Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
543 kérdés, válaszra vár 6

Dr. Székely György

osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens

Specializáció: agysebész, gerincsebész

Munkahely: Vitalorg Magánorvosi Szakrendelő és Szent János Kórház, Idegsebészeti Osztály, osztályvezető főorvos, c. egyetemi docens
Mobil: +36 (30) 349 9208

Bemutatkozás:
Képzési helyeim:
Debreceni Egyetem, Országos Idegtudományi Intézet, Kölni Egyetem, Tübingeni Egyetem, Kassai Kórház, Torontói Városi Kórház, Hajdú-Bihar Megyei Kórház

Az Idegsebészeti szakmai kollégium tagja vagyok.

Elsajátított műtétek:
Agysebészet: agydaganatok teljes spekruma, agyi érbetegségek, arcidegzsába, csontpótlások
Gerincsebészet: daganatok, fixációs műtétek, degeneratív gerincbetegségek (porckorongsérv, csigolyacsúszás), csigolyatest-plasztika percután feltöltéssel.
Egyéb: nyaki verőér rekonstrukciós műtétek, környéki idegrendszer műtétei (alagút szindromák).

Fő tevékenységem az agydaganatok műtéte. Emellett három, az életet nem veszélyeztető, sok embert érintő betegség, a degeneratív gerincbetegségek, az arcidegzsába (trigeminus neuralgia) és az osteoporotikus csigolyatörések gyógyításában van nagy tapasztalatom.

Degeneratív gerincbetegségek esetén előnyben részesítem a hagyományos gyógymódokat, ill. a minimál invazív beavatkozásokat.
Az arcidegzsába igen kellemetlen betegség, de elhanyagolt eseteket is lehet eredményesen gyógyítani.
Az osteoporotikus gerinctörés eseteiben tűszúrásos csigolyatest feltöltéssel igen jó hatásfokkal szüntethető meg az elviselhetetlen gerincfájdalom az esetek többségében. A műtét utáni nap a beteg hazamehet. Sajnos a betegek csak kis része kerül műtétre.

2014.
11.
17.
Margo0802 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Van egy 28 éves lányom, akinek 5-6 éves kora óta rendszeresen migrénje van, időnként szédül. Anno a gyermekorvos azt mondta,majd kinövi.Sajnos nem így történt.Ezeken a tüneteken kívül éjszaka sokszor önkéntelenül emelgeti a lábát,nem ébred fel erre,csak ritkán. Szerintem olyan sokszor történik ez,hogy már kóros lehet. Fóbiája van, évek óta,pszichiáter által felírt Renitec hangulatbeállító gyógyszert szed. Azt szeretném megkérdezni, hogy a lábemelésnek,szédülésnek milyen okai lehetnek? Milyen orvoshoz kellene fordulnunk? Nekem magamnak is lenne kérdésem, csak egy laborvizsgálat eredményére várok. Köszönöm Czövek Margó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
17.
Sajnos a migrént nem növik ki a betegek. Az alvásproblémák miatt alváscentrumhoz kellene fordulni.
2014.
11.
14.
reuma kérdése:

A vőlegényemnek egy időbe nagyon fájt és bedagadt a térde,majd elmúlt,de idén megint előjött,azzal a különbséggel,hogy már görcsök is jelentek meg a térde alatt,îgy orvoshoz fordultunk,és kiderült h reumás,és nem lehet teljesen kigyógyîtani belőle,csak lassîtani a betegséget,felîrták neki a Retarpen 1,2 gyógyszert,de Ukrajnában (lakunk) sehol sem találtunk ilyen gyógyszert,és már 1hónapja pesten keressük de sikertelenül...Mit tegyünk,talán vmilyen más neve van ennek a gyógyszernek? Illetve ez megoldás lenne a barátom betegségére?Nagyon aggódom miatta,kérem segîtsen! Előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
17.
Kérem, forduljanak reumatológushoz.
2014.
11.
13.
combtő fájdalom kérdése:

Szép napot Dr. Úr!! 37 éves fiatalember vagyok már lassan 2 hónapja a bal combom töve fáj mint ha tűvel szurkálnák estére már nagyon fáj!! Főleg munka után mert szinte egész nap álok és még elég nehéz kábeldobokat is kell emelgetnem!!! Voltam csípő röntgenen azt írták: A csípőizületi,SI rések nem szűkebbek. Az L/5 és a S/1 csigolya hátsó ívén kb. ujjnyi széles hasadék van! Ez jelenthet valami problémát??? Voltam orvosnál ő elküldött MR vizsgálatra de csak 2015.06.22. kaptam időpontot! Addig nem biztos hogy fogom bírni mert egyre erősebben fáj!! Mi lehet a probléma? Mi tévő legyek? Előre is köszönöm válaszát! Üdv.: Stefán Szabolcs
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
17.
Mást én sem tudnék tenni, mint elküldeni MR vizsgálatra.
2014.
11.
10.
Zsóka kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Javaslatára lenne szükségem a további kezelésekkel kapcsolatban, MRI vizsgálati eredményem alapján mennyire súlyos betegségem Ön szerint mert, panaszaim egyre erősödnek a munkámat nem tudom végezni ma is haza küldtek szakács vagyok. Tünetek : Fáradság, erős verejtékezés,székelési inger farcsont illetve derékfájás hátfájás és légzésnehézség 3-4 óra után bármely fizikai tevékenység hatására, Járás 100 m után nehéz megkel állni elhalnak a lábaim. MRI eredmény: LORDISIS IVE KIEGYENESEDETT. a PORCKORONGOK CSÖKKENT MAGASSÁGÚAK ÉS HÁTRABOLTOSODÁSAI ÁBRÁZOLÓDNAK. MÖGÖTTÜK SPINALIS CANALIS SZABAD SAGITALIS ÁTMÉRŐJE AZ L.IV .V .SZEGMENTUMBAN CSÖKKENT VALAMIVEL 10 MM ALÁ. ITT AZONBAN A LATERO-LATERÁLIS IRÁNYBAN IS 10MM-NÉL KISSEBB TÁVOLSÁG MÉRHETŐ A MEGVASTAGODOTT LIGAMENTUM FLAVUM MIATT. VÉLEMÉNY DISCUS HERNIA NEM LÁTHATÓ POLYSEGMENTÁLIS DEGENERATÍV ELTÉRÉSEK ÁBRÁZOLÓDNAK. AZ L.IV.V. SEGMENTUMBAN PRIMER SEKUNDER SZŰKÜLETEK KÖRKÖRÖS STENOSIST OKOZNAK. DOGNÓZIS A GERINCCSATORNA KÖTŐSZÖVETES SZŰKÜLETE M 9940 Válaszát előre is köszönöm! Minden jót kívánok,üdvözlettel Zsóka
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
17.
Önnek gerinccsatorna szűkülete van, amit műtéttel lehet gyógyítani. Keressen fel, tudok segíteni. (30-349-9208)
2014.
11.
08.
Doktor Úr kérdése:

Tisztelt Doktor úr!Kérdésem következö lenne van e agydaganatom.A ct lelet véleményét leirnám:A kamrarendszer normális helyzetü és tágasságu.Az extracerebralis liquorterek normális tágasságuak.Bal oldalon a frontális szarv mellett 3 mm es hypodenzytas ábrázolható,melynek relevanciája nem eggyértelmü.Intracerebralisan egyéb pathológiás denzytáseltérés nem látható.Intracranialis vérzés nem igazolható.A kisagyi hemispheriumban és az agytörzsben kóros nem denzitáseltérés nem látható.A kisagyi tonsillák elérik de nem haladják meg a foramen magnum szintjét.A cerebellaris liquortér minimálisan tágabb ennek klinikai jelentösége kérdéses.Bal oldalon a frontális szarv mentén kis hypodenz laesio melynek jelentösége nem eggyértelmü.MIcrovascularis károsodás?Mély helyzetü kisagyi tonsillákCerebellarisan jelzettliquortér tágulat melynek jelentösége nem eggyértelmű
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
09.
A lelet szerint nincs agydaganata.
2014.
11.
01.
koponya qeeg eredmény kérdése:

Tisztelt doktor ùr! Mit jelen ez a eredmènyem. Kontrolra 1 honap mulva kell mennem, de addig is tudni szeretnèm hogy mi ez.. Nyugalmi èber állapotban kèszūlt felvètelen rostralisan 15-20 cis 10-20 mikroV szabályos beta hullámok váltakozva rövid szakaszokban megjelenő 9-10 cis 40-50 mikroV szabályos alpha hullámok.Temporo-parieto-occipitalisan 9-10cis 40-70 mikro szabályos orsózó alpha hullámok dominálnak keveredve lapos hullámszegèny szakaszokkal. HV -re novum nincs FF desynchronisal. Vèl. alpha dominanciájù háttèrtevèkenysèg old. kūlömbsèg nèlkūl. Qeeg: alpha telj. max. mutatò aktivitás. Elöre is köszönöm a válaszát. Szilvi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
09.
Kórosat nem olvastam a leletben.
2014.
10.
25.
Fejzsibbadás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 36 éves férfi vagyok. Korábban semmilyen egészségügyi panaszom nem volt. Kedden múlt egy hete, hogy elkezdett zsibbad a halántékomnál. Valamikor már reggel ébredéstől, valamikor ébredés után 2-3 órával kezdődik, általában lefekvésig tart, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Mai naptól már a bal kezemen a kisujjam is zsibbad. A panaszaim egy nagy igénybevétel követelő sportolás (Maraton futás ) után jelentkeztek 3 nappal. Ezúton kérdezném, hogy ön szerint mire utalhat a tünetem? Természetesen szakorvoshoz is bejelentkeztem , csak sajnos sokára kaptam időpontot. Megtisztelő válaszát várva, Péter
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
09.
Fáradtságtól lehet az egész.
2014.
10.
25.
Nikolett kérdése:

Státus : Állva :háti kyphosis kissé fokozott.A lumalis megtartott A Thl átmenetben jelzett balra convex hajlat van .aa jobb cipő 5 mm -el magassabban áll. csigolyatestek és porcéresek szabályosak,épp zaró lemezek. scoliosis thl. ezt irja a papirom .
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
09.
Kóros nincs. Kis eltérés alkatilag dolog.
2014.
10.
23.
Nagy kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az édesanyám nevében írok, aki már hónapok óta szenved a fájdalomtól. Több gerincsérvet diagnosztizáltak ( CT vizsgálattal ) az ágyéki szakaszon, van egy ív szakadása, a 4-es csigolyán van egy porckorongsérv , kitüremkedve. Az 5-ös ágyéki csigolya nem csontosodott össze. Valószínű, hogy születési fejlődési rendellenességre vezethető vissza. Ugyan ez a csigolya 7 mm-re el van csúszva. Túl van mindenféle konzervatív terápiákon,( fizikóterápia, torna, masszázs, izomlazítós infúziós kezelés, injekció, és a temérdek fájdalomcsillapítók ). Eredménytelenül, mert a fájdalom elviselhetetlenné vált, nincs gyógyszer ami hatna, már a mozgása is korlátozott , se éjjele, se nappala, és már nem tudja tovább tűrni. Idegei, és félelmei teljesen felemésztik a műtét miatt. A kérdésem az lenne Főorvos úrtól, hogy mennyire komplikált ez a műtét? A kórházi tartózkodása alatt elhangzott, hogy nem csak a porckorongsérvet végzik el a műtétnél, hanem több csigolyát össze kell csavarozni, hogy tudja tartani a gerincét. Ez több órát is igénybe venne. Mit jelent ez pontosan? Hogyan tudná elkerülni a több hónapos szenvedést, a hosszú várólista miatt? Még nincs fogadott orvosa, de nagyon sok jót hallottunk Önről! Kíváncsian várjuk a leírtakkal kapcsolatban az Ön véleményét?! Szíves visszajelzését előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
24.
MR vizsgálat mindenképp kell. Keressenek a rendelésemen, ott mindent meg beszélhetünk. Bejelentkezés munkanapokon 30-349-9208 telefonon.
2014.
10.
23.
Szerencsétlenül jártam kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! Tegnap délután lepihentem egy kicsit, amikor is a párom mellém akart feküdni, de olyan szerencsétlenül sikerült, hogy a fejemre huppant az ő feje. Bal oldalamon feküdtem és jobb oldalt a fül előtti területre esett, ill. fent a koponya jobb oldalát érintette. Pár órával később nyomásérzés jelent meg a fejem tetejénél jobb oldalon és kicsit nyilallgatott a fülemnél is, és jobb oldalt belülről fájt a fejem. Ez később rendeződött, inkább csak a fül és környékénél éreztem enyhe fájdalmat. Ma reggelre azonban ismét jelentkezett a nyomásérzés, ill. zsibbadás is, most elől a jobb homlokomnál, és eléggé élesen nyilallta fülem mellett. A nap folyamán a nyilallás megszűnt, enyhe fejfájást éreztem, és tompa fájdalmat a fülemnél ill. a fenti résznél. A páromnak semmi baja, és ezen kívül nekem sem jelentkeztek más tünetek. Ma délután nemrég azonban véletlenül sikerült belerúgnom az ágyunk jobb lábába is, ami egy kiálló tömör, vastag fából áll. Ezt követően ismét erős fájdalom jelent meg jobb oldalon a fejemben, a homlokomnál ismét elkezdett nyomni és a fejem tetejénél (a homlokomtól a tarkóig) eléggé fáj, ill. mintha nyomást éreznék a szememnél is. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezek a jelek utalhatnak-e agyrázkódásra, komolyan kell-e vennem ezeket a tüneteket. (Máskor is belerúgtam már az ágy lábába, és volt semmilyen problémám utána). Azért is kérdezem, mert holnap utazni szeretnék, ezt megtehetem ebben az állapotban? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Syssi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
24.
Nem gondolok komoly bajra, nincsnek alarmírozó tünetek.
2014.
10.
20.
testbizsergés kérdése:

kedves doktor Úr! Kb egy hónapja szinte minden éjszaka arra ébredek, hogy az egész testem bizsereg. 1 éves kisfiamat még mindig szoptatom , van hogy éjszaka 1-2 óránként kel. lehet hogy ezzel függ össze a testbizsergésem? Ön szerint állhat a háttérben valami betegség, vagy csak a kialvatlanság? Ezt a bizsrgést, van hogy nappal is érzem, de éjszaka, mikor hirtelen álomból ébredek, vagy mikor még félig ébren vagyok, félig alszom, akkor a legerősebb.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
24.
Fáradtság lehet az oka.
2014.
10.
17.
Nikolett kérdése:

gerinzfüzöt irtak fel amiben vas van .az javit rajta valamit vagy csak a gyógytorna ? jobb ??
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
24.
Tudni kellene betegséget, a tüneteket, a kort és az előzményeket.
2014.
10.
13.
Nikolett kérdése:

irtak fel gericfüzöt de nem sok mindent használ eddig vas van benne meg anyira szoros nem sokáig birom egy nap hordani hogy menyire jó ez a főző erre lennék kiváncsi??? meg hogy ez a terheségre kihat mert aztmondták ki hogy ilyen ferdülésem van ? köszönöm várom válaszát :)
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
15.
Nem egészen értem a kérdését.
2014.
10.
12.
Zál kérdése:

Trental tabletta 400mg-os szedése okozhat-e epilepsziás tónusos görcsöt. Köszönettel:Zál
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
15.
Nem.
2014.
10.
10.
gerincsérv kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! 2013-ban CT vizsgálaton voltam. Eredméy: Az L.III. korongon széles alapú bal olali túlsúlymediális előboltosulás van. Az L.IV. korongon kiterjedt jobb oldali medio-laterális sérv látható, a korong szint alatt egy 6 mm-es különálló fragmentum látható. A durazsák deformált, a gerinccsatorna szűkített. Akkor felajánlották a műtétet, de nem fogadtam el. Elmentem egy csontkovácshoz, és panaszaim megszűntek. Ebben az évben szeptember elején ismét derékfájás jelentkezett, gyógyszerek izomlazítók, kenőcsök nem használnak, ill fájdalmamat enyhén csökkentik. Előfordul, hogy éjszaka fel kell kelnem, mert fájdalmaim vannak. Reggelente nehezen megy a felkelés, majd kb. 15 perc mozgás után panaszaim javulnak. Bal oldalon a combom külső részébe nyilallást érzek. Széklet, vizelet tartási problémáim nincsenek. A műtétet szeretném elkerülni! Kérdésem, hogy a panaszaim esetleg Mckenzie tornával javulhatnak-e? Mit javasol, mit tegyek? Válászát előre is köszönöm! Tisztelettel: M. Gyula
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
15.
MR vizsgálat nélkül én nem szoktam véleményt mondani, mert az annyival jobb, mint a CT.
2014.
10.
06.
trigeminus neuralgia kérdése:

33-éves nő vagyok 7-éve szenvedek arcidegzsábával előbb Pécsen próbáltak kezelni az összes gyógyszeres megoldás eredménytelen volt aztán felvetették a glicerines idegölést de ezt hamar el is vetették. Kétségbeesésemben felkerestem az OIt-in a specialistát ő elválalt 1éve janetta műtétem volt. A műtét nem sikerűlt jól mert a teflon elcsúszott a kisagyamhoz és az erek ujra kereztezték egymást. 3-hónapja újra janettát végeztek.Hagytak benne véletlenűl 3 varratot is ezt itt dunaújvárosba kiszedettem de utána egyből visszamentem az operáló orvoshoz mert gennyezett.Azt mondták hogy nemtudni hogy külső vagy belső gyulladás van idővel kiderűl ha legközelebb is váladékozni fog akkor azonnal vissza és ujranyitják mert akkor belülről szivárog. Azóta tiszta seb a fejem hiába betadinoztam váladékozott. Most 6-napja gyenge vagyok fáj a fejem szédülök mindent kihányok még a vizet is jelenleg láztalan vagyok habár hónapokig hőemelkedésem volt 5-nap alatt 4-kg-ot fogytam. A kérdésem őn felé az lenne hogy most jelenleg nem váladékozik a fejem de elképzelhető hogy agyhártya gyulladásom van? Mennyek-e vissza a műtétet végző orvoshoz? Elöre is köszönöm a válaszát! Kálmán Mária
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
15.
Mindenképp azt javaslom, hogy keresse fel ujra az operáló orvost.
2014.
10.
05.
Agyi katasztrófa? kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Tegnap este a mélyhűtő rekeszét toltam be, amikor hirtelen egy éles, hasító fájdalom jelentkezett bal oldalt a fejem tetejénél. A hűtőnk alsó részében van a mélyhűtő rész, és a szűk hely miatt eléggé tele van, jó nagy erőfeszítéssel lehet csak a fiókokat betolni, úgy kell inkább belökni őket jó erősen. Nagyon furcsának találtam, mivel nem éreztem, hogy beütöttem valahova a fejemet (arra gondolok, hogy az agy csapódott neki a koponyának hirtelen az erőfeszítéstől és a lökéstől.) A fejem rögtön elkezedett fájni, és le is feküdtem aludni ezt követően. Azonban, annyira érzékeny volt a fejem, hogy még a paplant is éreztem a tetején, ha rátettem. Azóta is folyamatosan fáj, de a fájdalom inkább arra a helyre koncenrtálódik, ill. a környékére egy tágabb körben, ahol eredetileg éreztem a fájdalmat, és egy kicsit le is sugárzik a szememig. Illetve, ami megijeszt- ha mozgatom a bal kezemet, vagy lábamat, akkor a fejem is fáj. Nem szédülök és nincs hányingerem, viszont úgy érzem, mintha kicsit nyomna és el is húzna a fejem egész bal oldalon, és ebből következően van egy bizonytalanságérzetem is. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e ez agyrázkódás, ill. esetleg utalhat-e strokra, vagy bármilyen agyi katasztrófára ez? Válaszát előre is köszönöm: egy aggódó lány.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
05.
Meg kellene vizsgálni, hogy nincs tarkókötöttsége. Ha igen, akkor sűrgős CT kellene.
2014.
10.
05.
fejfájás kérdése:

Tisztelt doktor úr! A múltkor már írtam önnek a fejfájásom miatt. Azóta voltam ct a következőt írták. Norm.helyzetű és tágasságú kamrarendszer. Norm.tág külső liquotér. Kp.vonal nem dislocalt. Az agyállományban jelenleg kóros densitás nem látható. Ez pontosan mit jelent. Jövőhetén még szemvizsgálatra megyek mert úgy érzem sokat romlott a szemem köszönettel Szilvia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
05.
A lelet nem ír kórosat.
2014.
10.
04.
köszönöm! kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Én is koponya CT - re gondoltam, azaz, arra kellene beutalót kérnem...Bármennyire nem szeretném, de muszáj :).... A gond csak az, hogy a járóbetegellását keretén belül annyi ember vár pl. CT - re vagy - akár - MR - vizsgálatra, hogy mire az ember maga eljut a vizsgálatra addigra lehet már késő....Egyszóval röhej... Mindegy, megoldom. :) Köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: F. Dóra
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
05.
Kérem.
2014.
10.
03.
agydaganat, gerincsérv, keringési probléma? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 32 éves nő vagyok. Pár hete azt tapasztaltam, hogy akár álló, akár fekvő helyzetben is spontán szédülök. (Utóbbiakat nagymértékű súlycsökkenés - kb. 10 kg - és hol reggeli, hol pedig esti halántéktáji fájdalom előzte meg. Tehát, hetekig arra keltem fel ill. feküdtem le, hogy fáj a halántékom.) Konkrétan úgy érzem, hogy azonnal összeesek, eszméletemet vesztem. Hátul a tarkóm bal oldala nyomásérzékeny, nyomásra fáj. A nyakcsigolyám bal oldala is nyomásérzékeny. Ha, például ülés közben jön rám a szédülés, akkor azt érzem, mintha egyszerűen nem tudnék egyenes ülni, hanem az egész testem ill. testtartásom balra húz. (Erősen koncentrálnom kell, hogy ne dőljek el balra v. hátra.) Az egyensúlyérzékem is megváltozott. Olykor az írásom is elkenődik ill. megváltozik. (Egyébként, mintha azóta az egész írásom megváltozott volna.) Sokszor a bal szemem ill. "gödre" is fáj. Ha megnyomom, akkor is. Egy ideig a bal karom is zsibbadt v.mint a bal lábamon lévő középső új is. A memóriám állapota is mintha változott volna. El kell mondanom, hogy kávézom és dohányzom is (Utóbbiakat egyre kevesebbet.) A bal lábamon visz ér is található. Aggasztó számomra ez az érdekes eredetű szédülés... (Egyébként, a szédülésekkor a látásom is kissé megváltozik. Teljesen nem lesz homályos, de nem látok olyankor annyira élesen.) A kérdésem az lenne, hogy a fenti tünetegyütteseket mi okozhatja és milyen szak - vizsgálatokra kérjek a háziorvosomtól beutalót? (Citológia - i vizsgálaton már voltam és az eredmény szerint, kizárható a méhnyakrák.) Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: F. Dóra
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
04.
Koponya CT-t javaslok ill. neurológiai vizsgálatot.
2014.
09.
25.
Erika1955 kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Egy éve kezdődött a betegségem lábfej lógással,gyengeséggel.Gerincproblémára kezeltek, sőt csigolyák közti feltöltésem is volt. A lábfejem most már teljesen béna, a lábszáramban nem mutatható ki az alagút szindróma helye, így most MR -re várok. Igaz,hogy műtét után sincs sok javulásra esélyem? Köszönöm válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
04.
Még az okát sem tudjuk a problémának, így még műtétről sem beszélhetünk.
2014.
09.
24.
páva kérdése:

Tisztelt főorvos úr! 11 éve SM-et diagnosztizáltak nálam. Évek óta esténként, vagy éjszaka nagyon erős fájdalmaim vannak a bal vállamba,(csak vízszintes helyzetbe) ami kb 45 percig tart. Még nem sikerült rájönni az okára. A napokban olvastam egy cikket a gerincvelő jóindulatú daganatáról, és a tünetek nagyon hasonlóak. Lehetséges, hogy ez okozza? Várom válaszát.Köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
04.
A gerincvelő daganat nem okoz fájdalmat. Ez inkább ízületi eredetű lesz.
2014.
09.
22.
Nikolett kérdése:

és a gyógytorna javitja vagy a gerinc füző ?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
04.
Inkább a gyógytorna.
2014.
09.
21.
zserzsi08 kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretném a segítségét kérni, hogy mit jelenthet az MR vizsgálat eredménye (két hét múlva kaptam időpontot a reumatológushoz) ezért tanácstalan vagyok hogy addig is mit csinálja? Már lassan 5 hónapja fáj a derekam, ülés közben a lábba is kisugárzó fájdalmakkal, zsibbadással. Ülő munkát végzek, de a tartós ülést nem bírom elviselni, olyan fájdalmaim vannak. Derekam mellett a külső combomon és csípőmön érzek még fájdalmat. Az MR vizsgálat eredménye: A L.IV-L.V. csigolyák zárólemezei alatt degeneratív zsíros csontelváltozások láthatóak, a porckorongok valamennyije kissé dehidrált, de főként a L.IV-L.V.L.V-S.I. porckorong. A L.IV-Lv. és L.V-S.i. porckorongok körkörös protrusioja miatt ligamentum longitudinale posterius canalis spinalis felé diszlokálódott. L.IV-V. porckorong körkörös protrusioja a canalis spinalist kissé szűkiti a neuroforameneket mindkét oldalon szűkiti a L.V-S.I. porckorong hasonló eltéréseket mutat, a neuroforamenek szűkületét kisizületi arthrosis fokozza. Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
04.
A képekről tudnék véleményt mondani, a leletről nem.
2014.
09.
19.
Anita kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr !!Tanácsát szeretném kérni ,,35 éves nő vagyok ,jobb láb fájással,, zsibbadással fordultam a körzeti orvosomhoz ,Vizsgálat után gerinc röntgenre küldött .A röntgen felvétele ezt mutatta ki hogy a lordosis kiegyenesedett ,enyhe jobbra convex scoliosis.Az L-S rés jelentősen beszükült .A corpusok magassága megtartott .A zárólemezek épek.A 4-5 csigolya peremszélein kisfoku osteophytak vannak :.Írt fel gyúl adás csökkentőt ,,izomlazítót ,és fájdalomcsillapító krémet ,condrosulf 800 mg granulátumot ,,tanácsolta hogy járjak úszni .Szeretném kérdezni hogy keressek fel egy igazán hozzáértő orvost ??,,vagy tegyem azt amit a háziorvosom tanácsolt.. Köszönöm előre is a válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Én várnék.
2014.
09.
17.
nyaki gerinc kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 37 éves vagyok,2012-ben nyaki gerinc Mr készült, mert már akkor fájdalmas volt a fejem balra fordítása és furán éreztem a fejem is, a bal kezem zsibbadt és a baloldali nyakrész is a mai napig is. A leleten ez áll: Lordosis íve kiegyenesedett, a peremek a középső szakaszon kissé megnyúltak, a porckorongok minimálisan dehidráltak, kontúrjukon hernia nem mutatható ki.. A kisízületek épek. Leletre ráírva : kezdődő spondylosis Orvos nem látta még a felvételt. A helyzet azóta sem javult, sőt rosszabb lett. Sokszor van vállba sugárzó fájdalom, és fekve jobban érzem magam. Olyan mintha az agyam nem kapna elég vért, ugyanis az az érzésem van, mert sokat is szédülök. Teniszlabdás módszert próbáltam és nyaki görgetéskor a csigolyám baloldala nagyon fáj ilyenkor. Neurológus válasza : keressek fel gerincsebészt. Köszönöm megtisztelő válaszát : Üdvözlettel egy Kérdező.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Hát keressen fel gerinc sebészet személyesen.
2014.
09.
16.
borsó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves nő vagyok, a háziorvosom a rendszeresen jelentkező több napon át tartó fejfájásom okán elküldött egy koponya röntgenre. A leleten a következő áll: Jobb oldalon az os frontela és a parietale határán a középvonal közelében egy kis babnyi scleroticusabb tetület van. A corpus pineale vetületében mészárnyék látható. A sella ép kontúrú normál tágasságú. Tudna ennek a leletnek az értelmezésében segíteni? Válaszát előre is köszönöm! Sz.B.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Neurológiai vizsgálatra van szüksége.
2014.
09.
13.
Marácz Nikolett kérdése:

Tisztelt Dr.úr! 21éves lány vagyok! Azzal a kérdéssel fordulok most önhöz,hogy lassan 1hete a vállammal egyvonalban lévö 2nyaki gerinc csigolyám tapintásom alapján be van duzzadva! Érintésre érzékenyek. A nyakamban fokozatos fájdalmat érzek s a bal kezem néha zsibbad s ugy látszik mindtha el lennének csúszva bal irányban. A fejem megtartása is gondot okoz ugy érzem nem birom el! Eddig jeges borogatást alkalmaztam és felektor kenöccsel kenegettem. A fájdalom csak fájdalom csillapittó használatával enyhül. Ön mit tanácsol,ezzel kapcsolatban válaszát elöre is köszönöm Tisztelettel:
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Rtg ill. MR vizsgálatra lenne szüksége.
2014.
09.
12.
zsibbadás, érzetkiesés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi panasszal fordulok Önhöz. 2011. évben egy hirtelen történő rosszul lét jött rám (melegség érzet, zsibbadás szerű tüntet a jobb karomon). Mivel panaszaim nem múltak el kértem további kivizsgálást: Koponya CT, illetve nyaki ultrahangra küldtek, melynek akkori eredményei negatívak lettek. Volt egy kisebb időszak amikor "jobban" voltam, kb. 2 hónapig. Panaszaimra: frontint (0,25), illetve Neuro Multivit tablettát szedek, mivel az orvos elmondása alapján ez a tünetegyüttes stresszre utaló panasz. Viszont sajnos mostanában 3-4 hete rosszabb lett sajnos, amit észrevettem érzetkiesés, végtag gyengeség, a fejfő különböző területén jelentkező pillanatnyi éles szúrás, hányinger, fejfájás. Ezzel az utóbbi panasszal megint voltam orvosnál, aki azt javasolta, hogy a frontin tablettából a 0,5 szedjem napi 2x1 vagy szükség szerint 3x1. Szedek még Ginko Bilobát viszont a doktor elmondása alapján ez nem tesz jót, mert gyorsítja az agyi keringést. Már nagyon félek, hogy esetleg nem-e stroke-ra utaló jelek ezek a tünetek. Kérném lehetőség szerinti válaszát! Előre is köszönöm! Tisztelettel Kovács Anita
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Ez nem stroke. Mindenesetre forduljon neurológushoz.
2014.
09.
10.
Nikolett kérdése:

Doktor úr !tanácsát szeretném kérni !!!! Gerinc Problémám miatt . Státus : Állva :háti kyphosis kissé fokozott.A lumalis megtartott A Thl átmenetben jelzett balra convex hajlat van .aa jobb cipő 5 mm -el magassabban áll. csigolyatestek és porcéresek szabályosak,épp zaró lemezek. scoliosis thl.mit javasol????????? ez van a gerincemmel most
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Ha van panasza, akkor gyógytornát javaslok.
2014.
09.
10.
Segítség! kérdése:

Tisztelt Doktor úr Öcsém, Viktor múlthéten ment el egy nyaki röntgenre, mivel a nyaka recseg, gerince enyhén fáj. Nyíregyházán azt mondták, hogy semmilyen "nagyobb" elváltozást nem látnak. Ma bevittem a kezelő lapját a házi orvosunkhoz, aki azt mondta, idézem: "a nyaki csontok nyomják a gerinc idegszálait." Innentől kezdve nem értek semmit, ezért gondoltam, hogy megosztom önnel a nyíregyházi orvos diagnózisát. Kérem segítsen megértenem. a helyzet súlyosságát illetve kezelését! Köszönöm! Tisztelettel: Klaudia ANAMNÉZIS:nyaka recseg, gerince fájdalmas. STÁTUSZ:fej-nyak mozgásai teljesek, jelentős fájdalmat nem jelez. Fiz.vizsgálattal a C gerinc alakilag és funkcionálisan ép. A p.v. izomzat tónusa élettani. A gerinc mozgatására enyhe crepit.tap 2i.C. gerinc felv: a nyaki lordosis íve kiegyenesedett a csigolya testek magassága és szív, rések tágassága norm. A zárólemezek épek. az alsó zárólemezek mérs.íveltek. A III.-VI. terjedő csigolyák alsó ventr.pereme tüskeszerűen kiéleződött.Nyaki borda nincs. DIAGNÓZIS: Megnevezés: Egyéb, nyaki porckorong degeneratio. EPIKRÍZIS:Dg:Mialgia sec.p.v. Jav: Jelenleg acut ortop,teendő nincs. P.e. massage,tüneti NSAID és miorelaxans gyógyszeres th.HO-nál.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Egyelőre banális nyak fájdalomnak tűnik a probléma.
2014.
09.
08.
Szédülés kérdése:

Tisztelt Dr Úr! 6. napja szédülök és 5 napja fáj a fejem! Voltam fülészeten a háziorvosnál. Ma ezt a papírt kaptam röntgen után és nem tudom mit jelent! A nyaki lordosis enyhén kyphoticussá vált. A C 6. csigolya ventrális pereme megnyult,de osteophyta nem található. Egyéb eltérés nélkül. Kérem írja meg,hogy ez mit jelent és,hogy hova menjek további vizsgálatokra,mert a háziorvosom nem küld sehova további vizsgálatokra. Én meg már minden nap hányok,mert annyira forog velem a világ! Köszönöm a válaszát és a jó tanácsát. Maradok tisztelettel: Beáta
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
Neurológiai vizsgálatra lenne szüksége.
2014.
09.
04.
mit tegyek? kérdése:

Tanácsot szeretnék kérni, hogy van-e teendőm? Kb másfél éve szörnyű tarkófájással kezdődött talán a problémám. Orvoshoz nem mentem, gondoltam a sok ülés, a stressz. Tavaly ősz óta sokszor ha már fáradt vagyok estére a betűk lefelé tükröződnek, kétszer látom őket, így eléggé elmosódnak. Tavasszal egyik napon nem láttam a betűket, szemüveggel sem, ekkor röntgenre és ultrahangra küldtek. Nyaki meszesedést állapítottak meg. Néhány hét múlva hányingerrel, rosszulléttel kezdődött a szédülésem, azt hittem néhány napig, hogy elrontottam a gyomromat. De nem múlt, így a neurológusnál kötöttem ki. Kaptam gyógyszert, ínfuziót, újra gyógyszert, jobb lett de a szédülésem, és a furcsa tarkó érzésem nem múlt el. Éjszaka szédülök, lefekvéskor, felkeléskor, fordulásnál, vagy felfelé nézéskor, fáradság esetén a kettős látásom is megvan. MR vizsgálaton is voltam. Vasc.isch.laesiok A bal oldali ACI-n kinking Mintha nehezebben jutnának eszembe nevek, könnyebben felejtek, lehet, hogy ez korral jár 53 év. A vérnyomás csökkentőn kívül asactal 100m kell szednem naponta. Kérdésem, hogy van-e teendőm, vagy nyugodjak bele, hogy ez már így marad?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
Van teendője, pihenés, kikapcsolódás, relaxálás.
2014.
09.
02.
fejfájás kérdése:

Tisztelt doktor úr˘ Lassan egy hónapja fáj a fejem de csak ball oldalt. Nem folyamatosan de ha fáj akkor izzadok és a vállam is fáj. Most 8-án megyek neurológiai vizsgálatra. A fájdalom nem folyamatos hanem megszakitássokkal történik és csak fél óra de naponta többször is. Most jelenleg xanax sr 0.5- ös gyogyszert szedek Attól félek hogy nem e daganat 41 éves vagyok. A gyogyszerész azt mondta hogy lehet hogy tenzios fejfájásom van. Kérem nyugtasson meg hogy nem komoly- K ÖSZÖNÖM sZILVIA
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
Nem tűnik komolynak.
2014.
09.
01.
zsibbadás kérdése:

Tisztelt Tanár Úr! Hanyatt fekvéskor a bal lábam zsibbad és a bal combom külső része nagyon viszket. Ha oldalra fordulok elmúlik. Viszont ha sokáig a bal oldalamon fekszem, a csípőm kezd el fájni a bal oldalon. Mostanában sokat romlott a helyzet, hanyatt fekvéskor már a jobb lábam is zsibbad és üléskor is nagyon viszket a bal combom külső része. Utóbbi időben a farokcsontomnál is nagyon fáj, ha ülök. Az ülés közben jelentkező panaszok akkor jönnek elő, amikor a fotelben ülök, aminek a támlája hátra dől, tehát közel járok a fekvő helyzethez. Egyenes hátú széken ülve nem jönnek elő ezek a problémák. Még az is keseríti az életemet, hogy nem tudok sokat menni sem, mert a hátam alsó része majd' leszakad. Olyan érzés, mint amikor mondjuk a kádba hajol az ember és utána alig tud felemelkedni. Nem kifejezett fájdalom, de nagyon rossz érzés. Bocsánat a 'szómenésért', próbáltam mindent elmondani.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
Neurológiai vizsgálatra lenne szüksége.
2014.
08.
30.
Djudit66 kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR! Készült a gerincemről egy MRI vizsgálat, ami az alábbiakat mutatta ki : fokozott lordosis és lumbasacralis szöglet a csigolyák magassága, szerkezete megtartott az L1 csigolya corpusában 10 mm-es heamangioma van a rések tágassága rendes a canalis spinalis tágassága átlagos a conus cauda a D 12-es magasságában van a myelonban kóros jelintenzitás eltérés nem különül el az alsó két lumbalis résben diszkrét körkörös 2-3 mm-es protrusio van. hernia a vizsgált szakaszon nem volt megfigyelhető a protrusio az L 4/5 rés magasságában bal oldalon a kilépő ideggyök eredését érinti vélemény: tartási rendellenesség discopathia Üléskor hamar érzek fájdalmat a bal oldali ágyékomnál. MIvel 8 órában ülőmunkát végzek, nem tudom, tanácsos-e egyáltalán megtartani a munkahelyemet vagy változtatnom kellene? Az a kérdésem, hogy milyen mozgásformákat ajánlatos csinálnom. Pl. szabad-e előrehajlásokat, mellen és pillangót úszni ? MIlyen tornát javasol - sima gerinctornát vagy McKenzie tornát? Köszönettel: Judit
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
08.
25.
lia kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 39 éves nő vagyok, ülő munkát végzek. Egy fél éve kezdődtek a panaszaim, szorongással, gyakori remegéssel, koncentrációs zavarokkal. Ezek a tünetek a stresszre vezethetőek vissza, zavaróak de kezelhetőek voltak. Négy hónapja aztán volt egy nagyon kellemetlen rosszullétem, autóvezetés közben egyszer csak a tarkómnál éreztem egy olyat, mintha valaki végighúzta volna az ujját a tarkómon, mintha hirtelen csúszós lett volna az út, picit elrántottam a kormányt, aztán pedig különös térérzékelésem támadt, mintha élesebbek lennének a körvonalak, szédültem, nem veszítettem el a kontrollt, de amint lehetett leálltam az autóval. A szívem össze vissza vert, erős remegés fogott el, aztán felhivtam a férjem aki percek alatt odaért és bevitt az ügyeletre. ott kaptam frontint és betaloc tablettát, az ügyeletes orvos azt mondta hogy lehet hogy egy kis agyérgörcs volt, a remegés 1 órán belül megszűnt. utána napokig zsibbadtnak éreztem a tarkómat, ami intenziv mozgás (séta,kocogás, kosarazás) hatására javult. a háziorvosom elküldött vérvizsgálatra és szerinte nem agyérgörcs hanem pánikroham volt, frontint írt fel de nem küldött további vizsgálatra. ez után egy ideig napi 3* szedtem a frontint, jártam masszázsra , mert a remegés gyakran előjött. aztán enyhültek a tünetek, már csak alkalmanként veszem be a gyógyszert, de az utóbbi hetekben gyakran a tarkómban egy tompa zsibbadásszerű érzés van, ami néha fokozódik, néha elmúlik, de sokszor este jön elő, lefekvéskor, van amikor aludni sem tudok, annyira zavaró. azt is észrevettem, ha iszom akárcsak egy pohár bort, ez a zsibbadás estére felerősödik, lüktető érzéssé válik (nem fáj), mintha a tarkómban dobogna a szívem... Kérem adjon tanácsot, milyen kivizsgálást javasol, hová forduljak.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
Koponya MR kellene első lépésben.
2014.
08.
25.
Kovács Rita kérdése:

Dr. Székely Györgytől kérdezem : 13 évesen volt nehéz munka után deréktáji becsípődésem.Azóta rengeteg kezelést, injekciót kaptam.Ezeket kerülve gyógymasszőrhöz járok, több-kevesebb sikerrel, mivel tevékeny vállalkozó vagyok, cipekednem is kell.kb. 3 évvel ezelőtt nyáron vékony talpú (divatos!) papucsban sokat kellett gyalogolnom.Nyár végére teljesen elzsibbadt mindkét lábamon a középső ujjam.Már nem csak zsibbad, de fájdalom is kíséri.Nagyon megkeseríti mindennapjaimat, hallottam már idegpálya vizsgálatról.Személyesen megkereshetem-e Önt, vagy más irányban induljak el?Tisztelettel várom válaszát ! Kovács Rita
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkaidőben a 30-349-9208 telefonon.
2014.
08.
23.
fájdalom kérdése:

Legnagyobb problémám hogy rettenetesen fáj a derekam és ettől már a hasam és a lábaim is. MR vizsgálat eredménye. L.IV.discus laposabb,dehidrált körkörösen szétterült,mindkét L.5.gyököt comprimálja,dislokálja, a bal forámenbe boltosulva a kilépő L. 4. GYÖKÖT IS ELÉRI.Ebben a magasságban subchondralisan Modic I-II. degeneratio látható.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
24.
Sajnos a képek megtekintése nemm nélkülözhető. Anélkül komoly véleményt nem lehet adni.
2014.
08.
21.
Lakat Jánosné kérdése:

Tiszteltl föorvos Én irtam önnek de nem tudtam meg nézni a választ. Én csecsemö agyi bénulasban szenvedek. MOst egy 2 éve nagyon fáj a csipöm.comb.és a talpam kaptam 3 hete infuzios gerinc hizatos kezelést de nem hasznalt ugy veszem észre még rosszabb lett a fájdalom nagyobb,szept.24 kaptam idöpontott MR diag:L5 S1.discus hernia cauda fel viálgositást kérnék önntöl hogy mit jelent ez nem akarok lebénulni nagyon el vagyok keseredve és nagyon nagy a fájdalmam is. tisztelettel lakatné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
24.
Porckorong sérve van. A terápiás javaslathoz szükséges a képek megtekintése.
2014.
08.
20.
Éva kérdése:

Tisztelt Cim! én betegként fordulok önhöz,gyerekori agyi bénulásom van 2 é koromtól. de 2 é nagyon faj a csipöm és talpam most megyek MR A diagnozis:L5 S1 discus hernia cauda néztem itt a neten de nagyon vagyok tisztába vele tanácsot kérnék mi ez 2 honapja nagyon elért kaptam rá Ajkán infuzios gerinc huzatos kezelést de semmit nem hasznalt rosszabb lett,ha pihenésben vagyok az agyban jobban fáj mint valaha és azt vettem észre ha pihen a bal lábbam ugrál de mitöl és mi ez olyan ilyesztönek tünik. kérem valaszoljanak nagyon várom a választ. 2000-ban kaptam kemot Bp nyirok daganatra 8.at 7.nél kaptam mélyvénás trombozist. segitséget kérek. elöre is köszönöm Lakatné.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
20.
Sajnos nem érhető az, amit leír.
2014.
08.
18.
Galamb kérdése:

Tisztelt Főorvos úr!A koponya ct vizsgálat a jobb oldalon parieto-occibitálisan az agyfelszín mentén 10x15mm-es éles kontúrú hyperdenzitást mutat melyet oedema nem vesz körül.Egyébb kóros eltérés intracerebralisan nem látható. Azt kérdezném hogy ez mit jelent és hogy kel e aggódnom e miatt?Válaszát köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
20.
MR vizsgálat javasolt.
2014.
08.
17.
Nikolett kérdése:

Tisztelt Dr.Székely György! Igazából csak sejtésem van arról, hogy ehhez a szakterülethez tartozhat a problémám." éve pajzsmirigy eltávolításon estem át és ezután kezdődtek a medencémtől egészen a lábujjamig tartó fájdalmaim. A szokásos protokollt már végig jártam: röntgen, labor nőgyógyászati szűrés, fogászat, belgyógyászat, reumatológia, neurológia, infektológia. Semmi, a korral és az ülőmunkával összefüggő meszesedésen kívül.A fájdalmaim pedig a tízes skálán már 6-10-ig terjednek. Tolom a fájdalomküszöbömet, de nem mindig sikerül.Senkit nem hibáztatok, de már szeretném a fájdalom okát megtudni. Elfogadom, hogy esetlegesen műtéti kockázat gyanánt idegi sérülés történ. Valószínűsíthető, hogy talán az Ön szakterülete az ahol talán megoldásra lelek.Nem szeretem a tüneti kezeléseket, azaz "szedjek fájdalomcsillapítót és majd elmúlik".Köszönöm, hogy időt szánt levelem elolvasására, és amennyiben nem az Önhöz tartozik a problémám, kérem segítsen abban, hogy milyen típusú vizsgálat felé induljak el. Üdvözlettel: Junghausz Nikolett
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
20.
A pajzsmirigy eltávolítás nem okoz láb fájdalmat. Porckorongsérv irányába kellene vizsgálódni.
2014.
08.
14.
enchilada kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Több hónapja nagyon intenzív égő, zsibbadó érzetem van a fejtetőmön, néha a homlokomon is. Mivel egy vörös folt is volt a fejtetőmön, néha most is kipirosodik, majd két hónapig kezelte a bőrgyógyász eredménytelenül. Voltam góckutatáson, és továbbutaltak neurológushoz, aki szerint a nyakam nagyon merev. Az elhúzódó kínzó égő fájdalom, sajnos mára teljesen depresszívé tett. Kérem segítsen, hogy merre induljak a megszüntetéséhez. Köszönettel
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
16.
Ha a neurológus nem talált okot, akkor pszichiáterhez menjen.
2014.
08.
14.
fejfájás kérdése:

Jó Napot Kívánok! állandó fejfájásom van, jobboldali lángol, égeto, tompa érzés, elol és hátul nyomást érzek, fullzúgás, legtobbnyire mikor aludni készulok, a baloldal zúg igen a fulem, a hátam kozepe tájan el van ferdulve, elhomályosodik a látásom. Vajon mitol van ez?? Válaszát Elore is Koszonom Ilona
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
16.
Sajnos számtalan oka lehet.
2014.
08.
14.
fényke kérdése:

Tisztelt Székely tanárúr! Már voltam önnél vízsgálaton.Ebben a hónapban kaptam ídőpontot Őnhőz. Tavaly összel voltam MRI vízsgálaton, mivel álapotom a többszöri konzervatív kezelésekre sem javult azóta, gondoltam készítettek újabb C.T. vizsgálatot ,hogy mire Önhőz megyek vízsgálatra ne kellejen heteket, hónapokat várni az eredménytől függő kezelésem megállípítására. Nagyon szégyelem, de mivel "fóbiám" van igy altatás nélkül nem tudok MRI vízsgálatot felvállalni.A C.T. is egy nagy trauma számomra,de azt legalább kibírom. Jelenleg az altatást nem tudom finanszírozni. Tisztelettel megkérdezném, ha CT vízsgálatot készítettek az is megfelelő lenne a további kezelésem, illetve ha műtét szükséges, azokan elbírálásához? Előre is köszönöm vállaszát. További szép és sikseres napot, Isten áldja.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
16.
Az esetek egy részében elégséges a CT is.
2014.
08.
13.
Sürgős!!!! kérdése:

Jó napot!Attila vagyok és kiszeretném kérdezni a további tünetekről önnek mi az elképzelése,milyen betegségekről lehet szó!?a tünet egészen 20090-ben kezdődőt fülzúgással ami a mai napig is jelen van illetve a napokban szédülés,hányás,látászavar,nagyon nagy gyengeség és az EKG szívkilengést is mutatott de az itteni orvosok csak pihenést ajánlottak de attól félek hogy több van egy kis kimerültségnél!Várom válaszát!további szép napot!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
13.
Koponya MR-rel kellen kizárni agyi betegséget.
2014.
08.
13.
dóra27 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!53-éves vok, Azt szeretném kérdezni hogy epilepsziás vok,de már 33-éve még sosem remegtem éjszaka nem tom hogy az epilepszia miatt van, vagy a végtagi üttőér artrózis miatt éjszaka mikor meg pihen a lábam akkor el kapja a sarkamat a görcs és a hátsó lábszáramat húzza a görcs ha beveszek egy frontint akkor egy fél óra allat meg nyugszik a lábbaim nem tom most a neurólógiára menjek vagy a sebészetre Előre is Köszönöm Válaszát!!!!!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
13.
Ez inkább nyugtalan láb szindróma. Speciális neurológiai probléma.
2014.
08.
11.
Zsoka kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! 2007-ben volt egy elektromos sokk szeru erzes az agyamban. Azonnal nagyon eros ego fajdalom kovette a fejboromben. Harom nap mulva szunt meg es hajmosaskor kihullott egy jelentos mennyiseg a hajambol (diffuzan). Azutan az arcomat mintha apro parazitak leptek volna el (egy ev mulva megszunt). Ez attevodott a fejboromre is es azota is jelen van ez az irritacio (foleg amikor a nemi hormonok emelkednek). Neha csak faj, eg vagy olyan mintha erospaprikaval dorzsoltek volna be. Fokozatosan a testemen is jelentkeztek tunetek: reuma szeru izom es izuleti fajdalom a vallakban, a ket kezfejben es a talpakban foleg; "csipesek" testszerte amiket izommerevseg kovetett, majd izomgorcsok; lukteto (neha kesszuras szeru) fajdalom a labujjak alatti parnazott reszben; aftak a szajpadlason; kimerultseg (3 honapig)..... 2011-re a tunetek nagyresze megszunt, leszamitva a fejbor irritaciot es a kiuteseket (akne szeru pottyok) a fejboron es a nyakon, valamint a diffuz hajhullast. Azonban rendszeresen visszater a fajdalom. Neha csak gyengen es rovid idore. Azonban tavaly ot honapig szenvedtem az eros fajdalomtol es nincs ra hatasos fajdalomcsillapitom. Neha megbotlok vagy nem birok megtartani dolgokat a kezemben. A fuleim is gyakran fajnak vagy nyomast erzek bennuk. 2009-ota van baj a szemeimmel is. Sokat rang az ideg korulottuk es fajnak, de foleg a bal. Neha homalyosan latok vele. Azt mondjak az orvosok, hogy ez nem sklerosis multiplex. Hogy miert nem, azt nem mondjak. Akkor mi lehet? A vervetelem normalis, leszamitva a pajzsmirigyet, de meg nem kell szedjek gyogyszert (hypothyreosis). Csak a sellarol volt MRI-m, de ott csak adenomat kerestek. Van gerincferdulesem es gerincservem is a derekamnal (S1-L5). Tudom, hogy ez keves a diagnozishoz, de barmilyen otletet szivesen veszek. Koszonom! Udvozlettel, Pall Erzsebet
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
13.
A leírt tünetek nem utalnak neurológiai betegségre.
2014.
08.
07.
Oreo kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 3 hete erősen szúr az alhasam, amit gyakori vizelés és hangos bélműködés is kísér. A vérképen a vizelet üledékemben számos baktérium ábrázolódott. A nőgyógyászaton számos polycysta (korábban is vizsgáltak PCOS-sel) mellett folyadékot talált az orvos, amire Nolicin antibiotikumot írt fel, gyulladásos tünetek kezelésére, változást eddig nem tapasztaltam. Emellett VP shuntöm van 5 hetes korom óta, ami a hasüregbe vezeti az agyvizet. Kissé megijedtem, amikor folyadékot találtak az alhasamban, ill. a vékonybelemben, mert nem tudom, hogy ez valóban gyulladás, vagy shuntvezetési zavar? Remélem, tud segíteni.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
13.
Ez nem shunt vezetési zavar.
2014.
08.
06.
Koponyaűri nyomásnövekedés? kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy az áltagban 140-145 és 75-80-as szisztolés / diasztolés értékekkel mért vérnyomás és a hozzá társuló 55-65 közötti pulzusérték jelezheti-e a koponyaűri nyomásnövekedést? Mindezekhez hát,- nyak és tarkófájdalom, illetve zsibbadás társul - esetenként fejtetőn érzett fájdalommal, amelyet fekvő helyzetben enyhülni érzek. Háziorvosnál voltam már ezekkel a tünetekkel, reflexeim épek, pupillám a fényre jól reagál, szemmozgásaim rendben vannak, egyensúlyomat is megtartottam, az ott mért vérnyomás szintén 145/80 volt. EKG, vér,- és vizelet laboreredmények mindenben normálisak, legtöbbjük középérték. Háziorvosom szerint a fenti tüneteket inkább a stressz okozhatta, és reumatológus, valamint gyógymasszőr felkeresését javasolta, mivel a nyakamat nagyon ,,beálltnak" találta a jobb oldalon (valami csomót is talált a lapockám körül), valamint azt, hogy mérjek otthon is vérnyomást, és az eredményekkel keressem majd fel. Főorvos Úrtól szeretném kérdezni, hogy fenti tünetek milyen neurológiai elváltozásra utalnak esetleg, és jónak látja-e, hogy egy neurológust is felkeressek a panaszaimmal? Főorvos úr idejét és válaszát nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Sándor Nagykanizsáról
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
13.
Nem gondolok koponyaűri nyomás fokozódása. A tünetek inkább reumatikus betegségre utalnak.
2014.
08.
02.
ct vizsgalat eredmeny ertekelese kérdése:

valamennyi lumbalis discus laposabb.az L.IV.discusban vacuum fenomen.jobbra homoru scoliosis.meredek allasu sacrum.a lumbalis csigolyakon a gerincurt es a neuroforamereket is szukito spondylosis lathato.a kisizuleti arthrosis es a sarga szalag megvastagodasa a gerincurt szukitik.baastrup syndroma.a lumbalis discusok protrusioja a gerincurt es a neuroforameneket szukiti. velemeny:degenerativ egyertelmu elvaltozasok, egyertelmu hernia nem abrazolodott. kerem a ct kiertekelest mi a bajom mert mindket combom nagyon faj. koszonom bartus janosne
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
13.
A leírás nem mond sokat. CT képek amúgy sem alkalmasak gerinc betegség diagnosztizálására.
2014.
08.
01.
Axonalis laesio kérdése:

Üdvözlöm! Kisfiam 2 éves és csak úgy tud járni, hogyha fogom a kezét. A neurológusunk elküldött EMG/ENG vizsgálatra. Vélemény: a mért motoros idegvezetési sebesség értékek épek, de az őpotenciálok amplitudója alacsonyabb, mely axonalis laesiot jelez. A doktornő aki a vizsgálatot csinálta azt mondta nincs akut probléma menjünk vissza az orvosunkhoz és majd Ő elmondja ez mit jelent. A doktorunk csak augusztus 20-a után lesz. Esetleg megtudnák mondani ez mennyire rossz dolog? Ettől fog tudni járni a fiam? Több fórumon ijesztgettek a szülők, hogy ez rossz dolog, de hogy mi azt nem tudják megmondani. Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
01.
Sajnos a gyermekneurológiában nem vagyok jártas. Forduljon specialistához.
2014.
07.
31.
aggódó gyerek kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr !Az édesanyámnak(73 éves) nagyon sokat fáj a feje szinte napi szinten ,már hónapok óta ,most végre elküldték CT vizsgálatra ahol a következő lelet született:középvonali dislocatio nemlátható,a külső és belső liquorterek tágabbak.a kamrarendszer szimmetrikus.A IV. kamra norm. helyén van. Mindkét oldalon a törzsducokban ,néhány 1-2 mm-es nem friss microlacuna látható,valamint mindkét putamenben szimmetrikusan 2-3 mm-es hyperdens elváltozások láthatóak Fhar -betegség jeleként. A carotis syphon meszes. Kóros kontraszthalmozás nem látható. Vélemény :Atrophia celebri Arteriosclerosis , Microemollitio celebri I.u, Fahr- betegség. Szeretném megkérdezni hogy mit takar ez a lelet nagyon sokára kaptunk időpontot vissza az orvoshoz , mennyire súlyos a betegsége ,van daganata, kezelhető még az édes anyám ezen betegsége ,nagyon megköszönöm válaszát . Tisztelettel egy aggódó gyerek!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
01.
A CT lelet a kornak megfelelő. Panaszát nem magyarázza.
2014.
07.
31.
hmoncsi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A mai nap gerincröntgenen voltam, a leleten a következők állnak: A lumbalis lordosis megtartott, a sacrum dőlésszöge fokozódott. A lumbalis csigolyák peremsarkain helyenként kis meszes felrakódás látható. Az L.S rés kissé beszűkült. A kisizületi arthrosis enyhe fokú. Vélemény: Spondylarthrosis lumbalis min. grad. Discopathia gyanúja az L-S résnek megfelelően. Diagnózis: M4780 Egyéb spondylosis M5190 Intervertebrális discus rendellenesség Kérem írja meg, hogy ez mit jelent, mi a teendő. Köszönettel
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
01.
Az rtg felvétel lényeges kórosat nem mutat.
2014.
07.
31.
kérdés kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Két éve egyoldali hirtelen hallásvesztésem lett infúzióra sokat javult, de fülcsengés maradt. Előtte nagyon fájt a fülem, megvoltam fázva, de nem mondtak konkrétumot hogy ez a fülgyulladás vagy esetleg keringési zavar okozta a bajt. Vannak néha szédüléseim, nyomás, ha hirtelen felállok akkor fura érzés a fejben, de nem tudom h ez a szorongástól van e(mert nagyon szorongó vagyok, gyógyszert is kell szednem) vagy keringési probléma. Valamint most lett egy labor eredményem, amin vashiány mellett, a következő aggaszt: We: Alvadékos mm/h 6-11 Nem volt csillag mellette, de most ez mit jelent? Sűrű a vérem? Bár megjegyzem nem sok folyadékot ittam, alig tudták eltalálni a vénámat. Lehet azért sűrű a vérem, mert keringési problémám van??? A háziorvos azt mondta ne foglalkozzak azzal hogy az van ráírva "alvadékos" Jövőhéten megyek infúzióra, de ezt én kértem, mivel két éve is kaptam gondoltam hátha jót tesz most is. (1 ampulla notropil, 1 cavinton, 1 chinotal) EZT LEHET KEVERNI??? Ön szerint hol lehet, milyen vizsgálattal lehet ezt kideríteni hogy van e keringési problémám? Budapesten élek, de vidéken van az állandó lakcímem, de itt nem hinném h vannak olyan gépek, pesten meg lehet nem fogadnak. Koponya MR vizsgálatom is lesz csak még nincs meg az időpont, de úgy tudom abból nem derül ki a keringési zavar... Nagyon félek, mert még 28 éves nő vagyok és szorongó. Köszönöm, ha megtisztel válaszával! És elnézést a sok sok kérdésért, remélem tud válaszolni! Üdvözlettel: Edina Köszönettel, és Tisztelettel várom válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
31.
Feltehetőleg vírusos gyulladás miatt alakultak ki a tünetek. Utólag ezt már nehéz kideríteni. A gyógyszereket lehet együtt szedni.
2014.
07.
31.
Laci kérdése:

Tisztelt Doktor Úr Az alábbi szöveges leletet értelmezze kérem.2ir lumbosacralis gerincfelvétel:a felső szakaszon enyhe jobbra convex scoliosis látható és a lordosis íve kiegyenesedett.A csigolyák szerkezete,magassága megtartott.A L.iV és a L.V.csigolya ventrális peremén mérsékelt spondylosis látható.A L.IV/V és L.V/S.I rés kissé szűkebb.A sacroiliacalis izületekben kóros nem látható.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
31.
Enyhe fokú degenerált eltérések a gerincet. Teendő nincs.
2014.
07.
29.
andii kérdése:

Kedves Dr-Úr! Édesanyámnak egy pár hete az Mr kimutattot egy menigeomát.. Vélemény:A jobb oldalon parientalisan-temporalisan, extracranialisan terjedő képlet az Mr kép alapján lehet dermoid cysta, mely csontdestrukciot okoz. A convexitason parientalisan, mindkét oldalon látott elváltozás meningeoma MR jellegzetességeit mutatja /körülötte oedoma nem látszik/ez 44mm-es. Azt szerteném kérdezni hogy ezt mindenképp műteni kell ha igen milyen ez a műtét?Pontosan mit jelenet?Köszönettel:Andi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
31.
A 4 cm-t meghaladó meningeomákat operálni szoktuk. Persze még sok mindent kellene tudni (tüneteket, MR kép, egyéb betegségek). Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon, aug. 11-től, 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.
2014.
07.
28.
miért? kérdése:

Tisztelt doktorur. 42 éves nö vagyok. Gerincbeteg 5 éve. Csak annyit szeretnék kérdezni hogy, az idegsebész orvosok miért nem akarják müteni a háti gerincsérveket? Nekem van egy a T- 1o T-11 nivó között, és ez irta az orvos az MR felvételre hogy a mélysége 5 mm, és ez megy a háti gerinccsatorna felé. A porckorongsérv mérése akár 7 mm -ter keresztirányu és oldalirányu magasságban és ez terjed fokozatossan 8 mm craniális irányban. És 6 mm ter megy a farokcsont nivó felé. A lemez szintje lapított ventrális és dorzális a gerincvelő. Mind a kettö lábam zsibbad, a bal lábamba van izom gyengeség és járnom kell tornára járokerettel tudok menni. Nem tudom március óta tartani a vizeletemet, és nagy fájdalmaim vannak háti gerincnél, a derékrésznél, és a farokcsont résznél. Zsibbad a nemi szervem is 2 hónapja. Ez az álandó fájdalom tart 2-tö éve. Tudna valamit irni a Doktor ur? Üdv Emese.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
28.
A hátizsákos por korongsérvek esetén más a műtéti elbírálás. Látni kellene a képeket.
2014.
07.
26.
csicseri kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A barátnőm (64 éves) kérésére írok Önnek, mert Neki nincs internet elérhetősége. 2014.júniusban feküdt bent az egyik budapesti kórház Neurológiai Osztályán (ahová területileg tartozunk). A diagnózis: Vertebrobasilaris sy, Encephalopathia vasc (leasio lacun. mpx. cerebri), Insulin-dependens cukorbetegség, Hyperlipidaemia, magasvérnyomás-betegség 2014.06.12-én MR vizsgálat is készült, melyből idézek: "A kisagy bal féltekéjében csíkszerű 2 mm-es T1 és T2 szekvenciában egyaránt jelgazdag terület figyelhető meg. A periventricularis fehérállományban jobb oldali túlsúllyal több 5-7 mm-es FLAIR szekvenciában jelgazdag góc van, valamint mindkét oldalon megfigyelhető elsősorban a kamrarendszer tetejének síkja fölött számos apró, FLAIR szekvenciában jelgazdag góc is. MR vélemény: A FLAIR szekvenciában jelgazdag gócok megfelelhetnek chronicus vascularis encephalopathia jeleinek, azonban demyelinisatios kórkép irányában kivizsgálás szükséges." A Neurológiai Konsilium (Prof Kenéz József) véleménye: "A lesiok vascularis eredetűek, demyelinisatio gyanúja nem merül fel, sem a kép, sem a klinikum alapján." Javasolt gyógyszerei: Ramipril, Chinotal, Metoprolol, Decholest, Clopidogrel, Stugerol, Frontin, Insulin. Ezeket a gyógyszereket szedi is, ennek ellenére fáj a feje, szédül, tántorogva megy, mindig el akar esni, zsibbad a feje (ezt Tőle idéztem). A háziorvos tegnap (2014.07.25-én) ismét beutalta a kórházba, ahol azt mondták Neki, hogy nem tudnak semmit sem tenni, írtak Neki járókeretet és hazaküldték. Kérdésem: Van-e valamilyen szakkórház itt Budapesten, ahová be lehet utalni és ahol talán tudnának segíteni rajta ? Vagy ez lenne a megoldás, hogy adtak Neki egy járókeretet ? (Még csak 64 éves.) Tisztelt Doktor Úr! Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
28.
Itt sajnos keringés-eredetű lágyulások okozzák a tüneteket. Érdemben segíteni az állapotom nem lehet. Neurorehabilitáció jön szóba.
2014.
07.
22.
tisztánlátás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Legyen szíves véleményezni az agykoponya CT eredményemet : A külső,belső liquorterek normális tágasságúak .Középvonali dislocatio nem látható. Az oldalkamrák körül a fehérállományban kisebb-nagyobb hypodens területek ábrázolódnak.Bal oldalon az oldalkamra felől az agy állományban egy a sulcus centralis felé vezető vaskosabb vénás képlet ábrázolódik. Egyéb körülírt kóros képlet nem látható . Köszönöm Tisztelettel : Marina /58 éves/
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Látni kellene a képeket, illetve a tüneteket ismernem kellene.
2014.
07.
22.
Porckorong sérv-mütét utáni fájdalmak. kérdése:

Tisztelt doktor ur.. A multkor már irtam önnek üzenetet és a tanácsát megfogadva felkerestem a korházat ahol mütöttek,az orvos fogadott,megvizsgált majd elküldött MR vizsgálatra. A leletem: L.V. porckorongon jobb oldalon mütet utáni állapot látszik,a korongon közepes fokú körkörös protrusio látható,mig jobb oldalon a laterális recessusban kontrasztanyagot halmozó hegszövet látszik. A hegesedés a jobb S.1. gyök körül is megfigyelhető. A lumbosacralis rés mentén a zárolemzek mellett jobb oldalon oedemás terület figyelhetö meg,melyben kontrasztanyag adás után halmozás is kialakul. A porckorongon kóros halmozás jelét nem látom. A fentebbi magasságokban novum eltérés nincs. legyen szives leforditani,mert nem nagyon értem. Az idegsebész 10napos kezelést ajánlott a reumatologián. Bementem a háziorvoshoz ö irt nekem izomlazitó voltarent injekcioba,ugy éreztem használ mert kevésbé fájt de amikor megkaptam az utolsót azóta folyamatosan fáj. aztán irt miderizone diclofenac stada gyogyszert. Nem érzek javulást! két hónapja mütöttek. Kérem segitsen,adjon tanácsot.. elöre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Továbbra is csak az tudom mondani, hogy a operáló orvos tud a legtöbbet segíteni.
2014.
07.
20.
zsuzsa vagyok kérdése:

Tisztelt Dr. Ur. 2 éve elmult amikor volt egy térdsérülésem , meniscus levállt elülső keresztszalagom kosárfül szerűen szakadt nem lehetett összevarrni csak kitisztították. Azóta sincs benne szalag elől. A mindennapjaimat viszont megkeseríti hogy a combtőben, combomban ,lábszárba futó ,vándorló fájdalom, ami zsiborgással jár. Olyan, mintha megfeszülnének az izmaim, nagyon rossz érzés. összefüggésben lehet e a térd műtétemmel?? vagy gerinc eredetű. Neurológia, ortopédia , nézett fizikoterápiát írtak fel meg porcerőt.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
A problémája traumatológiai természetű.
2014.
07.
19.
halantek kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! A velemenyet szeretnem kerni a kovetkezo problemaban. A jobb halantekom korul kb. 3 honapig napi szinten fajt. Egyszer csak elmult es kb. 2-3 hetig nem ereztem semmit. Azutota neha ujbol faj, neha szuro erzest erzek par percig, es meg zsibbadni is szokott, ami kicsit kihat a jobb oldali arcomra is. Tegnap par alkalommal a jobb fulem is zugott par masodpercig. On szerint mi okozhatja a fenti tuneteket. Valaszat koszonom. Eva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Ennyibôl nem lehet megmondani. Kérem forduljon neurológushoz.
2014.
07.
13.
Éva kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A véleményét szeretném kérni az alábbi esettel kapcsolatban, hogy lehet-e agyrázkódásom, illetve szükséges-e orvost felkeresnem? Tanfolyamra járok, és pénteken a szünetben kint álltunk az iskola előtt a lépcsőn, amikor váratlanul nekem jött hátulról egy jól megtermett férfi úgy, hogy bal oldalt a lapockámat és a fejemet a tarkómnál megütötte. Mintha szándékosan erősen nekem jött volna.Péntek estére el is kezdett fájni a fejem a tarkómnál, a lapockám nem fájt. Szombaton csak egy kicsit fájt a fejem bal oldala, azonban a tetejénél, belülről. Ma viszont úgy ébredtem, mintha nyomás lenne a fejemben, és ez egész nap nem akar elmúlni, hiába vettem be egy Algopyrint. Furcsán érzem magam, de nem szédülök, nem hánytam, egy kicsit zúgott délután a bal fülem, de olyan bizonytalanul érzem magamat. Kb. egy órája mintha a fejem jobb oldalán dominálna a fejfájás, nyomásérzés. Utalhat ez agyrázkódásra? Szükséges ezekkel a tünetekkel orvost felkeresnem? Kérem szíves tanácsát, hogy mit tegyek. Köszönettel: Éva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Nem látok komolyabb problémát.
2014.
07.
13.
láb-térdfájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 33 éves férfi vagyok. Kb. 3 éve fájnak a lábaim, főleg a térd és a vádli környékén, de volt hogy a láb más területén is előjött. Hol erősebb volt, hol elmúlt, főleg ha sokat sétáltam jött elő, de pihenésre csökkent. Azonban hónapok óta egyáltalán nem múlik a fájdalom, már folyamatos. Érvizsgálat negatív. Ortopédián süllyedt lábboltozatot állapítottak meg. Térd Uh eredménye, hogy mind a két térdben van kis kopás (2.2 mm) és folyadék is (2-3.5 mm). Gerinc MR alapján az L.V.-S.I porckorong körkörös protrusioja látható, ez mindkét oldalon a neuroformanekeket szűkíti. A protrudált discus a ligamentum longitudinale posterust kissé diszlokálja a canalis spinalis felé. Hernia nincs. Neurológus vizsgálat nem talált semmi látható problémát eddig. Mindkét oldali m. gastrocnemius medialisban történt EMG vizsgálat alkalmával nyugalmi aktivitás nem látható, akaratlagos innervational átmeneti aktivitás. Az izmokban perifériás neurogen laesio jelzett emg jelei. ( Amennyit láttam, hogy a két lábban nem ugyanolyan sűrűek a rajzolt vonalak). Ezek az eredmények magyarázhatják a fájdalmaimat? Még nem mondtak semmi konkrétat hogy hova forduljak, kérném a véleményét a fent leírtakkal kapcsolatban és a tanácsát, hogy milyen orvost keressek még fel, hogy előbbre jussak. Köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
A leírtak alapján nem látok okot a panaszaira
2014.
07.
11.
:) kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni abban, hogy az MRI vizsgálatom eredményét megnézné-e, és elmondaná, hogy konkrétan mi a problémám? Ez áll a papíron: A vizsgált szakaszon kyphosis ábrázolódik. A porckorongok víztartalma helyenként mérsékelten csökkent. C. 2.-3. között jobb oldalon foraminálisan minimális protrusio észlelhető. C. 4.-7. magasságban a duscusok kissé szétterülnek. C. 4.-5. között mk.o. foraminálisan széles alapú körülírt előboltosulás látható mely a formeneket mérsékelten szűkíti. C. 5.-6. magasságban jobb oldalon ugyancsak foraminálisan körülírt előboltosulás okoz mérsékelt foraminalis stenosis, a bal oldali foramen enyhén szűkebb. C.6.-7-. között mk.o. foraminalis extrusio észlelhető mely a forameneket jelentős mértékben szűkíti. A myelon lefutása vastagsága és jelintenzitása szabályos. A canalis spinalis nem szűkebb. Válaszát előre is köszönöm és várom!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Látnom kellene a képeket.
2014.
07.
07.
Tomi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 22 éves fiú vagyok, Fél évvel ezelőtt elvitt a mentő és azóta pánikbetegségem van és Hypochonder vagyok. Másfél hónapja voltam teljes kivizsgáláson Ekg, mellkas Ultrahang, Labor. Nem találtak semmit. Mostanában elég sűrűn szoktam érezni hogy a halántékon táján két oldalt zsibbad és fáj a fejem. Ez is lehet a pániktól vagy komolyabb baj is állhat mögötte? Kérem segítsen! Köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Ez pánik betegsėg.
2014.
07.
05.
LND14 kérdése:

Kedves Doktor Úr! Hétfőn éjjel 2-3 óra között a barátnőm(26 éves) arra ébredt, hogy erősen zsibbad a jobb lába és kissé a bal is. Megmozgatta, én is átmozgattam és azután jobb lett. Ekkor kiment a mosdóba kb 2 perce, majd amikor jött vissza rosszul lett, foltokban látott, majdnem elájult. Lefektettem az ágyra, ekkor már nagyon elfehéredett a bőre, de pár perc után jobban lett. Tegnap este óta úgy érzi, mintha a jobb kezén és jobb lábán "hidegség futna végig" bár nem hideg egyik sem. Néha erőtlennek is érzi őket, továbbá olyasmit érez bennük, mint amikor valaki sokáig könyököl az egyik karján és már úgy érzi, hogy meg kell mozgatnia. Az elmúlt pár napban a feje is sűrűn fáj a homlokánál, nem egész nap, néha elmúlik, néha visszajön. Néha jobb oldalon, a fejbiccentő izom és az állkapocs közötti részen, a fül alatt kb 2-4 cm-rel tompa nyomást szokott érezni. Mi a véleménye a fent leírtakról? Milyen szakorvos felkeresését ajánlja? Köszönettel: PI
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
angelaszabo leírtak alapján fokozott stressz állapotot gondolok.
2014.
07.
02.
Ismeretlen eredetű hát-és mellkas fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A segítségét kérném, mert fogalmam sincs kihez lehetne fordulni. 30 éves férfi vagyok, 3 hónapja kezdődött mellkasi-háti fájdalmaimmal fordultam orvoshoz, és az elmúlt időszakban rengeteg vizsgálaton vettem részt, mégsem tudták kideríteni mi okozza panaszaimat. Fő panaszom megszakításokkal jelentkező felsőtesti hát-, mellkasi és oldalfájdalom. Nem állandó, hanem egyszer a szegycsont mögött, aztán a szegycsonttól jobbra és/vagy balra, máskor a jobb oldalon az alsó bordaívnél, megint máskor a bal oldalon szintén az alsó bordaívnél, aztán oldalt a szív alatt, majd a szív felett, aztán a vállak/hónalj alatt jelentkezik (van úgy hogy egyszerre több helyen, máskor csak egy helyen), néha a nyakam jobb oldalán is, és 5-10 perc után gyakran el is múlik, de van olyan hogy egész nap érzem, hol nagyon erősen, hol gyengébben. A háton szintén így "összevissza", de főleg a jobb oldalon, a máj magasságában és a vállnál. Jellemző még, hogy ilyenkor néha furcsán "szédülök", mintha leesne a vérnyomásom, pedig már többször is mérték ilyenkor, orvos is és mindig normális. A fájdalmak a felsőtestemre koncentrálódnak, végtag-és hasi fájdalmam, emésztési problémám nincs. EKG, vérkép normális, a hátfájásom miatt hepatológiai kivizsgáláson is voltam (első vérképem enyhén emelkedett májfunkciót mutatott ki, de ez később normalizálódott), orr-fül-gégészeten UH is volt, ezen vizsgálatok eredménye negatív. Mellkas CT-n a gerincen osteoma vetődött fel, ezt a későbbi vizsgálatokkal a gerincklinikán kizárták. Kérdésem a következő: csatolt leleteim, vagy a panaszaim alapján van elképzelése, honnan eredhet ez az összevissza fájdalom? Gerinci degeneratív eredetű vagy más állhat a háttérben? Ha erről volna szó, akkor kérdezném hogy gerincfájdalom kisugározhat mellkasba, vagy bordaív alá? Mi a teendő, milyen kezelés lehetséges/életmódváltás szükséges? Ha nem gerinc eredetű, eredetű, akkor önök szerint merre induljak el, mert fogalmam nincs mi lehet ez. Szinte csak a kardiológián nem voltam, a szívritmusom, vérnyomásom is normális. Megtisztelő válaszát köszönöm. Leírtam a leleteim tartalmát, mert bár tudom hogy a kép alapján az igazi, de hátha ebből is ki lehet deríteni valamit. Elnézést a hosszú levélért. Kétirányú lumbális gerincröntgen lelet: Megtartott és csigolya magasságok. Mérs. szűkebb praesacralis rés. Mellkas CT natív lelet: A tüdő állományában kóros elváltozás nem látható. A hilusokban mediastinumban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem ábrázolódik. A thymusokbanmég csekély mirigyállomány megfigyelhető. A máj ábrázolt részei nativan eltérést nem mutatnak, a mellékvesék épek. A gerincen kóros szerkezeti elváltozás nem látható, a thoracalis 7-es csigolyában 20mm átmérőjű a corpus ventralis és bal oldalánelhelyezkedő dens elváltozás (valószínűleg osteoma), egyéb eltérés nem ábrázolódik. --- > ezután indult a kivizsgálásom a gerincklinkán osteoid osteoma gyanújával. MR lelet: Axialis és saggittalis síkú T1, t2 súlyozott, saggittalis síkú STIR, coronalis síkú T2 súlyozott felvételeket készítettünk. A vizsgálat a Th1 magasságától a Th11 magasságáig értékelhető. Amanézis: Mellkas CT-n Th7 osteoid osteoma gyanú. Hát-és mellkas fájdalom. A kyphosis íve enyhén fokozottabba peremek kissé megnyúltak. A Th7 testben bal oldalt compacta szigetnek megfelelő jelmentes terület ábrázolódik, T1 és T2 súlyozásnál is. A középső háti szakaszon a discusok laposabbak, T2 súlyozásnál jelszegényebb szerkezetet mutatnak. A Th3 testben bal oldalt a CT vizsgálaton látható ívbe terjedő hasonló szerkezetű elváltozás az MR vizsgálatnál alig észlelhető kis mérete miatt. A Th6-7 és Th7-8 discusok kismértékben, körkörösen előboltosulnak, compressiót nem okoznkak.A gerincvelő háti szakaszán kóros eltérés nem ábrázolódott. Vélemény: Kezdődő degeneratív eltérések és discopathia jelei a középső háti szakaszon. Compactasziget a Th3 és Th7 testben a bal oldalon. Az elváltozások osteoid osteomára nem jellemzőek. Apró előboltosulások a TH6-7 és Th7-8 szintekben. Teljestest csontszcintigráfia + SPECT-CT lelet: A gerinc, a sacroiliacalis ízületek radiofarmakon eloszlása mérsékelten egyenetlen. A háti kyphosis kissé fokozott. A Th3-as bal csigolyaíveredésénél a csigolyaívet is érintően 8x14x7 mm nagyságú területen a nativ low dose CT-n compactasziget látható, melynk megfelelően kóros radiofarmakon dúsulás nem észlelhető.A Th7-es corpusában a bal oldalon ventralisan, anativ low dose CT-n: 17x9x9 mm nagyságú compacta sziget, melynek megfelelően kóros radiofarmakon dúsulás nincs. A ssacroiliacalis index: bal oldal 1.29, jobb oldal 1.63 (1.4 alatt normális). Orvosi vélemény: A gerinc és a sacroiliacalis izületek mérsékeltfokú eltérése degeneratív jellegű. Osteoid osteoma-ra típusos jel nem volt kimutatható.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
A leírtakól szervi betegség nem derül ki.
2014.
07.
01.
stroke! kérdése:

Nagymamám lassan 2 hónapja kapott vérhiányos strokot!Kb. 10 cm-es hoszúságban a beszédközpontjába egy ér elhalt. Most otthonban van. Sokat javult az állapota, mert tud szájon át enni (mert gyomorszondája volt). Szerintem megismer mert, mikor bemegyek hozzá fogja a kezem meg látom rajta, hogy megismer. A jobb keze levan bénulva meg az arcánál. Teljes afáziája van. Néhány dolgot megért de az a központ is megsérült. Milyen javulásra számíthatok? Lábra fog tudni állni egyáltalán? Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Ezt sajnos nem lehet megmondani.
2014.
07.
01.
Tomi004 kérdése:

Jó reggelt Kívánok Doktor úr! 22 éves fiú vagyok. Fél évvel ezelőtt elvitt a mentő a munkahelyemről 170-es vérnyomással. Azóta kialakult a pánikbetegségem a refluxbetegségem és hipochonder is vagyok sajnos.. Olyan panaszaim vannak hogy zsibbadást érzek néha a bal alkaromon a fejemnél két oldalt a halánték táján, néha lezsibbad a lábfejem, de csak pillanatokra. Egyszer volt olyan hogy lezsibbadt a fél arcom de az ideigi alapon volt mert 1 óráig tartott. Frontin nyugtatót szedtem hónapokig elszórtan, perineva vérnyomáscsökkentőt szedtem. És velük együtt nagyon ritkán fokhagyma kapszulát. Eldobtam a rendes gyógyszereket és mostmár csak a gyógynövényeket szedem. Fokhagyma, cirtomű szívvédő tea, néha orbáncfű. a Tünetek mindennap visszajönnek. Lehet valami érrendszeri baj vagy mind a pánik miatt van? kérem segítsen! Köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
A pánik betegség okozhat szervi bajokat, ezért érdemes szakemberek kezeltetni. A megfelelő szakember pszichiáter vagy pszichológus.
2014.
06.
29.
Porckorong-sérv mütét után... kérdése:

Tisztelt doktor ur.. kb 1 hónapja mütöttek porckorong-sérvel,eléggé jol viseltem a mütét utáni napokat,volt néha lábzsibbadás de azt leszámitva mintha ujjászülettem volna. 2hét után elkezdett fájni a baloldali csipöm,medence környéke és jobboldali is felváltva. sok fájdalom csillapitót szedek,néha már a gyomrom is fáj. sürgösségin is voltam,de ott nem tudtak velem mit kezdeni,adtak 1 injekciot és azóta is erös fájdalmat érzek. Aki mütött idegsebészt nem tudom elérni telefonon és még 1 honap mulva kell kontrolra mennem. Kérem doktor ur segitsen a tanácsaival...elöre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
29.
Ha az operáló orvos nem elérhető, akkor az intézetet keresse fel.
2014.
06.
29.
Baricz Péter kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi problémáim kapcsán szeretném szíves válaszát kérni. Közel tíz éve vannak különböző intenzitású egyensúlyzavaraim, amelyeket kezdetben a bal fülem egyensúlyfunkcióinak megszűnésével indokoltak az orvosaim. Az eltelt egy évben a panaszaim sajnos felerősödtek és állandóvá váltak. Napi problémát jelent, hogy minden előzmény nélkül többször is megszédülők, elveszítem, illetve nem tudom megtartani az egyensúlyom, imbolygóvá, jobbra-tartóvá válik a járásom, zsibbadnak a kezeim, folyamatosan zúg a bal fülem és émelygek, nehezemre esik egyenesen tartani a fejem, illetve felfelé néznem. Az eltelt évben több vizsgálaton is átestem, ezek között a magas vérnyomás és koleszterin szint mellet, a nyaki erek festése (amely a bal carotis interna eredése után 85%-os szűkületet állapított meg), valamint az agykoponya natív MR vizsgálata (amely az occipitalis kamraszarvak mentén, főleg bal oldalon supratenoralisan a corona radiatának megfelelően néhány kis jeldús gócot jelzett) mutatott jelentős eltéréseket. E gócok eredetéről, illetve természetéről sajnos nem kaptam számomra is érthető magyarázatot. Ezért az első kérdésem arra vonatkozik, hogy a leírt gócok mennyiben tekinthetőek kórósnak, illetve milyen probléma forrásai lehetnek? Netán okozhatják-e a leírt tüneteket? A második kérdésem a nyaki ér szűkületével kapcsolatos, amelyet a neurologusom nem tart tünetképzőnek, ezért nem javasolja annak műtéti tisztítását sem. E kapcsán arra szeretnék választ kapni, hogy egy ilyen mértékű érszűkület (akár a többi meglévő tünettől függetlenül is) nem indokolná-e mégis a műtéti beavatkozást ? Köszönettel: Péter
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
29.
Koponya MR mindenképp kellene, valamint a carotis műtétét ilyen esetben már el szoktuk végezni.
2014.
06.
29.
nagyi69 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem, hogy mit jelent: csigolyatesek peremein deformáló osteophytosis látható. Problémám: Főként ha űlő helyzetből felállok, vagy ha előredölt helyzetből kiegyenesedem, a bal csípőmben és a combomban elől jelentkezik erős fájdalom, ami bizonyos lábmozgatásokra (lábemelgetés, lépcsőzés) elmúlik. Hajolni tudok, a járás nem okoz problémát. Válaszát előre si köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
29.
Olyan csontkinövés, amely a gerincet deformálja, vagyis elferdíti. Látni kellene a képeket és az MR felvételeket.
2014.
06.
24.
Joco kérdése:

Üdvözlöm! Pásztor Rózsa vagyok Soltról. Fiam 28 éves 4 éve beteg. Súlyos agy fehérállomány károsodást állapítottak meg nála. A betegség kiváltó oka ismeretlen. Mivel semmi lehetőségünk nincs, így veszteni valónk sem. Utolsó lehetőégként az őssejt beültetésen gondolkozom. Segítségét szeretném kérni abban hogy van e rá lehetőség. Köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
25.
Sajnos őssejt ügyben nem tudok segíteni.
2014.
06.
23.
Gerincsérv kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! osztályvezető főorvos Az alábbiakban szeretnék idézni MRI felvételemből, melyet nem értek, de egy biztos, hogy be van dagadva a bal kezem és el vannak zsibbadva az ujjaim. Azt szeretném tudni, hogy mi okozza? Idézem "A nyaki lordosis megtartott. A csigolyaperemeken kis kihúzottság látható. A cervicalis discusok víztartalma csökkent. A canalis spinalis normális tágasságu. A craniocervicalis átmenet megtartott. A myelon centralis helyzetű, kóros jelintenzitás nem figyelhető meg benne. A kisizületekben mérsékelt fokú arthrosis van. A cervicalis discusokon kürölirt kiboltosulás nem látható. A neuroforamenek mérsékelten szükebbek. A Th.IV: csigolyatestben a felső zárólemez mentén 12 mm átmérőjű a T2 súlyozott és STIR mérésben magas jelintenzitású oedemás góc látható" Nos tisztelt Főorvos Úr, tisztelettel megkérem, hogy igazat írja le, kertelés nélkül, ha kérhetem. Válaszát mielőbb tisztelettel várom. Fekete Lászlóné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
25.
Nem szoktam kertelni. A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
06.
23.
állandó fájdalom a gerincemben kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Szeretném ha szakvéleményt mondana az MRI leletemről. Előre is nagyon szépen köszönöm. Sagittalis síkban T1 és T2 súlyozott, coronalis síkban T2, axialis síkban T2 jellegű GRE felvételeket készítettünk. A vizsgálat a cranio-spinalis átmenet magasságától a Th4 magasságáig értékelhető. Nyaki gerinc MR vizsgálata: A lordosis íve csökkent, csaknem kiegyenesedett. A C4-7 szakaszon a peremeken osteophyta képződések vannak. A C4-6 szakaszon a zárólemezek mentén degeneratív jelzavar figyelhető meg, Modic I-II vegyesen. A discusok T2 súlyozásnál jelszegényebbek, a C5-6 discus laposabb is. A C5-6 szintben körkörös osteophytával övezett, egyenetlen vastagságú előboltosulás látszik, mely szűkíti a ventralis liquorteret és mindkét oldalon a foramenek bejáratát. Jobb oldalon eléri a myelont is, bal oldalon az eredő gyököt. Az osteophyta képződés részben postop. eltérésnek is megfelelhet. A gerincvelő nyaki szakaszán egyéb kóros jel nem látszik. A cerebellaris tonsillák a foramen magnum szintje fölött ábrázolódtak, a cranio-spinalis átmenet szabad. Lumbosacralis gerinc MR vizsgálata: Sagittalis síkú T1, T2 súlyozott, axialis és coronalis síkú T3 súlyozott és az alsó két szint síkjára döntött axialis síkú T1 súlyozottt felvételeket készítettünk a lumbalis gerincszakaszról, ezen kívül a sacrumr sagittalis síkú T1, T2 súlyozott és axialis síkú T1 súlyozott felvételeket készítettünk. A vizsgálat a Th12 magasságától az S4 magasságáig értékelhető. A lordosis íve csökkent, csaknem kiegyenesedett. A sacrum dőlésszöge normális. Az alsó három szintben a peremek megnyúltak, a discusok laposabbak, T2 súlyozásnál jelszegényebbek. A kisízületekben mérsékelt fokú arthrossis jelei láthatók. Az L3-4 szintben keskeny körkörös előboltosulás látszik, mely enyhén modellálja a durazsákot, érdemi gyöki compressiot nem okoz. Az L4-5 szintben jelenleg compressiot okozó hernia, prostrusio nem igazolódott. Az L5-S1 szintben bal oldalon postop. eltérések diszkrét jelei láthatók, mely érdemi compressiot nem okoz, recidív hernia nem mutatható ki. A conus medullaris az L1 magasságban végződik, eltérést nem mutat. Az S1 rések normális tágasságúak, szomszédságukban kóros csontszerkezeti eltérés nem igazolódott. Tisztelettel: Bereczkiné Tene Anikó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
25.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen. Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.
2014.
06.
23.
comb zsibbadás kérdése:

Kedves György! Egy ismerősöm hívta fel a figyelmet Önre, miszerint jó tanácsokkal tud ellátni derék fájdalmak enyhítésében valamint baloldali külső comb zsibbadásra. Lassan már 2 éve kutatom, hogy mi okozhatja a derék fájásomat és a lábam zsibbadásának. Kezdetben nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a dolognak, hiszen 30 évesen úgy voltam vele, hogy majd elmúlik. Sajnos nem így lett. A fájdalmaim egyre inkább csak fokozódtak. Olyannyira, hogy már sportolni is csak fájdalmakkal tudok. Sajnos adminisztratív munkát végzek lassan 5 éve, így erős a gyanúm hogy a helytelen üléstől is kialakulhatott a dolog. Felkerestem két „híres” csontkovácsot, de maradandóan ők sem tudtak segíteni. Az MR és CT sem mutatott kis semmi problémát. Az utóbbi fél évben eléggé kiokítottam magam a témában így arra jutottam, hogy fontos a napi többszöri gerinctorna (gyújtásokkal), óránkén felállni és mozogni az íróasztal mögött, ék alakú párna a helyes testtartás miatt. Elég sok mindent kipróbáltam és ennek ellenére nem szűnnek a derék fájdalmaim. Bár tudom, hogy így látatlanba nehéz megmondani, hogy mi a problémám, de a leírtak alapján az Ön vélemény szerint, mi lehet a probléma oka? Vagy mit csinálhatok rosszul, hogy nem gyógyul a derekam ill hogy folyamatosan zsibbad a lábam. Segítséget előre is köszönöm! Üdvözlettel: R. Márk
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
25.
Gyógytornát javaslok, keressen fel szakembert.
2014.
06.
22.
Lydike1 kérdése:

Kedves Doktor Úr, Apuval a kovetkjező tortént (én külfoldon lakok és nagyon aggódok): egyik nap elmondása szerint 20 perccel később miután egy a pályaudvaron vett üdítőt elfogyasztott rosszúl lett és folyamatosn hányt, hasmenése volt. Csak a 3. napon tudott orvoshoz menni, mert ő is külfoldon volt . Akkor is hányt és hasmenése volt. A kórházban gyomorrontásra gyanakodtak. Csináltak hasi UHt, rontgent, vérvételt , megvizsgálták az epét és a pancreast is és minden eredmény jó volt. Ezek után a hasa erősen elkezdett fájni és továbbra is hányt, ezért az orvosok kontraszt anyagos viszgálatot készítettek, melyen úgy látták, hogy egy elakadás lehet ezért sürgősségivel átszállították egy másik kórházba ahol megműtotték bélcsavarodás gyanújával. Azt mondták, hogy az epe nem ürül a gyomorból, ez okozta a hányást. Bélcsavarodást, elzáródást nem találtak. A bélből szovet mintát vettek, mert egy kis bőr elváltozást találtak (amire egy másik orvos azt mondta akár gyulladás is okozhatja) és most a szovettan eredményét várjuk. De az még egy hét. On szerint mi lehet a gond? Koszonettel L
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
23.
Én idegsebész vagyok, nem az én profilomba tartoznak a a panaszok.
2014.
06.
18.
Tepszics Ibolya kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Előre is elnézését kérem a terjedelmes levélért, de ezt nem tudtam volna rövidebben leírni. A tanácsát szeretném kérni édesanyám betegségével kapcsolatban. Tudom, hogy Ön nem tüdőgyógyász, de nem is erre fog utalni a kérdésem. Röviden leírnám az előzményeket. Négy évvel ezelőtt egy tüdő CT vizsgálaton kb 1 cm-es elváltozást találtak a bal tüdőfélen a hilus magasságában. A kép alapján rosszindulatú daganatra gyanakodtak. Az elhelyezkedése miatt bronhoscopiat nem csináltak, ezért a pontos diagnózist nem tudták felállítani. Édesanyám kora miatt semmilyen therápiás kezelést nem javasoltak / sugár, kemo/ . A műtétet nem merte vállalni, akkor 79 éves volt. Ez az elváltozás azóta is lassan növekszik. Az utóbbi fél évben, ritkán voltak neki jobb oldali zsibbadásai, előfordult, hogy főzés közben a fakanál kiesett a kezéből, nagyon gyenge lett. Ekkor is kivizsgálták és az ideggyógyász a nyaki gerinc állapotát tette felelőssé a tünetekért és B vitamin komplexet javasolt neki. 1 hónappal ezelőtt a kezelőorvosa folyamatos hőemelkedés, enyhe láz miatt fektette be a tüdőgyógyintézetbe kivizsgálásra. Ekkor az állapota még szinte teljesen átlagos volt, a lázon kívül nem volt különösebb panasza. Két héttel a befekvését követően, tehát kb két hete nyaki UH vizsgálatot csináltak neki ahol a fejét erősen hátrafelé lógatták vizsgálat közben. A vizsgálat után alig két perccel teljesen elment a hangja, szinte csak tátogni tudott. 1-2 nap után kezdett visszatérni a hangja, de csak halkan, nagyon rekedten, fátyolosan. Ez azóta sem változott. A pünkösdi hétvégére az orvosa hazaengedte. Sajnos családi perpatvar tört ki otthon azon a hétvégén, én erről csak később értesültem. Ettől édesanyám teljesen kiborult idegileg. A hétvége utáni kedden, az UH vizsgálat után pont egy héttel lebénult az arca, a száját nem tudta mozgatni, beszédét ami még mindig rekedt volt, alig lehetett érteni a bénulás miatt. Az arcán a bénulás szimmetrikus volt. Nyelni nagyon nehezen tudott, folyton félre nyelt. A jobb oldala enyhén zsibbadt és nagyon gyenge volt. Ideggyógyász másnap, szerdán ment hozzá délben, akkor már kicsit javult az állapota. Az alábbi CT vizsgálatot csütörtökön csinálták meg, addigra is volt egy pici javulás. Ezután dehidratáló kezelést kezdtek nála. A tünetek még mindig megvannak, igaz enyhébb formában mint az elején. A CT-n javasolt MR vizsgálatot nem csinálják meg neki, mert a kezelőorvosa és az ideggyógyász nem találja indokoltnak, ők agyi áttétre gyanakodnak. Azt szeretném kérdezni, hogy a tüneteket, a hirtelen rosszabbodást és a CT vizsgálatot is figyelembe véve csak agyi áttétre lehet gondolni, vagy esetleg valami más is szóba jöhet? Fél laikusan /gyermekápolónő vagyok/ úgy gondolom, hogy ez a két betegség nem törvényszerű, hogy összefüggjön egymással, persze tévedhetek is és nem gondolnám, hogy nekem diagnosztizálni kellene, de próbálok minden szalmaszálba kapaszkodni. CT lelet: Középvonali dislocatio nincs. A kamrarendszer és a felszíni liquorterek szimmetrikusak, normál tágasságúak. A kamraszarvak körül egymással összefolyó, foltos jellegű hypodensitasok vannak. Mindkét oldalon elszórtan, de döntően frontalisan a sulcusok mentén sávszerű, lineáris halmozó hyperdensitások láthatók kontrasztanyag adását követően. Az elváltozások helyenként a natív sorozaton is sejthetők és körülöttük discret hypodensitasok is ábrázolódtak. A legnagyobb ilyen elváltozás a bal oldalon a sulcus centralisnak megfelelően látható és a pre- illetve postcentralis gyrusnak megfelelően látható max. 4 mm-es hypodensitas. Az agyállományon belül vérzés nem ábrázolódik. Az ICA-k intracanialis szakaszán kiterjedt körkörös meszesedések vannak. A leképezésre került csontokon szerkezeti eltérés, fractura nem látható. Vélemény: Friss agyi történés nem igazolható. Chronicus vascularis encephalopathia. A sulcusokban látott halmozó, sávszerű eltérések az ismert primer folyamat leptomeningealis tejedésének megfelelhetnek. Pontosabb tisztázására a későbbiekben MR vizsgálat javasolt. Kedves Doktor Úr! Válaszát előre is nagyon megköszönöm. Tisztelettel: Ibolya
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
23.
A leírás szerint a koponya bázisán futó áttétes daganat van. Más nem nagyon jön szóba.
2014.
06.
13.
szegy csont fájdalom kérdése:

tisztel dr úr!Kérdésem az lenne hogy minden mozgatásra recseg ropog a nyakam fáj a szegycsontom mozgásra főkép és a csigolyák is ugyan azon a ponton olyan érzés mint ha erősen csiklandoznák belülröl.MRI vizsgálat eredménye fökénnt a sag t2-es nehezitik a nyaki lordosis a középső harmadban kiegyenesedet.a záró lemezeken durvább eltérés nem látszik..reumatologián 5 alkalommal injekcion vettem részt de nem használt néha fáj még a bal karom bal lábam hol vádli hol comb hol alkar mindig más részen.neuroligiai vizsgálaton vettem részt ott nem találtak semmit.szivem és a tüdöm teljesen rendben,Segitséget szeretnék kérni hova fordulhatnék még vagy őn szerint mi lehet baj?válaszát elöre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
23.
Reumatológiai kezelésre lenne szüksége.
2014.
06.
11.
T.Z. kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Édesanyám 63 éves. Már évek óta fájdalmat érzett a bal lábában, hol előjött, hol elmúlt ez a panasz. Végre elment orvoshoz és az MR vizsgálat a következőt mutatta ki: Gerinc MR vizsgálata natív gerinc régiónként A lumbosacralis gerinc MR vizsgálata natívan, sagittalis síkú T1, T2, STIR, coronalis és axiális síkú T2, valamint a sacruma döntött coronális síkú T2 súlyozott ,érések készültek. A SI izületek megtartottak, folyadékfelszaporodás nem látható. A sacrum alakja durva eltérést nem mutat, a sacralis foramenek átlagos tágasságúak. Az L. gerincen közepes mértékű balra convex scoliosis figyelhető meg, a lumbalis lordosis íve megtartott. A corpusok magassága szabályos, a záróelemek sclerotikusak, az L. III.-IV. átmenetben az egymás felé tekintő felszínei mentén Mordic I. stádiumú degeneratio látszik, valamennyi szintben a peremszélek mentén spondyloticus felrakódások, illetve csőrképződések mutatkoznak. A discusok laposabbak, degeneratív jelvesztést mutatnak a T2 súlyozott méréseken. Az L. IV. szintben a bal oldali foramen szűkített, itt széles alapú discus előboltosulás is megfigyelhető, mindezek következtében a kilépő gyök jelentősen comprimált, diszlokált. Az L. III. szintben a csontos canalis spinalis deformált, a ligamentum flavum mindkét oldalon kissé megvastagodott. Mindkét foramen szűkített, a jobb oldalon jelzett mértékű intraforaminalis discus előboltosulás látszik, a gyök érintett. A bal oldali kilépő gyök comprimált. A L. II. szintben jobb oldalon intraforaminalisan látható széles alapú discus előboltosulás, a gyök érintett, de nem comprimált. A bal oldali foramen szintén szűkített, a kilépő gyök modellált, egyértelműen nem comprimált. A canalis spinalis ezen a szakaszon is szűkített. A myelon rendes magasságban végződik. Vélemény: Tartási rendellenesség (scoliosis) lumbalis Spondylosis et spondylarthrosis lumbalis Polydiscopathia lumbalis Következményes foraminalis deformitások és gyöki érintettség az L.II.-L.IV. szintekben döntően bal oldalon. Protrusio disci L.II.,L.III. intraforaminalis l.d. Protrusio disci L.IV. intraforaminalis l.s. Kérem, véleményezze a leletet! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
23.
A leírás sokat nem segít a vélemény kialakításánál. A film megtekintése nélkül és sosem véleményezek.
2014.
06.
06.
mitől lehet? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kicsit furcsa kérdéssel állok elő, de szeretném a magyarázatát tudni. Eddig semmilyen fogászati problémám nem volt, napokban viszont két felső fogamat be kellett tömni. Egyik jobb oldalom, másik bal oldalom. Kaptam érzéstelenítőt mindkét helyre. A jobb oldali annyira lezsibbasztott hogy a fél jobb arcomat nem éreztem. A balom igazából szinte semmit sem éreztem, tehát nem éreztem az érzéstelenítő hatását. Mintha nem hatott volna az érzéstelenítő. Pedig ugyanazt adta és ugyanoda. Azt el kell még mondanom, hogy pl. bal oldalon az arcom kicsit más érzetű ha megérintem mint a jobb. Ami fura még, hogy kacsintani csak a job szememmel tudok. A ballal egyáltalán nem. Még meg sem rándul az arcizmom és szemem ha ballal kacsintani szeretnék. Neurológusnál voltam már, de semmi hasznosat nem tudott mondani. Koponya CT-m volt ahol minden rendben volt. Negatív a lelet. Ön szerint ezek a tünetek mire utalhatnak, és merre fordulhatok. Egyébként ha mosolygok nem látszik semmi hogy a bal arcfelem más lenne. Hova fordulhatok, ha neurológiailag negatív a lelet és mitől lehet a tünet? Köszönettel: G.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
23.
Nem biztos, hogy ezek új tünetek. Ha újak, akkor sem hiszem, hogy az injekciótól lenne. Lehet, hogy huzatot kapott.
2014.
06.
02.
gerinc. kérdése:

Tisztelt Doktor ur. Én 41 éves nö vagyok. Nekem 1o éve vannak gerincpanaszaim ez 2 éve visszatért állandosult a fájdalom. Az orvosok nem mernek müteni mert a hátigerincen van egy porckorongsérv és rossz helyen van. Van fájdalom a derék gerncnél is Nagyon nagy nem birok aludni éjtszaka üvölteni tudnék olyan mélyröl érzem a fájdalmat a csontjaimban az orvos azt mondja lehet hogy a csigolyákkal van gond. 2 éve zsibbad mind két lábam,és annyira fáj a combom mint akibe bele rugtak föleg éjtszaka fel kell kelnem járkálni nem tudok aludni. A nemi szervem is zsibbad és nem tudom tartani a vizeletem március óta. 1 hete bevit a mentö a strok osztályra mert lezsibbadt a bal kezem bal lábam nem tudtam beszélni, és kettöt látam a bal szememmel, és hányingerem volt azt mondta az orvos hogy nem kaptam agy vérzést és csinált ENG vizsgálatot az egész testemen rendben talált mindent. Nézték a Cukrot, Laym kort, rendben volt minden. Lejött egy ortopéd orvos megvizsgált és azt mondta hogy sajnálja de ö nem mer megmüteni mert a hátamnál a sérv van rossz helyen. Ennyivel be is fejezte. De sajnos ugy jöttem ki a korházbol hogy a bal kezem csak kicsit tudom emelni a bal lábam térdtöl a lábujjamig nem érzem és nem tudom mozgatni csak járokerettel tudok közlekadni kiirtak rehabilitációt. Azt szeretném kérdezni ön szerint a gerincemtöl lehet ez mert rettenetessen fáj az egész gerincem azóta is. Vagy önnek Doktor ur, nem jut még valami eszébe valami vizsgálat vagy, valami rejtett betegség, pl. SM Sklerozis Multiplex vagy, Guillain - Barre Syndrome vagy valami más?? És hogy az ENG vizsgálat anyira pontos hogy nekem miért nem mutatta ki hogy zsibbad a jobb lábam és hogy a bal lábam nem tudom mozgatni térdtöl a lábam ujjáig?? És akkor az a gyanu is felmerült hogy van (cauda equina - syndrome és azt is megnézték nem volt. a Lasegue teszt is pozitiv volt 3o fok ban. Sajnos akkor nem értem mi történik de azt tudom hogy a gerincem nagyon fáj. Azt még le kel irnom hogy 1o éve van pánikszindrómám de ezt tudom tartani gyógyszerrel xanor o,5 mg-os 3 szor 1-et naponta. Azt mondta a kórházban az orvost hogy ir beutalót a psziátriára mert ö ugy látja hogy én kaptam traumatikus stresst. Bármilyen válasznak nagyon örülni fogok Tisztelettel Anna.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
02.
Az MR filmek ismerete nélkül nehéz mit mondani. Lehet, hogy műteni kellene, de lehet, hogy lelki alapon vannak a panaszai.
2014.
06.
02.
derekfajdalom kérdése:

Tisztelt Dopktor Ur! Egy hete ülö helyzetben lehajoltam es hasito fajdalmat ereztem a keresztcsontol kisse balra es a bal combom külsö felen egy ponton. Ket napig feküdtem, fajdalomcsillapitot szedtem es Voltarennel kentem a fajdalmas területet. valamelyest enyhültek a fajdalmaim. Most ülö helyzetben enyhe fajdalmat erzek a derakamnal es a combom egy bizonyos pontjan is, de nem zsibbadast, inkabb enyhe szuro fajdalmat. Szinten ülö helyzetben ha emelni akarom a bal labamat, ugyan ezen a helyeken erzek erös fajdalmat. Allo helyzetbol le tudok hajolni, felallni. A jaras sem okoz gondot, söt olyasnkor enyhülnek a fajdalmaim es van ugy, hogy el is mulik. Milyen betegsegre utalnak a leirt tünetek, szükseges e orvoshoz fordulnom? Valaszat elöre is köszönöm! Tisztelettel: Ildiko
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
02.
Lehet porckorongsérv, de csak bizonytalanul mondom. Neurológiai vizsgálatra lenne szükség.
2014.
05.
30.
Incomplett aridegzsába(érzészavaz V/2 agyideg területén) kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Egy hónapa ezelőtt kihúzták a fogamat,de csonthártya gyulladást kaptam.Visszamentem az orvoshoz,ő ekkor adott egy infekciót és kitisztította a sebet,majd beletett egy jód csíkot,amelyet másnap nekem kellett kiszednem.Nagy fájdalmaim voltak folyamatosan.Még egyszer elmentem hozzá és megnézte.Azt mondta, hogy úgy látja nincs probléma az ínyemmel.Nem írt fel fájdalomcsillapítót.Aztán ahogy csökkent a fájdalom,felváltotta a helyét egy fajta zsibbadás.Elmentem egy szájsebészhez és mint kiderült megsértette az injekció az arcidegemet.Ma voltam Siófokon az Ideggyógyászati szakrendelésen,ahol megállapították,hogy incomplett arcidegzsábám van az V/2 agyideg területén.Mivel a munkahelyem légkondis ezért táppénzre mentem. A Milgamma N nevű gyógyszer ajánlották.Két hét múlva kontroll. Nagyon, félek mert egy kicsit el deformálódott az arcom.Kérem segítsen nekem abban, mit tehetek azért, hogy mielőbb rendbe jöjjön az arcom.Melegítést ajánlottak,de csak hétfőn lesz labor,amiből kiderül van e gyulladás a szervezetemben. A fogam helye még kissé érzékeny.Félek ha melegítem nagyobb lesz a gyulladás. Esetleg arcmasszázst alkalmazzak? Vagy mi egyebet tehetek?Várom mielőbbi visszajelzését?Esetleg tud valamilyen gyógyszert még ajánlani nekem? Előre is köszönök minden segítséget. Tisztelettel Balog Jolán Telefonszámom:06-20-339-8791
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
01.
Egy szövődményes foghúzás után még sok hétig lehet olyan panaszai, amit neuralgiának érez. Lokális kezelést javaslok a fogorvos útmutatása szerint.
2014.
05.
27.
Izomrángás, lyme kór (esetleg myoclonus dystonia) vagy más? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azért fordulok Önhöz, mert 3 éve van nekem akaratlan izomrángásom.Amit először a neurológián pszichésnek véltek, miután minden elvégzett vizsgálatom negatív lett ( koponya MRI, CT, többféle vérkép, wilson-kór teszt(szemészeti és rézüritési teszt alapján), agyvíz. Ezekután elvégeztettünk egy lyme kór tesztet magánúton, ami pozitív lett. És az antibiotikum kezelés során jelentősen javultak is a tüneteim, de 1.5 éve nem javultam tovább és el kezdtem görnyedni, ugyanis a hasfalam akaratlanul összerándul, annyira, hogy nehezemre esik kiegyenesedni. A tünetek kezdetén egy doktornő véleménye szerint ez myoclonus dystonia, de azóta a Balassa utcai intézményben elvégeztettünk Berecky Dániel professzor kérésére 3 genetikai tesztet (DYT1gén 3bp 8GAG), MERRF- MTDNS TRNS-LYN, és mtDNS deléció) és mindhárom negatív lett. Ezek az eredmények teljesen kizárják a myoclonust? Kérdésem az lenne, Önhöz, hogy mi a szakmai véleményük, illetve mi tanácsolnak merre lenne érdemes továbbmenni? Tisztelettel: Kereszti Attila
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
01.
Bereczki professzor tudása számomra elég ahhoz, hogy elfogadjam, amit mond.
2014.
05.
23.
th protrusio 7-8 szakasz kérdése:

T. Doktor Úr! Lumbális LV-S1 csavarotást követően 2 éve kialakult a háti szakaszon egy thoracalis 7-5-8 csigolyánál egy protrusio mely 2 mm. 2 éve mióta kiderült hetente intenzív egy órás McKensie gyógytornára járok plusz reggel és este is tornázom fél fél órát otthon és hetente igyekszem úszni is (mellúszás). Kaptam egy gumírozott mágneses hátövet azt hordom de lassan anélkül már nem is nagyon indulok el mert instabilnak érzem a hátam nélküle. Ennél többet nem tudom mit tehetnék. Milgammát ajánlották de még nem szedem. Mivel műtött a gyomrom és refluxos is vagyok ezért szájon át semmit nem enged a gasztroenterológus (voltaren és társai) Tüneteim: az időnkénti övszerű ill.háti fájdalom de ez bőven nem az az intenzív gerincsérvfájdalom mint anno a lumbális sérvnél megéltem. Előfordul még bizsergés "hangya mászás " érzés a hátamon..illetve járásbizonytalanság. Az MR kép szerint: " a thoracalis 7-8 szegmentumban a discus dehidrált hátsó kontúrján finom kiboltosulás látható a bal mediolateralis helyzetben mely a lateralis recessust vs. éppen eléri. Bal medio lateralis finom protrusio definitív compressios jelek nélkül." Az utóbbi két évben ehhez hasonló MR leleteim voltak, kérdésem 35 évesen milyen perspektíva áll így előttem? Tudva hogy a lumbális sérvemmel is évekig húztam mégis műtőasztal lett belőle.. köszönöm Rita Budapest
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
25.
Ennyiből nem gondolom, hogy operálni kellene. Komplex fizioterápia segíthet.
2014.
05.
15.
Petra kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! Több mint 1 éve fáj a sarkam,mikor ráállok.Kezeltek több módon.kb 2hónapja éjszaka arra ébredek.hogy zsibbad a jobb combom,bal kezem középső ujjam most már napközben is.Fáj a bal vállam szúr a bal lapockám. Most kb.1 hónapja elkezdett fájni jobb lábam is és zsibbad is.Elküldtek MRI-re,eredmény:Lumbalis lordisis kiegyenesedett.A Porckorongok degeneráltak.Az L.I.discusból dorso-medialisan subligamenter egy 10x6 mm-es kiszakadt a spinalis csatornába nyomuló.azt felére szűkítő porckorongsérv látszik.A fomenek szabályosak. Az L.II.ésIII.szintben is van néhány mm-es protrusio,de spinalis csatorna szűkület nincs.A foramenek főleg bal oldalon szűkebbek,itt a gyökök diszlokáltak. Az L.IV szintben szintén szűkebb spinalis csatorna,a porckorong körkörösen 6 mm-t előboltosul,,főleg a jobb oldalforament szűkíti,kifejezetten nyomja a gyököt.Lumbosacralisan megtartott viszonyok vannak. Kérem segítsen,hogy látja,Ön szerint kell -e műteni vagy más megoldás is van.52 éves 117kg-os takarítóként dolgozó nő vagyok.Tudni fogok-e ezzel dolgozni? Előre is köszönöm a válaszát:Tóth Tiborné . .
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
21.
Keressen fel idegsebészeti szakrendelést. Lehet, hogy műteni kell.
2014.
05.
13.
RTG lelet ertelmezes kérdése:

Tisztelt Doktor Ur, Sacrum ketiranyu RTG felvetel es lumbalis gerinc ketrianyu RTG felvetel alapjan az alabbi diagnozist kaptam: "A lumbalis lordosis megtartott. Enyhe balra convex scoliosis. A csigolyak corpusai epek, mesztartalmuk nem csokkent. Az L.V-S.I. intervertebralis res dorsalisan beszukult. Mersekelt foku kisizuleti arthrosis figyelheto meg. Sacrum arcuatum." Kerem, segitsen ertelmezni a leirtakat! Sulyos esetrol van szo? Utalhat ez porckorongservre? Mutet szukseges, vagy uszas / gyogytorna is elegendo lehet a kezeleshez? Elore is koszonom valaszat, Udvozlettel, Attila
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
14.
A röntgen lelet értelmezése sajnos nem lehet objektív. A filmek megtekintése nélkülözhetetlen.
2014.
05.
12.
agydaganat kérdése:

Tisztelt dr úr. Férjemet 05.07 jóindulatú agydaganattal műtöték ami kb 7cm*5cm*7cm volt és a jobb oldalt ezért nyomta a baloldali látóideget és a baloldalt. kb 75%ban távolitották el.Műtét során nem lépett fel semmi komplikáció.05.07 én kb 9 órától műtöték 15óra 15 perc körül már a poszporativ megfigyelőben volt,itt volt 05.09 e de ig utána osztályra került. Előzménye bal oldali kéz és láb gyengeség,most műtét után csak feküdni bir a bal oldalt tornáztassák de mozgatni nem birja érezni érzi.Kérdésem mennyi idő mire ujra tudja mozgatni végtagjait? a jobb oldala jó.jOBB oldali szeme is bedagadt még nem birja kinyitni és a katétert mikor távolitják igy el? köszönöm válaszát . Egy aggódó feleség.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
14.
A legfontosabb részleteket sajnos nem ismerem. A műtétet végző orvost kérdezze.
2014.
05.
09.
Több hónapja tartó folyamatos féloldali fejfájás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Több hónapja küzdök folyamatos fél oldali fejfájással (szorító, feszítő jellegű, mégis éles), mely mozgásra görcsössé válik. Ez a fájdalom bal oldalon a fejtetőről indul és átsugárzik a tarkómba, homlokomba. Az első pár hétben elmentem egy neurológushoz. Elküldött egy CT vizsgálatra, melyet egy MR is követett (mire eljutottam az MR vizsgálatig, addigra jobbra tekintéskor kettős látás jelentkezett. Az egyik neurólogiai vizsgálatnál pedig ezt írták: "Bal occipitalis kilépési pont érzékenyebb a jobbnál". Ezek az első vizsgálatoknál még nem voltak). Az MR felvételen találtak egy rögöt, így átszállítottak abba az intézménybe ahova helyileg tartozom és elkezdték a vérhígító kezelést reggel és este hasba beadva (fraxiparine). Pár nap alatt jobban lettem, a folyamatos fájdalom fokozatosan múlni kezdett, továbbra is mozgásra jelentkezett, de akkor is enyhébben. 9 nap után leállították a kezelést, mert a kezelő kórház szerint mégsem rög. Nem végeztek újabb vizsgálatokat, csak hazaküldtek. Azóta újra folyamatos a fejfájásom, amely gátol szinte mindenben, ami mozgáshoz kötött. Nem hat erre a fájdalomra semmilyen gyógyszer. 10 félét próbáltak ki rajtam, köztük voltak nyugtató készítmények, görcsoldók, erős fájdalomcsillapítók is. Észrevettem, hogy a jobb szememmel homályosabban látok, pedig soha semmi gond nem volt vele. A kettős látásom még mindig megvan, melyet neurológus és szemész is megállapított, alátámasztott. A szemészeti leletemen ez is szerepel: "a jobb bulbus oldalra tekintése 0,5 mm-el elmarad". Ön szerint miért lehettem jobban a vérhígítótól? Mi okozhatja a fejfájásom? Meglévő betegségem: 3 éve derült ki, hogy nagyobb a progeszteron és tesztoszteron szintem. Azt mondták nagy valószínűséggel a mellékvesém működési zavara miatt van. Egyelőre kezelést még nem kapok. 3 évvel ezelőtt Diane 35-öt szedtem rá, de abbahagytam két hónap után, mert erős fejgörcsöket okozott. Miután abbahagytam elmúlt a fejfájásom. Nem volt jellemző rám soha, hogy fejfájós lettem volna. Köszönettel: Egy fiatal nő
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
14.
A fejfájás szubjektív tünet, azt nagyon sok minden befolyásolhatja. Miután Önt részletesen kivizsgálták, a zárójelentés tartalmazza a szükséges információkat, a kezelőorvos pedig tudja. Legjobb rá hallgatni.
2014.
05.
03.
gerincbetegség kérdése:

tisztelt doktorur . azzal a kérésel fordulok a doktorurhoz hogy már készen lévö mr leletemet ha lehetséges véleményeze nekem . ön az utolso reményem .rengeteg orvos látta már de senki sem mondott számomra is megérthetö választ . várom válaszát köszönettel rácz ágostonné. leletem lumbális gerinc mr a lordosis ive megtartott. mérsékelt balra konvex scoliosislátszik. a csigolyatestek magassága jelmenete ép. a l.v discus jelintenzitása csökkent mely dehidrácio jele. ebben a magasságban jobb oldalon postoperativ állapot látszik kis postoperativ hegesedéssel . a residualis korong jobb oldalon foraminalisan mérsékelt fokban széles alappal elöboltosul és a peremszéli megnyulásal együtt a jobb oldali gyökcsatornát szükiti a jobb l5 gyök érintettsége nem zárhato ki . ebben a magasságban a kisizületek arthrosisa is kimutathato.recidiv hernia nem látszik . a fentebbi korongok épek . a gerinccsatorna normális tágasságu a conus és cauda ép. az s1 rések szabályosak
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
05.
Forduljon az operáló orvoshoz vagy az intézethez, ahol operálták. Ott tudják a legtöbbet az Ön betegségéről.
2014.
05.
03.
főazegészség kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 41 éves, ülő munkát (napi 8-9 óra) végző nő vagyok. Évekkel ezelőtt kezdődtek panaszaim, ritkán előfordult hogy éjszaka combtőből elzsibbadt hol az egyik lábam, hol a másik ami erős fájdalommal párosult, illetve 2013 tavaszán kezdődött lábfájdalmam (térd alatt), ami együtt járt térdből lefelé tartó lábzsibbadással (folyamatos hangyamászás érzéssel az egész lábamon, lábfejemen), főként a kislábújjba nyilaló nagyon erős fájdalommal. Ezt mindkét lábamon tapasztaltam felváltva. Évek óta vannak derékfájdalmaim, ami lefelé sugárzó lábfájdalommal párosul, amit ún. égő fájdalomként érzek. Amikor úgymond belobban a derekam, hosszú ideig sem állni, sem ülni nem tudok, a lábaim szinte kibicsaklanak alólam. Illetve hosszú ideig feküdni sem bírok, reggelente erős fájdalmaim vannak. Majd miután elmentem szakorvoshoz, MR vizsgálatra és térdröntgenre küldött. A gerinc UH eredménye kórósat nem ír, a térd röntgen eredményem: Genu varum. A medialis ízrés szűkebb, de az ízfelszínek épek. Csontszerkezeti eltérés nem tapasztalható. A lumbalis gerinc MR eredményem: A lumbalis lordosis megtartott. A corpusok magassága normális. A peremszélek megnyúltak. Az L.III discuson minimalis főleg a forameneket szűkítő előboltosulás látható, a durazsák érdemi deformitása nélkül. Az L.IV. discus víztartalma csökkent, rajta mérs. körkörös, bal foraminalis túlsúlyú protrusio van, amely a durazsák ventralis conturjat kiegyensíti, a bal forament jelentősen szűkiti, a bal L.4. gyököt eléri, v.s. kissé comprimalja. Az L.V. discuson is jelzett fokú protrusio van, a durazsák minimalis deformitásával. A gerinccsatorna tágassága megtartott. A conus L.I. csigolya magasságában van. Vélemény: Protrusio disci L-III-V., Doscopathia L.IV. Jav: gerinctorna, úszás, panaszok esetén controll. Sajnos a panaszaim időnként kiújulnak, pl. egy hosszan tartó állás során, és tavaly Karácsonykor pedig volt egy becsípődésem is. Nem tudom hogy mindehhez kapcsolódhat-e a néha fenálló vizelettartási probléma ill. egy időszakban tapasztaltam szemérem tájéki zsibbadást is. Nagyon kellemetlen égő fájdalmam van időnként a derekamban és folyamatosan zsibbad a combom külső fele. Az orvos tornát javasolt,de ebben az állapotban képtelen vagyok bármilyen mozgásformát végezni. A panaszmentes időszakban igyekszem mozogni, a tavalyi kivizsgálás előtt heti rendszerességgel kocogni jártam. Csecsemő koromban 9 hónapos koromig Pavlik kengyelben voltam csípőficam gyanúval, mert nem volt a bal combom beilleszkedve. Kérem a T. Főorvos Urat szíveskedjen véleményét leírni, ill. hogyan tudnék az állapotomon javítani és a további állapotromlást megelőzni. Köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
05.
Az orvosa a szakma szabályainak megfelelően járt el. Sok újat nem tudok hozzátenni.
2014.
04.
29.
pepe kérdése:

T.Dr Úr!40 éves férfi vagyok,derékfájós ami korábban nem okozott különösebb problémát.A hosszan tartó egy helyben állást általában kerültem mert kb 10perc után már fájt,Görcsölt deréktájt a gerinc mellett 2 oldalt.Felkelés után beszűkült merevebb mozgás jellemző.A röntgen kezdődő csigolyameszesedést mutatott,Kb.1,5 éve egy ponton jobb oldalt derékmagasságban bordaív alatt tompa szúró fájdalmat érzek.Hasi ultrahang negatív.Sportot több hónapig szüneteltettem de nem múlik el.Az önök rendelőjében kit kereshetnék fel további kivizsgálás céljából? Sérv okozhat ilyen jellegű fájdalmat?Súlyfürdőre szeretnék elmenni de nem merek beutaló nélkül míg nem tudom mitől van ez a fájdalom.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
05.
A János Kórházban minden van rendelés. Nem kell bejelentkeznie, csak hozzon beutalót.
2014.
04.
26.
Balogh Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 17 éves fiam migrén aurával diagnózis után MRI vizsgálaton vett részt. A neurólgiai vizsgálata negatív lett. Az MRI vizsgálat eredménye: A koponya MR vizsgálata: 2014.04.24. Sagittalis 3D T1, axialis T2, FLAIR, DW szekvenciák készültek, valamint MR angiographia. A vizsgáló berendezés típusa: Philips Achieva 3 Tesla A kisagyi tonsillák kissé túlnyúlnak az öreglik síkján, összefekszenek a nyúltvelõvel és azt kissé a dens csúcshoz nyomják. Liquorpasszázs zavarra utaló jel nincs. A kamrarendszer normális helyzetû és tágasságú. Az agyállományban kóros jelintenzitás nem látható. Gátolt diffúzió nincs. Az angiographiás képeken az erek kalibere megtartott, kóros érképlet nem látható. A jobb arteria cerebri posterior egészében a jobb carotis internából kapja a vért. Ez normális variáció. Vélemény: Kissé mélyebben álló kisagyi tonsillák, minimális nyúltvelõi deformitással. Liquorpasszázs zavar nincs. Egyéb eltérés nem látható. Idegsebészeti konzíliumot javaslunk. Kérdésem a következő: ez egy állandó állapotot jelent-e, lehet-e változás rossz irányba, ill. a migrén ettől van-e, és mi a teendőnk. Nagyon köszönöm a válaszát és üdvözlöm: Balogh Katalin ps.:elnézését kérem azért, mert az orvostudakozó.hu-ra is elküldtem ugyanezt a kérdést, de nem volt egészen egyértelmű az oldalon, hogy sikerült-e valóban a bejegyzésemet továbbítani. Valószinüleg kicsit ügyetlen voltam.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
05.
Már válaszoltam.
2014.
04.
24.
stroke kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám február közepén strokon esett át, ami a látását és az egyensúlyérzékét érintette. A jobb szemére önmagában jól lát, azonban ha a bal szemét is kinyitja, kettős látása van. Lehet ezen valamilyen terápiával segíteni? Olvastam a VRT-ről, azonban nem tudom, hol alkalmazzák. Győrben élünk és nagyon szeretném, hogy édesanyám látása javulhasson. Másik kérdés: hogy 81 éves koráig semmilyen gyógyszert nem szedett, most pedig a stroke után elsősorban a vérnyomása okoz problémát, ami állandóan változik, pedig szed rá gyógyszert, de mégis hol 180 hol 130, miután kapott rá gyógyszert, de mindig ismételten felmegy. Hosszabb távon ez rendeződni fog? Várom megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Kézérné Csongrádi Éva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
05.
Stroke utáni neurológiai tünetek főleg maguktól javulnak. Annyit tehetünk, hogy a rizikófaktorokat csökkentjük. A VRT-t nem tudom, mi az.
2014.
04.
23.
MRI vizsgálat értékelése,gyógyító orvos kérdése:

Kedves Doktor Úr, Kérem szépen értelmezését a leletemnek ill. kérem ajánljon egy jó orvost számomra,aki tud segíteni.Sofőrként dolgozom és így egyre rosszabb. A csípőizületek natív MR vizsgálata. T1 súlyozott és STIR coronalis,T2 súlyozott axiális sorozatok. A femurfejeken és az acetabulumon necrisisra utaló jel nem látható.Az ábrázolt csontokban oedema nem ábrázolódott.Mk.csípőízületben minimális mennyiségű folyadék.A porcos labrumok megtartottak.Jobb oldalon a gluteus maximus trochanterikus és tapadásánál halvány ödéma látható az izmokban. Vélemény. Coxarthrosis 1.u. A jobb oldali gluteus maximusban mérsékelt enthesiopathia. A lumbalis gerincszakasz natívMR vizsgálata: a X.-es háti csigolyától a IV.-es keresztcsonti csigolyáig. T1,T2 és STIR sagittalis,T2 súlyozott axiális szekvenciák. Fokozott dőlésű sacrum,fokozott lumbalis lordosis.A thoracolumbalis átmenet csigolyáin 3mm-es Schmorl herniák. A XI.-es háti csigolya corpusában 12mm-es haemangioma.Az L.IV.discus laposabb,körkörös protrusiot mutat,amely jobb oldalon praeforaminalisan és foraminalisan a legkifejezettebb,itt kisebb hernia is lehetséges,az ezen csigolyák egymás felé tekintő peremrészletein és pediculusain csontoedema ábrázolódott.Ebben a szintben a kisízületi arthosis és a sárga szalag megvastagodása a gerincűrt coronalis irányból 1 cm-re szűkítik.Másutt a gerincűr normál tágasságú,conus az L.I.csigolya magasságában.A többi discus eltérést nem mutat. Vélemény:Degeneratív elváltozások az alsó lumbalis gerinc szakaszon,az L.IV. discusban kisebb jobb oldali hernia lehetséges.Diagnózis:M5110 Lumbalis és más intervertebrális discus rendell.radiculopathiával. Köszönettel: Lajos
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
05.
Közepes fokú degenerativ jelek a lumbalis gerincen.
2014.
04.
20.
vikcsi113 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A barátom autóbalesetet szenvedett és agyrázkódása,borda,kulccsont és lábtörése van.Megsérült a csigolyája műteni kell .Sajnos több információt nem kaptam Róla még.Azt szeretném kérdezni ,hogy milyen lehet a csigolya sérülése és miért kell műteni és meddig tarthatják kórházban a műtét után ? Azért nagyon fontos Nekem ezek a kérdések mert csak akkor tudom felvenni a kapcsolatot vele ha már hazaengedik a kórházban és azt szeretném tudni mennyit kell rá várjak. Ha hazaengedték mit kell otthon még tennie és miben fog állni a lábadozása? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát üdV:Viktória
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
20.
Nagyon sok lehetőség van, mind nem tudom felsorolni. Néhány naptól fél év között lehet a kezelés ideje.
2014.
04.
18.
Gerincnyujtás... kérdése:

Tisztelt dokror ur... néhány éve fáj a hátam,derekam lapocka közt. voltam már korházban is de nem segitett. legutobb elmentem egy teljes lumbális nyaki háti gerinc röntgenre. IME EREDMÉNY:Nyaki gerincen lényeges eltérés nincs. Háti gerinc also harmadában kyphosis van,a lumb.lord.elsimult. Középső alsó háti csigolyákon és a lumb.csigolyákon spondylosis látható,helyenként meszes kapocs képződésekkel. Az S.I. csigolya részlegesen lumbalisalt,a 4-es és 5-ös rés jo kp.fokban beszűkült. Szükebbek a rések az alsó háti szakaszon is. Doktor ur,gyogyitható és ha igen hogyan? bejelentkeztem a reumatologiára is de 1hónapra kaptam idöpontot. Az egyik ismerösöm ajánlott egy csontkovácst,elmentem hozzá jol megmasziroz de a fajdalom miatt nem tudja alkalmazni a csontkovácsolást. Van neki egy Kiromed-denevérpad-gerincnyujtó padja kiprobáltam és érzem nyujtja a gerincem közben igazodik roppan,de persze ez se fájdalom mentes. kölcsön adta a kiromed padot és napi 1-2 szer használom. minimális izomláz van,Azota könnyebben érzem magam és kevésbé érzek fájdalmat,puposságom is csökkent. A kiromed paddal kapcsolatban kérdezném hogy használatom e továbbra is vagy rontok az állapotomon? az egyik rokonom porckorong sérves használhatja e? elöre is köszönöm a válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
20.
Használja nyugodtan a padot. A pad használata előtt nem szükséges MR vizsgálat, így bárki használhatja.
2014.
04.
18.
Simon Noémi kérdése:

Tisztelt doktor nő ! Egyik reggel felkeltem és elkezdet zsibaddni a bal hüvelykujjam gondoltam majd kiszünik, mert biztos csak elaludtam, de nem ìgy lett a zsibaddàs àtment a többi ujjamra majd az egesz tenyeremre. Elmentem vele először a sebészetre csináltak röggent képet és azt mondták ìnhüvely gyulladásom van ìgy kaptam rá kenöcsőt és rögzitettem a csuklom, de nem mùlt el csak rosszabb lett,màr nèha elkezdet az alkarom is zsibaddni ìgy elmentem a neorulogiàra ahol csinàltak ilyen ideg vizsgálatot de minden pozitìv lett semmit nem mutatott ki ìgy a kèz -tő alagut szindromàt is kizàrtuk. Folytattam a csuklo rögzìtést ès szedtem a Magne B6-ot de a helyzet csak még rosszabb lett olyan szintem hogy màr a jobb kezem is zsibadd, de ott nem a kèz fejem hanem a felső karom és az alkarom és vele együtt az egész jobb oldalam, amikor este alszok kihül mindkét karom teljesen és elkezdek fàzni valamikor pulcsiban alszok és akármennyire vicces de kesztyűben. Ès a làbaim is zsibadnak de azok tompábban, visszont gyengének érzem a végtagjaim jobb kezes vagyok és olyan gyenge a jobb kezem hogy írni nem tudok, egyfolytàban zsibbadok a közérzetem nem rossz csak ez a zsibaddás van. 3 évvel ez előtt volt egy olyan pròblémám hogy elkezdet zsibaddni a jobb talpam majd átment az egész jobb làbamra valoszinüleg a szemem miatt volt, mert miután megcsináltattam a szemüvegem helyre jöttem és itt jött az a gondolat, hogy valoszinüleg az a baj, hogy ùj szemüveget kénne csináltatnom, mert ez már nagyon rossz. De lehetséges hogy a szemem miatt zsibaddok ? Biztos vagyok benne hogy a mozgás hiány is rá tesz, de nem igazán tudok a zsibaddással tornàzni föleg futni nem :-/ Nagyon hálás lennék a mihamarabbi válaszáért. Amùgy 16 éves vagyok. Előre is köszönöm !
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
18.
Szemüveg hiány biztos nem okoz kézzsibbadást. A neurológus alaposan kivizsgálta, kövess tanácsát.
2014.
04.
14.
MR eredmény kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A másfél éves gyermekem MR eredményét nem igazán tudjuk értelmezni, ebben kérném a segítségét. "A kamrarendszer középállású,szimmetrikus, az intra-és extracerebralis liquorterek normális tágasságúak. Mindkét oldalon az occipitális kamraszarvban kb.1 cm-es kerek terime látható.Az agyállományban egyébként kórjelző értékű jelintenzitás eltérés nem ábrázolódott." Ezzel az eredménnyel a neurológusunkhoz kell visszamennünk, vagy agysebészt kell felkeresnünk? Köszönettel:Egy aggódó szülő
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
15.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
04.
11.
Hipochonder kérdése:

Tisztelt doktor úr! Érdekelne a véleménye,hogy hipochonder vagyok-e? tüneteim: 1.) 5 éve tartó hasmenés vagy nagyon lágy széklet 2.) néha véres széklet 3.) napi 5-7 széklet ürítés (Ha szedem az enterobene tablettát 2 napig jó,ha tovább szedem heves görcsök jelentkeznek! és nem a hasamba! hanem a gyomor és a mellkas tájéka!. 4.) puffadás 5.) hullik a hajam 6.) fáradékonyság( Ha otthon vagyok és meglátom az ágyam muszáj aludnom) 7.) többször, de keveset eszem 8.)van úgy, hogy napi 2-3 litert megiszom van amikor csak a reggeli kávét 9.) 6-8 hónapja tartó fejfájás (Hol erősebb,hol gyengébb. 3 hónapja minden nap tompán fáj de néha felerősödik.) 10.) többször híztam-fogytam nem kevés kilókat + mellé még erősen horkolok,néha az orrom is vérzik Ami biztos betegség és orvosi papírom is van róla: 1.) Lyuk van a szívemen (Morbus Roger???) 2.) megnagyobbodott májam van. Tisztelettel: Szné N.Timi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
15.
Inkább alapos kivizsgálást javaslok, nehogy valami komolyabb betegsége legyen, ami kezeletlen.
2014.
04.
11.
Megyes Adrienn kérdése:

Köszönöm válaszát!! Ön mit javasolna mit tegyek hogy jobb legyen? Valami gyógynövény alapú teák vagy valami vitaminok?? Elég idegesítő ezzel élni de nyugtatókat nem akarok szedni mert azokhoz hozzá lehet szokni azt meg nem szeretném!! Köszönöm előre is!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
15.
A pánikbetegséget neurológus és pszichológus kezeli. Személyes vizsgálat mindenképp kell.
2014.
04.
10.
Fejfájás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 1 hete kezdet fájni a fejem hátul a tarkom fölött és a tarkom is nagyon szokot fájni. Mi lehet ennek az oka? mit javasol? Tisztelettel: Orsi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
10.
Lehet banális megfázás, de lehet akár agyhártyagyulladás is. Túl kevés az információ (láz, tarkó kötöttség, hányinger stb).
2014.
04.
09.
Gusztáv kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A nevem Jakab Gusztáv, és abban szeretném kérni a segítségét hogy kihez forduljak ezekkel a tünetekkel amit érzek. Az egész 2013. december vége fele kezdődött amikor is munkahelyemen hirtelen kiment az erő a kezemből, és tompa zsibbadást éreztem a bal karomban a lapockámtól az ujjaim begyéig.Ezek a tünetek utána elmúltak, és nem is tértek vissza a mai napokig. Azóta voltam kardiológusnál is mert a bal kéz zsibbadása általában szív eredetű de az eredmények szerint nem szív eredetű a problémám hanem más. Ezek a tünetek visszatértek már egy hete ugyan ezt érzem de ráadásképpen olyan az egész mintha bizseregne az egész bal oldalam az egész talpamig .Kérem hogy azt írja már meg hogy ez lehet -e gerinc miatt vagy valami gerinc probléma miatt mert azt el kell hogy mondjam hogy nem igazán jó ágyon alszom, és néha szokott olyan lenni hogyha sokáig olyan munkát csinálok ami megterhelő vagyis be kell hozzá hajolni akkor alig tudok kiegyenesedni . Köszönöm a válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
10.
Neurológiai vizsgálat közelebb vinne a megoldáshoz. Gerinc eredetű is lehet.
2014.
04.
06.
Megyes Adrienn kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Rövid történetem! 2013 nyarán elkezdett zsibbadni a bal lábam feje felkeldtem az ágyból és végig szaladt a zsibbadás a bal felemen egészen a fejem tetejéig! Másnap beutaltak a korházba csináltak Ct Mrt nyaki ultra hangot szív ultrahandot minden negatív lett! Azt mondták hogy idegi alapon van elküldtek neurózishoz felírt nekem frontint meg kedély javítot amiktől rosszul érezetm magamat így nem szedtem őket! elkezdtem szedni valeriana relaxot egy darbig nem voltk zsibbadásaim de aztán megint jelentkeztek! olvastam hogy magnézium hiánytól is lehet igy elkezdtem szedni supradin tabletát de semmi a zsibbadásaim vannak ugyan úgy! Nem egész naposak a zsibbadások van hogy hirtelen jön aztán magától elmúlik különböző időközönként! nekem van gerinc ferdülésem is a nyakam is recseg ropog! Olvasgattam a neten hogy a zsibbadások lehetnek: idegi alapon magnézium hiány miatt fogamzásgátló szedése maitt lyme kór miatt! A házi orvosom ne utal sehova ahol utánna lehetne ennek járni!! Van hogy néha heves szív dobodás érzetem is van meg gyengének érzem magamat a zsibbadások vándorolnak hol a fejem tetején érem aztán a bal kezemben a bal lábamban de a bal felem fej tetőtől a talpig egyszerre soha nem zsibbadnak mindig külön külön vándorolva! Kérdezném hogy ÖN mire gyanakodna a helyemben!Köszönettel Adrienn
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
10.
Pánik szindroma is lehet, mivel rohamszerűen jönnek.
2014.
04.
02.
Tanácstalanság kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Abban kérném szíves tanácsát, hogy ma délelőtt a fürdőszobában megbotlottam a szőnyegben, és elvesztettem az egyensúlyomat, előre dőltem, szerencsére nem estem el, a kezemmel sikerült megtámasztani magam a falnak, azonban a fal kb. 1,5 m-re volt. Tehát nekiütődtem a falnak, de nem estem neki. Ezt követően nyomást éreztem a fejemben jobb oldalt, zúgott is a fülem, és enyhén émelyegtem. Később ez elmúlt, csak a fejemben éreztem a nyomást. Estére viszont elkezdett nyilalni hátul a tarkómnál, majd a fejem tetején is és elkezdett fájni is a fejem. Ha mozgok, járok akkor nyilall, de van úgy, hogy nyugalomban is, ha felemelem a fejem. A fejem fáj enyhén, és mintha a fülem is bedugulna folyamatosan. Hallottam, hogy lehet agyrázkódást elszenvedni anélkül is, hogy beütné a fejét az ember, elég ha a koponyához csapódik az agy egy nagyobb mozgást, rándulást követően. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e agyrázkódásom ettől az esettől, ill. mit tegyek, ha igen? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Syssi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
04.
Ha nem ütötte be a fejét, akkor nem lehet agyrázkódása.
2014.
03.
30.
migrén? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pénteken ezt a kérdést tettem fel: migrén? kérdése: Tisztelt Doktor Úr! Én egy 23 éves férfi vagyok. A panaszaim tegnap este kezdődtek. Lehajoltam, felálltam, majd nyilaló fájdalmat éreztem a homlokomban. Ez még nem volt gyanús, mert ilyen már előfordult, de a fájdalom órákig nem múlt el (2óráig fájt), és szépen lassan a fájdalom a homlokom jobb oldalára koncentrálódott, lüktető, sajgó fájdalmat éreztem. Ez után kb egy óra tünetmentesség jött. Ezt követően arra lettem figyelmes, hogy olyan volt, mintha belevilágítanának a bal szemembe (mintha belenéztem volna egy erős lámpába és a fényét még mindig láttam volna), majd ez után ugyan ebben a szememben egy foltban vibrálást éreztem (ránéztem a falra és egy félkörív alakban vibrált a „kép”). Ez elmúlt, majd kb 10 percre rá felálltam, és ismét erős lüktető fájdalmat éreztem a homlokom/fejem jobb oldalán, zavart a lámpa fénye is. Ez a fájdalom pedig már nem múlt el míg el nem aludtam. Reggelre elmúlt az állandó fejfájás, bár még ha lehajolok, vagy hirtelen mozdítom a fejem, akkor ugyan ott mint tegnap, belehasít tompán a fájdalom. (nyugalmi állapotban nem érzek fájdalmat) Meg tudná mondani, hogy ezek a tünetek mire utalnak, illetve mikor érdemes felkeresni ezzel orvost? Lehet ez migrén? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Csaba Az Ön válasza: Ha a fájdalom megszűnt, akkor lehet migrén. Ha tarkója is fáj, akkor keressen fel orvost. Az új kérdésem: Azóta tegnap elmentem a neurológiára, ahol megvizsgáltak, fizikális vizsgálat történt, vérvétel, és koponya MR, ahol az ereket is nézték. A vérvétel rendben, azt mondták, az MR-en sem látni érdemi eltérést. Így migrén gyanújával küldtek el. Tegnap ismét jelentkezett egy 10 percig a bal oldali szemvibrálás, majd egy kis fejfájás a jobb oldali homlokomban. Mára az állandó fejfájás elmúlt, ismét csak akkor fáj, ha megrázom a fejem, lehajolok, vagy hirtelen felállok. Ilyenkor a homlokom jobb oldalán egy ponton belehasít. Most már kezdek ideges lenni, hogy mi lehet ez, ha nem találtak semmit. Ön szerint van okom az aggodalomra? Ezek a tünetek még mindig beleillenek a migrén tüneteibe? Köszönöm ismételt válaszát! Tisztelettel: Csaba
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
02.
Semmiképp sem klasszikus migrén. De ami a lényeg, hogy a pókháló alatti agyvérzést kizárták. Nagyobb aggodalomra nem látok okot. Fejfájás ambulancia tisztázhatja az okot.
2014.
03.
28.
Mindennapos hátfájás. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lenne egy olyan problémám ami igazán nem tünt fel mert csak hébe hóba fájdogált a hátam de kéthete egyfolytában fáj ha állok és nem mozdulok akkor nagyon elkezd fájni. Elmentem a háziorvoshoz aki elküldött rtg-re. És ezt a diagnózist irták le: A háti gerinc kyphosisa az alsó háti szakaszon kissé fokozott. A D VIII.csig. test alsó zárólemezén néhány kis scleroticus határú Schmorl hernia. A középső és alsó háti szakaszon a zárólemezeken egy-egy kis peremszéli meszes felrakodás van. Az lenne a kérdésem ,hogy erre milyen gyógymodot javasol mert a Rheumatalógián próbáltam időpontot kérni de nem veszik fől a telefont. És mi is a problémám mi okozza ezt a fájdalmat ami a munkavégzést eléggé megneheziti állómunkát végzek. Válaszát előre is nagyon köszönöm Dr. Úr. Üdvözlettel:Sándor.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Gyógytorna és ultrahang kezelés javasolt.
2014.
03.
28.
migrén? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Én egy 23 éves férfi vagyok. A panaszaim tegnap este kezdődtek. Lehajoltam, felálltam, majd nyilaló fájdalmat éreztem a homlokomban. Ez még nem volt gyanús, mert ilyen már előfordult, de a fájdalom órákig nem múlt el (2óráig fájt), és szépen lassan a fájdalom a homlokom jobb oldalára koncentrálódott, lüktető, sajgó fájdalmat éreztem. Ez után kb egy óra tünetmentesség jött. Ezt követően arra lettem figyelmes, hogy olyan volt, mintha belevilágítanának a bal szemembe (mintha belenéztem volna egy erős lámpába és a fényét még mindig láttam volna), majd ez után ugyan ebben a szememben egy foltban vibrálást éreztem (ránéztem a falra és egy félkörív alakban vibrált a „kép”). Ez elmúlt, majd kb 10 percre rá felálltam, és ismét erős lüktető fájdalmat éreztem a homlokom/fejem jobb oldalán, zavart a lámpa fénye is. Ez a fájdalom pedig már nem múlt el míg el nem aludtam. Reggelre elmúlt az állandó fejfájás, bár még ha lehajolok, vagy hirtelen mozdítom a fejem, akkor ugyan ott mint tegnap, belehasít tompán a fájdalom. (nyugalmi állapotban nem érzek fájdalmat) Meg tudná mondani, hogy ezek a tünetek mire utalnak, illetve mikor érdemes felkeresni ezzel orvost? Lehet ez migrén? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Csaba
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Ha a fájdalom megszűnt, akkor lehet migrén. Ha tarkója is fáj, akkor keressen fel orvost.
2014.
03.
28.
Gerinc ferdülés,puposság kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György 2009 ota fáj a hátam egy bizonyos munka folyamat miatt,égetö és zsibbado érzés. kezdetben elhanyagoltam,de már egyre sürübben fájt. 2010-ben felkerestem egy idegsebészt,aki mr vizsgálatra küldött és tovább a reumatologiára egy 10 napos kezelésre. sajnos nem használt. csalodott voltam és továbbra is szedtem az erös fájdalom csillapitokat. A fájdalom erösödött,közben a test tartásom megváltozott,púpos lettem és már 10 perc sétátol is fáj a nyakam,vállam hátam. kiegyenesedni nem tudok. hanyat(hátamon) feküdni nem tudok illetve párnák segitségével. Ha lefekszem,nehéz pl oldalra fordulni és a felkelés is. fáj a derekám mind kettö oldalt,hirtelen mozdulatok izom görcsöt okoznak. emelni kevésbé tudok. ugy érzem magam 37évesen mint egy idös ember,ami nagyon elszomorit. 2013-ban ismét idegsebészhez fordultam majd 2szer mr vizsgálat és reumatologia. a kezelés csak addig volt jo még a korházban voltam. 2014 márciusában elmentem egy teljes lumbális nyaki háti gerinc röntgenre. IME EREDMÉNY:Nyaki gerincen lényeges eltérés nincs. Háti gerinc also harmadában kyphosis van,a lumb.lord.elsimult. Középső alsó háti csigolyákon és a lumb.csigolyákon spondylosis látható,helyenként meszes kapocs képződésekkel. Az S.I. csigolya részlegesen lumbalisalt,a 4-es és 5-ös rés jo kp.fokban beszűkült. Szükebbek a rések az alsó háti szakaszon is. Doktor úr,kérem forditsa le nekem mit is jelent az elöbb leirtak és hogyan lehetne gyogyitani.. elöre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Komoly betegség nem olvasható ki a leletből, de képek nélkül biztosat nem tudok mondani.
2014.
03.
26.
Tóth Erika kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Háti gerinc kétirányú felvételét kérte a körzeti orvosom, akit hát fájás és elviselhetetlen bal mell alatti borda fájdalom miatt kerestem meg. Voltam már ez miatt nála 2 hónapja , kaptam seractilt de nem használt. A ketodex viszont 7-8 órán keresztül minimálisra csökkenti a napi fájdalmamat. Éjszaka minden mozdulatra felébredek,előre hajolásnál ( hasprésnél ), oldalra fordulásnál a fájdalom intenzívebb. kb 1 hónapja voltam mellkas röntgenen is aminek eredménye jó volt. A gerinc felvétel vélemény a következő: A csigolyák mésztartalma kissé csökkent. A felső-középső háti gerincszakaszon balra convex torsios scoliosis és kiegyenesedett lordosis látható. III-V.D. csigolyák teste balra ék-alakban mérs.megkeskenyedett. A IX-XI D csigolyák peremszélei kissé megnyúltak . Kezdődő oldalszalag meszesedés látszik. Magamról: 43 éves vagyok, 1987 óta folyamatos napi 9 óra ülőmunka( könyvelő) mozgás hiány életmód, este egyszeri meleg étkezés, nappal szinte semmi, cigaretta elhagyás kb 7 éve, ezeknek köszönhető 80 kilóról kb 3 év alatt 110 kg. Fenti eredmény után a körzeti orvos elmondta: első a fogyás szép lassan, és próbáljam ki a denevér padot. Tanácstalan vagyok, hogy hogyan tovább, éljek a fájdalommal napi szinten és fogyjak le vagy más lehetőség is van a fentiekben leírt röntgen eredményre? köszönöm és Tisztelettel várom a segítségét. Tóth Erika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Háti MR vizsgálatra lenne szüksége.
2014.
03.
25.
Nyaki fájdalom kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! Kb. 1 hónapja jelentkezett egy kb. 5x5 cm-es gyullad terület a nyaki gerincem jobb részénél. Először tályoggal kezdtek el kezelni, az antibiotikum hatására a gyulladás visszahúzódott azonban a fájdalom sajnos megmaradt. A sebészetről immunológiára kaptam beutalót. Előzményként annyi megemlítenék, hogy 2010-ben diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy alul működést, melyre Letrom 50 mg-ot szedek naponta 100 - 75 ug felváltva. Vélemény rovatban: Thyreoditis valószínű- jelenleg hypothyreosissal. TOS I.u. Scoliosis thoracalis. További teendőként érsebészetre kell tovább mennem, illetve gyógytornát javasoltak, valamint vettek vért, melynek eredménye csak április 16.-án lesz meg. Immunológiáról írtak beutalót rtg-re, melynek eredménye az alábbi: A C. VII. csigolya mk. proc. transversusa tömegesebb a szokottnál, a bal oldali distalis végének 9 mm-es darabja alapjához nem csontosodott hozzá. A TH. gerinc felső felében enyhe jobbra convex scoliosis. Amennyiben ideje engedi, kérjem írja meg nekem, hogy mit jelent az rtg. eredménye. Köszönöm előre is fáradozását. Maradok Tisztelettel: Gloria
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Nem írt semmit a panaszáról. Ha nincs, akkor gyógyultnak tekinthető.
2014.
03.
25.
levél kérdése:

Bal nyakamnál sokat lüktet az ér ha hozzáérek fáj az izmom vagy nem tudom pontosan mi fáj ha idegesebb vagyok úgy lüktet azt hiszem kiugrik a helyéről Fáj a bal karomon az izom és a a bal lábamnál ahol a vádlim van olyan mintha mindig görcsbe lenne és feszít .Vóltam egyszer egy vizsgálaton hő képpel megnézték és mondták vigyázzak mert strokot fogok kapni hova menjek orvoshoz hogy kideritsék mi a bajom .Tisztelettel Somogyi Jánosné Eszter
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Inkább a sok stressz okozhatja a panaszait mint más.
2014.
03.
23.
gerincsérv kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Az MR vizsgálatom eredménye : az L gerincen enyhe ívű, jovbbra convex scoliosis van.Az LIV.porcrés egyenletesen szűkebb, itt a porckorong jelvesztes .A középvonaltól jobbra széles alapon elődomborodik, az elődomborodott porcdarab 7 mm legnagyobb vastagságú.A jobb oldali laterális recessust kitölti, a kilépőgyököt comprimálja.Az előredomborodott porcdarab 12 mm hosszan caudal irányba csúszott.A többi porckorong magassága és jelmenete megtartott,kóros előboltosulás,durazsák compressió nem látható.A csontos gericcsatorna normál tágasságú.A myelon az L.I.csigolyatest magasságában végződik,jelmenete nem kóros. A sacrum csigolyái épek.Sacroiletisre utaló jel nem látható. Vélemény:Hernia Disci L.iv-v.1.d, amely caudal irányba csúszott.Scoliosis lumbalis min.grand. A szakvélemény szerint kiszakadt gerincsérvem van, melyet csak műtéttel lehet gyógyítani. Kérdésem, a diagnózis és az MR eredményei alapján csak a műtéti beavatkozással lehet gyógyítani a sérvemet? Az MR előtt ülő idegzsábával kezeltek 1,5 hónapig. A fartőtől jobbra voltak fájdalmaim, fájdalmas volt az ülés és a járás, de a lábam feje nem zsibbadt.A reumatológus 10 galván kezelést javasolt, de az első kezelés után 4 napig nem bírtam talpra állni, iszonyú fájdalmaim voltak, mintha a lábamat ki akarna valaki tőből tépni, stb.Az injekciókra kicsit javultam, de a jobb lábam feje azóta is zsibbad.A galván kezelés okozhatta-e a sérv kiszakadását ? Nagyon félek kés alá feküdni és ha lehet, akkor szeretnék más megoldással gyógyulni. A véleményét, választ köszönettel várom. Üdvözlettel Lantai Jánosné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
03.
22.
izom merevség kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! Meghúztam a csuklómat.A háziorvosom Diclac 150mgot írt fel.A gyulladás ami a csuklómban van már 90%ban(szúró érzés,úgy érzem) elmúlt,de mikor felébredek a szalagom ami összeköti a kézfejemet és az alkaromat kicsit merev.A merevség akkor múlik el ha körzök a kézfejemmel 3-4et.A háziorvos nem írt fel rá rögzítőt,önszántamból vettem egyet.A kérdésem az lenne hogy lehet a rögzítő miatt a merevség,(mert kb 9-10 napja hordom és napi 1-2 max 3 órát veszem le(ezt se mindig),valamit éjjelente) vagy még a szalaggal lehet a gond? Konkrétan 14ike óta pihentetem a kezem,az eset 7én történ,de 10én és 13án ráedzettem,tehát a gyógyulást 14ike óta számolom :)Mozgatni tudom minden fájdalom nélkül,és a merevséget leszámítva úgy érzem ha még 3-4-5 napig szedem a Diclacot ,akkor 3-4-5 nap múlva terhelni is tudnám... Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Dénes
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Kérem, kérdezzen traumatológust.
2014.
03.
20.
baleset kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! A páromnak 5 évvel ezelőtt volt egy motor balesete,amikor ráesett a hátára és bevágta a gerincét.Sajnos olykor olykor fájdalmai vannak, és az orvosok itt veszprémben nem mondanak semmit.1 hete ismét elmentünk röntgenre,ezt a leletet kaptuk!Kérem magyarázza el hogy mit is jelent... Háti gerinc 2 ir. felv. Lumbalis gerinc 2 ir. felv. A háti kyphosis és az ágyéki lordosis kissé fokozottabb. A csigolyatestek magassága és zárólemezeik megtartottak. Az L1 csigolyatesten az amnézisben szereplő régebbi fractura nyoma nem különíthető el. Az L5 csigolya dorzál felé megkeskenyedett, az s1-hez képest közel 1 cm-rel a felette lévő gerincszakasszal együtt előre csúszott. A hátsó íven megszakadás van. Vélemény: az L5-S1 átmenetnél spondylolysis et listhesis. Az L5 csigolya dorzáisan a szokottnál laposabb. Nagyon szeretném megtalálni a megoldást,és szeretném tudni hogy milyen súlyos ez a probléma?Esetleg egy megfelelő masszőr tudna-e segíteni?vagy hogy mi lenne a megoldás??Válaszát előre is megköszönöm! Tisztelettel: Farkas Alma
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
21.
Úgy gondolom, hogy műtétet igényel az eltérés. Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.
2014.
03.
19.
fejtetői fejfájás kérdése:

Tisztelt doktor, Problémám a következő: Mostanában (2-3 hete) gyakran fáj a fejem a fejtetőmön, épp a közepén, társul hozzá enyhe szédülés, gyenge émelygés. A vérnyomásom az utóbbi pár napban kicsit változó volt egy fülcsengésre szedett gyógyszertől(infúziós értágító kezelés), és frontérzékeny is vagyok, valamint kezelt pánikbeteg. Volt vérvételem, ekg-m, koponya és nyaki gerinc mr-em, mind negatív. Doktor szerint tipikusan mire utalhat a fejtetői enyhe nyomó fejfájás? Lehet ez a tenziós típusú fejfájás egyik vállfaja, vagy frontérzékenység, esetleg a pánikbetegség kísérője? Rendszeresen szedek 4 hónapja coaxilt és xanaxot. Mozgást kellene megpróbálnom rendszeressé tenni? Elképzelhető, hogy évszakváltás megviseli az érzékenyebb szervezetet? 32 éves vagyok. Válaszát köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
19.
A panasz a pánikbetegség részjelensége lehet.
2014.
03.
19.
porckorongsérv kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Férjemet 03.16-án műtötték porckorongsérvvel. Az MRI lelet igen hosszú, a véleményt írnám csak le: Spondylarthrosis. Az L.II discus bal oldali paramedián -lateralis herniája. A durazsák nagyfokú compressioja az L.IV. discus magasságában egy baloldali, feltehetően sequestrált herniának megfelelő képlet által. Az L-V. discus centralis protrusioja. Mikor bekerült, már igen nagy fájdalmai voltak, érzéskiesés, végtagba sugárzó fájdalom, a csipőjét nem érezte. Másnap műtötték meg, de továbbra sem érzi a csípőjét, a comb hátsó feszítő izmát, a vádliját. Pontosan az érzéskiesés miatt vizelet és székletinkontinencia lépett fel. Teljesen el van keseredve, hogy ez így marad és végleges. Azt szeretném kérdezni, hogy ez mennyire javítható tornával, kezelésekkel, mire számíthatunk? Tisztelettel köszönöm válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
19.
Sajnos sok szükséges információ hiányzik, de javulásra van remény.
2014.
03.
18.
kiscsillag kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2012. decemberében szültem első gyermekemet 38 évesen, teljesen rendben zajlott a szülés. A szülés előtt egy 4-5 hónappal a bal combom külső felén tompa fájdalmat éreztem, majd egyszer lépcsőzés közben egy éles fájdalmat, és melegséget éreztem, mintha megpattant volna egy ér. Kisebb hajszálerek keletkeztek a lábamon terhesség alatt. Voltam SzTK-ás rendelésen a neurológusnál és az érsebészeten, mindketten azt mondták, hogy a terhesség miatt van, a többletsúlytól. Már egy éves a gyermekem, de még mindig fáj a bal combom ha ráfekszem, és néha olyan érzéketlen az a terület, bár már azért javult a korábbihoz képest. Ma voltam rötgen felvételen és azt írták, hogy L.IV. csigolya elülső peremszélén kezdődő osteophytosis van. Tudna segíteni a doktor úr, hogy merre menjek tovább? Köszönöm szépen! Csilla
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Neurológus tisztázza, hogy mi a fájdalom eredete.
2014.
03.
12.
papp krisztián kérdése:

tisztelt doktorur 11hónappal ezelött ért egy munkahelyi baleset rámesett egy felettem lévő emeletröl egy munkás eltört és összeroppant a 12 es csigolyám az orvosok szerint nem kell müteni de folyamatos problémáim vannak nagyon erős fájdalmak,minden tüsszentés rezgés minimálisan sarkos lépés blokkoló erejü fájdalommal jár hajolni nem tudok az összes lábujjamon állandósult zsibbadás alakult ki és mindkét alsó lábszáram külső fele szintén zsibbad egészen a térdem felett4-5cm-es magasságig készült ct mr de nem jutottak előrébb 4 hónapig viseltem füzőt és3 szor csináltam végig a kiirt gyógytornát ön szerint hogyan tovább? mert ezt igy már nem birom tovább semmilyen fájdalomcsillapitó nem használ
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
13.
Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon. Az rtg filmjeit, CD-ket hozza magával.
2014.
03.
09.
remény kérdése:

Két éve tartó jobb oldali farizom fájdalomtól szenvedek.Az idegsebészeti szakrendelésen megállapítottak egy kezdődő gerincsérvet,de ellenkező oldalon.Tartós gerinckíméletet és fürdőkórházi kezelést javasoltak.A gyógymasszőr jobb láb izomzatán jelentős izomsorvadást fedezett fel.A fájdalom a farizom megfeszülésekor villámszerűen jelentkezik.Kérdésem,hogy lehet-e a fájdalom oka idegszál letapadás,mert a jobb könyöknél már történt ilyen műtét korábban?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
10.
Lehet pl. piriformis alagút szindróma.
2014.
03.
08.
zsuzsa kérdése:

tisztelt dr ur már 3hete fája jobb kezemen 3 ujjam és zsibad szedek rá gyógyszert de még mindig semmi javulás voltam neurológus hoz is de azt nem mondtam hogy a ballkezemen is el van zsibadva a középsö ujjam szeretném megkérdezni ha nem mulik a zsibadás és a fájdalom lehet-e komolyab következménye válaszát elöre is köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
10.
Leginkább gerinceredetű probléma lehet. Az ok ismerete nélkül nem tudjuk a prognózist.
2014.
03.
07.
erzsébet kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr.Az lenne a kérdésem,a rötgenfelvételböl arra a meg álapítára következtetett az orvosom hogy a 3 mas 4 es deréki csigolyám közül egyszerűen elfogyott a síkos anyag és ez miatt össze ér a két csigolya ami nekem sok keserűséget okoz .VAN E LEHETŐSÉG EZT A SIKOS ANYAGOT PÓTOLNI.Köszönettel várnám válaszát.Kádár Lászlóné.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
08.
Nincs. Kérdés, hogy milyen panasza van, attól függ a kezelés. MR vizsgálatra is szükség lenne.
2014.
03.
06.
segitség kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Szeretném ha értelmezné a radiológiai véleményt. A nyaki kisizületekben arthrosis.Számottevő spondylosis nem látható.A C. VI-VII. közti kisizület nagymértékben beszükült. Nyaki borda nem látható. Köszönettel, Németh Györgyi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
08.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
03.
05.
McKenzie kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 4 éve carpal tunnel syndroma-t állapítottak meg, a bal kezem, karom zsibbadása, fájdalma miatt. Mivel a fájdalom nem múlt, MR-en voltam 2 éve. Vélemény: Kiegyenesedett nyaki lordosis, C.V.-VI. segmentumban segmentalis kyphosis, discus degeneratio és bal túlsúlyú forament szűkítő discus protrusio látható. Aztán csökkentek a panaszok, ezért McKenzie gyógytornára kaptam beutalót. Két alkalommal voltam a gyógytornásznál, mert a 2. alkalom után, mikor új időpontot egyeztettem volna, visszakérdezett: Miért, akar még jönni?... Mivel előtte tudtam meg, hogy babát várok, beletörődtem, hogy ennyi volt, nem lesz több gyógytorna. Azóta eltelt 2 év. Éjszakánként rendszeresen teljesen elzsibbad a karom, mintha nem az enyém lenne. (Túlnyomó részben a bal, a jobb ritkán.) Nappal is, de akkor nem válik teljesen érzéketlenné. A zsibbadás nem zavarna, ha nem lenne ott az az állandó fájdalom. Szinte folyamatos, csak néha enyhébb. Hétvégén viszont új dolgot észleltem. Fizettem volna a pénztárnál Erzsébet utalvánnyal, és egyszerűen nem tudtam lapozni. Mintha nem tudtam volna irányítani az ujjaimat a finom mozdulatra, mintha kesztyű lett volna rajtam. Ön szerint mit tegyek? Ha újra időpontot kérek az OGK-ba, onnan esetleg újabb MR, majd vissza, ez kb. fél év minimum. Menjek magamtól MR-re (úgy, hogy fizetek érte), vagy nincs különösebb baj, és ez a zsibbadás örökre így marad, csak el kell viselni? (Most, írás közben is a bal hüvelykujjamon keresztül a vállamig.) Tud súlyosbodni? Az, hogy néha keresni kell a szavakat, mert nem jutnak eszembe, az mástól van (pl.: fáradtság), vagy lehet ettől is? Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
08.
Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.
2014.
03.
05.
László Róbert kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok. 2007-ben lumbalis discus hernia miatt műtöttek(L V 1.s.), majd 1-2 hónappal később egy újabb műtét volt, amely során szívó-öblítő dren behelyezésére került sor. Az utóbbi kb. 1 évben ezek a panaszok jöttek elő: - a heg körül a derekamnál, ha megnyomom egy pontban, nyomásra nyilalló-fájó érzés jelentkezik - ugyanez, a fenti érzés van, ha felső testemmel hátradőlök, de néha akkor is, ha előre (mintha ott bent valami hozzáérne valamihez abban a bizonyos testhelyzetben) - néha a nyilallás hatására fájdalom is elindul a bal lábamba (egyébként zsibbadás, izomgyengeség, bizsergés nincsenek, néha inkább hideg-meleg váltakozó érzése merül fel) - a műtét óta kétszer volt csigolyaízületi becsípődésem (azelőtt soha);az egyik ilyen éppen 2 hete volt, ami néhány napra ágynak döntött - 2013 novemberében voltam az OGK-ban Pesten egy 5 napos masszázs-infúziós-gyógytornás kúrán. Egészen addig, amíg a 2 héttel ezelőtti becsípődés meg nem történt, nagyon jól voltam. A becsípődés okozta izommerevség és fájdalom elmúltak, de visszajött ez a nyilalló érzés megint. A gyógytornát csinálom rendszeresen egyébként. Legfontosabb kérdésem: Van-e mód arra, hogy elküldjem Önnek az MR felvételek képeit és az alapján Ön megállapítja, hogy: kiújult a sérvem és az okozza ezt a panaszt, vagy pedig valami más, veszélytelenebb dolog van a háttérben? Azért kérdezem ezt, mert már kb. 5 orvossal voltam kapcsolatban emiatt (3-nál személyesen) és szinte mindegyik mást mondott (nem újult kis, csak a hegek miatt érzem ezt, a másik szerint kiújult, egy harmadik szerint meg 2 helyen is van sérvem). Ezek alapján nem tudom, hogy mit higgyek. Ami elég aggasztó még, hogy némelyik felvételen látható egy fehér színű folt (olyan, mint egy fekvő bowling bábú) ami érinti az idegeket. De erre az 5-ből 1 orvos tudott csak annyit mondani, hogy valószínűleg cysta. Akkor esetleg az is felmerülhet, hogy nincs semmi baj, csak ez a cysta van rossz helyen és mondjuk eltávolítanák, akkor tünetmentes lehetnék? Elnézését kérem a hosszú sorokért, továbbra is a legfontosabb dolog, amit tudni szeretnék, hogy el tudnám-e Önnek küldeni akár e-mailben a képeket egy rövid elemzés, vélemény céljából? Köszönöm, hogy elolvasta az írásomat, válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
08.
Lehet synovialis cysta. Persze látnom kellene a képeket. Tömörítse a fájlokat winrar-ral, majd óriáslevélként küldje a szekely57@freemail.hu-ra.
2014.
02.
25.
carotis kérdése:

Tisztelt Főorvos Ur! Szeretném ha az alábbi leletet értelmezné 2013.novemberében készült az alábbi lelet. A carotisok inmitája közepesen kiszélesedett. Mindkét bifurcationban és interna bulbusban néhány apró-lapos, sima felszinü kevés meszes részleteket is tartalmazó közepes echogenitásu plaque ábrázolódik. Az áramlási sebeségértékek alapján significans stenosis nincs. Mindkét artéria vertebralisan megtartott, normális irányu áramlás. Vélemény: közepesnél enyhébb atherosclerosis. A mai nap más kórházban történt ugyanilyen vizsgálat eredménye negativ . vagyis Sine morbo. Nagyon szépen kérem legyen szives leirni,hogy van-e miért aggódnom. És még egy kérdést szeretnék feltenni. Agykoponya Ct leirása a következő A kamrarendszer középállásu, egyhén-mérs.tágabb.Frontálisan kissé tágabb liquorterek A középvonal megtartott. A gerinc CT A lordosis kissé fokozott,mérs.balra convex hajlat A III-as korong enyhén szétterül, nagyobb protrusió nem látható. A IV-es korong mérs.előredomborodik, bal oldali medio-lat. protrusio mérs fokozott. Kérem legyen szives válaszolni mivel kezelőorvosomhoz jelenleg nem tudok elmenni van-e sürgős teendőm. Válászát előre is megköszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
27.
A leírtak szerint nincs sürgős tennivalója.
2014.
02.
23.
Kojana kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Egy nagyon kedves barátom a múlt héten vasárnap agyvérzést kapott, de szerencse a gyors orvosi segítségnek, hamar bekerült a kórházba. Mindez Münchenben történt, ahol egy nagyon jó felszereltségű kórházban fekszik. Én kedden tudtam először meglátógatni, rendesen , összefüggően beszélt németül és magyarul is, szerdán már jobban, és csütörtökön pedig már teljesen jól. Emlékszik mindenre, hogy történt , ( elvesztette az egyensúlyát, mit hagyott az autójában, mi a munkahelyének telefonszáma.. ) ami engem aggaszt, hogy bár én nem mertem tőle megkérdezni, de a bal karja és lába szerintem béna lett. Csütörtökön csináltak neki egy CT-t, amiről azt mondta neki a doktor, hogy "tetszik a fej".. A diagnózisához nem az van írva, hogy stroke, hanem valamilyen német szó és mellé hipertónia.. ( Azt tudom, az magas vérnyomást jelent.., ja vérnyomáscsökkentőt sajnos nem szedett..) Itt az orvosok csak annyit mondtak, hogy szükséges lesz majd egy 3 hetes rehabilitáció. Ön szerint milyenek a gyógyulási esélyek, és a rehabilitáció segítségével vissza lehet állítani a bénulási folyamatot?? Ő azt mondja, meg fog gyógyulni, és újból dolgozni fog.. Nagyon köszönöm válaszát, üdvözlettel: Tina
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
24.
A CT képek és a beteg állapotának pontos ismerete nélkül csak találgatni tudnék.
2014.
02.
22.
szeretnék meggyógyulni kérdése:

Feleségemet 2013.10.15.-én lumbosacralis sérvvel operálták. A ko. L V feltárásból, bo discectomiábol történt sérveltávolítás. A műtét után panaszai nem csökkentek. Azóta is gerincfájdalomra, és lábzsibbadásra panaszkodik, ami combtőben és a jobb lábfejben érződik. Bal tuls.al van ko.i ischialgiája, lágyékhajlati zsibbadása. A zsibbadás részben mindkét combtő ill. jobb lábfejet érinti és minkét sarka fájdalmas. Műtét után CT, MR is készült amely jelen állapotát nem igazolja vissza. Kérdésem a következő: Főorvos úr szerint feleségem elhúzódó panaszait mi okozhatja, esetleg sérülhetett-e az ideg, idegpálya a műtét során ami a jelenlegi tüneteket okozhatja. Mennyi idő alatt regenerálódhat a kérdéses terület, hogy a most tapasztalt tünetek enyhüljenek vagy eltűnjenek. A CT és MR vizsgálatokon kívül létezik-e más vizsgálat ami egy esetleges eltérést vagy ideg sérülést kimutat Mi az amit javasol főorvos úr amivel feleségem állapotában javulás következhet be.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
22.
A betegről szinte semmit sem ismerek. Amit leírt, az a szükséges információ töredéke. Ha személyesen felkeresnek az MR képekkel, akkor többet tudok mondani.
2014.
02.
20.
Kiss István kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy nekem 3hónapja van fejfájásom, néha tompa, néha szúró fejfájás. Csináltak koponya röntgent 2hete, ami nem mutatott semmi betegségre utalót. A mai nap elküldtek koponya ct-re, és nemtudom ez mennyire veszélyes, mennyire kell aggódnom. Mennyire veszélyes ha megint sugárzás éri a koponyám? 28éves vagyok. Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
22.
Ne aggódjon, nem veszélyes.
2014.
02.
15.
Fábiánné Karl Irén kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 46 éves nő vagyok,könyvelőként dolgozom.Kb 6 hónapja keresztcsonttájéki fájdalmam kezdődött,illetve a bal tomportájon és a vádlimban is szinte elviselhetetlen fájdalmat éreztem.Külső lábszélem zsibbadt.Borzalmas éjszakáim voltak,mert a fájdalmak nyugalmi állapotban sem enyhültek.Háziorvosom Movalist írt és persze beutalót az ideggyógyászhoz.Mikorra időpontot kaptam a tünetek csökkentek.CT vizsgálatot végeztek ,melynek eredménye a következő:A lumbális lordozis és az ábrázolandó csigolyatestek magassági átmérői megtartottak.A csigolyák peremein osteophyták láthatók.Az L III/IV és az L IV/V. i.v. rés magasságában a porckorong körkörösen ellepult,szétterült,de gyöki kompressziót nem okoz.Az L II/III és az LS i.v. rés magasságában sérv nem látszik.A kisizületek sclerotikusak. Vélemény:Spondylosis et spondylarthrosis lumbalis.Protrusio disci intervertebralis L III/IV. et IV/V.Mikor a CT készült már semmi tünetem nem volt. Napokban ismét fáni kezdett a derekam és vádlimban elviselhetetlen a fájdalom,éjszaka is csak forgolódom,szinte semmit nem pihenek.Háziorvosom B1 vitamint és 2x1 Diclac tablettát írt.Már 5 napja szedem,de nem sok a javulás.Táppénzen soha nem voltam,csak a terhességeim alatt.Nem is szeretnék most sem. Kérdéseim:milyenek a gyógyulási esélyeim,van-e lehetőség műtétre?Teljes életet szeretnék élni,ez így egy kínszenvedés.Másik kérdésem:hallottam,hogy az ortopédus a magánrendelésén helyileg add injekciót,ami tünetmentességet jelent.Keressem meg vagy sem? Milyen lehetőségek vannak még,Az ideggyógyász lumbális gyakorlatait próbálom elvégezni valamint masszőrhöz járok,az az előző esetben könnyített.Mit tegyek,kérem segítsen! köszönöm válaszát! üdvözlettel...
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
16.
MR vizsgálatot végeztetnék, esetleg megnézném a képeket.
2014.
02.
14.
Gitta kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! 7 évvel ezelőtt jobb oldali, majd a múlt év novemberében bal oldali csípőprotézis műtéten estem át. Azóta is fáj a derekam és a jobb oldali keresztcsontom. Két évvel ezelőtt röntgen készült. A megállapított diagnózis elcsúszott, elkopott, elmeszesedett. Várhatok-e még javulást? Hova forduljak ezzel a problémámmal?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
15.
Az ortopédia hivatott az Ön betegségével foglalkozni.
2014.
02.
13.
dagilesli kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretnék tanácsot kérni, mert már teljesen elkeseredtem, nem tudom hova forduljak. Egy jó ideje nagyon fáj a fejem a jobb oldalon homloktájon. Elmentem a háziorvoshoz, aki közölte, hogy menjek el Ideggyógyászhoz. Még 2013.11.hónapban ezt meg is tettem, elküldtek CT-re, ami nem mutatott k i daganatot. Az ideggyógyászhoz visszamentem, közölte, hogy fura de nem is emlékszik rám. Mindegy. De biztos meggyógyultam, mivel nincs daganatom. Úgy beszélt velem, mintha szimulálnék. Szerinte pszichiáterhez kellene mennem, mivel sok a problémám. Kértem időpontot, majd jövő hétfőn kellene mennem pszichiáterhez. Tavaly december óta küzdök, hogy legalább valami olyan gyógyszert kaphassak amivel tudok dolgozni, mert így nem tudok, viszont így kirúgnak a munkahelyemről. A helyettes doktornő azt mondta, hogy nem jó a vérképem menjek el a nőgyógyászhoz, ahol természetesen nem találtak semmit. A háziorvoshoz visszamentem, elküldött a Gégészetre, hogy arcüreggyulladásom van. Persze nincs, csináltak röntgent. Ekkor kiborultam, mert nagyon fáj a fejem és a nyakam, sokszor még a táskámat sem bírom tartani a vállamon annyira fáj. Már nem tudom, hogy feküdjek. Elküldött szemészetre, ahol felírtak szemüveget, de ettől nem fájhat a szemész szerint a fejem és a Fehérvérsejtem sem emelkedhet. /14ezer, ami az orvosok szerint gyulladást jelez/. A gégészeten kaptam beutalót a Reumára és nyaki röntgenre. 1997-ben már voltam egy másik ideggyógyásznál aki meszesedést mutatott ki a nyaki csigolyámon. Erre ultrahangos kezelést kaptam anno. A nyaki röntgen eredménye: A nyaki lordosis íve kiegyenesített. A corpusok és porckorongok magassága megtartott. Az atlason formane arcuale. Nyaki borda nem látható. Szeretném kérni a segítségét, hogy mit tegyek elletve, hogy mit jelent ez az eredmény? Előre is köszönöm. Üdv Janik Mária
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
15.
A fejfájás nem egyszerű betegség, az okát sokszor nehéz megállapítani. Forduljon fejfájás szakrendelésen dolgozó neurológushoz.
2014.
02.
10.
Lumbalis rendellenesség kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 45 éves vagyok, a munkahelyemen tehergépkocsit vezetek. 2013.december elején kezdődött, hogy erős fájdalmaim voltak a derekam bal oldalán a bal lábamban végig a bokámig. A házi orvos először gyógyszeres(Mydeton), majd injekciós kezelést adott. A fájdalom kicsit enyhült, de nem múlt el, ezért idegsebészeti beutalót kaptam, ahonnan MR vizsgálatra küldtek. Az MR vizsgálaton voltam, ahol az alábbiakat írták le: A lumbalis lordosis csökkent, enyhe balra convex scoliosis. A csigolyatestek magassága normális, a ventralis peremeken minimális osteophytosis. Az L.IV. korongon enyhe, jobb oldali túlsúyú protrusio látható a durazsák érdemi dofomitása nélkül. Az L.V. korongon széles bal oldali kiszakadt, paramedialis-lateralis hernia látható, ez a durazsákon enyhe deformitást okoz, bal S.1. gyök comprimalt. Vélemény: Protrusio disci L.IV. Hernia disci L.V. l.s. Kérdésem az lenne, hogy van-e szükség műtétre, ha igen, akkor milyen jellegűre? Milyen érzéstelenítési módok vannak(gerinc érzéstelenítés, vagy altatásban végzik)? Várom válaszát, tisztelettel: Magyar Péter
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
15.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.
2014.
02.
05.
gabik kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Segítséget szeretnék kérni, MR leletem értelmezésében. Fáradozását, esetleges tanácsait előre is köszönöm! Üdvözlettel: Agárdi Gabi Lelet: A lumbalis gerincen balra convex scoliosis látható. Az L. II. csigolya felső fedőlemezén kis Schmorl hernia látható. Az L. IV discus dehydralt, széles alapú körkörös protrusioja látszik, mely a durazsákon benyomatot okoz, a jobb forment szűkíti, itt a gyököt eléri, de gyöki compresio nem látszik. Discus hernia nem ábrázolódott. Az L. IV discus magasságában, illetve a szomszédos discusok magasságában is a kisízületekben kevés folyadék látható. A conus medullae az L. I. magasságában végződik, szabályos.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
15.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
02.
03.
Csató Viktória kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 85 éves nagypapám 15-20 éve cukorbeteg, illetve pitvarfibrillációban szenved. Cukorbetegsége miatt a lábán található fekély. Néhány napja észrevettük, hogy az egyik pupillája kicsit nagyobbnak tűnik a másiknál( 0,5-1 mm különbség), illetve szeme gyakrabban könnyezik, de egyéb elváltozása nincs. Féloldali zsibbadást, bénulást nem érez. Gyakran érzi gyengének magát, de ez korából adódóan szinte általános. Fejfájásra néha panaszkodik. Neurológiai vizsgálaton legutóbb két éve volt, amikor kimutattak lacunáris infarctusokat, illetve érelmeszesedést. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a pupilla elváltozás összefüggésben állhat-e a cukorbetegséggel, illetve milyen egyéb okai lehetnek az ő esetében, valamint, hogy sürgős ellátást igényel-e. Válaszát nagyon köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
04.
Sürgős ellátást igénylő panaszt nem ír.
2014.
01.
31.
Illésné Debreceni Erzsébet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 37 éves nő vagyok. Már 3 gerincsérv műtéten vagyok túl. Jelenleg nincs problémám tudok dolgozni. Arról érdeklődnék, hogy jogosult vagyok-e adókedvezményre ennyi műtét után? Ha felkeresem az idegsebészem kiállítja az erről szóló igazolást vagy a gerincsérv nem tartozik a "támogatható" betegségek közé? Köszönöm válaszát! Klaudia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
02.
Ebben a kérdésben nem vagyok illetékes.
2014.
01.
31.
Röntgen kérdése:

T.Doktor úr. Házi orvosomhoz fordultam mert szülés után és alatt is nagyon vizesedtem Főleg a hasam, arcom, karom ha már nagyon ödémásodtam a lábamon is észrevettem . Fáradékonyságot, észleltem . A koponya röntgen ezt mutatta ki: Kisfokú hyperostosis frontalis interna. A sella alakja nagysága kontúrja rendben. A proc.clinoideusok vaskosabbak csaknem hidat képeznek. Mit jelent ez a lelet. Az endorinológiára 4 hónap múlva kaptam csak időpontot. Orvosom azt mondta majd ott eldöntik mi a teendő. Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
02.
Ennyi információból nem lehet következtetni agyi betegségre.
2014.
01.
29.
vaffenss kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 40 éves férfi vagyok jelentős túl súllyal 173cm/115kg lakatos szakmunkás. Tudomásom szerint van két gerinc(-sérvem) kiboltosúlásom ágyéki tájékon .Úgy ahogyan el dolgozom állapotomból kifolyólag,de kb egy hónapja történt egy drasztikus változás az életemben! A comb csontom (Forgó) ahogyan csatlakozik a medencémhez ,tehát a fenék részem alsó tájékán olyan erős fájdalom áll be estére kerekedve,hogy van úgy ,hogy nem bírok el aludni. Ez a fájdalom hol a jobb,hol a bal felemben van. Ilyenkor a lépni de még meg moccanni is óriási fájdalommal jár . Bíztam benne ,hogy majd el múlik de makacsul meg keseríti minden napomat, úgy mozgok már mint egy 80 éves ember. Mi történhetett velem? Kérem segítsen ha tud,m ia teendő. Köszönöm Zámbó Sz.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
29.
Legfontosabb a testsúly csökkentése.
2014.
01.
27.
kovroz kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A segítségét szeretném kérni a gerinc MR leletem értelmezésében:Lumbalis gerinc és sacrum MR vizsgálat natív:Sagittalis síkú T1,T2,STIR,a sacrummal párhuzamosan döntött T2 súlyozott sorozatot készítettünk,majd axialis síkú T1,T2 súlyozott felvételek készültek. A lordisis íve megtartott.T2 súlyozott felvételeken a korongok jelszegényebbek.A korongokon valamennyi magasságában látható körkörös előboltosulás,melyhez az L.IV magasságában döntően már extraforaminalisan körülírtabb előboltosulás is csatlakozik.Az L.II.korong szomszédságában a csontvelőben enyhe oedemás elváltozás is látható.A myelon az L.I magasságig követhető.A sacroiliacalis izületekben kórjelző nem látható. Vélemény: Degeneratív elváltozások. Enyhe spondylodiscitis az L.II.magasságában.Jobb oldali részben már extraforaminalis L.IV-es hernia. Fáradozását előre is köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
29.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
01.
27.
Röntgen lelet kérdése:

Kedves doktor úr! Gerinc röntgen eredményem értékelését kérném! A háti kyphosis fokozódott!A th csigolyateste előrefelé ék alakban kissé elkeskenyedik,felső zárólemeze kifejezettebben bal oldalt óraüveg szerűen behorpadt,de megszakadva nincs,alatta a structura nem tömörebb. A XI.háti csigolya jobb oldali alsó peremsarka megnyúlt. Lumb.csigolyák közti porcrések megtartottak,zárólemezek épek,csontszerkezeti eltérés nem látható. A IV.Lumb.csigolyafelső peremsarkán kis osteophyta van. Vélemény:Th VII.csigolyatestén consolidalódott,enyhe fokú compressziós fractura utáni állapot. Spondylosis thoracolumbalis incipens! Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
29.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
01.
27.
Oldalirányú bokaelcsúszás kérdése:

Jó napot Kivánok doktor úr ! A véleményét szeretném kérni . Elestem és megrepedt a szárkapocs csontom a bal lábamon , begipszelték de amikor egy hét mulva visszamentünk kontrolra egy 2 mm-es bal oldalirányú elcsúszást diagnosztizáltak. Egyik helyen azt mondták, hogy nem kell műteni, másik helyen pedig hogy 2 mm- nél már kell, főleg azért mert még csak 16 éves lány vagyok . Szeretném kérni a doktor úr véleményét. Válaszát előre is köszönöm :!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
29.
Traumatológus az illetékes.
2014.
01.
24.
Ecsedi Noémi kérdése:

Kérem tegye számomra érthetővé a CT eredményemet, és, hogy mi tehetnék a gyógyulásom érdekében: A lumbalislordosis kiegyenesedett.a csigolyák zárólemezein mélyebb nucleus polposus benyomatok figyelheők meg.A peremek kihegyezettek.A IV-es porcrés közepes mértékben,az V-s kifejezetten beszükült.III-as porckorongban körkörös,discret,a durazsákot érintő protrusio van.A IV-es porcrés magasságában bal oldalon hatalmas bal oldali medio-lateralis hermia ábrázolódik,mely a durazsákot és a bal eredő gyököt comprimálja.Praesacralisan körkörösen,durazsákot érintő protrusio látszik. Szükség van műtétre? Köszönöm előre is a tájékoztatását! Üdvözlettel: Ecsedi Noémi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
24.
Porckorongsérv vizsgálatra igazából az MR alkalmas. A tüneteiről sem ír semmit.
2014.
01.
24.
Frontin kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudok leszokni a frontinról? Reggel egy egészet, délután egy felet estére egy negyedet szedek., a 0,25-ből. kb két hete.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
24.
Én sebész vagyok, nem addiktológus.
2014.
01.
23.
fájdalom kérdése:

jo napot kivánok.kérdésem az lenne hogy mit lehetne tenni?férjemet 2012 januárban mütőtték 4 5 porckorongsérvvel most már 2 honapja itthon van korlátozott a mozgása a háta dereka nem fáj de a jobb oldalon a farcsontbol sugárzik a jobb lábra a fájdalom valamint a zsibbadá mr vizsgálat azt mutatta hogy nincs sérve csak a mütétnél van hegesedés milyen kezelést javasolna valamint esetleg lehet e faridegzsáva probléma kapott már voltaren és traumadol injekciot zaldiér gyogyszert azután ralgent járt fiziko kezelésre meg maszirozásra de érdemijavulás nem tőrtént.köszönettel CSURINÉ
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
24.
A képeket kellene látnom.
2014.
01.
23.
Zoltán kérdése:

Több éve fáj a hátam megterhelésre de most szántam rá magam hogy kivizsgálják, megkaptam a röntgen papírt amin ez van írva: " A D-L átmenetnél balra convex hajlat. Az L IV-V rés keskenyebb. Többi corpusok discusok magassága megtartott." Ez mit jelent hogy kicsi gerincferdülés és semmi különleges? vagy esetleg komolyabb beavatkozást igényel? A válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
24.
Az rtg képleírását nem tudom kommetálni.
2014.
01.
19.
Maria Rauch-Doschek kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, èdesanyám 79 éves, kb. másfél éve gerincsatorna szűkületet állapítottak meg nála. Azóta egyre rosszabb az állapota, egyre kevesebbet tudott menni, mert olyan fájdalmai vannak. A nyáron volt therápián 3 hétig, de ennek ellenére nem javult az állapota. Azt szeretném kérdezni, hogy az endoszkópos műtétet javasolja-e. Egyébként eddig jó egészségnek örvendett, nem volt más komolyabb betegsége. Üdvözlettel: Rauch-Doschek Mária
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
24.
Műtét szükséges lehet. Az MR képekkel keressen fel.
2014.
01.
17.
Tanácstalanok vagyunk. kérdése:

Tisztelt Főorvos ur! szeretnék tanácsot kérni férjem gerincbetegsége ügyében. mult hónapban sulyos fájdalmakkal került kórházba, hol MR vizsgálat után a neurológiai osztályon infuziós kezelést kapott. Azóta idegsebész szakrendelésen korára való tekintettel 69 éves, nem ajánlották a mütétet, nagyon kockázatosnak mondták. Az MR eredmény:Sagittalis siku T1 és t2 sulyozott, coronalis siku T1 sulyozott, sagittalis és coronalis siku MR myelographiás felvételeket készitettünk a lumbalis gerincről, majd axialis siku T1, T2 sulyozott felvételeket az LI-S.I közötti intervertebralis rések magasságában. Az LIV-V. átmenetben spondylolysis figyelhető meg, az LIV. csigolya 5 mm-t előre csuszott. A lysis mellett ebben a magasságban durva kisizületi arthrosis is megfigyelhető vaskos csontos felrakodásokkal, amik a canalis spinalist 7 mm-re szükitik. Szükitettek a neuro-foramenek is, szükületükhüz az átmenetet képző csigolya peremek spondylophytái és a széles alapu discus protrusio is hozzájárul. A baloldali neuro-foramenlateralis szakaszát az LIV. discus herniája tovább szükiti, ami comprimalja az L.4. gyököt, valamint dislocalja az L.3.gyököt is. A többi lumbalis discuson is széles alapu protrusio van, a durazsákon benyomatot képeznek, a kisizületi artrosisokkal a neuro-forameneket szükitik.Az emlitett okok miatt a jobboldali L5. és a baloldali L.3. gyök érintett. Az L.I. discuson baloldali paramedialis - intraforaminalis hernia is megfigyelhető, a baloldali L1 gyököt comprimalja. A csigolyatestek magassága megtartott. A peremeken spondylophytosis látható. A conus az LI. csigolya felső zárólemezének szintjében végződik. a myelon ábrázoló szakasza ép. a kiméletes életmód és a fájdalomcsillapitókon kivül lenne valami más megoldás is a helyzet javitására. Tisztelettel várom válaszát n. mátyásné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
17.
A kor önmagában nem lehet kontraindikáció. Én szoktam hasonló korú betegeket operálni. Látnom kellene a képeket.
2014.
01.
16.
Baj van velem? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Arról szeretnék érdeklődni, hogy baj lehet e velem? Mostanában, teljesen félreértenek az emberek, és van, hogy ugyanarról a témáról mást mondok mint előzőleg, ezt vették észre rajtam de már többen is. Nekem volt egy agyhártya-agyvelő gyulladásom 8évesen. És régen is, de mostanában újra érzem azt a különös érzést néha, mintha az agyamat valami áramütés érné, de aztán elmúlik. S mostanában ez gyakoribb Valami baj lehet velem? Kérem válaszoljon mert már megijedtem!! Üdvözlettel: S.Norbert
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
17.
Ennyi információ nagyon kevés, hogy használható választ adhassak.
2014.
01.
16.
Kétségek között kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Az egész tavaly november végén kezdődött velem. Elég erős jobb halánték fejfájásom volt és a jobb feső hetes fogam körül éreztem fájdalmat. Ami egyébként gyökérkezelt fog volt mivel hogy már kihúzták a szájsebészeten. Azt hittem ezzel megszűnik a fájdalmam. De nem így volt. Azóta elég gyakran szédülök, elég fáradékony vagyok hol a jobb hol pedig a bal oldalon érzek zsibbadást az arcomon és a kezeimen.Voltam nyaki röntgenen ami csökevényes nyaki bordát mutatott. Aztán érsebésznél voltam aki enyhe Tos szindrómát állapított meg. Amire fizikoterápiát javasolt de ezt nem bírtam mert az első alkalom után borzasztóan szédültem. Felírt Mydetont, Aszpirin Protectet. A házi orvosom B1, B6, B12komplett injekciót írt fel amiből már csak egy adag van hátra. A házi orvosom szerint idegi alapú dologról lehet szó ezért a frontint mondta hogy szedjem napi kétszer egy egészet. De ettől sem érzem magam jobban ugyanúgy érzem ezt a zsibbadást és melléje fülzúgást. Arcüreg rtg se mutatott semmit. Teljes labor eredményemben mindkét koleszterin értékem mutatott egy kicsivel többet. Meg az Mpv érték volt egy kicsivel alacsonyabb. Erre mondta az orvosom hogy ez teljesen rendben van. Neurológushoz csak február közepére van időpontom. Ezért szeretném ha addig is választ kapnék valakitől vagy tanácsot a problémámmal kapcsolatban. Amit előre is nagyon szépen köszönök.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
17.
Nem látok neurológiai problémát a panaszai hátterében. Inkább stresszt.
2014.
01.
16.
RÉKA kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Másfél hónapja tartó komoly derék, keresztcsonti fájdalmam van. Mind a napi tevékenységben, mind az éjszakai pihenésben korlátoz. Rheumatológust felkerestem, aki ülőideg gyulladást állapított meg Diprophos inj., Aflamin tabl., Neuromultivit-Ep. kaptam. Elküldött röntgenre, ott az alábbi eredményt kaptam, kérdésem, hogy tulajdonképpen mit jelent: "Az ágyéki lordosis csökkent, gyak. kiegyenesedett. Csigolyák közti porcrések megtartottak. Zárólemezek épek. Csonfolyamatra, szerkezetbeli eltérésre, spondylolisthaesisra utaló rtg. jel nem látható. Az V. lumb. csigyola mellső-felső peremsarka kissé megnyúlt. Vélemény: Spondylosis lumb. incip. Helyes-e a kezelés, mert egy hét letelte után nagyon kicsi javulást érzek.? Köszönettel: Réka
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
17.
MR vizsgálatot javaslok.
2014.
01.
15.
Nyomás fej tüdő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Szép Napot! Az én problémám jelenleg fejben van, nagyjából 2 hete kezdődött. Nem állandó, de szinte minden nap órákig eltart. Az orrnyergemnél iszonyatos nyomást kezdek el érezni, és zsibbadást az egész "fejemben", az állkapcsom görcsbe akar rándulni folyamat, nehezen tudok levegőt venni is ilyenkor, ami nem könnyít a helyzeten... Viszont két hónapja pánikbetegséget állapítottak meg nállam,amire már most nem szedek gyógyszert, és igyekszem kilábalni belőle, ellenben okozhatja ez a problémát, vagy érdemesebb lenne vele orvoshoz fordulnom? Köszönöm és Tisztelettel: Linda
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
17.
Pánik szindrómára gondolok én is.
2014.
01.
15.
derékfájós kérdése:

Tiszteletem Doktor Úr, Elöljáróban annyit,hogy 42 éves férfi vagyok.Körülbelül 6-7 éve egy-másfél éves szünetekkel fáj a hátam.Tavaly augusztus óta viszont nem nagyon jön rendbe.Bár most pár hete egyáltalán nem fáj a hátam,viszont a jobb lábamba nagyon kisugárzik a fájdalom.A véleményére vagyok kíváncsi,hogyan kell értelmeznem a 2 ir.D-L gerinc röntgen felvétel eredményét és mi a teendőm?/nekem gyógytornát é súszást ajánlottak/Ime a leletem:: SZÁMOTTEVŐ OLDALIRÁNYÚ GÖRBÜLET NINCS.A HÁTI KYPHOSIS ÉS A LUMBALIS LORDOSIS KISSÉ FOKOZOTT.A KÖZÉPSŐ HÁTI SZAKASZON A CSIGOLYÁK VENTRÁLISAN KISSÉ ALACSONYABBAK,A ZÁRÓLEMEZEK EGYENETLENEK.SZÁMOS HELYEN APRÓ SCLEROTICUS SZÉLŰ SCHMORL-HERNIA LÁTHATÓ.A KÖZÉPSŐ SZAKASZON AVENTRÁLIS PEREMSARKAK MEGNYÚLTAK ÉS AZ AP FELVÉTELEN A VIII-IX.PORCRÉS MAGASSÁGÁBAN EGY DISCRET SPONDYLOTICUS KAPOCS IS KIALAKULT.A VII-VIII.PORCRÉS VALAMIVEL ALACSONYABBNAK TŰNIK.A LUMBALIS SZAKASZON IS EGY-KÉT APRÓ VENTRÁLIS,ILL. OLDALSÓ CSŐR LÁTHATÓ.A PRAESACRALIS RÉS JELENTŐSEBBEN,AZ L IV/V PORCRÉS MÉRSÉKELTEN BESZŰKŰLT. VÉLEMÉNY:ENYHE MORBUS SCHEUERMANN UTÁNI ÁLLAPOT.KEZDŐDŐ SPONYLOSIS,MIND HÁTI,MIND A LUMBALIS SZAKASZON POLYDISCOPATHIA. Előre is köszönöm a válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
17.
MR vizsgálatot javaslok.
2014.
01.
15.
Nyaki sérv.. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!! Ismert nyaki sérvvel rendelkezem, egy ideje.. Időszakonként emlékeztet a meglétére nyakba sugárzó fájdalommal, végtag mozgáskorláttal... De most egy hete, a szokásos "beállás" után nem enyhül, hanem rosszabb a helyzet. Jobb karba sugárzó éles fájdalom, kisujj, gy.ujj zsibbadása, de igazából írni sem nagyon tudok, csak erőltetve, lassan. A kérdésem az lenne, mivel nem szeretnék műtétet, visszaállítható-e egy elfogadható állapot gyógytornával (Bojtos Csilla gyógytornász dvd-jét használom, amikor sikerül) masszírozással? S, ha igen, akkor kb mennyi idő alatt lehetséges ez.. ? Netán menjek tovább és keressek idegsebészt? Köszönöm, hogy elolvasott. Minden jót kívánok! Tisztelettel KK!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
17.
Csak személyes vizsgálat után tudnék válaszolni a kérdéseire.
2014.
01.
13.
discopathia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! "Spondylosis cervicalis incipiens,discopathia c5-c6" okozhat-e alvászavart? Nem rosszul alszom, hanem két hete egyáltalán nem tudok elaludni? Köszönöm válaszát:Tímea
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
15.
Nem tartom valószínűnek.
2014.
01.
12.
Paroxát kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a Paroxát nevű gyógyszer 1 éves szedés után mennyi idő után ürűl ki a szervezetből. Nekem a Párom szedte.És mennyi az esély arra hogy a gyógyszer miatt nem esek tehetbe?Válaszát várom nekem fontos lenne ha válaszolna.Köszönettel:Markovics Zsuzsa
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
15.
3 hét.
2014.
01.
04.
gerincsérv kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Szeretném véleményét kérni az el múlt napokban készült MR eredményemről. A lordosis teljesen kiegyenesedett. Csigolya testek magassága normális.Több helyen láthatók durva Schmorl-herniák,zárólemezek épek.A porckorongok lelapultak,széles alapú protruziot mutatnak,de az L.III-/V. segmentumokban nagyméretű discus herniák is megfigyelhetők. A canalis a réseknek megfelelően beszűkült,főleg az L.III./IV. rés magasságában. A Th.XII./L.I. magasságában kisméretű jobb túlsúlyú hernia látható,ami kissé a myelont is benyomja. Enyhe baloldali protusio a Th.XI./XII rés magasságában is látható,ami deformálja myelont.Jelenlegi panaszaim,mind két lábba lesugárzó fájdalom,csökkent erő szintén mindkét lábban,erős deréktáji,csípő fájdalom,nehezen induló vizelet.Pár percnél tovább nem tudok egy helyben állni sem ülni,terhelésre mindkét lábam zsibbad. Jelenlegi kezelő orvosom műtet javasolt,azt mondta csavarozni,rögzíteni kell a csigolyákat. Már kétszer operáltak gerinc sérvvel L.III.,L.IV.,L.V.,-szakaszokban.Az első operáció 2009-ben volt a Debreceni klinikán Dr. Fekete Gábor ha jól emlékszem a nevére. Aztán 2012-ben operáltak pesten az Amerikai úti OITI-ben,Dr.Markya Balázs,aki a jelenlegi kezelő orvosom. Szeretném ha le írná nekem kedves Dr.úr hogy ez a lelet most konkrétan mit is mutat és szeretném rólla a véleményét kérni. Előrre is köszönöm! Maradok tisztelettel: Böndéné Puskás Erika Esztergom
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
08.
Látnom kellene a képeket: bejelentkezés a 30-349-208 telefonon munkaidőben.
2014.
01.
03.
Gulyás Jánosné kérdése:

Köszönöm válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
08.
Kérem.
2014.
01.
02.
Derékfájás kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Édesapám 63 éves, csípőjét 14 éve megműtötték, egy baleset miatt eltörött, a csavar azóta is benne van. Évek óta fáj a dereka. 2013 szeptemberében eldőlt vele a létra, megütötte a derekát. Az SBO, majd egy hét múlva a traumatológiai szakrendelés is kért röntgen felvételeket, de azok törést nem mutattak ki. Mivel panaszai nem múltak, felkerestünk egy reumatológust, aki CT vizsgálatot kért. Abból kiderül (5 héttel az esés után), hogy mégis törés van. Az L.III.-IV. csigolyatest felső zárólemeze beroppant. Mindkét szintben zárólemez corticalisa feltöredezett. A L.IV. csigolyatestnél a törés nemcsak a felső zárólemezt érinti, hanem kissé mélyebben a csigolyatestbe is húzódik a törésvonal. A CT lelet véleménye: fractura vertebrae L.III. et IV., spondylarthrosis lumbalis. 2 doboz Miacalcic injekciót kapott, illetve voltunk ortopédiai szakrendelésen is a csípője miatt. A protézis műtétet nem javasolták. Mivel a deréktáji fájdalmai nem szűnnek apukámnak, sőt egyre nagyobb gondot okoz a cipő bekötése, az ágyról felállás,...szeretnék javaslatot kérni, hogy hová fordulhatnánk, esetleg Ön megvizsgálná-e. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: S. Eszter
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
03.
A leírtak alapján osteoporoticus gerinctörése van a betegnek. Ezt egy egyszerű műtéttel lehet kezelni (PVP).
2014.
01.
02.
Gulyás Jánosné kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr. Nagyon Boldog Új Évet Kívánok Önnek. Szeretném megkérdezni hogy ön mit gondol az esetemről.2012 november13-án műtöttek meg kiszakadt gerincsérvvel L.V.1.s résznél a bal lábam bénult volt.A műtét után házi ápolás keretén belül járt hozzám egy fizikós nővér egy hónapig aki ingerárammal erősítette a lábam meg gyógytornát végeztünk,a lábgyengeségem javult viszont a derék fájás zsibbadás meg maradt 2013 04 03-án CT vizsgálatot végeztek minek az eredménye.Gerinc CT: felvételeken rec. discus hernia nem látszik. L:V:korong magassága jelentősen csökkent. A corpus hátsó szélénél az L:V: csigolya a sacrumot eléri. Csigolyák egymás felé tekintő részénél degeneratív elváltozás látszik.Műtéti területnek megfelelően nem térszűkítő hegszövet látszik.L:V/SI-nél degeneratív alapon kialakult 2.5mm-es retrolisthesis látszik.Ez után Mezőkövesden a reuma kórházban kezeltek 1 hónapig mitől a panaszaim csökkentek.Kb egy hónapra Júniusba már infuziós kezelést kaptam megint ami megint csak jó volt egy darabig.Kezelésekre jártam az is jó volt de novembertől nagyon fáj megint a derekam a fenekem a combom és már nem csak a bal lábam hanem a jobb is zsibbad kezelést majd csak februárba kaphatok legközelebb, a gyógyszer nem hat ha fekszem 2-3 napot akkor utánna egy kicsit jobban érzem magam.Emelni hajolni nem tudok a felöltözés is kimerít a munkahelyemről el küldtek nem tolerálták hogy állandóan rám kellett dolgozni.Van olyan hogy a zsibbadás is megszűnik 1-2 napra de utána úgy el zsibbadok hogy menni is alig bírok ez miért van? Érzem ha rosszul lépek vagy fordulok iszonyatos fájdalmaim vannak a gerincemben.Kérem írja le a véleményét és elnézést ha kicsit összevissza írtam.Válaszát köszönöm.Tisztelettel Gulyás Jánosné.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
03.
Műtét utáni hegesedés lehet a panaszainak oka.
2013.
12.
29.
Enikő kérdése:

Kedves Doktor úr! Csatolva küldeném mágneses rezonancia felvételemet, amely hátgerincemről készült Nagybányán, de nincs erre mód. Gerinc és medencetáji funkcióimat /fájdalmaimat/ azóta sem sikerült gyógyszeres és mástermészetű kezeléssel enyhíteni, helyre állítani, amire nagy szükségem volna, hiszen lányunkra motoros szívműtét vár és utána is egy nagy gyülekezet és két beteg gyermek gondozása! Bizonyára személyes találkozóra lenne szükség és ennek keretében a felvételek bemutatása. Mindenben együttműködök önnel, csak segítsen, ha tud!!! Január 20-tól Budapesten tartózkodom lányom szívműtéte miatt legkevesebb 3 hétig. Ha ebben az időszakban tudna fogadni, hálásan megköszönném! Szeretettel: Bak Enikő Nagybánya-óvárosi református lelkipásztor
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
01.
A képeket még nem kaptam meg.
2013.
12.
28.
gerincvelő daganat kérdése:

Üdvözlöm.2011novemberében gerincvelő daganatot találtak nálam a háti szakaszon.Megműtöttek,melynek következtében nem bénultam le.Jelen pillanatban az Mr felvétel szerint a gerincvelő szélén egy 9mm hosszú,és5mm széles folyadékkalteli üreg látszik.Erős fájdalmaim vannak,hátizmaim,mellkasom,hasam,és a lábaimban.Az orvosok szerint az érzó idegpályáksérültek,de engem az az üreg aggaszt.2012áprilisi Mr-en még nem látszott,de a 2012októberin igen.És a fájdalmak időközben jöttek elő.A véleményét szeretném kérni,akár mr felvételt is küldenék és leleteket is.Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
01.
várom a használható képeket.
2013.
12.
22.
nyakfajas kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Kisfiam 5,5 eves es 3 honapja fajlalja a nyakat,hatul a csigolyaknal, tarkotajon pont a kis 'godorben'. Ezen kivul mindket also labszarat elol. Fejfajas is surun tarsul a tunetekhez ( asztmas is). Erdeklodni szeretnek, hogy milyen iranyban induljak el vele,On szerint mi okozhatja a problemat? Sajnos a korzeti orvosunk leraz azzal hogy az eldugult orra es kohogos betegsegei okozzak a panaszokat,de en felek hogy mas dolog is van mogotte. Verkepe rendben van. Ha valami agydaganat lenne a dologban az mutatna elterest a verkepben? Koszonom valaszat elore is! Anita
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
12.
25.
Egy neurológiai vizsgálatot megér, bár nem gondolok agydaganatra ennyi információból.
2013.
12.
17.
szédülés kérdése:

Üdvözlöm! Nyaki gerinc felvételen voltam és az alábbit irták: Csökkent nyaki lordosis. Az Atlason tág foramen arcuale látható mko. C.V.-VI. közti rés mérs. beszükült, a határoló peremeken elöl és hátul is kis csontos felrakódások vannak, a kisizületekben és uncovertebralis izületekben végig arthrosis jelei láthatók. C. VII. bal oldali proc. transversusa a szokottnál tömegesebb, nyaki bordaszerüen megnyúlt. Néha megszédülök ez miatt kerestem fel először az orr-fül-gégészetet, ahonnan röntgenre irányitottak és ez az eredmény. Most tovább kell mennem a reumára, ami nálunk katasztrofális. Január végére kaptam időpontot. Kérdésem, hogy pontosan mi is a baj nálam, okozhatnak-e megszédülést a fenti tünetek, illetve mit tudok tenni én saját magam hogy a helyzet javuljon. Köszönöm a segitségét. RAjsné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
12.
18.
Nyaki eltérések nem okoznak szédülést. Máshol kell keresni az okot.
2013.
12.
17.
Kétségbeesve kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Nekem egy különös problémám van. Sajnosmár régota, de senki nem tudott még segiteni rajtam. Mára már feladtam. 18. éve született meg a harmadik gyermekem és azota érzéketlen a hüvelyem. Kiderült azota van egy kis ágyéki sérvem is.Nem tudom ez lehet.-e az oka?Tanácstalan vagyok . Kérem ha tud segitsen!! Mindenhol csakcsodabogárnak tartanak. Köszönettel.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
12.
18.
A problémája komoly, de sajnos nem az idegsebészetre tartozik. Urológushoz forduljon.
2013.
12.
15.
Ercsi kérdése:

Kedves Dr Úr! 28 éves nő vagyok,5 hónapja született meg a pici lányom császármetszéssel. 2 nappal a császármetszés után,úgy éreztem,mintha csak pihegve tudnám venni a levegőt.Mintha gombóc lenne a torkomban és babszem az orrnyílásaimban,ezáltal nem tudna rendesen áramolni. El mentem fül-orr gégészetre,nincs semmilyen idegen test az orromban,sem a torkomban.Röntgen felvételt is csináltak a torkomról,arcüregemről,az is negatív. Pajzsmirigy és a többi labor eredményem is teljesen jó. EKG-t 2x csináltak,vérvétellel együtt,12 óra különbséggel,teljesen negatív.Viszont az állandó nehézlégzés maradt.Azt mondták,idegi alapon van,keressek fel pszichiátert.Megtettem,aki generizált szorongást állapított meg,amjd felírt napi 3x1 0,25-xanaxot és napi 1 citalopram Teva-t.(Egyszer már váltottunk gyógyszert),mert Nekem a nehézlégzés egyáltalán nem változott.A közérzetem jobb,nem érzem pszichés "betegnek" magamat.Úgy érzem nem lelki,hanem szervi eredetű bajom lehet,hiszen nem stressz hatás alatt van a nehéz légzésem,hanem állandó jelleggel!Mit javasol?Milyen vizsgálatot lenne érdemes még elvégeztetnem,ami tényleg kizárja,hogy szervi eredetű problémám van.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
12.
18.
A tünetek pedig tipikusan neurotikus eredetűek.
2013.
12.
15.
80 év kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az édesanyámat ez év tavaszán petefészek daganattal operálták. Utána kapott 6 chemoterápiás kezelést. Az eredményei jók. A kezelések utóhatásaként a végtag zsibbadás viszont megmaradt és nagyon szenved tőle. Mit tehetnénk? Köszönettel: Kis Lajos
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
12.
18.
EMG vizsgálatot kellene végezni, hogy az esetlegesen kialakult toxikus polyneuropathiát igazoni lehessen.
2013.
12.
14.
torsio kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Deformált gerincem miatt saját magam Schroth tornát, egyéb, főleg egy oldalra végzett nyújtó gyakorlatokat szoktam csinálni. 2 napja erős szúró fájdalmat érzek, elől a mellkasomban, épp a deformált jobb oldalon, a hónalj, mell irányába, ami mozgásra, légvételre jelentkezik. Be is lázasodtam. Vajon köze van-e a megbetegedésemhez a 3D-s légvételekhez, esetleg beszorult a borda közé a levegő? Ettől lehet-e láz? Elmúlik-e magától, mi a teendőm? Köszönöm, és tisztelettel várom segítő válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
12.
18.
Szerintem influenzás lett.
2013.
12.
13.
Enikő kérdése:

Hat hete már,hogy fájdalmaim vannak.Mágneses rezonancia vizsgálaton kimutatták,hogy az alsó három csigolyám egymásra csúszott,ráadásul becsípte az ideget,amitől a jobb lábam használhatatlanná vált,zsibbadt. Fizikoterápiára jártam,diprofosz injekciót kaptam gerincbe.Valamivel jobb lett az állapotom,de ülni kínszenvedés,álló helyzetben pedig nehezemre esik tartani magam.Mit tegyek,hogy végre véget érjen az állandósult fájdalmam?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
12.
18.
Az MR felvételek megtekintése után tudok javasolni bármit.
2013.
12.
10.
gerincfájdalom kérdése:

Üdvözletem! Szeretném megtudni, hogy mit jelent ez a diagnózis. A sacrum I.-es szelvényen, jobb oldalon 4mm-es ívhasadék van. A röntgen képeket nem láthattam, így teljesen tudatlanságban vagyok, mi lehet a problémám.Előre is köszönöm a választ!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
12.
12.
A gerinc hátsó íve nem záródott. Problémát nem szokott okozni.
2013.
12.
09.
Eniko kérdése:

Tisztelt doktor ur!Epelepszia betegsegem van!35 hetes terhes vagyok!Az utobi idobe megnovekedet a rohamaim szama!Az arthat a babanak?Okozhat kora szulest?Rendeszeresen szedem a gyogyszereket!A neurotop 300mg napota 2 tabletat,es a lamictal 100mg napont 2es fel tabletat!Ezeket a gyogyszereket atta az orvosom!Ezeket a gyogyszerekt szabad terheseg alatt szedni?Elore is koszonom a valaszt!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
12.
12.
A roham nem tesz jót a babának. Ha gyakrabban van rohama, keresse fel a neurológusát. Én az epilesiával nem foglalkozom.
2013.
12.
04.
skrizifénia kérdése:

Üdvözlöml9m! Sajnos az én problémám november 9én egy szombat este keződött. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztásra mdpv nevű kábitoszert fogyasztottam. Ez egy nagyon kemény drog. Hatása: "A methylenedioxypyrovalerone (MDPV) psichoaktív drog, aminek serkentő tulajdonságai vannak, és úgy hat, hogy megakadályozza a norepinephrin és a dopamin újrafölvételét" Azóta teljesen felborult az életem. olvastam interneten hogy milyen súlyós mellékhatásai lehetnek : tachycardia (gyors szívverés) hipertónia (magas vérnyomás) érszűkület álmatlanság hányinger, hasi görcsök, és emésztési problémák fogcsikorgatás emelkedett testhőmérséklet, hidegrázás, izzadás pupillatágulás fejfájás vese fájdalom fülzúgás szédülés túlzott légzési nehézség izgatottság / hypertonia súlyos paranoia zűrzavar pszichotikus téveszmék extrém szorongás / izgatottság, néha erőszakos viselkedésbe torkollik Illetve sokan eza szer miatt a zárt osztályon kötöttek ki. Már nagyon bánom. Az a baj hogy én nem kaptam orvosi segitséget a túl adagolás miatt. És azóta pánikbeteg vagyok meg skrifén tüneteket produkálok. Halucináció nincs csak zavart a gondolkozásom illetbve gyors hangulat váltzosáok. A baj csak az hogy ezek a mellékhatások nem nagyon mulnak. mivel ez drog megboritotta a norepinephrin és a dopamin rendszerért erre milyen gyógyszeres kezelések vannak? hogy visszaáljon a régibe? vagy lehet hogy skrizofén lettem? és ha skrizofén lettem a koponya mri vizsgálat ki tudná mutatni? előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
12.
04.
Forduljon pszichiáterhez, addiktológushoz.
2013.
11.
27.
Arcidegzsába kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR! 31 éves vagyok és kb. 2 éve diagnosztizáltak nálam trigeminus neuralgia betegséget. Volt két MRI vizsgálatom és szedem a Tegretolt, már 3-at naponta, 1 reggel és 2 szem este. Elég soknak tartom. De kevesebb szedése esetén újra jönnek a fájdalmak. Ezek mellé még Ralgent is szedek szükség esetén. Az MRI vizsgálatok során nem találtak arra jelet, hogy bármiféle elváltozás okozná ezt a betegséget. Bár azt gyanítom, hogy a két bölcsességfogam eltávolítása során sérthették meg az ideget. Szóval most ott tartok, hogy kb. 2 havonta táppénzre jövök 1-2 hétre, mert annyira fáj, hogy csak szívószállal tudok enni, majd egy ideig semmi bajom, majd újra táppénz. Az orvosaim tárogatják a karjukat, hogy nem tudják mi a baj. Van ebből a betegségből gyógyulás? Mit tanácsol? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Ágnes
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
12.
04.
meg kellene néznem az MR képeket.
2013.
11.
26.
bizonytalanság kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Nagyon gyakori fejfájás miatt 2012-ben agyi MR készült, ahol Mk.o.fronto-parietális túlsúllyal számos subcorticalisan elhelyezkedő 4-7 mm nagyságú T2 és FLAIR magas jelintenzitású terület látható.Minden egyéb negatív.Vélemény: elhelyezkedés alapján NEM SM-re tipusos kép.2013-ban kontrol volt,ahol lelet: "A korábbi vizsgálattal megegyező kép látható,progresszió nem ábrázolódik." Semmilyen kezelés vagy további vizsgálat nem történt. 5 héttel ezelőtt hiatus hernia miatt műtét történt,ahol a gyomor corpus elülső falán találtak egy 12 mm nagyságú gócot.Szövettani eredménye:Dominálóan neurogén immunfenot tipussal rendelkező(S-100 pozitivitás)submucosus tumor,mely schwannoma lehetősét veti fel.C-kit és CD 34 negatív.A műtét előtt elvégzett CT szerint az uterus corpusában is ábrázolódik 1-1 10-15 mm-es hypodens képlet.A kérdésem az lenne,hogy ezek összefüghetnek?Ez daganat és már vannak áttételek?Kérem írja meg,hogy merre induljak további kivizsgálásra,mert ez a bizonytalanság szörnyű.Válaszát tisztelettel megköszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
12.
04.
A schwannomák gyakran több helyen is megjelennek. Ettől még nem rosszindulatúak. Az MR képeket látni kellene.
2013.
11.
25.
kohi kérdése:

Tisztelt Đr Úr! 30éves eü dolgozó vagyok.Két hete Natív gerinc MRI vizsgálaton voltam,a lelet e redménye:-Hernia disci paramedialis L.lll. L.D.,-Hernia disci rupta paramediális L.lV. L.d. A lelet leírása:Az L.lll.-L.LV. discus kp. fokban laposabb,jelintezitása T2-n lényegesen csökkent.Az L.lV. discus jobb oldalon a középvonaltól jobbra mutat körülírt,bő 1 cm széles kiboltosulást, mely kifejezetten,az L.V. corpus alsó zárólemeze magasságáig caudál felé nyúlik.Az L.lll. discus dorsal felé a canalis spinalisba a kp. vonaltól min. jobbra focalis,3mm-es kiboltosulást mutat,mely kissé caudal felé nyúlik,az elváltozás centruma magasabb jelű.Az L.V. discus mérs. fokú degeneratív elváltozásokat mutat.A myelon rendes magasságban végződik,nem kóros.A kisízületi peremeken az említett segmentumokban látható,általában mérs.fokú mészappositio.A sacroiliacalis ízületek nem kórosak.Az lenne a kérdésem,hogy javallott-e a műtét vagy sem .Fájdalmaim már nincsenek a láb zsibbadásom szünik!Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
25.
Ha nincs panasza, akkor nem javasolt a műtét.
2013.
11.
23.
gerinc kérdése:

Tisztelt doktorur. 41 éves nö vagyok. 15 éve fály a gerincem. Van 2 porckorong sérvem a 4-5 ös derékrésznél jobb és bal oldalon és az orvos azt mondta hogy nem ezekel van a baj, hanem ott csigolya szétcsuszásom van. zsibbad mind két lábam nagyon fály és nem birok aludni a fálydalomtól. Zsibbad a gát tályékom és a nemi szervem is idönként, és a hasamba is lesugárzik a fálydalom. Ez már tart 1 éve. Az orvos azt mondta ha még ez igy marad szoba jöhet egy mütét, mondta járjak tornára. Ön szerint mikor indokolt a mütét ilyen esetben? Hány mm. csuszásnál amikor már indokolt a mütét? És milyen mütét ez mert én eröl nem tudok semmit csak olvasgatok róla. Az orvos sajnos azt kell irnom mintha nem akarna segiteni vagy nem tudom de érzem nagy a baj. Legyen szives irni nekem. Ezért irtam önnek mert hallotam önek nagy tapasztalata van az ilyen mütétekbe.!! És még más mütétben is. Nagyon nyugtalanitó a helyzetem. Köszönöm. Margit.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
25.
Látnom kellene a képeket.
2013.
11.
20.
Fájdalom. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Pár napja észre vettem hogy ha valami nehezet viszek a bal kezembe akkor pár lépés után elkezd fájni és zsibbadni a karom könyöktől lefelé.Mi lehet a probléma?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
25.
Húzódik a könyökárokban futó ideg.
2013.
11.
19.
Csicsóka kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr !Szeretném véleményét kérni !14éve műtöttek gerincsérvvel.Azóta időnként voltak gerincpanaszaim de megpróbáltam vele élni. 2003-ban ism erősebb derékpanaszok jelentkeztek és az akkor készült MR lelet már jelzett kis discus herniát .Reum kezelésekre panaszaim csökkentek .Azóta is néhe fok. a gerincproblémáim, majd elmúltak.Ülő munkát végzek nagyrészben .Az idén nyáron erős fájdalom lépett fel aludni is alig tudtam pár napig , majd ism csökkentek a fájdalmak, de azóta folyamatosan jobb lábpanaszaim fokozódtal (gyengeségérzet, far és combfájdalom , egész lábzsibbadása )Pár hónapos panaszok után RTG , Reumatológiai vizsg . is történt kezelések megkezdésével.Pár kezelés után panaszaim fokozódtak alig tudtam elmenni akezelésre is , ezért pihenést javasoltak.Az elvégzett MR vizsg eredménye:A lumb. lord. íve szabályos A csigolytestek magassága megtartottAz LIV-Lvintervert. rés kifejezettebben , az LV-SI mérsékeltebben beszűkült,a zárólemezek itt helyenként egyenetlenekAz LIV LV szintben a zárólemez mentén mkét csigolyában sávszerü Modic 3degen. megfelelő jelintenzitas.A X háti csig corpusa teljes egészében mkét jelmenetben magas jelintenzitásu, melyen belül keskeny sávok látszanak A szerk, hemangiómának megfelelő. A kisizületekben kisfoku arthrosis.Az LIV V csig ventr. peremein discret meszes felrakódásokA csontos canalis spinalis számottevően nem szűkebb. A két alsólumb.discus ellapult dehydrált.Korábbi LIV -Vdiscectomia történt. Recidiva nem láth. bal oldalon lat. recessusban 5-6mm vastag sávszerü hegszövet látható.Az LVcsig. dors conturja mentén distalisan jobb oldalon paramedialisan az LV-SIcsig szintjétől cranial felé kb 16mm hosszan széles alapu kb 13*9mm es kiszakadt migrált fragmentum látszik mely a laterális recessust kitölti, a durazsákot deformálja, az identikus gyököt comprimálja.2 hét fekvés után panaszaim csökkentek zsibbadás és érzéskiesés megszünt ,de gyengébbnek érzem a j. lábam Folytattam a fizikóth kezeléseket a torna kivételéve. Azóta panaszaim változóak néha van olyan nap amikor szinte nincs fájdalom csak a farrészen érzem de van olyan nap amikor a lában jobban fáj ,a farrésznél és a comb hátsó részén .Jelenleg Tp-en vagyok Az idegsebész műtétet javasolt 3 hete. Nagyon szeretném tudni az Ön véleményét is , de nincs sok időm mert 2nap múlva vagyok előjegyezve műtétre !Sürgős válaszát várom.Köszönettel.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
25.
A képek megtekintése nélkül nem tudok semmit sem mondani.
2013.
11.
18.
Sándor 58 kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Szeretném megtudni, hogy az alábbi diagnózis okozhat-e fülzúgást, hallásingadozást, halláscsökkenést, változó látást? Az illetékes fülész orvosok szerint nincs fülészeti problémám.Ideggyógyászati vizsgálatok negatívak. Koponya és nyaki CTAG vizsgálat mindent rendben talált. Az idegsebészeti diagnózist idézem:"CTAG vizsgálat az extra-, ill. intracranialis nagyereken kóros eltérést nem írtak le. (Megítélésem szerint C.IV/V. magasságban mko-on uncovertebralis arthrosis okoz a vertebrelisokon enyhe benyomatoz, míg a C.V/VI. magasságában jo-on kifejezett benyomat és enyhe dislocatio látható.) Minden negatív, de a hallásom állandóan változik! Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Sándor
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
25.
Nyaki gerinc betegség nem okoz szédülést vagy hallásromlást.
2013.
11.
17.
Anna kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Panaszaim immáron 2 hónapja fennálnak. Van, hogy napokig sem,mi bajom de aztán előjönnek. Kezdődött jobb oldali fájdalommal mely a vesémtől indult ki és egész a lágyékomig hatolt. Urologiára iránytottak, mivel már volt baj a vesémmel, vesekövem is volt már. Jobb oldali vesetágulatot kimutatták. Végül CT-re küldtek, amely megállapitotta, hogy L.III-IV. discuson bal oldalán laterálisan széles alapú hernia látható. Sokszor érzem, hogy a derekamból indul a fájdalom, de eddig betudtam annak, hogy biztosan a menstruációm fog megjönni. Lassan már mindennaposak a fájdalmaim, nem szeretnék folyton fájdalom csillapítókon élni. Hova érdemes elmenni? A háziorvosom a reumatológiát mondta, a belgyógyászom az érsebészetet. Ön mit javasol? Előre is köszönöm a válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
18.
reumatológiát.
2013.
11.
13.
Edit kérdése:

Tisztelt FoOrvos Ur A tavaly 2012 ben a RMN vizsgalaton L4L5 csigolyaknal degenerativ leziot allapitottak meg. Fizioterapias kezelesre enyhultek a fajdalmak, azt is lehet mondani hogy szep lassan eltuntek a fajdalmak ezen a szakaszon. Ugyan ez ev novembereben egy nehezebb csomag meg emelesere irtozatos fajdalom alakult ki ugyan ezen a csigolya szakaszon. Egy eve probalkoztunk mar minden fele modszerrel, gyogymasszas, gyogytorna es azt lehet mondani minden fele gyulladascsokkentovel. Sajnos a panaszok egyre erosodtek, hajlasra fokozodo csipofajdalamom, comba es labszarba nyilalo fajdalom. Egyszoval felig munkakeptelen lettem. Ez ev aug. a Budapesti Szent Janos Korhaz ortopediai ambulans rendelojeben is meg vizsgaltak ahol a roentgen betekinton ,, sacroielitis l.u. mindket oldalon .. csepp,, deformitas lathato,, Fizioterpiai kezelest indikaltak, steriod injekcio is indikalt volt. Sajnos ezekre a kezlesekre sem enyhult a fajdalom. Ujra RMN indikaltak . A vizsgalat eredmenye : L4lL5 csigolya degenerativ elvaltozasok. Intraforaminalis csigolya protruzio a L3L4 csigolyaknal bal felol. Tarlov ciszta 12 mm az S2 szakaszon. Az idegsebeszeten nem igazan javasoljak a mutetet, neurovegetativ disztoniaval probalnak kezelni GABARAN 3oo mg. 2x1 naponta. A tunetek ugyanazok maradtak jarasra fokozodo lab fajdalom, derek fajdalom es a farok csontba nyilalo fajdalom. Meg kerem a Tisztelt Foorvos Urat hogy tessek segteni dontesemben hogyha ez a problema muteti bevatkozassal megoldodik mert meg fiatal vagyok ahoz hogy ezeket a fajdalmakt el tudjam fogadni es veluk eggyut elni. A RMN vizsgalatom CD rol at masoltam a gepemre, ha ugy tetszik gondolni barmikor elkuldhetem imelen. Elore is koszonom valaszat. Tisztelettel
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
18.
Igen, küldje el, vagy hozza be a titkárságra (Szent János Kórház Idegsebészet)
2013.
11.
12.
Milgamma kérdése:

Kedves Főorvos úr! Azt szeretném megkérdezni ,hogy a Milgamma N lágy kapszulát hány hónapig lehet alkalmazni, és mennyi idő múlva szedhető ismét? Hármat írtak fel, de az soknak bizonyult, a déli kapszula után hányingere és hasmenése volt a férjemnek. De a napi kettő kapszula hatásos. Köszönöm a válaszát előre is.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
18.
Három hónapig érdemes szedni. Napi 1-2 tbl-t. Utána fél év szünet.
2013.
11.
12.
Jelige kérdése:

Me1rkus Laci szerint:Ez vmaali fantasztikus!!!Tf6bb mint 1 f3re1n keresztfcl bf6nge9sztem a termekben.Ugyanis annak ideje9n jf3magam nagyon sok koncertenvoltam a '70-es '80-as e9vekben.De az emeleten e9s a Kamara e9s Kiss Termekben sosem voltam.cdgy most azte1n e9ltem a lehetőse9ggel e9s beje1rtam aZeneakade9mia minden zegzuge1t.Nekem felejthetetlen lesz medg e9lek Ferencsik Je1nose9s Kocsis Z. akkoriban hallott műve9szete ott e9lőben.Kare1csony kf6rnye9ke9n pedig a Benkf3 Dixieland Band e9sJazz koncertekis voltak a komolyzene9n kedvfcl.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
18.
Rendben.
2013.
11.
09.
gerincsérv kérdése:

Fiam 18 éves, deréktáji panaszai miatt kerestünk fel az orvost, aki CT vizsgálatra irányított bennünket. Az eredményét leírnám: A lumbalis lordosis megtartott. Csontszerkezeti eltérés nem látható. L III. és L V. dicus szabályos. L IV. discuson jobb oldalon foraminális, extraforaminalis túlsúllyal 5 mm szélességű előboltosulás látható, amely eléri a jobb L 5. gyököt és szűkíti a forament, a duazsákon is benyomatot okoz. Az orvos Mckenzie torna megtanulását és rendszeres végzését javasolta, valamint ha fokozódna a panasza idegsebészt keressünk. Ön szerint ez a torna elegendő? Továbbá szeretném megtudni, hogy ez a gerincsérv visszahúzódhat-e? Továbbtanulás előtt állunk, fizikai erőnlétet igénylő szakmát választhat-e? Most hallottam a denevérpadról, az ő esetében használható? Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
10.
Egyetértek a terápiával. Sokat javulhat.
2013.
11.
03.
Apolka kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 54 éves nő vagyok Szlovákiából.2008 -ben egy évig tartó kivizsgálás után Kassán Kollová doktornő diagnosztizált nálam arcidegzsábát. Az MR vizsgálatom kimutatta,hogy a fő agyi ér éri az idegszálat.Sajnos a hagyományos műtéti eljárást nem vállalta be a doktornő,mivel nagyon veszélyesnek tartotta.Egy évig pokoli fájdalmaim voltak ,a gyógyszerek fájdalomcsillapítók már semmit nem értek.Így került sor a gamma késsel való műtéti eljárásra amit Prágában hajtottak végre 2009 tavaszán.Azóta tünetmentes voltam.Talán egy hónapja viszont újból érzem az áramszerű nyilalást,fogmosáskor ,evéskor ,sajnos újonnan már alig kell mozdítanom az állkapcsomat és akkor is fájdalmat érzek, ugyanazon a helyen a jobb arcomon az áll kapocsnál. Szeretném tanácsát kérni,lehetséges e a kiújulás és akkor esetleg egy újabb gamma késes műtét is szóba kerülhet? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm: Tisztelettel Tóth Apollónia Nagykapos .Szlovákia.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
03.
Gamma kés nem, de műtét szóba jöhet.
2013.
11.
03.
jobb bordaiv kérdése:

Foorvos Ur! Hat hete fajdogal a jobb bordaivem alatt, gyakorlatilag a bordaiven korul, mindig mas-mas helyen, olykor feljebb, olykor egesz 'kint' a derekamnal, de neha a koldok vonalaig is. Van ugy, hogy a hatamban is erzem, szemben. A fajdalom neha par masodpercig, neha percekig, orakig tart, enyhe masszirozasra elmulik, illetve fekvo helyzetben is elmulik, sot elo sem jon. Hasonlo ahhoz a fajdalomhoz, amit futaskor erzunk, de attol enyhebb. Erdekes modon sportolas kozben soha nem jelentkezik. Emesztorendszeri panaszom nincs, labor hibatlan, hasi ultrahang negativ. Szeptemberben kezdtem teniszezni, ez ra ket hetre kezdodott. Lehet-e koze hozza? Lehet-e idegi bantalom? Valaszat elore is nagyon szepen koszonom!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
03.
Első lépésben háti gerinc MR vizsgálatot javaslok.
2013.
10.
31.
SZKB kérdése:

Tisztelt Docens Úr! 2011 szeptemberében gerinc MR vizsgálaton vettem részt. Ennek eredménye: Polydisgopathia. Erre kaptam Flector granulátumot, Diclac és Mydeton tbl-t. Azóta folyamatosan fáj a derekam és egy ideje a bal lábamba sugárzik. Olyan mértékben, hogy sokszor menni is alig tudok. Mit javasol, milyen kezelésekkel lehetne ezt megszüntetni. Önhöz lehet-e időpontot kérni? Tisztelettel: SZKB
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
03.
Lehet, 30-349-9208 telefonon, munkaidőben.
2013.
10.
30.
Balázserika kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Ma kaptam meg az koponya MR eredményét a szédüléseim és a fejemben mintha áramütés szerű fájdalmat éreztem.Az eredmény :Domináns bal artéria vertebralis. Nem tudom ettől lehetnek a rosszulléteim ami miatt már egyensúly zavar is jelentkezett.A baloldalon és a mellkasi fájdalmaim jelentkeztek.Sajnos magas várnyomásom is van már 4 éve.Az éjszakai rosszulléteim abból áll hogy szédüléssel indul amiből már nem tudok felkelni és megmozdulni sem az ágyból és jelezni sem tudom hogy rosszul vagyok addig még el nem múlik.Ez elég gyakran jelentkezik de idegszakrendélesen már többször voltam de csak nyugtatót kaptam ami nem segített még idáig. Köszönöm a válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
03.
Ettől nem lehet panasza.
2013.
10.
29.
Merse kérdése:

Kedves Főorvos Úr! 15 éve műtöttek ágyéki gerincsérvvel. Ezidáig különösebb panaszom nem volt, de kb 3 hete megjelent ugyanazon a helyen kb. a műtéti heg vonalában a csigolyám mellett egy kisebbfajta kitüremkedés ami hol enyhébb, hol erősebb fájdalommal jár. Diclofenak duo kapszulát és Milgammát szedek kb. . 1 hete ami szerintem egy kis javullást is hozott. Ön szerint milyen orvsost keressek fel háziorvos, idegsebész, rheumatológus? Ki írhatna beutalót CT-re, vagy MRI-re? Az időpont kérés miatt is fontos lenne tudnom. Előre is nagyon köszönöm a segítségét.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
03.
Reumatológust.
2013.
10.
24.
monika kérdése:

Jo napot kivanok! az akerdesem hogy az RM kimutatta hogy nyakigerincservem van a C5,C6 szakaszon ,ajanlott a muteti beavatkozas vagy szukseges? le lehet benulni ettol?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
26.
Látni kellene a képeket.
2013.
10.
22.
Porckorong sérv feltöltés kérdése:

Tisztelt dr. Székely György! Információt szeretnék kérni Öntől a porckorong sérv feltöltéséről. A fájdalom kezd egyre erősebb lenni. 37 éves vagyok 30 éve táncolok hivatásszerűen. Mivel szeretném a munkámat folytatni fontos lenne a kezelés. Érdekelne a beavatkozás ára, és, hogy ezt mennyire támogatja az állam. Köszönettel: egy táncos
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
26.
Nem világos, hogy mire gondol. A porckorongsérvet nem töltjük fel semmivel. A porckorongot esetleg, de annak is szűk az indikációs területe.
2013.
10.
20.
Marika kérdése:

mit jelent ha tompán érzek a jobb lábujjaimra? A férjemnek pedig állandó jelleggel zsibbadnak a balkéz ujjai Köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
26.
Érzőideg sérülés.
2013.
10.
20.
motorbaleset kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A motorral közlekedő személyt elütötték, aki felrepült a vétkes sofőr motorház-tetejére, majd a földre kerülve több métert csúszott a hátán, orvosi ellátásban részesült, amelynél sem a röntgen sem az ultrahang nem mutatott ki sérülést, de az esetet követően kb. 15 nap múlva már gerincfájdalmai voltak, konzervatív kezelése nem vezetett eredményre, az MR azt igazolta, hogy az L.V-I intervertebralis rés beszűkült, a discus dehydratiora utaló STIR és T2 súlyozott képeken csökkent jeladású, rajta bal túlsúlyos centralis baloldalt lefelé kiszakadt, a durazsákot és a baloldali S I. gyököt deformáló és vs. komprimáló hernia ábrázolódott free fragmentum gyanúval, és még egy sérvet is diagnosztizáltak. a műtéti feltárás során is ezt állapították meg. Lehetséges-e hogy a leírt sérülések a fentebb ismertetett motorbalesetből származnak.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
26.
Nem valószínű.
2013.
10.
17.
Laci kérdése:

Dr. ur nem tudom hogy tud e nekem segiteni két ciszta szerüség találhato az agyam két küéömbözö részén az egyik ball oldalt homlokomnál a másik a agyam jobb htsó részénél az orvos azt mondtta hogy nem kell eltávolitani több fajta kezelést szetem rá félévente MRI vizsgálatra járok na meg szihologushoz is mer düh kitörésejim vanak amik nagyon durvák szoktak leni és általába a vérnyomásom minden nap 160 a 90-re vagy 100-ra ezt már meg se érzem a felyemben lévö ciszta szerüségek okozhatnak ilyet?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
20.
Nem valószínű.
2013.
10.
14.
hatbizserges kérdése:

Tisztelt Dr Szekely Gyorgy ! Az utobbi honapokban arra lettem figyelmes, hogy bizsergo erzes van a hatamban. Ez a hatam kozepen a gerincoszlop menten kezdodik es a jobb lapockam aljaig terjedo "egyenes szakaszra" terjed ki. Kellemetlen bizsergo, enyhen szuro fajdalmat erzek. Hirtelen jon, majd abba is marad, majd kicsit kesobb kezdodik ujra, naponta egyre tobbet es mar egyre erosebben jelenik meg. Konnyu fizikai munkat vegzek, mellette konditerembe jarok hobbibol. 28 esztendos vagyok, es van egy enyhe gerincferdulesem is. Megtisztelo valaszat elore is halasan koszonom szepen. Peter
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
11.
03.
Ennyi információból nem látok betegséget.
2013.
10.
13.
középkorú nő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Az MR-i vizsgálaton az alábbi orvosi vélemény van: Spondylolisthesis L.IV.-V. Polydiscopathia lumbalis. Spondylarthrosis lumbalis. Az L.IV.-V. szintben jobb oldalon az intracanalicularisan ábrázolódó, legnagyobb valószinűséggel a kisízületi arthrosis részjelenségének tartható cystosus folyamat canalis spinalis szűkület, gyöki kompessziót okoz. Ezzel kapcsolatban az ideggyógyász elküldött az idegsebészetre, ahol is műtéti beavatkozást javasolt az idegsebész,az alábbi diagnózissal: M5110 - Lumbalis és más intervertebrális ciscus rendell. radiculopat. Lumbalis gerinc MR felvételeken LIV-V juxtaarticularis cysta, mely jelentős canalis stenosist okoz, a kiadott MR vélemény szerint panaszait magyarázza. Azért mentem orvoshoz, mert előbb csak deréktól levelé a gerincem fájt, mely egyre sűrűbben kisugárzott először csak a jobb lábamba, most már lassan egy éve mindkét lábamba sugárzó fájdalom, először csak a combjaimba, most már a lábszáraimba is.Padtól padig igyekszem a utcán és gyorsan leülők, akkor a lábfájásom szünik, vagy enyhül. a jobb lábfejem zsibbad, időnként mindkét lábam is zsibbad. Reumatológus kezel már legalább 3 éve gerinc betegséggel. Ennek ellenére egyre rosszabul és kevesebbet tudok járni. Félek a gerinc műtéttől, amivel a reumatológusom nem is ért egyet, szerinte a cysta felszivódhat. Nem tudom milyen ez a műtét, az idegsebész azt mondta kb. 2 órás mütét és már másnap fogok tudni rendesen járni, bár a gerinc kiboltosulásaim és a gerinc meszesedés, gerinc elcsuszás megmarad, de az idegsebész szerint annak jót tehet a gyógytorna és egyéb kezelések. Csak azt szeretném ha nem bénulna le a lábam, mert nagyon szeretek gyalogolni az egyetlen szórakozásom 60 éves vagyok. Feltétlenül megműttessem magam, vagy várjak, hátha esetleg felszivódik a cysta, ami miatt a lábbaim zsibbadnak és fájnak. Tisztelettel és köszönettel: S. Éva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
14.
Látni kellene az MR képeket a vélemény kialakításához.
2013.
10.
13.
Fájdalom kérdése:

Jó napot kivánok!Azzal a panasszal fordulok Önhöz,hogy 2 hónapja egyik nap arra keltem fel,hogy elfeküdtem a nyakam,de ez a fajdalom naprol napra erösebb lett es kihatott a lapockámra,kisugárzott a bal felkaromra.Ez azóta is szünet nélül fentáll,leginkább a lapocka tájékon.Nyak hajlításnál,fordításnál errősödik a fájdalom.A legrosszabb hogy már ettöl aludni se tudok,iszonyatos fájdalomra kelek minden nap fel.Mi lehet ez?Válaszát előre is köszönöm!!Mónika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
14.
Nyaki gerinc probléma (pl. sérv), MR vizsgálatra lenne szükség.
2013.
10.
10.
szilvi73 kérdése:

Tisztelt Dr. úr 40 éves nő vagyok a tegnapi nap folyamán meg kaptam a Radiológiai véleményt: -Orrmelléküreg felvétel -Nyaki gerinc, kétirányú A következőt írták A nyaki lordosis íve kissé csökkent. A középső C. csigolyák teste minimálisan laposabb, peremszéleik jelzetten megnyúltak. A C-D átmenetben incip. kisízületi arthrosis. Csontos nyaki borda nem mutatható ki. A jobb oldali rostasejtek részlegesen, halványan fátyolozottak. A jobb sin. max. recessus alveolarisát bö ujjbegynyi, ívelt, viszonylag éles szélű polypoid árnyék tölti ki. Érdeklődni szeretnék van e okom aggodalomra vagy mi a teendőm. Előre is köszönöm válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
14.
Fül-orr-gégésszel konzultáljon.
2013.
10.
07.
Zsuzsanna kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr Kb. 3 hete szédulés és egyensulyvesztés miatt jobb oldalamra estem; csak nehezen segitséggel tudtam felállni. Azóta folyamatosan fáj a keresztcsontnál és a deréktájon. Orvosnál nem voltam, kenőcsökkel és fájdalomcsillapitót használva, nem csökken a fájdalom, nehézkes és fájdalmas az ágyból felkelés, a járás. Gyermekkoromban heine medin betegségem volt, mely folytán a lábam 2 cm-vel rövidebb és a lábszáram vékonyabb, lábfejem kissebb. Látatlanban kb. mennyi ideig állhat fel ezen állapot, mert félek a sok gyógyszer fogyasztástól.Válaszát köszönve, üdv.Zsuzsa
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
14.
Lehet akár keresztcsonttörése is, az hónapokig okozhat panaszt.
2013.
09.
26.
reumatologia kérdése:

jonapot kivanok hrozik renata vagyok es szeretnem tudni mitjelet a spondylosis thoracalis
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
02.
Háti gerinc meszesedés.
2013.
09.
26.
szeretnem megtudni mitjelent a spondylosis thoracalis kérdése:

tudni szeretnem hogy mitjelent a spondylosis thoracalis
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
02.
Háti gerinc meszesedés.
2013.
09.
25.
anulus szakadás kérdése:

Tisztelt doktor úr, Érdeklődnék, hogy a következőkben ismeretett vizsgálati eredmény okozhat-e: -bal herébe surágzó fájdalmat -erekció fenntartási problémákat -utócsepegést "A csigolyatestek magassága és szerkezet szabályos, az interverbrális discusok magassága csökkent és az L III, IV és V porc víztartalma is csökkent. Ezek a porcok körkörösen portrudálnak és az L III porcon anulus szadadás figyelhető meg. A kisizületekben kp. foku arthorosis jelei láthatók." Válaszát előre is köszönöm! Kovács Tamás
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
02.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2013.
09.
24.
nyaki gerinc kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Tavaly készült egy nyaki gerinc mri. A leleten ez áll, nem tudom pontosan most leírni mert a szöveges részt elvesztettem . Lordosis íve kiegyenesedett és kezdődő spondylosis valamint meszesedés. Tüneteim a következők: balarczsibbadás és furán érzem a fejem is , nyaki gerinc , tarkó fájdalom, bal kéz zsibbadás , és a bal lábszáram sem érez jól, teljesen másképp reagál egy érintésre mint a jobb lábszáram. Kihez fordulhatok és ezek a tünetek lehetnek a nyaki gerinc miatt? Üdvözlettel Pál Emilia és köszönöm válaszát .
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
02.
Inkább az agyban keresném az okot a leírt tünetek alapján. Forduljon neurológushoz.
2013.
09.
23.
gigi kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Ct leletem a következő: A lumbalis lordisis és a z ábrázoló csigolyatestek magassági átmérői megtartottak. A csigolyák peremán osteopytak láthatóak. A L.II/III és az III/IV iv.rés magasságában a porckorongon enyhe emelkedés látható.Az L.IV/V iv magasságában a sclerotikus kisizületek és a kiboltosult porckorong szüketi mkét oldali foramen vertebralist ,de herniara utaló jel nem látszik. Az LS rés jelentősen szükebb, benne vacum fenomen.Centralisan illetve bal oldalon paracentalisan az osteophytak nyomják a durazsákot és jelentősen szűritik a bal oldali foramina intervertebralist. Az iv. rés felett egy 5 mm átmérőjű levegő buborék is ábrázolódik. Jobb oldalon az L.Vcsigolya íve deformalt.Vélemény Polydiscopathia.Spondylosis et.Spondylarthrosis. Protrusio disci intervertebralis L.IV/V et L .Vv. Érdeklődnék hogy mi a teendőm ön mit javasol? Köszönöm előre is a válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
02.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2013.
09.
21.
Könyök alagút szindróma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Két hónapja kezdett zsibbadni a bal kezem gyűrűs illetve kisujja és fájt az alkarom könyöktől lefelé.Voltam Ideggyógyászati szakrendelésen ahol könyök alagút szindrómát állapítottak meg és a zsibbadásra kaptam injekciót ami el is múlt meg Fizikotherápiára jártam két hétig addig nem is fájt a kezem, de mióta visszamentem dolgozna ugyan úgy fáj mint előtte.Fizikai munkát végzek.Az lenne a kérdésem hogy ha nem használt a kezelés utána írhatnak-e még rá kezelést vagy mégis mire számíthatok?Köszönettel:Erika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
10.
02.
Nincs két egyforma beteg, így az ulnaris alagút szindróma kezelése sem megy protokoll szerint. Látnom kellene Önt és az elektrofiziológiai leletét.
2013.
09.
19.
mamuska45 kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Fiam leletét írnám le mert nem tudom abból kiszűrni mi a betegsége,csak azt tudom,hogy a háta,dereka nagyon fájt orvoshoz ment antibiutikumot kapott, elektromos kezelésre jár, az orvos sem mondott a fiamnak semmit,dolgozik mint autószerelő 39 éves. Lelete: lumbalis lordosis ive kiegyenesedett, a csigolyatestek vertralis és laeralis peremszélén spodylosis lumbalis incipiensre utaló kis mennyílás látható. Várom mielőbbi válaszát egy aggódó édesanya köszönettel Nagy Andrásné Makó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
09.
20.
Komoly betegségre nem utal a lelet.
2013.
09.
12.
Anikó kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Legyen szíves megmondani, hogy koponya CT vizsgálatra milyen gyakran lehet menni ? Én idén voltam januárban egy elesés miatt, de nem volt semmi bajom sem csak a baleseti sebészet elküldött mert azt mondták ez a szabály. A leletem negatív lett csak a bal oldali ACM ellátási területén 3 cm-es lágyulás látható,melyre a lat.kamra rátágult /korábbi területi infarctus utáni állapot/. Volt egy stroke-om 2008-ban ez annak a nyoma, amiből nagyon szépen felépültem. Most szeptemberben mikor mentem kontroll vizsgálatra a neurologus elküdött CT-re, mert látni akarja a felvételt, amit januárban nem kaptam meg. Nem túl gyakori a CT 8 hónaponként ? MR-re is el akar küldeni majd, de nekem nagyon régi kb. 30 éves fémkoronáim vannak 8 darab. Legyen szíves megmondani azokkal lehet menni MR-re ? Elnézést a levél hosszúságáért és nagyon várom válaszát. Tisztelettel : Anikó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
09.
12.
A CT 8 hónap után nem számít gyakorinak. MR is lehet csinálni, a fogkoronák nem szokták zavarni.
2013.
09.
12.
Fej és derék fájdalom kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Több éve nagyon sokat fáj a fejem.Ezért kértem kivizsgálást.Rengeteg fájdalom csillapítót szedek.Végeztek egy ct vizsgálatot sinus trombózis lehetőség volt az eredmény.A bal oldalt nyilal a fejem és a jobb oldalon írták ezt az eltérést.Mr vizsgálat történt.Vélemény:jobb oldalon magasanparietálisan a supramarginalis gyrusnak megfelelően hosszukás kb.18x8 mm-es T2 és Flair szekvencián is magas jelmenetű képlet látható. VÉLEMÉNY:A jobb oldali parietalis régióban leírt képlet nem acut,valószínűleg régebbi folyamat maradványa,gliosis lehet.Fél év múlva Mr vizsgálat javasolt.Addig nemtudom,hogy mi a teendő.További gyógyszerek.Pajzsmirigybetegségem van Idegi problémáim amire gyógyszereket szedek.Kezelést kapok 2 éve.A kérdésem,hogy komoly e ez a Betegség vagy nem?El fog múlni reménykedem.Köszönöm,hogy elolvasta soraim.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
09.
12.
El nem fog múlni, de egy vizsgálatból a betegség természete nem állapítható meg. Ezért javasoltak kontroll vizsgálatot.
2013.
09.
11.
scheuerman kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves nő vagyok, lumbális szakaszon scheruerman kór okozta elváltozásom van, ami az idővel egyre több fájdalmat okoz, már nemcsak deréktájon, hanem a két lapockám között is, ahol már el van lapulva a gerincem.Nem csak a fájdalom elviselhetetlen már, hanem az is , hogy nem tudok teljes életet élni.Létezik valamilyen műtéti eljárás erre a betegségre, mert a gyógytorna már nem elég, ha igen kihez fordulhatok?Köszönöm :Anikó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
09.
12.
Ez ortopédiai probléma. Kérem forduljon ortopédushoz.
2013.
09.
09.
Németországból kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Először is elnézést kérnék, amiért az interneten keresem meg, de sajnos külföldi tartózkodásom okán, csak e forma lehetséges. A kérdésem a következő lenne: rendszeresen, de hobbi szinten sportolok, ami azt jelenti, hogy úszok, futok,tornázom. Mind ezidáig nagy egészségnek örvendtem, de tegnapi edzésem során, (ez egy közel 50perces futás) a fejem hátsó részén borzasztó nagy fájdalmat éreztem. Nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget, ma tornázni kezdtem, s az első 10percben ismét ez a fájdalom jelentkezett, most sokkal erősebben. Néhány óra elteltével csak tompult, de nem múlt el. Nagyon ijesztő fájdalom,sosem éreztem ilyet, ma abba is hagytam a tornát, nem tudtam tovább csinálni a fájdalmamtól. Minden bizonnyal nagyon nehéz lehet távolban bármit is javasolni, de itt kinn sem biztos, hogy könnyebben megértetném magam. Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel: Sándor Anita
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
09.
12.
Sajnos vizsgálat nélkül sokat nem tudok mondani.
2013.
09.
02.
Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 38 éves nő vagyok. Két hete voltam háti gerinc+lumbosacralis gerinc MRI vizsgálaton, melynek a lelete a következő: "A nyaki lordosis kyphosisba hajlik, diszharmonicus. C V/VI discusokon kiterjedt jobb paramedialis sérv van, mely a durazsákot nyomja, a myelon ventralis kontúrján íves benyomatot okoz, de myelopathiára utaló jel nincs. C VI/VII discuson a centrális sérv mellett széles körkörös előboltosulás is van, mely mindkét neuroforamenbe is beterjed, a myelon ventralis kontúrján íves benyomat látszik, mindkét oldali C 7 gyökkilépés összenyomott. Egyértelmű myelopathiara utaló jel itt sincs. A háti kyphosis és ágyéki lordosis íve is csökkent, diszharmonikusak. A zárólemezek egyenes lefutásúak, rajtuk mérsékelt fokú spondylosis látható. A háti szakaszon megfigyelhetőek kisebb discus előboltosulások, ezeknek számottevő térszűkítő hatása jelenleg nincs. Az L III discus kissé dehidralt, rajta keskeny körkörös előboltosulás is van, a kisizületekben előrehaladott arthrosissal, lényeges gyöki érintettség nélkül. Az L IV discus dehidralt, rajta körkörös előboltosulás látható, a kisizületekben előrehaladott arthrosissal, mindkét oldali lateralis recessus beszűkült , kissé összenyomottak. Vélemény: mérsékelt spondylosis jelei a teljes gerincszakaszon. C V/VI és C VI/VII kiterjedt discus sérv, kétoldali c 7 gyöki compressioval. L III, L IV discopathia, protrusio illetve spondylarthrosis enyhe fokú kétoldali L5 gyöki érintettséggel. " A lelet láttán nagyon elkeseredtem. Jelenleg mérsékelt csípőízületi fájdalmam van, változó intenzitású teljes bal kari zsibbadás és szintén a bal oldalon naponta többszöri erőteljes fájdalmat érzek a sarok belső talpi részén. Érdeklődni szeretnék, hogy mire számíthatok a jövőt illetően, milyen kezelésekre lesz szükségem, mivel tudom elősegíteni mihamarabbi gyógyulásom? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Katalin
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
09.
12.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2013.
09.
01.
kismacko kérdése:

Tisztelt Doktor Ur 71éves férjem sajnos nem akar orvoshoz menni de mi a család (a neten sokt olvastunk rola)mindentünete a Parkinsonra mutat ,kéz.láb.remegés nehéz feláállás járás ágyban valo megfordulás stb.Sajnos nyelési problémákkal együtt.Nagyon szeretjük aggodunk érte ezen kívül tudunk-e valamiben segíteni neki ha nem kap orvosi kezelést.Állandoan mellette vagyunk még könnyebbé szeretnénk tenni napjait.Kérem tájékoztasson mire kell számítanunk gyogyszerek nélkül?probálunk lelki eröt adni sokszor ugy látjuk sikerül de ez még evés lehet számára.Ha van valami kérem írja meg mit és hogyan tegyünk érte hátha át tudunk vállalni valamit ami könnyebb életet jelent neki.Köszönettel várom tájékoztatását reménykedve a segítö készségben.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
09.
12.
Ha valóban parkinsonizmusról van szó, akkor a beteg részéről a szoros és pontos együttműködés elengedhetetlenül fontos.
2013.
08.
30.
fájdalom kérdése:

Tísztelt doktor úr!Olyan problémám van,hogy 3 éve fenékre estem és lecsúsztam a lépcsőről.Utánna kb.két hétig nagyon fájt a farokcsontom.Nem mentem orvoshoz,úgy gondoltam majd elmullik.De azóta is fáj. Ha hosszabb ideig ülök megérek felállni.Sokszor kisugárzik a jobb lábamba.Húzó fájdalmat érzek.A véleményét szeretném kérni,hogy mi lehet az oka.Szükség van e orvosi vizsgálatra?Vagy ezután ezzel kell együtt élnem?Válaszát előre is köszönöm:V.Zoltánné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
09.
12.
Farokcsigolya törés után szokott ez a panasz előfordulni. Sajnos sokat nem lehet tenni.
2013.
08.
30.
Kata kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! MRI- vizsgálaton nemrég ezt az eredményt kaptam és szeretném meg tudni mit is jelentenek mire számíthatok. L.V. discuson bal oldalon paracentrálisan kis előboltosulás mérsékelt durazsák benyomattal, amennyiben a klinikum alátámasztja lehet a bal oldali paracentralis hernia. Többi lumbalis discus normál viszonyokat mutat. . L.I. és IV. csigolyák felső zárólemezein 3mm-es Schmorl herniák. Gerincűr normál tágasságú, conus az L.I. csigolya magasságában. Lumbalis facet arthrosis a kisízületekben kevés folyadékkal. Vél: degeneratív elváltozások , L. V. discopathia, hernia ? Diagnózis: M 5110 Lumbalis és más intervertebrális discus rendell. radiculopathiával. Nagyon sokat szenvedek erős nyaki, gerinc és lábfájdalmaim vannak, van olyan ,hogy felkelni sem birok, se aludni. Ez mellett még sok más betegségeim is vannak. Köszönöm válaszát Kata
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
09.
12.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2013.
08.
29.
Verejtéktelen tenyér! kérdése:

Tisztelt Dr-úr! 29 éves egy gyermekes édesanya vagyok. Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy kb. 2 hónapja bizsergő érzést érzek a bal ujjaim végében és időnként a tenyeremben mely a csuklóig terjed, kezem ettől nem erőtlen, többnyire lógatásnál karjaim magam mellé tételénél jelentkezik.Ez a bizsergő érzés van amikor napokig nem jelentkezik, de van amikor naponta többször! Ezen panasz mellé társul az ujjaim végén a bőr olyan mintha kiáztattam volna, úgy összehúzódik a bőr az ujjaim végén, és amióta ez a tünet megjelent azóta verejtéktelen a tenyerem, még egy picit sem izzad, nem nedvesedik! Szeretném ha segítene, hogy ez a panasz mire utal, és a verejtéktelen tenyér is?Megkeseríti az életemet, de félek elmenni orvoshoz nehogy valami rosszat mondjon! Köszönöm válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
09.
12.
Forduljon neurológushoz, minél előbb találják meg a betegségét, annál jobb.
2013.
08.
28.
Niko07 kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! Tehát akkor így a vélemény alkotásból nem lehet megtudni mire számíthatok vagyis mi is a próblémám valójában:-((( Köszönettel:Szné Anna
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
09.
12.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2013.
08.
28.
Fájdalom kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! A kérdésem az lenne tudna segíteni az MRI-felvételem véleményezésének megmagyarázásában! Vélemény:Discopathia L 4 és degeneratív jelenségek.Protrusio,illetve mediálisan kis herniatio az L 4 magasságában. Az elmúlt 3 hétben elégé nagy fájdalmaim voltak ,melyek kisugároztak a jobb lábomban is.20db hotemin injekciót kaptam 10 napon keresztül , gyógytornát,vízitornát írt fel a Dr.Úr számomra,de mikor ez megtörtént még nem volt a birtokomban az MRI vizsgálat felvétele.Azóta már megkaptam viszont csak 3hét múlva kaptam ídőpontott újra. A panaszaim már kissé javultak,de ídőnként úgy érzem némely mozdulatnál nagyon közel állok ahoz,hogy ismét négykézláb keljen közlekednem.Ezért kérem a Dr.Úr segítségét,hogy tudjam mire számíthatok ,illetve mit is jelent ez.Köszönettel:Szné Anna
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
28.
Látni kellene a képeket.
2013.
08.
27.
cica:) kérdése:

Tisztelt Dr. úr azzal a kéréssel szeretnék fordulni önhöz hogy a párrommal 2éve vagyunk együtt nem használok semmilyen gyógyszert se semmit mégsem esek teherbe 20éves vagyok és ezelőtt nem voltam szexuálisan senkivel. Állandóan kifolyik a sperma bellölem miért? Az egyik barátnőm azt kérdezi hogy az gátolja e a terhességet hogyha hüvelygombája van? ritkán vagyok a párommal szexuális együtt talán ez is gátolja h terhes legyek?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
28.
Forduljon szülészhez.
2013.
08.
27.
cicuska20 kérdése:

Tisztelt Dr. úr azzal a kéréssel szeretnék fordulni önhöz hogy a párrommal 2éve vagyunk együtt nem használok semmilyen gyógyszert se semmit mégsem esek teherbe 20éves vagyok és ezelőtt nem voltam szexuálisan senkivel. Állandóan kifolyik a sperma bellölem miért? Az egyik barátnőm azt kérdezi hogy az gátolja e a terhességet hogyha hüvelygombája van? ritkán vagyok a párommal szexuális együtt talán ez is gátolja h terhes legyek?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
28.
Forduljon szülészhez.
2013.
08.
27.
bebyke kérdése:

Tisztelt Dr. úr azzal a kéréssel szeretnék fordulni önhöz hogy a párrommal 2éve vagyunk együtt nem használok semmilyen gyógyszert se semmit mégsem esek teherbe 20éves vagyok és ezelőtt nem voltam szexuálisan senkivel. Állandóan kifolyik a sperma bellölem miért? Az egyik barátnőm azt kérdezi hogy az gátolja e a terhességet hogyha hüvelygombája van? ritkán vagyok a párommal szexuális együtt talán ez is gátolja h terhes legyek?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
28.
Forduljon szülészhez.
2013.
08.
27.
babici kérdése:

Jó napoz Dt, ur azzal a kérdéssel fordulok őnhöz h miéer nem esek sehogy semm teherbe??? az gond e hogy ha az egész sperma kifolyik e ? az egyik barátnöm az kérdezi h az gátolja e teherbe esést ha hüvelygombája van????? köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
28.
Forduljon szülészhez.
2013.
08.
27.
cukor kérdése:

jó napot Dr Ur.. azt szeretném kérdezni hogy, sehogy nem esek teherbe pedig már 2éve vagyok a párommal miért van ez??? Azt írta hogy, az nem gátolja h a párom 3szor volt műtve kiskorába a sérvével akkor mi a gond hogy, sehogy nem esek teherbe? Nem használok semmilyen gyógyszert és mégsem vagyok terhes:( Ez engem nagyon bánt nagyon szeretnék már 1babát..még azt szeretném megkérdezni hogy az baj e hogy az egész sperma kifolyik e?????? meg az egyik barátnöm hogy,az gátolja e azt hogy terhes legyen mert hüvelygombája van az baj e ????? ás nem használ semmi gyógyszert??? elöre is köszönöm..
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
28.
Forduljon szülészhez.
2013.
08.
26.
Gerincmütöt vagyok kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr, Gerinccsatorna szűkület, 8db csavarral stabilizálták a gerincemet SI-ig.Műtét előtt tolókocsiba kerültem a bal lábam nem birta. 8 hét után raktam le a 2mankót.Szörnyen nehezemre esik még most is a járás még,100 méter után meg kell pihenem.Bal lábam térdtől lefele zsibbadt ez által minden egyes lépés furcsa érzés.Illetve a jobb felső része a fenkemnek szintén zsibbadt illetve nyomásra fáj is.Amit szedek gyógyszer Tegretor, illetbe Neurovitamin, már 1 hónapja, változás semmi.Harmadik napja nem alszom olyan fájdalmam van a jobb csipőmben.Mostmár végképp nehéz a járás. 4 hónapja operáltak. Nagyon tanácstalan vagyok,egy 45 éves nő. Köszönöm válaszát! Szépnapot!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
28.
Az operáló orvos ismeri az Ön kórtörténetét. Kérdezze tőle.
2013.
08.
24.
brigi kérdése:

jó estét dr. úr..nagyon szépen köszönöm a válaszát..de volna még számtalan kérdésem felis raknám az elsött..19éves vagyok és már több mint 1éve lakom az élettársammal és nem védekezünk sehogy..azt irta h nem gátolja az h kiskorában a párom volt mütve a sérvével h gyerekünk legyen akkor mi a gond?? rajta kivül nem éltem senki mással és nem is voltam úgy senkivel. mindig kifolyik a sperma miért van ez??? elöre is köszönöm a válaszát.. jó éjt
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
28.
Szülész-nőgyógyász az illetékes. A gerincsérv műtét után a legtöbb esetben nem változik a teherbeesés esélye.
2013.
08.
23.
kiszakadt gerincsérv kérdése:

Kedves Doktor úr! Ma kaptam meg az Mr vizsgálat eredményét és kétségbe vagyok esve előrehaladott spondylarthrosis LV. discopathia és discus sérv (vélhetően nem friss kiszakadt sérv),bal S1 gyöki compressioval. Sajnos csak 3 hét múlva van időpontom a reumára így addig nem tudom mi lesz. Szeretném elkerülni a műtétet!!! Mit javasol? A bal láb ujjaim zsibbadnak és a derekam fáj egy kicsit de gyógyszer nélkül elvagyok amit egy hónapja nem mondhattam el iszonyatos fájdalmaim voltak. Van rá esély,hogy magától visszamegy a sérvem,milyen terápiát javasol? Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel Erika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
24.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2013.
08.
23.
brigi kérdése:

Jó napot doktor ur. azt szeretném megkérdezni h a páronmak kiskorábban 3szor volt mütve a sérve ez gátolja e az apáságot ?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
24.
Elvileg nem.
2013.
08.
20.
Hübler Krisztián kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azzal a kéréssel fordulok önhöz, mivel 2006-ban a CT vizsgálat során a hepar 8. segmentumábban közvetlenül a rekeszi felszín alatt 40x35x30mm-es éles határú hypodens góc ábrázolódik, mely Hemangiomara jellegzetes. Egyébként a májszerkezet homogén, az átlag densitás normális. A coecysta közepes teltségű, éles kontúrú. Ezt fél évente ultrahangon ellenőriztetem, és nem változott a mérete. 2006-ban nem csak ezt mutatta ki a CT, hanem a pancreas corpus-farok határon a felső-elülső felszínből jelentősen előemelkedő 55x45x45mm-es éles határú hypodens ábrázolódik, mely centrumában és a széli zónájában is meszes göböket tartalmaz. Ezzel a hasnyálmiriggyel műtöttek 2006-ban és a lépet is eltávolították. Szeretnék erről a két betegségről egy számomra egyszerű tájékoztatót kapni, mert főleg a májjal kapcsolatosan csak azt a tájékoztatót kaptam, hogy fél évente kell ellenőriztetni, a méret változását. Múlt heti szakellátási lap: Státusz: Has puha betap. Az alhas területe enyhén nyom. Érz. Indirect jelek neg. Defense nincs. Haránt lapar. Pp. Gyógyult hege. Hasfali sérv nem tap. Vizsgálatok: UHAS Ultrahang IV.(sűrgősségi) 2013.08.15 11:25 – (UHASVIZS) Ultrahang sürgősségi vizsgálat Kért. Vizsg.: 36130 Eredmény A cholecystában kő nem látszik. A choledochus és az intrahepaticus epeutak nem tágabbak. Status post resectionem cauda pancreatis pp. Npl. Et splenectomiam. A nem nagyobb, egyébként homogen echostructuraju hepar 5. segmentumaban egy 12mm-es, valamint a 8. segmentumra kiterjedően egy 68mm-es, heterogen echostructuraju képlet van. A többi felhasi parenchymas szerveken kóros eltérés nem látszik. A normális nagyágú és echostructuraju uterustól caudalisan és balra egy 38mm nagyságú, heterogenen echoszegény képlet van. Vélemény: Multiplex met. Hep. Npl. Recti? Egyéb kismedencei térfoglalás Labor eredmények: 2013.08.15 13:15 – Sürgősségi kérőlap (fekvő+járó) (KLAB) WBCXE: 6.9G/L; RBCXE: 4,5 T/L; HGBXE: 137g/L; HCTXE: 0.41 L/L; MCVXE: 92 Fl; MCHXE: 31pg; MCHCXE: 331g/L; PLTXE: 256G/L; Neut: 62.9%; Lymp: 25.3%; Mono: 8.6(+) %; Eos 0.7 (-) %; Baso: 0.4%; LUC: 2.1%; Neut: 4.33G/L; Lymp: 1.74 G/L; Monos: 0.59 G/L; EOSI: 0.05 G/L; Basop: 0.03 G/L; LUCAB: 0.15 G/L; CRPm: 5.0 mg/l Diagnózis: R1040 Egyéb és k.m.n. hasi fájdalom Epikrízis: 1 hónapon belül esedékes onkológiai kontroll. Tisztelettel kérjük onkológusa javaslatát a további kivizsgálás ill. kezelés stratégiára. Az elvégzett vizsgálatok ill. státusza alapján jelenleg acut sebészeti teendőt nem igényel. Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Hübler Istvánné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
21.
Az Ön problémája hasi sebészt vagy belgyógyászt igényel. Én idegsebész vagyok.
2013.
08.
14.
aggódó nagyi kérdése:

Tisztelt doktor úr ! Unokám betegségére mostanába derült fény . Amióta járni kezdett láttam hogy valami baj van .Most három éves . Készült MR és MRA vizsgálat , ami kimutatta hogy az occipitolis kamraszarv tágabb szabálytalan konturú . egyébkéntkamrarendszer középállású, szimmetrikua az intra és exracerebralis liguorterek normális tágasságúak , .Azagyállományban kórjelzöértéküjel intenzitás eltérés nem ábrázolodott .Az arteria basilis kifejezetten elongált .kanyargó lefutású .Az A C I n mindkét ildalon kinking látható . V élemény : periventricularis leucomalatia --- Elongáltarteria basilaris --- KinkingA CI I U. mellékletAdenoid vegetatio . enyhe metololcuseltérések és kissé emelkedett T S H szint észlelhetö . . M R - priventriculasi leukomalatiara utal az arteriabasilison és arteria carotis internan fejlödési rendellenességek láthatók . Az adenoidvegetatio miadt javasolt gégészeti vizsg . kérem legyen szives megmondani ez tényleg gyógyíthatatlan betegség egy 3 éves kisfiúnál ?? És ez valóban az amit régen agylágyulásnak nezeztek ? tisztelettel várom válaszát , egy aggódó nagyi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
21.
Sajnos ennyiből nem tudok kielégítő választ adni. Gyermekneurológus az illetékes.
2013.
08.
13.
6 hónappal ezelőtt félreléptem kérdése:

6 hónappal ezelőtt félreléptem(kifele ment a lábam), de csak 4 hónap után derült ki,hogy törés a félrelépés után ropogott a bokám ha ráereszkedtem a lábamra, de ez 2 hét alatt elmúlt, és a lábam is a törött csont körül csak nagy megerőltetésre fájt(pl. foci).Aztán vagy 2 hónap alatt mondhatni teljesen elmúlt a fájdalom, de rá vagy 1 hónapra el kezdtem keményebben és gyakrabban erőltetni, igy egyre jobban fájt és végül elmentünk az orvoshoz, ahol kiderült, hogy törés. Gipszbe nem rakták, de otthon kell pihentetnem 3 hónapig. A jobb lábamnál a 2. lábközépcsontom(metatarsus) van eltörve. A röntgen előtt törött lábbal sportoltam(nem tudtam,hogy törött) és a csontom szerencsére igy sem mozdult el és a lábam nem is dagadt meg. Pár nappal azután, hogy kiderült, hogy eltört egy csont, elmentünk egy másik orvoshoz, készitettek még egy röntgent és azt mondta az orvos, hogy talán van valami gyulladás ott, ezen kivül túl nagy a kivágás a lábamnál, igy adott egy szilikonos talpbetétet, amit egy hét hordása után levettem, mert fájt tőle a lábam. Most,vagy 2 hónap pihentetés után még mindig fáj a lábam egy nagyobb séta után, néha úgy érzem,mintha buborékolna ott a csont. 6 évvel ezelőtt is félreléptem, akkor pihentettem vagy 4 hónapig a lábamat,de röntgen nem készült és azóta többször is megtörtént, hogy egy kisebb félrelépés után vagy ha rosszul rúgtam el a labdát, nagyon megfájdult,mindig ugyanott, DE kb. 4 nap pihentetés után már nem fájt. A 6 hónappal ezelőtti félrelépés is elég hamar múlt, de nagyobb megeröltetésnél még mindig fájt. A sós viz segit neki?Ezen kivül jobb ha keveset járok rajta vagy inkább többet kéne mosgassam és tornásztassam?Amúgy 16 éves fiú vagyok. A 2 hónapos röntgen képek a következő linkeken elérhetőek. http://imageshack.us/f/534/h7zo.png/ http://imageshack.us/f/829/5eqa.png/ http://imageshack.us/f/821/82dp.png/ http://imageshack.us/f/708/wc9r.png/ Ezek pedig a lábfejem képei(a jobb lábam a sérült): http://imageshack.us/f/90/o01u.jpg/ http://imageshack.us/f/534/95yc.jpg/ http://imageshack.us/f/401/dvmf.jpg/ Köszönöm előre is a segitségét!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
21.
Ez a probléma traumatológusra tartozik.
2013.
07.
30.
Jobb bordaív alatti fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 23 éves fiamnak, négy hónapja szűnni nem akaró jobb bordaív alatti fájdalmai vannak. Gasztroenterológus, hepatológus is vizsgálta már. Minden lelete negatív: vérkép, autoimmun vérvizsgálat, hepatitis B és C vérvizsgálat, UH, epe-szcintigráfia, MR-i, gyomortükrözés. Orvosai szerint epe és máj problémák nem okozhatják panaszait. Macskát tart, ezért túl van már egy parazita- féreg irtó kezelésen is. A fiam nem kényeskedő, rendszeresen sportol, aktív életet él, de ez a kilátástalan helyzet, lelkileg is kezdi megviselni. A panaszai egy költözködés (nehezeket cipelt) után pár nappal jelentkeztek. Kérdésem az lenne, hogy akkor, történhetett-e valami olyan dolog (pl.: rekeszizom sérv kialakulás, idegbecsípődés) ami okozhat ilyen jellegű panaszokat. Előre is köszönöm a válaszát: Erika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
08.
21.
Igen, lehet gerinceredetű a fájdalma.
2013.
07.
23.
Szédülés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném ha lentebb leírt eredmények alapján segítene abban a kérdésben hogy okozhat e szédülést a lenti elváltozás.A szédülés jellegzetessége az hogy fekvő helyzetben ill. a fej lógatásakor nem érezhető.De terhelésre fél percen belül érezhető.Ön szerint milyen probléma állhat még a háttérben,milyen írányban érdemes elindulni? Nyaki gerinc felv.: Az atlason foramen arcuate.A C6. porckorong mersékelten laposabb. CS-7. csigolyák peremsarkain osteophytak vannak, ebben a magasságban a kisizülletekben kezdődő uncovertebralis arthrosis jelei. Nyaki borda nem latható. Status: Nyaki gerinc kötött, vállak szabadok, vállakba kisugárzó fájdalom nincs. Diagnozis :Spondylois cervicalis Polydiscopahtia cerv. Köszönettel Szabó Csaba
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
07.
25.
Nyaki gerinc elváltozás nem okoz szédülést.
2013.
07.
22.
Glióblasztoma kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr. A férjemet tavaly februárban műtötték ,glióblasztomával. féloldali részleges bénulása van. Tul vagyunk a kemón és a sugárkezelésen is.Utánna Temodálos kezelést kaptunk, de augusztusban sajnos elindultak a maradványos nyulványok,és tolószékbe kerültünk.Ezután méltányossági kérvény alapján megkaptuk az avastinos infuzió kezelést ami nagyon jó eredménnyt hozott. A daganat nem fejlődött tovább sőt szükülni kezdett. A tolókocsiból is kikeltünk ,és most paraneus emelővel tudunk sétálatni .A kezét is fel tudja már emelni.Most utoljára volt 2 Mr vizsgálat ,és sajnos olyan nagyon nagy különbség nem lett, 2 hónap különbséggel.De nem nőtt legalább-. Most megint várjuk az engedélyt, a kezelés folytatására. A kérdésem az lenne, hogy Ön lát-e valamilyen további kezelés, vagy műtéti megoldásra lehetőséget.A panasza az utóbbi időben ,hogy a fejfájáson kivül, nagyon zúg a feje abban az oldalban ahol műtötték.Ez mitől lehet? A vérnyomása rendben van. Tisztelettel Hardiné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
07.
25.
Úgy látom, jó kezekben van.
2013.
07.
19.
derekasan kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta gyenge de elviselhető derékfájásom van. Most már fél éven belül másodszor fordult elő, hogy 1-2 napig minden mozdulat kín. Derekamból a csípővonalán előrefutó fájdalommal küzdök. Az ülés kifejezetten kellemetlen, illetve ülve a hátradőlés mondjuk egy széken. Állva , járkálva kicsit jobb, de hamar megfájdul a derekam újra.Vérvizsgálat alapján nincs komoly gyulladás a szervezetemben (süllyedés 13), a röntgen a következő: lumbalis lordosis megtartott, porcrészsűkület nem látszik, csigolyaperemeken helyenként csőrképződés van. Háziorvosom arra jutott, hogy valószínűleg ideggyulladás (ülő). Ön szerint további vizsgálatoknak alávessem magam, vagy elegendő ha beszedem a gyulladáscsökkentő, izomlazító gyógyszereket, figyelek az üléstechnikára és mozgok eleget? Várom mielőbbi válaszát, maradok tisztelettel: Horváth Rita
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
07.
25.
Ha a panasz kielégítően javul, akkor nem kell tovább vizsgáltatnia magát.
2013.
07.
17.
Tamás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 43 éves fiatalember vagyok. Az elmúlt 2-3 hétben nagyon erősen elkezdett fájni az összes izmom. Reggel még az ébredés után is kimondottan érezhető Nem gyengültem le, viszont szinte a kisujjamtól a lábfejemig minden izom fáj. Sajnos keveset mozogtam az elmúlt évben, bár napi 3-5 km sétálok a kutyámmal de más egyebet nem. Kimondottan érzékeny a gerincoszlopom melletti izomzatom mindkét oldalon. Néhányszor voltam Harkányba a melegvízben néha kicsit tovább is mint az előírt 20 perc de ez már 2 hete volt utoljára. Elképzelhető hogy ennek van köze a teljes izomgyengüléhez. Nagyon köszönöm segítségét.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
07.
25.
Vizsgáltassa meg magát reumatológussal.
2013.
07.
15.
Zsibbadt ujjak kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Fontos ügyben keresem önt,sajnos december óta rettenetesen el van zsibbadva a bal kezemen a kisujjam és a gyűrűs ujjam fele valamint a tenyerem belső fele a kisujjam hegyéig bezárólag ,voltam reumatológusnál a csepeli sztk-ba de ott csak injekciók sorát kapom /milgamma/ ma voltam a röntgen leletért ott megállapították h semmi elváltozás ill nem nyom a gerincem semmi ideget ,kérdeztem az orvos h ezek után mi lesz.Azt a választ kaptam hogy menjek még 10 injekcióra és majd csak fog javulni... nagyon zsibbad és semmi erő nincs a kezembe ráadásul a jobb kezemen is gyengéden érzem a zsibbadást de ugye ezt elnyomja a bal kezem fájdalma éjszakánként alig alszok pár órákat mert duzzadtnak érzem és feszíti a tenyerem .annyira érzéketlen a kisujjam h félek h eltöröm nem érzek vele akár meg is tudnám műteni.remélem tud nekem segíteni valamilyen információba esetleg kezelésbe de így sajnos a munkámat sem tudom rendesen ellátni kiesnek a szerszámok a kezemből nem érzem milyen erősen fogok/szorítok.válaszát várom és köszönöm szépen hogy elolvasta . jános
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
09.
12.
Ulnaris alagút szindrómára jellegzetes a panasza. Műtéttel javítható. Jelentkezzen be hozzám.
2013.
07.
15.
nem érzés... kérdése:

Tisztelt Főorvos úr!2012december közepén reggeli felállásnál teljesen elzsibbadt a jobb lábam,nagyon erős fájdalom volt mozdulni se bírtam,mentő vitt a honvéd kh-ba,ott azt mondták nem csinálnak azonnal MR-t mert tudom tartani a székletemet,vizeletemet.A nagy fájdalom 2 nap múlva gyógyszerekre elmúlt,de a lábam az ischiás mentén tompán érzéketlen maradt,a sarkam,talpam egyes részei ill. a 4-5-ös ujjam mintha be lenne lidocainozva" nem érzem.4.nap csináltak Mr-t,majd közölték hogy van egy sérvem az L5-nél, ami nyomja az ideggyököt,de tornával visszahúzható...2 hónap torna,nappali kh,úszás stb...,de az érzéskiesés ugyanúgy megmaradt.Márciusban bementem az Országos Gerincgyógyászati Központba,vittem az Mr-t, csodálkoztak hogy a honvéd kórházból hazaengedtek,mivel kiszakadt a sérv,egy hét múlva megműtöttek,felszabadították az ideget,ez a tompa érzés a lábamban,ill a lábfej "lidocainos" érzése ugyanúgy fennáll,azt mondták talán egyszer visszajön az érzés,de lehet akár 1-2 év is,mivel 3és fél hónapig volt nyomás alatt az ideggyök.Kíváncsi lennék a véleményére hogy ez a zavaró "nemérzés" rendeződhet-e,van e értelme vmi gyógyszert szedni,mert számomra kevés volt az információ amit kaptam.Válaszát nagyon köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
07.
25.
Lassan rendeződhet, orvosilag nincs mit tenni.
2013.
07.
10.
Mária43 kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr!Gerinc problémámmal fordulok Önhöz és kérem a véleményét.Évek óta küzdök gerincfájással ,ami 1,5 éve erősödött fel.Van 2 RTG leletem és 1 MR lelet amit leírok.RTG1:A praesacralisrés beszűkült.A csigolyaperemek minimálisan megnyúltak.RTG2:A lumbalis lordis íve elsímult.Az L.I-III.csigolyák bikonkáv alakban kissé keskenyebbek.MR lelet:A lumbalis lordosis csökkent.Praesacralis discus dehydrált,keskeny,a felette lévő csigolyatestterületen kiterjedt zsírdepozíció látszik.A discuson mérsékelt fokú centralisprotrusio figyelhető meg,a foramenek lényegesen nem szűkebbek ,gyöki compressio nem látszik.A többi lumbalis discuson minimális dorsalis protrusio észlelhető,mely térszűkületet nem okoz.Túl vagyok már 20 fizikoterápiás kezelésen ,5-infúziós kezelésen de javulást nem hoztak!Nagyon szépen kérem az Ön szakvéleményét,amit előre is köszönök!Tisztelettel:Varga Jánosné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
07.
25.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2013.
07.
08.
Lelet/Fehérné kérdése:

Üdvözlöm! Véleményét szeretném kikérni az MR-nyaki vizsgálattal kapcsolatban. Diffúz spondylosis.A porckorongok csaknem mindenütt dehidráltak.A myelonban pathologiás jeladás nem látszik. A C.III és C.IV.segmentumban mérsékelt körkörös protrusio ábrázolódott. A C.IV és C.V.segmentumban bal oldali laterodorsalis,foraminális túlsúlyú protrusio mutatkozott.A bal foramen szűkebb.Az elváltozások a bal kilépő gyököt megközelítik. A C.V.és C.VI.segmentumban a jobb oldali paracentralis ,4mm-es herniaszerű kiboltosulás figyelhető meg,mely a durazsákot benyomja,a myelont modellálja de nem érinti. Ugyanitt a canalis spinalis mérsékelt secunder szűkülete látható. Szeretném kérdezni,hogy mit jelentenek a fent leírtak? Válaszát előre is köszönöm! Maradok Tisztelettel:Fehérné Nikolett Szép napot!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
07.
25.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2013.
07.
06.
Tanácstalan kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 40 éves vagyok,naponta kb. 15-18 km-t gyaloglok,egész nap szinte állok,emiatt alakult ki nálam a probléma,ami a következő.Januárban az ortopédián megállapították,hogy sarokcsont kinövésem van,ajánlották a sarokéket,szedtem fájdalomcsillapítót,el is múlt a fájdalmam a sarkamról,illetve a jobb lábamban "elvándorolt" a talpam külső éle,majd pedig a lábfejem irányába, ami a mai napig fennáll. Most voltam Neurológián,és CT-n ahol a következő eredményt kaptam: Discopathia L.III.-IV. Protrusio disci intervertebralis medialis L.IV.-V., mediolateralis L.V-S.I. l.s. Spondylosis lumb. min. grad. A kérdésem az lenne ,hogy a lábfejfájdalmam emiatt van ,vagy esetleg még a sarokcsont kinövésem "utóhatása". A derekam amúgy nem nagyon szokott fájni Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
07.
25.
Nem gerinceredetű a panasza.
2013.
07.
05.
Gera Gabriella kérdése:

T. Főorvos Úr! A napokban kérdeztem betegségem vélhető okáról (Syrings címmel) és Önök írtak egy e-mailt, hogy elküldték a választ. Azóta sem találom sem Főorvos Úr oldalán, sehol, de kezdőlapjuk is azt írja, hogy nem jött semmi válasz részemre. (Pedig nagyon kíváncsi lennék!) Kérem, legyenek kedvesek e-mail címemre elküldeni a választ, amennyiben mód és lehetőség van rá. Köszönöm szépen, üdvözlettel Gera Gabriella (gera.gabriella1954@gmail.com)
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
07.
25.
Nem gerinceredetűek a fájdalmai. Gyulladás irányába kellene vizsgálatokat végezni.
2013.
07.
01.
Ildikó kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Édesanyámnak rosszindulatú daganata volt, le kellett egy évvel ezelőtt venni a mellét. Kemót, majd sugárkezelést kapott. Március körül vége lett a kezeléseknek, szerencsére mindent rendben találtak. Azonban hamarosan fájni kezdett a gerince a derék tájékon. Volt MR, volt csontritkulás vizsgálat, vérvétel. Minden negatív, a D vitamin azonban szinte teljesen kiürült a szervezetéből. A helyzet egyre rosszabb, már szinte bottal jár. A D vitamin hiánya okozhat ilyen erős fájdalmakat? Mire gondoljunk? Hová fordulhatunk segítségért? Tanácstalanok vagyunk. Kérem segítsen!!! Köszönöm!!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
07.
02.
A D vitamin hiány osteoporosist okozhat, mely miatt fájhat a gerince. telíteni kellene a D vit szintet. Forduljon reumatológushoz.
2013.
06.
30.
Syrings kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György Főorvos Úr! 59 éves vagyok. Kb. 10 évvel ezelőtt gerinc MRI felvételen derült ki Syringomyelia betegségem, kb. 0,5-1 cm üreg látszik a felvételen, mell magasságban. Azóta 3-4 alkalommal voltam controllon az Idegsebészeti Klinikán, a felvételen mindig ugyanaz ábrázolódik, vagyis semmi változás. Ellenben a csípőmtől vállmagasságig nagyon nagy fájdalmaim vannak, különösen fekve, de fekvésből felállva is 1-2 percig csak görnyedten tudok állni, levegőt is alig tudok venni a fájdalomtól. Vizelési problémáim is vannak hónapok óta, vagy egyáltalán nem tudom tartani, vagy csak jó pár perc alatt távozik tőlem, meg-megállva, szaggatottan. Több orvosnál is jártam, az urológián azt mondták, hogy gerinctől lehet, a neurológián, a házi orvosnál pedig azt mondják, hogy még a vizelési probléma esetleg lehet a gerinctől, de egyértelműen mindenkinek az a véleménye, hogy a Syringomyelia fájdalommal biztos, hogy nem jár, pont az ellenkezője, inkább érzéskiesést okoz. A fájdalom folyamatos, próbálom tűrni, egyre kisebb eredménnyel, semmit nem szedek rá, teljesen hülyének néznek, azt mondják, semmi olyan bajom nincs, ami fájdalommal járhatna. Kérem, legyen kedves leírni véleményét, mit csináljak, hova fordulhatok? Köszönöm szépen válaszát, üdvözlettel: Gera Gabriella
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
07.
02.
Nem gerinceredetűek a fájdalmai. Gyulladás irányába kellene vizsgálatokat végezni.
2013.
06.
29.
Krisztián kérdése:

Tiszteletem! 35 éves Felszolgáló és Maraton futó vagyok./Láb és gerinc kímélő mindkettő:) / A bal térdhajlatom kezdett el fájni először, guggolásnál nagyon feszül majd lábfej zsibbadás,derékfájás és lábfej visszafeszítésnél iszonyat húzó fájás a sarktól fölfelé.Nagyon megvagyok ijjedve . Mit javasol Ön? Láb vagy gerinc probléma lehet? Válaszát előre is köszönöm! Krisztián
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
07.
02.
Lábproblémára gondolok. Pihenés, reuma kenőcsök.
2013.
06.
21.
végső elkeseredés kérdése:

tisztelt Doktor Úr, 1993 nyarán az unoka testvérem bele ugrot a vizbe és kitörte a nyakát mi Kárpátaljai magyarok vagyunk és nemigen kel ecsetelnem hogy Ukrajnában mijen az orvosi elátás még aznap megmütöték de csak ugy ösze rakták hogy 2-3 nap mulva ugyis megfog halni, köszönhető Pesti rokonainknak intézkedésüket , Pestről lejöt egy speciális mentő és kilopták a kórházból ugy szálitoták el Magyarországra, ott mütétek sora várt rá, sajnos lebénult de életben maradt azóta eltelt 20 év, a nyakába titánt ültetek be stb. eltelt 20 év egy nagyon aranyos jó humorú fiatal ember volt mindig , már 1 éve hogy álapota nagyon megromlot nemtudom kihez forduljak nap mint nap látom szenvedését a szivem szakad érte meg kérem a Doktor Urat 1 mód van rá segitsen valahogy itt nem tudják megmondani az orvosok mi a baja és ha megmondjuk hogy titán van a nyakába mindenki fejvesztve menekül, már 1 éve hogy szinte minden nap beteg rengeteg gyógyszert megpróbált katéter van felrakva ő nem egy egyszerü beteg kórházba ha bekerülne rögtön felfekvése keletkezik napjában elfogyaszt kb.20 liter vizet, mert ha nemiszik akor szédül, fel megy a vérnyomása 270-re aztán leesik 50-re, patog huza az ideg a lábát kezét , 5-6 csigojája van eltörve nincs senki aki rajta segiteni tudna, lemondot az életről, ha valaki elis válalná a mütétet nincs rá pénz kérem doktor Ur segitsen. Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
06.
27.
Nem hiszem, hogy műtétre lenne szüksége. A leírtakból sok sajnos nem derül ki.
2013.
06.
15.
beszúró érzés kérdése:

Tisztelt György! Pár hete vettem észre magamon, hogy a jobb halántékomtól egy vonalban lefelé majdnem a tarkomig húzódó pillanatnyi ideig tartó, szurós, görcsös,nyílaló érzés kap el, és most már folyamatban, sajnos dokihoz nincs időm eljutni, mi a teendő ilyenkor vagy ez elmúllik? Válaszát várom és előre is köszönöm! Köszönettel: Hópihe
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
06.
27.
Remélhetőleg.
2013.
06.
13.
migrén kérdése:

Kedves doktor úr! 32 éves nö vagyok, 10 éve migrénnel küzdök..Szerencsére félévente,évente egyszer jön elö...Viszont sajnos aurás migrénem van..És most azt olvastam róla,hogy akinek aurás migrénje van veszélyeztetett a stroke-ra....Azt szeretném megkérdezni,h ha ilyen ritkán van migren akkor is kétszeresen veszélyeztetett vagyok,mint más?Relpax gyogyszert szoktam beszedni ilyenkor,de azt mondjak az összeszükiti az ereket...Most akkor bevegyem a gyogyszert vagy inkabb ne?:(((Köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
06.
14.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy fokozottabb a veszély. Ezzen nem tud változtatni. Az egyéb rizikófaktorokra kell jobban figyelni (magasvérnyomás, koleszterin, cukorbetegség, elhízás).
2013.
06.
13.
egészségügyi dolgozó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nyaki rtg lelet: A nyaki lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek nem laposabbak. C. VI- VII egymásfelé tekintő zárólemezei simák, sclerotcusak, ventrális és dorsalis peremszéleik megnyúltak, köztük a porcrés mérs. fokban beszükült. C. IV alsó dorsalsis peremszéle megnyúlt. C. IV-V és VI- VII közti foramen mko. szűkebb, deformált. Nyaki borda nincs. Kérem Doktor Úr szíves szakvéleményét e leletről! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
06.
14.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2013.
06.
07.
mit jellent ez!! kérdése:

Lumbalis gerinc MR: sagittalis T1, T2 súlyozoot,coronalis SPIR szekvenciák készültek. Az MR készülék hibája miatt a T,XII. és az L.I. csigyolya magasságában műtermék keletkezett. Az alsó lumbalis csigolyákon dorsalisan ki és közepes osteophyták vannak,dorsalisam az intervertebralis rések kissé szűkebbek.Az L.IV. és az L.V. discusok dehydráltak. Az L.IV. discus enyhe körkörös protrusioja látható. Az L.IV. csigolyák dorsalis peremosteophytája a durzsákon benyomatot okoz és bal oldali lateralis recessust szűkiti,kissé a baloldali eredő L.V. gyök komprimált. ez szeretném meg kérdezni ez mit jelent vagy mi a betegség!!!köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
06.
14.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2013.
06.
07.
Mi lehet betegségem oka? kérdése:

T doktor úr!A problémám március óta gerinből ővszerű szoritást érzek amikor fel állok a szoritás lábakba vállakra is kiterjed.A vizsgálatok szerint semmi baj?Sajnos én meg allig tudok menni ugy kell kényszertartást alkalmazni gerincen.A vizsgálatok :Koponya CT kontrasztal negativ.Nativ gerinc MRI képalkotó negativ(lumbágó)vizsgáltak ami 7csigolyáig nézet.A vérkép,tüdő,ekg(terheléses)negativ.A liquor kissé emelkedet fehérjét mutatot.A korház Szegedre küldte laborba minden negativ lett.A kérdésem az milyen MRI vizsgálatott javasol?A Ővszerű szoritások leüléskor enyhül,de lefekszek akkor megszünik hátközépen fájdalom van mérsékelt.Lehet gerincvelő gyulladás negativ liguor mellet.?Köszönöm válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
06.
14.
Ez nem gyulladás. Háti MR vizsgálatot végeztetnék.
2013.
06.
04.
Balogh Sándor kérdése:

Kedves Doktor úr! Elnézést a zavarásért 32 éves férfi vagyok. Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy egy pár napja felváltva hol a jobb hol a bal fülemet úgy érzem mint ha égne és egy idő után be is pirosodik aztán elmúlik Az utóbbi napokban pedig mint ha ez kisebb fejfájással (olyan bizsergő) is járna. A vérnyomásom általában 125-135/80-85. A munkahelyen az utóbbi időben kicsit nagyobb a stressz nem tudom lehet-e ezzel összefüggésben. Mennyire kell aggódnom? Nagyon szépen köszönöm a Doktorr úr válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
06.
14.
Lehet stressz.
2013.
06.
02.
műtét nélkül kérdése:

Tisztelt Dr Úr . Egy MR vizsgálat alapján nem kóros a sacrum . A vélemény: Spondylosis,spondylarthrosis,scloiosis,polydiscopathia. Hernia disci L IV. 1.d. Protrussio disci L III. 1.s. Stenosis canalis spinalis . 56-éves vagyok és vissza emlékezve kb 15-ével ezelőtt kezdődött a derékfájásom de akkoriban 1-2 éves szinten el múltak észre vehetetlen volt, nem is vettem komolyan ( be látom : hibáztam ) 2006-ig még 2012- ig valahogy elviselhető volt de manapság már rettenetes a fájdalom , jártam rehabilitáción igaz már 4-éve de gyógyfürdőbe évente szoktam járni , mostanság nem sok javulást tapasztalok , műtétre ebben a korban ? meg ahogy már ajánlották ? vagy sikerül vagy nem ? most a fenti cikkben nagyon megfogott az ajánlatai ! Kérdezem hogy nekem lehetséges lenne valamelyik megoldás ? vagy Őn szerint is nem kell ezt a betegséget kezelni ? Mert már ilyen megoldást is kaptam . Tisztelettel : Kecskeméti István
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
06.
02.
Nem tudom, hogy hogyan lehetne az Ön betegségét kezelni, de nekem nagy tapatalatom van az időskor gerinc műtéti kezelésében, akár 80 éves kor felett is. keressen fel.
2013.
05.
28.
migrén és hirtelen szívhalál oka kérdése:

Üdvözlöm! Rájöttem a migrén és a hirtelen szívhalál okára és gyógymódjára. Ezt közzé szeretném tenni csak nem tudom hogyan, hogy jól is járjak vele.Én nem vagyok orvos meg ilyesmi. Mit tegyek ezzel?Tudna nekem segíteni?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
06.
02.
Sajnos nem tudok segíteni.
2013.
05.
28.
fájdalom kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Diagnózis:m5190 Intervertebrális discus rendellenesség mit jelent?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
06.
02.
Ez egy BNO diagnosis, mely klinikailag nem pontos, de a statisztikai feldolgozásnak elegendő.
2013.
05.
27.
TN kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 51 éves vagyok, 8 éve arcidegzsábám van. Tegretol szedek, az utolsó évben naponta 400mgx2. Rendszeresen járok a vér vételre a máj miatt, eddig rendben volt. 2 hete olyan fajdalmai voltak, hogy nem tudtam aludni, enni, beszélni. Emelni kellett a gyógyszer adagot 600mgx2-re. 3 napja szedek, a fajdalom már az első napon lényegesen megszűnt. Az orvosom sokkalja a gyógyszeradagot, azt javasolta szedjem 1 hétig, ha fajdalom megszűnik teljesen, csökkenteni kell 400x 2 mg fokozatosan, ha nem, Baclofent fog felírni. A kérdésem: Ön milyen kezelést javasolna műtéten kívül? A műtétet egyenlőre elkerülném, sokat olvastam, h mellékhatásként pl. elzsibbad az arca, tud e- sikeres műtétekről mondani mellékhatás nélkül?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
06.
02.
A trigeminus neuralgia okát általában csak műtéttel lehet megoldani. A gyógyszeres kezelés csak tűzoltás.
2013.
05.
24.
Norit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mr vizsgálatom lelete a következő: A selláról vékony rétegű T2 súlyozott axialis és sagittalis, valamint T1 súlyozott axialis, sagittalis és coronalis síkú scannek készültek, majd 10ml Gadovist iv. kontrasztanyag szövődménymentes adása után a T1 súlyozású scanneket megismételtük. A hypophysis elülső lebeny min. nagyobb, a postkontrasztos képeken kissé csökkentebb kontraszthalmozódású. Göb nem differenciállható. A hypophysis nyél kp. állású. Ez pontosabban mit jelent? Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
06.
02.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen. zívesen megtekintem a képeket, ha elhozzák a rendelésemre.
2013.
05.
14.
BATYO kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Ausztráliában élő 64 éves testvérem pokoli fájdalmakról panaszkodik telefonon. A reumatológiai szakrendelésen nem találták betegnek, ennek ellenére reggelente megmozdulni sem tud ébredéskor, a fájdalomtól. A legkisebb mozdulat is heves fájdalmat vált ki nála. Főleg a hirtelen mozgások gátoltak. Ha sikerül lassan feltápászkodnia, egy idő után ki tud menni a szobából, de van, hogy csak kúszva jut ki. A sikeres megmozdítás után csökken a fájdalom, de nem szűnik. A legsúlyosabb fájdalmú helyek vándorolnak test szerte. Nyomásra nem érzékenyek az izmok, izületek. Sem gyulladás, sem izületi elváltozás nem szerepel a leleteiben, alapjában véve korának megfelelő labor eredményeket produkált. Az egész jelenség csoport 2-3 hónapja kezdődött. Azt mondja, nem veszik komolyan a panaszait, titokban képzelt betegnek tartja a reumatológus és a háziorvosa is tanácstalan. Ha mozgatható állapotba kerülne talán itthon jobban lehetne kezelni. Az a gyanúm, hogy neurológiai, vagy autoimmun okok lehetnek a háttérben. Kérem, adjon tanácsot, mitévők legyünk!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
05.
16.
Ennyi információ nagyon kevés, vizsgálat nélkül nem sokat lehet segíteni.
2013.
05.
03.
Nyaki gerincsérv kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Kb. féléve vannak szédüléssel, zsibbadással járó rosszulléteim. A vérnyomásom is ingadozott a télen, amikor a legtöbb tarkótáji zsibbadásom volt. A vérnyomásomra gondolt mindenki.De, voltam MR vizsgálaton, és az eredmény: A lordosis íve kiegyenesedett, diszharmónikus a IV-VI. csigolyák szintjében kyphosisba megy át.Az V. résben a discus elkeskenyedett, jelintenzitása csökkent, jelentős bal oldali lateralis, a rés síkját cranio-caudalis irányba is meghaladó, focalis előboltosulása látható. Az elváltozás a myelont, a 6. gyökeredést komprimálja. A VI. résben körkörös, mindkét oldali 6. gyök kilépését kissé szűkítő, mérsékelt discus előboltosulás ábrázolódik. A myelon jelmenete megtartott. A cranio-spinalis átmenet szabályos. Multisegmentalisan spondylosis látható, melykifejezettebb az V. csigolya mindkét oldali, de dominánsan a bal oldali dorsalis alsó peremsarkán. A IV. csigolya bal oldali dorsalis alsó peremsarkán lévő elváltozás a gyök kilépését szűkíti. Kérdésem az lenne: gyógytornával masszázzsal helyre hozható-e? A vérnyomás ingadozását okozhatja-e?Illetve iszonyú szédülést? Bal szemem gyengébb, és a füleim nagyon zúgnak.Bal karom zsibbad, fáj. Olykor a fejem, szám, bal fülem lezsibbad.De ez az ájulás érzés aggaszt a legjobban. Előre köszönöm. Üdvözlettel: Sz. A.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
05.
16.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen. Szívesen megvizsgálom.
2013.
05.
02.
Sylvia31 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A CT felvétel március végén a következőt állapította meg: a jobb oldali agyféltekében a nucleus lentiformis dorsalis részén 5 mm-es, éles szélű hypodenzitás látható.Kontrasztanyag adása után kóros halmozás nem jött létre, a koponya ábrázolódott csontjain kóros szerkezeti eltérés nem ábrázolódik, az extracranialis lágyrészek eltérés nélküliek. Föltehetően vascularis laesio maradványa a jobb oldali ACM területen. Ez 2 év után derült ki Debrecenben, a 2 év alatt jobb oldali gyengeség, zsibbadás, szédülés jelentkezett, de csak időszakosan. Mióta viszont kiderült, rosszabbul vagyok, erősen zsibbadtak a jobb oldali végtagok, izomfájdalom, izomgyengeség, időszakosan migrén a jobb oldali halántéknál, meggyengült fogóképesség. Ettől rosszabb, hogy néha a bal oldali végtagok is gyengék, de átmenetileg. Az Asactal nevezetű gyógyszert kell szednem. Kérdésem a Doktor Úr felé, hogy amennyiben szeretnék jobban utánajárni, mi okozza ezt a már-már életminőséget is befolyásoló tüneteket vagy hogy hogyan lehetne enyhíteni, helyes választás-e az idegsebészeti klinika Debrecenben vagy ez kifejezetten csak neurológusra tartozik? Köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel: Szilvia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
05.
16.
Jó választás. Ha nem tudják, akkor továbbküldik.
2013.
04.
29.
fradista kérdése:

T.Doktor ur: olyan problémával fordulok önhöz hogy kb 10-éve állapitottak meg pánikbetegséget depressziot neurologián és fejfájásra panaszkodtam elküldtek pszihiáterhez aki parenti 20 mg-ot irt fel napi egyet reggel ugy éreztem jo volt de ivel a gyogyszertárba mindig az olcsobbat akarták adni annahagytam a szedését kb 6 honapja kérdésem a következök lennének mos ismét gyakoriak a fejfájásaim lehetséges e a szer abbahagyásátol és asztmára ventolint szedek magasvérnyomásra valsatran 160mg meg tenox 0.5 mg 2szer 1 -et kérdésem ezek mellett és még a xanax mellett szedhetem e illetve szedjem e a paretint?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
05.
16.
Forduljon pszichiáterhez.
2013.
04.
22.
DVA kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Sclerosis multiplex gyanúval elküldtek agykoponya MR vizsgálatra, amin szinte minden negatív lett, kivéve az utolsó sor, a véleménynél és a diagnosisnál lehet olvasni ezt: "Bal oldali frontalis DVA suspitiuma" - ez van a véleménynél a diagnosisnál pedig: Q2830, amit megnéztem, és ezt az agyi véna rendellenességet jelenti. Van ezzel további teendőm? Tisztelettel Varga Victor
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
05.
16.
Nincs teendő.
2013.
04.
17.
nem múló fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim 4 éve kezdödtek.MRI-vel igazolt L 5-ös porckorongsérv 12/16mm-es.Viszont fizikóterápia gyóytorna hatására kb 2hónap múlva megszüntek. 2012 dec 30-án újból elöjöttek a panaszok:a fenekemben a forgómnál éles fájdalmak vannak -mintha kés volna alátámasztva- a combom alsó része fáj és kb 3tenyérnyi darabon levan zsibbadva ,a lábszár am hátul fáj,és a lábam külsö fele és a sarkam is levan zsibbadva. Újabb MRI : 9mm-es kiszakadt L5- sérv. Kaptam gyógyszereket , 15galvánkezelést,és 15 uh kezelést .A helyi fürdöben is volt 15gyógytorna ,gyógymasszázs , tangentor. Mindezek után a múlt héten kórházban kaptam 5 isiász infúziót. Fájdalmaim csak az infúziós napok alatt enyhültek,és most ugyanott tartok mint 3hónapja. Nagyon elvagyok keseredve,nemtudom van -e még reményem , vagy csak a mütét? Várom válaszát Melinda
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
05.
16.
Remény van, de látnom kellene a képeket és Önt a korrekt véleményért.
2013.
04.
15.
lili kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 40 éves három gyermekes anyuka vagyok.Sajnos elég régóta küzdök a nyaki meszesedés problémával.Azt szeretném kérdezni,hogy ettől a "betegségtől",érezhetem-e úgy néha,mintha az arcomon "feszülne a bőr".Elnézést kérek,mert sajnos számomra is elég együgyü a kérdésem,de sajnos csak így egyszerűen fogalmazva tudom leírni azt amit érzek.Voltam ct-n,mr-en ,ezek kimutatták,hogy nagyfokú meszesedésem van és valami nyúlvány hosszabb mint kellene ...nyomhatja-e az idegszálat?Lehetséges-e hogy ettől érzem néha azt az arcbőrömnél? Nagyon köszönöm a válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
05.
16.
Nem látok összefüggést a leírt nyaki spondylosis és az arc panaszai között.
2013.
04.
06.
Porckorongsérv?? kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Nyaki gerinc vizsgálatra irányuló MRI. kapcsán markáns elváltozás látszik a C.VI.-VII.-es discus paramedian és forament is szűkítő protrusiója részén. Kérdésem az volna főorvos úr, hogy a 8 hónapja tartó tünetek, mint bizsergések és szúrkálások diffúz módon a test különböző pontjain főleg a bal kézfej, lábfej, és az arc balodalán gyakran enyhén zsibbadó húzódó arcbőr, valamint különböző izületi fájdalmak is folyamatosan jelen vannak, továbbá időnként elég erős mellkascsont fájdalom is jelentkezik !Ezek a tünetegyüttesek összefüggésben lehetnek e ezekkel a Cervális dischopátiás tünetekkel ??? Jelenleg 10 x Calcium vénás injekciót kapok és hamarosan kezdem a vizes gyógytornát és a maszázs kezeléseket ! Konkrét választ még nem kaptam arra vonatkozóan, hogy tényleg gerincsérvem van, vagy még csak kezdődő állapot !! Válaszát tisztelettel megköszönném, Főorvos Úr !
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
04.
07.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen. Az Ön által említett összes panaszt biztosan nem okozhatja nyaki porckorongsérv.
2013.
03.
26.
Kiszakadt gerincsérv? kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Nagyon tetszik, hogy készségesen válaszol az érdeklődők kérdéseire, ezért én is bizalommal fordulok Önhöz: Az én kálváriám 2012. szept. végén kezdődött, két hétig nem tudtam felkelni, ezt CT-vizsgálat követte, ami a IV-es, V-ös csigolyánál sérvet mutatott ki, ami a bal lábamba sugárzott, ezt követően fizikoterápia és masszázs hatására a tüneteim szűntek. Ezután pár héttel később a fájdalom már a jobb lábamba sugárzott már annyira, hogy december végén ismét ágynak estem. Ezt ismét CT-vizsgálat követte, amely már kiszakadt sérvet mutatott a IV-es csigolyánál. Ez év január -én meg is műtöttek a Debreceni Idegsebészeti Klinikán. Úgy éreztem, hogy lassan, de szépen gyógyulok. A 6 hetes kontrollon minden rendben volt. Még megjegyezni szeretném, hogy a múlt héten hagytam abba a gyógyfürdős kezelésemet (mágneskezelés, masszázs, vízalatti vízsugár masszás, és víz alatti torna), ami úgy érzem hatásos volt. De sajnos két hete ismét előjöttek a fájdalmaim, jobb hátsó combba sugárzó, két napja keresztcsont-tájéki fájdalom. Ezért az műtő idegsebész kontroll CT-t javasolt, aminek az eredményét ma kaptam kézhez és ami megrémített. Leírnám a lelet eredményét: "Az L.IV. discus dorsalis szegmense körkörösen bal oldali túlsúllyal 2-3 mm-re domborodik elő, a durán benyomatot okoz. (Ez a műtött sérv). A forameneket kissé szűkíti, bal oldalon formalisan kis meszes csőrök is ábrázolódnak. A discus szintje alatt a középvonal bal oldalán 9 mm széles, 5-6 mm-re bedomborodó, 12 mm hosszan következő, részben meszes fragmentum ábrázolódik L.V. csigolyatest mögött, mely a durán kis benyomatot okoz, L.V. discussal keskeny sávban összefüggeni látszik. L.V. discus a középvonalban 4 mm-re boltosul elő, az S 1 gyökök eredését kissé komprimálja, a jobb oldali gyököt diszlokálja. A szintben jobb oldali túlsúllyal a foramenek peremszéli csőrök által szűkítettek. Vélemény: szűk gerinccsatorna, L.V. discus felett kiszakadt, migrált fragmentum???" Kérdésem az lenne, létezik, hogy a műtét utáni kíméletes életmód, gyógytorna, gyógyfürdős kezelés mellett kiszakad a meglévő ( nem műtött) gerincsérv? Ismét műtét vár rám? Azt nagyon nem szeretném. Jövő héten szeretnék visszamenni dolgozni (ülő munkát végzek), de attól félek, hogy az egész napos ülés miatt megint a műtőasztalon kötök ki. Vagy felejtsem el az ülőmunkát ahogy illik? Nem tudom kihez fordulhatnék (gyógytornász, csontkovács, ideggyógyász /injekció) stb.), hogy ne kelljen állandóan azon rettegnek, hogy mikor esek ismét ágynak. Várom mielőbbi válaszát és elnézését kérem a hosszúra sikeredett levélért. (Azért írtam Önnek, mert az orvosomtól nem kapok kellő választ a kérdéseimre.) Üdvözlettel és tisztelettel: Balogh Judit
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
30.
Nem mindig tudjuk előre megjósolni a gyóygulási foylamatot. Ráadásul szövődmény is tarkíthatja a képet. Csak a képek ismeretében tudok érdemben nyilatkozni.
2013.
03.
26.
Marianna kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A kérdésem az lenne, hogy januárban műtötték édesapámat a telki kórházban. 4 sérvet távolítottak el a gerinc alsó szakaszából. Azóta a Lázár doktor utasításait követve mindent úgy csináltunk, ahogyan ő mondta. 10 napot Hévizen töltöttek. Sajnos nagyon nem érzi jobban magát, sőt a fájdalmai egyre nagyobbak. Újra beszéltünk, de csak telefonon a Lázár doktorral, majd kértük, hogy csináljanak egy ellenőrző CT vizsgálatot. Megint nyugtatott bennünket, hogy minden rendben van, a CT megmagyarázta, hogy a műtét jól sikerült. Hévíz után valóban kissé jobb lett az állapota, de gyorsan visszaesett a közérzete. Kiegyenesedni nem tud, menni igen, de csak a rollerral. Újra hívtuk az orvost, majd közölte, hogy akkor megműti a másik oldalt is! Ekkor én kerestem egy másik orvost a gerincgyógyászati központban, akivel konzultáltunk. Elmondása szerint, ugyan azt a CT elemezve, kiderült, hogy a sérv nem okozott valószínűleg problémát, hanem a csigolyák közötti anyag hiányzik. És ez magyarázza a nagy fájdalmat, illetve azt, hogy csak a rollerral tud közlekedni. Nem javasolta az újabb műtétet telkiben. Hanem csavarozással, és feltöltéssel egy újabb műtétet. Ön szerint tűszúrásos módszer segíthet?? Válaszát köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
30.
Ha felkeresnek a képekkel, akkor esetleg tudok segíteni.
2013.
03.
25.
haemangioma kérdése:

mély tiszteletem doktor úr az a kérdésem hogy mi az a haemangioma
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
30.
Érgomolyag.
2013.
03.
23.
neisseria kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!!! Nagymamám 78 évesen 2 hete halt meg hirtelen leromlott állapot után boncolás után olvastuk a kiadott papírokat a halál oka:bakteriális neisseria meningitidis. Ápoltuk közvetlenül érintkeztünk vele édesanyám evett is utána ( ekkor még viszonylag jól volt) A kórház nem közölte velünk,hogy bármiféle antibiotikus kezelés kellene kapnunk,a háziorvosunk sem látta ezt indokoltnak azt mondta ha a kórházban nem szóltak akkor nem kell!!A kérdésem lehetünk-e veszélyben és akár hordozhatjuk-e a betegséget tünetmentesen? A kórházban (boncolásnál)kitenyésztik-e hogy ez a fertőző válfaja a betegségnek?? Köszönettel várom válaszát:I.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
30.
Kérem, forduljon infektológushoz.
2013.
03.
21.
sm kérdése:

T Dr. Úr! 32 éves nő vagyok,és 3 hete tart már mindkét lábfej ,talp bizsergése zsibbadása.Ha víz éri akkor erőteljesebb még a lábszárakon is.Ehhez még jön derékfájásom és nyaki gerincfájdalmam különösen éjszaka,amitől kevésbé tudok aludni is. Koponya mr vizsgálat mutatott gócokat,ami alapján azt feltételezik,hogy sm beteg vagyok.Egyelőre semmit se adnak,csak d vitamint,és semmiféle vizsgálat nincs. Tanácsát szeretném kérni,hogy kihez tudnék fordulni segítségért,milyen vizsgálatokat lehetne még csináltatni,mert én azért vhol abban bízok,hogy nem ez a betegségem. A hátfájásra sem kaptam gyógyszert,pedig nagyon kellene vmi. Köszönöm válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
21.
Az MR vizsgálattal elég pontosan meg lehet állapítani, hogy SM-ről van szó vagy sem. Egyébként neurológus foglalkozik a betegséggel.
2013.
03.
21.
sandokan kérdése:

Évekkel ezelőtt sylingoméliával diagnosztizáltak,az a kezelő orvos nem javasolta a műtétet;a mostani˙(mert váltanom kellett költözés miatt) pedig mindenáron műteni akar.Mit javasol mit tegyek¨; A közérzetem néha labilis,nehezebben megy néha a munka,sokszor zsibbad a nyakam,a karom.Válaszát várom.Tisztelettel FEKETE LÁSZLÓ
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
21.
A syringomyelia néha műtétet igényel. A tünetektől és az MR képtől függ.
2013.
03.
14.
gliosis kérdése:

Kedves Doktor Úr! Temporalis lebenye epilepszia tüneteim voltak és ezzel párhuzamosan MR kontrollokra jártam egy jobb oldali hypocampus környéki elváltozás miatt. Egy idő után műtétet javasoltak, eltávolították a hypocampust, amygdalát ami végül gliosist mutatott. Nemrég bukkantam a neten egy tanulmányra, ahol azt olvastam, hogy a temporalis epilepszia okozhat gliosist. A tünetek a műtét után is megmaradtak gyógyszer mellett és nélkül is, ezért kicsit félek. Az epilepszia esetén, ha már a jobb oldali hippocampust és amygdalát "kicsinálta", akkor ezután az agy jobb oldalán piszkálhat valami egyéb más területet és ott alakulhat ki gliosis majd vagy a bal oldalán ugyanezt, a hippocampus és amygdalát érintő területet "veheti célba"? Mire lehet számítani? Lehetséges, hogy gliosos műtötteknek további több műtétre van szüksége több helyen jelentkező gliosis miatt? Köszönöm szépen!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
21.
Ez egy nagyon nehezen kezelhető betegség. Sokkal többet kellene tudnom róla. Az operáló orvos biztosan kielégítően tudna válaszolni kérdéseire. Elvileg lehet, hogy javasolnak még műtétet.
2013.
03.
13.
nehezkes nyeles kérdése:

Tisztelt doktor ur 46 eves no vagyok es a tavaj kezdostek a tunetek egeszen oktoberig ram ram tortek aztan telen nem most egy hete megint mar masodjara arra keltem hogy nehezen tudok nyelni,gubancot erzek a torkom jobb oldalan meg a levego nyelese is faj ugy erzem mintha a hatam kozepen menne le a levego mikor nyelek,van amikor ez elojon meg tarsul hozza az is hogy feldagad a folso ajkam is de ez nem mindig,ezek tartanak kb 1 napig es maguktol elmulnak,mi lehet ez es hova forduljak vele.Elore is koszonom.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
21.
Lehet, hogy allergiája van.
2013.
03.
10.
Kovács Csilla kérdése:

Jó napot kivánok. Elnézést kérek a zavarásért,de szeretném megkérdezni,hogy a párom szeptemberben sztrokot kapott az agytörzsben volt egy másfél centis elzárodás és ezáltal akkor a bal oldala lebénult,de szerencsére gyógyszer kezelés és rehabilitációval sokat javult az állapota.Szedi a Nootropil 1200mg, Reggel-délben 1-1 Atrombin 75mg, reggel 1 Nebibeta 5mg, reggel 1 Co-valsakor 160mg/12,5mg,reggel 1 Tenox 5mg,reggel 1 Atoris 30mg, este 1 Legalon140mg reggel 1 Valsakor 160/12,5mg este 1 Meloxan 15mg,este 1 naponta 1 magnézium pezsgőtablettát az volna a kérdésem Önhöz Doktor úr,hogy a Nootropilt és a magnézium pezsgőtablettát mennyi ideig szabad neki adnom,mind a két dolgot kb 3.-ik hónapja adom Neki. Ja és még az lenne a kérdésem,hogy néha a bal keze és lába elkezd rángatózni ez mitől van és mivel tudnánk ezt kezelni. Segitségét előre is köszönöm és várom mielöbbi válaszát. Tisztelettel: Kovács Csilla
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
21.
A gyógyszereket tartósan lehet szedni. A rángatózást pedig látni kellene, hogy meg lehessen mondani, milyen betegség tünete.
2013.
03.
09.
kondi terem kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György úr. A napokban volt egy Lumbosacralis gerinc MRI vizsgálatom. A vélemény: Mérs.spondylosis és spondylarthosis. LIV. porc.protrusioja látható, de hernia jelenleg nem igazolható. Megkérhetném, hogy ezt fordítsa le magyarra? Eme lelethez kapcsolódna egy másik kérdésem, melyben kérném szakértő magyarázatát: az orvos gyógytornát, úszást "írt fel"erősítendő a hátizmokat/ amely így is elég erős, lévén 30 éve sportolok/, ugyanakkor felírt Sirdalud-ot is, lazítani a hátizmokat. Hogy függ össze a kettő? Erősíteni ugyanakkor lazítani. A kondi termet, nagyon "lájtosan" , denevér padot, fejjel lefelé lógást javasolná? Köszönettel.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
21.
1. Nincs porckorongsérve. 2. A hátizmok sok embernél nem elég erősek, sokszor még sportolóknál is. 3. Lazítani a kóros görcsöt kell. Sokszor feszül a gerinc melletti izomzat. 4. A denevér padot javaslom.
2013.
03.
08.
Tibor kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Féloldali arcidegzsábában szenvedek.A neurológus elküldött orr-melléküreg,állkapocs és agykoponya felvételre ill. majd CT-re.Az első három egy időben van, nem visel ez meg nagyon rtg. sugárzás szempontjából? Egyik kollégája ezt írja egy fórumon: Sima summatios orrmelléküreg RTG felvételt ne csináltasson, ez már a múlt, higgye el aki ilyet kiír, annak már nem csak a tudása, de maga az ember is múzeumi kategória.Ráadásul a gyógyszerész, mikor váltanám be a receptet, azt mondja, ez a doktor kicsit már elavult, mert ezt a gyógyszert már nem gyártják. Az ilyen trigeminus problémával pedig MR-vizsgálatra szoktak küldeni, nem CT-re-Amúgy 73 éves, de nálunk csak ő van.Szóval a kérdés, hogy ha nem vagyok megelégedve vele, a mostani beutalási rend szerint hová mehetnék máshová? Egyáltalán megoldható, hiszen, ha maszekba megyek valahová, ők nem tudnak ilyen vizsgálatra beutalni.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
21.
Egyetértek a leírtakkal. Sem rtg-t, sem CT nem tratom igazán jó választásnak. Speciális MR kellene, mégpedig a neurovascularis kompresszió kimutatására alkalmas beállításokkal.
2013.
03.
03.
aggódó nagyi kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Unokám 22 éves fiú,akinél az ideggyógyász a következő Dg.-t állapított meg /MR felvétel is volt/:M.Scheuermann az ágyéki szakaszon,J.ra convex lumbalis scoliosissal.Erős deréktáji fájdalmakkal,gyakori non steroid gyulladás csökkentőkkel tud dolgozni.Várom a segítségét. Előre is köszönöm:Nagyi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
21.
Gyógytorna javasolt.
2013.
03.
01.
Agyi aneuryzma kérdése:

Tisztelt dr. Székely György! Édesapámnak agyi aneuryzmát diagnosztizáltak 2012. 10.12-én a CT felvétel alapján. Debrecenbe küldték,ahol másnap meg is operálták. A vasospazmusokat viszonylag jól viselte,műtét után 2 héttel epilepsziás rohamot kapott,beintubálták(majd később tracheostomiát végeztek rajta,pedig spontán légzése volt végig),mesterségesen altatták,és miután az altatásból felkeltették viszonylag jobban lett,tudata tiszta volt. PEG is van neki a nyelési nehezítettség miatt.Shunt beültetés is szükséges volt hydrocephalia miatt,de sokáig drain volt a fejében,mert mindig gyulladás alatt állt a szervezete. Nagyon lefogyott,legyengült. 3 hónap után úgy adták haza a nyíregyházi kórházba a neurológiára,hogy székbe kiültették és mindent megértett amit neki mondtak. A tudatállapotáról még annyit,hogy hullámzó volt mindvégig,hol jobban volt hol pedig semmire sem reagált,azt mondták hogy a gyulladás befolyásolja a tudat romlását,mikor éppen nem az agyban volt nagy a nyomás. A neurológián kb. 1 hónapot feküdt,itt is változó volt a tudata,vizsgálatokat indítottak,különösebben semmi eltérést nem találtak.Itt is kiültették mikor jól volt,szájon át próbálták etetni több kevesebb sikerrel.,nézelődött,követte a szemével az eseményeket.Mikor már hosszabb ideig jobban volt,átvette a rehabilitáció. Most sajnos ott tartunk,hogy 2 napig minden rendben volt,aztán megint rosszabbodott a tudatállapota. Szinte nem is ébreszthető,megint megvizsgálták,negatív lett minden. Néha ha szólok hozzá résnyire megnyitja a szemét,de annyi. Vegetatív kómáról beszélnek,közben kiderült hogy tüdőgyulladása is van. Kérdésem a következő: Megint a gyulladás miatt lett rosszabbul? Ha nem,akkor mi okozhatja ezt az állandó ingadozást? Mit lehet ez ellen tenni? Ajánlja-e a Milgamma szedését édesapámnak?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
03.
Bár sok mindent leírt, ez még mindig nagyon kevés ahhoz, hogy komoly véleményt adjak. Forduljon az operáló sebészhez.
2013.
02.
28.
tisztán látni kérdése:

Azt hittem, van annyi tapasztalata, hogy tud valamilyen véleményt mondani egy viszonylag részletes rtg. leletről. Egyébként sokszor "recseg-ropog" a nyakam, néha kellemetlen, izomlázas érzést érzek a lapocka felső csúcsánál.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
03.
03.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2013.
02.
23.
Grafit3 kérdése:

Tisztelt Székely György Főorvos Úr! 2-3 hete vettem észre, hogy fokozottan akaratlanul rángatóznak a bőröm alatt az izmok a testem különböző pontjain (szem körül, száj körül, vállban, karban, combban ... stb.), majd elmúlnak és elkezdik ismét bizonyos időközönként. Valamint azt is megfigyeltem, hogy az esti lefekvés alkalmával, amikor alvás-ébrenlét közötti állapotban vagyok, de még lényegében tudok magamról többé-kevésbé, meg-megrándul a karom, a lábam vagy a vállam, fel is riadok rá legtöbbször, kiveri az álmot a szememből, illetve sokszor nyugalomban olyan "ideges" érzés van a lábamban, hogy nehezemre esik nyugton maradni, ugyanez megfigyelhető a reggeli felébredés folyamatában is. 3 napja pedig mindezekhez a tünetekhez még társul az is, hogy a lábujjaim is "nyugtalanok", akaratlanul enyhén megmozdulnak. Nyugtalanul alszom, fél éve egyetlen éjszakát sem aludtam végig, többször felébredek, nehezen alszom vissza szorongásos panaszaim miatt. 5 hete antidepresszánst szedek, szükség esetén enyhe szorongásoldót, Milgamma N kapszulát és magnéziumot. Feladataimat maradéktalanul el tudom végezni, nem érzem magam különösebben fáradékonynak sem a nappalok folyamán a rossz éjszakák ellenére sem. A fenti tünetek azonban aggasztanak, félek, hogy komoly betegség állhat a panaszaim hátterében (pl. Huntington kór?). Önnek mi a véleménye az általam leírt tünetekről? Köszönöm szíves válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
02.
28.
Szerintem a stressz okozza.
2013.
02.
23.
tisztán látni kérdése:

T Főorvos Úr! Leírnék egy nyaki gerinc és háti gerinc 2 ir. felvételének a diagnózisát: A nyaki lordosis az alsó szakaszon kiegyenesedett. Az V.-VI. közti rés kp.fokban beszűkült, bal oldalon ucarthrosis látható. A peremeken kis meszes felrakódások vannak. A háti kyphosis fokozott. A kp. harmadban a csigolya testek jelzetten ék alakúak. A peremeken spondylophyták láthatóak,a porcrések nem szűkebbek. Megírná kéerem,a konkrét, szakértő véleményét a leletről? Mind a nyakról valamint a gerincrészről. /ez nyaki porckorongsérvet jelent?/ Három orvosnál voltam, mindhárom mást mondott!! köszönettel jános
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
02.
28.
A beteg panasza fontosabb mint az rtg kép. Arról nem írt.
2013.
02.
18.
nyakszirt kérdése:

Tisztelt doktor úr! 32 éves nő vagyok.Mostanaba észrevettem,hogy hátul azt hiszem a nyakszirtemnél,ott a csont nagyon fáj (jobb oldlai),ha hozzányulok akkor...pl vakartam ott a fejem hátul,és akkor éreztem hogy fáj...ez mitöl lehet ön szerint?nem ütöttem be ,semmi iylesmi nem történt. köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
02.
28.
Lehet pl. lokális gyulladás.
2013.
02.
18.
lizamaci kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem , hogy mit jelentenek az alábbiak: Koponya MR vizsgálat történt a hídban 3 mm-es nagyságú kontrasztanyagot halmozó góc látható vél:Kicsiny teleangiectasia v. s a hídban. Sajnos engem tüdőrákkal operáltak jobb tüdőlebeny kivették és az egész családom daganatos betegségbe halt bele. Válaszát előre is köszönettel:
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
02.
28.
Látni kellene a képeket.
2013.
02.
17.
Porckorongsérv műtét kérdése:

Kedves Doktor Úr! 18 éves lány vagyok. Január 3-án műtöttek nyaki porckorongsérvvel Székesfehérváron. A 7. nyakcsigolyámon volt az öt alkalommal kiszakadt sérv. Azóta jól vagyok. A kérdéseim a következők lennének: Szükséges gyógytornát végeznem? Mikortól sportolhatok újra rendszeresen? Masszázsra el lehet már menni? Köszönettel: Kitti.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
02.
17.
Csak általánosságokat írhatok. Forduljon inkább az operáló orvoshoz.
2013.
02.
17.
szédülés kérdése:

T.Doktor úr! A probémám a következő.Évek óta fennálló szédülés,zsibbadás,mellkasi szúrás.A szédülés a nap tulnyomó részében tart.Fáj az állkapcsom ha mozgatom a fejemet.Voltam Gerinc rtg-n,a lelet a következő:Nyaki lordózis kiegyenesedett,enyhe kyphosisba megy át. A CIV-VI.kisizületben arthosis.Háti felvétel:IX-X-XI-XII.csigolyák közti porcrések szűkebbek,a határoló peremeken dorva spondylarthosis.Lumbáli gerinc felvétel:A lumbális gerinc felvételén jobbra konvex scolosis és laposabb lordosis figyelhető meg.A sacrum I.II szelvényen inkomplett ívzáródás.Az L.I.csigolya felső zárólemezén ventrálisan kb 1 cm-es,az L.II.csigolyán ugynitt kb 5mm-es Schmorl hernia szerü benyomat van.Az L.IV-V.csigolyákon meszes felrakódások vannak.Az L.III-S.I kisizületben durva arthosis. Lehetnek ettől az évek óta tartó panaszaim?Már teljesen használhatatlan vagyok,életkedvem sincsn. Köszönettel:Kriszti
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
02.
17.
Ezek a panaszok nem gerinc-eredetűek.
2013.
02.
15.
julianna kérdése:

Tisztelt fő orvos úr apukámnak fél éve kezdődött a derekába a fájdalom ekkor csináltak a gerinciről felvételt . az van bele irva hogy ventralisan alakultak ki csőrök az L5 discusban vacuum phenomen van.ekkor kapott szteroid injekciót gerincbe jó volt öt hónapig mai nap megint nagyon lerobbant elvittük az orvoshoz és megint kapott injekciót és még hármat fog kapni .Ön szerint ilyenkor mi lenne a legjobb megoldás mert szóba jött a műtét is de én ezt nem nagyon akarnám mert nem sok jót hallok erről a dologról.Előre is köszönöm válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
02.
17.
Eredményes kezelést kap. Miért kellene mást?
2013.
02.
12.
jani kérdése:

Tisztelt főorvos Úr! Múlt év szeptemberben Kiszakadt porckorongsérvet diagnosztizáltak/MRI/ AZ L IV-es csigolyánál. Különböző kezelések után/ fizióterápia, Flector rapid, sirdaluc szedése, gyógytorna, úszás/ a zsibbadás eltűnt a jobb lábamból, úgymond konszolidálódott a helyzet. Kb. 2-3 hete a gerinc középső és alsó szakaszán mozgásbeszűkülést érzékelek előrehajlásnál/mintha szűk lenne a gumi/,és a keresztcsont középső része/nyúlványa/ is érzékenyebb lett. Önnek mi a véleménye,mitől lehet? A szept-ri MRI lelet még semmi kórosat nem mutatott ki a sacrum részen. Tisztelettel jános
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
02.
17.
További kezelésre van szüksége.
2013.
02.
07.
Gulyás Jánosné kérdése:

Köszönöm válaszát.Szép napot.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
02.
08.
Kérem.
2013.
02.
04.
Gulyás Jánosné kérdése:

Tisztelt Doktor úr. Én egy 32 éves fiatal asszony vagyok 2012 11.13. műtöttek porckorongsérvvel L.V S 1. október 8 -án emelést következtében éreztem a derekamban egy húzódást de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget szedtem fájdalom csillapítót és dolgoztam 3 hetet de az állapotom romlott a bal lábamat húztam kényszertartásom lett mikor már elmentem a háziorvoshoz aki reumatológiára küldött onnan sürgősségivel az idegsebészeti ambulanciára ahol megállapították a kiszakadt gerincsérvet de rögtön nem tudtak megoperálni mert menstruáltam és haza küldtek itthon szigorú fekvés és egy hét múlva műtöttek meg. A műtét után bénulásos syndromát állapítottak meg amire ingeráramos kezelést kaptam ami sokat javult.2013 Január 14.óta kezelésre járok ami nem sokat segít azért írtam le tömören az esetem hogy tudja doktor úr miről szeretném kérdezni. 2012 12 25 nagyon nagy fájdalmaim vannak a derekam a fenekem a csípőm a gerincem alsó szakasza van úgy hogy mindkét lábamba sugárzik a fájdalom de elmúlik az ágyban alig tudok feküdni mert sehogy sem jó nem tudok aludni a műtéti seb be van gyulladva ami érzékeny és fáj ez a műtét óta ilyen Flector port szedek de már az sem használ október 8 a óta szedem. 2013 01 29 A reumatológus főorvos kivette a kezelésekből a fiziko kezelést mert nem tudtam lábra állni de semmit nem mondott csak hogy majd elmúlik azóta háromszor fordult elő hogy nem tudtam lábra állni meg ha sikerül felállni csak néhány lépés és az is kapaszkodva a lábba sugárzó fájdalmam megint elő jött nagyon kétségbe vagyok esve hogy mi lehet ez.A fenekem is nagyon fáj de meg néztem sarkon és láb új hegyen tudok menni úgyhogy sérvem biztos nincs.Gondoltam arra is hogy hamarabb vissza megyek a Főorvos Úrhoz aki műtött mert február 20-ra van időpontom.Kérem válaszoljon a kérdésemre mert nagyon rossz hogy senki nem mond semmit de én ettől nem leszek jobban. Nagy munkákat sem végzek mert nem tudok úgyhogy az sem lehet hogy megerőltettem már nem tudom mit gondoljak.Köszönöm előre is a válaszát.Tisztelettel Gulyás Jánosné. Magdi.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
02.
06.
Lehet, hogy porckorong gyulladása van. Csak találgatni tudok.
2013.
01.
30.
Nikol kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lementem a házi orvoshoz,elmondtam neki,hogy 2 hete zúg a fejem.Erre azt válaszolta próbáljam meg fájdalomcsillapítóval.Mit tehetnék??Mégis mitől lehet ez?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
02.
03.
ha a fájdalomcsillapító nem hat, menjen vissza.
2013.
01.
28.
Daganat-áttét kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR! Barátnőm negyven év feletti leánya évek óta gerinc daganattal küszködik. Kecskeméten él , egyedül nevelte fel fiát, az édesapa meghalt, mikor még pici volt a gyerek. Az anyuka mindent megtett a családjáért, képezte magát, hogy többet keressen. Pár éve diagnosztizálták nála a daganatot. Kemoterápiás kezelésben részesült,kimagaslóan jó eredménnyel, melyet szüneteltetni kellett. Az év végi ünnepek alatt rosszul lett. Kórházba kerülve megállapították, hogy újabb daganatos csomó van a gerincén, ráadásul gerincsérvet is diagnosztizáltak nála. Gyógyszeres kemoterápiás kezelést kapott, mely során a gyógyszer adagot csökkenteni kellett, hogy megfelelően érezze magát. Most otthon van, "jól" van. Mindent megtesz egészségéért, hogy dolgozni is tudjon. Az orvosi kezelés mellett orvosa tudtával természetes gyógykészítményt is szed, de anyagilag nem bír drágább gyógykészítményt is vásárolni. Anyukája olvasott olyan gyógygombáról, mely segít a betegség stabilizációjában, az áttét képződésének megelőzésében , egyes esetekben gyógyulási folyamat megindulásában. Havi 70.000,-Ft-ba kerülne, melyet nem tud vállalni folyamatában a család. Lehet, hogy rossz helyre fordultam segítségért,- mert segíteni szeretnék- de kérdezném, hogy valóban létezik ilyen gomba? Ha igen, miért nem kapnak támogatást beteg embertársaink erre? Ha nem kaphatnak, bár nem értem, hogy csak az emberekre nincs pénz?..., akkor van-e valamilyen alapítvány, segélyszervezet, akik anyagilag támogatnák a rászorulókat? Kérem, ha lát lehetőséget a segítésben válaszoljon. Amennyiben adatokra lenne szüksége beszélek a családdal, de hiú reményt ez esetben nem akartam kelteni,így azt sem tudják, hogy én kerestem megoldási lehetőséget az interneten. Elnézést a zavarásért! Kérem segítsen, ha tud! Köszönöm, hogy elolvasta, az önnek valószínűleg kusza levelet, de beszélgetésünk során megjegyzett adatokat írtam le. Bővebben, ha felveszem ilyen téren a kapcsolatot a családdal. Azt hiszem, hogy akkor inkább megadom az Ön e-mail címét nekik. Köszönöm előre is a válaszát! Tisztelettel: Tóth Józsefné, Apátfalváról
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
30.
A gyógygomba nem elfogadott terápia, de mivel nincs káros hatása, nem tiltják. Én magam nem foglalkozok ezzel a kérdéssel így sajnos véleményt sem tudok adni.
2013.
01.
28.
Evita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 4-5 hónapja a jobb oldali forgóm környékén erős fájdalmat érzek. Kizárólag éjszaka fáj és ez kisugárzik a lábamba. Mivel sajnos a reumatológián kb. 3 hónapos átfutási idő van, most jutottam el orvoshoz. Ott a röntgenfelvétel megállapította, hogy " a jobb csípőízületben valgus tengelyállás, az ízületi rés caudalisan felére beszűkült". Átirányítottak az ortopédiára. Oda sajnos csak április végére kaptam időpontot. Igazából semmilyen felvilágosítást nem kaptam arra vonatkozóan, hogy ez most tulajdonképpen micsoda és hogy mit várhatok a kezeléssel kapcsolatban. Jelenleg fájdalomcsillapítót kaptam, ami semmit nem használ. Soha nem volt problémám sem a csontjaimmal, sem az ízületeimmel. 52 éves vagyok, ülőmunkát végzek. Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy ez mitől lehet illetve, hogy ezen milyen módon lehet segíteni? Köszönöm szépen a válaszát előre is. Tisztelettel: Evita
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
30.
Csípőizületi betegség. Ortopédus a megfelelő szakorvos, aki a kezelésről dönt.
2013.
01.
26.
Bakos Mária kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Bakos Mária vagyok Canadából kérek Öntől választ. 6 év óta küszködöm rendkívüli arcfájdalmakkal. Először fogorvosokhoz jártam, akik sorra gyökérkezelték a fogaimat, aminek következtében még nagyobb fájdalmaim voltak. Azóta, hála a "jó fogorvosoknak". elvesztettem az összes felső fogamat, protézisem va, meg még nagyobb fájdalom az arcom bal felén. Kezdetben mintha nagykéssel szurkálták volna az arcomat, enni nem tudtam, fogat mosni is fájdalmak közepette. Minden évben visszatér, egy-két hónap fájdalom mentes, de az év nagy részében fáj, és ez a TN- arcidegzsába mindig más arcát mutatja. Volt olyan szelíd fájdalmas időszak, mintha varrógéppel varrnák az arcom, és most karácsony előtt nagyon nagy fájdalmam volt, mintha elektromos áramütés ért volna napjában százszor. Szakorvoshoz az itteni rendszer miatt nem tudtam eljutni, a family orvos carbamazepine-t írt fel, napi 2x. Sajnos annyiszor volt rohamom, és olyan fájdalmas, hogy nem segített. Kaptam még erősebb fájdalomcsillapítókat(Tylenol with codein, Sandoz-Oxicodone), ezek sem csillapították a már már elviselhetetlen fájdalmat. 9 hónapos várakozás után eljutottam a neurologiára, ott a neurologus diagnosztizálta, tényleg TN, és megvigasztalt, ez nem múlik el, szedjem a gyógyszert, napi 3x. Talán lesz egy kis szünet, mint más években. Nem tudok belenyugodni, hogy nem lehet gyógyítani. Önt találtam az interneten, aki sikerrel gyógyítja ezt a szörnyű betegséget. Kérdésem: van olyan gyógymód, amivel teljesen tünetmentes lesz az ember, megszabadul ettől a rettenetes fájdalomtól.Mi okozza? Mert a neurologus azt mondta semmi köze a fogorvosi beavatkozásokhoz. Az én agyamban a sok fogászati beavatkozással kapcsolódik össze ez a betegség. Tisztelettel : Bakos Mária
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
27.
Van rá gyógymód, ha a hátsó koponyagödörben az egyik ér nyomja a kilépő trigeminust (általában ez a probléma). Amennyiben hazajön, keressen meg.
2013.
01.
23.
lily kérdése:

Kedves doktor ur Hetfon mutottek meg a sogoromat agydaganattal...az operacio soran nem tudtak eltavolitani az egesz daganatot,csak egyik reszet.A mutet utan,magahoz tert minden rendben volt,rohama volt.azota is mindennap van 1-2 rohama..es feldagadt az arca...Szeretnem tudni normalis ez,hogy dagad az arc,szem es rohama van? tisztelettel lily
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
24.
Ezeket a kérdéseket az operáló orvosnak tegye fel.
2013.
01.
23.
Nikol kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Iszonyatos fejzúgás tör rám,naponta többször is,szinte állandóan,elmúlik egy picit aztán ismét előjön.Mitől lehet ez?Megmértem a vérnyomásom 109/62/59 volt.El kellene mennem ezzel orvoshoz?Concort szedek reggel extrasistoléra már egy ideje.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
24.
Igen, neurológiai vizsgálat indokolt lenne.
2013.
01.
15.
mozgásszabadság kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly egy injekciókúra után a bal csípőmnél elkezdett átpattani egy inszalag, alig tudtam menni, ez azóta is megvan, ezen az oldalon az izmaim visszafejlődtek., kicsit sántítok. Próbáltam nyújtani és egy ilyen gyakorlat után, elkezdett remegni az egész jobb lábam, majd gyengeség fogott el. Azóta zsibbad és fáj a jobb lábam és a fenekembe is kisurágrzik, a derekam is fáj. Próbálkoztam többek között gyógytornával is, de eddig csak átmeneti javulást értem el, mindig visszaesem. Háromszor voltam csontkovácsnál is, de csak rontottak rajtam. Az egyik sebész azt mondta, hogy csavaroztassak, amit nagyon nem szeretnék, de tanácstalan vagyok. Az alábbi diagnózisom van: szám feletti lumbális csigolya, spondylolyis az L.V-nél, listhesis nélkül, spondylosis. k.m.n., intervertebrális discus rendellenesség, L4-L5-S1 közötti rések beszűkültek, kezdődő atrhrosis és az L5-S1 között egy 4 mm-es központi protrúzió vagy sérv, ami nem érinti az ideggyököt, csak egy kicsit talán a jobb oldalon az MR szerint, bár ez egy éves lelet. Nagyfokú szegmens instabilitást is mondtak Az injekciókúra előtt mozgással, sporttal teljesen tünetmentes voltam. Most nem tudok emelni, hajolni., menni már szerencsére igen. Van-e olyan módszer, amivel visszanyerhetném újra a szabad mozgásomat műtét nélkül? Válaszát előre is köszönöm, Zs. Éva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
24.
Ha valóban szegment-instabilitása van, akkor a műtét indokolt.
2013.
01.
12.
ORGONA61 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 51-éves vok Nekem olyan problémám van ha számitógép előtt ülök 1-2órát akkor úgy érzem megszédülök egy pillanatra mitől van ez epilepszia migrén depreszióm magasvérnyomásom ia van de moostanában jött ez a szédülés mert már több éve megvan ez a betegségem mégse volt ilyen problémám ELŐRE IS KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
24.
Ennyiből nehéz megmondani.
2013.
01.
11.
HAJÓS LÁSZLÓ kérdése:

Tisztelt Doktor úr!47-éves vagyok.5 hónapja vannak fájdalmaim a derekamba ,mely kisugárzik a bal lábamba és néha lezsibbad a bal lábfejem és lábujjaim.2012.12.27-én voltam MRI-vizsgálaton.Diagnózis:nagyméretű 7 mm-es LIV-V discus hernia ami ráadásul kiszakadt.Konzervativ kezelésen,gyógytornán,fizikoterápián,infúziós kezelésen vettem részt,de semmi sem használt,mert a fájdalmaim nem nagyon enyhültek!!Kérdésem az lenne,hogy elkerülhető számomra a műtét,vagy rajtam már csak a MŰTÉT segít???köszönöm válaszát!Tisztelettel.HAJÓS LÁSZLÓ.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
24.
Lehet, bár műtétet csak akkor ajánlok, ha láttam a képeket és a beteget is.
2013.
01.
08.
SM gyanú? kérdése:

Igen tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy negativ agyi MR lelet ellenére is lehet-e valaki SM-esÍ? A panaszaim nagyon erősek, nem birnak el a lábaim járás közben összezuhannak, jobb oldalon végtaggyengeség van, és nagyon fáj a fejem, látászavarok is vannak. A gerinc Mr a nyaki hátsó szarv kiszélesedett, a ventralis durazsákot szűkiti A CIV-CV rézben a peremszéli megnyúlások kapcsán a jobb oldalon a neuroforamen jelentősen szűkitett, a gyök compressió egyik oldalon sem zárható ki. A CVI-CII résben a zárólemezek környezetében oedema látható, amely degenerativ talajon kialakult gyulladásra utal. A középvonalban discus protrusio a durazsákon benyomatot okoz, a myelont nem éri el, mutatja. Nem tudom, hogy a tüneteimet okozhatja-e a gerincelváltozás. Előre is köszönöm válaszát, és elnézést a viszonylag hosszú levélért. Kiss Krisztina
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
24.
A panaszok egy részét okozhatja a nyaki eltérés. SM-es gócai, úgy tűnik, nincsenek.
2013.
01.
07.
gyöngyi kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr. Jó napot kívánok.15 éve küszködöm lumbagóval,de tavaly szeptember óta olyan erősek lettek a derékfájdalmaim,és a jobb lábam,zsibogott,térdtől lefelé oldalt hasogatott,hogy MR készült:L.IV.-S.I csig.közötti discusok dehydráltak,L.V-S.I között ellapult,protrusio látható L.IV-L.V.között L.V-S.I között,ez utóbbi a durazsákon paramedián jobb oldalon okoz lenyomatot,a jobb oldali forament szűkiti,a myelon normál intenzitású,feküdtem vele rehabon kaptam Neodolpass infúziót,solu-medreol,mydeton,relaxyl-g injectiót,volt gyógytorna,fiziko,ennek már 4 hete de nem lettem tünetmentes,ülni nem tudok fájdalom nélkül,a jobb lábam is elkezdett pár napja zsibbadni.Azt szeretném kérdezni hogy ilyen esetben Ön szerint mi a további teendő.Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
24.
Látnom kellene a képeket.
2013.
01.
07.
Aggódjak? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Huzamosabb ideje érzem hogy a fejem jobb oldala tarkótól mintha folyamatosan tompán fájna, nagyjából úgy tudom leírni a dolgot, mintha a jobb oldalon egy karót nyomnának a fejembe. A legérzékenyebb rész a tarkótól a fül mögötti területig. 2 évvel ezelőtt jobb kar zsibbadással már voltam neurológusnál, rendelői vizsgálat alapján semmi eltérést nem talált. A karzsibbadás azóta is megvan, egyre erőteljesebb intenzitásban. A nyakam tarkó részén ugyancsak a jobb oldalon egy kb 1-1,5 cm csomó tapintható, amit az orvos is észrevett. Ez nyomásra fáj, amely a fejbe is beleszúr. Kérdésem az lenne, lehet-e összefüggésben a csomó a karzsibbadás, valamint az állandósult tompa fájdalom a fejben? Mit tegyek, hova forduljak? Köszönöm a választ Üdvözlettel M.Gitta
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
24.
Lehet. Nyaki MR vizsgálat indokolt lehet.
2013.
01.
04.
trigeminusz neuralgia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mit ajánl panaszomra? Trigeminus neuralgiát diagnosztizáltak nálam 1994-ben. Tüneti kezelések (fájdalomklinikák injekciós-, akupunktúrás-, magnetronos-, hő és energia kúrák) után a fájdalom kiváltó okának megszüntetése végett Janetta műtétre került sor, amit meg kellett ismételni mert a beiktatott izomszövet felszívódott, ekkor a seb begyulladt és enyhe agyhártyagyulladást eredményezett. Ennek lokalizálását követően sokkal fájdalmaim ismét jelentkeztek. A beiktatott izomszövet ismét felszívódott, erősödő fájdalmaim állandósultak. Szövődmény eshetősége miatt harmadik Janetta műtét helyett kétszer "kiégették" a kettes ágat. Sajnos, ezen beavatkozások után a jobboldali felső fogsorom, vagy abból egy-egy fogam vált elviselhetetlenül érzékennyé, gátolva a nyelést, rágást és beszédet. Fogaim épek, nem azok a fájdalom okozói. (vizsgálat, rtg.bizonyítja) Ez az állapot az uralkodó jelenleg. A fentiek ismeretében, kérem szíveskedjék tanáccsal szolgálni, gyötrelmeim megszűnése, enyhítése miatt. Budapest, 2013. 01. 03. Tisztelettel: Kerekes József
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
06.
Ez meglehetősen komplikált probléma. Talán még a gammakés kezelés köhet szóba.
2013.
01.
04.
érdeklődés kérdése:

TISZTELT DR.ÚR! ELNÉZÉSÉT KÉREM A LEVELEM ZAVARÁSÁÉRT ÉN EGY EPILEPSZIÁS BETEG VAGYOK AKI AZÉRT SZERETNÉ KI KÉRNI A VÉLEMÉNYÉT MERT MÁR ÉVEK ÓTA FENN ÁLL NÁLAM AZ A PROBLÉMA HOGY ESTE NEM TUDOK EL ALUDNI SOKSZOR HAJNALOKIG FENT VAGYOK DE REGGEL VISZONT MEG NEM TUDOK FEL ÉBREDNI MERT ADDIGRA MÁR UGYE FÁRADT VAGYOK OLYAN SZINTEN MINT AKI EGY HETE NEM ALUDT NEM TUDOM HOGY EZ MITŐL VAN MOST EL MENTEM A HÁZI ORVOSOMHOZ ÉS KÉRTEM TŐLE ALTATÓT AMINEK AZ A NEVE HOGY SANAVAL 10MG-OS DE MOST MEG ATTÓL FÉLEK HOGY NEHOGY EPILEPSZIÁS ROHAM LÉPJEN FEL ENNEK A GYÓGYSZER HATÁSA MIATT MERT AZ EPILEPSZIÁRA A CONVULEX 300MG,LAMICTÁL 100MG.XANAX 1MG-OS GYÓGYSZERT SZEDEM ÉS EZT SZERETTEM VOLNA MEG KÉRDEZNI HOGY SZEDHETEM E VAGY ESETLEG TUDNA NEKEM OLYAN GYÓGYSZERT AJÁNLANI AMITŐL NEM LESZ PROBLÉMÁM DE VALA HOGY MEGOLDHATÓ LENNE AZ HOGY VÉGET ÉRJEN EZ AHELYZET NÁLLAM HOGY EGYSZERÜEN NINCS ALVÁS IGÉNYEM ÉS ÉN SOHA NEM AZ ADOTT NAPON FEKSZEM LE HANEM MINDIG KÖVETKEZŐ NAPRA NYÚLIK ÁT A DOLOG HOGY PL HAJNAL 3 ÓRÁIG IS KÉPES VAGYOK FENT LENNI MERT EGYSZERÜEN NEM VAGYOK ÁLMOS ELŐRE IS MEGKÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGÉT ÉS AZT HOGY MEG HALLGATOTT ÉS VÁROM MIELŐBBI VÁLASZÁT TISZTELETTEL:FÖLDESSYNÉ KANYUK VALÉRIA
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
06.
Az epilepsia betegség gondozást igényel, emiatt mindig a gondozó orvos illetékes a gyógyszerelést irányítani.
2013.
01.
03.
túszúrás a csigolyám mellett hetek óta kérdése:

Kedves Dr. Székely György! Azért teszem fel itt a kérdésem, mert lehet, hogy egy egyszerű kivizsgáláskor nem kapnék kielégítő diagnózist, választ a panaszaimra. Eddig nem voltak panaszaim a gerincemmel, kiskoromban volt 35 fokos gerincferdülésem, 20 éves koromra csak 5 fokos lett, azóta sportolok, de nem volt panaszom. Nem olyan rég a sok tanulás és hanyag testtartás miatt újra kezdett fájni a hátam felső része a nyakam, a fejem tanulás közben, ülés közben. Néha a balkezembe a vállamból kisugárzó hirtelen rövid fájdalom lérződik, de ez nagy ritkán van. a nyakam is sokszor fáj, és a hátamon a bal lapockám mellett, a gerinccsigolyámtól közvetlen balra szúró fájdalmat érzek, és már egy hónapja érzem. Lehet ebből bajom? Milyen jellegű fájdalom ez? Fejfájásnak köze lehet hozzá? Köszönöm a válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
06.
A gerincferdülés önmagában is tud okozni fájdalmat. A legjobb kezelés a gyógytorna.
2012.
12.
30.
agykamratágulat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!31 éves nő vagyok. Mindig fejfájós voltam, de az elmúlt pár évben még sűrűbben jelentkeztek a fejfájásaim amik általában féloldali lüktető, sokszor gyógyszerre sem múló makacs fejfájások lettek. Van olyan, hogy akár több napig is fáj a fejem. Háziorvosom ideggyógyászatra irányított, ahol kontrasztanyagos feltöltéses koponya ct-re kaptam beutalót. Tegnap kaptam meg az eredményt, de amíg visszajutok az orvoshoz,hogy választ kapjak még sok idő és bevallom eléggé megrémültem attól ami a leletemen szerepel: "A középvonal helyzete megtartott. A kamrarendszer tágultabb, a jobb oldali kamrarészek az ellenoldalinál is tágultabbak. A subarachnoidalis liquorterek normális tágasságúak, szimmetrikusak. Körülírt denzitásbeli eltérés, halmozó elváltozás, tömegeltolódásra utaló jel nem látható. " Korábban 18 éves korom táján szintén voltam ilyen vizsgálaton a fejfájásaim miatt, de akkor nem volt eltérés. Tehát ez azóta keletkezett. Mi okozhatja ezt, illetve ez fokozódni fog? Fájhat ettől a fejem? Komoly betegségre utal? Köszönöm előre megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: K. Réka
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
06.
A lelet alapján nincs betegség.
2012.
12.
19.
Magdó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeptember végén kezdődtek derékpanaszaim,majd néhány héttel később bal lábba sugárzó fájdalom alakult ki zsibbadással.Felkerestem a reumatológiai szakrendelést,ahol az első hónapban diclofenakkal,és zaldiarral kezeltek.Panaszaim kicsit javultak,de a doktornő elküldött MR vizsgálatra.Az MR leletem,most decemberben készült ez lett:(Országos Gerincgyógyászati Központban csinálták) A lordosis ive az alsó szakaszon fokozottabb.A sacrum dőlésszöge enyhén fokozott.a peremeken,különösen az alsó szakaszon osteophyta képződések vannak,a a kisizületekben kezdődő arthrosis jelei.Az alsó két csigolya magasságában a canalis spinalis primeren és secunderen is szükebb az átlagosnál.Az alsó két discus laposabb,szerkezetük T2 súlyozásnál jelszegény. Az LV-SI szintben széles alapú,centralis és bal túlsulyú,max 7 mm-es vastagságú hernia ábrázolódik,mely modellálja a durazsákot,érinti,a jobb eredő SI gyököt,dislocalja és comprimálja a bal eredő SI gyököt. A többi szintben compressiot okozó hernia,protrusio nemn ábrázolódik. A conus medullaris Th 12 discus magasságában végződik,eltérést nem mutat.Hernia disci LV-SI. A dokotornő elküldött a Gerincközpontba Dr Jakab Gábor doktorúrhoz az MR képekkel együtt.Ő ezt irta:LV-SI bal oldali kiszakadt porckorong sérv.Tekintettel arra,hogy neurológiai deficit nincsen,egyenlőre műtéti ellátást nem javaslok.Konzervativ kezelése,célzott egyéni száraz gerinctorna testtartás korrekciós és stabilizációs céllal.Amennyiben nem használ ischias inf. kezelése javasolt.Elküldött a reimatológus doktornőm az ORFIba is,hogy ott is lássa specialista.Ott ezt irták:Baoldali LAsegue jelzett,baloldai Achilles areflexia.Motoros eltérés nincsen.a kezelések igénybevétele nappali kórházban történjen. Kérem nyugtasson meg,hogy nem fogok lebénulni.Jakab dr azt mondta amikor nézte a képeket,hogy gerinccsatornám az átlagosnál tágabb,igy ez a sérv elfér benne,kb 40 százalékát foglalja el.Egy darab kiszakadt belőle.Azt mondta,hogy állitólag a sérv "kiszáradhat",és akkor visszahúzódik,és megszünnek,vagy nagymértékben csökkennek a tünetek.Azt mondta még,hogy az eltelt három hónapban nem rosszabbodtak a tüneteim,úgyhogy valószinű,hogy már nem is fognak,mert szedem a gyulladáscsökkentőket.Csak azt mondta,hogy ennek a gyógyulása,vagy tünetmentessé válása nagyon sok idő lehet.Néha másik (jobb lábam is) zsibbad egy kicsit.Erre azt mondta,hogy ez természetes.Biztos hogy ez a sérv műtét nélkül is kezelhető lesz?Eddig mindegyik orvos ezt mondta,mert járok tudok szaladni a busz után,de reggel nagyon fájdalmas,amig be nem járatódik. Válaszát előre is köszönve,tisztelettel:Márffy Magdolna
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
06.
Én nem operáltatnám.
2012.
12.
16.
sportsérülés kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 25 éves aktív nő vagyok. Sportolás közben egy elvétett ugrást sikerült egyszerre két sípcsonttal hárítani. Törés egyértelműen nem történt, még aznap lejegeltem, és napokig zúzódásokra való vény nélkül kapható krémekkel kentem, és 2 pihenőnapot is tartottam. A bőr alatti elszíneződések ugyan halványodnak (illetve vonulnak a boka irányába), de a fájdalom, és a "púp" továbbra is megmaradt (10 nap telt el), a dinamikus mozgásokat (futás, ugrások) pedig kerülöm azóta mert azoknál egyértelműen fáj, míg statikus terhelésnél (pl súlyemelés) nem. Mit javasol, elmúlik magától hosszabb idő alatt, vagy mindenképp el kéne mennem orvoshoz vele?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
06.
Ortopédus, vagy sportorvos a szakértője a problémának.
2012.
12.
06.
könyök alagút szindróma kérdése:

Panaszaim: könyöktáji fájdalom, gyűrűs- és kisujj zsibbadás, tenyér és ujjak égető érzése 9 hónap össze-vissza küldözgetés, kezeléssorozatok után EMG vizsgálaton megállapították, hogy könyök alagút szindrómám van. Ma mentem vissza a neurológushoz, aki azt mondta, hogy esetleg meglehet műteni, de majd csak jövőre, mert most nem tud velem mit kezdeni (ezek az ő szavai). Galvánkezelésre küldött volna még, de azt már kaptam és javulás nem történt. Azt olvastam az interneten, hogy hosszan tartó alagút szindróma esetén izomsorvadás következik be, én ezt nem szeretném megvárni. Szeretném tudni, hogy mit tegyek? Az éjszakai sínbe helyezés segít? Mit tanácsol? Várom mielőbbi szíves válaszát. Üdvözlettel: Fajth Györgyi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
06.
Műtét szóba jön. Éjjel legyen nyújtva a könyök.
2012.
12.
06.
orr zsibbadás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdésem van,hogy elég sűrűn zsibbadás jön az orromba,mi lehet ennek az oka? Tisztelettel:Helga
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
06.
Ha tartósan fennáll, forduljon orvoshoz.
2012.
12.
05.
László kérdése:

Jónapot Kedves Dr.Székely György.Én 20 éves srác vagyok akinek négy hónapja volt egy fej traumája de a ct és vér vizsgálatok során nem találtak semmit !És azóta is szédülök,zsbbadok és fáj a fejem a kezelő orvosom Frontint,magne b 6-ot és cognit írt fel hiszen azt mondta hogy ez idei alapon lenne h van e ilyen hiszen én nem érzem magam se idegesnek se stresszesnek!!ilyenkor milenne a teendőő.??előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
06.
Agyrázkódása lehetett. Egyelőre ne terhelje magát túlzottan, fogyasszon sok folyadékot, pihenjen sokat.
2012.
12.
04.
vlesko kérdése:

Tisztelt Doktorúr, Pár napja járáskor pattogást érzek/hallok a fejemben. Nyugvó helyzetben nem érzem, csak ha mozgok. Elég kellemetlen, egyéb más tünettel nem társul, csak maga az érzés olyan idegesítő. Mi lehet ennek az oka. A nyakam is pattog ha jobbra vagy balra mozgatom, lehet hogy közük van egymáshoz? Köszönöm válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
06.
A nyaki gerincből eredhet. Ha nincs fájdalma, akkor nem kell törődni vele.
2012.
11.
28.
porc folyadék kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Évek óta fáj a hátam és a derekam. Van gerinc sérvem de még nem kell műteni. Tavaly voltam Mr -in ami azt mutatja, hogy a Th XII és centr. LV protrusio látható, és a két porckorong folyadék vesztett. Érdeklődnek, hogy ez mit jelent a folyadék vesztés és mi a teendő ilyenkor. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Bocsné Szilvia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2013.
01.
06.
A folyadékvesztéssel nincs teendő, az természetes öregedési folyamat. Ilyenkor a gerinckimélet a fontos.
2012.
11.
22.
Vádli kérdése:

Üdvözlöm! Idéznék korábbi MR leletemből. "Balra convex scoliosis. A lumbalis lordosis íve megtartott. L.I. és L.II csigolyatestek fölső zárólemezén Schmorl hernia látszik. L.IV.- V résben széles centrális porckorongsérv látható . Vélemény: Hernia disci L.IV.-V. , L.V-S.I. Ezek alapján kezelőorvosom által kiállított papíron ez áll: "A hozott lumbalis MR-felvételen az alsó két lumbális segmentumban a porckorong dehidrált, mindkét résben centrális porckorong protrusio látható mely a kilépő gyököket eléri. " Ezek 5 éve történtek. Évente 1 alkalommal egy tüsszentés vagy rossz mozdulat és rémed derákfájdalommal 1 hétre ágynak esek , gyógyszerek, fekvés és rendbe jövök. Most 6 napja kicsit fájt a derekam(olyan gyulladt érzés volt) ez 2 nap alatt elmúlt magától. Másnap a jobb tomporomba egész mélyen szörnyű húzó fájdalom lett. Gondolom az ülőideg. Azóta (3 napja) háziorvosom Voltaren szurit adott, Mydetont(2x1) és Aflamint(esti 1x) írt fel. Egy hétig kell feküdnöm. Fájdalmam nincs de Jobb lábamban húzó érzés van egészen bokámig és nem tudok a jobb lábammal lábujjhegyre emelkedni. Rendesen érzem a lábam, be is tudom az izmokat feszíteni, akármerre tudom mozgatni is de ha terhelem vagyis ráállok és lábujjra akarok emelkedni semmit sem csinál a lábam. Kérdésem lenne hogy ez helyrejön?Mennyi idő alatt? És kell e tornázni vagy a pihenés a jobb? és ha mindent érzek és rendesen tudom mozgatni a lábam akkor a sulyom alatt miért nem működik? Válaszát előre megköszönöm! Tisztelettel egy 36 éves anyuka.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
11.
25.
Mindenesetre friss MR kellene viszonylag sűrgősen.
2012.
11.
20.
meningeóma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A húgomnak évek óta tartó fejfájását,zsibbadását végre komolyan véve elküldték koponya MR-re,mely egy 27mm-es meningeómát mutatott ki,melyet az idegsebész a felvételeket elnézve kétell hogy az lenne ilyen fiatalon,46 éves,mindenesetre sürgős műtétet javasolt,hogy majd a szövettan kimutatja valójában miről is van szó.A koponyatetőn kemény agykéregben található.A kérdésem a műtéti eljárásra,illetve kockázataira vonatkozna.Amennyiben lehetséges,kérném mielőbbi válaszát,mert a jövő keddre van tervezve a beavatkozás. Üdvözlettel:Simon Lászlóné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
11.
25.
Látnom kellene a képeket.
2012.
11.
17.
szi kérdése:

Tisztelettel szeretném megkérdezni,hogy Ön foglalkozik-e un."gerincfeltöltés"-sel, ami alatt tűszúrásos módon a gerinc csigolyák közötti rugalmas anyaggal (zselével?) történő feltöltést értek,amennyiben ez alkalmazható a fájdalom megszüntetésére.(Úgy tudom Németországban ezt "thermo lesion" néven alkalmazzák vagy "facetten-blokáde"-nak nevezik.(Lehetséges,hogy nem pontos a leírás).
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
11.
18.
Ismerem a technikát, alkalmaztam is jó eredménnyel. Jelenleg nincs a kórháznak eg a megfelelő műszerparkja a beavatkozáshoz.
2012.
11.
13.
izomrángások kérdése:

Kedves Doktorúr! És akkor elmenjek ezzel a háziorvoshoz,vagy majd elmúlik magától? Magnézium-szedést szoktak erre ajánlani,de nálam pont akkor kezdődtek,amikor elkezdtem szedni a magnéziumot. Tehetek vmit,h elmúljon?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
11.
18.
Menjen el az orvoshoz.
2012.
11.
12.
izomrángások kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Azt szeretném kérdezni: mi okozhatja, hogy kb. másfél hónapja testszerte izomrángásaim vannak( mellkas,kar,comb,has,nyak,áll,arc)? Leggyakrabban a bal testfelemben jelentkezik,de pl.a hasamban szokott a jobb oldalon is rángani. Kb. akkor kezdődött ez az egész,amikor elkezdtem egy magneB6 készítményt szedni,mellette Béres-cseppet C-vitaminnal, és "alapból" szedek ritmuszavarra Betalocot,meg nyugtatóként Xanaxot. Tegnap már nem vettem be magnéziumot. Ön szerint lehetséges,hogy az okozza a tüneteket? És mintha a ritmuszavaraim is sűrűbbek lennének azóta... Köszönöm válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
11.
13.
Ezeknek a rángásoknak legtöbbször a stressz az oka.
2012.
11.
09.
gerincsérv kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A férjem MR vizsgálati eredményét leírnám Önnek, először a 10 évvel korábbit, majd a mostanit. Azt szeretném tudni, hogy összehasonlítva, súlyosbodott-e az állapota? Elkerülhető-e a műtét? 2002.10.31. A C.gerinc csigolyáinak peremszélein osteophyták láthatók. A korongok víztartalma csökk. A C V-C VI intervertebralis rés lelapult. A C III-C VI köznek megfelelően kisfokú protrusio látható. A C IV-C V korong magasságában bo-i túlsúllyal sérv ábrázolódik, mely a myelon ventralis konturján benyomatot okoz. A C V-C VI köznek megfelelően kifejezett körkörös korongbedomborodás észlelhető. A C VI-C VII korong magasságában kóros nem látható. 2012.10.05. A nyaki lordosis íve megtartott. Szabályos corpusmagasság ábrázolódott. IV-VI. corpusok hátsó alsó peremszéle kifejezetten megnyúlt. Az V, VI. korong laposabb, degeneralt. A III korong mérsékelten elődomborodik. A IV. korongszintben bal oldali túlsúlyú, az V. korongnál medialis, a VI.korongszintben medialis, bal oldali túlsúlyú kifejezetten myelon compressiot okozó discus hernia ábrázolódott. A hátsó peremszél a forameneket szűkíti. A kiszületek scleroticusak. A gerinccsat. norm.tág. A myelon jelintenzitása szabályos. Válaszát előre is megköszönöm! Krainé
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
11.
09.
Nehéz mit mondani, de inkább a műtétet előbb-utóbb nem érdemes elkerülni. A képeket látnom kellene.
2012.
11.
08.
pitta22 kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! 62-éves vagyok elhízott ! Már régebben tapasztalom,hogy álló helyzetben, pár perc eltelte után a jobb comb hosszú külső izma olyan mértékben zsibbad,hogy szinte meg lehet szúrni.A feleségem el sem hiszi,hogy egy tejberizst csak ülve tudok megcsinálni,mert a tűzhely melletti állás fájdalmas zsibbadást okoz. Milyen szakterületű orvoshoz kell fordulnom,kivizsgálás céljából ? Üdvözlettel !
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
11.
09.
Inkább le kellene fogyni.
2012.
11.
05.
kérdés kérdése:

Kedves Doktor Úr! Ne haragudjon, ha nem jó helyre írok, de egy gyógyszerrel kapcsolatban szeretnék kérdezni. 26 éves vagyok, egyik este hirtelen elment a halásom. Rögtön befektettek a kórházba chinotal infúziót kaptam, eddig 10- et. Mivel ma láttak javulást az orvos javasolta hogy még folytassuk pár napig a kúrát. Ma megkaptam a 11-ik infúziót és még hozzá notropil 1200 mg tablettát is. Aggódom, hogy ez a kettő nem túl sok már együtt? Mit gondol? A szívem is gyorsan ver, de lehet hogy csak mert túl aggódom, mivel pánik beteg vagyok. Köszönöm válaszát előre is. Tisztelettel!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
11.
09.
Nem sok a két gyógyszer együtt.
2012.
11.
03.
Kedvesem kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! Szeretném, ha válaszolna, mi lehet a problémám, mivel a reumatológushoz, aki MR vizsgálatra küldött, csak dec. végére kaptam időpontot, addig pedig jó lenne tudnom, hogy mit jelent a következő vélemény: Polydiscopathia, polysegmentális protrusiok. L.III-as magasságában kp. fokú kisizületi arthrosis. Ez alatt mérs.fokú degeneratios eltérések. Tünetképző laesio leginkább az L.III-as magasságában látható laesiok lehetnek, melyek az L 4-es gyökökön okozhatnak érintettséget. Csak remélni merem, hogy nincs sérv és nem szükséges műtéti beavatkozás. Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Éva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
11.
09.
A leírás szerint nincs műtéti indok.
2012.
11.
02.
16 éve... kérdése:

Negyvenes évei elején járó kedves nőismerősöm 16 éve küzd gerincsérvvel, csigolya-elcsúszással. Nyaki és deréktáji problémái miatt pokoli kínokat él át, de ezidáig (korábbi orvosi véleményekre alapozva) nem mert műtétet bevállalni, félve a bénulástól. Mostanra gyakorlatilag szinte ágyhoz kötött, rengeteg gyógyszert szed (fájdalomcsillapítók, altatók stb.) és alig van öröme az életben. Gyakran sír a fájdalomtól, a fejét nyaktámasz tartja, a hátát mozdítani sem bírja, ilyenkor felkelni sem tud. Néha enyhül a dolog, de egyre ritkábban, egyre rövidebb időre. Mivel ő is (6 hónapja), mi is külföldön élünk, szeretném Önnek elvinni összegyűjtött orvosi leleteit november első hetében, amikor Budapesten járok, és átadni "elbírálásra", mert ha a műtét segíthet rajta, akkor megoldjuk az utazását... Kérném szíves visszajelzését e-mailben vagy akár telefonon is (van magyar számom: 30/694 6000). Köszönettel: László
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
11.
09.
Mindenesetre látnom kellene az MR képeket. Postán is elküldhetik.
2012.
10.
25.
zsibbadás kérdése:

Kedves Dr. Székely György! Az alábbi problémámmal fordulnék Önhöz! Az elmúlt két hétben folyamatosan fájt a jobb lapockám alatt és az egész karom. Ez indul a gerincem közepétől, átfut a lapockám alatt fel a koponyámhoz! Ez mostanra odáig jutott, hogy a jobb kezem 3 ujját szinte nem érzem és teljesen el van zsibbadva egész nap, hidegek. Pár hónapja voltam reumatológián, akkor kaptam egy injekciót. Jelenleg szedek, alkalmazok: Magnesium tablettát, Seractil, Sirdalud, Algoflex, Cataflam, Mydeton, Deep relief, Flector tapasz és krém éjszaka Sanval altató, napközben Medazepam stresszoldó mérsékelten! 1,5 hónap múlva kaptam a Kazincbarcikai kórház neurológiájára beutalót és senki nem foglalkozik velem! Én megértem ezt, de tanácstalan vagyok. Grafikus, festőművész létemre nem érzek az ujjaimmal szinte semmit sem! Tanácsát kérném, mit tehetek ez ügyben van e olyan injekció vagy bármi ami ezt a zsibbadást és fájdalmat mérsékelné, mivel én Kazincbarcikán lakom nem megoldott az utazásom! Köszönettel, Földi Miklós
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
10.
27.
Lehet porckorongsérve. Nyaki MR lenne szükség. Ha felkeres, segítek.
2012.
10.
07.
mim lehet kérdése:

T Uram 24 éves fiatalember vagyok a gondom 2 éve kezdődött szexuális kap követően begyulladt a makkom torokgyulladásal egybe uttána elkezdett a vázizomzat elvékonyodni kar láb has hát far minden eredményem negatív állt vérkép immunserologia állt nemi betegségek semmi eltérés ck egyszeri 499 re emelkedett még a fertőzés után azóta az is norm de folyamatosan vékonyodik az izomréteg mi okozhat ilyet mi lyen betegségem lehet mit kéne még vizsgálni az orvosok hülyének néznek nem foglalkoznak velem mert a vérkép jó hiábba láttyák a tüneteket nem tudják mi ez kérem segítsen milyen kórkép okoz ilyet
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
10.
27.
Már válaszoltam erre a kérdésre.
2012.
09.
12.
gerincsérv kérdése:

Szeretném a segítségét kérni mert voltam reumatológia vizsgálaton mivel gerincfájdalmam volt és mindkét oldalon éreztem a lapockám körül fájdalmat amelyhez az újaim zsibbadása is párosult ugyanakkor a fejfájás is párosult ezekhez a dolgokhoz.A leletem a következő Ép mellkasi szervek.A nyaki lordosis megtartott C.III.-IV.egymásfelé tekintő ventralis peremein apró spondylophyták képződtek.C.L.-en foramen arcuale .Nyaki borda nem látható.A háti kyphosis megtartott.Bal oldalon a kp.jobb oldalon és ventralisan az alsó harmadbankapcsok képződtek.A corpusok és a discusok magassága megtartott.A lumbális lordosis megtartott .Az L-S rés minimálisan szűkebb.L.lll. felső zárólemezén kis Schmorl-hernia ábrázolódik.A corpusok peremén kis spondylophyták képződtek.Az lenne a kérdésem hogy ez azt jelenti hogy gerincsérvem van.És milyen kezelésel lehet csökkenteni a fájdalmat amellyek időnként vissza térnek?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
09.
29.
Nincs porckorogsérve, legalábbis nem kell operálni. A hagyományos kezelésekkel a reumatológusok foglalkoznak.
2012.
09.
12.
CT kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Több mint 4 hónapja érzek fájdalmat nem is teljesen a derekamban leginkább fenéktájt két oldald és a két lábamba sugárzik hol erösebb hol elviselhetöbb. 29 éves vagyok ezidáig fizikai munkát végeztem de 4 hónapja nem dolgozom a kialakult helyzet miatt.Eljutottunk odáig hogy CT vizsgálatot csináljanak és leirom az eredményt nagyon kiváncsi lennék az ön véleményére és tanácsára.Az ágyéki lordosis megtartott.A 3-as és az 5-ös rések mérsékelten beszükültek.Alumbo-sacralis résben részben centrális.részben paramedialis discus hermia látható.mely a durazsákot comprimálja.Az L 5 -ös gyökkilépés megtartottnak látszik. Az S 1-es gyökök compromitáltak . A 4-es kisizületben asszimetria és vacuum phenomen képzödés látszik. Vélemény: L.V discus hermia.kisizületi instabilitás
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
09.
29.
MR vizsgálatot végeztetnék.
2012.
09.
04.
taszaj kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hetek óta enyhén zsibbad a bal lábam (térd alatt) és a bal kezem (alkar és kézfej), sokszor éjjel is érzem, mikor megébredek. Állandó és gyakori derékfájással többször jártam már reumatológián, ahol gerincferdülést is megállapítottak és évente 2x10 alkalom kezelésre is jártam, aminek a végén a derékfájás jelentősen enyhül(t). A derékfájásom rendszeresen visszatér és jelenleg közepesen fáj a bal comb izületem (forgóm is). Náha hetekig mozogni sem bírok. A kérdésem az lenne, hogy a derékfájás (és csípő, combizület, forgó fájdalma) is okozhatja -e a zsibbadást vagy esetleg más, komolyabb probléma is lehet a háttérben? Milyen vizsgálatokat javasol? Esetleg mozogjak minél többet (ülő munkát vézek szinte egész nap), és ez megszűntetheti a zsibbadást is. Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
09.
29.
Idegsebészeti vizsgálatot javaslok, ahonnan, ha szükséges, MR vizsgálatra küldik.
2012.
08.
30.
FONTOS kérdése:

Olyan kérdésem van önhöz,hogy pár napja enyhe égető érzést érzek a fitymám tetején és ez ügyben szeretnék öntöl tanácsot kérni hogy mit tegyek.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
09.
02.
Urológusnak mutassa meg.
2012.
08.
29.
Ancsy kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A lapockámnál nagyon fáj és zsibbad.Kaptam MR-re beutalót melynek a tartalma: Háti gerinc Mr vizsgálata: T1 és T2 súlyzott és PIR sagittális síkú és a D VI.-VIII. csigolyák közti magasságban T2 jellegű gyors-sequentiával axialis síkú felvételek készültek. A háti kykosis íve megtartott. A discusrések nem szűkebb, a discusok jelmenete megtartott.Myelon normál szélességű,de a canalis centralis teljes hoszzában 2 mm-re tágult, de a VI csigolya magasságában 15mm hosszan látható egy 3 mm átmérőjű jeldús sáv, mely lehet canalis centralis körülírt D VIII., IX. csigolya szomszédos ventralis pereménél oedema van. A gerinc csatorna nem szűkebb. Kérem legyen szíves konzultálni a leletet, mert senki nem tud nekem segíteni, mivel arra hivatkoznak, hogy ilyen esettel nem találkoztak még. Esteleg ha tudna nekem segíteni nagyon szívesen felvenném magával személyesen is a kapcsolatot,mert nagyon nagy fájdalmaim vannak 33 évesen. tovább Dr. Székely György adatlapjára Nem tudom, hogy tudok-e segíteni, de szívesen megnézném a képet. A leírás számomra zavaros. Az lenne a kérdésem hogy mikor és hogyan tudnám bemutatni akkor a képeket ?Mert egyre jobban fáj a derekam.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
09.
02.
Bejelentkezhet a 30-349-9208 telefonon munkanap 8-14 h között.
2012.
08.
17.
LÁBZSIBBADÁS NYUGDIJBAN kérdése:

T+ isztelt Doktor Úr! Két évvel ezelőtt gerincsérvet álapítottak meg Pécsett,de műteni nem kellett. A derekam ugyan ritkán fáj,de a lábam azóta is rengeteget zsibbad.Általában üléskor,de van amikor menés közben is.AZÓTA minden évben kétszer elmegyek Kezelésekre.EGYSZER VOLTAM HARKÁNYBA IS.FIZIKHOTERÁPIA,VIZI TORNA SZÁRAZ TORNA MASZIROZÁS.kÉRDÉSEM MIT TEHETEK HOGY A ZSIBBADÁS ELMÚLJON
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
09.
02.
Milgamma tablettát próbálja meg.
2012.
08.
10.
stefania kérdése:

jo napot kivanok. azt szeretnem meg kerdezni mivel 49 eves vagyok es 8 honapja meg mutotek agy verrogel hogy mikor jovok helyre? nagyon faj most is a mutetem es a fejem sokszor ejjel el ont valami a fejembe es nem tudom mit jelent ez. neha levert vagyok es nincs etvagyam nagyon ideges vagyok naprol napra nem tudom mitol? egy no vagyok es felek hogy ne hogy a fejembe valami legyen meg. most beteg nyugdijas vagyok de biztos ennek ido kell. kerem a valaszat . tiszteletel maradok 2012 8 ,11
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
09.
02.
Kérdezze legyen szíves az operáló orvost.
2012.
08.
08.
Zárójelentés kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! Már több mint 4 éve az alábbi dignózisokkal bocsájtották el a korházból édesanyámat: Cervicalis myelopathia, spasticus paraparesis. Stenosis canalis spinalis, discus hernia C3-C4. Atherosclerosis. Osteoporosis postmenopausalis. Osteoarthritis, Krónikus ischaemiás szívbetegség, I. fokú elhízás, szorongásos depresszió. Az elbocsátás óta nem látta orvos. Az akkor felírt gyógyszereket sem szedi már. Az állapota romlott annyira, hogy most már egyáltalán vagy nagyon nehezen tud mozogni. A segítségét szeretném kérni. Mit lehet az ügyében tenni? Nagyon szépen köszönöm a segítségét. Üdvözlettel: Sándor
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
09.
02.
Az MR képeket kellene látnom, majd az édesanyját. Bejelentkezhet a 30-349-9208 telefonon munkanapon, 8-14 h között.
2012.
08.
08.
Kéz remegés,görcsölés! kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a véleményét kikérni! 2007-ben nyaki gerinc sérvvel operáltak a Szegedi idegsebészetio Klinikán. CV korongot kiüritették,a mindkét oldali C6 gyököket decomprimálták. Fájdalmam és mind két kézem zsibbadása nem múlt el. 2011-ben az Mr vizsgálat a következőket mutatta ki.Négy nyaki porckorong CIII.-CIV. IV.-V., VI.-VII magasságában igazolt degenerativ eltéréséket,tehát valódi polysegmentális eset.A nyaki lordisos a várható 30 helyett kb. 10 fokos.Ezek után, szntén Szegeden,stabilizáló nyaki műtétet végeztek,melynek során a CV -VI blockcsigolyát,mely szintén instabillnak tűnt a C VII és a Th I csigolyákhozrögzitették a massalateralis és transpedicularis rögzitéssel C V-VI-VII D I spondylodesist hoztak létre. A műtét után a bal kezem 4-5. ujjaim kezdetektől fogva zsibbadnak,és a bal kezemen az ujjaim néha remegtek. Mostanában egyre többször fordul elő,és mind két kezem középső ujja görcsbe rándul,amit alig tudok vissza fesziteni! A műtét után egy hónappal szívinfarktust kaptam,így nem lehetett a rehabillitációs kezelésem! Az a kérdésem,hogy ezek a tünetek össze függnek-e a nyaki gerinccel,ha igen,mi a teendőm.Mivel Budapesten lakóm nagyon nehéz Szegedre lemennem! Köszönettel várom válaszát. Anna
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
09.
02.
Sajnos nagyon kevés az információ. Igazából az operáló orvos ismeri a legtöbbet, forduljon hozzá.
2012.
07.
28.
végtag remegés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olyan probléma aggaszt, hogy jó ideje (hónapok) érzem azt, hogy a kelleténél picit jobban remegnek a kezeim és ez bizonyos állapotok hatására felerősödik (fokozott izgalmi állapot, éhség, stb.). Semmilyen mozdulatvégzésben nem akadályoz, de gyakran figyelem és ezért zavaró. A másik ok, amiért megijedtem és ezáltal jelen írásom megalkotására késztetett, hogy tegnap arra lettem figyelmes, hogy a bal lábam középső ujjamon egy majdnem periodikus mintázatot követő, pillanatnyi rángásokat, görcsöket tapasztalok. Sajnos azért is nagyon zavaró, mert akarva-akaratlanul is gyakran figyelem. Van esetleg tanácsa a Doktor Úrnak? Lehetséges, hogy csak valamiféle nyomelemhiány, vagy izommegerőltetés és alapvetően a két tünet nem függ össze, vagy akár idegi alapú is lehet? Meg kell jegyeznem, hogy 2-3 napi rendszerességgel végzek kardio gyakorlatokat, többek közt futást az utóbbi hetekben. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel, István
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
07.
28.
Sajnos ennyi információból komoly javaslatot adni nem lehet.
2012.
07.
25.
Várom a csodát! kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Szeretném elküldeni Önnek a leleteimet és szeretném ha tudna nekem segíteni.Lehet,hogy gerincfeltöltéssel tudna nekem segíteni és elmúlna a fájdalmam.Kérem a megadott e-mail címre küldje el elérhetőségét.Remélem az OEP finanszírozza,mert közalkalmazottként már nincs sok lehetőségem.Sajnos.Várom a levelét.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
07.
28.
Személyes találkozó szükséges.
2012.
07.
17.
máté 13 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 13 éves fiamnak gerincferdülése van, röntgen leletein a következőket írták. A háti kyphosis min. fokozott. Csigolya testek magassága megtartott. Zárólemezek simák. Peremek épek. Porcrések nem szűkebbek. Az S-I részlegesen sarcralisalt, hátsó ívén keskeny spina bifida van. Mit jelentenek ezek és milyen súlyos elváltozásra utalnak? Várom mielőbbi megtisztelő válaszát. Tiszelettel:egy aggódó édesanya
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
07.
28.
A képekkel forduljon gerincgyógyászatban jártas szakemberhez.
2012.
07.
16.
Tamás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni Öntől,hogy a syringomyelia nevű betegséggel kapcsolatban milyen kilátásaim vannak.Kezelhető-e,műthető-e a betegség,vagy a későbbiekben bénulás,rokkantság vár-e rám,ha a helyzet súlyosbodik.Tüneteim fejfájás,szédülés,kar zsibbadás,végtaggyengeség.Ezek a tünetek mozgás esetén nagyon erősek tudnak lenni. Nyaki gerinc MR lelet: Csökkent nyaki lordosis,csigolyák magassága,szerkezete megtartott,a rések átlagos tágasságúak,a canalis spinalis tágassága rendes,cranial vertebralis átmenet ép.A C5-6 résben a discuson kis medialis lapos 2mm-es protrusio van,mely a durazsákot nem nyomja be.A C6-7 résben körkörös 1mm-es protrusio látható.A C6 és 7 csigolya magasságában 1 mm-es T2-ben jelgazdag terület látható a myelonban,mely syrinx-nek megfelelhet. Vélemény:-tartási rendellenesség,protrusio disci C5-6,C6-7, C6 és 7-es csigolya magasságában syrinx. Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel:V.Tamás
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
07.
28.
Ez még nem syringomyelia. A képeket kellene látnom.
2012.
07.
16.
adri kérdése:

Tisztelt doktor úr, pár éve elkezdet fájni a derekam,kb.2 éve viszont van olyan hogy havi rendszerességgel beáll,de ha nem akkor a jobb lapockám alá becsipödik egy ideg(nem tudom hogy ideg vagy valami más,profi sportoló voltam és párszor éreztem már ilyent,a csapat orvosa úgy diagnosztizálta hogy ideg becsipödés).Most már 2 hete van ez a becsipödésem,nem tudok ülni,állni,aludni.A fájdalom kisugárzik a jobb kézben és lábban is,a kezemben zsibbadó fájdalmat érzek,most már olyan intenzitással hogy sirok.Egy hete voltam rheumán,csináltak röntgent,kaptam Aflamint és Mydetont,semmi változás.Az ambuláns lapon a következő áll:a nyaki lordosis kiegyenesedett.A C.V.-VII. közötti porcrések szűkebbek.A fenti csigolyák ventralis peremén apró spondylophyta van.Nyaki borda nem ábrázolódik.Az alsó háti gerincszakaszon enyhe jobbra convex scoliosis van.A csigolyák ventralis peremsarkán apro spondylophyták láthatok.Cerv.gerinc minden irányban szinte teljesen kötött.A baloldali paravertabralis dorslais izomzat igen spasztikus.A diagnózis:Spondylosis,k.m.n. és Intervertebrális discus rendellenesség,k.m.n.Meg tudja nekem ezt magyarázni,mi ez valójában és mi a gyógymód?Előre is köszönőm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
07.
16.
Lehet porrckorongsérve, amit MR-rel lehet kimutatni.
2012.
07.
16.
Krisztina kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Lassan 20 éve élek lumbális gerinc fájdalommal.Vannak olyan időszakok amikor nem tudok megmozdulni.Viszont lassan 2 hónapja elkezdett a lábaimban az izmok gyengülni,a szallagok feszülni,és az ülés is nehézségeket okoz.Nehézséget okoz akár felmenni az emeletre,mert olyankor már a combomba az izom iszonyúan fáj,és lezsibbadnak az alsó végtagjaim.Elküldtek MRI vizsgálatra és az eredménye a következő lett:A lordosis ive megtartott.Kisivű jobbra konvex scoliosis. LIII-SI magasságokban mérsékelt fokú degnerativ eltérések ábrázolodtak marginális osteophytákkal,kisizületi arthrosissal,a porcrések szükületével. LIII/IV magasságában lapos-centrális kissé caudal felé,igralt discus hernia látható érdemi kompreszios hatás nélkül.LIV/V magasságában lapos körkörös protrusio van,szignifikáns gyökkompreszio nem látható.LV/SI magasságában lapos centrális discus protrusio van,szignifikáns gyökkompresszio nem látható. A fájdalmaim pedig egyre fokozodnak,de nem a gerincemben,hanem az alsó végtagjaimban.Reggel sajnos segitség nélkül nem tudok felkelni,mert nem tudom kinyújtani a lábaimat.És az izom fájdalom egyre rosszabb,és gyengülnek a lábaim.A mai napon vissza mentem a helyi sztk-ba ahol azt mondták, minden rendben negativ lett az MRI,és hát ennyi.Szeretém tudni,hogy az MRI leletem utal esetlegesen valamire ami okozhatja ezeket a tüneteket.Vagy éljek ezzel a pokoli tünetekkel. Válaszát előre is köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
07.
16.
Látnom kellene az MR képeket. A leírás sok bajt nem mutat.
2012.
07.
14.
melinda kérdése:

Kedves doktor úr.32éves vagyok .évek óta lábzsibbadásom van,gerincfájdalmam,gerincropogásom állandó jelleggel,ami kiroppantásra elmúló fájdalommal jár.A két lapockám között ropog.Külföldön élek,ukrajnában,próbáltam akupunktúrát,gyógytornát,maszázst,atlasz kezelést,nem javúlt.Nagy fájdalommal élek minden nap.Mit javasol?Szeretnék kivizsgálást kérni,ha lehetséges.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
07.
16.
A fájdalmas területről MR kellene.
2012.
07.
07.
Bárány Tamás kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 12 éve fixációs műtétem volt alsó4-5--előtte hobbiszerűen kerékpároztam,most elkapott a régi szenvedély! Szabad-e nekem alkalmanként heti pár alkalommal,estleg néha hosszabb távon kerekezni? A fém még bent van. Várom megtisztelő válaszát! Bárány Tamás
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
07.
12.
Szabad, sőt, bátorítom.
2012.
07.
01.
halánték kérdése:

Kedves Doktor Úr! Én egy 20 éves lány vagyok.Tél óta elő-elő jön halántéktáji fájdalom, ami hasító jellegű. Változó, hogy melyik oldalon, de egyszerre sosem.Rövid időn belül elmúlik,pár pillanat de van, hogy egy nap többször előjön, viszont nem jellemző, hogy erős fájdalom lenne.Ezt leszámítva semmi bajom nincsen. Sokan mondták, hogy lehetséges a bölcsességfogam a ludas (kezd nőni, de az ínyből még nem bukkant elő)Gondoltam már arra is nem-e a vérnyomásom, mert 100 alatt szokott lenni, dehát akkor gondolom mindig jelen lenne..vagy lehet még az? Nagyon kevés folyadékot iszok, de azt hallottam ez nem igazán okoz ilyen jellegű fájdalmat. Én nem tudom mitől lehet, de télen is a vizsgaidőszakom után jött ki, bár igaz, télen kitartott, és a hideg levegőn jobban erősödött. Szép lassan egyre ritkábban jelentkezett majd megszűnt.Már több mint egy hónapja semmit nem éreztem. Most egy hete ismét érzem nagyon enyhén, tegnap viszont fogmosás után egy 10 percig elég intenzív volt. Van esetleg valami amivel kezelhetném ezt, vagy mi a teendőm? Mi okozhatja? Olyan rossz, mert egyébként semmi bajom nem lenne, csak már néha felidegesít ez a fájdalom, és sokat agyalok rajta. (Káros szenvedélyem a stresszen kívül nincs.Se kávé, se alkohol, se cigaretta) Válaszát előre is köszönöm! Kinga
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
07.
12.
Nem látok komoly aggodalomra adó okot. Leginkább stressz okozhatja.
2012.
06.
25.
Berke Gyuláné kérdése:

Üdvözlöm! Polycisztás vesém van,nem fájnak ezzel nincs is gond.Laboreredményemben a Kreatinin i.S 4,4mg.Hozzá tartozó vizsgálati értékek jók.Csak a kreatinin. Nem szeretnék dializisre kerülni,még csak 50 éves vagyok.Mi az az érték ami már nagyon koros?Németországban mg-ban van az eredmény.Nálunk magyarban mmol.Milyen gyógymód van erre a betegségre?Ciszta leszivás?Hogyan lehet donorváró listára kerülni.Muszáj dializisre mennem? Üdv:Berke Gyuláné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
06.
30.
Nephrológushoz kellene fordulni, nem neurológushoz.
2012.
06.
15.
pannika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Ha elküldöm levélben a röntgen leleteket, tud, az alapján tanácsot adni a gyógymódot illetően? van -e lehetőség Önnél Tb- támogatott kivizsgálásra? Köszönettel. P.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
06.
30.
Jöjjön be a János Kórház szakrendelésére a képekkel, az orvosaim megvizsgálják és referálják nekem az eredményt.
2012.
06.
14.
Mitől fáj? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta szenvedek deréktáji panaszoktól, már több orvosnál is jártam a problémámmal. Hol ezt, hol azt mondták... Legutóbb olyan szintű fájdalmaim voltak, hogy nem tudtam mozdulni sem, görcsölt az egész farizmom, combom. Aflamin + Mydeton enyhítette a panaszaimat. Voltam röntgenen, ami nem mutatott semmi elváltozást, ezután kértem beutalót mr vizsgálatra, a papíromon a következő szerepel: A Th.XI., XII. csigolya ventral felé kissé keskenyebb. A Th.X - XI. korongon discret előboltosulás van. A th L.XII. - L.I., L.I-II. korongon kissé cranial felé tekintő előboltosulás észlelhető, érdemi compressios hatás nélkül. A L:III.-IV. - V. korong a durazsákot eléri. A L.V. - S.I. korong dehidrált. A korongon kissé caudal felé tekintő centralis jellegű kisfokú előboltosulás van, mely érdemi compressiot nem okoz, az S.1. gyököket eléri. A kismedencében kevés folyadék ábrázolódik a lokalizáló képeken. Vélemény: Kis hernia az L.V.-S.I. magasságában. Valószínűleg kissé cranial felé tekintő korong részlet a Th.XII.-L.I., L.I.-II. magasságában. A látott eltérések kontrollja javasolt a klinikum függvényében. Legutóbb felkerestem egy idegsebészt, aki azt mondta, hogy nincs semmi bajom. Tornázzak, mozogjak. Haha...egész életemben sportoltam, amikor tünetmentes vagyok, a mai napig mozgok-sportolok, heti 3x gerinctornát végzek a következő dvd-re: http://www.dvdplusz.hu/alakformalas/Gerinc_torna_DVD-Kezdo Emellett szoktam még taposógépen taposni minimum 25-30 percet, vagy szobabiciklin tekerni. Munkahelyemre is gyalog járok, ami napi 2x 30 perc. Elhízva sem vagyok (167 cm, 53 kg). Mit csináljak, hogy normális életet élhessek? 29 évesen nem szeretném elhanyagolni magam. Megoldást szeretnék a problémámra. Ön mit javasol? Hová fordulhatnék ezután a panaszaimmal? Válaszát előre is köszönöm. Luca
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
06.
30.
Meg kellene tekintenem a képeket.
2012.
06.
02.
pannika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! A héten már elküldtem önnek a gerincproblémámmal kapcsolatos kérdésemet. pannika jeligével. várom válaszát, de valószínű elgépeltem az email címemet. ami így helyes: ancika0717@hotmail.com köszönettel . pannika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
06.
09.
Email-ben nem szoktam válaszolni.
2012.
06.
01.
Eeős fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2000-ben porckorongsérvet állapítottak meg.2006-ban csípőprotézissel műtöttek.2008-ban elviselhetetlen fejfájással kerültem orvoshoz.Vélemény:Spondylosis cerv.,Discopathia C IV.-VI.,Costa cerv. ID. 4 cm-es nyaki borda látható.Gyógysz.:Tilcotilt. 2009-ben negatív CT. 2011-ben ízületi fájdalmaim lettek, ami kéz dagadással járt. Dg.:Polyarthrosis,k.m.n,Rheumatoid arthritis,k.m.n.Gyógysz.:Trexon,Medrol,Kardyum.2011.dec.-ben ismét erősebben kezdett fájni a fejem.2012.ápr.-ban elájultam,kórházba kerültem.Lement a vérnyomásom,fel ment a cukrom.EEG-t csináltak.Vélemény:Alpha és betha háttértevékenység mellett többőyire bal féltekei indulású helyenként generalisalt epilepsia.Dg.:Syncope és Collapsus.CT.-re előjegyezve.Azóta is erősödött a fejfájás,lüktetés,a fejtetőtől a gerincbe a lapocka alá,fülzúgás, váll- és kézfájás.Önnek mi a véleménye mi lehet a bajom és milyen orvoshoz forduljak? Segítségét előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
06.
09.
Több betegsége van, reumatológushoz és neurológushoz kellene fordulni.
2012.
05.
29.
pannika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 49 éves nő vagyok .kereskedelemben dolgozom már 15 éves korom óta. már régebben is gyakran fájt a derekam, hátam lábam, pedig akkor még vékonyka voltam. mostanra sajnos van egy kis túlsúlyom is.legnagyobb gondom, hogy borzasztóan fáj a hátam már több mint egy éve főleg lapockatájékon, mintha abronccsal szorítanák a mellkasomat, gerincem merev, fájdalmas minden mozdulat. cipekedni , hajolni nem tudok, táppénzen nem voltam már 15 éve, nem is az a célom. meggyógyulni, dolgozni szeretnék. 1 éve csontritkulás vizsgálat gerincen ritkulást állapított meg T:-2,9 L1 L 4 Bo femur, +0,8 jelenlegi röntgenem: a D VIII- X csigolyák közti porckorongok laposak, a jelzett csigolyatestek venttrals peremszélein spondylophyták vannak. az L. V bal oldali ívén az íveredésnek megfelelően keskeny lysis van, mely miatt az LV. csigolyatest pár mm-t előrecsúszott.Az alsó lumbalis tövisnyulványok összecsiszolódtak. Én bizony attól félek .lenyomorodok,mivel napról napra nagyobb fájdalmaim vannak. járok rendszeresen úszni, vizi gyógytornára, termálfürdőbe. kenem tapaszokkal próbálom csillapítani a fájdalmat. eléggé gyógyszerellenes vagyok, azt csak ha nagyon múszály. kérem sziveskedjen véleményét közölni. tisztelettel. Pannika.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
06.
09.
Több betegsége lehet a leírtak alapján. A gerincbetegségek sokszor igen nagy odafigyelést, követést igényelnek. Néhány sor elolvasása után biztos nem tudok használható segítséget adni. Kivizsgálásra lenne szüksége.
2012.
05.
29.
eszter kérdése:

ct vizsgálaton voltam a leletre ez volt írva: Az L IV korong minimálisan a canalis vertebralisba boltosul, a durazsákot eléri.Azt szeretném kérdezni ez mit jelent pontosan?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
06.
09.
Enyhe degenerativ eltérés. Lehet, hogy kellene MR vizsgálat.
2012.
05.
23.
Brigitta83 kérdése:

Köszönöm szepen a valaszt.Erdekelne hogy mennyire gyogyithato ez a betegseg?A kislanynak mar ültettek be shuntot.Kerem nyugtasson meg hogy nem fog 2 even belül meghalni,es van esely ra hogy jarjon,es beszeljen,megha nem is lesz teljes a gyogyulas.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
05.
28.
Sajnos részleteket nem tudok.
2012.
05.
01.
Luna kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr!34 éves nő vagyok,évek óta problémám van a derekammal és a gerincemmel.Kérem segítsen értelmezni a következő leletemet:A lumbalis lordosis meredekebb.Az L.V.csigolya átmeneti jellegű bal oldalt sacralisalt.Az L. V.-S. I.rés hypoplasias. Válaszát előre is köszönöm!!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
05.
23.
Ezek olyan fejlődési variációk, melyek időnként panaszt okozhatnak. MR javasolt.
2012.
04.
26.
Mészáros Lászlóné kérdése:

Zsibbad és enyhén érzéketlen a kisujjam és a gyűrűs ujjam mindkét kezemen hetek óta. Mi okozhatja és hová forduljak?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
05.
23.
Lehet alagút syndroma, vagy TOS. Neurológus diagnosztizálja.
2012.
04.
24.
Érsik Andrea kérdése:

Jó estét! Köszönöm válaszát. Sajnos mára megtudtuk,hogy nem műthető. Vettek mintát ,várjuk az eredményt. Boldog Névnapot Doktor Úr!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
05.
23.
Köszönöm.
2012.
04.
24.
Fájdalom :( kérdése:

Tisztelt doktor úr! 39 éves nő vagyok,fizikai munkát végzek,eladóként dolgozom.Gerincprobléval kezdődtek a fájdalmaim,kopás meszesedés,sérv található rajta. Mostmár az üléskor és fekvő helyzetben elviselhetelen fájdalmaim vannak a térd környékén a lábamban,a sípcsontnál,lesugározva a lábamba.Gondoltam már a farokcsontra is nem e azzal lehet probléma? Ha nem terhelem a doktor úrat elküldeném a ct. leleteim másolatát is. Tisztelettel várom válaszát: Mezei Sándorné, Mónika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
05.
23.
A lelettel sajnos nem tudok mit kezdeni, a filmeket kellene látnom. A CT sokszor nem is elég, hanem MR vizsgálat kellene. Ha felkeres, segíthetek.
2012.
04.
21.
Brigitta83 kérdése:

Tisztelt Doktorur! Egy fontos kerdessel fordulok onnhoz,es szivbol remenykedek hogy tud majd a kerdesemre valaszt adni. Egy 7 eves kislanyrol van szok akinek az agya televan cisztakal.7 honapos korabban 17 agymutetet vegeztek el rajta es Shunt beultetesen eset att,amit rosszult tettek bele.Azotta olyan tunetek alltak elo mint a visszamaradott fejlodes( 7 evesen ugy nez ki mint egy 2 eves) ,nem lat ,nem beszel,nem mozog.Adiagnozis : Hydrocephalus. 4 napja viszont nagy fajdalmai voltak a lababa es osszehuzodott mindket laba es nem lehet kiegyenesiteni. Az orvosa lemondott rola,miszerint csoda hogy eddig tulelte. Kerem adjon valami tanacsot,vagy egy olyan orvos nevet ,cimet aki elvalalna a kezeleset.Es erdekelne hogy mi az a Sönt? Allitollag ez a megoldas a betegsegre. Valaszat elore is koszonom. Tisztelettel : Brigitta
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
05.
23.
Sajnos a leírtak alapján teljesen egészséges nem lesz a gyermek. Idegsebészeten bárhol beültetik a shunt-öt, ha szükséges. Ez egy agyvíz elvezető rendszer.
2012.
04.
21.
darab éva kérdése:

Tisztelt Dr úr!Igyekszem történetem rövidre fogni.2008 júniusában munkavégzés közben áramütés ért.Rá két hétre megmerevedtek a kezeim orvosom kalcimuskot adott.Ezután ezek a görcsök visszatértek havonta egyre nagyobb területen.Majd sűrűsödni kezdtek hetente jelentkeztek.Hirtelen tört rám bárhol tartózkodtam nyelvem gégém az egész testem megmerevedett eszméletem vesztve.Órákig tartott.Az eeg epilepsziát nem igazolt melyen 2 éve voltam.Agyinfarktuson viszont átestem az mr szerint.Hypocalémiát észleltek többször is.Pécsen posztraumás stresszreakciót véleményeztek.Megelőzni a mai napig nemtudják.Közel járok a 100-dik mentőbeszállításon.Jelzőkészülékem van ami biztonságot nyújt ugyani elötte órák elteltek mire megtaláltak.Többször küldtek pszihiátriára is,de megmondták nemtudnak segíteni.Vénába kalcimuskot és seduxent kapok.Így is sokáig tart a görcs,nemtudom eseményhez kötni.Tavaly júliusban háziorvosom felírta a tegretolt 3.-szor egyet szedek folyamatosan javult az állapot lassan annyit,hogy nem vesztem el az eszméletem,már csak a két kezem és csípőtől mindkét lábam görcsöl.Viszont erős fájdalmakat élek meg.Pár hónapja féloldali izomrángással kezdődik ami többször van de elmúlik,ha nem akkor beáll a görcs de minden héten egy vagy két alkalommal.Ilyenkor mindig bevisznek kórházba megkapom a vénás injekciókat másnap mehetek haza,éppa héten a kórházból hazafele elért újból a buszon és vissza kerültem a sürgősségire.45%-ot kaptam amunkahelyről elküldtek de ezzel nemtudom hol találok stabil munkahelyet.Hobbym a fal ill. vaászonra festés.De a betegségem miatt több munkát elvesztettem.Szeretném öntől megkérdezni áramütés okozhat-e hosszútávon ilyen problémát???Mivel utána kezdődött.Orvosaim már tanácstalanok lassan négy éve tartó betegségemnek.48 éves több gyermekes anyuka vagyok.A gyógyszereim amit szedek leírom még:Meramyl hct 1,Meforál 500mg 3-1,aspirin protect 1db,chinotal 3-1,concor 1,kálium 3-1,tenox 5ml 1,este 1db rivotril,tegretol3-1,kalcimusk 1ampulla reggel. Gyógyszerérzékenység:zinnat,jód,betaloc.Elöszőr fordulok most a neten szakorvoshoz kérem önt,hogy válaszoljon.Szívességét köszönöm .
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
04.
24.
Az áramütés önmagában nem okoz epilepsiat, de ha Ön érzékeny a betegségre, akkor provokálhatja. Az első rohamot kiválthatta esetleg, és az első roham a többit. Ez azonban csak feltételezés. Epileptológushoz kellene fordulnia.
2012.
04.
16.
AndreaBence kérdése:

Jó Napot Doktor Úr ! Egy kérdésem lenne, Nagyapámnál 4 napja bal oldalt agydaganatot állapítottak meg 3*4 cm( 69 éves,életerős ember ). A stroke osztályon van 1 hete, kisebb epilepsziás rohamai vannak,de emlékszik mindenre az egész életéből,pedig erős fájdalom csillapítókat kap,nehezen ,de lehet vele kommunikálni. Tegnap kiderült ,hogy 4 éve jelen van a daganat,és olyan helyen ( elnézést de én nem értek ehhez),ahol a szív és légzés ...funkció van. Ma azt mondták,hogy felnyitják ,mert nem tudni,hogy milyen fajta a daganat,és ha lehet legalább egy részét megpróbálják kivenni ,de így is maximum 6 hónapot adtak neki. Ön szerint lehet e esetleg mást tenni? Illetve van e valami amit hozzá tudna e szólni ehhez a NAGY BAJHOZ??? Előre is hálásan köszönjük véleményét ! Tisztelettel
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
04.
24.
Sajnos a képek megtekintése és a beteg személyes vizsgálata nélkül okosat nem mondhatok.
2012.
04.
15.
Jutka kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr!Szeretném véleményét kikérni MRI leletemmel kapcsolatba.Lelet leírása Az L. I.discus magasságában dorso-mediálisan és bal oldalon dorso-lateralisan a kilépő gyököt diszlokáló és komprimáló 10x6mm -es porckorongsérv látszik itt a peremszélek is megnyúltak.Úgy tünik hogy a bal oldali foramen is szűkitett.Az L-IV és V.discus is meghaladja a csigolya dorsalis peremét benyomatot okoz adurazsákon de spinális csatorna szűkület nem mutatható ki.Vélemény Spinális csatonna szűkület az L egy discus magasságában különálló dorso-mediális illetve bal oldali dorso -lateralis fragmentum mely nyomja a kilépő gyököt.Polydiscopathia jelei.Protrusio disci L-IV ésV. discus szintjében.Panaszaim erős derék fájdalom lábaimba sugárzó fájdalom zsibbadás állandó görcs nehezen tudok menni már csak csoszogva tudok.Terhelhetőségem minimális.Szeretném kérdezni Ön szerint mire számíthatok?Köszönöm válaszát Tisztelettel.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
04.
24.
Látni kellene a képeket. Lehet, hogy műtétre lesz szükség.
2012.
04.
09.
nyilaló fájdalom kérdése:

Kedves Doktor Úr, 36 éves hölgy vagyok, 2 éve szenvedek bal arcüregi nyilaló fájdalomtól, ami időszakosan fáj. Van hogy 2 hétig a tünetek elmúlnak, aztán újra visszatérnek,néha úgy érzem már nem bírom tovább...Ilyenkor képtelen vagyok bármit is csinálni, teljesen össze vagyok törve, csak fekszem...sajnos semmilyen fájdalomcsillapító nem használ. Többször voltam fül orr gégészeten, de ott minden rendben találtak. Voltam fogászaton ahol készült CT felvétel is.Kihúzattam teljesen feleslegesen a bal felső V-ös és VI-os fogam, mert azt hittem hogy ott fáj, és ebből kifolyólag van ez a nyilaló fájdalom, de nem....Fogorvosom szerint a megmaradt fogaimmal minden rendben van. Már nem tudom kihez, hova forduljak, kérem segítsen! Előre is köszönöm a válaszát! Üdv, Lívia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
04.
24.
lehet, hogy trigeminus neuralgiája van. Ha felkeres, megpróbálok segíteni.
2012.
04.
02.
Szakács Tiborné kérdése:

Tisztelt Dr. Szakács Tiborné vagyok. Az elmúlt hónapban Neuropátiát diagnosztizáltak nálam. Kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi erős fájásokat mivel lehetne csökkenteni, gyógyítható-e. Nekem a Klinikán B6-ot Forsavat, Millgammát, és Nootropilos infúziót írtak ki. Segítségét köszönve várom válaszát. Tisztelettel: Szakács Tiborné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
04.
09.
A klinikán javasoltak kövesse, kérem.
2012.
03.
20.
eniko2 kérdése:

Tisztelr Dr.Úr ! Mivel egyre gyakrabban, -jelenleg folyamatosan- fáj a nyakam, vállaim, fejem és zsibbadnak a az ujjaim -gyűrűs és kisujj-, többek között ezek miatt nyaki gerinc röntgenre mentem. A következő lett a leletem: A nyaki gerincen a lordosis mérséklődése és a kp. harmadban kezdődő uncovertebralis arthrosis látható. A háti gerincen jelzett jobbra convex scoliosis figyelhető meg. Felvételeket nem kaptam csak ezt az írást. Legyen szíves megírni nekem, hogy mit is jelent ez a lelet, mik a további teendőim? Előre is köszönöm szíves válaszát! Tisztelettel: eniko2
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
03.
22.
Lelete szerint kp. foku degenerativ gerincbetegsége van. Nyaki MR-t csináltatnék.
2012.
03.
19.
J Erika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémám van, amire a háziorvosom azt mondta, fogalma sincs, ez milyen betegség lehet, bár minden kivizsgálást támogat. Mivel súlyosbodik az állapotom, szeretnék mindent megtenni a javulásért. A tünetek: Valamelyik ízületem körül jól érezhetően egy kis rész nagyon elkezd fájni, bedagad, begyullad, hőemelkedésem van. Nekem úgy tűnik, ez egy kis izomdarab. Ezt a területet nem tudom mozgatni és nagyon heves fájdalmam van. Másnapra fokozatosan javul az állapotom, a gyulladás visszahúzódik, megint tudom lassan mozgatni azt a területet. Harmadnapra rendszerint megszűnik a probléma teljesen. A gond az, hogy egyre gyakrabban járok így, és ekkor dolgozni sem tudok menni, sőt, a magam ellátása is gond. Vannak tünetmentes időszakok, és van, amikor egyik napról a másikra folyamatosan vándorol ez a gyulladás. Leggyakrabban a vállamnál, a térdemnél, csuklómnál jelentkezik, de volt, hogy az ágyékban vagy a nagy lábujjamnál. Nem tudom a kiváltó okát. Jelentkezett már teljesen pihenés alatt, de volt úgy, hogy nem jött elő fokozott fizikai megterhelésnél sem (pl. síelés, kertásás). Eddig góckutatás keretén belül voltam fogásznál, nőgyógyásznál. A reumatológus egyike alapos vizsgálat után kijelentette, nem reuma, nem köszvény és a vérképem nagyon jó. Egy másik reumatológus kijelentette, ez lágyrészi reuma. Vérvizsgálaton is többször voltam, legutóbb a Lyme-kórra. Most várom az eredményt. Lehet idegi alapon ilyen betegség? Hogy deríthető ez ki? Van remény rá, hogy újra mozoghassak? Amúgy igyekszem egészségesem élni. Nem iszom alkoholt, nem dohányzom, nem kávézom, kiegyensúlyozott ember vagyok. Sok gyümölcsöt és zöldséget eszem, sokat mozgok, de másfél év óta, mióta a betegségem jelentkezett, már szinte semmit nem tudok csinálni, mert az egyszerű házimunkára is előjön és le kell állnom. Rendszeresen csak egy gyógyszert szedek, a PritorPluszt magas vérnyomásra, ami 2007-ben, a változó kor után jelentkezett. Köszönöm előre is válaszát! Tisztelettel: J. Erika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
03.
22.
Ennyiből nem lehet megmondani, de nem idegi eredetű, úgy tünik.
2012.
03.
15.
Fehér Ildikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Meg egy kérdésem lenne az előbb irt lettel kapcsolatban.Műtét miatti altathatóság szempontjából az agyi cystáim jelentenek e veszélyt?Ildi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
03.
22.
Úgy gondolom, nem jelent veszélyt.
2012.
03.
15.
Fehér Ildikó kérdése:

Tisztelt Dortor Úr!MR lelet értelmezésében kérném a segitségét,hogy a leletben irtak igényelnek e kezelést,okozhatják e bal oldali fájdalmaim.Lelet:Bal oldalon temporo-medialisan a cisterna ambiens közvetlen szomszédságában a vermis közelében egy 8mm-es folyadék jelintenzitásu,éles határu intracysticus növedéket nem tartalmazó képlet látszik.A corpus pinealénak megfelelően egy 10mm-es FLAIR méréseken magas jelintenzitást mutató,T1 és T2 súlyozott felvételeken folyadék jelmenetet adó ovoid képlet látható,mely a lamina quadrigeminán helyezkedik el,számottevő aquaeductus szűkületet nem okoz.Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.Ildi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
03.
22.
Valószínűleg csak követést igényel.
2012.
03.
14.
deb kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 hete kezdődtek a panaszaim, azóta egyfolytában tartanak. A lábszáraimban olyan érzésem van, mintha nem nyúlnának az izmaim, merevek, nehezek, fáradtságérzet, nem esik jól a járás. A lábaim comb középig, valamint a karjaim az ujjaimtól a bicepszig mintha egyszerre remegnének, zsibbadnának, lüktetnének, sajnos ezt az rossz érzést nem tudom csak így megfogalmazni. Aggódom, mert 2 hete nem múlik el. Nagyon megköszönném, ha a leírt tüneteim alapján megírná, mi lehet ez, milyen betegségek jöhetnek szóba, illetve elmúlhat-e magától? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Deb.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
03.
22.
Meg kellene vizsgálni, hogy a gerinc-eredetet kizárjuk.
2012.
03.
12.
Szalai Melinda kérdése:

Tisztel Uram! Olyan problémám van:25éves fiatal lány vagyok.Egy szállodában dolgoztam egy évet sokat hajoltam,a derekam már akkor sokat fájt.December ota munka nélküli vagyok elkezdtem sportolni.Január közepén volt egy idegbecsípődésem.Ez 2 hét alatt rendbe is jött rá 2 hétre ismét becsípődött de ez enyhébb volt gondoltam én nem baj ha sportolok vele.Mára már enyhe zsibbadás van a jobb lábamban.Bizsereg zsibbad.A fájdalom nem erős csak ez a zsibbajgás nem érthető számomra.Most pihentetem nem sportolok,szedtem voltaren dolot,és langyos sót szoktam rá este tenni.Most semmit nem szedek.Nem tudom mi a teendő.Menjek orvoshoz vagy csak pihenjek!Tisztelettel és köszönettel:Melinda
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
03.
22.
Ha van panasza, menjen gerincgyógyászhoz.
2012.
03.
06.
mmate86 kérdése:

Kedves Doktor Úr ! 25 éves versenyszerűen sportoló kerékpáros vagyok. Ősszel a bal lábamban fáradásos, olykor zsibbadásos tünetek jelentkeztek edzés közben, és néha ülő helyzetben is. Az ortopédián fizioterápiás kezelést javasoltak, de a tünetek nem enyhültek. A múlt héten megnézték MR-rel a gerincemet, hogy nincs-e esetleg sérvem, ami kisugározhat a lábamba. Az MR egy 4*8 mm nagyságú sérvet mutatott ki az L IV-V között, de a lelet szerint nem nyom semmilyen ideggyököt, így a lábamban érezhető fájdalom nem ebből kifolyólag ered. Nagyon hálás lennék, ha elküldhetném önnek a pontos lelet eredményét az MR felvételekkel együtt, és elmondaná róla Ön is a szakvéleményét, és a tanácsát. Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel, Máté
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
03.
11.
A tünetek túleröltetésre utalnak. A képeket küldje a szekely57@freemail.hu címre, winrar tömörítés után.
2012.
03.
02.
Sonnerborg Szabolcs kérdése:

Tisztelt Föorvos Ùr, Közel 14 éve vagyok diabetes beteg. Egy ideig igen magas volt a vércukrom, 15 felett. Akkor még NovoNorm és Metforminnal kezeltek. Közel 2 éve gyógyszer váltással jelenleg Eucreas 50mg/1000mg (napi 2x1 tabl) valamint Metformin850 mg (1x1 tabl) kezelnek. Valamint korházi segitséggel 15 kilogramot fogyasztottak, igaz, abbol 7 kilo visszajött, de nem hasra, hanem a rendszeres ¨treningezés eredményeként és jelenleg 7 körül van a reggeli éhgyomri cukrom. * A problémám az, hogy évek alatt kialakult nálam "periferias"idegfájdalmak, elsösorban a lábban, ezekre részben megelözésre Thiogamma 600mg ot szedek és idöközönként Lyrica 150 mg os fájdalom csillapitot. Utobbi honapokban viszont egyre többször naponta többször!) fordul elö ez a "hangyamászásos" test viszketés, a fejem búbjától szinte a talpamig, akkor föleg a felsötestem be is vörösödik foltokban. Szinte kibirhatatlan érzés, szinte le akarnám magamról tépni a ruházatot. Pillanat alatt jön a legváratlanabb alkalmakkor. Szinte ez öngyilkosságba kergeti az embert. Milyen orvoshoz lehet ezzel a problémámmal fordulni? Neurologia, vagy belgyógyászat? Mivel neurologiai betegségem is van (Narkolepsia, amit Ritalin 10mg kezelnek napi 3x2 tabl), s kezelnek, igy nem tudom, hogy ezzel neurologushoz, vagy diabetikus szakorvoshoz forduljak. Köszönöm elöre is válaszát. Tisztelettel és szivélyes üdvözlettel Sonnerborg Szabolcs
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
03.
11.
Biabetológushoz forduljon. Egyébként, ha jól értettem, a Lyricat fájdalomcsillapítónak szedi? A Lyrica hatása csak a folyamatos szedéstől és megfelelően felépített vérszinttől várható.
2012.
03.
02.
Péter kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérném mondjon véleményt az alábbi leletről, Ön mit javasolna: A lumbalis lordosis kiegyenesedett. Corpusok magassága normális. Az L.4-5 discusok laposabbak, az L. 3-5.-ös discusok víztartalma csökkent. A csontos gerinccsatorna normális tágasságú, myelonban kóros eltérés nem látható. Az L.3 discus dorsalisan széles alapon előboltosul, melyen belül jobb oldalon paramedialisan egy a durazsákot is komprimáló körülírt előboltosulás is látható. Az L.4 discus körkörösen jelentősen előboltosul, melyen belül medialisan, mindkét oldalon paramedialisan egy körülírt előboltosulás látható, mely a durazsákot, valamint mindkét oldali L.5 gyököt komprimálja. Az L.5 discuson is mediálisan egy körülírt előboltosulás látható, a durazsák valamint mindkét oldali S.1 gyök komprimált. Köszönöm szépen.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
03.
11.
Az MR képek kp súlyos degenerativ eltéréseket mutatnak. A képeket látni kell és ismerni az Ön panaszát, tüneteit.
2012.
03.
01.
Tóthné Marcsi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr.35 éves nő vagyok és 3 gyermeket szültem.Dohányozni nem dohányoztam soha ,alkoholt sem fogyasztottam és kávét is minimális mennyiségben fogyasztok.A gerincem évek óta fáj.Eleinte csak alvásnál de most már mindenféle munkámnál akadályoz.Spondylosis et discopathya? van a rtg véleményen??Ön szerint mire számíthatok?? Köszönettel:Tóthné Simon Mária
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
03.
11.
Ki kellene vizsgálni gerinc szakrendelésen (reuma vagy neurológiai szakrendelés).
2012.
02.
26.
B. Flóra kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2 éve tartó derék fájdalmam van,mellyel az utóbbi pár hónapban kezdtem el foglalkozni,mert akadályozott a munkában. Táncos vagyok,minden nap fizikai terhelésnek vagyok kitéve. (napi minimum 5 órán át) Balett,néptánc,modern tánc. Kérdésem,hogy az mri leletem alapján mit gondol Ön,folytathatom-e a munkámat? A reumatológus szerint igen. 3 hónapig voltam itthon állományban,jártam kezelésekre,kicsit enyhült is a fájdalom. Most újra dolgozom,de megint előjött a probléma. A conus medullaris az L.I. csigolya alsó harmadának magasságában végződik. Az L.V. discus kissé keskenyebb,jelintenzitása vizvesztés következtében csökkent,rajta centrálisan 3 mm nagyságú körülirt kiboltosulás látható,mely a durazsákot eléri, de azon számottevő benyomatot nem okoz. Vélemény: az L.V. discuson degenerativ elváltozások mellett centralis protrusio. Válaszát előre is köszönöm!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
02.
28.
Látni kellene a képeket. Ha azonban komolyabb panaszai vannak, akkor a terhelést kell megszüntetni.
2012.
02.
22.
Tóth Csaba kérdése:

Tisztelt Dr Úr. Segítene-e értelmezni a leletemet? A lordosis íve egyenesebb.A csigolyatestek alakilag épek. A discus rések nem szűkebbek. A sacrum felső szelvényén spina bifida látható. lelet írás:V Mit javasol mi a teendő a lelet alapján? Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
02.
28.
Lényeges eltérés nincs.
2012.
02.
14.
Mezei Annamaria kérdése:

Nagyon szepen koszonom Doktor ur a valaszat!!! de viszont meg egy kerdesem lene nagyon nehezen mozgatja a labat terdtol lefele es a karjat konyoktol lefele! szeretnem meg kerdezni hogy ez el fog e neki mulni ! vagy nem mert ott az orvosunk aszt mondta hogy nem szaz szazalek hogy el fog mulni elore is koszonom!!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
02.
19.
Erre biztosat nem tudok mondani.
2012.
02.
13.
nyaki porckorong kérdése:

Tisztelt Dr Úr! 56 éves nő vagyok. Fülzúgás ,ujjzsibbadás és fokozott nyaki gerinc fájdalom miatt mri -t csináltak nekem. A C.V-VII.segmentumnak megfelelően a lordosis kiegyenesedett.A porckorongok víztartalma csökkent,legkifejezettebben a C.V.VII csigolyáknak megfelelően.A C VI./VII.rést határoló zárólemezek mentén Modic I.tipusú disco-vertebalis degeneratio.A CV.-VI.főleg a C.VI.-VII.csigolyáknak megfelelően a hátsó hosszanti szalag megvastagodott.Az V.-VII csigolyák ,főleg a C.VI-VII.csigolyáknak megfelelően az egymás felé tekintő sarkakon csontos felrakódások. A CV/VI.résben kifejezetten a bal oldalon porckorong előboltosulás valamint a csontos felrakódások folytán a megfelelő forameneken kilépő érző gyökök comprimáltak.A C.VI/VII.résnek megfelelően centrálisan ,de baloldali túlsúllyal discus előboltosulás,ami a csigolya sarkakon lévő felrakódásokkal egyetemben a bal oldali kilépő gyököt comprimálja. Jobb oldalon a csontos felrakódás folytán az itt kilépő gyök is fejhelyzettől függően compressió alá kerülhet. A C.VI/VII résnek megfelelően a canalis sagittalis átmérőjében csökkent. Csak 3 hét múlva mehetek a rendelésre vissza... Addig kérdezem a Doktor Úrtól ez korral járó általános elváltozás vagy okozhatja a panaszaimat? köszönettel várom válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
02.
14.
Részben okozhatja. Látni kellene a képeket.
2012.
02.
12.
Jelige kérdése:

szreint:[...] Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoport bemutatkozó programja, aminek bevezetőjéhez az alábbi prezentációt használtam: tulajdonképpen csupán azt [...]
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
02.
14.
Nem tett fel kérdést.
2012.
02.
06.
Mezei Annamaria kérdése:

Tisztelt doktor ur mi romaniabol vagyunk a ferjem 30 eves es sajnos 7 honap alat 4 muteten ment keresztul!!! attetes agydaganatal!Ahoz kepest eleg jol at veszelte viszont k b 3 hete elo vete egy eleg rossz krizis roham ami nagyon rangata a labat igy be is kerult a neurologiara.Viszont csinaltunk egy CT felvetelt es daganatnak nincs nyoma! kapot valami erosebb nyugtatokat de ithol heti 2 alkalomal meg elo veszik ezek a krizisek es sajnos nagyon nehezen jar a terdetol lefele nehezen mozgatja a labat es nem mozdulnak a labujjai viszont erzi!!! szeretnem meg kerdezni ont hogy mitol lehet ez? ha nincs daganat!!!ithol az orvosunk aszt erolteti hogy a sok mutetek miat lehet de nem lehet hogy valahonan mashonan johetet elo??? elore is koszonom varom valaszat!!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
02.
14.
A műtétek okozta heg provokálhat epilepsiat.
2012.
02.
05.
zulu kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy kérdésem lenne Önhöz. Kb. 4 napja vállból-lapockából kiinduló nem múló, intenzív fájdalmat érzek a jobb karomban, néha aludni sem tudok tőle. Műtve nem volt semmim. Érdemes várni, hogy elmúljon, vagy jelezhet komolyabb problémát? Köszönettel: László
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
02.
14.
Ha nincs motoros tünbete (részleges bénulás), akkor várhat.
2012.
02.
05.
Kiújult gerincsérv kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 28 éves nő vagyok. 2011.10 hóban lumbalis gerinc MR vizsgálatom. Akkori eredmény: A lumbalis lordosis íve kissé fokozottabb. Az alsó három discus laposabb, szerkezetük T2 súlyozásnál jelszegényebb. Az LIV. testben apró haemangioma látszik. Az L IV-V szinten lapos, centralis túlsúlyú protrusio látható, mely lényeges compressiót nem okoz. Az L V-S I szinten széles alapú, jobb lateralis túlsúlyú, 7mm vastagságú hernia figyelhető meg, mely compromitálja a durazsákot és mindkét eredő SI gyököt, jobb túlsúllyal. A conus medullaris az LI. magasságában végződik, eltérés nélkül.ű Vélemény: Discopathia et protrusio disci LIV-V. Discopathia et hernia disci L V- SI. Haemangioma L IV. A tüneteim akkor derékfájdalom, jobb lábba kisugárzó fájdalom, mely gyógyszeres kezelésre sem javult, sőt rosszabbodott. Műtétet javasoltak, amit 2011.11 hóban el is végeztek sikerrel. zárójelentésben: ITN-ban j.o LV-SI flavotomiából microdiscectomiát végeztünk, nagyméretű, subligamentalisan rupturalt porckorongsérvet távolítottunk el, az idegképletet decomprimáltuk, szövődményt nem észleltünk. A műtét után minden utasítást betartottam, 6 hétig nem ültem, csak étkezésnél és WC-n, nyújtottam, gerinctornáztam. Nem emeltem, nem hajoltam, szedtem az előírt Aflamint és Mydetont. Az állapotom szépen javult, fokozottan tértem vissza 2012 januárjában a mindennapi életemhez. Teljesen váratlanul 2012.01.30-n reggel nagyon erős fájdalommal ébredtem, minden előzmény nélkül. Egyszerű izom húzódásra gyanakodtam, így sokat pihentem, szedtem izomlazítót, de a fájdalom nem szűnt. Jobb oldalra lokalizálódott, és fura mód éjszaka fokozódott a fájdalmam, amit eddig nem tapasztaltam. A jobb csípőm, és combom is fáj, pihenésre nem szűnik a fájdalom, Donalgin szedése mellett csak enyhül, de nem szűnik. Valahogy éreztem, hogy itt nagyobb a baj, mint egy egyszerű húzódás, így csináltattam egy MRI-t saját költségen (más esetben sajnos csak áprilisra kaptam volna időpontot). Sima natív felvételt kértem, bár javasolták a kontrasztanyagosat, de sajnos arra nem volt keretem. A mostani MRI eredménye: Meredek állású sacrum, az LV csigolya 5 mm-es retropositióban. Az LIV discus laposabb, benne hátsó anulus szakadás, protrusioja a gerincűrt mérsékelten szűkíti. Az LV discus széles alapú centralis előboltosodást mutat. A discusban és az LV valamint az SI csigolyák egymás felé tekintő zárólemezein jelintenzitás növekedés látható. Hasonló jelintenzitás növekedés jobb oldalon az LV csigolya processus spinosus körüli lágyrészekben is megfigyelhető. Az L3-SI szakaszon kisizületi arthrosis, sárga szalag megvastagodással, kisizületekben kevés folyadékkal. A gerincűr normál tágasságú, conus az LI csigolya magasságában látható. Vélemény: az LV-SI segmentumban spondylodiscitis valószínű recidiv herniával. Én ebből azt értettem, hogy a sérvem kiújult. Amitől megijedtem az a spondylodiscitis, amit valószínűsítenek. Lázam nincs, a fájdalmam éjszaka fokozódik, a fájdalom mellé égő érzés is társul, valamint a műtéti hegemnél időnként égő, csípő érzésem van. Nincs a végtagjaimban bénulás, sem inkontinencia. Érdekelne az Ön véleménye a fent leírtakról, és szeretném megkérdezni, a véleményét a legutóbbi MRI eredményemről. Ön mit javasolna? Válaszát és segítségét előre is köszönöm! Petra
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
02.
14.
A spondylodiscitis legfőbb tünete a terhelésre jelentkező fájdalom. Láz nem szokott mindig jelentkezni. A recidiv sérv bizonytalan. Forduljon az operáló orvoshoz.
2012.
01.
31.
vesém fáj, zsibbad a lábam, kérdése:

Vesém fáj , zsibbad a lábam is , sürün járok pisilni és sötét piros a vizeletem, csíp és a hasam fáj amikor pisilek.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
02.
14.
Vizelet vizsgálatra jelentkezzen, gyulladása lehet.
2012.
01.
29.
Lőrikné Boda Bettina kérdése:

Tisztelt uram! Köszönöm válaszát, de én nem ezt kérdeztem ha nem erre szeretnék választ kapni. Egyre sűrűbben rám törő hirtelen erős fázás, remegés, zsibbadás, és egyben egy erős fájdalom a nyakamnál oldalankét változó de a tarkóm sem hagyja ki idő közönként oda is bele nyilall. Szóval erről szeretnék többet megtudni legyen szíves ebben segíteni. Előre is köszönöm. Tisztelettel: Lőrikné Boda Bettina
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
02.
14.
A panaszai túl általánosak, hogy ennyi információból többet tudnék mondani.
2012.
01.
28.
Discopathia kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Attila vagyok, 26 éves fiú. Megszakadt egy négy éves kapcsolatom, ami nem volt túl nyugodt. Még mielőtt ez bekövetkezett a tarkómnál érződött egy nyomásszerű fájdalom. Ezzel együtt karöltve csoportvezető voltam egy építkezésen és fizikai munkát is végeztem. Ez előtti év decemberében kezdődtek panaszaim. A nyomás kiterjedt fejem különböző szegmentumaimra. A vérnyomásom sokáig 140/80 körül volt pulzusom pedig 130 körül. Elmentem háziorvosomhoz értágítót írt fel. Nem lettem tőle jobban, így pszichiáternél kötöttem ki, aminek nagyon nem örülök. A lényeg, hogy a "nyomásszerű" érzés csökkent már szinte teljesen megszűnt. Ami most a legjobban zavar az a tarkóm táji izom- és a száj mozgató izom- feszülése, megspékelve állandósult tinnitus-al. A bölcsességfogam is rosszul nőtt alul és mindkettőt kivetettem. Elnézést az előbbi regényért, csak szeretnék mindent pontosan leírni. Tehát, voltam fül-orr gégészeten, MRI-n, fogorvosnál. Az MRI vizsgálat eredménye: Axiális T2, FlAIR, GRE T2*, DWI-ADC, valamint 3D T1 és artériás 3D-TOF MR angiográfiás mérések készültek 3T Phillips MR készüléken. Kontrasztanyagot nem alkalmaztunk. Szabályos kamrarendszer és extracerebralis liquorterek. Az agyállományban kóros jelintenzitás eltérés, diffúziós rendellenesség nem észlelhető. Haemosiderin depositio sem látszik. Az artériás rendszer szabályos, kóros telődési többlet vagy hiány nem észlelhető. Az orbiták, a sella a pontocerebellaris régió jelentős eltérés nélkül. A craniospinalis átmenet szabályos. A cervicalis gerinc MR vizsgálata: Szaggittális T1, T2, STIR, valamint koronális és axiális T2 mérések készültek 3T Philips MR készülékkel. Kontrasztanyagot nem alkalmaztunk. A craniospinalis átmenet szabályos. A cervicalis lordosis megtartott. A csigolyatestek alakja és magassága megtartott. A C4-5 és C5-6 segmentumokban a discusok minimális dehidrációja és előboltosulása figyelhető meg lényeges durzsák vagy gyöki érintettség nélkül. A többi segmentum ép. A gerincvelő kiterjedése és jelviszonyai normálisak. Melléklet: Bal oldalon a mandibula medialis oldalán feltehetően a postoperativ állapotnak megfelelő jelzavar és bizonytalan terime látszik. Ezt anyukám szerint, a kivett bal oldali bölcsességfogam miatt mutatta ki... Mostanában úszok, Helexet és Anafranilt szedek. Mivel pszichiaterem szerint depressziós vagyok. A Dr. úr szerint ezen adatok alapján spontán fülzúgás egy nap alatt kialakulhat és állandósulhat? Vagy a depresszió mellékterméke? Köszönettel, Attila!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
28.
A kérdéseire a psychiáter tud igazából válaszolni, aki ismeri Önt és a tüneteit.
2012.
01.
28.
Lőrikné Boda Bettina kérdése:

Tiszteletem! Olyan kérdésem lenne önhöz amire sajnos más nem ad választ. Így az interneten kezdtem keresgélni és önökre találtam szóval a problémám: 2001-be meg állapították az SM betegséget, de különösen azzal nincs nagy gondom azt leszámítva, hogy néha nem látok rendesen és hogy zsibbadok na de nem ezért keresem. A mostani problémámra még nem találom a választ kérem segítsen megfejteni a rejtélyt mert senki nem segít ki deríteni hogy mi is a baj. Tünetek: Egyre sűrűbben rám törő hirtelen erős fázás, remegés, zsibbadás, és egyben egy erős fájdalom a nyakamnál oldalankét változó de a tarkóm sem hagyja ki idő közönként oda is bele nyilall. Szóval erről szeretnék többet megtudni legyen szíves ebben segíteni. Előre is köszönöm. Tisztelettel: Lőrikné Boda Bettina
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
28.
Ha valóban SM betegsége van, akkor forduljon specialistához.
2012.
01.
27.
Lumbalis gerinc Ct vizsgálata L.III.-S.I. kérdése:

Tisztelt Dokor Ur! Kérem sziveskedjék leletemet értelmezni: Előre is köszönöm. Az L.III és IV. discusokon körkörös előboltosulás látszik, a gyökkilépések szabadok. AZ L.V.discuson bal oldalon részben intraforaminalis széles alapu prolapsus látható, mely az L.5. kilépő gyököt eléri. Az elváltozás az S.1. gyököt is érinti. A kisizületekben arthrosis jelei láthatók. Vélemény: Protrusio discorum L.III. et L.IV. Prolapsus disci L.V., bal L.5. és S.1. gyöki érintettséggel.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
28.
Rövid lelet, érdemben nem lehet mit mondani a képek és a tünetek ismerete nélkül.
2012.
01.
26.
zsibbadás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Férjemet 2 éve műtötték gerincsérvre néha azóta is fájdogál a dereka. És időnként zsibbadást érez a fenekénél. Csináltak azóta újabb MR vizsgálatot de abból nem derült ki az ok és akkor el is múlt egy idő után ez a zsibbadás most pár napja újra előjött! Mi lehet Ön szerint az oka milyen szakrendelést kellene felkeresnie ahol fény derülne a problémára? Üdv E.E
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
28.
Az operáló orvost keresse.
2012.
01.
19.
Egészség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr A minap a reumatológián voltam hátfájásos panasz kivizsgálására. Az alábbi eredményt kaptam: "Státusz: C gerinc mk. vállöv mozgásai szabadok. Sacrum ütre. érz. L gerinc mozgásai szabadok. Lasegue mk. o. neg. Csípők, térdek szabadok. Eredmény: A lumbosacralis átmenetben 5mm-es ventralis irányú olisthesis látható. A L. V. csigolya ívén lysis mutatkozik. A L. V. - S. I. és a L. IV-V. kisizületekben arthrosis jelei láthatók. A Lumbosacralis discus rés beszűkült. Az SI rések tágassága megtartott, errosiok nem ábrázolódnak. Mindkét oldalon diszkrét subconralis sclerosis látható. Diagnózis: M4310 Spondylisthesis LV. M5130 Discop. LV. M4300 Spondylolysis LV. l.u. Therápia: RP: Lumbamed deréktámasztó őv 10x interferencia áram " Nos, azt szeretném kérni, hogy ezt érthető módon elmagyarázná mit is jelent. Meggyógyulhatok teljesen? Milyen terápiát ajánl? Van egy 16 hónapos kisfiam. Emelgethetem-e? A munkahelyemen ha visszamegyek dolgozni, emelgethetem-e a 20 kilós zsákokat? Mi lesz így a munkahelyemmel? Le kell százalékoltatnom magam? Szeretnénk második babát is, ki tudom-e hordani? 38 éves vagyok. Válaszát előre is köszönöm, Krisztina
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
28.
A képeket kellene látnom, ill. Önt megvizsgálnom. Nem biztos, hogy műtét kell a gyógyuláshoz.
2012.
01.
17.
skorpio5 kérdése:

T. Főorvos úr! 2008 novemberében gerincműtétem volt az ÁEK Idegsebészetén. (Személyesen is "ismerjük egymást", hiszen Ön volt akkor az Osztály Főorvosa!) Laikus véleményem szerint "AZ" sikeres volt, de erős (baloldali) farból kisugárzó derékfájdalmaim azóta sem múltak. Nem terhelném azokkal a részletekkel, hogy mi mindennel próbálkoztunk a fájdalmam enyhítésére, ill. az OK kiderítésére, mert azzal csak a szót szaporítanám. Jelen diagnózis szerint piriformis szindróma keseríti az életemet immár 4. éve, amivel együtt élni borzalmas. (Amennyiben ezt így életnek lehet nevezni...) Itt az Interneten "találtam" Önre, aki indokolt esetben műtéttel segítene ezen a problémán. Kérdésem Kedves Főorvos úr, hogy Beutalóval mehetnék-e Önhöz legalább egy vizsgálatra a János Kórházba? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlöm, Tóth Éva. Budapest.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
28.
Kérem, jelentkezzen be a 30-349-9208 telefonon munkaidőben.
2012.
01.
14.
szédülés kérdése:

T.Doktor Ur! 62 éves nő vagyok.Az a problémám,hogy 3 napja nagyon fáj a tarkóizmom,tegnap már a fejemen a bőr is fájt.Szédülést érzek,főleg ha lefekszem.Mintha nem lenne tiszta a fejem.Néha fülzugásom is van.Bekentem lidocain kenőccsel a tarkom.Szedem rendszeresen a Bl vitamint.A háziorvosnál voltam,ajánlotta a mydetont izomlazitónak,és májusra kaptam nyaki UH beutalót.Enyhe hányingerem is ilyenkor.Nagyon meg vagyok ijedve.Férjemnek két agyinfaktusa volt,elég sok a a stressz is ezzel kapcsolatban.Kérem,sziveskedjék megirni,hogy mi lehet az oka a szédülésnek és a tarkófájásnak,vérnyomásom 150 volt,amire elkezdtem tenox-ot szedni. Gyógyszert csak sztatint szedek,és most kezdtem el a tenoxot és mydetont.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
14.
Szerintem neurológiai vizsgálat lenne indokolt.
2012.
01.
11.
Neurológiai probléma? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 32 éves férfi vagyok! Tegnap este párszor erős nyilallást éreztem a jobb térdemben, ezzel együtt a jobb bordám közepén is egy időben ugyanilyen nyilallást, szúró érzést. Majd utána zsibbadást, bizsergést, idegenszerűséget éreztem a jobb oldalamon, jobb lábban, kézben, has jobb oldalán. De ugyanezek megjelentek a bal oldalon is enyhébb formában. Csuklónál is éreztem és itt szúró, nyilalló fájdalom is társult mellé. Ez a szúró fájdalom, kicsit zsibbadás szerűség érzéssel többször megjelenik csukló, térd, könyök, boka környékén is. Ez korábban is volt néha. Ma este pedig a hasam jobb oldalán kezdődött zsibbadás, szúró érzés. Majd továbbá a lábban, kézben. A zsibbadás jelen van az arcban is. A hasamnál már egy kb. egy hónapja rendszeresen van szúró fájdalom, vese környékén is, néha görcsös. A lábaim is gyakran fájnak, lehajlásnál feszítő érzést érzek a felső combomnál, mind két lábban, a térd környékén is sokat fáj, valamikor a talpamból indul és egész a felső combig ér a fájdalom. Történt lábi erek UH vizsgálata, most hétfőn hasi UH. Mindent rendben találtak. Ez a fél oldali zsibbadás, néha áttevődve másik oldalra is, korábban is volt már két éve. Ekkor csináltak agyi MR vagy MRI vizsgálatot 2010. március elején. Ez alapján is minden rendben volt. Ezeket a be-be szúrásokat sokszor sok helyen érzem, néha a fejemben is, ma este pl. székelésnél éreztem egy feszítő érzést a fejemben. Bár délután volt a frontérzékenységem miatt fejfájásom. Sokszor fáj a derekam, gerincemnél de, nem olyan vészesen erősen. Sokat fáj a jobb fülem is, arra fül-orr-gégész azt mondta, hogy ekcémás gyulladás. Az elmúlt héten többször volt mellkas környéki fájdalom, meg exstrasystole szerűség, olyan szívremegés érzése. Szintén két éve szív UH, EKG, terheléses EKG is mindent rendben talált. Vérnyomásom magas, de gyógyszerrel kezelve van. 2 éve a kardiológus azt mondta, hogy mindezek mozgásszervi probléma miatt vannak, háziorvos, meg neurológus szerint stressz, szorongás. Ön szerint most is az idegeskedés, szorongás lehet a háttérben. Lehet esetleg most, hogy még is neurológiai, a zsibbadások, itt ott feszítések, szúrások oka? Esetleg gerinc eredet? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Atti
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
14.
Inkább szorongásos panaszokra gondolok. Gerinc eredetűnek nem gondolom.
2012.
01.
08.
gerinc kérdése:

köszönöm válaszát,ha bár én arra lettem volna kiváncsi hogy ön mit gondol mert az idegsebész szerint kell megvárni mig teljesen "leszakad"
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
14.
Látnom kellene a képeket és természetesen Önt is.
2012.
01.
07.
gerinc kérdése:

jo napot.segitséget szeretnék kérni öntöl most voltam ct-n.az orvosomtol azt a választ kaptam hogy meg kell várni mig teljesen leszakad a sérv.az egész ct-t sok idöbe telne leirni,de a véleményt leirom önnek hátha tud segiteni. Discopathia L.IV.-V kisfoku protrusio az L.IV.-V. magasságában kis hernia az L.V-S.I. magasságában. L.IV.csigolya felsö zárolemeze alatt kis Schmorl benyomat van. a L.II-III.korong a durazsákot eléri L.III-IV.korong kis fokban elöboltosul a durazsákon kisfoku benyomatot képez az L.IV-V korong elöboltosul a durazsákon mérsékelt benyomatot képez az L.5 ÉS s.1. gyök bal oldalon eggyütt ered az L.v-S.I KORONG CENTRALIS-JOBB PARAMEDIÁLIS JELLEGGEL SZÉLES ALAPON KISSÉ EGYENETLENÜL ELÖBOLTOSUL,A DURAZSÁKON ENYHE BENYOMATOT KÉPEZ A JOBB S.I. GYÖKÖT ELÉRI TOVÁBBÁ A KORONG A BAL S.I. GYÖKÖT IS ELÉRI. ennyit volt a papiron ehez hozzá jön hogy fojamatosan zsibbad a lábam naprol napra jobban.mi lenne a tehendö?köszönöm a válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
07.
Forduljon idegsebészhez személyesen.
2012.
01.
05.
Lábzsibbadás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám nevében írók Önnek . Aki most 58 éves és közel 28 éve számos mozgás szervi panasza van : Váll,csukló,csípőízületi fájdalmak, láb ,kéz zsibbadás . Sokszor a Lumbágó jellegű panaszok miatt ,tornát és a kezeléseket abba kellet hagynia . 2002 óta a bal oldalon a halántéknál fejfájás jelentkezett fejtető zsibbadással kísérve. 2009-ben P4-es cytológia miatt conisatio+fr. curette történt . Majd 2009.08.25: hasi méheltávolítás történt adnexumokkal, hüvely felső harmadával, kismedencei nyirokcsomókkal együtt Wertheim szerint. Ez után az ízületi fájdalmak felerősödtek és a Lumbágó jellegű panaszok havi szinten jelentkeztek. Nagy fokú hólyag süllyedés miatt 2011 novemberében plasztikai helyre állító műtétet végeztek azóta az álló képessége jelentősen romlott . A derék fájás ,mind két láb zsibbadása baloldali fejfájás és ugyan azon oldali fülzúgás folyamatos. Az fül orr gégészeti lelet negatív. Koponya CT : Ovoid hypodens terület jobb oldalon occipitalisan , melynek hátterében vascularis lasesio állhat. EEG. negatív, időnként látás zavarai vannak amelyek oldal irányba cikázó fények. Ortopédiai lelet 2011 .11.16 : A C csigolyák peremeinspondylophytak képződtek. A C V- VI. intervertebralis rések jelentősen beszűkültek, a csigolyák mészszegények. A porc.uncinatusok kihegyezettek. A bal és jobb vállízületekben kórós eltérés nem látható. Vélemény : Spondylosis cervicalis discopathia indirekt jeleivel. 2011 . 12.14 Lelet Mindkét csípőízület vápatető scleroticus szerkezetű. A lumbalis gerincen a csigolyatestek közötti rések az alsó harmadban diszkréten beszűkültek, egyéb kórós eltérés nem látható. Vélemény : Coxarthrosis l.u.min.grad. A kérdésem az lenne mit lehetne tenni? a Wertheim műtét miatt milyen kezeléseket kaphat ? Mert sok esetben a gyógytornától a dereka becsípődött a váll tornától meg fölugrott a vérnyomása. A másik kérdésem az lenne , hogy a láb zsibbadást okozhatja-e valamilyen gerinc betegség amit a röntgen nem mutat ki és ha Ön szerint igen akkor érdemes lenne-e gerinc CT csináltatnia ? Köszönöm, hogy időt szánt a levelemre. Várom mielőbbi válaszát. Tisztelettel: Tímea
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
07.
A konkrét gerincpanaszról nem írt. érdemes lenne reumatológushoz fordulni.
2012.
01.
02.
Kérdésem kérdése:

Tisztelt Dr Úr. Segítene e értelmezni a leletemet? A Lumbosacralis rés magasságában jobb oldalon paramedalisan kifejezett discus emelkedés van, mely a jobb oldali S.1. gyök kezdeti szakaszát komprimálja. Cranialisabban kóros discus előemekedést nemmutatnak. Orvosi vélemény: Hermina disci L.V. 1.d. Köszönettel várom válaszát Tápai Attila
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
02.
Porckorongsérv.
2011.
12.
28.
gerincfájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A történtem egy két hónapja kezdődőtt. Azzal kezdem, hogy munka közben roppant egyet a hátam , ami akkor épp nem fájt hanem csak zsibbadt a lábam (bal). De különösebb fájdalmat nem éreztem. Aztán pár nappal később egyre jobban fájt a hátam. Végül elment orvoshoz ő beutalt reumatologiára. Amire el is elmentem . Előszőr írt fel gyógyszert amit nem bírtam szedni utána kaptam, mydetont , diclafon és egy harmadik fajtát. Arra gondoltam ezzel jobb lesz mivel idegbecsipődésre gyanakodtak a gerincemnél derék tájt. Bíztam abba, hogy ezzel megoldododik a problémám. De inkább egyre jobban fájt ennek ellenére. Aztán vissza mentem és írtak fel fájdalom csillapított kupba. Szükség esetén egy. Tompitani tompitotta de nem szünt meg teljesen , mivel ha mai napig üllök fáj a hátam továbbra is meg ha megyek akkor is. Fizkóra is jártam . De jobb nem lett tőle. Elküldtek MR-re aminek az eredménye :\" A csogolyatestek magassága megtartott, a Th.X. csigolyában dorsalisan kb.7mm átméröjü, haemangiomára utaló kerek, jelfokozott képlet van. Az intervertebralis discusok magassága megtartott. Az alsóü két porc víztartalma csökkent. Számottevő discus potusio vagy hernia nem mutatható ki. Az alsó lumbális szakaszon mérsékelt kisizületi arthrosis jelei láthatók. A conus az LI. csigolya alsó zárólemezéig ér, jelmenete szabályos. A canalis spinalis átlagos tágasságú. Számottevő discus protrusio vagy hernia nem ábrázolódik. Hát ennyi. Mivel valamennyit értek latinul így tudom miről van szó. De azt is tudom, hogy elméletileg semmi bajom . De viszont a mai napig nagyon fáj a hátam , menni nagyon nehezen bírok ettől független. Ha most azt kérdezné, hogy nem e valami pszichés oka van , nem vagyok e feszült vagy streszes mostanába, a válaszom ez lenne \"nem\". De valamitől borzalmasan tud fájni a hátam, hogy hajolni se bírok sokszor, vagy ha elfeledkezem róla, hogy nem hajolhatok és megteszem akkor meg felállni se tudok csak segitséggel jobb esetben. De ha tud segítsen kérem. Jártam fizikó terápára, gyógytornára és mindent meg tettem tényleg. De nem igazán szünik meg továbbra se. Továbbra is a hátam derék résznél fáj illetve a lábaimba is sugárzik kivülről. Nagyon szeretnék megszabadulni ettől a fájdalomtól. Már csak azért is mert a java családtagom, daganatokba hunytak el. Köszönettel: Takács Zsoltné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2012.
01.
02.
Úgy tűnik, hogy a gyógyulás nem lesz egyszerű. A fájdalom oka nem látszik az MR-n, ilyenkor csak a fizikoth. és a gyógyszer marad.
2011.
12.
21.
Öcsi kérdése:

Tisztelettel kérdem,énekem 2009 év be jobb kezemen három ujjam nem ki nyújtani, a gerincemmel is baj van kissé hajoltan járok és fáj is gerincen egy kézzel tapintható csomó van, a röggenél ki mutatták az alsó csigolya törött, reumán már voltam de segíteni nem tudattak, ez mind egy betegség után jött, mikor is a vesém leállt és a lábadozás alatt a 6 hó ba jött a kézen nem tudtam ki nyújtani az ujjamat Kérdezném hogy kihez forduljak hogy helyzetemen javítanának Tisztelettel Várom válaszát János
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
12.
25.
Neurológushoz.
2011.
12.
18.
porckorong sérv kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves férfi vagyok 12 éve állapítottak meg nálam porckorongsérvet. Az akkori a tünetek: bal lábam combhajlítójának húzódása, fájdalom, az Achilles reflex kiesése. Az utóbbi 1 évben romlott a helyzet: a bal lábujjaim időnkénti érzéketlensége, fájdalom a lábfejemben, izomrángások mindkét lábban, már néhány perc séta/állás után erős fáradságérzéssel társult hasogató fájdalom a bal lábban. Az elmúlt 3 hétben semmilyen régi 'módszerrel' sem sikerült javulást elérnem a padlón fekvés, gyógytornász gyakorlatok, a gyógyszerek is hatástalanok maradtak. A tegnapi CT eredménye a következő: 'Valamennyi vizsgált rész szűkebb. Az L 2 / 3, valamint az L 3 / 4 segmentumaban enyhe körkörös protrusio van, mely a durát eléri, érdemi compressiot nem okoz. Az L 4 / 5 segmentumban 3 mm széles, dorsalis túlysúlyú prolapsus van, mely a durán benyomatot okoz, a gyökök szabadok. Az L 5 / S1 segmentumban bal oldali mediolateralis discus hernia ábrázolódik, mely a kilépő gyököt dorsal felé dislocálja és kissé comprimálja. Vélemény: Protrusio disci L 2 / 3, L 3 / 4 Prolapsus disci L 4 / 5 Hernia disci L 5 / S 1, bal oldali gyöki érintettség.' Lehetek e még 'tünetmentes' (ill. sikerülhet e még ismét egyensúlyba hozni az állapotomat), vagy mindenféleképpen megérett a helyzet a műtétére? Továbbá, létezik e bármiféle – itthon is elérhető – orvosi módszer a műtét kiváltására? – Tisztában vagyok vele, hogy a leletek pontos ismerete nélkül nehéz jóslásba bonyolódni, viszont az, hogy 5 percnyi séta után feküdnöm kell, elgondolkoztat, hogy nem próbálkozom tovább feleslegesen, hanem a kés alá fekszem – A válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Horváth Richard.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
12.
25.
Valószínűleg gerinccsatorna szűkülete van, amit műtétileg lehet kezelni.
2011.
12.
16.
érdaganat kérdése:

Tisztelt doktor úr! Nem is tudom hol kezdjem. Talán az eredménnyel: Az Mr alapján A Th,X. csigolyában dorsalisan kb.7 mm átmérőjű, haemangiomára utaló kerek, jelfokozatt képlet van.. Az alsó két porc víztartalma csökkent. Az alsó lumbalis szakaszon mérsékelt kisizület arthorosis jelei láthatók.. Az, hogy csökkent a víztartalom meg kisüzeleti kopásom van azért nem is agodom , de a 7 mm érdagantért igen még akkor ha jó indulatú. Már csak azért is mert most már lassan két hónapja igen csak nagy fájdalmaim vannak. Van úgy hogy sehogy nem bírok menni de az is előfordul, hogy mankóval tudok csak jobb esetben. Így azt tudom, hogy kiskorban jön első ötévben az esetek 60%-ban a fejen a nyakon inkább. A maradék az meg ott ahol tud meg akar. És általában felszívódik de sok esetben bevérezhet, de ezt úgyanakor műteni is lehet. Így most az kérdésem , hogy a három probléma miatt melyik okozhat nagy fájdalmat? Mert én kettőre tipelek, hogy miért. A másik kérdésem, hogy mit tegyek? Mert csak jönnek az ünnepek meg van négy gyerekem aki még felszeretnék nevelni. És nem szeretném azt akár milyen kicsi is és csigolyánál van problémám, hogy bevérezzen és emiatt bármi bajom legyen. Várom megtisztelő válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
12.
25.
A csigolyatest haemangiomák általában nem okoznak tünetet és nem igényelnek kezelést. Látni kellene a képeket.
2011.
12.
09.
zsoka32 kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Szeretném kérni Önt hogy orvosi véleményt kapjak nyaki gerinc CT vizsgálat eredményéről.Nagyon meg vagyok ijedve mert úgy 3 hete jobb oldalon derék tájba szinte elvan zsibbadva a gerincem és sokat viszket.Amikor vakarom az a terület amellyel a probléma van nem olyan fokban érzékelem mint e terület alatt és fölött.Orvosnál még nem voltam ezzel mert állandó bal oldali vállfájdalmam volt amire az ideggyógyásznő CT vizsgálatot kért.Ő még eredményét nem látta mert csak 2012.jan.20-ra van időpontom a controll vizsgálatra. CT orvosi vélemény szerint MR vizsgálat javasolt. Hernia disci cervicalis C VI-VII. Eléggé megijedtem mert a gerincemet naponta nagyobb terhelés is éri ,mert gondozónőként dolgozom egy idősek otthonába és nagyon sok emelgetéssel jár de a munkámat szeretem és mivel 3 kiskorú gyermekem van ezért szükségem is van rá nagyon. A teljes lelet.: A nyaki lordosis kiegyenesedett. A porckorongok magassága megtartott. C III-IV közti discusnak megfelelően a bal oldali foramen csontosan mérs.szűkebb. C IV-V közti discusnál bal oldali foramenszűkités köv.a bal oldali eredő és kilépő gyök érintett lehet. C VI-VII-KÖZTI DISCUSNÁL amennyire a műtermékektől megitélhető a bal oldali laterális recessus lágyképlettel kitöltötten ábrázolódik. A bal oldali eredő gyök comprimált. Kérném szépen a Főorvos Úr véleményét. Köszönettel és tisztelettel.Baglyas Sándorné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
12.
13.
A véleményem az, hogy nagyon információm van,
2011.
12.
08.
egyensúlyzavar-szédülés kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Ez ev marciusaban kezdodott a szedulesem, vizsgaltak ful orr gegeszeten, neurologian-negativ,kardiologian-negativ,koponya mr es ct is keszult, az MR en annyi all hogy a 7 es és 8 as agyideg kozott jobboldalon latszik egy erőteljesebb erkeplet. Voltam pesten egy szeduleses specilaista doktornonel is, azt mondtak hogy a belso fulben kristalyok szakadtak le (akar virus rament a fulre) es azok ingerlik az egyensulykozpontot. Nos ez a szedules ami egyensuly-es bizonytalansag erzese, jarasbizonytalansag, azota is megvan, es annyiban rosszabodott hogy elnehezedik a fejem sokszor, faj is, es a labaimat gyengenek erzem, mintha bizseregne is. es amikor nehezedik a fejem szinte a kezeim is a labaaim is elnehezednek..nem tudom pontosan elmondani milyen erzes. Ma voltam kontrollon a ful orr gegesznel, es azt mondta ez nem ful eredetu, hogy igy rosszabodtak a tuneteim...(pedig eddig ezt mondtak hogy ful eredetu) On mit gondol lehet koze annak az ernek esetleg az egyensulyideghez?? vagy mi lehet ez egyaltalan? elore is koszonom valaszat udvozlettel Vné Tóth Adrienn
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
12.
13.
Elvileg lehet. Látni kellene a képeket.
2011.
12.
06.
gerincsérv műtét kérdése:

Tisztelt doktor úr. Az lenne a kérdésem! Gyermeket szeretnék. Kiszakadt gerincsérvvel műtöttek októberben. Szépen javulók. Mennyi idő után lehet gyermeket vállalni. És van valami kockázata. Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
12.
08.
Kérdezze az operáló orvost.
2011.
12.
03.
Gabriella kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A talpamba keletkezett egy csomó ami fáj és viszket is .Ha ecetes borogatást teszek rá a viszketés enyhül de a fájdalom megmarad nehezen állok a talpamra. Mitöl alakulhat ki ilyen jellegü csomó? Köszönettel:Gabriella
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
12.
08.
Ortopédusnak mutatsa meg.
2011.
11.
22.
Szabolcs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr 30 éves vagyok, ez év Januárjában porckorong-sérvet mutatott ki a CT vizsgálat.3 hónapig erős fájdalmaim voltak de különböző rehabilitációs kezelésekkel csillapodott majd a nyár folyamán szinte alig fájt. Szeptember közepe óta ismét elkezdett fájni elég elviselhetetlenül és elmentem megint CT vizsgálatra mert a műtéten gondolkodom. Leletem eredménye: A lumbalis lordosis egyenesebb, a csigolyák magassága szabályos.A canalis vertebralis átmérői megtartottak.A L.III. és L.IV. discusok nem haladják meg kórjelző mértékben a csigolyák szélét, a gyökök szabadok.A lumbosacralis discus dorsal felé baloldali túlsúllyal 6-7 mm-re boltosul elő, a durát deformálja, a jobb oldali S1 gyököt eléri, a bal oldalit kissé diszlokálja.Ebben a szintben pár milliméteres retrolisthesis látszik. Vélemény:Baloldali túlsúllyú hernia disci lumbosacralis. A kérdésem az lenne hogy maga szerint operáltassam meg magam vagy van még esélye hogy esetleg műtét nélkül is megszünnének a fájdalmaim. Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel Földesi Szabolcs
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
12.
08.
Látni kellene a képeket.
2011.
11.
20.
liquor kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Szeretném megkérdezni, hogy SM gyanu esetén honnan történik a liquor levétele? Mi dönti el, hogy cisterna vagy lumbál punkciót végeznek? Válaszát előre is köszönöm! Erzsébet
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
12.
08.
Egyéni a döntés.
2011.
11.
20.
nincs kérdése:

Üdvözlöm! Én Budapesten lakom ,de külföldön tartózkodom még 1 hónapot és ezért szeretném megkérdezni,hogy ha tudom hogy nem vagyok jól gyógyszer nélkül,abbahagyhatom e a rexetin szedését,mert hízok tőle és már nem bírom addig sem ezt nézni amíg hazamegyek. Ha abbahagyhatom akkor hogy csökkentsem? májusban volt egy éve hogy elkezdtem , de nem vagyok jól(nagyon nem) mivel semmi nem jön össze amit akarok és vannak gondok még ezen kívül is ami engem már teljes mértékben kikészített... a tehetetlenség a kétségbeesés amivel már nem tudok mit kezdeni.. itt nem lesz aki felírjon másikat! Lehetséges hogy tényleg attól hízok? Előre is köszönöm a válaszát! Szép napot!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
12.
08.
Kérem, kérdezze attól az orvostól, aki javasolta.
2011.
11.
18.
agysorvadás-epilepszia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!!! Egy olyan kérdéssel zavarnám önt,hogy van egy majd 8 éves kislányom aki 3 és fél éve tartossan betg.2008 szeptemberében derült ki,hogy epilepsziája van és ez mellett agysorvadása.De 3 év alatt teljessen leromlott a kislány és egyre rosszabbul van.Jelenleg Dapakine cromo-t,Baclofen-t,Sevenal-tés most már rivotril-t is szed.Az lenne a kérdésem,hogy tud-e valami modot ami segíthet a kislánynak?Mert én már nagyon sok orvosnál voltam vele ,de sikertelenül.Másik kérdésem az lenne ,hogy meddig élhet még a lányom meddig lehet még velünk?Tudom,hogy mi vár még ránk,hogy ettöl csak rosszabb lesz az állapota ,de érdekelne az,hogy meddig tart még ez a szenvedés a kislánynak?Vagy adjon ötletet ,hogy mit csinálhatnék? Várom mielőbbi válaszát. Martadok tisztelettel: G.Krisztina
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
12.
08.
Ez komplikált eset, ismerni kellene minden részletet.
2011.
11.
15.
derék és nyaki fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy éve jobb oldalon a keresztcsont tájékán derékfájdalmaim vannak. A röntgen szerint a háti gerincen jobbra konvex scoliosis. kissé fokozott háti Kyphosis. A csig.testek és porcrések magassága megtartott. Az alsó szakaszon discret spondylosis. A lumbalis lordosis kiegyenesedett. kisfokú balra konvex scoliosis. Kisfokú L. IV-V discopathia. L. III-IV spondylosis. Pár hete a bal oldalon a nyakam vállam karom és a hátam is elkezdett fájni, annira hogy éjjal az alvásban is zavar. Kisugárzik a karomba, hátamba a fejembe a fájdalom. A röntgen szerint nyaki borda nincs. A lordosis megtartott. C. VI-VII között a porcrések szűkebbek. Fenti csigolyák peremén ventralisan mérsékelt fokú spondylophyta-képződés van. A kisizületekben mérsékelt fokú arthrosis látható. A csigolyatestek és a zárólemezek megtartottak. Beutalót kaptam a reumára, de időpontot csak sokára tudtak adni. Addig is szeretném tudni, hogy ezek mit jelentenek és milyen kezelés várható. Addig is amíg a reumára eljutok mi tehetek a javulás érdekében. jelenleg orvosi javaslatra egy hétig mydetont és advil ultra fortét szedek. Válaszát köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
12.
08.
Látnom kellene a képeket.
2011.
11.
04.
Nyaki gerincsérv kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnál nyaki gerincsérvet álapítottak meg, kezelőorvasa súlyfürdőt ,masszázst és izom lazító infúziót írt fel,a műtét egyenlőre nem indokolt. Kérdésem-Ön ajálja-e a súlyfűrdőd a betegség kezelésére, menyi időn belül várhatő javulás fizikai munkavégzés mellett? Válaszát előre is köszönöm!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
11.
13.
Ha látnám az MR képeket és a beteget, akkor tudnék érdemben nyilatkozni.
2011.
11.
01.
kiegyenesedett lordosis kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2004-ben (29 évesen) egy autós ütközés után pár hónappal egy reggel nyaki idegbecsípődésre, a nyakamban nagy fájdalomra ébredtem, gerinc felvétel alapján a következő diagnózist állapították meg: C.III-tól caudalisan a physiológiás lordosis teljesen kiegyenesedett. Azóta többször jártam fizioterápiára. Kb. egy hónapja egy nap fülzúgásom lett. Fülészeti kivizsgálás negatív eredményt hozott. Betaserc gyógyszert kaptam rá, reggelre elmúlik, dél felé ismét előjön a probléma. Kérdésem, hogy a fent leírt diagnózis lehet-e az oka, és ha igen, mi rá a megoldás, hogy elmúljon a fülzúgás? Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
11.
01.
Nem gondolom, hogy gerinc eredetű lenne a fülzúgás.
2011.
11.
01.
kézzsibbadás kérdése:

Tisztelt Föorvos ur! 39 éves nö vagyok 6 hónapja küzködök gerinc fájással és kéz és láb zsibbadással. 3 évvel ezelöt már voltam kórházba a gerincem végett infuziós kezelést kaptam. A nyakamnál szuró fájdalom ami lemegy egy csikba a lapockához és olyankor a balkéz kisujjam mégjobban elzsibbad, 1 hónapja a másik kezem is a kisujjba.Este arra ébredek hogy lezsibbad mind a kettö kezem, kis izomfájdalommal kisérve. A nyakam reggelente be szokott merevedni. És a csukjánál is fáj. A derékrésznél is szuró fájdalmam van ami lemegy a fenekembe és izomlázszerü fájdalom van a bal lábamba és a talpamba is. a bal lábujjam töve idönként elzsibbad. Reggelente nem birok rá álni szinte huzom a lábam. Terhelésre fokozódik, és mikor fekszem annyira fáj minden mozdulatnál sirni tudnék. A reumatológus orvos elküldött Mri re mert ö nyaki sérvre gyanakodott. És azt mondta hogy kis degenerativ változások vannak a röntgenen semmi más. De ahogy láttam az arcán mintha kételkedett volna az eredménybe. Kaptam Panodil 500- mg os és Diclofenac 50- mg os gyógyszereket, semmilyen kezelést nem irt ki nekem. Elkültek ENG vizsgálatra, és ott azt monta az orvos mind a kettö kezembe le van tapadva könyöknél az idegszál. Majd küldenek kézsebészetre. Az volna a kérdésem, nekem a nyakam és a derekam fáj, az lehetséges hogy nem a nyakamtól zsibbadnak a kezeim? És a lábam? Menjek tovább? Ön mit tanácsol még milyen vizsgálat szükséges? Az MRI vizsgálat pontos szokot lenni FÖÓRVOS UR? Legyen szives irni nekem. Tisztelettel várom válaszát. Veronika.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
11.
01.
Az MR pontos vizsgálat. Lehet több betegsége is. Személyes vizsgálat nélkül a továbblépésről dönteni nem lehet.
2011.
10.
30.
Neurológiai vagy kardiológiai probléma? kérdése:

Kedves Doktor Úr! 2-3 hónapja elalvásnál (elalvás pillanatában, vagy ha csak próbálok elaludni) áramütésszerű érzést tapasztalok a mellkasomban (nem fájdalom), közben érzek belső remegést is ugyanitt. A testem nem mozdul meg, csak belül érzem. Refluxra gyanakodtak, de kivizsgálták, és nem az. Neurológiai probléma lehet ez, vagy inkább kardiológiai (esetleg szívritmuszavar)? (Diagnosztizált betegségem: migrén 4 éve) Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
11.
01.
Lehet stressz következménye.
2011.
10.
29.
Csigolya elmozdulás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy barátom leesett kb. 1,5 méter magasból és a fejére esett, 32 fokosra lehűlve találtak rá. Most 9 napja intenzíven fekszik, már megműtötték a csigolyáit a nyakánál, ha jól tudom a c7 és th1 között sérült, nyúlt meg az ideg. Most lélegeztetőn van, de mindig mikor bemegyek hozzá szeretne mondani valamit és a kezeit szeretné mozgatni, de azok le vannak rögzítve az ágyhoz. A szíve 45-öt ver, mikor megfogom a kezét olyan mintha vizesedne, kb. mellkastól van lebénulva így 60% körüli az önálló légzése. Szeretném megkérdezni Öntől, hogy mekkora esélye van a felépülésre, az Önálló életre és egyáltalán mikor veszik ki a lélegeztetőt a szájából, hogy beszélhessen? Azt is szeretném megtudni, hogy a valamilyen amnézia szerről is mondtak valamit, de az mennyi időt töröl ki az agyából, ha látogatom azt is elfelejti? Mondták, hogy nem most van ránk szüksége, így nem nagyon javasolják, hogy látogassuk, mert felzaklatjuk. Ön szerint sokat ront az állapotán, ha bemegyek hozzá 2-3 percre naponta? Előre is köszönöm a válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
11.
01.
Sajnos a kérdései jogosak, de válaszolni nem lehet rájuk. A beteget a kezelőorvos ismeri, Ön esetleg néhány fontos adatot nem is tud, így ennyiből prognózist mondani nem lehet.
2011.
10.
20.
L1 csigolya törés kérdése:

Üdvözlöm! Ez év júliusában létráról leesve az L1-es csigolya kompressziós törését állapították meg. Műteni nem kellett, merev fűzőt hordtam mostanáig, majd a controll vizsgálaton felírtak RB-37 medenceszorító övet azzal a javaslattal, hogy fokozatosan térjek át erre. A kérdésem az lenne, hogy mit jelent ez a fokozatosság, mikor lehet már csak azt a fűzőt hordani a merev helyett, mikor leszek gyógyult teljesen és mikor végezhetek fizikai munkát, mikor sportolhatok? Egyébként jelenleg teljesen panaszmentes vagyok. Válaszát köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
23.
Nem minden csigolyatörés egyforma. kellene látnom a képeket, ismernem a korát stb.
2011.
10.
17.
vera543 kérdése:

Tusztelt Doktor úr! 1 cm csigolyacsúszás van a IV-V. csigolya között. Szinte állandósult a zsibbadás, helyi fájdalom. Konzervatív kezelésekre járok, torna, masszázs. Kérdésem, hogy ajánlja-e a Denevér ágy használatát? nagyon köszönöm válaszát, üdvözlettel S.V.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
23.
Ajánlom. Egyébként MR felvétel kellene, hogy később legyen összehasonlítható kép.
2011.
10.
13.
vállba sugárzó fájdalom kérdése:

Üdvözlöm! Az elvégzett vizsgálatok eredménye alapján szeretném véleményét, valamint javaslatát kérni. Lelet: Cervicalis gerinc MRI vizsgálata A nyaki lordosis íve kiegyenesedett, A csigolyatestek magassága megtartott. CV/CVI magasságban kifejezett körülírt spondylosis és a discuson 3m-es széles alapúbal mediolaterális hernia ábrázolódik. Intervertebrális discusok magassága, szerkezete megtartott, a gerincvelő és a cranio-spinalisátmenet ép. Panasz: Jobb karba sugárzó, leginkább könyökhajlatban éles, lüktető (hetekig tartó, bizonyos mozgásoknál szünő- fokozódó) fájdalomérzet. Nyak, vállöv, lapocka körüli merevség és fájdalom. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Gábor
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
14.
Nyaki porckorongsérv, lehet, hogy műteni kellene.
2011.
10.
12.
koponya kérdése:

Tisztelt doktor úr!Olyan kérdéssel fordulnék önhöz,hogy a koponyám hátsó része(fejtető)el van deformálódva!!!Ez azt takarja,hogy a fejtetőn hosszában (kb 10cm) a csont magasabban(kb 3cm) van mint a fej oldalsó részénél mind a két oldalt,létezik koponya plasztika?vagy mi bajom lehet?nem most kezdődött legalább vagy 10-éve ilyen,de lehet műteni?tanácstalan vagyok teljesen és ráadásul kopaszodok is,még nem látszik,de le se merem borotválni a fejem mert ez nem természetes!!!!Várom válaszát és előre is köszönöm!!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
14.
Keressen fel a rendelésem, hogy megvizsgálhassam.
2011.
10.
11.
36 éves nő kérdése:

Köszönöm válaszát. Akkor sajnos nem tudom én sem, MR, CT? Csak azt tudom, hogy két és fél hónapja fáj folyamatosan, a nap minden szakában, és mivel íróasztalhoz kötött (ülő) munkát végzek, ez meglehetősen ellehetetleníti a kenyérkereseti lehetőségemet. Itt sem tudják a pontos diagnózist megállapítani, pedig Ők többet láttak belőlem, mint Ön.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
14.
Keressen fel a rendelésemen.
2011.
10.
11.
36 éves nő kérdése:

Tisztelt doktor úr! A most 8 éves kisfiam szülése után 4-5 évvel nyaki gerinc problémával kezeltek (tünetileg), ami azóta többször visszatért. Karokba húzódó zsibbadás, nyaki merevség. Kezelése a szokásos módon zajlott, fizió-, mágnes-terápia, és gyógytorna. Most kb. két hónapja, keresztcsonti fájdalmat érzek, ami a bal faron keresztül a hátsó combizomba húzódik. Ülni fájdalom nélkül képtelen vagyok 10 percnél tovább. A combtőnél erős a fájdalom mindkét lábamon, hason aludni, homorítani nem tudok. Ismét a fent említett kezelésekre járok, a gyógyszerek nem segítettek. A röntgen eredménye: A lumb. lordosis kiegyenesedett. A csigolyák csontszerkezete szabályos. Porcrések, zárólemezek épek. Kérdésem: Lumbago ischiassal? Ilyen
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
11.
Sajnos ennyiből nem derül ki a baja.
2011.
10.
04.
Preforaminalis hernia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 31 éves férfi vagyok, irodában dolgozom. 2008. márciusában igen nagyot estem a fenekemre, melynek - a baleseti sebész szerint - nem lettek következményei. Az akkori vélemény röntgenen alapult. Idén áprilisban éreztem először, hogy egy alacsonyabb puffról/székről felállva elgémberedett a jobb lábam. Először azt hittem, hogy izommerevség, ezért elkezdtem edzeni és nyújtani a hátamra, valamint a lábamra. Ez az elgémberedés szép lassan fájdalommá alakult át, amit a jobb vádlim külső oldalán, a jobb combom alján, illetve a kereszt-farokcsont magasságában jobb oldalon érzem. Egy hónapja volt a legrosszabb, akkor jelentős mértékű zsibbadás is társult a fájdalomhoz. Az edzéseket beszüntettem, és amíg el tudtam menni MRI-re, Advilt szedtem, napi 2*200mg-ot. Ennek hatására egyébként jelentősen javult a helyzet, a zsibbadás és a fájdalom mérséklődött, és most már Advil nélkül is jelentősen enyhébb a fájdalom, amely jellemzően már csak a keresztcsont magasságában jelentkezik, néha sugárzik lefelé. A fűző is sokat segít ebben, a hason alvás azonban sokat ront. Az elkészült MRI ezt állapította meg: az L.III. discusban hátsó anulus szakadás min. centralis protrusioval, az L.IV. discusban centralis, a durazsákot mérs. comrpimáló hernia, az L.V. discusban jobb oldali preforaminalis hernia 6mm-rel nyúlik a gerincűrbe. Természetesen egyeztetni fogok szakorvossal, azonban addig is szeretném kikérni a véleményét azzal kapcsolatban, hogy fenti - értelemszerűen korlátozott - információ alapján mik a terápiás kilátásaim, reális lehetőség-e a konzervatív terápia?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
09.
Látni kellene a képeket.
2011.
10.
02.
BODONÉ kérdése:

Tisztelt DR.ÚR Bodoné vagyok.2011 10 01én megkaptam a válaszát.és nagyon szépen köszönöm!CSak azt elfelejtettem megkérdezni hogy ez a porckorongsérv nyomhat-e egy olyan ideget ami ilyen melsö hüvelyfali illetve húgycsöfájdalmat és vizelési gondokat okozna?ha nyom valami ideget akkor azt az mr kimutatja?,és rá is irják?köszönom válaszát!!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
09.
Nem lehet.
2011.
09.
30.
BODONÉ kérdése:

Kedves DR.úr!van egy problémám ami évek alatt állandóvá vált.alhasi és lábfájdalommal kezdődőtt.+derékfájás hátfájás.de főbb fájdalom az deréktól lefele sugárzó dolog volt.másfél éve fura vizelési zavarom van,mert előbb jön a sugárzó fájdalom a melső hüvelyfal és hólyag fele,és olyan mintha ez vizelési ingereket csinálna.van hogy ki sem tudok menni otthonról mert folyton pisilni kell de csak pár csepp jön és nagyon fáj.már kivizsgált urológus nőgyógyász .és voltam GERINC MR-en is.mindjárt leirom az eredményt is.csak fontos hogy tudja hogy a nögyogyász megmütött mert endometriosisom volt.méheltávolitásra került sor.azt hittük ezzel megoldodott a problémám.de sajnos nem .urologián már minden létezö modon megvizsgáltak.most készülök hogy biopsziát csinálnak a hólyagból.de szerintem ha lenne ott valami már kiderült volna.voltam kismedencei MR-en is.A GERINC MR EREDMÉNYE:St.post M.Scheuermann. és Hernia disci L IV-V. AZ LENNE A KÉRDÉSEM HOGY ÖN SZERINT EZ OKOZHAT E ILYEN TÜNETEKET?Másfél éve nem tudok dolgozni mert a ha buszra ülök vagy a rázkódástól egyböl kezdödik a fájdalom és még biciklézés alatt kocsiban ülve sex után .minden fizikai megterheléstöl!!!szóval lehet e ettöl.nagyon ki vagyok borulva már 32éves vagyok.és 3 gyerek édesanyja.és nagyon szeretnék dolgozni de nem tudok menni. elöre is köszönöm szépen a válszát!!!!!remélem valamenyirre érthetöen tudtam leirni a problémám.köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
01.
A sérvtől nem lehet ilyen tünet. A kismedencében gondolom az okát.
2011.
09.
29.
Tomporfájdalom kérdése:

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy már 10 hónapja van tomporfájdalmam, és a csípőm is fáj a combom nagyon ég.Az oldalamra nem tudok fordulni.voltam eng vizsgálaton ami nem mutatott alagút szindrómát.mr vizsgálaton is voltam,az eredménye ez lett:L I-II felső zárólemezén kis schmorl benyomat látszik.A peremszélek számottevő mértékben nem nyúltak meg.Az L III:porckorong bal oldalon minimális mértékben haladja meg a csigolya dorsalis kontúrját. A L IV: szintben medialisan látszik szintén minimális mértékű előboltosulás.Vélemény:discopathia L III-IV Mi a bajom akkor ha nincs sérvem se.A combom és a tomporom nagyon fáj mégis
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
01.
Ennyiből nem derül ki.
2011.
09.
29.
Lehet újabb sérv?? kérdése:

Tisztelt főorvos Úr! 31 éves nő vagyok. Szülés után 8 hónappal, 2005 januárjában megműtöttek porckorong sérvvel. Nagy kiszakadt sérv volt. (az idegsebész közölte az MRI után, hogy 3 csigolyám nagyon csúnya és az egyiken van sérv). Most szeretnénk babát, és 1 hónapja 1 hetes eltérésekkel annyira fáj a derekam hogy alig tudok felállni és percekbe telik mire kiegyenesedek.(A zokni a fiam adja rám). Hirtelen mozdulatokat nem tudok tenni. Megmondom őszintén hogy van bennem egy kis félelem hogy esetleg ez a sérv visszajöhet vagy, máshol esetleg kialakulhat e. Viszont ezt a terhesség időszaka rosszabbá teszi? Lenne még egy kérdésem mit jelent "A C.IV.-VI. szintekben a porckorongok dorsal felé néhány mm-t előboltosulnak, itt benyomat látszik a durazsákon.?? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Zita.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
01.
Újabb MR kellene az ágyéki gerincről. A nyaki gerincen kezdődő degenerativ jelek.
2011.
09.
29.
beteg kérdése:

Tisztelt doktor úr! Idegsebészeti vizsgálat nyomán a gerincemben intramedullaris daganatot diagnosztizált nemrég a szakorvos, ennek kezdődő tüneteit a több mint egy éve elvégzett MRI-vizsgálat eredményei is mutatják - T7-T8 csigolyák. Az idegsebész szerint ez műthető, viszont nem lehet garantálni, hogy nem leszek mozgásképtelen akár a műtét után, akár azzal, hogy nem történik beavatkozás. Tüneteim: több mint egy éve a hasfal bal oldalán szúró, övszerűen szorító fájdalom jelentkezett, egy hete pedig mindkét lábam zsibbad combtól lefele, egyformán. A kérdésem, hogy milyenek a műtéti beavatkozás lehetőségei, és kockázatai
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
01.
A képeket kellene látni.
2011.
09.
25.
Csigolya elcsúszás kérdése:

Tisztelt Doktor úr!12mm-es csigolya előre csúszásom van az L.V. csigolyatestnél ,amihez társul a csigolya íven látható széles szakadék.A házi orvosom,most idegsebész vizsgálatát kéri a bal alsó végtagom zsibbadása miatt.Műtétre van szükség,csak az segít a problémám megoldásában.Azt szeretném megkérdezni,hogy mellőzhető-e a műtét,ill milyen következményei lehetnek ha nem szeretném ,hogy megműtsenek.Ha a műtét elkerülhető ,milyen más terápiával kezelhető a betegségem. Óvónő vagyok.Válaszát megköszönve,Tisztelettel:Kormányos Éva ZU6PV
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2011.
10.
01.
A műtét valószínüleg csak halasztható. A képeket kellene látni.
2011.
09.
22.
Zsuzsa kérdése kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Nyaki gerinc MR.vizsgálatom eredményét szeretném értelmezni, és milyen gyógymódot javasol rá? A nyaki lordosis kiegyenesített, a discusok jelintenzitása T2-n kifejezetten alacsony. A C.V.és a C.VI.corpus alatti discus mérs.laposabb.A.C.III-C.VI.corpus alatti discus mérs.szélesebb, de körülirt elváltozás,hernia, neurali compressic nem látható. A myelonban centrálisan a C.V-C.VI.csigolya magasságában keskeny,csőszerű folyadékjelmenetű elváltozás látszik. A corpus perem