Kulcsszó: függőség

Mobilfüggőség


Lehet-e valaki mobilfüggő? Egy csoport függőséget vizsgáló kutató szerint igen. A kutatást 2012 végén publikálták.

40 óra játék után meghalt egy gamer


Egy tinédzsert holtan találtak egy taiwan-i internet kávézóban, miután állítólag 40 óráig játszott egy játékkal.

A gyerekek elpáholása szellemi zavarokhoz vezethet az életük későbbi szakaszában


Egy új tanulmány azt állítja, hogy ha a gyerekeket elfenekelik az szellemi zavarokhoz vezethet az életük későbbi részében.

Kava az nyugtalanság ellen


Ha nyugtalannak érezzük magunkat az nagyon stresszes tud lenni a test és az elme számára is. Ahelyett, hogy gyógyszerészeti segítséghez fordulna válassza inkább a kavát.

Hipnoterápia a dohányzás ellen?


A dohány a leginkább függést okozó anyag a világban.

Kutatók felfedeztek egy gént, amely véd az alholizmus ellen

Kutatók felfedeztek egy gént, amely megjelenik, hogy megvédje az embereket attól, hogy alkoholistává váljanak.

A fájdalmas emlékek törlésére is képes lesz a tudomány

A 2004-es „Egy Csodálatos Elme Örök Ragyogása” című filmben egy szerelmespárnak kitőrlik emlékeik közül fájdalmas emlékeiket kapcsolatukról. Kutatók szerint, az orvosi technológia a közeljövőben eljut arra a szintre, hogy ez a valóságban is megtörténhessen.

A kávé segít a nőknek a stroke ellen is

Kávé-függők: a szokásotok lehet, hogy jót tesz nektek.

A cigiautomatákat betiltották Angliában

A cigiautomaták betiltása Angliában nem rég kezdődött.

A kóla-függő nő

A bíróság ítélete szerint a svédországi nő, aki kóla-függő, kórházi kezelést kaphat a problémájára.

Másnaposság gyötri? Segítünk elmulasztani!

Ha a szórakozás mellé alkohol fogyasztását is tervezi, tegye azt mértékkel. Ha nem így tesz, ne csodálkozzon, ha zúgó fejjel ébred. De ne aggódjon van megoldás!

Egy új gyógyszert engedélyeznek, hogy megállítsák a fájdalomcsillapitók iránti függőséget

Engedélyeznek egy új gyógyszert ,amely segít harcolni az embereknek , akik függőek a fájdalomcsillapítókra, ópiumszármazékokra.

„A dohányzás ölt meg” felirat egy halottaskocsin

Egy dohányos tüdőtágulásban halt meg, utolsó kívánsága pedig az volt, hogy írják ki „a dohányzás ölt meg” feliratot a halottaskocsijára és a sírjára.

A félelem megakadályozhatja a reumás ízületi gyulladás fájdalmának enyhítését

A reumás ízületi gyulladástól szenvedőknek nehézséget okozhat a fájdalmuk szabályozása, egy tanulmány szerint.

Csokoládéra vágyik?Tegyen egy sétát

A csoki sokak számára már a függőség határát súrolja, ha sétálunk egyet, az csökkentheti a csoki iránti vágyat.

A dohányzásról leszoktató program teljes terápiás költségét az állam fizette – sikeres módszer Hollandiában

A holland kormány 2011-ben egész éven át fizette azoknak a dohányzásról leszokni akaró embereknek a teljes terápiás – pszichoterápia és gyógyszerek – költségét, akik ezt igényelték. Az egy éves időszak során az ún. „nemzeti dohányzásról való leszokást segítő forró vonal telefonszolgálat” hívásai megtízszereződtek és a dohányosok száma Hollandiában jelentős mértékben csökkent, amint arra egy frissen lefolytatott vizsgálat eredményei is rámutatnak.

Az üzleti élet minden területén fokozódik az alkoholfogyasztásra késztető nyomás

A neves amerikai Forbes magazin hirdetési értékesítője, Terry Lavin keményen megdolgozott azért, hogy megszerezze reputációját, mint megbízható ivócimbora. „Tulajdonképpen bérelt helyem volt New York egyik legrégibb és legendás hírű bárjában, a P.J. Clarke's-ban. Mindig én voltam az, aki utolsónak távozott a bárból és mindig volt koktél a kezemben.”

