Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2946 kérdés, válaszra vár 52

Dr. Szemerédi Péter

belgyógyász és kardiológus szakorvos

Specializáció: kardiológia, angiológia, belgyógyászat

Munkahely: Pulzus Eü. Központ Bp. II Fillér 4-6 Boróka Egészségház Gödöllő
Telefon: +36 (1) 212 4449
Email: petidoktor54@gmail.com

Bemutatkozás:
Az Országos Kardiológiai Intézetben, majd a Szent János Kh Kardiológiai osztályán dolgoztam. Innen kerültem a jelenlegi munkahelyemre, ahol kifejezetten a cardiovasc. betegségek prevenciójával, kardiológiai és angiológiai betegek gondozásával foglalkozom. Intézetünkben /Pulzus Eü. Központ - Bp. II. kerület Fillér u. 4-6 / a szív és érrendszeri betegségek komplett non invasiv kivizsgálására, a kiszűrt betegek további gondozására illetve szükség esetén megfelelő szakintézetbe irányítására van mód és lehetőség.

2016.
01.
21.
Edua kérdése:

TTsztelt Dr.úr! EKG eredményem a kővetkező:s.r Norm.vez.idők.Fr 101/min. Kp. tengelyállás.Átm.z.a V.3 ban.Norm.kamrai repol. Mai Holter eredményem: végig sinus ritmus látható átl.fr:93/min, max fr.140/min,min fr: 65/min.Malignus ritmuszava,2.5 sec-t meghaladó asystolia nem volt. Vel/jav. Chinopamil R:120mg. A holteres pairon analQRS: 113735, Ves összesen 2771, Sves öszesen: 206, SDNN: 80, SDANN:247, ASDNN: 89, pNNSO: 5%.. Befolyàsol valamit a szülésnél őn szerint? A 3.ik terhessègem 22.hetèben járok, nagyobb beütéseket érzek a mellkasomban amelyhez panasz nem társul.Az lenne a kérdésem hogy ez a gyogyszer biztonsággal szedhető terhesség alatt? Mi a véleménye a leletemről? Be is is vettem egyböl egy szem gyógyszert mihelyst kiváltottam de semmi változas ugyanugy érzem ezeket a beütéseket! (bár tudom nem az első szem fog hatni ) (olvastam itt az interneten h. a hirtelen szivhalàlhoz köze vann mármint a a Malignus ritmuszavarnak). A dr. nő akinél voltam sajnos nem volt ideje válaszolni (az SBO rol sürgős esete érkezett) a kérdésemre h. ezek a beütések kórosak e rám nézve, pitvari v. kamrai e, exrák e ?!.Sajnos ezek a beütések kb. 1-1,5 hónapja fennállnak naponta jelentkeznek hol több, hol kevesebb, nagyon zavaróak!. Arra szeretném megkérni h. legyen szives elemezze, irjon az eredményemre vélrményt! Köszönettel: Egy aggódódo kismama!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves Aggódó kismama ! A terhesség alatt a pulzusszám megemelkedik élettani okokból. Ennek a hatására nő az extrasystolék száma is. Önnél - ha igaz 2771 kamra exta ütést találta 24 óra alatt. Ez nem túl sok, de figyelni kell hogy lehetőleg ne emelkedjen. Ha a Holteren valóban ilyen számu VES van, arra nem hat a Chinopamil, de ha magas a vérnyomása arra kifejezetten jó. Nem tudom milyen megfontoládból kezdte a kolléga ezt a szert, de ha előírta, valamiért biztosan szükségesnek látta.A babának biztosa nem okoz bajt. Próbáljon meg az eddigiek mellé 2x1 tbl Panangin Fortet szedni.Abból sem lehet baja sem magának, sem a babának. Viszont a kellemetlen extrákat csökkentheti.
2016.
01.
21.
Kovács Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 37éves nő vagyok.Ami kérdés foglalkoztat,néha nagyon erősen ver a szívem,a gyomrom kiszakítja szinte.Nem mondhatni gyorsnak,csak erős.Ez inkább állás közben jelentkezik vagy házimunka közben,de nem mindig.Tudom,hogy a vékony emberek érzik,de ez nem olyan lüktetés és nem érzem rendszeresen.Pár éve pánikbetegséggel kezeltek ill van mitriális prolapsusom(bocsánat a helytelen írásért)ez az érzés veszélyes okot jelez vagy inkább a kimerülést?nem kávézom.köszönöm válaszukat
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves Kérdező ! A leírtak alapján azt gondolom, hogy ezt a mitralis prolapsusa okozza. z önmagában semmilyen problémát nem okozhat. Viszont ha panaszok jellege és tartama változik újból kardiológus segítségét kell kérni.
2016.
01.
20.
tanácstalan kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nem túl súlyos, de annál kacifántosabb vérnyomásproblémával küzdök. Kb. 2-3 hónapig a normál 140/90 Hgmm alatt van, napi 20 mg Telmisartan Actavis mellett. Egy erősebb front, vagy stresszhelyzet hatására "kiugrik" (40 mg Telmisartan mellett folyamatosan 160/90 körül, a pulzusom is 90 körüli) és 2-3 hét is beletelik mire visszaáll a régi kerékvágásba. Kardiológus napi 2x25 mg Betaloc, valamint 2x 80 mg Telmisartan szedését javasolta. Kérdésem -, anélkül, hogy felülbírálnám a kardiológust - , hogy a 2x80 mg Telmisartant nem tartja-e soknak. Köszönöm válaszát! Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves Éva ! n azt gondolom, hogy reggel 50 mg Betaloc Zok és este 40, esetleg 80 mg Telmisartan elég lesz.
2016.
01.
20.
Diastole kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 40 éves férfi vagyok.6 éve szedek vérnyomáscsökkentőt a tartós 150-es vérnyomásom miatt.Tavaly December óta küzdök enyhe, néha jelentkező szívremegés, illetve ritmus zavar szerű érzéssel.A tünetekkel orvoshoz fordultam kivizsgálásom jelenleg is tart-1 hónapig húzódik azoknak különbözősége miatt.Az utóbbi időben szedett kálium és magne b6 hatására a ritmuszavarok gyakorisága csökkent, viszont a 24 órás ABPM szerint a diasztole érték kiugróan alacsony lett 50-60 közötti nappal is, míg ehhez a szisztolés érték 120-140 közötti, pulzus 60 körüli, terhelés alatt is csak 80-90.Rendszeresen sportolok, a szívultrahang negatív lett. Mi okozhatja az alacsonyan maradó pulzust, és diasztolét? Válaszát köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves Kérdező . Valószínűnek tartom hogy a gyógyszerek okozzák az alacsony pulzust - de ez nem baj ! A diastolés csökkenést valószínűleg az érfalak rugalmasságának változása okozhatja - ez sem baj !
2016.
01.
19.
Natasa kérdése:

Jó napot,estét kivánok.Én egy 40éves 4családos anyuka vagyok.35évesen volt egy gyenge sziv infarktusom,3hónapja egy újjabb.álítólag genetikai okai vannak.2nővérem 35éves koraban kaptak sziv infarktust egymas utan 3mat es sajnos 44éves korukban ujjabbat amiben eltavoztak.anyukam epp igy viszont halla a jo egnek meg él.Én kezelve vagyok,de mostanában kesés ut megtetele is nehezemre esik a hajolastol meg majd meg fuladok.leirnam a gyogyszereimet:Preduktal35mg,Talliton25mg,furon40mg,Aspirin Protekt100mg,Gopten2mg,Trombex75mg,Corvaton reterd,Sortis80mg,Olicard40mg,Lexaurin3mg és amit mostanában gyakran használnom kell Nitromint.Koszoruér szükületem van,de sajnos a régi munkaadom nem fizette a bisztositást utánam és ráadásul a cég meg is szünt igy vissza utasitották azt az úgy mond ér áttfujatást.Kérdésem az lenne,hogyan tudnák segíteni mégis magamon?Vitaminokat is szedek és CornzymQ10 is.de hama fuladok és fáradok,gyengének és nehéznek érzem magam.Előre köszönöm a válaszát doktor úr.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves Kérdező ! Csak egy újabb kathéterezés az amivel el lehetne dönteni és egyúttal el lehetne a tágítást végezni. Ezt javasolom és minél előbb.
2016.
01.
19.
dohányzás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 30 éve dohányzom, 59 éves vagyok. Féléve volt kétszer katéterezésem, egyszer sztent beültetéssel. Inzulinnal kezelt cukor beteg vagyok több, mint húsz éve. Néhány hónapig ezt követően nem dohányoztam, de most újra elkezdtem pár hónapja. Nagyon ártalmas ilyenkor a dohányzás? Köszönettel: Sándor
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves Kérdező ! Nem csak ilyenkor ártalmas, hanem mindenkinek ártalmas a dohányzás. Ilyenkor viszont nagyon megnöveli a szövödmények, betegség kiújulás hajlamát. Sürgősen hagyja el a cigit !
2016.
01.
18.
Basszus hang kérdése:

Kedves Doktor úr, a munkahelyi orvosom tanácsára Aspirin Protectet szedek kúraszerűen, a háziorvosom pedig időközben Coverex 5mg-ot írt fel. 53 éves vagyok. Most ismét jön egy 3-4 hónapos Aspirin Protect-kúra, de a papírján az olvasható, hogy gyengíti az ACE-gátlók hatását. Szedhetem együtt a két gyógyszert? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves Kérdező ! A két gyógyszert lehet együtt adni. Én is ezt teszem rendszeresen.
2016.
01.
17.
mióma?????? kérdése:

kb 3-4 hónapja ezek a tüneteim vannak és nem tudom milyen irányú kivizsgálást kérhetnék a panaszaimra.(visszatérő fájdalmas sebek a szájban, hányás, hányinger, gyakori fejfájás, puffadás-teltség érzet, hirtelen súlygyarapodás 5-6 kg nagyon gyakori hő hullámok , úgy hogy ömlik rólam a víz.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves kérdező. A panaszokat ki kell vizsgálni. Akkor lehet megtalálni az okokat és lehet meggyógyítani. Ezek a panaszok lehetnek gyomor- bél eredetüek, lehetnek nőgyógyászati és urológiai eredetűek is. Hajra kivizsgálás !
2016.
01.
16.
extrák, vagy más? kérdése:

Kedves Doktor úr! 14 éve küzdök az extrákkal. Számtalan kivizsgáláson voltam, ( Echo, terhelés, labor, Holter) lényeges eltérés nem volt sosem. A legutóbbi Holteren összesen kb 30 extra látszódott, ezek közül egy volt kapcsolt( 2-tagú), bár a kardiológus szerint ezek között is volt műtermék, úgyhogy jó a Holter eredmény. Az echok évek óta kis prolapsust mutattak ( ezt sem mindegyik), illetve egy picit nagyobb szívet a régebbi élsport miatt. (Most 40 éves vagyok). Legutóbbi echón a bal kamra mérete: 30-48mm, ez sok egyébként? Az extrákat mindig másként éltem meg az évek alatt, volt hogy csak nyugalomban jelentkezett, volt hogy sport közben is. Most azonban másként jelentkezik mint eddig. Nagyjából úgy mintha egy nagy, intenzív levegővétel, vagy sóhajtás váltaná ki, enélkül nem jelentkezik. Tartozik hozzá egy egész napos olyan érzés, hogy hol fázok, hol izzadok felváltva.( Mondjuk ez régebben is előfordult) A pszichiáterem szerint ezek klasszikus pánik tünetek, kezdjem el végre szedni az antidepresszánst( eddig ezt nem akartam ) A belgyógyász szerint ezt a rekeszsérvem okozza, mondván hogy a feljebb csúszott rekesz irritálja a szívet , szedjek savcsökkentőt. Doktor úr, akkor most melyik lehet a kettő közül? Vagy egy 3-ik verzió? Kérem segítsen, mert teljesen kétségbe vagyok már esve. Köszönöm: Karakas Dávid
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves Kérdező : Véleményem szerint nem szíveredü a probléma, mert ez az extrasystole szám semmilyen problémát, tünetet nem okozhat. Bizony a rekeszsérv a panaszok okaként felmerülhet. Kezelni, esetleg műteni kell és akkor kiderül hogy mi a helyzet. A szíve a leírtak alapján nem tünik betegnek.
2016.
01.
16.
Kardiológiai probléma? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Három napja kezdődött az érzés, hogy nagyobb levegővételkor illetve sóhajtáskor a bal hónom alatt pár centivel kellemetlen nyomó érzést érzek (mintha valami ki akarna szakadni). Ez a nyomó érzés kisugárzik a vállamba is néha szúró érzéssel párosulva. Mellkasomban nyomó érzés, verejtékezés, légszomj nincsen. Pár hónapja érzetem ezt először, akkor kellemetlenebb volt de fél óra után egyik pillanatról a másikra elmúlt. Most is és akkor is lehajolás után kezdődött. Érdeklődnék, hogy szívprobléma áll-e a tünet(ek) mögött vagy kiválthatja reflux esetleg más? Összefüggésben állhat-e a problémám az MPS-emmel? Előre is köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves Kérdező ! Ez nem szív probléma. Ez vagy mozgásszervi eredetű, vagy vese - lép - gyomor - tüdő eredetü lehet, Ezen szerveket végig kell vizsgálni-
2016.
01.
16.
SV futam kérdése:

Kedves doktor ur! Evek ota kuzdok extraszisztolekkal, II.foku MPS igazolt. Panangint szedek. Gyogyszert egyszer probaltam, a metaprolol nagyon levitte az amugy is alacsony vernyomasomat, ami atlagban 10565 szokott lenni. A legutobbi kontrollon a holter vizsgalat 15 utesbol allo sv futamokat jelzett 2 alkalommal, ilyen eddig nem volt, ezert az orvosom minimalis adag Concor szedeset javasolja. Jovo heten inzulin terheleses vizsgalat is var ram, mert eves utan leesik a vercukrom 3,4 re. Mit javasol kezdjem el szedni az sv miatt a Concort? Szukseges? Nem fogja levinni a vernyomasomat? Megvarjam a cukorterhelest? Valaszat koszonom: Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves kérdező. Ne várja meg a cukor terhelést a Concort / 5 mg/ kezdje el de ügyeljen arra, hogy elúször napi 2x1/4 tbl-t majd ha bírja napi 2x1/2 tbl szedjen. A ritmuszavar megelőzését a frekvencia csökkentésétől remélhetjük, ezért kell a gyógyszer. A Panangint pedig folytassa. Fog ez szépen javulni, főleg ha rendet tesz az élete körül a stresszt és mozgás nővelését illetően.
2016.
01.
14.
Màrtika! kérdése:

Kedves dr ùr!36èves anyuka vagyok èvente jàrok kardiológiai vizsgálatra!Mitralis prolapsus miatt .Sokszor front hatásra èjszaka nem tudok aludni szív dobogós èrzes ès fèlelmeim vannak!Ezt a prolapsus okozhatja?Kb 10ève így van és többször van hogy napokig nem tudok aludni!Mâr sok mindent kipróbáltam eredménytelenül!Napi 2,5 Mg Concort szedek!1honapja voltam ultrahangon! Kèrem èrtèkelnè az eredmènyem!Vèlemèny;Kivàlò sist.BKF.Szegmentalis fal mozgászavar nem làtszik.AOv.max:1,59m/sec.AI,ASnincs.Mitr Ehullam 0,92m/sec,mitr.A hullám 0,83m/sec,DT111msec.E/A=1,11Mitr.mellső vitorla enyhe fokban a BP-ba prolabàl ,következmènyes 1foku MI,MS nincs.Min.TI-ből számított JK sist .nyom.24+10=34Hgmm.IVC:22mmPF intracavitalis thrombus nincs.Kontrol 1èv múlva Köszönöm vàlaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves Kérdező ! Az uh egy pici mitralis prolapsust és egy jól működő szívet írt le. A hajtás, időváltozás - frontok az ilyen eltérések mellett, a gyakoribban jelentkező extrák miatt okozhatnak olyan panaszt, mint amit említ. Próbáljon meg tartósan 2x1 tbl Panangin fortét szedni. Mérsékelje a stresszelést, mozogjon rendszeres. Pihenjen időnként.
2016.
01.
14.
mellkas panaszok kérdése:

Tisztelt Doktorúr, hónapok óta pontosabban 10 hónapja mellkasi és egyéb panaszaim vannak.17 éves vagyok.2015 május közepe tájt volt egy kis rosszullétem amikor ájulásérzetem volt kiültek a vérereim és egy helyen feketedett a kezem ez nyugalmi állapotban lépett fel.Előző 2 hétben nagyon stresszes állapotban voltam és elég érzékeny tipus vagyok egyébként is.Ekkor a kórházban nem találtak semmi problémát és azt állapitották meg hogy stressztől van.Ettől a naptól kezdve szinte a mai napig evvel a problémával élek ami megpecsételi a mindennapjaim.Volt vérvételem akkor Ca,Fe hiány mondtak kaptam rá gyógyszert.igy sem mult el.E mellé többször társult bal kar fájdalom, zsibbadás,hőhullámok stb.Kardiológus ultrahang vizsgálatot is készitett semmi probléma nem volt.2 Ekg vizsgálat mellett,a tavaly május és augusztus között 3 vérvételem is volt,de mindegyik negativ.Néha élesen szúr nyon rövid ideig máskor meg 1-2 úrán át fáj majd elmúlik.iIgazság szerint azóta stresszben élek/éltem hogy biztos szivproblémám van és nem tudom mit gondoljak.Tele vagyok rossz gondolatokkal azóta.3 orvosnál is voltam nem mind kardiológus de az eredményeim nézve egyik sem talál problémát mégsem tudom mit kezdjek magammal.Azt szeretném kérdezni hogy mit gondol a doktor úr lehet mégis sziv eredetü probléma.Előre is köszönöm válaszát és elnézést,hogy hosszas voltam.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves Kérdező. Abban biztos lehet, hogy a szívének semmi baja. De hogy panaszai mitől jelentkeztek azt nem tudom. Ajánlatos lenne rheumatológus megvizsgálná kéz - váll syndroma irányában, nyagi-háti gerincbetegség irányában. Érgyógyász konzultálás is szóba jön kizárandó az esetleges érleszorításokat, illetve gastroenterológus is megérdemel egy felkeresést reflux betegség kizárása végett. Az biztos hogy egy kicsit most már van magában egy kis indokolatlan mértékü félelem is. Azért indokolatlan, mert nincs akkora baj, mint aminnye be van gyulladva ! Majd meglátja, hogy igazam van, de a javasoltakat azért keresse fel.
2016.
01.
13.
Hirtelen vernyomas es pulzusemelkedes kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! 30 eves hölgy vagyok.Olyan ugyben fordulok Önhöz, hogy hirtelen felmegy a vernyomasom es a pulzusom es akar 160/100 a vernyomas pulzus 120-130..Reggel mikor felebredek pedig normalis 120/70.Voltam mar vervetelen ahol az eredmenyeim jok voltak.Hasi ultrahang nem mutatót ki szervi elterest.Tavaly allapitottak meg autoimmun pajzsmirigy gyulladast, de normal tartományban vannak az ertekeim es 2 gobot is talaltak..Erre szedem a Letroxot es szelent.Most voltam Gasztroenerologiai vizsgalaton ahol csinaltak gyomortukrozest es refluxot állapítottak meg illetve, hogy a gyomorszaj nem zar rendesen es van egy kicsi rekeszserv.Gaviscont szedek ra.Tobbszor jartam Kardiologusnal a hirtelen szivdobogaserzes pulzus es vernyomasemelkedes miatt de nem talalt semmit csinalt Ekg is.fogalmam sincs , hogy mit tegyek es hova menjek, mert a Tuneteim továbbra is fennállnak es gyakran jelentkezik heti 3..4 alkalom.Inkabb a délutáni es esti órákban figyeltem meg.A gyomorszajnal erzek enyhe fajdalmat es neha a mellkasnal is es a bal bordahoz kisugarzik es neha szédülést erzek.Az etkezesemre odafigyelek es megpróbálok sokszor kevesebbet enni ill kerülni a fűszeres es zsíros ételeket ..de a tunetek nem múlnak sajnos.Ebben szeretnem segitseget kerni, hogy hova forduljak, mert ez a mindennapi életemet eléggé megneheziti. Koszonom válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
29.
Kedves Kérdeő. Azt gondolom, hogy a pajzsmirigy gyulladás bizonyos körülmények között berobbanhat és bizony pajzsmirigy túl működésre jellemző tüneteket okozhat. Vagyis szapora, rendetlen szívműködés, izgalom rossz közérzet, vérnyomásingadozás. A folyamat előbb - utóbb megszűnik és akkor várható, hogy tünetei is elmúlnak. Addig tüneti kezelés a rosszullét alatt. Ami a refluxot illeti azt a gastorenterológus állítja be gyógyszeresen. Többnyire többször neki kell futni.
2016.
01.
12.
tomi20 kérdése:

Tisz.Dr.ur.A fekve mert vernyomas is ugyanolyan pontos eredmenyt ad mint ulo helyzetben es ha a vernyomas diasztolesz erteke 80 es 86 kozzotti ulo helyzetben kell aggodni emiatt.Koszonom a valaszat ovabbi szep napot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
12.
Kedves Kérdező. Ezek az értékek normálisok. Helyzetvátozásra mindig modosul a vérnyomás. Nincs ebben semmi kóros.
2016.
01.
12.
Szorongás megelőzi a magas pulzust kérdése:

Kedves Dr. Úr, azután történik ez a pulzusfigyelés, hogy megjelennek az alábbi tünetek: -Mellkas közepén enyhe tompa nyomás, diszkomfort érzés -Könnyűfejűség érzése -Homályosabb látás -Zavartság -Lihegés!!! Ezután nézem meg a Polar órát, vagy ha az nincs rajtam és már tapintásra is megmondom, hogy pont 150-160 között van a pulzusom éppen egy közepes tempójú sétától. ( De bármilyen mérsékelt mozgási forma közben is ) Milyen területeken lenne érdemes kardiológián kivül kivizsgáltatni magam, hogy választ kapjak a problémám igaz természetére??? Mivel a figyelést mindig 100%-ban a fenti tünetek előzik meg. Köszönettel: Laci
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
12.
Kedves László ! Ön pánik beteg. Nem érdemes más okot keresni. A bajt kezelni lehet és kell is. Keressen psychiatert
2016.
01.
11.
Pszichiátriai gond lenne a szorongásmentes állapotban magas pulzus is? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, köszönöm a válaszát. De mint írtam szorongás nélkül, kisebb terhelésre is már előjönnek ezek a magas pulzusok, lihegések, mellkasközépi tompa nyomással nálam. Ha szorongásmentes állapotban jön ez elő, akkor milyen pszichiátriai betegség merülhetne fel? Akkor lenne létjogosultsága pszichiáternek, ha szorongásra, idegi terhelésre jelentkezne ez. Vagy nem feltétlen? Én nem értek hozzá, csak így gondolom logikusnak. Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
11.
Kedves Laszló. Az nem idegi terhelés hogy a pulzusát nézi és közben figyeli " Úr Isten! Már megint miért emelkedik a pulzusom" ?
2016.
01.
11.
Kisebb terhelésre kirobbanó pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, 5 kardiológus neg. véleményezése esetén milyen területeket kell végigjárni, ha szorongás mentesen is kisebb terhelésekre hitelesített Polar pulzusmérővel és Holter EKG-val is mérve: Közepes tempójú sétánál: 130-150-es pulzus Kocogásnál: 175-190-es pulzus Gyors futásnál: 190-200-as pulzus tapasztalható átlagban? Milyen területeken éredekes kivizsgáltatnom magam? Mik okozhatják ezeket a hirtelen kirobbanó pulzusokat? Indokolatlan sinus tacycardia is lehet a háttérben, mely a sinus csomó betegsége? De ezt gondolom a Holter valamilyen ekg elváltozás formájában csak észrevette volna. Milyen területeken folytassam tovább a kivizsgálást, hogy végre ráébredjek a probléma okára? Már 1 hónapja teljesen pánik és szorongás mentes vagyok, de sajnos még mindig fent állnak ezek a panaszok. Hálás köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
11.
Kedves László Azért annak fel kellett volna már tünie, hogy 5 kardiológus nem talál semmit, akkor ott psychiater segítségét kellene kérni. Én mást most sem tudok mondani. Kell egy jó psychiater.
2016.
01.
11.
aneurysma kérdése:

tisztelt Doktor úr! Szeretném megkérdezni,hogy ez az aneurysma hol helyezkedik el,a nyakamban vagy az agyamban (jobb oldalon az ACI C6 szakaszán laterálisan 4*3 mm-es,sacculariskidomborodás látszik).Most készült el az mr leletem.Köszönöm segítségét. Vélemény:az agyállományban kóros eltérés nem detektálható.Jobb oldalon az ACI C6 (supraclinoidális) szakaszán 4*3mm-es aneurysma látszik-melléklelet. Nagyon kétségbe vagyok esve,30 éves vagyok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
11.
Kedves kérdező ! Ez a tágulat az agyalapon van még az ACI utolsó oszlása előtt.
2016.
01.
10.
István kérdése:

Tisztelt Doktor úr!! rosszullettem, rossz közérzet, ájulásérzed, gyengeség, szédülés , majd megijjedtem elkezdett dobogni nagyon a szivem, remegtem nagyon, fulladozni kezdtem, kb félora volt az egész, voltam orvosnál, nemtaláltak semmit eddig. nemtudom mi ez, de nagyon félek, félek már egyedül lenni is. Hogy ez mi lehet de nem mindig jön rám ez a betegség. Idö között ként
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
10.
Kedves István ! Kezdődő pánik betegsége lehet. Psychiater felkeresését javasolom.
2016.
01.
10.
Alexandra kérdése:

Kedves doktor úr:Én 23 éves anyuka vagyok,kisfiam már 2 éves elmúlt de a szülésem után hirtelen elkezdtem fogyni nem volt étvágyam ingerült és feszült lettem nem volt türelmem a gyerekhez minden apróság idegesített és ez mind e napig tart .Nem tudom mit tehetnék és ez már csak rosszab egyre feszültebbé váltam,folyamatosan fogyok,de van olyan idő mikor kicsit nyugotabnak érzem magam akkor az étvágyam is visszatér hízom is kicsit de ez nem tart sokáig maximum 1 hónap de utána minden kezdődik elölről és dupla annyit fogyok mint amennyit hoztam,Mi bajom van???
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
10.
Kedves Kérdező l. A kisgyermekkel foglalkozni, ellátni, féjjel anyóssal foglalkozni, azokat elviselni nehéz feladat még akkor is ha szeretjük őket. Az ember gyakran erejét kedvét, motivációját vesztheti. Ha egy rutin orvosi vizsgálat után belszervi eltérés nem igazolható javasolom forduljon psychiaterhez. Nagyon gyakori a szülés után jelentkező depresszió kialakulása az említett okok miatt.
2016.
01.
10.
Bettina kérdése:

Tisztelt doktor úr! Az apukám 82 éves tüdő COPD beteg és szívbeteg. 2 hete kórházba került mert nagyon bevizesedett és fulladt. 8 kiló vizet hajtottak el tőle 5 nap alatt. Új gyógyszereket kahott : ultibro breezhaler, asa protect pharmavid, adexor, coverex, bisoprolol, olicard retard, furosemid, kaldyum, amilorid. Most ismét elkezdett dagadni a lába, nagyon gyenge és szédül és nem tud aludni. A vérnyomása 90/60 a pulzusa 110. Mit javasol? Mitől lehet ez?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
10.
Olicardot és furosemidet hagyja ki 2 napra. Szóljon a családorvosnak. El kell döteni hogy úra kórház vagy csak a vizhajtó adagját kell csökkenteni.
2016.
01.
09.
Kati kérdése:

Tisztelt doktor úr! 61 éves vagyok,reggelente légszomjra ébredek,és sétáknál hamar elfáradok. A családomban nagyon sok rossz történt,ami lelkileg nagyon megviselt.Voltam orvosnál,generalizált szorongást állapított meg.A kérdésem az lenne,hogy okozhat-e ilyen tüneteket ez a "betegség" vagy szív probléma lehet. Válaszát tisztelettel köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
09.
Kedves Kati. Ki kell vizsgálni alapossabban a panaszok okát. Nem lehetetlen, hogy szvbeteg.
2016.
01.
08.
Horváth Károlyné kérdése:

Picur Elöző válaszát köszönöm,sajnos nem jót irtam le,azt a kórhàz irta egy kihelyezett EKG gép eredménye.EKG a következő volt:sinus ritmus Fr:113/min,PR:141 ms,QRS100ms,QTC 430 ms.norm tengely,Átmeneti zóna V4-ben,I-aVL,isoelST,ellapult T. II-III-aVF,STD,lapos neg.-poz.T.V4isoel ST,ellapult T.V5-6 STD,neg.T Természetesen azóta gyógyszet szedek.Csak annyi a kérdésem,hogy ezek az eredmények mennyire súlyosak,ha egyáltalán azok. Köszönettel:Picur
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
08.
Azt tudom mondani, hogy ez a lelet nem negativ. További vizsgálatok szükséesek. Forduljon mielöbb kardiológus.
2016.
01.
08.
KATALIN. kérdése:

Kedves DR ur, köszönöm a megtisztelö válaszát most csak azt szeretném tudni hogy a két napal a katéter elött ugye elhagyom a Syncumart, akkor a Clexant kell helyette szurkálnom, elöre nagyon kösszönöm a segitséget.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
08.
Nem kell a Clexan, hiszen az is vérhigitó . Igen a kath. előtt 2 nappal kell kihagyni a Syncumart.
2016.
01.
07.
Ágnes kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésére válaszolva a Zylltet 1 éve szedem. A háziorvosom írta elő, mert villámlásszerű látásai zavaraim voltak, olyanok, amit az interneten "migrénauraként" írnak le. Ennyi idő után szüneteltethető a foghúzás miatt? Köszönettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
07.
Kedves Kédező Ez esetben 48 órával a beavatkozás előtt el kell hagyni a Zylltet. Amikor a fogászati beavatkozást elvégezték máris lehet szedni úra.
2016.
01.
06.
Kérdés kérdése:

Kedves Dr. Ùr! Azzal a kèrdèssel fordulok önhöz hogy 21 hetes magzatomnàl Egyéb: A bal oldali aortaív és aberráns bal artériás vezeték és érrendszeri subclvian. Valahogy ùgy magyaràztàk hogy fordítva mûködik a szíve.Angliàban èlünk ès sajnos nehèz megèrteni hogy mit mondanak hisz nem mindennap hallunk ilyet. Azt mondták hogy lehet nem kell mûtdni mert tünet mentes lesz. Illetve hogy ehez tàrsulhat z Digeorge szindróma erre esèly kb 5% Ha ön fetudna vilàgosítani hogy ennek a szívrendellenesègnek mi a neve azt nagyon megköszönnèm mert így mint tû a szènakazalban az interneten! Vàlaszàt elôre köszönöm! Üdv: Niki
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
07.
Kedves Niki ! Ha elküdi privátban a lelet másolatát talán megértem a rendellenesség lényegét és akkor esdetleg tudok segíteni. Bár nem vagyok gyermekkardiológus. Igazá gyermek kardiológust kellene találni.
2016.
01.
06.
Ágnes kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 1 éve 75 mg-os Zyllt-et szedek. Most szükségessé vált egy fogam kihúzása, amit a fogorvos a szedett gyógyszer mellett - teljesen érthetően - nem tesz meg. Az a kérdésem, hogy mi a teendőm. Szüneteltethetem-e a Zyllt szedését és ha igen, mennyi ideig (sem agyi, sem szívvel kapcsolatos eseményem nem volt, időnkénti látási zavarok miatt kaptam a gyógyszert). Előre is köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
07.
Kedves Kédező ! Azt kéne tudnom miért szedi a szert és mióta.
2016.
01.
05.
KATALIN. kérdése:

Tisztelt DR-UR. Az volna a kérdésem hogy én 8 éve vagyok PF-os, önnél is jártam, de megtanultam vele élni, elégé türhetöen elvoltunk egymásal, egészen aug. végéig, akkor hirtelen egyik percröl a másikra rosszul lettem a városban,elkezdtem szédülni, kivert a viz, szorult a szivem, a lábaimban nincs erö,mai napig,két háromnaponta is visszatér,már szinte alig merek kimenni a házbol.Eleinte a kánikulának tudtam be, de azota is tart,nov-ben 3 hétig voltam Füreden, ott is szint naponta,gyomortáji fájdalom,rosszulét EKG,,nem mutat semmit Holter sem sokat, a kezelö DR,ajánlotta a katétrezést, amire konzultált és idöpontot az itthoni korházunkban, (etikátlan lennék)nem publikálom. Most 12-én lenne, de még azt sem tudom hogy abbahagyjam a SYNCUMART?????? a házi orvosom ugyszintén nem tudja, megkérdezni meg idö pont!!!!!!!Nagyon hálás volnék a felvilágositásért .Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
07.
Kedves kérdező . A kathéterezés teljesen jogos. Előtte 2 nappal hagyja el a Syncumart. Igy az alvadás csökkenés nem szünik meg, de a kathéterezés elvégezhető lesz. Legalább is mi igy szoktuk.
2016.
01.
05.
beteg kérdése:

üdvözlöm egy hónapja?olyan 3 héten keresztül egyre erősödő zsibbadás jelentkezett mindkét karomban...26 hetes terhes vagyok...nem foglalkoztam vele a magas vérnyomás(140/95)ellenére sem,mivel orvosom a terhességre és hízásomra fogta....szóval az utolsó napokban már elviselhetetlen volt a zsibbadás....szinte egész éjjel nem aludtam....reggel ébredés után,még fekvő helyzetben óriási,elviselhetetlen szívgörcsöm volt...ami kb úgy 1percig tartott.....utána nem zsibbadtam,minden panaszom elmúlt...de ma délután újra kezdte mind a két karom...kezdek félni...lehet ez egy ujabb?esetleges durvább szívgörcs előjele?egeszsegügyis vagyok...nem így képzeltem el ezt...ha megmondom orvosomnak beutal kórházba...kisfiam itthon....nincs kire biznomadjon tanacsot kérem!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
07.
Kedves Kérdező. Javaslom a panaszokkal forduljon sügőséggel kardiológiai szakambulanciához. Vizsgálatok szükségesek nincs-e értágulatai a panasz hátterében. Ha nincs - és ez a valószínűbb - akkor a terhességel összefüggő panasz lehet aminek nincs nagyobb jelentősége. De a részletes kivizsgálás szükségesek.
2016.
01.
05.
Tamás kérdése:

Tisztelt Dr Úr. Érdeklödni szeretnék a leleteim iránt őnnek mi a véleménye. Ekg: SR,ES nincs, PQnorm, Fr 77/min.Norm.QRS morf., és repol.Caritis massage neg. Holter EKG 60 egygócu izolált VES,egyebekben negativ. HR 78/m QRS 98 ms PQ 156 ms QT 376 ms Ritmus sinus ritmus Depolarizáció Normál depolarizáció !Enyhén kiszélesedett QRS Repolarizáció normál, Vélemény :Organikus kard eltérés nem igazolható 2x1 magne b6,fogyás ,sport. Extra ütések véget kerestem fel a kardiologust.32 éves 170cm magas 100kg férfi vagyok .Várom az ön véleményét hogy biztosan negatív ön szerint is vagy keresek más kardiologust. Tisztelettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
05.
Kedves kérdező . Ez az ekg göbe teljesen negativ, vagyis semmi kóos elektromos müködési zavarra nem utal.
2016.
01.
04.
mimakri kérdése:

62 éves vagyok 3 hónapja volt infarktusom. Stent nem kellett. Jelenleg normodipint, astrixet, triacet szedek. Lehet-e -, jó-e- - , panangint szedni? Válaszát köszönöm, boldog, szép évet kívánok: mimakri
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Panangint nyugodtan szedhet.
2016.
01.
04.
Edit kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Köszönöm szépen, hogy karácsony első napján válaszolt. Sajnos, ezt én csak most olvastam. Kórházba kerültem karácsony hajnalban és ma jöttem haza. Gondolom, azért tartottak bent ilyen hosszú ideig, mert egyedül élek. Agyinfarktusom volt. Nem gondoltam, hogy ekkora a baj, hiszen migrénem gyerekkorom óta van és szedtem Astrixot. Sokat segítettek, de ami kialakult, azt vissza nem tudják fordítani. Szerencsére nem nagy területeket érintett. A mozgásom teljesen helyrejött, csak gyengébb a kezem meg a lábam féloldalt és az arcomon is látszik kicsit, hogy történt valami. Ami rosszabb, hogy nehezen tudok beszélni, keresem a szavakat, de a kimondás ennél is nehezebb. Még a hangom is megváltozott. Nem tudom hogyan tovább, hiszen a munkából kifolyólag nekem napi 4-6 órát kellene folyamatosan és szépen artikulálva, érthetően beszélnem. Mi lesz most velem? Nem tudom. Ambulánsan vissza kell mennem még vizsgálatokra, de horror időpontok vannak. Mi az a TEE vizsgálat? Azt mondták, hogy ultrahang, de nekem csináltak a szívemről ultrahangot. Emiatt a kardiológiára be kell majd feküdnöm 2 napra, meg akarnak még csinálni egy újabb szívmonitorozást is. Holnap megyek a háziorvoshoz, hogy vegyenek táppénzre, mert így nem tudok dolgozni. Nagyon félek a jövőtől. Ha nem tudok dolgozni, nekem annyi. Én 20-30 ezerből nem tudok megélni. Soha nem gondoltam, hogy ebben a korban nekem ilyen bajom lehet. A főorvos úrnak mi a véleménye? Lesz javulás? Mi okozhatta a bajt? - mert nem találtak semmit a háttérben. A szívemre gyanakodnak és hümmögnek. V álaszt nem kaptam arra, hogy fog-e a maradványtünet javulni. Sőt, semmire sem. Kaptam gyógyszereket, de az Astrix se védett meg. Nagyon várom a válaszát. Boldog Új Évet kívánok Önnek és a családjának! Mesterné Edit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Kedves Edit . Sajnos az agyi keringési zavar nem szokott nyomtalanul elmulni. Vagyis jelek maradnak. Viszont sokat javulhat akár látványosan. A kardiológiai vizsgálatokra /TEE illetve Holter / azért van szükség mert olyan ritmuszavar és sziveltérés lehetősége merül ilyenkor fel ami agyemboliára hajlamosit. Ezt ki kell zárni, nehogy az embolia ismétlödjön. A vizsgálatok után lehet csak biztosat tudni. Lassu javulás biztos lesz.
2016.
01.
02.
vesebetegség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nem olyan régen kiderült, hogy vesebetegségsem van. 36 éves vagyok. Azt mondták hogy előbb-utóbb minden vesebeteg magasvérnyomásos lesz. Szeretném Öntől megkérdezni hogy miért? Hogyan függ ösze a vesebetegség a vérnyomással? Köszönöm előre válaszát! Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Kedves Kérdező . A vese a folyadék kiválasztás szerve. Vagyis ha rosszul müködik folyadékot tartunk vissza. Az pedig vényomás emelkedéshez vezet. Ez a rövid, egyszerű magyarázat.
2016.
01.
01.
székrekedéshez társuló tünet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 30 éves nő vagyok, és olyan panaszom van, hogy egy-egy hónapban igen erőteljes székrekedésem van, ez 2-3 napig tat, aztán helyre áll minden. De ezalatt az idő alatt ill amikor a wc-n ülök, erős hasi görcsöm van, és utána befulladok, mintha asztmás fulladás lenne. Sípolva veszem a levegőt is, és a torkom viszketni kezd. Ön szerint mitől lehet ez? Allergiás reakcióra gondoltam, de ez a fulladás és torokviszketés csak székrekedésnél jelentkezik, máskor sosincs. Mi az összefüggés és hogyan lehetséges ez? Köszönettel veszem válaszát! Boldog Új Évet kívánok Önnek, és kedves családjának! Tisztelettel: Zsuzsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Kedves Zsuzsa ! Azt gondolom a rohamokat az erőlködés válthatja ki. A székrekedés tisztázása végett gastroenterológiai kivizsgálásra lenne szüksége. Meg kell taláini a székrekedé okát.
2016.
01.
01.
magas vérc szint kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Mezei László vagyok 71 éves nyugdíjas diabéteszes,A problémám az hogy csak júniusra van időpontom a diabétesz rendelésen.Az elmúlt 10 napban extrém értékeket mérek 18-20 mmol, de nem tudok hová menni és azt sem hogy miért ilyen magas, rendben betartom a diétát és a gyógyszerezést is . alkoholt nem iszom egyáltalán az édes és lisztes étrend kizárva nálam már 20 éve vagyok beteg sosem volt ilyen magas a vércukorszintem. Most jelenleg napi adag lantus 48 ne/ novorapid 10/12/9 . Hipofizisem volt 8 éve arra cortef 2db és norprolac 2db naponta. psoriasisom is van elég kiterjedt arra diprosalic és egy névnélküli tégelyes kenőcs. Kérem segítsen ha tud mit lehet tenni .hogy alacsonyan tartsam a szintet. Üdvözlettel: Mezei László Lőrinci.2016.01.01
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Kedves Kédező . Bizony ezekkel l a vércukor értékekkel haladéktalanul orvoshoz belgyógyászathoz kell fordulni. Sürgős kórházi felvétel és megfelelő vércukor beállítás szükségesek. Keresse fel a körzeti orvosát.
2016.
01.
01.
Andi-Bandi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Először is szeretnék jó egészséget kívánni az új esztendőre,és további jó munkát és kitartást ebben a munkában!A múlt évben többször fordultam Önhöz, kérdéseim leginkább a mitrális prolapsus-om hoz kapcsólódtak, amihez első fokú insuff. is társul.Sajnos a tavalyi évben sok problémát okozott, egyik orvostól a másikig járkáltam, de semmi újat nem tudtak mondani.Rengeteg szív uh.lelettel is rendelkezem, a nyáron még 4D ultrahangot is csináltattam!Volt terheléses ekg-m is,az negatív lett. Igaz akkor még szedtem pici adag concort.Abba kellett hagynom, a sok mellék hatás miatt.Nyáron furcsa tüneteket kezdtem érezni:Apró, sorozatos remegés szerű valami, igazából nem is tudom rendesen elmagyarázni,csak pár másodpercig tart,mintha beakadna valamelyik billentyűm, rendkívűl kellemetlen érzés.A semmiből jön, majd el is múlik.Nem fáj, csak nagyon rossz.Pici melegséget érzek,és nagyon megijedek.Ez miatt kértem az orvosom,(aki rendkívűl lelkiismeretes,kedves orvos,)hogy tegyünk fel egy 24-órás holtert.Persze mondanom sem kell, hogy semmi lényegeset nem mutaottNet-en kutatgattam,a szívremegés címszó alatt,de igazából nem sok mindenre jutottam.4-hónapig semmi nem volt, most decemberben újból elkezdődött, heti rendszerességgel.A legkülönbözőbb napszakokban jelentkezik,igazából semmihez nem tudom kötni.Jelenleg csak magneb-6-ot szedek, d-vitamint, meg c-vitamint és B-komplexet is.Én a tüneteimből arra gondolok, hogy a billentyű miatt van ez.Most lehet hogy butaság amit írok, de úgy érzem, mintha beakadna a billentyű, és ide-oda csapódik.(a mitrális)Mindez amolyan remegés szerűen.Létezik ilyen érzés?Nem tudom mit csináljak, már megint a fejemben van, hogy bejelentkezek a kardiológusomhoz.Kedves doktor úr,Ön szerint ezt mi okozhatja?szívremegés,vagy a billentyűm?Netán romlott az állapota?Már félek így dolgozni menni!Azt is olvastam a net-en, hogy van olyan ekg, ami a His-kötegre irányul.Esetleg ez irányba kell mennem?Még annyit,hogy voltam vérvételen is, az teljesen jó lett,csak a húgysavam nagyon kevés,összesen:91 qmo1/1.Mindennap biciklizek egy kicsit, úgy fél-háromnegyed órát,de a dombokon való felmenetel nemigazán megy.Mintha a terhelhetőségem is csökkent volna!(43 éves vagyok.)Ön mit gondol?Köszönöm szépen megtisztelő válaszát!További szép napot!Üdv:Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Kedves Andrea. Szerintem nincs komoly baj. A billentyű müködését nem szoktuk érezni. A vitorlák nem tudnak összegabajodni. Továbra is a mitralis prolapsus és exttrasystolék állhatnak a panaszok hátterében. 2x1 tbl Panangin fortét szednék és elmennék a kardiológushoz évente kontrollra.
2016.
01.
01.
nebilet mellékhatás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, az utóbbi 1-2 hónapban elég sok stressz ért (30 éves férfi), amikor is egyik nap szívdobogást és szaporább pulzusra lettem figyelmes. Kiderült, hogy magas vérnyomásom (145/80) van és a háziorvosom Nebilet 5mg írt fel. 4 napja szedem. Étvágytalanságot, fáradságot és szorongásos tüneteket tapasztalok magamon. Ezek lehetnek a gyógyszer mellékhatásai? Előre is köszönöm a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Kedves Kèrdező . Akár lehetnek ezek mellékhatások, de lehet az is, hogy sok a gyógyszer. Felezze az adagot. Ha nem mul nak el a tünetek keresse meg a kezelő orvosát.
2015.
12.
30.
picur kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretném megkérni önt az EKG-m magyarázatára.Sajnos nem mondtak semmit a vizsgálat után,ezért kérném a rövid magyarázatát az eredménynek.80/90 min sinustachycardia,V4-6-ig T hullám negativitás időnként pseudonormalizácio látszik az EKG-kon.Szívfrekvenciája nincs célértékben. Válaszát előre is köszönöm: picur
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Kedves Kédező . Én azt gondolom több ellentmondás is van a leiràsban . Jobb lenne elvinni a görbét egy kardiológushoz és személyes megbeszélés és esetleges kiegészítö vizsgálatok tükrében eldönteni van-e baj vagy sem.
2015.
12.
30.
Extrák kérdése:

Tisztelt Dr Úr .Az lenne a kérdésem hogy tegnap iletve ma közel 10 db kellemetlen extrát ereztem amitol nagyon megijedek.mar voltam vele kivizsgalva többször is de a 24 órás holteren 60db VES rögzített.Az egy eve történt ekgmra Azt irtak hogy enyhén kiszelesedet QRS.de azt mondtak minden jo.A qrsnek nincs jelentősége?Refluxom van nagyon kellemetlen formában mar sokat bofogok belem szorul a levegő.Tegnap a sok extram akkor kezdődött. Mikor sokat ettem es akkor ulot el mikor bevetem az ezomeprazor sandost.On szerint akkor refluxtol van meg a stresztol?Szivemel ne foglalkozzak mert felek h mégis. Valami balya van és. Egy ilyen extra elvisz 33 éves sajnos 30kg feleslegel rendelkező. Férfi vagyok. Várom. Válaszát.Boldog Új évet.Üdv Tamás
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Kedves Kérdező. Azt gondolom panaszainak hátterében az a legvalószínűbb a reflux betegség okozta puffadás, rekeszfelnyomódás állhat. Természetesen ha az ekg görbén rendellenesség észlelhető, annak értelmezése kardiológus szakorvosi feladat. Vizsgálatok lehetnek szükségesek. Kérem forduljon egy megbizhato szakemberhez.
2015.
12.
29.
Laci54 kérdése:

Tisztelt doktor Úr ! Magas vérnyomásra ( 150 - 165 /80-90 ) napi 1 szem tenaxum 1mg csökkentőt kaptam és mivel nagyon stresszes vagyok medazepam napi egy szem nyugtatót. A nyugtatót reggel a vérnyomáscsökkentőt ebéd előtt kell bevennem. A vérnyomásom sajnos reggel most is felkelés után 150- 160 körüli az esti időszakban viszont 110 -130 közötti ( ezt mértem éjszaka is ) mi lehetne a megoldás, hogy a reggeli értékek csökkenjenek. 62 éves korban nagyon veszélyes a leírt vérnyomásérték? Előre is köszönöm válaszát. Kívánok Boldog Új Évet ! Üdvözlettel. László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Kedves Kédező. Én elmennék a családorvoshoz és kérné beutaló kardiológiára. Vizsgálatok végzése és ezek eredményétől függő beállítás szükséges.
2015.
12.
29.
tomi20 kérdése:

Tist.Dr ur.Jarok kardiologiai vizsgalatra 6 honaponkent.Gyogyszert nem szedek 30 eves vagyok.Azzal a panaszszal fordultam ezelott 10 evvel a kardiologiai rendelesre hogy napkozben vernyomas emelkedesi erzetem van.Ejjszaka neha rosszulerzet fog el ugy hogy szinte fel kell kelnem nem tudok fekve maradni.Amikor ejjszaka megmertem a vernyomast 147 93 pulz 90.Napkozben ha tobbszor merek az ertekek 115 70 pulz 65 es 150 90 pulz 100 kozott valtozik.Szoktam erezni erosebb szivdobogast ami szabajos csak gyorsabb.A legutobbi vizsgalat eredmenye az echo negativ es enyhe mitralis prolapszus a nyugalmi ekg negativ 24 oras holter mutatott magasabb szivfrekvenciat min 89 max 133 mas elterest nem es feherkopeny szindromat allapitottak meg.Meg azt szeretnem kerdezni hogy miert nem csinaltak terheleses ekg t vagy talan ezek vizsgalati eredmenyek alapjan nem szukseges.Ja volt labor is ami szinten negativ.A dr ur szerint lehet ez panikbetegseg.Volt mar olyan is hogy mikor lefekudtem eros hatfajas fogott el a gerinc kozepen es atnyomott a mellkasomba eros nyomas volt de nem ereztem semmi gyengeseget egyebkent ojan erzes volt mint amikor hirtenel taplalek lenyelesekor elnyomodik valami.Nem volt folyamatos de eltartott 45 percig amig teljesen elmult .Amugy szoktam erezni gerinctajeki nyomast szuro jellegu fajdalmat.Koszonom valaszat es boldog uj evet kivanok
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Kedves kédező . Ezek ingadozó de nem kóros vérnyomás értékek. Erre nem indokolt a terheléses ekg vizsgálat. Egészséges életvitel, stressz mérséklése és rendszeres mozgás szükségesek.
2015.
12.
27.
hasi panasz? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Komoly hasi panaszok okozhatnak, komoly betegséget, ha a laboreredmény teljesen negatív? 30 éves nő vagyok. Tisztelettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
27.
Ez igy nem igazán megválaszolható. Azt tudom Önnek mondani, hogy sürgösen vizsgáltassa ki magát, mert lehet komoly betegsége! Ez alatt azt értem lássa nőgyógyász, gastroenterológus, urológus és ha minden negativ akkor még rheumatológus és ideggyógyász is.
2015.
12.
25.
Akrocianózis lett volna tévesen pániknak kezelve 2 évig? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, meglepődve olvastam múltkori válaszát. Tehát ha gyakran hideg a váll, kar, kéz, derék, comb, lábfej az mindenképpen akrocianózisra utalna? Utána olvastam, és ott azt írták elszíneződés is van mindig ilyenkor a végtagokon. Ezekszerint mégsem? Továbbá a sok agyalás, stressz is okozhat ilyen problémát? Gyakran pl. alvás közben elzsibbad úgy a karom, hogy el se fekszem. Sokszor belső láz szerűséget érzek magamba, száraz a szám és a szemem is. Létezik, hogy a folyamatos stressz, szorongás teljesen kinyírta a szervezetemet amit az elmúlt 5 évben napi szinten megéltem? Immunológiai vizsgálatra ha elmennék milyen betegségek okozhatnak állandó fáradtságot, a fenti tüneteket, és több hete fentálló erős bal könyöknél izületi fájdalmat? Kellemes Ünnepeket kívánva: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
26.
Kedves Kérdező ! Ne haragudjon, ha a leírásából nem tudok pontos diagnozist adni. A hidegre jelentkező végtagi és kiálló részek /orr, fül, orca/ livid elszineződése és vizenyője, kellemetlen szúró fájdalma az ami az acrocyanozis gyanuját felveti. Ennek hátterében sokféle immunológiai haematológiai betegég állhat. Ezért bátorkodtam írni azt amit írtam. Nem kell meglepődni, hanem el kell menni orvoshoz, hogy részletes panaszok felvétele, vizsgálat alapján lehessen dönteni az okokat illetően. Én csak találgatok abból amit Önök nekem leírnak és próbálok segíteni. Nem vagyok tévedhetetlen sem. Csak azt mondom el amit tennék, miért és azt amire gondolok. Azt pedig meg lehet fogadni vagy el lehet utasítani. Kellemes Ünnepeket kívánok és Boldog Új Évet.
2015.
12.
24.
Edit kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Először is áldott ünnepeket kívánok Önnek és a családjának. Reménykedem, hogy szenteste kezdete előtt még válaszol, hiszen régen megtette. A múltban többször kérdeztem és mindig kimerítő, megnyugtató és érthető választ adott, amiért a mai napig hálás vagyok. Most nem tudom, hogy baj van-e. Migrénes fejfájással ébredtem. Algoflexet vettem be, a fejfájás már csökkent, de zsibbad az arcom, de meg a fülem is. Nem olyan az arcom, mint az agyvérzéses betegeknek, de a zsibbadós oldalon olyan furcsa, sokkal laposabb, kisebb, mint másik oldalon, még a vonásaim is mások, olyan kisimultabbak. Astrixot szedek, így nem gondoltam, hogy baj lehet, de mégis elkezdtem izgulni. Nem tudom kell-e orvoshoz fordulni, bemerjek-e ülni az autóba, indokolt-e orvoshoz futni, mert nem vagyok rosszul, csak olyan furcsa, rossz érzésem van. Ha mennem kell, több mint 50km-t kell legalább vezetnem, hála annak az okos embernek, aki megreformálta az egészségügyet. Az elmúlt pár napban főleg éjszaka, nagyon kellemetlen szívdobogásaim is vannak. Nem tudom ennek mi lehet az oka. Nagyon reménykedem, hogy az ünnepi menű előtt belenéz a kérdésekbe. Még egyszer áldott ünnepeket kívánok és előre is köszönöm a válaszát. Mesterné Edit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
25.
Kedves Edit ! Hát ha nem is az ünnepi menü előtt, de az után bekukkantottam. A panaszait bizony javasolom, hogy mutassa meg az ügyeleten. Lehet banális - egyszerü okokkal is magyarázni, de én úgy vélem ilyenkor a nagyobbat viszont ki kell zárni. Rá kell, hogy nézzen magára doktor még akkor is ha esetleg a tünetek enyhültek, vagy szüntek, akkor is ! Azért Boldog Karácsonyt magának és szeretteinek is !
2015.
12.
24.
Hasmenés. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mitől lehet, hogy ha szinte bármit étkezem, pár perc múlva hasmenés lép fel? A közérzetem rosszabb lesz és émelygek. 29 éves lány vagyok. Válaszát megköszönve! Kívánok Önnek és kedves Családjának Kellemes Ünnepeket!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
25.
Kedves Kérdező. A hasmenés többnyire felszívódási - emésztési zavar, esetleg étel allergia lehet. Jó lenne ha panaszaival gastroenterológushoz fordulna, mert ezt ki kell vizsgálni. Magának és szeretteinek is Kellemes Ünnepeket !
2015.
12.
23.
extrasystole kérdése:

Kedves Doktor úr! 40 éves , túlsúlyos férfi vagyok, sajnos 13 éve pánikbetegséggel küzdök, amely sokszor kardiális eredetű panaszokban nyilvánul meg. Főleg extrasystolék formájában. Rengetegszer kivizsgáltak, enyhe mitrális prolapsuson kívül más lényeges eltérést nem találtak. Volt nyugalmi EKG, terheléses EKG, echo, labor. Minden évben legalább kétszer, az echo-n is látszottak az extrák, de a vizsgáló orvosok szerint ezzel együtt kell élni. A mostani kérdésem arra irányul, hogy eddig sportolás közben kevésbé volt jellemző az extrázás( nem volt példa nélküli, de ritka). Tegnap kosárlabdázni voltam és azt vettem észre, hogy az első 10 percben sokszor félreütött, utána viszont még 1.5 órát kosaraztam félreütés nélkül. Ez nem egyedi jelenség, mostanában ez történik : Az első pár percben gyakran van, majd egyszer csak elmúlik és a sporttevékenység nagyobb részében nem jelentkezik. Van-e ennek külön jelentősége, vagy ez csak a "szokásos" extra tevékenység, amivel együtt kell élni? ( Mostanában sajnos megint több pánikrohamom is volt) A túlsúly leadása segíthet az extrák ellen? ( Sajnos kb 30kg a többlet) Köszönöm a válaszait és nagyon boldog ünnepeket kívánok: Attila
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
25.
Kedves Kérdező ! 2x1 tbl Panangin forte rendszeres szedése illetve a testsuly csökkentése, több mozgás és egészséges életvitel a kulcsa a panaszainak. Nincs szívbetegsége, az biztos. Boldog Karácsonyt !
2015.
12.
21.
Közelgő szülés kérdése:

Tisztelt doktor úr! 36. terhességi hétben járok,január 19-re vagyok kiírva,és kezdek "félni" a szüléstől,mivel így most a terhesség vége fele egyre jobban erősödnek a szívpanaszaim. Tavaly ki lettem vizsgálva kardiológián,mitralis prolapsus,és indokolatlan sinuns csomó tachycardián kívül nem találtak nagy bajt. Béta-blokkolót szedek,Bisoprolol 5mg 1x1-et terhesség alatt is szedem. Terhesség előtt is gyorsan vert a szívem alapjáraton 90 körül volt nyugalomba,most 100-120 között ingadozik. És egyre többször szalad fel a pulzusom magától 140-150-re (ez terhesség előtt is volt) és nagyon sok extrát is érzek sajnos.,és olyan érzésem van sokszor,hogy mint ha el lenne fáradva a szívem,pl. ha arra gondolok,hogy most futnom kéne biztos,hogy nem tudnék. 170cm vagyok,és 57kg-val kezdtem a terhességet,most vagyok 79kg,és még van 4 hetem. EKG-t kb. 3x csináltak terhességem alatt,mind negatív volt. Nincsen fogadott orvosom,és kardiológiára is csak februárba kaptam időpontot. Tehát teljesen tanácstalan vagyok,hogy hogyan fogom megszülni a babámat.? Ön mit javasolna? Ilyen estben nem indokolt a császár..? Kinek szóljak ilyen esetben? Úgy érzem,hogy nem kellően foglalkoznak velem,inkább rutin szerűen. Vagy majd ha vajúdás,vagy szülés közben felszalad a pulzusom,akkor "majd csak csinálnak valamit az orvosok"? (23 éves vagyok) Köszönöm a választ. Kellemes ünnepeket! Tisztelettel: Kati
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
25.
Drága Kata ! Nincs semmi baj. Amiket elmond a terhesség és a 22 kg túlsuly következménye. Szülés után szépen meg fog szünni. A szülést pedig a nőgyógyász mondja meg, de nyugodtan szülhet a hagyományos módon is. Ne lesz semmi baj. Az izgalmak, testsuly többlet és a terhesség okozta megváltozott körülmények okozzák múló panaszait, nem szívbetegség ! Boldog karácsonyt !
2015.
12.
21.
Faga kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Köszönöm szépen a válaszát. Az igazat megvallva én nem utasítottam el a generalizált szorongás (pánik tünetek) diganózist a pszichiátertől, sőt, a kezelést sem. Több orvosnál is próbálkoztam, a legutóbbival nagyon meg vagyok elégedve, mert nagyon nagy szakértelmű, empatikus orvos. Több SSRI gyógyszert kipróbáltam az évek során, de semmi nem ért el javulást. A szívpanaszaim továbbra is fennállnak, és nem rohamokban, hanem folytonosan, reggeltől estig. (bár azt meg kell jegyezni, hogy időszakosak a panaszok, tehát 1-2 hónapig nagyon erősek, utána 1-2 hónapra enyhülnek és így tovább) Az életem teljesen stresszmentes az utóbbi időben, mégis erősek a panaszaim, annak ellenére, hogy nem szorongok. Ezért kezdtem el a kardiológia irányába próbálkozni, hiszen a szívemmel, pulzusommal kapcsolatosak a tüneteim. A kardiológus felajánlotta a béta blokkoló lehetőségét, de én félek az újabb gyógyszertől, különösen a leendő babánk egészségét féltem. Így egyelőre hezitálok, tanácstalan vagyok, melyik irányba folytassam tovább. Kezdjek el egy béta blokklót, vagy próbáljak ki egy sokadik antidepresszánst....? A Panangint 4-5 napja szedem, egyelőre nem érzem a hatását, de lehet, hogy több időre van szükség. Köszönöm előre is a véleményét! Üdvözlettel, Gábor
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
23.
Kedves Gábor ! A Panangint hosszu heteken át kell szedni a javuláshoz. Ne mondjon le a hatékonyságárol. Én a sokadik SSRI kipróbálást javasolom, noha a béta blokkoló nem okozna problémát egy lehetséges baba esetén.Biztos vagyok benne hogy nem a szíve okozza a panaszait !
2015.
12.
21.
LL-55 kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! Kérdésem a következő: férjem vastagbélműtéten esett át (2 rosszindulatú daganatot ,55 cm bélszakaszt vettek ki) Most a 2. kemoterápiát kapta meg a 12-ből (folfox 4) a májában is észleltek 2 kis elváltozást. Az onkológus szerint ezt majd a kemo. megoldja. Ön szerint ez lehetséges? Valamint a kérdésem még, hogy szedhet-e doxycylin kapszulát? (torokgyulladás miatt) Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
23.
Kedves Kérdező. Ma már egyre jobb kezelések vannak és a vastagbélrák korai stádiumban jól reagál a kezelésekre. Doxycylint lehet szedni.
2015.
12.
20.
Edua kérdése:

Tisztelt Doktorúr! 16. hetes terhes vagyok a 3.ik gyermekemmel.Kb. 1. hónapja napi szinten többször is kb. 30 extraütést tapasztalok! Nincs rossz közèrzetem, nem vagyok rosszul tőle csak megijedek, ès félek! Rendszeresen szedek vas tablettát, néha magnézium pezsgőtablettát, de semmi változás! 2013. ban ugyanezzel a panasszal felkerestem a belgyógyászatot ahol sziv. Uh.t csináltak ami negativ lett. Holter vizsgalaton Ves 2800 körül,a Sves 142 volt.Egyèb eltérés a Holteren nem volt.Tachycardiat állapitottak meg R:1/2Nebivololt szedtem. Tavaly szültem 2.ik gyermekemet akkor leálltam a gyógyszerrel. Most úton a 3 ik baba, félek nehogy ne tudjam ez miatt simán megszűlni esetleg nehogy ne tudjam felnevelni òket! (mind a kettőt simán szültem). Az lenne a kérdésem hogy ismèteltem érdemes lenne egy kivizsgálás vagy kb. 2.-3 év alatt nem törtènhet nagyobb változás? Mit javasol mit lehet ilyen esetben tenni? Nagyon felek és aggódom! Kőszönettel: Edit.m
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
23.
Kedves Kérdező ! Az extrák miatt szedjen inkább Panangin forte 2x1 tbl-t. Recept nélkül lehet kapni és szerintem jobb azoknál, mint amit szed Másrészt azért késöbb még egyszer a Holter ismétlése javasolt.
2015.
12.
20.
Dagadt láb kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egyik nagyon közeli kedves rokonom 55 éves, és azzal a panasszal küzd, hogy kb. 1 hónapja, a jobb lába nagyon dagad. Nem fáj neki, és más panasza sincsen, csupán talán annyi, hogy ritkán nehezen tudja a vizeletét visszatartani. De a lábdagadáson kívül semmi már panasza nincsen, és fájdalma sem. Lábfeje dagad és a bokája, ill fölötte kicsivel. Ön szerint ez mitől lehet, és kell-e aggódnia? Milyen orvoshoz forduljon, nem akar most elmenni sehova sem az Ünnepek alatt. Előre is köszönöm válaszát! Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező ! Angiológushoz, urológus, nőgyógyászhoz /amennyiben nő az illető/ és belgyógyászhoz ajánlatos mielőbb fordulni.
2015.
12.
20.
fájdalom kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Kérem, Ön se haragudjon, hogy kedves szavaira és korrekt, megnyugtató válaszára most reagálok, de már feladtam a várakozást. Annyira magam alatt vagyok, hogy az e-mailjeimet se nézegettem, most meg láttam, hogy újra csak gyűlnek kérdések. Nagyon nehézkesen mennek a dolgok, ebben is teljesen igaza volt és amit én hiányolok az, hogy nem magyaráznak úgy el semmit, mint Ön. Rengeteg vizsgálat volt, de még egy konzíliumra várok. Ettől függ, hogy nyitott műtétet ajánlanak vagy azt a katéteres megoldást, amiről Ön írt nekem. Attól félek, hogy ha a nyitott műtétet ajánlják világgá megyek, mert voltam olyan ostoba, hogy rákerestem a műtéti kockázatra, és lelki szemeim előtt még mindig a karácsonyi pulyka jelenik meg... A hideg ráz az egésztől. Kaptam egy enyhe vérnyomáscsökkentőt, attól meg olyan rosszul vagyok, hogy majd megpusztulok, meg egy másik tablettát még. A vizsgálatkor határértéken volt a vérnyomásom, de nekem egyébként nem magas. Nem terhelem magam, így azóta nem volt panasz, de rettenetesen félek. Félek a műtéti döntéstől, félek a műtéttől, hogy mi lesz ha meghalok, mi lesz a túlélem (hogy fogok kinézni), mi lesz ha világgá megyek, mert nem merem bevállalni a nyitott műtétet, félek attól, hogy megreped a megtágult ér. Sokszor olyan szívdobogásom van, hogy a torkomban érzem, nem tudok aludni, már kóválygok a kimerültségtől. Alig bírok koncentrálni, türelmetlen és ideges vagyok, ami egyébként nem jellemző rám. Soha nem gondoltam, hogy képes leszek ilyen fokú, szinte zsigerekből előretörő rettegésre. Nagyon-nagyon rossz, hogy nem tudok szinte semmit, az meg külön bosszant, hogy képtelen vagyok kitalálni mitől lettem beteg, hiszen egészségesen élek. Olyan jó lenne, ha az orvos olyan lenne, mint Ön, aki megpróbálja eloszlatni a felhőket, a félelmet és van emberi szava a felsőséges viselkedés helyett. Úgy érzem, mintha a fejem fölött döntenének rólam és engem nem akarnának bevonni a miértekbe és a döntésekbe. Olyan érzésem van, mintha egy munkadarab lennék, nem egy élő, érző, lélegző, rettegő ember. Nem tudom mit csináljak... Köszönöm szépen a türelmét, megértését és kedvességét Főorvos Úr! Békés, boldog ünnepeket és nagyon jó egészséget kívánok Önnek és családjának. Molnár Tímea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Timea ! Nagyon sajnálom, hogy ennyire fél és szorong. Sajnos ez a legtöbb betegben igy működik és ezt nem tudja elnyomni az ember sem jó szóval, sem pedig a határozottsággal és szigorú megnyilvánulással. Sok ilyen betegem volt és lesz is. Az a jellemző végkifejlett, hogy a beteg a műtét után visszaszól és azt mondja " doktor úr magának volt igaza és nem is volt annyira szörnyű. Jobban féltem a kelleténél " Biztos vagyok benne maga is ezt fogja tenni ! Ami pedig a lassuságot illeti sajnos jól meg kell gondolni melyik módszert választjuk, mert nem az elvégzése a gond, hanem, hogy tartós és jó megoldást válasszunk. Ehhez pedig idő és gondolkodás szükséges. Kedves Timi. Higgye el nem lesz semmi baj, sima ügy lesz a mütét. Ez már rutin dolog, úgy megy, mint a karikacsapás. Kellemes Ünnepeket magának és szeretteinek és ne féljen nem lesz magából feltrancsirozott pulyka. Finom pipihusi lesz magából és boldog, egészéges nő !
2015.
12.
18.
kellemetlen nagyon! kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mitől van az, hogy néha nagyon izzadság szagú vagyok, e az az igazi büdös, már-már orrfacsaró. Nm mindig de van mikor ilyet tapasztalok, és nem tudom az okát. Milyen betegség ez? Mindig ugyanazt a dezodort használom, és van mikor semmit nem érzek, de olyan is amikor nagyon érzem. Rettentően kellemetlen. 30 éves vagyok, és csak fogamzásgátlót szedek és vérnyomáscsökkentőt. Évek óta. Ön szerint mi a bajom? Köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező ! Bizony ez lehet betegség jele. Belgyógyászaton és bőrgyógyászaton célszerű kivizsgáltatni. Kezelni csak akkor lehet ha bajokat kizárunk. Az pedig nehéz és hosszadalmas. Vágjon hát bele.
2015.
12.
18.
DCM kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Férjemnél júniusban DCM diagnozist állítottak fel,a vizsgálati eredmények alapján, kérném a véleményét.Ao:36mm,Ao:ascendens 31mm,Ao bill. nyitás 20 mm,BP M-mód:48mm,SeptumDT 14mm,Hátsó falDT 13mm, BKDD 68mm,Ds 61mm,EF:22%,EF Simpson:22%,LVOT-VTI 8cm,dp/dT 1100Hgmm/sec.,TAPSE 15mm,2D BP 45x58mm, 2D JP 44x55mm,2D JK 31mm,E/A arányos,fúzió E/E,61/6=9,8,Sa:4,5cm,Kiáramlási seb:0,65m/sec.AoV max.1,0m/sec. MI: II- III o,tenting area: 1,4cm2 PISA ERO:0,1cm2,TI: II-III o Jobb szivfél nyomás: 52+10 Hgmm IVC:19/16mm Kérném röveden leírni,hogy milyen állapotot jeleznek ezek az értékek.Állandó gyógyszerszedéssel korrigálható-e ez a helyzet. Köszönettel:Hováthné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
A véleményem az imént leírtam. Annyit teszek még hozzá, hogy a gyógyszerek valamint a kimélet és a rendszeres ellenőrzés együttese igen eredményes lehet, noha a bajt nem gyógyítja meg.
2015.
12.
17.
Faga kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerédi Péter, Elnézést előre is, lehet, hogy kétszer kapja meg a levelemet, mert az első küldés szerintem nem sikerült. 31 éves férfi vagyok. Évek óta tartó tünetem, a szívtáji, mellkasi szorítás, diszkomfort érzés, szapora szívverés, magas pulzus, és a nagyon gyakori extra bedobbanások. A panaszaim állítólag vegetatív idegrendszeri eredetűek, tehát nem szervi. Voltam már kardiológusnál is (szív ultrahang, EKG, terheléses EKG, Holter, nagy labor) de nem találtak különösebb eltérést. Sajnos más irányban is kezeltek, generalizált szorongást állapítottak meg nálam évekkel ezelőtt (valóban szorongós típus vagyok) Többször mondta a pszichiáter szakorvos, hogy úgynevezett pánik tünetekről lehet szó. Nekem viszont pánik rohamom nem volt soha, ezek folyamatosan fennálló, időszakosan erősödő, néha enyhülő - kifejezetten szívre/szívverésre irányuló panaszok. SSRI gyógyszert kaptam, több évig szedtem becsülettel (többet is próbáltam), de szerintem ez rossz irányú kezelés volt. A mellkasi/szív panaszaim nem múltak el tőle, konkrét szorongásom pedig nincs, csak ezek a szív tünetek vannak továbbra is. Mivel tehát úgy éreztem, hogy az SSRI nem használ, másrészt mivel babát tervezünk a menyasszonyommal, fokozatosan elhagytam. A kardiológus szakorvos azt mondta, nem lát szervi betegséget, ettől függetlenül lehet szorongás a háttérben testi tünetekkel (szapora pulzus, extrák stb.), ezért kis mennyiségben megpróbálhatok béta-blokkolót. (Nebilet) A kérdésem lenne, hogy a béta-blokkolót szabad-e megpróbálnom gyermeknemzés időszaka alatt? Van hatása a spermiumokra? Lehet káros a leendő babára? Olvastam az Ön írásaiban a Panangint is, mint enyhébb szer, esetleg ezt lenne érdemes megpróbálnom? Vagy a béta-blokkoló csak a nőknek tilos a gyermekkel való próbálkozás alatt? Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel: Gábor
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Panangint nyugodtan megpróbálhatja.
2015.
12.
16.
béta blokkoló kérdése:

Kedves Doktor Úr, 31 éves férfi vagyok. Évek óta tartó tünetem, a szívtáji, mellkasi szorítás, diszkomfort érzés, szapora szívverés, magas pulzus, és a nagyon gyakori extra bedobbanások. A panaszaim állítólag vegetatív idegrendszeri eredetűek, tehát nem szervi. Voltam már kardiológusnál is (szív ultrahang, EKG, terheléses EKG, Holter, nagy labor) de nem találtak különösebb eltérést. Sajnos más irányban is kezeltek, generalizált szorongást állapítottak meg nálam évekkel ezelőtt (valóban szorongós típus vagyok) Többször mondta a pszichiáter szakorvos, hogy úgynevezett pánik tünetekről lehet szó. Nekem viszont pánik rohamom nem volt soha, ezek folyamatosan fennálló, időszakosan erősödő, néha enyhülő - kifejezetten szívre/szívverésre irányuló panaszok. SSRI gyógyszert kaptam, több évig szedtem becsülettel (többet is próbáltam), de szerintem ez rossz irányú kezelés volt. A mellkasi/szív panaszaim nem múltak el tőle, konkrét szorongásom pedig nincs, csak ezek a szív tünetek vannak továbbra is. Mivel tehát úgy éreztem, hogy az SSRI nem használ, másrészt mivel babát tervezünk a menyasszonyommal, fokozatosan elhagytam. A kardiológus szakorvos azt mondta, nem lát szervi betegséget, ettől függetlenül lehet szorongás a háttérben testi tünetekkel (szapora pulzus, extrák stb.), ezért kis mennyiségben megpróbálhatok béta-blokkolót. (Nebilet) A kérdésem lenne, hogy a béta-blokkolót szabad-e megpróbálnom gyermeknemzés időszaka alatt? Van hatása a spermiumokra? Lehet káros a leendő babára? Olvastam az Ön írásaiban a Panangint is, mint enyhébb szer, esetleg ezt lenne érdemes megpróbálnom? Vagy a béta-blokkoló csak a nőknek tilos a gyermekkel való próbálkozás alatt? Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel: Gábor
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező ! A pánik betegségnek több formája létezik. Ezért a szorongásos - félős betegek összefoglaló megnevezése ebbe a skatulyába esik. Ezek a panaszok nem lényegtelenek és nem lehett felettük elsiklani, mert hoszu távon bizony szerkezeti betegségeket is okozhatnak. Kezelni kell, de egy jó psychiaternek és nem a kardiológusnak. Ami a béta blokkolót illeti az a férfi szedheti, csak a kismama nem szedheti.
2015.
12.
16.
DCM kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Férjemnél DCM -et diagnosztizáltak.A vizsgáti eredményeket azonban nem magyarázták el. Kérném röviden értékelni az eredményeket. Ao gyök.36mm,Ao asc.31mm,BP M-mód: 48mm,Septum DT: 14mm, Hátsófal DT:13mm,Bal kamra DD: 68mm,,Ds: 61mm EF: 22%,EF Simpson: 22%, 2D bal pitvar:45x58mm,2D JB:44x55mm,2D JK: 30mm,Kiáramlási seb:0,65m/sec,Ao v.max.1.0m/sec,MI: II-III o,jobb szívfél nyomás:52+10 Hgmm. IVC:19/16mm Tudom,hogy nem lehet mindent részletesen leírni,nem is kívánom.Csak röviden kérném. Köszönettel: HOrváthné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező ! A leírás azt jelenti, hogy aktuálisan nagyon gyenge a szíve. Sokat vesztett a müködő képességéből. Ezért kicsit tágulta a szívüregek és emiatt nem zárnak jól a billentyük. A panaszokat ezek az eltérések okozzák ami miatt keringés csökkent teljesítményű. Gyógyszereket kell szedni és időnként - a megbeszéltek szerint - kontrollra kell járni. Fizikai és szellemi kimélet is szükséges.
2015.
12.
16.
szulyo kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! 70 éves vagyok. 2015.decemberbe ECHo-vizsgálati lapon a következő kifejezés szerepel többek között, amit nem értek. Ide másolom, és kérem segitsen nekem. "septum distalis harmada és a csúcs egy része elvékonyodott, akinetikus, a posterior fal heges, de norm. mozgást mutat. 5 éve volt infarctusom. Üdvözlettel Lidia
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Lidia ! A leírt eltérés az infarctus következtében kialakult heggesedés, falelvékonyodás és mozgás zavar leírás. Azt jelenti volt egy infarctusa.
2015.
12.
13.
Hasi UH? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hasi UH vizsgálat, ha jól csinálják, megbízható az orvos és precízen végzi a vizsgálatot, mit mutat ki? Daganatot látják? Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves k Kérdező ! Az biztos, ha valakinek hasi panasza van annak ez a vizsgálat az első lépcső. Sok mindent látunk, de bizonytalanság esetén lehet más, kiegészítő vizsgálatokat kérni. Ha ilyen van a vizsgáló ezt mindig jelzi is. Ha nem lát semmit akkor a panaszok és a klinikus orvos határozzák meg a tovább lépést.
2015.
12.
13.
Csolli kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Két éve volt a férjemnek infarktusa,akkor kérdeztem Önt a Ticlid+Asa kombinációról.Idén újabb coronográfiát végeztek és bár nem volt semmilyen tünet mégis volt elzáródás,ezért újabb stentet kellett betenni. Utána a Ticlid helyett Praglelt szedett de fél év múlva kiderült hogy az is hatástalan.A kórházban a gyógyszercég készülékével mérték a szintet. Azóta Efientet szed de hogy milyen hatása van nem tudom. Kardiológushoz fél évente járunk,csinál Uh-ot is,szerinte ezek a gyógyszertesztek feleslegesek és nem mindig adnak jó eredményt. Kérdésem az hogy érdemes-e a gyógyszer hatékonyságát nézetni? Tudom hogy ilyen gyógyszerre szüksége van megelőzésképpen a férjemnek de lehet hogy feleslegesen szedi? Lehet valahol méretni a prasugrel hatékonyságát?Van értelme? Nincsen más szer? Másik kérdésem hogy a szívkatéterezést kiválthatja-e egy 4D-s ultrahang,CT,MR vagy hasonló nem olyan kellemetlen beavatkozás ami a stenteket is látná? Előre is köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező ! Én sem szoktam nézetni az szerek elleni resistenciát. A klinikumban valóban nincs nagy jelentősége. Ugyanis az in vitro /szervezeten kívül végzett vizsgálatok/ nem mondják meg azt, hogy egy szer szervezeten belül hogyan fog viselkedni / in vivo/. Tapasztalati megfontolások - klinikum alakulása dönti el a teendőket. Vagyis ha egy kezelés mellett kiújul a baj, akkor a szert kicseréljük hatékonyabbra. Az Effient ilyen most. Azt kell szedni. Lehet cron. CT vizsgálatot végeztetni coronarographia helyett, de akkor viszont nem lehet tágítani, ha szükséges. Vagyis ha ilyen események vannak a háttérben ésszerűbb a coronarographia végzése.
2015.
12.
13.
Fáczán Csaba kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szívritmus zavar miatt kezelt beteg vagyok (béta blokkolót szedek). Sajnos kezdődő gerinc sérv miatt OMRON E4 tipusú Tens készüléket szeretnék otthoni használatra vásárolni. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e ezt a készüléket használnom, mert a tájékoztatójában csak az szerepel, hogy pacemaker működését befolyásolja, de mivel az nekem nincs, használható-e, nem okoz-e a működéséből adódóan szívritmus zavart? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Csaba
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Csaba ! Ha orvosi javaslatra vásárolta nyugodtan alkalmazhatja. Nem okoz problémát.
2015.
12.
12.
Gyakran jéghideg karok és lábak kérdése:

Tisztelt Doktor úr, az mitől lehet, hogy nagyon gyakran jéghidegek nemcsak a kezeim és lábfejeim, hanem a karjaim és a lábaim, valamint a füleim, orrom is? Ilyenkor más különösebb tünet nincs, csak nagyfokú fáradtság, kimerültség érzés fog el. Ugye mint régebben írtam minden kardiológiai kivizsgálás negatív volt nálam, a terheléses EKG-n se volt semmi gond. Mi lehet ezeknek a jelenségeknek az oka? Sokszor már kisebb kocogásra is kisebb mellkasi feszítő érzést érzek, és utána percekig lihegek. Lehet probléma a vérgáz cserében ( tüdő eredetű betegség? ) Köszönöm előre is a válaszát. Üdvözlettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező ! Ezt a tünet együttest, amit leírt acrocyanozisnak hívják. Gyakran belgyógyászati betegség / immunológiai - haematológiai / betegség áll a hátterében. Van ugy, hogy nem találnak semmit - az esetben primer acrocyanozisról beszélünk. Utobbi esetben aszpirin 100 mg, a kiálló, hidegnek kitett testrészek védelme esetleg pentoxifyllin adása javasolható. Célszerű lenne a belgyógyászati szakambulanciához fordulni.
2015.
12.
10.
kelly kérdése:

Tisztelt doktor Úr ! Hornos Mihályné vagyok Visegrádról és azzal a problémával fordulok önhöz ,hogy 2016 Január 18 -án lesz a visszér műtétem a tegnap voltam belgyógyászaton EKG csináltak és a vizsgálat eredménye a következő :EKG :sinus ritmus .KP.tengely .53/min ,PR:norm QT megnyúlt .POS .T_hullámok .Átmenet V3 ban . Pajzsmirigy betegség miatt L_ Thiroyin 75 szedek . Szeretném tudni ,hogy mi a véleménye a leletről és aggodalomra van-e okom ! Nagyon köszönöm a válaszát előre Tisztelettel Rita
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Rita ! Az EKG alapján nem aggódnék. Teljesen rendben van a görbe. A visszér műtét pedig sima ügy. Nyugodtan mehet rá !
2015.
12.
08.
Betti kérdése:

Lehet e együtt szedni vagy érdemes e vegyütt szedni a plagrel 75 mg os filmzablettát az asactal 100 mg os tablettával, mert úgytünik egyforma a hatás illetve mind a 2 gyógyszernek Je a feladata ugyanaz.???
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Az imént válaszoltam.
2015.
12.
08.
Betti kérdése:

Lehet e együtt szedni vagy érdemes e vegyütt szedni a plagrel 75 mg os filmzablettát az asactal 100 mg os tablettával, mert úgytünik egyforma a hatás illetve mind a 2 gyógyszernek Je a feladata ugyanaz.???
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező ! A két szert együtt csak coronárai tágítás és stent beültetés után adjuk - bizonyos ideig. Utána valamelyiket elhagyjuk. Egyéb esetben nem szoktuk együtt alkalmazni.
2015.
12.
08.
Bella kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!!! Ma voltam a háziorvosomnál mivel 2 napja alaphangon 100at ver a szívem, előtte a megszokott 55-60-70- től ez nekem furcsa és kellemetlen. Tegnap volt egy erős pánikrohamom, frontinnal kezeltem. Vérnyomásmérés történt, 130/80/84. Kaptam Bisoblock 5mg- ot, azt ajánlotta 90es pulzus felett rágjak szét egy egészet egy frontinnal. Maga kardiológusként mit ajánlana? Mihelyst 90 felé lép a pulzusom rendeltetés szerűen szétrágjak egy egészet vagy elég egy fél elősször?? És még annyi lenne a kérdésem hogy ez a gyógyszer körülbelül mennyivel csökkenti a pulzus számot !! :) Köszönöm válaszát ! Tisztelettel Bella.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Bella ! Mint orvos és mint kardiológus úgy gondolom először vizsgálni kell és utána kezelni. A tachycardia többnyire valaminek a tünete és az a valami ritkán szívbetegség. Ezért előbb labor vizsgálatokat, mellkas rtg-t, gégészeti és nőgyógyászati vizsgálatokat kellene végezni. Ha itt nem találok eltérést akkor fordulnék kardiológushoz. A vizsgálatok alatt - ha panaszt okoz az emelkedett pulzus szám - adnék kis adagban, folyamatosan Bisoblockot - pl 2x1/4 tbl-t . Ha megvan az ok akkor annak megfelelően kezelnék.
2015.
12.
07.
szív zörej kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kisfiammal kapcsolatban szeretnék kérdezni, aki most 6 éves és szív zörejjel született. Ezt a kórházban közölték velem, mikor jöttünk haza. Akkor kaptunk beutalót szív uh-ra, ha jól emlékszem 2hónapos volt mikor vizsgálták. Akkor azt mondta a vizsgálatot végző orvos hogy minden rendben van vele, nem kell mennünk további vizsgálatra. Azonban észre vettem hogy a háziorvos általában megjegyzi hogy van egy kis szívzöreje a fiamnak, mikor lázas betegen hallgatja meg. Máskor nem mondja. Fiam eleven, jó kedélyű gyerek, nem veszek észre rajta ezzel kapcsolatban semmit. A kérdésem hogy kell ezzel foglalkozni, vagy nem. A családban testvérem, anyukám is így született, egészségesek,panaszuk nincs. Köszönöm szépen válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező ! 18-20 éves kora körül kellene egy ismételt szívUH vizsgálatot végezni. Jelenleg nem foglalkoznék a dologgal. 6 éves gyereknél a keringés gyorsulás kapcsán /pl. lázas állapot/ lehet hallani véletlen zörejeket a gyorsult áramlás következtében. Ezek nem betegségből fakadóak. Én egyelőre nem foglalkoznék ezzel.
2015.
12.
07.
EKG-értelmezés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Korábban írtam Önnek az én MPS-mel kapcsolatban, melyre megnyugtató és szakszerű választ kaptam Öntől, amit ezúton is köszönök! Most 18 éves fiammal kapcsolatban írok Önnek. Tegnap éjjel kórházba került erős deréktáji fájdalmakkal, gerincsérvgyanúval. A sürgősségi vizsgálat után rosszul lett, kiverte a víz, elsötétült előtte a világ, ezért rögtön csináltak vérképet és ekg-t is, ez utóbbi eredményéről szeretnék felvilágosítást kapni. EKG: 67/min. SR, kp. tengelyállás, norm. PQ, keskeny QRS (RBBB morfológia), átmeneti zóna V3-ben, V2-V5: J-pont emelkedés, egyebekben i.e. ST-k, poz. T-k. Azt szeretném megtudni, hogy ez a lelet a keskeny QRS-től kezdve jelent-e valami szívbetegséget? A fiamról annyit kell még tudni, hogy csecsemőkorában a kardiológiai leletén az szerepelt, hogy "inkomplett szívburok", utoljára hároméves korában ellenőrizték egy műtét előtt, akkor annyit mondott a kardiológus, hogy ezzel a hibával akár élsportoló is lehet. Sajnos, azt a leletet a kórház annak idején nem adta vissza, én meg ennyi év távlatából -nagy szomorúságomra - nem emlékszem, hogy beforrt-e az a lyuk vagy sem. A fiam nem lett élsportoló, de lovagol, vív, röplabdázik, 12 év iskolai testnevelést csinált végig - de soha semmi szíveredetű tünete nem volt. Viszont fehérköpeny-fóbiája van, vérnyomásméréskor a pulzusa magas, a vérvételtől elájul, és még a gondolatától is irtózik az ilyen beavatkozásoknak. Mindezt azért írtam le, hogy talán az ájulásérzése és az esetlegesen nem túl jó (?) kardiológiai lelete is összefüggésbe hozható ezzel a jelenséggel. Tisztelettel kérném a Doktor Úr válaszát arra, hogy ez a lelet jó-e vagy valamilyen eltérést jelent, igényel-e további kardiológiai kivizsgálást, illetve hogy a Doktor Úr szerint ilyen előzményekkel (kiskori szíveltérés, mostani ekg-lelet) lehet-e komolyabb sportot űzni, pl. testépítést végezni, mert fiam már régóta ki szeretné próbálni, de nem tudtuk, hogy lehet-e. Mélyreható és szakszerű válaszát ezúttal is tisztelettel várom, és elnézést kérek a hosszúra nyúlt levélért. Üdvözlettel. Egy aggódó édesanya
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező ! Ha jól értettem az inkomplett szívburokról beszélt. Az azt jelenti, hogy a szívet nem olyan mértékben fogja körbe a szivburok, mint ahogy kell. Kicsit kilog alóla a szív. Olyan mintha kilógna a lába a nadrágból. Ez nem okoz problémát az Ő esetében, ha jól értem Önt. Többnyire ez valóban nem okoz problémát, de ezt kardiológus orvosnak kell kimondania, leírnia vizsgálatok után. /mellkasi CT vagy MR vizsgálat /. Ami az EKG-t illeti nem igazán mutat olyat, ami szívbetegségre utalna. A rosszullét inkább lehet a derékfájdalom következménye. Ilyen nagy fájdalmakkal kapcsolatosan jelentkezhet .
2015.
12.
06.
Kzs71 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 44 éves férfi vagyok sok éve érzek szívbedobbanásokat melyektöl nagyon megijedek, de rosszul nem vagyok! Az évek alatt voltam kardiologián többször. Holter uh ekg mind rendben. Àltalában hetente egyet kettöt éreztem de volt nap hogy négyet ötöt is! Fél éve kiköltöztem Németországba és az utobbi pàr napig minden rendben volt de öt napja minden nap érzek 10-30 közötti bedobbanást! Elmentem kardiológushoz aki csinált több ekg-t, egy ultrahangot valamint terheléses ekg-t is ill vérvételt! Minden eredményem teljesen jò azt mondta a szivem teljesen egészséges! Ott nem is volt bajom de ahogy kijöttem azonnal be is vert a szivem többször! Mit tegyek? Aggódom! Szedek vitaminokat! Nem kellett volna megint egy holter vizsgálat? Mit tegyek?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező ! Nem kell semmilyen további kardiológiai vizsgálat. Egy kis kálium és Mg szedése javithatna a tüneteken. Panangin forte tbl-t szoktam ilyenkor adni 2x1 tbl dózisban folyamatosan. Egy rutin labort csináltasson inkább, hogy lássuk nem ezzel /Se K és Se Mg/ van-e a gond !
2015.
12.
06.
Kérem segítsen! kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát, véleményét szeretném kikérni az alábbi panaszaim miatt. 2-3 hete kezdődött. Nagyfokú fáradékonyság, napközben is tudnék aludni. Ez hol nagyobb mértékben jelentkezik, hol napokig nem annyira. Ami jobban feltűnt, az a jobb bordaív alatti fájdalom, mely egyre gyakrabban jelentkezik. Tompa és szúró jellegű, váltakozva, de eléggé kellemetlen fájdalom Gyakori az émelygés-hányinger, és szinte mindig puffadtak érzem magam,hasfeszülés. Étvágytalan vagyok, és kevés étel után már nem bírok enni egy falatot sem, mert puffadtnak, teltnek érzem magam, és előjön a rossz közérzet. Hasi fájdalmam van, és egyre rosszabb a közérzetem. A székletem világos színű és hasmenés jellegű. 14 éve szedek vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. Mostanában a hasmenés is velejárója a bajoknak, és a székelési inger is sűrűn van. Hőemelkedéseim is vannak, de lázig nem megy föl. A háziorvosom szabadságon van, a helyetteshez nem szívesen megyek, mert rossz tapasztalataim vannak vele kapcsolatosan. Azt tervezem, hogy elmegyek egy magán hasi UH vizsgálatra Ön szerint mitől lehetnek ezek a tünetek? A vérnyomáscsökkentő nem készíti ki a májat? Nem szeretném túlaggódni ezt a dolgot, de egyre szembetűnőbbek a tünetek, és rosszul érzem magam. A hasi UH kimutatná, ha valami baj lenne? 29 éves nő vagyok. Nagyon várom válaszát! Köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező ! Bizony az ilyen alattomos panaszok sok mindentől lehetnek, de elsősorban a májgyulladásra, valamilyen májbetegségre kell gondolni. Haladéktalanul keresse fel a legközelebbi gastroenterológia ambulanciát panaszaival.
2015.
12.
05.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Körülbelül 2 hónapja ismeretlen eredetű magas pulzusszámom volt, egyszer 180-as(ekkor kikészült az epém az olajos menzakoszttól), másodszor 140-és, bár itt volt bennem vírus infekció is. Részletesen kivizsgáltak, be is fektettek a kórházba, de hál Istennek minden leletem negatív volt. Majd azt mondták, a problémát valószínűleg a hirtelen serdülőkori változásom okozta vagy a szorongás. Szerencsére azóta stabilizálódott a vérnyomásom. Viszont rá 2 hétre mindkét fülem elkezdett csengeni, ami azóta is tart. Kérdésem, hogy ennek a pulzusszám-ingadozásnak köze lehet a fülcsengéshez? Illetve az érdekelne még, hogy most felírtak nekem Napi 2x1 1200mG-os Nootropilt és 2x1 2400 mG-os Betahisztint. Mit ne mondjak, nem sok javulást tapasztalok, viszont a gyomromat szerintem kikészítette a sok gyógyszer, mostanában felezem az adagot, mert vékony és alacsony vagyok, szerintem sok nekem. Esetleg lehet a gyógyszer miatt hogy éjszaka többször gyomorfájdalomra keltem? Szerintem a sav is feljöhetett, mert égett a nyelőcsövem. Egy pohár víz után jobb lett, de másnapra kicsit berekedtem egy kicsit és picit a torkom is piros(de nem igazán fáj). Elképzelhető, hogy a sav miatti nyelőcsőbántalom köhögök és vagyok rekedt? Elnézést a hosszú szövegért és előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: egy 17 éves fiatal fiú
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves 17 éves fiú. Ez biztos vagyok abban, hogy a magas pulzus számnak nincs köze a fülcsengéshez. Rendes fül-orr-gégészhez kellene menni, mert ezek a gyógyszerek nem igazán szükségesek - megelőző, alapos kivizsgálás nélkül. Másrészt ezek a szerek nem igazán okoznak gyomor-panaszt. Vagyis a pocakban is lehet egy kezdődő reflux betegség a háttérben. Ezt is ki kell vizsgálni a gastroenterológián.
2015.
12.
05.
kreatin kináz kérdése:

Kedves Péter! Az emelkedett (175)kreatin kináz értékkel Ön szerint kell-e foglalkozni,ha a többi érték normál tartományban van?(izomsérülés kizárva) Lefekvéskor köhögés és napközbeni köhécselésen kivűl,más különösebb panasz nincs. Felkerestem volna kardiológust,az esetleges nagyobb baj megelőzésére,de mivel háziorvosi beutaló szükséges mindenhova(ilyet pedig nem kapok),ezért jelenleg tanácstalan vagyok. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:Panka
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező ! A CPK értéke komolyabb fizikai tevékenység kapcsán is megnőhet. Nem kell hozzá izomsérülés. Ezen kívül a szívből, tüdőből, májból, agyból és veséből is jöhet. Én azt gondolom meg kell ismételni a vizsgálatot és csak utána kell eldönteni, hogy kell-e tovább vizsgálodni.
2015.
12.
05.
tomi20 kérdése:

Tisz.Dr ur.Laborvizsgalaton voltam aminek az eredmenye :bilirubin ertek 32 ami nalam Gilbert neven ismert es az S-albumin 51.47 a max 50 helyett.Mit jelent ez a minimalis emelkedes?Az igaz hogy klinikai jelentosege az alacsony albumin szintnek van es a magasabb ertek dehidratacio jele is lehet?Meg annyit szeretnek hogy a Dr urnak milyen tapasztalatai vannak a Biocomos termekekrol mert en szoktam hasznalni.Koszonom a valaszat tovabbi szep napot kivanok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Kedves Kérdező. A magasabb albumin szintnek nincs jelentősége. Akkor lehetne dehidráció jele, ha mellett a CN, creatinin, vérkép is magasabb értékeket mutatna. A Biocomos termékeket én nem használom. Tapasztalatom nincs vele.
2015.
12.
04.
Mitralisos kérdése:

Tisztelt Doktorúr! 37 éves vagyok, túl vagyok egy kisebb agyállományi vérzésen és 22 éves korom óta 2-3 évente előjön a beszéd ill. Làtászavar felváltva. Orvosok szerint migrén. Van mitralis prolapsusom is... 1 hónapja nem tudok aludni mert ara ébredek, hogy meg kell mozdítsam kezem- lábam mert ha nem mozgatom megőrülök. A másik, hogy ha jobb oldalra fordulok egyből nem kapok levegőt mintha nem jutna el az agyamig. Ön szerint mitől lehet? Köszönöm válaszát! Tünde
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! Önnek is csak azt tudom tanácsolni, hogy ki kell vizsgáltatnia magát. Csak akkor lehet bármilyen bajt kezelni, megszüntetni, ha tudjuk mi okozza ! Kardiológushoz és neurológushoz kellene fordulnia részletesebb kontroll vizsgálat elvégzése végett. Igy a tünetek alapján nem tudok okosat mondani, mert azok jellegtelenek.
2015.
12.
03.
aggodalom kérdése:

Kedves Doktor Úr! A következő kérdésekben számítok a véleményére: Mellkas Ct, és CT angiográfia mellkas: Technikai okok miatt a vizsgálat minősége korlátozott, a stenosisok pontos megítélése korlátozott. A coronariák eredése, lefutása szabályos. Jobb dominancia. Az RCA adja a PL. és PD. ágakat. Az AM ág norm. tág. Az LM eltérés nélkül. A LAD prox. és kp. harmadában számos apró meszes és lágy szerkezetű plaque látható, mely 30-40 % körüli stenosist okoz, helyenként a stenosis mértéke elérheti az 50 %-ot is, de a képek minősége technikai okok miatt a megítélést korlátozza. A dist szakasz gracilis, az apexen túlér. Egy diagonalis ágat ad, melynek falában szintén megfigyelhető meszes plaque. A CX lefutás szabályos. A CX prox. harmadában szintén meszes plaque-ok láthatóak, a stenosis mértéke 40 % körüli. A pericardiumban 8-10 mm széles pleurális folyadék észlelhető. Vélemény: A LAD és CX területén több 30-50% körüli stenosisok láthatóak. Pleuralis és pericardiális folyadék. Echokardiografias lelet: Kóros szívüregi tágulat és szegmentális falmozgászavar nem látható. Hátsó fal mögött 7-10 mm-nyi, az elülső falnál 2-5 mm-nyi pericardiális folyadék. Kp. TRI. Laboratórium: Se koleszterin /össz./ 6.11, Non-HDL koleszterin: 4.38, Se triglicerid: 0.91mmol/L. A szívtáji panaszaimat az MRI vizsgálat szerin a porckorongsérveim okozhatták. Jelenleg nincsenek fájdalmaim. Gyógyszereim: Cardura XL 4 és Diovan HCT 80. reggel egy-egy szem. Diovan 80 este egy szem. A szívinfarktus egyenes-és oldalági halmozódása késztet arra, hogy megkérdezzem, a fenti eredmények tükrében indokolt lenne-e szednem Aspirint, és koleszterin csökkentőt, esetleg valami más gyógyszert. Ha nem fontos, nem szeretnék semmit szedni a vérnyomáscsökkentőkön kívül. Ezeket már kb. húsz éve szedem, lehet, hogy van már ennél jobb is, és váltani kellene? Köszönöm szépen doktor Úr, hogy beleéli magát a problémámba, és válaszol a kérdéseimre. /74 éves nő vagyok, és 10 éve műtöttek a vastagbél rosszindulatú daganatával./ Tisztelettel: Rózsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! Azt tudom javasolni, hogy az Aspirint és statint ne hagyja el ! Valószínű annak köszönhető "csak" enyhe eltérései vannak a koszorúereken ! Nem érdemes változtatni rajta. Ez igy jó. Rendszeres évenkénti kardiológiai ellenőrzése mindenképpen indokolt a továbiakban is. Pontosan a talált eltérések és a genetikai hajlam miatt is.
2015.
12.
03.
orchidea kérdése:

Kedves Szemerédi Úr! Megköszönöm a kérdésemre adott gyors válaszát, amely megnyugtat. Nem az orvosaim iránti bizalmatlanság miatt tettem, de tapasztalatom van arról, hogy fontos kérdésekben több orvos véleményét meg kell hallgatni. Elnézését kérem, de laikusként felmerült bennem az a kérdés, hogy ha mindent rendben talált a katéterezés, akkor mi lehet az oka a gyakori ritmuszavaromnak? "Holter EKG-n halmozott kamrai ES-ek, csökkentebb terhelhetőség és fáradékonyság jelentkezett. Fulladás nincsen, eszméletvesztés nem volt, lábai nem dagadnak. Bedobogásérzése van, pulzus tapintásakor aritmia érzés. Holter EKG lelet: Sinus alapritmus mellett számos, gyakran kapcsolt, de gyakran salve-ben is jelentkező kamrai ES-ek /max. 5 kapcsolt ütés /. Béta blokkoló mellett ritkábban jelentkeznek." Mostantól kezdve gyógyszereim: délben 100 mg. acetilszalicilsav, este 15 mg. rosuvastatin, reggel 5 mg. bisoprolol, 2x500 mg. metformin. Szeretném megkérdezni, hogy a ritmuszavarom miatt az előző levelemben bemutatott Coronarographia leletem mellett félnem kell-e a hirtelen szívhaláltól, és gyógyszeresen befolyásolható-e? Úgy gondolom, fontos jeleznem a problémás laboreredményeket is: LDL:----mmol/L, Chol: 6.62 /H/ mmol/L, HDL: 1.32 mmol/L, nnHD: 5.30 mmol/L, sTg: 4.01 /H/ mmol/L, HA1c: 7.6 /H/ %, IFCC: 60.0/H/ mmol/mol. Indokolt lenne-e beavatkozni a ritmus beállítására, vagy pecemarker beültetésre, amelyről eddig nem volt szó, de nem is szeretném, ha erre sor kerülne. Lelkiismeretes munkájához további jó egészséget kívánok, és további szép éveket kedves Családja körében. Nagy tisztelettel: Ladislaus.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! Én ilyenkor azt szoktam tenni, hogy egy 4-5 hónap mulva ellenőrző vizsgálatra visszarendelem a beteget. A coronarographia miatt most én nem izgulnék. Holtert és echót ismételve, a panaszok alapján döntenék az eltelt idő panaszaival együtt értékelve a leleteket.
2015.
12.
02.
Andi-Bandi kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Talán tetszik rám emlékezni,ebben az évben többször is kérdeztem Öntől.Én vagyok a"rossz beteg",túlságosan is aggodalmaskodok.Korábbi kérdéseim mitralis prolapsusom-hoz voltak, amihez társul I. fokú insuff.Most azt szeretném kérdezni, hogy bakteriális felülfertőzésemre kaptam Levoxa 500 mg antibiotokumot,amit a mai nappal kezdődően el is kezdtem szedni, egyet be is vettem.7 napig kell szednem, de én mit olvasok el először?Természetesen a mellékhatásokat!Tudom hogy minden gyógyszernek vannak mellékhatásai,de ehhez a következők is vannak:(Ide másolom)Szívproblémák: Körültekintés szükséges az ilyen típusú gyógyszerek alkalmazása során, ha Ön veleszületett QT-szakasz megnyúlásban szenved vagy ez a betegség (ami az EKG-n, vagyis a szívműködés elektromos jeleinek rögzítésén észlelhető) előfordult a családjában, felborult a sóháztartása a vérében (főként, ha alacsony a vér kálium- vagy magnéziumszintje), nagyon lassú a szívverése (úgynevezett "bradikardia"), gyenge a szíve (szívelégtelenség), a kórtörténetében szívroham (miokardiális infarktus) szerepel, ha Ön nőbeteg vagy idős beteg, illetve olyan más gyógyszereket szed, amelyek EKG változásokat idéznek elő (lásd a "Kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" című pont).szóval ez miatt aggódom, hogy valami probléma lesz ebből, mert egyik korábbi leletemen az van írva,hogy fiz.vezetési idők Átmenet V 4 lapos-T-ék,V1 neg.T-k.Erről a lapról egy számszerű adatom ez:QT 354 ms.Ön mit gondol, be szedhetem ezt az antibiotikumot?Köszönöm türelmét, és válaszát!Üdv:Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Andrea ! Nyugodtan szedheti a szert, mert nagyon jó készítmény. Önnek nincs olyan baja ami miatt vigyáznia kellene. Egyedül a fogamzásgótló szedésénél kell vigyázni, de ott sem a szíve miatt kell vigyázni. Felfüggesztheti a fogamzásgátló hatást ! Szóval szedheti nyugodtan !
2015.
12.
01.
Erzsi kérdése:

Doktor Úr! Vérnyomáscsökkentőket szedek, reggel 5 mg Concort és este 5 mg Felodipin...t.A betegtájékoztatóban azt írják,hogy a Concorral egyídejüleg nem tanácsos a felodipin szedése.De mivel nem "egyídőben"veszem be ?Vagy így is ártalmas lehet?Válaszát köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! A két gyógyszert együtt is és egymástól időben szeparáltan is lehet gond nélkül szedni !
2015.
11.
30.
Szivpanasz kérdése:

Tisztelt Dr.Úr. 21 éves vagyok. 4 éve volt Hpv condyloma műtétem, rá egy évre jött a WPW Syndroma, katéteres ablation, az orvos teljes gyógyulást igért. Aztán több betegségem lett. Ritmuszavar, angina pectoris egyéb formài, halk szivzörej és perineva 4mg ot szedek a vérnyomàsomra. Ezen betegségek mennyire veszélyesek? Nem adtak ritmus szabályzót sem semmit. Azt mondták ilyen fiatalon ne akarjak szedni rá semmit. Az a baj pánikbeteg lettem a rosszullétektől... az antidepresszánst önkényesen elhagytam màsfél hét utan és a gyógynövényekre bizom magam. Galagonya, hangulatjavito tea ( macskagyökér,citromfű,orbáncfű) Mostanàban egy dobbanás erejég erős nyilalàst érzek, ez angina? Àltalàban csak 1 dobbanás erejéig érzem! A pulzusom néha 50-53 este fekvő àllapotban, ez normàlis? Magànrendelésre szeretnék majd jàrni hogy ne kelljen a korházra hónapokat várni. Köszönöm válaszát előre is! Tisztelettel Zsanett
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Zsani ! Sajnálom, hogy rosszak tapasztalatai. Ellenőrző vizsgálatokkal egyetértek, mert azok alapján lehet eldönteni mi a teendő. Viszont a pánik betegség gyógyszereinek elhagyásával nem értek egyet. Ezt át kelene jobban gondolni és inkább egy szakember véleménye alapján lenne jó ebben is dönteni. Szóval kardiológus és psychiater szükségesek.
2015.
11.
30.
Antibiotikum, ekg kérdése:

Jó napot! Csütörtökön helyeznek fel nekem 24 órára Holtert tachycardia vizsgálatára. A mai napon házi orvos 500mg Savulint írt fel 5 napra, felsőléguti megbetegedésre. Elkezdhetem a gyógyszer szedését, befolyásolhatja az ekg eredményét,vagy várjam meg, míg leveszik a készüléket? Válaszát előre is köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! A Savulin egy antibiotikum. Nem okoz normális körülmények között kóros EKG módosulást. Szedheti nyugodtan a vizsgálat alatt is.
2015.
11.
30.
tomi20 kérdése:

Tisztelt.Dr ur.Ma reggel hasfajast kovetoen hasmenesem lett.az eros hasfajas kozben mikor mar a vc n voltam ajulas erzet fogott el ami a lefekveskor hirtelen megszunt majd leizzadtam.Volt mar ilyen 2 alkalommal de mindig ejjszaka mikor kimentem vizelni es mar a vizeles kozben ereztem hogy hogy elfog ez az ajulasi erzet es siettem lefekudni ami szinten igen hamar a vizszintes helyzet hatasara megszunt utana semmi.Lehet ez a vizelet hirtelen urulese vagy a mai eros hasfajast koveto hasmenes reakcioja.Koszonom valaszat es szep napot tisztellettel Tomi.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Tomi ! A hasi panaszokat,vizelési panaszokat gyakran kiséri az említett tünetek együttese. Nem feltétlenül jelez bajt, de ha ismétlődik akkor helyes ha történnek vizsgálatok /labor, hasi UH, stb/. Beszéljen a családorvosával.
2015.
11.
29.
Terike kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Tanácsát szeretném kérni, mivel 200/110 vérnyomással voltam ügyeleten 1 hónapja. Kaptam gyógyszereket, azon belül: Vérnyomáscsökkentőt, és szívritmus szabályzót. Azóta a vérnyomásom helyreállt, de néha mellhasi fájdalmaim vannak, és a torkomnál is szorít. A sírógörcshöz hasonlóan. Sajnos itt Abádszalókon, 3 hónap elteltével jut sorra a Kardiológiai vizsgálatra. Szeretném öntől kérdezni, hogy ennek mi lehet az oka? -Köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Terike ! Bizonya vizsgálatok nélkül nem lehet választ adni erre a kérdésére. Ha azokat elvégzik látjuk mi a baj és akkor megfelelően tudjuk a bajt kezelni is, nem csak választ kap a kérdésére. Mást nem tudok Önnek mondani.
2015.
11.
28.
István kérdése:

Kedves Doktor Úr! Egy korábbi kérdéshez csatlakoznék, amikor valaki hivatkozta az alábbi linken lévő esetet. http://www.cardioblog.hu/sziv-ct/negativ-ergometria-pozitiv-coronaria-ct/ Gyakorlatilag ugyanez történt meg velem néhány hete, tehát 2015-ben. Azzal a nem kis különbséggel, hogy "enyhe", kezelt, gondozott, ellenőrzött 2-es tip diabeteszes is vagyok, hasonlóan jól karbantartott, ellenőrzött hypertóniával, beállított pajzsmirigy betegséggel. A terheléses EKG bár elmetünk a maximumig, nem mutatott semmi eltérést. De az is tény, hogy intenzív, dombon felmenő gyaloglásnál gyakran éreztem fájdalmat a gyomorszáj környékén. Nyilván nem szabad olyan megjegyzést közzétenni, ami nagyon sok emberben felesleges félelmet indukálna, ám tény, hogy én is évekig szorongtam, mert nem tudtam mit kezdeni a több évvel ezelőtti szintén jó terheléses EKG-val és az ellentmondó enyhe panaszaimmal, miközben tudtam, hogy a legveszélyeztetettebb csoportba tartozom, 50-es éveiben járó férfiként. Szerencsésnek is érezhetem magam, mert megkaptam a megelőző kezeléseket és tudom, mit kell tegyek ezután, mást, mint ezeddig. Igen lelombozó az előrehaladott koronária betegség tudata ezzel együtt is. Magam részéről azt merném mondani, hogy a szív CT 5 mSv sugárterhelése bőven elfogadható kockázat egy korosodó férfi esetében azért, hogy lényegében biztos diagnózishoz juthasson a koronária ereit illetően. Úgy tűnt, egyik válaszában, hogy Ön ezzel nem igazán ért egyet. Ha kérdésem közlése egyes olvasók esetében problémát okozhatna, nyilván egyetértek, ha nem közli. Talán nem ártana az sem, ha lenne olyan blog is (fizetős akár), ahol regisztrált, az átlagnál képzettebb emberek számára olyan válaszok is adhatók lennének, amelyek egyes, kevésbé pallérozott betegeket sajnos pánikreakciókra indíthatnak. István
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! Sajnos ellent kell mondanom Önnek ! A coron. CT nagyon jó vizsgálat, de csak az anatómiai viszonyokat mutatja és nem azt, hogy mi történik a szívizomzatban. Vagyis a szükület kimutatása mellett azt is meg kell nézni, hogy van-e szívizom oxigén hiány /ischaemia/ . Ezek hiányában értelmetlen a gyógyszeres kezelésen kívül mást tenni ! Arról az apróságról szoktunk elfeledkezni, hogy elkerülő ágak létesülése révén a coronária képes korrigálni akár egy elzárodást is ! A coron. CT bizonytalan klinikum - EKG eltérések, nem terhelhető betegnél jön szóba. Javasolom, hogy inkább tapasztalt kardiológussal kell konzultálni és nem jó ismeretek hiányában tévútra tévedni ! A coron. CT indikációit jobb ha gyakorlott klinikus /gyakorló/ kardiológusra bizzuk !
2015.
11.
25.
Magdolna 74 kérdése:

Kedves Doktor Úr! Évek óta Hypertónia miatt Astrix, Ramace, Concor AMLO és Cavintont szedek.Az a kérdésem, hogy a fenti gyógyszerek mellett a Cavinton szükséges ? Vagy nem ellentétben áll valamelyikkel? Még sajnos enyhe Bronhytiszem is van amire szintén gyógyszereket szedek. Kérem válaszát és nagyon köszönöm. Tisztelettel Törőcsikné Magdi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! A Cavintont az említett gyógyszerekkel lehet együtt szedni. Főleg ha szédülés. deconcentráltságot tapasztal. Agyi keringészavarokban javíthat a tüneteket. Ha ilyen van nyugodtan szedheti. Ha nincs akkor beszélje meg a dolgot a kezelő orvosával és ha egyetért el lehet hagyni.
2015.
11.
24.
Mégis lehet szorongástól szívhalál? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, több adat is van arról, hogy egészséges szívnél is okozhat hirtelen halált, infarktust a düh és a stressz... Nem tudom miért írta korábbi levélében, hogy nem így van? http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/sziv/20100607-a-kitombolt-duh-is-art-a-szivnek-de-az-elfojtott.html "A szabadjára engedett düh megterheli a szívet: a szapora szívműködés miatt a szívizomnak több vérre, oxigénre van szüksége, ezt a magas vérnyomás is fokozza, a stresszhormonok felugró szintje pedig növeli a végzetes szívritmuszavarok kockázatát." Az írások szerint így van... Csak ennyit szerettem volna megírni. Üdvözlettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves László ! Azért írtam, mert normális esetben nem képzelhető el a hirtelen szívdühtől. halál pusztán a stressztől. Sajnálom, de ellent kell mondanom.
2015.
11.
24.
boritek kérdése:

Tisztelt Doktor Ur Negy eve szivbillentyumutetem volt mitralis. Azota tobbnyire jol erzem magam viszont mostanaban egyre tobbszor aritmiam van de nem olyan erzes mint a mutet elott, akkor parszor felreugrott a szivem es visszaallt. Most pl ma is elofordult nem is tudom megmagyarazni az erzest mintha remegne, erzem hogy teljesen ossze vissza mintha leallna , ayutan hirtelen visszaall es hevesen verni kezd a pulzus kb 100. Rendszeresen jarok vizsgalatra metoprololt es varfarint szedek. persze mikor ezt erzem akkor ideges leszek es eluralkodik rajtam a panik , tudom nyugtatni kell magam de az nem olyan egyszeru. Mit tegyek ilyenkor? Koszonom valaszat
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! Ez bizony lehet visszatérő ritmuszavar jele. Alaposabb kardiológiai vizsgálatokat igényel, mert lehet, hogy kezelni kell, esetleg a gyógyszereket is kell módosítani
2015.
11.
24.
Paradaxa kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném megkérdezni,hogy édesanyám Paradakxát szed kaphat-e valamilyen injekciót az izületi fájdalmaira.Nagyon szenved töle.Köszönöm szépen
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! Az a helyzet, hogy amennyire lehet kerülni kell az injekciózást. Persze nagy gyakorlattal és ha muszáj lehet subcután és intravénás injectiókat adni.
2015.
11.
24.
pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Tegnap este lefekvéskor éreztem hogy erősebben ver a szívem. Megmértem a pulzusom 85 volt, ez az érték magasnak számít? Sikerült elaludnom, reggel már 65 volt. Mindig 65-70 között szokott lenni nyugalmi állapotban. Múlt hónapban volt teljes kardiológiai vizsgálatom, mindent rendben találtak,csak extráim vannak.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! Akkor nincs semmi baj. Van olyan, hogy az ember nem érzi magát jól és ez nem mindig betegség következménye. Stresszre, hajszoltságra, szorongásra, pihenés hiányára szokot ez néha utalni. Ebben gondolkodjon.
2015.
11.
24.
fájdalom kérdése:

Kedves Doktor Úr, Főorvos Úr! Nagyon, de nagyon vártam a válaszát, de egy hete már csak a kérdések gyűlnek. Ma kell visszavinnem az eddigi leleteimet. Olyan jó lett volna, ha kapok egy kis megnyugtatást, felkészítést a várható dolgokra, egy kis magyarázatot, de nem jött válasz. Életemben nem szorongtam még ennyire. Remélem, Ön jól van! Molnár Tímea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! Sajnálom, de továbbképzése voltam. Most jutottam el a válaszokhoz.
2015.
11.
23.
luna kérdése:

Kedves Doktor Úr! Egyre többször érzek tompa fájdalmat a bal kulcscsontom mögött, és időnként mintha belülről megmarkolnák a bal vállamat. Magas vérnyomás betegségem van, kb. 10 éve, kezelik. Kicsit túlsúlyos vagyok, de sokat gyalogolok. Csak a stressz is okozhatja? Köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező! El kell menni a családorvoshoz, mert kellenek vizsgálatok. Utána látjuk mi a teendő.
2015.
11.
23.
kardiologia kérdése:

Tisztelt Dr.úr! Egy kisebb mütét miatt ekg vizsgálatra küldtek, majd az altató orvossal való konzultáció alkalmával közölték, hogy ilyen ekg-val meg se szabadna müteni. Kérdezném, hogy tényleg annyira rossz, mit takar ez a néhány szó. II, III, a VF-ben látott rS köszönöm szépen Zeke Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! Az EKG görbe alapján semmiről sem lehet véleményt alkotni. Vizsgálatok kellenek ha valami bizonytalan. Anélkül nem szabad semmit sem tenni. Gyakorlott, kardilogus klinikus tekintse át az adatokat és akkor lehet dönteni mi legyen.
2015.
11.
23.
alacsony per kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Normál, alacsony a vérnyomásom, 50 éves nő vagyok. 3 éve volt utoljára kardiológiai kivizsgálás, (terhelés,holter,UH) minden rendben, csak a pulzus magasabb, javasoltak Concort,de elhagytam háziorvosi felügyelet mellett. Edzésen mindig van rajtam pulzusmérő, semmi gond, kardiónál max 150 -ig hagyom, és lassítok, általában nyugalmi állapotban 75-105 között van. A vérnyomásom 100-120 között mozog, néha 100 alatti, de a per érték , az,ami mindig alacsony. Ritkán van 60- 70 inkább 50 körül van, akkor is, ha 120 az első érték. Kérdésem, hogy jelent-e valami gondolt a 2 érték közötti nagy különbség, pl. 120/50? Köszönettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Kedves Kérdező ! A vizsgálatokat meg kell ismételni. Régen történtek. Ha azok eredményeit az újak eredményével összehasonlítva nincs változás, akkor nem kell ezzel foglalkozni.
2015.
11.
22.
szívizom gyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A kérdésem az lenne, hogy milyen tünetei vannak a szívizom gyulladásnak? Egy hete elkezdett fájni a mandulám, és fájt a nyelőcsővem ha köhögtem, folyt az orrom, lázam nem volt.Elmentem háziorvoshoz, azt mondta hurutos megbetegedés. Köptetőt iszok, szépen szakadozik fel a váladék. Csak azért kérdezem ezt, mert egyszer kétszer egy pillanatra beszúrt a mellkasom közepén, és beütöttem a keresőbe aztán egyből a szívizom gyulladást dobta ki,sajnos elég pánukolós vagyok. Ma pl a bal vállam fájt pár másodpercig. Kerek egy hónapja voltam éves kardiológiai vizsgálaton (ultrahang,terhelés,24órás holter, vérkép), minden negatív, gyógyszert nem szedek. Extrasystolek miatt járok évente kardiológushoz. Lázam, nehézlégzésem nincs, nem vagyok fáradékony. 30 éves nő vagyok. Köszönöm szépen válaszát! A.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Kérdező ! A szívizom gyulladás súlyos betegség és nem csak fájdalmat okoz, illetve azt csak ritkán. Az Ön panaszait - higgye el - egyszerü felsőléguti hurut - mandula gyulladás okozza. Ne szorongjon feleslegesen !
2015.
11.
22.
Tervezett szívbillentyű-műtét kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerédi Péter kardiológus szakorvos Úr! Tanácsot, véleményt szeretnék Öntől kérni a lentebb írtak ügyében, előre is köszönöm fáradozását! Párom nevében írok, aki 49 éves, hála Istennek jó egészségnek örvendő férfi veleszületett szívzörejjel. Egy alkalommal a munkahelyéről a foglalkozás-egészségügyi szűrést végző orvos elküldte kardiológiára a szívzörej miatt, ahol a kardiológus aorta billentyű szűkületet vélt felfedezni. Ez pár évvel ezelőtt történt. Diétát, több testmozgást (jelenleg 75 kg, de sosem volt több 80 kg-nál), koleszterinszegény étrendet javasolt, mivel a koleszterinszintje is magas volt, kb. 6 mmol érték körüli. Azóta évente jár rendszeresen kontrollra kardiológiára, a koleszterinszintet halolaj, zöldkagyló kapszula, valamint fokhagyma napi szintű rendszeres fogyasztásával, zsírszegény étrenddel szépen kordában tudja tartani. Koleszterinszintje jelenleg: 5.5 mmol gyógyszer nélkül, csupán az előbb felsoroltakat szedi. Az idei kontrollvizsgálaton azonban az alábbi eredmény született: "M-MOD: AOD: 20mm, EDD: 49mm, IVS: 8mm, LAD: 35mm, ESD: 29mm, PW: 10mm, Ao asc.diam: 26mm, EF(Teichholz,%): 70 2 D: Mitralis bill.:ép, Aorta bill.:meszes, Tricusp.bill.: prolabál, Bal pitvar hossza: 53mm, Jobb pitvar hossza: 51mm, RVD: 34mm, TAPSE: 27mm, Falmozgások: jók. Az aorta látható szakaszán kóros nem látszik, a mellkasi nagyerek eredése szabályos. DOPPLER: BK beáramlás: E/A: 65/72, DT: 190ms, Bal kamra kiáramlás: AoVmax:4.4 m/s, Ao.syst.átlaggr.: 47Hgmm, Ao.syst.csúcsgr.: 77Hgmm, Mitralis insuff:-, Aorta insuff:-, Tricuspidalis insuff.:- Vélemény: normális üregek, jó systoles BKF., Meszes, signifikáns aorta stenosis. Egyéb vizsgálatok: Ekg.: sin.ritm., Fr.: 81/min, Kp.tengely., PQ: 0.16sec. Norm. ST-T hullámok. Epikrízis: Sten.valv.ao.mai.gr. Echo kép alapján aorta stenosis signifikáns mértékű. Beteg részére a műtéti megoldást ajánlottuk." Páromat az eredmény alapján coronarographiára jegyezték elő, előrevetítve, hogy szívbillentyű-műtét lenne szükséges, és amennyiben az érfestés jó eredményt hoz, úgy a billentyű cseréje éren keresztül is végrehajtható lesz. Az érfestést okt.27-én elvégeztek. Ennek során zárójelentést kapott, rajta a következőkkel: "EKG: SR. Fr. 75/perc, PQ: 0.16s., QRS:0.08s, norm. tengelyállás. V1 1,5 mm STE. norm. T-k. A beteget invazív kardiológiai kivizsgálás céljából vettük fel. Az elvégzett coronarographia nem mutatott számottevő coronaria szűkületet. PCI nem történt. Observationk során punctios szövődményt, ritmuszavart, ischaemiás aktivitást nem észleltünk. Az alkalmazott kezelés mellett keringése kompenzált, normofrekvens, normotensios. Továbbiakban kardiovascularis rizikófaktorok rendszeres ellenőrzése és kezelése, valamint időszakos kardiológia kontroll javasoltak." Az érfestést nem a beutaló orvos végezte, mert nem volt ott, és amikor páromat zárójelentéssel elbocsátottak, akkor sem volt jelen a beutaló orvosa. A zárójelentés megbeszélése ügyében a helyi kardiológia szakrendelésen jövő januárra adtak időpontot, így a beutaló orvost végül magánúton volt kénytelen párom felkeresni, hogy választ kaphasson a továbbiak ügyére. Az orvos továbbra is a műtétet javasolja előrevetítve azt, hogy hamarosan komoly gond lesz a billentyűszűkületből. Ugyanakkor hiába volt az érfestés, kiderült, hogy páromat nem éren keresztül műtenék, mert az éren keresztüli billentyűműtétet a szakorvos Úr elmondása szerint időseknek találták ki, és mivel párom még fiatal, így Őt nyitott módszerrel műtenék. Meg van ijedve párom is, próbálom tartani benne a lelket, de én is félek. Esküvőt, gyermeket terveztünk, párom viszont ilyen kilátásokkal egyikbe sem mer belevágni. Úgy döntöttem, hogy párom beleegyezésével kérek véleményt Öntől, hogy ilyen leletekkel, eredményekkel vajon Ön is csak a műtétben látja-e a megoldást? Nagyon köszönöm véleményét, tanácsát! Tisztelettel: Brigitta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Brigitta ! Előre kell bocsátanom, hogy a mütét csak akkor végezhető el, ha a férje beleegyezik. Az viszont biztos, hogy ez a mütét rutin mütét és megfelelő előkészités mellett nem nagy kockázatu . Vagyis az Önök terveinek szerintem semmi akadálya. A kollégának igaza van az éren belüli billentyű beültetést nem végzik fiatal betegen. Szóval az én véleményem is az, hogy vágjanak bele a mütétbe. Akkor lesz módjuk a gyerekek betervezésére, megvalósításra és felnevelésre !
2015.
11.
20.
orchidea kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Halmozott kamrai ES-ek miatt coronarographiat végeztek nálam: A bal közös törzs rövid, trifurkál, eredésében kis benyomatot okozó plakk, de egyébként ép. A LAD csúcs túlfordul. Distalis része kanyargós. Proximálisan egy diagonális ág és egy erősebb septális ág között látszik egy enyhe benyomatot okozó plakk. IM ág ép. Cx nem domináns, gyakorlatilag egy OM ágnak megfelelő lefutású, szűkülettől mentes. Jobb coronaria domináns, csőrszerűen ered, közvetlen mellette külön eredő conus ág látszik. Domináns, több, nagy kanyar látszik, PD-PL ágban ér véget. Minimális kontúregyenetlenség. Vél.: szignifikáns szűkülettől mentes epicardiális erek. Szeretném megkérdezni, hogy a fenti megállapítások esetén van-e ok aggodalomra, és milyen gyógyszereket kell szednem. A cukor szintem 7.7, amire Meforalt szedek. 75 éves vagyok. Köszönöm szépen. Ladislaus
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Kérdező ! Örömmel közlöm Önnel, hogy ezekben a coronariákban nincs eltérés. Csak kicsit eltér az átlagostól az erek lefutása. Vagyis semmitől sem kell tartani, csak éljen egészségesen. Akkor nem lesz baj !
2015.
11.
20.
fájdalom kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Kedden voltam szakrendelésen. Nagyon izgultam, mellé a megfázásom miatt köhögtem is, így feladtam a leckét és biztosan nem örültek nekem, hogy betegen odamentem. Voltak azóta vizsgálatok, a leletekkel kell kontrollra mennem kedden, de azt már mondták, hogy számítsak rá, hogy lesznek még vizsgálatok. Annyi bizonyos, hogy a rekesz alatt és felett is tágulat van az aortán és olyan fokú mindkettő, hogy biztosan kell beavatkozás, hogy ne szakadjon ki. Nem nagyon értettem (majd a szakorvos elmagyarázza!), de lelki szemeim előtt megjelent, hogy felvágnak mint a karácsonyi pulykát. Brrr... A szív ultrahangon meg találtak egy billentyűt, ami teljesen be van szűkülve, a doktor úr szerint megérett a műtétre, de erről szívsebész dönt majd és nem hitte el, hogy a futás előtt nekem nem volt komoly panaszom. Ezek a elváltozások magyarázhatják a panaszomat? Nagyon félek, nagyon izgulok és nem értek semmit, mert ez az egész derült égből villámcsapás nekem, és el nem tudom képzelni hogy alakulhatott ez ki ilyen rövid idő alatt (a hasamban nem volt érelváltozás nyáron!) és ennyi bajt hogy lehet megoldani, mit fognak csinálni velem. Nagyon örülnék ha gyorsan válaszolna, mert szörnyű rossz a bizonytalanság és talán nem fordulok le ijedtemben a székről, ha valami halvány fogalmam lesz mi történhet majd velem és megmagyarázhatom magamnak a miérteket. Köszönettel s türelemért, a megértésért és a válaszért: Molnár Tímea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Timi ! Kérem ne haragudjon, hogy csak most válaszolok. Azt tudom mondani, hogy ez a betegség az érfal kóros gyengeségének a következménye. Sok minden vezethet az eltéréseinek a kialakulásához ezzel már nem érdemes foglalkozni. Most a feladat az, hogy felmérjük a helyzetet. Mi van, mi lehet és ennek a tükrében lehet eldönteni mi a teendő. Ez tudom, hogy rossz, de meg kell várni a vizsgálatok végét és szakorvosok váleményét.Ez néha kicsit nehézkes is lehet. Azt megigérhetem, hogy nem fogják felvágni tokától - bokáig ! Lehet, hogy nem is vágják fel, mert vannak már kathéteres megoldások is. Pici türelem és ne féljen, mert meg lehet oldani, meg fogják oldani ezeket az eltéréseket ugy, hogy figyelembe veszik, hogy Ön egy hölgy és vannak elvárásai !
2015.
11.
18.
Nehezebb légvétel,pánik okozza? kérdése:

Kedves Doktor Úr!Mióta párom mondogatja nekem,hogy éjszaka nem jól veszem a levegőt,szerinte túl sok aprót gyorsan...elég sokszor hallja. Én napközbe is arra lettem figyelmes,hogy ha lepihenek és aludnék egy kicsit mélyebbeket kell lélegeznem ,hogy levegőt vegyek.Ez most csak azért van ,mert pánikolok,hogy mi ez és tudat alatt figyelenm magam?Vagy tényleg valami okozhatja a nehezebb levegővételt.Ilyenkor még a gyomrom is görcsbe rándul és félelem fog el.Amíg nem mondta párom,hogy elég furán veszem alváskor a levegőt,addig nem is volt napközbe ilyen baj.Csak azóta van ez...Van okom aggodalomra?Még nem kerestem fel ezzel a háziorvosomat!Pajzsmirigy beteg vagyok.Köszönettel:Nagyné Sziszi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Kérdező ! A pajzsmirigy nagyságát meg kell nézetni, mert ha nagy a kiterjedése, bizony hanyatt fekve okozhat nehézlégzést. A másik dolog pedig alvászavart /alvási apnoe/ kell keresni, kizárni. Ezeket javasolom.
2015.
11.
18.
EKG kérdése:

Tisztelt doktor úr! Magas vérnyomás miatt jópár vizsgálaton részt vettem,legutóbb terheléses EKG-n voltam. Felmerült egy kérdés bennem a leletet látva,méghozzá,hogy az 1 mm-s ascendaló típusus ST süllyedés mit jelent? Alább pedig nem significans ST eltérés. Válaszát előre is köszönöm; Matejka Zoltán
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Kérdező ! Az ascendáló ST depresszió nem feltétlenül kóros lelet. Egészségesekben is előfordulhat. Az értékelés a vizsgáló orvos feladata. Mit mondott Ő ?
2015.
11.
18.
Agódó kérdése:

Tiszteltt Főorvos Úr!!!!Concor 5 -öt szedem,10 éve köhögök.Hiába járok tüdőgondozóba,és hörgőaárgiám is kezelem akkor is nagyon köhögöm mikor ezt a gyógyszert beveszem.Kérdezném ,leht e összefüggés a győgyszer között? Üdvözlettel Tompáné Jó egészséget önnek!!!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Kérdező! A gyógyszer köhögést nem okoz. Az asthmát ronthatja és ez járhat köhécseléssel, fulladással. Ha ez van, bizony kell beszélni a tüdőgyógyásszal.
2015.
11.
18.
Judit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Napokban kéthegyű, és háromhegyű billentyű elégtelenséget állapítottak meg nálam. Panaszaim, nehéz légzés, kisebb fizikai aktivitásra élesen beütő szív, és fáradékonyság. Szeretném megkérdezni mennyire súlyos ez, illetve mire számíthatok.Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Kérdező ! Enyhe esetben semmilyen panaszt nem okoz ez az eltérés. Ilyenkor az ellenőrzésen kívül egyéb teendő nincs. De tudni kell, hogy enyhe-e az eltérés ? Kérdezze meg a kezelő orvosától és bátran lehet kérdezni is tőle. Ő ismeri legjobban az ön adatait, eredményeit.
2015.
11.
18.
Sziv problema vagy panik? kérdése:

Tisztelt Doktor ur! 25 eves 8 honapos baba anyukaja vagyok. Szules utan post partum depresszioba szenvedtem es ingadozo vernyomassal ami egeszen 180-190 ig kiugrott majd lecsokkent kb 5 honapig tartott majd 2 honapig normalizalodni kezdett reggeli orakban 112/70 este 120/80. Tegnap azonban egy atnem aludt ejszaka utan erosen szedultem melkasi nyomast ereztem es gyengeseget a vernyomasom akkor volt 149/104 majd felora mulva 135/95 emellett a nap folyaman hol gyengenek hol normalisnak erzem magam. Mi okozhatja ezeket a vernyomas kiugrasokat altalaban egy heten 3 szor foleg diasztoles emelkedes ami 100 feletti? Edesanyamnak tobbszor volt infartusa lehetseges orokletes szivbetegseg? Kardiologusnal voltam de a vizsgalatok soran panaszmentes voltam nem talaltak semmit, sajnos ez a hirtelen erotlenseg felek hogy a kislanyom neveleset befolyasolja mi lehet az oka? Valaszat elore koszonom!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Kérdező ! Teljesen biztos vagyok benne, hogy el fogja nevelni a gyerekét, sőt még az unokájának a félrenevelésében is részt fog venni ! Sajnos a babák mellett kevés a pihenés, főleg ha szorongos és félős az anyuka. Ebből fakadóan lehetnek bizony ilyenkor vérnyomásingadozások. Kellene néha egy kicsit leengedni, pihenni, kikapcsolodni. Nem hiszem, hogy szívbeteg lenne.
2015.
11.
16.
Ágneska kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Mélyvénás trombózison és tüdő embólián estem át, amire most Xareltot szedek.Az lenne a kérdésem hogy Calcitriót ami K2 vitamint is tartalmaz szedhetek -e, mennyiben befolyásolja a Xarelto hatását? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kernné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedvs Kérdező ! A Xarelto hatását nem befolyásolja az említett készítmény. Nyugodtan beveheti
2015.
11.
16.
5 órás folyamatos szórólapos meló után magas nyugalmi pulzus normális? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, előbbi kérdésére megnyugtatott a gyors válasza. Viszont a munkámból kifolyólag ( dombos, hegyes területeken folyamatos szórólapozás kertes házakba is olykor ) munka közben átlag 150-es pulzusom van 5 órán keresztül. Ha hazaérek és leülök pihenni, nyugalmi állapotomban 120-130-as értékek vannak állandóan 2-3 órán át is. Ez normális jelenség, hogy ennyire nehezen áll vissza normálisra a pulzus? Napi 1.25mg concor cor-t szedek, bevételnél szét szoktam rágni. Ezzel ronthatom a gyógyszer hatásfokát? Mindenképpen gyomorban és bélben kellene feloldódnia a béta blokkolónak? Ha szív sokáig ilyen tempóval ver a hét 4-5 napján hosszabb távon mire számíthatok ebből kifolyólag? Köszönettel: Laci
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Laci ! Inkább az lehet a baj, hogy kevés a gyógyszer illetve rossz az állóképessége valószínűleg a mozgáshiány és stressz miatt. Attól nincs rosszabb hatás ha szétrágja a szert. Inkább az adag túl kicsi.
2015.
11.
16.
Laci kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! 61 éves vagyok eddig nem szedtem vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Kb egy hete megemelkedett értékeket mérek. A háziorvosom vérnyomáscsökkentöt írt fel amit 1x reggel kell bevennem.Igaz még csak harmadik alkalommal vettem be, de eddig nem észleltem nagy javulást. Mennyi idő kb ami alatt eldöl, hogy hatásos -e a gyogyszer. A kora reggeli értékek aggasztanak főleg ami 170-et is eléri néha. Napközben 150-160 közötti. Sajnos mint mindenen ezen is nagyon stresszelek Tisztelettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Laci ! A gyógyszertől függ mennyi ideig kell várni a hatásra, de úgy átlag 7-10 napra is szükség lehet. Viszont fontos az is, hogy legyen a gyógyszer mellett életmódi változtatás is. Anélkül nem hatnak a gyógyszerek !
2015.
11.
16.
Antibiotikum kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fogászati beavatkozásra készülök hamarosan. Vérnyomáscsökentő gyógyszereket is szedek, és mitralis prolapsusom is van II-III fokú. Az szeretném kérdezni, hogy ez esetben is szükséges az antibiotikum a kezelés ideje alatt, előtt, után? Valamint kérdésem lenne még, hogy milyen antibiotikumot adnak ilyen esetben? Köszönettel: Zsuzsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Kérdező ! Kötelező az antibiotikum adása. Hogy meddig kell adni a gyógyszert a beavatkozástól függ. Ilyenkor Amoxicillin szoktak adni /penicillin származék - allergia esetén chlindamycint adnak/.
2015.
11.
16.
Boros Szilárd kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy éve magas vérnyomással küszködöm. Átlag napi több mérés alapján 150-168/80/85. Stressz hatására 199/ 70/80 értékre is felugrott a napokban. Folyamatosan évente két alkalommal laborvizsgálatot végeztetek, mert 3 éve pajzsmirizs túlműködést állapítottak meg nálam. Az arra kapott, szedett Methothyrin hatására (nyaki UH vizsgálatok kóros eltérést nem mutattak) az utóbbi 8 hónapban a pajzsmirigy TSH..stb értékek a laboreredmények alapján jók. Testsúlyom növekedett, de nem kóros mértékben. 168cm/ 66-68kg. Methotiryn szedését a szakorvos megszüntette.Visszatérve a kérdésemre: A tavasszal voltam az ÁE központban kivizsgáláson kardiolódusnál. Szív ultrahang, terheléses vizsgálat, EKG minden eredményem jó volt. Sokszor éreztem , érzem magamat fáradtnak, tarkónál fáj a fejem. Ekkor tudom, hogy megint magas a vérnyomásom. Kapott ill. szedett gyógyszerek: Irabel 300 mg, concor 5mg napi egyszer. Egy ideig használt, de az utóbbi időben újra a fent említett tüneteket észlelem. A vérnyomásom magas, fáj a fejem. 3 hete csináltattam laborvizsgálatot ( vér, vizelet) Tökéletes csillag nélküli értékek. Kérdésem Co IRABELL- re nem válthatnék-e, mert annak kettős az összetevője és hátha segítene a vérnyomásom stabilizálásában. Nem akarok öngyógyításba kezdeni, de ez a rossz közérzet már jó lenne, ha megszűnne. Ha azt tetszik javasolni, hogy menjek vissza az orvosomhoz nem hiszem, hogy azon kívül, hogy más gyógyszert javasol tudna valamit kezdeni velem. Milyen gyógyszer szedését javasolná a doktor úr? Megíratása nem ütközik akadályba, mert olyan helyen dolgozom. Köszönettel várom válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Kedves Kérdező ! Azt javasolom semmiképpen nem maga döntse el a gyógyszeres módosítást. Menjen vissza a kezelő orvoshoz és beszélje meg vele a további teendőket esetleg megismételt vizsgálatok tükrében.
2015.
11.
16.
Kimerültség miatti mellkasnyomások? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, mivel kb. 2-3 éve állandóan napi szinten egy konfliktuson agyalok szinte szüntelen, alvásaim se zavartalanok. Lehetséges folyamatos agyi készenlét miatt bárkinek is épp erek esetén akár infarktust, akár hírtelen szívhalált kapnia? Mint kardiológustól, kérdezem Öntől. Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
16.
Arra vonatkozóan, hogy ez előfordulna, egészséges emberben - nincs adat. Márpedig ha nincs adat, akkor igen valószínűtlen !
2015.
11.
15.
Emelkedett Anti-TPO és Prolaktin mitől lehet? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, közben átestem újra egy endokrinológiai kivizsgáláson. Már egy éve is kicsit emelkedettebb volt az Anti-TPO: max 9 helyett 52, mostani pedig 57. Akkori prolaktinom max 287 helyett 472 volt, mostani pedig 667. A pánikszerű rosszulléteimet megmagyarázhatják ezek az értékek? A pajzsmirigy hormonjaim tökéletesek FT3, FT4, TSH, TG, Anti-TG is. Csak Anti-TPO emelkedett. Olvastam bizonyos külföldi oldalakon, hogy állítólag a fokozott stressz is feljebb tudja vinni a prolaktin szintet. Viszont engem már ennél az értéknövekedésnél agyalapimirigy adenómával riogattak. Mostanában alvás közben egyre gyakrabban nyom a szivemnél, és olykor 6-7 ütés erejéig be-begyorsul a panasz közben. De ugye ennyi negatív kardiológia után nem lehet gond a szívvel, valami más válthatja ki. Talán a fentebb vázolt értékek, és a kb. 1.5 éve pajzsmirigy uh-val megállapított vegyes echoszerkezetű 4x5mm-es struma nodosa? Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
15.
Kedves László. Nem vagyok endocrinológus. A leletei prolaktinomának is megfelelhet és lehet lezajlott pajzsmirigy gyulladás maradványa is laboreltétés. zeketki kell zárnia egy specialistának.
2015.
11.
15.
fájdalom kérdése:

Kedves Doktor Úr!Köszönöm szépen a gyors választ. Online sikerült időpontot foglalnom kedd estére egy kardiológiai magánrendelésen, de nem is tudom mit csináljak, mert ma reggelre fáj a torkom, elkezdtem köhögni és csúnya dolog lenne valami vírust vinni a rendelésre, ahol nem megfázásos betegek vannak. Mondjam le vagy menjek el? Várjam meg, hogy elmúljon a megfázás? A nem tudom hány alkalmú köhögésből egyszer éreztem a hasamban a lüktető fájdalmat, ugyanott, de szerintem csak másodpercekig tartott. Mire számíthatok? Én még nem jártam kardiológián. A hasamban is látja az orvos az aortát? Jó lenne tudni mi lesz. Nagyon izgulok. Köszönöm és szép napot kívánok! Molnár Tímea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
15.
Kedves Kérdező ! Menjen csak el ! A veszélyes dolgok kizárása fontos és szükséges akkor is ha meg van fázva !
2015.
11.
14.
Szívbetegségről kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen kedves válaszát! Testvérem rosszul érzi magát, és fél, hogy meghal. Mennyire biztos a diagnózis a a szívbehártya gyulladásra? Egyik orvos azt mondja, hogy az van neki, de másik azt, hogy nincs ilyen betegsége. Tisztelettel: Norbi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
15.
Kedves Kérdező ! Haladéktalanul kardiológus szakorvos kell mennie ! Nincs mese, a gyanut vagy meg kell erősíteni és kezelni kell, vagy ki kell zárni és tovább keresni a panaszok okát !
2015.
11.
14.
szívpróbléma kérdése:

Jó napot doktor úr olyan kérdésem lenne hogy napi szinten érzem mintha megremegne a szivem. Pajzsmirigy problémám is van valyon ez okozhatja szív uh án is voltam ahol szervi eltérést nem találtak nagyon félek hisz van egy kisfiam akit fel szeretnék nevelni jelenleg bisoprolt szedek a szivemre magas pulzus miatt
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
15.
Kedves kérdező ! Az a véleményem, hogy egy alkalommal el kell végezni egy részletes kardiológiai kivizsgálást. Ha az negativ lenne, akkor nincs kardiális probléma és valószínű, hogy a pajzsmirigy okozza a bajt. Félnie semmi képpen nem kell, csak mielőbb lépni a kivizsgálás érdekében !
2015.
11.
13.
Isoptin kérdése:

Ideje so eredetü (pánik) seaport pulzusra 3 ëve, kardiologus isoptint irt fel. Sajnos hiánycikk Jelenleg a 120mg-is. Moved tudnám kiváltani? Köszönöm segítségét. Flora
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
14.
Kedves Flóra ! Bármilyen verapamil készítmény helyettesítheti az Isoptin azonos dózisbanés elosztásban. Figyeljen arra is ha retard Isoptint szed, a verapamil is retard legyen !
2015.
11.
13.
fájdalom kérdése:

Kedves Doktor Úr! A segítségét és a tanácsát kérném! Ma futni kényszerültem vagy 50-60 métert, hogy elérjem buszom. Máskor is előfordult, de ilyet még soha nem éltem át és nagyon meg vagyok rémülve. Már futás közben éreztem a szegycsontom mögött fájdalmat, ami erős volt, de nem szúrt, de nem tudom pontosan megmondani, jellemezni milyen volt. A kíntól lehuppantam az ülésre a buszon és ekkor kezdődött a java. A köldököm felett, belül a hasamban iszonyatos, megsemmisítő, lüktető fájdalmat éreztem, ami a gerincem felé hátra sugárzott és fel a mellkasomba és az ottani fájdalom is ugyanilyennek éreztem ekkor már. Egy perc alatt olyan vizes lettem, mintha lelocsoltak volna. Talán 5 percig tartott az egész, csak a rossz érzés maradt meg. Nyár elején voltam hasi ultrahangon, azon nem láttak semmi rosszat a hasamban. Ön szerint mi történt velem ma reggel? Mi lehet ez? A szívem áll a háttérben? Szükséges valamilyen kivizsgálás? A háziorvoshoz csak szabadság alatt tudok menni, így ha bajom van, fizetős rendelésekre szoktam elmenni, de nem tudom mi lehet ez. Merre induljak? Ötvenes nő vagyok, de tudomásom szerint nincs betegségem. Banális, de orvosi segítség nélkül meg nem oldható problémáim voltak eddig (pl. antibiotikum kellett a gyógyuláshoz). Anyukám szívinfarktusba halt meg. Nagyon várom a válaszát és köszönöm: Molnár Tímea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
14.
Kedves Tímea ! Azt tudom Önnek tanácsolni, hogy mielőbb /napokon belül !/ forduljon kardiológus orvoshoz. A rosszullét sok minden lehetett, igy vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani hogy nagy baj van, vagy csak kicsi. Mindenféleképpen a szívre illetve az aortára kell koncentrálni, ha ott nem találnak semmit akkor lehet még gerinc, felhasi szerv betegsége is a panaszok hátterében. Mindenképpen lássa mielőbb kardiológus.
2015.
11.
13.
Szívbetegségről kérdése:

Tisztet Doktor Úr! Testvéremnél szívbelhártya gyulladás gyanúja merült fel. Elég komolyan hangzik ez a betegség. A háziorvos nem világosított fel minket, hogy pontosan mi is ez valójában. Hogyan diagnosztizálják ezt a betegséget, és mennyire súlyos? Milyen vizsgálatokon kell résztvennie? Köszönöm: Norbi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
14.
Kedves Kérdező ! A szívbelhártya gyulladás egy igen súlyos betegség. Azt jelenti, hogy a szívbillentyűn vagy annak környezetében korokozó megtelepedése által kiváltott gyulladás indul meg. Ez beterjed az érintett területek mélyebb rétegeibe és ott destrukciót okozva különböző tüneteket, keringési elégtelenséget okoz. A diagnózishoz egyfelelől a tünetek, másfelől a véráramból kitenyészthető korokozó, harmadrészben a szívuh. vizsgálat során talált szívbillentyű eltérések - felrakodások /vegetáció/ vezetnek el. Sürgős kardiológiai osztályos elhelyezés szükséges a betegség alapos gyanúja esetén. Általában az esetek nagy részében a szívbillentyű károsodása, fertőződése miatt szívműtét /műbillentyű beültetés/ követi az erőteljes antibiotikus kezelést.
2015.
11.
13.
szívpróbléma kérdése:

Jó napot ! Olyan problémám volna hogy napi szinten érzem mintha meg remegne a szivem. 22 éves fiatal anyuka vagyok de szülés után ki derült hogy a pajzsmirigyem se jól működik és hogy ez befolyásolhatja e ? Szív uh volttam már ott minden jó lett de viszont bisoprolt kell szednem.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
14.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom a kérdés megválaszolásához vizsgálatok szükségesek. Anélkül nem lehet tudni mi a baj. Elvben a pajzsmirigy túlműködés okozhat ilyen panaszokat. Kérem forduljon a családorvoshoz és vizsgáltassa ki magát.
2015.
11.
12.
Infarctus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám 58 éves, 4 éve infarctusa volt. Azt mondja jól érzi magát, de hamar elfárad, a terhelést nem bírja. Mostanában egyszer-egyszer panaszkodott szívtájéki szúrásra. Most járt kontrollvizsgálaton, ahol a mitralis billentyűn meszes göböt láttak.Ez mennyire veszélyes? Kialakulhat újabb szívroham? Sok stressz éri mostanában. Köszönettel várom válaszát! Tisztelettel: Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
13.
Kedves Erika ! A mészgöb a billentyün nem függ össze a koszorú ér betegséggel. Nincs igazán jelentősége. Újabb infarctust persze lehet kapni, de az nem a billentyű mésztől lesz, hanem a koszorú ér betegség előre haladása miatt léphet fel. Ennek megelőzése végett kell az anyukát évente ellenőrizni kardiológián. Ez fontos lenne !
2015.
11.
12.
Ingadozó vérnyomás oka? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, köszönöm előző válaszait. Itthon elkezdtem vérnyomásmérővel mérni a vérnyomásom, reggel - délben - este 3-3-3 alkalommal. Van olyan, hogy első mérés 146/69, 2. mérés 117/63, 3. mérés pedig 132/73. Mitől lehet ilyen alacsony diast. érték? Mind3 mérés során pulzusom 69-72 között volt. Az is fura, hogy olykor idegességtől a systoles érték elszáll 155-160-ra is, és a diast érték 63-65 körül van pl. egy 103-as pulzus mellett. Mitől lehet ilyen nagy a pulzusnyomás? Lenne e értelme esetemben 24 órás ABPM-et feltenni? Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
13.
Kedves László ! Ez a vérnyomás normális. Ingadozás sok mindentől függ. Nehéz megmagyarázni, hogy miért éppen annyi, ha a normális értéken belül van ! Az ABPM vizsgálatot meg lehet csináltatni, de minek ? Mit várunk tőle ?
2015.
11.
12.
Vizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hasi panaszaim miatt szeretném majd egy hasi UH-t csináltatni. Az lenne Önhöz a kérdésem, hogy ha pl. vese eredetű a panasz, pl. kövesség, akkor azt egyértelműen látják az UH-n? De ha májproblémával állunk szemben, azt is kimutatja? Mennyire informatív egy hasi UH vizsgálat? Maszek rendelőbe szeretném elvégeztetni, mert azt gondolom ott jobban, körültekintőbben járnak el. Válaszát tisztelettel köszönöm: Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
Kedves Zsuzsa ! Az Uh vizsgálat nagyon is informativ erre a két betegségre. A mai készülékek mellett mind a vese, mind az epekövesség szuverén vizsgálati eszköze az UH. Nyugodtan menjen el a vizsgálatra.
2015.
11.
12.
Cukorbetegség kérdése:

Érdeklödni szeretnék hogy eddig is cukorbeteg voltam de gyogyszerel kezelték de párnapja korházba kerültem vesemedence gyuladásal meg a magas cukrom miatt ahol jelenleg inzulinal kezelnek érdeklödnék hogy a foglalkozásom tömeg jármüvet vezetek és ez miatt el e tilthatnak a vezetéstől hogy inzulinoznom kell magam vaszát előre is köszönőm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
Kedves Kérdező ! Pontosan nem tudom, hogy most mi a helyzet. Pár évvel ezelőtt insulinos cukorbetegtől elvették a hivatásos jogosítványt. Úrvezetőit lehetett kapni.
2015.
11.
11.
Ágota kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr Köszönöm a választ és ne haragudjon, hogy válaszolni merek, hiszen elegánsan útnak indított és elbocsátott a jókívánságokkal. Higgye el, sokáig gondolkoztam, hogy megszülessen-e ez a válasz, hiszen ön anyagilag nem dotált feladatot végez itt, viszont ha nem kap visszajelzést, magától nem fog leesni a tantusz, mert nem néz vissza, hanem elégedetten hátradől. Kérem, bocsásson meg nekem. Nem megbántani és nem megsérteni akarom, csupán visszajelezni. Higgye el Főorvos úr, ha valaki egy kurta szövegbe beszúrja azt, hogy „már megmondtam” és „azért kellett, mert maga..”, az garantáltan ingerültséget jelent akkor is, ha ezerszer bocsánatot kérek, mert nem értem a szakzsargont, ledegradálom emiatt saját magam, bocsánatot kérek még a létezésemért is, és akkor is azt jelenti, ha ön sajnálja, hogy ingerültnek tűnt. Első nekifutásra túl sokat írtam (bocsánatot kérek érte), amit csak átfutott. Ez egyértelműen kiderült (lett elhalás, de meg kell nézni lett-e, ami nem volt vizsgálat, azt kell megismételni többek között). Visszakérdeztem, ahogy a vizsgálatokra is, amikről a világon semmit nem tudtam és nem is tudok. Mit mond nekem a nyeletéses Uh vagy a Holter – vagy többi említett vizsgálat? Bevallom, semmit. Ezért kérdeztem! Jeleztem, hogy érzem az ingerültséget, amit természetesen áthárított rám. Nem ragozom tovább, úgy is érti miről beszélek. Várhatóan sértődés lesz és egy sajnálom vagy valami hasonló lesz a válasz. Ha a sértődést félrerakja és átgondolja olvasottakat, akkor viszont jelezni fogja, hogy hoppá, ennek a betegnek igaza van. Talán hiba volt a régi körzeti nővérkénkre hivatkozni. Kértem, beszéljen Önnel, nem árt egy kis protekció, de azt mondta, Ő már nem hívhatja fel, és ha jót akarok magamnak, akkor hallgassak róla, fogjam a véletlenre. Tudja Főorvos úr, Őt nagyon szerettük mi, a betegek. Mindenkihez volt egy kedves szava, egy mosolya. Soha nem volt türelmetlen vagy ingerült. Ha sokan voltunk és türelmetlenkedtek a betegek, csak kijött és percek alatt béke lett a váróban. Úgy éreztem, helyes, ha jelzem, Ő irányított Önhöz, mert egy picit meghálálhatom azt a sok kedvességet és figyelmet, amit kaptam tőle a sok-sok év alatt. Hallgatnom kellett volna rá. Azt hiszem, őt nagyon megbánthatta, de neki az a véleménye, hogy ön szakmailag kiváló és fog segíteni. Az kiderült, hogy ez nem egy vizsgálat lenne, tehát fel kell készülnöm rá anyagilag és azt is mondta, hogy ha az eddigi eredmények el lesznek fogadva, akkor első lépcsőben szerinte egy minimum 24 órás ekg monitorozás kellene, de Ő nem orvos, kérdezzek rá. Megtettem azzal a hátsó gondolattal, hogy december magasságában kérek időpontot. Én több hónapot vártam mielőtt Önhöz fordultam –közben voltak az említett vizsgálatok-, hiszen a nővérkénkkel azt hiszem júliusban találkoztam. Azóta őrizgettem az Ön nevét, az elérési paramétereit és nem volt könnyű összeszedni a bátorságomat, hogy írni és kérdezni merjek. Mennyivel más lett volna, ha akkor felhívja a nővérke miattam, és ez lett volna a jó nekem, a betegnek. Lehet hogy több részletben, de már túl lennénk mindenen a csalódás szájíze nélkül és én is olyannak látnám és érezném, amilyennek a nővérke leírta. Kérem, ne haragudjon rám! Köszönöm a válaszokat és tényleg sajnálom, hogy nem tudom az orvosi dolgokat és túl érzékenyen reagálok. Bocsánatot kérek, mert félek, mert többet vártam öntől, mint amit adni tudott, mint amit adni akart. Kérem ne haragudjon a nővérkére se, mert Ő csak nekem akart segíteni. Kérem, ne haragudjon rám! Ágota
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
11.
Kedves Ágota ! Eszem ágában sincs haragudni, hiszen Ön elmondta a véleményét. Jogában áll. Nem szeretném ha Ön félreértene, de én itt nem azért vagyok hogy engem dicsérjenek vagy szidjanak ! Ez az egész arról szól, hogy segítsek a szakmai véleményem elmondásával az embereket bizonyos döntésekben. Azért áldozok időt a szabad időmből mert úgy érzékelem én is hogy keveset tudnak a betegek a betegségekről, keveset beszélünk mi orvosok arról, mit miért teszünk, javasolunk vagy gondolunk. Segíteni szerettem volna, nem bántani. Szóval szerintem nem érdemes tovább ezt a kérdést ragozni. Nem értett meg, ilyen van és lesz is még. Sajnálom. Biztos talál valakit aki nálam udvariasabban, türelmesebben és alaposabban elmagyarázza a dolgokat.
2015.
11.
11.
Zsuzsanna kérdése:

Tisztelt dr. Tóth Attila! Férjem 45 éves, egy nyaki ultrahang vizsgálata után a következő diagnózist született: A carotisrendszer nyaki szakaszának lefutása kanyargósabb, az érfalak vaskosabbak, az intima felszín mérsékelten egyenetlen. A bulbusok körül néhány lapszerinti meszesedés figyelhető meg, melyek mellett az áramlási sebesség nem fokozott. Az a. vertebralisokból anterograd irányú áramlási görbe nyerhető. Az ábrázolódott a. subclaviákban szabályos, trifázisos áramlás figyelhető meg. Vélemény: mérsékelt fokú atherosclerosis significans haemodynamikai eltérés nélkül. Az orvossal való beszélgetés után eléggé elkeseredett a férjem. Azt szűrte le a beszélgetésből, hogy valami nagy baj vette kezdetét. Pedig nem dohányzik, nem iszik, heti 4-5 alkalommal súlyzós-erőnléti edzést tart és fut is. 170 cm magas és 73-75 kg. Az étkezése egy dietetikus álma is lehetne: sok zöldség, heti 2- 3 alkalommal szárnyas és hal, kevés feldolgozott szénhidrát. A koleszterin szintje sajnos magasabb (9) feltehetőleg genetikai okokból. Gyógyszert (vérhígítót) egyenlőre nem szed, bár az orvos javasolta, de mivel elég sok a mellékhatása ódzkodik tőle. Tényleg olyan borzasztó a helyzet? A fentieken kívül mit lehet tenni megelőzésképpen ? Tényleg gyógyszert kellene már szednie ebben a korban? Válaszát előre is hálásan köszönöm! Üdv. B.S. Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
Kedves Zsuzsa ! A helyzet egyáltalán nem borzasztó. Ma gas a cholesterin és van lerakodás az erekben. Nincs ezzel semmi, mert 45 éves korban ritka az, hogy ne legyen plakk a carotisban. Azt kell komolyan venni, hogy a magas chol. szintre gyógyszer /statin !/ kell, hogy az összchol 3-4 mmol/l között legyen és Aspirin protectet is el kell kezdeni szedni. Nincs baj, csak meg kell előzni a romlást. Ahhoz pedig ez kell. Más baj nincs.
2015.
11.
10.
dajka attila kérdése:

Tisztelt doktor úr lenne egy kérdésem. Vérnyomásom jó a nebilet gyogydzertöl féllel kezdtem mostmár nrgyedet szedek mert nagyon levite es tarko tàjon ajulasérzetem volt.Ma érzek kissebb szurásérzetett a balelkasomon de megmert a vérnyomásom milor hazajöttem akkor 134/96/76 volt.most meg erzeem de a vérnyomásom 117/86/66 mitöl van ez csak nem imfartus gyanu.köszönöm hogy meghalgatott.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
Kedves Kérdező ! Én nem gondolnék szívinfarctusra. De ha azt akarja tudni mi a baja, ahhoz egy orvosnak meg kellene vizsgálnia. Javasolom keresse meg a családorvos kollégát, biztos vagyok benne, hogy segít !
2015.
11.
10.
Rné Anita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 23 hónapos kisfiam lábán a lunula (körmön lévő félhold) 2 hete vörös színű lett (előtte fehér volt). Az orvosunk szerint lábbeli nyomásától lehet, nő a lába, nem kell foglalkozni vele. De nem váltottunk sem lábbeliket, sem zoknit és nem is kicsik. Memo lábbeliket hordunk, ami ott nem bánthatja szerintünk. Nyomásra gondoltunk mi is, de teljesen egyforma a körmein, és kicsit látszik a kezén is. (Mellékelek képeket, bár nem látszik úgy, mint élőben.) Kis korában 12 hónapig kövérke volt (15 kg/ 88 cm), majd megállt a hízás amikor elindult 19 hónaposan megkésve (súlya miatt). Ma 16 kg és 95 cm, nem kövérke már, de nem sovány a társaihoz képest, viszont magasabb is tőlük. Szeretném megkérdezni, mit jelezhet ez a szín a lunulán? Ilyen kicsinél vérnyomás, szívproblémára utalhat? Fehérje (naponta eszik rudit, tejszeletet) probléma lehet? Probléma ez? Nem tudom hová forduljak ezzel? Mitől lehet ez? Kérem, segítsen, mit tegyek? Cukrát mértük mert cukros kismama voltam, 6,9 volt éhgyomorral. Köszönöm előre válaszát! Tisztelettel: Anita
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
Kedves Anita ! Sajnos a gyermekgyógyászathoz nem értek, nem tudok Önnek ezért korrekt választ adni. A gyermek az nem kis felnőtt ! Nem úgy működik, mint ahogy mi ! Kérem forduljon gyermekgyógyászhoz !
2015.
11.
10.
aranyér? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Párom 30 éves, és gyakran van kellemetlen érzete székelés után. Azt mondta, hogy a végbélnél kidudorodó puha göböt tapasztalt. Szégyell erről beszélni, és emiatt nem mert még elmenni orvoshoz. Azt említette, hogy korábban is volt ilyen, de akkor elmúlt, most viszont állandó jelleggel van a göb ott. Ez az aranyér? És mennyire veszélyes ez, ha állandóan van jelen?(Családjában voltak daganatos megbetegedések, -vastagbél-végbélrák, gyomorbajok.)Néha fájdalmas, és megkeményedik. Vérzést is csak egyszer kétszer tapasztalt. De ezt betudta az erőlködésnek. Érdemes ezzel orvoshoz fordulnia, és kihez? Sebészhez fordulhat ilyen problémával? (azért gondolta a sebészetet, mert oda nem szükséges beutaló)Fél erről beszélni. Köszönöm segítségét, véleményét! Tisztelettel: Bandi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
Kedves Bandi ! Ez szinte biztos, hogy külső aranyér. Proctológiára kell menni /végbél sebészettel foglalkozó sebész/ Ott megmondják mi a teendő, természetesen kiegészítő vizsgálatok után.
2015.
11.
09.
55 éves bicusp insuffos kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! tisztelettel kérem válaszoljon idén július 1 én ügyeletre mentem pitvarfibrillációt állapítottak meg sincumar mite 5mg ot szedek így lett az INR 2,3 minden diétát betartva mindenről lemondva amúgy egészséges életet élve most meg semmit nem ettem szinte mert azt hitték az az oka hogy az érték nem jó vérnyomásomra tervalon 1 szem és betloc zott 1 szem még ami napi bevételre kerül az ügyeletre menetel után magától másnap helyreállt a szívem lötykölődése 6 óra után hazaengedtek azóta szedetem és most ma voltam kardiológián évi esedékes kontrollon kicsit romlott a pitvari érték ezért már hamarosan műtét vár rám egy hónap múlva érfestéses katéteren kell átessek a kardiológus azt mondta holnaptól ne szedjem a sincumart és nem is kellett volna szednem max egy hónapig ha magától helyre állt a szívem mert ugye kiütésre nem került sor nem volt csak a lötykölődés ahogy én mondom tehát kérdésem az lenne hogy mire számíthatok lehet e bajom és nem gond e hogy egyik napról a másikra elhagyom a napi 5mg sincumárt igaz csak rosszul voltam mert puffadok hisz tejcukrot tartalmaz és én meg tejcukor érzékenység miatt mindentől szenvedek meg refluxom is van a háziorvos szabin van az aszinsztens azt mondta így nem szokták abbahagyatni de én hiszek a kardiológusnak hogy elhagyhatom bár most meg ideges vagyok nagyon mert félek és kérdezem Öntől lehet ebből bajom kérem Ön adja meg a választ mire számíthatok és lehet e bármilyen tünet vagy baj amúgy is frusztrált és ideges vagyok sok feszültség miatt lett ez az egész amúgy is de a bicusp insuff mitralis prolapsus előbb utóbbi rosszabbodása miatt várható a műtét amitől nagyon félek bár már 55 éves nagycsaládos anyuka révén hálás kell legyek hogy eddig is így és ilyen jól bírtam köszönöm válaszát kívánok Önnek és Önöknek aki ilyen lelkiismeretesen drága idejüket nem sajnálva segítenek ilyen téren és leveleinkre válaszolva is nekünk Isten áldja Önöket és nagyon jó egészséget kívánok Kedves mindnyájuknak Önnek is a legjobbakat ! köszönöm tisztelettel Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
Kedves Éva ! Az ilyen gyógyszeres kezelést én nem szoktak abbahagyni. Az elkezdése előtt mérlegelni kell, hogy milyen hosszan kell majd a gyógyszert folytatni. Ezt a kardiológus a rendelkezésre álló adatok alapján számszerűsíteni tudja. Ha az adatok agyembolia nagy rizikóját mutatja, élethossziglan kell folytatni a Syncumart. Ha nem 3 hónapig folytatja, majd elhagyhatja. Kérem beszéljen a ter. illetékes kardiológiai szakrendeléssel és az adatok alapján határozzák meg van-e emboliás kockázat. Ha van akkor kell a Syncumart folytatni. Ha nincs el lehet hagyni.
2015.
11.
09.
Koszorúérszűkület negatív ergometria ellenére kérdése:

Kedves Doktor úr, köszönöm a válaszát. És ha tegyük fel egy ágon van jelentősebb szűkület, vagy pedig meszesedés nélkül görcshajlam miatti időszakos szűkületek jönnek elő? Ezek kérdezem én, megmutatkoztak volna a legalapabb ( EKG, holter EKG, terheléses EKG, ultrahang ) vizsgálatoknál MINDEN ESETBEN? Üdvözlettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
Kedves László ! A vizsgálatok kimutatják az érszükületet fájdalom és EKG változás formájában. Ha bizonytalanság van jön a többi vizsgálat. A bizonytalanság abból fakadhat, hogy nem tudjuk az anoxiás szakaszig terhelni valakit, mert nem tud addig a szintig eljutni. Ha eljut és nincs panasza, EKG változása nincs koszorúér szükülete.
2015.
11.
09.
Koszorúérszűkület negatív ergometria ellenére kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, szó sem volt róla, hogy MINDEN ere szűk volt a cikkben szereplő úrnak. 3 erén volt 50, 80, és 70%-os szűkület. Teljesen neg. volt minden kardiológiai kivizsgálása szív CT-n kívül. Kérdezem én, hogyan lehetséges ez? http://www.cardioblog.hu/sziv-ct/negativ-ergometria-pozitiv-coronaria-ct/ És mivel nálam ezek a standard vizsgálatok negatívak, mi a biztosíték, hogy nem járhatok úgy mint a cikkben szereplő úr? Mért könnyebb maguknak orvosoknak megfelelő tüzetes átnézés nélkül a Pánikbeteg címkét a betegre ragasztaniuk? Üdvözlettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
09.
Kedves László ! Mivel 3 koszorúér ág van ez azt jelenti minden éren van szükülete. Ha pedig ez igy lenne, akkor Önnek már réges-régen el kellett volna szenvednie infarctust. Vagyis az említett eset nem hozható összefüggésbe az Ön által elmondottakkal.
2015.
11.
09.
fájdalomcsillapító kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Erős fájdalomcsillapító bevétele, hatással van a vérnyomásra, és az arra ható gyógyszerre? Köszönettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
09.
A fájdalom csillapítása csökkentheti a vérnyomást, de nem azért mert annak vérnyomásra kifejtett direkt hatása lenne. A fájdalom okozta vérnyomásemelkedést szünteti meg. A fájdalomcsillapitó is májban vagy vesében kiválasztandó szer. Ezért bizonyos esetekben lassíthatja a kiválasztást, emelheti a gyógyszerek kiválasztási idejét igy azok hosszabb ideig hathatnak. Azonban többnyire ez nem okoz problémát.
2015.
11.
09.
vérnyomásértékek ismét kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Először is nagyon szépen köszönöm az előző vérnyomással kapcsolatos kérdésem a válaszát ! Ma voltam a háziorvosnál,és azt mondta,hogy ezek telkjesen jó vérnyomás értékek,mert van amikor a diasztolés érték 80,és igy jók az eredmények,melyeket irtam Önnek.A laborleletem teljesen jó,a GGT 36 /ref,ért.32-ig jó /.Viszont 4 hete diétázom,mert a májenzimeim magasak voltak:Se karbamid 2,4 /2,9-től jó ,ez alacsonybb volt/ ,Se koleszterin 5,4, GPT 36,6,GGT 92, Se alkalikus foszfatáz 201 /120-ig jó/Crp 28,4 /5-ig jó/ A We 21 volt.Tehát valamilyen gyulladás volt a szervezetmben.A széklettenyésztés negativ lett,A Hepatitis A minősités pozitiv , vélemény:Hep.A.virus ferőzéssel szemben védett. EBV minősités:pozitiv vélemény:korábbi átvészelt fertőzés igazolható. HBSAG negativ,HCV negativ. 4 hete hasmenésem volt,lázam nem,csak görcsölt néha a hasam,mely néha még most is előfordul.Sokszor nem merek már folyadékot sem inni csak meleget,mert félek,hogy nehogy hascsikarásom legyen. Szóval nem akarom nyújtani a szót tovább,az lenne a kérdésem,hogy lehet,hogy a Hep.A is most zajlott le a szervezetemben,és attól voltak ezek a panaszaim ?Ez befolyásolhatja esetleg a vérnyomás értékek alakulását ? Ugyanis mint irtam tegnap,nem régen voltam kardiológiai kivizsgáláson és minden rendben volt./Korábbi bajokat leszémitva.ISZB/ Vagy esetleg a Hashimotós pm.okozza ezeket ? A TSH értékem 4,120 /4,800-ig jó /szedem is az Euthyrox 100-at rendesen. Válaszát előre is nagyon köszönöm.Tisztelettel:OLga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
09.
Kedves Olga ! Hashimoto thyreoditis inkább hyperfukciós szokott lenni vagyis tachycard és hypertoniás a beteg. Hepatitis A okozhat ilyen panaszt, de az is lehet, hogy a pozitiv érték csak azt jelzi, hogy valamikor átesett egy ilyen fertőzésen. A mostani májenzim leletei pedig nem támasztják alá egy zajló hepatitis gyanuját.
2015.
11.
08.
Ágota kérdése:

Kérem, bocsássa meg nekem, hogy nem orvos vagyok, nem értem a szakzsargont, de szeretném érteni, hogy mi és miért történne. Vigasztal a tudat, hogy Ön ugyanilyen buta lenne az én szakterületemen, mint én az önén, de én nem lennék ilyen ingerült, mert tisztában lennék az Ön korlátaival és igyekeznék magyar nyelven megadni az ön számára szükséges információt. Én azt az infót kaptam, hogy ön törekszik arra, hogy egy laikus is értse a szavait, ad egy útmutatást, amit érdemes átgondolni, ha megkapja szükséges információt. Sajnálom, hogy nem értem mi az az invazív, az a trans nem tudom micsoda, holter és a többi idegen szó és vizsgálat. Kérem, ne haragudjon rám olyan dolgok miatt, amiről nem tehetek. Ágota
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
08.
Kedves Ágota ! Azt hiszem Ön az ingerült, én csak válaszoltam a feltett kérdésekre. A transoesophagialis echot az előző válaszomban leírtam /nyeletéses UH néven. Újra leírtam, hogy mit és miért javasolnék. Sajnálom ha ingerültnek tűntem, mert nem vagyok az. Pontosan azért, hogy jól informáljam a végén még a két ritka betegséget is elmagyaráztam. Sajnálom ha megbántottam, nem az volta célom. Jó egészséget és mielőbbi gyógyulást kívánok Önnek.
2015.
11.
08.
vérnyomás értékek kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Vérnyomásértékekkel kapcsolatban szeretném a segitségét kérni. 64 éves vagyok,ISZB-vel kezelnek a Kardiológián.Tavasszal volt 24 órás Holter feltéve/negativ lett/,volt sziv UH, az is kis eltéréssel jó /korom miatt is van már egy kis billlentyű melletti szivárgás ?mintha ezt mondták volna /.Szedek gyógyszereket,szóval járok rendesen gondozásra. Most kb 2 hete a vérnyomás értékeim olyan másak,nem tudom ezek jók-e? Reggel van hogy 98/71 84,104/60 81,119/81 96 ,délben megmértem valamelyik nap:127/56 72 volt. Este 17 órakor szoktam mérni 98/70 88, 102/62 69, 111/54 69 volt ma, utána 2x megmértem még 1/2 óra különbséggel: 109/66 69,majd 117/62 67 később.Nagyon izgatott lettem,mert nem szokott a diasztolés értékem ilyen alacsony lenni !A pulzusom sem 70 alatti. A jobb karomon ettől alacsonyabb,de voltam angiológián és azt mondták minden rendben van. Azt szeretném kérdezni,hogy ez mitől lehet ? 3-4 hete hasam is szokott görcsölni,hasmenésem volt,, széklettenyésztés/negativ/,diétázom most mert a májenzimek magasabbak voltak,de már teljesen negativ lett minden a diéta miatt.IBS-em is van,lehet,hogy megint attől vannak a hasi görcsök néha.Hepatiitis is negativ.Gastroenterológushoz megyek megint,mert lehet,hogy glutén érzékeny vagyok,az intolarencia vizsgálet szerint.Elnézét a hosszú levélért,de ez a vérnyomás izgat nagyon ./Dilzem reterdot szedek 1995-től 2x1/2,Hashimotós is vagyok /. Előre is köszönöm válaszát.Tisztelettel:Olga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
08.
Kedves Kérdező ! A vérnyomás csökkenés nem jó dolog. Valaminek a következménye lehet. A hasi panaszair tekintettel lehet, hogy éppen az okozhatja. Felszívódási zavar, folyadék vesztés, vérszegénység egyaránt okozhatja. Ezeknek néznék utána első megközelítésben.
2015.
11.
08.
Ágota kérdése:

Köszönöm szépen válaszát. Én leírtam milyen vizsgálatok voltak. Ha ismételt koponyavizsgálatnál a negatívból pozitív lett, az nem elég meggyőző, azt újra kell ismételni? Gondolja, hogy 33-34 éves embernek koszorúér betegsége van? - és olyan izét is kell neki csinálni? Holter ismétlés meg nem lehet, mert nekem soha nem volt, azt se tudom eszik-e vagy isszák. A többihez sem ártana egy szótár. Nem szeretek szimplán a neten utánanézi a dolgoknak, mert abból csak ijedtség sül ki. Ne haragudjon rám! Elnézést, hogy visszajelzem, hogy én megadtam az információkat és értetlenkedek. Ágota
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
08.
Mégegyszer mondom az ismétlődő rosszullétek kapcsán, ha a korábbiakhoz képest nő a lágyulás kiterjedése a 33éves embernek is kell anticoag kezelés illetve a leírt vizsgálatok / Holter, ismétlése, ergometria és transoesophagialis echo / elvégzése. 33 éves korban is lehet coronária anomális és híd képződés az koronária rendszerén. Sajnálom, de az Ön teljes felvilágosítása miatt kellett leírnom az újabb kifejezéseket. Ezek olyan érfejlődési rendelleneséget takarnak, amik a koszorúerek lefutási anomália révén vezethetnek koszoruér keringési zavarhoz.
2015.
11.
08.
Bernadett73 kérdése:

Kedves Doktor Úr! Az év elején már fordultam Önhöz a panaszaimmal (gyakori mellkasi szorítás, MPS, szapora pulzus), tanácsait megfogadva újból kivizsgáltattam magam. Májusban teljes körű kardiológiai vizsgálaton estem át ( Echo, Holter,Labor) terheléses vizsgálatot nem látta szükségesnek az orvos. Eredményeim az Echo-n jelzett MI, Holteren nem volt kimutatható szívritmus zavar de a pulzusom nagyon magas, néha elérte 155-t is. Kezelésként Nebivolol este fél szem és Frontin 0,25 fél tabletta. Pajzsmirigy vizsgálat túlműködés állapított meg de a T3,T4 értéke jó csak az antiTPO szintem 300 szorosa a megengedettnek, az endokrinológus nem javasolt semmilyen gyógyszeres kezelést csak ellenőrzéseket. Amiért most mégis Önhöz fordulok, a panaszaim azóta is meg vannak, próbálok ezzel együtt élni de nem mindig sikerül. az elmúlt időszakban a mellkasi diszkomfort érzés (szorítás), extrasystolék gyakrabban előfordulnak. Ha rászánom magam és orvoshoz fordulok, az EKG mindig normális értékeket mutat. Őszinte leszek Önhöz, néha nagyon félek, hogy valami nagy baj fog történni. (Édesapám 50 évesen, az unokanővérem 46 évesen halt meg, mindketten infarktusban). Jártam pszichiáternél is, de nem talált pánikbetegnek bár igaz, hogy eléggé szorongó alkat vagyok. Kedves Doktor Úr, hogyan tovább, mit tegyek, hogy az állapotom javuljon? Elnézést a hosszú levélért! Köszönöm, hogy van Nekünk!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
08.
Kedves Bernadett. Valószínű a pajzsmirigy betegség miatt rendetlenkedhet a szíve. Ha emelkedik a pajzsmirigy hormon szintje bizony gyorsabb lez a szívmüködés és az pedig a mitralis prolapsus révén tud mellkasifájdalmat okozni. Vagyis lehet ez a magyarázata a panaszainak. Azonban tekintettel a családi előzményekre valamilyen terheléses vizsgálatot mégiscsak kellene végezni. Legjobb lenne myocardiális scintigraphiát végeztetni. Természetesen előbb meg kellene nézni a pajzsmirigy hormon szintet, nem változott-e ?
2015.
11.
08.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, köszönöm a válaszát. Tegyük fel, hogy valóban pánikkal állunk szemben. Viszont olvastam olyan esetet is, hogy standard kardiológiai kivizsgálás nem mutatott ki semmit illetőnél, viszont a coronaria CT több ér szűkületét is mutatta... http://www.cardioblog.hu/sziv-ct/negativ-ergometria-pozitiv-coronaria-ct/ Kérdezem a doktor úrat, olyan nem lehetséges hogy nálam is ilyen bizarr eset állna fent? Valamint a cikkben olvasható illetővel miért történhetett meg ilyen, hogy negatív ergometria mellett több erén is határozott szűkületek voltak jelen? Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
08.
Nem lehet, mert az a koszorúér betegség, amely minden eret érinti már régen infarctus okozott volna. Már pedig semmit nem találunk Önnél évek óta. Szerintem Pánik beteg kedves László !
2015.
11.
08.
Ágota kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Ne haragudjon, biztosan én vagyok az értetlen. Nem tudom mit ért agyi embolizáció alatt, de én azt hiszem, hogy erre ott volt a válasz. Az agyamban több helyen számos 3-5 mm-es elhalás van. Ez nem agyi embolizációra utaló eltérés? Mit jelent a korrekt neurológiai vizsgálat? Volt CT. MR, nyaki ér vizsgálat, laborvizsgálat, gyógyszer-hatékonysági vizsgálat. Kimaradt valami? A javasolt kardiológia vizsgálatok nem tudom mit takarnak és miért szükségesek, akkor hogy mondjam, hogy ezek javasoltak, bár lehet meg se merek majd szólalni. Bocsánatot kérek, de tényleg nem tudom. A nővérkénk pár hónapja azt mondta, ha nem vizsgálnak ki rendesen, gyűjtsek egy kis pénzt és menjek el egy intézeti háttérrel rendelkező maszek orvoshoz. Ez legfeljebb a karácsonyi prémiumból fog menni, de akkor hivatkozhatok-e Önre, hogy Ön szerint ez javasolt – de akkor szeretném tudni, hogy mik ezek és miért javasoltak. Bocsánatot kérek, hogy ilyen értetlen és tudatlan vagyok! Kérem ne haragudjon rám! Én komolyan félek, hogy bajom lesz, de ugyanakkor igényelném a megértést is. Köszönettel várom válaszát! Kovácsné Ágota.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
08.
Kedves Ágota ! A CT és MR csak kieséseket mutat. Az lehet más betegség következménye is. Azt kellene megítélni változott-e a kép, mivel a rosszullétek ismétlődtek. A nyeletéses echo esetleges intracardiális thrombust mutathat ki, amely magyarázhatja az agyembolíát. A Holter ismétlésével és az ergometriával pedig ritmuszavaros eredetet illetve a koszoruér betegség lehetőségét lehet kizárni. Látni kell mi okoz és mit ?
2015.
11.
07.
Mellkas fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Ne haragudjon h levelemmel zavarom, de mellkas fájdalommal kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Kb. 2hónapja érzem ezt a fajdalmat a szegycsontomnál végig, néha a gyomorszájamnál is, illetve ami aggaszt a bal oldali mellkasi fájdalmam, és a légszomj, néha úgy érzem mintha állandóan vizsga előtt lennék. Amikor először kerestem fel a házi orvosom hörghurutot állapított meg, melyre mixtura pectoralist kaptam. A tünetek kicsit elmaradtak majd visszatértek. Egyszer az ügyeleten kötőttem ki hasonló tünetekkel, akkor az ügyeletes orvos leginkább a stressznek tulajdonította a fellépő dolgokat. Az ő javaslatára vérvételen éy rtg-en is voltam, a rtg lelet negatív lett, a véremben a koleszterinem volt egy kicsit magas, ekg-t is végeztek. A panaszom megmaradt és tovább küldtek vizsgálatokra, jelenleg moduxint és mydetont írtak fel. Ettől a moduxintól ijedtem meg kicsit, azt gondoltam h majd kimutatják h valamiféle izom meghúzódás miatt fájhat a mellkasom ami néha kisugárzik a hátamba, de kicsit sokkolt az angina pectoris gyanú. Izommeghúzódasra azért gyanakodtam mert nő létemre sokszor emelgetek( gyerek, haztartás) és ennek tulajdonítottam a fájdalmat, meg annak h sokat idegeskeddk éy esetleg a stressz produkál nálam nilyen tüneteket. A stressz főleg azóta jelentkezett h ismerősöm infarktust kapott, és akkoriban kezdődött a mellkas fájdalmam, és mivel elég érzékeny vagyok ilyenekre, produkáltam a tüneteket. Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye a problémámról, a fenn említett tünetek szív és érrendszeri megbetegedésre utalnak vagy inkább lelki eredetűek, illetve azt szeretném ha megmondaná, ha mégsem szív betegségem van hanem csak izom meghúzódás, vagy csak beképzelem, akkor ez a mudoxin gyógyszer lehet e rám valami káros hatással. Köszönöm szépen, és elnézést h ilyen hosszúra sikerült, vàrom vàlaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
08.
Kedves Kérdező ! Önnek is csak azt tudom tanácsolni, hogy történjen meg egy részletes kardiológiai vizsgálat. Az eredmények tükrében lehet csak egy mellkasi panaszt véleményezni. Elképzeléseink lehetnek azonban mellkasi fájdalomról korrekt adatok nélkül nem szabad dönteni.
2015.
11.
07.
Ágota kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Elnézést kérek, hogy Önhöz fordulok, de teljesen tanácstalan vagyok és bevallom, egyre jobban félek. A kálváriám kicsit több mint 2 éve kezdődött 31 évesen egészségügyi előzmények nélkül (19 évesen pajzsmirigyműtétem volt hideg göb miatt, de jók a hormonok, a szövettan is jó volt) hirtelen elkezdett zsibbadni a fél oldalam, ami pár perc után csökkent, majd újra erősödött. 4-5 órán tartott ez a hullámzás és annak tudtam be, hogy stresszes és nagy odafigyelést igénylő munkát végzek, mellé az anyukám is kórházban volt, a fiam összeverekedett egy gyerekkel a suliban, férjem is meglepő bejelentést tett, szóval halmozódott minden. Késő délután jutottam el a háziorvoshoz –aki azóta már nyugdíjba ment- és azonnal elküldött ideggyógyászhoz, aki azt mondta, ez agyérgörcs, TIA. A CT negatív lett, de csináltatott labort, nyaki érultrahangot is, és azok is negatívak lettek. Kaptam gyógyszereket, azok közül már csak egyet kell már szednem. Közben megtörtént a kardiológiai vizsgálat is, ami lényegében kérdések nélkül zajlott. Az orvos meghallgatta a szívemet, csinált egy ekg-t és egy szívultrahangot, amiken lényeges eltérés nem volt. Nem volt tünetem kb. 8-9 hónapig, aztán újra kezdődött az egész. A CT ismételten negatív lett. Ismét kardiológiai vizsgálat, ami ugyanúgy zajlott le. A doktor úr nem kérdezett semmit azon kívül, hogy szokott-e fájni a mellkasom. Ezután küldtek el MR-re, ami negatív lett, de egy év múlva a kontrollon számos 3-5 mm-es elhalást láttak és nem egy területen, ami az ideggyógyász szerint szórás valahonnan, valószínűleg szívből, ismét kardiológushoz küldött, de közben ellenőriztette, hogy jó-e a gyógyszer és az hatékony gátlást mutatott. Ismét kardiológia, nulla eredménnyel és a tünetek jöttek-mentek. A régi háziorvosom biztos kitalált volna valamit, de az újat nem igazán érdekli semmi, szinte nem is kommunikál. Ebben a helyzetben találkoztam a régi asszisztensünkkel, aki egy „cukorborsó” volt, nagyon szerettük. Elpanaszoltam neki, hogy mekkora bajban vagyok, mi történt és mi történik velem. Olyan kérdéseket tett fel, amit a megelőző 2 évben senki, magamtól meg nem mertem beszélni róla, mert nem tudtam, hogy van jelentősége és pontosan nem is tudtam megfogalmazni mit érzek. Az érzések egyik részére azt mondta, hogy azok extrák (el is magyarázta) és ha nem túl sok, nem okoz nagy panaszt nincs jelentősége. A másik részére azt mondta, hogy mi lenne, ha elmondanám a kardiológusnak mert fel kellene tenni egy monitort (bocsánat, de elfelejtettem a nevét, pedig mondta), ami ellenőrzi a szívműködést, akár több napra is. Én mondta, hogy lelkiismeretesen megvizsgáltak, csak éppen nem kérdeztek semmit, akkor meg hogy mondjam el és szégyellem is, hogy nem tudom rendesen a megfogalmazni. Aranyos volt, mert azt mondta, semmit nem kell szégyellni és ha nem kérdeznek akkor is mondjam a magamét egészen addig, amíg nem figyelnek. Én nem merem ezt megtenni. Akkor megmutatta, hogy tapintsam helyesen a pulzust a csuklómon, ha kell a nyakamon is, mire figyeljek amikor azt érzem „eltűnt a mellkasomból a szívem”, mert ezt érzem –és mondjam el mit éreztem, hátha így könnyebb lesz. Pici idő ez, de ijesztő és én örökkévalóságnak érzem, utána meg minden rendben van, de én ezeket a tüneteket valahol mindig az életkörülményekre fogtam. Ha nem fekszem, úgy érzem azokban a pillanatokban, hogy azonnal elájulok, de soha nem ájultam még el. Azóta is többször volt ilyen érzés és próbáltam higgadt maradni. A csuklómon nem érzek semmit, nem tudok pulzust tapintani. A nyakamon érzem, de nagyon gyengén. Nem teljesen szabályos és nagyon lassú. Aztán jön néhány hatalmas, erős össze-vissza dobbanás és helyreáll pulzus, újra erős lesz és akkor már a csuklómon is jól érzem a dobbanásokat. Nagyon félek, hogy én is lebénulok, mint az édesapám, aki ebben halt meg nagyon fiatalon, én csak a képekről emlékszem rá. Itt van ez a furcsa panasz és a mindennapos fejfájás, ami nem volt korábban. Olyan, mintha egy ér fájna a fejemben a tarkómtól a homlokomig, zsibbad az arcom, sokszor a teljes fél oldalam és nem tudom mitől és miért. Az biztos, hogy a féloldali zsibbadás az ilyen furcsa érzések utáni 1-2 napban már jelentkezik. Van egy fiam, akit már egyedül nevelek, szüksége van rám, és még fiatal is vagyok. Nagyon félek Főorvos Úr! A nővérke szerint a szívemet kellene tisztázni, hogy amit érzek nem ritmuszavar-e, mert ha az, akkor ez magyarázhatja a hullámzó tüneteket gyógyszer mellett is és akkor kaphatok plusz gyógyszert, ami védelmet nyújt. Kérem, legyen olyan kedves és írja meg véleményét, adjon tanácsot nekem és elnézést kérek a hosszúságomért, de nem tudtam rövidebben megfogalmazni. Nagyon köszönöm a türelmét! Kovácsné Ágota
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
08.
Kedves Kérdező ! Nem tudok sokat és hosszan írni Önnek a panaszokkal kapcsolatosan. Azt tudom javasolni, hogy egy korrekt neurológiai /van-e agyi embolizációra utaló eltérés vagy nics/ illetve egy részletes non invaziv kardiológiai kivizsgálás /transoesophagialis echo és Holter illetve esetleg ergometria/ szükségesek ! Ezek alapján lehet dönteni csak.
2015.
11.
07.
Bélrendszeri probléma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát! Azt megemlíteném még, hogy nőgyógyászati problémám is van. Ez közrejátszhat a jelenlegi tünetekben? Ne haragudjon, hogy ennyit kérdezek! Tisztelettel: Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
08.
Igen, lehet ilyen panasz nőgyógyászati betegség esetén is. A kismedencei eredetet is vizsgálják az említett vizsgálatok / hasi UH, hasi CT ill. a colonoscopia/
2015.
11.
07.
Instabil angina szorongástól? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, újabban egy szórólapos állásom van, mely heti 5 nap 6-8 óra gyors sétát jelent hegyvidéki részeken is. ( Rózsadomb, Hűvösvölgy ) 3 napja nagyon rosszul lettem útközben, homályos látással, szuszogással kóválygásérzet kapott el és 1-2 fekete pont úszása látómezőmben. Elegednő folyadékot ( napi 3-3.5l ) fogyasztok. Mikor még ilyen állapotban felfele mentem dombnak és felérkeztem, meg-megszédültem és eddig soha nem tapasztalt erejű ájulásérzés vett birtokába. Meg kellett támaszkodnom az egyik villanyoszlopon. Sajnos az orvosok pánikosnak bélyegeznek, de szeretném Önnel is megértetni, hogy nálam ezen tünetek jelentkezése indítja el a tényleges pánikot és nem fordítva. Tegnap összevesztem kicsit édesapámmal és már mellkasnál toroknál összeszoruló érzéseket éltem át erős szívdobogások közepette. Régen soha nem volt ilyen. Úgy érzem romlik folyamatosan az állapotom. Arra gondoltam nem e időszakonkénti koszorúér görcseim lehetnek, melyek okozzák ezeket a mellkasi diszkomfort érzéseket is? Olykor a rosszullét közben szúró érzést érzek szívem egy meghatározott síkjában. Nagyon kérem segítsen, hogyan lehet végére járni hogy mi okozza ezeket a "szívszorulásokat" NYUGODT LELKIÁLLAPOTOMBAN is. Mivel lehet legjobban kimutatni az időszakos coronaria spasmust? Továbbá milyen betegségek állhatnak még fent a háttérben? Célszerű lenne e egy neurológia vizsgálatot is kérnem esetleg? 30 éves vagyok, 2 éve ebben a bizonytalanságban. Lassan már életem sincs. Kérem segítsen eligazodni, merre tovább. Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
08.
Kedves László. Többször kifejtettem már, ha egy részletes kivizsgálás során szívbetegséget nem lehet igazolni, nincs olyan belszervi eltérés ami ilyen panaszokat okozhatna csak pánik betegség állhat a háttérben. Azt hiszem ezzel kapcsolatosan többször kommunikáltunk is már. Most sem tudok mást mondani, kellene a jó psychiater. Anélkül csak szenvedni fog. Más nem fog történni.
2015.
11.
07.
Tanácstalan. kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Köszönettel vettem válaszát. Sokat segít nekem. Meggyugtat válaszaival, hiszen kifejezetten szorongásos tipusú ember vagyok! Szép napot és jó egészséget kívánok! Tisztelettel: Veronika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
07.
Örülök ha segítettem.
2015.
11.
07.
Bélrendszeri probléma kérdése:

Kedves Doktor Úr! Tegnapi kérdező vagy a bélpanaszokkal. Köszönöm gyors válaszát! Teljes hasi UH kimutatja, ha valami nincs rendben, és betegségem van? Köszönettel: Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
07.
Nem mindent mutat ki, hiszen a bél betegségeket csak tükrözés mutatja ki vagy virtuális kolonoszkópia / ez egy CT vizsgálat típus./
2015.
11.
06.
Bélrendszeri probléma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném tanácsát, véleményét kikérni. Kezdek kétségbe esni. Körübelül 1 hónapja vettem észre az alábbi tüneteket. Mára már szinte napi szinten van hányinger, és hasmenés érzés. A hasmenés nem minden esetben híg székletet jelent, csak az inger van meg. De gyakori a hígabb széklet is. Azután pedig székrekedés van. Színe változó, de volt már hogy vérnyomokat fedeztem fel, és ezt nem tudtam pontosan meghatározni, hogy milyen. Nem nézegetem közelről. Hasam gyakorta érzékeny, néha fáj, ill egyre gyakoribb a jobb bordaív alatti fájdalom, szúrás érzetet. Étkezésem rendszere, és normális éteeket fogyasztok, figyelek a zöldség bevitelre is. De a hányinger és hasi diszkomfort érzés miatt nem mindig van étvágyam. Nagyon fáradékony lettem, erőtlen. Laboromon semmi nincs, értékeim jók. Gasztroenterológiára nagyon sokára kaptam időpontot. De már nehezebben viselem a mindennapi hányingert, és hasmenés szerűen jelentkező székelési ingert. Néha érzem a végbélnél, fáj, lüktet, és nyomóérzét. A hasmenés, néha hirtelen tör rám, olyankor úgy érzem nem bírom visszatartani. Rosszul leszek, leizzadok, és szédülök. Kedves Doktor Úr! Mi lehet ez? Családban többen haltak meg vastagbélrákban. 29 éves vagyok. Ha lenne valami baj, azt kimutatná a laborvizsgálat? Hova és merre fordulhatok addig, még nem jutok el a gasztroenterológiára? (Háziorvosom nem tartja indokoltnak a sürgetést). De én egyre rosszabbul érzem magam. Előzményként sem történt semmi ami kiválthatta volna ezt a gyomor-bélrendszeri problémát, egyszer csak jött és egyre gyakoribbá vált, ami már nekem figyelemfelhívó volt. Bocsánat a hosszú levélért! Köszönöm, ha elolvassa és válaszol! Tisztelettel! Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
07.
Kedves Erika ! Szerintem sürgősen forduljon gastroenterológushoz. A panaszai lehetnek komoly betegség kezdődő jelei, ezért teljes mértékben indokolt sürgős gastroenterológiai kivizsgálása.
2015.
11.
06.
Tanácstalan kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Október 23-án "Tanácstalan" jelige alatt véleményt kértem Öntől, melyet gyors válasz követett, amit ismételten nagyon köszönök! Néhány mondat után, amit váltottunk, valamint a rengeteg kérdező beteg láttán, illetve a kérdésekre adott válaszait olvasva megfogalmazódott bennem, hogy milyen szerencsés lehet az a beteg, aki személyesen is találkozhat Önnel. Sajnos az ilyenfajta orvos-beteg kapcsolat manapság egyre ritkább. Életem során több tapasztalatban is volt részem, hiszen 61 éves vagyok. Ismételten a Főorvos Úr tanácsát kérem - mivel a házi orvosommal nem igazán tudom megbeszélni a problémámat. Nem részletezem, nem lenne etikus. Ahogy tetszett javasolni, reggel szedem a Concort, 12 óra elteltével este a Coverexet. Ezt két hete szedem ilyen formában,de így is 95-120 közötti a vérnyomásom napi többszöri mérés esetén is. Amikor 100 körül van fáradtnak érzem magam, nem igazán jó a közérzetem. Egyébként nem állandóan magas a vérnyomásom, hanem ingadozó, ezért rendelte az orvosom az említett gyógyszert. A kérdésem az lenne, hogy nem lehetne-e fele dózisban alkalmazni? Elnézését kérem a hosszú bevezető miatt, nem szándékozom az idejét rabolni, de a gondolatokat meg akartam osztani Önnel. Várom válaszát! Tisztelettel: Veronika. a
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
07.
Kedves Veronika. Köszönöm a kedves szavakat. A gyógyszer adagjának felezése helyes gondolat, de első lépcsőben a Coverexet felezze csak. Ha ez nem elég csak utána felezze a Concor adagját !
2015.
11.
06.
xanax frontin kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerédi Péter Xanax sr 0.5 re néha be kell szednem egy szem frontin 0.25,lehet belőle bajom. Erőss pánikbeteg vagyok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
07.
Nem lehet belőle baja, csak értelmetlen. Ha bevenne még egy fél tbl Xanaxot ugyan ott lenne. Ugyanis a Frontin és a Xanax azonos hatóanyag tartalmú.
2015.
11.
04.
ablació után kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát. Hétfő reggel a munkahelyem helyett a kórházat hívtam fel és lemondtam a befekvést. Eljöttem dolgozni. Nem aludtam egy percet sem. Nehéz döntés volt és úgy hiszem, innen nincs visszaút. A bizalom elmúlt és nem egyeztem volna bele egy olyan megoldásba, amiben nem bízok, amit nem szeretnék, ebből meg csak a balhé lett volna. Szép napot kívánok Önnek! Edit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
07.
Sajnálom.
2015.
11.
03.
Mari72 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdéshez fordulok Önhöz: Négy évvel ezelőtt mitrális szívbillentyű műtétem,/mechanikus/ majd egy szívbelhártya gyulladásom volt.Rendszeresen járok ellenőrzésre.Néha előfordul légszomj szapora szívdobogás.Gyógyszereim: 100 mg Cordarone 80 mg Nortivan 12,5 mg Bisoprolol. Napi rendszerességgel Warfarin ami a havi ellenőrzések alapján szedek 2,5-5,0 mg váltakozva.Vitaminként magne B6 valamint C vitamint és Panangint szedek. Legutóbb az ultrahangos vizsgálatnál az előzőhöz képest az alábbi változás történt. Előző: MI:I P.mean 1,98 Hgmm Mostani: MI:I P. mean 2,28 Hgmm Nagyon szeretném tudni, hogy ez a fent leírt különbségnek van-e komolyabb jelentősége és egyáltalán mit jelent. Mondanom sem kell a szívműtétem után hajlamos vagyok mindent beképzelni magamnak. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát. Üdvözlettel Mari72
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
07.
Kedves Kérdező. Ez az átlagos nyugalmi nyomás különbség a pitvar és kamra között akkor, mikor a pitvar telődik. Azt jelenti, kis nyomásemelkedés an a pitvarban, ami a műbillentyű következménye és normális dolog. Ez az érték 10 hgmm körül jelezhet problémát. 5 hgmm alatt pedig nem is foglalkozunk vele ! Nyugodjon meg, ez az érték önnél teljesen normális !
2015.
11.
03.
Beatrix79 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Elnézését,hogy már megint zavarom,de most nem szív jelleggel.csütörtökön erős hasi görccsel kórházba kerültem,ahol az alfa-amiláz 28-100 helyett nekem 138 a lipáz 13-60 helyett nekem 74 lett.minden más,fehérvérsejt,crp,minden tökéletes.azt mondták biztos csak vírus.Vissza néztem az összes vérkémet 2012-ig,mindegyiknél enyhén emelkedett az amiláz.Ma volram ismét vérvételen,ott az amuláz 28-100 helyett 125,lipáz a határértéken belül már 60 a max,nekem 58,hdl koleszterin ,karbamid enyhén alacsony.voltam uh-on:*a cholecysta többszörösen megtört minden más szuper.Nagyon gázis belek.Elküldtek gasztróra esetleges tej allergia,glutén miatt.a,hasam azóta is feszül,izomlázérzet van benne változó intenzitással.Elviselhető,de zavaró.Ön szerint kaphatok hasnyálmirigy gyulladást?félek tőle.a hasfájás ,feszülés ettől lenne?.péntek óta diétázom,de már nagyon éhes vagyok.mi bajom lehet a leletek ismeretében?ejetek már végre?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
07.
Kedves Kérdező A hasfájása biztosan nem hasnyálmirigy gyulladás következménye. A pancreatitis esetén az amylase értékeknek ezres értékeket kell mutatnia. Csillapíthatatlan hányás, kibirhatatlan hasi fájdalom a jele. Ezen felül a hasi UH vizsgálat kimutatja. Az amit ön érez egy bélgyulladás eredménye, amit nagyon helyesen kutatnak a doktorok. Ezért kérem nyugodjoon meg és - bár tudom, hogy nehéz - kérem várjon még egy picit türelemmel.
2015.
11.
02.
Mr. Zaccmester kérdése:

Köszönöm a gyors válaszát Doktor Úr. Krónikus kimerültség szindrómára gyanakszom. Sokszor beledadogok a beszédbe is, és nem úgy pörög a nyelvem párszor mint kellene. Ha éveken át egy belső konfliktust nem tudtunk megoldani és megállás nélkül agyalunk dolgokon, úgy hogy ki se kapcsol szinte az agy és mellette napi 6-7 órában szórólapos munkát is végez egy 30 éves fiatal, akkor se tud eljutni a végkimerülés határához? Tehát, hogy idegi alapon megálljon az illető szívverése teljesen egészséges szív esetén is. Lekapcsol az idegrendszer, annyira kimerül a szervezet. Ilyesmire gondolok... Ilyen nem fordulhat elő? Köszönettel: László Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
02.
Idegi alapon csak a szorongás a kóros. Fokozhatja az extrák gyakoriságát, de belehalni abba nem fog. Le kell gyözni a pánik betegségét !
2015.
11.
02.
tomi20 kérdése:

Tisztelt Dr. Ur.A ve4nyomassal kapcsolatosan kerdeznek.Az ertekeim 110-145 /70-95 pulzus 70 es 100 kozozz valtozik.Reggeli meresekkor szoktam emelkedettebb ertekeket merni 130 93 pulz 80.De ez altalaban az elso meres.Ket pe3c elteltevel 118 75.Reggel ebredes utan feszultnek erzem magam nem tudok nyogottan maradni az agyban muszaj felkelnem nagyon kellemetlen erzes es a kozerzetem is rossz.Kardiologian enyhe mitralis prolapsust allapitottak meg az elulso vitorlan es feher kopeny szindromat.A disztolesz ertek ha 85 95 koroli mennyire baj.Gyogyszert nem szedek .30 eves vagyok egyebkent kisse szorongos.Koszonom a valaszra forditott turelmet.Szep napot.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
02.
Kedves Tomi ! Mindenkinél a második mérés alacsonyabb , sőt a 3. mérés még alacsonyabb is lehet. Ennek nincs jelentősége. Az emelkedett értékek pedig a szorongás eredménye. Nincs baja, semmilyen problémát én nem látok abban, amit leírt. Sportoljon többet, rendezze az életét úgy, hogy kevesebb stressz és több aktív pihenés szerepeljen benne !
2015.
11.
01.
Extra kérdése:

Drága Doktor Úr! Visszaeső kérdező vagyok:)) Mps-el,és extrákkal rendelkező,pár éve,kardiológiailag kivizsgált 37 éves sportos nő vagyok,minden káros szenvedélytől mentes.Az lenne a kérdésem,hogy érdekes módon a nyár kivételével elég gyakran extrázom.Nyáron szinte egy darab sincs,de ahogy beköszönt a hűvös rögtön előkerülnek.Ez miért lehet,mi az összefüggés ebben?És a másik,hogy két év után visszatértem mozogni,és edzés közben is vannak.Ez lehet a terhelés miatt?Arra mit javasol esetleg?Mert járni mindenképp akarok,nem akarom ez miatt abbahagyni,de korlátoz eléggé ez a szemét kis tünet :)) Nagyon zavaró...Nagyon szeretnék megszabadulni, ettől,de nem sikerül...Nagyon köszönöm a válaszát előre is.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
02.
Kedves visszaeső kérdezőm ! Pontosan nem tudom i lehet ennek az oka, de valami biztosan történik télen, amit nyáron nem csinál ! Minden estre azt javasolom, hogy próbáljon 2x1 tbl Panangin fortét szedni, folyamatosan a téli időszakban.
2015.
11.
01.
ablació után kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Voltam a kardiológián. A szív ultrahangon is voltak kis eltérések, de nincs nálam a lelet, csak mondta és azt hogy az előzőn nem volt, de ez nem tragikus. Kaptam egy 24 órás monitort. Rossz lett az eredményem, de ezt meg csak azért tudom, mert felhívtak. Be kellene feküdnöm kardiológiára kivizsgálásra, bár a megoldást véglegesre és szinte biztosra mondta az orvos, de én ezt nem szeretném, főleg ha van esély rá, hogy magától megszűnik fél év alatt - csak nem tudom, hogy lehet azt félelem és ijedezés nélkül átvészelni és mi van akkor, ha nem szűnik meg? Az orvos szerint nem fog és nem tudja miért van a fájdalom. 30 alatti pulzus is volt nyugalomban. Én ezt nem értem. Megszüntettek egy bajt és csináltak ezzel egy másikat, amiről azt se tudják mi és miért van? Én konkrét választ egyetlen kérdésre sem kaptam, csak a véglegesnek mondott megoldást, amibe nem szeretnék beleegyezni. Meghalhatok a pulzusesésbe, ha nemet mondok? Valamilyen alternatív gyógymód nem létezik erre? Komolyan mondom, kétségbe vagyok esve! Nem akarom, hogy vagdossanak, zsebet csináljanak belém, meg kütyükkel bántsanak, amit mellé cirka 10 évente cserélgetni kell, mellé nem vagyok én robot. Nem akarom, de így sem akarok maradni. Vergődöm a félelem és a határozott nem között! Ön biztosan megért és ugye azt írta, hogy nem érez nagy bajt. Kérem, adjon tanácsot és véleményt nekem. További szép estét kívánok! Edit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
02.
Kedves Kérdező ! Az ember érzése és az igazság nem mindig egyezik. Ezért kérem vizsgáltassa ki magát, mert biztosat csak akkor tudhatunk. Másrészt higgye el amitől fél azt az elkerülni nem mindig kerülheti el. Fiatal, egészséges nő ! Ne játsszon az egészségével ! Menjen el a kivizsgálásra és beszéljen mindent ki alaposan a kezelő orvossal. Bizzon benne !
2015.
11.
01.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor úr, állandó egész napos fáradtság érzetet milyen betegségek okozhatnak, ha teljesen neg. kardiológiai kivizsgáláson estem át? 8-9 óra alvások után is nagyon fáradtan ébredek hűvös végtagokkal, ha délután meditálok egy fél órát szintén nagyon fáradtan térek magamhoz jéghideg karokkal és lábakkal. Milyen belgyógyászati kórképek okozhatnak ilyen tüneteket? Hol lenne érdemes ezt kivizsgáltatni mi lehet? Édesanyámnak mikor áttétes májdaganata volt akkor aludt szinte mindig. Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
01.
Kedves László A fáradékonyság, fáradtság nem biztos, hogy szervi betegség jele. Az biztos, hogy nem szívbetegség tünete. Nem tudok Önnek mást mondani vizsgálat és adatok hiányában. Ez igy Önmagában nem jellegzetes semmilyen betegségre.
2015.
11.
01.
Szívritmuszavar kérdése:

Tisztelt doktor úr! Az lenne a kérdésem, hogy az extrasystole lehet e veszélyes?Kb. egy éve derült ki, hogy ebben a fajta ritmuszavarban szenvedek.Volt szívultrahang, terheléses EKG, ott semmi rosszat nem találtak, augusztus végén volt 24 órás EKG holteres vizsgálatom, ott a 24 óra alatt 4875 extrám volt ebből 120 bigemini 3 trigemini (nem tudom hogy írjáj pontosan).Coviogal 5mg-ot szedek reggel egy szemet, és napi 2X0.5mg Xanax SR-t mert előtte pánikbetegséget állapítottak meg.Azóta úgy érzem romlott minden, főleg este, vagy nyugalmi helyzetben rosszabb, van hogy minden 4-5 normál ütést egy extra követi, van hogy folyamatos egy sima egy extra.Igazából ezeket nem érzem, pamaszt sem nagyon okoz, sajnos keveset mozgom és enyhén el is vagyok hízva.Panasz közé talán a légszomjat tudom felsorolni, vagy hogy éjszaka felriadok és utána szapora a pulzusom vagy szívdobogás érzésem van, de azt mondták ez inkább a pánik miatt.De nem bírom megállni, hogy ne figyeljem a pulzusom mert nagyon idegesít ez az összevisszaság.Nem tudom mit tegyek, tanácstalan vagyok, és félek, hogy ez már nem jelent jót esetleg valami nagyobb baj lehet az extrák miatt.A kardiológusom annyit mondott, hogy ne figyeljek oda rá és azedjek Q10 meg magnéziumot.Ön mit tanácsol doktor úr, illetve lehet ettől a fajta ritmuszavartól komolyabb bajom?30 éves vagyok és az a baj, hogy mindent a pánikra fognak és úgy érzem nem vesznek komolyan.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
01.
Kedves Kérdező. Ennél a ritmuszavarnál két fontos dolog van. Egyrészt meg kell nézni, egy mindenre kiterjedő kardiológiai vizsgálattal /echo, Holter, ergometria/ a ritmuszavar hátterét és viselkedését. Ha z a kivizsgálás megtörtént és nem találtak semmilyen kóros eltérést a ritmuszavarokon kívül, akkor nincs veszély. Innentől jön a második lépés. Ha a beteg etrasystoléi gyakoriak és nem befolyásolhatóak semmivel akkor ki lehet égetni azt a területet ahonnan az extrasystolék kiindulnak /ablatio/. Én azt gondolom, hogy a pánik betegség megfelelő ellátása után kellene ebben a második részben dönteni ! A kérdésére mégegyszer kihangsúlyozom negativkardiológiai kivizsgálás után nem kell félni az extráktól. Kellemetlen, de baja nem lehet.
2015.
11.
01.
reflux kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 36 éves férfi vagyok. Néhány hónapja reggelente öklendezem, illetve felfoghatatlan módon fogmosás során este. Nap közben már nem fordul elő, inkább reggel. Korábban voltak problémáim a savval, de nem ilyen jellegű. Egyébként elég stresszes vagyok. Minimális szúrás előfordul néha gyomortájékon pár másodpercig. Lehet ez a reflux jele?üdvözlettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
01.
Kedves Kérdező. Igen. Lehet. De okozhat ilyet a savtúltengés is. Ezért forduljon mielőbb gastorenterológushoz.
2015.
10.
31.
Félelem kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nagyon fáj mostanában a bal mellem fölött, a hónommal egyirányban. Szinte egyfolytában fáj kisebb-nagyobb megszakításokkal.Sokszor nyugalmi állapotba is érzem.Ön szerint szívről lehet vagy valami más okozza? Tisztelettel: Nagyné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
01.
Kedves Kérdező ! Keresse meg a csaádorvosát holnap és kérje meg, hogy derítsék ki mi okozza a panaszokat. Abból, amit elmondott, vizsgálatok nélkül nem lehet megmondani, hogy mi a baj.
2015.
10.
27.
L.K. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 33 éves vagyok, három hete estem át egy nagyobb alhasi műtéten, amelyet általános és helyi érzéstelenítés kombinációjával végeztek. A műtét óta a pulzusom nyugalmi állapotban 100, egy rövid séta után 130 körüli. A vérnyomásom 120/65 körül van független attól, hogy mozgok-e vagy pihenek. Korábban 70-es pulzus volt jellemző rám, most nagyon érzem a szívdobogásom, és elég gyorsan ki is fulladok. Azt szeretném kérdezni, hogy műtét után meddig normális ez a pulzusszám? Köszönettel, Kálmán
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
11.
01.
Kedves Kérdező ! Az ilyen állapot egy nagy hasi műtét után vérszegénységre utalhat és vashiányra. Megfelelő vaspótlással, vitaminok adásával sok pihenéssel és türelemmel elmúlik. Kérem forduljon a kezelő orvosához kontroll végett.
2015.
10.
26.
magzat kérdése:

Kedves Doktorúr 30.heti ultrahangon ezt írtak a magzat szívéről: a tricuspidalis billentyu sikja a mitralis billentyu sikjanal magasabban abrazolodik. Ez mit jelent? Nagy baj? 22.hetesen voltam kimondott magzati sziv ultrahangon ott nem lattak akkor még ezt. Koszonettel szilvia
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
27.
Kedves Kérdező ! Meg kell mondanom őszintén a kérdésére nem tudok válaszolni. Gyermek kardiológussal kellene beszélni, hogy a látott kép a terhesség alatt kóros-e vagy sem.
2015.
10.
26.
Érdekes kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 30 éves nő vagyok (165 cm, 48 kg), elég strapás életet élek, szinte folyamatosan nagy szellemi terhelés alatt. Kb. 1 éve jelentkezett nálam egy érdekes tünet. Amikor a szokottnál is nagyobb megterhelés ér, egy időre felpörgök, majd elkezd zsibbadni az arcom, a szám széle, illetve nagyon elálmosodom, alig tudok koncentrálni. Ilyenkor furcsa "csiklandozó" érzés futkos a szívem tájékán, felfelé a nyelőcsövemen, amitől olykor köhögnöm kell, illetve nagyokat sóhajtani, mert úgy érzem, mintha nem lenne elég levegőm. Fájdalmat nem érzek, esetleg olykor a fejem fájdul meg, illetve érdekes nyomást érzek benne. A vérnyomásom egyébként mindig alacsony, a pulzusom is alig megy 60 fölé, de megfigyeltem, hogy amikor ezt az érdekes rosszullétet érzem, akkor általában csak 48-53 közötti a pulzusom. Voltam már kardiológusnál nem sokkal azután, hogy először jelentkeztek a tünetek. Mindent rendben talált. Van egy velem született eltérés a billentyűknél, de azt mondta, ezzel nem kell foglalkozni, s ez nem is okozhat ilyen tüneteket. Azért nehéz az ügy, mert általában hirtelen tör rám a rosszullét, és kb. fél óra alatt el is múlik, így sohasem sikerült még eljutnom orvoshoz akkor, amikor éppen tart. Mit tanágyol? Vegyem komolyan a jelzést, esetleg keressek másik kardiológust, vagy pusztán a túlterhelés is okozhat ilyen tüneteket? Köszönöm előre is a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
26.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom ezek a tünetek neurológiai eredetüek lehetnek. Inkább ideggyógyászhoz, egy jó ideggyógyászhoz forduljon. A panaszi lehetnek átmeneti agyi keringési zavar, agyér tágulat, agyér fejlődési rendellenesség is állhat a háttérben. Ezt ki lehet zárni egy koponya CT vagy MR angio vizsgálattal .
2015.
10.
26.
abláció után kérdése:

Köszönöm szépen Tisztelt Doktor Úr a megnyugtató válaszát! Edit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
26.
Örülök ha segítettem.
2015.
10.
26.
ablació után kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Ilyen még nem történt velem! Első hívásra sikerült elérnem a kardiológust, aki az ablaciót végezte! Igaz, 27 percig tartott és össze-vissza kapcsolgattak. Összeszidott, mert nem kellett volna eddig várni, mint mondta. Holnap ügyeletes lesz, így munka után megyek. Nagyon szépen köszönöm Önnek, hogy vasárnap tiszteletére törődött velem és segített! Én nem tudom miért fáj 4 hét után is és nem tudom mi okozza a pulzus esését. Lelkem mélyén félek mit fog mondani, félek, hogy valami nagy baj lehet, már csak azért is, mert azt akarta, hogy most és azonnal menjek, de nem engedtek el a melóhelyről. Ma van a havi zárás, addig is járt a kezem, még a telefonon lógtam. Komoly baj lehet Főorvos Úr? Nagyon szép napot kívánok! Edit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
26.
Kedves Kérdező ! Nem lesz semmi baj, nekem is volt már olyan ablatiós betegem, akinek sokáig volt mellkasi panasza. A lassu szívmüködés az mi egy kicsit több figyelmet igényel, de ezek egy része is a beavatkozás után max. fél éven belül vagy rendeződik vagy gondot okozhat. Ezt jó lesz ha tisztázzák. Én nem érzékelek nagy bajt ! Inkább szorongást és félelmet.
2015.
10.
26.
betegvélemény kérdése:

Szeretném megkérdezni, hogy miért törölte ki kommentemet, hiszen azt írta, a kollégájának, hogy erre a kérdésre a betegnek kell válaszolni?! Akinek nem inge, nem veszi magára azt az egyszerű, de tiszta véleményt, hogy "minden orvosnak szíve-joga a megelőlegezett bizalmat kiérdemelni, avagy eljátszani". Miért csípte ez az Ön szemét főorvos úr?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
26.
Nem csipte! Önnek igaza van, csak nekem az a véleményem, hogy orvosi kérdésekre kell itt válaszolni és nem személyes véleményeket közölni ! Ez egy szakmai forum és a személyeskedés nem megengedhető.
2015.
10.
26.
Szívprobléma? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Néha nyomó jellegű mellkasi fájdalmat érzek bal oldalon, bal karom néha zsibbad, de van hogy a bal vállba, esetleg az állkapcsomban is érzem. Ilyenkor néha kicsit fáj a hasam, székelési ingert érzek. Néha bizsereg az egész testem. Amikor front van, akkor szinte mindig érzem, de a nyári ülő munka végzésekor is előjött, elmentem a háziorvosomhoz. Csinált EKG-t, negatív lett, volt vérvétel, az orvos szerint semmi érdemi eltérés. Kardiológushoz nem adott beutalót, akkor éppen az ülő munkára fogta. Most a fronttól függetlenül is megjelent a panasz. Volt ilyen már régebben is, az EKG soha semmi kórosat nem mutatott, egyszer voltam mellkasröntgenen is, de semmi. Kissé stresszes az életem, de nem foghatok mindent erre, aggódom az egészségem miatt, főleg a szívproblémák aggasztanak. 22 éves nő vagyok, nem dohányzom, alkoholt is csak nagyon ritkán fogyasztok. Elnézést kérek a hosszúra sikeredett levélért!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
26.
Kedves Kérdező. Nem tudom mozog-e rendszeresen, mennyi a stressz az életében, szed-e fogamzásgátlót. Én mindig azt szoktam javasolni, hogy a csapás irányába kell indulni. Egy 22 éves nő esetén a legkisebb a valószínűsége annak, hogy coronária keringési zavara lenne. A mai 22 évesek pedig általában olyan életet visznek, ami mellett sok az egészségtelen dolog és a hajszoltság. Sokszor ezek rendezése is megoldhatja a problémát. Viszont ha nem szűnik meg a panasz, akkor tovább kell lépni a kardiológiai felé. Összefoglalva először életmód, sport és időnként pihenés. Ha nem jön be, kardiológus.
2015.
10.
26.
Terhesség-gyógyszer kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 39 éves 3 gyermekes anyuka vagyok. Több éve szedek vérnyomás csökkentőt , jelenleg Lokren 1x fél, Lecalpin 20 mg napi 1db.(korábbi gyógyszerek ödémát okoztak) A családban halmozottan fordult elő magas vérnyomás, nálam az első terhességnél csupán, illetve 4 éve stressz hatására.(Azóta szorulok kezelésre:((() A jelenlegi gyógyszert sem érzem tökéletesnek, bal lábam állandóan duzzad, gyakori a szájszárazság, hányinger, fáradtság érzés. A legfőbb gondom mégis az, hogy férjemmel babát szeretnénk, de több éve nem sikerül a teherbe esés, illetve aggódom, hogy a vérnyomás csökkentő gyógyszereim gátolják meg ezt...talán a beágyazódást, vagy a megfelelő vércukor szintet??? Aggódom amiatt is, hogy sikeres terhesség esetén káros lehet-e valamelyik gyógyszer az első trimeszterben, későbbiekben kell-e gyógyszert váltani, vagy már most tanácsos lenne? A kezelőorvos tudja, hogy babát szeretnék....a gyógyszerek használati utasításában azonban egyértelműen szerepel, hogy nem javallott szedni, ha terhességet tervez a beteg... Mit tehetek még természetes módon, hogy csökkenjen a vérnyomásom? (sótlan diéta, testsúlycsökkentés....) Szeretnék egészséges kismamaként, egészséges magzatot kihordani....mihamarabb:D Előre is köszönöm szépen válaszát! Dóra
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
26.
Kedves Dóra ! Vannak olyan vérnyomás csökkentők amiket terhesség alatt is lehet szedni. Arra kell átállni ! Keresse fel a kardiológiai szakambulanciát és ott meg lehet beszélni, át lehet állítani a jelenlegi kezelést megfelelőre. Igaza van abban, hogy jobb a terhesség előtt ezt megtenni, mint utána !
2015.
10.
25.
emelkedett májenzimek kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Kb 2 héttel ezelőtt hirtelen, hasi görcsökkel jelentkező hasmenésem volt,mely aznap és másnap elég erős volt. 2 nap szünet után /szedtem szén tablettát,és Normaflort /újra jelenkezett,de inkább csak reggel ill.délelőtt.Már az hittem lassan rendbe jöttem,de van amikor bal oldalon elkezd "kuruttyolni" a belem,hascsikarás,és vagy van valami,vagy csak az inger.Csináltattam labort melynek az eredménye:/Csak az eltéréseket irom/Vvt.süllyedés: 21,vércukor 4,39 /4,4-től jó/,Se karbamid 2,4 /2,9 től jó/Se koleszterin 5,4, Se GPT 36,6 /35-ig jó/Se alkalikus foszfatáz 201/ 120-ig jó/ Se GGT 92 /32-ig jó/Se C-reaktiv protein ultraszenzitiv 28,4 /5-ig jó !/.Vizelet normális csak a fajsúly 1,031 /1,030-ig jó/. A háziorvos irt fel Normixot,mert vannak divetikulumok a vastagbélen,és arra goldolt,lehet,hogy begyulladt.4.napja szedem a Normixot Normaforral,és tegnap délután is,meg ma is,megint bal oldali erős "kuruttyolós" hascsikarásom volt,de nem volt eredménye egyik nap sem,csak ma reggel,de akkor nem görcsölt csak "nehezen " ment. Szeretném megkérdezni Önt,hogy mitől lehetnek ezek az eltérések a labornál? Még azt elfelejtettem,amikor a múlt héten volt az erős hasmenésem,rettentően "büzös"/már elnézést kérek ! /volt,igy lehet hogy valami bakteriális fertőzés ? Alkoholt egyáltalán nem iszom,napi 1 capuccino/2x1/2/ amit fogyasztok.Gondolok még esetleg glutén érzékenységre is,melyet most elkezdtem csütörtökön/ a háziorvosnak mondtam,hogy nem lehet-e a májenzim emelkedés emiatt ?/,csak az a baj,hogy a kukoricát sem birom,és ezek a lisztek abból vannak.De most GM kenyeret eszem. Teljesen tanácstalan vagyok !!Hashimotos vagyok,ISZB,agytörzsi keringési zavarom van,melyekre szedek gyógyszert,már 1990-től.Aspirin Protectet is ,mert 2x katétereztek,mely negativ lett,a kis erek szűkebbek. Bocsánat,hogy ilyen hosszúra sikeredett, a "Beteg " szereti kipanaszkodni magát, főleg, ha megértő fülekre talál !!! Nagyon köszönöm előre is válaszát !Szép napot kivánok !Olga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
26.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom a panaszai, ha nem szüntek meg egy "rendes " Normixos kúra után, akkor bizony gastroenterológushoz kell fordulni. Utána kell nézni, hogy emésztési zavar, motilitási zavar, mindkettő esetleg felszívodási zavar áll-e a háttérben. Rendes vizsgálatok nélkül ez nem megy, csak találgatunk. Az pedig nem jó.
2015.
10.
25.
abláció után kérdése:

Kedves Főorvos Úr! 1 hete írtam Önnek és ezúton is köszönöm a gyors válaszát! Igyekszem türelmes lenni és alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, de eléggé nehéz. A panaszaim fájdalom szempontjából egyáltalán nem változtak az abláció óta. A nyugalmi pulzuslassulás a rossz közérzettel és ijesztgetéssel is megvan, bár ez kb. 2 hetes tünet. Szörnyű, mert éjszaka is felébredek rá és kiugrok az ágyból, utána meg már nincs alvás. Összességében nincs változás, nem lett jobb és rosszabb sem. Na most tényleg nem tudom így, hogy menjek vissza kontrollra, vagy összeszorított fogakkal próbáljak meg még türelmes lenni. Komolyan elgondolkoztam már azon, hogy mi a rosszabb. A ritmuszavar vagy a beavatkozás utáni kellemetlen és gyötrő tünetek?- amik immáron 4 hete tartanak, permanensen. Nem sok kedvem van telefonálgatni (fél nap mire sikerül az orvost elérem), utána szabit kivenni, hogy vissza tudjak menni és nem mennék én vissza, ha nem feltétlenül muszáj. Ha tudnám, hogy pár napon belül vége ennek a rémálomnak! Mi a véleménye kedves Főorvos Úr? Nagyon várom a válaszát és szépséges, pihentető vasárnapot kívánok! Edit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
25.
Kedves Edit ! Azt hiszem nincs más hátra, mint elmenni a dokihoz ! Meg kell nézni mi a baj, mert 4 hét az sok. Valamit tenni kell, de azt nem lehet vizsgálat nélkül.
2015.
10.
24.
Digoxin és Preductal kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a kedvességét és a gyors válaszát. Azóta is próbálom megemészteni, hogy nem elég a szívbajom, még cukorbajom is van. A diétát tartom. Azt, amit a háziorvos elmondott, de nem tudom mi az a HgB A1c. Maszekba azt meg lehet csináltatni? Azért kérdezném, mert max. 1 napra tudok hazamenni a rendes szabadságomig, abba pedig nem fog beleférni egy laborvizsgálat is. Megpróbálok időpontot egyeztetni a kardiológustól, de előre félek az előttem álló időtől (rosszabbodik az állapotom, úgy érzem)és az orvos reakciójától. Én is felismertem a tüneteket, mert volt már benne részem, csak akkor súlyosabbak voltak. Ha túl hosszú idő múlva jutok el szakrendelésre és ilyen ütemben romlik az állapotom, visszavehetem a régi gyógyszereimet? Az átálltás előtt 3 nappal váltottam ki a gyógyszereket, bontatlan csomagolásban van mindekttőből 1-1 doboz. Köszönök szépen Doktor Úr! Elvíra
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
25.
Kedves kérdező ! A HgbA1c egy olyan cukorszint meghatározás, ami kb 3 hónapos intervallumról ad információt. Azt jelzi, milyen mértékű ingadozás jelentkezik a vércukor szintekben. Norm. értéke 5 % körül van. 6 % felett már kóros és 7% felett gyógyszert kell szedni. Persze, hogy meg lehet határoztatni magánuton is. Gyógyszert nem szabad válltani orvos nélkül ! El kell menni orvoshoz és csak utána változtasson. Ha ennyire rosszul van kérem tegye ezt !
2015.
10.
24.
gyogyszer kérdése:

Jo napot kivanok. En egy olyan kerdessel fordulnek onhoz,hogy edesapamnak infartja volt holnap lessz ket hete. Amikor engedték ki fel irtak neki 7 fajta gyogyszert,amelyekbol az egyiktol nagyon rosszul van.A neve metoprolol. A kerdesem az lenne hogy ki hagyhatná-e ezt mert nagyon rosszul van tole.Valaszat elore is koszonom.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
25.
Kedves Kérdező ! Célszerű lenne ezt a kezelő orvossal megbeszélni. Egyenlőre azt gondolom csökkenteni lehet az adagot, két részletben bevenni a szert lehet, de nem szabad elhagyni !
2015.
10.
23.
Tanácstalan. kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Nagyon szépen köszönöm a gyors, megnyugtató válaszát. Jó egészséget és további szép hétvégét kívánok. Tisztelettel: Veronika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
23.
Örülök ha segítettem.
2015.
10.
23.
Tanácstalan. kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Reggel 1x5 mg Concort és 1x Coverex - as 5 mg Komb. szedek. Ez így nagyon lecsökkenti a vérnyomásom és a pulzusomat is. Kérdésem, hogy a Coverexet nem lehetne-e délután.vagy este szedni,mivel a Concort már régebb óta ilyen dózisban szedem, s így jó. A vérnyomáscsökkentőt most kaptam hozzá. Nagyon köszönöm véleményét! Tisztelettel:
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
23.
Kedves Kérdező! Reggel vegye be a Concort éste pedig a Coverexet. A kettő között legyen 12 óra. Igy biztos megfelelő lesz a vèrnyomás.
2015.
10.
22.
nyaki űtőér kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Olyan problémám lenne, hogy a napokban nagyon felidegesitettek, akkor éreztem először, hogy a nyakamon két oldalon az ütőereimnél megfájdult és felsugárzott az alsó álkapcsomba. Másnap ismét nagyon felidegesitettek, ugyanaz a téma, akkor újból éreztem a fájdalmat. A másodiknál jobban megfigyeltem, hogy a nyakamból indul ki, és ha visszább veszek a dühömből az is elmúlik, igy csak 1-2 perc volt az egész. Régebben is éreztem már olyat, hogyha feszültebb voltam, hogy a nyakam két oldalában feszitő érzés volt. 46 éves nő vagyok. Sportolás közben még nem éreztem ilyet. A vényomásom átlagban 135/85 a pulzusom is legtöbbször 60 és 75 között van nyugalomban. Lehetséges, hogy ez szivbetegség tünete lenne, vagy egyszerüen a stressz okozhatja? Vagy valami más? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
22.
Kedves Kérdező ! Jogos azt hinni, hogy ezek a panaszok a szívtől eredőek lehettek. Még akkor is, ha terheli magát rendszeresen és közben nincs panasza. Nem ártana ha kardiológushoz fordulna, mert ajánlatos néhány vizsgálatot elvégeztetni !
2015.
10.
22.
Megnyugodhatok?! kérdése:

Kedves Doktor Úr!Nagyon szépen köszönöm,hogy ilyen hamar válaszolt nekem.Vissza fogok menni ,mert sajnos a panaszaim nem múlanak.Doktor Úr!Hivatkozhatok a Doktor Úrtól kapott tanácsra,válaszra is?.Még egyszer köszönöm:Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
22.
Persze, hogy hivatkozhat. Én nem félek vállalni a véleményem.
2015.
10.
21.
vertigo kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A következőkben szeretném a segítségét kérni: szombaton mentőt kellett hozzám hívni,egy nagyon erős forgó jellegű szédüléssel járó rosszullét miatt.A szívem elég hevesen vert,kicsit fulladtam is,és a mellkason is kissé szorított.A sűrgősségin a fül-orr-gégészetre irányítottak,ahol egyensúlyideg gyulladást állapítottak meg.A sürgősségin ekg-t is készítettek, melyen a következő szerepelt:lehetséges bal pitvar megnagyobbodás,inkomplett jobb tawara szárblokk,borderline ekg.Menjek ezek miatt kardiologiai kivizsgálásra?Tavaly voltam egy szívritmuszavar miatt teljes kivizsgáláson,PSVT-t állapítottak meg/ekg nem készült róla,de valószínűleg az volt/Minden mást rendben találtak.Lehet a szédüléssel járó rosszulléthez köze a szívemnek,vagy az teljes mértékben fül-orr-gégészeti probléma? Hatalmas nagy köszönettel: Molnár Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
21.
Kedves Anna ! Csak azt tudom önnek javasolni, hogy menjen el a kardiológiára. Valószínű, hogy a panaszok fül-orr- ggészeti eredetüek lehettek, de mivel van kardiológiai előzmény is, az ördög nem alszik. Nézzük meg van-e valóban kóros eltérés a szív tájékán !
2015.
10.
21.
Extrém magas pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, köszönöm a válaszát - én nyugodnék meg a legjobban ha tényleg pánikbetegség lenne. Szeretnék tisztábban látni ez ügyben. 1. Már egy éve egyre nehezebben megy a felébredés, 8-9 óra alvások után fáradtan kelek fel : ekkor hidegek a karjaim, lábaim, orrom, kézfejem, lábfejem is. Ilyen kimerültség érzés van rajtam. :( Ez már súlyosabb depresszió lenne? 2. Sajnos NYUGODT állapotomban is ilyen extrém pulzusszámaim vannak oxigénfelvételt fokozó mozgások során. ( séta, kerékpár, lépcsőn feljövet ) 3. Ha mindezt pánikbetegség okozza, és nem pánikolok teljesen nyugodt vagyok hogy lehet ABBAN az állapotomban is sétára extrém magas 150-es pulzus számom??? 4. Olvastam sok helyen hogy a phaeochromocytoma sokszor csak paroxizmális vérnyomáskiugrást okoz teljes normális vérnyomások mellett és valakinél inkább az extrém magas pulzusszám jelenik meg kóválygásérzéssel. Nagyon kérem a segítségét, hogyha házi orvos nem akar tovább utalni vizsgálatokra TB alapon ( tüdőgyógyászat, endokrinológia ) kihez fordulhatnék? :( Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
21.
Kedves László ! Amit itt most leírt, az pontosan megfelel a pánik syndr. tüneteinek. Ilyen pheocromocytoma nincs ! Komoly pánik beteg, eben az irányban kéne minél előbb lépni !
2015.
10.
21.
Digoxin és Preductal kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérem, legyen szíves írja meg a véleményét és adjon tanácsot. Új orvos került a szakrendelésünkre és változtatott a kezelésemen, bár nekem a régi orvosom azt mondta, hogy a Digoxint még élek szednem kell. Az új orvos azt mondta, a fenti 2 gyógyszer felesleges és hatástalan, helyettük adott egy Procorolan nevű gyógyszert, bár addig szinten voltak ez eredményeim, a közérzetemmel sem volt nagyobb baj. Ennek úgy 2 hónapja már. Jelenleg ott tartok, hogy alig birok a lépcsőn felmenni, akkor is fulladok, ha lecsúszok éjjel a párnáról, és sokszor érzek tompa mellkasi fájdalmat, és nagyon dagadnak a lábaim. Sokszor olyan lilás stikje van a számnak is. A másik dolog, hogy ez az orvos nem csak kardiológus, hanem diabetológus is, így a háziorvosom nem küldött külön szakrendelésre. A kontrollvizsgálat előtt voltam laborban és csináltak egy terheléses vércukrot is. 6,4-14,5-11,4 lett az eredmény. Erre az új diabetológus-kardiológus doktor úr semmit nem mondott. Azt se tudom, hogy ez már kialakult cukorbetegség-e, vagy annak a kapuja, ami még esetleg visszafordítható. Én ezt azzal hoztam cukorproblémát összefüggésbe (csak magamban), hogy szűk két év alatt 15 kilót híztam és ez akkor kezdődött el, amikor diétával nem tudtam 6 alá vinni a koleszterint, és erre gyógyszert kaptam. Akkor kezdődött a hízás, addig normális volt súlyom. A háziorvos mondta a diétát. Vettem vércukormérőt és odafigyelek mit és mennyit eszem. A hízás azóta is tart, de a cukrok azt hiszem nem rosszak, bár nem tudom pontosan mennyinek kellene lennie evés után. 2 órával néztem igen sokszor. 7-8 közötti értékek voltak. Egyszer volt 10 felett, de akkor vendégségbe voltam. Nem ettem sokat, de olyan kaja volt, ami telel van szénhidráttal és bizony 6 körül volt a vacsora és ezt az értéket éjjel 2-kor mértem, mert szó szerint összeragadt a szám. Hasi ultrahangon voltam egy magánrendelőbe. Lapszerűen folyadék van a hasamban, nagyobb a máj és a mellüreg alsó részén a résekben folyadék van, de más rossz nincs. Nem vagyok könnyű helyzetben, mert a munkahely miatt nem lakom otthon és nem tudom mit csináljak... Bizony 50 évesen egy jónak nevezhető szakmával nem tudtam elhelyezkedni... A gyógyszereimet otthon írják fel és postázza a családom és mostanság nem tudok hazamenni, de egyébként sem fogja a háziorvos visszaadni azt a gyógyszert, amiről leállított a szakorvos azt mondván az hatástalan, de fulladás, a lábdagadás, a mellkasi fájdalmak azt hiszem ebből erednek. Minden rosszabb lett. Nehezebben tudok koncentrálni, sokszor elveszítem a fonalat, állandóan fáradt vagyok és tünetek összességében súlyosbodnak. A kardiológus meg 1 év múlva kért vissza, de ha kérek is időpontot és össze tudom hozni, hogy haza menjek, hogy mondjam meg neki, hogy hibás döntés volt, mert a beteg nem úgy reagált, ahogy Ő gondolta és mi lenne, ha már diabetológus is, akkor elmondaná hogy mit és hogyan csináljak, hogy ez egyáltalán cukorbetegség-e, vagy csak az előszoba! elhagyhatnám-e esetleg a koleszterincsökkentőt? Hátha fogynék egy kicsit! Köszönettel várom válaszát és szép napot kívánok! Elvira
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
21.
Kedves Elvira. Szerintem is vissza kellene menni a kardiológusához, mert a panasza és az indirekt jelek kezdőd keringési elégtelenségre utalhatnak. Lehet, hogy más gyógyszerre is szüksége van. Ami a cukorbetegséget illeti a terhelés alapján az biztosan fennáll. Első lépcsőben valóban fpéyamatos és szigorú diéta kell. 2-3 hónap után jó lenne megnézetni a HgbA1c vizsgálatot. Ha annak értéke meghaladja 7 % akkor gyóyszeresen kell kezelni a cukrot. Mindenféleképpen menjen vissza a kardiológushoz. Jogosan teszi, ha visszamegy.
2015.
10.
21.
Megnyugodhatok?! kérdése:

Kedves Doktor Úr!Szeretném tanácsát kérni,megpróbálom leírni röviden a történetemet.Ez év áprilisában kezdődött,mellkasi nyomás,terhelésre erős kifulladás,erős szívdobogás,bal kar zsibbadás hátfájás bal oldalon,gyengeség.Május közepén elmentem kardiológiai magánrendelésre,ahol akkor csináltak EKG-t ami nem mutatott ki semmit és felírták:Nitromint 8 mg sprayt,ha nagyon kifulladnák használjam.Kaptam időpontot laborba,terheléses EKG-ra,és mellkas röntgenre.Amin május végén voltam.A labor eredményem jó lett,csak az MCV volt alacsony,a röntgen szintén jó lett.A terheléses EKG-t viszont nem tudtam teljesen végig csinálni.Amire azt mondták,hogy nem vagyok elég edzett(állatokkal foglalkozom,kertet művelünk,nem iszom egyáltalán alkoholt,nem dohányzom,soha nem is dohányoztam.A vérnyomásom:161/106-g ment fel a pulzusom 173-176-g!Erre akkor felírták a Concor Cor 2,5 mg-s gyógyszert,hogy szedjem.Sajnos panaszaim azóta sem múlottak el.Sokszor ingadozik a pulzusom,nyom a mellkasom fáj a hátam,és gyengeség fog el.(vas hiányos ,vérszegény nem vagyok)Ezért vissza mentem.Múlt hét csütörtökön csináltak egy szív ultrahangot,aminek az eredménye állítólag jó.Enyhe MI ?TI t mutatott ki.Kértek még egy TSH meghatározást ami normál tartományban van és egy D-dimert ami szintén normál tartományban van.Május óta újabb labor vizsgálatot nem kértek.Szedjem tovább a Concor cort napi egyet.Sajnos a panaszaim még máig nem múltak el a pulzusom is ingadozik 50-110 között(a gyógyszer mellett)A vérnyomásom általában alacsony 100/65 körül szokott lenni.Volt már alacsonyabb is.Mikor megkérdeztem mitől van,hogy terhelésre még mindig kifulladok,hamar elfáradok és nyom,szúr baloldalon a mellkasom azt a választ kaptam,hogy nem tudják.Szeretném megkérdezni a Doktor Urat,hogy Holter vizsgálatra nem lenne szükség,(ezt nem kértek)csak annyit mondtak,ha rosszabbul leszek menjek vissza.Köszönöm mielőbbi megtisztelő válaszát.(40 éves leszek,ha van ennek valami jelentősége)Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
21.
Kedves Andrea ! Ha panaszos vissza kell menni coronária CT vagy gyógyszeres myocardiális scintigraphiát kellene csináltatni. Panaszai eléggé tipusosak . Vagyis tovább kell vizsgálni. Holtert is lehet csinálni, de az előbb említett vizsgálatok az Ön esetében célravezetőbb lenne.
2015.
10.
21.
Indokolatlanul extrém magas pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, eddigiekben lezajlott egy teljesen neg. kardiológiai kivizsgálás ( szív UH, Holter 24 órás EKG, terheléses EKG ), és legkisebb mozgásra is extrémen megemelkedik pulzusom. Teljesen hitelesített pulzusmérő órával mértem az alább leírt értékeket. Teljesen ki vagyok borulva, már az idegösszeomlás szélén állok. Nyugodt napom volt, pánik és szorongásmentes!!!!! Városban sétálás közben ami kb 1-1.5 órás volt végig 135-150-es pulzusom volt, gyorsabb erőltetett sétánál végig 150-165 között volt a pulzusom. Futásnál már közepes tempóra csipogott az óra 185-ös pulzusom lett, míg sprintre sikerült feltornásznom 203-ig is. Már attól 170-es pulzusom van, hogy feljövök a lépcsőn a 2. emeletre, ez nagyon meglepett engem. Kérem a Doktor Úrat segítsen! Merre tovább? Mivel kardiológia negatív, esetleg tüdőgyógyászatra érdemes bemennem? Vagy egy teljes kórházi bent fekvéses kivizsgálást kérjek belgyógyászaton? 30 évesen nem hinném, hogy ezek normális élettani értékek. :( Köszönöm előre is a segítségét! Nagyon magam alatt vagyok! Én még élni szeretnék és teljes életet!!! :( Üdvözlettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
21.
Kedves László ! A panaszai - figyelembe véve a részletes kardiológiai kivizsgálás negativ eredményét - nem kardiális eredetüek. Nincs ritmuszavara, hanem egy igen komoly pánik betegsége lehet. Kérem forduljon psychiaterhez, mert már depresszió közeli az állapota ! A szorongása indokolatlan / Pánik betegség !/ és káros /nem tudja a mindennapjait folytatni / . A pulzusszám emelkedése ezzel függ össze és nem is fog változni, amig az alapbetegséget nem gyógyítják !
2015.
10.
19.
Psziche kérdése:

T.Doktor Úr! 47 éves vagyok, kb 25 éve szenvedek pánikbetegségben,ami az utóbbi 10 évben nagyon ritkán jelentkezett hála égnek. Az elmúlt 2 évben többször volt kb.30 mp-ig tartó extrám és szívremegés érzésem. Kardiológusnál kb 4 éve voltam,mindent rendben talált. Rendszeresen szedek Metoprololt 2x25mg-ot,Xanaxot 2x0,25mg-ot,asthmára Symbicort-ot és Atrovent-et. 1,5 éve változókorba léptem, hőhullámok kínoznak. Sajnos nagyon stresszes az életem, kb 15kg súlyfeleslegem van, szellemi és fizikai munkát is végzek, külön testedzésre nem igazán marad időm. Az utóbbi időben volt 1 hét mikor nagyon rossz volt a közérzetem,fáradtság,levertség ,fülzúgás,ekkor 90/60 Hgmm vérnyomást mértem,majd 1 hét nátha,arcüreggyulladás,melyet gyògyszerek nélkül sikerült -remélem-átvészelnem. A mai napon munkába menet erős palpitatios érzésem volt ami kb.35 percig tartott. Orvoshoz mentem ,addigra a panaszaim jelentősen csökkentek, a vérnyomásom 135/85Hgmm P:110/min. Az EKG sinus tachycardiát jelzett,Concor és Xanax th-t kaptam ott helyben,a laborom rendben volt. Azt a tanácsot kaptam,hogy szedjjek Mg-ot. Én úgy érzem, ha valakit pánikbetegséggel kezeltek ,akkor bármikor valami panasza van ,erre vezetik vissza. További vizsgálatra nem is küldenek. Igaz,lehet menni maszek alapon is,beutaló nélkül. Lehetséges,hogy ezt kellene tennem vagy fogadjam el,hogy a panaszaim "csupán" pszichés jellegűek? Kérném szíves tanácsát ! Köszönettel és tisztelettel : Julianna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
21.
Kedves Kérdező ! Első lépcsőben tegyünk meg mindent amit lehet a ritmuszavar jelentkezésének megakadályozására. Vagyis tessék egy kicsit jobban kerülni a stresszt, naponta sétáljon 1 órát a friss levegőn. Próbáljon meg diétázni, testsúlyt csökkenteni és figyeljen az asthma elleni szerek helyes alkalmazására ! Szedjen 2x1 tbl Panangin fortét / recept nélkül lehet kapni !/ Ha ezek ellenére nem változik a helyzet akkor kell kardiológushoz fordulni, részletes kardiológiai vizsgálatot végezni. Az előbb említett és változtatásra javasolt dolgok jelentős mértékben növelik mindenféle ritmuszavar jelentkezését. A változtatások nélkül nincs olyan gyógyszer és beavatkozás ami a panaszait megszüntetné. Kérem próbálja meg és meglátja, hogy igazam van !
2015.
10.
18.
Terhelésre pulzuslassulás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, még egy kérdésem lenne Önhöz, ami eléggé nyugtalanít sokszor. Erotikus tartalmú film nézése közben mikor elsül a fegyver, utána több percen át lemegy a pulzus ( pulzusmérő órával mérve, és pulzoximéterrel is mérve ) 49-53 közé, ilyenkor kicsit elgyengülök, kissé rossz lesz a közérzetem és érzem a szívdobbanásaimat is. A nyugalmi pulzusom általában 59-72 között mozog. Mitől lehet ez a fajta belassulás erre a fajta "terhelésre"? Olykor alvásból is megébredek és kis ijedtség van rajtam, és szintén így belassul a pulzus. Ez mindenképpen kóros lehet? Milyen okok idézhetnek ilyet elő, ha szervi baj nem áll fent? Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
19.
Kedves Kérdező A szexuális aktus során, az orgazmust követően vagotoniás effektus lép fel rövidebb - hosszabb ideig. Ez lassú szívmüködést és vérnyomás csökkenést okozhat. Nincs jelentősége. Nem kóros !
2015.
10.
18.
KÉRDÉS ÉS REAKCIÓ kérdése:

T. Főo. Úr! Szeretném a véleményét kérni, mint oly sokszor a régi oldalán. 3 hete volt ablaciós eljárás szívritmuszavar miatt. A beavatkozás óta folyamatos mellkasi fájdalmam van. Ez normális dolog? Meddig fog még fájni? Lehet ebben szerepe annak, hogy pénteken volt az ablació és én már hétfőn dolgoztam? A melóhelyem nem tolerálja a táppénzt, a kórházat is szabival rendeztem. A másik dolog az, hogy ha nem vagyok mozgásban, nagyon-nagyon lelassul a pulzusom, amire azelőtt soha nem volt példa. Halálra rémülök és képes vagyok a lépcsőn le és fel mászkálni… Érzem amikor leesik a pulzus és tapintással is számolom. Van amikor szabályos van amikor nem, de 40 körüli étékek ezek. (Amikor lecsücsülök, akkor még rendben van.) Ez kb. 1 hete van így. A kórházban a kontroll EKG-n 71-es volt a pulzus. Kontrollra nem rendeltek vissza, mert mint mondták, minden szép és jó. OLVASTAM, A DOKTOR ÚR/NŐ HOZZÁSZÓLÁSÁT. MEGENGEDI, HOGY REAGÁLJAK? – MINT EGY BETEG, A SOK KÖZÜL. ÉN AZON LEPŐDÖM MEG, HOGY EGY ORVOS, AKI NEM VESZI A FÁRADTSÁGOT, HOGY SZABADIDEJÉBEN MEGPRÓBÁLJON SEGÍTENI A TANÁCSTALAN EMBEREKNEK, EGY ILYEN FÓRUMOT OLVASGAT ÉS GYAKORLÓ ORVOS LÉTÉRE OLYAN KÉRDÉST TESZ FEL, AMIRE A VÁLASZ EGY GYAKORLÓ ORVOSNAK NYILVÁNVALÓNAK KELLENE LENNI. 1./ ELŐJEGYZÉS, AMI AKÁR TÖBB HÓNAPOS IS LEHET! HA NEKEM MA VAN PANASZOM, NEM HOLNAP UTÁN KISKEDDEN MENNÉK ORVOSHOZ, MERT NEM TUDOM MENNYIRE KOMOLY A BAJ, ÉS UGYE LEHET AZ, HOGY ÉN NAGY BAJNAK ÉRZEM, DE A VALÓSÁGBAN EZ NEM AZ, NETÁN FORDÍTVA… HA BAJUNK VAN, SZERETNÉNK TUDNI, HOGY KOMOLY-E, UGYE EZ ÉRTHETŐ. A FÓRUM ARRA BIZONY NAGYON JÓ, HOGY AZ EMBER NE ASZALJA MAGÁT HA NAGY GÁZ VAN! – BÁR MOSTANSÁG ITT IS MEGSZŰNT A GYORS VÁLASZ. 2./ HA ELKÜLDENEK VIZSGÁLATRA, NAPOKIG, NETÁN HETEKIG NEM TUDOK SEMMIT AZ EREDMÉNYRŐL, MERT UGYE A LELETET A KEZEMBE NYOMJÁK, HOGY MENJEK VISSZA A KÜLDŐ ORVOSHOZ. EGY ÉLETEM VAN, JOGOS AZ IZGULÁS. NEMDE? 3./ MÉG HA VAN SZABAD IDŐPONT VÉLETLENÜL, NEM BIZTOS HOGY MELÓ SZEMPONTJÁBÓL AZ JÓ NEKEM, MERT UGYE NEM MINDEN MUNKÁLTATÓ TOLERÁLJA, HA DOLGOZÓJA ORVOSI VIZSGÁLATRA MEGY MELÓ HELYETT. AZ ÉN ESETEMBEN PL. A HÁZIORVOS IS ÚGY RENDEL, AHOGY ÉN DOLGOZOM, MERT ITT IS NAPI VÁLTÁS VAN. HAVONTA 1 PÉNTEK VAN, AMIKOR ESETLEG EL TUDOK MENNI A RENDELÉSRE, MERT A PÉNTEK OTT VÁLTÓS... MELLÉ, HA ÉN KAPOK ÚGY IDŐPONTOT EGY SZAKRENDELÉSRE ÚGY, HOGY DÉLUTÁNOS VAGYOK, VÉGIG IZGULOM, HOGY BEÉREK-E DOLGOZNI, MERT AZ IDŐPONTOT NEM MINDIG TUDJÁK TARTANI. 4./ NINCS ELÉG IDŐ A BETEGRE VAGY ÉPPEN AZ ORVOS OLYAN AMILYEN. NÁLUNK ÚGY VAN, HOGY HA EGY SZAKORVOSHOZ BEKERÜL AZ EMBER, ANNÁL FOG MARADNI. NEM KÍVÁNSÁGMŰSOR, HOGY KIHEZ MENNÉK. AZT UGYE NEM KELL RAGOZNOM, HOGY HÁNYSZOR NEM KAPUNK ALAPVETŐ FELVILÁGOSÍTÁST SEM, VAGY ÉPPEN A STÍLUS MIATT MEGKUKULOK, NEM MEREK KÉRDEZNI, NETÁN SZÉGYELLEM A TUDATLANSÁGOM, ÉS EZT AZ ÉRZÉST SEMMI NEM OLDJA FEL BENNEM. OLYAN IS ELŐFORDUL, HOGY ELFELEJTIK: A BETEG NEM ÉRTI SZAKNYELVET, MERT NEM VÉGZETT ORVOSI EGYETEMET. 5./ AZ IS ELŐFORDUL, HOGY BIZONYTALANKODUNK ÉS NEM TUDJUK MERRE INDULJUNK ÉS ERRE NEM MINDIG JELENT MEGOLDÁST A HÁZIORVOS. EZ CSAK ÍZELÍTŐ, a jéghegy csúcsa! A SAJÁT PÉLDÁMBÓL KIINDULVA. ÉVTIZEDNYINÉL TÖBB IDEJE JÁROK SZAKRENDELÉSRE A SZÍVRITMUSZAVAR MIATT, AMIRŐL CSAK ANNYIT TUDTAM, HOGY LEGALÁBB 200-AL TEKER A SZÍVEM. NEM VOLT ISMERT A TÍPUSA SEM (AZT SE TUDTAM, HOGY VAN ILYEN), MERT MIRE ORVOSHOZ KERÜLTEM, MÁR MINDEN RENDEN VOLT. AKKORIBAN MÉG NEM VOLT ALAPVETŐ VIZSGÁLAT A SZÍVULTRAHANG SEM, HOLTERRŐL MEG NEM IS HALLOTTAM. NEKEM EGYIKET SEM CSINÁLTÁK, DE KAPTAM HOL ILYEN HOL OLYAN TABLETTÁT, AMI KICSIT CSÖKKENTETTE A PANASZOK GYAKORISÁGÁT, DE NEM SZÜNTETTE MEG. ILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT KERÜLT ELŐ AZ ABLACIÓ ÉS AZ ELEKEKTrOFIZIOLÓGIAI VIZSGÁLAT PÁR ÉVVEL EZELŐTT, „EZT MEG KELL CSINÁLNI” JELZŐVEL, AMITŐL NAGYON-NAGYON FÉLTEM. NEM FEKÜDTEM KÓRHÁZBAN MÉG ÉS ÖSSZESEN ANNYIT TUDTAM RÓLA, HOGY KATÉTERT VEZETNEK FEL A SZÍVEMBE, INGERLIK A SZÍVIZMOT AZÉRT, HOGY A ROSSZULLÉT GÓCÁT MEGTALÁLJÁK. MINDAMELLETT FEL NEM TUDTAM FOGNI, HOGY EZT HOGY CSINÁLJÁK ÉS MI VAN AKKOR, HA A SZÍVEM ÚGY DÖNT, HOGY CSAK MAGÁTÓL HAJLANDÓ BEINDULNI. AZT SE ÉRTETTEM, HOGY MI OKOZZA EZT SZALADÁST. Úgy hiszem, az én esetem nem egyedi… EGY ÉJSZAKAI ROSSZULLÉT UTÁN TALÁLTAM RÁ A FŐORVOS ÚR FÓRUMÁRA. OLVASTAM ÉS BÁTORSÁGOT MERÍTETTEM A LEÍRTAKBÓL. RÁSZÁNTAM MAGAM A KÉRDEZÉSRE ÉS CSODÁK-CSODÁJÁRA MINDEN A HELYÉRE KERÜLT, MERT AMIT LEÍRT, AZT MEG IS ÉRTETTEM. TÜRELMESEN VÁLASZOLGATOTT ÉS NEM EGYSZER OLYAN ODAFIGYELÉST KAPTAM, AMIT A „SAJÁT” KARDIÓLÓGUSOMTÓL SOHA. A FŐORVOS ÚR KÖZREMŰKÖDÉSÉNEK KÖSZÖNHETŐ, HOGY VOLT MERSZEM BELEVÁGNI AZ ABLACIÓBA, BÁR AZT Ő SE ÍRTA LE, HOGY EZ NEM EGY RÖVID BEAVATKOZÁS, ÉS KOMOLYAN FÁJNI FOG ÉS NEM CSAK AKKOR, HANEM MÉG UTÁNA IS. ITT TARTOK MOST. MÁR NEM VAGYOK KARDIOLÓGIAI GONDOZOTT, KONTROLLRA NEM KELL MENNEM, DE NEM VAGYOK JÓL ÉS NEM TUDOM MEKKORA JELENTŐSÉGE VAN ANNAK, AMIT ÉRZEK! VÁLASZT SZERETNÉK KAPNI ÉS OLYAT, AMI NEM LERÁZÁS, OLYAT, AMIT MEG IS ÉRTEK, ÉS NEM HETEK MÚLVA, HANEM RÖVID IDŐN BELÜL, ÉS EZZEL MÁS IS ÍGY VAN. Kedves főorvos úr! Ugye ezt Ön is mind tudja, csak éppen kollegalitásból hallgat? Köszönöm szépen – azt hiszem a fórumozók nevében is mondhatom! – hogy van nekünk! További jó munkát és jó egészséget kívánok! Edit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
19.
Kedves Kérdező. Örülök, hogy szerencsésen túl esett a beavatkozáson. Ilyenkor átmenetileg a pulzusszám keresi a helyét illetve gyakran fordul elő, hogy elfeledkezünk az addig szedett gyógyszerek adagjáról. A mellkasi fájdalom pedig sajnos eltarthat egy ideig. Ez azért van mert az ablatio kis heget okoz, ami még be nem gyógyul fájhat. Nem kell félnie, csak egy pici türelem még. Jó irányba haladnak a dolgok. Azért azt is meg kell mondanom viszont, ha ezek nem szünnek, vagy romlanak meg kell keresni a beavatkozást végző doktort. Tudnia kell a panaszokról és segíteni kell, segíteni fog a bajokon és panaszokon
2015.
10.
18.
Milurit kérdése:

Tisztelt Doktor . Kérdésem. Quamatel 20 mg filmtabletta a Milurit 300 mg tablettával együtt szedhető ?? Köszönöm a válaszát. T .Kovács Á.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
19.
Kedves Kérdező. Igen, nyugodtan szedheti együtt a kettőt.
2015.
10.
18.
Stent után kérdése:

Nagyon tisztességes munkát végez itt Szemerédi kolléga. Amit én szeretnék kérdezni a kérdezőktől: Az elkészült leleteiket, miért nem azzal az orvossal beszélik meg, aki a vizsgálatokat kérte, vagy elvégezte? Panaszaikkal miért nem fordulnak közvetlenül a háziorvoshoz, , vagy az elérhető szakrendelésekhez? Hogyan lehet telefonos/chates módon elfogadni bármit, és kerülni az orvosukkal a személyes kontaktust? Teljesen ki vagyok ütve emiatt. Komolyan. Ez a felénk megnyilvánuló teljes bizalmatlanság gyanúját veti fel.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Köszönöm az elismerő szavakat, különösen azért, mert kollégától kaptam azt ! Válaszolni nem tudok a kérdésére. Csak sejtéseim vannak azok alapján amikkel gyakorló kardiológusként találkozni szoktam. Erre a érdesre azt hiszem nem is nekem kell válaszolni.
2015.
10.
18.
Köszönet kérdése:

Köszönöm a nagy türelmét és a segítségét! Üdvözlettel és a legjobbakat kívánva: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Örülök ha segítettem
2015.
10.
18.
Extrém magas pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, köszönöm a válaszát, és hogy megtekintette a csatolt terheléses EKG-t. Ami még érdekes nálam kisebb mozgástól ( sima séta ) már 120-130 közti átlag pulzusaim voltak holter EKG szerint, és itt nem volt bennem semmi izgalom, feszültség sem. Heti 4-5 alkalommal szoktam edzeni is ( súlyzós edzés ), kardiót nem szoktam. Vérnyomásom teljesen rendben van: 120-135/60-80 között változik nyugalomban mérve. Voltam egy neves természetgyógyász orvosnál a hétvégén kozultáción. Szerinte a terheléses EKG-mba a II-es elvezetésen ( ami szerinte a kari kivezetés ) oxigénhiány mutatkozik meg. Oxigénterápiát javasolt oxigénezett vízzel, ami általa szabadalmaztatott. Neki van mérnöki, orvosi végzettsége is. A 140 mmol/L nátrium szintre azt mondta napi 25-30 gramm tiszta sóval is sózhatok. http://tisztaso.hu/ Ez színtiszta NaCl, nem káliumkloriddal "mérgezett" só, mely elmondása szerint tudatos népírtásra van ilyen összetétellel gyártva. Állítólag a vérképben a referenciatartományok ki vannak tolva, mert szerinte az orvosok a gyógyszeripar kezére játszanak csak, és a cél minél több beteget tömni a gyógyszerekkel. A 360-as hugysavamra ( ref. felső határ 420 ) azt mondta, hogy magas. És olyan a vérképem 30 évesen, mint egy 60 éves emberé. A kreatinin szintem a vérképben csillagozott is ( 100 a felső határ, nálam 101! ) 1. Az emelkedettebb kreatinin szint mintől lehetséges 30 évesen? Elegendő folyadékot is fogyasztok. ( 80kg-omhoz napi 3-3.5 liter tiszta NaturAqua ásványvíz ) 2. Azt honnan lehet megtudni, hogy tényleg oxigénhiány is közrejátszik e mozgásra nagyobb pulzusmegugráshoz? Milyen vizsgálatok deríthetik ezt fel? 3. Valamint miből lehetne kizárni a phaeochromocytoma meglétét biztosra? Ha a pánikosoknál, szorongósoknál is magas a katekolamin szint, ilyen esetekben mit lehet tenni? Előre is köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Kedves László ! Én nem tételezem fel. hogy a természetgyógyász kolléga az általa készített gyógyvizet szándékos félrevezetésből adná. Gondolom igyen adta, sőt nem kért a vizitért sem. ! Vagy nem ? Ha mégis kért pénzt akkor ezek szerint Ő is egy hazug, csaló. Szemben vele, vannak bizonyítékok a gyógyszerek hatékonyságára, míg az oxygenes vízről azt sem tudjuk miből áll. Másrészt ez a kreatinin szint a normális értékeken belül van, vagyis nem kóros. Harmadszor egy EKG elvezetést önmagában nem szabad értékelni a többiben észlelt változás nélkül. Negyedrészt a pheocromocytoma olyan jellegzetes egyéb tüneteket okoz, amit Ön nem tapasztalt /hypertonia !/ Ezért igazán fel sem merül annak oki szerepe. Kitudja hanyadszorra egyébként minden izgalmi állapot, mozgás, szorongás katekolaminaemiát okoz. Tehát higgye el panasza nem organikus jellegüek ezért keressen egy psychiatert. Nem természetgyógyászhoz kell járni, mert az nem tud segíteni ebben.
2015.
10.
18.
Márti kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Az a lány vagyok, akinek elment a mozgása, a beszéde, miközben a szívritmuszavar miatt "beszéltünk". Pénteken jöttem ki a kórházból. Kérem, ne haragudjon rám, amiért olyan sok bajt és idegességet okoztam. Ha akkor nincs velem, én ma már nem lennék itt. Iszonyatos volt, hogy nem voltam ura a testemnek, a gondoltaimnak, és elementáris erővel rettegtem. Én nagyon-nagyon köszönöm, hogy segített, mert nekem segítség volt hogy rám szólt, hívjak mentőt, hogy mit csináljak, az, hogy nem voltam egyedül. Én csak kapaszkodtam a gépbe és önbe, aki éppen akkor ott volt és így velem volt, nem hagyott magamra. Én nagyon-nagyon hálás vagyok Főorvos Úr és nagyon köszönöm. Nagyon nehéz hetek vannak mögöttem. A műtét után is baj volt mozgással, a beszéddel, s látással. Sok munka árán ma ott tartok, hogy tudok járni, tudok beszélni, de nem tökéletesen, és látásom sem teljes. Sokkal gyengébb és ügyetlenebb a jobb oldalam. Nem tudom mi lesz velem, mert én jobbkezes vagyok és képzőművészetet tanulok, bár egy év halasztás van most. Próbáltam rajzolni, de nem tudok. Nem tudom a finom mozdulatokat koordinálni és a hiányos látótér miatt az arányokat is nehezen találom. Kardiológiára később be kell feküdnöm, ha jobban leszek, de addig kaptam gyógyszert. Vannak ritmuszavarok, de nem olyan szörnyűek, mint akkor. Félek a jövőtől és egyszerűen nem értem, hogy történhetett ez meg velem. Szerencsére a párom mellettem áll és szüleim is kiutaztak hozzám, bátorítanak, minden percben érzem a szeretetüket, a biztatásukat. Enélkül nem tudtam volna erőt venni ahhoz, hogy újra tudjak járni, noha csak 3 lábú bottal megy, és újra tanuljak beszélni. Köszönöm szépen Főorvos Úr, hogy nem hagyott magamra, hogy velem volt és segített nekem, hogy mindent megtett, amit csak tudott a szavak erejével, a szívével és lelkével tudott. Nagyon sok szépet és jót kívánok a Főorvos Úrnak! Márti
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Köszönöm a kedves szavakat. Örülök ha segítettem ! Őszintén remélem, hogy egy napon visszatérhet a képzőművészethez. Addig sok erőt és kitartást, mert arra igencsak szükséges lesz. Meg tudja, meg fogja csinálni !
2015.
10.
17.
Hullámokban nyilaló fájdalom (külföldről) kérdése:

Tisztelt doktorúr! Körülbelül egy órája hullámokban nyilalló fájdalmat érzek a szegycsontom jobb oldalán. Pihenés és nyújtás közös hatására elmúlik,de mikor újra megmozdulnèk (pl felállnék egy kicsit sétàlni,vagy újra nyújtani) újra belenyilall borzalmasan. A jobb karom egy kicsit elzsibbad,a hátam is fáj illetve úgy érzem mintha a beleimben levegő lenne,böfögési ingerem van. Mielőtt ez az egész elkezdődött volna félrenyeltem egy morzsát.Fizikai munkát végzek,közepesen nehéz tárgyakat kell emelnem. A menstruációm a napokban fog megjönni. Fogamzásgátlót (Novinette) szedek,alkalmanként (ritkán) dohànyzom, a vérnyomásom rendben van,a koleszterin szintem kicsit magas( a doktornőm viccesen csak azt mondta hogy az a csoki miatt van)Párom szerint idegbecsípődésem van vagy beszorult a levegő,mert vele is történt már ilyen és napokig alig tudott mozogni,levegőt venni. Tudna nekem segíteni hogy mitől lehet ez a fájdalom és hogyan tudom megszüntetni? Jelenleg külföldön tartózkodom ezért megköszönném ha tudna vàlaszolni.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Kedves Kérdező ! Tudja abból amit elmondott csak találgatni lehet. Az pedig nem helyes, mert nagy baj lehet belőle. Azt javasolom ha panaszai hevesek és ismétlődőek forduljon a legközelebbi orvoshoz. Meg kell vizsgálni és az alapján el lehet dönteni, hogy banális dologról vagy beavatkozást igénylő dologról van szó ! Addig 50-50 % ennek is annak is az eshetősége !
2015.
10.
16.
szív izotóp kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Az alábbi kérdésemmel fordulok Önhöz: 2015.08.hónapban szív izotóp vizsgálaton voltam és az alábbi mondatról szeretném a véleményét kérni:Az inferior falon nagy kiterjedésű, kp fokú reverzibilis ischaemia. Mi várható ha ez nem jót jelent és milyen kezelések várhatóak? megtisztelő válaszát köszönöm! Tisztelettel! Erdélyi László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Kdves Kérdező ! Ezt bizony meg kell beszélnie a kardiológusával. A panaszaitól , jelenlegi kezelésétől függően koszorúér festés és esetleg tágítás is történhet egy ilyen eltérés kapcsán. Lehet, hogy csak gyógyszereket adnak és szigorúbb ellenőrzésre fogják. Az eltérés koszorúér szükületet jelez !
2015.
10.
13.
Aggódom! kérdése:

Tisztelt doktor úr! !46 éves nő vagyok körülbelül 10 éve diagnosztizáltak Szlovákiaba magas vérnyomást mivel Szlovák állampolgár vagyok,de jelenleg Budapesten lakom. Szedttem Dirotont az Egilokot és sajnos a Rivotrilt. Vérnyomásom stabilizálódott! Anyukám folyamatosan küldte postán a gyógyszereket!Áprilisba rosszul lettem a páromnak gyorsmentőt kellett hívni a vérnyomásom 180/100 és ettől magasabb volt . A mentőtiszt szerint a szervezetem megszokta a gyógyszereket azért magas a vérnyomásom,ajánlotta,hogy keressek egy házi orvost és itt írjanak fel gyógyszereket! Tanácsát megfogadttam és elmentem orvoshoz! A doktornő Coverex 5mgos gyógyszert Bisoprolol 5mg és a Rivotrilt irta ki!És különféle vizsgálatokat! A vizsgálatokra sajnos nem tudttam elmenni mert megszünt a bejelentett munkám! Becsületessen szedem a gyógyszereket.Reggel a vérnyomás csökkentőt és reggel este a Rivotrilt:Vérnyomásom jó lett 5 hónapig: körülbelül 1 hónapja a gyógyszer mellett ismét emelkedni kezdett a vérnyomásom főleg reggel és este 170/100 149/91 ,160/104 ILYEK VOLTAK AZ ÉRTÉKEK!Megilyedttem és ismét elmentem az orvoshoz a dokrornő javasolta ,hogy este is vegyek be coverex vérnyomáscsökkentőt. Be is tartottameste is szedttem 2 napig jó volt a vérnyomásom! Most ,hogy reggel és este szedem a gyógyszert a reggeli vérnyomásom 130/86,128/90, napközbe hol jó hol alacsony! eljön az este 18óra és a vérnyomásom emelkedik 128/90, 135/95, És már este 21 óra körül160/95.Tisztelt doktor úr szeretném öntől megkérdezni ,hogy reggeli és esti vérnyomás csökkentő szedése mellett mitől lehet magas a vérnyomásom főleg este??? Nem dolgozom kimerülve nem lehetek! Akkor nemtudom mi a probléma!! Bocsánat napközbe szédülök,fáradt vagyok, rossz a közérzetem elfelejtettem említeni!!Lehet hogy a gyógyszer nem jó? vagy más oka lehet! Bocsánat a helyesirási hibákért és a megfogalmazásért,de számomra nehéz a magyar nyelv! Maradok tisztelettel Kres Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Kedves Marika. Ezek a vérnyomásértékek, amiket leírt elfogadhatóak. Nem kell félnie, mert egy-egy alkalommal, főleg izgalom, szorongás, félelem vagy fizikai tevékenység kapcsán mindenkinek megemelkedik a vérnyomása. Ez nem kóros. Ha reggel felkelés előtt mér 140/90 hgmm feletti értéket,több alkalommal, akkor kell a gyógyszereken változtatni ! Másik fontos dolog, hogy a gyógyszerek bevétele között 12 óra teljen el ! Sem több, sem kevesebb. Tessék úgy szedni a gyógyszereket !
2015.
10.
13.
lentffyfáni kérdése:

Kedves dr.Úr! Szeretném megkérdezni mi a parasystolia s kell-e vele foglalkozni. Itt a neten nem sokat lehet olvasni erről a jelenségről, s számomra az is érthetetlen./pedig belgyógyászaton dolgoztam/ Ez évben már februárban volt egy ablációm és sajnos mára megint ott tartok, hogy tele vagyok. Kapcsoltak is vannak bőven. Ha igaz akkor megint elértem a 6 ezret, mint a beavatkozás előtt. 6 hónapja van csonthártyagyulladásom, amin eddig nem segített semmi. /sarkantyú/ Már nehezen viselem a fájdalmat, szinte mindenen sírok, mintha 80 éves mami lennék. Állandóan ideges vagyok és annyira félek. Múlt héten az ORFIban kaptam szteroidot/Depo Medrol+ Marcain és Hyaluronsav/ nem segitett, viszont kb 10 perc múlva majdnem beájultam a villamossinek közé. Aztán autóval mentem haza, de végig szorított a gyomrom, bedugult a fülem, stb. Akkor este kint volt az ügyelet, viszont addigra ill. amikor készült az ekg. nem mutatott semmit. Valahol olvastam, hogy a parasystoléra nem jó a béta blokkoló. A kamrai extrára igen. Teljes KO van a lelkemben. Ara is gondoltam, hogy a gyulladás, a fájdalom fél éve , a tehetetlenség és úgy összesen okozhatja- e ezt az álapotot és mit tanácsol nekem?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Kedves Kérdező ! A parasystolia egy olyan kamrai gócot jelent, amely ugy viselkedik, mint a sinus csomó. Vagyis folyamatosan kisül. Szintén képes kis tartományban emelni vagy csökkenteni a frekvenciáját, de csak szük, pár msec.-os határon belül. A baj az, hogy a sinus tevékenység nem süti ki igy váltakozó időpontokban extrasystole formájában észlelhető. Ez okozza azt a kavarodást az EKG-n, ami diagnosztikus erre a jelenségre. A sinus frekvencia csökkentés (pl. béta blokkoló szedése) nőveli az felszínre jutó extrák gyakoriságát, ezért nem adjuk ebben az eltérésben ! Ha a parasystolia gyakori és kezelésre, mozgásra, sportolásra nem reagál, vagy súyos tüneteket okoz ablatiot szoktunk végeztetni a góc felszámolására. Sajnos az ablátio durva beavatkozás és heggel gyógyul, mely a parasystolia újabb jelentkezésére hajlamosíthat. Ilyenkor ismétlése is szóba jöhet. Kérem forduljon a beavatkozást korábban végző kardiológusához és beszélje meg a lehetőségeket.
2015.
10.
09.
Terheléses EKG - összeomlás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, lezajlott időközben a terheléses EKG vizsgálatom béta blokkoló nélkül. Mikor megérkeztem a kórház közelébe, már ott erős ájulásérzés, légszomj, homályos látás kapott el nagyon erős belső feszültséggel, túlzott verejtékezéssel a tenyereimen talpaimon és közben teljesen kiszáradt a szám. Mikor rámrakták az elektródákat már nyugalomba 160-170 között ingadozott a pulzusom. Ahogy elindult a futószalag már sima lassú sétától felcsúszott a pulzusom durván 183- ig, második fokozaton pedig már meghaladtam az életkori frekvenciát ( 190 ), 193-as pulzusnál állította le a vizsgálatot az orvos. Nagyon kétségbe vagyok esve, hogy 30 évesen ha egészséges a szívem mitől lehetnek ilyen extrém magas pulzus értékek? Ilyen mértékű pulzusmegugrások idegességre ( 170-190 ) nem okozhatnak rövid időn belül hirtelen szívhalált is akár? 193-as pulzusnál is a vérnyomás legalacsonyabb értéke 127/59 volt a vizsgálaton. Kérem a doktor úrat nézze meg a terheléses EKG görbéit, én ezt Supraventricularis Tachycardiának látom, mivel a p hullám kevésbé jellegzetes, sőt olykor teljesen eltűnik a 2. szakaszon. A terheléses EKG anyagomat ide töltöttem fel: http://crossfit007.atw.hu/terheleses_ekg.zip Meghálálnám a doktor Úrnak mindenképpen a segítségét! Ha viszont valódi sinus tachycardia ez, akkor milyen betegségek merülhetnek fel, amelyek feszültségre ilyen extrém magas pulzus számot tudnak okozni? :( Ilyen életkorban is lehet adrenalintermelő féokromocitóma vagy paraganglioma a szervezetben? Úgy tudom olyan mértékű adrenalin löketeket tud adni a szervezetnek egy ilyen, ami egy maratonistának is sok lenne. :( Teljesen el vagyok keseredve és nem tudom mi tévő legyek. Nagyon kérem segítsen nekem!!! :( Üdvözlettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Drága Kérdező ! Ez a magas pulzusszám bizony sinus tachycardia. Nem pheocromocytoma. Tudnia kell, hogy a Pánik betegségben szenvedőknél is magas a katekolamin szint ! Vagyis lehet ez a panaszainak magyarázata. A béta blokkoló pedig, mikor kihagyjuk, eleve megemeli a pulzusszámot. Ezért szokták folyamatosan elhagyni és nem kihagyni ! Én azt javasolom beszéljen a kezelő orvosával. Mondja el neki mitől fél és kérje meg, hogy segítsen tovább lépni ebben az ügyben !
2015.
10.
09.
Sűrű slejm kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Mintegy három éve sűrű, habos slejm található a torkomon, fulladok, csak erőltetve tudok mély levegőt venni, legtöbbször ásítva. Mélyebb légvétel esetén ropogást érzek a gerincem felöl, illetve a bordáim felöl. Történt mellkasröntgenem, hasi ultrahangom, kardiológiai vizsgálatom, gyomortükrözésem, fül-,orr,- gégészeti vizsgálatom, allergológiai vizsgálatom. Ezidáig minden lelet negatív volt. Az egyik orvosom szerint Raynaud szindrómám van, de ezt nem tudják kapcsolatba hozni a tüneteimmel. Amennyiben bármilyen egyéb kivizsgálási javaslattal tud szolgálni, nagyon hálás lennék. Köszönettel és üdvözlettel: Egy tanácstalan beteg
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Kedves Kérdező ! Gyakran van ilyen tünete a pánik betegeknek. Erre utalhat az is, hogy nincs szervi eltérése. Bizony érdemes lenne a panaszaival, leleteivel felkeresni egy psychiatert, mert a pánik betegség kezelhető, egyébként meg sok kellemetlenséget tud okozni !
2015.
10.
09.
pajzsmirigybeteg szívpanaszokkal kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Október végére kaptam időpontot, december helyett. Addig kell valahogy kihúznom! Köszönök szépen mindent és szép napot kívánok! Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Örülök ha segítettem.
2015.
10.
07.
valéria kérdése:

KEDVES DR ÚR! ÉN PÁNIK DEPIS VAGYOK VEGETATIV IDEGRENDSZEREMMEL VAN BAJ. SZEDEK SCIPA AXPIRIN PROTEKTET XANAX MEG MOST KAPTAM BETALOK ZOKOT 25MG-OST . MONDTÁK 2X 1 SZEDJEK DE AZ NEKEM SOK MEGPROBÁLOK 2X NEGYEDET. VOLTAM KATÉTEREN NEM TALÁLTAK BAJT HÁLLA ISTENNEK. AZÉRT KAPTAM A BETALOK ZOKOT MERT FELMEGY TÖBBSZÖR A PULZUSOM. KÉREM VÉLEMÉNYÉT KIKÉRNI. HA MÁR 80-AN A PULZUSOM ÉRZEM HOGY VER A MELLKASOMNÁL. VAN AMIKOR 120 IS VAN AKKOR MEG NEM KAPOK LEVEGŐT MEG SZÉDÜLÖK FEJEM FÁJ KAPTAM OLYAN GÉPET IS AMIVEL MINDENNAP ELKÜLDTEM AZ EKGMET AZON NEM TALÁLTAK SEMMIT. KÉREM VÁLASZÁT KÖSZÖNÖM
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Kedves Kérdező ! A Betaloc Zókból 2x25 mg vagy ennek felét 2x12.5 mg-t is lehet szedni. Ennél kevesebbet nem érdemes, mert annak nincs tartós hatása. Valamilyen rendes gyógyszeres kezelést kellene kapni a Pánik ellen ! Ez ugyanis emeli a pulzusszámot. Forduljon egy rendes psychiaterhez, aki segíthet ebben.
2015.
10.
07.
magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt doktor úr! Édesanyám 90 éves. Az idén áprilisban magas vérnyomással kórházba került, pontosabban a rossz vesefunkció miatt tartották bent. A vérnyomását beállították, a veseműködése is javult. Most az alábbi gyógyszereket szedi: reggel Tanydon HCT 80 mg/12,5 mg, Nebilet 4 mg, Tenaxum 1 mg, délben 4 mg Minipress, este 4 mg Minipress, Lercaton 20 mg, Tenaxum 1 mg. A vérnyomása rendeződött, csak az a probléma, hogy a vese működést mutató eredmények megint romlottak (a kórházban a 19 eGFR értéket feltornázták 35-re, most azonban megint 18, a kreatinin 200. Nefrológiai rendelésre járunk, augusztusban a nefrológus javaslatára lett elhagyva az esti Tanydon, helyette szedi délben és este a Minipresst. A Tanydon használati útmutatóján szerepel, hogy veseelégtelenségben szenvedők nem szedhetik (édesanyámnak az új gyógyszerek szedése előtt tökéletesek voltak a laboreredményei!), így nem tudunk másra gondolni, mint hogy ez okozza - a vizsgálatok mást nem mutattak. Az lenne a kérdésem, hogy a Tanydon helyett mivel lehetne próbálkozni, ami nem károsítja a vesét? Hozzáteszem, asztmája, tüdőtágulata, Copd betegsége is van, az ACE-gátlók és például a béta-blokkolók (a Cardura szedését abba hagyatták, helyette írták a Minipresst) nem jöhetnek számításba, mert iszonyú - a fuldoklásig fajuló - köhögési rohamokat vált ki nála. A háziorvosunk nem nagyon akar változtatni rajta, nem tudom kihez forduljunk. Kérem, ne tudja le a választ, hogy "Istenem, hát 90 éves", mert különben semmi baja nincs, az elméje csodálatos, és a legtündéribb anyuka. Nagyon várom válaszát, amit előre is köszönök. Tisztelettel Halász Márta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
edves Kérdező ! Én nem szoktam a kort nézni, inkább a baj megoldásával szoktam foglalkozni. A Tanydon az elmondottak alapján sikeres kezelés, de rontja a vesefunkciót. Szerintem, ha úgy van, ahogy leírta, akkor bizony el kell hagyni. Inkább Vizhajtót kellene váltani HCT helyett FSD-t/ és a Tanydont elhagyni. Vissza kellene menni a Nephrológiai szakrendelésre emiatt.
2015.
10.
07.
maj kérdése:

Jo napot.hasi felhasi fájdalmak miatt kertem hasi uh ot.es aggaszt.a maj a a bordaivet kisse meghaladja.mersekelt diffus maj laeasio.ez mit jelent?fel eve is volt uh ez nem volt.viszont egy eve maj gocok voltak.30eves no vagyok.fel eve volt ciszta műtétem a nőgyógyász 2dl vizet talált a hasamban.labor leleteim alltalaban jok.a hétfői crp 5helyett 5.19gondolom ez elenyésző .koszonom a valaszat
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Kedves Kérdező ! Ezzel gastroenterológushz kell fordulnia, mert a feltett kérdéseire csak egy alapos kivizsgálás után lehet válaszolni. A májnagyobbodás nem jelent feltétlen bajt, azt jelezheti, hogy kismértékü máj zsirosodása lehett. Ezt epebetegeknél, magas Se lipid szintek esetén szoktuk látni. De a válasz alapos kivizsgálás után lehetséges!
2015.
10.
07.
Mitrális prolapsus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, köszönöm a lentebb bővebben kifejtett válaszát terheléses EKG-t illetően, időközben egy magánorvoshoz elmentem egy szív ultrahangra újra, hogy már 3 napja egyáltalán nem szedem a Concort, mivel holnap délután már terheléses EKG vizsgálatom lesz. És a másik ultrahangnál sem látszott a prolapsus, sem az I-es fokú MI. Lehetséges, hogy idővel magától "gyógyulna" ez a jelenség? Régen mikor vizsgáltak mindig szaporább volt a pulzusom ultrahang közben ( 110-120 ), és akkor is kibukott ez a dolog, most pedig Concor nélkül sem... Mi lehet erre a magyarázat? Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Kedves László ! A prolapsus elsősorban a szapora szívverés kapcsán válik jelentőssé. Ha Önnek a pulzusa jelenleg rendben van, lehet, hogy nem ábrázolodik a prolapsus. De pontosan nem tudom az okát, a leírtakat csak feltételezem, mert nekem volt ilen esetém. Akkor a gyógyszer elhagyása után szaporább lett megint a szívmüködés és újra jelentkeztek a jelek és a panaszok.
2015.
10.
06.
hirtelen halál kérdése:

Tisztelt Doktorúr! A párom két hónapja halt meg hirtelen szívhalálba,ez volt a boncolási papíron.A jegyzőkönyvben amit küldtek a dilatatív cardiomiopathya,cardiomegalia volt írva,illetve hogy a szíve 520g-os volt és a tüdejébenhabzó anyag volt.Egészséges volt soha semmi baja nem volt 38 évesen zuhanyzás közben előttem lett rosszul és láttam meghalni pár perc alatt,hiába hívtam mentőt..senki nem tudta megmobdani miért!azt mondták bármikor bekövetkezgetett volna..soha semmi baja nem volt csak fáradt volt de azt betudtuk a sok munkának.Régebben hobbi szinten focizott,de már ezt sem két éve..halála előtti napon még futottunk..örökletes betegsége nem volt..szeretném megérteni..Válaszát köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
07.
Kedves Kérdező ! Azt hiszem a párunk elvesztését nem lehet megérteni és nem is lehet könnyen feldolgozni. Sajnos ismert dolog, hogy a fejlődési rendellenességek, genetikai hibák gyakran csak a hirtelen szívhalál után derülhet ki. Az Ön párjának is valósznűleg ilyen baja lehetett, mert a dilatativ cardiomyopthia egy olyan betegség, amely során lassan és fokozatosan elpusztulnak a szívizom rostok, kötöszövetesen átépül a szívizomzat. Ez gyakran egyre fokozodó fáradékonyságból, fulladásból, szapora szívverésből, kedvetlenségből álló tüneteket képez. Miközben ezek jelentkeznek, ha felismerjük idejében, akkor is komoly és feltartoztathatlan a kimenetel, de gyógyszeresen sokat lehet javítani. Gyakran azért nem ismerjük fel, mert a komolyabb tünetek jelentkezése előtt elveszítjük a beteget hirtelen szívhalál miatt. Ez történhetett az Önök esetében is. Sajnálom, hogy nem volt segítség és őszínte részvétem a történtek miatt. Tisztelettel dr. Szemerédi Péter
2015.
10.
05.
mitrális pr. + extrasystole kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 49 éves vagyok. 4 éve MPS állapítottak meg nálam. 2 éve kb. egy hétig tartó szívritmuszavart tapasztaltam, az a kihagyás, majd nagyobb bedobbanás félét. Ez idő alatt ezt egész nap tapasztaltam. Orvoshoz mentem, ahol EKG-t készítettek, ami nem mutatta ki. Jelzem, akkor ott éppen nem is éreztem. Az orvos csak nyugtató szedését javasolta. Azóta is voltak ilyen tüneteim, de nem folyamatosan. Most viszont kb. 1,5 hete ez ismét folyamatos. Mi okozhatja, összefügg-e az MPS-el? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
05.
Kedves Kérdező A panaszok a spontán is, normálisan is előforduló extrasystolék illetve a mitralis prolapsus következményei. Nem veszélyesek csak kellemetlenek. Hol kifejezettebbek, hol ritkábbak. Megfelelő életvitellel, dohányzás elhagyásával, kávé - tea- cola illetve egyéb izgató szerek kerülésével ritkithatóak a panaszok.
2015.
10.
04.
pajzsmirigybeteg szívpanaszokkal kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Köszönöm a tippet! Elég lesz ha nyafogok, amit soha nem szoktam? Szégyen vagy nem, de azt se tudom, hogy bekapcsolnak-e az orvoshoz rendelés közben! Jó pihenést Főorvos Úr! Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
04.
Kedves Kata ! Az, hogy valaki nincs jól nem azt jelenti, hogy nyafog ! Ha valaki azt mondja, hogy rosszul van és segítséget kér az nem nyafogás. Nyugodtan forduljon a doktorához. Segíteni fog.
2015.
10.
04.
pajzsmirigybeteg szívpanaszokkal kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Köszönöm szépen a válaszát! Én egy roppant ügyes ember vagyok, de arról fogalmam sincs, hogy kell ügyeskedni, hogy az ember hamarabb bejusson egy szakrendelésre, ha nincs szabad időpont, az orvos be van táblázva 2-3 hónapra előre. Én nem igazán jártam orvoshoz, szakrendelésekre meg pláne nem jártam. Köszönöm Főorvos Úr, akkor nem csökkentem. Kérek időpontot, aztán valahogy csak kibírom ezt az időt, mert
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
04.
Kedves Kata ! Meg kell mondani, hogy nincs jól és, hogy sürgősen kellene beszélni a kezelő orvosával.
2015.
10.
04.
pajzsmirigybeteg szívpanaszokkal kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Ma olvastam a válaszát. Eleinte néztem minden nap, de már azt hittem, nem is fog válaszolni. Köszönöm szépen, hogy válaszolt és tanácsot adott! Kardiológiára nálunk majd 3 hónapos előjegyzés van, endokrinra meg még több, így ez biztosan nem fog egyik napról a másikra menni. Szeretném megkérdezni, hogy saját szakállamra nem csökkenthetném-e a hormont addig is? Attól legfeljebb hízni fogok, ami ugyan elég nagy baj lenne, de talán csökkennének a szívpanaszok is! Tényleg nem vagyok jól, Főorvos Úr! Nagyon várom és köszönöm előre is a válaszát!További szép napot kívánok! Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
04.
Kedves Katalin ! Nem szabad önállóan csökkenteni a szereket. Azok csak orvos és csak az említett vizsgálatok után szabad változtatni. Tessék egy kicsit ügyeskedni !
2015.
10.
03.
Mitralis prolapsus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, köszönöm a gyors válaszokat. Amikor régen nézték a mitrális prolapsust magánorvosnál akkor 1-es fokú MI mutatkozott és hozzá a kis prolapsus is. De akkoriban én 2.5 mg concort szedtem!!! És most a Diagnoscan-ban ultrahanggal 1.25mg concor mellett meg nem volt kimutatható ez. Ennek mi lehet így az oka? A másik kérdésem: a másik helyen régen hogy végezhették el nálam 2.5 mg Concorral a terheléses vizsgálatot??? Ott mért nem figyelmeztethettek erre, hogy el kéne hagynom a gyógyszert? Elég neves kardiológusnál jártam, aki régi és nagy motoros volt a szakmában... A harmadik kérdésem: a terheléses EKG minden esetben rámutathat ha van koszorúérbetegségem már 30 éves koromra? Köszönettel: Laci
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
03.
Az első kérdésre az a válaszom, hogy a Concor mellett lehet, hogy nem volt észlelhető a MP, a béta blokkoló /Concor/ ugyanis csökkenti a szívizom összehuzódás erejét, igy a billentyű nem mozdul tul a síkján. A második kérdésre az a válaszom, hogy az ergometriát először ugy szoktuk elvégezni, hogy a beteg szedi a gyógyszert. Ha igy pozitiv az eredmény, akkor nagy a baj, érfestés és esetleg beavatkozás vállhat szükségessé. Igy a betegség prognozisához igy inditjuk a vizsgálatsort. Második lépés a gyógyszer elhagyása mellett végzett terhelés, mert ez viszont diagnosztikus értékü, ha pozitiv. Ha negativ sajnos akkor sem biztos, hogy a betegnek nincs kezdődő koszorúér betegsége, de az biztos, hogy beavatkozást, kezelést igénylő betegsége nincs. Azt hiszem ezzel válaszoltam a harmadik kérdésére is.
2015.
10.
02.
Koszorúérbetegség fiatalon kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Most kezdtem neki újra egy teljes körű kardiológiai kivizsgálásnak. Ebből a szív ultrahang érdekes módon nem mutatta ki a régi Mitrális prolapsust az I-es fokú insuff.-al. Ennek mi lehet az oka? Valamint régi ultrahanghoz képest ahol 183g volt a bal kamra tömeg, most csak 143g-ot mutatott? Pedig azóta még többet sportoltam, mozogtam, jobban terheltem a szívemet. Mitől lehet idővel 50g-al is könnyebb a bal kamra? Valamint a régi AoVmax 1.25 volt, mostani pedig 1.65... Ezek a változások utalhatnak valamilyen romlásra? Az orvos szerint ez egy normális echocardiographiás lelet. Volt rajtam Holter EKG is, ahol 56-165-ös pulzus közti tartományba voltam. Közepesen lassú futásnál ( gyorsabb kocogásnak mondanám ) jelentkezett a 165-ös pulzus, és 2 perc után már alig kaptam levegőt, mellette mellkasi nyomó-égő érzés volt kissé. Ezért az orvos október 8-ára tovább küldött terheléses EKG vizsgálatra. A fentebb leírt kérdéseken kívül még az érdekelne miért kell ilyenkor az illetőnek már 2 nappal előtte elhagyni a béta blokkolót? ( Concor cor 1.25mg-ot szedek reggelente csak ) Régen amikor magándoki nézett terheléses ekg-nál nem kellett elhagynom a még akkor szedett nagyobb 2.5mg dózist. Akkor ezek szerint nem is volt informatív az a vizsgálat? Vagy miért kell elhagyni ilyenkor a gyógyszert? Továbbá ha teljesen neg. a terheléses EKG vizsgálatom, milyen erősséggel zárja ez ki bármilyen koszorúér betegség, rendellenesség meglétét? Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel: Laci
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
03.
Kedves Laci ! A terheléses KG-nál ha arra vagyunk kíváncsiak gyógyszer nélkül mit tud egy szív akkor a Concort el kell hagyni. Akkor látunk tisztán. A mitralis prolapsus eltünhet ha a beteg Concort szed. Ami meg a szív paramétereit jelenti a normális értéken belüli ingadozásokkal nem szoktunk foglalkozni, mert nincs jelentősége annak hogy nagyon normális vagy kevésbé normális. A normális az normális !
2015.
09.
30.
Diagnózis kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Szív ultrahangon voltam, szeretném tudni, hogy a leletem jó-e mert nem kaptam érdemleges választ a doktoromtól. Eredményeim: Aorta gyök 30mm Aorta bill szabad Aorta vmax : 1,1m/sec Pulm. vmax 1.15m/sec a bal pitvar: 37mm A mitrális bill szabad a bal kamra 54-37mm EF: 57% Septum, hátsó fal: 11-11 mm Pericard fluidum: nincs Segmentális falmozgászavar: nem látható E/A: 0,67/0,50 DT: 177m/sec RVSP: 20+10 Hgmm e/a: 0,06/0,09 syst.v: 0,09m/sec TI: I. fokú az aorta ív ép. Covarex AS Kombit és fél szem lokrent szedek. A vérnyomásom ált. 120/60 Válaszát Köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
03.
Kedves Kérdező. Az UH vizsgálat eredményét általában a tünetek, fizikális vizsgálat és egyéb vizsgálati adatok együttes értékelésével szabad értelmezni. Azt azonban elmondhatom, hogy durva, nagy eltérést nem látok a leletben.
2015.
09.
29.
vokica kérdése:

T. Főorvos Úr! Nagyon szépen köszönöm válaszát férjem ügyében valamint warfarin-co-calcium.... kérdésre! Elnézést, hogy aggályoskodom, elfelejtettem közölni, hogy Cordarone 500 mg tablettát szed férjem, majd ennek eredménytelensége (eredményessége) függvényében kerül sor a fizikai pitvarfibbr. kiütésére. Kérdésem: a gyógyszeres kezelés ellenére is lehet az infúziót alkalmazni? Ugyanis a lakóhelyünkhöz közeli(XVIII., ker.)intézményben kerülne sor az infúziós kezelésre, ellenben nem a ker.-i intézmény kardiológusa proponálta a pitvarfibr. kiütését! Nekem van VÁROSMAJORI KLINIKÁN ORVOSOM, , s vele beszéltem meg a kiütést! Bocsánat hosszúra nyúlt levelemért, segítségét előre is nagyon köszönöm.Tisztelője: Marika!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
03.
Rendben. Igy már értem. Akkor hajrá essünk túl a dolgokon ahogy csak lehet !
2015.
09.
27.
Erabera kérdése:

Kedves Doktor Úr! Már elég régen találkoztunk, Önhöz járok Gödöllőre. Született egy kislányom 9 hónapja. Elvittem egy ellenőrző uhra. Minden rendben azt mondták. De... Segítségét kérném mit jelent az alábbi diagnózis és kell e figyelni valamire: Nyitott foramen ovale Aorta billentyű három tasakos de feltehetőleg bicuspidálisan nyílik. Köszönöm a válaszát. Pusziljuk! Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
03.
Kedves Era ! Először is gratulálok a babához és jó egészséget, kitartást, boldogságot kívánok hozzá. Az említett eltérések pici veleszületett rendellenességek. A foramen ovale többnyire záródik ahogy nő a baba, de ha nem akkor sem szokott komolyabb bajt okozni, mert kicsi. Ez egy pici lyukat jelent a pitvarok között.A három tasakos aorta billentyű a normális, de úgy tűnik a baba esetében a két széle két billentyünek nem nyilik teljesen szét. Ez egy pici kiáramlási akadályt okoz. Én azt gondolom ezek enyhe eltérések, időnként ellenőrizni kell, de nem lesz más teendő.
2015.
09.
25.
szivküldi kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Évek óta kínlódok a szívemmel. 35 éves,vékony alkatú nő vagyok.Két fő problémám van:az egyik,hogy nem tudok a bal oldalamon feküdni,mert néhány perc múlva azt érzem hogy fulladok. Erre még álmomból is felébredek. A másik, hogy időnként hirtelen elkezd "remegni", néhány(kb 5) mp-ig összevissza "ver", de ez inkább olyasmi érzés, mintha sok kicsit ütne egymás után,majd egyet-kettőt kihagy, stb, végül visszaáll a rendes kerékvágásba. Nagyon rossz érzés. Ezen tüneteim miatt már sokszor voltam kivizsgáláson. Legutóbb éppen ma. Szívultrahang eredménye: Mitrális bill prolabál. MI: II. Tágabb hepatikus vénák. Vélemény: norm.tág szívüregek; ép falmozgások; jó systoles funkcio.Ao bill ép. Mitr.bill jelentősen prolabál. MI:II. Jobb kamrai nyomas norm.felső határán. Tágabb hepatikus vénák. Jav.kardioedzes mellett egy ev mulva echokontroll. Gyógyszert nem írtak. Azt szeretném a Doktorúrtól kérdezni, hogy mennyire súlyos/komoly a probléma a szívemmel Ön szerint, és hogy a jelen állapotomban nem veszélyes-e a javasolt 140-es pulzusértékkel történő napi 30 perces futás,úgy, hogy eddig nem nagyon mozogtam. A kardioedzés valóban hatásos a billentyű erősítése szempontjából? Valamint az MPS és a 2-es fokú regurgitáció az oka annak,hogy oldalt fekve fulladok? Az orvosom kicsit rámijesztett,azt mondta,ha tovább romlik a billentyű, műtét lesz belőle. El lehet ezt vhogyan kerülni? És még a ritmuszavarommal kapcs.-ban kérdezném,hogy ez a pár mp-ig tartó összevissza "beremegés" melyik fajta ritmuszavar lehet, mert ezt még sosem sikerült kimutatni. Ezt is az Mps okozhatja vagy vmi más? Köszönettel: Sz.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
10.
03.
Kedves Kérdező ! A kérdései jogosak, de egy alaposabb, részletes és friss kardiológiai kivizsgálás nélkül nem lehet korrekt választ kapni. Kellene tudni, hogy mi az amit ritmuszavarnak érez / 24 órás EKG monitorizálás megmondja/, mi történik amikor panaszos és mikor gyorsan megy a szíve /terheléses EKG megmondja/ és hol tart a szívbillentyű prolapsus / feiss echocardiographia megmondja. Ezek alapján lehet dönteni gyógyszerről, rizikóról, mütétről, vagyis a továbbiakról. Ezek nélkül csak találgatni lehet, én azt nem szeretem !
2015.
09.
25.
Tóth Julianna 50 éves kérdése:

Kedves Dr. Úr ! Több mint kettő éven keresztül szettem az 1.00 frontint reggel , délben , este és most vissza állította az orvosom 0.25 - re már egy hete . Most is perpillanat nagyon rosszul érzem magam . Pl : Hányinger , szédelgés , étvágytalanság , verejtékezés a vérnyomásom is ingadozik. Ezek a tünetek amik elég gyakran jönnek elő az átállítás óta meddig tartanak? És nagyon sokszor meg fogja a "görcs" a testrészeimet ezt is az okozhatja?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Szerintem vissza kellene menni a kezelő orvoshoz, mert lehet, hogy módosítani kell a gyógyszereket.
2015.
09.
25.
Kati kérdése:

Tisztelt Doktor úr Kovácsné Kati vagyok akinek a vagbél gyulladását is megállapitotta. Egész héten rossz közérzetem volt, ami mindenkivel előfordulhat, de kedden egész nap hányingerem volt,vert a viz,szédültem, szoritott a szivem előszőr gyengébben,aztán mintha marokra sziritották volna majd elindult egy erős fájás a karamon keresztül a nyakamba.az államba,a hátam közepébe,ami azota is érzékeny. Egész a honam aljáig.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Sürgősen forduljon a területileg illetékes kardiológiai osztályhoz. Sürgősen kórházbakell kerülnie, hogy mielőbb tisztázzák az okot, nagy a gyanú arra, hogy komoly coronária keringési zavara van ! Kérem mielőbb forduljon a kardiológiai osztályhoz !
2015.
09.
25.
Brigitta kérdése:

Tisztelt Szakorvos Úr! 33 éves nő vagyok. Kb. 1 hete tapasztalok olyan problémát, hogy a szívem "bedobog", olyan érzés, mintha a torkomba "ugrana", majd hirtelen vissza, ez sokszor együtt jár azzal, hogy köhögnöm kell egyet, vagypedig olyan érzés társul hozzá, mintha "csiklandozná" valami a szegycsontomat belülről. Sokszor 5-10 percenként is előfordul 1-1 ilyen, de van úgy a nap folyamán, hogy 1 óra alatt csak kb. 4-5 alkalommal, de 1 napra lebontva már nem is számolom, annyi jelentkezik. Október 06. napra vagyok előjegyezve garatmandula-műtétre, amelyet altatásban végeznének. Szeretnék érdeklődni Önnél, hogy az újonnan jelentkezett problémám miatt esetleg sor kerülhet-e a műtét halasztására? Kedden megyek háziorvosomhoz EKG-t csináltatni, amely szintén a műtét miatt szükséges. Az EKG esetleg kimutatja ezt a problémát majd? Ön szerint érdemes ezt a gondot jelezni háziorvosomnak, vagy elhanyagolható? 1996-ban mitralis prolapsust állapítottak meg a kardiológián, de 5 évvel ezelőtt szülés előtti ellenőrzés során úgy látták, hogy az nem rosszabbodott. Válaszát köszönöm! Tisztelettel: BRigitta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Kedves Brigitta. Én azt javasolom mielőtt a mandula műtétre sor kerülne menjen el a kardiológiai szakambulanciára. Kérje meg a családorvost, hogy segítsen ebben. Tisztázni kell, hogy minden rendben van-e a szívével, mert az idült mandula gyulladás okozhat szívizom eltéréseket. A mütéten ez nem változtat, de esetleg halasztást kell beiktatni.
2015.
09.
24.
terheléses ekg bypass után egy évvel kérdése:

Apukám 2015. júniusában szívinfarktust kapott, melyet egy azonnali stent háló beépítése követett. Augusztusban kellett visszavinni, hogy megnézzék a többi eret is, ahol közölték velünk, hogy egyik ér nem működik a másik pedig olyan helyen szűkült, hogy pypass műtét szükséges "azonnal" a kórházból nem engedték ki, egy héten belül megműtötték. Azóta az állapota stagnál, most volt egy teheléses EKG-n ahol a következő lelet született. Treadmill terhelés Bruce protokoll szerint. 7,2 MET-t teljesített p:72-152/min. RR 125/60 - 150/60 - 110/60- 140/70 Hgmm. A célfrekvenciát elérte (85%). A terhelést elfogadhatóan bírta, de 6-7 MET között hírtelen tenssionseses lépett fel, 150Hgmm-ről 110-Hgmm-re esett a vérnyomás, ezért a terhelést megszakítottuk, 85%-s terhelési szintnél. Típusos anginán nem jelzett, de egyértelmű dyspnoet érzett. Az EKG-n V 3-6-ban volt iscemiára utaló ST-T eltérés, majd a recoveryben significánssá vált: 2-3 mm mély desccendaló ST depressio alakult ki. Ritmus- vagy vezetési zavar nem volt. Recovery 9-10 perc alatt, ezalatt panaszt nem említett, az EKG eltérés csak lassan szűnt, a vérnyomás stabilizálódott. Vél: Terhelésre jelentkező vérnyomásesés, + significans ST depressio alapján recoronarographia javasolt. Az apukám azt mondta, hogy a futó padon öt fokozatból a negyedik végéig csinálta, és az érzés amit érzett, hogy nem kap annyira levegőt, de szerinte tudta volna még csinálni. Kérem segítsen, nekem, hogy mekkora baj van? Vagy ez a lelet egy ilyen műtét után akár még normális is lehet. Természetesen van időpontunk a recoronarographiara, de szeretném tudni mit is jelent a lelet. Nagyon köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Kedves Kérdező ! Véleményem az, hogy feltétlenül szükséges a coronarographia ! A tensioesés és az ST depresszió mindig nagy kiterjedésü coronária keringési zavarra utal. Ezt bizony meg kell nézni !
2015.
09.
23.
László36 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Magas vérnyomással kezelnek 15 éve már, (telmizartan 40mg, idapamid 1,5mg) de 1 éve kaptam magas pulzus miatt talliton 2*12,5mg tablettát, amivel kb 78-90 között alakul a szívverésem.Szedése előtt is ennyi volt. Kérdésem a következő lenne, hogy elviekben emelhető -e a talliton mennyisége (2*25 mg-ra), mert az Édesapámnak is ez az adag állította be a pulzusát tallitonból.A vérnyomásom 135/60 szokott lenni. A véleményére lennék kíváncsi. Tisztelettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Kedves Kérdező ! Én azt gondolom, hogy érdemes felkeresni a kezelőorvosát és megbeszélni vele, hogy nincs-e valamilyen javaslata egy kicsit erősebb frekvencia csökkentő gyógyszerre. A Tallitonnál ugyanis van erősebb béta blokkoló. Ezzel lehetne javítani.
2015.
09.
23.
pajzsmirigybeteg szívpanaszokkal kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A segítségét szeretném kérni. Az utóbbi években bálnaméretűre híztam, ezzel együtt jött a mellkasi panasz terhelésre, a fulladás. Nem volt oka részemről a hízásnak, hiszen amíg bírtam tornázni jártam és az étkezésemben sem volt változás. Kiderült, hogy a pajzsmirigyem működik alul, a TSH 100 felett volt. Kaptam hormont, amit fokozatosan ellenőrzés mellett emeltek. 175 ug-nál állt be a normális TSH, T4, T3 szint, és 1 év alatt 30 kg-ot fogytam változatlan étkezés mellett. Ennek ellenére nagyon rossz a közérzetem. Állandóan fáj a fejem, magas a pulzusom és érzem is (120-130 percenként), sokszor van légszomjam, mellkasi nyomó fájdalmaim vannak. Kaptam előbb Concort, majd utána Nebibetát. A Concor megfogta a pulzusom, de levitte a vérnyomásom, ájulásig. Próbáltuk fél tablettával, 2xfél tablettával is, de nem vált be. A Nebibeta mellett 100-110-es pulzus, 100 körüli vérnyomás volt. Ezzel is szédelgek, ájulásérzésem van. Mindenütt csak a vállukát vonogatják, mert mint mondták a hormonszint így jó, a minden pulzuscsökkentő (ami hat is), csökkenti a vérnyomást. Nekem a fele ekkora hormonnál már volt panaszom, csak nem ennyire erős. Én így nem tudok rendesen koncentrálni, nem tudok így normálisan élni. Ami plusz még, hogy kardiológián nem volt jó az ekg és tettek fel egy 24 órás monitort. Ott egy csomó extrát írtak le, és azt, hogy terhelésnél 2-3 mm-es STD van, ami az orvos szerint koronária szűkületre utal. Az átlag pulzus 111, de többször volt 140 felett is. A szívultrahangon egyre vastagabb a bal kamra fala, a bal pitvar meg tágul kifelé, a szívizom erejét mérő % meg alsó határon van (49% -előtte 67, majd 55 volt), de mint mondták, még egyik sem vészes szint. Az orvos szívkatéteres vizsgálatra akar küldeni, de gondolkodási időt kértem. Azt kaptam válaszul, hogy csak akkor menjek vissza, ha meggondoltam magam. Én úgy érzem, minden bajnak az az oka, hogy fut a szívem és folyamatosan teszi, attól van minden probléma és romlás, de nem mertem megmondani. Valami megoldás van? Nem szeretnék műtétet. Szeretnék segítséget és tanácsot kérni. Minden jót kívánok Önnek! Tisztelettel: Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Kedves Katalin. Ez a helyzet kicsit bonyolltnak tünik. Ilyenkor mindig egyet hátra kell lépni és végig kell gondolni a dolgokat. Az első lépés az kell hogy legyen, hogy nézzük meg a koszorúereket, nincs-e rajta szükület. Ha van, azt lehet tágítani a kathéterezés során, nem kell hozzá mütét. Ha nincs nagyobb szükület bizony a pajzsmirigy betegség miatt el kell gondolkodni, hogy megfelelő-e a beállítás, nem lehet-e csökkenteni a hormonszintet. Ha pedig egyik sem lehetséges akkor érdemes lenne még kipróbálni a Procorolán nevü gyógyszert, mert az csökkenti a pulzus számot vérnyomás csökkenés nélkül is.
2015.
09.
22.
vokica kérdése:

T. Főorvos Úr! Elnézést kérek, hogy ismét kérdésemmel zavarom. Férjem ideggyógyászati ambuláns lapján az alábbi vélemény szerepel, s szeretném, ha ezt számomra érthetővé tenné Főorvos Úr. ,,összességében panaszait elsősorban ASO magyarázhatja, a bal túlsúlyban esetleg a lezajlott jobb oldalitörzsdúci ischaemiás laesio is szerepet játszhat. Javasolt: intézeti körülmények között pentoxyfillin infusios kezelés, Cilozek 2x1 (angiológiai jav) - időszakos angiológiai kontroll -! Kérdésem, hogy ez az infúzió ritmuszavar mellett is elvégezhető-e? Továbbá, hogy okt. 16-án megkísérlik a városmajori klinikán a pitvarfibrillációt kiütni, ez után kerülhet-e sor az infúzióra? A javasolt infúzió elvégzéséhez elegendő a háziorvos beutalója vagy keressük fel az angiológiát, ahol intézkednek ez ügyben? Nagyon szépen köszönjük előre is szíves, kielégitő válaszát. Tisztelettel: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Kedves Vokica ! A betegség két tipusát említi a lelet. Egyrészt van a férjének érszükülete / ASO/ amit angiológián kell kezelni és volt egy kis agyemboliája, feltehetőleg a pitvarfibriláció miatt. A pitvarfibr. miatt kardiológián kezelik a beteget, az érszükület miatt angiológián. A Városmajorban mkét ambulancia létezik. Oda forduljon. Az infusiót célszerü minél előbb megkapni, mert az segíthet az agyi tünetek javulásában - az oxygén agyi területek gyógyításában sokat segíthet. Az első Cilozek adagot angiológusnak kell felírnia, ezért is kell az angiológiai vizsgálat. Ezek a gyógyszerek illetve az infusio adható a férjének, bármilyen gyógyszerek mellett.
2015.
09.
21.
vokica kérdése:

T. Főorvos Úr! Érdeklődöm, hogy a citro-calcium tabletta módosítja-e a warfarin hatását? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Marika!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Kedves Marika ! Minden gyógyszer a másik szer felszívódását, kiürülését befolyásolhatja. De a Ca és Syncumar között közvetlen interakció therápiás alkalmazás mellett nincs.
2015.
09.
21.
Radványi Lilla kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 21 éves nő vagyok, és olyan problémám van, hogy az elmúlt évben túl gyorsnak érzem a pulzusom.Kisebb mozgástól is úgy érzem, hogy túlzottan kalapál a szívem.Egyszer kétszer mértem vérnyomást az elmúlt időszakban, a vérnyomásom normális, de a pulzusom 80 körül van, ami azért ilyesztő, mert én kiskoromtól fogva verseny sportoló voltam (2 éve hagytam abba) és amilor sportorvosnál vizsgáltak mindig max 60 volt a pulzusom.Sokszor úgy érzem, hogy gyenge a szívem és, hogy rosszabbul bírom a fizikai terhelést, mint korábban.Éjszaka pedig nehezen alszom, mert attól félek, hogy valami súlyos baja van a szívemnek és álmomban hirtelen leáll. Ez az aggodalom odáig fajult, hogy nem merek elaludni, és így jó esetben napi 6 órákat alszom, ami nekem nagyon kevés, és kimerültnek érzem magam sokszor (és úgy úgy érzem, a szívemnek megterhelő)Néha felriadok és olyankor próbálom kitapintani a szívverésem, amit mindig olyan gyengének érzek. Ön szerint mire utalnak a tüneteim? Mit tanácsol? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Kedves Lilla ! Az az érzésem, hogy inkább az életében történhettek komolyabb változások ! A sportot nem lett volna szabad abbahagyni, bitos az is szerepet játszik a panaszokban. Sok stressz esetleg szorongás lehet a környezetében. Első megközelítésben ilyen dolgokat keresnénk és ezeken változtatnék sürgősen. Kizárt, hogy szervi baja legyen ! Bár ezt biztosan csak egy alaposabb vizsgálat után lehet biztosan kizárni. Én először a "rosszaságokat " javítanám ki és ha az nem segít, akkor keresnék szervi bajt.
2015.
09.
20.
Szívvizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Augusztus végén írtam, hogy szívkatéteres ablációt fognak elvégezni. Már túlvagyok rajta, szeptember elején meg is történt a beavatkozás. Nagyon fájt, és azóta sem érzem jobban magam. Sokkal jobban fáradok és szinte naponta van mellkasfájdalom. Ez mennyire normális, hogy még mindig rosszul érzem magam? Kétségeim vannak, hogy leszek-e még jobban, és hogy érdemes volt megcsináltatni. Kérem őszinte válaszát, mert félek. Köszönettel: Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Kedves Erika ! A hatáshoz és a panaszok elmulásához kicsit több idő kell, míg a seb teljesen be nem gyógyul. Ez van akinél rövid idő, van akinél hosszabb. Minden esetre egy ellenőrző vizsgálatra ilyenkor nem árt bejelentkezni.
2015.
09.
19.
Vasculáris demencia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesapám (82 éves) 5 hete pacemaker beültetése volt. Egy éven át többször elájult, pitvarfiblirációt állapítottak meg, valamint vasculáris demencia szerepelt a zárójelentésen. Pradaxát, Nootropilt, Lisopresst, Sermiont Solycort Atorvox-ot, Milurit szed. Két hete emkékezet kiesés miatt újra a sürgősségin kötöttünk ki. Olvastam a ginkgo biloba jótékony hatásáról. A gyógyszerek mellett szedheti a 900 mg-os adagot? Válaszát előre is köszönöm: Cz. Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
19.
Kedves Éva. Mivel én nem szoktam ginko bilobát alkalmazni, annak dózisával nem vagyok tisztában. Azt tudom, hogy jelenleg nincs bizonyított interakció az említettek között több gyógyszerrel kapcsolatosan. A Pradaxáról keveset tudunk még interakciók szempontjából illetve a Solycorttal kapcsolatosan sincsenek ismereteim.
2015.
09.
18.
vokica kérdése:

T. Főorvos Úr! Küszönöm gyors válaszát. Valószinűleg megártott a meleg, azért írtam pulzus helyett vérnyomást. Szerencsére ön kijavított. Figyelmetlenségemért elnézést kérek. Szép hétvégét és jó pihenést kívánok. Üdvözlettel:,,vokica,,
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Örülök ha segitettem.
2015.
09.
18.
vokica kérdése:

T. FŐORVOS ÚR! Köszönöm vokica jeligére küldött válaszát. Számomra nem egyértelmü, ha leesik férjem vérnyomása (40-50) körülire, melyik gyógyszert hagyja el: 2x2,5 mg Bisoblok-ot vagy a 2x200 mg Corderone tbl-át? Elnézést az ,,érthetetlenségemért,, és köszönöm előre is szíves válaszát! Szép napot kivánok! Tisztelettel: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Nem a vérnyomás, hanem a pulzus lecsökkenése esetèn hagyja el a Bisoblockot.
2015.
09.
16.
Szívbaj kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy kb nyár közepe óta rosszul létek gyötörnek.Ilyenkor nagyon felgyorsul a szívverésem, halálfélelem tör rám, hànyinger, gyengeség, sokszor kézzsibbadás.vannak alkalmak,amikor csak a heves szívdobogást érzem, de gyakran előfordul egy-egy olyan dobbanás,ami nem igazodik a többihez,nem tudom máshogy leírni,olyan mintha máshova ütne a szívem,mint egyébként.egyébként pánikbeteg vagyok,ami az utóbbi években szinte tünetmentes volt.most először arra gyanakodtam,h ujra pánik rohamok törnek rám, de a szívemmel kapcsolatos tünetek megijesztenek,ha pánikroham,akkor súlyosabb lett,mert ilyen tünetek nem voltak.a háziorvos beutalt a kardiológiara,van is időpontom jövő hét utánra szívultrahangra, addig bisoprolol actavist irt fel,5mg/nap. A kérdésem az lenne,hogy elég alacsony a vérnyomásom a magas pulzus szám mellett, nem baj,h ezt a gyógyszert szedem?amugy amióta felírták kicsit mintha jobban lennék (kb 3 hete szedem).nem tudom,h ez a gyógyszer hatása vagy azert van mert elmúlt a hőség,amit elég rosszul viselek!?illetve tudom,hogy erre nehéz válaszolni,de a leírtak alapján Önnek mi a véleménye,mi lehet a gond?okozhatja csak a pánik vagy van valami betegség,aminek ilyenek a tünetei?28 éves nő vagyok,elég nehezen viselem a stresszt, sportolni utálok,igy sajnos nem is teszem, ez számíthat,illetve javallott?És elég vékony vagyok.Gyógyszert a fogamzásgátlón kívül soha semmit nem szedtem.köszönöm szépen előre is,ha válaszol a kérdéseimre!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Kedves Kérdező ! A Bisoblokkot vagy Bisoprololt folytassa 2x2.5 mg (1/2 tbl ) adagban. Nem lesz baja, mert a tachycardia alatt leesik a vérnyomás, amit a gyógyszer a pulzusszám csökkentésével inkább emel. Persze, ha a tachycardia a meleg okozta folyadék hiányból keletkezik akkor a vérnyomást tovább csökkentheti a gyógyszer. Mivel Ön jobban érzi magát ez a verzió nem valószínű. A vizsgálatokig ezért javasolom az említett módon a gyógyzer folytatását.
2015.
09.
14.
koty kérdése:

Kedves Doktor Úr! Bocsánat a magánjellegű bevezetésért, de amióta (ha az információm helyes) megtudtam hogy Ön is a "Hernád 3"-ba járt iskolába azóta igen büszke vagyok hogy ha nem is egy időben, de egy iskolába koptattuk a padokat. A következő problémával kapcsolatban szeretném a véleményét, javaslatát kérni: délutánra de főleg éjszakára erőteljesen megemelkedik a vérnyomásom. A tegnapi (09-13) pl. 197/103 volt, de általában 170/85-90 ill. 180/ 90-95 az általános éjszakai mérés. A következő gyógyszerek mellett: accupro 2x20 mg. cardura xl, concor, brinaldix, kalium, cordarone ( túl vagyok egy ablációs beavatkozáson ami sajnos nem hozta a várt eredményt). A kardiológus kezelőorvoshoz csak a jövő héten juthatok el. A háziorvos a kardiológushoz irányít. Mit tehetnék addig is hogy ne kelljen átélni ilyen jellegű vérnyomás kiugrásokat? Tisztelettel üdvözli K. János
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Kedves Kérdező Nem tudom a felsorolt gyógyszerek adagjait, de ha lehet a Concor és/vagy a Cardura XL adagját lehetne emelni. A Concor adagja 2x5 mg a maximum - de avval vigyázni kell, mert a Cordaronéval együtt nagyon lecsökkentheti a pulzusát ! Kerülni kell, hogy a pulzus 50 alá essen! A Cardura XL maximális adagja 2x4 mg .
2015.
09.
14.
Lili kérdése:

Kedves doktor Úr, Nagy szükségem lenne a tanácsára. Egy hónap óta magasabb a vérnyomásom néha 150-re is felment. Így 2héttel ezelőtt megemelték a gyógyszer adagomat, a régi Nebivolol 5mg1/2 - 1/2 volt hozzá 1 coverex as 5mg, és 2hete 2X1 Nebivololra és 1Coverexre változott- Ettől 95-105 között mozgott állandóan a vérnyomásom 55-ös pulzussal . Mivel uj munkahelyre kerültem, nem bírtam ezt a dózist mert nagyon levert és ott már lefküdni ezzel nem lehetett- féltem a rossz benyomástól- 1 hétre visszaálltam a régi dózisra,Sajnos néhány nap után már ujra előkerült a magas 148-as estére, ..Jelenleg 2X1re emlkedett a Coverexem és maradt 1Nebivolol. ... és ahelyett hogy levitte volna - már nemcsak este de nappal is 150-re megy fel, az éjjel még magasabb. Az ügyeletes orvos szerint a két dózis között lenne az ideális.Érdekes a Nebivolol emelés sokkal jobban bevált nekem. (sőt a coverextől még köhögök is azóta). Nem lehet hogy nekem a Nebivolol vált volnan be, csak a 2X1 et kicsit sok volt ??? Köszönöm a tanácsát előre is.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Kedves Kéredező. Én a 2x1/2 Nebivolol és a 2x1 tbl Coverex AS 5 kezelést javasolom. Ha nem elég egy pici nyugtatóval fejelném meg, mert valószínű a vérnyomás ugrálásában a stressz, szorongás, ijedtség is szerepet játszhat. Ezt tenném.
2015.
09.
14.
Anikó kérdése:

Tisztelt doktor úr!Vettem pár doboz panangin tablettát,magas a vérnyomásom terhesség óta arra szedek dopegytet ami bevált ,érdeklődnék a panangint szível kapcsolatos problémák megelőzésképpen lehet szedni?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Igen, lehet. Az olyan készítmény, mint egy vitamin. A Panangin forteből 2x1 tbl-t folyamatosan lehet szedni. Egyedül arra kell figyelni, hogy egyes terhes vitaminok is tartalmaznak káliumot és magnézumot. Ha ilyet szed, akkor nem érdemes alkalmazni, mert szedi ezeket az anyagokat
2015.
09.
11.
vokica kérdése:

T. Főorvos Úr. Kérem szíves segítségét az alábbi kérdésemre. Férjem (80 éves) ritmuszavarra (fibrillál) reggel és este 2,5-2,5 mg bisoblock tablettát szed. Szept. 11-én cordarone tabletta szedését javasolta 2 hétig 2x1 majd 1x1 tablettát, okt. 16-ig, amikor is -vizsgálat után - ha szükséges, kiütik a fibrillálást. Kérdésem Főorvos Úrtól, szedheti-e párhuzamosan a bisoblock tablettávala corderonét? helyesen: corderone szedését javasolta a városmajori klinika orvosa) Mi nem kérdeztünk rá a Klinika orvosára, így dilemmába vagyunk, s ezért fordultunk Önhöz. Köszönöm szíves tájékoztatását. Szép napokat, tisztelője: Marika! Kérdésem továbbá, hogy mivel (mindez aug. 25. óta jelentkező ritmuszavar) 6 mg warfarint szed, napi 1 korsó sört és/vagy 0,5 dl tömény szesz ivása megengedhető-e? Tisztelettel: Marika!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Kedves Kérdező ! A kis adagu Cordarone - ahogy Önöknek javasolták - szedhető a Bisoblokkal. De azt figyelni kell, ha nagyon leesik a pulzusszám /kisebb mint 40-506min a pulzus/ Akkor el lehet hagyni. A szeszes italt viszont célszerű kerülni.
2015.
09.
11.
szívritmus zavara kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szerettem volna még egyszer elolvasni amit írt nekem, hogy erőt és bátorságot merítsek egy időpont kéréshez, de eltűnt. Mi történt? Mónika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Kedves Mónika ! Nem kellek én ahhoz, hogy szépen, nyugodtan és bátran újra belefogjon ! Csak egy kicsit elgyávult, de nincs semmi baj. Most nekifut még egyszer és már túl is lesz a bajokon !
2015.
09.
11.
szívritmus zavara kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szépen a választ. Nem tudtam, nem bírtam csütörtökön visszamenni. Jó lett volna az a kedves biztatás, de későn jött. Visszafordultam a rendelő elől. Nagyon szégyellem magam és köszönöm, hogy ilyen kedvesen válaszolt nekem. Mónika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Sajnálom kedves Mónika ! De semmi sincs veszve. Mi doktorok megértjük, ha valaki hezitál és fél. Vissza kell menni, ha meggondolta, elhatározta magát. Megértéssel fogják fogadni, higgye el !
2015.
08.
31.
Szívvizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Megint én vagyok, aki tegnap írt Önnek a szívkatéteres beavatkozásról. Ma megijesztettek azzal, hogy nemcsak combvénán keresztül vezetnek fel katétert, hanem nyaki vénán keresztül is. Ez mitől függ, és azt hallottam sokkal fájdalmasabb? Amit még hallottam, hogy van mikor mindét lábat megszúrják, és mindkét combon vezetnek fel katétert. Ez is mitől függ, és akkor egyáltalán nem mozoghatok utána? Ha zsibbad a lábam és mozgatnom kell mert rákényszerülök a mozgatásra, akkor mitévő legyek? Ne haragudjon Doktor Úr a sok kérdésért, de megköszönném, ha mindegyikre válaszolna. Tisztelettel: Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Kedves Erika ! Nem az a lényeg, hogy hol szúrják meg ! Az a lényeg, hogy a doktor gyakorlott, jó klinikus legyen. Az pedig mindig tudja mit, miért csiál, ha nem is beszél róla. Akkor fogja mondani a részleteket, ha a vizsgálatokra került sor. Addig kérem ne foglalkozzon ezzel ! A másik dolog pedig az, hogy nem kell mozdulatlanul feküdni. Kényelmesen feküdhet, csipőjét oldalra mozgathatja, pisilni csak ágytálba lehet - ha a lábát szúrják. Ha karját vagy nyakát akkor járkálhat is.
2015.
08.
31.
káosz kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Köszönöm szépen a válaszát. Én még nem merem átváltani a gyógyszert, mert 3 hónapos külföldi tartózkodás alatt mit csinálok, ha baj van, ha nem válik be. Én ma utazom és elég jól vagyok, bár az elmúlt pár nap nagyon nehéz volt. A meleg, a hirtelen a változás eléggé megviselt. Én az esetek 99,9 %-ban nem érzem meg az extrákat, de most úgy pattogtam éjjel, mint a gumilabda. Komolyan úgy éreztem, hogy meg fog állni a szívem, életem virágában. Én ilyet még nem éltem meg. A szüneteket éreztem meg, nem éreztem a sokat emlegetett nagy dobbanásokat. A felugráskor beindult, jó erősen (bár kicsit rendszertelenül), utána amíg nem jutottam el az álom-ébrenlét határáig nem volt semmi, de ahogy elaludtam volna, rögtön kezdődött elölről. Szörnyű érzés volt, de a mai éjszaka már kicsit jobb volt. Nem tudom mit csináljak ha ilyen van, mert erre még nem nagyon volt példa, nem is tudom megmagyarázni magamnak miért cirkuszol a szívem. Panangin Fortét vettem már az első éjszaka után, de semmit nem változtatott. Mint említettem, én nem tudok róla, hogy szívizomgyulladásom lett volna. A kardiológusok ezt gyanítják a háttérben és ezt nem egy orvos mondta. Nagyon szépen köszönöm a kedvességét, a segítségét, és azt, hogy nem hárított! Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Amit írtam komolyan gondoltam. A Panangint folytassa folyamatosan, mert csak úgy segít
2015.
08.
30.
vokica kérdése:

T. F őorvos Úr! Nagyon szépen köszönöm vokica jeligére küldött szíves válaszát. Bocsánat, hogy majdnem azonos kérdéssel 2x kerestem meg, de azt hitztem, első kérdés nem érkezett meg Önhöz, mivel (számomra rejtélyes úton) nem ezen az oldalon tettem fel a kérdést. (hibáiból tanul az ember). Szép napokat és jó pihenést kivánok KEDVES F őorvos Úrnak. Üdvüzlettel: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
30.
Nincs semmi baj. Örülök ha segítettem.
2015.
08.
30.
PSVT vagy WPW kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Több éve jelentkezik nálam hirtelen nagyon magas pulzus. Ez általában hirtelen mozdulat miatt indul el, és hirtelen, egy- két nagy szívdobbánással ér véget. Ilyenkor 200-220 a pulzusom. sajnos EKG-vel még nem sikerült elkapni, így a kardiológus sem látta,hhonnan indulhat. Általában évente, félévente jelentkezik, és 20-30 percig tart. Legutóbb, tegnap fekvés közben egyszer csak beindult. Nem tudtam a szokásos manőverekkel visszaállítani, így mentőt hívtunk. Kiértek, 216-os pulzust mértek, de mire felrakták az EKG-t visszaállt. 36 éves vagyok. Többször voltam már teljes kardiológiai kivizsgálásön, ahol minden negatív. A kérdésem az lenne, hogy lehet ez életveszélyes? Honnan tudják, hogy ez Psvt és nem WPW. Bármelyik is az, okozhat hirtelen szívhalált? Nagyon félek, bár roham alatt a szapora pulzuson kívül semmi bajom nincs, csak nagyon megijedek, mikor kezdődik . Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
30.
Kedves Anna ! Önnek is csak azt tudom mondani, amit minden ehhez hasonló tünetekben szenvedő betegnek szoktam mondani. Ha nem mutat semmit a részletes kardiológiai kivizsgálás, el kell végezni az elektrofiziológiai vizsgálatot / szívkatéteres elektromos letérképezés/ . Ha ennek során nem találunk, nem tudunk provokálni ritmuszavart akkor nincs félelemre ok. Ha viszont találunk valamit - és ez a valószínűbb - kkor tudjuk mit kell csinálni !
2015.
08.
30.
Szívvizsgálat kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm válaszát! Ha megengedi beszámolok majd a fejleményekről. Próbálok nem félni. Tisztelettel: Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
30.
Örülök ha segítettem.
2015.
08.
30.
Szívvizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönettel fogadtam gyors válaszát! És hólyagkatétert sem fognak addig betenni még feküdni kell a beavatkozás után, és közben sem tesznek be? Tisztelettel: Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
30.
Persze, hogy nem ! Tud majd pisilni ágytálba, ha szükséges.
2015.
08.
30.
Szívvizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Holnap után lesz egy szívkatéteres beavatkozásom. Félek tőle, főleg hogy nem altatnak. Kicsi a fájdalomtűrő képességem is. Az orvosom nyugtatgatott, hogy nem fogok fájdalmat érezni, de úgy érzem nem tájékoztattak megfelelőképpen. Ha találnak valamit akkor egy területet égetni fognak. Kérem Doktor Úr! Mondja meg őszintén, fájni fog a beavatkozás, és mi van ha bepánikolok közben és baj lesz? Kapok bódítót, nyugtatót? Ami kérdésem még, hogy utána órákig feküdni kell, de sokat kell inni, és akkor hogyan lehet vizeletet üríteni? Betesznek hólyagkatétert? Az érzéstelenítő beszúrása mennyire fájdalmas? 19 éves vagyok, és rettegek a műtéttől. Köszönettel: Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
30.
Kedves Erika ! Gondoskodni fognak arra, hogy ne fájjon a beavatkozás és kapni is fog egy ugy nevezett "bátorító " inj.-t, ami nyugtató hatásu. Ennek ellenére egy kicsit kellemetlen lesz maga az égetés. Nem elviselhetetlen akkor sem ha gyönge a fájdalomtűrő képessége ! Utána pár napig lehetnek bizonytalan mellkasi fájdalmai, de ezek elmulnak mint a seb a kezén, mikor begyógyul. Kérem ne féljen, nem vészes, majd meglátja, hogy ennek a dolognak nagyobb a füstje, mint a lángja. Higgye el, mennél inkább magyarázkodik az ember, hogy nem fáj majd - annál kevésbé hiszik el a betegek, mert félnek és nem biznak. Nem lesz semmi baj, majd meglátja !
2015.
08.
29.
vokica kérdése:

T. Főorvos Úr! Köszönöm ,,vokica,, jeligére küldött válaszát, 80 éves férjem ügyében. Sajnos ritmuszavart (oitvarfibrillációt) diagnosztizáltak nála aug. 24-én. Warfarint (3 mg) és 2x2,5 mg bisoblock tablettát írtak fel. Mivel még nagyon az elején tartunk, érdeklődöm, reménykedhetümk-e valamikor megszünik a pitvarfibrillációja? Nekem 19 éve van, de én későn fordultam a problémámmal kardiológushoz,. Szíves válaszát köszönöm és további jó pihenést kívánok szabadsága alatt! Üdvözlettel:Marika!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
30.
Alább válaszoltam a kérdésre.
2015.
08.
27.
Szabó Gáborné kérdése:

T. Főorvos Úr! Köszönöm vokica jeligére küldött válaszát (80 éves férjem....) Sajnos kiderült, hogy pitvarfibrillál, emiatt Warfarin vérhigítót és bisoblock 2x2,5 mg (előbbiből 1x3 mg) gyógyszert kell szednie. Mivel még nagyon az elején tartunk (24-én diagnosztizálták) a kérdésem, hogy van-e remény arra, megszünhet a fibrilláció? s a ritmuszavara.A másik kérdésem: mivel a vérnyomása normál értékü, mit jelent akkor az, hogy: elsődleges magas vérnyomás? Válaszát nagyon szépen köszönöm és örülök, hogy visszatért és kipihente magát szabadsága alatt. (?) Jó éjszakát és további szép napokat kivánok, tisztelettel: Marika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
30.
Kedves Marika ! Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a kedves férjének a ritmuszavara magától megszűnjön. Ha meg is szűnne, az csak átmenti lenne. Igy lesz vele a legkevesebb gond. Az elsődleges magas vérnyomás azt jelenti, hogy nincs oka a magas vérnyomás kialakulásának. Ez a betegség lényege. Nem ismert az oka. Nem azt jelenti, hogy nincs beállítva ! Azt jelenti, hogy ismeretlen okból a férjének gyógyszer nélkül magas lenne a vérnyomása.
2015.
08.
27.
Beatrix79 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!kb 2hete írtam önnek,hogy kapcsolt extráim vannak,ezek nem javulnak sajnos.Amit érzek,dobban,kihagy,dobban,kihagy és ez sokáig.Fekve nem jelentkezik,csak ha felállok,de ha leülök újra rendeződik,amikor ismét felállok,újra jönnek.nem vagyok rosszul csak rettentően ijesztő.15-én megyek önhöz ultrahangra,de nagyon félek,hogy addig baj lehet.Miért felállás után jelentkezik?mozgásszegény az életmódom,stresszes vagyok alacsony vérnyomással.Ez okozhat hirtelen szívhalált?miért sorozatos?köszönöm a türelmét és válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
30.
Kedves Beatrix. Nem fog meghalnia, higgye el ! Ez a meleg nagy folyadékvesztést okoz, ami okozhat halmozottan jelentkező extrákat. A felállás inkább vérnyomás csökkenést és szaporább szívmüködést okozhat, de ennek kapcsán halmozodhat az extrák száma. Ez a fajta ritmuszavar nem okoz hirtelen szívhalált, bármit és bárhol is olvasott ilyet ! Várom szeretettel az időpontján. Addig szedjen folyamatosan 2x1 tbl Panangin fortet. Recept nélkül lehet kapni !
2015.
08.
26.
xarelto, szivritmuszavar kérdése:

Kedves Doktor úr! 30 éves férfi vagyok 105 kg. 25 évesen volt egy mélyvénás trombozisom, mai napig nem derült ki mi okozta a hematologusok lupusra gyanakodnak de nem erősítették meg. De nem is ezért írok, a lényeg hogy kb 2-3 éve szedem a xareltot 20mg os. Fél éve vettem észre hogy kihagy a szívverésem, vannak napjaim amikor semmi bajom. Általában este veszem észre, vagy ha kicsit többet eszek , terhelésre fizikiai munkára elég sokszor kihagy ilyenkor melegséget érzek az egesz testemben de aztán minden visszaáll normálra. Szivdobogásom is elég sűrűn van. Amikor kihagy akkor egyből utána szapora lesz a szivverés aztán megint kihagy ilyenkor eleggé megijedek hogy most itt a vég. Édesanyámnak pajzsmirigy túlműködése van. Okozhatja a gyógyszer ezt a mellékhatást? Vagy egeszén máshol lehet a probléma? (Amikor más dologra figyelek nem érzem ezeket a tünteket). Előre is köszönöm válaszát. Ádám
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
30.
Kedves Kérdező ! Fontos lenne a panaszok kapcsán egy alaposabb kivizsgálás, mivel a panaszok oát csak úgy lehet tisztázni. Egy dolog biztos, hogy a Xarelto ritmuszavart, szívkihagyást nem okoz. Kardiológiai kivizsgálása javasolt.
2015.
08.
23.
alacsony pulzus kérdése:

Kedves doktor úr!Egy hete minden nap alacsony pulzust mérek:47-48-49 és nem tudom az okát.Betaloc-ot hosszú évek óta szedek ritmuszavar miatt,vérnyomásra coverex és covercardot,Frontint este,de olyan heves szívdobogás állandósult szinte egész nap,kis kihagyással,ezért kérem szives tanácsát,mitévő legyek.Köszönettel:Löveiné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
26.
Kedves Kérdező. Azt hiszem két részletben lenne érdemes szednie a Betalocot. Reggel az adag felét és este az adag felét. Ha jól értem eddig egy adagban szedte a Betalocot.
2015.
08.
23.
magas pulzusszám kérdése:

Tisztet Doktor Úr! 21 éves lányomnál 3 hónappal ezelőtt és azóta néhány alkalommal magas pulzus (110-150) jelentkezett fizikai terhelés nélkül. A kardiológiai vizsgálatokon(EKG, szívultrahang, 1 hetes monitorizálás) nem állapítottak meg eltérést, így gyógyszeres kezelést sem kapott. Pajzsmirigy vizsgálat is negatív lett. Egyébként átlagos alkatú, jár úszni, kerékpározni. Kérdésem az lenne, hogy szükséges-e további vizsgálatokat végezni és ha igen, akkor milyen irányban? Köszönettel: aggódó apa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
26.
Kedves Kérdező. Az az igazság, hogy előbbre csak a rosszullét alatt készített EKG vizsgálat vinne. Csak akkor lehet eldönteni, hogy mi a baj, ha ilyen EKG készülne. Addig nem szoktunk kezelni, mert nem tudjuk mit akarunk kezelni. Időnként a hosszabb EKG monitorizálásokat lehet ismételni, de mást cselekedni nem lehet. A ritmuszavarok egy nagy része ritkán jelentkezik és veszélytelen. Figyelni kell, de más teendőt nem látok.
2015.
08.
21.
vokica kérdése:

T. Főorvos Úr! Férjemnek (80 éves) 3 napja 85-95 között ingadozik a pulzusa. Vérnyomása normál értékű. Mandzsettás mérőnk van, s méréskor megjelenik az ikon, mely szerint ,,szabálytalan vagy gyenge pulzus észlelése,, okot kommentál. Kérdésem T. Főorvos Úrtól, hogy mennyire vegyük ezt ,,komolyan,, s keressünk-e fel kardiológus? Válaszát előre is köszönöm szépen. További szép napokat kívánva, üdvözli: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
26.
Kedves Marika ! Azért célszerü lenne elmenni a kardiológgushoz, mert egy esetleges ritmuszavart célszerű lenne azért kizárni. Ha az nincs, akkor baj sincs.
2015.
08.
20.
káosz kérdése:

Kedves Doktor Úr! Tegnap este sikerült elmennem kardiológushoz. Az echon EF csökkent: 36%. Kisfokú koncentrikus BK hyperthrophia (és semmi zsír). Septum és hátsó fal 14-18 mm. Mérs. tágabb BP és BK. MI I-II, TI jelzett, AI jelzett. Diastolés functiozavar. Relaxatios zavar. A szívcsúcsnál minimális folyadék, 1-3 mm, de emellett itt is leírásra került a chr. pericarditis. A Dr. Úr mutatta nekem, hogy a folyadék mellett ez már nem folyadék. Én hosszú évek óta szedek Digoxint, nekem azt mondták annak idején, hogy ezt soha nem hagyhatom el, szednem kell amíg élek, mert romlott az állapotom az elhagyásakor. Emellett 2x6,25 mg Tallitont szedek a rendes gyógyszereim mellett. Ezekre azt mondta, hogy hagyjam abba, helyettük bejavasolta a Procorolan nevű gyógyszert, 3 havit fel is írt, ill. a vízhajtós vérnyomáscsökkentő helyett simát írt ki, de írt mellé egy Verospiron nevű gyógyszert. A koronariatágítókat, és a többi vérnyomáscsökkentőt változatlanul hagyta. Azt mondta, hogy megnyúlt egy kicsit az átvezetési idő -korábban nem volt- és ezek ezt rontják, meg vannak extrák, amik úgy jönnek, hogy ez az idő nyúlik-nyúlik, kimarad egy-kettő és utána pótütésként jön az extra, ha jól értettem. Az előző felvételeken tényleg nem így néztek ki és nem is ebben az ütemben jelentkeztek. Soha nem volt lyuk előttük. Két rendes ütés között volt egy nagy ütés, de én ebből sem akkor, sem most nem érzek semmit. Nem igazán értettem, hogy ez most miért más mint előtte. Ez a doktor úr azt mondta, hogy szerinte valamikor volt egy pankarditisz, amiből csak annyit értettem, hogy ez valamiféle gyulladás volt és szívbetegségem ebből lehet. Ez ugyanaz mint a szívizomgyulladás? - mert ezt az én orvosom is mondta régen, de én nem tudok róla, hogy nekem lett volna valaha. Maradtak megválaszolatlan kérdések bennem, mint látja. Ő is mondta a Holtert, a terheléses EKG-t, és javasolta, hogy immunológián vizsgáljanak ki, de nem értettem pontosan, hogy miért. A szívultrahang a chr. pericarditis kivételével hasonló a korábbiakhoz, tehát nem volt jó, amit itt csináltak, ami bennem a kételyeket felébresztette. A szívburok folyadéka jórészt felszívódott. Azt nem tudom, hogy ezekkel a gyógyszeres változtatásokkal mit kezdjek. Tényleg kiváltja és helyettesíti a Digoxint? Félek abbahagyni, mert mozgásképtelen lettem, ülve tudtam aludni amikor utoljára elhagytuk. Több hónapig voltam utána táppénzen. Mit lehet kezdeni azzal a krónikus gyulladással? Bajt fog okozni nekem? Tényleg szükség van az immunológiai kivizsgálásra? Összességében szeretném megkérdezni az őszinte véleményét. Kérem, ne haragudjon, amiért hosszúra sikerültem, de próbálom megérteni mit-mértet, próbálom felfogni, hogy amellett, hogy tudom jobb az eredményem az EKG miért változott, hogy kell-e nekem megváltoztatni a gyógyszereket, mert félek, hogy baj lesz. Nagyon várom a válaszát és ebben a csúnya időben szép ünnepet kívánok! Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
26.
Kedves Kinga . A carditis szívizom gyulladást jelent, ami szívizom bizonyos mértékü pusztulásához vezethet. Ha ilyen szerepel az előzményben, az bizony megmagyarázza miért vannak ilyen eltérései a szívUH-nál. Az immunológiai vizsgálat azt hívatott ellenőrizni van-e még veszély arra, hogy a gyulladás kiújuljon. Ezt ezért kell elvégezni. A Holter és a terhelés a ritmuszavarok jelenlétét, terhelhetőséget és az esetleges egyéb müködési zavarokat hívatott kimutatni. A gyógyszereket illetően csak azt tudom mondani, hogy ki kell próbálni azt amit a kolléga javasolt. Lehet, hogy az elhagyás azt bizonyítja kellenek ezek a gyógyszerek. Akkor újra lehet azokat szedni és alkalmazni. Viszont ha nem változik semmi, akkorazokat felesleges szedi. Ezért kell a próba.
2015.
08.
18.
Szívritmuszavar!Propafenon Al 150mg mellet is! kérdése:

Tisztelt Doktor úr.Nagy Nikolett vagyok,31éves,kamrai tachycardiával,és kéthegyű billentyű prolapsusal diagnosztizálva,eddig!A legújabb sziv uh ona csúcs felőli pitvari septumon aneurysma van,melyen kis bal-jobb shunt dopplerezhető.Ez pontosan mit jelent????Mind e mellet a pitvari sövényen luk is van!Propafenon Al 150mg szedek naponta 3x,de lassan egy hónapja minden nap előjön a ritmuszavar,ami vagy nagy dobbanás formájában van erős 2-3 másodpercig tartó szabálytalan dobbanásokban jelentkezik,a gyógyszer bevétele után kb 45 perc mulva megszünnek,de csak addig mig hat a gyógyszer kb 5-6órát!MAX!Eddig ilyesmi nem volt,3éve szedem a gyógyszert,először betalockal kezdem,az semmit nem ért,aztán a nebilet,szintén halottnak a csók,majd jött az Izoptin ami 3 évig jo volt igaz az mellet is néha a jött a ritmuszavar.A kamrai tachycardia az ha jol tudom életveszélyes?Mi lehet a gond???Már voltam a Debreceni sziv klinikán is abláció javaslattal,de ott azt mondta azorvos (Dr Klemensz Marcell) hogy hadjam abba a gyógyszert várjam meg mig rosszul leszek és kérjek ujra időpontot!!!!!!Hát nem volt valami vicces....és még azt is mondta hogy nem biztos hogy hozzá merne nyulni,mert lehet rosszabul járnék!Kérdem én,akkor mégis mit csináljak???????Eddig az orvosomhoz sem tudtam vissza menni (Dr Simkó József)mert szabin van.Kérem szépen,segitsen megtiszelő válaszával,mert már nagyon kétségbe vagyok esve a ritmuszavarok miatt,félek hogy egyszer megáll aztán nincs tovább!Aneurysma?Luk a pitvari sövényen?A makacs ritmuszavar?Köszönöm előre is megtisztelő válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
26.
Azt hiszem priviben mindent megbeszéltünk már !
2015.
08.
17.
Judit kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Édesanyám /81 éves/ ,3 hónapja stent beültetésen esett át, egy szívinfarktus után. Sajnos az utókezeléseknél nagyon sok mindenre allergiás lett. jelenleg Zyllt és Xareltot szed, viszont a lába nagyon dagad, Ezenkívül szed még Concort és Tritacet. Sajnos úgy látjuk, hogy a Xareltó okozza. Mit tegyünk? A kezelő orvosok azt mondják, hogy attól nem. Várom megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Judit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
26.
Kedves Kérdező. Sem a Xarelto, sem a Zyllt nem okoz lábdagadást. Ezek alvadásgátló készítmények, melyet a kardiológus igen komoly betegségekre szokta javasolni. Semmiképpen ne hagyják el addig, mig a kezelő kardiológussal nem beszéltek. Ezek nagyon fontos gyógyszerek.
2015.
08.
17.
extrasysole kérdése:

Tisztelt doktorúr! Két kérdésem lenne, nemrég olvastam hogy a kapcsolt extra veszélyes lehet. Nagyon megijedtem, mert nekem sokszor elfordul stresszes időszakban az egyedüli extrák mellett kapcsoltan is 3-4-5 egymás után,naponta sokszor . Ez tényleg veszélyes egészséges szíven?Amit érzek :1gyors dobbanás -pici szünet -1nagy dobbanás, ez ismétlődik párszor egymás után.. A másik amit olvastam, hogy a túl sok extrasysole kedvezőtlen a szív izomnak. Én többször voltam kardiologusnal kb1-3évente megyek az extrák miatt, hol jobban érzem magam hol sok van/napi 3-6ezer is szokott lenni /. Ezekkel a kapcsoltakkal is voltam 7hónapja,gyógyszert nem írt az orvos csak magnéziumot .Terhelést jól bírom, akkor nincs extra szív ütésem./holter, uh, terhelés, EKG,vérkép vizsgálat szokott történni /Fiatal nő vagyok. Köszönöm segítségét!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
26.
Kedves Kérdező ! Az extrasystolia bizonytalan dolog, mert panaszt okozhat, illetve bizonyos szívbetegségekhez társulva veszélyes lehet. Helyesen teszi, hogy kardiológussal ellenőrizteti magát, de ha Ő nem javasol semmit akkor nincs teendő. Kérem folytasson egészséges életvitelt, mozogjon - sportoljon és legalább két évente ellenőriztesse magát. Nem lesz semmi baja !
2015.
08.
17.
Koszorúérszűkület 30 évesen kérdése:

Kedves Doktor Úr, annyit még érdemes megemlítenem, hogy a legkisebb mozgásokra már egekbe szökik a pulzusom. Vettem itthonra elég precíz pulzoximétert még kb. egy éve. És mikor nézem vele a pulzusomat, nyugalomban számítógép előtt ülve 55-75 között mozog. De ahogy felállok csak a székből felmegy egészen 96-100-ig is a pulzus pár másodperc erejéig. De ez még semmi, ahogy elkezdek sétálni az utcán egy normális közepes tempójú sétával a pulzusom átlagban a pulzoximéter szerint 125-145 között mozog. Véroxigénszintet 85-92%-osnak írja és villog közben a kijelző. Itthoni körülmények között az átlagos véroxigénszintet 97-100% között mutatja. Ez amiket leírtam még panaszokat mire utalhat? Ez a nagyon szapora szívverés már egy kis mozgástól és a pulzoximéter szerint leeső 85% körülire leeső O2 szint séta közben? Milyen konkrét betegségek jöhetnek itt szóba? Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
17.
Kedves László. Azt gondolom részletekbe menően tájékoztattam Önt a kérdéseit illetően. Kérem most már forduljon az említett szakemberekhez, illetve 2 évente a kardiológusához. jelenleg érdemleges kardiológiai teendőt nem látok.
2015.
08.
17.
káosz kérdése:

Kedves Doktor Úr! Olvastam a válaszát. Sajnos, nekem ez nem fog menni. Nyilvánvaló, hogy egy nap nem lehet megcsináltatni a vizsgálatot, az se biztos, hogy 2.-án meg tudna nézni, mellé Ön még ott se lenne, hogy lássa, valóban korrekt-e az a szív UH eredmény, amit a kezembe adnak, márpedig nekem személy szerint ez fontos lenne. Az még belefért volna, hogy 1 nappal később utazzak -erre az előbb kaptam meg a választ-, de kettő vagy több nap most nem fér bele. Nekem szerdán a szerződések aláírásakor ott kell lennem. Örültem volna, ha Ön néz meg. Még van pár napom, megpróbálok keresni valakit. Az eredményre kíváncsi a Doktor Úr? Nagyon szép napot, jó egészséget kívánok: Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
17.
Természetesen. Ha tudok bármikor segítek.
2015.
08.
16.
Koszorúérszűkület 30 évesen kérdése:

Milyen betegségeket tud felhozni amik magyaráznák pl. a panaszaimat tüdőgyógyászati, gasztroengerológiai ill. rheumatológiai profilból? A mellkas röntgen, és 1.5 éve készült natív szív CT, ahol tüdőről is készült felvétel nem mutat ki minden fajta tüdőbetegséget? Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
16.
Kedves Kérdező ! Gastrointestinális betegséget, tüdő és mellhártya betegségeit, gerincbetegséget és pánik syndr-t kell vizsgálni.
2015.
08.
16.
Terheléses szívultrahang kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Köszönöm gyors és megnyugtató válaszát. Jó egészséget és a legjobbakat kívánom Önnek! Üdvözlettel: Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
16.
Örülök ha segítettem
2015.
08.
16.
Terheléses szívultrahang kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Köszönöm gyors és megnyugtató válaszát. Jó egészséget és a legjobbakat kívánom Önnek! Üdvözlettel: Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
16.
Örülök ha segítettem.
2015.
08.
16.
Koszorúérszűkület 30 évesen kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, köszönöm a megnyugtatását. Tehát ha most biztosra nincs még számottevő szűkület egyik koszorús eremen sem, akkor ezeket az időszakos mellkasi nyomásokat stresszre mik okozhatják pl? Meg mikor meditációban vagy alvás közben mellkasi nyomás-égő szerű érzésre ébredek fel, kissé lezsibbadt testtel és pár mp-ig kicsit kapkodva levegőt? Ezek elvileg miknek a tünetei lehetnek leginkább? Milyen irányba célszerű megkezdeni a kivizsgálást ha már nagyon ragaszkodok a szervi dolgokhoz? Mik okozhatnak ilyen panaszokat általában, teljesen jó nagyrutin labor esetén? Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
16.
Ki kell vizsgáltatni. Gastroenterológus, tüdőgyógyász, rheumatológus, psychiater kell. Ezek a vizsgálatok megtalálják a panaszok okát.
2015.
08.
16.
Terheléses szívultrahang kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Terheléses szív ultrahang vizsgálattal kapcsolatos a kérdésem, melyet gyógyszeres szívfrekvencia növeléssel végeztek el rajtam. Előfordulhat-e, hogy 'túlpörgetik' a szívet úgy, hogy az maradandó károsodást szenved? Nálam az történt, hogy nem vették figyelembe, hogy béta blokkolót szedek. Az ambuláns lap szerint " 40 ug DBA +1.5 a Atropin mellett a célfrekv. 82% át érte el". Azóta fáradékonyabbnak érzem magam és jobban vizesedek. Egy idei szívultrahang vizsgálat eredménye: " jó bk.f. kissé tágabb pitvarok If MI, IIf TIAPSP kissé emelkedett 40 hgmm". Ez mennyire rossz eredmény és okozhatja-e panaszaimat? Szíves válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
16.
Kedves Anna ! A dobutamin, amit ilyenkor használnak egy rövid időre megemeli a pulzus számot. Ezzel egy esetleges betegség tüneteit, eltéréseit provokálják. Károsodást ez nem okozhat, akkor nem csinálnánk. A gyógyszer gyorsan távozik a szervezetből és a pulzus és az eltérések gyorsan rendeződnek. Amig ez meg nem történik figyelik. Utána engedik el, ha nem történt semmi ! Ez akkor is igy van, ha béta blokkolót szed. Ilyenkor azonban lassan érjük el a célfrekvenciát vagy el sem érjük. Tehát a vizsgálat kétes maradhat, hamisann negativ eredményt adhat. Ezen kivül semilyen egyéb bajt, végleges károsodást ez a vizsgálat nem szokott okozni.
2015.
08.
15.
Koszorúérszűkület 30 évesen kérdése:

Köszönöm a megnyugtatását Doktor Úr, akkor ezekszerint mostani mellkasi panaszomat még nem koszorúérbetegség okozza, ez szinte biztos ugye? Vérnyomásom sokszor kissé kiugrik ha pl mérésnél izgulok, volt mikor 170-180/60-65-öt mértem itthoni géppel többször is. De orvosi rendelőben mindig mikor nézik ( ugyanúgy izgulok ) 120-135/70-80 között mozgott. Létezik, hogy az automata mérők pl. extrasystoliás mérések esetén téves adatot mutathatnak? Általában ritmuszavar jel volt ilyenkor a kijelzőn, végig fogtam pulzust ilyenkor is 2-3x is kihagyott vérnyomás mérés közben a pulzus. Ekkor kaptam ilyen kiugró értékeket. De orvosnál mindig 120-135 közti a systoles érték. Érdekes, nem? Háziorvos szerint be kelleni méretni az itthoni vérnyomásmérőmet. Terheléses EKG vizsgálat, ha negatív és csak szimpatikotónia jelei mutatkoznak rajta a gyors pulzusemelkedés miatt - minden esetben kizárja a koszorúérbetegséget ennyi idős korban? Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
15.
Kedves Kérdező ! Ez a betegség nem olyan, hogy eddig nincs, aztán hopp lesz. Meg kell előzni a kialakulást és késleltetni kell a rosszabbodást. Maga az érelmeszesedés lassú folyamat és mindenkinél van egy bizonyos kor felett. Nincs jelentősége, csak akkor, ha szükület kialakítása révén áramlási zavart okoz. Ez a veszélyes és a megelőzendő illetve kezelendő. Ez magának biztosan nincsen ! Szóval jelenleg nincs baj. Az egészséges életvitelre és az ellenőrzésekre ügyeljen !
2015.
08.
15.
Koszorúérszűkület 30 évesen kérdése:

Tisztelt doktor úr, köszönöm a gyors válaszát. Nálam mi lenne a teendő ami egyértelműen rámutatna, hogy tényleg fentáll e bármiféle koszorúér rendellenesség? Az alap vizsgálatok, szív UH, 48 órás Holter, terheléses EKG ezeket nem mindig tudják kimutatni? Mit javasol számomra a doktor úr az eddigi életvitelem végett? Hogy tudhatnék meg biztosat, hogy ne csak találgatni kelljen és tapogatózni ( és közben pedig lehet nem is pánikrohamok okozzák a rosszulléteket, hanem koszorúérbetegség ) ? Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
15.
Kedves László ! Egészséges életvitel mellett rendszeres mozgás szükséges és legalább két évente kontroll vizsgálat. Emellett évente 1x vércukor vizsgálat, Se lipidek meghatározása javasolt és rendszeres vérnyomás ellenőrzés javasolt. Ezek a negativ vizsgálati eredmények csak annyit jelentenek, hogy aktuálisan nincs komoly szívbetegsége.
2015.
08.
15.
Andi-Bandi kérdése:

Tisztelt Sz.Doktor Úr! Én most igazából azért írok Önnek, mert szeretnék valaki után érdeklődni.Tudniillik minden nap megnézem az Ön válaszait,és nagyon érdekelne mi lehet egy fiatal hölggyel.Biztos tudja a doktor úr, nem rég volt súlyos ritmus zavara, és a barátnője hívta ki a mentőket.Márti a neve,és 20 éves.Minden nap várom róla a híreket, de sajnos még a korábbi bejegyzések is törölve lettek.Ön tud róla információval szolgálni?Mi van vele?felébredt?És miért volt neki ilyen súlyos ritmus zavara?Úgy olvastam, hogy csak neki is mitralis prolapsusa van, mint nekem, csak nekem 1-fokú insuff-al.Őszintén szólva nagyon megdöbbentett ez az eset,és minden nap azon gondolkodom, mi lehet vele.Nekem is van egy 23 éves fiam,ezért is nagyon sajnálom a hölgyet.Remélem, mielőbb fel gyógyul ez a hölgy.Meg hát mint mondtam Önnek, nem is olyan rég, nekem is voltak furcsa tüneteim, amik igen kellemetlenek.És hát bevallom őszintén ebből az esetből kifolyólag nagyon meg is ijedtem!Úgy tudtam, ebből a "Kis"eltérésből nem lehet komolyabb baj!Eddig.Doktor Úr, ha tud válaszoljon, akár privát is.Köszönöm szépen, további szép napot!Üdv:Andi-Bandi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
15.
Kedves Kérdező ! Pont azért lett törölve az eddigi beszélgetés, mert ijesztő és könnyen félelem érzetet keltő volt az az eseménysor. Nem igazán olyan oldalra való, ahol sok érdeklődő megfordul. A nagy bajok, ijesztő események az emberben önkéntelenül is szorongást keltenek. A kislány jól van, mütötték, sikerrel. Többet én sem tudok.
2015.
08.
15.
Nagy Béla kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A vérkép eredményem: CEA 5,5 PSA 9 AFP 7 CRP 0.18 süllyedés 2 Ezek az értékek mire utalhatnak? Köszönettel Nagy Béla
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
15.
Kedves Kérdező. Önmagában a laborlelet nem mond semmit. Arra diagnózist felállítani, javaslatot tenni nem lehet. Ha van panasza akkor pedig el kell menni a kezelő orvoshoz és a laborokat ezek tükrében kell értékelni. Ezekre az eredményekre nem tudok semmit sem mondani.
2015.
08.
14.
fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hogyan lehet védekezni ebben a melegben a szívbetegeknek? Magasvérnyomásos vagyok, és gyakran érzek erős fejfájást és mellkasi fájdalmat. 30 éves vagyok. Hamar elfáradok és szorító érzés van a szívem tájékán. Ha nagyobb baj lenne és nem a meleg okozta panasz, azt hogyan veszem észre? Feleslegesen orvoshoz nem szeretnék menni a bajaimmal. De mikor tudom, hogy komolyabb a panasz? Napok óta gyengébb vagyok és nem érzem jól magam. Köszönettel veszem válaszát! Magdi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
14.
Kedves Kérdező ! A mellkasi fájdalomnak ilyen melegben számos egyéb oka is lehet. Biztosan kizárni bármilyen bajt csak vizsgálatokkal lehet. Ha a panaszok ismétlődnek, erősődnek ezt meg is kell cselekedni. Bő folyadék fogyasztással, a napsugárzás kerülésével, nagy hőmérséklet ingadozások kerülésével lehet védekezni a meleg kellemetlen hatásai ellen.
2015.
08.
14.
Koszorúérszűkület 30 évesen kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, erre az utóbbi válaszára szeretnék reagálni: "Kedves László ! A koszoruér betegség illetve a ritmuszavar kizárására speciális kardiológiai kivizsgálás szükséges. A hajszolt és egészségtelen életvitel biztosan hajlamosít erre a bajra. Célszerű lenne kivizsgáltatnia magát, életmódot változtatni. Ha ezek ellenére nincs változás akkor egy kicsit erősebb psychiatriai kezelés kell a pánik betegség miatt" Nos akkor lehetséges, hogy 30 évesen korai koszorúérszűkületem lehetne akár ettől az életmódtól úgy is, hogy koleszterinem 4.2 mmol/l, hdl koleszterinem 1.5mmol/l? Nem dohányzom, viszont sokat ülök a számítógép előtt, és ritkán végzek kardioedzéseket is. Súlyzós edzést végzek inkább. Írta, hogy speciális vizsgálatok kellenek a koszorúérszűkület kivizsgálásához. 3 magán kardiológus vizsgált meg, 48 órás Holter ( gyakoribb SVES-eken kívül : napi 1000-1050 db, nem talált kórosat ), és egy terheléses EKG vizsgálatom is volt egyik magánorvosnál, aki elég idős már de nagy hírnévnek örvend kardiológus körökben. Milyen speciális vizsgálat kellene még vajon? A terheléses EKG nem mutat rá minden esetben koszorúér betegségre? A magán kardiológusok ha tudják pánikos múltamat, még ugyanolyan körültekintően kivizsgálják a beteget? Olyan egy esetben se léphet fel szakmailag, hogy emiatt kissé átsiklanak az eredmények felett, és nem épp a legnagyobb tüzetességgel nézik át a vizsgálatok eredményeit? Valamint az éjszakázás amit írtam, hogy hajnal 4-6 között fekszem 9 éve, és délután 2-3 körül kelek hosszabb távon milyen következményeket róhat a teljes szervezetre nagyobb vonalakban kiemelve? Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
14.
Kedves Kérdező ! Akkor menjünk sorjába. A cardiovasc. betegségek nem kizártak 30 éves korban sem. Ilyen életvitel mellett pedig növekedhet a valószínüsége. Még akkor is ha, ezen felül sportol és egészségesen él. Másodszor a koszoruér betegségnek van több formája is, amelyek során thrombosis másképpen alakul ki, nem kell hozzá mindig szükület. Sajnos ezekben az esetekben még rendszeres ellenőrzés mellett is előfordulhat, ezért a koszorúér betegség gyanuja esetén többször, akár évenkénti ellenőrzés mellett lehet biztosan nyomon követni az eseményeket. Harmadrészt a mellkasi fájdalom nem csak koszorúér betegség következménye lehet. Ezért azokat a dolgokat is ki kell zárni. Negyedrészt a Pánik betegség mindig kizárásos alapon, az organikus bajok kizárása után magyarázhat szívpanaszokat.
2015.
08.
14.
káosz kérdése:

Kedves Doktor Úr! Elnézést kérek, de nem vagyok túl jól ebben a melegben, a munkahelyen is halmozódtak a dolgok, így már nem jöttem fel netre megnézni a válaszát. Beestem az ágyba. A szívbetegeknek nem jó ez a meleg, ez a nyomott levegő. Köszönöm szépen, hogy nem hárít és köszönöm szépen, ha szeretettel vár. Megpróbálom átrendezni a programot, de nem tudom sikerül-e.Nekem szeptember 2.-án már Párizsban kellene lennem. Szép napot kívánok: Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
14.
Ha tudok, segítek. De azt tudnia kell, hogy én UH vizsgálatot nem tudok végezni. Ebben a kollégáim segítenek. Tehát az UH ismétlésére ismét vissza kell majd jönnie. Ezt szeretném ha tudná.
2015.
08.
13.
Mi a baj? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Havonta egy hétig lefekvés előtt érzem, hogy szinte minden második szívütésem nagyobb. Ezután ahogy jöttek a tünetek úgy el is múlnak. Ha úgy fekszem le, hogy picit éhes vagyok akkor kevésbé zavaró ez a bedobbanás, ha pedig eszem lefekvés előtt akkor aludni is alig tudok tőle, mert kellemetlen. 25 éves vagyok, vajon mi okozhatja ezt? Focizás, biciklizés közben nem tapasztalok tüneteket, úszás közben nagyon ritkán egyszer egyszer. Amint eltelt egy hét, minden vissza áll a normális kerékvágásba. Ez normális, hogy egy hétig minden hónapban ilyen zavaró körülmények melett kell elaludnom ennyi idősen és, hogy utána mintha elvágnák a panaszaim?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
13.
Kedves Kérdező. Ha rendszeresek a panaszok és periodusokban ismétlődnek bizony utána kell menni mi okozhatja. Kell ilyenkor egy gastroenterológus és egy kardiológus aki kizárja a komolyabb szív - nyelőcső betegséget. Ha ezek a vizsgálatok negativok, akkor valószínűleg kóros reflexről van szó, ami a nyelőcső erősebb tágulásakor jelentkezhet. Ezzel teendő nincs.
2015.
08.
12.
Alex kérdése:

Kedves doktor Úr! Csak reagálni szeretnék az utóbbi válaszára és nem írok többet.Tetszett javasolni, hogy menjek el kardiológushoz, ahol kivizsgálnak.Mindezeken már túl vagyok, ott nem is javasolták a pulzuscsökkentőt, (hanem próbáljak fogyni) ezt csak a háziorvosom írta fel, de ő napi 1*2,5 mg concort javasolt.Azért írtam Önnek, mert nem akartam a háziorvosom nyakára járni, de magamtól mégsem mertem emelni az adagot. Mivel a feleségem is orvos, így próbálok odafigyelek magamra. Köszönöm az eddigi válaszait, mert segített rajtam!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
13.
Örülök ha segítettem. De továbbra is kérem, hogy higgyen nekem ! Egy jó gyógyszeres beállítást nem lehet interneten végezni. Kell hozzá egy türelmes orvos és egy türelmes beteg. Ezalatt azt értem, ha valami nem stimmel, meg kell nézni mi nem stimmel és csak utána szabad módosítani.
2015.
08.
12.
izomrángás kérdése:

Tisztelet Doktor úr! A kérdésem az lenne, hogy az izomrángás lehet a sok szorongastól? Mai nap a hasamban érzem, sokszor, a gyomrszájnál is, ha oda nyúlok érzem is. Sokat szorongok az elmúlt időben ,szinte minden nap van valami tünetem.Korabban elfordult a szememnél is, tikkelt, de az elmúlt. Vérkép, kardiológia,rendben.Nemreg volt gyomor tükrözésem is,a sok stressztől kezdődő gyomorfekélyem lett, arra szedem a gyógyszert, panaszom nincs. Az elmúlt hétben szinte folyamatosan talp bizsergést éreztem, illetve bal kisujj időszakosan bizsergett, Testszerte néha tűszúrás érzésem volt . Elkezdtem szedni a millagammat, úgy veszem észre használt. Magnéziumot is szedek. Neurologusnal is voltam egy hónapja , szerinte panaszaim pszichés jellegűek. Hasban is elofordulhat izomrángás? Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
13.
Kedves Kérdező! Azt hiszem a görcsölése is a stressz következménye lehet. Ilyet Mg hiány illetve Ca hiány is tud okozni . Jól teszi ha ezeket szedi. Kicsit kevesebbet stresszeljen, többet mozogjon és egészségesen éljen ! Ezek az első jelek, hogy sok mindent másképpen kell csinálni.
2015.
08.
11.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy mik az eddigi tapasztalatok a Pradaxa 150 mg-os gyógyszerről? Tényleg agyvérzést okozhat? Jobb, mint a Syncumar? Milyen gyakran kell kontrollra menni és mit kontrollálnak ilyenkor? A férjemnek ugyanis ezt írták fel a pitvarfibrillációja miatt és nagyon megijedt, amikor elolvasta a betegtájékoztatót. Van még esélyünk arra, hogy pár évet éljen még? Most 72 éves. Őszinte válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
12.
Kedves Kérdező ! Hát persze, hogy van esélye és joga is az élethez. A 72 év nem jelent semmit. Az a fontos, hogy az ember egészségesen, békességben, szeretetben legyen ! A Pradaxa egy jó készítmény, jobb mint a Syncumar. Persze vannak melléhatásai, melyek lényegesen ritkábban jelentkeznek, mint a Syncumáré. Nem kell ellenőrizni a gyógyszert, csak arra kell figyelni, hogy a vesemüködés - májmüködés illetve a gyógyszerelés megfelelő legyen. Általában 2x150 mg az adagja, de ha a májmüködés vagy vesemüködés valamilyen okból romlik /nem a gyógyszertől ! / az adagot 110 mg-ra kell csökkenteni.
2015.
08.
11.
vokica kérdése:

T. Főorvos Úr! Hálásan köszönöm kielégitő, gyors válaszát . Megnyugodtam, s bizom benne, hogy az állandó 2-3 tartományban mozgó INR meg fogja akadályozni a TIAKAT!! (ESETLEG KOMOLYABB BAJT).Szép napokat és jó egészséget kiván nagy tisztelője: Marika!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
12.
Örülök ha segítettem.
2015.
08.
11.
vokica kérdése:

T. Főorvos Úr! 73 éves vagyok, 17 éve élek pacemakerral. 19 évvel ezelőtt pitvarfibrillációt állapítottak meg nálam, melyt egy alkalommal fizikai és kémiai úton próbáltak kiütni, majd 1/2 év után újbólfibrillálni kezdtem. A permanens pitvar5fibrilláció miatt -2005-ben - AV csomó ablációt végeztek III. foku AV blokk lett az eredmény. Az éves pacemaker-kontroll minden alkalommal kimutatja az állandó fibrillálást! kERINGÉSI PROBLÉMÁM IS 19 éve van. Ez év júliusában koponya CT és CT angiographiás vizsgálaton voltam, mivel átmeneti beszédzavarral járó TIA zajlott. Nativ és vékonyszeletes kontrasztanyagos vizsgálatot végeztek, de vs.8NEM TUDOM EZ MIT JELENT) a beteg keringési állapota miatt a kontrasztanyag időzítés nem volt optimális. Emiatt kontrokkt javasoltak. Kérdésem Főorvos Úrtól, reménykedhetem-e abban, hogy egyáltalán megszüntethető majd a fibrillálás? A TIA miatt is kissé aggódom. Elnézést kérek hosszúra nyúlt levelemért, de azt hiszem, a pontos válasz miatt erre szükség van?! Tisztelettel: Marika!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
11.
Kedves Marika ! A koponya CT leírás egy technikai hibát jelez. Azt hogy egy kicsit alul kalkulálták a felvételek időpontját. Ezért a vizsgálati eredmény nem értékelhető. Ennyit jelent az amit Ön leírt. A pitvarfibr. sajnos nem fog megszünni, ezért folyamatosan kell vérhigítot szednie. Azzal meg lehet előzni a TIA-kat.
2015.
08.
11.
káosz kérdése:

Kedves Doktor Úr! Ötletnek nem rossz, de mint írtam, nem tudok és nem tudtam hazamenni. Ha a hivatalos teendőin mellett meg tudtam volna tenni, hogy hétköznap hazamegyek, ami kb. 5 óra oda-vissza + nem is kevés várakozás még időpont esetén is + vizsgálatra fordított idő, akkor hazamentem volna. Nekem ez egy nap, majdnem. Mint írtam, függök mástól, így a továbbutazás és a kinti programok esetleges átszervezése is necces. Én úgy gondoltam, hogy egy korrekt ultrahang vizsgálatot bármelyik kardiológus meg tud csinálni és össze tudja hasonlítani az előzővel, de azt hiszem tévedtem a történtek tükrében. A beutalóval kapcsolatban. Nekem a háziorvosom adhat beutalót, akihez szintén nem tudok hazamenni egy darab beutalóért, és a Pulzusban is előjegyzés van, ami gondolom nem egy-két hét, hanem 1-3 hónap (mint másutt) és gondolom nem is nagyon rugalmas a beosztás, mert nem szokott az lenni. Szerettem volna tisztázni a helyzetet mielőtt repülőre szállok és elutazom 2 további hónapra. Az antennáim rezonálnak ismét Doktor Úr! Nem lett volna szabad megírnom, hogy változást érzek és nem lett volna szabad megkérdeznem, hogy a régi összeszidós, de kedves Doktor Úr fogad-e a magánrendelésen, ha esetleg sikerülne átrendeznem a dolgaimat, mert hát szeptember 2.-án elvileg nekem nem lenne szabad már itt lennem. Megpróbálok keresni valakit, akiről jókat írnak emberileg és szakmailag is és úgy rendel, hogy el is tudok hozzá jutni. Az egészben az bosszant, hogy hiába fizettem, és a hangsúlya a "hiába" szón van, mert tényleg irreális az az eredmény, a józan paraszti eszem ezt mondja és mellé ebből az állítólagos javulásból fizikailag nem érzek szinte semmit. Kérem, ne haragudjon rám, amiért őszinte voltam az érzett változással kapcsolatban, és azért se, mert őszinte véleményt és megerősítést szerettem volna kapni. Nyilván ezért javasolta azt találtam ki -t, ezzel reagálva le a megérzésemet és a kérdésemet. Tisztelettel kívánok további szép napot: Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
11.
Kdves Kinga ! Én csak segíteni akartam Önnek, hogy kétségeit legyőzze. Arra gondoltam, ha valamit helytelennek, bizonytalanak érez utána tudjon járni. Nem hárítás volt. Sok szeretettel várom bármikor és bár hol.
2015.
08.
11.
Nyár kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 3 nappal ezelőtt egyik percről a másikra úgy éreztem, hogy kihagy a szívem.Mivel ilyen még nem volt,nagyon megijedtem,és elmentem a háziorvoshoz.Meghallgatott, és EKG-is készített, majd azt mondta, nincs semmi szervi baj,biztosan feszült vagyok, mert nagyobb ütések látszanak,de ez ártalmatlan,igyak citromfű teát.Harmadnapja iszom, biztosan segít is valamennyit,de ezt a fura szívverést még három nap után is érzem.56 éves pedagógus vagyok,10 éve refluxszal küzdök,napi 2 PPI-t szedek.Ettől a gyógyszertől nem lehet?Mi a teendőm ön szerint?Válaszát előre is nagyon köszönöm!Bíróné Erzsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
11.
Kedves Kérdező ! Mivel nem tudjuk mi okozza a panaszokat utána kellene nézni. Igen valószínű, hogy un. extrasystoléi vannak, de hogy azok milyen gyakoriak és kell-e valamit tenni vizsgálatok kellenek. Addig 2x1 tbl Panangin fortet szedjen / recept nélkül kapható kis adagu káliumot s magnéziumt tartalmazó készítmény/. Kérjen beutalót és jelentkezzen be a kardiológiai szakambulanciára. Egyszer legalább tisztázni kel van-e olyan baj amit esetleg kezelni kell.
2015.
08.
10.
61 éves férfi kérdése:

T. Főorvos Úr!, Sajnálom és nagyon szégyellem magam, de éjfélig bírtam a fájdalmat. Még 11-kor is megnéztem, hogy nem válaszolt-e, de a válasz csak ma jött meg. Bevettem a gyógyszert, egy kicsit jobb lett, de nem sokkal. Le tudtam feküdni, de utána meg nem tudtam felkeni. Látszik, a Főorvos nem hívott még ki ügyeletet. Kezdené ott, hogy menjek be, de ugye menni sem tudok. Aztán kijönne és kiderülne, azt se tudja, hogy eszik-e vagy isszák a Xareltót és közölné, hogy Ő nem írhat fel receptet. Mert ez a gyakorlat. A háziorvosom kijött rendelés előtt, de Ő azt mondta, hogy Aflamint szedhetek Mydetonnal és írt is fel, mert ez már nem Syncumar és írt fel Tramadolt 2-3x50 mg, mert mondta, hogy ez nem lesz elég. Hát, már nem tudom be merjem-e venni az Aflamint ezek után. Ha nem javul, akkor beküld reuma ambulanciára, ahol ha indokolt fel is vesznek kórházba, a gerincet is megnézik, hogy nincs-e ott egy sérv és akkor meg idegyebésznek kell dönteni. Ezt mondta. Sofőr voltam, fáj már máskor is a derekam, de ennyire még soha. Mi legyen akkor? Szedhetem az Aflamint? Mert a kettő együtt segít elviselhetővé tenni a fájdalmat. Köszönettel: Molnár Lajos
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
11.
Kedves Kérdező ! Én azt gondolom a megnyugvás és a gyógyszer szedése akkor helyes, ha a vizsgálatok kizárták a nagyobb bajt. A gyógyszer segíthet a fájdalom elviselésében, de attól még nem tudjuk mi okozza és nem tudjuk nem kell-e tovább lépni. Másrészt az igaz, hogy a Xarelto nem Syncumár. Sajnos azonban új gyógyszer lévén keveset tudunk a valós interakcioiról. Ezért ilyenkor is óvatosan kell gyógyszert adni. Összefoglalva, ha a panaszai nem sokat változtak, vagy a gyógyszerei csak rövid ideig segítenek én bizony bemennék az ambulanciára akár soron kivül is.
2015.
08.
10.
Alex kérdése:

Kedves Doktor Úr! Már napok óta próbálom a concor 2*2,5mg tablettát, de úgy tűnik, hogy nem fog beállni normális értékre.Teljes nyugalmi helyzetben eltudom érni a 70-es pulzust, de amint pl: felállok, de ezen kívül semmi megerőltetés: emelkedik 83-87-ig, a vérnyomásom ilyenkor 128-130 körüli.Nem érzem, hogy jelentős változás lenne, ugyanez volt a talliton 12,5 mg hatására is.Lehet nyughatatlannak tetszik gondolni, de 35 éves vagyok és aggódom emiatt, mert a magasabb pulzus érzem jobban igénybe vesz amikor dolgozom.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
11.
Kedves Kérdező ! Ahhoz ne találgassunk és próbálkozgassunk javasolom, hogy forduljon egy kardiológiai szakrendeléshez, ahol alaposan megvizsgálják, kiegészítő vizsgálatokat végeznek és azok alapján beállítják a gyógyszereit. Nem helyes igy látatlanban további gyógyszerekkel és adagokkal próbálkozni.
2015.
08.
10.
káosz kérdése:

Kedves Doktor Úr! Én nem tudok a Pulzusba menni, mert az beutalóköteles. A magánrendelés jöhet szóba, de kérdés, hogy a hivatalos dolgokat és továbbutazást hogyan tudnám megoldani, mert az nem teljesen tőlem függ, és ha még ez össze is jön, akkor is kérdés, hogy arra az adott pár napra van-e szabad időpontja. Necces, mert függök mástól. Ami még kérdés, hogy a régi Doktor Úr fog-e várni, ha el tudok jutni, mert higgye el nekem, hogy valahogy más volt. Nehéz megfogalmazni, megragadni a lényeget, de annak idején sokkal közvetlenebb, őszintébb, emberibb volt, pedig engem csúnyán leteremtett, mert hezitáltam. Éreztem valami aggódásfélét, együttérzést, is na ha nem fogadsz szót, akkor majd jól orrodra koppintokat és nagyon-nagyon őszinte volt és attól amilyen volt, az ember végül is érezte, hogy na ez egy olyan orvos, akiben lehet bízni és jaj de kár, hogy Pesten dolgozik. Érzem a változást, mert nagyon finomak és érzékenyek az antennáim. A lelettel kapcsolatban. Én irreálisnak találok ekkora mértékű javulást, főleg 3 hónap alatt. Nekem mindenféle vizsgálatom megvolt éa nem csak a kezelőorvoseom, hanem kórházi orvosok is láttak. Ezek a leletek sem tüchtig egyformák, de ennyire ellentétes vélemény még soha nem volt. 3 hónapja volt szívultrahang és most is volt, amik teljes mértékben ellentmondanak egymásnak, viszont az otthoni a korábbi eredményekhez képest reális, bár azon is volt változás. Ugye érti mit szeretnék mondani? Azt, hogy nem igazán hiszem el és megerősítést várok, hogy igen, ez nem valószínű, ezért és nem másért kell megismételni és kifizetnem az újabb vizsgálatot. Így ez olyan, mintha azt mondanám, hogy ha akarom vemhes, ha nem akarom nem vemhes. További szépe napot kívánok! Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
11.
Kedves Kinga ! Közben gondolkodván a helyzeten azt találtam ki, hogy a saját megnyugtatása érdekében talán jobb lenne, ha a korábbi kezelő orvosok ismételnék meg a vizsgálatot. Igy biztosan kiderül, hogy a magánorvosi echo valós vagy nem valós. Másképpen én is tanácstalan lennék, hiszen nem én diagnosztizáltam a bajt, nem tudom megítélni a javulást ! Ha viszont a korábbi orvosai is javulást írnak le, azt nyugodtan el lehet hinni. Egyébként családorvosi beutalóval, előjegyzés alapján mindenkit tudunk fogadni a Pulzusban is. Nem kell egy csomó pénzt kidobni . Ott is tudok korrekt módon válaszolni a kérdéseire !
2015.
08.
09.
61 éves férfi kérdése:

T. Főorvos Úr! Iszonyúan fáj a derekam, lehajoltam és úgy maradtam. A nejemnek van Aflamin és Mydeton gyógyszere, amit derékfájásra kapott és maradt belőle. Egy hónapja egy Xarelto nevű gyógyszert szedek, mert pirvarfibrillál a szívem és agyi infakrtus is volt és nem tudom vehetek-e belőle és ha igen, akkor milyen adagban. A dobozra 2x1 van írva. Megpusztulok holnap délutánig Főorvos űr, annyira fáj, és se feküdni, se ülni nem igazán tudok. Köszönettel várom válaszát! Molnár Lajos
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
10.
Kedves Molnár Ur ! Javasolom forduljon ügyelethez, mert az ilyen hirtelen jelentkező panasz bizony járhat komolyabb következményekkel is. De ha lehet inkább Algopyrint és Mydetont szedjen. Ezt szedhet Algopyrinből akár 2-3 g is szedhet /4-6 tbl -a 500 mg/
2015.
08.
09.
káosz kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm a válaszát, ami nagyon diplomatikus volt. Én nem nagyon tudom elhinni, hogy a 35%-ból hirtelen 74 lett (a legjobb 41 volt, többször látott más a kezelőorvosomon kívül pl. kórházban), hogy egy nem kövér embernek hirtelen zsír lett a szívizma mellett és rögtön több mm-es, és az hozta ki előtte a látott falvastagságot (ami sokkal nagyobb volt, mint előtte), csak másik főorvos azt nem látta. A szívburokban nekem már volt folyadék, mindig nyom nélkül felszívódott vízhajtóra, de most ott látott valamit, ami nem folyadék. Ez még hihető is, ezért kérdeztem konkrétan, hogy lehet-e ebből bajom. Vártam egy megerősítést, ha csak feltételes módban is, hogy kedves Kinga, tényleg potyán fizetett, mert ez valószínűtlennek tűnik! Régen olyan nagyon őszinte volt, a stílusa is más volt, hangulata volt a válaszának akkor is, ha leteremtette az embert. A Doktor Úr meddig lesz szabadságon? Hátha el tudnék menni Önhöz és megtalálnám a régi összeszidós, de kedves Doktor Urat! Köszönöm a válaszát! Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
10.
Kedves Kinga ! Én csak a véleményemet tudom leírni. Friss vizsgálati eredmények, komplett kivizsgálás nélkül hogyan mondhatnám, hogy valaki téved ? Szeptember 2-ig vagyok szabin. Utána megtalálható leszek a Pulzusban.
2015.
08.
09.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr! A férjem inzulinos cukorbeteg. Azt szeretném megkérdezni, hogy fejfájás esetén bevehet-e Algopyrint? Több helyen olvastam a neten, hogy nem ajánlott, csak azt nem tudom miért? Mit vehet be, ha fáj a feje? Válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
09.
Kedves Kérdező ! Nyugodtan bevehet Algopyrint . Nincs ilyen ellenjavallat.
2015.
08.
08.
káosz kérdése:

Kedves Doktor úr! Szeretném a véleményét kérni. Engem egy Magyarországon jól ismert klinikán kezelnek Cardiomyopathia sec., Card. decomp., Hypertonia curata, Ang. pect, Parox. tachycardia diagnózissal. (Ez utóbbi miatt volt elektrofiz. vizsgálat és sikeres ablatio, de tüneteim visszajöttek, de még nem tudni, hogy ugyanaz a ritmuszavar-e, mert nem sikerült rögzíteni.) A legutolsó echocardiographián sok folyadék volt a szívburokban (volt már máskor is), a szívizom vastagságát jelző 2 érték 10-10 -ről, 13-17-re nőtt, és kontrollt kellett csináltatnom, de nem vagyok otthon és most nem tudok hazamenni, így Pesten voltam egy maszek orvosnál, aki egyébként kórházi főorvos. Megdöbbentő, de 2x akkora EF-et mért az eddigi legmagasabb értékemnél, két érték 10-12 volt, a többi meg zsír (155 cm és 58 kg vagyok ) mondja, folyadékot nem lát csak krónikus szívburokgyulladást. A két vizsgálat között 3 hónap telt el és most nem tudom, hogy ez valós lehet-e vagy fizettem 22 ezret egy eredményért, ami nem reális. Emellett ez az orvos javasolt egy Holtert ill. egy terheléses vizsgálatot, bár az én estemben elég ha 2 emeletre megállás nélkül felmegyek, mert ott van az angina bizonyítéka, mert ennyitől is szorít a mellkasom, ennyitől is fulladok. A leleteimet vittem, nem titkoltam el az eredményeimet. Szeretném megkérdezni, hogy Önnek mi a véleménye erről? Ha a szívburokgyulladás igaz, abból lehet bajom? Amikor az első panaszaim megjelentek és nem tudtam mi a bajom, Ön zavart el orvoshoz, pontosabban az ügyeletes osztályra és elmagyarázta nekem, miért nem érek rá. Sajnos Önhöz nem tudtam menni a szabadsága miatt. Nagyon várom és köszönöm a válaszát. Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
09.
Kedves Kérdező. A chron. pericarditis esetén bizony van olyan, hogy a folyadék felszaporodik és megszünik. A három hónapus intervallum erre alkalmas is. Az EF sem fix adat, képes változni. Ezért nem használjuk csak tájékozodásra. Alaposabb vizsgálatok szükségesek és valószínű én is ezeket javasolnám.
2015.
08.
08.
szívultrahang kérdése:

Tisztelt Főo. Úr! Köszönöm szépen válaszát! Akkor ami az első mondat után le van írva, azokat csak úgy oda gépelték, dísznek. Az első mondat volt az egyetlen, amiről sejtettem mit jelent és az talán azért van, mert még kisiskolás koromban szívizomgyulladásom volt. Köszönöm szépen! Nagyné Kulcsár Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
09.
Azért ilyenkor illik egy alaposabb kardiológiai kivizsgálást végezni az okok tisztázására. Nekem kevés az adat vélemény formáláshoz.
2015.
08.
08.
szívultrahang kérdése:

Tisztelt Főo. Úr! Szívultrahang vizsgálaton voltam mellkasi panaszok miatt. Az értékelésben ezt írták: Kissé csökkent BK functio, EF: 45%. Diastoles functiozavar, CM-Relax. zavar. Enyhe concentricus BK hyperthrophia. Szeretném megkérdezni, hogy ez itt mind mit jelent. Olyan orvosom van, hogy semmit nem mond, csak azt, hogy nincs nagy baj, én meg szeretném tudni, hogy ez mit jelent. Nagyon szépen köszönöm! Nagyné Kulcsár Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
08.
Kedves Kérdező ! Azt tudom Önnek, hogy a szív teljesitő képessége enyhén csökkent. Ennek oka a leletből nem derül ki. Pedig ez határozza meg hogy mekkora a baj.
2015.
08.
07.
szedules kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Autoimmun pajzsmirigy beteg vagyok,mitralys prolapsusom van,es inzulin rezisztenciam! 25 eves no vagyok! A prolaktinom magas egyelore nem kaptam erre valaszt! 2 honapja szedulok,vagy talan nem is ez a legjobb szo ra!inkabb bizonytalannak erzem a tererzekelest! Ehhez tarsul fej es kezremeges illetve szemgolyom is szokott rezegni! Latasom is fustos vahy ilyen homalyos neha,illetve nem stabilak a targyaj amiket latok!Evek ota faradt vagyok minden ok nelkul is! Pszichologishoz is jarok,nem volt egyszeru gyerekkorom! Bisoblockot szedek a sinus tachikardiamra! Pajzsmirigyem kezdodo alulmukodo! A szedelges remeges nagyom aggaszt! Mostanaba frontint is szedek kicsit jobb igy! Mivel van egy autoimmun betegsegem hajlamosabb vagyok mas autoimm betegsegre is tudtommal! Szkleroris multiplexes ugye nem vagyok?? Mert a tunetek nagyon hasonloak! Koszonom megtisztelo valaszat!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
07.
Kedves Kérdező ! Sajnos ilyenkor más lehetőség nincs, mint szisztematikusan ki kell vizsgálni a beteget. Kell hozzá endocrinológus, ideggyógyász és psychiater kell. Ha a vizsgálatok megtörténtek, akkor lehet válaszolni, megnyugtatni magát.Igy nem tudok korrekt választ adni !
2015.
08.
07.
Beatrix79 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Már szerencsére rég kérdeztem,remélem ismét csak pánikolok.Már voltam önnél a szabadsága elött és a többi vizsgálat folyamatban van.Olyan panaszom lenne,hogy vannak extra ütéseim,de nem egy,hanem több.ver,kihagy,ver,kihagy.ez akkor jelentkezik,ha fekszem vagy űlök és felállok.Ha lehajolok vagy visszaűlök megszűnik,ha megint felállok kezdi újra egy percig kb.A vérnyomásom alacsony,nem kávézom,de sokat stresszelek.Miért felállás után jelentkezik és minden második kihagy?szeptember 25-ére kaptam önhöz holterre időpontot,addig fel sem állok inkább.Ez lehet veszélyes?étkezés után meg fél óráig inkább meg sem mozdulok,Nagyon köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
07.
Kedves Kérdezö ! A meleg és a folyadék vesztés okozhat extrasystole halmozódást, Ezért kezdjen el 2x1 tbl Panangin fortet, Más teendő nincs.
2015.
08.
07.
EKG kérdése:

Kedves főorvos Úr! A szemészetről küldtek ambuláns nootropylos, c vitaminos infúzióra a belgyógyászatra. 5 infúziót kaptam, Ezután EKG-t csináltak. A leleten ez áll: EKG sinus ritmus, Fr. 76/min. PQ: 176 ms, norm. kamrai vez. kp. R tengely. TV2-6 pos. enyhén lapult. Átmenet v 3-4 között, izoelektromos ST.-k. Mit jelentenek ezek az értékek? A belgyógyász doktor úr nem mondott semmit. Kell-e további vizsgálatra menni ilyen értékek mellett?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
07.
Kedves Kérdező. Ez az EKG semmi kóros eltérést nem mutatott. Valószínű ezért nemmondott semmit a belgyógyász.
2015.
08.
07.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, szorongás közben az ritmuszavar lenne, hogy kb. 5-6mp-ig felpörög a szívem kb 160-170-es tempóra az alapjárat ( szorongástól szaporább 85-95-ös pulzus ) mellett? Gyakori ilyen felpörgések vannak, általában extrasystole után visszaáll a rendes szaporább ritmusba, van hogy 2 percen belül 2-3 ilyen 5-6mp-es 170-es ütéses epizódok is vannak. Egyre gyakrabban szorul el a torkom és a mellkasom is. Sokszor hányingerem van, általános gyengeség. Fáradtabban ébredek fel, mint ahogy feküdtem. 9 éve hajnal 4-6 között fekszem le és du 1-2 körül kelek fel... Ez az életmód milyen hatással lehet önmagában a szervezetre? Hosszabb távon okozhat ez egy 30 éves embernél végkimerültséget is? Ill. korai koszorúérbetegséget a gyerekkor óta folyamatosan napi szinten fentálló szorongás? Lehet panaszaim nem is pánik eredetűek, hanem korai koszorúér betegség jelei lennének? Régen 3 magán kardiológus vizsgált, de mivel tudták, hogy pánikbeteg vagyok valószínűleg az a gyanúm ki se vizsgáltak megfelelően és csak a pánikra akarják ráverni egészet, holott lehet korai koszorúérbetegségem lenne. Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
07.
Kedves László ! A koszoruér betegség illetve a ritmuszavar kizárására speciális kardiológiai kivizsgálás szükséges. A hajszolt és egészségtelen életvitel biztosan hajlamosít erre a bajra. Célszerű lenne kivizsgáltatnia magát, életmódot változtatni. Ha ezek ellenére nincs változás akkor egy kicsit erősebb psychiatriai kezelés kell a pánik betegség miatt
2015.
08.
06.
Alex kérdése:

Kedves doktor Úr! Remélem utoljára zavarom Önt ez ügyben: Harmadik napja szedem a concor 2,5 mg -ot /napi kétszer/, ennek hatására a pulzusom 73 körülire rendeződött. Reggel 6 kor veszem be a tablettát és kb délután 16:00 ig tart a hatása, utána újra 84 körüli a pulzusom, Majd este 18:00 kor a második részletét, de idő kell neki míg hat.Eközben a vérnyomásom sokszor 115 körüli értéken van. Azt szeretném kérdezni, hogy amit korábban javasolt, szedhetem e a napi 2*5 mg concort?Ez nem fogja jelentősen lejjebb vinni a vérnyomásomat?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
07.
Kedves kérdező! Nyugodtan szedje a 2x2.5mg Concort. Jó lesz ez mosst, Ezek megfelelö paraméterek,
2015.
08.
06.
bisoblock kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát! Elkezdtem a 1,5mg bisoblockot a cipralex és a vitamin mellé. Viszont tegnap reggel óta szörnyen érzem magam,a vérnyomásom tartósan alacsony,extrém fokú gyengeséget érzek,hányingerem van és fáj a fejem. Ülő helyzetben is azt érzem,hogy mindjárt összeesek,annyira kerülget az ájulásérzet. Tegnap rengeteg folyadékot ittam,de nem nagyon éreztem,hogy segített volna. Alig bírtam hazavezetni az autót. Mikor megjöttem a kertben gyorsan hideg vizet folyattam a bokámra és a csuklómra,hogy ne essek össze. Nem nagyon éreztem a gyors változást így úgy döntöttem veszek egy hidegzuhanyt. Na ez segített egyedül. Viszont ez kétszer meg kellett ismételnem a nap hátralévő részében,mert 1-2 óra múlvára mindig visszaesett a vérnyomásom. Az állandó érték 90/58 volt. Hideg zuhanyok után ment fel 112 re ami nekem a normális,mert egyébként mindig is alacsony volt a vérnyomásom. Estére már nagyon erős fejfájásom volt,ami reggel folytatódott. Ma is ugyanígy vagyok. Mérhetetlen gyengeség,állandó ájulás érzet,hányinger és erős fejfájás. A vérnyomásom megint nemakar emelkedni,tartósan 90/60 reggel óta. A lakásban alig élek,nemhogy kimozduljak. Nem hinném,hogy ezt a bisoblock okozza,mert két héttel ezelőtt ugyanilyen állapotban voltam egy teljes hétig mikor az a nagy meleg volt és akkor nem szedtem bisoblockot. Most megint így vagyok. Az utcán egy rövid sétát sem tudok megtenni mert az összeesés határára kerülök pillanatok alatt. Ön szerint ez normális,hogy ennyire frontérzékeny legyek vagy ezt más okozza? Mivel tudnék ezen segíteni? A bisoblockot nem szívesen tenném le,mert migrénmegelőző és most a migrénemre nem szedek semmit épp,és amióta szedem a cipralexet azóta beindult a mitralis prolapsusom,mert minden nap többször is nyilalló,szúró fájdalmakat érzek a szívem tájékán és sokszor pár pillanatig fájnak a szívdobbanásaim. Erre viszont jó lenne a bisoblock ezt kiküszöbölni. Olvastam,hogy a cipralex okozhat szívrendszeri panaszokat. De csaknem súlyosbodhat tőle ez a mellkasi fájdalom,amit érzek.Önmagában a pánikomra jónak találom a gyógyszert,ezért nem szívesen tenném le. Mit javasol a problémáimra? Köszönettel: Szilvia
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
07.
Kedves Szilvia próbálja elhagyni a Bisoblockot. Ugy tünik valóban nem bírja a szert. A Cipralex kb két hétig okozhat kellemetlenséget. Utána semilyen kellemetlensége nem lesz. Addig bírja ki valahogy.
2015.
08.
05.
MPS, alacsony pulzus, nehézlégzés kérdése:

Üdvözlöm Doktor Úr! 18 évesen MPS-t állapítottak meg nálam. Mondták, hogy nem kell megijednem, igaz okozhat nehézlégzést, néha szívszúrást, fáradékonyságot, ájulásérzést, szívritmuszavart néha. Ezek a tünetek azóta is jelentkeznek időközönként. Magasvérnyomásra évekig szedtem gyógyszert. Ezt már majd egy éve abbahagytam, mert nem éreztem, hogy szükséges. Most kb. két hete sokszor enyhén szédülök, a vérnyomásom a korábbiakhoz képest eléggé lecsökkent. 105 per 65 körüli értékeket mérek. A pulzusom esténként lemegy 53 per percre. Volt, hogy 95-ös szisztolés értéket is mértem. Nekem ilyen alacsony pulzusom soha nem volt ezelőtt, és félek, hogy valami baj van. A szívem elég sokszor kihagy. EKG-n voltam pár napja, de épp akkor nem volt kihagyás. Szeptember elején megyek kardiológiai kivizsgálásra, és holtert is tesznek fel. De addig is nagyon félek, hogy valami nagyobb baj lesz. Voltam orvosnál, aki az extraütésekre vérnyomáscsökkentőt írt fel újra, de ilyen alacsony pulzus miatt nem merem bevenni. És ha felállok, sétálok, vagy erősebb mozgást végzek, azonnal érzem, hogy még nehezebb a légzésem. Azt szeretném kérdezni, hogy a vizsgálatig, ami még egy hónap, kell-e félnem, hogy ezek alapján a tünetek alapján nagyobb baj lesz? Sajnos ez volt a legközelebbi időpont. Válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
07.
Kedves Kérdező ! A mitralis prolapsus kellemetlen érzést okozhat, ha normálisan is előforduló extrasystolék jelentkeznek. Ez azért van, mert a billentyű vitorlák intenzívebben mozognak. Persze ki kell vizsgáltatnia magát, de elég lesz ha szeptemberben megy a kardiológushoz, Nem érzékelek nagyobb bajt.
2015.
08.
05.
kétség kérdése:

Köszönöm szépen a válaszát Doktor Úr !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
05.
Örülök ha segítettem.
2015.
08.
05.
kétség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egyik kollegám rosszul lett a munkahelyünkön. Vérnyomása 190 fölé ment. Mint később megtudtuk, már sokszor volt vele ilyen és anginás rohamai is voltak a közelmúltban, kardiologushoz is volt már idöpontja. Sajnos 20 perc múlva miután szólt hogy nem érzi jól magát és miután valakitől kapott egy corinfár tablettát, elfehéredett és eszméletlen lett. A kiérkező mentösök 30 percig élesztették újra, de sajnos már nem lehetett visszahozni. Nem hagy nyugodni a gondolat,hogy esetleg élhetne ha nem kap a corinfár tablettából. Ezt egy kollegánk adta neki. Erről a gyógyszerről azt írja a tájékoztatója,hogy infarktus alatt tilos bevenni. Mi a véleménye Doktor Úr? tisztelettel köszönöm válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
05.
Kedves Kérdező ! Egy tbl Corinfar nem okozhatta ezt a helyzetet. Nyilván nagy kiterjedésü infarctus léphetett fe, ami többnyire halálos akkor is ha bármit kap Ilyenkor csak egy dolog segíthet, ha sikerül idejében kitisztitani a koszorúereket. Ehhez pedig speciális eszközök és személyzet kell. Sajnos nem mindig van idő erre.
2015.
08.
05.
kétség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egyik kollegám rosszul lett a munkahelyünkön. Vérnyomása 190 fölé ment. Mint később megtudtuk, már sokszor volt vele ilyen és anginás rohamai is voltak a közelmúltban, kardiologushoz is volt már idöpontja. Sajnos 20 perc múlva miután szólt hogy nem érzi jól magát és miután valakitől kapott egy corinfár tablettát, elfehéredett és eszméletlen lett. A kiérkező mentösök 30 percig élesztették újra, de sajnos már nem lehetett visszahozni. Nem hagy nyugodni a gondolat,hogy esetleg élhetne ha nem kap a corinfár tablettából. Ezt egy kollegánk adta neki. Erről a gyógyszerről azt írja a tájékoztatója,hogy infarktus alatt tilos bevenni. Mi a véleménye Doktor Úr? tisztelettel köszönöm válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
05.
Fennt válaszoltam a kérdésre.
2015.
08.
05.
Nebibeta kérdése:

Tisztelt doktor Úr, évek óta Nebibetát szedek, reggel felet, szükség esetén/este a másik felét. Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben nem használ, a pulzus 90 feletti, akkor lehet-e még bevenni még egy felet? /a vérnyomásom nem minden esetben ugrik fel, de én a 130 körüli értéket is érzem, és rosszul érzem magam tőle/. Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel: Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
05.
Pluszba 1/4 tbl lehet bevenni. Többre nem lesz szükség.
2015.
08.
05.
fájdalom csillapító kérdése:

Tisztelet Doktor úr! Gyomorfekély esetén, fejfájásra milyen fájdalom csillapító gyógyszert lehet bevenni? Saridon és ibustar van itthon. Adrienn
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
05.
Gyomorfekély esetén a legegyszerűbb nem gyulladásgátló fájdalomcsillapító szedése. Ilyen az Algopyrin.
2015.
08.
05.
Rafael bRIGITTA kérdése:

Köszönöm szépen hogy válaszolt
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
05.
Örülök ha segítettem.
2015.
08.
05.
katalin kérdése:

Igen tisztelt főorvos ur már sokat olvastam a válaszait sőt kivizsgáláson is jártam őnnél, de ugy vagyok hogy talán csak szukség esetén, ha nagyon muszáj, most egy olyan problémám van hogy állando rosszulétek jőnnek, már ki sem merek menni az utcára,ma is itthol nagyon rosszul lettem ,lefekudtem ées megmértem a vérnyomásom 3 mérées után is a pulzus Err mutatott,ée ez már 4-re fordul elő, a gyogzszereim concor 2,5 este , reggel propafenon ugyszintén, syncumar 3mg, amlodipin,frontin, azzonkivul vitaminok, probálom kordában tartani magam, annyira nem stresszelni sem, de most nagyon megijedtem a pulzus miatt, a fejem zug, járt erőm sincs a viz folyik rolam, ha az utcán kap el,nem tudok tovább menni,kérném szépen mi a véleménye,merre induljak, hiszen mindenutt csak időpontokba utkőzik a beteg, válaszát nagyra értékelve várom.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
05.
Kedves Kérdező ! Amennyiben nagyon rosszul érzi magát ne menjen máshova, egyenesen a kórházi ügyeletre menjen be. Sürgős vizsgálatokat ott lehet gyorsan végeztetni. Oda kell menni.
2015.
08.
05.
Alex kérdése:

Hálásan köszönöm Doktor Úr!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
05.
Örülök ha segítettem.
2015.
08.
05.
Alex kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Megpróbáltam a concor 2,5 mg-ot és szépen beállt a pulzusom 65 re, a vérnyomásom 123/65 több mérés után átlagosan, de mértem 115/65 értéket is. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen alacsony vérnyomás mellett este is bevehetem a 2,5 mg concort? Elnézését kérem az újabb zavarásért. Köszönöm segítségét.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
05.
Igen, mert ha kihagyja az éjszaka folyamán emelkedik a pulzus és a vérnyomás is. Az említett értéke normális. Éjszaka, álmában még 100 alatti vérnyomás is előfordul normálisan. A baj akkor van ha "teljes üzemmódban " 100 alatti a vérnyomás és az panaszokat okoz. / ez a második részlet is fontos ! /
2015.
08.
04.
Alex kérdése:

Köszönöm szépen Doktor Úr a segítségét! Isten Áldását kérem életére és további munkájára...Imádkozom Önért!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
04.
Köszönöm szépen.
2015.
08.
04.
Alex kérdése:

Köszönöm a gyors válaszát Doktor Úr! Három hónapja naponta kétszer szedem a tallitont és nem volt ilyen mértékű pulzusemelkedésem, mert korábban 72 volt az átlag, most 85-90 körüli, ettől feszültnek érzem magam.Ha pihenek lemegy 70 körülire, de nem marad tartósan ezen az értéken.A reggeli órákban normális 66-72 körüli a pulzusom.12:00 körül és este 19:00 tájban magasabb és ha dolgozom valamit.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
04.
Megpróbálkozhat a 2x2.5-5 mg Concor szedésével. Hagyja el a Tallitont. A Concor jobban leviszi a pulzust. Először 2x2,5 mg Concorral kezdjen. Ha 3-4 nap után nem áll be a pulzus, akkor lehet 2x5 mg Concort szedni.
2015.
08.
04.
Alex kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémával írok Önnek, hogy magas vérnyomásra micardis 40mg, indapmid 1,5 mg és talliton 12,5 mg gyógyszereket szedek, amik hatására normális tartományban van a vérnyomásom. Viszont kb 3 hét óta a talliton 12,5mg ellenére újra magas lett a pulzusom , sokszor 90 körül alakul, míg korábban a gyógyszer mellett erre nem volt példa. Érzem is a különbséget, hogy jobban pörög a szívem és nem értem. Korábban concor2,5 mg tablettát is szedtem, az előnyösebben befolyásolta a pulzusomat, szeretnék visszatérni rá.Kíváncsiságból megkérdezhetem, hogy a talliton 12,5mg hány mg Concornak felel meg hatásban? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Alex
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
04.
Kedves Kérdező. Két kérdésem lenne. 1/ naponta egyszer, vagy kétszer szedi a Tallitont ? 2/ mikor szapora a pulzusa ? Este vagy reggel ? Azt is tudnia kell, hogy a melegben a folyadékot vissza kell pótolni, napi 3-4 l folyadékot kell fogyasztani. Emellett is emelkedhet a pulzus szám, de nem annyira mint ha elmulasztjuk a folyadék pótlást.
2015.
08.
04.
Rafael bRIGITTA kérdése:

Jajj nagyon köszönöm ,megnyugtatott ,,elmegyek 12 -én a allergia tesztre és remélem megtalálják mitől vagyok allergiás ,még annyit szeretnék kérdezni ,ettől érezhetem aszt a feszülő ,mintha a orrom vagy a arcom be lenne dagadva olyan érzetet?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
04.
Igen. Érezhet feszülést, lehet orrfolyás - dugulás, hallás csökkenés, feszítő fájdalom, fejfájás.
2015.
08.
04.
Judit Judit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hálásan köszönöm a kedves és gyors válaszát! Köszönöm szépen a megfelelő tájékoztatást. Talán kontrollra a műtéti beavatkozást végző kórházba kellett volna visszamennem, ezt fogom tenni, megpróbálom legalábbis. Remélem fogadnak. Nem is magam miatt aggódom, hanem a családnak még szüksége van rám, lenne még feladatom. Bárcsak több olyan orvos lenne, mint Ön, aki "emberből" van. Szívem szerint Öntől kérnék vizsgálatot, bár nem tudom, hogy megoldható-e. Mi Budapestiek voltunk, négy éve költöztünk vidékre, elgondolkoztató a különbség.... Még egyszer köszönöm szépen a türelmét, a kedvességét, a fáradozását! Szeretettel és üdvözlettel: Judit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
04.
Örülök ha segítettem.
2015.
08.
04.
Judit Judit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nemrég találtam rá az oldalra, sok kérdést és az Ön kedves válaszait olvasva, bátorkodom kérdezni én is. 2102. őszén hátsófali szívinfarktust kaptam, egy megyei (Bács-Kiskun) kórházba vitt a mentő, ahol 3 stent beültetésére került sor. (Utókezelésre a lakóhelyem szerint városi kórházba szállítottak vissza, ahol egy kicsit más a szemlélet, a hozzáállás mint amiről olvasni, hallani lehet ilyen esetekben. Arrogancia és durvaság nehezítette meg az "utókezelésemet", tulajdonképpen a szívemet meggyógyították, de a lelkivilágomba durván beletapostak.) Kontrollvizsgálatra nem rendeltek vissza, de férjem unszolására és a magam megnyugtatására kb. fél év múlva ellenőrző vizsgálatot kértem. Csodálkozva megkérdezték, hogy mit akarok, hiszen meggyógyítottak. Elnézését kérem, hogy a bevezetéssel zavartam, tulajdonképpen a kérdésem, hogy infarktus után szükséges-e kontroll vizsgálat, ha igen, akkor milyen időközönként. (Vannak panaszaim, elég gyenge, erőtlen és fáradékony lettem. 62 éves vagyok, 4 éve nyugdíjas. Három gyermeket felneveltem, unokáim vannak, becsülettel dolgoztam 40 évet, igaz ez nincs ráírva az emberre.....de...talán hálapénzt kellett volna adnom. Adtam volna, ha lenne sok pénzem. Nem vagyok túlsúlyos, sokat mozogtam, úsztam......már nem bírok. Vergődök és tanácstalan vagyok, nem szeretnék újabb megalázó helyzetbe kerülni.) Ön mit tenne a helyemben, mit tanácsol? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát. Üdvözlettel: Judit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
04.
Kedves Judit ! Megértem a kissé rezignált kezdést, mert sajnos sok mindenben igaza van. Nem állunk sokszor a helyzet magaslatán sem szakmai, sem emberi oldalon. Sajnálom, hogy rosszat tapasztalt. Abban is igaza van, hogy bizony ezt a betegséget és a stenteket nyomon kell követni. Az állapot romolhat, stent elzárodhat. Vagyis évenkénti, speciális kardiológiai ellenőrzés szükséges és bizony hálapénz nélkül ! Ezt általában - nálunk, a mi körzetünkben - kardiológiai szakrendelés végz, szoros kapcsolatban a stentet beültető intézménnyel. Vagyis a területi kardiológiai szakambulancián évenkénti kardiológiai ellenőrzés szükséges !
2015.
08.
04.
ritmuszavar kérdése:

Kedves Doktor Úr! 46 éves 4 gyermekes anya vagyok,ideális a testsúlyom.Stressz engem is ért..Gyógyszert nem szedek,csak vitamint.Panaszom:extraszisztole,időszakosan.Már évek ota honapokig tünetmentes,majd nehezebb napok, hetek.Amig 4. gyermekemmel terhes voltam szoptattam sokáig,évekig jol voltam, most ismét tavasz ota előjött.Főleg esténként,most meg már nappal is,hol kevés,hol közepes van úgy halmozottan is kihagy.Több ekg-n is voltam:jó erdménnyel.Most is jártam kardiológusnál,úgy mondta kiváló az ekg_m.Pár hete elmentem szívultrahangra is.Főorvos úr mondta,jószivű vagyok.A leletre kiváló syst.BK functio van írva.Sajnos én mégis sokszor azt hiszem:beteg vagyok...Mikor sokszor érzek ilyen nagy bedobbanásokat Pl egész délután..Kérdésem az lenneIlyen eredmények mellett lehet valami veszélyes probléma?Egyáltalán mi az a mennyiség extrákból,ami még normális kategóriába tartozik?Az orvosom esetenkénti Betalocot írt,rendszeresen nem kell szednem,de még nem szedtem be,nem szeretnék rászokni gyógyszerre,csak ha szükséges.Előre is köszönöm megnyugtató válaszát:Rita
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
04.
Kedves Rita ! A leírtak alapján azt hiszem nincs komoly baja a szívének. Az extrasystolia / soron kivüli ütések észlelése, jelenléte/ egészséges embereken is előfordul. Nem szoktuk kezelni csak akkor, ha a napi tevékenységet lehetetlenné tevő állapotot okoznak gyakoriságukkal. Nem veszélyesek, de olykor kellemetlenek. Holter vizsgálattal / 24 órás EKG monitorizálás/ szoktuk vizsgálni, illetve terheléses EKG-t szoktunk készíteni, hogy a gyakoriságát, provokálhatóságát tisztázzuk. Többnyire elég az életvitel, életmód rendezése és a rendszeres mozgás bevezetése a kezelésére. Ha mégsem, csak akkor jöhetnek a gyógyszerek, szerencsére ritkán.
2015.
08.
04.
vérkép kérdése:

Tisztelet Doktor úr! Adrienn vagyok, remélem emlékszik rám :).Múlt héten szerdán nálam derült ki hogy kezdődő gyomorfekélyem van. Házi orvosom elküldött vérvételre tegnap. Ma kaptam meg az eredményt,es ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Minden eredményem jó lett, kivéve a Lymphocyta lett magasabb. Referencia tartomány :20,000-40,000,nekem meg 46,700 lett. Minden más jó.Az elmúlt 3 hónapban már ez a harmadik vérvételem(sűrgössegin voltam mellkas nyomás miatt, azt mondták pszichés ),és soha nem volt eltérés a vérképemben . Kicsit aggódom, ez az érték lehet a fekély miatt magasabb? Mert olvasgattam egyből a leukemiat dobta ki... Köszönöm szépen a segítségét!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
04.
Kedves Kérdező ! Ez nem leukémia. Lehet a gyulladás jele, ami a fekélye kapcsán zajlik.
2015.
08.
03.
Rafael bRIGITTA kérdése:

Kedves doktorúr szeretném a véleményét kikérni ,3 hete zsibadó ,feszülő érzést érzek a bal halántékom felé ,az arcom irányában ,és be van dugulva az orrom is ,közben pedig zúg folyamatosan a fülem ...Voltam orvosnal elküldött arcüregröntgenre ,ez volt az eredmény:Orrjáratot szűkítő ,duzzadt orrkagylók ,és jól fejlett légtartó melléküreg .Aztán még elküldött allergia tesztre ,de ez csak 12 -én lessz ,,addig is szeretnék megnyugodni ,hogyha polip ,szisztát vagy valami daganatot ki mutatott volna nem????és mitől dugulhat be az orrom azóta allergiás lehetnék ,vagy valami érrendszeri dolog ?de amugy nagyon jol érzem magam nincs fejfájás ,szédülés ,vagy ilyesmi csak eza kellemetlen feszülés a fejen és orrdugulással járó fülzugás ,tudom nem önre tartozik ez ,de maga annyira kedves látom minden kérdésre válaszol ,tudom ez nem tartozik önre..de nem válaszolnak a többi orvosok ,és látom maga válaszol mindegyikre,és szeretnék megnyugodni ,hogy kizárható e a daganat ,,mert teljeen jol érzem magam amugy,köszönöm elöre is
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
04.
Kedves Brigi ! Az bizos, hogy az említett eltéréseket /polyp és cysta/ látta volna az rtg. Ez az eltérés /az orrkagylókon észlelhető nyálkahártya duzzanat/ valóban leginkább allergiás eredetü lehet. A panaszai pedig abból fakad, hogy a légáramlás csökken és a melléküregekben uralkodó nyomás nem tud kiegyenlítődni. Ez tüneteket okoz - ugymint tompa hallás, homlok -szemüreg körüli fájdalom, fejfájás. Orrcsepp használata /Nasivid pl/ csökkenti a panaszokat és a kiváltó tényezőt meg kell találni, meg kell szüntetni. Ez fog történni az allergia vizsgálaton.
2015.
08.
03.
bisoblock kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kórtörténetem elég hosszú és sok kivizsgálás van már mögöttem. Alapbetegségem az a mitralis prolapsus,mely évekig nem igényelt kezelést és migrén,ami viszont komoly gondokat okozott az elmúlt másfél évben. A migrénemet sikeresen kezelték,de mivel kúraszerű kezelésen vagyok így most pont szünetelek a gyógyszerrel. Mire eltalálták a megfelelő gyógyszert,a sorozatos migrénes rohamok pánikrohamokat váltottak ki nálam,amelyet azok után,hogy sok negatív ekg vizsgálaton túl voltam,mert a roham rendszerint lecsengett mire a végkifejletre ügyeletre értem,így ezalatt sosem tudták elcsípni hogy az esetleges mitralis billentyű is közrejátszik e ebben,ezért pszichiáterhez küldtek,ahol pszichoterápiával próbáltak kezelni hónapokig de eredménytelenül. A sorozatos pánikrohamok és az időközben kialakult pajzsmirigy alulműködésem működésbe hozták a mitralis prolapsusomat is,amely elég kellemetlen tüneteket produkált. Mivel nagyon alacsony a vérnyomásom,így a nagy melegre való tekintettel csak ha elmúlik a meleg időszak akkor kezdhetem meg a kiírt bisoblock terápiát. Azonban mivel letroxot kezdtem szedni a pajzsmirigyemre amely gyógyszer túlműködő tüneteket okozott nálam még kellemetlenebbé váltak a szívszúrásaim és a vérnyomásom annyira ingadozott a pulzusom meg az egekbe volt és olyan pánikroham jött rám,ami állandósult szorongó állapotot idézett elő,hogy a letroxot leállították,mert az ekgról most véletlenül pont el tudta csípni az ügyeletes orvos,hogy a billentyűhiba igen is jelen volt rendesen a roham alatt,mert elmondása alapján elektrolitzavart olvasott le így a háziorvos szünetelést rendelt el a hormonszedésben valamint visszaküldött a pszichiátriára és a kardiológiára. A pszichiátrián közölte az orvos,hogy a hormontól egyfajta sokkot kapott a szervezetem ami okozta a sorozatos pánikrohamot,majd az ebből visszamaradt erős szorongást és pánikérzést. Ezért hogy kezelje a pánikbetegségemet valamint amennyiben a későbbiekben labor alapján ha visszaállítják a hormonkezelést akkor ellensúlyozza idegi szempontból a hormon hatását így kénytelen volt gyógyszeres kezeléshez folyamodni,amit már az elején szerettünk volna elkerülni,de sajnos nem sikerült a pszichoterápia,így cipralex terápiát kezdett meg nálam napi 5mg kezdő mennyiséggel. Mellé 3x0,25 mg frontint. Említette a doktornő,hogy nehéz lesz a beépülés a szervezetembe,de ne ijedjek meg ettől sajnos az antidepresszánsok így hatnak,hogy eleinte felfokozzák a tüneteket majd később napról napra hozzák a javulást. Hát sajnos tapasztalom a mellékhatásokat ( hormon illetve migrén gyógyszerrel még mindig szünetelek ) ugyanis fokozta a szorongást és a pánikrohamokat is,de kitartok. Viszont úgy tapasztalom,hogy a billentyűhibám is ismét életre kelt tőle,mert minden nap szúrkál a szívem és ilyenkor rögtön fel is ugrik a pulzusom. ( pánik nélkül )Nagyon kellemetlen érzés. Ez naponta egyszer kétszer fordul elő. Emellett sokszor érzem,hogy ingadozik a pulzusom,a legkisebb erőfeszítésre is pl. Fekve nyugalmi helyzetből felálláskor,vagy autóból kiszálláskor pánik nélkül annyira felmegy a pulzusom mintha maratont futottam volna le. Sajnos pont most mindhárom doktor,a háziorvosom,a pszichiáter és a kardiológusom is egyszerre vannak szabadságon így nem tudom hogy elkezdjem- e a bisoblockot szedni,amit erre az anginás fájdalomra és pulzus ingadozásra,főként emelkedésre írt fel az orvos,de mivel ugye a meleg miatt most még alacsonyabb a vérnyomásom,így várnom kellene a szedésével,de valószínűleg a cipralex miatt rensetlenkedik a azívem,ami tényleg a határát súrolja az elviselhetőnek.Ön szerint szedhetem a kiírt napi 1,5 mg bisoblockot ha közben szedem a cipralexet és a frontint? Valamint mégegy kérdésem lenne,hogy vitamin készítményt is szedhetek- e ezek mellett a gyógyszerek mellett? Brandenburg neurora gondoltam,amit kifejezetten ajánlanak hiányállapotok és pánikbetegek esetében antidepresszáns kezelés kiegészítésére. Válaszát előre is köszönöm és elnézést,hogy regényt írtam,csak gondoltam jó ha tudja a kórelőzményeket. Sajnos nálam betegség betegségre épült. Üdvözlettel: Szilvia (28 éves nő )
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
04.
Kedves Szilvia ! Nyugodtan elkezdheti az 1.25 mg Bisoblockot. Az mind a prolapsusára, mind a szapora szívműködésére jó. Ebben az adagban nem csökkenti a vérnyomást, sőt ha szükséges nyugodtan 2x1.25 mg-ra emelheti is. Mellette nyugodtan szedhető a vitamin is és a Cipralex is. Csak nyerhet ezekkel. Ügyeljen a bő folyadék fogyasztásra is. Melegben napi 3-4 l bevitele szükséges ! Ilyenkor ennek elmaradása miatt csökken a vérnyomás, nem a gyógyszerek miatt !
2015.
08.
03.
pgy44 kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Úgy tájékozódtam, hogy természetes eredetű sztatin a simvastatin, és Magyarországon ezt szedik a legtöbben. De ugyanakkor azt is olvasom, hogy a rosuvastatin modernebb készítmény és mintha kevesebb mellékhatással rendelkezne, valamint a mg-onként mért hatásfoka is jobb a simvastatinnál. Mi az Ön véleménye, a káros mellékhatásokat tekintve, melyik csoport a legkedvezőbb a beteg számára? Valamint az atorvastatin hol van a sorban? Köszönettel: György
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
03.
Kedves Kérdező A helyzet az, hogy a statin, mint gyógyszercsoport több előnyös hatással rendelkezik a szív és érrendszeri elváltozások megakadályozásában. Ezek fő hatások, amik a gyógyszerek mindegyikére jellemzőek. Persze a fő hatások mellett mellékhatások vannak . Ezek közül vannak kedvező és vannak kedvezőtlen mellékhatások. Az új készítményeket úgy igyekeznek alakítani, hogy a kedvező mellékhatások minél nagyobb arányban legyenek jelen. Ezért talán egy kicsit kedvezőbb lehet a Rosuvastatin a simvastatinnál.
2015.
08.
02.
Pánik? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Holter vizsgálat csak 24 órás létezik? Több napon át nem lehet monitorozni a szívet? Ha a 24 órás holteren nem kapják el, miért nem akarja az orvosom a több napi megfigyelést? Tisztelettel: Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
02.
Van 48 és 72 órás Holter sőt tóbb hètre kiadható esemény Holter is.
2015.
08.
02.
vércukor kérdése kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Ha a korábban vércukor terhelés értekei 8,5-14,4-11,6, akkor Ön szerint Én csak félek a cukorbetegségtől és nem az vagyok? Én voltam a háziorvosnál. Gondozásba vettek, de diétázzak. Én nem tudok ezzel a helyzettel mit kezdeni. Ennek örömére bevacsoráztam. Köszönök mindent főorvos úr! István
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
02.
Elmondtam mit tennék. El kell menni a családorvoshoz. El kell mondani hogy fèl attól hogy cukorbeteg és szeretne a gondozóba elmenni tájékozodni mit kell tennie milyen tipusu cukorbeteg nem kell-e gyóyszert tenni.
2015.
08.
02.
Pánik? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Gyors válaszát ezúton köszönöm! A holteren ha csak extrák jelentkeznek, és azt mondom nem volt akkor stressz, az orvosom ezt nem hiszi el. Amikor rosszul léttel mentem hozzá, közölte, hogy vizsgálatra időpont kell, be kell jelentkezni, és a holtert akkor tették fel mikor nem volt panasz. Ebben az esetben mikor lehet elcsípni egy rosszul lét alatti ritmuszavart? Türemét és válaszát megköszönve várom tisztelettel! Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
02.
Csak a rosszullét alatti EKG és Holter jelent valamit. Utána előtte nincs értelme EKG-t nézni. A baj az, hogy nehéz elcsipni pont ezt az időszakot.
2015.
08.
01.
pánik? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Honnan lehet tudni, hogy a ritmuszavar ami a Holteren is észrevehető, az szíveredetű-e, vagy a stressztől van? A szaporaság, és mellkasi fájdalom a stressz nélkül is jelen van. További panaszok is vannak, melyek megnehezítik az életmódomat. Orvosom szerint ez csak pánik, és nem gondolja, hogy baj lenne. Sportolást kevésbé bírok, mert hamar kifáradok. 30 éves vagyok. Válaszát köszönettel várom. Zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
01.
Kedves Zsuzsa ! Részletes kardiológiai kivizsgálás nélkül csak feltételezhető, hogy pánik okozza a panaszokat. Több negativ kivizsgálás azonban erős indok amellett, hogy pánik okozza. De nem bizonyíték ! Csak a rosszullét alatt készült vizsgálatok adhatnak egyértelmű kórjelző információt ! Sajnos.
2015.
08.
01.
vércukor kérdése kérdése:

Én is sajnálom Főorvos Úr! Az Ön betegeinek nyilván nem kell sem beutaló és több hónapos előjegyzés sincs. Hát akkor jöhet a temető. Mostantól eszem ahogy eddig. Köszönöm, hogy időt szánt rám. István
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
01.
Azért ez nem ugy van ! Vizsgálatokra, diagnózisra van szükség és nem találgatásokra. Itt a honlapon ezt valóban nem lehet megoldani, de el lehet menni a családorvoshoz. El lehet mondani neki, hogy fél és szorong attól, hogy cukorbeteg és segítségét kéri abban, hogy a dolgok tisztázódjanak. Nem szabad mindjárt feladni és nem szabad előre bosszankodni !
2015.
08.
01.
vércukor kérdése kérdése:

De Főorvos Úr! Megvolt a terhelés és a Hgba1c, erre írta, hogy kezdődő cukorbetegség és menjek gondozóba, ahová csak beutalóval lehet menni, azzal is kb. 6-7 hónapos előjegyzés van, és azokat küldik oda, akinek nem tudják diétával és valami gyógyszerrel beállítani a cukrot, aki súlyosabb, mint én. Szemészetre van időpontom szeptemberre, laborba 3 hónap múlva kell mennem. Tüdőszűrőn júniusban voltam. EKG-n is júniusban voltam. Itt nincs semmiféle diétás nővér. Nekem ez a cukor biztos, hogy nem a kajától van és nem a kövérségtől (sovány vagyok), mert én egészségesen és jól táplálkozom annak alapján, amit nekem elmondtak. Én megpróbáltam lejjebb vinni a szénhidrátot, de alapból nagyon kevés szénhidrátot eszem. Nekem ennek a megvonása, pontosabban csökkentése már éhezés, mert hiába eszem, az éhenhalás fenyeget, pedig nem vagyok nagyon étkes. Én nem tudom mit csináljak. Én nem mondhatom azt az orvosnak, hogy küldjön szakrendelésre, főleg úgy nem, hogy soron kívül megnézzenek. Köszönöm a válaszát. István
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
01.
Sajnálom, hogy ez igy alakult, de nem tudok mást mondani, mint, hogy ezt én igy szoktam.
2015.
07.
31.
vércukor kérdése kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Kb. 2 hete írtam Önnek a vércukorral kapcsolatban. Azt válaszolta, hogy kezdődő cukorbetegség, menjek diabetológiára. Kiderült, hogy diabetolgiára nem lehet csak úgy elmenni, oda beutaló kell. A háziorvost felkerestem, az meg azt mondta diétázzak, csak azt nem tudom felfogni hogy hogyan, mert nem vagyok nagyevő, mert szerintem egészségesen táplálkozom. Cukrot semmibe nem használok, teát és kávét naturon iszom. Havonta legfeljebb egy alkalommal megiszom egy üveg sört a haverokkal, de rövidet vagy bort egyáltalán nem iszom. Több éve nem ittam már üdítőt sem, ásványviz van a hűtőben. Nem eszek süteményeket, mert nem szeretem. 1 hét alatt nem fogy el 1/2 kg kenyér, a vége már rám penészedik. Jórészt főzelékeket és sovány húst eszem, reggelire és vacsira ízesített túrót, sajtokat, joghurtot eszem, pici szeletke kenyérrel, 1-1 szelet sonkával vagy valami soványabb szalámival. Hetente legfeljebb 1 nap ettem tésztafélét, krumpli sincs gyakrabban. Rizst zöldséges körettel eszem (de azt se naponta) vagy pl. tölteléknek, pl. töltött káposztába, de ez se mindennapos. Megpróbáltam egy kicsit még lejjebb vinni a szénhidrátot, de egyszerűen kiszédültem már a második napon és fogyok, bár 187 cm magas vagyok és 78 kg. Voltam. 3 kg-ot fogytam majdnem, szűk 2 hét alatt. Én éhen halok ennyi kaja mellett Főorvos Úr és lapvastagságúra fogyok. Az éhség ellen próbáltam ubit, paradicsomot, nyers sárgarépát enni, de szétmarja a sav a gyomrom. Raktáros vagyok, fizikai munkát is végzek és elszédülök állandóan, bár most jó az fránya cukor. Kérem, mondja meg mit csináljak, mert rettegek azoktól a szövődményektől, amit a környezetemben láttam, de így nem lehet élni és dolgozni. Köszönettel várom válaszát! István
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
01.
Kedves István ! Legalább egy komolyabb labor vizsgálatot /Hgb A1c értéket és terheléses vércukor vizsgálatot is kellene nézni/ Ha ezek kórosak annak mértékétől függ a további teendő. A cukorbetegeknek nem éhezni kell, hanem diétázni ! Azt pedig úgy kell csinálni, ahogy a gondozóban a diétás nővér elmondja. Kell még EKG, szemészeti vizsgálat, vérnyomás mérés , mrtg a kockázati tényezők és szövödmények feltérképezéshez és követéséhez. Nem tudok mást mondani Önnek.
2015.
07.
31.
szeretnék tanácsot kérni kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 37 éves, átlagos súlyú, fizikai munkát végző ember vagyok. Nem ezt tanultam, de nem volt más munka. Férfi létemre egyáltalán nem iszom alkoholt. Fiatalabb koromban bagóztam, de a fiam születésekor letettem, aki már 8 éves. 2 napja meló közben rettenetesen fájt a mellkasom középen és kicsit balra is és kivert a víz és halálfélelmem volt. Soha nem éreztem még ilyet, mintha rám nehezedett volna egy hatalmas kőszikla és ki akarta volna belőlem préselni a szuszt. Megálltam, mert meg se bírtam mozdulni. Elmúlt, de még kétszer volt ilyen, azóta nem. Másnap tudtam elmenni a háziorvoshoz, de akkor nem fájt. Elküldött laborba és adott kardiológiára beutalót. Azt mondta van eltérés az ekg-n, de nem tudja volt-e korábban, de Ő beküldene kórházba, mert ebből baj lehet. Megijedtem, de nem fogadhattam el, mert azonnal munkanélküli leszek és nekem családom van és hitelünk van a lakásunkon. Maradt a beutaló és bementem dolgozni, de kaptam egy gyógyszert, hogy ha fáj, akkor fujjak belőle a nyelvem alá. Laborba jövő szerdára, kardiológiára szeptember közepére kaptam időpontot. A feleségem nagyon aggódik. Azt mondja menjek el inkább egy maszek orvoshoz, mert az az ekg nem tetszik, az biztosan nagyon nem jó, de nem tudom indokolt-e és sajnos nekünk 20-30 ezer Ft nagyon sok pénz, kb. annyi marad a csekkek kifizetése után megélhetésre. A a beutalóra le van írva az ekeg eredmény és más. Bemásolom. 65/min. frekv. Bal tengelyállás. PQ: 236 ms, egyéb vez idők norm. JTSZB. Mellkasi elv-ben 0,5-1 mm-es STD, V5-6-ban kis STE. Lapos T-ék. IIII-aVF-ben Q. RR: 140/90 Hgmm. Tompa, szívhangok, elv. 1-1 VES. Önnek mi a véleménye dr. Úr? Komoly bajom van? Amiért még van ok aggódni, hogy az apámat a szíve vitte el fiatalon, én nem is emlékszem rá, annyira kicsi voltam. A háziorvosunk nagyon kedves nő. Azt mondta, hogy a sürgősségin lezavarják a vizsgálatokat és ha nincs baj, akkor elengednek, de nekem be kellett mennem dolgozni. Nálunk tényleg küldtek már el embereket azért, mert elmentek táppénzre és itt nincs munkalehetőség. 1 évig munkanélküli voltam, majdnem oda lett a házunk. Én nem szeretném a családomat ennek kitenni. Őrlődöm és nem tudom mit tegyek. Szeretném, ha válaszolna nekem. Ha azt mondja, hogy baj van és meg mondja, hogy mi, akkor elmegyek a maszek orvoshoz. A város 15 km-re van maszek orvos, aki rendel szombaton is és ha sürgős, délután is megnézi az embert. A feleségem találta. Én holnap is dolgozom, legtöbbször vasárnap is, de késő délután el tudnák menni. Nagyon várom a válaszát dr. Úr és előre is köszönöm: Moldvai Zsolt
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
01.
Kedves Zsolt. A mellkasi panaszok bizony komoly bajra utalhatnak, amit sürgősen tisztázni kell. A családorvosával maximálisan egyetértek ! Rossz jelzés az is, hogy édesapja fiatalon halt meg - igaz azt nem írta meg, hogy miben. Ha infarctusa volt és abban halt meg, bizony nagyon nagy Önnél is a szívizom infarctus kockázata. Én azt javasolom a sürgősségin zavartassa le a szükséges vizsgálatokat. Ne huzza - halassza a dolgokat. Komoly baj lehet belőle és akkor semmit sem fog tudni tenni a családjáért !
2015.
07.
31.
PSVT kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olvasgatva az Ön által küldött igen kedves és kielégítő válaszokat és is csatlakoznék az Öntől tanácsot, segítséget kérők népes táborához. Az én problémám, hogy körülbelül 20 éve vannak PSVT rohamaim. Szerencsére nem gyakoriak, volt, hogy 3-4 évig nem is volt, néha évente-félévente. Ezek már voltak 5 percesektől 2 órásig, amikor egy főiskolai előadást ültem végig vele. Általában hirtelen legugolás, leugrás után jött elő, terhelésre csak 1-szer spinningen, de az is meglehetősen ugrálós sport. Ilyenkor 220-240-es a pulzusom, alig lehet számolni, de szabályos, nem összevissza. El még soha nem ájultam. Sajnos eddig még nem sikerült EKG-val elcsípni, mert mire eljutottam orvosig, visszaállt a normál pulzus. Kardiológus látott, azt mondta, hogy a PSVT nem veszélyes, ilyen ritka rohamokkal nem szoktak érdemben foglalkozni, de ha akarom, csinálhatnak ablációt. Hát én olyan nagyon nem akartam. Körülbelül 15 éve pánikbeteg is lettem, amire szedek 5mg Cipralexet. Néha el is hagyhattam, mert jól voltam. Az utóbbi időben viszont érzek furcsa bedobbanásokat, mintha plusz dobbanás, extra volna. Üt egy nagyot, utána megy szépen tovább. Van úgy, hogy naponta, van, hogy egy hétig sem. Mostanában elég stresszesek a napjaim, alapjában vége is szorongó típus vagyok, így a Cipralexet is fel kellett emelni 10 mg-ra. Elmentem kardiológushoz, EKG, UH, teheléses EKG negatív. Tett rám holter, ami közben persze nem éreztem bedobbanást, így nem is jelzett különösebben semmit. Kamrai extra 140, pitvari 35, VES 1. Doktor Úr szerint ezzel nem kell foglalkozni, 3000-4000-nél szoktak bármit javasolni. Mindenesetre felírt 2,5 mg Nebiletet. Ezt szedem 1 hónapja. A kérdésem az lenne, hogy ezeket a bedobbanásokat okozhatja-e a pánik, stressz, vagy fáradtság vagy félnem kell-e tőle és további kivizsgálást kérni. Esetleg kérjem az ablációt, bár a ritka PSVT miatt nem biztos, hogy érdemes lenne. Amikor megérzek egy ilyen furcsa dobbanást iszonyatosan bepánikolok, szinte halálfélelmem lesz. Lassan félek egyedül lenni a ksifiammal, hogy mi lesz, ha velem történik valami, mit fog Ő csinálni még valaki hazaér. Elnézést, hogy kissé hosszúra sikerült a levelem. Megtiszetlő válaszát várva: egy félős 37 éves anyuka
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
01.
Kedves Félős Anyuka ! Megértem a félelmét, hiszen ha PVST-je van, akkor az bizony okozhat kellemetlenséget. Sajnos ennek a ritmuszavarnak az a kellemetlensége van, hogy nem igazán lehet provokálni, nem csatlakozik semilyen kiváltó okhoz és váratlanul jelentkezik. Ha gyakori és panaszokat okoz, akkor szokták ablalni, főleg ha az valamilyen átvezetési zavar következtében jön létre. Ezért szerencsétlen dolog, ha ez pánik betegséggel is társul, mert ilyenkor bizony nagy a tanácstalanság. Nem tudjuk, hogy aktuális panaszokat a pánik okozta emelkedett pulzusszám, vagy ritmuszavar okozza. Ilyenkor az a feladat, hogy tisztázzuk van-e Önnek tényleg ritmuszavara, vagy csak a pánik okozza a bajokat. Azt lehet tenni, hogy több alkalommal ismétlik a Holtert, esetleg 72 órás Holter végeznek, vagy esemény- Holtert alkalmaznak. Legvégső esetben jön a katéteres elektrofisiológiai vizsgálat, mellyel ha ki lehet váltani a ritmuszavart, akkor az ablátiot helyben meg is lehet csinálni. Én azt gondolom előbb tisztázni kell hogy rosszullét kapcsán milyen tevékenység van. Addig nem lehet, nem érdemes ablatioban gondolkodni. Szóval ismételni a vizsgálatokat, mig el nem csipünk valamit. Félni nem kell, mert nincs veszélyben, de a kellemetlenségeket meg kell tudnunk oldani.
2015.
07.
30.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, meditáció közben is előjött az az állapot, ami néha alvásnál szokott. Ilyenkor szívnél enyhe belső elszorulást érezni és mellé légszomjam van pár mp-ig, és szuszogva kelek fel ilyenkor. Most meditáció alatt éreztem végig szívem dobbanásait, és amikor volt ez a légszomjas epizód, úgy tapasztaltam kb. 2-3 mp-ig megállt a szívverésem. Lehetséges ilyen esetekben akár hirtelen szívleállás nálam? Mitől lehetnek ezek a jelenségek nagy valószínűséggel? Lehetnek alkalmi kamrai fibrillációk is, melyek spontán mód helyreállnak? Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
01.
Kedves Kérdező. Gyaníthatóan nem szíveredetüek a panaszai. Inkább kicsit pánikos szinezetüek ezek. Extrasystole mindenkinél lehet, de az nem szokott hirtelen szívhalált okozni.
2015.
07.
30.
pajzsmirigy vagy mas? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Februar ota szedek Euthyrox50mgt a pm.alulmüködesre(tsh: 7,56). Aprilis vegen a TSH 2,1 volt, az orvos emelt az adagon 75mg-ra. Juniusban a tsh 1, a T4: 1,3. Julius elejen rosszul lettem a munkahelyemen, 150/90 a vernyomasom, 130 a pulzusom. Elmentem laborba, EKG-t csinaltak, szemeszeten is voltam. De minden rendben volt.Inzulinrezisztenciam is van, erre Meforalt szedek! Aztan megfigyeltem, hogy ha beveszem az Euthyroxot ra 1-2 orara kipirulok, szedulok, ideges leszek. Abbahagytam a gyogyszer szedeset, es a tunetek kb masfel het utan elmultak. Visszamentem az orvoshoz, akkor mar a tsh: 1,7, a t4: 1,1 volt. Azt mondta hogy biztos nem a gyogyszer miatt van, elkezdhetem ismet szedni a gyogyszert. Elkezdtem a 75mgot felezni, 1hetig igy szedtem, majd 4 napja bevettem a 75mg-osat, es delutanra megint elojottek a tunetek. Koztuk az alvaszavar is. Faj a torkom is, es nehezen tudok nyelni is. Nem szedem a gyogyszert, a tunetek enyhultek, bar a feszultseg meg megvan. Mi lehet a bajom? Pajzsmirigy vagy valami mas? Koszonom valaszat! Tisztelettel: Agnes
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
08.
01.
Kedves Ágnes ! Az elmondása alapján ugy tűnik, hogy egy kicsit többet szed a Eu thyroxból. Azt hiszem pontosabban kéne kititrálni a gyógyszeradagot. Ellenőrző vizsgálatok sem ártanának, mert lehet, hogy más baj is van. Keresse fel az endocrinológust /pajzsmirigyes doktror/ ésmondja el a tapasztaltakat.
2015.
07.
30.
gyógyszer kérdése:

Tisztelet Doktor úr! Voltam ma orvosnál, a baktérium vizsgálat eredménye negatív lett. Írt fel az orvos Esomeprazol sandoz 40mg gyógyszert napi 1* kell szednem.A kérdésem hogy ha szükséges vehetek be a 0,25-ös frontinból 1*?köszönöm! Adrienn
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
30.
Nyugodtan vehet be belőle.
2015.
07.
29.
reflux? kérdése:

Tisztelet Doktor úr! Adrienn vagyok, én írtam refluxal kapcsolatban 07.27-en. Tegnap sikerült elmennem gyomortükrözésre. Refluxot, és kezdődő gyomorfekélyt állapított meg az orvos. Azt mondta hogy időben mentem el, mert kezdeti stádiumban van a gyomorfekélyem. Holnap kell mennem reggel helicobacter tesztre, és ez alapján kapok majd gyógyszert. Addig szednem kell a háziorvos által felírt gyógyszert (quamatel 40mg 2*),dietázom, kávét nem ittam két napja, illetve a cigit is elhagytam.Mai naptól kevésbé éreztem a gyomorszáj, és az fellett érzett szúró, égő fájdalmat, viszont a mellkasomban, hátamban ,szegycsontnál érzek pillanatnyi szúró, égő fájdalmat, többször,szerteágazóan. Ez ugye a gyomor betegségem miatt van, nem szív eredetű?Illetve a hasamban is diszkomfort érzés van. Extráim is megszaporodtak, úgy veszem észre. Néha enyhe szédülést is érzek pár pillanatig, bár inkább reggel volt ez jellemző. (decemberben teljes kardiologiai kivizsgálás negatív, uh, holter, ekg, terhelés ),illetve egy hónapja ismét egy szív uh, és EKG negatív. Köszönöm segítségét! Adrienn
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
29.
Higgye el a panaszok a reflux és a fekély következményei. Sajnos eltart egy rövid ideig még a kezelés hatására elindul a javulás. Türelem és szó fogadás !
2015.
07.
29.
Éva kérdése:

Tisztelt doktor úr Éva vagyok Jászladányról,és aban az ügyben szeretnék önhöz fordulni hogy 3 császármetszésen és petevezeték elsütésen estem át .az utolsó császármetszés december.17-én történt. a 3 terhesség során a belgyógyászati leletközt olyant írtak hogy sys zörej hallható minden más rendben..a korházban másnap a mütét után erős hátfájdalmam volt ami 3 napig tartott.február közepe fele elkezdődött egy igen zavaró tünetek amely a szív vagy csak a tájékán zajló szúródása amit nem mindig.. fejfájás ,vérnyomásingadozás,baloldali hátfájás,szédülés ,melegségérzés kisér.. Elmentem a háziorvoshoz.azt mondta idegiállapot okozza. csak fent áltak a tünetek visszamentem. nagynehezen adott beutalót teljes vérképre ,mellkas rtg-re Nos a véreredményben semmi eltérést nem látott teljesen renden volt minden.a rötgen felvétel eredménye a következő.: tüdőmezők tiszták.Cor nem nagyobb.Az Aorta norm.tág. De a ami napig is kisérnek a tünetek ..bizonyos szakaszokban van ugy hogy 2 hetente legalább 3 szor beszúródok. így írt fel bisoblock-ot napi 1xfelet ezt szedem és a vit B koplex-et. de ugy vélem ez már nem megoldás vagy a testúlyom ami mindössze 38 kg- ez is befolyásol?. Aggódom 2 kis gyermekem van. Doktor úr mik ezek a tünetek tényezői. mit tegyek mit javasol. Válaszát Előre is köszönöm. nagyon várom.Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
29.
Kedves Kérdező. Én azt javasolom forduljon kardiológiai szakambulanciához. Sok mindent ki kell zárni és megfelelő vizsgálatok kellenek. Szóval vizsgálatok kellenek, hogy tudjuk mi okozza !
2015.
07.
28.
gyógyszerhatás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A fogamzásgátló hatással van a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre? Együtt lehet-e szedni őket vagy idő kihagyással lehet bevenni?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
28.
Kedves Kérdező ! A gyógyszerek egy része interakcióba kerülhet a fogamzásgátlóval. Nem kizárt, hogy csökkentheti annak hatékonyságát. Másrészt fogamzásgátlót nem tanácsos szedni a magas vérnyomás esetén !
2015.
07.
28.
vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lehet - e vérnyomás csökkentő gyógyszer szedése mellett vért adni? Válaszát köszönve tisztelettel: Bíró Ákos
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
28.
Kedves Kérdező. Erre nem tudok választ adni. Valószínűleg nem, de azért meg kell kérdezni a véradóban. Nem vagyok biztos a válaszomban
2015.
07.
28.
bevérzés Erika testvére kérdése:

Kedves Doktor Úr! A húgomat bent fogták a kórházba egyelőre megfigyelésre és kivizsgálásra. Ő nem érezte, de találtak valamilyen tüneteket, ami miatt vizsgálatokat csináltak és egy kis bevérzést találtak, de szívritmuszavar és ingervezetési zavar is van, amiatt is megnézi még egy szakorvos. Az orvos szerint nem a melegtől ájult el, hanem szerinte a szívétől. Nagyon meg vagyok ijedve Doktor Úr, mert a húgom se tudta pontosan megmondani mekkora a baj, de kérte, hogy írjam meg ezt Önnek. Most mi lesz? A húgom még nagyon fiatal még, nagy a korkülönbség köztünk és a bátyánk fiatalon halt meg, 17 éves volt- és soha nem tudjuk meg, hogy miért. Hazajött edzésről és azonnal lefeküdt, mert rosszul érezte magát. Reggel Anyukánk ment kelteni, mert nem jött reggelizni. Már nem élt. Üdvözlettel: Szekeresné Edina
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
28.
Nem kell félni ! Jó helyen van a hugica. Biztos vagyok benne, hogy segítenek
2015.
07.
27.
bevérzés kérdése:

Drága Doktor Úr! Nem kereshetem fel a családorvosom. Előjegyzés van ott is! Ha holnap kérek időpontot, legjobb esetben is szerdára kapok és mivel délután lesz, csak csütörtökön tudok menni. Semmi értelme az egésznek, de azért köszönöm! A testvérem most jött meg és azt mondta hülye vagyok, mert ha a a balesetire bemegyek, ott megvizsgálnak beutaló nélkül és ha kell elküldenek neurológushoz is. Na puff neki! Ez jó megoldás? Tényleg így van? Jó éjszakát! Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
28.
Látja ! Ez tényleg jó megoldás.
2015.
07.
27.
bevérzés kérdése:

Nem tudom, hogy ahol Ön lakik hogy van, de itt sürgősségi van, ahol 6-10 órát kell várni, miközben a túlterhelt, hullafáradt dolgozók rohangálnak, mint pók a falon. Nem lehet csak úgy bemenni egy osztályra. Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
27.
Akkor holnap keresse fel a családorvosát és kérjen tőle segítséget.
2015.
07.
27.
bevérzés kérdése:

Kedves Szemerédi Doktor Úr! Köszönöm szépen. Nem tudok elmenni. Nincs beutaló és a háziorvos bejelentkezés alapján fogad. Ha holnap kérek, akkor jó esetben szerdára kapok időpontot. Nincs valami más más megoldás? Hiába küld el szakrendelésre, ha nem fogadnak beutaló nélkül. Ugye nem lesz bajom? Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
27.
Probáljon meg bemenni a neurológiai osztály ügyeletére. Mondja el a történetét és hogy fél, mert nem szeretne agyvérzést kapni-
2015.
07.
27.
zsibbadás kérdése:

Doktor úr, még annyit szeretnék kérdezni hogy a zsibbadás lehet idegi eredetű? Korábban volt hogy bal kezem csuklótól lefelé illetve bal lábam bokatól lefelé, talpam zsibbadt. Megijedtem, hétvége volt, sürgősségire mentem. Ott EKG, vérvétel, fizikális vizsgálat volt, azt mondták pszihés. El is múlt. Előtte is volt hogy bal kezem könyéktől lefelé zsibbadt 1-2 napig, volt hogy csak a tenyerem. Rövidebb időre mindig elő jön. Nagyon megijedek tőle mindig.Voltam neurologusnál fizikális vizsgálatokat csinált és azt mondta hogy pszichés eredetű a problémám.Mindig azt hiszem hogy strokot kapok 30 évesen. Mióta elkezdődőtt a pánikbetegsegem kb 2 hónapja, azóta időről időre eljönnek ezek a zsibbadások. Adrienn
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
27.
Kedves Adrienn ! Psyches okokból is jelentkezhet zsibbadás. Stroket észrevette volna a neurológus. Ez nem hiszem, hogy organikus tünet.
2015.
07.
27.
csomó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A napokban vettem észre a bal hónaljamban egy kisebb borsó nagyságú csomót. Mélyen a hónalj árokban. A jobb oldalon ilyet nem érzékelek. Korábban többször fájlaltam a bal oldali hónalj árkot, de nem tulajdonítottam semmit ennek. Van ennek jelentősége, nézessem meg és hova fordulhatok? Köszönettel fogadom válaszát! 28 éves lány.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
27.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom az elített eltéréssel a sebészetre kellene menni. Lehet nyirokcsomó, de lehet faggyumirigy gyulladás jele is. Lássa sebész.
2015.
07.
27.
reflux? kérdése:

Tisztelet Doktor úr! Először is fogadja őszinte részvétemet,így ismeretlenül is, most olvastam milyen sajnálatos dolog történt. Gondolkodtam is azon, hogy merjem e zavarni, merjem e kikérni véleményét,de talán nem haragszik meg ha mégis zavarom most. Én már többször írtam Önnek. Előzmények:3 éve extraim lettek, amitől pánikbeteg lettem, sok kardiológust végig jártam, minden eredményem negatív lett akkor. Napi 3-4 ezer extrát produkáltam, de volt hogy "csak " napi 300 volt. Annyira zavart, és olyan szorongást váltott ez ki, hogy akkor kardiológusom javaslatára ablaciót csináltak, (pest, semmelweis), sajnos a góc pontot nem találták meg, így újra megismételték,akkor sem találták meg. Az orvos azt mondta hogy ne aggódjak mert életveszélyes ritmuszavart nem tudtak kiváltani. Rövid ideig szedtem a concort, aztán azt is elhagytam orvosi javaslatra. Ezután a panikom elmúlt, 3 évig panaszmentes voltam. Decemberben ismét elmentem kontroll vizsgálatra (uh, holter, ekg, vérkép negatív). Aztán áprilisban ismét elért a pánik. Sajnos minden betegséget a szívemmel hozok összefüggésbe.Tuneteim voltak :halál félelem, legszomj, zsibbadás, hát szúrás, mellkas nyomás. Azóta történt kétszer vérkép, 3 ekg, mellkas /gerinc röntgen, tüdő szűrő, szív uh, minden negatív. Ezek a tünetek többé kevésbé meg is szuntek, viszont csütörtökön óta fáj, ég a gyomorszájamnál,kicsit feljebb is a mellkasomnál,van hogy kicsit feszít a gyomorszáj /mellkas, torkom is mintha égne,és a bal vállam is(de ez már lehet a paniktól) .Ma voltam haziorvosnal írt fel gyógyszert, adott beutalót gyomortükrözésre, de csak aug. 17- re kaptam, így jövő héten elmegyek magán rendelésre. A kérdésem az hogy ennyi vizsgálat után nem lehet szív betegsegem ugye? Hanem tényleg a reflux okozza ezeket a panaszokat. A sok szorongás okozhat refluxot?Nagyon ijesztő ez a mellkasi diszkomfort érzet. 1 hónapja volt szív uh. 30 éves nő vagyok. Családban szívbetegség,infarktus nem fordult elő. Echo:struktulárisan ép billentyűk.normalis dimenziók.Jó szisztolés és diasztolés bal kamra funkció.Szegmentális falmozgászavar nincs. Pitvari septum mobilis. Nagyerek épek. Ekg:Sinus ritmus. Fr:89/min.Norm AV átvezetés.Norm de és repol. 1-1 VES. Elnézést a hosszú levelemért! Adrienn
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
27.
Kedves Adrienn ! Az az igazság, hogy ezek a panaszai szinte biztos hogy reflux betegség következménye. Biztosan nem lehet szívbetegsége. Ennyi szívvizsgálat után elképzelhetetlen, hogy beteg legyen a szíve ! Az együttérzést köszönöm szépen.
2015.
07.
27.
bevérzés kérdése:

Köszönöm szépen a gyors választ! Tessék mondani a neurológiára csak úgy odamehetek? Nem kell beutaló? Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
27.
Kell sajnos beutaló.
2015.
07.
27.
bevérzés kérdése:

Kedves Szemerédi Doktor Úr! Én már többször kérdeztem Öntől és mindig megnyugtató választ adott nekem. 4 napja, abban az iszonyatos hőségben elájultam. Beütöttem ugyan fejem, de nem volt semmi bajom egy fájdalmas puklin kívül, de ma reggel tükörbe néztem és megijedtem magamtól, mert mindkét szememnél monokli van, pedig engem a világon senki nem bántott, bedagadva sincs, csak csúnya lila és ijesztő. Van okom megijedni? Nincs semmi panaszom. Nagyon várom a válaszát! Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
27.
Kedves Erika ! Javasolom keressen fel egy neurológust. Bár nem valószínű, hogy komoly baja legyen, azért ilyenkor bizony szükséges egy vizsgálat !
2015.
07.
27.
gyógyszer kérdése:

Tisztelet Doktor úr! Szeretném megkérdezni hogy quamatel gyógyszer mellett szedhető e a frontin ?Köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
27.
Kedves Kérdező ! A két gyógyszert lehet együttesen szedni. Nincs közöttük számottevő interakció.
2015.
07.
26.
Fáncsi jeligére kérdése:

Tisztelt Dr Úr ! Nagyon szépen köszönöm a válaszát.segítségét. Ígyekszem így tenni.,az idegesség az én nagy ellenségem.Sok problémámat betegségemet nagy akaraterőmnek köszönhetem .Megkell oldanom ezt is :Mégegyszer nagyon köszönöm. Köszönettel :FÁncsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
26.
Örülök, hogy segítettem.
2015.
07.
26.
Fáncsi jeligére kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Köszönöm szíves válaszát. Bocsánat még egy kérdésem lenne :A Trombex tabletta nem erős? És szedhetem a neurológusom ezt írta fel.a többi gyógyszereim mellé.Az MRi eredményeim miatt.és fél évente nootropil infuziót kell hogy kapjak. Köszönettel :FÁncsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
26.
Tisztelt Kérdező ! A Trombex tbl jó, pont ezekre a helyzetekre lett kitalálva. Persze, mint minden gyógyszer ez is figyelmet igényel bizonyos körülmények esetén, pl műtét , foghuzás, baleset.
2015.
07.
24.
Fáncsi jeligére kérdése:

Tisztelt Dr Szemerédi Péter ! 2015.06.19 -én írtam szédüléses panaszaimról. Hála istennek a szédülésem elmúlt ami részben nyaki kopás meszesedéstől volt. a fizioterápia és a masszázs segített. Nootropil infuziót is kaptam előző levelemben ezt leírtam ez az iszonyú szédülés ami fej forgatásra és főleg éjjel fordulskor jelentkezett, elmúlt. MRI vizsgálaton viszont találtak egyéb problámát kopony MRi.Csak a lényeget írom a régi leleteken csak a változást amit most találtak.feltehetően ez is okozhatta az erős szédülésem ami 1 hónapig tartott.Suratentorialisan az oldalkamrák környezetébenés a subcoriticalis fehérálománybannéhány fokozott jeladásúishaemiás góc ábrázolódott.MR aniograpias mérésen kóros érképlet aneurysmára utaló jel nem különült el.Jobb oldali arteriaverbalis a domináns.A külső liquoterek normális tágasságuak. Melléklet .A jobb oldalon a sinus míyillarisban egyenletlenül megvastagodot t nyálkahártya iilletve folyadék nivó akut gyulladásra utal. Vélemény : Ischaemias gócok mindkét oldalon supratentorialisan.Kisérbetegség gyanúja.Sinusitis maxillaris aciuta l.d. Ez áll a Mri-n. A neurólogusnő gyógyszereim mellé adott TRombex 75 mg-os filmtabletát amit naponta 1 szer kell szednem Kérdésem meynire kóros ez az elváltozás lehet ezeket Q 10 tablettával is időnként javítani .Vagy csak a neurólógus Dr nő tabletáit szedjem. Köszönöm eddigi válaszát és kérem sziveskedjen válaszoni.Köszönettel Fáncsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
26.
Kedves Kérdező ! A leírt minimális eltérések pici keringési zavarra utalhatnak. Ennek eredetére nem tudok magyarázatot. A Q10-et bármilyen készítménnyel szedheti, mert az egy vitamin-szerű anyag. Azt javasolom éljen teljes életet, de figyeljen a szív és érrendszeri kockázatokra, kerülje azokat /magas lipid szint, magas vércukor szint, magas vérnyomás, dohányzás, stressz, mozgáshiány/
2015.
07.
23.
Eszter kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! 27 éves hölgy vagyok.A kérdésem a következő:Omron M 2-es vérnyomàsmérőm mostanàba sokszor szívritmuszavart jelez ki.Tünetem nincs.Vérnyomásértékeim jók.Pulzusom volt régebben magas arra szedek 50mg-os Betalocból 3*1/2-et. Mi lehet a gond?Milyen ritmuszavart érzékelnek ezek a mérők? Úgy gondolom állandó ritmuszavarnál egyéb tünetem is lenne. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
24.
Kedves Kérdező ! Valószínűleg extrasystolét jelez ki a vérnyomásmérője. Ez egészséges emberekben is előforduló jelenség. Bizonyos körülmények /stressz, szorongás - félelem, sok kávé - cola fogyasztása, folyadékvesztés, dohányzás/ halmozottan jelentkezhet. Nincs igazán jelentősége. A körülményeken , hibákon kell változtatni.
2015.
07.
22.
mellkas fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kb egy hete, de nem minden nap, érzek a két mellem között, mellkasomban pár másodpercig tartó enyhe égő, szúró fájdalmat. Sajnos nagyon stresszesek a mindennapjaim mostanában. A kérdésem hogy ez lehet szív eredetű, vagy inkább pszichés?7 hónapja teljes kardiologiai kivizsgáláson voltam (24 órás holter, EKG, terhelés, szív ultranang),negatív az eredmény, extraim vannak csak. mellkasi nyomás miatt egy hónapja voltam ismét szív ultranangon, ekg, és vérkép, mellkas röntgen, minden eredményem negatív lett.30 éves nő vagyok. Köszönöm segítségét!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
22.
Kedves Kérdező ! Kizárt dolognak tartom, hogy Önnek szíveredetü panasza lenne. További vizsgálatok / gastroenterologus, pulmonológus, rheumatológus / szükségesek.
2015.
07.
21.
tanácskérés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbiakban szeretném kikérni véleményét, tanácsát. Kb. 1 éve kezdődött, de előtte is volt már hasonló tünet de ritkábban. A végbélnél érzek kellemetlen, nyomó érzést, ráülni kellemetlen. Történt olyan, mikor nagyon erős szúró érzés volt ott, és fölfele sugárzott a hasamba. De csak a bél környékére, feljebb nem. Ilyenkor leülni lehetetlen volt. Nem egyszer történt olyan, hogy fél óránként változott a széklet a híg széklet és a kemény között. Családomban fordult elő vastag-végbél daganat. Eddig véres széklet nem mutatkozott. Laborértékem rendben van, de csak a rutin rendes labort nézték. Háziorvosom nem tartja indokoltnak a továbbiakat. Ön szerint ezek a panaszok jelenthetnek bajt, vagy figyelmeztetést? 29 éves nő vagyok. Tisztelettel várom válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
21.
Kedves Kérdező ! Erre kérdésre akkor lehet választ adni, ha vizsgálunk. Sajnos a colonoscopiát nem tudja meguszni. Ez kell, szükséges ! Sajnos kockázata megvan a bajnak. Kérem mielőbb forduljon mielőbb gastroenterológushoz !
2015.
07.
20.
Pulzus kérdése:

Kedves Doktor Úr, 2011-ben állapították meg a magasvérnyomást nálam. Talán nem vészes 140-160/100-110 volt. Elsőre Irperstan 300 mg-os gyógyszert kaptam, de a háziorvossal csökkentettük a 150mg-osra. A vizesedésem az arcomon továbbra sem csökkent, ezért lecseréltük a gyógyszert Dalnessa 4mg-ra. Ezzel 120-140/70-90 körül van a vérnyomásom, ami szerintem rendben van. Ami viszont kevésbé, az a pulzusom. Nyugalmi állapotban jellemzően 40-50 között a rekordom a 38 volt, normál terhelésnél 50 környékén üt a szívem. Sportoltam korábban, többen erre fogják. Jelenleg is mozgok, ha erős tempót diktálok a futás közben akkor képes vagyok 170 fölé is juttatni a pulzusomat. Néha aluszékonyság kap el, de semmi problémát nem érzek, viszont a háziorvosom javasolja a kardiológus megkeresését. 43 éves férfi vagyok 184 cm és 92 kg. Azt kérdezném, ön mit tanácsol? Köszönettel: András
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
21.
Kedves András ! Szerintem kellene egy szív UH, egy 24 órás EKG monitorizálás és egy ergometriás vizsgálat. Ha ezek negativok akkor lehet lehet a sportos multra fogni az alacsony pulzusszámot. Ezeket el kellene végeztetni, vagy kardiológiai szakambulanciához kellene fordulnia.
2015.
07.
20.
pánik vagy szívprobléma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 21 éves lány vagyok és 6 éve küzdök pánikbetegséggel. Év elején nagymértékű, szokatlan fáradtságot, szívdobogásokat, mellkasi fájdalmat tapasztaltam, ezért a háziorvos beutalt kardiológiára. Márciusban egy ultrahangos kardiológiai vizsgálaton és EKG-n estem át, utóbbi negatív lett, azt viszont megállapította az orvos, hogy az egyik billentyűm nem zár rendesen, de azt mondta, ez sokaknál előfordul, nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani neki. Mostanában azonban rendszeres éjszakai szívdobogást tapasztalok, rettentő fáradtságot, erős szédülést, izzadást, illetve állandó remegést a kezemben és a fejemnél. Nem tudom, érdemes-e visszamennem a kardiológiára, vagy ha minden negatív lett, akkor kell-e aggódnom? Idegi alapon lehet ez az állandó rosszullét? Válaszát előre is köszönöm. Üdv, Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
21.
Kedves Anna. Ön pánik beteg. A szíve rendben van, mert ha bármilyen gond lenne vele az észlelhető lett volna. A mitralis prolapsus normális velejárója az enyhe billentyű záródási zavar Szerintem azért kellene orvoshoz fordulni, hogy a pánikos tüneteket elnyomjuk. Ebben a kardiológus nem tud segíteni.
2015.
07.
20.
katéterezés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Testvéremnek katéteres szívvizsgálatot javasolt az orvosa. Szeretném az Ön véleményét kikérni, hogy melyik intézmény a jobb? ( A városmajori szívcentrum, vagy az Irgalmasrendi Kórház) Kettő közül Ön melyiket javasolja? Köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
21.
Mind a két Intézetben kitűnő orvosok vannak. Én ugy választanék, hogy ahol hamarabb sorra kerülnék.
2015.
07.
20.
Gyógyszer. kérdése:

Kedves Doktor Úr ! A segítségét szeretném kérni. Kardiológus kért nekem egy nagy labort és kiderült,hogy a Cholesterin szintem magas. Már évekkel ezzelőtt is próbléma volt szinte minden évben.2015.03.26. Cholesterin: 6.98 mmol/l. LDL cholest: 3.50mmol/l. A kardiológus javasolt Halolaj kapszulát vagy Omega 3-at. Ezek nagyon drágák,így inkább szednék rá egyenlőre tabletát. Mit javasol? Gyógyszerész ismerősőm javasolja egyenlőre a Rosuvastatin 10 tabletát. Tudja nekem a vérnyomásom is magas,most amit szedek rá az Talliton 6,25 mg tabletta. Megszeretném kérdezni,hogy ez jó a vérnyomásra is? Annyit szeretnék még kérdezni,hogy estleg ,olyan készítményt szedni ami 2:1-ben vérnyomás és Cholesterin csökkentő lehet-e szedni. Annyi ,hogy az amlodipin-től bőrkiütésem vagy és viszkettek. ACE-gátlok-tól köhögők. Nagyon szépen köszönöm a segítségét ! Elnézést a zavarásért ! További szép napot kívánok !!!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
21.
Kedves Kérdező ! A Rosuvastatin éppen a megfelelő gyógyszer a cholesterin csökkentésre. Persze legalább 20 mg-t szedni kell, sőt ha Se chol. nem csökken 5.0 alá, akkor 40 mg is szükséges lehet. Másrészt ha van is olyan gyógyszer ami kombináció formájában a Rosuvastatin mellett vérnyomáscsökkentő is tartalmaz én ezeket nem szoktam alkalmazni. Nincs benne tapasztalatom. Külön - külön a gyógyszeradagok módosításával jobban lehet vezetni a kezelést. Harmadrészt a Rosuvastatinnak nincs vérnyomáscsökkentő hatása
2015.
07.
20.
Pulzus kérdése:

Tiszelt Dr.Szemerédi Péter! Olyan kérdésem lenne,hogy mostanába magas esténként a pulzusom 125 nagyon rossz lesz a közérzetem éshamar bepánikolok. . Magas vérnyomásos vagyok és terhes.Mitöl mehet igy fel a pulzusom? A vérnyomásomra szedek gyogyszert az jo. 125/86 körül szokott lenni.Az beállt.De mit lehetne tenni hogy lemenjen a pulzusom? Válaszát előrre is köszönöm!!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
21.
Kedves Kérdező ! A terhesség élettani okok miatt mindig magasabb pulzusszámmal jár. Azt gondolom ez lehet Önnél a probléma. Azért keresse fel az orvosát, mert egy vizsgálat azért kell, hogy ne nézzünk el semmit.
2015.
07.
18.
rizikó kérdése:

Kedves Doktor Úr! 22 éves nő vagyok, egy mitralis prolapsust (ebből adódóan valamivel magasabb pulzust) leszámítva teljesen egészséges vagyok - elméletileg legalábbis. :-) A családom azonban elég beteges, én meg néha hajlamos vagyok a hipochondria tüneteit produkálni, meg hát persze alapból félek a betegségektől.. A dédszüleim az alábbi betegségekben haltak meg: 2x szívinfarktus, 2x tüdődaganat, májdaganat, demencia. Mindkét nagypapám cukorbeteg, egyikőjük sajnos már nem él. Az egyik nagymamámnak gyomordaganata volt, 10 évvel ezelőtt, ő sikeresen meggyógyult. Az egyik nagynénémet melldaganat miatt műtötték, 3 éve, jelenleg tünetmentes, másikat 17 évvel ezelőtt méhnyakrák miatt, a nagybátyám idén májusban halt meg agydaganat miatt. A szüleimmel szerencsére egyelőre nincs semmi egészségügyi problémájuk, habár apukámnak a vérképében a kreatin-kináz értéke mindig elég magas, ami állítólag előre jelezheti a szívinfarktust.. Évente járok szűrővizsgálatokra, labor vizsgálatra, kardiológiára (UH, terheléses vizsgálat, EKG), hasi ultrahangra, nőgyógyászati szűrésre.. Minden eredményem negatív eddig (kopp-kopp), ennek ellenére én még is nagyon aggódom.. Egészségesen étkezem, sportolok és próbálok relaxálni is, mert tudom, hogy a pszichés egészség fél egészség.. Mégis, érdeklődnék, van-e valami amit esetleg pluszban tehetnék? Mert úgy gondolom, elég nagy rizikófaktornak vagyok kitéve. :-( Válaszát köszönöm szépen előre is!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
21.
Kedves Kérdező ! Az egyetlen lehetőség ami ilyenkor segít az, ha az ember maximálisan tudaos - egészséges életet él. Rendszeresen sportoljon. Figyeljen oda mikor, mit és mennyit eszik. Nem dohányzik. Alkohol és az egyéb izgató szerek /cola, kávé stb../mérsékelt fogyasztása szükséges. Mindig járjon el a javasolt időszakos ellenőrző vizsgálatokra. Másrészt tudnia kell azt is, hogy a hajlam nem jelent egyből betegséget ! A megfelelő életvitel el lehet kerülni a bajokat, hiszem, hogy igy tesz nem lesz semmi baja és boldog időskort fog megélni !
2015.
07.
17.
kvicky kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A 38 éves anyuka vagyok. Nagyon szépen köszönöm az előző kérdésemre a válaszát. Ezzel kapcsolatban még csak azt szeretném hozzátenni, hogy Holter vizsgálat nem volt és nem kaptam soha semmilyen gyógyszert sem. Kellett volna? Megtisztelő válaszát, előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
17.
A kezelés a Holter vizsgálat eredményétől függ. Ha van ritmuszavar azt kezelni kell.
2015.
07.
17.
Per èrték kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát szeretném kèrni. 2 hete állandó fejfájásom miatt orvoshoz mentem mert gyenge voltam, szédültem. otthon mèrt vérnyomàsom 160/107 volt erre megijedtem és lementem az orvoshoz. A rendelőben 140/97 mértek 105 pulzussal. Azt javasolták pihenjek ès 24 órás vrnyomàsellenőrzést vègeztek 1 héttel kèsőbb. az eredmény: este és reggel tökéletes 119/89 körül de nappali egymás után többszöri mérésnél is 139/96 vagy 135/100 értékek voltak. Átlagban 130 alatt /93 lett az eredmény. Az orvos gyógyszert javasolt én kértem egy kis időd diétáz ni kezdtem, só nélkül eszem, minden nap sétálok 30 percet. Ezt pár napja kezdtem. Naponta 3 szor mérem az értékek ismét este, reggel megfelelő de napközben 134/99 körül van. Kérdésem mennyire veszélyes ez illetve a diétát folytathatom e vagy menjek vissza mielőbb gyógyszerért? Jövő héten nyaralni megyünk ezért érzem különösen, hogy nem tudom mit tegyek. Szeretnék gyógyszer nélkül élni de a fejfájás és a magas érték megijesztenek. Köszöm szépen előre is válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
17.
Kedves Kérdező ! A megkezdett diétát, mozgást folytassa és mérje a vérnyomást. Nincs és nem lesz semmi gond ha ezt teszi egy-két hónapig. Ha lesz javulás nem kell ég a gyógyszer. Ha nincs javulás mérlegelendő a kezelés.
2015.
07.
17.
bettus24 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő lenne....25 éves vagyok és 2 éve pajzsmirigy alulműködésben szenvedek...kezdő adagom első évben Letrox 50mg, második évben felemelték 75 mg-ra, majd a mai napon úgy rendelte el az orvos, hogy hétfőtől-péntekig 75, szombat és vasárnap 100 mg..... Panaszom az alábbiak: egyre gyakoribb fejfájások (szorító) apró szédülések, olykor elég, ha a székről felállok....(néha nem tudom hogy csak én érzem úgy vagy valóban szédülök) és ami fontos az ALACSONY PULZUS 49 vagy 50...viszont tudni kell hogy rendszeresen testmozgok...futni járok (egy héten 2x) Véreredményem, ami indokolja a 100 mg-ra való emelést: TSH: (0.400-5.010) 4,890 free T3(1.50-4.00) 3.03 free T4(0.80-1.90) 1.16 Triglicerid (0.55-1.60) 3.06 koleszterin értékeim rendben vannak...továbba a 3 véreredmény aggaszt, illetve nem tudom bajt jeleznek-e: Ly(20.00-50.00) 17 Anti Tpo: 546.9 Mikroalbumin (<2.00) 32.30 és Fehérje (<0.10) 0.25 Igazából az alacsony pulzusszám aggaszt, és az utóbbi 4 véreredmény....Mivel megemelték a gyógyszeradagomat nem fog még jobban leesni a pulzusom?Várom válaszát!üdvözlettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
17.
Kedves Bettus ! Lentebb már válaszoltam a kérdésére. Ne aggódjon, nincs, nem lehet komoly baja !
2015.
07.
16.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Dr. Úr, már lassan egy éve folyamatosan fáradtabban ébredek mint ahogy lefeküdtem 8-9 óra alvás után, és egész nap kimerültnek, fáradtnak érzem magam. Mi okozhatja ezt? Teljes nagyrutin laborom tökéletes volt legutóbb. Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
17.
Ki kell vizsgálni, igy nem tudok Önnek mit mondani.
2015.
07.
16.
Kell aggódnom? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Most egy 38 éves anyuka vagyok. 2 évesen a gyermekorvos kivizsgálásra küldött, mert szerinte hallott valami "gyanúsat". A szüleim nem rakták el a leletemet, mert a a professzor aki megvizsgált azt mondta, majd kinövöm. (Kórkép ismeretlen) 18 évesen a kardiológiai vizsgálaton, nem kaptam meg a sportorvosit. (Kórkép ismeretlen) 2007-ben összeestem (még a vizeletemet is magam alá engedtem)az utcán, amit számos kivizsgálás követett. Megállapították, hogy pitvari aneurysmam van shunt nélkül. Neurológiai leletem negatív. A kamra csucsi része nagyon trabeculált, de a sulcusokban áramlás nem látható. Azóta félévente kell járnom a kardiológiára kontrollra, bár az orvosom szerint nincs semmi aggasztó dolog. Pár hónapja előjegyeztek szív MR-re non compact CM gyanújával, mert állandóan fáradt vagyok, nem kapok levegőt, izzadok, zsibbad a karom. Az MR eredménye: "Normális bal kamra végdiasztolés és végszisztolés volumen, verővolumen és izomtömeg. Jú globális bal kamra funkció. A bal kamra minden szegmentuma jól mozog. A bal kamra csúcsában típusos noncompactáció látható. Intracardialis trombus nem látható. Normális tágasságú jobb kamra, jó jobb kamra funkció. A bal rekesz fekvő helyzetben 7-8cm-rel magasabban áll." Egyre nehezebben kapok levegőt terhelésnél pl. busz után futás, emeletre való felsétálásnál. (Terheléses vizsgálatot még 2007-ben végeztek, ami negatív lett.) Sőt előfordult már fekvő, nyugalmi helyzetben is. Kell aggódnom? Válaszát és idejét előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
17.
Kedves Kérdező ! Egyenlőre az ellenőrzésen kivül egyéb teendőt nem látok. Gondolom Holter vizsgálat is történt ritmuszavar irányában és kap gyógyszereket is. Ezen és az ellenőrzéseken kivül egyéb teendő jelenleg nincs, nem kell aggódni !
2015.
07.
16.
pajzsmirigy alulműködés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő lenne....remélem tud segíteni :) 25 éves vagyok és 2 éve pajzsmirigy alulműködésben szenvedek...kezdő adagom első évben Letrox 50mg, második évben felemelték 75 mg-ra, majd a mai napon úgy rendelte el az orvos, hogy hétfőtől-péntekig 75, szombat és vasárnap 100 mg..... Panaszom az alábbiak: egyre gyakoribb fejfájások (szorító) apró szédülések, olykor elég, ha a székről felállok....(néha nem tudom hogy csak én érzem úgy vagy valóban szédülök) és ami fontos az ALACSONY PULZUS 49 vagy 50...viszont tudni kell hogy rendszeresen testmozgok...futni járok Véreredményem, ami indokolja a 100 mg-ra való emelést: TSH: (0.400-5.010) 4,890 free T3(1.50-4.00) 3.03 free T4(0.80-1.90) 1.16 Triglicerid (0.55-1.60) 3.06 koleszterin értékeim rendben vannak...továbbá 3 érték ami aggaszt és nem tudom mit jeleznek: Anti Tpo (<10) 546.9 Ly(20.00-50.00)17.70 és mikroalbumin (<2.00) 32.30 Igazából az alacsony pulzusszám aggaszt és az utolsó 3 magas érték.Ezek bajt jeleznek?Nem lesz még alacsonyabb a pulzusom a megemelt gyógyszeradagtól?Várom válaszát!üdvözlettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
17.
Kedves Kérdező ! A pajzsmirigy hormonok szintje rendben van. Ezzel nincs gond. A maradék 3 eredmény arra utal, hogy pajzsmirigy gyulladása van., ami magától múlik és türelemmel ki kell várni. Ne izguljon, szépen meg fog gyógyulni !
2015.
07.
16.
labor kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A következő gyógyszereket szedem Milurit 300mg, Covercard 10/10 mg, Asa Protect 100mg, Concor 5mg, Pantoprazol 40mg, Atorva 20mg Az lenne a kérdésem,hogy ezen gyógyszerek szedése mellett, milyen gyakorisággal kell labor vizsgálatot csináltatnom. Válaszát előre is köszönöm. Papsity Béla
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
17.
Kedves Kérdező ! Én évente egy alkalommal javasolom laborvizsgálatok végzését / T vérkép, T vizelet, Vesefunkció, Elektrolytek, Májfunkció, Se lipidek, Hgb A1c - vércukor/
2015.
07.
15.
szapora szívverés, lábdagadás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm, hogy van lehetőség itt kérdezni. 22 éves nő vagyok. Egy kis túlsúllyal küzdök. Hormonos fogamzásgátlót szedek, dohányzom. Panaszaim három hete kezdődtek. Kenyába utaztam (nagyon hosszú repülő út). Csúnyán bedagadtak a lábaim, de ezt normálisnak tartottam a sok ülés után. A családban nagyon sok a keringési beteg. (Anyukámnak két mélyvénás trombózisa és tüdőembóliája is volt fiatalon, ezért igyekszem jobban odafigyelni. ) A bokámról a lábdagadás elmúlt, azonban a térdhajlatom továbbra is duzzadt. Néha javul, de nem múlik el teljesen, időnként fáj, feszül és furcsa lüktető, bugyborékoló érzés van benn. (van, hogy behajlítani sem tudom rendesen)E mellé jelentkezett a szapora szívverés. A pulzusom nyugalomban is 100 fölött volt. Kamaszkoromban szívbillentyű-zavart állapítottak meg, az egyik billentyűm nem záródik rendesen, de 17 éves korom óta nem voltam kontrollon. Hazaérkezve elmentem a háziorvoshoz, aki béta blokkolót (Nebibeta) írt fel. Az EKG negatív volt. Elküldött nyaki UH-ra, hogy a pajzsmirigyem kivizsgálja. A lábam nem vizsgálta meg, kardiológiára nem küldött. Ön szerint ajánlott egy kardiológiai vizsgálat? Mi állhat a tüneteim hátterében? Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
17.
KEDVES kÉRDEZŐ. Én első lépcsőben angiológiára utalnám ahosszú repülő út, lábdagadás, fogamzásgátló szedése , családi thrombozis hajlam matt. Utána jöhet a kardiológus !
2015.
07.
15.
Nehez legzes, mellkasi nyomas kérdése:

Kedves doktor ur! Ket honapja furcsan erzem magam! Mellkasi fajdalmat erzek, ami neha a nyakamig huzodik , vagy a ball mellemig. Ilyenkor nehezen kapok levegot! Olyan nagy a nyomas a mellkasomon, hogy bepanikolok! Ma ketszer voltam a surgossegen. Azt mondtak , hovy a szivemmel minden rendben. Mivel nem akatak szunni a fajdalmak elmentem egy pneomologushoz. Rontgent keszitettek es fuvotesztet. Itt is rendben volt, azt mondta az orvos, hogy legcsohurutom van . Amit eszleltem az, hogy nagyon sokat bofogok, nem tudom enni a savas eteleket! Figyelem mar napok ota hogyan reagalok egyes etelekre es altalaban eves utan vagyok rosszul! 36 eves vagyok, elegge megijedek a betegsegektol es ez az allapot ma kezd elviselhetetlenne valni. Ezenkivul fejfajassal is kuzkodok a tarko kornyeken es ilyenkor szedulok is! Nehezen lelevzem most is, idojarasvaltozaskor es borzalmasan faradok! Draga doktor ur , nagyon szepen kerem adjon egy nehany tanacsot, hogy hova forduljak a tovabbiakban! Elore koszonom valaszat! Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
17.
Kedves Andrea ! astroenterológus kollegát kellene fekeresni, mert valószínüleg reflux betegsége lehet. Vagyis savas gyomortartalom kerülhet a légutakba ez okozza a nehézlgzést. Ilyenkkor a nyelőcső zaróizma nem zár tökéletesen és ez okozza a bajt. Jól lehet gyógyszeresen kezelni. Erre goldolnék az elmondottak alapján.
2015.
07.
15.
Heni kérdése:

Tisztelt Doktor Ur, 36 eves no vagyok nem dohanyzom es nem vagyok tulsulyos. Regebben ritkan fordult elo, ma mar napi szinten, hogy egy nagy dobbanast erzek azutan kicsit gyorsabban ver par percig . Mas tunetem nincs bar ez kicsit kellemetlen. Ez valami ami miatt orvoshoz kellene fordulnom? Regebben voltam ultrahangon ott semmit sem talaltak. Elore is koszonom valaszat, Heni
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
17.
Kedves Heni ! Bizony nem árt egyszer alaposan utána járni annak, hogy van-e baja. A szívuh nem mutat meg mindent. Kell egy 24 órás EKG vizsgálat és terheléses EKG vizsgálat is . Ha ezek is negativok nincs teendő. Többet kell mozogni és kevesebbet idegeskedni.
2015.
07.
14.
vércukor kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Szeretném megkérdezni, hogy mit jelentenek ezek az értékek. Szárad a szám és azt mondták csináltassak cukorterhelést és valami glikált nem tudom mit. Én megcsináltattam. A terhelés 8,5-14,4-11,6, a glicalt valami 6,7. Magánrendelőbe volt vérvétel, csak az eredményt kaptam meg. Mit jelent ez? Cukorbeteg vagyok? Ha igen, ez mit jelent a szívem szempontjából? Angina pectoris és hypertonia diagnozissal gondoznak. Akkor most mi lesz? Félek, Doktor Úr! A cukorbaj nekem vakságot meg levágott lábakat jelent. Mit tanácsol? Köszönöm szépen a válaszát! István
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
14.
Kedves Kérdező. Bizony kezdődő cukorbaja van. Tudom ez nem jó hír, de meg kell mondanom, hogy a maga értelmezésében szereplő vakság és láb levágás csak a kezeletlen, szófogadatlan betegeknél lehetséges. Első lépcső a diéta, a gondozásba vétel és a késöbbiekben döntenek esetleges gyógyszerekről. Most irány a diabetológia. Ügyesen meg lehet ezt oldani és jól lehet kezelni. Nem lesz itt sem vakság, sem kaszabolás !
2015.
07.
14.
hőemelkedés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A majdnem állandó hőemelkedés mitől lehet, ha a labor nem mutat ki semmilyen eltérést? pl. daganatok okozhatnak ilyent? Köszönöm válaszát! Noémi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
14.
Kedves Noémi ! Legtöbbször virus fertőzés okot ilyet. Ha nem derül ki az oka és kellemetlen akkor László Kh. Láz ambulanciára szoktunk beutalást javasolni. Daganatnak komoly tünetei és jelei vannak, ha lázat okoz. Ezért valószínűtlen az Ön esetében.
2015.
07.
11.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, olvastam nem egy olyan esetről, hogy mellékvese jóindulatú daganatával ( feokromocitóma ) rendelkező embert pánikbetegnek nyílvánítottak. Úgy tudom ennek a kivizsgálása sima vérvétellel nem mutatható ki, viszont képes életveszélyes vérnyomás kiugrásokat is okozni, olyan adrenalinlöketeket juttat a vérbe. A kérdésem az lenne ezt, hogyan tudnám saját megnyugtatásomra részletesen kivizsgáltatni, hogy nincs e feokromocitómám? Úgy tudom ilyen körű teljes kivizsgálást a Semmelweis egyetem 2-es belklinikáján végeznek. De háziorvosom oda meg nem akar beutalni... Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
14.
Kedves Kérdező ! A pheocromocytoma igen ritka endocrinológiai betegség. Számos egyéb tünete mellett a vérnyomásingadozás csak az egyik. Befolyásolhatatlan panaszokat okoz és emiatt gyorsan szakorvoshoz kerül a beteg, ahol is ezt kivizsgálják. Ha nincs befolyásolhatatlan, magas vérnyomással, veritékezéssel, igen szapora és rendetlen szívveréssel, fogyással járó tünetegyüttese nem érdemes, mert nem kell a vizsgálatokatat elvégeztetni. Másrészt az orvosra kell bizni mit vizsgálunk és mit keresünk. Ugyanis sok azonos panaszokat okozó betegség van, ami miatt az eligazodás szakember dolga !
2015.
07.
10.
Bartus Rita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 41 éves 4 gyermekes anyuka vagyok. 12 évvel ezelőtt ikertestvérem hirtelen szívhalál miatt ment el.. Akkor nagyon kikészültem. Pár évre rá, magas pulzus szám miatt ( 110) lokren 20mg gyógyszert irtak fel.Szedtem rendszeresen,de egy idő után nagyon rosszul éreztem magam.Váltott a doktornő Betalocra,ez is jó volt egy darabig.. Utána ezt vissza cserélte a lokrenre. Most tavasztól elég stresszes az életem gyermekeim miatt,nemtudom hogy a lokrentől de nagyon sokat szédülök.Voltam neurológián,nem találtak semmit,nyaki rötgen eredményem: A lordosis íve C.V-VI punkutm maximummal enyhe kyphosisba hajlik.C.II-III és VI-VII iv.rés eltérő fokban beszükűlt.Mérs.fokú spondylosis.Nyaki borda nem látszik. Folyamatban van a reumatológus felkeresése. Közben feltettek 24 órás ABPM -et.Az eredmény: Átlag vérnyomás 127/76 Max RR 166/102 Diurnails index 25 % H.idő index: 14 % Aktiv idő átlag 137/84 Passziv idő átlag 108/61 Ön szerint jó ez az eredmény? Kardiológusom nem fogad,gondolkodom hogy váltok más orvosra. A lokrent most betaloc zokra váltotta a háziorvosom. Túlsúlyos vagyok,de diétázom. 79 kiló,156 cm Cukor problémám nincs. Szeretnék 10-15 kilót lefogyni,eddig 6 kiló ment le 4-5 hónap alatt. Ön szerint elhagyható idő után a gyógyszer. Félek hogy lokrenről a betaloc zokra váltás valami nem kivánt mellékhatással lesz rám. Sokszor halálfélelmem van. A vádlimon viszereke vannak,üzemorvos szerint még nem vészes,de sokszor fájnak.Szoktam lioton géllel kenni,az használ. Az lenne a kérdesem ha sikerül lefogynom,ön szerint elhagyható lesz a béta blokkoló? Jó lenne gyógyszerke nélkül élni az életet. Válaszát nagyon várom,és előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
14.
Kedves Kérdező ! A hirtelen szívhalál előfordulása egy családban bizony komoly kockázati tényezőt jelenthet. Ezért bizony célszerű alapos kardiológiai kivizsgálást végeztetni és időnként még utána is ellenőrizni kell a családot. Lokrent illetően nem tudok állást foglalni. Azt gondolom, ha lefogy egy próbát megér az elhagyása. Viszont ha kiújul a panasz, tünet akkor kell folytatnia.
2015.
07.
09.
Patricia kérdése:

Jo napot . kerdesem az lenne hogy ez mit is jelent mit takar ki fogom nőni? vagy eletem.végéig igy lessz es gyogyszert kell.szednem??? A kéthegyű billengyű prolapsusa ? Magas pulzusal es mellkas fajfalomal mentunk el kardiologiara es nem.nagyon.mondtak.semmit csupan anyit.hogy 70%noknel.elo fordul 17eces vagyok.csak es nagyon nem.szeretnek.sokaig gyogyszertöl fügni betalocot kaptam 3x/neyed d.hat ugyan az a problema ha megyek.fel.megy 110re meg roszul erzem.magam nagyon.meg neheziti az eletem mar most ez hogy nem.tudok.egyedul.sehova meni.mivel roszul.lennek . tavaj voltam kardiologian semi panaszal csak anyukam teljes kivizsgalast kert es doki azt mondta ilyen.tokeltes szivet meg nem.latot fel kene veni anyira rendben.van es ezt nem tudom.akor.nem.vedtek.eszre.mivan vagy nem ertem .
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
14.
Kedves Kérdező. A mitralis prolapsus bizony tudja okozni az Ön által említett panaszokat. Ezen rendszeres sportolás, mozgás, egészséges életvitel mellett elhagyható lehet a gyógyszer. Ami a "kinövést" jelenti az is igaz, hogy a teljes nővé érés még tart Önnél, ezért ilyenkor a szív és érrendszer is változik. Ennek az időszaknak a lezajlása kb 20-21 éves kor között ér végett. Utána már stabil és már nem labilis a szervezet müködése. Eddig az időszakig a gyógyszer szedése és az életvitel változtatása szükséges . Utána óvatosan meg lehet próbálni a gyógyszer elhagyását.
2015.
07.
07.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, ma a nagy hőségben többször volt ájulásérzésem, szédülésem és mellkasi nyomásom. Egészséges szívvel hogy kerülhetek ilyen állapotba ebben a hőségben? A folyadékfogyasztás folyamatos, magnéziumot is szedek, vérnyomásom se alacsony. Az lenne a kérdésem: valakinek 29 éves korára annyira válhat labilissá a vegetatív idegrendszere ( bolygóidegre gondolok itt legfőképpen ), hogy fokozott erős izgalom hatására akár eszméletét is elveszítheti, és utána hirtelen megállhat a szíve? Ettől rettegek, hogy egyszer így elájulok és leáll a szívem. Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
14.
Kedves Kérdező Ha a folyadék bevitel kevés, kevesebb a szükségesnél lehet szédülni egészségesen is. Ezért az, hogy folyadékot fogyaszt relativ dolog. Másrészt lehet valakinek labilis a vegetativuma és az okozhat szédülést, ájulást, de szívleállást soha ! Ahhoz más is kell, pl valamilyen komoly szívbetegség.
2015.
07.
03.
Katalin kérdése:

Kedves Szemerédi Dr ! Másodjára fordulok önhöz,mert ismét kétségbe vagyok esve ,nem tudom,hova forduljak,vagy mi lehet a baj !meg próbálom röviden és érthetően le írni a problémámat. Kb 3 éve hogy magas a pulzus számom,120-ig ki ugrik,voltam vizsgálatokon,nincs a szívemnek baja,de ki ugrik a pulzus számom,erre a dologra kaptam a Nebibeta gyógyszert ,amelyből fél szemet vettem be mindennap,mert az egész nagyon le húzta az értékeket,még a fél szemtől sem ment feljebb a vérnyomásom 110-től és a pulzusom 64-től.Az idén már annyira el kezdett dagadni a lábaim,hogy már napi szinten szedtem a vízhajtót,de estére vissza dagadtak a lábaim,az alsó lászáram feléig pedig mindennap be is pirosodok,a mai napig is !!! majd el kezdtem az idén olyan szinten fulladni ,hogy már gyalagolni sem birtam,ha gyalogolok 500m-t meg kell állnom,mert ki vagyok fulladva.Gondoltam nagy a baj így el mentem Nyíregyházára a Jósa András Oktató kórházba a kardilologusomhoz,aki meg vizsgált,csinált szív ultra hangot és azt mondta minden rendben van,és haza köldött.Voltam Nefrologusnál,Tüdőgondozóba és hála istennek semmi baj !A házi orvosomnak tünt fel , hogy a Nebibeta csinál ilyen gondokat,és fogta le cseréte Concorra,amit el kezdtem szedni,ami ugy sztintén rendben tartotta a vérnyomásomat és a pulzus számomat,meg szünt lassan az ödéma,nem fulladtam,de nagyon fájt tőle a fejem,ekkor jöttem rá hogy a fejem már 3 éve a Nebibetától fájt,és nem migrénes vagyok.mert másképp fájt a fejem a Nebibetától és másképp a Concortól.Majd szedtem a Concort egy hónapig és már nem birtam a fejfájást majd vissza mentem a házi orvosomhoz és el mondtam neki mi a baj.Ő le cserélte a Concort Lpkren-re,amiből másnap reggel be vettem egy fél szemet és ugy ki ütött a fejfájás tőle,hogy már dolgozni sem tudtam el menni.Majd este vissza mentem az orvosomhoz és mondtam neki mi a baj.Ő erre vissza ki írta a Tallitont,amitől szintén nagyon fáj a fejem,majd vissza mentem és kaptam Betalock-t,amitől szintén nagyon fájt a fejem,és borzalmasan ideges voltam .Újra vissza mentem a háziorvosomhoz és vissza kíírta a Nebibetát,amitől fáj a fejem,dagadnak a lábaim,fulladok,puffadok,viszketek tőle,és most itt állok a nagy semmi közepén,mert a Nyíregyházi orvosom nem veszi fel a telefont,pedig már 2 napja keresem,ő mondta hogy ekkor meg ekkor keressem,de hiába,gondoltam nem akar velem foglalkozni,és rá csörögtem a lányom telefonjáról,azt meg fel vette,én meg le tettem.Kérem Dr úr segitsen,mert nem tudom mi lehet a baj,nem tudom kihez forduljak,hova menjek,mert a gyógyszrek jók,mert rendben tartják a pulzusszámomat és a vérnyomásomat,de nagyon szenvedek a mellák hatásoktól,mivel mindegyiktől fáj a fejem,csak mindegyiktől másképp fáj!És igy nagyon nehéz élni,még 47 évesen egy kicsit jobb minőségben szeretnák elni,nem pedig a gyógyszer miatt sokat ágyban feküdni !Válaszát és türelmét meg köszönöm !!! Tisztelettel : Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
05.
Kedves Katalin A leírtakból úgy gondolom, nem a megfelelő gyógyszereket kapja a nem megfelelő betegségre. Valóban ugy tünik a betegsége nem kardiológiai eredetü. Ezért nem reagál a gyógyszerekre. A fejfájásának okát tisztázni kell, amihez egy részletes neurológiai - endokrinológiai - szemészeti kivizsgálás szükséges. Sem a Nebibeta, sem a béta blokkolók bármelyike nem okoz lábdagadást, fejfájást . Más oka lehet azoknak. A láb dagadást illetően vagy vénás, vagy nyirokkeringési zavar állhat a háttérben. Ezt kellene kivizsgáltatni Angiológiai ambulancián. Fontos lenne egy teljes és részletes laborvizsgálat is, hogy az esetleges egyéb belszervi eltéréseket is tisztázzuk. Én ezeket tenném.
2015.
07.
03.
Julianna 72. kérdése:

Tisztelt Doktor úr ! Szeretném megkérdezni, hogy a Lokren gyógyszert mennyi ideig szabad szedni. Hosszú évek óta szedem csak a többi vérnyomás gyógyszereimen szokott változtatni a házi orvosom ha szükséges váltani de a Lokren midig marad. Félek, hogy nagyon hozzá szokik már a szervezetem (kb. 10 éve szedem). Tisztelettel Németiné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
05.
Kedves Kérdező ! A Lokren szedheti élethossziglan. A gyógyszer hatása mindig megmaradt, ha a betegség romlik, akkor több gyógyszert kell adni, de ez a szer nyugodtan maradhat, nem válik hatástalanná.
2015.
07.
02.
Mária kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Talán emlékszik rám. A férjemet szerettem volna Önhöz elvinni, de a balesetem miatt ez meghiúsult, mert a férjem többek között a nyelvi problémák miatt nem akart egyedül menni, ugyanis nem beszél magyarul. Rettenetes dolog történt Főorvos Úr! Istenem, nem tudom mi lesz, nem tudom mit csináljak! Iszonyúan félek! A férjemnek rosszullétei voltak. Nem tudok még vezetni, megpróbáltam, higgye el, megpróbáltam! Mint említettem, a férjem egykori barátja az egyetlen kardiológus itt, aki orvoshoz nem méltó módon viselkedett. Megalázkodtam. Hívtam, de nem vette fel a telefont, aztán már kis nyomta. Utána, ahogy megcsörrent, azonnal foglalt jelzés jött... A férjem és a lányom mobiljával is ugyanez történt. A lányom azt mondta, hogy ez a letiltás jele, mármint az egy csengés utáni foglalt jelzés. Írtam e-mailt, sms-t- nem válaszolt rá! Végül a rendelőbe sikerült elérnem, de úgy, hogy kitalált nevet mondtam... Kértem, könyörögtem neki, hogy nézze meg a férjemet. Azt mondta, hogy már se barátság, se orvosi kapcsolat nincs köztük, vigyem be a városba. Sem könnyeim nem hatották meg, sem a könyörgésem, erre elkezdett kiabálni és lecsapta a telefont. Sikerült időpontot szereznem 4 nappal későbbre és leszerveztem a szállítást is. 2 nap múlva megtörtént a baj. A férjem a kertben szöszmötölt, dolgozni igazából nem tudott már, és azt láttam, hogy földön fekszik. Kórház, vizsgálat, műtét. A bal pitvarban egy 4,2 cm-es véralvadék volt. Életmenő műtét, ennek az eltávolításával és a műbillentyűk cseréjével. Kómában van, már 11. napja. Az agyával is történt valami, mert elhalt területeket találtak, ezért nem ébredt fel műtét után. Talán fel fog, talán nem, de nem biztatnak. Ez rettenetes, Főorvos Úr! Ha tavaly a férjem beleegyezik a műtétbe, most nem ez lenne. Ha a barátja és az orvosa ad neki egy kevés időt a döntésre, ha megbeszéli vele és nem falhoz állítja a félelméért, akkor se ez lenne. Ha most nem utasít el az orvos, még akkor se ez lenne. Hogy tehette velünk ezt egy orvos, aki a férjem barátja volt gyerekkora óta? Hogy nem tudta megérteni, fél a műtéttől, miért nem adott lehetőséget neki, hogy 1-2 hét múlva, ha ülepednek az események, újra megbeszéljék? A főorvos úr megértette, Ő miért nem? Miért és milyen jogon utasított el engem? Kértem, könyörögtem! Szóban és írásban. Nem volt hajlandó szóba állni velem, mert haragudott a férjemre, mert nemet mondott elsőre, hamis nevet kellett mondanom, hogy egyáltalán beszélni tudjak vele! Én úgy érzem, ez az ember nem érdemli meg az orvosi címet! Hogy volt képes erre? Hogy tehetett ilyet, főleg a barátjával hogy tehette ezt meg? Mondja meg Főorvos Úr, mit csináljak? Nem akarom elveszíteni férjem. Most szállodában lakom és órákat ülök az ágya mellett. Beszélek hozzá, mesélek a megismerkedésünkről, az életünkről, a lányunkról, fogom a kezét., szeretgetem, puszilgatom. Napról-napra soványabb és semmire nem reagál. Hallja egyáltalán, amit mondok? Miközben rettegek, hogy arra megyek vissza, hogy üres lesz az ágy, iszonyatos düh van bennem, hogy elérjem mindenáron, hogy ne legyen többet köztiszteletben álló orvos, és szívből kívánom neki, hogy szenvedjen ő is úgy, ahogy mi szenvedünk. Hóhérnak, gyilkosnak nevezem! Én soha nem voltam ilyen, Főorvos Úr és megijedek magamtól, az ismeretlen érzésektől! Én tudomásom szerint nem vagyok beteg, de már zsibbadok és fáj az én szívem is, és sokszor úgy kalapál a szívem, hogy majd kiugrik.Biztos az idegessgégtől van. Azóta én is 8 kilót fogytam, pedig eleve vékony testalkatú vagyok. Enni sem tudok. Főorvos kérem, nem tudok már semmit. Minden összeomlott és én a romok alatt vagyok azzal a férfival, aki miatt elhagytam a hazámat, a családomat,a akinek szültem egy nagyszerű gyereket és aki a világ legboldogabb asszonyává tett. Kérem, ne haragudjon hosszú levélért, de kétségbe vagyok esve. Kérem, ne haragudjon rám! Nagy hálával köszönöm a kedvességét és a türelmét és kérem, ha tud, kérem most is adjon tanácsot nekem! Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
02.
Kedves Marika. Sajnálom a történteket. Nem tudok mit mondani. Azt tudom csak mondani maradjon higgadt és ko centráljon a férjére. Tegye azt amit eddig tett, beszéljen hozzá, mesélje neki. Tegyen ugy mintha beszélgetnének. Mondja el a napi történteket. Mással ne foglalkozzon. Ki kell jönni a bajból, higgye el az átkozodás nem hozza vissza a férje egèszségét. A férjére, arra akinek szült egy szép gyereket, akiért elhagyta az országot , arra kell figyelni!
2015.
07.
01.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Dr. Úr, múltkor írta, hogy a tartós szorongás nem okozhat elvileg hirtelen szívmegállásos halált. Találtam egy ilyen cikket: http://www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/hujber-keptelen-lassitani-2321513 Különösen ez a része kiemelendő: Mint azt a Blikk elsőként megírta, az év végén került életveszélyes állapotba a tehetséges színész, sikerfilmek és Sokan aggódnak érte, nyilván a családja félti legjobban színházak sztárja. Hujbert intenzív osztályon mélyaltatásban tartották napokig, akkor felesége, Tölgyesi-Khell Chyntia megerősítette: párja keringése összeomlott, immunrendszere gyenge, a végkimerülésig hajszolta magát. Akkor ez mégis hogyan lehetséges? Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
07.
02.
Kedves Kérdező ! Azt, hogy a művész úr miért került ilyen állapotba azt nem tudom. Egyébként is az ilyesmi orvosi titok. Az emberek szoktak találgatni, bepróbálkozni dolgok összekapcsolásával mikor valami váratlan történik. Kérem higgye el a szorongás önmagában nem okozhat hirtelen szívhalált ! Gondolja végig hány ember halna meg egy évben, ha ez igy lenne ?
2015.
06.
30.
Mitol lehet? kérdése:

195 cm magas és 70 kiló vagyok, 25 éves. Az mitől lehet, hogy ha előrehajolok vagy fekszem, illetve ha éhes vagyok akkor egy-egy ütem duplára sikerül, vagy az első ütés kicsi és utána gyorsan egy nagyobb vagy előbb a nagyobb és utána egy gyors kicsi szívverés aztán visszaáll normálisra és pár 10 ütem múlva újra főleg ha nagy levegőt veszek és ha odafigyelek rá. Általában lefekvés előtt és fekvő helyzetben jelentkezik, illetve amikor éhes vagyok vagy már ettem és jól laktam. Gondoltam sokmindenre, de inkább egy hozzáértő véleményét olvasnám. Érdekes módon ezek a tünetek csak akkor jelentkeznek ha ülök vagy fekszek. Köszönöm a választ előre is!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
30.
Kedves Kérdező ! Ezek a jellegzetességek lehetnek sima soron kivüli ütések, mely egészségesekben is előfordulhatnak. Extrasystolénak hívják. Ha túl gyakoriak, zavarják a mindennapokat szoktuk kezelni. De ehhez kardiológushoz kell fordulni, vizsgálatokat kell végezni. Ezt javasolom Önnek.
2015.
06.
29.
komarno54 kérdése:

Doktor Úr,olyan problémám van,hogy a bal térdemben az erek fájnak,ultrahanggal megállapították,hogy 10 mm szélességre vannak kitágulva kb.20 cm-re lefelé és felfelé is a térdemtol...soha nem sportoltam intenzíven,tudomásom szerint nem eroltettem meg...mitol lehet,mi okozhatja?Elore is koszonom a válaszát,hatvan éves no vagyok,és nem vagyok kovér...
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
30.
Kedves Kérdező ! Lehet, hogy az említett eltérés valamilyen ér tágulata /aneurysma/ ! Ez veszélyes is lehet, ezért célszerű volna érsebész - angiológus szakrendeléshez fordulni.
2015.
06.
29.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, az iránt szeretnék érdeklődni, hogy Frontin-ra és egyéb benzodiazepin készítményekre miért tilos akár csak mérsékelten is alkoholt inni? Hosszabb távon milyen pszichológiai, ill. milyen fizikai problémák léphetnének fel ezáltal? Legyen szíves ezt kicsit bővebben kifejteni. Köszönettel: László
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
30.
Kedves Kérdező ! Az alkohol fokozza a nyugtatók hatását - vagyis potencíroza azt. Ezáltal a "nyugtatás túl lőhet a célon és bizony központok müködésének leállítás légzés bénulást, fulladást vagy a tudati szint módosulását okozhatja /zavartság - agresszivitás, aluszékonyság, coma . Ezért a nagyobb adag nyugtatók szedése esetén a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása kiszámíthatatlan, nem javasolt.
2015.
06.
28.
szívbaj? kérdése:

Köszönöm szépen kedves Doktor Úr! Megpróbálom, bár szerintem nem sok értelme van. Nem vagyok egy panaszkodós típus, de ez ember nem fogja meghallani amit mondok és elbeszél a fejem felett ugyanúgy, mint az előző két alkalommal. Első alkalommal ugye panaszmentesen mentem az éves kontrollvizsgálatra gyógyszeres kezelés mellett, másodjára panasszal mentem a gyógyszerek elhagyatása után kontrollvizsgálati jelzés nélkül, és semmi nem történt. Nem bízom benne. Neki csak az a beteg, aki 80 és a halál között van, én úgy érzem. Miért lenne ez most másképp? - de megpróbálom. További szép napot Önnek és köszönöm! Ági
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
28.
Örülök ha segítettem
2015.
06.
28.
szívbaj? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát! Hát, ha a kardiológus nem vizsgál ki, akkor én nem tudom hogyan vizsgáltathatom ki magam. Az új orvos egy EKG-t és egy vérnyomást nézett, pontosabban csináltatott az asszisztenssel. Látszólag hozzám beszélt, de igazából az asszisztensnek mondta mit írjon. Mintha egy bábu lenne előtte és nem egy élő, lélegző ember, akinek teste-lelke van. Az EKG-n előtte is csak akkor volt eltérés, ha fájt a mellkasom, egyébként nem. Ennyi volt a vizsgálat összesen!- mondván, hogy túl fiatal vagyok még ehhez, kezelést nem igénylek. Az előző orvos, aki nagyon aranyos és alapos volt, csinált ultrahangot (amin már évekkel ezelőtt is voltak kis eltérések) és meg is vizsgált rendesen, minden egyes alkalommal. A gyógyszerek mellett én tényleg jól voltam, a furcsának nevezett tünetek ellenére és szívre ható gyógyszereim voltak. A kétely az orvos viselkedése miatt jött. Ez egy ördögi kör Doktor Úr, amiből én nem tudok kilépni anyagi okok miatt. Köszönöm szépen a gyors választ Doktor Úr! -csak azt sajnálom, hogy nem tudok profitálni belőle, mert ugye ez orvosfüggő dolog, pedig sokszor olyan részletes, alapos, megnyugtató választ ad, irányt mutat az embernek. Szép napot kívánok és köszönöm a kedvességét! Ági
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
28.
Kedves Ági ! Ötletet és gyógymódot sajnos vizsgálatok nélkül nem lehet adni. Első lépésben sziv UH, 24 órás EKG és vérnyomás monitorizálás és terheléses EKG vizsgálat kll. Ha ezek negativok akkor kell ms irányban gondolkdni, mert a mellkasban több szerv is van és azok mindegyike okozhat mellkasi panaszt. Azt javasolom, keresse meg a kardiológust és mondja el neki, hogy fél, hogy szívbeteg és kérjen tőle segítségét.
2015.
06.
28.
szívbaj? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérem, adjon nekem véleményt és tanácsot! Bocsánat, ha Ádámtól és Évától kezdem a történetet! Középkorú, picit túlsúlyos nő vagyok. Kb. 10 kg plusz súlyom van, de nem imponálok kövérnek. Nagyon masszív a csontozatom, nyilván egyrészét a plusz súlynak ez teszi ki. Már gyermekként is 150 körüli vérnyomásom volt, de ezt akkor nem kezelték. Szívzörej miatt jártam gyermekkardiológiára, ennyi volt. 16-tól kb. 23-24 éves koromig vérnyomáscsökkentőket szedtem, és akkor ki tudja miért el kellett hagyni a gyógyszert, mert elmúlt a magasvérnyomás, rosszul voltam a gyógyszerektől. Azóta is 110-130 Hgmm-es vérnyomással élek, már ha nem húznak fel. Ilyenkor bizony kiugrik 160-200/120-140-re. Szerencsére ez nagyon ritka. A 30-as éveimben jelentkeztek először mellkasi fájdalmaim., terhelésre, ill. stresszre. Az EKG alapján azt mondták, hogy szív eredetű. Nagyobb kivizsgálás nem volt, mert pici babám volt, nem tudtam kire hagyni. Az első rosszullétem terhesség alatt jelentkezett. Taxival mentem a sürgősségire, mert kocsiba se mertem ülni. Azt hittem komolyan, hogy meghalok. Lassan sikerült beállítani a gyógyszereimet úgy, hogy teljesen panaszmentes lettem. Az elmúlt évek során Nitromint tapaszt használtam, ill. Preductal MR 2x1, Talliton 2x6,25 mg-ot szedtem és jól voltam. A kardiológusom elment és aki helyette jött, azt mondta nem kellenek nekem ezek a gyógyszerek, nincs a szívemnek baja, elhagyatta velem. Hamarosan jöttek a panaszok, bár talán nem voltak annyira súlyosak, mint kezdetben. Visszamentem és azt mondta, hogy a savam csinálja, nincs semmiféle rizikó tényezőm. Nos, a savcsökkentő nem oldotta meg a problémát. A háziorvos meg a kardiológus véleményére ad, de adott nekem Nitromint sprayt, ami a mellkasi fájdalmat megszünteti, viszont szétesik a fejem tőle, annyira fáj, kivörösödik az arcom is. Ami teljesen új az, hogy néha elkezdek iszonyúan szédülni, úgy érzem, mintha remegne a szívem, de ez pár percig tart csupán. Éjszaka, álmomból is felébreszt ez az érzés, úgy havonta 3-4 alkalommal. Ez rosszabb, mert ez is hamar elmúlik ugyan, de utána sokáig heves és erős szívdobogásom van. Azt hiszem, éjszaka jobban megijedhetek, azért élem meg így. A Pannangin nem változtatott semmit, mert azt is kipróbáltam, hátha segít. Lassan egy éve kínlódom már. Visszamenni a kardiológiára nincs értelme. Én a lakóhelyem szerinti kardiológusnál voltam, máshoz nem is mehetek, csak akkor ha hivatalosan helyettesíti más, csakhogy az előjegyzés miatt ezt nem tudom megjátszani. Sajnos, arra nincs pénzem, hogy a közeli városban felkeressek egy magánorvost. Az alapvizsgálat 20 ezer, ha meg még csinál valamit, akkor azok további 15-20 ezer darabonként, de még a korábbi leletek átnézése, vagy egy recept felírása is súlyos ezresekbe kerülne, de mi örülünk ha meg tudunk élni a keresetünkből. Szeretném megkérdezni a véleményét. Már nem tudom, hogy a szívemnek van baja vagy bolond lettem. Mit tehetek, hogy jól érezzem magam ismét a bőrömben? Köszönöm a türelmet és segítséget. Ági
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
28.
Kedves Ági ! Ki kellene rendesen vizsgáltatnia magát. Furcsák a panaszok és ugyanakkor lehet, hogy nem szíveredetűek. Ezért egy alapos kivizsgálás után kellene beállítani a megfelelő kezelést. Enélkül nem tud megszabadulni sem a panaszoktól, sem a kételyektől.
2015.
06.
28.
orthopnoe kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Orthopnoe betegségem van. Fekvő helyzetben fulladás, heves szívdobogás, szorító érzés. A szívem és a tüdőm ép. Mi erre a gyógymód? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Zsuzsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
28.
Kedves Kérdező ! Első a kivizsgálás, azután jöhet a gyógymód ! Meg kell találni az okot vizsgálatokkal, utána jöhet a kezelés !
2015.
06.
27.
fejfájás. kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr. Tenziós típusú fejfájásom van és magasvérnyomásom is sajnos pedig csak 31-éves vagyok. ACE-gátloktól köhögők pl:Tritace volt az,nem tudom,hogy törvényszerű-e,hogy utána mindegyik ACE -gátlotól köhögök-e? Most jelenleg a háziorvosom írt fel Bisoblock 5 mg mg reggel 1 tabletát. Azt mondta,hogy rendeződni fog a fejfájásom elfog múlni. Egy baj van,hogy a Bisoblock 5 mg gyógyszertől fáradt vagyok. Segítségét szeretném kérni,hogy akkor a Bisoblock helyett mi mást szedjek? Amlodipin hatóanyag viszketést és bőrkiütést okozott. Gyógyszerész ismerősőm javasolta,hogy próbáljam ki a Coryol 6,25 mg tabletát vagy a Concor 5 mg tabletát,mivel ez eredeti készítmény így lehet,hogy nem okoz majd fáradtságot mint a generikuma. Válaszát nagyon szépen köszönöm ! Ui: Egészségügyis. Sándor.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
28.
Kedves Sándor ! Azt gondolom két dolgot kellene tenni. Egyrészt szükség lenne egy neurológiai vizsgálatra, mert a fejfájásnak lehet más oka is, nem csak a hypertonia. Másrészt a Bisoblock csökkenti a pulzusszámot, a Coryol meg nem. Mind a kettő jó vérnyomás csökkentő. Bármelyiket szedheti, de a vérnyomás beállítása is kardiológus - belgyógyász feladata . Ezt javasolom.
2015.
06.
27.
stroke kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Pár napja zsibbad enyhén a bal kezem, könyéktől lefelé, de van hogy csak a csuklótól, nem erosen, mintha hangyák futkosnának rajta, vagy a tenyerem, illetve a bal labamban is, inkább bokától lefelé. Testszerte tűszúrás szerű érzésem van.. Arcom nem zsibbad.30 éves vagyok, sajnos pánikbeteg, de nem szeretnék mindent erre fogni. Utána olvastam és mindenhol a strokra bukkantam... Ettől úgy megijedtem hogy elkezdett nyomni a mellkasom, frontint kellett bevennem. Vérkép, kardiologiai, vérnyomás rendben van. Ön szerint csak beképzelem és ez nem strokra utal? Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
27.
Kedves Kérdező. A stroke lehetőségét mindig ki kell zárni. Ezzel a kérdéskörrel az ideggyógyász foglalkozik. Javasolom menjen el a neurológiai szakrendelésre és kérjen vizsgálatot a panaszokra. Ez a helyes megoldás.
2015.
06.
26.
Gyógyszer kérdése:

Jó napot Kívánok!! Tisztelt Doktorúr 35 éves férfi vagyok, vérvételem magas Húgysavszintet állapított meg, még nem volt magas soha sem. 410-583 umol/L. Jövőhéten kell visszamennem az orvosomhoz, de érdekelne hogy mi okozhatta ezt a magas értéket, Magas vérnyomásom van, Tolura 80, és Rawelt 1,5 szedek rá. Illetve edzeni járok konditerembe, edzés után szoktam inni fehérjét, amit hivatalosan veszek boltban. Köszönöm válaszát előre is..!! Megkaptam nagyon gyors válaszát. köszönöm Doktor Úr,az lenne még a kérdésem öntől, hogy a Rawel 1,5 mg betegtájékoztatójában ki van emelve hogy szedése emelkedett Húgysavszintet okozhat!! Lehet e ez a kiváltó oka a magas értéknek?? Köszönöm válaszát!!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
27.
Kedves Kérdező ! A Rawel nem emeli meg a hugysav szintet, csak akkor, ha valamiért annak nagymértékben megnő a képződése. Ilyen lép fel, ha valaki fehérje tartalmu készítményeket fogyaszt. Ezért az javasolom sehol sem vegyen ilyen készítményt és főleg ne fogyasszon ilyet ! Ezzel meg fog szünni a magas húgysav szint.
2015.
06.
25.
magas pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A problémám a következő, nyugalomban a pulzusom normális 70-74 körül van ,vérnyomásom is mindig jó volt. De két napja ha hirtelen felallok, akkor felugrik 90-100 körülire,és kb 1percen belül rendeződik is a normál értékre.Múlt héten voltam szív ultranangon, és EKG-t csináltak,minden rendeben volt. Januárban voltam éves kontrolon az extraim miatt, akkor készült uh, holter, terhelés ,vérkép, minden negatív lett, gyogyszert nem szedtem. Kb egy hónapja voltam vérvételen ott sem volt eltérés. Sajnos elég stresszes időszakot élek most, illetve naponta egy kávét iszom, dohanyzom, amit most szandekozok letenni. Sajnos edzetlen vagyok, nem sportolok.30 éves vagyok. A kérdésem az lenne hogy kell ezzel a pulzussal foglalkozni, vagy inkább a túlzott stressz nem helyes életmód váltja ezt ki. Frontint szedek, már egy hónapja, az nem okozhat magasabb pulzust mellékhatásként?Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
25.
Kedves Kérdező ! Az biztos, hogy nem lehet szívbetegsége ennyi negativ vizsgálat után. Azt gondolom ha felsoroltakat - amit amugy is tervez - megvalósítja, a stresszt mérsékli, cigit - kávét elhagyja, nekifog egy kis sportnak, minden rendben lesz és a panaszok - tünetek is megszünnek.
2015.
06.
24.
erás kérdése:

Kedves Doktor ÚR Megtaláltam önt..:) Az lenne a kérdésem..carvedilol 12.5-szedek már lassan 7-dikéve. Babát tervezünk a közel jövőben-mennyire káros ez a gyógyszer a magzatra? Terhesség előtt ezt ajánlatos elhagyni,-és másikat kérni ami nem okozhat gondot-vagy egyáltalán nem ajánlatos ezt a gyógyszert szedni sőt hasonlót sem? Mi történik akkor ha leteszem és nem szedem? Mit tanácsol Kedves Doktor úr,. Válaszát köszönöm. Üdvözlettel:Erás
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
25.
Kedves Kérdező. Bizony a babának nem szerencsés ha az első időszakban carvedilolt szed ! Azt tanácsolom keresse fel a kardiológusát és beszélje meg kell-e szednie és ha igen, a terhesség időszakában mivel lehet helyettesíteni. Addig ügyeljen, hogy ne legyen baba !
2015.
06.
23.
Aggodó Zsuzsa kérdése:

Kedves Doktor Úr! Túl vagyok kivizsgálásokon,az ok: gyakori vizelés,erről már írtam Önnek. Háziorvosom elküldött a következő kivizsgálásokra: 1.Mellkas rtg:negatív /cor és pulmo/ 2.Kardiológiai szakvizsgálat Nincs kardiológiás betegségem,életmódbeli tanácsokkal ellátva és elsődleges betegség a magas vérnyomás,megjegyezve kardiológius által,hogy a reggeli Tanydon 80mg-ból 1/2 is elég,ha 122/80-as vérnyomást mérek! Az esti Amlodipin 5mg helyett más gyógyszer:Doxazosin 4mg este. 3.Laborerdmények: GGT: 151 U/l + Koleszterin: 3,26 mmol/l - Lymphocyta /abszolut érték/: 1,24 G/L - Trr.átlagos térfogat /MPV/: 11,6 fL + Minden más és a teljes vizeletvizsgálat eredményei negatívak! Kérdés:Betegségre utalnak a + és a - -ok?? Hátra van még a vese URH,előjegyzés júl.közepe. Egyébként amióta nem szedem az Amlodipint kevesebbet kell vizeletet üríteni. Őszinte megjegyzés:A koleszterincsökkentőt nem szedtem rendszeresen, vigyázok az étrendemre és 1 hónapja szedem a Legalon 140mg 2x1tbl-át.DE a Net olyan dolgokat olvastam az alacsony koleszterinszintről,AZ ÖN VÉLEMÉNYÉRE vagyok kíváncsi! A másik kérdés: Kb.15 éve szedem a Frontin o,25mg-osat ,kisebb szünetekkel,nem káros????GGT?/.Élethelyzetek miatt szedtem. Nagyon várom a válaszát Doktor Úr!! Tisztelettel:Zsuzsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
25.
Kedves Zsuzsa ! Ez jó hír volt, mert az amlodipin elhagyása után javuló panaszok lehet, hogy azt jelzi, hogy a gyakori vizelés, lábdagadás gyógyszermellékhatás következménye is lehet. Nyugodtan várjon. Ha negativ a vese kivizsgálás eredménye , akkor valószínű az amlodipin okozza a tüneteit. Más lehetőség nincs.
2015.
06.
22.
Mitrális prolapsus folyamatos stresszel okozhat végzetes ritmuszavart? kérdése:

Tisztelt Dr. Úr, a napokban olvastam, hogy a MPS és a stressz is képes önmagában végzetes kamrai ritmuszavarokat, kamrafibrillációt, hirtelen szívhalált okozni. Nekem enyhe mellső MPS a diagnózis, jelzett insuff-al. Továbbá érdeklődnék, az mit jelent az ultrahang leleten, hogy jobb kamrán moderátorköteg látható? Egy éve folyamatosan szorongok, stresszelek, és ehhez az MPS milyen eséllyel képes nálam hirtelen szívhalált okozni 29 évesen? Valamint a jobb kamrai moderátorköteg nem hajlamosíthat kamrai ritmuszavarokra? Köszönöm előre is a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
25.
Kedves Kérdező ! Azok az információ morzsák amelyeket olvasott nem igazán felel meg a valóságnak. A malignus ritmuszavar jelentkezése kétségtelen gyakoribb mitralis prolapsus esetén, de összességében olyan kevés, hogy inkább csak figyelem felhívó arra, hogy egészséges, teljes életet éljen és kerülje azalkoholizálást, dohányzást, stresszt. Mozogjon rendszeresen és nem lesz semmi baj. Mondom, amit olvasott ugy nem igaz !
2015.
06.
20.
Aggodó Zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Ismét önhöz fordulok,tanácsot szeretnék kérni. Elindultam a kivizsgálások útján /Ok:gyakori vizelés!/ Háziorvosom a következőkre utalt be,mivel az éjszakai vizelés utalhat szívelégtelenségre,ezt mondta. Sőt mindkét lábamban volt víz,ezért vízhajtót és kálium tablettát is kiírt.Az Amlodipin helyett kiírt egy másik vérnyomáscsökkentőt. Túlvagyok a következő kivizsgálásokon: 1.Mellkas rtg:negatív 2.Kardiológiai szakvizsgálaton:nincs kardiológiai betegségem,sőt javasolta a doktor úr,ha reggel 120 /80 a vérnyomásom,akkor felezzem meg a Tanydon 80mg-ot, este úgy szinténa másikat,életmódbeli tanácsokkal látott még el. 3.Laboreredmények: GGT:151 U/L + Koleszterin:3,26 - /Szigorú diéta miatt+Legalon 140mg 2x1tbl. 1 hónapja!?? Lymphocyta /abszolut érték/ 1,24 G/L Thr.átlagos térfogat /MPV/ 11,6 fL + A többit és a vizelet eredményeit azért nem írom,mert jók. Előtte állok egy vese ultrahangon /!Júl.közepére jegyeztek elő!/ Kérdésem: Mire utalhatnak a - és a + -ok. Alig várom a válaszát!! Tisztelettel: Zsuzsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
25.
Kedves Kérdező ! Ezek alapján semmi olyat nem látok ami összefüggene a panaszaival. Enyhe epeut eltérésre utaló enzimemelkedése van, de semmi mást ezek az eltérések nem jeleznek. A lábdagadás, gyakori vizelés vese müködési zavar, alacsony fehérjeszint jele lehet.
2015.
06.
20.
"Aggodó" kérdése:

Kedves Doktor Úr! Ismét szeretnék Öntől kérdezni.De előbb röviden el mondanám azt,hogy Ön tanácsára elindultam a kivizsgálás útján. /Panaszom volt a gyakori vizelés,amiről Önnek korábban írtam!/ Túl vagyok : 1. Mellkas rtg-en /negatív lett:cor és a pulmo 2. Kardiológiai szakvizsgálaton / Háziorvosom elmondta,hogy a gyakori éjjeli vizelés lehet szívelégtelenség jele is,ezért küldött ide!/ Kardiológiai vélemény:Nincs kardiális eredetű betegségem,elsődleges betegség maradt a magas vérnyomás kezelése.Ami a kardiológus szerint nem is olyan magas,mert:Fekve mért 140/90Hgm-t,ülve pedig 130/80Hgm.Megnézte a szedett gyógyszereim és azt is mondta,hogy ha 120/80 -t mérek reggel,felezzem meg a Tanydon 80mg-os tablettát! Amlodipin helyett mást írt ki a háziorvosom,amit este szedek,azt is felezzem,ha nem magas este vérnyomásom./Angio.enzimes nem tudom most hirtelen a nevét! Életmódbeli tanácsokkal látott el,zsírszegény ételek,fűszerekkel is óvatosan. 3.Laboreredmény: Koleszterin:3,26 /-/ GGT:151 U/l /Legalon 140mg szedek 2x1 kb.1 hónapja!/ Lymphocyta/abszolut érték/:1,24 G/L /-/ Trh.átlagos térfogat /MPV/ :11,6fL / +/ A többinél nincs semmi megjegyzés,ezért nem írtam le. Kérdésem: mire utal a ke vés és a sok?/betegségre?/ Tisztelt Doktor úr! Még elő vagyok jegyezve júl.közepére egy hasi ultrahangra /Vese!/ Nagyon várom a válaszát!! Fontos megjegyzés:Szigorú diétával próbálkoztam a koleszterin terén,nem szedtem csak 2 napja xetert,de most kiderült a vérképből a koleszterin alacsony szintje.Mit csináljak?? Tisztelettel és köszönettel: Zsuzsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
25.
Kedves Zsuzsa ! A vese irányában indult a vizsgálat. Ezt meg kell várni. A laboreltérései nem utalnak komolyabb betegségre, vagyis nem kórjelzőek.
2015.
06.
19.
Nóra 78 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Sajnos gyermek korom óta túlsúlyos 37 éves nő vagyok(jelenleg 123 kg) és ebből adódóan magas vérnyomásom alakult ki kb. 4 éve. Folyamatos kontroll alatt állok.leleteim negatívak.(gyógyszerek: coverex -as komb 5 mg 1x1,Talliton 12,5 mg 2x1)Rendszeresen naponta többször mérem a vérnyomásom,és jegyzetelem. 2015.05.24-én 17.órakor mért érték 178/103/91 bevettem 1 tensiomint majd 20 órakor megmértem ismét akkor már 207/113 azonnal mentünk be a sűrgősségire, mire beértünk és felvettek, addigra 220/110/103, emelkedett SpO2 98% antyhypertensiv szerekkel rendeződött. 120/80- ra. Ekg :Szinusz tachykardia gyakori kamrai komplexekkel..Gyakori VES miatt kardiológia szakrendelés.Erre időpontot aug.3.-ra kaptam.A gyógyszereket továbbra is szedtem , de az értékek elég ingadozóak. Illetve a exrtázások állandóak,és ettől nagyon pánikolok, naponta halál félelmem van,ezért kaptam frontint 0,5 mg 2x1 ,de változás nincs.Házorvosom javaslatára a Coverex -as comb 5mg megduplázta 2x1,és a Tallitont lecserélte bisoblock 5 mg 1x1.Javasolta ha kevésnek látom akkor duplázzam meg a bisblock 2x1 -re. Pár napja szedem de sajnos a pulzusom alacsony az extrázások miatt 137/83/47, 135/97/43, 162/70/56, 121/74/51 ezek a ma mért adatok.Ebben szeretném a tanácsát kérn,i meg merjem e duplázni a bisoblock-ot.A Doktornő szabadságon van ezért sajnos a segítségére nem számíthatok.Nagyon félek a következményektől,hisz mérésenként 8-11 extrám van. 2015.06.08 tól SZIGORÚ diéta napi max 1500-1700 kcal bevitel ,heti 0,5 kg fogyás.Tornázni is szeretnék, de az extrázások miatt kimélnem kell a szívem. Ülőmunkát végzek. Válaszát előre is köszönöm! Nóra
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
25.
Kedves Kérdező ! Én egyenlőre nem nyulnék a gyógyszerekhez. Viszont kiegészíteném a kezelést 2x1 tbl Panangin fortéval. Ez egy kálium és magnézium tartalmú, nem recept köteles készítmény. Nagyon jó hatásu ilyen ritmuszavarokra. Javasolom próbálja ki. A vérnyomása elfogadható, azzal nem lesz gond egyenlőre.
2015.
06.
19.
Fáncsi kérdése:

Tisztelt Dr Szemerédi Péter ! Annó évek óta nyaki panaszokkal fordultam orvoshoz.és hát derék fájdalommal.szédüléssel .Eddig a szédülésem mindig hamar orvosolták. Nyaki szükületek meszesdés re. csontrikulásra szedtem gyógyszert. Ami évekig használt a szédülésre fiziterápiás kezelések masszázs.,majd Sermion 30 mg-os tabletta. Mosz 1 hónapja fekvéskor jelentkezett csak a szédülés .majd napközben is. Fej foirgatásra helyzet változtatásra. Lejeláskor feszítő érzés az orrüregnél és a hát nyaki szakszon. ,majd lehjláskor elsötétült minden. Haj mosásnál és fej forgatásnál jelentkezett. Neurólógushoz küldtek. Majd Nootropil infuzió kaptam. 5 injeciót a rendelőben nem feküdtem be korházba.Majd hogy éjjel ne zavarjon a szédülés a gyógyszereim mellé kaptam Anafranil 25 mg-os tablettát. Sokszor a szédülésem csökken .majd újra viszatér. Szedett gyógyszerek Euthyrox 100mg-os tabletta amit pajzsmirigy alulmüködésre szedek kb 15 éve.majd sermion 30 mg-os, ami idáig megoldotta a szédülésem. Rivotril 0.5 mg-os tabletta napi 2 szer sermion is napi 2 szer .Csontrikulásra Citro calcium tabletta D3 tabletta. Jelenleg ezeket szedem ezzel a szédüléssel már vittek ügyeletre is ezt elmondtam a neurólogusnak. Jelenleg fizioterápiára járok nyaki sazkaszra vákumot ,és ultra hang kezelést kapok.majd járok masszázsra is. Minden ilyen szédülés izületi fájdalom megfázás után jelentkezik hidegrázás feszítő érzés kiséretében. Többször volt arcüreg gyulladásom most nincs, picit midig ilyenkor a fülem is fáj .ezt is a nyaki panaszaimnak tudták be. kopás meszesedés. Kérem ezek ismeretében segítségét. Most lesz a héten nyaki Uh.majd 07. 27 -én nyaki Mri vizsgálat. Ami aggaszt a szédülés ami nem múlil el ill néha csökken .de van hogy ugyanugy elhatalmsodik mint eleinte. Éjjel forduláskor is fáj. Még a nyaki és derék fájdalomra szedte Sirdalud Retard tablettát 6 mg-osta .majd abba hagytak mert azt mondták a szédülésem fokozza .Köszönöm szíves válaszát :Tisztelettel :Fáncsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
25.
Kedves Fáncsi ! Azt hiszem a vizsgálatok folyamatban vannak. Meg kell találni a panaszok okát, akkor lehet látni mi a teendő. Eddig tüneti kezelést kapott csak a szédülés mérséklésére. Ugy tünik az okokat most vizsgálják igazán. Legyen még egy kicsit türelemmel !
2015.
06.
19.
reggeli szívritmuszavar? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azért fordulok Önhöz, mert főleg reggelente ébredés után fekvő helyzetben másképp ver a szívem. Előfordul, hogy ülő helyzetben is mikor görnyedve ülök. 195 centi magas, 70 kilós férfi vagyok, 25 éves. Kb. 5-10 normális szívütést követ egy nagyobb. A héten megfázással bajlódtam. Nem rég voltam más panaszok végett laboron és nyugalmi EKGn, ott minden lelet negatív lett. Ha érzem ezeket az ütéseket akkor megijedek és a tünet fokozódik. Mi lehet ez? Van vele tennivaló? Háziorvosom szerint kamrai extrasystole.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
21.
Kedves Kérdező. Azt gondolom ezek a kellemetlen panaszok egy kardiológiai kivizsgálást megérnek. Kérjen segítséget ehhez a családorvosától.
2015.
06.
19.
Embòlia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2011 oktòberében volt jobboldali tüdőembòliám, (27 eves voltam akkor)amit először félrekezeltek. Egy évig syncumart, majd tovabbi egy évig Marfarint szedtem. Jelenleg asachtalt szedek. Leiden mutaciòs vizsgálatom pozitív lett. Kontroll vizsgálatom 2014 januárjában volt utoljára, D - dimerrel összeköte, akkor mindent rendben találtak. Viszont az utòbbi időben sokszor fáj a bal lábam, jobban a vádlim szùr, ilyenkor nehezen tudom járni is. Többször futottunk már ez miatt a sürgősségire, de semmit nem találtak. Nagyon nyugtalanít, hogy az Asachtál nem a megfelelő gyògyszer számomra. Többször volt már ez miatt pánikrohamom, úgy telnek napjaim, hogy folyamatosan figyelem magam, nincs e gond. Az lenne a kérdésem, biztonságot nyújt e számomra az asachtal számomra, vagy vissza kell e térnem a syncumarra illetve marfarinra. Milyen időközönként szükséges kontroll? Sajnos kezelőorvosom sokat van külföldön, s ez miatt nagyon ritkán tudom elérni. Köszönöm a választ: Nikoletta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
21.
Kedves Kérdező ! Bizony rendszeres ellenőrzés szükséges angiológus - haematológus szintjén. El kell dönteni honnan jött az embólia a tüdőben. Ha ez megvan, tudni kell mekkora a károsodás, milyen valószínű az ismétlődés. Ha kicsi a valószinűség, akkor semmit nem kell szedni. Ha nagy a kockázat akkor bizony Syncumar vagy NOAC típusú vérhígítót kell szednie. Az Asactal erre az alvadási zavarra nem hat megfelelően.
2015.
06.
18.
pradaxa 110 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Clexane 0,6 ml-ről (napi 1x) átállítottak Pradaxa 110-re napi 2x. A Pradaxa havi csomagja 20 ezer ft körüli. Szeretném megkérdezni a véleményét, részben arról, hogy hatóanyag/hatás tekintetében a Pradaxa milyen a Clexane-hoz képest? Elsősorban a menzesz alatti vérzés mennyisége érdekelne, mert a Clexane alatt nagyon sok és hosszú volt. Másrészt tudna ajánlani egyéb alvadásgátló gyógyszert aminek az ára jóval alacsonyabb és hatása is megfelelő? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
21.
Kedves Kérdező ! Mint minden létező véravadásgátló fokozza a menses alatti vérzés mértékét a Pradaxa is. Előnye, hogy szájon át szedhető, szövödmények gyakorisága kisebb mint a Syncumáré. Emellett nem kell rendszeresen ellenőriztetni a véravadási paramétereket. Ezért jobbnak, kényelmesebbnek gondolom a Clexánnál. Remélem mindenre válaszoltam. Ha nem kérdezzen nyugodtan.
2015.
06.
18.
fájdalom a mellkasban kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kb. 2 hónapja nagyon fáj a fejem, szinte bárhol felbukkanhat. Ezzel egyidőben szédülök, még akár ülve is ki-kilengek. Ezzel kapcsolatban voltam CT-n, ami negatív lett. Ami most megijeszt, hogy kb. 2 hete fáj a mellkasom, bal oldalon a szívem felett, emiatt néha be is görnyedek és nagy levegőt sem tudok venni ilyenkor. Először elalvásra gyanakodtam, de az elmúlt volna. Ez azért is tölt el aggodalommal, mert bár pár éve Holter vizsgálaton vettem részt, ami szintén semmilyen negatív eredménnyel nem járt, azóta is néha előfordul, amiért eredetileg kariológushoz mentem (aki inkább beszélgetett velem, s úgy éreztem, nem vett komolyan): néha úgy érzem, hogy jobban/gyorsabban dobog a szívem, ezt fekve is szoktam érezni és a csendben hallom is a szívdobogásom, hogy minden harmadik megduplázódik. Ezen kívül tavaly tavasszal, nyáron és most is orvosi vizsgálatok alkalmával zörejt hallottak a szívem körül. Ennek ellenére semmi nem történt velem és senki nem küld tovább semerre. A vérnyomásom újabban 100/70 körül alakul, néha picit több, néha alacsonyabb. Pulzus kb. 70-80 körül mozog. (ezek mellett, ha számít a teljes kép kialakításában: hajhullás gyermek megszületése óta (4 év), fájdalmas bőrviszketés és ezek következményeként véraláfutások, memória és koncentráció lényeges romlása) Fül előtti és mögötti fájdalom,orvos látta: -; fogfájdalom: rtg -, fej,nyak, torok váll bal oldali zsibbadása, ilyenkor nehéz beszéd. 37 éves nő. Nagyon szépen köszönöm, ha bármilyen támpontot tudna nekem adni! Gy.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
21.
Kedves Kérdező . Nem igazán tudok Önnek támpontot nyújtani vizsgálatok nélkül. Azt tudom csak javasolni, hogy a mellkasi panaszai miatt történjen tüdőgyógyászati kivizsgálás, a fogfájás miatt lássa szájsebész és fül-orr-gégész és a fejfájás miatt jó lenne, ha elmenne a neurológiákon müködő fejfájás ambulanciára. A panaszai nem köthetőek egy betegséghez. Ha a panaszok hátterében szervi eltérés nem igazolódik akkor valószínű Pánik betegsége van, ami nem ritka dolog és szerencsére jól kezelhető szabályozási zavar.
2015.
06.
16.
Aspirin, Stroke és egyéb kérdések 4. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm megnyugtató és kedves sorait, a türelmét pedig külön köszönöm, hálás vagyok érte :-) Igyekszem pozitív irányba terelni az aggodalmaimat és remélem mihamarabb elmúlnak ezek a furcsa tüneteim. Minden jót kívánok, üdvözlettel.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
17.
Örülök ha segítettem.
2015.
06.
16.
Aspirin, Stroke és egyéb kérdések 3. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ismételten nagyon köszönöm a részletes és gyors válaszát. A felsorolt rizikófaktorok közül nekem egyik sincs. Az egyetlen ami aggaszt, az utolsó, amit írt, "lezajlott, bizonyított átmeneti , vagy tartós agyi keringési zavar". Az aurás migrénem miatt ettől tartok sajnos, mert úgy hallottam, hogy az aura hajlamosít a stroke-ra. Annak idején neurológián is próbáltam felvetni ezt az aggodalmam, de aztán már nem mertem feszegetni a témát, nehogy azt gondolják, hogy pánikbeteg vagyok. Kontrasztanyagos CT és kontrasztanyag nélküli MR vizsgálatom volt (koponya), ezeken nem igazolódott eltérés, de ez már évekkel ezelőtt volt és az orvosom újra nem ad beutalót, szerinte felesleges. Ne haragudjon, hogy így Önre zúdítom a kérdéseimet, sajnos manapság nem könnyű bármilyen szakrendelésre is időben bejutni és megfelelő tájékoztatást kapni :-/ Ma pl. olyan érzésem volt délelőtt, mintha kicsit bedugulna és zúgna a fülem, közben gyengeségérzés, ájulásérzés. Ez sajnos elő szokott fordulni nálam és ilyenkor elgondolkozom, hogy beképzelem vagy tényleg van e valami bajom, de meg is szokott ijeszteni, hogy nem a stroke előjele e. Ne haragudjon a buta kérdéseimért, már leírni is kellemetlen igazából.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
16.
Kedves Kérdező !Az elmondottak alapján önnek nincs szüksége aspirinre ! A migraine és az aura egy kóros idegi tevékenység következménye. Nincs köze az érszükület semelyik tipusához ! Ezek a panaszok amiket érez bizony inkább pánik betegségre utalóak. Kóros szorongás és állandósuló indokolatlan féleleérzés következménye lehet.
2015.
06.
15.
Aspirin, Stroke és egyéb kérdések 2. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Írtam Önnek néhány napja "Aspirin, Stroke és egyéb kérdések" címszóval. Nagyon köszönöm a gyors válaszát a kérdésemre. A válaszában azt írta, hogy az Aspirin protect csakk akkor jó bizonyítottan, ha van ismert éreltérés - érszükület, vagy több kardiovasc. kozkázati tényező is ismert. Esetleg tudna nekem abban segíteni, hogy konkrétan melyek ezek a kockázati tényezők, milyen vizsgálatokra van szükségem ezeknek a rizikófaktoroknak a kizárására? Kardiológus és neurológus szakorvos tud engem ezekre a kivizsgálásokra irányítani? Szeretnék ennek rendesen utánajárni. Addig szedem tovább az Aspirint, de csak akkor folytatnám ha valóban indokolt. Esetleg Önt is felkereshetném a rendelésén, van e erre mód? Segítségét előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
16.
Kedves Kérdező ! A kardiovasc. kockázati tényezők közül a kezelt magas vérnyomás, az ismert érbetegség /kimutatott plakkok az éren belül, vagy érszűkületre utaló eltérések doppler vizsgálat során az angiológiai szakrendelésen/ cukorbetegség, magas koleszterin szint, dohányzás,lezajlott, bizonyított átmeneti , vagy tartós agyi keringési zavar számít ilyennek. Ezek esetén élethossziglan kell az Aspirin. Egészséges, panaszmentes embernek felesleges, sőt árthat. Ami a rendelést illeti bármikor és bár hol szeretettel várom. A rizikó tényező feltérképezésében a családorvos is tud segíteni, de természetesen akár kardiológus, akár neurológus is tud segíteni.
2015.
06.
15.
kóros? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Végig nézegettem a válaszadókat, és Ön bizonyult a leggyorsabbnak. Ezért kérdezném Öntől a problémámról. Nem az Ön szakterülete, de bízom benne tud tanácsot adni. 29 éves vagyok, és nőgyógyászati - pontosabban a menstruációmmal akadtak gondok az elmúlt hetekben. Nőgyógyászom szabadságon van, és csak a jövő héten tudom felkeresni. Hétvége óta olyan panaszom is lett, hogy gyakori vizelés, ill vizelési inger. Van olyan mikor érzem hogy nagyon kell, és nehezen indul meg a vizelet. Ami nem csíp, nem fájdalmas, csak maga az inger és a nehézsége kellemetlen. Azt kérdezném Öntől, hogy ez összefügghet a nőgyógyászati panaszaimmal, vagy urológiai probléma? Megemlítsem a nőgyógyásznak? Várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel: Bianka
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
15.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom feltétlenül szólnia kell a nőgyógyászának. Valamiféle gyulladás lehet a kismedencébe, vagy lehet egy nagyobb myoma jele.. Az szokott ilyen tüneteket okozni. Mielőbb forduljon nőgyógyászhoz mert lehet komoly oka a tüneteinek.
2015.
06.
14.
mitya kérdése:

T.Főorvos Úr ! Szeretnék tanácsot kérni a férjem visszeres lábával kapcsolatban /71 éves /.Rendszeresen sportol,edz,fut egyszerre 8-10 km-t ,hetente 3-4 alkalommal.Kb 1 hónapja a bal lábában fáj a visszere,mely csak nyugalmi helyzetben fáj,illetve ha ül, a comb középső része hátul megfájdul és olyan érzése van,hogy a vádlijában szétdurran az ér.Ha kinyújtja,vagy felpocólja akkor jó.Voltunk az Angiológián,de megmondom őszintén,olyan sokan voltak és tulajdonképpen az orvos csak ránézett,illetve azt mondta,hogy az elmondottak alapján nincs érszúkülete./Igaz,akkor elfelejtette a nagy siettségben mondani ezt a fajta comb fájdalmat /.Az asszisztensnő a lábszárát megnézte műszerrel,de a combját nem nézték. Irtak fel gumiharisnyát,meg kérdeztem az orvostól,hogy szedjen-e Detralexet,azt mondta,hogy hát szedhet.Ezt kb 2 hete szedi délben 1,este 1.Nem tudom ezt meddig lehet,illetve kell szedni.De ma is autóban ült hátul,és nagyon megfájdult a hajlitott lábában a vádlija,melyet keresztbe kinyújtván megszünt. Ezzel kapcsolatban szeretném kikérni a főorvos Úr véleményét ill.a tanácsát melyet előre is nagyon köszönök. Tisztelettel:Olga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
15.
Kedves Olga ! Nagy valószínűséggel mozgás szervi lehet a panasz, mivel angiológiai vizsgálathoz hozzá tartozik az erekben az áramlás vizsgálata. Ha ez nem mutat eltérést akkor érszűkülete ,ebből fakadó panaszai nem lehetnek a férjének. A viszerességet kezelni kell, mégpedig úgy, hogy kompressziós gumiharisnyát kell viselnie.
2015.
06.
14.
Beatrix79 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát!hó vége felé van önhöz időpontom,mert néha a gyomrom olyan mintha súrolná a szivem meg van szapora pulzusom és remélem meg lesz az ok,addig meg nem lesz bajom
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
15.
Nem lesz baja és sok szeretettel várom a rendelésen.
2015.
06.
14.
? kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Az elmúlt hetekben többször kértem ki tanácsát ,veléményét a problémámmal kapcsolatban.Elnézést hogy ismét írok, de tényleg érdekelne a véleménye,illetve így ismertlenūl is bízok Önben,megnyugtat a válasza, ritka az ennyire emberséges, kedves orvos. Többször nem szándékozom már írni, de tényleg kíváncsi vagyok a tanácsára hogy merre forduljak, vagy esetleg ne foglalkozzak a tüneteimmel. Minden egy szédüléssel kezdődött az utcán, onnantól kezdve féltem utcán, boltban.. Szorongtam.Aztan felfigyeltem különböző testi tünetekre is ami még nagyobb pánikolot idezett elő nálam.. Mostanra a szédülések,illetve hogy boltba ne mennék menni, megszüntek, viszont a testi tuneteim felerősödtek, ami teljesen kiborít. Tüneteim szegycsontomnál jobb oldalon nyomás érzet, állba apró szúrkáló érzés, bal lapockámban szúró fájdalom, ami szintén pár pillanatig tart,neha bal kézben enyhe zsibbadás ami inkább csukló, kezfej környékén jelentkezik. Decemberben teljes kardiologiai kivizsgálás /uh, terhelés, EKG, 24órás holter/-negatív Mellkas röntgen negatív Tüdő szűrő negatív, vérkép jó Gerinc röntgen :enyhe gerinc ferdülés bal irányban. Eddig ezek a vizsgalataim voltak. De nagyon aggaszt ez a lapocka, áll szúrkálás.Félek hogy infarktusom lesz, mindenhol ezt olvasom.. Ön szerint ha fél éve negatív volt a kardiologiai vizsgálatom felesleges ettől félnem illetve megismételni? Múlt héten voltam pszichiáternél is, azt mondta pánik beteg vagyok. Én ezt elfogadom, és beismerem hogy ez is benne van a dologban, de azt nem tudom elhinni hogy a psziche ilyen testi tüneteket tud produkálni...30 éves vagyok Korábban is volt hogy beállt a derekam,, de most 3-4napja elég sokszor 15-30perc alatt rendeződik, de van hogy egészen a combomig kisugárzik. Elnézést a hosszú levelemért, ön szerint van okom aggódni, merre menjek tovább, vagy inkább nyugodjak meg?! Nem a szívem okozhatja ezeket a nyilalásokat? Köszönöm válaszát Doktor úr! Üdvözlettel :Adrienn
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
15.
Kedves Adrienn . Egy dologban biztos lehet, hogy bizony a panaszai teljes mértékben pánik syndroma tünetei. Nincs szüksége kardiológusra. Viszont a derekát megmutatnám egy orthopaedus orvosnak, nincs-e olyan mozgásszervi eltérése amivel foglalkozni kellene. A beálló derék bizony nem pánikos tünet. Viszont az összes többi tünete az pánik betegség jele. Higgyen a psychiaternek !
2015.
06.
14.
Aspirin, Stroke és egyéb kérdések. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 37 éves nő vagyok. Néhány éve derült ki véletlenül egy szív UH alkalmával, hogy mitralis prolaspus-om van, panaszokat nem okoz. Kamaszkorom óta aurás migrénem van. 10 évre nagy örömömre teljesen eltűnt az életemből, kb. 8 éve tért vissza, akkoriban kezdődtek egyéb furcsa panaszaim, melyek után kb 3 éve autoimmun pajzsmirigy alulműködést és inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nálam. Emellett erős vashiányom is van (legutóbb a vas értékem 2 volt). Ezeket így sorban csak azért írtam le, mert megijedtem attól, hogy a mitralis prolapsus vagy az aura miatt stroke-om lehet és elkezdtem Aspirin protect-et szedni. Gyakran fájt a fejem, néha szédültem, zsibbadt a lábam, kezem stb. Többször jártam emiatt neurológusnál mert nagyon ijesztő volt, de ott nem állapítottak meg neurológiai okot, koponya MR és CT vizsgálatom is negatív volt. Vérnyomásom alacsony, koleszterinem rendben van. Tudom, hogy a pajzsmirigy és vércukor problémák is okozhatnak ilyen tüneteket és az erős vashiány is. Pánikbeteg nem vagyok. A véleményére lennék kíváncsi, hogy szedjek e rendszeresen Aspirint (tartok a hosszútávú mellékhatásaitól), esetleg elegendő lenne e E-vitamint és halolajat szednem, ezek megakadályozzák e a vérrögképződést? Vérképemen a trombocyta értékek mindig a felső határ közelében vannak, ezért is ijedtem meg. Orvosom szerint ez az erős vashiányom következménye és ha rendeződik a vasam, ez is rendeződik majd, de azért én mégis aggódom emiatt. Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
15.
Kedves Kérdező. Az Aspirin protect csakk akkor jó bizonyítottan, ha van ismert éreltérés - érszükület, vagy több kardiovasc. kozkázati tényező is ismert. Ezt kell először tisztázni. Ha ezek nincsenek nyugodtan elhagyhatja az Aspirint.
2015.
06.
14.
lakunáris infarktus oka? kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Köszönöm szépen a válaszát! Engem kontrollra se rendelt vissza a kardiológus, de megpróbálok beutalót kérni. Azt se értem, ha jó lelet mellett is lehet szívritmuszavar, amit aktuálisan nem észlelhető, akkor miért van az, hogy "akkor nézzük mi van magával"az összes kikérdezés? Én erre hogy kezdhettem el volna panaszkodni? Főleg mert szégyellem is, hogy nem tudom pontosan megfogalmazni mit is érzek! Nem nagyon éreztem bizalmat, szörnyen szorongtam az egész vizsgálat Így . könnyebb volt leírni, mint elővenni kérdezés nélkül a bizonytalan érzéseket, ami miatt megmosolyoghatnak. Sajnos én nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy elmenjek egy magánrendelésre. Nem fér bele a költségvetésbe. Kérem, legyen szíves mondja meg azt is, hogy mit jelent a részletes kivizsgálás. Nagyon szépen köszönöm Főorvos Úr! Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
14.
Kedves Erika !Nem szabad semmit sem szégyellni, mert a bajokat úgy lehet ha tudjuk milyen előzmények vannak, mit érez a rosszullétek alatt és mit mondanak az eredmények. Tervezett módon, ezek alapján lehet segíteni. A vizsgálatokat pedig az adatok feldolgozása után tervezik meg. Általában szív ultrahang, 24 órás EKGmonitorizálás, terheléses EKG végzéséből áll, minimum.
2015.
06.
12.
Beatrix79 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kivételesen nem szív jellegű most a kérdésem. 36éves,stresszes nő vagyok.Nem eszem rendszeresen,inkább este.Reggel arra ébredtem,hogy a gyomorszájnál ill,kicsit lejebb erős izomláz szerü érzés van.Nem tortáztam.Ami észrevette,mostanában aokszor olyan mintha befeszíteném.Ezek így látatlanba,leírás alapján mire utalhat?köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
14.
Kedves Bea . A családorvoshoz célszerü lenne elmenni ezekkel a panaszokkal. Meg kell vizsgálni a pocakot és azalapján lehet dönteni az esetleges további vizsgálatok irányáról. Vizsgálat és egy részletesebb "adatfelvétel" nélkül csak össze-vissza kapkodás lenne a keresés !
2015.
06.
11.
Magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A napokban magas vérnyomás betegséget diagnosztizáltak nálam, erre kaptam Vidotin Komb 4mg/1,25mg, Betaloc 50 mg tablettát reggel, este pedig egy szem Vidonorm 4mg/5mg tablettát, 2 nap alatt a vérnyomáson napközben 110/60 körüli értékre esett, úgy, hogy a Betalocból csak felet mertem bevenni. Most azt gondolom sok ez, na de nem tudom melyiket felezzem esetleg, a reggeli Vidotint, vagy az esti Vidonormot...most este 128/81 a vérnyomásom, még nem vettem be az esti Vidonorm tablettát pedig. A másik kérdésem az lenne, hogy össze férnek e ezek a rég szedett gyógyszereimmel, mert erre nem igazán figyeltek. Amit eddig szedtem Xanax Sr 0,5 mg, Rexetin 20 Mg, Acilesol 20Mg - reggel, XanaxSR0,5 mg és Nolpaza 20 mg este. Válaszát előre is köszönöm. Edit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
14.
Kedves Kérdező ! Az értékei tökéletesek, ami a gyógyszeres beállítás helyességét igazolja. Csupán a vérnyomás értékei alapján nem változtatnék a kezelésen. Ha viszont szédülés, gyengeség, fáradékonyság jelentkezik célszerűnek látom, hogy visszamenjen a kezelő doktorhoz és mondja el mit érez, mit gondol és beszéljék meg a dolgot. Ez igy helyes.
2015.
06.
11.
Andi-Bandi kérdése:

Tisztelt Sz. Doktor Úr! Ismét az Ön véleményét szeretném kérni a következőkről:Mostanában furcsa dolgokat tapasztalok magamon.(lehet hogy az is baj, hogy jobban figyelem magamat, de ha nem figyeltem, akkor is éreztem!)(gyógyszert nem szedek, concort abba hagytam még márciusban.Vérnyomásom pulzusom is jó.)Tehát gyakran érzek olyan kaparászó, nyomásos valamit a szívemnél.Sokszor csak egy pillanatra.Sajnos biciklizés közben is érzem, néha egy két extrával.Amit még furcsának gondolok,mikor leguggolok pl:takarítás közben, majd felállok, a lábaim fájnak,kicsit zsibbadnak.Majd pár másodperc múlva felgyorsul a szívverésem,majd ismét helyre áll.És ez minden guggolásnál így van.Arra gondolok, hogy nem jó a lábamba a vérkeringés.Ön szerint ez a tünet mitől van?Menjek valamilyen vér áramlási vizsgálatra?Ezenkívül az miatt is aggódóm, hogy az egyik kedves ismerősömnek kiderült, hogy lyuk van a szívén, és meg kell műteni.Már én is vélem felfedezni magamon az ő tüneteit, és sajnos azt vettem a fejembe, hogy lehet azért vannak néha ilyen extrák, mert nekem is lyuk van rajta.Állítólag azt az ultrahang nem mutatja ki.Neki csináltak nyeletéses Uh-t, azon derült ki. Persze voltak panaszai, és a doppler uh-n is látszott nagyobb mennyiségű vér átáramlás.Doktor Úr, Ön szerint kell ilyen miatt aggódnom?Vagy az már nekem is kiderült volna a doppler uh-n?Erről a vizsgálatról szeretnék ide irni egy adatot, ami az én szívemről van.Nem tudom, hogy ez mennyire kóros.Valamilyen áramlási sebesség.Szóval kiáramlási seb:itt üres a vonal, majd m/sec E/A arány 0,9/0,7.Alatta van egy ilyen adat:DT:110.Ez az adat Mitr.bill.:I MI sorában van, de a másik alatt.Erről mit tetszik gondolni?Ez a lelet 2015 márciusi.2012-ből szeretnék ide irni néhány adatot.legyenszíves megnézni, hogy azóta romlott -e.Mitrális E/A 0,78/0.70 m/s, DT 0,17 sec, elsőfokú insuff.BK kiáramlás V max 0,97 m/s .BK EF 60% .Most a BK EF:73% Fs:43%.Azt kérdezném még, hogy a vér átáramlásom miatt érezhetem a fent említett tüneteket?Vagy azt nem lehet megérezni?Köszönöm szépen a türelmét doktor Úr!További szép napot, jó egészséget!Üdv:Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
14.
Kedves Andrea. Az ön által említett gugolásos panaszok élettani "panaszok" . Ugyanis gugolás közben a láb erei össze vannak nyomodva, nincs bennük csak kevés ér. Mikor feláll hirtelen ismét "beleszalad" a vér a végtagjaiba, ezért megemelkedik a pulzus szám és megszédülhet, extrázhat az ember. Ez normális. Az ön által leírt echo paraméterek teljesen rendben lévőek. Az, hogy különböző a számérték az abból fakad, hogy a normálisértékeken belül is van ingadozás. Hiszen nem vagyunk sohasem azonos helyzetben, belső használatban a vizsgálatok alatt. Mivel folyamatosan alkalmazkodunk a feladatokhoz, az értékek is változnak. Ami pedig a szív "lyukat" illeti önnél az teljeséggel kizárt.
2015.
06.
10.
lakunáris infarktus oka? kérdése:

Bocsánat Főorvos úr! Azt hiszem, elfelejtettem aláírni kérdésem. Elnézést kérek, ha ez így van! Tisztelettel és köszönettel várom válaszát! Molnár Zoltánné, Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
14.
Köszönöm a kiegészítést.
2015.
06.
10.
lakunáris infarktus oka? kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Szeretném a véleményét kérni. Nemrégiben féloldali zsibbadás miatt ideggyógyásznál jártam. Ez a dolog többször ismétlődött mire elmentem orvoshoz és néha furcsa érzések előzték meg, de még ennek ellenére sem gondoltam, hogy valami bajom lehet. Kiderült, hogy nagyszámú, igen apró érelzáródás lett az agyamban, amire az ideggyógyász azt mondta, hogy lakunáris infarktusok. Kardiológushoz küldött, ahol volt egy jó EKG és egy jó szív ultrahang. A véleményben annyit írt, hogy MI I, relax. zavar (ami nem tudom mit jelent, de állítólag ez nem rossz)és hogy kardiális ok nem valószínű, de nem igazán kérdezett semmit, én meg nem mertem mondani, hogy vannak furcsa érzéseim, amit alig vagyok képes megfogalmazni. Néha iszonyatosan erős szédülés jön rám, de olyan szinten, hogy le kell ülnöm. Legfeljebb 1-2 percig tart és nem olyan forgós, hanem mintha a a talaj libegne alattam, mintha elesni készülnék. Máskor (ezeket főleg nyugalomban, este észleltem) olyan, mintha kiürülne a mellkasom, nem is tudom megmondani milyen érzés. Először azt hittem extrák, de nem jött utána a nagy dobbanás, mint régen. Szoktak extráim lenni ugyanis, amit csak nyugalomban érzek meg, egyébként nem. Anyu ápolónő volt, de sajnos már nem szaladhatok hozzá, ha kínom van. Megtanított arra, hogyan tapintsam helyesen a pulzusom. Mindig azt mondta, ha ilyet érzek (tehát tudom milyen ha extra van- a szünet utána a nagy dobbanás), ne ijedjek meg, mert ilyen mindenkinek van és ha nagyon zavar, szedjek pár napig 3x2 Panangint és elmúlik - de ez nem ilyen, teljesen más. A pulzust a csuklómon ilyenkor nem lehet tapintani, amitől eleinte nagyon megijedtem, de mindig elmúlt pár perc alatt, így soha nem mentem a dolog után. A nyakamon érzem ilyenkor a pulzust, de az rendes, csak lassúbb és nagyon, de nagyon gyengén érzem, alig lehet tapintani, nem lüktet erősen, vidáman az ujjam alatt, mint máskor. Amikor elmúlik a kiürülés érzés néhány össze-visszaütés (extra jellegű érzés) , utána már rendes a pulzus, csak éppen nagyon erőteljes szívdobogásérzésem van, ami további 1-2 perc múlva elmúlik. Ami szép még, hogy szoktam érezni valami fájdalom jellegű dolgot a szegycsont felső harmadában, de a bal vállam az, ami ilyenkor mindig nagyon fáj. Olyan erősen, mint ízületi gyulladásnál, csakhogy ez legfeljebb 5 percig tart, de sokszor még addig se. Nem tudom, hogy ez jelent-e valamit. Ritkán van. Havonta legfeljebb 1-2 alkalom, de elég ijesztő. Mindig eldöntöttem, hogy elmegyek orvoshoz másnap (mire a az ügyelet kijönne vagy én bemennék, már nincs semmi), de akkor meg már semmi bajt nem éreztem a szívem körül, így nem mentem. Az ideggyógyász szerint valahonnan szórás van és szívritmuszavart említett. Ez lehet az vagy csak az idegeim éreztetik velem? - mert ugye a kardiológus szerint nincs semmi baj. Picit sok volt a stressz, én erre fogtam rá ezeket az érzéseket. Önnek mi a véleménye és mit javasol? Előre is köszönöm és nagyon, de nagyon várom a véleményét és a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
14.
Kedves Kérdező ! A panaszait átgondolva én azt gondolom, hogy egy részletesebb kardiológiai kivizsgálás indokolt lenne. A panaszo alapján, vizsgálatok nélkül nem lehet kizárni, hogy a panaszok nem ritmuszavar következményei. Vissza kell menni a kardiológiára, immáron a mellkasi panaszai kapcsán !
2015.
06.
10.
daganat kérdése:

Tisztet Doktor Úr! Sokat olvasgattam már a ritmuszavarok tüneteiről, de az Ön válaszával megnyugodnék. Egy szívritmuszavar miben nyilvánul meg? Eddig semmiféle probléma nem volt a szívemmel, de fél éve nem kerek valami az egészségemben. 30 éves nő vagyok. A leletek negatívak, mégis érzek a szívem tájékán diszkomfort érzést, nyomást és szapora szívverést. Az extrák azok ritmuszavarnak felelnek meg? Mikor gondoljak ritmuszavarra? (Olvastam több válaszában, hogy az extrák nem veszélyesek, de akkor mikor lesz súlyosabb a tünet amikor orvosoz kell fordulni?) Másik kérdésem az, hogy ha ha a laboreredményem rendben van - általános labor - attól még a szervezetben lehet daganat, vagy valamilyen komolyabb eltérés? Köszönettel várom válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
14.
Kedves Kérdező ! Ami az első kérdését illeti ha önnél teljes kardiológiai kivizsgálás történt / szív ultrahang, 24 órás EKG monitorés terheléses EKG/ és azon nem volt kóros eltérés, akkor megnyugodhat. A kellemetlensége nem szíveredetű. Ilyenkor célszerű kivizsgálni nincs -e valamilyen gyomor - bél tractusbeli eltérése. Ilyen kivizsgálást gastroenterológus végez. Másoik kérdésére válaszolva a kérdést megint két részre kell bontani. A rutin laborvizsgálatok során nem mindig lehetnek kórjelző eltérések. De ha valakit rendszeresen szűrnek és gyanús panaszok jelentkezése esetén részletes kivizsgálásban részesítenek biztosan kizárható vagy igazolható a daganat.
2015.
06.
09.
Gyógyszer. kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr. Tenziós típusú fejfájásom van és magasvérnyomásom is sajnos pedig csak 31-éves vagyok. ACE-gátloktól köhögők pl:Tritace volt az,nem tudom,hogy törvényszeű-e,hogy utána mindegyik ACE -gátlotól köhögök-e? Most jelenleg a háziorvosom írt fel Valsartan-Teva 80 mg reggel 1 és mellé írt ki Bisoblock 5 mg reggel 1 tabletát és azt mondta,hogy rendeződni fog a fejfájásom elfog múlni. Egy baj van,hogy a Valsartan tabletától fáradt vagyok és levert,ezt onnan tudom,hogy ezt már szedtem réggeben és akkor is ezek a panaszok voltak a Valsartan-tól. Segítségét szeretném kérni,hogy akkor a Valsartan helyett mi mást szedjek vagy elég lenne csak a Bisoblock-ott szednem? Vagy esetleg kombinált készítményt szedjek. Ja igen Amlodipin hatóanyag viszketést és bőrkiütést okozott. Válaszát nagyon szépen köszönöm ! Ui: Egészségügyis. Sándor.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
10.
Kedves Sándor. Nem kifejezetten Valsartan mellékhatás a fáradtság. Ezt inkább a Bisoblock szokta okozni ! Ettől függetlenül beszéljen a családorvosával és úgy lehet váltani, a kezelő orvos segítségével. Ha valaki a Tritacetől köhög, a összes többi, ebbe a gyógyszercsoportba tartozó szertől köhögni fog. Nem érdemes ezzel próbálkozni !
2015.
06.
09.
Deák Lajosné kérdése:

A válaszadásra válasz: Kedves Doktor Úr! Köszönöm a tanácsát! Tisztelettel:Zsuzsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
10.
Örülök ha segítettem.
2015.
06.
09.
Értékek!! kérdése:

Jó napot Kívánok!! Tisztelt Doktorúr 35 éves férfi vagyok, vérvételem magas Húgysavszintet állapított meg, még nem volt magas soha sem. 410-583 umol/L. Jövőhéten kell visszamennem az orvosomhoz, de érdekelne hogy mi okozhatta ezt a magas értéket, Magas vérnyomásom van, Tolura 80, és Rawelt 1,5 szedek rá. Illetve edzeni járok konditerembe, edzés után szoktam inni fehérjét, amit hivatalosan veszek boltban. Köszönöm válaszát előr
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
09.
Kedves Kérdező ! A fehérje koncentrátum okozhatja a magas hugysav szintet. Említett gyógyszerei biztosan nem. Haggya el a koncentrátumokat és utána 2 héttel ismételjék meg a laborvizsgálatot. Kiderül, hogy attól van-e .
2015.
06.
09.
szorongás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szorongásos panaszokra a pszichiáter Sertralint írt fel. Az lenne a kérdésem,hogy az alábbi általam szedett gyógyszerek mellett vajon mennyire biztonságos a szedése? Gyógyszereim: concor, tanydon, amlodipin, doxazosin, propafenon,asa, milurit. Köszönöm válaszát. Oliv
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2015.
06.
09.