Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
815 kérdés, válaszra vár 6

Dr. Székely György

osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens

Specializáció: agysebész, gerincsebész

Munkahely: Vitalorg Magánorvosi Szakrendelő és Szent János Kórház, Idegsebészeti Osztály, osztályvezető főorvos, c. egyetemi docens
Mobil: +36 (30) 349 9208

Bemutatkozás:
Képzési helyeim:
Debreceni Egyetem, Országos Idegtudományi Intézet, Kölni Egyetem, Tübingeni Egyetem, Kassai Kórház, Torontói Városi Kórház, Hajdú-Bihar Megyei Kórház

Az Idegsebészeti szakmai kollégium tagja vagyok.

Elsajátított műtétek:
Agysebészet: agydaganatok teljes spekruma, agyi érbetegségek, arcidegzsába, csontpótlások
Gerincsebészet: daganatok, fixációs műtétek, degeneratív gerincbetegségek (porckorongsérv, csigolyacsúszás), csigolyatest-plasztika percután feltöltéssel.
Egyéb: nyaki verőér rekonstrukciós műtétek, környéki idegrendszer műtétei (alagút szindromák).

Fő tevékenységem az agydaganatok műtéte. Emellett három, az életet nem veszélyeztető, sok embert érintő betegség, a degeneratív gerincbetegségek, az arcidegzsába (trigeminus neuralgia) és az osteoporotikus csigolyatörések gyógyításában van nagy tapasztalatom.

Degeneratív gerincbetegségek esetén előnyben részesítem a hagyományos gyógymódokat, ill. a minimál invazív beavatkozásokat.
Az arcidegzsába igen kellemetlen betegség, de elhanyagolt eseteket is lehet eredményesen gyógyítani.
Az osteoporotikus gerinctörés eseteiben tűszúrásos csigolyatest feltöltéssel igen jó hatásfokkal szüntethető meg az elviselhetetlen gerincfájdalom az esetek többségében. A műtét utáni nap a beteg hazamehet. Sajnos a betegek csak kis része kerül műtétre.

2016.
08.
21.
Gerinc kérdése:

Tisztelt főorvos úr!! Szeretném tanácsát kérni . El múlt évben menyasszonyomnak gerinc műtéte volt Szolnokon azt hiszem a 4. és 5. csigolyája volt el csúszva 1.5 centimétert . Az ottani orvos szerint a műtét után fellépő zsibbadó vagy fájó érzés kb fél év után múlni fog. Sajnos inkább fokozatosan romlik ahelyett hogy javulna. Kontrollra is csak egyszer kellett vissza menni 3 hónap után . Ebben szeretném tanácsát kérni hogy doktor úr mit ajánl . Válaszát előre is köszönöm . Tisztelettel : Wirth György
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Ön az a katona, akit gyermekkorában kezeltem? Ami a menyasszonyát illeti, látnom kellene a képeket.
2016.
08.
21.
Lehet sclerozis multiplex? kérdése:

T. Doktor úr! Két hete erős imbolygó szédüléssel fülcsengéssel vizsgálnak, kórházban teljes kivizsgáláson estem át EKG, nyaki Doppler, gerinc RTG, vérvétel, vérnyomás vizsgálat, neurológia, fül-orr gégészet negatív. De továbbra is nagyon szédülök szinte az ágyból sem tudok kikelni, a fülem nagyon hangosan sípol, a fejemben erős szorítás érzést érzek, és emellett a talpamon mindkét oldalon áramütésszerű fájdalmakat, bizsergéseket érzek. Olvastam az SM betegségről, a doktor úr szerint gyanús lehetek erre a betegségre? Érdemes volna koponya és vagy gerinc MR vizsgálatot végeztetnem? Az ki tudja zárni ennek a lehetőségét? Köszönettel: Krisztina
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Nem gondolom, hogy SM betegsége lenne. Persze az agyi MR nem ártalmas, ellenjavallata nincs.
2016.
08.
17.
Féloldali gyengeség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 23 éves férfi vagyok. Két hónapja jelentkeztek nálam a tünetek először, amelyek a következők voltak: baloldali bőrérzéketlenség az arcomon, az alkarom belső részén és a combom belső részén, ezenkívül nyelvzsibbadás. Azóta is előfordul, hogy kijönnek rajtam ezek a tünetek, az arcomon pedig szinte mindig érzem is. Voltam ideggyógyásznál, aki beutalt koponya MR vizsgálatra, ott remélem kiderül, hogy mi okozhatja ezeket. Hamarosan megyek reumatológushoz is. Van egy gerincferdülésem derékban (röntgen leleten ez állt: jobbra jelzett fokú convex torsios scoliosis). Gyakran fáj és a lábaimba is kisugárzik a fájdalom, de elkezdtem magamtól gyógytornázni és azóta valamivel jobb. A kérdésem az lenne, hogy van-e esély arra, hogy nem agyi, hanem gerinceredetű a baloldali, például az arcomon is jelentkező bőrérzéketlenség (zsibbadás?)? Előre is köszönöm segítségét.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Ha az arc is érintett, akkor inkább agyi gócra gondolok.
2016.
08.
14.
trigeminus neuralgia kérdése:

Arc fájdalommal küzdők már évek óta,Trigeminus neuralgia műtéten gondolkodik a kezelő orvosom. Azt szeretném megkérdezni,hogy az mennyire súlyos,veszélyes műtét és mennyi kórházi bennfekvést igényel és mennyi a teljes felépülés? Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Jártas idegsebész alacsony kockázat mellett végzi a műtétet, melynek kórházi igénye kb. 10 nap. 3 hónap a teljes felgyógyulás.
2016.
08.
13.
szédülés kérdése:

Üdvözlöm Küldenék önnek egy MRI felvétel szakvéleményt szeretnék kérni!! A panaszom amiért MRI-t kellet végezni , szédülés ami sose tart hosszan csak pár pillanat se hányinger vagy valami más, nincs időhöz vagy mozdulathoz kötve csak úgy jön!! Üdvözlettel Ábrahám László
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Rendben, de hol az MR?
2016.
08.
11.
Parkinson? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám 79 éves, 10 éve állapítottak meg nála Parkinson-kórt, mert jobb keze nyugalomban remegett, tartási instabilitás jelentkezett, illetve részleges inkontinencia. A betegség a felírt gyógyszerekkel jól karban tartható volt. Jelenleg az alábbi gyógyszereket szedi: Cavinton, Madopar (1 hónapja Corbilta), Levodopa, Neupro tapasz, PK-Merc, Norvasc vérnyomáscsökkentő, Cavinton, Noacid. Egy éve a nyakánál érzett éles fájdalmat, illetve ájulásszerű érzést lefekvésnél és felkelésnél, ezért Nootropil injekció-kúrát kapott, sajnos reggelente nagyon rossz közérzete van, ami délutánra javul. Frontérzékeny, és feltehetően vérkeringési problémák is felmerülnek. A Parkinson-betegség tünetei mai napig sem tipikusak, mert írása nem romlott, nincs csoszogó járása, fordulási nehézsége, és szerencsére szellemileg tökéletes állapotban van. Gerincénél már régen gerincferdülést és meszesedést állapítottak meg, ezért meghajolva járt. Egy hónapja gerincferdülése még előrehaladottabb állapotba került, és a nyakánál is fájdalmak jelentek meg, a fejét alig tudja felemelni, bár fekvő állapotban kiegyenesedik. Ülve még tartja a fejét, de állva már az alapvető életfunkciókat sem tudja lassan ellátni. A meghajolt fejtartás miatt a mindennapi élet nehezítetté vált, hiszen a villanykapcsolókat is alig éri el, de még az evés is nehézséget okoz asztalnál. Jártunk reumatológusnál, és idegsebésznél is, illetve neurológus kezelő orvosánál is. A leletek alapján műtétet nem javasoltak szerencsére, ám azt mondták, hogy a fájdalom indokolt. A reumatológus orvos Ca-tartalmú gyógyszert és D-vitamint javasolt, valamint gyógytornát. Lehet-e még Ön szerint valamit tennünk, hogy legalább a fejét fel tudja emelni? Milyen irányban induljunk el, mi okozza ezt a nyakmerevséget, a Parkinson-kór, vagy a keringési problémái, vagy az előrehaladott gerincferdülése? A lelassult mozgást testtartása okozza, hiszen nagyon nehéz derékszögben leszegett fejjel közlekedni, vagy talán izomsorvadás, amit az állapota, vagy a gyógyszerek váltanak ki? Mivel fekvő állapotban ki tud egyenesedni, és akkor is könnyebben tartja a fejét, ha háttámlás karosszékben ül, ezért úgy gondolom, hogy vagy a deréktáji merevség, vagy izomsorvadás, vagy a gerinc deréktáji elváltozásai okozzák azt, hogy nem tudja tartani a fejét. Más gerincbetegségekre nem vizsgálták, Becheterew-kór, vagy sclerosis multiplex, illetve diagnózisban sem merült fel. A Ca – hiány okozhat-e ilyen fokú tartási instabilitást? Okozhatja-e valamelyik gyógyszer a szervezetéből a Ca-„rablást”? Csontritkulása összességében korának megfelelő, bár a reumatológus orvos szerint egyik csigolyáján nagyobb fokú. Egyetlen csigolya csontritkulása a derék részen okozhat-e a nyaknál ilyen problémát? Segítene-e Ön szerint, ha speciális gyógytornát alkalmaznánk, pl. Schrott-tornát? Végül indokolt-e, hogy ennyi gyógyszert szedjen? Bár minden orvos rendkívül lelkiismeretesen kezelte édesanyámat a maga szakterületén, de jó lenne, ha lenne valaki, aki egyben látná az összes egészségügyi problémáját, és az összes beszedett gyógyszer lehetséges hatását illetve esetlegesen mellékhatását is. Tisztelettel, egy aggódó gyermek
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Sajnos sok és súlyos betegsége van az édesanyjának. A Parkinson kór kezelése nem megoldott, a gyógyszerek csak tüneti javulást eredményeznek. Még ha látnám az összes rtg felvételt sem biztos, hogy jobb tanácsot tudnék adni.
2016.
08.
09.
Piros kérdése:

Fejfájás kínoz, és eltart napokig hetekig. Ez társul teljes féloldali zsibbadással és borzasztó vénás fájdalommal a karomban. Számtalan fájdalomcsillapítót próbáltam, egyik sem bizonyul hatásosnak. Ezért már semmit nem szedek. Kb 14 éve MRI segítségével találtak egy vérrögöt a nyakamba melyet vérhígítóval eloszlattak. Okát nem találták, tanúsították stressz okozta betegségnek. Édesanyám betegsége és halála (fél éve) óta ismét jelentkeztek a -régi- tüneteim. Meglehet hogy ismét ugyan az a problémám lehet mint akkor? És ismét a stressz és a lelkiállapot miatt?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Ennyi információ kevés a megalapozott véleményhez. Fejfájás szakrendelésen jelentkezzen.
2016.
08.
09.
tulipán kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egyik este bal oldalam zsibbadni kezdett, amely erős fájdalommal is járt. A fejemtől, a mellkasomtól a karomon át egészen a lábfejemig húzódott az egész. Eljutottam a sürgősségi osztályra, ahol kivizsgáltak. többek között CT-re is elküldtek. Az eredményemen nem értek egy szakkifejezést. jobboldali keskeny laminalis corticalis hyperdensitások megfigyelhetők. Kérem segítsen értelmezni a helyzetet. a háziorvosom csak annyit mondott, hogy nincs nagy baj. Felírt vérhígitót ,idegnyugtatók és vitaminokat. Kérem a segítségét, véleményét! Előre is köszönöm: Mariann
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
DVA lehet az elváltozás, ami nem betegség, hanem egy vastagabb véna. Nincs jelentősége.
2016.
08.
08.
zenetanár kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Szeretném megkérdezni,hogy lehet-e tömegesen az emberek agyát valami módon manipulálni. Ezt azért kérdezem,mert azt tapasztalom,hogy a legtöbb ember betegesen ragaszkodik a kutyához. Természetesen nekem is volt valamikor kutyám,de az emberek jelenlegi ragaszkodása szerintem már beteges.A másik kérdésem,hogy fiatal emberek kb.41 évesek is száguldoznak motoron a halálba. Lehet,hogy nekem összeesküvés komplexumom van,de gondolom,hogy ezeknek a fiataloknak a szerveire szükség lehet. Kérem válaszát.Tisztelettel egy nyugdijas ének-zene tanár.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Lehet, erre a média a legjobb eszköz.
2016.
08.
07.
Syringohydromyelia kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 45 éves nő vagyok, évek óta fennálló nyaki gerinc és lumbális gerincproblémáim vannak. 2009-ben voltam MRI vizsgálaton, melynek az eredménye protrusio disci cervicalis multiplex. 2015 júniusában autóbalesetet szenvedtünk. Az egri kórházban láttak el bennünket, meg is röntgeneztek melynek negatív lett az eredménye. Most 2016 júliusában nyaki gerinc problémáim rosszabbodtak, háziorvosom röntgenbe küldött. Melyben kiderült, hogy a nyakcsigolyám elülső, hátulsó pereméből is letört egy darab. Ideggyógyászatra küldött. Az ideggyógyászat MR-re, melynek eredménye; -A cervicalis lordosis kiegyenesedett. A carniospianlis átmenetben kóros nem látható. A C.V. és C. VI discuson széles, szimmetrikus protrusio látható, ez a myelonon érdemi deformitas nem okoz. A C.VII. csigolyatest mérsékelten ék alakban deformalt, ventralis magassága enyhén, kb 1/5 - ével csökkent elülső, felső peremén osteophytosis, a csigolyatestben csontvelőoedema nem található. A TH. III. csigolyatest minimális ék alakban deformalt, felső zárólemeze imprimalt, csontvelőoedema nem látható. A Th. myelonban a Th, IV-V. csigolya magasságában 2,5 cm hosszú 2mm vastagságú jeldús sáv látható. A crvicalis myelonban egyértelmű kóros jel nem detectálható. Vélemény: St. p. fract. vertebrae C. VII., Th. III. Protrusio disci cervicalis multiplex Syringohydromyelia Th. susp. " Kérdésem az lenne, hogy okozhatta e a baleset az újabb tüneteimet? Mennyire veszélyes ez a Syringohydromyelia? Szükséges e a műtét? Jelenlegi tüneteimet nem érzem rosszabbnak, mint évekkel ezelőtt. Ami nem állandó zsibbadásban jelentkezik, valamint olyan érzés a nyakamban és a vállamban mintha folyamatosan izomlázam lenne. Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel Balláné Csattos Andrea
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
A panaszai alapján nem szükséges a műtét. Részletesebben csak a filmek megtekintése után tudok véleményt adni.
2016.
08.
05.
Vera kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy a Sógornőm aki most 60 éves és 2 éve diagnosztizáltak nála agydaganatot, aminek a mérete akkor 4x3x2 cm volt, az idén volt kontrollon és 1 mm-t nőt 1 év alatt. Csináltak CT és MR is, de nem láttam a leletet, így nem tudom a tumor nevét. A vérnyomására is szed gyógyszert, izületi problémai is vannak. Sógornőm márciusban ki akar menni Ausztráliába ami kb 36 óra utazás lenne. Az lenne a kérdésem, hogy repülhet-e az agydaganata és a magas várnyomása miatt. Lehet-e valamilyen következménye a légnyomáskülönbség és a hosszú út miatt. Nagyon féltem Őt. Köszönettel, várom megnyugtató válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Látnom kellene a képeket.
2016.
08.
04.
Zsibbadás kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Korulbelul egy hete, idoszakosan zsibbas a bal huvelykujjam, es valamelyik labam feltvaltva. Kardiologia negativ, Ekg, uh, minden jo. Viszont voltam gerincrontgenen, aminek az eredmenyet leirnam. Nyaki lordosis kiegyenesedett, gerinccsigolyak ventral fele eljeskenyedve, es S alaku gorbulet. Egyebekben neurologiai vizsglat negativ. Ezek gerinc problemak okozhatnak ilyen problemat? Koszonom valaszat. Tundi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Nem gondolnám, hogy gerincbetegsége okozza a problémát.
2016.
08.
01.
jocoka19 kérdése:

Tisztelt doktór úr! Az a problémám van hogy 2016.06.08 án kezeltek a reumatologián inhüvelygyuladás miatt, az eddig elis múlt. Mai nap ébredés után a jobb könyökömból indúló fájdalom, csúklómba nyomást érzek, valamint mikkor mozgatóm a csúklómat kattogást érzek benne, tenyeremnél húzodást érzek, ilyen esetben hova érdemes fordúlni? Vagy majd elmúlik? Köszönetel!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Ortopéd szakorvoshoz forduljon.
2016.
07.
29.
nyaki porckorong kérdése:

Jó napot Doktor úr! A kérdésem a következő első mr diszharmonikusan kiegyenesedett nyaki lordosis.Spondylosis.Polydiscopathia Clll-Vl csigolyák közti subligamentalis pootusio látszik,mely modellája a myelont,gyökök kifutása szabad CiV-V ben hasonló a helyzet CV-Vl ban jobb dominàns porckorongsérv látszik mely a myelont és jobb dominanciával a gyököket is kompromitàlja CVl-VIl-ben a myelont kompromitàló porckorongsérv látszik de itt egy 3;3 mm sequnder darabka látható megmütötték a Vl-Vll sérvett cage beültettés történt a mütétet követően a jobb nehezen mozog pl.fogmosás,póló felvétel I-ll ujjam folyamatosan zsibbadt nyilaló fájdalom érzéketlenség kontroll mr a műtétet követö mæsodik héten Clll szintben porckorong előbotusolás min fokban megnyúlt peremszélek a bal oldali foramen bemenetett szűkiti a jobb oldali foramen szabályosA C Vl szintben elülső liquortér szükebb Foramen szükület gyök kompresszió nem látszik.A C V szintben jobb oldalon a gyök kilépésének megfelelően egy kixzakadt 5x4 mm porckorong fragemtum látszik mely a jobb oldali foramen bemenetet obliterálja.A gyököt nyomja ,a bal oldali foramen szabályosnak látszik.Szeretném megkérdezni mennyire beteg a nyakam mik a kilátásaim ?Válszát előre is köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
A lelet alapján kp. súlyos nyaki degeneratív eltérései vannak. Látni kellene a képeket és ismerni a panaszait.
2016.
07.
27.
koponya MRI kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 27 éves nő vagyok, 4 napja tartó szédülés és füldugulás miatt a fül-orr-gégészetről koponya MRI-vizsgálatra és a neurológiára utaltak. Az eredményt megkaptam, de a konzultációs időpontra még egy hónapot kell várnom, ezért a leletek értelmezésében szeretném az Ön segítségét kérni. Lelet: A kamrarendszer és felszíni liquortér supra- és infratentorialisan is normális tágulatú, szimmetrikus, középvonali helyzetű. Jobb oldalon parietalisan az agyfelszín felől összeszedődő, az occipitalis trigonumot elérő, jelszegény linearis képletek ábrázolódnak az SWI mérésen, melyek környezetében az agyállomány ép. Az agyállományban máshol kóros jeletérés, diffúziós zavar nem figyelhető meg. Az ethmoidalis sejtekben enyhe fokú gyulladásos nyálkahártya megvastagodás látható. Orvosi vélemény: Bal oldalon parietalisan vénás malfromáció (DVA) típusos képe, Ethmoiditis chronica I.u. Segítségét előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Aggódó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Ezek miatt nem kell aggódnia.
2016.
07.
24.
Tanács kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül másfél éve zsibbad a nyakamnál és a vállam fele is kisugárzik. Tavaly annyit mondtak, hogy "sportoljon, mert ilyen fiatalon nem lehet ilyen baja". Jártam gyertyázásra, ami csillapította egy ideig. Most havonta megyek helyretevőshöz. Először 3 helyen volt kimenve a nyakamnál és emiatt kijjebb volt az egyik csigolyám. Kb. 1-2 hétig jobb volt, utána kezdődött minden előről, ráadásul nem csak a nyakamnál.. Matracot cseréltünk, kenem voltarennel. De most már a krém se használ, ugyan úgy fáj és zsibbad akkor is ha pihenek. Mit tanácsolna? Mit tehetnék, hogy jobb legyen? Tisztelettel, Eszter
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Nyaki MR vizsgálatot kellene csináltatnia.
2016.
07.
21.
fejfajas...? kérdése:

Tisztelt Doktor ur 38 eves fervi vagyokvsonylag egeszsegesen es streszmentesen elek angliaban. Rendszeresen sportolok es alltalaban odafigyelek az etrendemre. nem dohanyzom es egy alkoholt is csak mertekkel fogyasztok. Nem vagyok fejfajos tipus. viszont2 napja valami tortent velem. telefonalas kozben a bal szemem mogott ,inkabb a csontnal kozel a halantekhoz eloszor tompa fajdalmat ereztem... 1-2 percen belul ez a fajdalom elviselhetetlen lett es szedulni kezdtem... szemem erosen konnyezett... athivtam egy baratom mert nagyon megilyedtem.. 5-6 prc mulva enyhulni kezdett hideg vizes borogatas, meg hideg vizes zuhany... ugy gondoltam valoszinu csak a tulzott napon tartozkodas miatt van bar sok folyadekot ittam.. viszont ma hajnalban ismet jelentkezett hajnal 4 kor... nem volt annyira eros de borzasztoan fajt... Esetleg tudja hogy mi allhat mindez mogott? Valaszat tisztelettel koszonom
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Ennyi információból nem tudom az okát.
2016.
07.
21.
tulipán kérdése:

Jó napot kívánok Doktor Úr! 38 éves nő vagyok Múlt éjszaka bal oldali zsibbadás kapott el a bal lábamon és a bal kezemben, ehhez társult mellkasi nyomás érzés,és szédülés. A sürgősségi ellátás alatt CT vizsgálatra is sor került. Amely jobb oldali keskeny laminalis corticalis hyperdensitásokat mutatottki.Ezt nem tudom értelmezni. Kérem segítene?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Látni kellene a képeket.
2016.
07.
20.
Bizonytalanság kérdése:

Üdvözlöm Tisztelt Dr úr? Myelonlaesyo epileptogen leasio kizárására kértek mr vizsgálatot? Ezek mit jelentenek? Koszonettel Barbara
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Gerincvelői sérülés, daganat stb., ill. a az agy kérgi részén, ill. az ősi kéregben van-e elváltozás.
2016.
07.
20.
gerincprobléma kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Lábzsibbadás és derékfájdalom a panaszom. A következő röntgen lelet utalhat gerincsérvre? Ideggyógyászati vizsgálatom sajnos csak egy későbbi időpontban lesz. Elsimult lordosis Th. XII-es rés lényegesen beszűkűlt. Th- lumbális átmenetben és alsó lumbális szakaszán kezdődő ventrális és laterális meszesedés. Köszönöm! Tisztelettel: Erzsébet
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
20.
Nem lehet röntgennel sérvet diagnosztizálni.
2016.
07.
19.
Pebe kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hosszan tartó lapocka és karfájdalmaim miatt reumatológushoz fordultam, aki MR vizsgálatot kért. Jelezte, hogy nem túl jók az eredményeim, de a legnagyobb gondot az alábbi részletben látja: "A C.V.dicus ellapult, dehydratált, és centrálisan valamint jobb oldalt paracentralisan széles alappal sérvszerűen elboltosul, jelentős liquortér compressiot okozva."De számomra az alábbi is ijesztő: A látótérbe került Th.III. csigolyatestben haemangiomára jellegzetes elváltozás látszik." Merre tovább, Ön mit tanácsol? Tisztelettel: N.-né M./45 éves
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
20.
Tanácsot csak a képek megtekintése után tudok adni.
2016.
07.
19.
mi lehet? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Június 30-án éjjel utaztunk autóval Németországból Magyarországra (12 órás út) 4 hónapos pici babánkkal. Szombat reggel felkelés után jobb felső ajak zsibbadást éreztem és a szájszélem is láthatóan lefelé állt (Kb 1 órán keresztül állt fenn). Más tünet nem volt. Azonnal az ügyeletre siettünk, ahol megvizsgálták az arcom (végigsimították különböző helyeken), de a komoly bajt kizártnak tartották, hiszen akkor egyéb más társuló tünetem is lenne eddigre- mondták. A lehetséges okok között felsorolták a fogászati okot (4 fogam fúrásra vár, szoptatás miatt halogatom), az autóban a légkondi használatát, de azt mondták sok minden okozhat ilyet (perifériás ideg zavara?) és polibé tablettát javasoltak. A következő napokban a felső ajkam hol egyik hol másik széle,hol középen bedagadt és csalánkiütések jelentkeztek test szerte. A dagadás volt amelyik nap előjött, volt hogy 1-2 napig nem, de a kiütések azóta is reggel és este előjönnek. Azóta voltam még egyszer ügyeleten, ahol jól leszidtak, miért nem mentem az első panasszal (zsibbadás) tovább, és a TIA-t is említették lehetséges okként. Ekkor alaposabban megvizsgáltak (gyakorlatok csukott szemmel stb) eltérést nem találtak, a kiütéseimre pedig Solumedrol injekciót kaptam ami 36 órára elmulasztotta a viszkető dudorokat. Calcimuscot rendeltek mellé. Vérnyomásmérés is történt, 140/80 volt (eddig soha ilyen magas értéket nem mértek, még terhesség alatt is 130/70 volt a maximum, de hozzá kell tenni, hogy kintről hallottam a kisfiamat sírni, és a doktornő pedig emelkedett hangszínen beszélt velem: mit keresek én itt? mit várok most tőle? stb.) Tanácsára neurológus magánrendelést kerestem fel (nem vagyok biztosított Magyarországon), aki nem talált semmilyen eltérést és bőrgyógyászhoz küldött tovább. Ott megállapításra került akut urtikáriám, ami miatt most fehérjementes diétán vagyok, 2x annyi Calcimuscot írtak fel és szteroidos oldattal kenem magam (egyelőre sikertelenül). Kérdésem hogy a zsibbadás-konyulás azóta sem jelentkezett, de a 2 ügyeletes orvos véleménye között akkora eltérés van, hogy nem tudok megnyugodni! Az Ön véleménye szerint érdemes a problémával továbbmennem, vagy fogadjam el a bőrgyógyász véleményét, aki szerint a kiütések jelentkezésének "előkapuja" (első tünete) lehetett a zsibbadás (merthogy olyan kicsi terület volt érintett). Ami még zavar, hogy néhanap a nap végére annyira fáradt vagyok, hogy olyan érzésem van "mintha a nyelvem nem férne el a számban", nem pörög úgy a nyelvem, vagy pár betűt hibázok a szavak kiejtésekor. Ha elterem a gondolataimat, hamar múlik (ismert pánikbetegségem van), de van amikor nem sikerül, és ezt egy újabb társ-tünetnek fogom fel, ami komoly bajt jelez... Viszont 4 hónapos pici baba mellett akivel egész nap gügyörészni kell, úgy gondolom akár normális is lehet a fentebbi "tünet". Ráadásul a bőrgyógyász szerint ez az urtikária egyik tünete is lehet akár... Kérem javaslatát, Ön mit gondol, hogyan tovább? Üdvözlettel: Angyal Adrienn
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
08.
21.
Sajnos régóta nem tudtam válaszolni, nem tudom, hogy aktuális-e még. Nekem leginkább a huzat tűnik "kórokozónak". Az aktiválhatta a vírusokat, melyek a kiütést okozták. Ehhez a fáradság jön még hozzá.
2016.
07.
19.
Erika kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Szeretném megtudni mit jelent az mri ,kell e operálni,vagy hogy tudnám a fájdalmamat csillapitani.Annyit tudok hogy sérv szükület van,nyakam meszes.Nyeven éves vagyok.Nyakam borzasztóan fáj ugy beköt hogy alig birom mozgatni.idönként lesugárzik a lábaimba hol egyikbe hol másikba és a jobb karomba.5 héten át NSAiD tablettát szedtem háziorvos Voltaren inekciózott egy hétig.Fájdalmam nem szünt meg.Bekerültem a kórházba és hiába mondtam hogy 5 hétig NSAID-ot kaptam a kórházba is ezt adták infuzioba egy hétig.Mellette fiziko. torna masszás.Egy hét után kiadtak mondván szedjek NSAID-ot ameddig kell.Csak az a baj hogy immun beteg vagyok aszmás,refluxos.Nem bírja a sok gyógyszert a gyomrom és tönkre tesz mindenemet.Kisdózisu szteroidot is eszek és clexánt szúrok.A nyakam elviselhetetlenül fáj nem tudom a szteroidos infuzió hatna e de ezt nem adtak a kórházba.Szinte semmit sem mondtak. Mri:A cranio spinalis átmenet eltérés nélkül.A nyaki lordosis kiegyenesedett.A canalis pinalis végig szűkebb,a median saggitalis átmérő 10-13 mm-változatlanul.A csigolyatestek magassága megtartott,az alsó rárólemezek íveltek,a hátsó peremek megnyúltak.A C.IV.rés mérsékelten,a C.V.rés lényegesen lelapult.A C.V. discus jobb paramedian,a foramenbe tejdeő herniája látható változatlan kiterjedségben, az előzményen látható részben sequestrálódott széli rész víztartalma csökkent,kissé zsugorodott.A hosszanti szalag megvastagodott,jobb oldalon a durazsákot lelapítja.A C.III.,IV.és VI. discus kisfokú median előboltosulása figyelhető meg változatlanul.A háti kyposis fokozott,a csigolyatestek magassága megtartott. A Th.VII.felső,a Th.XI.alsó zárólemezén Schmorl hernia látható.A Th.X. csigolyatest mindkét zárólemeze centrálisan benyomott.A háti szakaszon a myelon eltérés nélkül.A ThIV. szintjétől distalisan a myelon .kb 3cm-es szakaszon kissé vetralisan diszlokált,ellapult megjelenésű,mögötte a liquorban atipusos áramlási artefakt látható,dwi-n T1-en szöveti struktúrára utaló eltérés nélkül.Az elváltozás az előzményhez képest változatlan megjelenésű. Vélemény:-Hernia disci C.V. a kilépő jobb gyök érintetsége susp. az előzményhez képest jelzett regresszió . -Kisfokú discus protrusio a leírt szintekben. -cervicalis canalis spinalis stenosis .status idem -A felső Th gerincszakaszon arachnoidealis liquorcysta susp.-változatlan megjelenéssel. Ez az mri 1 hete készült,az elötte lévő 3 éve,amihet viszonyítottak.Én nem érzem hogy jobb lenne mert borzasztóan fáj a nyakam,néha szédülük.Van megoldás?Mit tegyek?Köszönöm megtisztelő válaszát !!Szép napot Önnek!Tisztelettel:Erika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
20.
A leírtak szerint műtét nem feltétlenül szükséges. A képeket kellene látnom.
2016.
07.
19.
kérdés kérdése:

Tisztelt doktor úr 28 éves vagyok,kb 3hónapja kezdödött tarkó és fejtető nyomó érzés tompa fájdalom mintha fejbe vágtak volna,egyensújzavarom is van sokszor,sötét látás zavar amit ájulás érzet is kisér.Ez mindennap ébredés után kb délután 1 vagy 2 óráig tart.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
20.
Neurológiai vizsgálat eldöntheti, hogy van-e organikus eltérésre utaló jel.
2016.
07.
18.
Liquorter tágulat kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Fülzúgásom miatt MR vizsgálaton vettem részt. A leleten van egy rész, amit nem tudok értelmezni: "A belső és külső liquorterek szimmetrikusak, bitemporalisan enyhe tágulatuk látható. Nagyobb mértékben látható infratentorialisan szimmetrikus külső liquorter tágulat." Mivel csak későbbre kaptam időpontot a beutaló orvoshoz, addig szeretném megtudni, hogy aggódnom kellene-e a fent említettek miatt. Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
20.
A leírtak alapján nem kell aggódni.
2016.
07.
18.
SEGÍTSÉG kérdése:

Jó napot kívánok Doktor Úr! Eléggé bonyolult kérdés előtt állok. A probléma édesanyámmal van. Ő 40 éves és migrénnel küzd tízenéves korától. Ezt még valahogy eltűrte, de a tegnapig vártam én is, tovább nem. Bevett fejfájására 2 db Saridont és elkapta egy gyógyszer allergia, elajult, a torka összedagadt, levegőt alig tudott venni, kiderült, a Paracetamol-tól. Az a baj vele, hogy ő --mindig jol van, neki semmi baja-- , és orvoshoz nem akar menni soha. A tavalj ősszel volt egy mágneses rezonancián ahol megállapították, hogy van egy kis --csomo-- az agyánál. Én megértem,hogy ott van,meg minden de fájhat attol s a migréntől a nap 24 órájából 24-et, és a 7 napból 7-et? Anya nagyon kemény, strapabiró..de a tegnap megíjeszett. Vérképet is csináltatott, az állitolag rendben van minden. Mit tudna ajánlani Őn? Kihez, milyen típusú orvoshoz tudjak/unk fordulni? Esetleg milyen erős fájdalomcsillapítot tudna szedni amiben nincs Parecetamol (nagyon erőset.. már a Saridon, Advil Ultra, semmilyen ehez hasonló erősségű nem hat.) Vagy milyen vizsgálatokat kéne elvégezzünk,hogy kiderítsünk valamit? Ha nagyon szépen megkérném, és válaszolna egy tehetetlen, aggodó gyermek számára nagyon boldog lennék. Félek! Előlre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
20.
Az édesanyjának kellene aktívabbnak lennie. Forduljon neurológushoz.
2016.
07.
14.
fejfájás kérdése:

Tisztelt főorvos úr panaszaim februárban kezdődtek,fejfájás, hányás, és nagyfokú gyengeséggel azt hittem méhen kívüli terhes vagyok( mert 2013 ban sterilizáltak )de nem ez kb két hétig tartott majd kicsit jobban lettem .március elején újra elkezdődött ugyan ez fejfájás stb és nem múlt el március végén elmentem háziorvosomhoz azt mondta arcüreggyulladás irt gyógyszert panaszaim nem javultak. visszamentem elküldött arcröntgenre kiderült hogy homloküreg gyulladásom van szedtem tovább a gyógyszert bár nem javultam szinte semmit,fejfájás hányinger folyamatos volt. férjem intézte a házimunkát mert nagyon gyenge voltam fölálltam és mintha kiakart volna menni a lábam és folyamatosan öklendeztem vagy hánytam. április elején már úgy le voltam fogyva és elgyengülve hogy elmentem a sürgősségire ahol reflex stb rendben volt közben készült egy natív koponya ct mely jobboldalt ectopiás tonsillát irt le,melyet fejlődési rendellenességnek véltek . de azt mondták hogy kell egy koponya mr vizsgálat esetleges ciszta vagy daganat miatt továbbküldtek a neurológiára ahol nem igazán hallgattak meg a vizsgálat csak a reflexekre irányult kb 2 pec vizsgálat után depressziót állapítottak meg amely nekem gyerekkorom óta fent áll.közben készült egy nyaki röntgen mely eredménye:a nyaki lordisis elsimult a C IV/V rés szűkebb a középső szakaszon a processus uncinatusok kihegyezettek spondylosys csontos nyaki borda nem látható.visszamentem a neurológushoz aki semmit nem kérdezett nem vizsgált felemelte a gyógyszer adagom anafranil amit nem szedek mert nem javulok tőle semmit .fejfájásom egyre erősebbek a hányingerem folyamatos és egyre többet zsibbad a kezem és a lábfejem. kicsit hűvösebb időben szinte nem is érzem se a kézfejem sem a lábfejem naponta többször megyek át pillanatnyi szédülésen mely nyelvzsibbadással párosul és azt vettem észre hogy a kézfejen és a lábfejen is egyre feljebb vagyis a karomba lábamban is megy a zsibbadás főleg a jobb oldalon a fejfájásom szinte állandó néha tompa de folyamatos és egyre erősebbek a fájdalmak kérem segítsen mitől lehet ez tényleg az az enyhe depresszió teszi ezt?minden napom hányinger fejfájás szédülés zsibbadás és még csak azt hogy a leírtak alapján tényleg kilehet zárni az agydaganatot vagy próbáljak meg egy koponya mr vizsgálatra bejutni válaszát várom és előre is köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
20.
Koponya MR kellene, aztán neurológiai vizsgálat.
2016.
07.
10.
Tudni szeretném kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Én vagyok a 45 éves nő, akinek 2016.07.05-én válaszolt. Szívesen megmutatom az MR felvételeket,csak kérem mondja meg,hogy hova vihetném és mikor. Köszönettel : Cs.Szilvia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
20.
30-349-9208 telefonon bejelentkezhet aug 10-től.
2016.
07.
07.
LEHETSÉGES VALÓBAN HOGY ALS BETEG AZ ANYUKÁM? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tegnapi napon kaptam kézbe édesanyám leleteit ENG vizsgálat után. Az alábbi véleményezéssel: A neuroaxis mind a négy régiójában kimutatható aktív alsó motoneuron laesio jele. A lumbalis, ill. throracalis myton izmai mutattak számottevő denervatiot, reinnervatio jelei enyhe fokúak, ami kezdeti motoneuron betegséget vet fel. Felső motoneuron laesio jele jelenleg nem észlelhető hosszmetszeti követés javasolt. Kérdésemre az orvos csak annyit mondott hogy magyarul a mozgató idegsejt bénulása lassan a kezében is érezni fogja! Doktor Úr! Ez valóban ALS? A gondok egyébként januárban kezdődtek a jobb lábbal! Ma már a bal is suta. Ha szabad így fogalmaznom. Ha ALS, akkor hogyan merre tovább? Mit tanácsol mit csináljon vagy épp ne csináljon az anyukám? Étrend, vitamin,masszázs,elektro kezelés? Várom válaszát, tisztelettel Simon Rita. Várom válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
20.
Lehet ALS, sajnos, de ennyiből nem tudok biztosat mondani. A neurológusuk tud majd útba igazitást adni.
2016.
07.
06.
aura kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Tinedzser korom ota elojonnek a kovetkezo tunetek,amik sajnos a stroke-kalmis osszeteveszthetoek:lataszavarral kezdodik, majd kez, esetleg arczsibbadas,vegul beszedzavar!fejfajas nem kiseri. Evente parszor jon elo,de most megint megijedtem.Az auras migren,amennyiben ez az, mennyire veszelyes?milyen vizsgalatokat javasol!Raadasul 6 hetes varandos vagyok, van ennek barmi kihatasa a babara?? koszonettel, Zsuzsa
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
20.
A migrénnek komoly kockázata nincs. A migren miatt szedett gyógyszerek nem mindegyike szedhető terhesen.
2016.
07.
05.
Tudni szeretném kérdése:

Jó napot kívánok! 45 éves nő vagyok, sokszor fáj a fejem. Égett műanyagszagot érzek az orromban. Voltam MR vizsgálaton a leletem a következő : A periventricularis fehérallománybn FLAIR szekvenciaban több, apró ,jelgazdag góc látható. Épp sella,benne homogén hypophysis különül el. Chronikus vascularis encephalopathia jelei. Szeretném tudni, hogy ezek mit jelentenek és mi a bajom. Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
Látnom kellene a képeket.
2016.
07.
05.
Epilepszia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fiam MR eredménye a következő: A hippocampusok normál nagyságúak és jelintenzitásúak, szimmetrikusak. Mindkét centrum semiovale területén és mindkét oldalon frontobasalisan, a T2 súlyozott és FLAIR szekvencián több apró jeldús góc látható. Normál tágasságú külső és belső liquorterek. A craniospinalis átmenet rendben. A diffúzzió-súlyozott képek műtermékesek, nehezen értékelhetők. Egyértelmű diffúziós gátlás nem látszik. Kóros hemosziderin lerakódás nem látszik. Vélemény: fehérállományi demyelinisatios gócok Kérdésem: mindez mit jelent? Egyértelmű epilepsziát (ez volt a vizsgálat előzménye), vagy olvastam, hogy SM-ről is szó lehet!? Nekem CMT2 betegségem van, MR vizsgálatom nem volt, ez az eredmény mutathat CMT-t is? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: F. Beáta
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
SM-re jellemző a leírás.
2016.
07.
04.
ádám tamás kérdése:

+Tisztelt Doktor úr! Áprilisban nyaki gerinc mütétem volt,a bal kezemen 3 újjam erösen zsibbadt. Sajnos ez a mütét útán sem javult. De a fö problémám,hogy nyelési nehézségeim lettek. Gégészeti vizsgálatok és nyelési röntgen útán kiderült,hogy a beültetett lemez nyomja a nyelöcsövemet. A mütétet végzö orvos azt mondja,ha kiveszi a lemezt és a csavarokat a gerinc lehet ,hogy nem fogja elbirni a hiányukat. Mit tehetek? Ilyen elö szokott fordulni,vagy orvosi mühiba? Válaszát elöre is köszönöm. Ádám Tamás.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
Ez nem műhiba. Nyelészavart próbát kellene csinálni.
2016.
07.
03.
csodapok kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Azt szeretnem megkerdezni,hogy kiröl lehet egyertelmüen kijelenteni,hogy epilepszias?Ugyan is a ferjem husvet elötti nap estefele jött haza a munkabol es elveszitette az eszmeletet.A ferjem taxisoför itt Karlsruheban.A korhazba szallitottak ahol magahoz tert.Nem volt rohama,nem rangatozott.A korhazi zarojelentesen az all,hogy epilepszias.Belgyogyasz megallapitotta,hogy cukor felment 445 az az 11 föle.Regebb ota prosztata gyulladassal is kezeltek,ezert is pisilt be.Azota a cukor es a magas vernyomas kezelve.Korkban volt ket hetig kivizsgalason,de ott is azt az eredmenyt kapta,hogy epilepszias.Harom honap telt el es semmi roham,vezeti a sajat autonkat/ettöl is aprilisig eltitkottak./Az EEG 3mp elterest eszlelt.A CT feher pontokat mutatott.Igazabol ök sem tudjak pontosan a diagnozist.Fontolgatjuk a birosaghoz fordulast,mert 59 evesen nem kap sehol se munkat.Segitseget elöre is nagyon köszönöm.Tisztelettel Lakatos Rozalia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
A magyar szabályok szerint nem epilepsziás. A német szabályozást nem ismerem.
2016.
07.
01.
aurális migrén kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 8 éve vagyok pánikbeteg, napi 3 x 0.25 mg Frontint szedek,4 éve volt az első látáskieséses migrénes rohamom, fények villantak fel, majd kiesett a látóterem, nem láttam tárgyakat, lezsibbadtam és halálfélelmem volt. A kórházban kivizsgáltak MRI, EEG, de minden negatív volt, megállapították hogy aurális migrén plusz pánikbetegség. Legutóbb 5 hete majd 4 napja megint lezajlott ugyanez, a sürgősségin már nem is foglalkoztak velem, csak egy Rivotril +Notropil infúziót kaptam, vérvétel és mehettem haza. Hiába mondtam, hogy zsibbadok és a roham óta homályosan látok. Erre nincs megoldás vagy gyógyszeres kezelés? Járok pszichiáterhez is, de az SSRI kezelést nem bírtam, valamint bejelentkeztem egy magán neurológushoz. Előre is köszönöm válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
A pánik betegséget pszichoterápiával, a migrént gyógyszeresen lehet kezelni.
2016.
06.
30.
Szédülés kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Én egy 49 éves férfi vagyok az lenne a kérdésem,hogy kb. 1 hónapja hetente 1-2 alkalommal arra ébredek,hogy lüktet a fejem és nagyon szédülök,mi lehet az oka?Eddig semmiféle vizsgálatot nem végeztem még csak annyit szeretnék hozzá fűzni,hogy a jobb kezem középső úja sokszor megmerevedik és nem tudom kiegyenesíteni,lehet összefüggés a két dolog között?Előre is köszönöm válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
Neurológiai vizsgálatra lenne szüksége.
2016.
06.
29.
SM-tüdő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Már 13 éve SM beteg vagyok és felmerült, hogy a tüdőmön mostanság észlelt maradvány tünet ami kivizsgálva sem kóros annak az előidézője is az SM. Ön szerint ez feltételezhető? Köszönön előre is a válaszát. Üdvözlettel egy 60 éves SMbeteg nő.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
Nem egészen értem a kérdést. Mi az hogy maradvány tünet a tüdőn?
2016.
06.
25.
meggyógyulni kérdése:

T.Doktor úr! A lumbális gerincemet négyszer mütötték.MA négy műtét a következők: stabilizáló, "Dynesis csavarok eltávolítása, fúzió kiterjesztése majd "Cholecystectomia.Ezenkívül megállapításra került cronicus arachnitis valamennyirészjelenségével. A jelenlegi MR vizsgálat szerint:"LIV.-S.I. műtét utáni állapot.Aműtéti területen bal oldalon hegszővet képződés látható,amely főleg L.V.magasságában a canalis spinalis bal oldalába is kissé beterjed és szűkiti a forameneket L.IV.-V.illetve-S.I.között.Abal oldalon L.IV.-V- közöttkilépőgyők sejthető, valószínűleg lényegesen nem komprimált, viszont az L.V.-S.I. között bal oldalon kilépő gyök a foramenben a hegszövet mellett nem azonosítható, valószínűleg érintett és komprimált is lehet." Orvosi vélemény: A műtéti területen L.IV.-S.I.között a bal oldali hegszővet képződés az L.V.-S.I.közöttbal oldalon kilépőgyököt a foramenben körbeveszi és valószínüleg komprimálja is." Folyamatos fájdalmam mellett rehab. és konzervatív kezelések hatására nem érzem a javulást. Nem tudok ülni, állni a rövid sétákat igyekszem betartani. Orvosi ellátásokra srégen fekve szállítanak. A műtétek után rövid időre jobban vagyok és kezdődik ismét előről az erősődő fájdalom. Hiába vagyok pozítiv alig vagy semmi javulást nem veszek észre magamon.Mit tehetek még a gyógyulásom érdekében? Kérem szépen a tanácsát, amit előre is köszönök.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
Ezt hívják failed back szindrómának. Az operáló orvosnál senki sem ismeri jobban a helyzetét, ő tud a legtöbbet a betegségéről, így ő tud segíteni a legjobban.
2016.
06.
23.
Tegretol cr200 kérdése:

Tisztelt Dr úr! Én 2,5 hónapja szedek tegretolt. Alábbi tünetek miatt: fej-, fülzugás, majd egy későbbi Baep vizsgálat után éreztem testszerte szurkáló érzéseket, duruzsoló, morajlást a fejben(neuropátiás jellegű tünetekre). Mióta elkezdtem szedni sokkal jobban vok, tünetmentesebb, egyszer kihagytam és annak ellenére is jól voltam... Vajon mikor jön el a pillanat, mikor lehet abbahagyni...és milyen formán (jelenleg fél adagokat szedek reggel, este) Mert a tudat alatt ott van az a tény is hogy ez a gyógyszer a rövidtávú memóriát roncsolja és emiatt nem akarom nagyon sokáig szedni. Üdv egy 36 éves fiatal
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
A gyógyszerelést ideális esetben egy orvos irányítja. Az ismeri a tüneteit, aki felírta.
2016.
06.
23.
zsibbadás kérdése:

Tisztel Doktor Úr! Hétfőn kezdődő jobb oldali zsibbadásom van. Először csak a homlokom jobb oldali része kezdett zsibbadni, után a szememnél, aztán orrom, majd a szám. A fülemre se hallok rendesen. Voltam fül-orr-gégészeten, ott kimosták a fülemet, de nem lett jobb. Mi lehet a baj?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
Lehet minor stroke-ja. Neurológushoz forduljon.
2016.
06.
23.
idegkárosodás kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! június 2-án porckorongsérv műtéten estem át. A sérv ekkor már kb. 4 napja ki volt pukkanva. A műtétet megelőző napokban elakadt a vizeletem és a székletem. A műtét sikeres volt, a fő panaszom a lábfájdalom megszűnt. Sajnos a vizelet és széklet probléma azóta sem oldódott meg. Katéterem van, és hashajtók segítségével tudok székelni. Az orvosom türelemre int hogy magától regerenálódik a sérült idegszál. Urológus szintén ezt mondta. Sajnos semmilyen javulásra utaló jelet nem észlelek. Véleményem szerint a problémám a zsibbadással áll kapcsolatban, ugyanis a jobb lábam hátsó oldala teljesen "érzéketlen" illetve a fenekem és a szeméremtestem szintén teljesen zsibbadt. esetleg még arra gondoltam hogy az ideg sérülés miatt felborult a záróizmaim működése... ugyanis érzem hogy pisilnem kell de nem tudom kiengedni. A hólyag mikor préselné ki a vizeletet ugyanakkor a záróizom is összehúzódik. Székeléskor ugyan ez a helyzet. elektromos hólyagstimulálást kaptam de nem éreztem jótékony hatását. Főorvos Úr mit tanácsol? Várjak a javulásra vagy keressek fel más szakembereket? válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
Ezt hívják cauda szindrómának. Sajnos bizonytalan a javulás mértéke. Forduljon rehabilitációs szakemberhez.
2016.
06.
23.
attila3 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. CT vizsgálat eredménye mit jelent ez?L vmagasagában a porckorong kis korkoros előboltosulás láthato,mely dorsalin max 4mm. L V Si magaságában a discus dorsalin kb 2mm protrudal
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
A CT kevésbé alkalmas porckorong betegség diagnosztzálására.
2016.
06.
22.
memória zavar kérdése:

Jó napot! Segítségért fordulok Önhöz! 21 éves vagyok, soha nem volt gond a memóriámmal, sőt..de az elmúlt fél évben rengeteget romlott. Kisebb koromból mindenre emlékszek szinte, de ami pár napja történt mintha szelektálná az agyam. Képes vagyok arra nem emlékezni, hogy tegnap mit reggeliztem hiába gondolkozok..rengetegszer elfelejtek dolgokat és ez most már a munkámra is kihat. Szerintem nem normális, hogy 21 évesen ilyen történjen. Esetleg tudna tanácsot adni, hogy kihez fordulhatok ilyen esetben ill. mit tudok ellene tenni? Esetleg egy ideggyógyászt kellene felkeresne vagy még is ki?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
Igen, neurológust keressen fel.
2016.
06.
21.
Dolezsal Melinda kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni. A páromnál agydaganatot diagnosztizáltak, megkaptuk a leletet, de nem igazán tudtuk értelmezni. Az interneten tudományos leírást találtam, de azt nem, hogy milyen komolyságú a daganat, illetve műtét esetén milyenek a gyógyulási, illetve kiújulási esélyek. Kérem segítségét ennek értelmezésében: "Fejfájés miatt készült koponya Ct vizygálat bal occipitals cysticus daganatot igazolt. A tarkó szabad. Meningealis izgalmi jel nincs. A látóterek konfrontális vizsgálattal épek. A pupillák isocoriásak, kp. táűgak, fényre dikerkt és consensualis módon jól innerválnak. Nystagnus nincs, kettős képet nem jelez. A többi agyidegpár is jól innervál. A gerinc alakilag és funkcionálisan ép. Vélemény: Műtéti kezelés javasolt. Lássa neuro-onkológiai bizottság." Köszönettel: Melinda
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
Látnom kellene a képeket, ill. koponya MR is szükséges lehet.
2016.
06.
21.
Bànyi Barnabàs kérdése:

Tisztelt Tanàr Ùr !! 5 hèttel a mütètem utàn jobb formàba vagyok mint 5 èvvel ezelött. 2 èv fàjdalom utàn teljes tünetmentessèg. Köszönöm Önnek!!!! Minden jòt kìvànok. Tisztelettel Bànyi Barnabàs
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
Örülök és köszönöm a jókívánságokat.
2016.
06.
21.
koko kérdése:

Tisztelt főorvos úr!köszönöm a válaszát.bejelentkeztem és egy hónap múlva mehetek vizsgálatra.mint emlitettem.nincs fűlzúgás,szédülés,remegés és kezeim mozgását jól kordinálom.Viszont. lábaim emelése nem normális járásnak megfelelő.jobb lábamat előre rakosgatom bal lábamat húzóm.fűnyirás közben egyensúly érzésem bizonytalan.egy lábon állás nehezen megy.álltálába bal irányba 2húzok.alsónadrág felvétele pont a bal láb emelése miatt nehézkes.memória zavar,fejfájás,látási probléma nincs,agyi vagy gerincideg probléma lehet?köszönettel.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
Inkább gerinc problémára gondolok.
2016.
06.
21.
fejfájás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Körülbelül egy hete enyhe, tompa, zsibbadó, feszítő érzést érzek a koponyám hátsó részén. 3-4 napja ez érzet erősödött, tegnap óta e mellé folyamatos enyhe hányinger, szédülés és görcsös homloktáji fájdalom is társult. Egyesével egyik tünet sem lenne borzasztó, de így együtt nagyon idegesítő és kezd elviselhetetlenné válni. Ráadásul folyamatosan álmos, fáradt vagyok, már ébredés után fél órával úgy érzem, mintha 2 napja nem aludtam volna. Ma elmentem a házi orvosomat helyettesítő orvoshoz, aki azt mondta, szerinte ez a fáradtságtól van, felírt fájdalomcsillapítót és azt mondta, pihenjek. Nem igazán tudok pihenni, úgy érzem, mintha súlyok lennének a fejemben, ami folyamatosan fáj. Nem vagyok migrénes, nem is emlékszem rá, mikor fájt utoljára a fejem ezelőtt, nem szedek semmilyen gyógyszert, nincs krónikus betegségem. Azon kívül, hogy nehéz elviselni ezt a folyamatos tompa, zsibbadó fájdalmat a koponyám hátsó részén, és a görcsöset a homlokomban, már egy kicsit aggaszt is a dolog. Tényleg csak a fáradtságtól van ez?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
07.
05.
A panaszai alapján nem gondolok komol betegségre.
2016.
06.
20.
Szabó József kérdése:

Kedves doktor úr!Hónapok óta fáj a derekam,ezért a reumatológus elküldött MR vizsgálatra,mert a lábam zsibbad is.Az MR vizsgálat eredménye:Spondylolisthesis L3 Grade 1.Ebben a magasságban jelentős canalis spinális stenosis.töbszörös discus protrusio,kifejezett kísizületi artrosis,valamint lig.flavum megvastagodás,következményes neuroforamen szűkületekkel,a jelzett segmentumokban a kilépő ideggyökök érintetségével.Modic 2 degeneráció Lv/SI.Spondylosis.Azt szeretném kérdezni milyen kezelést javasol,műthető e a derekam 62 éves létemre.Köszönöm megtisztelő válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
Igen, műthető.
2016.
06.
18.
szaki kérdése:

Kedves Doktor úr!Azt szeretném kérdezni hogy műthető e a gerincem MRI eredményem: Spondylolisthesis L3 Grade 1.Ebben a magasságban jelentős canális spinális stenosis. Töbszörös diskus protrusio,kifejezett kisizűleti arthrosis,valamint lig.flavum megvastagodás,következményes neuroforamen szükületekkel, a jelzett segmentumokban a kilépő ideggyökök érintettségével. Modic 2 degeneráció L5/S1 Spondilosis. Ennek eredményeként állandóan fáj a derekam,és zsibbad a lábfejem,és néha mindkét lábam,62 éves vagyok és köszönöm válaszát!Tisztelettel Szabó József.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
Igen, műthető.
2016.
06.
17.
Mütét? kérdése:

Tisztelt Doktor úr!10 hete volt egy nyaki porckorong sérv mütétem,evvel kapcsolatban lenne két kérdésem. A mütét útán a fájdalom elmúlt,de a bal kezem három újja zsibbadása ugyanolyan maradt. Javulhat ez még,vagy ez már igy marad? A mütét ota kapar a torkom és nehezen nyelek.Gégészeti vizsgálat és röntgen megállapitotta,hogy a beültetett csavar vége hozzáér a nyelöcsövemhez. Számitsak egy újabb sebészeti beavatkozásra? Válaszát elöre is köszönöm. Ádám Tamás
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
A zsibbadás meg javulhat. A csavar nem fogja irritáló a nyelőcsövet, de erről az operáló orvost kérdezze.
2016.
06.
17.
lászló kérdése:

üdvözlöm.57 éves férfi vagyok,cukorbetegségre szedek gyógyszert cukrom 8napokbn vettem észre hogy bár nem szédülők járásom bizonytalan nem lépkedő hanem sokszor csoszogó,csúsztatom a lábam bizonytalan a járásom szemem jó fűlproblémám nincs.nyaki és váll izom merevség néha előjön.hová fordúljak ezekkel a tünetekkel.kéz és egyéb remegésem nincs.köszönöm türelmét.Lázló
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
Neurológushoz.
2016.
06.
15.
Tóthné Nagy Gabriella kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nyaki ér ultrahangon voltam a következő leletet kaptam: " A carotisok intimája, főleg az oszlásokban vaskosabb. A jobb oszlásban egy 3 mm-es, vaskosabb meszes plakk. Az ICA kezdeti szakaszában egy 9x2,5 mm-es, meszesedést is tartalmazó inhomogen plakkrendszer. A bal oszlásban a hátsó falon az ICA kezdeti szakaszára is ráterjedő, 6x2 mm-es félkemény plakk. Az áramlás iránya,spectruma szabálya. Stenosis egyik oldalon sem igazolható. Mk.a. vertebralisban anterográd áramlás van. A vizsgálatot végző orvos mondta, hogy ez nagyon rossz lelet és a továbbiakat , majd a vizsgálatot kérő orvossal beszéljem meg. Sajnos erre csak július végén lesz lehetőség, ami még messze van , ezért kérem a segítségét, illetve a véleményét, hogy mennyire súlyos a helyzet, mert nagyon rossz ez a bizonytalanság , ami félelemmel tölt el. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóthné Nagy Gabriella
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
Ha nincs szűkület és ulcerátio, akkor nem olyan vészes. A lelet szerint nincs.
2016.
06.
14.
Ideg károsulás kérdése:

Üdvözlöm! Szeptemberben jelentkeztek a tüneteim, miszerint a bal lábam térdtől lefele folyton zsibbadt, egy idő után pedig teljesen elnehezedett. Nem bírtam megemelni a lábfejem. A neurológiai vizsgálatok alapján először azt mondták, hogy peroneus paresis, peroneus lasio-m van és fél éven át jártam fiziko terápiára, ingeráramos kezelésre. Ebből két hónap után kiderült, hogy rossz helyre kaptam kezelést és végül azt mondták, hogy talán a tibialis sérült meg. Ezután arra kaptam kezelést. Lassan egy éve van ez a problémám, most ismét gyengébb a lábam, és ismét nagy fájdalmaim vannak. Legutóbb azt mondták azért, mert tér vissza az érzékelés az idegbe. A fizikóval felhagytunk, mert a bőröm már túl sebes volt az áram miatt, továbbá nem hozta be az adott izom mozgását sem. Itthon rendszeresen végzem a gyakorlatokat, de nem tapasztalok javulást. Reménykedem benne, hogy ön tud tanácsot adni mi tévő legyen, van-e esélyem a gyógyulásra és mi a teendő mikor ilyen fájdalmak vannak? Hálás köszönettel: Vivien
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
Peroneus alagút szindrómája lehet, amit operálni kell.
2016.
06.
13.
Agyvérzés kérdése:

Jó estét kívánok! Fekete Kinga vagyok. Édesapám állapotával kapcsolatban keresem meg önt. 59 éves ferfi. Agyvérzést kapott lassan 3 hete ami súlyos volt. Kezdett fel épülni. Ismert , beszélt , egyedül fordult meg az ágyban és pár nap után lassan wcre is lehetett vinni. A második héten kapott egy újabb valamit . Azt mondták hogy agyi infarktus. Szörnyű állapotban volt ez után. Nem ismert lázas volt rémület mind az agyvérzéskor . Lassan épület és a harmadik hét után haza hozatták recept nélkül csak irom lazítót adtak. Itthon több ételt kapott és jobban volt . Engem s anyut nem tudom ha ismer de a húgát fel ismerte . Beszélt jobb kedve volt egyedül is motgatta a kezét tornáztatta . Meg fordulni nem tud sem ülni csak a kezét s a jobb lábát mozgatja de az estétől alig mozog beszélni nem beszél csak egy szót mondott megint fél vagy mit csinál. Néz egy pontba le bambulva és néha követ a szemével hogy ne vajon mit csináltálunk vele . A bal oldala enyhén benult de eddig tornáztatta ma már nem és a jobb keze is mindha görcsösebb. Attól tartok hogy valami élete az ágyat megint vagy így változhat az állapota? Ma délután a család orvos irta ki a többi gyógyszert . Ami izom lazító és valami epileptikus gyógyszer. Mit lehet ez a hirtelen változás és mire lehet számítani? Ideg orvos a hónap végén tud fogadni és a napokban jön egy kinetoterapeuta. Azért kérdezem önt mert a hó végéig nem tudom hogy mire számítsak és anyum is már kezd bekattanni s ha öntöl jön válasz meg nyugszunk. A megadott email címre várom a választ. Előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
Sajnos nehéz mondani prognózist ennyiből. Lassú javulás várható.
2016.
06.
13.
neuropathia ?? kérdése:

