Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2045 kérdés, válaszra vár 10

Dr. Szemerédi Péter

belgyógyász és kardiológus szakorvos

Specializáció: kardiológia, angiológia, belgyógyászat

Munkahely: Pulzus Eü. Központ Bp. II Fillér 4-6 Boróka Egészségház Gödöllő
Telefon: +36 (1) 212 4449
Email: petidoktor54@gmail.com

Bemutatkozás:
Az Országos Kardiológiai Intézetben, majd a Szent János Kh Kardiológiai osztályán dolgoztam. Innen kerültem a jelenlegi munkahelyemre, ahol kifejezetten a cardiovasc. betegségek prevenciójával, kardiológiai és angiológiai betegek gondozásával foglalkozom. Intézetünkben /Pulzus Eü. Központ - Bp. II. kerület Fillér u. 4-6 / a szív és érrendszeri betegségek komplett non invasiv kivizsgálására, a kiszűrt betegek további gondozására illetve szükség esetén megfelelő szakintézetbe irányítására van mód és lehetőség.

2014.
09.
20.
vérnyomásgátlók? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A vérnyomásgátlók okozhatnak szexuális problémát? Ha többet szed egyszerre az ember. Üdvözlettel és köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
21.
Igen. Ritkán előfordulhat és igen, főleg akkor amikor többfélét szednek.
2014.
09.
17.
Fejfájás kérdése:

Kedves Doktor Úr! 36 éves nő vagyok,egészséges,sportos.Mégis a következő furcsa ijesztő panasszal gazdagodtam az utóbbi időben.A fejem hátsó részén,három napja a tarkónál tapasztalok nyilallásokat,napjában elég sokszor.Egy másodperc,és elmúlik,de elég sok.Semmiféle más tünetem nincs szédülés,vagy hasonló.Ezt én úgy érzem,hogy nem kardiológiai tünet,valamiért ezt gondolom,nem tudom.Talán azért,mert soha nem volt ilyen jellegű gondom,magas vérnyomás,vagy bármi más.Mindig minden rendben volt,és nem is tudom mihez kapcsolni.Rossz mozdulat,vagy máshoz.Persze ha nem múlik elmegyek orvoshoz vele,de Ön szerint mi lehet?Idegbecsípődés,vagy csigolya probléma?Nagyon köszönöm előre is.Remélem ez is olyan,mint az extra,hogy ijesztő,de nem komoly gond.:))
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
18.
Kedves Kérdező . Pontosan olyan mint az extra. De azért meg kell nézetni rheumatológussal és neurológussal, mert bizony nyaki gerincsérv vagy gerincoszlop meszesedése is okozhatja. Ezen lehet segíteni !
2014.
09.
16.
Nagy fáradtság kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát. Én vagyok az a 28 éves lány, aki a nagy fáradtságra panaszkodott. Azt kérdezném meg még, hogy milyen alaposabb belgyógyászati vizsgálatokra gondol? Háziorvosom nem szívesen küld semerre sem. És a neurológiai vizsgálat min alapszik? Koponya MRem volt, aminél mindent rendben találtak. Kérem kicsit konkretizálja milyen vizsgálatokat kérjek! Köszönettel: 28 éves lány
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! Ha én tudnám, hogy mire gondoljak az Ön esetében nem mondanám, hogy alapos, mindenre kiterjedő belgyógyászati - neurológiai kivizsgálás kell ! Ahhoz, hogy az embernek gondolata legyen kell egy részletes kórtörténet, kell egy fizikális vizsgálat és az eddigi eredményeket tartalmazó leletek. Ezekből kell kiindulni. Mire gondoltunk és mire nem. Ami elmaradt azt kell pótolni, mert azok között lesz a megoldás. Ne haragudjon hogy ilyen átlagos, semmitmondó megfogalmazásokat írok, de nem ismerem a részleteket ! Azt tudom még tanácsolni, hogy valamelyik Egyetemi Klinika belgyógyászatán nézzen ki magának egy őszes halántéku, nagy gyakorlatu doktort és szépen mosolyogva, nagyon szépen kérve kérje meg, hogy segítsen. Bocsánat, de ezt tudom tiszta szívemből tanácsolni ! Alapos, nagytudásu, nyugodt, klinikán dolgozó doktor kell !
2014.
09.
16.
Izomfájdalom kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Köszönöm a válaszát, azt fogom tenni amit tanácsolt, és reménykedek, hogy megtaláljuk az embertelen izomfájdalom kiváltóját, mégha ritka eset is. Nagyon köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Örülök ha segítettem !
2014.
09.
16.
sándor kérdése:

Hyperlipidaemia, k.m.n. jár-e adókedvezmény válaszát elöre is köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Erre a kérdésre nem tudom a választ.
2014.
09.
16.
izomfájdalom kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Őt éve szedek Valsartan Sandozt /160 mg/ és Bisoprolol Sandozt /5 mg/ Kb. ezóta alattomosan,lassan alakult ki egész testemre kiterjedő harántcsíkolt izmaimat érintő állandó fájdalom. Ez lassan elviselhetetlen lesz,nem tudok menni. Eddig 3 belgyógyász 2 neurológus 1 orthopédus és 1 endokrinológus vizsgált,hozzájuk küldözgettek. Izombiopsia is történt összességében minden "rendben" azaz semmi nem indokolja ezt az erős elviselhetetlen izomfájdalmat. Szeretném megkérdezni, hogy a Valsartan vagy a Bisoprolol okozhatja -e komoly izomfájdalmaimat? Válaszát köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! Ezek a gyógyszerek ilyen panaszt nem szoktak okozni. De ha biztos akarunk ebben lenni át kelleni állni más gyógyszerekre, hogy el lehessen hagyni a mostaniakat. Ha elmulik a panasz, akkor attól lehet. Ha nem mulik el akkor mástól van és tovább kell keresni az okát, pl fibromyalgia is lehet ez.
2014.
09.
15.
Mészáros Gyula kérdése:

Üdvözlöm Doktor úr! 40 éves férfi vagyok.Két hónapja diagnosztizáltak pm.túlmüködést nálam.Volt az elején sajnos minden rossz,rohammentő 160-as pulzussal,ritmuszavarral,Kaptam rá metoprolol z-hexal tablettát,és természetesen szedem a pm.gyógyszert,amire úgy néz ki hogy jól reagál a szervezetem.Sikerült elmennem szív uh.vizsgálatra is ezzel az eredménnyel lettem gazdagabb:igen enyhe telosystolés mitr.prolapsus,következményes pici insuff.-al.I.fokú sec.tricuspidalis regurg.mérs emelkedettebb jobb kamrai syst.nyom.érték.Az orvos engedélyével elhagytam metoprolot,mert nagyon levitte a vérnyomásomat.Az endokrinológus szerint terhelhetem a szervezetemet túrával stb.De sajnos nem nagyon bírom a terhelést.Kisebb fizikai munkánál is magasra felmegy a pulzusom,ami lassan áll vissza,akkor is csak kb.100-ra,és a levegőt is nehezebben veszem,nem vagyok akkor jól. Kb. Másfél hete érzek szúró fájdalmat a szívem környékén,ami nehézlégzéssel párosul szédüléssel. Ön szerint ezek még a pm.betegség tünetei,köze lehet-e a metoprolol elhagyásának,vagy a legrosszabb,hogy a billentyűhiba is okozhatja. Köszönöm ha szán rám az idejéből. Mészáros Gyula
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! A rosszullét lehet a pjzsmirigy betegség következménye, de ezt igy nem lehet megállapítani. Ki kellene vizsgálni. Keresse fel a kezelő orvosát mielőbb.
2014.
09.
14.
Gabriella kérdése:

Kedves Doktor úr! Egyik reggel felkeléskor erős szédülést éreztem. Vérnyomásom 97/66 és 58 a pulzusom. Ez az állapot csak pár óra után javult jelentősen, miután ittam egy gyenge kávét, és két pohár vizet és persze feküdtem. A többszöri vérnyomásmérés után mondhatom, hogy a pulzusom egész nap 58-60 között volt, talán egyszer érte el a 73-as értéket. Jut eszembe mostanában gyakran zúg reggelente a fülem is, és ébredés után nem mindig látok teljesen élesen. Ezek a dolgok összefüggésben vannak? Mi lehet az ok? Mit tegyek? (49 éves nő vagyok)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! Ezek a panaszok, ha régóta fennállnak és ismétlődnek, bizony ki kell vizsgáltatni ! Mást mondani nem tudok. Keresse meg a családorvosát és kérjen segítséget a vizsgálatokban .
2014.
09.
14.
Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A pitvarfibrillációmat cardioversióval kezelték majdnem egy éve. Azóta rendszeresen gyógyszereket szedek. Újabb fibrillációm nem volt. A legutóbbi Holternél, nyugalomban a torkomban éreztem több nagyobb bedobbanást, nagyon ijesztő érzés volt. Megjegyeztem mikor és a Holter eredményén meg is megtaláltam. Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent ez és mennyire veszélyes amit ilyenkor érzek. SVE total 23 SV run total 2 Longest SV run 4 beats Max HR SV Run 141 bpm Köszönettel Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! Ez egy jó Holter eredmény. Alig van extrasystole rajta és ritmuszavara sincs. Ez egy teljesen normális lelet. Jól van beállítva.
2014.
09.
14.
Nagy fáradtág kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves lány vagyok, és kérdésem az lenne Ön mit javasol a következőkkel kapcsolatosan. Augusztus óta szinte állandó fáradtság érzetem van, amikor is, alig bírok ébren maradni napközben. Volt, hogy egy egész délutánt átaludtam. Éjszaka nyugodtan felébredés nélkül alszok. Reggel fáradtan ébredek, holott problémamentes az alvásom. Nem végzek nehéz fizikai munkát és az eddigiekhez képest semmi sem változott meg. Egészségesen étkezem.Ezt a mérhetetlenül nagy fáradtságot és aluszékonyságot augusztus óta érzem. Vérvételen is voltam ahol minden érték rendben volt. Semmilyen gyógyszert nem szedek a fogamzásgátlón kívül. Ami megemlíthető még, hogy e tünet óta gyakrabban fáj a fejem, és van, hogy csak bizonyos területeken. Nem jó a komfortérzetem emellett, mondhatni rosszul érzem magam. Fejfájás miatt MR készült ami szintén negatív lett. Nem szorongok, nem pánikolok, mégis megkérdezném Önt, hogy ez lehet pánikbetegség előjele? Szükséges valamerre tovább lépnem, vagy el fog múlni, és egyszerű időjárás változás miatt van az egész? Nem aggasztónak találom ezeket, inkább zavarónak. Levert vagyok nap mint nap. Hálás lennék, ha tudna valamit mondani, mit hogyan, vagy hova forduljak? Vérnyomásom normális tartományban volt/van, mostanában néha ingadozik. 110/80 és 160/90 között mozog. Köszönettel és hálás tisztelettel várom mielőbbi válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! Ezek a panaszok nem jellemzőek egy 28 éves lányra . Nem tudom mi lehet az oka, de az biztos, hogy alapos belgyógyászati - neurológiai kivizsgálás kellene. Bármit is mutatnak az eddigi vizsgálatok !
2014.
09.
14.
bianka2004 kérdése:

Bal oldalon a kisagy környékén apró ,, szurkálást,, érzékelek, vérnyomásra Nebivolol, Ramipril és Brinaldixot szedek napi 1-1 tabletát. Kérdésem mi okozhatja ezt a tünetet.Vérnyomásom napi szinte többször ellenőrzöm, nincs kiugró ill. nagyon alacsony érték.Kérem szíves válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Bianka ! Vizsgálatok nélkül én csak találgatni tudom a panaszok okát, ezért kellene egy orvosi vizsgálat. Keresse fel a családorvosát és kérje segítségét a panaszok miatt.
2014.
09.
11.
János kérdése:

Kedves Doktor Úr! Márciusban volt szívritmuszavar miatt ablációm. Azóta szerencsére megszűnt, a rendszeresen szedett gyógyszereket elhagyhattam. Szükség esetén orvosi javaslatra szedek 1/4 Concor 5mg-t és 1/2 Tanydon 40 mg-t. Szeretném megkérdezni, hogy megfázás esetén milyen készítményt szedhetek? A gyógyszerész pl. a NeoCitran-t nem javasolta. Köszönettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves János ! Az ablatio után bármilyen gyulladásgátló és lázcsillapító szedhető.
2014.
09.
11.
Extra kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 42 éves férfi vagyok, 176cm magas, 73kg. Először 2009-ben kerestem fel egy kardiologust, mert akkoriban a bal oldalamon fekve nagyon zavarónak éreztem a szívverésem, és mivel sportolni szerettem volna, tudni akartam, hogy nem-e lesz ebből valami baj. Megállapította, hogy van néhány kamrai eredetű extraszisztolém, de azt mondta ezzel nem kell törődni, mehetek sportolni. A futást komolyan vettem, évi kb. 1500 kilométert edzettem, és versenyen 3 óra 35 perc körüli idővel, problémák, megeröltetés nélkül teljesítettem a maraton teljes távját. 2012 végén cégem nem túl rózsás kilátásaival kezdődő hosszas stresszes - azóta is tartó - időszak miatt teljesen abbahagytam a futást. Ezt megfejelte a 2013 ban történt válásom is, ami nagyon megviselt. Sport helyett maradtak a reggeli kávék és a rendszeres esti 3-4 sör, na meg persze a stressz. Idén júliusban, egy kifejezetten stresszes hónap után vettem észre, hogy furcsán ver a szívem. Elmentem a kardiologushoz, aki csinált egy EKG-t és megállapította, hogy minden harmadik ütés extraszisztolé. Azonnal beküldött a sürgősségire, ahol 3 órát feküdtem. Eztán jött egy 24 órás holter, persze aznap teljesen jól éreztem magam, úgyhogy összesen 21 darab extraszisztolét produkáltam, azt is mind reggel 5 és 7 között. Kezelést nem írt fel. Három hétre rá egy újabb rosszullét után a sürgősségin azt javasolták, hogy folytassam a kivizsgálást. Eredmény: EKG rendben, átlag pulzus 71, vérnyomás 115/80, újabb 24 órás holter (közben persze megint jól voltam), kb. 100 extra, pár trigemínia, egy kapcsolt extraszisztolé. Az ultrahang vizsgálaton kiderült, hogy minimális mitrális, és elsőfokú tricuspidális elégtelenség is fennáll. Napi 2 Rytmonorm tablettát írtak fel. Állandó feszültséget érzek a mellkasomban, szinte állandóan ott van egy gombóc a torkomban. Iszonyúan feszült vagyok. Szorongok. És ez már jóval az extrák előtt is így volt. Azóta csak rosszabb lett. Lehetnek az extrák a stresszes, szorongós életem miatt? Ha igen, akkor mit kezdjek vele? A céges és magánéleti patthelyzetem miatt attól tartok egyedül nem tudom kezelni. Nagyon óvatosan megpróbáltam a futást. 7 kilométert futottam 40 perc alatt 130-as pulzussal, lazán, bármilyen erőlködés, rosszullét, vagy extraszisztolé nélkül. Annyi, hogy a pulzus egy órával az edzés után még 90/perc körül volt, és mintha nem lenne teljesen egyenletes. 2 kilométert úsztam egy óra alatt ugyanígy. Ez rendben van? Segíthet a sport ebben az esetben? Nem árt a billentyűknek? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, László.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves László ! Én azért csináltatnék egy ergometriát is. Ha a terheléssel nem lehet semmi kórosat kiváltani, akkor bizony belefognék a sportba és felülemelkednék a problémákon. A sport a megoldás és nem a sör, meg a kávé és a stressz is legyőzhető vele. A rendszeres sport előtt azonban ellenőriztesse magát és utána vágjon bele !
2014.
09.
11.
Aortabillentyű kérdése:

Tiszteletem doktor úr, elnézést kérek, hogy újra zavarom, de még szeretném kikérni tanácsát, véleményét. Szapora szívverés1-6. címmel írtam eddig leveleket. Mint ismeretes az esetem, kb tavaly dec. óta állandóan szapora a nyugalmi pulzusom (78-85), ami csak késő estére csökken 70-74-re. Kb. áprilisig a vérnyomásom normális volt, azóta viszont csökkent, ami nyugtalaníg, most nappali átlag kb 100-110/60-65 a magas pulzus mellett, addig 120-125 volt, szintén magas pulzus mellett. Már reggel ébredéskor szaporán ver, evés után mégjobban és erősebben is. A terhelést nem bírom, már sima gyalogláskor vagy lassú biciklizéskor annyira gyorsan erősen ver, hogy szinte szédülök, gyenge vagyok, nem bírom a lépcsőzést sem, ezek eddig nem okoztak problémát. Dec. óta kb. olyan májusig lefogytam 6kg-t, most 60kg körüli a súlyom (29 év,férfi, 178cm magas), de mindig is sovány voltam kb 65-66kg. Május óta stagnál a súlyom, +- fél kilóval. Étvágyam van, viszont emésztési problémiám már régóta gyötörnek, továbbá krónikus mandulagyulladás is van, ami nyáron sajnos 3x is elért, pedig már jó ideje nem volt baj vele... Továbbá alergiám és enyhe asztmám van, amire antihisztamint és kortikoszteroid sprayt használok, szükség szerint. Sápadt is vagyok, bár keveset voltam a napon is, reggelre mindig táskás a szemem. Kezem, lábam nappal szinte mindig hidegek, csak estére melegszenek fel. Dec. óta már többször vizsgáltak, amikről írtam is, de röviden felvázolom a helyzetet. Holter ECG 3x volt, sinus tachycardia átlag 79-80, min. 47-51bpm, max. 140-141. Sinus rythmus, VES és SVES regisztrálva. ABPM - decemberben normális vérnyomásértékek magas pulzussal kb 120/80 átlag pulzus 80-82. Újabb ABPM augusztusban, átlag 115/70, p. 80. Éjszaka min. 78/43, p. 57 - nem kevés ez? Nyugalmi EKG - szinte mindig sin. tachycardia (80-95), iJTSZB, korai repol. zavar. És a gépi értékelésénél mindig jelen volt "left atrial abnormality" - az orvos szerint gépi hiba. De mindig? Echo 3x volt végezve 2 doktor csinálta. Ezeket el is küldtem önnek. Ami eltérést láttak - mitrális prolapszus I. foku ins., echodens perikardum a BK mögött lok. kb ennyi. BK funkció megtartott (EF 60-62%). Többi szerintük rendben. Ergometria augusztus - itt már 150/95 vérnyomás és 115 pulzusról indultam, bevallom, idegesség miatt. Hát nem is soká bírtam tekerni, kb 4 percig, ahol ez idő alatt nagyon felszaladt a pulzusom, 165-re, vérnyomás 177/83-ra. A viszgálat alatt ischemia, ritmuszavar, ES nem jelentkezett. Viszont itt is mint mindig szinte, a terhelés után órákig nem áll vissza a pulzus a nyugalmi szintre, gyorsan ver. Az orvos szerint az edzetlenség miatt... Vérkép ápr. végén volt csinálva, rendben volt. Koleszterin, zsírok, máj- és vesefunkciók, pajzsmirigy, cukor rendben. MRTG normális lehet, Hasi UH is. Kálium viszont csak 3,60 már régóta, ami okát nem tudom miért, pedig naponta fogyasztok banánt is... Amit kérdezni szeretnék doktor úr, hogy ön szerint a 3x echo vizsgálaton látszodott volna (még enyhe tach. mellett is 80-90) ha az aortabillentyün szűkület és/vagy elégtelenség lenne? Ugyanis én meg vagyok győződve, hogy ott lesz vmi baj, ugyanis 2007 elején reumás láz volt nálam gyanítható a mandulagyulladások után. Én laikus szemmel ugyanis ezzel magyaráznám tüneteimet, panaszaimat - mint pl. a tachycardia, a mellkason érzem a szívdobogást, ha felállok, mégjobban, gyorsabban erősebben ver, a csökkenő vérnyomás, alacsony diaszt. vérnyomás, nyakamon, mellkasom látni rendesen szabad szemmel a lüktetést (itt olvastam, hogy akkor látni, ha aorta elégtelenség van - mondtam az orvosnak, szerinte azért látni, mert nagyon vékony vagyok)... A pulzus tapintásakor a nyakomon és a mellkasomon a szívverés során mintha vmi érdes hangot is éreznék... De kérdem én, 3x ezt látni kellett volna az echon? Aobillentyü echo adatai: Az egyik orvosnál: V-max 1,1m/s, grad. 5,6mmg. Normál aortabillentyű. Másik orvosnál, aki 2x is csinálta (március és június): V-max: 1,64m/s, 3tasakos, bár a harmadik tasak nem teljesen látható, de nem bicusp. bill., regurg. nem látható. Mi a véleménye? A kardiológián már látni sem akarnak, csak dec. 2-án kell mennem kontrollra, Egilok 25mg fél tablettát adtak a nyugalmi tachycardiára, ami semmit sem mozdít a pulzuson... Az orvosok diagnózisa stressz, szorongás és edzetlenség... De kérdem én eddig semmi bajom sem volt, akkor mitől lett? Olvastam még a neten (ha ön szerint is kizárható az aortabillentyű betegsége) az inadekvát sin. tachycardiáról és a posturális ortosztatikus tachycardiáról - esetleg ezek fennálhatnak nálam? Voltam billenőasztal teszten is, ahol hát gyorsan vert a szívem az izgalom miatt is, mikor felállítottak még gyorsabban de nem ájultam el,csak mikor a nitrátot a nyelvem alá fújták, szerintük vasovagális synkopém van, de én félek, hogy nem az aortabillentyű betegsége miatt ájultam-e el... Elnézést a hosszú levélért, de már nem tudok kihez fordulni. Mit gondol, baj lehet az aortabillentyűvel amire gondolok vagy ön szerint sem? Mit tegyek? Félek, hogy hosszútávon a nyug. tachycardia (80-90) szívizomkárásodást okoz... Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! Nem hiszem, hogy szívbetegsége lenne. Ezekkel az echo paraméterekkel és vérnyomás értékekkel nem lehet szív és érrendszeri betegsége. Az a helyzet, hogy szerintem inkább pánik betegsége van és jó lenne, ha psychiaterhez fordulna. A panaszai és szorongásai indokolatlanok, de igencsak kellemetlenek lehetnek. Ezt kezelni kell, mert tönkre teheti ezzel az életét és szeretteinek az életét is. Kérem forduljon psychiaterhez.
2014.
09.
10.
Nagy János kérdése:

Jó napot. Volna egy kérdésem kedves uram. Ezeket a gyógyszereket szedi édesanyám,coverex -as kombi covares-as 10mg CHINOTAL 400 mg. Fáj a feje a (vérnyomás napi több mérést végez) 95/62 pul71 97/58 pul 63 ön szerint az alacsony vérnyomás mitől lehet,és ezért fáj a feje.mert alacsony az érték?Mivel lehetne 110 környékére emelni? Persze cukor beteg is,és volt agyinfarktus is szed még vérhígító gyógyszert. Köszönöm válaszát kellemes napot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
10.
A Coverex AS-t felezze meg . Abból szedjen reggel és este 1/2-1/2 tbl -t / reggel és este 5 mg-5 mg/. A Coverex AS komb-t pedig hagyja el.
2014.
09.
10.
veseműködés kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szépen a múltkori tanácsát,már Renitec helyett a Prenessát szedem! :) Ismét lenne egy kérdésem Ön felé! Pár nappal ezelőtt voltam laborban,mert a furunkulusok miatt gyanakodtak a cukorbetegségre!A jelenlegi vércukor eredményem 5,77 mmol/l... Viszont vannak értékek,amik sajnos nem jók... Mire számíthatok? fehérvérsejt 11,5 K/ul neutrofil 8,75 K/ul monocyta 0,91 K/ul neutrofil% 75,9 % lymfocita% 15 % hemoglobin A1C 3,83 % CRP 31,8 mg/l vizelet pH 6,5 vizelet cukor meghat. 7,95 mmol/di mikroalbumin 39,60 mg/l Nagyon köszönöm a válaszát és a tanácsait! Üdvözlettel és nagy tisztelettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
10.
Kedves Kérdező ! Én azt gondolom nincs baj. Nincs a cukorral semmi baj. A vérkép eltérése a furunculus következménye, hiszen az egy komolyabb bőrgyulladás.
2014.
09.
09.
medit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lányom, aki 18 éves egyik este hirtelen nagyon erős mellkasi nyomó fájdalomra panaszkodott. Ez másnap megismétlődött, de hosszabb ideig tartott. Az ügyeleten EKG-t csináltak, ami teljesen negatív lett. Vigyem-e tovább kardiológiára vagy figyeljem-e tovább a tüneteket? Nem sportol, nem végez nehéz fizikai tevékenységeket. Szorongás felmerült bennem, de az ő állítása szerint erősebb volt a fájdalom, és nem kísérték egyéb, jellegzetes tünetek pl. bizonytalanságérzet, pánikérzet, hányinger. A pulzusa normális volt, nem sápadt el, nem verítékezett. Segítségét köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
09.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom, hogy ismétlődő fájdalmak, kellemetlenségek esetén tovább kell vizsgálodni. Gastroentrológiai, tüdőgondozói, rheumatológiai és részletesebb kardiológiai kivizsgálás szükségesek. Ha ezek negativok akkor gondoljunk Pánikra !
2014.
09.
08.
cinci kérdése:

Kedves Doktor Úr! A kérdésem s következő lenne:pánik betegségem van,a szív panaszokkal járó.Tulajdonképpen annyit szeretnék kérdezni hogy a pánik rohamnál a CK és CK-MB emelkedés reális-e (a CK:600 CK-MB:13,4) Nagyon sokat sportolok,már a pánik betegség előtt is sokat futottam így azzal a rohamok gyakoriságát csökkenteni nem tudom.Általában hosszabb távokat futok (félmaraton),biciklizni is hosszabb távot szoktam (80-90 km).Gyógyszert szedek a betegségemre.Szív UH-is volt,terheléses EKG-m is ,negatívok lettek az eredmények.De a mellkasi panaszaim megvannak bár nem mindig érzem. Kicsit megrémültem ezeknek az értékeknek a láttán esetleg jelezhet coronaria elzáródás miatti szívizom elhalást? Bár a troponinom mindig 0,003 a vérzsírjaim rendben vannak koleszterin:4.0 Tg:0.7 LDL:2.1 még az Lpa-t is megcsináltattam az 30 alatti lett. Ön szerint érdemes foglalkoznom vele bár azt még nem mondtam hogy utána mindig normalizálódik az érték.Milyen összefüggés van a CK és a CK-MB értéknek a pánik betegséggel? Előre is köszönöm a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
08.
Kedves Kérdező ! Ezek az enzim emelkedések nem a Pánik betegséggel, hanem a fizikai terheléssel vannak összefüggésben. Ezért nem szabad extrém fizikai terhelés után ezeket nézni, mert hamisan pozitiv eredményt adnak !
2014.
09.
08.
virág kérdése:

Jó napot kívánok! Azt szeretném megkérdezni, hogy cordaront szedtem négy és fél hónapig sajnos színes köröket látok még mindig pedig már két hónapja abbahagytam körülbelül mikorra szívódik fől?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
08.
Kedves kérdező ! Ez bizony hosszú idő után múlik el. Előre nem lehet megmondani, de bizony lehet, hogy hónapokig is eltarthat.
2014.
09.
07.
katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Férjemnél 20 évvel ezelőtt diagnosztizáltak krónikus vesebetegséget (glomerulonephritis) cukorbetegséget (melyet tablettával, illetve diétával kezelnek), illetve cardiomypathia-t, hypertoniát. 8 évvel ezelőtt nehézlégzés miatt kerestük fel a kardiológiai szakrendelést, ahol rendkívül gyenge szívműködést észleltek (EF:28%). Ezt gyógyszermódosítással sikerült javítani, 2 hónap múlva (EF:43%), fél év múlva (EF:53%). Az évek során a 40 és az 50% közötti értékeket sikerült fenntartani. Augusztus elején szintén kontrollvizsgálat következett, mely során kritikus kamra fr-ju pitvarfibrillatio miatt (pulzus 38, vérnyomás 150/65) Talliton elhagyását a Digoxin adagjának 1/2 tablettára csökkentését javasolták. A Holter vizsgálat eredménye 4 nap múlva szintén rossz lett (minium 27, átla 52). PM beültetést javasoltak. A Digoxin teljes elhagyása után a pulzus értékei fokozatosan emelkedtek. Megjegyzem a Tallitont több éve szedte, probléma nem volt.,új gyógyszer a Digoxin volt, továbbá 2007-ben kritikus bradyarrythmia miatt Digimer minor elhagyásra került. Eddigre a következő tünetei lettek étvágytalanság, hasmenés, fogyás, na meg a pulzus csökkenése. Kimondottan feltűnő fáradtságot, rosszullétet nem érzett. A PM beültetést saját kérésre elnapolta a kórház. 08.08.-tól 09.06.-ig a következő gyógyszereket szedte: Coverex AS-comb. Furosemid, Kaldyum, Milurit, Meforal, Glurenorm, Nolpaza, Atorva-teva, Syncumar. Tegnap voltunk kardiológiai vizsgálaton 36-os EF-t mértek, előző alkalommal 39%, az EKG javult. Az izgalom hatására a vérnyomása, illetve a pulzusa nagyon magas volt 150/100 (120). Indulás előtt 121/87 (103), haza érkezés után 112/65 (81). A doktor úr napi 1X2,5 mg Nebetát javasolt. A gyógyszert tegnap elkezdte szedni, ma délután 108/61 (73), két órával később 114/72 (74) volt a vérnyomás. Ettől megijedtem, továbbá a vérnyomásmérőn "ugráló" szívecske az első mérésnél nagyobb kihagyásokat mutatott. Azonnal elolvastam a gyógyszer tájékoztatóját, s ami nyugtalanít, hogy veseműködés zavarai esetén nem ajánlott. A betegről tudni kell, hogy folyamatosan figyelmeztetni kell a gyógyszerek bevételére, és a diéta betartására. Kb. két hónappal ezelőtt a vércukra felment 28-ra, az augusztus eleji laboreredmények is eléggé rosszak voltak. Pl. kreatinin 377. tiglicerid 8,88, a vércukor itt "már 16,8 (Elég szigorúan kellett tudatosítani benne, hogy nagy a baj, ezért az elmúlt időszakban rendszeresen szedi a gyógyszereket, a neki való ételeket eszi.) A fentiek eredményeképpen a 09.02.-én készült laborvizsgálatnál már a kreatinin szint 309-re csökkent, a tiglicerid pedig 3,84-re a koleszterin normál értékeken belül van, a kálium szint gyengén emelkedett 5,6, ezt az előző alkalommal nem vizsgálták. Vércukor értékei mindig 10 alatt vannak. az elmúlt napokban 5,2-t is mértünk. Tehát ha betartja az utasításokat akkor várhatóan rendeződnek laboreredményei, ami az elmúlt 20 év során már bebizonyosodott. Most úgy tűnik megijedt, én pedig próbálok kitartó lenni és rávenni arra, hogy vigyázzon magára. A kardiológus szakorvos szinte lehetetlennek tartja, hogy a szívelégtelenség tüneteit nem produkálja. "Oedema, cyanosis nincs, halk aritmusos szívhangok, érdes-sejtes alaplégzés, pangás nincs." Vélemény: keringése jelenleg egyensúlyban van, csökkent bkf. BTSZB, pitvarfibrillatio következményes szívelégtelenség. A következőkben a doktor úr konzultációs időpontot szervez Budapest GOKI. Remélem elég információt szolgáltattam. Egy dolog azóta is válaszolatlanul maradt számomra. A rossz vesefunkció által felhalmozódhatott-e a digoxin olyan mértékben, hogy az már valójában mérgezés volt? Jelentősége így utólag már nem is túl nagy, ám az édesapám is szedi ezt a gyógyszert és ebből az esetből tanulva őrá jobban vigyázhatunk. Az újonnan szedendő Nebeta nem hat hátrányosana beteg veséjére? Előre is köszönettel várom a fenti betegséggel kapcsolatos véleményét! Üdvözlettel: Hné D. K.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
08.
Kedves Kérdező ! Minden digitális készítmény a vesén választódik ki, ezért a veseműködés beszűkülése esetén bizony gyakori a digitális intoxikáció . Ezért szoktak ilyenkor digitoxint adni vagyis Digimerck minort . Ezek a májon is kiválasztódnak, igy kisebb adagokban nem okoznak intox-t. A nebivolol /Nebibeta/ nem vesetoxikus. Nyugodtan szedheti a férje. Nem biztos, hogy végleges PM kell, de lehet hogy a PM-t a resyncronizációs kezelés részeként fogják alkalmazni, az egy kicsit eltérő PM alkalmazást jelent. Ilyenkor a szív ben a jobb és bal kamra megfelelő időben történő összehuzodásával javítják a keringést. Ez nagyon jó és sokat segíthet, de sajnos nem mindenkinek. Ezért kell előtte konzultálás egy centrumban ! A GOKI nagyon jó cég ! Feltétlenül menjenek el !
2014.
09.
07.
janos1984 kérdése:

Szép napot! Olyan kérdéssel fordulok önhöz,amire nem tudom a választ. Minden-nap az első étkezés után 20-25 perc múlva 120-135 a pulzusszám. Ekkor beveszek szétrágok fél betaloc 50mg tablettát. Nem eszek addig pulzusszám 76-93,hogyha eszem akkor 100-135. Vérnyomásom 147/90 162/90 127/80. Tenaxum 1mg tablettát szedek este. Vércukor is jó. Mitől lehet ez,nem étkezem nincs problémám,hogyha mozgom focizom/dolgozom/futok akkor a pulzusszám 90-115.ez normális. Teljes labor vizsgálaton voltam,szinte csak Triglicerid volt a magassab. Köszönöm válaszát további kellemes napot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Kérdező ! Amennyiben étkezéssel összefüggő panaszok jelentkeznek akkor az bizony egy alapos gastroenterológiai kivizsgálást igényel. Az étkezést követő felszívódás, felszívódott anyagok "elrendezése" hormonális következményekkel jár. Ha ebben a rendszerben zavar van, azt bizony vizsgálni kell. Javasolom keresen egy komolyabb - klinikai szintű gastroenterológust !
2014.
09.
07.
Nagy János kérdése:

Szép napot! Volna egy olyan kérdésem,hogy clopidogrel actavis 75 mg szedek,milyen láz és fájdalom csillapító gyógyszert szedhetek? Köszönöm válaszát elöre is további szép napot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Kérdező ! Algopyrin, Panadol, Amidazophen minden további nélkül mehet.
2014.
09.
06.
Carotis UH kérdése:

Tisztelt Dr Szemerédi Péter! Carotis UH vizsgálat mikor indokolt? Milyen tünetek miatt kell elvégezni a vizsgálatot? Milyen tünet a figyelmeztető jel, hogy a vizsgálatra sor kerüljön? Köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
A vizsgálat indokolt minden olyan betegnek aki hypertoniás és emellett más kardiovasc. kockázata is van. Indokolt azoknál is akiknek zöreje van a nyak valamelyik oldalán és azoknál akiknél átmeneti agyi keringési zavarral bíró tüneteket észlelnek .
2014.
09.
04.
Propafenon kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Milyen propafenonhoz hasonló gyógyszer van? Úgy érzem ez a gyógyszer már nem használ. Köszönettel: D.Kriszta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Kriszta ! Többféle, hasonló ritmuszavar elleni készítmény van, de nem tanácsolom lecserélését a kezelő orvossal történő újabb vizsgálatok és megbeszélések nélkül. Nagyobb baja lehet abból !
2014.
09.
04.
Károly kérdése:

Kedves Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy Covercard, Nebilet, Frontin, zoslan ezeket a gyógyszereket szedem. lehet-e ettől hízni? Üdvözlettel. Ilona
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Ilona ! A fokozott kalória beviteltől illetve a kevés mozgástól inkább lehet hízni. Ezektől a gyógyszerektől nem igazán hízik meg az ember. Ne keressen kifogásokat tessék rendszeresen keveset. naponta többször "csipegetni " illetve rendszeresen mozogni - sétálni - sportolni !
2014.
09.
02.
Gergő kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 08.20-án írtam Önnek ,én vagyok a veszélyesáruszállító. Voltam kardiológián és a lelettel kapcsolatban kérek segítséget mert a vizsgálatot végző Doktornőtől nem kaptam semmiféle felvilágosítást nem kaptam. EKG: sinus rhytm norm. PQ. Bal dev., Fr82/min zavartalan depol és repol Echocard vizsg.: Aorta ascendens: 35mm, Ao. gyök:30mm AO bill separatio:20mm Ao bill ép Bal pitvar 39mm mitr. bill. ép mitr anulus ép Bal kamra ED/ES 38/22mm ejekciós frakc. 73% Septum ED/ES 11/17mm hátsó fal ED/ES 10/15mm jobb kamra dyast: 30mm 2D felvétel: falmozgási zavar nincs Doppler: AO.vmax 1,08/s aorta max PG: 4,6hgmm Mitr.vmax :Mitr. instuff jelzett E/A:07/06 24órás ekg monitoron semmilyen szívritmuszavart nem látni 24órás abpm: Átl vérnyomás : 127/78 p78 Legalacsonyabb érték 95/65 p53 (éjjel) Legmagasabb érték: 153/84 p122 Annyit mondott a kardiológus hogy a vérnyomáskiugrásaim idegi eredetüek. A napi fél Lokren-t le szeretné cserélni a kardiológus 1x5mg Concorra Ön szerint is indokolt lecserélni a gyógyszert? Mi a különbség a két gyógyszer között? És a legfontosabb,hogy milyen a leletem Doktorúr? Nagyon várom válaszát! Köszönettel: Gergő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedve Gergő ! A leírt leletek negativ eredményűek. Ahhoz, hogy minden kizárásra kerülhessen kellene még 24 órás vérnyomás és EKG monitorizálás valamint terheléses EKG. Ha ezek negativok, akkor mozgásszervi, tüdőgyógyászati és gastroenterológiai vizsgálatok szükségesek a panasz tisztázására.
2014.
09.
02.
MR lelet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném véleményét kikérni, ill lefordítaná nekem a következő, leletemen állókat!? Koponya MR vizsgálaton voltam sorozatos fejfáás miatt. Leletemen ez áll: A kisagyi tonsilák a foramen magnumba nyúlnak, de érdemi térszűkületet nem okoznak. Arterias MRA: a jobb arteria vertebralis gracilis. A jobb ACP a carotisból ered. Vélemény: A kisagyi tonsillak a foramen magnumba nyúlnak. Gracilis jobb arteria vertebralis, variációs jobb ACP. Szükséges lenne-e más vizsgálat is? Vérnyomásra gyógyszereket szedek. 28 éves lány vagyok. Köszönettel várom válaszát!Tisztelettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Tisztelt kérdező ! Ez egy tökéletesen negativ koponya MRA lelet. Itt nincs teendő és ebben az irányban további vizsgálat nem szükséges. A fejfájásnak más, gyakran mozgásszervi okai is lehetnek. Persze ebben az irányban a kivizsgálás indokolt. Javasolom forduljon a fejfájás ambulanciához, minden kerületben van ! Családorvos tud benne segíteni !
2014.
09.
02.
Gyomorfájád kérdése:

6 napja erős gyomor fájással küszködök. Éjjel, és nappal is egyaránt. Néha, kevés időre csillapodik, vagy teljesen megszűnik, de újra megjelenik. Néha enyhe hányinger kiséri. Hasmenésem nincs. A családorvos gyomorrontásra fogta, de a az álltala felirt gyógyszerek nem használnak. Nagyon rossz étvágyam van, és gyomorfekélyre, vagy gyomor-nyálkahártya gyulladásra gondolunk. Lehetnek ezek?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Kérdező ! Vizsgálat, kivizsgálás nélkül csak gondolni lehet a bajt. Tudni nem ! Gastroenterológiára kellene menni. Remélem diétázik ? Anélkül a gyomorrontás sem gyógyulhat meg. Viszont 6 nap sok egy gyomorrontásra ! Szerintem is mást kell keresni !
2014.
09.
02.
Luca kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerédi Péter ! A férjem (36 éves) magas vérnyomásra szedett COVEREX gyógyszert, most az elmúlt 2 hétben megint magasabb a vérnyomása 149/100 , 143/85 a " házi orvosa " egy erősebb gyógyszert írt fel a COVEREX-AS 10 mg filmtablettát 2 napja homályosan lát , ment a hasa és az orra is vérzett . Az orvos nem mondta, hogy ne szedjen be több gyógyszert , de szerintem ez nem normális ha ilyen mellékhatások vannak. A szemészetre elment : Mydrum o.u. - , Visus: -3.0D=1.0 , -3.5D=1.0 ez a diagnózis, nekünk ez semmit nem mond, holnap megy vérvételre. Tudna ebből valami segítséget adni, hogy a gyógyszertől van-e vagy a magas vérnyomástól ?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Kérdező ! ha a labor vizsgálati eredményei megvannak a szemészeti lelettel forduljon kardiológushoz. További vizsgálatok és kardiológiai konzultálás szükséges, hogy kell-e és ha kell milyen gyógyszeres kezelés szükséges. Amit eddig írt abból semmi sem derült ki.
2014.
09.
01.
edzeni szeretnek kérdése:

Tisztelt Doktor ur! aproblemam a kovetkezo honapok ota tarto mellkasi fajdalmak mar lassan 1 eve.voltam tobszor EKG,teljes vervetel,vizelet,hasi ultrahang,minden rendben.176cm,80kg vagyok 30 eves.vernyomasom atalaban 120/80 van hogy alacsonyabb.neha szokok erezni valami extra szivutest de lehet nem az mert meg gep nem mutatta.gyomor problemaim vannak irritibalis belszindroma.voltam sziv orvosnal szinten keszitett ekg es halgatott meg kopogott a hatamon,azt mondta kutyabajom.es hogy o szerinte mozgaszervi vagy porc gyuladas all a mellkasi panaszok hattereben.nemerek elkezdeni sulyozni pedig az volt a mindenem mert be vagyok rezelve hogy bajom van.a szivem reggel 50-55 kozott ver de van hogy nap kozben is amikor olvasok vagy pihenek amugy 62-68 kozott ha dolgozom akkor max 75.de van amikor nemtudom miert egesz nap a semibol 72-80 kozott.lehet a stressz mert abbol van eleg.az alacsony sziverres nem baj?evekig sportoltam izom epites plussz hetvegen 10-20 km setak.lehet ezek normalis ertekek csak mar en figyelem es tulozom el a dolgokat?maga szerint lassan elkezdhetek edzeni munka mellett?koszonom hogy vegiolvasta es koszonom a valaszat!tisztelettel!Arpi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Kérdező ! Én azt gondolom ahhoz, hogy megszüntessék a panaszait ki kell vizsgálni a lehetséges okokat. Kell egy gastroenterológus, kell egy rheumatológus és kell egy pulmonológus. Ezek valamelyike fog választ adni mije fáj ! Sétálni lehet, úszni, mozogni szabad. Viszont a súlyzózást nem javasolom, mert az nem jó ha mozgásszervi eredetűek a panaszok !
2014.
09.
01.
Melinda kérdése:

Kedves Doktor Úr! Érdeklődnék,hogy a Bisoprolol Sandoz 5mg-os filmtabletta mellé lehet e szedni Omega- 3 halolaj kapszulát? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
01.
Igen ! Lehet ezeket a gyógyszereket együtt szedni. Nem lesz baj !
2014.
09.
01.
idült ischaemiás szívbetegség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Én egy 29 éves férfi vagyok és a múlt héten a háziorvosomhoz fordultam mert jelenleg sajnos nagyon stresszes az életem és úgy érzem ennek már fizikai kivetülései is vannak. A bal vállam a háti résztől a mellkasig terjedően folyamatosan fáj illetve gyomor problémáim is voltak. Folyamatosan olyan érzésem volt mintha izomláz lenne a hasfalamban. A doktornő kért egy EKG-t majd a következő diagnózis állapította meg: Várnyomás: 110/80 Hgmm Pulzus: 72/min Pulm: norm. kop. és hallg. lelet Cor: norm. szívhatárok, tiszta, ritm. szívhangok Ekg: 100/min. s. r. QRS t. nem deviál, mellkasi elvezetésekben átmeneti Zóna a V4-5 V4-6 highe-woltage, V3-5-ig hegyes, csúcsos T-k. Aktuális diagnózis: Idült Ischaemiás szívbetegség A kardiológián mikor időpontot kértem egy terheléses vizsgálatra akkor a kardiológus nem vette komolyan ezt és azt mondta hogy ő nem hiszi hogy bármi bajom lenne de a vizsgálatokat még nem csináltuk meg mert csak három hét múlva kaptam időpontot. Szeretném kérni a véleményét mert nagyon idegesítő számomra, hogy talán valóban ennyire beteg lennék. Két éve volt egy hasonló esetem szintén stressz miatt, de akkor hál istennek semmilyen szervi elváltozást nem találtak és azt mondták minden a legnagyobb rendben. Aggaszt hogy most újra ez történik. Ha módjában áll kérem segítsen a véleményével. Tisztelettel: Béla
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
01.
Kedves Kérdező ! Egyet értek a kardiológusával. Önnek nem szívbetegsége van, hanem a rendszertelen, stresszes életvitel okozza a panaszait, feltehetőleg a gyomrán keresztül. Azt kezdte ki a stressz. Tessék egészséges élni, rossz szokásokat elhagyni, sportolni ! Ha nem ezt teszi 10-20 év múlva biztos lesz koszorúér betegsége ! De most még nincs és ha szót fogad nem is lesz !
2014.
09.
01.
tomi20 kérdése:

Tisztelt Dr ur. Omega-3 E vitaminnal -Aszkorbinsav 3000 mg - MgB6 es Ginkgo Galagonya kapszula szedheto eggyutesen naponta.Koszonom valaszat.Szep napot kivanok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
01.
Szedni szedhető, de minek ?
2014.
08.
31.
pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Előző kérdésemhez még annyit tennék hozzá, hogy 5 hónappal ezelőtt szültem. Lehetséges, hogy ezek a pulzusingadozások még azért vannak, mert a szervezetem még regenerálódik? Köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Hát lehet ilyen oka is a dolognak, de semmiféleképpen nincs oka az izgalomra !
2014.
08.
31.
pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pár hete 100 felett volt a pulzusom, szédültem eléggé rosszul voltam. Azota folyamatosan mérem, és pár napja rendeződni látszik. 90 felett már napok óta nem volt. Viszont amikor délben megmértem a vérnyomásomat (félautomata mérővel), 110/59 lett 58-as pulzussal!!!!! Az 58-as pulzus nagyon alacsony, igaz? Mitől lehet ez? Reggel mikor megmértem, 101/51 volt 38-as pulzussal, de azonnal megmértem ujra és akkor pedig már 70 volt a pulzusom. Az lenne ezzel kapcsolatban pedig a kérdésem, hogy lehetséges, hogy az első mérés helytelen volt? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Zs.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Kedves Kérdező ! Biztos, hogy rossz volt a mérése. Az 58-as pulzus szám normális tartományban van. Igy hát nem kérdés, hogy nincs probléma, csak felesleges szorongás van !
2014.
08.
31.
vérnyomás71 kérdése:

Tisztelt Doktor úr ! Nagyon gyakori a vérnyomás hirtelen emelkedése külső befolyás nélkül. A háziorvosom ilyenkorra Tensiomin 25mg elrágását javasolja. Az ügyeleten ha felugrik 190/100 ra ott is ugyanezt javasolják. A többi állandó vnyomás gyógyszereim mellet. Valsartan160 2x1, Amlodipin5 2x1 Lokren20 1reggel, Rilmenidin este1. Nagyon szépen kérem hogy Ön szerint a Tensiomint szabad-e igen nagy gyakorisággal elrágni a vnyomás ingadozásnál a többi gyógyszer mellett. Előre is köszönöm megtisztelő és nagyon várom megnyugtató válaszát. Németi Sándorné 71éves
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Kedves Kérdező ! Tilosnak, nem tilos. Baj nem lesz belőle, de ha gyakran kell bevenni minden ok nélkül akkor meg kell nézni minden rendben van-e / vese, cukor, mellékvese, pajzsmirigy ?/ . Ha igen, akkor módosítani kellene a gyógyszereket. Én ezeket tenném.
2014.
08.
30.
tomi20 kérdése:

Udvozlom Dr ur. Azt szeretnem ontol kerdezni hogy az ebredest koveto vernyomas 147 95 mennyire szamithato normalisnak .Ez az elso meres de a masodik mar 120 82 . Panaszom az hogy az alvas eleg nyugtalan a reggeli orakban es ez eleg sok forgolodassal jar . Kardiologiailag rendben vagyok . A kardiologia vizsgalaton mert vernyomas 190 100 volt de a vizsgalatok eredmenyei szerint nem kaptam vernyomas csokkentot .Nagyon sokat gondolok a vernyomasemelkedesre naponta. A pulzusom volt magasabb a holter alapjan max. 133. Ez lehet valamennyire panikbetegseg. A napkozbeni vernyomas 118 82-125 76-135 85.Koszonom turelmet . Jo egeszseget kivanok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Kedves Kérdező ! Önnek nincs betegsége, bár egy kicsit ingadozik a vérnyomása. Ennek valamilyen " külső " tényező lehet az oka ! Javasolom gondolja át az életvitelét mert valamit nem jól csinál. Sportoljon, kevesebbet stresszeljen, megfelelően étkezzen, kávé-alkohol-cola-cigi tilalom, éjszakai pihenés ! Ezekre figyeljen. Minden rendben lesz.
2014.
08.
30.
Jani kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretném megköszönni az eddigi jó tanácsait és segítségét! A márciusi ablációm után 2 hónapig szedtem még a gyógyszereimet (Rytmonorm, Xarelto). A szívritmuszavarom megszűnt, de néha azóta is felugrik a pulzusom 80-90 közé. Ilyenkor egy negyed vagy fél Concor 5mg szoktam bevenni, amitől helyreáll. Azt szeretném megkérdezni, hogy nem kellene-e szednem valamilyen vérhígítót (akár természetes készítményt) a vérrög miatti infarktus vagy stroke megelőzésének érdekében! Köszönettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Kedves Kérdező ! Azért nem kell már a vérhígító mert azt csak átmenetileg kellett adni, azért, mert az ablatio során sérült a szív egy kis belső felszíne, ahol az ablatiot végezték. A vérhígító azért volt szükséges, hogy nehogy vérrög keletkezzen a sérülésen. Mostanra a seb helyén heg van, amit a szív belső borítása már lefedett, így nincs thrombosis veszély.
2014.
08.
30.
pulzus kérdése:

Kedves Doktor Úr, Segítségét szeretném kérni, az alábbiakkal kapcsolatban:kb. egy hónappal ezelőtt erős szívdobogás érzés mellé, nehézlégzés jelentkezett. A háziorvosi rendelésen megállapították, h mandulagyulladásom van, amire antibiotikumot kaptam. A nehézlégzés azonban nem múlt el, így a doktornő csináltatott vérvizsgálatot, mellkasröntgent, mindegyik eredménye negatív lett. A magas pulzus miatt kardiológiai vizsgálatra küldtek, ahol megállapítotték, h veleszületetten a kéthegyű billentyűmnek van problémája, de ez nem jelentős, a magas pulzusra concor tablettát írtak, és mondták, h hagyjam el, kb. 10nap múlva. Amint bevettem, este már éreztem, h a pulzusomnak nincs gondja, de a szívem dobban egy erőset, majd egy gyengét és ezt folytatja sztem egész éjjel, mert azóta is van, h arra kelek, hogy mindenem csupa víz, és ilyen furcsán dobog a szívem hozzá. Minden este, illetve minden fekvő helyzetben ez van. A kardiológus az ekg és ultrahang után azt mondta, ez idegi alapon van. Nyugodjak meg. Azóta a nehézlégzés miatt ismét elküldtek tüdőgyógyászatra, ahol a korábbi fújási eredmények közül a többi nagyjából változatlan, de a PEF értékem a múltkor 100 volt, most 70, (kétórás hidegben várakozás és buszutazás után) azt mondták allergiás asztmám van, de nem mutatott ki a teszt allergiát. Szeretném, ha segítene a doktor úr, kideríteni, hogy merre induljak tovább, mert a szívdobogástól már aludni is alig tudok. Egy 26 éves. Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Kedves Kérdező ! Először is labor vizsgálatot kellene kérni, hogy a gyulladás megszűnt-e, nincs-e azzal kapcsolatosan komplikáció ? Ha ez negativ akkor kellene egy 24 órás EKG monitorizálás, echocardiographia, esetleg ergometria. Meg kellene mutatni egy fül-orr-gégésznek is, hogy segítsen kizárni a gyulladásos komplikációt. Szóval én ezeket tenném.
2014.
08.
27.
fogászat kérdése:

Tisztelt doktor ur magas vérnyomásra és kamrai extrákra szedek reggel egy fél concor és egy tritace és este egy tritace kérdésem hogy az extrák mellett és a tritace szedése mellett kaphatok e fogászati érzéstelenitőt mert be vagyok pánikolva nem merek elmenni fogorvoshoz félek hogy valami bajom lessz válaszát előre is kőszőnőm TISZTELETTEL MÁRIA
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
30.
Kedves Kérdező ! Ne pánikoljon be, mert ezek mellett a gyógyszerek mellett nyugodtan kaphat bármilyen érzéstelenítőt !
2014.
08.
27.
Renitec kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni gyógyszerszedéssel kapcsolatban... Évek óta L-Thyroxint,Co-prenessát és Lokrent szedek,de a nyár közepén erős fejfájásom volt,amivel elmentem a háziorvoshoz,aki magasnak ítélte meg a vérnyomásom és írt fel egy másik gyógyszert .Az akkori vérnyomás 140/90 volt...Azt mondta,hogy Renitec 10 mg-ot ír fel és azt este szedjem...Rákérdeztem,hogy ezt már mindig szednem kell?..Azt mondta,hogy igen..Amikor kiváltottam akkor annyit kérdeztek,hogy nem lesz sok a két ACE gátló?..Csak annyit tudtam mondani,hogy nem tudom..Azóta érdeklődtem több helyen,de mindenhol más volt a válasz.. Lassan felőröl ez az egész helyzet..Egy hónapja szedem kb..Különösebbet nem érzek...A vérnyomásom 115/70 átlagban..A víz lementem a lábamról,ami előtte nagyon vizes volt,pedig ez állítólag nem vízhajtós gyógyszer és kicsit zúg vagy sistereg a fülem..Nem tudom melyik a pontos kifejezés! A Renitecet 5 mg-os adagban kezdtem,de ennél is maradtam... Kérem legyen kedves megmondani,hogy hogyan tovább?..Folytathatom-e ezeket a gyógyszereket reggel és este,vagy menjek vissza az orvoshoz? Köszönettel és tisztelettel:
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Kedves Kérdező ! A két fajta ACE gátló adása nem ellenjavallt, csak értelmetlen ! Egy gyógyszerből kell a maximális dózist adni nem két féléből adni fél-fél adagot ! Én azt tenném, hogy a Renitec helyett Prenessat adnék vagyis Co Prenessa 4/1.5 mg + Prenessa 4 mg. Ha eznem elég akkor Co Prenessa-Prenessa, Lokren és Amlodipin kezelést alkalmaznék, vagy valami hasonló kombinációt.
2014.
08.
26.
Émi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kezdődő magas vérnyomásra kaptam coverex tablettát! Szervi elváltozást nem találtak! Mivel jó pár hónapig 120/80 alatt volt a vérnyomásom, csak felet szedtem be hónapokig, és nem is volt problémám!Mostanában viszont kiugrál a vérnyomásom! 140 fölé nem nagyon megy a systolés érték, de a diasztolés sokszor van 90-99 között. Rosszul érzem magam, ha már 130 fölé megy a vérnyomásom, fáj a fejem, szédülök, hányingerem van, főleg ha a per érték megy fel.Sokszor "ugrál"a vérnyomásom! Nem vagyok túlsúlyos, heti kétszer futok, meditációt is hallgatok, viszont Édesanyám súlyos beteg...végstádiumban van! Gondoltam rá, hogy lehet a feszültség miatt van! Már párszor vettem be tensyomint és nyugtatót mellé, de nem gondolom hogy ez lenne a jó megoldás! Igyekszem visszajutni a kardiológus orvoshoz, de ha tud valami jó tanácsot szívesen venném! Köszönettel : Émi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
30.
Kedves Kérdez Ő Azt gondolom, jó lenne ha visszaemelné eredetire a Coverex adagját és e mellé egy pici nyugtatót is szedne. Mást én egyelőre nem tennék.
2014.
08.
26.
Sziszi kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr!34 éves nő vagyok!1,5 éve volt egy epilepsziás rohamom....melyet alvásmegvonásos eeg alapján diagnosztizáltak is!Azóta szedek lapmolep 2*100...frontin este 0,75..../a roham óta nem tudok aludni normálisan/ Cipralexet szedtem 1 évig,de mivel híztam tőle 13 kg-ot...így 4 hónapja abba hagytam!Olykor mérte a h.o a vérnyomásom...eddig rendben volt...Kislányom szívbeteg..gyógyszerezés változtatása miatt julius közepén vettünk vérnyomás mérőt!Gondoltam megmérem magamnak is...Hát a frász jött rám-a szisztoles érték általában 116-125 ezzel nincs is gond....de a diasztoles 80-90/egyszer-egyszer volt 91/ között mozog...ha átlagolom azért 90 alatt van épp..A pulzusom is 80-95 között van...Nyugiban is 78 körül.. az epis roham miatt 1.5 éve voltam szív uh.on...rendben volt..ekg is...vérnyomás is...Voltam hasi uh.on...rendben...vérvétel rendben...bár ott láttam egy olyat eGfr enyhén csökkent...de a karbamid..kreatinin...vizelet negatív...H.O szerint ez semmi...Hm... a kérdésem...okozhatta a hirtelen súly gyarapodás ezt a vérnyom ill pulzus emelkedést?Igyekszem fogyózni...mozogni... Kardiológiai kivizsgálás szükséges? persze H.O szerint nem...de Ő általában legyint rá... Ezer hála a válaszáért:Üdv:Sziszi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
30.
Kedves Kérdező ! Mindig csúnya dolog, ha valakire rá legyintenek. Ezt nem tenném ! Viszont a testsúly növekedés valóban okozhat vérnyomás növekedést és bizony sok más bajt is (cukorbetegség, magas vérzsírok, nőgyógyászati -bőrgyógyászati problémák, stb...) Le kell fogyni és kész ! Ez fontosabb mint a kardiológiai vizsgálat ! Én igy fogalmaznám meg a véleményem !
2014.
08.
22.
Bizsergés kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm a korábbi válaszát. Mostanság nem jött elő a szédülés, maximum kis émelygés formájában. Viszont a fáradtság, s a kevés alvás (ez a szemeimen is meglátszik) továbbra is fennáll. A vérnyomásom többnyire alacsony, de ma mértem 121/82-es értéket is 65-ös pulzusszámmal, s lehetséges szívritmuszavarral. Ez utóbbi olykor-olykor előjön. Pl. ma 5-7 alkalommal is volt példa arra, hogy a gép "lehetséges szívritmuszavart" diagnosztizált. Ez mennyiben jelent problémát? Másik kérdésem az lenne, hogy a szisztolés és diasztolés érték között normális az, ha átlagban 30-35 különbség van? Sőt, a mai nap pl. 26 is előfordult. Néha ez az érték felmegy 40-re, de ez eléggé ritka. A harmadik kérdésem pedig a balkamra funkcióval lenne kapcsolatos. Az EF értékem egy tavaly nyári UH vizsgálaton 67 % körüli volt. Télen (január) egy másik géppel Füreden 63,22-t mértek. Most júliusban pedig ugyanazzal a géppel 62,23-at. Ez a csökkenőnek tűnő tendencia mire utal? Hogyan lehetne ezt megállítani? Mit kell tennem annak érdekében, hogy ez ne romoljon? Úgy tudom, hogy az egészséges, normális érték 60-70 % között van. Korábban már írtam önnek a mitralis, és a háromhegyű billentyűt érintő prolapsusról, s arról, hogy UH szerint némi vér átengedést is lehet tapasztalni (nem zár teljesen tökéletesen). Más problémám viszont (szerencsére) nincs, nem tudok róla. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
23.
Kedves Kérdező ! A panaszait illetően és az ismétlődő ritmuszavarok miatt a kontroll javasolt, még akkor is ha ez javuló tendenciát mutat. A vérnyomás külömbségek mivel folyamatosan változó értékeket mutatnak, nem bírnak jelentőséggel. A kisebb erek tónusváltozása /ellenállás növekedés - csökkenés / okozza ezeket a különböző értékeket. Az EF 60-70 % között normális. Növekszik vagy csökken a tartományon belül nincs jelentősége. Ha kivül esik a tartományból az jelenthet valamit. Egészségesen, vidáman és sportosan kell élni. Ezt tegye meg a megelőzés érdekében !
2014.
08.
22.
Ginkgo Biloba kérdése:

Kedves Főorvps Úr! A Gingko Biloba-val kapcsolatban szeretném megkérdezni a véleményét. Van-e olyan jó hatása, mint a Nootropyl-nek?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
23.
Kevés, de jó hatása van a készítménynek !
2014.
08.
21.
Balogh Józsefné kérdése:

Tisztelt doktornő! 2014 június 26.-án volt egy infarktusom. Leírom a zárójelentés részleteit, hogy mit végeztek el rajtam:Jobb coronaria I.segmensén 30 %-os szűkület, a II.segmensnél trombotikus occlusio. A bal ágrendszer meszes. A bal főtörzs meszes, kp. szakaszán 20 %-os szűkület. a LAD-on egész hosszában egyenként nem significans szűkületek. A CX eredésén 80 %-os szűkület, majd ettől 3 cm-re egy 70 % os szűkület gracilis kiáramlással. Elvégezték a culprit RCA PCI-t BMS stentet deponáltak . Echocardiographián EF:45-50 % az inf. fal basalisa hypokinetikus volt. Elhúzódó bradycardia és hypotonia miatt csak ACE-inhibitor terápiát tudtak elkezdeni két napja. Aggregometria clopidogrelre effektiv gátlást igazolt. astrix 100 mg, Zyllt 75 mg, Atorvastatin 80 mg, noacid 40 mg, Tritace2x 2,5 mg, Merckformin 2x1000 mg, Concor reggel 2,5 mg. este 1,25 mg. Insuman Rapid 7-5-6 E, Insuman Basal 22:00 5 E Legyenszíves nekem leírni, hogy ezek mit jelentenek. és még azt szeretném kérdezni, hogy milyen munkát végezhetek? mert muszáj mennem dolgozni, mert nagyon kevés a nyugdijam. Hetente kétszer jártam egy házhoz kertimunkát végezni, oda úgy jutok el, hogy oda is és vissza is 3 KM-t kell kerékpároznom, ennyit kerékpározhatok-e? kb. mennyi súlyt emelhetek? Folytathatom -e ezt a munkát? Előre is köszönöm a válaszát:József
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
23.
Kedves Kérdező ! A leírt lelet tanúsága szerint Ö0nnek 2 éren volt súlyos szűkülete. Az egyik a jobb oldali koronária ágban elzáródást is okozott. A másik szűkület két részből áll és bal koronária rendszer egyik, a hátsó és alsó fali régiót ellátó szegmensében, egymás felett helyezkedik el. A jobb koronária ágat kezelték tágítással és annak a területébe, az áramlás megóvása és a fal kitámasztása végett stentet / belső ér/ helyeztek be. A másik koronária eltérést nem kezelték, csak az infarctust okozó eltérést oldották meg. Ez azt jelenti, hogy még mielőtt munkába áll, tisztázni kell, hogy nem szükséges-e a másik ér tágítása is. Ezt ugyanott, a tágítást végző intézetben döntik majd el. Ezért egyenlőre ne dolgozzon, vissza kell még menni kontrollra és csak azután lehet dolgozni menni !
2014.
08.
21.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék öntől felvilágosítást kérni, hogy mit jelent a zárójelentésemben leírt vélemény és kell e tartanom valamitől. Vélemény: Norm. bal kamra, anterior fal prox fele hypokinetikus, egyebekben jó falmozgások, jó systolés BKF. Jobb kamrai systolés nyomás norm. MI jelzett, TI: I. PF, THR, shuntflow nem detektálható. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
23.
Kedves Kérdező ! Azt, hogy kell-e valamitől tartania vagy sem egy leletből megmondani lehet. Más adatok és vizsgálatok is kellenek. Annyit tudok Önnek mondani, hogy leletén egy kis billentyű szivárgás /MI / és egy kicsi falmozgási zavar látható. Ezek előfordulhatnak nem beteg emberben is, de lehetnek kezdődő betegség első jelei is. A kezelő orvosával, aki kérte a vizsgálatot, a többi vizsgálati eredmények, fizikális vizsgálat és panaszok tükrében kell ezt kielemezni.
2014.
08.
20.
Gergő kérdése:

Kedves Doktor úr! 29éves srác vagyok 180cm magas 100kg.Nem iszok alkoholt,nem dohányzok.Veszélyes áruszállító kamionsofőr vagyok. 2006ban kezdődött minden.Volt egy rosszúllétem amikor is elkezdett össze vissza kalapálni a szívem majd beállt 160-as pulzusra és a vérnyomásom 210/100 volt.Bevittek az ügyeletre ahol elöbb kaptam 2xcordafex puffot,semmit nem ért,majd 25mg tensiomint,ekkor lement 190/95,p 150-re majd vénásan betalocot. Igy beállt 150/95 p100ra. Ekkor egy teljes kivizsgálás után kiderűlt hogy minden leletem negatív(labor,kardiologia,belgyógy,stb).Annyi volt a zárójelentésen hogy tachikardiára hajlamos vagyok ill. magas a vérnyomásom enyhén. 2006-2010 ig kb 8 féle gyógyszert kaptam (tritace,isoptin,talliton,stb)de a hirtelen bedobogó és össze vissza verő szív tünet megmarad.Sőtt kardiológusom szerint pánikbeteg vagyok és pánikrohamok ezek. 2010 óta szedek napi fél lokrent és a tensióim 120/80-150/90 között mozognak.Mostanában megint jönnek ezek az extra ütések ( 1mp alatt ver 3at-4et a szívem) és ez tart addig amig el nem kezdek direkt köhögni,ekkor általában visszaáll.Terhelésre és nyugalmi állapotban is jelentkezik napszaktól független.De van hogy napokig nem jelentkezik. Voltam kardiológusnál,(2hónapot vártam az előjegyzés miatt) és elmondtam a panaszaimat és kértem egy 24órás holterezést és terheléses EKG-t.Azt mondta nem indokolt egyik sem,hanem emeljem meg a fél lokrent napi egy egészre.Sőtt Xanax SR 0,5-javasolt napi 2x1-et. Ezzel viszont az a baj (jeleztem a kardiológusnak is) hogy amikor elkezdtem szedni a lokrent napi 1et szedtem és 100/55 p52 re vitte le a pérnyomásom. 1hete voltam teljes laboron ami negatív lett TSH is tökéletes volt. Valóban pánikbetegség tünetei a 200-as vérnyomás,az extrák és a 160-as pulzus? Mit javasol Doktor úr? Munkám miatt is aggódok,nehogy egyszer olyan rosszúl legyek a kamionban vezetés közben hogy baleset legyen a vége mert annak (az áru miatt,ami 30Tonna gáz) beláthatatlan következményei lehetnek. Köszönettel: Gergő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
23.
Kedves Gergő ! A kérése és félelme egyaránt jogos volt. Nem értem miért nem történtek meg a vizsgálatok.Azt hiszem tovább kell lépni, másik orvost kell keresni, vagy amikor rosszul érzi magát be kell menni a kardiológiai osztály ügyeletére és sürgős vizsgálatot kell kérni. Mondja el a történetét és mondja el, hogy mi a foglalkozása. Akkor talán jobban segítenek. Igaza van ! Ne vegye félvárról a kapott válaszokat, lépjen tovább !
2014.
08.
16.
Márti kérdése:

Tisztelt DRÚR! férjem vérnyomása mostanában 95/60 100/70 körüli. nem volt sokkal magasabb soha,de ez most elég alacsony. tarkótáji enyhe fájdalma van.más tüneete nincs. 54 éves. értágitókat és talliton szedi. mi okozhatja az alacsony vérnyomást? úgy olvastam,hogy a melegben előfordul. elhagyhatő e a talliton szedése átmenetileg? köszönöm válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
23.
Kedves Kérdező ! Gyógyszert semmiképpen ne hagyjon el. Bőséges folyadék fogyasztása legyen az első lépés. Ha ez nem rendezi a helyzetet, akkor is forduljanak a kezelő orvoshoz. Addig gyógyszert ne módosítsanak !
2014.
08.
15.
. kérdése:

Kedves Doktor Úr! Ígértem, hogy megírom a CT eredményt. Kíváncsi lenék a véleményére, ugyanis tüdőgondozó orvossal csak csütörtökön tudok beszélni. "A mellkasi nagyerek nem tágabbak, A szív nem nagyobb. Mindkét apicalis régióban elsősorban régi spec. maradványnak megfelelő kötegezettség látható. A mediastinumban, a hílusokban térfolalás nem ábrázolódott. Mellkasi folyadék nincs. A mellékvesék megtartottak." Továbbá írtam önnek, hogy a vérképemből az derült ki h vérszegény vagyok, illetve magas a trombocitaszám. Ferrlecit injekciót kapok most. Esetleg a kettőnek lehet köze egymáshoz???? PL azért magas mert vérszegény vagyok? Ez egy visszatérő probléma, én elsősorban a helytelen táplálkozásra fognám, ugyanis amikor szorongós időszakomat élem nem eszek, fogyok, ha szedem a gyógyszert akkor tudok hízni is, van étvágyam. A hematológus hogy tudja kivizsgálni azt hogy mitől magas a trombocita szám??? Írtam Önnek h mitr prolaps van, na most akkor ha visszacsorog a vér és magas ez a trombocita szám akkor gond ugye??? Nagyon félek doktor Úr. Jelenleg vidéken vagyok, de mennem kell vissza pestre. Nem ismerek ott egy hematológust sem. Ön szerint szedjek vérhigítót?? Ja és még egy kérdés, a jódos kontrasztanyagra lehet bevenni frontit? Bocsánat a sok kérdésért!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
16.
Kedves Kérdező ! Nem tudom, hogy miért magas a thrombocytaszám és miért vérszegény. Ezt hivatott tisztázni a haematológus. Ezekből az adatokból, amiket Ön leírt nekem nem biztos, hogy betegsége van ! Egyzerüen ki kell vizsgálni az eltérések okát. Nem tudok mást mondani Önnek. Találgatni meg nem szeretek, mert nagyot lehet tévedni !
2014.
08.
15.
hasmenés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olvasgattam a fórumon válaszait és kedves megnyugtató válaszai felbátorítottak, hogy én is feltegyem kérdésem Önnek. Ha ételt fogyasztok, legyen az leves, vagy péksütemény - bármi, utána hol később, de van mikor pár perc múlva hasmenés lép fel. Nem jellemző a hasi fájdalom, többnyire kicsi görcsösség kíséri. A széklet nem teljesen híg, de a normálistól nagyban eltér. És többször kell visszafordulni a wc-re. Laborleleteim rendben vannak, a háziorvos nem küld semerre sem. Nem köthető teljes mértékben a stresszhez sem, mert ha itthon vagyok, akkor is teljes nyugalomban is fellép étkezés után. A normális étkezések megvannak. Mi lehet a baj? (nem egyszer fordult elő az is, hogy felváltva volt hasmenés, és szorulás) 27 éves lány vagyok. Tisztelettel várom válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
15.
Kedves Kérdező ! Az az igazság, hogy az ilyen természetű panaszok diagnosztikájában, kezelésében nincs tapasztalatom. Azt gondolom, hogy ez vagy emésztési vagy felszívódási zavar következménye lehet. Sürgősen forduljon gastroenterológushoz, mert a bajok megállapításához vizsgálatok kellenek.
2014.
08.
15.
enyhe fájdalom kérdése:

Üdvözlöm! pár napja azt veszem észre magamon hogy levert vagyok nincs kedvem semmire és csak fekszek. Úgy érzem hogy a tarkóm enyhén fáj és a fejem így nem tudok koncentrálni sem és egész napomat fáradtság követi. Kell valami miatt aggódnom?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
15.
Kedves Kérdező ! Aggódni sohasem kell ! De orvoshoz fordulni igen ! Kérem keresse fel mielőbb családorvosát, mert a panasz okát tanácsos tisztázni !
2014.
08.
15.
fejfájás kérdése:

Jó napot! Magas vérnyomásra perindopril tozilát teva-t szedek, és magas pulzusra nebivolol sandoz-t szedek. Mindennap Fáj a fejem és fájdalom csillapítóval sem múlik el. Az lenne a kérdésem okozhatja valamelyik gyógyszer a fejfájást? ha igen mit tanácsol? a vérnyomásom gyógyszerrel 118/60 pulzus:62 körülire beállt! Ha abbahagynám a vérnyomáscsökkentő szedését visszamenne a vérnyomásom 150-160/80-100 körülire,vagy magasabbra? Válaszát köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
15.
Kedves Kérdező ! A gyógyszereket semilyen körülmények között, orvosi vizsgálat nélkül ne hagyja abba ! Viszont, menjen el neurológushoz, mert a tartós fejfájás sokmindentőlt lehet és kezelni csak az okok ismeretében lehet !
2014.
08.
15.
vérkép - baj van? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Vérképemben az alábbi értékeknél mutattak eltérést: - Koleszterin: 5,9mmol/l (referencia tartomány: 3,9-5,6) - Fehérvérsejt szám: 10,35 10E9/l (referencia tartomány: 4,00-10,00) - Lym. abs: 4,40 10E9/l (referencia tartomány: 0,80-4,00) - Neutro%: 50,20% (referencia tartomány: 51,00-75,00) - Lym%: 42,30% (referencia tartomány: 20,00-40,00) - Eos%: 0,50% (referencia tartomány: 1,00-4,00) Kérdésem az lenne, ezek az értékek mire utalhatnak, mennyire kórosak az eltérések (az interneten mindenhol leukémiát írnak és én ettől nagyon megijedtem..), van-e szükségem további vizsgálatokra? Nincsen egyébként semmilyen szervi ismert betegségem, mentális problémáim vannak (szorongásos zavarok) illetve mostanában sok a pattanás az arcomon és tavaly ősz óta hullik a hajam. 21 éves nő vagyok. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
15.
Ez lehet egy gyógyuló gyulladás okozta laborváltozás. Kb két hét mulva ismételje meg a laborvizsgálatot és ha sokkal rosszabbak a paraméterei, akkor forduljon orvoshoz. A jelenlegi laborja nem utal leukaemiára !
2014.
08.
14.
Mi lehet az oka? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves nő vagyok. Közel 1 hónapja vettem észre, hogy gyakran jelentkezik nálam a következő panasz: nagyon nehezen tudok vizeletet üríteni. Az inger megvan, sőt úgy érzem kidurran a hólyagom, de nem jön semmi. Csak hosszadalmas várakozás után sikerül, az is nagyon lassan szinte cseppekben. 1 héten legalább 4-szer van ilyen. Semmilyen más tünettel nem jár, nem fájdalmas, nem csíp, csak egyszerűen nem indul meg pedig érzem, hogy kell. Ez mitől lehet? Mi lehet az oka? Tisztelettel várom válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
14.
Kedves Kérdező ! Ez valamilyen beidegzési zavar, hólyag müködési zavar lehet. Javasolom, hogy lássa nőgyógyász és urológus. Lehet, hogy izomlazított kell szednie.
2014.
08.
14.
szülés kérdése:

Kedves Dr ur. 31 hetes kismama vagyok Tavaly voltam szivkivizsgáláson ahol ultrahangon enyhe mitralis prolapsus tendenciát állapitottak meg. Gyógyszert nem kell rá szednem csak ha ugy érzem magnéziumot. Eddig eszembe se jutott hogy ez gondot okozhat e a szülésnél. Ön szerint lehet természetesen szülni vagy emiatt szoljk az orvosomnak császár ügyében? Eddig nem is mondtam neki mert el is felejtettem hogy van ez nálam.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
14.
Kedves Kérdező ! Enyhe mitralis prolapsus semilyen problémát nem okoz a terheseknek. Nincs vele teendő. Azért említse meg a nőgyógyászának, mert neki tudnia kell róla, de mondom semmi extra nem szükséges.
2014.
08.
13.
? kérdése:

Kedves doktor Úr! Ma kész lett a labor eredményem, amin alacsony a vasam, ezért ferrlecit injekciót kaptam. Erre vehetek be frontint? Ezen kívűl azt mondta a háziorvos h magas a tromocita szám (449), ne szedjek fogamzásgátlót, de ezt amúgy sem szedek, meg hajlamosabb vagyok a trombózisra. De egyelőre mást nem mondott, vérhigítót nem adott, várjuk a pénteki ct-t. Mostmár megint azon aggódom, hogy mi van ha az a folt vérrög... Nagyon félek. További szép estét Önnek!!! :)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
14.
Nem lesz vérrög ! Meglátja, hogy nem. Viszont keressen egy haematológust, mert a magas thrombocytaszámot ki kell vizsgáltatni !
2014.
08.
13.
Aggódó kérdése:

Köszönöm szépen a válaszát. A következő gyógyszereket szedi a férjem: Rytmonorm 150 3x1, Nebilet 2x2,5 mg, Exforge 10mg/160 mg, Aspirin Protect 100, Apadex 1,5 mg, Benfogamma 300 mg. Így az itthon mért értékei jók. Nem pánikol, de biztonság kedvéért megkérdezte a felülvizsgálat során, hogy ha véletlenül megint nagyon magas lenne a pulzusa (most 55-60 között van), mi a teendő? Azt mondták, hogy vegyen be egy Rytmonorm-ot és 2,5 mg Nebilet-et, feküdjön le, és 1 óra múlva megszűnik a magas pulzusszám, de ezekkel a gyógyszerekkel ez nem fordulhat elő. A véleményét szeretném kérni ezzel kapcsolatban, mert nekem az Ön véleménye mindent felülír.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
13.
Kedves Kérdező! Igazán köszönöm a bizalmat. En azt gondolom, ha tartósan fennáll a ritmuszavar először EKG történjen. Annélkül nem tudjuk, hogy valóban ritmuszavara van-e a párjának. Gyógyszert csak az igazolt ritmuszavarra szabad bevenni ! Egyébként minden mással egyetértek.
2014.
08.
13.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr! A férjem ma volt felülvizsgálaton. Mit jelentenek ezek az EKG adatok?s.r.fr.63/min. PQ: 180 msec. QRS: 78 msec. TV 1 lapos- neg. TV 2 lapos-poz. á.z. V2-3 között. Köszönöm szépen a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
13.
Kedves Kérdező. Ez egy normális EKG görbe leírása.
2014.
08.
13.
? kérdése:

Drága doktor Úr! Pénteken lesz a mellkas ct amit írtam Önnek, de kissé aggódom, hiszen egy hónapja van rögzített fogszabályzóm, ami kissé felsérti a számat belül, ezekre a "sebekre" a sugárzás káros? Továbbá ami aggaszt, hogy hétfőn két mellkas röntgen is készült, fogszabályzó előtt kellett csináltatni jó minőségű felvételt, panorámaröntgen, illetve OP. Ezek is mostanában készültek, előtte kis röntgen az egyik fogamról. másfél éve koponya ct, illetve az évi egy kötelező tűdőszűrés, Volt több fül orr gégészeti röntgen. Ez a sok sugárzás biztosan nagyon veszélyes ugye?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
13.
Kedves Kérdező. Ezek a sugárzások összességében olyan elenyésző mennyiségüek, hogy szóra sem érdemesek. Ne izgu Jon ezek miatt. Semmi baja sem lesz !
2014.
08.
13.
Alacsony pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Bocsánat, hogy csak most köszönöm meg a válaszát, és az ezidáig tett önzetlen segítségét. Ha minden orvos ilyen hozzáállással közelítene a betegek - vagy vélt betegek - felé, akkor erre a fórumra sem lenne szükség. Önnek MINDENT köszönök. Most lesz a következő holterem, az eredmények után ha lehet...))) leírnám az eredményt. A terhelésest megcsináltatom és megfogadva a tanácsát ma fogok a pszichiáterrel randevúzni. Cselényi dokinéni..tündéri. Nagyon köszönöm az önzetlen segítségét. Sipos László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
13.
Örülök ha segítettem. Várom a híreket.
2014.
08.
12.
:( kérdése:

Köszönöm gyors válaszát! És ha mostani fertőzés akkor a szívbillentyű miatt kell aggódnom, hogy meg ne támadja a fertőzés? Nincs lázam meg ilyenek, csak minden éjszaka arra kelek h izzadt vagyok. (igaz nagyon be is takarózom, mert amíg el nem alszom addig fázok) Vagy Elképzelhető, hogy ez egy régi erős megfázás maradványa??? mert 2009-ben a háziorvos tüdőgyulladás gyanúval küldött röntgenre. ott is sokáig hallgatózott az orvos de nem mondta, hogy az csak gyógyszert szedtem. Ez a ct-ből kiderül hogy régi vagy új fertőzés? Megijesztett az orvos a tbc gyanúval Mindenképpen megírom majd az eredményt, ha nem baj :)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
12.
A kérdésekre a kivizsgálás ad majd választ ! Most nem tudunk a felmerülő kérdésekre válaszolni. Várni fogom a híreket.
2014.
08.
12.
:( kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ne haragudjon a zavarásért! Többször írtam már Önnek, én vagyok az a 28 éves szorongó lány. Szokták mondani szegény embert még az ág is húzza... Leírnám a gondomat Tegnap mellkasröntgenen voltam (az alkalmassági kis könyvhöz akartam megcsináltatni) de az orvos azt mondta egy meggymag nagyságú valamit lát. TBC-re gyanakszik. Nagyon megijedtem. Sürgősségivel kértem beutalót a lakóhelyemhez tartozó tüdőgondozóba, ott is megszűrtek. Az ottani orvos is lát valamit, összevetve a 2007-es felvétellel még akkor nem volt. Azt tudom, hogy 2009-ben eléggé megvoltam fázva nagyon köhögtem, lehet hogy volt valami gyulladás is. Pénteken megyek CT-re. Ez van a papíron: P: szabad sinusok, világos tüdőmezők, a jobb csucsban subpleurálisan apró nodulásris jellegű elv. Doktor Úr, már mondtam, hogy nekem mitralis prolapsusom is van, és a szorongás miatt gyakran extra szívütés, szívremegés is van, vagy nem tudom mi. Olvastam a neten, hogy a nem jól záródó billentyű miatt visszacsorgó vérből akár vérrög is lehet. Ma az jutott eszembe, mi van ha ott egy ilyen van és azt látják, ma még csak kedd van, péntek hol van még mire ct-re kerülök. Félek hogy elmozdul. Egyáltalán a ct kimutatná? Esetleg a röntgenen el lehet azt határolni? Kicsit fájdogál a hátam, de olyan mintha az izom fájna a gerincem mellett, meg a mellkasnál is a csont. Kicsit olyan mintha nehezen vennék levegőt, de az általában mindig így van ha stresszelek. Vagy múlt héten voltam értágítós infúziós kezelésen, az első után még én nem igazán pihentem, mivel jól éreztem magam. Mezőgazdaságban dolgozunk, délután mozogtam, hajbókoltam, emeltem. Aztán kicsit mintha bizsergett volna a fejem teteje, de egy frontint bevettem és elmúlt. Nagyon félek doktor Úr! Bízom a Jó Istenben, hogy ne legyen semmi bajom! Tudom hogy nem konkrétan Önhöz tartozik ez a téma, bocsánat! Ne haragudjon még egyszer! Edina
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
12.
Kedves Edina ! Ne szorongjon, mert ez nem tüdő embolia. Biztos, hogy valamilyen fertőzés lesz, amit a " mezőgazdaságból " kapott el. Nem vérrög és nem embólia, gyulladás az amit látnak !
2014.
08.
11.
Nebivolol kérdése:

Kedves Doktor Úr! 24 éves nő vagyok, 2 éven keresztül szedtem Propranolol gyógyszert napi 2x egy felet, magas pulzusszám (110-140) miatt, legutóbb mikor mentem a(z új) házi orvosomhoz feliratni gyógyszert azt tanácsolta ne szedjem tovább ezt a gyógyszert mert ennél már vannak sokkal korszerűbbek is, és felírt helyette Nebivolol gyógyszert azt mondta naponta 1 egészet szedjek reggelente.. ezt el is kezdtem szedni lassan 1 hete.. Most olyan problémám van, hogy nagyon gyengének, fáradékonynak érzem magam, szinte nem érzem a szívverésem, a hangulatom teljesen ingadozik, teljesen lehangoltnak érzem magam.. pedig ez nem jellemző rám egyébként.. Lehet ez a gyógyszer hatása?? Ne szedjem inkább a régi gyógyszerem? Olvastam az interneten hogy ezt a fajta gyógyszert fokozatosan kell növelni (negyed tablettánként) én viszont egyből 1 egésszel kezdtem el szedni! Ez nem jelent problémát?? Illetve olyan kérdésem lenne, ha egyszer terhes leszek akkor is szedhetem tovább az ilyesfajta béta blokkolót? Vagy lesz majd rá valamilyen másik gyógyszer? Nem vagyok terhes jelenleg, de a közeljövőben tervezzük a családalapítást. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!! Üdvözlettel, Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
12.
Kedves Andrea ! Lehetséges, hogy a Nebivolol nem válik be magának. Nem vagyunk egyformák, ezért a gyógyszerek hatásai, mellékhatásai sem egyformán jelentkeznek. Ha a korábbi gyógyszer mellett jobban volt és az jó megoldás volt a problémáira vissza lehet rá térni. Hiszen a közmondás is mondja, járt utat járatlan nem érdemes cserélni, csak ha muszáj ! Ami a baba várást illeti bizony az első három honapban ezeket a szereket nem tanácsos szedni. Ha eljön az idő figyeljen rá és konzultáljon a nőgyógyászával !
2014.
08.
11.
Zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Nekem csak az lenne a kérdésem,magasvérnyomással ihatm-e a Salvus vizet,és van-e valamilyen mellékhatása a víznek? Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
12.
Nyugodtan ihatja ! Semmi baja nem lehet ! Székletet rendezi a Salvus víz !
2014.
08.
10.
Enikő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Én 27-éves Nő vagyok! Magas vérnyomásomra ,kaptam gyógyszereket. Amit 2014 máj-óta szedek. Még pedig Bisoblockot 5 mg-osat( Minden reggel felet),és Medazepam -teva 10 mg-os Nyugtatót (Alkalmanként ha szükséges) . Valójában a mért értékek : 150/80 és a pulzus:120 . A Bisoblockal az értékek csökkentek ,ami az jelenti hogy beállt a vérnyomásom 120/80-ra és a pulzusom pedig 60-ra csökkent. A panaszom valójában 3 hónap gyógyszerszedést követően kezdődőt ,mivel azt tapasztalom,már lassan egy hónapja ,hogy többször kell levegőt vennem ,mire tudok egy nagy levegőt venni,az-az erős légszomj alakult ki. Tehát nagyon zavaró,most már egyre gyakrabban szinte minden nap ,ezért ara a döntésre jutottam ,mivel még ilyen panaszom nem volt ,hogy abbahagyom a gyógyszer szedését,azaz a Bisoblock szedését! Önnek mi a véleménye erről Doktor Úr ?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
12.
Kedves Kérdező ! Ne tegye előzetes kontroll vizsgálat nélkül ! Meg kell ezt a kezelő orvossal beszélni ! Lehet, hogy ki kell cserélni a gyógyszert. Lehet, hogy más baj is van, amit a gyógyszer hoz felszínre ! Az is lehet, hogy a szer felesleges ! De ezt ne maga döntse el, mert baja lehet belőle !
2014.
08.
08.
concor kérdése:

Tisztelt dr úr szeretném meg kérdezni sinius tachycardiat álapitotak meg 8 éve fél concort szedtem de most voltam kardologiai vizsgálaton januárban egy egész concort javasoltak ami 5mg végül oda tértünk hogy szorongás okoza magas pulzust igy szorongásra mirtazapin tabletát szedek frontin is szedtem de már nem szedem de most olyan érzésem van mintha néha nem szabályosan verne szivem és szédülök is kérdésem az lenne hogy egy sima ekg kimutatja ha szivritmus zavarom lenne vagyis néha az az érzésem hogy concor okoza a tüneteket vagy talán a mirtazapin.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
12.
Kedves Kérdező ! Vizsgálatok nélkül nem lehet ezt a kérdést megválaszolni. Ha készítenek EKG-t esetleg 24 órás EKG-t, mérnek vérnyomást esetleg lehet válaszolni. Vizsgálat kell !
2014.
08.
08.
félelem kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Köszönöm! Abban nincs hiba! A férjem tudja, hogy szeretjük és szükségünk van rá. Ő csak fél és hatalmasat csalódott, ezért bizalmatlan is. Fél a műtéttől, amire egyébként van oka, és csalódott az orvosában, aki egy időkérésért, nem csak orvosként, hanem barátként is elutasította és cserbenhagyta, ennek folytán bizalmatlan. Én agyon tudnám csapni azt a szemétládát, de családunk és barátaink is, csakhogy annyit kapnánk érte, mint egy rendes, tisztességes, jó és tiszta szívű emberért, csakhogy Ő nem az, hanem egy lelketlen, kegyetlen gazember. Érteni értem a férjem viselkedését, de nagyon félek és nagyon féltem. További szép napot és szép hétvégét kívánok Önnek és kérem szorítson Nekem, Nekünk! Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
12.
Nem tudok mit mondani. Drukkolok.
2014.
08.
08.
Szapora szívverés5 kérdése:

Tisztelt doktor úr köszönöm válaszát. Az említett echo utoljára 27.5 és 16.6.2014 voltak készítve, ami ezek szerint akkor rendben voltak. Benne van a pakliban a pánik bevallom a félelem és szorongás miatt mert még mindig nem tudják mi bajom van. Még egy kérdésem lenne ha kifejtené véleményét mit gondol - kb május-június óta fokozatosan lassan, de mindig csökken a vérnyomásom, ami eddig normális volt 120-125/70-85, most már nappal is csak 100-110/60-65, ami estére gyakran akár 90/55-re is leesik. A pulzus ezek az értékek mellett továbbra is enyhén magas 78-85, estére csökken 68-75 közé. Friss Holter ECG - pulzus 51-141, átlag 82, KES1db/ó, SVES2db/ó, ritmusos szívverés, ingervezetési zavar nem volt látható. ABPM - nappali átlag 115/70 (max 139/84 - reggel orvosnál, min. 100/73 - otthon ülve, ilyenkor 83 pulzus volt mellette), pulzus átlag 80, min. 63 (ekkor fekve mért) max 103 (ekkor séta közben). Éjszaka átlag 105/65 (max 124/71 reggel, min 78/43 éjjel mikor aludtam), pulzus átlag 67, max 75, min. 57. Az otthoni vérnyomásmérőm szintén jó értékeket mutat. Nagyon aggaszt, hogy mi lehet az oka a vérnyomás csökkenésének, ugyanis az az érzésem, hogy a szaporább pulzus nem is csak az izgalom miatt lehet hanem a szív kompenzálja esetleg az alacsonyabb vérnyomást? Mert pl. ami régen mért vérnyomás 120/80 70-74-es pulzus mellett volt, most ilyen vérnyomás mellett kb 83-85 a pulzus és 70-74-es pulzus mellett 100-110 közötti a vérnyomás. Hozzáteszem, igaz, hogy az utobbi 8 hónapban panasziam miatt vagy a stressz miatt fogytam is 59,5 kg vagyok (29év, 178magas), amúgy 65,5kg voltam. Ha az echo eredmények jók, vagyis nincs szisztolés szívelegtelenség (EF 63% - május, június közepén EF 65-70%) s nincs aortabillentyű szűkület amitől tartottam (V-max 1,64m/s, aogyök 33mm, ao asc 29mm, reg. nincs) - ugyanis ezek az okok ami miatt rettegek hogy csökken a vérnyomás, az utolsó echo óta kb 5hét telt el, s újat nem csinálnak, mert az utolsó 2 jó volt, ön szerint azóta kialakulhatott szívelégtelenség ami miatt csökkenhet a vérnyomás? Bevallom, rettegek. Terhelésre emelkedik, de nem nagyon. Köszönöm megtisztelő válaszát s türelmét, szép napot!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
12.
Kedves Kérdező ! A vérnyomás szabályozás sok mindentől függ. A folyadékfelvételtől, folyadék leadástól, az erek tónusától sziv teljesítő képességétől, az agy megfelelő szabályozó funkciojától. Mivel én semmi kivetni valót nem látok azok müködésében nem igazán tudom magyarázni a tendenciát. Az biztos, hogy szervi betegségre nem utalnak a leletei. Teljesen egészséges a szíve és nyári meleghez képest a vérnyomása sem tekinthető kórosnak.
2014.
08.
07.
félelem kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Köszönöm szépen. Ha sikerül meggyőznöm a férjemet ezekkel az adukkal, amik vannak, akkor megyünk és magánrendelésére. Inkább kifizetem akár 2 vizit idejét is egyszerre, mert úgy idő és lehetőség inkább az eredmény eléréséhez. Én már annak is tudnék örülni, ha eljutnánk, ha felmérné az állapotát, ha kell, akkor változtatna a gyógyszereken, ha gondozásba venné és odafigyelne rá, ha kicsit terelgetné, ha kicsit oldaná benne a félelmet, hogy még éljen nekünk. Köszönöm szépen Főorvos Úr! Jó éjszakát kívánok! Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
08.
Igérem, hogy megprobálom. De azt, hogy szükség van Rá, azt csak maga fogja tudni kifejezni ! Én igyekszem ebben segíteni amennyire a tudásom és lehetőségeim megengedik.
2014.
08.
07.
Andrea kérdése:

Köszönöm a tanácsot. Tavasz óta sportolok, mára mondhatom heti hét napot, napi 1-1 órában, tehát nincs akadálya a mozgásnak. A stressz fogalma átértékelődött néhány éve, amikor is testvéremet elveszítettem balesetben. Na az stressz volt, a mindennapi stressz pedig megoldandó feladat úgy vélem csak nézőpont kérdése. A lényeg, hogy jó irányba tartok, hogy az időnként fellépő problémám megszűnjön. Köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
08.
Igen kedves Andrea ! Határozottan jó irányba tart ! Szurkolok magának !
2014.
08.
07.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Agyon van reklámozva az Aspirin Potect 100. Nekem a kardiológus javaslatára a háziorvos írta fel. Higgyem el, hogy aki ezt szedi nem kap agyvérzést vagy szívinfarktust a vérlemezkék összecsapódásának megakadályozásával? Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
08.
Kedves Kérdező ! Meglehetősen komoly vizsgálatok történtek, amik egyöntetűen az igazolták, hogy ez a gyógyszer hatékony védelmet nyújt az érrendszeri betegségek megelőzésében és romlásában. Azonban azt, hogy lesz-e strokeja vagy infarctusa azt sok minden más is befolyásolja. Vagyis az Aspirin csak egy tényező, de igen hatékony tényező. Csökkenti, javítja az érbetegségek kimenetelét, de nem csodaszer. Én szedem !
2014.
08.
07.
félelem kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Kérem ne haragudjon, hogy csak most jelentkezem. Nagy, nagyon nagy szükségem lenne a segítségére Főorvos Úr! Én úgy érzem, ha csak eljutnánk Önhöz, helyre tudná tenni a dolgokat a férjemben és Ő is megérezné amit én, hogy bízhatunk Önben, Ön nem fog cserben hagyni bennünket, nem úgy mint az „orvosbarátunk”, hogy megvan a tudása és az akarása ahhoz, hogy segítsen, ha tud segíteni emberi és orvosi értelemben egyaránt... Beszéltem a férjemmel és türelmet kért. Tegnap este kiderült, hogy mivel nem foglalt egyértelmű álláspontot az „orvosbarátunkkal” kapcsolatban, így beszélt valakivel, aki azt mondta, hogy a Főorvos Úr ugyanaz a típus lehet, mint az „orvosbarátunk” és ha eddig még nem tette meg ugyanezt, akkor előbb-utóbb meg fogja tenni. Én ezt nem hiszem el és csak egyet tudni hajtani, mint a pereces, hogy a Főorvos Úr nem lehet ilyen, és egyébként is a Főorvos Úr nem barát lesz, hanem egy orvos, aki akar segíteni, akit nem befolyásol a barátság. Az az ember azt mondta férjemnek, hogy Ön mint orvos nem küldené el soha egy Önnek nem tetsző döntésért, de ha Ön barát lenne, akkor négyszemközt ugyanazt csinálná, mint az „orvosbarátunk”, a barát felülbírálná az orvost. Kétségbe vagyok esve Főorvos Úr! Én tényleg úgy érzem, hogy Ön tudna bánni a férjemmel, ki tudná oldani belőle a rettegést, de ahhoz el kellene jutni Önhöz. Kérem, mondja meg mit mondjak neki, mit csináljak? Annyira félek! Segítsen! Kérem segítsen Főorvos Úr! Köszönöm szépen! Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
07.
Kedves Mária ! Két helyen dolgozom. Az OEP finanszírozta rendelés / beutalóval lehet jönni, nem kell fizetni/ II . Ker Önkormányzat Pulzus Egészség Központ . Ii. Ker Fillér u. 4-6. Bejelentkezés 061 212-4449. Itt az átfutási idö momentán szeptember vége, oktober eleje. A másik hely Gödöllő Boróka Egészségház. Ez egy magánrendelés, beutaló nem kell, de tarifa viszont van. A honlapján mindent megtalãl. Bármikor álok rendelkezésükre.
2014.
08.
07.
Tóth Imre kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, 37 éves férfi vagyok. 3 hónapja fojtogató érzést érzek a nyakamban és nem tudom, hogy kihez forduljak segítségért és tanácsért. Felmerült bennem, hogy akár érrendszeri oka is lehet. Így kezdődött: Egyik nap azt vettem észre, hogy feldagadt az állam. Másnap egy seb nyílt meg rajta és gennyedzni kezdett. Kaptam rá antibiotikumot és a duzzanat lement és a seb is begyógyult kb. 10 nap alatt. Akkor még semmi mást nem éreztem. Csak feszült az állam és fájt a seb. Amikor már majdnem teljesen begyógyult, fájtak az állkapcsom alatt a nyirokcsomók és be is voltak duzzadva. De ez is elmúlt az antibiotikumtól a 10 nap alatt. A tünetem konkrétan: A fojtogató érzés a fenti 10 nap végén kezdődött. Nem tudom, hogy van-e hozzá bármi köze. Lehet, hogy nincs. Nem fáj semmim, a furunkulus (ennek diagnosztizálták) nyomtalanul eltűnt, viszont szorító-fojtogató érzést érzek a nyakamban. Csak ott, tehát nem a mellkasom nyom, hanem csak a nyakamnál szorít, mintha túl szorosra lenne gombolva egy ing rajta. Más tünetem nincs, a közérzetem egyébként jó, a súlyom évek óta változatlan, étvágyam jó, lázam nincs. Viszont a fojtó érzés nem múlik már három hónapja! Úgy vettem észre, hogy fizikai megterhelésre nem rosszabbodik. Idegességgel sem függ össze szerintem, mivel a létező legnagyobb nyugalomban is néha érzem. Nem érzem folyamatosan. Néha napi 1-2 órát, néha szinte egész nap, néha 2-3 napig nem is érzem. Viszont eddig mindig visszajött pár nap után. Ilyen vizsgálatokon voltam eddig: - Először gégészetre küldtek. Megvizsgáltak, megnyomkodták a nyakamat, bele is világítottak a torkomba. Nem talált elváltozást az orvos, a manduláimra sem mondott semmit. - Elküldtek teljes nyaki ultrahangra. Az sem mutatott ki semmit. - Elküldtek vér és vizeletvizsgálatra. Ezen úgy látom, vannak kisebb eltérések, (mivel meg vannak csillagozva) viszont erre nem kaptam szakvéleményt, mert nemrég meghalt a körzeti orvosunk. Jelenleg egy asszisztens van csak helyette egyelőre, aki receptet egy másik orvossal, (aki túlterhelt) tud íratni, ha kell, de szakvéleményt nem tud adni, mert nem orvos. Leírom ide, hogy mely értékek vannak megcsillagozva a vér/vizelet eredményemen: Húgysav 473 umol/L C reaktív protein 6,86 mg/L Trigliceridek 2,03 mmol/L Vas 12,1 umol/L TSH 5,110 mIU/L Kérem szíves véleményét, hogy ezek az eltérések Ön szerint mire utalnak és van-e ötlete, mindezek alapján, hogy mitől érzek fojtogatást. Nem tudok most kitől tanácsot kérni, de az asszisztens tud íratni beutalót, ha kérek valahová. Ehhez kérem a segítségét, tanácsát. Milyen vonalon érdemes tovább vizsgáltatni magam? Azt mondták, hogy a nyaki ultrahang nem mutat ki annyi mindent, mint a nyaki CT. 1 - Először tehát arra gondoltam, hogy kérek nyaki CT-re beutalót. Bár tudtommal azt nem adnak olyan szívesen, mert drágább, mint az ultrahang, de nekem ez most nem szempont. Kifizetem a vizsgálatot, ha kell magánúton, mert nem bírom már tovább elviselni ezt a tünetet. Ha Ön szerint indokolt és kimutathat valamit a CT, akkor vagy kérek rá beutalót, vagy ha nem tudok szerezni, akkor kifizetem én magam. Ön szerint lenne értelme? 2 – Vagy vizsgáltassam inkább a szívemet és az érrendszeremet? Érrendszeri probléma okozhat ilyen érzést? Apám szívkoszorúér elzáródásban halt meg tavaly, tehát volt a családban ilyen betegség. Ráadásul örököltem tőle a magas vérnyomását. Gyerekkorom óta vérnyomáscsökkentőt szedek. Kamasz koromban is mértek nálam már 220/120-at. Viszont a gyógyszerrel már régóta kb. 140/85-re van beállva. Okozhat szív vagy érrendszeri probléma nyaki fojtó érzést? Apám mindig arra panaszkodott, hogy nyom a mellkasa. Ebbe is halt bele. Nekem a mellkasom nem nyomott soha, de a magas vérnyomást örököltem tőle. 3 – Vagy vizsgáltassam meg a pajzsmirigyemet? Anyámnak súlyos strumája van. Ő szokott a családban ilyen tünetekre panaszkodni! Örökölhettem tőle rá hajlamot. Bár strumára utaló jelet az ultrahangon és a gégészeten (tapintással) nem találtak. Viszont a véremben a TSH értéke magas. Tehát valami mégiscsak lehet a pajzsmirigyemmel. Vagy ez az eltérés (TSH 5,110 mIU/L) nagyon minimális és nem okozhat ilyen tünetet? Kérem, segítsen! Teljesen kétségbe vagyok esve. Mivel nincs jelenleg háziorvosom, nem tudom, hogyan tovább… Csak annyit tudok, hogy a tünet 3 hónapja megvan, a véremben találtak rendellenes értékeket és, hogy az ultrahang és a tapintásos vizsgálat nem vezetett semmilyen eredményre. Előre is nagyon köszönöm válaszát! Bármilyen ötletet/véleményt szívesen vennék.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
07.
Kedves Kérdező! Mind a tünetei, min pedig a labor leletei alapján pajzsmirigy gyulladásra gondolnék. Pajzsmirigy vagy endocrinológiai szakambulanciához kellene fordulni.mott lehet a baj. Más baja nincs higgye el.
2014.
08.
06.
Andrea kérdése:

Kedves Dr. Úr. Már korábban is kérdeztem, hogy frontérzékenységre van-e valami megoldás, hogy a hatásait hogyan lehet kompenzálni vagy mi a szösz, mivel folyamatosan jönnek és mennek a frontok eljött a pillanat amikor már nem tolerál tovább a szervezetem és ez nálam elsősorban vérnyomás problémát okoz, még most mellkasi fájdalom nélkül szerencsére. Vérnyomásom du. mérve 133/37 68 és 109/36 66 között mozog. Tegnapelőtt este mértem még és akkor 110/41 58 és 86/45 50 értékek között mozgott. I. fokú prolapsusom van és p.m.alulműködésem. Nem szédülök, elvétve felkelésnél inkább csak álmosságot tapasztalok. Köszönöm figyelmét, üdvözlettel: S. Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
07.
Kedves Andrea ! Erre csak egy módszervan. Edzeni kell a szervezetet rendszeres, sportos elfoglaltságokkal, kevés stresszel, megfelelő életvitellel. Akik ezt csinálják, nem szoktak panaszkodni a frontokra. Jól érzik magukat, jókat alszanak és boldogok, teljes életet élnek. Mi az akadálya, hogy ezt Ön is elkezdje ? Ezt tanácsolom.
2014.
08.
06.
. kérdése:

Drága doktor Úr! Írtam már Önnek korábban miszerint 2 éve hirtelen féloldali hallásvesztésem volt (egy erős megfázás után). Most kapok megint egy hetes értágító kúrát. Emellett 1 tipusú mitralis prolapsusom van. Járok évente szív uh.-ra, 2 éve voltam ct-n, nyaki uh-on. Azt szeretném kérdezni, honnan lehet azt tudni, hogy van e keringési problémám a szívemnél? Vagy ezt nem igazán értem... Gyakran érzek bedobbanásokat, mintha remegne, de már írtam, meg Ön is ezt írta, h gondolom ez a szorongástól van. Amióta kapom az értágítót kicsit feszít a fejem, főleg a tarkómnál. Borzasztó 28 évesen ilyen gondokkal küzdeni :( Ne haragudjon doktor Úr a zavarásért!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
07.
Kedves Kérdező! A szívében nincs keringési zavar, mert a koszorú erek nem olyan kicsik és esendőek mint a belsőfület ellátó kis erecske. A mitralis prolapsus pedig inkább kellemetlen, mint veszélyes eltérés. Ellenőrzésen kivül más teendő nincs vele. Nem kell annyira vigyázni magára! Tessék inkább egy kicsit mozgalmasabb, egészségesebb életet élni igy 28 fele.
2014.
08.
05.
pulzus kérdése:

Jó napot! Azt szeretném kérdezni hogy Perindopril-tozilát tevát szedek reggel 1 szemet, és egy fél szem Nebovil Sandozt egész nap jó a vérnyomásom 105/55-120/75 között mozog, viszont a pulzusom napközben és este is 50-65 között van ez nem alacsony? Vagy ekkora pulzussal is ellehet élni? Ekg jó, véreredményeim jók minden jó. Csak ez aggaszt az alacsony pulzusszám. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
06.
Kedves Kérdező ! Az alacsonyabbnak tartott pulzus szám teljesen normális tartományu. Nebivololszedése mellett, nyugalomban, 40-60/min körüli a pulzus. Ez normális.
2014.
08.
05.
... kérdése:

Tisztelt doktor Úr! A héten infúziós kezelést kapok (értágító). Tegnap egyik karomba, ma a másikba. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mivel megszúrták az eret, mennyire szabad megterhelni a karomat? Mezőgazdasági munkában szeretnék besegíteni szüleimnek, ülő munka, de a kar kell hozzá, folyamatosan mozog, illetve emelni is kell. Azt nem szeretném, hogy esetleg baj legyen belőle, vérrög vagy mit tudom én :) Mit tanácsol? :) Köszönettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
05.
Kedves Kérdező ! Nyugodtan dolgozhat, baj nem lehet a karok használatából.
2014.
08.
05.
Szapora pulzus kérdése:

Kedves Doktor Úr! Az utóbbi hónapokban nagyon zavaró, hogy a pulzusom nyugalmi helyzetbe is elég magas értékeket mutat. 26 éves nő vagyok és aggódom emiatt, többször 120 körüli értéket mérek, de a vérnyomásom emellett normális 125/65. Nagyon ijesztő érzés ez az erős szívverés, hiszen ilyenkor társul hozzá egy kellemetlen érzés a mellkasomban. Egyelőre a háziorvosom egy teljes vérvizsgálatot kért, melyben egyáltalán nincs semmiféle eltérés (a pajzsmirigy hormont is nézték). Ön szerint mi okozhat ilyen magas pulzust? Nebibeta 5mg-ot írt fel a háziorvosom, napi 1-et szedek belőle, de aggódom, hogy ezt nem kellene esetleg tovább vizsgálni? Szerinte nem kell kardiológiára menni, csak több folyadékot inni és ennél sokkal többet mozogni. Ön szerint érdemes kiharcolnom egy kardiológiai beutalót? Előre is köszönöm válaszát! Vera
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
05.
Kedves Kérdező ! Bizony egy sor kardiológiai vizsgálatnak kell történnie, hogy ki lehessen zárni szív betegséget. Echo, Holter, ergometria szükségesek. Én javasolom a kardiológiai vizsgálatot. Utána, ha negativ, lehet még gondolkodni mi a panasz oka.
2014.
08.
04.
Alacsony pulzus kérdése:

Köszönöm a gyors válaszát. Pánikra gyanakszom én is. Jelenleg / lekopogom / más panasz nincs. Köszönöm szépen. Sipos László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
04.
Örülök, ha segítettem !
2014.
08.
04.
Alacsony pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Egy dolgot szeretnék még kérdezni..ha engedi. Érezhet olyat az ember, hogy " mintha remegne a szive..". Minden rendben van, EKG, sem szédülés, csak egy ilyen fura érzés. Bár látom, van aki megsértődik, hogy pánikos, de én a magam részéről erre gyanakszom. Lehet butaság, de fekvő helyzetben történik csak, nem okozhatja esetleg gyomor..? kellemetlen érzés és mindig este jelentkezik. Legalábbis nagyobb részben. ha ebben kérhetném még a tanácsát. nagyon-nagyon köszönöm az eddigi segítségét, önzetlenségét. Köszönettel : Sipos László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
04.
Kedves Kérdező ! Ez a remegés inkább pánikosnak tünik. Azok a nehezen illetve szinesen megfogalmazott, furcsa kellemetlenségek. Persze ha más hasi panasza van, akkor szervi eltérések irányában is tájékozódni kell !
2014.
08.
04.
Alacsony pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Már 4 éve vérnyomáscsökkentőt szedek (Bisoblock 25 mg) ehhez tavaly nyáron kaptam Perineva 2mg-ot, mivel 140/90-es vérnyomásom volt. Ugyanekkor kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van, melyre Letrox 75 mg-ot szedek.Továbbá tudni kell, hogy 4 éve pánikbeteg vagyok, de már vagy 3 éve nem jött rám roham....erre kaptam Sertralin Sandozt 50 mg-ot, melyet nem mindennap szedek...kitapasztaltam elég 3-4 naponta szednem. A kérdésem az lenne, hogy közel 2 hete mérem folyamatosan napi 3szor a vérnyomásom és 106/60-tól 116/70-ig terjedő vérnyomásom van 50-60 pulzustartománnyal...ez egy kicsit aggaszt.Több mint egy hónapja egy héten 5ször edzek (aerobik) illetve diétázok, így már lement 5 kiló.A kérdésem az lenne, hogy a Perineva 2 mg-os gyógyszert letehetem ilyen vérnyomás mellett?mielőtt nem edzettem sokkal magasabb volt.bár most sincs semmi panaszom, nem szédülök, legfeljebb ha hirtelen állok fel, de ezt ki lehet bírni, mint az évek óta tartó szívbedobbanásokat (Holter EKG semmilyen eltérést nem mutatott 2014 januárjában)Egyébként már 2 napja nem vettem be a Perinevat és nem érzek semmit, a vérnyomásom ugyanúgy alacsony! Köszönöm megtisztelő figyelmét, illetve, hogy időt fordított rám!Kérem adjon választ a kérdésemre!Tisztelettel: Betti
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
04.
Kedves Betti ! Nyugodtan sportoljon, a gyógyszert is kihagyhatja. Nem lesz semmi baj. A fogyás és rendszeres mozgás vérnyomás csökkentő hatásu ezért tapasztalja, amit tapasztal. A pulzus szám csökkenés részben a gyógyszer, részben pedig a kialakuló edzettség jele. Nincs azzal semmi baj. Persze figyelni kell a pajzsmirigy müködésre is, hisz gyógyszerrel lett beállítva. Ha kevés a pótlás lassu a szívmüködés, ha túl sok hormont adunk akkor indokolatlan szaporaság jelentkezik. Magánál egyik sem áll fennt, mert 50-60/min frekvencia teljesen normális !
2014.
08.
04.
:) kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Több kérdést szeretnék feltenni Önnek! 1. Pár napja elkezdtem szedni rexetin gyógyszert, ma viszont elkell kezdenem értágítós infúziós kezelést több gyógyszerből (cavinton, chinotal, notropil) Lehet ezeket egyszerre, mármint a rexetinnel? 2. Tegnap megmértem a vérnyomásom, és a pulzusam szapora volt, gondolom a szorongásom miatt. Ahogy elkezdett a vérnyomásmérő dolgozni, hallottam ahogy ver a szívem (pity,pity pity, aztán semmi, mintha kettőt kihagyott volna) Azt hiszem megmozdultam, de már nem vagyok benne biztos. Mindenesetre ez nagyon aggaszt, mitől lehetett. Mitralis prolapsusom van 1 tipusu. (93 volt a pulzus) 3. Szívultrahanggal illetve tüdőszűrővel ki lehet mutatni azt, ha valkainek víz van a szívén, tüdején? Évente járok mindkettőre. Olyan furcsa érzésem van, mintha fulladnék, de lehet ez is a szorongástól. Volt kiskoromban tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, félek nem ez e a probléma. Valamint még általános iskolás koromban igen erősen félrenyeltem, vagyis szerintem víz ment a tüdőmbe, nem tudom hogy sikerült magamból egy kis köhögést kicsikarni, ugyanis se le se fel nem ment levegő. De sikerült mert még élek. Esetleg ebből lehet valami?? NEM TUDOM, HOGY ÍRJAM LE ÉRTHETŐEN, DE AMIKOR ÁLLOK EGY HELYBEN ÉS A FELSŐ TESTEMET, A MELLKASOMAT ELKEZDEM FORGANI, A TÖRZSEM NEM, CSAK A FELSŐ TESTEM, ÉS KÖZBEN VESZEM A LEVEGŐT, OLYAN FULLADÁSOS VAGY NEM IS TUDOM MINTHA RÖTYÖGNE ÉS KÖHÖGNÖM IS KELL. FÉLEK, HOGY A SZÍVEMNÉL VAGY A KÉT MELLHÁRTYA KÖZÖTT VAGY NEM TUDOM. NEM AKAROK OKOSKODNI, DE IDEGESÍT. Bocsánat ha érthetetlenül írtam, azt tudom, hogy szorongó vagyok én belátom :) (Esetleg nem tud ajánlani egy jó pszichiátert?) Köszönöm válaszát!!!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
04.
Kedves Kérdező ! Ami az első kérdését illeti ezengyogyszereket lehet Rexetinnel szedni, mert teljesen más jellegű készítmények és nincs szãmottevő interakció közöttük.A Rexetin mellett átmenetileg emelkedik a pulzus szám és a szorongásos tünetek is fokozódnak, mertu a gyógyszer először izgat, majd később / két - három hetes szedés után / alakul ki a tüneteket blokkoló hatása . Ezt ilyenkor el kell viselni. Harmadrėszt a szívultrahang és az mrtg kimuitatja a keringési elégtelenséget, vagyis nem lehet úgy víz a tüdőn, hogy ez a két vizsgálati módszer valamelyike ne mutassa ! Az említett furcsa rosszullétei nem lehetnek kardiális eredetűek, sem tüdőbetegség következményei, mert az említett vizsgálatokat azokat is megmutatná,ha onnan erednének. Nem tudom mi okozhatja azokat !
2014.
08.
03.
ablació után kérdése:

Ez nem volt sem szép sem helyes Doktor Úr! Én kértem, hogy ne haragudjon rám, fogadja el, hogy nem vagyok pánikbeteg, többek között azért is, mert amikor bajom volt, ugyanezt mondták és mégis volt bajom, noha annak köze nem volt a pánikhoz, ahogy most sincs, és Ön akkor hitt nekem! Én múlt éjszaka ijedtem be egy kicsit és ezért írtam Önnek és ezt meg is írtam. Így szó nem lehet azokról a dolgokról, amiket a pánik meg a szorongás kapcsán leírt, mert fél nap alatt az nem fog kialakulni és rögzülni, de hát figyelni kellett volna, hogy mit írok le, ahogy régen megtette. Kértem és Ön meg nekem esett és nagyon igazságtalan volt velem! Ön már nem ugyanaz az ember Doktor Úr, aki a magánrendelése előtt vagy kezdetén volt. Még ott a fórumon is maximális odafigyelést, megértést kaptunk és nem őrjöngést egy értelmes és logikusan megmagyarázott kérésért. Nem én harapom le a fejét, hanem Ön az enyémet. Én úgy hittem Önben, mint egy Istenben. Ön volt az egyik legjobb és legemberségesebb kardiológus, akivel kapcsolatba kerültem. Köszönöm szépen Doktor Úr, én el fogok gondolkozni, hogy ezt így kell-e csinálni, de tisztelettel kérem, Ön is gondolkozzon el, hogy egy kérésre és egy magyarázatra így kell-e reagálni egy orvosnak, aki arról volt híres, hogy amellett, hogy szakmailag jó, emberséges, lelkiismeretes, kedves, udvarias, megértő, szóval a tökéletes orvos a tökéletlen, hülye betegeknek. Köszönöm szépen Doktor Úr türelmét és az idejét és elnézést kérek, hogy igazat mertem írni és ezzel felbosszantottam. Jó éjszakát Önnek és meg fogom írni, hogy mit történik a kardiológián, bár mint írta, nem kíváncsi rá! Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
04.
Akkor ezt most megbeszéltük !
2014.
08.
03.
ablació után kérdése:

Kedves Doktor Úr! Most rossz a diagnózisa. Én nem vagyok pánik beteg Azért, mert a Doktor Úr az volt, meg azért, mert ez a fórum tele van ilyenekkel, még nem kellene ezt az egyenruhát megpróbálni rám húzni. El kellene felejteni ezt a marhaságot velem kapcsolatban. Egy hisztériás pánik beteg nem így viselkedik ahogy én, és ezt Önnek tudni kellene. Rendben, visszamegyek a kardiológiára, csak éppen értelme nincs, mert nem fog semmit csinálni egy ekg-n és vérnyomásmérésen kívül a doktor tekintve, hogy a rosszullétmentes vizsgálati eredményeim nem sok mindent mutattak. BE FOGOK SZÁMOLNI AZ EREDMÉNYRŐL! Én nem értékelem sem túl, sem alul a tüneteimet és ha az a doktor is azzal jön mint a Doktor Úr, rá fogom borítani az asztalt, erre akár meg is esküszöm. Azért, mert lövése sincs, hogy mi a bajom, engem ne merjen senki pánikosnak titulálni! Megtették már és hiába mondtam, hogy érzem a tüneteket, nem kitalálom. Nem figyeltek rám, mert éppúgy nem sikerült akkor rögzíteni a ritmuszavart, mint most, és pszichiáterhez akart küldeni, hogy mindenféle teljesen felesleges gyógyszerrel mérgezzenek segítség címén. Nem mentem és igazam volt, mert nem voltam pánikolós. Én soha többé, senkitől el nem tűröm, hogy ezt megpróbálja rám varrni és kérem, ezt fogadja el tőlem! Akkor a Doktor Úr hitt nekem. Most miért nem hisz nekem? Kérem, ne haragudjon rám. Jól tudom, hogy mindenki magából indul ki a saját névjegyeit és dolgait próbálja meg osztogatja másnak, de most ezt nem kellene. Akkor nem ezt tette. Elnézést kérek, de tényleg azt vártam, amit annak idején megkaptam és nem azt, hogy megpróbálja bebizonyítani nekem, hogy elmekórtani eset vagyok. Sajnálom, de maximálisan visszautasítom a pánik betegség gyanúját is, mert ez nem az én kórságom, közöm nincs hozzá, nem az én betegségem. Jó éjszakát és bocsánat! Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
03.
Helyes Kedves Anna ! Csak előre ! Harapja le a fejét annak, aki segíteni akar. Nem mondtam, hogy Pánikos. azt írtam, ha minden negativ akkor el kell ezen gondolkodni! Igaza van, hogy nem tudok magáról semmit, de az is biztos már nem is akarok. Az, hogy a diagnozisom jó-e vagy sem azt ugy sem fogjuk megtudni, mert én csak a véleményem mondtam el és nem dobáloztam diagnozisokkal ! A keménykedés nem a kenyerem. Nem szeretem az igazságtalanságot és tisztelem a betegeimet, de az igazságot és a véleményem elmondom akkor is ha nem tetszik, de csak akkor ha megkérdeztek. Másképpen nem. Tisztelem a harciasságot, de javasolom azért gondolkodjon el egy kicsit, biztos igy kell ezt csinálni ?
2014.
08.
03.
ablació után kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nekem tényleg fájdalmasan sértő, ha hisztérikának tartanak, mert nem vagyok az. Én nem voltam, nem vagyok és nem leszek pánik beteg. Az én köreimben ez nem divat, ahogy depresszió sem. Én nem félek sem a PSVT-től, sem az extráktól, hiszen közel 10 évig éltem velük együtt, de ez most más, én ezt nem tudom hová tenni. Azért mentem vissza, mert kellemetlen érzés és amíg tart, egy kicsit ijesztő is, mellé másnap fáradt vagyok, és mert nem kellene, hogy ilyen tünetem legyen, ha majd 2 évig nem volt. Semmit nem érek azzal, ha visszamegyek az orvosomhoz -aki egyébként vissza sem rendelt-, mert 99% esély van rá, hogy pont abban a 24 órában nem költ fel a rosszullét, ahogy a decemberinél sem volt semmi. Én nem mondhatom meg egy orvosnak, hogy ugyan már, most is csináljon Holtert. Azt se kérhetem, hogy csináljon szívultrahangot (10 év alatt összesen 3 volt, a decemberi volt a negyedik), nem mondhatom, hogy terheljen meg (olyan meg nem is volt), főleg, mert heti 3x 2-2,5 óra intenzív mozgás sem okoz semmilyen panaszt. Most valóban szorongok egy kicsit, mert nem ugrik meg a pulzus mozgásra és tényleg faj hajnal óta a karom és nem értem, nem tudom megmagyarázni magamnak, hogy mi és miért történik. Nem tudom érti-e Doktor Úr mit akarok mondani. Válaszokat keresek és megoldást, hogy minden jó legyen. Az én koromban és életmódom mellett még nem kellene ilyen tüneteknek lenni és szerintem ez az ablációval függ össze, amiatt lehet, és ezer százalék, hogy valamiféle ritmuszavarról van szó, mert érzem a lassú, de rendetlen szívverést. A PSVT nem volt ilyen kellemetlen, mint ez! Nem tudom, hogy állhat-e mögötte szervi szívbetegség, de hogy a tünetek nem lelkemből meg az agyamból indulnak ki, az holtbiztos. Gondolkodom, de nem látok megoldást. Ha kérek időpontot a kardiológushoz, akkor vagy 1-2 hó múlva kapok, mert az orvosom augusztusban ment mindig szabira. Oké visszamegyek, és ha magától nem csinálja az, amit a Doktor Úr tenne, akkor megpróbálom óvatosan rávezetni, hogy ezt szeretném. Úgy kivág a rendelőből, mint azt a bizonyos macskát szokás. Nem tudom, mit tegyek. ne haragudjon rám Doktor Úr, én csak tényleg olyan választ vártam, amit annak idején kaptam. Megmondta hogy a mi a baj és mi lehet az alapja, megmondta, hogy hová forduljak és mi fog történni, és én most ezt vártam. Bocsánat. Továi szép napot kívánok! Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
03.
Drága Anna ! Bármilyen természetű, felfogásu, érzékenységű csajocaka maga, ne tolja el magától indulatból és gondolkodas nélkül a Pánik syndromát ! Két okból ne tegye : 1/ apánik a szorongásnak egy olyan mértékü és tartósan fennálló formája, ami nem rajtunk áll és nem szűnik meg pusztán az akaratunktól. Megkeseríti és megbéníthatja az ember normális életét. Egy szorongó ember nem tudja megállni a dühőt , ha nem találnak a panaszok hátterében organikus eltérést. A szorongás egy normális érzet, ami kóros tarlmu és tartósan fennállóvá válik ésmegszűnik az ember normális belátása. Higgye el tudom miről beszélek, nekem is kellett kezelés emiatt ! Pedigorvosként azért én elég sokat tudok ezekről a jelenségekről ! Kellett psychiater nekem is ! Márésztkorántsem vagyok biztos, hogy "csak " pánik beteg lenne. Ezért mondtam el miért kellenek az újbóli vizsgálatok. A változások, amelyek esetleg észlelhetőek, útba igazítanak, ha tévednénk. Harmadrészt az ablatio bizony lehet szövödményes, amit előbb - utobb kimutatnak az ismételt vizsgálatok. Viszont a panaszokkal kapcsolatosan is negativ, változatlan paraméterek esetén nem lehet szívbetegséget feltételezni. Ha ez igy van akkor tovább kell keresni az okokat,amely már nem szíveredetű eltérés. Bármiben tudok segíteni szívesen segítek, de azkétségtelen, hogy a kezelő orvossal kell kisérletet tenni,őszintén elmondva azt amitől szorong. Én ilyenkor elgondolkodom és ha nem napokkal azelőttiek a vizsgálatok akkor bizony megismétlem azokat, mert egy negativ eredmény is sokat mondó és megnyugtató, segít a döntésekben. Én igy gondolom és tiszta szívemből és eszemből írtam amit írtam és javasoltam !
2014.
08.
03.
ablació után kérdése:

Kedves Doktor Úr! Én nem vagyok pánik beteg, ezt nyugodtan el lehet felejteni. Orvosnál voltam decemberben -akkor már több hónapja voltak időnként panaszok-, de a szív ultrahang leleten kívül egyéb eltérés nem volt. Ismétlem, a Holter alatt nem volt semmi gond, így nem is volt mit rögzíteni. Terheléses EKG nem volt, de minek is lett volna, ha egyszer nekem kizárólag nyugalomban van panaszom??? A terhelést jól bírom, rendszeresen mozgok. A panaszok mindig nyugalomban jönnek, álmomból ébresztenek fel!!!! Egyetlen olyan tünetem sincs, ami a legkisebb gyanúját is felvetné a hisztinek, és bánt, hogy egyáltalán velem kapcsolatban ilyen hülyeséget felvet. Orvoshoz meg hiába megyek, ha pont akkor nincs tünetem. Nagyon szépen köszönöm, hogy időt szánt rám, de ettől most nem lettem okosabb, ez a válasz olyan nesze semmi fogd meg jól volt, éa én ennél ismerve Önt többet vártam! - és még most sem tudom mi lehet ez és mi okozhatja, így tenni se tudok ellene. Egyetlen dolog biztos. Én nem pánikolok, eddig se tettem. A Doktor Úr lehet, hogy pánik beteg, én biztosan nem vagyok az. Köszönöm: Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
03.
Huha ! Ez egy megszidás volt ! Pedig esküszöm nem sértésnek szántam. Annyit irtam a hasonló szitukról, hogy azt hittem nem kell ebbe a kérdésbe belemerúlni. A Holtere vizsgálat panaszmentes betegnél nem mutat semmit, mert az csak panaszos időszakban visz előre. Ezért kell többször ismételni. Az ergometria pedig a terhelés során jelentkező válaszokat /pulzus szám növekedésének, mértékének megítélésére, lehet-e vezetési zavart provokálni, vagy ritmuszavart / értékeli. Az UH pedig a bal kamra hypertrophia mértékének megitélésében, változásában segíthet. Ha nincs semmi féle változás a korábbiakhoz képest akkor a panaszok nem kardiális eredetűek, bár mit is érez ! Ilyenkor többnyire az áll a háttérben, hogy a korábbi események miatt szorongó beteg, el kezd félni a betegség visszatérésétől. A legkisebb tünetet is komoly jelként értékeli. Ezért írtam, hogy ha a kivizsgálás negativ akkor pánik beteg. Bocsánat ha ezzel megbántottam. De ezt eszerint és igy gondolom.
2014.
08.
03.
ablació után kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérem, ne haragudjon, hogy Önhöz fordulok, de nem tudom most mi a teendő és van-e egyáltalán teendő. Még az az Orvostudakozós idejében kérdeztem a Doktor Úrtól és akkor nekem nagyon sokat segített, és tudom, ha van ideje, akkor hétvégén is szokott válaszolni. Remélem, most így lesz. Mintegy 3 éve ablacióm volt PSVT és tízezres nagyságrendű VES-ek miatt. Az ablációt követő hetek nekem borzalmasak voltak. Fájt a mellkasom és a számomra szokatlanul lassú szívműködés (ami egyébként normális pulzusszámot eredményezett) nagyon megkínzott. Később ezek a dolgok elmúltak. Egészen a múlt év nyaráig panaszmentes voltam. Bár kardiológiára már nem rendeltek vissza csak panasz esetén, én a múlt év decemberében visszamentem, akkor kaptam egy Holtert, de azon a napon nem volt semmi panasz, így nem is mutatott semmit. Astrixon kívül gyógyszert nem szedek. EKG rendben volt. A szív ultrahang véleményhez annyit írtak, hogy koncentrikus Bk hyperthrophia, EF: 46, MI I, relax. zavar, és ami lényeges, ezek a korábbi eredményeimen nem voltak ott, mindig minden neg. volt. Vél.: Akut kardiológiai teendőt nem igényel. Elmondanám, hogy mi a probléma, hátha a Doktor Úr tudna segíteni, meg tudná mondani nekem, hogy mi ez, mit tehetek ellene. Akihez én jártam, annak lövése sincs arról, mi lehet ez, mert nem tudta rögzíteni a problémát és javasolni sem tudott a negatív Holter után semmit. Tehát a múlt nyáron tapasztaltam először, hogy éjszaka felébredek arra, hogy ritmuszavarom van. Olyan, mintha meg akarna állni a szívem, össze-vissza kalimpál, de ez nem egy intenzív érzés. Nem a hatalmas dobbanásokat érzem mint régen, hanem a kihagyásokat. Nem is tudom pontosan leírni az érzést. Ne tessék kinevetni, de olyan, mintha egy űr lenne a mellkasomban, a szívem egy picike remegő kocsonya lenne. Én ezt még sose mondtam, mert bizony én félek, hogy kivnevetnek a hasonlat miatt. Mintha extráim lennének, de ez nem olyan érzés, mint régen volt. Komolyan nincsenek meg a nagy dobbanások, csak a pulzus ütések között a változó hosszúságú kihagyások. A pulzust alig vagy egyáltalán nem lehet tapintani a csuklón (csak a nyakon), bár máskor ez nem így van. Az egész nem tart nagyon sokáig, a leghosszabb ídő fél óra volt. Egy idő után rájöttem arra, ha az ösztöneimnek engedelmeskedve felugrok, mozgok, tornázok, akkor emelkedik a pulzus és lassan megszűnik a ritmuszavar, amely nem tudom micsoda, de mindig pihenés alatt jelentkezik és nem tudom semmihez sem kötni. Talán időváltozáskor és nagy melegben gyakoribb egy kicsit. Ma éjszaka hajnali fél 4 körül ébredtem erre az érzésre, de most nem teljesen ugyanaz volt és nem ugyanúgy történt, mint az elmúlt majd 1 évben. Maga a ritmuszavar kb. negyedóra volt, utána megszűnt a rendetlen a szívverés. Nem voltam rosszul igazából, csak nagyon rossz érzésem volt, nehéz volt a mellkasom a szegycsontomnál. Ez nem fájt, csak rossz és ijesztő érzés volt, de a bal vállam és a karom az fájt és fáj is - ilyet a PSVT-ék alatt éreztem utoljára. A dobbanásokat alig éreztem a mellkasomban és a csuklómon nem éreztem a pulzust most se, csak a nyakamon -ez korábban is így volt. A rendetlen szívverés az megvolt... Most is megpróbáltam mozogni, de a pulzusszám nem emelkedett meg, viszont a rendetlen szívverés megszűnt egy idő után. A vérnyomásom jó volt a rosszullét után, 114/95 Hgmm, a pulzust 56-nak számolta. Most 66-70 között van, de akármit csináltam, efölé nem emelkedett. Picit meg vagyok ijedve, mert nekem ennél több szokott lenni ez a pulzus, és nem vagyok ugyan rosszul, de olyan nem jó közérzetem és a rosszullét óta válltól a kis és a gyűrűsujjamig zsibbadósan fáj a bal karom hátul, a könyök felől és ez egy percre sem szűnt meg. Olyan, mintha a hús fájna a karomon. Én hiába megyek orvoshoz, ha éppen a vizsgálat alatt nincs rosszullétem. Az éjszaka mire orvoshoz kerültem volna, a rosszullétet már nem tudták volna rögzíteni, ahogy a múlt év decemberében sem. Nem szeretném, ha azt gondolnák rólam, hogy hisztizek, de most tényleg meg vagyok ijedve egy kicsit. A Doktor Úr szerint mi okozhat olyan ritmuszavart, ami csak nyugalomban jelentkezik és nem rendszeresen, ami alacsony pulzusszámmal és csuklón nem tapintható pulzussal jár? Mit tehetek, hogy ettől megszabaduljak? Mi okozhatja a karfájásom? Miért nem emelkedik meg a pulzusszámom mozgásra, holott eddig 90-100-ig fel tudtam tornázni. Az abláció óta nekem nem volt 100 fölötti pulzusom, még 3 emelet után se, és a szobabiciklin sem. Nem tudom mi ez és kicsit tényleg meg vagyok ijedve. Kérem írja meg a véleményét kedves Doktor Úr és azt is, hogy mit tanácsol. Őszintén szólva, nem szívesen mennék vissza a kardiológusomhoz, mert Ő olyan, ha aktuálisan nem talál orvoslandó problémát, akkor szerinte az nincs is. Nagyon várom az okosító, felvilágosító, tanácsadó válaszát és további szép hétvégét kívánok, és elnézést kérek a zavarásért is egyben! Maradok tisztelettel: Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
03.
Kedves Anna ! Én azt gondolom, mégis vissza kellene menni és egy részletes kivizsgálást meg kellene ismételni. Ez szívultrahangból, Holterből és terheléses EKG-ból kellene, hogy álljon. Ha ezen semilyen eltérést változást nem lehet találni, akkor valószínű Pánik beteg lehet. Ha van változás az eltéséseknek megfelelően kell lépni, elsősorban gyógyszerekkel !
2014.
08.
03.
kovacs kérdése:

tisztelt doktor ur 47 éves vagyok volt egy anginás rohamom 2 honapja de az ekg, infart jelét nem mutatta .érfestést csináltak ami egy 60%os szűkuletet és 2 érbe 40%ost mutatot ki a 60 osba stentet helyeztek 10 napja, addig jol éreztem magam,azota fuladásos szédűléseim vannak kivált éjszaka ,az orvos azt mondta nem lehet ez a stenttől. bele sugárzik a melkas bal felébe, izzadok és forroságot érzek a balfelőli melkasba éjszaka,egy kis sétával már fulladok . és a vényomásom 110/70 én pedig 130/80 nal éreztem jol magam ugyan az a vérnyomás csőkentő maradt lisinopril 05% a nitramint gyogyszert ne szedjem azt mondta vérhigito és koleszterin csőkentő gyogyszert szedek. mitől fuladok erre szeretnék választ kapni, maradok tisztelettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
03.
Ha panaszai kiújjultak, sürgősen keresse fel a a katheterező orvost. Meg kell nézni nem zárodott-e el a tágított ér ?
2014.
08.
02.
Alacsony pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Önt nem lehet űberelni ! Nagyon köszönöm a megnyugtató szavakat. Nem volt sem szédülés, sem más probléma. Néha-néha van egy olyan érzés, hogy hirtelen felriadok éjszaka, mintha kihagyna a szívem érzéssel. Hál'Istennek nem mostanában volt, de senkinek sem kívánom. Olyan pánik fog akkor el, és akkor már nem is alszom inkább. Szédüléssel nem jár, de egy fura érzés. Köszönöm a válaszait, segítőkészségét. Bízom benne, hogy személyesen is lesz módom Önnel találkozni. Köszönettel : Sipos László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
03.
Örülök, ha segítettem. Sok szeretettel várom.
2014.
08.
02.
Szapora szívverés-4 kérdése:

Jó napot kívánok, köszönöm válaszát Már csak egy dolgot kérnék, ha lenne oly szíves s megnézné az utolsó echom eredményét. Ugyanis csak azért hozom fel mindig és félek az aortabillentyű stenosis és/vagy elégtelenségtől, hogy a szinte gyerekkorom óta tartó mandulagyulladások nem okoztak vmi kárt (gondolok itt pl. a reumás lázra vagy endokarditisre). Mivel régebben normális volt a vérnyomás egy jó ideje viszont már alacsony (ezért is félek h nem szűkület miatt) és az otthoni vérnyomásmérőm folyton alacsony diasztolés értéket mutat (55-65), viszont az orvosnál mindig 70-85, de már azt is hallotam, hogy az otthoni használatra szán dig. vérnyomásmérők (felkari, omron) a diaszt. értéket kevesebbnek mutatják. Az echo: BKD 48,3mm, BKS 31,8mm, IVS 10mm, HFD 9mm, EDV 109,1ml, ESV 40,3ml, SV 68,8ml, EF 63,1%, FS 34,2%, 82bpm, Cardial output 5,642liter, BP 35mm, JK 20mm Doppler Ao: V-max 1,64m/s, insuff. nem látható, Aogyök 33mm, Ao asc 28mm, Ao 3tasakos bár a 3. tasak mintha nem lenne teljes, de nem bicuspidális - ezek utalnak már stenósisra vagy elégtelenségre mit gondol? Nem sok a V-max adata? mitrális prolapszus regurg. nélkül, tricusp. reg. nélkül jet max 1,5m/s, AP V-max 1m/s, ACT 140-150ms. mitr. E 81,7cm/s, A: 58,7cm/s, E/A: 1,39, Dec. time 150ms. PHT 0,044sec, MVarea PHT 5,00cm2. Psax A4C + A2C szegm. falmozg. nélkül, perikard. folyadék nem látható, septum def. szintén nem. BK nem dilatált, hipertrófia nélkül, jó syst. funkció, MPS. Nagyon szépen köszönöm türelmét és válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
02.
Kedves Kérdező ! Nincs szívbetegsége, nincs kezelést igénylő billentyű hibája. Ön pánik beteg !
2014.
08.
01.
Alacsony pulzus kérdése:

Még egyszer zavarnám, ha megengedi. Elkészült a holter és lesz egy másik kontroll is. Átlag frekvencia 61/min., min fr : 33/min / 07:52-kor, ekkor aludt / max. fr.:116/min. ( itt lépcsőztem ) synus tachycardia, Kóros tartós kamrai ritmuszavar nem volt. 28 SVES / 24 óra ábrázolódik. 2 alkalommal volt látható couplet és triplet, kőros pitvari ritmuszavar nem volt.Kóros pazsa nem volt. Reggel 7:50 körül, alvás alatt mérhető 33-40 közötti synus bradycardia. Eddigi segítségét, a gyors válaszait köszönöm. Szép hétvégét kívánok Önnek : Sipos László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
02.
Kedves Laci ! Örülök ha segítettem. Ez a Holter lelet valóban egy kicsit alacsony pulzusszámot mutat éjszaka és alvás alatt . Azonban ez normálisan is előforduló jelenség. Ha nincs ilyenkor, megébredés kapcsán szédülés, gyengeség, ájulásérzés akkor nincs jelentősége. Évente ellenőrizendő és kiegészítendő egy ergometriás vizsgálattal. Más teendő egyenlőre nincs.
2014.
08.
01.
Szapora szívverés3 kérdése:

Jó napot kívánok, nagyon szépen köszönöm tegnapi, részletes válaszát, sokat segített, tényleg. Még egy dolog érdekelni, ha kifejtené véleményét: Amióta az említett szívproblémák vannak, az kb 8-9 hónap, ez időszak alatt észrevettem, hogy estére mind2 lábam enyhén feszül mintha egy kicsit meg lenne dagadva, ha megnyomom ujjbenyomat nem marad, reggel nem érzem s napközben sem nagyon. Bár hozzáteszem, hogy sokat ülök számítógép előtt. Napközben az legyen nyár vagy tél a lábaim folyton hidegek (télen a kezem is), látni, hogy az erek össze vannak húzódva, csak estére melegednek be a s ilyenkor mikor már melegek akkor látom hogy az erek nagyon ki vannak tágulva, duzzadva s ilyenkor már kezdődnek a feszítő érzések is. Éjszaka nem járok vizelni, max ritkán 1x, de már kora reggel (kb 6kor) már érzem, hogy kell s van, hogy amíg fel nem kelek (kb 8-kor) addig 2-3x is ki kell mennem. Sokszor láttam a tükörben, hogy reggelente a szemem alatt táskás. Mondtam az orvosnak, tartottam a szívelegételenségtől, mivel olvastam, hogy jobb szívfél elégtelensége esetén van lábdagadás, ami többnyire a BK elégtelensége miatt vagy ritkán, de önállóan is felléphet (pl. tüdőbetegség miatt, asztmám van, de kordában van tartva). Amit még észrevettem, s olvastam, hogy szintén összefüggésbe hozható a jobb kamra elégtelenséggel vagy aortabillentyű elégtelenséggel, hogy látni a tükörben is, ahogy a nyakamon lüktetnek az erek, s ezt a lüktetést érzem a test más táján is (pl ujjakban, lábon, mellkas nagy részén tapintásra). Az orvos szerint ezek is kizárhatók a jó echo miatt. Hasi UH rendben, nincs máj és lépmenagyobbodás, MRTG is rendben. Ezeket pedig azzal magyarázza, hogy nagyon vékony vagyok. Mit gondol? Az orvos szerint kizárt, ugyani az utolsó két echo-n már mutatkozott volna a dolog. Vesefunkciók eddig rendben a vérképben. Vizelet is, bár a szedimentáció nagy mennyiségű oxalátot mutatott, az orvos szerint ne foglalkozzak vele. Bevallom, már nappal kevesebbet merek inni vizet, s ilyenkor már délután van, hogy besárgul a vizelet is (gondolom a kevesebb folyadék miatt). Utalhatnak ön szerint az esti lábproblémák szívproblémára? Az orvos szerint kizárt a jó echo miatt, s a nappali hideg végtagokat vegetatív idegrendszeri zavarral magyarázza. Lehetséges, csak nem értem, estére mi alapján melegednek csak úgy be, s ilyenkor ahogy írtam, nagyon kitágulnak az erek rajtuk s ekkor érzem a duzzanat, feszülést. Még kipróbáltam olyat, hogy este mikor így van, ha felemelem a lábam magasra akkor az erek láthatóan visszahúzódnak, ha leteszem a földre, pár másodperc után újból a régi. Mit a véleménye doktor úr? Köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
01.
Kedves Kérdező ! Önnek nincs szívbetegsége ! Ebből fakadóan a szem körüli vizenyő és a lábdagadás nem szíveredetű ! A vizeletben az oxalat előfordul, főleg, ha valaki sok zöldséget, kávét, húst eszik. Ez nem vesebetegség. Nincs a szívének baja !!!!!
2014.
08.
01.
szív kérdése:

Kedves doktor Úr! egyes tipusú mitralis prolapsusom van, legalábbis remélem nem romlott az utolsó kardiológiai vizsgálat óta. Az lenne a kérdésem hogy most fogszabályzó készüléket kaptam, ami felsérti a számat belül (a drót). Kenegetem gingisollal, de attól félek, hogy ezek a sebek miatt a prolapsusom vagy a szivem állapota romolhat. Mármint hogy elfertőződik a seb. Kell ettől tartanom??? SZEDESSEM LE A FOGSZABIT? Ha ezt tudom, fel sem rakatom. :( Tényleg antibiotikumot kell szedni foghúzás előtt annak akinek mitralisa van? Tavaly kihúztak egy fogamat és nagyon begyulladt,aztán kipucolták aztán mivel fájt továbbra is szedtem antibiotikumot. Esetleg az ronthatott a szívemen, KÉSŐN KEZDTEM EL A GYÓGYSZERT SZEDNI mert azóta orvos nem látott? :(
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
01.
Kedves Kérdező. A fogszabályozó csak felületes sérüléseket okoz. Ezért nem kell tőle félni, kórokozó nem jut a véráramba, helyesebben mondva nem több, mint egy fogmosás során ! Az I. foku mitralis insuff. nem igényel antibiotikus szívbelhártya gyulladást megelőző kezelést. Semmit sem kell tenni, viselje nyugodtan a fogszabályozót ! Nem lesz semmi baja.
2014.
08.
01.
Alacsony pulzus kérdése:

Nagyon köszönöm a gyors, korrekt válaszokat. megfogadtam a tanácsát, és visszamentem, de nem a Hallerbe. Sokáig jártam oda, és mint Ön is írta, laikusként furán nézne ki, ha az orvosnak én mondanám meg, hogy milyen vizsgálatokat kell megcsinálni. Ma van rajtam a Holter, holnap értékelik. Bízom benne, hogy nem kell pacemaker. Kicsit idegenkednék tőle. Nagyon köszönök mindent és ha nem zavarom vele, az eredményt azért még megírnám. Látatlanban is bízok a szakértelmében, és ha anyagi helyzetem úgy engedi, személyesen is felkeresném Önt. Bárcsak minden orvos ennyire korrektül tájékoztatná a betegeit, megfejelve azzal, hogy Ön ezt szívességből teszi ! És nagyon gyorsan ! Köszönettel : Sipos László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
01.
Kedves Kérdező ! Köszönöm a megtisztelő bizalmat és az elismerő szavakat. Örülök ha segítettem és bármikor ismét szívesen segítek.
2014.
07.
31.
Szapora szívverés-folytatás kérdése:

Tisztelt doktor úr, köszönöm korai válaszát. Még lenne pár dolog, amit meg szeretnék kérdezni, megköszönném, ha kifejtené véleményét, esetleg tanácsát, segítségét: 1. Az előző levelemben említett problémákat ön szerint nem szervi szíveltérés okozza. S mi a véleménye a koszorúér-betegséggel kapcsolatban fiataloknál? Még ettől nagyon félek... 2. Már évek óta krónikus mandulagyulladással küzdök, s úgy néz ki, vmikor az év vége felé ki fogják venni, ha lehetséges lesz. Amitől félek, az említett kór okozhat endo vagy miocarditist míg ki nem veszik? Akut fellángolás esetén ATB segít, amúgy már nem nagyon, gyakran fájogat, tüszöket szedek ki, hull a hajam, csalánkiütések néha, aslo és crp eddig rendben. Már nagyon régóta így van... Bevallom, rettegek a tonzilektómiától... 3. Az elmúlt kb 8-9 hónap alatt, mióta a "szívproblémáim" vannak, sokszor volt végezve nyugalmi EKG. De szinte mindig vmi kórosat írt ki a gép - főleg "left atrial abnormality" és ma pl. left ventr. hypertr. Tudom, hogy az orvos értékeli a leletet az ekg görbe alapján s azt mondta, ezek az eltérések nincsenek rajta, gépi hiba. Amit látott a sinus tach mellett az iJTSZB és korai repol. zavar. Lehetséges ez? Ugyanis az echon pl. a BP rendben volt 35mm és a BK is (BKD 48,3mm, BKS 31,8mm, IVS 10mm, HFD 8-9mm, EF 63,1%). Köszönöm válaszát, szép napot!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
31.
Kedves Kérdező ad 1/ nagyon ritka, szerencsétlen eltérés a coronária lefutási anomália, vagy bridge képződés. Ezek azonban olyan eltérések, amelyeket észre sem veszünk, mertnem okoznak tünetet vagy panaszt. Az amelyik panaszt okoz ritka esetben valóban coronária betegségre utaló, többnyire észre is veszik a gyanu alapján elvégzett kathéterezés során. Ez az Ön esetében fel sem merülhet !+Ad 2 a mandulla gyulladás viszont gócként viselkedik. A hajhullás gyengeség - fáradékonyság, vérszegénység, magas süllyedés lehet következménye. Carditist nem okoz, csak ha virusos eredetü és az acut szakban lép fel, vagy az acut szak után 2-3 héttel jeletkező rheumás carditis ilyen jellegü eltérés. Góc nem okoz carditist. Bizony a mandullákat ilyenkor el kell távolítani, mert a góc olyan mint egy tályog. Antibiotikum resistenciát és visszatérő lázas betegségeket okozhat ! Ad 3 Az EKG semmire sem specifikus, meglehetősen kezdetleges vizsgálati eszköz. Egyéb klinikai adatok és vizsgálati eltérések mellett fogadjuk el a diagnózis mellett szóló adatként. Önmagában semmire sem diagnosztikus ! Szóval a véleményem ezek tükrében még inkább az, hogy ha az eddigi vizsgálatok nem mutatnak szívbetegség utaló eltérést mást kell keresni. Viszont egyszer legalább el kell végezni egy echot, Holter vizsgálatot és ergometriát. Ha ezek negativok nincs kardiológiai teendő !
2014.
07.
31.
bisoblock kérdése:

Tisztelt Doktor Úr Azt szeretném megtudni,szedem a bisoblock kapszulát,de sokszor nagyon alacsony a vérnyomásom110PER70 A PULZUSOM 45 -50.FÉLEK BEVENNI A GYOGYSZERT.,hogy nagyon lemegy a vérnyomásom,de ha nem veszem be akkor baj lesz,Már probáltam mást is de mindegyik nagyon leviszi,volt hogy 96PER80 VOLT,Most a LISONORMOT kaptam,de félek váltani.Bocsánat a hibákért,de öreg fejjel tanulom az internetezést,segitség nélkül köszönettel LUCA
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
31.
Kedves Luca ! A 110/70 hgmm-s vérnyomás nem alacsony. Ha nincs panasz nem kell vele foglalkozni. A Bisoblock mellett természetes, hogy a pulzusszám nyugalomban 40-60/min között mozog ! Ha mozog, terheli magát ez emelkedik. Akkr van értelme ezeket a számokat figyelembe venni ! Egyébként nincs egyébb teendő, mind szedni a szereket !
2014.
07.
31.
Extrasystole kérdése:

Tisztelt Doktor úr,köszönöm a megnyugtató szavait.2 évig olyan szépen elvoltam ezekkel az extrákkal,nem is foglalkoztam velük....most meg miért pánikolok ezen megint nem tudom...és valószínűleg ezért is érzek többet mert figyelem,stresszelek ezen,számolom.....és mikor érzem ezeket a dobbanásokat akkor meg megijedek és mintha gombóc lenne a torkomban és mintha valaki ülne a mellkasomon...ezzel a pánikkal kellene megint valamit kezdenem,helyre tenni a gondolataimat!Saját megnyugtatásom miatt azért egy kardiológiai kivizsgálásra elmegyek szeptemberben ismét,hogy a rossz gondolataimat el tudjam engedni. Az előző válaszához még annyit ,hogy mindkét alkalommal égettek ki pár góc pontot ahol extra ütéseket tudtak kiváltani,de azt mondta a doktor úr akkor, hogy valószínű nem azok a góc pontok a felelősek az extráimért,mivel utána is megvoltak az extrák,és még annyit tett hozzá hogy életveszélyes szívritmuszavart nem tudtak kiváltani. Tehát ettől függetlenül ,hogy voltak olyan góc pontok ahonnan extrákat tudtak kiváltani,de másfajta ritmuszavart nem,ne aggódjak ennyit ezen, igaz? Köszönöm a türelmét Doktor úr! Üdvözlettel,Adrienn
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
31.
Drága Adrien ! Nem kell ezekkel az extrákkal foglalkozni. Azt tenném amit az imént leírtam. Mozogjon, sportoljon, foglalja el magát fontosabb dolgokkal. Ha kell oldjuk gyógyszeresen a szorongást. Más nem kell, higgye el !
2014.
07.
31.
:) kérdése:

Hú doktor Úr maga szuper gyors! :) Lehet nincs is agyi keringési problémám, mert kifejezetten ezt nem vizsgálták. két éve Volt koponya ct, meg nyaki uh, ott nem volt káros. De úgy tudom ezekből nem derül ki. Egyébként ön szerint érdemes évente felvenni egy infúziós kúrát?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
31.
Kedves Kérdező ! Ha segít akkor feltétlen érdemes felvenni az infuziót. Ha semmi sem áltozik akkor nincs sok értelme.
2014.
07.
31.
kérdés kérdése:

Tisztelt doktor Úr! NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM, HOGY OLYAN GYORSAN VÁLASZOLT A LEVELEMRE. TANÁCSÁT MEGFOGADVA MÁR VOLTAM PSZICHIÁTERNÉL, A GYÓGYSZER SZEDÉST FOLYTATNI KELL. AZÓTA ELKÉSZÜLT EGY LABOR LELET,AMIBŐL KIDERÜLT VAN EGY IS VASHIÁNYOM, VALAMINT, AMI AGGASZT, HOGY : We: Alvadékos mm/h 6-11 Nem volt csillag mellette, de most ez mit jelent? Sűrű a vérem? Bár megjegyzem nem sok folyadékot ittam, alig tudták eltalálni a vénámat. Említettem már Önnek, hogy 2 éve egyoldali hirtelen hallásvesztésem lett infúzióra javult, de fülcsengés maradt. Előtte nagyon fájt a fülem, megvoltam fázva, de nem mondtak konkrétumot h attól vagy esetleg keringési zavar. Vannak néha szédüléseim, nyomás, ha hirtelen felállok akkor fura érzés a fejben, de nem tudom h ez is a szorongástól van e vagy keringési probléma. Lehet azért sűrű a vérem, mert keringési problémám van??? A háziorvos azt mondta ne foglalkozzak azzal hogy az van ráírva "alvadékos" Jövőhéten megyek infúzióra, de ezt én kértem, mivel két éve is kaptam gondoltam hátha jót tesz most is. (1 ampulla notropil, 1 cavinton, 1 chinotal) EZT LEHET KEVERNI??? Ön szerint hol lehet, milyen vizsgálattal lehet ezt kideríteni hogy van e keringési problémám? Tudom, hogy nem az Ön szakterülete ez, de annyira szeretem doktor Urat, hogy remélem hátha tud valamit mondani! Köszönettel, és Tisztelettel várom válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
31.
Kedves Kérdező ! Nagyon szépen köszönöm az elismerő szavakat és a szeretetet is ! Először is az, hogy alvadékos a vér, az technikai hiba ! Azt jelenti, hogy rosszul kezelték a vérét a levétel után. Ezért a laborban alvadékosan került le. Ha önnek sűrű a vére, akkor sem szabad bealvadnia a vérhígítós vérvételi csőben ! Tehát ez technikai hiba, nem betegség. A javasolt gyógyszereket együtt szokták adni az infusióban, tehát nem lehet baj ebből sem. Sajnos az aagyi keringési zavar nem múlik el nyomtalanul, ezért a szédülés, fülcsengés előfordul, nem jelent rosszabbodást. Csak azt mutatja, hogy az agy azon területén ahol ezek működések irányítása zajlik, kis károsodás alakult ki. Ez maradványtünet. Javítható, de meg nem szüntethető !
2014.
07.
30.
"Zsóka" kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! A kérdésem a következő lenne: A Roxera 15 mg-os gyógyszer befolyásolja-e az altató hatását?/Gerodorm/ Édesanyám /75 éves/ szedi a fenti gyógyszereket, pár hete kapta a Roxera nevű gyógyszert, de egy ideje altató mellett is keveset, és felületesen tud aludni. Köszönettel: Zsóka
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
31.
Kedves Kérdező. Próbálja meg, hagyja ki a Roxerát egy hétig. Ha a beteg jól alszik, ismét kezdje el az adását. Ha újra jelentkezik az álmatlanság akkor végleg hagyja el a Roxerát !
2014.
07.
30.
Alacsony pulzus kérdése:

Nagyon köszönöm a segítségét, és külön köszönet a gyorsaságért. Ezeket az Ön által említett vizsgálatokat nem tudom miként végzik, ha esetleg ebben kaphatok infót, azt nagyon köszönöm. Nem igazán szeretnék az orvosnak diktálni, mert csak ő aki ért hozzá, de hátha kicsit rásegítve menne a dolog. Mert fogalmam sincs, hogy mit kérhetek még. Tisztelettel : Sipos László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
31.
Kedves Kérdező ! Nem is szabad az orvosoknak diktálni, mert nem egy közülük igen érzékeny az ilyesmire. Azt gondolom az a helyes ha visszamegy a kezelő doktorhoz, elmondja, hogy panaszai halmozottan fordulnak elő, fél attól, hogy esetleg komolyabb baja lesz. Kérje meg segítsen kizárni a szívbetegséget és ritmuszavart. Ez így korrekt. Ha nem akar, vagy nem tud segíteni, akkor másik doktort kell keresni !
2014.
07.
30.
Szapora szívverés kérdése:

Jó napot kívánok, véleményét, tanácsát szeretném kikérni. Már régóta egy kicsit magasabb a nyugalmi pulzusom, olyan 78-83 körül mozog, késő estére ez lejjebb megy, kb. olyan 70-76 környékére. Vérnyomás normális, inkább alacsony mellette, kb 105-120/65-75, estére 100 alá is esik. Ezek nyugalomban üve mért értékek. Állva viszont a pulzusom jóval magasabb, min. + 10-12-vel az ülve mérthez képest. Ez normális? Ha felállok, érzem is, hogy erősebben, gyorsabban ver. Amire kíváncsi lennék, normális az, hogy ebéd és vacsora után szinte mindig megemelkedik a pulzusom, kb olyan + 5-10-zel, vagy nyugalmi pulzus evés után kb 82-90 közé esik, ilyenkor erősebben is ver, ha a mellkasomra teszem a kezem pl, érzem. Ez a magasabb pulzus evés után sokáig eltart kb olyan 3-3,5 óráig is, aztán lassan visszaáll az említett nyugalmi értékekre. Ebben az időszakban gyakran érzek mellkasi nyomást is, néha hosszú ideig is, ülve is. Terhelés során szintén ez van, már korán magas pulzus, mellkasi nyomással, pl. lépcsőzés, s nehezen áll vissza, bevallom, az utóbbi időben keveset mozgok, úgyhogy edzetlen is vagyok. Az normális dolog, hogy látom az nyaki ütőerek lüktetését szabad szemmel s a mellkason is érzem a szívverést nagy területen szintén tapintással. Nagyon vékony vagyok, az orvos szerint ezért. De olvastam, hogy ilyen eset lehet aortabillentyű-elégtelenségnél és jobbszívfél-elégtelenségnél is (telt nyaki vénák talán ha jól emlékszem). De ezeket az echon látták volna ugye? Holteren voltam, sinus tachycardia volt nappal, pár SVES, VES több. Szívultrahang rendben, kivétel mitr. prolapszus. Tartok a koszorúér-betegségtől az esetemben, mit gondol lehetséges fiatalon? 29 múltam, férfi, vékony alkat. Nem dohányzom, nem iszom, vérszegénység, cukorbetegség nincs, vérnyomás, pajzsmirigy rendben. Vérzsírok, koleszterin szintén, vese és májfunkciók is. Hasi ultrahang és MRTG szintén rendben. Csupán nem értem a szapora szívverés okát és az evés, terhelésre jelentkező panaszok okát, ezért félek a szív eredettől. Hozzáteszem, sok a stressz a környezetemben és hátgerincproblémákkal is küzdöm. Köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
31.
Kedves Kérdező ! Mivel minden lehetséges kardiológiai és egyéb vizsgálat megtörtént, amit magas pulzusszámot okozó betegséget igazolhatna, ezért azt gondolom a sok stressz, sok kávé, alkoholizálás, dohányzás, kevés mozgás és mozgásszegény életvitel egyike, vagy mindegyike állhat a panaszok hátterében. Gondolja végig mit lehet ezek közül megszüntetni. Kezdjen el mozogni. Ha mindezek nem segítenek akkor óvatos frekvencia csökkentő gyógyszeres kezelés kell kezdeni. Nem lehet semilyen szívbetegsége !
2014.
07.
30.
Extrasystole kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Három évvel ezelőtt kezdődött a problémám,egyik napról a másikra nagyon sok extra szív dobbanást éreztem,orvosról orvosra jártam,pánikbetegséget okozott.Több szív uh. negatív,jó vérnyomás ,vérkép,29éves vagyok,több holter vizsgálat eredménye hasonló 4000/4500 körüli xtra,kapcsoltan is....Ezért az akkori orvosom javaslatára katéterezték a szívemet,ami nem hozott változást....aztán ismét mégegyszer...ami szintén semmit nem ért.Ott a kardiológus azt mondta hogy nem találták meg a gócpontot,életveszélyes szivritmus zavart nem tudtak kiváltani,de több katéterezésnek nem látja értelmét.Concort szedtem fél évig,majd szépen elhagytam.Szép lassan kezdtem megbékélni a tudattal amit már annyiszor hallottam hogy ez nem veszélyes,és relaxáljak,ne foglalkozzak ezzel.2 évig nem is volt bajom,gyógyszert elhagytam,dobbanásokat nem éreztem,ha volt is nem tulajdonítottam nagyobb figyelmet neki....egészen mostanáig....újra sokat érzek,kapcsoltan is mint anno,és stresszelek ezen...félek hogy valami bajom lesz.Van egy 5 éves fiam akit fel kell nevelnem!Tervezem újra elmenni kivizsgálásra,mert aggaszt ez a dolog.A kérdésem az lenne hogy ilyen 4500/nap extrasystole-val is élhetek teljes,hosszú életet?És feltétlen újra gyógyszert kell majd szednem(béta bokkolot)?Köszönöm a válaszát,segítségét Doktor úr!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
31.
Kedves Kérdező ! Azt tudom Önnek mondani, hogy ettől a ritmuszavartól örök életű is lehetne ! Semmi baja ettől nem lesz. Ezt azért gondolom, mert megtörtént az elektrofiziológiai vizsgálata. Ha ekkor nem lehet ritmuszavart kiváltani, ablálható extrasystolés gócot / kiégethető ritmuszavar góc a szívben / találni, akkor nincs teendő. Esetleg próbáljon meg 3x2 drg Panangint szedni folyamatosan. Ha ez nem jön be, 2-3 hét alatt nem javít, akkor érdemes megpróbálkozni a Concor szedésével. Higgye el, hosszú életű lesz !
2014.
07.
29.
Vízhajtó gyógyszerek kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Arra lennék kíváncsi, hogy a vérnyomáscsökkentők mellé szedett vízhatók károsítják-e a vesét? Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
30.
Nem okoz problémát, sem vese károsodást a vízhajtó szedése vérnyomás csökkentők szedése mellett.
2014.
07.
29.
Alacsony pulzus kérdése:

Nagyon köszönöm, hogy időt szánt rám, és válaszolt. Megfogadom a tanácsát, és felkeresem ismét a Hallert. Bízom benne, hogy pánik lesz, és nem szervi probléma. Egyszerűen hihetetlen, hogy egy pánik betegség szinte ugyanazokat a tüneteket produkálja, mint a tényleges betegség. Ma is voltam az ügyeleten, nem találtak semmit. Ez is Önt igazolja ! A Holteren volt 2500 msec pauza, 40 min. szívfrekvenciával. Ájulás, eszméletvesztés sosem volt. 36-133 sinus ritmus. Pár alk. KES és SVES. Paroxismus nem volt. Panasz alatt 1-1 ES. Sinus tachycardia a déli órákban. Másik holter 52-143/min. sinus ritmus. Néhány alk. SVES, KES. Délután sinus tachycardia. UH : Balkamra végdiast 65 mm Bal pitvar 48 mm Balkamra végsyst 44 mm. Jobb kamra 24 mm Septum végdiast vast : 12 mm. Aorta gyök 38 mm Septum végsyst vast : 17 mm. Ao.szeparáció : 24 mm Hátsó fal végdiast vast . 13 mm EF : 50 % Hátsó fal végsyst átm : 18 mm Aorta bill. AoVmax: 0,9 m/s, E/A : 76/58 DT:186 ms Mitralis billentyű. Tricusp instuff jelzett. Pulmonalis bill: Vpulm : 1,1 m/s Bal pitvar 4 üregi metszetéből 59 mm, jobb pitvar 56 mm VCI: 5 mm M mód alapján kissé tágabb bal szívfél .Konc. hypertrophizált bal kamra, megtartott glob. syst funkció. Ao. bill. echodens. Mitr. mellső vitorla kissé megvastagodott. Mitr. görbe pseudonom. Segm. falmozgászavar nem megitélhető pul. status miatt. Mk. pitvar kissé dilatált. Szűk IVC. Pulm. nyomás norm. Aorta és nagyerek épek. A cardio CT lelet nagyon hosszú, a véleményt azért leírnám. Spondylosis thoracalis. Apró, meszes góc a jobb tüdőfélben. Interstitialis tüdőbetegség. Fibrosis pulmonum. Kisköri vénás nyomásfokozódásra utaló jel. Tágabb bal pitvar. Tágult truncus pulmonalis. Készült szív és tüdő spect, azok hála Istennek rendben voltak. A CT Pécsi Ct központban készült. Ezek nem mondanak nekem semmit, és igazán sok felvilágosítást nem kaptam. Annyit mondtak, hogy jelenleg nem szükséges pacemaker. Csak tényleg így lenne.......... Nagyon köszönöm a válaszát, és elnézését kérem, hogy hosszú adatokkal bombáztam. Minden jót kívánva, tisztelettel : Sipos László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
30.
Kedves László ! Az Ön által leírt adatok alapján véleményem nem változott meg. Egy kicsit azonban a pánik jelenlétét valószínűsítik a leletek, örülök ha segítettem.
2014.
07.
29.
kérdés kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Ne haragudjon hogy levelemmel zavarom, de nagyon félek. Most is a sírás fojtogat :( 28 éves vagyok, gyerekkorom óta elég stresszes, szorongó. 6 éve már gyógyszert antidepresszánst is kaptam (állandó gombócérzés a torokban miatt, úgy éreztem nem tudok nyelni, nem ettem) Amikor jobban voltam a gyógyszert nem éreztem indokoltnak tovább szedni, de amikor leteszem a tüneteim visszatérnek, vagy éppen más tünetek jönnek. Így derlüt ki egyszer, hogy 1 foku mitralis prolapsusom van enyhe regurgal. EF 67 % Ez a szám nagyon megijeszt ugyanis (tudom nem kellene) de az előbb olvastam a levelei között hogy valakinek ez az Ef 37 % volt és hirtelen leállt a szíve. Mindössze 30 % a különbség. Félek, hogy az enyém is romlik, főleg ha ilyen szorongó vagyok. De sajnos ez ellene nem tudok tenni. Mi lesz velem? :( Egy éve megint nem szedem a rexetint, de lehet hogy kellene, csak félek mert ha gyereket szeretnék szülni, akkor ilyen gyógyszerrel, hogy... Olyan tüneteim vannak, mint légszomj még akkor is ha semmit nem csinálok, néha szorító mellkas pl lépcsőzés után, vagy csak magától, szívbe szúrás, szív remegés vagy szívizom remegés érzés. Most pl mintha mindjárt elpattanna szívemben valami. Ezek biztosan nagyon veszélyesek, teljesen megbénítja a félelem az életemet. :( Olvastam h mitralis prolapsussal foghúzás előtt érdemes antibiotikumot szedni. Na én ezt eddig nem tudtam, és tavaly kihúzták a fogam,ami jól begyulladt mert tejes dolgot ettem, 4-5 nap múlva kipucolták, és jó lett. akkor szedtem már antibiotikumot. Mit gondol ez ronthatott a szívemen? Mert azóta nem látott orvos. Októberre van időpont. Van olyan problémám is hogy 2 éve hirtelen elment a hallásom (megvoltam fázva, fájt is, nem látott orvos) szóval lehet ez volt az oka, de lehet keringési zavar. Igazából nem tudták megmondani. Jelenleg is érzek néha nyomást a fejemben, fülemben, hallom ahogy dobog a szívem a fülemben. Mit gondol ha keringési problémám van ezt a szívem okozza? Vagy a stressz? Félek hogy leáll a szívem :( :( :( Kérem ne haragudjon tényleg hogy zavaros és hosszú voltam. :( Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Edina
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
29.
Drága Edina ! A maga szívének semmi baja ! Hacsak nem az, hogy valaki megfájdította ! Az amit elmond jellegzetesen Pánik syndromára utal. Javasolom mielőbb keresse fel kezelő orvosát és kezdje el a megfelelő gyógyszereket. Úgy tűnik Önnek nem szabad azokat elhagyni, célszerű folyamatosan szedni . Most először jöjjön rendbe, aztán beszéljen csak a babáról a kezelő orvossal. Ő majd akkor megmondja van-e teendő a gyógyszerekkel.
2014.
07.
29.
Alacsony pulzus kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Előre is köszönöm a válaszát, bízom benne, hogy megnyugtató lesz. 45 éves férfi vagyok. 20 éves korom óta vérnyomás problémával kezelnek, édesapám halála után Rivotrilt írtak fel. Vérnyomásom hol magas, hol alacsony. Pulzusom esténként lemegy 45 körülire. Idáig nagyobb probléma nem volt vele, max. annyi, hogy párszor felriadtam, hogy "mintha kihagyna a szivem" érzésre. Infarktusom , trombózisom volt már, tüdőembólia gyanú is, amit a leletek nem igazoltak. Pár napja hörgő görcs gyanúval kerültem a SBO-ra, de hál'Istennek, semmi....pánik betegséget gyanítanak. Kaptam Citalopram gyógyszert, melyet reggel és este kell bevennem, fél-fél tablettát. Azóta viszont a pulzusom a megszokott " alacsony " helyett még alacsonyabb lett. Tisztelettel érdeklődnék, hogy ezt az új gyógyszer teheti , vagy valami nagyobb gond lehet. Pánikos vagyok, ez is biztos rájátszik. Jelenleg reggel 4 mg Rivotrilt szedek / kb.15 éve /, 2 mg Doxazosint /ezt most mellőzöm, mert 120-130 a vérnyomásom /, Xareltót, Magnéziomot, fél Citalopram, Victoza. Régebben Concort szedtem, de az 5 mg-nak csak a 1/4-ét vagy max. a felét. Nálam nagyon jól hatott. Szív UH rendben volt, Cardio CT szintén. A Spect is a lehetőségekhez képest rendben volt. Egy időben az alacsonyabb pulzus miatt pacemaker beültetést terveztek, de a Haller úton ennek nem látták értelmét. Tisztelettel kérdezném, hogy ez a 45-60 közötti nyugalmi pulzus normális érték Ön szerint...? Kicsit be is ijedtem, ez az igazság. Nem kávézom, nem iszom és nem is dohányzom. Régen sportoltam, de egy baleset miatt abba kellett hagynom. Jelenleg szinte semmi mozgás nincs az életemben. Elnézést, hogy túl hosszúra sikerült, de inkább leírtam mindent, hátha fontos. Válaszát előre is nagyon köszönöm. Sipos László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
29.
Kedves László ! Tudja 40-60/min közötti nyugalmi pulzusszám jó, nem igényel pacemaker kezelést. Tudja az inkább az izgalmas, hogy kellőképpen emelkedik-e a terhelés kapcsán, illetve, hogy nincs-e átmeneti vezetési zavar, színus csomó működési zavar a rosszulléteit megelőzően. Nincs-e koszorú ér keringési zavar. Bizony ezt ki kell zárni, ezért javasolom térjen vissza a Haller utcába ! Ha ott a vizsgálatok alapján nem találnak eltérést, akkor bizony Pánik beteg lehet.
2014.
07.
28.
félelem kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Köszönöm szépen a kedvességét és a válaszát! Vélemény szerint az "orvosbarát" viselkedését egyértelműen lehet értékelni, mert a történet valós és a leírása korrekt. Milyen embernek nevezné a viselkedése alapján? Egyébként a férjemmel együtt a keresztlányát is megtagadta... Ez is minősíti... Ha a Főorvos Úr nem Főorvos Úr lenne, hanem egy mezei beteg, mit szólna hozzá, ha az orvosa ezt tenné Önnel, főleg, ha az orvosa gyermekkorától kezdve a legjobb barátja is? A férjemnek két mű szívbillentyűje van, mert egy fertőzés megtámadta a szívét és tönkretette a billentyűket. Ha jól értettem, az infarktust az okozta, hogy billentyű felszínére lerakódott anyag bekerült egy érbe és azt elzárta. Ennyi év után ezek a billentyűk már nem zárnak jól, de a férjem köszöni szépen most még jól van, és addig, amíg ez így halasztani szeretné a műtétet, mert fél, retteg az újabb mellkas felnyitástól, de megjegyzem, ha katéterről lenne szó, attól is rettegne... A szívultrahang szerint elérte azt a szintet, amikor szívsebész kezébe kellene kerülnie. Tehát itt nem arról van szó, hogy nem lenne képes az általam szemétládának átkeresztelt "orvosbarát" hagyományos módon kezelni addig a betegét és a barátját amíg el nem jut a férjem is oda, hogy már van baj, nem vagyok jól, elfogadom a műtétet, hanem arról, hogy Őistenségének ellent mertek mondani, noha ez kéréssel is párosult. A rábeszélésről és a félelem oldásáról, netán megértésről itt egyetlen másodpercig sem volt szó! Ez azért egy elég világos képlet. Én nem tudom elhinni, hogy egy ilyen elveket valló ember, mint Ön, nem látja ezt! Megvárom a Főorvos Úr válaszát, aztán veszek egy mély lélegzetet és leülünk a férjemmel. Én nagyon remélem, hogy a mostani és előző válasz elég lesz ahhoz, hogy elsőre legalább egy vizsgálatig eljussunk. Engem meggyőzött, a férjem már keményebb dió, mert már nem csak a műtéttől retteg, hanem attól is, hogy megalázzák. Szeretném megkérdezni, hogy azon a telefonszámon kell időpontot kérni, ami itt szerepel? Nekem nem derült hogy melyik céghez tartozik a telefonszám. Nagyon szépen köszönök mindent Főorvos Úr és várom a válaszát! Tisztelettel: Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
29.
Kedves Kérdező ! Most, hogy egy kicsit több adatot közölt, jobban értem a szituációt. Ezek szerint a férjének két tönkrement műbillentyűje van. Ez bizony súlyos helyzetet jelent és bizony addig javasolt a megoldása ameddig a szív izomzata nem megy tönkre. Ha ez megtörténik bizony a műtét elkésett ! Én arra gondoltam, hogy a férje koronária érbeteg, mert a stentet a koszorú erekbe szokták behelyezni. Na szóval mindenképpen áll az amit írtam, csak nem azokból az okokból, ahogy leírtam. Itt is a szívsebész véleménye a döntő, amit a katéterezés során kapott adatok alapján alkot meg. A műtét kockázata nagy /kb 10-20 beteget elveszítünk a műtét kapcsán ! / Ha mütét jól kivizsgált, megfelelően elkészített állapotban történik jobb az esély, ha viszont kapkodni kell rosszabbak az esélyek. A döntéshez kivizsgálás, adatok ismeretében szívsebész konzultálás, lehetőségek mérlegelés kell ! Anélkül bizony rosszak az esélyek.
2014.
07.
28.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Elfelejtettem megemlíteni, hogy az intenzív osztály zárójelentésében többek között ez áll: lábszárakon posztthrombophlebitises bőr elváltozások láthatók. Szükség van emiatt további kivizsgálásra? Pár éve a háziorvosnak megmutatta, szerinte ezek csak öregségi foltok. Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
28.
Kedves Kérdező ! Ha a családrvos kolléga nem látta ennek szükségességét akkor nem kell tovább vizsgálni.
2014.
07.
28.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr! A férjem -aki 71 éves inzulinos cukorbeteg- szívritmus zavarral került az intenzív osztályra, ahol 4 napi kísérletezés után sikerült normalizálni az állapotát. Utána még 8 napot töltött a belgyógyászaton gyógyszer beállitás miatt és megfigyelés alatt állt. A szívultrahang, 24 órás vérnyomásmérés, és Holter alapján csak gyógyszerek szedése indokolt. A következő gyógyszereket kell szednie: Reggel: RYTMONORM 150 mg, Exforge 10/160 mg, Nebilet 2,5 mg, Aspirin Protect 100. Délben: RITMONORM 150 mg. Este: RYTMONORM 150 mg, Nebilet 2,5 mg, Benfogamma 300 mg. 1 hétig rendben is volt minden. De most a pulzusa csak 50, 60. az addigi 70 helyett, ez állandósult nála, és dagad a bokája. Régebben szedte folyamatosan az Apadex 1,5 mg-ot. A kórházban Uregit-t kapott. Itthonra semmilyen vizhajtót nem írtak ki .A kardiológusa szabadságon van. Ezért szeretném megkérdezni, hogy hogy milyen vízhajtót szedhet a jelenlegi gyógyszerei mellett alkalmanként vagy csak akkor, ha dagad lába? És még egy kérdésem van, hogy az 50,60 pulzusszám jó-e, nem túl alacsony? Köszönöm szépen a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
28.
Kedves Kérdező ! Ez nem ilyen egyszerű ! Azt hiszem a korábbi kezelő orvost, vagy helyettesét szükséges megkeresni, mert ök vannak olyan adatok bírtokában, amivel ez a kérdés - kérés rendezhető. Az alacsony pulzus szám a gyógyszerek következménye, nem jelent feltétlenül bajt. Viszont a lábdagadást, ha az új és eddig nem volt, bizony meg kell konzultálni !
2014.
07.
27.
félelem kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Hetek óta böngészek az interneten egy jó és emberséges kardiológust keresve. Fórumok, orvos válaszol rovatok…. Nos, azt hiszem, hogy megtaláltam az emberem… Végestelen végig olvastam a válaszait (és nem csak ezen az oldalon) és nekem úgy tűnik, hogy Ön egy olyan ember, aki nem csak kiváló szakember, hanem egy remek ember is, aki megérti a betegeit, a bennük bujkáló félelmeikkel együtt.”ELŐSZÖR IS SOHA, SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM SZOKTA A KEZELŐORVOS CSERBENHAGYNI A BETEGÉT. INKÁBB MEGPRÓBÁLJA ÉSZÉRVEKKEL MEGGYŐZNI A HIBÁS DÖNTÉSÉÉRT, ELOSZLATNI FÉLELMEIT.” Ez a gondolata megerősített abban, hogy jó helyen járok, megtaláltam azt, akit régóta keresek feltételezve azt, hogy ezt komolyan is gondolja. A vélemények és a válaszai alapján ezt nyugodtan remélhetem. Abban reménykedem, hogy a történetünket olvasva elfogadná a férjemet betegének a történetünk elolvasása után. A férjem még nincs 50 éves. 22 éves korában életmentő szívműtéte volt, amiről tudni kell, hogy a műtét alatt szívinfarktust kapott és majdnem meghalt. Heteken keresztül lebegett élet és halál között. Azóta mindenféle orvosi beavatkozástól fél, de még orvosi rendelőbe sem megy szívesen. Az egyébként rendes 120 körüli vérnyomása a rendelőben 200 fölött van mindig és a pulzusa meg olyan 130-140 közötti. Ezért is jutottunk el odáig, hogy a kezelőorvosa a legjobb barátja lett. Nála ez a reakció nem következett be nagyon sokáig. Itt tényleg egy csodálatos orvos-barát-beteg kapcsolat volt. Kb. 1,5 évvel ezelőtt a barátunk közölte a férjemmel, hogy egy újabb műtétre lesz szükség, amire a férjem nemet mondott. Azt kérte, hogy addig, amíg nem lesz feltétlenül muszáj halasszák, mert Ő még jól van, nem érzi, hogy neki szüksége lenne egy újabb műtétre. Ő elég jól van, dolgozik, nem érzi a bajt, maradjanak amíg lehet a gyógyszeres kezelésnél. Ez tényleg így történt, ott voltam én is. A férjem állapota a következő kontrollig nem romlott. Addig hébe-hóba amikor nálunk volt a barátunk vagy telefonon beszéltek, felvetette, hogy kellene a szívműtét, de ennyi volt. A kontroll után a családi összejövetelünkre nem jött el és amikor a férjem felhívta, elkezdett hazugságokra hivatkozni és ezt folytatta. Ez az ember addig heti 2-3 nap jött hozzánk, a lányunk keresztapja is egyben, de még keresztlányához sem jött át azóta sem. Próbáltam én is beszélni vele, hisz azelőtt ezt gyakran megtettem. Először nem vette a hívásomat, utána meg képes volt üvölteni velem, de mint az állat, úgy viselkedett. Ekkor már vagy félév eltelt az első műtéti javaslat óta. Azt ordította, hogy ha nem egyezik vele Steph a műtétbe, menjünk máshoz, a férjemmel mert Ő nem kezeli tovább. Ezt nekem mondta, mert férjemmel szóba sem hajlandó állni. Én nem jutottam szóhoz, képtelen voltam erre az alpári viselkedésre akkor reagálni…. Nem fogja elhinni Főorvos Úr, de levélben még érintkeznek, kellemes ünnepeket stb. kívánnak egymásnak, de ez a mocsok még azt sem kérdezi meg soha tőle, hogy hogyan érzi magát, egyáltalán keresett-e másik orvost, elment-e máshoz… Lényeg tehát az, hogy a hagyományos kezelés kérésére egy orvos úgy reagált, hogy elküldte a betegét bár tudta, hogy a betege nem lesz így kezelve sehogy, megtagadta a barátját, és a beteget és a barátot egyaránt cserbenhagyta. Szerintem ez orvosilag etikátlan viselkedés, emberileg meg embertelen! Orvosként én gyilkosnak nevezem, emberként egy szemétládának, és a családi és baráti körben messze én fogalmazok a legenyhébben és a legfinomabban a viselkedéséről! Ez az ember iszonyú csalódás volt nekem emberként és orvosként egyaránt, de a közös barátainknak is. Én nem ilyennek ismertem meg sem orvosként, sem barátként, és még most is alig tudom elhinni, hogy ilyen aljas szemétláda lett. Hozzáteszem, hogy a férjem egy szelíd, csendes ember, aki fel nem emeli a hangját soha. Okos, művelt, intelligens és nem azzal van a baj, hogy nem érti meg miért is javasolt az újabb műtét, hanem arról, hogy majdnem meghalt egy műtéti szövődmény miatt, és ezért fél. Mérnök, egyetemet végzett ember és nem bolond. Amit a barátja –aki egyben az orvosa is – vele tett, azt elfogadni sem megérteni nem tudja, ahogy én sem, és senki más sem a környezetünkből. Tehát, most azt mondhatom, hogy a szívműtött férjemet 1 éve nem látta kardiológus, mert az orvosa megtagadta a további kezelését. A gyógyszereket felíratjuk, azt szedi, de ellenőrzés nélkül. (Vérhígítót is szed, amit azelőtt havonta kontrolláltak.) Nem tapasztalunk az állapotában változást, de hogy valóban van-e változás, azt nem tudhatjuk. A férjem egyelőre elzárkózik attól, hogy másik orvost keressen, mert mint mondja, ugyanazt kapná egy másik orvostól, mint a barátjától, mert ha a barátja nem képes megérteni, akkor mit várhatna egy idegentől. Tudja Főorvos Úr, Én se örülök a férjem döntésének, mert féltem, de úgy gondolom, hogy a betegnek joga van dönteni arról, hogy akar-e egy nagy műtétet az életért, de az orvosnak nincs joga a beteg további kezelését megtagadni, belegázolni a lelkébe, eltiporni, keresztülgázolni rajta. Itt nem volt szó észérvekkel meggyőzésről, a félelem oldásáról, csak terrorról, hazugságokról, ször az embertelenségről, lelketlenségről. A kedves barátunk láthatólag úgy gondolja, hogy ehhez joga van. Abban reménykedem, ha férjem azt olvassa, hogy nem csak azok gondolják úgy, hogy a barátja egy mocsok disznó, akkor hajlandó lesz lépni, akkor sikerül meggyőznöm, hogy nem minden orvos olyan, mint a barátja. Ezért először azt kérdezem, hogy mi a véleménye a Főorvos Úrnak erről a a viselkedésről? A második kérdésem az, hogy él-e az észérvekkel történő meggyőzés? A harmadik kérdésem az lenne a leírtak után –a körülmények ismeretében-, a magánrendelésén elvállalná-e a férjemet betegének –ha sikerül a válasza alapján meggyőznöm-? Mi nem Magyarországon élünk. Én magyar vagyok, pesti. A férjem nem az, de akcentussal ugyan, de tökéletesen ért és beszél magyarul, és ha valami beavatkozás kellene, otthon fizetjük a biztosítást. Nagyon várom a válaszát, és elnézést kérek a hosszú levélért. Papanikolau Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
28.
Kedves Marika ! Először is köszönöm a bizalmat. Másodszor engedje meg, hogy ne alkossak véleményt a kolléga döntéséről, mert nincs hozzá kellő adatom. Ha lenne adatom akkor is elsősorban arra törekednék, hogy elmondjam mit gondolok a férje betegségéről és mit tennék én. Amennyiben a férjében stent van és az elzárodott bizony egyetlen lehetőség annak megreparálása. Azt, hogy mit lehet vele tenni egy újabb kathéterezés után egy team dönti el. A team tagjai egy szívsebész, egy intervenciós kardiológus / katéteres beavatkozásokban jártas kardiológus/ és a kezelő orvos. A kezelő orvos adja az indikációt, vagyis az esetleges beavatkozásra adja felkérést. A két másik doktor elmondja a véleményét és a beavatkozás kockázatait. Ezek alapján dől el kérdés mi a teendő. A következő lépés ezután az, hogy beszélünk a beteggel és elmondjuk mit és miért javasolunk. Meghallgatjuk a véleményét, adunk neki időt, hogy döntsön a saját sorsáról. Igen, igaza van abban, hogy az ember maga dönt a sorsáról és mi, akik javasolunk és segíteni akarunk, tudomásul vesszük a döntését. Lehet győzködni, veszekedni, mérgelődni, de nem szabad döntése miatt hátrányba hozni senkit sem. Az viszont igaz és jogos, ha úgy érzem,én nem tudok segíteni, akkor máshoz irányítom a beteget. Lehet igy elutasítani egy beteget, ha nincsenek meg a feltételek a kezeléséhez. Azonban döntése miatt, a gondozást megtagadva elküldeni nem lehet ! Természetesen ismétlem a véleményem szigorúan arra a szitúációra érvényes amit leírtam és elképzeltem. Nincs adatom a valós helyzet megítéléséhez. Amennyiben tudok szívesen segítek.
2014.
07.
26.
s.o.s. kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Kérem segítsen megfejteni miért történt velem az ami. Régóta tartó szívritmuszavarom következtében 2012 -ben hirtelen szívmegállásom volt, szinte hihetetlen szerencsém hogy pont a kórház kapujában ért, ahol elsőként a portás bácsi majd a kihívott mentő is újraélesztett. Intenzív osztályon kiderítették hogy a bal kamra pumpafunkciója kp. fokban csökkent, ( EF 37%) plusz hosszú QT szindrómám van, és DCM-em ami esetemben familiáris. Arteriográfiás vizsgálat negatív, közben ismét megállt a szívem, sikeresen visszaütöttek, egyéb érdemleges nem történt, 2 hétig fektettek a győri kardiológián "megfigyelésen". Innen a Városmajorba szállítottak ahol szerették volna ismét elkezdeni a már elvégzett kivizsgálásokat, ettől én elzárkóztam, a vége az lett hogy saját felelősségre hazajöttem. Idén tavasztól ismét visszatértek a korábbi panaszaim ( Cordarone-t szedek a múltkori eset óta napi 1-szer 1-200 mg), a helyi kardiológián végeztek EKg-t , Holtert és ECHO-t, utóbbinál van leírva hogy az EF 50 %, a globális kamrafunkció ugyan még jó de kis fokban tágult a kamra és romlott a pumpafunkció. Az orvosom elektrofiziológiai vizsgálatot szeretett volna kérni és ezért beutalt a GOKI-ba. Ott az ambulancián lévő Kolléga a korábbi dokumentációmat végigolvasva úgy ítélte meg hogy azonnali intenzív osztályos megfigyelésre és mihamarabbi ICD beültetésre van szükségem, a Pesten elvégzett Koron. és EKG negatív lett, az ott végzett ECHO viszont komoly bal kamrai tágulatot ír kp. fokban súlyos pumpafunkciós zavarral ( EF 34%), azonnali indikációval még aznap megkaptam egy Boston Incepta nevű ICD-t, majd másnap hazaengedtek azzal hogy mutassam meg a zárójelentést a győri orvosomnak. Sajnos voltam olyan naiv hogy megtettem, Ő óriási felháborodással fogadta az abban leírtakat, szinte nekem esve kiabálta hogy miért nem azt vizsgálták amit Ő kért (elektrofiziológia) és mi az hogy az Általa 51 %-nak mért EF 10 nap leforgása alatt már csak 34 % , Ő nem hülye, 41 éve dolgozik a szakmában és higgyem el hogy tud pontos UH-os leletet adni. Az ICD beültetést teljes mértékben felesleges beavatkozásnak tartotta, a beszélgetés vége az lett hogy sírva fakadtam Ő pedig azt ismételgette hogy járjak vissza Pestre kontrollra mert Ő ezek után nem vállalja a kezelésemet. Tessék nekem megmondani mi történhetett és ebben az egészben miben vagyok én hibás???????? Legyen szíves tanácsot adni abban is hogy ezek után kinek higgyek, menjek-e el egy újabb kardiológushoz vagy nyugodjak bele hogy van ICD-m ami vigyáz az életemre és hagyjam az egészet a csudába? nagyon el vagyok keseredve, válaszát előre is köszönöm: Eszter
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
28.
Kedves Eszte ! Az Ön Győri kardiológusa egy bunkó ! Igy nem lehet sem egy beteggel, sem a kollegáival viselkedni ! Másrészről az ICD akkor is kell ha normális lenne a bal kamra funkciója. Teljes mértékben indokolt ICD beültetése hosszú QT syndr. ismétlődő syncopek jelentkezése esetén. A Kardiológiai Intézeti kollégával értek egyett. Az elektrofiziológiai vizsgálat semmit nem dönt el, mert akár pozitiv, akár negativ Önnek kötelező beültetni az ICD-t !!!!
2014.
07.
25.
Ásványvíz kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Okozhat alacsony káliumszintet vagy szívritmus zavart, ha nem iszunk elég vizet?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
28.
Az nem igen okoz ilyet. Inkább az okoz ilyet, ha sok, ásványi sókban szegény folyadékon fogyasztunk és mellette erősen izzadunk !
2014.
07.
25.
Hashimoto+magas pulzusszám kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hashimoto thyreoditis-el kezelt 24 éves nő vagyok. Az utóbbi két hónapban L-thyroxin emelés után) a pulzusom 90 nyugalmi állapotban. Takarítás séta közben eléri a 110-et de volt már rá példa,hogy 105ös pulzussal ébredtem (Csak a nappaliba mentem ki megmérni) Az orvosom a gyógyszerre azaz a hormonra fogja, azt mondta, csak akkor küld kardiológiára, ha a jó TSH ellenére is magas marad. (A TSH-m már 2,8.) Viszont az üzemorvos leordított, hogy le fog állni egyszer csak hirtelen a szívem, ha nem kezeltetem. A vérnyomásom egyébként általában 110/60. Kérdésem az lenne hogy valóban a hormongondok okozhatják? És nem jár súlyos következményekkel, ha még hónapokig így maradok? Válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
28.
Kedves Kérdező ! Nem lesz baja ha vár. De ha a mindennapokat, terhelhetőséget zavarja a magas pulzusszám célszerü lenne 2x1/4 tbl Lokrent /20 mg/ szedni. Ha vár akkor sem lesz baj !
2014.
07.
25.
Magas vérnyomás kérdése:

Jó napot kívánok! 23 éves nő vagyok! Magas vérnyomásom miatt érdekelne egy két dolog! Kb. egy hónapja jelentkezett nálam panasz 200/100 vérnyomás azóta max 170/105 megy fel. Voltam EKG, 24 órás vérnyomásmérés is volt, vérem ,vizeletem rendben pajzsmirigyem rendben, EKG rendben, hasi ultrahang rendben. A szemész megállapította már régebb ideje lehet fenn egy kis magas vérnyomás betegség mert kis változásokat látott! Mostanában a pulzusom este 45 körül van, viszont reggel és napközben 90-120 között mozog, egy kis nyomás érzés van ilyenkor a mellkasomban. Magas vérnyomásra kaptam Perindopril-tozilát tevát 5 mg reggel 1 szemet kell bevegyek! Viszont a háziorvosom írt fel magas pulzusra Nebivolol sandoz 5 mg este egy fél szemet! Az lenne a kérdésem hogy este kell bevennem ezt a nebivolol sandozt és este mindig 45-50 között van a pulzusom nem fogja ez a gyógyszer még jobban levinni? Nem okozhat szívmegállást? Ne inkább reggel vegyem be azt is? Válaszát előre is köszönöm. Viki
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
28.
Kedves Viki ! Nagyon jó kezelést kapott, én is ezt adnám. A Nebivololt reggel, a perindiprilt este vegye be, vagyis cserélje fel a bevételeket. Nem lesz semmi baja, mert a gyógyszer hatása a lassulás és ez csak nyugalomban van igy. Ha mozog a pulzus száma rendesen nő. Ne izguljon emiatt a pulzus szám miatt. Ez normális. Nem áll le a szíve !
2014.
07.
24.
pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Létezik, hogy 148/80-as vérnyomáshoz 180-as pulzus társul? Kardiológus azt mondta ilyen ilyen vérnyomás mellett nem lehet ennyire magas pulzus. Ön szerint rosszul lett mérve? (nem sport, és nem terhelés utáni mérés ez) Köszönöm válaszát! Zsolt
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
24.
Kedves Kérdező Szerintem is kicsit magas ez a pulzus szám a 140/80 hgmms tensiohoz. Azonban nem lehetetlen. Ki kell vizsgálni ritmuszavar irányába ! Nem szabad találgatni !
2014.
07.
23.
Galagonya kérdése:

Tisztelt Doktor úr, nagyon köszönöm gyors válaszát. A férjemnek valóban EKG vizsgálattal állapították meg a pitvarfibrillációt. Ezek szerint állandó vérhígítószedésre lesz szükség, már nem szabadulhat meg ettől?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
24.
Ha a pitvarfibr. igazolt, nem valószinű, hogy elhagyható lesz a vérhigitó. De majd kiderül. Kérem forduljon a kardiológiai ambulanciához. Ott konkrétumok alapján fogják ez eldönteni !
2014.
07.
23.
Galagonya kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Férjemnek múlt év augusztusában pitvarfibrillációt állapítottak meg, s Syncumar szedését írták elő, amelyhez folyamatosan járt vérvételre az INR meghatározására. Ez az érték azonban az étrendi előírások betartása ellenére soha nem állt be a kellő szintre, a legmagasabb 1,3 volt. Ez év tavaszán a belgyógyász doktornő a Warfarin szedését írta elő, de ezzel sem történt az értékben javulás. Június végén felkerestünk egy magánkardiológust a problémával, aki megvizsgálta. A vizsgálat azt mutatta, hogy már nem áll fönn a fibrilláció, ezért azt javasolta, hogy ne szedje a vérhígítót, ami az eredmények alapján egyébként sem töltötte be szerepét. Amennyiben a problémája újra előjön, Predaxát vagy Xareltot írasson fel. Így elhagytuk a Warfarint. E hét elején volt esedékes a vérvétel az INR-hez. Férjem elment ugyanúgy, mint eddig mindig. Az eredmény 0,92. Ezt vitte a belgyógyászatra, és bemutatta a kardiológus orvos leletét, megemlítve, hogy a doktor úr javaslata a vérhígító elhagyása. A belgyógyász doktornő viszont azt mondta, hogy szedje tovább, és újra előírta az INR vizsgálatát egy hónap múlva. Most teljesen tanácstalanok vagyunk, hogy melyik utat kövessük. Ön mit tanácsol? Köszönöm előre is válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
23.
Kedves Kérdező. Amennyiben EKG görbével igazolt pitvarfibr.-ja volt a férjének nem számít, hogy most van-e vagy sem, az anticoag. kezelés szükséges. Mivel több mint fél éven keresztül az INR nem ált be, minden további nélkül jár neki a Xarelto kedvezményesen. Ezért keresse fel a területi kardiológiai szakambulanciát, ahol a javaslatot kiállítják ehhez.
2014.
07.
23.
Andrea kérdése:

Kedves Dr. Úr! Korábban megírtam Önnek panaszaim és az első kardiológiai kivizsgálás eredményét. Tegnapi napon végeztek a kardiológiai kivizsgálásaimmal, ekg, terheléses ekg nem mutat elváltozást. A szív uh mutatott ki mitrális prolapsus-t. Miután nincs organikus elváltozás a szívben nem tudtak konkrét magyarázatot adni panaszaimra. Abban maradtunk, hogy frontérzékenység, vegetatív labilitás állhat a háttérben miután felvetettem ennek lehetőségét, mivel én eleve erre gondoltam, főként mert jellegzetesen tavaszi időszakban jelentkeztek a furcsa tünetek intenzíven, elsősorban hideg frontok alkalmán. Egy kérdésem lenne, hogyan lehet frontérzékenységet kiküszöbölni? Igyekszek életmódot váltani egyébként is, dohányzásról tegnap volt egy éve, hogy leszoktam, sportolok, futás, kerékpár, torna, néptánc, egészségesebb étkezés viszont egy van, amit kikerülni nem tudok, inkább csak ellensúlyozni az a stressz, ami napi 8 órában meghatározza életem. Erre ének, ének és ének a segítség :) Úgy gondolom, hogy ez is egy jó lecke volt, hogy igenis oda kell figyelnünk magunkra, helyettünk nem teheti meg senki a szükséges lépéseket, szomorú, hogy egy betegség tudatában látjuk meg mit jelent egészségesnek lenni. Mint p.m. alúlműködéses beteg igyekszem tudatosabban élni, hogy a betegségemben rejlő hajlamokat immáron megelőzzem :) :) :) Köszönöm figyelmét és a korábbi segítő szavait, tisztelettel: S. Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
23.
Kedves Andrea ! Örülök ha segítettem. Jó egészséget kívánok.
2014.
07.
23.
Szívproblémák-folyt. kérdése:

Tiszteletem, köszönöm válaszát, hát most elkeserített, mivel az orvosok nekem azt mondták a sok echo vizsgálat alapján ki van zárva a strukturális szívbetegség, dilatatív, hypertrophiás és restriktív, JK CMP kizárható. Holter EKG, ABPM és ergometria van terve véve. Szívbeteg nincs a családban. Én az aortabillentyű szűkületre gyanakodtam (V-max 1,68m/s, átlag gradiens 5,6mmHG) s a relax. zavar miatt, de szerintük az sincs. Még ISZB-re gondolok, de már magam sem tudom... Bétablokkolót akarnak adni a sinus tachycardiára (bár az asztmám miatt félek), ennyi. Próbáljak sokat mozogni és nem stresszelni szerintük.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
23.
Kedves Kérdező ! A cardiomyopathia legfontosabb vizsgálata az MR vizsgálat, mellyel ki lehet mutatni a kisfoku hegesedést is ami pl egy kezdődő cardiomyopathiara diagnosztikus. Ezek az eltérések lehetnek a focusai egy ritmuszavarnak is. Lehet egy lezajlott carditis maradványa is mely szintén arrythmogen. Szóval ez a vizsgálat ilyenkor indikált és szükséges. Csak ezt tudom mondani !
2014.
07.
23.
Szívproblémák2. kérdése:

Tiszteletem, köszönöm korai válaszát. A három echo vizsgálat alapján a cardiomyopathia kizárható nem? Ugyanis a BK nem dilatált (45-48mm), jó falmozgások, hipertrófia nincs 8-9mm, IVS 10mm, EF 63-65%. JK 20mm. Ezt már szerintem akkor észrevették volna a hónapok alatt nem? Pajzsmirigy TSH rendben (1,24). Anémia nincs. Pl. ma kb 15 percet gyalogoltam lassan nyugodtan s már a séta közepén éreztem a mellkasi nyomó, szorító érzést nehézlégzéssel társulva, a szívem nagyon vert. Mire hazaértem megmértem,s 142/95, p. 120. De már alig éltem. Aztám most már 2,5 órája pihenek a vérnyomás már normális, de a pulzus még mindi 93-95, nagyon nehezen áll vissza... Gyakran érzem az extrákat is... A múltkor szintén így voltam magas pulzussal s bevettem az Isoptin 240-et fél tablettát de szinte semmit sem csinált, pár ütéssel csökkentette... Még a koszorúér-betegségre gondolok de 29 évesen rizikófaktorok nélkül mit gondol? Nagyon el vagyok keseredve, lelkileg már a padlón vagyok, hogy nem segítenek rajtam, csak a stresszre és az edzetlenségre fogják, de eddig akkor miért nem voltak panaszaim? Elnézést a panaszkodásért, köszönöm válaszát! Szép napot!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
23.
Ezekkel nincs kizárva a cardiomyopathia. MR vizsgálat is kell, mert azzal lehet csak biztosan kizárni ezt a betegéget, annak ritkább formáit. Másrészt az inadekvált sinus tachycardia lehetősége is fennáll. Ezeket kellene vizsgálni !
2014.
07.
22.
Szívproblémák kérdése:

Tiszteletem, segítségért, tanácsért fordulok Önhöz, mert nagyon rosszul viselem a problémáimat. Előre is elnézést a hosszú levélért, de csak így tudom részletesen leírni mi is a bajom. 29 éves férfi vagyok, vékony testalkatú, jelenleg 175cm és 59-60kg között a súlyom (a problémáim előtt kb 64,5-65kg voltam). Ismert betegségeim: krónikus mandulagyulladás, gerincproblémák, asztma, alergia. A panaszaim a következők: Tavaly kb. szept. tájékán kezdődtek, amikor is egy napon mentem volna a postára és az öltözködés közben (többször lehajoltam s aztán ismét fel) rosszul lettem - mintha leesett volna hirtelen a vérnyomás, tarkótáji nyomás, szédülés, liftérzés - mintha vmi sárban elsüllyedtem volna olyan gyengének éreztem a lábam, ezek hatására rögtön szapora és erős szívverrés társult, lefeküdtem, nagyon gyenge voltam, vérnyomás és pulzus méréskor magas volt gondolom a gyors szívverés miatt kb 150-160/100, p. 112. Kihívtam a mentőt, de kb félóra volt mire kiértek, csináltak EKG-t, amin a szapora szívverésen kívül szerintük semmi nem volt (vérnyomás még mindig egy kicsit magas volt kb 158 és pulzus 108). Erről ennyit. Kb november végéig nem volt semmi ismét, amikor egy napon ebéd után ültem a tv előtt s ismét hirtelen rosszullét, szapora szívverés ért el, s ez egyre gyakoribbá vált mind a mai napig. Van mikor 2-3x is naponta, de van hogy 1-2 csak hetente. Nyugalomban jön hirtelen bármikor, mintha extrákkal kezdődne, bár ez nem biztos, előnt a forróság a mellkasomban, izzadok, remegés, gyengeség s aztán gyors szívverés (volt már 140-150 is), ez az állapot eltart néha csak pár percig s aztán lassan visszaáll a pulzus de néha hosszabb ideig is. Most nem tudom, hogy hirtelen vérnyomás esés miatt van a rosszullét és a szív szapora szívverésként csak kompenzál vagy ritmuszavar a ludas (PSVT, vagy amitől nagyon félek extrákkal kezdődő kamrai tachycardia)? Kb november végétől a mai napig szinte tartóssá vált az állandó, nyugalmi magasabb szívfrekvencia, ami kb 78-85 között van, csak késő estére megy le 70-75-re. A vérnyomásom nyugalmi állapotban kb áprilisig normális volt, olyan 120-128/70-80 az említett pulzus mellett. Régebben a pulzusom 70-74 között volt. Viszont, ami a vérnyomást illeti, olyan április, májustól fokozatosan, lassan, de csökken, s már nappal is 100-115/65-75 között mérek továbbra is magasabb pulzus mellett. A pulzus szinte mindig evés után + 7-10 ütéssel több s ez eltart olyan 3 óráig is mire csökken. A további panaszaim ami aggaszt, hogy nem bírom a terhelést, nagyon gyenge vagyok, lefogytam azóta, bár olyan május óta nem nagyon, már enyhe mozgásra mellkasi nyomás, nehézlégzés és szapora pulzus társul, s a mozgás után órákig nem áll vissza a pulzus. Lépcsőzéskor, biciklizéskor még rosszabb, szinte már a fulladás mellett az ájulás keringet... Bevallom, mióta így vagyok alig mozgok, mert félek s nagyon edzetlen is vagyok, továbbá a panaszok miatti félelem okozta stressz, szorongás szinte tartóssá vált... Néha a mellkasi nyomás és nehézlégzés vacsora után nyugalomban is jelentkezik s eltart akár 45 percig is... Nagyon féltem, hogy szívelégtelenség, ezért is voltam vizsgálatokon, az eredmények a következők: Holter EKG 2x volt - 78 átlag frekvencia min 46-141, a gép szerint 1074 KES (az orvos szerint a többsége értékelési hiba), SVES 26, reggel ébredéskor magas pulzus, iJTSZB. Az egyik Holter az említett rosszullétet elcsípte, de nem tudják biztosan hogy mi is lehet, ugyanis a P hullám morfológiailag nem tér el a sinus tachycardiától, lehetséges PSVT, de nem tudják... Tervben van újabb Holter. ABPM még decemberi - a vérnyomás rendben volt, bár szintén magasabb pulzussal társulva. Ergometriát nem csináltak, hiába kértem, de talán lesz belőle vmi. Nyugalmi EKG egy tucat volt csinálva, sinus tach (88-93) többnyire, bár ilyenkor már volt izgalom is, korai repol zavar, iJTSZB. S szinte minden ekg-n
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
23.
Kedves Kérdező ! A pajzsmirigy betegséget ki kellene zárni első lépcsőben. Második lépcsőben ha negativ - részletes kardiológiai kivizsgálást s kellene végezni cardiomyopathia - inadekvált sinus tachycardia irányában. Utobbi többnyire olyan, amit a fokozott stressz kapcsán észlelünk, egészségtelen, mozgásszegény, dohányzós - kávézos életvitel mellett. Ha ez fennáll, változtatni kell !! Én ezt tenném.
2014.
07.
22.
Annie78 kérdése:

Tisztelt Doktorúr! 36 éves hölgy vagyok. Július 8.-án inszemenációs kezelésen vettem részt, remélem pozitiv eredménnyel. A kérdésem a következő:autoimmun pajzsmirigy alultermelésre( Hashimoto) reggelente 100-as Euthyrox-ot, RA-ra( Reumatoid Artritiszre) Salazopirint szedek. Magas prolaktinra Bromokripti 1,25 mg-ot esténként lefekvés előtt. Inszeminációs kezelés után a doktorúr Aspirin Protect 100-at, MagneB6-ot, Omega 3 kapszulákat, Femibiont és Crinone gélt irt ki. Mitrális prolapszusom van. 4 éve Concor 5mg-ot iszok szapora pulzusszámra. ( 95-125 percenként) A napokban nagyon levitte a vérnyomáson, hétfőn szinte összecsuklottam. Ma a kardiológusom lecserélte Verapamil 40mg-ra, napi 3-szoros használattal. Azt mondta , ha begyorsulna a szivem, nyugodtan duplázhatom az adagját. Nagyon félek ettől a gyógyszertől. Szeretném kérni az Ön véleményét. Indokolt volt a gyógyszerváltás? Tisztelettel, Annie78
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
23.
Kedves Kérdező ! Ha nem terhes, akkor érdemes lenne 2x2.5 mg / napi fél tbl este és fél tbl reggel / Concor szedését. Ha terhes akkor bizony át kell térnie a Verapamil szeésére, mert a terhesség első 3 hónapjában nem tanácsos Concort szedni. Ezesetben az első 3 hónap után lehet Betaloc Zokra áttérni, de addig csak a Verapamil a lehetőség frekvencia csökkentésre, ami sajnos nem túl hatásos, viszont a babának nem árt.
2014.
07.
20.
vokica kérdése:

T, Főorvos Ur! Köszönöm szépen az infót. A készüléket, mely után érdeklődtem, kórházakban, klinikákon, eredményesen használkák, szivritmus, infarktus,cukorbetség, magas vérnyomás, koleszterterin csökk. alzheimer kór kezelésére, természetwesen gyógyszer szedésével párhuzamosan.. Ezt mondá a gyártó cég üzletkötője. Hmmm. Ezért fordultam kérdésemmel T. Főorvos Urhoz! Mégegyszer elnézést, hogy ez ügyben zavartam, annyit legalább megtudtam Öntől, hogy 1000-rel el kell osztani, amit az üzletkötők mondanak. Jó éjszakát kivánok, s szép napokat.Üdvözlettel: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
20.
Ez valószinűleg hum-bug ! Ne vegyen semmit. Olyan készülék ami sokféle, egymástól teljesen eltérő betegségeket gyógyító készülékek nincsenek ! Márpedig az Alzheimer betegség és a ritmuszavar nem azonos patogenezisű betegségek !
2014.
07.
20.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! Véleményét szeretném kérni egy készülékről, melynek neve:Bioquant N lézer. Továbbá, hogy mennyire eredményes ennek használata? Érdemes-e beruházni, költeni erre a készülékre? Bocsánat, hogy ilyen kérdésekkel zaklatom, de amit Ön mond, tanácsol, stb. azt én m i n d i g elfogadom,. Szives válaszát előre is köszöni nagy tisztelője: Marika.További szép napot!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
20.
Kedves Marika ! Köszönöm a dicséretet. Sajnos a készülékkel kapcsolatban nincs tapasztalatom, söt kellő ismeretem se. Nem tudok mit tanácsolni.
2014.
07.
20.
bizsergés kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szépen a gyors, megnyugtató válaszát. Ezek szerint nyugodtan sportolhatok is? A folyadék bevitelére figyelek, az utóbbi napokban már 2-3 liternyit fogyasztok. Az ultrahangomon (idézem) "Mitrális insiffitientia és tricuspidalis insuffitientia I." szerepel, illetve a korábbin "Mitr bill: I. fokú insuff., Tric. bill: I. fokú insuff." szerepel. Ezek szerint ez nem azt jelenti, amit a cikkből idéztem? Hanem a prolapsusból eredő visszaáramlás (elégtelenség) szintjét, fokozatát? Elnézést, hogy állandóan ezzel zavarom, de az egészségem fontos számomra, szeretnék (mint amúgy mindenki) sokáig élni, s ezért bármit hajlandó vagyok megtenni, amit az orvosok tanácsolnak.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
20.
Kedves kérdező. Ez jelentéktelen eltérés, mondtam már, nem azonos azzal amiről olvasott. Különben is az sem ugy igaz ahogy olvasota. A billetyü betegségnek 4 fokozata van. A III - IV közötti állapot az amit plasztikázni kell. Addig még nyugodtan sportolhat is. Ennek nincs jelentősége. Időnként ellenőrizni kell, de ez a maxiumum. A mitralis prolapsus nem degenerativ szívbetegség, ezért nem szokott progrediálni. Tessék sportolni és nem besz...i!
2014.
07.
20.
Monori Erzsébet kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Köszönöm biztató szavait, de 4 év alatt annyi katéterezésem volt már.Múltkor például nem szűkült vissza semmi, csak a terheléses EKG jelzett valamit, de nekem a bokám eltörött pár éve, komoly műtét volt, és nem tudom tekerni a pedált annál a vizsgálatnál. Műtőbe kerültem ezután, és semmi visszaszűkülés nem volt volt. Azonkivül most jól érzem magam megjött a fiam az unokámmal Franciaországból, nagyon lehangolt, hogy ismét félnem kell. De Önnek van igaza, élni kell még, ha nehéz is. Üdvözlettel: Erzsébet
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
20.
Fel a fejjel és csak előre, hátrálni soha !
2014.
07.
19.
bizsergés kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm a válaszát az előző, meglehetősen bő lére eresztett kérdésemmel kapcsolatban! Sajnos újabb kérdésekkel fordulnék Önhöz. Az utóbbi időben (pár hét) többször is szédüléses rosszullét ért. Ennek főbb jellemzői a következők voltak: erőtlenség, zavartság, gyengeség, furcsa látás (ahhoz tudnám hasonlítani ezt az érzést, mikor az ember nem önmaga - pl. ittasság esetén), kábaság, kóválygás, szédülés. A pulzusom igazából nem volt magas, 70-80 közötti. Ez többször is rám tört, egyik alkalommal az orvos aki megnézett, 80/50-es vérnyomást mért. Az EKG-m több alkalommal is jó volt. Viszont tartok ettől, hogy máskor is rám törhet. Az egyik orvos a meleget okolta és azt, hogy nem iszom meg a napi 2-3 liter folyadékot, illetve fáradtságra, kimerültségre, a vitamintárak kiürülésére gondolt. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e ennek a dolognak köze a két billentyűmet is érintő mitralis prolapsushoz, illetve visszaáramláshoz? A negyed nebilet használatát 4 napja mellőzöm, azóta nem jött elő ez a dolog, igaz ugyan az is, hogy közben nem igazán mozdultam ki otthonról (szabadságon vagyok), ergo nem volt különösebb megerőltetésben részem. A másik kérdésem szintén a billentyűimet érintő problémához kapcsolódna. Említettem korábban, hogy a kéthegyű- és a háromhegyű billentyűimet is érinti az adott probléma (mitralis prolapsus, regurgitatio). Az ultrahang két alkalommal is (egy éve és fél éve) I. fokú insuffitientia-t (elégtelenség) állapított meg. Ez az állapot rosszabbodhat idővel? Mit lehet tenni azért, hogy ne rosszabbodjon? Egy orvosi honlapon elborzasztó dolgokat olvastam erről, idézem: "Hosszú ideig az MI nem okoz panaszokat. Az újabb tanulmányok alapján a nem reumás (degeneratív) eredetű mitralis regurgitatio még NYHA I-II. stádiumban is jelentős kockázatú: a mortalitás 6,3%/év, a szívelégtelenség 10 éves kockázata 63%, a pitvarfibrillációé pedig 30% (15)." Ezek szerint mostantól rettegnem kell? Gyakorlatilag ettől kezdve számítanom kell ilyen fejleményekre? Ha igen, akkor úgy alakítom az életem.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
20.
Az Ön mitralis prolapsusa I fokozatu ! Nem kell rettegnie semmit. A mitralis prolapsus nem degenerativ jellgü billentyühiba. Rosszabbodása nagyon ritka. Ellenőrizni kell, de nincs vele semilyen teendő, életmódot korlátozni nem kell ! A rosszullát nincs kapcsolatban a panaszokkal. A panaszai attól lehetnek, hogy a vérnyomása a folyadék hiány miatt 100 hgmm alá esett. Ez sajnos ilyen tüneteket okozhat. Fogadjon szót az orvoának és fogyasszon több folyadékot
2014.
07.
19.
Monori Erzsébet kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Ismét jelentkezem egy nehéz kérdéssel. 6 stent van a koszorúereimben 4 éve. Volt kontrolom azóta műtőben, amikor az egyik stent sebet okozott az érben, és elzáródás keletkezett, amit később /1és fél óra múlva/ vettek észre. Egy orvos azt mondta, hogy az ilyesmi benne van a pakliban. Most ismét javaslatot kaptam kontrollra, de már félek, hogy megint ilyesmi történik. Szeretném visszautasitani ezt javaslatot, megnyugtatna. Vajon akkor a kezelőorvosom nem kezel tovább? Kérdésem a Főorvos Úrhoz.: Ön mit javasol nekem? Üdvözlettel: Erzsébet
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
19.
Kedves Erzsébet ! Először is soha, semilyen körülmények között nem szokta a kezelő orvos cserben hagyni a betegét. Inkább megpróbálja észérvekkel meggyőzni a hibás döntéséért, eloszlatnifélelmeit. Szerintem nem kell félnie a kathéterezéstől ! Szembe kell nézni a tényekkel, mert ez az egyetlen út amivel elkerülhető -idejében végezve - egy komoly katasztrófa ! Egy rossz tapasztalat, vagy szerencsétlen esemeny nem szabad, hogy a megfelelő kezelés útját állja ! Ne féljen, vágjon bele !
2014.
07.
17.
Jó tudni kérdése:

Kedves Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy édesanyám a vérnyomására többféle gyógyszert is kapott mostanában(az elmúlt fél évben),de most végre visszatért a Körzeti orvosa az eredeti Arbartan,és CO Arbartan tablettákra.Sajnos a gyógyszertárban elfelejtették ráírni,hogy melyiket szedje reggel,és melyiket este(100 mg és 100/25). Tiszteletteljes kérdésünk az lenne mikor,melyiket kell beszednie? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
17.
Kedves Kérdező: a Co Arbatan szokás reggel venni, mert a vizhajtó miatt nem jó este alkalmazni. A vizhajtó nélküli "sima" Arbartant pedig este szoktuk adni.
2014.
07.
16.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr! A férjemnek - aki inizulinos cukorbeteg, 71 éves - hétfőn 144 volt a pulzusa, a vérnyomása 100/70 A háziorvos beutalta sűrgősségire a kórházba infúzióra. Ott ennek ellenére különféle gyógyszereket adtak neki a kanülbe, majd átrakták az intenzív osztályra 3 óra elteltével. Ott 2 napja folyamatos monitorzás alatt áll, oximéterrel, vérnyomásmérővel, infúziót kap. A vérnyomása rendbe jött. Szív ultrahangot csináltak neki tegnap. Ennek alapján a kardiológus szerint csak gyógyszeres beállításra van szükség. Most az ő utasítására különféle gyógyszereket kap. Jelenleg mintorozás és vérnyomásmérés megy folyamatosan és marékszámra különféle gyógyszereket kap. A szívritmus zavar nem akar elmúlni. 90 és 152 között váltakozik a pulzusa. Az intenzives főorvos szerint nagyon makacs ez a dolog. Be lehet állítani ilyen formán a ritmust gyógyszerekkel? Sok időt vesz igénybe? vagy más beavatkozásra van inkább szükség Ön szerint? Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
16.
Kedves Kérdező : a ritmuszavar valami miatt alakul ki. Ezt kell megtalálni és akkor lehet megszüntetni. Gondolom ez folyik most és a marék gyógyszert átcserélik majd néhányra ha meglesz az ok.
2014.
07.
16.
Massat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Meg szeretném köszönni, hogy már többször segített ill. megnyugtatott válaszaival. A márciusi ablációm óta június 30-án voltam kontroll vizsgálaton, ahol a kezelő orvosommal megbeszéltük a Xarelto elhagyását és a Rytmonorm 150mg felére csökkentését 2 hétig. Letelt a 2 hét, abbahagytam a Rytmonormot is. Azóta naponta többször felszalad a pulzusom 88-94-re. A vérnyomásom jó. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a gyógyszerek elhagyása vagy esetleg más okok miatt van. Érdemes-e felkeresnem a helyi kardiológust? Válaszát köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
16.
Kedves Kérdező ! Ez még a gyóggyszer elhagyásával magyarázható. Nincs miért szakorvoshoz fordulnia. Ha tünetek jelentkeznek, a magas pulzus szám állandosulna akkor kell keresni a szakorvost.
2014.
07.
16.
Szívritmuszavar kérdése:

Drága Doktor Úr! Immáron harmadszorra szeretném az Ön véleményét megkérdezni.Februárban hívtam mentőt, nagyon gyors szívverés és ájulásérzés miatt.Hazaengedtek, a kardiológián készült 24 órás Holter, szívultrahang, azt mondták semmi gondom nincsen.Elmentem magánrendelésre, ahol a Doktor úr készített terheléses ekg-t.Ennek eredménye a következő: II Depr.: 0'16"-7'11" 5'55" -0,33(-0,33) II Depr.: 7'13"-8'11" 7'23" -0,33(-0,33) II Depr.: 10'46"-11'51" 11'21" -0,29(-0,29) AVR Elev. 0'16"-7'10" 4' 0" 0,23 (0,18) AVF Depr.: 0'16"7'11" 1'41" -0,24(-0,26) AVf depr: 7'13".8'11" 7'23" - 0,29 (-0,31) AVF 10'46"-11'38" 11'9" -0.24(-0,26) V5 Depr.: 0'16"-4'41" 4'9" -0,32(-0,37) A vizsgálatot meg kellett szakítani mert nagyon szédülni kezdtem a vérnyomásom leesett 90/60 ra.Terhelés közben fulladtam. Anamnézis: Kórelőzményében komolyabb betegség nem volt.2014 februárjában PSVT megszűnése után került az SBO-ra, EKG a ritmuszavarról nem készült.Azóta is voltak palpitációs panaszai.Terhelhetősége alacsony, kis terheléskor is szédül.Családi anamnézis pozitív. Státusz: Kardiopulm. komp.Ritm.szívm., zörej nincs RR:120/80 Ekg:Sr.fr. 120/minbal tengelyállás, norm.vez.idők, norm.repol. Terheléses ekg:Csökkent terhelhetőség.Anginás panasz, fulladás nem volt.Tensioválasz rendben, frekvenciaválasz emelkedett.ST eltérés nem volt. Diagnózis: BNO1:14790 paroxysmalis tachycardia , k.m.n. Vélemény: Rendszeres testmozgás , nikotintilalom. AVNRT miatt EP vizsgálat és ablatio javasolt.Egyelőre még gondolkozik. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ezen a ritmuszavaron kívül más gondom nincsen?Pl. koszorúér probléma?Több embernek is volt ilyen problémája a családban, nekem laikusként amit ők elmondtak, nagyon hasonlít az én tüneteimre, a rohamok között is sokat fulladok, szorít mellkasom nem bírom a terhelést mert szédülök és el akarok ájulni.Ilyen probléma nem lehet?Vagy ha nem ez akkor mi okozhatja a problémám ezen részét?Erre semmit nem tudott mondani a Doktor úr.Önnek mi a véleménye az ablatioról?Bevállaljam? U.I.:Ne haragudjon kérem a hosszú levél miatt és, hogy már harmadszorra is zaklatom, de kicsit már kétségbe vagyok esve.Nagyon-nagyon szépen köszönöm a segítségét! Hatalmas nagy hálával, tisztelettel és szeretettel: Molnár Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
16.
Kedves Anna ! Megtisztel a bizalmával. Igazság szerint én részletes kardiológiai kivizsgálást és esetlegesen coron. CT vizsgálatot, valamint egy alapos szívUH vizsgálatot csinálnék. Ha ezek negativok, akkor bizony jönnie kell az elektrofisiológiai vizsgálatnak is. Enélkül nem lehet eldönteni, hogy van-e baj és mi az a baj. Anélkül nem lehet tervezni, hogy nem tudjuk mi a baj. Az említett vizsgálatok közelebb vihetnek az okokhoz és utána lehetne dönteni, hogy mi legyen ! Én ezt gondolom.
2014.
07.
16.
hapsika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!A napokban pacemakert ültettek a mellkasomba.Az esetleges mágneses problémákról részletes tájékoztatást nem kaptam,az interneten sem találtam a kérdésemre választ.Kérdésem az lenne,hogy a hűtőszekrényen található mintegy 20-25 db hűtőmágnes hatással van- e a pacemaker működésére ill. károsan befolyásolja annak működését,.. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Hapsika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
16.
Kedves Hapsika ! A hŰtöszekrény nincs hatással a PM-re. Kávédaráló és egyéb elektromos készülékek sem veszélyesek. A repülőtéri átvilágitó "ablak vagy kapu " az egyeetlen aminél szólni kell. Nem szabad magasfeszülstégü eszköz-hálózat közelében tartozkodni. Ezek azok ami hirtelen az eszembe jutottak. De a mai készülékek többsége még ezekre sem érzékeny, de régen ezeket mondtuk el. Ma inkább a beültethető defibrillátor az ami érzékeny erre. Magnes a PM felett alkalmazva válthatja át átmenetileg _ amig a magnes ott van _ fix üzemmódra a müködést. Ez sem okozhat nagyobb bajt, de ezt kerülni kell. Ezt csak az orvos teheti meg, ha kiváncsi a régebbi PM. telepének müködésére. Remélem válaszoltam mindenre, de ha nem kérdezzen !
2014.
07.
14.
pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 23 éves férfi vagyok, 187 cm 93 kg. Évek óta felfigyeltem arra, hogy alacsony a pulzusom. Átlagosan nyugalmi állapotban 50-60, de van amikor lemegy 50 alá is, bár ez ritkább (jelenleg 46-48). Mindennapi tevékenységembe nem befolyásol, rosszulléteim nincsenek, nem szédülök stb. A vérnyomásom kicsit magas, kb. 130/80. Nem vagyok sportoló, de rendszeresen mozgok (szinte minden nap, napi 5-6 szor). Sportolás után a pulzusom 140. Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes-e szakorvoshoz fordulnom kivizsgálásra? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Csaba
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
16.
Kedves Csaba ! Nem érdemes szakorvoshoz fordulni, mert az említett paraméterek teljesen normálisok. Ön teljesen egészséges. Minek a szakorvos ?
2014.
07.
14.
Vérkép kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mostanában fáradtnak érzem magam, ezért labor vizsgálatot kértem. A süllyedés 35 mm/h a vas 5,2 umol/l. Utalhat ez daganatos megbetegedésre, kérjek további kivizsgálást, csak vasat írt fel az orvosom.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
14.
Kedves Kérdező ! Bizony kérjen további vizsgálatokat, mert a vashiány okát tisztázni kell a pótlás előtt. Nem daganat okozza ezt a leggyakrabban, de arra is kell gondolni, több más dologgal együtt !
2014.
07.
13.
Tóth Ágnes kérdése:

Tisztelt Doktor Úr Édesanyám külföldön tartózkodik. Concor 5 mg tablettát szed évek óta. A gyógyszere fogyóban volt , amit postán utána küldtünk, de elkeveredett a postán. Adtunk fel másikat, de három négy napig nem jut hozzá. Az lenne a kérdésem, hogy lehet e nagyobb egészségügyi probléma a gyógyszer pár napos kihagyásából? Tisztelettel: Ágnes
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
13.
Bizony pár napig is veszélyes lehet kihagyni. Minden országban lehet kapni bisoprolol tartalmu készítményt. Az megfelel a Concornak. Abból ugyan annyit kell szedni mint a Concorból !
2014.
07.
12.
amlodipin kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 10 mg-os ampodipint hogyan kell beszedni? Reggel és este 5-5 mg-t vagy egyben a 10 mg-t. A háziorvos szerint nincs jelentősége, lehet így is, úgy is. Ön szerint melyik a jobb? Előre is köszönöm a választ. Üdvözlettel Pál Gabriella
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
13.
Kedves Kérdező ! Valóban nincs jelentősége, hogy igy vagy úgy szedi. Egyenletesebb a hatás a 2x5 mg esetén.
2014.
07.
12.
Mari43 kérdése:

Kedves Doktor Úr! Néhány napja feladtam Önnek egy kérdést, de nem emlékszem rá, hogy a Bisoprolol Sandoz tablettából az adagolást helyesen közöltem-e, Napi bevételem 1,25 mg. Azt hiszem a vesszőt rossz helyre tettem,ezért elnézést kérek. Panaszaim valamivel csökkentek,de azért nagyon várom a válaszlevelét, ami a betegei számára nagyon kedves és megnyugtató. Köszönettel Mari43 Az eredeti kérdést július 9-én vagy 10-én tettem fel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
13.
Kedves Kérdező ! Nyugodtan szedheti a Bisoprolol Sadozt 2x1.25 mg-s adagban. Nem lesz semmi baja !
2014.
07.
11.
Csolli kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Férjem szedi az ADEXOR,ASACTAL,ATORIS,CARDILOPIN,FURON+KÁLIUM, NEBILET,TICLID,VELMETIA gyógyszereket. Most kitenyészett a vizeletéből coli baktérium elég magas csíraszámmal. Rezisztenciát is néztek és a Nitrofurantoin alkalmas lenne a kezelésére. Kérdésem az lenne Öntől hogy adható-e az előbb felsorolt gyógyszerek mellé? Sajnos szakorvoshoz a munkaideje miatt nem tud elmenni,ezért kérem az Ön segítségét.Nitrofurantoin van itthon. Előre is köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
13.
Nyugodtan szedheti együtt a gyógyszereket Nitrofurantoinnal !
2014.
07.
11.
tomi20 kérdése:

Udvozlom . Tamas vagyok . Azt szeretnem megkerdezni hogy 150 90 es vernyomas okozhat nyugtalansagot szorongast . Nalam mar 8 eve igy van de kardiologiailag minden normalis az ekg holter jelzett gyorsabb sziv frekvenciat 133 at de kaptam rytmonormot amire a belgyogyasz szakorvosom azt monda nincs ertelme inkbb szedjek beta blokkolot BISOMERCK et . Tisztelettel Tamas es jo egeszseget kivanok
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
13.
Kedves Tamás ! Maximálisan egyetértek a szakorvosával. Rythmonormra semmi szükség, bőven elég a kis adagu /2.5 mg/ Bisomerck is !
2014.
07.
11.
mari43 kérdése:

Kedves Doktor Úr! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. 3 évvel ezelött mitrális billentyű műtétem volt.Még az évben kaptam egy szívbelhártyagyulladást, amin szerencsésen túl vagyok. Az alábbi gyógyszereket szedem:Cordaron 100 mg Nortivan HTC 80mg Bisoprolol 12,5 mg reggel. Délután Warfarin este koleszterincsökkentő Atora teva 20 mg, és egy Helex. Vérnyomásom normális / 105/70 pulzusom 50-60 között. Valamegyik északa egy-egy szívverés kihagyást éreztem és kis szorítást a mellkasban.Ez elég hosszabb ideig tartott, így az ügyeleten kötöttem ki. Laborvizsgálatom eltérést nem mutatott.Kaptam infúzióban Cormagnesin 2 gr.Salsol A 100ml, valamint 2 gr Algopyrint. EKG eredményem:RR105/72 Fr 68/min.SpO2:99%. FR.66bpm PR 174ms,QRS 150ms,JTSZB ,isoel ST,poz T-k. Rövidesen panaszaim megszüntek. Ekkor a hidegfront jött be, hirtelen, a levegő páratartalma 90 % volt.Egész nap esett. Leleteim alapján kérem szíves véleményét, mert nagyon nyugtalanít ez a hirtelen jött rosszullét.Ilyenkor hajlamos vagyok arra, hogy min- denféle rosszra gondoljak. Várom szíves válaszát, amit előre is köszönök. ÜDVÖZLETTEL Mari43
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
13.
Kedves Kérdező ! Érthető a félelme, már azért is mert sok mindenen keresztülment. Én azt gondolom, hogy nincs különösebb baj, a frontváltozást érezte meg. Folytatnám a magnézium pótlását egész nyáron 2x2 drg Panangin formájában. Mást nem tennék, mert szerintem más baja nincs. Valószínüleg a meleg okozta elektrolyt vesztése állt a panaszok hátterében.
2014.
07.
10.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! Szeretettel üdvözlöm, már régen ,,találkoztunk,,. Kérném szépen válaszát, a vérvételről készült leleten az MCH:26,1 És az MCHC:31,9 érték szerepel. Ez mire vonatkozik? Kicsi a baj vagy nagy, esetleg semmi probléma a ???-vel? Szives válaszát előre is köszöni egy nagy tisztelője: Marika! Másik kérdésem: Furcsállom, hogy 72 éves koromban elég gyakran jelennek meg az arcomon pattanások. Mennyire vegyem ezt komolyan? Ugyanis maguktól elmulnak, ha kozmetikázom, de aztán ismét előjönnek. Gondolom, ez ,,belügyi,, probléma? Tisztelettel: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
13.
Kedves Kérdező ! Ez a lelet a vörösvértest hemoglobin tartalmát és concentrációját mutatja. ha vérszegénység áll fenn akkor jelezheti annak okát. A bőreltéréseket pedig célszerü bőrgyógyásznak megmutatni. Lehet, hogy "belügy" , de az is lehet, hogy bőrbetegség jele.
2014.
07.
10.
Marika kérdése:

10 éve szedem a preduktált ,egy hete állandó szivdobogás érzésem van a torkomban, okozhatya a gyógyszer tartós szedése. Köszönettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
13.
Kedves Marika ! Ez a gyógyszer ilyet nem okoz.
2014.
07.
08.
Szív kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az MR-I eredményemet kérem véleményezze! Kontrasztanyag adás után halványan késői típusú kontrasztanyag halmozás látható az inferior és inferolateralis fal basalis segmentumában midmiokardialisan. Köszönettel; Vágyi Mónika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
13.
Kedves Kérdező. Ebből semmit nem lehet tudni, mert ez egy lelet ! Van egy olyan eltérés rajta, ami kis kiterjedésü kötöszöveti szaporulatot jelez. Hogy mit jelez ez azt nem tudni, ebből nem tudni.
2014.
07.
07.
Pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy hónappal ezelőtt pulzusom magasra emelkedett (180-200/perc) és ez az állapot több mint fél órán keresztül fennállt. Korábban is volt már hasonló tünetem, de akkor rövidebb idő után megszűnt a szapora pulzus. Általában akkor fordul elő, ha lehajolok. Miután visszaállt a normális szívverésem, elmentem kardiológiára, ahol teljesen rendben találtak minden értéket. EKG-t készítettek, tökéletes volt, a vérnyomásom és pulzusom szintén.Laborba küldtek, a pajzsmirigy eredményeim és az összes laborérték szintén jó volt. 48 órás HOLTER EKG-n megállapították, hogy napközben, főleg reggel és délelőtt a pulzusom kissé magas, 85 körüli, ami akár 100-ig is felmegy megterhelésre. Nyugalmi helyzetben 75 körül mozog. Ez főleg a délelőtti, reggeli órákban jellemző, estére alacsonyabb, 75 körül van átlagosan. A vérnyomásom alapvetően alacsony, 90/60 - 100/ 80 között mozog. Két hét elteltével szívultrahangon szintén tökéletesek voltak az eredményeim. Igazából a szervi probléma kizárható. A kardiológus Metoprolol 50mg-os gyógyszerből reggelente fél tablettát ajánlott,amit elkezdtem szedni. Rengeteg mellékhatás jelentkezett, köztük a legkellemetlenebb, hogy az éjszakai pulzusom néhány napig 40 körüli volt, mellett a vérnyomásom is alacsonyabbá vált. Az orvos szerint ez nem baj, éjjel elfogadható. Ami szintén zavar, hogy a kezeimen, lábaimon az ujjaim bizseregnek, nehezen tudom hajlítani őket, a talpam lépésre fáj és most már a csuklómig és bokámig érzem ezeket a kellemetlen tüneteket (télen gyakran elkékülnek az ujjaim, mindig hidegek a végtagjaim, volt, hogy leesett a körmöm a hideg hatására a lábujjamon). A fejem is gyakran fáj, ami korábban sosem volt jellemző. Ezek ismeretében az orvos Concor 5 mg-os tabletta felét javasolta,lecserélve az előző gyógyszert. Azt szeretném kérdezni, hogy kell-e egyáltalán a gyógyszer? Nem tudom-e kordában tartani a pulzusomat először szelídebb gyógymóddal, természetes hatóanyagokkal, gyógyteákkal, mozgással, bármivel - gyógyszer nélkül? Nem szívesen szednék gyógyszert, főleg ennyi mellékhatással. Előre is köszönöm a tanácsát! Üdvözlettel: Johanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
13.
Én az javasolom, hogy két részletben, reggel és este bevenni a Concort . Vagyis 2x2.5 mg-t. A gyógyszer kell, mert ez a pulzusszám magas és egyben hajlamosít tartós ritmuszavar kialakulására. A gyógyszer ez ellen védi, vagyis szerintem is kellene szedni.
2014.
07.
07.
Tomi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérem segítsen! 22 éves fiú vagyok, Fél évvel ezelőtt elvitt a mentő a munkahelyemről azóta pánikbeteg vagyok. Írtam már Önnek hogy leraktam a perinevát és a frontint ami helyett gyógynövényeket szedtem, de most ismét elkezdtem szedni a perineva vérnyomáscsökkentőt és hogyha érzem az erős pánikot beveszek egy fél frontint. Pár hónapja ráálltam a gyengébb cigire mert előtte nagyon erőset szívtam. Most az utóbbi két napba töltött cigit szívok mert most csak arra van pénzem. Tegnap is meg ma is történt velem olyan hogy nagyon erős szívdobogást éreztem és nagyon magas pulzust egy cigi után, de nem éreztem mellkasi fájdalmat. Ön szerint ez már szívbetegség jele lehet vagy csak rápánikolok az egész cigarettázásra és az okozza? Kérem segítsen! Köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
13.
Kedves Kérdező ! A panaszok nem szíveredetüek. Szerintem a cigizés okozza. Jó lenne végleg elhagyni a cigizést és emelett valamilyen megfelelő gyógyszert szedni a pánik ellen!
2014.
07.
06.
Aspirin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődöm, hogy mi a különbség az ASA PROTECT PHARMAVIT 100 mg és az ASPIRIN PROTECT 100 mg tabletta között?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
06.
Kedves Kérdező ! Két azonos hatóanyagunés mennyiségű gyógyszer. Az egyik magyar, a másik német. Ez a különbség.
2014.
07.
05.
szédülés, gyengeség kérdése:

Tisztelt Doktor úr! a nebivolol okozhat gyengeséget, szédülést (inbolygó érzést)? 1 hete szedem, reggel és este 1/2-ed tablettát, magas vérnyomás miatt. Köszönöm válaszát! Üdv.: József
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
06.
Kedves kérdező ! A Nebivolol nem okoz ilyet, csak akkor ha a pulzus száma nagyon lecsökken, vagy ha a vérnyomása leesik.
2014.
07.
04.
kúra kérdése:

Elnézést, tegnap azt nem írtam már le a levélben, hogy amikor jelentkezett a hallásvesztés, fülcsengés, akkor 15 infúziót kaptam, valamint utána gyógyszert. Ennek hatására sokat javult, de a fülcsengés megmaradt. Ezért gondoltam most kipróbálni ezt. És ezért kérdeztem, hogy szedhető e mellé frontin. A választ megkaptam, köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
04.
Kedves Kérdző ! Kérem ne haragudjon meg, ha egy kicsit erősen fogalmaztam ! Nem akartam Önt megbántani. Azokat kellene bántani, aki a megfelelő gyógyszerek helyett ilyen "baráti " tanácsokat adnak ! Mégegyszer kérem ne haragudjon, de én az infuziós kurát javasolnám többször ismételni.
2014.
07.
04.
BB kérdése:

Kedves Doktor Úr,20 éve szedek vérnyomáscsökkentőt(losartan) és bétablokkolót(bisoprolol)Legutóbbi kiugrásom alkalmával hozzátettek kálciumcsat.blokkolót,amitől orr és ínyvérzésem lett,amit sajnáltam,mert egyébként szépen javult a vérnyomásom.Most szóba került újabb csere:abétablokkolót nebivololra vagy carvedilolra cserélnénk,kérdésem:lehet-e a fenti panaszom a kálciumcsat.blokkolótól és Ön melyik bétablokkolót javasolná inkább?(diabetesem van,TIA-m volt)Köszönettel:G.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
04.
Kedves Kérdező ! Calcium csatorna blokkolóval nem kisérleteznék. De Nebivolol is carvedilol is jó béta blokkoló és kicsit korszerűbb és hatékonyabb a bisoprololnál. Főleg hypertoniára igaz ez.
2014.
07.
03.
kúra kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Nem tudom, jó helyen kérdezek e, de azért megpróbálom! 28 éves vagyok 2 éve fülzúgással szenvedek. Gondoltam kipróbálom a sokak által dicsért fokhagyma citrom kúrát. Minden nap reggel este megiszok 2,5-3 centilitert. A kérdésem az lenne: értágítót valószínűleg nem szabad mellé szedni, de frontint vehetek be, mert sokszor vagyok szorongó, feszült? Nem közvetlenül utána hanem 2-3 óra múlva?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
03.
Kedves Kérdező ! Az Ön által alkalmazott "készítménynek " biztosan nincs káros hatása. Mennyire hatékony ? Nincs vele tapasztalatom, de gyaníthatóan nincs olyan jó effektusa, mintha kivizsgáltatná magát és megfelelő adagban hatékony gyógyszerekkel próbálkoznának. Nyugtatót, feszültségoldó gyógyszereket nyugodtan szedhet az oldat mellett.
2014.
07.
03.
D3 vitamin + savlekötő? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt olvastam, hogy a D3 vitamin nem szedhető együtt savlekötővel, mert fennáll a kórosan magas magnézium vérplazmaszint kialakulásának veszélye. Akkor olyan vitaminkészítményt sem szedhetek, amelyben van D vitamin, plusz még magnézium is? Sajnos elég keveset tartózkodom napon, és szükséges volna a D vitamin pótlás, viszont a savlekötőt is szednem kellene. Én eddig csak a magnézium hiányról olvastam, és hogy mennyire szükséges a pótlása, nem gondoltam, hogy ilyen hamar kialakulhat a túladagolás veszélye is. Most már félve veszek be bármit, amiben magnézium van. Akkor savlekötő mellett pl. Magne +B6-ot sem lehet szedni? Nem tudok róla, hogy veseelégtelenségem lenne, de akkor most ki kellene esetleg vizsgáltatnom magam? Mert a tünetei olyan általánosak, hogy nem is gondolna rá az ember, sőt olvastam, hogy lehet egy ideig tünetmentes is. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
03.
Kedves Zsuzsa ! Ez a tézis igaz akkor, ha valaki komoly vesebeteg, vagy túldozirozza a D vitamint. A D vitamin megfelelő napi pótlása esetén semilyen veszély, baj nem fenyegeti ! Sőt inkább előnyei vannak !
2014.
07.
01.
János kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Idén márciusban estem át szívritmuszavar miatt fagyasztással történő abláción. Azóta megszűnt a ritmuszavar, egyszer-kétszer emelkedett meg a vérnyomásom és a pulzusom, valószínűleg a frontok miatt. A tegnapi kontroll vizsgálaton a kardiológusom leállította a gyógyszereket. Ha esetleg megemelkedne a pulzusom 1/4 vagy 1/2 Concort kell bevennem. Eddig napi 1 Xarelto 20 mg és 2x1 Rytmonorm 150 mg szedtem. Azt szeretném megkérdezni, hogy a Xarelto szedésének abbahagyása után érdemes-e szednem valamilyen gyógyhatású készítményt! Pl. Aspirin Protect vagy a Bánó-féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula. Köszönettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
03.
Kedves János. Ha a kollégák nem javasoltak az aspirin szedését, akkor az nem szükséges. Ez alol kivétel lehet, ha ön elmult 50 éves és magas vérzsirok, hypertonia, cukorbetegség, érbetegség igazolt eltéréseivel rendelkezik. Ez feljogosít a gyógyszer preventiv alkalmazására, de függetlenül a kezelt ritmuszavarához.
2014.
07.
01.
Koleszterin kérdése:

Azt szeretném megkérdeni Doktor úr, hogy a koleszterinszint csökkentő gyógyszer segít egyensúlyban tartani a vérnyomást is, nem csak a koleszterint viszi le? Milyen összefüggésben van egymással? Köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
07.
01.
Kedves Kérdező ! a vérnyomás csökkentésben nincs szerepe, de abban, hogy megőrzi az erek képlékenységét, avval bizony segít abban, hogy ne emelkedjen és megmaradjon a rugalmassága.
2014.
06.
30.
Tomi004 kérdése:

Jó napot kívánok Tisztelt Doktor Úr! 22 éves fiú vagyok, fél évvel ezelőtt elvitt a mentő a munkahelyemről 170-es vérnyomással. Nagyon szédültem és rosszul éreztem magam, de a kórházban levitték gyógyszerekkel. Elkezdtem szedni a perineva nevű vérnyomáscsökkentőt és a 0,25-ös Frontin nyugtatót. Márciusban volt 24 órás vérnyomásmérésem, a Doktor akkor azt mondta hogy folytassam a perinevát mert ingadozó vérnyomásaim voltak. Közben kialakult a reflux betegségem, amire a gyomorsav lekötőt szedem.A gyógyszereket idővel elhagytam és elkezdtem a gyógynövényeket, fokhagyma, citromfű, orbáncfű, szívvédő tea. 1 hónapja voltam ismét kivizsgáláson mert kiugrott meginnt a vérnyomás. Labor, Ekg, Mellkasi Ultrahang minden negatív lett. Szív ép nagyságú, alakú, a tüdőn 3 apró buborék. Tüneteim még most is a következők: fejfájás, néha olyan mintha két oldalon a halántékom környékén zsibbadna( ez mostanában kezdődött ) Szédülés, mellkasi fájdalmak, 1 hete a szegycsontom felső részén is érzek mindennap fájdalmat. 2 napja olyan érzéseim van hogy hirtelen egy pillanatra a bal mellkasomnál érzek nagyon mély beszúrást. Nehéz légzés( mintha nem jutna elég levegő a tüdőmbe), nehéz nyelés, köhögés( fehér színű köpet ), hátfájdalmak, alkar zsibbadása, rossz közérzet. A mellkasi fájdalmak a legíjjesztőbbek. Olyan érdekes tünetem is van hetek óta hogy a bal mellkasom felső részén érzek fájdalmat, ami izom megfeszítésére inkább mellizom és a vállizom közötti rész vagy valamilyen izület. Gondoltam olyanra hogy esetleg valamilyen szívizom lehet.. Ön szerint lehet valamilyen szívbaj?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
30.
Kedves Tomi ! Szerencsétlen dolog orvos nélkül elhagyni a gyógyszereket. Szerintem ez bosszulta meg magát. Azt javasolom, hogy legyen gyógyszer mellett kivizsgálás /ergometria és 24 órás vényomás monitorizálás /. Azok alapján pedig el lehet dönteni kell-e más, vagy csak az eddigi szereit kell folytatni.
2014.
06.
29.
Rózsa kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Több éve magas vérnyomással kezelnek. Gyógyszereim: Reggel: Kovarex AS-Comb 5/1,25, Verospiron 1 Nebilet 5 mg 1 Este: Nebilet 5 mg 1/2 db Zokorforte 1 db Amlodipin-Teva 10 mg 1/2 Reggel Délben Délben Este Este Dátum vérnyomás pulzus vérnyomás pulzus vérnyomás pulzus 2014. május 16. 88/54 75 101/62 62 118/69 70 május 17. 108/60 65 101/59 62 109/61 70 május 18. 98/61 67 103/57 62 133/72 70 május 19. 111/64 68 90/54 66 108/59 65 május 20. 108/59 63 93/52 59 109/59 65 május 21. 105/60 71 101/54 62 107/59 68 május 22. 106/58 67 93/53 61 107/57 64 május 23. 102/56 72 100/53 60 108/59 65 május 24. 99/55 59 102/55 57 122/61 66 május 25. 112/53 57 102/53 64 99/54 66 május 26. 108/61 62 95/57 68 106/65 62 május 27. 103/63 65 89/51 59 128/73 63 május 28. 102/60 60 116/70 60 108/64 59 május 29. 119/65 65 114/61 55 106/62 65 május 30. 103/60 62 104/61 62 115/70 64 május 31. 111/63 65 102/57 61 96/57 67 június 1. 106/60 63 104/59 68 111/70 70 június 2. 102/56 60 97/56 58 103/63 61 június 3. 109/58 60 89/50 64 112/64 71 június 4. 112/62 62 107/59 62 98/59 61 június 5. 106/65 60 95/52 62 103/55 65 június 6. 123/58 61 90/48 68 97/56 67 június 7. 116/65 66 94/49 61 107/60 68 június 8. 108/64 64 83/46 65 110/61 69 június 9. 107/61 64 93/50 70 100/55 73 június 10. 101/61 57 85/49 71 92/56 71 június 11. 102/63 71 90/53 66 95/54 63 június 12. 106/62 63 90/55 62 92/52 67 június 13. 99/59 54 93/53 61 94/57 66 június 14. 104/65 63 95/50 61 115/68 70 június 15. 106/62 61 109/64 71 95/59 66 június 16. 119/69 64 99/60 62 105/63 64 június 17. 103/66 58 96/55 65 93/55 63 június 18. 111/64 59 89/53 62 111/67 69 június 19. 106/59 67 110/61 62 104/62 64 június 20. 118/64 63 95/55 65 131/72 67 június 21. nincs mért nincs mért nincs mért június 22. 104/57 62 90/58 65 101/63 69 június 23. 112/66 67 nincs mért 101/57 69 június 24. 110/66 51 84/52 58 100/58 62 június 25. 106/65 60 91/57 71 107/63 64 június 26. 110/66 62 96/58 61 96/61 66 június 27. 114/60 57 100/58 62 110/59 67 június 28. 127/67 67 96/53 59 105/61 68 június 29. 116/61 64 96/52 65 A mért értékek mellett gyakran fáradékonyságot, lelassulást érzek. Végtagjaim nehezek. Időnként melegség kap el, ritkán izzadás kíséri. Többször erőtlennek érzem a kezem, lábam.Úgy érzem. Szíveskedjen tájékoztatni mi az oka annak, hogy a pulzus általában magasabb a diasztolés értéknél? A mért eredményeket megfelelőnek találja, szükség van e valami teendőre? Köszönöm a segítségét. Üdvözlettel: Rózsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
30.
Kedves Rózsa ! A vérnyomás értékei kicsit alacsonyak. Én első lépcsőben elfelezném a Amlodipin TEVA-t és csak 5 mg-t szednék és a Nebiletből is csak 2x1/2 tblt szednék. Szerintem ugy már jobban lesz.
2014.
06.
28.
pares kérdése:

Tisztelt doktorur. Csak anyit szeretnék kérdezni hogy a lábam miat be kellet menni az ügyeletre mert gerinc beteg vagyok és nem éreztem a bal lábam.Az orvos azt irta a leletemre, hogy / 3 p, pares bal láb. / És hogy erös funkciónális Pares. Letudná irni hogy ezek mit jelentenek ??Mi az a 3 p? Köszönöm szépen. Ági.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
29.
Kedves Ági. Azt, hogy mi a 3 P azt nem tudom. De ha a lába nem mozog és érzéketlen nagy bajt jelezhet. Javaslom haladéktalanul forduljon idegsebészethez !
2014.
06.
28.
concor 5mg kérdése:

Tisztelt doktor ur szeretném meg kérdezni hogy concor 5mg szedek okozhat e szédülést gyogyszer bevétele után kb 10 perc után sinius tachycardiat diagnoztizáltak 8 évig 2.5 szedtem most idén kezdtem 5mg mivel kardologusom emelte köszönöm válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
29.
Kedves Kérdező ! Próbalja meg elosztani két részletre az adagot. Reggel és este vegyen be 2.5 mg-t a Concorból. Törje félbe a tbl- t és úgy !
2014.
06.
27.
Gyógyszer kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdésem lenne,hogy az Amlodipin-TEVA (5mg) és a Coverex-AS(5mg) gyógyszereknek milyen együttes mellékhatása lehet? A párom kapta ezeket a gyógyszereket és amióta bevette az Amlodipint rosszul érzi magát. A vérnyomása magas, nehezen kap levegőt, emelkedik a testhőmérséklete. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
28.
Kedves Kérdező. Sürgőssen forduljanak az orvoshoz, aki ezeket felírta, mert át kellene állítani más szerekre illetve meg kellene nézni nincs-e kialakulóban valamilyen egyéb ok a panaszok hátterében !
2014.
06.
26.
Nehézlégzés kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 27 éves nő vagyok, problémám az lenne, hogy a torkomban erős nyomást érzek mintha valaki a torkon azt a kis gödröt nyomná, ilyenkor mindíg köhögök, úgy érzem az segít. Az inger nincs meg, de mégis felszakad valami zselés átlátszó váladék. Pajzsmirigy vizsgálaton a tsh t nézték, az normális lett. A mai napon gyomornedv ellenálló tablettát írtak fel nekem, de nincs is gyomorsavam, mégis ezt kaptam (emozul 40 mg kapszula. A pulzusommal van még baj, az 90 95 ig felmegy, de már ez rég így van, sosem okozott problémát. Nem értem mi lehet a bajom. Kérem szépen segítsen megtalálni a bajt. Köszönöm szépen
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
28.
Kedves Kérdező ! Nem tudom mi lehet a baj. Csak azt tudom elmondani kellene csinálni, helyesebben mondva én mit tennék. Kardiológiai kivizsgálás keretein belül kellene egy echocardiographiát, terheléses EKG-t, 24 órás EKG monitorizálást végezni. Ha ezek negativok a panasz nem szíveredetűek. Ezért ezesetben pulmonológián / mrtg, légzésfunkciós vizsgálat / és gastroenterológián /reflux betegség ?, rekeszsérv? / folytatnám.
2014.
06.
26.
köszönöm kérdése:

Köszönöm a választ!tisztelettel,Arpi.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
26.
Örülök, ha segítettem.
2014.
06.
25.
Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdésemre ugyanannyi nemleges választ kaptam, mint igenlőt: az 5 mg-os Cardilopin tabletta felezhető-e. Kardiológiai ellenőrzés alatt állok, reggel és este fél-fél (tehát kétszer 2,5 mg) 5 mg-os Concor tablettát, reggel 150 mg Iralbelt, este pedig 5 mg Cardilopint szedek. A kardiológus azt mondta, ha alacsony lenne a vérnyomásom, felezzem az esti Cardilopint. Én úgy tudom (bizonyára rosszul), hogy csak azok a gyógyszerek felezhetők, amelyeken gyári "jelölés", rovátka van. 64 éves nő vagyok, a vérnyomásom 110-125/68-76 között van (márciusban volt pajzsmirigyműtétem, amelynek során a bal lebenyt a hideg göbbel eltávolították). Most ezt a több éve beállított értéket alacsonynak érzem, a vele járó tünetekkel együtt. Tisztelettel köszönöm a válaszát, Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
26.
Kedves kérdező ! Reggel vegye be a Concort egyben és este meg a Cardilopint. Szerintem igy lesz a jó és nem kell felezgetni semmit sem. Egy próbát megér. Ha nem válik be kitalálunk valamit.
2014.
06.
25.
mariann kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nem szoktam ilyen helyekre irogatni, de ebben az esetben lehet, hogy egy külső szemlélő jobban látja a dolgokat! Már 6 éve magas pulzussal küszködök, nem éreztem meg ezeket a felgyorsulásokat, de most hogy kijött a jobb idő egyre jobban megérzem őket és rosszul vagyok. Fáj a mellkasom, nehezen veszem a levegőt és fáradt vagyok. Most betaloc gyógyszert szedek 10 mg-osból 2x felet, nagyon levitte a vérnyomásomat a 3x1. Elektrofiziológiai vizsgálatot kezdeményeztek, de megmondom az igazat, én félek..lassan minden nap..Azon gondolkodok hogy mi van ha lefekszek este és reggel már nem kelek fel? Nagyon rossz így érezni/ élni. Jobb lesz a vizsgálat után? Illetve még a tetejében dohányzom is, és akármennyire próbáltam, nem tudok leszokni. :( ELkeseredett vagyok már, szeretnék jobban lenni.. mégcsak 23 éves vagyok,de ilyeneken kell keresztül mennem. Ön mit javasolna nekem? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Mariann
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
26.
Kedves Mariann ! Higgye el sok olyan ember él a földön, aki ritmuszavarban szenved. Ezek túlnyomóntöbbsége jól kezelhető, egy részük meg kezelésre sem szorul. Ami az Ön helyzetét illeti, ha a kollégák elektrofisiológiai vizsgálatot javasolnak annak az az oka, hogy látnak lehetőséget arra, hogy gyógyszer nélkül rendezzék a panaszait, vagy ha nem megfelelő gyógyszer alkalmazávával panaszmentessé tegyék magát. Ne keseredjen el, vágjon bele. Csak nyerhet, veszteség nem éri ! A túl sok töprengés, tögyörgés csak szorongást, félelmet, depressziót szül. Az ember jobb ha csak egy kérdést tesz fel magának és az érzései, körülményei alapján donti el azt / igen vagy nem ? / . Én az igenre szavaznék ! Nem olyan bonyolult az élet, hogy ennyire komplikáljuk. Előre kell nézni,a problémát megoldalni, kell nem toporogni ! Szóval vágjon bele !
2014.
06.
24.
Massat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ön szerint akkor mitől lehet ez a zsibbadás?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
26.
Mozgásszervi eredetű lehet. Gerinc ?
2014.
06.
24.
prolapsus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves nő vagyok. 2011-ben Mitralis Prolapsust állapítottak meg nálam a következő adatokkal Ao. gyök: 24 mm, b.p.:24 mm, ao. bill. sep.: 18 mm Mitr. bill mozgása norm., MAV-on enyhe prolapsus látható. Jobb pitvar és a jobb kamra norm. tág. J.k: 29 mm IVS: 9 mm, Dd: 40 mm, h.f.:9 mm, Ds:24 mm, EF: 68 % Mitr. beáramlási görbén E/A>1 Ao. V max.: 1,5 m/sec, AI nincs. Enyhe MI ill. TI. 2 D vizsgálattal nyugalomban segmentális falmozgászavar nem látható. VCI haránt átmérője: 14 mm, inspiratios cllapsusa megtartott. Thrombus pericard. folyadékgyülem nem látható. DIAGNÓZIS: A kéthegyű billentyű prolapsusa, enyhe regurg.val. A kéthegyű billentyű elégtelensége 2013-ban a kontroll vizsgálaton ez lett az eredmény Ao. gyök: 26 mm, b.p.:24 mm, ao. bill. sep.: 18 mm Mitr. bill mozgása norm., MAV-on enyhe prolapsus látható. Jobb pitvar és a jobb kamra norm. tág. J.k: 29 mm IVS: 10 mm, Dd: 39 mm, h.f.:10 mm, Ds:24 mm, EF: 67 % Mitr. beáramlási görbén E/A>1,5 Ao. V max.: 1,2 m/sec, AI nincs. Enyhe MI. I. fokú TI. 2 D vizsgálattal nyugalomban segmentális falmozgászavar nem látható. Thrombus pericard. folyadékgyülem nem látható. DIAGNÓZIS: A kéthegyű billentyű prolapsusa, enyhe regurg.val A kéthegyű billentyű elégtelensége A háromhegyű billentyű nem rheumás elégtelensége A két leletet összehasonlítva, látok némi változást. Ez azt jelenti, hogy 2 év alatt ennyit romlott az állapotom? Most már a háromhegyű billentyű is rá van írva. Én nem értek hozzá, de nagyon félek, mert nem tudom mit jelentenek az adatok?? Azzal, hogy visszacsorog a vér, kialakulhat nálam vérrög? Az van a leleten hogy prolapsus enyhe regurgval. Mitől rosszabodik ez a regurgatio? Mitől szakadhatnak meg az inhúrok? Vannak néha tüneteim, pl extra bedobbanás, bal oldali nyomás a szív körül. (Főleg most hogy lelkileg is rosszul vagyok, közeli ismerősöm halála miatt) Bocsánat hogy hosszú voltam, és elnézést minden kérdésért de annyira nyugtalan vagyok. köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
26.
Kedves 28 éves szorongó nem beteg hölgy kérdezőm ! Ne gondoljon semmi rosszra, mert lelete nem tartalmaz semmi olyat amitől igy be kellene indulni ! Absolute a normális határokon belüliek az eltérései, enyhe prolapsuson kivül nincs baja. Illetve az sem baj, csak egy pici szerkezeti hiba. Laza a rugó az ágyban ! Ez semmi bajt, problémát nem okozhat. Ami a háromhegyű billentyűt érinti az is szerkezeti hibás, mert ez a baj ezt a két billentyűt szokta érinteni. Nincs magának semmi baja ! Sportoljon, csavarja el a pasik fejét, éljen vidáman, egészségesen! Legyen mindig csinos és kedves, mással ne törödjön ! Nincs szívbetegsége ! Nincs baja !
2014.
06.
24.
exstra utesek vagy valami kérdése:

Tisztelt,Doktor úr.a kerdesem a kovetkezo,neha ugy erzem mintha a mellkasomba ugralna valami mintha a sziv volna de nem biztos.voltam mar EKG tobszor is de nemutatott semi elterest.voltam szivorvosnal es azt mondta teljesen rendben van es jelet sem lassa halja semi gondnak.azt mondta mozgas szervi problema a szurkalas es tobbi buta erzes ami riogat.van vernyomas merom ami kimutassa szivritmus zavart es pont mertem vernyomast amikor ereztem de nemutatott elterest.ez mar 2 szer volt igy.nemtudom eldonteni hogy szivemi esetleg gyor vagy egy izom vagy ideg rangas.csak neha meglep es eleg kellemetlen mert megijedek es egy picit bepanikolok.vernyomasom 120/80,szivritmus altalaban 67-80 kozott.komplett vervetel minden tokeletes,cukor 4,6.tudo es sziv rotgen rendben,hasi es vese ultrahang rendben.de vannak nyaki gerinc problemak lehet az a ludas.30 eves ferfi vagyok sportolok,nem dohanyzom,nem iszom(lehet ez a baj).ez az egy dolog van ami nyugtalanna es mar szerintem panik betege akar tenni.koszonom a megtisztelo valaszat.tisztelettel Arpi.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
26.
Kedves Árpi ! A panasza bizony lehet mozgás szervi, de lehet más is. Az elmondottak alapján én is kizárnám a szívbetegség lehetőségét. Inkább gondolnék rekeszsérvre, reflux betegségre vagy gerinc oszlop eltérésre. Ezeket kell kiárni. Ha nincs baja, akkor sajnos panik betegség a valószínű.
2014.
06.
24.
Massat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly novemberben szívritmuszavart állapítottak meg nálam. Idén márciusban átestem egy abláción, szerencsére azóta nem volt semmilyen problémám sem a vérnyomással, sem a pulzussal. Viszont már a műtét előtt is éreztem, hogy a talpam a lábujjaknál állandóan zsibbad. Ez az érzés a mai napig is tart. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez összefüggésben lehet-e a szívproblémáimmal, esetleg a most is szedett gyógyszerekkel(Xarelto 20mg. napi 1, Rytmonorm 150 mg. 2x1)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
24.
Nem gondolom, hogy összefüggésben lenne. Nem tudok ilyen mellékhatásokról az Ön által szedett gyógyszerek kapcsán.
2014.
06.
24.
Vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2005- ben Hyzaar vérnyomáscsökkentőt kaptam 150/90 vérnyomásra. 2011-ben Co-Arbatran-ra váltottunk napi fél tabletta.2013 május 8.-án bal agyi aneurysma műtétem volt sűrű fonatú stenttel,ami jól működik. Aspírin protect napi 1 tabletta, amit még mindig szedek. A műtét után kiderült,hogy cukorbeteg vagyok Meforal 1000-es napi 2xfél tabletta. Azóta 15 kg-ot fogytam. 50 éves 160 cm 59 kg vagyok. Egy hete rosszul voltam,szédültem,vérnyomásom 86/58 volt.Azóta is 100 alatt néha kávé után 110. A vérnyomás csökkentőt így nem vettem be. Háziorvosom is azt mondta akkor ne szedjem. Most jól érzem magam. Sajnos július 9.-én ismételt műtét vár rám csak most a jobb oldalon. Szedjem vagy ne a vérnyomáscsökkentőt? Köszönettel:Marika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
24.
Kedves Kérdező ! Ne szedjen vérnyomás csökkentőt szerintem se. Valószínű a testsuly csökkentés javíthatott a vérnyomásán.
2014.
06.
24.
KInga kérdése:

Kedves Doktor Úr! Hirtetelen, ütésszerűen jelentkező fejfájás után mértem 150/90 vérnyomást. Neurológus neurológiai tünetek alapján nem minősítette rendellenesnek. Viszont ami fura volt, hogy ez az emelkedett vérnyomás nem járt hőérzettel, kimelegedéssel, hanem inkább úgytűnt, hogy a perifériális erek összehúzódása miatt keletkezhetett, mert hidegrázással, kimondott vacogással járt együtt.Kéz-láb jéghideg volt. A vérnyomás a normális hőérzet visszatértével normalizálódott, bár a fejfájás megmaradt még napokig, mégha csökkenő intenzitással is, bár csak gyógyszerrel volt elérhető ez az állapot. Ön szerint normális, hogy a kiugró vérnyomást hidegrázás kiséri? 51 éves nő. RR:120/80. általában. Köszönettel : Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
24.
Kedves Kérdező. Ez a vérnyomásérték nem magas. Izgalmak, rosszullét, fájdalmak alatt bárkinél előfordulhat. Szerintem nincs baja, inkább egy migraines fejfájása lehetett.
2014.
06.
23.
Benjámin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni,hogy reflux betegséggel lehet-e hosszab repülőutat vállalni? Tisztelettel:Ivók Tibor
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
24.
Természetesen lehet. Jó utat !
2014.
06.
22.
gyomor probléma kérdése:

Kedves Doktor Úr, Apuval a kovetkjező tortént (én külfoldon lakok és nagyon aggódok): egyik nap elmondása szerint 20 perccel később miután egy a pályaudvaron vett üdítőt elfogyasztott rosszúl lett és folyamatosn hányt, hasmenése volt. Csak a 3. napon tudott orvoshoz menni, mert ő is külfoldon volt . Akkor is hányt és hasmenése volt. A kórházban gyomorrontásra gyanakodtak. Csináltak hasi UHt, rontgent, vérvételt , megvizsgálták az epét és a pancreast is és minden eredmény jó volt. Ezek után a hasa erősen elkezdett fájni és továbbra is hányt, ezért az orvosok kontraszt anyagos viszgálatot készítettek, melyen úgy látták, hogy egy elakadás lehet ezért sürgősségivel átszállították egy másik kórházba ahol megműtotték bélcsavarodás gyanújával. Azt mondták, hogy az epe nem ürül a gyomorból, ez okozta a hányást. Bélcsavarodást, elzáródást nem találtak. A bélből szovet mintát vettek, mert egy kis bőr elváltozást találtak (amire egy másik orvos azt mondta akár gyulladás is okozhatja) és most a szovettan eredményét várjuk. De az még egy hét. On szerint mi lehet a gond? Koszonettel L
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
22.
Kedves Kérdező ! Szerintem nincs gond. Ez egy nagyon erős, virusos gyomor-bél gyulladás lehetett. Szépen, lassan gyógyul, de diétázni kellett volna. 24 óra koplalás, utána sóba-vizbe krumpli majd egyszerű széndhidrátok - fehérjék, majd teljes étrend csak 4-5 nap mulva lehetett volna. Valószínű diéta hiba miatt gyógyul a dolog lassabban.
2014.
06.
19.
ricsi96 kérdése:

Tisztelt doktorúr??? ez valami betegséget jelent ??? 19 éves fiú vagyok kb 70 kg és nagyon magas a pulzusom ma pl 99 volt de 100 fölött szokottlenni néha hasogat a szívtájékán ilyen csontvan aztszem közelit az oldalborda felé de szívtájékon hasogat ez jelent valamit infartus???nagyon félek
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
19.
Kedves Kérdező ! Forduljon a családorvosához, mert csak úgy lehet segíteni, megválaszolni a kérdését ! Azt gondolom, ha nem is infarctusa van, de valamilyen enyhébb eltérése lehet.
2014.
06.
18.
mamoska kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! 6 éve szedem az Atorva Teva 80-at ,choleszterin csök-t,Tallitont a RR csökkentésére,csontritkulásra: Ca-t, D/3 vit,Clopidogrelt a vérhigitásra. Ezen idő alatt fogytam 16-kg-t.Fájdalmaim a gerincemben,bordáimban lassan elviselhetetlenek. Butulok,felejtek,depresszios vagyok,semmihez nincs már kedvem. Fáradt vagyok mindig.A szemem romlik.pikkelysömöröm is lett.Kihez forduljak?-66 éves vagyok,szeretnék még élni.Tisztelettel: Mamoska
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
19.
Kedves Kérdező. Ideggyógyász, rheumatológus és kardiológus kell a segítséghez. Szerintem ezekhez kellene fordulni
2014.
06.
17.
NagyMonika kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr, 43 éves nő vagyok, mindig is 52 kg voltam/vagyok.semmi alkohol, cigaretta és egyebek sem. 10 napja 5napig fájt a fejem, napi 1 Nurofen megoldotta, míg éjszaka szívdobogásra ébredtem és 174/115 p:100, (korábban a max . mért érték 110/85 volt) épp szabadságon volt a háziorvosom, telefonon megbeszéltük h. mérem napi többször 10 napon át 140-155-160 / 100-115 mértem minden napszakban.közben felkerestem egy kardiológust aki Normodipine-t javasolt, szív UH,EKG teljesen rendben semmi eltérés. 4 nap gyógyszerszedés után még semmi változás,de izomfájdalom fellépett bicepsz környékén - háziorvosom javasolta, h. hagyjam abba a Normodipine-t és este 1/2 Concor 5mg szedjek +1/2 Xanax-al együtt. Hasi UH-n voltam, vesék is rendben. A 1/2 Concortól 130 alatti/ 90-95 vérnyomást mértem, este 18óra után ment fel 145/106-ra. A háziorvos többmint 10 éve ismer bizom benne, de nem teszek rosszat ha abbahagytam a Normodipine-t - ezzel végülis felülbírálva a kardiológus által írt gyógyszert ? A háziorvos a Pulzus Központot javasolta, de szept.-ig nem volt türelmem várni, ezért kerestem magán kardiológust.Így akaratomon kívül 2 vélemény között kellene választanom, de én csak laikus vagyok.köszönöm szépen megtisztelő válaszát, NagyMonika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
19.
Kedves Mónika ! Hogy legyen egy 3. vélemény. Én a Pulzus dolgozójaként azt javasolom reggel és este vegyen be 2,5 mg Concort. Ezen felül nem ártana felkeresni a rheumatológiai és neurológiai szakrendelést a fejfájás és izomfájdalmak miatt.
2014.
06.
16.
Rejtély kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Létezik-e olyan szív- vagy érbetegség, ami a hasban is fájdalmat okoz? (Nem az aorta repedés(. Köszönettel : Anti
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
17.
Kedves Anti ! Minden hasi keringési zavart kiváltó éreltérés és minden keringési zavart, pangást okozó szívelégtelenség okozhat komoly hasi panaszokat !
2014.
06.
16.
Koleszterin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám Xeter koleszterin csökkentőt szed, napi 1 szemet, este. A legutolsó laboreredménye szerint koleszterinszintje rendben van. Szükséges-e szedni a továbbiakban a gyógyszert, vagy elhagyható. Mivel mindig vékony testalkatú volt, és az utóbbi hónapokban 6 kg-ot fogyott, lehet, hogy többet árt, mint használ a gyógyszer. Előzményként megemlítem, hogy Édesapám tavaly meghalt. Ezt követően romlott Édesanyám állapota, magas vérnyomás, szédülés, közepes depresszió lépett fel nála. Kórház belgyógyászati osztályán kezelték. 8 napig kapott infúziós kezelést, szédülése megszűnt, idővel vérnyomása normalizálódott, talán a kelleténél alacsonyabb is lett. Rendszeres étkezés mellet sem hízik. Szükséges terhelni szervezetét ezzel a gyógyszerrel? (Sem a háziorvos, sem a belgyógyász nem javasolta abbahagyását, én ellenezem.) Tisztelettel várom válaszát! Popovicsné Szilágyi Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
17.
Kedves Zsuzsa ! Én is szaporítom azok táborát akik ellenzik a gyógyszer elhagyását. Túlmenően azon, hogy a szer a vérzsirok képződésére hat olyan egyéb hatása is van, amely javítja az erek képlékenységét, megörzi azok rugalmasságát. Kérem gondolja meg mit tesz, mert elvesz egy igen hatékony szert az anyukájától !
2014.
06.
16.
Enike kérdése:

Kedves Doktor Úr! Kisebbik lányom többféle szivrendellenességgel született: aorta szűkület, kamrák közti rés, pitvarok közti rés, kétágú aortabillentyű, illetve egy nyitvamaradt ér (kanális), aminek születéskor zárulnia kellett volna. Egy hónapos korában lezárták a kanálist, javitották az aorta-szűkületet, kéthónaposan bezárták a kamrák közti rést, a ptivarok közti spontán becsukódott. A kislányom most 5 éves, eddig minden a legnagyobb rendben volt, jól fejlődött (23 kg, magasabb is a vele egykorú gyerekeknél). Évente járunk kontrollra Marosvásárhelyre. Múlt héten voltunk ellenőrzésen és közölték velünk, hogy a szűkület rendben van (nem szűkült be újra), a kamrák között még mindig van egy kis rés (valahol a sziv csücskében volt a lyuk, nem sikerült teljesen zárni), de nincs jelentősége. Ellenben az aorta billentyűt, mivel kétágú ezután nagyon figyelni kell, mert beszűkülhet és értágulatot is okozhat. Nagyon megijedtem, mert ezelőtt 5 évvel azt mondták, hogy attól élhet 80 évig is, amiért kétágú, ha jól működik. Igy még gondolatban sem foglalkoztam vele, inkább a szűkület miatt aggódtam. Az aorta-billentyű egyelőre kompetens, nincs még szűkületre utaló jel. Megkérném a Doktor Urat, ha találkozott hasonló esettel, világositson fel, hogy mire várhatok az elkövetkezőkben. Borzasztó ez az állandó szorongás. A papiron kismértékű tricuszpidális elégtelenség is szerepel. Ez mennyire súlyos? Elnézését kérem, ha nem sikerült pontosan közölnöm az orvosi kifejezéseket, próbálom magyarra forditani. Előre is köszönöm válaszát, minden jót kivánok Önnek. Enikő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
17.
Kedves Enikő ! A két állítás nincs ellentmondásban. Az hogy figyelni kell a kéthegyű aorta billentyű állapotát nem jelenti azt, hogy a gyerek nem fog 80 évik élni azzal a billentyűvel ! Csak arra akarták felhívni a figyelmét mire és iért kell figyelni ! Ez nem azt jelenti, hogy az lesz !. Ha ellenőrizzük, tudjuk ha romlik és meg lehet azt is jól operáni. Sok olyan betegem van akiket ezzel ellenőrizünk, de rendben vannak és semmit nem kellett csinálni. Elhiszem, hogy a gyerek kissé rázós indulása miatt izgul, de kérem ne féljen nincs baj és nem is lesz. Vigyáznak a csemetére és szerintem jó helyen ellenőrzik !
2014.
06.
16.
vérnyomás kérdése:

Tisztelt doktor úr kérdésem az lenne hogy mitől van hogy 100/65 vérnyomásom és van amikor 130 körüli azért kérdem mert sokszor szédülök és álmos vagyok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
17.
Kedves Kérdező ! Ez normális, főleg akkor, ha nagy hőmérsékleti ingadozások, folyadék veszteségek vannak. Az javasolom igyon több folyadékot. Valószínű a panaszokat is, meg a mért értékeket az időjárás okozza.
2014.
06.
15.
Prolapsus kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül tíz évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam kéthegyű billentyű prolapsust. Gyógyszert nem szedek. Meg tudná esetleg mondani, hogy a tíz évvel ezelőtti, és a mostani eredményem közötti különbség milyen változást jelent? 2004-es adatok: Ao: 22 mm, Bp: 35 mm, BKDd: 47 mm, BK.Ds: 24 mm, IVS: 8 mm, HF: 8 mm, EF: 80 % 2014-es adatok: Ao: 27 mm, Bp: 39 mm, BK.Dd: 44 mm, BK. Ds: 29 mm, IVS: 10 mm, HF: 9 mm, EF: 63 % Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel, Orsolya
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
17.
Kedves Orsi ! Ez igy semmit nem jelez. Mind a két lelet értékei normális tartományban vannak, ez pedig azt jelenti nem kell foglalkozni az értékek nagyságával. Ezek a mérések subjectivek és ezért nem összehasonlíthatók, normál tartományon belüliek. Nem szabad a számok helyiértékével foglalkozni !
2014.
06.
14.
szepike kérdése:

Évek óta kezelt magas vérnyomásra a következő gyógyszereket szedtem: Reggel : 1 tb Arbartan, 1/2 tb Coviogal, 1/2 tb Apadex. Az utóbbi időben nagyon ödémás vagyok. Erre háziorvosom az Apadex helyett reggel 1 tb Amiloridot javasolt, amelynek hatására az ödéma megszűnt. A közérzetem és a vérnyomásom is teljesen jó. Mondhatom, hogy régen éreztem magam ennyire jól. Több helyen olvastam, hogy az Arbartan szedése nem javasolt az Amiloriddal együtt. Erről szeretném kérni doktor úr véleményét. Köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
17.
Kedves Kérdező ! Az emlitett gyógyszereket lehet együtt adni. Alkalmazzuk is elég gyakran. Arra kell figyelni, hogy a két gyógyszer együtt nagyobb mérvű vérnyomás csökkenést és gyakran a Se Kálium emelkedését okozhatja. Ezért ezekre időszakos ellenőrzésekkel figyelni kell. A két gyógyszer együtt adható !
2014.
06.
14.
emelkedett töltőnyomás kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Túl vagyok a kardiológiai kivizsgáláson és hát sajnos azt kell mondanom,jobban nem lettem.Uh leletem az alábbi lett:dd:53mm előző48 volt .ds:30mm.EF:75% előző 63% volt,szerintem ez nem jóindulatúan növekedett meg ennyire.LVOT VTI 17,7cmelőző18,7,a nyomás viszont normalizálódott E:112m/s, A:58 m/s S:7 m/s Jk:38mm,előző42 mm volt,számított systolés nyomás :39+10hgmm előző 46+10hgmm volt. Igazából én úgy érzem a kamrai hipertrófia összes tünetei felsorakoznak ,hiszen mellkasi fájdalmam van,gyenge vagyok és fulladok.A vizsgálatok után mégis azt mondták nem szív eredetűek a panaszaim.Csináltak holtert és koszorúérfestést is,a holter 6mp-ig tartó 150/perc pitvarifibrillációt mutatott(ilyen már volt 2012-ben is),de egyebet nem,a koszorúérfestés is negatív lett.Viszont terhelésre mégis légszomjam van és mintha hörghurutom lenne erős mellkasi égő érzésem keletkezik.A Tritace-t amit eddig szedtem lecserélték Karbisra,hogy hátha az okozza a panaszokat.Kérdésem a következő lenne:Régen már szedtem a Tritace-t igaz csak felét mint most,de akkor nem okozott semmit,lehetséges,hogy most ez okoz mellkasi égést?Már több mint egy hete nem szedem,mégis érzem a mellkaségést terheléskor.Mennyi idő amíg kiürül a szervezetből a hatóanyag?Azt hallottam,hogy a Ramiprill megakadályozza a kamrai hipertrófiát,esetleg vissza is fordíthatja,ezért mégis talán jobb lenne a Tritace-t szednem továbbra is?A töltőnyomás normalizálódása esetleg jelentheti-e azt,hogy mégis van remény az állapotom javulására?Ha pedig Ön szerint sem ez okozza a panaszaimat akkor milyen irányba érdemes még elindulni?Válaszait nagyon szépen köszönöm!Ivett
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
17.
Kedves Kérdező! Az elvégzett vizsgálatok során az egyértelmű, hogy a tüdőnyomás magas. Ennek a kérdésnek nincs igazán magyarázata. Ezért fel kellene keresni olyan kardiológut aki a pulmonális nyomásemelkedést okozó betegségekben jártas. Én dr. Karlócai Kristóf Tanár Urat javasolnám felkeresni ezzel a problémával. Ugyanis nem a bal szívben, azok billentyűzetében, hanem a pulmonális érendszerben lehet a probléma. A Tritacet, ha elhagyták lehet mással is próbálkozni. Ugyan olyan jó hatásuak a készítmények. Ma már nem kell egyhez ragaszkodni. Ami a köhögést, nehézlégzést illeti lehet ilyen mellékhatása ennek a gyógyszernek. De azért egyéb betegségeket is tanácsos kizárni azelőtt, mielőtt mellékhatásra gondolunk. Javasolom a konzultálást Karlóczai prof. úrral !
2014.
06.
13.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos ÚR. Roxera 20 mg-os filmtablettát, MIRULIT 300 mg és ASA Protect100-t szedek 1 hete a vérnyomáscsökkentő gyógyszereim mellé. Ma reggelre csúnyán bedagadt mindkét bokám. Mi lehet a baj? Melyik gyógyszer okozhatja ezt? Tisztelettel köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Ezek a gyógyszerek egyike sem okoz ilyen mellékhatást. Menjen vissza a kezelő orvosához, mert lehet más gyógyszer mellékhatása is lehet .
2014.
06.
13.
tulipán kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hosszabb nyugalmi állapot után (alvás, olvasás) elzsibbad a kézfejem és az alsó végtagom. Éjszaka erre ébredek, utána érzem, hogy felgyorsul a szívverésem, és pár perc után rendbe jön minden. Van- e kóros alapja? Mi a teendő?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Kedves Kérdező ! El kell menni a családorvosához, ki a panaszok alapján kkérdezi, megvizsgálja és a probléma megoldására elküldi vizsgálatokra. Ez minden nyugtalanító, ismétlődő panaszra igaz általánosság. Enélkül nem lehet kérdésekre válaszolni, segíteni.
2014.
06.
12.
szivritmuszavar kérdése:

Tisztelt doktor ur! 33 eves no vagyok.vettem egy beszélő vernyomasmerot,( a végen meg id mondja az adatokat)meg mertem a vérnyomásom es 111/68 lett ,78as pulzussal,de a végen azt mondta lehetséges Szívritmuszavar ..nagyon megijedtem tobbszor meg mertem es ugyanezt mondja:((;;; Mitralis prolapsusom van egyebkent,de voltam egy eve 24 órás ekgn,szivultrahang szinten egy eve volt,és azt mondtak minden rendben van..on szerint lehet ritmus zavar? nem erzek semmit....a pulzusom altalaban 70-78 körül van...Pitvarfibrillacio esetleg lehet?Azt olvastam rola,hogy sokszor nincsenek tunetek...És félek a vérrögösödés miatt..Megijedtem :(nagyon koszonom válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Kedves Kérdező ! Most túl vagyunk az első ijedtségen ! Gondoljuk végig, hogyan lehet válaszolni a feltett kérdésre. Borzasztó egyszerű a válasz, el kell menni a családorvoshoz, aki megvizsgálja, kivizsgáltatja. Csak az alapján lehet eldönteni van-e baj és mit kell csinálni. A pánik és szorongás csak elveszi az ember eszét ! Ne izguljon, lépjen !
2014.
06.
12.
Manó kérdése:

Kedves Dr. Úr! Magának köszönhetően már választ kaptam néhány kérdésemre, amit nagyon köszönök. Maga által javasolt prof. Úrnál jártam már többször is a Gottsenenben. Utoljára tavaly márciusban. Ez került akkor a papíromra: Jelenleg egyszer észleltek 6 tagú lassú széles QRS tachycardiát. A TTEKG felvételén ritmus zavar nem volt. Panasz esetén menjek vissza és akkor műtét lesz, de a Prof. nem javasolja a műtétet. Most pár napja nagyon sokat érzem, van hogy percenként, és ilyenkor bepánikolok, szorongok. Van, hogy remegek, fázom, nem tudok mélyet sóhajtani. Nagyon rossz. A kérdésem az lenne, hogy mivel nagyon sokat érzem, menjek újabb kontrollra, vagy igyekezzem leküzdeni? Rosszul az alacsony vérnyomásom miatt szoktam lenni. (94/64 volt tegnap délután, mikor szédültem). Sajnos öt év telt el mire a Maga javaslatára jó kezekbe kerültem (az első holteres vizsgálat után azt mondták bármikor megállhat a szívem. Ezt persze a többi kardiológus akiknél jártam, nem ezt mondták) és kialakult a szorongás és félelem. Persze ilyenkor még többet érzem. Köszönöm előre is megtisztelő válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Kedves Manó ! A prof. Úr azt javasolta, hogyha a panaszok halmozodnak menjen vissza ! AAkkor azt kell tenni. Ha a kivizsgálás megint negativ lenne, akkor viszont pánik beteggé vált a szorongástól. Akkor pedig psychiater kell keresni, szorongásoldó kezelést kell beállítani.
2014.
06.
12.
Mitrális billentyű kérdése:

Tisztelt Dr.Szemerédi Péter! Kiegészíteném az előző levelemet amit 06.10.-én írtam Önnek. Elfelejtettem írni,hogy bisoprolol Sandoz 5mg-ot szedek/napi 1 tbl. A holter vizsgálat 2014.április 9.-én készült. A rosszullétem óta nem készült semmi vizsgálat(ekg,uh.) csak szív hallgatása,ahol a háziorvos hallotta a már régen meglévő zörejt. Azt mondta a keringése valószínű nem a legjobb.Szedjek magnézii citrici-tet.Első napokban még szedtem,de nem változott semmi és nagyon nagy rosszízű tbl. inkább nem szedtem tovább. Jövő hétre kaptam időpontot a kardiológiára. Félek,mert valószínűleg a műtétet fogja megbeszélni velem az orvos,de nem tudom,hogy meddig várhatnék még a műtéttel.A gyermekeim miatt én jövő nyáron tudnék időt szakítani a műtét utáni lábadozásra.ami gondolom 2 hónap körül van.Mivel iskolában dolgozok a nyár lenne megfelelő,de idén már biztos nem lesz időpont nyárra,így nem tudom mit is mondjak az orvosnak a jövőre nézve. Sajnos ott a rendelőben annyira nem megy elmondani mit érzek,nehéz ezt körülírni és bele is fáradtam kissé. Sajnos valamiért azt érzem,hogy biztos másnak komolyabb baja van mint nekem,miért is tartanám fel az orvost. Lelkileg mindig is erős voltam és kiegyensúlyozott életet éltem.Fizikálisan is megfeleltem az átlag feletti elvárásoknak.Mostanra (éve/fél éve) ez már nem igaz, gyenge vagyok. Szeretném megkérdezni, hogy a billentyű csere (azt mondták műbillentyű fog kelleni mellkas megnyitással) műtét hány órás lesz és milyen kockázatokkal járhat? Nagyon köszönöm a válaszát! Köszönettel: Gabriella
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Kedves Gabi ! Keresse meg Apor Asztrid kolléganőt ! Az a megoldás !
2014.
06.
11.
mitya kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Szeretném a tanácsát kikérni a gyógyszereimmel kapcsolatban,illetve tulajdonképpen a Coverex AS Komb. 5 mm/1,25 mg miatt.Ezt a gyógyszert etgnap kaptam a háziorvosomtól napi 1/2 szemet kell bevennem belőle,mert néha kiugrik a vérnyomásom /max 165/80/.Van amikor teljesen normális,de van amikor magasabb.Szivbeteg vagyok,ISZB,Angina pectoris,Autoimmun pajzsmirigy alulműködés,gerincsérv,Agytörzsi keringési zavar.Két izben katétereztek,de szerencsére negativ volt,a kis erek vannak beszúkülve ,ha jól mondom.Gyógyszereim:Preductal MR 2x1,Dilzem retard /2x1/2/,Lucetam 1200,Vasilip 20,Aspirin Protect,Medazepam Q,Euthyox 100,CitroKalcium napi 1,D3 vit 1000NE napi 1. Most olvastam a Covarex tájékoztatóját,és azt irja,ha jól értelmezem,szólni kell a kezelő orvosnak ha kalcium ill.kalciumpótlót szedünk,valamint szalicilátot./CitroKalcium,Aspirin Protect nem ezek ? /. Én mutattam a listámat a háziorvosnak,és úgy irta fel a Coverexet.Azt szeretném Öntől megkérdezni,hogy ezeket lehet igy szedni ?Mag állitólag műtétnél szólni kell ! Vonatkozik ez monjuk egy szemölcs kimetszésére,mely a lábújjamon van ?! Elnézését kérem a hosszú levélért,előre is köszönöm szépen válaszát ! Tisztelettel:Egy aggódó asszony
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Kedves Kérdező ! Az említett gyógyszereket nyugodtan szedheti együtt. Nem akadályozzák, változtatják egymás hatásait. Az Aspirint cészerű kihagyni 48 órára a bőrgyógyászati beavatkozás előtt. Más teendő nincs.
2014.
06.
11.
Magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Kb 2 hónapja kiugrott a vérnyomásom 170/90 Hgmm volt az ügyeleten kaptam Valsartan 80/125mg tabletát rá. Kb 10éve rendszeressen szedek szív ritmus szabályzot. Bisobloc 5mg 2 év és nem használt válltottak Nebivolol Sandoz 5mg szintén 4 évig volt hatásos mostanáig. Kardiologián voltam 1 hónapja ott az orvos lecserélte a Nebivololt Concor 5mg ra napi 1x kell be vennem belőlle. Közben bőrkiűtés keletkezett a kézfejemen. A héten megyek a háziorvosomhoz és szeretném ha elvenné a valsartant mivel elötte se volt RR problémám 1x ugrott ki mikor az ügyeleten voltam vele. Kell e nekem RR csökentő? A Kardiologus t kérdeztem ő tanácsolta a valsartan elhagyását de azt már nem közölte sajnos hogy mit tanácsol helyette. Mivel ő is és a háziorvosom is azt mondta kevés csak a ritmus szabályzót szednem akkor most mi tévő legyek?? Köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Kedves Kérdező ! Első lépcső a kivizsgálás. Meg kell nézni van-e és milyen mértékü a magasvérnyomás. Aztán van-e olyan kisérő betegség ami rontaná a magasvérnyomás prognozisát / vesefunkció, Se K, Na, vércukor, Se lipidek, T vérkép, T vizelet, Húgysav. Ezen felül mellkas rtg, hasi UH, 24 órás vérnyomásmonitorizálás/? Ezek alapján kell határozni a gyógyszeres kezelést illetően, illetve a gyógyszerek mellé megfelelő életvitel is szükséges. A dohányzást i el kell hagyni. Rendszeresen kell mozogni és a pihenés, stressz mérséklése is szükséges.
2014.
06.
10.
Mitrális billentyű kérdése:

Tisztelt Dr.Szemerédi Péter! Szeretném a véleményét kikérni a leleteimen levő adatokról,mert számomra sajnos érthetetlen!Az elején elmondanám,hogy rendszeresen járok kontroll vizsgálatra és az orvosom nagyon jó szakember csak sajnos nincs idő az ilyen részletekre a rendelőben,mint az ultrahangos lelet elmagyarázása a betegnek.Ezèrt fordulok bizalommal Önhöz! Rólam röviden: Kétgyermekes 35 èves nő vagyok, 168cm és 54kg. A mitrális prolapsust már 16èves koromban diagnosztizálták,akkor még azt mondták,h 1-2fokú nem lesz ezzel semmi tennivaló.Mostanra (utobbi egy év) nagyon rossznak mondhatnám az állapotomat.Sajnos megmagyarázhatatlan fáradtság van rajtam.Második hete vagyok táppénzen,mert a munkahelyemen rosszul lettem(mellkasi nyomás,szèdülès,gyengeség,erős szívdobogás,erőszsibbadás a bal karomban)a háziorvosom nem enged dolgozni. A 2013.11.leletem(kardiológiai központ): RR:110/70hgmm,pulmo:neg.,korasyst.klikk,3/6 telesyst. zörej,máj nem tap.,oedema nincs. EKG:sinus ritmus,kb.100/min.,középállású QRS ECHO: bal kamra Dd:48mm,Ds:31mm,EF:60%,BP hossz:55mm,JP:51mm,LVOT VTI:16,5cm.Jó bal kamra functio.Mitrális mindkét,de dominánsan az elülső vitorla prolapsusa.MI jelentős,PISA. 10mm, ERO: 0,85 cm2, RV:123ml. AI, AS nincs.Norm jobb szívfél.PF nincs. Vélemény:Enyhe progressio,jó balkamra functio és alacsony kisvérköri nyomás alapján továbbra is megfigyelést javasokok. Más intézményben az orvosok megbeszélése alapján,a saját körzeti orvosom vizsgálati eredménye: 2014.04. lelet eredménye: EKG:Sinus ritmus,kp.állású R tengely.Fr.: 95/min. PQ: 190 msec. QRS:100 msec. Norm. depol. és repol. Átmeneti zóna V4-ben. RR:136/85 Hgmm. P:95/min. Kp. fejlett és táplált.Bőr és látható nyh.-k kp. vérteltek.Odema, icterus,cyanosis nincs.Pm. mirigyes.Részarányos mellkas,teljes,éles nem dobos kopogtatási hang,kitérő rekeszek,puha sejtes légzés.Norm. szívhatárok,tiszta szívhangok.Pm.mitr.száj felett syst. zörej.Carotisok felett zörej nincs.Has a mellkas szintjében,puha,betapintható.Kóros rezisztencia,nyomásérzékenység nincs.Hepar: elérhető.Lien nem tap. Sat. O2:99% ECHO:Bal kamra:Dd:51mm.Ds:33mm.EF:64%,Bal pitvar rörid átmérő:41mm.Bal pitvar hosszú átmérő:46mm,Jobb pitvar:50mm,Ao.gyök:24mm.Ao.asc.:26mm,Septum:8mm.Hátsó fal :8mm,IVC::14mm. Mitrális beáramlási sebeségek:E hullám:147cm/sec,A hullám:80cm/sec.,E/A:1,85,DT:210 msec.,Ao.sten.max.seb.:1,36m/s ,csúcs gr.:7,35 Hgmm.,TI vmax:2,1 m/s,csúcs gr:17,61 Hgmm insuffitientia:MI III-IV,TI I-II., Mitr.prol.,döntően MMV Vél.: Norm.tág szívüregek,jó globális bal kamra functio.Mitr.app.prolabal,döntően MMV. MI III-IV.Egyebekben ép bill.k. TI I-II - pulm.syst. nyomás nem magas. Segmentális falmozgászavar nincs. A holter sok extrát mutatott ki,de semmi kóros ritmuszavar. Kérdésem az lenne ,hogy mit jelentenek az első leleten az ultrahangos eredmények,mert abbol aláhúzták a MI,PISA,ERO,RV kifejezéseket.Illetve,hogy ezek a fél évvel késöbbi leleten romlottak e vagy stagnál?Számomra lehetetlen volt kibogózni,de bízok Önben Doktor Úr!A kisvérköri nyomást melyik jelzi illetve amíg az rendben addig nem muszály műteni?Még a pitvarról szeretnék kérdezni,hogy a mérete normális e még?Ne ijedjek meg a mellkasi nyomástól és a rosszullétektől?Nem hallhatok meg?Néha sajnos olyan!Bocsánat a sok adatért,de jobbnak láttam ,ha kerek a dolog és nem csak egy részletet írok le!Mondta az orvosom,h meglehet műteni és fogunk is hamarosan beszélni róla.Erre szeretnék felkészülni és tisztában lenni az állapotom súllyosságával. Nagyon köszönöm türelmét és a válaszát! További szép estét! Tisztelettel:Gabriella
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Kedves Gabi ! Én azt javasolom a SOTE Szív- és Érgyógyászati Klinikán keresse meg Apor Asztrid nevü kollégát. Kérjen tőle segítséget. Szerintem az említett billentyű eltérés megérett egy plasztikázásra. Nem kell azt mindjárt kicserélni. Meg lehet plasztikázni - ha szükséges. Az említett paraméterek meglehetősen elvont paraméterek, amit a billentyű eltérés jellemzésére használunk. Nem mennék bele igazán, mert tényleg nehéz elmagyarázni annak, aki nem szakmabeli. A lényeg az, hogy szerintem billentyű plasztika és nem billentyűcsere lenne indokolt a paraméterei alapján.
2014.
06.
10.
Holló Leleszi Krisztina kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát és azt, hogy nem szíveredetű a problémám. Teljesen igaza van, sajnos megkeseríti a mindennapjaimat ezek a tünetek, megijedek, h mindjárt meghalok. Esetleg tudna nekem ajánlani egy pszichiátert akihez fordulhatnék ezzel a problémával? Én nem ismerek senkit és az ismerőseim sem tudnak ajánlani. Még egy kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni kb 2 hete a bal bordaívnél a mellem alatt néha érzek szúró, fájó fájdalmakat, nem teljesen ezek a legjobb szavak, inkább olyan érzés, mint amikor egy idegi becsípődés van. Nem állandóan érzem, naponta többször előjön, Ez is inkább mozgásszervi vagy vegetatív? Remélem, h nem szíveredetű ez sem, megijedek, amikor belefájdul, mert a bal oldalon érzem és azt hiszem, hogy a szívemmel van a baj. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel K.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Kedves Kriszti ! Nincs szív panasza, vagyis a panaszok nem szíveredetűek. Azt gondolom, hogy ez pánik betegség. De, hogy mi áll a panaszok hátterében vizsgálatok kellenek. Azt nem lehet kitalálni.
2014.
06.
08.
Behálózva kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Az eddigi kérdezőkhöz hasonló problémával fordulok Önhöz, valamint mert a háziorvosom felelőtlenül kezeli a problémáimat - mondván fiatal vagyok, semmi bajomnak nem szabad lennie - majd jóformán a kijárati ajtó felé terel. Jelenleg 22 éves vagyok. 11 éves koromban fény derült egy mitralis prolapsus-ra, akkoriban szívzörejt fedeztek fel, de megnyugtattak, hogy ezzel 100 évig is eléldegélhetek. Évek óta nem jártam orvosnál a problémával - kivétel néhány sürgősségi osztály látogatást rosszullét miatt - (nagyrészt a sok elutasítás és önsajnáltatással való vádaskodás miatt) viszont a tüneteim kezdenek elviselhetetlené válni, főleg, hogy képtelen vagyok teljesen emberi dolgokat véghez vinni és szocializálódni. Tüneteim: Éjjelente légzés kimaradása, majd hirtelen levegőhöz kapás - erre természetesen felébredek, mellkasi remegés érzet, olykor fizikailag érzékelhető remegés, légszomj (a nap 14-16 órájában), fulladás, fáradtság, aluszékonyság, meleg időjárásra való érzékenység, szédülés, ájulás közeli állapot, ritkán ájulás. A vérnyomásom általában 100/50 környékén alakul, a pulzusszámom nyugalmi állapotban 48 és 61 között van, viszont nem vagyok egy sportos, sokat mozgó alkat. Ha terhelés ér, a pulzusom nem haladja meg a fenn említett számot, viszont erőteljes, kellemetlen (olykor kissé fájdalmas) lüktetéssel és szédüléssel jár. A pulzusomról még annyit, hogy akár nyugalmi állapotban is változik a sebessége egyik pillanatról a másikra, előfordul, hogy emiatt a manuális mérés teljes ideje alatt az első fél percben 24-25 ütés, a második fél percben 35-36 ütés észlelhető. Pajzsmirigy alulműködésem ismert 14 éves korom óta. Nagyjából azóta folyamatos enyhe "kómásság" szédülés érzet és instabilitás jellemez, csökkent a koncentrálóképességem. Napi egy L-Thyroxin 100 mikrogramm tablettát szedek, de elhanyagoltság miatt most van beállítás alatt a gyógyszer. 8 éves koromban volt egy "Bell féle paresis" (Bal oldali arcideg bénulás) ami összefüggésben állhat a pajzsmirigy alulműködésével, így feltételezhetően az korábban alakult ki, de csak később észlelték. Ez persze csak kiegészítő információ, nem hiszem, hogy tényező az aktuális problémát illetően. Akkoriban elektromos kezelést kaptam 1,5 éven át. Nagyjából azóta a szemhéjam (szempilla töve) kiszárad és pirosodik, sokszor a szempilla tövében vastagon leválasztható vékony csíkban a bőr - ezt azért említem, mert ha egyértelműen gyulladás, hosszú évek óta ez is számíthat. Szintén előfordultak gyomorpanaszaim is (1,5 éve folyamatosan), voltam gyomortükrözéses vizsgálaton. A baktériumteszt negatív, enyhe, diffuz gastroduodenitis képe látszot. Erre napi 2x1 Motillium 10mg tablettát írt a háziorvos. Soha nem volt könnyű életem (kisgyermekkorom óta), tisztában vagyok azzal is, hogy ez okozott ma is jelenlévő gondokat, napokon belül jelenésem van egy pszichiáternél, szorongó vagyok, sok félelmem van és sok sérülést cipelek magamban. Mennyi a valószínűsége annak, hogy a leírtak ehhez kapcsolódnak és mennyi annak, hogy különálló problémáról van szó - annak tudatában, hogy ezek mind összefüggenek a pajzsmirigy problémámmal és gyakorlatilag emiatt abszolút behálózva érzem magam? Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm! Pál
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Kedves Kérdező ! Az említett tünetei meglehetősen szerteágazóak. Azt gondolom ez Pánik betegségre utal, amit megfelelő szorongásoldó kezeléssel és helyes életvitellel, sportolással lehet kezelni. Szerintem a betegségei jól be vannak állítva, nem ott van a baj. Az egészségtelenül nagy szorongás, stressz, félelem az amit kezelni kellene.
2014.
06.
07.
Ritmuszavar ! kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Olyan panaszom van ,hogy kb: 1-éve ritmuszavart érzek,februárban kaptam egy holtert aminek az eredménye: SR végig diurnalisanritmusos,kóros bradycardia nem volt,Monotop,bi-tri stb gemi időnként kapcsolt Ves-k. Myerburg 3/c ves-ia,koros Vt és STD nemvolt.Cordenore 200mg tabl kaptam napi 1szemet.A vérnyomásomra szedek még Lercaton10mg 1db.és 1 db Valsartan160mg. Most voltam kontrollon májusban (3-hónap után) Kaptam megint egy holtert és az eredményem .SR kissé végig elsimulz, éjjel 1-1 isolalt ves, 1 gócból, és azt mondták , hogy most már csak heti 2 szem cordaronét szedjek. Be is tartottam és a második héten már többször éreztem megint ritmuszavart éjjel és nappal is. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig lehet szedni a cordenore? Most ,hogy rosszabb újból szedhetek -e napi 1szemet? Vagy mindenképpen vissza kelle menni az orvoshoz? Mikor rám jönn a ritmuszavaz akár éjjel vagy nappal nagyon félek! Szertném azt is tudni, hogy az eredményeim alapján Ön szerint milyen tipusú a ritmuszavarom? A legváratlanabb időpontokban jön és nem tudom kötni semmihez ,hogy miért van. Előre is köszönöm a válaszát ,és elnézést lehet ,hogy egy kicsit körülményesen írtam. Köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Kedves Kérdező! A napi 1x1 tbl Cordarone tartósan is szedhető. Semmi akadálya az emelésnek. Viszont ne menjen napra a Cordarone szedése mellett, mert súlyos bőreltéréseket okozhat ! Évente pajzsmirigy funkciót és szemet ellenőrizni kell !
2014.
06.
06.
pepe kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! Már kérdeztem öntől korábban,most szeretnék feltenni egyet gyógyszerszedéssel kapcsolatban.Napi 2*5 mg ramipril szedésével párhuzamosan rilmenidin/1mg/ gyógyszer szedhető e az esti vagy reggeli ramiprillel együtt is vagy inkább az esti vagy reggeli adag helyett kellene beszedni?Már ön is említette hogy a két szer nagyon jó kombináció.Reggelente mostanában előfordul hogy a vérnyomás 140-150/80-90 de ált. normális tartományban van.Amennyiben a jövőben gyakrabban közelít a 140/90 felé, úgy kipróbálnám ezt a két gyógyszert együtt is.40 éves vagyok a kardiológus szerint a szívem rendben van.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
A két gyógyszert lehet együtt szedni. Én az esti szedést javasolom, mert a kismértékü nyugtató -altató rilmenidin hatást ki lehet használni este !
2014.
06.
06.
lelet értelmezés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kardiológiai kivizsgálásra küldtek 1,5 éve,mert nyugalomban is 110-es volt a pulzusom. Ahol pajzsmirigy túlműködésre gyanakodtak a tüneteim alapján, mivel a kardiológiai vizsgálat szív betegséget nem mutatott. A vér vizsgálat alapján a gyanú beigazolódott, pajzsmirigy túlműködésem van, amire azóta gyógyszert szedek. A pajzsmirigy túlműködésem elvileg már rendeződött, gyógyszer mellett, tehát a hormon értékek jók. Viszont azóta érdekes tüneteim vannak, furcsa, nyugtalan érzés a szívem tájékán és ami a legjobban zavar, és már napi szinten jelentkezik, a jobb fülemben, vagy mögött hallom a szívverésem, azaz lüktet a fejem, és ehhez társul a furcsa érzés a szívben. Egyébként terhelésre is jelentkezik, olyankor a pulzusom is magasabb szokott lenni, az átlagos 80-tól. A pulzusomra egyébként béta blokkolót szedek mióta a pajzsmirigyemmel problémák vannak. Az endokrinológusom nem igazán tudja a pajzsmirigyemhez kötni a tüneteimet, én arra fogom, bár már én is elbizonytalanodom néha, már csak azért is mert a kardiológiai leletemen van egy két gyanús dolog, amit nem értek, és amikor a kivizsgálás volt, az volt ráírva, hogy jelentkezzek Holter EKG-ra, amit én azóta sem tettem meg, gondolván hogy nincs is az én szívemnek semmi baja, biztos mindent a pajzsmirigy okoz. De már most így 1,5 év után kezdek elbizonytalanodni, hogy lehetnek ezek a tünetek esetleg szív eredetűek is???? Kérem legyen szíves a leletemet értékelni. Valóban szükséges-e a Holter EKG, vagy a leírt diagnózis jelent-e valamiféle normálistól való eltérést, ami akár a tüneteim oka is lehet. Lelet: Ao. ascendens 25 mm, hyperkineticus keringés. 24 mm-es aorta gyökben, 3 tasakos 17 mm-re separálódó aorta billentyű. BP:28 mm, Jk: 15/25 mm. A mitrális billentyűk tükörkép mozognak. Prolapsus nem látható. Septum, hátsó fal szinkron jól mozog. SE: 7mm, HF:8mm, Ds:25mm Dd: 40mm EF: 70%. Csúcs felől: norm. arányú szívüregek. Bal pitvar felé pontszerű mitralis insuff. Mitralis beáramlásban E=A:0.9m/sec DT: 170msec. Bal kamrai kiáramlási sebesség: 1,2m/sec, aorta billentyű max. sebesség: 1,7 m/s. Aorta insuff. nincs. Tricusp. insuff. I. Számított jobb kamra syst. nyomás: 25 Hgmm. Septumok folyamatosak. Pericardiális folyadék nincs. Segmentalis fali mozgászavar nem látható. Vélemény: Norm. üregi méretek, jó BK funkciók, hyperkinezis. MI pontszerű, TI I. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Emese.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Kedves Emese ! Igen, célszerű lenne Holter vizsgálat végzése, sőt még terheléses EKG-t is kellene végezni. Ezek alapján ha kell és szükséges változtatni lehet a gyógyszereken. Szóval kellenek a vizsgálatok. A sziv UH nem mutat kórosat.
2014.
06.
06.
fél oldalam? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kicsit furcsa kérdéssel állok elő, de szeretném a magyarázatát tudni. Eddig semmilyen fogászati problémám nem volt, napokban viszont két felső fogamat be kellett tömni. Egyik jobb oldalon, másik bal oldalon. Kaptam érzéstelenítőt mindkét helyre. A jobb oldali annyira lezsibbasztott hogy a fél jobb arcomat nem éreztem. A balom igazából szinte semmit sem éreztem, mármint semmi zsibbadást amit az érzéstelenítőnek kellett volna produkálnia.. Mintha nem hatott volna az érzéstelenítő. Pedig ugyanazt adta és ugyanoda. Azt el kell még mondanom, hogy pl. bal oldalon az arcom kicsit más érzetű ha megérintem mint a jobb. Ami fura még, hogy kacsintani csak a jobb szememmel tudok. A ballal egyáltalán nem. Még meg sem rándul az arcizmom és szemem ha ballal kacsintani szeretnék. Neurológusnál voltam már, de semmi hasznosat nem tudott mondani. Koponya CT-m volt ahol minden rendben volt. Negatív a lelet. Ön szerint ezek a tünetek mire utalhatnak, és merre fordulhatok. Egyébként ha mosolygok nem látszik semmi hogy a bal arcfelem más lenne. Hova fordulhatok, ha neurológiailag negatív a lelet és mitől lehet a tünet? Köszönettel: G.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Kedves Kérdező ! Ez az arcideg / n. Facialis / sérülésére, károsodására utalhat. Ez pedig lehet következménye a fogászati gyulladás kiterjedésének. Űgy hívják ezt az eltérést, hogy perifériás facialis paresis /Bell paresis/. Néha szelektiv ingerárammal ingerlik ezt a területet, hogy lehetőség szerint javitson az aszimetrián ! Érdemes lenne fül-orr-gégészhez fordulni illetve a szájsebészetet felkeresni.
2014.
06.
06.
Mitralis prolapsus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! II.fokú mitralis prolapsusom van. Mitől romolhat az állapot? Mitől lesz pl. súlyosabb III-IV. fokú? Köszönöm válaszát! M.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
A mitralis prolapsus változhat, ha a billentyű terhelése fokozódik vagy a tartoszerkezet tovább gyengül. Ilyenkor un. billentyű plasztikát végeznek és átszablyák a billentyűt.
2014.
06.
06.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr. Köszönöm szépen a válaszát. A háziorvosom fel is írta a Roxera 20 mg-os filmtablettát és ASA Protect-t. Igen ám, de közben elmentem egy szív ultrahangos magánrendelésre is. Eredmény: EKG: Sin.r. Fr.: 97 min. PQ: 0,16. R kp. állású. ST-k isoel. aVR T neg. Többi elv. pos. T-k. ECHO: Az ao.gyök: 31 mm. Az ao. bell-ben enyhe mészlerakódás. Sep.: 20 mm. A bal pitvar: 41mm. A jobb kamra: 27mm. A mitr. anulusban is látható mész. A bal kamra Db: 49 mm.Ds: 32 mm. Septum: 13 mm. Hátsó fal: 13 mm. EF: 63 %.Doppler vizsgálattal a mitr. beáramlási görbén az E/A arány: megfordult. Relax zavart jelez. Ao.Vmax.: 1,5 m/sec. Color Doppler vizsgálattal enyhe mitr. és jelzett tricusp, insuff. TI-ből számított a pulm. nyomás 14+10 Hgmm. 2D vizsgálattal körülírt falmozgás zavar, pericard. folyadék gyülem nincs. Az ao.asc., és a desc. belátható kezdeti szakasz ép. A v.cava inf. nem tág, légzőmozgásokat jól követi. DG:Hypertónia. Cor hypertonicum. Insuff. valv. mitr. et valv. tricusp. min. rgad.(friss laborlelet alapján): Hyperlipidaemia. Hyperuricaemia. Vélemény: Norm. szívüregátm-k. Konc. bal kamra hypertrophia. Meszes ao. bill. mitr. anulus. Jó bal kamra syst. functio mellett relax. zavar. Enyhe MI, TI. Javaslat: Magas lipid és húgysav értékei miatt allopurinol és rosuvastatin beállítása.. Valamint, ha kontraindikációja nincs, este 100 Mg ASA is, ha kell PPI védelemben. Számos rizikó tényezőjére való tekintettel a későbbiekben, bár tipusos anginás panaszai nincsenek, terheléses ekg elvégzése, melyet a rendelkezésre álló adatok ismeretében izotópos terhelés formájában javasolnám illetékes kard. szakrendelésen keresztül. Innentől kezdve elakadtam. Ugyanis egy másik megyében készült a sziv UH. A háziorvosom szerint semmi szükség nincs izotópos vizsgálatra. Ilyenkor mit lelet tenni? Kihez fordulhatok? Azért kérdezem, mert keresgettem a neten és egy ilyen izotópos vizsgálat pl. Debrecenben 98.000 Ft-ba kerül. a Tb. ezt nem támogatja? Vagy az Ön véleménye szerint sincs rá szükség? Köszönöm, ha megtisztel a válaszával. Túl sok kérdésem van Ön felé? Elnézést kérem, ha igen.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Kedves Kérdező. Meg kell mondanom, hogy a leletek leirása alapján 100%-ig a magán kardiológus kollégával értek egyet. Aki a magas vérnyomás szív és érrendszeri kockázat csökkentésére javasolta a szerelet és leírt eltéréseit magas vérnyomás következményének tartotta. Az ergometria - mycardiális scintigráphia a koszorú érbetegség kizárására kell, mert azt az eddigi vizsgálatok nem tisztázták. Emellett egy szemfenék vizsgálat /szemészet/ és egy 24 órás vényomás monitorizálás /ABPM/ is szükségesek a vérnyomás beállitás és az erek állapotának megitéléséhez. Igy korrekt a kardiológiai kivizsgálás. Ezek tükrében kell dönteni kell-e más gyógyszer ? Mi ? És mennyi ?
2014.
06.
05.
Gyökérkezelés kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! ll-lll-as fokú mitr. prolapsusom van, és a napokban begyulladt a fogam, amire Dalacin 300-at kaptam tegnap,hogy húzódjon a gyulladás. Ebből eddig 6 szemet vettem be, úgy hogy közben ma meg felnyitották a gyökércsatornát, hogy távozzon a káros anyag (góc) belőle ...és majd 6 nap múlva fogják folytatni a gyökérkezelést. Kérdésem: most akkor én hogyan szedjem az antibiotikumot??? Mert elméletileg ugye csak előtte meg utána kellene egy szem. Na de itt lesz 6 nap szünet, úgy hogy már 6 szemet beszedtem. És akkor lesz az igazi gyökérkezelés. Mi lenne a megfelelő teendő, hogy megelőzzem a billentyűm romlását illetve rezisztencia se alakuljon ki? Válaszát előre is köszönöm, Dr. Úr, kicsit aggódóm. Üdvözlettel: Vas Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Kedves Kérdező ! Sebgyógyulásig szedje folyamatosan a Dalacint ! A gyulladásból folyamatosan kerülhet kórokozó a billentyűre, az pedig begyulladhat tőle. Ezt védi ki ilyenkor az antibiotikum.
2014.
06.
05.
csípés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pár napja hajnalban megébredtem, mert görcsölt a gyomrom. Elmentem többször is wc-re. Közben "rosszul" éreztem magam, mert kissé kapart a torkom és ha erősen kifújtam a levegőt, akkor olyan hangot adott, mint amilyen az asztmásoké szokott lenni. Nem tudom érthető vagyok-e. Továbbá a testemen több helyen rovarcsípéshez hasonló "duzzanat" jelent meg, ahogy telt az idő, úgy alakult ki több ilyen "csípés" Ezek viszkedtek is. Nyakamon, hasamon, combomon jelentek meg. Mivel allergiásnak vagyok minősítve bevettem egy ilyen gyógyszert és bekentem magamat Fenistillel. Kis idő múlva a légzési "hang" csökkent, majd elaludtam. Reggelre a "csípések" helye ELTŰNT.Ebből is gondolom, hogy kizárt, hogy csípés volt. Korábban asztmát is diagnosztizáltak erre, nem szedem a gyógyszert, mert nem érzem szükségesnek, soha nem fulladtam be, és ezen az estén se volt légzési nehézségem. Ezt csak a kórisme céljából írtam le. Mit történhetett?? Köszönöm válaszát. Ferenc
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Kedves Ferenc ! Ez egy allergiás reakció lehetett. Bizony célszerű lenne allergológushoz fordulni, mert valamire igencsak allergiás. Ha ez gyakran ismétlődik még komolyabb baja is lehet. Ezért meg kell találni, mi váltotta ki ezt a reakciót.
2014.
06.
04.
Q 10 kérdése:

Jó napot kívánok! Azt szeretném megkérdezni, hogy a koleszterinszint csökkentő mellé hány mg Q-t kell szedni?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Q10 th- t illetően szkeptikus vagyok. Azt javasolom, hogy a dobozban leírt adagot szedje, bár gyanítom, hogy a szernek nincs komoly mellékhatása.
2014.
06.
04.
Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy a Holter értékelésnél az utolsó mondat mit jelent ? ST episode minutes totaled 5. The maximum Delta ST change was -1.3 and occurred at 12.22. Köszönettel: Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Ez angolul annyit tesz12 óra 22 perckor 1.3 mm-s ST depresszió jelentkezett a vizsgálat során és ez volt a legkifejezettebb eltérése. Hogy ez mit jelent, kóros-e azt a vizsgálatot kérő doktor a további eltérések tükrében fogja értékelni. Sajnos ennél többet nem tudok erről mondani.
2014.
06.
04.
szívről kérdése:

Tisztelt Dr Szemerédi Péter! Gyakrabban jelentkező mellkasi nyomó érzés, és beszúrások amik korábban nem voltak jellemzőek, okozhatja szívprobléma vagy inkább mondani az ilyen jellegű tünetet mozgásszervi eredetűnek? Mellkasom közepén erős szúrásokat érzek. Nem folyamatos, nem állandó, de pár másodperc elteltével jelentkeznek. (légvételre nem jelentkezik) fél óráig is eltarthat. De van mikor rövidebb ideig. Mitralis prolapsusom van. 28 éves vagyok. Köszönettel: Noémi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Kedves Kérdező. Ez a panasz sokminden lehet. Ki kell vizsgáltatni. A mellkasi szervek, mozgásszervek egyaránt okozhatják, igy csak a kivizsgálás segíthet az ok tisztázásában. Kardiológus, gastroenterológus, rheumatológus kell a kivizsgáláshoz.
2014.
06.
03.
Emma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egyik este elájultam. A gyomromból induló görcs kúszott felfelé, a torkomban gombócot éreztem, nehezen lélegeztem, hideg veríték borította testemet, szám zsibbadt.EKG csináltak. Azt mondták, hogy ha mégegyszer előfordul, akkor sürgősen menjek be a kórházba. A leirtak nem tudom mit jelentenek. EKG:sinus ritmus, kp tengelyállás, frekv:64/min IIIlapos bif. T hullám Korábbi vizsgálat eredménye: I. fokú MI. Melső vitorla kissé lazább szerkezetű. 3 tasakos aorta billentyű kissé intenzívebben ábrázolódik. Ép trikuspidalis billentyű,I fokú TI. Kp. intenzív falmozgás. Szeretném megtudni mi a véleménye? Tisztelettel, köszönettel: Emma
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Kedves Kérdező! Az UH lelet semmitmondó, vagyis nincs kóros eltérés rajta. Ami az ájulàst illeti bizony arra hajlamosnembereknél előfordulhat. Gyakran van valamilyen kiváltója és egy kóros beidegzés eredménye. Máskor ritmuszavar vagy agyi keringésizavar - müködési zavar következménye. Feltétlenül menjen el neurológushoz és kardiológushoz !
2014.
06.
03.
sport kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 24 éves vagyok és magas vérnyomással kezelnek. Nem rég voltam kivizsgáláson, ahol szervi okot nem találtak. Ugyan az egyik vesém születésem óta hiányzik, de a másikkal semmi probléma nincs az eredményeim alapján. 5 mg concort kell szednem, ami eléggé leviszi a pulzusomat, gyakran 45-50 körülire. Az lenne a kérdésem, hogy ez a gyógyszer nem akadályoz-e a sportolásban, tehát terhelésre kellő mértékben feljebb fog-e menni a pulzus? A mai napon az aerobikozást kicsit nehezebbnek éreztem, de lehet csak ezen félelmem miatt. A másik kérdésem az lenne, hogy a fogamzásgátló szedése (Lindynette) nem okoz-e problémát vagy a vérnyomásnak vagy a pulzusnak. Válaszát előre is köszönöm! Szandra
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Kedves Kérdező. A sportolást nem zavarja a Concor. Amikor kell a pulzusa nőni fog, a lassubb szívmüködés csak nyugalomban jelentkezik ! Más a helyzet a fogamzásgátlóval. Sajnos az okoz magas vérnyomást, alkalmazását nagyon megfontolandónaktartjuk. Ronthat a vérnyomásàn. Más lehetőségek végett kéne tanácskozni a nőgyógyàsszal. Sportolni lehet, sőt kell is. Fogamzásgátlást pedig meg kell beszélni !
2014.
06.
03.
zsozsoka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! 37 éves nő vagyok, gyakran zsibbad a bal kézfejem és ujabban az arcom is. Váltakozva hol a fülem, hol az orrom, hol a szám széle. Voltam Cardio Vision Ms-2000 vizsgálaton itt a ASi értékem 45 lett. A Ankle Brachial Indexem /ABI/ a jobb karon 122 mmHg, a lábon 138 mmHg a bal oldali karon 125mmHg a lábon 124 mmHg. RJobb ABI 1,10 a bal 0,99 Kérdésem, hogy ez mennyire komoly probléma, mit lehet ellene tenni. Itt az orvos Sonotherápiás kezelést javasolt. Korábban reumatologusnál is voltam a fentiek miatt ő a nyaki gerinc kiegyenesedését diagnosztizálta. Ön mit gondol erről, Mit javasol a fentiekre? Válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Kedves Kérdező. Én a rheumatológussal értek egyet és fizikotherápiát, több mozgást és egészséges életvitelt javasolok. Minden ami káros / stressz, dohányzás, elhizás, mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás/ korrigálandó. Más teendő. Nincs.
2014.
06.
03.
Holló Leleszi Krisztina kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kb 5 éve kiderült, hogy mitralis prolapsusom van. Akkor az extrasystolé és palpitáció érzés miatt fordultam kardiológushoz. Szerencsére semmi szervi bajom nem volt, EKG, ultrahang, terheléses vizsgálat, TSH és hormon vizsgálatok, Horter többször voltak. De ezek az extra és palpitáció érzések nem szüntek, mindig megijedtem és jobban előjöttek. Elkezdtem szedni először a Concort orvosi felügyelet mellett, lassan elhagytuk, amikor csökkent, de teljesen sosem múlt el és végül a nebiletre cseréltük. Az orvosom meghalt és egy másik orvoshoz mentem, ő mégegyszer kivizsgált és újat nem állapított meg, szedjem tovább a Nebiletet. A palpitáció miatt Ő is tett fel Hortert, de szerencsére semmi szervi baj. Azt mondták mindketten, hogy vegetatív idegrendszeri dolgok okozzák. Majd tavaly ősz környékén mellkasi fájdalmak jöttek elő, megijedtem az orvosomhoz nem volt időpont és elmentem egy magánorvoshoz, aki ismételten kivizsgált EKG, ultrahang, terhelés, 24 órás horter vérnyomásméréssel és azt mondta, h csak mitralis prolapsus egyenes gerinc miatt ( kiderült hogy ez is van), ne szedjem a nebiletet, hiszen nem változik semmi. A mellkasi fájdalom reflux miatt volt, erre szedek gyógyszert. Utána jobban lettem, majd kb 1 hónapja megint előjöttek a palpitáció és extrasystolé érzések, kértem időpontot volt EKG, ultrahang minden okés. Ezeknél az az érzéseknél sajnos mindig megijedek, hogy mindjárt meghalok, eléggé szorongok ezektől az érzésektől. Szedek mgB6-ot, Q10-et. Most pár napja olyan érzésem van néha a szívemben, mint amikor megijed az ember, olyan "áramütésszerű" érzés a szivben, most ettől nagyon meg vagyok ijedve, h tényleg szervi bajom van.????Már nem merek visszamenni az orvoshoz kb 1 hónap után, h mit érzek, hiszen azt mondták, hogy vegetatív idegrendszeri dolgok. Aerobik órákat tartok, tehát elég edzett vagyok, sőt a magán kardiológus azt is mondta, h edzett szívem van.TSH-m is rendben van, vékony alkatú vagyok. Ön szerint is a fejemben kellene rendet tenni és nem ennyire megijedni ezektől az érzésektől? Nagyon köszönöm válaszát. K.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
05.
Kedves Kérdező ! Önnek Pánik syndromája lehet. Ez nem szíveredtű, hanem egy indok nélküli fokozott szorongás következménye. Nem mindig tudjuk ennek kiváltó okát, de azt tudjuk, hogy tönkre teheti az ember mindennapját. Ezért javasolom, hogy ne kardiológus, hanem egy jó psychiatert keressen. Szorongásoldót kell alkalmazni, mert az extrasystolék a szorongással fokozodnak. Nem kell, nem szabad ezt a bajt szégyelleni, mert gyakori, kezelhető és bárkinél előforduló. Se nem kevesebb, se nem több másoknál és egészséges. Ez a zavar kezelhető !
2014.
06.
01.
tachycardia? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Dohányzás okozhat tachycardiát? Nem rendszeres dohányzás. Tisztelettel: Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
05.
Bizony okozhat, sőt tartossá is teheti a tachycardiát.
2014.
06.
01.
Ungváryné Éva kérdése:

Köszönöm szépen Főorvos Úr! Én se gondoltam másképp, de a rövidre zárás módja kicsit bántó, hiszen megírtam, hogy miért fogom keresni )ha keresem) és konkrétan. Bocsánat, Klári mondta saját tapasztalatából, hogy számíthatok valami hasonlóra ha átadom az üzenetét, mert valami nem kerek az egymondatos történetben és reagálni fog a megjegyzésre. Ennek ellenére felkészületlenül ért, mert én nem gondoltam, hogy tényleg így lesz, ezt és így fogja megírni nekem. Bocsásson meg kérem. Sajnálom. Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
05.
Nincs semmi gond. Nem történt semmi. Ez egy szakmai blokk, itt ezzel kell foglalkozni !
2014.
05.
31.
Bizsergés kérdése:

Kedves Doktor Úr! 37 éves férfi vagyok. Egészen 12 hónappal ezelőttig nem voltak problémáim, ám tavaly nyár elején kétszer is rosszul lettem (valószínűleg a túlhajszoltság, stressz miatt). Egyik alkalommal szapora pulzus mellett nehezen kaptam levegőt, másik alkalommal mellkas közepén körkörösen égető érzést tapasztaltam. A nyári kardiológiai kivizsgálást (érvizsgálat, EKG, terheléses vizsgálat, ultrahang) szerencsére "komoly" problémát nem jelzett. Mitralis prolapsust és a háromhegyű billentyű prolapsusát jelezte ki. Alapvetően alacsony a vérnyomásom, a terheléses vizsgálatnál sem ment magasabbra 120/80-nál 111-es pulzus mellett. A nyugalmi pulzusom többnyire 54-64 közötti. A mitralis billentyűnél némi regurgitatio-t is találtak, a kardiológus erre azt mondta, hogy nekem valószínűleg nem lesz magas vérnyomásom. Ősz végén, télen azonban ismét jelentkeztek problémák: fáradtság, fáradékonyság, szapora szívverés, nehezebb légzés (70-85-ös pulzus). Decemberben gyomortáji fájdalom, s hányinger, valamint egy alkalommal gyomortáji lüktetés is jelentkezett bal oldalon, mellkas alatt. Emiatt januárban újabb kivizsgálásra mentem, ahol az ultrahang ugyanazokat a dolgokat (mitralis prolapsus, mitralis regurgitatio, a háromhegyű billentyű prolapsusa) állapította meg. Terheléses vizsgálaton (kerékpározás) ismét terhelhetőnek bizonyultam. A kardiológus átmenetileg nebilet gyógyszer írt fel vitaminok mellett, ám a fél nebilet az én amúgy is alacsony vérnyomásomat nagyon levitte, így negyedelve szedem. Ami miatt írtam, az a következő: az utóbbi hetekben elég sok stresszes helyzetben volt részem, amikor gyorsan kellett dolgozni és pontosan. Ilyenkor bizsergést éreztem a bal oldalamon a mellbimbó alatt. Ma mozgás (futás) közben is, elsősorban kilégzés közben. Mozgás befejezése után ez megszűnt. Illetve az említett munka közben egy idő után a bal oldalam elkezdett fájni mellbimbó alatt, majd hónaljnál is, végül szinte az egész bal oldalam. Gyomortáji fájdalom is jelentkezett szintén bal oldalon. Ez másnap is jelentkezett (hozzá kell tennem, hogy egész nap ültem, olykor-olykor sétálgattam pár percet a munka szünetében). Ezek a tünetek összefüggésbe állhatnak a megállapított problémával (billentyű)? A bizsergés is lehet ettől? A vérnyomásom rendszeresen mérem, többnyire 109/71/64, de 95/64/56 is (elsősorban nyugalmi állapotban) előfordul. Válaszát előre is köszönöm, s elnézést a szószátyárkodásért!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
05.
Kedves Kérdező. Az Ön által leírt tünetek kivizsgálása lenne indokolt, mert azok biztosan nem szíveredetűek. Biztos, hogy összefüggésben van a stresszel, de ennek csökkentése mellett azért ki kellene vizsgálni gastroenterológián, tüdőgondozóban és rheumatológián. Ha ezek is negativok akkor pedig Nebilet helyett szorongásoldót kellene szednie.
2014.
05.
31.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Tegnap ultrahang vizsgálaton voltam. Eredmények: NYAKI ARTÉRIÁK DUPLEX ULTRAHANG VIZSGÁLATA: A jobb carotis interna postbulbaris 10 mm szakaszában echoszegény plaque képződott.Itt a szűkület mértéke csaknem eléri az 50 %-ot. A bal carotis bulbusban is látható plaque-képződés, ez refelctív, egyenetlen felszínű, beterjed az oszló erek kezdeti szakaszában is. Itt a szűkület mértéke 30 % körüli. Az a. vertebralisokban szabályos irányú és intezítású áramlás detectálható.A pajzsmirigy lebenyek nagyobbak kissé, mindkét lebenyben 2-3 10 mm alatti echoszegény góc detectálható. A submandibularis nyálmirigyek homogének, vezetékük nem tágabb. A nyak vizsgált régióiban pathológiás Igl.nem mutatható ki. ALSÓ VÉGTQAGI EREK COLOR DOPPLERVIZSGÁLATA: Vénák color doppler vizsgálatal: Az alsó végtagok mélyvénás keringése végig megtartott. a látótérbe került vénák (v. femoralis comm., v. femorális prof., v. femoralis spf. v. poplitea, v tibialisok) területén thrombosisra utaló jelek nem látszanak. A sapheno-femoralis junctio szabályos. A felszines véna rendszer lumene szabad. Baker"cysta nincs. Artériák duplex uh. vizsgálata: Szignifikáns szűkületre utaló sebesség gyorsulások nem regisztrálhatók, de a spektrumgörbék szélesebbek, 20-30% szűkületre jellemzően. Az áramlás a lábszári arteriákban is végig megfelelő. Mit jelentenek ezek az adatok? Szükséges-e további kivizsgálás? Igényelnek-e gyógyszeres kezelést? Megállitható-e a további szűkület? Nagyon meg vagyok ijjedve. A vizsgálatot végző Főorvosnő az alsó végtagi erekre DETRALEX szedését ajánlotta. A nyaki erekre semmit. Pedig- mint hozzá nem értő- úgy érzem ezek a súlyosabbak. A segitségét szeretném kérni ezügyben. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
05.
Kedves Kérdező. Ezek az eltérések csak arra utalnak, hogy az erek falában lerakodás van. Ez nem jelent szükületet. %0 % alatt a stenosis semilyen problémát, teendőt nem igényel. 80 % felett tisztitunk, addig évente ellenőrzünk, egészségesen élünk, figyelünk és megfelelően kezeljük a vérnyomást, cukorbajt, magas vérzsirokat. Letesszük végleg a cigarettát. Ezen felül gyógyszereket / statin, aspirin/ szoktunk adni. Más teendő nincs.
2014.
05.
30.
Betaloc ZOK és Metothyrin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! M Basedow, Hypertireosis miatt 5 hete Metothyrint (3x1 naponta) és Betaloc ZOK-ot ( 2x1) szedek. Tegnap előtt lencsényi, babszemnyi piros duzzanatok (csalánkiütések?) jöttek ki rajtam, amik "vándorolnak", de leginkább a csukló, könyök, lágyék, comb belső részéntalálhatók, továbbá a szemem körül is be van dagadva. Harmadik napja nem szűnnek a kiütések, viszket, de próbálom nem vakarni. Korábban már hosszabban szedtem mindkét gyógyszert, ilyen tüneteket még nem tapasztaltam. HumaPronolt szedtem a Betaloc ZOK előtt, de attól minden nap rémálmaim voltak, és ezért cserélte le az endokrinológus doktornő. Sajnos ő most szabadságon van, ezért kérem az Ön segítségét. Mit tegyek? Abbahagyhatom a gyógyszerek szedését, hogy kiderüljön, ezektől vannak-e a kiütések, különös tekintettel a blokkolóra, aminek a betegtájékoztatójában azt irják, hogy csak fokozatosan szabad elhagyni. Szeretném megpróbálni , hogy ne kelljen még 2 hetet várni, mivel úgy látom egyre több a kiütés rajtam ,és nem szeretném, ha súlyosbodna az irritáció (fulladás). Olvastam a betegeknek írt tanácsat, nagyon hathatósak, frappánsak. Kérem nekem is segítsen! Előre is nagyon köszönöm. A munkájához jó egészséget kívánok! Üdvözlettel : F. Izabella
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
05.
Kedves Izabella ! Haladéktalanul keressen egy bőrgyógyászt és h a gyógyszerekkel van összefüggésben a panasz az endocrinológust, vagy aki helyette van fel kell keresni.
2014.
05.
28.
Egészséges élet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mitralis prolapsusom, magas vérnyomásom régóta ismert, melyet reggel Kovarex AS-Komb 5/1,25x1, Nebilet 1X1, Verospiron 1x1 valamint este Zokor Forte 1x1 gyógyszerekkel sikerült beállítani. Áprilisban kiugró 200/99 értéket mértem. gyógyszereim kiegészítették este 10 mg Amlodipin-Teva 1x1 és Nebilet 1/2 A gyógyszerhatás alatt készült 24 órás vérnyomásmonitorozás átlaga 104,10/61,86 pulzus 70,8.tele vagyok szorongással.Labor eredmény negatív, hasi Uh negatív,szemészet Sclerotikus arteriak,norm.telt vénák,kereszteződési tünetek maculatájak épek. EKG Sinus ritmus 72/min RQ:11,40 ms QRS 80 ms Qt:400 ms Frontális síkban kp R tengelyállás, VI-2-ben rSr Isoelektromos ST szakaszok norm.repol.Átfordulás V3-4ben.Rutin laborban kóros eltérés nem adódott, ionok rendben, vérgáz eltérés nincs,májfunkció rendben, vesefunkció megtartott, szénhidrát anyagcsere zavar nem igazolódott, szemészeti vizsgálat kissé sclerotikus altériákon kívül eltérést nem talált.Keringés kompenzált.Vércukor terhelés 5,55mm01/1 120 7,18 mm01/1 Időnként úgy érzem mintha bogár mászna rajtam Tele vagyok szorongással, félelemmel. mi okozza, mi lehet a következménye, hogyan tovább? Jelenleg mért értékek: május 26. 108/61 62 95/57 68 106/65 62 május 27. 103/63 65 89/51 59 128/73 63 május 28. 102/60 60 116/70 60 A gyógyszerek mellett sószegény diéta. Köszönöm megnyugtató segítségét. Üdvözlettel: Egészséges élet
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
05.
Kedves Kérdező ! Nagyon jó értékei vannak. A vizsgálata negativ eredményeket mutat. A kellemetlen érzetei nem a hypertonia és nem is a mitralis prolapsus eredménye. Inkább szorongás okozza. Nincs semmi baj.
2014.
05.
28.
Ungváryné Éva kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Köszönöm szépen! Klárinak átadtam az üdvözletet és az üzenetet. Köszöni szépen, és azt is, ha szólt Főorvos Úr! Azt is mondta, hogy Ön talán örülni fog egy kicsit ha megtudja, hogy mindannyian egyetemre járnak, közülük négyen az orvosira. Ami Mártikával történt, ez annak köszönhető. Ő közgazdász lesz egy napon. Minden jót kíván a Főorvos Úrnak és a családjának és várja Csilluci hívását. Még annyit mondott, hogy a Főorvos Úr biztosan csinált valamit ami nem jó, mert Csilluci életében a barátság életre szóló volt, az Ő életében olyan nem létezett, hogy a barátság már nem olyan szoros. Ő tudja, mert 3 éves korától ismeri, ismerte a barátait is, akikkel nagyon sokszor találkozott, akik nem is barátok, hanem családtagok voltak valójában, azzá váltak. Számára az, amit ott látott jelenti az etalont a barátságból. - és nem Csilla a neve, hanem Csilluci, mert mindenki így hívja, aki Őt szereti. Jó egészséget kívánok én is a Főorvos Úrnak és nagyon szépen köszönök mindent! Ha nem értek, nem tudok valamit, vagy bajt érzek, kérdezhetek a Főorvos Úrtól a későbbiekben is? Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
06.
01.
Bármikor állok rendelkezésre a szakmai dolgokat illetően.
2014.
05.
27.
drfj kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, 4 éve szedek napi 2x1/2 nebiletet eddig rendben is tartotta a vérnyomásomat,de kb.egy hete szorongásos tünetek mellett a vérnyomásom felment 160-170/85-re.Ma a háziorvosom azt tanácsolta,hogy este vegyem be a Nebilete 1 tabl-t és reggel 1 tabl.Tanydon HCT 40/12.5-t.60 éves női beteg vagyok túlsulyos,és keveset mozgok.Kérdezni szeretném,hogy a Nebilet mellett a Tanydon szedhető-e?Köszönöm előre is a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
27.
ingen, szedhető. Sőt jó kombinációnak tartom és egyet is értek vele.
2014.
05.
27.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! Pár hete azt vettem észre, vannak napok, amikor ha irok, remeg a kezem. Nem szakértőtől, de azt hallottam, hogy ezt a szivbetegeknél /én is az vagyok, ritmuszavaros, de pacemakeres/ tapasztalni. Szeretném Főorvos Urtól megkérdezni, valós-e ez az állitás. Ha nem, kérem szépen tanácsát, kihez forduljak e kellemetlen érzés miatt? Warfarin vérhigitót szedek. Hallottam a xareltóról, szeretnék áttérni ennek a szedésére. Szintén kérem T. Főorvos Ur véleményét, van-e értelme, továbbá, hogy a véralvadás ideje ugyanannyi-e, mint akéár a syncumáré vagy a warfariné? Szives válaszát várom mindkét kérdésemre, melyet előre is hálásan köszönök.Tisztelettel: 72 éves Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
27.
Kedves Marika. Csacsiság feltételezni azt, hogy szívbetegség jele lenne a kézremegés ! Tessék inkább ideggyógyászhoz fordulni !
2014.
05.
27.
margit kérdése:

Tisztelt doktór úr TÜLKÖS margit vagyok szegedröl egy ojan kérdésel fordulok önhöz hogy a férjemet meg katéterezték sziv katéterezés volt érdek lödnék hogy ezel lehete sportolni mert sajnos depresziós és pánik beteglet azt javasolták ezel sportolnikel mert csak ez szünteti meg a depresziót mert mán nagyón bele eset a depreszioba és sportban talája a kiutat ö elöte is sportolt 15 évet szivnek jot tesze a mozgás várom válaszát Tiszteletel Tülkös margit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
27.
Ha megbeszéli a kardiológusával akkor biztosan lehet sportolni. De ezt meg kell beszélni, mert ő tudja mennyit és mit szabad.
2014.
05.
26.
vérnyomás ingadozás kérdése:

Kedves Doktor Úr, válaszát köszönöm, minden jót kívánok Önnek: B. Tímea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
26.
Örülök, ha segítettem.
2014.
05.
26.
mamó54 kérdése:

Doktor úr 2 hónapja szedek magas koleszterin ellen Xeter 20mg-os ftabl-át, most már jó az értékem,de a vércukrom ez idáig jó volt és most magas lett(10,3).Azt szeretném tudni öntől,hogy a Xeter tabl.meg emelhette-e.Köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
26.
Érdemes megpróbálni . De valószínű, hogy nem csak a Xeter okozza ezt. Ki kell vizsgálni a gyógyszer elhagyása után van-e cukorbaja . Forduljon a családorvosához.
2014.
05.
25.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Megint én zaklatom. Esti vérnyomáscsökkentő gyógyszereim (240 mg Chinopamil, 160 mg Valcasor és 1 mg Tenaxum) bevétele után nagyon leesik a vérnyomásom és ájulásszerű rosszullét kerülget.Mért értékek: 99/54-81, 83/48-80, 87/50-82. Kb 1 hete kezdődött, amióta bejött a meleg. Csökkenthetem-e a gyógyszeradagot?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
26.
Igen, a Chinopamil adagját felezze le 120 mg-ra.
2014.
05.
25.
Ungváry Máté kérdése:

Köszönöm szépen doktor bácsi a nagymamám életét!!!!! És köszönöm a puszit és dicséretet is. tetszik tudni, ha nagy leszek gyerekorvos szeretnék lenni. Olyan, aki szívbeteg gyerekeket gyógyít. Tetszik tudni. én is ismertem és szerettem a Mártit. Kicsi voltam még, de nagyon szerelmes voltam bele, mert olyan gyönyörű lány volt, okos, kedves, és amíg a többiek egymással szórakoztak, ő leállt játszani velem, meg jött Klárival az oviba értem. Emlékszem, nagyon sírtam amikor meghalt, bár nekem azt mondták, hogy örökre elment és nem fogom látni többet. Nem tudtam mit jelent, csak azt, hogy valami nagyon rossz dolog. Nem értem doktor bácsi, hogy miért halnak meg gyerekek és olyan felnőttek, akik nem is öregek. Az én nagymamám sem öreg, mégis meghalhatott volna. Én nagymamámat nem is nagymamának hívom, hanem Évi maminak, mert a nagymama név olyan öreges. A doktor bácsinak hitt és azért ment orvoshoz. Meg tetszett menteni az életét. Csókolom és köszönöm: Ungváry Máté
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
26.
Köszönöm a kedves szavakat. Igazán köszönöm. Örülök, hogy tudtam egy kicsit segíteni. A dicsőség azé, aki felvette, kivizsgálta, meggyógyította nagymamád ! Ebben nem volt részem !
2014.
05.
25.
Ungváryné Éva kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Korábban írtam Önnek, véleményt kértem. Szeretném megköszönni a segítségét. Kicsit elkésve, de olyan hosszú ideig nem válaszolt, hogy csak nézegettem a weboldalt. Aggódtam, hogy baja van. Én akkor elmentem a háziorvosomhoz. Adott kardiológiára beutalót és a rendelőből egyenesen kórházba kerültem. Nem egy dolgot találtak. 2 eren 85-90%-os szűkületet, amibe stentet raktak, emellett nagyon kicsiknek találták az ereket. Azt írták, mondták, hogy gracilasak. Én, aki soha nem szedtem gyógyszereket, most marékszámra szedem és fájdalmam ugyan nincs, de 80-90-es vérnyomással szédelgek és állandó fejfájás gyötör. A közérzetem vacak, de élek és egyelőre élni is fogok. Az infarktust megúsztam, hála Önnek. Iszonyú szerencsém volt, hogy az unokám a fészen olvasta azt a cikket és pont Öntől kérdeztem és hamar jött a választ. Nem tudom, hogyan köszönjem meg! Nagyon hálás vagyok! Az unokámnak átadtam a puszit. Nagyon büszke, hogy egy igazi nagy orvos kis kollégának nevezte és megdicsérte. Egyébként nem véletlenül kerestem meg Önt. Egy Klári nevű lány mondta, hogy írjak Önnek, fog válaszolni és nem hülyeséget fog írni. Kicsit nehezen találtam meg, mert Ő az orvostudakozót mondta, hogy ott szokott válaszolni, de végül megtaláltam. Klári a húgom gyereke és barátnője annak a kislánynak, aki kb. 5 éve, 15 évesen halt meg szívbetegségben. Klárikám azt mondta, hogy ha Ön nincs, a barátnője még ennyit sem élt volna és Ön tudni fogja, hogy kicsoda Ő. Bocsásson meg, de szeretnék egy kérést tolmácsolni. Klári nagyon szépen kéri a Főorvos Urat, hogy mondja meg Mártika anyukájának, hogy hívja Őt fel vagy a fiúkat, mert már felnőttek, már nem kell Őket mindentől félteni. Hívja fel Őket, mert szeretik és még mindig nagyon hiányzik nekik. Ő nem mert írni. Azt mondta vitatkoztak, mert különbözött a felfogásuk, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudja mit jelentett a barátnője életében Ön. Klári néhány hete tudta meg, hogy él a kislány anyukája, csak elköltözött és azt is, hogy Önöknek ma is van kapcsolatuk, a szó baráti értelmében. Nagyon szépen köszönöm én és Klári is. Ez tényleg fontos. Én pedig újra köszönöm a nagy-nagy segítséget! Nagyon jó egészséget és további sok sikert kívánok! Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
26.
Örülök, ha segítettem. Klárikát üdvözlöm. Csillának szólok, megigérem. De már nem vagyunk szoros kapcsolatban.
2014.
05.
25.
János kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Idén márciusban estem át szívritmuszavar miatt fagyasztással történő abláción. Azóta megszűnt a ritmuszavar, de még gyógyszereket szedek. Minden reggel, délben és este mérem a vérnyomásom. Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy mi lehet az oka annak, hogy a reggeli mérésnél a jobb karomon 145/80-155/85 szokott lenni.Rögtön megmérem a bal karomon, majd újra a jobbon, ilyenkor már rendben van. Délben és este normális. Csak a reggeli első mérésnél magas. Előre is köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
26.
Nem tudom pontosan mi a magyarázata, de az biztos, hogy nincs jelentősége. A vérnyomás gyorsan változik, legalább két - három érték átlagát kell a valós értékként elfogadni. Csak ha mind emelkedett akkor beszélünk magas vérnyomásnak.
2014.
05.
24.
Anikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát. Nagyon vártam. A hét elején belázasodtam. A láz alatt 85 -100 között volt a pulzusom. Különben sokkal kevesebb szokott lenni. A láz alatt 3 napig nem volt este semmilyen nagyobb szívdobbanás érzésem. A gyógyszert azért feleztem le, mert amit érzek szerintem azoknak a mellékhatása. Az egyikre rá is van írva, hogy a másikkal együtt csak indokolt esetben szedhető....és a mellékhatása a ritmuszavar.... Valóban le voltam dupla ennyi gyógyszertől lassulva. Mióta kevesebbet szedek azóta tudok úgy csinálni mindent mint régen. A propafenont mire szokták adni? Miért nem lehet kevesebbet szedni belőle? Anikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
26.
APropafenon a ritmuzavar kialakulása ellen védi . Legkisebb adagja 3x150 mg. A tôbbi szert lehet csökkenteni, ha muszáj .
2014.
05.
22.
emelkedett töltőnyomás kérdése:

Tisztelt Dr -úr! Megint én zaklatnám Önt.Jelenleg várok egy bővebb kardiológiai kivizsgálásra,mivel orvosom szerint állapotom nem indokolja a tüneteimet.Már azzal nem is merem zaklatni,hogy előfordul,hogy terhelésre vagy emelésre öklendezni kezdek,de hányni nem tudok.Ma már észrevettem,hogy a szívem olyan érdekesen vert és egyből öklendezni kezdtem és kivert a víz. Dr-Úr szerint ez mivel magyarázható.A vérnyomásom ilyenkor normális,de nagyon félek ,hogy elájulok.Lehetséges,hogy ilyenkor nem kap elég vért az emésztőszervem?Köszönettel ! Ivett
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
24.
Kedves Yvett. Én azt gondolom, hogy a véleményalkotáshoz Meg kell várni a vizsgálatok eredményeit. Az említett panaszok szerteágazó jellege alapján én egy kicsit szorongásos - pánikos eredetünek gondolnám ezen panaszai. A tévedések elkerülése és a biztos segítség érdekében kellenek a vizsgálatok !
2014.
05.
20.
mi lehez ez? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Kb. 12 éve kínoznak szívritmuszavarok, akkor teljes kardiológiai kivizsgáláson estem túl, amit azóta is ismétlek évente. A leletek egységesek, a szívem szerkezetileg épp, a ritmuszavar: extrasystole, vegyesen kamrai ill. pitvari. Ezeket rendszeresen át is éltem, nagyon zavarnak, de időszakonként teljesen eltünnek, így nem tulajdonítottam nekik nagy jelentőséget. Az utóbbi időben azonban valami változott, másmilyen lett a ritmuszavar. Nem azt érzem amit az extráknál szoktam( érzem a félreütést és ez mint egy hullám vonulna végig a testemen), hanem inkább azt, hogy a szívem nagyon erőseket dobban kb 3mp-ig tart az egész, nem érzem feltétlen szabálytalannak hanem inkább nagyon erősnek a szívdobbanásokat addig a 2-3 másodpercig. Érzek azért olyan extrákat is mint régen, de ez teljesen más, jól elkülöníthetően más jelenség. Érdekes még, hogy ülő, oldalfekvő nyugalmi helyzetben nagyon gyakori is szokott lenni ( akár percenkénti is ), míg mozgás közben szinte nem, vagy csak nagyon ritkán fordul elő. Tegnap pl. ülő helyzetben, tanítás közben rengeteg volt, utána a 2.5 órás kerékpározás+sétálás közben egy sem. A családban a 68 éves nagybátyjámon egy éve végeztek ablatiot AVNRT miatt, családi örökség lenne? ( Rózsadombi villa helyett ) Ha az, akkor az egészséges szíven veszélyes lehet, vagy inkább csak nagyon zavaró? Egyáltalán az pitvari, vagy kamrai ritmuszavar? ( Mármint az AVNRT ). Más családi előzmény nem volt. Aggódjak-e? 37 éves túlsúlyos ffi vagyok. Válaszát előre is köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
24.
Kedves Kérdező. A kérdései jogosak. De válaszolni csak újabb, kicsit részletesebb kivizsgálás után lehet. A panasz a ritmuszavar lehetőségét felveti, melynek megszüntetéséhez kell egy EKG ami a rosszullét alatt készül. Kell szív UH, Holter vizsgálat, terheléses EKG. Ezek tükrében lehet dönteni a további teendőkről.
2014.
05.
19.
vérnyomás ingadozás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 43 éves nő vagyok, nem iszom, nem dohányzom, vékony vagyok - mindig is alacsony vérnyomásom volt. Azaz most is gyakran mérek alacsonyabb értékeket ( ma reggel pl.: 107/66 /75)- döntően napközben. Megfigyeltem viszont, hogy testhelyzet változására - leginkább ha lefekszem, megemelkedik a vérnyomásom, most pl egy viszonylag alacsony értékből 146/78/87 lett 20 perc fekvés után. Ilyenkor érzem is, hogy a lefekvéskor elkezd jobban pulzálni a testem, és hogy megy fel a vérnyomásom. (Mondjuk a mérést mindig ülésben csinálom, újra, nem tudom, ez jelent-e valamit.) Csináltak szív UH-ot, EKG-t, teljes vérképet - minden rendben volt. Volt rajtam 24 órás vérnyomásmérő, de az adatok értelmezéséhez az orvoshoz csak június elejére kaptam időpontot, így csak laikusként próbálom értelmezni. Ott is látszik, hogy az éjszakai értékek magasabbak, de nekem az olyan extrém stressz volt, hogy egy szemhunyásnyit sem aludtam - szóval nem annyira nyugalmi értékeket, mint inkább vízszintben töltött éber/izgatott adatokat mutat, és a stressznek tudtam be az értékeket. Nyaki gerinc problémákra kezelnek - manuálterápia, gyógytorna - az orvos azt mondta, attól lehet a vérnyomás-ingadozás is. A kérdésem az, hogy testem statikájának a változása, azaz az ülésből/állásból fekvésbe kerülés okozhat-e vérnyomás-emelkedést? Őszintén szólva már nagyon stresszes vagyok ettől a jelenségtől, félek a lefekvéstől is - lehet az is, hogy egy szorongásalapú öngerjesztő/vérnyomás-emelkedés indul be? Vagy elképzelhető, hogy lefekvéskor elszorul valami ér, és azért megy fel a vérnyomásom? Válaszát előre is nagyon köszönöm, maradok tisztelettel: B. Tímea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
24.
Kedves Timea ! Nincs ilyen, hogy a helyzetváltozásra izgalom, magas pulzusszám, vérnyomásemelkedés jelentkezne rheumás betegség miatt. Ezt a kérdést ki kell vizsgálni, mert lehet a vérnyomás szabályozásnak zavara más betegségből kifolyólag is /alvászavar, pajzsmirigy betegség, cukorbaj, hypertonia/ . Ezért kellene ismét megkeresni a családorvost.
2014.
05.
19.
Boszika kérdése:

Drága Péter! Nagyon régen jelentkeztem, a régi dologgal kapcsolatban jól vagyok.... Most szereztem egy újabbat, amivel kapcsolatban igyekeztél rábírni az operációra, de nem tettem a makacsságom és a félelem miatt. Az élet viszont úgy döntött, hogy benyújtja a számlát és egy kicsit felgyorsítja az eseményeket. Jóformán lebénult az egyik lábam teljesen, 2 sérv szakadt ki őrületes fájdalom mellett. Szombaton még volt lábam, vasárnap már nem. Rá akartam állni, de egy hatalmasat estem, akkor tudatosult bennem, hogy mi is ez....Elmentem orvoshoz, illetve vittek, gyorsított vizsgálatok, stb. Másnap már operáltak is, hogy valami maradjon a lábamból, akkor már nem tudtam használni a lábam. Nagyon hálás vagyok az operáló orvosnak, már újra járok, igaz maradt vissza egy kis biccentés, de járok és nem tolókocsi.....Nagyon sokat tettem érte, hogy járni tudjak. Április 30-án operáltak, talán még tudok csiszolni rajta. Nagyon sok szeretettel: Ancsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
24.
Drága Ancsa ! Hát ez nem volt jó hír, de legalább ennyivel megusztad. Most már ne foglalkozz a multtal, előre néz és ne hagyd magad ! Ebből is meg fogsz gyógyulni!
2014.
05.
18.
Anikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Már írtam Önnek és köszönöm az előző megnyugtató válaszát is. A fél évvel ezelőtti pitvarfibrillációm eddig a gyógyszerek mellett nem ismétlődött meg. Félek, hogy meg fog ismétlődni. Bár be kell vallanom az előírt gyógyszereknek két hónapja csak a felét veszem be. Jelenleg Bisoprolol 1.25 Xarelto 20 Propafenon 3x75mg.-ot szedek. Azért feleztem el, mert észrevettem, hogy sokkal jobban vagyok ha elfelejtem bevenni. Nem olyan alacsony a vérnyomásom. Abbahagyni viszont még nem merem. A koleszterinem a táplálkozásra lejjebb ment. De még mindig sok az LDL értéke. Egy hónapja naponta gyalog járok a munkahelyemre. Ez kb 8 km összesen egy nap. Az esti nagyobb szívbedobbanások lefekvés előtt még megvannak. A cardioversió óta 4 vagy 5 alkalommal volt olyan, hogy éreztem a torkomban kihagy a szívem 2- ütést majd bedobban de utána rendesen dobogott tovább. Aznap esős idő is volt. Na ilyenkor nagyon megijedek. Utána egy szorongásroham jön rám. Az eltart egy 10-15 percig. A 0.25 Xanaxra lassabban kezd verni a szívem. Nem tudom, hogy elalvás előtt mit érzek, mert a Holter az esti érzéseket nem mutatja ki. De nagyon rosszak ezek a nagyo dobbanások. Vagy ez lehet a fáradtságtól is. Nagyon félek egy újabb fibrillációtól. Vagy eddig is volt extra csak most jobban megélem mióta átestem egy fibrilláción? A gyaloglás mellett tornázni iis szeretnék, mert fogynom is kellene. Callanetics vagy hasizomerősítést csinálhatok? Vagy milyen diétát javasolna? Az Ornish diétát csinálhatom? Előre is köszönöm a válaszát Anikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
24.
Kedves Anikó ! Sürgőssen emelje vissza 3x150 mg-ra Propafenont ! A többi szer maradhat igy. A xareltot sem szabad változtatni, a napi 20 mg- t mindig vegye be ! Ha szépen, fokozatosan emeli a terhelést, bármit csinálhat amatör szinten. Egyszerű mediterrán diéta szükséges, semmi egyéb. Nem kell semmi sanyargatás !
2014.
05.
17.
Makai Istvanne kérdése:

Tisztelt Dr Ur!! Par napja eszre vettem hogy mind a ketto labfejem bevan dagadva,nem faj es nincs rajta semmi elvaltozas.Az lenne a kerdesem hogy ez a labdagadas lehet a szivtol is?? Tavaly novemberbe volt egy enyhe szivinfartusom is.Koszonom elore is a valaszat
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
24.
Kedves Kérdező. Lehet szívtől, lehet értől, lehet vesétől és lehet gyógyszertől. Forduljon a családorvoshoz aki megvizsgálja és megmondja mi legyen a lábdagadással.
2014.
05.
17.
fradista kérdése:

Tisztelt doktorúr 20 éves vagyok a pulzusom 110 -115 a vérnyomásom jó fáj a kardnyúlvány ha hozzá érek a szegycsont közepéig megy ott gyulladást érzek ma pl lapocka tájékra sugárzott ki de most hozzáérek mostmeg már nemfáj ez mi szívbetegség vagy mi???meg érzem a szívdobogásomat a gyomromba is stresszes vagyok nemdohányzok sokat ülők mert tanulás is fontos de a sportolni is szoktam focizok itt a helyi csapatba
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
24.
Kedves Kérdező. Mielőbb forduljon a családorvoshoz, hogy tudjuk mi a baj és mit kell vele csinálni !
2014.
05.
17.
Perineva kérdése:

Drága Doktor Úr! A háziorvosi rendelőben nincs lehetőség idő sok sok kérdésre és az ember csak tele van feszültséggel hanem tudja a válaszokat... 160/90/86 értékre perineva gyógyszert kaptam 4 mg-ost de nincs vérnyomásmérőm még így nem tudom kontrollálni egyenlőre az értékeket..viszont azt az utasítást kaptam hogy minden reggel vegyem be...igenám de azt honnan tudom hogy le kell e vinni és ha épp normál tartományban van nem leszek rosszul? Kislányommal vagyok mellette nem szeretnék rosszul lenni,megijeszteni őt..viszont sokszor reggel fáj a fejem nehéz a mellkasom és alapból van vagy 20kg súlyfeleslegem ami nagyon megkeseríti az életem de azon vagyok hogy eltünjön... Azt honnan tudom hogy le kell e vinni és ha épp normál tartományban van nem leszek rosszul? Hozzászokik e a szervezet vagy életmódváltással elhagyható? Köszönöm válaszát! Adrienn
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
24.
Kedves Adrien ! Ettől a gyógyszertől és adagtól nem kell félnie! Szedheti nyugodtan vérnyomás ellenőrzés nélkûl addig, amig be nem szerez vérnyomásmérőt vagy rá nem szánja magát, hogy heti 2-3 alkalommal fel nem keresi vérnyomásmérővel rendelkező ismerősét vagy családorvosát. A vérnyomást nem reggel felkeléskor vagy este lefekvéskor kell ellenőrizni. Ez a dozis az Ön korábbi értékét figyelembe véve nem okozhat bajt.
2014.
05.
15.
kati56 kérdése:

Tisztelt doktor Ur! Három hete derült ki, hogy magas a vérnyomásom 165/105 elmentem a háziorvoshoz és kiirt nekem Coryol 6,25 mg amit este reggel szednek kell + Perineva amit este és Co-Perineva amit reggel kell szednem A vérnyomásom lassan rendeződik 125/85 általában,de délután felszalad 140/95 re. Nagyon hamar elfáradok nem tudom, hogy a gyógyszer miatt van-e este pedig bepirosodik az arcom. Erre szeretnék választ kapni. Tisztelettel Jánosi Pálné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
24.
Kedves Kérdező. Az említett gyógyszerek jó hatásuak. A vérnyomása kezd beállni, a gyógyszer kellemetlenségeihez egy- két hétig kell alkalmazkodni. Utána ezek elmulnak. Ha nem akkor bizony a kezelő orvosnak módosítania szükséges a kezelést.
2014.
05.
15.
papa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni,hogy a Pradaxa helyett lehetne-e mást szedni,a férjem /79 éves/ ezt szedi a csipő protézis után ami tavaly júliusban volt a kórházba xaletot irták fel,majd rosszul érezte magát,bevitték a károlyi kórházba,és közölték ezt kell szedni.Igen ám,de eddig a hónapig 13.850.- volt,most 20.930.- sajnos nem biztos,hogy megtudjuk fizetni.Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát. slavoczkyné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
24.
Kedves Kérdező. Lehet valamilyen heparin származékot /pl Clexan, vagy Fraxiparin / injectio formályában alkalmazni. De ahhoz meg kell tanulni inj-t adni !
2014.
05.
14.
jtasi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Két hete forgó szédüléssel kerültem kórházba.A vérnyomásom jó volt.Ekg-val kapcsolatban szeretném megkérdezni,hogy ez mit jelent.Sinus ritmus,fr:66/min.,PQ=120,QRS 90 ms,isoel.ST,poz.T A vérnyomás 140/90hgmm,P60/min,SAT:97%.Előre is köszönöm a válaszát.Tisztelettel.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
23.
Kedves kerdező. Ez azt jelenti, hogy Önnek teljesen negativ elektrokardiogrammja /EKG görbe / van. Gratulálok ! A szédülését ez alapján magyarázni nem lehet.
2014.
05.
13.
Fülöp Balázs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Előre elnézést a kérdésem jellegéért, tudom, hogy ez a fórum alapvetően konkrét létező problémák megtárgyalására és kezelésére szolgál, de az én problémám is meglehetősen létező, ami a jövőmet és mindennapjaimat illeti.A kérdésem, hogy hallott e már azon felvetésről, miszerint már maga a sport, illetve ennek következtében többnyire kialakuló sportszív egy indikátora lehet a későbbi ritmuszavarnak és nagyobb arányban teszi szükségessé a pacemaker használatát, mint a nem sportolók körében?Nekem ez nagyon fontos és rémisztő felvetés, mert rengeteg más megfontolásból viszont indokolt és javasolt is a mozgás, illetve az én esetemben az életem része, ugyanakkor nem szívesen csinálok olyan tevékenységet amivel hosszabb távon rongálom a szívem. Kiváncsi vagyok a véleményére. Előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
23.
Kedves Kérdező ! Ez egy bödületes marhaság, valószínű félreértett valamit! a sportszív egy teljesen normális jelenség, ami minden sportolónál előfordul. Abból fakad, hogy a folyamatos terheléshez, stresszhez alkalmazkodik a sziv. Egy alkalmazkodási reakció. Ha a sportolást hosszabb időre kihagyjuk, visszafejlődik. Azok a bal kamra megvastagodások a veszélyesek, amik valamilyen betegség részeként jelentkeznek. Még azok között is relative ritka az a forma, amelyiknél bár milyen eszközözös beavatkozás szükségeltetik. Az igaz, hogy ilyen esetben a terhelés mértékét korlátozzuk, esetleg a versenysportot elhagyjuk. Ha sportolókon nem vagyunk biztosak abban, hogy mitől van a falmegvastagodás akkor kihagyjuk a sportot es két- három hét után visszaellenőrizzük annak mértékét. Ha csökken akkor sportszív okozza, ha nem csökken, nem változik akkor betegséget keresünk.
2014.
05.
13.
Kamrai hipertrophia kérdése:

Tisztelt Dr-úr! Kamrai hipertrophiával kapcsolatban szeretnék érdeklődni.Mi számít súlyos hipertrophiának?Igaz,hogy bizonyos esetekben akár vissza is fejlődhet?Enyhe hipertrophia is okozhat súlyos tüneteket?Sajnos nekem 13 mm-es a septum és alig bírok valamit csinálni,mindentől fulladok,javulhat ez még?Volt már olyan,hogy a septumom 12 mm-es volt majd két év múlva már csak 9.Közben szedtem Ramiprilt,de azt terhesség miatt leállították,most viszont újra szedem,ez segíthet?Köszönöm válaszát!Ivett
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
23.
Kedves Yvett ! Az a helyzet, hogy a bal kamra hypertrophia nem mindig jelent bajt. A sportolóknál a terheléshez való alkalmazkodás jele és elmulik ha nem sportolnak. Másrészt lehet szivizom betegseg jele is. Ezért ennek eldöntése szakorvosi feladat. Kérem jelentkezzen kardiológiai szakrendelésen, vizsgálják ki és azok alapján kérdezzen. Igy, önmagában egy kardiológiai eltérés nem értelmezhető.
2014.
05.
13.
Joe kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! 40 éves férfi vagyok.Idén januárban kaptam először magas vérnyomásra gyógyszert/ace gátló-perindopril/mert otthon ill. háziorvosnál mért érték is 150-160/90 körül volt 1 napon belül.Majd kb. másfél hónappal később sor került teljes kardiológiai vizsgálatra ami negatív lett.A 24 órás átlag:126,6/78,8 lett.A legmagasabb sys. érték 160 volt.Közben szemfenék vizsgálati eredmény is negatív lett.A kardiológus végül más típusú ace gátlót/ramipril/ írt fel nekem hogy mostantól ezt kell szednem,2*5mg formájában.Azt mondta amennyiben nem jó akkor mennyek vissza hozzá.Mikor nem jó,mit jelent pontosan hogy a gyógyszer nem jó?A vérnyomásom ált.120-130/75-85 között van,de volt már egy két alkalommal 140-150/80-90 is reggel ill. napközben.Milyen felső érték tekinthető normálisnak gyógyszeres kezelés mellet?Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
23.
Kedves Joe ! Ezek az értékek beleférnek a normális tartományba. Maradjon a Ramiprilnél. Reggel a gyógyszer bevétele előtt és este a gyógyszer bevétele előtt mérjen vérnyomaást. Akkor van rendben ha értéke 140/90 hgmm vagy az alatti. Arra figyeljen, hogy a gyógyszer bevételek között 12 óra teljen el.
2014.
05.
12.
terhesség extrasystole kérdése:

Kedves Dr Ur! 16 hetes kismama vagyok és kb 2-3napona érzek extrasystolékat ezek már terhesség előtt is megvoltak. Voltam már kivizsgáláson mindent rendben találtak. Kérdésem az lenne hogy egy egy ilyen extrasystoles ritmuszavar nem okoz gondot a babánál?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
23.
Kedves Kérdező. Az extrasystole normálisan is előforduló jelenség. A babának nem ártalmas.
2014.
05.
11.
Andrea kérdése:

Kedves Dr. Úr! Igen, nagyon örülök, hogy a kardiológusommal kapcsolatban csak pozitív benyomást sikerült szereznem már első alkalommal. Ugyanakkor annak is örülök, hogy vizsgálataim folyamatban vannak :) Köszönöm nyaralással kapcsolatos jó kívánságait, biztos szuper kikapcsolódás lesz Görögország :) Már neki kezdtem egy kis edzésnek, mert ezt mind endokrin, mind házi orvosom javasolta, illetve kell a néptánc miatt, és az ének miatt is. Futás után megmértem a vérnyomásom és meglepődtem a következő érték láttán: 79/58 113 és az egész testem piros volt kb. 2 órán keresztül. De elmondhatom, hogy sokkal jobban éreztem magam utána, felfrissültem :) Köszönöm megtisztelő figyelmét, tisztelettel: S. Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
23.
Örülök ha segitettem.
2014.
05.
03.
Pjan kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alkohol egy cseppet sem hiányzik, a betegségem előtt sem voltam egy nagy ívó. Még azt szeretném megkérdezni, hogy mikor lehet azt mondani, meggyógyultam. A GOKI-ban a főorvos úr azt mondta, hogy a júniusi kontrollon beszélgethetünk a gyógyszerek csökkentéséről,elhagyásáról.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
04.
Attól a pillanattól kezdve, amikor a kontroll során engedményeket kap, gyógyultnak nyilvánítják ! Addig tartson az absztinencia !
2014.
05.
03.
Pjan kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm eddigi válaszait. Sokat segítettek. 7 héttel ezelőtt volt cryoablációm, a múlt héten voltam kontrollon. Most napi 1 Xarelto 20mg-t, 2x1 Propafenol Al 150mg-t és szükség szerint Pantoprazol Sandoz 40 mg-t kell szednem a következő kontroll június 25-ig. Gyakran látom, olvasom, hogy minimális alkohol(1-2 pohár sör, 1-2 dl bor jó hatással van a szívritmuszavarban szenvedő betegeknél. Sőt megelőző hatása is van. Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy ezek a gyógyszerek mellett érdemes-e megpróbálnom vagy többet ártok magamnak.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
03.
Kedves Kérdező. Örülök ha segítettem. Kérem most ne fogyasszon alkoholt. A beavatkozás sikere és gyógyulása érdekében ezt halassza későbbre. Az állítãs igaz ! A bor jótékony! De nem most !
2014.
05.
01.
vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ingadozó a vérnyomásom. Alapesetben 114/80 körül mozog 95-ös pulzusértékkel. Napközben viszont, ha stresszhelyzet ér hirtelen felmegy, a legutóbbi mérés szerint 155/85 volt a vérnyomásom, 132-es pulzusértékkel. Lehet, hogy volt már ennél magasabb is, csak akkor nem volt lehetőség vérnyomásmérésre. Voltam belgyógyászaton, ahol a következő diagnózis született: Kp. fejlettség. Puhasejtes alaplégzés, zörej nem hallható. Ritmusos, tachycard szívműködés, a bázison halk systoles zörej. EKG: R.t. balra dev. S.tachycardia. isoel ST szakaszok. Poz T1-2, laposan neg T3, AVR neg T. AVL poz T. AVF isoel T. V1 isoel T. v2-6 poz T. Átm zóna a v4-ben. A következő gyógyszereket kaptam: 3x1 tbl Medazepam Q, reggel 5 mg Nebilet, reggel 5 mg Coverex AS, este 1 tbl Texanum. Érdeklődnék Öntől, hogy mit is jelent pontosan ez a diagnózis, és valóban indokoltak-e ezek a gyógyszerek?Eddig még nem szedtem semmit. 26 éves vagyok. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Mónika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
03.
Kedves Kérdező. Ebből nem derül ki a diagnozis. Csak azt tudom elmondani én mire gondolnék és mit tennék. Mások gondolkodását, gondolatait nem ismerem. Szerintem a Nebilet tablettát reggel és este 1/2 tbl formájaban folytatnám. Kis magnézium készîtményt szednék és sürgösen elkezdenék egészségesen élni, rendszeresen mozogni - sportolni. Ha cigizik azt letenni. A többi gyógyszert én nem adnám még, csak ha az előbbi változtatások nem segítenek.
2014.
05.
01.
ASA 100 mg kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 41 éves vagyok, mitrális prolapsusom van, nem jelentős mitrális regurgitációval. A kardiológus javasolta, hogy kezdjek el szedni napi 100 mg ASA-t. Emellett 3x1 panangint szedek kúraszerűen. Kérdéseim a következők lennének: - mindegy, hogy aspirin protectet, vagy asactalt szedek? - az ASA-t és a panangint egyszerre be lehet venni? - menses ideje alatt ugyanúgy kell szedni az ASA-t? - Az ASA rendszeres szedése nem feltételezi, hogy hozzászokik a szervezetem, és egyre erősebb gyógyszerre lesz szükségem? Nem vagyok gyógyszerpárti, csak, ha nagyon muszáj........... Köszönöm válaszait (sajnos az embernek akkor jutnak eszébe az ilyen jellegű kérdések, amikor már eljön a rendelőből, és sajnos nem olyan egyszerű bejutni újra, főleg csak kérdések miatt) Krisztina
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
03.
Kedves Krisztina ! Teljesen igazavan, hogy a rövid idő miatt sok kérdésre nincs ideje az embernek. Ezért igyekszem ezt pótolni. A Panangin és az acetyl-szalicilsav /ASA/ szedhető együtt. Teljesen mindegy, hogy hogyan hívják az ASA készítményt. A lényeg, hogy 100 mg ASA legyen benne. A menstruáció alatt is ugyan úgy szedje a gyógyszereket, mint előtte. A szervezet nem szokik ezekhez a gyógyszerekhez, hatásuk változatlan marad egész életében.
2014.
04.
30.
Andrea kérdése:

Kedves Dr. Úr! Március végén, április elején már megírtam Önnek, hogy milyen tüneteim vannak és aggályomat, hogy indokolt-e voltaképpen a kivizsgálás ezek tükrében. Végre túl vagyok a szív UH-on, minden rendben van, azt leszámítva, hogy mitrális prolapsusom van. Elvileg ez magyarázza a mellkasi panaszom, ugyanakkor még sok megválaszolatlan tünetem van. Nem volt anamnézis felvétel, csak a pm. alulműködést tudtam megemlíteni. Ill. vizsgálat közben kérdezgettem, de többségében nemleges választ kaptam, hogy a prolapsus a bünös-e tüneteim vonatkozásában. Mivel már a pulzusom is elég jelentősen kitér, ingadozik, fürdés után mondjuk 150-re, állás is 125, amúgy pedig 50 körüli a normál pulzusom, a háziorvosom éppen ezért írni kívánt ki valamilyen készítményt pulzuscsökkentésre, de nem fogadtam el, mert amíg nincs meg minden vizsgálat és nem tuti fix, hogy kell-e szednem gyógyszert így egyenlőre nem élek a lehetőséggel. Kardiológián valami béta blokkoló hangzott el és a magnézium. A magnéziumot elkezdtem szedni :), elvileg csökkenti a tüneteket. További szakvizsgálat, illetve maga a szakvizsgálat június végén lesz, annyi előnnyel, hogy már az uh eredmény meg van. Általában ez fordítva szokott lenni. Az orvosom nagyon korrekt volt, végig magyarázott mindent, mutatta mit néz éppen...stb. Nagyon pozitív benyomást gyakorolt rám :) Felmerült, hogy esetleg a pm. hormonszintem van túlszabályozva, márciusban tsh: 0,5 volt, alsó küszöb: 0,27. De ugye se a t3, se a t4 értékét nem lehet tudni, mivel a labor csak akkor dobja ki ezek eredményét, ha a tsh nincs megfelelő tartományban :S. Már tavaly márciusban, amikor a tsh értékem 10,5-re lement 5 hónap alatt 77,1-ről, a t3 szint 6,59-re (felső küszöb:6,8 pmol/L), a t4 szint 19,27-re (felső küszöb: 20 pmol/L) emelkedett. A pm. alulműködés nagyon lassan alakulhatott ki nálam azt mondták, mivel nem tipikus tünetekkel fordultam orvoshoz. Valószínűleg fokozatosan kompenzálta a működésbeli zavart az agyalapi mirigy. Lehet, hogy a normálisra való visszaállás kavarta meg a keringésem, annak a gyorsasága. Ismételten hosszú várakozás, míg összeállhat a teljes kép, közben egy másfél hetes nyaralással. Köszönöm megtisztelő figyelmét. Tisztelettel: S. Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
03.
Kedves Andrea. A lényeg az, hogy a vizsgálatai folyamatban vannak. A tünetek javulóban, vagyis a "rosszaság" javulóban. Ki fogják vizsgálni, meg fogják gyógyítani ! Annak külön örülök, hogy a kardiológusa szimpatikus, mert a mitralis prolapsus miatt időnként kell az ellenőrzés. Egyébként pedig érezze jól magát a pihenés kapcsán ! Tessék feloldódni és csak kényeztesse magát. Izgulni nem kell, mert nagy baj biztosan nincs.
2014.
04.
29.
Belek kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! 17 éves fiú vagyok és olyan problémám volt, hogy borzalmasan korogtak a beleim , hol szorulásom hol hasmenésem volt , valamint fogytam 10 kg-ot. Be kellett feküdnöm kórházba ahol vettek vért , azt mondták semmilyen eltérés , volt vizelet és széklet vétel egyikben sem volt sem vér sem baktérium sem polip. Voltam hasi Uh-n azt mondták teljesen jó. Kaptam stressz oldót amit egy hónapig kellett szednem és visszahíztam 6 kg-ot. Azt állapították meg , hogy ez IBS . 2 kérdésem volna. 1- Kell-e félnem , hogy vastag vagy végbél daganatom lenne mert nekem tükrözést nem csináltak amivel ezek teljesen kizárhatóak lennének, és kicsit félek ? 2- Futás közben borzalmasan fáj baloldalt a hasam kb ahol a vastagbél van, mint akinek szét akad szakadni a hasfala. Ennek van- köze a dolgokhoz vagy csak simán rosszul veszem a levegőt? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
03.
Kedves Barátom . Tudod a panaszaidnak okát biztos csak tükrözés, vagy vastagbél -CT vizsgálat végzésével lehet tisztázni. Viszont biztos vagyok benne, hogy daganatod nincs! Más gyulladásos bélbetegséged lehet, de daganatod nincs. A panaszok IBS-nek megfelelnek.
2014.
04.
29.
Dia kérdése:

Kedves Doktor úr! Nagyon köszönöm válaszát! Már csak egy kérdés maradt: amikor nem érzek extrát, csak hirtelen közepes erősségű fájdalmat a szívemben, az is a prolapszus miatt lehet? Naponta 2-3 alkalommal fordul elő. Elmúlik utána, csak azt érzem, hogy szaporán kezd verni a szívem és mintha "remegne". Persze lehet, hogy ez inkább az idegeskedés miatt van, ebben sajnos már nem tudok különbséget tenni. De ha ez sem igényel további kivizsgálást, akkor esküszöm, elkezdem a rendszeres tornát :) Köszönöm, Dia
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
03.
Kedves Dia . Vizsgálatok és részletes adatok hiányában csak erre tudok gondolni. Ha részletes kardiológiai kivizsgálás történt, akkor biztos nem lehet mástól ! Vagy nem kardiológiai természetű a panasz.
2014.
04.
29.
kapcsolt kamrai extrák kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy a kapcsolt kamrai extrák mennyire veszélyesek? Holter monitoron volt 5 db pitvari SVES-em+ 2 db kapcsolt kamrai extra (persze, ebből több szokott lenni naponta, de a vizsgálat ideje alatt ennyit sikerült elcsípni). Szív ultrahang jó lett (két billentyűnél van minimális visszafolyás, illetve a pulmonális nyomás volt nagyobb-a rendes vérnyomásom amúgy rendben van, csak a tüdőkapacitásom nem jó, azt kéne fejlesztenem). Viszont ezektől a nagy kamrai kapcsolt bedobbanásoktól halálra vagyok rémülve, főleg,ha egymás után több is jön és az interneten is összevissza lehet olvasni róluk....hol azt olvassa az ember, hogy nagyon veszélyesek, más források szerint meg nem. Ön mit tudna mondani róluk? Mit tudnék velük csinálni? Magnézium pezsgőtabletta vagy edzés jó hatással lehet rájuk? (bár van, hogy pont mozgás közben is jön bedobbanás). Elnézést a hosszú levélért és nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
02.
Kedves Kérdező . A kamrai extrasystolia csak komoly szívbetegség esetén vállhat veszélyessé akkor is csak ha meghaladják az összes ütés 3-4 % -t. Vagyis Önnek nincs mitől félni. Ez inkább kellemetlen sem mint veszélyes. Kérem nyugodjan meg.
2014.
04.
28.
Xarelto kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Édesanyám 80 éves, kétoldali csipőprotézis műtött. A múlt évben térdprotézis műtétre jegyezték elő, az előzetes kivizsgálások alapján azonban a műtétet, szívpanaszai miatt (pitvari fibrillatio és flutter, pangásos szívelégtelenség, aorta szűkülete, angina pectoris) nem javasolták. Kórházi ápolásra szorult és egyéb gyógyszeri mellett (Concor, Coverex) Xarelto szedését írták elő. Folyamatos fájdalmaira közel 4 éve Fortedolt szed. Két kérdésem lenne a fentiekkel összefüggésben: 1./ A Xarelto és a Fortedol "kölcsönhatása" miatt (csak így tudom megfogalmazni) étvágytalanság és súlyvesztés állt elő. Főorvos úr javasolna-e más fájdalomcsillapítót? 2./ Jól tudjuk-e, hogy Édesanyám betegsége tekintetében, a Xarelto nem támogatott gyógyszer. Ha ez így van akkor, át lehet-e állni megfizethető gyógyszerre (Sincumar)? Ha nem, akkor hol és hogyan igényelhetünk egyedi kérelemmel támogatást? Szíves válaszát várva, őszinte tisztelettel: Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
05.
02.
Kedves Kérdező ! A fájdalom csillapítót illetően van más is, de mindegyik okoz étvágytalanságot. Ez kicsit nehéz, de próbálják meg étkezést követően adni a gyógyszert. Lehet egy kis vörösbort adni étvágy javításra, vagy Unicumot. A Xarelto helyett lehet Syncumart adni. Olcsobb, de nem olyan jó. Ezt át kell beszélni a családorvossal és a kardiológusával, mert szigorú feltételek mellett lehet a Xareltot kedvezményesen felírni. Át kell gondolni mivel járnak jobban !
2014.
04.
28.
katica kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Anyukám Clexán injekciót kap, műtét előtt áll. Kérdésem, hogy mennyire szükséges órapontosságal beadni, a fenti készítményt. Eddig sikerült 16-18 óra közötti időszakot tartani, de bármi közbejöhet, lehetséges-e 1-1 óra csúszás, nem okozhat gondot, ha korábban, vagy később adom be az injekciót? Válaszát várom, tisztelettel Jné Kati
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
28.
Kedves kérdező. Lehet csuszás, de egy óránál több ne legyen.
2014.
04.
28.
Dia kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 38 éves vagyok, mitrális prolapszusom van. Kisgyerekkoromban rendszeres ellenőrzésekre kellett járnom szívzörej miatt, amit elvileg kinőttem. Az utóbbi másfél évben kezdődtek a szívtájéki problémáim: először naponta többször szapora szívveréssel (130/perc), és gyakran vannak extraszisztoléim, egyre sűrűbben, illetve időnként belenyilall egy élesebb fájdalom a szívembe, de csak 1-2 másodpercre, majd megszűnik. Ez is előfordul naponta többször. Az extrák hol erősek - hosszabb kihagyás után nagyon erős ütés - , néha csak gyengék, de sajnos azokat is nagyon megérzem és képtelen vagyok megtanulni együtt élni vele, mindig továbbgondolom, félek, hogy valamilyen komolyabb problémám lehet. Tavalyelőtt is voltak néha extrám, akkor csinált egy kardiológus szívultrahangot, ami negatív lett, úgy értem az enyhe prolapsuson kívül nem látott semmi kórosat (említett valami "ínhúrt", de nem fejtette ki, hogy az mit jelent, mondván, hogy nem kell vele foglalkozni). EKG negatív lett, 24 órás holter kimutatott pár extrát, de nem kórosat. Tavaly, amikor besűrűsödött nagyon az extra, UH már nem volt, csak 24 órás holter, szintén negatív, csupán néhány extrával. Hosszabb, illetve megnyugtatóbb magyarázatot, útmutatást azonban soha nem kapok, ezért kérdéseim a következők: - meddig normális az extrák száma - nekem azóta csak egyre több van, illetve gyakran érzem, hogy hirtelen nagyon szapora lesz a szívverésem (130 körüli) - okozhat-e az extra és/vagy a szapora szívverés hirtelen szívhalált (családban még nem volt ilyen, de anyukámnak is rengeteg extrája van, Betalocot szed), - ha még nem volt terheléses EKG-m soha, akkor is az extrák illetve a prolapsus mellett bátran sportolhatok-e (nem versenyszerűen, csak otthoni aerobic (mondjuk a Rubint Rékának gyilkos gyakorlatai vannak, nekem az már-már versenyszerű megerőltetésnek tűnik :) ), bicikli, futás, mert ezeket jelenleg sajnos nem merem csinálni), - lehet-e tenni valamit az extrák csökkentése érdekében. Magne B6-tal próbálkoztam hónapokig, nem éreztem változást. Ha kapnék valami útmutatást, hogy maradjak a fenekemen, nem lesz semmi bajom a szívemmel, vagy igenis menjek el még ilyen-olyan vizsgálatra, akkor talán végre rendet tudnék tenni a fejemben. 20 éves korom óta pánikbeteg vagyok, sok év kihagyás után az elmúlt kb. fél évben újra szedek gyógyszert (Rivotril 0,5 mg), mert már annyira elviselhetetlenül szorongtam az extrák miatt. Sajnos nem tudom, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, tehát az extrák miatt pánikolok, vagy a pánik miatt extrázok. Hálás köszönettel Dia
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
28.
Kedves Dia ! A maga baja nem kardiológiai természetű. A mitralis prolapsus egy kellemetlen fejlődési rendelleneségnek számit. A billentyű egyik vitorlája nagyobb mint a másik és csálén áll, intenzívebben mozog. Ezért láz, szapora szívverés, extrasystole kapcsán kellemetlen érzéseket okoz. A pánik beteg nem kell több ahhoz, hogy emiatt szorongjon, mert a pánikos sajnos szorong ha van rá ok, ha nincs. Szóval nyugodtan sportolhat, mert az extrasystolék nem tekinthetőek kórosnak. Ez a szív "csuklása" . Idegeskedés, szorongás a számát fokozza, egészséges életvitel, rendszeres mozgás pedig csökkenti. Vele kapcsolatosan nincsenek számok és nincsenek félelmek. Ártalmatlan és kellemetlen jelenség. Ha már mindenféleképpen szeretnénk csökkenteni 2x2 drg Panangint próbáljon ki. Segíthet az extrák elviselésében, számának csökkentésében.
2014.
04.
28.
pepe kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! Köszönöm válaszát a Ace gátló/ramipril/ és imidazolin-I1-receptor agonista /rilmenidin/ együtt szedésével kapcsolatban,én is így tudtam hogy nagyon jó kombináció,és a rilmenidin hatóanyagú gyógyszer önmagában is jól tolerálható.Nekem a területi kardiológus csak Ace gátlót írt fel miután közölte hogy a szívem jó,de ezt szednem kell.Én nem mondhatom hogy írjon fel Pld.Tenaxumot is.A háziorvos szintén nem fogja mivel a kardiológus szakorvos nem írta fel.Hol írathatnék fel ilyen gyógyszert?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
28.
Kedves Kérdező ! Feliratni gyógyszert csak úgy lehet, ha valamelyik kezelő orvosa egyetért. Máskülönben nem tudja szedni. Az orvos álásfoglalása a mérvedó.
2014.
04.
28.
---------- kérdése:

Tisztelt Doktor úr és ön szerint milehet ez valami komoly lehet???
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
28.
Kedves Kérdező. Nem tudom, nem hiszem. Ki kell vizsgálni, mert ez nem hit kérdése.
2014.
04.
27.
---------- kérdése:

Tisztelt doktorúr 18 éves vagyok stresszes vagyok 3 éve és azóta a pulzusom 80 -117 ig a vérnyomásom jó kb 70 kg vagyok nem dohányzom kávé kb heti 1 szer mamám cukorbeteg évek óta de én nekem nemvolt soha bajom a szívemmel és ha futok fáj vagy szorít a mellkasom közepe ami a ami 2-3 perc múlva elmúlik ez mitől lehetséges és fáj az mellkasi csont izület illetve a szegycsont mellet is ez mitől lehetséges szívinfartus?? meglátom hogy lüktet a szívem a mellkasomba?? de már egy kis futásnál elkezdi de nem mindennapos ön szerint ilyen korba kaphatok komolyszívbetegséget vagy csak stressz pánik vagy ez mi??
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
27.
Kedves Kérdező. Azt gondolom, hogy ha valakinak ismétlődő panaszai vannak, annak az okát meg kell találni és azután meg kell szüntetni. Vagyis orvosi vizsgálat, kivizsgálás szükséges. 18 éves korban irodalmi ritkaság az infarctus. Ez szerintem biztosan nincs.
2014.
04.
25.
Pjan kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kardiológus ma 2x1 PROPAFENON AL 150mg tablettát írt fel. Eddig 2x1 RYTMONORM 150mg-t szedtem. Nem lesz problémám a váltással?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
26.
Nem lesz probléma, mert a két gyógyszer azonos hatóanyagot tartalmaz. Nyugodtan lehet váltani !
2014.
04.
24.
pepe kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Véleményét szeretném kérni hogy az alábbi típusú szerek Ace gátló/ramipril/ és imidazolin-I1-receptor agonista /rilmenidin/ együtt szedhetőek-e?Jelenleg ace gátlót szedek 10mg-t naponta de a későbbiekben csökkenteni szeretném ace gátlók hosszú távú mellékhatásai /fehérvérsejt szám csökkenés,kálium szint em./ miatt.A vérnyomásom mérsékelten magas a nyugalmi pulzusom általában 60/p.,kardiológiai lelet negatív.Magas vérnyomás valószínű idegi eredetű. A gyógyszerek nem csökkentik esetleg tovább a pulzust?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
26.
Kedves Kérdező ! Az említett gyógyszerek együttese kitűnő vérnyomás csökkentő kombináció. Egészséges emberben semilyen gyógyszeres mellékhatás nem várható. Ezeket a gyógyszereket a vérnyomás csökkentésére folyamatosan, élethossziglan lehet és kell is szedni. A magas vérnyomás nem idegi baj, egy szabályozási hiba, melyet ha nem kezelünk, vagy össze-vissza szedjük az csokkentésre adott szereket a magas vérnyomás súlyos szövödményeket tud okozni. Nyugodtan szedheti ezt a két gyógyszert, mert velük egészséges maradhat !
2014.
04.
24.
Katalin kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Kilenc évvel ezelőtt hátsó fali színvinfarktust diagnosztizáltak. Azóta rendszeresen kontrollra járok és gyógyszeresen kezelnek. Két hete mellkasi fájdalommal és magas vérnyomással (195/90) kerültem kórházba, ahol urgens coronarografiát végeztek, mely ép anatómiai viszonyokat mutatott. Az epikrízisben leirtak szerint, sem a mostani, sem a korábbi infarktus jelét nem észlelték. Ezért felmerült a prinzmetal angina lehetősége. Calcium csatorna blokkolóként Dilzemet (3x1x90 gr), Aspirin protect-et, s Pantoprazol Sandozt (1x1x40) szedettek E gyógyszereket korábban nem szedtem. Szedésük után 10 nappal az egész testemet elborító kitüremkedő göbös kiütések jelentek meg. Erre a házirvostól Calcium injekciót és Suprastin tablettát kaptam, s az új gyógyszerek elhagyását javasolta. A kiütések ennek ellenére nem csökkentek, sőt kiterjedtebbek lettek, s a nyakon, ajkamon duzzadás jelent meg. Kérem szíveskedjék tanácsot adni, mivel a kezelő kórház orvosai is tanácstalanok. Köszönettel: Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
26.
Kedves Kérdező ! Ilyenkor bőrgyógyásztól, allergológustól várható segitség. Én oda fordulnék .
2014.
04.
23.
Kata kérdése:

Szeretném tudni mit jelent: septum basalis 1/3-a kissé hypokinetikus és Mitrális beáramlási görbe alapján: enyhe relax zavar Köszönöm Üdv: Kata
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
26.
A két kamrát elkülönítő fal említet szakaszán az összehúzódása nem teljesértékü. Kicsit nőtt a szív falának feszültsége. Ezt jelenti szó szerint ! Mást nem tudok mondani, mert a többi ehhez tartozó adatot, támpontokat nem adott !
2014.
04.
22.
gyusz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr Rengeteg fórumot végig olvastam és az én tünetemről nem találtam semmit.Kb fél éve volt egy éjszakai gyomor fájdalmom ami inkáb szúró volt és nagyon erős.Este kapros túrós lepény fokhagymás lével meg kicsit sokat is ittam bort.Ez után nagyon fájt a gyomorszájam két hónap után kaptam időpontot gasztro ra ahol megvizsgáltak és a vérképben csak a gpt volt 71egyéb lelet eltérés nélkül széklet vér negativ INR 0.91 ezt nem tudom mit jelent gyomor tűkrözés : egyértelműen eltérés nem látható GERD lehetősége felmerűl PPI megkísérelhető hasi UH vizsgálat epehólyag kifli alakban megtört a májra ami tappintásra 1 h.u-jal nagyobb az a UHvizsgálaton normál méretű echoszerkezetű góckép nem látható rá egy hónapra még egy vérvizsgálat ami a gpt26 lett de a vérsűlyedés ami 4 volt most 12 lett ami 1-10-es skálán magas és koleszterin5.9.Gyógyszer Ezomeprazol Nolpaza ulkogant.Midez után van némi változás már ritkán fáj és nem is nagyon de fáj ,mindez egy öklömnyi helyen gyomorszáj körűl van hogy kicsit jobban van hogy sehogy de mikor fáj olyan érzés mindha izomlázam lenne azon a helyen és van hogy rá tudnám tenni az újam arra a pontra ahol fáj.Ételt nem tudok beazonosítani mert a hagyma és fokhagyma egyaránt megvan az étlapon meg minden ami jolesik de konkrétan nem tudom mihez kötni. Tudna adni valamilyen tanácsot mit csináljak.Mert ez kicsit megpecsételi a közérzetem is. Elnézést a zavarásért maradok nagy tisztelettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
26.
Kedves Kérdező ! Én a panaszait leginkább GERD-nek gondolnám ! Ehhez nem tul okos, hogy mindenféle gyomrot izgató ételt, fűszert fogyaszt ! Ezeket ki kellene hagyni, legalább egy pár hónap erejéig. A kifli alaku epehólyag megtöretés inkább emésztési zavart, kőképződést okozhat. Fájdalom csak epekővesség esetén várható. Ha panaszok nem javulnak a diétára újabb konzultálást javasolok a gastrosoknál !
2014.
04.
22.
Sz-né kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja rosszullét során 165/110 Hgmm értéket mértek és Tensiomint kaptam. 24 órás vérnyomás érték átlaga 140/95 de voltak nagyon kiugró értékek (210/170). Ezután Tricatét írtak fel, amitől nagyon erős szívdobogásom volt, (WPW-sy is van) és önhatalmúan elhagytam a Tricatét, mivel megijedtem. Azóta minden nap Tensiomint veszek be, amikor 140 körüli lesz, általában délelőtt 10 körül, ez kordában tarja délután 5-6-óráig, utána újból 145/100/95 . Ilyenkor igen fáj a fejem, nyomás a tarkómban. Tehát reggel fél, délután fél Tensiomin. Egy hete orvosom góckutatás céljából nőgyógyászatra küldött és kiderült, hogy petefészek cisztám van és melleimben is sok ciszta. Eredményeket még nem tudok, de szerinte nincs köze a vérnyomásomhoz. A menses eddig pontos volt, de 49 éves vagyok, tehát várható a menopauza. Sajnos jelenleg 15 kg. túlsúlyom van, ülőmunkám sok stressz, magas koleszterin (11!!) Kérdésem okozhatja-e a változó kor, valamint az életmódváltással rendeződhet-e a vérnyomás? Igaz az, hogy ha elkezdtem szedni vérnyomáscsökkentőt soha többet nem lehet abbahagyni? Meddig szedhetem a Tensiomint? Tisztelettel: Sz-né
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
26.
Kedves Kérdező ! Sürgősen kardiológushoz kell fordulni. A vérnyomás beállitása mellett el kell dönteni nincs-e szükség a WPW kezelésére. A panaszai nem lehetnek Tritace következményei, hiszen a gyógyszer ugyan abba a csoportba tartozik, mint a Tensiomin !
2014.
04.
21.
Alacsony pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Cipralexet szedek egy hete Generizált szorongásra, viszont pulzusom elég alacsony, volt 59 is, Februárban voltam kardiológusnál, mert akkor magas volt a pulzusom, utána magától helyrejöttem 80-as pulzusom volt, viszont most 65-től feljebb nem megy, van okom aggódni? vagy ez természetes ilyen gyógyszernél? valamint sokszor érzek égető mellkasi fájdalmat rövid ideig
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
26.
Kedves Kérdező ! Ha kardiológus látta nincs mitől aggodni. Egészségesen kell élni, rendszeresen kell mozogni és nem lesz baj.
2014.
04.
21.
Emese kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tisztelt Doktor Nő! Panaszaim kb 2 hónapja kezdődtek.Égő érzés a torkomban savas böfögés gyomortáji szurkálás. Házi orvosom ulprixot irt 2×1 20mg. savas böfögés elmult gyomortáji szurkálás is. A torkok égés pár napra elmulik és megint ég elmulik ég.Ma megint szurkál a gyomrom .Igaz tegnap stresszeltem magam.Mennyi idő utan szünteti meg a gyógyszer?Vagy le kell cserélni másikra? Amióta szedem az ulprixot krémes àlagu a székletem.Stressztől is van sok gyomorsav? Válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
26.
Kedves Kérdező. Gastroenterológiai szakambulancíàra kellene bejelentkezni. További vizsgálatok és attól függő gyógyszeres beállitás szükséges.
2014.
04.
20.
Szívritmus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pár éve megállapítottak nálam mitralis prolapsust,de azon kívül,hogy néha extrázok,más gondot ugye nem okoz.A napokban volt egy kellemetlen dolog.Épp lefeküdtem tévézni,és kettő másodpercre-hogy is fogalmazzam-berezonált a szívem.Olyan volt,mintha korgott volna egy nagyot a gyomrom,de persze nem az volt.Azon kívül,hogy egy kis meleg elöntött nem történt semmi,nem pánikoltam be,nem ijedtem meg szerencsére.Kicsit értetlenül állok előtte,hiszen mindent megteszek a szívem egészségéért.Sok vitamint szedek,mozgok sokat,nincs kávé,cigi.A napi egy pohár kóla az amiről egyelőre nem tudok lemondani.Ennyi az összes egészségtelen dolgom.Pár éve kivizsgáltak,mindent rendben találtak a szívemmel.Aggódjak ez miatt?Mi lehetett?Több kisebb extra egymás után?Köszönöm előre is a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
25.
Kedves Kérdező ! Éljen továbbra is egészségesen. A mitralis prolapsus nem okozhat gondot. Ilyen érzései lehetnek még bármikor, de ezek nem járnak a kellemetlenségen kivül egyéb bajjal. Ilyen véletlen jelenségek teljesen egészségesekben is előfordulhatnak !
2014.
04.
20.
Monori Erzsébet kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Köszönöm megnyugtató válaszát. Sokat izgultam a stentek miatt. Ugyanis engem operálni nem lehet, születési adottságom miatt, vékonyak a koszorúereim. Kellemes húsvéti ünnepeket kivánok Önnek. Üdvözlettel: Erzsébet
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
25.
Örülök ha segítettem és utolag is köszönöm a jó kívánságot !
2014.
04.
20.
Ivy1973 kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Először is nagyon boldog húsvéti ünnepeket kívánok Önnek. Azért zavarom megint, mert előjött megint ez a pillanatos ájulás szerű érzés amitől mindig megijedek. Az extrákat már kezdem megszokni :-) Mindig mensikor jönnek, hála isten most sokkal kevesebb van, megúszom 10-20 db-al. Mensi után békén hagynak, és örülök annak a szabad egy hónapnak :-). De ez a pillanatos szédülés ami után érzem, hogy visszatolul a végtagjaimba vér...ettől most is nagyon megijedek. Minden vizsgálaton voltam már ( Holter, Ergometria, SzívUH, ) tetszik tudni, Ön is azt mondja, hogy ez nem ritmuszavar..de akkor mi lehet ? A neten olvasva, ilyen tünetet írnak ritmuszavarhoz és én nagyon félek tőle, hogy egyszer valahol elájulok és nem lesz ott senki. Van még egy kérdésem amiben kikérném a véleményét. Láttam a patikában, hogy már lehet recept nélkül Aspirin Protectet venni. Nagyon meglepődtem. Ezt akár az ember saját döntésére szedheti ? Olvastam egyszer valahol, hogy 40 éve felett ajánlatos szedni. Önnek mi a véleménye erről ? Köszönöm, ha megtisztel segítő válaszával. Üdvözlettel: Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
25.
Kedves Évi ! Nincs semmi olyan baja, amitől elájulhatna. Azt a vizsgálatok kimutatták volna ! Ilyen érzés bármikor lehet, nem kell hozzá ritmuszavar ! Maga nem beteg ! Ne ijesztgesse saját magát csacsiságokkal. Köszönöm a húsvéti jó kîvánságokat, igazán aranyos ez Öntől. Puszilom érte ! Az Aspirin a mai tudãsunk szerint csak komolyan veszélyeztetett embereknek tanácsos szedni. Egészségesekben megelőzésre nem alkalmas, sőt káros ! Nem szabad szednie ! Csak ha fokozott szív és érendszeri betegség kockázati tényezöi igazolodnának !
2014.
04.
17.
Monori Erzsébet kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Szeretném megkérdezni hány db stentet bir el egy sziv, ha szükség van rá? Nekem 6 db van, lehet ez idővel még több is? Üdvözlettel: Erzsébet
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Kedves Erzsébet ! A szív annyi stentet bír el amennyit beletesznek ! Nincs határ ! Azt pedig, hogy kell-e még vagy sem csak az idő dönti el. Az én anyukám 4- nél megállt, de lehet, hogy nála is több lesz . És akkor mi lesz, ha több a stentje ? Ha jól érzi magát, teljes életet tud élni mit számit az, hogy hány stentje van ?
2014.
04.
17.
baba kérdése:

tisztelt dr. ur kérem segicsen mitcsináljak van egy 4 honapos babám aki jukas szivvel behorpat melkassal nem teljesen kifejlödö kézzel és nagyon nagy szivzörejel szűletet ráadásul 4 és fél kl gramm 58 cm szerintem ez se a normál miskolcra járok vele de otnemtul jo a felvilágositás egy szoval nemnagyonn vesznek figyelembe kérem segicsen mondja nagybaja lesz a késöbiek fojamán elöreisköszönöm a válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Kedves Kérdező. Érdemes lenne inkább a debreceni Kardiológiai Klinikához fordulnia és ott véleményt kérnie. Emailban tud a klinika honlapján segítséget kéni ! Irja le a félelmeit, gondjait és elkeseredését. Kérjen segítséget. Fognak segíteni, tanácsot adni !
2014.
04.
17.
pánik vagy szívbetegség? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 24 éves lány vagyok, másfél éve kezelnek pánikbetegséggel, antidepresszánst, illetve nyugtatót szedek. Az elején voltam kardiológiai vizsgálaton,mindent rendben találtak, a vérnyomásom is alacsony. Azonban mostanában ismét érzek szívszúrást, szívbedobbanást, és olyan érzést,mintha a szívem meg akarna állni. Ez Ön szerint kizárólag a pánikbetegségem miatt van, vagy másfél év után érdemes ismét kardiológiai vizsgálatra mennem? Nem tudom kiverni a fejemből a gondolatot, hogy baj van a szívemmel, csak nem vették észre. A családomban nem volt szívbeteg. Előre is köszönöm szépen a segítségét! Angéla
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Kedves Angi ! 24 éves korban, egy elvégzett kardiológiai kivizsgálás után másfél évvel, atypusos szívpanaszok esetén kizárt dolog aszívbetegség. Csak kóros szorongás és pánik állhat a panaszok hátterében !
2014.
04.
16.
Extra. kérdése:

Drága Doktor Úr! Már visszaeső kérdező vagyok,de egy extrás egyént nem egyszerű megnyugtatni :).Pár hónapja sajnos megint megtalált a pánikbetegségem,de ezen lassan túl vagyok,nem ez a lényeg.Ugye aktív sportoló(táncos) vagyok,de ez idő alatt kimaradt a mozgás,mert a közlekedés sem ment.Most visszatérés címszó alatt elkezdtem tornázni,de sajnos az erőlködéses mozdulatoknál egy-két extra megtalál.Az aerob jellegű mozgásnál nem.Ez kicsit aggaszt,hogy konkrétan terhelésre jön.Na,persze mikor naponta több száz volt magától,az se volt jó,csak most tudom mihez kötni,és kicsit nyugtalanít,mert nagyon szeretnék visszatérni az ez előtti szintemre,de ez visszafog.Én remélem,hogy a sok szünet után érzi a mozgást soknak,és majd elmúlik...Ön szerint?Azt azért megjegyezném,hogy pár hónappal ezelőtt nagy megterhelésnek volt kitéve(rengeteg próba,fellépés,stressz)és nem volt gond,remélem most is csak a kezdeti nehézség nem tetszik neki..:)),köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Kedves Kérdező ! Semmit nem lehet tûrelmetlenül kezdeni ! A terheléshez fokozatosan, lassabban kell visszszokni. Az adagot lassan, hetenkénti emeléssel, pár hét alatt kell visszaadni. Ellenkező esetben az történik ami magával is, vagyis a szervezete jelez. Nem megijedni kell, hanem egy kicsit lassítani !
2014.
04.
15.
Lili kérdése:

Tisztelt Doktor úr, nem dohányzó, 36 éves nő vagyok, nemrégiben egy stresszhelyzet kapcsán kiugróan magas vérnyomást állapítottak meg nálam (240/115), amit először ennek a helyzetnek tulajdonítottak, de később kiderült, hogy vélhetően már hosszabb ideje fennállt, csak kezeletlen volt. Kb 2 hónapja gyógyszert szedek, 2*5/5mg Egiramlont. A vérnyomásom jelenleg átlagosan 125/90 72-es pulzussal. Ritkán, ha nem teljesen nyugalmi állapotban mérem, hanem közvetlenül valamilyen egyszerű otthoni tevékenység (pl mosogatás) végzése után, akkor gyakran felszökik 140-150/100-ra 80-as pulzussal. Utána ha várok 5-6 percet már újra visszaáll a fentebb említett alacsonyabb értékekre. Kérdésem, hogy ez normális-e, hogy nem erős fizikai megterheltség mellett ennyire megemelkedik a vérnyomásom? Mindenütt azt olvasom, hogy a vérnyomást nyugalmi helyzetben kell mérni, illetve, hogy mennyire káros az erekre a 140/90 feletti vérnyomás. Ezek szerint z emelkedett vérnyomás nem nyugalmi helyzetben, hanem bármely tevékenység során nem káros vagy hogy kell ezt értelmezni? További kérdésem, hogy jelentős fogyás és életmódváltás mellett Ön szerint lehetséges az, hogy a gyógyszeres kezelést valaha is abbahagyhatom? Jelenleg a testalkatom átlagosnk mondható, 165 cm és 66 kg vagyok. 76 kg voltam, amikor 5 hónappal ezelőtt életmódváltásba fogtam, e közben a váltás közben - kb 2 hónapja - jött a stresszhelyzet, amikor a magas vérnyomást diagnosztizálták, addigra már ogytam 5 kg-ot. Még további 10 kg-tól szeretnék megszabadulni az elkövetkezendő hónapokban, amitől azt remélem, hogy a vérnyomásom csökkenésére is hatással lesz. További kérdésem, hogy ha továbbra is gyógyszeres kezelésre szorulok és 1-2 éven belül babát szeretnék, akkor mire kell odafigyelnem előtte? Az Egiramlon terhesség alatt nem szedhető a betegtájékoztató alapján. Hálás köszönettel: Lili
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Kedves Lili ! Én azt javasolom jelentkezzen be egyalaposabb kardiológiai kivizsgálára. Mondja el, hogy babát szeretne, de ehhez szeretné tudni milyen kockázat van és ha lehet olyan gyógyszerekre állítsák be ami mellett lehet kisbabája. Ezt igy lehetne megoldani jól .
2014.
04.
15.
Coronaria kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Gyakori extrák és anginás panaszok miatt miatt évente járok kardiológushoz. A tavalyi és a mostani holteren kb ugyanannyi VES, SVES látszik (150-200), néhány couplet és egy bigeminia. A pulzusom gyakran bradycard. A különbség az ST értékekben van, ami tavaly: max ST depression: -1,26 mm, max ST elevation: 1,74 mm. Most max ST depression: -4,1 mm, max ST elevation 3,9 mm. Tavaly májusban készült az alábbi CT lelet: ”Jobb domináns, szabályos lefutású coronaria rendszer. A jobb és a bal coronaria teljes hosszában értékelhetően ábrázolódott. A bal főtörzs ép, átmérője 3,8 mm. A LAD kp. szakaszán apró meszes plakk ábrázolódik, mely a lument érdemben nem befolyásolja. A CX-OM ágrendszerben, valamint a domináns jobb coronaria lefutása mentén érdemi atheroszklerotikus folyamat nem igazolható.” Kérdéseim, hogy mit jelenthet ez a nagy ST eltérés, valamint egy év alatt romolhatott-e a koszorúereim állapota, úgy, hogy panaszokat is okoz. A kardiológusomhoz csak egy hónap múlva van időpontom. A koleszterinem egy kissé emelkedett (5,5), a vérnyomásom minimális gyógyszerrel 130/70/56. 55 éves férfi vagyok. Köszönöm megtisztelő válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Kedves Kérdező. Az Ön coron- CT eredménye negativ. A Holteren az extrák száma nem nagy, igy nem làtom bizonyítottnak, hogy bármit is kellene tenni az ST eltérésekkel. Mindenesetre egy ergometriás myoc. scintigráphia elvégzése előrébb vihetne, no meg egy echocardiographias vizsgálat. Ezeket biztos el fogja végeztetni a kardiológusa. Addig csak az eddigi gyógyszereit folytassa,
2014.
04.
15.
Emelkedett töltőnyomás kérdése:

Tisztelt Dr-Úr! Már tényleg végső elkeseredésemben írok Önnek.Felkerestem Az Ön által javasolt Karlóczai DR-Urat. Aki a következőket állapította meg enyhe septum hipertrófia septum vastagság 13 mm,hátsófal 11 mm.Dd:49mm,Ds 30mm,E:151m/s A:68m/s Dt: 89.Ivrs 116mm EF :68% E' 8,7 E/E'18,7 Számított jobb kamrai systolés nyomás 42+10=52 BP:51mm,JP51mm.Ivc:15mm.Pulmonális regurgáció max 31,átlag 15 Hgmm .Pulmonális stenózis közepes.Karlóczai Tanár úr szerint a műtét nem biztos,hogy megoldás lenne az esetemben és azt javasolta,hogy kezdjek el kicsit biciklizni.A papírra ráírta,bár ezt nem mondta nekem,hogy a panaszaim nem biztos,hogy összefüggésben vannak a leleten leírtakkal.Igen ám,de már enyhe terhelés hatására is annyira érzem a szívemet(nem extrázik,csak olyan erősen ver,hogy érzem a tarkómon) és szorít a mellkasom,hogy félek még sétálni is nemhogy biciklizni.Ráadásul 20 fokban is,ha valamit elkezdek csinálni kiver a víz és remegek a gyengeségtől.Valaki azt javasolta kérjek Debrecenben segítséget,ott még nagyon reménytelen esetben is segítettek embereken.Egyébként,a pitvarok mérete,és a pulmonális nyomás is igaz mm-ekkel,de csökkent az előző leletemhez képest,csak a E értéke növekedett,illettve vannak olyan értékek amit pl a GOKI-ban soha nem is néztek.Illetve a tüneteim egyre erősebbek,most már néha nyugalomban is van mellkasi égő-nyomó érzésem,illetve egyre inkább köhögök.(Száraz köhögés amire Karlóczai Tanár Úr azt mondta,lehet hörghurut,de pont egyidőben kezdődött a többi tünetemmel).Kérem Dr Urat segítsen valamit,mert még a haldoklónak is joga van a szenvedésein enyhíteni.Nekem még a Tritace-t is úgy írták föl,hogy megkérdeztem,hogy régen szedtem,nem kellene-e újra elkezdenem.Igaz,hogy Ön a legjobb szakembert ajánlotta amit szeretnék is nagyon szépen megköszönni!De sajnos egyre jobban szenvedek és nem hiszem el,hogy ne lehetne ezen csak egy kicsit is segíteni.Nagyon szépen kérem segítsen már Ön az egyetlen reményem,hogy valamit ki tud találni! Köszönettel Pintér Györgyné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Azt hiszem a panaszokkal és a tüneteivel próbálkozzon még a SOTE Ér és szívgyógyászati Klinikáján. Ott vannak még lehetőségek vizsgálatra beavatkozásra. Jobb ötletem nincs. Ugyanis alapos, mindenre kiterjedő kardiológiai kivizsgálás nélkül azt sem tudjuk, hogy milyen eredetű a panasza.
2014.
04.
14.
Anyukám kérdése:

tisztelt Dr. úr Anyukám 5 éve mélyvénás trombózison esett át. Eléggé súlyos volt vádlitól hasközépig volt a trombózis. Jelenleg 60 éves jól van. Azt szeretném kérdezni, hogy hegyekbe lehet-e kirándulnia pl. Dobogókő nem okoz-e problémát a hirtelen magaságváltozás? Válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező ! Nem okozhat problémát semilyen kirándulás egy 60éves embernél. Csak az okozhat bajt, ha vérhigitó kezelést kihagyják, vagy túlságosan ingadozik az alvadékonyság beállitása. Erre kell figyelni, a többi nem érdekes !
2014.
04.
11.
Hipochonder kérdése:

Tisztelt doktor úr! Érdekelne a véleménye,hogy hipochonder vagyok-e? tüneteim: 1.) 5 éve tartó hasmenés vagy nagyon lágy széklet 2.) néha véres széklet 3.) napi 5-7 széklet ürítés (Ha szedem az enterobene tablettát 2 napig jó,ha tovább szedem heves görcsök jelentkeznek! és nem a hasamba! hanem a gyomor és a mellkas tájéka!. 4.) puffadás 5.) hullik a hajam 6.) fáradékonyság( Ha otthon vagyok és meglátom az ágyam muszáj aludnom) 7.) többször, de keveset eszem 8.)van úgy, hogy napi 2-3 litert megiszom van amikor csak a reggeli kávét 9.) 6-8 hónapja tartó fejfájás (Hol erősebb,hol gyengébb. 3 hónapja minden nap tompán fáj de néha felerősödik.) 10.) többször híztam-fogytam nem kevés kilókat + mellé még erősen horkolok,néha az orrom is vérzik Ami biztos betegség és orvosi papírom is van róla: 1.) Lyuk van a szívemen (Morbus Roger???) 2.) megnagyobbodott májam van. Tisztelettel: Szné N.Timi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Timi ! Őszíntén megmondom önnek, hogy a felsorolt panaszok alapján nem lehet eldönteni mi a baja és azt sem, hogy hypochonder vagy sem. Kérem forduljon gastroenterológushoz és vizsgáltassa ki magát. Az eredmények alapján lehet a kérdésére válaszolni. A M. Roger egy pici zárodási defektus a septum laza kötöszövetes részében, amely erős zörejt és kis zavart okoz. Vagyis ellenőrzésen kivül egyéb teendőket nem igényel. Ez nem magyarázza az említett panaszokat.
2014.
04.
11.
ricsi kérdése:

Tisztelt doktornő ön szerint ez infartus vagy valami szivbetegség 18 éves vagyok kb 65 kg nem dohányzok kávét ritkán iszok a vérnyomásom általába 117/65 pulzus 90 -116 ig mellkasom nem fáj csak a szegycsontnál érzek olyat mintha bevolna gyulladva igazából nemfáj annyira kb 10/1 fájás olyan érzés mintha bevolna gyulladva illetve ha biciklizek és fúj a szél akkor 2 perc alatt kifáradok de ha nemfúj a szél akkor nemfáradok el akkor birom akár estig is meg most a hátamba zsibbadást érzek de nem olyan erős kb 10/0,5 hogy ez infartus vagy valami más betegség
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező ! Butaságot kérdez, én pedig szakmaitlan lennék ha erre válaszolnék. Kérem forduljon a családorvoshoz, ha ezek a panaszok rendszeresen jelentkeznek. Vizsgálatokat kell végezni, melyek irányát az első orvosi vizsgálat fogja megszabni. Kérem forduljon a családorvoshoz és higgye el meg fogják találni a panasz okát, ami biztos, hogy nem infarctus lesz.
2014.
04.
11.
szúrás bal bordaívnél kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A következő problémával fordulnék Önhöz: hétfő este óta hányingerem van és sokat kellett böfögnöm (most már nem annyit, mint kedden például), viszont ilyenkor a bal bordaív alatt vagy kicsit oldalt szúr egy ponton. Levegő szokott beszorulni, de azt levegővételkor szoktam érezni, hogy szúr, nem így. Most levegővételkor nem szúr, csak böfögésnél. Próbáltam tornázni, de attól sem lett jobb. Ettől függetlenül ez beszorult levegő/gáz lehet? Mennyi idő alatt kell elmúlnia? Mit lehet tenni? Nagyon szépen köszönöm előre is a választ és további szép napot kívánok!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező! Gastroenterológiai szakrendeléshez kellene fordulnia, mert gyomor-bél, vese, vagy epeut betegség lehet a panaszai hátterében. Ezt kellene tennie.
2014.
04.
10.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! Szeretném véleményét kérni az alábbiakban: Férjem tegnapelőtt hajnalban felkelt, s érezte, hogy stédül. Megmértük a vérnyomását, 170/69 pulzus 57 volt. A vérnyomásmérő ikonján ,,lassu pulzus, szabálytalan szivverés volt észlelhető. Reggel elment a háziorvoshoz, aki vérnyomáscsökkentő tablettát irt neki, napi 1 tbl.Tritace-t, s közölte, hogy 1 héten keresztül mérje napi 3 alkalommal a vérnyomását. Eléggé ingadozik, 180-150/60-68, pulzus 56-62 közötti értékeket mutat, s gyakori a már észlelt ikon is. Aggódom az állapota miatt. Valószinü, hogy a hét eltelte után továbbküldi a háziorvos a szakorvoshoz a férjemet, de Öntől szeretném hallani, van-e okom addig is aggódni, nem történhet-e komolyabb baj? Megemliteném, hogy 79 éves, állandóan 10 körüli a cukor érték, tulsulyos, sajnos emiatt is keveset mozog, s a lába is fáj. Mégegyszer kérem szépen szives válaszát, T isztelettel: Marika. További szép napot kivánok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező ! Addig amig egy komplett szakorvosi kivizsgálás és a panaszok okának tisztázása meg nem történik lehet aggodni, de nem szükséges ! Inkább lépni kell és mielőbb szakorvost / belgyógyász/ kellene keríteni, vizsgálatokat / mrtg, nyaki gerinc felvétel, ekg, labor, szemészet, neurológia, fül-orr-gégészet, rheumatológia/ pedig el kell végeztetni.
2014.
04.
09.
szívpanasz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Körülbelül 3 hete rosszul lettem, erős folytogató érzést éreztem a mellkasomban, erős halálfélelem fogott el, ilyen roham szeru állapothoz tudnám hasonlitani. Mire beértünk a korházban szinte teljesen elmult, az ott elvégzett ekg és labor eredmények teljesen kifogástalanok voltak az orvos szerint. Az ott elmondottak alapján stressz okozta pánik-rohamot állapitottak meg. A helyzet azonban az hogy elalvás előtt- nyugalmi állapotban ujra és ujra olyan érzés fog el hogy megint ilyen rohamom lesz, továbbá közvetlen elalvás előtt arra
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező ! Igen, a panasz lehet pánik következménye, de okozhatja szívbetegség, nyelőcső görcs, tüdő betegség, mozgásszervi eltérés is. Ezért ezeket ki kell zárni és csak utána lehet azt mondani, hogy pánikos ! Én a kardiológiai ambulancián kezdeném, aztán elmennék gastroenterológiára, tüdőgondozóba, rheumára addig, mig az említett okokat ki nem zárják. Csak utána gondolnám pániknak.
2014.
04.
09.
syncumar mellékhatása kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesapám 2012. évben stroke-t kapott, azóta syncumar gyógyszert szed, rendszeresen jár vérvételre. Ma is elment egy ellenőrzésre, nagyon nehezen tudtak neki vért venni, és közölték vele, hogy a syncumar mellékhatása között szerepel, hogy egy idő után "elfogy a vére", keressen fel egy kardiológust. Kértünk is időpontot, de több, mint egy hónap múlvára sikerült kapni. Most nagyon megijedtünk, hogy valami komoly baja lehet, mennyire sürgős, hogy minél előbb lássa orvos? Szerencsére nincsen panasza, csak annyi talán, hogy az utóbbi időben sokat görcsöl a lába, éjjel többször fel kel rá. Nagyon várom a válaszát, amit előre is nagyon szépen köszönök. Aggódó gyerek
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező ! Nem tudom mit érthetett félre, de nincs baj. Általában reggel a vérvétel előtt egy 4-5 dl ásványvizet célszerű elfogyasztani, mert ébredés után egy ideig / reggeliig / folyadék hiányosak vagyunk. A véna összeesik és nehéz megszurni. Ilyenkor az INR érték is bizonytalanabb, mert a sűrűbb vérből, nehezebben vett vérminta, főleg többszörös szúrás után hamisan kóros értékeket mutathat. Vagyis tessék folyadékot fogyasztani a vérvétel előtt és az eredménnyel keresse meg a kezelőorvost. Nem kell ehhez kardiológus ! A családorvossal bőven meg lehet beszélni a teendőket !
2014.
04.
08.
edzés kérdése:

Tisztelt Dr.Úr Mit most írok eredményeket már tetszett rá válaszolni csak gondoltam leírom még egyszer hátha jobb így Összes QRS:94830 Felvétel id.tart.:24óra Feldolgozott adatok:24óra Statisztikai értékek: Min.frekvencia:44 idő 03:23:06 Max.frekvencia:118 idő 20:50:57 Átlag frekvencia:70 Szupraventrikuláris rendellenesség: Ventrikuláris rendellenesség: PFib (idő%)/csúcs átlagérték: (0%) / 0 BPM Egyedüliek: 455 Egyedüliek: 3 Párok: 0 Párok: 1 Futások: 0 Futások: 0 RR variancia: >%RR50: 14% rms-SD: 41ms Magid SD: 63ms Kleiger SD: 172ms ST szórás: ll/idő: V/Idő: Max depresszió(uV) / -87 / 22:35:15 Max.eleváció (uV) 100 / 20:55:15 87 / 14:35:15 Szünetek: Max. RR: 1,48 mp idő 05:35:44 #RR > 2,0 mp: 0 Vélemény:Helyenként zajos regisztrátum.Manuálisan végigtekintve a mellékelt szakaszon,ill.statisztikában szereplőkön kívül egyéb kóros eltérés nem látható.Az összegzés extrasystole- és frekvenciastatisztikája nem műtermék. A kérdésem az lenne ezek közel két éves eredmények, azóta versenyszerűen sportolok erőemelés t végzek, ma edzés után megmértem csak ugy heccből a vérnyomásom a bal karomon 133/80 pull 80 a jobb karomon nem tudtam megmérni a mérő mert azt mutatta össze vissza ver a szív utána harmadik próbálkozásra sikerült de 150/90 lett,utánna 160/144 digitális vérnyomásmérő, amikor a balon mértem egy melléütés sem volt, lehet valami probléma illetve ha ritmuszavar lenne akkor mindkét kezen kellene mutatkozni nem? Rendszeresen szedek napi másfél szem bisoblockot és 3x0.5 frontint meg magneb6ot,milgammát. meg ha kézzel tapintom a pullzust soha nem érzek zavart, emelés közbe sose fáj a mellkasom nincs légszomj. lehet érzékeny a mérő? bocsánaz a sok kérdésért csak kicsit megijedtem
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező ! Az extrasystole nem gyakori a lelete szerint. A vérnyomást illetően azt tudom mondani a karok között csak azonos időben mért vérnyomás esetén lehetne válaszolni arra, hogy kóros-e a külömbség. Mivel ez szinte lehetetlen az tartjuk kórosnak ha mindig azonos karon és mindig azonos mértékü nyugalmi vérnyomás külömbség észlelhető és a differencia pedig meghaladja a 20 hgmm-t. Akkor enyhe érszükületre, érleszorításra kell gondolni és érgyógyászt / angiológust/ kell felkeresni. Folytassa a sportot és csak akkor ellenőrizze magát ha baja van. Fél évente mutassa meg magát kardiológusnak, amig intenzíven sportol. Utána már nem kell, ha abbahagyta. Gyógyszereit is folytassa és lájuk mi lesz. Szorongani nem kell, mert nincs rá oka !
2014.
04.
08.
Márti kérdése:

Kedves dr úr!A kérdésem az volna,hogy mitralis prolapsusom van napi 1x szedek 2,5mg con cort,az elmult hetekben nagyon köhögtem és 1napig lázas voltam.El mentem orvoshoz de semmi antibiotikumot nem kaptam!Att mondta infulenza!A kérdésem az volna milyen esetekben kell az antibiotikumos kezelés!Járok fogászatra is gyökérkezelik a fogam itt sem kaptam antibiotikumot!Ma voltam vérvételen szinte minden eredmény jó de a monosyta kicsit emelkedettebb,2,00-8,00%ig irja,hogy normális nekem10,20%,a házi orvosom szerint nem kell ezzel foglalkoznom!Interneten olvastam,hogy szivbelhártya gyulladás is okozhat emelkedettebb szintet!Ez igaz volna?Javasol további vizsgálatot esetleg?Kérem irjon 35 éves 6gyermekes anyuka vagyok!Egyébként jól érzem magam lázam nincs,időjárás válltozást néha megérzem szaporább pulzus,stb...Kérem válaszoljon!Nagyon köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
11.
Kedves Anyuka ! Ma már a protokol azt mondja, ha a billentyű insuff. Osztályozása meghaladja a II fokozatot / III -IV / csak akkor adunk antibiotikumot lázas betegség kis mütéti beavatkozás, foghúzás esetén ! Egyébként nem. A szívbelhártya gyulladás elhúzódó septikus állapotot eredményez, vérszegénységgel, gyengeséggel, lázas állapottal, fulladással. Kizártdolog, hog Önnél ilyen állapot fennállna. De ha tévedek akkor kérem forduljon a családorvoshoz kivizsgálás végett.
2014.
04.
08.
Futás magas pulzussal, tünetek kérdése:

Tisztelt Doktor úr, Kb egy éve rendszeresen járok edzőterembe, elsősorban kardiógépen, főleg futópadon edzek. Fokozatosan emeltem, és olyan tempóban, hogy végig tudnék beszélni is közben. Egy-egy rövid időszakra emeltem a tempót jobban, és a jóleső kifulladásig futottam. Utána viszont másnap, és napokon keresztül nehezebb légzést tapasztaltam. Utánaolvastam, és beszereztem egy pulzusmérő órát - azonnal láttam, hogy a kényelmes tempó nagyon gyors pulzussal, 160-170 körülivel jár. Visszavettem a tempót, majdnem sétára, nagyon enyhe kocogásra, lötyögésre, így is 140-150 körül tudom csak tartani. Így viszont nem jelentkeztek a tünetek. 8-10 km-t tudnék lefutni ilyen tempóban fáradtságérzés nélkül. Most hétvégén azonban megijedtem, mert részt vettem egy futás programon, ahol szintén viszonylag kényelmes tempóban, de a megszokottnál kicsit gyorsabban futottam. Az első percekben felszaladt a pulzus 160 fölé, pedig nem volt gyors tempó. Végig magas pulzuson futottam. Akkor nem éreztem, csak az óra mutatta, hogy sok, menet közben is jól esett. Azóta napok óta nem kapok levegőt, szorít a mellkasom, légvételnél fájdalom lép fel. Vérnyomásom évek óta tökéletes volt, az edzések után is 120/80 körül, most napok óta magasabb az érték, 140-150/90-95 között, és nem áll vissza. Ennyit árthattam egyetlen alkalommal magamnak, hogy nem tud regenerálódni napokon keresztül, úgy, hogy mind a tüdőm, mind a lábam jól bírta a terhelést, beszélni tudtam volna, lassan, kényelmesen futottam, csak a pulzus volt végig magas. Helyreállhat-e ez csupán pihenéssel? köszönöm válaszát. Természetesen bejelentkeztem kivizsgálásra...
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
11.
Kedves Kérdező ! Önmagában a magas pulzustól nem lenne szabad ilyet érezni, hiszen normális dolog, hogy futás közben jelentősen megemelkedik a pulzus. Ezért javasolom, hogy először vizsgáltassa ki magát kardiológián és csak utána terhelje magát. Addig ne !
2014.
04.
07.
p attila kérdése:

tiszteletem. miert van az ,hogy idonkent elkezd fajni a gyomrom felsugarzik az allamig is es ha valamit hirtelen eszek ojankor csak egy falatot is szinte azonal elmulik a fajdalom. ez a fajdalom ojan havonta 1x maximim 2x fordul elo ha nem eszek mert nincsen epen etel ot ahol vagyok akor ojan 10 percig is eltart a fajas de akor eleg intenziven faj mar a vegere es elmulik lasan. mi lehet ez on szerint?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves kérdező ! Ha tudni akarja a panaszok okát, mert az zavarja, kellemetlenné teszi a mindennapjait orvoshoz kell fordulni. Enélkül, pusztán az internet alapján nem lehet sem gyógyítani, sem gyógyulni. Kérem forduljon családorvosához, aki megvizsgálja, ha kell specialistához irányítja, ellátja megfelelő gyógyszerekkel és tanácsokkal. A leírtak alapján ezt látnám helyesnek, ezt tanácsolom.
2014.
04.
07.
infartus kérdés kérdése:

Tisztelt doktorúr szeretnék öntöl kérdezni hogy pl ha valakinek jó a vérnoymása pl 118/78 Pulzus szaporább olyan 95-116 hogy lehet e infartust kapni
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Szívinfarctust csak attól lehet kapni, ha elzárodik a koszorúér. A pulzus szám emelkedése nem zárja le az ereket. Szükült koszorúereken viszont a szívmüködés fokozódása esetén lehet angina, ami az erek áteresztő képességének csökkenéséből ered. Vagyis koszorúér eltérés nélkül, a pulzusszám rövid, átmeneti növekedése semmi kórosat nem okoz a szivben.
2014.
04.
07.
Szívritmuszavar kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Korábban már kértem a segítségét ugyanezen jeligén, most ismét Önhöz fordulok.Megtörtént a Holter-vizsgálat, melynek eredménye: szívfrekvencia max.:161/min, átlag:94, min:54, SVES:6db, Sinus ritmus magas frekvencia, asystolia, kritikus bradycardia, AV blokk nem volt.Transiens ischaemia nem látszik.Ritmuszavar nem rögzült.Ing: 3db, ST :ST1 depression:-109 mikroV12.5mm/sec 5.0mm/mV, ST2 depression:-46 mikrovolt 12.5 mm/sec 5.0 mm/mV, ST1 elevation 174 mikro V 12.5 mm/sec 5.0 mm/mV, ST2elevation 65 mikroV 12.5 mm/sec 5.0 mm/mV, RR maximum:1353(msec).Gondom a következő:mennem kell még ultrahangra de a mostani papíromon amit kontrollon kaptam az van, hogy panasz esetén kontroll.Az ultrahang leletemet hova vigyem?Véleményként annyit írtak, hogy bétablokkoló szedése javasolt, palpitatio esetén Valsalva manőver.Ezt a levegővisszatartósat viszont próbáltam anno amikor rosszul lettem, semmit nem használt ezt elmondtam az orvosnak is nem válaszolt rá semmit.Gyógyszert nem kaptam, azt mondta a kardiológus, hogy majd a háziorvos "ír valamit".De ezt nem szakorvosnak kéne?Egyébként ezek alapján az eredmények alapján nem kellenének kivizsgálások?Elég az ultrahang?Lehet, hogy túl misztifikálom, de éjjel a pulzusom szinte minden órában 54, 55 és 100 között mozgott.Nem veszélyes az ilyen alacsony pulzus?Valamint ha szedek bétablokkolót, az nem fogja esetleg éjjel annyira levinni a pulzusumat, amiből baj lehet?Doktor Úrnak mi a véleménye mi lehet a gond?Eléggé el vagyok keseredve, mert a kardiológián annyit mondott a doktornő, hogy ne igyak annyi koffein tartalmú italt.A vicces csak az , hogy utálom a kávét soha nem iszom, fekete teát kb. kéthetente, energiaitalt egyszer ittam életemben.Ezenkívül ajánlotta a sportot, de már annyira rosszul vagyok, hogy ha leviszem a kutyámat egy 10 perces sétára, meg akarok fulladni, szúr a mellkasom, ráadásul egyre rosszabb.Azelőtt sportoltam, ezért nem is igazán értem, hogy miért az edzetlenségre fogják az egészet.Kicsit úgy érzem, hogy nem vesznek komolyan.Tényleg nincs baj? Előre is nagyon köszönöm a válaszát! A legnagyobb tisztelettel: Molnár Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves Anna ! Én úgy gondolom a leírtak és a lelet alapján, hogy az Uh lelettel vissza kellene menni a kardiológushoz. El kellene mondani azt amit a kutya sétáltatás kapcsán érez. Az fontos, főleg, ha negativ lesz a szívuh lelet / vagyis, ha nincs rajta kóros akkor is ha van rajta kóros akkor azért/ . Valószínű egyéb vizsgálat is kell /ergometria/ ami alapján meg lehet határozni a gyógyszeres kezelés szükségességét. Bizony a gyógyszeres kezelést nekünk kardiológusoknak kell meghatározni, javasolni. Ha a dolgok rosszra fordulnak vagy a megoldás hiányos máshoz kell fordulni. Az életben is ha valaki kontár, mást keresünk. Ez nem hiba és nem bűn.
2014.
04.
07.
Cili kérdése:

Tisztelt Dr Úr, 52 éves vagyok és kb. 15-20 évvel ezelőtt jelentkeztek nálam szorongás/ pánikbetegség hatására extrasystole-k. Akkor a kardiológus mindent rendben talált, megnyugtatott, hogy nem szervi eredetű oka van, ne aggódjak. Azóta is együtt élek vele, néha hosszabb időre is eltűnik, néha gyakrabban tapasztalom, ha fáradt, kimerült vagyok, de megfigyeltem, hogy akár egy rossz gondolat - ami átfut a fejemben- is kiválthatja. Ma egy kolléganőm odajött hozzám valamiért nagyon ingerült volt és elmesélte, hogy mi történt vele, elég gyorsan beszélt, hadonászott is ami aztán engem is felzaklatott. 1,5-2 perces sorozat (ES) lett belőle, nagyon megijedtem. Gyorsan lezártam a beszélgetést, elmentem egy csöndes helyre, mélyeket lélegeztem, így végre elmúlt. Azt szeretném megkérdezni a Dr Úrtól, hogy miért volt ezúttal ez egy hosszú sorozat? Ez egy másik fajta? Befolyásolja-e a szívem állapotát, hogy ennyi éve jelen van? Javasol-e egy ismételt átfogó vizsgálatot? Köszönöm válaszát! Tisztelettel. Cili
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves Cili ! Az extra sorozat bárkinél előfordulhat. Önmagában nem jelent semmit, hiszen az extrák stresszre, érzelmi hullámzára, extrém fizikai - szellemi tevékenységekre, kávéra - teára, dohányzásra, alkoholra felszapododhatnak. Viszont 52 éves ember legalább 2-3 évente vizsgáltassa, ellenőriztesse le magát orvosával. / labor, mrtg, EKG /
2014.
04.
06.
Ungváryné Éva kérdése:

T. Dr. Úr! Az utóbbi időben nagyon fáradékony vagyok, nem vagyok fitt. 50 éves nő létemre, szokatlan ez a hirtelen jött változás. Nem tudok róla, hogy beteg lennék, nem vagyok olyan mint voltam pár hónappal ezelőtt. gyógyszert nem szedek, a vérnyomásom inkább alacsony. 2-3 évente van laborvizsgálat, még soha nem volt semmi baj vele, pedig rengeteg vizsgálat volt rajta. Néhány napja időszakonként, főleg amikor csinálok valami nehezet, az alsó állkapcsom és a hátam fáj valahol a lapocka környékén, de utóbbiról nem tudnám megmutatni, hogy pontosan hol és el is múlik magától. Rossz fogam nincs, fogorvosnál voltam ugyanis. Ma az unokám azzal jött, mami infarktusod lesz azt írják a fészen, mert Te nő vagy és a nőknék ez másképp jön, mint nálunk férfiaknál. Mondta ezt nekem a 11 éves unokám! Még százalékokat is mondott, hogy a nők azért halnak meg többen, mert másfajta tünetek miatt sokszor nem hívnak mentőt, meg nem mennek időben orvoshoz. Én nem is tudom. Nem tudom mit gondoljak, mennyire megbízható ez információ. Kérem, nyugtasson meg, hogy ez egy butaság, és ez csak a tavaszi fáradtság meg a női bajok elmaradásának számlájára írható. Mit tanácsol? Most is fáj az állkapcsom, pedig csak a slaggal locsoltam a kertben. Nagyon szépen köszönöm a válaszát és félve várom! Tisztelettel: Ungvári Csabáné, Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves Kérdező ! Egyáltalán nem butaság amit kis, leendő kollégám mondott Önnek ! Szó szerint úgy van. Kérem haladéktalanul forduljon kardiológushoz ! A kis kollegát puszilom, okos, talpraesett gyerek !
2014.
04.
06.
info kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék azzal kapcsolatban, hogy a milgamma drazsét szedheti-e olyan beteg, aki egyébként cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszert szed, mivel a betegtájékoztatóban szerepel olyan információ, hogy a két szer együttesen nem alkalmazható. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves Kérdező. Nem tudok olyan interakcióról, ami miatt ne lehetne Millgammát és cukorgyógyszert együtt adni.
2014.
04.
06.
szem vérzés kérdése:

Kedves Dr.Úr! Édesanyámnak annak ellenére,hogy beállították a vérnyomásást,és rendszeresen jár ellenőrzésre,időnként(havonta 1*2*) nagyon ingadozik. 160/100-70/50. A pulzusa az elmúlt héten 100-120 volt,és pár napja a bal szeme erősen bevérzett.(egész bordó a vérzés). Mi lehet ennek az oka ,mert nagyon aggódom érte? A körzeti orvosnál voltunk,ő írt egy gyógyszert a több tucat mellé,ami csökkenti a pulzusát.Sokszor így is nagyon alacsony a vérnyomása és félünk,ha ez még lejjebb viszi baj lesz. Viszont a szeme nagyon csúnya,és aggasztó. Mitől lehet ez és mit tegyünK? Válaszát is előre köszönöm Üdvözlettel: Ildikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves Ildikó. A szem bevérzése szemészeti probléma. Lehet a háttérben más belszervi betegség is és lehet banális ok. Első lépcsőben célszerű szemészhez fordulni és annak megfelelően cselekedni. A vérnyomást beállitani célszerű kardiológussal, ha erősen ingadozik, sz valóban nem jó.
2014.
04.
05.
koleszterin kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerédi Péter! Én egy 25 éves, átlagos testalkatú nő vagyok. Nem régen estem át egy nagyobb kivizsgáláson, gyakori kb. 2 éve tartó hasfájás, hányinger, hasmenés miatt. Labor, hasi UH aztán tükrözés, de nem találtak nagy bajt, csak a gyomorsavam több és IBS-nek tudható be az állapotom. Visszamentem a belgyógyászhoz, megmutattam neki mégegyszer a laboromat, mert észrevettem pár eltérést. Pár érték alacsonyabb a normálistól: MCH 27 pg, MPV 7 fL, lymph 24,3 %, amikre azt mondta az orvos, hogy nem gond, de a HDL szintem 0,79 mmol/l, ezenkívül az LDL szintem 2,04 mmol/l, az összkoleszterinszintem 3,3 mmol/l. Ezenkívül érdekes adat számomra, hogy a reticulocyta 19,40 ezrelék, illetve a retikulocytaszám absz. 99,5 G/l, ami már a felső határt súrolja. Az orvos azt mondta a HDL-re hogy hajlam kérdése, mozgással, táplálkozással lehet javítani rajta, de továbbra is aggaszt kissé. Egyébként az orvos szerint alapjában véve rendben van a laborom. Kérdésem tehát, hogy kell-e aggódnom a HDL szint ilyen alacsony értéke miatt, lehet-e később ennek súlyos következménye. Illetve mit tehetnék konkrétan a növelése érdekében? A másik dolog pedig, hogy a HDL alacsony szintje okozhat-e mindennapos érezhető panaszokat, mivel nap mint nap előfordul, hogy gyengének érzem magam, megémelygek, szédülök néha, szóval érzem hogy vmi nincs rendben. Pedig eddig minden orvos megnyugtatott hogy nincs semmi bajom. Azt még hozzá kell tennem, hogy elég stresszes vagyok, és nem is mozgok eleget, a táplálkozásra még oda is figyelek. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves Kérdező. Az utolsó soraiban megadta a választ önmagának. Ha idő előtt "elhasználodik " a szervezete a rossz, egészségtelen életvitel miatt jöhet a betegség. Ismétlem jöhet ! Most nincs betegsége. Kimerûlt és " rosszul karbantartott " a szervezete. Ne a laborjait nézze, mert nem azokban van a baj ! Gyerünk, rajta, változtatni kell azon, amit ön sem tart helyesnek!
2014.
04.
05.
p attila kérdése:

tisztelettem. szeretnemmegkerdezni,hogy,hogy letezik az ,hogy egy 35 eves fiatal ember aki sportol es viszonylag valoban egessegesen el hogy letezik,hogy szivinfarktust kap? ez veletlen vagy valoban egy 35 eves embernek mar valoban fenyegeti ez a betegseg? valaszat koszonom. attila.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
05.
Nem fenyegeti ez a veszêly a 35 éves sportoló embereket. De ez nem jelenti azt, hogy nem fordulhat elő. Ez két különböző dolog !
2014.
04.
04.
Futás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 30 éves,nem dohányzó nő vagyok. A gyakori stresszelés és szorongás oldása érdekében elkezdtem futni. Eddig semmilyen sportot nem űztem,irodai ülő munkát végzek. A futás alkalmával kb. 20 perc elteltével mellkasi fájdalom és a bal kar fájdalma jelentkezett. Nem fulladtam ki,tovább tudtam futni,csak kicsit megijesztett a dolog. Kb. 15 perccel a futás után elmúlt. Azt szeretném kérdezni,hogy ez lehet az edzettlenség jele,vagy szívbetegségről lehet szó? Decemberben voltam EKG vizsgálaton,ahol mindent rendben találtak,a múlthéten pedig szív uh-on,ahol szintén nem találtak semmi komolyabb eltérést,a vérnyomásom is rendben van,csak a pulzusom szaporább,éppen ezért is kezdtem el a sportolást. Volt alkalom, mikor 6 km-t sétáltam, vagy kerékpároztam,akkor semmilyen probléma nem volt. Kérem segítsen tanácsával,hogy mit kellene tennem annak érdekében,hogy biztonsággal sportolhassak. Előre is köszönöm a segítségét! Köszönettel: Tünde
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
04.
Kedves Tünde. Tudja egy terheléses ekg mindenképpen szükséges lenne. Ha az is negativ, akkor meg lehet nyugodni. A terhelés, sportolás fokozatosan legyen elkezdve, mert bizony okozhat panaszt a nagy és szokatlan terhelés.
2014.
04.
04.
vérnyomás kérdése:

Vérnyomás csökkentésre kalcium csatorna blokkolót szedek, de gyakran van tőle kellemetlen szívdobogás érzetem, palpitációm. Szeretnék kisebb adagot bevenni! De ezek filmtabletták, és nem jó felezni, mert akkor nagyon gyorsan oldódnak és akkor még kellemetlenebbnek érzem a palpitációt. Mi a legkisebb dózis filmtablettában? Most lercatont szedek, amiből 10 mg a legkisebb. Van 2,5 mg-os Ca csat csökkentő kiszerelés is? Köszönet a segítségért.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
04.
A Plendilből van 2,5 mg-s .
2014.
04.
03.
Enikő kérdése:

Kedves Dr úr! Lehet hogy elírodott az eredmény,mert az Intracardiális trombus,kóros pericardiális folyadék 8/0.egy mondathoz tartozik De alól a Vélemény-él írja hogy Hypert.CAD-ra halmozott rizikófaktorok Hátul sec jellegű pericard folyadék korábbi virusinfectioval összefüggésbe hozható. Ez a vélemény gondolom nem hibás ezzel a pericard folyadék 8/0 -al mit kell csinálni nagyon aggódom miatta köszönöm szépen Enikő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
03.
Semmit sem kell csinálni. Szívburok gyulladás gyakran kisérhet mindenféle virus betegséget, tüdőgyulladást . Magától gyógyul illetve egy kis maradvány később maradhat. Ezzel nincs teendő.
2014.
04.
03.
Enikő kérdése:

Kedves Dr úr! az intr trombus,kóros per. folyadék egy mondat,lehet hogy az elejét nem választotta le és elírodott De a kóros pericardiális folyadék 8/0 és alól a Véleménynél írja hogy Hypertonia CAD-ra halmozott rizikó faktorok. Hátul sec jellegű pericard folyadék korábbi virusinfectióval összefüggésbe hozható. ezt a "véleményt" gondolom nem írták el,mit kell vele csinálni? köszönöm szépen Enikő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
03.
Ezt biztosan nem irták el, ezért tartom valószínűnek, hogy az intracard. thrombust elírták.
2014.
04.
03.
Enikő kérdése:

Kedves Dr úr! azt írja hátul sec jellegű pericard folyadék korábbi virusinfectióval összefüggésbe hozható Intracardialis trombus,kóros pericardialis folyadék 8/0 ezt szeretném megkérdezni mit jelent? mit kell csinálni,nagyon aggódom az elöző echo-n ilyen nem volt,ha összefüggésbe is hozható valamivel,attól marad így?nem kell valamit csinálni hogy helyre jöjjön? köszönöm szépen Enikő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
03.
Kedves Enikő ! A bal kamrai thrombus komoly dolog, azonnali kh-i felvételt igényel. Tisztázni kell mitől van, mit kell vele csinálni és azonnali vérhigitó kezelés is kell. Ezért csak arra tudok gondolni, hogy lemaradt a mondat végéről a nincs. / intracardialis thrombus, kóros pericardiálisfolyadék NINCS / . Ezért kérem, hogy menjen vissza és módosítsák a leletet, vagy hathrombusa van, akkor haladéktalanul fel kell vennia kardiológíára .
2014.
04.
03.
Enikő kérdése:

Kedves Dr Úr! Az echo eredményem JK 24 Septum 5/8, EF 64,AO gyök 24 ,BK.Dd:46 E/A1.1 AOSep20 BK.Ds30 EDT:110 BP25 Hátsó fal 5/11 Ao-Vmax:1.2 E-IVs jobb pitvar 27x28 Bal pitvar hossza:32 Aorta ascendens(külső átmérő)24norm Artéria pulm norm Normál tág üregrendszer,normál falmozgás,vaskosabb falú bal kamra Jó systoles és diastoles bal kamrafunkció normál jobb szívfél billentyükön kóros eltérés nincs Intracardialis trombus,kóros pericardialis folyadék 8/0 Hátul sec jellegű pericardfolyadék RR 162/104 p68 az lenne a kérdésem hogy mit jelent az intr tromb,kóros pericardialis folyadék?,mit kell csináljak ?semmit nem mondtak csak hogy vérny csökk.szedjek.aggódom a tavaly ilyen nem volt az echo-n, esetleg milyen RR csökkentőt szedjek? eddig még nem szedtem nagyon szépen köszönöm válaszát Tisztelettel Enikő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
03.
Valoszínű ez gépelési hiba. Kimaradhatott a nincs szó ! Kérem menjen vissza a vizsgálóhoz, mert ez igy értelmetlen.
2014.
04.
02.
Erika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mindig alacsony 90/70 es vérnyomásom volt, tavaly egy családi krízis hatására felment 160/95 re. Akkor kardiológus kivizsgált, de nem talált semmit, így nem is szedtem a halolajon, foghagymakapszulán kívül semmit. Visszaállt a vérnyomásom 120/80-ra. Most ismét magas lett, a háziorvos Vidotint írt fel 2-szer felet. 44 éves vagyok, nagyon nem szeretnék még állandó gyógyszert szedni A gyógyszer hatására 105/65 vérnyomást is mértem, így most jelenleg csak reggel veszek be egy felet. A vérnyomásom 138/85 körüli, néha 140/91 . Van esély, s ha igen, hogyan, hogy végleg abbahagyjam a gyógyszert vagy most már egész életemben szednem kell? Egyáltalán nem teszek rosszat, ha próbálom elhagyni? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
03.
Kedves Erika ! Azt hiszem, a győgyszerre egyenlőre szüksége lesz. Az tanácsolom sürgőssen kezdjen el változtatni az életvitelen, hagyja ki a rossz szokásokat, felesleges stresszt, dohányzást, nagymennyiségű kávé fogyasztást. Figyeljen alakjára, testsulyára, sportoljon, legyen a napjának eleje, közepe, vége. Aztán, ha emellett csökken, vagy nem emelkedik a vérnyomás, akkor meg lehet probálni a gyógyszer elhagyását. Előre jelzem, nagyon ritkán szokott sikerülni ! Ezért ellenőrizze ekkor a vérnyomását ! Ha 140/90 hgmm feletti értékek jelentkeznek vissza kell térni az alkalmazásra !
2014.
04.
01.
Andrea kérdése:

Kedves Doktor úr! Nem az Ön által leírtak bizonytalanítottak el, hanem a saját tapasztalataim. 25 éves koromig megfázásos betegségen kívül nem igazán volt bajom. Tavaly előtt csak fáradt voltam és hullott a hajam, mire kiderült életem végéig elkísérő betegségem van. Tavaly mandulaműtétem volt, ami aligha volt rutinosnak mondható a vérnyomásom játékának és az ezért kapott égetéseknek köszönhetően, majd a jelentős hegesedés miatt. Kevés a jó tapasztalat orvoshoz fordulás terén. Most talán tudatosabb vagyok, rákészülök a legrosszabbra és innen már nem igen lehet nagyot puffanni (ez az én védekező mechanizmusom) hangsúlyozom nem az Ön válasza keltett bennem aggodalmat. A kivizsgálás indokoltságával kapcsolatban voltak kételyeim, mivel a háziorvos asszisztense csak kacagott rajtam, amiből úgy tűnt vélhetően minden második ember napi szinten mutat ilyen panaszokat akár 27 évesen is, ez általános. Ezért is gondoltam, hogy szakember véleményét kikérem, nem a diagnózis felállítás céljából, csak hogy kell-e ilyen jellegű problémával foglalkozni, mert sajnos az asszisztencia kedves humora volt az, ami végül is elbizonytalanított. Megtisztelő figyelmét ez úton köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
02.
Kedves Andrea ! Sajnálom ami Őnnel történt! Bizony helytelen dolog azon mosolyogni, azt lenézni aki szorong valamitől és az sem helyes, hogy nem tudván az előzményekről kritikátlan megjegyzést tenni ! Ezeket, ha vannak, meg kell tartani az embernek magában. Elhiszem és megértem aggodalmát. Kérem, ne törödjön most ezzel, mert új nap, új tapasztalat, új remények ! A rossz tapasztalat elronthat egy későbbi jó kapcsolatot ! Kérem gondoljon arra, hogy vagy megtalálják a panaszok okát és segítenek. Elő a pozitiv gondolkodást !
2014.
03.
31.
Andrea kérdése:

Kedves Doktor úr! Köszönöm gyors válaszát. Ugyanakkor el kell mondjam nem lettem nyugodtabb, bár válasza csak erősíti, hogy nem szabad elbagatelizálni ezeket a tüneteket és ki kell vizsgáltatnom magam. Elriaszt a gondolat, hogy valamit találnak. Gyorsan élem az életem, ezt szeretném megőrizni.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
01.
Kedves Andrea . Nem akartam elbizonytalanítani. Arról van szó, hogy elmondani csak azt tudom én mit tennék. Nincs nálam a bölcsek köve, ezért vizsgálatok nélkül nem tudom kizárni a bajt. A kivizsgálás viszont nem az jelenti, hogy baj van. Az azt jelenti, hogy nincs bizonyiték sem ellene, sem mellette. Ezért kell vizsgálni.
2014.
03.
30.
Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Röviden leírva kb. másfél hónapja jelentkezett hosszú idő (1 éve) után ismételten benyilaló, majd lüktető mellkasi fájdalom, ami ijesztő benne, hogy nagyon mélyen érzem a mellkasom baloldalában. Semmiből jön, előjel nincs, majd 4-5 megakasztó, fájdalmas lüktetés után elmúlik. Olyan, mintha a szívverés tempójában jönne a lüktetés. Attól kezdve lényegesen fáradtabbá váltam, fizikai terhelhetőség kerékpáron 5-6 pedáltekerésben kimerült. Napszakhoz nem köthető, hol napközben, hol este tv nézés közben jelentkezik a fájdalom. Alapjában véve vérnyomásom 100/55 körüli átlagértékre volt eddig tehető 50-es pulzussal. Jelenleg vérnyomásom instabillá vált. Egy egyszerű tevékenység, mint a reggeli öltözés, fésülködés is könnyen kibillenti és mutat 160-as vérnyomást. Változó, hogy mely értéke billen ki, hol a systolés (leggyakrabban), hol a dyastolés, pulzusom a 48-97 között váltakozik. Az utóbbi két hétben tapasztaltam, hogy alább kezd hagyni a benyilalás, erre szinte rögvest jelentkezett a légszomj, a lihegés és egy elég kellemetlen jelenség, szem lecsukáskor berreg a fülem, van, hogy szememtől függetlenül is jelentkezik ez a jellegű probléma. Időnként fejfájásom, hányingerem van, a körmöm lényegesen meggyengült rövid időn belül, székrekedés mindennapos. Pajzsmirigy alulműködésem van, mintegy másfél éve került kivizsgálásra, akkori TSH értékem: 77,1 volt. Hormonpótlás folyamatos. Jelenleg TSH értékem: 0,5. Euthyrox fenntartó adagom 100 mg/nap. Enyhe vashiányom van. Miután háziorvosom nem tudott mit kezdeni a tüneteimmel, melyet már korábban is említettem adott beutalót kardiológiára. Előjegyzés kéréskor elmondtam tüneteim, gondolva hogy megtudják mondani kell-e ezzel foglalkoznom vagy semmiségről van szó: csak a mellkasi fájdalmam írtam le telefonon keresztül, szív UH-ra írtak be. Kérdés, van okom aggodalomra, a vizsgálat ugyanis még két hét múlva lesz, nem szeretném fölöslegesen idegesíteni magam. Esetleg hormonváltozás állhat a háttérben? 27 éves nő vagyok. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Kérdező! A panaszait ki kell vizsgálni. Helyesnek tartom a szívuh-t, de szerintem mást is fognak kérni. Általában mindig csak a vizsgálatok után látunk tisztán. Kellenek a vizsgálatok !
2014.
03.
30.
Pjan kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ablációs beavatkozás után, azt értem, hogy vérrögképződés megelőzésére Xarelto 20 mg-s gyógyszert kell szednem. Miért kell mellé gyomorsav csökkentő(Pantoprazol Sandoz 40 mg) és szívműködést szabályzó(Rytmonorm 150 mg) tablettákat szednem?Az lehet az oka, hogy 4-ből csak 3 helyen tudtak izolálni, mert nem fértek hozzá negyedikhez. Előre is köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Kérdező! A Pantoprazolt azért kapja, mert a Xarelto verzékenységet okoz /ezért adjuk/ és egy esetleges gyomorvérzés megelőzése végett kapja. A Rythmonormot pedig áztmenetelig, a beavatkozás hegeinek kialakulásaig kell kapnia. A gyógyulási fázis újabb ritmuszavarok kialakulásához vezethet. Ennek elkerülése végett kapja a szert.
2014.
03.
28.
Hideg, fájó lábak kérdése:

Kedves Doktor Úr! 55 éves nő vagyok, és mostanában, ha sokat ülök, akkor tompa nyomást, feszítést érzek a bokám fölött, a sípcsontom vonalában, a combomban és a térdhajlatomban. Ezek néha szurkáló érzésekbe mennek át, és ha kicsit megmasszírozom a combomat, bár jólesik, de elég érzékeny. Már a negyedik tél végén járok úgy, hogy a lábamon a nagyujjak vége bepirosodik, néha lilás színe lesz, és a körmökön is barnás, véraláfutásszerű elszíneződés mutatkozik, legutóbb gombás is lett, ami nem akar elmúlni, valamint némelyik ujjamon a köröm növekedése folyamán keresztben lett egy hullám. A lábfejem vége mindig hideg – esténként ezért hosszabban szoktam meleg vízbe áztatni. Éjszaka, amikor oldalt fekszem, felébredek, hogy fáj a combom, és reggel is úgy ébredek, hogy már érzem őket. Ha járkálok, nem fáj, de állni nem jó. Segítene, hogy mi lehet a gond? Háziorvosom angiológiára és neurológiára írt beutalót, de augusztusra és szeptemberre kaptam időpontokat. Más utakon is érdemes elindulni? Köszönöm a válaszát. B. Kata
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Kata ! Én is ide küldeném. Ha az ember magánuton indul hamarább végez, előbb gyógyul. Viszont nincs életveszélyben, lehet várni is.
2014.
03.
28.
Speedfitness kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mitralis prolapsusom van mindkét vitorlánál, I. fokú MI. Azt szeretném kérdezni, hogy ennél a betegségnél nem káros-e a speedfitness. Válaszát köszönettel várom: Ildikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Kérdező . Elvben nem káros ! Melegítsen be, ne hirtelen terhelje magát, akkor biztos semmi baj nem lesz !
2014.
03.
28.
migrén? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Én egy 23 éves férfi vagyok. A panaszaim tegnap este kezdődtek. Lehajoltam, felálltam, majd nyilaló fájdalmat éreztem a homlokomban. Ez még nem volt gyanús, mert ilyen már előfordult, de a fájdalom órákig nem múlt el (2óráig fájt), és szépen lassan a fájdalom a homlokom jobb oldalára koncentrálódott, lüktető, sajgó fájdalmat éreztem. Ez után kb egy óra tünetmentesség jött. Ezt követően arra lettem figyelmes, hogy olyan volt, mintha belevilágítanának a bal szemembe (mintha belenéztem volna egy erős lámpába és a fényét még mindig láttam volna), majd ez után ugyan ebben a szememben egy foltban vibrálást éreztem (ránéztem a falra és egy félkörív alakban vibrált a „kép”). Ez elmúlt, majd kb 10 percre rá felálltam, és ismét erős lüktető fájdalmat éreztem a homlokom/fejem jobb oldalán, zavart a lámpa fénye is. Ez a fájdalom pedig már nem múlt el míg el nem aludtam. Reggelre elmúlt az állandó fejfájás, bár még ha lehajolok, vagy hirtelen mozdítom a fejem, akkor ugyan ott mint tegnap, belehasít tompán a fájdalom. Meg tudná mondani, hogy ezek a tünetek mire utalnak, illetve mikor érdemes felkeresni ezzel orvost? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Csaba
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Csaba ! Ez tipusos migraines roham lehetett ! Forduljon neurológushoz és szemészhet is. Utobbira azért van szükség, mert a glaucoma /zöldhályog/ esetén is lehetnek ilyen tünetek. Ha ismétlödik valószínű kap gyógyszert rá.
2014.
03.
27.
turp kérdése:

Kedves doktor úr! 79 éves férjemnek jövőhéten lesz turp műtéte (prosztatameggnagyobbodás miatt). Nem lesz altatás csak gerincérzéstelenités. Azt mondják ez egy rutinműtét,ami kb 3 nap kórházat igényel, de én nagyon izgulok! Ön szerint is rutinműtét vagy számolni kell komoly szövődményekkel is?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Kérdező ! A műtét teljes neve Trans-Urethralis Resectio /TUR/ . A prostatát a húgycsőn felvezetett ezközzel veszik ki. Minimális műtéti terhelés, nem lesz semmi baj.
2014.
03.
26.
A syncumart vérvétel előtt vegyem be vagy vérvétel után kérdése:

Tisztelt Doktor Úr Az utóbbi időben a Syncumart nem vettem be a vérvétel előtt és igen rossz lett az INR eredményem. Most kell mennem vérvételre (pénteken, vagy hétfőn) vegyem be előtte a syncumart vagy sem? üdvözlettel Szabó zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Syncumart csak a vérvétel eredményének ismeretében vegyünk be ! Előtte ne !
2014.
03.
26.
Furcsa érzés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A következő problémával fordulok Önhöz. 22 éves lány vagyok, rendszeresen sportolok (konditerem, futás), elég jó a kondícióm. Néha extra szívütéseket érzek nyugalmi állapotban és ritkán sportolás közben is. Amennyire utánaolvastam a dolognak, ez nagy eséllyel ártalmatlan jelenség. Az utóbbi pár hónapban sajnos volt egy pánikos, szorongós időszakom, de úgy érzem, hogy ebből nagyjából kilábaltam. Voltam EKG-n és laborvizsgálaton is, de nem mutatott semmi problémát, csak egy nagyon enyhe pajzsmirigy alulműködést, az orvosom azt mondta, hogy ne stresszeljek, nincsen semmi baja a szívemnek. Viszont néha esténként késő esti órákban rám tör egy furcsa szívtájéki érzés. Nem fáj, nem szorít, csak olyan furcsa, kellemetlen érzés. Mióta kevesebbet szorongok nem volt ilyen problémám, de tegnap este ismét előjött. Ahogy kitapintottam a pulzusomat, arra lettem figyelmes, hogy furcsán ver, néhányat normálisan, majd egy kis szünet és egy nagyobb dobbanás, majd ez többször megismétlődött. A pulzusom nem volt szaporább az átlagosnál, csak a szabálytalanság volt nyugtalanító. Ez a jelenség együtt járt a mellkasi fura érzéssel. Ez nyugalmi állapotban, fekve jelentkezett. Néha elmúlt, néha visszajött az érzés, reggelre pedig elmúlt teljesen. Régebben főleg futás után esti órákban tapasztaltam ezt, de tegnap nem futottam. Érdemes emiatt aggódnom, vagy lehetséges, hogy csak a stressz okoz ilyen tüneteket? Előre is köszönöm szépen a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves 22 éves lány! Amit érez az azextrasystole. Soron kivüli elektromos tevékenysége a szívnek. Normálisdolog, mert igy vagyunk tervezve. Haaz ember szorong és fél, stresszes, sok kávét-teát-colát iszik, szereti kókusz likört vagy dohányos, ezek az extrák halmozódnak. Ekkor sincs baj, csak tudni kell, hogy mitől érez több extrát.magának is azt mondom, sportolja , éljen egészségesen, csajosan, vagányan ! Ez megoldja!
2014.
03.
26.
Szorongok a rosszullétek miatt kérdése:

Kedves Doktor Úr! 21 éves lány vagyok olyan problémáim vannak, hogy néha nagyot bedobban a szivem ,torok szorítás nyomás érzésem van mintha összeszűkülne a torkom és be lenne dagadva a nyakam néha hányingerem van, szapora szivverésem, a tenyerem gyakran izzad, légszomjam is szokott lenni volt egy-két olyan eset amikor max 20 perces rosszulléteim voltak ilyenkor szapora a pulzusom lever a viz a torkom összeszűkül nehezen kapok levegőt.Vannak olyan tünetek is amik egy-két napig tartanak.Amikor alszom akkor semmi bajom. Voltam kivizsgálásokon teljes vérkép, ekg, szív ultrahang, nyaki ultrahang minden eredményem jó volt. a pajzsmirigyem kicsit megvan duzzadva de más eltérés nem látható és a tsh értékem is jó volt. Elküldtek pszichiáterhez aki azt mondta, hogy pánikbeteg vagyok és kaptam rá gyogyszert 2 hónapja szedem de a szapora szívverés bedobbanás, torokszorítás érzés meg van még. Lehet, hogy más bajom van? mindig azt hiszem, hogy nagyon beteg vagyok a folyamatos rosszullétek miatt.Ön is úgy látja ez pánik betegség? Köszönöm válaszát! Roxána
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Roxi! Ha az említett vizsgálatok negativok, biztos nem lehet más baja, csak a pánik ! Tessék többet mozogni, kevesebb kávét, kolát, alkoholt, teát fogyasztani. Nem dohányozni. Kicsit bátrabban, csajosan - vagányosan élni. Ez, meg a gyógyszerek segíteni fognak, de ne várjon mindent a gyógyszertől.
2014.
03.
25.
emelkedett töltőnyomás kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Nemrég kértem tanácsot Öntől,mert kezelőorvosom emelkedett töltőnyomást állapított meg,de sajnos érdembeli kezelést vagy tájékoztatást nem kaptam tőle.Ön javasolta Karlócai Kristóf Tanár Úr megkeresését,akivel én azonnal telefonon beszéltem,és meghallgatva panaszaimat azt javasolta ,mivel kezelőorvosommal ők közeli kollégák úgy gondollja a problémám inkább a kezelőorvosom terepasztala mintsem az Ővé.Vagyis visszapasszolt a kezelőorvosomhoz,akihez ma újra elmentem és azt mondta,hogy a panaszaim hátterében nincs olyan kardiológiai ok ami ezeket a panaszokat okozhatja.Mikor ragaszkodtam ,hozzá,hogy márpedig 400métert nem tudok megtenni,mert kifulladok,nem kapok levegőt,ha tovább erőltetem magam fáj a tüdőm és száraz köhögésem van,de válladék is termelődik.És a szívem is kínlódva működik.Erre ő elrendelt egy spiroergometriát,amit jövőhéten kell megcsinálni.Nagyon félek azonban,hogy nem vizsgálnak ki mégsem kellően,mert pl Karlócai Tanár Úr azt mondta,hogy egy katéteres vizsgálat tudná pontosan kideríteni,mekkora is a pontos nyomás a szívüregekben,de a kezelőorvosom szerint ez felesleges.Nagyon el vagyok keseredve kedves Dr-úr. Úgy érzem bezárult a kör,nem vizsgálnak ki rendesen,egyik orvos sem hajlandó azon tovább lépni,hogy a panaszaim valószínűleg pszichés jellegűek.Nagyon szépen kérem a Dr-urat,tanácsoljon valamit,kihez fordulhatnék,ha sem Karlócai Tanár úr sem Temesvári főorvos úr nem tud megnyugtató választ adni.Vagy esetleg a spiroergometria vizsgálat elégséges ,hogy közelebb kerüljek a fulladásom okához?Egy esetleges katéteres festést ki és hol csináltathatna meg nekem? Ön még milyen vizsgálatot végeztetne el?Válaszait előre is nagyon szépen köszönöm és elnézést,ha kicsit zavarosra sikeredett a levelem,de már teljesen kivagyok idegileg.Remélem az előzményeket megtalálja.Köszönettel P Gyné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Kérdező ! A spiroergometria olyan vizsgáló módszer ami mint a tüdőbetegséget, mind a szívbetegséget kimutatja. Ha önnek a szívével, vagy tüdejével gond van a vizsgálat kimutatja. Akkor pedig indikált lesz a kathéterezés. Ne idegeskedjen. Segíteni fognak.
2014.
03.
25.
eva kérdése:

Kedves Doktor Ur. En egy 27 eves lany vagyok es lene par kerdesem voltam sziv vizsgalaton csinaltatam 24 oras megfigyelest is de nem talaltak az okat hogy miert is szur a melkasom , a labbaim erosen egnek viszont a labb fejem egesz nap jeg hideg ha le fekszek egy oran keresztul kell maszirozam hogy fel melegedjenek de masnap minden kezdodik elorol . Es az utolso pedig az a kerdesem lenne a kezeimen nem reg eszre vetem a hogy a koromhaz kezd szinezodni halvan rozsaszin barnas es meg meleje csikok is lettek bele viszont nem minden koromon van elszinezodes viszont a csikok mostmar lassan mindengyikben benne vanak ezek mitol jelenek meg vagy alakulnak ki ?Valaszat elore is koszonom!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
30.
Kedves Êva ! A láb hidegsége, mellkasi fájdalom, körömeltérések valószínűleg idegi illetve mozgás szervi természetüek / gerincbetegség/. A szívének semmi baja nincs.
2014.
03.
25.
Magas pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz.Kb.két éve jelentkezett az első rosszullétem,hirtelen melegem lett,felszaladt a pulzusom,és a vérnyomásom,mozdulni sem tudtam.Több éve szedek már vérnyomáscsökkentőt,Valsacor 160 mg 2x1.Ez Jászberényben történt,kijött az ügyelet mértek egy 180/100,és 110 pulzust,kaptam gyógyszereket,kicsit jobb lett,majd bevittek a helyi kórházba,kb.fél órát vártam az orvosra hogy vért vegyenek,majd egy könnyed mozdulattal az orvos megírta a jelentést,vérvétel nem volt,és azt mondta hogy el ne képzeljem már hogy 33 évesen nekem infarktusom van.Később is előjöttek ezek a rosszullétek,felkerestem egy pszichiátert aki kedélyállapot javítót irt fel,hivatkozva arra hogy termékmenedzserként dolgozom és ettől a sok stressztől pánikbeteg lettem,Voltam EKG,szívultrahangon,terhelésen,mindent rendben találtak.Kis idő múlva kezdtem jobban lenni,viszont a gyógyszertől merevedési problémáim lettek,és kb,egy fél éve abbahagytam a gyógyszer szedését.Jelenleg megint hasonló panaszokkal küzdök,főleg étkezés után megy fel nagyon a pulzusom,bal hátul a vesém környékén szokott nagyon fájni,hogy oda sugárzik-e ki valami nem tudom vagy csak bebeszélem magamnak.Xanaxot szoktam ilyenkor bevenni,hol egy felet,hol egy egészet(0,5mg),de ez sem mindig hat,kérdésem az lenne hogy Betalocból ilyenkor vehetek-e be és ha igen mennyit,mert negyeddel már próbálkoztam de nem tapasztaltam javulást.Mindezek mellett válófélben vagyok,lefogytam 15 kilót rövid idő alatt,reggelente úgy ébredek mint akinek ki akar ugrani a szivem,van egy fél éve tartó párkapcsolatom amiben nem szeretnék csődöt mondani,de az egyre sűrűbb rosszullétektől merevedési gondjaim is vannak. Tisztelt Doktor Úr,mit tegyek,hogy tudnám ezeket a rosszulléteket megszüntetni? Várom megtisztelő válaszát! Tisztelettel:Sándor Szolnokról
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
30.
Kedves Sándor ! Feltehetően a stressz, a válás okozta körülmények és a félelem pánikba torkollik. Ez lehet a merevedési zavar oka. Egy jó psychiater, megfelelő kezelés kellene. Ha ezek után is ingadozik a vérnyomás, csak akkor adnék vérnyomás csökkentőt.
2014.
03.
25.
ftc kérdése:

Tisztelt Doktorúr 19 éves korba lehet szivinfartust kapni???
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
25.
Minden lehet, de az irodalmi ritkasàg lenne.
2014.
03.
25.
Félelem kérdése:

Kedves Doktor Úr!Segítségét szeretném kérni!Több,mint 1 éve egy terhesség megszakításon kellett átmennem23.hetes terhesen,mert a babánk beteg lett volna.Ezt a magzatvízvétel mutatta ki.Első terhességem volt,mely lombik beavatkozással sikerült.Ez év Februárban elküldtek vérvételre Leiden mutáció ,mthfr szűrésre,mivel szüleimet elég korán elvesztettem szívinfarktusba ill.agyvérzésbe.Eredményem a következő! Hemosztázis Aktivált protein C ráta 2,95 Antitrombin III 90 Protein C aktivitás 106 Protein S aktivitás 83 Faktor V Leiden mutáció vad típus Protrombin 20210A allél vad típus MTHFR C667T polimorfizmus heterozigóta Szeretném megkérdezni az eredményemről Doktor Úr véleményét!Köszönettel:Nagyné Szilvia
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
25.
Kedves Szilvi! Ez azt jelenti, hogy kétféle, enyhe alvadási zavara van. A tovàbbiakat haematológus szakorvossal érdeme megkonzultælni.
2014.
03.
25.
János kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy sikertelen cryoabláció után mennyi idő múlva lehet újra elvégezni a beavatkozást? Másodszor is fagyasztják, vagy ilyenkor már égetik? Köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
25.
Bármikor lehet ismételni a cryablatiot. Általában a második ablatio már meleg hatásyal végzik.
2014.
03.
24.
Turbó diéta kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kérdésem talán banálisnak tűnhet: Kicsit túlsúlyos vagyok, 171 cm, 79 kg. A tegnapi napon elkezdtem inni a Turbó Diéta italport. Csak reggeli és vacsora helyett fogysztoom, a tízórai gyümölcs, sajnos az uzsonna kimaradt. A kérdésem az lenne, hogy én Concort szedek és ettől lehet -e valami bajom. Én úgy gondolom a kettőnek semmi köze egymáshoz, de jobb félni.. Pár évvel ezelőtt volt egy ablatiom, ezért szedem a Concort. Nagyon köszönöm kedvességét előre is, Zsuzsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
25.
Kedves Zsuzsi. A Concor szeděse semilyen diétát nem zavar. Csak egyre figyeljen, ne éhgyomorra vegye be a gyógyszert. Akkor gyorsabban és hirtelen szívodik fel, ami kellemetlen lehet lassubb szivmüködés, szédülés, gyengeség formájában.. Más baja nem lehet!
2014.
03.
24.
Aggodó apa. kérdése:

13 éves kislányommal január óta járjuk a rendelőket. Ezt megelőzően decemberben volt egy agyrázkódása tornai baleset. Január közepétől kezdődtek a problémák. Többször hazaküldték a gyereket az iskolából hogy rosszul van. Neurologiai vizsgálat negatív, kardiológia negatív, vérkép infartusra pajzsmirigyre negatív. EMER vizsgálat május végén, a gyermek álapota viszont egyre rosszabb. Orvosai javaslatára folyamatosan mérjük a vérnyomását, rosszullétek esetében kontról mérést végzünk. 140/81 pulzus 45 97/60 80 166/129 35 1 óra múlva 116/57 81 újabb 2óra 100/54 81 újabb 2óra 92/52 79 104/59 64 ma reggel 185/157 33 így nem mertem elküldeni iskolába. Kérem segítsen.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
25.
Kedves Kérdező. Szerintem a rosszullét és ezek a jelek az agyràzkodás jelei még. Nem is értem miért nem pihentetik többet a gyereket. Másrészt az MRI vizsgálatot sürgőssen el kell végezni. Ezt a neurológusa kérheti. Ha baj van Heim Pál Kh. Gyermekneurológiához forduljanak.
2014.
03.
23.
elnézést a zavarásért kérdése:

Jó estét kívánok! Enyhébb fokú mitrális prolapszussal diagnosztizáltak 9 éve (36 éves vagyok). Erre Concort szedek. 5mg-nak a felét naponta. Most 1 hétig antibiotikum kúrára fogtak pozitív helicobacter miatt. Az egyik antibiotikum amit szednem kell, az Fromilid 500mg klaritromicin filmtabletta. Ennek a betegtájékoztatóján az van, mindenképp kérdezze meg orvosát ha szívproblémája van vagy volt, és ha alacsony a pulzusa. Nekem a Concor szedése miatt alacsony a pulzusom. 50-60 között nyugalmi helyzetben. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint nyugodtan szedhetem-e ezt az antibiotikumot? Válaszát előre is köszönöm doktor úr. További szép estét kívánok! H. Norbert
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
23.
Kedves Norbert. Nyugodtan szedheti. Nem lesz baja.
2014.
03.
23.
Szívkérdés kérdése:

Tisztelt Doktorúr 18 éves vagyok panaszaim megszüntek már nem szúr a vállam meg a nyakam ha levegőt veszek jól kialudtam magam és elmúlt
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
23.
Akkor rendben. Vigyázzon magára.
2014.
03.
22.
Szívkérdés kérdése:

Tisztelt Doktorúr 18 éves vagyok aki már irt 2 szer önnek szivemmel kapcsoltaba 111/62 a vérnyomásom 107 a pulzus szúr a bal vállam meg nyakam ha levegőt veszek csak akkor érzem ez mitől van ???stressz???
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
23.
Kedves Kérdező. Igen lehet stresszes, de lehet más jellegű a panasz. Nem hiszem, hogy komoly baja lenne, de azért ezt jobb lenne vizsgálattal megállapítani. Forduljon a családorvosához hétfőn.
2014.
03.
21.
EKG kérdése:

Tisztelt Doktor Úr Szép estét kívánok,voltam EKG vizsgálaton, de nem teljesen egyértelmű a számomra. Előfordul sokszor hogy erősen ver a szívem,remeg a kezem illetve a bal kezemnél észre vettem, hogy vizesedik. Nagyon hamar kimerülök sétánál,fulladok,ver a szívem,mintha futottam volna.Szúr is néha a szívem.Pánik beteg vagyok és a környezetemben mondják lehet attól van. Az EKG normális lett azt mondták,de megköszönném,ha mégis Ön is értéklené illetve esetleg valami utat adna,hova menjek kivizsgálásra. QRS: 78ms QT=QTcBaz: 378=409 PQ: 112ms P: 88ms RR=PP: 857=850ms P=QRS=T:70=75=35 fok QTD=QTcBD: 26=28ms Azt írták még a papírra hogy az SR meredek tengely állás, PQ 112 ms norm repol. Előre is köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
23.
Kedves Kérdező. Panaszaira magyarázatot nem tudok adni. Ezek további reszletes kivizsgálás lenne a biztos. Az ekg-n szívbetegségre utaló jel nincs. És első megközelítésben én is pánik betegségre gondolnék. A vizsgálatokat / echo, Holter, ergometria/ azonban elvégeztetném.
2014.
03.
21.
Margit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Pacemakerem van (MRI kompatibilis). Kérdésem, hogy árthatok-e magamnak ha elektromos főzőlapot és sütőt használok (kerámialapos, de nem indukciós) ? Válaszát köszönöm. Tisztelettel T.Margit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
21.
Kedves Margit. Használja őket nyugodtan. Nem lesz semmi baja.
2014.
03.
20.
János kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mitől lehet, hogy 1 héttel a fagyasztásos abláció után ma reggel 155/90 volt a vérnyomásom a pulzusom 110 és pár percig össze-vissza vert. Orvosi tanácsra bevettem 1/2 Concort ami után 10-15 perccel helyre állt minden. A zárójelentésem szerint 4-ből csak 3 helyen tudtak izolálni, mert nem fértek hozzá negyedikhez.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
21.
Kedves Kérdező! A kérdésére nem igazán tudok válaszolni ! Lehet, hogy a még a beavatkozást követő átmeneti irritabilitás okozza, de az is lehet, hogy újabb ritmuszavar pálya van kiépülőbe. Két- három hétig várni kell és ha gyakran ismétlődik, tartósan fennáll a panasz, akkor vissza kell menni a kezelőorvoshoz.
2014.
03.
20.
JTSZB és rohamok? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát. Igyekszem én is ebből a szempontból megközelíteni, ámbár nehéz leküzdeni a rossz gondolatokat. Például, hogy pár napja itt-ott szúró érzés jelentkezik a bal oldalamon, hol a lábamban, hol a karomon, hol a nyakamban... remélem, ezeknek semmi köze a képzelgéseimhez. A szükséges lépéseket megtettem a mentális kezeléshez. Még egyszer köszönettel, további sikeres munkát kívánok!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
21.
Kedves Kérdezőm ! Bátran előre ! Meg fogja oldani, mert nincs a háttérben szervi baja !
2014.
03.
20.
ICD+plasztikai sebeszet kérdése:

Kedves doktorur! Egy eleg rendhagyo kerdessel fordulok Onhoz, de nagyon fontos lenne szamomra a valasz. Fallot tetralogias vagyok es 2002 ota ICD-t ultettek be bal oldalra a mellem fole. A kerdesem az lenne, hogy hogyan vallalhatnek be egy plasztikai mutetet, ugyanis a szivmutetek kovetkezteben nem szimetrikusan fejlodott ki a mellem es szeretnem helyreallitatni. Az allapotom jo, inkabb a keszulek oszeferhetetlensege miatt aggodok mas keszulekekkel a mutet soran. Koszonom valaszat!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
21.
Kedves Kérdező! Ezt a plasztikai sebésszel kell megbeszélni. Elvben nincs akadàlya a korrekciónak.
2014.
03.
20.
nincs kérdése:

Tisztelt doktorúr 18 éves vagyok azt szeretném megkérdezni hogy az a baje ha ver a szivem és érzem meg látom hogy ver a mellkasomba vérnyomásérték 114/62/107
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
20.
Kedves Barátom ! Hidd el nincs bajod, nem szervi eredetüek a panaszok.
2014.
03.
20.
nincs kérdése:

Tisztelt Doktorúr 18 éves fiú vagyok nem dohányzom kb 60-65 kg vagyok focizok kerékpározok ,napi egyszer kávézok 1 éve nagyon stresszes vagyok nemtudom magam túl tenni az iskolai dolgaim miatt folyton piszkáltak avval a kérdéssel fordulok önhöz mérem a vérnyomásom és a puluzom multkor 114/64 volt avérnyomásom pulzus meg 106 tegnap is megmértem 111/62 volt a pulzos változó 109 volt aztán már csak 107 hogy ezek jelentenek e komoly bajt meg érzem a szivverésem más problámám nincs meg azt akarom megkérdezni öntöl hogy ezektől az értékektől lehet e kapni infartust vagy ritmuszavarta a válaszát előre is köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
20.
Kedves Fiatal Úr ! Önnek semmi baja sincs. Rossz passzban van, sokminden szakadt a fejére. Nehéz dolgokban kell dönteni. Ez a baja, semmi egyéb. Nem lesz infarctusa !
2014.
03.
19.
JTSZB és rohamok? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Őszintén remélem, tud majd nekem segíteni a kérdésemmel, problémámmal kapcsolatban. 32 éves vagyok, egy másfél éves kislány anyukája. 2005-ben diagnosztizáltak Jobb Tawara szár blokkot nálam, erre évekig Concort szedtem Pananginnal, napi felet az 5mg tablettából. A terhességem és a szoptatás idejére a gyógyszert elhagytam, érdekes módon, a lányom kb. 16 hónapos koráig gyakorlatilag semmilyen panaszom nem volt, sem a várandósság időszakában. Extrasystolék akkor is kimutathatók voltak EKG-n, de panasz nem társult hozzá. Az elmúlt időszakra megszaporodtak a családi problémáink, haláleset is történt, amit a kisgyermek mellett úgy érzem, nem tudok kellőképpen feldolgozni, így „eltettem egy zsebbe”, kimerültnek, fáradtnak érzem magam, mert álmatlanság gyötör – nem csak az utóbbi időszakban, a terhességem előtt is így volt, mivel rengeteget dolgoztam, a várandósság alatt pokoli meleg nyár volt, akkor is nehezen aludtam, az utolsó hetekben pedig megmagyarázhatatlan és csillapíthatatlan viszektéstől szenvedtem, szóval az sem volt igazán pihenős időszak, mert rendszerint éjjel jelentkezett. A lányom pár hónapos kora óta pedig gyakorlatilag hajnali 2-3 óráig képtelen voltam elaludni, és napközben sem tudtam pótolni. (Mindezt azért írom le, mert nem tudom, milyen szerepet játszik a jelenlegi állapotomban). A panaszmentesség egészen idén március elejéig tartott, akkor ügyeletre, majd sürgősségire kerültem heves szívdobogás, fulladás, szorító érzés a mellkas tájékon, zsibbadás voltak a fő tüneteim. Nyugalmi állapotban jött rám a ’roham’, amikor a lányom altattam. Az EKG a szokásos extrasystolékat mutatta ki, csak kicsit többet, vettek vért, vizeletmintát, éjszakára bent fogtak megfigyelésre, reggel elbocsátottak stabil funkciókkal és azzal, hogy újra szedjem a Concort a régi adagolásban, valamint Magne B6-ot napi kétszer. Ilyen rohamom azóta is volt, a második éppen tegnap, és felkerestem a háziorvost, aki csinált EKG-t, majd Betaloc beszedése után, fél órával később újabbat, nem talált a kettő között eltérést, sok volt az extra, és túl nagy a kompenzációs pauza (őt idéztem). Úgy rendelkezett, hogy a Concorból (5 mg) eztán reggel egészet, este felet szedjek, szükség esetén Frontint, és ha újabb rohamom van, azonnal a sürgősségire menjek. Hogy ennek milyen eredménye lesz, még nem tudni, ma kezdtem az emelt adagot szedni. A Frontint jól ismerem, a Concor mellett a kórházban is azt adtak, és az utóbbi időben sajnos csak azzal tudok aludni, időben lefeküdni, bár ettől még nem érzem pihentetőnek az alvást sem. Amikor diagnosztizálták a szár blokkot, betegségtudatom lett, pánikrohamok gyötörtek, amit a mai napig sem tudom, hogyan, de sikerült egyedül legyőznöm, de benne volt az is, hogy szükség volt ehhez pl. munkahelyváltásra is, hogy ne érjen annyi stressz. A jelenlegi helyzetemben nagy változtatást nem tudok végrehajtani, viszont úgy érzem, a rohamaimban szerepet játszanak a visszatérő pánikrohamok is. Bezárva vagyok, egy elszigetelt kis faluban lakok, nincs társaságom, monotonok a mindennapok, ezek mellett, ha kicsit is érzem, hogy bedobog a szívem, már arra gondolok, ha velem történik valami, a kislány egész nap egyedül lesz, amíg az apja haza nem ér. Nagyon szeretnék ezen változtatni, ezért Önnel egy időben pszichiáter szakorvost is felkeresek, Öntől viszont azt szeretném megérdeklődni, esetleg valami speciális diétával, mozgásformával tudok-e tenni valamit, ami megedz, és ettől mentálisan is egészségesebbnek érzem magam? A táplálkozásom normálisnak mondható, bár kevés gyümölcsöt fogyasztunk, sportolni jelenleg nem sportolok semmit, nem is nagyon tudnék, mert a kislányt nem tudom kire bízni, ahhoz pedig még kicsi, hogy együtt menjünk pl. biciklizni, de a hastáncra, lépcsőgépezésre gondoltam, amit itthon meg tudok mellette oldani. Az sem elhanyagolható, és tisztában is vagyok vele, hogy 16 éves korom óta dohányzom, ezt is mihamarabb igyekszem elhagyni. Kérem, írja meg, mi a véleménye, sokat segítene vele. Köszönettel és tisztelettel, szép napot kívánok!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
20.
Kedves Kérdező! Bizony Ön Pánik beteg és ráadásul a hangulata sem a legjobb. Ez valószínű attól lehet, hogy satuba fogva érzi magát! Bizony ez igen gyakori, mikor fiatal, szabad nő egyszer csak ott van egy csomó feladat, kötelesség küszöbén. Kicsit menekülne, kicsit fel akar szabadulni, kicsit a régi szeretne lenni. Én ezt gondolom a kiváltó okoknak, nem szervi baja lehet ! Az "antennáim " ezt jelzik. Az biztos, hogy a mozgás és jobb időbeosztás, a szellemi és érzelmi terhek csökkentése, kicsit nagyobb felszabadultság sokat segítene. Nyilván a psychiater kolléga ad szorongásoldót és hangulatjavítot. Emellett a Bisoprololt nyugodtan lecsökkentheti 2x1/2 tbl-ra. Szerintem semmi baj nincs, egy kicsit megviselte a sok változás és lelki - fizikai teher. Higgye el ez azért jó jel, jó "anyagból " van. Kérjen nyugodtan kicsit több segítséget a családtól és a párjától. Úgy könnyebb lesz.
2014.
03.
17.
zoli kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Én egy 53 éves jó kondíciójú, fizikai munkát végző férfi vagyok. Na nem ez a végzettségem, de ilyen munkát találtam. Soha nem volt komoly betegség az életemben. Kisebb megfázáson kívül nem is emlékszem másra. Az utóbbi 1 évben többször éreztem munka közben, hogy nem rendesen ver a szívem, hanem össze-vissza és ezt bizonytalan mellkasi fájdalommal társult, nehéz volt a légzés is, de mindig csak rövid ideig tartott. Ez havonta legfeljebb 1-2 alkalommal jelentkezett.Az utóbbi napokban munka nélkül is jön a rosszullét, naponta többször is, és tovább is tart, emellett le is izzadok. Kezd ijesztő lenni a dolog, de nem merek autóba ülni, orvos meg a szomszéd faluban van. Van okom megijedni vagy ez korral járó valami? Mi a véleménye? Mi lehet a baj? Komoly? Mit tehetek, hogy leküzdjem? Vagy menjek a másik faluba? Köszönöm szépen a válaszát! Zoltán
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
18.
Kedves Kérdező. Teljes mértékben és haladéktalanul kardiológiai kivizsgálás szükséges. Komoly koszorúér betegség gyanuja merül fel, amit haladéktalanul ki kell zárni. Kérem forduljon azonnnal családorvosához és kérjen sürgősségi beutalást kardiológiai osztályra.
2014.
03.
17.
Vérnyomás. kérdése:

Üdvözlöm Doktor Úr! Magas vérnyomásra szedek egy ideje Bizoprlolt 5mg-ost, reggelente 1 szemet, de nem igazán vitte le.Eleinte lement 135/85-re,de szép lassan egyre magasabb lett és olyan 150/95 körülire állt be.Illetve visszaállt. Most kaptam mellé Valsartan Sandoz 80 mg-osat amit most egy hete szedek napi 1 szemet reggel. Azt szeretném kérdezni,hogy mennyi idő alatt fejti ki a hatását,mert még mindig 150/90-et mértem egy hét elteltével. Előre is köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
18.
Kedves Kérdező ! Szedjen 2x5 mg Bisoprololt és reggel és este, 1/2 - 1/2 tbl Valsartant a 80 mg-s tablettából.
2014.
03.
17.
Maraton kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Amatőr sportoló vagyok, hosszabb távokat futok, most hétvégén éppen maratont szeretnék futni. Az utóbbi pár napban arra lettem figyelmes, hogy nyugalmi helyzetben - fekvés, tévézés, olvasás, stb. - néha egy-egy kimaradó pulzusom van. Van amikor egy-két percen belül több is, aztán hosszú ideig semmi. Edzések közben nem érzek ilyesmit, a terhelést jól bírom. Vérnyomásom az esetek többségében egy picit magasabb a 120/80-nál, de 140/90-nél alacsonyabb. Ősszel voltam egy tüzetesebb kardiológiai vizsgálaton - szív ultrahang, terheléses EKG, 24 órás vérnyomásmérés -, aminek a végén azt mondták, hogy nyugodtan sportolhatok, sőt, felhívták a figyelmemet, ha leállok számíthatok vérnyomás emelkedésre. Kérdésem lenne, hogy Ön szerint jelent-e kockázatot a hétvégén a maraton lefutása. Köszönettel: Zsolt
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
18.
Kedves Kérdező! A halmozottan jelentkező extrasystole extrém terhelés esetén nem jó prognozisu, veszélyessé vállhat. Kellene egy sûrgős kardiológiai vizsgálat / labor, holter és ergometria/, amelyek nélkül nem tanácsos nekivágni egy maratoni távnak, főleg, ha ezek a panaszok új keletűek vagy gyakoribb jelentkezésüek .
2014.
03.
16.
Jani kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Március 13-án volt az ablációm. Három gyógyszert kell szednem 2x1 Pradaxa 150 mg, 2x1 Ryrmonorm 150 mg és 2x1 Pantoprazol Sandoz 40 mg. Meddig kell a műtét után szedni a Pantoprazolt? A Pradaxából még 2 heti adagom van. A helyi kardiológus azt javasolja, hogy a két hét lejárta után térjünk át napi 1 Xarelto 20 mg gyógyszerre a Pradaxa helyett. Szeretném erről megtudni az Ön véleményét! Köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
18.
Kedves Kérdező. A Pradaxát max. egy- két hónapig szedni kell, a kardiológusa megmondja meddig. A szívben keletkezett seb miatt kell adni, hogy azon nehogy vérrög alakuljon ki. Addig, ameddig szedi, addig kell a Pantoprazolt folytatni. Utána azt is el fogják hagyni. A Xarelto ugyan azt tudja, ugyanabba a csoportba tartozik mint a Pradaxa. Semmi értelme nincs váltani.
2014.
03.
16.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Azt szeretném megtudni? hogy a K2 vitamin lassítja-e a érelmeszedést? Segít-e szívritmuszavar és ugráló vérnyomás esetén? ACE-i gátló vérnyomáscsökkentőket és Chinopamilt szedek. Csontritkulásra Ca-Mg Liquid (1200 ca 600 mg mg) D és C vitamint. Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
18.
Kedves kérdező ! K2 vitamint jelenleg kutatják. Biztos adat nincs róla, ezért a mindennapi gyakorlatban még nem használjuk. Ha az eredmények biztosak csak akkor szabad bármit is mondani vele kapcsolatosan.
2014.
03.
16.
Zsuri kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnak sajnos már több stent alkalmazására is szükség volt szívkoszorú érbetegsége miatt. Amikor először alkalmazták, azt az utasítást kaptuk az orvosától, hogy soha ne hagyja abba a plagrel szedését, bárki bármit mond. Jelenleg már máshol kezelik, ott pedig azt az utasítást kapta, hogy mivel már eltelt egy év, felesleges szednie. Öntől szeretnék ez ügyben tanácsot kérni, előre is megköszönve a segítségét! Üdvözlettel Zsuzsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Kedves Zsuzsa ! A kettős antiagregació gátlás /aszpirin + Plagrel / egy év után elhagyható. Azonban én mindig a Plagrelt szoktam meghagyni és az aszpirint hagyom el. Fordïtva is lehet. A lényeg, hogy egy véralvadásgátlót folytatni kell ! Vagy az Aszpirint, vagy a Plagrelt.
2014.
03.
15.
dr.Bartus Beáta kérdése:

3 éve kisfiamnál magas lázzal járó garatgyulladás zajlott, melyre nem kapott antibiotikumot. 2 héttel később az egyik bokája begyulladt, az ekkor vett AST 1000 felett volt, és ekkor kapott egy penicillin kúrát. Kardiológushoz elvittem, ahol fizikális vizsgálat és EKG készült, ami negatív volt, és azt közölték, hogy ma már nem létezik olyan betegség, hogy rheumás láz. 1-2 éve furcsa mozgásai kezdődtek a végtagokban, főleg a felsőben, amelyek önkéntelenek, de lehet, hogy az iskolai stressz okozza. Emiatt elvittem szív-UH-ra, ahol jelzett aorta insufficienciát találtak. Az a kérdésem lenne, hogy az évenkénti követés mellett van-e egyéb teendő, nem kell-e folyamatos antibiotikum profilaxis, lehet-e ez a billentyű-hiba egy néma carditis következménye, vagy mi más lehet az oka. Állítólag, ha rheumás eredetű lenne, meg lenne vastagodva a billentyű és szerkezeti eltérések lennének rajta. Válaszát előre is köszönöm! dr. Bartus Beáta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Kedves Bea ! Rheumás láz létező betegség, igenis előfordulhat, igaz sokkal ritkábban, mint korábban. Nem értek ebben egyet a kardiológussal. Bizony azok a bizonyos mozgászavarok is utalhatnak rheumás lázra, főleg, ha ehhez még hozzáveszem az izületi gyulladást és igen magas AST titer / Jones kritériumokban szerepelnek nagy és kis jelek között ! ! ! / Ami a billentyűhibát illeti a rheumás láz vitiumai több év - évtized után okoz billentyűeltérést és akkor is inkább stenozist. Én azt javasolom az elmondottak tükrében konzultáljon egy " rendes" gyerekkardiológussal, vagy gyerekgyógyásszal !
2014.
03.
14.
alacsony pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron szültem, a hozzátáplálás megkezdése után, kb. 1 hónappal ezelőtt elkezdtem naponta futni. Néhány napja érzem, hogy főleg a jobb bokám fáj, kicsit dagad. Régebben, még a terhességeim előtt nyáron nagy melegben, ülőmunka során dagadt ugyanez a lábam, de azóta nem. Mindig alacsony a vérnyomásom, 90-100/60, max 120/70. A pulzusom inkább magasabb szokott lenni, mostanában többször mérek 60-65 körüli értéket. Ilyenkor kicsit szédülök, fáj a fejem, rossz a közérzetem. Lehet-e ezek oka az, hogy rendszeresen mozgok, a futás mellett megkezdődtek a kerti munkák - sokat ástam is mostanában. ( Orvosnál mindig jóval magasabb a pulzusom a normálisnál, ezért terhesség alatt Isoptint szedtem. Akkor voltam szív UH-on, EKG-n, nem mutattak ki mást, mint tachycardiát, ami szerintem a terhességnek és a fehérköpeny effektusnak tudható be, hisz szülés után el is múlt, ) Köszönöm előre is válaszát, Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Kedves Éva ! Eszébe ne jusson abbahagyni a mozgást! Az a világon a legegészségesebb dolog ! A szédüléseit sem a pulzusszáma sem a vérnyomása nem magyarázza. Azok tökéletesen rendben vannak ! Ami a terhesség alatti pulzusszámot illeti az élettani jelenség, minden kismamánál igy történik ! Más oka lehet a szédülésének. Ha nem szünik akkor laborvizsgálat és azoktól függően egyéb vizsgálatok szükségesek. Étkezzen rendesen, figyeljen a vasbevitelre, vitaminokra. Ha ez nem elég akkor kell a vizsgálat !
2014.
03.
14.
Eszter kérdése:

Kedves Dr úr! 44 éve nő vagyok,2 éve az ultrahangon EF 72,normál tág üregrendszer,norm.falvastagság,falm.jó syst és diast bal kamrafunkció,jelzett mitr.insuff Az idén EF 56,norm.tág üregrendszer,norm. falv.jó syst.és diast bal kamrafunkció,1 fokú mitr insuff kissé mészdenz aorta bill,jelzett Ao insuff Évekig az elözőhöz hasonló Echo volt,most változott,még fiatalnak érzem magam ahhoz hogy esetleg romoljon Tritacet írtak ki,amit úgy tapasztaltam hogy jó is volt,de mivel nem szeretném kizárni hogy esetleg gyerekem szülessen ezért,(legelöbb 10 éve a betaloc-ot szedtem,akkor jó volt mert a pulzusom is magas volt) újra kaptam a betaloc zok-ot,sajnos a vérny.s magas maradt,és a pulzust 50-re levitte,akkor a Normodipint kaptam akkor is 170/100 volt,aztán jött a Dopegyt,eröss ritmuszavar,lett ami eddig nem volt.Kedves Dr.úr elsődleges persze hogy jó legyen a vérny.om,nemtudom már mit szedhetek,lemondjak a gyerekről? már lassan abba is beletörődök,zöld hályog-ra a xalatánt használom Tisztelettel Eszter
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Kedves Eszti ! Azt, hogy lemondjon -e egy gyerekről vagy sem igen nehéz és bonyolult kérdés. Az biztos, hogy a vérnyomását be kell állítani megfelelően. Minden gyógyszer, amit a kismamák szednek bizonyos mértékben befolyásolhatják a terhesség kimenetelét, körülményeit, a baba fejlődését. De a magas vérnyomás is kóros egy terhesnél, vagyis kezelni kell. Az, hogy a kismama hány éves színtén rizikót képez, méghozzá annál nagyobb kockázatot jelent, minél közelebb járunk a változó korhoz. Ezeket a kockázatokat kell figyelembe vennie és bizony úgy kell a terhességbe belemenni, hogy a terhességet legkevésbé veszélyeztető vérnyomáscsökkentöt kell szednie ! Kérem ezek figyelembe vételével döntsön és konzultáljon mindenképpen kardiológussal és a nőgyógyászával !
2014.
03.
13.
Mary kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Korábban 2014.januárjában megugrott a vérnyomásom 198/90-re és az ügyeletes orvos segítségével 3X 25mg -os Tensiomint és 2x0.25-ös Frontin vettem be ami után nagy nehezen lement a vérnyomásom 140/72-re. Ez külföldön történt síelni voltunk másnap jöttünk haza. Itthon elmentem a kardiológiára és felírtak egy Normodipin nevű készítményt amit délután kell bevennem ha 150/80-ra megy fel a vérnyomásom és ez is egy 24 órás gyógyszer./mert jellemzően ekkor szokott emelkedni/. És a szokásos esti adagot is be kellene venni ezt viszont én nem értem. Információt szeretnék kérni Öntől a gyógyszereimmel kapcsolatban. Jelenleg reggel 1x4o mg Telmisartan +5 mg-os Nebibetából felet és este ugyanez az adag ezt Ön javasolta korábban. Úgy tűnt ,hogy ez jó lesz így, mert február óta tartósan 130/72 illetve 125/68 -as értékeket mértem és nem kellett használnom ezt a Normodipint. Rendszeresen mérem a vérnyomásomat és kb egy héttel ezelőtt egy egész héten át nagyon alacsony vérnyomás értékeim voltak egész nap és este is amikor az esti adag gyógyszert kellett bevennem akkor 100/62/62 értéket mértem és a többi napokon is hasonlóan alacsonyabbakat,én erre nem mertem bevenni az esti gyógyszereimet. Elmentem a kardiológiára ott azt mondták lehet hogy a 16 kg fogyás miatt a vérnyomásom is csökkent így szedjem a reggeli szokott adagot és este ne vegyek be semmit ha 120/68 alatt van a vérnyomás,és ez a Telmisartan olyan készítmény amit így is lehet szedni. Ezután rá 2 nappal elkezdődött egy fejfájás ami mostanában is tar már kb egy hete és evvel párhuzamosan magasabb értékeim is vannak így újra szedem az esti adagot is,és megint úgy érzem,hogy nem akar beállni a vérnyomásom. A Normodipint pedig ha beveszem 16 órakor ha 150-s a felső érték akkor 24 órás gyógyszer mellé még be kellene venni az esti adag gyógyszert nem fog ez kavarodást okozni ?és ez a Normodipin mit csinál? Az orvos az ambuláns lapra azt írta,hogy nomotoniás ez mit jelent?. Kérem szépen segítsen ezen eligazodni mert most már úgy meg vagyok kavarodva,és nem akarom elrontani de ez a fejfájás is nagyon rossz mert ez egy magasabb vérnyomás értékhez kapcsolódik,előre is köszönöm a segítségét Fazekas Sándorné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Kedves Kérdező ! Minden hypertoniásnál vannak olyan periodusok amikor alacsonyabb / pl. nyáron mikor folyadékvesztés jelentkezik a hőség miatt/ és vannak periodusok amikor magasabb/ pl télen a hideg miatt szükültebbek a bőrerek és emiatt emelkedik a vérnyomás/ értékeket mérünk. Ilyenkor nem célszerű a gyógyszereket módosítani, hanem ha leesik a nyomás a folyadek bevitelt kell fokozni / több folyadékot kell fogyasztani !/ illetve ha kiugrik a nyomás gyors hatásu vérnyomáscsökkentőt / pl. Tensiomi 12.5 mg vagy Cordaflex spray egy puff a nyelv alá/ kell alkalmazni. Ezzel rendezzük az aktuális vérnyomás ingadozást, de a vérnyomást továbbra is az addig alkalmazott gyógyszerekkel kel fenntartani. ANormodipin egy jó szer, de tartosan kell szedni, hogy hatása legyen. Nem alkalmas gyors vérnyomás rendezésre. Használja erre vagy a Tensiomint, vagy a Cordaflex sprayt.
2014.
03.
12.
anya kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Anyukámnak aki 50 éves , két hete fáj a válla és a háta. A szokásos alacsony vérnyomása kiugrott, volt hogy 150 / 80 mértünk.Szédül, rosszul érzi magát. Elment a kardiológushoz. Ő a következőket írta. Enyhe mitr. prolapsus látható , kóros insuff. nincs. A bal kamra funkció jó , falmozgászavar nincs.A pulm. kiáramlás gyorsabb.Egyelóre kard. teendő nincs . 2-3 hónap múlva ECHO kontroll javasolt Nem kapott gyógyszert a vérnyomására . a koleszterin szintje is magasabb:5.9 mol /1, az LDl alacsonyabb 3, 96 mol/1, HDL is alacsonyabb 1,36 mol /1 A pulm. kiáramlás gyorsabb miatt hívta vissza a doktor úr.Mit jelent ez? Ez a vérnyomás kiugrás és a koleszterin érték nem indokol gyógyszerszedést? Tisztelettel köszönöm válaszát ,nagyon aggódóm anyáért. Üdvözlettel Tóth Csilla
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Kedves Csilla ! A pulmonális áramlás gyorsulás mit takar azt én nem igazán értem. Áramlási sebességet használunk általában a szükületek jellemzésére. Agyorsulás mértéke arányban van a szükület súlyosságával. Szintén növekedhet az áralás intenzitása akkor ha kóros kapcsolat alakul ki a bal és jobb szívfél között /lyuk van valahol a szívüregek között /. Ilyen esetben azonban leírjuk a szükület helyét és abban adjuk meg a szükület jellemzésére a sebességet. Másrészt a lyukat is lehet látni sőt a nagyságát is meg lehet mérni. Vagyis önmagában az áralás gyorsulást én nem tudom értelmezni és valószínüleg igy nincs is értelme. Többet kellene tudnom ahhoz, hogy véleményt mondjak.
2014.
03.
11.
Anikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 48 éves vagyok. Kb fél éve egy éjszakai rosszullét után megállapított pitvarfibrilláció miatt cardioversiöval kezeltek, mert gyógyszerejkre nem állt helyre a sinus ritmus. Aznap éjjel, iszonyatos fejfájásra ébredtem, és az előző napi ennivalót is kihánytam. A többszöri hányás után kezdett el összevissza kalimpálni a szívem Azóta folyamatosan gyógyszert kell szednem. A szedett gyógyszereim Bisoprolol Sandoz 2.5 Propafenon 150 napi 3x és még vérhígítót is kaptam. Eddig minden Holterem és EKG jó lett. Nem volt rajta ritmuszavar. Van viszont egy azóta minden este fellépő kellemetlen tünetem. Mikor nyugalomban vagyok minden este elalvás előtt többször nagyobbat dobban be a szívem. Ezt a 4 eddigi Holter nem mutatta ki. Azt mondták ne foglalkozzak vele. Szedjem a gyógyszereket. De nagyon rossz érzés. Még össze is rezzenek olyankor. A propafenon esetleg okozhat ilyen tüneteket? Az első nap mióta szedem, azóta van meg a tünet. Nagyon érdekes, hogy csak nyugalmi helyzetben van. A gyógyszerektől le vagyok teljesen lassulva. Azt mondták nem ihatok kávét sem. Ha véletlenül elfelejtem időben bevenni, sokkal frissebb vagyok. A szívultrahang szerint nincs szervi bajom. Azt mondták ezek extrák és ne foglalkozzak az elalvás előtti dobbanásokkal. Xanaxot írtak fel. De semmilyen gyógyszerhez nem szeretnék hozzászokni, ha nem szükséges szednem. A 6,9 es koleszterinszintemet is táplálkozással egy hónap alatt levittem 5.4-re. De az LDL szintem még mindig 4. Azt mondták ha nem lesz ritmuszavarom egy éven belül, lassan abbahagyhatom a propafenont. Elég sok ijesztő dolgot olvastam a neten a gyógyszerekről. Nyugalomban lehet sok extrasystole? 170 cm magas vagyok. És 80 kg. Azt mondták le kellene fogynom. Ezért sportolni persze nem verseny szerűen de szeretnék. De már azt sem merek, mert nem tudom mit lehet. Sokszor félek, hogy megáll a szívem. Nagyon kellemetlen. Válaszát előre is köszönöm: Anikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
12.
Kedves Anikó ! Feleslegesen fél, hisz mint mondotta a vizsgálatok alapján nincs szívbetegség a ritmuszavar hàtterében. Nyugodtan mozoghat és napi két szimpla kávét is elfogyaszthat. Ugyanis ha a ritmuszavar visszatér akkor az azt jelzi, hogy nem jók a gyógyszerek. Ha jók, kávé mellett sem lesz ritmuszavara. Az is igaz, hogy sokszor fordul elő, hogy a gyógyszereket feleslegesen adjuk, mert a roham véletlenül jelentkezett és nem fog ismétlődni. Ezért, ha valaki egy éves gyógyszeres kezelés mellett jól van, nincs ritmuszavar meg szoktuk kisérelni elhagyni a gyógyszert. Ha visszatér a ritmuszavar, akkor a gyógyszer védett ellene, ha nem tér vissza, akkor felesleges a szer és nem kell folytatni. Sajnos most idő kell, hogy lássuk mi a helyzet. Kérem ne féljen, éljen teljes életet, mert csak úgy tudjuk ezt a kérdést elbírálni !
2014.
03.
10.
Émi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pár éve néha ki ugráló vérnyomás van jelen az életemben!Inkább alacsony volt eddig, mint magas. 2 hónapja nem éreztem jól magam lementem a háziorvoshoz 170 volt a systolés érték. Kivizsgáltak: Holter, terheléses EKG, szívultrahang, labor...mindent rendben találtak! Leszoktam a dohányzásról, már fél éve, sportolok, pár kiló súlyfeleslegem van. Kaptam coerex-as, de továbbra is van hogy 140 fölé megy és a diasztolés is 90-100 körül van! Általában úgy veszem észre hogy fázom! Mondtam a kezelőorvosomnak, hogy még mindig van kiugrálás! Mit tudok még tenni?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
11.
Kedves Émi ! Nincs baj ezzel a vérnyomással ! Mindenkinek ingadozik napközben a vérnyomása az igénybe vételtől, stresszhatásoktól, lelki állapottól függően. Arra törekedjen, hogy egészségesen éljen, étkezzen, redszeresen mozogjon és tartozkodjon a szélsőségektől. Nincs az a dolog, nincs az a pénz ami megérné az ettől való eltérést. Figyeljen magára és vegye magát is emberszámba ! Nem adnék, nem alkalmaznék gyógyszert !
2014.
03.
10.
nem értem kérdése:

Kedves Doktor Úr! Először is, köszönöm szépen, hogy időt szakított rám. Szeretném megkérdezni, hogy mire számíthatok, ha kiderül, hogy elvétve van 1-1 magasabb vérnyomás, mert hát képtelenségnek tartom, hogy az átlag 100-110-es értékeimre gyógyszert adnának, hiszen elájulnék tőle. Én nem érzek semmit, azzal meg nem telhet el az életem, hogy állandóan a vérnyomásmérőn "lógok", hiszen családom van és dolgoznom is kell. Így is viszonylag gyakran mérem, mert ha 100 alá megy, akkor szédelgek..., jelzi a szervezetem, hogy kellene egy kis folyadék, és szüleimnek meg gyógyszert kell szedni a vérnyomására. Mindig várom, hogy a genetika kiütközik rajtam is, de eddig a szemészeti leleten kívül nem volt nyoma ennek. Van megoldás? Én igyekszem egészségesen élni, mert sok rossz példa van előttem, látom a következményeket. Köszönöm a türelmét és megértését és nagyon várom válaszát! Márti
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
10.
Kedves Márti ! Semmi olyat nem kell kezelni, ami nincs ! Én azt próbáltam mondani, hogy alaposabb kivizsgálás kell. Annak tükrében kell dönteni a kezelést illetően ! Csak a vizsgálatok értelmét akartam megvilágitani. Nem mondtam én olyat, hogy a 110 hgmm-s vérnyomást kell kezelni ! Ki kell vizsgálni kedves Máti és szigorúan az adatok alapján lehet dönteni !
2014.
03.
08.
Emelkedett töltőnyomás kérdése:

Köszönöm válaszát! Már próbáltam is egyeztetni Dr Karlócai Tanár úr asszisztensével,de sajnos eddig még nem sikerült.Én egyébként A Temesváry főorvos Úr betege vagyok és kissé tartok,tőle,hogy ha kiderül,hogy más orvossal is konzultáltam meg fog haragudni.Mivel úgy tudom ők közeli kollégák a GOKI-ban.Másik kérdésem az lenne,hogy 5.-én,szintén a GOKI-ban ICD csere történt és a régi ICD-m alsó frekvenciája 60 volt,most 80-as frekvenciával engedtek haza.Amikor szóltam,hogy én ettől rosszul vagyok ,szédülök,fáj a fejem ,mindenhol érzem az ereimet lüktetni egy Ekg után azt mondták a saját szívem dolgozik ilyen ütemben,kénytelen voltam hazajönni majd itthon Concort is vettem,be és több vérnyomásmérővel megmértem a szívverésem mindíg 80-as frekvencián volt.Fölé ment,de ez alá még éjszaka sem.Háziorvos csinált egy Ekg-t és azt mondta ez pacemaker ritmus.Szeretném tudni,hogy,ha valóban a szívritmusszabályzó okozza ezt a frekvenciát,lehet-e ettől rossz a közérzetem,mivel nekem alapból sinus bradycardiám van.Valamint szeretném megtudni,hogy a kisebb fizikai aktivitás által kiváltott izzadás,vagy csak az,hogy alapból hirtelen elönt a víz,remegek,gyomor és torokszorító érzést érzek,öklendeznem kell mintha hányingerem lenne és halálfélelmem van ez már ugye a pánik,mert mindenki azt mondja,hogy már teljesen depressziós vagyok,de tényleg már sétálni sem merek elmenni,mert attól félek össze fogok esni.Ön mint kardiológus azon kívül,hogy meg kell keresnem Karlócai tanár Urat,amit meg is teszek,de Ön szerint mégis mennyire nagy a baj?Mi van,ha csak hetek múlva tud a tanár Úr fogadni?Köszönöm megértését!Ivett
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
09.
Kedves Kérdező ! Mivel valóban kardiológus vagyok, azt tudom önnek mondani, hogy részletes kórelőzmény, korábbi leletek, fizikális vizsgálat nélkül meg sem kisérelnék véleményt alkotni, kezelést javasolni. Dr. Karlócay Tanár úr Kardiológus és tüdőgyógyász. A meglévő leletek értékelésében ez a kettős ismeret sokat segíthet. Ezért javasoltam őt. Tényleg csak annyit mondhatok, ha az én véleményem érdekli azt csak a leletek, kórelőzmény, vizsgálat kiséretében lehet adni. Ne haragudjon, de nem szeretek találgatni, meg nem is helyes és félrevezető is lehet.
2014.
03.
06.
Szívritmuszavar kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: februárban minden előjel nélkül, hirtelen úgy éreztem mintha egy pillanatra megállna a szívem, aztán egy erős dobbanás után nagyon gyorsan kezdett el verni.Hallottam korábban, hogy ilyenkor jó ha az ember erősen köhög, erőlködik(persze ez lehet, hogy butaság), megpróbálkoztam ezekkel de nem segítettek, aztán vártam még egy kicsit, hátha elmúlik, de egyre rosszabb lett, nagyon szédültem, úgy éreztem elájulok, ráadásul egyedül voltam itthon, ezért inkább mentőt hívtam.Szerencsére nagyon gyorsan kiértek, próbálták megmérni a pulzusomat(ujjra csiptetős kis műszerrel), de nem tudták, aztán megmérték a vérnyomásomat az 140/90 volt.Megint próbálták megmérni a pulzusomat de folyamatosan másik értéket írt ki a műszer(260 valamennyi, 220-on valamennyi), szóval mondták, hogy inkább menjünk a kórházba.Pechemre mire beértünk elmúlt a rohamom, az SBO-n azt mondta a doktor úr minden rendben van (labor, ekg), csak a szinusz ritmusom gyors, de ez valószínűleg az ijedtség miatt van.Elküldött a háziorvosomhoz, aki csináltatott vérvételt:fehérvérsejtszám 10,45, absz. neutrophil szám 7,09, absz. monocita szám 0,99-egyébként náthás voltam akkor .Beutalt kardiológiára ahol a következő leletet kaptam:fizikálisan jelenleg komp. keringés, ritmusos szívműködés, mitralis areaban halk syst. zörej.RR:120/80, EKG:fr.110/min, meredek tengelyállás, norm. repol., TSH normál tartományban van.Tovább utaltak Holter vizsgálatra, és szívultrahangra is.A sürgősségin azt mondta a doktor úr, hogy valószínűleg PSVT-m van,kicsit meg is ijedtem, mert többször elmondta, ha ismét rosszul lennék azonnal hívjak mentőt.Ez a PSVT mit jelent?Komoly?A kardiológiai leleten mik vannak?(sajnos a kardiológián nem igazán volt idő, hogy ezeket megkérdezzem, finoman mondták, hogy nagyon sok a beteg menjek inkább)A másik problémám az, hogy mostanában nagyon sokszor egyik pillanatról a másikra "beszédülök", úgy érzem összeesek,fulladok, szaporán ver a szívem(nem annyira mint amikor mentőt hívtam).Ez főként fizikai terhelésre jön elő, pl. ha sokat kell egy helyben állnom, vagy gyalogolnom .Többször is érzem ilyenkor(lehet, hogy ez is butaság,de nem tudom értelmesebben megfogalmazni) mintha remegne a mellkasom.Nagyon rossz mert korábban nagyon sokat bírtam gyalogolni, szerettem futni, tornázni most meg jóformán dolgozni alig bírok elmenni, és ez nagyon zavar.Ez is a PSVT miatt lehet?Egyébként ez nem veszélyes?Úgy értem ha ez a szédülés előjön, akkor csak rossz érzés, de attól még nem lesz semmi bajom?Ettől függetlenül mozoghatok nyugodtan( pl. a munkahelyem 3km-re van tőlünk, ez még belefér gyalog)? Március 25-re kaptam időpontot Holter vizsgálatra, és Július 7-re szívultrahangra.Ez így rendben van, nem kell előbb kivizsgálni?Felírt a doktornő egy Concor nevű tablettát - mert mondtam neki, hogy mostanában szaporább a szívverésem-napi fél szemet.Beszedjem?Nekem nem tűnik túl logikusnak, hogy még nem is biztos, hogy van-e valami bajom, ha van akkor mi ,és addig míg ez ki nem derül szedjek gyógyszert, valamint a betegtájékoztatójában azt olvastam, hogy szívritmuszavart okozhat.Emiatt egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy ha szívritmuszavarom van akkor olyat szedjek ami szívritmuszavart okozhat?Persze lehet, hogy ez csak egy laikus butasága.Önnek mi a véleménye? Elnézését kérem a hosszú levél, és a sok kérdés miatt! Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Molnár Anna( 22 éves )
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
09.
Kedves Anna ! Bizony az elmondottak arra utalnak, hogy ritmuszavar okozza a panaszokat. A ritmuszavarok egyik tipusa az SVPT. Supraventrikularis paroxysmalis tachycardia röviditése. Viszont a tüneteit nem csak ez a ritmuszavar okozhatja. Részletes és alapos kardiológiai kivizsgálás javasolt. Mielőbb keressen fel egy kardiológust, hogy megfelelően kivizsgálja a panaszok okát. Ezt tanácsolom.
2014.
03.
06.
nem értem kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szemészeten jártam, ahol az volt az volt az első kérdés a szemfenék vizsgálatnál, hogy magas-e a vérnyomásom, mert magasvérnyomásra jellemző elváltozást lát a szemfenéken, II. stádiumút. Volt más eltérés is, így elmentem egy maszek szemészhez is, de ott is ugyanez volt. Ugyan az értékelésben nem szerepel a stádium, meg a magasvérnyomás sem, csak le van írva a fundusnál az eltérés, de mindketten mondták. Nem csodálkoznék, ha nem 100-110-es vérnyomással éldegélnék, a 120-130-as érték is fehérholló. Egyszer egy orvosi beavatkozás előtt mértek 130/115-öt, de akkor majd belehaltam a félelembe. Tessék mondani, ez hogyan lehetséges? Elképzelhető lenne, hogy vannak magas értékek (és az elvétve mellett is bántják a szemfenekemet) és még véletlenül se mérek ilyet és nem is érzem? Üzemorvosnál is ugyanolyan értékeket mérnek, mint én, otthon. Egyszerűen nem értem. kérem Doktor Úr, írja meg a véleményét! Mit tanácsol? Tisztelettel: Márti
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
09.
Kedves Márti. A hypertonia sajnos nem fáj, nem vesszük észre addig még szövödményt nem okoz vagy rendszeresen nem mérjük a vérnyomást. Ki kell vizsgáltatnia magát karhdiológián, mert bizony lehet időszakosan magas vérnyomása a szemfenéki kép hátterében.
2014.
03.
05.
Vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktor úr!!! Kérdésem az lenne ,hogy eddig a magas vérnyomásomra tanydont szedtem kb 3 hónapig.És azóta fája gyomrom sok a savam.És a torkomban idegentest érzésem volt.Mondtam a körzeti orvosomnak hogy lehetséges nem jó ez a gyógyszer.Kértem irjon fel másikat.Coverex AS komb fortét irt jelenleg fel.Kérdésem az lenne,hogy lehetséges e ,hogy a tanydontol lehet e a gyomorfájás és a savas hányás mert mig nem szedtem gyógyszert ez nem volt.És ön szerint melyik jobb gyógyszer? Mert voltam 24 órás vérnyomás mérésen és átlagban 160-17o a vérnyomásom.Szeretném megkérdezni ,hogy mit ajánl.Mert többször voltam a körzeti orvosomnál de ő azt mondta,hogy a tanydontól nem lehet ez a tünet.És most felirta ezt a coverexet amit még most kezdenék szedni.Előre is köszönöm segitségét és válaszát.Tisztelettel: Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
09.
Kedves Erika . Azt hiszem a panaszait inkább reflux betegség okozhatja. Nem okoz ilyet a Tanydon, mivel az, az egyik legjobb és legkevesebb mellékhatást okozó vérnyomás csökkentő. Ezért azt javasolom, hogy keressen fel egy gastroenterológust. Addig pedig szedheti akár a a Tanydont, akár a Coverex AS Komb. -t . Az a lényeg, hogy a vérnyomás jó legyen. Mindegy, hogy milyen gyógyszer teszi azt.
2014.
03.
05.
MPS kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Bőrgyógyász gombát állapított meg nálam amire Mycosyst 150 mg-os kapszulát írt fel. Mitralis Prolapsusom van. Nyugodtan szedhetem ezt a gyógyszert? Felíráskor elfelejtettem erre rákérdezni. Köszönettel: Valentina
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Nyugodtan szedheti . Nem lesz baj.
2014.
03.
04.
Kontaktlencse kérdése:

Gyermekemnek koponya CT-t csináltak, és nem vetették ki a kontaktlencséjét. Azt szeretném tudni, hogy használható-e a kontaklencse a továbbiakban, és nem károsodott-e? Várom gyors válaszát. Köszönettel:
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező ! Nincs tudomásom, hogy ilyen problémát jelentene. De azért ezt egy szemésztől lenne jó megkérdezni.
2014.
03.
04.
Farkasné Szőnyi Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Már többször adott nekem megnyugtató válaszokat, ezt ez úton is köszönöm! Mai kérdésem csupán csak annyi hogy : a magas vérnyomásra szedek Lisonorm és Bisoblock tablettát, s a kiugró vérnyomásra esetenként Tensiomint. Kérdésem, hogy fejfájásra alkalom szerűen vehetek-e be Iboprofen tablettát, mivel olvastam hogy az ibuprofen és az ACE gátlók meg a kaptopril együtt egymás hatását befolyásolják. Köszönöm előre is a válaszát !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Andrea ! Alkalmanként szedvenincs probléma az ibuprofénnal! Ha tartosan szedi valaki és főleg, ha idős akkor lehet ilyen probléma. Alkalmanként szedve nem okoz gondot.
2014.
03.
01.
Túlsúly, sport kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Túlsúlyos vagyok (jelenleg 145 kg, 187 cm, 38 év) és januárban elkezdtem diétázni (akkor 157 kg voltam) és munka után ezőterembe járni, ahol nem súlyzókat emelgetek, hanem kizárólag futópadon megyek hegymenetben. Az eszköz képes mérni a pulzust, amely 120-130 között szokott lenni. A mai napon a következőt tapasztaltam: kicsit magasabb fokozaton edzettem (130-135 közötti pulzus) és a 40. percnél - bár az edzés intenzitása nem változott, kezdtem "lenyugodni", a szívverésem 100-ra esett vissza és csökkent volna tovább, pedig az edzés intenzitása nem változott. Nagyon megijedtem és leállítottam a gépet, nehogy valami gond történjen. Eddig (kb. másfél hónap, heti 5-6x45 perc futópad) soha nem tapasztaltam ilyet. Ön szerint ez probléma lehet, vagy valami rossznak az előjele, következménye? Tisztelettel köszönöm a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves kérdező! Vizsgálatok nélkül nem tudok véleményt mondani. Javasolom keressen fel egy kardiológust, mert szívuh, 24órás EKG monitorizálás és terheléses Ekg vizsgálatok szükségesek. Ha nem volt semmilyen rosszullét, gyaníthatólag valamilyen technikai hiba jelentkezhetett, de ezt igy biztosan nem lehet megállapítani. Kell a vizsgálat !m
2014.
03.
01.
ERZSI kérdése:

Tisztelt Főorvos úr 30 éve szedek vérnyomás csökkentőt52 éves vagyok ,most egy tüdő ct vizsgálat mérsékelt szívnagyobbodást mutat,kóros ez?Most halottam hogy jár a betegségekre adókedvezmény kérhetem én is?üdvözlettel Erzsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Erzsi. Ez nem betegség, hanem következmény. A magas vérnyomás következménye. A vérnyomás beállitást, egyébszív és érrendszeri kockázatokat jelző paramétereket kell figyelni, korrigálni. Más teendő nincs. Az adókedvezmény igénylését illetően utána kell nézni pontosan mire jár az. Úgy gondolom, hogy erre nem jár, de nem vagyok benne biztos.
2014.
03.
01.
Bizonytalan kérdése:

Tisztelt DR. Ùr ! Van 2 kérdésem, talán szokatlan vagy hülye kérdés . Van egy vérnyomásméröm amelyik sipol ahogy a pulzust számolja. Na most azt vettem észre hogy mikor levegöt veszek, mélyebben akkor gyorsabban ver a pulzusom. Szóval lehet hülye a kérdésem, Ez normális ? vagy valami gond van ? Egyébként a vérnyomás normális. Pulzus is, max 72. Csak azt nem tudom miértver gyorsabbanmikor levegöt veszek. A másik hogy bár nem igazán vagyok sportolós fajta, de nyáron, vagy jó idöben, szoktam bicajozni a hegyekben ( max 500 m magas ) meg majdnem minden második nap sétálni. Ha gyorsabban tekerek, vagy sétálok, eröteljesebben akkor ugy érzem mintha a vér elöntené a szemem, azaz picit olyan homályos lesz, vagy ilyesmi, és utána kicsit koncentrálom kell a látásra és elmulik. Ennek mi lehet az oka, Káros lehet ? ( igyekszem egészségesen élni ). Válaszát elöre is nagyon köszönöm Tisztelettel, Andrea 79
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Andrea ! Ezt hívják légzési arrhythmiának, ami teljesen normális jelenség ! Belégzés fokozza a szív telődését, ami reflexesen gyorsabb szívmüködést okoz. Kilégzés során csökken a telődés, lassul a szívmüködés. Ennyi!
2014.
02.
28.
Ultrahang eredmény kérdése:

Kedves Doktor Úr! Egy banálisnak tűnő, mégis nagyon kellemetlen panasszal zavarom. Alhasi görcsöm miatt kaptam ultrahangra beutalót. A leleten ez van: A pancreas fej és test ábrázolódik, norm. szélességű, szerkezetű, sima konturú. A hepar mérs. nagyobb , reflexiója fokozotabb, homogén. A cholecysta kp, tág, folyadékkal telt, kőmentes, fali kontúrja szabályos. Az epeutak nem tágabbak. A vesék norm. nagyságuak, a bal vese caudalis elhelyezkedésű, pangás, szerkezeti eltérés, kőreflex nem látható. A lép nem nagyobb, homogén. A sinusokban folyadék echo, pleura megvastagodás nem látható. A belek meteoristicusak, kfejezetten a colon ascendens, mely fölött nyom. érz. jelez. Szabad vagy letokolt hasűri folyadék, pathológiás kokárda nem látható. A hasi erek szakaszosan ábrázolódnak, norm. tágassággal, lefutással. A hólyag kp. telt, így vizsgálva a kismedence sonographiás eltérés nélkül, st.p. exst. ut. Vél: Meteorismus. Mérs. heparlaesio. Csak hétfő délután tudok visszamenni a háziorvoshoz. Addig is segítene eligazodni a leleten? 3x2 Espumisant szedek és bormenta teát iszom, tornázom, eleget mozgok, mégis tele vagyok széllel. Előre is megköszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező. Ez lényegében egy negativ hasi UH lelet. A bél felett leírt nyomásérzékenység alapján bélgyulladás valószínűsíthető, mely lehet általában magától is megszünő , gyakori dolog. Ha tartosan fennáll a panasz, más tünet is jelentkezik, sulyosbodik akkor gastroenterológián tovább vizsgálják. Szerintem ez banális dolog, diétázzon és elmulik.
2014.
02.
28.
Emelkedett töltőnyomás kérdése:

Kedves DR-úr! Fallot tetralógiával műtöttek és 7 éve ICD-vel élek.10 hónapja szültem. Eddig teljesen jól éreztem magam és a leleteim is mintha egyre jobbak lettek volna.De január végén volt egy homloküreg gyulladásom és ekkor kezdtem el gyengének érezni magam.Február 3.-án még kisétáltam a házi orvoshoz kb 2 km-re hegynek felfelé és semmit különös nem történt,de 4.-én kb 400m-es távolságra a boltba menet hirtelen elkezdtem fulladni ,bementem egy ismerőshöz akinél vérnyomást mértünk ami 190-es értékeket mutatott.Nem tudom ,hogy jó volt-e az a vérnyomásmérő,mert az enyém itthon már csak 130-at mért,de sajnos azóta sem bírom a 400 méteres távolságot fulladás nélkül megtenni.Voltam a kezelőorvosomnál,aki csinált néhány vizsgálatot,de sajnos megint nem sokat tudtam meg az állapotomról. Az Uh: a következő lett Dd:48,Ds29,Ef 63% BP:54mm,JP55mm E:127cm/s, A:67 cm/s DT:117 ms, E'10,7cm/s E/E' 11 ,8 IVC:15mm LVOT VTI:18,7cm Jobb kamra :42 mm, TAPSE: 21 mm S:9 cm/s TI enyhe,jk systoles nyomás 46+10=56Hgmm Pulmonális billentyűn max 35,átlag 18 Hgmm grádiens mérhatő.PI enyhe.Bal kamra nem tág,jó systolés functió .Beáramlás emelkedett töltőnyomásra utal. Amikor vizsgált egy hölgynek magyarázott is valami olyasmit,hogy az emelkedett nyomás okozza a panaszokat is.Amikor viszont megkérdeztem ,hogy mit talált azt válaszolta,hogy semmit.Holter vizsgálatot is csinált,de állítólag az sem mutatott ki semmit. Én viszont,most nagyon meg vagyok ijedve,mert utána néztem ,hogy mit jelent az emelkedett töltőnyomás és sajnos nem túl sok jóval kecsegtet.Azt sem értem,hogy a jobb kamrai nyomás miért emelkedett ilyen hirtelen meg,évekig 35+10 volt.Rákérdeztem a pulmonális billentyűre is,de a Főorvos úr szerint azzal sem kell semmit csinálni.Viszont most nem tudok megtenni 400 m-t.Nem csak kifulladok,hanem a mellkasom is szorít ilyenkor ,de nem úgy mint régen,mert régebben is voltak mellkasi nyomás érzéseim,hanem mintha tényleg valaki kiakaná belőlem préselni az utolsó levegőt is.Azt szeretném megkérdezni a Dr-Úrtól,ha volna rám egy kis ideje,hogy akkor most valójában mekkora a baj?Ez az emelkedett töltőnyomás csökkenhet még vagy készüljek fel a legrosszabbakra?Az orvosom annyit mondott,hogy tudja,hogy a pszichés dolgokat nehezebb rendbe rakni,mint a szívet és más irígyelne,hogy ha szülés után ilyen szíve lenne.Én viszont nem gondolom,hogy ezt a jellegű fulladást és emelkedett töltőnyomást lehet pszichésen produkálni.Vagy azért nem mondott a Főorvosúr semmit,mert már nem lehet semmit sem csinálni?Már a gyermekardiológusomat is megkerestem aki szerint ezek az UH eredmények jók.Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát! Pintér Györgyné Ivett
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező ! Én azt javasolom ezzel a problemával igen is keresse fel Dr. Karlócai Kristóf Tanár Urat, aki tudomásom szerint aSOTE Pulmonológiai Klinikán dolgozik és a jobb szívfél betegségeinek magyarországi legismertebb specialistája. Vigye el a leleteit és kérjen tőle segítséget.
2014.
02.
28.
Ritmuszavar kérdése:

Üdvözletem, doktor úr! Magas vérnyomásos beteg vagyok, ami kellőképpen kezelve van. Igaz meglehetősen sok gyógyszert szedek: Monopril (2x 20), Leripid (1 x 10), Ravel (1 x ), Tenaxum (1 x 1 Mg), Bisoprolol (2 x 2.5 Mg). Mintegy hete lassú léptekben csökkentenem is kell, mert vérnyomásom olykor 105/71-re is lemegy. Csak a frontos időkben emelkedik meg kissé. Pulzusom meglehetősen alacsony - 55 - 65 között. Voltak esetek, mikor 110-re is felugrott. Ideges típus vagyok, ezen alaposan is dolgozom, relaxációkkal stb. Napi egy óra szobabicikli kötelező. Korom 36 év. Novemberben pánikrohamom volt, már kezdek belőle kilábalni, erre kevés Frontint szedek, rövidesen azt is abbahagyhatom. Panaszom a következő: mintegy hete olykor összevissza ver a szívem. Kijelzi a vérnyomásmérő készülékem is. Eléggé rossz állapot, inkább ijesztő. Enyhe szédülést is érzek, mást nem igazán. Viszont aggaszt. Mi lehet ez? Kardiulógusomhoz március 10.-én tudok menni, ezért fordultam Önhöz.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező. A szivkihagyás, ritmustalanság lehet extrasystole vagy ritmuszavar jele egyaránt. Ez kivizsgálandó . Egyik sem komoly dolog, de ha kellemetlen és gyakori kezelni kell. Helyes, hogy kardiologushoz fordul, mert Ő meg fogja mondani vizsgálatok után mi a teendő, kell-e valamit tenni és mit. Ne izguljon, nincs komoly baj.
2014.
02.
27.
aggodó kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 67 éves múltam és 52 éve van műlábam, így csak az egyik lábamon jelentkezett bokadagadás tavaly november óta. Ortopéd és érsebész probléma kizárva.Kardiológiai vizsgálaton voltam, aminek az eredménye,hogy nem szív eredetű az oedema, de MRTG vizsgálatot javasol a tisztázásra. Kérdezem, hogy mi az MRTG , továbbá bal szívfél diasztolés funkciója kóros,mert károsodott, megnyúlt a relaxatio. Nehezen vizsgálható emphysema miatt Bal kamra kiáramlási pálya /LVOT/, bal kamraüreg rossz parassernalis ablakok norm.üregek.Kérem szépen értelmezni! Köszönettel: József
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező ! A lábdagadása statikai okokkal függ össze, ami a műlába miatt van. Kompressziós gumiharisnya megfelelő használatával lehetne javítani rajta. Az ultrahang vizsgálata során leírt eltérések egy része annak a következménye, hogy halad előre a korban. A diastolés müködési zavar és az emelkedett töltőnyomás a szîv rugalmasságának, képlékenységének csôkkenéset, merevségének fokozodását jelzi. Ez lehet még cukorbetegség, magas vérnyomás szövödménye is, mert ezek fokozzák, növelik mértékét. A vizsgálat nehézségeire utal az, hogy emphysemája /tüdőtágulata / van. A sziv elé kerülő levegő réteg / tüdőtágulat következménye/ akadályozza az ultrahang terjedését igy bizonyos területeken nem látható a vizsgálandó terület. Az mrtg. Pedig a mellkas röntgen vizsgálat röviditése.
2014.
02.
26.
enigma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Magas vérnyomásra évek óta szedek gyógyszereket. Most éppen Lavestra, Betaloc, és Rawel gyógyszereket, koleszterincsökkentőnek Atorist . Kérdésem az lenne, hogy ezek mellé szedhetek-e halolajat? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező ! Minden további nélkül szedheti a halolajat !
2014.
02.
26.
gyomortáji panaszok kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék illetve segítségét kérném abban, hogy fél éve kb. laza a székletem és bűzös, nem híg. Néha kicsit szúrdogál a köldököm körül, enyhe görcsöt érzek néha, a munkahelyem elég stresszes. Voltam Laboron vér, vizelet minden rendben volt, monocyta, lhympocyta % volt kicsit magasabb, háziorvos azt mondta ez megfázástól is lehetett. Köszönöm segítségét.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező. Bizony ez sok minden okozhatja. Célszerű lenne felkeresni egy gastroenterologust mielőbb.
2014.
02.
24.
vérnyomás kérdése:

Üdvözlöm! 30 éves vagyok. Többször tapasztaltam, hogy fáj a fejem, illetve szédülök. Tegnap megmértem a vérnyomásom és 115/81 volt, valamint a pulzusszámom 121 volt. Úgy tudom, hogy ez nagyon magas. Kérem tanácsát mi tévő legyek, valóban sok ez az érték? Bea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
25.
Kedves Bea . Csak azt tudom tanácsolni, hogy keresse fel a háziorvosát. Meg kell vizsgálni, labort és szükség esetén vizsgálatokat kell kérni. Csak igy dönthető el, hogy banális dologról vagy kezdődő betegségről van -e szó. Főleg akkor kell ezt tenni, ha tünetei tartósak, vagy vissza-vissza térnek. Kitalálni nem lehet csak megállapíta szabad a bajt !
2014.
02.
24.
Tawara szár blokk kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! 74 éves 30 éve nem dohányzó férfi vagyok cukorbetegségem nincsen. Legutóbb kardiológiai vizsgálaton voltam ahol az ÉKG- nem volt valami jó. Szívpanaszom nincsen és nem is volt a múltban. Az ÉKG a Q hullámoknál infarktusra utaló jelet produkált ezt azonban a vérvizsgálat az enzimek vonatkozásában nem igazolta. Ábrázolódott azonban a jobb Tawara szár blokk. Ezzel kapcsolatos véleményét kérem. Az orvosi vélemények nagyon megoszlanak, a nem kell törődni vele különben rettegés lesz az ember élete, lehet mellette sportolni, egészséges embereknek is van, tünetei nincsenek, gyógykezelést nem igényel, ettől egészen a hirtelen halál markeréig minden olvasható róla. Mi az igazság?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
25.
Kedves Kérdező ! Azt, hogy valamiről sok mindent lehet olvasni az két dolgot jelent : egyrészt azt, hogy az orvostudomàny sokmindent nem tud és azokat megfigyelésekkek igyekezik pótolni. Másrészt vannak laikusok akik ezeket a megfigyeléseket félremagyarázzák, mert nem értenek hozzá. Ezek következményeit szenvedi el Õn is. Ha nincs panasza, negativ a vizsgálati eredménye akkor mi a gond ? Egy EKG görbe ? A hirtelen halálnak nincs markere ! Ha lenne senki sem halna meg hirtelen ! Vannak betegségek, azok felismerésében szerepet játszó fizikális jelek, eltérések, panaszok amik mellett gyakrabban előfordul a hirtelen halál. De ezek csak annak kockázatát jelzik ! Nincs egyenlőség jel a kettő között. Önnél egyetlen dolgot találtak, több tényező azonban nincs jelen. Most komolyan ! Maga egy ilyen hülyeség miatt akar szorongani ? Igenis éljen teljes és normális életet. Csinálja nyugodtan amit eddig. Ne foglalkozzon az EKG görbével ! Foglalkozzon azzal, hogy egészségesen éljen, mozogjon, ne szorongjon !
2014.
02.
23.
mi a véleménye Főorvos Úr? kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Hogyan juthatok el arra a szakrendelésre? Fogadnak akkor is, ha nem pont Pesten lakom, hanem kicsit arrább? Milyen vizsgálatokat fognak itt végezni? Annak ellenére, hogy a mostani gyógyszer hatékony (jók a vérzsírok), elképzelhető , hogy kaphatok (van) olyan gyógyszert majd, amitől nem fogok hízni? Bocsánat a kérdésekért, de nekem még soha nem kellett ilyen helyre mennem. Évente szemészet, labor, 2-3 évente EKG, meg a szokásos szűrővizsgálatok. Nagyon szépen köszönöm a türelmét és a válaszát! További szép Naot kívánok! Évi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
25.
Kedves kérdező ! Na ezek azok a kérdések amiket nem tudok megválaszolni, hiszen ezek nagyrészt zervezési problémák. Tudomásom szerint az a hely országos intézmény, ami azt jelenti bárhonnan fogad betegeket. Hogy mit fognak csinálni, gyógyszert is vagy csak életmódi változtatásokat javasolnak az vitt leletektől és atájékozodó jellegü, hétkoznapi vizsgálatok eredményétől függ. Keresse fel az intézményt, mondja el aggodalmait és kérjen segítséget, ahogy nekem tette ! Ha lehet fognak segíteni.
2014.
02.
22.
mi a véleménye Főorvos Úr? kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Kb. 1 éve szedek a koleszterin miatt Rosuvastatin 20 mg-os tablettát a korom ellenére, mivel mind apai, mind anyai ágon veszélyeztetett vagyok és a szív és érrendszeri betegségekre, mellé gyerekkorom óta gyógyszert kell szednem a vérnyomás miatt is. Sajnos, a koleszterin nem attól van, hogy rosszul étkezem, mert azon tudnék változtatni. Ami nekem nagy-nagy gondot okoz, hogy a korábban 1-2 kg-mal oda-vissza mozgó súlyom elkezdett nőni, kb. a gyógyszerszedésével egy időben. 168 cm magas vagyok, ehhez voltam 54-56 kg, szinte 16 éves korom óta. Most 70 kg-ot nyomok 1 év gyógyszerszedés után, a vérnyomáscsökkenőt is meg kellett már emelni. Ugyanazt eszem, mint korábban (meditterán jellegűen étkezem), ugyanannyit mozgok, ugyanazt a munkát végzem, a gyógyszeren kívűl semmi nem változott. A laborban vettek le pajzsmirigyre is vért az is tökéletes. A háziorvos se érti, szerinte a gyógyszer nem hizlal, de én egy másik hölgytól is hallottam, hogy abbahagyta, mert sokat hízott, de az egy másik típusú vérzsírcsökkentő volt. Mi az véleménye? MIt tanácsol? Legszivesebben abbahagynám, de a szüleim, nagyszüleim mind szív és érbetegek volt és fiatalon lettek betegek. Szívinfarktus, agyi infarktus, érszűkület a nyaki érben meg a lábban is. Én már nem tudom mi a veszélyesebb Főorvos úr! Az, hogy egyre nehezebb mozogni, még a cipőmet bekötni is, egyre rosszabbul érzem magam a bőrömben, vagy a magas vérzsír. 32 éves vagyok egyébként. Köszönettel várom a válaszát! Üdvözlettel: Évi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
22.
Kedves Évi . A Rosuvastatint folytatni kell ! Ilyen családi előzmének után ez sajnos nem, hogy kell, hanem kötelező ! Mindenféleképpen fel kellene keresni egy anyagcsere betegségekkel foglalkozó ambulanciát / pl Tétényi uti Kh -Pados tanár ambluanciája / egyrészt kivizsgálás, másrészt a megfelelő kezelés beállítására. Higgye el nem reménytelen.
2014.
02.
22.
anita,fehérvár kérdése:

kedves Doktor úr!köszönöm válaszát,ma(22.én)még bevettem az utolsót+az Astrix-ot,így csak a holnapi 1 marad ki.Hétfőn már meglesz a további adag. mégegyszer köszönet,további minden jót kívánok!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
22.
Oké, rendben. Nincs mit tenni, ez van.
2014.
02.
21.
anita,fehérvár kérdése:

KEDVES DOKTOR ÚR!KÖSZÖNET A GYORS VÁLASZÉRT!NINCS STENTEM CAROTIS ELZÁRÓDÁSOM VAN,AMIT EGYENLŐRE ÍGY KEZELNEK,ÉRSEBÉSZ MÉG NEM LÁTOTT A MŰTÉT LEHETŐSÉGÉT EGY NEUROLÓGUS ÉS EGY NEURORADIOLÓGUS VETETTE EL.AZ ELMULT 1 ÉVBEN NEM ROMLOTT AZ ÁLLAPOTOM,BECSÜLETTEL SZEDEM A GYÓGYSZEREKET.ÍGY REMÉLEM,UGYE NEM LESZ BAJ A CLOPIDOGREL 1-2NAPI KIHAGYÁSA MIATT?VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
21.
Azért ha lehet, ne hagyja ki, csak ha nincs más megoldás !
2014.
02.
21.
anita,fehérvár kérdése:

ÜDVÖZLÖM DOKTOR ÚR!ASTRIXS-OT SZEDEK +CLOPIDOGRELT,NAPI 1-1 ET 1 ÉVE.KÉRDÉSEM AZ LENNE,HOGY HA 2 NAPIG CSAK AZ ASTRIX-OT TUDOM BEVENNI,MERT A CLOPIDOGRELT CSAK HÉTFŐN TUDOM KIIRATNI,AZ NAGY BAJ?VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
21.
Anita ! Ha koszorúér stentje van bizony nagy baj ha kihagy akár egy napot is, mert a stent eldugulhat emiatt. Ha nem stentes ki lehet ennyi időre hagyni.
2014.
02.
21.
HbA1c kérdése:

Kedves Főorvos ÚR! A férjem HbA1c értékei: 2012.12.13. HbA1c 13,9 % kórházi zárójelentés inzulin beállítás után. 2013.01.18. HbA1c 10,1 % 87.0 mmol/mol 2013.04.25. HbA1c 6,4 % 45.0 mmol/mol 2013.08.02. HbA1c 5,8 % 39.0 mmol/mol 2013.11.14. HbA1c 5,6 % 37,5 mmol/mol 2014.02.17. HbA1c 6,6 % 49.0 mmol/mol Március 14-re kapott időpontot a cukorgondozóba. Azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelentenek a mmol/mol értékek? Előre is köszönöm szépen a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
21.
Kedves Kérdező ! Nem tudom mit jelenthet. Azt tudom mondani, hogy a Hgb A1c százalékos értékei / amit a klinikumban használunk/ tökéletes. Vagyis nem is nagyon érdekes mit takar ez az érték !
2014.
02.
20.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! Nagyon szépen köszönöm a válaszát, s mégegyszer elnézést, amiért nem az Ön profiljába vágó kérdéssel fordultam Főorvos Urhoz. Nem véletlen, hogy a levelek mennyiségéből következtetve oly sokan szeretik és fordulnak a betegek Önhöz. További szép napokat kivánok, tisztelettel: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Drága Marika ! Örülök ha segítettem. Köszönöm a kedves szavakat.
2014.
02.
20.
TARJÁNI TIBORNÉ kérdése:

TISZTELT DR. 41 ÉVES V. 14 ÉVES KOROM ÓTA HYPERTÓNIÁS.SOK GYÓGYSZERT SZEDEK-LETROX,MICARDIS 80MG,SOTAHEXAL,CLOPIDOGREL,XETER 40MG,PANTAPRAZOL,CYMBALTA,RIVOTRIL--94 ÓTA PÁNIKBETEG IS LETTEM.ELHIZOTT VAGYOK 40KG FELESLEG,DOHÁNYZOM.KÉRDÉSEM AZ LENNE A CLOPIDOGRELT JAVASOLJA-E HOGY SZEDJEM.KÓRHÁZBAN AMI-T NEM DIAGNOSZTIZÁLTAK DE JAVASOLTÁK A SZEDÉSÉT.LABORBA JÁROK A KARDIOLÓGUSOM MÉGSEM TUDJA ELDŐNTENI,HOGY MUSZÁJ E SZEDNEM.SZERETNÉM VÉLEMÉNYÉT KÉRNI,MERT EZ A BIZONYTALANSÁG NEM JÓ.MELY ÉRTÉKEK JELZIK A LABORON A VÉRSÜRÜSÉGET,EZT SEM TUDOM.2009-TŐL SZEDEM A VÉRHIGITÓT.ELŐRE IS KŐSZŐNŐM VÁLASZÁT-ÜDVŐZLETTEL.TARJÁNI TIBORNÉ
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Kérdező. Ön hypertoniás, jelentős testsúly többlete van és dohányos. Ezek fokozott sziv és érrendszeri kockázatot jelent. Ezért a Clopidogrel szedése indokolt. Azt javasolom szedje!
2014.
02.
19.
vokica kérdése:

Tisztelt Főorvos Ur! A segitségét szeretném kérni: sziveskedjen számomra érthetővé tenni az alábbiakban leirtakat: Előtte még megemliteném, hogy a lelet még 2010 nov-ben készült, azóta nem voltam a reumatológián, szerencsére nem volt rá szükség. Most azonban ugy egy hete el kezdett fájni a hátam a gerincem, leginkább a farcsont, s a keresztcsont. Lehet, hogy valahonnan? kisugárzik a fájdalom? R átérek a leletben foglaltakra: - Fokozott háti kyphosis és lumbalis lordosis. Egyébként a háti gerinc középső és alsó szakaszán valamint a lumbalis gerinc teljes hosszában polydiscophathia, spondylosis. - Az L V csigolyatestminimalisan előre csuszott, de az isthmusan spondylolysisre utaló jel nem látható. Bocsánatot kérek, amiért e kérdéssel fordulok Önhöz, de sajnos a reumatológiára nagyon késői időpontot kaptam, s tanácstalan vagyok emiatt, mivel nem tudom - fájdalomcsillapitón kivül és krém nélkül - mit tehetnék még. Szeretném még megkérdezni, a lelet alapján nagy-e a baj? Csontritkulásvizsgálat szerint van ritkulás, kb. 3 éve állapitották meg, de az éves vizsgálatok mindig stagnálást mutattak, nem további ritkulást. Kérem szépen szives véleményét és tanácsát, bocsánatát, amiért ezzel a problémával T. Főorvos Urhoz fordultam. Szives válaszát várva, maradok tisztelettel: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Marika ! Ezek az eltérések a gerinc kopásos eltérését, a porockorongokat érintő kopást irtak le. Ez is és a csontritkulás is önmagában is, együtt is okozhatja a panaszokat. Tünetileg szokták kezelni illetve gyógytornát, fizikoth-t szoktak ezek kapcsán javasolni.
2014.
02.
19.
Márti kérdése:

Kedves Dr úr!34 éves nő vagyok mitralis prolapsus miatt béta blokkolót szedek már 10 éve!Kezdetben betalock 25mg majd 3éve con cor 2,5mg 1xnaponta!A kérdésem az volna ha el szeretném hagyni a gyógyszer szedését hogyan tegyem!Évente járok kardiológiai vizsgálatra és nem tették kötelezővé a szedését rám bizták,de nem tudtam nem oda figyelni a tünetekre amit a prolapsus okoz és be pánikoltam,a vérnyomásom pedig olyankor megemelkedett ezért szedtem!De most úgy érzem nem szeretnék gyógyszereken élni ha nem muszály!Járok úszni,és oda figyelek jobban magamra!Szóval mi az ön véleménye és tanácsa ez ügyben!Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Kérdező ! Meg lehet próbálni, de ha a tünetek visszatérnek akkor a továbbiakban nem érdemes próbálkozni ! Az elhagyás ugy történjen, hogy egy hétig másnaponta szedje a gyógyszert és utáni egy hétig harmadnaponta. Utána el lehet hagyni.
2014.
02.
19.
Homloki erek kérdése:

Kedves Doktor Úr! 37 éves nő vagyok. Pár napja vettem észre a tükörben, hogy fejemet lefelé lógatva, a homlokom bal oldalán futó ér jelentősen kidudorodik, míg az ellenkező oldalon szinte nem is látszik. Kissé aggaszt a dolog, arra gondolok, hogy nem lehet-e szűkület a bal oldali vérellátásban? Azt is megemlíteném még, hogy a jobb karomban a vérnyomás systole-s értéke 10-el magasabb. Ezek alapján szükséges esetleg orvoshoz fordulnom? Válaszát előre is köszönöm! Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Kérdező ! Nincs teendő. Félelme alaptalan. Nem beteg ezek alapján. Bizzonyos, kis mértékü aszimetrikus jelenségek önmagában nem jelentenek kóros eltérést !
2014.
02.
18.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos úr! Női hormonpótló tablettát szedek. Livialt. A nőgyógyász szerint lassan abba kellene hagyni. Most már felet kell szednem 2 hónapig, majd végleg elhagyni. Szerinte közben rendszeres vérnyomásmérésre van szükség. Eddig is rendszeresen mértem, és december óta jók az értékeim. 70 éves leszek ebben az évben. Ha végleg abbahagyom, nő a szívinfarktus és az agyvérzés veszélye? Vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek cseréje válik aktuálissá? Elnézést, ha butaságot kérdeztem.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Kérdező ! A klimatériumban és utána akorábbiakhoz képest nő a szív és érrendszeri betegségek kockázata. Ez jobban nő, ha női hormon tablettát szed valaki ! Megfelelő gyógyszeres beállitás / hypertonia, cukorbetegség, magas vérzsirok / mellett és utobbiak esetén időszakos ellenőrzés mellett nincs mitől tartani. Csökkenthető a kockázat !
2014.
02.
18.
LIA kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az, hogy ma volt sziv-ultrahangon és egy kérdésem volna: /ez mit jelent?/ Billentyűk épek, konc. BK.hypertrophia,kezdődő relax csökkenéssel, a syst.funkció normális.Köszönettel várom válaszát: LIA.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Lia . Ez azt jelenti, hogy kicsit "izmosabb" a szíve. Ez lehet attól, hogy sportol rendszeresen - lényegtelen, átmeneti jelenség. Sportolás befejezése után megszünik. A terhelés okozta fokozottabb keringési igénybevétel teljesítéséhez kell. Másreszt lehet magas vérnyomás, stresszes, egészségtelen életvitel eredménye. Akkor pedig be kell állitani a vérnyomást, életmódot kell változtatni.
2014.
02.
18.
Susogó érzés... kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mi okozhatja a fejemben érzett, időszakosan előforduló "susogást"? Egy pillanat az egész, de kellemetlen, van, amikor meg is szédülök. Nem túl gyakran fordul ez velem elő, de most pl. igen, reggel óta. Nehéz megállapítani, de úgy érzem, főleg a tarkómban surran el néha valami... Okozhatja -e az, hogy esténként, az ágyon ülve, félig fekve használom a notebook-ot, gyakran azt veszem észre, lecsúsztam, és a nyakam a háttámlánál, a testem majdnem vízszintesen, tehát nyaktörő mutatványnak beillő pózban fekszem? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Zsóka
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Kérdező. Érdemes elmenni fül-orr-gégészetre. Ha a vizsgálat nem igazol kóros eltérést akkor változtasson poziciót gépezés közben. Valószínüleg az lehet az ok.
2014.
02.
17.
concor - szívszúrás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Pár napja magas pulzusra concor 1,25 gyógyszert kaptam, azóta a pulzus rendben van, ám napi egyszer beszúr a szívem jó pár másodpercre. Igen ijesztő érzés. Ön szerint ez normális jelenség? Mellékhatás lehet esetleg, kell vele foglalkozni? 34 éves, sportos, egészséges életet élő nő vagyok, a magas pulzus gyerekkoromban is kísért már. Várom gyors válaszát! Köszönettel, Szonja
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Szonja ! Szúró jellegű pillanatos mellkasi fájdalmak többnyire mozgásszervi jellegűek, többnyire spontán elmulnak pár nap után. Ha nem igy van, vagy más panaszt is tapasztal érdemes lesz megmutatni a családorvosának. Egyébként nincs vele teendő.
2014.
02.
17.
csilla88 kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Voltam a kardiológusomnál 2 napja, mert egy ideje panaszaim vannak a szívemre, időnként felgyorsul a pulzusom, valamint nagyon fáradékony vagyok, továbbá egy kis pohár bor is megárt. Ultrahang vizsgálat történt, melyből megállapította, hogy a szívem egészséges, viszont a májban látott az epehólyag mellett egy hangárnyékot, melyben áramlást látott mind vénásan, mind artériásan. További hasi ultrahangot javasolt. Vissza kellett jönnöm Németországba, mert dolgoznom kell, viszont nagyon ideges vagyok, hogy mi lehet ez, hiszen még csak 26 éves vagyok. Ön szerint mi lehet ez, és milyen sürgős a további vizsgálat? Előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Kérdező. Ez valoszínűleg egy veleszületett fejlődési rendellenesség lehet, amit úgy hívnak haemangioma. Nem szoktak vele igazán tenni semmit ! Csak igazolni kell a teoríát, ezért valószínű kiegészítő vizsgálatokat fognak kérni.
2014.
02.
17.
Németh Magdolna kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm értékes véleményét, már csak egy dolgot nem értek: a kardiológus azt mondta, kizárólag abban az esetben vegyem be a Tenaxumot, amikor éppen fennáll a kellemetlen állapot-tehát hétvégénként nem kell, illetve azokon a napokon sem, amikor nem érzem szükségét. Ebből én úgy értettem, ez konkrétan a pillanatnyi helyzeten tud segíteni. Ez valóban így van? Tehát ha kedden "rossz", vegyem be, aztán ha szerdán "jó", ne vegyem be, majd csütörtökön megint...? Vagy hogyan működik ez...? Köszönöm válaszát, üdvözlettel:Magdolna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
17.
Kedves Magdi . Csak akkor vegye be ha rossz. Ha nincs panasz nem kell bevenni ! Igy nem csökkenti a vérnyomást, viszont a centrális szorongás oldás létrejön, mikor szüksége van rá.
2014.
02.
16.
Tavasz - extrák? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta tapasztalom, hogy tavasz közeledtével, erősen megszaporodnak az extráim, amik április-május tájékán elfogadható szintre csökkennek. Normálisnak tekinthető-e ez, illetve tapasztalt-e Ön a praxisában ilyen szezonális jelenséget? Tavaly tavasszal többször is vizsgáltak (Holter, UH, CT), különösebb eltérést nem találtak. Volt olyan holter eredményem, hogy napi kb. 2000 SVES, Ves és egy-két rövid PSVT-m is volt. Egyébként 55 évesférfi vagyok. Másik kérdésem, hogy a már jól ismert extrák mellett olyat tapasztalok, hogy 4-6 igen erős szívütésem van egymás után, de normál ritmusban és kimaradás nélkül. Mi lehet ez? Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
16.
Kedves Kérdező ! Én, ha egy 55 éves ffi. valami furcsát tapasztal a szívével kapcsolatosan azt kivizsgálom /echo, Holter, ergometria/. Önnek is ez ajánlom, keresse meg kardiológusát, főleg azért, mert ezek az extrák nem csak nagy számban fordulnak elő, hanem panaszt is okoznak. Egyébkét közismert tény, hogy a frontok, a nagyobb időjárás hullámzások befolyásolják a szervezet müködését. Ilyenkor gyakrabban jelentkezhetnek panaszok, tünetek, igy extrák is. Mindezek ellenére nézesse meg magát, mert egy kontrollt megér a biztonság !
2014.
02.
16.
Audrey:):) kérdése:

Kedves Doktor Úr! Már régen írtam Önnek..:) Nagyon jól érzem magam, a nyáron férjhez is mentem,most meg kaptam egy szuper munkát..és emiatt írok most Önnek,mert azért a természetemet(aggódás....mindenért:D) nem tudom meghazudtolni...:P Szóval az új munkahelyen van kötelező orvosi vizsgálat egy magánklinikán,és ebbe beletartozik az ekg is..Nah most én tökéletesen jól vagyok, 1 éve voltam szív Uh-n ahol mondta a doki,hogy maradt a jelentéktelen mitralis prolapsus, és ez maradni is fog,majd kb 3 év múlva jöjjek kontrollra,de nyugodjak meg,mert ez nem fog romlani..A szívverésemet is megnézte a gépen,nagyon gyorsan vert mert borzasztóan izgultam,de szabályosan..Nah és itt jön az én félelmem, szóval amikor 4 éve apukám meghalt,akkor kitört rajtam egy ilyen pánikszerű roham,ami sem előtte,sem azóta nem volt szerencsére, nagyon gyorsan vert a szívem,totál kiborultam,h. örököltem apukám szívbaját(ugye neki szívizomelhalása volt,de szerzett az alkoholtól,cigitől,elhízástól...), nah akkor elmentünk ugye orvoshoz kivizsgálásra, ahol sajnos a doktor személye egyáltalán nem volt megnyugtató,pedig tényleg nagyon ideges voltam,életemben nem láttam még magam olyan kétségbeesettnek és idegesnek...csináltak egy ekg-t,ahol annyira fel voltam pörögve,hogy kb 180-nnal vert a szívem,és utána mentem uh-ra és ott derült ki,hogy minden ok...de előtte,még ez az orvos megmérte a vérnyomásomat, ami ilyen állapotban...egy kicsit magas volt,amúgy legendásan alacsony a vérnyomásom,mert szoktam mérni(90/60 100/80 a max.) és nem hitt nekem,se anyukámnak,h. alacsony a vérnyomásom,és ott helyben felírt egy vérnyomáscsökkentőt,amit szerencsére nem vettem be...Ezt cska azért írtam le Önnek,mert ez nekem nagyon rossz élmény,és sajnos,ahogy orvoshoz kerülök a pulzusom egy félperc alatt borzasztó gyors lesz,nem tehetek róla,meg amúgy ha vizsgázom,akkor is az elején,egy 5 percig a torkomban dobok a szívem,aztán megnyugszom és visszamegy a normálra..és nem tudom,ha megint ennél az új ekg nál feltornázom a pulzusom,akkor mi lesz...mert nem akarom,h. alkalmatlannak tartsanak a munkára...Viszont tudom,h. ideges leszek,mert már most ezen agyalok...Van valami technika,amivel le tudom nyugtatni a pulzusom?? Vinni fogom magammal a szív Uh-s papírom meg elmondom,hogy sajnos ilyen vagyok,de nem tudom hogy áll majd ehhez az ottani orvos...Úgyhogy ehhez szeretnék tanácsot kérni a Doktor Úrtól..:) Nagyon Remélem,hogy a (kedvenc)Doktor Úr jól van :) Köszönettel: Audrey:)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
16.
Kedves Audrey . Először is gratulálok aszép eseményhez és legyenek boldogok és sikeresek ! Másodszor a stressz természetes jelenség. Van akinél kifejezettebb és akár még a vérnyomás is megemelkedhet. Nincs ebben semmi kóros. Jól tette, hogy nem szedi a vérnyomáscsökkentőt, mert attól rosszul is lehetne. Ráadásul az embernek ritkán hal meg a szeretett hozzátartozója ! Vagyis ez is emelheti a pulzusát, vérnyomását ! Nem hiszem, hogy ez problémát jelentene. Másrészt azért azt is nézesse meg, hogy nem néz-e anyai örömök elé ! Annak is lehet jele a vérnyomás és pulzus labilitás ! Szeretettel üdvözlöm és köszönöm kérdését, jól vagyok.
2014.
02.
15.
Ivy1973 kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Megint itt vagyok ! Eltelt egy hónap, és a mensi elött újra jött ez az iszonyat sok extra. Akkor már valószinű, hogy a hormonok csinálják ez velem ? Azt jelentheti ez hogy el kezdtem klimaxolni ( 40 éves vagyok ). És ez így lesz amíg ez le nem zajlik ? Hogy van ez Doktor Úr ? Ezek szerint én vagyok az a típusú nő akinek a klimaxnál lehet szív betegség? Egyébként azóta megvolt a terheléses EGK-m és szív UH-n is voltam. Mindegyik jó lett. A legújabb félelmem, hogy a hormonok okozta extrázás, átmegy majd valami rosszindulatú ritmuszavarba. Kérem, írjon valami megnyugtatót nekem erről kedves Doktor Úr ! Üdvözlettel: Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
16.
Kedves Évi !nincs semmi baja a szívének, igy nem varható az sem, hogy tartós ritmuszavara legyen ! Vagyis sajnos ez valóban a hormonok műve ! Szerintem minden nőnek a mensi táján több az extrasystole és ez a hormonok hatása. 40 éves korban nem kell még a klimax-szal foglalkozni. Ez a legszebb kor ! Ilyenkor a legkivánatosabbak a nők ! Nehogy már ilyen hülyeségekkel foglalkozzon ! Nekem a második gyermekemet a feleségem 40 évesen szülte és az közülűk a legjobban sikerült !
2014.
02.
14.
Németh Magdolna kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm előző válaszát. Előadtam a problémát a pszichiáteremnek, (aki azóta is folyamatosan kezel), illetve a kardiológus doktornőnek, aki a Concort írja számomra. Megegyeztek abban, hogy Tenaxumot szedjek még mindezek mellé-de csak akkor, amikor tapasztalom a kellemetlenséget. Ez esetben vegyek be egy felet, és ha egy óra múlva még mindig fennáll, akkor a másik felet. Egyetért ezzel a megoldással? Mert én úgy gondolom, magát a szorongást kéne oldani, hiszen pont emiatt szedem a Frontint és a Citapramot...Valahogy ódzkodom a vérnyomáscsökkentőtől, hiszen amúgy egyáltalán nincs vele problémám...Előre is köszönöm a segítséget! Magdolna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
16.
Kedves Magdi ! Pedigvan ráció ebben a gyógyszer adagolásban ! A Tenaxum egy centrális hatásu szer, aminek a vérnyomáscsökkentó hatasa csak egy - két hét folyamatoskezelés mellett jelentkezik. Viszont a centralis hatáson alapuló szorongás elleni hatása azonnal. Ezért nem rossz ötlet. Pár próbát megér !
2014.
02.
14.
extra kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves férfi vagyok, 5 évvel ezelőtt kezdtem rendellenes szívütéseket érezni, mintha megkésne egy-egy dobbanás, és utána lök egy nagyot a mellkasom. Orvosi rendelvényre 0,25-ös Frontint szedtem, közel két évig 3x1 szemet. A tünetek lassan-lassan elmúltak és a gyógyszert is el tudtam hagyni. Emellett teljes kardiológiai kivizsgáláson is voltam, ahol szervi okot nem találtak. Fél éve a dolog kiújult. Újra Frontin, teljes kivizsgálás negatív eredménnyel, rendszeres testmozgás, de a dolog nem akar eltűnni. Ha valamit változtatok, pl. kicsit máskor veszem be a Frontin tablettát, másik magnézium készítményre váltok, akkor van egy hét szünet, és kezdődik előről pár napos rendszerességgel. Legutóbb napon belül ismétlődő jelleggel jöttek rám az extrák, sbo-n bekötöttek egy sóoldatos infúziót, kiegészítve egy ampulla magnéziummal, és a zilált állapotom miatt egy fél szem Betalokot is kaptam, így lettem tünetmentes. Ez alapján magnéziumhiányt mondott az orvos, bár szedtem magnéziumot. 3x2 szem magne b6-ot és 3x1 Frontint szedek azóta. Egy hétig tünetmentes voltam, és most újra kínoznak az extrák, amitől be is pánikolok, szétzilálja az életem, halálfélelem tör rám. Emellett testszerte érzek izom berándulásokat is, rendszeresen. Lehetséges, hogy még mindig nem elég a magnézium? Vagy más okot kell keresni. Másfél hét múlva van időpontom pszichológushoz, aki telefonos konzultáció alapjána a Cipralex nevű győgyszer szedésének elkezdését javasolta, ha szükségét érzem. Ezzel még nem éltem. A stresszfaktor jó átlagos az életemben, a fő stressz ez a jelenség. Ennyi magnézium mellett lehetséges még mindig magnézium hiány, vagy emellett idegi, pszichés eredetű okot kell már keresni? Szervi ok nélkül valóban csak ártalmatlan tünetek az extrák? Köszönöm válaszát: Róbert
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
16.
Kedves Robert . Olvasva a panaszait egyre inkább valószínű nem szervi panaszai, tünetei vannak, nincs magnézium hiánya. Sem igazolva nem lett, másrészt ennyi magnézium után meg kellett volna már telnie annak a magnézium raktárnak! Vagyis valószínű ismételten a pánik betegség lett úrra magán ! A Cipralex a helyes döntés, de legalább 2-3 hétig egyutt kell szednie a Frontinnal ! Utána aFrontinelhagyhato lesz és a Cipralex önmagában is megoldja ezt a problémát !
2014.
02.
13.
szobabicikli kérdése:

Kedves Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy időskorú férfi jól beálitott magasvérnyomással, inzulinos cukorbeteg szobabiciklizhet? Nem lesz emiatt baja?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
13.
Ha szépen fokozatosan és lassan emeli a terhelést akkor semmi baja sem lesz !
2014.
02.
12.
Tachycardia kérdése:

Jó napot! Anyukámnak szívritmuszavara van, azt szeretném kérdezni, hogy szedheti-e az aspirin protect-et, vagy egyáltalán milyen recept nélküli gyógyszert javasol a doktor úr? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Szabó Judit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
13.
Kedves Judit . A teendők attól függenek, milyen tipusu ritmuszavar jelentkezett. Semmit ne adjon orvos nélkül az édesanyjának ! Irány a kardiológus !
2014.
02.
12.
vérnyomás-pánik? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 37 éves nő vagyok. Körülbelül fél éve jelentkeztek nálam egyre erősödő szorongásos tünetek. Kivizsgáltak (vér, vizelet), de mivel szervi elváltozást nem találtak, pánikbetegséget diagnosztizáltak. Ez már megelőzően többször előfordult életemben. Jelenleg Citapram 20mg-ot szedek, napi 1, két hónapja. Frontin 0,25 mg napi 3x1-et, illetve Concor cor 1,25 mg, napi 2x1. A problémám az, hogy a pánikrohamok valóban elmúltak, de egy tünet továbbra is fennáll: délutánonként a vérnyomásom 140-160/85-95 között van, ami nagyon zavaró tünetekkel jár:szédülök, borzasztóan melegem van és általában szörnyen kellemetlen a közérzetem; olyan állapot, mintha magas lázam lenne. Ez az állapot tartósan fennáll. Ám estére mindig rendeződik. Délelőtt és este-éjszaka, valamint hétvégén sosincs semmilyen probléma a vérnyomásommal, a kellemetlen testi tünetek sem jönnek. A pulzusom mindig normális, 60-80 között, vérnyomástól függetlenül. Sosem volt eddig probléma vérnyomásommal, azt gondoltam, most is csak a szorongás egyik megjelenési formája. De hogy ennyi gyógyszer mellett sem akar rendeződni a helyzet, ez aggaszt. A tanácsát kérném. Nem hiszem, hogy szervi oka lenne, mert mindig a munkahelyemen van ez az állapot-de mit tehetnék még ennyi szorongáscsökkentő szedése mellett? Segítségét előre is köszönöm! Magdolna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
13.
Kedves Kérdező ! Ez pánikos roham ! Nem elég a gyógyszer valószínűleg emelni kell az adagot. Vissza kellene menni a psychiateréhez. Ezt javasolom.
2014.
02.
11.
ami lemaradt a történetből ! kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR ! István vagyok 28 éves ! az előző önhöz küldött tegnapi levelemnek a vége lemaradt ! valószínű a hosszú volt az üzenetem ! Azt tudom hogy nem infarktus volt mert akkor kihívtam az ügyeletet és megvizsgáltak ! Ekg-t csináltak és vérnyomást mértek Ekg tökéletes volt a vérnyomásom 160/80-volt 97 pulzussal ! azt mondták hogy pánik rohamom volt valószínű és adtak egy 0,25-ös Frontint A papírokkal másnap bementem a Háziorvosomhoz ! elküldött teljes laborba vér vizelet ! Vizelet negatív vérképem szinte tökéletes Írt Fel Frontint 3x0,25-öst de ennek felét szedtem ITT A KÉRDÉSEM Doktor úr :: és pár napja zsibbad a végtagjaim görcsölő érzés hol itt hol ott olyan mintha tűvel szurkálnának szedek Magne B6-ot és mitől lehet ez ????? Idegi alapú ?? Köszönöm Válaszát!!: ISTVÁN
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
13.
Kedves Kérdező ! A panaszok jelentkezési módja, sokirányusága,negativ leletei azt sugalják, nem szervi baja, hanem pánik syndromája van. Egy jó psychiater kellene !
2014.
02.
11.
klára kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! diagnózisok" Ap, PF arrythmia ,anticoaguláns th. Marfarin szedek ami itthon nem akar beállni a 2-2,5 közöttre eddig 3mg,1,5,1, 1,5 szedtem, most a házi orvos 3mg.2,1,5,2,1,5 irt. A többi gyógyszereim Tensart HCT160/25mg 2xfél,cordanore 2xfél, concor 2x5 mg, moduxin 2x1 tbl. noacid 2x20mg, aspirin 100-as 1 tbl, frontin 3x1 05 mg. Eddig a vérnyomásom jó volt é s napközben 120, 130,/80 körül van a pulzusom most jó .De sajnos volt amikor 2 hetenként ritmus zavarom volt, Éjszaka megemelkedik a vérnyomásom 160/80 ig ma kaptam mindezek mellé éjszakára VIDONORM 4mg/5mg felet a fentiekkel együtt szedhető. Március 7 én megyek a ritmus ambulanciára Szegedre elektrophysiologiai kontroll történik, bal pitvar tágulat miatt és az ismételt pitvarfibráció miatt.Nagyon szeretném a véleményét! Kérdésem Őn fogad beteget vizsgálatra!Tisztelettel Klára
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
13.
Kedves Klára ! Persze, hogy fogadok beteget, hiszen kardiológus szakorvosként dolgozom magánrendelőben és szakrendelőben egyaránt. Ami a panaszait illeti, a további lépéséket az elektrofisiológia fogja eldönteni. Addig ki kell bírni. Ha rosszabbul van, vagy a ritmuszavara tartós a vizsgálatot lehet sürgősiteni. Vissza kell menni a klinikára és szólni kell, hogy rosszabbul van, vagy hogy tartós a ritmuszavar !
2014.
02.
10.
Tanácsot kérnék ! kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR ! István vagyok 28 éves ! az alábbi kérdéssel fordulok önhöz ! Az utóbbi időben december elején volt egy foghúzásom ami elég nehezen sikerült kiszedni utána begyulladt az ínyem visszamentem a fogorvoshoz Augmentint írt fel egy hétig keservesen fájt az ínyem amíg a gyulladás meg nem szűnt 2 óránként szedtem a fájdalomcsillapítót 1 hét után minden rendben volt az idő alatt szinte enni is alig tudtam 5kg-ot fogytam majd utána egy két héttel egy légúti fertőzésem volt erre Ospent anitibiotikumot ír írt fel a körzeti orvosom + a köhögésre sinecodot kigyógyultam belőle !! Majd az ünnepek után Januárban egy erős felfázásom volt a körzeti orvosom Ciprofloaxint 500mg-ost írt fel 5 napra napi 2x1 bőséges folyadék mindent betartottam !! utána meg sumetrolint 3 napig !2x1 de voltak még alhasi tüneteim meg deréktáji visszamentem elküldött az urológushoz megvizsgált elküldött Hasi ultrahangra Február 19-ére kaptam időpontot azzal Control de közbe visszamentem megmutattam a körzeti orvosnak ! Majd az este erős mellkasi fájdalmaim voltak kéz zsibbadással nehéz levegővétellel megmértem a vérnyomásmérővel ami itthon volt a vérnyomásom megijedtem hogy infarktusom van
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
11.
Kedves Kérdező ! A kérdést ugyan nem találtam, de gondolom a fájdalomra vonatkozott volna. Szóval a mellkasi fájdalom biztos, hogy nem infarctus volt. Okát ugy lehet megállapíta ha kivizsgálják . Vissza kéne menni a családorvosához.
2014.
02.
10.
Bizalmas kérdés kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Ma délután fura tünetet észleltem magamon. Én 24 éves fiatalember vagyok, jelenleg főiskolai tanulmányaimat végzem. 13 és 20 éves korom között versenyszerűen sportoltam, de azóta is amikor időm engedi rendszeres testmozgást végzek. 175 cm és 80 kg vagyok. Az utóbbi 2 hónapban édesanyám betegségei miatt voltam folyamatosan stresszes, amellyel kapcsolatban sokat kérdeztem Doktor Úrtól is. Édesanyám vastagbélpolipja eltávolításra került, így már kezdtem megnyugodni. Ma délután a székletürítésemben észleltem szemmel jól látható piros színű folyadékot, mint ha vér lett volna, ráadásul hasmenés szerű volt a székelés. Azt hozzá kell tennem, hogy a tegnapi ebédem hurka volt céklával és vasárnap este 3 db vérnarancsot is ettem. Ma a székletürítés előtt 3 tányér brokkoli krémlevest ettem. Korábban soha nem volt ilyen ijesztő a székletem látványa, és fizikálisan sem érzem magam rossznak. A tanulmányaim során is sikereket értem el az utóbbi időben, így nagyobbrészt jó hangulatom szokott lenni. Azt szeretném kérdezni, hogy a székletemben megjelenő piros folyadék az a cékla vagy a vérnarancs fogyasztása vagy vér lehetett? Nem tudom eldönteni. Ha a következő hetekben nem lesz ilyen jellegű tünetem, akkor elfelejthetem ezt az esetet? Félek ugyan, hogy nehogy komolyabb bajom legyen, de ilyen fiatalon nem szeretnék vastagbéltükrözésre kerülni. Főorvos Úr mit javasol mi a teendő?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
10.
Kedves kérdező ! A széklet vértartalma kimutatható laborvizsgálatokkal . Ezt kellene a családorvosa segítségével elvégeztetni. Csak ez a biztos. Ha pozitiv lenne, akkor bizony kell a béltükrözés !
2014.
02.
10.
KInga kérdése:

Még lenne egy kérdésem: anyósom Asactalt használ, de szinte naponta jelentkezett nála erős, nehezen csillapítható orrvérzés, abba is hagyta szedését. Azelőtt Aspirin Potectet szedett. Térjen vissza inkább az Aspirinre? Nekem is Asactalt írt fel az orvos, nálam inkább bőrbevérzések jelentkeztek, olyan mintha egy kicsit túlzott lenne a hatóanyagtartalom. Ön mit gondol? Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
10.
Kedves Kinga ! Ki kell vizsgálni a kedves mamát, mert valószinű vérzékeny terület van az orrában. Az kezelhető és nem kell az Asactalt sem elhagyni.
2014.
02.
10.
KInga kérdése:

Kedves Doktor Úr! Már többször érdeklődtem mitrális prolapsus vs Concor témában. Tudom én, hogy vannak helyzetek, mikor be kell venni a gyógyszert, mint most, hogy lázas voltam. Az orvos Tarividet írt fel, de most kénytelen voltam elhagyni a Concor, mert a vérnyomás/pulzus nagyon lecsökkent rendszertelen ritmus, rosszullét mellett. RR/HR: 95/55/55. Egyébként 120/80/65. Kérdésem a következő: mivel a Concor elég komoly gyógyszer, tud javasolni olyan alternatív bétablokkolót, melyet rugalmasabban használhatnék, szükség szerint, akár csak napra, ha szükségét érzem? Köszönettel: Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
10.
Kedves Kinga ! Ilyenkor több folyadékot kell inni ! Nem a Concor a hibás. A láza, folyadék vesztesége okozza a vérnyomásesést.
2014.
02.
09.
érdeklődés kérdése:

Üdvözlöm tisztelt Dr ur.36 éves férfi vagyok.Erdeklődnék az ekg leletem irant hogy önnek mi a véleménye ezzel kapcsolatban.Reggel be kellett .ennem az ügyeletre mert àllandó extràk jöttek 1,2 db öt percenként és én megijedtem valami komolyabb baj lehet e vagy a sok stressz okozza.8 Éve szedem a nebiletet exforgéval napi felet.Az Édesanyàmat sajnos 2 honapja elvesztettem igy a pànikrohamok amik elötte ritkàn jöttek ràm most elég sürüntàmadtak.Persze megpróbàlok urrà lenni rajta jàrok pszihológushoz is de nem mindig sikerül.Ezért leirnàm a lelet eredményt.A kamrai ritmus 102 volt kicsit ideges voltam.A pr tartam 102 Ms,aqrs tartomany 94 ms a qt 338 ms a qtc397ms a p/qrs/t fok az -30/5/28.És még azvan ràirva hogy rövid pr tàvolsàg meg sinus tachycardia.Doktor ur mit jelent ez a rövid pr tàvolsàg meg hogy a p az -30?Kérem legyen kedves ezt kielemezni.Itthon màr 70 80 volt a pulzusom ugyhogy a béta blokkolót bevettem segített.Legnagyobb tisztelettel :Jocó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.