Az élelmiszerek addiktív tulajdonságai hozzájárulhatnak az elhízáshoz

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (angol rövidítése: APA) 120. Éves Konferenciáján prezentálták kutatók annak az új vizsgálatnak az eredményeit, mely szerint a túlsúlyos vagy elhízott (kövér) egyének akár 10 évre szóló egészségi előnyökhöz juthatnak csupán azzal, ha egyszerűen leadnak 9 kg-ot. Továbbá a kutatók olyan adatokat is elemeztek, amelyek arra mutattak rá, hogy a magas cukor- és zsírtartalmú ételeknek addiktív (függőséget okozó) tulajdonságaik lehetnek.

Túl messzire megy a haragunk

A borderline és a nárcisztikus személyiségű emberekkel létesített szerelmi kapcsolat problémái.

Cukorbetegség - a Perzsa-öböl gazdasági fellendülésének a hátráltatója?


Dhari al-Fadli egy cukorbeteg, akit Kuwait egyik klinikáján kezelnek, és aki egyben a hazája gazdasági fellendülése árnyoldalának az áldozata is. Miután a testsúlya elérte a 123 kg-os csúcsot, al-Fadlinál olyan súlyos cukorbetegség fejlődött ki, hogy minden étkezés előtt inzulinnal kellett magát injekcióznia.


A szoláriumozás megváltoztatja az agyi aktivitást


Egy friss amerikai kutatás megállapította, hogy a gyakran szoláriumozó emberek agyi aktivitásában a szoláriumozás közben olyan változások jelentkeznek, amelyek a kábítószerfüggőkre jellemző mintákat utánozzák. Tudósok már hosszabb ideje gyanítják, hogy a UV (ultraibolya) sugárzásnak való gyakori kitettség rendelkezik azzal a potenciállal, hogy addiktívvá (függővé) teszi a használóját, de ez a legfrissebb kutatás az első, amely a szoláriumban fekvő emberek agyát belülről is megvizsgálta.


Az LSD szerepének felülvizsgálata az alkoholizmust kezelő terápiában


Néhány évtizeddel ezelőtt jó néhány klinika használta némi sikerrel az LSD-t az alkoholizmus kezelésében. Napjainkig azonban semmilyen kutatás nem foglalta össze ezeknek a korábbi vizsgálatoknak az eredményeit, hogy dokumentálja, pontosan mennyire volt hatékony az LSD használata.


Fogékonyabbak a férfiak az alkoholizmusra?

Az alkohollal történik a legtöbb visszaélés, és a férfiak körében az alkoholizmus kifejlődésének esélye kétszerese a nőkének. Egészen napjainkig a sebezhetőségbeli különbség mögött meghúzódó biológiai okok tisztázatlanok voltak.


A féltékenység valódi eredete

Ősi, alapvető, az emberi léthez kapcsolódó érzelem. Mire felnövünk, már jól ismerjük a jelenséget saját érzéseinkből, és a felénk áramló megnyilvánulásokból, filmekből, irodalmi alkotásokból egyaránt.

A cukor, mint toxikus anyag


A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem (angol rövidítése: UCSF) tudósai amellett érvelnek, hogy a hozzáadott édesítőszerek veszélyt jelentenek a lakosság egészségére és ezért az amerikai kormánynak a termékek cukortartalmát éppolyan szigorúan kellene szabályoznia, mint amilyen szigorú szabályok vonatkoznak az alkoholos italokra és a dohánytermékekre. A tudósok a világhírű „Nature” tudományos szakfolyóiratban azt is megindokolták, miért tekintik a cukrot toxikus anyagnak.


Étel, vagy drog – a függőség hasonló

Lehet, hogy Ön úgy gondolja, csokoládéfüggő, de az nem valószínű, hogy azért távolodna el a barátaitól, mert szégyelli, hogy kedvenc csokoládé bonbonját egymás után bontogatja ki előttük.


Az alkoholmentes napok segítik a máj regenerálódását

Brit orvosok azoknak a férfiaknak és nőknek, akik rendszeresen alkoholt fogyasztanak, azt javasolják, hogy hetente legalább 2-3 alkoholmentes napot tartsanak, ezzel adva időt a májnak ahhoz, hogy visszanyerje az egészségét. Az „Orvosok Királyi Kollégiuma” (angol rövidítése: RCP) szerint a hatályos kormányzati iránymutatást módosítani kell, mivel azok a mindennapos alkoholfogyasztást biztonságosnak tartják.


