Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2388 kérdés, válaszra vár 8

Dr. Szemerédi Péter

belgyógyász és kardiológus szakorvos

Specializáció: kardiológia, angiológia, belgyógyászat

Munkahely: Pulzus Eü. Központ Bp. II Fillér 4-6 Boróka Egészségház Gödöllő
Telefon: +36 (1) 212 4449
Email: petidoktor54@gmail.com

Bemutatkozás:
Az Országos Kardiológiai Intézetben, majd a Szent János Kh Kardiológiai osztályán dolgoztam. Innen kerültem a jelenlegi munkahelyemre, ahol kifejezetten a cardiovasc. betegségek prevenciójával, kardiológiai és angiológiai betegek gondozásával foglalkozom. Intézetünkben /Pulzus Eü. Központ - Bp. II. kerület Fillér u. 4-6 / a szív és érrendszeri betegségek komplett non invasiv kivizsgálására, a kiszűrt betegek további gondozására illetve szükség esetén megfelelő szakintézetbe irányítására van mód és lehetőség.

2015.
03.
26.
email? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Erre a címére írtam, erről dobta vissza a rendszer. Ezenkívül van-e még más címe? Köszönettel: Zsuzanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
26.
Ezt a címet használom csak. Eddig nem volt probléma a levelezésemmel. Nézze meg, nem az ön készülékében van a hiba ? Napi szinten levezelek eze a címen .
2015.
03.
26.
email? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Írtam Önnek a fenti email címére, amit állandóan visszadob a rendszer. Kérdésem: van más címe is Önnek, ahova lehet írni? Köszönettel: Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
26.
petidoktor54@gmail.com
2015.
03.
26.
Vérnyomás. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. A következő gyógyszereket szedem magasvérnyomásra. Telmisartan Actavis 40 mg reggel 1 tabletta és Nebibeta 5 mg reggel 1x1/2 tabletta. A következő próblémám,hogy úgy vettem észre,hogy a nebibeta tabletától,potencia zavarom lett. A doktor úgy mit tetszik javasolni a nebibeta helyett? A A telmisartan-t a kardiológián írták,de a nebibetát a háziorvosom írta ki mellé,mivel nekem tenziós típusú fejfájásom van és azt mondta,hogy így elfog múlni,Igen jobb is lett a fejem sem fáj annyit és a vérnyomásom is rendeződőtt,csk a fenti próbléma van. Válaszát köszönöm szépen !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
26.
Kedves Kérdező ! Lehet más gyógyszert találni, de azt célszerű a kezelő orvossal megbeszélni. Én javasolom, hogy a kardiológus kollégát keresse fel és mondja el ezt a problémát. Lehet, hogy vizsgálatok kellenek még a megfelelő döntéshez.
2015.
03.
25.
bandi kérdése:

T.Dr ÚrÍ! 75 éves ffi vagyok . 25 éve cukorbeteg. 88-ban infarktusom volt. Aggaszt újabban a rabszódikus vérnyomásom . Reggel 140 du 16o este 18o - 19o. Az alsó értékek normálisak. Gyógyszereim a mérés függvényében: tenaxum, tenziumin, frontin, nitromin spray + sok más. Ezen kívül rendszeresen szedek egyéb gyógyszereket is. Tudnak- e kezdeni valamit velem és milyen feltételekkel? Kiváló tisztelettel: Jávor András tel 70/2836539
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
26.
Kedves Kérdező ! Biztosan lehetne segíteni, de szakemberhez, egy jó kardiológushoz kellene fordulnia. Át kell gondolni a gyógyszereit és esetleg kiegészítő vizsgálatokat kellene végezni.
2015.
03.
24.
Gazsa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát! Ha nem fárasztom túl ezzel a témával, kérdeznék még. - Esetemben miért inkább Warfarin, mint Kerberan? - Amennyiben az időnkénti ritmuseltérés teljesen megszűnik az idő előrehaladtával (mivel bízom benne, hogy csak stressz alapú), a vérhígító kezelést akkor is folytatni kell? Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
24.
Kedves Kérdező ! Ez a fajta ritmuszavar nem fog megszünni, hanem előbb - utobb állandosul. Addig is mindig azzal a veszéllyel bír, hogy jelentkezése alatt a szívüregben thrombus alakul ki és mikor a sinus ritmus visszatér a vérrög elszalad az agyi erek felé. Ezt védi ki a Marfarin. Ha elhagyja ennek újra jelentkezik a veszélye.
2015.
03.
23.
vérnyomás értékek kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Szeretném megkérdezni,hogy mostanában néha a vérnyomás értékeim elég szokatlanok nekem,mert tegnap reggel 97/70 82 volt, van hogy 90/70 86,délután 116/98 68 /a mérőn sárga volt a 98,hogy magas/ de 10 perccel később már 115/76 76 volt. Ma reggel megint 103/86 83 / 86 megint sárga/ 10 perc múlva 104/79 80. A jobb karomon több mint 20 hgmm-es kevesebb szokott lenni.Volt már,hogy kisebb mandzsettával mértem,akkor magasabb volt az érték,gondolom azért,mert szűkebb volt a mandzsetta. Egyébként ISZB-vel,Angina pectorissal kezelnek.Gyógyszereim:Preductal MR 2x1,Dilzem retard 2x1/2,Aspirin protect. Ezzel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét,melyet előre is köszönök szépen !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
23.
Kedves Kérdező ! Azt javasolom beszélje meg kezelő orvosával az esetleges gyógyszeres módosítást. Vérnyomása kicsit alacsony. Anginázó koszorúér betegnek nem jó ha a vérnyomása 90 hgmm alá kerül. Keresse meg a kezelő orvosát és beszéljék ezt meg.
2015.
03.
23.
sziv UH kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Segitségét szeretném kérni a sziv UH-al kapcsolatban,mert ott nem mondtak semmit.és szeretném tudni az eredményt./ 63 éves nő vagyok egyébként / 30 mm-es aorta gyökben 22 mm-re separálódó aorta billentyű.BP 36 mm,JK 20/30 mm.Mitrális bill.-k tük.kép mozgást végeznek.Anulusban mész. Szeptum,hátsó fal szinkron jól moozognak. Falvastagság 9 mm,Ds 34 mm,Dd 55 mm,EF 62 %,FS 32 %. Csúcs felől:Enyhe BK hypertrophia.Kis csúcsi septális hypokinesis. Mitrális E 0,5 m/sec,A 0,6 m/sec.DT 204 msec.Mitrális insuff.I.fokú sclerotikus.BK-i kiáramlási sebesség 0,8 m/sec.Cw-vel 1,8 m/sec.Aorta insuff.I.PHT 382 msec.Tricups.insuff.I.fokú,számitott pulm.nyomás 20+10 Hgmm. Pericardium ép.Pericardiális folyadék jelenleg nem látható. Vélemény:Enyhe BK hypertrophia.Kis csúcsi septális hypokinesis.Kis scler MI,AI.Jelzett TI,BK syst,funkció megtartott. Nem tudom,az a mész nem baj ?Meg az a 62 % és 32 % mit jelent ? Előre is nagyo szépen köszönöm a válaszát ! Szép napot kivánok !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
23.
Kedves Kérdező ! Ez lényegében egy kórnak megfelelő negativ lelet. 62 éves korban kis billentyü zárodási zavar és meszesedés megengedett. Szerintem lesznek még vizsgálatai, igy csak azok tükrében, összeségében szoktak véleményt adni a kardiológusok. Ezért nem mond semmit az, ha nincs az ultrahang leleten semmi kóros. Ez csak egy adat és egy vizsgálat.
2015.
03.
21.
ANDI kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát. Még annyit kérdeznék, hogy az epe és májproblémáim miatt lehet- e állandó teltségérzetem? Amikor levegőt veszek olyan, mintha jól be lennék lakva. Még reggel is érzem, amikor felébredek, sőt egész nap, nem függ attól, hogy ettem- e vagy sem.. És amikor alszom nagyon izzadok. Előtte soha sem izzadtam, csak most egy 3 hete, amióta ezek a problémáim vannak. Köszönöm szépen a válaszát előre is. Tisztelettel:ANDI
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
23.
Kedves Andi ! Bizony lehet emésztési - felszívódási zavar esetén teltségérzés. Ez lehet epebetegség következménye. Gastroenterológussal kell konzultálni !
2015.
03.
20.
gazsa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A véleményét kérném gyógyszerszedéssel, állapotommal kapcsolatban. A problémám összetett, több területet is érint, ezért próbálok időrendben maradni. Előzmények: 48 éves vagyok és életem során néhány alkalommal jelentkezett nálam pitvarfibrilláció. Először hirtelen mozdulat, egy lehajolás után lépett fel, ennek már kb 15 éve. Akkor nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki, azonban nem múlt el, így 2 nap után orvoshoz mentem, majd kórházba is kerültem, mire egyik pillanatról a másikra elmúlt. A kórházban felírták a Betalocot, amit szedni kezdtem. Ezzel párhuzamosan folytak vizsgálatok, amik nem mutattak ki szervi problémát, terheléses EKG, szív ultrahang semmi negatív. A Betaloc viszont teljesen letompított, a háziorvosom azt mondta ne hagyjam el, de pár hónap múlva lassan, fokozatosan mégis elhagytam. A kardiológus azt mondta, van ilyen, hogy nincs semmi szervi oka a dolognak, ez van. Ekkor visszagondolva az ezt megelőző évekre felfigyeltem arra, hogy időnként éreztem én plusz, vagy erősebb szívverést, aminek nem tulajdonítottam jelentőséget. A fenti esemény után teltek múltak az évek, szívproblémám nem volt egészen addig, amíg egyszer csak ért egy csúnya baleset, amivel egy időben ismét beindult a fibrilláció. A baleset miatt azonnali műtét következett, az altatóorvosnak felhívtam a figyelmét arra, hogy beindult a szivem, azt mondta EKG után, hogy nem gond, bealtattak, amiből úgy ébredtem fel, hogy rendes sinus ritmusom volt. Azt mondák, hogy amikor elaludtam, abban a pillanatban helyreállt a ritmus. Ezzel tovább nem is foglalkoztam, de voltam kardiológián, ahol szívultrahang, terheléses EKG nem mutatott problémát. Második része a dolognak kb másfél éve kezdődött, amikor is visszatérő mellkasi fájdalmat, szegycsont mögötti szorító érzéseket kezdtem érezni,, volt, hogy szinte rosszul lettem, ezért elmentem háziorvoshoz. EKG-m, vérleletem negatív volt, azt mondta, nem gondolja, hogy szív eredetű a dolog, szerinte inkább emésztőrendszeri, mivel a vérlelet sem jelzett szívproblémát, de induljunk el szív irányába, kardiológia, vizsgálat negatív, a kardiológus véleménye szerint idegi eredetű is lehet, stressz, vagy szorongás miatt. A háziorvos felírt Controlocot, aztán ettől-e vagy nem, de múltak a problémáim, így komolyabb vizsgálat nem történt. Megjegyzem, közben időnként hébe-hóba a szívem néhány erősebb, vagy gyorsabb ütést produkált. Harmadik rész tavalyi év őszén következett, mert kaptam egy ischémiás stroke-ot, vagy TIA-t, ami egy másodperc alatt lezajlott, egy forgásos szédülés után nyelvem jobb oldala zsibbadni kezdett és kb 5 percenként kellett mennem pisilni többször egymás után. Mivel rögtön utána kocsit vezettem, tudtam csinálni a dolgaimat normálisan, nem akartam orvoshoz menni vele, azonban észrevettem hogy bizonyos szavakat nehezebben mondok ki, másnap észrevettem, hogy az aláírásom sem ugyanolyan, ezért elmentem az orvoshoz rá két napra. Az orvos kórházba küldött, a CT vizsgálat pár milliméteren kimutatta az elzáródást, ezért befektettek a neurológiára. Azonban nem fértem bele egy stroke-veszélyes kategóriába sem, mivel nem vagyok túlsúlyos, nem magas a vérnyomásom, nem vagyok cukorbeteg, nem magas a vérzsírszintem, nem dohányzom, nyaki artéria ultrahang negatív, szív ultrahang negatív. Maradt egyedüli dologként a stressz, és a pitvarfibrilláció, mint lehetséges kiváltó ok. Hozzátartozik, hogy, hogy apámnak volt idősebb korában szívritmusproblémája Kórházban nem kaptam és nem is írtak fel gyógyszert, csak ASA Protect-et javasoltak szedni. Miután kórházból kijöttem, ismét háziorvos, aki az ASDA továbbszedése mellett ismét kardiológiára küldött. Ekkor azonban már ismét olyan tüneteket kezdtem érezni, mint amilyet bő egy éve, tehát mellkasi szorítás, szegycsont mögötti fájdalom stb. Kardiológián ultrahang ismét negatív lett, azt mondta a doki, stresszelek és azért lehet. Megpróbálta a nyelőcsövön át a szív jobb oldalát is vizsgálni, de a gégémen nem ment le a vezeték, ezért nem kínozott sokáig vele, azt mondta, nagyon kicsinek látja a valószínűségét annak, hogy ott baj lehet, ezért nem erőlködött vele. Mondtam neki, hogy időnként érzek a szívemen egy-egy felütést, de azt mondta, hogy ilyentől stroke okozó vérrög nem keletkezhet, de azért kaptam egy 24 órás EKG-t. A holter egy esetben jelzett problémát, akkor én is nyomtam rajta a gombot, ott volt 8-10 szabálytalan ütés a kardiológus szerint azért, hogy a vérrögképződést teljesen kizárjuk, ír fel nekem valami gyenge blokkolót. Nebivololt írt fel, ami mellett szedjem tovább az ASA-t. Így is történt, de ezt követő hetekben a mellkasi problémáim rosszabbodtak, nyilalló fájdalom jelentkezett jobbra is balra is, éjszaka felébredtem, szinte pánikrohamaim lettek. Mentem ismét a kardiológiára, azt mondta az orvos, ez a gyógyszer nem okozhat ilyen tüneteket, nyugodjak meg, nincs baja a szívemnek. (akkor mire írta fel a Nebivololt?) Mivel azonban a problémáim továbbra sem szűntek, a Nebivolol szedését abbahagytam, ismét háziorvos, aki azt mondta, jól tettem, hogy abbahagytam, de hagyjam el az ASA-t is, (akkor már 5 hónapja szedtem) mert az Aspirin hosszú idő alatt gyomorfekélyt, gyomorvérzést okozhat és emiatt lehet mindenféle rossz érzésem (hozzáteszem, hogy sok esetben a szorító, puffadásszerű érzéseim felböfögés hatására szűntek, de a felböfögések nem voltak savasak) A h.orvos ASA helyett Kerberan-t írt fel és mellé Controloc-ot, ettől kezdve a szorító érzéseim szinte azonnal szűntek, a szabálytalan ütések szinte teljesen elmaradtak. Beutalt gasztroenterológiára is és ismételt vérvétel következett. Laborlelet semmi problémát nem jelzett (A szérum össz. Bilirubin volt 20 körüli) A tegnapi napon voltam ismét az orvosnál, aki azt mondta, hogy a további gyógyszerszedést javasolja, majd később a Controloc elhagyható lesz, meglátjuk, hogyan reagál a gyomrom. Nagyon köszönöm, hogy elolvasta a történetet, kérdéseim a következők: - A Kerberan további szedésére Ön szerint mennyire van szükség? - Tekintettel arra, hogy szinte teljesen megszűntek a rendetlen ütései a szivemnek, kell-e stroke okozó vérrögképződéstől tartani? - Az életem eléggé stresszes volt az utóbbi években, ez mostanra normalizálódott, így a stroke (vagy TIA) ismétlődésétől az én esetemben – ilyen negatív leletetk mellett -kell-e tartani? - Lehet azt tudni, hogy a stroke-ot okozó vérrög mennyi ideig keringhet a szervezetben, tehát egy több hónapja, vagy éve történt fibrilláció lehet-e okozója? - Hacsak lehet, nem akarom szedni a Kerberant (vérzékenységes mellékhatások), főleg nem akkor, ha nincs fibrillációm és a leleteim is jók, mi értelme van? - A folyadékfogyasztást inkább megemelném helyette, meginnék 3 liter vizet egy nap, vérhígításra ez nem jó? A végére még annyit, hogy valóban a stroke óta állandóan önmagamat figyeltem és mindenféle gyanús tüneteket kerestem, ez a hipohondria már szűnik, mint ahogy ezzel párhuzamosan a problémáim is szűnnek, így a gyógyszereket hacsak lehet, elhagynám. Mi a véleménye mindezekről? Köszönöm még egyszer, hogy elolvasta és hogy válaszol a kérdéseimre.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
23.
Kedves Kérdező ! Stroke után, ismétlődő és EKG-val igazolt pitvarfibrilláció esetén kötelező vérhígító kezelést adni élethossziglan ! Nem a Kerberan tipusu, hanem a Warfarin vagy valamelyik új tipusu véralvadásgátló adása indokolt ilyenkor. A gyomor panasza pedig jelentkezhet mellkasi fájdalom formájában. Ez reflux betegség esetén gyakori és ilyenkor bizony a panaszokat megszünteti a Controloc ! Vagyist azt is folytatni kellene. A béta blokkoló adását pitvarfibrilláció kivédésére én nem adnám.
2015.
03.
20.
olicica kérdése:

Köszönöm Doktor Úr szép napot kívánok!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
20.
Örülök ha segítettem.
2015.
03.
20.
Xareltó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 44 éves vagyok, 3 éve tüdőembóliám, és tüdőinfarktusom volt, xareltót 20 mg-t szedek, szeretnék E vitamint szedni, ugyanis van a mellemben jóindulatú daganat, s tele van cisztával is.. Mit javasol? Köszönöm a választát, tisztelettel! Üdv, Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
20.
Tudomásom szerint szedheti az E vitamint, nem várható gyógyszerinterakció.
2015.
03.
18.
olicica kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nemerégen elkezdtem edzeni használok is EKG pontosságú pulzusmérő órát. Nyugalmi helyzetben felment a pulzusom 172 -RE minden előzmény nélkül remegtem, szédültem, halálfélelmem volt, a szivem majdnem kiugrott a helyéből. Lecsenget 2-3 perc alatt. Volt terheléses EKG és ultrahang negatív. Még hátra van egy holter vizsgálat. Ezek a rohamok többször előfordultak. Aztán ma szobabiciglizés közbe 30 percig tudtam a pulzusom tartani 120-130 között és egyszer elkezdett megint felrohani kb 165 ig figyeltem aztán már nem mertem. A pszihiáterem pánik betegségre gyanakszik. Érdeklődnék, ha nem szervi eredetű problémáról van szó ,hanem pszihés problémáról pl pánikbetegség fel tud úgy menni e a pulzus, hogy infartust vagy agyvérzést kapjak? Akkor felírtak frontint kérdezném, hogy befolyásolja e a holter vizsgálat eredményét? Pl, ha szervi eredetű ritmus zavarom van, attól függetlenül, hogy beveszem a frontint ki tudják e mutatni a szív eredetű ritmus zavart? És Ön mit gondol, hogy ma bevettem a frontint és felszaladt a pulzusom 165-ig ,lehet mégis szív eredetű és akkor már lehet életveszélyes? Köszönöm Üdvözlet
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
20.
Kedves Kérdező ! Edzeni úgy kell, hogy fokozatosan és lassan emeljük a terhelést. Ezt úgy lehet csinálni, hogy amikor a frekvencia elkezd emelkedni 140 felé, a terhelést csökkenteni kell majd a mozgást levezetni, nem megállni. Akkor nem lesz probléma. Azt javasolom vegyen igénybe személyi edzőt és beszélje át vele a lehetőségeket. Ha az ergometria negativ eredményü volt, más baj nem lehet, mint az, hogy túlszaladt a terhelés ami rosszullétet okozott. Persze a Holter és szívUH eredményének is negativnak kell lenni, akkor lesz ez igaz !
2015.
03.
18.
Andi-Bandi kérdése:

Tisztelt Szemerédi Úr! Szeretnék öntől kérdezni, röviden leírom a terh.ekg eredményét:50-75 Watt 3-3 perc 100 watt 1 perc terhelés (8,1 Met) 164min sinus tachicardia ischaemiás jel nem látható.120/75-170/90.Terhelés kifáradás miatt megszakítva.Terhelés után 5 perccel a szívfrekvencia 102/min RR 130/80.Kérdezném hogy ez mennyire rossz, és hogy ezen mozgással lehet e javítani.42 éves vagyok.Színes dopplert is megpróbálom leírni:csak amit letudok:Ao.gyök 16 septum Dt 8 bal kamra 47 Ds25 bal pitvar 31 bal kamra Ef:73% Fs:43 Mitr.Bill. I Mi Tric.bill:min Ti.Véleményezés:Norm.nagyságú szívüregek. Jó Bk.funkció.Kis mitralis min tricusp.insuff.falmozgás zavar nem látszik.Prolapsus nem látszik.Azt szeretném kérdezni, hogy a későbbiekben a lelet alapján mire számíthatók, illetve hogy mikor és mennyi idő alatt romolhat nak ezek az eltérések.Itt nekem azt mondták, hogy ez csak mimimális elváltozás.Én a múltkor említettem önnek, hogy ez miatt lettem depressziós, és sokat szorongok.Ön azt javasolta, hogy menjek Pszichiáterhez.Mert ennek nincs jelentősége.Mindjért ide írom a múltkori leletet is.Mitr.bill-n durva morfol eltérés nem látszik.Kissé lazább szerkezetű.A vitorlák csúcsa enyhén prolabál, mely miatt haemodyn. nem jelentős centralis jet ábrázolodik.Dg:Myeerburg 1-2/A VES -ia Insuff.v.mitr.non szignif.Ön erre azt mondta, nincs jelentősége.A kérdésem az lenne, hogy a többi lelettel eggyütt is így tetszik gondolni?Illetve amit már az elején is kérdeztem, mi lessz ebből később?Ezenkívűl megszeretném kérdezni, hogy a tavalyi hirtelen fellépő (3-4 alkalommal) magas pulzus, illetve extrasystolék ennek a betegségnek a következményei, vagy ez lehet idegi eredetű is,mármint a hirt. fell. magas pulzus.Az természet gyógyász szerint a tüneteimet inkább idegi prblémák okozhatják.Jelenleg Concor cor-t szedek, de már annak is csak a felét.Ezt ellehetne hagyni?Illetve hogy a sportolás nem árt a billentyűknek?Bocsánat ha sokat kérdezek, de sajnos aggódó típus vagyok, és még kicsit deoressziós is ez miatt.Köszönöm megértését, és legyenkedves válaszolni.Tisztelettel és üdvözlettel:Andi.Bandi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
20.
Kedves Kérdező ! Először is az UH lelet lényegében a korábbival egyezik. Nem a számokat kell nézni, hanem azt, hogy azok a normális határon belül vannak ! A terhelés mindig arról szól, hogy valakinek lehet-e beteg a szíve. Nem azt nézzük mennyit bír, vagy mennyit nem ! Azt nézzük, hogy beteg-e. Ön nem beteg, ezt világossan jelzik az említett paraméterei. Az, hogy mi az Ön prognozisa, az az életvitelétől függ. Egészségesen kell élni, akkor hosszu életü lesz sokáig egészséges is marad. A gyógyszereket tanácsos szedni legalább addig, ameddig a szorongását uralják és el nem kezd mozogni, teljes és egészséges életet élni. Szóval nem szeretném ezt a kérdést tovább ragozni, mert nincs szívbetegsége, szorongása ezért ndokolatlan és káros !
2015.
03.
17.
MÁJ PROBLÉMÁK kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ma voltam orvosnál, mivel decemberben éreztem először olyan fájdalmat a hát és mellkasi részemen, hogy alig birtam elviselni. Azt hittem reumás fájdalmam erősödött így meg. Azóta néhányszor előfordult, ma elmentem orvoshoz, mert már az epeköre is gyanakodtam, amely szintén van, néhány éve lett megállapítva. Apró kövek. Nos, ma elmentem egy ultrahangra, ahol megállapította a doktor, hogy az epekő létezik, viszont a májon értágulatokat látott és azt mondta, hogy lehetséges attól, hogy egy pici kő belejutott. Elküldött vérvételre, melynek az eredménye igencsak rossz. T-BILIRUBIN : 24,9 umol/L D-BILIRUBIN: 4,2 umol/L AST(SGOT): 137 U/L ALT(SGPT): 199 U/L Holnp viszem az orvoshoz az eredményt, bár a laborban nem vigasztaltak meg. Azt szeretném kérdezni, hogy mire utalhat ez a rossz véreredmény? Nem valami daganat vagy tumor? Nagyon félek! Amúgy nem vagyok beteg, csak a hát és a mellizomfájdalom nagyon sűrűn rámtör. Enni birok. Viszont most az a legnagyobb problémám, hogy félek. Valamint érzem a jobb borda alatt nyomásra érzékenységet, ami ugyan kellemetlen, de nem féj. Viszont a hátamba és a mellkasomba kisugárzó érzés az nagyon fájdalmas. Ma kaptam görcsoldót, most nem fáj-még- dehát ezzel nincs megoldva a probléma. 36 éves múltam. Nő vagyok. Válaszát előre is köszönöm szépen! Tisztelettel_ ANDREA
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
20.
Kedves Andrea Abból amit leírt igen valószínű, hogy az epekő betegség egyik szövödményével állunk szemben. Vagyis elindult a kő, részlegesen lezárja az epeutakat és nem tud rendesen elfolyni az epe. Lassan kialakulóban van egy epeut gyulladás, ami miatt minél előbb el kellene távolitani a köveket és azok forrását, az epehólyagot. Azt javasolom minél előbb menjen vissza a kezelő orvosához, hogy lehessen kezelni a gyulladást és lehessen mielőbb eltávolítani a követ és a forrását.
2015.
03.
17.
koleszterin kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Egyre több cikket olvasok a sztatinok mellékhatásairól. Az orvosom a szedését javasolta. De nem tudom eldönteni kinek higgyek. Önnek mi a véleménye a következő cikkről? Brogan, K. és Ji, S.: A koleszterin-buborék végleg kipukkad Fordította: Czárán Judit Forrás: Dr. Kelly Brogan; Sayer Ji: Cracking the Cholesterol Myth: How Statins Harm The Body and Mind. Újabb tanulmány látott napvilágot arról, hogy a koleszterin ellen vívott vegyi háborút statisztikai csalásokkal igazolják. A szakirodalom a sztatinok több mint 300 káros mellékhatásáról számol be. Eközben egyre csak terjesztik ki azon személyek körét, akiknek már egészségesen is kéne szedni megelőzésképpen a koleszterincsökkentőket. Jól ismert a hazai gyakorlatban is, hogy már önmagában kockázatnak tekintik a kicsit is megemelkedett koleszterinszintet, és a betegnek csatát kell vívnia orvosával, ha nem hajlandó szedni. Jobb félni, mint megijedni, ugye? Erre a logikára épít a gyógyszeripar, ezzel mérgezi a lelkünket. Talán az Ön édesanyjának, édesapjának, bátyjának vagy barátjának is javasolták már, hogy szedjen valamilyen koleszterincsökkentő szert, hogy bebiztosítsa magát a hirtelen szívhalál ellen. És valóban, az új irányelvek tovább bővítették a potenciális sztatin-szedők körét, egyre kevesebb az olyan ember, aki még elfogadható szintű artéria-plakkokkal él. De hogy sikerült a gyógyszergyáraknak ezt elérniük? Mivel győzték meg az orvosokat, hogy a betegeiknek koleszterincsökkentőkre van szükségük, mégpedig most azonnal? Nos, úgy tűnik, azzal keresik degeszre magukat, hogy sokan nem ismerik a legújabb kutatási eredményeket. Az orvosi szakirodalomban gyakran élnek azzal a trükkel, hogy a "relatív kockázatcsökkentést" próbálják népszerűsíteni, amely egy gyógyszer hatását jelentősnek tünteti fel akkor is, ha az abszolút kockázatcsökkenés valójában jelentéktelen. Esetünkben arról van szó, hogy ha 100 sztatinnal kezelt betegből egynél hasznosnak bizonyul a gyógyszerszedés, és 2% helyett 1% kap szívinfarktust, akkor azt 50%-os kockázat csökkenésnek tekintik, ami valójában csak 1%-os kockázatcsökkenés. És talán még ez az 1% is számítana valamit a "jobb félni, mint megijedni" elv alapján, ha ezek a szerek nem lennének a legmérgezőbb vegyületek, amiket ember valaha önként lenyelt, és amelyeknek már eddig is legalább 300 féle káros mellékhatását ismeri a szakirodalom, legalább 28 különböző típusú mérgező hatás következtében. Ilyenek például: • izomkárosodás (80 vizsgálat igazolja) • idegrendszeri károsodás (54 vizsgálat igazolja) • májkárosodás (32 vizsgálat igazolja) • endokrin zavarok (16 vizsgálat igazolja) • rákkeltő hatás (9 vizsgálat igazolja) • cukorbetegségre való hajlam fokozása (8 vizsgálat igazolja) • kardiovaszkuláris problémák (15 vizsgálat igazolja) • születési rendellenességek (11 vizsgálat igazolja) Túl azon, hogy kiürítik a szervezetből két olyan létfontosságú tápanyagot, mint a Q10 és a szelén, a sztatinok erősen izom- és idegrendszeri károsító hatásúak. Mivel a szív az emberi test egyik idegekkel és izmokkal leginkább átszőtt szerve, ez a kétféle toxicitás együtt többfrontos támadás a szív ellen, ami roppant ironikus, tekintettel arra, hogy a sztatinokat "életmentő szívvédő" szerekként szokták reklámozni. Diamond és Ravnskov átfogó tanulmányukban rámutatnak, hogy az esetek 90%-ában nincs meggyőző javallat a koleszterincsökkentő szereknek a szedésére, és teljes áttekintést adnak azok imént említett mellékhatásairól. Ezt mondják: "Tanulmányunkkal arra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy a koleszterin elleni háborút olyan prókátorok vívják, akik hamis statisztikai adatokkal azt a látszatot próbálják kelteni, mintha a sztatinok csodaszerek lennének, holott azok káros mellékhatásai bőven kiegyenlítik a bizonyított hasznukat." A koleszterin mém Nagyon csábító belenézni az amerikaiak egyes számú gyilkosának a szemébe, és azt kérdezni "Ki tette ezt? Ki a felelős?". Az is nagyon egybevág az amerikaiak egészséggel és jólléttel kapcsolatos elképzeléseivel, hogy démonizálnak valamit, ami testünk felépítésünk természetes része, ahelyett, hogy szembenéznének bizonyos életmódbeli tényezőkkel. És ebben a kormányzat is ludas, amely támogatja például egy sor gyulladáskeltő élelmiszer árusítását. Holott a probléma inkább az alacsony koleszterinszint, amely csökkenti az ellenálló képességünket például a vírusfertőzésekkel, a rákkal és egy sor mentális betegséggel szemben, hiszen a zsíroknak és koleszterinnek fontos szerepük van a hormontermelésben, valamint a sejtmembrán és az immunrendszer megfelelő működésében. A sztatinok, melyek kifejezetten mérgező hatású xenobiotikus vegyületek, rendkívül kevés hasznot hajtanak, minden más állítás statisztikai manipuláción alapul. Diamond és Ravnskov ezt írják: A Crestor kontra placebóval végzett JUPITER vizsgálatból az derül ki, hogy a gyógyszerrel kezelt csoportban megnőtt a végzetes szívrohamok száma, amit azzal lepleztek, hogy egybemosták a halálos és a nem halálos kimenetelű infarktusokat az ASCOT vizsgálatot a Lipitor reklámozására használták, azt állítva, hogy az 36%-kal csökkenti a szívroham kockázatát, valójában 3%-ról 2%-ra csökkent a kockázat A HPS vizsgálatban, amely szintén 1%-os javulást ért el, menetközben 26% lemorzsolódás történt a vizsgálat kezdetéhez képest, úgy, hogy azokat, akiknél szignifikáns mellékhatások jelentkeztek, eleve kizárták a vizsgálatból Az abszolút kockázatcsökkenés tekintetében eddig egyetlen vizsgálat sem számolt be arról, hogy kapcsolat lenne a koleszterinszint csökkenésének mértéke és a kockázat abszolút százalékban mért jótékony hatása közt. Ezzel szemben a káros mellékhatásokban mutatkozó különbséget mindig abszolút százalékban adják meg, és még azzal is kisebbítik az előfordulás gyakoriságát, hogy sok-sok kategóriába sorolják fel őket. (Csak egy példa: ha izomfájdalomról számolnak be, és mondjuk a gyógyszercsoportban ez 5%-os, a placebo csoportban 1%-os, akkor nem azt írják, hogy 500%-al gyakoribb az izomfájdalom -ez volna az előnyöknél alkalmazott 'relatív kockázat'-, hanem azt, hogy 4%-kal. Ha ezt tovább bontják enyhe, közepes és erős izomfájdalomra, a kis számok eljelentéktelenítik a mellékhatásokat.) Márpedig ezek a káros mellékhatások, mint amilyen "a rák, a szürke hályog, a cukorbetegség, a mozgásszervi megbetegedések kockázatának növekedése, illetve a kognitív funkciók romlása" léteznek és igen elterjedtek. Dolgozatukban Diamond és Ravnskov három elsődleges káros mellékhatásra fókuszálnak, melyek mindegyike esetén valószínűsíthető, hogy az érintett később úgy fogja érezni, hogy "tévedtem, mikor úgy gondoltam, hogy jobb félni, mint megijedni". Rák Legalább négy különböző vizsgálatban bizonyosodott be, hogy a sztatinok szedése szignifikánsan megnöveli a rák előfordulásának kockázatát, ezt mégis próbálják nem szignifikáns kockázatként bagatellizálni, azt állítva, hogy ennek "nincs ismert biológiai alapja". Ez azzal függhet össze, hogy sokan még mindig valami időzített genetikai bombaként tekintenek a rákra, amelynek semmi köze a mitokondrium működési zavaraihoz, a zsírsavak károsodásához vagy a környezeti ártalmakhoz. (Ha egy vizsgálatban olyan összefüggés derül ki, ami mai ismereteink szerint nem értelmezhető, véletlen hatásnak tekintjük. De ha volna magyarázat, csak hülyének tettetjük magunkat, akkor meggátoljuk, hogy napvilágra kerüljön a sztatinok rákkeltő hatása). Mivel a rákelőfordulás és a rákhalálozás statisztikailag szignifikáns növekedést mutat a koleszterincsökkentőket szedők körében, ez bőven kioltja a némely vizsgálatban kimutatott minimális kardiovaszkuláris előnyt, amit ezekkel a szerekkel elérhetünk. Az egyik hosszú távú követéses vizsgálat szerint a duktális (tejcsatornában) és a lobuláris (mellszövetben kialakuló) mellrák előfordulása a duplájára nőtt a több mint tíz éve sztatint szedő nők körében. Ez már önmagában elég ok arra, hogy soha egyetlen nőnek se írjunk fel ilyen szereket. Izomfájdalom A sztatinok egyik legismertebb káros mellékhatását, az izomzat leépülését és az ehhez társuló fájdalmat, más néven myopathiát, a szakirodalom ugyancsak megpróbálja bagatellizálni. Bár a kezelés első hónapjaiban majd 40% számol be ilyen tünetekről, a kutatások csak azokkal a betegekkel foglalkoznak, akiknek a vérében a creatine kinase (CK) szint két egymást követő mérés alapján legalább a tízszerese a normálisnak, és emellett még izomfájdalmakra is panaszkodnak. Egy 2006-ban a Journal of Pathology című folyóiratban megjelent tanulmányban arról olvashatunk, hogy a sztatin-terápia ultrastrukturális károsodásokat idéz elő a vázizomzatban olyan pácienseknél is, akiknek nincsenek izomfájdalmaik, ami arra utal, hogy a sztatinokhoz kapcsolódó izomkárosodás akár univerzális is lehet, még ha ez az érintett milliók előtt sokszor rejtve is marad. A központi idegrendszer működési zavarai Az alacsony koleszterinszint növeli az öngyilkossági hajlamot (főleg férfiaknál), depressziót okoz (nők esetében a gyermekágyi depressziót is beleértve), kognitív működési zavarokhoz vezet - vagyis elég kevéssé lehet elérendő cél egy átlagos pszichiátriai beteg számára, márpedig Amerika lakosságának majd a fele ebbe a kategóriába tartozik. Ma már tudjuk, hogy az emberi testben fellelhető összes koleszterin 25%-a az agyban található, nagyrészt a velőhüvelyben, amely az idegeket veszi körül és védi a külvilágtól. "Becslések szerint az agyban levő koleszterin 70%-a a velőhüvelyhez kapcsolódik. Mivel fehér agyállományunknak akár a fele is velőhüvelyből áll, nem meglepő, hogy az agyunk testünk koleszterinben leggazdagabb szerve. A koleszterin koncentrációja az agyban és különösen a velőhüvelyben, összhangban van azzal, hogy az agyban a sejtmembránoknak különösen nagy jelentősége van (ezeken keresztül folyik az idegsejtek közötti kommunikáció)." A sejtmembrán különösen érzékeny a sztatinok káros hatásaira: "A sejtmembrán egy 8 nanométer vastagságú csodálatos gyöngyszerű kapu, ahol az információ, a tápanyag és a sejtek közti hírvivő molekulák szállítása zajlik, foszfolipidek és azok többszörösen telítetlen zsírsavjai által támogatott protein kapukon keresztül. A koleszterin és a telített zsírok biztosítják azt a rigiditást, amely megteremti az egyensúlyt a membrán többi összetevőjével. Nélkülük a membrán porózus, működésképtelen lengőajtó lenne. Egyfajta önfenntartásként, a koleszterin segíti az epesav termelést, amely nélkülözhetetlen a táplálékkal elfogyasztott zsírok lebontásához és felszívódásához". Ebből kiindulva elképzelhető, hogy a viselkedésben és a kognitív funkciókban tapasztalható zavar ezzel a zsírral kapcsolatos zavarral függ össze. Diamond és Ravnskov erről a következőket állítják: "Az alacsony koleszterinszintről kiderült, hogy az a súlyos depresszió vagy az öngyilkossági hajlam biológiai jele is lehet, míg a magas koleszterinszint véd ezen zavarok ellen. Davison és Kaplan tanulmányukban rámutatnak, hogy hangulati zavarokban szenvedő felnőttek esetében 2,5-szer gyakoribbak az öngyilkossági fantáziák a sztatinnal kezeltek körében. Számos vizsgálat igazolja, hogy az alacsony koleszterinszinthez rosszabb kognitív funkcióik és az Alzheimer-kórra való fokozott hajlam társul, míg a magas koleszterint ebből a szempontból is védő hatású. Sztatinok és azok neuropszichiátriai mellékhatásai: epidemiológia, patopszcihológia, megelőzés és gyógyítás címmel jelent meg összefoglaló tanulmány, amely a mentális egészség és a koleszterinszint-szabályozás közti összefüggéseket vizsgáló szakirodalmat tekinti át. Bár a szerzők általánosságban nem értenek egyet azzal, hogy a sztatint szedőknek súlyos pszichiátriai mellékhatásokkal kellene számolniuk, a cikk mégis erre a következtetésre jut: Esettanulmányok és országos felmérések sztatinokkal kezelt személyeknél számos esetben súlyos ingerlékenységről, gyilkossági késztetésekről, fenyegetésekről, dühkitörésekről, depresszióról, erőszakról, paranoiáról, elmezavarról, antiszociális viselkedésről, a kognitív funkciók és az emlékezőtehetség leépüléséről, alvászavarokról, szexuális diszfunkciókról számolnak be. Nem olyan ez, mint egy gyorsan elhadart lista a mellékhatásokról egy gyógyszerreklám végén? Nos, tekintettel a sztatinok mindenütt jelenlevőségére, a fentieket senkinek nem célszerű figyelmen kívül hagynia, akinek valaha voltak vagy jelenleg is vannak pszichiátriai problémái. A zsírban oldodó sztatinok - simvasztatin és atorvasztatin - esetében a tünetek még erősebbek voltak, ami nem csoda, hiszen ezek a szerek behatolnak az agyba, márpedig a koleszterinhiány az agyban bipoláris zavarokat, súlyos depressziót és a skizofréniát okozhat. Persze sem ezek a tények, sem azok elhallgatása nem kellene hogy meglepjen minket, mivel a gyógyszeriparban nincs ingyen ebéd, és mivel az amerikaiak hozzá vannak szoktatva, hogy az egy betegség-egy tabletta perspektívájából szemléljék az egészségüket. Fogva tart minket egy pókháló, és úgy gondoljuk, hogy abból egyetlen szál meghúzásával ki tudunk szabadulni. Mindez kevésbé lenne zavaró, ha nem ezen alapulna az orvosi gyakorlat is, amelyhez olyan grémiumok szolgálnak útmutatással, mint az Amerikai Kardiológiai Kollégium vagy az Amerikai Szívgyógyászati Társaság, amelyek többnyire ezer szálon kötődnek a gyógyszergyárakhoz. Azokhoz a gyógyszergyárakhoz, amelyek csak az elmúlt évben 19,2 milliárd dollár büntetést fizettek különböző szabálysértések és bűncselekmények elkövetéséért. Szóval ha legközelebb Önnek az orvos koleszterincsökkentő szert akar felírni, akkor mondja meg neki nyugodtan, hogy inkább vállalja az 1% infarktus kockázatot, minthogy rákot, cukorbetegséget, myopátiát vagy valamilyen pszichiátriai betegséget kapjon. És aztán menjen haza, és készítsen magának három tojásból rántottát. A sárgájából is! Kommentár: sokan nem értik, hogy a vizsgálatokban mégis akkor miért van olykor valami minimális előnye a sztatinoknak a placebóhoz képest. Beszéltem már kardiológussal is, aki sztatint írt fel betegeinek és javulást tapasztalt. Ennek egyszerű a magyarázata. A szív- és érrendszeri betegségek alapvetően gyulladásos betegségek, és a sztatinok sok évtizedes vizsgálata során kiderült, hogy -nem tervezetten, merő véletlenségből- némileg csökkentik a szervezetben a gyulladást. Azaz, akinél valami kis előny mutatkozik, az a gyulladáscsökkentő hatásból fakad. Azonban kevés ennyire veszélyes és ennyire csekély mértékben hatásos gyulladáscsökkentőt ismerünk, mint a sztatinok. Hogy milyen hatalommal bír a gyógyszeripar az orvosszakmai szervezetek felett, azt jól jelzi a következő: az American College of Cardiology és az American Heart Association 2013-as ajánlása a korábbi ajánláshoz képest tovább növelte azoknak a számát, akiknek melegen ajánlott a koleszterincsökkentők szedése. Míg a Third Adult Treatment Panel (ATP III) of the National Cholesterol Education Program a 115.4 felnőtt amerikaiból 43.2 milliónak (37.5%) javasolta sztatinok szedését, addig a 2013-as ajánlás már 56 millió (48.6%) embernél látja szükségesnek a gyógyszeres koleszterinszint csökkentést. A kiterjesztett népességben 10 millió ember még teljesen egészséges, náluk "prevencióként" javasolt a sztatinok szedése. Pencina MJ, Navar-Boggan AM, D'Agostino RB Sr, Williams K, Neely B, Sniderman AD, Peterson ED. Application of new cholesterol guidelines to a population-based sample. N Engl J Med. 2014 Apr 10;370(15):1422-31. "
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
20.
Ne haragudjon meg kedves kérdező, de már a cikk felénél elvesztettem a türelmem. Az említett adatok annyira korlátolt és ostoba feltételezéseket magyaráz, hogy nem láttam értelmét az elolvasásának. Gondoljon bele, minden orvos abban érdekelt, hogy a betegei visszajöjjenek, mert jobban vannak, panaszmentesek, meggyógyulnak. Milyen marhaság azt feltételezni, hogy másban vagyunk érdekeltek ? Másrészről a vizsgálatok minden kontinensen, minden populációban történik és látjuk azt is, hogy hol jók és hol rosszak az eredmények. Publikálják ezt, hisz akkor honnan tudná a kedves kritizáló, a kudarcokat ? Harmadrészt nem azt kell nézni, hogy milyen közbülső paraméterek változnak, hanem azt, hogy a összhalálozás, - vagyis, hogy van-e olyan súlyos mellékhatás amire nem gondolunk - a jótékony hatás a betegséget illetően hogyan alakul. Milyen lesz a betegség kimenetele, hogyan változik. Butaság és rosszindulatuság ezt statisztikai játéknak titulálni. Harmadrészt ott vannak az USA halálozási adatai. Tessék már megnézni hogyan alakult azóta mióta szigorú követelmény a megelőzés. Szóval butaság, butaság hátán az amit ez a cikk sugal. Azért vannak orvosetikai központok minden vizsgálatba bekapcsolva, hogyha kiderül, hogy valami nem jó azonnal leállítsa a vizsgálatokat és azért van az FDA, hogy sokszor nehezen meggyőzve, hosszú vizsgálatsorok egyértelmü adatai alapján adjanak engedélyt egy gyógyszer alkalmazására. Ha arról is beszélnének hány gyógyszer bukott meg ezeken az ellenőrzéseken és hány híres farmakológiai cég jutott a bukás sorsára. Persze ez nem érdekes. Szóval ne higgye el ezt a zavaros magyarázatot. Mennél hosszabban és mélyre hatobban magyarázkodik valaki, részadatok százalékaival takarozik és süt belőle a rosszindulat annál inkább kétkedéssel kell fogadni . És végül utoljára. Senkit sem kényszeríthetnek, hogy elfogadja a kezelést. Ha nem szedik, kiderül kinek van igaza. Ennyi !
2015.
03.
17.
Bal oldalon miért? kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Már kérdeztem Öntől tavaly emelkedett töltőnyomás címmel és Önnek is hála a kérdéseim válaszra találtak.Most ismét olyan problémám van amivel nem tudom ,hová fordulhatnék.Röviden :Falott tetralógiával születtem,1990-ben ezt megoperálták,2007-ben kiváltható kamrai tachikardia miatt ICD-t kaptam,2009-ben pulmonális billentyű cserém volt,ez a billentyű sajnos nem lett jó ,regurgáció és stenózis is van.2014-ben emelkedett balkamrai töltőnyomást mértek volt,hogy 500 m-sem tudtam menni,mert fulladtam.Tritace-t kaptam és emellet én magam is életmódott váltottam amennyire lehetett a vérnyomásom érdekében.2014 októberére megint elfogadható életminőségem lett.Viszont idén januárban kezdtem érezni,hogy délután iszonyatosan sok extraütésem van terheléstől függetlenül.Februárban voltam ICD ellenőrzésen,minden rendben találtak,semmilyen ritmuszavart nem érzékelt a készülék az elmúlt 6 hónapban.Viszont állítottak az érzékenységén telepkímélet céljából.Aznap mikor hazamentem,azt vettem észre,hogy baloldalra feküdve a szívem össze-vissza kalimpál és kis idő után légszomjam lett,baloldalon és háton sem tudok azóta feküdni,csak jobboldalamon.Visszamentem az ICD-t ellenőriztetni,de azt mondták az nem okozhat ilyet,menjek inkább UH-ra.Az Uh-n a kezelőorvosom a következőket látta:Bal kamra Dd:50mm,Ds 29mm, EF:64% E:113cm/s,A:59 cm/s,DT126ms IVC:10mm Jk kereszt :44mm TAPSE :24mm PI PHT:140 Pulm bill gradiens max:31 átlag: 17Hgmm jk syst nyomás 45+5=50 Hgmm Lényegében változatlan .Jó bal kamra syst fuctio,szegmentális mozgászavar nincs,MI nincs.normális beáramlás.jelzett AI.Jó verővolumenEnyhe PS,PIenyhe.Jobb kamra kissé tágabb ,jó jobb kamra funkció.TI enyhe.IVC nem tág. Panaszai hátterében egyértelmű okot nem találtunk,echo alapján változatlan kard státus:kp homograft diszfunkció,kp JK dilat,megtartott Jk funkció,pulm nyomás normális,EKG-elvétve KES. A kezelőorvos felírt Xanax Sr-t és a reggeli Tritace-t Tritace HCT-re cserélte.Azt mondta nem lát olyan változást ami indokolná a panaszaimat!Viszont én úgy gondolom az éjszakai légszomjat baloldalon fekve nem érezném,ha nem lenne jelentősége.Szeretném megkérdezni,hogy Dr Úr mit javasol. Kell ezzel foglalkozni?Véletlen egybeeseés,hogy pont aznaptól állítottak az ICD-n ami egyébként pacemakerként is funkcionál.Nem lehet,hogy a tünetek már megjelentek,de az elváltozás esetleg még nem látható az UH-n?Éreztem én már hasonlót a 2009-es billentyű műtétem előtt,de akkor 55% volt az EF-em és 58 mm a jobbkamra keretsztátmérője.Csináltassak esetleg még egy Uh-t?Vagy egyszerűen csak törődjek bele?Hálásan köszönöm válaszát!Ivett
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
20.
Kedves Kérdező Önnek nincs bal kamrai szívelégtelensége. A korábbi terhelésre jelentkező panaszai akis pulmonális regurgitáció illetve stenosis következménye lehetett, A jobb kamra ez a helyzetet jól kezeli, az ICD pedig védi az esetleges komolyabb ritmuszavartól, vezetési zavartól. A vizsgálatok eredményei jók, nincs kardiológiai teendő. Szerintem Ön a maradvány tüneteket érzi, nincs újabb probléma. A maradványtünetei meg fognak maradni, ehhez hozzá kell szoknia, nem szabad ennyire szorongania. Nincs rá oka.
2015.
03.
17.
Szekely Zoltan kérdése:

Attól féltem (felek) hogy a szinus csomoval van a gond és van amikor elveszíti a ritmust. Gyors pulzusom néha hamarabb, néha később ver. És ez lenne a probléma és nem az extraszisztolia . Lehetséges egyáltalán ilyen?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
20.
Kicsit furcsa amit leír, olyan talán nincs. Olyan, hogy időnként a kelleténél gyorsabban ver a sinus csomó, mert gyorsabban müködik olyan van. Ennek többnyire oka van, más oka, nem szívbetegség okozza.
2015.
03.
17.
Szekely Zoltan kérdése:

Köszönöm szépen gyors vallaszat
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
17.
Örülök ha segítettem.
2015.
03.
17.
Gyógyszer. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Időnként magasvérnyomás 150-160. miatt a kardiológus írt ki Valsartan-Teva 80 mg tabletát reggel fél tabletta adagolásban. A gyógyszertárba csodálkoztak,hogy fél tabletta szinte semmit sem fog érni,mivel mint ha semmit nem is szednék a therápiás adagja 80 mg-tól kezdődik ,így javasolták,hogy egészet vegyek be. Tensios típusú fejfájásaim vannak ezt neurológus is megállapitotta. Háziorvos írt ki a valsartan mellé Nebibetát 5 mg reggel fél tabletta,így elfog múlni a fejájásom azt mondta. Az lenne a kérdésem,hogy akkor most,hogy szedjem a gyógyszereket milyen adagolásban? Köszönöm szépen!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
17.
Kedves Kérdező Én reggel 5 mg Nebiletet és este 80 mg Valsartant adnék.
2015.
03.
16.
Oroszlan kérdése:

Kedves Doktor Ur! Kérdésem!1.,Prothrombin/anticoag.th./ Idő 15,l sec. INR:1,39 Syncumar tablettából napi 1,5 felet szedek Ez jó? A vérnyomásom délutántól 170-197-ig fölmegy Reggel: Tanydon HCT 8mg/12,5mg. és Rimenidin-Teva lmg 2x Kérem irja meg véleményét. Kérem segitsen! Köszönettel:Kósik Ferencné 76 éves. Ismerjük egymást. Telefonom:6 31-32-13
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
17.
Kedves Kérdező ! Az INR értéke 2-3 között van rendben. Az Öné 1.39 vagyis alacsonyabb a kelleténél. A vérnyomása sem tökéletes, ezért javasolom keresse meg családorvosát, kérjen tőle javaslatot a továbbiakat illetően. Biztos vagyok benne, hogy segíteni fog ! Kicsit emelni kell az alvadásgátló adagját és a vérnyomás csökkentőt is kell változtatni !
2015.
03.
16.
szívritmus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném kikérni a véleményét. Édesapám szívbeteg, ICD-je is van. Az utóbbi időben nagyon sokszor került kórházba, szívritmuszavarai vannak. Sokmindennel próbálkoztak az orvosok, de most már szerintem ők is tanácstalanok. Mostanában is szinte minden nap rosszul van, de ami az érdekes körülbelül mindigf ugyanannab az időintervallumban, úgy este 5 és 6 között. Önnek mi a véleménye erről, és mit kellene lépnünk, hogy javuljon kicsit a helyzet? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
17.
Kedves Kérdező ! A kérdésére nem tudok válaszolni, mert arra csak alapos kivizsgálások után lehet választ adni. Kezelni még nehezebb. Csak az okok ismeretében lehet .
2015.
03.
16.
Szekely Zoltan kérdése:

Jónapot/joestet kivanok dr Úr. Zoltán a nevem 33 éves fiatal férfi. Röviden összefoglalva túl vagyok egy elég stresszes időszakon. Mst 6 éve édesanyám szívinfarktusozott. Én akkor nagyon megijedtem,szorongásos betegség alakult ki nálam .ezt kezeltem is de nem nagyon hatott a kezelés,a stressz nagyon nehezen tudtam kezelni.tavaly tavasszal volt az eskuvonk,es az nap a nagy izgalomtol szinusz tahikardiam volt sok atrialis extrasistolekkal együtt.(120 körüli pulzus),ugyanez év vegen sajnos edesanyam mar nincsen koztunk :-( eloszor a lakodalmunk napjan jelentkeztek ezek az extraszisztolek és azóta nem hagynak nyugton,szinte naponta érzem őket. Túl vagyok minden kivizsgalason (sziv ultrahang,terheleses ekg,teljes vervizsgalatokon monden ok) egy alkalommal mikor olyan sűrűn éreztem az extrákat elszaladtam és csinaltattam egy ekg t a csaladorvosnal. Eredmeny atrialis extraszistolek 110 körüli pulzus. Teszem hozza nagyon labilis a pulzusom mar nagyon sok ideje tudom ezt,mindig mikor orvosnál voltam vagy különböző izgalmakat elek meg mindig emelkedik 110-120 ra.de régebb nem voltak extrauteseim ezeken a pulzusertekeken. Ahogyan észrevettem extrasistolekkat (1-10 percenként )akkor érzek mikor felgyorsul a szivveresem 120-130 korulire kulombozo ingerek hatasara : izgalom,szex,forró zuhanyozas közben. Van amikor biciklizes, vagy munka közben is érzem őket .Kerdesem az hogy létezhet ez a 2 ritmus zavar együttesen? Sinus tahikardia extrasistolekkal? Veszélyes?bevallom sokszor pánikban vagyok mikor érzem őket és mintha egyre több lenne...egy ördögi kor szívem egyre jobban gyorsul a félelemtől és egyre több extraszisztole.....kezelest nem ajanlott a kardiologus. Szorongasom kezelem csak. Nemetorszagbol irok onnek várom válaszát. Tisztelettel Zoltán
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
17.
Kedves Zoltán Önnek Pánik betegsége lehet. A sinus tachycardia nem kóros, az emlitett tevékenységek kapcsán. Az extrasystolia pedig minden embernél előfordul. Izgalmak, terhelés kapcsán pedig halmozodik. Kérem forduljon psychiaterhez, mert ez a szorongása kóros, kezelni kell. Ehhez kell a specialista. Nincs baja, csak kóros szorongása van !
2015.
03.
16.
köszönet kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR!! Köszönöm a válaszait, mint írtam negatív volt a hasi ultrahangom, csak az ampulláris vese miatt aggódtam, de ÖN megnyugatott, hogy csak a felfázással és a nőgyógyászati dolgoknál kell vigyázni, hála istennek , panaszom nincs és rendszeresen járunk önszorgalomból, - egészséges emberek vagyunk - de ennek ellenére rendszeresen járunk évente szűrővizsgálatokra és fél évente nőgyógyászhoz, és ezt az egészségünk érdekében tesszük, és támogatjuk az immunrendszerünket is vitaminnal, a labortól a nőgyógyászi szűrővizsgálatokig minden évben, negatív az eredményünk és ezt minden évben megtesszük, hogy így legyünk nyugodtak, hogy egészségesek vagyunk, és köszönöm a laborunk is jó negativ és ahogy írta a tartományértéken belül van, és ezért jó és nincs vele teendő, és tényleg negatív a szúrűvizsgálatok és a nőgyógyászati vizsgálat is negatív és mégis, mindig aggódom, ilyen egészségmániás vagyok, és tényleg negatív minden és mégis ezen aggódom, és marcangolom magamat, pedig semmi okom rá, mert a negatív akkor megnyugodhatunk??? sajnos ilyen félelem van rajtam, pedig nem kellene, ilyen aggódos vagyok és persze teljesen feleslegesen, mint ahogy itt olvastam a válaszok között is ahogy tetszett írni - Balázs - nevű kérdezőnek, is hogy csak feleslegesen maracangolja magát...kicsit magamra ismertem, én is sajnos ilyen aggódos vagyok és hát természetesen feleslegesen aggódom, mert negatív mindig a szűrővizsgálataink, és egészséges emberek vagyunk,,, mitől van ez?? Egészséges emberként minden évben megtesszük és eljárunk szűrővizsgálatokra, és mindig negatív, és mégis félelem van bennem, miért van ez..... majd remélem, hogy kinövöm.... mert ha negatív az eredmények, akkor rendben van és megnyugodhatok??? köszönöm a v álaszát és elnézést, hogy ezt leírtam kedves doktor úr és nem akartam ilyen zavarni, de ezt így ki kellett írni magamból és örülök viszont annak, hogy a laborunk is jó, amit tetszett írni, hogy a tartományon belül van, és éppen ezért JÓ ..!! köszönöm...... Szép napot Ditta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
17.
Kedves Ditta ! Jól teszi, ha ellenőrzi és kézben tartja az egészségét. A negativ vizsgálat azt jelzi, hogy egészséges, nem kell benne kételkedni ! Tessék kicsitsportosabban, vagányabban élni ! Ez a tanácsom.
2015.
03.
15.
magas pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Magasvérnyomás betegséggel kezelnek. 1 hónapja vérnyomásom hirtelen zuhanni kezdett, majd ismét felszaladt ha nem vettem be gyógyszert. Pulzusom tartósan magas. Mire utal az alacsony vérnyomás, de magas pulzus? 170 a pulzus magasság. 29 éves nő vagyok. Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Kérdező ! Lehet ritmuszavara például. Célszerű lenne mielőbb kardiológushoz fordulnia.
2015.
03.
15.
Xarelto kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2015. januárban műtöttek, nőgyógyászati műtét volt, a méhet és jobb oldali petefészket kellett eltávolítani. 1 hétig kaptam a vérhígítót a kórházban, itthon már nem. Pár napra rá kaptam egy tüdőembóliát,és tüdőinfarktust, mely valószínűleg a műtétből indult ki, mert az ultrahang alapján a trombózis kizárható volt, a lábaimban az erekben áramlás megfelelő volt. Természetesen az embóliával kórházban voltam a kellő kezelést megkaptam. Most fél évig, vagy 1 évig szednem kell vérhígítót. Xarelto nevezetű, sajnos amióta szedem bizonytalan eredetű izomfájdalmaim vannak pl. lapocka környéki, comb, vádli. Néha úgy fájnak a lábaim, hogy be kell járatnom a felállás után. /Nekem soha nem voltak ilyen jellegű fájdalmaim. Még akkor sem, amikor a tüdőembóliával voltam a kórházban, és injekcióban kaptam naponta kétszer a vérhígítót./ Úgy összességében nem vagyok jól, fáradékony is vagyok. Kérdésem az lenne, hogy mennyire ismerős Önnek a Xarelto nevű gyógyszer. Nagyon sokat nem tudnak rá mondani, mert állítólag még elég új. Az internetes fórumon találtam róla rosszat, is jót is. Félek , hogy valami maradandó kárt okozhat. Még egy kérdés, valóban kell ezt 1 évig szednem? Mivel ezt a műtét váltotta ki, nem elég esetleg fél évig? Válaszát előre is megköszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Kérdező. A Xarelto valóban új típusú alvadásgátló. Ilyen tipusu generalizált fájdalmakról nem tudok, hogy okozna. Viszont végig kell gondolni, hogy egyéb gyógyszerekkel nincs-e interakcióban. Másrészt jó lenne tudni, ha nem ezektől, akkor mitől vannak a panaszai. A haematológiai ambulanciát érdeme lenne felkeresnie. A véralvadásgátlást legalább egy évig tanácsos alkalmazni, főleg ha nem tudjuk mi okozta az embóliát !
2015.
03.
14.
Hatóanyag. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Azzal a kérdéssel fordulok önhőz,hogy szedem a Tanydon 40 mg és a Nebibeta 5 mg gyógyszereket magasvérnyomásra. Szerencsére esszenciális hipertóniám van. De szeretném lecsökkenteni a gyógyszerkiadásra szánt összeget. Milyen olcsóbb gyógyszert vagy hatóanyagot tudna-e ajánlani? Mi a véleménye a Valsartan vagy a Portiron hatóanyagról,mert ezt is ajánlották a gyógyszertárba. ACE-gátloktól köhögők. Miluritett kell szednem 100 mg. Mi a véleménye a doktor úrnak a az olcsóbb helyettesítő készítményekről? Az tévhit vagy tényleg igaz,hogy az egyik legjobb hatóanyag reflux-ra a Pantoprazol,mivel szeretettel írják ezt ki az orvossok. Köszönöm szépen a válaszát !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Kérdező ! Egy jól beállított kezelés esetén mindig kockázatos más kezelésre áttérni, mert az addigi jó eredményeket nem lehet garantálni az új gyógyszerekkel. Csak akkor tegye, ha nagyon muszáj ! Akkor is keresse fel a családorvosát és vele konzultáljon a gyógyszereket illetően. Ami a kérdését illeti az említett gyógyszerek nem azonosak, helyettesíthetik egymást, de kiszámíthatatlan az eredmény. Önállóan semmiképpen ne változtasson !
2015.
03.
14.
lehet rák? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 30 éves vagyok, és kicsit kétségbe estem. Néhány éve kell szednem pulzus és vérnyomáscsökkentő gyógyszereket melyek remekül karban tartják az értékeket, és ritkán van kiugró pulzus/vérnyomás. Évente nézetem meg a szívemet. 2 hónapja más jellegű panaszaim léptek fel, melyet a háziorvosom nem vesz komolyan, és nem akar további vizsgálatokra küldeni. Volt véres székletem, hasi panaszaim vannak, nem tudom lokalizálni a fájdalmat, nem tudom hogy ez nőgyógyászati jellegű, vagy bélrendszeri. Üvelyi vérzésem is volt, fogamzásgátlót szedek. Rendszeresen megjön, időben, nem túl sok a vérzés, nem túl kevés, de volt, hogy folyamatosan vérzés jelentkezett. A két gyógyszerszedés közötti időben. Pecsételések. Hol így, hol úgy fáj a hasam. De fáj. Nőgyógyászom szabadságon van, sokára kapnék időpontot. Nagyon rossz a közérzetem, sokszor van hányingerem, és étvágytalanságom, gyakran szédülök meg hirtelen. Kértem háziorvosomat adjon hasi UH beutalót, de azt mondta olyan fiatal vagyok, nem lehet komoly bajom. Családomban több rákos megbetegedés volt. Magánrendelésre nem tudok eljárni. Doktor Úrhoz az lenne a kérdésem, hogy szimpla labor mennyire tudja megmutatni, milyen súlyos a probléma? Lehet kérni tumorra kihegyezett laborvizsgálatot? Van okom az aggódásra? Segítségét megköszönve várom szíves válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Kérdező ! Az előzmények, tünetek és panaszok alapján bizony mielőbbi nőgyógyászati és gastroenterológiai kivizsgálása szükséges. em feltétlenül kell rákra gondolni, mert nagyon sok betegség okozhat vérzést. De az biztos, hogy ezeket sem lehet elbagatelizálni ! Mikor vérzést észleli menjen el sürgősségi ambulanciára és mondja el a panaszait, kérjen segítséget. Kérjen beutalót a nőgyógyászhoz és gastroenterolgushoz és ha nincs vérzése addig akkor hozzájuk kell vizsgálatra elmenni ! Ki kell vizsgálni !
2015.
03.
14.
liliom kérdése:

Tisztelt Főorvos ur tegnap voltam kardiologia vizsgalaton ahol EKG csinaltak vernyomas 140/90 pulzus 100 nebilet 2,5mg adtak vernyomasom altalaban magas pulzus 90 100 kerdsem az lenne hogy a gyogyszer nem fogja nagyon levinni a pulzust?Köszönöm valaszat.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Kérdező ! Úgy gondolom nem fogja nagyon csökkenteni a vérnyomást az említett gyógyszer. El kell kezdeni szedni !
2015.
03.
13.
DCM-es Szelli kérdése:

Tisztelt Dr Úr! A koronarografia az ugye a szívkatéterezést jelenti ?Mert olyat csináltak nekem !Azt mondták szép tiszták az erek ,de nagyon lassú az áramlás!Csináltak ultrahangot a 68/57 röl 54/37-re csökkent !Bal kamra a normál tágasság felső határán van !Szegmentális falmozgászavar nincs az EF normalizálódott ,megtartott!Dopplerrel enyhe MI AI TI relax zavar /ez nem tudom mit jelent/Thrombus PF nincs! EKG FR 70 min, PR 158ms, QRS 84ms, QTC 414ms, lapos T hullámok .Szeretném ha megmondaná az ekg -ém milyen lett ! A furont lecsökkentették heti 2 -re . Igy áll most a helyzet !Köszönöm hogy elolvasta !Szép napot Szelli
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Szelly ! Ez nagyon jó hír és ez jót jelent. A gyógyszerek segítenek, a keringése stabil és a károsodások mértéke jelentősen csökkent. Vagyis egy javuló és igen jól reagáló DCM-e van !
2015.
03.
12.
nagy has kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2013 telén elmentem a gastroenterológiára azzal a panasszal hogy már vagy 4 éve megnagyobbodott a hasam és széklet se volt rendszeresen. Fönntről, lenntről megtükröztek, minden tiszta volt. Csak Helicobactert találtak és Gerdet állapitottak meg. Mindkét probléma letisztázva. A 3D ultrahang megállapitotta hogy a gyomor és a bélrendszer megvastagodott nyákos nyálkahártyájú, az epehólyagban 5 mm-és polip van. A beleknél krónikus gyulladás látható. Lassult epe és hasnyálmirigyürülés. Gyulladás most már nincs. Laktózérzékenységet állapitottak meg tehát laktózmentes ételeket eszem most már. Az ételeket most már megválogatom de továbbra is már a rekeszizomnál nyomást érzek és nagy a hasam állandóan pedig pl még nem is ettem. Nem vagyok gázos. Elmentem még vizsgálatokra: MR, glükóz, inzulin reziszt. Minden rendben van. Szeretném megkérdezni hogy milyen vizsgálatra mehetnék még el ami most már kideriti hogy mi az ok. Ha attól nagy a hasam mert a megvastagodott falú bél nagyobb helyet igényel, ez nem fog újra normál vastagságú lenni mint amilyen volt régebben? Hiszen most már megválogatom az ételeimet. Köszönettel várom válaszát Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Anna ! Minden betegsége tisztázva van. További vizsgálat nem szükséges. Továbbra is figyeljen az étrendre és kicsit többet mozogjon, próbáljon egészségesen élni. Megfelelő mozgással a has nagysága, feszülése csökkenthető. Nincs mit keresni tovább !
2015.
03.
12.
hasi ultrahang kérdése:

Tisztelt Doktor úr!! Voltam hasi ultrahangon az alábbi, a véleméynére lennék kíváncsi.. A máj normális nagyságú és szerkezetű. Az epehólyag vékony falu, kőmentes. Epeutak nem tágak . Pancreas, lép UH képe szabályos. A vesék normális nagyságuak, parenhymájuk és üregrendszerük ép. A jobb vese pyelonja 12x8 mm. -A húgyhólyag szabályos, környezetében kóros eltérés nincs. A belekben és az ábrázolódott gyomorszakaszokon bélfal megvastagodás nem látható. A látható pleuraűrben és a hasfali régióban kóros nem ábrázolódott. Vélemény.- a jobb vese pyelonja ampulláris tipusú. Egyebekben negatív lelet. Dr. Sándor. köszönöm a válaszát---- Edit 25 éves hölgy vagyok, de panaszom nincs és laborom is negatív..
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Edit. A hasi ultrahang egy pici - az átlagostól eltérő - nem kóros anatómiai variáció látható. Ennek most nincs jelentősége. Hajlamot jelenthet azonban vesemedence fertőződésre, ezért vigyázni kell a felfázásokkal, nőgyógyászati jellegü betegségekkel. Ennyi !
2015.
03.
12.
norci kérdése:

Üdvözlöm Doktor úr Ekg vizsgálatom eredményéről szeretném szakértő válaszát kérni. 74/min.,sinus ritmus.QRS tengelyállás:60',PQ-134,QRS-94,QTc-434msec.Mellkasi átmenetV3-4-ben ES nincs.II-III aVF-ben RS ie pos T,III-ban neg T.I-ben R ie ST pos T,aVL-ben hasadt rs ie ST pos T.V1-6ig pos T.ie ST-k. Köszönöm válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Kérdező ! Az EKG sok dologtól függ, igy semmiféleképpen nem diagnosztikus az akut infarctust leszámítva. Az Önnek biztosan nincs ! Egyébként izgalmas dolgokat a leírásban nem látok / ez azt jelenti, hogy nagyon kóros változás/, de az EKG mindig a panaszok és egyéb vizsgálatok tükrében szabad értékelni. Összefoglalva kórjelzőt nem látok, ha nincs panasza, teendő sincs.
2015.
03.
11.
labor kérdése:

Tisztelt doktor úr!! Minden évben eljárunk szűrésekre, és most is voltunk a laborunk negatív lett, a következőre lennék kíváncsi, 55 éves hölgy vagyok hemoglobin értékem--- 137 vasértékem-- 12,5 33 éves lányomé hemoglobin értéke--- 127 , vasértéke-- 12,5 24 éves lányomé hemoglobin értéke -- 144, vasértéke 22,5 lett. azt mondta a háziorvosunk, hogy teljesen rendben van, és negatív a laborunk. A fenti értékek is jók???? tisztelettel- Edit köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Kérdező. Mkét laborérték sor a normális tartományon belül van. Ezért jók ! Nincs teendő.
2015.
03.
10.
Mitől van? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 10 éve szedek vérnyomásra gyógyszert. 1 éve volt nagyobb rosszullétem, amikor elájultam. Egészségesen élek, a gyógyszerbeállítás jónak bizonyult. Évente ellenőrzik, rendben vannak az értékek. Áprilisban megyek újra a kontrollra. 2 hete napi szinten többször fáj a mellkasom, belenyilallások,szúrások lépnek fel. A közérzetem sem olyan jó, és sokkal fáradékonyabb is lettem, a terhelésben is jelentős csökkenés mérhető. Van okom aggódni, és kérjek előbbi vizsgálatot, vagy nyugodtan kivárhatom az áprilist? Egy este történt, hogy a szememet alig bírtam nyitva tartani, és a vérnyomásomat mérni sem lehetett a pulzusom 40 alá csökkent. Nem lehetett tapintani a csuklómon sem. Segítségét köszönöm! Ágnes
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Ágnes. Ha ez embernek panaszai, tünetei jelentkeznek orvoshoz kell fordulni. Vannak olyan esetek amikor egy ember érzi, hogy nincs baj, csak valami átmeneti "rosszaság" van, aminek tudjuk az okát. Ha ezt nem tudjuk, csak vizsgálattal lehet okot találni és a bajt megoldani. Kérem forduljon előbb a kezelő orvosához mivel tartós, nyugtalanító tüneteket és panaszokat érez !
2015.
03.
10.
SVPT kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Múlt héten a munkahelyemen borzalmas rosszullét tört rám, egy forró extrát éreztem a torkomban és utána a szívem nem vert, hanem szinte rezonált kb 10-15 percig. Nem tudtam mérni, de kb. 230-240-re saccoltam per perc. Mire az orvos odaért, addigra 100 volt a pulzusom és 170 /95 a vérnyomásom. Eddig ilyen sosem volt, extráim voltak régebben (7-8 ezer/ nap) szapora pulzusom is volt (max. 120) de szerencsére extrák mostanában nincsenek. Kardiológiai kivizsgálásra várok, addig is a neten próbálok tájékozódni.Az általam talált infók nem túl egyértelműek. Valójában ez veszélyes vagy nem? Mi okozhatja? Mivel védhető ki, ill. igényel-e bármilyen kezelést? Nagyfokú rettegés van rajtam azóta, félek a következőtől. Iszonyú volt... Most Concort szedek egy egész vagy egy fél 5 mg-ost egy nap. Úgy érzem kicsit "lefojt" de nem merem nem szedni. Éppen fogyni szeretnék, ezért azt is szeretném tudni, hogy szobakerékpározni lehet a Concor mellett, amíg tart a kivizsgálásom? (A fogyást ésszel csinálom, 2 hónap alatt kb. 6 kg ment le) Tisztelettel T.erike 45 éves
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Kérdező ! Ami a tájékozodást illeti megértem ! De a helyes az lenne, ha minél előbb szakemberhez fordulna. Valószínűleg ritmuszavar okozhatta a panaszait. Viszont ennél többet mondani vizsgálatok után lehet csak ! A ritmuszavarnak két tipusa van . Az egyik veszélytelen, de kellemetlenséget okoz. A másik pedig okozhat komoly problémát /ventrikuláris tachycardia/. Ezt kezelni kell. Abból amit leírt, vizsgálatok nélkül elkülöníteni ezeket nem lehet !
2015.
03.
09.
Dion kérdése:

Kedves Doktor Úr! Édesapám magas vérnyomással és ritmuszavarokkal küzd évek óta, ez időnként tachycardiával és vérnyomás kiugrásokkal párosul a legkisebb stressz hatására. 76 éves, de aktiv életet él. Kezetetlenül 200hgmm feletti szisztólés értékeket mértek nála. Sokféle gyógyszerezésen volt már. Legutóbb egy nagy vérveszteséggel járó nyombélfekély vérzés miatti kórházba kerülés és vérátömlesztés után napi 2-szer fél covercard 5mg/5mg és 2-szer fél nebibeta 5mg-ot kapott. Ez egy ideig hatott. Egy hét után már újra magasabb értékei voltak és napi 2-szer egy Covercard 5mg/5mg és 2-szer egy nebibeta 5mg-ot kapott. Ez viszonylag gyorsan levitte a vérnyomását a bevételt követően 115/60 körüli értékre, de 12 óra elteltével már 165-170/90 körül voltak az értékei. Jelenleg az alábbi gyógyszereket szedi: Reggel: Tanydol HCT 40mg/12.5 meg, Nebibeta 5mg, Xanax 0,25 mg Este: Tanydol 40mg (nem vízhajtós), Nebibeta 5mg, Amlodipin 5mg, Xanax 0,25 mg Az értékei kiegyensúlyozottabbak: A bevételt követő másfél órában 135-140/65 majd beáll 155-160/85 környékére, de mint látszik magasabbak is. Ami aggasztóbb, hogy az utóbbi időben egymást követő mérések teljesen eltérő szisztolés és diasztolés értékeket mutattak (pl 150 és 170 között, illetve 82-115), pedig próbáltunk szabályosan mérni, és várni 1-2 percet, vagy másik kart használni. Illetve amíg szorít a mandzsetta borzasztó nagyon gyors és szabálytalan szívverést mutat a kijelző, majd ahogy enyhül a szorítás lassul a pulzus.. Ilyenkor a végén megjelenik a ritmuszavart jelző ikon a kijelzőn és a pulzusszámra nagyon szélsőséges értékeket ad a gép. Pl. 80 majd a következő mérésnél 120. Természetesen tudom, hogy kardiológushoz kell, hogy menjek mihamarabb és ez meg is fog történni(Nem tudunk Önhöz menni, mert vidékiek vagyunk), de szeretném, ha leírná az Ön véleményét. -Kívánatosabb-e alacsonyabb vérnyomásértéket elérni, és túlzott lenne-e dupla adag Tanydol HCT és Tanydol (160 mg/nap)? Mennyire befolyásolja drasztikusan a vérnyomást és önmagában sok-e a hidroklorotiazid vizhajtóból 25 mg adag naponta? -A szabálytalan gyors szívverés lehet-e a mérés okozta stressz hatása, vagy van-e olyan kardiológiai kórkép, amikor a mandzsetta erős szorításának hatására a szív így reagál. Van-e összefüggés a szabálytalan szivverés az egymás után mért vérnyomásértékek közt? Lehetséges, hogy ennyire ugrál minden értéke össze-vissza? -El tud-e képzelni ideálisabb β-blokkolót, mint a Nebibeta. Korábban Betalocot szedett. -Korábban nem szedett amlodipint. Ez okozhat szabálytalan szívverést? Előre is nagyon hálásan köszönöm a válaszait! Dion
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
15.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom jó ötlet, hogy kardiológushoz fordulnak. Ezt a kezelést és gyógyszerezést bizony át kell gondolni. Ami a vérnyomás mérés értékeit illeti egy idős embernél elfogadható tartósan is egy 150/90 hgmm-s vérnyomás átlag. Két mérés sohasem azonos értéket mutat ! Ez normális. Az első mindig magas az utána következő érték mindig többé-kevésbé alacsonyabb ! A gyógyszerek adagját nem érdemes módosítani, azt a kardiológus tegye !. Ami a Nebiletet illeti a legjobb béta blokkoló idősek számára ! Nem érdemes váltani. Inkább minél előbb menjek el a szakorvoshoz. Az a jó megoldás !
2015.
03.
08.
Gabi barátja kérdése:

Köszönöm a magam, a családom és közös barátaink nevében is Főorvos Úr! Egy ilyen barát egyszer adatik az ember életében. Gabi tényleg csodálatos ember és csodálatos barát volt. Rengeteg kedvesség, szeretet, segíteni akarás volt benne. Mindenkinek adott, mert Ő ilyen volt. Volt olyan ember az életében, aki ezt nem tudta megbecsülni, bántotta őt, és most, amikor már késő, szívből siratja. Nem is tudom honnan tudta meg, de remélem megveri a bántásért a Mindenható. Nagyon fáj a szívem Főorvos Úr. Én nem gondoltam, hogy Gabi megelőz engem. Azon gondolkozom, hogy mit segíthettem volna neki, hogy ha jobban odafigyelek rá, akkor mi lenne. A nejem azt mondja, hogy az a gyulladás valamikor ősszel lehetett, meg volt fázva és utána még jó darabig nem is jött és mi sem voltunk nála, de szinte minden nap beszéltünk, és nekem nem mondta, hogy baj van a megfázáson kívül. Ha akkor elmegyünk, láthattuk volna, hogy baj van? Úgy érzem, hogy hibás vagyok, felelős vagyok, mert amikor kellett volna, nem figyeltem eléggé rá. Kérem Főorvos Úr, ne haragudjon rám. Túl nagy a veszteség és nem érzem tisztának a lelkiismeretemet. Lerendeztem, kifizettem a temetést, de ez nem mentesít engem a felelősség alól. Gabi a barátom volt, aki bármikor és bármit megtett volna értem és a családomért. Tehettem volna érte valamit? Adhattam volna többet? Ha akkor elmegyek, elcipelem orvoshoz, akkor életben lehetne? Számomra nem derült ki, hogy a roncsoló agyvérzésnek és a szívbetegségnek van-e köze egymáshoz. Az is bánt, hogy nem maradtam ott vele, hogy egyedül kellett elmennie. Bocsánatot kérek Főorvos Úr! Kérem ne haragudjon Rám! Maradok tisztelettel: Fábián Péter
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
09.
Kedves Péter ! Úgy gondolom megtette amit lehetett. Nincs oka a lelki ismeret furdalásra. Hívásra ment, segített, elment vele. A veszteség nagy, meg kell tanulni ezzel élni. A barátja a lelkében ott marad és ez a lényeg.
2015.
03.
08.
Gabi barátja kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Most láttam, hogy válaszolt. Amikor Gabiért mentem már jobban jobban volt, de hát bementünk vizsgálatra és sokat kellett várni. Akkor már nem volt megint jól. Nem panaszkodott, de nagyon sápadt lett. A vizsgálattól már gyorsan zajlottak az események és a végén már tényleg jobban volt. Még voltak vizsgálatok hátra amikor eljöttem, de nem gondoltam olyanra, hogy elveszíthetem a barátomat. Én azt hittem, hogy most már nem lehet semmi baj. Hatalmas, roncsoló agyvérzése lett, ezt mondta az orvos. Azt kérdezgette, hogy nem fájt-e sokat Gabi feje, nem panaszkodott-e. Hát, én mióta ismertem, mindig fejfájós volt. A boncolás igazolta a doktornőt. Azt mondta, ha életben maradt volna, vegetálna csak, be lett volna zárva a testébe, nem tért volna soha magához. A szívére azt mondta, hogy valószínűleg lábon kihordhatott egy súlyos gyulladást, alig-alig zárt 2 billentyű és ennek voltak következményei, és a ritmusszabályzó adott volna esélyt arra, hogy a vezetési és ritmusproblémák uralása mellett kezelni tudják a szívét, de erre sajnos nem maradt lehetőség. Ennyit tudok Főorvos Úr. Ma, a nőnapon együtt volt a család és a barátok. Tavaly még velünk volt Gabi. Holnap lenne 42 éves. Gondolatban őt is megköszöntöttük. Nagyon hiányzik nekem, nekünk. Jó éjszakát kívánok és köszönöm az érdeklődést. Fábián Péter
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
08.
Mélyen megrázott ez a történet. Sajnálom, hogy igy alakult, pedig azt hittem minden jóra fordult, amikor először írt. Kérem fogadja őszinte részvétem.
2015.
03.
07.
ritmuszavarra? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ritmuszavarra a Panangin nevű gyógyszer hasznos lehet? Egy orvos azt mondta, hogy semmi haszna nincs erre. Igaz ez? Köszönettel várom válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
08.
Kedves Kérdező. Tévedés azt mondani, hogy nem hatásos. Aki ilyet mond az nem tudja hogyan működnek a ritmuszavarok ! Az igaz, hogy nem mindenre hasznos és az is igaz, hogy nem elégséges minden esetben. De ettől még jó és alkalmazható gyógyszer.
2015.
03.
07.
Gabi barátja kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Gabi azon az éjszakán amikor megírtam a visszajelzést, meghalt. Ne haragudjon a késői értesítésért, de nagyon megviselt. Fáj, hogy nem voltam, nem lehettem mellette az utolsó percekben, a veszteség is is fáj. Mellé Gabica egyedül állt volna a világban, ha mi nem vagyunk. Mi voltunk a családja, bár a rokonság alapja a kölcsönös és megtisztelő szeretet volt. Gyászolok, de közben büszke vagyok arra, hogy a barátja lehettem! A temetés már el van intézve. emiatt is futnom kellett néhány kört. Még egyszer kérem, ne haragudjon a kései értesítésért. Jó pihenést kívánok a hétvégére! Maradok tisztelettel: Fábián Péter
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
08.
Atya Úr isten ! Mi történt ? Hogyan lehet ez ? Hiszen jobban lett és javult ! Vagy rosszul értelmeztem ?
2015.
03.
06.
Vastagbélrák ? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! 50 éves elmúltam, és az elmúlt egy évben figyeltem fel a bélrendszerem sajátosságaira .Arra gondoltam hogy ha cukrot vagy tejet eszem akkor megy a hasam . Nálam rendszeres a reggeli két széklet . Ébredés után, és reggeli és tejeskávé után . Eléggé szeles vagyok és édesség elfogyasztása után rövid idővel vécéznem kell, és híg a székletem .Ne haragudjon hogy ezzel zaklatom, de az egyik ismerősöm megijesztett, hogy vastagbélrák is lehet . Az egy hónapos CleanInside programot megcsináltam, de semmi változás . Vizsgáltassam ki mindenképp, vagy kizárásos alapon valamelyik étel miatt lehet, vagy gyógynövényekkel kezeljem egyelőre ? Válaszát köszönöm !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
08.
Kedves Kérdező ! Bizony ilyen esetekben szükséges gastroenterologust felkeresni. Részletes kivizsgálást kell végezni és csak az után lehet kóreredetet meghatározni, betegségeket kizárni és kezelni. Ezt javasolom Önnek is.
2015.
03.
06.
Olga kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Szeretném a tanácsát kérni.Influenzás voltam a múlt héten,láz,köhögés,gyengeség.Kaptam Levofloxacin Sandoz 500 mg antibiotikumot,ACC long pezsgőt.Ezeket már vasárnaptól nem szedem,mert elfogyott,és 90 %-ban rendben is vagyok.Nem tudom,hogy a influenzától vagy mástól,de olyan gyengeség van rajtam főleg délben,hogy muszáj ledöldöm egy picit ,mert a karomban sincs erő.A vérnyomásom reggel felkelés után 10-15 perccel ma is 90/75 86 volt, tegnap 114/93 84.Lehetséges,hogy a sok alvástól / 9-10 órát alszom,mert este is rámtör az álmosság.Napközben és este felé 102/77 85 a vérnyomásom.ISZB-vel kezelnek a kardiológián,nem tudom,hogy esetleg ezeknek a vérnyomás értékeknek van-e köze a szivemhez./Pár napja még akkor előfordult hőemelkedés is,reggel 102/90 95 volt a vérnyomásom felkelés után,az lehetett az influenzától ?/. Köszönöm szépen előre is válaszát !Szép napot kivánok !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
08.
Kedves Kérdező ! Egy komolyabb virus betegég után bizony kell pár nap, hogy az ember reje visszatérjen. Ezt hívjuk lábadozásnak. Ilyenkor előfordulhatnak az említett tünetek és vérnyomás értékek. Ennek azonban a fokozatosan növekedő mindennapi terhelés mellett meg kell szünnie. Ha változatlanok és megmaradnak ismét fel kell keresni a családorvosát és ki kell deríteni az okát.
2015.
03.
05.
DCM-es Szelli kérdése:

Szép napot drága Dr úr ! Nem tudom emlékszik.e rám :) ÉN vagyok akinek gyorsan javult a DCM-je Csak jelezni szeretném hogy tovább javult az EF értékem most 55%-ot mértek !Voltam Harkányba rehabon ahol sokat tornáztunk vizitorna teremtorna ,bicajozás!Jól bírtam!Remélem tényleg igaza lesz megprobálom nem agyon izgulni magam :)De még mindig van bennem félelem!Maradtak a gyógyszereim Verospiron 1, procoralan 2×1, furon +kálium másnaponta egy, coverex as 2×fél, bisoprolol 1 az adagolás változott verospiron 1 procorolan csökkentve 2-szer félre, furon kálium naponta fél nem tudom ez miért jobb? Nekem jobb volt a másnaponta covarex -as emelve lett 2 szer 1 a bisoprolol szintén emelve lett 2 szer 1-re Köszönöm hogy elolvasta !Írtamég hogy lehet carditis volt !Az mit jelent ,és hogyan lehetne kideríteni vagy nem érdekes ?Ilyen javulásnál már jók a túlélési esélyeim ugye ? Maradok nagyon nagy tisztelettel Szelli
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
08.
Kedves Szelli ! Ha javul az EF akkor mindig jó, igen jó a prognózis ! Azt jelenti, hogy a kezelés hatékony a szív erőre kap. Ezért gondoltam virusos carditisre, mert annak jellegzetessége a javulás és akár a teljes tünetmentesség - gyógyulás. Ezt nagyon nehéz bizonyítani, utólag pedig egyenesen lehetetlen. Csak a gyors és csaknem teljes javulás szólhat mellette, no meg MR vizsgálattal, szívizom biopsiával, negativ koronarografiával lehet valószínűsíteni.
2015.
03.
01.
embolia kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerédi Péter! 2015.02.03.-án tüdőemboliával kezeltek,02.10.ig. Valószínű fogamzásgátló szedése miatt. Azóta véralvadásgátlót szedek (xarelto). Az orvosom szerint, a szív ultrahang alapján, a pitvari septumon nagy amplitódójú főleg jobb felé boltosuló aneurysma szerű elváltozás látható. Még TEE vizsgálat nem volt. A kérdésem az hogy ezt az elváltozást okozhatta-e az hogy a kezdődő emboliával későn (1hónap) fordultam orvoshoz? És hogy összefügg-e a két betegség, kiválthatta-e az embolia az értágulatot? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
03.
Kedves Kérdező ! Ez meglehetősen nehéz kérdés. Csak azt tudom Önnek mondani, hogy elvben bármilyen szívüregbe belogó képlet felszinén képződhet thrombus. De az eseték mintegy 80% -ban a vérrőg az alsóvégtagból ered pulmonális embolia esetén. Bal pitvari képződmény /ha jól érte ha a jobb pitvar felé boltosul, akkor a bal pitvarban van a bemélyedés !/ viszont nem okozhat pulmonális emboliát ! Az esetek döntő többségében a pulmonális embolia a vérrög képződés közben lép fel, gyakran ennek következtében találjuk meg az embolia forrást. Gyakran pedig az is előfordul, hogy sem a vérrög képzödést, sem az emboliát nem észleljük, csak késve, mikor utobbi ismétlődése már komolyabb komplikációt okoz. Ezért bizony nehéz diagnoziis, olykor elkésett diagnózis a pulm. embolia.
2015.
03.
01.
ultrahangon vizsgált kérdése:

Mit jelent az hogy megvastagodott bélszakasz? Utalhat rákos megbetegedésre?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
03.
01.
Elsősorban gyulladásra utal, de lehet kezdődő daganatos betegség jele is.
2015.
02.
28.
erek kérdése:

Jó napot kívánok Doktor úr! Nemrég voltam angiológiai vizsgálaton és ott azt állapították meg, hogy a lábszár mélyvénái tágabbak, trombózis nincs. Más lényeges eltérés nincs.( Ez volt a lényeg, egy kicsit összesűrítettem) Mit lehet ezzel a tágulattal tenni, hogy elkerüljem a trombózist? Javít esetleg a helyzeten valamit az, ha leadom a 45 kg súlyfeleslegemet? Netán ez is előidézhette a tágulatot? Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
28.
Kedves Kérdező ! A tágulat nem okoz thrombozist. A tágulatnak sok oka lehet, többek között az elhizás, keringési elégtelenség, tüdőbetegség, hasüri nyomásemelkedés. Lehet egyszerüen veleszületett. Ismétlem nincs jelentősége. Ha vizsgáló orvos nem látta okát további kivizsgálásnak, akkor ennek nincs jelentősége.
2015.
02.
27.
Kérdés kérdése:

Kedves Doktor úr! Én az szeretném kérdezni mit jelent a leletetem a vélemények között az insuff tricusp. jelzett. Kell e aggódnom e miatt vagy sem. Rólam: 27 éves egy gyermekes anyuka vagyok enyhe obesitassal. És az enyhe relax zavar? De inkább leírom a leletemen olvasható véleményt ez a következő: Insuff tricusp. jelzett, jó bk. sist. functio (EF 59%) Enyhe relax zavar. PF: nincs Előre is köszönöm a válaszát! Üdvózlettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
27.
Kedves kérdező ! Ez az eltérésnem okozhat bajt ! Nem kell izgulnia. Azt jelenti, hogy a jobb kamra és a jobb pitvar közötti billentyű vitorlája visszaenged egy pici vért a pitvar felé. Ez nagyon gyakran leírt, észlelt jelenség, mióta korszerű ultrahang készülékeket gyártanak. Biztosan nincs jelentősége !
2015.
02.
27.
Judit48 kérdése:

Kedves Doktor Úr! 48 éves nő vagyok. Tavaly tavasszal magas vérnyomást diagnosztizáltak nálam, 180/100 hgmm. Úgy sejtem, hogy azért általában nem volt ennyire magas, csak már az üzemorvosi vizsgálat előtt egy héttel elkezdtem szorongani a vérnyomásom miatt, mert szülés után már volt ilyen problémám. A kivizsgálás (EKG, vér, vizelet, szemfenék vizsgálat, hasi UH) semmilyen eltérést nem mutatott, még egy nyomorult koleszterinszint emelkedést sem. A háziorvosom azt mondta, hogy a legtöbb esetben nem is tudják kideríteni, hogy mi okozza ezt a magas vérnyomást (genetkia?). Szedem a gyógyszert, Nebivolol-teva 5 mg, Egiramlon 10/5 mg naponta. A Nebivolol-Teva sajnos önmagában nem volt elég, utána kaptam még valami ramipril hatóanyagú szert, nem emlékszem a nevére, de ez sem volt elég. Úgy vettem észre, hogy ha csak 2 naponta szedem be a gyógyszert (véletlenül jöttem rá, amikor elfelejtettem bevenni), akkor is teljesen rendben van a vérnyomásom (125/75). Ilyen esetben is naponta kell szedni a gyógyszert? Úgy gondolom, hogy az a legjobb, ha nem szedek a szükségesnél több gyógyszert, de hogy tudom megállapítani, hogy mennyi szükséges pontosan? Válaszát nagyon köszönöm, Judit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
27.
Kedves Judit ! A gyógyszert folyamatosan kell szedni. Ha tartja a vérnyomást az jó. Csökkenteni akkor kell, ha tulzottan alacsonnyá válna a vérnyomás. Akkor is felezni kell, de naponta tanácsos szedni. Ezek a szerek 8-10 óra alatt kiürülnek vagyis kihagyáskor feljebb, szedéskor lejebb megy a vérnyomás !
2015.
02.
26.
vérnyomás/cukor kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! 52 éves hölgy vagyok, sajnos újra túlsúlyos ( +30 kg ), és ezidáig nem szedtem semmiféle gyógyszert sem. Az elmúlt hónap végén félelmet, pánikot keltő helyzetbe kerültem. A munkahelyem történt az első esetem. Hirtelen azt éreztem valami furcsa dolog történik velem, mintha el akarnék ájulni és remeg az egész testem. Arra gondoltam, hogy talán a cukrommal van gond, mivel az elmúlt időszakban sok trauma és stressz ért. Egy esetben a baráti körömben megmértük a cukromat és bizony 21,6 volt, de akkor én azt nem is érzékeltem. Most a rosszul létemnél egy ismerősöm éppen kéznél volt aki cukorbeteg és így megtudtuk ismét mérni, 11,4 volt. Ittam vizet kortyolgatva, szép lassan megnyugodtam és próbáltam újra dolgozni. Közben sikerült megmérni a vérnyomásomat is ami 170/94 volt. Másnap elmentem a körzeti orvoshoz, akinek elmondtam a tapasztalataimat. Megmérte a vérnyomásom, ami akkor is magas volt és a kérésemre egy vérvizsgálatra küldött. Aznap este 236/136-ra ugrott fel a vérnyomásom. Félelmetes érzés volt. Remegtem az egész testemben, kihűlt kezem lábam, azonnal w.c.-re kellett mennem és attól tartottam elvesztem az eszméletemet. Nagyfokú pánik / halálfélelem uralt el. Sétálgattam, nyugtattam magam, hogy nincs semmi baj és ismét vizet kortyolgattam aztán a testvérem levitt a kórházba. Ott kaptam a nyelvem alá egy vérnyomás csökkentő szert és egy nyugtatót is. Mivel említettem, hogy a cukrommal is gond lehet, megmérték, ekkor is 10,4 volt. A vérnyomásom a kapott szertől kezdett szépen lemenni, így örömömre haza is engedtek. Másnap elmentem újra a házi orvoshoz, elmondtam neki, hogy hogyan jártam. Meglepődve kérdezte: "nem adtam Önnek SOS gyógyszert?" "Nem. :( Ezúttal felírt vérnyomás csökkentőt is : Valsartan Sandoz 160 mg-ból 1x1 és ha mindez mellett hirtelen felugrana a vérnyomásom a Tensiomin 12,5 mg-os tablettát nyelv alá. Sajnos a gyógyszerek ellenére 4 napon át megismétlődtek minden este 22.00 óra körül a rosszul léteim. Sőt a gyógyszerek szedése után a szívem tájékán olyan nyomás érzet alakult ki, ami még szédülés, remegéssel is párosult. Közben elkészült a vérvételi leletem is és voltam egy helyettesítő orvos beutalására, cukor terhelési vizsgálaton is, amin a Glükóz, OGTT 2 órás érték 14.5 mmol/L. Az éhgyomri értékek: Glükoz 7,7 00ol/L, Hemoglobin ALC ( IFCC) 77 mmol/mol, Hemoglobin Alc (DCCT/NGSP) 9,2 %. Kedves Dr. Úr, igazából nem tudom mit tegyek, a háziorvosomnak hiába említettem meg, hogy bár a vérnyomásom most normális, de nem jól érzem magam, olyan szorongós érzetem van egész nap. Mintha nem is hallotta volna meg. Sőt pontosan akkor amikor nála voltam, látogatta meg egy orvoslátogató, aki felé irányított, az pedig azonnal az új gyógyszerekről kezdett nekem kiselőadást tartani, meg sem várva, vagy kérdezve, hogy hogyan táplálkozom, vagy egy dietetikushoz irányított volna. Pedig amióta rosszul lettem, beszereztem egy vérnyomásmérő készüléket és egy cukormérőt is. Naponta feljegyeztem az értékeket egy kis naplóba, amit a házi orvos kezébe is adtam, de szinte átsiklott rajta. Elmondtam neki,hogy újra belefogtam a tudatos szénhidrátszegény étkezésbe. Azóta a cukorértékem éhgyomorra a 4,7- 6,7-re változott és az étkezés után 1-2 órával mért pedig 6 - 10-re. Észrevettem, hogy a diétával javul a cukorértékem és ezért azt mondtam az orvosnak, hogy szeretném megpróbálni először a diétával a cukrom kezelését. Meglepődve a határozottságomon válaszolta...rendben...rendben. Így 3 hónap múlva vár vissza. A vérnyomásom most teljesen normális, néha talán túl alacsonynak is találom: 99/64/61. Én nem szeretnék gyógyszerfüggő lenni, mindig is természetes módon kezeltem a családom és magam. Megpróbáltam a Valsartan Sandoz 160 mg-os tablettából már 6. napja csak egy 1/2-et reggelente bevenni és így is teljesen normális az értékem. Vajon kell nekem szedni továbbra is ezt a gyógyszert? Abba lehet hagyni egy idő után? Ha igen, hogyan? Hamarosan elfogy az első dobozom, vajon menjek vissza felíratni vagy elhagyhatom? Régebben mindig alacsony volt a vérnyomásom, de bekerültem a változókorba és a vérnyomásom is "változó" lett. A vércukromon van esélyem, hogy diétával még helyrehozzam? Köszönöm előre is válaszát! Tisztelettel: J.Kata
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
27.
Kedves Kata ! Én igy első megközelítésre azt tudom mondani, hogy gyanusan szépen rendeződik mindn ! Ezért folytassa csak a tablettát és diétát. Nem ártana megkeresni egy belgyógyász kollégát mert azért ki kellene zárni a hirtelen kezdődő magas vérnyomás endocrinológiai / Pheocromocytoma / és a vese eredetét is. Az endocrin betegség lényege hogy tul sok adrenalin termelődik a szervezetben, ami rohamokban jelentkező vérnyomáskiugrást és említett tüneteket képes okozni. A veseeredet lehetőségét az adja, hogy időnként előforduló veseér anomália is tud vérnyomás ingadozást provokálni. Ezeket ki kellene zárni.
2015.
02.
26.
Vörös Zsuzsánna kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! A dolgok kedvezotlen alakulasa kedden a Goki-ben ablaciohoz vezettek. Legutobbi ekg.leletem hasonlitott egy kotesmintahoz. Egy sima egy forditott. A felterkepezes a suttyomban neha elojovo extrak mennyisege miatt egy 2 cm teruletere esett a jobb kamra falan. Itt ablaltak. Tegnap erkeztem haza. A sok erkezo uj beteg miatt kerdezni mar nem maradt ido.Vajon az a 6000/ nap extra es 500 bigemin miert bujt meg. Mar azt hittem hazakuldenek. De nem is ez a lenyeg.Tegnap este megerkezett nehany. Nem volt akkora volumenu, mint a megszokott, de extrasystole volt. A vernyomasmero is jelezte nemcsak en. Kerdesem az volna: Az ablacio azonnal eltunteti ezeket vagy meg el kell telnie egy bizonyos idonek mig beall a normalis ritmus. Belefer-e ez? En mar tobbe nem szeretnek visszamenni. A fo kerdesem pedig, hogy meddig kell pihenni egy ilyen beavatkozas utan otthon? Errol senki nem beszelt. Koszonom a segitseget. Tisztelettel.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
27.
Kedves Zsuzsa ! Az ablátio után ár hétig természetes a panaszok jelentkezése. Nem kell vele foglalkozni. De ha ezen időszak alatt nem szünik meg akkor bizony vissza kell menni. Egyelőre komoly fizikai terhelése ne legyen, de amindennapok terhelése mehet nyugodtan ! Sajnos a leletet illetően nem tudok mit mondani, mert ezt látni kellene a megitéléshez és az elmondottakon kivül többet is tudnom kéne.
2015.
02.
25.
Nehezn visszaälló pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azért írok önnek mert, ujra elkezdtem sportolni. Gyerekkoromban 11 évig sportoltam, veresenyszerüen, majd jött egy idöszak, ahol szorongäsos pánikos ällapotom alakult ki, kb 6 éve volt, es 5 éve ez iränyu vizsgälatok is megvoltak, kardiologia enyhe mitralis prolapsus, insuff jelzett. Akkor a nem mondtaäk, hogy kell gyogyszert szedjek, a szívre, sportoljak,akkor vehetek be Nebibetat-2,5mg( haziorvos irta fel a pànikbetegség miatt) ha nagyon vészhelyzetet érzek. Szettem antidepresszenst es benzodiazepämot. Azota minden gyogyszertöl megszabadultam, es nagyon ritkan fordul elö, hogy Frontinhoz nyulok. viszont elég rég nem sportoltam mert 2 éve külföldön élek. Viszont most elkezdetm és a pulzusom kevés mozgästol is eleg magasra felmegy, a nyuglmi pulzusom is vaältoto hol 70-80 hol 90-100. kb 1honapja järok heti 2alkalommal es ma eleg jot futottam elég lendületesen és azt vettem észre, hogy nagyon lassan äll vissza a pulzusom, több mint 1 ora kell neki de meg mindig hol fel megy hol le.es meg mindig erzem hogy oxigénhiänyos ällapot lenne, a mellkasomban a megterhelést.Ön szerint ez valami probléma jele? Vagy csak edzetlenségböl fakad és tùl hamar kezdtem el növelni a terhelést? Mit lehet ilyenkor tenni? Gyogyszert nem szeretnék bevenni. Most szedek isotertinoint az arcomra, lassan 8honapja, estel ez is okozhatja a problémät?picit aggodom. Köszönöm a välaszät!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
26.
Kedves Kérdező ! Én azt gondolom, hogy ebben a kezdeti fázisban, csak az edzetlenség jele. Javulnia kell 2-3 hét alatt. Ne terhelje túl magát, a kezdés óvatos legyen és hetente emelje az adagot a régi szint felé. Soha nem szabad panaszokat okozni ! Ha 3 hét után is ugyan az tapasztalja mint most, akkor kell a Nebilet napi 1x2,5 mg. Amitől szintén nem kell félnie !
2015.
02.
25.
Ritmuszavar kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! A férjem szívritmus zavarral fordult orvoshoz ahol különféle vizsgálatok után szívbetegséget nem találtak . A szív ultrahang vizsgálat eredményén a következő szöveg olvasható : inferior régioban endocardium megvastagodás , foltos hyperdensitás . Az orvos Bisoblock 1x 10 mg gyógyszert írt fel és azt mondta hogy kb fél év múlva menjen controllra . Azt szeretném kérdezni hogy ez a szöveg mit jelent és megfelelő e ez a gyógyszeres kezelés . A gyógyszer mellé esetleg még szehet Aspirin protect-et ? Válaszát elöre is köszönöm : Magyar Péterné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
26.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom a megvastagodás okát és a foltos hyperdenzitást tovább kellene vizsgálni, mert szívbetegséget - belgyógyászati betegséget egyaránt jelezhet. Igy egyebet nem tudok mondani, célszerű ilyenkor nyeletéstes szívultrahangot végeztetni vagy mellkasi MR vizsgálatot készíteni.
2015.
02.
24.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Jó régen beszéltünk "szerencsére". Régebben pár évvel ezelőtt minden napos személy voltam Önnél, sokszor segített megnyugtatott. emlékezni már biztosan nem fog rám, hisz eltelt pár idő meg sok emberrel foglalkozik. Úgy kerültem Önhöz , hogy aktív sportoló voltam, 20 évesen írtam először Önnek mikor kezdötek problémák. Egy este rossz álomtól valószínúleg felment apulzusom, 110 re meg hányingerem lett egy meccs után tüző nyári nap stb. Annó voltak ezek a fiatal sportolói halálok, és nagyon megilyedtem, Azota gyötör a szorongás stb, ön javasolt pszichiátert, stb nem részletezem mert akkor regény irnék igyis hosszu lesz a levél. Kivizsgáltattam magam akkor atol zig karidollogia, vérvétel, mellkas rtg minden egyéb, de ezt anno le is irtam. elkezdtem járni pszichiátriai kezelésre xanaxot és anafranillt irtak fel, anno kb 1-2 évig jol voltam kisebb szorongásokkal néha. Ami a lényeg, hogy most ujra előjöttek bizonyos dolgok, mostanaba nem jol alszok, érzem hogy feszült ideges vagyok, vagyis szorongok, felvagyok puffadva mindig , gyomorideg, érzem , hogy a gyomrom görcsbe van, 1-2 napja érzékelek szívnpanaszokat is, bedobbanások, mintha lelassulna dobbanna egy nagyot majd ok, de ezt egyre gyakrabban érzem mindig a gyomromtol indul ki ez az egész. Reggelente arra kelek, hogy a gyomrom görcsbe van. nem tudom mi a baj ismét velem, lehet ujra visszaesek a pénikbetegségbe? vagy nem mult el rendesen? minden évben járok rutinszerüen vérvételre , tüdöszűrésre alapvető dolgokra, minden rendben volt mindig. Érdemes lenne ujra elmenni karidiologiai vizsgálatra? vagy mit javasol? anno a leletem ez volt leírom a biztonság kedvéért, de ez 2009 be készült mikor ez az egész kezdödött Ergometria: 84%os freqv. emelkedés, induló RR 120/80, max RR 180/85, max watt 200, terhelhetöség 11 met nyugalmi ekg: s.r kp tengelyállás, inkoplett jobbszár block, st-t elt. nincs. terhelés során sem malignus ritmuszavar sem vez zavarok nem volt. elért freqv -ig st-t mozgás nincs. vél: negativ ergometria. echocardiogárphia: ao gyök 34mm, bill-k 24 mmre nyilnak. Bp 30mm vékony mitr vitorlák tükörkép , jol mozognak, septum hátsofal szinkron.jol mozog. 10-10 mm. EF 69 Fs 32%. Bk 35/51 mm. szívcsúcs felöl norm arányu szivüregek. Mps nincs. norm mitr dopplerek. Ao bill fölött mért max kiáramlási sebesség 1.67m/sec. TI nem dobblerehzető. Septumok folyamatosak, falak jol mozognak. Pericard folyadék nincs. vél: hyperkinetikus keringés korának megfelelő echos kép. azóta nem sportolok már nem vagyok igazol játékos se, hiobbiszinten nagyon ritkán rugom a ladbát de már az s ejellemő. el akarok kezdeni msot kondizni,de nem merek, félek a dolgoktol, meg föleg most ezek a bedobbanások, ritsmuszavar félék nagyon aggasztanak. általában ezek sőt legtöbbször ülő helyzetben vannk, vagy fekve, mozgáskor terheléskor semmi bajom. Vérnyomásom mindig jó, nyugalmi felső érték általában 110-130 között mozog, alsó 75 -85 között, pulzus 65-75 között. Régen ez volt a fobiám , hogy ha rajtam voltak a tünetek panaszok, egyböl a vérnyomásom mértem. valamiylen szinten mikor emgnézem megnyugtat. Most ami igazán aggaszt, hogy mitöl lehetnek ezek az elöbb leirt tünetek? a dobogásérzetet pár napja érzem, meg ezeket a kellemetlen ütéseket, de a gyomorpanaszok, meg a görcsös gyomor, szorongás kb 1 honapja fennáll. még van a xanax gyogyszerböl amit estáre szedek, de már egyszer elhagytam ezeket amikor jol voltam, azota ezt visszairták emrt voltak panaszok, de most ujra vissza kell mennem és lehet ujra el kéne kezdetnem az egész rendszert előlről? Még amit tudnia kell, érdemes leirnom: jo munkahelyem van, szellemi munkát végzek, föiskolára is járok mellette, de ezek sose idegesitenek, sose szorongok, szorongtam ezek miatt, párkapcsolatom jó. Ugy érzem szorongás a baj itt, de nem vagyok benne biztos és ezek adjáka tüneteket, azárt fordulok ujra Önhöz. Háziorvoshoz be se merek menni, mert hülyének nézne.... Mit javasol a doktor ur?Mi a teendő? Nem akarok meghallni még 25 évesen. , meg semmi iylen komolyabb problémát. Úgy érzem még elég fiatal vagyok ehhez..... Válaszát előre is köszönöm és elnézést a sok szövegért, de leírtam a gondolataimat nagyjábol és megprobáltam emlékeztetni, hátha beugrik, hogy ki vagyok. ja annó az orvostudkozon beszéltünk sokat... Balazs 25
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
26.
Kedves Balázs ! Ellentétben az Ön által leírtakhoz képest rövidebben fogok válaszolni. Az elvégzett kardiológiai vizsgálatok egyértelműen kizárják a szívbetegség és bármiféle veszélyes ritmuszavar lehetőségét. Az Ön panaszait továbbra is kóros és értelmetlen szorongás okozza. Ismét fel kellene keresnie a psychiáterét. Megint ott lehet a baj !
2015.
02.
24.
Andi-Bandi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Már megint én zargatom Önt,elnézését kérem.Azt hiszem kicsit hipohonder lettem,ezért pontosan szeretném tudni a következőt:Konkrétan mit jelent ez a mondat:a vitorlák csúcsa enyhén prolabál, mely miatt haemodyn.nem jelentős, centralis jet ábrázolódik.Ön már korábban értékelte a leleteimet,amit köszönök is, de sajnos ezek a szak szavak annyira beleívódtak az elmémbe, hogy nem tudok szabadulni tőlük.A mitralis prol. az biztos, de a többi mit jelent?A későbbiekben romolhat e ez az állapot?Sajnos nagyon régóta alvási gondokkal is küzdök,ezért el megyek pszichiáterhez is.Szeretném a gondolataim elterelni ezekről a dolgokról, de sajnos nem megy.Pedig lehet hogy a korábban észlelt tüneteim kapcsolatban vannak az idegeimmel is.(pl:minden ok nélkül hirtelen fellépő magas pulzus, halálfélelemmel párosulva)Ezek a tünetek decemberben meg az ősszel voltak néhány alkalommal.Azt is megírtam, hogy most megyek terh.ekg-ra.Kedves Doktor Úr,köszönöm szépen hogy ídőt szentel a kérdésem megválaszolására!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
26.
Kedves Kérdező ! A mitralis prolasus azt jelenti, hogy egy kicsit a kelleténél nagyobb mértékben mozog a billentyü vitorla. Ezért a zárodás során a szélek nem fekszenek teljesen egymáshoz. Egy pici lyukon visszfuj a kamra felől a pitvar felé az áramlás. Nincs semmi jelentősége. Irány psychiáter, mert az alvászavar és az indokolatlan szorongás az Ő asztala.
2015.
02.
24.
vese kérdése:

Tisztelt Doktor úr!! Köszönöm a válaszát, az ampuláris tipusú vese miatt, 25 éves az unokohugom a hasi ultrahang negatív, a labor negatív, a vizelet negatív, sőt voltak egy ismerős urulógusnál, és ultrahangon megnézte, de azt mondta, hogy teljesen rendben van, és ez egy anatomiai variáns, nincs jelentősége, és teendő sincs vele.. Remélem ez miatt nem kell aggódnunk?? köszönöm a válaszát-- Ditta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
24.
Kedves Ditta Igen, ez igen jó hír. Aggodni semmiféleképpen nem kell, de ha ennyire szerencsés és szépen tisztázott a kép akkor végkép nem kell ! Köszönöm, hogy megtisztelt.
2015.
02.
23.
köszönöm!! kérdése:

Kedves Főorvos úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát trombózis ügyben!! Egy kérdésem maradt,hogy hol végeznek ilyen duplex scan vizsgálatot? Hallottam,hogy a 3D Ultrahangok a legjobbak. Igaz ez? Hova menjek,hol vannak a legjobb gèpek? Köszönöm Főorvos úr! Sándor
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
23.
Kedves Kérdező ! 3 D ultrahangot nem tudom hol végeznek. Ahol viszont van ultrahang labor, vagy angiológiai ambulancia ott biztosan végeznek duplex Uh vizsgálatot
2015.
02.
23.
diagnózis kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Egy hete trombózis gyanúval kezelnek, a D-Dimerem ugyanakkor negatív lett. Az lenne az első kérdésem,hogy befolyásolhatja-e a D-Dimer értéket az, hogy közben 2 adag Fraxiparine-t már adtam be magamnak, mert az anyósomnak volt trombózisa és maradt otthon ilyen injekció? A háziorvosomhoz csak 1 nap múlva fordultam( természetesen jól leszidott a Fraxiparine-miatt,bár azt is mondta, ha tényleg trombózisom van, akkor nem tettem rosszul ). Addig két adag be lett szúrva, ez után néztek D-dimert, ami negatív lett. Nem a szuri miatt lett negatív vajon? Azóta nézték még egyszer, az is negatív, bár az injekció azóta is megy. A másik kérdésem arra vonatkozik, hogy miután átnézett az orvos UH-al, azt mondta, hogy legfeljebb a lábszár vénában lehet trombózisom, máshol Ő nem lát problémát. Nem értettem miért mondja ezt, erre azt válaszolta hogy a lábszár vénás trombózisokban az UH tévedhet ( Ezt pont nem rég egy továbbképzésen mondták neki!) és inkább egy duplex scan vizsgálat kellene. Az lenne a kérdésem, hogy tényleg nem olyan jó a doppler UH a lábszárvénás trombózisokra? Illetve mi az a duplex uh, az biztosabb diagnózist ad arra is? Vagy ha az se jó, akkor mi a jó diagnózisa a lábszár vénás trombózisnak? MR? Elnézést a sok kérdésért, meg azért is hogy egyszerű ember létemre megkérdőjelezem egy orvos ( UH-s ) szavait. Önben megbízom teljesen és amit mond elfogadom, mert sok jót hallottam Önről ismerősökön keresztül. Sándor
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
23.
Kedves Sándor ! A mélyvénás thrombosis, ha a kisebb lábszárvénákat érinti, bizony nehéz diagnózis. Még a duplex UH is tévedhet, mert a kis erekben sok az anatómai variáció. Ezért néha nem vehető biztosra a negativ eredmény. A D-dimer negativitása és a duplex UH negativ eredménye együtt viszont kizárja a thrombosist. A vérhigitó kezelés nem szünteti meg a D dimer pozitivitását. A thrombusképződést megállítja a gyógyszer, de csak ez után lesz negativ a D-dimer eredménye. Kétszer negativ D dimer alapján kizárható a thrombosis, főleg ha a duplex eredménye is negativ. Én elhagynám a gyógyszert és elmennék a duplex UH vizsgálatra. Ha az is negativ, nincs thrombosisa. A duplex UH olyan vizsgálat, amely során látják is az ereket és az áramlást is egyszerre. Vagyis láthatóvá tehető a thrombus. Szóval a Fraxiparint elhagynám és a duplex vizsgálatot elvégeztetném. Ha negativ /nincs thrombus/ lesz akkor nincs és nem is volt thrombosisa. Ha thrombust mutatna a vizsgálat akkor van értelme a Fraxiparinnak és utána még fél évig vérhigitót /Marfarint/ kell szedni.
2015.
02.
22.
véres széklet kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 20 éves srác vagyok és azzal a problémával fordulok önhöz,hogy néha nagyon ritkán mikor kicsit keményebb a székletem,vagy néha akkor is amikor nem,véres a székletem,a vér viszont a széklet végénél érzékelhető tehát a vér nem keveredik a széklettel, és nem túlzottan nagy mennyiségű vért tapasztaltam,tulajdonképpen mindaddig észre sem vetem amíg a wc pappíron nem láttam hogy véres és volt olyanra is példa amikor ment a hasam és alig jött valami csak ilyen fehéres váladék szerű,aminek mennyisége nagyon kevés volt! Kb.egy éve volt aranyerem amire kaptam kenőcsöt és el is múlt,és nem tudom hogy ennek lehet e esetleg köze a problémámhoz vagy egyszerűen csak a székletem keménysége,az ami miatt vérzés tapasztalható?! Mert volt olyan alkalom is amikor szinte éreztem hogy valami mintha hasítana miközben székeltem! Utánna néztem a z interneten a véres székletnek és nagyon megijedtem amikor azt olvastam hogy vastagbélrák tünete! És nagyon félek hogy vastagbél rákom van ilyen fiatalon! Komoly a probléma?? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
23.
Kedves Kérdező ! A vér a székletben nem jó dolog és kóros. Nagyon sok, kevésbé veszélyes betegség okozza, mint az a köztudatban van. Ahhoz, hogy tudjuk mi okozza és, hogy ne ismétlődjön kell az orvosi kivizsgálás. Nem hiszem, hogy rákos lennél, de az biztos, tiztázni kell az okát.
2015.
02.
22.
Gabi barátja kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Gabit kért meg, hogy jelezzek vissza. Bevittem a sürgősségire. A hosszú várakozás után nagyon gyorsan felkerült a kardiológiai intenzívre. Nagyon rossz állapotban van a szíve és nem úgy működik, ahogy kellene. Egy ideiglenes ritmuszszabályzót már betettek neki. Azt mondták, csoda, hogy életben maradt. Nem igazán értettem, sok volt az idegen szó, de nekem annyi jött le, hogy minden 3. inger éri a kamrát és vált ki összehúzódást, de nem csak ez a baj, hanem az, hogy remeg a pitvar időnként, a vizsgálat is volt, amit Gabi olyan rövid volt, hogy Gabi meg se érzett. Azt hitték a férje vagyok, pedig csak hosszú és bensőséges barátság fűz össze bennünket. Ha üzen neki főorvos úr, holnap átadom, mert természetesen meg fogom látogatni. Én is köszönöm, hogy segített a barátomnak a tanácsával. Maradok tisztelettel: Fábián Péter
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
23.
Örülök ha segítettem. Köszönöm a visszajelzést !
2015.
02.
22.
Mi okozhatja? kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Nagyon köszönöm szépen a gyors választ. Már jobban vagyok, így megkérem egy kedves barátomat, hogy vigyen el, kísérjen el a sürgősségire. Nem hívok mentőt. Én egyedülálló vagyok, elváltunk, de szerencsére a barátaimra számíthatok. Nem gondoltam, hogy ekkora baj van, bár nem tudom mit fognak mondani, mert már tapintható pulzusom van és rendes a száma is. Még egyszer nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel kívánok szép napot! Gabi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
22.
Örülök ha segítettem.
2015.
02.
22.
Mi okozhatja? kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Az utóbbi kb. 1 évben nagyon sok stressz ért, amit nem tudtam, nem tudok elkerülni. Furcsa érzéseim vannak. A mellkasom nem fáj, csak azt érzem hogy van. Időnként nem tapintható a pulzusom a csuklómon, csak nyakamon, és ez olyan érzés, mintha megállt volna a szívem, de a nyakamon egy nagyon gyenge valamit tapintok az erőteljes lüktetés helyett. Iszonyú erős szédülés és ájulásérzés kíséri. Ilyenkor vérnyomást sem tudok mérni, E betűt ír ki a mérő. Utána meg nagyon alacsony pulzust és vérnyomást tudok mérni, a pulzus 40 alatt van, a vérnyomás meg 100 alatt. Soha nem gondoltam, hogy nem tudom megfogalmazni a mi a panaszom, de most megértem, és nagyon kérem, ne nevessen ezért ki engem. Szoktak kihagyásaim lenni, sokszor egymás után is, de ennek nincs jelentősége, nekem még évekkel ezelőtt ezt mondták. Sportoltam, de kb. fél éve kifulladok, nyom a mellkasom, így abbahagytam. A súlyom rendes. Valamikor cigiztem, 4-4 szál/nap, de jó 10 éve nem szívom már. Gyógyszert nem szedek. A vérnyomásom többnyire normális, de most nem az. 84/65, pulzus 39. Rosszullétem volt, még nem állt helyre és fekve írok, mert leszédültem az ágyról is, amikor felültem. Még mindig rosszul érzem magam nagyon. Mi a véleménye kedves Főorvos Úr? Ezt is a stressz okozza? Köszönöm a válaszát: Gabi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
22.
Kedves Kérdező ! Ezek bizony súlyos tünetek. Valamilyen ingerképzési vagy ingervezetési zavara lehet a leírtak szerint. Ez nem jó jel. Sürgős vizsgálatokat, megfigyelést és haladéktalanul kezelést igényelhet. Sürgössen hívjon mentőt vagy fáradjon be - ha tud - kisérettel, a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.
2015.
02.
21.
mellkasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mai nap folyamán rosszul éreztem magam, majd összeestem. A rosszullét: mellkasi fájdalom, szédülés, és úgy éreztem össze-vissza megy a szivem. Vérnyomásom 187/100 P: 140 volt. Évek óta szedek vérnyomásra gyógyszert. (14 éve) Az ájulás után és azóta is (délután óta) fáj a fejem, tarkótájon. A szemem előtt kisebb fekete pontok vannak, és ahogyan mozgatom a szemem sötét elhúzó "csíkok" vannak. Olyan mintha lassan mozogna a szemem, és emiatt a kép is elnyúlttá válna. Nem tudom ezt másképp megfogalmazni. A mellkasi fájdalom enyhült azóta de még diszkomfort érzés van. Meddig tarthat ez, ill szükséges felkeresnem a kardiológusomat vagy ne törődjek ezzel, mert elmúlik? (Volt már korábban ájulásom de ilyen tünet utána nem volt) Tisztelettel megköszönöm válaszát! 28 éves lány
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
22.
Kedves Kérdező ! Kérem sürgőssen forduljon orvoshoz, menjen a kh-i elvételi ügyeletre vagy hívjon mentőt. Komoly baj lehet, haladéktalanul fogadjon szót !
2015.
02.
21.
4o éves családapa kérdése:

Kedves doktornő. 4o éves családapa vagyok. Január elején heves szívveréssel, erős mellkasi fájdalommal, magas vérnyomással sürgősségre vittek. Stabil állapotú Angina pectorist állapítottak meg .Ott próbáltak helyre hozni de nem egészen, utána 3 szór voltam kardiológusnál. Aki gyógyszereket irt elő, el végzett egy terheléses tesztet. Nem mutatott ki nagyon rossz eredményt de csak nem voltam jól, nagyon fáradtam. A kardiológus el küldött érfestésre, ahol meg állapították, hogy nincs szűkület, de belül az ér falába van egy kis lágy dudor. Elég szigorú diéta van elő írva és be fogom tartani a saját egészségem érdekében.Szeretném tudni mitől van az, tud e az meszesedni vagy mi történik akkor ha ki hasad ha netán az is meg történne?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
22.
Kedves Kérdező ! Ha megtenné, hogy leírja röviden a koszrúérfestés eredményét /véleményt/ akkor talán tudok segíteni. Sajnos igy nem igazán értem mi az az érdudor.
2015.
02.
20.
Mészáros Gyula kérdése:

Pulzus Legfrissebb cikkek a témában Jézus megfeszítésének és halálának anatómiai, fiziológiai és történelmi aspektusai Központok listája Elhunyt a lombikbébiprogram atyja, a Nobel-díjas Robert Edwards professzor Mobiltelefonos elsősegélyprogammal magyar győztes az innovációs versenyen Alkoholizmusra kokain? - 100 éves kezelési módszerek Gyakori kérdések Mi okozhat savanyú izzadság szagot? Mitől lehet magas a pulzusom? Miért nem fogyok? Miért szédül edzés közben? Kérdezzen Ön is szakértőinktől Üdv Doktor úr! Negyven éves férfi vagyok.Azt szeretném megtudni hogy mitől lehet ilyen magas a pulzusom.Szedett gyógyszer:napi 2x25 mg betaloc,próbáltam többet is de nem használt,csak a vérnyomást vitte le vészesen alacsonyra.A problémám az hogy nyugalmi helyzetben 80-90 között van,de mihelyst felállok valamiért rögtön felszalad 120-130 közé,ha így maradok egy darabig akkor is 110 körül marad folyamatosan.És folyamatosan szúr a mellkasom körben,a hátam közepe is.A vérnyomásom nem túl magas 108/70 körül van,vagy kevesebb. Elkezdtem ismét túrázgatni hátha az edzetlenség miatt van,de egy pici emelkedőnél pár tíz méter megtétele után felszalad 160 felé ami lassú séta közben van.Habár annyira nem zihálok hogy ne menjek fel,és a víz sem önt el ahogy olvasom a koszorúér betegeknél,de mégis aggódok hogy ott lehet valami baj.És ez így megy amíg véget nem ér a túra.Ami még ezután is aggaszt,hogy órák múlva is folyamatosan 115 marad a nyugalmi pulzusom.A fülzúgásról már nem is beszélve,ami nagyon erős és túra után még erősebb. Voltam szív uh vizsgálaton és I-fokú mitrális prollapsust mutatott ki,amivel elvileg nem kell foglalkozni.Csináltattam 24 órás ekt is,nem mutatott kóros eltérés,ritmuszavart sem(ezek kb.4 hónapos leletek,akkor még nem voltak ilyen magasak a pulzus értékek)Sajnos a minden napi életemet is befolyásolja,nem vagyok terhelhető,úgy néz ki hogy el fogom veszíteni a tíz éve imádott munkámat.Volt olyan is hogy egy lépcsősort nem tudtam megtenni mert valami annyira nyomott a mellkas közepén hogy minden lépésnél meg kellett állni,ájulás közelben voltam.Még tervezem a terheléses vizsgálatot,amitől viszont tartok egy kicsit. Köszönöm ha válaszol. Mészáros Gyula
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
22.
Tisztelt Mészáros Ur ! Sajnos nem tudok mást javasolni Önnek, csak azt, hogy egy részletes kardiológiai kivizsgálást kellene végezni . Ez azt jelenti, hogy ismételten kellene egy echo és egy 24 órás EKG monitor - van-e változás a korábbiakhoz képest ? - Valamint szükség lenne egy 24 órás vérnyomás monitorizálásra és egy terheléses EKG-ra. Ha komoly szívbaja lenne ezek a vizsgálatok jelzik. Ha nem, akkor további részletes belgyógyászati kivizsgálás javasolt egyébb, nem kardiális okok kizárására / a sinus tachycardia olykor belszervi betegség egyik tünete lehet/.
2015.
02.
20.
köszönet kérdése:

Tisztelt Doktor úr!! Köszönöm a válaszát, a laborunk azt írta, hogy tökéletesen rendben van, akkor megnyugodhatunk????? köszönöm a válaszát még egyszer és elnézést a zavarásért.. Ditta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
22.
Örülök ha segítettem.
2015.
02.
20.
Andi-Bandi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Doktor Úr, az angina pectoris az hol fáj, mert nekem mostanában van pár percig tartó fájdalom érzésem, de inkább bal oldalon mell magasságában majdnem eléri a hónaaljamat.Kicsit aggódok, voltam echocardiográfiás vizsgálaton, és két hét múlva lesz terheléses Ekg is.A kérdésem az lenne, hogy az Echo kimutatja e az erek szükületét?Ilyesmi nincs a leletemre írva.Kell aggódnom addig is, mig nem lesz meg a másik vizsgálat?Az alap betegségem mitralis prolapsus.Jelenleg Concor Cor 1.25mg.-os gyógyszert szedek,mellette meg panangint 3-szor 1-et,illetve különbőző vitaminokat.Rendszeresen is mozgok.Azonban még így is mostanában gyakrabban van extrasystolém.Pl:ma halnalban is arra ébredtem, hogy ugra bugrál a szívem.Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
22.
Kedves Kérdező ! Azok alapján amit leírt nincs oka aggodni. A panaszok jellege, valamint az, hogy tud sportolni panaszmentesen az ellen szól, hogy komolyabb baj lenne. Az echo nem mutaja a koszoruerek betegségét, csak indirekt módon. Ha falmozgási zavar, tágulat nincs igen valószínűtlen a coronária baj. A terheléses vizsgálatot várja meg türelemmel, mert nem lehet baja addig.
2015.
02.
20.
labor kérdése:

Kedves Doktor ÚR! Köszönöm a válaszát, a labor miatt, akkor teljesen megnyugodhatok?? Még annyit, hogy a z unokahugom volt hasi ultrahangon és önszorgalomból szintén, és negatív lett a lelet, de a jobb vese pyelonja ampuláris tipusu, ez miat jelent és mi vele a teendő?? köszönöm a válaszát, !! Ditta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
22.
Azt jelenti, kicsit ki van tágulva. Lehet egy régi gyulladás következménye. Ha a labor negativ nincs mitől félni. Viszont azért időnként ellenőrizni kell.
2015.
02.
20.
Tóth Sándor kérdése:

Tisztlet Doktor Úr. A következő kérdéssel fordulok önhőz. Hypertóniás beteg vagyok már több fajta vérnyomáscsökkentőtt szedtem,de vagy nem volt jó vagy mellékhatás jelentkezett. ACE- gátlók köhögés, Valsartan-teva 80 mg 1/2 tabletta reggel,ettől émelyegtem,nem volt jó a közérzettem. Tensiós fejfájásom van. 150-160-167 vérnyomásaim vannak időnként. Most a háziorvosom írt ki Valsocard 80 mg tabletát és Nebibeta 5 mg és 1/2 tabletta reggel.Azt mondta,hogy ettől így elfog múlni a fejfájásom. Kicsit észre vettem a Valsocard-tól,hogy ettől is émelyegnék.Vissza mentem aa háziorvoshoz és a Valsocard helyett írt Tanydon 40 mg reggel 1 tabletta. Mi a véleménye a két gyógyszeről,hatásos lesz.Tanydon és Nebibeta. Megszeretném kérni,hogy esetleg tudna-e mondani,olyan gyógyszert ami olcsóbb a Tanydonnál eztdrágának találom,vagy a 2 gyógyszer kombinációja együtt. A másik kérdésem az lenne ,hogy refluxos vagyok és a Pantoprazol hatóanyagról a doktor úr-nak mi a tapasztalata,a véleménye? A következő gyógyszereket kell szednem: 1, Lordestin 5 mg tabletta. Adagolás: Este 1 tabletta. 2, Rhinocort Aqua 64 qg/dózisú orrspray. Adagolás: 2x1 puff. 3, Tanydon 40 mg tabletta. Adagolás: Reggel 1 tabletta. 4, Nebibeta 5 mg tabletta. Adagolás: Reggel 1/2 tabletta. 5, Milurit 100 mg tabletta. Adagolás: Reggel 1 tabletta. 6, Mydeton 150 mg tabletta. Adagolás: Reggel 1 tabletta. Melyik,gyógyszer okozhat köhögést főleg este és gyomorégést? Köszönöm szépen a válaszát! Üdv:Sándor
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
22.
Kedves Kérdező ! Bizony a vérnyomás beállítása időnként nehéz feladat, mert nem vagyunk egyformák. Ezért van, hogy többször neki kell futni a beállításnak. Ami a Tanydont és a Nebibétát illeti jó kombinácónak tartom. Én is sokszor alkalmazom. Érdemes szedni és ha kell még emelhető is az adag 2x40 /Tanydon/ illetve 2x2.5 mg /Nebibeta/ dózisokra. Ami a köhögését illeti azt valószínű reflux betegsége okozhatja. Ez ismert dolog, ezért kapja a pantoprazolt, ami szintén jó készítmény. Magam részéről a refluxot gastroenterológusra bizom, mert bizony vannak trükkök a kezelését illetően, amit jó szakemberre bizni. Másrészt a köhögés más okát is tanácsos tüdőgyógyásszal kivizsgáltatni.
2015.
02.
19.
bizsergés kérdése:

Kedves Doktor Úr! Korábban már "zaklattam" különböző problémákkal. A szokásos kardiológiai kivizsgálásomon estem át nemrég. Szeretem ezt félévente megcsináltatni, még akkor is, ha amúgy nem kellene. Biztos, ami biztos.:) Szóval arra lettem figyelmes, hogy a bal kamra funkcióm csökkenő tendenciát mutat. 2013. nyarán voltam először szívultrahangon, ott mitr. prolapsust, s I. fokú insuff. találtak. A kéthegyű és a háromhegyű billentyűnél. Akkor a bal kamra funkcióm 67 % volt. Fél évvel később, 2014. decemberében már csak 63,2%. Fél év elteltével, 2014. nyarán 62,3%. S most, 2015. február elején legnagyobb megrökönyödésemre már "csak" 58,45 %. Mi lehet ennek az oka? Értem, hogy ez még "nem baj", ezt mondta az orvos, de a csökkenő tendencia akkor is megfigyelhető. Mi okozza ezt? Hogyan lehet megfordítani? Visszatornászni 60% fölé? Rendben, hogy most az orvos szerint MÉG nincs probléma, de nekem gondolnom kell arra is, hogy mi lesz 10 év múlva. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
22.
Kedves Kérdező ! Bizony nehéz kérdést tett fel. Őszintén mondva egyéb adatok nélkül nem igazán lehet a kérdésére választ adni. Ha mindig ugyan azon kardiológushoz jár, elsősorban az Ő véleményére kell hagyatkozni. Ha Ő nem lát indokot további lépésekre egy "szám" miatt nem szabad izgulni ! Összeségében kell látni a dolgokat ! Szerintem nincs oka izgalomra .
2015.
02.
19.
Mi okozhatja? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta szedek vérnyomáscsökkentőket. Utóbb egy hónapja észrevettem, hogy a mellkasi fájdalmak mellett, a kulcscsont alatti résznél jobb oldalon a 2-3-as bordaközben erősebb fájdalmak jelentkeznek. Hasonló jellegű, mint a mellkasi fájdalom. Vagyis, nem olyan mintha megütöttem volna, vagy beszorult volna a levegő. Ez jelent valamit? Mi okozhatja azt a fájdalmat? Közvetlen a szegycsont melletti rész - nem teljesen középen kicsit jobbra. Válaszát köszönöm előre is! Tisztelettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Kérdező. Ezek leggyakrabban mozgásszervi eredetüek illetve izomhúzódások szoktak lenni. Kicsi a lángja - nagy a füstje !
2015.
02.
19.
labor kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR! Évente járunk szűrésekre most voltunk laborban, negatív lett, én 55 éves hölgy vagyok erre lennék kiváncsi, nekem a vasam 12,5 lett a hemoglobin érték 137, a 36 éves lányomé vas 12,5 , hemoglobin 127, a 24 éves lányomé vas 22,5 a hemoglobin érték 144 azt mondta a házi orvos, hogy rendben van és negatív a laborunk.. Ez így rendben??? megnyugodhatunk, csak ezt a vasat és a hemoglobint szerettem volna megkérdezni..?? köszönöm a válaszát-- Ditta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Ditta ! Ez igy tökéletesen rendben van.
2015.
02.
18.
aggodom kérdése:

Tisztelt doktor ur.25 eves no vagyok azt szeretnem kerdezni hogy ebben a korban lehet e barmilyen gond a szivemmel?gondjaim tavaly aprilisben kezdodtek.egy este mintha levego szorult volna a balfelembe szurt de elmult de azota fojton eloalt.majusba voltam kardiologian magas pulzus es ezekek a baloldali gondok miat (hogy gyengeb volt a balkaram)ahol echo es ekg lett keszitve amirol azt mondtak hogy minden rendben van.belgyogyaszaton epekovel diagnosztizaltak decemberbe.nagyon felek hogy valami gond lehet.kerem segitsen.koszonom valaszat
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Kérdező ! Ha kardiológus látta, vizsgálatok történtek és azon eltérést nem talált, akkor nem lehet szívbetegség a panaszai mögött. Csak azt tudom mondani tovább kell vizsgálni, ha ismétlődik és nem mulik el.
2015.
02.
18.
Érdeklődés kérdése:

Tisztelt Doktor úr, Szeretném megtudni, én 2ker Mecset utcában lakom, a Rét utcai körzeti orvosom Dr Bonyhádi- szívpanaszommal szeretnék Önhöz vizsgálatra jelentkezni, a gödöllöi rendelő sajnos nekünk nagyon messze van. Hogy lehetséges Önhöz vizsgálatra jönnöm beutalóval-e valamint hány hetet kell várnom nagyon köszönöm a segítségét üdvözlettel, Wagner Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Kérdező ! Megtisztel a bizalmával. Kérdéseire választ kaphat, ha Kapás utcai Rendelő honlapját megnézi.
2015.
02.
17.
Hirtelen megszédülés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Már megint én:) A panaszom az lenne,hogy néha a semmiből olyan erős szédülés jön rám,hogy ha állok meg kell kapaszkodnom,ha űlök vagy fekszem,akkor megingok.Ez nem tart tovább fél percnél.Volt holter vizsgálatom,de nem ez miatt,ott kórosat nem találtak,csak pár kes,ves,de azt mondták ez "normális"van MPS em is,a holter alatt ez a szédüléses panaszom nem volt,ez nem minden napos,Lehet még is szív eredetű,hogy kihagyna és ez okozza?nagyon félek a hirtelen szívhaláltól és úgy tudom ritmuszavar okozza.Voltam nyáron neurológián,nem ezen okból.Csináltak koponya ct-t,enyhe nyaki ferdülésen kívül más kóros eltérés nem volt.Ma is épp palancsitát sütöttem,majd hirtelen megszédültem,meg is kellett kapaszkodnom,de pár pillanat volt az egész.36 éves vagyok.Köszönöm! megtisztel válaszával
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Kérdező . Fül-orr-gégészeti, neurológiai vizsgálatot javasolnék és ha ezek negativok, csak akkor javasolnék kardiológiai kivizsgálást. Én ezt javasolom.
2015.
02.
17.
AVNRT kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Három hónapja voltam AVNRT abláción amit sikeresen kezeltek. Elbocsájtás napján tájékoztattak,hogy egy hónapig lehet még egy pár bedobbanásom de nem szabad megijedni mert ez lassan megszűnik.....sajnos még naponta többször jelentkezik és van úgy,hogy öt perc alatt 3-4 is. Az abláció után a rosszullétek a hátfájás mellkasfájdalom megszűnt de az alkalmankénti 90-es pulzus az extrákkal még megmaradt.....Mivel messze lakom a Kardiológiai intézettől így egy helyi szakembert kerestem fel aki napi egy Nebiletet írt fel,mondván hogy az extrákat megfoghatjuk vele.A félelmem a következő:az átlag pulzusom55-60/perc.Mennyire csaphatja le a pulzust ez a szer?Mennyi a hozzászokás ideje,kell-e nem várt mellékhatásokkal számolnom.És ami a leginkább foglalkoztat,az az ,hogy kiújulhat-e a ritmuszavarom.... Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel :Rita
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Rita ! Én azt javasolom. hogy keresse fel a kardiológusát. Ha nagyon panaszos lenne alkalmanként vehet be egy fél Nebiletet. Azonban muszáj beszélni a kardiológusával. Addig csak tüneti kezelésre használja a gyógyszert. Lehet más okból is probléma. EKG, ellenőrzés nélkül nem jó cselekedni.
2015.
02.
13.
Tavasz kérdése:

Kedves Doktor Úr! Ergometriás-izotópos vizsgálat történt ,típusos anginás panaszaim miatt. A terhelés futószőnyegen történt,angina nem jelentkezett,de a vizsgálat végére nehézlégzés.RR:210/100Hgmm P 87% Szív Spect:A felvett adatokból rekonstruált metszeti képeken a bal kamra fal jó jel/zaj viszonnyal ábrázolódik.A bal kamra normális tágasságú.A terheléses felvételeken a bal kamra fal egyenletes aktivitáseloszlással ábrázolódik,körülirt csökkent vagy fokozott aktivitású terület nem látható. Normális terheléses és nyugalmi szívizomperfúzios szcintigram. EF:45% ( norm.:55% felett) A kérdésem az lenne,hogy lehet az ejekciós frakció ilyen alacsony?Ha igen,magyarázhatja-e a tüneteimet/mellkasi panaszok,angina érzése,szorító fájdalom,nehézlégzés,nagyfokú fáradtság/.Esetleg elírás történt csupán? Orvosom,csak annyit mondott,hogy nem tudja honnan vette a leletező orvos 45%-ot.Kezelőlapon fel sem tüntette.Ön szerint ez kezdődő szívelégtelenség ? Én ellentmondásosnak látom,nem nyugodtam meg,hiába negatív a terheléses vizsgálat.Üdvözlettel:Lyndy
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Kérdező. A probléma igen egyszerüen kideríthető. Kell egy szív ultrahang vizsgálatot kérni. Ha ott is ezt az eredményt kapják akkor bizony további vizsgálatok kellenek .
2015.
02.
13.
infarctus jele lehet? kérdése:

Tisztet Doktor Úr! A segítségét, tanácsát szeretném kikérni. Édesanyámnak 3 éve volt szívinfarctusa. Stentet kapott. Ezidáig egészen jól volt, egy-egy kifáradásos rosszullétet leszámítva. Néhány napja azonban vérnyomása kicsit magasabb mint a megengedett. 140-149/90-es pulzusa 100 körüli, de volt 109/min is. Ma egy hosszabb állás után rosszul lett. Azt mondta elsötétült minden körülötte, lesápadt, és bedugult a füle. Tegnap volt a háziorvosánál gyógyszert kiíratni, és ott megemlítette, hogy mostanában gyengébb és a vérnyomása magasabb. Az orvos megmérte a vérnyomását, ami 120/80 volt és a pulzusa is rendben. De EKG nem készült. Meghallgatta a tüdejét, szívét,azt mondta rendben van. Ma meg jött egy a rosszullét. Kérem Doktor Úr adjon tanácsot mit tegyünk, és van-e okom aggódni? Kértem Édesanyámat hogy hívja fel a kardiológusát, egy kontrollra, de olyan makacs, hogy nem akar elmenni hozzá. Magyaráztam neki, hogy ilyenkor kell orvosnak látnia, ha panasza van, és szerintem Holter sem ártana ebben az esetben. Nyugtasson meg Doktor Úr, hogy nem egy újabb infarctus előjelei ezek. 57 éves. Köszönettel veszem mielőbbi válaszát! Egy aggódó gyermek.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Azt tanácsolom hívja fel a kardiológusát és kérjen tőle azonnal vizsgálatot. Két ilyen rosszullét jelezhet problémát a stent körül. Tessék azonnal intézkedni !
2015.
02.
13.
bisoblock kérdése:

Tisztelt doktor ur bisoblock okozhat e kronikus fáradtságot 9 éve szedem lehet váltanom kellene pld nebiletre.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Elvben okozhat fáradtságot és megprobálható a csere. De előtte javasolom beszélje meg a kezelő orvosával.
2015.
02.
13.
gyomor kérdése:

Kedves Doktor Úr! A kérdés szerintem lemaradt az előző levelemből. Szóval azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint mennyire komoly a probléma, illetve, hogy mikor forduljak orvoshoz? Vagy van-e esetleg valamilyen gyógyszer, amivel tudnék enyhíteni a problémán? Köszönöm a választ! Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Bizony forduljon ! Sebészhez !
2015.
02.
13.
gyomor kérdése:

Kedves Doktor Úr! Tüneteim tegnap előtt kezdődtek, akkor még csak annyit éreztem, hogy napközben egy párszor fájdogált a hasam, vagy inkább a gyomrom, mert inkább a köldököm feletti részen éreztem, estére pedig már inkább csikarósan fájt, de wc-re nem kellett mennem. Tegnap reggel még mindig fájt (inkább a gyomrom, majd néha a hasam is), és a lázam is felment 37,7-re. Voltam WC-n háromszor, utána jobb lett. Nem ment a hasam, a székletem szinte normális állagú volt. A lázam egész nap nem ment se lentebb, se fentebb és a gyomrom is egész nap fájdogált (nem folyamatosan, inkább hullámokban jött rám). Ma reggelre úgy tudnám leírni ezt a hasfájást, mintha fel lennék puffadva, feszít a gyomrom, néha csikar is, amit egy szellentés vagy székelés úgy érzem, hogy megoldana, de tegnap délután óta nem kell elmennem. Ma reggelre a lázam 36,3, bár hajnal 1órakor vettem be egy Rubophent. (A munkám miatt eddig nem tudtam orvoshoz menni.) Egyébként más tünetem nincs, étvágyam is van, de persze nem ettem sokat, hogy kíméljem a gyomrom. Köszönöm a választ előre is! Tisztelettel: Kinga (23)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Kérező ! Sürgősen forduljon sebészhez, ha még nem tette !
2015.
02.
12.
Magas vérnyomás??? Vagy más? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Következő kérdéssel,problémával fordulok önhöz: Már másfél éve "kezelnek" magas vérnyomás betegséggel. Sajnos sikertelenül,mert még mindig az a problémám,hogy kiugrik nem állandó a magas vérnyomás. Azaz csak a semmiből,képes 190 körülire menni. Többször mostanában 170-180 körüli. De volt mikor 2 napig nem szedtem gyógyszert és 118 körüli volt. Kivizsgálásom rengeteg van,több magán klinikán,helyi Kórházban: szívultrahang,szív 24 órás EKG 24 órás,terheléses EKG, ultrahang hasi,pajzsmirigy vizsgálat, vese 24 órás gyűjtött vizeletből,stb... minden negatív. Ja közelmúltban voltam a Városmajori Szív Klinikán uh....stb egyéb vizsgálatok. Minden nagyon jó lett! Ott a főorvos ur megjegyezte,tényleg szükséges nekem vérnyomás csökkentőt szednem?! Akkor éppen Twinsta 80/5 gyógyszert írt ki a házi orvosom. A vérnyomásom azóta is erősen ingadozó,bármelyik pillanatban 190 is lehet a semmiből. Igaz nagyon stresszes vagyok,munkahely,életvitelembeli változás miatt is. Természetesen jeleztem a házi orvosomnak,hogy nem használnak a gyógyszerek,mint ha nem is szedném őket,de csak rám erőlteti. Most ott tartok,hogy ilyen negatív leletek mellett szedem: reggel Tanydon 80mg,este 5 mg Amlidopin,plusz, Rilmenidin Teva 1 mg gyógyszert,és mellé napi 3-szor 1 db 0.25 mg Frontint. Időközönként,meg kénytelen vagyok beszedni tensiomintet,mert annyira kiugrik a vérnyomásom. Sokat vagyok ideges,főleg olyankor van kiugrás a vérnyomásban mikor érzem hogy kezd fájni a hasam,gyomrom gyomorszájnál. Ahány Kardiológus annyi féle gyógyszer,tanács,de félek ha most egészséges a szervezetem,a szívem,min ahogy a leletek bizonyítják,előbb utóbb tönkre mennek,mert feleselgessen valóban szükséges ennyi félét egy nap beszednem? Másfél éve azt sem tudtam mi az a vérnyomás,beteg sem voltam. Soha nem ittam nem dohányoztam, 50 éves vagyok normál súllyal,sokat mozgok. Nem tudok olyan orvost találni aki végre megoldaná ezt az ördögi kört,amire lehet nem is lenne szükség,esetleg más probléma miatt elfedik a valós okot a vérnyomás csökkentőkkel. Ráadásul naponta ennyi félét szedni,míg akinek ténylegesen ez a problémája napi 1 szem és nyugodtan él,tökéletes vérnyomással! Doktor úr ,köszönöm előre is a segítségét,válaszát Maradok Tisztelettel: Nagy Sándor Székesfehérvár
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Kérdező ! Jó nehéz kérdést adott nekem. Azt gondolom, hogy ilyenkor egyet lehet tenni. Befeküdni egy kórházba. Minden gyógyszert elhagyni és újra kellene kezdeni a vizsgálatokat. Valamit nem veszünk észre, vagy nem szervi jellegü a probléma. Én ezt gondolom.
2015.
02.
10.
Bisoblock mellé milyen lázcsillapító adható? kérdése:

Kedved doktok úr! Gyakran voltam, háziorvosnál, ügyeleten, kardiológusnál, belgyógyásznál azért ,mert mellkasi fájdalmat és gyors pulzust szoktam érezni ill tapasztalni. Ha 90 fölé megy a pulzusom akkor már el is kezd fájni, ijesztő érzés. Csináltak már sokszor EKG-t, teljes vérképet, ultrahangot is egyszer a szívemről. De mindig negatív volt az ultrahang és ekg is egyaránt. A vérképből az derült ki ,hogy kicsit magas a húgysav szintem ha jól emlékszem 400körül volt és a vas pedig kicsit alacsony volt, 1egyszéggel a normális érzék alatt. Eleinte negyed szem nebivololt szedtem, ilyen kevés is elég volt ,hogy 80alá menjen a pulzus szóval talán csak placebó hatás volt. Amikor az majdnem elfogyott egy szakorvos inkább Bisoprolol-t (Bisoblock) írt fel helyette. Ebből egy felet szedek reggel és általában jobban érzem magam tőle, néha próbálok vele leállni ,hogy ne függjek gyógyszertől de 2-3nap után újra szednem kell. Csakhogy most viszont valószínűleg influenzás lettem, 38,5 fokos láz, izomfájdalom, fáradtság, iváskor hányinger érzete, rossz közérzet. Az lenne a kérdésem ,hogy a bisoblock mellé milyen lázcsillapítót javasol ? Algopyrin és Rubophen 3-4óránként felváltva 1-1 szem megfelelő? Feltételezem az influenza alatt nem jó ha vas tablettát szedek, csak C-vitamint. Ön esetleg javasol még további vizsgálatokat a szívemmel kapcsolatban vagy jobb ha betudom a pániknak stressznek és edzetlenségnek ? Nem dohányzom nem iszok, sok zöldséget eszek, csak mentes vizet iszok, csak a sport kevés és a stressz sok sajnos.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Kérdező ! A bisoblockot folyamatosan kell szedni, mert csak igy biztosítható, hogy nyugalomban jó legyen a pulzusa. Nem szabad kihagyni. A gyógyszert persze lehet lázcsillapítóval együtt szedni, de azt nem tanácsolom, hogy a pulzusszám nagyon lecsökkenjen. Azért nem, mert láz emeli a pulzust és ha ezt nagyon lecsökkentik vérnyomás is lecsökken.
2015.
02.
07.
go ndok kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A vérnyomásom magas 150-170/100 körüli, viszont ha lefekszek néhány percen belül normális szintre csökken 135/80. Ha felülök, vagy felállok pár perc múlva megint felmegy. Négy császár után vagyok, jelentős túlsúlyyal, epegondokkal és kezdődő cukorpróblémával. 36 éves vagyok. Hová fordulhatnék a problémámmal és vajon mi okozhatja azt? Köszönöm, Üdv. Anita
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Anita ! A családorvost érdemes felkeresni és kérni beutalót kardiológiára egy kicsit részletesebb kivizsgálásra és gyógyszeres beállításra.
2015.
02.
07.
D.István kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A papám 76 éves,szívbeteg,évekkel ezelőtt peszméker-t ültettek be neki.A tavaly nyáron volt egy kétoldalú tüdőgyulladása,a vizet lecsapolták a tüdejéből,azóta jobban érezte magát.Igaz,időközben volt egy megfázása,ami azzal járt,hogy megfáztak a hörgői.De sikerült kikezelni a problémát. Megjegyezném,hogy a papámnak van egy jobboldali strúmája.Amikor ezzel vizsgálták,megállapították,hogy jóindulatú,és nem befele nő.(Ezeket a gyógyszereket szedte: Milurit 100mg tabl./Concor 5 filmtabl./Coverex AS 5 mg filmtabl./Medrol 16mg tabl./Asa protect Pharmavit 100mg/Ambrobene 30mg tabl./Libexin 100mg tabl.) Most egy hete (2015.01.30-án) este,semmi előjel nélkül,arra panaszkodott,hogy nem kap levegőt.Kihívtuk a mentőket,lemérték a pulzusát,levegőztető maszkot tettek rá,és helyre is jött,de mivel a maszk levétele után,újra nehezen vette a levegőt,bevitték a kórházba. Másnap reggel,átvitték egy másik kórházba,a belgyógyászatra.Mivel,időközben a levegő vétel probléma volt,bekerült az intenzív osztályra.Azóta,lélegeztető gépen tartják és altatják. Már 9 napja ez a helyzet,és minden váltózatlan. Érdeklődésünkre semmi konkrét választ nem mondanak,csak mindig azt a választ kapjuk,hogy stabilizálták,minden váltózatlan. Doktor Úr! Kérem,írja meg,hogy ez meddig tartható állapot? Mennyire árthat a papámnak ez a hosszú altatás? Milyen reményeink lehetnek? Kissé furának tartom,hogy mindig azt a választ kapjuk,hogy addig altassák amíg meggyógyul,és hogy ez hetekbe is belekerülhet.Nincs gyógymód a papám kezelésére,hogy azóta nem tudták megtalálni a megoldást,a gyógykezelést? Türelmetlenül várom szíves válaszát! Tisztelettel,D.István!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves István ! Azt javasolom keresse fel az osztályvezető főorvost és kérje meg, hogy adjon információt a papáról, mert nem értenek semmit és nagyon izgulnak érte. Mondja meg végülis mi a baja és mire lehet számítani. Az orvos, főleg a főorvos köteles információt adni a beteg állapotáról, vizsgálati eredményeiről, kezelésről és azeredményekről. Adatok nélkül én sem tudok többet mondani, mint amit Ön most elmondott
2015.
02.
07.
agnes kérdése:

Tobb mint 5 hete eros fajdalmam van a bal lapocka follott ami besugarzik a konyekig. Enyhe nyomast erzek a bal vall alatt a bal mell fele hajlasra vagy mozgasra. Ha poziciotvaltoztatok a nyomas megszunik. A fajdalom erosodik ha ulo helyzetbe vagyok.EKG-t es laborvizsgalatot csinaltam az orvos szerin rendben van.Mi lehet az oka mert csak egy hagyomanyos fajdalom szuntetot irt ki az orvos .(Nemetorszag)Elore is koszonom.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Ágnes ! Elmondása alapján ez a panasz mozgásszervi lehet. Rheumatológust kell keriteni és kivizsgálni mi okozza. Azt kell korrigálni, bár lehet az átmeneti dolog is pl. húzodás, akkor pedig a fájdalomcsillapítora megszünik 1-2 hét alatt.
2015.
02.
02.
e/a kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 21 éves nő vagyok. 19 éves koromban diagnosztizáltak nálam insuff. valv. mitr. min. grad-ot, ami akkor nagyon megrémisztett, voltam Holter EKG-n is, amely csak néhány nem számottevő mértékben SVES-eket, KES-eket rögzített. Valószínűleg a stressz miatt ekkor sokat extráztam, ezek mára szinte teljesen elmúltak. Ekkor, két éve a leleteimben: EKG: Sin. r. fr.: 90/min, PQ: 0,14 jobbra dev. R. ST-k isoel. a VR-V1 T neg. Többi elv. pos T-k. ECHO: ao. gyök: 27 mm Sep: 20mm Bal pitvar: 33 mm, jobb kamra: 26 mm, mitr. bill. jól mozog, vékony. A bal kamra Dd: 45 mm Ds: 30 mm, septum: 8 mm, Hátsó fal 8 mm, EF:61%. Doppler vizsgálattal a mitr. beáramlási görbén az E/A arány norm. 1,47 DT:155msec Ao Vmax: 1,05m/sec Color Doppler vizsgálattal enyhe mitr. insuff. Prolapsus aktuálisan nem látható. 2D vizsgálattal körülírt falmozgás zavar, pericard. folyadék gyülem nincs. Az ao. asc. ív és a desc. belátható kezdeti szakasza ép. A v. cava inf. nem tág, légzőmozgásokat jól követi. 2 évre rá, a mai napon voltam kontroll vizsgálaton. A leleteimben ezt írták: RR: 100/60 Hgmm EKG: Sin. r. fr.: 84/min PQ: 0,14. jobbra dev R ST-k ik isoel. a VR-V1 T neg. Többi elv. pos T-k. ECHO: Az ao gyök:25 mm, Sep: 19 mm. A bal pitvar 30mm, a jobb kamra:24 mm. A mitr. bill. vékony, jól mozog. A bal kamra Dd: 45mm, Ds 36 mm. Septum: 8mm, hátsó fal: 8 mm. EF:60% Doppler vizsgálattal a mitr. beáramlási görbén az E/A arány megfordult. Relax zavart jelez. Ao Vmax: 1,1 m/sec. Color doppler vizsgálattal fiziológiást nem meghaladó mértékű mitr. és tricusp insuff. 2D vizsgálattal körülírt falmozgás zavar, pericard folyadék gyülem nincs. Az ao asc ív és a desc. belátható kezdeti szakasza ép. A v. cava inf. nem tág, légzőmozgásokat jól követi. Septumok épek. DG:Insuff. valv. mitr. et valv. tricusp. min. grad. Extrasystolia supraventr. et. ventr. Azt szeretném Öntöl megkérdezni, hogy az E/A arány fordulása mit jelent? Milyen kockázattal jár, mitől lehet, illetve ez javítható-e valamilyen módon? Rosszabbodott az állapotom, hogy mostmár a tricusp is érintett? Várható ennek valamilyen következménye? Eléggé aggódom emiatt. A Doktor Úr, akinél voltam vizsgálaton, ezekről semmit nem említett, csak annyit, hogy nincsen probléma, nem kell szednem gyógyszert sem, két év múlva kontroll. Előre is köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Kérdező ! Önnek az égadta világon semmi szívbetegsége sincs ! Az említett eltérés egyéb jelek nélkül nem értelmezhető, még az is lehet, hogy mérési hiba ! Azt jelzi, hogy mennyire tud elernyedni a szív az összehuzodás előtt. Ha ez csökken, akkor csökkenti az összehuzodás erejét. Ezt látjuk akkor, ha olyan szívbetegség van amely gyengíti a szívet. Jelentkezhet viszont ilyen akkor is ha az ember izgatott, feszült, túlhajszolt. Éljen egészségesen, sportosan. Figyeljen az étkezésre. Csökkentse, ellensúlyozza a stresszt. Nem lesz semmi baj, mert egészséges és az is marad !
2015.
02.
01.
Szívritmus kérdése:

Kedves Doktor Úr! Már régen jártam erre szerencsére,mert nem volt semmi olyan ami szóra érdemes lett volna.Eddig.Igazából nem gondolnám,hogy nagy a baj,csak azért megkérdezem.Mps-em van és néha játszanak az extrák velem,de mindig más formában.Persze ijesztő mindig.A legutóbbi olyan volt,hogy ettem egy jó nagy tányér levest,nagyon tele lett a gyomrom,és gondoltam ledőlök egy kicsit,és rögtön elkezdett össze-vissza verni a szívem.Jöttek az extrák egymás után,de még olyan kattanó érzés is volt,bár gondolom az is extra volt,csak kicsit más.Felültem járkáltam elmúlt.Aztán megint lefeküdtem,hanyatt,vagy oldalra megint jöttek sorba.Megint felültem,mászkáltam egy ideig nem feküdtem le aztán már hasra feküdtem,gondoltam egyszer muszáj lefeküdni :) Akkor már nem csinálta.Ennek mi lehet az oka?Konkrétan mikor vízszintesbe voltam akkor jöttek az akadozások.És jön a szokásos kérdés,hogy aggódjak-e.A szívem egészséges,sportolok,nem dohányzom,nem kávézom,vitamint is szedek..De mégis néha kínoznak...Köszönöm szépen válaszát,Melinda
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Melinda ! Az elmesélt eset egyértelműen a tele pocak következménye lehetett. Ilyenkor a rekesz felnyomodik és nyomja a szívet. Lehet reflux /kis visszaáramlás a gyomorból a nyelőcsőbe/ amely a nyelőcső irritálása révén extrákat okozhat. Azt javasolom vagy sokszor étkezzen, ami egészségesebb is. Vagy közvetlenül étkezés után ne feküdjön le. Legalább egy órát sétáljon lefekvés előtt ! Az extrák egyébként normális, kezelést nem igénylő eltérések.
2015.
02.
01.
Fogalmam sincs... kérdése:

Kedves Doktor úr! Előre elnézést kérek a kivételesen hosszú beszámolóért, de nézze el kérem, hiszen nagyon el vagyok keseredve. 39 éves, erősen túlsúlyos (+40kg ) értelmiségi és ezáltal ülő munkát végző ffi vagyok. Esetem akár valamelyik Dr.House epizódban is szerepelhetne a sok eltérő diagnózis és különböző tünet miatt is. Az egész egy hónappal ezelőtt kezdődött egy nagyon komoly felső-légúti megbetegedéssel ( nátha, erős torokfájás, hőemelkedés ) köhögés nélkül. Gondolván, hogy már túl vagyok rajta, 3 nap után- az akkori nagy hidegekben- elmentünk bevásárolni. Az ezt követő napon az előző megbetegedésen tüneteiben alaposan túlmutató állapot következett ( láz, erős köhögés, ismét torokfájás ). Na itt elmentem a körzetihez, aki felírt egy Prixoter nevű antibiotikumot, amit egy hétig szedtem és a tünetek az időszak végére megszűntek. Azt hittem letudtam a betegségeket erre az évre és mivel le szerettem volna fogyni, elmentem kosárlabdázni ( régebben versenyszerűen játszottam), a meccs közben egy rossz mozdulat után szokatlan fájdalmat éreztem a vádlimban, aminek nem tulajdonítottam akkor jelentőséget így még vagy fél órát tovább kosaraztam. A fájdalom másnap is megvolt ( lépés közben a vádliban jelentkezett, nem volt piros, nem volt meleg, nem volt duzzadt ) elmentem a sebészetre, ahol UH-n megállapították, hogy a bal láb tibialis posteriorjában a vénát részlegesen elzáró trombózis van. A "remek" híreket tudomásul véve megkezdtük a Clexane injekció adagolását ( 2*8000 NE), bár nem értettem, hogy a levett vér D-dimer szintje teljesen normális volt! Így feküdtem otthon 5 napig, csak a lakásban óvatosan mozogva. A kis ördög nem hagyott nyugodni, így a 6.napon egy másik helyre elmentem UH-ra, ami csodák csodájára semmilyen trombózist nem mutatott ki. Ezután kissé megnyugodtam, próbáltam óvatosan visszaállni a régi életmódomra, de másnap elkezdtem köhögni ( száraz, ingerköhögés), persze nyilván az embólia villant be, de semmiféle mellkasi fájdalom nem volt, csak a köhögés és a folyamatos délutáni hőemelkedés, így visszaváltottam "nyugi" üzemmódba. A köhögés nem szűnt, így elmentem a Tüdőgondozóba, ahol a röntgen a jobb szív rekeszben ujjbegynyi köteges infiltrátumot mutatott ki, ami a doktornő szerint tüdőgyulladás,felírt egy újabb antibiot. Aznap elmentem egy 3. helyre végtag UH-ra, ami szerint jelen van a trombózis, sőt a tibialis posterior el is van már záródva. Egy hét fekvést írt elő és időpontot mellkas CT-re februárra. Másnap úgy belázasodtam,(39) hogy este kórházi ügyeleten kötöttem ki, (vérvétel, EKG,pulzoxy), az ügyeletes orvos a friss D-Dimert látva nem küldött tovább,( konkrétan haza küldött) mert az megint negatív ( még negatívabb mint az első ) lett. Megkérdeztem tőle, hogy van-e trombózisom, azt válaszolta, hogy ha Őt kérdezem szerinte nincs, embólia viszont biztosan nincs! Azóta itthon vagyok, köhögni már gyakorlatilag nem köhögök, de az enyhe köhögési inger megvan és a stabil délután fennálló 37 fokos hőemelkedés. Teljesen tanácstalan vagyok, létezik hogy ekkora pechem van és sorban kapom el a kórságokat, vagy van valami összefüggés, amit nem látok át? Soha életemben nem dohányoztam, genetikailag nincs hajlamom trombózisra ( Leiden, thrombophilia ), egyáltalán lehet egy rossz lépéstől trombózist kapni? És az egész egy nagyon erős náhával kezdődött...
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Kérdező ! Szerintem nem kell ehhez a doktor House ! Egyszerüen türelmetlen ember lévén nem tartotta tiszteletbe a virus betegségét és hamarabb ment ki az utcára, hamarabb kezdett el sportolni. Ennek eredménye a visszaesés, esetleg felülfertőzés. A bajok nem gyógyultak meg visszaesett. Ami a thrombosist illeti, elvben sportsérülés kapcsán jelentkezhet thrombosis, ami okozhat tüdőembolia. Azonban az, hogy a D dimer negativ kétszer is, az kizárja a thrombosist és a tüdőemboliát ! Szerintem, ha továbbra is van hőemelkedése kérjen beutalót a családorvostól a László Kh Láz ambulanciájára. De ha fokozatos javulás mellett lassan, de csökkenek a panaszok és atesthőmérséklet maradjon a fenekén és hagyja meggyógyulni a betegségét !
2015.
01.
31.
Ágota kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hosszú évek óta szedek vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, jelenleg reggel a Valsotenst 80 mg, este az Amlodipin Teva-t 5mg. Tavaly októberben a szapora pulzusom miatt, 80-90 felírta a házi orvos a Valsotens mellé a nebivololt, negyedet, felet vettem be belőle. Nemrég újra jelentkezett a szapora pulzus, a terheléses vizsgálat is elég rossz lett. Az orvos azt mondta felejtsem el a nebivololt, és helyette vegyek be bisoprolol 5 mg-os. De az meg levitte a pulzust is a vérnyomást is nagyon. és nem is éreztem jól magam. Doktor úr szerint melyiket szedjem? Vagy felezzem a bisoprololt? A panadonról is jókat hallottam. Nem szeretek ennyi gyógyszert szedni, sajnos aszthmára és refluxra is gyógyszert szedek. Várom válaszát, köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Kérdező ! Én is a bisoprololt javasolnám magának. Felezze meg az adagot és reggel illetve este szedje be. Ha mindet kötél szakad a Valsotens -t lehetne elhagyni. A pulzusszámmal nem érdemes foglalkozni, mert ennek a gyógyszernek ilyen a hatása. Leveszi a nyugalmi pulzust. Ha terheli magát a pulzusszám emelkedik, tehát nincs baj az alacsony pulzusszámmal !
2015.
01.
31.
extrasystole? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Elképzelhető, hogy az ember hol érzi, hol nem, hol erősebben, hol gyengébben érzi az extrákat? Néha ilyen belehúzó érzés, néha kihagyás, 1-2 felületes szívverés érzés és olyan mintha "beakadna" egy pillanatra a szívbillentyű is. Volt EKG, szívultrahang (enyhe mitralis prolapsus), 72 órás Holter többször (legutóbbin kb 900 db SVES), pajzsmirigy vizsgálat. A kardiológus azt mondta, hogy csak extrák. Csak mivel a vizsgált időszakban nem volt az erősebbik fajta, így az ember kicsit bizonytalankodik. Köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel: Miklós
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Miklós ! Ezek a vizsgálatok alapján - ha ezek negativok - semmiféle komoly baja nem lehet. Viszont az egészséges életvitel, rendszeres mozgás csökkentheti is a kellemetlenségeit. Figyeljen erre jobban és nem lesz annyi extrája !
2015.
01.
30.
KInga kérdése:

Kedves Doktor Úr! Az előző levelemhez még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy vannak időszakok, mikor rendszeresen esténként kimondott hidegrázás jön rám, nagyon elálmosodom, szédülök, le kell feküdnöm, és a pulzus 45-50-re csökken le. Vérnyomást is mértem: 95/60 általában. Gyógyszer nem szedek. Kb. 1-1,5óra múlva ébredek fel, addig se kép-se hang. Kávé-kóla-tea sem segít. 52éves nő. Köszönettel: Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Ugy gondolom, hogy ki kell vizsgálni a problémát és utána lehet válaszolni a kérdésére
2015.
01.
30.
KInga kérdése:

Kedves Doktor Úr, érdeklődni szeretnék, hogy a Holter vizsgálat során a supraventrikuláris ütéseket a blokkolt sinus ritmustól egyértelműen elkülöníti az automatikus kiértékelés? Hajnalban több alkalommal regisztráltak pause-t (kritérium 2000msec) 40-42 pulzusnál, ~2300 msec ideig: blokkolt sinus ritmus. Napközben többszöri megszédülés volt, tapintásra kimaradó pulzussal (50-60). Szoftver erre az időintervallumra csak a már említett supraventrikuláris ütéseket emelte ki (10 izolált, 5 couple). VES nem volt. Lehetséges, hogy mivel a pause kritérium alatt volt az esetleges pause, így a blokkolt ütést supraventrikuláris eseményként értékelték? Válaszát előre is köszönöm! Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
02.
15.
Kedves Kinga . A blokkolt pitvari extra csak a felvétel áttekintése alapján diagnosztizálható. Asystolének vagy AV blokknak jelzi a Holter.
2015.
01.
29.
Kiss Dóra kérdése:

Kedves Doktor ! 21 éves nő vagyok fogamzásgátlót szedek. 85 kg vagyok, és a családban dédimnek a testvérének a fiának volt trombózisa csak. Ez a fogamzásgátló szedésénél meghatározó lehet ? Alsó lábszáramon a jobbon egy pontban lilás elszíneződést vettem észre miután megnéztem, mert járáskor és csak akkor azon a ponton benyilall. Térfogata a két lábszárnak azonos, csak azon a ponton fáj és amikor járok nincs tészta tapintat nem vörös mindkét lábszárnak tapintat alapján azonos a hője. , ha hátrafeszítem a lábfejemet nincs fájdalom. viszont nem is emlékszem, hogy megütöttem volna-e . 3 hete napi 4x-5x edzem lehet attól fájna ? És azt szeretném kérdezni, hogy megelőzés képen a trombózisveszély kivédésére mit lehetne tenni ? Igyekszem sokat inni, hogy ezálztal is hígabb legyen a vérem.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
29.
Kedves Dóra ! Ma már genetikai vizsgálattal ki lehet zárni azt, hogy fogamzásgátló thrombosist okozzon. Ha a vizsgálat negativ nem kell félnie az ilyen tipusu thrombosistól. A rendszeres mozgás és folyadék fogyastás is helyes, ezeket érdemes csinálni. Viseljen gumigarisnyát ha hosszabb ideig nem mozog vagy több órát utazik. Más hirtelenjében nem jut az eszembe.
2015.
01.
29.
Terhelésre magas pulzus kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Már kérdeztem öntől,köszönöm váladzát,mindig megnyugtatott,remélem most is így 36éves nő vagyok,stresszes és nem alszom túl jól.káros szenvedélyem nincs.Mozgásszegényebb az életmódom.Ami a panaszom,hogy reggel amikor felkelek még ágyban vagyok a pulzusom normális64-70között van.viszont kimegyek mosakodni,ahogy felállok a pulzusom 120-130között van.ha leülök lemegy 80köré de enyhe mozgásnál visszaugrik.ez magától egy óra múlva rendeződik,lassabb lesz.voltam uh,MPS,a holteren sinus tachikardia rövid ideig,pár ves,kes.vérnyomásom 100/60 körüli.nem kaptam rá semmit,azt mondták sportoljak és rendeződik.Tudom bízzak az orvosomba,de szetetnék megerősítést,Ön mit gondol erről?mitől emelkedig meg mozgásra ilyen nagyon?köszönöm válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
29.
Kedves Kérdező ! Teljes mértékben megerősítem, hogy rendszeres mozgással, egészséges életvitellel teljesen megszüntethetőek a panaszai és tünetei ! Nincs semmi baj ezekkel a tünetekkel, egészségtelenül élhet, sokat szoronghat, nincs önbizalma, hogy ezeken változtatni tud. Pedig higgye el tud
2015.
01.
28.
laboreredmények kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Diagnózisom: A kéthegyű billentyű elégtelensége Gyógyszereim: Kovarex As Comb reggel 1x5/1,25, este Amlodipin 1x5mg,Nebilet reggel 5 mg, este 2,5 mg Verospiron reggel 1x25mg,Zocor forte este 40 mg A labor vizsgálatnál a következő eltérések jelentkeztek: Vércukor 6,2 Kreatinin 101 Kálium 5,6 Lymphocytal % 23,9 Lymphocytal #1,32 Mi okozza ezeket az eltéréseket, milyen betegségre utal, mi a teendő? Megértő segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel: laboreredmények
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
28.
Kedves Kérdező ! A betegségek diagnózisa, a betegségek megállapítása nem olyan egyszerű, hogy leírjuk a gépbe és már jön is korrekt válasz ! A betegségek tisztázásához kellenek előzményi adatok, leletek, zárójelentések. Szükséges az aktuális panaszok ismerete, időbeli alakulás. Szükséges egy komplett orvosi vizsgálat majd ezek után kiegészítő vizsgálatok elvégzendőek. Ha ez mind a kézben akkor lehet véleményt adni arról, hogy mi, mit okozott Önnek. Ezért javasolom, hogyha van panasza, kérdése, bizonytalanság - szorongás kíséri állapotát mielőbb konzultáljon a kezelő orvosával, mert ezekre Ő fog tudni választ adni. Én csak találgatok, az meg butaság, sőt hibás is lehet.
2015.
01.
27.
szívverés1 kérdése:

Kedves doktor úr, szeretnék érdeklődni, hogy a 130-as tachykardiát kell-e kezelni.? Továbbá hogy ha a vérnyomás orvosnál mérve 160/85, amit az orvos csak 140/85-nek írt be, mivel szerinte orvosnál mindenkinek magas rendben van-e? Otthon mérve voltak általában 160/100, 170/110 értékek is + gyors szívverés érzés+ fájdalmak és zsibbadás bal oldalon és bal kézen, hideg érzés bal felén, állkapocsfájdalmak, de az EKG késobb jó volt állítólag. 24 órát fenn volt a gép, ami vérnyomást nem mért, csak szívverést, amit picit furcsáltam. Előtte kb. 1 hónappal nemstabil angina pectoris-t diagnosztikáltak, miután próbaképp beadtak egy Chlorprothixen nevü gyógyszert, amire nem volt semmi okuk, mert lumboszakrális plexus paraparézissel kezelnek és tolószékben vagyok. Mikor a nekem nem való gyógyszert Chlorprothixen beadták reggelre nem tudtam beszélni sem és zsibbadtam, ájultan estem vissza az ágyra, nem tudtam magamról. Ezután kimosták a gyógyszert, de ekkor kaptam heves szívfájdalmakat. EKG kimutatta a nemstabil angina pectorist, és az értékek kb. 15 perccel a nitroglicerin beadása után azt mondták jók a kovetkezok voltak: S CK 1,36 , S-hscTnT 0,005 S Myoglob kevesebb mint 21.00 ug/l 0 58 -ez szerintuk már rendben volt, így hazajohettem. Sokáig nagyon eros szédulés és a fenn leírt fájdalmak és szívverés + magas vérnyomás volt jelen nálam. Nem kaptam semmifél gyógyszert. Most már jó. mind a gyógyszer hatása volt szerintem, mert addig nem volt soha hasonló problémám. Egy orvos azt mondta, ilyen diagnózissal automatikusan szívkórházba kellett volna szállítani. De mivel én beleegyeztem elengedtek, már így is eleget károsították az egészségemet. Köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
27.
Kedves Kérdező ! Szerintem is minél előbb forduljon kardiológus szakorvoshoz, mert sürgősen ki kellene vizsgálni a panaszainak az okát. Mást nem tudok mondani ezekből az adatokból.
2015.
01.
27.
? kérdése:

Szervusz Péter! Muszáj megkérdeznem! A tüdőgondozóban az éves ellenőrzés során (asztma miatt) ráírták a papíromra: "Jelzetten aortás típusú szív". Ez jelent valamit? Nagyon érdekelte a vérnyomásom a doktornőt, de amúgy semmi érdekeset nem mondott. Köszönöm, ha válaszolsz! Minden jót! Gyöngyi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
27.
Nincs ennek igy jelentősége. A mellkas rtg nem jó a szív megítélésére , Echocardiographia kell, ha gyanu van aorta billentyü betegségre. Ha nincs gyanu /zörej, panasz, EKG eltérés/ akkor ezzel nem kell foglalkozni.
2015.
01.
27.
Aba Béla kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Köszönöm szíves tanácsát, kipróbálom a Panangin szedését. Remélem, azt a Letrox mellett lehet szedni. A mostani TSH-m 13,7 mlU/l volt és napi egy Letroxot javasolt az orvosom. Bevezetőnek most felet szedek. Üdvözlettel Aba Béla
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
27.
Nyugodtan szedheti együtt a két gyógyszert
2015.
01.
26.
unoka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fiú unokám 11 éves,egy este 2 óra pihenés után valami okból kifolyólag felment a vérnyomása 150/120-ra,a pulzusa is 125volt.Az ügyeletes orvos kórházba utalta .Vizeletet néztek az rendben van,EKG rendben van,szív ultrahang is rendben van .Felraktak neki egy 24 órás vérnyomásmérőt.Ma elemezte ki a doktor.Annyit mondott,hogy magas vérnyomás betegsége van,felírt Ednyt 2,5-öt.A kérdésem az lenne,nem lehet e a hirtelen vérnyomás emelkedésnek,hogy éppen akkor kapott el egy vírusos torokgyulladást?3 nap után már jó lett a vérnyomása gyógyszer nélkül,4.napon a pulzusa is 80 lett.Ma matematika felmérés volt és a kórházban is sokat kellett várni,így a pulzusa ismét 90.Elég stresszes gyermek, nagyon hajt az iskolában is,nem lehet,hogy az is közre játszik?Kicsit túlsúlyos is.Eddig foci edzésre járt 3 évig,a sport orvos sosem talált nála bajt.Doktor úr véleményére lennék kíváncsi,mert az őt vizsgáló orvos azon kívül,hogy odaadta a zárójelentést,semmit nem mondott arról,hogy mi lehet a baj oka,csak az enyhe túlsúlyt gondolja okának.Most naponta méri 2-szer a vérnyomását,kezdje e el a gyógyszert szedni akkor is ha esetleg jók az eredmények?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Kedves érdező! 11 éves gyereknél ez nem normális jelenség. Javasolom, hogy a Heim Pál Gyermekkórház Hypertonia ambulanciáját keressék fel. Gyerekeknél azért nem mindjárt a gyógyszeres kezelés az első ilyen esetben. Kérem konzultáljanak szakorvossal.
2015.
01.
26.
Mama kérdése:

Kedves doktor Úr!Egy alkalommal már kerestem Önt kérdéssel,az nagyon megnyugtatott.Most egy vérnyomással kapcsolatos gondomat szeretném leírni,és kérni véleményét.Hat év óta nem sikerül a vérnyomásomat "rendezni",még az után sem,hogy 4 stentet kaptam egy éve.Nagyon sok gyógyszeres variáció volt már,egy rövid idő után jelentkezik a magas vérnyomás,szapora pulzus.Jelenlegi gyógyszereim:R1/2 Concor 5mg,és 1 Tritáce 5 mg.Este:1 tritáce 5mg és 1 Lercaton 10 mg. Ezek mellett előfordul,hogy Tensiomint kell bevennem,de sajnos mostanában csak rövid időre viszi le a 180/90 és sokszor 120-130 pulzusomat.Ilyenkor remegek,néha szédülök.Történt teljes vérkép is,csak a cukor értéke volt kissé magas:6,más különösebb nem.Tudom hogy látatlanban nehéz véleményt mondani,de kérem ha tud segítsen.Sajnos a bokám is ödémásodik estére.Köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Kedves Kérdező ! A gyógyszerek adagját vagy az gyógyszerek összetételét kellene változtatni. Keresse meg a kezelő orvost, mert ezt az ő segítségével kell megoldani !
2015.
01.
26.
koleszterin csökkentés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Azt szeretném megkérdezni,hogy 5,8 koleszterin szint esetén nem lehet-e a gyógyszer helyett/sztatin / Béres Koleszterin konrollt /szterin / szedni a csökkentés végett.A vérzsirszint jó volt.Köszönettel:Miklós
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Kedves Kérdező. Ha a chol. szint gyógyszer mellett ilyen jó akkor folytatni kell a statint. Ha anélkül ennyi akkor nem kell csak egy erős diéta.
2015.
01.
26.
Aba Béla kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Bár látom, hogy elsősorban kardiológiai kérdésekkel foglalkozik, mégis, azon az alapon, hogy minden mindennel összefügg, Önhöz fordulok. Jó egy éve fogyni kezdtem, igyekszem sok vizet inni, mégis nagyon gyakran kell vizelnem, mintha vízhajtót szednék. Emellett a szívem igen gyakran kalapál, mintha futnék. Bár tudnék, lehet, hogy az ízületeim is a vízveszteség miatt fájnak(?) Pajzsmirigy alulműködésre Letrox-ot szedek. Kérem szíves segítségét, kihez fordulhatnék? Üdvözlettel Aba Béla 0620-966-7838
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Kedves Kérdező ! A gyakori vízivás az gyakori vizeléssel jár. A sok vizelet sok K és Mg vesztést okoz. Attól össze-vissza verhet a szív. 2x2 drg Panagint szedjen. Emellett tanácsos ellenőriztetni a pajzsmirigy működést is, ha a Panangin nem segít.
2015.
01.
25.
Köszönöm a gyors választ! kérdése:

Köszönöm Doktor Úrnak a gyors választ! Ez nagyon megnyugtató! :)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Örülök ha segítettem
2015.
01.
24.
magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Alkalmassági vizsgálat során,180-as vérnyomást mért az orvosom. Kaptam 24 órás vérnyomásmérőt,és még várok 24 órás EKG-ra is. A vérnyomásmérés eredménye átlag 140-es vérnyomás,de volt 171 és volt 113 is. A pulzusszámom viszont alacsony,50-60 közötti. Érdeklődni szeretnék,mire utalhatnak ezek az eredmények? ahogy meglesz az EKG eredmény megyek orvoshoz,de kérem,addig is tájékoztasson,mire számíthatok! Köszönettel: Zsuzsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Kedves Zsuzsi ! Várjuk meg az eredményeket. Ezek az ingadozások nem kezelendők ! Belemennek a normális vérnyomás tartományba.
2015.
01.
23.
Kriszti7 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Bocsánat, nem tudom az előbb leírtam-e az e-mail. címemet, ha nem akkor most pótlom. Várom mielőbbi szíves válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Válaszoltam, remélem segítettem vele.
2015.
01.
23.
Kriszti7 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 50 éves nő vagyok, nem elhízott 64 kg, nem dohányzó, alkoholt ritkán, mérsékletesen fogyasztó (1 pohár bor/kiemelt alkalmak) már nem is kávézom, még tettem, akkor is gyakorlatilag tejeskávét ittam. Karácsony előtt nagyon megbetegedtem, vírusos gennyes náthás betegség után fülkülthurut, gennyes középfülgyulladás csak jobb fül, volt a szövődmény, Zinnat antibiotikumot szedtem 5 napig, azóta folyamatosan cseng, búg a jobb fülem. Közben kiderült magas a vérnyomásom, amire másfél hete Diovan (80mg/nap) vérnyomáscsökkentőt szedek, . (Háziorvosom azt mondta nem okozhatta a magas vérnyomás a fülzúgást, mert nem volt annyira magas. 160/90 mindkét oldalon mérve) Sokat olvastam az elsavasodásról, néhány hete lúgosítást is folytatok. Az a kérdésem a Diovan okozhat-e savasságot, mert amióta szedem úgy érzem ég a nyelőcsövem, ha igen, akkor mit lehetne szedni helyette, ami nem savasít?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Kedves Kérdező. Az Ön panaszait a fül gyulladásos betegsége okozza. Ez a vérnyomásérték még kezelésre sem igazán szorul, mert lehet hogy a kellemetlen fülcsengés okozta stressz következménye. Fülészetre kellene mennie. Addig is köptető, orrcsepp /Nasivin / kell. No meg a jó kis Zinnat. Meg fog gyógyulni !
2015.
01.
23.
kék száj kérdése:

Üdvözlöm! Évek óta van légszomjam, hamar fáradok, ritmuszavart érzek, időnként minden ok nélkül nagyon szapora, néha meg egy hatalmasat üt, néha összevissza, meg remegést érzek. Nem vagyok vérszegény, a pajzsmirigy értékeim is jók, sokat eszem, de ne látszik rajtam. Sajnos mostmár teljes nyugalmi helyzetben is előfordulnak ezek a panaszok, fulladáskor néha köhögnöm kell, és az alsó ajkam elkékül. alapvetően gyenge fizikum 48 kg 156 cm, 46 év nő vagyok. Voltam már magánrendelésen kardiológusnál nem tapasztalt semmit az ekg-n, igaz akkor pont nem is fulladtam, volt feltéve mérőműszer is egy napra, de nem vett fel semmit...., éppen kontakt hibás volt. Az sztk-ban ultrahanggal mitralis propalsust állapítottak meg és azt mondták ez tipikus vékony női betegség és én ilyen lakat vagyok, ez csak kellemetlen. Lehet hogy tipikus és lehet hogy számukra kellemetlen, de nekem nagyon rossz érzés arra ébredni hogy úgy vergődik a szívem össze vissza mintha veszett kutyák üldöztek volna, nem kapok levegőt és szorít a gyomrom tájékán. Fájdalmat nem érzek csak hol erősebb hol tompább nyomást szortást. A lépcsőn két emelet már sok és kivagyok mire felérek. Mozgékony, jövő menő emberke voltam eddig. Mi a csuda ez? Mert lehet hogy tényleg semmi komoly, de nagyon nagyon rossz.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Kedves kérdező ! Három nagyon fontos vizsgálat hiányzik: 1/ 24 órás EKG vizsgálat, 2/terheléses EKG vizsgálat 3/ mrtg - tüdőgondozói vizsgálat. Ezek nélkül aligha lehet előre lépni.
2015.
01.
23.
Holter EKG kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szívritmuszavar és szívzörej észlelése miatt kardiológiai kivizsgálásom folyamatban van. Tegnap reggel 24 órás Holter EKG készüléket kaptam. Az asszisztens utasítása alapján ma reggel eltávolítottam magamról az elektródákat és a készüléket. A kijelzőn ekkor azt olvastam, hogy a felvétel ideje 23 óra 59 perc, a jobb felső sarokban az elem ikon teljesen fekete volt. Mostanra az elem ikon üresen villog, a kijelzőn a következő figyelmeztetés olvasható : Olvastassa be felvételt!. Nekem jan.26-án, hétfőn reggel kell a készüléket visszavinnem. Az lenne a kérdésem, ha az elem lemerül, a felvétel el fog veszni, vagy tárolva van a készülékben? (A rendelőintézetben ma nem dolgoznak, a telefon elérhetetlen.) Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Nem veszik el a tárolt lelet. Az megmarad a memóriában akkor is ha kiveszi az elemet. Egyébként szoktuk is mondani, hogy vegyék ki ilyenkor az elemeket.
2015.
01.
23.
.. kérdése:

Kedves Doktor úr, 22 éves vagyok, panaszaim évekkel ezelőtt kezdődtek. Extrák, szabálytalan ritmus főleg stresszre, mozgásra, alváshiányra. Keményebb megterhelés (akár sport vagy főleg komolyabb vizsgák) után rendszeresen légszomjam van, a nap nagy részében, terhelhetőségem csökken, gyakoribbak az extrák is ilyenkor. (Aludni tudok rendesen.) Volt, hogy két hétig is eltartott egy-egy ilyen levegőtlen időszak. Voltam kardiológián (ősszel), azt mondták, az enyhe MPS –em nem magyarázza ezeket a panaszokat. Szeretnék teljes életet élni, és megérteni, hogy mitől van légszomjam miután jól megdolgoztatom a szívem. Légszomj közben nem magas a pulzusom. A belégzést érzem nehéznek. Egyetemen egyszer megnéztem, és az oxigénszaturációm jó volt. Mellkasröntgen negatív. Ha úgy érzem, nem hiperventillálok, nem dagadnak a végtagjaim (a MPS-emhez csak jelzett/I. MI társul), minek következtében fulladhatok még? Idegi alapon hogyan lehet légszomjam? (Egyik előadáson mondták, hogy a krokodilok teljesen kipurcannak egy-egy vadászatuk után, mert tejsavasodnak és sok oxigénre van szükségük, hogy a májuk átalakíthassa a laktátot.) Ezek után már azt hiszem a zárt osztályra küldene :) , de tényleg nagyon szeretnék pontot tenni ennek a végére, megérteni, hogy mi történik velem ilyenkor és mit tudok tenni ellene. Válaszát és türelmét köszönöm! Üdvözlettel, Viktória
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Drága Viki ! Nem küldeném sohasem zárt osztályra azt aki szeretné megérteni, hogy mi a panaszainak az oka. Mindenki azt szeretné ha beteg, vagy nem érzi jól magát mielőbb megszűnnének a panaszai. Ehhez azonban részletes kardiológiai kivizsgálás kell. Szükséges még egy 24 órás EKG monitorizálás, valamint egy terheléses EKG vizsgálat. Ha ezekkel nincs kóros akkor az lehet a baj, hogy egyszerre túlterheli magát fizikai értelemben, máskor meg nem terheli a szervezetét. Azt kellene tenni, hogy rendszeresen, óvatosan kezdve, heti adagokban emelve a terhelést naponta sportolna. Legfőképpen akkor nem kihagyni ezt, mikor jön a vizsga időszak, vagy a szabadság ! Rendszeresen, előre megtervezett életvitel a stresszt is mérsékli, valamint a mozgás pedig a stressz tűrőképességet javítja. A kivizsgálás után ezt kellene megfogadnia. Higgye el ez a hiba !
2015.
01.
23.
Andi-Bandi kérdése:

Köszönöm válaszát, megkaptam.A javasolt vizsgálatot mindenképp megcsináltatom.Jó egészséget kívánok, üdv:Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
23.
Örülök ha segítettem.
2015.
01.
23.
Pálinkás Izabella kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! köszönöm válaszát. Ez a gyógyszeres kezelés már 4 éve folyik, közbe született 1 kislánya a terhesség alatt átállították Fraksziparin injekcióra,szülés után vissza sincumárra. Milyen célzott vizsgálat kell ahhoz hogy megállapítsák hogy már nincs szükség a tablettára? Válaszát előre is köszönöm. tisztelettel Pálinkás Izabella
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
23.
Haematológiai szakvizsgálat kell a thrombophilia kizárására. Ezt a szakorvos /haematológus/ végezteti el és Ő ad vélemény a vérhígitó további alkalmazásának szükségességéről !
2015.
01.
22.
Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Arra kérném, ha sikerült kiértékelni a leleteimet,legyen szíves véleményezni.Pl:szedhetem e a panangint, magneb6 helyett,kell e esetleg Ön szerint valamilyen más vizsgálat,pl:terheléses ekg?Vagy feleslegesen aggódóm?Sajnos sokat szorongok ezek miatt.A kardiólógiára február 06-ra van ídőpontom.Köszönöm szépen a segítségét, és neharagudjon.Andrea jeligére
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
23.
Kedves Andrea ! Priviben már válaszoltam. Remélem megkapta ?
2015.
01.
22.
Vörös Zsuzsánna kérdése:

Köszönöm nagyon, hogy ennyiszer szakított rám időt.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Örülök ha segítettem.
2015.
01.
21.
p.andrea72@freemail.hu kérdése:

Bocsánat dr úr, elfelejtettem mondani hogy rosszul alszom a szorongás miatt, ezért este egy frontint is bevszek, csak sokszor nem használ.még annyit hogy miota szedem este is a concort olyan nyomás van a mellkasomon.Andrea jeligére koszonom
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Andrea ! Szerintem el kellene mennie a kardiológusához, elmondani, hogy milyen panaszokat és tüneteket okoz a gyógyszer. Mással kellene próbálkozni !
2015.
01.
21.
Szívinfarktus? kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Édesanyám 50 éves, vékony testalkatú, dohányzik (kb. napi 5 szál cigaretta), és mozgásszegény, stresszes életmódot folytat (nem cukorbeteg, laboreredményei rendben vannak). Pulzusa sok éve magas, 80-120/perc, de eddig nem voltak szívpanaszai. Viszont kb. 3 hónappal ezelőtt komoly rosszulléte volt, rettentően erős, görcsös, szorító fájdalom jelentkezett a mellkasában, emellett az állában is érzett erős fájdalmat, le kellett feküdnie, de nem engedte, hogy mentőt hívjunk, és kb 20 perc múlva megszűnt a fájdalma. Azóta többször jelentkezett hasonló rosszullét, de kisebb intenzitással. Ugyanúgy azt érezte, hogy görcsöl, szorít a mellkasa, a torkába sugárzik, olykor nehezen kap levegőt (amikor ivott vizet, átmenetileg enyhültek a panaszai). Hetek óta nagyon feszültnek érzi magát. A család nagyon megijedt a rosszullétek miatt, mert lábon kihordott szívinfarktusra gyanakszunk. Háziorvos azt mondta a tünetekre, hogy beutalhatja kórházba kivizsgálásra, de azzal számoljunk, hogy több hónap múlva tudnak csak időpontot adni, így elmentünk egy magánrendelésre, ahol EKG-t és szív UH-ot végeztek. Viszont itt is csak annyit mondott az orvos, hogy nem lát semmit, ami hasonló tüneteket okozna, ő mindent rendben lát. Erre Anyukám megnyugodott, én viszont egyáltalán nem. Milyen vizsgálatra lenne szükség, amiből megállapítható, hogy esetleg infarktusa volt? Ezt ki lehet egyáltalán mutatni szív UH-gal? Milyen vizsgálatok elvégzése javasolt ebben az esetben, ha nem kívánjuk megvárni a több hónapos kórházi várakozási időt? Milyen eljárás képes kimutatni, hogy van-e koszorúér szűkület vagy elzáródás, lerakódás? Addig is érdemes lenne elkezdeni valamilyen gyógyszer szedését? Előre is köszönöm a segítséget, nagyon várom a tanácsát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Kedves Kérdező ! Én azt mondom, hogy ez bizony komoly koszorúér betegséget jelző panasz lehet. Sürgős beutalás kell, kötelező kardiológiára ! Izotopos szívizomscintigráfiát vagy coronária CT vizsálatot kellene végezni . A koszoruér betegség panaszmentesen nem okoz eltéréseket. Panasszal kapcsolatosan készülő EKG a kórjelző vagy az előbb említett vizsgálatok valamelyike szükséges azelőtt még mielőtt infarctus jelentkezik !
2015.
01.
21.
Andrea kérdése:

Tisztelt Szemerédi Doktor Úr! 42 éves nő vagyok,kérem segítsen.Helyzetem miatt nagyon elvagyok keseredve.1999-ben mitralis prolapsust állapítottak meg nálam.Azóta szinte minden évben voltam kontrollon,ahol mindig csináltak Echo vizsgálatot is.2014-ben viszont ehhez társult alkalmanként magas pulzus.Pl.egyik reggel munkába tartottam,de olyan heves szívdobogás fogott el hirtelen, hogy haza kellett mennem.Decemberben pedig több alkalommal éjszaka nem aludtam, mert a szívemnél olyan furcsa, erős égő szerű érzések jöttek bizonyos ídőkőzönként.Vissza mentem a kardiológiára, és csináltak 24 órás holtert.Az eredmény miatt az orvos azt mondta, hogy este is szednem kell a Concor 5 másik felét is.A pulzusom a papir szerint reggel volt magas, 121-es, viszont az éjjeli rohamaim nem látszódtak rajta.Concor miatt teljesen rosszul vagyok,sokszor este is csak 98-99 a vérnyomásom,a per 66 vagy 68.Pulzus 60 körül.Mikor erre beveszem az esti adagot, volt hogy 87-es lett az első érték.Akkor mennyi lehet mikor alszom?Félek hogy reggel egyszer csak nem ébredek fel.Ha viszont megpróbálnám elhagyni az esti adagot, félek hogy újból lesz valami esemény.Teljesen ki vagyok borulva,napközben is rossz a közérzetem, másodikra alig bírok felmenni,lassan már házas életem sincs a férjemmel,azonkívűl sokszor sírok.Az orvosom azt mondta, hogy biciklizzek, de nem tudom hogy a napi fél óra elég e, illetve milyen intenzitással.Ön szerint nem lenne jobb egy szoba bicikli?Azonkívűl minden nap tornázok 30 percet.De nem tudom, hogy a pulzusra mi lenne a leghatékonyabb.Concoron kívűl szedek még magneb6-ot, 375mg,c vitamin 500mg, d vitamin 2000 egység.Kérdésem az lenne,hogy nem e lenne jobb áttérnem a Pananginra,de ha áttérek, akkor ahhoz kell b6 is ugye?Sokat olvastam a pananginról, hogy nagyon jó,kiegészítő terápiaként.Nekem ugyanis tavaly még sok volt az extrasistoliám is.Főleg decemberben.És még gondoltam ezek mellé Q10 vitamint is.Ön mit gondol ezek alapján,elhagyhatnám a concor felét?S ha igen, hogyan?Nem szeretném ha baj lenne.Ja, voltam magánrendelésen is,ott azt mondták nyugodjak meg, de sajnos nem tudtam.Ott azt javasolta az orvos,hogy az egész gyógyszert reggel vegyem be.Őszintén?meg se próbáltam!Úgy érzem,hogy eddig még sehonnét nem kaptam rendes segítséget.A gyógyszer meg szerintem nekem erős,mert előtte a vérnyomásom mindig 120/80 volt.Most meg mint mondtam is, alacsony.Kérem Dr úr az Email címére elküldöm a leleteimet.Legyen szíves megnézni,várom mielőbbi válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Priviben válaszoljak ?
2015.
01.
21.
Rytmonorm kérdése:

Tisztelt Szemerédi Úr! 5.éve szedek rytmonorm tablettát napi 3x150 mg Korábban az orvos pitvar fibrillávió miatt írta fel, Azóta nics fibrillációm, csak elhanyagolható exrák. Kérdésem hogy ilyen hosszú ideig lehet e szedni a rytmonormot, illetve a mellélhatások miatt nem kellene cserélni más készítménnyel?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Kedves Kérdező ! Ha igazolt pitvarfibrillációja volt és ráadásul vannak extrái én folytatnám a Rythmonormot, mindaddig, amig újabb pitvarfibr. nem jelentkezik. Akkor ugyanis váltani kell. A gyógyszer a megelőzést szolgálja.
2015.
01.
20.
aranyér kérdése:

Tisztelt doktorur! Nekem tizenöt éve a terhesség alatt jött elő az aranyerem és eddig nemvolt velepanaszom.most januàrban kèthétpihenőutàn elkezdtem dolgoznidélutànosban már amunkahelyemen rosszvolt a közérzetem,fát a derekam balodalt a hasamalul.itthon fürdésnél vettem észre hgy kintvan az aranyerem.két háromnapig vérzettis.detralexet ajánlottak és reparon kenőcsőt.egyszerrekezdtem el használni mind a kettőt.de elkezdett nagyon feszűlni a hasam baloldalt előszőr a detralexregondoltam hogynem jo nekem ajànlották hogy anapi 2 helyett csak1 vegyek be.de aztàn a reparon kenőcs használata útán szinténerősbal alhasi feszülést éreztem.a háziorvos csak dicsérte nekem a detralexet nem adott más tanácsot d elküldött proktologiára.kifelemenet a rendelőből meglàttam a sperti kukreklámjátarany ér is javult. még az nap esteváltottam arra a kúpra és s detralexet is elhagytam.mármásnap jobb volt a közérzetem még mellé ittam kamilla teat és aktiviat ettem.megindúltak a szelek is .kb négy napmülva 19-én bejutottam a proktOlogiàra.diagnozis 2-3fokuaranyér borsnyi felszivodàsban.kaptam colonoscopiára beutalot.addig szedjem a detralexet és új gyógyszertári kúpot.este használtam is màr a kúpot reggel is nemvolpanaszom.ebédnél bevettem egy detralexet este már nem mertéreztem a feszülést de csak baloldalt és most ittvagyok éjszaka és nem tudok elaludni annyira feszül a hasam.milehet a bajom.nemhitték el nekem hogy nembirom lehet a detralexet.vastagbéltükrözés egy honap múlva.holnap màr biztos nem veszek betablettat.kérem vàlaszoljon.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Kedves Kérdező ! Nem kell azt szedni ami panaszt okoz és nem könnyebbséget. Az aranyér ráadásul ilyen jellegű panaszt nem szokott okozni, ugy hogy lássuk azt a kolonoszkopiát. Inkább görcsoldót szedjen és fájdalomcsillapítót.
2015.
01.
20.
Lábszárfájdalom - visszér kérdés kérdése:

Kedves Doktor Úr! 36 éves férfi vagyok. Panaszaim egy éve kezdődtek - sokszor fájt a lábam térdhajlatban, illetve lábszár külső oldalán, ez váltakozott hol a bal, hol a jobb oldalon. Nyáron a fájdalom miatt végül elkerültem Angiológiára ahol bal distalis poplitea mélyvénás trombózis gyanújával Clexane-t írtak fel nekem, de a doktor azt mondta, nem kell feküdnöm. Bevallom ez nagyon megrémített, és mivel a fájdalom továbbra se múlt el 4 nap múlva bementem az ügyeletre, ahol nagyon részletes UH-al az égvilágon semmilyen thrombust se találtak. 3 heti egyre csökkentett Clexane után mivel a fájdalmak nem múltak, sőt a jobb lábban is jelentkeztek, átküldtek az ortopédiára. Ez volt lassan 7 hónapja. Azóta már több ortopéd orvosnál jártam, akik vagy a krónikus lúdtalpamat (mindkét láb, betétet hordok) vagy kezdődő porckopást jelölték meg mint a fájdalom okát, több belgyógyász is megnyugtatott hogy nincs trombózisom. Sajnos nagyon hipochonder vagyok, ezért azóta is máris a legrosszabbat sejtem ha fáj a lábam, ami azóta folyamatosan fennáll, hol a bal, hol a jobb lábszár/térd területén. Többnyire a boka, a lábszár alsó része, vagy a lábszár térd alatti hátsó-oldalsó részén érzek szúró, "húzó" jellegű fájdalmat. A lábam ugyan sose dagadt meg vagy vörösödött be, de estére általában "nehéz" lesz mindkettő, és a lábszár külső oldalán vizesedik is. A fájdalomnál tán jobban idegesít a félelem hogy mi bajom lehet - nem tudom okozhatja-e ezt visszér, érdemes-e egy angiológiai kivizsgálásra elmennem? Köszönettel,
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Kedves Kérdező ! Én azt hiszem Önnek nincs vénás betegsége. Ezt vagy meggyógyították vagy nem is volt. Mindegy ez a továbbiak szempontjából, mert ha már nincs eltérése nem ez áll a panaszok háterrében. Ennyit tudok hozzátenni az eddigiekhez. Ne féljen, mert biztosan nincs thrombosisa, vénabetegsége !
2015.
01.
20.
trobózis kérdése:

üdvözlöm Dr Úrkérdésem lehet-e syncumárt és acerolás C.vitamint szedni eggyütt.köszönettel Mezei Istvánné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Kedves Kérdező Lehet szedni, de pár alkalommal 2-3 naponta INR-t kell nézni, mert befolyásolhatja az értéket. Alkalmazkodni kell az együttes szedéshez.
2015.
01.
20.
koleszterin csökkentő kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Szeretném a véleményét kikérni.Évekig szedtem a Vasilip 20-at,mert 5,3 volt a koleszterin szintem,és ISZB-vel kezelnek.A májfunkciós értékeim rosszak voltak,igy az endokrinológus javaslatára abbahagytam a Vasilip szedését 3 hónapja.Most 6,00 Se koleszterin,triglicerid 1,57,se GGT 52.A többi jó.Most a háziorvos javasolta,hogy mégis szedjek Xetert,de nem tudom,hogy most akkor mewlyik orvosra hallgassak.A vasilip bevált nekem,de azt mondják a Xeter nem kárositja annyira a májat,viszont a mellékhatások miatt a bevált Vasilipet szivesebben venném be ha nagyon muszály,mert azt már ismerem.Önnek mi a véleménye a két gyógyszerrel kapcsolatban ? Kérném szépen a segitségét,melyet előre is megköszönök ! Tisztelettel: 64 éves assszony
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Kedves Kérdező. Koszorúér betegségben a koleszterinnek 4.0 mmol/l alatt kellene lennie ! Ezt valamivel jó lenne elérni. Én is megpróbálnám a Xetert. Ha nem válik be el kell menni a Lipid Ambulanciára, mert akkor is kell valamilyen koleszterin csökkentést végezni !
2015.
01.
19.
Veszélye van? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Van következménye, veszélye annak, ha valaki "indokolatlanul" szed többfajta vérnyomáscsökkentőt? Mi a következménye ennek, mi történhet? Köszönettel! Szilvia
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Kedves Kérdező ! Az a veszélye, hogy leesik a vérnyomás és felkeni sem tud az ágyból. Más baja nem lesz a gyógyszert szedőjének !
2015.
01.
19.
Pálinkás Izabella kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fiam barátnőjének 17 évesen volt hasi műtétje,vmilyen gyulladása volt,felnyitották a hasat ami gennyes váladékkal volt tele,közben eltávolították az egyik petevezetéket is. Ez 4 éve történt. Elmondása szerint látta mások lábát fáslizzák műtét előtt.Kérdezte is,hogy az övét nem kell, Azt mondták ő még fiatal,biztos nem lesz semmi baj. A műtét után más kapott cleksán inekciót,ő nem mert még olyan fiatal. Hazamenetele után egy héttel lába feldagadt,és fájt. Orvoshoz ment,befektették és mélyvénás trombózist állapítottak meg. 2 hét után mehetett haza. Sincumár tbl. írtak elő, melyet azóta is szed,havi rendszerességgel kell ellenőrizni. Kérdésem a következő: Fiatal, elképzelhetelennek tartom hogy más lehetőség most már nincs.Az előtte levő akár 60 évet most már havi gyakorisággal orvoshoz járással kell töltenie? Egyébként teljesen egészséges.Az ő fiatal szervezete esélyt sem kaphat már arra hogy gyógyszer nélkül éljen? Hiszen laikusan arra gondolok,ha akkor a műtét után kap vérhigítót X ideig amit ugye utána abbahagy,a szinte 100%hogy nem lett volna trombózisa. Miért nem hagyatták már abba a Sincumárt és esetleg egy nem drasztikus pl.Aspirin Protectot szedhet,ha egyáltalán szükséges. Válaszát tisztelettel várom. Pálinkás Izabella
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Kedves Kérdező ! Szomoru történet, láttam már ilyet. Azonban azok mindegyikében volt egy kis alvadási zavar is a háttérben /thrombophilia/. Ha ilyen van a háttérben, akkor bizony nem lehet elhagyni az anticoaguláns kezelést ! Nem lehet átállitani sem, mert az említett gyógyszerek nem hatékonyak ebben a betegség csoportban. Viszont ha nincs thrombosist fenntartó ok, akkor egy év után el fogják hagyni a Syncumart.Reménykedjünk ebben.
2015.
01.
18.
Era kérdése:

Koszonom szepen a gyors valaszt Foorvos ur! Lelkem melyen remeltem, hogy azt irja: csokibomba utan 5,2 vercukorral kizart a cukorbetegseg, minden mas csak veletlen. Mint írtam, itt megvaltoztak az etkezesek. Otthon nagy kiegyensulyozottan etkeztem, de az itteni kajat egyszerüen nem birom megenni, olyan rossz. Hetkozben nem tudok fozni, mert napi 12-15 orat vagyok tavol a szallasomtol. Nagyon faradt vagyok, nincs erom mar este a tuzhelyhez allni. Hetvegen fozok, igy 3, jo esetben 4 nap eszek fott etelt delben, de az alapanyagok miatt az se olyan, mint az otthoni. A tobbi napon altalaban pizza, szendvics, neha langos napkozben -es orokke ehes vagyok, neha az ajulas kerulget az ehsegtol- este meg a hizas miatt eszek mindenfele gyumolcsot, joghurtot, tejet - felvaltva. Megprobalok valtoztatni, de nem tudom sikerul-e. Tudom, mi a dieta, csak a korulmenyek okoznak gondot. Kerem, nyugtasson meg, hogy 2-3 honap alatt nem lesznek szovodmenyek! Szep estet kivanok! Era
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
18.
Kedves Era ! Nem lesz semmi baj ! De azért egy kicsit vigyázzon magára. Egy kicsit jobban törödjön magával !
2015.
01.
18.
trombózis kérdése:

Köszönöm doktor úr a gyors válaszokat! Még csak annyit kérdeznék, hogy az orvosom említette a Xarelto nevű szert a Syncumar helyett. Ön szerint érdemes ezt kipróbálni, mert a Syncumar nálam problémás lehet. Illetve mi a véleménye a Detralexről és a Lioton gélről ebben az én helyzetemben? Köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
18.
Kedves Kérdező Nagyon jó választás a Xarelto is. Ajánlani tudom. A többi gyógyszert nem szoktam adni enyhe mélyvénás thrombosisban
2015.
01.
18.
Era kérdése:

Kedves Foorvos ur! Belgyogyaszati temaban szeretnek kerdezni Ontol és ugy latom, On belgyogyasz is. En most kulfoldon vagyok, ne tessek engem itt orvoshoz kuldeni, mert nem tudok elmenni. Husvet tajekan fogok hazamenni, hamarabb nem tudok, nincs lehetosegem ra. Mi harman vagyunk testverek, 2 testverem cukorbeteg, bar sem a szulok, sem a nagyszulok nem azok/voltak azok. Nekem eddig nem volt ilyen jel, de az utobbi idoben sokat, mondhatni rengeteget hiztam, amit azzal hoztam osszefuggesbe, hogy itt mas a kaja, nem rendszeres, es elmaradt a mindennapos sport. Nehany honapja az allamon es a bajuszvonalban a lathatatlan pihek kozott eros, ronda szorszalak jelentek meg, amit csipesszel kiteptem, de egyre tobb van. A noverem mondta, ha hazamegyek huzzak el orvoshoz, mert lehet ez inzulinrezisztencia (hizas, szorosodes) is. Par nappal ezelott szinte osszetapadt a szam, olyan szomjas volt. Masnap ismetlodott. Az utobbi 2-3 hetben viszketek ott lent, de csak ejszaka es a mind a ket labamon ronda barna fél centis foltok maradtak allergias jellegu elocomra elmulo kiutesek utan. Egyebkent nem iszok sok folyadekot, meg az 1 liter is szukosen van meg es nem szaladgalok pisilni sem. Emlekszem, a testvereim vedeltek és rohangaltak, így derült ki csaknem egyidoben a cukorbaj. A doktor meg azt mondta azert van, mert nem lehet kockacuktor pisilni... Vettem egy varcukormerot. 14-15 ora kozott pogacsat ettem. Egy 20 dekas csomagnak kb. a felet, mert n agyon ehes voltam. A reggeli kimaradt, mert elaludtam. Este 8-kor a vercukor 9 volt. Majd 2 egymast koveto reggel 7,6 és 8. A 8-as cukorra megettem egy tabla Milka csokit (nem eszek egyebkent direkt edesseget, ez proba volt) es 2 ora mulva neztem cukrot. 5,2 volt. A keszulek felszippantja a vert (nem lehet tul kicsi vagy tul nagy csepp) es masnak is megneztuk az ertekeket, es az jo volt, evas elott mindenki erteke bovan 6 alatt vol-rajtam kivul. Nem ertem, de nagyon rossz ez a helyzet nekem. Nem tudom mit csinaljak. Ez most cukorbetegseg vagy nem? Dietazzak vagy nem? Lehet oka a vercukor valtozasa annak, hogy az utobbi tobbszor kikapcsoltam, azt se hallottam, hogy beszelnek korulottem. En azzal magyaraztam, hogy sokkal kevesebbet alszom, faradt vagyok, mert messze kell menni munkaba,napi 4 orat utazok. Az osok szivbetegek, infarktus volt mind e kettonek meg fiatalon 40 par evesen és tudom mi mindent tehet a cukorbetegseg a szervezettel-ha meg ehhez hozzajon a genetika akkor nekem ennyi lesz. Kerem adjon velemenyt es tanacsot nekem! Nagyon és nagyon izgulva varom a valaszat kedves Foorvos ur! Szeretettel udvozlom es elore is nagyon koszonom: Era
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
18.
Kedves Era ! Sajnos, az, hogy a családban sok a cukorbeteg és a szülöknél ilyen korán infarctus jelentkezett nem sok jót sejtet. Azonban azt is tudni kell, hogy a hajlam nem egyenlő a betegséggel ! Tessék egészségesen élni és diétázni. Ami nem azt jelenti, hogy nem ehet, hanem azt, hogy rendesen, nromálisan kell étkezni.Minimum 3x egy nap. Reggelizni kell a legerősebben. Ebédre egy rendes kétfogásos étkezés, vacsorára csak gyümölcs vagy joghurt vagy zöldség. A szénhidrát mennyiséget akkor is csökkentenie kell, ha nem cukorbeteg, mert a hajlamot nem szabad provokálni. Mozogjon és éljen egészségesen ! Ahogy hazaért forduljon orvoshoz, mert csak vizsgálatokkal lehet kimutatni, kizárni a cukorbajt. Majd akkor meglátjuk van-e . Addig elég, ha szépen betartja a leírtakat.
2015.
01.
18.
trombózis? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Sajnos pár napja trombózist állapítottak meg az UH-n a tibialis posteriorban ( részleges elzáródás ). Azonban másnap reggel készült egy D-dimer teszt, mely negatív lett. ( 194 lett a ref.max 500) Az UH-s orvos is csodálkozott ezen, illetve azon is, hogy nem voltak tipikus tünetek( lábdagadás, fájdalom, melegebb terület ott ahol a trombózis van ) , de azt mondta, hogy lehet hogy azért, mert "kicsi" az elzáródás. Azóta fekszem és szúrom magam a Clexane-al, bár a doktor szerint distalis trombózist nem is szoktak mindig kis mól súlyú heparinnal kezelni, azért én kikönyörögtem nála a hasbaszúrós változatot,mert így valahogy jobban biztonságban érzem magam. Ön szerint is így van ez,vagy ágyúval lőttem verébre? Mennyi ideig kell feküdnöm, illetve sportolhatok-e még intenzíven mint régen? (39 éves ffi) Válaszát köszönöm! Attila
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
18.
Kedves Attila . 2-3 napután mrögzül a thrombus és fel lehet kelni. Át kell állni Syncumárra és legaláb 3 hónapon át kell szedni a gyógyszert. Aztán el lehet hagyni. Sportolni lehet, csak viseljen kompressios gumiharisnyát.
2015.
01.
18.
fiatal házasok :-) kérdése:

Tisztelt doktor úr, a férjem 49 éves rendszeresen szedi a vérnyomás csökkentőt kb 4-éve.a neve vidotin 4mg tabletta. Ez mellet 2 naponta vizesedik a lába amire vízhajtót és káliumot szed! Szeretném a segítségét kérni abban,hogyan segíthetnék neki hogy el hagyja gyógyszereit.Én nem vagyok orvos,csak egy masszőr,de úgy gondolom megtudnám változtatni az életét hogy egészségesen éljen gyógyszermentesen.Saját tapasztalatom az,hogy férjem kb 10-12 kg több mint aminek lenni kellene. Most komoly elhatározás révén fogyókúrába kezd, amiben segítségére leszek.Abban kérem a segítségét hogy hogyan hagyhatom el a rendszeres gyógyszereket nála,anélkül hogy bajt okozhatnék.Tisztelettel Júlia.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
18.
Kedves Julia. Van ratio abban amit gondol. A dolog azonban a 12 kg leadása után lesz aktuális. Arról fogja meglátni, hogy ez lehetséges, hogy a vérnyomás nagyon leesik a gyógyszer bevétele után. Addig ameddig a vérnyomás a gyógyszer szedése mellett normális a gyógyszert nem szabad elhagyni !
2015.
01.
18.
Krisztina kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! 18 éves, 56kg-os 175cm magas lány vagyok. Az utóbbi egy évben nagyon sokszor tapasztalom azt magamon, leginkább este felé, hogy a szívemben a két normál ütem közé egy plusz ütem kerül, ami olyan erősségű, hogy láthatóan megmozdul a mellkasom. Ezt a jelenséget erős rosszullét, nyomó, szúró érzés kíséri a mellkasomban. Percenként kb. 5-10 plusz ütem van. Érdekelne, hogy ez mitől lehet, illetve mennyire súlyos és mi lehet rá a megoldás? Válaszát várom! Köszönettel: Krisztina.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
18.
Kedves Kriszti Sajnos választ csak egy részletesebb kardiológiai vizsgálat után lehet adni a kérdésére. Legtöbbször ezek extrasystolék /ártalmatlan jelenség !/ szoktak lenni, de mondom, biztosat csak vizsgálat után ! Jelentkezzen be a családorvosához.
2015.
01.
18.
mitől lehet? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 25 éves vagyok, sportorvosi engedéllyel rendelkezem, minden nyugalmi EKG-m eddig rendben volt, azonban nagyon aggaszt egy dolog. Néhány havonta focimeccsen ha már régóta a pályán vagyok előfordul, hogy apró enyhe nyomást érzek a bal mellkasom közepén és nagyobb sprint után émelygés és gyenge látászavar fog el. Lehet-e mozgásszervi (sajnos tudom magamról, hogy rossz a testtartásom és mindig a bal oldalamon alszom, így a vállam és a nyakam rendszeresen fáj emiatt) avagy emésztőrendszeri problémáktól (mint pl. a reflux?). Nyugalmi helyzetben ritkán a fülem szokott zúgni és van, hogy ijedségemben bepörög a szívem ami pár perc után normalizálódik. Lehet pánikbetegség? Családomban nincs jellemző szív- és érrendszeri beteg és felmenőim között sem volt. Javasolták a terheléses EKG és szívultrahang vizsgálatok elvégzését, ezek negatív eredménye esetén Ön szerint mi lehet a baj nálam? Köszönöm válaszát előre is!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
18.
Kedves Kérdező ! Az ilyen panaszokat tisztázni kell. Kevés ha találgatunk, mert Ön sportol és az folyamatos terhelést jelent. A terhelés kapcsán jelentkező panaszok takarhatnak veszélyes dolgokat, amit részletesebb vizsgálatokkal egy kardiológus ki tud zárni. Azt javasolom forduljon kardiológushoz !
2015.
01.
17.
trombózis kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Édesanyamnak mélyvénás trombózisa volt, és 4 mg Warfarint kell szednie. Frontok idején szokott fájni a feje, ilyenkor fájdalomcsillapítót vesz be. Olvastuk a betegtájékoztatón, hogy nonszteroid gyulladáscsökkentőt nem szabad szedni ha véralvadásgátlót is szed. Kérdésem lenne, hogy akkor milyen gyógyszert vehet be fejfájás, esetleg láz esetén? Válaszát előre is köszönöm. Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
18.
Kedves Kérdező Algopyrin vagy paracetamol alkalmazása javasolt inkább a fejfájásra ilyenkor. A Syncumar és a non steroid gyulladásgátló üti egymást tartós együtt szedés eseté, de egy - egy tbl esetén nem kell tartani attól, hogy baj lesz. A továbbiakban azért inkább javasolom az Algopyrint vagy a paracetamolt.
2015.
01.
17.
Bradikardia kérdése:

Tisztelt Doktor úr azt szeretném kérdezni,hogy van-e a Bradikardia Pacemakeren kívül más megoldás? A magas vérnyomásra Tervalont szedek régebb óta lehet-e? Kardiológus javasolta a Pacemakert,én nem fogadtam el,mert panaszom nincs.ASA Protectet Adta a Kardiológus,azt abba lehet-e hagyni. Köszönettel,Tisztelettel Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Éva. A súlyos veszélyeket rejtő bradycardia egyetlen biztos kezelési módja a pacemaker. Más nem segít a végzetes veszélyek megelőzésében. Az ASA protect a különböző szív és érrendszeri betegségek megelőzésében fontos szer. Szedését élethossziglan tanácsos szedni, de bármikor el is hagyható. Csak akkor számolni kell a szív és érrendszeri betegség jelentkezésének nagyobb valószínűségével.
2015.
01.
16.
Ilona 64 kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Hetek óta meglehetősen rosszul érzem magam. Vérnyomásom ugrál,pulsusom néha nagyon alacsony, aritmikus .Ma estétől visszafelé néhány napra. Csak a nagyon extrém méréseket írom le, ahol aritmiát mutat a mérőm. 131/72-47,145/80-74, 118/67-73,133/80-64,143/81-42, 153/89-49,144/80- 73,127/77-78, 136/76-70,147/48-83,127/68-46,155/84-84,125/79-45,116/65-57. Telmisartán 20mg szedek, de nem minden nap. Félek, mert borzasztó érzés, olyan mintha nem akarna tovább dolgozni a szívem. Komoly a problémám, vagy csak tényleg a stressz okozza. 92 éves elmúlt a férjem, ápolásra szorul és borzasztó gyanakvó. Előre megköszönve válaszát, szerettel üdvözlöm Ilona
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Ilona ! Sajnos vizsgálat, EKG készítése nélkül nem lehet mit mondani. Kérem sürgősen forduljon a családorvosához ez történjen meg és akkor lehet tanácsot adni.
2015.
01.
16.
Matild kérdése:

Üdvözlöm,szeretném megkérdezni, anyósom 10 éve szedi a Corinfar 10mg retard filmtablettát, 84 éves,nem fogad el mást mint a megszokott gyógyszereit,,,, szín, forma,,, :( de sajnos most hiánycikk, mit ajánlana mivel lehetne helyettesíteni, a Talliton küllemre hasonló, de a hatóanyag tekintetében teljesen tanácstalan vagyok, mit tud javasolni???Előre is köszönöm válaszát!! Üdv, Gécziné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves kérdező ! Csakis nifedipint tartalmazó készítményt alkalmazzon. A patikus segít ebben. Ne váltson gyógyszert, csak ha nem válik be a régi kezelés !
2015.
01.
15.
Pető Józsefné kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy állandó gombócot érzek a torkomba ami nem múlt el nyugtató szedésére és savlekötő szedésével sem, néha kicsit jobb de gyakran visszatér az erős szinte fojtogató érzés. Ugy érzem ,hogy a gyomorszájtól indul és furcsa böfögések is jelentkeznek ilyenkor. Nem érzem ,hogy ég a gyomrom, és nincs gyomorfájdalmam sem.Ha szilárd táplálékot eszem akkor néha jobb egy kis időre , de aztán visszatér és egésznap szinte majd megfojt. Fül orr gégészeten cystát diagnoztizáltak ami 7mm-es,műteni fognak és eltávolítják,de szerintem nekem valamilyen gyomor problémám lehet,csak nem nagyon hallgatnak meg. Azonnal írják az első gyógyszert ami semmit nem használ.Már csak a Doktor Úr válaszában reménykedem, hogy hova forduljak a problémámmal mit tud nekem javasolni. Válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Kérdező A cysta okozhat ilyen panaszokat. Ahoz, hogy tisztán lássuk a helyzetet először azt kell megszüntetni. Ha azzal együtt elmúlnak a panaszok nyertünk ! Ha nem akkor tovább keresünk. Szépen, megfontoltan kell haladni, mert ha mindent egyszerre akarunk megszüntetni hibákat is elkövethetünk. Kérem legyen türelemmel, teljes mértékben egyetértek a kezelő doktorral.
2015.
01.
14.
Kojana kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Nagyon sok kérdés vár az Ön válaszára, de remélem, az enyémre is sor kerül... 39 éves vagyok, már kb. 3 éve szedem a Coverex-AS Komb vérnyomás csökkentőt. Általában 2 évente csináltatok egy szívultrahang vizsgálatot. Most nem másolom ide az összes eredményt, mert minden eredmény jónak mondható, de a Septum diast vastagsága 10 mm, a hátsó fal diast 12 mm. Ezen értékek az eddigi vizsgálatok során 8 ill 9 mm volt. A Doktor azt írta, az egyik oldalra, hogy nem látszik kórjelző eltérés, de a vélemények alá odaírta, hogy enyhe célszervkárosodás. Javasolta az Atarax szedését.. Szeretném megkérdezni, hogy meddig tekinthető normális vastagságúnak a szív, és mitől fordulhat elő a "vastagodás"?? A vérnyomásom néha mérem , általában 120-135/ 70-80. A pulzusom sem magas.. A Főorvos Úr szerint is az Ataraxal kell ezt kezelni?? Nem dohányzom, csak ritkán iszom alkoholt, de nagyon sokat dolgozom a vendéglátásban... Várom válaszát, üdvözlettel , Jana
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Jana Ez egy teljesen normális paraméter. 14 mm-ig tekinthető szabályosnak. Inkább az a fontos, hogy a hátsó fal legyen a vastagabb. Ez nem tekinthető célszerv károsodásnak, valami más miatt írhatta azt az echos doktor. Egyébként az a legfontosabb, hogy a vérnyomása stabilan jó legyen, egészségesen éljen, étkezzen,mozogjon és feleslegesen ne stresszeljen !
2015.
01.
14.
Csabi kérdése:

Üdvözlöm Doktor Úr! Most kaptam meg a Holter eredményemet,és a leletemmel kapcsolatban kérdezném,mert nem mondtak nekem semmit a kardiológián.Ritmuszavarral kapcsolatban vizsgáltatom magam,a leleteredmény a következő:átlagos szívfrekvencia:67 bpm,minimális szívfrekv.:48 bpm,fellépett 05.30-kor. max.szívfrekv.: 93 bpm. fellépett 11.07-kor.ST események: a legnagyobb st depr.értéke -0.75 mm,ami 08.34-kor jelentkezett az 1-es csatornán.A legnagyobb ST eleváció értéke 3.50 mm,ami 09.09-kor jelentkezett a 2-es csatornán. Egyéb pitvari,kamrai ritmuszavar nem volt. Várom válaszát! Csaba
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Csaba ! Ez egy teljesen szabályos szívmüködésre utaló lelet. Nincs rajta kóros eltérés.
2015.
01.
11.
Vérnyomás kérdése:

Tisztelt doktour kérdésem az lenne hogy ha valakinek vérnyomása pulzusa vércukorja rendben van akkor kizárhato komoly betegségek mit érrendszeri pld vérkeringési vagy szivritmuszavar.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Kérdező ! Ezek alapján ki nem zárható, de a valószínűsége kicsi.
2015.
01.
10.
szivritmuszavar? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy hete minden reggel ébredés után azt érzem, hogy félre ver a szívem, nagyobbat dobban és csak nehezen akar normalizálódni hosszú percek után, de nem vagyok rosszul mellette. Néha bizonyos testhelyzetben pl. ha előre hajolok állva vagy ülve is előfordul pár másodpercig. 24 éves, dohányzó, de heti rendszerességgel futballozó férfi vagyok. Mi lehet a baj és igényel e sürgős kivizsgálást?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Kérdező ! Bizony azt javasolom, hogy történjen kivizsgálás, az ott kapott eredmények határozzák meg majd a teendőket.
2015.
01.
09.
Ivy1973 kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Boldog Új Évet kívánok Önnek. Megint jöttem egy kérdéssel bízva abban, hogy a válasszal megértem a problémát, ami csökkentheti az ezzel kapcsolatos szorongásom. Két hónapja, egy stresszesebb napon megmértem a vérnyomásom, és mivel kicsit magasabb ( 137/85) értéket mértem, rástresszeltem és megint elkezdtem sűrübben mérni a vérnyomásom. Ahogy éreztem, hogy megfájdul a fejem azonnal mértem, és néha mértem magasabb értékeket (max 140-150 / 85-95). Sajnos eljutottam odáig, hogy olyan esetekben amikor valami fokozottabb érzelem ér valami társas helyzetben ( pl.valakivel beszélgetek ami kicsit felzaklat) szinte azonnal heves fejfájásom lesz,enyhe nyomást érzek a fülemben, ég az arcom, és a szemem. Ilyenkor nem tudom kiverni a fejemből azt a gondolatot, hogy most tuti felment a vérnyomásom, és azonnal mérni szeretném, de persze erre nincs mindig lehetőség. Ahogy van lehetőség a mérésre, addigra már jó nagy bennem a szorongás és nagyon fáj a fejem. Az első mérésnél általában magasabbat mérek, de az azonnali visszamérés már mindig 10-20 -al kevesebb. Ilyenkor nem tudom eldönteni, hogy elötte végig magasabb volt-e, vagy csak a mérés hatására ment feljebb. (mert az már tény, hogy maga a vérnyomásmérő látványa emeli bennem az adrenalint )Egyébként nincs is összefüggésben a fejfájás és az emelkedett érték között. Egyszer fejfájás nélkül is mértem 150-et, de heves fejfájáskor is volt, hogy csak 115 volt. Vezettem vérnyomás naplót is, mert jövő héten úgyis azt kéri majd az orvos. A reggeli értékeim mindig 110-120/70-80, csak mikor ilyen "érzelmi" helyzetbe kerülök akkor van ez a vérnyomás emelkedés, és a helyzet megszünte után szinte azonnal a következő mérésnél visszaáll a vérnyomásom, tehát tartósan soha nem maradt 140 felett. Kedves Doktor Úr ! Kérem magyarázza el, hogy működk ez, mert a szorongásom oka lehet, az ezzel kapcsolatos rossz gondolataim és az információ hiányom. A félelmem az, hogy egy ilyen helyzetben annyira felmegy a vérnyomásom, hogy agyvérzést kapok, vagy nagyon sérülnek a nyomástól az ereim. Így működik ez ? Azzal tisztában vagyok, hogy ha ezt így folytatom akkor szociális fóbiás leszek, ezt nem szeretném. Pszichológusnak elmondtam ezt, próbálok relaxációs technikát alkalmazni, de szeretném tudni, hogy ezek a rossz gondolataim reálisak-e egyáltalán. A kardiológus akihez megyek a telefonban jelezte már, hogy vérnyomáscsökkentőt fog írni (jelenleg egy fél Nebiletet szedek), és tuti fogja mondani, hogy szedjek nyugtatót, de azt nagyon nem szeretnék. Ön mit javasolna ilyen esetben ? Segítő válaszát előre is megköszönöm. Üdvözlettel: Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Kérdező ! Kérem felejtse el ezeket a gondolatokat, mert tévesen hiszi magasnak a vérnyomását. Ezek az értékek, adott körülmények között teljesen szabályosak. A fejfájás, rossz közérzet lehet hypertonia következménye, de csak akkor, ha az érték meghaladja a 200 hgmm-t ! Többnyire a fejfájás mozgásszervi eredetű. Ami a vérnyomás mérés során észlelt külömbségeket illeti az is normális jelenség. A vérnyomás állandóan változik, igy két nyomásmérés között is változik. Az első mérés okozta stressz a második, sőt harmadik mérésnél egy re kisebb, igy az értékek is csökkenek. Ezért az a tendencia, hogy 3 mérést követő átlagot adjuk meg elfogadott a pontos otthoni vérnyomásmérés kivitelezésében . Én inkább javasolnám az egészséges életvitelt, rendszeres mozgást stressz mérséklését . Sokkal inkább ezt tenném mint gyógyszerrel kezdeni ilyen esetben. A gyógyszer csak akkor ha muszáj.
2015.
01.
09.
Massat kérdése:

Kedves Doktor Úr! Az utóbbi időben egyre több internetes oldalon reklámoznak egy CardioVasc nevű terméket, szívbetegek számára. Szeretném megkérdezni, hogy Önnek van-e valami tapasztalata ezzel a termékkel kapcsolatban!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Kérdező ! Bevallom őszíntén nem ismerem ezt a készítményt. Sohasem alkalmaztam,igy nem tudom alkalmazását sem javasolni, sem tiltani. Mindenki tegyen belátása szerint ezzel a készítménnyel kapcsolatosan.
2015.
01.
08.
Olga kérdése:

Tisztelt Főorovs Úr ! Nagyon szépen köszönöm hyors válaszát,már csak az érdekelne,hogy a Dilzem Retardnál miért mondta a kardiológus,hogy figyelni kell a pulzust,ha növelem az adagot vérnyomás emelkedés esetén.Lejjel viszi esetleg,és ha igen meddig jó ? Másik kérdésem az lenne:D 3 vitamint 1000 NE szedek naponta 1 szemet endokrinológus javaslatára,és hogy a mellé kell-e szedni Citro Kalciumot,mert valamelyik orvos /talán reumathológus / felirta,de nincs csontritkulásom.Legalább is eddig azt irták,hogy koromnak megfelelő csonttömeg állomány. Ha nem muszály én nem szivesen szedném,mert igy láthatta Főorovs Úr a korábban megirt levelemben,szedek éppen elég gyógyszert. Válaszát megköszönve,tisztelettel:Olga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Olga ! A Dilzem retad csökkentheti a pulzus számát, amely kellemetlenséget okozhat. Nem a számokat nézzük, az a fontos, hogy jól érezze magát. Vagyis akkor kell a gyógyszer adagjának módosításán gondolkodni, ha panasza lesz. A calciumot pedig célszerú a D vitaminnal szedni, mert arra szüksége van azért, hogy ne is legyen gond a csontsűrűséggel.
2015.
01.
08.
Vörös Zsuzsánna kérdése:

Tisztelt Dr Ur! Tul vagyok a vizsgalatokon. A holter eleg csufos. 6000 feletti a kamrai ES. Bigemin 480. Szinte duplaja a ket hettel ezelottinek. Aztan jott a futopad. De vegigcsinaltam. Eleinte volt extra, de amint par perc eltelt s a pulzusom elerte a 100 at alig volt extra. Lenyegesen kevesebb volt. S mennyire jol esett a mozgas. Sem vernyomasom sem pulzus sem st depresszio semmi nem volt. Csak arra tudok gondolni, hogy a mozgas nagyon fontos. Megjegyzem tegnap reggel ota semmifele szivgyogyszert nem vettem be. A max vernyomasom 147/66 volt a pulzusom 126. Orulhetek?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Szerintem örülhet ! Remélem ez az öröm meg is marad később is! Éljen egészségesen és mozogjon, sportoljon rendszeresen. Lehet, hogy gyógyszerre sem lesz szüksége.
2015.
01.
08.
Zsoltika7 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fogászatra kell mennem. Zyllt szedek és nem tudom, hogy a fogászaton milyen beavatkozás lesz. Abba kell hagyni a gyógyszer szedését 1-2 napra vagy nem. Köszönettel várom válaszát: Györgyi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Kérdező. Ezt megmondja a fogorvos,mert ez attól függ mi a baja a fogának és mit kell azzal tenni.
2015.
01.
08.
mi a magyarázat? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Bocsánat, ha nem a szakterületébe vág teljesen kérdésem. Most bukkantam rá erre az oldalra, az ön írtak nagyon szimpatikusak. 13 éves lány vagyok, később szeretnék az orvosi egyetemre járni. Van egy osztálytársam aki nem szeret iskolába járni, és mindig megpróbál beteg lenni és nem sikerül neki. Olyanokat mondd, hogy éjjel nyitott ablaknál, vagy nyitott erkélyajtónál alszik. A szobájában éjjel leveszi a fűtést, vagy takarónélkül alszik. De sohasem lesz beteg. Én aki megteszek mindent egészségem érdekében néha mégis elkap az influenza. Doktor Úr ez mitől van? Ő mért nem betegszik meg ha nem vigyáz magára és ilyeneket csinál? Köszönettel: Sára
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Sára ! Azt gondolom, hogy a kis társad valamiért nem szeret iskolába járni, vagy fél a tanároktól - társaitól. Ezért probálkozik ilyen butaságokkal. Szerencsére egészséges és ezért nem betegszik meg.
2015.
01.
08.
Szív kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 35 éves férfi vagyok, az a problémám, hogy időnként elég ijesztő szívdobbanásaim vannak, mintha megállna egy pillanatra, és olyankor furcsa érzés van gyomorszájnál mintha dobbanna egy nagyobbat. Ezt általában a délutáni-esti órákban szokta csinálni, van hogy hónapokig semmi, aztán a megjelenik csak úgy, és napokig csinálja. Háziorvosnál voltam vele, EKG készült, teljesen normális volt, a doktor nem küldött tovább, mert szerinte nincs semmi bajom, de én elég rosszul élem meg ezeket a szívverés kihagyásokat. Ilyenkor a pulzusomon is érzem hogy nem egyenletes amikor ezt csinálja, de nem gyorsul fel. 24 órás szolgálatokat adok ( ülő munka) de mellette sportolok, konditermi edzés és szobabicikli. 2 éve körül voltam kardiológusnál,(nem ez miatt) akkor minden rendben volt, bár azt írták hogy a mitralis ant. kissé felrostozott, de nem hajlik meg, azt mondta a doktor, hogy ezzel nem kell foglalkozni, meg hogy van egy minimális kis visszafolyásom. Ezek a bedobbanásaim már akkor is megvoltak, csak ritkábban, most egyre sűrűbben van jelen, szedem a magne b6-ot is, amúgy edzés-terhelés alatt nem szoktam érezni, nem fáradok ki hamar, jó fizikai kondiba vagyok, csak nagyon idegesít ez a dolog. Érdemes lenne esetleg holtert felrakatni, vagy más vizsgálatokat csináltatni? van okom az aggodalomra Doktor úr? válaszát előre is köszönöm! tisztelettel: Szabolcs
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Szabolcs. Valószínűleg pánik beteg lehet. A szíve nem beteg a vizsgálatok szerint. Másrészt szívkihagyás mindenkinél van, betegség nélkül is jelentkezik extrasystole. Egészségtelen életvitel, dohányzás, mozgáshiány esetén ez halmozodhat is. Ez az alapja a pánik betegségnek.
2015.
01.
07.
laborértékek kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Szeretném a labor eredményeimmel kapcsolatban a tanácsát kikérni: 64 éves vagyok,és szedtema a Vasilip 20 koleszterin csökkentőt,melytől 4,3 ra lement Se koll.értékem.Mivel a májfunkciós értékeim magasak szoktam lenni,illetve egy haemangióma van a májamon,és májtáji fájdalmaim voltak,a Vasilipet nem szdtem,igy a labor eredményem 2014.08.22:Se koleszterin 8,7,Se triglicerid 1,30, HDL 1,75, LDL kol.számitott 4,32, Se GGT 45, a többi eredmény mind negtaiv volt. 2014.09.26:/Szedtem 1 hónapig a Vasilipet/ Se koleszterin 4,3,triglicerid 0,78, HDL nem számitható / 6,2 koll.és 2,2 trigl.esetén / LDL nem számitható, Se alkalikus foszfatáz 328 / 300-ig jó / GGT 55 /32-ig jó / Itt diétáztam a máj fájdalom miatt. 2014.12.04 Megint nem szdtem a Vasilipet: Se koleszterin 6,0, Se triglicerid 1,57, HDL-LDL ugyanúgy nem számitható, Se alkalikus foszfatáz 311 / 3000-ig jó/, Se GGT 52 /32-ig jó/.A többi minden negativ. Testsúlyom 84 kg,kissé duci az 160 magassághoz,de zsirosat nem eszem,alkoholt soha,kávé is csak 1 capuccino. Azt szertném Öntől megkérdezni,hogy a Vasilipet vagy esetleg Xetert/az állitólag májkimélőbb / ha 1 hónapig szedem,1 hónapi nem, az baj lenne ? Vagy nincs más "Sztatin "mentes megoldás a kolleszterin csökkentésére ? A szivsebész Prof.előadását hallgattam,és Ő azt mondta,hogy régen 7,2 volt a koleszterin felső éértéke,és hogy ezzel még nem szabad gyógyszert szedni,mert még többet árt az ereknek a sztatinokkkal az ember.Én is szivbeteg vagyok /ISZB,/csak tanácstalan is,hogy mivel is ártanék kevésbé,mert nagyon sokszor van májtáji fájdalmam,és félek! Köszönöm szépen eéőúre is válaszát ! Szép napot,jó egészséget kivánok !!Tisztelettel:Ilona
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Kedves Ilona ! Javasolom forduljon olyan belgyógyászhoz, aki a zsíranyagcsere betegségeivel foglalkozik /Lipid ambulancia/. Sajnos a magas koleszterin szint a nagy kockázatot jelent, még ebben a értékben is. Kell valamit szednie, mert helyzete gyorsan fog romlani.
2015.
01.
07.
vérnyomás érték kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! 63 éves nő beteg vagyok.Kétszer szivkatéterezés/negativ/,autoimmun hipothyreosis,agytörzsi keringési zavar,Angina peczoris,ISZB,Degenerativ gerincbetegség problémákkal. Gyógyszereim:2x1Preductal MR,2,45 mg Dilzem Retard,Aspirin Protect,Lucetam 1200,Euthyrox 100mcg,Medazepam Q 2x1/2. Szeretném a tanácsát kérni:A vérnyomásnapló vezetésével az értékek nyáron 1x esti 16O/80 kugrás miatt/sprayt fujtak az ügyeleten a számba/ a háziorvos felirta a Coverx AS Komb 5/1,25-ből reggel 1/2 szemet.Én szedtem is ,de a vérnyomásom reggel felkelés után 102/67, 120/70, 110/62 volt .Igy én abbahagytam 2 hónap után a Coverex szedését,mert állandóan fájt a fejem,szédültem.Azért elmentem a Kardiológiára utána,és ott azt javasolta doktor Úr,hogy ne szedjem a Coverexeet,mert azok az értékek jók,inkább ha emelkedne a vérnyomás,akkor a Dilzem Retardot vegyem be úgy,hogy reggel 1 szem és este 1/2/ 90 mg.ból/,de a pulzust figyelni kell !/Ez leviszi a pulzust ?Mennyire viszi le,illetve meddig lehet ???/ Most kezdek tanácstalan lenni,mert a vérnyomás értékeim este felé/előre izgulok ahogy sötétedik/ 123/80 79, 119/85 104, 123/87 80, reggel 118/89 91 ébredés után 1/4 órával. / A mérő sárgával jelöli,hogy magas az alsó érték./ Milyen eredmény az,amitől már szednem kell növelt adagot,illetve a dyastolés érték meddig elfogadott ? Az izgalomtól az is e,melkedhet ? Már ha csak a mérésre gondolok,parázok ! Ön is egyetért mint szakember a Dilzemes megoldással,vagy vagy ha kell maradjon inkább a Coverex ?Ha esetle igen,melyeikből mennyi ?? Mi az Ön tanácsa Főorvos Úr ? Ilyen értékek mellett,milyen gyakran ajánlatos egyébként a vérnyomásmérés ?Én általában reggel-este,de van hogy délben is megmérem. Elnézést a hosszú levélért !! Köszönöm szépen előre is Főorvos Úr segiségét ! BUÉK szeretettel,és tisztelettel:Olga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
08.
Kedves Olga ! Nem kell a gyógyszereit módositani. Amig a vérnyomás nyugalomban 140/90 hgmm alatti nem kell a gyógyszerelést módosítani. Egyébként ha vérnyomás több alkalommal 160 hgmm feletti első értéket, vagy 100 hgmm feletti második értéket mutat akkor lehet az említett módon szedni a Dilzemet, de vissza lehet térni a 1/2 tbl Coverex AS-re . Egyformán jó mind a két megoldás.
2015.
01.
06.
Gerinc kérdése:

Tisztelt Dr-úr. Megszeretném kérdezni hogy mit jelent a nagyfokú hypertrophiával járó arthrosis kifejezés. Elöre is köszönöm Attila
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
07.
Túltengéssel járó izületi torzulás.
2015.
01.
06.
tomi20 kérdése:

Tisztelt foorvos Ur.A kerdesem a sportal kapcsolatos lenne.Most jottem haza egy 5 km es futasrol.A futas befejezese utan meg 300 400 metert setaltam mig haza ertem.Megertem a vernyomasom 142 90 pulz 128.A futas kozben ereztem nyomast a fejemben.Nem szoktam futni de most raaltam a futasra.A kovetkezo meresnel ami 10 perc utan tortent 128 85 pulz 110.A futas egy lassu kocogasos tempoban tortent.On szerint normalis hogy hosszabb idejig megmarad a magasabb pulzus.Lehet esetleg eddzetlenseg.Egy eve tortent echokardiografia ami negativ.Az ekg holter vizsgalat eredmenyere azt a valaszt kaptam a kardiologusnotol hogy ha 120 felett mernem a pulzust akkor vegyek be 1 negyed Rytmonormot.Koszonom valaszat.Szep napot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
07.
Ez az edzetlenség jele is lehet. Azt gondolom, hogy kicsit óvatosabb legyen a kezdőadag a futást illetően. Figyeljen arra is, hogy erős izzadást mindig fokozott folyadék, kálium, magnézium veszteség is jelentkezhet. Ezeket rendszeres sportolás mellett pótolni kell. Az istenért, csak akkor szedjen Rythmonormot /propafenon/, ha igazolt ritmuszavara lenne ! Anélkül ezt nem szabad szedni, mert erős gyógyszer !
2015.
01.
05.
Ritmuszavar kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Megkaptam a holter eredményét,a kezelőorvos szerint semmi gond,ne foglalkozzak vele,viszont leletemen van olyan,hogy 6 kettős ingerlésű szívütés.Ez mit takar? Ill 37 pitvari 18 kamrai. A legnagyobb St depresszió 1.30mmCH3-as csatornán18:16- kor,legnagyobbST eleváció 1,00 mm CH3- s csatornán 20:24kor Kamrai esemény összesen 182 ütés,ebből. 24 kamrai bigeminia. Nem kaptam rá semmit,viszontérdklődnék,hogy milyen lehetőség pl.sport,gyümölcs,stb,van arra,hogy csökkenjen?tényleg veszélytelen?az ST depres
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
07.
Kedves Kérdező ! Ez a lelet tényleg negativ. Ezek a leírt eltérések valóban érdektelenek. Extrasystolia minden emberben előforduló jelenség, nincs jelentősége ! Nem is szabad szívgyógyszert kapni ezekre ! Egészségesen kell élni, sportolni kell, keveset stresszelni. Vigyázni kell kávéval, colával, alkohollal, cigivel . Ennyit tudnék hozzátenni a leletéhez.
2015.
01.
05.
lentffyfáni kérdése:

A következő hosszu hétvégén tessék szórakozni, lazítani, sokat nevetni. Kedves Doktor Úr. Ezt tanácsolta nekem. Hát kissé módosult a program. Társaság a Kútvölgyi SB. volt egy monitorral. Nevetni pedig nem volt min. Pedig olyan jó lett volna. Rosszul lettem a temetőből jövet és az ügyelet ahol r5égen dolgoztam azonnali mentőszállítást kért. Autómat ott hagytam és egy szál kabátban elvittek. Vérnyomásom 158/109 volt. Tele volt az ekg bigeminekkel.Nem engedtek már hazamenni. Másnap reggel a kardiológus ujabb uh-t végzett. Csak a billentyűt találta hibásnak /nem zár megfelelően/. Hazaküldött. Gyógyszert váltott, de az egyiket sajnos ha jól olvastam Floxettel együtt nem jó szedni. Hogy mondom ezt el nem is tudom. Holnap reggel be kell feküdnöm a kórházba újabb holter és kerékpár terhelés. Megkértem a pszichiátria főorvosnőjét engedje meg, hogy ott feküdhessek, mert most már egyedül aludni sem merek. Na ez a PÁNIK élesben. Olyan félelem van bennem szombat délután óta, hogy még egy nyugodt percem nem volt. Ha most sem jutnak diagnózisra akkor kérem engedje meg, hogy személyesen kérjek vizsgálatot Öntől. Ez a távgyógyászat nekem nem jó, Önnek pedig nem segít, sőt. Ha kijöttem a kórházból írok Önnek. Addig kívánok további jó munkát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
07.
Sajnálom kedves kérdező, hogy igy alakult az ünnepe ! Persze, ha tudok segíteni bármikor szívesen látom személyesen, betegként is ! Magának is boldog, betegségmentes Új Évet !
2015.
01.
04.
mama kérdése:

Nagyon köszönöm gyors válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
05.
Örülök ha segítettem
2015.
01.
04.
mama kérdése:

Tisztelt doktor Úr!Egy év leteltével kardiológusom leállította a Zylltet,és csak az Aspirin protektet kell szednem.Kicsit félek,mivel úgy tudom a vérhigítókat nem lehet abbahagyni.Önnek mi a véleménye?Egy évvel ezelőtt 4 stentet ültettek a koszorúsereimbe.Vérnyomásom magas,gyógyszereket szedek rá.Válaszát tisztelettel megköszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
04.
A stentek beültetés ét követően egy évvel az egyik véralvadásgátlót - többnyire a clopidogrelt /Zyllt/ le szokták állítani. Igy szokás, mert további szedése több kellemetlenséggel /vérzés !/ jár, miint haszonnal. Igy szokás valóban.
2015.
01.
03.
tomi20 kérdése:

Tisztelt foorvos ur.Eloszor is boldog u evet kivanok.Azt szeretnem kerdezni hogy 2.5 bisoprorol tartalmu gyogyszernek meddig van hatasa .Egyaltalan szedjek e a nehai 148 90 pulz.90 vernyomasra.Napkozben ha elvegzek tobb merest 136 85 szokott lenni tobbszor ilynkor rosszabb a kozerzetem.Ennek a gyogyszernek van e stresszoldo szorongascsokkento hatasa.Szedtem ilyen gyogyszet 2 honapig.Termeszetesen jo ertekeket mertem.Mikor abbahagytam 1 honapig teljesen normalis ertekeket mertem majd ezt kovetoen ismet voltak ezek az emelkedettebb ertekek.Letezik hogy az abbahagyas utan ilyen sokaig hatasa van.Azt vettem eszre magamon hogyha mennem kell valahova akkor is erzek szorongast mintha valamilyen kozossegi zavarom lenne.Koszonom valaszat.Szep napot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
04.
Kedves Tomi ! Ha valakinek kissé emelkedett értékei vannak nem szokás azonnal gyógyszert adni. Először az életmódon kell változtatni és az egészségtelen dolgokon javasolt a módosítás. Másrészt rendszeres mozgás - sportolás is szükséges a napi stressz ellensúlyozására. Ha ezek a lépések nem válnak be és magasabb lesz a vérnyomás vagy egy kardiológiai felmérés során olyan panaszt nem okozó eltéréseket találnak ami kezelést igényel, csak akkor adunk gyógyszert. A fél tbl Bisoprolol 24 órán belül távozik a szervezetből. Ezt követően hatása már nincs. Vagyis nem hogy két hét, két nap mulva már nem lehet semilyen hatása sem
2015.
01.
02.
Rozál kérdése:

Kedves Doktor Úr! Először is Eredményekben gazdag boldog új esztendőt szeretnék kívánni! Szeretném a segítségét kérni, mivel pár éve vérnyomás problémával küszködök! Irabel vérnyomáscsökkentőt szedek este egyet és nem régen kaptam a Bisoprolol 5 mg tablettát melyből fél szemet szedek, de ha a pulzusom 6o alá megy, akkor reggelente egy negyed szemet kell bekapnom! Rendesen szedem a gyógyszereket, de mégis hol 110/70/65, hol pedig 15o/90/70 a vérnyomásom. Néha frontin gyógyszert is beszedek, mivel amikor 14o-15o a vérnyomásom, nagyon rosszul érzem magam! A háziorvosom azt mondja, hogy 14o-ig nem csökkentünk, de én akkor már alig látok, szédelgek! Elég sűrűn van hogy este beveszem a vérnyomáscsökkentőt és egész éjjel fáj a fejem, reggel mégis magas a vérnyomásom! Kérem, legyen szíves megírni, hogy hova fordulhatnék ezzel az ingadozó vérnyomásommal, mivel a fejem is nagyon gyakran fáj, gyengének érzem magam és néha már úgy érzem, mintha nem is én lennék!!!! Munkájához további sok sikert!!!!!!! Szívességéért előre is köszönettel Rozál
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
04.
Kedves Rozál ! Ettől a vérnyomástól és gyógyszeres kezeléstől nem lehet látászavara és fejfájása ! Én azt gondolom ennek jobban utána kellene mennie, mert lehet, hogy ezek a panaszai függetlenek a vérnyomásától és mozgásszeri pl nyaki gerincsérv vagy meszesedés következményei lehetnek.
2015.
01.
01.
Vörös Zsuzsánna kérdése:

Nagyon köszönöm szíves válaszát. Igyekszem a tanácsokat betartani.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
01.
Örülök ha segítettem.
2014.
12.
31.
Papnikolau Mária kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Először szeretnék örömökben, sikerekben gazdag, csodás Új Évet kívánni! Nem tudtunk hazamenni és férjem egyedül nem is akart, tekintve, hogy Ő nem nagyon beszél magyarul. Legalábbis ezt mondta indoknak. Baleset ért, de szerencsés ember vagyok. Életben maradtam és a kislány is, aki kifutott elém. Az autónk totálkáros lett és mindkét lábam eltört, meg néhány bordám, a szegycsontom, és a baleset után tüdőemboliám lett. Eddig súlyokkal húzatták a lábaimat, még most is fixatör van mindkettőben. Tegnap engedtek ki, pontosabban hoztak haza a kórházból. Én már egyenesben vagyok, de férjem miatt nagyom aggódom. Nagyon nagy bajnak érzem, hogy ellenőrzés nélkül szedi a korábbi gyógyszereit, és állandóan előttem van rémkép, hogy mi lesz ha a műbillentyűi tényleg feladják a működést. Azon imádkozom, hogy addig ne legyen baj, amíg valamennyire járóképes leszek. Fogok jelentkezni. Nagyon köszönök mindent és nagyon várom, hogy eljussunk a megnyugtató és segítő személyéhez. BUÉK Főorvos Úrnak és a családjának! Üdvözlettel: Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
01.
01.
Kedves Marika ! Önnek szerencsésebb, boldog és sikeres Új Évet kívánok. Jönnek amikor tudnak, várom Önöket sok szeretettel.
2014.
12.
30.
Vörös Zsuzsánna kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! December elején többször jártam az ügyeleten, ahol már a jöttömre is állt a haja az ott lévő asszisztensnek. Pánikrohamokkal hazaküldtek. Hiába mondtam, hogy rosszul vagyok nem hittek nekem. Az orvos sokszor csak a papirt irta meg és aláirtam. Most viszont egy rosszullét alkalmával az autóból szedtek ki a mentősök. Természetesen a pszichiátriára vittek, ahol jól megtömtek Rivotrillal. Azonban nem lettem jobban és december utolsó hetében többszöri éjszakai rosszulléteimet megúnták, mert volt néhány s végre lekerültem egy kardiológushoz. UH és Holter. Az uh. mitralis prolapszust mutatott amiről már tudtam, de egy orvos szerint KINŐTTEM. Illetve mégsem. Viccesnek tűnik, de számomra nem az. A Holter 3400 kamrai extrasystolét 17 pitvarit és 312 bigemin szívverést igazolt. A biciklizés sajnos elmaradt, mert nemhogy tekerni, de járni is alig tudok több, mint 3 heti PIHENÉS és szedálás után. Kérdésem a következő lenne: mi a további teendőm? Elszomorodtam. Nagyon. Boldog Új Évet kivánok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
30.
Kedves Zsuzsa ! Ne szomorodjon el ! Inkább gondolja végig mitől lehet elege a doktorokon kivül ? Tessék egy kicsit többet mozogni és egészséges életre törekedni. A mozgás mellett legyenek benne olyan dolgok amit szívesen csinál. A következő hosszu hétvégén tessék szórakozni, lazítani, sokat nevetni. Szomorkodni majd jövöre kell. De akkor sajnos meg lesz rá az okunk ! A terheléses vizsgálatot pedig el kell végeztetni a mihez tartás végett . Egyenlőre ezeken kivül egyebet ne tegyen és főleg ne szomorkodjon ! BUÉK magának is !
2014.
12.
29.
Talliton kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát nagyon megnyugtatott! Mégegyszer köszönöm szépen, szeretnék Nagyon Boldog Új Évet Kívánni Önnek és családjának! Tisztelettel Zoltán
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
29.
Kedves Zoltán ! Örülök ha segítettem. Önnek és szeretteinek szintén sikeres Boldog Új Évet Kívánok én is.
2014.
12.
29.
Talliton kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A páromat magasvérnyomással kezelik. Gyógyszerei: Diovan 80/12.5 htc napi 1x, talliton 12,5 mg napi 2x, és tenaxum 1 mg napi 2x. Az utolsó havi receptre viszont 25 mg-os tallitont írtak fel neki valószínűleg tévedésből, ebből beszedett 48 szemet, ma vettük észre, hogy nem stimmel a gyógyszer. kérdésem, hogy vissza lehet-e állni a 12,5 mg-os tablettára, és, hogy milyen bajt okozhatott ez az egy hónap magas dózis?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
29.
Kedves Kérdező ! Ha jól érzi magát a kedves neje és a vérnyomása is jó, akkor felesleges visszatérni az alaphelyzetre. Ha alacsonyabb a vérnyomás, szédül, nem érzi jól magát akkorakár mától vissza lehet térni az alapgyógyszerelésre.
2014.
12.
27.
Gabriel kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 53 éves férfi, 80 és 20% nyaki ér elzáródássál, sajnos a jobb szeme látását elveszítette. Stempt javasolt amit januárban készülnek megcsinálni. Repülő útra készül, szabad most ebben az állapotában repülőre ülnie? Köszönöm szépen a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
29.
Kedves Kérdező ! Én nem javasolok semilyen repülő utat, de még nagyobb autóutat sem, még a szükületet meg nem tágítják ! Baja lehet belőle !
2014.
12.
26.
extrasystole kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! 44 eves, ket gyermekes csaladapa vagyok.Felesegemet 12 eve sulyos depresszioval kezelik. Egy eve jelentkeztek nalam extra systole tunetek. Altalaban emelkedett pulzus szamnal jelentkeztek, vagy nagyobb fizikai terheles kozben. Termeszetesen kardiologus szakorvoshoz fordultam, aki szivultrahang vizsgalatot vegzett, melynek negativ lett az eredmenye. Ősszel panaszaim surusodtek.Heti vagy napi rendszeresseggel vannak extraim terheles nelkul is. Ket harom oran keresztul tart. Eloszor surubb, percenkent 8-10, kesobb ez 5 vagy 10 percre normalizalodik, mig elnem marad. Felhivtam az orvosomat, aki azt a tanacsot adta, hogy vegezzuk el a 24 oras Holder vizsgalatot, az en megnyugtatasom vegett. Szeretnem ontol megkerdezni, okozhatja-e kizarolag psziches problema? Meg annyit hozza tennek,80 mg telmisartan es 2,5 mg concort szedek magas vernyomasra.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
26.
Kedves Kérdező ! Én ugy gondolom ilyenkor ildomos elvégezni egy Holter,t egy ergometriát mindenképpen . Ha ez negativ akkor lehet idegi eredetünek gondolni, a panaszokat, ha UH valóban negativ volt.
2014.
12.
25.
gyusz kérdése:

Elnézést előbbi kérdésemhez csak annyit még hogy nagyon sokan szedik a coverexet az jobb mint a nebibeta ?Sajnos nekem csak úgy pár éve kivizsgálás nélkűl írták fel a nebibetet azóta voltam kivizsgáláson de a zanidip 10mg ártól ment fel a vérnyomásom 24 órás mérésen volt pár kiugrás de a műszer ami rajtam volt nem volt rendesen felrakva ezt szóvá tettem de azt kaptam örvendjek hogy időpontot kaptam.Vérnyomás néha magas de be szokott állni a 140/90alá.Válaszát köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
26.
Kedves Gyusz ! Nincs olyan, hogy egyik gyógyszer jöbb mind a másik ! Csak az eredmény a fontos ! Azt pedig eldönti a vérnyomás mérés. Meg kell beszélni, időnként le kell ellenőrizni a vérnyomás beállítást. Eszerint kell dönteni a kezelés összetételét illetően.
2014.
12.
25.
gyusz kérdése:

Tisztelt doktor úr Először is kívánok Kellemes Ünnepeket és egy Boldog Új Évet. Kérdésem az lenne hogy az aspirin protect 100 és a astrix 100mg között mi a külömbség megelőzés célból szedhető vérnyomást csökkentő gyógyszert szedek nebibeta 5 mg-ből felet nagy ritkán magasabb pulzusnál betalocot 50mg felet.A nebibet helyet van esetleg más ami használ. Válaszát köszönöm és még egyszer Boldog Új Évet.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
26.
Kedves Gyusz ! Ez a két gyógyszer /Aspirin protect és Astrix/ azonos. Teljesen mindegy melyiket szedi, csak szedje. A Betaloc és Nebibeta közül is az egyiket kell szedni. Vagy 2x50 mg Betaloc Zokot vagy 2x2,5 mg /2x1/2 tbl / Nebibetát ! BUÉK Önnek is.
2014.
12.
25.
Monori Erzsébet kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Nagyon szépen köszönöm a választ. Boldog ünnepeket és újévet kivánok Erzsébet
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Köszönöm szépen és viszont kívánom Önnek és szeretteinek !
2014.
12.
25.
Anikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát. Nem bizonytalanított el. Köszönöm a megnyugtató válaszát. Anikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Örülök ha segítettem.
2014.
12.
25.
Anikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr( Köszönöm a válaszát. Bisoprolol 1.25 -t szedek a 3x075 propaphenon mellé. A Xareltót azért hagytam abb, mert sokszor indult el az orrom vére és a székletem is véres volt. Mióta aspirint szedek ez elmúlt, És nem vérzek sehol és nem is vagyok tele kék foltokkal. A kardiológusnak mondtam. Azt mondta Holter kell és ha nem lesz ritmuszavar, maradhat az aspirin. ha lesz kisebb xareltot ír fel. De mindig mindenki mosolyog ha azt mondom: ha elfelejtem bevenni a propafenont kevesebb a panaszom. És már valóban nem tudom mi a jó. Anikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Minimum 2x150 mg Propafenon és 2x 1.25 mg Bisoprolol kell. A Xareltoból pedig napi 1x20 mg kell. Amennyiben a széklet véres, bizony ki kel vizsgálni mitől és meg kell a vérzésforrást szüntetni. Addig nem szabad a gyógyszert szedni ! Nekem ez a véleményem, de nem én vagyok a kezelő orvos ! Én a véleményemet irom csak le. Azért, mert nem érzi jól magát és azért mert kérdezte. Nem szeretném elbizonytalanítani sem, mert ahány orvos annyi féle kezelés. Az, hogy mi a jó azt pedig az eredmények bizonyítják.
2014.
12.
23.
Anikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Anikó vagyok, és már írtam Önnek a panaszaimról. (Pitvarfibrilláció cardioversio eddig egy alkalommal és azóta is folyamatos gyógyszerszedés) A gyógyszereket csökkentettem, és a vérhígítót aspirinre cseréltem, mert a mellékhatásokat nem jól viseltem. A márciusban elkezdett gyógyszercsökkentéstől sem lett eddig ritmuszavarom? A legnagyobb nyugalomban jönnek az extrák. Nem is egy. Főleg lefekvéskor. És ha nagyon fáradt vagyok, vagy front van, vagy ha stresszesebb napom volt. De mindig csak nyugalomban. A propaphenonról olvastam. Azt olvastam, az is okozhat ritmuszavart. Néha ha elfelejtem és nem ugyanabban az időben szedem be a gyógyszert..... őszintén? Akkor érzem magam a legjobban. A kardiológus azt mondja szedjem folyamatosan. De reggel ébredéskor érzem magam a legjobban, mikor nincs bennem semmi. Ezért is csökkentettem mindent a felére. Sport közben sem jönnek az összekapcsolt extrák. Nyugalomban egyik nap mikor hirtelen lehajoltam akkor is volt. Utána meg azonnal szapora pulzus, halálfélelem mintha pánikrohamom is lenne. Akkor bevettem még egy fél gyógyszert, és egy 0.25 xanax felét is, és szép lassan visszaállt minden.Az a fél óra volt maga a pokol. Nagyon ijesztő. Nagyon félek ezektől a melléütésektől. És az EKG Holter nem mutat semmi kórosat. A szívultrahang sem. Szedek de nem minden nap Panangint Q10 és Szelént Van mikor lehet nem iszom elég folyadékot sem Már arra is gondoltam, lehet a folyadékhiány az oka az egésznek. Eléd szorongásos is vagyok a klimax óta. És mikor minden oké akkor jön a kalimpálás. A stressz vagy a klimax is tud ilyeneket csinálni? A tanácsát megfogadtam, és étkezéssel lejjebb tudtam vinni a koleszterin szintemet is. Csak ezek a melléütések ne lennének, mert nagyon átélem őket. Nem szeretném figyelni magam, de nem lehet nem észrevenni, mert a torkomban érzem meg. Az Ön eddigi javaslatait követve sokkal jobban lettem. Táplálkozás, sok mozgás...lehet ezért is elég a kevesebb gyógyszer. Köszönöm Önnek amit a válaszaival eddig is értem tett. Kellemes Ünnepeket és Boldog Újévet kíván: Anikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Anikó ! Önnek is BUÉK és Kellemes Ünnepeket is kívánok ! Azonban nem helyeslem a gyógyszerek cseréjét illetve csökkentését ! Valószínű a gyógyszerek csökkentése okozza az extrák halmozodását. A Propafenon mellé kis adagban béta blokkolót is kell szedni, remélem azt is szedi. Ha nem, az bizony magyarázhatja a rosszabb közérzetet. Aspirin pedig a ritmuszavar következményei ellen nem védenek. Vagyis vagy szedi a megfelelő vérhígítót vagy ne szedjen semmit ! Kérem beszéljék ezt át a kardiológus kollégával alaposan ! Utána meg tartsa magát a megbeszéltekhez. A klimax. önmagában nem okoz ritmuszavart, de sok kellemetlenséggel járhat. Puszilom és ne haragudjon, ha egy kicsit keménykedtem !
2014.
12.
23.
Enikő kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném kérdezni, hogy a folyamatosan szedett Aspirin Protect 100 mellett szedhetek-e tőzegáfonya kapszulát. Magas a koleszterinem és sokat olvastam az érrendszerre ható jótékony hatásáról is. Koleszterincsökkentőt viszont nem szeretnék még szedni ha le tudnám vinni így az értéket. Köszönöm válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Kérdező . Szedheti az Aspirinnel együtt az említett készítményt. De a chol. csökkentésre jobb volna megfelelő gyógyszert szedni, mint ilyen középkori dolgokkal kisérletezni. Első lépcsőben azonban tisztázni kell, hogy mennyi is az a Se chol., milye, a Se triglicerid szint, mennyi a HDL és mennyi az LDLchol. Aztán ezek tükrében dönteni a gyógyszer tipusát, adagját illetően. Én ezeket tenném !
2014.
12.
22.
érthetetlen tünet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 25 éves fiatalember vagyok, a problémám múlt hét hétfőn kezdődött. Korábban magasvérnyomást állapítottak meg és napi 1/2 Lavestra és 2x1 10 mg-os betaloc az előírt adagom. Főiskolás hallgató vagyok, ezért az agyamat intenzíven használom és úgy éreztem a fejemnek már pihenésre lenne szüksége, de a szorgalmi időszak végéig folytattam a megszokott tempót. Ez mellett sokat aggódtam, stresszeltem magam magánéleti dolgokon. Azért, hogy a koncentrációt bírjam napi 2-3 adag kávét fogyasztottam. Sajnos az előző 1 hónapban nem szedtem a gyógyszeremet, mert fizikailag jól éreztem magam, úgy voltam vele, hogy majd a szorgalmi időszak végén elmegyek kontrollra. Múlt hétfő óta a jobb fülemnél folyamatos csengő, illetve sziszegő hangot hallok. A fülemmel hallom, mintha belülről a fejemből szólna, főként csendben észlelem és éjszaka, társaságban nem feltűnő, csak ha nagyon csend van. A vérnyomás is 155/85 -ig felment, mert a fülcsengés miatt pánikba estem, nehogy komoly betegség álljon a tünetek mögött. Azonnal folytattam a Lavestra és Betaloc szedését az előírtnak megfelelő mennyiségben. Elmentem a háziorvosomhoz, aki beutalt laborvizsgálatra és elküldött fül-orr-gégészetre. A labor értékei jók, a három kiemelkedő érték a következők: EO % 8,1 % Se Magnézium 0,79 mmol / L EGFR - EPI 90 felett A fülorgégész kimosta a fülemet, de ennek ellenére továbbra is hallom a csengést, a külső környezet hangjait pedig normálisan hallom, tehát nem a fülemmel van gond. Most a bizonytalanság áldozata lettem, mert nem tudom milyen betegségem lehet. Mindenképpen akarok EKG-t is csináltatni, de ez már csak az ünnepek után kivitelezhető. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen betegségem lehet, illetve mit tanácsol milyen vizsgálatok szükségesek? Elnézést a hosszú leírásért, de azért írtam le az előzményeket, mert nem tudom, hogy kapcsolatban áll a fent nevezett tünetekkel. Válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Tomi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves fiatal barátom ! Ön mindent megtett annak érdekében, hogy panaszai legyenek. Tessék azokat a dolgokat beszüntetni, amit eddig felsorolt kiváltó tényezőként. Vagyis oldja meg a problémáit mielőbb és hatékonyan, kezdjen el mozogni a stressz ellensulyozására, kávét elhagyni, gyógyszereket szedni, megfelelően pihenni ! Meg fognak szünni a panaszai, nem kell aggodnia. Ez csak egy jelzés volt belülről !
2014.
12.
21.
Bernadett kérdése:

Kedves Doktor Úr! Megpróbálom röviden leírni a "kórtörténetemet". 2006-ban terhességem alatt derült ki a mitrális billentyű prolapsus problémám. Rendszeresen járok ellenőrzésre, gyógyszeres kezelést csak eseti alkalommal kaptam(Betaloc 10mg, Frontin 0,25), amikor rosszul lettem. Az utolsó kontroll ez év májusában történt (echo, terheléses EKG), minden eredmény negatív. A panaszaim 2 hónappal ezelőtt kezdődtek, gyengeség,,szédülés, mellkasi szorítás ezt kimerültségre fogtam és igyekeztem többet pihenni és vitamint szedni. De a tünetek megmaradtak, sőt 1 hónappal ezelőtt sajnos mentőt kellett hívni mert elájultam. Minden rendben találtak, még kórházba sem vittek, a diagnózis funkcionális rosszullét. Orvosi kivizsgálás kezdődött, de a kardiológusom nem készített sem echot sem holtert, csak egy EKG-t, ami nem mutatott eltérést. A laborom jó, csak a TSH alacsony de az UH nem mutat eltérést, endokrinológushoz csak jövőre kaptam időpontot. A panaszaim még mindig fennállnak, gyengeség, szédülés és mellkasi diszkomfort érzés és most már a félelem is. Amit még szeretnék megemlíteni édesapám 20 éve 50 évesen infarktusban elhunyt, tavaly pedig a férjem kapott infarktust 45 évesen ő szerencsére jól van. Családomban apai ágon sajnos majd nem mindenki igen fiatalon 40- 50 év között érrendszeri probléma miatt halt meg. Kérdésem, drága doktor úr van okom a félelemre mit tehetek még magamért. Nincs káros szenvedélyem, nem vagyok elhízott (sőt) és igyekszem egészségesen élni, 41 éves vagyok. Egy vágyam van szeretném a kisfiamat felnevelni. Válaszát előre is köszönöm. Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok:Bernadett
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Berni ! Azt hiszem, hogy fel fogja nevelni a fiatal urat és még az unoka is magára vár majd ! Első legfontosabb lépés a pajzsmirigy betegség kizárása. A pajzsmirigy túlmüködés okozhat ilyen tüneteket, ezért ez lenne most a legfontosabb. A mitralis prolapsusos sajnos a szapora szívmüködést nehezen visli, ezért lehet egy kicsit színesebb a pajzsmirigy túlmüködés tünettára ! Ne izguljon, mert a korábbi szívvizsgálatai alapján nem lehet komolyabb szívproblémája. Másrészt bizony a családi előzményekre tekintettel rendszere ellenőrzés javasolt, főleg ha már a női hormonok nem védenek /menopausa/ . De azt sem szabad elfelejteni, hogy a kockázat csak egy tényező a betegség kialakulásában. Az életvitel, a stressz, a rossz szokások legalább annyit nyomnak a latba ! Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy magásak is infarctusa lesz ! Tessék egészségesen, szorongásmentesen, fiatalosan élni ! Hiszen még 41 éves csak ! Még azért egy fiatal nő ! Ne felejtse már ezt el !
2014.
12.
21.
Massat kérdése:

Kedves Doktor Úr! Pár nappal ezelőtt mindkét szemhéjam sarkában megjelent egy-egy sárgás színű apró folt. Azt olvastam, hogy ez egy szívroham előjele is lehet. Márciusban szívritmuszavar miatt már volt ablációm. A koleszterin és triglicerid értékeim egy kicsivel magasabbak. Szeretném megkérdezni, hogy valójában mitől lehetnek ezek a foltok? Eddigi válaszait nagyon köszönöm, sokat segítettek! Szeretnék Önnek Békés Boldog Karácsony Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánni!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Massat Magának és szeretteinek is Boldog Karácsonyt !Azt hogy a sárgás folt szív infarctus jelezne így nem igaz ! Az csak egy olyan jel lehet ami a magasabb vérzsír értékekre utalhat, ami egy fontos kockázati tényező. Azonban a kockázat nem azonos az infarctussal, vagyis ha észleljük el kell menni a kezelő orvoshoz, meg kell határozni az aktuális szintet és annak megfelelően kell lépni. Ez a feladat ilyenkor. Most nem lesz infarctusa emiatt, kérem nyugodjon meg !
2014.
12.
21.
èrdeklődès kérdése:

Tiszteletem doktorùr. Èrdeklődni szeretnek az allapotommal kapcsolatban. Kb 3 honapja beteg voltam,lazas es folyt az orrom. Kaptam azota 2 doboz antibiotikumot amit be is szedtem. A helyzet annyiban valtozott hogy mar lazaz nem vagyok de 2honapja folyamatosan folyik az orrom valamint napi minimum 2x bedugul az orrom. A 3.adag orrsprayt hasznalom de ugyelek hogy minnel kevesebbet es szükseg eseten hasznaljam. Az utobbi par napban viszont arra lettem figyelmes hogy a sziv helyetol bal oldalra a bal tudocsucs teruleten elvetve gyenge de zavaro fajdalmat ereztem,majd a hati oldalon is megjelent. A bal bordaiv alatt is jelentkezett valamint jobb oldalon is,de a bal oldal a jellemzobb a mellbimbo vonalaban. Mi lehet az oka? Esetleg tudogyulladas vagy mellhartya gyulladas? Valaszat varom,tisztelettel J. Norbert
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Norbi ! Az ilyen elhúzódó panaszok esetén a családorvoshoz kell fordulni. Kell, hogy lássa Fül-Orr-Gégész és tüdőgyógyász, mert bizony idült gyulladás lehetősége felmerül, azt pedig csak kivizgálással lehet tisztázni.
2014.
12.
18.
Valcsi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tablettás cukorbeteg, glaukómás beteg vagyok, 61 éves. Hévízre járok 3 hete deréktáji, csípőfájdalmaim miatt. Többféle kezelést kaptam és kapok (gyógytorna, elektromos kezelés, ultrahang, elektromos kádfürdő, gyógyvizes medencefürdő), de egyre gyakrabban érzek szívritmus zavart, ami már órákig is eltart. Van, hogy éjszaka ébredek fel rá, van, hogy napközben jön hirtelen. (Ilyenkor próbálom lefoglalni magam.) Hétfőn a reumatológus főorvosommal beszéltem, aki nem javasolta a továbbiakban az elektromos kádfürdőt és az iszapos kezelést sem. Tanácsára jelentkeztem a háziorvosomnál kedden, az EKG rendben, vérnyomásom 140/80 volt, tény, hogy pont akkor nem volt érezhető a ritmuszavar, egy félre ütés sem. Vélemény: nem szervi eredetű. Régebben, ha időjárás változáskor éreztem hasonlót, egy szem Frontin segíteni szokott. Most hiába veszem be a tablettát, nem múlik. Nyugtalanít ez az állapot. Tisztelettel várom válaszát: Valcsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Valcsi ! Ezt bizony kardiológussal tisztázni kell egy részletes kivizsgálás keretében. Bizony lehet ez a panasz ritmuszavar eredménye ! Forduljanak kardiológushoz a panaszok tisztázása végett.
2014.
12.
18.
laborértékek tüdőgyulladásnál kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy félig gyógyulásban lévő tüdőgyulladás labor értékei, mennyire jók, az alábbiak szerint Segítene az értékelésben, mert az orvosom szabadságon van, és izgat, hogy mire számíthatok? Vörösvérsejt süllyedés 27/mm/h 0 - 25 C reaktív protein 1,83 mg/L 0,00 -5,00 Fehérvérsejt 7,6 Giga/L 4,5 - 11,0 Neutrofil 4,56 Giga/L 1,80 - 7,70 Limfocita 2,53 Giga/L 1,00 - 5,00 Monocita 0,41 Giga/L 0,00 - 0,80 Eozinofil 0.10 Giga/L 0,00 - 0,45 Bazofil 0, 02 Giga/L 0,00 - 0,2 Neutrofil 58,80% 45,00 - 70,00 Limfocita 33,20% 20,00 - 45,00 Monocita 5,40% 0,00 - 10,00 Eozinofil 1,30 % 0,00 - 4,00 Bazofil 0,30 % 0,00 - 1,00 Vörösvérsejt 4,3 Tera/L 4,0 - 5,2 Hemoglobin 131 g/L 120 - 150 Hemotokrit 0,37 L/L 0,36 - 0,45 MCV 84,9 fl 81,0 - 100,0 MCH 30,5 pg 26,0 - 34,0 MCHC 359 g/L 310 - 360 Trombocita 395 Giga/L 150 - 400 MPV 9,5 fl 9,0 - 13,0 RDW - SD 35,9 fl 37,0 - 54,0 A süllyedés az biztosan természetes, hogy egy kicsit magasabb, de az Eozinofilt, a Bazofilt, a Hematokrit, az MCV, az MCHC, a Trombocita, és az RDW-SD vannak határ körül, illetve nagyon a határon. Jelentenek ezek valami súlyosabbat? Főleg a Trombocita értéke az, ami nagyon határon van. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Zsuzsanna. A gyógyuló tüdőgyulladásban a labor paraméterek csökkenő - javuló tendenciát szoktak mutatni. Vagyis kórosak, de az előzőekhöz képest jobbak. Vannak diszkrét változások is abban az értelemben, hogy a gyulladás heveny vagy idült - gyógyuló formáan van-e. De nem ez a lényeg ! Hanem az, hogyan érzi magát ! Csökkenek-e panaszai, javul-e láza, fájdalma, erönléte. Ezek a fontosak ! Ha javul nem kell izgulni bármit is mutat a labor, mert az nekünk szól, arra szolgál hogy a zajló, gyógyuló gyulladás hol tart, meddig kell még feküdni, pihenni ! Mint azt többször leirtam, a labor is csak egy lelet, melyet az összes adat tükrében szabad csak megítélni !
2014.
12.
16.
Vérnyomás kiugrás kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nagymamám 80 éves és 10 éve szenved magas vérnyomástól. Reggel egy szem Coverexet szed, de sajnos az utóbbi időben többször előfordult, hogy kiugrott a vérnyomása és orvost kellett hozzá hívni. Az ügyeletes orvos írta fel neki a 25mg Tensiomint, amiből szükség esetén 1X1-et kell vele szétrágatni, és ismételhető. Egyik nap rosszul érezte magát, fájt a tarkója, nyomást érzett a mellkasában és nehezen kapott levegőt. Megmértem a vérnyomását, ami 210/110 volt. Szétrágattam vele egy 25 mg Tensiomin tablettát délben. Fél óra múlva, délután fél egy körül megmértem újra a vérnyomását, akkor 170/100-ra lement. Délután három órakor újra megmértem és ismét felment 220/110-re. Ismételten szétrágattam vele egy 25 mg Tensiomint. 1 óra múlva 170/100 lett a vérnyomása, de már nem mertem több Tensiomint adni neki ,és végül este fél 7 körül csökkent le 137/90 -re. Akkor azt mondta, hogy már jobban érzi magát. Hányszor lehet ismételni a Tensiomin 25 mg szétrágását és mennyi idő múlva, vagyis ebben az esetben jól cselekedtem? Válaszát előre is köszönöm: Mónika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Mónika ! Mindenképpen kellene beszélni emiatt a kezelő orvossal. Ki kellene egészíteni a gyógyszereket, mert úgy tünik a jelenlegi th nem elégséges. Amig az ünnepek tartanak ha a Coverex AS 5 mg-t szed a mamika, akkor legyen 2x5 mg az adag. Ha Coverex 4 mg-t szed akkor legyen 2x4 mg az adag. Ha a mamika 10 vagy 8 mg Coverexet szed akkor este kapjon 5 mg vagy 4 mg plusz adag gyógyszert /10 mg illet 8 mg tbl-ból 1/2 tbl-t /.
2014.
12.
16.
Segítség! kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Fél éve már, hogy az egyik lovastúrán leestem a lóról vágtázás közben, mert megbotlott és hat hétig csak mankóval tudtam járni. Az esés után viszont különböző problémáim adódtak. Az egyik, hogy azóta késve jön meg a menzeszem minden hónapban. A másik, hogy a fekvés miatt felszedtem 10kg-t, ami alapvetően nem ártott, mert túlzottan is vékony voltam, viszont ezzel együtt előjött a fáradékonyság, rossz közérzet és néha a hasamba szúr baloldalon, ahol a beleim vannak. Sok orvosnál jártam már köztük nőgyógyásznál, belgyógyásznál, de senki nem tudta megmondani, hogy mi lehet a baj. Persze arra fogták, hogy egészségtelenül étkezem és nem mozgok eleget. Annak ellenére, hogy egészségesen étkezem, mert lovasedző és lovastúra vezető vagyok és az étkezéssel kapcsolatos dolgokat ismerem, a mozgás pedig egyértelműen megvan. Ön szerint mi lehet a bajom? És kihez kellene fordulnom? Segítségét előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Kérdező ! Ha belszervi és nőgyógyászati eltérése nincs, akkor az eltérés mozgásszervi jellegü lehet csak. Gerinc probléma állhat a panaszok nagy részének hátterében. A vérzészavart azonban nem tudom magyarázni azzal. Azt talán mégis a nőgyógyásznak kellene tisztáznia. Továbbá jó lenne tisztázni a történteket egy psychiaterrel is, mert esetleg ez a baleset hagyhatott lelki nyomokat is ami szintén sok problémát magyarázhat !
2014.
12.
15.
hasi keringesi problema kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Fekve normalis138/79 pulzus:89 ,allo helyzetbe165/90.pulzus 90magas a vernyomasom.Mi okozza.!,,,
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Kérdező ! Ennyi adatból ez nem eldönthető. Kérem forduljon orvoshoz, aki megvizsgálja és azt követően, ha ez kórosnak bizonyul, kivizsgálja. Igy erről nem tudok többet mondani !
2014.
12.
13.
Monori Erzsébet kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Tegnap volt echo-vizsgálatom. Idemásolom a vizsgálati adatokat, mert nem tudom mit jelentenek. Bal kamra Dd:54 mm, Ds 35 mm, EF:55%, BP hossz: 50 mm, Hátsó fal: 12mm, Ivs:13 mm, Kiáramlási seb: 1m/s, E: 84cm/s, A: 84 cm/s, IVC: 5 mm. Norm. tág balkamra, megtartott sytolés functio. A septum distalis harmada és a csúcs egy része heges, akinetikus. Jelzett mitralis- aorta és tricuspidalis insuff. Norm.tág jobb kamra. JK syst. nyomás 29+5=34 Hgmm, PF nincs A septum distalis mit jelenthet? és ez az echo-eredmény? Véleményét előre is köszönöm. Üdvözlettel Erzsébet
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Erzsébet ! Ebből csak annyi derül ki, hogy vagy infarcusa, vagy komolyabb szívizom gyulladása lehetett korábban. Ez a jelenlegi müködésben nem okoz zavart, de a jelek amit leírtak erre utalhatnak. Kedves Erzsébet, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez csak egy vizsgálat, aminek az értékelése csak is egyéb vizsgálatok, a klinikum és az előzményi adatok tükrében értékelhető ! Ezt ne feledje, mert ezek nélkül óriási nagyot lehet tévedni ! Vagyis a kezelő orvossal szabad csak ezt a leletet értékelni. Valószínű ezért nem mondott semmit a vizsgáló orvos.
2014.
12.
13.
ICD kérdése:

Mélyen Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy ha valakit kiüt a pacemaker, akkor az kihathat más személyre is? Úgy értem ha üt és akkor valaki éppen fogja annak a személynek valamelyik testrészét, akkor az ütés érheti őt is?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Kérdező. Az ICD csak a szívre és meglehetősen korlátozott mértékben okoz elektromos sokkot. Ha ilyenkor valaki éppen érinti a beteget esetleg érezhet valamit, de az ő szívmüködését nem befolyásolja a sokk.
2014.
12.
12.
cordarone kérdése:

Tisztelelt Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy jódérzékeny beteg szedheti a Cordarone tablettát? Okozhat az valamilyen gondot, és milyet esetleg?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Kérdező ! Jódérzékenység alatt, ha azt érti, hogy a jód hatására felgyorsul a pajzsmirigy müködése, akkor nem szedhet Cordaront. Ha bőrjelenség alapján, allergiás bőreltérést érzékelnek jód alkalmazása kapcsán, az nem jód érzékenység. Ugyanis az életünkhöz a jód jelenlétére szükség van, vagyis ha valóban érzékenyek lennék rá - allergiás értelemben - akkor nem volna lehetséges élni. Vagyis ha bőrjelenség miatt mondják a jód érzékenységet akkor a Cordaronét lehet szedni !
2014.
12.
11.
Kiugró kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Időszakonként kiugró vérnyomásom van 150/99 ezek akár hetekig is eltarthatnak! Amúgy normális a vérnyomásom! Kivizsgáláson voltam és szervi elváltozást nem találtak. Egy darabig gyógyszereztek is, de akkor nagyon lement pár hónap után. Viszont ha felmegy nehéz tensiominnel is levinnem. Sokszor mondták, hogy ez nem magas és én sem foglalkoznék már vele, de megérzem, ha 135 felé megy főleg ha a diasztolés érték is kiugrik. Feszült leszek és nyom a tarkóm is. Van amivel tudok ezeken az állapotokon segíteni, mert nem igazán tudom mit tehetnék még. Nem vagyok túlsúlyos, tavasztól őszig futok, nap 5-10 szál cigarettát elszívok (tudom, hogy ezt letehetném) és már pszichológusnál is voltam biztos ami biztos, de azt mondta hogy kicsit érzékenyebb (széplelkű) vagyok! Nem tudom tudok e még valamit tenni? Köszönöm előre is! :)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Kérdező ! Az első lépés mindenképpen az legyen, hogy tegyen rendben mindent maga körül ! Kevesebb és korlátozott mértékü és idejű legyen a stressz, rendszeres napi mozgással - sportal ellensúlyozza azt. Figyeljen az étkezésére napi többszöri, megfelelő minőségü- összetételü legyen. Hagyja el a dohányzást. Figyeljen arra mennyi kávét, Colát, alkoholt fogyaszt. Ha stressz mértéke átmenetileg fokozodna pici feszültség oldó készítményt alkalmazzon ezen időszakra. Ha ezen lépések mellett trtósan magas vérnyomás alakul ki, vagy más kockázati tényezői is vannak, vagy a részleges kardiológiai vizsgálat eltéréseket mutatna ki, csak akkor és szakorvosi javaslatra szedjen gyógyszert. Első lépcső mindig a megfelelő életvitel kialakitása és ellenőrzés. Csak ezután, ha kell, szedjünk gyógyszert !
2014.
12.
10.
MikkaMakka kérdése:

Kedves Doktor Úr! 47 éves férfi vagyok.Magas vérnyomásra szedek napi 1x reggel 1-1 szem Valsartan 160mg-os,és Bisoprolol 5mg-os gyógyszereket. Mióta szedem ezeket, az érték 120/70 és 140/90 között mozog. Előtte 160-170/100 volt. Ezek itthoni mérések.Sajnos nálam is van ez a fehér köpeny dolog. Most úgy néz ki egyre többször éri el itthon is megint a 150-et. Így hogy megint emelkedik már lassan félek magamnak is megmérni. Elképzelhető,hogy ez idegi alapon változik? Sajnos elég szorongós tipus vagyok erős megfelelési kényszerrel.Próbáltam én ezt anno vázolni a házi orvosnak is,de nehéz erről beszélni.Főleg úgy,hogy meghallgatott,rám nézett és megkérdezte:miért van ez? De ugye én akartam tőle segítséget.Saját kérésemre írt fel Frontin 0,25-öst. Nem nagyon érzem a hatását. Bocsánat,egy kicsit elkanyarodtam. Csak annyit akartam kérdezni,hogy lehetséges,hogy hozzászokik a szervezet a vérnyomás csökkentőhöz,vagy a feszültség, szorongás miatt emelkedhet? Előre is köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Kérdező Én azt javasolom, forduljon a szorongás kapcsán psychiaterhez. Azért lenne erre szükség, mert a szorongás ellen, ha szükséges megfelelő gyógyszeres kezelés kell. Szorongás bizony nehezíti a hypertonia beállítását. Addig is az eddigi gyógyszereit felezze meg és reggel és este, két részletben vegye be. Ha a psychiater csökkenti a szorongást és nem áll be a gyógyszere én csak akkor emelnék !
2014.
12.
10.
Magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerédi Péter! Szeretném a tanácsát kérni - magas vérnyomásra eddig Coverex As 5 tablettát szedtem napi 1-et és Betaloc Zok 25 mg-os tablettát 1-et. Kiszűrték egy rutin mérésnél, hogy magas a vérnyomásom. Ha a Coverex As 5 tablettából kettőt vennék be reggel, az megoldást jelentene számomra vagy esetleg reggel és este 1-1 tablettát belőle? Válaszát köszönve tisztelettel üdvözlöm, Méhész Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Éva ! Ha jól érzi magát és vérnyomása jól beállt nem kisérleteznék ! Ha nem állt be két dolgot tehet 25 mg-ról a Betalocot 50 mg-ra emeli vagy a 25 mg Betaloc mellé szedje a 2x5 mg Coverex AS-t. Nem érdemes kisérletezni, ha valami rendben van !
2014.
12.
09.
DCM-es Szelli kérdése:

Drága Doktor úr!Pedig biztos,hogy DCM a diagnózis!Rajta van a papíromon !!! 12400 Dilatativ cardiomyopathia Ez van a papiron amit most kaptam! Anamnézis 2014 augusztusában ef 33%!Coronarographia klinikánkon ép ereket ,meglassult áromlást igazolt !Októberben ef 43% a papiron március van a következő vizsgálatra megjelölve ,addig szedjem a gyógyszereket !Gyógyszereim most ezeket kell szednem ! Verospiron 1, procoralan 2×1, furon +kálium másnaponta egy, coverex as 2×fél, bisoprolol 1 ,Kár,hogy olyan nagyon messze lakom ahol ön lakik :( 310 km megnéztem.Nem gondolkodnák egy percig sem hogy felkeresem ! Üdvözlettel Szelli
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Sally ! Lehet DCM a leírtak alapján, de lehet carditis is. Minden esetre szedje a gyógyszereit és kérem ne izguljon, mert nagyon szépen és gyorsan javult. Ez nagyon jó jel ! Vigyázzon magára, de azért éljen teljes életet. Szépen javul ! Minden arra utal, hogy ezek a jelek elmulhatnak !
2014.
12.
09.
vitaminok kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Gyógyszeer és tápl.kieg.-el kapcsolatos kérdéseim lennének,kölcsönhatások végett : 1, Szabad-e Omega 3-at/1000 mg /szedni Aspirin Protect mellett,mert azt olvastam,hogy vérhigitó hatása van a halolajnak,és a kettő együtt belső vérzést okozhat,ha nagyon felhigul a vér./beszélje meg orvosával azt irták./.Én a gyógyszereim mellett szedem ezeket,valamint Preductal MR,Dilzem retard,Lucetam 1200,D3 vit 1000 NE,Citro kalcium,Medazepam Q,és Magnézium 170 mg/nap,Euthyrox 100.valamint Béres Selén vitalt.Ezeket lehet együtt szedni ?A vitamin és a gyógyszer bevétel között 1-2 óra eltérést alaklamzok. 2.Kérdés:A fiam a téli időszakban Sertralint szed /gondolom stresszoldás végett adta az ideggyógyász,reggel 1/2 szemet/ emellett Omega 3-at 1000 mg,Fagyöngy-fokhagyma-galagonya kapszulát,mivel gondolom a stressz miatt néha kiugrott kicsit a vérnyomása./145-150 systolés érték/. Mióta szedi ezt a Sertralint nincs vérnyomás gondja sem,nem stresszel,csak én izgulok,nehogy hozzá szokjon nagyon a szervezete.Vele kapcsolatban szeretném szintén lérdezni,hogy szabad-e szedni ezeket a vitaminokat is melette,és milyen formában Magamról még annyit,hogy a koleszterin csökkentőt abbahagytam az endokrinológus javaslatára /6 volt Se kol.szint/mert a májamat tönkre teszi,mivel a májenzim értékek magasak voltak.Igy most Omega 3-at szedek,de lehetne még fokhagyma kapszulát szednem a többi gyógyszerrel együtt ? Nagyon szépen köszönöm Önnek előre is válaszát ! /Ön egy igazi orvos,élvezet olvasni a többi betegnek adott válaszait is,annyira megnyugtató tud lenni !!Kivánok jó egészséget Önnek,hogy minél tovább tudjon az ilyen tanácstalan betegeknek segiteni,mint amilyen én is vagyok !!Természetesen,nem csak azért kivánom !!!/ Tisztelettel:Olgi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
25.
Kedves Olgi. Először is köszönöm a kedves szavakat. Másodszor ezeket a táplálék kiegészítőket, vitaminokat nyugodtan lehet szedni mind az Ön által említett gyógyszerek, mind a fia által alkalmazott Sertalin mellett. Nem vésznek össze. A cholesterin csökkentő elhagyásával nem teljesen értek egyett. Annak nem csak vérzsir csökkentő hatása van, hanem bizony az érfalak képlékenységét is javítja. Ez bizony egyéb kockázati tényezők / magas vérnyomás, cukorbaj, érbetegség / mellett fontos a vérzsír csökkentésén kivül is. A máj károsító hatás igaz lehet, de ha figyelünk rá nem okozhat problémát. Ugyanis visszafordítható, elmulik és egyáltalán nem gyakori !
2014.
12.
09.
Extraszisztolék, mi a megoldás kérdése:

Üdvözlöm! Előre is elnézést a hosszú levélért! Korábban is éreztem félévente egy-egy extraszisztolét de nem foglalkoztam vele, 2012 decemberében halmozott extráim voltak , melyek evés után fekvő helyzetben jöttek elő, mozgásra megszűntek, jellemzően este jöttek elő. Két egymást követő napon is jelentkeztek így mindkét napon bementem az ügyeletre ahol mindent rendben találtak. Ezek a "rohamok" több órán át is eltartottak és egymás után többszöri kapcsolt formában jelentkeztek. A 3-ik napon elmentem egy magánrendelésre ahol mindent rendben találtak (ekg, szív uh, enyhe mp-ém van).Nos ezek tudatában igyekeztem nem foglalkozni velük...volt amikor volt és volt amikor nem, aztán pár hónap eltltével megintcsak előjött szinte minden este. Már mindenki kezdett hülyének nézni a környezetemben amikor is megmutattam a szüleimnek a pulzusom akik szintén megijedtek így bementünk a kórházi ügyeletre ahol látták is az extrákat be is fektettek a belgyógyászati osztályra , (akkor is vérvizsgálat, szív uh. stb) másnap reggel kiengedtek, hogy szedjek magne b6-ot, ez volt a 2013-as évem. Idén áprilisban jöttek elő azóta egy-egy kivétellel szinte minden evés után megintcsak este van, és nem egy-egy hanem több kapcsolt és akár 1 órán át is...előfordul, hogy kifejezetten figyelem, van , hogy nem, de most már álló helyzetben is előfordul és az extrákon felül 1-2 percre be is lassul a pulzusom 40 körülire... Ősszel kora este megint ügyelet ahol most végre észlelték majd be kellett mennem az Imre Kórházba (ott EKG, vér ion stb) megintcsak semmi,ezután elmentem egy jó nevű kardiológushoz aki megintcsak elvégezte a szív uh-ot,ekg-ét de nem tudott mit kezdeni a helyzetemmel. Rengeteg mindent kipróbáltam galagonya tabletta, magneb6, magneroton, q10, b6,xanax, calcium, sport persze egyik sem használt. Ez így borzasztó mert egy-egy beütéssel nem foglalkoznék na de ez egyszer számoltam egy óra alatt több mint 100 volt, 16 éve szedek napi 1 sandonormot, és refluxra lancasidot. Ez a doki azt mondta hozzam vacsi elé a sandot, de ez sem segít aztán javasolta, hogy hagyjam el...ez sem segített, majd azt mondta Pánikbeteg vagyok. Így elmentem egy neves Pszichiáterhez aki viszont több hetes kezelés után azt mondta, hogy nem vagyok pánikbeteg, de járok hozzá éppen az autogén tréninget tanulom. Ő elküldött terheléses ekg-ra ami teljesen rendben volt és javasolta a dr-nő a további inntenzív mozgást mivel heti rendszerességgel több órát focizok. A terheléses vizsgálat után Holtert kaptam, és szándékosan úgy tettem vettem ahogyan szoktam, lefeküdtem a jobb oldalamra és egyből jöttek a halmozott extrák átfordultam a másik felemre és elmúltak...de ennek örülök mert legalább látszódtak a holteren ami sajnos hajnalban leesett és reggel tettem vissza:) A Dr-nő azt mondta, hogy nem vészes az eredmény és sportoljak tovább de ha nem múlik el az írt gyógyszer hatására akkor el kell mennem egy ritmusspecialistához, erre nagyon megijedtem...szóval már nagyon ki vagyok. De azt mondta a Dr-nő ha jobban el kezdjük vizsgálni a szerinte nem szervi eredetű okot akkor a vizsgálatok veszélyesebbek mint maga a tünet...ettől sem lettem nyugottabb:) Beírom az eredményeimet, hátha tud valami tanácsot adni utolsó mentsvárként fordulok Önhöz, mert ez már nekem is sok így ideileg is a környezetemről pedig nem is beszélve, szeretném visszakapni az életemet. Boldog vagyok, nincsenek mindennapi problémáim, sikeres vagyok nem értem ezt az egészet,nem vagyok túlhajszolva persze ér stressz mint mindenki mást...nade akkor is ez azért már túlzás:) Tehát a leleteim: -szív uh rendben (enyhe mp.) -vérkép rendben , tökéletes -terheléses ekg rendben tökéletes (ide úgy mentem , hogy nem vettem be a sandonormot aznap) -rekszizomsérvem nincsen, -pajzsmirigyeim rendben, -nem vagyok pánikbeteg. Viszont a Holter: " A felvételen sinus ritmus mellett gyakori SA blokk, 1 kamrai revolúció tartamára max RR120 msec, söaradikus KES, néhány alkalommal nSVT max 11 tagú, néhány alkalommal bigeminia supraventicularis ES-kből. Kóros pausa, 30 sec-t meghaladó proxysmusa nem volt." Vélemény : gyógyszeres kezelés mellett kontroll javasolt. Kaptam Nebibeta 5mg-ot napi 2 szer felet kell szednem kevesebb van és van, hogy nincsen napokig az új gyógyszerrel de ma és tegnap is volt jópár darab. Mit tanácsol? Ez súlyos, hogy további vizsgálatokra küldenek? Éljem nyugodtan tovább az életemet és ne foglalkozzak vele? Kérem javasoljon valami megoldást ha tud mert ezt már elég nehezen viselem:) Köszönöm. (35 éves férfi, 181 cm, 82 kg)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
09.
Én azt gondolom, hogy megérett a helyzett arra, hogy arrhythmológushoz /ritmuszavarral foglalkozó doktorhoz/ forduljon. Én a magam részéről a Budai Irgalmasrendi Kórház /BIK/ Kardiológiai ambulanciáját javasolom. Biztos vagyok benne, hogy meghallgatják és rendesen kivizsgálják. A kórháznak van honlapja, ahol tud tájékozodni és kapcsolatot felvenni !
2014.
12.
08.
KInga kérdése:

Kedves Doktor Úr! Novemberben írtam önnek mellkasi diszkomfort, fáradékonyság (MI jelzettről I-II-re módosult -mhelyi szűrés során) miatt...Ön azt tanácsolta, forduljak kardiológushoz. Így is tettem, kaptam időpontot január 15-re. Viszont időközben szomorúan veszem észre, hogy egyre jobban romlik a terhelhetőségem, lépcsőzés-torna során, nincs annyi erőm, mint kb. 2 hónappal ezelőtt. Háziorvostól kaptam labor beutalót, az eredményeim szinte tankönyvi tökéletesek , a 6,5 koleszterintől eltekintve. Vérnyomást is normális értéket (120/80), így EKG nem készült. Kaptam Concor 1x 1/4-t és 1x1 ASA Protectet, viszont ezek mellett ugyanúgy jelentkeznek a tüneteim. 52 éves nő. Ha emelek a Concoron, pl. 1x1/2-re ez elegendő lehet, vagy Panangin segíthet? Magamtól nem akarok gyógyszeren módosítani... Válaszát előre is köszönöm! Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
09.
Kedves Kinga ! A panaszainak okát kell kideríteni. Ehhez egy alaposabb kardiológiai kivizsgálással kellene kezdeni ! Ha az nem hoz eredményt akkor gastroenterológiai - nőgyógyászati - belgyógyászati kivizsgálás kell. Azonban még mielőtt nagyon nekiindulunk bajt keresni, javasolom, hogy egy kicsit gondolja azt is végig egészségesen él ? nincs az átlagosnál nagyobb tehernek, stressznek, szorongásnak kitéve ? A kimerültség, örömök hiánya is okozhat ilyet !
2014.
12.
08.
tenaxum kérdése:

tisztelt doktor úr levelemmel azért zavarom mert olyan problémám van hogy két éve tenaxumot szedek ès a kipufogom kőrül olyan mintha szemölcsők lennènek tudna javasolni valami gyógymodot nagyon zavar ez az állapot elöre is köszönöm válaszát.Róbert
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
09.
Kedves Róbert ! Ezzel proctológushoz /sebész, aki a végbél tájék kezelését végzi / kellene fordulni.
2014.
12.
08.
Antibiotikum? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Doxycyclin 100 mg, első nap 2 szem, második nap, azaz tegnap 1 szem, ahogy a leírásban van, ma még nem mertem bevenni, mert eléggé gyengének érzem tőle magam, és hasmenésem van. Vagyis szombat óta szedem. Mint írtam erős köhögés, éjszaka is, torkom fájt kicsit, és hőemelkedés, rossz közérzet. Most már nem köhögök annyit, hőemelkedést sem tapasztaltam, torkom nem fáj. Nem tudom ez a 3 szem antibiotikum hozzájárulhatott-e ilyen rövid idő alatt a változáshoz? Nem tudom szedjem-e tovább? Előre is köszönöm! Tisztelettel: Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
09.
Imént válaszoltam. Továbbra is ugy gondolom.
2014.
12.
08.
Antibiotikum? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Doxycyclin 100 mg, első nap 2 szemet vettem be, tegnap 1 szemet, ahogy az utasításban írva van, ma még nem mertem bevenni, mert elég rossz a közérzetem is, gyengének érzem magam, amit ennek tudok be, hiszen tegnap már nagyon jól voltam. Régebben is szedtem ezt az antibiotikumot, de akkor semmi problémát nem okozott. A szedése előtt fájt a torkom a manduláim, nagyon erősen, egyfolytában köhögtem, még éjszaka is, két este megmértem a lázam, és egy kis hőemelkedésem volt. Bár a hőmérő mintha ugrándozott volna, mert 37 után nem sokkal 36,8, 36,2 lett. A köhögésem javult, éjszaka már azért tudtam aludni, és napközben sem köhögök annyit. Hőemelkedésem már nem volt. A torkom nem fáj. Bár nem tudom, hogy ez a kis javulás ennek a 3 szem antibiotikumnak tudható-e be? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
09.
Kedves Kérdező ! Való igaz nem tudható mi okozza a panaszait. Ugyanis az lehet egy virus fertőzés bél hatása és lehet a bakterium flóra eltolódásának eredménye is. Azért 3 szem gyógyszer után ez utobbi kevésbé valószínű. Én azt tenném, hogy még folytatnám agyógyszert 2 teljes napi láztalanságig. Utána hagynám csak abba. A hasmenéssel nem kell foglakozni, hagyni kell a szervezet végezze a dolgát. Ha a hasi panaszai, egyéb tünetei fokozódnak akkor viszont mielőbb fel kell keresni a kezelő orvosát és felmerülő szempotok alapján kell dönteni !
2014.
12.
08.
Mit tegyek, ha az antibiotikumtól hasmenésem lett? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nem tudom mitévő legyek. Antibiotikumot szedek, mert nagyon erősen és sokat köhögtem, éjszaka nem tudtam aludni, esténként volt egy is hőemelkedésem is, torkom fájt kicsit. Most az a helyzet, hogy az antibiotikumtól hasmenésem lett, pedig még csak a harmadik napnál tartok. Tegnap már 2x, ma is voltam már 2x, de már most érzem nem ez volt az utolsó, a hasam kicsit fáj is. Ezen kívül kicsit rossz a közérzetem is, gyengébbnek érzem magam. Pedig probiotikumot is szedek az antibiotikum mellé. Nem tudom mit tegyek, félek, ha abbahagyom megint súlyosbodnak, illetve visszatérnek a panaszok. Mert most már nem köhögök azért annyira, hőemelkedésem sem volt. Ha pedig tovább szedem, félek attól leszek rosszabbul. Mikortól számít az antibiotikumtól való hasmenés kórosnak, pl. hányszor kell menni hozzá egy nap az illemhelyre? Gyomorsav túltengésem is van, lehet ez is hozzájárul? Mit tanácsol, eléggé megvagyok ijedve? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
08.
Kedves Zsuzsa ! Megértem az aggodalmát, de kérem írja meg milyen antibiotikumot szed, milyen adagban és mióta ? Milyen tünetei voltak a gyógyszer kezdése előtt és mennyit javult ?
2014.
12.
07.
Massat kérdése:

Kedves Doktor Úr! A kardiológiáról elküldtek nyaki és pajzsmirigy ultrahangra. A leletem: Az intima jobb oldalon ép, plakk nem látható. Bal bifurcatioban egy igen apró meszes plakk látható. Stenosisra utaló áramlásbeli eltérés nem mutatható ki. A vertebralisok és a subclaviak keringése szabályos. Vélemény: Status idem.Bal oldali kezdődő atherosclerosis. A pajzsmirigy lebenyei norm. nagyságúak, jobb lebenyben egy 6 mm-s inhomogen, mérs. echoszegény göb látható, széli részén apró meszesedéssel. Bal lebenyben egy 6 mm-s echoszegény göb mutatható ki. A nyaki lágyrészekben kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem volt kimutatható. Szívritmuszavar miatt márciusban volt ablációm. Azóta nem voltak panaszaim. Szeretném kikérni az Ön véleményét is, hogy göbök és a plakk miatt szükség van további vizsgálatokra. Esetleg összefüggésben lehetnek-e a ritmuszavarral.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
08.
Igen ! Kedves Massat, mert lehet, hogy pajzsmirigy túlmüködés - alulmüködés játszik szerepet a panaszaiban. Lehet akár ezzel kapcsolatos ritmuszavara is, bár ez kevésbé valószínű.
2014.
12.
07.
sűrű vér kérdése:

Köszönöm szépen megnyugtató válaszát. Tisztelettel Katka
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Örülök ha segítettem.
2014.
12.
07.
Furcsa fejfájás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Néhány hete vettem észre kizárólag háton földön fekvéskor, azon a ponton ahol a fejem érintkezik a földdel, fáj, nyom, és amikor onnan felkelek egy még furcsább szétáradó fájdalom jelentkezik a fejemben. Olyan érzés, mintha ott egy lágyabb rész lenne, ami benyomódik, és nyomja az egész fejemet. A fájdalom kizárólag a fenti eseményre korlátozódik, tehát ha nem feküdnék a földre, sosem érezném. Az még esetleg érdekes lehet, hogy a nyakam és a nyaki csigolyáim nagyon be vannak állva, sokszor "beakad" teljesen a nyakam, és ez a fájdalom az egész gerincembe kisugárzik. Nem tudom, lehet-e összefüggés. Egyébként rendszeresen sportolok, nincs túlsúlyom, 33 éves vagyok. Előre is köszönöm válaszát! Müller Mónika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Kedves Mónika ! Ezek a panaszok igen nagy valószínűséggel mozgásszervi - gerinceredetüek lehetnek. Ezért javasolom forduljon rheumatológushoz - orthopaedushoz !
2014.
12.
07.
tavasz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném véleményét kérni,terheléses vizsgálattal kapcsolatban.A terhelést ISZB kizárása miatt kérte az Orvosom.Anginás panaszok terhelésre,mellkasi szorítás,nehézlégzés,palpitáció:ami concor bevételére szűnik.Vérnyomásom magas volt már a terhelés megkezdése előtt,Tensiomin 50mg kaptam ami levitte 160/100-ra.erről az értékről kezdtem a terhelést.A pulzus végig 81 volt és nem emelkedett ,a vérnyomás pedig 210/110 lett .Nagyon szédültem.az eredmény MET 8 néhány VES jelentkezett,más egyéb eltérést nem mutatott az EKG.A terhelést elfáradás miatt szakította meg a doktornő.A menopausás tünetek ugy érzem felerősitik ezeket a panaszokat.Nem vagyok tulsulyos165/52kg,Ön szerint szükséges ujra kontrollálni a terh.vizsgálatot győgyszer nélkül? Üdvözlettel Lyndy
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Kedves Kérdező ! Az ergometria nem zárja ki a koszorúér betegséget, főleg nem a nőknél. Ezért vagy myocardiális scintigraphiát vagy coronária CT vizsgálatot kell végezni. Csak azok után lehet kizárni a panaszt okozó coronária betegséget !
2014.
12.
06.
szúrás... kérdése:

Kedves Doktor Úr! Először is szeretnék köszönetet mondani mindenki nevében a válaszokért.:-) Az én kérdésem ugyan nem kardiológiai természetű, de bízom benne, hogy tud segíteni. A panaszaim kb. 2hónapja kezdődtek azzal, hogy tompán fájt ( szúró, nyilamló jelleggel ) a jobb oldalam hátul vesetájékon elől oldalt. A panaszok a törzs ellentétes irányú elfordításával fokozódtak, sőt van, hogy csak akkor fájt ha elfordítottam a törzsem, vagy előre dőltem. Elmentem UH-ra és ott kiderült, hogy van egy 20mm-es epekövem. Görcsöket nem éreztem soha, csak 8 évvel ezelőtt, akkor viszont még egyáltalán nem volt epekő:-) A fájdalom sem kimondottan az epehólyag környékén jelentkezik, hanem tényleg oldalt, illetve vesetájékon inkább. ( Szúró, nyilaló, "húzódó" jellegű, bal törzsfordításra erősödő ) Az UH-n más eltérés nem volt, az epehólyagban volt folyadék és nem volt gyulladás, más eltérés. Ön szerint mi okozhatja ezt a fájdalmat akkor? Köszönettel: Attila
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Kedves Kérdező . Csináltatnék egy urológiai vizsgálatot, hogy nincs-e uretherben egy kis mozgó vesekő. Ha ez kizárható célszerü az epekövet eltávolítatni. Ahol egy nagy kő van, több kicsi is lehet és az komoly veszélyt jelenthet, főleg, ha panaszt okoz.
2014.
12.
06.
sűrű vér kérdése:

Kedves dr Úr! Régebben is segített,most is erre kérem..köszönöm Párom 66 éves,ezért véradással már a vérsűrűségét nem tudjuk "rendezni"Tegnapi labor:VVt szám:5,5(ref:4-5,2) vvt sülly:2 mm/óra(ref:1-20)segm:56,2 %(ref:65-75) Eo:4,5 %( ref:0-4) Kérdésem:mi aza vérhígító, ami a lehető legtermészetesebben, tartósan,a legkisebb mellékhatások nélkül szinten tartja a normál vérsűrűséget.Napi 2-2,5 l vizet elfogyaszt. Tisztelettel: Katka
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Kedves Katka ! Ez a labor lelet nem vészes, Semilyen kezelést nem igényel. Ha esetleg vizhajtót szed, azt el kell hagyni. Egyebet én nem tennék.
2014.
12.
04.
Livia kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! A kérdésem a következő lenne: Naponta 2x 1,25 os talliton és 2x5 mg-os tritace tablettát szedek.Légszomj panaszomra a körzeti orvosnő helyettesitőnek a tritace helyett Tanidon tablettát írt fel,mivel még nem tudtam a kardiológussal konzultálni,kérdésem lenne,hogy valóban kiváltja e a tritace tablettát és naponta milyen dózisban kellene szednem? Még azt sem tudtam megkérdezni a kardiológustól,hogy a tritace okozhat e időnként légszomjat? A légzésfunkcióm,mellkasröntgenem negativ. Válszát köszönöm: Livia
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Kedves Livia ! Elvben lehetséges, hogy a Tritace /ramipril/ köhögést, nehézlégzést okozzon. A tanydon más tipusu gyógyszer és szintén vérnyomás csökkentő. Ha vérnyomása jó és a nehézlégzés megszünik mellette, nyertünk ! Az volt az ok.Ha nem szünik meg tovább kell gondolni a dolgokat.
2014.
12.
02.
szív uh lelet kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Értelmezné az uh leletemet? 2hónappal egy vírusfertőzés után. ao.-asc:26mm. Aorta gyök /kitérés :24/16mm BP:35x43mm JP:45 mm JK:27mm BK:46/26mm. Szeptum :9/16mm. Hátsó fal:8/14mm Aorta bill:ép. Mitrál bill:ép EF:74% Tapse:27mm Szegmentális falmozgászavar:nincs Pericardialis fluidum :körkörös 2-4mm Intrakardiális emb.forrás shunt :nincs E/A:82/56. DT :188 Aorta v.max :1,45m/s. Jelzett tricisp.regurg becsült jkny :13+10hgmm. IVC :14mm Vélemény ;lezajlott pericarditisnek esetleg enyhe myocarditis az echo szerint. Kérdésem az lenne reggel mindig felpörög 130ra a szivem kb 1óra múlva helyreáll.Ez a gyulladás miatt vagy esetleg pszichésen?Minden más lelet negativ vér,mellkasrongen Ez a folyadék mennyire teszi vagy tette tönkre a szívemet?köszönöm előre is a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Kedves kérdező ! A pericarditis szinte mindig kisebb - nagyobb mértékben együtt jár myocarditisszel is. Főleg, ha e betegséget fertőzés okozza. Ilyenkor nem terhelheti magát az ember, ki kell pihenni ezt az állapotot. Többnyire pár hetes időtartam után teljesen meggyógyul. Néhány esetben átmehet idült pericarditisbe, vagy idült carditisbe. Ezért teljes gyógyulásáig többzör kardiológusnak kell ellenőrizni .
2014.
12.
02.
DCM-es Szelli kérdése:

Szép napot kedves Doktor Úr !Megjöttem a vizsgálatról,ahol mégsem csináltak ultrahangot ,csak ekg-t!Úgyhogy nem is tudom, ezért miért utaztam 60 km -t A kérdéseimre szintén nem kaptam választ !A gyógyszerek maradtak ahogy voltak!Ez van a papíromon: EKG sr. fr 67/min pr:164ms QRS:88 ms QTC: 418ms norm.repol . Március végén kell majd mennem ,addig szedjem a gyógyszereket !Azon gondolkodom ,hogy a sok vízhajtó mellé ,nem kellene-e vitaminokat szednem ?Mennyit dolgozhatok ,illetve kb mennyi az az idő amit pihenem kéne ,hogy nehogy rosszabodjon az állapotom?Illetve milyen esélyeim vannak az életre ?A netten azt olvastam ,hogy az ilyen betegségben szenvedőknek kb 5 év !Tényleg ilyen keveset élhetek már csak ?Üdvözlettel Szelli !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Kedves Saly ! Ha Ön valóban DCM-es és panaszos nem értem, hogy miért nem csinálnak UH vizsgálatot. Csak arra tudok gondolni, valamit félreérthetett. A DCM komoly diagnózis és ezeket a betegeket gondozni szokták, gyógyszereiket az aktuális állapotoknak megfelelően alakítják. A betegség maga nem olyan egyértelműen rossz kimenetelű mint azt olvasta. Jó kezeléssel, stabil állapot mellett évtizedeket lehet élni panaszmentesen. De még egyszer mondom valami nem stimmel a diagnózisa körül.
2014.
12.
02.
Kérés kérdése:

Egy nagyon idös embernek,lehetséges az hogy 17 napig nincs széklete ? Es enni meg tud,regel,délbe,este.De megjegyzem fekvö beteg !Köszönöm tisztelettel.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Hát ez egy kicsit furcsa kérdés. Én ugy gondolom 17 nap széklet nélkül nagyon nem normális. Meg kell vizsgálni a beteget és erre csak úgy lehet válaszolni.
2014.
12.
01.
tomi20 kérdése:

Tisztelt Dr ur.A problemam az ejjszakai rossz kozerzet ami miatt fel kell kellnem egyszeruen nem tudok fekudve maradni.Megmertem a vernyomasom 148 85.Szoktam erezni a hatgerincem ugy kozeptajban mintha nyomna es ojan hirtelen vegigfuto szurast ami mondjuk nem okoz nagy problemat .Szoktam tapasztalni kisebb nyomaserzest a fejben.A vernyomasom ezek ertekek kozt valtozik 115 148-75 90.On szerint ez lehet idegi eredetu vagy ezek az emelkedettebb vernyomasertekek okozzak .Amugy napkozben is szoktam erezni.Meg a fejteton szoktam erezni a nyomaserzessel egyutt kissebb szuro jelensegeket .Elegge szorongos is vagyok.Koszonom turelmet.Minden jot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Kedves Kérdező ! Az ilyen sokirányu panaszokat valószínűsíthetően nem szervi panasz,inkább a szorongás * pánik okozhat. Én azt gondolom a családorvost fel kellene keresni és tőle kellene segítséget kérnie.
2014.
11.
30.
mit tegyek? kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Kérem segítsen! Megijedtem, egyre jobban félek! 3 napja tompa mellkasi fájdalmam van, de nem ott ahol a szívem van, hanem kicsit az oldalam széle felé. Voltam a háziorvosnál, de azt mondta tiszta a tüdőm, biztos ídegbecsípődés, de nagyon rossz a közérzetem, a fájdalomcsillapító gyógyszer nem hat. Csepeg a homlokomról a víz, sápadt vagyok és gyenge, szédülök. Ez ilyen súlyosságban csak ma hajnalban jelentkezett, azóta tart. Arra gondoltam, hogy talán alacsony a vérnyomásom. A férjem miatt van vérnyomásmérőnk, néha én is megmérem az enyémet. Néha lemegy 100 körülire, akkor szoktam szédülni, Most 86/54/136 volt az első mérés, és szívritmust jelző hang nagyon gyors volt és teljesen egyenetlen. Megismételtem még kétszer, de hasonló értékek voltak. Nem érzem, hogy gyorsan dobog a szívem, meg azt se, hogy egyenetlenül, csak rosszul, egyre rosszabbul vagyok. Nem tudom mit tegyek. Az ügyeletet egy 30-35 perces autózással elérném, de nem szeretném, ha az ügyeletes orvos is is mosolyogna a bajusza alatt, hogy én azt gondolom, a szívem fáj, és megjegyezze, hogy ebben a korban nem kell még a szívinfarktustustól félni. Egyedül vagyunk a 9,5 hónapos kislányommal. A nagyszülők 311 km-re laknak, a férjem meg Kölnben dolgozik. Én nem szoktam beteg lenni. Néha fáj a torkom, meg náthás vagyok, na meg alacsony a vérnyomásom időnként, de más nincs. A háziorvosunk 6-7 éve már biztosan itt, de terhesség idején kívül most látott először. Kérem Főorvos úr! Mondja meg mi történik velem és mit tegyek? Nagyon várom a válaszát és köszönöm, hogy vasárnap tiszteletére foglalkozik a félelmeimmel! Renáta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Kedves Kérdező ! Sajnálom, de csak most olvastam el a kérédését. Bizony ezzel haladéktalanul kórházi ügyeletre kell menni. A fájdalom, a tachycrdia és az alacsony vérnyomás komoly betegségeket jelezhet. Irány a kórház, de remélem már ott is van !
2014.
11.
29.
Tanácsadás kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Három és fél hete ültettek be egy stentet az RDA-ban r. diagonális magasságában hosszú bifurcaitos szűkület volt, amely 1 DES impl. után megszűnt. Gyógyszerkibocsátó stentet ültettek be. Kérdésem, az lenne, hogy milyen életmódot folytassak és a terhelés elindítása, fokozása, mikortól és milyen mértékben és fokozatokban történhet. Köszönöm segítségét. Üdvözlettel. Nagyiványi Géza
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Kedves Kérdező ! Ellenőrző vizsgálatokat kell végezni a kardiológiai ambulancián és onnan kell kérni rehabilitációs kezelésre beutalót. Ezt követően, rehabilitáció után teljes életet lehet élni. Ez kb 2-3 hét még !
2014.
11.
29.
bisoblock - laza szerk. billentyű kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 30 éves nő vagyok, még gyermekvállalás előtt állok. 2007 óta szedek magas pulzusszámra (nyugalmi 95/min) béta-blokkolót (bisoblock). Az adagot folyamatosan csökkentettem 5mg-ról 1,25 mg-ra. Emellett 75/min a pulzusom. 2014. februári kardiológiai vizsgálatom eredményei: (a vizsgálat napján béta-blokkolót nem vettem be) fr. 92/min, RR: 162/82 Hgmm. Echocardiographia: balkamra EDD: 42 mm, EF: 66%, IVS: 9,4mm, PW: 9,0 mm, mitralis billentyűk mozgása szabad, szerkezetük laza, jelzett instuff, E/A: 0,97/0,79m/s, bal pitvar: 33mm, aortagyök: 26mm, aorta billentyűk mozgása szabad, aortagyökben áramlási csúcssebesség: 1,4 m/s, jobb pitvar 33 mm, pulm nyomás: 20+5hgmm, falmozgászavar nincs. Vél: jó systoles balkamra funkció, laza szerkezetű mitralis billentyű, 2x1 Magnerot, 2,5 mg bisoprolol, dinamikus tréning javasolt. Az 1,25 mg adagot nem növeltem 2,5 mg-ra, ugyanannyit szedtem reggelente és a Magnerotot nem váltottam ki. Vettem egy szobabiciklit és minden este tekertem. Azonban izületi fájdalmak miatt a tréninget abbahagytam. A gyógyszert (1,25 mg-ot) továbbra is szedem. Néha elfelejtem, de nem tudom nem észrevenni, mert akkor délelőtt remeg a kezem, 95/min környékén van a pulzusom és gyengének érzem magam, akkor pótolom a bevételét. Mandulaműtétem lesz. Előtte elküldtek a laza szerkezetű mitralis billentyű véleményt látva kardiológiára az aneszteziológiai vizsgálat előtt. 2014. novemberi, műtét előtti kardiológiai vizsgálat eredménye: (a vizsgálat napján a béta-blokkolót bevettem) EKG: SR, fr: 78/min, PQ: 0,14, QRS: 0,08, V1 kis neg. T hullám, Echocardiographia: aortagyök 24 mm, BK EDD 41 mm, ESD 21 mm, EF 80%, Septum 9 mm, HF 9 mm, BP 42x40 mm, bill. épek, jól nyitnak. Falmozgászavar nincs. Jó BK funkció. A februári vizsgálat után azt mondta a vizsgáló doktor úr, hogy a gyógyszert csak dinamikus tréning mellett fokozatosan 3-6 hó alatt hagyhatom el. A jelenlegi novemberi vizsgálaton a vizsgáló hölgy azt mondta, minden rendben a szívbillenytűkkel. Teljesen indokolatlan a béta-blokkoló, nyugodtan abbahagyhatom a szedését. És a 95-ös pulzus is normális. EKG többször készült a 7 év alatt, rendben volt. A vérnyomásom is rendben. Nem vagyok pánikbeteg, nem ijedek meg a tünetektől, csupán úgymond kellemetlen a magas pulzusszám amit különösen megérzek, és az enyhe kézremegés. Nem dohányzom, alkoholt, energiaitalt és kávét, erős teákat nem iszom. Kérdésem az lenne, hogy szedjem, vagy sem a gyógyszert? Ha nem szedem elhagyhatom-e egyik napról a másikra vagy tényleg csak 3-6 hó alatt? Mandulatműtét előtt abbahagyhatom? Létezik olyan, hogy "helyrejön" a szívbillentyű lazaság? Köszönöm:Szabina
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Kedves Szabina. A billentyű eltérés nem jön helyre. Az megmarad.Egy diszkrét fejlődési rendellenesség okozhatja, melynek eredménye ez a billentyű.. Nincs ennek semmi jelentősége, problémát ez nem okozhat. A gyógyszer fokozatos elhagyását lehetségesnek tartom, de én is csak sportolás, sportos életvitel elkezdése után javasolnám
2014.
11.
28.
szív kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz hogy mi okozhatja a sok szívrirmuszavart? Utóbbi két hónapban édesapám sokszor volt rosszul, két napot otthon volt és már vitte is a mentő. Szívritmus zavarai vannak és az ICD sokszor kiüti volt olyan hogy 19 alkalommal is sokkolta. Többször katéterezték már de nem jobb. Általában itthon van rosszul. Az lenne a kérdésem hogy esetleg itthon zavarhatja-e valami pl wifire vagy ilyesmire gondolok, vagy mi lehet az oka? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
29.
Kedves Kérdező ! A ritmuszavart biztos nem a wifi, hanem az alapbetegsége okozza. Az ICD csak arra szolgál, hogy kiüsse a ritmuszavart. A ritmuszavar gyakorisága, jelentkezése betegségtől van. Azt pedig a kezelő orvosától kellene megkérdezni! Sajnos az Ön által leírtakból nem derül ki az ok, csak a súlyossága !
2014.
11.
27.
Emilia kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Kérem szíveskedjen válaszolni kérdésemre, mert kicsit nyugtalannak érzem magam. 2014. augusztus végén szívbillentyű és baypass műtétem volt. /59 éves vagyok/ A sebészem egy csodálatos orvos volt mindegyik kollegájával, asszisztensekkel együtt. A rehabon is túl vagyok. Igazság szerint még lábadozom. Ami aggaszt, múlt hét végén a rossz időben sajnos séta közben beszélgettem és a hideg, nyirkos levegőt leszívtam. Elkezdtem köhögni, lázam nincs. A házi orvos nagyon kedves volt, meglátogatott adott antibiotikumat és köptetőt. Sajnos a váladék nehezen oldódik és ez nagyon köhögtet, ami a mellkasomnak nem jó. Szeretném tudni, hogy okozhat-e valamilyen kárt nekem a köhögés erőlködés. Igaz, hogy ma már egy kicsit könnyebb - mert harmadik napja szedem a gyógyszert - de még nem tökéletes. /Két hét múlva esedékes a Kardiológiai kontroll./ Az éjszakai alvásomat is neheziti a köhögés. Kérem szíves válaszát, melyet nagyon köszönök. Üdvözlettel: Emilia
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
28.
Kedves Emilia ! Inkább a tüdőben jelenlévő kórokozó jelent veszélyt ilyenkor, hiszen a szívbe jutva tönkre teheti a billentyüt. Viszont, mivel antibiotikumot szed, ez a bakterium odakerülését akadályozza, vagyis szinte biztos, ez nem fog bekövetkezni ! Másrészt a köhögés inkább kellemetlen semmit veszélyes. A fájdalmakat úgy tudja enyhiteni, ha köhögés közben a mellkasához szorít egy párnát a köhögés alatt. Ezáltal megtámasztja a szegycsontját és nem engedi az operáció során megsérült és gyógyuló szegycsontvégek elmozdulását. A fájdalmakat ugyanis ez okozza. A köhögéstől baja nem lesz !
2014.
11.
27.
BTSZB kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A múlt heti szívultrahang leletemmel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Voltam kardiológián kontrollon, de a doktornő lényegében semmit nem mondott, így nem tudom, hogy mekkora a baj. Főként a lenti szárblokk nyugtalanít, 37 éves nő vagyok, eddig aktív életet éltem, most pedig nem tudom, hogyan tovább, mit jelent ez, lehet ezzel például edzeni menni, terhelni magam? Magas vérnyomással és fejfájással mentem el az orvoshoz, nem volt sosem szívpanaszom, bármennyit tudok futni , biciklizni, stb. Mellé még annyi, hogy voltam pajzsmirigy szűrésen és a TSH a normál értéken túl van: 5,51 magas, az FT3, FT4 rendben voltak. A szívultrahang lelet a következő: Aorta asc.: 27mm, Aortabillentyű: vékony, hártyás, Bal pitvar: 35 mm, 2D hossz: BP:48mm Vol.: ml Bal kamra diast/syst: mm/mm EF:% Septum diast: mm mozgás: paradox Inferior fal diast: mm mozgás: jó Mitralis mellső vitorla: vékony, hártyás. Hátsó vitorla: vékony, hártyás. 2 DIMENZIÓS FELVÉTEL: ép billenytyűk LVVS: 82 ml LVVS:44 ml EF: 46% DOPPLER: Aorta Vmax: 1,7 m/s gradiens: Hgmm regurgitatio: nincs Bal kamra kiáramlási seb: 1,0 m/s E/A: 1,1/1,03 m/s DT: 161ms Ea: cm/s Mitralis regurgitatio: jelzett Tricuspidalis regurgitatio: nincs Vélemény: Septum mozgása paradox. A systoles functio enyhén csökkent. Thrombus, nem látható. Diagnózis: Magasvérnyomás- betegség (elsődleges) Bal Tawara-szár-block, k.m.n. Elküldtek még ABPM holterre, amelynek a kiértékelése (napi 2*40mg Valsotenst szedtem közben): Status: ABPM vizsgálat: Max.RR: 160/107 Hgmm, min: 94/50 Hgmm, átlag: RR:134/79 Hgmm. P: 59-105/min, átlag: 72/min. H. időindex: 50/19 %. Non-dipper. Dipper. A circadian ritmus nem értékelhető. RR: 140/80 Hgmm P:64/min SpO2: 99% Előre is köszönöm a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
28.
Kedves Kérdező. A BTSZB nem jelent betegséget csak egy ingerület vezetési modosulást. Vagyis nyugodtan éljen úgy ahogy eddig ! Mindent szabad, hiszen az említett vizsgálatai pont azt mutatták, hogy nincs baj a vezetési zavar mögött.A leírt UH lelet az eltérő ingerület vezetést tükrözi ! Nem betegség ! Nincs baja !
2014.
11.
25.
gyulupapa kérdése:

Tegnap voltam terheléses vizsgálaton A vizsgálat leírta Halmozott Ves időnként bigeminia és coupletek. Terhelés közben ischaemiára utaló jel a Coron, Terhelés közben elszórtan VES arrythmia időnként bigemínia ill. coupletek jelentkeztek. Holter vizsgálat javasolt. Mi van velem.?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
27.
Kedves Kérdező ! Ebből csak annyi derül ki, hogy a helyzet megítéléséhez egy újabb vizsgálat szükséges. Ettől függően lehet majd válaszolni a kérdésére !
2014.
11.
24.
Holter eredmény kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Holter eredményemről szeretnék véleményt kérni, hogy ön lát-e valamit, szükséges-e valamit tennem? átlag pulzusszám: 79, max. HR 161, min.HR 50, Ves:0, Sves:0, Run:0 HRV-T: SDNN: 135ms SDANN: 108ms pNN50: 18% rMSSD: 50ms HRV-F: Power 1691ms2 VLF 565ms2 LF 576ms2 HF 481ms2 St max:depr1: -307uV elev1: 255uV depr2: - elev2: 235uV Diagnózis: I4560 Pre-excitatiós syndroma I3410 A kéthegyű billentyű propalsusa I3400 A kéthegyű billentyű elégtelensége I4790 Paroxysmalis tachycardia
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
24.
Kedves Kérdező ! A pre-excitációs syndr., ha együtt jár paroxysmalis tachycardiával és panaszokat is okoz /szédülés, gyors szív müködés, esetleg ájulás/ akkor van teendő. Elektrofisiológiai vizsgálatot és ablatiót kell végezni. Panaszmentesség, ritmuszavar nélkül nincs teendő
2014.
11.
24.
Nitroderm kérdése:

Kedves Doktor Úr, Nagyon köszönöm a válaszát, már nagyon vártam, izgultam. Azt hittem a szív kamrájában emelkedett a nyomás. Üdvözlöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
24.
A szív kamrájában is emelkedett a nyomás, de azért, mert a tüdőben emelkedett ! Azt csak passzívan követi a kamra ! Örülök ha segítettem.
2014.
11.
24.
3 gyerkőc kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Én egy 29éves 3 gyerkőcös anyuka vagyok.Évek óta vannak (azt hiszem)extráim.Úgy érzem kihagy a szivem majd egy nagyot dobban van hogy többször is egymás után.Egyszer az is előfordult hogy úgy éreztem remeg a szivem és közben olyan érzés volt mintha elakadozott volna a lélegzetem pont mint az extráknál csak ez sok kicsi apró volt.Miután ez abba maradt rögtön fölhívtam a házi dokimat és lementem EKG-ra(már sokadszor).Akkor sem mutatott ki semmit.Elküldött vérvételre ott is rendben volt majdnem minden(koleszterin és húgysav magasabb kol:6,34 Húgys:414umol/L Süllyedés:2mm/h Absz.baso:0,00 10^9/L MPV:10,9 fL) Ezek voltak eltérőek de a Dokim azt mondta ez nem olyan vészes.Írt gyógyszereket.Betaloc50mg 2xfél Milurit100mg napi1 Roxera15mg napi1 meg Frontin0,25 szoktam szedni napi 2-őt.Egy ideig ritkábbak voltak a bedobbanások de mostanában megint sűrűsödik.EKG-ra szerintem fölösleges lemennem mert mindig rendben van és biztos dilisnek néz már a házi orvosom,de beutalót nemnagyon akar adni sehova, már próbáltunk kérni tőle mert nyáron lett volna lehetőségem egy szanatóriumba vizsgálatokra de azt mondta fölöslegesen nem ad. Nincs semmi bajom.Az a gond két közeli ismerősöm is meghalt hirtelen szívmegállásban és azóta rettegek tőle hogy egyszer csak az én ketyegőm is megáll és hát van 3 gyerekem,kellemetlen napi szinten ezen agyalni hogy mi lesz ha...Szóval érdeklődi is szeretnék hogy esetleg Önnél/Önöknél van-e valami lehetőség valamilyen vizsgálatra ami biztosabb eredményt ad mint egy sima EKG és lehetséges-e beutaló nélkül.Vagy esetleg tényleg túl aggódom a dolgot?Válaszát előre is köszönöm!Reni Ui:sajnos dohányzom,kávézok és hát van rajtam fölösleg is.Igen tudom hogy ezek is közre játszanak ebben a dologban.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
24.
Kedves Kérdező ! Ha a hirtelen szívhaláltól nem is tartanék, de a kellemetlenségre tekintettel azért javasolt lenne további kardilógiai vizsgálata és esetleg annak eredményétől függően óvatos kezelés is szóba jön. Sajnos beutaló nélkül szakrendeléshez nem fordulhat, csak magán úton lehet kardiológust kezelni. Ott viszont sajnás a vizsgálatok nem ingyenesek. Javasolom, menjen el családorvosához és kérjen szépen tőle segítséget, azzal, hogy a panaszok halmozottak, kellemetlenek és szeretne tenni valamit ellene, mert 3 gyereke is van, akiket igy nem tud ellátni.
2014.
11.
23.
aggodó kérdése:

labor leleteimnél a HCT 0,471 értéket mutat 0.36-0,47 a ref.ért. Triglicerid 2,2 0.55-1,6 ref.ért. GGT 38 u/l 7-32A hasi UH leletem diagnózis Diffuse májlaesió, leginkább steaosis. Két éve kivették az epehólyagomat. Sajnos azóta rendszeresen megy a hasam, ezért fordultam a háziorvosomhoz de sajnos ó nem találta vészesnek az értékeket. Én szeretném tudni, hogy fordítható vissza a folyamat előre is köszönöm válaszát Én egy 64 éves nő vagyok .
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
24.
Kedves Kérdező. Javasolom forduljon gastroenterológushoz. Mondja el panaszait és kérjen segítséget tőle !
2014.
11.
23.
Nitroderm kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Ezt a leletet szeretném, ha elmagyarázná nekem: Progrediáló, nyugalomban is jelentkező dyspnoe. Bár az aktuális elvégzett mellkas rtg. során fibrosisra utaló eltérést nem találtunk, echocardiográfiával igen magas jobb kamrai nyomás mutatkozott, ami a beteg panaszait magyarázza. A fentiekkel ellentétben ugyanakkor spirometria obstruktív jellegű ventillációs zavart igazolt. Javasolt 5 mg Nitroderm TTS tapasz. Mit jelent ez pontosan? Mi a magas jobb kamrai nyomás? ÉS a ventillációs zavar? Mire való a Nitroderm tapasz? Nagyon súlyosak a tünetek? A tüdővel vagy a szívvel van a baj? Sajnos nem értem. Nagyon köszönöm a segítségét!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
24.
Kedves Kérdező. A vizsgálat alapján arra a következtetésre jutott a doktora, hogy fulladását az emelkedett tüdőnyomások okozzák. Ennek okát nem nevezi, meg. Mivel a Nitroderm tapasz értágító hatásu, az emelkedett tüdőnyomás és a panaszok kezelésére ezt javasolja.
2014.
11.
23.
Mary kérdése:

Kedves Doktor úr! Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát, megnyugtató volt számomra, mert egyéb egészségügyi gondjaim is vannak. Sajnos magas a vérnyomásom amire gyógyszert szedek/Telmisartan+ Nebibeta/ és voltak kiugrásaim ,de jelenleg az átlag 139/75/65 erről korábban írtam Önnek. Szív UH-t is végeztek ott azt mondták a szívem rendben van. A Koleszterinszintem gyógyszeresen kezelve van /ezetrolt kapok rá/ + szigorú diétát tartok, és rendszeresen biciklizem ,sétálok így az össz.koleszterin :4.9 volt ezt 6 havonta ellenőrzik eddig rendben volt. De 3 hónapja epehólyag műtétem volt,és ezután emelkedett koleszterinszintet mértek:7.2. Meg szeretném kérdezni,ha szedem az ezetrol nevű gyógyszert,és szigorúan diétázom és mozgok továbbra is a koleszterin szintemet le tudom csökkenteni?,nem szeretnék statint szedni rá ha lehetséges. Félek attól a , plakk miatt ,hogyha magas a vérnyomásom leválik egy kis rész , és infarktust kapok. Előre is köszönöm válaszát és elnézést hogy újra írtam . Tisztelettel Fazekas Sándorné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom egyelőre ezt kell csinálni és diétázni. Fél év után látjuk, hogy kell-e statin. 6,0 mmol/l összchol. felett biztosan kelleni fog. Most még van idő. Nem kell kapkodni !
2014.
11.
23.
nem vagyok jól kérdése:

Tisztelt Doktor úr. Egy olyan problémám van, ami valószínűleg nem az ön szakterülete/szakterületei, de a válaszaiból úgy veszem ki, öntől korrekt választ kaphatok. Nagyjából augusztus óta indokolatlanul fogyok, kb 20 kilót adtam le idáig. Kimerült vagyok, bármennyit alszom, hamar leszek ideges, a kezeim sokszor remegni kezdenek ok nélkül, a lábaim ránganak. Erős vashiányos vérszegény vagyok, szinte minden vitamin és nyomelem mennyisége alacsony a szervezetemben, és már izomból is fogyni kezdtem. A hajam marék számra hullik, pedig még csak 24 éves vagyok. A bőröm egyre sápadtabb, a szemem fényérzékennyé vált az elmúlt pár évben. Állandóan fázok, a végtagjaim hidegek, az arcom beesett, a gyomrom gyenge, és a munkám során általában a koffein és a cukorpótlás segít a kisebb rosszulléteken. 18 éves koromban rejtett tüdőgyulladásom volt, erős tüdővérzéssel párosult, a kórházba úgy kerültem be, hogy a véroxigén szintem 10% volt. Naponta kaptam tiszta vas injekciókat, de a szervezetembe már akkor sem épült be. A menstruációm mindig rendszertelen volt, egy évben jó, ha 6-7 alkalommal megjön a havi vérzésem, de idén tavasszal két hónapig egyfolytában megvolt. Az első hónap után az ágyból nem tudtam felkelni. Azóta az étvágyam csökkent, és hangulattól függ (ha nem érzem jól magam, van, hogy négy napig nem bírok egy falatot sem enni). Ezáltal a vércukorszintem és a vérnyomásom szinte állandóan leesik. Szintén év eleje óta időnként éles, szúró fájdalmat érzek a petefészkem magasságában, rögtön a csípőlapát mellett. Hirtelen jelentkezik, és olyan, mintha egy kést szúrtak volna a hasamba. Tavasszal PCOS gyanú merült fel, de megerősíteni nem tudták. Emellett nagyjából három éves korom óta erősen ropognak az ízületeim. Ropog jelenleg a gerincem 80%-a, a kulcscsontom, a szegycsontom, a vállam, a könyököm, a csuklóm két irányban, az ujjaim, a csípőm, a térdem szintén két irányban, a bokám, és a kis lábujjam. Nem tudták megállapítani, hogy miért alakult ki, de hangosan és nagyot roppan az egyszerű mozdulatoknál is (pl a szegycsontom és a gerincem, ha nagy levegőt veszek, vagy kiegyenesedek). Egy évvel ez előtt az ORFI-ban voltam kivizsgáláson, Marfan szindrómával kerültem be, de biztosat nem tudtak mondani, hogy miért van. A Marfan szindróma tünetei jelen vannak, egyedül szívritmus zavarról nem tudok. Orvoshoz nagyon ritkán járok, általában, ha nagy baj van, mert egyrészt nehéz olyan orvost találni, aki meg is mondja, hogy mi bajom van (aki rendesen megvizsgál), valamint időm, pénzem sincs rá. Fizikai munkát végzek napi 11 órában (gépi hímző üzemben), és ha időt is tudnék szakítani rá, nem tudnám, hogy milyen orvoshoz menjek. Ön szerint mit tehetnék?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kérdező ! Ez a történet egy nagyon hosszú és szomorú történet. Sajnos bármit is mondani csak akkor lehet ha az okok meglesznek. Valamilyen komplex genetikai baj lehet, ezért belgyógyászati klinika genetikával foglakozó osztályára vagy a ritka betegségekkel foglalkozó osztályához fordulnék. Sajnos ennél többet mondani én sem tudok.
2014.
11.
23.
DCM-es beteg kérdése:

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!A colát már elhagytam,azért gyanakszanak arra ,hogy lehet valami köze hozzá!Mert amióta ez megtörtént nem ittam mást csak vizet !Nem dohányzom ,és alkoholt egyáltalán nem fogyasztok!Probálok nyugodt stresszmentes életet élni !Megnyugtatott ,hogy maga is egyetért a gyógyszereléssel !December 2 -án kell újra mennem szivultrahangra !Lenne még egy kérdésem ,maga szerint a jó pulzusszám ennél a betegségnél?Mert nekem van ,hogy most az új gyógyszerezés óta lemegy 50-52 re pihenéskor,a vérnyomásom olyan 107/65 átlagban !Maradok nagyon-nagy tisztelettel,és ha nem baj ,beszámolnák majd az új ultrahangos leletről!Köszönöm mégegyszer Szelli
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Sally ! Ez a pulzus szám és vérnyomás jó ! A gyógyszerek okozzák és a szívének pedig könnyebbséget jelent. Jó ez is !
2014.
11.
22.
timea kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! 27 eves lany vagyok, szorongos tipus es az utobbi idoben sok volt a stressz es faradsag. Kb. 2 hete elojottek a kovetkezo tunetek: szapora szivveres inkabb este lefekveskor, eros utesek, legszomj, neha extrak, sziv tajeki szuras es neha egy fura szivremeges erzese. Regebb is voltak ezek a tunetek, de nem jott elo egybol az osszes. Panikolok, mert nem tudom lehet-e a stresszre es faradtsagra fogni a tuneteket vagy komolyabb betegseg allhat hatterben? 1 eve voltam kardiologusnal (volt 1 nap mikor 3 vagy 4 egymas utani extra jelentkezett) ahol EKG-t es ultrahangot csinaltak. Mindent rendben talaltak. Lehetseges az, hogy 1 ev alatt kialakul egy sulyos betegseg? Elore is koszonom valaszat! Timea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Timi ! Nem valószínű, szívbeteg ! Próbálja meg, változtasson az életvitelén. Tegyen rendet a dolgaiban. Szedjen 2x2 drg Panangint és kezdjen el rendszeresen mozogni, sportolni. Kerüljön magával, életével gondjaival egyensulyba és tartsa is azt meg. El fognak mulni a panaszai !
2014.
11.
22.
Katalin kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Évek óta magas pulzusszámmal küszködöm.bár többször is sor került már vizsgálatokra,pl. EKG , UH-ra , de hála istennek mindig minden negatív volt,Vérnyomásom,koromnak meg felelő,én 46 éves nő vagyok és a vérnyomásom 120/80,viszont a pulzusszámom ki ugrik 110-re is,A helyi Kardiológián vérnyomás csökkentővel láttak el,amitől nagyon rosszul voltam,majd a házi orvosom próbálkozott be állitani gyógyszert ,de mindegyiktől nagyon rosszul lettem.Így el mentem magán rendelésre,ahol megint csak meg bizonyosodhattunk arról,hogy minden negatív,nem beteg a szívem,nem kell gyógyszert szednem,viszont a pulzusszámom folyamatosan kiugrik akár 110-re is amitől nagyon rosszul vagyok.Igy a háziorvosom ki írta a Nebibeta gyógyszert ,amiből csak fél szemet veszek be reggel,viszont ez a gyógyszer le viszi a vérnyomásomat 100-110/60-ra és a pulzusszámom 60 és 70 között mozog.Szeretném meg kérdezni öntől drága doktor úr,hogy ezek az értékek igy már nem e alacsonyak??? Hogy lehet az hogy nem beteg a szívem és még sem ver jól? Ha keresem,vagy orvos keresi a pulzusomat alig lehet érezni,meg találni.Van vagy 3 hónapja ,hogy fejfájással küszködöm,nem e az alacsony értékektől van?Válaszát előre is köszönöm ! Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kata ! Az önmagától indokolatlatul magas pulzusszám szinte sohasem szívbetegség következménye. Általában más betegségek kisérő tünete. Ezért ezeket a betegségeket kell keresni /pajzsmirigy betegség, mellékvese betegség, vérszegénység, vashiány, bal - jobb shunt betegség, túlhajszoltság - pánik betegség/. Ezekre lehet illetve lehet gondolni. Mindenesetre tudni kellene, hogy mi a baj ahhoz, hogy kezelhessük,
2014.
11.
22.
mit tegyek kérdése:

Tisztelt Doktorúr! 25 éves lány vagyok. 3 napja magasabb a pulzusom (99-105) es rosszulléteim is vannak, ugy érzem hogy szédelgek és az egész felyem bizsereg, kezeim és lábaim nagyon remegnek. A vérnyomásom 135/80 a puzus 99 és kb 30 perc mulva 153/90 a pulzus 105. Voltam a háziorvosnál, ő mondta valószínű, hogy a fogamzás gátló okozza., de nem küldött el vizsgálatokra. mit kellene tennem? okozhatja e a tüneteket, hogy 4 éve cypromix fogamzásgátlót szedek? tüneteimmel hová forduljak? Kérem segítsen.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kérdező ! A panaszok okát csak vizsgálatokkal lehet eldönteni Én azt tanácsolom, hogy menjen be a legközelebbi kh sürgősségi osztályára. Mondja el több napja fennálló panaszait. Feltehetőleg történik egy labor vizsgálat, EKG, fizikális vizsgálat és ezek eredményétől előbbre lehetünk. Enélkül fogalmam sincs mi lehet a baj ezek nélkül állítom másnak selehet fogalma, hogy mi lehet a baja. Tessék lépni, panaszkodni és kérni !
2014.
11.
21.
hajam kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Következő probléma miatt kérem a válaszát: 2001-ben majd 2013-ban mélyvénás trombózissal kezeltek. Idén nyáron diagnosztizáltak egy antifoszfolipid syndromát. Kezdetben Syncumar mitét szedtem, majd jött egy váltás Marfarinra ez ez túl erős menzeszt okozott, majd idén augusztus végétől újra Syncumar mitet szedek. A problémám: pár hete igen erős hajhullásom lett. az amúgyis kevés hajam szinte elveszett. A vas értékem jelenleg pont 6,00. A haematológus is nehéz helyzetbe kerül, én pedig nő létemre rettegek a kopaszságtól ... nagy merészség ha nem szedem a véralvadásgátlót? Sajnos az összes ilyen szernél látom ezt mint mellékhatást, na de kopaszon nem kívánom ezt az életet... Önnek van valami tippje? Köszönettel, Cili
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Drága Cili ! Megértem az aggodalmát, azonban eszébe ne jusson elhagyni a vérhígítót ! Javasolom, hogy az Országos Haematológiai és Vértransfusios Intézetben kérjen egy konzultálást. Vannak új véralvadásgátló szerek, melyek szóba jönnek ennek a thrombophiliának a kezelésében is. Azonban ezzel kapcsolatosan nincs tapasztalatom, ilyen betegeknek a kezelése esetén jobb ilyen konzultációt nagy tapasztalatu centrumtól kérni !
2014.
11.
21.
Extra kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Már kérdeztem öntől,és köszönöm megtisztelő válaszát.35 éves vagyok,elég stresszes,káros szenvedélyektől mentes.MPS-om van ill,kapcsokt svesek vesek.néha érzem,kicsit ijesztő,de ennyi.Azt tanácsolta a kardiológus,szedjek enyhe nyugtatót vagymagnéziumot,más tehendő nincs vele.Ami kérdésem lenne,hogy a sorozatos extra étkezés után ha többet eszem,ill,inkább ha fekszem és felállok akkor jelentkezik.ilyenkor úgy érzem,minden 2. Kihagy.ilyenkor vagy legugolok vagy előrehajlok és rendeződik,de egy perc után magától is.Az orvosom szerint ne foglalkozzak vele,de én aggódom,fékek,hogy ne legyen késő.Ön szerint is ártalmatlan?köszönöm és szép napot
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kérdező. Abszolut ártalmatlan jelenség. 2x2 drg Panangint próbáljon meg szedni. Egészségesen, sportosan kell élni és nem szabad vele túl sokat foglalkozni. Nem lesz baja, higgye el !
2014.
11.
19.
izzadás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A túlzott izzadást hogyan lehet megszüntetni? 1 hónapja folyamatosan izzadok és a nap végére néha érzem is, ami nagyon kellemetlen, és nem merek másokhoz közel menni, mert félek Ők is megérzik a kellemetlen szagot. A laboromon semmi eltérés nincsen. Utóbb gyakoribbak a szapora és kellemetlen szívjelenségek. Nap 1 szem Concort szedek. (reggel este fél-fél szemet és fogamzásgátlót) 26 éves vagyok. Csak a hónaljnál jelentkezik máshol nem. Se a tenyeremen, se máshol. Mit tanácsol, mit tehetek? Amikor tehetem naponta többször is kell tisztálkodni. Kérem segítsen!Nagyon kellemetlen és szégyellnivaló ez a panasz. Köszönöm egy aggódó 26 éves lány.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kérdező ! Én azt gondolom kellene egy jó bőrgyógyászt keresni. Ezen felül lehet hormonzavar következménye is ez a panasz. Mindenképpen előbb bőrgyógyászhoz, majd utána endocrinológushoz kellene fordulnia.
2014.
11.
19.
Icu kérdése:

Tisztelt doktor úr! 50 éves nö vagyok és kb 2 hete ugy érzem mintha a szivem kihagyna vagy nagyot "rúgna" és belulrol mintha valami szét akarna feszíteni. a torkomban is ugy érzem hogy állandoan dobog éa hullámokba a szivem mintha ki akarna "fordulni"és olyankor mintha szédulnék is. ez az állapot már állandoan tart, szinte nincs 10 perc hogy ne érezzem. a bal vállamba és a kulcscsontomba is kisugárzik valami fájdalom és a nyaki csigolyám is fáj. voltam EKG-én ami negatív, szedek xanaxot és dorsiflexet, de a panaszok maradtak és elég félelmetesek és a munkámba is gátolnak. az orvos azt mondta idegi alapon lehet, viszont ezek az állando "lökések" a mellkasba mitol vannak? Elöre is köszönöm válaszát, üdvözlettel Bálintné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kérdező ! Nem tudok mást mondani és tanácsolni, csak azt, hogy forduljon szívspecialistához. Ki kell vizsgálni a panaszok okát, főleg ha az folyamatosan erősődik. Nem tudok igy mást tanácsolni Önnek.
2014.
11.
18.
gyomor kérdése:

Tisztelt doktorúr! 18 èves vagyok jelenleg a panaszaim kb 16èves korom óta vannak jelen ! Már hónapok óta sőt inkább körül belül kèt ève kissebb nagyobb kihagyásokkal fáj a gyomrom de van hogy az egèsz bal oldalam ,tompa fájdalom van benne ha megnyomom pedig szúr van hogy az alhasam is elkezd zsibogni de előfordul hogy mèg a csípőmtöl a talpamig vagy èppen a vállam zsibbog a bal oldalam de csakis a bal oldalam de a köszpont a gyomrom ! Anyag cserèm szörnyen lassú a szeleim intenzívek ! Gyomor gyogyteával probálkoztam de nem segít orvosoknál jártam nem igazán jutottam vele eredmènyre atáplálkozásom bevallom nem a legjobb ès általában folyamatos megszokott fájdalom nem tudom ssmmihez kapcsolni már rèsze az èletemnek de nagyon kellemetlen ! Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kérdező ! Bizony el kellene menni egy gastroenterológus szakorvoshoz és részletesen ki kellene vizsgálni. Utáni kellene bármit is szedni, fogyasztani. A tea bajt csinálhat ha nem megfelelő mennyiségben, összetételben fogyasztjuk. Kérem forduljon specialistához, mert igy komoly bajokat okozhat a "türelme" !
2014.
11.
18.
Mary kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Nemrég nyaki UH vizsgálatot végeztek, az eredményt odaadták,de én nem tudom,hogy mit jelent,ebben kérném a segítségét mivel csak jóval később tudok orvoshoz menni mert volt közben egy műtétem. Mennyire rossz az eredmény? Az eredmény:Mindkét oldali arteria vertebralisban normális irányú az áramlás. A carotis rendszer extracranialis szakaszán az intimális réteg minimálisan megvastagodott/ IMT kb:0.9mm/ a bal bifucartioban egy lapos ,a jobb bifucartiobna néhány apró , a jobb ACI eredésénél egy kb 2.8x1.5 mm-es, meszes plakk látható.A vizsgált érszakaszokon significans stenosisra utaló áramlási eltérés nem detectálható. Köszönöm válaszát előre is Tisztelettel:Fazekas Sándorné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kérdező . Ha nagyon röviden és érthetően akarok válaszolni az kell mondanom: kornak megfelelő negativ lelet. Ez azt jelenti sem több, sem kevesebb nem észlelhető, mint a korának megfelelő egészséges embernél. Nyugodtan várhat a családorvosi konzultációig
2014.
11.
18.
korai klímax? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Visszaolvasva válaszait, nagyon megnyugtatóak és bizalmat árasztanak, ezért fordulok Önhöz egy furcsa kérdésemmel. Nem igazán az Ön szakterülete, amiért elnézését kérem, de bízom tudásában és abban, hogy tud nekem valamilyen támpontot, segítséget adni. 29 éves lány vagyok. Több éve betablokkoló szükséges a szapora pulzus miatt. Ezen kívül csak fogamzásgátlót szedek. Egyik kérdésem, hogy ezek a gyógyszerek nem gyengítik-e egymás hatását? Másik: Nyár közepe óta, különösen az utóbbi időben, a következő tünetekre lettem figyelmes, ami eddig nem volt tapasztalható: Száraz a bőröm, a kezem néha úgy néz ki mint egy öregebb emberé, szájszárazság is van (most a hidegnek tudom be), gyakoriak az álmatlanságok, sűrűn van, hogy vizelési ingerem van, és többször járok wc-re is, és úgy érzem mintha nehézérzete lenne a hólyagnak, de keveset vagy egyáltalán nincs vizelet olyankor. A nemi vágyam is egy nagyot csökkent, ami pedig nagyon meglep az a hőhullámok. Éjszakai izzadás. A fogamzásgátló miatt a menstruáció rendszeres és normális. Ön szerint mitől lehet? Eddig nem mertem a háziorvosomhoz fordulni ezzel, mert elég sokmindent elbagatelizált, akkor ezt főképp. Olvastam olyanról, hogy létezik korai klímax. Ami hasonló tünetekkel jár. Lehetséges, hogy 29 évesen beleessek? Mit tanácsol? Tisztelettel, jó egészséget és további szép munkát kívánok!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Jajj drága kedves kérdező ! 29 éves fiatal nőnél szóba sem jön a korai klimax ! Ez bizony valamilyen betegség lehet, leginkább pajzsmirigy alul működésre vagy valamilyen egyéb belgyógyászati betegségre - pl cukorbaj, vagy húgyúti betegségre gondolnék. Igenis tessék a családorvoshoz fordulni, vagy keressen egy hozzáértő belgyógyász kollégát magánúton. Ezek a tünetek kezelhetőek, nem szabad egy fiatal nőnek beletörödnie. Az okát meg lehet és meg kell találni !
2014.
11.
17.
DCM kérdése:

Kedves Doktor úr !Olvastam a válaszait,és nagyon tetszenek nekem!Látom ,hogy az emberekkel is foglalkozik nem csak a betegséggel!Nálam DCM -t diagnosztizáltak 45 éves vagyok!Itt sajnos az orvosok nagyon nem foglalkoznak semmivel!bemegyek ultrahangra megcsinálják ,üljek ki majd kiadják a papírt !ez egy szívcentrumban történik!Szeretném leírni az ultra hang eredményeim ,szeretném ha leírná,hogy maga szerint ez mennyire jó változás 2 hónap telt el a két ultra hang között ,és mik az esélyeim ! EF 33%-ról 43%-ra javult bal kamra 68/57 62/45 csökkent bal pitvar 49/66 47/56 cökkent septum 8 mm mozgása hypokin akin majd ez normál lett mellsö vitorla vékony az is maradt aorta billentyű norm gyök ám:27 majd 37 a szedett gyógyszereim Betaloc zook 2×1 50 mg ,torvatec 1 , uregyt 1/2 ,nitromint tapasz ,adexor 2×1 verospiron 2×1 Procoralon 2×1 aspirin protect 1 ,milurit 1 ,furosemid minden másnap káliummal ,syncumar napi 2 ezeket szedtem beküldtek a szivelégtelenség ambulanciára ahol az orvos megnézte a két ultrahangos papírt ,és lehúzott egy csomó gyógyszert ezek maradtak verospironból csak 1 furosemid ugyanúgy procoralon ugyanúgy ,és kaptam 2 újat Bisoprolol 5 mg coverex as 2×2,5 mg a vérhígítót ,is elhagyhattam amiben nem vagyok teljesen biztos ,tényleg nem gond az ? Mi a véleménye erről a nagy dózisú gyógyszercsökkentésről ?Nem fogok vissza esni ? A főorvos úr azt mondta ez igen szép javulás!Még egy kérdésem lenne ,ő azt mondta ,hogy volt egy ilyen betege akinek ez coca-colától keletkezett ,és egy év alatt rendbe jött ,akkor mondtam el neki ,hogy napi 2 l iszok én is ,semmi más folyadékot nem !Maga ,hogy viszonyul ehhez a kérdéshez!Maradok tisztelettel Szelli !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kérdező ! Azt hiszem ez tényleg derekas javulás volt ! Azonban a napi 2 l Colát sürgősen hagyja el ! A gyógyszeres módosítás szerintem is helyes. Bizony a javulás fenntartására kisebb és hatékonyabb gyógyszeres kezelés kell. Erre váltottak Önnél. Azt, hogy tovább lehet-e csökkenteni a gyógyszereket, mennyire és meddig javul az állapot az attól is függ, hogy Ön mennyire küszöböli ki a stresszt, a rossz szokásokat, felelőtlen és káros szenvedélyeket. Végig kell gondolni és újra kell építeni az életét az új helyzethez és nem szabad túlértékelni sem a javulást és újra kezdeni a káros dolgokat !
2014.
11.
17.
Zsena kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Köszönöm válaszát, a tanácsa szerint fogok eljárni. Önnek és munkatársainak is jó egészséget kívánok! Üdvözletel: Zsena
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Örülök ha segítettem.
2014.
11.
17.
Judit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! A napokban elvégzett EKG Holter vizsgálat monotop kamrai extrasystoliát mutatott . Szeretném megkérdezni hogy ez mit jelent ? válaszát köszönöm . Judit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kérdező ! A monotop kamrai extrasystolia azt jelenti egy gócból származó, vagyis azonos módon és formában megnyilvánuló, soron kívüli elektromos tevékenységet jelent.
2014.
11.
17.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Szeretném kipróbálni a Sanct Bernhard Fahéj kapszulát krómmal és cinkkel. Ezt írja róla a forgalmazó: Az egészséges életmód részeként hozzájárulhat a szervezet szénhidrát-cukor egyensúlyának fenntartásához, egészséges szénhidrát-cukor anyagcseréhez. A fahéj antioxidánsokat tartalmaz. A nagy dózisú fahéj fogyasztásával kedvező hatást érhetünk el a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemben, segítheti a vírusok, baktériumok és gombák elpusztítását. Hatóanyagok 2 kapszula RDA*% Fahéjkivonat 200 mg ** Króm 50 μg 250 Cink 3,5 mg 70 A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellett szedhetem-e? Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kérdező ! Nyugodtan szedheti együtt a vérnyomás csökkentővel. Baj biztos nem lesz belőle.
2014.
11.
16.
Katalin kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! Köszönettel vettem a kérdésemre irt válaszát. Az ultrahang leletemből amit teljesen rendben levőnek talált,kifelejtettem,hogy az EF 54% volt. Úgy tudom 55%-ig normális.A korom 68 év,nem tudom ez utalhat e szivelégtelenségre?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Kedves Kérdező. Nem, ez az érték még belefér a normál értékekbe.
2014.
11.
16.
Massat kérdése:

Kedves Doktor Úr! 2014.11.14-n voltam a lakóhelyemen EKG és szívultrahang vizsgálaton, mert 11.hó 19-n kell kontrollra mennem a GOKI-ba. Márciusban volt ablációm. Leleteim: RR:120/80 EKG: sin.ritm. akt.kóros nincs ECHO: ao.asc: 39 ép ao. és mitr. AI,MI,TI nincs, bk:57/39 EF: 60% TEICH, bp:58, jp:49, dt: 148 E/A: 68/48, falmozg. jók, AS nincs jk keresztátm:28 PF nincs IVC: 16mm jó BKF. Szeretném megkérdezni, hogy a leletek alapján Ön lát-e valamilyen problémát! Az utóbbi napokban többször éreztem fájdalmat a bal karomban. Lehet, hogy ez nincs összefüggésben a szívproblémákkal? Előre is köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
20.
Kedves Kérdező a leírtakban komolyabb eltérés nincs. Kétségtelen, hogy az aorta, pitvarok kicsit tágabbak, de ennek nincs most jelentősége. A kérdés ilyenkor az, hogyan érzi magát ? Említett panaszok lehetnek még az ablatio következménye, mert a heggszövet még fájhat !
2014.
11.
16.
Papanikolau Mária kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Nemrégiben volt levélváltásunk. Hála a Jó Istennek sikerült elérnem 10 perccel ezelőtt, hogy hazamenjünk a férjemmel vizsgálatra, de csak decemberben tudunk menni. Fogok időpontot kérni, csak még nem tudom, hogy december első vagy második hetét sikerül szabadságba kivenni. Szeretnénk Budapesten tölteni pár napot a családdal és arra is gondoltam, hogy szükség lesz/lehet vizsgálatokra, hiszen a férjemet nem látta szakorvos több hónapja. Lett volna lehetőség, hiszen a szemétláda orvosbarátunk mindent vissza akarna csinálni, csakhogy nem azért, mert a mérhetetlen bűnét és lelketlenségét megbánta, hanem azért, mert a faluba már senki nem áll szóba vele, a gyerekekre rászólnak a szüleik, hogy ne köszönjek neki, mert rossz ember, de olyan is volt aki a leköpte. Mi kiköltöztünk a városból. Itt mindenki ismer mindenkit, és amit már kettőnél több ember tud, az nem marad titok. Még férjem is elmosolyodott, amikor mikor meghallotta, hogy mi történt. Egyébként elég jól van. Az időváltozást megérezte, ma nem volt nagyon jó napja, de ahhoz képest, hogy már hónapokkal ezelőtt műtétre akarta küldeni a volt barátja, ahhoz képest nincs, pontosabban nem érez semmi rosszabbodást. Szóval kedves Főorvos Úr megyünk és nagyon szeretném, ha tudna segíteni. Ezt szerettem volna jelezni. Előre is nagyon köszönöm, hogy foglalkozik velünk és megpróbál segíteni. Jó egészséget kívánok a találkozásig és jó munkát is. Tisztelettel: Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
20.
Sok szeretettel várom Önöket. Megtisztel, hogy a véleményemet kéri.
2014.
11.
16.
Szivdobogas kérdése:

Tisztelt doktor ur! 26 eves no vagyok, fizikai munkat vegzek. A kerdesem az lenne hogy kb 1 eve szivszurassal mentem a haziorvosomhoz. O elkuldott kardiologiara. Ott volt nekem, EKG, szivultrahang, terheleses EKG, es 24 oras holteres vizsgalat. Keveset ver a szivem, vagyis nyugalmi allapotban 45-50 kozott van a pulzusszamom. Ejszak Ez lecsokkent 35-40-re. Viszont arra Nem kaptam valaszt hogy mitol van ez? Egyebkent Nem sportolok, soha Nem is sportoltam. Egy par honapja eros uteseket erzek a mellkasomban. Olyan mintha igy robbanna valami bent 1 nagyot. 2 napja annyira rossz volt, hogy le kellett hogy uljek, Mert tobbszor utott egymas utan ilyen nagyot, es ilyenkor nehezen kapok levegot. Volt mar ra pelda hogy ejszaka is erre keltem. Mitol Lehet Ez? Talan gyomor problema? Vagy sziveredetu? Mit tanacsol? Valaszat elore is koszonom
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
20.
Kedves Kérdező ! Abból, hogy a részletes kardiológiai kivizsgálás során nem találtak az említetteken kivül egyebet, azt hiszem nincs szívbetegsége. A lassu szívmüködés nem csak sportolókon, hanem fizikai munkát végző embereken is előfordulhat. Vagyis ilyenkor a nyugalmi frekvencia lehet alacsony, mert az a munkavégzés alatt emelkedik a megfelelő szintre. Ez okozza ezeknek az embereknek a jobb terhelhetőségét.A szívdobogás érzete normális jelenség, sajnos az ingerképző rendszerünk kicsit rosszul van tervezve, ami miatt egészségesekben előforduló jelenség az említett érzet /extrasystole, soron kivül érkező elektromos tevékenység/. Nincs jelentősége, csak van akit zavar. Ha nagyon kellemetlen, vagy súlyos szívbetegség kimenetelét rontja, csak akkor kezeljük. Ilyen probléma Önnél nincs. Probáljon meg egészségesen élni és táplálkozni, kikapcsolodni-pihenni rendszeresen . Ezt javasolom.
2014.
11.
16.
rrrrrrrrrr kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! 19 éves vagyok és egy párhete voltam kardiológián és akkor derült ki hogy hyperkinetikus keringésem van és erre kaptam a concor 5 mg gyógyszert amiből reggel egyet kell bevennem. Azt szeretném meg tudni hogy meddig kell szednem a gyógyszert. Előre is köszönöm a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
20.
Azt nem lehet tudni ! Ha a megfelelő életvitel mellett és rendszeres mozgás mellett nem lehet elhagyni, lehet, hogy élethossziglan kell majd folytatni. Tessék egészségesen élni, mert akkor van esély elhagyni !
2014.
11.
16.
vérnyomás beállítás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mi okozza azt, hogy reggel és este mindig magasabb a vérnyomásom, a déli időszakban viszont 100 alatt van? Már állandó gyógyszer emelést kapok, és ez mérséklődik ugyan, de az arányok maradnak. Néha az is előfordul, hogy 180-ig vagy 200-ig is felmegy átmenetileg, majd visszaáll. Jelenleg ezeket a gyógyszereket szedem: - Diovan (reggelente 80, esténként 160mg-ot) - Narva SR ( reggelente 1,5 mg) - Betalok Zok ( reggelente és esténként 50 mg-ot) - Preductál ( reggelente 35 mg-ot, és este is) - illetve esténként szedek még Xeter-t (20 mg-ot) és Syncumár MITE-t is. Mi a Doktor Úr véleménye, változtatni kellene? Illetve Narva mellett lehet még időközönként gyenge vízhajtót szedni? AORTA szívbillentyűvel műtött vagyok, és félek a mellékhatásoktól, de szerintem segítené a vérnyomásom beállítását. Köszönöm szíves válaszát: Klári
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
20.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom, hogy végig kellene gondolni a gyógyszeres kezelés összetételét egy megfelelő előzetes kardiológiai vizsgálatokat követően. Nehéz a kérdés, de valamilyen gond lehet a gyógyszerek interakciójában, vagy a gyógyszer szedésének mechanizmusában. Meg kell találni, hol kezdődik az emelkedés, mennyi ideig tart, miért esik annyira a tensio azt követően. Szóval szakorvosi konzultációt javasolok , olyan helyen ahol a magas vérnyomás kezelésével vannak tapasztalatok /hypertonológiai szakambulancia/
2014.
11.
16.
Jóga kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves nő vagyok.MPS-em van,néha kevesebb,több extrával.Vannak sorozatos extráim,terhelés után,közben is néha jelentkiz,Rengeteget stresszelek.Volt már holterem,veszélyes zavart nem mutatott,jelenleg terheléses vizsgálatom lesz decemberbe az extrák miatt.Szeretnék jógázni,de nem tudom,hogy szabad-e vagy inkább a vizsgálatokat várjam meg? Mennyire terhelő a jóga? Rettentően félek a hirtelen szívhaláltól.Köszönöm válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
16.
Kedves Kérdező ! Önnek nincs mitől tartani ! Nyugodtan jógázhat, még csökkenteni is fogja a panaszait. Nem fog hírtelen szívhalált halni, Ígérem magának !
2014.
11.
15.
Katalin kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! A kérdésem a következő lenne: Mit jelent a Holter értékelésben:A normális alsó határán levő szivfrekvencia variabilitás. Összesen 2 singlie többgócu VES, közepes számu 4 alkalommal max 5 tagból álló SV tachycardiában,2 alkalommal tripletben,13 alkalommal coupletben fekképő VES volt a felvételen Szoignifikáns blokk,pausa ischaemia nem volt. Az ultrahangon: Normális tágasságu szivüregek és billentyük,jó falmozgások,jó globális systolés BKf csökkent relaxáció. Válaszát köszönöm.Üdvözlettel: K.Sné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
16.
Lényegében azt jelenti, hogy szív müködése nem szapora, vannak normális számban kóros ütések, amelyek egészséges emberben is előfordulnak. A szív UH pedigsemmi kórosat nem mutatott. Vagyis ezek a leletek rendben vannak.
2014.
11.
13.
Szarvas2014 kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Röviden fő problémám magas vérnyomás hirtelen kiugrása. 2007-ben volt szívkatéterezésem is ISZB beteg vagyok 56 évesen. 3 hónap alatt sikerült 200/120-ról beállítani a vérnyomásomat akkor. Co-aprovel 300/25 Isoptrin 120 SR .Plavix,Adexor MR 35.rivotril.Diaprel.Victosa ,nootropil. 2013 őszén Szarvason a háziorvosi körzetben az asszisztens nő szinte minden gyógyszerem átírta mit a szervezetem 6 évig már stabil állapotban tartotta.Így a 67%-os rokkantságról lemondtam és vissza mentem dolgozni Jelenleg sokat szenvedek szervezetem a gyógyszer váltások óta rosszabb állapotra fordult. Én dolgozni szeretnék már próbáloztam 2 helyen magán szakrendelésen.A első nem vált be szabadság idő alatt nyújtva feküdtem négykézláb jártam és bottal. Jelenleg van egy Dr fiatal kezdő,de segítő kész viszont már 2 hónapja kisérletezünk covarex combi reggel ,Isoptrint és Adexort ,Nootropilt vissza írta.de dél felé már zsibbadok és ég az arcom vérnyomásomat már mérnem sem kell érzem a rosszullétből hol tart. 25mg Tensiomint s félszem Rivotrilt beveszek és Aspirin Fortét 18-óráig kibírom így a záróráig. Majd beülök a kocsiba és nem merek elindulni haza mivel a roszullétek ismét jönnek.Ilyenkor mérem meg a vérnyomásomat ami általában 180/115 vagy 169/115 ismét 1 szem 25 mg Tensiomint elszopogatok s 1 szem 0,25 Frontint vizes ruhát teszek a nyakamra s40-50 percig ülök a kocsiban ha szerencsém van 160/85-re le megy s el merek indulni haza 45 km szinte alig lakott területeken hol sok a kerékpáros és a vad figyelni kell. Ma felhívtam a Dr urat mit vegyek be és az tanácsolta a reggeli gyógyszereknél a nem említett Doxazosin-ratiopharm eddigi 2 mg-ot emeljem 4 mg-ra reggel este. Kérdésem lassan ismét napi 30-35 szem gyógyszert szedek így és még most sem biztos,hogy ez így jó.2007-ben 26 napot voltam kórházban,hogy a sok sok gyógyszert elhagyhassam s napi 4-5 szemre csükkent .Mit tehetnék Ön szerint is csak reggel 4-5szem este 4 szem napközben 2-3 szem vérnyomáscsökkentő szükséges,hogy a vérnyomásom rendbe legyen? Még egy kérdés CO-Irabel és Covarex szedhető együtt? SOS várom válaszát kérem adjon tanácsot nov.27-én vizsgáznom kell a nem változik állapotom nem tudok tanulni. Előre s kszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
16.
Kedves Kérdező ! Én azt gondolom sürgősen meg kellene próbálni visszatérni a bevált gyógyszerekre. Ha az nem elég a vérnyomás és a anaszok rendezésére akkor szakorvoshoz, kardiológushoz kell fordulnia. Ezt másképpen nem lehet megoldani - véleményem szerint .
2014.
11.
13.
sziv kérdése:

Kedves Doktor Úr! 65 éves nő vagyok. Eddig különösebb bajom nem volt a szívemmel. Minden évben jártam kontroll vizsgálatra, amikor elvégezték a szükséges vizsgálatokat. Ebben azévben egy olyan kitételt is olvastam a zárójelentésben, hogy a 24 órás holter –vizsgálat alatt 1 alkalommal éjszaka „rövid ns- SVPT”-t észleltek. Elfelejtettem az orvosnőt megkérdezni, hogy ez milyen rendellenességet takar. Megállt a szívem? Ha történetesen felébredek, mit kellett volna tennem? Azonnal hívni a mentőket? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
16.
Ha nincs panasza semmit sem kell tenni ! Ha gyakran ismétlődő, zavaró szívdobogást érez, akkor orvosi kezelést kell bellítani. A leírás során az észlelték, hogy egymás után több extrasystole követte egymást, amiből esetleg lehet panasz. Az esetleg lehet panaszt pedig nem szokás kezelni ! Szóval egyenlőre csak figyelni, ellenőrizni kell. Magának pedig ehhez teljes életet kell élni, mert amellett kell ellenőrizni
2014.
11.
13.
Zsena kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 63 éves tüdőtumoros beteg vagyok - túl a műtéten, kemoterápián, sugárkezelésen. Erre jelenleg havi 1 Sandostatin 10 injekciót kapok. A kemoterápiát abba kellett hagyni, mert krónikus veseelégtelenség lépett fel. Ezen túlmenően magas vérnyomásom, II. tip. diabéteszem van. Fizikálisan elég gyenge vagyok, gyakran szédülök. Több szakorvos kezelése alatt állok, sok gyógyszert írnak fel, de senki nem foglalkozik azzal, hogy egyes gyógyszereknek milyen kölcsönhatása van, melyiket kell reggel, délben, este, étkezés előtt, után közben bevenni.Gyógyszereim a következők:Rabeman 1x1, Talliton 12,5 mg 2x1, Milurit 300 mg 1x1, Vitamin D3 1x1, ASA Protect1x1,Betagen 24 mg 2x1, Cavintin Forte 3x1, Thiogamma Oral 600mr jx1, Calcetat 475 mg 2x1, Ketisteril 3x3, Glucobay 50 mg 2x 0.5 R-E, Glurenorm 30 mg R2, Dl. Contramal 50 mg szükség szerint,Kérem szíveskedjék segíteni még abban, hogy jelen állapotomban, mivel sokat fáj a fejem (MR neg.) milyen fájdalomcsillapítót szedhetnék. A tüdő műtétem 2013. áprilisában volt. Tisztelettel kérem segítségét. Nagyon szépen köszönöm. Zsena
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
16.
Kedves Kérdező ! Egy beteg bellítása, kezelése a kivizsgáláson felül rendszeres orvosi ellenőrzés és megbeszélés alapjn történik. Szóval sok orvosi adat alapján lehet és kell is meghatározni azt, hogy miből, mennyit és mikor kell bevenni. Ezt mindig meg kell beszélni a kezelő orvossal, mert ha kivülállótól kér ilyen tancsot nagyot lehet tévedni ! Én tudom, mi orvosok gyakran megfeledkezünk arról, hogy a beteg számára nem világos az, hogy mit és hogyan kell csinálni. Ezért tisztelettelés szeretettel kérem keresse meg a családorvosát és beszéljék ezt meg vele, mert nem szeretnék kellő orvosi előzmény, adatok hiányában bajt okozni Önnek.
2014.
11.
12.
Fontos kérdése:

Covercard 5/5mg-ot szedek és kerülget valami nyavaja szedhetek mellette valamit neocitran,strepsils, orrspré???
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
16.
Kedves Kérdező ! Akármelyiket szedheti, sőt mindegyiket szedheti egyszerre is !
2014.
11.
12.
mellkasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Már több mint 4 hónapja vannak visszatérő mellkasi panaszaim. Még akkor elmentem a háziorvoshoz ezzel a panasszal (mellkasi, gyomortáji fájdalom, teltségérzet, melegségérzet, bizonytalanság), először csak Magne B6-ot javasolt. Nem javult a helyzet, visszamentem, nagy nehezen beutalt mellkasröntgenre, ami teljesen negatív lett. Ezután 1-2 héttel ismét jelentkezett erőteljesebben a mellkasi fájdalom, amivel SBO-ra mentünk. Itt megtörténtek a rutin vizsgálatok, vérvétel, EKG is, minden eredmény jó lett. Elküldtek a gasztroenterológiára, ahol gyomortükrözést végeztek rajtam, és refluxot állapítottak meg, kaptam is rá gyógyszert, ami viszont le lett cserélve 2 hét múltán egy kontroll alkalmával. (Ekkor elküldtek hasi UH-ra is, az is teljesen negatív lett.) Ezek után viszonylag jól voltam, bár nem teljesen tünetmentes. De mostanában, pár hete ismét előjöttek a mellkasi fájdalmak. Ismét felkerestem a háziorvost, aki rosszallóan tekintett rám, amiért újra felbukkantam hasonló tünetekkel, mint korábban, SBO-s papíromat még meg is mosolyogta... Mért vérnyomást (ahogy már korábban is többször, egyszer sem volt magas), meghallgatta a szívemet, tüdőmet (a háziorvosom eredetileg tüdőgyógyász), és azt mondta, hogy pszichés bajom van, menjek haza. Így is tettem, de azóta is jelen van a mellkasi fájdalom. Kérdésem az lenne, hogy Ön mit gondol erről? Igen zavaró ez a mellkasi nyomásérzés, gyomortáji teltségérzet, ami feljebb, a szájba is kisugárzik, sokszor van melegem, a közérzetem is rossz. Az elmúlt hónapokban számtalan vérnyomásmérésem volt, 3 EKG-m (sürgősségin, ügyeleten), többszöri vérvételem, voltam hasi UH-n, füll-orr-gégésznél, sehol nem volt gond, csak a reflux került megállapításra. Esetleg elképzelhető, hogy a reflux tünete ez még mindig? (Próbálom betartani, amiket olvasok reflux ellen, tehát párna megemelése, szénsavas italok elhagyása, lefekvés előtt 2-3 órával már nem nagyon eszem.) Vagy tényleg pszichés gond lenne? (Alapból eléggé szorongó alkat vagyok.) Esetleg szívprobléma állhat a dolgok hátterében? (22 éves fiú vagyok, nem iszom, nem dohányzom, csak pár kiló súlyfelesleg van rajtam, cukrom rendben van, igaz sok ülőmunkát végzek.) A mellkasi fájdalom mellé hátfájdalom is szokott társulni. (A testtartásom nem épp ideális, meg kell mondjam, ez is közre játszhat.) Nem mondanám igazából, hogy terhelésre jelentkezik a fájdalom, inkább folyamatosan érzem, és van, amikor jobban, ilyenkor olyan, mint valami kis rohamszerűségem lenne, mintha valami ki akarna törni belőlem. Megemlítem, hogy általános iskolás koromban több évig asztmás voltam, és úgy tudom, a reflux kapcsolatba hozható az asztmával, erre is gondoltam már. Őszintén szólva a háziorvosomhoz én már nem szívesen megyek vissza, nem bízom meg benne igazán, mintha nem lenne partner. (Másik háziorvost meg nem nagyon tudok választani, egyik szomszédos település már másik megyébe tartozik, és messze is van, a másik szomszédos településen meg szintén ez az orvos van.) Szeretném a tanácsát kérni ez ügyben, válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Minden jót! Márk
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
16.
Kedves Mark ! Én azt gondolom, hogy a panaszai refluxos eredetűek. Ugyanis azt folyamatosan kell megfelelően kezelni. Menjen vissza a gastroenterológushoz és kérjen segítséget. Mondja el, hogy újra és újra visszatérnek a panaszok, segítsen. Lehet, hogy gyulladásos eredetűek a gyomorpanaszai.
2014.
11.
11.
Mitralis kérdése:

Jó napot kívánok Doktor Úr! Nos, hát hol is kezdjem. 20 éves lány vagyok, egy éve kiderült, hogy van egy kis billentyű hibám, azaz mitralis prolapsus. Vagyis már egy kicsivel több, mint 1 év. Azóta kezelem bisoprolol sandoz 5 mg szedésével, naponta 1 szem. 1 hete kb. voltam labor vizsgálaton, a véremben minden eredmény tökéletes volt. Pár napja észre vettem, hogy néha bedobban a szívem. Ilyenkor kicsit megijedek és ez kihat az egész napomra. Ez teljesen normális a gyógyszer szedése mellett?? Illetve esetleg kérjek egy kivizsgálást?? Sokszor van, hogy megijedek, hogy valami gond van e esetleg. Vérnyomásom nézni szoktam naponta, az általában 110-115/75-78 pulzus 70-85 napközben este pedig 60 körül mozog. Tehát, az ijedtség felesleges, vagy forduljak orvoshoz?? Előre is köszönöm a válaszát. Üdv. Sz.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
16.
Kedves Kérdező ! Szerintem ez teljesen normális dolog, mindenkinek lehet ilyen érzete. Ha kicsit gyakoribbá válik, akkor az életvitelben, a fogyasztott dolgokban /kávé, Tea, cola, cigi, alkohol/ lehet a baj. Sportoljon és éljen egészségesen. Nem lesz baj, vizsgálni egyelőre semmit sem kell !
2014.
11.
11.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos úr! Cavintonos infúziót kaptam a kórházban 5 napon át. Milyen gyakorisággal lehet ezt megismételni? Illetve a Cavinton állandó szedésével megszabadulnék az infúzióval járó szúrásoktól, mert elég rossz állapotban van a vénám. Ha igen, mennyi Cavinton tablettát kell szedni? Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
11.
Kedves Kérdező ! Anélkül, hogy a kezelő orvos dolgába beleszólnék én szoktam a tbl-val folytatni. Másrészt az infusiós kezelés arra szolgál, hogy időnként egy kicsit ráerősít, fokozza a Cavinton tabletta felszívódása során kialakuló alacsonyabb gyógyszer szintet. Vagyis átmenetileg, rövid ideig megnőveli azt. Igy javulást okoz, amit a tabletta fenntart. Infuziót tehát akkor lehet újra alkalmazni, ha megint jelentkeznek a tünetek, rosszabbodás van. Vagyis az újabb kezelés nem idő, inkább tünet - függő !
2014.
11.
10.
hamvasbarackb1@gmail.com kérdése:

T.Dr. Ur. 3 eve allok kezeles alatt. a kardiologian. Mivel sok gyogyszert szedek sziv es vernyomas csokkentoket a Dr. No ugy dontott hogy osszevonjuk amit lehet hogy kevesebbet kelljen szednem. Az Ezocem es az Asactal 100. helyett felirta az TH Bisoblock plusszt 5mg. A haziorvosom mondta ez draga kgy.ra nem megy helyette ir fel Bisoblock 5mg. ot. Kiderult ezert is fizetni kell de olcsobb.viszont kozolte hogy az asactalt tovabb is szednem kell mellette. Olyan sok rosszat hallottam a ketto egyuttes szedeserol hogy teljesen leviszi a vernyomast karos a szivre hogy most nagyon megvagyok ijedve. Vajon nem csinalt rosszat a haziorvosom mikozben nekem akart jot hogy gyogyszercseret csinalt? Szedhetem nyugodtan? Az orvoshoz kerdesemmel visszamenni nem merek. Nagyon szepen kerem Ont nyuktasson meg. Nagyon varom valaszat es elore is koszonom. Tisztelettel Baloghne.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
11.
Kedves Hamvas Barack ! Először is olyan gyógyszert, hogy Ezocem nem ismerek, nem találkoztam még vele. Hatóanyagot kellene tudnom, vagyis azt, hogy mit tartalmaz a gyógyszer, ahhoz, hogy korrekt választ adjak. A Bisoblock plus Bisoblockot és Asactalt együtt tartalmazza. Tehát ha a Bisoblockot és Asactalt külön szedi ugyan azt a hatást éri el, mintha a Bisoblock Plust szedi. Vagyis nyugodtan szedheti őket külön-külön !
2014.
11.
09.
KInga kérdése:

Kedves Doktor Úr! 52éves nő.Munkahelyi szűrés keretén belül készült szív UH, ahol az eddigi jelzett MI helyett I-II grad MI mutatkozott enyhén tágult bal pitvar és bal kamra mellett. Egyre többször jelentkezik mellkasi diszkomfort, szorításféleséggel, de ez még elmenne, mert stresszes a munkahely, de kinek nem?.... de az előbb említett diszkomfort-vélhetőleg ES-kkel egyidejűleg homályos látás, szédülés és memóriazavar társul. Ez utóbbi a legkellemetlenebb, mert egyszerűen a napi munkavégzés közben felejtem el, hogy épp mit csináltam, illetve mit és hogyan kellene folytatnom... 2 hete elkezdtem szedni a Trental tablettát,hátha hat...de még nem... Nem tudom mit tehetnék, Kedves Doktor Úr, tud segíteni? Köszönettel: Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
11.
Kedves Kérdező! Először is forduljon kardiológushoz, mert a fáradékonyság, mellkasi panasz hátterében bizony lehet koronária betegsége is. Ez okozhatja igen enyhe MI fokozódását ! Az MI I-II viszont nem magyarázza említett panaszait, mert ez önmagában enyhe, kezelést nem igénylő eltérés. Másrészt az említett szédülés, memória zavar miatt célszerű lenne ideggyógyásszal is konzultálnia. Tehát véleményem az, hogy keresse fel a kardiológiai és neurológiai szakambulanciákat panaszaival.
2014.
11.
08.
Extra extrák kérdése:

Kedves Doktor Úr! A napokban készült el 24 órás Holter eredményem egy nyugodt, de munkával töltött nap után, ami meglepően sok extrasystolét rögzített. A Holtert rutin EKG során felfedezett extrák indokolták és az azt követő ultrahangon diagnosztizált MPS I. A Holter eredménye: összes VES 29777 (max/h 2334), összes SVES 3909 (max/h 569). Van köztük egygócú, bigemin és kapcsolt egyaránt. Nappal valamivel több, de éjszaka is jelentkezik. Összes ütés 102251. Szívfrekvencia min HR 41, max HR 128, átlag HR 72. Mindez egy havi 2.5 mg Concor és Magne B6 szedését követően. Most 5 mg Concorral próbálkozunk, egy hónap múlva újabb Holter következik. A hétköznapokon időnként megérzem az extrákat, de problémát inkább csak stresszhelyzetben okoznak – bár igaz, egyre több helyzetet élek meg szerintem indokolatlanul stresszként. Ettől függetlenül (vagy éppen ezért?) alapvetően kerülöm a stresszt, nem dohányzom, alkoholt nem iszom, egy ideje koffeinnel sem élek. Sportolni nem sportolok, de viszonylag aktív vagyok, munkám mérsékelten mozgalmas, ha tehetem sétálva közlekedem. Kérdésem az lenne, van-e esély arra, hogy az ilyen nagy számú extrasystole Concorra mérséklődjön vagy számítsak komplikáltabb kezelésre? Ön szerint javasolt bárminemű egyéb teendő azon kívül, hogy várom a következő Holtert? Válaszát és az erre szánt idejét előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
11.
Kedves Kérdező ! Kérdéseire igen nehéz válaszolni ennyi adatból. Egy dolog biztos, az extrasystolét két esetben kell kezelni 1/ ha olyan szívbetegség áll fenn, amely prognózisát, lefolyását az extrasystolék befolyásolják. 2/ ha az extrasystolék jelentkezése befolyásolja, rontja a mindennapokat az okozott panaszok révén. Én egyiket sem érzékelem Önnél és ezért amondó vagyok várjuk meg a kontroll Holter eredményét.
2014.
11.
08.
cicus kérdése:

Tisztelt Főorovs Úr ! Megkaptam a válaszát,melyet nagyon köszönök,de nem Ausztriába Bécsbe,hanem Ausztráliába mennek a lányomék,mely 20 óránál több lesz/nem tudom pontosan/ 42 éves felnőttről van szó,és igy szerteném a Detralexel kapcsolatban kérni a tanácsát,illetve ha az nem kell,mit javasolna,mert 17.-én indulnak,tehát előtte van-e teendő,vagy nincs, már ami a gyógyszerelést illeti.Már 26.-án érkeznek is vissza,tehát sokat fognak utazni.Nincs benne doppingnak számitó hatóanyag esetleg ? Ezzel kapcsolatban szeretném akkor kikérni véleményét,melyet eéőre is nagyon köszönök. Tisztelettel:Olga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
11.
Kedves Kérdező ! Javaslatom a következő: kompressziós gumiharisnya legyen az illetőn. A repülő út alatt többször sétáljon, mozgassa át végtagjait /k két óránként !/ . Detralex, egyéb gyógyszer nem szükséges !
2014.
11.
08.
Vrastyák Istvánné kérdése:

Tisztelt doktor úr! Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát.Szeretném kérdezni hogy vannak szívtáji szorításom ,hőség szokott el önteni ,de nagyon.Bal karom ,vállam és lég szomj van rajtam hogy ha kicsit sietek vagy emelkedőn megyek.A látásom nagyon romlott az utóbbi időkben ,meg vagyok ijedve hogy az mitől van.Mostanában a szemmem vibrál az mitől lehet.Bal lábam néha zsibbad.47 éves vagyok és nem vagyok nyugodt magamon.Előre is köszönöm hogy időt szakított levelereés vállasz adásra.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
11.
Kedves Kérdező ! Az Ön által leírtakra igen rövid válaszom van ! Sürgősen forduljon kardiológiai szakambulanciához, mert panaszai eléggé jellegzetesek és ezért felvetik koszorú ér betegség alapos gyanúját. Mielőbb forduljon kardiológushoz !
2014.
11.
08.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! Nagyon köszönöm válaszát. Elnézést kérek, hogy ismét zavarom, kérdésem még az lenne, az emlitett ritmuszavart a pacemaker müködését kontrolláló kardiológus dr-nak emlitsem vagy nem neki. (bocsánat, járatlan vagyok ez ügyben, kizárt a készülék hibája?) Más van a dolog hátterében? A ritmuszavar érzése a mindennapokban annyira lehet majd zavaró, hogy esetleg fellép egy szédülés, rosszullét? Egyébként jelen pillanatban csak azért zavar, mert ez az érzés -mióta a pacemakerem megvan, -csak mostanában van. Mégegyszer bocsánat, ha sok buta kérdést tettem fel, de mindig megnyugszom, ha Főorvos Ur felvilágosit! Kellemes hétvégét és jó pihenést kivánk. Tisztelője:Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
11.
Kedves Kérdező ! Mindenféleképpen a beültetést végző intézményben kell kérni a kontrollt. Ők ismerik a történetét és Ők tudják elbírálni van-e teendő. Kedves kérdező, mivel nem tudom mi a baja azt sem tudom igy megjósolni lehet-e vagy sem szédülés - ájulás a dologból. Ezért javasoltam a kontrollt. Igen valószínű banális dologról lehet szó, de hogy igényel-e teendőt, az az előzményekből és a jelenleg észlelt eltérésekből fog következi. Én így gondolom.
2014.
11.
08.
Pajzsmirigy érték kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen előző válaszát(10.28.) Tegnap kaptam meg a labor eredményemet amely nagyon jó a TSH kivételével.TSH érték 0.030mIU/L ez meg van csillagozva szabad T4 12.05pmol/L ez jó.Kérdésem van-e pajzsmirigy betegségem? Gyógyszert szedek Meforal 1000 napi 2xfél,és Aspirin protect napi 1 tabbletta. Köszönettel:Marika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
08.
Kedves kérdező ! Ez bizony arra utal, hogy jelentős mértékben növekedett a pajzsmirigy hormonok termelődése ! Ezt úgy hívják hyperthyreosis, magyarul pajzsmirigy túlműködés . Sürgősen keresse fel a pajzsmirigy vagy endokrinológiai szakambulanciát !
2014.
11.
07.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! Véleményét szeretném kérni az alább leirtakról:Kétüregü pacemakeres vagyok 15 éve, 9 éve pedig AV ablációt végeztek., mely után III. Foku AV blokk. Pár héttel ezelőtt tapasztaltam - ritkán ugyan - hogy szaporán ver a stzivem, majd mint ha leállna. Ez 1-2 percig tart. Nov. 5-i holter eredmény az alábbiakat igazolta:Status:Holter során egész nap PM ritmus igazolódott kevés SVES és kevés VES mellett. Kardiológus orvosom közölte, hogy ritmuszavart érzek, ezért van a szapora szivverés, majd ,,csend,,. Semmilyen gyógyszert nem kaptam. Továbbra is napi 3x1,25 mg Concort kell szednem. Ezen gyógyszeren kivül vérnyomáscsökkentőt és Warfarin vérhigitót szedek, napi 1x 4 mg/1,25 mg Co-Prenessat. Szives válaszát és tanácsát kérem. Üdvözlettel: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
08.
Kedves Kérdező ! A ritmuszavar igazolása, kizárása az nehéz dió ! Anélkül pedig kezelni nem lehet. Azt tudom tanácsolni, hogy ha gyakori a szívdobogás érzés hosszabb, 48-72 órás Holtert kell végezni. Ha ritkább, akkor pedig nem tanácsos kezelni. Vagyis akkor szabad módosítani a kezelést, ha a mindennapokat zavarja az igazolt ritmuszavar. Máskülönben "vakon " gyógyszert alkalmazni nagy hiba lenne, mert komoly veszélyt jelenthet egy téves gyógyszer alkalmazás !
2014.
11.
07.
Katalin kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! 70 éves vagyok.Több éve magas a vérnyomásom,amire napi 2db tritace 5 mg és 2 db.betaloc zok-ot szedtem.Az utóbbi időben közeli családtagom halála nagyon megviselt. Többszöri szapora szivdobogás és fulladás érzés miatt kardiológiai kivizsgálásra mentem,ahol sziv ultrahang vizsgálatot végeztek,ami a következőket állapitott meg: Aorta gyök:31 mm, AVCS:16 mm,LVSd:13 mm, LVId:46 mm, LVPWd:14 mm,LVIDs:37 mm, EF:54 % LAD: 43 mm E: 93cm/sec, A: 96/sec, E/A: 93, LVSs: 16 mm, LVPWs:17mm Normál tágasságu szívüregek,ép billentyüzet,jó falmozgások,jó globális systolés BKf csökkent relaxáció. Kérdésem az lenne,milyen további életkilátásaim vannak? A fulladásaim érdekes módon csak nappal jönnek elő,este nyugtatóval elalszom és éjjel nem ébredek fel olyanra,hogy fulladnék. Válaszát köszönettel várom: K.S.-né
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
08.
Kedves Katalin. Csak az echo alapján megállapítani nem lehet, hogy mi a baj. További kardiológiai vizsgálatok, laborvizsgálat szükségesek. Ezek eredményei alapján lehet prognózist adni, gyógyszert módosítani. Ennek sürgős elvégzését javasolom. Keresse fel a kardiológusát és mondja el, nem érzi jól magát és aggodik, hogy nincs-e ingadozó vérnyomása, koronária betegsége. Kérje, hogy segítsen ennek kiderítésében !
2014.
11.
07.
Vrast30 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném kérdezni hogy CavintonForte tabletát szedhetek e egy időbe ezekkel a gyógyszerekkel? Nebivolol,Atorva-Teva,Atrix,Covercard,és Frontin. Ezeket szedem rendszeresen.Kérem válaszoljon. Tisztelettel .
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
08.
Kedves Kérdező ! Az említett gyógyszereket nyugodtan lehet együtt szedni. Nincs közöttük olyan kapcsolódás, ami akadályozná együttes alkalmazásukat, bármit is ír a gyógyszer leírat. Ezeket és ehhez hasonló gyógyszereket én is rendszeresen alkalmazok !
2014.
11.
07.
Olga kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Szeretném a tanácsát kérni:Lányomék 10 napra Ausztráliába utaznak,sport versenyre /felnőttekről van szó/,17.-én utaznak és 26.-án érkeznek vissza.A kérdésem az lenne,hogy a hosszú út miatt javasolja-e Ön,hogy Detralexet szedjenek esetleg a hosszú ülés miatt ?Ha igen,mikor kezdjék szedni és mennyi ideig?Kompressziós zoknit is vettem,meg Lioton gél/ezt lehet hogy nem engedik fel a gépre/.Ezek közül mit javasol Főorvos Úr ?Valamint az is érdekel,nem tartalmaz-e a Detralex esetleg doppingszernek megfelelő hatóanyagot ? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát !Tisztelettel:OLga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
08.
Kedves Olga ! Ha repülővel mennek Bécsbe semmi sem szükséges ! Védekezést akkor szoktunk tanácsolni ha a repülő út hosszabb mint 6 óra. Ilyenkor kompressziós gumiharisnya nadrág viselése jön szóba, illetve más gyógyszerek ismert, idős érbetegek esetén. Az Ön lánya fiatal, csinos sportolónő lehet, nem valószínű, hogy egy hosszabb légi utazás esetén az egy-két óránkénti járkálás - láb átmozgatásán kivül egyéb dologra szüksége lenne. Ha Ön vagy párja elkíséri egy hosszabb légi utazás esetén Önöknek és az idősebb korosztálynak is csak kompressziós harisnya viselése javasolt.
2014.
11.
06.
concor kérdése kérdése:

Köszönöm,hogy válaszolt a kérdésemre.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
08.
Örülök, ha segítettem.
2014.
11.
05.
Ritmuszavar? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 50 éves férfi vagyok. 2001-ben mint utólag kiderült extrasystole (napi 12-20db) miatt felkerestem egy kardiológust, aki teljes kivizsgálást végzett. Volt EKG (3X), ultrahang, 24 órás EKG és vérnyomásmérés, terheléses EKG, teljes labor. A diagnózis időnként jelentkező kamrai extrasystolia volt, mely elmondása szerint veszélytelen, sok emberen tapasztalható ritmuszavar. Kb. két héttel ezelőtt este 9 órakor lefeküdtem, majd 11 órakor felébredtem és toalettre kellet mennem. Ott egy erős has prést, erőlködést követően kezdtem érezni, hogy a szívem mintha össze vissza verne és ezt a mellkasomban éreztem is. Visszafeküdtem, fordultam jobbra, balra, majd felültem, sétálgattam, de az érzés csak nem akart elmúlni. Párommal megmértük a vérnyomásomat is 140/90 volt 80-as pulzussal!? Mivel már ez az érzés több mint 10 perce tartott kezdtem nagyon megijedni. (Mellkasi nyomás, szorítás, szédülés nem volt). Párommal úgy döntöttünk elmegyünk az ügyelete. Az ottani diagnózis vérnyomás 130/80, pulzus 75, EKG rendben, labor rendben, majd hazaküldtek. Pár nap múlva felkerestem egy kardiológust. Teljes kivizsgálást végzett, azaz ultrahang EKG-k, 24 órás vérnyomás és EKG mérés, terheléses EKG, labor. Mindent rendben talált, koszorúér meszesedés/plakk sem volt kimutatható. A 24 órás EKG kimutatott 6db VES-t, vérnyomás átlag 140/80 75 pulzussal. Azt mondta írna fel beta blokkolót, de mivel a pulzusom alapból alacsony (normális szívpumpa teljesítmény mellet) az csak tovább csökkentené a pulzust. Mivel a kikérdezés alkalmával szóba került a gyomorszáji, illetve szegycsont mögötti égő érzés, fájdalom a refluxra írt fel savcsökkentő gyógyszert. Javaslat stressz kerülése, súlycsökkentés. Kérdezném tisztelt Doktor Urat mi lehetett az a több percig (kb. 15-20 perc) tartó "ritmuszavar" (mintha extrasystole sorozat lett volna), okozhatta-e a túlzott stressz, esetleg a reflux, illetve kellene-e még más irányú vizsgálatokat végezni? Válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
08.
Kedves Kérdező ! Extrasystole bármikor és bárkinél lehetséges. Ez egy olyan rendellenesség, ami a bonyolult ingerképző rendszer tökéletlenségéből adódik. Egészségesen ép ugy előfordulhat mint betegen. Növelheti jelentkezését stressz, dohányzás, alkohol - kávé-tea nagy mennyiségű fogyasztása. Ezekre is figyelni kell. Ha gyaakori, emellett még 2x2 drg Panangin folyamatos alkalmazása javasolható. Biztos, hogy a szívének nincs baja !
2014.
11.
04.
Rita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Segítséget szeretnék kérni ,hogy mi mit jelent mert sajnos bővebb felvilágosítást nem kaptam.Első kérdésem ,tegnap kaptam meg a holter eredményem és nem tudom hogy mit jelent akkor leírnám : Kamrai események: összesen :11 kamrai ütés volt,melyből 11 volt extraszisztolé. Egyéb események :0 csatolt ,0 run,0 ventrikuális bigeminia és 0 paroxizmális tchycardia Pitvari események: 2 szupraventrikuláris ütés volt ,melyből 2 volt extraszisztolé. Egyéb események :0 csatolt ,0 run,0 ventrikuális bigeminia és 0 paroxizmális tchycardia ST események : A legnagyobb St depresszió értéke -0.81mm,ami 20:09-kor jelentkezett a 2 csatornán.A legnagyobb ST eleváció értéke 1.68 mm, ami 20:03-kor jelentkezett az 1 csatornán. Átlagos szívfrekvencia 84bpm,mini.szívfrek.:51bpm fellépett 02:05-kor maximális szívfrek.:167bpm fellépett20:01-kor. Én 36 éves nő vagyok nagyon alacsony vérnyomással élek ,amióta csak tudom mindig 100-110 között mozog a vérnyomássom (103/78,105/65,109/68 stb)nagyon sokszor érzek nyomófájdalmat a mellkasomba és ilyenkor nehéz nagyon a légzés és szédülök nem érzem jó magam és ilyenkor mikor meg nézem a vérnyomásom alacsony de viszont magas nagyon a pulzusszámom, azért is kerestem fel a kardiológust,aki meg csinálta a holtert és sajnos nem adott kellő felvilágosítást annyit mondott szedjem tovább a betaloc Zok 50mg tovább, meg írt fel altatót. Szív ultrahang eredmény amit nem tudok :balkamrahypertropia: van MMI(Penn ) :125gr/m2 Remélem öntől kapok választ amit nagyon megköszönöm előre is ! Üdvözlettel Rita
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
05.
Kedves Rita ! A Holter lelete teljesen negativ, vagyis csak olyan eltéréseket írt le ami normálisan elfordul. Nem igazolt ritmuszavart, oxygén hiányos állapotot. A szívultrahang sem igazolt billentyű hibát, működési zavart. Egy kicsit vastagabb volt a szívizom fala, de ez sem igényel teendőt, mert ennek mértéke egyénenként változó. Vagyis panaszai nem szív eredetűek, jó lenne ha egy kicsit elgondolkodna mi az amit nem egészséges az életében / stressz ? kevés pihenés ? lelki megpróbáltatások, kevés mozgás ? sok kávé - cola-alkohol ? stb / Jó egészséget kívánok és megnyugodhat, nincs baja !
2014.
11.
04.
Norbi kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Köszönöm a választ,azt mèg elfelejtettem írni, hogy a teljes neurologiai vizsgálat is meg volt,ott is ok minden!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
05.
Örülök ha segítettem.
2014.
11.
03.
concor kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Kérdéseim azok lennének, hogy a concor okozhat e ritmuszavart? Vagy esetleg egy helytelen görnyedt test tartás? A ritmuszavar időtartama lehet pár másodperc? A válaszát előre is köszönöm: Zsolt
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
04.
Kedves Kérdező. Ritkán, de okozhat ritmuszavar a Concor. Ha ennek gyanuja felmerül, ki kell vizsgálni. A görnyedt testtartás helytelen szokás, tartós esetben okozhat problémákat, de azok nem kifejezetten kardiális jellegűek. A ritmuszavar bármilyen formában előfordulhat.
2014.
11.
03.
???? kérdése:

Jonapt en azt szeretnem tudni hogy bisoblock 5 mg vernyomascsokentö tabletara menyi idö utan ihatok alkoholt ???
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
04.
Kedves Kérdező. Kevés alkoholt bármikor fogyaszthat Bisoblock szedése mellett.
2014.
11.
02.
Hajhullás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves lány vagyok, és olyan kérdésem lenne, hogy fél hónapja erőteljesen elkezdett hullani a hajam. Csomókban jön ki. Szégyellem ezt, és nagyon zavaró. Évek óta szedek vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. Eddig ilyen nem fordult elő. Vitamint is szedek, zöldséget, gyümölcsöt is fogyasztok. Gyakoriak a szapora szívverések, és vérnyomás ingadozások. Szédülékeny vagyok. A laborban a vastartalom rendben van. Mitől lehetséges ez? Évszakváltás is közrejátszhat? (eddig sohasem fordult elő ez a tünet) Köszönöm válaszát! Kellemes estét kívánok Önnek!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
04.
Kedves Kérdező ! Ennek sokminden lehet az oka. Kivizsgálás kell, melyet a bőrgyógyászat keretin belül lehet elvégeztetni. Javasolom keressen egy hozzáértő bőrgyógyászt.
2014.
11.
02.
vérnyomás probléma kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azzal a problémámmal fordulok Önhöz, hogy kb. 10 éve van magas vérnyomásom, 39 éves férfi vagyok. Vérnyomásom reggeli szisztolés értéke 140-145 között mozog, ha orvosnál vagyok vagy ideges vagyok lesz 150-160 között ez az érték. Gyógyszer beszedése után ez az érték már csak 125-135. Idáig reggel szedtem 1 db Tanydon 80 mg és 2*0,5 db Amlodipin 10 mg. Pár hónapja magasabb pulzusszámra írt fel a háziorvosom 1,25 mg Concort, akkor 100 körüli volt, de otthon soha nem magas, 80-90 körüli maximum. Utána elmentem kardiológushoz, aki azt mondta hagyjam el a Concort, mert akkor éppen nem volt magas a pulzusom. Izgulás miatt mindig magasabbak az értékeim orvosnál. Múlt héten ismét voltam kardiológiai vizsgálaton egy másik orvosnál, persze a vérnyomásom 160/105 volt. Itt azt mondták, hogy el kell hagyni az Amlodipint, a Tanydon maradjon és írtak reggelre Nebilet 5 mg-ot. Semmilyen szervi elváltozást nem láttak a szív ultrahangon. Szedek még reggelente 1 db galagonya kapszulát is, mert olvastam a jótékony hatásairól. Úgy érzem sok a Nebilet mert fáradt vagyok sokszor, és abszolút nem magas a vérnyomásom. A mai napon reggel volt 142/88/67, délután meg 115/57/58. Ma nem vettem be a Nebilet-et, mert soknak találtam. Segítségét abban szeretném kérni, hogy mit szedjek vagy hogyan, mert úgy gondolom, hogy mindig az aktuálisan mért vérnyomásomra adnak kezelést, ami valójában jóval alacsonyabb. Vérképeim, EKG mindig rendben volt, régen sokat stresszeltem ez lehet az oka kialakult vérnyomásomnak. Előre is köszönöm válaszát! Krisztián
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
04.
Kedves Kérdező. Megértem a tanácstalanságát. Azt kell hogy mondjam ez azért alakulhatot így mert több orvoshoz fordult, akiknek más és más fegyvertáruk van a hypertónia kezelését illetően. De nem szabad elfelejteni ugyan ahhoz a hegycsúcshoz többféle uton lehet eljutni. A vérnyomását kezelni kell - ez kétségtelen a magam részéről az utolsó kollégával értek egyet ! Viszont a gyógyszereket úgy adám, hogy reggel 2,5 mg Nebilet, 40 mg Tanydon és este 2.5 mg Nebilet, 40 mg Tanydon. A két gyógyszerbevétel között 12 óra legyen /pl reggel 8 óra - este 8 óra/ Azért tenném ezt, hogy a gyógyszerek felszívódása, hatása egyenletesebb legyen. Fontos kérdés még emellett a megfelelő életvitel, étkezés, rendszeres mozgás. Ezek nélkül nem lesz jobb a helyzet bármit is fog szedni !
2014.
11.
02.
Aggódó hozzátartozó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesapámnál megállapították, hogy mindkét szívbillentyű el van meszesedve, rosszul működik, a vért visszaengedi. A billentyűk közötti távolság, ha jól értelmezem az orvosi papírokból 1,2 mm. A bal kamra 40%-an működik. A mellkasban folyadék volt, van. Műtétre lenne szükség(szívbillentyű csere), de a 77 éves édesapám fél a műtéttől. Vízhajtókat szed: Furon 25 mg, napi reggel, délben. Spiron 100 mg reggel 100, délben 50 mg. Mellette szed még Cavinton forte, Pragler, stb. Mostanában egyre rosszabbul érzi magát, nem fullad, mint korábban, de fájnak a lábai, nincs étvágya a húst mellőzi), kedélyállapota is rossz, sokszor észreveszem hogy, szájszárazsággal is szenved. Okozhatják-e a vízhajtók ezt a változás? A Furon mellé Kaldyumot szedett napi 1X, de 2 hónapja nem kapja. A Spiron káliummegkötő hatással rendelkezik, de elegendő-e az a mennyiség ami megmarad a szervezetében? Szívműtétet mellkasfeltárás nélkül, milyen esetben végeznek és hol? Megköszönném mielőbbi gyors válaszát! Egy aggódó hozzátartozó: Tóth Andrásné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
04.
Kedves Kérdező. Bizony a panaszok lehetnek gyógyszerhatás, főleg a furosemid adagjának túlméretezése miatt. Akezelést át kellene gondolni. Másrészt a étvágytalanság, húsundor lehetnek gyomor betegség jelei is. Ezt tisztázni kell gastroscopiával /gyomor tükrözés/. A kathéteres szívbillentyű behelyezés, álló szíven végzett szívműtét illetve az endoscopos - minilaparotómiás beavakozások Magyarországon még ritkák, de a legközelebbi kardiológiai centrumban lehet érdeklődni. Budapesten a Gottsegen Kardiológiai Intézetben, a SOTE Szív- és Érgyógyászati Kllinikán történnek ilyen beavatkozások. Ott lehet érdeklődni.
2014.
11.
01.
Szívszúrás kérdése:

T.Dr Úr Azzal a kèrdèssel fordulnèk őnhöz,hogy szívbeszúrásaim vannak,általában a reggeli ès az esti órákban,de napközben is nèha.Ilyenkor teljesen kihat az egèsz napokra ès ez nagyon ijesztő.2 ève voltam teljes kardiológiai vizsgálaton,szívultrahang,szív MRI,èrfestès ès minden negatív volt. Utána meg is szüntek a tünetek.Most az utóbbi időben előjöttek megint,nèmi szèdelgès,hasmenès vèrnyomás kiugrás kisèretèben. Elmentem megint szívultrahang,EKG,terhelèses EKG,ès kiderült hogy magas vèrnyomás betegsègem van,szedek gyogyszereket több fèlèt ès ezekkel normális èrtèkeket èrek el,cukor gyógyszert is szedek az is teljesen rendben van.Anno azt írták a papírokra hogy mozgásszervi problèma miatt van a szívszúrás.Dr Úr,mit lehet tenni milyen irányba induljak mèg hogy ezek megszünjenek?39 èves vagyok,Szakács a szakmám ami elèg stresszes,de hát gondolom nem lehet mindent a stresszre fogni. Várom válaszát Üdv Norbert
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
11.
04.
Kedves Norbi ! Az elvégzett vizsgálatok alapján szerintem is kizárható a szívbetegség. A panaszainak okát egy alapos és részletes belgyógyászati kivizsgálásnak kell eldöntenie. Ebbe beletartozik egy hasi kivizsgálás (vese, gyomor, vékonybél, máj, belek) és beletartozik egy rheumatológiai - neurológiai kivizsgálás is. Ha ezek negativok, akkor csak "pánik" betegség lehet az ok és azt kell kezelni.
2014.
10.
30.
Ács Viktória kérdése:

Gyors válaszát köszönöm!Tisztelettel:Viktória
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
30.
Örülök ha segítettem.
2014.
10.
30.
Piros kérdése:

Köszönöm szépen, hogy időt fordított rám és válaszolt. A konkrét kérdésem most csak annyi, hogy mivel ma itthon vagyok szinte óránként megmértem a vérnyomásom és mindig 120/76/70 körül mozgott, ezért nem mertem bevenni a reggeli gyógyszeremet. De ha később felmegy, bevehetem e attól, hogy reggeles gyógyszer? Mivel kedden kezdtem el szedni, így nincs tapasztalatom és teljesen tanácstalan vagyok!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
30.
Kedves Kérdező. Azt javasolom egyelőre ne vegyen gyógyszert. Kardiológus vizsgálja ki szükséges-e gyógyszeres kezelés. Addig ha kiugrik a vérnyomás nyugodtan beveheti a gyógyszert.
2014.
10.
30.
székletminta kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pár napja a székletemben vért tapasztaltam. Hasi fájdalmaim is vannak. Haziorvosom székletmintát kért. Interneten olvasgattam ezután, és olyat olvastam hogy speciális táptalajon beküldik a mintát. Ez mit jelent? Aggódok, hogy a vér komoly betegséget jelent, mert több családtagomnak volt vastagbélrákja. Mi ez a speciális táptalaj? Köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
30.
Kérem azonnal forduljon gastroenterológus kollégához, mert részletes kivizsgálás szükséges.
2014.
10.
30.
Piros kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Honnan is kezdjem? 45 éves nő vagyok, irodai munkát végzek. Világ életemben alacsony volt a vérnyomásom, 90-100 volt nyugalmi állapotban majdnem mindig,sokszor el is ájultam. 120/80-nál sosem mértek nálam többet még az orvosok sem. Most viszont kb. egy hónapja nem érzem jól magam. 160, 180-ra is felmegy a vérnyomásom, pulzusom is 100, 110 körül van, de már 140-nél is roppant rossz a közérzetem. Emellett heves szívdobogás, mellkasi és nyaki szorítás, légszomj, fejfájás, végtagzsibbadás, szív szúró érzése, arcpír, melegség a tüneteim. Most a hosszú hétvégén tetőzött ez az állapot. Az ügyeleten azt mondták a változó kór miatt van és kész. Hétfőn a házi orvosom is magasnak mérte a vérnyomást és írt fel vérnyomáscsökkentőt. Ennyi! Másnap visszamentem és többszöri kérésemre elküldött vizsgálatokra. Amennyire látom a vérképem tűrhető, az ekg és szívultrahang sem vészes. Szívultrahangi diagnózisban csak egy baj szerepel: kéthegyű billentyű elégtelensége. Mindenütt azt mondták, hogy nem a változó kór a problémám. Nőgyógyászaton is voltam, ott azt mondták akkor van klimax, ha már 6 hónapja nincs menses, nekem pedig még eddig csak rendszertelen volt, most ebben a hónapban maradt csak ki. Szedjem a vérnyomáscsökkentőt és kész! De ma reggel is pl. 129/79 70 pulzust mértem. A vérnyomáscsökkentőt (Coverex) reggel kell bevennem és nem tudom bevegyem-e, mert ha meg később mégis felmegy, mit csinálok? Ez az egyik kérdésem, hogy bevehetem a gyógyszert? A másik, hogy szeretném tudni mitől lehet egyik napról a másikra ennyivel magasabb a vérnyomás? Nem szeretnék még állandóan gyógyszert szedni! Az okát szeretném tudni, de nem tudom hová fordulhatnék még? Elnézést, ha túl hosszú volt a kérdésem. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Zita
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
30.
Kedves Zita ! A vérnyomás emelkedés egy olyan betegség, amelynek kb 80 %-ban fogalmunk sincs miért zavarodik meg a vérnyomás szabályozás. Ezért azt tudjuk tenni, hogy egy általános szintig visszacsökkentjük a vérnyomást gyógyszeresen és megtanítjuk, megköveteljük a betegnél azt, hogy mit csináljon és mit ne, azért, hogy a vérnyomás ne ingadozzon. Ehhez bizony kell a gyógyszer és a rendszeres ellenőrzés, hogy a megfelelő beállítást ellenőrizzük, az esetleges kisiklásokat ellássuk. A gyógyszert szedni kell élethossziglan. Másrészt a magas vérnyomás akkor derül ki amikor gondolunk rá és megmérjük a vérnyomást, vagy mikor a hypertonia szövödményei jelentkeznek és tüneteket okoznak. Ezért vették pont most észre. Kérem forduljon kardiológus kollégához és rendszeresen ellenőriztesse magát ! Az ellenőrzés azért is fontos, mert a hypertonián kivül egyéb kockázati tényezők is vannak, melyek a magas vérnyomás károsító hatásait fokozzák. Ezeket is tudni, kezelni kell. Senki nem fogja ezt magától csinálni, mert olyan ma a szemlélet. Sajnos ezt magának kell kiharcolnia, és fejben tartania. Amit ehhez tudni ajánlatos azt leírtam. Ha van kérdése itt vagyok.
2014.
10.
29.
billentyű kérdése:

Tisztelt Doktor úr!Kérdésem:Végeznek-e Magyarországon katéteres szívbillentyű műtétet?Párom pangásos szívelégtelenségben szenved,ICD-s pacemakere van,a billentyűk vékonyak,a nyitott szívműtét kockázata orvosa szerint 30%-kal több,mint a többi betegnél.A billentyű műtét javítana az állapotán,de a nyitott műtétnek igen nagy a kockázata az ő esetében.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
30.
Igen. Végeznek. De ez egy komplex kivizsgálás és minden tényező figyelembe vételével születik a döntés és a végrehajtás. A városmajori SOTE Szív- és Érgyógyászati Klinikán vagy a Gottségen Országos Kardiológiai Intézetben végeznek ilyet illetve a Debreceni Kardiológián. Ezeknek az Intézeteknek van honlapja, ahol lehet érdeklődni, kapcsolatot felvenni.
2014.
10.
28.
Massat kérdése:

Kedves Doktor Úr! Az utóbbi időben napközben többször felszalad a pulzusom(80-90). Nyugalmi helyzetben nem, de ha felállok és sokszor étkezések után érzem. Eddig is éreztem de sokkal ritkábban(3-4 naponta). Ilyenkor 1/4 Concor helyreállította. Ez is lehet ritmuszavar? Márciusban volt ablációm, pitvarfibrilláció miatt.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
28.
Ezt csak akkor lehet biztosan eldönteni, ha EKG készül a szívdobogás kapcsán. De felálláskor, étkezés után természetes a pulzusszám növekedés
2014.
10.
28.
Vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm megnyugtató válaszát. (06.24.)Mostani kérdésem vérnyomáscsökkentő szedését abbahagytam, amit Ön és háziorvosom is javasolt 15 kg fogyás miatt. Május 8.-án kontroll katéteres érfestésem volt, majd július 9.-én másodszor is megműtöttek agyi aneurysmával. A két beavatkozás között valamikor pulzus szinkron fülzúgást tapasztaltam ,amit csendben már nehezen viselek. Idegsebész szerint a fülzúgás nem függ össze a műtéttel. Fülészetre is küldtek ott sincs semmi gond ami okozhatja a problémámat. Vérnyomásom azóta 100-140/59-89 között mozog.Műtét előtt este 180 volt.Kérdésem: lehet a fülzúgás a vérnyomáscsökkentő elhagyása miatt. Ön mit tanácsolna a leírtak alapján. Aspirin protect napi 1 és Meforal 1000 napi 2Xfél amit most szedek.Válaszát előre is köszönöm. Marika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
28.
Kedves Marika ! Ez a vérnyomás tökéletes. Ha ez gyógyszer nélküli értékek, nem kell vérnyomás csökkentőt szedni ! Egészségesen élni és a vérnyomást időnként ellenőrizni. Gyógyszert csak akkor ha vérnyomás emelkedés folyamatos, vagy jelentős az ingadozás. Utobbit a kezelő orvossal kell megbeszélni !
2014.
10.
28.
Kárpáti Éva kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Még mindig ezen a PQ nyúláson morfondírozok. Én kb 5 éve reggel egy fél szem Nebiletet szedek. Nem lehet, hogy ettől nyúlik ez a fránya PQ ? és ha tovább szedem lehet, hogy tovább romlik az érték ? Nem szeretnék ilyen AV-blokkot, vagy mi a fenét. Vagy állandó érték ez egyáltalán ? Ha feljebb megy a pulzusom akkor ez az érték arányosan csökken ? Most azon filózom, hogy ezt a Nebiletet ez miatt el kellene hagynom...nem tudom jó ötlet-e. Nem véletlenül írta az orvos gondolom. :-( Ön szerint mit tegyek ? Várom a válaszát kedves doktor úr ! üdvözlöm : Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
28.
Kedves Éva ! A PQ megnyulást nem a Nebilet okozza, mert az elsősorba a szimpatikus tónus csökkenti. A vezetést nem rontja direkt uton. Ezért nem ellenjavalt adása megnyúlt PQ esetén. Ha a PQ értéke nem változik és nincs rá más ok, akkor ne hagyja el a gyógyszert. Ha bármi kétsége van a kérdést illetően vizsgálatokat kell végezni a kérdés megválaszolására. Igy csak azt tudom mondani nem ellenjavalt a gyógyszer szedése megnyúlt PQ mellett !
2014.
10.
28.
Szabó Judith kérdése:

Kedves Doktor Úr! Férjem Plagrelt szed naponta.Kérdésem az lenne szedhet-e mellette C vitamint (1000mg) és Mg+Kálcium vitamint (Mg-200mg,Ca 400 mg). A kálcium ugyanis szintén segíti a vér hígulását tudomásom szerint,ezért nem vagyok benne biztos. Köszönettel ,Judith
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
28.
Kedves Kérdező ! A férje nyugodtan szedheti együtt az említett vitamint, Ca és magnesiumot. Nem fog összeveszni a Plagrellel. A calcium a vér alvadásában játszik szerepet, nélüle nincs alvadás. Ez igaz. De nincs interakció ami gátolna ezek együttes alkalmazását.
2014.
10.
27.
Köszönöm kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát! :) A panaszom ugyan az, mint eddig volt, gyors szívdobogás, esetenként nagy dobbanás vagy kihagyás, illetve szorító, szúró, görcsölő érzés, ilyenkor levegőt is nehezen kapok. Nov. 11-re kaptam időpontot egy másik orvoshoz, addig szedem a gyógyszereket, és igyekszem megnyugodni. Köszönöm szépen! :) Szép estét! Üdvözlettel: Kothencz Virág
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
27.
Jó egészséget, Örülök ha segítettem.
2014.
10.
27.
szív kérdése:

Kedves Dr. Úr Köszönöm válaszát megpróbálok egy magán kardiológiai magánrendelésre időpontot kérni mivel ez a dr. nő további vizsgálatot nem kért, a legközelebbi rendes rendelésre meg már csak januárra van időpont sajnos :(
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
27.
Ahogy gondolja. Sok szeretettel várom.
2014.
10.
27.
szív kérdése kérdése kérdése:

Kedves Dr. Úr! A 40es pulzus szám miatt ítam Önnek Kardiológus javaslatára elhagytam a Preductal Astrixot maradt a Panangin 3*2-vel. és 3 napja újra 40-45 estére a pulzus szám.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
27.
Akkor is mondtam, hogy tovább kell vizsgálni, most is csak ezt tudom javasolni. Kérem forduljon kardiológushoz további vizsgálat végett.
2014.
10.
27.
vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 66 éves vagyok, 1 éve súlyos stroke-on estem át (agyállományi vérzés féltekében, subcorticalis), jelenleg szedett gyógyszereim: Covercard (5/5mg) R:fél; Concor: R+E: 2,5 mg; Quamatel E:40mg; Nootropil (1200mg) R+D:1; Aspirin Protect R:1; Mydeton (150 mg) R+D+E: 1 Sirdalud (4mg) E:1 Minden másnap Brinaldix (10mg) R:1 és kálium-R tabletta R:1. Mostanában reggel gyógyszerek előtt 180/100 körüli vagy még magasabb a vérnyomásom, gyógyszer után is még sokszor 140-körül van, napközben normális, néha emelkedett. Az esti gyógyszer után nagyon leesik a vérnyomásom (80/60), de utána normális. Mit javasol, emeljem valamelyik gyógyszer mennyiségét?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
27.
A következőképpen módosítanám a gyógyszereket: reggel és este 1/2 tbl Covercard 5/5 mg, reggel este 1/2 tbl Concor 5 mg, Sirdalud 3x2 mg. Illetve Mydeton, Quamatel, Brinaldix, Kálium R. mint eddig !
2014.
10.
26.
honnan tudhatom? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Honnan lehet megkülönböztetni, hogy a mellkasi fájdalom mozgásszervi vagy szív eredetű fájdalom? Én ezt otthonról honnan tudhatom, és mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni? Tisztelettel köszönöm szíves válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
27.
Kedves Kérdező ! Mindig orvoshoz kell fordulni ! Otthon ezt nem lehet eldönteni. Részletes kórelőzmény felvétele, orvosi vizsgálat és EKG kell hozzá.Na és persze megfelelő orvosi ismeret és tapasztalat. Beteg ezt otthon soha ne döntse el ! Nagy ára lehet, ha téved !
2014.
10.
26.
cicus kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát !! Már csak az érdekelne,hogy ha nincs kéz-láb dagadás,akkor a Coverex AS komb,vagy a sima Coverex AS a jobb.Egyékként ISZB-vel kezelnek,csak sajnos hónapok kellenek,hogy időpontot kapjak a kardiológiára. Mégegyszer nagyon köszönöm Főorvos Úr segitségét !!Tisztelettel:Olga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
26.
Kedves Cicus ! Mivel a vérnyomása jó, nem változtatnék a gyógyszerein. Ugyan úgy szedjen mindent, ahogy eddig. Nem azért szedi a vízhajtót, mert dagad a végtag ! Vérnyomás csökkentés végett kapja !
2014.
10.
26.
cicus kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Azt szeretném kérdezni,hogy a Coverex AS-komb 5/1,25 és sima Coverex AS 5 mg között csak az a különbség,hogy az előzőben van vizhajtó ? Abban az esetben,ha nincs láb-kéz dagadás akkor elég a sima Coverex AS? A vérnyomás értéknél az alsó érték meddig jó,mert nekem van amikor csak 65 a bal karon,jobbon pedig 62./114/67 80 bal kar,109/59 75 jobb karon ugyan akkori mérésnél.ez nem nagyon alacsony ?/. A másik dolog a bal fülemben hajláskor,felkeléskor süvitő halk hangot hallok mintha a szél fújna,ez nem tudom mitől lehet ? Volt olyan,hogy a szivdobogást halottam.de ez már nincs.:Voltam hallásvizsgálaton az jó,fülészeten az is jó,valamint kaptam Nootropilos inf.mert agytörzsi keringési zavarom van már 14 éve,de ilyet még sohasem tapasztaltam./neurológus csináltatott koponya CT-t,mert szédültem néha picit,de az is negativ.Most elkezdtem szedni a Covereax AS komb 5/1,25 ből reggel 1/2 szemet,de fáj a fejem sokszor és a vérnyomásom is ilyen alacsony lesz délre.Ezek a panaszok elmúlnak ha beáll a vérnyomás ? Köszönettel várom válaszát,szép napot kivánok !Tisztelettel:Olga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
26.
A panaszok nem annyira a vérnyomástól és fültől lehetnek kedves Olga. Inkább lehetnek a nyaki gerinc szakasz meszesedése és a benne futó artériáknak a meszesedés általi megnyomódásának a következménye. Ez okozhat rövid ideig tartó agyi keringési zavart. A két gyógyszer közötti különbség abból adódik amit Ön helyesen leírt, a Komb. készítményben van vízhajtó. A vérnyomása pedig megfelelő. Azzal jelenleg nincs gond.
2014.
10.
25.
Vérnyomás mérés kérdése:

Kedves Doktor Úr, Nagyon köszönöm a válaszát, megnyugtató, hogy van kihez fordulni. Szerintem is valószínű, hogy a "fehér köpeny" hypertonia lesz a válasz. Lehet veszélyes az, hogy stressz-helyzetben ennyire megemelkedik a vérnyomás (ha sportolok, terhelés alatt is elérem a 170-es felső értéket és azt mondták a rendelésen, hogy normális)? Érdemes emiatt vérnyomáscsökkentőt szedni? Nagyon örülök, hogy létezik ez a szolgáltatás és a kérdéseimre választ kaphatok, anélkül, hogy órákat ülnék a váróban (és napokig rágódnék, amíg oda jutok). Köszönöm, hogy ránk szánja az idejét! Üdvözlöm és jó egészséget kívánok!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
26.
Köszönöm a kedves szavakat ! A "fehér köpeny " hypertonia alapjában egy jelzés, hogy ezekre az emberekre figyelni kell. Közülük sokuknál lesz később betegség, ezért fontos a megfelelő életvitel, a szív és érrendszeri kockázati tényezők ellenőrzése, a rendszeres sportolás megvalósítása és a stressz mérséklése. Ezekkel el lehet kerülni egy komolyabb kockázatot és gyógyszeres kezelést.
2014.
10.
25.
mi lehet ez? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Örülök, hogy van lehetőségem kérdezni és megtisztelően várom válaszát kérdéseimre. 37 éves nő, könnyű fizikai munkát végzek, nincs súlyfeleslegem, 1-2 kg pluszban, de az is a normális tartományon belül, de utóbbi időben sokszor figyeltem rá, hogy pl este ne egyek, s napközben is csökkentettem a kenyeret például. Évekkel ezelőtt egyszer emlékszem, hogy a szegycsontomnál fájdalmam volt, nyomó jellegű, egy ponton, mintha átszúrtak volna lándzsával, akkor nem foglalkoztam vele. Most 3-4 hete vettem észre, hogy ég a torkom, utána rá 1-2 hétre, pl. mult héten savas érzés, s lángol a mellkasom a nyelőcső vonalában, de én már a dekoltázs résznél is éreztem a lángolást. Pl. ezen a héten hétfőig szinte minden nap volt, most a héten pedig, újra van ez a nyomó, feszítő érzés a gyomorszájnál, most is ahogy ülök, mintha ott forogna vmi, s ez a feszítő , van , hogy fájó érzés, átsugárzik a hátamban is érzem, abban a pontban. Ez a szgycsontos időnként tompa fájdalom, volt pl, mult héten is, aztán hol van, hol nincs. Most a héten is van hétfő óta, hol élesebben, hol tompán fáj. Más tünet ezzel kapcsolatban nincs. Próbáltam megfogalmazni, kérem megadni, hogy milyen baj lehet ez? Ha megtenné, hogy úgy írja le a választ, ahogy az orvosok gondolkodnak. Pl ugy értem, hogy kizárnak bizonyos betegségeket, s utána jön az , hogy mi lehet, mit kell tenni, vizsgálat vagy gyógyszer vagy életmód? Mielőbbi válaszát várva: Tisztelettel: N N
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
26.
Kedves Kérdező ! A panaszok alapján leginkább reflux betegségre lehet gondolni. Ez a nyelőcső zároizmának gyengesége miatt kialakuló gyomorsav visszafröccsenését jelenti a nyelőcső felé. Ez marhatja fel a nyelőcső alsó szakaszát, ami pont a szív mögött van. Olyan panaszokat, fájdalmakat okoz mint a szívbetegség. Elég gyakori, főleg a rendszertelenül élők, táplálkozok esetében. Gastroenterológushoz kellene fordulnia.
2014.
10.
23.
mps kérdése:

Kedves Doktor Úr! Mitralis prolapsus diagnosztizálása után kardiológusom napi fél concor mellé 2x1 magne b6-ot javasolt. Sajnos a magne b6 mennyiségét nem sikerült vele pontosítanom. Meg szeretném kérdezni, mg-ban meghatározva mennyi magne b6-ot tanácsos szedni naponta? Sok a termék a piacon, ezért elbizonytalanodtam. Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
26.
Kedves Kérdező A MagneB6 adagja 500 mg Magnézium és 5 mg B6 vitamin, a Magne B6 forte ennek a duplája. Max 3x1 tbl forte vagy 3x2 tbl "sima" MagneB6 szedhető. Tehát a 2x1 tbl megfelelő, emelhető is később.
2014.
10.
23.
vokica kérdése:

T. fŐORVOS uR! Segitségét kérem az alábbiakban: MINAP KAPTAM KÉZHEZ AZT A LELETET, MELYBEN a vvt süllyedés26,00 mm/h, a reuma faktor 56 U/ml. Ez az érték utalhat gyulladásra? Ez esetben kérem szives tanácsát, melyet előre is nagyon szépen köszönök. Kellemes hosszu hétvégét kivánok: Marika. Ui: A háziorvosom erről ,,nem beszélt,,.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
26.
Ezek a leletek önmagában semmitmondóak. Egyéb vizsgálatokkal együtt kell értékelni. Utalhatnak egy enyhe gyulladásra, de az értékek nem számottevően emelkedettek. Az egyéb vizsgálatokkal együtt a rheumatológus megmondja mi lesz a teendő, van-e baj.
2014.
10.
23.
Szívbaj kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tahycardias a szívem, ezt 14 éves koromban diagnosztizálták, akkor kaptam rá Nebiletet. Szedtem egy darabig, és később váltottunk Bisoprololra. Ezután évekig nem szedtem semmit, panaszom ritkán volt. Most 24 éves vagyok és úgy éreztem, hogy ez a nyár megviselte a szívemet nagyon, ezért elmentem orvoshoz kivizsgálásra, ahol nem kaptam jó eredményeket. Leírom őket. Az EKG eredményem: Vent. Rate: 86 bpm Pr int. : 152 ms Qrs dur. : 80 ms Qt/Qtc int. : 352/396 ms p/qrs/t axis: 67/31/45 rv5/sv1 amp.: 1.470/1.030 mV rv5+sv1 amp.: 2.500 mV 1100 sinus rhythm 6220 possible left atrial enlargement 9130 borderline ecg 2014.09.23 A szintén ekkor írt lelet: rr: 130/80 hgmm spO2: 99..99% Ekg: s.r., p pulmonale, kp. Tengelyállás, mellkasi átmenet: V3-4, érdemi ST eltérés nincs, ascendalo St, III: lapso T, Fr86/min, pq: 152 ms Pulmo felett puhasejtes alaplégzés, Cor ritmusos, ékelt, tachycardias, az összes area felett halk systoles zörej. Hepar et lien nem tap. Av-i oedema nincs. Diagn.: MPS, MI Epicr.: A tenzió rendezett, terheléstől függetlenül kb. 5 perces – félórás retrseternalis oppressioja van, spontán szűnik. A szíve időnként gyors, rendszertelen Haemoptoe nem volt, lábai nem duzzadnak, terheléstől függetlenül 4 hónapja dyspnoes. Nycturia 1x Ezután a holter eredményem nem lett jó, a doktornő úgy fogalmazott, hogy: „ kamrai tachycardia, ami a kamrai fibrilláció előszobája”, majd elküldött uh. Után a városmajorba, ahová novemberre kaptam időpontot. Kaptam bisoprololt és magnerotot, de pár nap szedés után nem érzem jobban magam, kifejezetten nyom és feszít. Ma éjjel rosszul voltam és mostmár félek az infarktustól is. Leírom a további leletek eredményeit. Holter: Ütéstipus: Normál: 127158 (99,99%), SVes: 9 (0,01 %) Ves: 3 (0,00%) Egyéb: 0 (0,00%) Szakvélemény: sinus ritmus. Ves: 1 gócból.23.16-kor 4 tagú nsvt. Sves: 2 gócból, paroxysmus nincs. Átlagos szívfrekvencia 69 bpm, minimális szívfrekvencia 62 bpm, fellépett 08:10-kor, maximális szívfrekvencia 148 bpm, fellépett 16:50-kor. Napközben NF felső része/felette. Éjszaka NF felső része, ritkán CF. 10.18-tól nincs jel, kóros RR megnyúlás nincs. Uh eredmény: Interventricularis septum DD: 10, Ds 14 Bal kamra DD: 39, DS:28 Hátsó fal DD:10, DS: 11 EF: 58 % Aortagyök átmérő: 21, bal pitvar: 27, aorta ascendens: 24 Suprasternalis aortaív átmérő: 23 Aorta kiáramlási sebesség 174 cm/sec E/A: 143/93 DT: 202ms Mitralis insuff. Enyhe fokú, jelzett Tricuspidalis insuff.: enyhet fokú Becsült artéria pulmonalis nyomás: 22+10= 32 hgmm Négyüregi képből mért bal pitval: 41 jobb: 41, jobbkamra: 35 VCI: norm, belégzéskor collabal, a fizilógiásat nem meghaladó pericardialis folyadék. Hálás lennék, ha írna nekem egy véleményt, mert félek, hogy nagyobb baj lesz belőle. Folyamatos rosszullétem miatt aggódom, a gyógyszereket rendesen szedem, ahogyan a Doktornő felírta. Szeretném tudni, hogy mennyire áll fenn az infarktus, vagy szívleállás veszélye, az elektrofiziológia mellett milyen lehetőségeim vannak az állapotom javítására, és mit tehetnék még a fájdalom kiküszöbölésére? Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Kothencz Virág
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
26.
Kedves Virág ! Mindössze azt felejtette el megírni, hogy mi a panasza most. Az amit leírtak mindössze egy pici ritmuszavar, ami semminek sem az előszobája ! Ezért kérem ne féljen, nem lesz komoly baja. A mitralis billentyű prolapsus eredménye lehet szapora szívmüködés mellett szív nyomó - szúró fájdalma, szívdobogásérzés, fulladás, félelemérzés. A Bisoprolol jó szer, próbálja meg az eddig alkalmazott adagot két részletben szedni, reggel illetve este. A magnéziumot el lehet hagyni. Nem lesz infarctusa, bármire megesküszöm !
2014.
10.
22.
Fejzsibbadás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 36 éves férfi vagyok. Korábban semmilyen egészségügyi panaszom nem volt. Ma egy hete kezdődött, hogy zsibbad a halántékomnál. Valamikor már reggel ébredéstől, valamikor ébredés után 2-3 órával kezdődik, általában lefekvésig tart, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Néha megmérem a pulzusom egy kardio övvel. A nyugalmi pulzusom 55-65 között van. A panaszaim egy nagy igénybevétel követelő sportolás (Maraton futás ) után jelentkeztek 3 nappal. Bejelentkeztem egy kardiológushoz, de csak két hét múlva lesz az időpontom. Addig is kérdezném, hogy ön szerint mire utalhat a tünetem? Megtisztelő válaszát várva, Péter
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
25.
Kedves Péter ! Én ideggyógyászatra mennék a halánték fájdalma miatt .
2014.
10.
22.
mitya kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Két kérdésem lenne:1, A tumor AFP értékem szép lassan mindig emelkedik/ 8 ig jó,nekem 13,9 most/,mely engem nagyon aggaszt.A többi tumor érték negativ.Szedek sajnos elég sok gyógyszert ISZB-re,Hashymoto thyreoditisre,agytörzski keringési zavarra.Ezen gyógyszerek:Preductal MR,Dilzem retard,Aspirin Protect,Lucetam 1200,Euthyrox 100 mcg,Medazepam Q,CitroKalcium,D3 vit,Béres szelén vital és a legvéégén a legrosszabb a Vasilip 20/melyet most átirtak Xeter 10 -re/de akoleszterin csökkentőt abbahagytam,mert azt modta az endokrinológus,hogy inkább legyen magasabb a kol értékem,minthogy a májam szétmenjen.Ha szedem a kol.csökkentőt,akkor lemegy 4,3-ra,ha nem felmegy 6,7-re,pedig olajjal főzök,nem eszem zsirosat stb.Teljesen tanácstalan vagyok,mert a májamat a hasi CT-nél nem nézték meg csak kontrasztanyag nálkül,mert amit inni kell,attól legutóbb is ment a hasam,ezért nem adtak inni,majd a vénás anyagot jód érzékenység miatt nam kaptam.Igy is negativ lett a CT eredmény,de igy gondolom,nem igazán megitélhető a máj állapota sem. 2.kérdésem:A háziorvosom nyáron felirt Coverex AS komb.5mg/1,25 ból napi 1/2 szemet,mert egyszer kiugrott a vérnyomásom 160/80-ra egyik este.Az izgalomtől csak akkor ment le kb 2 óra múlva,amikor az ügyeleten befujtak sparyt.Két hónapig szedtem a vérnyomás csökkentőt,de állandóan fájt a fejem és nem volt jó a köérzetem.Junius 11-től jul.21-ig szedtem,majd utána a kardiológus javaslatára abba hagytam,mert a max érték is 135/73 80 volt.Most gondolom a hidegebb idő beálta,meg az izgalom a mérőtől,már magasabb szokott lenni,mely néha 146/78 79 ,utána vissza megy 133/69 74-re. Ezzel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét,hogy most akkor már szedjem a Coverex As komb 5/1,25-ből 1/2 -et,vagy csak a sima Coverex AS-t.A háziorvoshoz leakartam menni a vérnyomásnaplómmal,és azt mondta a telefonba,ne menjek,ne idegeskedjek és ha 120 felé megy a vérnyomás vegyek be egy 1/2 szemet.Ha magas vegyek be,ha nem .ne vegyek be.És mi van akkor ami tegnap este,hogy akkor 146/79 74.volt bevettem egy 1/2 tablettát,de utána ha normális a vérnyomás,mikor vehetek be újra,mert állitólag reggel kell szedni. Nagyon szégyenlem,hogy ilyen hosszúra sikeredett a levelem,de tudok kitől tanácsot kérni,mert a háziorvost sem akarom bántani,csak biztosan sok a beteg,de én meg nem tudom,mi a teendő. Nagyon köszönöm előre is válaszát,szép napot kivánok!!Tisztelettel:Olga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
25.
Kedves Olga ! Én csak azt tudom leírni mit és miért tennék. Remélem ez megfelel Önnek. Szóval az első lépés az, ha Ön idősebb, mint 50 éves, akkor bizony a kockázati tényezői miatt kellene a choleszterin csökkentő. Én adnám. Másrészt a magasabb tumor marker szint, ha az növekedő tendenciát mutat részletes belgyógyászati kivizsgálásra serkentő tény. Inkább MR vizsgálatot csinálnék, mivel annak felbontó képessége jobb, mint a CT-é. Harmadrészt a vérnyomás pontos elemzéséhez gyógyszer mentesen egy 24 órás vérnyomás monitorizálást és egy szívultrahang vizsgálatot kellene végezni. A kezelés szükségessége ezek értékeitől és a kardiológus véleményétől függően szükséges alakítani.
2014.
10.
22.
Vérnyomás mérés kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerédi Péter, Rendszeresen ellenőrzöm a vérnyomásom, általában 120 és 130 között van az értéke, a systolés 70-80 között. Szédülés miatt ellenőriztek kardiológián és az abpm nagyon magas értékeket adott: 130-140 között kiugrásokkal. Bevásárlóközpontban 180-as felsőérték és reggel ébredés után (nem aludtam valami jól, érthetően a géppel az oldalamon, ami óránként mért) 170-es felső értéket. Magas értékeknél a gép 3x-4x is újramér/leenged/újramér. A saját vérnyomásmérőmmel az értékek normálisak (párhuzamosan mértem az abpm-mel, a másik karomon és sose volt 138-nál magasabb vagy 120-nál alacsonyabb. Nem értettem és elkértem a családban található összes vérnyomásmérőt (össz. 2 csuklós és 2 felkaros). Az értékek 10 hgmm eltérésen belül voltak, a sajátomat igazolva. A kérdésem: lehet, hogy az összes otthoni vérnyomásmérőm rossz értékeket ad? Jó márkájúak, Omron mindegyik, a sajátom egy M6-os, felkaros, ami jónak számít (tavaly vizsgáltattam be az egyik csuklóssal együtt), bár sokan panaszkodnak pontatlanságra. Úgy örültem, hogy rendben van a vérnyomásom, erre most ez... Mit lehet tenni? Ha a digitális gépek ennyire megbízhatatlanok, mit javasol? Hogyan mérjem a vérnyomásomat ? (van érrendszeri problémás a családban, ezért is fontos lenne). Vegyek aneroid, esetleg higanyos mérőt? Az abpm-eket tesztelik, ugye? Tehát annak a mérései megbízhatóak kellene, hogy legyenek? Ha viszont a digitális gépek ennyire rosszak, hogyan forgalmazhatják őket? Ráadásul orvosok ajánlásával. Ez nagyon veszélyes lehet, hiszen hamis biztonságot ad a betegeknek. Én is úgy gondoltam, hogy minden rendben van velem. Elnézést a sok kérdésért, de úgy érzem, mintha kihúzták volna alólam a szőnyeget. Köszönöm a segítségét! Üdvözlöm, Doktor Úr.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
25.
Kedves Kérdező ! Ennyi rossz vérnyomásmérő nincs ! Másrészt ezeket a márkákat és eszközöket kutatásban is használjuk, tudjuk, hogy maximum 1-2 századot tévednek a vérben mért értékekhez képest ! Vagyis jók ! Két lehetőség van az eredmények magyarázatára ! Az egyik, hogy az ABPM kéészülék a rossz, vagy a mérésre használt mandzsetta nem volt megfelelő méretü, vagy nem jól helyezték fel. A másik magyarázat, hgy egy olyan ember, akinek bizonyos körülmények között erősebben ingadozik a vérnyomása. Ismert jelenség ez is, hisz ezt jelenti a " fehér köpeny " hypertonia is. Az értékek nem tul magasak, igy ha a nappali és éjszakai átlag értéki a normális tartományban vannak nincs vele teendő. Nem okozhat problémát. Ha bármelyik átlag is magasabb a megadott normálisnál, akkor a kezelést kell módosítani. Vagyis keresse fel a gondozó orvosát és beszéljék meg a további teendőket.
2014.
10.
21.
Anett kérdése:

Kedves Doktor Úr! 35 éves nő vagyok és a szív ultrahang eredményemmel kapcsolatosan szeretném véleményét kérni. Évente járok szív UH-ra ellenőrzésre ritka betegségem miatt, melynek lehet szív érintettsége is. Szerencsére eddig a szívvel, mint szervvel nem mutatkozott probléma, azon kívül, hogy magas vérnyomásra, és pulzusra gyógyszereket szedek (Valsartan, Procolaran). Tehát eddig mindig negatív eredményket igazolt a vizsgálat. Azonban mostanában volt esedékes az egy éves kontroll és a szív UH leleten egy dolog aggasztó számomra, ami a tavalyin még nem szerepelt. Ez pedig a balkamra hypertrófia. Utólag vettem észre a leleten, mivel az orvos, aki a vizsgálatot végezte, azt mondta, hogy a tavalyival telejesen megegyező a leletem, és semmi probléma nincs, minden rendben van a szívemmel. Ennek nagyon örültem, de itthon elolvasva a leletet vettem észre a fenti megjegyzést. Ami a furcsa számomra, és ebben kérném a segítségét, hogy a vizsgálati eredmények közül mi az, ami a balkamra hypertrophiára utal? A mostani leletet öszevetve a tavalyival, én semmi különösebb eltérést nem látok a számokat illetően. Tehát a mostani szív UH leletem: Mitrális billentyű: vékony. Aorta billentyű normális. Balkamra végdiasztolé: 37 mm. Bal kamra végsystolé: 26 mm. Bal pitvar: 34mm. Jobb kamra: 26mm. Jobb pitvar 30mm. Aorta gyök: 17 mm. Sinus vals: 27 mm. Aorta asc: 29 mm. Septum és hátsófal mozgás: normális. Septum végdiaszt vastagsága: 8 mm. Hátsófal védiast vastagsága: 8 mm. Szívburokban folyadék: nincs. EF%: 58. E/A: 128/76, DT:208ms. Tapse: 32 mm. MI: jelz. TI: jelz. TDI: mitrális sept annulus Sa 10,3 cm 6 sec, Ea 12,7 cm 6 sec, E/Ea 10.1. TDI mitralis lat annulus SA 10.7 cm 6 sec, Ea 13.9cm/sec, E/Ea 9.2. Vélemény: Norm méretű szívüregek. Mitrális regurg minimális. Balkamra hypertrophiás. Jó falmozgások, normális jobbszívfél. Jó globális balkamra funkció. Subklnikus kontraktilitási zavar nincs. Kedves doktor úr, legyen kedves nekem megmondani, hogy hol mutatkozik meg az ultrahangon a balkamra hypertropia, mikor szinte teljesen egyezőek az értékek a tavalyi vizsgálati eredményemmel és ott nem szerepel még ez a megjegyzés. Elvileg ez a szív ultrahang eredény teljesen negatív, vagy én gondolom rosszul? Nagyon köszönöm a megtisztelő válaszát, és bízok benne, hogy nincs ez a problémám. Üdvözlettel: Anett.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
25.
Kedves Anett! Nincs semmi betegsége ! Az észlelt eltérés a bal kamrai falvastagság mérése során észlelt értéknek szól, ami számszerüleg adott átlaghoz képest minimális mértékben nőtt. Ezt hívják hypertrophiának. Az értjük ezalatt, hogy a szivizom sejtek nagysága, ereje nőtt. Vannak körülmények, ahol ez olyan mértéküvé válik, hogy gátolja a szívmüködést. Van olyan amikor terheljük a szívet és ahhoz alkalmazkodik a szívizomsejt. Az Ön esetében az első része a lehetőségeknek elvethető, hisz normális a müködés ! A második része lehet igaz, ami nem baj és valószínűleg csak a töb mozgás - sportolás eredménye. Ezesetben meg még jótékony is !
2014.
10.
21.
szív kérdése kérdése:

Kedves Dr- Úr! A kardiológián már teljesen jó volt az EKG! Aminek örülök de a dr.nő a Preductalra és az astrixra is azt mondta h kuka ne szedjem. A vérnyomásom ott 150/90 volt így amlodipint írt fel 1* 5mg szedését javasolta. Viszont én azóta is 110-120-asokat mérek sőt volt 104/64 is így nem tudom h valóban szedjem e az amlodipint, valamint attól félek h ha a preductal abbahagyom visszatérnek a kihagyások melléütések.Most általában 60asak már a pulzus számok.Jelenleg még 3*1 Panangint szedek háziorvos javaslatára. Mit javasol?Dóra
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
21.
Kedves Dóri ! Azt, hogy nyugodtan hagyja el az Astrixot és a Preductalt ! Maximálisan egyetértek.
2014.
10.
21.
Kérdés!! kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, 34 éves férfi vagyok, 5 éve van magas vérnyomásom, amire már második éve a TOLURA 80 vérnyomáscsökkentőt szedem ,reggelente egy szemet. Illetve, most estem át egy ABPM vizsgálaton, ami emelkedett értéket mutatott, így a Tolura 80 mellé írtak Rawel SR 1,5 mg gyógszert is, szintén reggel kell bevennem a két gyógyszer eggyütt A kérdésem az lenne öntől, hogy a szedett gyógyszereknek van e olyan hatása, mellékhatása, ami merevedési zavart, sexuális zavart okzna??
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
21.
Kedves Kérdező. A Rawel SR elvben okozhat ilyet, de én még nem találkoztam ilyennel a szedése kapcsán. A Tolura biztosan nem okoz ilyet.
2014.
10.
20.
Coronaria kérdése:

Kedves Doktor Úr! Magas pulzussal (160-190) kerültem kórházba, gyógyszerem (Betaloc), melyet rendszertelenül szedtem, nem használt ezért cardioverziót hajtottak végre rajtam. Minden vizsgálatom megfelelő volt, két hét után újra itthon vagyok,munkába álltam, több gyógyszert is szedek és rendszeresen járok futni az orvosom tanácsára. A következő hónap első felében kell beutalóval mennem egy arrhythmia-i vizsgálatra,Szegedre. Szeretnék Öntől informálódni azzal kapcsolatban,hogy egy ilyen vizsgálat során mire lehet számítani? Milyen vizsgálatok fordulnak elő illetve hosszútávra,tehát egy két hetes benntartózkodásra vagy csak pár napra kell lélekben felkészülnöm? Türelmét és válaszát előre is köszönöm!!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
21.
Rövid, pár napos vizsgálatra lehet készülni. Biztos, hogy nem lesz még egy hetes sem a kivizsgálás.
2014.
10.
20.
kojana kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 éve szedem a Coverex AS Komb 5 mg vérnyomáscsökkentőt. Szeretnék Panangint szedni, de azt olvastam, hogy a Panangint nem ajánlják ACE gátlók mellett alkalmazni. Ön szerint szabad, vagy nem szabad a kettőt együtt??? Nagyon köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Jana
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
21.
Kedves Jana ! Nyugodtan szedhet Panangint Coverex AS Komb mellett 2x2-3 drg formájában. Csak Káliumot ne szedjen pluszba mellette.
2014.
10.
20.
Barbara92 kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerédi Péter! Olyan problémával fordulnék Önhöz, ami a következő: 22 éves vagyok, körülbelül már 2-3 hónapja mindennap 1 vagy két alkalommal olyan érzésem van, mintha a szívem bedobogna, vagy berángana a mellkasom középső részén. Voltam már több alkalommal vérvételen, és EKG-t is csináltak már jó párszor, valamint külön szívultrahangra is elküldtek. Szerencsére az eredményeim mindenhol jók voltak. Nem tudom mitől lehet ez, de minden egyes alkalommal nagyon ijesztő az érzés. Remélem tud nekem ebben segíteni, mi válthatja ezt ki. Köszönettel: Barbara
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
21.
Kedves Barbara ! Ahhoz, hogy segíteni tudjak ez meglehetősen kevés adat és vizsgálni sem vizsgáltam. Nem is lenne helyes ezek nélkül bármit mondjak. Az tudom Önnek javasolni, hogy forduljon egy kardiológus specialistához és legyen egy részletes kardiológiai kivizsgálása. Azután lehet csak a panaszokon segíteni
2014.
10.
17.
fpéter kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeptember végén egy hetet töltöttem a kórházunk kardiológiai osztályán, ahova pitvarfibrilláció miatt kerültem be. Gyógyszeresen állították vissza a ritmusomat, kb fél órát vett igénybe. Minden vizsgálatom negatív lett, az osztályvezető főorvos úgy engedett el, hogy "rakjak rendet a fejemben"... Gyógyszert mindenesetre kell szednem , 2x fél 5mg-os Concor, délben 1 aspirin protect, este egy gyomorvédő. Vérnyomásom 130/75, p.: 72. A mai napon reggel óta extráim vannak, amik eddig nem voltak. Körzeti orvosom csinált EKG-t, amiről megállapította,hogy kamrai extrákról van szó, kb minden 8-ik ütésre jut egy. Kaptam 0.25-ös Frontint 3x1-et és 3x1 Panangint. Azt mondták hogy ezzel nem kell foglalkozni, majd elmúlik. Sajnos nagyon stresszes, és szorongó vagyok, voltam pánikbeteg is a munkám miatt. Ezekkel a betegségekkel mik a kilátásaim Doktor Úr, és normális-e hogy egész nap extráim vannak? Előre is köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
21.
Kedves Kérdező ! Egyetértek a kardiológiai osztályos főorvos véleményével és kezelésével. Egyenlőre ez a feladat,mert sajnos a nem megfelelő életvitel, életmód okozhat ilyen ritmuszavart. Ha nem ismétlődik akkor jobb elfelejteni és valószínűleg a gyógyszereket is el fogják hagyni. Ha nem fogad szót a változtatást illetően, vagy rejtett betegsége lenne a ritmuszavar hátterében a ritmuszavar visszatérhet és részletesebb kivizsgálást - kezelést igényelhet. Most türelem, szedje ezeket a szereket és változtasson a helytelen és káros szokásain.
2014.
10.
17.
zsuzsu kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem,hogy okozhat-e az alacsony pulzus zsibbadást illetve szédülést.Concort szedek 2-3 hete,a házi orvosom írta fel mert magas volt a vérnyomásom és a pulzusom 150/90 /95,most a gyógyszer levitte120/80 ra a pulzusom pedig 58-65 között van.De szédülök és zsibbadok,mit tegyek,napi 2,5 mg-ot írt fel,lehet hogy nem ez a megfelelő gyógyszer?Három hónapja műtöttek pajzsmirigyre,a jobb lebenyemet távolították el,a TSH-m teljesen jó az endokrinológus szerint.Gyógyszert nem szedek rá. Válaszát előre is köszönöm: Zsuzsa.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
21.
Kedves Zsuzsa . Az említett pulzus szám, vérnyomás érték semilyen panaszt nem okozhat. A Concornak lehet hasonló jellegű, idővel spontán megszűnő mellékhatása.
2014.
10.
17.
Jelige kérdése:

nem sze1moltam, de a pe9nteki felvezete9s szteinerm tf6bb volt, e9s e9lőben ne9zni jf3val fe1rasztf3bb is, mint ahogy itt edrod...(titkolom, de a he9tfővel meglepte9l, me9giscsak lesz ebből valami? reme9lem!)fcdv.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
21.
Sajnos nem tudom elolvasni a kérdést, igy válaszolni sem tudok.
2014.
10.
16.
koffein kérdése:

Tisztelt doktor ur kérdésem az lenne hogy komoly szivritmus zavart okozhat e mérségelt koffein fogyasztás pld 3 csésze kávé.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
21.
Kedves Kérdező ! A kávé önmagában semilyen ritmuszavart nem okoz, csak a pulzusszám, vérnyomás, extrasystolék halmozodását válthatja ki - nem kóros mértékben. Persze ha sokat fogyasztunk mérgezést okozhat, de az már kóros állapot. Viszont ha valakinek van olyan betegsége, eltérése ami ritmuszavart okozhat kávé fogyasztása provokálhatja a ritmuszavar jelentkezését
2014.
10.
16.
szív kérdése kérdése:

Kedves Dr. Úr! Köszönöm válaszát!A 40-41 pulzus szám miatt írtam Önnek, Tegnap este voltam bent az ügyeleten ahol készítettek EKG-t és abból is csak az derült ki h minden 3. ütés kimarad.Azt javasolták szedjem tovább a Preductal Mr 35mg-t és az Astrix 100 at. Leghamarabb hétfőn jutok el rendes kardiológiai szakrendelésre így kaptam időpontot!Mit javasol?Válaszát előre is köszönöm Dóra
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
21.
Kedves Dóra remélem beszámol majd mi történt magával a vizgálatok után !
2014.
10.
15.
szemfenék kérdése:

Kedves Doktor Úr, Köszönöm a válaszát! Szeretném tudni még, hogy a vérnyomást mindegy, hogy állva vagy ülve mérem? A doktor, aki kivizsgált állva mérte. Van ennek jelentősége, vagy ugyanakkora értéknek kellene lennie? Érdekelne még, hogy ha a vérnyomásom általában sys 120-130, dia 70-80 között van, de néha felmegy sys 135-138-as értékre, ez normális, nyugalmi állapotban? Úgy értem, hogy a vérnyomás állandóan változik, mitől kezdve számít magas vérnyomásnak? Ha időnként magas, vagy ha folyamatosan, a mérések nagy részénél? Köszönöm szépen a segítségét!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
21.
Kedves Kérdező ! A vérnyomásmérésnél teljesen mindegy, hogy fekve állva, ülve mérik. Ez nem oszt nem szoroz. Az emlitett vérnyomás értékei tökéletesen normálisok. Az izgalmaktól, fizikai tevékenységektől, érzelmektől függően ingadozik és átmeneti emelkedés is elfogadható. Vagyis higgye el rendben van !
2014.
10.
14.
szív kérdése kérdése:

Kedves Dr. Úr! Köszönöm válaszát!A 40-41 pulzus szám miatt írtam Önnek.A háziorvos erre Preductal MR 35mg és Astrix 100mg írt fel. ezt 2 napja szedem jelenleg semmilyen változást nem észlelek sőt volt h 96-66 40 mért a vérnyomás mérőm.Mi a véleménye ezek a gyógyszerek idővel jók lehetnek?Jövő hétfőre kaptam kardiológushoz időpontot ami sajnos elég messze van még és eléggé félek h bajom lehet. Segítségét és válaszát előre is köszönöm! Dóra
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Hát ezek a gyógyszerek nem okoznak bajt. De kedves Dóra menjen be a kórházi ügyeletre, mert EKG nélkül nem leszünk okosabbak. Már pedig nekünk okosnak kell lennünk, mert annak születtünk !
2014.
10.
14.
tribuletto kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Köszönöm a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Örülök ha segítettem.
2014.
10.
14.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! Köszönöm szépen válaszát. Örülök, hogy jelentkezett, mert már azt hittem, valami baj van. Vigyázzon magára!Szeretettel üdvözli, akinek már olyan sokszor segitett:Marika!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Ismételten örülök, ha jókat mondtam !
2014.
10.
14.
Renáta kérdése:

Koszonom megnyugtato szavait! Minden jot kivanok Onnek!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Örülök ha segítettem.
2014.
10.
14.
Renáta kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Koszonom szives valaszat. Azota volt egy nagyon intenziv rosszulletem vezetes kozben. Szerencsere pont a varosi korhaz elott lettem rosszul, igy sikerult azonnali ekg-t vegezni. Ezen az alabbi elterest diagnosztizaltak. Synus tachycardia, gyakori kamrai korai komplexekkel. Nem specifikus ST-T hullam rendellenesseggel. Elojegyeztek ultrahangra es holter monitorra. Vegeztek vervizsgalatot, Tsh <100. Pajzsmirigy ultrahang alapjan aktiv gyulladasos fazisban van a pajzsmirigy.Mindket lebeny megnagyobbodott, echoszegeny. Tobb gyulladasos nyirokcsomo a pajzsmirigy kozvetlen kornyezeteben. A pajzsmirigyhormon adag emeleset koveto masodik napon jelentkezett ez az eros szivpanasz. Ezek alapjan sziv, pajzsmirigy avagy psziches tenyezore gyanakszik? Koszonom valaszat! Renata
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Reni ! Azt hiszem ez a pajzsmirigy gyulladás a panaszok oka. Nincs külön szívbetegség. A pajzsmirigy gyulladását kell kezelni. Meg fog gyógyulni. Meg lett a baj !
2014.
10.
13.
szemfenék kérdése:

Kedves Doktor Úr, Régóta enyhe magas vérnyomással kezelnek és extrákkal (2,5 mg Nebivolol és 2,5 mg Tritace naponta). Az utóbbi időben panaszmentes vagyok. Vérnyomásom 120-130 felső érték között szinte mindig, extrák szinte alig, rendszeresen úszok. Viszont néhány hete azt vettem észre, hogy szédülök. Csak kicsit és nem forog velem a világ, inkább bizonytalan vagyok. Elmentem orvoshoz, jelenleg kivizsgáláson vagyok. A kardiológián 160/110-es vérnyomást mértek, ami nálam lehet normális, mert kórházban nekem szintem mindig magas vérnyomást mérnek. Most hypertóniával vizsgálnak ki újra. A szemészeten a Doktornő azt mondta, hogy a szemfenék erei kicsit szűkebbek, mint a normális. Ezt mondták már 10 évvel korábban, miszerint a szemfenekem erein látszik magas vérnyomás miatti enyhe elváltozás. A kérdésem, hogy az erek ilyen típusú elváltozás után visszaállnak, vagy örökre "emlékeznek" a magas vérnyomás általi elváltozásokra? Nem értem, hogy ha én mérem, a vérnyomás értékek nagyon jók, de mégis látszik a szememen, hogy magas. Lehet, hogy ez még a korábbi ér-elváltozás? Köszönöm a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Kérdező ! A kivizsgálásával maximálisan egyetértek. Lehet, hogy a gyógyszerek adagját módosítani kell. A szemfenéki kép romlani szokott, javulni nem. Vagyis ha a látott szemfenéki kép a korábbiakkal egyezik akkor az jó és nem utal a vérnyomás hosszú ideje tartó romlására. Viszont a vérnyomás ingadozása tisztázandó, még azelőtt, hogy a szemfenéki kép változna.
2014.
10.
13.
Sziszi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 34 éves nő vagyok!162 cm...4 hete 81.5 kg ról kezdtem egy ch csökkentett diétát/ch kb 80g a zöldségeken kívül...fehérje kb 80 g...zsír nem sok/jelenleg 4 hét után 75.7 kg vagyok...Már az első héten nagyon megindult a fogyás.. aug végén voltam vérvételen..akkor 5,7 volt az össz koleszterinem/általában mindig ekörül volt/ múlt héten újra elmentem vérvételre és az össz koleszterinem 4.4 a kérdésem hogy ilyen hamar tudott csökkeni a diéta miatt...vagy lehet egyéb oka is????? a másik gondom hogy a jelenlegi labor vizsgálatnál a vizeletemben az aceton pozitív lett!A folyadék fogyasztásom napi 3 l víz! Mitől lehet pozitív?A vércukrom jó Megtisztel válaszával! üdv : Sziszi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Sziszi ! A chol. csökkenés következménye a testsúly csökkenésnek. Jó jel, ne izguljon miatta ! Az aceton pedig a diétával függ össze a zsírégetés jele. Kicsit lassítson a tempon úgy, hogy kicsit több caloriát fogyasszon, de mozogjon helyette !
2014.
10.
12.
KJ kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! A ferjem tobb mint egy hete ejszaka izzad, foleg a teste felso reszen (hat,mell,karok).A verkepe jo ,nem verszegeny.Cukorbeteg,inzulint hasznal. 8 eve volt szivmutete,aorta billentyu beultetes es 2 by-pass. Ket honapja volt labmutete(lab amputacio),fajdalomra nem panaszkodik.Nagyon aggodok,mert latom hogy valami nincs rendben.Kerem szepen mondjon egy velemenyt,mi okozhassa,merre forduljunk.A csaladi orvosnak mondtam es nem kaptam valaszt.Sajnos a masik laba is kisse dagad,nem kap semmi gyogyszert erre.Gyogyszerei:insulin Humulin R ,Humulin M3,Controloc ,Diltiazem ,Furosemid es Sintrom.73 eves.Valaszat elore is koszonom.Tisztelettel KJ.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Kérdező ! Én minél előbb felkeresném a diabetológust, mert valami nem stimmelhet az insulin beállításával. Lehet, hogy hypoglycaemiás rosszullétei lehetnek hajnalban a férjének. Ezt tisztázni kellene, erre gondolnék első lépcsőben.
2014.
10.
11.
Mészáros Gyula kérdése:

Üdvözlöm Doktor úr! Június vége óta szedek pm.túlmüködésre metothyrin tablettát,napi két szemet. Tegnap megkaptam a tsh leletemet és a felső tartomány 4.00 helyetz 98! lett az eredményem.Elég rosszul is éreztem magam már egy pár hete.Azt szeretném kérdezni hogy két hét múlva kell visszamennem kontrolra ezzel az eredménnyel,és addig elhagyhatom-e a gyógyszert hogy ne működjön még jobban alul?És hogy a fél metoprololt szedjem a biztonság kedvéért tovább? Köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Kérdező ! Haladéktalanul forduljon a kezelő orvoshoz, mert ez bizony kezelést igénylő eltérés. Lehet belőle baj.
2014.
10.
10.
Kárpáti Éva kérdése:

Kedves Doktor Úr ! itt az ősz...itt vagyok újra én is. Remélem jó egészségben találja Önt irományom ! Kérdezni szeretnék ismét. Ma voltam a háziorvosnál, és mivel pár napja kicsit fájdogált a mellkasom és a hátam, így megkértem csináljon egy EKG-t. Megcsinálta és azt mondta, hogy minden rendben...bár a PQ távolság a normálistól kicsit magasabb, de nem kell vele foglalkozni. Az érték 0,216. Na persze egyből rám jött a para. Miután hazajöttem megnéztem az előző évi leleteimet, azt láttam, hogy ez az érték 2005-ben pl 0,19 volt 2011-ben már 0,200 most pedig a 0,216. Természetesen a kérdésem az lenne, hogy ez Ön szerint sem baj ? Ha romlik még ez az érték akkor mire számíthatok? Hogy tudok tenni ellene, hogy ez ne romoljon? Van ennek köze az extráimhoz ? Kedves Doktor Úr ! várom segítő és megnyugtató válaszát! Üdvözlöm: Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Éva . Ez az érték valóban a norm. érték felett van egy hangyányival. A korábbi értékek is ekörül mozognak, igy nagyobb változás nincs. Szerintem minden a legnagyobb rendben van. Nincs ezzel teendő !
2014.
10.
10.
szív kérdése:

Tisztelt dr. Szemerédi Péter Olyan problámával fordulnék Önhöz hogy napok óta 40 es szívverésem van valamint minden harmadik ütés kimar.Korábban magas vérnyomással kezeltek már de egy hete mióta ezek a panaszok vannak nem szedem a gyógyszert már (amlodipin 5mg) Jelenleg 123/51 41 mért a vérnyomás mérőm. Mi lehet ennek az oka? Mit tehetek, hogyan tudom esetleg emelni a szívverést?Naponta tornázok kb 30percet utána minimálisat feljebb megy de aztán vissza le 41-40re is. Ilyenkor szédülök és nagyon gyengének érzem magam. Válaszát és segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Dora
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Dóra . Mielőbb forduljon orvoshoz, mert ez valóban nagyon alacsony pulzusszám ! Az elmondottak utalhatnak valamilyen vezetési zavarra, ami ha fennáll sürgősen kezelni kell. Kérem menjen el a családorvosához, ha az nincs szolgálatban akkor a kórházi ügyeletre !
2014.
10.
08.
tribuletto kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Meg szeretném tudni, hogy napi 1.25 mg vagyis negyed tablettányi Nebivolol szedése magas pulzus csökkentésére okozhat-e szexuális érdeklődésvesztési és merevedési problémát? Válaszát megköszönve, Tisztelettel: Tribuletto
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Kérdező. Elvben okozhat ilyet a készítmény, mert béta blokkoló révén beleszólhat a szexuális müködés alakulásába. Azonban a gyakorlatba ennek a szelektiv béta blokkolónak ezen adagjával kapcsolatosan nem találkoztam ilyennel. Azt tanácsolom, hogy forduljon urológushoz és szexual.psychológushoz is mert kell, hogy legyen más oka is a müködési zavarának !
2014.
10.
08.
szív kérdése:

KEDVES DOKTOR ÚR! Mitralis prolapsus miatt évente járok kardiológiára kontrollra,(28 éves vagyok) a vizsgálat végén megkérdeztem a doktort, hogy romlott e azt mondta nem. A leletet nézve, szinte minden adat ugyan olyan mint tavaly, kivéve az EF. TAVALY 67% MOST 62% Mit jelent ez? Nagyon kedves volt az orvosom, azt tanácsolta kezdjek el kardiózni, hogy az egyébként kissé magas pulzusomat megpróbáljam 70-80 közé csökkenteni. Ön mit gondol erről? Futás jó ötlet lenne? Próbáltam már töbször de ahogy beindul a szívem, mindig megijjedek és lemondok róla :) Köszönöm válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Kérdező. A két szám között van különbség a helyi értéket illetően. De nincs különbség a jellemzett funkció szempontjából. Tökéletes és szabályos. Minden vizsgálat szubjektiv az értékelést illetően. Igy lehet különbség a helyi értékben, de egy tartományon belül ennek nincs jelentősége. A mozgást illetően maximálisan egyetértek a kollégával !
2014.
10.
08.
biztonság kérdése:

Tiszteletem Doktor úr! Két éve hátsófali infarktusom volt. Stentet kaptam, azóta nagyjából rendben vagyok. Gyógyszereim a következők: Amlodipin 5mg, Bisoprolol 5mg, ASA Protect 100mg, Rostvastatin 20mg, Ezetol 10mg. Két gyógyszert, egyre váltott a szakorvos. Bisoprolol és az ASA helyett a Bisoblock Plus-t írta fel. A kérdésem csak annyi lenne, hogy az Amlodipin és a Bisoblock Plus egyszerre használható-e? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Kérdező. Válaszom igen, mert a két gyógyszer teljes biztonsággal alkalmazható együtt !
2014.
10.
05.
Angiotenzin-II kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy teoretikus kérdést szeretnék feltenni Önnek: ha az úgynevezett angiotenzin-II receptor antagonista vérnyomáscsökkentők az erek összehúzódásának gátlásával fejtik ki hatásukat, akkor ez érvényes-e a visszerekre is, vagyis okozhatnak-e az ilyen gyógyszerek hosszú távon visszértágulatot? Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves kérdező. Nem, mert ennek a gyógyszernek többféle hatása van, másrészt a vénákban a tágulat és szükület szabályozásában másféle szempontok jönnek szóba. A keringő volumen mennyisége, növekedő nyomás, az elfolyás károsodása esetén jön létre vénatágulat. Ezt pedig a gyógyszer vízhajtó hatása ellensúlyozza.
2014.
10.
04.
pulzus kérdése:

Kedves Doktor Úr, augusztus végén kérdeztem Öntől, nehézlégzés, magas pulzus témakörben. Akkor javasolta, hogy keressek fel egy fül-orr-gégészt, és egy kardiológust. Mindkettő megtörtént. Az előbbi javasolta a mandulaműtétet, mert bár az ASO szintem nem magas, és baktérium sincs most a mandulákon, de a klinikai kép alapján javasolja. A kardiológus megállapította a mitralis prolapsust, illetve, hogy hyperkinesisem van. Javasolta Betaloc Zoc szedését, este 25 mg-ot. Tényleg minden orvosi utasítást betartottam, minden beszedtem, amit írtak, immunerősítő, allergiagyógyszer, vitaminok, mégsem történt változás. A nehézlégzés és a hozzá társuló köhögés még jelenleg is fennáll, de már megszoktam. Ami sokkal jobban fáraszt, hogy minden este lefekvéskor, vagy vízszintes helyzetben a szívem elkezd olyan erősen összehúzódni, h felébredek rá (ezt ultrahang alatt is látta az orvos, azt mondta, igen látja, h ingerlékeny) Minden reggelre bedugul az orrom, de napközben is érzem, hogy a garatba távozik belőle váladék. (nem tudom okozhatja-e ezt az orrban lévő fél centis ciszta?) 26 évesen néha mintha már a saját nagymamámnak kevesebb baja lenne, mint nekem, mit tehetnék még, hogy elmúljanak a panaszok, főleg a szívprobléma aggaszt. Nagyon köszönöm a segítségét!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Kérdező ! Valószínűleg a mandulláját ki kellene venni. Ha ezután sem szűnik a panasz akkor bizony megint a kardiológushoz kellene fordulni. Bevallom én idült gyulladás /mandulla gyulladás/ következményének gondolom a panaszokat.
2014.
10.
03.
Fogorvosnál kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Következő történt velem.Egy napja jártam fogorvosnál,aki a fog kihúzása mellett döntött.Beadta a fájdalomcsillapítót,hatot,majd nekiállt a húzásnak.Ezzel nincs is gond.Nem éreztem fájdalmat,de a fejemben hallottam a hangot ahogy matat a fémmel.Eléggé félek a fogorvostól.Gondolom normális reakció,hogy próbálom elhúzni a fejem. Kérdezte a doki,hogy fáj?Mondom,nem,csak hallom a hangot a számból.Annyira stresszeltem,hogy intettem,álljon meg.Majd elájultam. Arra ébredtem,hogy kiabálnak,ébredjek,mondjak valamit.Jól megijedtek ők is én is.Abbahagyta a kezelést,majd pár nap múlva ismét nekiáll majd kihúzni a fogat.Kérdésem az lenne,hogy a kezelés előtt,vehetek e be egy enyhe Frontin tablettát,vagy az érzéstelenítő miatt ezt mellőzem?Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Bártfai Krisztina
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Krisztina ! Nyugodtan bevehet egy Frontint. Egyébként van olyan, hogy az ember elájul. Ez ijesztő, de nem veszélyes.
2014.
10.
03.
Covercard kérdése:

Jó napot! Covercardot 5mg/5mg szedek reggel este 1-1 szemet, plussz reggel egy félszem nebivolol tevát. Mióta elkezdtem szedni a vérnyomáscsökkentőt elviselhetetlenül köhögök. Ez lehet a vérnyomáscsökkentőtől? Ha igen melyik az a gyógyszer ami nem vált ki ilyen mellékhatást és ugyanaz a hatóanyaga? Üdv.: Imre 55
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Kérdező. Valószínűleg a Covercard lehet az oka . Abban az egyik komponens a perindopril okozhatja a panaszait.
2014.
10.
02.
vokica kérdése:

Üdvözlöm T. Főorvos Ur! Régen találkoztunk. Ha nem zavarom bugyuta kérdésemmel, kérem szépen szives válaszát. 72. éves vagyok, 15 éve élek ritmuszavar miatt pacemakerral, 7 éve AV abláció után III. foku abláció, , s állandó pitvarfibrilláció. (1 hónapos pacemaker-kontroll véleményezés). A kérdésem és a problémám 2 hónapja: sokat alszom, időben lefekszem, ennek ellenére állandóan álmos vagyok. A vérnyomásom:110-130/50-70 között mozog leginkább, ha meleg van, akkor 100 alá is szokott menni. (akkor is álmoos vagyok, ezt értem!) Kérdésem: a felsoroltak okozhatják, érdemes-e lépni ez ügyben, hanyagolható? Noha engem ez nagyon zavar, de ha nincs magyarázat, akkor beletörődöm a problémámba. Gyógyszereim: Concor 3x1/4 tbl. (5 mg-os) Normodipine 5 mg-os:1x1/2 tbl., Cardura XL 4 mg-os, 1x1 tbl., Co-Prenessa 4 mg/1,25 mg 1x1 tbl., Atoris 30 mg-os, 1x1 tbl., Q10 étrendkiegészitő tbl. 1x1 tbl. Nagyon szépen köszönöm válaszát, Üdvözlettel: Marika. Ui.:Warfarin 3 mg-os 1x1és1/4 tbl., Puszilom. További szép napt!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Marika ! Én a következőképpen változtatnék: 2x2,5 mg Concor, reggel Co Renitecet este 5 mg Normodipint szednék. A Cardura XL-t elhagynám. A vérnyomás kicsit alasony 130-150/70-90 hgmm között jó !
2014.
10.
01.
MReni kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Végső elkeseredésemben, az interneten kutakodva találtam Önre, és reményekkel teli vagyok hátha Ön tud nekem tanacsot adni. 8éve szülést követő thyreoiditisem lett, aminek következményeképp erős tünetekkel járó hyperthyreosisom lett, majd két hetes gyógyszeres kezelés hatására átcsapott alulműködésbe. Sajnos számos endokrinologust megjártam sikertelenül. Elég érzékeny szervezetem van, így a gyógyszerekre is furcsán reagál. A tsh értékem jellemzően 17-87 tartományban van. Amint megemelik a gyógyszeradagomat azonnal felerősödnek a szívtüneteim ami miatt igazából megkerestem a Doktor úrat. Anno a hyperthyreosis mellé társult egy "masszív" pánikbetegségem is, amit nagyjából sikerült leküzdenem. Ezek a rohamok "mellkasi szindrómásak" voltak. A fent említett probléma kezdetekor erős szívdobogás érzet, ritmuszavarok, ájulásérzet, mellkasi nyomás, remegés (ez csak esetenként), halálfélelem társul. Az extrákat már jól kezelem, szinte nem is érint meg, ellenben két "újfajta" rirmuszavar kínoz újabban, függetlenül napszaktól, környezettől, lelkiállapottól. Az egyiknél percenként rengeteg össze-vissza ütés, mintha csak remegne a szívem, valamiféle megfogalmazhatatlan hullám kering bennem és azt érzem elvesztem a kontrollt a testem felett. (Szerencsére ez a ritkább) a másik úgy kezdödik, mintha kihagyna a szívem, elakadna a levegő a mellkasomban lezsibbad a bal karom, feszít a mellkasom és halálfélelmem van. Történt szív uh: hyperkinetikus keringés EF 83%,nyugalmi tachicardia, szívcsúcson telesystolés click hallható,, terheléses ekg (2 perc után magas pulzus miatt leállították mindkét esetben), 24 órás ekg (néhány Ves, Sves) az orvos szerint nincs semmi szervi elteres. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ezeket a ritmuszavarokat valóban pánik szindróma okozhatja-e, vagy merre induljak el? Nem csak magamat teszem tonkre a mindennapos rosszulléteimmel hanem sajnos a családomét is. Valamiféle megoldásnak nagyon örülnék, mert úgy érzem pszichésen ezt már nem sokáig tudom kezelni. Orvoshoz mar nem merek menni, mert akár torokfájással, akár a fent említett problémával megyek , látva a kórelőzményt mindent a pánikra fognak. Hálásan köszönöm a véleményét! Szép estét! Mimike
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
14.
Kedves Kérdező ! Először elnézését kérem, hogy csak most válaszolok. Nagyon úgy érzékelem, hogy ez nem szervi, hanem inkább lelki probléma. Pánik betegség lévén elsősorban psychiaterhez kellene fordulnia. Előtte azonban meg kellene ismételni a Holter vizsgálatot és komplett pajzsmirigy kivizsgálást kellene végezni az esetleges változás kizárására . Ha ezek negativok akkor csak psychiatria oka lehetnek a rosszulléteinek.
2014.
10.
01.
vérnyomáscsökkentő hatása? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy korábbi válaszában olvastam, hogy ritkán okozhat a vérnyomáscsökkentő gyógyszer szexuális problémát. Írta, hogy aki többfélét szed annál, gyakoribb lehet a jelenség. Véleményét és tanácsát szeretném kikérni. Évek óta többféle vérnyomáscsökkentőt szedek, melléjük fogamzásgátlót is. Utóbbi időben úgy érzem megváltozott bennem valami. Nagyon szeretem a páromat, mégsem kívánom úgy a szexuális együttlétet. Mikor együtt vagyunk, félelem tör rám, mert nem úgy tudok ellazulni és félek a fájdalomtól. Próbáltam vele erről beszélni, de úgy érem nem hisz nekem. Úgy érzem nem áll mellém, és méginkább a lelkiismeret furdalást kelti bennem, amiért nem vagyok vele. Mikor elkezdtem egy újabb gyógyszert azóta érzem ezt a megváltozást. A kezelőorvosomnak erről nem mertem még beszélni, mert nem gondoltam volna, hogy lehet köze hozzá. Ön szerint mit tehetnék? Lehetséges, hogy a gyógyszerek együttes hatása, vagy csak egyféle válthatja ki ezt az érzést? Elnézést, hogy nem teljesen a szakterülete a kérdésem! Tisztelettel megköszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
10.
01.
Kedves Kérdező ! Nők esetében nem tudok olyanról, hogy a vérnyomás csökkentő ilyen problémát okozna ! Egyébként is az Ön által elmondottak inkább tűnnek lelki természetűeknek. Én az javasolom forduljon szexuál-psychológushoz /olyan psychológus, aki a szexuális problémákkal foglalkozik/. Ez igenis komoly probléma, mert rámehet a párkapcsolat ! Higgye el, nem a gyógyszerektől van, ez nem gyógyszerhatás !
2014.
09.
30.
Mikkamakka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 4 éve köldök alatt, a hasam bal oldalán időnként fájdalmat éreztem. Eleinte nagyon ritkán fájt, kifejezetten akkor, ha a hasizom megfeszült. (pl. felültem) Az utóbbi 1-2 évben egyre gyakrabban fáj, de most is előfordul, hogy hetekig semmit nem érzek, máskor pedig napokig fáj, ilyenkor viszont egyre jobban (köhögéskor, nevetéskor meg kell fognom a hasamat, mert úgy érzem, hogy leszakad). Nőgyógyászaton voltam, ott minden negatív, ma pedig elmentem egy hasi UH-ra, ott az alábbi mondat került az ambuláns lapra:
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
30.
Sebészhez kellene fordulnia, lehet, hogy sérve van !
2014.
09.
30.
Gyógyszerváltás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A magas vérnyomásomra eddig Carvol 12,5 tablettát szedtem, de elég sok gondom volt vele, elég ideges természetű vagyok, és ha már 140/90 körüli a vérnyomásom akkor már szédülök. A kardiológián Concor COR 2,5 mg és Tenaxum 1 mg tablettát írtak fel. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a két gyógyszert reggel egyszerre bevehetem-e? Tisztelettel: Purzásné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
30.
Kedves Kérdező ! Reggel a Concort és este a Tenaxumot javasolom szedni !
2014.
09.
29.
Horváthné Dániel Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az ECV mennyire veszélyes beavatkozás, az altatás? A vese betegsége esetleg jelent-e újabb komplikációt ? A régóta fennálló pitvarfibbrilláció esetén van-e esély a javulásra? Betegsége kezdetén nehézlégzés miatt fordultunk kardiológushoz ekkor az EF érték 28% volt, ami 43 majd 53%-ra javult. A digoxinos "történetig" 40 illetve 50 % közötti volt, attól függően, hogy mennyire volt rendszeres a gyógyszerszedés. Van-e esély arra, hogy gyógyszeres kezeléssel szintén feljavítható? Édesanyámat 11 éves koromban veszítettem el, neki is szívbetegsége volt. Köszönettel:Hné DK
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
30.
Kedves Katalin ! Minden beavatkozásnak van kockázata. De az biztos igy nem maradhat a kedves hozzátartozója ! Az állapoton és a prognozison kell javítani,
2014.
09.
29.
bizonytalanság! kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Néhány hete vettem észre, hogy bizonytalan lett a járásom, többször szédülök meg, és hirtelen lesz rossz közérzetem. Nem folyamatos ez az állapot, de feltűnően rossz és észrevehető. A környezetem nem minden esetben veszi észre, próbálom takarni, de nekem egyre kényelmetlenebb. Beszédem akadozó, lassú, keresem a szavakat, ami nem rendszeres, de gyakran előjön. Van, hogy betűket tévesztek. Felcserélek bizonyos betűket, és megakadok az írásban, és keresem agyban, hogyan írják az adott betűt. (Nem történt még ilyen velem - szégyellem az egészet!) Vérnyomásom alacsony, és ha felállok, nem hirtelen, nagyon nagyot szédülök, és a látásom elsötétül. Pulzusom inkább magasabb. Vannak néha látási problémák, mikor fekete pontokat észlelek magam előtt és olyankor elhomályosodik a látásom. A fejem egyre gyakrabban fáj, főleg hátul és néha olyan érzésem van, mintha a nyakamon az erek kiduzzadnának, és fájdalmas lenne. Ez a fejfájás idejében van néha-néha. Mivel fiatal vagyok, 27 éves, nem tartom ezeket normálisnak, főleg úgy, hogy korábban ilyen nem fordult elő. Évek óta, vérnyomás csökkentő gyógyszereket szedek. Tavaly volt koponya MR vizsgálatom, ami teljesen negatív volt, és a neurológus sem tapasztalt semmilyen kóros elváltozást a fizikális vizsgálatnál. Ön szerint ezt mi okozhatja, és szükséges-e további vizsgálat? Ezek inkább kellemetlenek, és zavaróak. Köszönöm válaszát! További szép sikereket kívánok Önnek!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
30.
Kedves Kérdező ! Azt hiszem még egyszer neurológushoz kellene fordulni, mert leginkább a kp. idegrendszer müködési zavarára utalhatnak a panaszai. Lehet még a vérnyomás szabályozásának zavar is a háttérben lehet - sőt belső elválasztású mirigyek zavara is okozhat ilyent. Vashiány irányában is nézném . De első lépcső a kontroll neurológiai lenne !
2014.
09.
29.
Horváthné Dániel Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
29.
Remélem segítettem egy kicsit !
2014.
09.
28.
Horváthné Dániel Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Először is szeretném megköszönni a 2014.09.07. levelemre adott válaszát. "Tisztelt Doktor Úr! Férjemnél 20 évvel ezelőtt diagnosztizáltak krónikus vesebetegséget (glomerulonephritis) cukorbetegséget (melyet tablettával, illetve diétával kezelnek), illetve cardiomypathia-t, hypertoniát. 8 évvel ezelőtt nehézlégzés miatt kerestük fel a kardiológiai szakrendelést, ahol rendkívül gyenge szívműködést észleltek (EF:28%). Ezt gyógyszermódosítással sikerült javítani, 2 hónap múlva (EF:43%), fél év múlva (EF:53%). Az évek során a 40 és az 50% közötti értékeket sikerült fenntartani. Augusztus elején szintén kontrollvizsgálat következett, mely során kritikus kamra fr-ju pitvarfibrillatio miatt (pulzus 38, vérnyomás 150/65) Talliton elhagyását a Digoxin adagjának 1/2 tablettára csökkentését javasolták. A Holter vizsgálat eredménye 4 nap múlva szintén rossz lett (minium 27, átla 52). PM beültetést javasoltak. A Digoxin teljes elhagyása után a pulzus értékei fokozatosan emelkedtek. Megjegyzem a Tallitont több éve szedte, probléma nem volt.,új gyógyszer a Digoxin volt, továbbá 2007-ben kritikus bradyarrythmia miatt Digimer minor elhagyásra került. Eddigre a következő tünetei lettek étvágytalanság, hasmenés, fogyás, na meg a pulzus csökkenése. Kimondottan feltűnő fáradtságot, rosszullétet nem érzett. A PM beültetést saját kérésre elnapolta a kórház. 08.08.-tól 09.06.-ig a következő gyógyszereket szedte: Coverex AS-comb. Furosemid, Kaldyum, Milurit, Meforal, Glurenorm, Nolpaza, Atorva-teva, Syncumar. Tegnap voltunk kardiológiai vizsgálaton 36-os EF-t mértek, előző alkalommal 39%, az EKG javult. Az izgalom hatására a vérnyomása, illetve a pulzusa nagyon magas volt 150/100 (120). Indulás előtt 121/87 (103), haza érkezés után 112/65 (81). A doktor úr napi 1X2,5 mg Nebetát javasolt. A gyógyszert tegnap elkezdte szedni, ma délután 108/61 (73), két órával később 114/72 (74) volt a vérnyomás. Ettől megijedtem, továbbá a vérnyomásmérőn "ugráló" szívecske az első mérésnél nagyobb kihagyásokat mutatott. Azonnal elolvastam a gyógyszer tájékoztatóját, s ami nyugtalanít, hogy veseműködés zavarai esetén nem ajánlott. A betegről tudni kell, hogy folyamatosan figyelmeztetni kell a gyógyszerek bevételére, és a diéta betartására. Kb. két hónappal ezelőtt a vércukra felment 28-ra, az augusztus eleji laboreredmények is eléggé rosszak voltak. Pl. kreatinin 377. tiglicerid 8,88, a vércukor itt "már 16,8 (Elég szigorúan kellett tudatosítani benne, hogy nagy a baj, ezért az elmúlt időszakban rendszeresen szedi a gyógyszereket, a neki való ételeket eszi.) A fentiek eredményeképpen a 09.02.-én készült laborvizsgálatnál már a kreatinin szint 309-re csökkent, a tiglicerid pedig 3,84-re a koleszterin normál értékeken belül van, a kálium szint gyengén emelkedett 5,6, ezt az előző alkalommal nem vizsgálták. Vércukor értékei mindig 10 alatt vannak. az elmúlt napokban 5,2-t is mértünk. Tehát ha betartja az utasításokat akkor várhatóan rendeződnek laboreredményei, ami az elmúlt 20 év során már bebizonyosodott. Most úgy tűnik megijedt, én pedig próbálok kitartó lenni és rávenni arra, hogy vigyázzon magára. A kardiológus szakorvos szinte lehetetlennek tartja, hogy a szívelégtelenség tüneteit nem produkálja. "Oedema, cyanosis nincs, halk aritmusos szívhangok, érdes-sejtes alaplégzés, pangás nincs." Vélemény: keringése jelenleg egyensúlyban van, csökkent bkf. BTSZB, pitvarfibrillatio következményes szívelégtelenség. A következőkben a doktor úr konzultációs időpontot szervez Budapest GOKI. Remélem elég információt szolgáltattam. Egy dolog azóta is válaszolatlanul maradt számomra. A rossz vesefunkció által felhalmozódhatott-e a digoxin olyan mértékben, hogy az már valójában mérgezés volt? Jelentősége így utólag már nem is túl nagy, ám az édesapám is szedi ezt a gyógyszert és ebből az esetből tanulva őrá jobban vigyázhatunk. Az újonnan szedendő Nebeta nem hat hátrányosana beteg veséjére? Előre is köszönettel várom a fenti betegséggel kapcsolatos véleményét! " Azóta jártunk a GOKI-ban, ahol az előző ambuláns lap, illetve az EKG eredménye alapján az alábbi diagnózist kaptuk. (2007 óta 100/min feletti ritmus, ami természetesen nem teljesen így van, mert amikor rendesen szedte a gyógyszereit nem volt a frekvencia 100 feletti). A teendőket a továbbiakban így határozták meg: Ambuláns amiodaron telítés mellett (szoros frekvencia kontroll) 2014. 11. 05-én várjuk felvételre TEE ECV+coron. Ekkor döntünk a PF oki kezeléséről (RFCA), vagy a CRT implantációról ( a beteg az utóbbit nem szeretné). A vizsgáló doktor úr szerint is fiatal még hozzá (57 éves). Th: napi 200 mg cordanore. A helyi gyógyítóház kardiológus szakorvosától is kértünk véleményt: A vizsgálati eredmények a következők. EKG: pitvarfibblirációs arrythmia abs. 79/min átlagú kamrai fr. ORS:-57 fok, QT/OTC: 396/454,BTSZB. Echo: norm tág ao gyök:25 mm, a valsalva tasakok magasságában: 40 mm. Ao.asc. 35 mm. Ép billentyűk. AI: jelzett, PHT 512 ms. EF:35,9% (Simpson) CA: 3,18. SV:40,28 MI: I. TI: I.Számított pulm. siyst. nyomás:34+10 Hgmm. Ao.Vmax 1,26 M/s. Bal kamra hossz: 74 mm, Bp: 52X38 mm, Jp: 56x34 mm, Jobb szívfél normál tágulatú. Diffusan hypokin falmozgások, üregi thrombus, pf. nem látható. Csökkent balkamra pumpafunkció. Státusz: Tüdő felett hallgatózási eltérés nincs. Kompenzált keringés, arrhytmiás szívműködés. Kp. ékelt, tiszta szívhangok, zörej, galopp nem hallható. Hepar nem tapintható. Perif. oedema nem tapintható Perif. arteriák tap. RR:130/80 Hgmm. SpO2: 99% A betegséggel kapcsolatos fizikai tünetek továbbra sem jelentkeztek. Ahogy már említettem 08.08.-tól 09.06-ig szívlassítót nem szedett. Ez alatt az idő alatt az EF: 39%-ról 36%-ra csökkent. 09.06.-tól kezdve szed Nebibetát, úgy tűnik nem sok eredménnyel. Néhány évvel ezelőtt már próbálkoztak a Nebilettel, de már nem emlékszem milyen okból újra visszatértek a Tallitonra akkor az EF. érték 44 és 50% között mozgott. A doktor úr azt javasolta, hogy Cordanort semmiképpen ne szedjen, gyógyszereit a következőképpen változtassa a vese miatt Meforal elhagyása, Coverex AS komb helyett Monopril 2x10 mg, 1 tabl Inspra szedése . A többi gyógyszert változatlanul szedje. Rendszeres se K, CN, Kreatinin szint ellenőrzés. Nephrológiai szakvizsgálat javasolt. A vese értékei szépen javulnak, az elmúlt évek tapasztalati alapján, amikor rosszabbodás állt be, akkor mindig a be nem tartott diéta miatti vércukor értékek okozták, mert a diéta betartása mellett javulás következett be. Naponta többször mérjük a vérnyomást, illetve a vércukor értékeket. A vércukor értékek 10 alattiak több napon a normál tartományban voltak. Vérnyomása pl a mai napon kevés eltéréssel a 120/80-as érték közelében volt. A vérnyomásmérőn mért pulzus értékek (nem tudom mennyire megbízhatóak OMRON felkaros mérő) a mai napon 91 és 95 közöttiek, de többnyire 70 és 900 közötti értékeket mértünk. Háziorvosunk szerint, aki már betegsége kezdete óta kezeli az eltelt közel 2 hónap alatt szép eredményeket értünk el. Férjemen nem látszik az aggodalom, de én ennyit az elmúlt 20 év alatt nem izgultam az állapota miatt. Szeretném doktor úr véleményét kérni, mert már egyre jobban elbizonytalanodom, hogy a továbbiakban mi a helyes út. Tisztelettel: Hné DK.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
28.
Kedves Kérdező ! Én a GOKI orvosával értek egyet. Meg kell probálni megtartani a sinus ritmust. El kell végezni a coron.-t és bizony ha a sinus ritmus tartható CRT beültetése is indokolt lenne, mert az sokat javítana a beteg bal kamra funkcióján. Nem értek egyet a Cordarone elhagyásával. Nebiletet a Cordarone mellett nem szednék, sőt digitálist sem és Insprat és Meforalt sem. Coverex Furosemid, Kaldyum, Milurit, Meforal, Glurenorm, Nolpaza, Atorva-teva, Syncumar folytatásával egyetértek.
2014.
09.
28.
HL. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az orvosom a meglévők mellé (Furosemid, Kaldyum, Milurit, Glurenorm, Meforal, Nolpaza, Atorva-teva, Syncumar, Talliton) új gyógyszert javasolt Inspra-t. Biztonsággal szedhetem-e ezeket együtt? Tisztelettel.: Lajos
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
28.
Nyugodtan szedheti az Insprát az említett gyógyszerekkel együtt, kedves Lajos !
2014.
09.
27.
tanácstalan vagyok kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 62 éves nő vagyok.12 éve szedek béta-blokkolót. Amióta élek, nekem a pulzusom mindig kb. 80-85. Bár ne kezdtem volna el szedni.Tavaly ősszel az EKG-m azt mutatta ki,hogy nem szedem a Concort. Holott, még arra sem emlékszem,hogy egy alkalmat is kihagytam volna.Lokrent írtak fel, majd Nebiletre állítottak,aztán Atenololt szedtem,majd ismét visszatértünk a Concorra,de egyik gyógyszert sem tolerálom, mindegyik valamilyen módon diszkomfort érzést, szívkalapálást okoz. Másfél éve a béta-blokkolók mellé reggel egy szem Apedex vízhajtót szedek,amivel a vérnyomásom teljesen rb.van,130/80-nál soha nem megy magasabbra.Cardiológiai kivizsgálás, szív UH. mindent rendben talált. Mi történt,hogy egyszerre nem jó a 12 éve szedett,bevált gyógyszer,de a másikak sem.Mi a teendőm? Arra gondolok,hogy a Concort megszokta a szervezetem 12 év alatt,de mi a helyzet a többivel, amiknek - ahogy olvasom - természetesen más a hatóanyaguk. Nagyon várom a szíves válaszát.Nagyon kellemetlen így élni, a napom 80 %-ában össze-vissza mocorgó, rendetlenül verő szívvel. Köszönettel: Végh Ferencné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
28.
Kedves Kérdező ! Az a véleményem a kérdésével kapcsolatosan, hogy szükség lenne egy alaposabb kardiológiai kivizsgálásra ahhoz, hogy lehessen tudni mia panaszok alapja. Lehet, hogy más gyógyszereket kell kapnia, vagy kiegészítésben vagy átcsarélve az eddigieket. Ahhoz azonban, hogy tudjuk mit kezelünk vizsgálatok kellenel. Laborok, 24 órás vérnyomás és EKG monitorizálás , terheléses EKG és szívultrahang ismétlése. Ha nem tudjuk mi a baj kezelni sem lehet jól a panaszokat !
2014.
09.
26.
szívritmuszavar séta közben kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 39 éves férfi vagyok (ülő munkával, 190cm/130kg). Kb 7 éve szedek magas vérnyomásra gyógyszert (most covercard), concor-t magas pulzusra (4 hónapja duplázták az adagot), és refluxont kb 10 éve. Pár éve kezdődött, hogy néha összevissza vert a szívem, de jelenleg olyan súlyos lett, hogy séta közben 20 méter után annyira remeg a szívem, hogy meg kell állnom. Van, hogy akkor jelentkezik a remegés amikor felállok a székből vagy lehajolok. Már egy negyed órás sétára nem merek vállalkozni. Amikor leülök azonnal elmúlik a jelenség. Amúgy semmi más tünetem nincs. Néha szédülök, fáj a fejem, nagyon enyhe légszomjam van, de a szívproblémáktól függetlenül. Ami még érdekes lehet, hogy 2 éve vérszegénységet mutattak ki, de az okát nem találták. 2 éve voltam kardiológusnál, de igazából nem találtak semmit (az egyetlen dolog: hogy az egyik része a szívemnek merevebb). Súlyos probléma alakulhatott ki ennyi idő alatt? Mi miatt súlyosbodtak ennyire az utóbbi hónapokban a tünetek és mit tehetnék a javulásért? Előre is köszönöm válaszát, Gábor
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
27.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom kardiológushoz kellene fordulnia. Ez lehet ritmuszavar, koszorúér betegség tünete. Azokat pedig megfelelően kellene kezelni. Kérem keresse fel mielőbb a kardiológusát.
2014.
09.
26.
tomi20 kérdése:

Tisztelt dr ur . Koszonom az eddigi valaszt.Elegge szorongos tipus vagyok a vernyomassal kapcsolatban.Azt szeretnem kerdezni hogy az alkalmankent mert vernymasertek 147 90 menyire szamit normalisnak es ez az ertek okozhat e valamilyen panaszt. Kardiologiailag mindent rendben talaltak semilyen veseelegtelensegem nincs pajzsmirigy vizsgalat nem mutatott elterest igaz ennek a vizsgalatnak mar van egy par eve.On szerint erdemes lenne egy ujabb endokrinologiai vizsgalat.Egyik baratom kerdese lenne hogy mekkora vernyomas ertek okozhat orrverzest es az orrverzes utani vernyomas jar e vernyomascsokkenessel.Koszonom.Szep napot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
27.
Kedves Tomi ! a 147/90 hgmm még a normális tartomány tetejében van. Nem okozhat semmi problémát. Ebből fakadóan semilyen vizsgálat elvégeztetése orvosi szempontból nem indokolt !
2014.
09.
26.
irien kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavasz óta nehéz légzésem van. Van, hogy minden gond nélkül sétálok vagy végzem a napi teendőimet, de van, hogy 2 lépcsőfok vagy pár méter megtétele is légszomjat okoz. Sokszor nagy sóhajjal "szakad" ki belőlem a levegő. A 24 órás vérnyomás mérésem max.értéke: 174/93, min.értéke: 108/38. Terheléses EKG: 3,7 MET. 60 éves vagyok, kezelt pajzsmirigy beteg. /először túlműködés, majd jódizotópos kezelés után alul működés/. Mi okozhatja az egyre gyengébb erőmet, és a sokszor fellépő légszomjamat? Köszönettel várom válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
27.
Kedves Kérdező ! Célszerű lenne a pajzsmirigyet vizsgálni, mert lehet, hogy nem jól van beállítva .
2014.
09.
26.
Dóra kérdése:

Kedves Doktor Úr! 35 éves vagyok. Szeretném véleményét kérni azzal kapcsolatban, hogy ARB blokkolónak - Valsartan vérnyomáscsökkentő - lehetnek -e olyan mellékhatásai, hogy emelkedik a káliumszint, egészséges vesefunkció mellett (semmilyen vesebetegségről nem tudok és nem szedek kálium spróloló vízhajtót vagy egyéb káliumszintet befolyásoló gyógyszert). A gyógyszert bő két éve szedem és az elmúlt egy-két hónapban kezdett el emelkedni a káliumszintem. Jelenleg 5.6 (5.1 a felső határérték). A másik kérdésem szintén ennek a gyógyszernek a mellékhatására vonatkozik: okozhat-e nagyon magas Renin szintet? Jelenleg 327.20uNE/ml a renin szintem (határértékek 4.40-46.00). Ez az érték kicsit aggasztó számomra. Az Aldoszteron rendben van, határérték közé esik 131.00pg/ml (normál érték: 30.00-355.00). Nem tudom, hogy mindezek betudhatók a gyógyszer mellékhatásának vagy esetleg érdemes lenne utánnajárni, hogy nincs-e valami probléma a háttérben? Esetleg szükséges lenne a gyógyszer csere. A utolsó kérdésem pedig, hogy ritka esetben okozhat-e testsúlygyarapodást ez a gyógyszer? Megtisztelő válaszát, segítségét előre is köszönöm. Dóra.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
27.
Kedves Dóri. Belgyógyász endocrinológushoz kellene fordulnia. A Valsartan nem kálium sporoló gyógyszer ! A renin szintet emeli, mert angiotensin receceptor blokkolása, relativ angiotensin hiány miatt emelkedik meg a szintje. Az aldosteron szint emelkedés elmaradása is ennek a következménye. Viszont normális aldosteron szint melletti hyperkalaemiát nem igazán tudom magyarázni. Veseér szükület merülhet fel első helyen.
2014.
09.
25.
Bartos Tamás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát egy kicsit megerősít abban,hogy inkább neurológiai eredetű a dolog. A gyógyszert nem szedem és ez volt az első szinte panaszmentes napom. Próbálkozok a természetes nyugtatókkal stressz oldókkal . Köszönettel:Bartos Tamás
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
25.
Örülök ha segítettem.
2014.
09.
24.
Aortabillentyű2. kérdése:

Tisztelt doktor úr, köszönöm válaszát. Igen, tudom, hogy psichés dolgok is állnak a háttérben, de mindent nem lehet(?) azzal magyarázni. S ott van még az edzetlenség, talán. Pár kérdésem lenne még, sokat segítene a tanácsa véleménye: 1. Okozhat a mitrális prolapszus (I. fokú regurg.) állandó magasabb nyugalmi szívfrekvenciát (80-85)? 2. Normális, ha evés után vmivel gyorsabban és erősebben ver a szívem akár 3 óráig is (tudom, az emésztés miatt több vérre van szükség az emésztőrendszernek, ez lenne az oka?) 3. Bevallom, mióta panaszaim vannak, annak már lassan egy éve, nagyon keveset merek mozogni, félek, hogy rosszul leszek. Ezzel kapcsolatban, mióta így vagyok már kis mozgásra (séta, lassú kerékpározás pár percig) nagyon hamar megugrik a pulzusom kb pár perc alatt 140-150, a vérnyomás is, s utánna nagyon sokáig áll vissza a nyugalmi pulzus. Pl.: ma voltam a postán, nyugodtan lassan biciklivel, oda-vissza kb 8-10perc együtt. Itthonról mielőtt indultam megmértem a vérnyomást: 116/68, p. 76. Mire hazaértem, már annyira vert /s útközben is/, hogy azt hittem összeesek, leültem, s megmértem: 156/82, p. 118 (extrát jelzett a gép is, gondolom biciklizés közben simán megvolt 150 ismét). 45 perc kellett neki, mire legalább 80-ra lement, a vérnyomás már pár perc alatt stabilizálódott. Ezt okozhatja edzetlenség egyszerűen vagy vmi baj van a szívemmel (itt is az aortabillentyű szűkület & elégtelenségre gondoltam, de ha az echo ön szerint is jó...)? Eddig sem mozogtam sokat a munkám miatt, de azelőtt semmi ilyen problémám nem volt... Köszöm szépen! Szép napot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
25.
Kedves Kérdező ! Az elmondottak alapján nincs baja a szívének ! Az, hogy mitralis prolapsusa van, semilyen tünetet nem okoz. Igy szapora szívverést sem. Az étkezés után jelentkező szaporább szívműködés természetes jelenség. Az emésztés - felszívódás következménye. A terhelésre jelentkező szaporaság is annak a következménye, hogy az edzetlenség miatt csökkent a terhelhetősége. Igenis mozogni kell, óvatosan emelve a terhelés szintjét !
2014.
09.
24.
Zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Legyen szives megírni,mit jelent magyarul a zsírdensitású területet tartalmazó képlet? Ez általában jó vagy rossz indulatú,és hová menjek tovább sebészhez v belgyógyászhoz? Köszönöm,tisztelettel Váradi Zsuzsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
25.
Kedves Zsuzsa ! Ez valószínűleg az jelenti, hogy valahol, egy nem szokványos helyen alakulhatott ki egy normális zsírszövetet tartalmazó csomó. Van ilyen.
2014.
09.
24.
Bartos Tamás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A Nebilet 5mg-os tablettával kapcsolatosan kérdezném,hogy immár két hete szedem,szívritmus zavarra és az eddigi tüneteim rosszabbodtak. Pontosabban leírva: öt éve katétereztek mert magas pulzusszámom volt /AVNRT miatt lassú pálya abláció/. Ezt követően egy másik probléma jelentkezett,hogy ha vízszintbe helyeztem magam azt hittem leáll a szívem. Idén vizsgálatok. Az eredmény extra ütés ,közbeütés./Supraventricularis tachycardia/.A fent említett gyógyszer negatív hatása már nem csak nyugalmi helyzetben ,hanem napközben szinte állandóan jelen van. Rendszeresen sportolok heti 1-2 alkalom fáradtság ,nehéz légzés soha. Most séta közben is mintha súly lenne a szívemen és nehezebb olykor a légzésem is és a ritmuszavar szinte állandósult. Legszívesebben abbahagynám a gyógyszer szedését és választanám a korábbi állapotot.A kérdésem az lenne,hogy ha két hét után sem javult az állapotom a Nebilet használatától,sőt romlott,szedjem-e még vagy hagyjam abba,mert ez valószínüleg nem az én gyógyszerem?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
25.
Kedves Kérdező ! Ilyen panaszok esetén bizony a kezelő orvoshoz kell fordulni. Vizsgálatok alapján lehet dönteni mi legyen. Sokszor van, hogy nem is szíveredetű ilyenkor a panaszok oka. Vizsgálat kell, keresse meg a kezelő orvost és mondja el részletesen mitől tart, mit érez, mit gondol !
2014.
09.
23.
concor 5mg kérdése:

Tisztelt doktor ur szeretném meg kérdezni concor bisoblock hatása között van e külömbség mert árban is elég nagy eltérés van magas pulzus miat szedem napi 5mg.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
24.
Kedves Kérdező ! A Bisoblock és a Concor egy és ugyanaz a hatóanyag tartalmu gyógyszer. Bármelyiket szedi, azonos a hatás.
2014.
09.
22.
kérdés kérdése:

Kedves Doktor Úr! Ne haragudjon kérem, hogy elsősorban nem az Ön szakterületével kapcsolatos a kérdésem, de nem tudok kihez fordulni, Ön viszont mindig mindent elmagyaráz nekem. Nyáron mellkas röntgen után foltot találtak a tüdőmön, ezt követte CT, ami a következőt mutatta: "Elsősorban régi spec, maradványnak megfelelő kötegezettség látható" A tüdőgondozóban azt mondták ez egy régi, gyógyult tbc, de mivel óvodában dolgozom kell még pár vizsgálat! (Mountex és köpet) A mountex bőrpróbát lemérte a nővérke és 1,5x1,5 cm írt, de otthon én is lemértem és valójában 1,5x 2 cm volt. Nem tudom van e jelentősége az eltérésnek. Az orvosom nem nézett rá a karomra, csak a papírra, amire rá volt írva a 1,5x1,5 cm. Azt mondta vegyük negatívnak, főleg azért is mert általános iskolás koromban volt ettől nagyobb is már. A köpet eredmény is jó lett (bár megjegyezném, hogy mivel nem volt köhögős időszakom, nehéz volt kipréselni a tüdőmből valamit, nem is tudom, hogy megfelel e a minta egyáltalán) Ma voltam vissza a tüdőgondozóba a köpet eredményért és azt mondta doktor úr egy hónap múlva kontroll röntgen illetve CT. Az első kérdésem ez lenne: Miért kell CT is Ön szerint? Még most volt egy hónapja. Sugárzás szempontjából sem jó szerintem. Még csak 28 éves vagyok. A második kérdésem: Olvastam róla, hogy máshol is lehet tbc. Női nemi szerv, csont stb Ha ilyen területeken van fertőzés a mountex próba erre vonatkozóan is kimutatja vagy csak a tüdőre vonatkozik? Harmadik: Nem szedtem gyógyszert erre a tbc-re, azt sem tudom mikor volt. Magától, gyógyszer nélkül hogyan gyógyulhatott meg? Holnap megyek nőgyógyászatra (alhasi fájdalmak, hüvelyi folyás miatt), holnapután kardiológiára (kontoll). Mindkét helyen lesz ultrahang. Ezzel kimutatható, ha esetleg ott is felütötte magát ez a vírus? Félek, hogy szétszóródott :( A nyáron volt egy időszak amikor éjszaka izzadtam, a háziorvosom erre anyit reagált nyár van ő is izzad... Vérszegény is vagyok, de az szinte állandóan, visszatérő probléma. Hőemelkedésem nem volt, a testhőmérsékletem egyébként is mindig alacsony 35,5. Kérem ne haragudjon, hogy ilyen zavaros voltam. Köszönöm, ha tud valamit mondani! Tisztelettel: Edina
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
24.
Kedves, drága Edina ! Borzasztó, hogy mennyire szorong és teljesen értelmetlenül ! A TBC korábban és ma is meggyógyulhat magától, sőt van, hogy a fertőzés is és az egész lefolyás észrevétlen marad, csak a maradványa kerül észlelésre. Másrészt a disszeminált forma nagyon súlyos tünetekkel járó betegség. Igen valószínűtlen, hogy csak ennyi tünetet okozna ! Harmadrészt a betegség lassu aktivitását, a gyógyszeres kezelés mérlegelését, egyéb vizsgálatok szükségességét hivatott eldönteni az ismétlésre kerülő vizsgálatok eredményei. El kell végezni. Negyedrészt a Mantouxe vizsgálat pontatlan, megbízhatalan, ma már alig alkalmazzuk. A tenyésztés és a köpet direkt festéses vizsgálata valamint genetikai tipusu vizsgálatok azok amik biztos eredményhez vezethetnek. Szerintem nincs TBC-je. Hogy volt-e azt nem tudom, de nehezen tudom elképzelni !
2014.
09.
21.
Mellalatti, nehai fajdalom kérdése:

Jonapot kivanok! Azt szeretnem megkerdezni Ontol, hogy a lassan 17 eves baratnomnek vajon miert faj nap mint nap a melle es a koldoke kozotti resz mindket oldalon, naponta egyszer ketszer; tobb kevesebb ideig; neha kevesbe neha pedig jobban fajva? Orvosoknal mar voltunk, ok azt mondtak hogy serdukokori dolog, ami szerintem nem tartana lassan egy eve! Lehet h ezt csak bekepzelem, de vettem gyulladascsokkentot, ami utan nem fajt anyira neki, es picit kevesebbszer is, viszont sajnos mostanaban ujra erosebben es surubben faj neki! Altalaban ha rosszul mozdul, es testneveles ora utan fordul elo nala, de szerintem ez nem termeszetes..:( Kerem segitsen! Nagyon szepen koszonom elore is! Adam
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
24.
Kedves Ádám ! Serdülő koruakkal foglalkozó belgyógyászati ambulanciához célszerű fordulnia. Ilyen a Heim Pál Kh-ban van. Igy, Net-en keresztül nem igazán tudok mást tanácsolni !
2014.
09.
20.
vérnyomásgátlók? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A vérnyomásgátlók okozhatnak szexuális problémát? Ha többet szed egyszerre az ember. Üdvözlettel és köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
21.
Igen. Ritkán előfordulhat és igen, főleg akkor amikor többfélét szednek.
2014.
09.
17.
Fejfájás kérdése:

Kedves Doktor Úr! 36 éves nő vagyok,egészséges,sportos.Mégis a következő furcsa ijesztő panasszal gazdagodtam az utóbbi időben.A fejem hátsó részén,három napja a tarkónál tapasztalok nyilallásokat,napjában elég sokszor.Egy másodperc,és elmúlik,de elég sok.Semmiféle más tünetem nincs szédülés,vagy hasonló.Ezt én úgy érzem,hogy nem kardiológiai tünet,valamiért ezt gondolom,nem tudom.Talán azért,mert soha nem volt ilyen jellegű gondom,magas vérnyomás,vagy bármi más.Mindig minden rendben volt,és nem is tudom mihez kapcsolni.Rossz mozdulat,vagy máshoz.Persze ha nem múlik elmegyek orvoshoz vele,de Ön szerint mi lehet?Idegbecsípődés,vagy csigolya probléma?Nagyon köszönöm előre is.Remélem ez is olyan,mint az extra,hogy ijesztő,de nem komoly gond.:))
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
18.
Kedves Kérdező . Pontosan olyan mint az extra. De azért meg kell nézetni rheumatológussal és neurológussal, mert bizony nyaki gerincsérv vagy gerincoszlop meszesedése is okozhatja. Ezen lehet segíteni !
2014.
09.
16.
Nagy fáradtság kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát. Én vagyok az a 28 éves lány, aki a nagy fáradtságra panaszkodott. Azt kérdezném meg még, hogy milyen alaposabb belgyógyászati vizsgálatokra gondol? Háziorvosom nem szívesen küld semerre sem. És a neurológiai vizsgálat min alapszik? Koponya MRem volt, aminél mindent rendben találtak. Kérem kicsit konkretizálja milyen vizsgálatokat kérjek! Köszönettel: 28 éves lány
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! Ha én tudnám, hogy mire gondoljak az Ön esetében nem mondanám, hogy alapos, mindenre kiterjedő belgyógyászati - neurológiai kivizsgálás kell ! Ahhoz, hogy az embernek gondolata legyen kell egy részletes kórtörténet, kell egy fizikális vizsgálat és az eddigi eredményeket tartalmazó leletek. Ezekből kell kiindulni. Mire gondoltunk és mire nem. Ami elmaradt azt kell pótolni, mert azok között lesz a megoldás. Ne haragudjon hogy ilyen átlagos, semmitmondó megfogalmazásokat írok, de nem ismerem a részleteket ! Azt tudom még tanácsolni, hogy valamelyik Egyetemi Klinika belgyógyászatán nézzen ki magának egy őszes halántéku, nagy gyakorlatu doktort és szépen mosolyogva, nagyon szépen kérve kérje meg, hogy segítsen. Bocsánat, de ezt tudom tiszta szívemből tanácsolni ! Alapos, nagytudásu, nyugodt, klinikán dolgozó doktor kell !
2014.
09.
16.
Izomfájdalom kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Köszönöm a válaszát, azt fogom tenni amit tanácsolt, és reménykedek, hogy megtaláljuk az embertelen izomfájdalom kiváltóját, mégha ritka eset is. Nagyon köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Örülök ha segítettem !
2014.
09.
16.
sándor kérdése:

Hyperlipidaemia, k.m.n. jár-e adókedvezmény válaszát elöre is köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Erre a kérdésre nem tudom a választ.
2014.
09.
16.
izomfájdalom kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Őt éve szedek Valsartan Sandozt /160 mg/ és Bisoprolol Sandozt /5 mg/ Kb. ezóta alattomosan,lassan alakult ki egész testemre kiterjedő harántcsíkolt izmaimat érintő állandó fájdalom. Ez lassan elviselhetetlen lesz,nem tudok menni. Eddig 3 belgyógyász 2 neurológus 1 orthopédus és 1 endokrinológus vizsgált,hozzájuk küldözgettek. Izombiopsia is történt összességében minden "rendben" azaz semmi nem indokolja ezt az erős elviselhetetlen izomfájdalmat. Szeretném megkérdezni, hogy a Valsartan vagy a Bisoprolol okozhatja -e komoly izomfájdalmaimat? Válaszát köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! Ezek a gyógyszerek ilyen panaszt nem szoktak okozni. De ha biztos akarunk ebben lenni át kelleni állni más gyógyszerekre, hogy el lehessen hagyni a mostaniakat. Ha elmulik a panasz, akkor attól lehet. Ha nem mulik el akkor mástól van és tovább kell keresni az okát, pl fibromyalgia is lehet ez.
2014.
09.
15.
Mészáros Gyula kérdése:

Üdvözlöm Doktor úr! 40 éves férfi vagyok.Két hónapja diagnosztizáltak pm.túlmüködést nálam.Volt az elején sajnos minden rossz,rohammentő 160-as pulzussal,ritmuszavarral,Kaptam rá metoprolol z-hexal tablettát,és természetesen szedem a pm.gyógyszert,amire úgy néz ki hogy jól reagál a szervezetem.Sikerült elmennem szív uh.vizsgálatra is ezzel az eredménnyel lettem gazdagabb:igen enyhe telosystolés mitr.prolapsus,következményes pici insuff.-al.I.fokú sec.tricuspidalis regurg.mérs emelkedettebb jobb kamrai syst.nyom.érték.Az orvos engedélyével elhagytam metoprolot,mert nagyon levitte a vérnyomásomat.Az endokrinológus szerint terhelhetem a szervezetemet túrával stb.De sajnos nem nagyon bírom a terhelést.Kisebb fizikai munkánál is magasra felmegy a pulzusom,ami lassan áll vissza,akkor is csak kb.100-ra,és a levegőt is nehezebben veszem,nem vagyok akkor jól. Kb. Másfél hete érzek szúró fájdalmat a szívem környékén,ami nehézlégzéssel párosul szédüléssel. Ön szerint ezek még a pm.betegség tünetei,köze lehet-e a metoprolol elhagyásának,vagy a legrosszabb,hogy a billentyűhiba is okozhatja. Köszönöm ha szán rám az idejéből. Mészáros Gyula
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! A rosszullét lehet a pjzsmirigy betegség következménye, de ezt igy nem lehet megállapítani. Ki kellene vizsgálni. Keresse fel a kezelő orvosát mielőbb.
2014.
09.
14.
Gabriella kérdése:

Kedves Doktor úr! Egyik reggel felkeléskor erős szédülést éreztem. Vérnyomásom 97/66 és 58 a pulzusom. Ez az állapot csak pár óra után javult jelentősen, miután ittam egy gyenge kávét, és két pohár vizet és persze feküdtem. A többszöri vérnyomásmérés után mondhatom, hogy a pulzusom egész nap 58-60 között volt, talán egyszer érte el a 73-as értéket. Jut eszembe mostanában gyakran zúg reggelente a fülem is, és ébredés után nem mindig látok teljesen élesen. Ezek a dolgok összefüggésben vannak? Mi lehet az ok? Mit tegyek? (49 éves nő vagyok)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! Ezek a panaszok, ha régóta fennállnak és ismétlődnek, bizony ki kell vizsgáltatni ! Mást mondani nem tudok. Keresse meg a családorvosát és kérjen segítséget a vizsgálatokban .
2014.
09.
14.
Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A pitvarfibrillációmat cardioversióval kezelték majdnem egy éve. Azóta rendszeresen gyógyszereket szedek. Újabb fibrillációm nem volt. A legutóbbi Holternél, nyugalomban a torkomban éreztem több nagyobb bedobbanást, nagyon ijesztő érzés volt. Megjegyeztem mikor és a Holter eredményén meg is megtaláltam. Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent ez és mennyire veszélyes amit ilyenkor érzek. SVE total 23 SV run total 2 Longest SV run 4 beats Max HR SV Run 141 bpm Köszönettel Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! Ez egy jó Holter eredmény. Alig van extrasystole rajta és ritmuszavara sincs. Ez egy teljesen normális lelet. Jól van beállítva.
2014.
09.
14.
Nagy fáradtág kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves lány vagyok, és kérdésem az lenne Ön mit javasol a következőkkel kapcsolatosan. Augusztus óta szinte állandó fáradtság érzetem van, amikor is, alig bírok ébren maradni napközben. Volt, hogy egy egész délutánt átaludtam. Éjszaka nyugodtan felébredés nélkül alszok. Reggel fáradtan ébredek, holott problémamentes az alvásom. Nem végzek nehéz fizikai munkát és az eddigiekhez képest semmi sem változott meg. Egészségesen étkezem.Ezt a mérhetetlenül nagy fáradtságot és aluszékonyságot augusztus óta érzem. Vérvételen is voltam ahol minden érték rendben volt. Semmilyen gyógyszert nem szedek a fogamzásgátlón kívül. Ami megemlíthető még, hogy e tünet óta gyakrabban fáj a fejem, és van, hogy csak bizonyos területeken. Nem jó a komfortérzetem emellett, mondhatni rosszul érzem magam. Fejfájás miatt MR készült ami szintén negatív lett. Nem szorongok, nem pánikolok, mégis megkérdezném Önt, hogy ez lehet pánikbetegség előjele? Szükséges valamerre tovább lépnem, vagy el fog múlni, és egyszerű időjárás változás miatt van az egész? Nem aggasztónak találom ezeket, inkább zavarónak. Levert vagyok nap mint nap. Hálás lennék, ha tudna valamit mondani, mit hogyan, vagy hova forduljak? Vérnyomásom normális tartományban volt/van, mostanában néha ingadozik. 110/80 és 160/90 között mozog. Köszönettel és hálás tisztelettel várom mielőbbi válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! Ezek a panaszok nem jellemzőek egy 28 éves lányra . Nem tudom mi lehet az oka, de az biztos, hogy alapos belgyógyászati - neurológiai kivizsgálás kellene. Bármit is mutatnak az eddigi vizsgálatok !
2014.
09.
14.
bianka2004 kérdése:

Bal oldalon a kisagy környékén apró ,, szurkálást,, érzékelek, vérnyomásra Nebivolol, Ramipril és Brinaldixot szedek napi 1-1 tabletát. Kérdésem mi okozhatja ezt a tünetet.Vérnyomásom napi szinte többször ellenőrzöm, nincs kiugró ill. nagyon alacsony érték.Kérem szíves válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Bianka ! Vizsgálatok nélkül én csak találgatni tudom a panaszok okát, ezért kellene egy orvosi vizsgálat. Keresse fel a családorvosát és kérje segítségét a panaszok miatt.
2014.
09.
11.
János kérdése:

Kedves Doktor Úr! Márciusban volt szívritmuszavar miatt ablációm. Azóta szerencsére megszűnt, a rendszeresen szedett gyógyszereket elhagyhattam. Szükség esetén orvosi javaslatra szedek 1/4 Concor 5mg-t és 1/2 Tanydon 40 mg-t. Szeretném megkérdezni, hogy megfázás esetén milyen készítményt szedhetek? A gyógyszerész pl. a NeoCitran-t nem javasolta. Köszönettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves János ! Az ablatio után bármilyen gyulladásgátló és lázcsillapító szedhető.
2014.
09.
11.
Extra kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 42 éves férfi vagyok, 176cm magas, 73kg. Először 2009-ben kerestem fel egy kardiologust, mert akkoriban a bal oldalamon fekve nagyon zavarónak éreztem a szívverésem, és mivel sportolni szerettem volna, tudni akartam, hogy nem-e lesz ebből valami baj. Megállapította, hogy van néhány kamrai eredetű extraszisztolém, de azt mondta ezzel nem kell törődni, mehetek sportolni. A futást komolyan vettem, évi kb. 1500 kilométert edzettem, és versenyen 3 óra 35 perc körüli idővel, problémák, megeröltetés nélkül teljesítettem a maraton teljes távját. 2012 végén cégem nem túl rózsás kilátásaival kezdődő hosszas stresszes - azóta is tartó - időszak miatt teljesen abbahagytam a futást. Ezt megfejelte a 2013 ban történt válásom is, ami nagyon megviselt. Sport helyett maradtak a reggeli kávék és a rendszeres esti 3-4 sör, na meg persze a stressz. Idén júliusban, egy kifejezetten stresszes hónap után vettem észre, hogy furcsán ver a szívem. Elmentem a kardiologushoz, aki csinált egy EKG-t és megállapította, hogy minden harmadik ütés extraszisztolé. Azonnal beküldött a sürgősségire, ahol 3 órát feküdtem. Eztán jött egy 24 órás holter, persze aznap teljesen jól éreztem magam, úgyhogy összesen 21 darab extraszisztolét produkáltam, azt is mind reggel 5 és 7 között. Kezelést nem írt fel. Három hétre rá egy újabb rosszullét után a sürgősségin azt javasolták, hogy folytassam a kivizsgálást. Eredmény: EKG rendben, átlag pulzus 71, vérnyomás 115/80, újabb 24 órás holter (közben persze megint jól voltam), kb. 100 extra, pár trigemínia, egy kapcsolt extraszisztolé. Az ultrahang vizsgálaton kiderült, hogy minimális mitrális, és elsőfokú tricuspidális elégtelenség is fennáll. Napi 2 Rytmonorm tablettát írtak fel. Állandó feszültséget érzek a mellkasomban, szinte állandóan ott van egy gombóc a torkomban. Iszonyúan feszült vagyok. Szorongok. És ez már jóval az extrák előtt is így volt. Azóta csak rosszabb lett. Lehetnek az extrák a stresszes, szorongós életem miatt? Ha igen, akkor mit kezdjek vele? A céges és magánéleti patthelyzetem miatt attól tartok egyedül nem tudom kezelni. Nagyon óvatosan megpróbáltam a futást. 7 kilométert futottam 40 perc alatt 130-as pulzussal, lazán, bármilyen erőlködés, rosszullét, vagy extraszisztolé nélkül. Annyi, hogy a pulzus egy órával az edzés után még 90/perc körül volt, és mintha nem lenne teljesen egyenletes. 2 kilométert úsztam egy óra alatt ugyanígy. Ez rendben van? Segíthet a sport ebben az esetben? Nem árt a billentyűknek? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, László.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves László ! Én azért csináltatnék egy ergometriát is. Ha a terheléssel nem lehet semmi kórosat kiváltani, akkor bizony belefognék a sportba és felülemelkednék a problémákon. A sport a megoldás és nem a sör, meg a kávé és a stressz is legyőzhető vele. A rendszeres sport előtt azonban ellenőriztesse magát és utána vágjon bele !
2014.
09.
11.
Aortabillentyű kérdése:

Tiszteletem doktor úr, elnézést kérek, hogy újra zavarom, de még szeretném kikérni tanácsát, véleményét. Szapora szívverés1-6. címmel írtam eddig leveleket. Mint ismeretes az esetem, kb tavaly dec. óta állandóan szapora a nyugalmi pulzusom (78-85), ami csak késő estére csökken 70-74-re. Kb. áprilisig a vérnyomásom normális volt, azóta viszont csökkent, ami nyugtalaníg, most nappali átlag kb 100-110/60-65 a magas pulzus mellett, addig 120-125 volt, szintén magas pulzus mellett. Már reggel ébredéskor szaporán ver, evés után mégjobban és erősebben is. A terhelést nem bírom, már sima gyalogláskor vagy lassú biciklizéskor annyira gyorsan erősen ver, hogy szinte szédülök, gyenge vagyok, nem bírom a lépcsőzést sem, ezek eddig nem okoztak problémát. Dec. óta kb. olyan májusig lefogytam 6kg-t, most 60kg körüli a súlyom (29 év,férfi, 178cm magas), de mindig is sovány voltam kb 65-66kg. Május óta stagnál a súlyom, +- fél kilóval. Étvágyam van, viszont emésztési problémiám már régóta gyötörnek, továbbá krónikus mandulagyulladás is van, ami nyáron sajnos 3x is elért, pedig már jó ideje nem volt baj vele... Továbbá alergiám és enyhe asztmám van, amire antihisztamint és kortikoszteroid sprayt használok, szükség szerint. Sápadt is vagyok, bár keveset voltam a napon is, reggelre mindig táskás a szemem. Kezem, lábam nappal szinte mindig hidegek, csak estére melegszenek fel. Dec. óta már többször vizsgáltak, amikről írtam is, de röviden felvázolom a helyzetet. Holter ECG 3x volt, sinus tachycardia átlag 79-80, min. 47-51bpm, max. 140-141. Sinus rythmus, VES és SVES regisztrálva. ABPM - decemberben normális vérnyomásértékek magas pulzussal kb 120/80 átlag pulzus 80-82. Újabb ABPM augusztusban, átlag 115/70, p. 80. Éjszaka min. 78/43, p. 57 - nem kevés ez? Nyugalmi EKG - szinte mindig sin. tachycardia (80-95), iJTSZB, korai repol. zavar. És a gépi értékelésénél mindig jelen volt "left atrial abnormality" - az orvos szerint gépi hiba. De mindig? Echo 3x volt végezve 2 doktor csinálta. Ezeket el is küldtem önnek. Ami eltérést láttak - mitrális prolapszus I. foku ins., echodens perikardum a BK mögött lok. kb ennyi. BK funkció megtartott (EF 60-62%). Többi szerintük rendben. Ergometria augusztus - itt már 150/95 vérnyomás és 115 pulzusról indultam, bevallom, idegesség miatt. Hát nem is soká bírtam tekerni, kb 4 percig, ahol ez idő alatt nagyon felszaladt a pulzusom, 165-re, vérnyomás 177/83-ra. A viszgálat alatt ischemia, ritmuszavar, ES nem jelentkezett. Viszont itt is mint mindig szinte, a terhelés után órákig nem áll vissza a pulzus a nyugalmi szintre, gyorsan ver. Az orvos szerint az edzetlenség miatt... Vérkép ápr. végén volt csinálva, rendben volt. Koleszterin, zsírok, máj- és vesefunkciók, pajzsmirigy, cukor rendben. MRTG normális lehet, Hasi UH is. Kálium viszont csak 3,60 már régóta, ami okát nem tudom miért, pedig naponta fogyasztok banánt is... Amit kérdezni szeretnék doktor úr, hogy ön szerint a 3x echo vizsgálaton látszodott volna (még enyhe tach. mellett is 80-90) ha az aortabillentyün szűkület és/vagy elégtelenség lenne? Ugyanis én meg vagyok győződve, hogy ott lesz vmi baj, ugyanis 2007 elején reumás láz volt nálam gyanítható a mandulagyulladások után. Én laikus szemmel ugyanis ezzel magyaráznám tüneteimet, panaszaimat - mint pl. a tachycardia, a mellkason érzem a szívdobogást, ha felállok, mégjobban, gyorsabban erősebben ver, a csökkenő vérnyomás, alacsony diaszt. vérnyomás, nyakamon, mellkasom látni rendesen szabad szemmel a lüktetést (itt olvastam, hogy akkor látni, ha aorta elégtelenség van - mondtam az orvosnak, szerinte azért látni, mert nagyon vékony vagyok)... A pulzus tapintásakor a nyakomon és a mellkasomon a szívverés során mintha vmi érdes hangot is éreznék... De kérdem én, 3x ezt látni kellett volna az echon? Aobillentyü echo adatai: Az egyik orvosnál: V-max 1,1m/s, grad. 5,6mmg. Normál aortabillentyű. Másik orvosnál, aki 2x is csinálta (március és június): V-max: 1,64m/s, 3tasakos, bár a harmadik tasak nem teljesen látható, de nem bicusp. bill., regurg. nem látható. Mi a véleménye? A kardiológián már látni sem akarnak, csak dec. 2-án kell mennem kontrollra, Egilok 25mg fél tablettát adtak a nyugalmi tachycardiára, ami semmit sem mozdít a pulzuson... Az orvosok diagnózisa stressz, szorongás és edzetlenség... De kérdem én eddig semmi bajom sem volt, akkor mitől lett? Olvastam még a neten (ha ön szerint is kizárható az aortabillentyű betegsége) az inadekvát sin. tachycardiáról és a posturális ortosztatikus tachycardiáról - esetleg ezek fennálhatnak nálam? Voltam billenőasztal teszten is, ahol hát gyorsan vert a szívem az izgalom miatt is, mikor felállítottak még gyorsabban de nem ájultam el,csak mikor a nitrátot a nyelvem alá fújták, szerintük vasovagális synkopém van, de én félek, hogy nem az aortabillentyű betegsége miatt ájultam-e el... Elnézést a hosszú levélért, de már nem tudok kihez fordulni. Mit gondol, baj lehet az aortabillentyűvel amire gondolok vagy ön szerint sem? Mit tegyek? Félek, hogy hosszútávon a nyug. tachycardia (80-90) szívizomkárásodást okoz... Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Kedves Kérdező ! Nem hiszem, hogy szívbetegsége lenne. Ezekkel az echo paraméterekkel és vérnyomás értékekkel nem lehet szív és érrendszeri betegsége. Az a helyzet, hogy szerintem inkább pánik betegsége van és jó lenne, ha psychiaterhez fordulna. A panaszai és szorongásai indokolatlanok, de igencsak kellemetlenek lehetnek. Ezt kezelni kell, mert tönkre teheti ezzel az életét és szeretteinek az életét is. Kérem forduljon psychiaterhez.
2014.
09.
10.
Nagy János kérdése:

Jó napot. Volna egy kérdésem kedves uram. Ezeket a gyógyszereket szedi édesanyám,coverex -as kombi covares-as 10mg CHINOTAL 400 mg. Fáj a feje a (vérnyomás napi több mérést végez) 95/62 pul71 97/58 pul 63 ön szerint az alacsony vérnyomás mitől lehet,és ezért fáj a feje.mert alacsony az érték?Mivel lehetne 110 környékére emelni? Persze cukor beteg is,és volt agyinfarktus is szed még vérhígító gyógyszert. Köszönöm válaszát kellemes napot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
10.
A Coverex AS-t felezze meg . Abból szedjen reggel és este 1/2-1/2 tbl -t / reggel és este 5 mg-5 mg/. A Coverex AS komb-t pedig hagyja el.
2014.
09.
10.
veseműködés kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szépen a múltkori tanácsát,már Renitec helyett a Prenessát szedem! :) Ismét lenne egy kérdésem Ön felé! Pár nappal ezelőtt voltam laborban,mert a furunkulusok miatt gyanakodtak a cukorbetegségre!A jelenlegi vércukor eredményem 5,77 mmol/l... Viszont vannak értékek,amik sajnos nem jók... Mire számíthatok? fehérvérsejt 11,5 K/ul neutrofil 8,75 K/ul monocyta 0,91 K/ul neutrofil% 75,9 % lymfocita% 15 % hemoglobin A1C 3,83 % CRP 31,8 mg/l vizelet pH 6,5 vizelet cukor meghat. 7,95 mmol/di mikroalbumin 39,60 mg/l Nagyon köszönöm a válaszát és a tanácsait! Üdvözlettel és nagy tisztelettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
10.
Kedves Kérdező ! Én azt gondolom nincs baj. Nincs a cukorral semmi baj. A vérkép eltérése a furunculus következménye, hiszen az egy komolyabb bőrgyulladás.
2014.
09.
09.
medit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lányom, aki 18 éves egyik este hirtelen nagyon erős mellkasi nyomó fájdalomra panaszkodott. Ez másnap megismétlődött, de hosszabb ideig tartott. Az ügyeleten EKG-t csináltak, ami teljesen negatív lett. Vigyem-e tovább kardiológiára vagy figyeljem-e tovább a tüneteket? Nem sportol, nem végez nehéz fizikai tevékenységeket. Szorongás felmerült bennem, de az ő állítása szerint erősebb volt a fájdalom, és nem kísérték egyéb, jellegzetes tünetek pl. bizonytalanságérzet, pánikérzet, hányinger. A pulzusa normális volt, nem sápadt el, nem verítékezett. Segítségét köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
09.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom, hogy ismétlődő fájdalmak, kellemetlenségek esetén tovább kell vizsgálodni. Gastroentrológiai, tüdőgondozói, rheumatológiai és részletesebb kardiológiai kivizsgálás szükségesek. Ha ezek negativok akkor gondoljunk Pánikra !
2014.
09.
08.
cinci kérdése:

Kedves Doktor Úr! A kérdésem s következő lenne:pánik betegségem van,a szív panaszokkal járó.Tulajdonképpen annyit szeretnék kérdezni hogy a pánik rohamnál a CK és CK-MB emelkedés reális-e (a CK:600 CK-MB:13,4) Nagyon sokat sportolok,már a pánik betegség előtt is sokat futottam így azzal a rohamok gyakoriságát csökkenteni nem tudom.Általában hosszabb távokat futok (félmaraton),biciklizni is hosszabb távot szoktam (80-90 km).Gyógyszert szedek a betegségemre.Szív UH-is volt,terheléses EKG-m is ,negatívok lettek az eredmények.De a mellkasi panaszaim megvannak bár nem mindig érzem. Kicsit megrémültem ezeknek az értékeknek a láttán esetleg jelezhet coronaria elzáródás miatti szívizom elhalást? Bár a troponinom mindig 0,003 a vérzsírjaim rendben vannak koleszterin:4.0 Tg:0.7 LDL:2.1 még az Lpa-t is megcsináltattam az 30 alatti lett. Ön szerint érdemes foglalkoznom vele bár azt még nem mondtam hogy utána mindig normalizálódik az érték.Milyen összefüggés van a CK és a CK-MB értéknek a pánik betegséggel? Előre is köszönöm a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
08.
Kedves Kérdező ! Ezek az enzim emelkedések nem a Pánik betegséggel, hanem a fizikai terheléssel vannak összefüggésben. Ezért nem szabad extrém fizikai terhelés után ezeket nézni, mert hamisan pozitiv eredményt adnak !
2014.
09.
08.
virág kérdése:

Jó napot kívánok! Azt szeretném megkérdezni, hogy cordaront szedtem négy és fél hónapig sajnos színes köröket látok még mindig pedig már két hónapja abbahagytam körülbelül mikorra szívódik fől?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
08.
Kedves kérdező ! Ez bizony hosszú idő után múlik el. Előre nem lehet megmondani, de bizony lehet, hogy hónapokig is eltarthat.
2014.
09.
07.
katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Férjemnél 20 évvel ezelőtt diagnosztizáltak krónikus vesebetegséget (glomerulonephritis) cukorbetegséget (melyet tablettával, illetve diétával kezelnek), illetve cardiomypathia-t, hypertoniát. 8 évvel ezelőtt nehézlégzés miatt kerestük fel a kardiológiai szakrendelést, ahol rendkívül gyenge szívműködést észleltek (EF:28%). Ezt gyógyszermódosítással sikerült javítani, 2 hónap múlva (EF:43%), fél év múlva (EF:53%). Az évek során a 40 és az 50% közötti értékeket sikerült fenntartani. Augusztus elején szintén kontrollvizsgálat következett, mely során kritikus kamra fr-ju pitvarfibrillatio miatt (pulzus 38, vérnyomás 150/65) Talliton elhagyását a Digoxin adagjának 1/2 tablettára csökkentését javasolták. A Holter vizsgálat eredménye 4 nap múlva szintén rossz lett (minium 27, átla 52). PM beültetést javasoltak. A Digoxin teljes elhagyása után a pulzus értékei fokozatosan emelkedtek. Megjegyzem a Tallitont több éve szedte, probléma nem volt.,új gyógyszer a Digoxin volt, továbbá 2007-ben kritikus bradyarrythmia miatt Digimer minor elhagyásra került. Eddigre a következő tünetei lettek étvágytalanság, hasmenés, fogyás, na meg a pulzus csökkenése. Kimondottan feltűnő fáradtságot, rosszullétet nem érzett. A PM beültetést saját kérésre elnapolta a kórház. 08.08.-tól 09.06.-ig a következő gyógyszereket szedte: Coverex AS-comb. Furosemid, Kaldyum, Milurit, Meforal, Glurenorm, Nolpaza, Atorva-teva, Syncumar. Tegnap voltunk kardiológiai vizsgálaton 36-os EF-t mértek, előző alkalommal 39%, az EKG javult. Az izgalom hatására a vérnyomása, illetve a pulzusa nagyon magas volt 150/100 (120). Indulás előtt 121/87 (103), haza érkezés után 112/65 (81). A doktor úr napi 1X2,5 mg Nebetát javasolt. A gyógyszert tegnap elkezdte szedni, ma délután 108/61 (73), két órával később 114/72 (74) volt a vérnyomás. Ettől megijedtem, továbbá a vérnyomásmérőn "ugráló" szívecske az első mérésnél nagyobb kihagyásokat mutatott. Azonnal elolvastam a gyógyszer tájékoztatóját, s ami nyugtalanít, hogy veseműködés zavarai esetén nem ajánlott. A betegről tudni kell, hogy folyamatosan figyelmeztetni kell a gyógyszerek bevételére, és a diéta betartására. Kb. két hónappal ezelőtt a vércukra felment 28-ra, az augusztus eleji laboreredmények is eléggé rosszak voltak. Pl. kreatinin 377. tiglicerid 8,88, a vércukor itt "már 16,8 (Elég szigorúan kellett tudatosítani benne, hogy nagy a baj, ezért az elmúlt időszakban rendszeresen szedi a gyógyszereket, a neki való ételeket eszi.) A fentiek eredményeképpen a 09.02.-én készült laborvizsgálatnál már a kreatinin szint 309-re csökkent, a tiglicerid pedig 3,84-re a koleszterin normál értékeken belül van, a kálium szint gyengén emelkedett 5,6, ezt az előző alkalommal nem vizsgálták. Vércukor értékei mindig 10 alatt vannak. az elmúlt napokban 5,2-t is mértünk. Tehát ha betartja az utasításokat akkor várhatóan rendeződnek laboreredményei, ami az elmúlt 20 év során már bebizonyosodott. Most úgy tűnik megijedt, én pedig próbálok kitartó lenni és rávenni arra, hogy vigyázzon magára. A kardiológus szakorvos szinte lehetetlennek tartja, hogy a szívelégtelenség tüneteit nem produkálja. "Oedema, cyanosis nincs, halk aritmusos szívhangok, érdes-sejtes alaplégzés, pangás nincs." Vélemény: keringése jelenleg egyensúlyban van, csökkent bkf. BTSZB, pitvarfibrillatio következményes szívelégtelenség. A következőkben a doktor úr konzultációs időpontot szervez Budapest GOKI. Remélem elég információt szolgáltattam. Egy dolog azóta is válaszolatlanul maradt számomra. A rossz vesefunkció által felhalmozódhatott-e a digoxin olyan mértékben, hogy az már valójában mérgezés volt? Jelentősége így utólag már nem is túl nagy, ám az édesapám is szedi ezt a gyógyszert és ebből az esetből tanulva őrá jobban vigyázhatunk. Az újonnan szedendő Nebeta nem hat hátrányosana beteg veséjére? Előre is köszönettel várom a fenti betegséggel kapcsolatos véleményét! Üdvözlettel: Hné D. K.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
08.
Kedves Kérdező ! Minden digitális készítmény a vesén választódik ki, ezért a veseműködés beszűkülése esetén bizony gyakori a digitális intoxikáció . Ezért szoktak ilyenkor digitoxint adni vagyis Digimerck minort . Ezek a májon is kiválasztódnak, igy kisebb adagokban nem okoznak intox-t. A nebivolol /Nebibeta/ nem vesetoxikus. Nyugodtan szedheti a férje. Nem biztos, hogy végleges PM kell, de lehet hogy a PM-t a resyncronizációs kezelés részeként fogják alkalmazni, az egy kicsit eltérő PM alkalmazást jelent. Ilyenkor a szív ben a jobb és bal kamra megfelelő időben történő összehuzodásával javítják a keringést. Ez nagyon jó és sokat segíthet, de sajnos nem mindenkinek. Ezért kell előtte konzultálás egy centrumban ! A GOKI nagyon jó cég ! Feltétlenül menjenek el !
2014.
09.
07.
janos1984 kérdése:

Szép napot! Olyan kérdéssel fordulok önhöz,amire nem tudom a választ. Minden-nap az első étkezés után 20-25 perc múlva 120-135 a pulzusszám. Ekkor beveszek szétrágok fél betaloc 50mg tablettát. Nem eszek addig pulzusszám 76-93,hogyha eszem akkor 100-135. Vérnyomásom 147/90 162/90 127/80. Tenaxum 1mg tablettát szedek este. Vércukor is jó. Mitől lehet ez,nem étkezem nincs problémám,hogyha mozgom focizom/dolgozom/futok akkor a pulzusszám 90-115.ez normális. Teljes labor vizsgálaton voltam,szinte csak Triglicerid volt a magassab. Köszönöm válaszát további kellemes napot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Kérdező ! Amennyiben étkezéssel összefüggő panaszok jelentkeznek akkor az bizony egy alapos gastroenterológiai kivizsgálást igényel. Az étkezést követő felszívódás, felszívódott anyagok "elrendezése" hormonális következményekkel jár. Ha ebben a rendszerben zavar van, azt bizony vizsgálni kell. Javasolom keresen egy komolyabb - klinikai szintű gastroenterológust !
2014.
09.
07.
Nagy János kérdése:

Szép napot! Volna egy olyan kérdésem,hogy clopidogrel actavis 75 mg szedek,milyen láz és fájdalom csillapító gyógyszert szedhetek? Köszönöm válaszát elöre is további szép napot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Kérdező ! Algopyrin, Panadol, Amidazophen minden további nélkül mehet.
2014.
09.
06.
Carotis UH kérdése:

Tisztelt Dr Szemerédi Péter! Carotis UH vizsgálat mikor indokolt? Milyen tünetek miatt kell elvégezni a vizsgálatot? Milyen tünet a figyelmeztető jel, hogy a vizsgálatra sor kerüljön? Köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
A vizsgálat indokolt minden olyan betegnek aki hypertoniás és emellett más kardiovasc. kockázata is van. Indokolt azoknál is akiknek zöreje van a nyak valamelyik oldalán és azoknál akiknél átmeneti agyi keringési zavarral bíró tüneteket észlelnek .
2014.
09.
04.
Propafenon kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Milyen propafenonhoz hasonló gyógyszer van? Úgy érzem ez a gyógyszer már nem használ. Köszönettel: D.Kriszta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Kriszta ! Többféle, hasonló ritmuszavar elleni készítmény van, de nem tanácsolom lecserélését a kezelő orvossal történő újabb vizsgálatok és megbeszélések nélkül. Nagyobb baja lehet abból !
2014.
09.
04.
Károly kérdése:

Kedves Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy Covercard, Nebilet, Frontin, zoslan ezeket a gyógyszereket szedem. lehet-e ettől hízni? Üdvözlettel. Ilona
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Ilona ! A fokozott kalória beviteltől illetve a kevés mozgástól inkább lehet hízni. Ezektől a gyógyszerektől nem igazán hízik meg az ember. Ne keressen kifogásokat tessék rendszeresen keveset. naponta többször "csipegetni " illetve rendszeresen mozogni - sétálni - sportolni !
2014.
09.
02.
Gergő kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 08.20-án írtam Önnek ,én vagyok a veszélyesáruszállító. Voltam kardiológián és a lelettel kapcsolatban kérek segítséget mert a vizsgálatot végző Doktornőtől nem kaptam semmiféle felvilágosítást nem kaptam. EKG: sinus rhytm norm. PQ. Bal dev., Fr82/min zavartalan depol és repol Echocard vizsg.: Aorta ascendens: 35mm, Ao. gyök:30mm AO bill separatio:20mm Ao bill ép Bal pitvar 39mm mitr. bill. ép mitr anulus ép Bal kamra ED/ES 38/22mm ejekciós frakc. 73% Septum ED/ES 11/17mm hátsó fal ED/ES 10/15mm jobb kamra dyast: 30mm 2D felvétel: falmozgási zavar nincs Doppler: AO.vmax 1,08/s aorta max PG: 4,6hgmm Mitr.vmax :Mitr. instuff jelzett E/A:07/06 24órás ekg monitoron semmilyen szívritmuszavart nem látni 24órás abpm: Átl vérnyomás : 127/78 p78 Legalacsonyabb érték 95/65 p53 (éjjel) Legmagasabb érték: 153/84 p122 Annyit mondott a kardiológus hogy a vérnyomáskiugrásaim idegi eredetüek. A napi fél Lokren-t le szeretné cserélni a kardiológus 1x5mg Concorra Ön szerint is indokolt lecserélni a gyógyszert? Mi a különbség a két gyógyszer között? És a legfontosabb,hogy milyen a leletem Doktorúr? Nagyon várom válaszát! Köszönettel: Gergő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedve Gergő ! A leírt leletek negativ eredményűek. Ahhoz, hogy minden kizárásra kerülhessen kellene még 24 órás vérnyomás és EKG monitorizálás valamint terheléses EKG. Ha ezek negativok, akkor mozgásszervi, tüdőgyógyászati és gastroenterológiai vizsgálatok szükségesek a panasz tisztázására.
2014.
09.
02.
MR lelet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném véleményét kikérni, ill lefordítaná nekem a következő, leletemen állókat!? Koponya MR vizsgálaton voltam sorozatos fejfáás miatt. Leletemen ez áll: A kisagyi tonsilák a foramen magnumba nyúlnak, de érdemi térszűkületet nem okoznak. Arterias MRA: a jobb arteria vertebralis gracilis. A jobb ACP a carotisból ered. Vélemény: A kisagyi tonsillak a foramen magnumba nyúlnak. Gracilis jobb arteria vertebralis, variációs jobb ACP. Szükséges lenne-e más vizsgálat is? Vérnyomásra gyógyszereket szedek. 28 éves lány vagyok. Köszönettel várom válaszát!Tisztelettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Tisztelt kérdező ! Ez egy tökéletesen negativ koponya MRA lelet. Itt nincs teendő és ebben az irányban további vizsgálat nem szükséges. A fejfájásnak más, gyakran mozgásszervi okai is lehetnek. Persze ebben az irányban a kivizsgálás indokolt. Javasolom forduljon a fejfájás ambulanciához, minden kerületben van ! Családorvos tud benne segíteni !
2014.
09.
02.
Gyomorfájád kérdése:

6 napja erős gyomor fájással küszködök. Éjjel, és nappal is egyaránt. Néha, kevés időre csillapodik, vagy teljesen megszűnik, de újra megjelenik. Néha enyhe hányinger kiséri. Hasmenésem nincs. A családorvos gyomorrontásra fogta, de a az álltala felirt gyógyszerek nem használnak. Nagyon rossz étvágyam van, és gyomorfekélyre, vagy gyomor-nyálkahártya gyulladásra gondolunk. Lehetnek ezek?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Kérdező ! Vizsgálat, kivizsgálás nélkül csak gondolni lehet a bajt. Tudni nem ! Gastroenterológiára kellene menni. Remélem diétázik ? Anélkül a gyomorrontás sem gyógyulhat meg. Viszont 6 nap sok egy gyomorrontásra ! Szerintem is mást kell keresni !
2014.
09.
02.
Luca kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerédi Péter ! A férjem (36 éves) magas vérnyomásra szedett COVEREX gyógyszert, most az elmúlt 2 hétben megint magasabb a vérnyomása 149/100 , 143/85 a " házi orvosa " egy erősebb gyógyszert írt fel a COVEREX-AS 10 mg filmtablettát 2 napja homályosan lát , ment a hasa és az orra is vérzett . Az orvos nem mondta, hogy ne szedjen be több gyógyszert , de szerintem ez nem normális ha ilyen mellékhatások vannak. A szemészetre elment : Mydrum o.u. - , Visus: -3.0D=1.0 , -3.5D=1.0 ez a diagnózis, nekünk ez semmit nem mond, holnap megy vérvételre. Tudna ebből valami segítséget adni, hogy a gyógyszertől van-e vagy a magas vérnyomástól ?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Kérdező ! ha a labor vizsgálati eredményei megvannak a szemészeti lelettel forduljon kardiológushoz. További vizsgálatok és kardiológiai konzultálás szükséges, hogy kell-e és ha kell milyen gyógyszeres kezelés szükséges. Amit eddig írt abból semmi sem derült ki.
2014.
09.
01.
edzeni szeretnek kérdése:

Tisztelt Doktor ur! aproblemam a kovetkezo honapok ota tarto mellkasi fajdalmak mar lassan 1 eve.voltam tobszor EKG,teljes vervetel,vizelet,hasi ultrahang,minden rendben.176cm,80kg vagyok 30 eves.vernyomasom atalaban 120/80 van hogy alacsonyabb.neha szokok erezni valami extra szivutest de lehet nem az mert meg gep nem mutatta.gyomor problemaim vannak irritibalis belszindroma.voltam sziv orvosnal szinten keszitett ekg es halgatott meg kopogott a hatamon,azt mondta kutyabajom.es hogy o szerinte mozgaszervi vagy porc gyuladas all a mellkasi panaszok hattereben.nemerek elkezdeni sulyozni pedig az volt a mindenem mert be vagyok rezelve hogy bajom van.a szivem reggel 50-55 kozott ver de van hogy nap kozben is amikor olvasok vagy pihenek amugy 62-68 kozott ha dolgozom akkor max 75.de van amikor nemtudom miert egesz nap a semibol 72-80 kozott.lehet a stressz mert abbol van eleg.az alacsony sziverres nem baj?evekig sportoltam izom epites plussz hetvegen 10-20 km setak.lehet ezek normalis ertekek csak mar en figyelem es tulozom el a dolgokat?maga szerint lassan elkezdhetek edzeni munka mellett?koszonom hogy vegiolvasta es koszonom a valaszat!tisztelettel!Arpi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Kedves Kérdező ! Én azt gondolom ahhoz, hogy megszüntessék a panaszait ki kell vizsgálni a lehetséges okokat. Kell egy gastroenterológus, kell egy rheumatológus és kell egy pulmonológus. Ezek valamelyike fog választ adni mije fáj ! Sétálni lehet, úszni, mozogni szabad. Viszont a súlyzózást nem javasolom, mert az nem jó ha mozgásszervi eredetűek a panaszok !
2014.
09.
01.
Melinda kérdése:

Kedves Doktor Úr! Érdeklődnék,hogy a Bisoprolol Sandoz 5mg-os filmtabletta mellé lehet e szedni Omega- 3 halolaj kapszulát? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
01.
Igen ! Lehet ezeket a gyógyszereket együtt szedni. Nem lesz baj !
2014.
09.
01.
idült ischaemiás szívbetegség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Én egy 29 éves férfi vagyok és a múlt héten a háziorvosomhoz fordultam mert jelenleg sajnos nagyon stresszes az életem és úgy érzem ennek már fizikai kivetülései is vannak. A bal vállam a háti résztől a mellkasig terjedően folyamatosan fáj illetve gyomor problémáim is voltak. Folyamatosan olyan érzésem volt mintha izomláz lenne a hasfalamban. A doktornő kért egy EKG-t majd a következő diagnózis állapította meg: Várnyomás: 110/80 Hgmm Pulzus: 72/min Pulm: norm. kop. és hallg. lelet Cor: norm. szívhatárok, tiszta, ritm. szívhangok Ekg: 100/min. s. r. QRS t. nem deviál, mellkasi elvezetésekben átmeneti Zóna a V4-5 V4-6 highe-woltage, V3-5-ig hegyes, csúcsos T-k. Aktuális diagnózis: Idült Ischaemiás szívbetegség A kardiológián mikor időpontot kértem egy terheléses vizsgálatra akkor a kardiológus nem vette komolyan ezt és azt mondta hogy ő nem hiszi hogy bármi bajom lenne de a vizsgálatokat még nem csináltuk meg mert csak három hét múlva kaptam időpontot. Szeretném kérni a véleményét mert nagyon idegesítő számomra, hogy talán valóban ennyire beteg lennék. Két éve volt egy hasonló esetem szintén stressz miatt, de akkor hál istennek semmilyen szervi elváltozást nem találtak és azt mondták minden a legnagyobb rendben. Aggaszt hogy most újra ez történik. Ha módjában áll kérem segítsen a véleményével. Tisztelettel: Béla
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
01.
Kedves Kérdező ! Egyet értek a kardiológusával. Önnek nem szívbetegsége van, hanem a rendszertelen, stresszes életvitel okozza a panaszait, feltehetőleg a gyomrán keresztül. Azt kezdte ki a stressz. Tessék egészséges élni, rossz szokásokat elhagyni, sportolni ! Ha nem ezt teszi 10-20 év múlva biztos lesz koszorúér betegsége ! De most még nincs és ha szót fogad nem is lesz !
2014.
09.
01.
tomi20 kérdése:

Tisztelt Dr ur. Omega-3 E vitaminnal -Aszkorbinsav 3000 mg - MgB6 es Ginkgo Galagonya kapszula szedheto eggyutesen naponta.Koszonom valaszat.Szep napot kivanok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
09.
01.
Szedni szedhető, de minek ?
2014.
08.
31.
pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Előző kérdésemhez még annyit tennék hozzá, hogy 5 hónappal ezelőtt szültem. Lehetséges, hogy ezek a pulzusingadozások még azért vannak, mert a szervezetem még regenerálódik? Köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Hát lehet ilyen oka is a dolognak, de semmiféleképpen nincs oka az izgalomra !
2014.
08.
31.
pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pár hete 100 felett volt a pulzusom, szédültem eléggé rosszul voltam. Azota folyamatosan mérem, és pár napja rendeződni látszik. 90 felett már napok óta nem volt. Viszont amikor délben megmértem a vérnyomásomat (félautomata mérővel), 110/59 lett 58-as pulzussal!!!!! Az 58-as pulzus nagyon alacsony, igaz? Mitől lehet ez? Reggel mikor megmértem, 101/51 volt 38-as pulzussal, de azonnal megmértem ujra és akkor pedig már 70 volt a pulzusom. Az lenne ezzel kapcsolatban pedig a kérdésem, hogy lehetséges, hogy az első mérés helytelen volt? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Zs.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Kedves Kérdező ! Biztos, hogy rossz volt a mérése. Az 58-as pulzus szám normális tartományban van. Igy hát nem kérdés, hogy nincs probléma, csak felesleges szorongás van !
2014.
08.
31.
vérnyomás71 kérdése:

Tisztelt Doktor úr ! Nagyon gyakori a vérnyomás hirtelen emelkedése külső befolyás nélkül. A háziorvosom ilyenkorra Tensiomin 25mg elrágását javasolja. Az ügyeleten ha felugrik 190/100 ra ott is ugyanezt javasolják. A többi állandó vnyomás gyógyszereim mellet. Valsartan160 2x1, Amlodipin5 2x1 Lokren20 1reggel, Rilmenidin este1. Nagyon szépen kérem hogy Ön szerint a Tensiomint szabad-e igen nagy gyakorisággal elrágni a vnyomás ingadozásnál a többi gyógyszer mellett. Előre is köszönöm megtisztelő és nagyon várom megnyugtató válaszát. Németi Sándorné 71éves
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Kedves Kérdező ! Tilosnak, nem tilos. Baj nem lesz belőle, de ha gyakran kell bevenni minden ok nélkül akkor meg kell nézni minden rendben van-e / vese, cukor, mellékvese, pajzsmirigy ?/ . Ha igen, akkor módosítani kellene a gyógyszereket. Én ezeket tenném.
2014.
08.
30.
tomi20 kérdése:

Udvozlom Dr ur. Azt szeretnem ontol kerdezni hogy az ebredest koveto vernyomas 147 95 mennyire szamithato normalisnak .Ez az elso meres de a masodik mar 120 82 . Panaszom az hogy az alvas eleg nyugtalan a reggeli orakban es ez eleg sok forgolodassal jar . Kardiologiailag rendben vagyok . A kardiologia vizsgalaton mert vernyomas 190 100 volt de a vizsgalatok eredmenyei szerint nem kaptam vernyomas csokkentot .Nagyon sokat gondolok a vernyomasemelkedesre naponta. A pulzusom volt magasabb a holter alapjan max. 133. Ez lehet valamennyire panikbetegseg. A napkozbeni vernyomas 118 82-125 76-135 85.Koszonom turelmet . Jo egeszseget kivanok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Kedves Kérdező ! Önnek nincs betegsége, bár egy kicsit ingadozik a vérnyomása. Ennek valamilyen " külső " tényező lehet az oka ! Javasolom gondolja át az életvitelét mert valamit nem jól csinál. Sportoljon, kevesebbet stresszeljen, megfelelően étkezzen, kávé-alkohol-cola-cigi tilalom, éjszakai pihenés ! Ezekre figyeljen. Minden rendben lesz.
2014.
08.
30.
Jani kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretném megköszönni az eddigi jó tanácsait és segítségét! A márciusi ablációm után 2 hónapig szedtem még a gyógyszereimet (Rytmonorm, Xarelto). A szívritmuszavarom megszűnt, de néha azóta is felugrik a pulzusom 80-90 közé. Ilyenkor egy negyed vagy fél Concor 5mg szoktam bevenni, amitől helyreáll. Azt szeretném megkérdezni, hogy nem kellene-e szednem valamilyen vérhígítót (akár természetes készítményt) a vérrög miatti infarktus vagy stroke megelőzésének érdekében! Köszönettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Kedves Kérdező ! Azért nem kell már a vérhígító mert azt csak átmenetileg kellett adni, azért, mert az ablatio során sérült a szív egy kis belső felszíne, ahol az ablatiot végezték. A vérhígító azért volt szükséges, hogy nehogy vérrög keletkezzen a sérülésen. Mostanra a seb helyén heg van, amit a szív belső borítása már lefedett, így nincs thrombosis veszély.
2014.
08.
30.
pulzus kérdése:

Kedves Doktor Úr, Segítségét szeretném kérni, az alábbiakkal kapcsolatban:kb. egy hónappal ezelőtt erős szívdobogás érzés mellé, nehézlégzés jelentkezett. A háziorvosi rendelésen megállapították, h mandulagyulladásom van, amire antibiotikumot kaptam. A nehézlégzés azonban nem múlt el, így a doktornő csináltatott vérvizsgálatot, mellkasröntgent, mindegyik eredménye negatív lett. A magas pulzus miatt kardiológiai vizsgálatra küldtek, ahol megállapítotték, h veleszületetten a kéthegyű billentyűmnek van problémája, de ez nem jelentős, a magas pulzusra concor tablettát írtak, és mondták, h hagyjam el, kb. 10nap múlva. Amint bevettem, este már éreztem, h a pulzusomnak nincs gondja, de a szívem dobban egy erőset, majd egy gyengét és ezt folytatja sztem egész éjjel, mert azóta is van, h arra kelek, hogy mindenem csupa víz, és ilyen furcsán dobog a szívem hozzá. Minden este, illetve minden fekvő helyzetben ez van. A kardiológus az ekg és ultrahang után azt mondta, ez idegi alapon van. Nyugodjak meg. Azóta a nehézlégzés miatt ismét elküldtek tüdőgyógyászatra, ahol a korábbi fújási eredmények közül a többi nagyjából változatlan, de a PEF értékem a múltkor 100 volt, most 70, (kétórás hidegben várakozás és buszutazás után) azt mondták allergiás asztmám van, de nem mutatott ki a teszt allergiát. Szeretném, ha segítene a doktor úr, kideríteni, hogy merre induljak tovább, mert a szívdobogástól már aludni is alig tudok. Egy 26 éves. Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Kedves Kérdező ! Először is labor vizsgálatot kellene kérni, hogy a gyulladás megszűnt-e, nincs-e azzal kapcsolatosan komplikáció ? Ha ez negativ akkor kellene egy 24 órás EKG monitorizálás, echocardiographia, esetleg ergometria. Meg kellene mutatni egy fül-orr-gégésznek is, hogy segítsen kizárni a gyulladásos komplikációt. Szóval én ezeket tenném.
2014.
08.
27.
fogászat kérdése:

Tisztelt doktor ur magas vérnyomásra és kamrai extrákra szedek reggel egy fél concor és egy tritace és este egy tritace kérdésem hogy az extrák mellett és a tritace szedése mellett kaphatok e fogászati érzéstelenitőt mert be vagyok pánikolva nem merek elmenni fogorvoshoz félek hogy valami bajom lessz válaszát előre is kőszőnőm TISZTELETTEL MÁRIA
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
30.
Kedves Kérdező ! Ne pánikoljon be, mert ezek mellett a gyógyszerek mellett nyugodtan kaphat bármilyen érzéstelenítőt !
2014.
08.
27.
Renitec kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni gyógyszerszedéssel kapcsolatban... Évek óta L-Thyroxint,Co-prenessát és Lokrent szedek,de a nyár közepén erős fejfájásom volt,amivel elmentem a háziorvoshoz,aki magasnak ítélte meg a vérnyomásom és írt fel egy másik gyógyszert .Az akkori vérnyomás 140/90 volt...Azt mondta,hogy Renitec 10 mg-ot ír fel és azt este szedjem...Rákérdeztem,hogy ezt már mindig szednem kell?..Azt mondta,hogy igen..Amikor kiváltottam akkor annyit kérdeztek,hogy nem lesz sok a két ACE gátló?..Csak annyit tudtam mondani,hogy nem tudom..Azóta érdeklődtem több helyen,de mindenhol más volt a válasz.. Lassan felőröl ez az egész helyzet..Egy hónapja szedem kb..Különösebbet nem érzek...A vérnyomásom 115/70 átlagban..A víz lementem a lábamról,ami előtte nagyon vizes volt,pedig ez állítólag nem vízhajtós gyógyszer és kicsit zúg vagy sistereg a fülem..Nem tudom melyik a pontos kifejezés! A Renitecet 5 mg-os adagban kezdtem,de ennél is maradtam... Kérem legyen kedves megmondani,hogy hogyan tovább?..Folytathatom-e ezeket a gyógyszereket reggel és este,vagy menjek vissza az orvoshoz? Köszönettel és tisztelettel:
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
31.
Kedves Kérdező ! A két fajta ACE gátló adása nem ellenjavallt, csak értelmetlen ! Egy gyógyszerből kell a maximális dózist adni nem két féléből adni fél-fél adagot ! Én azt tenném, hogy a Renitec helyett Prenessat adnék vagyis Co Prenessa 4/1.5 mg + Prenessa 4 mg. Ha eznem elég akkor Co Prenessa-Prenessa, Lokren és Amlodipin kezelést alkalmaznék, vagy valami hasonló kombinációt.
2014.
08.
26.
Émi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kezdődő magas vérnyomásra kaptam coverex tablettát! Szervi elváltozást nem találtak! Mivel jó pár hónapig 120/80 alatt volt a vérnyomásom, csak felet szedtem be hónapokig, és nem is volt problémám!Mostanában viszont kiugrál a vérnyomásom! 140 fölé nem nagyon megy a systolés érték, de a diasztolés sokszor van 90-99 között. Rosszul érzem magam, ha már 130 fölé megy a vérnyomásom, fáj a fejem, szédülök, hányingerem van, főleg ha a per érték megy fel.Sokszor "ugrál"a vérnyomásom! Nem vagyok túlsúlyos, heti kétszer futok, meditációt is hallgatok, viszont Édesanyám súlyos beteg...végstádiumban van! Gondoltam rá, hogy lehet a feszültség miatt van! Már párszor vettem be tensyomint és nyugtatót mellé, de nem gondolom hogy ez lenne a jó megoldás! Igyekszem visszajutni a kardiológus orvoshoz, de ha tud valami jó tanácsot szívesen venném! Köszönettel : Émi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
30.
Kedves Kérdez Ő Azt gondolom, jó lenne ha visszaemelné eredetire a Coverex adagját és e mellé egy pici nyugtatót is szedne. Mást én egyelőre nem tennék.
2014.
08.
26.
Sziszi kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr!34 éves nő vagyok!1,5 éve volt egy epilepsziás rohamom....melyet alvásmegvonásos eeg alapján diagnosztizáltak is!Azóta szedek lapmolep 2*100...frontin este 0,75..../a roham óta nem tudok aludni normálisan/ Cipralexet szedtem 1 évig,de mivel híztam tőle 13 kg-ot...így 4 hónapja abba hagytam!Olykor mérte a h.o a vérnyomásom...eddig rendben volt...Kislányom szívbeteg..gyógyszerezés változtatása miatt julius közepén vettünk vérnyomás mérőt!Gondoltam megmérem magamnak is...Hát a frász jött rám-a szisztoles érték általában 116-125 ezzel nincs is gond....de a diasztoles 80-90/egyszer-egyszer volt 91/ között mozog...ha átlagolom azért 90 alatt van épp..A pulzusom is 80-95 között van...Nyugiban is 78 körül.. az epis roham miatt 1.5 éve voltam szív uh.on...rendben volt..ekg is...vérnyomás is...Voltam hasi uh.on...rendben...vérvétel rendben...bár ott láttam egy olyat eGfr enyhén csökkent...de a karbamid..kreatinin...vizelet negatív...H.O szerint ez semmi...Hm... a kérdésem...okozhatta a hirtelen súly gyarapodás ezt a vérnyom ill pulzus emelkedést?Igyekszem fogyózni...mozogni... Kardiológiai kivizsgálás szükséges? persze H.O szerint nem...de Ő általában legyint rá... Ezer hála a válaszáért:Üdv:Sziszi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
30.
Kedves Kérdező ! Mindig csúnya dolog, ha valakire rá legyintenek. Ezt nem tenném ! Viszont a testsúly növekedés valóban okozhat vérnyomás növekedést és bizony sok más bajt is (cukorbetegség, magas vérzsírok, nőgyógyászati -bőrgyógyászati problémák, stb...) Le kell fogyni és kész ! Ez fontosabb mint a kardiológiai vizsgálat ! Én igy fogalmaznám meg a véleményem !
2014.
08.
22.
Bizsergés kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm a korábbi válaszát. Mostanság nem jött elő a szédülés, maximum kis émelygés formájában. Viszont a fáradtság, s a kevés alvás (ez a szemeimen is meglátszik) továbbra is fennáll. A vérnyomásom többnyire alacsony, de ma mértem 121/82-es értéket is 65-ös pulzusszámmal, s lehetséges szívritmuszavarral. Ez utóbbi olykor-olykor előjön. Pl. ma 5-7 alkalommal is volt példa arra, hogy a gép "lehetséges szívritmuszavart" diagnosztizált. Ez mennyiben jelent problémát? Másik kérdésem az lenne, hogy a szisztolés és diasztolés érték között normális az, ha átlagban 30-35 különbség van? Sőt, a mai nap pl. 26 is előfordult. Néha ez az érték felmegy 40-re, de ez eléggé ritka. A harmadik kérdésem pedig a balkamra funkcióval lenne kapcsolatos. Az EF értékem egy tavaly nyári UH vizsgálaton 67 % körüli volt. Télen (január) egy másik géppel Füreden 63,22-t mértek. Most júliusban pedig ugyanazzal a géppel 62,23-at. Ez a csökkenőnek tűnő tendencia mire utal? Hogyan lehetne ezt megállítani? Mit kell tennem annak érdekében, hogy ez ne romoljon? Úgy tudom, hogy az egészséges, normális érték 60-70 % között van. Korábban már írtam önnek a mitralis, és a háromhegyű billentyűt érintő prolapsusról, s arról, hogy UH szerint némi vér átengedést is lehet tapasztalni (nem zár teljesen tökéletesen). Más problémám viszont (szerencsére) nincs, nem tudok róla. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
23.
Kedves Kérdező ! A panaszait illetően és az ismétlődő ritmuszavarok miatt a kontroll javasolt, még akkor is ha ez javuló tendenciát mutat. A vérnyomás külömbségek mivel folyamatosan változó értékeket mutatnak, nem bírnak jelentőséggel. A kisebb erek tónusváltozása /ellenállás növekedés - csökkenés / okozza ezeket a különböző értékeket. Az EF 60-70 % között normális. Növekszik vagy csökken a tartományon belül nincs jelentősége. Ha kivül esik a tartományból az jelenthet valamit. Egészségesen, vidáman és sportosan kell élni. Ezt tegye meg a megelőzés érdekében !
2014.
08.
22.
Ginkgo Biloba kérdése:

Kedves Főorvps Úr! A Gingko Biloba-val kapcsolatban szeretném megkérdezni a véleményét. Van-e olyan jó hatása, mint a Nootropyl-nek?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
23.
Kevés, de jó hatása van a készítménynek !
2014.
08.
21.
Balogh Józsefné kérdése:

Tisztelt doktornő! 2014 június 26.-án volt egy infarktusom. Leírom a zárójelentés részleteit, hogy mit végeztek el rajtam:Jobb coronaria I.segmensén 30 %-os szűkület, a II.segmensnél trombotikus occlusio. A bal ágrendszer meszes. A bal főtörzs meszes, kp. szakaszán 20 %-os szűkület. a LAD-on egész hosszában egyenként nem significans szűkületek. A CX eredésén 80 %-os szűkület, majd ettől 3 cm-re egy 70 % os szűkület gracilis kiáramlással. Elvégezték a culprit RCA PCI-t BMS stentet deponáltak . Echocardiographián EF:45-50 % az inf. fal basalisa hypokinetikus volt. Elhúzódó bradycardia és hypotonia miatt csak ACE-inhibitor terápiát tudtak elkezdeni két napja. Aggregometria clopidogrelre effektiv gátlást igazolt. astrix 100 mg, Zyllt 75 mg, Atorvastatin 80 mg, noacid 40 mg, Tritace2x 2,5 mg, Merckformin 2x1000 mg, Concor reggel 2,5 mg. este 1,25 mg. Insuman Rapid 7-5-6 E, Insuman Basal 22:00 5 E Legyenszíves nekem leírni, hogy ezek mit jelentenek. és még azt szeretném kérdezni, hogy milyen munkát végezhetek? mert muszáj mennem dolgozni, mert nagyon kevés a nyugdijam. Hetente kétszer jártam egy házhoz kertimunkát végezni, oda úgy jutok el, hogy oda is és vissza is 3 KM-t kell kerékpároznom, ennyit kerékpározhatok-e? kb. mennyi súlyt emelhetek? Folytathatom -e ezt a munkát? Előre is köszönöm a válaszát:József
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
08.
23.
Kedves Kérdező ! A leírt lelet tanúsága szerint Ö0nnek 2 éren volt súlyos szűkülete. Az egyik a jobb oldali koronária ágban elzáródást is okozott. A másik szűkület két részből áll és bal koronária rendszer egyik, a hátsó és alsó fali régiót ellátó szegmensében, egymás felett helyezkedik el. A jobb koronária ágat kezelték tágítással és annak a területébe, az áramlás megóvása és a fal kitámasztása végett stentet / belső ér/ helyeztek be. A másik koronária eltérést nem kezelték, csak az infarctust okozó eltérést oldották meg. Ez azt jelenti, hogy még mielőtt munkába áll, tisztázni kell, hogy nem szü