Tisztelt Főorvos úr ! 60 éves nő vagyok és néhány hete mind a 10 kézújjam újjbegyein erős fájdalmat érzek. Az ujjbegyek pirosak,duzzadtak, hideg-meleg szinte elviselhetetlen és bármit megfogni is nagyon fájdalmas. Még dolgozom és számítógépen, de egyszerűen képtelen vagyok a billentyűzetet használni. Ceruzával pötyögök a gépen, de ez nem mehet így sokáig. Tüneteimet a háziorvos gerinc probléma okozta betegségnek tartja és szeptemberre kaptam időpontot reumatológiára. Ön szerint is okozhat ilyet gerincprobléma ? Érdemes szeptemberig várnom vagy merre induljak, hogy hamarabb kiderüljön az ok és megszűnjön a fájdalom ? Válaszát köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
Reumatologia ok lehet a háttérben.
2016.
06.
12.
Bántalmazás következménye kérdése:

Kedves Doktor Úr! Egy nem mindennapi kérdéssel fordulok önhöz, de megköszönöm, ha válaszol. Ha egy gyermeket egészen kiskorától bántalmaznak, 18 éves koráig, akkor annak milyen következményei lehetnek? Bántalmazás alatt értem itt, hogy a fejét folyamatosan ütik, beleverik falba, tapossa 120 kilós apuka ahol éri, rúgják, ököllel, lábbal, s mindenféle tárggyal verik. Ez nem alkalmankénti verés, hanem mindennapos. Mennyit bír el egy gyermeki test? Az agy mennyire károsodhat? Okozhatnak ezek olyan maradandó károsodásokat, ami mondjuk csak felnőtt korban derül ki? Ez a gyermek én voltam, s szeretnék ezekre mindenre kiterjedő választ kapni. Válaszát előre is köszönöm. Szeretettel: P. Mariann
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
Elsősorban lelki károsodás lehet, súlyos esetben agykárosodás is szóba jön. Vizsgálatokkal lehet tisztázni (MR, pszichológiai tesztek).
2016.
06.
06.
Agytrombózis kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesapám egy hete agytrombózissal került kórházba, ma volt egy festékes CT vizsgálat, mely azt mutatta hogy a rögök megmaradtak. Kérdésünkre, hogy mi lesz velük, azt a választ kaptuk, hogy be fognak ágyazódni, még pár napig bent tartják, áttérnek a gyógyszeres véralvadásgátlóra, aztán kiengedik. Az a kérdésem, hogy nem okozhat-e gondot később az, hogy a rögök ott vannak? Valóban kiengedhetik a beteget rögökkel az agyban? Válaszát előre is köszönöm! P.N.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
Az nem, de az esetleges újabb rögök veszélyt jelentenek. Ezért kap vérhigítót.
2016.
05.
29.
Hajtépés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy 2 éves kislányom alvásnál mindig marékszámra tépi a haját.1 éve már volt ugyan ilyen,de abba hagyta.Most ismét elkezdte.Sajnos 4 hónaposan csúnyán beütötte hátul a fejét.Előfordulhat,hogy ennek következtében alakult ki nála valamilyen idegrendszeri probléma!?? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
Ez nábob lelki probléma. Gyermekpszichológus segíthet.
2016.
05.
28.
Amarill kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A kedves segítségét kérném, mert nem tudom, kihez fordulhatok tünetem kivizsgálásával. 35 éves vagyok, 4-5 éve vettem észre először koponyám tetején egy apró dudort. Akkor még nem gondoltam, hogy baj lehet, ám az elmúlt egy évben további három kinövést tapasztaltam, a legrégebbi dudor egészen megnőtt, kb 1,5 cm átmérőjű lehet tapintásra. Már 4 kinövést tapasztalok. Az elmúlt fél évben neurológiai tüneteket is tapasztaltam. A segítségét kérem abban, kihez tartozik ez szakterületileg? Határozottan kemény kinövések, ugyanolyan színű a felületük, mint a bőröm, nem piros, nem mutat gyulladást. Sokat fáj mostanában a fejem és erősebben, jóval gyakrabban, mint régebben fájt. Utána olvastam, a parietális területen helyezkedik el mindegyik. Nem tudom, milyen szakorvos irányába kell elindulni ezzel? Köszönöm megtisztelő segítségét!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
Neurológiai, idegsebészet.
2016.
05.
28.
Fejfajas kérdése:

Udvozlom ! 4 eve vagyok pajzsmirigy beteg sajnos alulmukodik.Kb 2 honapja ha menstrualok 3 napig faj a fejem es sajonos nem igazan veszi ki a fejembol a fajast semilyen gyogyszer ilyenkor csak a sotet szobat tudnam elviselni meg a csendet es fekudni de ez nem lehetseges mert dolgozni kell.Kerdesem az hogy a Doktorur tudna esetleg valamit ajanlani erre a fejfajasra? Valaszat elore is koszonom
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
A fejfájás kivizsgálást igényel. Jelentkezzen neurológiai szakrendelésen.
2016.
05.
28.
Szántó Lászlóné kérdése:

Tisttelt Főorvos úr!Szeretném megkérdezni hogy ha kiveszik a gerincemből a csavarokatz későbbiekre nézve veszélyes e?Mivel a lumbágó részen fixálva vagyok,L4/l5.Négyszer vagyok operálva gerincel!Mivel most megint nagy fájdalmam van az MR.és a Ct.különössebbet nem mutat ezért javasolnák a csavarók kivételét!Ez a műtétem már 14.éve volt!Szeretném kérni a tanácsát,hogy ebbe érdemes e belemenni,jobbulást várható e,és hogy veszélye van e neki? Mik a tapasztalatok ezeknél a műtéteknél? .Köszönettel Szántó Lászlóné!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
06.
20.
14 év után ki lehet venni a csavarokat következmény nélkül.
2016.
05.
26.
MRI lelet kérdése:

Tisztelt Doktor úr, A kezeim egy ideje zsibbadnak éjszakánként és néha merevek az ujjaim, néha szédülök és mintha két hete romlott volna a látásom. Elküldtek MR-e és ezt az eredményt kaptam: Sagitalis T1, axialis T2. coronalis FLAIR, axialis diffúziós mérések készültek. A vizsgálatot kiegészítettük 3 D TOF MRI nagiographias szekvenciával,az arterias értörzsekre centráltan. Normális tágasságú külső és belső liquor terek láthatók, a kamrarendszer szimetrikus, jó helyzetű. A középvonali helyzetek eltérés nélkül. Az agyállományban bal oldalon fronto-parietalisan egy 7 x 8 mm-es körülirt magas jeladású terület van a fehérállományban, a kamrasík fölött. Egyéb állományi eltérés sem jeladásban, sem szerkezet tekintetében nem ábrázolódott. Térfoglalási jelek nincsenek. A meatusok, a belső fül képletei mk. oldalon rendben. A pontocerebellaris cysternák szabadok. A cranio-spinalis átmenetben a jobb kisagyi tonsilla az öreglyuk alsó síkját kb. 7-mm-rel distal felé meghaladja. A bal oldalon ép viszonyok. Az MRI angiographias sorozaton a jobb a. vertebralis igen gracilis, különösen az összeömlés előtti körülbelül 2 cm-es szakasza, lefutása kanyargós. Vélemény: demylelinisatio a bal oldalon a supratentoriumban. Variatios cranio-spinalis átmenet jobb a. vertebralis. Tudna segíteni, hogy mit jelent ez? A neurológushoz nem tudom mikorra kapok időpontot kontrollra és eléggé nyugtalanít a lelelt ahogy utánanéztem. köszönöm, üdv. flora
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
27.
Tudnék segíteni, ha megmutatja a felvételeket.
2016.
05.
23.
Guillian Barre kérdése:

Tisztelt doktor ur! Parom Spanyolorszagban Guillan Barre szindromaval korhazba kerult. 5 napig immunglobin kezelest kapott,mami tegnap jart le, kis merteku javulast eszlelt, de meg mindig nem bir labra allni. Keze igaz nem tokeletes, de mozgatni tudja, fogni tud vele, karjat is tudja emelni. Ma sajat felelossegere haza akar jonni, habar azt ajanlottak 1-2 napig meg benn kene maradni megfigyeles miatt. A kerdesem a kovetkezo: a kezeles utan romolhat e tovabb az allapota ha hazajon? Valaszat elore is koszonom
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
27.
Általában javulni szokott, de az orvos tanácsát meg kellene fogadni.
2016.
05.
21.
jellige kérdése:

Tisztelt doktór úr! Az a problémàm lenne hogy kb.4hónapja vannak problémáim a jobb kezemel a csúklómba nyomás érzetet érzek, a kézfejembe bizsergő érzést, és a kézfejem időnként elvan lilulva Ez mitől lehet? Életkorom 20év Köszönetel
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
27.
Keressen fel reumatológust.
2016.
05.
20.
Anyukám kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kérdésem édesanyámmal ( 76 éves ) kapcsolatban van aki többnapi fájdalom után kb 10 napja kihívta az ügyeletet. A kiérkező orvos megvizsgálta és írt fel neki gyógyszert Mydeton-t és Tramadolt amit anyukám ki is vett a gyógyszertárban. A diagnózis amit a papírra írt M5110 volt vagyis Lumbális és más interverdebláris discus rendel. radiculopathiával. Majd időpontot kért a reumatológiára ahová 06.16-ra kapott is időpontot. De mivel annyira elviselhetetlen volt a fájdalom gyógyszer szedés mellett is ezért elment a háziorvoshoz akinek elmondta újra csak panaszait és hogy gyógyszerszedés nem használt, ezért a doktor úr sürgőssel kérte anyukám röntgen majd utána reumatológiai vizsgálatát. Ami a mai nap (05.20.-án) meg is történt. Ahol a röntgen elmondása szerint oldal majd hanyatt fekvésben történt. Az eredmény a következő volt a felvétel alapján. Kettő IR. L gerinc felvétel, enyhe balra konvex hajlat. Mérsékelt fokozott lordosis az L és a IV. V. közötti rés közepesen beszűkült. A discusban keskeny vakuum fenomén van. A határoló zárólemezek mentén keskeny, kifejezett sclerosticus sáv látszik. Az L - S jelentősebb szűkület van, discusban keskeny lebegő sáv. Az L 3-as corpuson kompressziós törés látszik ( ez mit jelent doktor úr ? ) a felső zárólemez mérsékelten kimélyült, sclerotipus. Kontúrja hullámos, a ventralis terem deformált, a corpus magassága ventraálisan egynegyedével csökkent. A peremeken is csőrképződések vannak. Az L V jobb oldali porc. transverusa és a csípőízület között vaskos csontos híd van. Diagnózis: M5130 egyéb meghatározott interverdebláris discus degeneratio. Ezzel ment a reumatológiára ahol beadva odaadva papírját pár perc múlva kijött az asszisztensnő és kezébe adva a papírt 06.14-i időpontra hívta vissza. Ezek után kérdésem a következő lenne. Miért nem hívta be édesanyámat az orvos a lelet után és elmagyarázta volna és megnyugtatta volna hogy mi van a leleten hiszen laikusként az egyszerű halandó ember nem érti az orvosi és latin szavakat, csak a fájdalmat érzi. És semmi injekciót vagy esetleg tablettát nem felírva szenvedjen még édesanyám majd 3 hétig ( vagy ügyeltet hívja ki újra és ismételten ). Igaz a háziorvos azt mondta a lelettel menjen vissza hozzá, de legutóbb se adott neki semmit sem. Ezért kérem önt Doktor Úr értelmezze a leletet hamár a megfelelő helyen nem tették ezt meg neki. Igaz hozzáteszem ha vele vagyok ez biztos nem történik meg ( külföldön dolgozom ). Várom megtisztelő válaszát! További szép napot és jó praktizálást kívánok önnek! Farkas Zsolt
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
27.
Ágyéki csigolya zömüléses törése áll fenn, ami igen nagyon szokott fájni. Ezt lehet kezelni hagyományosan, vagy műtéttel. Ha felkeres az édesanyja, tudok segíteni (30-349-9208)
2016.
05.
18.
Mi lehet? kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Régóta fáj a fejem és szédülök. Az utóbbi időben egyre többször bizsereg az egész arcom és az ujjaim. Eléggé félek, hogy valami komoly betegségem van. Voltam ideggyógyásznál, aki semmilyen röntgent nem csinált, anélkül megállapította, hogy semmi bajom. Ezek nem komoly tünetek? Állandó fejfájás, arcbizsergés mindenhol, szédülés? Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
27.
A neurológusának igaza lehet.
2016.
05.
17.
MR eredmény kérdése:

Tisztelt Doktorúr. 20hónapos kislányomnak Neurofibromatosis miatt Neurologus MR vizsgálatot kért melynek eredménye a következő lett. Koponya MR vizsgálat 3T Philips készüléken ( axális T2 TSE, FLAIR, DWI, Haemogradiens, szagittális T1 3D TFE és kontrasztanyagos szagittális T1 3D TFE) A középvonal helyzete megtartott.A külsö és belső liquorterek normális tágságuak. Jobb oldalon a kisagyban basalisan 7 mm-es T2 és FLAIR felvételen fokozottabb T1 szekvencián csökkent jelintenzitású elmosódott kontúrú góc látható. Az agyállományban egyebütt kóros jelintenzitású terület nem látható. Kóros kontraszhalmozás vagy diffúziós eltérés illetve hemosiderin lerakódás nem látható. Az ábrázolódó orrmelléküregek és mastoid sejtek légtartóak. Vélemény: Jobb oldalon a kisagyban látható apró fehérállományi góc hátterében neurofibroma biztonsággal nem zárható ki, azonban lehet megkésett myelinisatio következménye is. Mit jelent ez az eredmény?Neurologushoz kiértékelésre csak két hét mulva megyünk. Köszönettel Andrea
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
27.
Sajnos leletet nem tudok "értékelni". Látni kell a képeket.
2016.
05.
17.
márió kérdése:

Szeretném kérdezni volt egy mini sztrokom már aránylag jól vagyok ez volt egy honapja,azota sokat sirok a kedéj állapotom labilis.Dohányoztam elötte és nagyon hiányzik a cigi feszült és ideges vagyok a családommal,ugy érzem ha rágyüjtanék ez a feszültség megszünne.Nem tudom mit tegyek szedek frontint de nem segit,49éves vagyok és nagyon szenvedek ettöl az egésztől.Kérem segitsen!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
27.
Nyilván sok stressz éri, a stroke utáni állapotban. Psychológus segíthet.
2016.
05.
08.
Lágyék,csipő fájdalom. kérdése:

Tisztelt főorvos ur.CT-n voltam derékfájdalom miatt,s kiderűlt hogy L3-L4/4,5mm protrusio/majd L4-L5/4,5mm protrusio/ s van eggy L6-os gerinccsigolyam is.S az L5-L6 között is van egy 5,3mm protrusio.Azt mondta a vizsgáló orvos az L6os csigolya velem szűletett nem kóros rendellenesség.S még megállapitották hogy osteohondrosis-betegségem is van.Az orvosom azt mondta megprobalhatok nyugiban dolgozni,de mivel ez a probléma nem mullik el 1-2 nap alatt sok fájdalmaim lesznek még.Meg még azt is mondta el kellessz mennem MRI-re.Az idő eldönti hogy műteni kell-e.Inyekcio kurával le lett véve a fájdalom és sokat kell tornáznom azt mondta a doktor.Sokat fáj a bal csipőm és a bal lágyékom plussz a bal lábam,s a keresztcsontnál érzek izomrángást ha fekszem.Néha széklet ingerem van.Mivel kiutaztam kűlföldre nem tudok komunikálni az orvosommal.Ön szerint ezeket a dolgokat okozhatja a gerincproblémám?S ha igen ön mit ajánlana,mit tegyek?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
27.
MR vizsgálat nélkül ma már nem diagnosztizálunk kopásos gerincbetegséget.
2016.
05.
07.
Korhán nikolett kérdése:

Jónapot! Szeretnék érdeklödni hogy mi bajom lehet mert a háziorvos azthiszi hogy hülyéskedek 21 éves vagyok nagyon sok dolgot elfelejtek pl. Megyek az utcán és 2 perc mulva nem emlékszek hogy mit csináltam az elmult 5 percben mostanába egyre gyakrabban felejtek el dolgokat hogy mit hova tettem es nem találom.a szavakat nem tudok a páromon kivül senkivel sem beszélgetni mint ha a szavakat elfelejteném ha megnézek egy filmet nem emlékszek rá mi volt benne amiota megszületett a kisfiam azota gyakrabban igy van és sokszor amikor felálok mindig szédülök fáj a halántékomnál és eddig senki nem vett komolyan mert huszonéves vagyok aztmondják hogy hülye vagyok hogy ilyet mondok pedig ez igaz!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
27.
Valószínűleg több stressz éri, mint amit fel tud dolgozni.
2016.
05.
06.
Agybetegség kérdése:

Tisztelt Uram! Nagyon fontos lenne számomra tudni a választ! Olyan problémàja van egy személynek,hogy mondjuk vasárnap reggel felkel és iskolai öltözetet vesz fel,holott ünneplőruhát kéne,mert olyan helyre megy. Ha iskolába akar menni,akkor meg fordítva,azaz ünneplőt vesz fel. Időben nem tájékozott. Válaszát köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
27.
A szokatlan viselkedésnek sok oka lehet. Amennyiben organikus oka van, akkor azt általában az MR kimutatja.
2016.
05.
04.
Nyilalló fájdalom kérdése:

Tisztelt doktor úr! Hullámzóan belenyilall bal oldalt a mellkasomba a fájdalom. Kardiológiai oka nincs. Elkezdtem gyógytornára járni a hátizmaim miatt, illetve olyan kérdésem lenne, hogy ez bordaközi ideg vagy egyéb ideg eredetű lehet-e? És ha igen, mit tegyek, hogy elmúljon? Fájdalomcsillapítót nem veszek be rá, ilyen típusú fájdalomra tudtommal nincs befolyással. Köszönöm megtisztelő válaszát. Júlia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
27.
Lehet gerinc eredetű, melyet MR vizsgálat tisztázhat.
2016.
05.
03.
Horner kérdése:

Tisztelt doktorúr ! Előzőekben màr írtam a 6 héttel ezelőtti C- gerinc műtétemet követő Horner trias miatt. Tanácsára az operáló orvosomat kérdeztem a " maradandó- e " kérdéssel kapcsolatban...válat vonva a " nem tudom" választ kaptam tőle. A syndromát okozó idegsérülés mennyi idő alatt javulhat? (ha javul majd egyáltalán) A szemhély korrekciós műtét gondolata miatt kérdezem ) Köszönöm válaszát ( ha számomra lehangoló is lesz )
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
27.
Fél évet várjon.
2016.
05.
03.
Agyvérzés? kérdése:

Mr vizsgálat eredménye a következő: Liquorterek megtartottak. A pons elülső részén felszínesen 4x8x9mm-es kiterjedésű vérzés nyomának megfelelő jelintenzitás eltérés figyelhető meg. Ebben a magasságban bal oldalon 2x8mm-es csíkban látszik jelintenzitás eltérés. Kóros kontrasztanyaghalmozás nem látszik. Met. nem azonosítható. Pons ventrális felszínén kis vérzés nyoma. Bal oldalon a ponsban kis állományi károsodás nyoma. Édesanyámnak méheltávolító műtétje volt. A műtét utáni ötödik napon bal lábát fájlalni kezdte, nehezen emelte és a bal karját is erőtlenebbnek érezte. Ekkor neurológiai konzíliumot követően MR vizsgálatra küldték, aminek a fent leírt lett az eredménye. Azt szeretném tudni, hogy ezzel valami teendő van-e, utólagos kezelést igényel-e, várható a későbbiekben valamilyen károsodás, mire figyeljen, forduljon-e ezzel a véleménnyel neurológushoz? Köszönettel.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
03.
A lelet mellett kellene tudni a panaszokat és látni kellene a képeket.
2016.
05.
02.
Látászavar kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR! Pár hete abban a tudatban voltak, hogy a látásom elkezdett romlani, mivel napi 10 órát dolgozom monitor előtt. 1 hete vasárnap nyugalmi állapotban elkezdtem homályos foltosan látni. Nem sokkal később egy vibráló csík jelent meg a szemem előtt, ami elkezdett nagyobbodni és már annyira vibrált, hogy alig láttam a szememmel. Ez kb 1 óráig tartott majd magától elmúlt. 1 hétre rá tegnap rögtön ébredés után ugyanez a probléma jelentkezett. Rögtön ébredés után homályos foltban láttam, nem tudtam elolvasni a szavakat. Majd jött a vibráló látás, ami akkor színes cikk cakkban jelent meg. Pár percre rá fél hold alakú nagyságúra növekedett, majd egyre szélesebb lett és magától feloszlott. Utána olvastam és hasonlóak a tünetek az aurán migrénhez, de nekem egyik alkalommal sem volt fejfájásom. Pár éve nagyon fejfájós voltam, akár 4 napig is képes voltam szenvedni. De ez magától lecsitult és mostanában talán havi 1-szer ha van kisebb fejfájásom. Amit még tudni kell, hogy kb 1 éve vérnyomáscsökkentőt szedek, mert magas volt a vérnyomásom és a pulzusom is. 26 éves vagyok és nagyon stresszes a munkám. Ön szerint állhat nagyobb probléma a háttérben? Szemészetre kéne mennem vagy neurológushoz? A látásom nem túl tiszta, sokszor homályosodik be a szemem csak úgy. Illetve az is aggasztó, hogy 1 hét alatt 2-szer is látászavarom keletkezett. A véreredményem sem túl jó az utóbbi 2 évben. Mindig magas a süllyedésem illetve a koleszterin szintem is 6,5 körül mozog. Előre is nagyon köszönöm a válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
02.
Ez nem tűnik neurológiai problémának. Kezdje szemésszel.
2016.
05.
02.
Tegretol cr 200 és a B vitamin komplex kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Nekem 3 hete zsiborgásra, tűszurásszerű érzésekre, kisebb pánikszerű dolgaimra Tegretolt írtak fel. Pozitivak a változások, úgy érzem hat. De még nem múlt el teljesen. Milgammát is felírtak viszont közgyógyra B vitamin komplex adható. Csak egy aprobléma, hogy tudomásom szerint a Tegretol cr 200 kölcsönhatásba lép a B12 vitaminnal. Nekem reggel és este egy felet kell szednem a Tegretolból és most akkor szedhetem a B vitamin komplexet vagy sem? Mert nem kaptam egyértelmű válaszokat.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
02.
Szedheti.
2016.
05.
01.
bodzale kérdése:

régen éveken keresztül rosszul aludtam, fáradtan ébredtem. Éjszaka kapkodtam a levegőt. Ez ment éveken át. Alvási apnoém volt a vizsgálatok szerint viszonylag enyhe v. közepes fokú. Most lefogytam több mint 20 kg-ot (azért még maradt túlsúly bőven), most már folyamatosan, egyenletesen lélegzek. Reggel azonban úgy ébredek, hogy zúg a fejem, olyan érzésem van, mintha nagy lenne benne a nyomás. Megmérem a vérnyomásom, 125/85 átlagban, hatrvanvalamennyi pulzussal, tehát rendben van. Kb. fél óra járkálás, tevékenység után a tűnetek megszűnnek. Szükségem lenne Ön szerint orvosi vizsgálatokra? Ha igen, milyenekre? Vagy hagyjam a fenébe az egészet és tudjam be annak, hogy ez egy normális állapot egy 57 éves férfinál?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
02.
A probléma sokkal komplexebb, minthogy pár mondattal meg lehetne fejteni. Alvás centrumot keressen fel.
2016.
04.
30.
agic kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm segítségét! 2012-ben agyműtétem volt. Hippocampus érintettségű. Fültől fölfelé az arc felé 7cm-es a heg kb. A műtét óta, hogy ha lehűl a hőmérséklet vagy ha érzelmi behatás ér ( ami jó, vagy akár rossz is lehet)érzem, hogy zsibbadni kezdenek az arcom jobb oldalán az izmok több helyen. Eleinte csak a heg környékén éreztem, most egész jobb arcrészen.Az arcom teljes jobb oldalán a fül melletti hegtől, a fejtetőig és a teljes arcrész zsibbad. Hátul nem érzem ezt.Érzem a szememen, az orromon, a számom. Raynaud-fenomen szindrómám van, ezért igen sokszor történik hideg hatására ( akár ha nyáron bemegyek légkondis helyre, akkor is) ilyen összehúzódás a testem más tájékán is.Néha, ha beszélek közben, akik látnak, ők is látják, hogy valami nem stimmel. Olyan, mintha összehúzódnának belül az izmok 1-1 tömbbe. Gondolom, a műtét során elvágtak idegszálakat és talán ez okozhatja, hogy ha behatás ér ( hideg, érzelmi fokozottabb működés), akkor összehúzódnak az idegszálak. De az arcomon történők zavarnak, mert félek, hogy ha sokszor terhelődnek így az arc-idegszálaim és az arcizomzat, akkor nem fognak-e pár év múlva elfáradni, tönkremenni, ami miatt állandósul a befeszült állapotom az arcomon és torz leszek, mert nem fogom tudni mozgatni az arcomnak azon izmait, azok pedig a renyhe állapotukban maradnak. Véleményét és segítségét szeretném kérni.Köszönöm: Ági
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
02.
Nem hiszem, hogy a műtéti technika miatt lenne panasza. Keresse fel az operáló sebészt.
2016.
04.
29.
fejfájás kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Már 3 éve fáj a fejem, minden nap, reggeltől estig. Másfél éve naponta szédülök is. 2013-ban volt egy negatív MR vizsgálat, szemészet, vérvétel. Cukorbetegségem van, de rendben vannak a cukorértékeim. EKG is negatív, pajzsmirigy vizsgálat is, neurológiai vizsgálat is. Fájdalomcsillapítók nem hatnak. Vérnyomásom is rendben van. Fejfájás ambulancián kapott gyógyszerek, convulex, sibelium, teperin, etorpo sem segítenek. Pszichiáternél is voltam, Rivotrilt szedek, de Ő sem tudja mi okozhat ilyen hosszan tartó fejfájást. Mit tehetnék még? Nagyon el vagyok keseredve. Üdvözlettel: Hódi Henriett
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
02.
Szívesen megvizsgálom, ha felkeres.
2016.
04.
28.
lelet utáni aggódás kérdése:

Kedves Doktor ÚR! MRI vizsgálat után minden eredményem negatív lett de a lelet végére véleményben az van írva . A jobb occipitalis lebenyben látható érképlet DVA-nak megfelelhet. Mit jelent ez pontosan és mi ilyenkor a további teendő ? Válaszát köszönöm .
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
02.
Egy nem szokványos véna. Nem kóros.
2016.
04.
28.
barnus kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 48 éves nő vagyok. Már két hónapja, hogy hirtelen forgó jellegű szédülésem volt reggel az ágyban. Nem hánytam, de nagyon megijedtem. Voltam belgyógyászaton, Ekg, vérnyomásmérés 24 órás, laborvizsgálat. A 4.6-os koleszterin szint mellett megnövekedett monocyta /11/ érték volt kimutatható. Nem javasolt gyógyszeres kezelést a belgyógyász, mert a vérnyomás adatok nem mutattak magas vérnyomásra. Ezt követően fülészetre mentem, mert a szédülés napi szinten jelen volt és jelenleg is tart, amelyhez még egy fülzúgás is társul. Ott elvégezték a szokásos fizikai vizsgálatokat, konkrét diagnózist nem állítottak fel, de kiírtak egy gyógyszert, betagen-t napi két szemet kell szedni, emellett magne B6-ot folyamatosan. Azt mondták ezt szednem kell, de hogy meddig azt nem árulták el. Neurológus is vizsgált, aki jóindulatú vertigót diagnosztizált és nem látta indokoltnak ct vizsgálatra küldeni. Helyette megajándékozott az internetről letöltött egyensúlytréning gyakorlatsorral, mondván, hogy ha ezeket szorgalmasan csinálom akkor majd idővel és kitartással egy nap elmúlik a szédülés. Azóta, felkerestem egy magán fülészt, aki szintén nem talált a szédülésemre konkrét magyarázatot, csupán annyit közölt, hogy az egyensúlyi rendszerem az egyik fülben valamiért nem funkcionál. Az audiológiai vizsgálat nem igazolt halláscsökkenést. Rombergben és nehezítettben is megáll. Vakjárás iránytartó, pozicionális nystagmus sem helyzeti, sem helyezési ingerléssel nem provokálható. Kalorikus ingerlés: ko kis hullámú, bo csökkentebb reakció. A gyógyszer szedését ő is javasolta. Lelkiismeretesen szedem, de javulást nem tapasztalok. Mindezen tünetek mellett gyakran érzem, hogy nyaki és vállizom fájdalmaim vannak, illetve szorító érzés a fejemben, a tarkónál, néha zsibbadást halántéknál és a homlokomon, teltség érzést az orromban. A vérnyomásom pedig inkább alacsonyabb lett a gyógyszer szedése óta. Általánosságban 110/ 70 körül van. Rosszul alszom, mindig felébredek és van, hogy órákig fent vagyok. Az állandó szédülés rányomja a bélyegét az egész napomra, amit nem csak akkor érzek, ha pozíciót váltok, vagy mozgok. Gyakran lázasnak érzem magam, de nem vagyok az. Reggel levert és gyenge vagyok, nehéz mindenem. A kedély állapotom is romlik, sokszor nincs kedvem semmihez. Tudom, hogy a problémám igen összetett és ezek alapján nem lehet megállapítani mi is okozza. Mégis olyan érthetetlen, hogy egyik napról a másikra történik. Nem vagyok egy magát elhagyó ember, mindig a problémák megoldására figyeltem és törekedtem, most is ezt szeretném, de sajnos nem tudom hova fordulhatnék még. Milyen irányba kell mennem, hogy amennyiben fizikális ok miatt vagyok beteg, azt orvosoltathassam végre. Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
02.
Keressen fel, lehet, hogy tudok segíteni.
2016.
04.
22.
disco kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Az MRI vélemény szerint discopathia et protursio disci lumbalis. Cysta a bal L.III./IV. foramenben következményes gyöki compressioval, kisizületi kapcsolata nem igazolható. Mit jelenthet ez a diagnózis? Szükségem lehet műtétre? A kontroll vizsgálatig majd hónapom van hátra, ezért is szeretnék segítséget kérni a lelet értelmezéséhez. Jó ideje semmilyen konkrét fizikális tünetem nincs, a torna sokat segített, a fájdalom és a zsibbadás is megszűnt. Annyit vettem észre, hogy foci közben a bal lábam esetlenebb. Üdvözlettel Tamás
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
02.
Műtétre nincs szüksége.
2016.
04.
21.
Mi lehet? kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Napok óta tartó szédülés, fejfájás és arc-karbizsergés miatt mentem ideggyógyászhoz. Kb.két perc alatt kizárta, hogy ilyen jellegű lenne a panasz, pedig eleget alszom mégis szédülök fáj a fejem gyenge vagyok,olvastam neten dolokat, be is pánikoltam. Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen rövid vizsgálatból, amin egyszerű feladatokat kellett megcsinálnom kizárható ilyen téren egy komoly betegség? Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
02.
Igen, azt, hogy a tüneteket nem komoly betegség okozza.
2016.
04.
20.
Solar kérdése:

Tisztelt főorvos úr Mri leletemen ez olvasható, ez mit jelent: a külső belső liquorterek szabályos nagyságúak. Közép vonali dislocatió nem látható. Intracarnálisan körülírt kóros képlet nem ábrándozott. A natív és kontrasztos scanekken térfoglalásra utaló eltérés nem igazolódót. Kontrasztanyag adása után kóros kontraszthalmozást mutató képlet nem látható. Kis agyi tonsillák a foramen magnum magasságában végződnek compressió azonban nem látható. Vélemény,Intracraniálisan kóros jelintenzítású képlet nem ábrázolódót. Ez szerintem negatív lelet és nem értem tüneteim mitől vannak? Hirtelen előre hátra dőlök esek, járássomnál oldalra hatalmasakat kacsázok,kontrollálnám de nem tudom.Lábaim időnként megroggyannak mintha kirúgnák alólam . Volt úgy hogy lábamban teljes érzés kiesés alakult ki,többször zsibbad.nyelési nehézségek,incontinencia. Szeretném tudni mi lehet ezek oka, mert ezek a tüneteim rémisztőek. Köszönöm szépen válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
A lelet negatív. Nyaki MR viszgálatot is kellene végezni.
2016.
04.
20.
Solar kérdése:

Tisztelt főorvos úr Mri leletemen ez olvasható, ez mit jelent:hogy a kis agyi tonsillák a foramen magnum magasságában végződnek. Köszönöm szépen válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
Ez nem kóros.
2016.
04.
19.
Dolgozni szeretnék kérdése:

TISZTELT TANÁR ÚR ! Szeretnék öntől tanácsot kérni porckorongsérvel kapcsolatban. MR vizsgálat lelete; L.III. discuson a középvonalban látszik kisfokú protrusio. Az L. IV. discus nagy cranial felé terjedő herniája látszik jobb oldalt mely a canalis spinalis jobb oldali lateralis recessusát kitölti, a jobb oldali durazsákon kilépő gyököt komprimálja. Az L. V. discuson középűtt széles alapú protrusio látszik, mely a durazsákon benyomatot okz, gyöki compressio nincs. Ha műtétet javasol azzal meddig lehet várni? (3 hete jelentkezett az alsó lábszár élén jobb oldalon zsibbadás)
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
Ha minimális a panasz, akkor várnék a műtéttel.
2016.
04.
17.
Aggódó lány kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Újabban néha felébredek éjszaka, olyan érzés fog el mintha el akarnék ájulni, de csak egy egy másodpercre, viszont még sosem ájultam el. Elkezd közben fájni a gyomrom, ha eszek egy kicsit, akkor kicsivel jobb. Ezek a panaszok maguktól szűnnek, vagyis sikerül visszaaludni, reggelre semmi bajom. Mostanában gyakran fáj a fejem, de mindig a frontokra fogtam. Az tény hogy nagyon stresszes az életem, sokszor vagyok fáradt, de nem szeretnék mindent erre fogni. Ön szerint mi lehet? Köszönettel! 23 éves, nem dohányzó, alkoholt nem fogyasztó nő.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
Stressz hatásnak gondolom én is.
2016.
04.
14.
nyugdíjas kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Három hete reggel felkelés után jobb lábamat nadrág felvételére emelve azonnal a jobb combomra estem a padlóra, óriási fájdalom után felálltam, lefekvésre a gerinc tájékán fájdalmat nem éreztem, csak körben a derekamnál és a hasamnál. Délután a Baleseti Intézetbe mentem, ahol ágyéki 1-es kompressziós csigolyatöréssel felvettek, másnap corsetthez mintát vettek, harmadnap megkaptam, és hazajöttem. A gerincem nem fáj, csak néha elinduláskor a jobb combnál, amire ráestem, de a mellény elég nehéz. Kérdezem, hogy vállalhatok-e vonattal történő utazást 5 (majd átszállás után még másfél) órán keresztül Ausztriába, mert ezt az utat már tavaly megvettük a férjem születésnapjára. Akár egész nap is rajtam van a mellény, egy óra hosszára szoktam levenni, akkor fekszem egy órát. A negyedik hét telik majd el az egyhetes nyaralás alatt. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
A képek megtekintése nélkül inkább azt mondom, hogy ne vállalja az utat.
2016.
04.
14.
hipofízis adenoma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni. Gyakorta visszatérő magas prolaktin szintem aggaszt. Szexuális diszfunkció, Depresszió,tejcsorgás, meddőség, Elhízás Kimerültség, ingerlékenység, Erős fejfájás. rendszertelen menstruáció a jellemző. Pajzsmirigy problémám, is van, gyógyszereket szedek. De aggaszt hogy újra és újra magas lesz ez az érték. Erre irányuló vizsgálatok nem történtek. Tudom, nem vagyok orvos, éppen ezért nem tudom kihez kellene fordulnom ennek kivizsgálása céljából. Szeretném tudni hogy minden rendben van-e. 33 éves vagyok. Hormonális problémáim miatt 5 évet kellett várnom a gyermekem érkezésére. Lehet-e hipofízis adenoma? köszönöm válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
Lehet hypophysis adenoma. MR vizsgálat tisztázhatja.
2016.
04.
13.
sm. kérdése:

Tisztelt DR.Tavaly nyáron L.IV olisthesis miatt történt műtétem állapotom javult,fokozatosan terheltem.Most fájdalmam csípő tájékán ,zsibbadnak az újaim térdem fáj hosszan sétálni nem tudok.Alap betegségem sclerosis multiplexxel van-e összefüggésben?Voltam mr vizsgálaton ami kimutatta:bal oldali foremen szűkülete merül fel
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
Kérdezze az operáló orvost, az tud Önről mindent.
2016.
04.
12.
Nyilalás kérdése:

Kedves Doktor Úr! Gyakran érzek nyilaló, olykor kicsit szorító fájdalmat a fejemben, melyek néha erősebbek, néha gyengébbek. Leginkább a halántékom területén és fölötte picivel. 23 éves lány vagyok, és lehet, hogy ebben az esetben nem releváns, de a családban volt aneurismája a nagynénémnek. Mit gondol, mi okozhatja ezt a problémámat? Kell ezzel komolyabban foglalkozni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: V. Anna
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
A fejfájás nagyon gyakori tünet. Ha rendszeres és nehezen elviselhető, akkor kivizsgálást igényel.
2016.
04.
12.
Meningizmus kérdése:

Ma a háziorvosom meningizmust állapított meg nálam. Nem igazán tudom, mire számíthatok a betegséggel kapcsolatban és hogy ki lehet-e belőle gyógyulni. 21 éves nő vagyok. Picit aggódom miatta. Azt mondták jöjjek haza pihenni, de én félek. Előre is köszönöm válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
Vizsgálat nélkül nem tudok mit mondani.
2016.
04.
10.
Tinnitus, bizsergés az agyban, testben is kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! 35 éves fiatal vagyok. Előzményként az kell tudni, hogy koraszülöttként agyvérzéssel születtem, ami a mozgásközpontot sérthette, mert dongalábom lett. Tudatom ép, és jó absztakciós képességekkel bírok, az egyetemet is elvégeztem, hivatalos poziciókban is dolgoztam. Kicsit szétszórt voltam mindig, de sose fájt a fejem. Hallókészülékes is vagyok, mert kiskoromban kialakult egyidegi hallásvesztés, középfokúvá érett mostmár. Az utóbbi pár évben több "traumás" dolog érte afejem, 2010ben szaunázás közben a hideg meleg váltófürdő okozott kisebb sokkot, 2013banpl leszoritották a fejem, akkor sok vér került bele , szédüléses állapotot okozva, 2015 szeptemberében pedig egy erős kézi ütés érte a tarkótájt egy kisebb agyrázkódást érezvén, másnap túlnyomást is éreztem és zsiborgó érzést egyponton pár napig. Ez elmúlt. Ugyanakkor a hallókészülékeshez is sokat mentem állítani a beszédfrekvenciákat akészülékben ,mert éreztem torzan hallok, aztán kiderült az audiologusok szerint nem készülékben lehet a hiba hanem az agyban vhol...való igaz októbertól már hallókészülék nélkül is torzan halottam (talán a sok állítás megbosszulta magát, mert az agynem tudott hozzászokni a majdnme napi szintű korrigálások miatt?) azt mondták csináltassak CT-t . Ja és nyár óta erős fül és fejcsengésem is volt már. A CT -ben a Willis kör artériái gracilisan követhetőek, kóros tágult érképlet nem mutatható ki. A kisagyi hid szöglet mko szabadKis és nagyagyféltekében szerk eltérés nem látszik. Viszont a VI. agykamra és oldalkamrák teste és occipitalis szarva jelentősen tágult Parientálisan és részben a occipitalisan a gyrusok elkeskenyedtek. A koponyacsontokon deg eltérés nincs. Bal o. hátsó ethmodialis sejtek és az ékcsonti üreg légtartalma fokozott, a pneumatisatio az os pterygoideum bal szárnyába is beterjed. Nem tudom ezek mik, de az agysorvadás amit mutathat az a születéskori maradvány lehet? A problémám: tinnitus + pár hete neuralgikus tünetek idegzsába szerű áramütéses sziborgás a test többi részében (ez utóbbi megszűnőben) viszont a fejben , tarkótájt a zsiborgás , csengés, nme szűnt meg még. Gyakran érzek olyat mintha érezném az agyi idegkapcsolodásokat?? Ez a Baep vizsgálat után kezdett dominálni, ott ugy vették fel a vizsgálatot, hogy az egyik fülemben volt csak hallókészülék , ami szerintem torzit és túlrezegtette az egyik agyi oldalamat? Mert erős bizsergés éreztem akkor még száj körül is, szóval lehet ha mindkét oldalt hallókészülék nélkül vizsgálták volna lehet nem lenen ez a bizsergés a fejben?? Ez a neuralgikus tünet azóta van, a masszirozás sem esik jól tarkótájt. 2 hét múlva lesz MRI -ez ennek lesz vmi mellékhatása, pl fejgörcs vagy vmi hasonló? Meg még a mellkas -sziv vonalában is érzek bizsegést , mintha másképp "rezegnék" mit eddig, az MRI -nme fog megzavarni semmit a testemben. Holnap bejelentkeztem egy Bemer vizsgálatsorozatra is, ez ugye jót tesz? Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
Leleteket sajnos nem tudok értékelni, csak a képekről adok véleményt. A Bemer mehet, MR-nek nem várható mellékhatása.
2016.
04.
09.
Tattyana kérdése:

Tisztelt doktor úr!Diagnózisom .A lumb.lordosis kissé fokozódott.AzS.I.szelvény hátsó ivén 2 mm es rés látható.A praesacralis rés jelentősen beszükült.Vél:Spina bifida S.I.Discopathia praesacralis.Kérdésem az volna hogy mit jelentenek ezek a szavak ugyanis rettentő derékfájásom van rogyadozok belehasít.Mit tehetnék most myoflexint szedek meg Analgesin fortét.Szinte olyan a fájdalmam mintha azt érezném közben hogy a csigolyám mocorogna mikor bele hasít.Nemtudom hallottam olyat hogy lehetne e porcerősítőt szedni vagy valami hatásosat.Ülőmunkát végzek és sajnos nagyon sokat hiányzik miatta!Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
Ezek önmagukban nem kórjelzőek. Ágyéki gerinc MR vizsgálat tisztázhatná a panaszainak okát.
2016.
04.
09.
Horner kérdése:

Tisztelt doktor úr ! 37 éves vagyok. Két hete C gerinc műtét ( sér és stabilizáció ) után( az ébredéstől ) az érintett oldalon a horner syndroma tünetei állnak fenn nálam. Gyógyítható , helyrehozható ez a szemhélycsüngéses állapot ? Ha igen hogyan ? Kétségbe vagyok esve !!!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
Kérem, forduljon az operáló orvoshoz. Korrekt választ ő tud adni.
2016.
04.
07.
Neurl. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Hónapok óta tartó gyenge fejfájásom van (előtte soha nem volt), nyakam is fáj. MRI vizsgálati leletem ezt írja: A periventricularis fehérállományban több, FLAIR szekvenciában jelgazdag góc látható. Bal oldalon a centro-parietalis régióban 5mm-es góc van. Egyebütt kisebb 1-4mm-es gócok figyelhetők meg supratentorialisan kefelezett bal oldali túlsúllyal. A véleményezésben a következő van: Chronicus vascularis encephalopathia jelei. A nyaki gerinc szakaszon syringomyelia suspect. Discopathia jelei. 45 éves nő vagyok, nem szedek gyógyszereket, nem kávézom, nem iszok alkoholt. Átlagos életet élek, talán kicsit soványabb vagyok az átlagnál. A lelet kiadása után hosszabb időre külföldre kellett utaznom, így nem tudtam még orvosnak megmutatni a leletet. A neten próbálok keresgélni és rátaláltam a "vascularis enkefalopátia" betegségre, aminek a leírása nagyon megrémített. Szeretném a Doktor Úr véleményét kérni a leletemmel kapcsolatban. Köszönettel, Csilla
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
Javaslom az Aspirin protect szedését, valamint neurológiai, cardiológiai és carotis doppler vizsgálatot.
2016.
04.
05.
Zolipapa kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Fél éve vannak rendkívül erős bordaív alatti és bordaközi izomgörcsrohamaim. Ezek nagyon fájdalmasak és félelmetesek, mivel néha szívtájékon is jelentkezik, de körben össze-vissza is. Kétszeres gerincműtött vagyok, L4-5 jelenleg hernia discus C4-és C5 valamint Th 7-8. Panaszaim nagydózisú magnézium ill. mydeton hatására sem múlik. Mozgásszervi rehabon, ill. idegsebészeten mondták hogy ez a tünet nem függ össze gerincbántalmaimmal. Tisztelettel kérdem mit tanácsol, ugyanis rettentő fájdalmas, és már néha pánikot is okoz az utóbbi időben. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. id.Majvald Zoltán 58éves
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
20.
Háti gerinc MR vizsgálattal kellene tisztázni, hogy ott nincs-e baj.
2016.
04.
05.
Edzhetek e így? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hajnalka vagyok 35 éves. 6 éves korom óta epilepsziás.A gyógyszereknek köszönhetően(lamolep 200,rivotril 2mg) 10 éve rohamom nem volt. A lényeg hogy 17 évesen versenyszerűen body buildingeztem de egy fekve nyomás alatt elájultam és egy agyi aneurizma műtétem lett egy clippel lefogtak egy eret.Most újra elkezdtem az edzést egy hónapja de azt mondták hogy versenyszerűen már nem edzhetek mert a nagy súlytól elpattanhat a fém clip és akkor nem tudnak segíteni.Azt szeretném kérdezni hogy tényleg fel kell adnom az egyetlen sportot amit szeretek? A másik kérdésem pedig az lenne hogy a tömegnövelőt aminot engedik de a sustanonra azt mondták azt ne az epilepszia vagy az aneurizma mütét miatt azt nem tudom.De szeretnék egy sustanon kúrát régen sem ártott az epilepszia roham nem jött ki tőle.Ezért szeretném kikérni az ön véleményét erről. Köszönöm mihamarabbi válaszát. Maradok Tisztelettel.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Nem javaslom sem a kúrát, sem a fizikai megterhelést.
2016.
04.
04.
Beszéd zavar kérdése:

Üdv. Ha valakinek a beszédével olyan probléma van hogy amit ki gondol és nem azt mondja ha nem kicsit bele zavarodik es kicsit dadog. Egy hosszas beszélgetés közepette akkor mi lehet a probléma es hova forduljon. ? Én személy szerint diszlexiára gondolok ? 26 éves lányról van szó akinek ez pár éve van meg.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Pszichológushoz.
2016.
04.
03.
Túlhallás kérdése:

Üdvözlöm! A véleményét szeretném kérni. Gyermekemmel (2 és fél éves) fél éves kontrollra járunk gyermek neurologushoz, mert későn kezdte el tartani a fejecskéjét hason és terhességem alatt egy ciszta volt az agyában ami születésére fel szívódott, és azóta sincs vele probléma. Legutobbi kontrollnál (másfél hónapja), a Dr. Úr tullhalläsra gyanakodott és időpontot kért a gyermekklinikára ami egy 3 napos kivizsgálás lenne. Tünetei amiből erre gyanakszik.: két szót mondott: anya, autó. Befogta a fülét, ha éneket, zenét vagy erősebb zajt hallott. Az utóbbi 2 hétben elkezdett szavakat mondani a gyermekem, de leginkább angolul. Piros-Red, rózsaszín-pink, kilences-nein. Magyar szavak amik ebben a két hétben "születtek" : autó, tűz, hello, hoppá, kész, beparkolt-bepató. Egyébként mindent megért, és megérteti magát. Az 5 éves fiamnak a feladatgyűjteményéből az árnyékkeresős dolgokat, a melyik a nagyobb- kisebb, magasabb -alacsonyabb feladatokat mind megmutatja helyesen, a számokat és színeket is megmutatja. Kérdésem az lenne, hogy érdemes e most kitennem ennek a 3 napos vizsgálat sorozatnak, ennyi fejlődés után. Kételyeim támadtak, mert félek, hogy ez most vissza vetné ezt a jó irányba fejlődő folyamatot! Köszönöm előre is válaszát! Tisztelettel Harkóné Mile Zsuzsa
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
05.
02.
Gyermek neurológus adhat választ kérdésére.
2016.
04.
01.
Szeder . kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! 10 éves kislányom MRI eredményét ma kaptam meg ...sajnos laikusként nem sokat értek ,belőle ,szeretném ha Főorvos úr tanácsát kérni ,mi a teendő ilyenkor ....mit is lelent az MRI-n kapott eredmény. ? MRI lelet. Lelet : Normál helyzetű és tágasságú intra-és extracerebrallis liquortér.Jobb oldalon parietalisan az oldalkamra kontúrja és a cortex között látható egy vonalszerű érképlet ,mely a morphologia alapján elsősorban DVA-nak felelhet meg. Környezetében az agyálomány kóros jelintenzitásváltozás nem látható. A willissi kör régiójáról készült MRA felvételeken bal oldalon az a.vertebrális főtörzse nem azonosítható ,mindkét oldalon az a. cerebri posterior eredése közelében gyűrűszerű szűkebb szakaszok ábrázolódnak. Vélemény : Jobb oldalon parietalisan DVA susp. ,a bal oldali a.vertebrális hiány v.s. fejlődési variáció, az a. cerebri posterior-okon leírt szűkületek eredete nem egyértelmű. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel :Boros Andrea
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Leletet nem értelmezek, főleg nem, ha a tüneteket sem ismerem.
2016.
03.
24.
Andrea Andrea kérdése:

Tisztelt doktor úr! 4-5 mm gerinchasadékom van olyan fajdalmaim vannak mintha pengével kettévágnának meg rogyok össze milyen krêmet ajánlana a doktor úr!Köszönöm válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Az MR képeket kellene látnom.
2016.
03.
23.
epilepszia kérdése:

Tisztelt főorvos úr ! Két éve járok ki 3 hetes váltásban betegápolóként Ausztriába . 47 éves férfit ápolok . 20 éve Törökországban motorbalesetet szenvedett , azóta nem beszélt . Időnként epilepsziás rohamokat kapott . Egy hónapja 4 -et kapott egy nap alatt ,ennek hatására elkezdett beszélni ,illetve rövid szavakat próbált kimondani kisebb nagyobb sikerrel . Ez pár napig tartott csak azóta megint nem beszél . Azt szeretném kérdezni hogy mi történhetett az epilepszia alatt hogy közvetlen utána elkezdett beszélni és mi történt pár nap után az agyával hogy megint nem tudott beszélni ? Lenne e valamilyen lehetőség hogy meggyógyulhasson ?Nagyon sajnálom szegényt ,nagyon szeretnék rajta segíteni . Nagyon szépen köszönöm a válaszát . Kissné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Sajnos sokat nem segíthetek ennyi információ alapján.
2016.
03.
20.
Epilepszia gyanú kérdése:

Jó napot kívánok! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy, barátnőmnek körülbelül 1-2 hónapja furcsa tünetei vannak pl: fejfájás, ájulékonyság bár még elájulni nem sikerült neki, és beszédzavar. Ezek csak ilyen fajta rohamokban jelentkeztek pl: elmentük moziba ahol sokan voltak állni kellett egy 20 percet ott rátört az ájulás érzés ezután leültünk és utána volt egy 10 másodperces beszédzavara. Azután napokig fájt a feje. Engem zavart ez az eset és elment orvoshoz, aki epilepszia gyanujával elküldte kivizsgálásra. Ott kiderült hogy valami kóros elváltozás van de csak az MR után tudják meg hogy mi. Addig felírtak neki egy Levil 500mg nevű gyógyszert. Amit mondtak róla hogy lesz mellékhatása a fáradság érzés és szédülés., így is lett de ez mellé a betegtájékoztató alapján jött még az izomfájdalom is. Véleményét szeretném kérni a gyógyszerről és hogy ön szerint mi ez a "betegség-"?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Az MR vizsgálat eredményét várjuk meg.
2016.
03.
19.
epilepszia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Volt egy epilepsziás rohamom (grand mal) ami végtagrángatózással és ájulással történt, MRI, CT, EEG vizsgálatokon voltam. MRI negatív, CT negatív, EEG még nincs leletezve. Egy hónapja történt a roham, azóta lefekvéskor elalvás előtt kisebb rángások vannak a végtagjaimba, párom szerint alvás közben is. Ezek mitől lehetnek? Lehet hogy tényleg epilepsziás vagyok?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Az epilepszia sokkal bonyolultabb, mint hogy 6 sorban leírtak alapján véleményt lehetne mondani.
2016.
03.
18.
MR lelet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hetek óta tartó derékfájdalom és lábzsibbadás miatt a háziorvosom elküldött a neurológiára,onnan pedig MR vizsgálatra küldtek. A következő leletet kaptam. Lumbalis gerinc MR vizsgálat 3T Philips készüléken A lumbalis lordosis megtartott. A csigolyák magassága, jelintenzitása szabályos. Az L.I. csigolya alsó és felső valamint az L.II. csigolya felső zárólemezén apró schmorl hernia. Oedemás jelmenet nem látható. A conus T.XII. csigolyatest magasságában. Az L.III. és az L.IV. discus dehidrált, magasságuk kissé csökkent. Az L. IV. discuson bal mediolateralis sérv látható, mely az L.V. gyök eredését komprimálja, a recessust szűkíti. Az L.III. discuson bal mediolateralis protrusio látható, mely a recessust szűkíti. Vélemény: Hernia disci intervertebralis L.IV. Protrusio disci intervertebralis L.III. Apró schmorl herniák. Kérem szíveskedjen számomra értelmezni, hogy mit is jelent ez valójában! Tisztelettel és Köszönettel: Varga Tímea
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Leletet nem tudok értelmezni. A képek megtekintése után tudok véleményt adni.
2016.
03.
17.
Fejfájás kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György Azt szeretném kérdezni, a lányom 16 éves és tavaly október óta erős jobb oldali fejfájása van szinte naponta.A fájdalom csillapítók szinte semmit nem használnak. Az MR vizsgálat eredménye: Jobb oldalon subcorticalisan, a Sylvius árok felett , frontálisan az insularis kéreg felett is futó vaskosabb érképlet látható, T1 kontrasztanyagos felvételen, mely lényeges elágazódást nem mutat. Jobb oldalon frontalisan a Sylvius árok felett futó enyhén vaskosabb érképlet DVA lehet. Mit javasol, hogy megszünjön a fejfájás? Köszönettel Jenő
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Az MR lelet nem magyarázza a fejfájást. Keressen fel fejfájás szakrendelést.
2016.
03.
17.
Remegés kérdése:

Jó napot doktor ur. Röviden le irom a problémám. 2 honappal ezelőtt kezdődtek a problémáim.folyamatosan leépűltem..vagyis egy gyengébb lettem a munkában.Igy muszály voltam haza jönni kűlföldi munkámbol.Nem volt étvágyam,fogytam,fájt mindenhol...derék..kar..nyak..kulcscsont...problémás nyelés stb.Elmentem neurologiara ahol készitettek a derekamrol ct-t..azt mondta a doki hogy a nyakamrol majd kűlön.Kiderűlt hogy az M3-M4 között 4,2-4,8 mm sérvecske..majd a M4-M5 között ugyan az van és a M5-s1 valamilyen elcsuszás..5,3 mm/M51,2+/ Irt ki gyuladáscsökkentőt,fájdalomcsillapitót s vitamincombot...azt mondta hogy a nyakrol mar nem kell csinálni ct-t mert ezek az orvosságok arra is hatni fognak/azért megnyomogta a csigolyámot/Egy pár nap elteltével jobb lett a közérzetem sokkal...már nincs halálfélelmem.../nagyon be tudok magamnak képzelni minden halálos betegséget---mivel az utolsó 2 honapban sok fiatal barátom eltávozott az élők sorábol/Ami megmaradt....fájdalmak --- derék....Azt szeretném kérdezni....lehet-e hasi fájdalmam a sérvek miatt...mivel a csipőim szoktak fájni és a jobb oldalt a hasamban olyan fura érzés van...de csak ha fekszek.?Ha elkezdek mászkálni ...remegek és picit szédűlök ha mozgatom a fejem..ez normális?A depresszio miatt fogy hattam 5 kilot nehany het alatt?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Ezek a panaszok nem gerinc eredetűek. Máshol kell keresni a bajt.
2016.
03.
17.
Tarkófájás kérdése:

Tisztelt dr úr azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy éjszakànként olyan àjulásérzet jön rám. 115/75/60-tol 138/90/80 a vérnyomásom. Sokszor azt érzem hogy a fejem nem birom tartani mert nem is a tarkom hanem a nyakam fàj és kellemetlen érzés jön rám! Sokszor zsibadt a karom és elmulik visszatér! Mitölehet ez? Sokat azt érzem a nyakcsigojánàl fàj és onnan kezdek esténként àjulàsérzést érezni. Köszönöm hogy meghalgatott
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Neurológiai vizsgálat, nyaki MR lenne indokolt.
2016.
03.
16.
Tisztelt Doktor Ur. kérdése:

Blenesi Eniko vagyok es azzal a problemaval zavarom Ont ,hogy van amikor az egyik szemem hirtelen kimelegedik es egy ket masodperc es el is mulik,de most a szemem alatt a csonton erzem ugyanezt egy kis pontban kimelegedik es par masodperc es elmulik.Van amikor egy nap tobbszor erzem ,maskor hetekig semmi.Mi lehet a problema? Koszonom elore is .
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Lelki eredetű probléma lehet.
2016.
03.
12.
agysorvadás kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Azt szeretném kérdezni hogy anyukámnak a ct súlyos fokú agysorvadást mutatott ki szedd is rá gyógyszert, még hozzá a nootropil 800mg mennyire lehetne lassítani ezt a betegséget hogy ne legyen elbutulás a vége,emlékezet ki esése nem gyakori de elő fordul ha ideges és mintha pánik rohama volna ha egyedül marad a lakásba. Kérem szépen a válaszát... üdvözlettel aggodó leánya
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
04.
05.
Sajnos az agysorvadásra nincs gyógymód.
2016.
03.
10.
nyaki fájdalom kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Nekem a rtg felvétel eredménye c5-6 nyaki corpusában 3-4mm ciszta szerű felritkulás gyanuja.pontosan ez mit jelent? Nagyon nagy fájdalmaim vannak a nyakamba a két vállamba és karomba is kisugárzik a fájdalom.De ezeket csakis este érzem és nem lehet a fájdalomtol mar aludni. Nem küldtek vele sehová..ennek már egyév .válaszát köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
MR vizsgálatra lenne szükség.
2016.
03.
08.
furcsa "fejfájás" kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Több hete fennálló problémám lenne. A fejem hátsó , bal oldalán naponta többször szúró, nyomó érzést érzek. Ezek pillanatnyiak, 10-15 mp-ig tartanak, nem erős fájdalomról van szó, a mindennapjaimat sem zavarja, inkább csak zavaró és idegesítő tényező, hogy mi lehet ez. Ön szerint mi lehet az oka ennek? Hova forduljak? Hajlamos vagyok a legrosszabbra gondolni. Állhat a háttérben daganat? Köszönöm megtisztelő segítségét!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Nem gondolok komolyabb bajra.
2016.
03.
04.
Petri Zoltánné kérdése:

Jo estét. A férjemnek nyaki gerinc velo cystsa vagy daganata van. MR készült. Várni kell augusztusig. Meg kell varni, hogy nől e. Mi a véleménye? Fajdalma van nyak. Nem érzi a kezét, zsibbad.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Látni kellene a képeket.
2016.
03.
03.
kérdés kérdése:

Tisztelt Dr Úr! több hete tartó fejfájásom van ,nagyon feledékeny,szétszórt,aluszékony vagyok. ideggyógyászom elküldött MR-re de sokára kaptam időpontot úgyhogy önt szeretném megkérdezni az eredményemről hogy sürgessem-e a kontrollt esetleg privát rendelésen vagy nincs okom aggódni.mit jelentenek ezek a kifejezések? Leletem véleménye: -kisfokú microvascularis károsodás MR jelei -Sinusitis maxilaris l.s. előre is köszönöm válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Nincs sürgető ok.
2016.
03.
03.
Fejfájás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. 32 éves vagyok, asztmás,hörgőtágulatom van, allergiák.Most egy hónapja kórházba kerültem a tüdőproblémáim miatt, közben gyors pulzus problémáim lettek magas lett a vérnyomásom, szedek Corlentort a tahikardiára és Rawelt a vérnyomásra. Erős fejfájással küzdök kb. két hónapja, mindennapos,a fájdalomcsillapító sem akarja szüntetni. Azt hittük a vérnyomás miatt van, de a kezelés ellenére sem szűnik 130és 150 per 80 és100 közötti most a vérnyomásom.El küldtek endokrinológushoz, a magas pulzusszámom miatt pajzsmirigyre gyanakodott a tüdőgyógyászom, endokrinológushoz küldtek, az ultrahangon pajzsmirigy rendben van. A t3 eredményem kicsi lett a kórházban, az endokrinológus kért egy csomó vérvételt, Tsh,fsh, ösztradiolt, kortizolt,Lh t, t3 t4 et, progeszteront,Acth t. minden eredményem jó lett, a prolaktint kivéve az 29, 12ng ml lett. Elküldött a fejfájásom miatt koponya röntgenre agyalapi mirigy miatt, az eredmény jó lett. De a fejfájásom csak nem szűnik, a tüdőgyógyászom javasolta hogy menjek el neurológushoz de erre a hónapra már nincs időpont. Nagyon sokszor megkékül a lábam pici ütéstől vagy nyomástól is, sokszor remegek, azt hittem pajzsmirigy probléma, meddőséggel küzdök 12 éve petevezetékek átjáratlansága miatt. Hepatitisz C vel fertőződtem 2009 ben 2012-től 2013 végéig tartott az interferonos kezelés. A vérnyomásom változó a tegnap 140 fölött volt egész nap per 95, a Rawel és Corlentor szedésével. Ma 135, 105 el és 110 volt a pulzusom. Erős lüktetést nyomást érzek a fejemben, vannak napok mikor enyhébb a fájdalom de van hogy nem bírom elviselni. A nyaki gerincem is sokszor fáj, és van hogy deréktájon és hátközépen is a gerincem. Nem voltam még vele orvosnál. Előfordul sokszor ha fáradtabb vagyok erősen fáj a medence csontom és a csípőcsontom, ha meg pihenek kicsit főleg akkor alig tudnék lábra állni. Miután bejáratódik nincs baj annyira csak ne üljek le ne pihenjen meg mert akkor megint kínok között tudok csak lábra állni. Igazából a fejfájás miatt írtam önnek nem tudom mitől lehet, néha szédülök is de ritkán. De ha le kell hajolnom úgy érzem széjjel robban a fejem, a homlokomnál halántékomnál lüktet nagyon, a nyomást a tarkómnál és a fejtetőn érzem nagyon. Ha fáj egész nap akkor a szemem is fáj tőle. Van hogy már reggel fejfájással ébredek, és előfordult hogy reggel kipirosodott szemmel ébredtem fel. Fény villanásaim vannak, zavar az erős fény de ez a Corlentor mellékhatása.Ön szerint mi lehet a gond? Először is köszönöm hogy írhattam és előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel : Éva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Sok betegsége van ahhoz, hogy leletek nélkül érdemben lehetne véleményt mondani.
2016.
03.
02.
MR vizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Múlthéten voltam MR vizsgálaton melynek ma lett meg az eredménye, ki szeretném kérni a doktor úr véleményét, az eredmény alapján, és, hogy várható-e műtét? Lumbalis gerinc MR vizsgálat: Coronalis síkú T1 súlyozott, sagittalis síkú T1 és T2 súlyozott erősen T2 súlyozott coronalis és sagittalis síkú myelographiás, axialis síkú T1 és T2 súlyozott mérések készültek L.I.-S.I intervertebralis porckorongok magasságában. Megtartott lordosis. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszéleken közepes osteophytosis. A conus L.I. csigolya szintjében végződik, a leképezett myelon vastagsága jelmenete normalis. L.I. discus víztartalma csökkent, rajta mérsékelt körkörös protrusio mellett, bal oldali lapos paramedian focalis protruio is látható, ez a durazsákon mérsékelt asszimetrikus deformitást okoz, de a kilépő gyökök szabadok. L.II. discuson jobb oldali foraminalis, mérsékelt fokú L.III. discuson közepes fokú jobb oldali foraminalis túlsúlyú körkörös protrusio van, a durazsák aszimmetrikusan deformált, L.III. szintjében 10 mm, de a kilépő gyökök szabadon. L.IV. discuson enyhe körkörös protrusio mellett bal oldali paramedian- foraminalis, kb 6 mm-nyit caudalis irányba is terjedő, (vs. kiszakadt) hernia van. Ez a durazsákon aszimmetrikus deformitast okoz, az eredő bal oldali L.5. gyököt comprimalja. L.V. discus lapos, rajta enyhe körkörös protrusio látható, a foramenek mko. ostegen componensek miatt szökebbek , a gyökzsr főleg bal oldalon comprimalt. Vélemény: Polidyscopathia lumbalis multisegmentealis discus protruiokkal Hernia disci L.IV..Is.. a bal L.5 gyök érintettségével. Spondylosis, spondylarthrosis lumbalis. Válaszát előre is Köszönöm!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
A képeket kellene látnom.
2016.
03.
02.
szédülés kérdése:

Tisztelt doktor úr.Szédüléssel fülzugással vizsgálnak már 4 hónapja.Most épp nyaki röntgen volt. lelet:A C gerincen a lordosis megfelelő,acsigolyatestek magassága megtartott,a zárólemezek épek, C.V.alatt közepesen sclerotikusak.Az intervertebralis rések körkörösen szükebbek.Peremszélek megnyultak. Kérdésem az lenne ez mit jelent és lehet köze a fülzugáshoz szédüléshez.Jelenleg gyogytornát javasoltak. Válaszát köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Nem lehet.
2016.
02.
29.
Bucci28 kérdése:

Tisztelt doktorúr! Az utobbi 3 hetben jelentkeztek panaszaim ami nehezkes jaras (botladozo jellegu) izomrangas a testem kulonbozo reszein enye szedules es gyengesegerzes foleg az izmokban a kez es lab teruleten illetve enyhe remeges valamint a fejem enyhen rang neha hirtelen mintha valami belecsapott volna. Antidepresszanst szedek tobb eve (olwexya retard 75 mg korabban jarvis 75 mg venlafaxin keszitmenyek) neurologusnal jartam aki mident rendben talalt koponya mri es angion negativ annyi van csak a leleten hogy gracilis jobb arteria vertebralis. Kerdeznem hogy mivel a tunetek nem mulnak mit kellene tennem. Az orvos psziches eredetre gondol. Olvastam egy als es huntington betegsegrol ez allhat a hatterben? Az orvosom ezt elvetette, es mondta hogy ezek extrem ritka korkepek es hogy biztos nem errol van szo. Koszonettel Andras
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Ezek a panaszok nem utalnak szervi betegségre.
2016.
02.
27.
Aneurysma kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 31éves nő vagyok agyi aneurysmaval műtöttek nemrég, műtét után sajnos úgy keltem hogy a bal oldalon nem éreztem a kezem, 3hetet voltam rehabilitáción, teljesen vissza jött minden mozgásom gyorsan, kettő aneurysmat műtöttek,érfestés közben derült ki hogy kettő van, az mr egyet mutatott, elég rossz állapotban volt ez az érszakasz az orvos elmondása szerint, fém szálakkal töltötték fel azt a zsákot (remélem jól írom) ezután csináltak koponya mrat, vérzés nem történt az elzárás jól sikerült, viszont a vérnyomásom alacsony volt ezért alakult ki a vérrög ami elzárt egy eret. Lassan kiengednek már a rehabilitációról, de lenne pár kérdésem, kissé aggó típus vagyok. Többször előfordul hogy a fejem jobb oldalán bele bele szúr pár pillanatra, orvosomnak jeleztem azt mondta az aneurysma nem okoz fájdalmat, én mégis megijedek nehogy a műtét következménye legyen, vérhigítót azóta is kapom,sajnos a jobb oldalon fáj a fogam is lehet az is okoz fejfájást.kérdezném hogy a jövőben kell e valamire figyelnem, nagyobb e az esélyem egy agyvérzésre?vérnyomásom soha nem magas, nem vagyok cukorbeteg, koleszterin szint jó.műtétem 3hete volt. Gyorsan rehabilitálódtam. Ez az érszakasz amit feltöltöttek már nem fog megrepedni igaz?3hónap múlva kontroll érfestésre kell mennem. Köszönöm szépen válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Valószínűleg jó lesz a hosszútávú eredmény.
2016.
02.
26.
remény kérdése:

Tisztelt főorvos úr! A következő panaszaimmal szeretnék önhöz fordulni.Tizenhat évvel ezelőtt volt egy munkahelyi balesetem ahol egy tartály esett a jobb vállamra és csigolya kompressziót szenvedtem.A röntgen felvétel után közölték hogy nincs komoly probléma feküdjek kemény fekhelyen.Én be is tartottam és pár hetes pihenés után elkezdtem dolgozni.Pár hónap múlva egyre erősebb fájdalom jelentkezett a bal lábamban.A ct kiszakadt 5mm-es ágyéki gerincsérvet mutatott amit Szegeden sikeresen megműtöttek.Pár hónap pihenő után újra elkezdtem dolgozni másik munkahelyen ami nem nehéz fizikai munka ráadásul álló munka.Tizenhat évig teljesen tünetmentes voltam,betartva a műtét utáni utasításokat.Három hónapja lennt az ágyéki részen jobb oldalt kezdett bizsergő szerü érzésem lenni és a bal lábamban gyenge zsiborgást észleltem.A háziorvosom beutalt az idegsebészetre ahol a panaszaim elmondása után az idegsebész közölte hogy ezek nem komoly tünetek,nem kért időpontot sem ct.re sem em-re és majd akkor menjek vissza ha erősödnek a fájdalmaim de a lapomra ráirta hogy gyöki tünetek.A panaszaim kis mértékben erősödtek egy ideig,kis zsibbadás zsiborgás néha hideg meleg érzés,de szerencsére egyenlőre nem erösödik tovább és a bal lábamba sem sugárzik fájdalom.Nemsoká megyek a reumatológiára a fizikoterápiát és gyógytornát elkezdeni.Beszereztem egy gerincnyújtó padot napi 15-20 percet használom és pozitív változást kezdtem érezni.Azt szeretném kérdezni hogy a leirt tünetek alapján kiujulhatott e a sérvem és ebben a stádiumban megállítható e a további romlása vagy esetleg visszafordíthatóvá lehet tenni?Tudom hogy pontos diagnózis hiányában nehéz bármit is mondani de arra kérem hogy írjon legalább valami biztatót nem szeretnék a műtétig eljutni.Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!Tisztelettel:Rékasi József
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Kérdése megválaszolásához MR vizsgálat szükséges.
2016.
02.
25.
Viking kérdése:

Tisztelt Dr. úr Szeretném kérni a véleményét! Natívarc- és agykoponya és posztkontrasztos /iv.v. xenetix/ CT képek készültek a koponyáról. Agy és arckoponya csontjain törés nem diferenciálható, vérzés nem mutatható ki. Bal oldalon temporálisan a temporális szarv mellett kb 3cm átmérőjü el mosott határú hypodens lesió látható. A supratentororialis kamara rendszer kp álláswúrma bal oldalkamra enyhén comprimált. Normális tág külső lipuor terek. Kiegészitő postkontrasztos képeken a temporalis polus körül keskeny duralis halmozás jött létre. A bal ACM normális tágasságu. Koponya CT felvételeken intracranialis vérzés nem látható, kontraszt beadása után kóros halmozás nem jött létre. Végtagokban az izom erő megtartott. Piramis jel nincs, célkisérletek pontosak, Romberg helyzetben jól megáll. Vegetatium ép, psyhésen éber, tájékozott rendezett. Ezek a vizsgálatok arc sérülés végett váltak szükségese. Tisztelettel Viking
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Leletről nem írok véleményt. A képeket látni kell.
2016.
02.
22.
Vircsi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Atipusos arcidegzsábát állapítottak meg nálam, 1 évig szedtem a Tegretolt napi 2-őt. Az jobb oldala folyamatosan el van zsibbadva! Próbáltam akkupunktúrát is, most Milgamma N-t szedek napi 4x1-et,kb. 2 hete, de nem érzek változást! Kicsit reményvesztett vagyok már, Önnek mi a véleménye, van esetleg más gyógymód is erre?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Sok féle módszer van, de ezek személyre szabottak.
2016.
02.
21.
Kargyengeség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az utobbi egy honapban megfigyeltem hogy felemeleskor hamar elfarad a bal karom.Hajszaritas,felfele teregetes,pakolas.Valamint iroasztalnal ulve gepeleskor a bal kezfejembe megy a ver nagyon hamar, mintha eroltetnem. Lehet ez sclerosis tunete?Koszonom Kata
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Nem gondolom.
2016.
02.
20.
Hanyattesés kérdése:

Jó napot. 8 hónapos kisfiam kb. 2 hete 2x megpróbált egyedül felülni, ami sikerült is. Viszont mind a 2x hanyatt esett gyorsan a padlószőnyeggel fedett járólapon ami elég kemény. Nagyot koppant a fejecskéje. 1-2 perces átlagos sírás volt, aztán semmi további tünet. Viszont azóta sem próbálkozik felülni, mintha félne tőle. A másik probléma hogy azóta a fürdéstől is fél és álmában többször ijedezik. Lehet hogy semmi összefüggés nincs a dolgok közt de én félek attól hogy valami történhetett a kis fejecskéjében..Bár tényleg semmilyen kirívó tünete nincsen csak a már fent említett problémák. Ráadásul azóta tegnap elkezdett mászni is tehát visszamaradása sincs elvileg a fejlődésben. De szeretnék a leírtak alapján egy véleményt kérni. Bízom benne hogy csak túl aggódom a dolgot.Segítségét előre is köszönöm.Tisztelettel: Mészárosné Renáta
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Ezek hétköznapi események, nem látok aggodalomra adó okot.
2016.
02.
18.
sorvadás kérdése:

Szeretném értelmezni az MR vizsgálat eredményét: jelentős zsíros sorvadás a belső hátizmok ágyéki részén. Mit jelent ez, valami komoly betegséget jelez? Gyógyítható? vagy visszaállíthatatlan folyamat? Rólam: nő, 43, tolószék, nincs diagnózisom, kezelést sem kapok. Nemrég kétoldali szemidegsorvadás is megállapítottak. Senki sem tudja mi a baj. Bízom benne hogy ez a lelet valamit megmagyaráz. Kérem írjon róla amit csak tud, mert orvoshoz csak később jutok el, és addig is szeretném tudni mit jelent ez az MR lelet. Valami izombetegégre utal? Lábaim zsibbadnak, érzéketlenek, egyensúlyom elvesztettem. Köszönöm szépen!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
03.
12.
Leletet sajnos nem tudok értelmezni, a képeket látni kell.
2016.
02.
16.
Szandra kérdése:

Jó napot Doktor úr. Arachnoidealis Cysta van a 4-s agy kamrában szeretném meg kérdezni hogy elég gyakrabban szuró fájásokat észlelek illetve Sürübben vérzik az orrom Vane köze hozzá a cystához.Köszönettel :Alexandra
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
02.
17.
Nincs.
2016.
02.
11.
weron kérdése:

Tisztelt Dr.Úr!5.5 éves kisfiam kb 2 .5 hónapja olyan jelenséget csinál éjjel, h felriad éjfél körül és 15-20 percen keresztül sir,"hisztizik", dobálja magát,beszél amiből nem mindig érthető mit mond...és egyzser csak abba hagyja és másnap nem emlékszik semire..van h éjjel többször is előfordul ez!Ilyenkor nemtudok vele csinálni semmit...kérdésem az lenne h van ere vmi mód h elmuljon mert ez mindenki számára elég rossz!Köszönöm a válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
02.
17.
Sokszor nehéz kideríteni a bajt. Általában lelki probléma áll a tünet mögött. Forduljon pszichológushoz.
2016.
02.
11.
Afázia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 4 napja elkaptam az influenzát: levertség-aluszékonyság, másodnaptól erős savós nátha, enyhe rekedtség, ma reggel már láz is (37.8); enyhe fejfájás; végtagfájdalom nincs. Utoljára 8 éve voltam influenzás, hasonló tünetekkel (+végtagfájdalmak). Akkor minden elmúlt a 2. hét végére, kivéve a gyengeséget, s az épp akkor még magasabbra szökő (40.7) láz-, hidegrázásrohamokat. Újabb két hét múlva heveny afázia is, közepes fokú (néhány tőmondat sikerült), mely néhány nap alatt szakorvosi kezelésre nyomtalanul gyógyult. (Szándékosan nem említem a zárót - meglátásom szerint téves volt a háttérként jelzett kórisme.) Egyéb: férfi, 50 éves, 4 éve nem dohányos, erősen túlsúlyos (pillanatnyilag, magánéleti válságból kifolyólag), magas vérnyomás (150/100). Viszont meglehetősen erős szervezet. Gyógyszert nem szedek (leszámítva most a szalicilsavat), csak vitaminokat. Korábban 20 éven át rheumatoid arthritis, 10 éve tünetmentes; gyermekkori fertőzők (bárányhimlő, rózsahimlő, kanyaró); savóval 20 éve igazolt B-májgyulladás. Idegrendszeri vonatkozásban a családi előzmény nemleges (csak rák, szív-ér). Sehol sem bukkantam érdemleges leírásra influenza ilyen szövődményéről. Ami iránt tisztelettel érdeklődnék: elképzelhető-e esetleg valami hajlam is a háttérben; kell-e valamire külön ügyelnem; nem nagy baj-e, ha (határidős...) szellemi munkát végzek (gép előtt), amikor tűrhetően érzem magam; vajon lehetett-e toxikózis az afázia háttere. Segítségét, akár részlegest is, előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
02.
17.
Az aphasia nem olyan tünet, ami pár nap alatt nyomtalanul elmúlik. Más beszédzavarain lehetett.
2016.
02.
05.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, a következő tünetekkel fordulnék Önhöz. 30 éves vagyok, és 2.5 éve lassan, hogy gyakran tompa nyomásérzet van homlokomban, kicsit agyam közepe fele eső részen. Olykor fejtető alatti területen is érzékelem ezt. Sokszor már kisebb terhelésre hirtelen kiugrik a pulzusom, pl. egy tempósabb sétától simán 160-170es pulzust mutatott 24 órás Holter EKG is folyamatosan. Viszont a kardiológus szerint szervi eltérés nincs a szíven, sem elektromos rendszerében. 9-10 óra alvások után is fáradtan kelek fel, állandóan lehangolt vagyok szinte, és sokat szorongok mindenen. Milyen téren lenne érdemes elkezdeni a kivizsgálást? Ez a gyakori feszülő érzés a fejben, kóválygás - tompaságérzet és a 10 óra alvások után is fáradtan kelés felvetheti agydaganat gyanúját? Endokrinológiai kivizsgáláson a prolaktin és Anti TPO értékem csillagozva volt. A prolaktin a megengedett 287 helyett 666 volt. Lehetséges, hogy agyalapi mirigy adenóma okozná ezt a kis fokú eltérést is? Mit javasol, merre induljak el vizsgálatok terén? Mindenképpen kellene egy koponya CT/MR is? Köszönettel: László
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
02.
17.
Lehet. Koponya MR indokolt.
2016.
02.
03.
Isty kérdése:

Tisztelt Doktor Úr 39-éves vagyok, 1998-ban derült ki, hogy Syringomyeliam van.2001-ben műtöttek (leszívták a folyadékot).Tudtommal ezek az üregekk cranialis és caudalis irányba fokozatosan nőnek és a folyadék is visszagyűl.(vagy tévedek?) A kérdésem az lenne, hogy ismert-e olyan tényező amely bizonyítottan elősegíti ezeket a dolgokat? pld.alkohol, cigaretta, kávé, fizikai munka, hideg, meleg stb. Köszönöm válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
02.
17.
Nem ismert ilyen tényező.
2016.
02.
01.
Neurologia kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Véleményére lennék kiváncsi. Van valami bajom ami már elég zavaró.Szóval:Kb 4 hete minden elalvás előtt 1 órát kinlódok hogy el tudjak aludni mert jön a fejembe egy furcsa rossz érzés amit nem tudok le irni hogy milyen,ez a nyakamtól a fejem tetejéig megy.És olyan mintha a fejem tetejébe bele csapna az áram.Nem tudom csukva tartani a szemem ki kell mindig nyitnom és a nyakam "meg ropogtatni"máshogy nem megy,és az megy kb 1 órán át....Ön szerint nagy a baj?Neurologiai vagy pschihes,mivel sok stressz is ér ezért kérdezem.Vàlaszát előre is köszönöm!Üdvözletem!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
02.
17.
Tipikusan pszichés probléma.
2016.
02.
01.
kesmoni kérdése:

Tisztelt Doktor úr 46 éves vagyok és egy műtét előtt állok: LII-SI stabilizácio deformitás korrekció, LIII-SI intervertebralis fúzió (Expedium vs Solera) E nekem nem sokat mond, de gondolom Önnek igen. Szeretném a véleményét kikérni, hogy esetleg nincs-e más megoldás? Vagy legalább bebizonyosodni arról, hogy nekem jobb lesz-e a műtét után?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
02.
17.
Vizsgálat nélkül nem tudok véleményt adni.
2016.
01.
31.
gergő kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 2014.októberben.műtöttek a kezem.Alagútszindrómával,pattanó ujjal.Utána a gyűrűsujjam alatt lett egy csomó.Ami befele húzta a gyűrűsujjam meg a kis ujjam.És már a többi is hajlott a csomó felé.Azóta zsibbad,fáj.Magától a a gyűrűsujjam,és a kis ujjam nem tudom mozgatni.Kb:100 gyógytorna,ultrahangos kezelés,lézeres kezelés,három hét Csákváron.Ott is gyógytorna,kezelések.Csákváron azt mondta a főorvos hogy nem tud segíteni semmilyen kezeléssel.Szerinte le kell vágni az ujjam mert nem mozog meg érzéketlen.És baleset veszélyes.Magamtól maszekon jártam Dévényi módszeres mészírózásra,akupunktúrás kezelésre meg masszírozás.Gyógyfürdőbe.Itthon is vettem Csí golyót,gumiszalagot,gumigolyókat.Amikkel itthon is tornáztatóm.Az ujjamon volt sín,gipsz mire ki volt feszítve.Úgy próbálták ki egyenesíteni.Egy darabig úgy maradt.De utána visszahúzódott.Magától nem mozog.,zsibbad,érzéketlen a gyűrűsujjam meg a kisujjam.Csuklómba szúrófájdalom van..2015.március. megműtötték a könyököm alagútszindrómával.Most már az is fáj,és úgy érzem mintha ott is lenne egy csomó.2015.Június.Meg műtötték a gyűrűsujjam alatti csomót.Ki feszítették gipszel,majd sínnel.Egy darabig úgy maradt.Magától nem mozgott.Utána el kezdett vissza húzódni.Továbbra is zsibbad,érzéketlen az ujjam alatt fáj,csomó vissza nőt.Ellilul,hideg lesz a kezem.2016.január.12.megműtötték még egyszer a csomót.Ki van egyenesítve a gyűrűsujjam,kisujjam,éjszakára gipszlappal kell ki feszíteni.Továbbra sem mozog,érzéketlen,zsibbad,fáj már az egész karom a vállamig.Gyógytornára járok.itthon is mozgatóm.A csomó kezd vissza nőni.Mivel bal kézzel írok akkor nagy erővel kezd befele húzódni.Mivel fájt már régóta a hátam meg a nyakam azt mondták vizsgáltassuk meg azt is hátha attól vannak ezek a panaszok.Elmentem röntgenre.Miszerint van probléma de nem okozhatja a kéz zsibbadást.Gyógyszert írtak,ami nem használ.A nyakam,hátam vállam,könyököm fáj.Esténként a lábfejem is zsibbad.Már a másik karomba is alig van erő.A gyűrűsujjam néha el kezd remegni.Segítséget szeretnék kérni hogy ha tudna valami megoldást.Mert én voltam már maszekon is orvosnál,de ott el elkérte a pénzt.És utána közölte hogy nem tud segíteni.Mert folyamatos műtéteken kívül nem foglalkoznak a panaszaimmal.Nem tudom hogy MR-vizsgálat,vagy ENG-vizsgálat nem e adna választ?Meg lehet hogy butaság e abból a csomóból amit kiműtöttek azt meg vizsgálni hogy mért ujjul ki mindig? Az a baj hogy állandó fájdalmak,és hogy nem tudok vele úgy fogni,ügyeleten erőtlen.Meg most már a másik kezem is kezd erőtlen lenni.Vállamtól lefele fáj.Itthon is nehéz elvégezni a munkát.De a munkahelyen nem is megy.Meg az üzemorvos sem hajlandó alá írni az alkalmassági papírom .Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:Stein Lászlóné Telszám:06-30-320-5557
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
Az Ön problémája kézsebészeti jellegűek. Kérem forduljon a megfelelő szakemberhez.
2016.
01.
28.
EEG vizsgálat eredménye kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Voltam egy Stroke EEG vizsgálaton és ezt az eredményt kaptam. És szeretném megtudni hogy minden rendben van-e vagy találtak-e valamit ami nem jó. Lelet: 8-11 Hz-es, 20-80 uV amplitúdójú spontán ébrenléti tevékenység, elülső területek felé fiziológiás amplitúdú redukcióval. Szemnyitáskor alpha gátlás. Mozgásos műtermékek. FS alatt változás nem látható. HV alatt mko.fronto-temporalisan láthatók meredek potencálok, melyek HV után is megjelennek. Féltekei asymmetria nincs. Vélemény: Megtartott háttértevékenység. Bilateralisan fronto-temporalisan láthatók mérs.irritativ jelek. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
Durva eltérést nem mutat az EEG.
2016.
01.
27.
Fejfájás kérdése:

2015 Január óta folyamatosan fáj a fejem. 2015 decemberébe küldött el a neuronlogósom MR-re, addig csak gyógyszereket írt. 2016.01.27 én megint gyógyszert írt ki (Reffexin reggel fél tbl-t). Eddig (Tramadol tbl-t szedetett velem. Alvásnál szét szakad a fejem ha háton próbálok aludni, ha a jobb oldalamon próbálok aludni akkor hányingerem is van. Csak hason tudok aludni vagy a bal oldalamon. MR leletem: Normál helyzetű és tágasságú a kamrarendszer. Tágabb a cisterna magna. A bal occipitalis lebeny mögött látható egy minden jelmenteben liquorjelintezitású, 19x18 mm átmérőjű, arachnoidealis cystanak megfelelő képlet. Az agyállományban körülírt kóros jelintenzitású terültet nem ábrázolódott. A jobb arcüreg alsó faláról apró polypoid képlet domborodik a lumenbe. Ön szerint mit kéne tennem? Várom válaszát és segítségét. Üdv.: Kudman Richárd
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
Az MR nem mutatja a fejfájás okát.
2016.
01.
24.
ismeretlen betegség kérdése:

Üdvözlöm doktor úr, kb 5 hónapja volt egy 10 napos fejfájásom, ami nem is igazán fejfájás volt, mert szorító érzés volt a fejemben baloldalt hátul, de csak akkor, ha mozgattam. Ezt egy pár nappal egy olyan érzés előzte meg, mintha buborékok mászkálnának össze vissza a fejemben. Ez az érzés néha kiújul. azóta folyamatosan bizsereg mindenem, de főleg a lábaim és a mellkasom. Aludni is alig tudok emiatt. Megfigyeltem, hogy evés után rosszabbodnak a tünetek. Szédülök is szinte egyfolytában, vagyis inkább olyan érzés mintha vízben lennék és süllyedeznék. Sokszor olyan érzésem is van, mintha egy pillanatra megállna a szívem aztán újra elkezdene verni. Nyugalmi állapotban 100as pulzusom van vernyomasom normális. Voltam ezekkel a tünetekkel a háziorvosomnál aki cavinton fortet irt fel ra, de nem javul az allapotom. A szedules es a buborekerzesek a fejemben neha spontán eltűnnek. Mi a teendő ilyenkor? Egyebkent gerincbeteg vagyok. Köszönöm a válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
Neurológiai vizsgálatra jelentkezzen.
2016.
01.
23.
Huntington vagy más? kérdése:

Üdvözlöm! Lehet,hogy levelem kissé hosszú lesz és kicsit kusza, de eddig senkivel nem tudtam erről beszélni. Kissé tanácstalan is vagyok. Férjemmel lassan 7.éve vagyunk együtt. Ő mikor megszületett 43 éve ikerterhességből csak ő maradt életben. Édesapja bántotta édesanyját várandósan és sokat ivott.Hat éves kora óta sűrűn remeg egész testében. Sosem lett kivizsgálva az ok, 30 valahány évesen ment el először orvoshoz ahol pánikroham szindrómával kezelték kezdetben frontin majd rexetin jelenleg.myagen,frontin, frisium,concor (valamelyik magas vérnyomásra van azt már nem szedi) gyógyszereket szed. Állapota mióta együtt vagyunk rosszabb. Rossz kedélyű, érdektelen,a gyermekünk sem érdekli túlzottan nem foglalkozik vele (4 éves), agresszív, sokszor szédül,fáj a feje, sokszor van hasmenése, sokszor fázik, alig eszik nagyon rossz az étvágya, magas a vérnyomása, szíve gyorsan erősen ver, fáj is neki sokszor szívtájékon,lassan nagyon keveset eszik,dohányzik, remeg és ez nem csak egy óráig tart van hogy egész nap, egy egy dolgot ami mondjuk zavarja képes többször felhozni a témán nagyon sokáig ugrál, csak negatívumok léteznek számára pozitívumok nem, nem alszik rendesen éjjelente, hányingere van. Sokáig dolgozott egy munkahelyen, annak vége lett most ahol dolgozik nem szereti,úgy érzi nem érti, valamennyi dolgot kifejezést meg kellett tanulnia és szerinte erre képtelen, kikészül ott nehéz neki és utána a család az aki megissza a levét. Ingerült érdektelen. Sosem kérdezi meg hogy vagyunk vagy lehetne beszélgetni is egyáltalán nem lehet vele. Itthon ül a fotelében egész nap és cigizésen wcn kívül semmit sem csinál. Ez körülbelül fél éve, hogy ennyire megváltozott. Sajnos hiába mondjuk neki én is rokonok is hogy úgy látjuk gond van és fel kellene keresni egy orvost nem hallgat ránk. Sőt azt mondja majd ha érte jönnek majd mikor ő rosszul lesz na majd akkor. Volt májultrahangon nem találtak semmit, elküldték gasztroenterológushoz ott sem volt probléma. A gyerekek ( mert van neki első házasságából egy nagyobb làny, ő ritkábban van velünk) sokszor fül és szemtanúi az agresszivitásának mikor ok nélkül is csúnyán beszél velem vagy idegesebb. Az orvoshoz nem megy vissza pedig havonta meg kellene jelenni. Most új munkahelye óta ez kettő hónap alig eszik, jó többet is mozog fogyott 5 kgot. Aggódok. Van egy két sejtésem ami esetleg lehet a betegsége, de semmit nem tudok kezdeni. Mit tegyek??? Mi lehet a gond?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
A leírás alapján inkább lelki oka lehet a panaszoknak. A kezeléshez a beteg együttműködése kell.
2016.
01.
23.
fülzúgás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Nem tudom, hogy kérdésem idetartozik-e , de majd Ön megmondja.A panaszom, hogy pár hete zúg a fülem, persze csak csendben hallom, de mivel nem volt még rá példa nagyon zavaró. Emellett eléggé kótyagos a fejem. Párszor olyan is előfordult, hogy elvesztettem az egyensúlyérzékemet és majdnem összeestem, de ez csak pár percig tartott, utána elmúlt. A jobb fülembe, olyan mintha lenne valami, valami dugó. De voltam fül-orr gégészeten, ahol megvizsgáltak és hallásvizsgálatot is készítettek, minden negatív volt, hallásom tökéletes. Mostanában a kezem is kicsit remeg, de nem vészes. Magas a pulzusom, és alacsony a vérnyomásom amire concort szedek (negyedet 10 mgből). Semmilyen fájdalmam nincsen. Nem tudom, hogy mi lehet az oka ezeknek a tüneteknek. Mostanában lelkileg nem vagyok a toppon, de nem gondolnám hogy ez miatt van, mert máskor is voltam lelkileg rossz paszban, de ilyen tüneteim sosem voltak. Vérvételen november 26.án voltam rendben volt minden. Ön szerint mi okozza a panaszokat ?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
Neurológiai vizsgálat kellene, ami előrevihet.
2016.
01.
21.
Akaratlan mozgás gerinc probléma miatt? kérdése:

Tisztelt Doktorúr! 4éve kezdődött egy dystonia szerű akaratlan vállmozgás és hasfeszülés. Akkor akopony CT,MRI, és agyvízminta is negatív lett.Egyedűl lyme kórra lettem pozitív. Akkor gerinc MRI vizsgálatot nem végeztek. Ezért az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint gerincből kiinduló probléma(sclerosis multiplex, vagy más) okozhat-e ilyen jellegű akaratlan mozgást?(ha a fenti vizsgálatok teljesen negatívak lettek?) Köszönettel: Kereszti Attila
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
Nem.
2016.
01.
19.
Glancz Zsolt kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Problémám a következő részben fizikai munkát végzek targoncavezető a szakmám. Könyök fájdalmam van a bal karomról van szó mely leginkább éjjel okoz gondot fájdalom formájában valamint az ujjaim is zsibbadnak. Egy idő óta már a fájdalom ha kis mértékben is de nappal is jelen van a zsibbadás szinte állandóan megjelenik. Laikusként amit láttam a neten ez könyök alagút szindróma lehet ha jól értelmezem a tüneteket. Körzeti orvostól kértem rá gyulladás csökkentő gyógyszert (nem szteroid). Brexin az egyik a másik Voltaren Dolo ha jól emlékszem. Egyik sem használt sajnos. Mivel régóta nem találtam munkát nem szeretném elveszíteni de így aludni csak keveset tudok. Amit öntől kérnék valamilyen gyógyszer nevet ami segít hogy 2 hónapot elviseljek míg el tudok menni neurológushoz ha szükséges. Megtisztelő válaszát köszönöm. Tisztelettel: Glancz Zsolt
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
Ha ulnáris alagút szindroma, akkor úgy tud segíteni, hogy minél kevesebbet hajlítja be a könyökét. Éjjelre sinezze.
2016.
01.
17.
SM kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni. 26 éves nő vagyok, állatorvos mellett dolgozom lassan 5 hónapja. Kezdetektől jellemző, hogy rendszeresen többet dolgozom mint napi 8 óra, sokszor 12 óráztam folyamatosan egy héten keresztül. December 15-én kezdődtek a panaszaim. Délutáni pihenés után felkelve elkezdett hasogatni a nyakam mindkét oldalon. Másnap ez a hasogatás átterjedt a fülem környékére. Fül-orr-gégészeti vizsgálat negatív lett. Kaptam a fájdalomra Aflamint amitől javult. Azonban elkezdett zsibbadni a jobb kezem, egyre jobban. December 18-ra már a mellemben is éreztem ezt a bizsergető, idegen érzést. Háziorvos beutalt neurológiára SM gyanúval. 2012-ben kezeltek kettőslátással ezért az orvos azonnal kontroll MR vizsgálatot rendelt el. MR eredménye nem mutatott semmi eltérést a 2012-es felvételekhez képest. A papírra ezt írták: ”Az agy állományán, bal oldalon a centrum semiovale magasságában centrálisan subcorticálisan a T2, Flair mérésen 4*8 mm-es jelfokozódás látható. Az elváltozás nem típusos demyelisatióra. Vélemény: soliter subcorticalis, fehérállományi laesio.” Kórházban fekvésem alatt a bizsergő, szorító érzés átterjedt az egész törzsemre, jobb lábamra, enyhén a bal kezemre is. Jobb kezem nagyon el ügyetlenedett. EEG vizsgálat negatív lett. Kiváltott válasz vizsgálat során tibialis SSEP görbém nyúltabb volt. Kaptam 3 alkalmas szteroid lökésterápiát infúzióban. Kiugró javulást nem éreztem a kezelés után. Haza engedtek, otthon kezdtem el javulni, most hogy eltelt azóta 4 hét érzem magam lassan jobban. Milgammát és D vitamint szedek most. Lábamból, törzsemből elmúlt a bizsergés, a kezeim ügyesebbek és a zsiborgó érzés is sokat javult. Elkezdtem újra dolgozni. Azóta új tünetként megjelent lábfájdalom, főleg lépcsőzés közben térdhajlatban. Pihenés után főleg a jobb kezem erőtlenül fáj, aztán fél óra múlva ez megszűnik. Ha előre hajtom a fejem egy bizsergés fut végig a törzsemen, egészen a bokámig. És ha belerúgok valamibe rezonanciát érzek az adott végtagban, néha a törzsemben is. Fertőző, ideggyulladást okozó törzsekre negatív lett a szerológia, nem vagyok Lyme-kóros. SM gyanúval tovább MR-ezik a nyaki szakaszt és a gerincem. Szeretném a Doktor Úr véleményét kérni, mi az amit Ön gondol. Azt érzem, hogy csak telik az idő de nem derül ki semmi. Merre menjek tovább? Mennyiben lehet ez pszichés eredetű? Előre is köszönöm a válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
Úgy látom, hogy bonyolult lesz diagnózist felállítani. Neurológiára tartozik a betedsége.
2016.
01.
11.
Gerincfájdalom kérdése:

Kedves Doktor Úr! Férjemnek sokszor nagyon fáj a gerince, ami lesugároz a térdébe. Alig tud ilyenkor járni. Ma volt gerincröntgenen, de az orvoshoz csak a jövőhéten megy vissza. Szeretném megkérdezni, hogy nagyjából mit jelentenek a röntgen eredménye, illetve, pontosan mit jelent a "vélemény" "Lelet: A háty kyphosis, valamint a lumbalis lordosis csökkent. Csigolyatestek magassága megtartott. A zárólemezek scleroticusak. A porctestek végig megtartottak. Az L. S rés doralisan szűkebb. Vélemény: Spondylosis thoracolumbalis." Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Bernadett
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
MR vizsgálatra lenne szükség.
2016.
01.
11.
Gabriella kérdése:

TISZTELT DOKTOR ÚR SÁRSZENTMIHÁLYON LAKOK ÉS SZERETNÉK ÖNTÖL IDÖPONTOT KÉRNI MIVEL SZFEHÉRVÁRON NEM BIZOK MÁR AZ ORVOSOKBAN..VÁLASZÁT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM TISZTELETTEL SZEMENYEI GABRIELLA.TEL;06-30-234-0112
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
30-349-9208 számon bejelentkezhet.
2016.
01.
11.
aneurysma kérdése:

Tisztelt doktor úr! Szeretném megkérdezni,hogy ez az aneurysma hol helyezkedik el,a nyakamban vagy az agyamban (jobb oldalon az ACI C6 szakaszán laterálisan 4*3 mm-es,sacculariskidomborodás látszik).Most készült el az mr leletem.Köszönöm segítségét. Vélemény:az agyállományban kóros eltérés nem detektálható.Jobb oldalon az ACI C6 (supraclinoidális) szakaszán 4*3mm-es aneurysma látszik-melléklelet.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
A koponyaűrben, az agy alatt.
2016.
01.
10.
Remény kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Èvek óta nagyon faj a derekam egyre romlott ez az allapot. Lehajolni nem mindig tudok es reggelente ugy ebredek mint akit összevertek. Nagyon meghatarozza az eletemet ez a problema es nem tudom ugy ellatni a feladataimat ahogy azelott. Csinaltak egy mr vizsgalatot amit nagyon hosszu lenne begepelni de a velemenyezesbe az van irva hogy: Discopathia,spondylosis,spondylarthrosis lumbalis. Polisegmentalis Tarlov-cystak. Ha lenne egy email cim oda el tudnam kuldeni lefotozva a leletet. Elektromos kezelest kaptam ra de semmit nem hasznalt. Mast nem probaltam mert a fajdalmamnal nagyobb problemam a tű fóbiám. Szeretnem megkerdezni hogy mit lehetne tenni hogy meggyogyuljak. Valaszat koszonom Sz.Szilvia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
31.
A fotókkal sokra nem megyünk. Inkább keressen fel a rendelésemen
2016.
01.
08.
zsanett01 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, múlt hét csütörtökön valószínű megterhelésre a derekam elkezdett fájni és jobb láb gyengeség, nehéz mozgás lépett fel. Sm beteg vagyok és porckorongkopásom van.(Ez a kombináció most már harmadjára fordul velem elő annyi megterhelésre ami régen meg sem kottyant nem értem mitől jön ez elő.) Hétfőn az orvos felírt gyulladáscsökkentőt a derekamra (reggel és este). Azóta nem javult, rosszabbodott. Tudna tanácsot adni mit tehetnék, hogy ez mihamarább elmúljon? És egy olyan kérdés, hogy shub ideje alatt mit tegyen az ember? Barátságos üdvözlettel Zsanett
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
10.
Sajnos a leírása nem tartalmaz elegendő információt. Fizikális vizsgálat nem nélkülözhető. Keresse fel a neurológusát.
2016.
01.
07.
MR lelet kérdése:

Kedves Főorvos úr ! Véleménye érdekelne az alábbi leletről. A hátsó skála szabad. A negyedik kamra és a cerebellaris liquortér szabályos. A supratentorialis kamrarendszer középállású, szimetrikus , nem tágaább. A sulcusok jelzetten tágabbak. A perivascularis űrterek az átlagosnál tágabbak. A frontális fehérállományban kis kiterjedésű , nem térszűkítő magas T2 jeladás látható. Egyéb állományi eltérés nem látható. Extraaxiálisan folyadékgyülem nem látható. A craniocervicalis átmenet viszonyai szabályosak. A készült MR angiographia során nagyobb szűkület nem ábrázolódik, illetve aneurysmára utaló tágulat nem mutatható ki. A bal sinus maxillaris területén retenciós cysta ábrázolódik. A lelet a 15 éves halmozottan fogyatékos fiamé , akinek már kb másfél éve mindennapos fejfájása van , megváltozott a közérzete szomorú , befelé forduló lett , nehezen eszik és sokszor nincs étvágya tavasszal emiatt fogyott is. A házi orvos fájdalom csillapítót javasolt amit már nyár óta kap , és társult mellé a rossz alvás is. Ha nem kap a fájdalmára csillapítót napközben is sírdogál. Voltunk szemészeti , fülészeti , fogorvosi vizsgálaton ahol nem találták okát a panaszainak. Ezután mentünk MR vizsgálatra. A leletből a neurológusa nem talált olyan okot ami a hosszan elhúzódó fájdalmát indokolná. Ezért kérném az ön véleményét. Nagyon köszönöm. Tisztelettel Hajnalka
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
10.
Fejfájást magyarázó eltérést a lelet nem ír.
2016.
01.
06.
demyelinisatio kérdése:

Tisztelt Dr.úr! Az én panaszom a folyamatos vizelesi inger.jarok urologushoz rendszeresen Ö azt mondja johy a holyagom akkor is osszehuzodik mikor nem kellene.es ezert van az inger. Trabekularizalt is. Majd nem reg zsibbadni kezdett a jobb karom ezert elmentem egy neurologishoz aki elkuldott mr-re. Ez lett az eredmeny: bal oldalon parietalisan apro fehérállományi laesio, melyben aktivitasta utalo mr jel nem eszlelheto. Kis corpus pineale. Polyp a jobb sinus maxillarisban. Az elso mondtad mit jelent? Szklerozis? Lehetek meg vizelesi ingerektol mentes egeszseges ember? :( Koszonom
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
10.
Panaszai nem agyi eredetűek. Legalábbis az MR lelet nem mutat ilyen elváltozást.
2016.
01.
04.
epilepszia kérdése:

kedves doktorur a kisfiam epilepszias 10 eves napi 10 rohamja van mar nagyon ketsegbe vagyok esve a sabrilt innovelont kepret taloxat szedi mar MR CT es EEG is csinaltunk mit tegyunk doktorur hogy jobban legyen
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
10.
Gyermek-epileptológusok foglalkoznak a problémával.
2015.
12.
24.
katona kérdése:

Tisztelt Foorvos Ur Piriformis szindromat felteteleznek nalam, minden konzevativ probalkozason tul vagyok. A jobb labamra nem tudok raallni, azonnal fajdalmat valt ki a fartajon.+ zsibbad, gorcsol Szeretnem megtudni, hogy a Foorvos Ur muti e ezt a problemat? Amennyiben igen, felkeresnem Valaszat elore is koszonom ,Katona Maria (Elnezest az ekezetekert francia a kompjuter)
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
10.
Igen, foglalkozom vele. Bejelentkezés: 30-349-9208 telefonon délelőtt.
2015.
12.
22.
remegés kérdése:

Tisztelt Doktor UR!Azzal A panasszal fordulnék önhöz hogy kb fél éve elkezdet remegni a jobb kezem és mostanába igaz ritkán a jobb lábam is!!voltam neurológusnál aki a tünetek alapján azt mondta parkinson kór!a fél év alatt beutalt agyi Mr vizsgálatra ahol nem találtak semmit!de a fél év alatt lassabb is lett a jobb kezem mint a bal!járok kondi terembe nehéz sulyokkal edzeni!nem tudom lehet e össze függés!?Azt szeretném kérdezni a Doktorúrtól hogy mit tudna még ajánlani evvel kapcsolatban esetleg milyen vizsgalatot még!köszönöm!!Üdv Zsolt!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
10.
Parkinson szakrendelést keressen fel.
2015.
12.
20.
Klacso István kérdése:

Kedves doktor úr ! a kérdésem az lenne önhöz,hogy házi orvos felül bírálhatja egy idegsebész adjunktus véleményét!jelen esetben november 9 én műtöttek nyaki gerincsérv -re elülső fetárásból történt ,viszont december 21 -vel a körzeti orvosom kereső képessé nyilvánított viszont még fájdalmaim vannak,mert a gyógyszer adagolásomat is elírta 24 napig szedtem rossz adagban a gyógyszert,mit tudok tenni?Válaszát előre is köszönöm !Tisztelettel Klacso István
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
10.
Igen, lehetséges.
2015.
12.
19.
Csillag kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Koponya MRangio alapjan megallapitottak jobb old.on a feherállomanyban egy 5mm-es lezajlott oxigén v.véráramlási zavart és 50%-os verőérszűkületet (carotis syphon).Érsebész a képek alapjàn nem làt szűkületet,így újra,de most koponya CTangiora küldtek.Kérdezném,h.muszàj újra a felvétel?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
10.
Igen, indokolt.
2015.
12.
18.
idegbol kérdése:

Tiszteltdoktorur / doktorno! Azzal a kérdéssel fordulok Onhoz hogy Nem tudom a testemet ellazitani mikor valamit csinàlok idegbol és befeszulve csinàlom ( eszek, oltozok, tanulok, mosogatok,telefonàlok és éjszaka mikor alszok akkor is a jobb arcom belsején érzem hogy éjszaka szivom ,és bàrmit csinàlok befeszulok mindig ez a hàtamban jelentkezik a két lapockàm kozti részen ; Olyan fàjdalom , érzés mintha egy kést szurnànak a hàtamba ; Ja azt még tudnia kell hogy a gerinccsigolyàm kozt nincs porc pont a két lapockàm kozt és a két lapockàm alatt is fàj ilyenkor és az egész gerincem recseg ropog amiota ez van az életembe ; Szedjek nyugtatot ? vagy mit tegyek hogy ez megszunnyon ez a orokos befeszult ideg àllapot ?? Vàlaszàt elore is koszonom ; és elnézést a hiànyos ékezetért ! Udv; Gyorgy
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
10.
Megfelelő manuálterápia és gyógytorna lehetne a megoldás. Túlfeszülnek az izmai rossz tartás miatt.
2015.
12.
18.
Veronika kérdése:

Tisztekt Doktor Ur! kb 6 hete vettem észre a homlokom jobb oldalán ujbegynyi horpadás szerüt. zavartnak érzem megam szédukök és nyomást ézrek az agyamban!! Hová forilaj vizsgálatra ?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2016.
01.
10.
A háziorvoshoz.
2015.
12.
10.
Massat kérdése:

Kedves Doktor Úr! Egy ideje a talpam első része és a lábujjaim zsibbadnak mindkét lábamon. Nem csak időnként, hanem állandóan. Szeretném megkérdezni, hogy ennek mik lehetnek az okai! Köszönettel
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
12.
14.
Számtalan oka lehet.
2015.
12.
07.
Zeli kérdése:

Tisztelt Doktor Úr,,Kérdésem a következő lenne .45 éves férfi vagyok 4 éve diagnosztizáltak L5-ös ágyéki porckorong sérvet.A panaszaim jobb lábfej zsibbadás derékfájás,,,a helyi idegsebész nem javasolt műtétet mert állítása szerint nagyon rossz helyen van a sérv ,azt tanácsolta próbáljam állapotomat stabilizálni,hogy legalább ne romoljon ,mivel egész életemben sportoltam kézilabda,vízilabda,golf és 20 éve rendszeresen úszom heti 3-4 alkalommal 1-1.5 órát ,kb 1,5 éve egy úszás alkalmával úgy éreztem mintha történt volna az ágyéki csigolyámnál valami ,,könnyebben kezdtem úszni és sokkal jobban tudtam mozogni és a lábamban elmúlt a zsibbadás a derékfájás megmaradt de ezzel már együtt tudok élni és 1 évig egész jó voltam de 3-4 hónapja újra jelentkezett a lábfejemben a zsibbadás sőt mindkét lábamban és ami eddig nem volt a jobb vállam is elkezdett fájni és kezdett erőtlenné válni a jobb karom olyan 5 kiló tartása az újaimnak már hatalmas teher már a bal kezemnél is érzem de itt még az újaimmal tűrhetően tudok fogni és fáj az ágyéki részen a gerincem de most már feljebb is fáj,,,tudom elég általános amit leírtam de kíváncsi vagyok a véleményére ,,,mert valószínűleg lehetséges az újévet egy idegsebésznél kell ,hogy kezdjem ???
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
12.
14.
MR vizsgálat után keressen fel idegsebészt.
2015.
12.
04.
derékfájás kérdése:

Kedves doktor Úr! 23éves Gyogymasszőr vagyok .Már 1éve sajnos nagyon fáj a derekam pár hónapja voltam ct vizsgálaton melybe kiderült hogy 8mm llumb.5 csigolyacsuszás ,porckorong kopás kezdödö gerinc sérv látható.Az doktornő szerint mütét nem szükséges viszont gyakraban fáj ami kisugárzik a bal lábamba és elöfordult érzéskiesés ,reggelente nehéz a felülés napközben a hajolás kiseb emelésre viszont fokozodik a fájás.Az lenne a kérdésem önhöz hogy mivel tudnám ezt a fájdalmat kivitelezni mit lehetne teni?Ha esetleg gyermeket szeretnék ez menyire lene kockázatos?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
12.
14.
Műtéti indikációt csak MR vizsgált után lehet adni. Keressen fel gerincsebészt.
2015.
12.
03.
szédülés kérdése:

Tisztelt Doktorur Több éve szédülök,inkább szédelgek.kivizsgáltak,voltam CT,-n,EEG,otoneurologusnál,terheléses vizsgálaton,szivuh,többszöri vérvétel,szemészet,fül-orr gégészet.Minden leletem negativ lett.Néha van pár hetem ami tünetmentes,aztán megint kezdödik a szédülés,vagy ujabban fulladok is.versenyszerüen futok,félmaratont is.Nem tudom mi váltja ki,és miert mulik el néha.A vernyomásomat rendszeresen mérem ritkán alacsony,amugy normális.frontint irtak 0,25-ost,naponta egyet olyankor beveszek és jobban vagyok,de nem szedem rendszeresen.Mit tehetek,hogy jobb legyen,mi válthatja ki.43 éves vagyok.világ életemben versenyszerüen futottam,van két gyermekem. tisztelettel.simon lilla
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
12.
14.
A szédülés okát sokszor nem találjuk meg. Neurológiai vizsgálatot követően tüneti gyógyszereket alkalmazunk.
2015.
12.
03.
Zsibbadas kérdése:

Tiszteletem ! Remèlem tud nekem tanácsot adni a következő panaszaimmal kapcsolatban: tegnap kezdődött este majd 3 órán keresztül tartott, először homályosan láttam, utána el múlott le zsibbadt a jobb csuklom utána a jobb ajkam egy része hányingerem volt kicsit a fejem is fájt! Ma mar jobban vagyok elmentem a házi orvoshoz adott beutalót március 9 Re kaptam időpontot ! Ma olyan érzésem van mintha pont szeruen szurkodnanak es adott ponton viszket a bőröm! Mi a véleménye ?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
12.
14.
Agyi keringés zavara utalhatnak a tünetek.
2015.
12.
03.
Libabőr kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nem tudom,hogy neurológiai tünet amit észlelek,de megpróbálom :)) Pár hónapja fedeztem fel először ezt a tünetet,igaz ritkán,de előfordul.A vádlim alatti izomban szoktam érezni,olyan libabőrszerű érzést,mintha végigfutna a hideg rajta.Olyan érdekes hullámzó érzés.Nem igazán tudom,hogy ez jelentéktelen dolog-e,esetleg fordítsak figyelmet rá.37 éves egészséges,sportos nő vagyok.Nagyon szépen köszönöm,ha megnyugtat,eléggé rá tudok stresszelni mindenre ami nem odavaló :)).Köszönöm szépen,Melinda.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
12.
14.
A leírtak alapján nem látok okot aggodalomra.
2015.
12.
02.
Derék és hát fájdalom kérdése:

Tisztelt Dr úr. 40-éves férfi vagyok,kb 2 hete deréktáji és hát fájdalommal küzdök.Ami kisugároz a bal herébe és a bal lábamba. Voltam urológián,ahol uh-val megnézték a veséket.A prostata és a herék rendben,majd reumatológiára küldtek. Onnan mentem gewrinc rtg-re: "Háti szakaszon minimális scoliosis látható. A kp és alsó harmadban spondylosis. Lumbalisan számottevő kóros rtg eltérés nem mutatható ki." Innen elküldtek MR-re (nyitott,mert klausztrofóbiám van) ott ezt a leletet kaptam: "A lordosis íve megtartott. A csigolyatestek magassága és jelintenzitása szabályos. A peremek minimálisan megnyúltak. Az L.IV. discuson lapos bal oldali medio-lateralis protrusio látható,mely gyöki vagy durazsák compressiot nem okoz. A kisízűletekben az alsó szakaszon kevés folyadék van. A canalis spinalis normális tágasságú.a conus L.I.magasságáíg ér,normális jeladású. Vélemény: Protrusio disci L.IV.mediolat, 1.s.grad.min " Azt szeretném kérdezni,hogy mit jelent ez a lelet?! Hogyan szabadulhatnék meg a derék és bal oldali here és láb fájdalomtól?!! Mivel IBS-ben szenvedek már rég,így antibiotikumot nem szedhetek,mert 2-nap alatt vastagbél vérzés alakul ki. Sajna ülő munkát végzek,és a magasságom hoz képest is van rajtam pár kiló felesleg. 192 cm 110 Kg. (nem iszom nem dohányzom nem kávézom) Ha esetleg valamilyen megoldást tudna erre a dologra,azt nagyon szépen megköszönném. Maradok tisztelettel. H.Attila
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
12.
14.
A filmek megtekintése nélkül érdemi választ nem tudok adni.
2015.
12.
02.
Liftező szédülés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azért fordulok Önhöz,mert pàr napja elkezdtem szédülni, olyasn liftezőérzèst érzek a fejemben,Amerikàban élek,ezert az orvos elég költseges,csinaltattam egy labort minden rendben volt,éjszaka sem tudok rendesen aludni,mert arra ébredek mintha zuhanna a fejem,avérnyomâsom mindig alacsony volt,ezzel nincs is baj,migrénem minden honapban van menszes alatt elott vy utan a fejem sűrűn fàj nyomó fajdalommal a tarkóm szintèn.Az igazsaghoz az is hoizza tartozik,hogy panikbetegsemre kapott gyogyszereimet,amit evkig szedtm par honapja abbahagytam csak az estit hagytam meg esn fokoztosan tettem le,de ne szeretnem ha ez alapjan itelne meg,mert aki pànikbeteg arra könnyen rà mondjak hogy amiatt van vagy csak pànikolok,de ezelött sosem volt még ilyen szédulesem.koszonom valaszat es kerem irja le a vélerményét kicsit hosszabban köszönom tisztelettel Ildiko 29 eves
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
12.
14.
Lehet, hogy az egyensúlyzó rendszer átmeneti zavara lehet a háttérben. Neurológiai vizsgálat lenne szükséges a diagnózishoz.
2015.
11.
27.
kati 46 kérdése:

Tisztelt Doktor ur! 39 éves nö vagyok, a jobb karom folyamatosan zsibbad ,néha alig tudom fölemelni, a vállam szokott fájni és nyakamnál ami le sugárzik a karomba. Fejgörcsel is szoktam ébredni hetente ezen felül folyamatosan fáj a fejem. Orvosnáál voltam neuroloigiára küldtek ,a házi orvosnak mondtam a tüneteket azt mondja hogy elfeküdtem és tornázzak. Neurologus el küldött nyaki,gerinc kétirányu rtg-re , a leleten ez áll: A lordosis kiegyenesedett, A C v-ös porcrés jelzetten szükebb: Ez mit jelent? VÁlaszát elöre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
27.
Porckorongsérve lehet. Nyaki MR vizsgálat tisztázhatja a betegségét.
2015.
11.
25.
Cysta kérdése:

Állandósult lebegő érzésem, és lábgyengülés ..mindkét fülben kifelé irányuló feszitő érzés,,,,, miatt koponya MR-MRA készült, mely szerint " baloldalon, fronto tempolárisan aracnoideális cysta 2x1,8 cm " látszik.. Kérdésem a T. Doktor Úrhoz, .. :: milyen módon orvosolható és milyen kilátások vannak , müteni kell-e ? ..és ennek kockázatai ???? Mely cysta méret minősül nagynak??? Várható-e hogy tovább növekszik? Mert, most sajnos úgy érzem, hogy egy időzitett bomba ketyeg , és bármikor kifakadhat??? Jogos ez a félelem? Egyáltalán, a cysta okozhatja a fennti tüneteket??? Elnézést a sok kérdés miatt, szeretnék tisztábban látni , és megszabadulni a lebegés , szédelgés érzéstől. / 70 éves, gyógyszert nem szedő, aktiv életet élő nő vagyok. / Köszönettel várom válaszát, esetleges elérhetőséget.. Illyés Léna
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
27.
A panaszait nem a cysta okozza.
2015.
11.
19.
discitis kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, évek óta fáj a derekam. (41 éves nő vagyok, 2-szer szültem természetes módon.) Sajnos most már annyira, hogy feküdni nem tudok, ülés is nehezen megy, mert a baloldalamon a térdembe sugárzik a fájdalom. Zoknimat egyedül már nem tudom felvenni, lehajolni nagyon nehéz. Kétirányú gerinc röntgen szerint az alábbiak mutathatók ki: Fokozott lumbalis lordosis. Az L-S-rés erőteljesen beszűkült, melynek vakuum fenomen is megfigyelhető. Az L.V. csigolya alsó-, ill. az S.I.csigolya felső zárólemeze compactabb csontszerkezettel, ill. elmosódott kontúrral ábrázolódik(discitis susp.). Vajon mit jelent a leletem? Mi a kezelése? Válaszát előre is köszönöm. Nagyné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
27.
Meg kellene vizsgáltatnia magát gerinc-specialistával.
2015.
11.
18.
napsugár kérdése:

TISZTELT DOKTOR Úr! EEG eredményem a következő:Desynchronizatios typ.görbe.Diffuse kérgi nivo,finom eltérések-enyhe félteki asszimetria, jelzett bal temporalis rythmuszavar,izgalmi megnyílvánulás nélkül. epilepsziára utaló működészavar nincs. kilnikai dg. syncope és collapsus AZ EEG -Magyarázatát szeretném Öntől kérni. Gyakran úgy érzem, mint aki mindjárt elájul. Ez leggyakrabban az utcán jelentkezik.Az EEG ezt magyarázza? Válaszát előre is köszönöm üdvözlettel: Kitti
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
27.
Az EEG komoly eltérést nem mutat.
2015.
11.
16.
Székely Zsaklin Angy kérdése:

Tisztelt doktor úr! Az epiduralis érzéstelenítőtől meg lehet vakulni? Köszönettel Székely Zsaklin
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
17.
Nem lehet.
2015.
11.
16.
Erika kérdése:

Tisztelt Főorvos úr!5éve nyaki porckorongsérvem van.Kisebb zökkenökkel,de elvagyunk egymással.Több,mint 1éve elkezdtem néha égő érzést érezni a csigolyám bal oldalán a nyakamon.Mostanában kicsit sűrűbben érzem.Kérdésem az lenne önhöz,van e összefüggés a sérv és a nyakamon égő érzés között,vagy pedig mi okozhat ilyen tünetet.Válaszát előre is köszönöm!Erika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
17.
Nem látok összefüggést.
2015.
11.
15.
Koponya MR kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A következők miatt kérném a véleményét:48 éves nő vagyok.Egy évvel ezelőtt stroken estem át.Pontosan ischaemiás laesio a jobb féltekében,a diagnozis .Később kiderült veleszületett trombofiliám is van.Az elmúlt időszakban sokat fájt a fejem,és kértem egy MR vizsgálatot.Szeretném kérni hogy segitsen értelmezni a leletemet . A kamrarendszer középállású szimmetrikus az intra-és extracerebralis liquorterek normális tágasságúak.Jobb oldalon basalis ganglionok területén kb 15*9mm magas jelintenzitású,sávszerű elváltozás figyelhető ,meg. Mindkét féltekében néhány 3-5 mm-es subcorticalis góc látható. A diffuziós sorozaton jobb oldalon a cella media mellett kb 5 mm-es mérs. jelnövekedés jött létre. Vélemény: Régi ischaemiás laesio a jobb féltekében. Multiplex fehérállományú gócok mindkét féltekében melynek hátterében elsősorban vasc. eredet lehet. Kérném nagy tisztelettel válaszolja meg nekem hogy ez mit is jelent pontosan .Aggódom hogy valami komoly dolog.Köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
17.
Leletet nem szoktam értelmezni, csak filmek megtekintése után.
2015.
11.
14.
Agyi betegség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A párom reggel munkavégzés közben ahogy fordította a fejét, a feje bal oldalán egy pattanó, áramütés szerű érzést érzett, aztán az a fele elkezdett zsibbadni, de csak nagyjából pár másodpercig. Az eset 7 órával ezelőtt történt, azóta semmi baja, nem fáj a feje, nem hány, semmi, jól van. Sosem fordult még elő ilyen. 25 éves férfi, dohányzik. Azért ijedtünk meg, mert én azt tanultam, hogy az agyvérzésnek lehet hetekkel vagy hónapokkal előre ilyen jelzése. Hétfőn megy a háziorvoshoz, beutalót kérni neurológiára, de gondolom elég sokáig kell várni egy sima beutalóval. Lehet ilyen esetben sürgős beutalót kérni, vagy hogyan működik ez? Köszönettel!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
17.
Nem hiszem, hogy agyvérzés lett volna.
2015.
11.
13.
Adrienn76 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni,hogy a hàrom hónappal ezelőtt TIA-m volt azóta gyakran fàj a fejem de ami igazàn aggaszt az a mindennapi szédülés néha àjulàs érzettel.Aspirin protectet írtak fel napi1-et.Van-e valami köze ennek a TIA-hoz vagy ez valami màs jellegü lehet? Vàlaszàt előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
17.
Nem látok összefüggést.
2015.
11.
11.
Nagy Janos kérdése:

Tisztelt Dr.Ur, A nevem Janos, 26 eves vagyok, es a problemam az lenne,hogy egy ideje rosszul letek szoktak ram torni,elgyengulok,szedelgek,remegek(nincs mindig minden tunet,altalaba csak a gyengeseg).A gyengeseget ugy ertem hogy olyan erzesem van mintha barmeik pillantban ossze esnek,de a vegtagjaimban ,combom es kezeim felso reszben erzek gyengeseget.Labaimat sokszor olyannak erzem mintha rogynanak ossze,es nem en iranyitanam okat, hanem mikor lepek csak dobalnam oket elore.Mikor pedig lepcson megyek le neha(nem mindig) ugy erzem a combomat,mint egy kiados szaladas/edzes utan megeroltetve es faradtnak. Allandoan faradt/almos vagyok meg ha egy nap 12 orat alszok is(kiprobaltam).A beszedemet zavarosnak erzem sokszor ,hamar felejtek,romolott a koncentralo kepessegem,neha nehezen mondok ki egyes szavakat vagy dadogok.Van ugy hogy a semmibol megszedulok(pedig altalaba rendesen eszem).A fejem ket oldalanal neha nyomo erzest erzek.Elofordul,hogy a szivem dobban egy nagyot ugy hogy az egeszet a nyakmban erzem(ez megtortenik fuggetlenul attol hogy megeropltetem magam vagy nem). Voltam mar orvosnal,csinaltam mar vizsgalatokat, 2 eve kardiologosnal(rossz eredmeny nelkul),a vereredmenyem (2 honapja csinaltam az utolsot) tokeletes volt, se verszegeny, semmi. Voltam neurologusnal(igaz ott csak labamon csinaltak ideg es izom vizsgalatot) az is jo lett. Azt nem tudom,hogy ezekhez van e koze annak,hogy az orrom az szinte allandoan be van dugulva,foleg estenkent mikor lefekszek(nehezen kapok levegot rajta).A vernyomasommal sincs semmi gond.Mi lehet a problema? Nem tudom hova tudnek fordulni ezekkel a tunetekkel,de nagyon zavaro es nyugtalanit. Valaszat elore is koszonom.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
17.
Neurológushoz forduljon először, ha az a vizsgálat negatív lett akkor pszichiáterhez.
2015.
11.
09.
tudásvágy kérdése:

T. Doktor Úr, nem voltam még soha neurológusnál, most a problémám...szerintem ilyen jellegü... régebb óta szédelgek, de cca. 3 hete erőteljes az az érzés a fejemben, mintha úres lenne, vagy viz alatt látnék mindent.. a járásom imbolygó... és pl. a jármüről leszálláskor össze akar csuklani a lábam... 70. éves--- eddig legalábbis--- jó karban lévő nő vagyok, állandó jelleggel gyógyszert nem szedek... Kérdésem: hol érhetek el olyan vizsgálatokat, melyekre nem kell hónapokat várni,, ..és kideritik, hogy pl. nem SM.. kezdődik??? Köszönöm válaszát... előre is.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
17.
A legközelebbi magánrendelésen minden bizonnyal hamar kaphat időpontot.
2015.
11.
08.
Epiduralis érzéstelenítő kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 19 éves nő Vagyok.2015. 10. 05. Szültem kisfiam itt kín németországban. Epiduralis érzéstelenítőt kaptam 2szer nem sikerült de a másodiknál mégis be adták a fájdalom csillapító és azonnal ki is vétek. Semi komplikáció nem volt Hüvelyi szülés volt.másnapra nem tudtam fel kelni mert nem bírtam 2 hétig ágyban voltam.utána ez el múlt utána ojan tüneteim jöttek rossz látás pontokat látok memória zavar tompult gondolkodás izzadás. Ezek enyhültek de a látás zavar meg mindig tart. Voltam mrn minden rendben. Szemesznel is minden rendben. A széklet ürítés nagyon nehezen megy. Asthmas allergiás vagyok. Félek hogy mi lehet a bajom. Mert a tünetek nem múlnak. Köszönettel Székely Zsaklin Angyalka
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Nem látok összefüggést az epidural érzéstelenítés, és a panaszai között.
2015.
11.
04.
MR VIZSGÁLATI LELET kérdése:

Tisztelt doktor úr! A férjem MR vizsgálati leletéről szeretném kikérni a véleményét. A hátsó scálában kóros elváltozás nem látható. A negyedik kamra centralis helyzetű, közép tág. A supratentrolalis kamrarendszer középállású, min. tágabb. A külső liquerterek általában szabályosak. Jobb oldalon temporopolarisan 1,5 cm legnagyobb átmérőjű körülírt tágulat látszik,mellette az állományban kóros jel nem ábrázolódott. Job oldalon frontalisan, lateralisan , az oldalkamra felső széle magasságában subcorticalisan, látható egy jól határolt, 18x10 mm- es kissé szabálytalan alakú , mérs. inhgomogén góc, benne föleg perifériásan véruzés maradványok láthatók. Térszűkítő hatás nincs . Iv. kontrasztanyag adása után korós halmozás nincs. A környezetben kóros nem ábrázolódott. A középvonal a helyén áll . Mk.o. az orrmelléküregben több helyen léátható mérs. vagy kp. fokú nyálkahártya megvastagodás, mk.o. az ethmoidalis sejtekben csaknem mindenütt kifejezett. A jobb oldali arteria vertebralis utolsó szaskaszában lényegesen keskenyebben láthatók áramlási jelek. A többi ábrázolódott arteria noirm. áramlási jeleket mutat,variációnként a jobb oldali arteria cewrebri posterior a carotis internából ered. A jobb oldali frontals gócban kóros áramlási jel nem ábrázolódott. Vélemény: A jobb oldali frontalis góc vérzés utáni maradványokat tartalmaz, tumor jelleg nincs , vascularis malformáció lehetséges, de arra utaló bíztos jelé nincs. Cysta arachnoidalis temporopralis l.d Hypoplasia arteria vertebralis l.d Elpőre is köszönöm válasszát . Tisztelettel : Kovácsné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Egyértelműen kóros nem szerepel a leírásban.
2015.
11.
04.
Haemangioma kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Én 52 éves vagyok, ülőmunkát végzek. Nem rég egy MR alapján megállapították, hogy a L.III csigolya corpusában egy 12 mm -es haemangioma látható. A csigolya testek magassága megtartott, a peremeken spondyosis ábrázolódik. Igen sokat fáj a derekam és a jobb lábam is, volt már olyan, hogy hirtelen fájdalom a derekamban maj öszecsuklott a jobb lábam. A haemangióma nyomhat valami ideget ? Kell e esetleg műtét? November 24-re van beutalóm 2 hetes teljes fizikoterápiás kezelésre. Ezzel a daganattal mehetek? Köszönöm válaszát előre is. Bodogánné Szűcs Éva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
A haemangioma nem betegség, csak ha az egész csigolyatestet kitölti.
2015.
11.
03.
Nehézkes kommunikáció kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 22 éves nő vagyok, és a problémám a következő: nehezemre esik a beszélgetés, mivel nehezen tudom kifejezni magam. Gyakran nem jut eszembe a keresett szó, és lefagyok, mintha leállna a bal agyféltekém. Vannak helyzetek is, amelyekre hirtelen nem tudom hogyan reagáljak. Cikáznak a gondolatok a fejemben és nem tudok rendet rakni, vagy csak nagy erőfeszítéssel, szinte képtelen vagyok a szisztematikus gondolkodásra. Sokszor megesik az is, hogy egy bizonyos szó jelentése után kell nézzek, mert bizonytalan vagyok abban, hogy azt jelenti, amire én gondolok és beleillik az alkotott szövegkontextusba. A hallott/ olvasott szöveget tudom értelmezni. Az idő múlásával nehezebben tanulok, nehezen tudok rögzíteni információkat, többszor is át kell vennem azokat. Mindettől függetlenül úgy gondolom, hogy szókincsem van, fogalmazni egyszerűen imádok, de időt vesz fel, többször átjavítom a szöveget. Próbálom fejleszteni az agyamat olvasással, keresztrejtvényfejtéssel, tanulással. Ennek ellenére lehet, hogy elbutulás áll a háttérben, vagy valami pszichológiai betegség lenne az oka? Igaz, elég nehéz gyermekkorom volt, keveset beszéltem a körülmények miatt... Mit tehetek a gördülékeny kommunikáció érdekében? Előre is köszönöm válaszát! UI: Gyógyszereket nem szedtem és nem is szedek. Tisztelettel, L. Boglárka
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Forduljon logopedushoz.
2015.
10.
19.
ABC kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György Tenyleg nem szeretnem zavarni es tudom ,hogy ingyen tanacsot adni is nehez de ha lehet irja le mit gondol. Eletkor 30 Fo tunet a nehez belegzes vegtagok hirtelen elhidegulese majd zsibbadasa, nagyon ritkan szedules, alkalmankent koz. eros fejfajas szemek luktetese. Ezek vannak idorol idore amiota rosszul lettem. Ugy kb 8 honapja volt 2-3 rohamszeru allapotom: fobb tunetek csak a torzsemen izzadas de mint ha leontottek volna vizzel, nehez belegzes, nehez mellkas , aztan reszketes remeges es egyoldali vegtag es arc zsibbadas/sulytalansag erzet. Elozoleg neha rossz memoria es folyamatos luktetes erzes a szemekben. Nem all modomban orvoshoz menni ezert kerem irja le a velemenyet es hogy mire figyeljek. Koszonom
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Leginkább pánik szindrómára jellegzetes, amit leír.
2015.
10.
17.
Nyelv zsibbadas kérdése:

Tisztelt Dr Úr ! Ca 6 hete fogászati kezelésem volt Az erzestelenitő injekció után a nyelvem zsibbadasa nem múlt el Szedtem ca 4 hétig B vitamint de nem segített Az lenne a kérdésem mit lehetne csinálni hogy a panaszaim meg szűnjenek Válaszát előre is köszönve Üdvözlettel
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Beszéljen a fogorvosával.
2015.
10.
15.
MRI eredmény és urogenitális tünetek kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lumbáris gerinc MRI vizsgálat lelete az alábbiakat tartalmazza: „A praesacralis discuson enyhe centrális protrusio látható, a foramenek nem szűkebbek. Az L. III. és az L. IV. discuson enyhe kétoldali foraminális protrusio figyelhető meg, a foramenek alsó része szűkebb, a discus az L. III. bal oldali foramenben a gyököt érinti.” Azt szeretném kérdezni, hogy a lelet szerinti gerincproblémám – az enyhe derékfájás mellett - okozhatja-e az alábbi urogenitális jellegű tüneteimet, vagy nem és ezek okának kiderítésére további vizsgálatok javasoltak? (Prosztatám többedik kontroll nyomán rendben, továbbá proktológus is mindent rendben talált): - Bármilyen széken, ülésen, ha a gátizom érintkezik a székkel, nyomódik, akkor 20-30 perc után kényelmetlenné válik az ülés, olyan mintha betonon ülnék, nyomást érzek a gáttájékon, a végbélnyílás közvetlen közelében. - A pénisz – gyakorlatilag testhelyzettől függetlenül és szinte állandóan– összehúzódott, görcsös állapotban van, mintha huzamosabb ideig hidegben, vagy hideg vízben tartózkodtam volna, illetve ezzel párhuzamosan enyhe feszülést, húzást érzek a kismedencében. A pénisz érzékenységével nincs gond ilyen állapotban sem, inkább olyan érzés jelentkezik, mintha romlott keringés lenne. Ez a görcsös állapot leginkább székelést követően érezhető. Ez nehezíti az erekció beindulását. - Vizelet indításakor enyhe feszülés, kellemetlen érzés jelentkezik, mely annál erősebb, minél erősebb volt a vizelési inger, minél inkább telve volt a húgyhólyag. Jellemző a viszonylag gyakori vizelés is. Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Ezek nem gerinc-eredetű problémák.
2015.
10.
13.
Fontos kérdés! kérdése:

Tisztel Doktor Úr! Nemrégiben készült a gerincemről MR vizsgálat, amelyet szeretném ha értelmezne nekem ha lehetséges. Sajnos az orvos akivel konzultáltam nem ment bele a részletekbe, én viszont kíváncsi lennék rá! " A lumbalis gerincről sagittalis síkú T1, T2 STIR, coronalis, axiális T2, sacrumról coronalis T2 mérések történtek natíve" A lordosis íve enyhén fokozott. Csigolyatestek magassága megtartott. Az L.III. corpusban egy 15 mm-es haemangiomára jellemző képlet látható. A Th.XI.- XII. magasságában a zárólemezek alatt Schmorl herniák láthatóak. Az L.V. discus dorsal felé laposabb, dehidrált,rajta számottevő előboltosulás nem látható. A többi intervertebralis discusok magassága, szerkezete megtartott. A canalis spinalis átlagos tágasságú. A conus medullaris az L.I. csigolya alsó harmadában végződik, kiterjedése, jelviszonyai szabályosak. Az SI rések megtartottak. A sacralis foramenek szabadok." Tudom hogy ez nem az Ön feladata, de sajnos nem kaptam válaszokat nekem viszont fontos az egészségem és szeretném tudni mi a pontos diagnózisom, hisz ha baj van vagy abba az irányba tartok akkor tudni szeretném és megelőzni azt! Előre is köszönettel: Sz. Tünde
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
A gerincének nincs komoly baja.
2015.
10.
13.
értelmezés kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Mit jelen t a következő kifejezés (koponya CT vizsgálat eredménye): frontale lamina interna megvastagodott?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
A koponya csont belső része megvastagodott.
2015.
10.
13.
Mónika kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Én egy nagyon nagy probémával forulok önhöz. Januárban elkezdett zsibbadni az orrom hegye, ami terjedt a számra, lefele a kezeimre és végül a lábfejembe. Persze elmentem orvoshoz, aki szinte vizsgálat nélkül azt mondta, hogy mincs problémám, biztos csak fáradt vagyok. de egyre rosszabbodott az állapotom,de csak fájdalom csillapítót kaptam. Nagy nehezem kaptam beutalót 1 neurológushoz ami 3 hónap várakozást jelentett. Mikor eljött a várva várt időpont 5 percet sem beszélt velem az orvos, csak annyit, hogy kb. 1 hónap múlva kapok 1 levelet amiben benne lesz a koponya MRI-re az időpontom, de arra számítsak hogy az is kb. 3 hónap lesz. Már odáig jutottam, hogy már dolgozni sem tudok, mivel 10 méter után úgy érzem, mintha 100kiló lenne mind 2 lábam és mintha blokkolná valami hogy tudjak menni. A vádlimat ilyenkor úgy érzem mintha ki akarnának szakadni. Sem lábujjra sem a sarkamra nem tudok rá állni és mikor este lefekszem, olyan mintha 10-szeresére dagadna a lábfejem és fel akarna robbani és mintha árammal csapkodnák. Ezek mellett sem a hátam sem a fejem nem fáj. Nagyon szeretném tudni, hogy a tünetek alapján mi lehet a problémám és hogy gyógyítható e. Ui: Én külföldön dolgozom és ez mind itt kint történik Skóciában. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel Jagri Mónika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
A leírás nem elegendő ahhoz, hogy komoly véleményt mondjak.
2015.
10.
08.
Szükséges? kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! LV csigolya 1.5 cm- tél lecsúszott ventrális irányba. Érdeklődnék, hogy 39 évesen szükséges-e stabilizációs műtét?! 2009-ben még csak 5 mm volt az elcsúszás! Hosszú ideig nem tudok egy helyben állni és a hajlás is egyre fájdalmasabb. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Gabi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Valószínűleg igen.
2015.
10.
08.
epilepszia kérdése:

22 éves férfi vagyok. Alvásmegvonásos Eeg eredményem értelmezésében kérném segítségét. 24 órás alvásmegvonást követő regisztrátum. a vizsgálatban nyugalmi éber állapotban rosztálisan előterjedő 10-12 cps alfa tevékenység. Frontálisan alfa béta kev. HV alatt bal oldalon frontopollárisan 1-1 teta potenciál,ill.3-4 elemből álló téta sorozat látható gyakori alfa kitörés. Tartósan magára hagyva az alaptev. Fázikus deszinkronizációja,majd reorganizációja látható.Fázisváltás során alfa kitörések mutatkoznak. Alkalmannként szinkrongeneralizált módon 5-6 cps teta epizódok interponálódnak. Vélemény:alfa tip.Eeg. tudatéberségi szint ingadozás jelei.Alvás REM fázis nem indukálodott.Bal frontális kérgi működészavar gyanújelei. Várom válaszát köszönettel:Roland
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Az epilepsziás betegséggel nem foglalkozok.
2015.
10.
01.
Olvasás, agyi, idegi, szem? kérdése:

Tisztelt doktor úr! Olvasásnál fókuszálási, koncentrációs gondjaim vannak. Gondot jelent a szavakra, betűkre fókuszálás. A folyamatos olvasás is gondot jelent. Elolvasok egy szót majd a következőre ugrok. Igyekszem fókuszálni és csak így megy az olvasás. És gyakran önkéntelenül bebambulok, még olvasásnál is. Pár hónapja elkezdtem szedni reggelente csukamájolajat, ghi-t (vajolaj), és egy idő után mákolajat is. Huzamosabb ideig szedtem és egy idő után javult minden, eltűntek a bambulások, olvasásnál tudtam fókuszálni a szavakra, betűkre, és újra tudtam folyamatosan olvasni és nem ugrálva szóról-szóra. Mi lehet a bajom és mivel lehet a bajom? Agyi, idegi, szemprobléma, esetleg rejtett diszlexia? Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Kezdje pszichológusnál.
2015.
09.
30.
fejfájás kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 34 éves nő vagyok ,2-2,5 hete szinte állandó fejfájásom van, az esetek többségében a tarkómnál fáj,illetve a nyakam fáj hasonló erősséggel. Nem erőteljes, inkább tompa, és gyógyszer nélkül is elviselhető. A napi tevékenységemet nem zavarja,csak zavaró érzés, illetve kótyagos érzetet kelt néha. Májusban volt koponya MR vizsgálatom, fülzúgás miatt. A lelet negatív lett-a fülsípolás azóta is megvan. Szeptember elején készült teljes labor, ami szintén negatív lett. A vérnyomásom 120/80 körül szokott lenni. Május óta alakulhatott ki kóros az agyamban? Kell ettől tartanom? Érdemes újabb kivizsgálásokra mennem? Köszönöm megtisztelő válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Újabb MR egyelőre nem szükséges.
2015.
09.
29.
Gorzó Alex kérdése:

Jó estét. az egész olyan 2-3 éve kezdődött. Hirtelen elkezdtem szédülni nagyon szinte alig látok valamit, oly annyira, hogy más emberek arcát nem tudtam felismerni és picit talán káprázik is a szemem közben, aztán egy kicsit jobban vagyok és elkezd zsibbadni jobb kezem csuklóig, majd ezután a szám is picit és hirtelen el kezd fájni a szemem és lüktet nyom a halántékom illetve a szemem felett, a fejem csak ritkán szokott fájni, sőt nagyon ritkán. KB 1 évig a rohamok után nem volt semmi bajom.. aztán kb 1 éve már picit homályosan látok, és párszor rám jön egy gyenge kis szédülés, ami kb 30 másodperc alatt elmúlik, de homályos fura látás mindig megmarad, és eléggé fényérzékeny lettem. Röviden ennyi, Viszlát ! Ja és mindig elég fáradt vagyok.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Nem tűnik organikus betegségnek. Inkább lelki eredetű.
2015.
09.
27.
bicikli kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Tavaly tavasszal 3 perc leforgása alatt a jobb felem teljesen lebénúlt. 3 óra alatt szinte teljesen helyrejött, annyi maradt, jogy jobb újjaim időnként zsibbadtak. A jelenség a jobb könyökemben jelentkező enyhe nyomással kezdődött, de utána a fejem is fájt es a jobb felem lebénúlt. Az idén augusztusban újra jelentkezett, jobboldali kéz és láb mozgászavarral. Intenziv kezeléssel is gyengén enyhül. A diagnozis agyér elzáródás vérrög vagy koleszterolrög által. Én úgy érzem, nem helyes adiagnózis. Perifériás idegbecsípődésre gondolok-jobb könyékben. Kérnémszépen, veményt mondani..
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Helyes a diagnózis.
2015.
09.
26.
Lamolep kérdése:

Jò napot Dokor ùr Olyan kèrdèsem lenne hogy màr 7 ève szedem a Lamolep 100mg napi 2×(reggel este) Ez a gyògyszeer mellett a Lindnynettr20 fogamzàsgàtlò biztonsàggal szedhető vagy csökkenti hatèkonysàgàt a Lamolep ès nèzzek màs fog.gàtlò utàn? Köszönettel Reni
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Forduljon a gyógyszert felíró orvoshoz. Neki tudnia kell róla.
2015.
09.
24.
Niké kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 15 éves lányom 2 napja panaszkodik hasít, lüktető fejfájásra, szédülésre mikor lehajol. Múlt héten náthás volt , lehet annak tudható be?Vagy netán valami komolyabb baj lehet?Hogyan segítettek rajta? Várom mielőbbi válaszát! Köszönöm! Tisztelettel: Koczka Ildikó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Ez leginkább megfázás tünetei lehetnek.
2015.
09.
20.
Tünde kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Arcidegzsábában szenvedőnek enyhítést hoz-e a miderizone150mg filmtabletta?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Nem.
2015.
09.
20.
Tünde kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Arcidegzsábában szenvedőnek enyhítést hoz-e a miderizone150mg filmtabletta?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Nem.
2015.
09.
19.
Norbert kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Lassan egy hete, enyhén szédülök kisebb - nagyobb megszakítással egy nap. A szédülés mellé enyhe hányinger érzet is társul. Illetve jobb oldalt a vállam felé egy ponton izomlázat érzek. A kávét lecsökkentettem, igyekszem rendszeresen táplálkozni, és mozogni. Eddig a jobb oldalt is fájt a mellkasom, de az már elmúlt. Lehet komolyabb probléma mint egy egyszerű mozgáshiány? Kérem segítsen. Köszönöm a válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Nem gondolom, hogy komoly probléma lenne.
2015.
09.
17.
kiegyenesedett lordosis kérdése:

Tisztelt doktor úr! A diagnózisom kiegyenesedett lordosis. A kérdésem az lenne, hogy ennek gyógyításával foglalkozik-e? Már sok mindent kipróbáltam(izomlazítók,gyógytorna, fizioterápia,masszázs,Dávid gerincklinika)de semmi sem segített, szinte állandó fej és vállfájdalmaim vannak e miatt. Elszánt vagyok, de sajnos tanácstalan az ügyben. Ha úgy látja tud segíteni természetesen személyesen is felkeresném, amint lehet. Várom válaszát. Köszönettel: Benkő Gábor
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés 70-339-0110.
2015.
08.
30.
futás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném Véleményét Kérni. Rendszeresen futok heti 4 alkalommal,két hónapja elkezdett fájni a derekam,először azt hittem meghúztam ,biztosan a futás és tornázások miatt van,de az elmúlt két hétben nagyon erős derékfájdalmaim vannak,szakorvoshoz fordultam,természetesen abba hagytam a futást,míg nem derül ki a diagnózis. CT vizsgálatot készítettek,aminek eredménye. A lumbalis lordosis íve és a corpus magasságok megtartottak.A peremszélek kissé megnyúltak. A L II . csigolya corpusába egy 21 mm -es inhomogén szerkezetű képlet látható ,mely haemangioma lehet.Az L I -III. korongnak megfelelően discus hernia,gyöki compressio nem látható . Az L IV. korong körkörösen kissé előredomborodik .A durazsákon benyomatot okoz. Gyöki kompresszió nem látható. Az L V. korongnak megfelelöen bal túlsúlyú medalis protrusio látható ,mely durazsákon kis benyomatot okoz. A korong körkörösen kissé előredomborodik.Mk oldalon foraminalisan az itt kilépő gyököt eléri. Kiírtak gyógytornára illetve denevér padra ,és javasoltak úszást,de azt mondták a futást felejtsem el örökre. Önnek mi a véleménye? Futhatok még ,illetve az a kis duzzanat felszivódik vagy ott marad. Köszönöm válaszát. Tisztelettel Tóth Beatrix
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
A gerinc betegségek diagnosztizálására ma már MR-t végzünk.
2015.
08.
21.
Adrienn76 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Tàjékoztatàst szeretnék kérni.2héttel ezelött TIA-val diagnoztizàltak.3napos kórhàzi kezelés utàn hazabocsàjtottak aspirin protect100 napi1szedése mellett.Szeretném tudni,hogy a gyógyszer szedése mellett is előfordulhat e újabb TIA,okozhatta e a làbamon műtétre vàró viszér.Azóta kétszer éreztem a jobb arcomon(jobb félre zsibbadtam amikor kórhàzba vittek)bizsergést és a fejem is szokott tompàn fàjni olyan nyomàs szerűen.Ezeknek a tüneteknek lehet köze a betegségnek? Vàlaszàt előre is köszönöm! Nagy Adrienn
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Az aszpirin csökkenti az újabb stroke kockázatát. Nem biztos, hogy megelőzi, csak csökkenti a kockázatot.
2015.
08.
17.
Arcidegbénulás kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! 26 éves nő vagyok és azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy enyhe arcidegbénulással születtem. Pár hónaposan kaptam elektromos kezelést. A bal szájzugom nem igazán mozog mosolygás közben és ezáltal ferde a mosolyom. Mások szerint nem feltűnő, de én igen is látom. A kérdésem az lenne, hogy ennyi év elteltével ez még orvosolható? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kinga
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Sajnos nem gyógyítható.
2015.
08.
15.
mr lelet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Van-e lehetőség arra, hogy MR képalkotó eljárás által készült képet digitálisan elküldhessem önnek és így tudjon számomra orvosi vélemény mondani. Köszönettel: Ildikó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Bejelentkezhet a 70-339-0110 telefonon.
2015.
08.
07.
megoldás kérdése:

Tisztelt doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz , hogy 17 éve volt egy balesetem , akkor sérült a bal lábam meg. Azóta a térd izületem folyamatosan gyulladásba van , és mára kifejezett deformáció lépett fel, egyre nagyobb fájdalommal jár. Mindennap fájdalom csillapítót szedek. Folyamatosan terhelem a lábam, nehéz fizikai munkát végzek. Már az éjszakai pihenésem is zavarja a fájdalom. Ehhez kérném az ön segítségét ,hogy az ortopéd szakorvos javaslatára várni kell a műtétre,a koromra tekintettel, vagy érdemes megfontolni a műtétet . már csak fájdalom csillapítóval tudok dolgozni , de van hogy három métert nem tudok megtenni akkora fájdalommal jár. talán ezzel a műtét kivárásáig van e esélyem a leszázalékolásra. Status: A bo. térdizületben kifejezett valgus tendentia. Flexio:0-110 fok,fifejezett crepitatio Negyvenhárom évesen milyen lehetőségem van a gyógyulásra , vagy a műtét kivárásáig lehetséges e a leszázalékolásom. Köszönettel Skrapits Mónika Várom válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
08.
15.
Az Ön betegsége ortopédiai jellegű. Idegsebészként nem tudok segíteni.
2015.
07.
28.
Vp shunt kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy 24 éves nő vagyok, párommal elérkezettnek látjuk az időt egy baba érkezésére. Tájékozódás szempontjából írok Önnek, hogy mire számíthatok VP shuntösként? Természetesen konzultálok idegsebészemmel, csak szeretnék felkészülni mi várhat rám. Erre utalólag semmit nem találtam még az interneten. Tudna esetleg pár információval szolgálni? Köszönettel: A.Z.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
08.
15.
Sajnos az alap információkat sem ismerem, pl. hogy miért kapott VP shunt-öt.
2015.
07.
17.
Sylvia kérdése:

Tisztelt főorvos Úr! Pár hete eltörtem a lábam, egy hét fekvőgiszet és négy hét járót kaptam. (bukfenceztem) Ez idő alatt kezdődtek a tüneteim. Eleinte meg-meg szédültem, aztán néha elkezdett zsibbadni a karom. Főleg könyök és csukló közt. A finommotorikám rendben van. Majd a lábam térd körül. ( nem a törött) Készítettek nyaki röntgent, amire azt mondták, hogy olyan mintha egy késői középkorú nőé lenne. Én (39) vagyok. A diagnózis: Nyaki kyphosis és a C. V-VIIszakaszon kezdődő spondylosis, uncovertebralisarthosis,valamint enyhe ív. résszűkületek láthatók. A kisizületekben arthrosisnem figyelhető meg. A kérdésem az lenne, hogy ez okozhatja-e zsibbadást? Egyébként ha éjszaka hanyatt fekszem, a fejem is elkezd zsibbadni és a karban is felerősödik. Mit tanácsol főorvos úr, menjek el MR vizsgálatra? Tisztelettel, Sylvia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
08.
15.
Traumatológiai probléma.
2015.
07.
10.
Baba keze remeg kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! En a kisbabámmal kapcsolatban szeretnek feltenni egy kérdést. Most lett 5 honapos es sokszor megfesziti a kis lábat es a kezeit (meg az arcat is kicsit) es olyankor remeg a keze. Ezt akkor csinalja mikor jatszik. Ez normális jelenség vagy érdemes lenne szakembernek megmutatni? Koszonom válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
08.
15.
Normálisnak tűnik.
2015.
07.
03.
remegés ébredéskor kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok. Kb. 3 hónappal ezelőtt figyeltem fel arra, hogy ébredéskor főleg a kezeim, de olykor az egész testem remeg. Amint felkeltem, elmúlt rögtön. Mivel hiánytünetre gondoltam, magnéziumot kezdtem szedni, de nem tapasztalok változást. Káros szenvedélyem nincs és nem mondanám, hogy különösképpen stresszes életet élek. Mi okozhatja a tünetem? Mikor érdemes orvoshoz fordulni vele?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
08.
15.
Inkább stressz okozta tüntetnek gondolom.
2015.
06.
20.
Agyi keringési zavar kérdése:

Tiszteletem.Harminckilenc éves férfi vagyok.Öt hónapja agyi keringési zavart állapitott meg nálam a szakorvos(látászavar ,fülzúgás,kábultság érzet).Először ginko biloba tartalmú készitményt ettem ,most pedig cavingtont irt fel mert nem volt az eredmény kielégitő.Szeretném megtudni ,hogy ebből a betegségből ki lehet e gyóygulni ,vagy végiköveti az életem?Esetleg még milyen gyógymódok jöhetnek szóba a későbiekben?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Kevés az információ ahhoz, hogy válaszolhassak.
2015.
06.
16.
Myasthenia? kérdése:

Tisztelt doktor úr! 1990-től légzőrendszeri betegség miatt kezelnek és gondoznak tüdőgondozóban. 2001-ben készült mellkas CT-n persistaló thymust találtak, kontroll CT 2004-ben készült akkor már nem volt aktív. 2008 óta többször, akár 1-2 hónapig is rekedt volt a hangom, 2009-ben min. záródási rendellenességet állapítottak meg. 2010-ben hangszalgok orsó alakú záródási elégtelenséggel záródtak, hosszabb fonáláskor a hangszalagok fáradása látszott. Ekkor felmerült SM ill. myasthenia gravis lehetősége. Voltam neurológusnál, aki más rendellenességet nem fedezett fel fizikális vizsgálatkor, koponya MR küldött, mely negatív volt, ezért nem mentem vissza. 2011-ben jól mozgó hangszalagok, elülső kp harmad határán kis megvastagodást találtak, mely pár hónap alatt rendeződött. 2013-ban brochofiberoscopia vizsgálat során a következőt találta a vizsgálatot végző orvos: "a hangszalagok paramedian állásúak, a hangrés 3-4 mm, a gégefelek jól mozognak". 2014 februárban kellően tág hangrést, j.o. paramed. állásban rögzült hangszalagot állapítottak meg, b.o. jól mozgott. Ez pár nap múlva már nem állapítható volt meg, csak gyulladás. 2014 szeptemberben légúti fertőzéssel kezdődően dysphoniát állapítottak meg, melynek oka gyulladás volt, de már következő hónap elején bo. gégefél és hangszalag jól mozogott, jo. gégefél ill. aryporc és hangszalag mozgása erőteljesen korlátozott volt, majd teljesen lebénult. 2015 február végén nagyon minimálisan elkezdett mozogni a hangszál, de mindkét hangszálat mozgató izom sorvadni kezdett, ennek következtében orsó alakú záródási rendellenesség lett. A jobb oldali hangszál gége szépen javult, már csak renyhén mozgott a gége, mikor a hangszál és gége elkezdett paradoxon mozogni. Nemrégen viszont az orvos azt mondta, hogy ismét alig mozog a jobb oldali hangszál, gége. Fül-orr-gégész ismételten myastheniát feltételez, mivel ott jellemző a hullámzás, azaz bénulás, javulás ismét bénulás. Az orvos szerint minél hamarabb ki kellene vizsgálni, hogy ha az minél hamarabb el tudjam kezdeni a gyógyszer szedését. A lágy szájpadlás és garatreflexem hiányát állapították meg tavaly ősszel, valamint hogy az uvula jobbra deviál. A többi reflexnél nem találtak eltérést. Jelenleg a garatreflex megvan, de a lágy szájpad reflex renyhe, az uvula továbbra is jobbra deviál. Ezen kívül az Achilles reflexek renyhék voltak. Év elején először a folyadékok félrenyelése szaporodott, majd csökkent. Majd kb. másfél hónapja a szárazabb ételek okoztak problémát, nem tudtam lenyelni, mivel köhögési roham fogott amikor próbálkoztam. Jelenleg terhelhetőségem sokat csökkent fizikálisan, ha pihenhetek eleget ismét bírom magam. Télen volt olyan is, hogy írni nagyon rövid ideig tudtam, mert elfáradt a kezem. De jelenleg is hosszan ugyanazt a tevékenységet, csak rövid ideig bírom, mert elfáradnak az izmaim. Régebben is érzetem fáradékonyságot, de nem ennyire. A neurológus szakorvos szintén myastheniát vetette fel, vizsgálatra is küldött (ENG), de csak 3 hónap múlva kaptam időpontot. Mostanában ismét fáj jobb oldalt a nyakam, a fájdalom sokszor a fülembe sugárzik, fáj jobb oldalt a nyelvem és a nyelv alatti rész. Van olyan is, hogy mindkét oldalt érzem ezt. Szeretném megtudni, hogy a myasthenia megállapítására milyen vizsgálatokat szoktak előírni, valamint mely esetekben indokolt a sürgős vizsgálatok elvégzése. A leírak alapján feltételezhető, hogy myastheniás vagyok? A pár évvel ezelőtti tünetek már erre a betegségre utaltak-e már? Myasthenia esetén az adott terület fájhat-e, azaz sorvadás, bénulás folyamata okozhat-e fájdalmat? Köszönöm válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Mivel elsősorban idegsebész vagyok, a myastheniával nem foglalkozom.
2015.
06.
15.
Erzsébet kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr!Szeretném kérdezni, hogy mit jelent az MR felvételen a következő: a thoracolumbalis átmenetben a csigolyák peremén T2 és T1 szekvencián fokozott jelintenzitás látható.A lelet többi részét tudtam értelmezni, de ez nem tudom, hogy mit jelent.Köszönettel várom válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
Látnom kellene a képeket.
2015.
04.
26.
Öreglyuk sérülése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kamasz koromban (15 és fél évesen) Bipoláris zavart diagnosztizáltak nálam, viszont azért kérdezek Öntől mert voltak gyerekkoromban furcsa előzmények, testi tünetek egy sérülést követően és én azóta nem tudok letenni arról, hogy talán attól van ez az egész zűrzavar. 11 évesen megsérült, hogy is mondjam az öreglyuk pontom, pont oda kaptam egy ütést, ugyan akkor megvizsgáltak, de csak annyit mondtak hogy lassan gyógyul... Akkor én éreztem nehéz fejtartást és olyan érzést mintha "valami összetört volna ott benne" azóta is van egy fajta furcsa mozgása, tudom furcsán hangzik, de ezt érzem. Aztán az esemény után kis időre észrevettem, hogy nehezebben kelek pontosabban ébredés után sokkal tovább voltam álmos, izomfeszítésnél remegett a karom, vagy rá pár hónapra azt vettem észre hogy a tv-t nézve nem fogom fel amit hallok szöveget minden "késik" vagy volt fejfájás majd volt rá egy két évre, hogy mindennap fájt a fejem, álmosság érzet nappal, előtte ilyen nem volt, éhség érzet hiánya, szemromlás, beszédzavar, alvászavar ez úgy, hogy előtte sosem volt, apró egyensúly zavar, stb. Ezek mind 11 éves koromtól 14 éves korom közt történtek és pl a beszéd zavar miatt ugye történtek feszültségek szorongásos állapotok és ez indíthatott el egy depressziót, vagyis gondolom így is lehetett. Jelenleg stressz, izgalom, szokatlan helyzet hatására furcsán fáj vagy inkább maró érzést tapasztalok a tarkómnál azon a ponton. Kérem, mondja el, hogy mi a véleménye erről, okozhatta e ezt a betegséget ez a sérülés? Mit okozhatott egy ilyen sérülés, hogy lehetne ezt megtudni, vagy segíteni rajta? Köszönöm előre is válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
11.
08.
A régi sérülés nem okozhat már panaszt.
2015.
04.
16.
gyorgy kérdése:

Kedves Doktor Ur Olyan problémàkkal kuzkodom mit a robbanékonysàg , nyugtalansàg , a testem megfeszul, ejszaka ugy alszok hogy a jobb oldali arcomat szivom es a fogamat osszeszoritom es masnapreggel fàj tolle a fogam meg az arcom belurol,a torna gyakorlatokat is befeszulve, megfeszulve eroszakosan csinàlom ami az izomnak nem biztos hogy jo,van egy kiujulo herniàm ,artrosisom , csontkinovés , meszesedés a lapockàm magassàgàba a gerinceim kozt , MRI vizsgàlaton voltam egy fél éve attol félek hogy ez rosszabbodni fog :( A testembe a befeszulés (legjobban a hàtam a lapockàm koruli izmok amik fàjnak is olyankor ) mindenféle apro szituàcioban , bàrmit csinàlok eszek , mosogatok , porszivozok, befeszulve csinàlok mindent . ez kb 2 eve kezdodott mikor egy haverom ide koltozott hozzàm es nem jottunk ki egymàssal es egyutt laktunk 1,5 évig . A testem mint egy védekezo mehanizmus ként reagàlta a helyzetet azzal hogy befeszult mostmàr minden cselekedetemnél érzem ezt a megfeszulést ; Gyogyszeres kezelés nélkul szeretnem orvosolni problémàmat . Magne B6 ot javasolnak dio olajat , gyogyteàkat es meditàlàst es lélegzési gyakorlatokat . Szeretném az Ön véleményét kikérni . Alapbol nem voltam soha egy nyugodt természetu , de szeretnék az lenni hogy tudom ezt kivitelezni ? Vàlaszàt elore is koszonom . Udvozlettel : Gyorgy
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
16.
Neurológiai kezelést nem igényel az Ön panasza. Forduljon pszichológushoz.
2015.
04.
15.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a csatolt MR eredményemen található eltérések jelentését megmagyarázni szíveskedjen. A probléma, ami miatt már kétszer került sor MR-re az, hogy szédülök. Lelet: Koponya MR vizsgálata Sagittalis síkú T1 súlyozott, axialis síkú T2*, T2 súlyozott és protondenzitású, valamint coronalis síkú FLAIR felvételeket készítettünk, majd diffuziós méréseket végeztünk. Összehasoníltva a 2013.12.09. vizsgálattal változás nem észlelhető, az intracerebralisan leírt jeleltérések száma és kiterjedése nem változott. Vélemény: A kétoldali cerebralis fehérállományi magas jelintenzitású laesiok vascularis kóreredetűek lehetnek, progressio nincs. Köszönettel: Katalin
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
16.
Leletet nem tudok értelmezni. Látnom kellene a képeket.
2015.
04.
15.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a csatolt MR eredményemen található eltérések jelentését megmagyarázni szíveskedjen. A probléma, ami miatt már kétszer került sor MR-re az, hogy szédülök. Lelet: Koponya MR vizsgálata Sagittalis síkú T1 súlyozott, axialis síkú T2*, T2 súlyozott és protondenzitású, valamint coronalis síkú FLAIR felvételeket készítettünk, majd diffuziós méréseket végeztünk. Összehasoníltva a 2013.12.09. vizsgálattal változás nem észlelhető, az intracerebralisan leírt jeleltérések száma és kiterjedése nem változott. Vélemény: A kétoldali cerebralis fehérállományi magas jelintenzitású laesiok vascularis kóreredetűek lehetnek, progressio nincs. Köszönettel: Katalin
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
16.
Leletet nem tudok értelmezni. Látnom kellene a képeket.
2015.
04.
13.
sürgős kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 36 éves nővérem kontraszt anyagos MR vizsgálata alapján az orvosi lelete alábbiakat állapítja meg: infatentoralis és nyaki intramedulláris cystosus folyamat igazolt. A negyedik kamra felfelé nyomott. A folyamat széli része halmozza a kontrasztot. Műtét javasolt. A szakorvos szerint a daganat az agy 4. kamrájában van, közel a légzőszervi és keringési központhoz. A daganat típusa majd csak a szövettannal igazolható. Műtétre elő van jegyezve Budapesten, ahol azt ígérték, 2 héten belül meglesz a műtét, de egyenlőre 3 hét után még nem ismert az időpont (az előzetes aneszteziológiai vizsgálatok rendben voltak rendben). Javaslat szerint feküdnie kell, 1 hónapja nem konrasztos MR vizsgálat alapján ödéma elleni gyógyszereket kapott. Tünetei egyenlőre enyhék: néha magas a vérnyomás, ujjbegy zsibbadás, egyenlőre ritka és enyhe fejfájás, erős köhögés, nyelési nehézség,tüsszentési nehézség. (Ezekre az ödéma elleni szerek jö hatással voltak, de most újra erősödik a köhögés. Kérdésem az lenne, hogy megállapítható-e a fentiek alapján, hogy mennyire lenne sürgős a műtét? Érdemes-e esetleg olyan kórházhoz fordulni, ahol esély van ésszerű időben műtétre előjegyzést kapni. Köszönettel: egy nagyon aggódó testvér
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
16.
Az MR képek ismerete nélkül nem tudok válaszolni.
2015.
04.
12.
Csigolyatörés kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Kompressziós csigolyatörést állapítottak meg az MRI vizsgálatok vagyis L-gerinc rtg-n a Th.XI-XII. valamint az LIV. csigolya kompressziója ábrázolódott. Az elkészült MR ugyanezen csigolyák kompresszióját és mérs.oedemát írt le valamint protrusio disci-t írt le. Az elkészült DEXA vizsgálat súlyos osteoporosist igazolt. Kérdésem, hogyan éljem a nehéz mindennapi életem,mikor egyedül vagyok és nincs segítségem.Mennyit és mikortól emelhetek vagy cipelhetek. 60 éves vagyok és nem nagyon tudok tétlenül lenni. Válaszát előre is hálásan köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
16.
Látnom kellene a képeket. Valószínűleg műtétre lenne szüksége.
2015.
04.
10.
Gizus kérdése:

T. Főorvos úr! Én mér régóta szenvedek az alábbi vizsgálat okozta fájdalomtól és most le írom Önnek az MR vizsgálat eredményét, mert egy őszinte választ szeretnék kapni. Ma kaptam meg a leletet és nagyon izgat a további kilátásokat illetően. Eredm.diagn: R42HO Rad.eredmény: Lumbalis gerinc MR vizsgálat 3 T Philips készüléken /szagittális T2 TSE, Tl TSE, STIR TSE, axiális T2 TSE, koronális T2 TSE/ A lumbalis lodosis fokozott. Balra convex scoliosis. A csigolyatestek magassága normális, szerkezetük porotikus. A zárólemezek épek. A discusok dihidráltak, hátra domborodóak. L.II. discuson bal oldali latgeralis, a jobb oldali mediolateralis, a jobb L.IV. és L.V. gyököket mérékelten komprimáló protrusio láthatól. A conus az L.I. magasságában végződik. Vélemény: Polydiscopathia lumbalis. Hernia disci L.II.-III. Protrusio disci L.IV.-V. Ez volna a lelet. Mint fent írtam a további kilátásokra lennék kiváncsi. A reumatológus már felírt a járni segítő B-4258 négykerekű összecsukható járókeretet, mely valóban nagyon sokat segít. Viszont a többet dolgozok, többet ülök csak bottal tudok elindulni. hosszasan nem tudok eszköz nélkül járni. A korom 73 év, van-e segítség. Még a tárgyhoz tartozik az is, hogy volt 34 éves koromban olyan darabos, szilánkos 3-as bokaktörésem, ami miatt 1 év táppénz után lerokkatosítottak másfél évre, a belső bokámból kitört egy darab, azt megdrótozták, de nem fogadta el a csont. Így a mai napig is sokat szenvedek a törési fájdalomtól, és a rossz testtartás és az ülő munka utáni követkkezmény én úgy gondolom. Nagyon kínos, nagyon fájdalmas, és a vele kapcsolatos következményeket a fájadlom terén már ne akarom részletezni, bizonyára gondolja, hogy hol fáj és miért ezek után. Válaszát előre is megköszönöm, nagyon várom őszinte nyít válaszát! Mély tisztelettel: Szolyák Imréné Gizi.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
16.
Leletet nem tudok értelmezni, látnom kell a képeket.
2015.
04.
09.
M5100 kérdése:

Kérném szépen leletem értelmezését, A fiz. görbületek és a csigolyatestek magassága megtartott. A discusokban és a csigolyákban degeneratio. Az L.IV-V. intervertebralis rések mérs.szűkebbek, discusaik ívben harmónikusan 2-3mmel boltosulnak elő, gyöki copressio nem látható. Lumbalis és más intervertebrális duscus rendell. myelopathiával. Köszönettel Anikó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
16.
Látni kellene a képeket.
2015.
04.
08.
Füldobogás kérdése:

Jónapot. 22 éves nő vagyok. Fél éve rendszertelenül más más ütembe dobogást hallok a jobb fülembe néha 2 napig folyamatosan. Fül orr gégész semmi elváltozást nem talál. Neurológusnál voltam semmi vizsgálatot nem csinált.Mitől lehet ez vagy milyen féle kivizsgálásra menjek? Köszönöm válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
16.
Először koponya MR vizsgálatot javaslok.
2015.
04.
07.
szilágyi norbert kérdése:

Jó napot kívànok!a a kontrasztos mr kimutatja az agydaganatot?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
16.
Igen.
2015.
04.
07.
"tanácstalan" kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A következő dologban szeretném a segitségét kérni: 55 éves vagyok és nem tudom, hogy ez a korral velejáró vagy sem, de nagyon rossz alvó vagyok. Kb este 9-től éjfélig nagyon mélyen alszon és utána teljesen kipihenve ébredek. Borzasztó nehezen alszom vissza és utána is többször elébredek. Ez igy rendben van-e vagy ez idegi alapon van. Köszönöm a válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
16.
Igen, a korral jár.
2015.
04.
04.
norbi kérdése:

Jó napot kívánok azt szeretnèm kérdezni hogy a DVAt állapítottak meg a fejemben hogy ettől kell e félnem és hogy okozhat e valamilyen panaszt , mert nagyon sokat èmelygek és zsibbad a kezem és a lábam?kèrem segitségèt köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
06.
A DVA nem okoz panaszt.
2015.
03.
31.
lázók lászlóné kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 54-éves vok,Epilepsziában szenvedek,Azt szeretném kérdezni hogy általában éjszaka jön rám az epilepsziás roham,de ha rosszul vok akkor nagyon felszalad a vérnyomásom 190/140-re igaz hogy vérnyomásos problémám is van de nem szokott ilyen magas lenni csak ha rohamom van Epilepsziára szedem a neurotop600-ast reggel 1 este 1-et, lamolep 25mg-ost reggel 1 este1-et, és a frissiumot este 2-őt de nem tom mit tegyek!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
06.
Menjen vissza a neurológusához.
2015.
03.
30.
Égető érzés homlok/ fejtető kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb egy éve tapasztalok erős égető érzést a homlok ill. fejtető vonalában. Lehet ez idegi eredetű vagy inkább hormonális jellegre utalhat? Köszönöm válaszát. Monika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
04.
06.
Inkább idegi eredetűnek gondolom.
2015.
03.
25.
szabó lászlóné kérdése:

nincs 5.1 a cukrom
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
29.
Akkor is neurpathiának néz ki, csak diabateses eredetű. Forduljon neurológiai szakrendelésre.
2015.
03.
23.
szabó lászlóné kérdése:

Főorvos Ur már lassan egy félve, a bokám fölött mindkét lábamnál körben égő fájdalom van, este mikor már aludni szeretnék, oldalra fordulva, a bokám elkezd zsibbadni, nagyon fáj, fordulni kell, de a másik bokámnál is ugyan az a helyzet, már szinte félek a lefekvéstől, nappal elvagyok. Voltam már orvosnál nem tudnak mit csinálni velem. Nem tudom ez befolyásolja e mindkét lábamban csipő protézisem van. Várom szives válaszát köszönettel
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
Nincs véletlenül cukorbetegsége? Az okozhat ilyen panaszokat.
2015.
03.
16.
bal oldali fájdalom kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Nekem a baloldalam fáj nagyon elől hátul és a bal lábam végig!A házi orvosom 2 hónap rimánkodásomra elküldött gerinc röntgenre a diagnózis ez! Az atlason forámen arcuate.Nyaki borda nem látható.A civ porckorong mérs.laposabb.A C csigolyák szabályosak.Fokozott háti kyphosis és lumbalis lordosis.Balra convex háti scolisois .A középső háti és alsó lumbalis szakaszon a porckorongok laposabbak.A peremszéleken osteophyták vannak. Mi a teendőm ezek után?Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
Ágyéki gerinc MR adna megfelelő információt.
2015.
03.
14.
Fülcsengés kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Több mint egy hete cseng a fülem,először a bal,de időközben a jobb fülemben is hallom olykor. Előzőleg náthás voltam,felkerestem a fül-orr-gégészetet,ahol fülkürthurutot állapítottak meg.Most antibiotikumot szedek. Azonban szédülök is,fáj a fejem.Szeretnék érdeklődni,hogy ezekkel a tünetekkel érdemes-e felkeresnem egy neorológust,esetleg otoneorológust? Van valami megoldás a problémámra? Tisztelettel:Bernadett
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
Otoneurológust első lépésben.
2015.
03.
10.
unokák kérdése:

69éves nőbeteg vagyok. 2014 aug.-ban műtöttek meningeomával tünetmentesen gyógyultam,de a féléves MRI vizsgálat kiújulást mutat.Mit tegyek,?Mire számithatok?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
Kérdezze az operáló orvost, ő tud minden információt Önről.
2015.
03.
10.
Erika kérdése:

Tisztelt Székely György! Véleményét szeretném kérni gerinc CT vizsgálatom eredményével kapcsolatban. Az L.III.-IV, az L. IV.-V. és az L.V.-S.I.dicusokról natív metszeteket készítettünk. A lumb.lordosis és a sacrumdőlés fokozott. Az L.V.-V. között kb. 4- 5 mm-es, az L-S átmenetben 6-7 mm-es ventrolisthesis látható. A csigolyák testmagassága megtartott ,a peremeken változó nagyságú spondylophyták vannak (az L-S átmenetben ventrálisan kezdődő kapocsképződmény làtható). Az L.IV.-S.I.között a kisizületi nyúlványok deformáltak,felrostozodtak. A kisizületirések beszűkültek. Az L.IV.-V.közötti kisizületekben, a praesacralis discusban és mk. SI izületbenvácumjelenség látható. Az L.III.discus enyhe protrusiója gyöki compressiot nem okoz. Az L.IV.discus jelentős mértékben körkörösen protrudált,a neuroforameneket kissé szűkìti, a durazsákot széles alappal érinti. A canalis spinális ebben a magasságban szűkebb. Az L.V.dorsalisan laposabb discus centralisan széles alappal előboltosul, a durazsákon benyomatot okoz. Az aorta és mk. AIC falában több,scler.palque látható,3 -4 mm vastagságúak.Az Ideggyógyász orvos nem mondott különösebbet csak,hogy ez egy csúnya gerinc. Szeretném kérni tanácsát ,hogy mit tegyek?,kell-e műteni?.( 45 éves nő vagyok.) Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
MR leletet nem véleményezek, csak a filmek megtekintése után adok véleményt. Szívesen megvizsgálom, ha felkeres.
2015.
03.
04.
kétségbeesés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Kis fiam7 éves ,3 éve tartó fejfájasa van,amit tavaly óta kísér hányás,vagy hányinger.Neurológián jártunk,történt egy MR vizsgálat is amin ez volt írva:jobb oldalon az insula cortexe alattkb.2cm-es területenT2 és Flair sorozatokon fokozott jelmenet látható.T1 méréseken a régió jelintenzítása csökken,diffúziós képeken diffuzió fokozódást mutat.Kóros kontrasztanyag halmozás nem látható.Az intracranialis erek tágassága,ldfutása oszlása norm.Véleményként fokális ödéma van írva.A kezelő orvos azt mondta,hogy nem tudják,hogy mi az,de nem szabadna ott lenie,nem biztos,hogy az ödéma.Ezért még ery MR vizsgálatot kért,ami később lesz.Ebbe nem nyugodtam bele és megnézettem egy másik radiológossal is a felvételt,ő is azt mondta hogy ödéma.Aztán egy ismerősükk javaslatára egy másik szakemberrel is megnézettük a felvátelt aki azt mondta,hogy az egy CSONT,ami gyermek kórban még néha látszik a felvételeken.Most aztán teljesen össze vagyok zavarodva,kell-e aggódnom,vagy sem?Mi is az valójában?Kérem segítsen!Válaszát Köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
MR leletet nem véleményezek, csak a filmek megtekintése után adok véleményt.
2015.
03.
01.
szilágyi norbert kérdése:

Jó napot kívánok!Azt szeretném kérdezni hogy voltam nativ koponya ct ami negativ volt semmilyen kóros elváltozást nem mutatott félhetek e az agydaganattól? Előre is köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
Elvileg lehet agydaganata negatív natív CT mellett.
2015.
02.
28.
gereincsérv kérdése:

T. Főorvos Ur! 3 éves MR. vizsgálati eredményemet meg kell-e ismételni. ugyanis fejfájási, szédülési, látásromlás panaszok fokozódtak. Fizikptherápiás kezelések, torna nem jártak sikerrel. Mütétet, ha lehet nem szeretnék, ugyanis asztmás és vérzékeny beteg vagyok. Kérdésem hogy nyaki sérv okozhat-e nyelészavart? Kérem szives válaszát.Köszönettel:Valéria
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
Jelentkezzen be ismét vizsgálatra idegsebészhez vagy neurológushoz.
2015.
02.
19.
stabilizáció kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Öt hete volt stabilizációs műtétem L5-S1. Másfél hete nagyon ég a lábfejem hozzá se lehet érni. A nagy lábujjamba mintha a hideg állna öt percenként. A derekam jó mozogni tudok'Ez elviselhetetlen a lábamba.Mi lehet az oka?Nagyon elkeseredtem. Köszönettel Ildikó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
Kérdezze az operáló orvost.
2015.
02.
16.
Agydaganatok,lehetőségek,esélyek? kérdése:

Tisztelt dr.úr- nő! Jelenleg külfödön vagyok ezért kérném segítségét állapotom informálásáról. Kb., 2 hete rosszul lettem (szédülés,zavartsàg,170/110 vérnyomàs és nem tudtam se beszélni sem írni értelmesen). Sűrgőségí 1 CT, 3 MR, 1 hét korhàz utàn haza tessékeltek, diagnózis szóban : 2 db agy tumor, minél hamarabb műtét, az egyik rossz helyen van. 5 nap múlva idegsebésszel konzultáció : 1-2 héten belül műt, biopszia majd közben. Nyugalom, nem lesz semmi gond még fiatal vagyok. ENYIT TUDTAM MEG SZÓBAN. Lehet hogy csak nekem kevés ennyi információ, ha tud kérem, tályékoztason részletesebben mi ez egyáltalán, mire számíthatok. A rossz hír is jobb mint a bizonytalanság. A zárójelentésemben ez állt. Az eredmények ( CT, MR, valami érfestéses, PET vizsgálat)egyértelműen szuggesztív multicentrikus gliómák. - 4 x 3,8 x 3,6 cm corticosubcortical temporo - parietal bal oldalon pontokban meszesedésel. - 2 x 1,6 x 1,5 cm corticosubcortical frontal jobb oldalon meszesedés nélkül. Bár mindekettő viselkedésükben enyhén eltérnek nagy fokban valószinűníthető anaplasztikus asztocitómák esetleg anaplasztikus oligodendrogliomák. Ebben kérnem szakvéleményét, bár tudom hogy pontosan csak biopsziával után lehet mondani mégis mennyire biztosak ezek a lehetőségek ( asztrocitoma,stb..., és mit jelent az hogy szuggesztív?), és mellesleg 30 éve inzulinos cukros vagyok, ez befolyásol valamit? Most hagytam abba a fortecortin szedését, jelenleg csak levetiracetam- ot 2 x 500 mg. Műtét után mindenképpen hazautazunk. Pécsen lakunk,esetleg tudna orvost ajánlani? Előre is köszönöm tályékoztatását!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
Pécsett van Idegsebészet. Forduljon az ambulanciához.
2015.
02.
10.
Zsu69 kérdése:

Üdvözlöm! Kb. 2 hete kezdődtek panaszaim: hajnali órákban arra ébredek fel, hogy zsibbad a kezem, pontosan a kis és gyűrűs ujj , s ezen a vonalon felfelé a kar külső elé és és a láb külső éle. Ahogy megpróbálnék elaludni újra jön a zsibbadás , így éjszaka már alig tudok valamit aludni. Napközben ezt nem érzem, viszont nagyon fáradt és gyenge a végtagom, sőt 2 napja a lábam merevebb, s úgy érzem, mint amikor nagyon hidegben lett volna, mert folyamatosan hidegnek érzem. Mostanában a jobb oldalamon jelentkeznek a tünetek, de van amikor a bal oldalamon érzem ugyanezt. Voltam ideggyógyásznál, aki B12 vitaminra vizsgál, valamint nyaki rötgen vizsgálat történt negatív eredménnyel. A labor vizsgálat eredménye még nem érkezett meg. Nagyon meg vagyok ijedve, nem tudom hova forduljak. Szorongás is válthat ki ilyen tüneteket?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
Alagút szindrómára utaló panaszok.
2015.
02.
10.
erika69 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Előre is köszönöm a válaszát! A nyaki gerincről sagitalis T1, T2, ÉS STIR, axialis és coronalis T2 súlyozott scanek készült. Nagyon zsibbad a kezem és nagyon fáj a nyakam. Legyen szíves elmagyarázni leletelemet! Jelzett mértékű balra konvex skoliosis látszik, a lordosis íve csökkent. A corpusok magassága megtartott,a zárolemezek szabályosak,a peremszéleken spondylosisos felrakodások látszanak, A discusok laposabbak legkifejezetebben a C.VI.discus degeneratív jelvesztést mutatnak a T2 súlyzott méréseken. A C.III. szintben a discus hátsó kontúrja kiegyenesedett, gyöki érintettség nem látható. A C.IV. szintben minimális spondylosisos felrakodás , valamint jelzett mértékű széles alapú discus előboltosúlás látható neurális érintettség nem mutatkozik. A C.V. szintben jobb oldalon latero-formanialis széles alapú discus előboltosulás látszik, a győk csatorna szűkített, a gyök érintett. Az ellenoldalon hasonló mérsékeltebb eltérés figyelhető meg. A C.VI. szintben jobb oldalon lateriálisan apró focalis discus előboltosulás látszik, a liquortér szűkített,de gyöki érintettség nem mutatkozik. A formen azokban kissé szűkített, de gyök itt sem komprimált. Az ellenoldalon a lateralis recessus területén hasonló mérsékeltebb eltérés figyelhető meg. A csontos canalis spinalis normális tagságú, a myleon vastagsága és jeladása megtartott. Vélemény: . Spondylosis et polydiscopathia cervicalis. Tartási rendellenesség a C gerincen. Protrusio disci C.V latero-formanialis l.u., jobb oldali foraminalis szűkítettsége és gyöki érintettség. Hernia disci C.VI. l.u , de győki érintettség nem látható. Deréki Mr A lumbosacralis átmenetben, az L.V.-S.I. segmentumokban dorsalis spondylofixatio látszik. A fémanyagok igen kiterjedt műtérképeződést okoznak. A csigolyák között lényeges elmozdulás nem látható. A praesacralis discus korlátozottan megítélhető, dorsalis kontúrján kórjelző kiboltosulás nem ábrázolható. A canalis spinalis ezen részlete számottevően nem deformált. Az L.V.-S.II. segmentumok síkjában ventralisan az epiduralis térben egyenetlen kötegezettség van. A lumbalis lordosis mérséklődött. A conus medullaris az L.I. csigolyatest magasságában végződik. Az L.I.-L.IV. csigolyák corpusának magassága megőrzött, ezen segmentumok között a discusok dorsalis kontúrján kórjelző kiboltosulás nem ábrázolható. Vélemény: Status post spondylofixationem L.V.-S.I. Az érintetett segmentumok között az epiduralis tér ventralis részében minden bizonnyal cicatrix van. Herniatio nem bizonyítható.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
MR leleteket nem tudok értelmezni, csak a filmek megtekintése után tudok véleményt mondani.
2015.
02.
05.
segítség kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR! Elnézést, hogy zavarom, de teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom hogyan tovább. A problémám a következő. Tavaly novemberben lökés szerű érzést éreztem a fejemben egy lehajolást követően, többször egymás után összeestem. (mentő vitt el) Azóta főleg a nyak mozgatására, vagy fizikai terhelésre pl. előre hajlás, emelés nyak oldalra billentése, szédülés, feszítő érzés van a fejemben, de nem forgó jellegű a szédülésem hanem inkább imbolygás, dőlés érzés, illetve a fejemben főleg fekvő helyzetben, áramütés szerű borzalmas érzések vannak. Volt több koponya MR vénás koponya MR, CT, fül CT arckoponya CT, otoneurologia , szemészeti vizsgálat nyaki erek és szív vizsgálat, de minden negatív. Egyedül a nyaki MR mutatott ki valamit de arra az orvosok azt mondják ez nem okoz áramütés szerű érzést a fejben. Ami érdekes hogy másfél hónap után írtak fel nekem xanaxot ami enyhíti vagy néha megszünteti az áramütés érzést (de a neurológusok nem tudják mire vélni a dolgot). A következő volt a nyaki MR diagnózis: A gerinc íve diszharmonikus A csigolyatestek magassága megtartott a peremszélek megnyúltak helyenként osteophytosissal A myelon szerkezete szabályos. A CIII-IV ben mediális discus hernia látható mely eléri a myelont A CV-VI és CVI-VII- ben mediális protrusio ábrázolodott Vélemény: Spondyllosis polydiscopathia Elküldtek pszichiátriára és pszichológushoz is de az is negatív. A kérdésem hogy ez a nyaki elváltozás okozhatja e a problémámat. Illetve volt e már hasonló az ön praxisában és ha igen mi a megoldás, mert hónapok óta egy
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
A nyaki gerinc betegségei hasonló tüneteket nem okoznak. Ennyiből sajnos többet nem tudok mondani.
2015.
02.
03.
Plexus Brachial Laesio kérdése:

Tisztelt Dr.Székely György! Segítséget kérnék öntől ! 1990-ben Cegléden születtem ahol jobboldali kar idegfonat szakadást/felkarbénulást/válltörést okoztak. Császáros szülés lett volna de az orvos megváltoztatta a döntését. Karom nemtudtam mozgatni ,felvilágosítást/támogatást nemkaptunk csak annyi hogy helyrejön. 2évig jártunk a Heim Pál-ba elektromos kezelésre később torna és úszás.Karom befelé rotál,vékony,erőtlen és emelni se tudom sokáig,fájdalomérzékelés minimális,a könyökcsont sokszor fáj,ég. Úgy ahogy nehézkesen tudom használni és sajnos egyre több mellékhatást vettem észre. Néha zsibbad a karom a vállamtól a tenyeremig,a tarkómba és a kulcscsontomba áramütés szerű fájdalom,a hátam is zsibbad és a gerincem is ferdült ,mostanában mindkét lábam is nehézkes,fáj. Egy alapítványhoz fordultam ahol azt mondták ezek a következményei ,műteni nem lehetséges és a tornával se fog javulni.Állásom/jövedelmem sincs sajnos e végett mert vagy elküldenek egészségügyi állapotra hivatkozva vagy az interjún már kérdezik hogy így hogy akarok dolgozni aztán nem is értesítenek. Hova lehetne ezügyben fordulni? Leszázalékolás vagy fogyatékossági járadékot kapnék ? Egyszerüen nemtudom már mit tegyek. Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Remélem tud valaki segíteni számomra. Üdvözlettel Badics Ádám!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
Úgy tűnik sajnos, hogy sokat nem lehet javítani az állapotán.
2015.
02.
02.
SZVE kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Néhány évvel ezelőtt gerincsérvem diagnosztizálása végett gerinc MRI vizsgálaton vettem részt. Mellékesen a felvételen szabad szemmel is jól kivehető képletet is észrevettek amit a mellkasi 12-es csigolyámon belüli haemangiomának írtak le. Idézem: A Th. XII. csigolya corpusában egy nagy, kb. 15 mm átm. haemangiomának megfelelő, T1, ill. T2 sulyozott képeken is fokozott jelintenzitású képlet ábrázolódott. Ha ezt a csigolyámat véletlenül nyomás vagy ütődés éri, akkor rettenetesen fáj. Régebben láttam a TV-ben, hogy csigolyatestet csontcementtel töltöttek fel. Ez lehetne megoldás a problémámra? Tudna valamit ajánlani? Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
Látni kellene a képeket.
2015.
02.
02.
Derék fàjdalom kérdése:

Üdvözlöm! Szlávik Alíz vagyok, 23 éves. Ma kaptam meg az MR Vizsgálatom eredményét. Leírnám a kapott eredményt: A gerinc íve diszharmónikus, a lumbalis lordosis íve csökkent. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek helyenként kissé megnyúltak. A discusok jelintezitása a T2 súlyozott szekvenciàn csökkent. Az LV. Discuson minimalis medialis protrusio látható. Vélemény: Polydiscopathia. Protrusio disci LV. Min. Grad. Ez van írva a vizsgálati lapomra. Kérdésem az lenne, hogy milyen beavatkozással lehet ezt helyre hozni, illetve van e gyógymód arra a panaszomra, hogy deréktól lefelé nem érzek semmit( vizelés, hüvely is érzéstelen.) Válaszát elöre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
24.
A lelet nem magyarázza a tüneteit.
2015.
01.
28.
gégebénulás kérdése:

Tisztelt doktor úr! Idiopátiás gégebénulást állapítottak meg (egyoldali, jobb oldalon), mellette nincs lágyszájpad-, garatfeflexem és a garatív aszimmetriája látható. Kezelésként B-vitamint szedését, foniátriát és elektromos stimulálást végeztek (a bénulás megállapítása után 2 hónap múlva lett kiírva, 30 kezelést kaptam). A bénulás nem változott, ezért úgy gondolták több fizikoterápiás kezelésre nincs szükségem. Tovább kell szednem a vitaminokat és folytatnom kell a hangterápiát. Kérdésem, ha a bénulás miatt hangképzéskor nem tudom mozgatni azokat az izmokat, mivel az ideg nem ad utasítást, így nem fognak elsorvani; valamint meddig lenne célszerű az elektromos kezelést végezni? Köszönöm válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
22.
Ez fül orr gégészeti probléma.
2015.
01.
25.
ideg vagy izület ? kérdése:

Tisztelt Dr Székely György főorvos úr ! Mátyási Erzsébet vagyok. Jó ideje egyre kellemetlenebb fájdalom sugárzik a bal oldalon hátul a tompor és a lábszár találkozásánál, ami végig halad a térdhajlat felé, és le a bokáig. Ez sem egyértelmű mert hol csillapodik,hol egy kicsit hátrébb vagy inkább oldalt érzem. Ülésnél /főleg a WC deszka/ eléggé bántóan érzem, most a gép előtt ülve is rossz. mintha feszülne a vádlim is/ Nem nagyon van nyugtató pozíció, talán ha fekve elhelyezgetem. Jövés menés talán egy picit jobb, ha nem kell lépcsőzni a bal lábammal, az nagyon fájdalmas. Egyszer próbáltam advil ultrát, de nem igen használt. Tudom el kell menni kivizsgáltatni, de mire időpontot kapok, szeretnék a gyógyítási alternatívákkal ismerkedni. Előre is köszönöm szépen a segítségét. Tisztelettel Mátyási Erzsébet
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
22.
Első a szakorvosi vizsgálat. Addig a gerinc nyugalomba helyezése jön szóba
2015.
01.
24.
Nyaki gerincsérv kérdése:

Üdvözlöm! 33 éves vagyok ,és 2 éve tartó nyaki fájdalom miatt kivizsgálás történt.Azóta már a b.o. vállam és karom is fáj.Az MR vizsgálat leírja hogy az V. korong laposabb,bal oldali foraminalisan terjedő discus hernia ábrázolódik amely korongszint alá-fölé követhető.A myelon ill. a kilépő gyök is jelentős compressiót mutat.A gerinccsatorna norm.tág.A myelon jelintenzitása szabályos. Az lenne a kérdésem,hogy mire számíthatok.Mit tehetek,hogy javítsak az állapotomon?Mi történik, ha kifakad a sérv? Köszönöm előre is a válaszát.További szép napot!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
03.
22.
Látni kellene a képeket.
2015.
01.
22.
CT lelet kérdése:

Üdözlöm! Szeretném megkérdezni egy leletemről, melyben ez áll: "Normális tágasságú extra- és intracerebralis liquorterek. Az agyállományban kóros densitáseltérés nem ábrázolódott. Kontrasztanyag adása után jobb oldalon a lamina quadrigeminának megfelelően kb. 5 mm-es hyperdensitás látható. " Ez vajon lehet valami komoly betegség jele? Mégis mi lehet? Előre is köszönöm segítségét! :)
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
23.
Látni kellene a képeket.
2015.
01.
22.
Tompa, mélyről jövő fájdalom a lábszárban kérdése:

Üdvözlöm! A következő problémával fordulok Önhöz: A jobb lábamban elsősorban éjszaka mély tompa, enyhén lüktető fájdalmat érzek (lábszárban végig), amire többször felébredek. Olyan mintha a csontom fájna, mert nem tudok helyet adni neki, hogy hol fáj pontosan és ezen túl mélyről jövő a fájdalom. Ez a fájdalom nem mindig van. Először 2-3 hónapja jelentkezett, és azóta vissza-vissza tér, van hogy 1-2 napra, de van hogy 1-2 hétre, most már kb 2 hete tart. Napközben elő szokott fordulni (az éjszakai lábfájdalommal párhuzamban), hogy a jobb oldalon ha leülök a medence csont közepén (a jobb farpofa felső részén) belehasító fájdalmat érzek, illetve egy-egy mozdulatnál is hasít. Tompán végig futó fájdalmat akkor is érzek, ha sétálok. Keveset mozgok, az sem intenzív, inkább hosszabb séták. Ülő munkát végzek, és vékony alkatú de magas vagyok. Várom a véleményét, hogy milyen elváltozásra lehet gondolni. Dia (29)
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
23.
Nagyon általános amit leír, konkrét betegségre nem utal. Orvosi ill neurológiai vizsgálat javasolt.
2015.
01.
18.
Fejzsibbadás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Levelem végére bemásolom korábbi levélvatásunkat. Már lassan 3 hónap eltelt az első tüneteim jelentkezése óta. Sajnos továbbra is fent áll a fejzsibbadás. Összesen 3-4 nap volt amikor nem volt tünetem az eltelt időszakban. Van egyébként 1-2 nap a héten amikor a fejzsibbadást felváltja a halántéknál mindkét oldalon egyszerre jelentkező feszítő érzés, nyomás. A zsibbadás érzés gyakran a homlokomon és halántékomon, néha fejtetőn, arcon, tarkón érződik. Az eddigi vizsgálataim negatívak voltak. Jártam kardiológusnál, két neurológusnál, voltam koponya MRI vizsgálaton, nyaki gerinc röntgenen, nyaki lágyrész és carotis duplex ultrahangon. Minden rendben volt, csupán a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat mutatott ki 3db kisebb gócot. Endrocrinológus szerint jódhiány. Felírt Pajzskomplexet. Az kérdezném a Doktor Úr milyen további vizsgálatot javasolna még, illetve mire következtet a tüneteim alapján? Megtisztelő válaszát várva, Péter Alább a korábbi levélváltásunk: Fejzsibbadás kérdése: Tisztelt Doktor Úr! 36 éves férfi vagyok. Korábban semmilyen egészségügyi panaszom nem volt. Kedden múlt egy hete, hogy elkezdett zsibbad a halántékomnál. Valamikor már reggel ébredéstől, valamikor ébredés után 2-3 órával kezdődik, általában lefekvésig tart, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Mai naptól már a bal kezemen a kisujjam is zsibbad. A panaszaim egy nagy igénybevétel követelő sportolás (Maraton futás ) után jelentkeztek 3 nappal. Ezúton kérdezném, hogy ön szerint mire utalhat a tünetem? Természetesen szakorvoshoz is bejelentkeztem , csak sajnos sokára kaptam időpontot. Megtisztelő válaszát várva, Péter Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens 2014. 11. 09. Fáradtságtól lehet az egész.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
23.
Idegsebészeti betegség nem igazolható.
2015.
01.
18.
Terig kérdése:

T.Doktor Úr. KERESZTCSONTOM FÁJ /TÖBB KEZELÉS UTÁN IS/ A COMB HÁTSÓ FELÉN HUZÓDÓ FÁJDASLOM A VÁDLIN ÁT AZ UJJAMIG FÁJ CSAK BOTTALTUDOK KÖZLEKEDNI. UJABBAN A JOBB KÉZ KÖZÉPSŐ ÉS GYÜRÜS UJJAM GÖRCSÖL,EGÉSZ MEREV. OVHOZ NEM TUDOK ELJUTNI,/IDŐPONT 2-3 HÉT EZ IS CSaK MAGÁN UTON LEHETSÉGES. a BALL LÁBAMBAN VISZÉR PROBLÉMÁM IS VAN ÉS FÁSLIZÁS MELLETT IS HELYENKÉNT KISEBB MOZGÁSOK VANNAK AZ EREIMBAN DE CSAK RÖVID IDEIG ÉS AZTÁN MÁS TERÜLETEN. nEM TUDOM ÉRSEBÉSZ, IDEGSEBÉSZ VAG REOMATOLÓGUSHOZ TARTOZNA AZ ÜGYEM,DE NAGYON NEHEZEN LEHET ELÉRNI ORVOSt. a HÁZIORVOSOM MEG NEM IGAZÁN TUD ELIRÁNYITANI. kÉREM SZIVES VÁLASZÁT ÉS TANÁCSÁT MI LEHET ENNEK AZ OKA. tERIG.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
23.
Gerinc MR kellene.
2015.
01.
11.
katicabogica kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Édesanyám, neurológiai vizsgálatra van előjegyezve, 2015.01.15-re, / gerinc prb./ 7 napja tramadolor 100mg tablettát szed, 3 napja nincs széklete, aszaltszilva, szilvalekvár, pároltkáposzta, 2 l folyadék, kenyérféleségből, minimális, esetleg kevés magos cipó szelet, főzelék, ...mindenből minimális, kisétkű . Nem tudok mire gondolni mi lehet a gond? Bár tisztában vagyok azzal, hogy előbb említett gyógyszer egyik mellékhatása székrekedés. Ön szerint mi lehetne a leghumánusabb megoldás?Hashajtó készítmények...hmm... állítólag drasztikusan hatnak a szervezet vizháztartására.....hashajtó tea??
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
23.
A háziorvos meg fogja oldani a problémát.
2015.
01.
08.
Idegsérülés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeptemberben kórházi reumatológiai kezelés részeként masszászt és fizikoterápiát kaptam. Már az első alkalommal éreztem,hogy nagyon erős a masszázs és hirtelen elviselhetetlen fájdalom nyilalt belém deréktájékon, majd ez átterjedt a keresztcsonra és a bal csípőmre. Október-novemberben beszedtem 60 szem Aflamin, kaptam 5 Neodolpasse infúziót, 7db Keplat tapaszt, 5 Voltaren injekciót és folyamatosan szedtem és szedem a Tramadolt. Mindezek ellenére, sajnos a fájdalmam állandósult, ma már nem bírok a bal lábamra állni, csak bottal tudok járni. A kezelő orvos szerint idegi sérülés történt, amit semmilyen vizsgálati módszerrel nem lehet kimutatni, erre nincs terápia, ennek gyógyulási ideje egy év. Tisztelt Doktor Úr! Én ezt nem tudom elfogadni, meg szeretnék gyógyulni! Ehhez kérem a segítségét, tanácsát. Hol kezeltessem magam? Ki gyógyít meg? Tisztelettel: Nagymama vidékről
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
23.
Gerinc MR vizsgálatot javaslok.
2015.
01.
06.
Nyelési nehézség kérdése:

Tisztelt dr.nő! 3 héttel ezelőtt kekszet ettem, ami nyelésnél megakadt kis része, utána nagyon fájt a nyelöcsövem. Elmentem az ügyeletre írtak fel Sumamed antibiotikumot mivel megvan dagadva a torkom és be van gyulladva, ami nem használt semmit. Utána elmentem a fül- orr gégészhez ott torokgyulladáson kívül semmit nem találtak.Elküldtek kivizsgálásra Azóta nyelési nehézségeim vannak lassan már 3 hete.Minden megakad a nyelőcsővemen.Nagyon nehezen tudok enni csak folyékonyat és pépeset. Darabosat már nem merek enni mert félek hogy megakad. Fül-orr gégész elküldött Nyelési röntgenre ahol nem találtak semmit. Nyaki ultrahangon is voltam ott egy 7mm-es cisztát találtak .Azt mondták attól semmi gondom nem lehet. Nem tudok semmi darabosat megenni mert minden megakad a nyelőcsővemen. Savlekötöt kaptam Emillan 30mg-osból 2X1-et kell szednem reggel és este. Ilyen esetben mit lehet tenni, mit tanácsol mikor tudok ebből meggyógyulni és enni normálisan?Mitől lehet ez? Kétségbe vagyok esve. Kérem segítsen. Magas vérnyomásomra ezeket a gyógyszereket szedem: Coverex AS 0,5mg, Rivotril, Bisoblock, mellette visszereimre Detralex, mellette C vitamin, Magne b6. + Emillan 30 mg-os. Ezek esetleg nem válthatják ki? Voltam gastroscopián ahol ezt mondták: Státusz: A nyelőcső hypderemias, a cardia felett körkörösen hosszenti és lencsényi felszínes erosiok láthatók. Kis hiatus heria. A gyomorban bőséges epés színű secretum. A gyomor fala tágulékony, redőzete ép. Az antrum nyálkahártyája kifejezetten hyperemias. A pylorus szabályos, jól átjárható.Bulbus és postbulbaris duodenum ép. Ezek után kihez forduljak hova mennjek? Mivel a panaszaim sajnos még mindig fent állnak. Még mindig nem tudok normálisan enni pedig már nagyon éhes vagyok, csak pépeset és folyékonyat. Mikor tudok ebből meggyógyulni? Voltam már pszihiáternél is ott sem találtak semmit. Nospát írtak fel 2X1-et. Rivotrilból 3X1-et szedek. Belgyógyásznál is voltam ahol meg EKG-ztak nem találtak semmit. 3 hónapja már hogy nem tudok rendes ételt elfogyasztani. :( Nem csúszik az étel. Mikor fogok ebből meggyógyulni? Ez lehet rossz beidegződés? Valami ilyesmire tippelnek. Kérem szépen segítsen nekem. Köszönöm szépen a segítségét : Éva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
23.
Ez nem idegsebészeti betegség. Sajnos nem tudok tanácsot adni.
2015.
01.
02.
Baji Csaba kérdése:

Tisztelt dr. úr! 36 éves férfi vagyok két éve kezelnek stresszel de eredménytelenül. Reggel felkelek feszítő fájás van mind a két alkaromban és vádlimban, a nyakamban mellkasomban és az arcomon a fülek előtt. Kicsit mozgok szűnik de nem múlik el csak jön hozzá napközben egy kis szédülés érzékzavar, a torkom is olyan mintha megdagadna sokszór hányingert kelt. A tarkomban a fej teteje felé sugárzó szúró égető fájás van. Mindig sípol a bal fülem meg feszűl. A gondolkozásom teljesen rendben van vállalkozást vezetek. Pánikrohamjaim nincsenek. Derekam, gerincem közepe és a nyakamnál a gerinc szokott nagyon fájni. A napokdan polcot szereltem fel kicsit fej felett és akkor jött rám fura érzés mintha érzékzavar lenne a jobb karomban és jobb lábamban. Forróság szokta elönteni az arcomat. Ha hanyatt fekszek a szőnyegen múlnak a panaszok, bár ha valamit fogok a kezemben és a könyököm nem támaszkodik fel sehova csak tartom nagyon erős szúró fájás lessz az alkaromban. Váltakozóan hol egyik hol másik kezem kis és gyűrűs ujam elzsibbad. Ezek a tünetek kivétel nélkül minden nap reggeltől estig kínoz! Ön szerint mi lehet az oka? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel B. Csaba
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
23.
Organikus háttér nem valószínű. Stressznek gondolok én is.
2014.
12.
22.
segitség kérdése:

Tisztelt Dr.Úr!A nővérem nevében irok 2hete kapott sugár kezelést a gerincére mert daganat van 4-5csigolyánnál előtte elzsibbatt deréktol lefelé még mindig nem tud járni még felemelni sem a lábát jelenleg otthon vagyunk van egy 4éves kisfia és nem tudja ellátni ahogy kéne mert még a tolókocsibol is imbolyok eldől gyógytorna csak január közepétől lesz javulást nem nagyon látok peddig azt mondta az onkologus hogy kb2-3hét és jobb lesz nagyon elvan keseredve mennyi idő mig vallamelyest javul a kezeléstől vagy van még valami ami segitene a lábra állásban!Köszönöm válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
02.
Kérdezze a kezelőorvosát.
2014.
12.
22.
Agyi infarktus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Idén júniusban jobb oldali agyi infarktust mutatott ki a CT. vizsgálat. Aztán júliusban pedig MRI vizsgálatot csináltak aminek negatív lett az eredménye. Azóta fáj a jobb oldalam és bele jön a felső fogmedrembe illetve az arcomba néha úgy érzem mint a lufi! Mindent megvizsgáltak fülészeten is jártam, mert olyan belső nyomást éreztem. Néha az orrnyergemben is nyomást érzek. A fájdalom néha elviselhetetlen, de van amikor tünet mentes és van olyan is, amikor csak tompán fáj! Megnéztem pár dolgot és a tüneteim alapján arcidegzsábára gondoltam. Vagy esetleg lehet ez a szövődménye az agyi infarktusnak, mert a fájdalmam is szintén csak a jobb oldalon van. Már néha rossz gondolatok vannak a fejemben. Várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel és köszönettel! Kecskeméti Éva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
02.
A leírtak alapján pontos diagnózist nem adhatok. Jelentkezzen a be a rendelésemet a 30-349-9208 telefonon.
2014.
12.
19.
koponyMR kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 37 éves nő vagyok, akit szédülési és fejfájási panaszokkal küldtek koponya MR-re. Szeretném kérni a segítségét a lelet elemzésben! leletem: Normális tágasságú, középvonali helyzetű, szimmetrikus kamrarendszer ábrázolódott. A felszíni liquorterek is normális tágasságúak. Jobb oldalon a frontális kamraszarv mellett néhány milliméteres jelintenzív képlet ábrázolódott.Az agyállományban más kóros jelintenzitás eltérés, térszűkítésre utaló jel nem látható. Jobb oldalon communicans posterior nem ábrázolódott. Az intracranialis ereken más kórjelző eltérés nem mutatható ki. A bal oldali maxillarisban kisfokú nyálkahártya megvastagodás látható. Vélemény: Soliter apró fehérállományi laesio jobb oldalon. Variációs Willis kör. Sinustis maxillaris l.s., vs. dentogen eredettel. Előre is köszönettel: Mohácsi Andrea
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
02.
A lelet a panaszok magyarázatát nem tartalmazza.
2014.
12.
15.
Csigolya elcsúszás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Csigolya elcsúszás esetén van-e bármi ellenjavallat felfújható ülőpárna használatára? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
02.
Minde beteg egyéni terápiát igényel. A részleteket nem tudom.
2014.
12.
14.
Nem múló gerincfájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az MR vizsgálatom leletére ez volt írva: A lumbalis lordosis megtartott. A csigolyatestek magassága, jelmenete ép. A csigolyákon minimális osteophyta képződés látható. Az L.III. csigolyatestben 5 mm-es jelgazdag képlet látható. Az L.V. csigolya zárólemeze mentén Modic jelzavar figyelhető meg. Canalis spinalis normális tágasságú. Az L.IV. és L.V. porckorong jelintenzitása kissé csökkent T2 súlyozott mérés során jelentősebb porckorong előboltosulás egyik magasságban sem igazolható. A conus normális magasságban végződik, jelmenete megtartott. A sacrum lefutása ép. Azt szeretném pontosan megtudni, hogy mit is jelent ez a lelet. Mit tudnék tenni annak érdekében, hogy ne legyenek állandó fájdalmaim, és ne kelljen állandóan fájdalomcsillapítókat szednem. Amúgy pedig egy élelmiszer boltban dolgozom eladóként. Mielőbbi válaszát előre is köszönöm szépen. Üdvözlettel: Ilona
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
02.
Látnom kellene a képeket.
2014.
12.
13.
segitség kérdése:

tisztelt doktor ur. 15 éve van gerincsérvem mr en megnézték. már mindent kiprobáltam a masszázstol a csontkovácsig mindent. a helyzet egyre rosszabb minden 2. honapban szteroid injekciot kapok és gyakorlatilag folyamatossan fájdalomcsikkapiton élek!! a gyomrom kikészül töle és az idegeim is. 38 éves vagyok............. kérem ha tud segitsen rajtam...........lumbális 4 es 5 ös csigolyánál van a sérv befelé szükiti a csatornát. mind két lábam zsibbad föleg a bal combom. ha sokat állok /kb 30 percet/ már végem!!! attol félek hogy egyszercsak lebénulok............ Péter.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
02.
Látnom kellene a kêpeket.
2014.
12.
12.
Agydaganat kérdése:

Tisztelt Dr. úr. Nagyon aggódom párom miatt akinek lassan 3 hónapja tartó folyamatos fejfájása van ami nem múlik el semmilyen fájdalom csillapitótól sem. Háziorvos végeztetett labor vizsgálatot mely negativ lett. Tovább küldött neurológus szakemberhez, melyet koponya ct követett. Eredménye oldalkamrák asszimetrikusak a bal o. tágabb a jobb oldalihoz képest. Kp.vonal nem dislocalt. Az agyállományvan kórós densitás ,kóros kontrasztanyag nem látaható. A doktornő negativnak értékelte a leletet. Ezt követően küldött szemészeti vizsgálatra melynek eredménye Mko. hyperamiás duzzadt promineáló papilla j.o. 1.5 D bal o. 1.D prominál. Visus 1.0 sürgösségivel beutalt neurológiára ahol mannisol inf követően hazajöhettünk. Ismételt rosszullét utáni jelentkezést követően EEg vizsgálat lett végezve mely HV re novum nincs, FF desynchorisal. Vél: Alpha Béta háttér mellett occipit. jobb túlsúllyal delta hullámsávban meglassult háttértevékenység irriativ szinezettel /atipusos oirda/ klinikummal értékelendő. Qeeg alpha telj.max mutató aktivitás a hátsó területe felett relativ delta telj.l növekedés. Mri vizsgálat következett mely jobb oldali kamrát jelöli már nagyobbnak. A kisagyi tonsillák a foramen magnum szintje felett. A jobb art.cer. media 12 mm hosszú szakaszon nem ábrázolódik. Ezalatt folyamatos fejfájás. A neurológus szerint ismét negativ minden leletünk. Visszaküldött a szemészetre ahol ismételten jó a visus 1.0 Látótér j.o. látótér nem értékelhető. b. o körkörös látótér szűkület látható a centralis 30 fokon belül. Mko, kifejezetten kitöltött értölcsérű, bő vérű promináló papillát irtak le neurológiára utalva vissza. Azóta néha elsötétedések ill. hátulról szemfelé sugárzó folyamatos fejfájás áll fenn. Melynek hatására visszamentünk a neurológushoz aki mannisol kezelés után ismét hazaküldött minket továbbiakról nem tájékoztatott. Kérem önt ha tudna tanácsot adni merre induljunk tovább hogy ne legyen nagy baj nagyon hálás lennék, kisgyermekes szülők vagyunk és tehetetlenek. Szeretném ha segitene értékelni a leleteinket is Köszönettel egy elkeseredett feleség Anikó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
02.
Koponya MR kellene, majd a képeket kellene megnêznem.
2014.
12.
10.
Kèrdès kérdése:

T.Dr úr Norbert vagyok,az interneten akadtam őnre,ès azt szeretnèm kèrdezni,ha lehet,hogy jol gondolom e azt a dolgot,hogy pszihèsen vagyok beteg,depressziós,hangulatzavar,vagy ilyesmi e a bajom. Fejfájás rohamok,szèdelgès,lehangoltság,nèha kisebb lègszomj,szívszúrás,szóritás nèha,állandó rosszkedv,nem sok minden èrdekel,mind ez kèt ève alakult ki nálam,hozzá teszem ezt megelőzte 20 hónap elèggè stresszes munka,Szakács vagyok Nèmetországban.Nèha beveszek xanax 0,25 böl feleket,akkor jobban alszom,de gondolom ez sem megoldás. Teljes neurologiai vizsgálatom volt itt Nèmetországban szeptemberben,nyaki ultrahang,koponya MRI,reflexeket nèztèk,sètáltam csukott szemmel,összezárt lábbal csukot szemmel álltam,stb.Elektrodákkal az fejemen kellett szemet becsukni,kinyitni ennek a gèpnek nem ismerem a nevèt,ès minden lelet negatív.Kardiologiai vizsgálat otthon 2 ève a Jánoskorházban,befekvèssel,itt is nyaki ultrahang,szívultrahang,szív MRI a Városmajorban,szintèn elküldtek mèg a Városmajorba katèteres èrfestèsre is,a szívbeszúrás panaszaim miatt,persze itt is mindenem negatív,ès azt írták a zárojelentèsre hogy mozgásszervi problèma.Itt Nèmetországban kb 3havonta vèrkèp,a gyógyszerek miatt,ès töbször kèrek EKG-t is.Voltam mèg otthon Dr Szauder Ipoly magánrendelőjèben,terhelèses EKG,normál EKG,szívultrahang,majd kiderült hogy magasvèrnyomás betegsègem van,amire kaptam is többfèle gyógyszert hogy beállitsák a vèrnyomást,ès azóta vannak ezek a fejfájás rohamok,szèdelgès,a fejfájás mondjuk nem mindennapos,de most pár napja a fejtetőn èrzem,ès szèdelgès társul mellè,mondjuk az időjárás is furcsa most itt,frontok vannak kemènyen.Voltam itt is magán Kardiologiai vizsgálaton,szívultrahang,EKG ès azt mondta a Dr Úr hogy szervi bajom nincsen,de ugyan ezt mondta Szauder Dr is. Közben pánik rohamaim vannak nèha,ès szerintem már hipohonder is lettem,ez mind itt alakult ki  közel 2 ève.Nagyon rosszul alszom,nehezen alszom el,forgolodom. Kèrdeznèm hogy pszihès vonalon kellene tovább mennem hogy kigyogyúljak? Köszönöm a válaszát előre is.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
02.
Szervi betegsége nem igazolható a panaszai alapján.
2014.
12.
05.
Sérv mütét v nem?! kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy szügséges -e müteni v sem a kiszakadt sérvet? (feszívódhat esetleg) Minden féle konzervatív kezelést kipróbáltam,kisebb nagyobb sikerrel.(mert előtte felállni sem tudtam) Viszont ha tornáztatom akkor úgy beáll,hogy még a köhögés is fájdalommal jár 1 ponton.Néha viszketést és bizsegrgést is érzek amikor megpihen a derekam. Reggelente berozsdásodva ébredek 15-perc még bejáratom a gerincem.(recseg ropog) Antalgiás tartás ami szemmel látható. Mivel 34 éves vagyok szeretnék még újra munkába állni ( ülő iradai) mit javasol? Mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm ! Szandra. MRI:Az L.V discus széles alapú herniája figyelhető meg .Kiszakadt része bal oldalon az S.I csigolya mögött látható.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
02.
Látni kellene a képeket.
2014.
12.
03.
sérv? kérdése:

Tisztelt Dr úr! Van egy MR eredményem ami nem tudom mit jelent kell e mütét,mert már fél éve gyogyszereken élek de sajnos nem segítenek ,és szakács vagyok de nem tudom végezni a munkám.A kéz zsibbadás nekem már állando és szörnyü viszont egy pár hete már a lábam is zsibad. A csigolyatestek,diskusok magassága megtartott,utobbiak viztartalma csökkent. A C3 ,C4 discusonenyhe foku, jobb oldali paramedián-foraminális protrusio látszik,mely a durazsákon kis benyomatot okoz,de a myelont nem éri el. A C5 porckorong körkörös hátrabotosulása mellett jobb oldali, a medián síkhoz közeli paramedián protrusio látszik, mely a myleont is eléri. Dorsalisan az also szakaszon a csigolyatest peremeken apro osteophyták láhatok. Kérem mielöbbi véleményét elöre is köszönöm Sallainé Böröcz Zsanett
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
02.
Látni kellene a képeket.
2014.
12.
01.
tomi20 kérdése:

Tisztelt Dr ur.29 eves vagyok.Az lenne a panaszom hogy a hatgerincem kozeptajon ojan nyomo szuro erzeseket jelez.Ejjszaka ugy hajnal tajba felebredek mert nem tudok aludni.Egyszeruen fel kell kelnem mert nem tudok megmaradni fekve megertem a vernyomasom kisse emelkedett volt 148 83 de olyan erzesem van mintha sokkal magasabb volna.A gerincproblemak akkor erzem a legjobban mikor ez a rossz kozerzet megszunoben van.Elegge szorongos tipus is vagyok.Lehet ez idegrenceri eredetu.Koszonom turelmet.Minden jot kivanok.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2015.
01.
02.
A panaszai inkább psychés eredetűek.
2014.
11.
28.
hyperostosis interna kérdése:

Tisztelt Dr. Úr a rtg felvétel leletén ez áll: Az agykoponya csontokon enyhe hyperostosis interna látható. Utalhat ez valami komolyabb bajra, betegségre vagy sem? Válaszát előre is köszönöm !
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
28.
Nem.
2014.
11.
28.
zsuzska3 kérdése:

T. Doktor Úr. Kérdésem a következő lenne. KB.2 éve borzalmasan ég a hátamon kezdve,majd az egész testemre kiterjedően ég a bőröm. Olyan hőhullám szerűen ,hol elviselhetetlenül ,hol kicsit gyengébben.Én úgy érzem mintha izzadna,de mikor a kezemmel megnézem teljesen száraz. Ez sajnos egész nap tart.Van mikor kicsit szünik akkor meg a hideg is kiráz Már szedek nyugtatót hátha ideg alapon van . Nem piros nincs rajta semmi folt! Ha ágyban fekszem akkor nem érzem olyan nagyon. Alap betegségem a COPD, már voltam kórházban.Ott nem igen foglalkoztak vele.Ezt a tünetet ki is zárták. Jelenleg oxigén palackot használok .Az alap betegségem most rendben van nincs hőemelkedésem átlag 36.3,36.6.Nem fáj semmim. Órákig elvagyok oxigén nélkül. Orvos látott bőrgyogyász,belgyogyász. Sajnos eredmény nélkül.vizsgálatokra járni nem tudok, a háziorvosom mikor ki jött akkor azt mondta ,hogy valószinű,hogy a Bőrt beidegző idegbetegség okozza. B kompex vitamint ajált. Szeretném kérni az Ön véleményét . Amit nagyon köszönök előre is. Tisztelettel Szamári Andrásné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
28.
Neuropathia lehet. Forduljon neurológushoz.
2014.
11.
27.
mm kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy kedves ismerősömet nemrég műtötték külföldön gerincvelő daganattal. A műtét után szépen mozgatta a lábait, kezeit is, vállait szépen emelte. Érezte az ingereket is. Kb. egy hét után rosszabbodott a helyzet, nehezen mozgatja a lábait, nincs benne erő, kezeit pedig egyáltalán nem tudja mozgatni. Azt mondják, a műtét helyén ödéma keletkezett, amikor az felszívódik, újra tud mozogni. Igaz ez? Ha egyszer már megvolt a mozgása, lehetséges hogy az "elveszett"? Köszönöm a válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
28.
Lehetséges ilyen lefolyású betegség is.
2014.
11.
24.
csípő fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A következő rtg leletet kaptam medence és kétirányú lumbális felvétel volt mivel több mint két hónapja állandóan fáj a csípőm környéke, ágyéki rész, egész nap és éjjel is, alig tudok megfordulni az ágyban, erős fájdalomra ébredek,hajolni nem tudok csak támaszkodva, mozgásra is fáj: a lumbalis lordosis megtartott, közepes fokú bal convexitásos scoliosis van. A csigolyatestek magassága megtartott. A zárólemezek sclerotikusak. A procrések normális tágasságúak. Az L-S rés jelentősen beszűkült. A csípőizületi rések szűkebbek. A vápaszélek sclerotikusak. A lat peremszélek megnyúltak. A femurfejekben eltérés nincs. Vélemény: Scoliosis lumbalis, Coxarthrosis I.u. Készült egy másik rtg is, amire a reumatológus küldött: Mindkét oldalt az SI rések magassága megtartott, erosio, az ízfelszínek környezetében fokozott sclerosis nem található. Az L5 discus magasságában kisizületi arthrosis jelei láthatók. Sacroileitis nem igazolható. Kérem értelmezze nekem, hogy mi okozza a fájdalmat, mekkora a betegség mértéke? Visszafordítható-e a folyamat, és milyen kezelések lennének jók? Jelenleg fájdalomcsillapító injekciót kaptam 3t Movalist, valamint a háziorvos Condrosulf tablettát és Meloxicamot írt fel. Reumatológus fizikoterápiás kezelést, és kérdésemre gyógytornát írt fel. Köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
28.
Sajnos leleteket nem tudok értelmezni. Látni kell a képeket.
2014.
11.
23.
fejfájás kérdése:

Tisztelt doktor úr! Az lenne a kérdésem hogy a koponya mr kimutatja ha arcidegzsábám van.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
28.
90%-ban.
2014.
11.
23.
Bodzi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim ez év augusztusában kezdődtek. Egy szupermarketben dolgoztam, és nagyon sok árut kellett kipakolni, ez napi szinten 600-700 kg/ fő. Minden nap fájt a derekam. Három hetet bírtam ott dolgozni, felmondtam. Felmondásom után, pár nap elteltével erős fájdalmaim lettek deréktájon, illetve a medencecsontnál. Elmentem a háziorvosomhoz aki lumbagót állapított meg. Movalis injekció kezelést, lézerterápiát, illetve fizikoterápiát kaptam, illetve gyógytornát. Az injekció kúra után kissé javult a helyzet. Elmentem egy kisboltba dolgozni 6 órában, mert az itthon létemért ugye fizetést nem kapok. Két hete elkezdett ismét fájni, visszamentem a doktornőhöz, aki reumatológiai kivizsgálást kért, illetve a szédüléseim miatt neurológiai kivizsgálást. Egy röntgen beutalót is kaptam, amit még aznap el tudtam intézni. A leletemen elég érdekes dolgot véltem felfedezni. A lumb.lordosis íve kiegyenesedett, enyhe balra konvex scoliosis. A csig. corpusok magassága megtartott. Az intervertebralis rések kp. tágak. A praesacralis rés mérs. beszűkült. Mk, SI. izületi rés norm. tág. A sacrum csaknem derékszögben hátrafelé hajlik. Ezt nem értem. Januárra kaptam csak időpontot, de már sokszor sírok a fájdalomtól. Gyógyszert nem kaptam. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Bodzi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
28.
Leletet kép nélkül nem tudok értelmezni.
2014.
11.
23.
fejfájás szédülés kérdése:

Igen tisztelt dr úr 20 éves anyuka vagyok és az lenne a kérdésem hogy már nagyon régóta szenvedek fejfájástól kb 14 éves korom óta de mostan ság 1 hétig tartó fejfájás és szédülés van rajtam és van hogy olyan szédülés kap el hogy aszt hiszem össze esek és van hogy megyek és nem érzem a lábaim voltam már sokszor orvosnál de mindig aszt mondja az orvos hogy a nyaki izom keményedés okoza és a stresz most be van dugulva teljesen a bal fülem lehet etöl is ? gerinc ferdülésem van és álandóan recseg ropog a nyakam és faj mi lehet ez a szédülés és fejfájás már majd egy hete??? nagyon félek hogy agydaganatom van kérem nyugtason meg egy kicsit üdvözletel szandra köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
28.
Nem gondolom, hogy agydaganata lenne. Forduljon fejfájás ambulanciára.
2014.
11.
22.
kérdés kérdése:

jó estét kivánok doktor úr én azt szeretném kérdezni hogy egy nappal ezelőtt este valamiért elkezdett fájni a jobb fülem befelé lehet hogy a jobb fülemben kicsit szűkebb a hallójárat de az is lehet hogy belement valami és egy kicsit feszül is valami nyomást is érzek belül ez este történt de mire fekeltem már a fejem és a fülem is fájt de még a derekam jópárszór voltam már adjunktusoknál de ott is mindíg azt mondták hogy kicsit szűkebb a fülem de miért fáj sokszor előre is köszönöm várom válaszát üdvözlettel klaudia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
28.
Ennek fülészeti oka lehet.
2014.
11.
20.
szédülés.... kérdése:

Tisztelt dr úr... néhány hónapja fáj a fejem ami néhány napig tart,de aztán ujra elöjön. menet közben néha szédülök és elvesztem az egyensulyom kb 3 4 másodpercig tart. olyan 3éve ideges vagyok,minden apró dolgon felhuzom magam és megbántom a körülöttem levö embereket akaratlanul. Kérem dr úr mi lehet ezeknek az oka? üdvözletem Ilona..
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
28.
Neurológiai vizsgálat tisztázhatja panasza okát.
2014.
11.
18.
zsibbadás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 25 éves nő vagyok,és zsibbadást érzek a nemi szervemen különféle helyeken. Nagyajkakon, hugycső körül,és nagyritkán gáttájékon.Nem tudom milyen szakrendelésre forduljak. Nőgyógyászati panaszom nincs, sem urológiai jellegű, vese fájdmaim sincsenek. Néha a kezemben(alkar,csukló) is érzek zsibbadást, de azok más jellegűek, mint odalennt. A karomban a zsibbadás inkább meleg érzetet ad, és ha mozgatom, vagy masszírozom, akkor 2-3 perc és elmúlik, de van mikor mozgatás után is tart, mértem az időt, ez maximálisan 10 perc szokott lenni, odalennt pedig néhány másodperc.A nemi szervi zsibbadások szúró, jellegűek és hideg érzetet adnak. Lehet ez porckorongsérv? esetleg SM?Milyen szakrendelésre forduljak ezen panaszommal? Várom válaszát: Tisztelettel: Marika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
28.
Porckorongsérv ill. SM nem szokott ilyen tüneteket okozni. Nőgyógyászati problémát kellene kizárni.
2014.
11.
17.
Margo0802 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Van egy 28 éves lányom, akinek 5-6 éves kora óta rendszeresen migrénje van, időnként szédül. Anno a gyermekorvos azt mondta,majd kinövi.Sajnos nem így történt.Ezeken a tüneteken kívül éjszaka sokszor önkéntelenül emelgeti a lábát,nem ébred fel erre,csak ritkán. Szerintem olyan sokszor történik ez,hogy már kóros lehet. Fóbiája van, évek óta,pszichiáter által felírt Renitec hangulatbeállító gyógyszert szed. Azt szeretném megkérdezni, hogy a lábemelésnek,szédülésnek milyen okai lehetnek? Milyen orvoshoz kellene fordulnunk? Nekem magamnak is lenne kérdésem, csak egy laborvizsgálat eredményére várok. Köszönöm Czövek Margó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
17.
Sajnos a migrént nem növik ki a betegek. Az alvásproblémák miatt alváscentrumhoz kellene fordulni.
2014.
11.
14.
reuma kérdése:

A vőlegényemnek egy időbe nagyon fájt és bedagadt a térde,majd elmúlt,de idén megint előjött,azzal a különbséggel,hogy már görcsök is jelentek meg a térde alatt,îgy orvoshoz fordultunk,és kiderült h reumás,és nem lehet teljesen kigyógyîtani belőle,csak lassîtani a betegséget,felîrták neki a Retarpen 1,2 gyógyszert,de Ukrajnában (lakunk) sehol sem találtunk ilyen gyógyszert,és már 1hónapja pesten keressük de sikertelenül...Mit tegyünk,talán vmilyen más neve van ennek a gyógyszernek? Illetve ez megoldás lenne a barátom betegségére?Nagyon aggódom miatta,kérem segîtsen! Előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
17.
Kérem, forduljanak reumatológushoz.
2014.
11.
13.
combtő fájdalom kérdése:

Szép napot Dr. Úr!! 37 éves fiatalember vagyok már lassan 2 hónapja a bal combom töve fáj mint ha tűvel szurkálnák estére már nagyon fáj!! Főleg munka után mert szinte egész nap álok és még elég nehéz kábeldobokat is kell emelgetnem!!! Voltam csípő röntgenen azt írták: A csípőizületi,SI rések nem szűkebbek. Az L/5 és a S/1 csigolya hátsó ívén kb. ujjnyi széles hasadék van! Ez jelenthet valami problémát??? Voltam orvosnál ő elküldött MR vizsgálatra de csak 2015.06.22. kaptam időpontot! Addig nem biztos hogy fogom bírni mert egyre erősebben fáj!! Mi lehet a probléma? Mi tévő legyek? Előre is köszönöm válaszát! Üdv.: Stefán Szabolcs
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
17.
Mást én sem tudnék tenni, mint elküldeni MR vizsgálatra.
2014.
11.
10.
Zsóka kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Javaslatára lenne szükségem a további kezelésekkel kapcsolatban, MRI vizsgálati eredményem alapján mennyire súlyos betegségem Ön szerint mert, panaszaim egyre erősödnek a munkámat nem tudom végezni ma is haza küldtek szakács vagyok. Tünetek : Fáradság, erős verejtékezés,székelési inger farcsont illetve derékfájás hátfájás és légzésnehézség 3-4 óra után bármely fizikai tevékenység hatására, Járás 100 m után nehéz megkel állni elhalnak a lábaim. MRI eredmény: LORDISIS IVE KIEGYENESEDETT. a PORCKORONGOK CSÖKKENT MAGASSÁGÚAK ÉS HÁTRABOLTOSODÁSAI ÁBRÁZOLÓDNAK. MÖGÖTTÜK SPINALIS CANALIS SZABAD SAGITALIS ÁTMÉRŐJE AZ L.IV .V .SZEGMENTUMBAN CSÖKKENT VALAMIVEL 10 MM ALÁ. ITT AZONBAN A LATERO-LATERÁLIS IRÁNYBAN IS 10MM-NÉL KISSEBB TÁVOLSÁG MÉRHETŐ A MEGVASTAGODOTT LIGAMENTUM FLAVUM MIATT. VÉLEMÉNY DISCUS HERNIA NEM LÁTHATÓ POLYSEGMENTÁLIS DEGENERATÍV ELTÉRÉSEK ÁBRÁZOLÓDNAK. AZ L.IV.V. SEGMENTUMBAN PRIMER SEKUNDER SZŰKÜLETEK KÖRKÖRÖS STENOSIST OKOZNAK. DOGNÓZIS A GERINCCSATORNA KÖTŐSZÖVETES SZŰKÜLETE M 9940 Válaszát előre is köszönöm! Minden jót kívánok,üdvözlettel Zsóka
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
17.
Önnek gerinccsatorna szűkülete van, amit műtéttel lehet gyógyítani. Keressen fel, tudok segíteni. (30-349-9208)
2014.
11.
08.
Doktor Úr kérdése:

Tisztelt Doktor úr!Kérdésem következö lenne van e agydaganatom.A ct lelet véleményét leirnám:A kamrarendszer normális helyzetü és tágasságu.Az extracerebralis liquorterek normális tágasságuak.Bal oldalon a frontális szarv mellett 3 mm es hypodenzytas ábrázolható,melynek relevanciája nem eggyértelmü.Intracerebralisan egyéb pathológiás denzytáseltérés nem látható.Intracranialis vérzés nem igazolható.A kisagyi hemispheriumban és az agytörzsben kóros nem denzitáseltérés nem látható.A kisagyi tonsillák elérik de nem haladják meg a foramen magnum szintjét.A cerebellaris liquortér minimálisan tágabb ennek klinikai jelentösége kérdéses.Bal oldalon a frontális szarv mentén kis hypodenz laesio melynek jelentösége nem eggyértelmü.MIcrovascularis károsodás?Mély helyzetü kisagyi tonsillákCerebellarisan jelzettliquortér tágulat melynek jelentösége nem eggyértelmű
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
09.
A lelet szerint nincs agydaganata.
2014.
11.
01.
koponya qeeg eredmény kérdése:

Tisztelt doktor ùr! Mit jelen ez a eredmènyem. Kontrolra 1 honap mulva kell mennem, de addig is tudni szeretnèm hogy mi ez.. Nyugalmi èber állapotban kèszūlt felvètelen rostralisan 15-20 cis 10-20 mikroV szabályos beta hullámok váltakozva rövid szakaszokban megjelenő 9-10 cis 40-50 mikroV szabályos alpha hullámok.Temporo-parieto-occipitalisan 9-10cis 40-70 mikro szabályos orsózó alpha hullámok dominálnak keveredve lapos hullámszegèny szakaszokkal. HV -re novum nincs FF desynchronisal. Vèl. alpha dominanciájù háttèrtevèkenysèg old. kūlömbsèg nèlkūl. Qeeg: alpha telj. max. mutatò aktivitás. Elöre is köszönöm a válaszát. Szilvi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
09.
Kórosat nem olvastam a leletben.
2014.
10.
25.
Fejzsibbadás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 36 éves férfi vagyok. Korábban semmilyen egészségügyi panaszom nem volt. Kedden múlt egy hete, hogy elkezdett zsibbad a halántékomnál. Valamikor már reggel ébredéstől, valamikor ébredés után 2-3 órával kezdődik, általában lefekvésig tart, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Mai naptól már a bal kezemen a kisujjam is zsibbad. A panaszaim egy nagy igénybevétel követelő sportolás (Maraton futás ) után jelentkeztek 3 nappal. Ezúton kérdezném, hogy ön szerint mire utalhat a tünetem? Természetesen szakorvoshoz is bejelentkeztem , csak sajnos sokára kaptam időpontot. Megtisztelő válaszát várva, Péter
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
09.
Fáradtságtól lehet az egész.
2014.
10.
25.
Nikolett kérdése:

Státus : Állva :háti kyphosis kissé fokozott.A lumalis megtartott A Thl átmenetben jelzett balra convex hajlat van .aa jobb cipő 5 mm -el magassabban áll. csigolyatestek és porcéresek szabályosak,épp zaró lemezek. scoliosis thl. ezt irja a papirom .
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
11.
09.
Kóros nincs. Kis eltérés alkatilag dolog.
2014.
10.
23.
Nagy kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az édesanyám nevében írok, aki már hónapok óta szenved a fájdalomtól. Több gerincsérvet diagnosztizáltak ( CT vizsgálattal ) az ágyéki szakaszon, van egy ív szakadása, a 4-es csigolyán van egy porckorongsérv , kitüremkedve. Az 5-ös ágyéki csigolya nem csontosodott össze. Valószínű, hogy születési fejlődési rendellenességre vezethető vissza. Ugyan ez a csigolya 7 mm-re el van csúszva. Túl van mindenféle konzervatív terápiákon,( fizikóterápia, torna, masszázs, izomlazítós infúziós kezelés, injekció, és a temérdek fájdalomcsillapítók ). Eredménytelenül, mert a fájdalom elviselhetetlenné vált, nincs gyógyszer ami hatna, már a mozgása is korlátozott , se éjjele, se nappala, és már nem tudja tovább tűrni. Idegei, és félelmei teljesen felemésztik a műtét miatt. A kérdésem az lenne Főorvos úrtól, hogy mennyire komplikált ez a műtét? A kórházi tartózkodása alatt elhangzott, hogy nem csak a porckorongsérvet végzik el a műtétnél, hanem több csigolyát össze kell csavarozni, hogy tudja tartani a gerincét. Ez több órát is igénybe venne. Mit jelent ez pontosan? Hogyan tudná elkerülni a több hónapos szenvedést, a hosszú várólista miatt? Még nincs fogadott orvosa, de nagyon sok jót hallottunk Önről! Kíváncsian várjuk a leírtakkal kapcsolatban az Ön véleményét?! Szíves visszajelzését előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
24.
MR vizsgálat mindenképp kell. Keressenek a rendelésemen, ott mindent meg beszélhetünk. Bejelentkezés munkanapokon 30-349-9208 telefonon.
2014.
10.
23.
Szerencsétlenül jártam kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! Tegnap délután lepihentem egy kicsit, amikor is a párom mellém akart feküdni, de olyan szerencsétlenül sikerült, hogy a fejemre huppant az ő feje. Bal oldalamon feküdtem és jobb oldalt a fül előtti területre esett, ill. fent a koponya jobb oldalát érintette. Pár órával később nyomásérzés jelent meg a fejem tetejénél jobb oldalon és kicsit nyilallgatott a fülemnél is, és jobb oldalt belülről fájt a fejem. Ez később rendeződött, inkább csak a fül és környékénél éreztem enyhe fájdalmat. Ma reggelre azonban ismét jelentkezett a nyomásérzés, ill. zsibbadás is, most elől a jobb homlokomnál, és eléggé élesen nyilallta fülem mellett. A nap folyamán a nyilallás megszűnt, enyhe fejfájást éreztem, és tompa fájdalmat a fülemnél ill. a fenti résznél. A páromnak semmi baja, és ezen kívül nekem sem jelentkeztek más tünetek. Ma délután nemrég azonban véletlenül sikerült belerúgnom az ágyunk jobb lábába is, ami egy kiálló tömör, vastag fából áll. Ezt követően ismét erős fájdalom jelent meg jobb oldalon a fejemben, a homlokomnál ismét elkezdett nyomni és a fejem tetejénél (a homlokomtól a tarkóig) eléggé fáj, ill. mintha nyomást éreznék a szememnél is. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezek a jelek utalhatnak-e agyrázkódásra, komolyan kell-e vennem ezeket a tüneteket. (Máskor is belerúgtam már az ágy lábába, és volt semmilyen problémám utána). Azért is kérdezem, mert holnap utazni szeretnék, ezt megtehetem ebben az állapotban? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Syssi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
24.
Nem gondolok komoly bajra, nincsnek alarmírozó tünetek.
2014.
10.
20.
testbizsergés kérdése:

kedves doktor Úr! Kb egy hónapja szinte minden éjszaka arra ébredek, hogy az egész testem bizsereg. 1 éves kisfiamat még mindig szoptatom , van hogy éjszaka 1-2 óránként kel. lehet hogy ezzel függ össze a testbizsergésem? Ön szerint állhat a háttérben valami betegség, vagy csak a kialvatlanság? Ezt a bizsrgést, van hogy nappal is érzem, de éjszaka, mikor hirtelen álomból ébredek, vagy mikor még félig ébren vagyok, félig alszom, akkor a legerősebb.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
24.
Fáradtság lehet az oka.
2014.
10.
17.
Nikolett kérdése:

gerinzfüzöt irtak fel amiben vas van .az javit rajta valamit vagy csak a gyógytorna ? jobb ??
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
24.
Tudni kellene betegséget, a tüneteket, a kort és az előzményeket.
2014.
10.
13.
Nikolett kérdése:

irtak fel gericfüzöt de nem sok mindent használ eddig vas van benne meg anyira szoros nem sokáig birom egy nap hordani hogy menyire jó ez a főző erre lennék kiváncsi??? meg hogy ez a terheségre kihat mert aztmondták ki hogy ilyen ferdülésem van ? köszönöm várom válaszát :)
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
15.
Nem egészen értem a kérdését.
2014.
10.
12.
Zál kérdése:

Trental tabletta 400mg-os szedése okozhat-e epilepsziás tónusos görcsöt. Köszönettel:Zál
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
15.
Nem.
2014.
10.
10.
gerincsérv kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! 2013-ban CT vizsgálaton voltam. Eredméy: Az L.III. korongon széles alapú bal olali túlsúlymediális előboltosulás van. Az L.IV. korongon kiterjedt jobb oldali medio-laterális sérv látható, a korong szint alatt egy 6 mm-es különálló fragmentum látható. A durazsák deformált, a gerinccsatorna szűkített. Akkor felajánlották a műtétet, de nem fogadtam el. Elmentem egy csontkovácshoz, és panaszaim megszűntek. Ebben az évben szeptember elején ismét derékfájás jelentkezett, gyógyszerek izomlazítók, kenőcsök nem használnak, ill fájdalmamat enyhén csökkentik. Előfordul, hogy éjszaka fel kell kelnem, mert fájdalmaim vannak. Reggelente nehezen megy a felkelés, majd kb. 15 perc mozgás után panaszaim javulnak. Bal oldalon a combom külső részébe nyilallást érzek. Széklet, vizelet tartási problémáim nincsenek. A műtétet szeretném elkerülni! Kérdésem, hogy a panaszaim esetleg Mckenzie tornával javulhatnak-e? Mit javasol, mit tegyek? Válászát előre is köszönöm! Tisztelettel: M. Gyula
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
15.
MR vizsgálat nélkül én nem szoktam véleményt mondani, mert az annyival jobb, mint a CT.
2014.
10.
06.
trigeminus neuralgia kérdése:

33-éves nő vagyok 7-éve szenvedek arcidegzsábával előbb Pécsen próbáltak kezelni az összes gyógyszeres megoldás eredménytelen volt aztán felvetették a glicerines idegölést de ezt hamar el is vetették. Kétségbeesésemben felkerestem az OIt-in a specialistát ő elválalt 1éve janetta műtétem volt. A műtét nem sikerűlt jól mert a teflon elcsúszott a kisagyamhoz és az erek ujra kereztezték egymást. 3-hónapja újra janettát végeztek.Hagytak benne véletlenűl 3 varratot is ezt itt dunaújvárosba kiszedettem de utána egyből visszamentem az operáló orvoshoz mert gennyezett.Azt mondták hogy nemtudni hogy külső vagy belső gyulladás van idővel kiderűl ha legközelebb is váladékozni fog akkor azonnal vissza és ujranyitják mert akkor belülről szivárog. Azóta tiszta seb a fejem hiába betadinoztam váladékozott. Most 6-napja gyenge vagyok fáj a fejem szédülök mindent kihányok még a vizet is jelenleg láztalan vagyok habár hónapokig hőemelkedésem volt 5-nap alatt 4-kg-ot fogytam. A kérdésem őn felé az lenne hogy most jelenleg nem váladékozik a fejem de elképzelhető hogy agyhártya gyulladásom van? Mennyek-e vissza a műtétet végző orvoshoz? Elöre is köszönöm a válaszát! Kálmán Mária
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
15.
Mindenképp azt javaslom, hogy keresse fel ujra az operáló orvost.
2014.
10.
05.
Agyi katasztrófa? kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Tegnap este a mélyhűtő rekeszét toltam be, amikor hirtelen egy éles, hasító fájdalom jelentkezett bal oldalt a fejem tetejénél. A hűtőnk alsó részében van a mélyhűtő rész, és a szűk hely miatt eléggé tele van, jó nagy erőfeszítéssel lehet csak a fiókokat betolni, úgy kell inkább belökni őket jó erősen. Nagyon furcsának találtam, mivel nem éreztem, hogy beütöttem valahova a fejemet (arra gondolok, hogy az agy csapódott neki a koponyának hirtelen az erőfeszítéstől és a lökéstől.) A fejem rögtön elkezedett fájni, és le is feküdtem aludni ezt követően. Azonban, annyira érzékeny volt a fejem, hogy még a paplant is éreztem a tetején, ha rátettem. Azóta is folyamatosan fáj, de a fájdalom inkább arra a helyre koncenrtálódik, ill. a környékére egy tágabb körben, ahol eredetileg éreztem a fájdalmat, és egy kicsit le is sugárzik a szememig. Illetve, ami megijeszt- ha mozgatom a bal kezemet, vagy lábamat, akkor a fejem is fáj. Nem szédülök és nincs hányingerem, viszont úgy érzem, mintha kicsit nyomna és el is húzna a fejem egész bal oldalon, és ebből következően van egy bizonytalanságérzetem is. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e ez agyrázkódás, ill. esetleg utalhat-e strokra, vagy bármilyen agyi katasztrófára ez? Válaszát előre is köszönöm: egy aggódó lány.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
05.
Meg kellene vizsgálni, hogy nincs tarkókötöttsége. Ha igen, akkor sűrgős CT kellene.
2014.
10.
05.
fejfájás kérdése:

Tisztelt doktor úr! A múltkor már írtam önnek a fejfájásom miatt. Azóta voltam ct a következőt írták. Norm.helyzetű és tágasságú kamrarendszer. Norm.tág külső liquotér. Kp.vonal nem dislocalt. Az agyállományban jelenleg kóros densitás nem látható. Ez pontosan mit jelent. Jövőhetén még szemvizsgálatra megyek mert úgy érzem sokat romlott a szemem köszönettel Szilvia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
05.
A lelet nem ír kórosat.
2014.
10.
04.
köszönöm! kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Én is koponya CT - re gondoltam, azaz, arra kellene beutalót kérnem...Bármennyire nem szeretném, de muszáj :).... A gond csak az, hogy a járóbetegellását keretén belül annyi ember vár pl. CT - re vagy - akár - MR - vizsgálatra, hogy mire az ember maga eljut a vizsgálatra addigra lehet már késő....Egyszóval röhej... Mindegy, megoldom. :) Köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: F. Dóra
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
05.
Kérem.
2014.
10.
03.
agydaganat, gerincsérv, keringési probléma? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 32 éves nő vagyok. Pár hete azt tapasztaltam, hogy akár álló, akár fekvő helyzetben is spontán szédülök. (Utóbbiakat nagymértékű súlycsökkenés - kb. 10 kg - és hol reggeli, hol pedig esti halántéktáji fájdalom előzte meg. Tehát, hetekig arra keltem fel ill. feküdtem le, hogy fáj a halántékom.) Konkrétan úgy érzem, hogy azonnal összeesek, eszméletemet vesztem. Hátul a tarkóm bal oldala nyomásérzékeny, nyomásra fáj. A nyakcsigolyám bal oldala is nyomásérzékeny. Ha, például ülés közben jön rám a szédülés, akkor azt érzem, mintha egyszerűen nem tudnék egyenes ülni, hanem az egész testem ill. testtartásom balra húz. (Erősen koncentrálnom kell, hogy ne dőljek el balra v. hátra.) Az egyensúlyérzékem is megváltozott. Olykor az írásom is elkenődik ill. megváltozik. (Egyébként, mintha azóta az egész írásom megváltozott volna.) Sokszor a bal szemem ill. "gödre" is fáj. Ha megnyomom, akkor is. Egy ideig a bal karom is zsibbadt v.mint a bal lábamon lévő középső új is. A memóriám állapota is mintha változott volna. El kell mondanom, hogy kávézom és dohányzom is (Utóbbiakat egyre kevesebbet.) A bal lábamon visz ér is található. Aggasztó számomra ez az érdekes eredetű szédülés... (Egyébként, a szédülésekkor a látásom is kissé megváltozik. Teljesen nem lesz homályos, de nem látok olyankor annyira élesen.) A kérdésem az lenne, hogy a fenti tünetegyütteseket mi okozhatja és milyen szak - vizsgálatokra kérjek a háziorvosomtól beutalót? (Citológia - i vizsgálaton már voltam és az eredmény szerint, kizárható a méhnyakrák.) Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: F. Dóra
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
04.
Koponya CT-t javaslok ill. neurológiai vizsgálatot.
2014.
09.
25.
Erika1955 kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Egy éve kezdődött a betegségem lábfej lógással,gyengeséggel.Gerincproblémára kezeltek, sőt csigolyák közti feltöltésem is volt. A lábfejem most már teljesen béna, a lábszáramban nem mutatható ki az alagút szindróma helye, így most MR -re várok. Igaz,hogy műtét után sincs sok javulásra esélyem? Köszönöm válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
04.
Még az okát sem tudjuk a problémának, így még műtétről sem beszélhetünk.
2014.
09.
24.
páva kérdése:

Tisztelt főorvos úr! 11 éve SM-et diagnosztizáltak nálam. Évek óta esténként, vagy éjszaka nagyon erős fájdalmaim vannak a bal vállamba,(csak vízszintes helyzetbe) ami kb 45 percig tart. Még nem sikerült rájönni az okára. A napokban olvastam egy cikket a gerincvelő jóindulatú daganatáról, és a tünetek nagyon hasonlóak. Lehetséges, hogy ez okozza? Várom válaszát.Köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
04.
A gerincvelő daganat nem okoz fájdalmat. Ez inkább ízületi eredetű lesz.
2014.
09.
22.
Nikolett kérdése:

és a gyógytorna javitja vagy a gerinc füző ?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
04.
Inkább a gyógytorna.
2014.
09.
21.
zserzsi08 kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretném a segítségét kérni, hogy mit jelenthet az MR vizsgálat eredménye (két hét múlva kaptam időpontot a reumatológushoz) ezért tanácstalan vagyok hogy addig is mit csinálja? Már lassan 5 hónapja fáj a derekam, ülés közben a lábba is kisugárzó fájdalmakkal, zsibbadással. Ülő munkát végzek, de a tartós ülést nem bírom elviselni, olyan fájdalmaim vannak. Derekam mellett a külső combomon és csípőmön érzek még fájdalmat. Az MR vizsgálat eredménye: A L.IV-L.V. csigolyák zárólemezei alatt degeneratív zsíros csontelváltozások láthatóak, a porckorongok valamennyije kissé dehidrált, de főként a L.IV-L.V.L.V-S.I. porckorong. A L.IV-Lv. és L.V-S.i. porckorongok körkörös protrusioja miatt ligamentum longitudinale posterius canalis spinalis felé diszlokálódott. L.IV-V. porckorong körkörös protrusioja a canalis spinalist kissé szűkiti a neuroforameneket mindkét oldalon szűkiti a L.V-S.I. porckorong hasonló eltéréseket mutat, a neuroforamenek szűkületét kisizületi arthrosis fokozza. Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
10.
04.
A képekről tudnék véleményt mondani, a leletről nem.
2014.
09.
19.
Anita kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr !!Tanácsát szeretném kérni ,,35 éves nő vagyok ,jobb láb fájással,, zsibbadással fordultam a körzeti orvosomhoz ,Vizsgálat után gerinc röntgenre küldött .A röntgen felvétele ezt mutatta ki hogy a lordosis kiegyenesedett ,enyhe jobbra convex scoliosis.Az L-S rés jelentősen beszükült .A corpusok magassága megtartott .A zárólemezek épek.A 4-5 csigolya peremszélein kisfoku osteophytak vannak :.Írt fel gyúl adás csökkentőt ,,izomlazítót ,és fájdalomcsillapító krémet ,condrosulf 800 mg granulátumot ,,tanácsolta hogy járjak úszni .Szeretném kérdezni hogy keressek fel egy igazán hozzáértő orvost ??,,vagy tegyem azt amit a háziorvosom tanácsolt.. Köszönöm előre is a válaszát
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Én várnék.
2014.
09.
17.
nyaki gerinc kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 37 éves vagyok,2012-ben nyaki gerinc Mr készült, mert már akkor fájdalmas volt a fejem balra fordítása és furán éreztem a fejem is, a bal kezem zsibbadt és a baloldali nyakrész is a mai napig is. A leleten ez áll: Lordosis íve kiegyenesedett, a peremek a középső szakaszon kissé megnyúltak, a porckorongok minimálisan dehidráltak, kontúrjukon hernia nem mutatható ki.. A kisízületek épek. Leletre ráírva : kezdődő spondylosis Orvos nem látta még a felvételt. A helyzet azóta sem javult, sőt rosszabb lett. Sokszor van vállba sugárzó fájdalom, és fekve jobban érzem magam. Olyan mintha az agyam nem kapna elég vért, ugyanis az az érzésem van, mert sokat is szédülök. Teniszlabdás módszert próbáltam és nyaki görgetéskor a csigolyám baloldala nagyon fáj ilyenkor. Neurológus válasza : keressek fel gerincsebészt. Köszönöm megtisztelő válaszát : Üdvözlettel egy Kérdező.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Hát keressen fel gerinc sebészet személyesen.
2014.
09.
16.
borsó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves nő vagyok, a háziorvosom a rendszeresen jelentkező több napon át tartó fejfájásom okán elküldött egy koponya röntgenre. A leleten a következő áll: Jobb oldalon az os frontela és a parietale határán a középvonal közelében egy kis babnyi scleroticusabb tetület van. A corpus pineale vetületében mészárnyék látható. A sella ép kontúrú normál tágasságú. Tudna ennek a leletnek az értelmezésében segíteni? Válaszát előre is köszönöm! Sz.B.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Neurológiai vizsgálatra van szüksége.
2014.
09.
13.
Marácz Nikolett kérdése:

Tisztelt Dr.úr! 21éves lány vagyok! Azzal a kérdéssel fordulok most önhöz,hogy lassan 1hete a vállammal egyvonalban lévö 2nyaki gerinc csigolyám tapintásom alapján be van duzzadva! Érintésre érzékenyek. A nyakamban fokozatos fájdalmat érzek s a bal kezem néha zsibbad s ugy látszik mindtha el lennének csúszva bal irányban. A fejem megtartása is gondot okoz ugy érzem nem birom el! Eddig jeges borogatást alkalmaztam és felektor kenöccsel kenegettem. A fájdalom csak fájdalom csillapittó használatával enyhül. Ön mit tanácsol,ezzel kapcsolatban válaszát elöre is köszönöm Tisztelettel:
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Rtg ill. MR vizsgálatra lenne szüksége.
2014.
09.
12.
zsibbadás, érzetkiesés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi panasszal fordulok Önhöz. 2011. évben egy hirtelen történő rosszul lét jött rám (melegség érzet, zsibbadás szerű tüntet a jobb karomon). Mivel panaszaim nem múltak el kértem további kivizsgálást: Koponya CT, illetve nyaki ultrahangra küldtek, melynek akkori eredményei negatívak lettek. Volt egy kisebb időszak amikor "jobban" voltam, kb. 2 hónapig. Panaszaimra: frontint (0,25), illetve Neuro Multivit tablettát szedek, mivel az orvos elmondása alapján ez a tünetegyüttes stresszre utaló panasz. Viszont sajnos mostanában 3-4 hete rosszabb lett sajnos, amit észrevettem érzetkiesés, végtag gyengeség, a fejfő különböző területén jelentkező pillanatnyi éles szúrás, hányinger, fejfájás. Ezzel az utóbbi panasszal megint voltam orvosnál, aki azt javasolta, hogy a frontin tablettából a 0,5 szedjem napi 2x1 vagy szükség szerint 3x1. Szedek még Ginko Bilobát viszont a doktor elmondása alapján ez nem tesz jót, mert gyorsítja az agyi keringést. Már nagyon félek, hogy esetleg nem-e stroke-ra utaló jelek ezek a tünetek. Kérném lehetőség szerinti válaszát! Előre is köszönöm! Tisztelettel Kovács Anita
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Ez nem stroke. Mindenesetre forduljon neurológushoz.
2014.
09.
10.
Nikolett kérdése:

Doktor úr !tanácsát szeretném kérni !!!! Gerinc Problémám miatt . Státus : Állva :háti kyphosis kissé fokozott.A lumalis megtartott A Thl átmenetben jelzett balra convex hajlat van .aa jobb cipő 5 mm -el magassabban áll. csigolyatestek és porcéresek szabályosak,épp zaró lemezek. scoliosis thl.mit javasol????????? ez van a gerincemmel most
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Ha van panasza, akkor gyógytornát javaslok.
2014.
09.
10.
Segítség! kérdése:

Tisztelt Doktor úr Öcsém, Viktor múlthéten ment el egy nyaki röntgenre, mivel a nyaka recseg, gerince enyhén fáj. Nyíregyházán azt mondták, hogy semmilyen "nagyobb" elváltozást nem látnak. Ma bevittem a kezelő lapját a házi orvosunkhoz, aki azt mondta, idézem: "a nyaki csontok nyomják a gerinc idegszálait." Innentől kezdve nem értek semmit, ezért gondoltam, hogy megosztom önnel a nyíregyházi orvos diagnózisát. Kérem segítsen megértenem. a helyzet súlyosságát illetve kezelését! Köszönöm! Tisztelettel: Klaudia ANAMNÉZIS:nyaka recseg, gerince fájdalmas. STÁTUSZ:fej-nyak mozgásai teljesek, jelentős fájdalmat nem jelez. Fiz.vizsgálattal a C gerinc alakilag és funkcionálisan ép. A p.v. izomzat tónusa élettani. A gerinc mozgatására enyhe crepit.tap 2i.C. gerinc felv: a nyaki lordosis íve kiegyenesedett a csigolya testek magassága és szív, rések tágassága norm. A zárólemezek épek. az alsó zárólemezek mérs.íveltek. A III.-VI. terjedő csigolyák alsó ventr.pereme tüskeszerűen kiéleződött.Nyaki borda nincs. DIAGNÓZIS: Megnevezés: Egyéb, nyaki porckorong degeneratio. EPIKRÍZIS:Dg:Mialgia sec.p.v. Jav: Jelenleg acut ortop,teendő nincs. P.e. massage,tüneti NSAID és miorelaxans gyógyszeres th.HO-nál.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
19.
Egyelőre banális nyak fájdalomnak tűnik a probléma.
2014.
09.
08.
Szédülés kérdése:

Tisztelt Dr Úr! 6. napja szédülök és 5 napja fáj a fejem! Voltam fülészeten a háziorvosnál. Ma ezt a papírt kaptam röntgen után és nem tudom mit jelent! A nyaki lordosis enyhén kyphoticussá vált. A C 6. csigolya ventrális pereme megnyult,de osteophyta nem található. Egyéb eltérés nélkül. Kérem írja meg,hogy ez mit jelent és,hogy hova menjek további vizsgálatokra,mert a háziorvosom nem küld sehova további vizsgálatokra. Én meg már minden nap hányok,mert annyira forog velem a világ! Köszönöm a válaszát és a jó tanácsát. Maradok tisztelettel: Beáta
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
Neurológiai vizsgálatra lenne szüksége.
2014.
09.
04.
mit tegyek? kérdése:

Tanácsot szeretnék kérni, hogy van-e teendőm? Kb másfél éve szörnyű tarkófájással kezdődött talán a problémám. Orvoshoz nem mentem, gondoltam a sok ülés, a stressz. Tavaly ősz óta sokszor ha már fáradt vagyok estére a betűk lefelé tükröződnek, kétszer látom őket, így eléggé elmosódnak. Tavasszal egyik napon nem láttam a betűket, szemüveggel sem, ekkor röntgenre és ultrahangra küldtek. Nyaki meszesedést állapítottak meg. Néhány hét múlva hányingerrel, rosszulléttel kezdődött a szédülésem, azt hittem néhány napig, hogy elrontottam a gyomromat. De nem múlt, így a neurológusnál kötöttem ki. Kaptam gyógyszert, ínfuziót, újra gyógyszert, jobb lett de a szédülésem, és a furcsa tarkó érzésem nem múlt el. Éjszaka szédülök, lefekvéskor, felkeléskor, fordulásnál, vagy felfelé nézéskor, fáradság esetén a kettős látásom is megvan. MR vizsgálaton is voltam. Vasc.isch.laesiok A bal oldali ACI-n kinking Mintha nehezebben jutnának eszembe nevek, könnyebben felejtek, lehet, hogy ez korral jár 53 év. A vérnyomás csökkentőn kívül asactal 100m kell szednem naponta. Kérdésem, hogy van-e teendőm, vagy nyugodjak bele, hogy ez már így marad?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
Van teendője, pihenés, kikapcsolódás, relaxálás.
2014.
09.
02.
fejfájás kérdése:

Tisztelt doktor úr˘ Lassan egy hónapja fáj a fejem de csak ball oldalt. Nem folyamatosan de ha fáj akkor izzadok és a vállam is fáj. Most 8-án megyek neurológiai vizsgálatra. A fájdalom nem folyamatos hanem megszakitássokkal történik és csak fél óra de naponta többször is. Most jelenleg xanax sr 0.5- ös gyogyszert szedek Attól félek hogy nem e daganat 41 éves vagyok. A gyogyszerész azt mondta hogy lehet hogy tenzios fejfájásom van. Kérem nyugtasson meg hogy nem komoly- K ÖSZÖNÖM sZILVIA
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
Nem tűnik komolynak.
2014.
09.
01.
zsibbadás kérdése:

Tisztelt Tanár Úr! Hanyatt fekvéskor a bal lábam zsibbad és a bal combom külső része nagyon viszket. Ha oldalra fordulok elmúlik. Viszont ha sokáig a bal oldalamon fekszem, a csípőm kezd el fájni a bal oldalon. Mostanában sokat romlott a helyzet, hanyatt fekvéskor már a jobb lábam is zsibbad és üléskor is nagyon viszket a bal combom külső része. Utóbbi időben a farokcsontomnál is nagyon fáj, ha ülök. Az ülés közben jelentkező panaszok akkor jönnek elő, amikor a fotelben ülök, aminek a támlája hátra dől, tehát közel járok a fekvő helyzethez. Egyenes hátú széken ülve nem jönnek elő ezek a problémák. Még az is keseríti az életemet, hogy nem tudok sokat menni sem, mert a hátam alsó része majd' leszakad. Olyan érzés, mint amikor mondjuk a kádba hajol az ember és utána alig tud felemelkedni. Nem kifejezett fájdalom, de nagyon rossz érzés. Bocsánat a 'szómenésért', próbáltam mindent elmondani.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
Neurológiai vizsgálatra lenne szüksége.
2014.
08.
30.
Djudit66 kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR! Készült a gerincemről egy MRI vizsgálat, ami az alábbiakat mutatta ki : fokozott lordosis és lumbasacralis szöglet a csigolyák magassága, szerkezete megtartott az L1 csigolya corpusában 10 mm-es heamangioma van a rések tágassága rendes a canalis spinalis tágassága átlagos a conus cauda a D 12-es magasságában van a myelonban kóros jelintenzitás eltérés nem különül el az alsó két lumbalis résben diszkrét körkörös 2-3 mm-es protrusio van. hernia a vizsgált szakaszon nem volt megfigyelhető a protrusio az L 4/5 rés magasságában bal oldalon a kilépő ideggyök eredését érinti vélemény: tartási rendellenesség discopathia Üléskor hamar érzek fájdalmat a bal oldali ágyékomnál. MIvel 8 órában ülőmunkát végzek, nem tudom, tanácsos-e egyáltalán megtartani a munkahelyemet vagy változtatnom kellene? Az a kérdésem, hogy milyen mozgásformákat ajánlatos csinálnom. Pl. szabad-e előrehajlásokat, mellen és pillangót úszni ? MIlyen tornát javasol - sima gerinctornát vagy McKenzie tornát? Köszönettel: Judit
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
08.
25.
lia kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 39 éves nő vagyok, ülő munkát végzek. Egy fél éve kezdődtek a panaszaim, szorongással, gyakori remegéssel, koncentrációs zavarokkal. Ezek a tünetek a stresszre vezethetőek vissza, zavaróak de kezelhetőek voltak. Négy hónapja aztán volt egy nagyon kellemetlen rosszullétem, autóvezetés közben egyszer csak a tarkómnál éreztem egy olyat, mintha valaki végighúzta volna az ujját a tarkómon, mintha hirtelen csúszós lett volna az út, picit elrántottam a kormányt, aztán pedig különös térérzékelésem támadt, mintha élesebbek lennének a körvonalak, szédültem, nem veszítettem el a kontrollt, de amint lehetett leálltam az autóval. A szívem össze vissza vert, erős remegés fogott el, aztán felhivtam a férjem aki percek alatt odaért és bevitt az ügyeletre. ott kaptam frontint és betaloc tablettát, az ügyeletes orvos azt mondta hogy lehet hogy egy kis agyérgörcs volt, a remegés 1 órán belül megszűnt. utána napokig zsibbadtnak éreztem a tarkómat, ami intenziv mozgás (séta,kocogás, kosarazás) hatására javult. a háziorvosom elküldött vérvizsgálatra és szerinte nem agyérgörcs hanem pánikroham volt, frontint írt fel de nem küldött további vizsgálatra. ez után egy ideig napi 3* szedtem a frontint, jártam masszázsra , mert a remegés gyakran előjött. aztán enyhültek a tünetek, már csak alkalmanként veszem be a gyógyszert, de az utóbbi hetekben gyakran a tarkómban egy tompa zsibbadásszerű érzés van, ami néha fokozódik, néha elmúlik, de sokszor este jön elő, lefekvéskor, van amikor aludni sem tudok, annyira zavaró. azt is észrevettem, ha iszom akárcsak egy pohár bort, ez a zsibbadás estére felerősödik, lüktető érzéssé válik (nem fáj), mintha a tarkómban dobogna a szívem... Kérem adjon tanácsot, milyen kivizsgálást javasol, hová forduljak.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
Koponya MR kellene első lépésben.
2014.
08.
25.
Kovács Rita kérdése:

Dr. Székely Györgytől kérdezem : 13 évesen volt nehéz munka után deréktáji becsípődésem.Azóta rengeteg kezelést, injekciót kaptam.Ezeket kerülve gyógymasszőrhöz járok, több-kevesebb sikerrel, mivel tevékeny vállalkozó vagyok, cipekednem is kell.kb. 3 évvel ezelőtt nyáron vékony talpú (divatos!) papucsban sokat kellett gyalogolnom.Nyár végére teljesen elzsibbadt mindkét lábamon a középső ujjam.Már nem csak zsibbad, de fájdalom is kíséri.Nagyon megkeseríti mindennapjaimat, hallottam már idegpálya vizsgálatról.Személyesen megkereshetem-e Önt, vagy más irányban induljak el?Tisztelettel várom válaszát ! Kovács Rita
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
09.
09.
Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkaidőben a 30-349-9208 telefonon.
2014.
08.
23.
fájdalom kérdése:

Legnagyobb problémám hogy rettenetesen fáj a derekam és ettől már a hasam és a lábaim is. MR vizsgálat eredménye. L.IV.discus laposabb,dehidrált körkörösen szétterült,mindkét L.5.gyököt comprimálja,dislokálja, a bal forámenbe boltosulva a kilépő L. 4. GYÖKÖT IS ELÉRI.Ebben a magasságban subchondralisan Modic I-II. degeneratio látható.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
24.
Sajnos a képek megtekintése nemm nélkülözhető. Anélkül komoly véleményt nem lehet adni.
2014.
08.
21.
Lakat Jánosné kérdése:

Tiszteltl föorvos Én irtam önnek de nem tudtam meg nézni a választ. Én csecsemö agyi bénulasban szenvedek. MOst egy 2 éve nagyon fáj a csipöm.comb.és a talpam kaptam 3 hete infuzios gerinc hizatos kezelést de nem hasznalt ugy veszem észre még rosszabb lett a fájdalom nagyobb,szept.24 kaptam idöpontott MR diag:L5 S1.discus hernia cauda fel viálgositást kérnék önntöl hogy mit jelent ez nem akarok lebénulni nagyon el vagyok keseredve és nagyon nagy a fájdalmam is. tisztelettel lakatné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
24.
Porckorong sérve van. A terápiás javaslathoz szükséges a képek megtekintése.
2014.
08.
20.
Éva kérdése:

Tisztelt Cim! én betegként fordulok önhöz,gyerekori agyi bénulásom van 2 é koromtól. de 2 é nagyon faj a csipöm és talpam most megyek MR A diagnozis:L5 S1 discus hernia cauda néztem itt a neten de nagyon vagyok tisztába vele tanácsot kérnék mi ez 2 honapja nagyon elért kaptam rá Ajkán infuzios gerinc huzatos kezelést de semmit nem hasznalt rosszabb lett,ha pihenésben vagyok az agyban jobban fáj mint valaha és azt vettem észre ha pihen a bal lábbam ugrál de mitöl és mi ez olyan ilyesztönek tünik. kérem valaszoljanak nagyon várom a választ. 2000-ban kaptam kemot Bp nyirok daganatra 8.at 7.nél kaptam mélyvénás trombozist. segitséget kérek. elöre is köszönöm Lakatné.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
20.
Sajnos nem érhető az, amit leír.
2014.
08.
18.
Galamb kérdése:

Tisztelt Főorvos úr!A koponya ct vizsgálat a jobb oldalon parieto-occibitálisan az agyfelszín mentén 10x15mm-es éles kontúrú hyperdenzitást mutat melyet oedema nem vesz körül.Egyébb kóros eltérés intracerebralisan nem látható. Azt kérdezném hogy ez mit jelent és hogy kel e aggódnom e miatt?Válaszát köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
20.
MR vizsgálat javasolt.
2014.
08.
17.
Nikolett kérdése:

Tisztelt Dr.Székely György! Igazából csak sejtésem van arról, hogy ehhez a szakterülethez tartozhat a problémám." éve pajzsmirigy eltávolításon estem át és ezután kezdődtek a medencémtől egészen a lábujjamig tartó fájdalmaim. A szokásos protokollt már végig jártam: röntgen, labor nőgyógyászati szűrés, fogászat, belgyógyászat, reumatológia, neurológia, infektológia. Semmi, a korral és az ülőmunkával összefüggő meszesedésen kívül.A fájdalmaim pedig a tízes skálán már 6-10-ig terjednek. Tolom a fájdalomküszöbömet, de nem mindig sikerül.Senkit nem hibáztatok, de már szeretném a fájdalom okát megtudni. Elfogadom, hogy esetlegesen műtéti kockázat gyanánt idegi sérülés történ. Valószínűsíthető, hogy talán az Ön szakterülete az ahol talán megoldásra lelek.Nem szeretem a tüneti kezeléseket, azaz "szedjek fájdalomcsillapítót és majd elmúlik".Köszönöm, hogy időt szánt levelem elolvasására, és amennyiben nem az Önhöz tartozik a problémám, kérem segítsen abban, hogy milyen típusú vizsgálat felé induljak el. Üdvözlettel: Junghausz Nikolett
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
20.
A pajzsmirigy eltávolítás nem okoz láb fájdalmat. Porckorongsérv irányába kellene vizsgálódni.
2014.
08.
14.
enchilada kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Több hónapja nagyon intenzív égő, zsibbadó érzetem van a fejtetőmön, néha a homlokomon is. Mivel egy vörös folt is volt a fejtetőmön, néha most is kipirosodik, majd két hónapig kezelte a bőrgyógyász eredménytelenül. Voltam góckutatáson, és továbbutaltak neurológushoz, aki szerint a nyakam nagyon merev. Az elhúzódó kínzó égő fájdalom, sajnos mára teljesen depresszívé tett. Kérem segítsen, hogy merre induljak a megszüntetéséhez. Köszönettel
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
16.
Ha a neurológus nem talált okot, akkor pszichiáterhez menjen.
2014.
08.
14.
fejfájás kérdése:

Jó Napot Kívánok! állandó fejfájásom van, jobboldali lángol, égeto, tompa érzés, elol és hátul nyomást érzek, fullzúgás, legtobbnyire mikor aludni készulok, a baloldal zúg igen a fulem, a hátam kozepe tájan el van ferdulve, elhomályosodik a látásom. Vajon mitol van ez?? Válaszát Elore is Koszonom Ilona
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
16.
Sajnos számtalan oka lehet.
2014.
08.
14.
fényke kérdése:

Tisztelt Székely tanárúr! Már voltam önnél vízsgálaton.Ebben a hónapban kaptam ídőpontot Őnhőz. Tavaly összel voltam MRI vízsgálaton, mivel álapotom a többszöri konzervatív kezelésekre sem javult azóta, gondoltam készítettek újabb C.T. vizsgálatot ,hogy mire Önhőz megyek vízsgálatra ne kellejen heteket, hónapokat várni az eredménytől függő kezelésem megállípítására. Nagyon szégyelem, de mivel "fóbiám" van igy altatás nélkül nem tudok MRI vízsgálatot felvállalni.A C.T. is egy nagy trauma számomra,de azt legalább kibírom. Jelenleg az altatást nem tudom finanszírozni. Tisztelettel megkérdezném, ha CT vízsgálatot készítettek az is megfelelő lenne a további kezelésem, illetve ha műtét szükséges, azokan elbírálásához? Előre is köszönöm vállaszát. További szép és sikseres napot, Isten áldja.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
16.
Az esetek egy részében elégséges a CT is.
2014.
08.
13.
Sürgős!!!! kérdése:

Jó napot!Attila vagyok és kiszeretném kérdezni a további tünetekről önnek mi az elképzelése,milyen betegségekről lehet szó!?a tünet egészen 20090-ben kezdődőt fülzúgással ami a mai napig is jelen van illetve a napokban szédülés,hányás,látászavar,nagyon nagy gyengeség és az EKG szívkilengést is mutatott de az itteni orvosok csak pihenést ajánlottak de attól félek hogy több van egy kis kimerültségnél!Várom válaszát!további szép napot!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
13.
Koponya MR-rel kellen kizárni agyi betegséget.
2014.
08.
13.
dóra27 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!53-éves vok, Azt szeretném kérdezni hogy epilepsziás vok,de már 33-éve még sosem remegtem éjszaka nem tom hogy az epilepszia miatt van, vagy a végtagi üttőér artrózis miatt éjszaka mikor meg pihen a lábam akkor el kapja a sarkamat a görcs és a hátsó lábszáramat húzza a görcs ha beveszek egy frontint akkor egy fél óra allat meg nyugszik a lábbaim nem tom most a neurólógiára menjek vagy a sebészetre Előre is Köszönöm Válaszát!!!!!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
13.
Ez inkább nyugtalan láb szindróma. Speciális neurológiai probléma.
2014.
08.
11.
Zsoka kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! 2007-ben volt egy elektromos sokk szeru erzes az agyamban. Azonnal nagyon eros ego fajdalom kovette a fejboromben. Harom nap mulva szunt meg es hajmosaskor kihullott egy jelentos mennyiseg a hajambol (diffuzan). Azutan az arcomat mintha apro parazitak leptek volna el (egy ev mulva megszunt). Ez attevodott a fejboromre is es azota is jelen van ez az irritacio (foleg amikor a nemi hormonok emelkednek). Neha csak faj, eg vagy olyan mintha erospaprikaval dorzsoltek volna be. Fokozatosan a testemen is jelentkeztek tunetek: reuma szeru izom es izuleti fajdalom a vallakban, a ket kezfejben es a talpakban foleg; "csipesek" testszerte amiket izommerevseg kovetett, majd izomgorcsok; lukteto (neha kesszuras szeru) fajdalom a labujjak alatti parnazott reszben; aftak a szajpadlason; kimerultseg (3 honapig)..... 2011-re a tunetek nagyresze megszunt, leszamitva a fejbor irritaciot es a kiuteseket (akne szeru pottyok) a fejboron es a nyakon, valamint a diffuz hajhullast. Azonban rendszeresen visszater a fajdalom. Neha csak gyengen es rovid idore. Azonban tavaly ot honapig szenvedtem az eros fajdalomtol es nincs ra hatasos fajdalomcsillapitom. Neha megbotlok vagy nem birok megtartani dolgokat a kezemben. A fuleim is gyakran fajnak vagy nyomast erzek bennuk. 2009-ota van baj a szemeimmel is. Sokat rang az ideg korulottuk es fajnak, de foleg a bal. Neha homalyosan latok vele. Azt mondjak az orvosok, hogy ez nem sklerosis multiplex. Hogy miert nem, azt nem mondjak. Akkor mi lehet? A vervetelem normalis, leszamitva a pajzsmirigyet, de meg nem kell szedjek gyogyszert (hypothyreosis). Csak a sellarol volt MRI-m, de ott csak adenomat kerestek. Van gerincferdulesem es gerincservem is a derekamnal (S1-L5). Tudom, hogy ez keves a diagnozishoz, de barmilyen otletet szivesen veszek. Koszonom! Udvozlettel, Pall Erzsebet
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
13.
A leírt tünetek nem utalnak neurológiai betegségre.
2014.
08.
07.
Oreo kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 3 hete erősen szúr az alhasam, amit gyakori vizelés és hangos bélműködés is kísér. A vérképen a vizelet üledékemben számos baktérium ábrázolódott. A nőgyógyászaton számos polycysta (korábban is vizsgáltak PCOS-sel) mellett folyadékot talált az orvos, amire Nolicin antibiotikumot írt fel, gyulladásos tünetek kezelésére, változást eddig nem tapasztaltam. Emellett VP shuntöm van 5 hetes korom óta, ami a hasüregbe vezeti az agyvizet. Kissé megijedtem, amikor folyadékot találtak az alhasamban, ill. a vékonybelemben, mert nem tudom, hogy ez valóban gyulladás, vagy shuntvezetési zavar? Remélem, tud segíteni.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
13.
Ez nem shunt vezetési zavar.
2014.
08.
06.
Koponyaűri nyomásnövekedés? kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy az áltagban 140-145 és 75-80-as szisztolés / diasztolés értékekkel mért vérnyomás és a hozzá társuló 55-65 közötti pulzusérték jelezheti-e a koponyaűri nyomásnövekedést? Mindezekhez hát,- nyak és tarkófájdalom, illetve zsibbadás társul - esetenként fejtetőn érzett fájdalommal, amelyet fekvő helyzetben enyhülni érzek. Háziorvosnál voltam már ezekkel a tünetekkel, reflexeim épek, pupillám a fényre jól reagál, szemmozgásaim rendben vannak, egyensúlyomat is megtartottam, az ott mért vérnyomás szintén 145/80 volt. EKG, vér,- és vizelet laboreredmények mindenben normálisak, legtöbbjük középérték. Háziorvosom szerint a fenti tüneteket inkább a stressz okozhatta, és reumatológus, valamint gyógymasszőr felkeresését javasolta, mivel a nyakamat nagyon ,,beálltnak" találta a jobb oldalon (valami csomót is talált a lapockám körül), valamint azt, hogy mérjek otthon is vérnyomást, és az eredményekkel keressem majd fel. Főorvos Úrtól szeretném kérdezni, hogy fenti tünetek milyen neurológiai elváltozásra utalnak esetleg, és jónak látja-e, hogy egy neurológust is felkeressek a panaszaimmal? Főorvos úr idejét és válaszát nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Sándor Nagykanizsáról
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
13.
Nem gondolok koponyaűri nyomás fokozódása. A tünetek inkább reumatikus betegségre utalnak.
2014.
08.
02.
ct vizsgalat eredmeny ertekelese kérdése:

valamennyi lumbalis discus laposabb.az L.IV.discusban vacuum fenomen.jobbra homoru scoliosis.meredek allasu sacrum.a lumbalis csigolyakon a gerincurt es a neuroforamereket is szukito spondylosis lathato.a kisizuleti arthrosis es a sarga szalag megvastagodasa a gerincurt szukitik.baastrup syndroma.a lumbalis discusok protrusioja a gerincurt es a neuroforameneket szukiti. velemeny:degenerativ egyertelmu elvaltozasok, egyertelmu hernia nem abrazolodott. kerem a ct kiertekelest mi a bajom mert mindket combom nagyon faj. koszonom bartus janosne
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
13.
A leírás nem mond sokat. CT képek amúgy sem alkalmasak gerinc betegség diagnosztizálására.
2014.
08.
01.
Axonalis laesio kérdése:

Üdvözlöm! Kisfiam 2 éves és csak úgy tud járni, hogyha fogom a kezét. A neurológusunk elküldött EMG/ENG vizsgálatra. Vélemény: a mért motoros idegvezetési sebesség értékek épek, de az őpotenciálok amplitudója alacsonyabb, mely axonalis laesiot jelez. A doktornő aki a vizsgálatot csinálta azt mondta nincs akut probléma menjünk vissza az orvosunkhoz és majd Ő elmondja ez mit jelent. A doktorunk csak augusztus 20-a után lesz. Esetleg megtudnák mondani ez mennyire rossz dolog? Ettől fog tudni járni a fiam? Több fórumon ijesztgettek a szülők, hogy ez rossz dolog, de hogy mi azt nem tudják megmondani. Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
01.
Sajnos a gyermekneurológiában nem vagyok jártas. Forduljon specialistához.
2014.
07.
31.
aggódó gyerek kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr !Az édesanyámnak(73 éves) nagyon sokat fáj a feje szinte napi szinten ,már hónapok óta ,most végre elküldték CT vizsgálatra ahol a következő lelet született:középvonali dislocatio nemlátható,a külső és belső liquorterek tágabbak.a kamrarendszer szimmetrikus.A IV. kamra norm. helyén van. Mindkét oldalon a törzsducokban ,néhány 1-2 mm-es nem friss microlacuna látható,valamint mindkét putamenben szimmetrikusan 2-3 mm-es hyperdens elváltozások láthatóak Fhar -betegség jeleként. A carotis syphon meszes. Kóros kontraszthalmozás nem látható. Vélemény :Atrophia celebri Arteriosclerosis , Microemollitio celebri I.u, Fahr- betegség. Szeretném megkérdezni hogy mit takar ez a lelet nagyon sokára kaptunk időpontot vissza az orvoshoz , mennyire súlyos a betegsége ,van daganata, kezelhető még az édes anyám ezen betegsége ,nagyon megköszönöm válaszát . Tisztelettel egy aggódó gyerek!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
01.
A CT lelet a kornak megfelelő. Panaszát nem magyarázza.
2014.
07.
31.
hmoncsi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A mai nap gerincröntgenen voltam, a leleten a következők állnak: A lumbalis lordosis megtartott, a sacrum dőlésszöge fokozódott. A lumbalis csigolyák peremsarkain helyenként kis meszes felrakódás látható. Az L.S rés kissé beszűkült. A kisizületi arthrosis enyhe fokú. Vélemény: Spondylarthrosis lumbalis min. grad. Discopathia gyanúja az L-S résnek megfelelően. Diagnózis: M4780 Egyéb spondylosis M5190 Intervertebrális discus rendellenesség Kérem írja meg, hogy ez mit jelent, mi a teendő. Köszönettel
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
08.
01.
Az rtg felvétel lényeges kórosat nem mutat.
2014.
07.
31.
kérdés kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Két éve egyoldali hirtelen hallásvesztésem lett infúzióra sokat javult, de fülcsengés maradt. Előtte nagyon fájt a fülem, megvoltam fázva, de nem mondtak konkrétumot hogy ez a fülgyulladás vagy esetleg keringési zavar okozta a bajt. Vannak néha szédüléseim, nyomás, ha hirtelen felállok akkor fura érzés a fejben, de nem tudom h ez a szorongástól van e(mert nagyon szorongó vagyok, gyógyszert is kell szednem) vagy keringési probléma. Valamint most lett egy labor eredményem, amin vashiány mellett, a következő aggaszt: We: Alvadékos mm/h 6-11 Nem volt csillag mellette, de most ez mit jelent? Sűrű a vérem? Bár megjegyzem nem sok folyadékot ittam, alig tudták eltalálni a vénámat. Lehet azért sűrű a vérem, mert keringési problémám van??? A háziorvos azt mondta ne foglalkozzak azzal hogy az van ráírva "alvadékos" Jövőhéten megyek infúzióra, de ezt én kértem, mivel két éve is kaptam gondoltam hátha jót tesz most is. (1 ampulla notropil, 1 cavinton, 1 chinotal) EZT LEHET KEVERNI??? Ön szerint hol lehet, milyen vizsgálattal lehet ezt kideríteni hogy van e keringési problémám? Budapesten élek, de vidéken van az állandó lakcímem, de itt nem hinném h vannak olyan gépek, pesten meg lehet nem fogadnak. Koponya MR vizsgálatom is lesz csak még nincs meg az időpont, de úgy tudom abból nem derül ki a keringési zavar... Nagyon félek, mert még 28 éves nő vagyok és szorongó. Köszönöm, ha megtisztel válaszával! És elnézést a sok sok kérdésért, remélem tud válaszolni! Üdvözlettel: Edina Köszönettel, és Tisztelettel várom válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
31.
Feltehetőleg vírusos gyulladás miatt alakultak ki a tünetek. Utólag ezt már nehéz kideríteni. A gyógyszereket lehet együtt szedni.
2014.
07.
31.
Laci kérdése:

Tisztelt Doktor Úr Az alábbi szöveges leletet értelmezze kérem.2ir lumbosacralis gerincfelvétel:a felső szakaszon enyhe jobbra convex scoliosis látható és a lordosis íve kiegyenesedett.A csigolyák szerkezete,magassága megtartott.A L.iV és a L.V.csigolya ventrális peremén mérsékelt spondylosis látható.A L.IV/V és L.V/S.I rés kissé szűkebb.A sacroiliacalis izületekben kóros nem látható.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
31.
Enyhe fokú degenerált eltérések a gerincet. Teendő nincs.
2014.
07.
29.
andii kérdése:

Kedves Dr-Úr! Édesanyámnak egy pár hete az Mr kimutattot egy menigeomát.. Vélemény:A jobb oldalon parientalisan-temporalisan, extracranialisan terjedő képlet az Mr kép alapján lehet dermoid cysta, mely csontdestrukciot okoz. A convexitason parientalisan, mindkét oldalon látott elváltozás meningeoma MR jellegzetességeit mutatja /körülötte oedoma nem látszik/ez 44mm-es. Azt szerteném kérdezni hogy ezt mindenképp műteni kell ha igen milyen ez a műtét?Pontosan mit jelenet?Köszönettel:Andi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
31.
A 4 cm-t meghaladó meningeomákat operálni szoktuk. Persze még sok mindent kellene tudni (tüneteket, MR kép, egyéb betegségek). Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon, aug. 11-től, 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.
2014.
07.
28.
miért? kérdése:

Tisztelt doktorur. 42 éves nö vagyok. Gerincbeteg 5 éve. Csak annyit szeretnék kérdezni hogy, az idegsebész orvosok miért nem akarják müteni a háti gerincsérveket? Nekem van egy a T- 1o T-11 nivó között, és ez irta az orvos az MR felvételre hogy a mélysége 5 mm, és ez megy a háti gerinccsatorna felé. A porckorongsérv mérése akár 7 mm -ter keresztirányu és oldalirányu magasságban és ez terjed fokozatossan 8 mm craniális irányban. És 6 mm ter megy a farokcsont nivó felé. A lemez szintje lapított ventrális és dorzális a gerincvelő. Mind a kettö lábam zsibbad, a bal lábamba van izom gyengeség és járnom kell tornára járokerettel tudok menni. Nem tudom március óta tartani a vizeletemet, és nagy fájdalmaim vannak háti gerincnél, a derékrésznél, és a farokcsont résznél. Zsibbad a nemi szervem is 2 hónapja. Ez az álandó fájdalom tart 2-tö éve. Tudna valamit irni a Doktor ur? Üdv Emese.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
28.
A hátizsákos por korongsérvek esetén más a műtéti elbírálás. Látni kellene a képeket.
2014.
07.
26.
csicseri kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A barátnőm (64 éves) kérésére írok Önnek, mert Neki nincs internet elérhetősége. 2014.júniusban feküdt bent az egyik budapesti kórház Neurológiai Osztályán (ahová területileg tartozunk). A diagnózis: Vertebrobasilaris sy, Encephalopathia vasc (leasio lacun. mpx. cerebri), Insulin-dependens cukorbetegség, Hyperlipidaemia, magasvérnyomás-betegség 2014.06.12-én MR vizsgálat is készült, melyből idézek: "A kisagy bal féltekéjében csíkszerű 2 mm-es T1 és T2 szekvenciában egyaránt jelgazdag terület figyelhető meg. A periventricularis fehérállományban jobb oldali túlsúllyal több 5-7 mm-es FLAIR szekvenciában jelgazdag góc van, valamint mindkét oldalon megfigyelhető elsősorban a kamrarendszer tetejének síkja fölött számos apró, FLAIR szekvenciában jelgazdag góc is. MR vélemény: A FLAIR szekvenciában jelgazdag gócok megfelelhetnek chronicus vascularis encephalopathia jeleinek, azonban demyelinisatios kórkép irányában kivizsgálás szükséges." A Neurológiai Konsilium (Prof Kenéz József) véleménye: "A lesiok vascularis eredetűek, demyelinisatio gyanúja nem merül fel, sem a kép, sem a klinikum alapján." Javasolt gyógyszerei: Ramipril, Chinotal, Metoprolol, Decholest, Clopidogrel, Stugerol, Frontin, Insulin. Ezeket a gyógyszereket szedi is, ennek ellenére fáj a feje, szédül, tántorogva megy, mindig el akar esni, zsibbad a feje (ezt Tőle idéztem). A háziorvos tegnap (2014.07.25-én) ismét beutalta a kórházba, ahol azt mondták Neki, hogy nem tudnak semmit sem tenni, írtak Neki járókeretet és hazaküldték. Kérdésem: Van-e valamilyen szakkórház itt Budapesten, ahová be lehet utalni és ahol talán tudnának segíteni rajta ? Vagy ez lenne a megoldás, hogy adtak Neki egy járókeretet ? (Még csak 64 éves.) Tisztelt Doktor Úr! Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
28.
Itt sajnos keringés-eredetű lágyulások okozzák a tüneteket. Érdemben segíteni az állapotom nem lehet. Neurorehabilitáció jön szóba.
2014.
07.
22.
tisztánlátás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Legyen szíves véleményezni az agykoponya CT eredményemet : A külső,belső liquorterek normális tágasságúak .Középvonali dislocatio nem látható. Az oldalkamrák körül a fehérállományban kisebb-nagyobb hypodens területek ábrázolódnak.Bal oldalon az oldalkamra felől az agy állományban egy a sulcus centralis felé vezető vaskosabb vénás képlet ábrázolódik. Egyéb körülírt kóros képlet nem látható . Köszönöm Tisztelettel : Marina /58 éves/
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Látni kellene a képeket, illetve a tüneteket ismernem kellene.
2014.
07.
22.
Porckorong sérv-mütét utáni fájdalmak. kérdése:

Tisztelt doktor ur.. A multkor már irtam önnek üzenetet és a tanácsát megfogadva felkerestem a korházat ahol mütöttek,az orvos fogadott,megvizsgált majd elküldött MR vizsgálatra. A leletem: L.V. porckorongon jobb oldalon mütet utáni állapot látszik,a korongon közepes fokú körkörös protrusio látható,mig jobb oldalon a laterális recessusban kontrasztanyagot halmozó hegszövet látszik. A hegesedés a jobb S.1. gyök körül is megfigyelhető. A lumbosacralis rés mentén a zárolemzek mellett jobb oldalon oedemás terület figyelhetö meg,melyben kontrasztanyag adás után halmozás is kialakul. A porckorongon kóros halmozás jelét nem látom. A fentebbi magasságokban novum eltérés nincs. legyen szives leforditani,mert nem nagyon értem. Az idegsebész 10napos kezelést ajánlott a reumatologián. Bementem a háziorvoshoz ö irt nekem izomlazitó voltarent injekcioba,ugy éreztem használ mert kevésbé fájt de amikor megkaptam az utolsót azóta folyamatosan fáj. aztán irt miderizone diclofenac stada gyogyszert. Nem érzek javulást! két hónapja mütöttek. Kérem segitsen,adjon tanácsot.. elöre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Továbbra is csak az tudom mondani, hogy a operáló orvos tud a legtöbbet segíteni.
2014.
07.
20.
zsuzsa vagyok kérdése:

Tisztelt Dr. Ur. 2 éve elmult amikor volt egy térdsérülésem , meniscus levállt elülső keresztszalagom kosárfül szerűen szakadt nem lehetett összevarrni csak kitisztították. Azóta sincs benne szalag elől. A mindennapjaimat viszont megkeseríti hogy a combtőben, combomban ,lábszárba futó ,vándorló fájdalom, ami zsiborgással jár. Olyan, mintha megfeszülnének az izmaim, nagyon rossz érzés. összefüggésben lehet e a térd műtétemmel?? vagy gerinc eredetű. Neurológia, ortopédia , nézett fizikoterápiát írtak fel meg porcerőt.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
A problémája traumatológiai természetű.
2014.
07.
19.
halantek kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! A velemenyet szeretnem kerni a kovetkezo problemaban. A jobb halantekom korul kb. 3 honapig napi szinten fajt. Egyszer csak elmult es kb. 2-3 hetig nem ereztem semmit. Azutota neha ujbol faj, neha szuro erzest erzek par percig, es meg zsibbadni is szokott, ami kicsit kihat a jobb oldali arcomra is. Tegnap par alkalommal a jobb fulem is zugott par masodpercig. On szerint mi okozhatja a fenti tuneteket. Valaszat koszonom. Eva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Ennyibôl nem lehet megmondani. Kérem forduljon neurológushoz.
2014.
07.
13.
Éva kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A véleményét szeretném kérni az alábbi esettel kapcsolatban, hogy lehet-e agyrázkódásom, illetve szükséges-e orvost felkeresnem? Tanfolyamra járok, és pénteken a szünetben kint álltunk az iskola előtt a lépcsőn, amikor váratlanul nekem jött hátulról egy jól megtermett férfi úgy, hogy bal oldalt a lapockámat és a fejemet a tarkómnál megütötte. Mintha szándékosan erősen nekem jött volna.Péntek estére el is kezdett fájni a fejem a tarkómnál, a lapockám nem fájt. Szombaton csak egy kicsit fájt a fejem bal oldala, azonban a tetejénél, belülről. Ma viszont úgy ébredtem, mintha nyomás lenne a fejemben, és ez egész nap nem akar elmúlni, hiába vettem be egy Algopyrint. Furcsán érzem magam, de nem szédülök, nem hánytam, egy kicsit zúgott délután a bal fülem, de olyan bizonytalanul érzem magamat. Kb. egy órája mintha a fejem jobb oldalán dominálna a fejfájás, nyomásérzés. Utalhat ez agyrázkódásra? Szükséges ezekkel a tünetekkel orvost felkeresnem? Kérem szíves tanácsát, hogy mit tegyek. Köszönettel: Éva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Nem látok komolyabb problémát.
2014.
07.
13.
láb-térdfájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 33 éves férfi vagyok. Kb. 3 éve fájnak a lábaim, főleg a térd és a vádli környékén, de volt hogy a láb más területén is előjött. Hol erősebb volt, hol elmúlt, főleg ha sokat sétáltam jött elő, de pihenésre csökkent. Azonban hónapok óta egyáltalán nem múlik a fájdalom, már folyamatos. Érvizsgálat negatív. Ortopédián süllyedt lábboltozatot állapítottak meg. Térd Uh eredménye, hogy mind a két térdben van kis kopás (2.2 mm) és folyadék is (2-3.5 mm). Gerinc MR alapján az L.V.-S.I porckorong körkörös protrusioja látható, ez mindkét oldalon a neuroformanekeket szűkíti. A protrudált discus a ligamentum longitudinale posterust kissé diszlokálja a canalis spinalis felé. Hernia nincs. Neurológus vizsgálat nem talált semmi látható problémát eddig. Mindkét oldali m. gastrocnemius medialisban történt EMG vizsgálat alkalmával nyugalmi aktivitás nem látható, akaratlagos innervational átmeneti aktivitás. Az izmokban perifériás neurogen laesio jelzett emg jelei. ( Amennyit láttam, hogy a két lábban nem ugyanolyan sűrűek a rajzolt vonalak). Ezek az eredmények magyarázhatják a fájdalmaimat? Még nem mondtak semmi konkrétat hogy hova forduljak, kérném a véleményét a fent leírtakkal kapcsolatban és a tanácsát, hogy milyen orvost keressek még fel, hogy előbbre jussak. Köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
A leírtak alapján nem látok okot a panaszaira
2014.
07.
11.
:) kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni abban, hogy az MRI vizsgálatom eredményét megnézné-e, és elmondaná, hogy konkrétan mi a problémám? Ez áll a papíron: A vizsgált szakaszon kyphosis ábrázolódik. A porckorongok víztartalma helyenként mérsékelten csökkent. C. 2.-3. között jobb oldalon foraminálisan minimális protrusio észlelhető. C. 4.-7. magasságban a duscusok kissé szétterülnek. C. 4.-5. között mk.o. foraminálisan széles alapú körülírt előboltosulás látható mely a formeneket mérsékelten szűkíti. C. 5.-6. magasságban jobb oldalon ugyancsak foraminálisan körülírt előboltosulás okoz mérsékelt foraminalis stenosis, a bal oldali foramen enyhén szűkebb. C.6.-7-. között mk.o. foraminalis extrusio észlelhető mely a forameneket jelentős mértékben szűkíti. A myelon lefutása vastagsága és jelintenzitása szabályos. A canalis spinalis nem szűkebb. Válaszát előre is köszönöm és várom!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Látnom kellene a képeket.
2014.
07.
07.
Tomi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 22 éves fiú vagyok, Fél évvel ezelőtt elvitt a mentő és azóta pánikbetegségem van és Hypochonder vagyok. Másfél hónapja voltam teljes kivizsgáláson Ekg, mellkas Ultrahang, Labor. Nem találtak semmit. Mostanában elég sűrűn szoktam érezni hogy a halántékon táján két oldalt zsibbad és fáj a fejem. Ez is lehet a pániktól vagy komolyabb baj is állhat mögötte? Kérem segítsen! Köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Ez pánik betegsėg.
2014.
07.
05.
LND14 kérdése:

Kedves Doktor Úr! Hétfőn éjjel 2-3 óra között a barátnőm(26 éves) arra ébredt, hogy erősen zsibbad a jobb lába és kissé a bal is. Megmozgatta, én is átmozgattam és azután jobb lett. Ekkor kiment a mosdóba kb 2 perce, majd amikor jött vissza rosszul lett, foltokban látott, majdnem elájult. Lefektettem az ágyra, ekkor már nagyon elfehéredett a bőre, de pár perc után jobban lett. Tegnap este óta úgy érzi, mintha a jobb kezén és jobb lábán "hidegség futna végig" bár nem hideg egyik sem. Néha erőtlennek is érzi őket, továbbá olyasmit érez bennük, mint amikor valaki sokáig könyököl az egyik karján és már úgy érzi, hogy meg kell mozgatnia. Az elmúlt pár napban a feje is sűrűn fáj a homlokánál, nem egész nap, néha elmúlik, néha visszajön. Néha jobb oldalon, a fejbiccentő izom és az állkapocs közötti részen, a fül alatt kb 2-4 cm-rel tompa nyomást szokott érezni. Mi a véleménye a fent leírtakról? Milyen szakorvos felkeresését ajánlja? Köszönettel: PI
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
angelaszabo leírtak alapján fokozott stressz állapotot gondolok.
2014.
07.
02.
Ismeretlen eredetű hát-és mellkas fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A segítségét kérném, mert fogalmam sincs kihez lehetne fordulni. 30 éves férfi vagyok, 3 hónapja kezdődött mellkasi-háti fájdalmaimmal fordultam orvoshoz, és az elmúlt időszakban rengeteg vizsgálaton vettem részt, mégsem tudták kideríteni mi okozza panaszaimat. Fő panaszom megszakításokkal jelentkező felsőtesti hát-, mellkasi és oldalfájdalom. Nem állandó, hanem egyszer a szegycsont mögött, aztán a szegycsonttól jobbra és/vagy balra, máskor a jobb oldalon az alsó bordaívnél, megint máskor a bal oldalon szintén az alsó bordaívnél, aztán oldalt a szív alatt, majd a szív felett, aztán a vállak/hónalj alatt jelentkezik (van úgy hogy egyszerre több helyen, máskor csak egy helyen), néha a nyakam jobb oldalán is, és 5-10 perc után gyakran el is múlik, de van olyan hogy egész nap érzem, hol nagyon erősen, hol gyengébben. A háton szintén így "összevissza", de főleg a jobb oldalon, a máj magasságában és a vállnál. Jellemző még, hogy ilyenkor néha furcsán "szédülök", mintha leesne a vérnyomásom, pedig már többször is mérték ilyenkor, orvos is és mindig normális. A fájdalmak a felsőtestemre koncentrálódnak, végtag-és hasi fájdalmam, emésztési problémám nincs. EKG, vérkép normális, a hátfájásom miatt hepatológiai kivizsgáláson is voltam (első vérképem enyhén emelkedett májfunkciót mutatott ki, de ez később normalizálódott), orr-fül-gégészeten UH is volt, ezen vizsgálatok eredménye negatív. Mellkas CT-n a gerincen osteoma vetődött fel, ezt a későbbi vizsgálatokkal a gerincklinikán kizárták. Kérdésem a következő: csatolt leleteim, vagy a panaszaim alapján van elképzelése, honnan eredhet ez az összevissza fájdalom? Gerinci degeneratív eredetű vagy más állhat a háttérben? Ha erről volna szó, akkor kérdezném hogy gerincfájdalom kisugározhat mellkasba, vagy bordaív alá? Mi a teendő, milyen kezelés lehetséges/életmódváltás szükséges? Ha nem gerinc eredetű, eredetű, akkor önök szerint merre induljak el, mert fogalmam nincs mi lehet ez. Szinte csak a kardiológián nem voltam, a szívritmusom, vérnyomásom is normális. Megtisztelő válaszát köszönöm. Leírtam a leleteim tartalmát, mert bár tudom hogy a kép alapján az igazi, de hátha ebből is ki lehet deríteni valamit. Elnézést a hosszú levélért. Kétirányú lumbális gerincröntgen lelet: Megtartott és csigolya magasságok. Mérs. szűkebb praesacralis rés. Mellkas CT natív lelet: A tüdő állományában kóros elváltozás nem látható. A hilusokban mediastinumban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem ábrázolódik. A thymusokbanmég csekély mirigyállomány megfigyelhető. A máj ábrázolt részei nativan eltérést nem mutatnak, a mellékvesék épek. A gerincen kóros szerkezeti elváltozás nem látható, a thoracalis 7-es csigolyában 20mm átmérőjű a corpus ventralis és bal oldalánelhelyezkedő dens elváltozás (valószínűleg osteoma), egyéb eltérés nem ábrázolódik. --- > ezután indult a kivizsgálásom a gerincklinkán osteoid osteoma gyanújával. MR lelet: Axialis és saggittalis síkú T1, t2 súlyozott, saggittalis síkú STIR, coronalis síkú T2 súlyozott felvételeket készítettünk. A vizsgálat a Th1 magasságától a Th11 magasságáig értékelhető. Amanézis: Mellkas CT-n Th7 osteoid osteoma gyanú. Hát-és mellkas fájdalom. A kyphosis íve enyhén fokozottabba peremek kissé megnyúltak. A Th7 testben bal oldalt compacta szigetnek megfelelő jelmentes terület ábrázolódik, T1 és T2 súlyozásnál is. A középső háti szakaszon a discusok laposabbak, T2 súlyozásnál jelszegényebb szerkezetet mutatnak. A Th3 testben bal oldalt a CT vizsgálaton látható ívbe terjedő hasonló szerkezetű elváltozás az MR vizsgálatnál alig észlelhető kis mérete miatt. A Th6-7 és Th7-8 discusok kismértékben, körkörösen előboltosulnak, compressiót nem okoznkak.A gerincvelő háti szakaszán kóros eltérés nem ábrázolódott. Vélemény: Kezdődő degeneratív eltérések és discopathia jelei a középső háti szakaszon. Compactasziget a Th3 és Th7 testben a bal oldalon. Az elváltozások osteoid osteomára nem jellemzőek. Apró előboltosulások a TH6-7 és Th7-8 szintekben. Teljestest csontszcintigráfia + SPECT-CT lelet: A gerinc, a sacroiliacalis ízületek radiofarmakon eloszlása mérsékelten egyenetlen. A háti kyphosis kissé fokozott. A Th3-as bal csigolyaíveredésénél a csigolyaívet is érintően 8x14x7 mm nagyságú területen a nativ low dose CT-n compactasziget látható, melynk megfelelően kóros radiofarmakon dúsulás nem észlelhető.A Th7-es corpusában a bal oldalon ventralisan, anativ low dose CT-n: 17x9x9 mm nagyságú compacta sziget, melynek megfelelően kóros radiofarmakon dúsulás nincs. A ssacroiliacalis index: bal oldal 1.29, jobb oldal 1.63 (1.4 alatt normális). Orvosi vélemény: A gerinc és a sacroiliacalis izületek mérsékeltfokú eltérése degeneratív jellegű. Osteoid osteoma-ra típusos jel nem volt kimutatható.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
A leírtakól szervi betegség nem derül ki.
2014.
07.
01.
stroke! kérdése:

Nagymamám lassan 2 hónapja kapott vérhiányos strokot!Kb. 10 cm-es hoszúságban a beszédközpontjába egy ér elhalt. Most otthonban van. Sokat javult az állapota, mert tud szájon át enni (mert gyomorszondája volt). Szerintem megismer mert, mikor bemegyek hozzá fogja a kezem meg látom rajta, hogy megismer. A jobb keze levan bénulva meg az arcánál. Teljes afáziája van. Néhány dolgot megért de az a központ is megsérült. Milyen javulásra számíthatok? Lábra fog tudni állni egyáltalán? Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
Ezt sajnos nem lehet megmondani.
2014.
07.
01.
Tomi004 kérdése:

Jó reggelt Kívánok Doktor úr! 22 éves fiú vagyok. Fél évvel ezelőtt elvitt a mentő a munkahelyemről 170-es vérnyomással. Azóta kialakult a pánikbetegségem a refluxbetegségem és hipochonder is vagyok sajnos.. Olyan panaszaim vannak hogy zsibbadást érzek néha a bal alkaromon a fejemnél két oldalt a halánték táján, néha lezsibbad a lábfejem, de csak pillanatokra. Egyszer volt olyan hogy lezsibbadt a fél arcom de az ideigi alapon volt mert 1 óráig tartott. Frontin nyugtatót szedtem hónapokig elszórtan, perineva vérnyomáscsökkentőt szedtem. És velük együtt nagyon ritkán fokhagyma kapszulát. Eldobtam a rendes gyógyszereket és mostmár csak a gyógynövényeket szedem. Fokhagyma, cirtomű szívvédő tea, néha orbáncfű. a Tünetek mindennap visszajönnek. Lehet valami érrendszeri baj vagy mind a pánik miatt van? kérem segítsen! Köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
07.
23.
A pánik betegség okozhat szervi bajokat, ezért érdemes szakemberek kezeltetni. A megfelelő szakember pszichiáter vagy pszichológus.
2014.
06.
29.
Porckorong-sérv mütét után... kérdése:

Tisztelt doktor ur.. kb 1 hónapja mütöttek porckorong-sérvel,eléggé jol viseltem a mütét utáni napokat,volt néha lábzsibbadás de azt leszámitva mintha ujjászülettem volna. 2hét után elkezdett fájni a baloldali csipöm,medence környéke és jobboldali is felváltva. sok fájdalom csillapitót szedek,néha már a gyomrom is fáj. sürgösségin is voltam,de ott nem tudtak velem mit kezdeni,adtak 1 injekciot és azóta is erös fájdalmat érzek. Aki mütött idegsebészt nem tudom elérni telefonon és még 1 honap mulva kell kontrolra mennem. Kérem doktor ur segitsen a tanácsaival...elöre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
29.
Ha az operáló orvos nem elérhető, akkor az intézetet keresse fel.
2014.
06.
29.
Baricz Péter kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi problémáim kapcsán szeretném szíves válaszát kérni. Közel tíz éve vannak különböző intenzitású egyensúlyzavaraim, amelyeket kezdetben a bal fülem egyensúlyfunkcióinak megszűnésével indokoltak az orvosaim. Az eltelt egy évben a panaszaim sajnos felerősödtek és állandóvá váltak. Napi problémát jelent, hogy minden előzmény nélkül többször is megszédülők, elveszítem, illetve nem tudom megtartani az egyensúlyom, imbolygóvá, jobbra-tartóvá válik a járásom, zsibbadnak a kezeim, folyamatosan zúg a bal fülem és émelygek, nehezemre esik egyenesen tartani a fejem, illetve felfelé néznem. Az eltelt évben több vizsgálaton is átestem, ezek között a magas vérnyomás és koleszterin szint mellet, a nyaki erek festése (amely a bal carotis interna eredése után 85%-os szűkületet állapított meg), valamint az agykoponya natív MR vizsgálata (amely az occipitalis kamraszarvak mentén, főleg bal oldalon supratenoralisan a corona radiatának megfelelően néhány kis jeldús gócot jelzett) mutatott jelentős eltéréseket. E gócok eredetéről, illetve természetéről sajnos nem kaptam számomra is érthető magyarázatot. Ezért az első kérdésem arra vonatkozik, hogy a leírt gócok mennyiben tekinthetőek kórósnak, illetve milyen probléma forrásai lehetnek? Netán okozhatják-e a leírt tüneteket? A második kérdésem a nyaki ér szűkületével kapcsolatos, amelyet a neurologusom nem tart tünetképzőnek, ezért nem javasolja annak műtéti tisztítását sem. E kapcsán arra szeretnék választ kapni, hogy egy ilyen mértékű érszűkület (akár a többi meglévő tünettől függetlenül is) nem indokolná-e mégis a műtéti beavatkozást ? Köszönettel: Péter
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
29.
Koponya MR mindenképp kellene, valamint a carotis műtétét ilyen esetben már el szoktuk végezni.
2014.
06.
29.
nagyi69 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem, hogy mit jelent: csigolyatesek peremein deformáló osteophytosis látható. Problémám: Főként ha űlő helyzetből felállok, vagy ha előredölt helyzetből kiegyenesedem, a bal csípőmben és a combomban elől jelentkezik erős fájdalom, ami bizonyos lábmozgatásokra (lábemelgetés, lépcsőzés) elmúlik. Hajolni tudok, a járás nem okoz problémát. Válaszát előre si köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
29.
Olyan csontkinövés, amely a gerincet deformálja, vagyis elferdíti. Látni kellene a képeket és az MR felvételeket.
2014.
06.
24.
Joco kérdése:

Üdvözlöm! Pásztor Rózsa vagyok Soltról. Fiam 28 éves 4 éve beteg. Súlyos agy fehérállomány károsodást állapítottak meg nála. A betegség kiváltó oka ismeretlen. Mivel semmi lehetőségünk nincs, így veszteni valónk sem. Utolsó lehetőégként az őssejt beültetésen gondolkozom. Segítségét szeretném kérni abban hogy van e rá lehetőség. Köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
25.
Sajnos őssejt ügyben nem tudok segíteni.
2014.
06.
23.
Gerincsérv kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! osztályvezető főorvos Az alábbiakban szeretnék idézni MRI felvételemből, melyet nem értek, de egy biztos, hogy be van dagadva a bal kezem és el vannak zsibbadva az ujjaim. Azt szeretném tudni, hogy mi okozza? Idézem "A nyaki lordosis megtartott. A csigolyaperemeken kis kihúzottság látható. A cervicalis discusok víztartalma csökkent. A canalis spinalis normális tágasságu. A craniocervicalis átmenet megtartott. A myelon centralis helyzetű, kóros jelintenzitás nem figyelhető meg benne. A kisizületekben mérsékelt fokú arthrosis van. A cervicalis discusokon kürölirt kiboltosulás nem látható. A neuroforamenek mérsékelten szükebbek. A Th.IV: csigolyatestben a felső zárólemez mentén 12 mm átmérőjű a T2 súlyozott és STIR mérésben magas jelintenzitású oedemás góc látható" Nos tisztelt Főorvos Úr, tisztelettel megkérem, hogy igazat írja le, kertelés nélkül, ha kérhetem. Válaszát mielőbb tisztelettel várom. Fekete Lászlóné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
25.
Nem szoktam kertelni. A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
06.
23.
állandó fájdalom a gerincemben kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Szeretném ha szakvéleményt mondana az MRI leletemről. Előre is nagyon szépen köszönöm. Sagittalis síkban T1 és T2 súlyozott, coronalis síkban T2, axialis síkban T2 jellegű GRE felvételeket készítettünk. A vizsgálat a cranio-spinalis átmenet magasságától a Th4 magasságáig értékelhető. Nyaki gerinc MR vizsgálata: A lordosis íve csökkent, csaknem kiegyenesedett. A C4-7 szakaszon a peremeken osteophyta képződések vannak. A C4-6 szakaszon a zárólemezek mentén degeneratív jelzavar figyelhető meg, Modic I-II vegyesen. A discusok T2 súlyozásnál jelszegényebbek, a C5-6 discus laposabb is. A C5-6 szintben körkörös osteophytával övezett, egyenetlen vastagságú előboltosulás látszik, mely szűkíti a ventralis liquorteret és mindkét oldalon a foramenek bejáratát. Jobb oldalon eléri a myelont is, bal oldalon az eredő gyököt. Az osteophyta képződés részben postop. eltérésnek is megfelelhet. A gerincvelő nyaki szakaszán egyéb kóros jel nem látszik. A cerebellaris tonsillák a foramen magnum szintje fölött ábrázolódtak, a cranio-spinalis átmenet szabad. Lumbosacralis gerinc MR vizsgálata: Sagittalis síkú T1, T2 súlyozott, axialis és coronalis síkú T3 súlyozott és az alsó két szint síkjára döntött axialis síkú T1 súlyozottt felvételeket készítettünk a lumbalis gerincszakaszról, ezen kívül a sacrumr sagittalis síkú T1, T2 súlyozott és axialis síkú T1 súlyozott felvételeket készítettünk. A vizsgálat a Th12 magasságától az S4 magasságáig értékelhető. A lordosis íve csökkent, csaknem kiegyenesedett. A sacrum dőlésszöge normális. Az alsó három szintben a peremek megnyúltak, a discusok laposabbak, T2 súlyozásnál jelszegényebbek. A kisízületekben mérsékelt fokú arthrossis jelei láthatók. Az L3-4 szintben keskeny körkörös előboltosulás látszik, mely enyhén modellálja a durazsákot, érdemi gyöki compressiot nem okoz. Az L4-5 szintben jelenleg compressiot okozó hernia, prostrusio nem igazolódott. Az L5-S1 szintben bal oldalon postop. eltérések diszkrét jelei láthatók, mely érdemi compressiot nem okoz, recidív hernia nem mutatható ki. A conus medullaris az L1 magasságban végződik, eltérést nem mutat. Az S1 rések normális tágasságúak, szomszédságukban kóros csontszerkezeti eltérés nem igazolódott. Tisztelettel: Bereczkiné Tene Anikó
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
25.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen. Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.
2014.
06.
23.
comb zsibbadás kérdése:

Kedves György! Egy ismerősöm hívta fel a figyelmet Önre, miszerint jó tanácsokkal tud ellátni derék fájdalmak enyhítésében valamint baloldali külső comb zsibbadásra. Lassan már 2 éve kutatom, hogy mi okozhatja a derék fájásomat és a lábam zsibbadásának. Kezdetben nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a dolognak, hiszen 30 évesen úgy voltam vele, hogy majd elmúlik. Sajnos nem így lett. A fájdalmaim egyre inkább csak fokozódtak. Olyannyira, hogy már sportolni is csak fájdalmakkal tudok. Sajnos adminisztratív munkát végzek lassan 5 éve, így erős a gyanúm hogy a helytelen üléstől is kialakulhatott a dolog. Felkerestem két „híres” csontkovácsot, de maradandóan ők sem tudtak segíteni. Az MR és CT sem mutatott kis semmi problémát. Az utóbbi fél évben eléggé kiokítottam magam a témában így arra jutottam, hogy fontos a napi többszöri gerinctorna (gyújtásokkal), óránkén felállni és mozogni az íróasztal mögött, ék alakú párna a helyes testtartás miatt. Elég sok mindent kipróbáltam és ennek ellenére nem szűnnek a derék fájdalmaim. Bár tudom, hogy így látatlanba nehéz megmondani, hogy mi a problémám, de a leírtak alapján az Ön vélemény szerint, mi lehet a probléma oka? Vagy mit csinálhatok rosszul, hogy nem gyógyul a derekam ill hogy folyamatosan zsibbad a lábam. Segítséget előre is köszönöm! Üdvözlettel: R. Márk
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
25.
Gyógytornát javaslok, keressen fel szakembert.
2014.
06.
22.
Lydike1 kérdése:

Kedves Doktor Úr, Apuval a kovetkjező tortént (én külfoldon lakok és nagyon aggódok): egyik nap elmondása szerint 20 perccel később miután egy a pályaudvaron vett üdítőt elfogyasztott rosszúl lett és folyamatosn hányt, hasmenése volt. Csak a 3. napon tudott orvoshoz menni, mert ő is külfoldon volt . Akkor is hányt és hasmenése volt. A kórházban gyomorrontásra gyanakodtak. Csináltak hasi UHt, rontgent, vérvételt , megvizsgálták az epét és a pancreast is és minden eredmény jó volt. Ezek után a hasa erősen elkezdett fájni és továbbra is hányt, ezért az orvosok kontraszt anyagos viszgálatot készítettek, melyen úgy látták, hogy egy elakadás lehet ezért sürgősségivel átszállították egy másik kórházba ahol megműtotték bélcsavarodás gyanújával. Azt mondták, hogy az epe nem ürül a gyomorból, ez okozta a hányást. Bélcsavarodást, elzáródást nem találtak. A bélből szovet mintát vettek, mert egy kis bőr elváltozást találtak (amire egy másik orvos azt mondta akár gyulladás is okozhatja) és most a szovettan eredményét várjuk. De az még egy hét. On szerint mi lehet a gond? Koszonettel L
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
23.
Én idegsebész vagyok, nem az én profilomba tartoznak a a panaszok.
2014.
06.
18.
Tepszics Ibolya kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Előre is elnézését kérem a terjedelmes levélért, de ezt nem tudtam volna rövidebben leírni. A tanácsát szeretném kérni édesanyám betegségével kapcsolatban. Tudom, hogy Ön nem tüdőgyógyász, de nem is erre fog utalni a kérdésem. Röviden leírnám az előzményeket. Négy évvel ezelőtt egy tüdő CT vizsgálaton kb 1 cm-es elváltozást találtak a bal tüdőfélen a hilus magasságában. A kép alapján rosszindulatú daganatra gyanakodtak. Az elhelyezkedése miatt bronhoscopiat nem csináltak, ezért a pontos diagnózist nem tudták felállítani. Édesanyám kora miatt semmilyen therápiás kezelést nem javasoltak / sugár, kemo/ . A műtétet nem merte vállalni, akkor 79 éves volt. Ez az elváltozás azóta is lassan növekszik. Az utóbbi fél évben, ritkán voltak neki jobb oldali zsibbadásai, előfordult, hogy főzés közben a fakanál kiesett a kezéből, nagyon gyenge lett. Ekkor is kivizsgálták és az ideggyógyász a nyaki gerinc állapotát tette felelőssé a tünetekért és B vitamin komplexet javasolt neki. 1 hónappal ezelőtt a kezelőorvosa folyamatos hőemelkedés, enyhe láz miatt fektette be a tüdőgyógyintézetbe kivizsgálásra. Ekkor az állapota még szinte teljesen átlagos volt, a lázon kívül nem volt különösebb panasza. Két héttel a befekvését követően, tehát kb két hete nyaki UH vizsgálatot csináltak neki ahol a fejét erősen hátrafelé lógatták vizsgálat közben. A vizsgálat után alig két perccel teljesen elment a hangja, szinte csak tátogni tudott. 1-2 nap után kezdett visszatérni a hangja, de csak halkan, nagyon rekedten, fátyolosan. Ez azóta sem változott. A pünkösdi hétvégére az orvosa hazaengedte. Sajnos családi perpatvar tört ki otthon azon a hétvégén, én erről csak később értesültem. Ettől édesanyám teljesen kiborult idegileg. A hétvége utáni kedden, az UH vizsgálat után pont egy héttel lebénult az arca, a száját nem tudta mozgatni, beszédét ami még mindig rekedt volt, alig lehetett érteni a bénulás miatt. Az arcán a bénulás szimmetrikus volt. Nyelni nagyon nehezen tudott, folyton félre nyelt. A jobb oldala enyhén zsibbadt és nagyon gyenge volt. Ideggyógyász másnap, szerdán ment hozzá délben, akkor már kicsit javult az állapota. Az alábbi CT vizsgálatot csütörtökön csinálták meg, addigra is volt egy pici javulás. Ezután dehidratáló kezelést kezdtek nála. A tünetek még mindig megvannak, igaz enyhébb formában mint az elején. A CT-n javasolt MR vizsgálatot nem csinálják meg neki, mert a kezelőorvosa és az ideggyógyász nem találja indokoltnak, ők agyi áttétre gyanakodnak. Azt szeretném kérdezni, hogy a tüneteket, a hirtelen rosszabbodást és a CT vizsgálatot is figyelembe véve csak agyi áttétre lehet gondolni, vagy esetleg valami más is szóba jöhet? Fél laikusan /gyermekápolónő vagyok/ úgy gondolom, hogy ez a két betegség nem törvényszerű, hogy összefüggjön egymással, persze tévedhetek is és nem gondolnám, hogy nekem diagnosztizálni kellene, de próbálok minden szalmaszálba kapaszkodni. CT lelet: Középvonali dislocatio nincs. A kamrarendszer és a felszíni liquorterek szimmetrikusak, normál tágasságúak. A kamraszarvak körül egymással összefolyó, foltos jellegű hypodensitasok vannak. Mindkét oldalon elszórtan, de döntően frontalisan a sulcusok mentén sávszerű, lineáris halmozó hyperdensitások láthatók kontrasztanyag adását követően. Az elváltozások helyenként a natív sorozaton is sejthetők és körülöttük discret hypodensitasok is ábrázolódtak. A legnagyobb ilyen elváltozás a bal oldalon a sulcus centralisnak megfelelően látható és a pre- illetve postcentralis gyrusnak megfelelően látható max. 4 mm-es hypodensitas. Az agyállományon belül vérzés nem ábrázolódik. Az ICA-k intracanialis szakaszán kiterjedt körkörös meszesedések vannak. A leképezésre került csontokon szerkezeti eltérés, fractura nem látható. Vélemény: Friss agyi történés nem igazolható. Chronicus vascularis encephalopathia. A sulcusokban látott halmozó, sávszerű eltérések az ismert primer folyamat leptomeningealis tejedésének megfelelhetnek. Pontosabb tisztázására a későbbiekben MR vizsgálat javasolt. Kedves Doktor Úr! Válaszát előre is nagyon megköszönöm. Tisztelettel: Ibolya
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
23.
A leírás szerint a koponya bázisán futó áttétes daganat van. Más nem nagyon jön szóba.
2014.
06.
13.
szegy csont fájdalom kérdése:

tisztel dr úr!Kérdésem az lenne hogy minden mozgatásra recseg ropog a nyakam fáj a szegycsontom mozgásra főkép és a csigolyák is ugyan azon a ponton olyan érzés mint ha erősen csiklandoznák belülröl.MRI vizsgálat eredménye fökénnt a sag t2-es nehezitik a nyaki lordosis a középső harmadban kiegyenesedet.a záró lemezeken durvább eltérés nem látszik..reumatologián 5 alkalommal injekcion vettem részt de nem használt néha fáj még a bal karom bal lábam hol vádli hol comb hol alkar mindig más részen.neuroligiai vizsgálaton vettem részt ott nem találtak semmit.szivem és a tüdöm teljesen rendben,Segitséget szeretnék kérni hova fordulhatnék még vagy őn szerint mi lehet baj?válaszát elöre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
23.
Reumatológiai kezelésre lenne szüksége.
2014.
06.
11.
T.Z. kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Édesanyám 63 éves. Már évek óta fájdalmat érzett a bal lábában, hol előjött, hol elmúlt ez a panasz. Végre elment orvoshoz és az MR vizsgálat a következőt mutatta ki: Gerinc MR vizsgálata natív gerinc régiónként A lumbosacralis gerinc MR vizsgálata natívan, sagittalis síkú T1, T2, STIR, coronalis és axiális síkú T2, valamint a sacruma döntött coronális síkú T2 súlyozott ,érések készültek. A SI izületek megtartottak, folyadékfelszaporodás nem látható. A sacrum alakja durva eltérést nem mutat, a sacralis foramenek átlagos tágasságúak. Az L. gerincen közepes mértékű balra convex scoliosis figyelhető meg, a lumbalis lordosis íve megtartott. A corpusok magassága szabályos, a záróelemek sclerotikusak, az L. III.-IV. átmenetben az egymás felé tekintő felszínei mentén Mordic I. stádiumú degeneratio látszik, valamennyi szintben a peremszélek mentén spondyloticus felrakódások, illetve csőrképződések mutatkoznak. A discusok laposabbak, degeneratív jelvesztést mutatnak a T2 súlyozott méréseken. Az L. IV. szintben a bal oldali foramen szűkített, itt széles alapú discus előboltosulás is megfigyelhető, mindezek következtében a kilépő gyök jelentősen comprimált, diszlokált. Az L. III. szintben a csontos canalis spinalis deformált, a ligamentum flavum mindkét oldalon kissé megvastagodott. Mindkét foramen szűkített, a jobb oldalon jelzett mértékű intraforaminalis discus előboltosulás látszik, a gyök érintett. A bal oldali kilépő gyök comprimált. A L. II. szintben jobb oldalon intraforaminalisan látható széles alapú discus előboltosulás, a gyök érintett, de nem comprimált. A bal oldali foramen szintén szűkített, a kilépő gyök modellált, egyértelműen nem comprimált. A canalis spinalis ezen a szakaszon is szűkített. A myelon rendes magasságban végződik. Vélemény: Tartási rendellenesség (scoliosis) lumbalis Spondylosis et spondylarthrosis lumbalis Polydiscopathia lumbalis Következményes foraminalis deformitások és gyöki érintettség az L.II.-L.IV. szintekben döntően bal oldalon. Protrusio disci L.II.,L.III. intraforaminalis l.d. Protrusio disci L.IV. intraforaminalis l.s. Kérem, véleményezze a leletet! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
23.
A leírás sokat nem segít a vélemény kialakításánál. A film megtekintése nélkül és sosem véleményezek.
2014.
06.
06.
mitől lehet? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kicsit furcsa kérdéssel állok elő, de szeretném a magyarázatát tudni. Eddig semmilyen fogászati problémám nem volt, napokban viszont két felső fogamat be kellett tömni. Egyik jobb oldalom, másik bal oldalom. Kaptam érzéstelenítőt mindkét helyre. A jobb oldali annyira lezsibbasztott hogy a fél jobb arcomat nem éreztem. A balom igazából szinte semmit sem éreztem, tehát nem éreztem az érzéstelenítő hatását. Mintha nem hatott volna az érzéstelenítő. Pedig ugyanazt adta és ugyanoda. Azt el kell még mondanom, hogy pl. bal oldalon az arcom kicsit más érzetű ha megérintem mint a jobb. Ami fura még, hogy kacsintani csak a job szememmel tudok. A ballal egyáltalán nem. Még meg sem rándul az arcizmom és szemem ha ballal kacsintani szeretnék. Neurológusnál voltam már, de semmi hasznosat nem tudott mondani. Koponya CT-m volt ahol minden rendben volt. Negatív a lelet. Ön szerint ezek a tünetek mire utalhatnak, és merre fordulhatok. Egyébként ha mosolygok nem látszik semmi hogy a bal arcfelem más lenne. Hova fordulhatok, ha neurológiailag negatív a lelet és mitől lehet a tünet? Köszönettel: G.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
23.
Nem biztos, hogy ezek új tünetek. Ha újak, akkor sem hiszem, hogy az injekciótól lenne. Lehet, hogy huzatot kapott.
2014.
06.
02.
gerinc. kérdése:

Tisztelt Doktor ur. Én 41 éves nö vagyok. Nekem 1o éve vannak gerincpanaszaim ez 2 éve visszatért állandosult a fájdalom. Az orvosok nem mernek müteni mert a hátigerincen van egy porckorongsérv és rossz helyen van. Van fájdalom a derék gerncnél is Nagyon nagy nem birok aludni éjtszaka üvölteni tudnék olyan mélyröl érzem a fájdalmat a csontjaimban az orvos azt mondja lehet hogy a csigolyákkal van gond. 2 éve zsibbad mind két lábam,és annyira fáj a combom mint akibe bele rugtak föleg éjtszaka fel kell kelnem járkálni nem tudok aludni. A nemi szervem is zsibbad és nem tudom tartani a vizeletem március óta. 1 hete bevit a mentö a strok osztályra mert lezsibbadt a bal kezem bal lábam nem tudtam beszélni, és kettöt látam a bal szememmel, és hányingerem volt azt mondta az orvos hogy nem kaptam agy vérzést és csinált ENG vizsgálatot az egész testemen rendben talált mindent. Nézték a Cukrot, Laym kort, rendben volt minden. Lejött egy ortopéd orvos megvizsgált és azt mondta hogy sajnálja de ö nem mer megmüteni mert a hátamnál a sérv van rossz helyen. Ennyivel be is fejezte. De sajnos ugy jöttem ki a korházbol hogy a bal kezem csak kicsit tudom emelni a bal lábam térdtöl a lábujjamig nem érzem és nem tudom mozgatni csak járokerettel tudok közlekadni kiirtak rehabilitációt. Azt szeretném kérdezni ön szerint a gerincemtöl lehet ez mert rettenetessen fáj az egész gerincem azóta is. Vagy önnek Doktor ur, nem jut még valami eszébe valami vizsgálat vagy, valami rejtett betegség, pl. SM Sklerozis Multiplex vagy, Guillain - Barre Syndrome vagy valami más?? És hogy az ENG vizsgálat anyira pontos hogy nekem miért nem mutatta ki hogy zsibbad a jobb lábam és hogy a bal lábam nem tudom mozgatni térdtöl a lábam ujjáig?? És akkor az a gyanu is felmerült hogy van (cauda equina - syndrome és azt is megnézték nem volt. a Lasegue teszt is pozitiv volt 3o fok ban. Sajnos akkor nem értem mi történik de azt tudom hogy a gerincem nagyon fáj. Azt még le kel irnom hogy 1o éve van pánikszindrómám de ezt tudom tartani gyógyszerrel xanor o,5 mg-os 3 szor 1-et naponta. Azt mondta a kórházban az orvost hogy ir beutalót a psziátriára mert ö ugy látja hogy én kaptam traumatikus stresst. Bármilyen válasznak nagyon örülni fogok Tisztelettel Anna.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
02.
Az MR filmek ismerete nélkül nehéz mit mondani. Lehet, hogy műteni kellene, de lehet, hogy lelki alapon vannak a panaszai.
2014.
06.
02.
derekfajdalom kérdése:

Tisztelt Dopktor Ur! Egy hete ülö helyzetben lehajoltam es hasito fajdalmat ereztem a keresztcsontol kisse balra es a bal combom külsö felen egy ponton. Ket napig feküdtem, fajdalomcsillapitot szedtem es Voltarennel kentem a fajdalmas területet. valamelyest enyhültek a fajdalmaim. Most ülö helyzetben enyhe fajdalmat erzek a derakamnal es a combom egy bizonyos pontjan is, de nem zsibbadast, inkabb enyhe szuro fajdalmat. Szinten ülö helyzetben ha emelni akarom a bal labamat, ugyan ezen a helyeken erzek erös fajdalmat. Allo helyzetbol le tudok hajolni, felallni. A jaras sem okoz gondot, söt olyasnkor enyhülnek a fajdalmaim es van ugy, hogy el is mulik. Milyen betegsegre utalnak a leirt tünetek, szükseges e orvoshoz fordulnom? Valaszat elöre is köszönöm! Tisztelettel: Ildiko
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
02.
Lehet porckorongsérv, de csak bizonytalanul mondom. Neurológiai vizsgálatra lenne szükség.
2014.
05.
30.
Incomplett aridegzsába(érzészavaz V/2 agyideg területén) kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Egy hónapa ezelőtt kihúzták a fogamat,de csonthártya gyulladást kaptam.Visszamentem az orvoshoz,ő ekkor adott egy infekciót és kitisztította a sebet,majd beletett egy jód csíkot,amelyet másnap nekem kellett kiszednem.Nagy fájdalmaim voltak folyamatosan.Még egyszer elmentem hozzá és megnézte.Azt mondta, hogy úgy látja nincs probléma az ínyemmel.Nem írt fel fájdalomcsillapítót.Aztán ahogy csökkent a fájdalom,felváltotta a helyét egy fajta zsibbadás.Elmentem egy szájsebészhez és mint kiderült megsértette az injekció az arcidegemet.Ma voltam Siófokon az Ideggyógyászati szakrendelésen,ahol megállapították,hogy incomplett arcidegzsábám van az V/2 agyideg területén.Mivel a munkahelyem légkondis ezért táppénzre mentem. A Milgamma N nevű gyógyszer ajánlották.Két hét múlva kontroll. Nagyon, félek mert egy kicsit el deformálódott az arcom.Kérem segítsen nekem abban, mit tehetek azért, hogy mielőbb rendbe jöjjön az arcom.Melegítést ajánlottak,de csak hétfőn lesz labor,amiből kiderül van e gyulladás a szervezetemben. A fogam helye még kissé érzékeny.Félek ha melegítem nagyobb lesz a gyulladás. Esetleg arcmasszázst alkalmazzak? Vagy mi egyebet tehetek?Várom mielőbbi visszajelzését?Esetleg tud valamilyen gyógyszert még ajánlani nekem? Előre is köszönök minden segítséget. Tisztelettel Balog Jolán Telefonszámom:06-20-339-8791
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
01.
Egy szövődményes foghúzás után még sok hétig lehet olyan panaszai, amit neuralgiának érez. Lokális kezelést javaslok a fogorvos útmutatása szerint.
2014.
05.
27.
Izomrángás, lyme kór (esetleg myoclonus dystonia) vagy más? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azért fordulok Önhöz, mert 3 éve van nekem akaratlan izomrángásom.Amit először a neurológián pszichésnek véltek, miután minden elvégzett vizsgálatom negatív lett ( koponya MRI, CT, többféle vérkép, wilson-kór teszt(szemészeti és rézüritési teszt alapján), agyvíz. Ezekután elvégeztettünk egy lyme kór tesztet magánúton, ami pozitív lett. És az antibiotikum kezelés során jelentősen javultak is a tüneteim, de 1.5 éve nem javultam tovább és el kezdtem görnyedni, ugyanis a hasfalam akaratlanul összerándul, annyira, hogy nehezemre esik kiegyenesedni. A tünetek kezdetén egy doktornő véleménye szerint ez myoclonus dystonia, de azóta a Balassa utcai intézményben elvégeztettünk Berecky Dániel professzor kérésére 3 genetikai tesztet (DYT1gén 3bp 8GAG), MERRF- MTDNS TRNS-LYN, és mtDNS deléció) és mindhárom negatív lett. Ezek az eredmények teljesen kizárják a myoclonust? Kérdésem az lenne, Önhöz, hogy mi a szakmai véleményük, illetve mi tanácsolnak merre lenne érdemes továbbmenni? Tisztelettel: Kereszti Attila
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
06.
01.
Bereczki professzor tudása számomra elég ahhoz, hogy elfogadjam, amit mond.
2014.
05.
23.
th protrusio 7-8 szakasz kérdése:

T. Doktor Úr! Lumbális LV-S1 csavarotást követően 2 éve kialakult a háti szakaszon egy thoracalis 7-5-8 csigolyánál egy protrusio mely 2 mm. 2 éve mióta kiderült hetente intenzív egy órás McKensie gyógytornára járok plusz reggel és este is tornázom fél fél órát otthon és hetente igyekszem úszni is (mellúszás). Kaptam egy gumírozott mágneses hátövet azt hordom de lassan anélkül már nem is nagyon indulok el mert instabilnak érzem a hátam nélküle. Ennél többet nem tudom mit tehetnék. Milgammát ajánlották de még nem szedem. Mivel műtött a gyomrom és refluxos is vagyok ezért szájon át semmit nem enged a gasztroenterológus (voltaren és társai) Tüneteim: az időnkénti övszerű ill.háti fájdalom de ez bőven nem az az intenzív gerincsérvfájdalom mint anno a lumbális sérvnél megéltem. Előfordul még bizsergés "hangya mászás " érzés a hátamon..illetve járásbizonytalanság. Az MR kép szerint: " a thoracalis 7-8 szegmentumban a discus dehidrált hátsó kontúrján finom kiboltosulás látható a bal mediolateralis helyzetben mely a lateralis recessust vs. éppen eléri. Bal medio lateralis finom protrusio definitív compressios jelek nélkül." Az utóbbi két évben ehhez hasonló MR leleteim voltak, kérdésem 35 évesen milyen perspektíva áll így előttem? Tudva hogy a lumbális sérvemmel is évekig húztam mégis műtőasztal lett belőle.. köszönöm Rita Budapest
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
25.
Ennyiből nem gondolom, hogy operálni kellene. Komplex fizioterápia segíthet.
2014.
05.
15.
Petra kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! Több mint 1 éve fáj a sarkam,mikor ráállok.Kezeltek több módon.kb 2hónapja éjszaka arra ébredek.hogy zsibbad a jobb combom,bal kezem középső ujjam most már napközben is.Fáj a bal vállam szúr a bal lapockám. Most kb.1 hónapja elkezdett fájni jobb lábam is és zsibbad is.Elküldtek MRI-re,eredmény:Lumbalis lordisis kiegyenesedett.A Porckorongok degeneráltak.Az L.I.discusból dorso-medialisan subligamenter egy 10x6 mm-es kiszakadt a spinalis csatornába nyomuló.azt felére szűkítő porckorongsérv látszik.A fomenek szabályosak. Az L.II.ésIII.szintben is van néhány mm-es protrusio,de spinalis csatorna szűkület nincs.A foramenek főleg bal oldalon szűkebbek,itt a gyökök diszlokáltak. Az L.IV szintben szintén szűkebb spinalis csatorna,a porckorong körkörösen 6 mm-t előboltosul,,főleg a jobb oldalforament szűkíti,kifejezetten nyomja a gyököt.Lumbosacralisan megtartott viszonyok vannak. Kérem segítsen,hogy látja,Ön szerint kell -e műteni vagy más megoldás is van.52 éves 117kg-os takarítóként dolgozó nő vagyok.Tudni fogok-e ezzel dolgozni? Előre is köszönöm a válaszát:Tóth Tiborné . .
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
21.
Keressen fel idegsebészeti szakrendelést. Lehet, hogy műteni kell.
2014.
05.
13.
RTG lelet ertelmezes kérdése:

Tisztelt Doktor Ur, Sacrum ketiranyu RTG felvetel es lumbalis gerinc ketrianyu RTG felvetel alapjan az alabbi diagnozist kaptam: "A lumbalis lordosis megtartott. Enyhe balra convex scoliosis. A csigolyak corpusai epek, mesztartalmuk nem csokkent. Az L.V-S.I. intervertebralis res dorsalisan beszukult. Mersekelt foku kisizuleti arthrosis figyelheto meg. Sacrum arcuatum." Kerem, segitsen ertelmezni a leirtakat! Sulyos esetrol van szo? Utalhat ez porckorongservre? Mutet szukseges, vagy uszas / gyogytorna is elegendo lehet a kezeleshez? Elore is koszonom valaszat, Udvozlettel, Attila
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
14.
A röntgen lelet értelmezése sajnos nem lehet objektív. A filmek megtekintése nélkülözhetetlen.
2014.
05.
12.
agydaganat kérdése:

Tisztelt dr úr. Férjemet 05.07 jóindulatú agydaganattal műtöték ami kb 7cm*5cm*7cm volt és a jobb oldalt ezért nyomta a baloldali látóideget és a baloldalt. kb 75%ban távolitották el.Műtét során nem lépett fel semmi komplikáció.05.07 én kb 9 órától műtöték 15óra 15 perc körül már a poszporativ megfigyelőben volt,itt volt 05.09 e de ig utána osztályra került. Előzménye bal oldali kéz és láb gyengeség,most műtét után csak feküdni bir a bal oldalt tornáztassák de mozgatni nem birja érezni érzi.Kérdésem mennyi idő mire ujra tudja mozgatni végtagjait? a jobb oldala jó.jOBB oldali szeme is bedagadt még nem birja kinyitni és a katétert mikor távolitják igy el? köszönöm válaszát . Egy aggódó feleség.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
14.
A legfontosabb részleteket sajnos nem ismerem. A műtétet végző orvost kérdezze.
2014.
05.
09.
Több hónapja tartó folyamatos féloldali fejfájás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Több hónapja küzdök folyamatos fél oldali fejfájással (szorító, feszítő jellegű, mégis éles), mely mozgásra görcsössé válik. Ez a fájdalom bal oldalon a fejtetőről indul és átsugárzik a tarkómba, homlokomba. Az első pár hétben elmentem egy neurológushoz. Elküldött egy CT vizsgálatra, melyet egy MR is követett (mire eljutottam az MR vizsgálatig, addigra jobbra tekintéskor kettős látás jelentkezett. Az egyik neurólogiai vizsgálatnál pedig ezt írták: "Bal occipitalis kilépési pont érzékenyebb a jobbnál". Ezek az első vizsgálatoknál még nem voltak). Az MR felvételen találtak egy rögöt, így átszállítottak abba az intézménybe ahova helyileg tartozom és elkezdték a vérhígító kezelést reggel és este hasba beadva (fraxiparine). Pár nap alatt jobban lettem, a folyamatos fájdalom fokozatosan múlni kezdett, továbbra is mozgásra jelentkezett, de akkor is enyhébben. 9 nap után leállították a kezelést, mert a kezelő kórház szerint mégsem rög. Nem végeztek újabb vizsgálatokat, csak hazaküldtek. Azóta újra folyamatos a fejfájásom, amely gátol szinte mindenben, ami mozgáshoz kötött. Nem hat erre a fájdalomra semmilyen gyógyszer. 10 félét próbáltak ki rajtam, köztük voltak nyugtató készítmények, görcsoldók, erős fájdalomcsillapítók is. Észrevettem, hogy a jobb szememmel homályosabban látok, pedig soha semmi gond nem volt vele. A kettős látásom még mindig megvan, melyet neurológus és szemész is megállapított, alátámasztott. A szemészeti leletemen ez is szerepel: "a jobb bulbus oldalra tekintése 0,5 mm-el elmarad". Ön szerint miért lehettem jobban a vérhígítótól? Mi okozhatja a fejfájásom? Meglévő betegségem: 3 éve derült ki, hogy nagyobb a progeszteron és tesztoszteron szintem. Azt mondták nagy valószínűséggel a mellékvesém működési zavara miatt van. Egyelőre kezelést még nem kapok. 3 évvel ezelőtt Diane 35-öt szedtem rá, de abbahagytam két hónap után, mert erős fejgörcsöket okozott. Miután abbahagytam elmúlt a fejfájásom. Nem volt jellemző rám soha, hogy fejfájós lettem volna. Köszönettel: Egy fiatal nő
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
14.
A fejfájás szubjektív tünet, azt nagyon sok minden befolyásolhatja. Miután Önt részletesen kivizsgálták, a zárójelentés tartalmazza a szükséges információkat, a kezelőorvos pedig tudja. Legjobb rá hallgatni.
2014.
05.
03.
gerincbetegség kérdése:

tisztelt doktorur . azzal a kérésel fordulok a doktorurhoz hogy már készen lévö mr leletemet ha lehetséges véleményeze nekem . ön az utolso reményem .rengeteg orvos látta már de senki sem mondott számomra is megérthetö választ . várom válaszát köszönettel rácz ágostonné. leletem lumbális gerinc mr a lordosis ive megtartott. mérsékelt balra konvex scoliosislátszik. a csigolyatestek magassága jelmenete ép. a l.v discus jelintenzitása csökkent mely dehidrácio jele. ebben a magasságban jobb oldalon postoperativ állapot látszik kis postoperativ hegesedéssel . a residualis korong jobb oldalon foraminalisan mérsékelt fokban széles alappal elöboltosul és a peremszéli megnyulásal együtt a jobb oldali gyökcsatornát szükiti a jobb l5 gyök érintettsége nem zárhato ki . ebben a magasságban a kisizületek arthrosisa is kimutathato.recidiv hernia nem látszik . a fentebbi korongok épek . a gerinccsatorna normális tágasságu a conus és cauda ép. az s1 rések szabályosak
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
05.
Forduljon az operáló orvoshoz vagy az intézethez, ahol operálták. Ott tudják a legtöbbet az Ön betegségéről.
2014.
05.
03.
főazegészség kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 41 éves, ülő munkát (napi 8-9 óra) végző nő vagyok. Évekkel ezelőtt kezdődtek panaszaim, ritkán előfordult hogy éjszaka combtőből elzsibbadt hol az egyik lábam, hol a másik ami erős fájdalommal párosult, illetve 2013 tavaszán kezdődött lábfájdalmam (térd alatt), ami együtt járt térdből lefelé tartó lábzsibbadással (folyamatos hangyamászás érzéssel az egész lábamon, lábfejemen), főként a kislábújjba nyilaló nagyon erős fájdalommal. Ezt mindkét lábamon tapasztaltam felváltva. Évek óta vannak derékfájdalmaim, ami lefelé sugárzó lábfájdalommal párosul, amit ún. égő fájdalomként érzek. Amikor úgymond belobban a derekam, hosszú ideig sem állni, sem ülni nem tudok, a lábaim szinte kibicsaklanak alólam. Illetve hosszú ideig feküdni sem bírok, reggelente erős fájdalmaim vannak. Majd miután elmentem szakorvoshoz, MR vizsgálatra és térdröntgenre küldött. A gerinc UH eredménye kórósat nem ír, a térd röntgen eredményem: Genu varum. A medialis ízrés szűkebb, de az ízfelszínek épek. Csontszerkezeti eltérés nem tapasztalható. A lumbalis gerinc MR eredményem: A lumbalis lordosis megtartott. A corpusok magassága normális. A peremszélek megnyúltak. Az L.III discuson minimalis főleg a forameneket szűkítő előboltosulás látható, a durazsák érdemi deformitása nélkül. Az L.IV. discus víztartalma csökkent, rajta mérs. körkörös, bal foraminalis túlsúlyú protrusio van, amely a durazsák ventralis conturjat kiegyensíti, a bal forament jelentősen szűkiti, a bal L.4. gyököt eléri, v.s. kissé comprimalja. Az L.V. discuson is jelzett fokú protrusio van, a durazsák minimalis deformitásával. A gerinccsatorna tágassága megtartott. A conus L.I. csigolya magasságában van. Vélemény: Protrusio disci L-III-V., Doscopathia L.IV. Jav: gerinctorna, úszás, panaszok esetén controll. Sajnos a panaszaim időnként kiújulnak, pl. egy hosszan tartó állás során, és tavaly Karácsonykor pedig volt egy becsípődésem is. Nem tudom hogy mindehhez kapcsolódhat-e a néha fenálló vizelettartási probléma ill. egy időszakban tapasztaltam szemérem tájéki zsibbadást is. Nagyon kellemetlen égő fájdalmam van időnként a derekamban és folyamatosan zsibbad a combom külső fele. Az orvos tornát javasolt,de ebben az állapotban képtelen vagyok bármilyen mozgásformát végezni. A panaszmentes időszakban igyekszem mozogni, a tavalyi kivizsgálás előtt heti rendszerességgel kocogni jártam. Csecsemő koromban 9 hónapos koromig Pavlik kengyelben voltam csípőficam gyanúval, mert nem volt a bal combom beilleszkedve. Kérem a T. Főorvos Urat szíveskedjen véleményét leírni, ill. hogyan tudnék az állapotomon javítani és a további állapotromlást megelőzni. Köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
05.
Az orvosa a szakma szabályainak megfelelően járt el. Sok újat nem tudok hozzátenni.
2014.
04.
29.
pepe kérdése:

T.Dr Úr!40 éves férfi vagyok,derékfájós ami korábban nem okozott különösebb problémát.A hosszan tartó egy helyben állást általában kerültem mert kb 10perc után már fájt,Görcsölt deréktájt a gerinc mellett 2 oldalt.Felkelés után beszűkült merevebb mozgás jellemző.A röntgen kezdődő csigolyameszesedést mutatott,Kb.1,5 éve egy ponton jobb oldalt derékmagasságban bordaív alatt tompa szúró fájdalmat érzek.Hasi ultrahang negatív.Sportot több hónapig szüneteltettem de nem múlik el.Az önök rendelőjében kit kereshetnék fel további kivizsgálás céljából? Sérv okozhat ilyen jellegű fájdalmat?Súlyfürdőre szeretnék elmenni de nem merek beutaló nélkül míg nem tudom mitől van ez a fájdalom.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
05.
A János Kórházban minden van rendelés. Nem kell bejelentkeznie, csak hozzon beutalót.
2014.
04.
26.
Balogh Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 17 éves fiam migrén aurával diagnózis után MRI vizsgálaton vett részt. A neurólgiai vizsgálata negatív lett. Az MRI vizsgálat eredménye: A koponya MR vizsgálata: 2014.04.24. Sagittalis 3D T1, axialis T2, FLAIR, DW szekvenciák készültek, valamint MR angiographia. A vizsgáló berendezés típusa: Philips Achieva 3 Tesla A kisagyi tonsillák kissé túlnyúlnak az öreglik síkján, összefekszenek a nyúltvelõvel és azt kissé a dens csúcshoz nyomják. Liquorpasszázs zavarra utaló jel nincs. A kamrarendszer normális helyzetû és tágasságú. Az agyállományban kóros jelintenzitás nem látható. Gátolt diffúzió nincs. Az angiographiás képeken az erek kalibere megtartott, kóros érképlet nem látható. A jobb arteria cerebri posterior egészében a jobb carotis internából kapja a vért. Ez normális variáció. Vélemény: Kissé mélyebben álló kisagyi tonsillák, minimális nyúltvelõi deformitással. Liquorpasszázs zavar nincs. Egyéb eltérés nem látható. Idegsebészeti konzíliumot javaslunk. Kérdésem a következő: ez egy állandó állapotot jelent-e, lehet-e változás rossz irányba, ill. a migrén ettől van-e, és mi a teendőnk. Nagyon köszönöm a válaszát és üdvözlöm: Balogh Katalin ps.:elnézését kérem azért, mert az orvostudakozó.hu-ra is elküldtem ugyanezt a kérdést, de nem volt egészen egyértelmű az oldalon, hogy sikerült-e valóban a bejegyzésemet továbbítani. Valószinüleg kicsit ügyetlen voltam.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
05.
Már válaszoltam.
2014.
04.
24.
stroke kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám február közepén strokon esett át, ami a látását és az egyensúlyérzékét érintette. A jobb szemére önmagában jól lát, azonban ha a bal szemét is kinyitja, kettős látása van. Lehet ezen valamilyen terápiával segíteni? Olvastam a VRT-ről, azonban nem tudom, hol alkalmazzák. Győrben élünk és nagyon szeretném, hogy édesanyám látása javulhasson. Másik kérdés: hogy 81 éves koráig semmilyen gyógyszert nem szedett, most pedig a stroke után elsősorban a vérnyomása okoz problémát, ami állandóan változik, pedig szed rá gyógyszert, de mégis hol 180 hol 130, miután kapott rá gyógyszert, de mindig ismételten felmegy. Hosszabb távon ez rendeződni fog? Várom megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Kézérné Csongrádi Éva
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
05.
Stroke utáni neurológiai tünetek főleg maguktól javulnak. Annyit tehetünk, hogy a rizikófaktorokat csökkentjük. A VRT-t nem tudom, mi az.
2014.
04.
23.
MRI vizsgálat értékelése,gyógyító orvos kérdése:

Kedves Doktor Úr, Kérem szépen értelmezését a leletemnek ill. kérem ajánljon egy jó orvost számomra,aki tud segíteni.Sofőrként dolgozom és így egyre rosszabb. A csípőizületek natív MR vizsgálata. T1 súlyozott és STIR coronalis,T2 súlyozott axiális sorozatok. A femurfejeken és az acetabulumon necrisisra utaló jel nem látható.Az ábrázolt csontokban oedema nem ábrázolódott.Mk.csípőízületben minimális mennyiségű folyadék.A porcos labrumok megtartottak.Jobb oldalon a gluteus maximus trochanterikus és tapadásánál halvány ödéma látható az izmokban. Vélemény. Coxarthrosis 1.u. A jobb oldali gluteus maximusban mérsékelt enthesiopathia. A lumbalis gerincszakasz natívMR vizsgálata: a X.-es háti csigolyától a IV.-es keresztcsonti csigolyáig. T1,T2 és STIR sagittalis,T2 súlyozott axiális szekvenciák. Fokozott dőlésű sacrum,fokozott lumbalis lordosis.A thoracolumbalis átmenet csigolyáin 3mm-es Schmorl herniák. A XI.-es háti csigolya corpusában 12mm-es haemangioma.Az L.IV.discus laposabb,körkörös protrusiot mutat,amely jobb oldalon praeforaminalisan és foraminalisan a legkifejezettebb,itt kisebb hernia is lehetséges,az ezen csigolyák egymás felé tekintő peremrészletein és pediculusain csontoedema ábrázolódott.Ebben a szintben a kisízületi arthosis és a sárga szalag megvastagodása a gerincűrt coronalis irányból 1 cm-re szűkítik.Másutt a gerincűr normál tágasságú,conus az L.I.csigolya magasságában.A többi discus eltérést nem mutat. Vélemény:Degeneratív elváltozások az alsó lumbalis gerinc szakaszon,az L.IV. discusban kisebb jobb oldali hernia lehetséges.Diagnózis:M5110 Lumbalis és más intervertebrális discus rendell.radiculopathiával. Köszönettel: Lajos
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
05.
05.
Közepes fokú degenerativ jelek a lumbalis gerincen.
2014.
04.
20.
vikcsi113 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A barátom autóbalesetet szenvedett és agyrázkódása,borda,kulccsont és lábtörése van.Megsérült a csigolyája műteni kell .Sajnos több információt nem kaptam Róla még.Azt szeretném kérdezni ,hogy milyen lehet a csigolya sérülése és miért kell műteni és meddig tarthatják kórházban a műtét után ? Azért nagyon fontos Nekem ezek a kérdések mert csak akkor tudom felvenni a kapcsolatot vele ha már hazaengedik a kórházban és azt szeretném tudni mennyit kell rá várjak. Ha hazaengedték mit kell otthon még tennie és miben fog állni a lábadozása? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát üdV:Viktória
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
20.
Nagyon sok lehetőség van, mind nem tudom felsorolni. Néhány naptól fél év között lehet a kezelés ideje.
2014.
04.
18.
Gerincnyujtás... kérdése:

Tisztelt dokror ur... néhány éve fáj a hátam,derekam lapocka közt. voltam már korházban is de nem segitett. legutobb elmentem egy teljes lumbális nyaki háti gerinc röntgenre. IME EREDMÉNY:Nyaki gerincen lényeges eltérés nincs. Háti gerinc also harmadában kyphosis van,a lumb.lord.elsimult. Középső alsó háti csigolyákon és a lumb.csigolyákon spondylosis látható,helyenként meszes kapocs képződésekkel. Az S.I. csigolya részlegesen lumbalisalt,a 4-es és 5-ös rés jo kp.fokban beszűkült. Szükebbek a rések az alsó háti szakaszon is. Doktor ur,gyogyitható és ha igen hogyan? bejelentkeztem a reumatologiára is de 1hónapra kaptam idöpontot. Az egyik ismerösöm ajánlott egy csontkovácst,elmentem hozzá jol megmasziroz de a fajdalom miatt nem tudja alkalmazni a csontkovácsolást. Van neki egy Kiromed-denevérpad-gerincnyujtó padja kiprobáltam és érzem nyujtja a gerincem közben igazodik roppan,de persze ez se fájdalom mentes. kölcsön adta a kiromed padot és napi 1-2 szer használom. minimális izomláz van,Azota könnyebben érzem magam és kevésbé érzek fájdalmat,puposságom is csökkent. A kiromed paddal kapcsolatban kérdezném hogy használatom e továbbra is vagy rontok az állapotomon? az egyik rokonom porckorong sérves használhatja e? elöre is köszönöm a válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
20.
Használja nyugodtan a padot. A pad használata előtt nem szükséges MR vizsgálat, így bárki használhatja.
2014.
04.
18.
Simon Noémi kérdése:

Tisztelt doktor nő ! Egyik reggel felkeltem és elkezdet zsibaddni a bal hüvelykujjam gondoltam majd kiszünik, mert biztos csak elaludtam, de nem ìgy lett a zsibaddàs àtment a többi ujjamra majd az egesz tenyeremre. Elmentem vele először a sebészetre csináltak röggent képet és azt mondták ìnhüvely gyulladásom van ìgy kaptam rá kenöcsőt és rögzitettem a csuklom, de nem mùlt el csak rosszabb lett,màr nèha elkezdet az alkarom is zsibaddni ìgy elmentem a neorulogiàra ahol csinàltak ilyen ideg vizsgálatot de minden pozitìv lett semmit nem mutatott ki ìgy a kèz -tő alagut szindromàt is kizàrtuk. Folytattam a csuklo rögzìtést ès szedtem a Magne B6-ot de a helyzet csak még rosszabb lett olyan szintem hogy màr a jobb kezem is zsibadd, de ott nem a kèz fejem hanem a felső karom és az alkarom és vele együtt az egész jobb oldalam, amikor este alszok kihül mindkét karom teljesen és elkezdek fàzni valamikor pulcsiban alszok és akármennyire vicces de kesztyűben. Ès a làbaim is zsibadnak de azok tompábban, visszont gyengének érzem a végtagjaim jobb kezes vagyok és olyan gyenge a jobb kezem hogy írni nem tudok, egyfolytàban zsibbadok a közérzetem nem rossz csak ez a zsibaddás van. 3 évvel ez előtt volt egy olyan pròblémám hogy elkezdet zsibaddni a jobb talpam majd átment az egész jobb làbamra valoszinüleg a szemem miatt volt, mert miután megcsináltattam a szemüvegem helyre jöttem és itt jött az a gondolat, hogy valoszinüleg az a baj, hogy ùj szemüveget kénne csináltatnom, mert ez már nagyon rossz. De lehetséges hogy a szemem miatt zsibaddok ? Biztos vagyok benne hogy a mozgás hiány is rá tesz, de nem igazán tudok a zsibaddással tornàzni föleg futni nem :-/ Nagyon hálás lennék a mihamarabbi válaszáért. Amùgy 16 éves vagyok. Előre is köszönöm !
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
18.
Szemüveg hiány biztos nem okoz kézzsibbadást. A neurológus alaposan kivizsgálta, kövess tanácsát.
2014.
04.
14.
MR eredmény kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A másfél éves gyermekem MR eredményét nem igazán tudjuk értelmezni, ebben kérném a segítségét. "A kamrarendszer középállású,szimmetrikus, az intra-és extracerebralis liquorterek normális tágasságúak. Mindkét oldalon az occipitális kamraszarvban kb.1 cm-es kerek terime látható.Az agyállományban egyébként kórjelző értékű jelintenzitás eltérés nem ábrázolódott." Ezzel az eredménnyel a neurológusunkhoz kell visszamennünk, vagy agysebészt kell felkeresnünk? Köszönettel:Egy aggódó szülő
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
15.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
04.
11.
Hipochonder kérdése:

Tisztelt doktor úr! Érdekelne a véleménye,hogy hipochonder vagyok-e? tüneteim: 1.) 5 éve tartó hasmenés vagy nagyon lágy széklet 2.) néha véres széklet 3.) napi 5-7 széklet ürítés (Ha szedem az enterobene tablettát 2 napig jó,ha tovább szedem heves görcsök jelentkeznek! és nem a hasamba! hanem a gyomor és a mellkas tájéka!. 4.) puffadás 5.) hullik a hajam 6.) fáradékonyság( Ha otthon vagyok és meglátom az ágyam muszáj aludnom) 7.) többször, de keveset eszem 8.)van úgy, hogy napi 2-3 litert megiszom van amikor csak a reggeli kávét 9.) 6-8 hónapja tartó fejfájás (Hol erősebb,hol gyengébb. 3 hónapja minden nap tompán fáj de néha felerősödik.) 10.) többször híztam-fogytam nem kevés kilókat + mellé még erősen horkolok,néha az orrom is vérzik Ami biztos betegség és orvosi papírom is van róla: 1.) Lyuk van a szívemen (Morbus Roger???) 2.) megnagyobbodott májam van. Tisztelettel: Szné N.Timi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
15.
Inkább alapos kivizsgálást javaslok, nehogy valami komolyabb betegsége legyen, ami kezeletlen.
2014.
04.
11.
Megyes Adrienn kérdése:

Köszönöm válaszát!! Ön mit javasolna mit tegyek hogy jobb legyen? Valami gyógynövény alapú teák vagy valami vitaminok?? Elég idegesítő ezzel élni de nyugtatókat nem akarok szedni mert azokhoz hozzá lehet szokni azt meg nem szeretném!! Köszönöm előre is!!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
15.
A pánikbetegséget neurológus és pszichológus kezeli. Személyes vizsgálat mindenképp kell.
2014.
04.
10.
Fejfájás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 1 hete kezdet fájni a fejem hátul a tarkom fölött és a tarkom is nagyon szokot fájni. Mi lehet ennek az oka? mit javasol? Tisztelettel: Orsi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
10.
Lehet banális megfázás, de lehet akár agyhártyagyulladás is. Túl kevés az információ (láz, tarkó kötöttség, hányinger stb).
2014.
04.
09.
Gusztáv kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A nevem Jakab Gusztáv, és abban szeretném kérni a segítségét hogy kihez forduljak ezekkel a tünetekkel amit érzek. Az egész 2013. december vége fele kezdődött amikor is munkahelyemen hirtelen kiment az erő a kezemből, és tompa zsibbadást éreztem a bal karomban a lapockámtól az ujjaim begyéig.Ezek a tünetek utána elmúltak, és nem is tértek vissza a mai napokig. Azóta voltam kardiológusnál is mert a bal kéz zsibbadása általában szív eredetű de az eredmények szerint nem szív eredetű a problémám hanem más. Ezek a tünetek visszatértek már egy hete ugyan ezt érzem de ráadásképpen olyan az egész mintha bizseregne az egész bal oldalam az egész talpamig .Kérem hogy azt írja már meg hogy ez lehet -e gerinc miatt vagy valami gerinc probléma miatt mert azt el kell hogy mondjam hogy nem igazán jó ágyon alszom, és néha szokott olyan lenni hogyha sokáig olyan munkát csinálok ami megterhelő vagyis be kell hozzá hajolni akkor alig tudok kiegyenesedni . Köszönöm a válaszát!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
10.
Neurológiai vizsgálat közelebb vinne a megoldáshoz. Gerinc eredetű is lehet.
2014.
04.
06.
Megyes Adrienn kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Rövid történetem! 2013 nyarán elkezdett zsibbadni a bal lábam feje felkeldtem az ágyból és végig szaladt a zsibbadás a bal felemen egészen a fejem tetejéig! Másnap beutaltak a korházba csináltak Ct Mrt nyaki ultra hangot szív ultrahandot minden negatív lett! Azt mondták hogy idegi alapon van elküldtek neurózishoz felírt nekem frontint meg kedély javítot amiktől rosszul érezetm magamat így nem szedtem őket! elkezdtem szedni valeriana relaxot egy darbig nem voltk zsibbadásaim de aztán megint jelentkeztek! olvastam hogy magnézium hiánytól is lehet igy elkezdtem szedni supradin tabletát de semmi a zsibbadásaim vannak ugyan úgy! Nem egész naposak a zsibbadások van hogy hirtelen jön aztán magától elmúlik különböző időközönként! nekem van gerinc ferdülésem is a nyakam is recseg ropog! Olvasgattam a neten hogy a zsibbadások lehetnek: idegi alapon magnézium hiány miatt fogamzásgátló szedése maitt lyme kór miatt! A házi orvosom ne utal sehova ahol utánna lehetne ennek járni!! Van hogy néha heves szív dobodás érzetem is van meg gyengének érzem magamat a zsibbadások vándorolnak hol a fejem tetején érem aztán a bal kezemben a bal lábamban de a bal felem fej tetőtől a talpig egyszerre soha nem zsibbadnak mindig külön külön vándorolva! Kérdezném hogy ÖN mire gyanakodna a helyemben!Köszönettel Adrienn
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
10.
Pánik szindroma is lehet, mivel rohamszerűen jönnek.
2014.
04.
02.
Tanácstalanság kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Abban kérném szíves tanácsát, hogy ma délelőtt a fürdőszobában megbotlottam a szőnyegben, és elvesztettem az egyensúlyomat, előre dőltem, szerencsére nem estem el, a kezemmel sikerült megtámasztani magam a falnak, azonban a fal kb. 1,5 m-re volt. Tehát nekiütődtem a falnak, de nem estem neki. Ezt követően nyomást éreztem a fejemben jobb oldalt, zúgott is a fülem, és enyhén émelyegtem. Később ez elmúlt, csak a fejemben éreztem a nyomást. Estére viszont elkezdett nyilalni hátul a tarkómnál, majd a fejem tetején is és elkezdett fájni is a fejem. Ha mozgok, járok akkor nyilall, de van úgy, hogy nyugalomban is, ha felemelem a fejem. A fejem fáj enyhén, és mintha a fülem is bedugulna folyamatosan. Hallottam, hogy lehet agyrázkódást elszenvedni anélkül is, hogy beütné a fejét az ember, elég ha a koponyához csapódik az agy egy nagyobb mozgást, rándulást követően. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e agyrázkódásom ettől az esettől, ill. mit tegyek, ha igen? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Syssi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
04.
Ha nem ütötte be a fejét, akkor nem lehet agyrázkódása.
2014.
03.
30.
migrén? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pénteken ezt a kérdést tettem fel: migrén? kérdése: Tisztelt Doktor Úr! Én egy 23 éves férfi vagyok. A panaszaim tegnap este kezdődtek. Lehajoltam, felálltam, majd nyilaló fájdalmat éreztem a homlokomban. Ez még nem volt gyanús, mert ilyen már előfordult, de a fájdalom órákig nem múlt el (2óráig fájt), és szépen lassan a fájdalom a homlokom jobb oldalára koncentrálódott, lüktető, sajgó fájdalmat éreztem. Ez után kb egy óra tünetmentesség jött. Ezt követően arra lettem figyelmes, hogy olyan volt, mintha belevilágítanának a bal szemembe (mintha belenéztem volna egy erős lámpába és a fényét még mindig láttam volna), majd ez után ugyan ebben a szememben egy foltban vibrálást éreztem (ránéztem a falra és egy félkörív alakban vibrált a „kép”). Ez elmúlt, majd kb 10 percre rá felálltam, és ismét erős lüktető fájdalmat éreztem a homlokom/fejem jobb oldalán, zavart a lámpa fénye is. Ez a fájdalom pedig már nem múlt el míg el nem aludtam. Reggelre elmúlt az állandó fejfájás, bár még ha lehajolok, vagy hirtelen mozdítom a fejem, akkor ugyan ott mint tegnap, belehasít tompán a fájdalom. (nyugalmi állapotban nem érzek fájdalmat) Meg tudná mondani, hogy ezek a tünetek mire utalnak, illetve mikor érdemes felkeresni ezzel orvost? Lehet ez migrén? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Csaba Az Ön válasza: Ha a fájdalom megszűnt, akkor lehet migrén. Ha tarkója is fáj, akkor keressen fel orvost. Az új kérdésem: Azóta tegnap elmentem a neurológiára, ahol megvizsgáltak, fizikális vizsgálat történt, vérvétel, és koponya MR, ahol az ereket is nézték. A vérvétel rendben, azt mondták, az MR-en sem látni érdemi eltérést. Így migrén gyanújával küldtek el. Tegnap ismét jelentkezett egy 10 percig a bal oldali szemvibrálás, majd egy kis fejfájás a jobb oldali homlokomban. Mára az állandó fejfájás elmúlt, ismét csak akkor fáj, ha megrázom a fejem, lehajolok, vagy hirtelen felállok. Ilyenkor a homlokom jobb oldalán egy ponton belehasít. Most már kezdek ideges lenni, hogy mi lehet ez, ha nem találtak semmit. Ön szerint van okom az aggodalomra? Ezek a tünetek még mindig beleillenek a migrén tüneteibe? Köszönöm ismételt válaszát! Tisztelettel: Csaba
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
04.
02.
Semmiképp sem klasszikus migrén. De ami a lényeg, hogy a pókháló alatti agyvérzést kizárták. Nagyobb aggodalomra nem látok okot. Fejfájás ambulancia tisztázhatja az okot.
2014.
03.
28.
Mindennapos hátfájás. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lenne egy olyan problémám ami igazán nem tünt fel mert csak hébe hóba fájdogált a hátam de kéthete egyfolytában fáj ha állok és nem mozdulok akkor nagyon elkezd fájni. Elmentem a háziorvoshoz aki elküldött rtg-re. És ezt a diagnózist irták le: A háti gerinc kyphosisa az alsó háti szakaszon kissé fokozott. A D VIII.csig. test alsó zárólemezén néhány kis scleroticus határú Schmorl hernia. A középső és alsó háti szakaszon a zárólemezeken egy-egy kis peremszéli meszes felrakodás van. Az lenne a kérdésem ,hogy erre milyen gyógymodot javasol mert a Rheumatalógián próbáltam időpontot kérni de nem veszik fől a telefont. És mi is a problémám mi okozza ezt a fájdalmat ami a munkavégzést eléggé megneheziti állómunkát végzek. Válaszát előre is nagyon köszönöm Dr. Úr. Üdvözlettel:Sándor.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Gyógytorna és ultrahang kezelés javasolt.
2014.
03.
28.
migrén? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Én egy 23 éves férfi vagyok. A panaszaim tegnap este kezdődtek. Lehajoltam, felálltam, majd nyilaló fájdalmat éreztem a homlokomban. Ez még nem volt gyanús, mert ilyen már előfordult, de a fájdalom órákig nem múlt el (2óráig fájt), és szépen lassan a fájdalom a homlokom jobb oldalára koncentrálódott, lüktető, sajgó fájdalmat éreztem. Ez után kb egy óra tünetmentesség jött. Ezt követően arra lettem figyelmes, hogy olyan volt, mintha belevilágítanának a bal szemembe (mintha belenéztem volna egy erős lámpába és a fényét még mindig láttam volna), majd ez után ugyan ebben a szememben egy foltban vibrálást éreztem (ránéztem a falra és egy félkörív alakban vibrált a „kép”). Ez elmúlt, majd kb 10 percre rá felálltam, és ismét erős lüktető fájdalmat éreztem a homlokom/fejem jobb oldalán, zavart a lámpa fénye is. Ez a fájdalom pedig már nem múlt el míg el nem aludtam. Reggelre elmúlt az állandó fejfájás, bár még ha lehajolok, vagy hirtelen mozdítom a fejem, akkor ugyan ott mint tegnap, belehasít tompán a fájdalom. (nyugalmi állapotban nem érzek fájdalmat) Meg tudná mondani, hogy ezek a tünetek mire utalnak, illetve mikor érdemes felkeresni ezzel orvost? Lehet ez migrén? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Csaba
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Ha a fájdalom megszűnt, akkor lehet migrén. Ha tarkója is fáj, akkor keressen fel orvost.
2014.
03.
28.
Gerinc ferdülés,puposság kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György 2009 ota fáj a hátam egy bizonyos munka folyamat miatt,égetö és zsibbado érzés. kezdetben elhanyagoltam,de már egyre sürübben fájt. 2010-ben felkerestem egy idegsebészt,aki mr vizsgálatra küldött és tovább a reumatologiára egy 10 napos kezelésre. sajnos nem használt. csalodott voltam és továbbra is szedtem az erös fájdalom csillapitokat. A fájdalom erösödött,közben a test tartásom megváltozott,púpos lettem és már 10 perc sétátol is fáj a nyakam,vállam hátam. kiegyenesedni nem tudok. hanyat(hátamon) feküdni nem tudok illetve párnák segitségével. Ha lefekszem,nehéz pl oldalra fordulni és a felkelés is. fáj a derekám mind kettö oldalt,hirtelen mozdulatok izom görcsöt okoznak. emelni kevésbé tudok. ugy érzem magam 37évesen mint egy idös ember,ami nagyon elszomorit. 2013-ban ismét idegsebészhez fordultam majd 2szer mr vizsgálat és reumatologia. a kezelés csak addig volt jo még a korházban voltam. 2014 márciusában elmentem egy teljes lumbális nyaki háti gerinc röntgenre. IME EREDMÉNY:Nyaki gerincen lényeges eltérés nincs. Háti gerinc also harmadában kyphosis van,a lumb.lord.elsimult. Középső alsó háti csigolyákon és a lumb.csigolyákon spondylosis látható,helyenként meszes kapocs képződésekkel. Az S.I. csigolya részlegesen lumbalisalt,a 4-es és 5-ös rés jo kp.fokban beszűkült. Szükebbek a rések az alsó háti szakaszon is. Doktor úr,kérem forditsa le nekem mit is jelent az elöbb leirtak és hogyan lehetne gyogyitani.. elöre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Komoly betegség nem olvasható ki a leletből, de képek nélkül biztosat nem tudok mondani.
2014.
03.
26.
Tóth Erika kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Háti gerinc kétirányú felvételét kérte a körzeti orvosom, akit hát fájás és elviselhetetlen bal mell alatti borda fájdalom miatt kerestem meg. Voltam már ez miatt nála 2 hónapja , kaptam seractilt de nem használt. A ketodex viszont 7-8 órán keresztül minimálisra csökkenti a napi fájdalmamat. Éjszaka minden mozdulatra felébredek,előre hajolásnál ( hasprésnél ), oldalra fordulásnál a fájdalom intenzívebb. kb 1 hónapja voltam mellkas röntgenen is aminek eredménye jó volt. A gerinc felvétel vélemény a következő: A csigolyák mésztartalma kissé csökkent. A felső-középső háti gerincszakaszon balra convex torsios scoliosis és kiegyenesedett lordosis látható. III-V.D. csigolyák teste balra ék-alakban mérs.megkeskenyedett. A IX-XI D csigolyák peremszélei kissé megnyúltak . Kezdődő oldalszalag meszesedés látszik. Magamról: 43 éves vagyok, 1987 óta folyamatos napi 9 óra ülőmunka( könyvelő) mozgás hiány életmód, este egyszeri meleg étkezés, nappal szinte semmi, cigaretta elhagyás kb 7 éve, ezeknek köszönhető 80 kilóról kb 3 év alatt 110 kg. Fenti eredmény után a körzeti orvos elmondta: első a fogyás szép lassan, és próbáljam ki a denevér padot. Tanácstalan vagyok, hogy hogyan tovább, éljek a fájdalommal napi szinten és fogyjak le vagy más lehetőség is van a fentiekben leírt röntgen eredményre? köszönöm és Tisztelettel várom a segítségét. Tóth Erika
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Háti MR vizsgálatra lenne szüksége.
2014.
03.
25.
Nyaki fájdalom kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! Kb. 1 hónapja jelentkezett egy kb. 5x5 cm-es gyullad terület a nyaki gerincem jobb részénél. Először tályoggal kezdtek el kezelni, az antibiotikum hatására a gyulladás visszahúzódott azonban a fájdalom sajnos megmaradt. A sebészetről immunológiára kaptam beutalót. Előzményként annyi megemlítenék, hogy 2010-ben diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy alul működést, melyre Letrom 50 mg-ot szedek naponta 100 - 75 ug felváltva. Vélemény rovatban: Thyreoditis valószínű- jelenleg hypothyreosissal. TOS I.u. Scoliosis thoracalis. További teendőként érsebészetre kell tovább mennem, illetve gyógytornát javasoltak, valamint vettek vért, melynek eredménye csak április 16.-án lesz meg. Immunológiáról írtak beutalót rtg-re, melynek eredménye az alábbi: A C. VII. csigolya mk. proc. transversusa tömegesebb a szokottnál, a bal oldali distalis végének 9 mm-es darabja alapjához nem csontosodott hozzá. A TH. gerinc felső felében enyhe jobbra convex scoliosis. Amennyiben ideje engedi, kérjem írja meg nekem, hogy mit jelent az rtg. eredménye. Köszönöm előre is fáradozását. Maradok Tisztelettel: Gloria
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Nem írt semmit a panaszáról. Ha nincs, akkor gyógyultnak tekinthető.
2014.
03.
25.
levél kérdése:

Bal nyakamnál sokat lüktet az ér ha hozzáérek fáj az izmom vagy nem tudom pontosan mi fáj ha idegesebb vagyok úgy lüktet azt hiszem kiugrik a helyéről Fáj a bal karomon az izom és a a bal lábamnál ahol a vádlim van olyan mintha mindig görcsbe lenne és feszít .Vóltam egyszer egy vizsgálaton hő képpel megnézték és mondták vigyázzak mert strokot fogok kapni hova menjek orvoshoz hogy kideritsék mi a bajom .Tisztelettel Somogyi Jánosné Eszter
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Inkább a sok stressz okozhatja a panaszait mint más.
2014.
03.
23.
gerincsérv kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Az MR vizsgálatom eredménye : az L gerincen enyhe ívű, jovbbra convex scoliosis van.Az LIV.porcrés egyenletesen szűkebb, itt a porckorong jelvesztes .A középvonaltól jobbra széles alapon elődomborodik, az elődomborodott porcdarab 7 mm legnagyobb vastagságú.A jobb oldali laterális recessust kitölti, a kilépőgyököt comprimálja.Az előredomborodott porcdarab 12 mm hosszan caudal irányba csúszott.A többi porckorong magassága és jelmenete megtartott,kóros előboltosulás,durazsák compressió nem látható.A csontos gericcsatorna normál tágasságú.A myelon az L.I.csigolyatest magasságában végződik,jelmenete nem kóros. A sacrum csigolyái épek.Sacroiletisre utaló jel nem látható. Vélemény:Hernia Disci L.iv-v.1.d, amely caudal irányba csúszott.Scoliosis lumbalis min.grand. A szakvélemény szerint kiszakadt gerincsérvem van, melyet csak műtéttel lehet gyógyítani. Kérdésem, a diagnózis és az MR eredményei alapján csak a műtéti beavatkozással lehet gyógyítani a sérvemet? Az MR előtt ülő idegzsábával kezeltek 1,5 hónapig. A fartőtől jobbra voltak fájdalmaim, fájdalmas volt az ülés és a járás, de a lábam feje nem zsibbadt.A reumatológus 10 galván kezelést javasolt, de az első kezelés után 4 napig nem bírtam talpra állni, iszonyú fájdalmaim voltak, mintha a lábamat ki akarna valaki tőből tépni, stb.Az injekciókra kicsit javultam, de a jobb lábam feje azóta is zsibbad.A galván kezelés okozhatta-e a sérv kiszakadását ? Nagyon félek kés alá feküdni és ha lehet, akkor szeretnék más megoldással gyógyulni. A véleményét, választ köszönettel várom. Üdvözlettel Lantai Jánosné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
03.
22.
izom merevség kérdése:

Tisztelt Dr. Székely György! Meghúztam a csuklómat.A háziorvosom Diclac 150mgot írt fel.A gyulladás ami a csuklómban van már 90%ban(szúró érzés,úgy érzem) elmúlt,de mikor felébredek a szalagom ami összeköti a kézfejemet és az alkaromat kicsit merev.A merevség akkor múlik el ha körzök a kézfejemmel 3-4et.A háziorvos nem írt fel rá rögzítőt,önszántamból vettem egyet.A kérdésem az lenne hogy lehet a rögzítő miatt a merevség,(mert kb 9-10 napja hordom és napi 1-2 max 3 órát veszem le(ezt se mindig),valamit éjjelente) vagy még a szalaggal lehet a gond? Konkrétan 14ike óta pihentetem a kezem,az eset 7én történ,de 10én és 13án ráedzettem,tehát a gyógyulást 14ike óta számolom :)Mozgatni tudom minden fájdalom nélkül,és a merevséget leszámítva úgy érzem ha még 3-4-5 napig szedem a Diclacot ,akkor 3-4-5 nap múlva terhelni is tudnám... Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Dénes
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Kérem, kérdezzen traumatológust.
2014.
03.
20.
baleset kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! A páromnak 5 évvel ezelőtt volt egy motor balesete,amikor ráesett a hátára és bevágta a gerincét.Sajnos olykor olykor fájdalmai vannak, és az orvosok itt veszprémben nem mondanak semmit.1 hete ismét elmentünk röntgenre,ezt a leletet kaptuk!Kérem magyarázza el hogy mit is jelent... Háti gerinc 2 ir. felv. Lumbalis gerinc 2 ir. felv. A háti kyphosis és az ágyéki lordosis kissé fokozottabb. A csigolyatestek magassága és zárólemezeik megtartottak. Az L1 csigolyatesten az amnézisben szereplő régebbi fractura nyoma nem különíthető el. Az L5 csigolya dorzál felé megkeskenyedett, az s1-hez képest közel 1 cm-rel a felette lévő gerincszakasszal együtt előre csúszott. A hátsó íven megszakadás van. Vélemény: az L5-S1 átmenetnél spondylolysis et listhesis. Az L5 csigolya dorzáisan a szokottnál laposabb. Nagyon szeretném megtalálni a megoldást,és szeretném tudni hogy milyen súlyos ez a probléma?Esetleg egy megfelelő masszőr tudna-e segíteni?vagy hogy mi lenne a megoldás??Válaszát előre is megköszönöm! Tisztelettel: Farkas Alma
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
21.
Úgy gondolom, hogy műtétet igényel az eltérés. Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.
2014.
03.
19.
fejtetői fejfájás kérdése:

Tisztelt doktor, Problémám a következő: Mostanában (2-3 hete) gyakran fáj a fejem a fejtetőmön, épp a közepén, társul hozzá enyhe szédülés, gyenge émelygés. A vérnyomásom az utóbbi pár napban kicsit változó volt egy fülcsengésre szedett gyógyszertől(infúziós értágító kezelés), és frontérzékeny is vagyok, valamint kezelt pánikbeteg. Volt vérvételem, ekg-m, koponya és nyaki gerinc mr-em, mind negatív. Doktor szerint tipikusan mire utalhat a fejtetői enyhe nyomó fejfájás? Lehet ez a tenziós típusú fejfájás egyik vállfaja, vagy frontérzékenység, esetleg a pánikbetegség kísérője? Rendszeresen szedek 4 hónapja coaxilt és xanaxot. Mozgást kellene megpróbálnom rendszeressé tenni? Elképzelhető, hogy évszakváltás megviseli az érzékenyebb szervezetet? 32 éves vagyok. Válaszát köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
19.
A panasz a pánikbetegség részjelensége lehet.
2014.
03.
19.
porckorongsérv kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Férjemet 03.16-án műtötték porckorongsérvvel. Az MRI lelet igen hosszú, a véleményt írnám csak le: Spondylarthrosis. Az L.II discus bal oldali paramedián -lateralis herniája. A durazsák nagyfokú compressioja az L.IV. discus magasságában egy baloldali, feltehetően sequestrált herniának megfelelő képlet által. Az L-V. discus centralis protrusioja. Mikor bekerült, már igen nagy fájdalmai voltak, érzéskiesés, végtagba sugárzó fájdalom, a csipőjét nem érezte. Másnap műtötték meg, de továbbra sem érzi a csípőjét, a comb hátsó feszítő izmát, a vádliját. Pontosan az érzéskiesés miatt vizelet és székletinkontinencia lépett fel. Teljesen el van keseredve, hogy ez így marad és végleges. Azt szeretném kérdezni, hogy ez mennyire javítható tornával, kezelésekkel, mire számíthatunk? Tisztelettel köszönöm válaszát.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
19.
Sajnos sok szükséges információ hiányzik, de javulásra van remény.
2014.
03.
18.
kiscsillag kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2012. decemberében szültem első gyermekemet 38 évesen, teljesen rendben zajlott a szülés. A szülés előtt egy 4-5 hónappal a bal combom külső felén tompa fájdalmat éreztem, majd egyszer lépcsőzés közben egy éles fájdalmat, és melegséget éreztem, mintha megpattant volna egy ér. Kisebb hajszálerek keletkeztek a lábamon terhesség alatt. Voltam SzTK-ás rendelésen a neurológusnál és az érsebészeten, mindketten azt mondták, hogy a terhesség miatt van, a többletsúlytól. Már egy éves a gyermekem, de még mindig fáj a bal combom ha ráfekszem, és néha olyan érzéketlen az a terület, bár már azért javult a korábbihoz képest. Ma voltam rötgen felvételen és azt írták, hogy L.IV. csigolya elülső peremszélén kezdődő osteophytosis van. Tudna segíteni a doktor úr, hogy merre menjek tovább? Köszönöm szépen! Csilla
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
28.
Neurológus tisztázza, hogy mi a fájdalom eredete.
2014.
03.
12.
papp krisztián kérdése:

tisztelt doktorur 11hónappal ezelött ért egy munkahelyi baleset rámesett egy felettem lévő emeletröl egy munkás eltört és összeroppant a 12 es csigolyám az orvosok szerint nem kell müteni de folyamatos problémáim vannak nagyon erős fájdalmak,minden tüsszentés rezgés minimálisan sarkos lépés blokkoló erejü fájdalommal jár hajolni nem tudok az összes lábujjamon állandósult zsibbadás alakult ki és mindkét alsó lábszáram külső fele szintén zsibbad egészen a térdem felett4-5cm-es magasságig készült ct mr de nem jutottak előrébb 4 hónapig viseltem füzőt és3 szor csináltam végig a kiirt gyógytornát ön szerint hogyan tovább? mert ezt igy már nem birom tovább semmilyen fájdalomcsillapitó nem használ
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
13.
Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon. Az rtg filmjeit, CD-ket hozza magával.
2014.
03.
09.
remény kérdése:

Két éve tartó jobb oldali farizom fájdalomtól szenvedek.Az idegsebészeti szakrendelésen megállapítottak egy kezdődő gerincsérvet,de ellenkező oldalon.Tartós gerinckíméletet és fürdőkórházi kezelést javasoltak.A gyógymasszőr jobb láb izomzatán jelentős izomsorvadást fedezett fel.A fájdalom a farizom megfeszülésekor villámszerűen jelentkezik.Kérdésem,hogy lehet-e a fájdalom oka idegszál letapadás,mert a jobb könyöknél már történt ilyen műtét korábban?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
10.
Lehet pl. piriformis alagút szindróma.
2014.
03.
08.
zsuzsa kérdése:

tisztelt dr ur már 3hete fája jobb kezemen 3 ujjam és zsibad szedek rá gyógyszert de még mindig semmi javulás voltam neurológus hoz is de azt nem mondtam hogy a ballkezemen is el van zsibadva a középsö ujjam szeretném megkérdezni ha nem mulik a zsibadás és a fájdalom lehet-e komolyab következménye válaszát elöre is köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
10.
Leginkább gerinceredetű probléma lehet. Az ok ismerete nélkül nem tudjuk a prognózist.
2014.
03.
07.
erzsébet kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr.Az lenne a kérdésem,a rötgenfelvételböl arra a meg álapítára következtetett az orvosom hogy a 3 mas 4 es deréki csigolyám közül egyszerűen elfogyott a síkos anyag és ez miatt össze ér a két csigolya ami nekem sok keserűséget okoz .VAN E LEHETŐSÉG EZT A SIKOS ANYAGOT PÓTOLNI.Köszönettel várnám válaszát.Kádár Lászlóné.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
08.
Nincs. Kérdés, hogy milyen panasza van, attól függ a kezelés. MR vizsgálatra is szükség lenne.
2014.
03.
06.
segitség kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Szeretném ha értelmezné a radiológiai véleményt. A nyaki kisizületekben arthrosis.Számottevő spondylosis nem látható.A C. VI-VII. közti kisizület nagymértékben beszükült. Nyaki borda nem látható. Köszönettel, Németh Györgyi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
08.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
03.
05.
McKenzie kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 4 éve carpal tunnel syndroma-t állapítottak meg, a bal kezem, karom zsibbadása, fájdalma miatt. Mivel a fájdalom nem múlt, MR-en voltam 2 éve. Vélemény: Kiegyenesedett nyaki lordosis, C.V.-VI. segmentumban segmentalis kyphosis, discus degeneratio és bal túlsúlyú forament szűkítő discus protrusio látható. Aztán csökkentek a panaszok, ezért McKenzie gyógytornára kaptam beutalót. Két alkalommal voltam a gyógytornásznál, mert a 2. alkalom után, mikor új időpontot egyeztettem volna, visszakérdezett: Miért, akar még jönni?... Mivel előtte tudtam meg, hogy babát várok, beletörődtem, hogy ennyi volt, nem lesz több gyógytorna. Azóta eltelt 2 év. Éjszakánként rendszeresen teljesen elzsibbad a karom, mintha nem az enyém lenne. (Túlnyomó részben a bal, a jobb ritkán.) Nappal is, de akkor nem válik teljesen érzéketlenné. A zsibbadás nem zavarna, ha nem lenne ott az az állandó fájdalom. Szinte folyamatos, csak néha enyhébb. Hétvégén viszont új dolgot észleltem. Fizettem volna a pénztárnál Erzsébet utalvánnyal, és egyszerűen nem tudtam lapozni. Mintha nem tudtam volna irányítani az ujjaimat a finom mozdulatra, mintha kesztyű lett volna rajtam. Ön szerint mit tegyek? Ha újra időpontot kérek az OGK-ba, onnan esetleg újabb MR, majd vissza, ez kb. fél év minimum. Menjek magamtól MR-re (úgy, hogy fizetek érte), vagy nincs különösebb baj, és ez a zsibbadás örökre így marad, csak el kell viselni? (Most, írás közben is a bal hüvelykujjamon keresztül a vállamig.) Tud súlyosbodni? Az, hogy néha keresni kell a szavakat, mert nem jutnak eszembe, az mástól van (pl.: fáradtság), vagy lehet ettől is? Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
08.
Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.
2014.
03.
05.
László Róbert kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok. 2007-ben lumbalis discus hernia miatt műtöttek(L V 1.s.), majd 1-2 hónappal később egy újabb műtét volt, amely során szívó-öblítő dren behelyezésére került sor. Az utóbbi kb. 1 évben ezek a panaszok jöttek elő: - a heg körül a derekamnál, ha megnyomom egy pontban, nyomásra nyilalló-fájó érzés jelentkezik - ugyanez, a fenti érzés van, ha felső testemmel hátradőlök, de néha akkor is, ha előre (mintha ott bent valami hozzáérne valamihez abban a bizonyos testhelyzetben) - néha a nyilallás hatására fájdalom is elindul a bal lábamba (egyébként zsibbadás, izomgyengeség, bizsergés nincsenek, néha inkább hideg-meleg váltakozó érzése merül fel) - a műtét óta kétszer volt csigolyaízületi becsípődésem (azelőtt soha);az egyik ilyen éppen 2 hete volt, ami néhány napra ágynak döntött - 2013 novemberében voltam az OGK-ban Pesten egy 5 napos masszázs-infúziós-gyógytornás kúrán. Egészen addig, amíg a 2 héttel ezelőtti becsípődés meg nem történt, nagyon jól voltam. A becsípődés okozta izommerevség és fájdalom elmúltak, de visszajött ez a nyilalló érzés megint. A gyógytornát csinálom rendszeresen egyébként. Legfontosabb kérdésem: Van-e mód arra, hogy elküldjem Önnek az MR felvételek képeit és az alapján Ön megállapítja, hogy: kiújult a sérvem és az okozza ezt a panaszt, vagy pedig valami más, veszélytelenebb dolog van a háttérben? Azért kérdezem ezt, mert már kb. 5 orvossal voltam kapcsolatban emiatt (3-nál személyesen) és szinte mindegyik mást mondott (nem újult kis, csak a hegek miatt érzem ezt, a másik szerint kiújult, egy harmadik szerint meg 2 helyen is van sérvem). Ezek alapján nem tudom, hogy mit higgyek. Ami elég aggasztó még, hogy némelyik felvételen látható egy fehér színű folt (olyan, mint egy fekvő bowling bábú) ami érinti az idegeket. De erre az 5-ből 1 orvos tudott csak annyit mondani, hogy valószínűleg cysta. Akkor esetleg az is felmerülhet, hogy nincs semmi baj, csak ez a cysta van rossz helyen és mondjuk eltávolítanák, akkor tünetmentes lehetnék? Elnézését kérem a hosszú sorokért, továbbra is a legfontosabb dolog, amit tudni szeretnék, hogy el tudnám-e Önnek küldeni akár e-mailben a képeket egy rövid elemzés, vélemény céljából? Köszönöm, hogy elolvasta az írásomat, válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
03.
08.
Lehet synovialis cysta. Persze látnom kellene a képeket. Tömörítse a fájlokat winrar-ral, majd óriáslevélként küldje a szekely57@freemail.hu-ra.
2014.
02.
25.
carotis kérdése:

Tisztelt Főorvos Ur! Szeretném ha az alábbi leletet értelmezné 2013.novemberében készült az alábbi lelet. A carotisok inmitája közepesen kiszélesedett. Mindkét bifurcationban és interna bulbusban néhány apró-lapos, sima felszinü kevés meszes részleteket is tartalmazó közepes echogenitásu plaque ábrázolódik. Az áramlási sebeségértékek alapján significans stenosis nincs. Mindkét artéria vertebralisan megtartott, normális irányu áramlás. Vélemény: közepesnél enyhébb atherosclerosis. A mai nap más kórházban történt ugyanilyen vizsgálat eredménye negativ . vagyis Sine morbo. Nagyon szépen kérem legyen szives leirni,hogy van-e miért aggódnom. És még egy kérdést szeretnék feltenni. Agykoponya Ct leirása a következő A kamrarendszer középállásu, egyhén-mérs.tágabb.Frontálisan kissé tágabb liquorterek A középvonal megtartott. A gerinc CT A lordosis kissé fokozott,mérs.balra convex hajlat A III-as korong enyhén szétterül, nagyobb protrusió nem látható. A IV-es korong mérs.előredomborodik, bal oldali medio-lat. protrusio mérs fokozott. Kérem legyen szives válaszolni mivel kezelőorvosomhoz jelenleg nem tudok elmenni van-e sürgős teendőm. Válászát előre is megköszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
27.
A leírtak szerint nincs sürgős tennivalója.
2014.
02.
23.
Kojana kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Egy nagyon kedves barátom a múlt héten vasárnap agyvérzést kapott, de szerencse a gyors orvosi segítségnek, hamar bekerült a kórházba. Mindez Münchenben történt, ahol egy nagyon jó felszereltségű kórházban fekszik. Én kedden tudtam először meglátógatni, rendesen , összefüggően beszélt németül és magyarul is, szerdán már jobban, és csütörtökön pedig már teljesen jól. Emlékszik mindenre, hogy történt , ( elvesztette az egyensúlyát, mit hagyott az autójában, mi a munkahelyének telefonszáma.. ) ami engem aggaszt, hogy bár én nem mertem tőle megkérdezni, de a bal karja és lába szerintem béna lett. Csütörtökön csináltak neki egy CT-t, amiről azt mondta neki a doktor, hogy "tetszik a fej".. A diagnózisához nem az van írva, hogy stroke, hanem valamilyen német szó és mellé hipertónia.. ( Azt tudom, az magas vérnyomást jelent.., ja vérnyomáscsökkentőt sajnos nem szedett..) Itt az orvosok csak annyit mondtak, hogy szükséges lesz majd egy 3 hetes rehabilitáció. Ön szerint milyenek a gyógyulási esélyek, és a rehabilitáció segítségével vissza lehet állítani a bénulási folyamatot?? Ő azt mondja, meg fog gyógyulni, és újból dolgozni fog.. Nagyon köszönöm válaszát, üdvözlettel: Tina
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
24.
A CT képek és a beteg állapotának pontos ismerete nélkül csak találgatni tudnék.
2014.
02.
22.
szeretnék meggyógyulni kérdése:

Feleségemet 2013.10.15.-én lumbosacralis sérvvel operálták. A ko. L V feltárásból, bo discectomiábol történt sérveltávolítás. A műtét után panaszai nem csökkentek. Azóta is gerincfájdalomra, és lábzsibbadásra panaszkodik, ami combtőben és a jobb lábfejben érződik. Bal tuls.al van ko.i ischialgiája, lágyékhajlati zsibbadása. A zsibbadás részben mindkét combtő ill. jobb lábfejet érinti és minkét sarka fájdalmas. Műtét után CT, MR is készült amely jelen állapotát nem igazolja vissza. Kérdésem a következő: Főorvos úr szerint feleségem elhúzódó panaszait mi okozhatja, esetleg sérülhetett-e az ideg, idegpálya a műtét során ami a jelenlegi tüneteket okozhatja. Mennyi idő alatt regenerálódhat a kérdéses terület, hogy a most tapasztalt tünetek enyhüljenek vagy eltűnjenek. A CT és MR vizsgálatokon kívül létezik-e más vizsgálat ami egy esetleges eltérést vagy ideg sérülést kimutat Mi az amit javasol főorvos úr amivel feleségem állapotában javulás következhet be.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
22.
A betegről szinte semmit sem ismerek. Amit leírt, az a szükséges információ töredéke. Ha személyesen felkeresnek az MR képekkel, akkor többet tudok mondani.
2014.
02.
20.
Kiss István kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy nekem 3hónapja van fejfájásom, néha tompa, néha szúró fejfájás. Csináltak koponya röntgent 2hete, ami nem mutatott semmi betegségre utalót. A mai nap elküldtek koponya ct-re, és nemtudom ez mennyire veszélyes, mennyire kell aggódnom. Mennyire veszélyes ha megint sugárzás éri a koponyám? 28éves vagyok. Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
22.
Ne aggódjon, nem veszélyes.
2014.
02.
15.
Fábiánné Karl Irén kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 46 éves nő vagyok,könyvelőként dolgozom.Kb 6 hónapja keresztcsonttájéki fájdalmam kezdődött,illetve a bal tomportájon és a vádlimban is szinte elviselhetetlen fájdalmat éreztem.Külső lábszélem zsibbadt.Borzalmas éjszakáim voltak,mert a fájdalmak nyugalmi állapotban sem enyhültek.Háziorvosom Movalist írt és persze beutalót az ideggyógyászhoz.Mikorra időpontot kaptam a tünetek csökkentek.CT vizsgálatot végeztek ,melynek eredménye a következő:A lumbális lordozis és az ábrázolandó csigolyatestek magassági átmérői megtartottak.A csigolyák peremein osteophyták láthatók.Az L III/IV és az L IV/V. i.v. rés magasságában a porckorong körkörösen ellepult,szétterült,de gyöki kompressziót nem okoz.Az L II/III és az LS i.v. rés magasságában sérv nem látszik.A kisizületek sclerotikusak. Vélemény:Spondylosis et spondylarthrosis lumbalis.Protrusio disci intervertebralis L III/IV. et IV/V.Mikor a CT készült már semmi tünetem nem volt. Napokban ismét fáni kezdett a derekam és vádlimban elviselhetetlen a fájdalom,éjszaka is csak forgolódom,szinte semmit nem pihenek.Háziorvosom B1 vitamint és 2x1 Diclac tablettát írt.Már 5 napja szedem,de nem sok a javulás.Táppénzen soha nem voltam,csak a terhességeim alatt.Nem is szeretnék most sem. Kérdéseim:milyenek a gyógyulási esélyeim,van-e lehetőség műtétre?Teljes életet szeretnék élni,ez így egy kínszenvedés.Másik kérdésem:hallottam,hogy az ortopédus a magánrendelésén helyileg add injekciót,ami tünetmentességet jelent.Keressem meg vagy sem? Milyen lehetőségek vannak még,Az ideggyógyász lumbális gyakorlatait próbálom elvégezni valamint masszőrhöz járok,az az előző esetben könnyített.Mit tegyek,kérem segítsen! köszönöm válaszát! üdvözlettel...
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
16.
MR vizsgálatot végeztetnék, esetleg megnézném a képeket.
2014.
02.
14.
Gitta kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! 7 évvel ezelőtt jobb oldali, majd a múlt év novemberében bal oldali csípőprotézis műtéten estem át. Azóta is fáj a derekam és a jobb oldali keresztcsontom. Két évvel ezelőtt röntgen készült. A megállapított diagnózis elcsúszott, elkopott, elmeszesedett. Várhatok-e még javulást? Hova forduljak ezzel a problémámmal?
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
15.
Az ortopédia hivatott az Ön betegségével foglalkozni.
2014.
02.
13.
dagilesli kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretnék tanácsot kérni, mert már teljesen elkeseredtem, nem tudom hova forduljak. Egy jó ideje nagyon fáj a fejem a jobb oldalon homloktájon. Elmentem a háziorvoshoz, aki közölte, hogy menjek el Ideggyógyászhoz. Még 2013.11.hónapban ezt meg is tettem, elküldtek CT-re, ami nem mutatott k i daganatot. Az ideggyógyászhoz visszamentem, közölte, hogy fura de nem is emlékszik rám. Mindegy. De biztos meggyógyultam, mivel nincs daganatom. Úgy beszélt velem, mintha szimulálnék. Szerinte pszichiáterhez kellene mennem, mivel sok a problémám. Kértem időpontot, majd jövő hétfőn kellene mennem pszichiáterhez. Tavaly december óta küzdök, hogy legalább valami olyan gyógyszert kaphassak amivel tudok dolgozni, mert így nem tudok, viszont így kirúgnak a munkahelyemről. A helyettes doktornő azt mondta, hogy nem jó a vérképem menjek el a nőgyógyászhoz, ahol természetesen nem találtak semmit. A háziorvoshoz visszamentem, elküldött a Gégészetre, hogy arcüreggyulladásom van. Persze nincs, csináltak röntgent. Ekkor kiborultam, mert nagyon fáj a fejem és a nyakam, sokszor még a táskámat sem bírom tartani a vállamon annyira fáj. Már nem tudom, hogy feküdjek. Elküldött szemészetre, ahol felírtak szemüveget, de ettől nem fájhat a szemész szerint a fejem és a Fehérvérsejtem sem emelkedhet. /14ezer, ami az orvosok szerint gyulladást jelez/. A gégészeten kaptam beutalót a Reumára és nyaki röntgenre. 1997-ben már voltam egy másik ideggyógyásznál aki meszesedést mutatott ki a nyaki csigolyámon. Erre ultrahangos kezelést kaptam anno. A nyaki röntgen eredménye: A nyaki lordosis íve kiegyenesített. A corpusok és porckorongok magassága megtartott. Az atlason formane arcuale. Nyaki borda nem látható. Szeretném kérni a segítségét, hogy mit tegyek elletve, hogy mit jelent ez az eredmény? Előre is köszönöm. Üdv Janik Mária
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
15.
A fejfájás nem egyszerű betegség, az okát sokszor nehéz megállapítani. Forduljon fejfájás szakrendelésen dolgozó neurológushoz.
2014.
02.
10.
Lumbalis rendellenesség kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 45 éves vagyok, a munkahelyemen tehergépkocsit vezetek. 2013.december elején kezdődött, hogy erős fájdalmaim voltak a derekam bal oldalán a bal lábamban végig a bokámig. A házi orvos először gyógyszeres(Mydeton), majd injekciós kezelést adott. A fájdalom kicsit enyhült, de nem múlt el, ezért idegsebészeti beutalót kaptam, ahonnan MR vizsgálatra küldtek. Az MR vizsgálaton voltam, ahol az alábbiakat írták le: A lumbalis lordosis csökkent, enyhe balra convex scoliosis. A csigolyatestek magassága normális, a ventralis peremeken minimális osteophytosis. Az L.IV. korongon enyhe, jobb oldali túlsúyú protrusio látható a durazsák érdemi dofomitása nélkül. Az L.V. korongon széles bal oldali kiszakadt, paramedialis-lateralis hernia látható, ez a durazsákon enyhe deformitást okoz, bal S.1. gyök comprimalt. Vélemény: Protrusio disci L.IV. Hernia disci L.V. l.s. Kérdésem az lenne, hogy van-e szükség műtétre, ha igen, akkor milyen jellegűre? Milyen érzéstelenítési módok vannak(gerinc érzéstelenítés, vagy altatásban végzik)? Várom válaszát, tisztelettel: Magyar Péter
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
15.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.
2014.
02.
05.
gabik kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Segítséget szeretnék kérni, MR leletem értelmezésében. Fáradozását, esetleges tanácsait előre is köszönöm! Üdvözlettel: Agárdi Gabi Lelet: A lumbalis gerincen balra convex scoliosis látható. Az L. II. csigolya felső fedőlemezén kis Schmorl hernia látható. Az L. IV discus dehydralt, széles alapú körkörös protrusioja látszik, mely a durazsákon benyomatot okoz, a jobb forment szűkíti, itt a gyököt eléri, de gyöki compresio nem látszik. Discus hernia nem ábrázolódott. Az L. IV discus magasságában, illetve a szomszédos discusok magasságában is a kisízületekben kevés folyadék látható. A conus medullae az L. I. magasságában végződik, szabályos.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
15.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
02.
03.
Csató Viktória kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 85 éves nagypapám 15-20 éve cukorbeteg, illetve pitvarfibrillációban szenved. Cukorbetegsége miatt a lábán található fekély. Néhány napja észrevettük, hogy az egyik pupillája kicsit nagyobbnak tűnik a másiknál( 0,5-1 mm különbség), illetve szeme gyakrabban könnyezik, de egyéb elváltozása nincs. Féloldali zsibbadást, bénulást nem érez. Gyakran érzi gyengének magát, de ez korából adódóan szinte általános. Fejfájásra néha panaszkodik. Neurológiai vizsgálaton legutóbb két éve volt, amikor kimutattak lacunáris infarctusokat, illetve érelmeszesedést. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a pupilla elváltozás összefüggésben állhat-e a cukorbetegséggel, illetve milyen egyéb okai lehetnek az ő esetében, valamint, hogy sürgős ellátást igényel-e. Válaszát nagyon köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
04.
Sürgős ellátást igénylő panaszt nem ír.
2014.
01.
31.
Illésné Debreceni Erzsébet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 37 éves nő vagyok. Már 3 gerincsérv műtéten vagyok túl. Jelenleg nincs problémám tudok dolgozni. Arról érdeklődnék, hogy jogosult vagyok-e adókedvezményre ennyi műtét után? Ha felkeresem az idegsebészem kiállítja az erről szóló igazolást vagy a gerincsérv nem tartozik a "támogatható" betegségek közé? Köszönöm válaszát! Klaudia
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
02.
Ebben a kérdésben nem vagyok illetékes.
2014.
01.
31.
Röntgen kérdése:

T.Doktor úr. Házi orvosomhoz fordultam mert szülés után és alatt is nagyon vizesedtem Főleg a hasam, arcom, karom ha már nagyon ödémásodtam a lábamon is észrevettem . Fáradékonyságot, észleltem . A koponya röntgen ezt mutatta ki: Kisfokú hyperostosis frontalis interna. A sella alakja nagysága kontúrja rendben. A proc.clinoideusok vaskosabbak csaknem hidat képeznek. Mit jelent ez a lelet. Az endorinológiára 4 hónap múlva kaptam csak időpontot. Orvosom azt mondta majd ott eldöntik mi a teendő. Válaszát előre is köszönöm.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
02.
02.
Ennyi információból nem lehet következtetni agyi betegségre.
2014.
01.
29.
vaffenss kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 40 éves férfi vagyok jelentős túl súllyal 173cm/115kg lakatos szakmunkás. Tudomásom szerint van két gerinc(-sérvem) kiboltosúlásom ágyéki tájékon .Úgy ahogyan el dolgozom állapotomból kifolyólag,de kb egy hónapja történt egy drasztikus változás az életemben! A comb csontom (Forgó) ahogyan csatlakozik a medencémhez ,tehát a fenék részem alsó tájékán olyan erős fájdalom áll be estére kerekedve,hogy van úgy ,hogy nem bírok el aludni. Ez a fájdalom hol a jobb,hol a bal felemben van. Ilyenkor a lépni de még meg moccanni is óriási fájdalommal jár . Bíztam benne ,hogy majd el múlik de makacsul meg keseríti minden napomat, úgy mozgok már mint egy 80 éves ember. Mi történhetett velem? Kérem segítsen ha tud,m ia teendő. Köszönöm Zámbó Sz.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
29.
Legfontosabb a testsúly csökkentése.
2014.
01.
27.
kovroz kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A segítségét szeretném kérni a gerinc MR leletem értelmezésében:Lumbalis gerinc és sacrum MR vizsgálat natív:Sagittalis síkú T1,T2,STIR,a sacrummal párhuzamosan döntött T2 súlyozott sorozatot készítettünk,majd axialis síkú T1,T2 súlyozott felvételek készültek. A lordisis íve megtartott.T2 súlyozott felvételeken a korongok jelszegényebbek.A korongokon valamennyi magasságában látható körkörös előboltosulás,melyhez az L.IV magasságában döntően már extraforaminalisan körülírtabb előboltosulás is csatlakozik.Az L.II.korong szomszédságában a csontvelőben enyhe oedemás elváltozás is látható.A myelon az L.I magasságig követhető.A sacroiliacalis izületekben kórjelző nem látható. Vélemény: Degeneratív elváltozások. Enyhe spondylodiscitis az L.II.magasságában.Jobb oldali részben már extraforaminalis L.IV-es hernia. Fáradozását előre is köszönöm
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
29.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
01.
27.
Röntgen lelet kérdése:

Kedves doktor úr! Gerinc röntgen eredményem értékelését kérném! A háti kyphosis fokozódott!A th csigolyateste előrefelé ék alakban kissé elkeskenyedik,felső zárólemeze kifejezettebben bal oldalt óraüveg szerűen behorpadt,de megszakadva nincs,alatta a structura nem tömörebb. A XI.háti csigolya jobb oldali alsó peremsarka megnyúlt. Lumb.csigolyák közti porcrések megtartottak,zárólemezek épek,csontszerkezeti eltérés nem látható. A IV.Lumb.csigolyafelső peremsarkán kis osteophyta van. Vélemény:Th VII.csigolyatestén consolidalódott,enyhe fokú compressziós fractura utáni állapot. Spondylosis thoracolumbalis incipens! Válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
29.
A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
2014.
01.
27.
Oldalirányú bokaelcsúszás kérdése:

Jó napot Kivánok doktor úr ! A véleményét szeretném kérni . Elestem és megrepedt a szárkapocs csontom a bal lábamon , begipszelték de amikor egy hét mulva visszamentünk kontrolra egy 2 mm-es bal oldalirányú elcsúszást diagnosztizáltak. Egyik helyen azt mondták, hogy nem kell műteni, másik helyen pedig hogy 2 mm- nél már kell, főleg azért mert még csak 16 éves lány vagyok . Szeretném kérni a doktor úr véleményét. Válaszát előre is köszönöm :!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
29.
Traumatológus az illetékes.
2014.
01.
24.
Ecsedi Noémi kérdése:

Kérem tegye számomra érthetővé a CT eredményemet, és, hogy mi tehetnék a gyógyulásom érdekében: A lumbalislordosis kiegyenesedett.a csigolyák zárólemezein mélyebb nucleus polposus benyomatok figyelheők meg.A peremek kihegyezettek.A IV-es porcrés közepes mértékben,az V-s kifejezetten beszükült.III-as porckorongban körkörös,discret,a durazsákot érintő protrusio van.A IV-es porcrés magasságában bal oldalon hatalmas bal oldali medio-lateralis hermia ábrázolódik,mely a durazsákot és a bal eredő gyököt comprimálja.Praesacralisan körkörösen,durazsákot érintő protrusio látszik. Szükség van műtétre? Köszönöm előre is a tájékoztatását! Üdvözlettel: Ecsedi Noémi
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
24.
Porckorongsérv vizsgálatra igazából az MR alkalmas. A tüneteiről sem ír semmit.
2014.
01.
24.
Frontin kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudok leszokni a frontinról? Reggel egy egészet, délután egy felet estére egy negyedet szedek., a 0,25-ből. kb két hete.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
24.
Én sebész vagyok, nem addiktológus.
2014.
01.
23.
fájdalom kérdése:

jo napot kivánok.kérdésem az lenne hogy mit lehetne tenni?férjemet 2012 januárban mütőtték 4 5 porckorongsérvvel most már 2 honapja itthon van korlátozott a mozgása a háta dereka nem fáj de a jobb oldalon a farcsontbol sugárzik a jobb lábra a fájdalom valamint a zsibbadá mr vizsgálat azt mutatta hogy nincs sérve csak a mütétnél van hegesedés milyen kezelést javasolna valamint esetleg lehet e faridegzsáva probléma kapott már voltaren és traumadol injekciot zaldiér gyogyszert azután ralgent járt fiziko kezelésre meg maszirozásra de érdemijavulás nem tőrtént.köszönettel CSURINÉ
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
24.
A képeket kellene látnom.
2014.
01.
23.
Zoltán kérdése:

Több éve fáj a hátam megterhelésre de most szántam rá magam hogy kivizsgálják, megkaptam a röntgen papírt amin ez van írva: " A D-L átmenetnél balra convex hajlat. Az L IV-V rés keskenyebb. Többi corpusok discusok magassága megtartott." Ez mit jelent hogy kicsi gerincferdülés és semmi különleges? vagy esetleg komolyabb beavatkozást igényel? A válaszát előre is köszönöm!
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
24.
Az rtg képleírását nem tudom kommetálni.
2014.
01.
19.
Maria Rauch-Doschek kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, èdesanyám 79 éves, kb. másfél éve gerincsatorna szűkületet állapítottak meg nála. Azóta egyre rosszabb az állapota, egyre kevesebbet tudott menni, mert olyan fájdalmai vannak. A nyáron volt therápián 3 hétig, de ennek ellenére nem javult az állapota. Azt szeretném kérdezni, hogy az endoszkópos műtétet javasolja-e. Egyébként eddig jó egészségnek örvendett, nem volt más komolyabb betegsége. Üdvözlettel: Rauch-Doschek Mária
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
24.
Műtét szükséges lehet. Az MR képekkel keressen fel.
2014.
01.
17.
Tanácstalanok vagyunk. kérdése:

Tisztelt Főorvos ur! szeretnék tanácsot kérni férjem gerincbetegsége ügyében. mult hónapban sulyos fájdalmakkal került kórházba, hol MR vizsgálat után a neurológiai osztályon infuziós kezelést kapott. Azóta idegsebész szakrendelésen korára való tekintettel 69 éves, nem ajánlották a mütétet, nagyon kockázatosnak mondták. Az MR eredmény:Sagittalis siku T1 és t2 sulyozott, coronalis siku T1 sulyozott, sagittalis és coronalis siku MR myelographiás felvételeket készitettünk a lumbalis gerincről, majd axialis siku T1, T2 sulyozott felvételeket az LI-S.I közötti intervertebralis rések magasságában. Az LIV-V. átmenetben spondylolysis figyelhető meg, az LIV. csigolya 5 mm-t előre csuszott. A lysis mellett ebben a magasságban durva kisizületi arthrosis is megfigyelhető vaskos csontos felrakodásokkal, amik a canalis spinalist 7 mm-re szükitik. Szükitettek a neuro-foramenek is, szükületükhüz az átmenetet képző csigolya peremek spondylophytái és a széles alapu discus protrusio is hozzájárul. A baloldali neuro-foramenlateralis szakaszát az LIV. discus herniája tovább szükiti, ami comprimalja az L.4. gyököt, valamint dislocalja az L.3.gyököt is. A többi lumbalis discuson is széles alapu protrusio van, a durazsákon benyomatot képeznek, a kisizületi artrosisokkal a neuro-forameneket szükitik.Az emlitett okok miatt a jobboldali L5. és a baloldali L.3. gyök érintett. Az L.I. discuson baloldali paramedialis - intraforaminalis hernia is megfigyelhető, a baloldali L1 gyököt comprimalja. A csigolyatestek magassága megtartott. A peremeken spondylophytosis látható. A conus az LI. csigolya felső zárólemezének szintjében végződik. a myelon ábrázoló szakasza ép. a kiméletes életmód és a fájdalomcsillapitókon kivül lenne valami más megoldás is a helyzet javitására. Tisztelettel várom válaszát n. mátyásné
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
17.
A kor önmagában nem lehet kontraindikáció. Én szoktam hasonló korú betegeket operálni. Látnom kellene a képeket.
2014.
01.
16.
Baj van velem? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Arról szeretnék érdeklődni, hogy baj lehet e velem? Mostanában, teljesen félreértenek az emberek, és van, hogy ugyanarról a témáról mást mondok mint előzőleg, ezt vették észre rajtam de már többen is. Nekem volt egy agyhártya-agyvelő gyulladásom 8évesen. És régen is, de mostanában újra érzem azt a különös érzést néha, mintha az agyamat valami áramütés érné, de aztán elmúlik. S mostanában ez gyakoribb Valami baj lehet velem? Kérem válaszoljon mert már megijedtem!! Üdvözlettel: S.Norbert
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
17.
Ennyi információ nagyon kevés, hogy használható választ adhassak.
2014.
01.
16.
Kétségek között kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Az egész tavaly november végén kezdődött velem. Elég erős jobb halánték fejfájásom volt és a jobb feső hetes fogam körül éreztem fájdalmat. Ami egyébként gyökérkezelt fog volt mivel hogy már kihúzták a szájsebészeten. Azt hittem ezzel megszűnik a fájdalmam. De nem így volt. Azóta elég gyakran szédülök, elég fáradékony vagyok hol a jobb hol pedig a bal oldalon érzek zsibbadást az arcomon és a kezeimen.Voltam nyaki röntgenen ami csökevényes nyaki bordát mutatott. Aztán érsebésznél voltam aki enyhe Tos szindrómát állapított meg. Amire fizikoterápiát javasolt de ezt nem bírtam mert az első alkalom után borzasztóan szédültem. Felírt Mydetont, Aszpirin Protectet. A házi orvosom B1, B6, B12komplett injekciót írt fel amiből már csak egy adag van hátra. A házi orvosom szerint idegi alapú dologról lehet szó ezért a frontint mondta hogy szedjem napi kétszer egy egészet. De ettől sem érzem magam jobban ugyanúgy érzem ezt a zsibbadást és melléje fülzúgást. Arcüreg rtg se mutatott semmit. Teljes labor eredményemben mindkét koleszterin értékem mutatott egy kicsivel többet. Meg az Mpv érték volt egy kicsivel alacsonyabb. Erre mondta az orvosom hogy ez teljesen rendben van. Neurológushoz csak február közepére van időpontom. Ezért szeretném ha addig is választ kapnék valakitől vagy tanácsot a problémámmal kapcsolatban. Amit előre is nagyon szépen köszönök.
Székely György osztályvezető főorvos, egészségügyi szakmenedzser, címzetes egyetemi docens
2014.
01.
17.
Nem látok neurológiai problémát a panaszai hátterében. Inkább stresszt.
2014.
01.
16.
RÉKA kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Másfél hónapja tartó komoly derék, keresztcsonti fájdalmam van. Mind a napi tevékenységben, mind az éjszakai pihenésben korlátoz. Rheumatológust felkerestem, aki ülőideg gyulladást állapított meg Diprophos inj., Aflamin tabl., Neuromultivit-Ep. kaptam. Elküldött röntgenre, ott az alábbi eredményt kaptam, kérdésem, hogy tulajdonképpen mit jelent: "Az ágyéki lordosis csökkent, gyak. kiegyenesedett. Csigolyák közti porcrések megtartottak. Zárólemezek épek. Csonfolyamatra, szerkezetbeli eltérésre, spondylolisthaesisra utaló rtg. jel nem látható. Az V. lumb. csigyola mellső-felső peremsarka kissé megnyúlt. Vélemény: Spondylosis lumb. incip. Helyes-e a kezel