Emelkedik az 1-es típusú cukorbetegek körében az alkoholfogyasztás miatti elhalálozás

A BMJ (British Medical Journal) szakfolyóiratban megjelent publikáció szerzői azt írják, hogy az 1980-as évek óta az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek körében az alkoholfogyasztás az elhalálozások fontos okává vált.


A jogging függőséget okoz

Egyre gyakrabban találkozunk ezekkel a joggingolókkal, akik készek mindenre, hogy futhassanak hóban, hidegben, kánikulában. Az igen komoly Behavioural Neuroscience folyóirat szerint a gyakorló joggingolók olyan függőségben szenvednek, mely a narkósokéhoz áll közel.

A kokainfüggők inkább az azonnali pénzt, mint a későbbi, de nagyobb értékű kokaint választják

„Amikor egy kutatói team a kokainfüggőket hipotétikusan megkérdezte, mit választanának, pénzt azonnal vagy egy nagyobb értékű kokainadagot később, a preferencia csaknem kizárólag az azonnali pénz volt.” – mondja Warren K. Bickel, az amerikai Virginiai Tech Carilion Kutatóintézet professzora. Ez az eredmény szignifikánsan különbözik azoktól a korábbi vizsgálati eredményektől, ahol az alanyok valamennyi azonnali pénz vagy a későbbi, de több pénz között választhattak.


Az ösztön vegytana

Az ösztönös viselkedés mechanizmusai rejtélyesek. Napjainkig még az az egyszerű dolog is, hogy egy egér hogyan képes erőteljes szaglását felhasználni annak érdekében, hogy felfedezze és kijátssza a ragadozókat, beleértve azokat a törzseket is, amelyekkel még sosem találkozott, molekuláris szinten teljesen ismeretlen volt.


Az Egyesült Királyságban forgalomba hoztak egy olyan májfunkciót vizsgáló otthoni tesztet, amely potenciálisan életmentő lehet

Egy nemrég készült Egyesült Királyságbeli felmérés szerint növekszik azoknak az angoloknak a száma, akik veszélyeztetik saját életüket azzal, hogy alkoholfogyasztási problémáik miatt kifejezetten kerülik a háziorvos felkeresését.


A füstmentes dohánytermékek nem biztonságos alternatívái a dohányzásnak

A füstmentes dohánytermékek addikciós (függőségi) kockázata magas, hajlamossá teszi a dohányzásról leszokót a visszaszokásra, ezért nem szabad cigaretta, szivar, vagy pipa alternatívájaként használni – szögezi le az Amerikai Szív Társaság egyik irányelvében.


Az addikciót kutató orvosok szerint az alkoholizmusra való hajlam fokozottan járul hozzá a kóros elhízás kockázatához

Az amerikai St. Louisban (Missouri Állam) lévő Washington Orvostudományi Egyetem addikciót kutató orvosai vizsgálataik során arra az eredményre jutottak, hogy az alkoholistává válás kockázata az egyéneket az elhízás kockázatának is kiteheti.


Az alkalmi nagy ivászatok nemcsak a szívbetegségek, de a szívhalál kockázatát is megduplázzák

Egy nemrég elkészült tanulmány, amely a középkorú francia férfiak ivási szokásait hasonlítja össze az észak-írországi Belfast-ban élő hasonló korú férfiakéval, azt állapította meg, hogy az alkalmi nagy ivászatok (angolul „bringe drinking”-nek nevezik) csaknem megkétszerezik a szívbetegségek előfordulásának kockázatát.


Angliában először sikerült a tanulók alkoholfogyasztását csökkenteni, mégpedig a tanárok közreműködésével

Szeptember hónap a gyermekek számára az iskolába való visszaszokás heteit jelenti. Sajnos azonban, hiába az új barátok és a jó jegyek megszerzésének öröme, mindez sok gyermek számára elhalványul a mögött a tény mögött, hogy kamaszkorú társaiktól alkoholt és drogot szerezhetnek.


A nikotin szint csúcsa hosszabb idő alatt alakul ki az emberi agyban, mint ahogyan azt a tudósok eddig gondolták

A nikotin szint csúcsa hosszabb idő alatt alakul ki a dohányzók agyában, mint ahogy azt korábban a tudósok gondolták – állapította meg egy frissen végzett amerikai kutatás.A téli depresszió

Mostanában esedékes, hogy foglalkozzunk vele. Az elkövetkező hetekben, hónapokban tapasztalhatjuk meg enyhébb, vagy erőteljesebb jelentkezését a téli depressziónak.

A dohányzás miatt a világban az éves halálozási esetek száma 2030-ra 8 millióra emelkedhet

A WHO (Világegészségügyi Szervezet) a dohányzás járványszerű terjedésével foglalkozó második kiadott jelentésében megállapítja, hogy 2008-ban a világ lakosainak már 5.4 %-a részesült az átfogó, dohányfüstmentes környezetet elrendelő törvény előnyeiből, szemben a 2007. évben mért 3.1 %-kal.


Az alkohol és marihuána használatát gének sorozata befolyásolja

A marihuána a leggyakrabban használt tiltott drog az USA-ban. Durván a marihuána-használók 8-12 %-a tekinthető függőnek és – ugyanúgy, mint az alkoholnál – a tünetek súlyossága a használattal arányosan növekszik. Egy új amerikai kutatás azt állapította meg, hogy mind az alkohol és a marihuána használatát, mind a használatával való visszaélést gének sorozata befolyásolja.


Az absztinens alkoholisták és a testtartás ingadozása

Ha csendben állás során valaki sokat inog, himbálódzik, az a krónikus alkoholizmus gyakori és jelentős következménye, még hosszabb józan időszak után is, és gyakran vezet elesés okozta sérülésekhez, sőt akár halálhoz is.


Az addikciót kezelő gyógyszerek segíthetnek a szerencsejáték-függőségben szenvedő betegeken is

Azok a gyógyszerek, amelyekkel a drogfüggőket kezelik, hatásosak lehetnek a patológiás szerencsejáték-függőség kezelésében is – amerikai kutatók állítása szerint.


Akik felkelés után rögtön rágyújtanak, sokkal nagyobb mértékben nikotinfüggők

Reggel az első dolog, amit szeretne, egy szál cigaretta? Ha igen, akkor ezt érdemes megszívlelnie: egy friss amerikai kutatás szerint azok, akik reggel felkelés után rögtön a cigarettához nyúlnak, sokkal több nikotint nyelnek, mint azok, akiknek ez nem szokásuk.


Az alkoholizmus és a tuberkulózis (TBC) kezelésének összekapcsolása – amerikai tudósok Oroszországban folytatnak kutatást

Amerikai kutatók vizsgálják, mi történik, ha a tuberkulózis (TBC) rutin kezelésébe beintegrálják az alkoholizmus viselkedési és farmakoterápiáját (gyógyszeres kezelését) is. Ennek az elhatározásnak az az oka, hogy igen gyakori a két betegség együttes előfordulása és az emiatt bekövetkező halálozás is.

Dohányzás és a keringés

A legtöbb ember egyenlővé teszi a dohányzás általi halálokat a rákkal vagy a tüdő betegségével, de a tény az, hogy sokkal több ember hal meg keringési problémák miatt, amit a dohányzás okozott, mint a ráktól vagy a tüdő betegségeitől.
 

Az asztmától szenvedőknek magasabb az öngyilkos hajlamuk

Az asztmát több öngyilkossággal kapcsolatos gondolathoz kötik, de nem kapcsolják öngyilkossági kísérlet nélküli gondolatokhoz, egy új riport szerint.
 

Kokain, nikotin… függőség elleni oltás a közeljövőben!

A közelmúlt felfedezései lehetővé tették, hogy jobban megértsük a drogfüggőség mechanizmusait. Ennek köszönhetően hatékony gyógymódok kerültek elérhető közelségbe. A legígéretesebbek között a „függőség elleni oltás” kidolgozása többé már nem csak a képzelet szüleménye.

Diagnózis lesz az internetfüggőség 2012-ben?

A gyermekek és a tinédzserek egy bizonyos köre nagyobb valószínűséggel válik internetfüggővé, mint a többi kortársa, és egy új tanulmány szerint az internetfüggőség sokkal könnyebben bekövetkezik, ha a gyermekek depressziósak, ellenséges érzelműek, figyelemhiányos hiperaktív zavarban (ADHD), vagy szociális fóbiában szenvednek.
© 2009 - 2018 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!