Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
1362 kérdés, válaszra vár 0

Dr. Tarján Zsuzsa

Belgyógyász és Kardiológus szakorvos

Specializáció: belgyógyászati és kardiológiai panaszok vizsgálata, kezelése, betegek gondozása, rehabilitáció

Munkahely: 1.Coral Centrum2. Ó Rendelő
Web: www.coralcentrum.hu, www.orendelo.hu

Bemutatkozás:
Belgyógyász és kardiológus szakorvos vagyok, sok tapasztalattal a klinikai és ambuláns betegellátásban.

2016.
05.
26.
alacsony pulzus kérdése:

23 Éves férfi eddigi magasvérnyomás betegséggel. Szívritmus zavar észlelése után háziorvosa nebilet gyógyszert írt fel. Melynek szedése után szédülés,fejfájás, túl ingadozó vérnyomás lépett fel. Emellett normodipin 2szer 5mg állandóan. Rosszúllétek miatt nebilet elhagyása. Extra ingadozó vérnyomás rövid idő alatt: pl 20 perc alatt 180-110sys. 1.Fokú AV blokk. Előjegyezve 24 órás holter ekgra. Ennek eredménye: min fr 42/min. Max fr 127/min. 500 Supravent ES, ebből 82 supravent run formában,de pitvarfibrill. Epizód nincs. KES nem jelentkezett, műtermékek, 120/min feletti tachikardnál. 1Es csat. Neg t-hullám látható. Javaslat: 3x1/4 propanolol, alacsonyabb vérnyomás esetén csak 2x. E 5 mg normodipin Ez pontosan mit jelent? Ha sokszor amúgy is túl alacsony a vérnyomás és pulzus akkor hogy szedheti a szívritmus szabályzót ami még inkább csökkenti? Nem lesz még ennél is alacsonyabb? köszönette: Egy aggódó feleség
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
26.
Tisztelt Kérdező! Vérnyomás és ritmuszavar kezelésében személyes vizsgálat nélkül biztosan nem lehet érdemi választ adni a terápiára vonatkozóan. Konzultáljanak férje kezelőorvosával, vagy forduljanak másik szakorvoshoz a leletekkel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
25.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt DoktorNő, érdeklődnék, hogy a szívizomgyulladás mindig kimutatható az alapvető kardiológiai vizsgálatok valamelyikével? Ha az EKG nem is jellegzetes rá, a szív ultrahangon lehetnek utaló jelek erre? Vagy olyan eset is előfordul, amikor csak MR-el vagy katéteres úton állapítható ez meg? Elsősorban nem a vírusos, hanem a bakteriális eredetű szívizomgyulladást célozza a kérdésem. Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
25.
Tisztelt Kérdező! Úgy látom újra kezdi azt a tevékenységét, hogy elméleti problémákkal kapcsolatban tesz fel kérdéseket. Mint korábban már írtam, nem kívánok szakkönyveket helyettesíteni, a továbbiakban sem fogok válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
25.
rosszullét kérdése:

Tisztelt Doktornő! 27 éves fiatal nő vagyok. Sajnos elég sok betegségem van, 1999-ben jo. temporalis astrocytoma miatt műtöttek, majd kemoterápiában és irradiatoban részesültem, 2010 óta Panhypopituitarismus miatt kezelnek, 2013-ban bo. hypacusis, illetve stroke, reflux, osteoporosis, asthma, diplopia, látótér defektus, Allergia rhinitis, 2014.-ben st. p. op.pr. basalioma, elsődleges magasvérnyomás, amire eddig Tanydon, és Bisoprolol nevű gyógyszert szedtem melyeket el kellett hagynom nagyon alacsony pulzus szám miatt. Pár napja délelőtt folyamán elkezdek szédülni, szorító mellkasi fájdalmat érzek és sűrűn kell levegőt vennem. Kérdésem annyi lenne: Mi a teendőm? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: Nóra
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem tudok önnek érdemi választ adni, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával, illetve az önt ellenőrző szakorvosokkal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
25.
rosszul vagyok kérdése:

tisztelt doktor nő , azt szeretném tudni hogy a concor tablettát , enalaprilt és az extavalerianic -ot egyszerre be vehető ? ugyan is az utobbit a disztonocalm helyett irták , sajnos nagyon rosszul érzem magam hideg ráz , remegek , kába vagyok . a helyi orvos nem küld tovább , nem mond semmit hogy mire van ez a gyogyszer keverék , ekg-t csináltak és azt mondták semmi baj a szivemmel csak kicsit fáradt , akkor irták a koncort aztán egy más betegséggel fordultam orvoshoz akkor meg a vérnyomásom volt nagy akkor ira az enalaprilt amit nem tudtam szedni akkora dozisban mert napi 1 tabletta az nagyon le vitte a vérnyomásomat , végül art éreztem galuska nött a torkomba amit meg is nézett az orl-s orvos , de semmi csak ideg alapon van akkor kaptam a disztonokálmot aminek a gyártását meg szüntették és adták helyette az extavalerianicot , előre is köszönöm a válaszát , tisztelettel Délia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de látatlanban, nem is ismert készítményekkel kapcsolatban nem tudok önnek válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
25.
860726es kérdése:

kedves doktornö , szeretném tudni hogy a concort , enalaprilt és extravalerianik-ot egyszerre szedhető-e ? 2 napja irták a extravalerianikot a disztonokálm helyett de ma nagyon rosszul vagyok , remegek , hideg ráz nincs eröm és szédülök . A vérnyomásom 154-87-97, köszönöm elöre is a válaszát !
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
25.
Tisztelt Kérdező! Az ön által említett extravalerianikot nem ismerem, nem tudok hozzászólni, kezelőorvosát kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
25.
Nyomásprobléma kérdése:

Tisztelt Doktornő!Szeretném a tanácsát kérni!Évek óta szedem A Covercard 10/5mg-os vérnyomáscsökkentőt.Az idén februárban ez mellet a gyógyszer mellet is magas volt a vérnyomásom,a háziorvos felírt még Covercard Plus 5/1.25/5mg-os gyógyszert.A vérnyomásom nagyon jó értékeket mutat,de hetek óta köhögök.Már szedtem a köhögésre gyógyszert de mindig visszatér.Lehetséges,hogy a gyógyszer mellékhatása miatt alakult ki?Köszönöm a választ.Kohln é Rózsa
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
25.
Tisztelt Kérdező! A két gyógyszer között összetételben csak az amlodipin szerepel a covercard plus-ban, az nem szokott köhögést okozni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
24.
Kovács Péter kérdése:

Tisztelt doktornő! Bő fél évvel ezelőtt elég stresszes időszakon mentem keresztül, igaz elég jól bírtam ez előtt az ilyen helyzeteket. Azt gondoltam, hogy ez jót tesz. Azután lakásvásárlás körüli problémák miatt, kollegám váratlan halála, gyermekvállalás és a munkahelyen való hajtós időszak közben azonban eléggé rosszul éreztem magam. Az egyik nap utaztam haza vonaton és rosszul lét jött rám (levert a verejték, szédültem, fájt a fejem és nagyot ütött a szívem). Rákövetkező napon este ugyanezek a tünetek jöttek elő és a mellkasom is nyomott. Elég rosszul aludtam. Mértem vérnyomást 2x, de mindkétszer 135/75 75 értékek voltak. Másnap voltam emiatt egy kivizsgáláson. Vérvétel-normális értékek, mellkas röntgen-normális, szív ultrahang nem talált eltéréseket. Később volt egy neurológiai vizsgálat EEG-vel, ott is normális volt minden. Azóta megszületett a gyermekem és ő jól van, semmi gond vele, a munkahelyen is lement a pörgősebb időszak. Azóta is vannak rosszulléteksokat fáj a fejem és azt érzem nagyot üt a szívem és néha pedig kihagyna. A szív ultrahangon mindent rendben találtak, 2 orvos is megnézett. Lehet ennek ellenére valami probléma? Köszönöm válaszát. Kovács Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
24.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján ezek inkább stressz illetve pánikbetegség tüneteinek felelnek meg, de személyes kardiológiai kivizsgálás (beleértve a tarts EKG-monitorozást illetve a terheléses vizsgálatot is) nélkül nem lehet biztosat mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
24.
tomi20 kérdése:

Csak kerdezni akartam hogy igaz e amit olvastam.Elnezest kerek ha rosszul fogalmaztam.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
24.
Igaz.
2016.
05.
24.
tomi20 kérdése:

Tiszt.Dr no.Azt olvastam a pulzustartomanyrol hogy 60 es 100 kozotti ertek a normalis nyugalmi allapotban.Ez igaz.Koszonom valaszat.Szep estet
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
24.
tisztelt Kérdező! Ezt a tényt miért közölte velem?
2016.
05.
24.
béres porcerő komplex kérdése:

Tisztelt Doktornő. Én 55 éves vagyok sajnos nagyon sok gond van a gerincemmel izom izületeimmel ,és erős csontritkulásom van .azon kivül még vannak betegségeim .Gyogyszereim rexetin atorva teva,covercad,rivotril,pantropazol,most tegnapi napon elkezdtem szedni a béres porcerő komplex filmtablettát reggel délben 1 szemet bevettem és délután 6 óra környékén a mellkasomba a nyakamba olyan nyomo érzés volt sőt az álkapocsba is érzem este már nem mertem bevenni a béres filmtablettát. a szívem rendben. szeretném megkérdezni öntől hogy esetleg ez a béres porcerő komplex okozhat ilyen tüneteket? válaszát köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok a kérdésére válaszolni, mozgásszervi szakembert kérdezzen meg róla. üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
24.
Mate Norbert kérdése:

Tisztelt doktornő! Egy 19 éves fiatalember vagyok akinek a következő problémái vannak!: már hónapok óta hallom a szívverésem,azt is észre vettem,hogy egyszer -egyszer kihagy! vagyis legjobb és érthetőbb magyarázat erre az,hogy normálisan ver és egyszer csak mintha még állna 2-3 másodpercig és utánna egy nagyot dobban,de annyira Nagyot,hogy néhányszor még meg ijedek és olyankor rosszul leszek! Következő problémám:Lassan 10 éve focizok,de az utóbbi 1-2 hétben azt vettem észre , hogy ha sokat futók edzésen is akár vagy meccsen,akkor hirtelen rosszul leszek,ez ugyan így van akkor is ha valami nehezen énekek!En nemetorszagban vagyok ,nagy nagyon megy a nemet nyelv és nem a legjobban tudom el magyarázni a problémám az orvosoknak,ezert is fordulók önhöz !!Már több kivizsgáláson is voltam ,meg ultrahangoztak a szívem, vérvizsgálatot csináltak,ketszer 24 órás EKG-n is át mentem,minden vizsgálatnál azt mondták,hogy minden rendben,egy vérvizsgálaton azt mondták,hogy vér sűrűsödésem lehet,az volt az első vér vizsgálatom,azota többet nem mondták ezt! múlt héten be mentem sürgősségire,nem akarok hazudni 105 vagy 115 volt a pulzusom/min és 164/90 vérnyomásom, azt is mondtam nekik,hogy hallom a szívverésem,azt válaszoltak ,hogy nem normális dolog és megis haza engedték,azt mondták semmi bajom!Esetleg idegrendszeri probléma is lehet ? Nagyon meg koszonnem ha válaszolna es pár tanácsot vagy épp segítséget tudna adni! Előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
24.
Tisztelt Kérdező! Panaszaiban a kihagyás-érzés és nagy dobbanás ártalmatlan extraszisztole lehet, a többit látatlanban nehezen tudom értelmezni, lehet benne idegrendszeri (pánik) ok is. Jó lenne, ha akkor vizsgálnák, amikor éppen észleli a panaszt, illetve végeznének terheléses vizsgálatot is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
22.
érdeklődő kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsanna! Kérdésem a következő lenne. Béta blokkolót kizárólag csak szakorvos írhat ki, belgyógyász vagy kardiológus? Mondjuk házi orvos? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: érdeklődő!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
22.
Tisztelt Kérdező! Legjobb tudomásom szerint nincs szakorvosi képesítéshez kötve a recept felírása. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
22.
Kálmán Dénes kérdése:

Tisztelt Doktornő, szeretném a segítségét kérni két éve fent álló tartós fáradékonyság, fáradtan ébredés ügyében. A két év alatt készültek különböző belgyógyászati vizsgálatok: teljes körű kardiológia, hasi ultrahang, pajzsmirigy ultrahang, nagy rutin labor, tüdőgyógyászat, alvási vizsgálat is. A két év alatt sokszor jön rám nagyon nagy erőtlenség, ájulásszerű érzés, látómezőm előtt gyakran feketés pontok is elúsznak ha fényben vagyok kint. Az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy egy doboz ( 4-5%-os gyengébb ) sör után szinten rámtör ez az ájultság, erős tompaság érzése. Ilyenkor szinte kóválygok, és fejemben utóbbi időben gyakran érzek homlokomnál tompa nyomást. Voltam neurológiai vizsgálaton is, mely szintén negatív lett. A kérdésem az lenne a doktornőhöz, hogy ezzel az ájulásérzéses tünettel ( főleg, hogy sör is kiváltja ezt a fejben tompaság érzést, erős fáradékonyságot ) hova lenne érdemes fordulni? Végeztessek egy teljes cukorterheléses vizsgálatot inzulin mérésekkel is kiegészítve? Köszönettel: Dénes
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
22.
Tisztelt Kérdező! Igen, érdemes lenne a szénhidrátháztartását kivizsgálni, a terheléses vércukor- és inzulinvizsgálaton kívül azt is, hogy nincs-e a rosszullétek alatt nagyon alacsony vércukorértéke. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
21.
extrasystole érzése kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Többször csináltak szívultrahangot, többször volt rajtam 72 órás és 24 órás Holter-Ekg, amin az extrákon, enyhe fokú mitralis prolapsuson és légzési arrythmián kívül más eltérés nem volt. A vizsgálat során azonban nem éreztem azt a fajta "érzést" ami miatt a vizsgálatok készültek, csak hasonlókat. Vajon kell aggódnom ennyi vizsgálat után, hogy mégis valami más veszélyes ritmuszavarom van? Köszönöm szépen a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
21.
Tisztelt Kérdező! Próbáljon meg olyankor EKG-t készíttetni, amikor az aktuális panaszai jelentkeznek, vagy végeztessen telemetrikus EKG-t, ami lehetővé teszi, hogy az ön által aktuálisan észlelt panasz alatt felvett EKG-t láthassa kezelőorvosa. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
21.
Felelem kérdése:

Udvozlom ! Ejszaka fel 1 kor arra ebredtem hogy ki kell mennem wc re miutan vissza mentem a szobaba lefekudni akkorat dobbant a szivem ezt kovette szapora pzlzus levert a viz es alig kaptam levegot.probaltam magam megnyugtatni hogy nincs semmi baj nem fogsz meghalni.Iyen meg sose volt.vannak extrasystoleim najaban de ilyet meg nem tapasztaltam.kerdesem az hogy ez mitol van ez is extra? Vagy idegi alapu? Kezdek nagyon felni
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem lehet a kérdésére válaszolni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
20.
tomi20 kérdése:

Tisztelt DR.no.Neha szoktam erezni extra uteseket.Minden fel evenkent jarok kardiologiara a vizsgalatok negativak.Ereztem olyanokat hogy mintha olyan melyrol erkezne a szivritmus es volt mar olyan is vagyis ugy ereztem mintha 3 vagy 4 gyors szivveres es utanna normal ritmus.Onszantambol vettem Panangin Fortet.Azt szeretnem kerdezni hogy normalis magnezium es kalium laborertekek ellenre is lehet fogyasztani.A panangin a gyogyszerek csoportjaba tartozik vagy csak kalium magnezium vitamin etrenkiegeszito.Koszonom valaszat szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
20.
Tisztelt Kérdező! Ha elolvassa a mellékelt Betegtájékoztatót, minden feltett kérdésére választ kap. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
20.
Extrasystole kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2015. februárjában elhunyt a nagyapám, ami nagyon megviselt. A halála után kb. 2 hónappal később vettem észre, a nyakam tájékán bal oldalon furcsa "fojtó ütést" közben-közben. Rossz közérzetem nem volt. Egészségügyben dolgozom, így nyomban közöltem egyik orvos kollégámmal a felismerésemet, de megnyugtattak, hogy valószínűleg a stressz, a bánat miatt van ez a plusz ütés. Természetesen nem hagytam annyiban, készült EKG, találkoztam egy régi kardiológus ismerősömmel, aki terheléses EKG-t készíttetett velem. Teljesen rendben volt minden a 20 perces biciklizés alatt, amikor megálltam a végén akkor volt egyetlen plusz ütésem. Elmondtam, hogy általában nyugalomban érzem, minden egyéb panasz nélkül, van olyan nap amikor egyáltalán nem jön elő, vagy naponta csupán 4-5-ször. Azt tanácsolták, hogy nem kell vele foglalkoznom, ha nagyon zavar a nyakamnál az érzés, akkor vegyek be Frontint. Ez év februárjában, gyakorlatilag nagyapám halálának évfordulóján édesapám is elhunyt. Akkor ismét előjöttek a panaszaim, nem lett fokozottabb, ezt szintén a lelki állapotomnak tudtam be, de ismét értekeztem a kardiológus ismerősömmel, aki megerősítette feltételezésemet. Azt még le szeretném írni, hogy észre vettem, amikor vihar közeledik, vagy nagyon megváltozik az időjárás, akkor szintén előjönnek az extrák, nem nagy mennyiségben, akkor beveszek egy 0,25-ös Frontint és jobb lesz! Munkába kerékpárral járok, amit nagyon szeretek és nem érzem a kerékpározást megterhelőnek! Vérnyomásom 110-130/65-75 között mozog, súlyom 55 kg, magasságom 155 cm, 36 éves vagyok. Szeretném megtudni, hogy van-e valami teendő ezzel kapcsolatban, vagy meg kellene nyugodnom és elengednem szeretteimet? Nagyon köszönöm, hogy időt szakított levelemre! Tisztelettel: Varga-Takács Georgina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
20.
Tisztelt Kérdező! Egészséges szív esetén - mint önnél - az extra ütéseknek nincs kóros jelentősége, a stressz, lelki tényezők fokozhatjáék előfordulási gyakoriságát. Teendőt nem igényel, magnézium (pl. Panangin) szedése csökkentheti a számunkat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
19.
Negatív t hullám kérdése:

Tisztelt Doktornő! 10 éve pánikbeteg vagyok, hab a tortán, hogy egy ideje generalizált szorongással küzdök. 2 hete napi többszöri mellkasi fájdalom, és szorongásos rohamok miatt felkerestem a háziorvosom, aki EKG-t készített, és negatív T hullámok miatt kivizsgálásra utalt. A kórházban "EKG-n ant és lateralis elvezetésekben STD-t, negatív T hullámokat, echocardiographián anterior és apicalis falmozgászavart dokumentáltak." Innen átszállítottak coronarográfiára, ahol a köv. zárójelentést kaptam: szelektív jobb+bal coronarogramm: Kiegyenlített keringés, minimális faliegyenetlenség. Intervenciós teendő nincs. A leletek: Coronarographia során ép koszorúsereket találtunk. Echocardiographián megtartott jobb és bal kamra funkció mellett regionális falmozgászavar jelenleg már nem ábrázolódott, érdemi vitium nincs. Laborleletekből biomarker pozitivitást, gyulladásos marker emelkedést nem észleltünk, vérkép és vesefunkció normális. Monitorozás során kezdeti EKG eltérései mindvégig megmaradtak, az éjszakai órákban néhány perces epizódok alatt normofrekvenciás junkcionális ritmust észleltünk. A kórházi zárójelentésen még annyi szerepel: EKG: normofrekvens sinus ritmus, normál PQ, QRS: 0,1 sec, V4-6 1,5mm ST depressziók, V1-2 Lapos pozitív T, aVR ben pozitív T, többi elvezetésben negatív T-k, aVL mindegyik regisztrátumban low voltage. Kardio MRI vizsgálatra előjegyeztek, arra még várnom kell, de gyakran rám tör a szorongás és a pontszerű mellkasi fájdalom. Kérdésem a következő: Most akkor pánik/szorongás eredetűek a panaszaim, vagy szív eredetűek, és egy pluszkérdés: mit jelent a normofrekvenciás junkcionális ritmus? Köszönettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
19.
Tisztelt Kérdező! A leírt eltérések (normális koszorúér-anatómia mellett EKG-eltérések) alapján valószínűleg koszorúérgörcs áll a háttérben. az egyéb részleteket kezelőorvosával beszélje meg.. A pánikbetegség kezelését illetően pedig konzultálnia kellene az ezt kezelő szakemberrel is, feltehetően jó lenne módosítani a kezelést, hogy ne szorongjon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
19.
Normodipine kérdése:

Tisztelt Doktornő! Magasvérnyomásomra eddig napi 1db Normodipine 10mg tablettát szedtem reggelente. Mai ellenőrzés során magas volt a vérnyomásom és a háziorvosom napi 2x1 10mg-os Normodipine -re változtatta az adagolást. A kérdésem az lenne ,hogy ez nem túl magas mennyiség? A mai vérnyomásom 180/100volt. Ezért emelte a dózist. segítségét KÖSZÖNÖM
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
19.
Tisztelt Kérdező! Valószínűleg nem sok, de ez könnyen ellenőrízhető vérnyomásméréssel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
19.
vokica kérdése:

T. Doktornő! Elnézést kérek, amiért újból zavarom! A barátnőmnek a múlt heti laborleleteén a kaldium mért értéke 5,1 volt. Tegnap előtt a kardiológus orvos neki is Tritace HCT 5 mg/25 mg napi 1 tbl. szedését javasolta, s mellé szintén 600 mg kaldyum tablettát. Kérdésem, hogy szedje-e együtt vagy egyáltalán nem szükséges. Szíves válaszát előre is köszönöm. Ui: más vizhajtót nem szed. Üdvözlettel: Szabó Gáborné.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
19.
Tisztelt Kérdező! Ez magas értéknek számít, ha megismételve is ilyen az érték, akkor ne szedje a Kaldyumot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
18.
blanka kérdése:

Tisztelt Tarján Zsuzsanna doktornő! Elnézését kérem levelem zavarásával. Egy számomra nagyon fontos kérdéssel fordulnék doktornőhöz, ha segíteni tudna . Egy néhány héttel ezelőtt több laborvizsgálatot végeztettem el, melyen legtöbb negatív értékek szerepelnek mindenre vonatkozólag. Sajnos ennek ellenére gyakran tapasztalok szédülést, nyaki merevséget, alacsony vérnyomást, izomfájdalmat, olykor izom gyengeséget, szívfájdalmat és mellkasi nehézséget. Hormonszintjeimet is megnézték, pajzsmirigyeim rendben voltak, vitamin értékeim rendben voltak, albumin értékem és összfehérje értékem is, lisztérzékenységi vizsgálataim is. női hormonjaimnál a kortizol érték mutatott reggel magas értéket. Gamma globulin értékeim gyulladást jeleztek szervezetemben, Fvs értékem szintén magas volt. Szeretnék érdeklődni a tisztelt doktornőtől,hogy a tüneteim gyulladás miatt alakulhattak ki, illetve milyen vizsgálatot javasolna még doktornő és hogy mi okozhatja a tüneteimet. Köszönöm megtisztelő válaszát előre is: Szegedi Blanka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni arra, hogy sokrétű panaszait mi okozhatja, és erre a laborvizsgálatok önmagukban nem is alkalmasak, személyes orvosi vizsgálat ajánlott. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
18.
Éjszakai AV blokk kérdése:

Tisztelt Doktornő, 40 éves férfi vagyok, évek óta vannak extraszisztolés panaszaim, sajnos nagyon megérzem őket. Mivel az elmúlt 2 hónapban úgy éreztem, hogy az extrák száma jelentősen megnőtt, elmentem egy magán kardiológushoz, aki Holter monitorozást végzett. Az eredmény az alábbiakat tartalmazta: VES: 85, ISO: 68, COU: 7 SVES: 320, ISO: 293, COU: 7 Volt továbbá 4 darab Mobitz II. AV blokk az éjszaka folyamán, 1db éjfél tájban, viszont 3db hajnal 4 körül, kb. fél perces időtartamon belül, közöttük 2-3 rendes ütéssel. Ezeknél a "rossz" ütéseknél csak a pitvari ütés látszik az EKG-n, kamrai hiányzik. (Max. RR távolság 2400msec. ) A doktor úr szerint bár ez nem Wenkebach periodicitás, de mivel csak alvásban fordul elő, nem kell aggódnom miatta, vagus hatás miatt van, és nincs teendő vele. Az extráimra Nebilet szedését javasolta. A görbét látva azonban én aggódni kezdtem az éjszakai pauzák miatt. Mi van, ha majd nem lesz köztük normális ütés, és úgy jön 2-3 láncban? Okozhatja-e ezt esetleg éjszakai légzés kimaradás? Időnként felébredek arra, hogy „horkantok, és ilyenkor köhögnöm kell. köszönöm válaszát előre is, Zoltán
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
18.
Tisztelt Kérdező! Az extra ütések száma csekély, ami a II. AV-blockot illeti, az részletesebb vizsgálatot igényel (nincs-e a háttérben alvási apnoe) pl. egy alvás-ambulancián. A Nebilet adását nem tartom jó ötletnek, mert tovább csökkentheti a pulzusszámot, a blockot is ronthatja esetleg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
18.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mi okozhat olyat, hogy reggel picit ég a gyomrom, de amikor folyadékot iszok, megszűnik. Ez napközben nem is okoz problémát, viszont étkezések után megfigyeltem, hogy bő 3 óra után kezdődik, amikor nagyjából üres a gyomrom. Szedtem már protonpumpagátlót, de sok különbség nem volt. Néha viszont, mikor megfeledkezem erről, nem is érzem, csak amikor iszok valami folyadékot, olyan kellemes "hidegérzetem" van a nyelőcsövemben.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
18.
Tisztelt Kérdező! Bizonyára a gyomorsav termelésével lehet gond, ennél részletesebb véleményt személyes vizsgálat nélkül nem tudok mondani, keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
18.
Kanizsai István kérdése:

Jó reggelt kívánok Doktornő Lenne egy olyan kérdésem mi lehet az oka annak hogy megyek kb 50-100 m de nem cipelek semmit és fulladok meg izzadok ,de ha meg cipelek nem nagy sújt akkor még 50-m sem tudok meg tenni meg kel állnom mert nem kapok levegő kikel fújni magam csak utána tudok el indulni..Én 63,éves 183,m 110,kg Várom válaszát ellőre is köszönöm:Kanizsai István
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
18.
Tisztelt Kérdező! ezt a kérdést tegnap is feltette, ide másolom a válaszomat: "Ha ez újkeletű dolog, akkor többféle oka is lehet, de ezt személyes orvosi vizsgálattal lehet tisztázni. Javasolom, forduljon első lépésként kezelőorvosához!" Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
17.
vokica kérdése:

T. Doktornő! Tritace HCT 5 mg/25 mg tablettát szedek, napi 1 tbl-át. Éedeklődöm, hogy Kaldium 600 mg tabletta szedése ezzel párhuzamosan szedhető-e? Háziorvosom a 2 nappal ezelőtti labor kimutatás alapján - a mért 4.4 érték alapján - nem javasolja a szedését, 2 héttel ezelőtt kardiológus orvosom javaslata alapján - a vízhajtóval párhuzamosan szednem kell. Nem tudom, kinek ,,fogadjak,, szót? Kérem szíves mielőbbi válaszát. Előre is köszönöm: Tisztelettel: Szabó Gáborné. (74 éves vagyok, támogatott a keringésem, pacemaker függő vagyok) . mÉGEGYSZER KÖSZÖNÖM A VÁLASZÁT. a VÍZHAJTÓ ALATT a Tritace HCT 5 mg/25 mg tbl. értem.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
17.
Tisztelt Kérdező! Ha a laborvizsgálat Kaldyum szedése mellett mutat 4,4-es értéket, akkor mindenképpen szedje tovább a Tritace HCT mellett, mert ez így pont jó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
17.
Kérdés kérdése:

Szép délutánt kívánok ! Doktornő olyan kérdésem fordulok önhöz ,mi lehet az oka hogy elmegyek kb-20-50 m és utána alig kapok levegőt és ráadásul izzadok de nem is kicsit .És egy kis pihenés utána minden rendben jön .Én 63-éves vagyok 183 centi magas és 120,kg várom válaszát ellőre is köszönöm . Kanizsai István
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
17.
Tisztelt Kérdező! Ha ez újkeletű dolog, akkor többféle oka is lehet, de ezt személyes orvosi vizsgálattal lehet tisztázni. Javasolom, forduljon első lépésként kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
16.
kiss gabi kérdése:

tisztelt Doktorno! Mit jelent ez a lelet? A sinus leallas nagyon megijesztett.Color doppler:MI abrazolodott. Holter ekg: sinus tachycardias epizodok egy alkalommal 1737mces sinus leallas látható. mitrális prolapsus van meg az anterior vitorla kp.harmadaban3mm. A panasz ami volt:140 es pulzus,RR80/60,nem látott rendesen,nem tudott folkelni,ajuláserzete volt. nyugalmi helyzetben is kialakul.köszönöm valaszat Cilon
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
16.
Tisztelt Kérdező! Ez lehet akár csak technikai hiba is, ha az elektróda nem kapcsolódik rendesen, azt a gép szünetnek értékelni, de ebből a kóros érték határa 2500 msec. Részleteket persze (főleg a tüneteket illetően) csak szakorvosi értékelés illetve személyes vizsgálat alapján mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
15.
Érdeklődés kérdése:

Jó napot! 26 éves vagyok már néhány hete magas a vérnyomásom 160/90/100 körül mozog de inkább délután magas mert reggel még normális. Néha; szinte minden nap kíséri a hányinger és szorító szúró mellkasi fájdalom középen. Mostanában nehezen mozgok és hamar elfáradok pedig heti 2* focizom bár most már a focit is hanyagolom mivel hogy nem birok futni mert akkor nem kapok levegőt és erősebben szorít a mellkasom. Várom mielőbbi válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
15.
Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést, amire válaszoljak, de panaszai miatt személyes orvosi vizsgálatot javasolok, első lépésként keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
14.
Magne b6 kérdése:

Udvozlom! Nemreg irtam a doktornonek hogy olyan erzesem van mintha kihagyna a szivem.On azt irta hogy ez extrasistole es ez artalmatlan.Nekem napjaban van kb 5 es szedem a magne b6 ra amit on ajanlott.Kerdesem az hogy mennyi ideig szedjem illv erre a tunetre jo e a pannangin forte ? Koszonom elore is a valaszat
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
14.
Tisztelt Kérdező! Ha napjában mindössze 5 extra ütést érez, az említésre, sőt kezelésre sem érdemes. Egyébként a Panangin forte is megfelelő lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
13.
Labor kérdése:

Tisztelt Dr.Nő! 37.ik hétben járó kismama vagyok a 3.ik gyermekemmel. Terhességi epepangásom van a 31.ik héttől, emelkedett májfunkciós értékek, melyet Ursofalk gyógyszerrel kezelnek. Ez miatt 2.hétig kórházban feküdtem, folyamatos laborellenőrzés miatt. A májfunkciós értékeim teljesen rendeződtek!Ebben a kórházban csináltak alvadásos labort melynek az értéke a következő lett: INR : 0,88 Ref: 0,85-1,15 Aktivált parciális thromboplasztin idő : - 22,1 sec Ref: 26,0-36,0 sec Thrombin idő meghatározás : 14,8 sec Ref: 14,0-21,0 sec Fibrinogén meghatározás : + 5,46 g/l Ref: 1,80-3,50 g/l D-dimer meghatározás : + 2,230 ug/ml Ref: 0,00-0,500 ug/ml Ahol bent feküdtem kórházban azt mondták ez normális , ennyi eltérés belefér mivel terhesség alatt alvadékonyabb a vér, kezelést nem kaptam, a kórházból hazaengedtek. Felkerestem a a vidéki nőgyógyászomat és azt mondta ezekre az értékekre, hogy nem jók és miért engedtek haza: Most nagyon meg vagyok ijedve mivel nem tudom kinek hidjek! Trombózisom soha nem volt, nem dagadnak és nem fájnak a lábaim. Szeretném a tanácsát kérni ebben a labor elemzésben! előre is nagyon köszönöm a segítségét! Egy aggódó anyuka!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok a kérdésére válaszolni, már csak azért sem, mert az Ursofalk alkalmazása is relatíve tilos terhesség alatt. Mindenképpen konzultáljon kezelőorvosaival. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
13.
- kérdése:

Illetve a kérdésem az lenne még hogy a véreredményemben a CK=221 U/L az összeg. Ez veszélyes Ön szerint? Köszönöm még egyszer a választ.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
13.
Tisztelt Kérdező! A magasabb CK-érték izom-eltérésre utal, de a forrását, okát nem adja meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
13.
- kérdése:

Kedves doktornő. A kérdésem az lenne, hogy szív ultrahanggal vagy EKG-vel kimutatható-e a koszorúér betegség? Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
13.
Tisztelt Kérdező! Legfeljebb a gyanúja mutatható ki EKG-val, illetve lezajlott nagyobb infarctus esetén az EKG és az ECHO is utalhat erre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
13.
Júlia kérdése:

Üdvözlöm! Tavaj augusztus óta allergiás probléma miatt bőrgyógyászati kivizsgálás és tesztek elvégzése még nem járt eredménnyel. Negatív lett a pollen és vegyi anyagokra a teszt. Nyakamon és szem körül égő viszkető foltok újra és újra fellobbannak, Advantin krém és Cetirizin tabletta sem tünetmentesíti. Mostani vérképem aggasztó számomra, mivel 3 érték nem jó. Esetleg okozhatta a CETIRIZIN tabletta a rossz labor értéket? Se kreatinin konc. ( enzimatikus) 42 -umol/ L Se alkalikus foszfatáz megh. 328 U/L Se össz-koleszterin megh. 5,80 mmol/L Házi orvosom nem reagált amikor rákérdeztem. Az allergiás tünetem elviselhetetlen, ég csíp, borzalmasan viszket. Nem tudom hogyan deríthetném ki mi okozza, lehet köze van a labor eredményemhez. Azt sem tudom hogyan tovább, mit javasol hova forduljak a további kivizsgálás érdekében és az ok feltárása érdekében. Lehet súlyos probléma is az alkalikus foszfatáz magas értéke? Van okom az aggodalomra? Előre is köszönöm kedves válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
13.
Tisztelt Kérdező! Allergológus illetve belgyógyász szakorvosi vizsgálat javasolt, látatlanban nem érdemes és nem is lehet eredményesen találgatni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
12.
pulzus kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném a véleményét kérni hátha segíthet hogy érdemes-e orvoshoz fordulnom ezzel a problémával és így vizsgálat nélkül Ön szerint mi okozhatja. 13 hetes terhes vagyok. Nem tudom van-e ezzel összefüggés, de tegnapi délután nyugalmi helyzetben az ágyon olyan erős és gyors szívdobogásom lett hirtelen hogy az egész felsőtestem beremegett a dobogástól és fullasztó volt, hideg verejték, ez kb. 10 percig tartott, Ittam egy pohár vizet és utána múlott el.Vérnyomásmérő 187-es pulzust mutatott. Pedig fogyasztottam elég folyadékot. Azóta enyhén mellkas fájdalmam van és nagyon félek hogy máskor is elér ez az állapot, mert nagyon ijesztő volt. Halálfélelem uralkodott el rajtam. Pár éve küzdöttem enyhe pánikbetegséggel, de kezelés nélkül rendbe jöttem. Ami egyébként egy nagy trauma miatt volt Nálam, mert autóbalesetben meghalt a férjem 4 éve és én másnap szültem meg közös gyerekünket. Akkoriba volt magas pulzusszámom, de gondolom az adott helyzet miatt. Dohányos voltam kisebb kihagyásokkal, de már 4 hónapja leszoktam, itt még annyi érdekesség van hogy többször volt rá alkalom hogy megjegyezték mikor dohányoztam hogy ijesztően elkékült a szám közben. Már annyi oldalon utána néztem a pulzus problémáknak, de csak azt érem el hogy beképzelem azt a betegséget is ami nincs. Köszönöm, hogy elolvasta levelem és várom válaszát: Tisztelettel: B. Sz. Judit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! Ha szapora szívveréses rohamai vannak és a szája elkékül, akkor még az is lehet, hogy veleszületett szívbetegsége van. A Saját és a leendő gyermek érdekében mielőbb forduljon szakorvoshoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
12.
gyógyszer kérdése:

Tisztelt Doktornő! A kérdésem az lenne ,hogy 3 hónapja szedek vérnyomáscsökkentőt. 1. NEBIBETA 5MG 2. EGIRAMLON 5/5MG A BETEGTÁJÉKOZTATÓT OLVASVA ÉSZREVETTEM ,HOGY A NEBIBETA ÉS A KALCIUMCSATORNA BLOKKOLÓ AMLODIPIN GYÓGYSZER NEM TÚL JÓ PÁROSÍTÁS. A HÁZIORVOSOM ERRŐL NEKEM NEM SZÓLT. SEMMILYEN MELLÉKHATÁST EZIDÁIG NEM ÉSZLELTEM. MILYEN PROBLÉMÁM LEHET HA EZT A KÉT HATÓANYAGOT TOVÁBBRA IS SZEDEM ÉS KOMBINÁLOM? Valamelyik gyógyszer hatása gyengül ettől a kombinációtól? SEGÍTSÉGÉT KÖSZÖNÖM PÉTER
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
12.
ld. előző válaszomat
2016.
05.
12.
gyógyszer kérdése:

Tisztelt Doktornő! A kérdésem az lenne ,hogy 3 hónapja szedek vérnyomáscsökkentőt. 1. NEBIBETA 5MG 2. EGIRAMLON 5/5MG A BETEGTÁJÉKOZTATÓT OLVASVA ÉSZREVETTEM ,HOGY A NEBIBETA ÉS A KALCIUMCSATORNA BLOKKOLÓ AMLODIPIN GYÓGYSZER NEM TÚL JÓ PÁROSÍTÁS. A HÁZIORVOSOM ERRŐL NEKEM NEM SZÓLT. SEMMILYEN MELLÉKHATÁST EZIDÁIG NEM ÉSZLELTEM. MILYEN PROBLÉMÁM LEHET HA EZT A KÉT HATÓANYAGOT TOVÁBBRA IS SZEDEM ÉS KOMBINÁLOM? Valamelyik gyógyszer hatása gyengül ettől a kombinációtól? SEGÍTSÉGÉT KÖSZÖNÖM PÉTER
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, hogy pontosan mit olvasott, de nem tilos a kétféle szer együttes adása, nyilván egyedi elbírálás szükséges, mint minden kezelésnél. Beszélje meg a dolgot kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
12.
harangvirág kérdése:

Tisztelt, doktornő. Azt, szeretném kérdezni, öntől hogy, Marfarin nevű vérhígítót szedek, és a mai nap az-az 2016 05 12.én kézhez, kapott leleten, az INR érték 3,84 hogy, az jó-e.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! Az INR-nek 2,5 körül kell lennie, beszélje meg kezelőorvosával a teendőket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
12.
bal oldali melkasi szuro fajdalom kérdése:

Tisztelt Doktorno! Par honapja tobb henen keresztul meg voltam fazva, nagyon kohogtem, par napig lazam is volt es ejszakai verejtekezes. Recept nelkuli keszitmenyekkel kuraltam magam. Megfazas, torokfajas elmult de a kohoges meg vagy jo harom hetig tartott, gyakori zold valadekozassal. Aztan egyik naprol a masikra a kohoges elmult de bal oldali szuro mellkasi fajdalom jelentkezzet es a bal oldali konyokom is gyakran faj, szur. Ez a tunetek mar harom hete folyamatosak, ugyanakkor csak ejszaka haton fekve jelentkeznek illetve ha tusszentek vagy kicsit kohogok. A normalisan kapok levegot, nem vagyok faradekny sem, csak nagyon kellemetlen es aggaszto a melkas bal oldali reszen jelentkezo szuro fajdalaom. Voltam haziorvosnal, meghallgatott de semmi rendkivulti nem talalt. A mellkas rontgen is negativ volt, de azert megsem normalis hogy 3 hete szur a melkasom? En arra gondoltam, lehet tudogyulladasom volt a telen es annak valami szovodmenye? Mi az On szakerto velemenye? Koszonaom szives valaszat.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz érdemi választ adni, de ha tüdőgyulladása lett volna, azt a röntgen bizonyára kimutatta volna. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
12.
Egészséges máj? kérdése:

Tisztelt Doktornő! 40 éves nő vagyok.Pár hete jobb oldalon tompa nyomást érzek.Háziorvosom vérvételre küldött ill.hasi ultrahangra(2 hónap múlva kaptam időpontot). A laborlelet a következő: (a csillaggal jelölteket írom) Húgysav 105 (120-380) Össz.bilirubin 21,7 (20) LDH 186(200-460) abs.bazofil 0,04 (0,04-0,21) MCH 31,7 27-31) MPV 6,5 (7,2-11,1) Nagyon aggódom! Kistestvért szeretnénk,remélem nincs nagy baj és merjek vállalkozni egy újabb terhességre. Köszönöm szépen a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! Ezek közül a leletek közül csak az összbilirubin és az LDH vonatkozik a májra, ezekből nem sok következtetést lehet levonni, szerintem a hasi UH és a szakorvosi vélemény elkészültéig várjanak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
12.
VAS kérdése:

Kedves Doktornö! Megszeretném kérdezni ,hogy a vérképem alapján van 3 csillagom :( Teljes Vaskötö kapacitás magas,vas transzferrinem magas értéket mutatnak,a ferritin 41,1 ng/ml ref.tartomány.:20-300 ng/ml. Vashiányos vagyok?Köszönöm .Krisztina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen vas-anyagcserezavarra utal, további kivizsgálás javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
12.
Terheléses EKG & Érfestés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék az alábbi két vizsgálat kockázatáról, illetve férjem jelenlegi helyzetével kapcsolatban kérnék tanácsot. 3 évvel ezelőtt volt agyvérzése, illetve 2 éve egyik lábán mélyvénás trombózis. Azóta panaszmentes, viszont 2 hónapja terhelésre, pl. biciklizéskor, lépcsőzésre mellkasi tompa fájdalom, és fulladás érzés jelentkezett. Pihenésre, illetve ha ül vagy fekszik soha nem jött elő. Ez ügyben voltunk EKG-n, múlt héten szív ultrahangon, tüdőgondozóban, negatív eredménnyel. Közben a helyzet egyre romlott, pár méter menés után, illetve a legkisebb fizikai igénybevételnél jelentkeztek a panaszok. Tegnap reggel bement a sürgősségire, ahol késő délutánig vizsgálták, nem mutatott állítólag semmi eltérést a labor sem. Azt javasolták, hogy kérjen beutalót a körzeti orvostól terheléses EKG-ra, melyre júniusra adnának időpontot, 4-5 napos befekvéssel, illetve megjegyezték a szívkatétert-érfestést is lehetőségnek. Érdeklődöm, hogy melyiket tetszik javasolni kezdeti lépésnek, illetve melyiknek kisebb a kockázata, van-e választási lehetőség stb. Természetesen amennyiben szükséges megírom a részletesebb adatokat vele kapcsolatban, ha ezzel is segíthetek. Köszönöm szépen, tisztelettel: Adrienne
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! A terhelésre jelentkező mellkasi panaszokat mindig komolyan kell venni. Ami a kérdését illeti ez nem vagylagos: a terheléses vizsgálat lapján lehet eldönteni, hogy van-e a panaszok idején olyan EKG-eltérés, amely koszorúér-eredetre utal. Ha igen, akkor a coronarographia döntheti el, hogy szükséges-e egyéb beavatkozás (koszorúér-tágítás, stent illetve esetleg műtét). A vizsgálatok orvosi megfigyelés keretében történnek, minden bizonnyal kisebb a veszélyük, mintha ellenőrzés nélküli terhelésnél lépnek fel a panaszok. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
10.
Ritmuszavar kérdése:

Udvozlom ! Nem olyan reg irtam onnek hogy mellkasi fajdalmam van ill nehezlegzesem voltam kardiologian minden rendben talatak.Most viszont ritmuszavarom van olyan erzes mintha kihagyna a szivem.kerdesem az hogy ha nincs a szivemnek szervibaja akkor mitol lehet? Nagyon rossz erzes
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
10.
Tisztelt Kérdező! Ez a fajta ritmuszavar - extrasziszole - igen gyakori, de egészséges szív esetén ártalmatlan. Lényege, hogy a szokásosnál korábban érkezik az ingerület, az ekkori extra ütést hosszabb szünet után követi a következő normális ütés. Idegesség, fronthatás gyakoribbá teheti, tünetileg magnézium enyhítheti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
10.
Egy aggódó anya kérdése:

Üdvözlöm!Egy 8 éves kislány anyukánya vagyok.Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a kislányom ismert asztmás beteg.Baba korában székrekedéses volt.Körülbelül egy éve Folyamatosan fájlalja a köldök tájékát.Voltunk több kivizsgáláson,az ultrahang szerint folyadék van a medencéjében,a laborja azt mondták nem mutat nagy eltérést,a verejték vizsgálat kis eltérést mutatott.Nemrégen voltunk controll vizsgálaton a gastroenterológián.Ott két gyógyszert írtak fel:az egyik a Kreon 1000NE,a másik pedig a Nutridrink Multi Fibre nevű.Ezt minden magyarázat nélkül kaptuk és azt montaák fél év mulva menjünk vissza.Ma amikor a gyermekorvosnál jártam ő eléggé elkeserített mert azt mondta,hogy a kislánynak nagy valószínűséggel cisztás fibrózisa van.A kislányom egyébként is elég sokat beteges elég sok tüdőgyulladása volt és most is rendkívül fáradékony.Ezekben szeretném a véleményét és tanácsát kérni.Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
10.
Tisztelt Kérdező! Sajnos sem gyermekgyógyászatban, sem gasztroenterológiában nem vagyok járatos. Javasolom, hogy ilyen szakembernek tegye fel a kérdését. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
08.
Linna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nem igazán jó ez a rendszer, mert fogalmam sincs, hogy kihez kellene fordulnom a problémámmal: extrém álmosság. Hatvan éves vagyok, rokkantnyugdíjas, neurózisos problémák miatt, továbbá magas lett a vérnyomásom, "cukros" lettem, és sűrűn visszatérő ízületi gyulladásos fájdalmaim vannak. A vérnyomásom a gyógyszerezéssel nagyon jó, időnként még talán kicsit alacsony is. A gyógyszerekből nem tudom kiszűrni, mi hat rám ebben a problémában, mivel mindegyikhez oldalakon át sorolják a mellékhatásokat. Önakaratomon kívül nem alszom el, tehát nem ez a betegségem (gondolom). Viszont ha most ledőlnék, biztos, hogy perceken/pillanatokon belül el tudnék aludni (10.33 van). Gyógyszereim: Tolura, Nebilet, Rivotril, Olwexya Az ízületeimre akkor veszek be valamit, ha már sánta vagyok. A vércukrom 9-12 körül van, most már gondolkodom, hogy kérek rá valamit. A lábamon vettem észre, hogy cukros lehetek, mert iszonyatosan hidegnek éreztem még a meleg plédéspaplan alatt is, de belülről. Ha megfogtam, a kezemmel nem éreztem jéghidegnek. Mivel Ön végülis "alvással" foglalkozik, és ez egy külön szakma, gondoltam, hátha több tippje van, miért alszom időnként annyit, mint egy csecsemő. (Felébredek, pisilek, eszem, aztán újra alszom - mostanában ez a programom. Van, hogy félbehagyom a munkámat, úgy elkap az álmosság. Kérem, próbáljon valami tanácsot, ajánlatot adni! Köszönettel: Mrázikné Linna libelle789@gmail.com
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
08.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, miből gondolja, hogy én alvással foglalkozom, mert biztosan nem. Amennyit meg tudok állapítani, kétféle idegrendszeri gyógyszert is szed, ezek bizonyára zavarják az ébrenléti állapotát, emellett a vércukorszint biztosan kóros, önnek bizonyára cukorbetegsége is van. Mindenképpen indokolt személyes orvosi vizsgálata, szükség esetén szakorvosi konzílium is. Első lépésként forduljon kezelőorvosához. Jó egészséget kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
07.
Rosszullét kérdése:

Tisztelt Doktornő,szeretném kikérni a véleményét azzal kapcsolatban hogy éjszaka nemtul gyakran de előfordul havonta 1x biztos hogy a karom mintha érzéketlen állapotba kerül.De azt vettem észre hogy csak akkor amikor kint hagyom a karom .Annyira elérzéketlenedik mintha nemis az enyém volna egyáltalán nem érzem felsem tudom emelni viszont ha elkezdem mozgatni ,rázni mintha elindulna a keringés kicsit zsibong és helyre áll.Ez mitől lehet ,lehet keringési probléma máskor nem fordul elő?18 éves vagyok.És mióta egy éve előfordult egy rosszulétem nagyon stresszes vagyok.Volt sziv ultrahang,ekg negaiv volt.Stresszet állapitottak meg.Tudom hogy az életmódon kellene változtatnom de nem tudom hogyan.Az elmúlt hetekben gyakran éreztem nyugalmi állapotban asziverésem a többségben rendesen vert csak éreztem .Néha előfordult egy plusz ütés vagy kimaradás.És szinte a nap nagy részében erre tudok koncentrálni hogy biztos a szivbemmel van gond.Ezek az ütések lehetnek ettől a rögeszmémtől és tényleg ártatlanok?2napja hányingerem van,puffadtnak érzem magam,fejfájás gyötör, hőhullámok és nyom a mellkasom viszont fáj a gerincem és nagyon rossz a közérzetem.Utalhat valamire ami a szivemmel kapcsolatos?,viszont a betegséghez is közel járok?Elnézést,hogy hosszas voltam de remélem tud valami nyugtató választ adni.Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
07.
Tisztelt Kérdező! A karja valószínűleg egyszerűen csak elzsibbad, a többi tünetei pedig pszichés eredetűnek látszanak, főleg, hogy a jellegük nem utal szervi betegségre és a kivizsgálása is negatív volt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
06.
Viszketés kérdése:

Kedves dr nő! Korábban már kérdeztem őn től és tényleg sokat segített :) és most megint az őn véleményére lennék kíváncsi! Ma reggel ugy keltem hogy nagyon vizketet a karom de csak piros folt volt ott! Azt hittem hogy valami megcsipet mert utána hogy megvakartam szunyog csipés szerű duzzanat let rajta de ez a viszketés nem tartott sokáig! Este meg megint elkezdet vizkedni de most a bokámnál és utána pillanat alatt más hol is elsőnek vőrős folt jőn ki utána a duzzanat! Ittam egy káliumot meg bevetem egy recept nélküli gyógyszert a neve:cetírízín-ep10mg os és kezd megszüni a kérdésem az lenne hogy ez mien kiütés lehet? Válaszát előre is köszönöm szépen!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de nem tudok válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
05.
foghúzás infarktus után kérdése:

Tisztelt Doktornő! Februárban mozgó fogaimtól szerettem volna megválni, amikor a terápia közepén infarktust kaptam. Maradt még 3 alsó fogam, amiből 2 mozog egy szemfog pedig nagyon érzékeny már mindenre. Bfüreden katétereztek és beépítettek egy sztentet. 3 hét rehab után most itthon vagyok, de az étkezésemmel komoly gondok vannak. Senki - még a szájsebészeten sem - vállalják a fogaim kihúzását a vérhígítók miatt. Tudomásom szerint 1 évig kell szednem a kétféle vérhígítót. Az egész állkapcsom fáj már a gyulladástól, de nincs segítség. Ráadásul a refluxom nagy mértékben megromlott, folyamatosan görcsöl a légcsövem és gyomrom a mellékhatások miatt. Milyen segítséget kaphatnék hogy befejeződhessen a fogak pótlása, és van-e arra lehetőség hogy esetleg vénásan kapjam a vérhígítót, vagy injekcióban ilyen körülmények között. Nagyon félek, hogy az erősen mozgó fogam egy falatnál kitörik és elkezd vérezni - akkor hova fogok rohanni a vérzéssel? Bfüreden sem kapok segítséget egy év múlva menjek vissza, és a háziorvoshoz küldenek mindig. Várom megnyugtató, előramutató kedves válaszát tisztelettel: Nemuria
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! Kardiológiai betegsége miatt szükségszerű, hogy lakóhelyén is szakorvosi gondozásban legyen része (erre már sort kellett volna keríteni), tehát keresse fel az illetékes kardiológiai szakrendelést, ahol állapotának pontosabb ismerete alapján nyilván megtalálják a megfelelő megoldást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
05.
Nő kérdése:

Mellkasi szúrás, nehéz légzés és jobb kéz zsibbadás mire utalhat vagy mitől van?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! Több oka lehet, orvosi vizsgálat döntheti el az okot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
05.
hógolyó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Hógolyó jeligével írtam tegnap önnök amire már kaptam is választ. Abban benne vannak a friss eredményeim ,az alapján kérdezném a pulmonális hypertenziót. Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! A levelezésünk előzményét tudom, de azt írta, hogy jelen leletében "norm.jobb szívfél és kisvérköri nyomásviszonyokat,élettani kisvérköri vasculáris rezisztenciát igazolt". Ez nem indokolja a ma írt diagnózist, ezért feltételeztem, hogy ilyen eltérés miatt kapott kezelést, ami jó eredménnyel járt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
05.
hógolyó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. Lenne még 1-kérdésem . Az előbbiekben leírt leleteim alapján mire lehet alapozni a Pulmonális hypertenzió és az NYHA II. diagnózist? Válaszát előre is köszönöm. Szép napot kívánok a Doktornőnek!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! Miután orvosi előzményeit kezelését nem ismerem, nem tudom, min alapul a pulmonalis hypertenzio diagnózisa, a NYHA II azt jelenti, hogy funkcionális állapota jó, csak nagy terhelésre lehet panasza. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
05.
eszter kérdése:

Keves dr nő! Sajnos egy tragéia miatt irok most önnek,a hölgy aki miatt irok 60 éves mult héten sokat fulladt hőemelkesdése láza nem volt,viszont halucináltGyerekei elvitték a megfelelő korházba,két oldali tüdögyulladést állapitottak meg nála hazaengedték,a körzeti orvosa szerint csak pihenésre volt szüksége! Az állapota nem javult sőt,visszavitték a korházba ahol rögtön oxigént kapott azt mondták nagyon rossz állapotban vérhigitott kapott,de el kelett vitetni a területi korház osztályára.Este 9 órakor leállt a szíve 10 percen keresztűl élesztették ujra leállt a veséje tüdöemboliát kapott,már 48 órája komában van.Kérdésem az lenne hibázott e valaki az ellátásában?ill ezek után mik az esélyei a tlélésre? Nagyon szépen köszönöm válaszát.Eszter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnos a kérdéseire látatlanban nem tudok válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
04.
Nebilet kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy Nebiletet lehet-e alkalmanként, szükség szerint szedni, időnként halmozottan jelentkező extrasystolék miatt, vagy csak rendszeresen. Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
04.
Tisztelt Kérdező! A Nebiletet rendszeresen célszerű szedni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
04.
hógolyó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Swan-ganz katéterezés eredményem norm.jobb szívfél és kisvérköri nyomásviszonyokat,élettani kisvérköri vasculáris rezisztenciát igazolt. Mit jelent ez? Ultrahang-A mitrális billentyű :midkét vitorlán rövid propalus. A bal kamra 27-44. A septum és a MI I-II. fokú a septum és a hátsó fal 11-11mm.Az inferoabasalis és a kp.segmentum hypokina többi Bk.segm.jól kontrahál.EF:60%. MI I.foku TI II fokusyst. jk nyomás 32+10 Hgmm.Tapse:19mm.Pf: a bal kamra laterális fala mellett 3mm.fibrines PF. van. Az aorta gyök 28mm. Az aorta billentyű:vaskos de jól kinyit. Vmax:1,5/sec. AI Ifokú centrális.A bal pitvar 34mm. Terheléses EKG-125W.on 9perc 20 mp után kifáradás miatt megszakítva. Max RR. 170/95 max P:95/min. A terhelés alatt érdemi ST. T-eltérés angina nem volt. Szeretném ha a doktornő kielemezné az eredményeket. Ez a friss leletem. Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
04.
Tisztelt Kérdező! Röviden: a jobb szívfél (mondjuk tüdő) normalis nyomás és ellenállásviszonyokat mutat, a bal szívkamra némi mozgási zavart mutat, de funkciója egészében véve jó, a szívbillentyűkön enyhe eltérés, a szívburokban kevés folyadék van. A terhelés elég alacsony szintű volt, de addig semmi kóros nem volt észlelhető. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
04.
extraszisztolék kérdése:

Tisztelt Doktornő! 46 éves családanya vagyok,a problémám néha halmozott extraszisztolék.Vannak jobb napok hetek,de sajnos forditva is.Voltam szívultrahangon ..több ekg-n vérvétel stb...nem szervi eredetü az orvosok vizsgálatai szerint..én mégis sokszor kiborulok töle.Esetenkénti Betaloc -ot irtak rá.A legutobbi diagnozis pitvari extrákat állapitott meg.Félek hogy nem fognak soha elmulni..depresszios vagyok töle.Ez akár veszélyessé is válhat?Elöre is köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
04.
Tisztelt Kérdező! Egészséges szív esetén az extrasystolia lehet szubjektíve nagyon kellemetlen, de ártalmatlan jelenség. Ha ön emiatt vagy más okból depressziós, az külön kórkép, azt szakembernek kezelnie kellene. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
04.
Mellkasi szúrás kérdése:

Tisztelt doktornő! 25 éves nő vagyok. A mellkasom bal oldalán ma rövidebb időközönként éles szúrófájdalmat érzek. Nem állandó, hanem hullámzóan érzem. Köhögtem, ittam sok vizet és a lélegzetemet is próbáltam visszafojtani. Szedek pár napja komplex B vitamin és Mg készítményt. Remélem, ez az időnkénti szúró fájdalom nem kardiológiai eredetű, viszont ha nem az, akkor mivel lehetne megszüntetni? Köszönöm megtisztelő válaszát, Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
04.
Tisztelt Kérdező! A legvalószínűbb ok mozgásszervi (izomzat, csigolya, bordaközti ideg) eredetű, szívvel nincs kapcsolatban.Ha nem műlik, forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
04.
Szív kérdése:

TISZTELT DR NŐ.Az lenne a kérdésem hogy 1 hete megdzaporodtk az extra szív dobogasaim volt hogy negyed óra alatt 10 is volt.Terheles 4re lépcsőzés után és étkezés után vagy ha csak idegeskedtem.Tegnap bementem ez most a sürgősségire.vettek vert kis labort csinalt Ak negativ lett.EKG szapora pulzus volt 104 es 160/90 pulzus.extra nem volt ekg pedig éreztem.Adtak bisopol 5mg meg gyomorsav csokentot.mivel refluxom van.2 ora múlva újabb ekg negativ lett pulzus is.75.Azt mondtak szegyem a bisopolt napi 1 .A bedobanasokra azt mondtak botladozik a szív Ennyi.ez nem volt meg győző Számomra.On szerint menyek el maganrendelesre kardiologiar A. On szerint csak jelentéktelen Extrák?3 eve teljes kardiologus kivizsgálásra mentem ilyn panaszok miatt teljesen negativ lett.várom válaszát.Üdv:Tamás
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
04.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet megítélni, ha kétségei vannak, érdemes lenne tartós EKG monitorozást (Holter) végeztetni, az kimutatja a ritmuszavart, ami egy-egy rövid EKG felvételen esetleg nem ábrázolódik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
03.
tomi20 kérdése:

Tiszt.Dr no.Nathas kohogeses idoszakban megmelkedhet a pulzusszam mondjuk 90 korulire.Koszonom valaszat szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
03.
Tisztelt Kérdező! Ha ön náthás és esetleg hőemelkedése van vagy köhögés közben-után méri a pulzust, akkor igen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
02.
sziv kérdése:

Tisztelt Doktornő! A férjemnek 10 éve volt elülső fali infarctusa, szivkatéterezéssel két stend-et ültettek be, állapota elég jól stabilizálódott, azóta nem dohányzik, fokozatosan otthoni fizikai munkákat elvégez megerőltetés nélkül. Nincs nehézlégzése, nem szokott fulladni, nem dagad a lába. Fél évente jár cardiológiai kontrollra, mindig friss laborral. Covercard, Betaloc, Lipidil szed, ezenkivül napi 1 tb aspirin protect et . Most volt ujra kontrolon, és mivel 3 éve volt szivultrahangon, igy elküldték oda is. Az eredményt most nem irom le, de azt mondta az orvos, hogy a bal kamra kissé lassabban pumpál, igy lassulhat a keringés. Javasolja, hogy Syncumar beállitása indokolt lenne. Mivel a férjemnek pánik jellegű pszichiátriai problémája is van, igy ez nagyon megviseli, eddig egész jól érezte magát, de most a betegségtudat teljesen felülkerekedett. Ez azzal jár, hogy havonta menni laborba, utána háziorvos, stb, ugy érzi, ha eddig nem volt beteg, mostmár biztos az lesz. A dilemmánk a következő: eddig szedte az aspirint, abban a tudatban, hogy megelőzhető vele a vérrög kialakulása, szeretném kérdezni, hogy mi a különbség az aspirin és a syncumar hatása között. Ha nem vállalja be a syncumart, nagyobb veszélynek teszi ki magát? Háron éve volt ulrahang, tehát lehet már egy ideje ilyen a sziv állapota megfelelő, nem romló közérzet mellett.Ezenkivül még évente néhány alkalommal külföldre is szoktunk utazni , reülővel a gyerekeinkhez, vajon ezután is meg tudjuk tenni, ha belefog az anticoaguláns kezelésbe?? Köszönöm ha válaszol, ha szükséges , akkor irok le leletet is. KÉREM, HOGY PRIVÁTBAN VÁLASZOLJON!!!Köszönöm szépen, tisztelettel: Vozár Pálné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
02.
Tisztelt Kérdező! Miután nem ismerem kedves férjét és klinikai adatait, nem tudom a terápiamódosítás okát megmondani. Privátban nem tudok válaszolni, miután nem is ismerem az ön email-elérhetőségét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
02.
Kiss Gábor kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egészségügyi szűrésen a vércukorértékem 6,9 volt. Nem éhgyomorra történt, kb két órával előtte ettem meg 2 db sajtoskiflit. Kérdésem: ez az érték normális? 53 éves férfi vagyok. Előre is köszönöm! Kiss Gábor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
02.
Tisztelt Kérdező! Étkezés után két órával a vércukorértéknek vissza kell térnie a normál értékre, mivel ez önnél nem így történt, további vizsgálat javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
02.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Meg szeretném kérdezni, hogy menstruáció alatt is el lehet menni tüdőszűrésre és légzésfunkció vizsgálatra? A két vizsgálat alatt le kell-e venni a nyakláncot és a fülbevalót vagy ez csak a röntgennél szükséges? Köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
02.
Tisztelt Kérdező! A tüdőszűrés az röntgen, a nyaklánc útban lehet, a fülbevaló nem, a menstruáció egyáltalán nem játszik szerepet egyik vizsgálattal kapcsolatban sem. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
05.
01.
Hideg végtagok kérdése:

Tisztelt doktornő. Bár nem tudom, hogy Ön tud e választ adni a kérdésemre de nekem a problémám az lenne, hogy elég gyakran hidegek a végtagjaim legfőképpen hideg és hűvös időben. Van hogy szinte lila is máskor meg meleg. Próbálkoztam ginkgo biloba kapszulával is de hatástalan volt. A szívemmel decemberben voltam kardiológusnál azzal nincsen baj csupán lazább a billentyűm. Mi lehet az oka Ön szerint? Érszűkületre is gondoltam de a járással nincsen baj és a bokám se dagad be. Mit lehetne tenni? A választ előre is köszönöm. Tisztelettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
05.
01.
Tisztelt Kérdező! Ez feltehetően helyi keringési zavar, tudomásom szerint nincs kóros jelentősége, de bővebbet angiológustól tudhat meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
29.
nyroren kérdése:

Tisztelt Doktornő, köszönöm gyors válaszát, megcsináltattuk a mellkas röntgent, egy kevés pleuralis folyadék van a jobb oldalon. Talán nincs akkora baj, amivel ne lehetne megvárni a hétfőt. A Pradaxát elhagyjuk addig is. Mégegyszer köszönöm a nekünk szentelt figyelmet
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
29.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
29.
nyroren kérdése:

Tisztelt Doktornő, Édesanyám ( 86 éves ) december óta szedi a Pradaxa-t a stroke megelőzésére ( napi 2 x110 mg ) viszont szerda óta vért köp, egyre többet. Ma reggel nem vette be a készitményt. Jól tette-e vagy ennek ellenére folytatnia kell , mindaddig, mig a kezelőorvosa nem tudja fogadni ? ( hétfőn tudunk az orvoshoz menni ) Elore is köszönöm szives válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
29.
Tisztelt Kérdező!Valószínűleg kisebb veszélyt jelent a Pradaxa kihagyása, de a napok óta tartó vérzés miatt sürgős orvosi vizsgálat is szükséges lenne, egyéb, esetleg súlyos ok(tüdő- vagy gyomorvérzés) kizárására! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
28.
Tüdőembólia kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2014. novemberében mélyvénás trombózist, tüdőembóliát, tüdő és mellhártyagyulladást kaptam 36 évesen. Előtte két héttel igen erős lapockatáji fájdalmam kezdődött a jobb oldalon. Majd aznap este, mikor a kórházba kerültem, légzési problémák is felléptek. A jobb oldalon, a tüdőmön egy vaskos heg keletkezett. 2 hétig voltam kórházban és fél évig kellett vérhígítót szednem. Félévente járok tüdőgyógyászatra kontrollra. Azóta a légzésem sokat javult, de ritkán újra belenyilall a lapockámba vagy kicsit lejjebb a fájdalom. Ilyenkor bepánikolok, hogy ismét embóliám lesz, de szerencsére 1-2 nap után elmúlik a fájdalom. A kérdésem az lenne, hogy ennyi idő után is kisugározhat a tüdőmből a fájdalom a lapockámba? Van-e okom ismételt tüdőembóliától tartani? Tehetek-e valamit a tüdőm regenerálódása érdekében? (Bár a heg valószínűleg nem fog eltűnni róla.) Az előzményekhez hozzátartozik, hogy egy Ázsiai utat követően egy hónappal lettem beteg. Repülőn előtte még nem ültem, valamint egyik nap a nagyon hideg tengerben fürödtem és az egyik fakultatív programon a vállamra raktak egy -utólag kiderült- ornitózissal fertőzött papagájt, ami miatt a lázamat sokáig nem tudták levinni. Válaszát előre is köszönöm! Munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
28.
Tisztelt Kérdező! A tüdőembólia feltehetően a hosszú repülőút alatt a lábvénákban képződött rög elsodródásából származhatott. Ismétlődéstől hasonló körülmények, esetleg véralvadási zavar fennállása esetén kell főleg tartania. Erre és feltett többi kérdésére kezelőorvosa bizonyára részletesebb és személyre szólóbb választ tud adni önnek. Jó egészséget kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
28.
1dee kérdése:

Kedves Doktornő! Anyukám (68 éves) magas vérnyomásra Tritace és/vagy Ramipril tablettát szed (fél tabletta napi 2-szer), viszereire Doxiumot. Vérnyomása általában 110-145/60-90 között van, pulzusa 55-75 között. Időnként (általában frontokkor) mér 150-160-170 felső értékeket, előfordult 180 is. Ilyenkor az alsó értékek és a pulzus "normál" tartományban marad. Szívpanaszai néha vannak: szúrás, nyomás, diszkomfort érzés. Epeköve van. Szédülés, fejfájás sokszor előfordult. Pár hónapja elkezdett galagonyateát inni, napi 1-2 csészével, odafigyel a napi 1,5 l ásványvíz fogyasztásra (korábban nagyon keveset ivott), a közérzete is jobb lett. Mostanában kezdett el Floradix Kräuterblut-S szirupot szedni vaspótlásként, Béres extra cseppet immunerősítőként, C-vitamint és MagneB6-ot. Kérdésem, hogy jól teszi-e, hogy ezeket a táplálékkiegészítőket és a galagonyateát együtt használja a gyógyszereivel, nem zavarnak-e be egymásnak és főleg a szívnek és a keringésnek a jótékony hatások: az egyik erősít, a másik lassít, stb., önmagában nézve mind hasznos. Válaszát előre is köszönöm, VA
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
28.
Tisztelt Kérdező! Sajnos a táplálékkiegészítők sokszor nem megbízható összetevőket is tartalmaznak, így a hatásuk sokszor kiszámíthatatlan, jó esetben nem ártanak, de a hasznuk sem bizonyítható. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
27.
Stressz? kérdése:

Tisztelt Doktornő! A mellkasom bal oldalán fenn hullámzóan belenyilalló fájdalmat tapasztalok, rendszertelenül, hol erősebb, hol kevésbé. Tegnap voltam egészségügyi vizsgálaton, mértek vérnyomást (110/60) volt, illetve ekg-n is megnéztek, de semmi kórosat nem találtak. Lehetséges, hogy ezt stressz okozza? Köszönöm szépen: Júlia (26 éves vagyok)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
27.
Tisztelt Kérdező! Lehet mozgásszervi (izomzat, gerinc) vagy pszichés eredetű a panasza. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
27.
Aggodalom kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 16 éves fiam egyre gyakrabban van rosszul. 3 éve kezdődött ez, eleinte évente kb kétszer jelentkezett nála, mostanában havonta. Rosszullétei során szédül, látászavara van, zsibbad a karja, fáj a feje, valamint nagyon alacsony a vérnyomása. (tegnap este 94/45/45 volt, ám a 60 alatti pulzus jellemző) Intenzív, többszöri hányás után lesz csak jól. A vérképe teljesen negatív, cukorterhelés eredménye szintén negatív. Jelenleg allergológiai vizsgálata folyamatban van. Kardiológiára kaptunk beutalót, valamint neurológiára is. Kérdésem az lenne, hogy hogy tudnék segíteni fiamnak a rosszullétei alatt. Ha van gyanúja arra mi lehet ez, kérem írja meg. Ami még fontos lehet, hogy a fiam nagyon gyorsan nő. 193 cm, épp most töltötte a 16-ot. Pici kora óta orrvérzéssel küzdött félévente amikor nőtt, a fenti probléma ezt váltotta fel. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Zsuzsa
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
27.
tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudok érdemi választ adni, a kivizsgálások remélhetőleg megtalálják az okot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
26.
szivpanasz kérdése:

Tisztelt Dr. Nő! Nagyon köszönöm (szivpanasz) megtisztelő gyors válaszát,annyit még szeretnék kérdezni,hogy ezek az extraszisztolé-nak nevezett beütések amit a 24-orás holter is regisztrált nálam (ves 188 ,sves 68) mennyire lehetnek veszélyesek ,vagy ártalmatlanok mert,hogy nagyon kellemetlenek ,olykor ilyesztőek tudnak lenni az biztos . Írtam ,hogy mindkét holternek egyébként negativ az eredménye,mindkét Orvos azt mondta,hogy nem látnak semmi féle bajt. Okozhatja-e szorongás vagy stressz ,ami sajnos nálam alaphelyzetté kezdett válni.Szedek magne b6-ot kb fél éve,és enyhe vérnyomáscsökkentőt kb 2éve (lisinopril 10mg)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
26.
Tisztelt Kérdező! Ezek elenyésző számú extra ütések, és ha a kardiológiai kivizsgálás nem talált kóros eltérést a szívén, akkor ártalmatlanok. A szorongás és a stressz fokozhatja a gyakoriságukat, de nem kell tartani tőlük. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
25.
Hepatitis B? kérdése:

Tisztelt doktornő! 2016.ápr.4-én kaptam meg a második adag Twinrix Hepatitis A + B elleni védőoltásom, az ellenanyag szint ellenőrzése nem történt meg. 3 napja együtt voltunk a párommal, aki hepatitis B vírushordozó. Az együttlét során óvszert alkalmaztunk, mély csóktól is óvakodtunk, viszont voltak rajtam apró hámsérülések /borotválkozás utáni/ lehettek rajta is, bár szabad szemmel nem észleltük, és volt egy nagyon rövid időszak, amikor a páromon nem volt óvszer a coitus alatt. Magömléskor viszont viselte. A kérdésem az volna Önhöz, hogy van annak reális veszélye, hogy két védőoltás után mégis megfertőződjem a HB vírussal? Ön szerint indokolt lenne egy ilyen irányú vizsgálat elvégzése, vagy fölösleges aggódnom? Köszönettel, Rose
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
25.
Tisztelt Kérdező! Ezt nem tudom megítélni, javasolom, hogy kérdését tegye fel infektológusnak vagy végeztessen el megfelelő laborvizsgálatot. Egyébként, ha a párja vírushordozó, akkor korábban is mód lehetett arra, hogy ön megfertőződjék. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
25.
szivpanasz kérdése:

Tisztelt Dr.Nő.48 éves kétgyerekes apa vagyok, családilag,anyagilag rendezett körülményekkel Állandósult szivpanaszaim miatt (mellkasi nyomásérzés,pótütések,rosszközérzet)kb 6 éve járok 3-4 havi rendszerességgel 2 kardiológushoz is ,Évek óta több tucat kardiológiai kivizsgáláson estem át, ekg-k sorozata havonta ,3-4 terheléses ekg , jó pár szívultrahang(kb 10), laborok, minden rendben .Szivultrahang vizsgálaton hallottam egyszer,hogy egy billentyü tökéletesen nem zár ,de megnyugtattak,hogy elenyészö dolog ne vegyem betegségnek. Most volt egymás után 2 -szer 24 órás Holter is készítve (utóbbi sok extraszisztolé-s beütés érzés miatt ami most már mindennapi esemény lett nálam) Az az érdekes hogy kisszámú VES ,mégkevesebb számú SVES-en kivül mind a két holter negativ. Összegezve:elvileg semmi nagy gond nincs .én mégis nagyon rosszul vagyok sokszor ,ugy érzem hogy csak a szivemtöl jön ez a sok rossz közérzet ,visszaránt a mindennapi életben ,a,munkámban,amugy mindig stresszes aggódó voltam(vagyok).Kardiologus Dr Urak már moslyognak amikor megérkezem.Ajánlták is hogy forduljak pszihologushoz. Nem tudom mi tévö legyek ,ezért fordultam a Tisztelt Szakértöhöz is...Félek,hogy rámegy a munkám, a családom.....megjegyzem,édesanyám 66 évesen halt meg szivinfarkban.. Megértését,és megtisztelö válaszát köszönöm...Tisztelettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
25.
Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján igazán megnyugtató, hogy panaszainak szervi szíveredete minden valószínűség szerint kizárható. Meg kellene fogadni a kardiológus kollégák javaslatát és megpróbálni feltárni a panaszok pszichés hátterét. Ez is komoly tehertétel lehet, de bizonyára orvosolható. A legjobbakat kívánom! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
25.
Gabimami kérdése:

Kedves Doktornő! 2x1 Lercaton 10 mg -ot szedek.Az volt a kérdésem lehet-e felezni a reggeli gyógyszeremet.A Dr nő javaslatára 2 hete mérem, délelőtti vérnyomásaim : 102/70 Hgmm 108/75 Hgmm .a legmagasabb 110/75Hgmm volt. Ezek az értékek nem túl alacsonyak ?Csak ritkán érzek enyhe kis megszédülést. Attól tartok ha felezném a 10mg-ot akkor felszökne a vérnyomásom. Válaszát megköszönöm. Tisztelettel:Gabimami
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
25.
Tisztelt Kérdező! Első levelében azt írta, hogy a reggel bevett 1 Lercaton mellett estére magas lesz a vérnyomása és hogy ilyen alacsonyabb értékek se okoznak panaszt. Ha ennek ellenére kísérletezne, próbálja ki, és mérje közeben a vérnyomását! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
24.
marianna50 kérdése:

T. doktornő! 50 éves nő vagyok, kb. 2 hete, szúró fájdalmat érzek a végbélnél, mintha belülről nyomná valami a végbelet vagy valami éles dolog lenne ott és bökne egyfolytában. Ülőhelyzetben fokozódik a fájdalom, fekvő helyzetben elviselhetőbb. Időnként szokott lenni aranyerem, de most nincs. Krónikus székrekedésem van. Érdeklődnék, hogy Ön szerint mi okozhatja a panaszomat és mit tegyek ellene? Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
24.
Tisztelt Kérdező! Legjobb lenne, ha kérdéseire egy gasztroenterológiai vizsgálat adna választ. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
24.
Kamasz fiam kérdése:

Tisztelt Doktornő!Véleménye lennék kíváncsi 14 éves fiamnak magasvérnyomást állapítottak meg.2 hétig mértük neki minden nap.a 140/80 feletti érték.volt inkább a jelemző. 176 cm magas 60 kiló.Szemüveges -3.75/-3.5 szemüveget hord.Gyerekek orvosunk úgy véli genetika útján örökölte.a vizsgálatokat megkeztük.Tensiomin 12,5 mg tablettát szedi 2*felet .vér szem has ultrahangra megyünk. Szeretném meg kérdezni hogy kell még más vizsgálat?És most már mindig gyógyszert kell szedni e ilyen fiatalon. Köszönöm agódó Anyuka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
24.
Tisztelt Kérdező! A további vizsgálatok szükségessége attól is függ, hogy az eltervezettek eredményei mit mutatnak, ugyanez érvényes arra a kérdésre is, hogy mi legyen a kezelés módja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
24.
Mellkasifajdalom kérdése:

Udvozlom ! Szeretnek egy kis megnyugtatast a doktornotol! Kb egy hete szegycsont felett erzek nyomo fajdalmat de nem kiseri rosszul let.Voltam ez ev januarjaban kardiologian nem talaltak semmit.Kerdesem az hogy ez lehet idegtol vagy mara mar a szivemtol lehet? Vagy a pajzsmirigy alulmukodestol ? Valaszat elore is koszonom!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
24.
Tisztelt Kérdező! A legvalószínűbb, hogy mozgásszervi (csigolya, bordaközti izomzat) eredetű lehet a panasz, ha nem szűnik, forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
24.
gyógyszerek kérdése:

Tisztelt Doktornő! A covercard plus gyógyszer 10/2,5/5 mg erősebb gyógyszer mint a coverex as kombi 10/2,5 vagy a hatóideje hosszabb?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
24.
Tisztelt Kérdező! A Covercard plus-ban amlodipin is van, tehát eggyel több összetevő, mint a a Coverex as comb-ban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
21.
orsolya kérdése:

Tisztelt Doktor Nő ! A 18 éves lányomnak az utóbbi időben szúródik a mellkasa. Voltunk mellkas röntgenen, nem állapítottak meg szerencsére semmi rosszat. Kérdésem, hogy mitől lehet ez a problémája ? Válaszát előre is köszönöm. Katonáné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
21.
Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésre látatlanban nem lehet válaszolni, forduljanak a háziorvosukhoz személyes vizsgálatra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
21.
nellike kérdése:

Tisztelt Doktornő! Vettem a kislányomnak aki 9 éves egy trambulint,nem tud rajta sokáig ugrálni.mert nagyon fáj egy pontban a mellkasa.Nem teljesen középen,hanem egy kicsit balra mutatja a fájdalmat.Testnevelés órán,vagy amikor itthon bármit "sportol"mozog,nem érez semmit,csak akkor,ha ugrál és nagyot ugrik.Hiába böngészem a netet,nem találtam semmi magyarázatot.Tudna nekem tanácsot adni,hogy mi tévő legyek? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos fogalmam sincs. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
21.
vérkép kérdése:

Tisztelt doktornö.Vérképemben a hemoglobin16,2 MCH32,8 MCHC37,9 magas RDW10,8 MPV4,7 alacsony.elözö vérképen haemoglobin14,9 MCH31,7 jo MCHC36,5magasRDW10,8 MPV7,6 alacsony Problémám éjszaka hidegnek érzem a lábaimat és izzadok,és napközben is kevés mozgás után izzadok pajzsmirigy uh jó TSH jó.Három hét mulva kel mennem belgyógyászhoz.Az érdekelne hogy siettessem a dolgot(hepatitis leletre várunk)vagy azértnem olyan rosz a hejzet .Föleg az MPV 4,8 alacsony szint zavar. Válaszát köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
21.
Tisztelt Kérdező! Nincs sürgető a leletben, a MPV a vérlemezke átlagos térfogata, ennek biztosan nincs köze a panaszaihoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
21.
Lüktető nyaki ér kérdése:

Kedves drnő az éjszaka fojamàn arra kelttem hogy a nyakam ere lüktet de visszont semmi rosszat nem éreztem tőle vajon mi okozza ezt lehet sziveredetű ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
21.
ld. előző válaszomat
2016.
04.
21.
Lüktető nyaki ér kérdése:

Kedves drnő az éjszaka fojamàn arra kelttem hogy a nyakam ere lüktet de visszont semmi rosszat nem éreztem tőle vajon mi okozza ezt lehet sziveredetű ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
21.
Tisztelt Kérdező! Ez így önmagában nem jelent semmi kórosat. ha valami egyéb panasz kíséri, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
20.
Melkas fàjdalom ;-( kérdése:

Jó estét ! Drnő olyan kérdésem lenne hogy jobb oldalt a melkasom a szegycsontnàl fàj es szúrodik ami ki hat bal oldalra is néha. Vajon ez mitől lehet ? Plussz van mikor a szivem is szúr es remeg kivizsgaltasam magam ? Vàlaszàt előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
20.
Tisztelt Kérdező! Vizsgáltassa ki magát, első lépésként háziorvosát keresse fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
20.
Tamas kérdése:

Tisztelt Dr nő! Az lenne a kérdésem,hogy az a panaszom ha étkezés utan hajolgatok akkor olyan mintha a gyomrom megtelne levegővel es mintha remegne a gyomorszam,vagy szívem furcsán ver ősze visza. Egy pilanatra utana pufadok es böfögnom kell.Megijedek h nem e a szivem csinálja.Refluxom van evek óta szívem egeseges tobszor vizsgalak ilyen panasz most.azt irtak egyszer a leletemre enyhén kiszelesedet qrs.Sok extram extram is van néha.On szerint gyomrom most lehet ilyen panasz.esomeprasolt szedek ha panaszom van.20kg tulsulyom van sajnos.Varom válaszát.Üdv:Tamás
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
20.
Tisztelt Kérdező! Valószínűleg a gyomrával kapcsolatosak a panaszok, az étkezés utáni puffadás hozzájárul az extra ütések fellépéséhez. Kétség esetén konzultáljon gasztroenterológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
20.
Mitralis prolapsus kérdése:

Jó napot kívánok!! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a tegnapi nap fel helyezték a holter ekgt, a mai napon pedig le vették, illetve szív uh is volt. Doktor úr azt mondta hál istennek minden rendben van, ugyanis mitralis prolapsusom van. Viszont utólagosan vettem észre a leleten, hogy olyat írtak : S-SVE 15 db volt. Illetve 2,4 mp hosszabb pause nem volt. Ezzel nem vagyok tisztában hogy az mit jelent. Ebben szeretném a segítségét kérni. Köszönöm szépen előre is a segítséget.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
20.
Tisztelt Kérdező! Ez az égvilágon semmi rosszat nem jelent, elenyésző számú extrasystole mellett semmi kóros nem volt (a pause kihagyást jelentene, de ez nem volt) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
19.
Szívritmuszavar kérdése:

Kedves Doktornő! 10 hetes terhes, 33 éves vagyok. Este rövid fekvés után kimentem a mosdóba, majd visszatérve lefeküdtem. Ekkor éreztem h a szívem össze-vissza dobog. A csuklómhoz kaptam és pár lassú szívverés után újra nagyon gyorsan dobogott a szívem kb. ötöt, majd visszaállt nyugalomba. Normális ez? Kéthegyű billentyű megvastagodásom van. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnos a leírtakból látatlanban nem tudom megmondani, hogy milyen ritmuszavar okozta a panaszait. Az említett billentyűeltérés miatt amúgy is helyes volna kardiológusával konzultálni, különös tekintettel a terhességére. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
18.
Árvácska kérdése:

Tisztelt Doktornő ! 5 évig BETALOC ZOk 50 mg retard -ot szedtem magas vérnyomásra napi 1/2 szemet. Idén januárban hirtelen 2 napig felszaladt a vérnyomásom 220/110/110 -ra, így új gyógyszert kaptam: Coverex as comb napi 1/2 tablettát. Azóta éjjel-nappal köhögök, rossz ízt érzek a számban és nem igen érzem az illatokat sem. Más gyógyszert nem szedek. Kérdésem az lenne, hogy a Coverex okozhatja-e ezeket a tüneteket, amik nagyon kellemetlenek és ha igen, akkor visszatérhetnék-e esetleg a Betelok ZOK-ra (esetleg 1/2 vagy 1 egész szemmel). Válaszát köszönöm. Árvácska
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
18.
Tisztelt Kérdező! A köhögést okozhatja a Coverex, de önállóan ne változtasson a kezelésén, beszélje meg kezelőorvosával, számos egyéb hatékony gyógyszer is található. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
17.
Vitainé kérdése:

Értem hogy làtatlanban nem tud mit mondani,na de mégis..legalàbb annyit hogy ez a 0,23 d dimer érték jó e vagy nem.0,50 ig jó ez van a leleten
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
17.
Tisztelt Kérdező! Ha 0,50ig jó, akkor a 0,23 bizonyára teljesen jó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
17.
Mellkasi fàjdalom kérdése:

Üdv.29 éves nö leszek.októberben 3adjàra elvetéltem.kb rà két hétre egy nagyot beszurt a mellkasomba,elszédûltem.emboliàra gyanakodtak,aztàn mellhàrtyàra ezeket a ct kizàrta.microembolia nem kizàrható ezt irtàk rà.a d dimer értèke 0,23 lett 0,50 ig jó.ekg rebdben volt,neurológia rendben.de a fàjdalom a nap 24 óràjàban fennàll,szúr,szorit nemkapok levegöt,ehhez jött még félàlomban ilyen àjulàsérzés,szoritàs.kardiologiàra àpr 26 ra van idõpontom.mi lehet ez? Rettegek az emboliàtol és infarktustol.A pulzusom nyugalmi àllapotban is 120-145 kōzött mozog.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
17.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudok önnek érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
16.
Horváth Károlyné kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy a sok stressz okozhat-e DCM szívbetegséget?Illetve ha a beteget kivesszük a stresszes munkahelyről valószínű-e,hogy teljesen meggyógyul és elhagyhatja a gyógyszereket? Válaszát köszönöm. Piros
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
16.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ilyen összefüggés sem a kialakulás, sem a lefolyás szempontjából nem ismeretes. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
15.
ekg eredmeny kérdése:

Jonapot. az a kérdésem lenne, hogy EKG vizsgalaton ezek az eredmények jottek meg. Mit jelentenek pontosan ? Ritmus: Sinusritmus Alacsony pitvari potencial ( Bizonytalan a P-hullám mérése ) Repolarizáció: Szignifikáns St Deviáció Néhány elvezetésben Ischaemias szívbetegség Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
15.
Tisztelt Kérdező! Ez a leírás számomra nem értelmezhető, miért nem a vizsgáló orvost kérdezi meg? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
15.
vigasztalan_m kérdése:

Kedves Doktornő! Lassan két hónapja, hogy elveszítettem a férjemet. Kérdéseim vele kapcsolatosak, mivel a halála váratlan volt mindenki számára, és sajnos nem kaptunk kielégítő választ az örök "miértre". Férjem 69 éves volt. Amikor kórházba került, szívelégtelenséget állapították meg nála, illetve közölték, hogy thrombok vannak a tüdejében. További vizsgálatok miatt a kórházban maradt, ott tartózkodása ötödik napján meghalt. A kiadott jegyzőkönyvben a halál oka: tüdőembólia. Boncoláskor kiderült, hogy annak ellenére, hogy kapott vérhígító injekciókat, és a végzetes napon orálisan is kapott vérhígító készítményeket, a szervezetében még több thrombus keletkezett, mint azt a felvétel napján volt. Ami még felvételkor kiderült, hogy alacsony a hemoglobin szintje, és nagyon sűrű volt a vére. Az elvégzett vizsgálatok belső vérzéseket nem mutatták. Halála előtti napon csontvelő mintát vettek tőle, aminek az eredményét a mai napig nem tudunk, mint hogy részletes boncolási jegyzőkönyvet sem. A kérdéseim a következők: hogy lehetséges, hogy vérhígítók mellet mégis alakultak új vérrögök? Lehetséges, hogy 2 hónap alatt nem készültek el a csontvelő punkciójának eredményei? Elnézést, ha túl hosszú voltam. Kérem, jelezze, amennyiben a kérdéseimet nem a megfelelő szakorvoshoz irányítottam. Köszönettel, Márta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, a pontos részleteket a férjét kezelő intézmény tudná megadni, de a véralvasgátlás nem nyújthat tökétes védelmet, a vizsgálat eredményét sajnos nem tudom, hogy miért nem kapta meg. Részvétem az önt ért veszteség miatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
15.
Katalin kérdése:

Tisztelt Dr.-nő! Szív ultrahang vizsgálaton vettem részt,kérdésem lenne,hogy a lelet utalhat e sziv elégtelenségre vagy súlyos szívproblémára? 71 éves vagyok,napi két db.tritace 5 mg-os,valamint talliton 12,5 és 1 db.aspirin protectet szedek,valamint panagin forte tablettát. Lelet: Norm tág bal kamra.Kisfoku contcentr. bal kamra hypertonia. Jó syst.bal kamra funkció.Diast.disfunkcio.-relax zavar. A septum bas-,mid-,lateralis fal.mérsékelten hypokinetikus,egyég segmensegben jó falmozgásokm. Meszes aorta gyök,jól mozgó tricuspidalis aorta bill.vitorlák. Meszes mitrális annulus.Tágabb bal pitvar. A jobb kamrai nyomás nem emelkedett. PF,intracevitális thrombus nem lárható. EF 60 % Válaszát köszönöm.K.S.-né
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
15.
Tisztelt Kérdező! A leírás csak enyhe-mérsékelt eltéréseket mutat, amelyek nagyrészt a magasvérnyomás-betegséggel lehetnek kapcsolatban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
14.
Ekg eredmény kérdése:

Tisztelt Doktornő! 9 hetes terhes vagyok, ma voltam ekg vizsgálaton. Ez lett az eredmény: HR: 61 Pd: 90ms PQ: 116ms QRS:88ms QT: 398ms QTc: 403ms Pax:-95 ORS ax:39 normális Tax: 22 A vizsgálatot végző hölgy azt mondta minden rendben, de a háziorvosomnak nem tetszett az eredmény, elküldött kardiológiára. Érdeklődnék, hogy tényleg van e valami probléma, és ha van mi lehet az. Köszönöm válaszát: Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
14.
Tisztelt Kérdező! A számszerű adatokban van némi eltérés, de ennek jelentőségét ennyiből nem tudom megítélni, annál is kevésbé, mert hiányoznak a mellkasi elvezetések. Ha háziorvosa nem tud dönteni, a kardiológiai vizsgálat biztosan tisztázza a helyzetet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
14.
Zsibbadás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az elmúlt pár hétben rendszeresen zsibbad az egész karom, főként a bal. Az utóbbi 1,5 hétben egyfolytában nyomást érzek a szívemnél, ráadásul a levegővétel is kellemetlen. Többször előfordul, hogy a pulzusom megemelkedik (110-130). Vérkép nem mutatott ki semmit kórosat. (33 éves nő vagyok) Kérdésem az lenne, ez így normális, vagy esetleg keressek fel egy szakembert. Hálásan köszönöm a válaszát, Üdvözlettel Brigitta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
14.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne érdemi választ adni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
13.
Mellkasi fájdalom kérdése:

Kedves Doktornő! 17 éves lány vagyok. Több mint egy éve érzem rosszul magam, ami abban nyilvánul meg, hogy elkezd fájni a fejem( halántéknál), szédülök, majd erős nyomást érzek a mellkasomon amitől nehezebben kapok levegőt. Ritkábban egy szúró érzést is érzek függetlenül attól, hogy mit csinálok, ilyenkor zsibbad a bal karom. Jártam már hát- gerinc röntgenre, ami nem mutatott ki semmit. A véleményét szeretném kérni, hogy Ön szerint mi lehet?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
13.
Tisztelt Kérdező! Lehet izomzat eredetű is, rossz testtartás következtében, de a fejfájásnak lehet egyéb oka is. Keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
12.
dobogásérzés kérdése:

A mellkasomban érzem ,de néha az ujjaimban is a lüktetést,vagy például ha a két lábam egymásra rakom a térdem alatt is mindig érzem de lehet csak én izgulok rá jobban köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
12.
Tisztelt Kérdező! Úgy gondolom, hogy nem jelent semmi kórosat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
12.
Egilok (Metoprolol) kérdése:

Jo Napot kivanok Dr. Tarjan, ep egy eve, hogy az apukam sulyos szivinfarktust kapot. 15 perczig volt halott, 3-szor élesztettek ujra. Istennek hála, minden rendben ment, elég jol rendbe jött. Januartol kissé fura, faradekonyab, alacsony a vernyomasa, s vannak olyan napjai hogy amikor jar, akkor lassunak erzi magat, mert ugy mondja, hogy a melkasa nemengedi hogy gyorsabban jarjon. Nem faj, nem szur, de ugy magyarazza, hogy lassu a legzesse. Egilokot szed, pedig hanyszor 100 alat van a vernyomasa, de ugy nez ki, hogy nem tesz neki jot, hideg kez/lab, faradtab, mintha lehuzna. EKG jo volt, ep mult heten voltun Kardiologusnal. Verkep, Endokrinn rendszer vizsgalata minden rendben van. Nem tudom mire gyanakodjat, mert utobbi ket het alat nagyon aktiv volt, sokat birt, setalt, mozgot, s most ez a 4 nap megint erzi ezt a lassu mozgast, s faradsagot. A kardiologus azt mondta, hogy biztos tul sok energiat vesztet, s most ep energia nelkul van, s hogy sporolnia kellene a energiat, hogy aztan ne tul hamar faradjon el. Mink inkab a Egilokra gyanakszunk. A orvos egy honapja, amikor elajult, lecsökkentette 1-0-1röl, 1/2-0-1/2re. Fura hogy hogy januar elöt nemerzet semmi ilyesmit, s nagyon jol erezte magat. Egessegesen taplalkozik, vitaminokad szed, galagyona teat iszik, homeopatiat is. Koszonom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
12.
Tisztelt Kérdező! A szívinfarktus a szívizomzat egy részének elhalásával jár, a funkció természetszerűleg csökken. Ennek tünete lehet a gyengeség, légszomj. Ami a kezelés részleteit illeti, azt a kezelő kardiológussal kell megbeszélnie, látatlanban erre biztosan nem lehet érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
12.
magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 1hónapja észlelt magasvérnyomással kezelnek. Az akkori 200as értékek lassan lemennek 140-160 közé, a per és pulzus sosem volt magas. Szívultrahang, terheléses ekg eredményei jók( 130/80 ról a biciklizés negyedik részében 180/90re ment fel a vérnyomás terhelés alatt), hasi ultrahang labor is jó . A kardiológus doktornő javaslatára az eddig szedett reggel 1 metoprolol 1 coverex kombi forte, este 1 norvasc és 1 metoprololt lecseréli reggel 1 covercard plus 10/2,5/5 és fél szem Lokren-re. Este fél szem lokrent javasolt. A covercard és a Lokren erősebb gyógyszerek mint az előzőek? Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
12.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomás beállítása körültekintést igényel, és elsősorban az önt ismerő orvosnak kell választ adnia, hogy miért tervezi a gyógyszerváltást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
11.
dobogásérzés kérdése:

Tisztelt Doktornő. Utal valamilyen problémára ha nyugalmi állapotban érzem ahogy ver a szivem,normálisan ver csak érzem de mostanság nagyon szoron gok hogy mitől lehet ez előhozhatja ezt a tünetet vagy mitől lehet
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
12.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, hol érzi a szívdobogást, de bizonyára nem jelent önmagában kórosat, talán jobban figyeli önmagát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
11.
Krisztián (35) kérdése:

Tisztelt Doktornő! 35 éves férfi vagyok a következő EKG eredményekkel! HR: 89 Pd: 100 ms PQ: 138 ms QRS: 88 ms QT: 370 ms QTcB: 451 ms P ax: 55 QRS ax: 22 normál (horizontális) T ax: 25 QRS-T ax(3D): 45 Azt szeretném megtudni, hogy lát-e Ön nem megfelelő értékeket a leírtakban. Segítségét előre is megköszönöm! Krisztián
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
11.
Tisztelt Kérdező! Az értékekben nem látok kórosat, de hiányolom a mellkasi EKG-elvezetéseket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
11.
S.O.S kérdése:

Jo napot doktornő!Azzal a komoly kérdéssel fordulok önhöz hogy az édesanyámnak aki 48éves kb 1honapja alacsony a pulzusszáma van mikor fekszik és 48ra lemegy de van mikor 80ig is felmegy. Szed vérnyomás csökkentőt voltunk kardiólogián is vérvételen is azt mondták nincsen semmi baja, sajnos egyfolytába itthon méregeti a vérnyomását szinte van mikor 5percenként és már az egész családot idegesiti ezzel!Az a baj hogy ilyen pánik beteg is lett nem súlyos de nagyon megijed hogy alacsony a pulzusszáma és állandoan méregeti!Előre is köszönöm a választ!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
11.
Tisztelt Kérdező! Ebben én nem tudok önöknek segíteni, konzultáljanak édesanyja kezelőorvosával. Egyébként ezek a pulzusértékek nem kirívóan rosszak, tisztázni kellene, hogy nem ritmuszavar okozza-e az alacsony pulzusszámot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
10.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő! Olyan kérdésem lenne, hogy allergiás jellegű asztmám van, (erős kilégzéskor kicsit sipolnak a légutaim), de nagyon komoly panaszt nem okoz még az allergia, de nagyon folyik az órrom, viszket a szemem, torkom, köhögök, de ezeket a tüneteket megszüntette a cetirizin hexal 10mg tabletta. A kérdésem az, hogy mivel a pulzusomra concor2*2,5mg-ot szedek és olvasom a betegtájékoztatót, hogy allergiás asztmára ez nem szerencsés. Mitévő legyek?Szedhetem tovább a concort? Tisztelettel: Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
10.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, hogy egyeztessen kezelőorvosaival. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
10.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! A vérömleny(fizikai sérülés miatt) ennyire veszélyes? Olvastam egy cikket, amiben egy 28 éves fiatal sportoló így kaphatott tüdőembóliát. Én eddig azt hittem, a "kék folt" problémamentesen felszívódik.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
10.
Tisztelt Kérdező! Nem vagyok orvosi lexikon, és ezúton jelzem, hogy további ismeretterjesztő kérdéseit törölni fogom. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
10.
Panik vagy tényleg komoly betegség kérdése:

Szép napot kívánok! Írtam már Önnek télen voltam influenzás kisebb mellhartya gyulladásom volt. Kisebb szivritmus zavarom van illetve billentyű elégtelenség és nem utolsó sorban pánikbeteg ami már szorongassa vált. Ez évekig tünetmentes volt. Lassan féléve munkanelkuli vagyok és aggódó típus is. És elojottek újból a tüneteím. Nézem a testem minden rezzeneset panikolok szorongok nincs kedvem semmihez. Érzem a szivbedobbansokat mindennap kb. Voltam újból kardiológian csináltak szív uh.t mostanában allergiam is elojott de nem ilyendurvan nehezen kapok levegőt. Cica van a lakásban is. Arra is allergias vagyok. Orrfolyas viszketés légszomj. Bár betudtam szorongásnak is. Norm. Szivuregi dimensiok. A mitaralis mellső vitorla kissé vaskos laza szerkezetű. Dopplerral jelzett mitralis insuff jelzett pulmonális insuff és 1.fokú tracuspidalis insuff észlelhető. A becsült pulmonális nyomás 37Hgmm. Szegmentalis falmozgast nem láttam .jó systoles és bal kamra funkció. Ic thrombus pericardialis folyadék mennyiségbe normális. Diagnózis : a háromhegyu billentyű nem rheumas elégtelensége. Kapok majd ekgt megint. Citromfű teát szoktam enni nagy ritkán xanaxot és betaloc ot. Észrevettem mikor jó minden körülöttem nem vagyok rosszul. Ennyire pszichés zavar zajlana bennem? Újra elkezdettem mozogni egy évig hanyagoltam. Mi a teendő? Rendezzem magamba a dolgokat? És ne kattogjak? Köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
10.
Tisztelt Kérdező! Amiket leírt, azok nem komoly szervi eltérések. Ahogy ön is tapasztalja, ha a körülmények rendben vannak, nincs panasza. próbálja elfoglalni magát, könnyű sportnak szervi ellenjavallata nincs. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
10.
tomi20 kérdése:

Tiszt dr.no.Minek a hatasara emelkedhet egeszseges emberben kulon kulon a szisztoles es a diasztoles ertek.Koszonom a valaszat szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
10.
Tisztelt Kérdező! Olvasson élettani könyveket vagy ilyen témájú cikkeket a neten, ismeretterjesztéssel nem kívánok foglalkozni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
09.
EKG vagy szívultrahang kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tudna abban segíteni, hogy mi a különbség az EKG és a szívultrahang vizsgálat között? Szerencsére panaszom nincs, de a biztonság kedvéért szívesen meg vizsgáltatnám magam és nem tudom, hogy melyikre érdemes, célszerűbb elmenni: EKG vizsgálatra vagy szívultrahangra vagy esetleg mindkettőre? Vagy "csupán" egy vérvételből is sok mindent meg tudnak állapítani? Köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
09.
Tisztelt Kérdező! Ismeretterjesztésre ezen a portálon nem vállalkozom, utánaolvashat a net-en, de önmagában egyik módszer sem alkalmas szűrővizsgálatra, természetesen a vérvétel sem. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
09.
hógolyó kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. A vélemény,terápia diagnózisába van: ISZB,COPD,pulm.hypertónia,NYHA -III. Dysphone,Angina pektoris,Allergiás azsthma bronchiale. Ezeknek mi az alapja ? Nem világos előttem. Terheléses EKG:75w-on fulladás miatt megszakítva. Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
09.
Tisztelt Kérdező! Az ISZB a koszorúérbetegség diagnózisa, az angina pectoris ilyen eredetű mellkasi fájdalmat jelent, A COPD krónikus tüdőbetegséget, a pulm. hypertonia kisvérköri nyomásemelkedést, az asztma nyilván nem szorul magyarázatra. A terhelhetősége nyilván alacsony az ergometria leírása szerint, tehát elsősorban a tüdőgyógyászati állapotát kellene tisztázni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
09.
hógolyó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Swan-Ganz katéterezés eredményem-tág bal szívfél,segmentális falmozgászavar nélküli ,megtartott systolés balkamra pumpafunkció igazolódott,enyhe fokú mitrális aorta,tricuspidalis insufficientia mellett.norm.jobb szívfél és kisvérköri nyomásviszonyokat ,élettani kisvérköri vascularis rezisztenciát igazolt.Mit jelent ez? Diagnózisok-Effort dysphone,Asthma bronchiale,Insuff valv.mitrale I, Insuff valv.aorta I, Insuff valv. tricupidale II, Leírná a Doktornő számomra érthetően? Mennyire súlyos a betegségem? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
09.
Tisztelt Kérdező! Ez több szívbillentyű enyhe elégtelenségét (visszafolyás), tágabb, de jó pumpafunkciójú bal szívkamrát, normális kisvérköri nyomásviszonyokat mutat. A leírás nem jelent súlyos eltéréseket, a terhelésre jelentkező nehézlégzést nem feltétlenül igazolja, ebben szerepet játszhat az asztma is. Ennél többet kardiológusa illetve tüdőgyógyász mondhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
09.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! A szív-ingerképzési zavarnak milyen tünetei vannak? Volt már többször olyan, hogy elég magas puzusszámom lett hirtelen, ilyenkor rosszul is voltam. Az elmúlt időben kétszer voltam részletes kivizsgáláson, akkor nem találtak semmit. Rosszulléten azt értem, hogy kicsit fájt a fejem, meg rettegtem, de ájulás nem volt. Az elvégzett vizsgálatok: szív-ultrahang, EKG egy évben 2x, 24 órás EKG egyszer. Csak az aggaszt, hogy nyugalmi állapotban mértem már 52-es pulzust is, de rosszul nem voltam, csak meglepett. Amúgy hetente körülbelül sportolok 3-5x 45 percet. Azt viszont szintén nem értem, hogy van olyan, amikor fekvés után "kiugrok" az ágyból, ilyenkor a látóterem két oldalán sötétséget látok, ami megszűnik pár másodpercen belül. Okozhat ez gondot?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
09.
Tisztelt Kérdező! Ezekre a kérdésekre is csak személyes orvosi vizsgálat adhat választ.
2016.
04.
09.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mitől lehet az, hogy éjszaka zsibbad a combom alja(és hideg is). Fura, mert inkább a bal lábamon szoktam érezni és csakis éjszaka ébredek fel rá, nappal nincs olyan gondom, másrészt nem is jön elő minden éjszaka, de hetente 1-2-3-szor érzem, mikor felébredek rá, pár perc alatt elmúlik, de addig elég kellemetlen tud lenni. Lehet ennek az oka a mostanában elég komoly sportolás(futás)? Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos vizsgálat nélkül nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
06.
Gabimami kérdése:

Kedves Doktornő! Magne B 6-ot szedek egy hónapja.Hallottam és olvastam a Pananginról,és érdeklődnék nem lenne -e jobb ?A Magne B 6-ot javasolta a háziorvos a néha rám törő szapora szivműködés miatt. Üdvözlettel:Gabimai
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
06.
Tisztelt Kérdező! A szapora szívverés háttereben többféle ritmuszavar is állhat, de sem a Panangin, sem a MagneB6 nem jelent oki kezelést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
06.
Extra szívütés kérdése:

Jó napot kívánok! Az a problémám, hogy évek óta aszt érzem mintha időnként kihagyna a szívem. Töbször volta a sűrgősségin de azt mondták semmi bajom. Nincs szívnagyobbodás vérkép jó. Nem is írtak semmilyen gyógyszert. A meló egy kicsit stresszes, lehez ez váltja ki? Kardiológusnál is jártam Ekg, szívultrahang. 2éve azt mondta minden rendben. Nem szedek semmilyen gyógyszert sem. Magne B6 ot javasolták dr nem hatott. Mostanábann inkább hajnalbann jön rám úgy érzem mintha kihagyna és a gyomromba dobbanna utánna meg időnként nagy wc következik de nem mindig. 36 éves vagyok nem kávézom, nem dohányzom. Szeretnék sportolni és nem tudom ez mellet merjek-e pl futni. Terhelénél olyat érzek hogy gyors szívverés mellet kihagyás is lenne. Terhelés alatt azt èrtem hogy szekrèny viszük a 3. emeletre vagy hasonló terhrlés. Miutánn abba hagyuk a folyamatot és a szapora szívveré közbenn kihagyna talánn. Ön szerint mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:. Mikó Imre
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
06.
Tisztelt Kérdező! Egészséges szív esetén az extra ütéseknek nincs kóros jelentőségük. Természetesen panaszainak lehet egyéb oka is, ezt személyes orvosi vizsgálat, tartós EKG monitorozás (Holter) tisztázhatja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
05.
Mps kérdése:

Kedves Doktornő! Pár évvel ezelőtt egy kialakuló pánikbetegségem kapcsán felfedeztek náam Mps-t.Kb.hét éve.Teljesen kivizsgáltak,ezen ívűl minden rendben volt.Azóta persze kínoznak az extrák,kellemetlen,de semmi gondot nem okoz.Másfél hete új dolgok jöttek elő,amitől megijedtem,és persze kis pánik kíséretében erősödött is a szédülés.De ezek ilyen rövid egy-két másodpercesek,és nem homályosodik a kép,nem mozdul el,csak így valahogy ott "belül" érzem.Leginkább ülve érzem,amikor tevékenyebb,aktívabb vagyok egyáltalán nem érzem.Szerencsére napi egy-két alkalom.Csak ijesztő.Most fogok elmenni az új háziorvosomhoz,mert még oda be kell jelentkeznem.Azt kérdezném,hogy ha ez az Mps-em miatt van,akkor nagy lehet a baj esetleg?Pár év alatt romolhat?És vajon sokat?Sajnos az orvosoktól rettegek,szinte pánik közeli állapotba kerülök,mert félek mit mondanak.Már a műtét jár a fejemben,azt meg jajj...Gyógyszert nem szedek,viszont sok vitamint igen,sportolok is,é nem dohányzom,egészségesen élek,mondjuk ülőmunkát végzek,szóval elég rossz lenne,ha ezzel lenne a baj.Nagyon köszönöm előre is a-remélem megnyugtató-válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
06.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus járhat a billentyű elégtelenségével, kísérheti ritmuszavar, tehát időnként kontrollálni kell. Egyáltalán nem biztos, hogy panaszai ezzel kapcsolatosak, de érdemes lenne tisztázni. Persze a panaszokat okozhatja a pánikbetegség is, és a szédülésnek egyéb okai is lehetnek, ami orvosi vizsgálat nélkül nem állapítható meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
05.
9 éves kisfiú ekg eredménye kérdése:

Tisztelt Doktornő! 9 éves kisfiam ekg eredményén az alábbi található: sinus ritmus, meredek tengelyállás, inkomplett jobb Tawara szár blokk, Átm: V5 nél, PQ 0,122, Isoel ST- k, V2- ben isoel bifázisos T. A sportorvos az engedélyét kiadta, azt mondta, ezek normális értékek, de engem aggasztanak. Javasol e esetleg további kivizsgálást? Válaszát előre is köszönöm! Brigitta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
06.
Tisztelt Kérdező! Ezek valóban normális értékek, nincs oka aggodalomra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
05.
Hónalj,mell(kasi)fájdalom kérdése:

Kedves Dr.Nő! Panaszon kb. fél éve kezdődhetett. Próbáltam nem foglalkozni vele gondolván elmúlik, de sajnos nem így van. Kezdetben a bal hónaljtól kiinduló fájdalmam volt ami lesugárzott a könyökömbe és a csuklómba. Olyan érzéshez tudnám hasonlítani, mintha fájdalom és izomláz keveredne, ez nem csak egyszeri, hanem mindennapos, hol jobb hol egész nap elkísér . Most úgy érzem a csuklómnál megszűnt, viszont a mellem felé irányul, főleg levegő vételnél. Ezt már inkább szorító érzésnek mondanám, de nem akarok bebeszélni magamnak semmit. Kissé belemélyedtem az internet világába és egyre rosszabbakat olvasok. Ha így látatlanban tud diagnosztizálni azt megköszönném, ha nem akkor esetleg egy két tanács, hogy hová kellene elmennem kivizsgálgatni ( kardiológia, nőgyógyászat ? ). Köszönettel: B. Zsuzsi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
05.
Tisztelt Kérdező! Mozgásszervi (gerinc, csigolyák, bordaközti idegek) eredetre gondolok, forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
05.
Imre kérdése:

Lyme carditis -t diagnosztizáltak nálam. Cefuroxim kezelést kapok. Ezt sejten belül ható antibiotikumokkal szokták kezelni. Ez a gyógyszer sejten belül hatékony -e ? Szóba került még a ceftriaxon is, ami tudom, hogy az agy vér gáton is áthatol ,de behatol -e a sejtekbe ,mint a tetraciklinek ,klaritromicin, azitromicin ? Köszönöm válaszát !
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
05.
Tisztelt Kérdező! Ez nagyon speciális kérdés, sajnos nem tudok önnek válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
04.
Gabimami kérdése:

Kedves Doktornő! Nagyon köszönöm ,hogy ilyen gyorsan válaszolt. Még egy apró kérdést elfelejtettem. Ha a Lercatonból csak 10 mg -os létezik akkor is felezhetem? Üdvözlettel és hálás köszönettel:Gabimami
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
04.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen. Ha technikailag megoldható, akkor felezhető. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
04.
Kiss Katalin kérdése:

Kedves doktornő! Én egy vacsora közben nagyon nagyot nyeltem. Egyszóval lecsúszott egy falat. Azóta úgy érzem,hogy besebzett a torkom és érzem,hogy aprádonként nyelném lefele nagy keservesen. Azóta valahogy nem vagyok a régi és nem tudom hogy leszek e még valaha olyan mint régen. Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
04.
Tisztelt Kérdező! Ha ilyen panaszai vannak, forduljon orvosához, személyes vizsgálat céljából, látatlanban nem lehet véleményt mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
04.
Gabimami kérdése:

Kedves Doktornő! Megfogadva tanácsát több napon keresztül mértem a reggeli vérnyomásomat.Lercatont 10 mg szedek 2X1-et. Vérnyomásom reggel : 104/77-,114/77,-119/79 Hgmm. És a délelőtt folyamán mérem se magasabb.Érdeklődni szeretnék,hogy 2X1 Lercaton 10 mg nem sok-e? De nem szoktam szédülni ezektől az alacsonyabb értékektől sem.4 éve szedem a Lercatont 1X 1-et este aztán egyszer csak kevésnek bizonyult estére már 160 -as volt a vérnyomásom ekkor 1/2 éve emelte meg a háziorvos duplára. És érdeklődnék hogy ez a gyógyszer hosszú távon alkalmazható-e még, mert egyébként jó nagyon. Üdvözlettel.Gabimami
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
04.
Tisztelt Kérdező! Nyugalmi vérnyomásértéknek nem alacsony, főleg ha nincs semmi panasza. Ha melegebb lesz az idő, csökkenhet a vérnyomása, lehet, hogy kicsit csökkenteni kell az adagot. A gyógyszer egyébként hosszú távon szedhető. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
03.
szivelegtelenség kérdése:

Kedves Doktornő édesapám bent feküt a kardologián és sokkal sokkal rosszabb állapotban hoztuk haza kérdem én hogy lehet egy beteget így haza engedni hogy be nyugtattózták és zsákba dobták a ruháit igy küldték ki a terembe se gyógyszert se semmit nem kapott sőt az ágyról is leeset és betörte a fejét kedves doktornő édesapám nem szeretne oda visszamenni mivel rosszul bántak vele én nem jelentetem fel a kórházat mivel attól féltem hogy az ő kezükbe kerülhet az hogy folyadék van a tüdőben nem hinném mert kapja minden héten 2x a vizhajtó inekcijót és elég sürűen megy wc re és a végtagjai sincs bedagadva annyira maga alatt van hogy azt monta hogy végett akar vettni az életének. kérem segittsen mert félek hogy megis teszi. űdv: nadja
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! A kérdésének az első részére nem tudok hozzászólni, de ha édesapja csak ülve tud aludni, akkor az tüdővizenyő jele, aminek erélyes kezelése lenne indokolt, konzultáljanak háziorvosukkal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
03.
szivelegtelenség kérdése:

Kedves Dr. Tarján Zsuzsa én édesapám miatt agodóm ő cukorbeteg és magas vérnyomása van emiatt ődémás lett de most szedi a vizhajtot és szivelegtelensége van kérem bocsáson meg a helyesirásomért ő napok otta nem alszik csak ülve tud aludni mert nagyon kőhőg a kérdésem az lenne hogy milyen gyogyszert kel beszednie ahoz hogy ne kőhőgjőn . kérem nagyon szépen milyen gyogyszert tudna ajánlani ami erre a betegségeire jó . tisztelettel : nadja
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet kezelést ajánlani, de a tünetek komoly szívelégtelenségre (oedema és folyadék a tüdőben), személyes orvosi, talán kórházi kezelés lenne szükséges. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
02.
Megoldás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Anyósomnak a közelmúlt óta sajnos halucinációi vannak.76 éves a gyógyszerei amiket szed a következők:Lucetam,Betagen,Rivotril,Nitromint,Cavinton.Körülbelül 1 1/2 hete az első kettő gyógyszert elhagytuk orvosi utasításra.Kettő napja újra látja az embereket a lakásban,akkor szintén orvosi utasításra ami tegnap este történt a Cavintont is elhagytuk.A kérdésem az lenne lehet-e a gyógyszereken kívül még a kevés folyadék és evés is előidéző ok.A Rivotril mennyire befolyásolhatja a halucinációkat?Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel egy aggódó asszony.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
02.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ez igazán távol esik a szakterületemtől, nem tudok önnek válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
02.
szalay zoltán kérdése:

Jonapot érdeklödnék, egy olyan probléma kb 3 napja, de nem folyamatos ez a probléma, hogy érzem hogy a pulzusom 1 et kihagy, meg olyan érzésem van mintha idönként a torkomba verne a szivem, ezen kivül semmi gondom, nem fáj semmim, csak ez a pulzus probléma van. Elöre is köszönöm a válasz
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
02.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően ártalmatlan extraszisztolia, fogyasszon Panangint, ha nem változik, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
02.
Joe kérdése:

Nagyon köszönöm a rendkívül gyors válaszát , egy valami zavar , hogy nem ősszel tavasszal hanem egyre sűrűbben először egy két havonta most két három hetente jelentkezik !!?? Még egyszer nagyon köszönök mindent ........!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
02.
Nagyon szívesen, mielőbbi javulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
02.
Emelkedett májenzimek! kérdése:

Tisztelt Doktornő! 31.éves, és a 32.ik hétben járó kismama vagyok! (3-ik gyerkőcömet várom) Kb.1 hete elkezdtem viszketni, tenyerem, talpam, lábam, hátam, mindenhol.Epepangásra gyanakodott a nőgyógyászom! Elküldtek laborba a hét elején melyben sok eredményem eltért a határértéktől! Karbamid: 1.5 (2.1-7.1) - Kreatinin: 35 (44-80) - GGT: 33 (5-36) GOT: 96 (4-32) + GPT: 185 (10-33) + + Alkalikus-foszfatáz: 216 (35-105) + Össz bilirubin: 9 (0-21) Triglicerid: 2.60 (0.5-2.26) + Koleszterin: 9.14 (3.5-5.20) + Vörösvértestszám: 4.07 (4.20-5.40) - Hemoglobin: 113 (120-160) - Hemotokrit: 34.4 (36-48) - Hepatitiszem negativ. Voltam hasi uh ahol annyit ír eltérésnek, hogy a máj kis mértékben nagyobb, alig reflectivebb, homogen, benne körülírt eltérés nem jelent meg. Vélemény: Kisfokú hepatomegália, jelzett diffúz májleasio. A belgyógyász aki megnézett azt mondta ez nem epepangás mert a bilirubinom nem magas. Elküldőtt egy újabb laborba (3 nap ) eltéréssel az eredményeim a következők! Össz bilirubin 9 (0-21) GGT :27 (5-36) GPT: 325 ( 10-33) +++ GOT : 138 (4-32) ++ Alkalikus foszfatáz: 273 ( 35-105) + TSH :1,07 Nagyon meg vagyok ijedve, hiszen 3 nap alatt a GPT 140 et emelkedett. Gyógyszert nem szedek! Kedves DR nő önnek mi a véleménye erről az eredményről? Lehet nekem vagy a picinek valami bajunk ettől a magas eredménytől? Mit tehetek (esetleg gyógyteával, vagy gyógyhatású készitménnyel) az ellen, hogy ezek az értékek lejebb menjenek? Köszönöm válaszát! Egy aggódó kismama!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
02.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen ajánlott egy speciális, májjal foglalkozó szakember (hepatológus) felkeresése, Mielőbb tisztázni kellene a háttérben álló okot! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
02.
Joe kérdése:

Kedves Doktornő! Nem igazán tudom kihez forduljak mert már minden lehetőséget kimerítettem . A vissza - visszatérő tüneteim a következők , reggel az ébredés után erős fejfájás és hányinger gyötör amely együtt jár savanykás zsibbadó nyelv érzésével és az ébredéskor jelentkező verejtékezéssel.Ilyenkor egy fajta gyengeség fog el ami végig kísér a tünetek elmúlásáig.Ez akkor is így van ha éjjel kimegyek és utána visszafekszem reggel ismét jelentkezik ...........kitart általában délig majd estére szinte teljesen elmúlik! A háziorvos elküldött belgyógyászati endoszkópos vizsgálatra majd utána onnan tovább irányítottak a "másik oldali" vastagbél szintén endoszkópos vizsgálatára ami mind negatív lett.Ezután fül vizsgálat majd nyaki ultrahang illetve agyi CT vizsgálat következett (itt azt hiszem a hatodik csigolyánál valami kisebb veleszületett kinövést találtak). Évente legalább kétszer vérvételre megyek de ott sincs semmi komolyabb eltérés! Korábban 2000-ben nyombél fekélyem volt amit a mostani vizsgálatok is gyógyultnak láttak. Ebből kifolyólag a mai napig szedek naponta egy Ranitidint illetve a háziorvos tanácsára egy negyed Mebilettet (ezt a vérnyomásomra). Korábban évente egyszer kétszer jelentkeztek a fenti tünetek (amire a háziorvos a nyombélfekélyt jelölte meg és erre kaptam a savlekötőt amit immár 15 éve szedek kisebb nagyobb kihagyásokkal) most viszont havonta vagy két három hetente !! Kérem segítsen , mit tegyek mert ezek a napok a munkámban de az életminőségben is nagyon sok kellemetlenséget okoznak ???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
02.
Tisztelt Kérdező! Ilyen előzményekkel elsősorban a gyomorsavtúltengés merül fel, ez tavasszal és ősszel erősebb tünetekkel jelentkezik. próbáljon meg több savlekötőt szedni, illetve az eszközös vizsgálatokon kívül konzultáljon gasztroenterológussal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
02.
zsoltu kérdése:

Kedves Doktornő, köszönöm a választ, maga egy fantasztikus ember, hogy ennyi energiája van ránk!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
02.
Köszönöm, igazán hízelgő a méltatása! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
02.
zsoltu kérdése:

Kedves Doktornő, nagyon köszönöm a szupergyors válaszát - eddig astrixot szedett, mielőtt elkezdte az atrombint, most azt fogok neki adni az atrombin helyett, amíg nem tudok az orvossal beszélni, aki sajnos csak kedden lesz elérhető, már ha ön is egyetért ezzel az áthidaló megoldással. Éjjel kapott cetirizint, most azt mondja, nem viszket, nem vakarja magát, remélem így is marad. Köszönöm még egyszer a választ és a gyorsaságát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
02.
Tisztelt Kérdező! Lehet ezt átmenetileg alkalmazni. Nagyon szívesen, minden jót kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
02.
nincs orvos kérdése:

Kedves Dr nő! Köszönöm válaszát.Néztem az orvosok listáját de itt Hajdú-Bihar megyében nem találtam hétvégén is rendelő kardiológust.Remélem keddig nem lesz semmi baj,ha mégis mentőt hívunk.Szedheti addig az aspirin protect 300mg-t megelőzés céljából?Nem fog ártani?köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
02.
Tisztelt Kérdező! Erre a részkérdésre nem tudok válaszolni, lehet, hogy jobb lenne ügyeletet felkeresniük. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
02.
inkfarktus? kérdése:

Kedves Dr nő? Édesanyám két nappal ezelőtt rosszul lett.Gyomorból jött neki a fájdalom.fájt a mellkasa és a háta.Leizzadt hányingere volt ami egyből el is múlt.Még mindig fáj a háta keresztbe.Fáradtnak és kimerültnek érzi magát még most is.Epe köve van azt mondja nem fáj az epéjénél.Másnap felhívta a körzeti orvost aki az mondta,hogy ha még egyszer érzi hívja a mentőt.Nem hívták be ekg-ra.Egy magán kardiológushoz kértem neki időpontot,aki csak keddre tudott adni.Nagyon aggódok,addig szedheti az aspirin protect 300mg-ot megelőzés céljából?Válaszát köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
02.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, erre a kérdésre látatlanban nem lehet válaszolni, személyes vizsgálat szükséges, a kérdés komolyságára való tekintettel mielőbb. A foglaljorvost.hu portálon talál szombaton is rendelő magánkardiológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
02.
zsoltu kérdése:

Kedves Doktornő, apám 85 éves, 10 éve volt egy 3-as bypass műtétje, 3 hete pedig egy TIA-ja, amivel kórházba került. Ott a gyógyszerezését megváltoztatták, és 3 új gyógyszert kapott. Az egyik az Atrombin, a másik a Coverex AS Kombi 5/1,25, (ezekből reggel egy-egy szemet szed) a harmadik pedig a Nebivolol, amiből szintén reggel felet. A következő tüneteket észlelem. Egyrészt a mellkason kis gombostűfejnyi vér színű pöttyök (nem kiütés), másrészt pedig 2 napja nagyon viszket a teste, főképp a lábszárai, de a háta, karja, mellkasa is. Egészen véresre vakarja a lábát. Adtam neki Kalcium pezsgőtablettát és Cetirizint most. A kérdésem, hogy ezek kötül a gyógyszerek közül lehet-e bármelyik allergiát kiváltó ok - mert hogy a három új gyógyszerén kívül semmi változás nincs, se étkezésben, se italban vagy a környezetében. Amit fontos még tudni, hogy 2 napja éjjel hidegrázása volt, majd reggel 2x is hányt, az előző napi ebédet, de ez egy daedalon után elmúlt, délben már jól volt, semmi tünet. Mi tévő legyek, mi lehet a baj?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
02.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen keressék fel édesapja kezelőorvosát, mert bár lehet gyógyszermellékhatás (pl. az Atrombintól), de alvadásgátlásra szükség van, meg kell konzultálni a kezelést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
04.
02.
viszketés kérdése:

Kedves Doktornő, apám 85 éves, 10 éve volt egy 3-as bypass műtétje, 3 hete pedig egy TIA-ja, amivel kórházba került. Ott a gyógyszerezését megváltoztatták, és 3 új gyógyszert kapott. Az egyik az Atrombin, a másik a Coverex AS Kombi 5/1,25, (ezekből reggel egy-egy szemet szed) a harmadik pedig a Nebivolol, amiből szintén reggel felet. A következő tüneteket észlelem. Egyrészt a mellkason kis gombostűfejnyi vér színű pöttyök (nem kiütés), másrészt pedig 2 napja nagyon viszket a teste, főképp a lábszárai, de a háta, karja, mellkasa is. Egészen véresre vakarja a lábát. Adtam neki Kalcium pezsgőtablettát és Cetirizint most. A kérdésem, hogy ezek kötül a gyógyszerek közül lehet-e bármelyik allergiát kiváltó ok - mert hogy a három új gyógyszerén kívül semmi változás nincs, se étkezésben, se italban vagy a környezetében. Amit fontos még tudni, hogy 2 napja éjjel hidegrázása volt, majd reggel 2x is hányt, az előző napi ebédet, de ez egy daedalon után elmúlt, délben már jól volt, semmi tünet. Mi tévő legyek, mi lehet a baj?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
02.
ld. következő válaszomat
2016.
04.
02.
hasfájás,hasmenés,gyomorégés,hörgés kérdése:

Jó napot! 18 éves lány vagyok.Mar egy hónapja napi szinten fáj es puffad,illetve bélgázok keletkeznek.Emelett ha eszek egy szendvicset vagy akár valami süteményt,legyen az bármi mindig utána megfájdul a hasam közép tájon,illetve kicsit lentebb is.Ha kényesebb ételt eszek,akkor hasmenés követi.Az utóbbi napokban csak egyre rosszabb,mert ha próbálom kerülni a zsírosabb ételeket,akkor sem múlik a hasi fájdalmam és napi háromszor van székletürítésem.Nem tudom hogy koze van e hozzá,de emellett nagyon aluszékony és faradekony vagyok,és mindig vashiánnyal küzdök.160cm magasságon mellett 43kg vagyok,azz vettem észre hogy csak fogyok.Énnek,de nem tudok,nincs étvágyam és félek is a hasfájástól.Kiskorom óta kicsi refluxot is mondtak,de azóta a gyomrom is rosszabodott.Étkezés után hányinger és savas nyál keletkezik.És napi szinten "hörgők".Ennek hangja is van,asztmara tippeltem volna,de nem az. A segítségét szeretném kérni,mert csak fogyok és mindennapomat már így kell átelnem hasfájással es rengeteg gyomorsavtol okozott hörgéssel. Segítséget előre is köszönöm! Üdvözlettel:Ferenczy Nikoletta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
04.
02.
Tisztelt Kérdező! Mielőbb keressen fel gasztroenterológust személyes vizsgálat céljából! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
31.
Egészség kérdése:

Gyors válaszát nagyon köszönöm! Konkrétabban milyen további kivizsgálást javasolna. A háziorvos sajnos ötlettelen… a vérvételt is én kértem… Üdvözlettel: Pálma
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
31.
Tisztelt Kérdező! Első lépésként belgyógyászati vizsgálatot, ott a szakorvos talán nem lesz "ötlettelen". Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
31.
egészség kérdése:

Kedves Doktornő! Nemrégiben egy ártalmatlan megfázásos betegséget úgy kaptam el a gyerekeimtől/ nem derült ki vírus, vagy baktérium okozta/, hogy két napig tüsszögtem, a harmadik napon a bal hüvelyküjjamtól kiindulva, fokozatosan az összes izületemre ráhúzódott. Alig tudtam menni 1 hétig. Vérvételen voltam, elég magas volt a vérsüllyedés értéke /50/, és vashiány derült ki. Minden már rendben volt. Két hét alatt látszólag rendeződött ez a tünet szinte magától. Azóta viszont úgy érzem erőtlenett vagyok, a jobb szemem pirosabb állandóan, ritkán pici szúrást érzek a szívem táján. Ha a bal oldalamon fekszem picit érzem a szívdobogásomat, amit korábban nem tapasztaltam. Napközben mintha egy henger nem menne. Ilyen, viszonylag kézzelfoghatatlan tünetekkel nem is tudom hová kéne fordulnom, vagy egyelőre az idő megoldja vajon? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Pálma
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
31.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban ez nem ítélhető meg, javasolom, hogy az elhúzódó panaszok-tünetek miatt személyes vizsgálatot kérjen kezelőorvosától, esetleg további kivizsgálás is indokolt lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
31.
tomi20 kérdése:

Tisztelt.Dr no.Koszonom gyors valaszat es megfogadom tanacsait.KOSZONOM ES JO EGESZSEGET KIVANOK.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
31.
Köszönöm, viszont kívánom! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
31.
tomi20 kérdése:

Tisztelt Dr no.Az alkohol emeli a pulzust mert ma fogyasztottam alkoholt es a vernyomast mikor megmertem 133 75 pulzus 103 volt.Meg azt szeretnem ontol kerdezni hogy a reggeli vernyomasmeres 122 68 pulzus 68 de ez a meres fekvo allapotban tortent .Ezt kovetoen mikor megmertem ulo helyzetben 126 89 pulz 75 volt.Minden fel evben jarok kardiologiai vizsgalatra ekg echo holter ami mindig negativ .A vizsgalatok soran csak tulzott vitorla hajlekonysagot allapitottak meg.On szerint mint szakember ez okozhat szaporabb pulzust idokozonkent.Ami meg ram jellemzo az a feher kopeny szindroma.A helyzetvaltozasra reagal a szervezet a vernyomas szempontjabol hogy a mondjuk a diasztolesz ertek 85 90 kozott mozog ulo hejzetben. Koszonom valaszat szep napot kivanok.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
31.
Tisztelt Kérdező! Azt hiszem, túl sokat foglalkozik vérnyomás- és pulzusmérésekkel. A vérnyomás és a pulzus is folyamatosan változik, ez az ember alkalmazkodási mechanizmusához tartozik. A lényeg az, hogy normális határokon belül maradjon, önnél ettől nincs eltérés. Javasolom, sportoljon, kösse le magát a folyamatos önvizsgálat helyett. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
31.
M.kitti kérdése:

Tisztelt Dr.Tarjàn Zsuzsa! Pàr hete erős szìvdobogàst érzek,szinte màr zavaró,néha ha erösebb akkor màr a hasamban is érzem.(olyan mint amikor nagyon izgulok valami miatt).Voltam vérvételen,ott minden rendben volt.1hete voltam kardiologiai magànrendelésen ott sem talàltak semmit,a diagnozis: Tachycardia,és Concor cor 1,25mg.ot irtak fel.Igazàból még nem mertem bevenni,félek,hogy okoz valami mellékhatàst.A véleményét szeretném kérni,hogy szedjem-e? Illetve ez idegi eredetű lehet,hova forduljak milyen orvoshoz? Vàlaszàt előre is köszönöm ! Üdvözlettel: M.Kitti
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
31.
Tisztelt Kérdező! Ha idegi eredetűnek gondolja, akkor nyilván ideggyógyászhoz kellene fordulnia, de szerintem a kardiológus javaslata beválna önnél. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
31.
Gabimami kérdése:

Kedves Doktor Nő! Nagyon köszönöm válaszát. Tisztelettel üdvözlöm Gabimami
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
31.
Nagyon szívesen! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
30.
Echo 2 kérdése:

Köszönöm válaszát, gyakori extrasystolék miatt járok évente ellenőrzésre, valamint kissé emelkedett a vérnyomásom, de gyógyszert szedek rá, így 130 körül van. Pulzusom bradycard. Egy hónap múlva van időpontom az orvosomhoz és addig halálra aggódom magam az EF miatt. Eddig nem foglalkozott a csökkenéssel senki, mert "még jó". De most már éppen alsó határérték, ezért kérdeztem, hogy meg lehet-e állítani valamivel a romlást (pl.: gyógyszer, életmódváltás stb.). Még annyi, hogy erősen stresszes alkat vagyok, az extrák jelentkezése összefügg ezzel, de a pumpafunkció romlása? Az E/A érték is alacsonynak tűnik. Köszönöm türelmét!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
30.
Tisztelt Kérdező! Az extrasytolék nem rontják a kamrafunkciót, a vérnyomás komolyabban szóba jöhet. Ellenőrizni kellene, hogy valóban mindig a kívánt értéken van, ki kellene zárni koszorúérbetegség fennállását, a kockázati tényezőket normális szinten kellene tartani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
30.
gabimami kérdése:

Kedves Doktornő! Nagyon köszönöm gyors válaszát.A napokban mérni fogom a vérnyomásom de addig is maradok a reggel 10 és este 10 mg Lercatonnál.De ami még ettől is fontosabb lenne számomra ,hogy este arra ébredtem hogy 180 -as volt a pulzusom nem volt szédülés sem mellkasi fájdalom bementem a kórházba ott injectiókat kaptam 2 óra mulva rendben volt minden.Egy hét múlva kaptam időpontot kardiológusnál ő nem talált semmit, kornak megfelelő volt ,55 éves vagyok de azt mondta elküldene Budapestre egy szivkatéteres vizsgálatra.De ettől félek .Majd 5 hónap elteltével ujra erre ébredtem telefonos segitséget kértem az ügyelettől dupla Concort és Frontint kellet bevennem és 3 óra mulva rendeződött .Ezek után nagyon félelmekkel teli minden éjszakám .A kardiológushoz elég hosszú a bejutási idő.A doktornő nem tudna nekem javasolni olyan gyors elsősegélyt ami ezeket a pulzus rohamokat megoldaná ?Az is lehet hogy kialakult egyféle pánik betegségem évekkel ezelőtt mikor a Hypertónia kezdődött és nehezen lehetett beállítani végül is ez a Lercaton a legjobb.A háziorvosomnak is beszéltem a pánik betegségemről de vitaminokat javasolt( Selén MagneB6) ezeket szedem is de minden este attól félek hogy a pulzus beindul és nem tudom leállitani és nagy baj lesz belőle.Végül is azt találtam megnyugtatónak, hogy a sportolók szíve is sportolás közben nagyon szaladhat.Kedves Doktornő elnézést a hosszadalmas levélért.Már is megkönnyebbültem,de azért este veszek be Frontint is.Kicsit mintha oldaná ezt a halál félelmet. Tisztelettel Üdvözlöm.Gabimami
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
30.
Tisztelt Kérdező! Azért ezt ne vegye túl könnyedén, mert az ismétlődő szapora szívverés ritmuszavart is jelezhet, aminek a megoldása nem a Frontin. Mindenképpen keresse fel a kardiológust, illetve ha újra jelentkezne a ritmuszavar, annak zajlása során történjen EKG, mert az fontos lenne annak tisztázására, hogy milyen eredetű a probléma és mi a teendő. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
30.
Echo kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szív Uh leletem a következő: Bal pitvar: 48x44 Jobb pitvar: 41x44 Jobb kamra: 30 mm Bal kamra:( végdiaszt/végsyst átmérő): 35/24 mm EF: 50% Becsült pulmonális ny:15 Hgmm Aorta vmax:1,1 m/s Septum: 20 mm parasternalis, csúcsi:18 mm Aorta gyök: 21 mm Sinus: 31 mm E/A: 63/92 Falmozgászavar, pericard folyadék nincs. JK izom bridge látható, dissinchronia nincs. A véleményére lennék kíváncsi, elsősorban az EF értékre, ami évek óta folyamatosan csökken, 5 éve még 82% volt, tudom, hogy 50 felett jó, de ebben az ütemben jövőre csak 40 lesz. Hogyan tudnám befolyásolni/megállítani a további romlást. Illetve mire számíthatok a jövőben, még "csak" 57 éves férfi vagyok. Köszönettel: Sándor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
30.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, milyen ok, milyen betegség miatt történik önnél rendszeresen UH vizsgálat, a változást nyilván ennek lehet betudni. a részletekről az önt ismerő és kezelő orvossal kellene konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
30.
szűrések fontossága kérdése:

Tisztelt Doktornő!! 20- és 25 éves hölgyek vagyunk, testvérek, és évenként járunk szűrésekre megnyugvásként, belgyógy. labor, túdőszűrés, nőgyógyászhoz félévente. Tavaly voltunk pont egy éve laborba és a z eredményünk - csillagmentes volt - negatív és a többi eredmény is negatív, most viszont még nem értünk oda az éves laborba , mert sok az elfoglaltságunk , de mindenképpen menni fogunk, egészséges hölgyek vagyunk, jól érezzük magunkat, jó az étvágyunk és erősítjük az immunrendszerünket is vitamint is szedünk, sok zöldséget , gyümölcsöt. Az a kérdésem, hogy ilyen fiatalon is szűkséges az évenkénti labor, mert eddig minden évben voltunk és rendbe volt- negatív - Köszönöm szépen a válaszát--- Natasa
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
30.
Tisztelt Kérdező! Ebben az életkorban, egészséges életmód mellett ritkábban is elég lehet a szűréseket elvégeztetni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
30.
kriszti kérdése:

Kedves Dr nő ! Már sokszor irtam önnek és mindig segitett a váaszaival.A kérdésem az lenne 35 évesen 120/80 szkott lenni a vérnyomásom,de előfordu hetente kb 3 szor 4 szer hogy ez az érték nyugalmi heyzetbe 140/90 magasnak számit ez az érték az én kromba?? forduljak e orvoshoz? Köszönöm szépen! Krisz
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
30.
Tisztelt Kérdező! A 140/90 érték a normális felső határa, ha ez nyugalomban is előfordul, lehet, hogy fizikai-szellemi terheléskor magasabb is lehet. Kétség esetén érdemes lenne tartós vérnyomás monitorozást (ABPM) végezni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
30.
Gabimami kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nagyon köszönöm gyors válaszát a Lercatonnal kapcsolatban.Most azt szeretném megkérdezni hogy reggel 10mg este 10 mg a Lercaton de sokszor úgy érzem délelőtt nagyon lemegy a vérnyomásom esetleg a 10 mg Lercaton felezhető-e?Vagy inkább tartsam ilyen alacsonyan. Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel Gabimami
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
30.
Tisztelt Kérdező! Jó lenne, ha nemcsak az érzésre alapozna, hanem megmérné a vérnyomását, ha tényleg alacsony, akkor lehet módosítani a gyógyszer adagját. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
29.
testépítés kérdése:

Kedves Doktornő! 43 éves férfi vagyok. Részletes kardiológiai vizsgálatot követően kiderült, hogy enyhe mitrális prolapsus-om van. Ez okoz szívdobogást, extrákat. A doktorom azt mondta, hogy pici nebilet-et szedjek. Ez napi felet jelent. (2,5mg) Súlyzós edzéseket végzek, heti 2-szer, nem viszem túlzásba, de nagyon szeretem. Természetesen semmi tiltott szert nem fogyasztok, csak egy kis fehérjét, pici kreatint. Mellette végzek kardió edzést is(foci, futás hetente 2-szer). Konkrét kérdésem: a fentiek tekintetében a testépítés károsíthatja e szívemet, mi a véleménye a testépítés hatásáról általában, javasolja e. Várom véleményét! Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
29.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus és az ennek tulajdonított tünetek nem igényelnek életmódbeli megszorítást. A táplálékkiegészítők használatát ellenzem, mert sokszor nem igazán kontrollált összetevőket tartalmaznak, a súlyzós edzések pedig általában nem tesznek jót a szívnek, mivel extra megerőltetésre, szíven belüli nyomásfokozódásra van szükség a végrehajtásukhoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
28.
kulfoldon elo fiu kérdése:

jo estet kivanok doktorno es elnezeset kerek a kesoi szavarasert csak anyit szeretnek kerdezni hogy elfelejtetem kivaltani a nebivolol mylan 5 mg gyogyszert ez nagy hiba lehet es most nem tudom be veni elore is koszonom a valaszat
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
28.
Tisztelt Kérdező! Mindenképen hiba, mielőbb pótolni kell. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
28.
László István kérdése:

Tisztel doktornö szeretném meg kérdezni hogy milehet ez a betegség hogy csak ugy hirtelen rám jö a betegség szédülés szorongás állmoság meg levert vagyok meg eröss sziv dobbogás van meg van amikor alig van sziv dobanásom köszön a választ Doktornö
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
28.
harmadszorra sem tudok mást mondani
2016.
03.
28.
László István kérdése:

Tisztelt Doktornö szeretném megkérdezni hogy milehet a gond hogy csak ugy hirtlenen rám jön a rosszulét szédülés meg szorongás meg van mikor erösen dobbog a szivem meg van mikor alig dobbog hogy ez milehet a gond
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
28.
ld. előző válaszomat
2016.
03.
28.
László István kérdése:

Tisztelt Doktornö kérdezni szeretnék hogy mi lehet eza betegség hogy csak ugy hirtelen rám jön hogy rossz elöérzet meg ájulás kerülget meg a szivtályán fura érzés de nem tom leirni én sziv ritmus zavarnak gondolom vagy milehet ebbe szeretném kérni a segidtségét elöreis nagyon köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
28.
Tisztelt Kérdező! Személyes vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani, hogy mi okozhatja a panaszait, forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
28.
krisztina kérdése:

Kedves Dr nő!R aemélem nem haragszik lehet buta lesz a kérdés,magas vékony testalkatu 35 éves nő vagyok,mostanában 3 szor kb előfordut hogy vennék egy mélyebb levegőt,összeszrul a hátam és nehéz a evegővétel félek hogy összeeik a tüdöm vagy valami komoly baj van! Ön szerint mitől lehet?Köszönöm szépen váaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
28.
Tisztelt Kérdező! Nem valószínű, hogy bármilyen komoly bajt jelezne, lehet, hogy a rekeszizom megfeszül a mély légvételkor. Ismétlődés esetén keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
27.
Mi lehet a gond? - Illetve a megoldás? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Először is Kellemes Ünnepeket Kívánok! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy lassan másfél hónapja volt egy felső légúti fertőzésem (garatgyulladás). 1 hét alatt nem javult, így antibiotikumot kaptam ami segített viszont furcsa tüneteim lettek kb. az antibiotikumos kezelést közvetlen/után. Tarkótáji/váll izom merevség, kézremegés, ügyetlenség/egyik kéz gyengeség érzése, éjszakai izzadás, álmatlanság, folyamatos szívdobogás érzés, folyamatos belső feszültség/belső remegés érzés. Azóta ezekből megmaradt az immáron másfél hónapja tartó szívdobogás érzés (napi többszöri alkalommal) valamint a belső feszültség érzés. 28 éves, nem dohányzó/alkoholfogyasztó, egészséges/sportos életmódot folytató nő vagyok. Optimális a vérnyomásom. A pulzusom átlagosan 65/p ,szívdobogás érzés esetén 80 körül van. Ritkán nagyobb dobbanást, majd kimaradást érzek. A szívemmel nem volt gond eddig, a kardiológus pár éve azt mondta, hogy sokkal jobb állapotban van a szívem az előző vizsgálathoz képest. Ezelőtt soha nem tapasztaltam ilyet. Nem tudom mi lenne a megoldás a tünetek megszüntetésére. Kérem legyen szíves irányt adni. Köszönettel, 28/N
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ennyi adatból látatlanban semmire sem tudok következtetni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához a panaszok tisztázása céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
26.
Torok kérdése:

Tisztelt Doktornő,újból zavarom,mára be lázasodtam és eléggé köhögök de picit a torkom is fáj.És a köhögés során kis mennyiségü váladék is feljön.Érdemes lenne ügyeletre menni vagy összetévesztem a megfázással azóta nem szúr sem semmi?.Elnézést a zavarásért és Kellemes Húsvéti ünnepeket kivánok.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
26.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően a meghűlés okozza a panaszait, egyelőre kúrálja magát. Csak akkor kell orvoshoz fordulnia, ha rosszabbodik a helyzet. Önnek is kellemes ünnepeket! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
26.
Nagy Norbert kérdése:

Kedves Doktornő! Irtam hogy volt még nyaron szivultrahang vizsgalatom,holter ekg es nemregiben ekg vizsgalatom ami jo lett negativ! Kizarhato hogy mostanra kialakult volna valami sziv érrendszeri problemam vagy valami hasonlo?nagyon felek mikor ezek a szivtajeki fajdalmak jelentkeznek halalfelelmeim vannak es olyankor kicsit rosszul is vagyok...az orvosomhoz mar nem merek menni mert kicsit szegyellek mar:) ő azt mondta hogy semmi baja a szivemnek de en akkor is felek!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
26.
Tisztelt Kérdező! Ma is leírom, de többször már nem szándékozom: nem ismerem önt, de ideje lenne elhinnie, hogy panaszai nem szíveredetűek, kezelőorvosa bizonyára helyesen ítéli meg a helyzetet, legyen hozzá bizalommal, és kövesse tanácsait. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
26.
Nagy Norbert kérdése:

Elnezest kerek a megszolitasert csak a leirott panaszaim elkuldtem mas szakemberhez is mielott onhoz is elkuldtem volna es nem irtam át a Doktor urat veletlenul Doktor nore! Megegyszer elnezest es koszonom a valaszat! :)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
26.
Nincs probléma :)
2016.
03.
25.
Szivszuras,panik kérdése:

Tisztelt Doktor ur!1 honapja szinte minden nap erzek szivtajeki fajdalmat hol erosebb hol enyhebb van mikor hirtelen beleszur van mikor masodpercekig tompan szur!lassan 4 eve kuzdok "panikbetegsggel" de panikrohamok ritkan jelentkeznek mar...voltam orvosnal kb.a lassan 4 ev alatt volt 6-7 ekg-m es felevente jarok vervetelre!Ezek a szurasos panaszok kb.2 eve tartanak idonkent jon elo 2-3 havonta es 1-2 hetig tart...most az utobbi eset 1 honap! 3 hete voltam Ekg-n elotte pedig 2015.juliusaban volt 24 oras holter ekg-m,szivultrahang es sima ekg is!utoljara azt mondta a haziorvosom aki belgyogyasz es ő keszitette a 3hettel ezelotti ekg-m hogy panikbeteg vagyok adott is beutalot pszichologushoz es pszihiatriara is! Allandoan az jar a fejemben hogy megfogok halni?mitol szurhat ilyen sokaig valoban a panikbetegsegtol?ahogy irtam is 3 hete volt ekg-m es nyaron volt szivultrahang,holter ekg ezek mind negativak lettek minden rendben.Kizarhato hogy ez ido alatt kialakult volna valami betegseg?gondolok itt er elmeszesedes,koszoruer szukulet stb..nem vagyok elhizott,sem cukorbeteg es dohanyozni sem dohanyzom sokat napi 3-4 szal cigarettat szivok el.Gyermek korom ota voltak/vannak ortoped problemai ferde a gerincem lehet ez is okozhatja a szivtajeki szuro fajdalmakat? Egy 24 eves srac.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Nem vagyok doktor úr és nem ismerem önt, de ideje lenne elhinnie, hogy panaszai nem szíveredetűek, kezelőorvosa bizonyára helyesen ítéli meg a helyzetet, legyen hozzá bizalommal, és kövesse tanácsait. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
25.
torok kérdése:

Köszönöm válaszát,ma már nem szúrt egyáltalán csak egy kis nyomást éreztem hideg levegőn is voltam ami ugyérzem megsértette a torkom mert az hatására kell inkább.Remélem nem lesz nagyobb gond.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
25.
Én is remélem a legjobbakat!
2016.
03.
25.
Torok kérdése:

Tisztelt Doktornő,a kérdésem az tudom,hogy nem az Ön szakköréhez tartozik de nem tudom kitől érdeklődhetnék.Tegnap este félrenyeltem valószinüleg egy napraforgó darabot.Egy ideig nagyon szurta a torkom probáltam vizet inni,enni rá de nem múlt el de ahogy ittam sem ment le semmi.Nem köhögtetett sem semmi csak egyszerüen szúrt.Reggelre elmúlt szerencsére,de most egy kis nyomást érzek a torkomban és néha köhögnöm kell.Lehetséges egy tüdőre ment vagy egyéb gond vagy egyszerüen csak felsérthette a torkomat.Előre is köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, fogalmam sincs. Mivel eddig nem tette meg, ha tünetei jelentkeznek a húsvéti ünnepek alatt, forduljon ügyelethez, nagyobb baj megelőzésére, ha panasza jelentkezne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
23.
Szivproblema szandra kerdez kérdése:

Jo napot doktorno olyan kerdesem lenne hogy a meljasom kozepe neha szorit ilettve szur pajzsmirigy alulmukodesem is van szules utan jott ki sajnos sziv uh is voltam ahol szervi elterest nem talaltak csak magas pulzus szamot amuri bisoprolt leszed ill a pajzsmirigyre letroxot 50 mg ram osat mi okozhatja megis a panaszokat ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
23.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudom megmondani, javasolom, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
22.
Injekció kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám 84 éves . Magas a vérnyomása, vérnyomáscsökkentőt szed. Napokban kicsit nehezebben veszi a levegőt. EKG rendben. Háziorvos azt tanácsolta, hogy ne hogy tüdőembóliát kapjon, tud adni injekciót. Mi a véleménye erről? köszönettel: H. Erika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
22.
Tisztelt Kérdező! Nem ismerem a részleteket, de jó volna egy személyes szakorvosi vizsgálat az édesanyjánál. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
22.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! A véleménye érdekelne egy kérdéssel kapcsolatban. A számítógép által kifújt "elektromos hő" káros? Annyit tudok, hogy a spermaszámot kedvezőtlenül érinti, de más rossz hatása Ön szerint van? Sajnos eléggé hipohonder tudok lenni, félek, nehogy valami bajt okozzon.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
22.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy a számítógép ilyen szempontból több "elektromos hőt" bocsátna ki, mint pl. a TV, mosógép, sütő, mikro, okostelefon. Talán nem kellene mindent készpénznek venni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
22.
magasabb pulzus kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Azt szeretém kérdezni,hogy 3 napja magfáztam,orrom bedugult,gyenge vagyok,hőemelkedésem 37,5 volt este,de nem vetten be semilyen gyógyszert,csak tea,ágynyugalom,éjjel sajnos nem tudtam aludni csak szakaszosan.A fejem is fájt.A kérdésem végül is,hogy ilyenkor a a vérnyomás mérésnél emelkedhet a pulzusszám,mert reggel is 100/88 113 volt a vérnyomásom,és a pulzusom tegnap is 105 volt.Ma,mivel fekszem napközben már 88-ra lement.Ez normális nátha esetén ?Gyógyszert kéne szedni,mert csak kamillával inhaláltam ma délelőtt,akkor jobb volt,mert kidugult az orrom.A torkom nem fáj,csak az orrom nem nagyon akar rendesen kidugulni./Ma már azért sokkal jobb,mint tegnap./ Köszönöm szépen előre is válaszát !
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
22.
Tisztelt Kérdező! A magasabb pulzusszám lehet a kísérő hőemelkedés következménye, az orrdugulás ellen pedig okvetlenül használjon orrcseppet! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
22.
Vitamin túladagolás kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Az ügyben keresném hogy elkezdtem egy interneten található szódabikarbónás lúgosítást, a 4. napon beszedtem egy lenkei féle multivitamint és másnap reggelre rosszul lettem, hasmenés fejfájás. Ez már 2 napja volt ma már csak szédülök egy kicsit. Ön szerint a lenkei féle vitamin volt túl sok nekem vagy a 2 együtt, illetve mennyi idő mire átmossa a szervezetem ezt, mikorra kell hogy elmúljon a szédelgés, illetve mitől szédülhetek? Köszönettel, Zsolt
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
22.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok önnek válaszolni, ha a panaszai nem változnak, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
22.
Szívnagyobbodás kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 40 éves férfi vagyok- 8 éve extrasystolék miatt részt vettem egy teljes körű kardiológiai kivizsgáláson (UH, terheléses EKG, 24 órás holter), ahol mitralis prolapsuson kívül semmi kórosat nem találtak. 2 éve egy hajnali ájulás miatt felkerestem a házorvosomat, aki csinált EKG-t , vérképet de semmi kórosat nem talált, magas vérnyomást kivéve, de életmódváltással 2 hét alatt rendeződött. Tavaly szeptemberben voltam munkaalkalmassági vizsgálaton, ahol vérképet néztek, illetve fonendoszkóppal meghallgattak. A vérkép tökéletes, csillag nélküli volt, mindent rendben találtak. November végén félsólégúti hurut, majd gyomorvírus miatt háziorvos megvizsgált 2 szer is valamint megint történt vérkép minden rendben volt. Február elején elkaptam megint egy gyomorvírust, 3 napig tartott, de mellette nehézlégzés, kifáradás beszéd közben,terhelésre felszökő pulzus és egy éjszaka erős mellkasi fájdalom jelentkezett. Orvoshoz nem mentem panaszaim kb. 3 hét alatt rendeződtek, a fizikai erőnlétemet visszanyertem, de legtovább a beszéd közben jelentkező fáradás javulása tartott. 2-3 nap -ig jól voltam, aztán megint náthás lettem és megint jelentkeztek a tünetek igaz enyhébben. Most elmentem a háziorvoshoz, aki szerint az egekben van a pulzusom, nagyobb szívet kopogtatott ki, majd csinált EKG-t, ami kóros lett szerinte jelentősen meg van nagyobbodva a szívem. Kardiológiára küldött, oda megyek pár nap múlva, de a diagnózis teljesen letaglózott. Hogyan alakulhat ki szívnagyobbodás ilyen relatív rövid idő alatt? Létezik, hogy novemberben semmi jele nem volt aztán 3-4 hónap alatt jelentősen megnő a szív. Az orvos pajzsmirigyproblémát sejt, vagy szerinte valamilyen fertőzés mehetett a szívemre. A háziorvosomnak nem említettem, mert nem jutott eszembe az összefüggés, de január elsején nemi szemölcsökre elkezdtem az Aldara kenőcs használatát, majd a mellékhatásai (gyulladás a nemi szerven) miatt abbahagytam 2 hétre (bőrgyógyásszal egyeztetve) , ez egyébként egybeesett tüneteim javulásával, majd 3 hete ismét elkezdtem használni, ez pedig egybeeshet tüneteim ismételt rosszabbodásával. Az Aldara magyar betegtájékoztatója nem ír kardiovaszkuláris mellékhatásokat, de az angol igen: "Cardiovascular: capillary leak syndrome, cardiac failure, cardiomyopathy, pulmonary edema, arrhythmias (tachycardia, atrial fibrillation, palpitations), chest pain, ischemia, myocardial infarction, syncope" Létezik, hogy ez a krém okozhatta a szívmegnagyobbodást? Mik a kilátásaim, mennyire kezelhető ez az állapot? Köszönöm megtisztelő válaszát: Tamás
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
22.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem tudok önnek érdemi választ adni, a közeljövőben esedékes kardiológiai vizsgálat bizonyára fényt derít a jelen állapotára és remélhetőleg a gyógyulás módját is megadja. A legjobbakat kívánom! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
21.
Nyelvzsibbadás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a panasszal fordulok Önhöz, hogy több hónapja igen intezíven zsibbad a nyelvem, fáj a fejem illetve végtagok zsibbadása és gerincfájdalmam van. Néha látásom ködös, homályos és az arcom és a szám körül is zsibbadok. Voltam neurológián, készült teljes labor, tüdőszűrés illetve szájsebészeti kivizsgálás. A leleteim negatívak voltak. Ön mit vizsgálna még vagy Ön milyen betegségre gyanakodna?? Köszönettel: Nagyillés Máté
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
22.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne megítélni, de a gerincpanaszok alapján reumatológiai vizsgálat szóba jön. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
21.
Magas inzulin (?) kérdése:

Kedves Doktornő, Szeretném kikérni a véleményét terheléses vércukor vizsgálatomról. Glülóz 0-: 4.9 Glülóz 60-:5.3 Glülóz 120-: 5.1 Inzulin 0-: 4.1 Inzulin 60-: 53.3 Inzulin 120-: 33.6 Semmilyen gyógyszert nem szedek, január 1.jétől tartom a ch diétát (160-180 gr) A tavaly novemberi értékeim így néztek ki: Glökóz 0-:5.1 Glükóz 120-:4.2 Inzulin 0-: 6.3 Inzulin 120-: 20.4 Hormos eredményeim így néznek ki, ezek márciusi adatok: TSH: 2.14 (0,400 - 4,000) Szabad T4: 11.22 (7,75 - 15,21) Prolaktin: 238.9 (Referencia nem terhes esetben: 70,8..566,5) Ösztraidol: 304.4 (follikuláris fázis : 99,1 - 447,9 pmol/l ovuláció fázis: 348,7 - 1589,5 pmol/l luteális fázis: 179,9 - 1068,3 pmol/l posztmenopauza: <73,42 pmol/l Progeszteron: 30.6 ollikuláris fázis : 0,98 - 4,83 nmol/l luteális fázis: 16,40 - 59,02 nmol/l posztmenopauza: <0,25 - 2,48 nmol/l I. trimeszter: 15,04 - 161,35 nmol/l II. trimeszter: 61,72 - 144,05 nmol/l Annak nagyon örülök hogy a cukor értékek normalizálódtak, viszont a terhelt inzulin érték nekem elég magasnak tűnik. Ön szerint igényel gyógyszeres kezelést az eredményem? Gyermekvállalás szempontjából ideálisak az értékek? Nagyon várom válaszát, köszönettel: Réka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ez a problémakör nagyon távol áll az én szakterületemtől, sokkal hasznosabb lenne, ha endokrinologusát ill. nőgyógyászát kérdezné meg a kérdésivel kapcsolatban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
21.
NORMA kérdése:

TISZTELT DOKTORNŐ! SZERETNÉM ÖNTŐL MEGKÉRDEZNI, HOGY MI A KÜLÖNBSÉG A MEFORAL 1000 MG ÉS A JANUMET 1000 MG NEVŰ GYÓGYSZEREK KÖZÖTT, MIVEL MOST TÖRTÉNT NÁLAM GYÓGYSZERCSERE. AZ ÁRÁBAN ÉREZHETŐ A KÜLÖNBSÉG, AKKOR A HATÓANYAGA IS VÁLTOZOTT? A MÁSIK KÉRDÉSEM PEDIG AZ LENNE, HOGY A MEFORAL/JANUMET, A TALLITON, AZ ASACTAL, A KALDYUM, AFURON SZEDHETŐ-E EGYÜTT A DEPAKIN, A LAMOLEP, A RIVOTRIL NEVŰ GYÓGYSZEREKKEL? NAGYON SZÉPEN MEGKÖSZÖNÖM A VÁLASZÁT! TISZTELETTEL: NEMESHÁZI NORMA
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
21.
Tisztelt Kérdező! Első kérdésére vonatkozóan diabetológust, a másodikkal kapcsolatban pedig kezelőorvosát kellene megkérdeznie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
20.
gabimami kérdése:

Tisztelt Doktornő! A Lercatont szedhetem-e reggel 10 mg és este 10 mg,mert a 10 este kevés volt délelőtt felment a vérnyomásom.Évek óta úgy szedtem hogy este10mg-ot 1/2 conort, mert bevétel után 2 órával szapora szivműködésem volt.Nagyon sok gyógyszercsoportot próbáltunk ez a gyógyszer vállt be. Válaszát köszönöm. Tisztelettel:Gabimami
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
20.
Tisztelt Kérdező! Igen, szedheti így. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
20.
hasi ultrahang kérdése:

Köszönöm gyors válaszát doktornő! Nem tudom, hogy ez a részleges szűkület műtéttel javítható?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
20.
Tisztelt Kérdező! Ezt az önt vizsgáló orvossal kell megkonzultálnia, látatlanban nehéz lenne korrekt választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
20.
hasi ultrahang kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ma voltam hasi ultrahangon. Minden eredmény jó, viszont a nyaki eremben durva meszesedés van. A nyaki ultrahang a következőt mutatta ki: Carotisok lefutása normális,az oszlás szokványos magasságban van. ACC-ben bo-n distalisan IM: 1,6 mm, mk, bulbusban durva meszes plakkok, szabad lumen bo-n 2, jo-n 3,5 mm Jövő héten megyek tovább vizsgálatokra. Addig tudna segíteni,hogy ez mit jelent?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
20.
Tisztelt Kérdező! A nyaki ereiben mindkét oldalon részleges szűkületet is okozó érelmeszesedéses felrakódások vannak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
19.
Szívszúrás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az előző levelemben elfelejtettem leírni, hogy szívritmuszavart szerencsére nem észlelek. Ha a kezemet a szívemre teszem, szabályos szívverést, szívdobogást érzek.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
19.
Ez mindenképpen jó.
2016.
03.
19.
Szívszúrás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kb. egy hete mindennap többször is előfordul, hogy valami szúr a szívem környékén, konkrétan mindig csak a mellkasom bal oldalán. Nem tudom, hogy kezdődött, egyszer csak hirtelen "belenyillalt" valami. Nem szokott folyamatosan szúrni, naponta többször is előfordul főként testhelyzet változtatáskor (pl. ülőhelyzetből hirtelen felállok, éjszaka amikor egyik oldalamról a másik oldalamra fordulok), de például egy-egy nagyobb tüsszögés esetén is észlelem. Kezdetben egyfajta nyomást, görcsöt éreztem, most ez "átment" szúró fájdalomba. 24 éves vagyok, nem dohányzom, nem iszom alkoholt, sem kávét. Viszont tény, hogy nagyon keveset mozgok és észrevettem, hogy keveset is alszom, nem vagyok kellőképpen kipihenve. Elképesztően félek, mert nem tudom, mi a bajom. Még nem mentem el orvoshoz, mert nagyon félek, pláne egy esetleges műtéttől, szívkatéterezéstől. Lehet, hogy a kialvatlanság és a mozgásszegény életmód miatt van ez? Vagy gond lehet a szívemmel, a koszorúerekkel? Vagy esetleg a tüdőmmel? Hozzá kell tennem, hogy gerincferdülésem is van, mellyel már műtöttek, de nem lett teljesen egyenes a gerincem. Esetleg ez nyomhat valamit, ez okozhatja a problémámat? Még amit észrevettem: egy nagyobb levegővételnél szintén egy másodpercre belenyillal, szúr a szívem (korábban ez nem fordult elő). Illetve azt is hozzá kell tennem, hogy sajnos sok fűszeres, zsíros ételt eszem és kevés zöldséget, gyümölcsöt. Egy EKG vagy szívultrahangos vizsgálattól nem félnék, de egy nagyobb beavatkozástól igen. Sajnos tőlem vért is nehezen vesznek, de valószínű, hogy elkerülhetetlen egy vérvétel is. Tüdőszűrésen pedig évekkel ezelőtt voltam. A leírtak alapján Önnek mi a véleménye? Előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
19.
Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján legvalószínűbb a mozgásszervi eredet, szívpanasznak egyáltalán nem felel meg. Ha nem szűnik, javasolom, forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
19.
testhő kérdése:

Tisztelt doktornő. Mitől lehet az hogy az egyik honom alatt mért testhő 2 tizeddel magasabb mint a másiknál.Több hete figyelem a végén mániákus leszek.mérési hiba nem valószinü. Igaz ahol magasabb a testhő ott mintha zsirosabb vastagabb lenne.megnagyobbodott nyirokcsomó nincs.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
19.
Tisztelt Kérdező! Ha mindkettő normális, akkor ne foglalkozzon vele. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
19.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Megrúgtak jobb oldalon a bordáim alsó harmadában, és azóta enyhén fáj, de elég jelentéktelennek tűnik. Megsérülhetett a májam? Vagy csak egyszerű izomláz? Tegnap elég megerőltető volt az edzés.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
19.
Tisztelt Kérdező! Ezt látatlanban nem tudom megmondani, személyes orvosi vizsgálattal tisztázható. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
18.
Pető Szilárd kérdése:

Kedves Doktornő! 53 éves férfi vagyok. 6 éve volt egy infarktusom, amit egy sikeres szívkatéteres beavatkozás követett. azóta rendszeresen szedem az orvosom által előírt gyógyszereimet. Azóta még három alkalommal kaptam stentet. A kérdésem csupán annyi, hogy mivel külföldön dolgozom, elfogytak a gyógyszereim, névszerint a Nebilet, a Tritace és a Nolpaza. Emiatt már egy hete ezeket nem tudom szedni. A jövő héten már ismét rendelkezem ezekkel a gyógyszerekkel. Kell emiatt félnem, hogy ezeket a gyógyszereket nem vettem be. Köszönettel Pető Szilárd.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
18.
Tisztelt Kérdező! Ami megtörtént, azon nem érdemes rágódni, de ezek fontos, rendszeresen szedendő gyógyszerek, nem jó, ha egy-két hét kimarad a szedés során. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
18.
Igaz, hogy tb alapon nem vizsgálják úgy ki az embert? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, nem első eset, hogy hallom ismerőstől, jó baráttól, hogy nem maszek kardiológusok állítólag ki se vizsgálják megfelelően az embert. Ez igaz lehet? :( Ha igen, nagy a gond az országunkban... Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
18.
Tisztelt Kérdező! Azt gondolom, hogy minden általánosítás sántít, az ön által említett személyek nyilván nem végeztek átfogó felmérést az összes kardiológiai rendelésről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
18.
szívkatéterezés kérdése:

Tisztelt Főorvos Asszony ! 1 hete szívkatéterezést történt, mert sok víz volt bennem 6 liter, fulladtam terhelésre, Mire a mütétre került a sor a víz jórészt elment a Furontól, jobb is volt a közérzetem. A katéterezésnél és a szív uh vizsg. lényeges eltérést nem találtak. Ami nyugtalanít, hogy a Furon-t + a kR-t másnaponta szedjem, van még a vérnyomásomra covercard, nebipress, a cukromra merckformin és xeter. Értem , hogy a vérnyomás, cukor gyógyszereim szedni kell, de mitől lett bennem ennyi víz, a laboreredmények nem mutattak biztos vesekárosodást, mert akkor azt mondták volna. Tulajdonképpen mi lehet az oka a víznek és ezután is feltelhetek, ha elhagyom ? Eléggé korlátozza azért az életvitelemet, mivel tartok attól, hogy rossz helyen is szükségem lehet a mellékhelyiségre. Kérem megnyugtató válaszát. köszönettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
18.
Tisztelt Kérdező! Ez meglehetősen kevés információ, de arra lehet következtetni, hogy magas vérnyomás következtében kialakult szívelégtelenség állhat tünetei hátterében, és ez esetben a tartós vízhajtószedés elkerülhetetlen. A részleteket illetően kezelőorvosával kellene konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
18.
szívügy kérdése:

Tisztelt Doktornő! Orrpolip műtétre készültem,e miatt labor és belgyógyász vizsgálatra is szükség volt (altatás miatt). A belgyógyász elvégezte az EKG vizsgálatot és javasolta,hogy keressek fel egy kardiológust mert rendellenességet talált.Diagnózisnak ezt írta:Kamrai extrasystole. Ez a vizsgálat márc.10-én volt. Kardiológushoz nem kaptam időpontot,mert (elfogyott) így a doktornő nem fogadott 16-án,így a műtét időpontját módosíttattam. Szertném megkérdezni,hogy hogyan lehet bejutni kardiológiai vizsgálatra,mert magánrendelésre nincs lehetőségem!! Van egy 17-éves lányom aki sulyos mozgássérült,így nem tudok dolgozni csak az apuka van munkaviszonyban. Tisztelettel : M.Erika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
18.
Tisztelt Kérdező! Gondolom, előjegyzéses alapon, sajnos, a várakozási idő hosszú lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
18.
Massat kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretném a segítségét, tanácsát kérni! Három hete volt laparoszkópos epekőműtétem. A székletem azóta sem rendeződött,csak Guttalax cseppekkel sikerül. Sajnos néha azzal sem. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez normális-e,és hogy milyen ételekkel,italokkal tudnék ezen segíteni! Esetleg erősebb hashajtó? Köszönettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
18.
Tisztelt Kérdező! Erről operáló sebészét vagy egy gasztroenterológust kellene megkérdeznie, én nem tudok önnek választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
17.
Szúró fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő,hirtelen jelentkező bal lapocka környékén nagyon éles késszerü szúrás jelentkezik sokszor mintha a torkomig hatolna.Utána van hogy a két mell között elkezd fájni de pár perc és elmúlik.A bal karom is szokott fájni,de a vállamhoz érve eléggé érzékeny és a hónalj alatti vonalon is.A vállak mozgatására nagyon pattognak a vállaim.Ez a baloldali fájdalom lehet mozgásszervi probléma?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
17.
Tisztelt Kérdező! Valószínűleg igen, forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
17.
Pulzuskiugrások hátterében vírusfertőzés? kérdése:

Tisztelt Doktor nő, jobban utána olvasva mi okozhat még indokolatlan ( inapprociate ) sinus tachycardiát - olvastam vírus, bakteriális fertőzésekről is. Egy immunológiai szakrendelés által lehetséges lehet az összes lehetséges baktériumot, vírust kitenyészteni - amit jelenleg tudnak nézni laboratóriumban? Tb alapon vagy magánban lehetséges lenne ilyen? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
17.
Tisztelt Kérdező! Ezekre a kérdéseire nem tudok válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
17.
Vernyomas kérdése:

Tisztelt Doktor No! 26 eves 1 eves kislany anyukaja vagyok .Szules utan magasvernyomasom 7 honap utan rendezodott gyogyszer szedes nelkul ,de az elmult egy honapban allohelyzetben merve a diasztoles ertek majdnem mindig 90 felett van pl.120/100 ulohelyzetben 90 alatti ilyen esetben javasolna a gyogyszerkezelest vagy nem mennyire veszelyes a diasztoles magasvernyomas szovodmenyek eseteben?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
17.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomásértékek pontosabb tisztázására 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) javasolt, ennek alapján lehet reális véleményt alkotni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
17.
vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 63 éves édesapám vérnyomása kb 2 hete kiugró értékű volt. Eddig nem szedett gyógyszert sem. Az alábbi gyógyszerek hatására a következő értékek alakultak ki:metoprolol 50 mg és coverex as komb forte tablettát. Mindkettőből reggel 1-1 szemet kell szednie. estére is 1 szem gyógyszert, norvasc 10 mg -ost. (ezt még csak 5 napja szedi) A kezdeti reggeli 200 as és 188as értékek az elmúlt 5 napban a következő képpen alakultak: 178/108/74 reggel délben : 167/96/68 este: 185/99/75 178/107/84 174/99/69 180/93/ 177/95/73 167/94/67 181/107/75 171/94/71 157/85/67 184/93/74 168/99/67 160/84/71 ma esti még nincs A belgyógyászhoz jövő héten kell visszamenni. Kb mennyi idő után áll be a vérnyomása?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
17.
Tisztelt Kérdező! Néhány hét is szükséges lehet, és a kezelés végleges beállítása esetleg több lépésben történik, a kívánt vérnyomásérték eléréséig. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
16.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az normális, ha este pár darab keksszel megittam körülbelül fél liter tejet, de pár percen belül rámjött a hasmenés. Létezik, hogy tejallergiám van? Máskor kevesebb mennyiségre nem történik ilyen, de előfordult már. A közérzetemre ez ugyan nem hatott ki, nem görcsölt a hasam, nem fájt. Viszont a mellkasom néha szokott viszketni, bár ez lehet az allergiám miatt, ugyanis valószínűleg örököltem a hajlamot a pollenallergiára, de sajnos télen is előfordul a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, szemégés.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
16.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban ezt nem tudom megmondani, javasolom, forduljon kezelőorvosához részletesebb vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
16.
Mellkasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát! Reumatológiai szempontok alapján Scoliosis, k.m.n , A gerinc juvenilis osteochondrosisa, Lumbalis és más intervertebrális discus rendell. radiculopathiával, Lumbago ischiassal, ezek vannak jelen! Gasztroenterológia szempontok alapján: Colitis ulcerosa van jelen! 35 éves vagyok! Esetleg ezek közül lehet valamelyik, ami a tüneteket produkálja? Tisztelettel:Attila
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
16.
Tisztelt Kérdező! Valószínűbb, hogy a reumatológiai eltérések okozzák mellkasi panaszait. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
16.
Mellkasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Hónapok óta, mellkasi (szorító) fájdalom, nehézlégzés, ingadozó vérnyomás és pulzus, és ez mellet erős szédülés van jelen! Nemrégiben voltam kardiológiai vizsgálatokon az adott probléma miatt, de érdemleges választ nem kaptam! A következő lenne a kérdésem. A leírt értékek, utalhatnak bármiféle szívbetegégre, vagy egyéb betegségre? Előre is köszönöm válaszát! EKG: fr.80min, s.r., PG 0,15 sec., kp.t. állás, V2-6ig iso ST pos T, RR: 115/65 Hgmm Echocardiographia: Aortagyök: 18mm, Aorta asc: 34mm, Septum: 14, Hátsó fal:13mm, DD:45mm, Ds:31mm, Ef:59%. AoVmax: 0,87 m/sec. E/A:1,20, Dt:278 msec. TI nincs. BP:31mm, JP:36mm. Holter EKG: átlag fr. 71/min, max. fr. 136/min, min. fr: 42/min. Sinus alapritmus, elvétve 1-1 VES, SVES. Több alk-mal sin. tachycadiás szakaszok, malignus ritmuszavar, hosszú pausa nem volt. Terheléses EKG: nyug. pulzoxy:97%, csúcsi pulzoxy:98%, nyug. Hr:94/min, nyug. RR:145/74 Hgmm 150W (10,9MET) teljesítmény, 163/min szívfrekvencia (88%), 153/73 Hgmm tensio mellet szakítottuk meg. Terhelési idő: 7’ 45”, a megszakítási indikáció kifáradás volt! Tisztelettel: Attila
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
16.
Tisztelt Kérdező! Ezeknek az adatoknak az alapján bizonyára nem szíveredetűek a panaszai, a vérnyomása is rendben van. Lehet mozgásszervi oka, javasolom, forduljon reumatológushoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
16.
Kenyeres József kérdése:

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
16.
Nagyon szívesen!
2016.
03.
16.
Kenyeres József kérdése:

Tisztelt Doktornő! Erős derékfájásom miatt a hétvégén az orvosi ügyeleten jártam. Tramadol és voltaren injekció után EKG-t is csináltak az alábbi eredménnyel: EKG: sinus ritmus, V4-6-ig ST jelzetten depr. egyebekben isoel. ST, T pos. Fizikális vizsgálat:: Cor felett jó tónusú, tiszta, ritmusos szívhangok. Zörej nem hallható. Semmilyen szívpanaszom nincs. Kérdezem hogy van-e további teendőm az EKG lelet alapján. Tisztelettel: Kenyeres József
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
16.
Tisztelt Kérdező! Nincs teendője. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
15.
Hyperkinézis kérdése:

Köszönöm a válaszát Doktor Nő. Ha sikerül ebben a hónapban elegendő pénzt megspórolnom, jövő hónapban elmennék Önhöz egy magánrendelésére. Remélem menthető vagyok. Üdvözlettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
16.
Tisztelt Kérdező! Biztosan menthető :)Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
15.
A kardiológus leráz kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, a kardiológián annyit mondott az orvos, hogy alkati hyperkinézisem van. Alkatilag hyperkinetikus a keringés, és ezzel lerázott a terheléses EKG, Holter EKG ellenére. Ilyenkor mi a javaslata? :(
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
15.
Tisztelt Kérdező! A hyperkinetikus keringés is befolyásolható gyógyszerrel, beszéljen vele ismét, mondja el neki, hogy ez mennyi panaszt okoz önnek, ha ez nem válik be, keressen másik kardiológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
15.
Vegetatív dysautonómiát melyik szakterület vizsgálja? kérdése:

Köszönöm a segítségét, melyik szakterület képes vizsgálni a vegetativ dysautonomiát? Neurológiai ambulancia, szakrendelés?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
15.
Tisztelt Kérdező! Én a kardiológiát gondolnám első lépésként, mivel vezető tünetként az indokolatlan (inappropriate) gyors szívverést (tachycardia) panaszolja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
15.
Phaeochromocytoma magas pulzust okozhat? kérdése:

Köszönöm Doktor Nő, ergometria volt kettő is. Nagyon hamar megemelkedik a pulzusom. Legutóbbi ergometrián 163-as pulzussal indult a terhelés, olyan felfokozott szorongós idegállapotban érkeztem meg. Más a közepes séta fokozatba elértem a 190-es életkori célfrekvenciát. Nem lehetséges, hogy a hiperkinézis hátterében feokromocitóma állhat esetleg? Tehát olyan kórkép, ami fizikai-lelki terhelésre abnormális noradrenalin választ vált ki a szervezetben. Nem kellene ez irányban vizsgálódni a doktornő szerint? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
15.
Tisztelt Kérdező! Akkor sikerült visszajutnunk a 11 nappal ezelőtti helyzethez, a vegetativ dysautonomiához, amelyhez én sajnos nem értek, és továbbra is személyes vizsgálatot javasolok. Ugyanez áll a phaeochromocytomára is, bár annak egyéb (elsősorban extrém vérnyomáskiugrással járó) tünetei is vannak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
15.
Enyhe tricuspidális regurgitáció kérdése:

Kedves Doktor Nő, közben voltam kardiológusnál szív ultrahang és EKG vizsgálaton. A leletben ez áll benne: Fizikálisan pangás, oedema nincs, RR 130/80 Hgmm, P 84/min EKG: s.r. PQ=0.16s, R-t: 38°, átm V3, QRS=0.08s, ST isoel, T poz. ECHOCARDIOGRAM: Normál üregméretek, jó falmozgások, ép billentyűk, jelzett mitrális regurgitáció, az enyhe fokú tricuspidális regurgitáció alapján a becsült pulmonális nyomás normális - normál áramlások. Vélemény: Normál echocardiogram. Keringés kompenzált, tensio rendben, a bal kamra functio jó. EF: 72% A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy a fél évvel ezelőtti ultrahangon nem látszott sem mitrális regurgitáció, sem tricuspidális. Viszont az az ELŐTTI ultrahangokon többször látszott az I-es fokú MI. Ami kicsit megijesztett, hogy ír egy enyhe tricuspidális regurgitációt is. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ez megmagyarázná az utóbbi eltérést: Hogy enyke kocogástól már 150-200 méter után feszülést érzek mellkas középső, és jobb részén tüdőnél, valamint az ezzel együtt járó hirtelen pulzuskiugrást? Tempósabb kocogásra simán elérem 1.25mg Concor szedése mellett a 180 körüli szívfrekvenciát. Lehetséges ez a háromhegyű billentyű visszafolyása okozná ezt, vagy a mitrális regurgitáció, ill. kettő együtt? Remélem nem zavarom már ezzel a doktor nőt. Sajnos az orvosom nem igen adott választ a kérdéseimre. Tb alapon megnéznek, kivizsgálnak és "kilökik" az embert, menjen útjára. :( Köszönöm előre is a segítségét. Üdvözlettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
15.
Tisztelt Kérdező!Ezek olyan minimális eltérések, hogy akár vannak, akár nincsenek, semmit nem okoznak, nem befolyásolnak. Azt tisztázni kell obejktíven, hogy valójában mennyire emelkedik a pulzusa terhelésre, ezt ergometria döntheti el. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
15.
Köszönöm kérdése:

Köszönöm Doktor Nő, legközelebb ha kicsit ittasan mérek vérnyomást és a gép ritmuszavar jelet jelez ki, gondolom a nyaki verőér tapintásával reális pulzusértéket fogok kapni ilyen esetben. És akkor így kiderülhet ha a gépen jelzett pulzus több, mint az egy perc alatt számolt carotis-on tapintott pulzus, hogy a gép e a ludas. Üdvözlettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
15.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen. Igen, erről van szó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
15.
Nem minden szívdobbanás vezetődik ki a perifériára? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, pitvarfibrillációnál van olyan, hogy nem minden szívdobbanás megy ki a kari ütőerekre? Vagy pedig olyan gyengén megy ki, hogy hagyományos tapintással szinte nem is lehet érezni, viszont a digitális mérő érzékeli? Köszönettel: Laci
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
15.
Tisztelt Kérdező! Igen, ez előfordul, ellenőrzésként próbálja a nyakán levő ütőéren számolni a pulzust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
15.
ANI kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ingadozó vérnyomásomra napi 1/2 Nebivolol és 2 Preductal tablettát,valamint magas koleszterinszintemre gyógynövénykészítményt szedek.A vérnyomás értékek az utóbbi időben a normális határon belül mazognak,de a szisztolés érték a jobb karomban általában 15-17 Hgmm-el több mint a balban.Háziorvosom szerint jó lenne kivizsgálni a problémát.Tudom ,hogy a két kézben mért értékek különböznek. Azt szeretném kérdezni,hogy ez a különbség adhat-e okot valami egyéb betegségre vagy ez még elfogadható. Nagyon köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
15.
Tisztelt Kérdező! Ez a különbség még elfogadható, vérnyomásának reális értékét a magasabb vérnyomás jelenti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
14.
Pitvarfibrilláció csak egy karon mérve vérnyomást? kérdése:

Köszönöm a gyors válaszát. Bal karon értelmes értékek jöttek ki kétszer mérve azóta is. Jobb karon viszont 147-es pulzus ritm. zavar jellel. De bal karon 90-es pulzus normálisan. Közben miközben mértem a 147-es pulzust, TAPINTÁSSAL egy perc alatt 93-as pulzust számoltam össze mindössze. Akkor ezek szerint technikai hiba lenne? Jobb karon mérve hülyül be a mérő, de bal karon nem jelez ilyen anomáliát. Üdvözlettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
14.
Tisztelt Kérdező! Most már fogalmam sincs, hogy mikor, melyik karon, milyen értéket mért. Ha tisztázni kívánja, akkor konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján zsuzsa
2016.
03.
14.
63/42-es vérnyomás 148-as pulzussal, reális? kérdése:

Tisztelt Doktornő, előbb sikerült jobb karral mérve mérnem egy 63/42-es vérnyomást, és egy irreális 148-as pulzust ritm. zavar jellel a kijelzőn, mely tapintással egy perc alatt 90-nek tűnt. Megittam 3 doboz sört két órája kb. fél óra leforgása alatt. Majd ezután a mérés után bal karon és mértem, és egy normális 122/69-es érték jött ki 91-es pulzussal. Mi lehetett ez az anomália a doktornő szerint? Köszönettel: Laci
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
14.
Tisztelt Kérdező! Pontosan nehéz lenne megmondani, lehetett technikai hiba, de lehetett akár pitvarfibrilláció is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
14.
Liza kérdése:

Köszönöm szépen! Így fogok tenni. További szép hétvégét kívánok! Tisztelettel:Liza
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
14.
Nagyon szívesen! Önnek is a legjobbakat kívánom. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
14.
extrasystole kérdése:

Tisztel Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát! Az extrasystolet a háziorvos mondta a tünetek alapján, normális ütem, majd a kelleténél hosszabb szünet, és egy "nagy dobbanás". Beutalót kérek kardiólógiára, remélem elcsípik, ma például kutya bajom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
14.
Sok sikert kívánok!
2016.
03.
14.
Liza kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát! Ma a szomszédom vérnyomásmérőjével is ellenőriztem az értéket, ami most volt bevizsgálva, és az is nagyon alacsony vérnyomást mér. 100/58 Fizikai munkát végzek, 3 műszakban dolgozom, de ezzel a vérnyomással képtelennek tartom, hiszen alig bírok fent lenni. Nem lehet, hogy mégis csak sok a gyógyszer? Szerdán dolgozni kell mennem, és a háziorvosom szabadságon lesz, nem tudom felkeresni. Mit tegyek? Jelenlegi gyógyszereim: Nebivolol Teva 2x1, Co Dalnessa napi 1 (4mg). Amit előtte szedtem, és amivel jó volt a vérnyomásom, azt az egy alkalmat kivéve: Ramace 10mg 2x1, Nebivolol Teva napi 1. Mit tanácsol a Doktornő? Lehet, hogy a pajzsmirigy probléma , amire a háziorvosom gyanakszik, okozza mindezt? Köszönöm a türelmét! Liza
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
14.
Tisztelt Kérdező! Amíg nem tudja felkeresni kezelőorvosát, próbálja meg a felírt gyógyszeradag csökkentését (2x1/2 Nebivolol, 1/2 tbl Dalnessa). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
13.
extrasystole kérdése:

Tisztelt doktornő! Magas vérnyomást mértem otthon (160/110 több alkalommal )illetve elég sűrűn "extra" ritmusokat voltam kénytelen megtapasztalni (percenként 5-6 és órákon keresztül). Természetesen a háziorvos mindent rendben talált, bár 150/100-as vérnyomást mértek. Kaptam vérnyomáscsökkentőt (Nortivan) aminek hatására a vérnyomásom szépen lassan sunnyog lefelé: egy hét után most 148-150/90-95 körüli értékeket mérek 65-ös pulzus mellett(de volt nem egy 135/85-ös mérés is),szóval kezd helyreállni a vérnyomásom. Viszont az extraprobléma továbbra is fennáll. 2-3 naponta egész napos extraszisztolés rohamok vannak, percenkénti 4-5 extraütéssel.(ma is ezzel szenvedek).Az életvitelemet nem befolyásolja, a 30 perces kemény kardiótréninget is végig tudom csinálni, csak aggaszt az állandó extralüktetés a nyakon,torkomban. Panangin forte-t szedek 2x1-et a háziorvos tanácsára kiegészítő kezelésként illetve ha már nagyon tele a padlás az extrákkal akkor beveszek egy 10mg-os Betalocot.Mivel pánibetegséggel kezeltek 10 éve, természetesen a jó öreg xanax is előkerül ilyenkor, ma összesen 1mg-ot vettem be hogy ne ijedezzek. Mit tanácsol Doktornő? Ragaszkodjak a háziorvosnál a teljekörű kardiológiai kivizsgáláláshoz? Felléphet életveszélyes szövődmény iilyen sok extrától? Válaszát előre is köszönöm Gábor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
13.
Tisztelt Kérdező! Az a tény, hogy rendszertelen szívverést érez, nem biztos, hogy extrasystole, hacsak kivizsgálással nem igazolták. Ha nem történt ilyen, akkor természetesen indokolt a ritmuszavar tisztázása. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
13.
vérnyomás probléma kérdése:

Tisztelt Doktornő! 44 éves vagyok,túlsúlyos, 15 éve magas vérnyomásom van . Az utóbbi időben sokat fáj a fejem és úgy bedagadnak a lábaim, hogy alig férnek a cipőbe, és emellett gyakori vizelés is a panaszom, ami már nagyon zavaró. Amit még észrevettem az a fáradékonyság és az aluszékonyság az utóbbi időben. A vérnyomásomat rendszeresen mérem (Omron vérnyomásmérőm van) és általában rendben van , de amikor a minap felkerestem a háziorvosom a problémáimmal 190/100-as vérnyomást mért, ezért változtatott a gyógyszereimen. Mire hazaértem a vérnyomásom újra normális volt, pedig semmit nem kaptam rá. Viszont amióta az új gyógyszert szedem a vérnyomásom 100 körül mozog, a diastolé pedig 56-60. Olyan gyenge vagyok, hogy szinte fent lenni sem bírok. Már gondolkodom, hogy visszatérek a régi gyógyszereimhez, de nem tudom, hogy ez jó ötlet-e. A hosszú hétvége miatt csak ügyelet van, oda pedig ezzel a problémával nem szeretnék menni, viszont aggaszt, hátha rosszat teszek azzal, hogy magamtól változtatok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy neki is voltak hasonló problémái(lábdagadás, gyakori vizelés) és kiderült, hogy ez a Ramace mellékhatásaként jelentkezett nála. Lehet, hogy az én problémám is ez okozza, mert szintén szedek Ramacét? A háziorvosom gyanakszik még pajzsmirigy és cukor problémára, de laborba is csak szerdán tudok menni. A tünetek alapján a doktornőnek mi a véleménye? Köszönöm előre is! Tisztelettel: Liza
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
13.
Tisztelt Kérdező! Ha 15 éve van magas vérnyomása, akkor a következő két nap bizonyára nem fog problémát okozni. Szerintem ne változtasson a felírt gyógyszereken, pihenjen, és gondoljon arra is, hátha nem tökéletes a saját vérnyomásmérője. Eldöntheti a kérdést, ha elviszi magával az orvoshoz, mndkét mérővel megmérik a vérnyomását, még jobb, ha tartós vérnyomás monitrozást (ABPM) végeznek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
13.
aliz80 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a ma reggeli gyors válaszát. Apu 63 éves, múlt hét péntek délután lett kiugró vérnyomása, akkor kapott metoprolol 50 mg és coverex as komb forte tablettát. Mindkettőből reggel 1-1 szemet kell szednie. Ezen a héten pénteken ( 2 napja) írt ki a belgyógyász estére is 1 szem gyógyszert, norvasc 10 mg -ost. Laborja jó. Hasi ultrahangra a héten kerül sor. Szeretném kérdezni, hogy a gyógyszerek mennyi idő után kezdenek el igazán hatni, beállítani a vérnyomást?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
13.
Tisztelt Kérdező! Néhány hét kell általában a gyógyszerhatás kialakulásához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
13.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! A véleménye érdekelne, hogy az étrendkiegészítő nélküli(naturál) testépítés egészséges? Azért érdekelne, mert volt egyszer, hogy elég magas(180-as)-ra felment hirtelen a pulzusom nyugalmi állapotban, ekkor részletes kardiológiai kivizsgáláson vettem részt, nem találtak semmi problémát, azóta nem is jött elő szerencsére. Visszaemlékezve akkor majdnem epét hánytam, elég rosszul is voltam. Nem okoz-e egészségügyi problémát a testépítés? Lehet, hogy nem kéne erőltetnem?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
13.
Tisztelt Kérdező! Ha a testépítésen olyan tevékenységeket ért, amelyek statikus (pl. súlyzó) gyakorlatokból áll, ehelyett inkább a dinamikus (atlétika, futás, úszás) formákat javasolom egészsége érdekében. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
13.
aliz80 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesapám EKG eredményének értékelésében kérnék segítséget! Sr kp tg fr:90/min PQ: 160 ms QRS: 90ms Isoelektromos ST szakaszok, ép repol. Egy hete kiugró magas vérnyomásnál készítették a sürgősségi osztályon. Van kóros eltérés az EKG-n?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
13.
Tisztelt Kérdező! Ez teljesen normális EKG leírás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
13.
mazsola kérdése:

Tisztelt Doktornő! Már írtam önnek ,válaszát köszönöm. Leírnám a dagyok aiagnózisaimat: Insuff.valv.aortae /grad.I / Insuff.valv. tricuspilade /grad.II. / Insuff valv. mitrale / I. / Calcificatio valv.aorta Pulmonális hypertónia Angina pektoris Dysphone ISZB ,COPD, Allergiás Aszthma bronchiale, NYHA III. Gyógyszereim: Nebilet napi fél-szem, Amirolid napi fél szem , Nitromint szüks esetén, Atrovent 4szer 2-puff. Xanax 3szor 1-szem,Tiapridal este 1-szem, szükség esetén Xefo,Sirdalud Mint írtam mozgás hatására fulladok,szédülök pedig közben nem csinálok fizikai munkát csak simán sétálok. Állandóan kimerült vagyok ,s mind ez azért visel meg mivel tavaly Április óta levagyok százalékolva kímélem magam a tünet mégsem enyhül hanem fokozódik. Ezért kérdezném a doktornőt gyógyítható-e vagy erre az állapotra kell felkészülnöm.A dortornő akihez járok nem ad egyértelmű választ ezért fordlok önhöz.Legutóbb mikor voltam elküldött a tüdő gyógyászatra ,onnan vissza küldtek a kardiológiára hogy nem tüdő eredetű a problémám .A doktornő az ismert diagnózisok után hova sorolná? Szeretném ha őszintén megírná gyógyítható-e ? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
13.
Tisztelt Kérdező! A pulmonalis hypertonia hátterében különböző tényzeők állhatnak, az ön által felsorolt diagnózisok ezek között lehetnek. Kérjen részletesebb kivizsgálást kardiológiai centrumban, ahol részletesebb kivizsgálási és kezelési módszerek állhatnak rendelkezésre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
11.
Miklós kérdése:

Tiszteletem Dr Nő egy 31 éves férfi vagyok tavaly januárban leraktam a dohányzást!és 74kg róm 106 kg ra hiztam fel alig pár hónap alatt!stressz és idegeség miatt ujra vissza szoktam amióta meghíztam alaphangon 80-90 között van a pulzusom de van mikor 100 fölé is megy!ma is kint voltam gyújtóst osszevágni és hát hamar elfáradtam szédültem is es a vérnyomast megmértem utánna 136/92 120 as pulzussal ez vmi betegség lehet vagy csak mert keveset mozgok?ja es volt ket rosszulétem es az ugyeletes orvos az pánikszindrómát álapított meg akkor mert ver cukrom vernyomasom jo volt!válaszat előre is köszönömes meg anyi tavaly nyaron voltam vervetelen es mindenem jo volt rajta egyetlen plussz sem volt sehol
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
11.
Tisztelt Kérdező! A leírtakban semmi kórosat nem látok, a magas pulzus nyugalomban és kis terhelésre feltehetően fizikai edzetlenséggel kapcsolatos. A stressz és a pánik szindróma tünetei miatt javasolom forduljon szakemberhez kezelés céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
09.
katkaaa kérdése:

Tisztelt Doktorno! Azt szeretnem kerdezni, miert erzem a bal mellem neheznek es neha a karom is . Voltam kardiologusnal azt mondta minden rendben, es neha levegot is nehezen veszem koszonom a valaszat.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
09.
Tisztelt Kérdező! Én látatlanban nem tudok többet mondani, mint az önt személyesen vizsgáló orvos, ha a kardiológiai ok kizárható, akkor lehet mozgásszervi, pszichés eredetű is. Javasolom, keresse fel háziorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
09.
mi lesz velem ? kérdése:

Tisztelt Főorvos Asszony ! voltam kardiológusnál, az ekg a következő: felv : sr,fr 69/min.PQ §.16,R t balra dev.ST ie, T-_" pos, T3.ie, QT:norm.alsó határán, átm. z V4-ben V1-5-ben ST mérs.depr. lapos neg. T Szeretném véleményét kikérni, köszönettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
09.
Tisztelt Kérdező! A nyugalmi EKG kisfokú eltéréséből nem tudom megmondani, de ez aggodalomra nem ad okot. A kardiológus nyilván elmondta, hogy személyes vizsgálata alapján mi a szakvéleménye. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
08.
tomi20 kérdése:

Meg annyit szeretnek hogy az EF 53 ertek az valtozhat mondjuk 60 ra ha egy ev mulva ismet el megyek szurovizsgalatra.Koszonom a turelmet es hogy ilyen gyorsan reagal a kerdesekre.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
08.
Tisztelt Kérdező! Az EF az ultrahangkép két meglehetősen szubjektíven mért paraméterének matematikailag számolt értéke, többszörös minimális tévedési lehetőséggel. Az abszolút számnak ne tulajdonítson nagy jelentőséget. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
08.
tomi20 kérdése:

Tisztelt Dr no.Most voltam kardiologiai kivizsgalason.Azt szeretnem ontol kerdezni hogy az EF 53 szazalek normalis eredmeny.A kardiologus azt mondta hogy az echo eredmenyel minden rendben es az ekg is negativ.30 eves vagyok.Koszonom valaszat.Szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
08.
Tisztelt Kérdező! 50 feletti érték normális. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
07.
szurás kérdése:

Tisztelt Dr.nő A gyomorszájam fölött a két mell között hirtelen szúrást,nyilalást érzek pár percig tart vagy addig sem.Ez minek tuladonitható,lehet sziveredet?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
07.
Tisztelt Kérdező! Nem jellemző szíveredetre, látatlanban nem tudom megmondani az okát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
07.
Nyugdijas kérdése:

Tisztelt orvosnö érdeklödöm több éve szedek Panangint napi 2-szemet kérdésem kell e szünetelttetni a gyógyszer szedését. Köszönnettel .imre
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
07.
Tisztelt Kérdező! Nem kell szüneteltetnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
07.
Ferenc35 kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretnék teva halolajkapszulát szedni rendszeresen. Ezt megtehetem az alábbi gyógyszerek mellett is? (40mg micardisplus, 2*2,5mg concor) A készítmény 500 mg-os és napi 2 db kapszula ajánlott belőle. A vérzsír (triglicerid) értékem egyébként magas volt (3 körüli) a legutóbbi laborvizsgálat szerint.Javasoltak lipidil kapszulát, de a mellékhatásai miatt képtelen voltam tartósan szedni. Válaszát előre is köszönöm. Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
07.
Tisztelt Kérdező! Konkrét terápiás kérdésekben kezelőorvosával kellene konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
06.
mazsola kérdése:

Tisztelt doktornő! Kérdéseim a következők: gyógyítható-e a III.fokú szívelégtelenség és a pulmonális hypertónia? és mit takar ez a két betegség? Panaszom kb.1-éve fénnáll ,sajnos fokozatosan erősödik....szinte állandó jelleggel hasi feszülést érzek a mellkasomban és a torkomban nyomást és nehezen kapok levegőt. Ez a nehézlégzés terhelés és mozgás hatására fokozódik sokszor úgy érzem megfulladok. Csak nagyon lassan és egyre rövidebb távot tudok megtenni,sietni szaladni nem bírok. Összefügg-e ez a tünet a betegségemmel? Mert a kardiológus küldött a tütőgyógyászatra ,ott pedig vissza küldtek a kardiológiára . Állandó kimerültséget érzek és gyenge vagyok. Válaszát előre is köszönöm! Ui: az email.címem facebookos.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
06.
Tisztelt Kérdező! Ezek komoly betegségre utaló diagnózisok, a részletek ismerete nélkül nem lehet érdemi választ adni, de inkább kezelni lehet, mint gyógyítani, persze ez attól is függ, hogy mi az alapbetegég. A diagnózisok kifejtésére ez a fórum biztosan nem alkalmas, konzultáljon erről kardiológus kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
05.
vízhajtók kérdése:

Tisztelt Főorvos Asszony ! Irtam Önnek a láb, szem, arc stb. oedémámról, megfogadtam a tanácsát elmente a h. o.-hoz, aki napi 2 tbl 40 mg-os Furosemidet, Rawer Sr 1x1 tbl írt a szokott gyógyszereim mellé. Most már 4.napja szedem, tegnap beküldött a sürgősségire, mivel "pihegtem", ott kaptam vénásan 1 amp Furosemidet még, de arra már csak kb 3 alkalommal volt vizelet, igaz nem is ittam a hosszu várakozási idő alatt.A dg. amir írtak : Cardialis decomp. hypertónia, diabb. mell. Ma reggelre hasmenésem is lett, a lábaim olyanok, mint a bot, súlyom kb 5-6 kg-val kevesebb. A közérzetem nem a legjobb, de már szinte alig van víz, ami elmenne. Azt szeretném kérdezni, hogy nem sok-e már továbbra is a vízhajtó, holnap Pesten van egy fontos családi dolog felutazhatok-e, kb 1 órás az út, és ha nem veszem be a vízhajtót, abból nagy bajom lehet-e. köszönettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
05.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem tudok önnek válaszolni, de az ön által idézett diagnózis szívelégtelenséget jelent, nem biztos, hogy jó ötlet az utazás, ellenőrzés nélküli körülmények között. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
04.
Tb alapon is alaposan megvizsgálják az embert? kérdése:

Kedves Doktornő, többet már nem zavarom Önt, csak egy utolsó kérdésem lenne még. Az hogyan lehetséges, hogy TB-s úton a Diagnoscan központban nem volt látható az I-es mitrális proplasus I-es mitrális insuffientiával? Míg előtte magán úton mikor voltam orvosoknál ( mikor még jól ment a szekér... ) mindig látszott az ultrahangon a prolapsus. Addig TB-s vizsgálatnál egyáltalán nem. Ugyanolyan gyógyszerelés mellett... Ennek mi lehet az oka? Köszönettel és minden jót kívánva: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
05.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom megmondani, de ne aggódjék, ennek a minimalis eltérésnek nincs jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
04.
Vegetatív dysautonómia kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, és abban az esetben ha a kardiológus nem találna semmit sem. Mik a további teendők Ön szerint? Akkor megnyugodhatok?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
04.
Legjobb lenne ezt a kardiológustól megkérdeznie, aki megvizsgálja, és felelősséggel adhat önnek információt. Én erre nem vállalkozhatom.
2016.
03.
04.
Vegetatív dysautonómia? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, annak igazolására, hogy ez valóban vegetatív idegrendszeri dysautonómia e neurológust célszerű felkeresni? Amúgy ha izgulok, nagyon szorongok, félek akkor megy fel ennyire a pulzusom. A terheléses EKG előtt nagyon féltem, nehogy vizsgálat közben megálljon a szívem... lehet ez idézte elő ott, hogy 163-as pulzusom volt alapból, ahogy rámrakták az EKG elektródákat. Mikor a 2. emeletre lépcsőzöm, a 80-90es pulzus ugrik meg 2 emelet után 170-180 körüli magasságokba. Tehát előtte alapjáraton normális a pulzusszám, ha nem szorongok és nem görcsölök semmin. 1. Hogy kell nálam elképzelni? Ez a dysautonómia átmenetileg beszűkítheti az ereket is? Vagy nem kell attól félnem, hogy ezek a gyakori mellkasnyomások, kiugró pulzusok 30 évesen fatális eseményt idézzenek elő? 2. Valószínű, ha az alapjáraton agyalós életvitelem megszűnne ez is rendeződhetne? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez számomra is inkább szakmai irodami adat, személyes tapasztalatom nincs, leginkább kardiológushoz forduljon szmélyesen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
04.
Magasabb perértékű vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni,hogy nagy bajt jelez-e,ha a vérnyomás per értéke mindig magas. Az első és a pulzus jó,szedek reggel egy bisoprololt és egy rawel retard-ot.Minden mérésnél 80-100 között van a perem,akkor is,ha az első érték 110-120 között van. Pajzsmirigy alulműködésre 15 éve szedek 125 l-thiroxint. November óta nincs meg a mensesem,52 éves vagyok.Félek,hogy a magas per valami bajt jelez.Köszönöm válaszát!Tisztelettel:Adamecz Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
04.
Tisztelt Kérdező! Az is magas vérnyomásnak számít, ha a "per-érték", azaz a diastolés érték magas, valószínűleg változtatni kellene a kezelésen, hogy 90 fölé ne menjen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
03.
Pániktól 180-as pulzus? kérdése:

Tisztelt doktornő, Pánik képes okozni 170-180-as pulzus számot is? Az is pánikbetegségnek minősülhet ha nyugodt pszichés állapotban is mondjuk 80-as pulzusról 2. emeletre felejöveteltől felszökik egészen 170-180 közé a pulzus? Köszönettel: Laci
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Olyan személynél, akinél egy vizsgálatra való várakozás önmagában 160 feletti pulzust okoz, minden további nélkül el tudok képzelni 2 emelet után 170/180-as pulzust. Lehet a vegetatív idegrendszer dysautonomiája, amit lehet gyógyszeresen (beta-blockolóval, calcium-antagonistával, ivabradinnal kezelni), lehet elektrofiziológiai módszerrel beavatkozni, de legtöbbször spontán is rendeződik.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
03.
Terheléses EKG - hamar kiugrott pulzusom ott is kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, a terheléses EKG-n alapból 163-as pulzussal indították el a terhelést. Nagyon ideges voltam a vizsgálatnál, féltem eléggé. Már az 1-es fokozatú sétától 180-ra ment a pulzus, 2. fokozatnál 4-5 percen át 185-193 közti pulzus tartományban gyors sétáztam a futópadon. Nagyon hamar egekbe ment a pulzus, 7.0 MET volt a teljesítés. Milyen kóroki szerepek játszhatnak közre a terhelésre extrémen megugró pulzust ( sinus tachycardiás ritmus!!! ) illetően? Nyugalmi állapotban is így megugrik pulzusom pl. egy edzésen. Nyugalmi pulzusom 55-70 közti, de ahogy pl felállok székből és tempósan kimegyek a konyhába felmegy a pulzusom 130 vagy a fölé kis ideig. Mit javasol? Szeretnék még élni, és nem tepsiben végezni 30 évesen... :( Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudok önnek válaszolni, azt mindenképpen tisztázni kellene, hogy miért lesz indokolatlanul ideges és miért fél egy ellenőrzött vizsgálattól. Pánikbetegség irányában vizsgálták már? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
03.
Nagy János kérdése:

Szép napot! Ön szerint mi a tehendő? Szinte egésznap 140-150/80/90 a vérnyomásom! Vannak olyan napok mikor kiugrik 160/110 fölé. Reggel és este egy fél nebilet 5mg szedek,de ez pulzus miatt Tanydon 40mg-os gyógyszert is van de még nem vettem be belőle csak ma egy felet! Ön szerint nem lesz semmi gond a bevett tanydon mennyiséggel? 144/88 -ra vettem be?!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Miután a Nebilet egyaránt csökkenti a pulzust és a vérnyomást is, elsősorban annak az adagját lenne érdemes emelni, de ezt beszélje meg kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
03.
Egyre alacsonyabb diastoles értékek mitől lehetnek? kérdése:

Köszönöm a válaszát, milyen területeken kellene kivizsgálásokra elmennem? Mint belgyógyász milyen betegségekre gondol első sorban? 1. Lépcsőzéstől 170-re ugró pulzusok miatt ( sinus tachycardia ) elég jó edzettségi szinttel? 2. Stressztől, szorongásra jelentkező, vagy éjszaka jelentkező mellkasi nyomás miatt? 3. Ha negatív terheléses EKG-n minden, akkor sem zárható még ki akár 30 évesen - jó koleszterin értékek - megfelelő vérnyomás értékek - jó vérzsír értékek - jó cukor értékek - jó vérsüllyedés értékek mellett sem egy koszorúérbetegség? Köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Ha a negatív terhelésen azt érti, hogy elérte jó teljesítmény mellett (magas terhelési szint) a célpulzust (ez önnél 220-30=190) és semmi panasza nem volt, akkor ezek a jelenségek nem koszorúér-eredetűek, így bizonyára a stressz kezelését javasolnám.. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
03.
Extrák kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az a kérdésem, hogy az emelkedett koleszterinszint hozzájárulhat-e az extra ütések számának növekedéséhez? Köszönettel: Sándor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Ilyen összefüggés nem ismert. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
02.
Egyre alacsonyabb diastoles értékek mitől lehetnek? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy bár a systoles érték aránylag egész jó, olykor határeset, míg a diastoles érték a 2. egyre csökken hetek alatt. Ma az első mérésem 139/69 volt, utána 123/57!!! majd 135/60... :( Mitől lehetséges ilyen nagy pulzusnyomás, hogy ekkora különbség legyen a két érték között? Milyen vizsgálatokat javasol a Doktor Nő, az egyre csökkenő diastolés értékek miatt? 30 évesen milyen területeken érdemes ezt kivizsgáltatni? Sokszor napközben is szédelgek, ma erős égő érzés volt mellkasomba, és mellé megsemmisülés érzés is. Kb. 3 órán át tartott. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Laci
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Az alacsonyabb diastolés értéknek ne tulajdonítson jelentőséget, egyéb panaszai miatt viszont személyes kivizsgálást indokolnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
02.
láb, szemkörnyék dagadása kérdése:

Tisztelt Főorvos Asszony ! 63 éves vagyok, magasvérnyomásra, Nebipes 5 mg. Ramace Hct 5/25 mg szedtem. a vérnyomásom alacsonyabb lett, ezért a sima Ramace 5mg-ot kellett szednem. Szokott különösen melegben és több üléskor a lábam bedagadni, de most mióta az előző Ramace-t elhagytam, kb 2-3 kg-ot felszedtem, lábaim reggelre apadtak, de hamarosan újra dagadtak lettek, szemeim is bedagadtak, úgy éreztem maga mintha jóllakott lennék, igaz ettem is, mert étvágyam van. Kaptam most Furon és Ravel tbl-t, elment elég sok víz az első alkalommal, de nagyon izgat, hogy ezt mi okozhatja, mert szedem , ha kell a vízhajtót, de mi lehet az ok. köszönöm a válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Ha a lába dagad, akkor lehet szíveredetű, a szem körüli dagadás inkább a vese működési zavarára utal. Érdemes lenne kivizsgálni, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
02.
adria kérdése:

Tisztelt Doktornő! 22 éves fiamnak 5 éve magas vérnyomásos panaszai vannak, amkior kezdődtek a tünetek kardiológia kivizsgálás volt, ultrahanggal,ct -vel de minden negatív lett. Valsartant írtak fel amit csak időszakosan szed, sokszor normális a vérnyomása,máskor 220-as tensiókat produkál,remegéssel,szapora pulzussal de ez nem gyakori. Erős bőrviszketéssel ment bőrgyógyászati vizsgálatra de szinte semmi nem használt a medrol kivételével, de azt csak pár napra kapta.A vérkép,ionok rendben vannak kivéve az LDH ami 795. A doktor úr freokromocitomára gyanakszik. Ilyenkor más labor értékek is mutatnának elváltozást? A magas LDH érték mire utalhat? Várom szíves válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
02.
Tisztelt Kérdező! Ezt látatlanban biztosan nem lehet megítélni, a phaeochromocytoma (ez egy mellékvese daganat) kizárása mindenképpen nagyon fontos lenne. A magasabb LDH májártalomra utalhat, azt is tisztázni kell.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
01.
Pár másodpercig tartó gyorsabb szívverések? kérdése:

Köszönöm az előző válaszait Doktor Nő, ami a mitrális prolapsus-al és stresszes kapcsolatos kérdéseimet illették. Sokszor ébredek olyanra, vagy érzek számítógép előtt ülve is olyat, hogy pár másodpercig meggyorsul eléggé a szívverésem. Pl. ver 70-es tempóval, majd olyat csinál, hogy egy másodperc alatt 3-4 gyors ütés van egymás után. Ez veszélyes lehet? Mik lehetnek ezek? Olykor remegő szívre ébredek fel, mintha remegne a szívem - és ilyenkor is egy perc alatt kb. 2-3 ilyen epizód is van, mikor 1 másodperc alatt 3-4 nagyon gyorsat bedobban. Edzés közben elég hamar felmegy a pulzusom 160-180 magasságába is. Edzés után még kb. 1 órán át 90-105 közti tempóval ver folyamatosan, nehezen áll vissza a nyugalmi pulzus. Lehetséges olyan rendellenes köteg is a szíven, ami sima sinus tachycardiát képes előitézni, azaz inapprociate ( indokolatlan ) tachycardiát? Ha van ilyen köteg, kisebb lépcsőzés, fizikai terhelés aktiválhatja azt simán? Vagy ha ez okozná ezeket az extrém pulzus kiugrásokat, akkor a 24 órás Holteremeimen valamilyen szinten nyomára bukkantak volna ennek? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! Talán legjobb lenne olyan rendelést keresnie, ahol transztelefonikus kapcsolat révén el tudja küldeni az ön által érzett rosszullétek alatt az aktuális EKG-felvételét, a többi merő spekuláció. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
01.
Kimerültség szívhalál? kérdése:

Kedves Doktor nő, a következő pár rövid kérdésem lenne Önhöz, melyre szeretnék választ kapni. Egy enyhe billentyűeltéréses szívnél ( mitrális prolapsus, I-es insuffienciával ): 1. Hosszabb állandósult idegi terhelés ( stressz, szorongás ) okozhat e előbb-utóbb végzetes kimenetelű ritmus zavart? 2. Fizikai, mentális kimerültség képes e szívinfarktust okozni amúgy épp koszorúerek esetén? 3. A holter 24 órás EKG minden esetben észlelné a paroxysmalis pitvarfibrillációt, ha ilyen fennállna? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! 1. A jelzett eltérés nem jelent plusz kockázatot. 2. Önmagában nem jellemző. 3. Csak akkor, ha a vizsgálati időszakban előfordult a kérdéses ritmuszavar. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
03.
01.
Ultrahang kérdése:

Jó napot Kívánok!! 35 éves férfi vagyok, Hasi, Kismedenve UH leletemről kérném ki a véleményét.A vizsgálható hasi szervek-máj,epehólyag,vesék, és lép-valamint a kismedence területén kóros echomorfológiai eltérés nem látható. A pancreas nem válik el élesen környezetétől, de régiója nem szélesedett ki. Kóros kokárdajel, szabad vagy körülírt folyadékgyülem nem ábrázolódik. Köszönöm válaszát előre is!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! A leírás szerint ez normális ultrahang lelet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
29.
Nyilalo fájdalom a szívtajekon kérdése:

Tisztelt Doktornő!A problemam a kovetkezo.Tobbv honapja napi szinten visszatero,par masodpercig tarto nyilallo,szuro fajdalmat erzek a bal kulcsont,mell,sziv tajekan,nehez megfogalmazni,de azt erzem,hogy melyen belurol jon fajdalom.Hirtelen jon,sugarzik a nyak bal oldala es a ful fele.Mintha aram utest kapnek.Ilyenkor mindig nagyon megijedek.A.fajdalom ahogy jon,olyan gyorsan el is mulik,de sajnos egyre gyakrabban lep fel.Ez csak a bal oldalon szokott elofordulni.34 eves nemdohanyzo no vagyok,alacsony vernyomas es koleszeterin szinttel.Szeretnek erdeklodni,hogy szervi eredetu lehet vagy inkabb mozgasszervi.Milyen iranyba induljak el?Koszonom valaszat!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
29.
Tisztelt Kérdező! A panasz leírása szerint inkább mozgásszervi eredetűnek tűnik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
27.
Mària kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy hónapja írt fel a kardiologus propranolol 40mg,napi 2x felet magas pulzusra 90-95 volt àtlagisan a 24 óràs vérnyomàsmérésnél.De a napi 2x fél nagyon levitte a pulzusom így mondta akkor minden reggel vegyek be csak egy negyedet és este màr semmit.Ezt hàrom hétig csinàltam de most 4 napja nem vettem be semmit sem belőle mert nagyon alacsony a pulzusom 68 70.Azt írjàk ,hogy fokozatosan lehet csak elhagyni .Azt szeretném megkérdezni ,hogy nem gond e ,hogy nem szedem mert az oevossal nem tudtam beszélni és az egy negyedet naponta hogyan lehet fokozatosan csőkkenteni?Vàrom és köszönöm megtisztelő vàlaszàt.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Az, hogy 3 hétig csak egy negyed tablettát szedett, az felfogható csökkentésként. Hogy kell-e szednie egyáltalán, azt kezelőorvosával beszélje meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
26.
hepatitis A kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lehet, hogy a kérdésem bután hangzik, de sajnos akkor is van bennem egy kis félelem (mert nem tudom). A párom 2 évvel ezelőtt hepatitis A vírussal fertőződött meg, kb. fél évig tartott mire felépült, de a mája megnagyobbodott. Akkor én még nem ismertem. 3 hónapja ismerem csak, így elég friss a kapcsolat. A kérdésem az, hogy elkaphatom-e tőle így is valahogyan (vér,testnedv...), illetve ha gyermeket szeretnénk (nyilván nem most, hanem a későbbiekben), akkor ez jár valami veszéllyel? Köszönöm szépen a segítséget! Üdvözlettel: Natália
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! Ehhez laboratóriumi vizsgálattal tisztázni kellene a párja jelen serologiai statusát, erre kezelőorvosa adhat beutalót. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
26.
ginseng kérdése:

Tiszelt Doktornő! Jótékony hatásai miatt szeretnék 375 mg-os ginseng kapszulat szedni, de nem tudom hogy szedhetem e. Mitralis prolapsus diagnosztizált nálam a kardiológusom, ami panaszt nem okoz. Néha (edzetlenség miatt) magasabb egy kicsit a pulzusom, meg extráim is szoktak lenni (mi tudtommal minden embernek szokott lenni). Nem gondolom magam szívbetegnek, sőt, de nem akartam kérdezés nélkül beszedni. Ön szerint szedhetem?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! Ha a mitralis prolapsus enyhe, akkor nem jelenthet akadályt gyógyszerszedésben, de a táplálékkiegészítők eredete nagyon sokszor kétséges, nem biztos, hogy célszerű a szedése. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
25.
Alacsony thrombocyta, magas GOT, GGT oka? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, párom utóbbi időben fáradtságra panaszkodik és gyengeségre. A napokban volt egy lezajló vírusfertőzése is, amire Asi Sandoz antiobiotikumot írtak fel neki. Most is 37.3-37.5 a hőemelkedése. Volt labor vizsgálaton a mai nap, melynek eredményében 5 db csillagozott érték is volt. Thrombocyta : 150-400 ref. helyett 102 GOT: 5-36 ref. helyett 39 GPT: 5-49 ref. helyett 62 Gamma GT: 5-38 ref. helyett 40 Karbamid: 2.80-7.20 ref. helyett 2.40 A nátriumja is az alacsony határt közelíti, pedig rendesen sózza az ételeket. Napi 4-5g sót használ. 136 mmol/L az Na értéke. Ezek az eltérések adódhatnak a jelenleg lecsengő vírusfertőzéséből? A vérsüllyedés értéke viszont teljesen normális. Többi értékén se mutatkoztak eltérések a nagyrutin laborján, csak a fent leírtakon. Mi állhat a háttérben? Az antibiotikum mellékhatása is lehet ez az értékváltozás, valamint a vírusfertőzésé is? Köszönöm előre is a válaszát: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Ezek nem tűnnek jelentős eltérésnek, a lezajlott fertőzést követően érdemes lenne megismételni a vizsgálatot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
25.
vérnyomás értékek kérdése:

Tisztelt Főorvosnő ! Szeretném megkélrdezni,hogy a vérnyomásom reggel felkelés után kb 15-20 perccel 98/75 85 /ilyenkor megjelenik a szivecske,hogy szabálytalan ritmus / majd 20 prc múlva 102/75 90 /ekkor már izgultam kiicsit a ritmuszavar miatt /,hogy ez normális ?Már több alkalommal is volt főleg reggel ez a "szivecskés" vérnyomás érték.Voltam kard.vizsgálaton,24 órás Holter eredménye:Elvétve SES,KES,átl.fr.75/min.Ez február 2-i lelet.Azt mondta az orvos,hogy szedjek Magne B6-ot, 2x1 et.Mivel ISZB -vel kezelnek,a meglévő gyógyszereimen nem kell változtatni,mert akkor már nagyon leviszi a vérnyomásomat.Gyógyszereim:Preductal MR 2x1,Dilzem reterd /90 / 2x1/2,Aspirin Protect reggel 1,Lucetam 1200 1-1-0,Euthyrox 100 /Hashimoto pm.miatt/Medazepam Q 2x1/2, D3 vit 1000 reggel 1,Béres Szelén vital reggel 1 szem,valamint most a Magne B6 /Sanofi termék/. Van amikor délután 5 órakor is csak 91/61 77 a vérnyomásom,és ilyenkor megrémülök,hogy nem kevés ez ?Ez is lenne a kérdésem,valamint még az,hogy ezek mellett a gyógyszerek mellett szabad-e szednem IBS miatt Duspatalint 2x1 javasolt az HO,vagy esetleg valami mást IBS panaszok miatt./Nincs jelenleg hasmenés,csak hascsikarás néha./ Még hogy teljes legyen a listám,a koleszterinem 5,5,a triglicerid 2,08 volt/de decemberben ez csak 0,87 volt,csak a sok krumpli,meg rizs esetleg megemelte,mert zsirosakat nem eszem,sőt már sok mindent nem is merek enni/,Béres Koleszterin Kontroll van itthon azt bevehetem-e,illetve Omega 3 1000 mg-os/Juta Vit ./,mert a májam miatt nem szedhetek sztatint. Kérném szépen legyen kedves Főoorvosnő azt is megmondani,hogy ha lehet,melyik étrendkiegészitőt mivel,illetve mikor vehetem be, a felszivódás miatt kérdezem. Elnézést a hosszú levélért,de sok gyógyszerem miatt,muszály voltam hosszúra nyújtani,hogy teljes képet lásson Ön is ! Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát !Jó egészséget kivánok Önnek,szép napot !
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Sok kérdése közül csak arra tudok válaszolni, hogy ritmuszavar esetén a vérnyomásmérő nem biztos, hogy a reális értéket méri, mert az extra ütéseket nem tudja érzékelni. Többi kérdésével kapcsolatban látatlanban nem lehet felelősséggel nyilatkozni, legjobb lenne, ha kardiológusával konzultálna. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
23.
balkar fájdalom kérdése:

Tisztelt Dr.nő! A problémám az lenne ,hogy szinte egy éve vannak vissza-visszatérő bal illetve nagyon ritkán jobb kar fájdalmaim.Az esetek többségében balkar.Hirtelen kezd el fájni 10-15 percig aztán elmúlik és van hogy újra csak másnap jelentkezik.Néha a kézfejem máskor alkar.Időnként mint most a bal lapocka táján hirtelen késszerü szúrás ami nagyon kellemetlen és néha percekig eltart majd elmúlik.De olyanis van hogy csak hónaponta jelentkezik.Mitől lehet ez?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően mozgásszervi oka lehet, javasolom, forduljon kezelőorvosához.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
23.
koemer kérdése:

Tisztelt Dr Tarján Zsuzsa! Pár hete részt vettem a "nagyra becsült"Vero kft ingyenes egészségügyi állapotfelmérésén.Az a kérdésem: mennyire kell komolyan vennem a kapott értékelést? Idáig az Sztk-ban történt vizsgálati eredményeim, amit kb. négy évente történtek,egyetlen negatív eredménye,gyengén emelkedő vérnyomás,amire naponta 1db Vidonorm tablettát szedek.Súlyom normális,nem élek tespedtt életet,nem dohányzom,nem iszom alkoholos italokat. Ezért döbbentett meg a "Vero"vizsgálati eredménye,ami a következő: Viport nevű láthatóan mobil műszerrel végeszték:szívstresz: 73% pulzus: 83 ritmusos EKG érték: 86ms szívfrekvencia ingadozás: 46ms szaturáció: 93% A hőfénykép szerint a végtagok hajszálér vérkeringése gyengült, a hajszálér szükület mértéke:-10 c Ezidáig semmiféle tünetet nem éreztem,sőt kifejezetten edzettnek érzem magam.Rendszeresen tornázom,és kocogok.(Persze,sürü hümmögések között közölték,hogy mivel a betegségem valószinüleg genetikus,a közeli véget nem tudjuk elkerülni,de talán szebb hulla lenne belölem,ha elfogadnám 250000Ft-ért az ajánlott lézeres terápiát.) Válaszát előrre is köszönöm Üdvözlettel.:T.Imre
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! Nem gondolom, hogy ezek az úgynevezett tudományos vizsgálatok valóban megbízhatók lennének. Ha kíváncsi az egészségi állapotára, forduljon hagyományos kardiológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
22.
Szapora szívverés kérdése:

Tisztelt doktornő. 29 éves férfi vagyok. Olyan kérdéssel fordulok Önhöz hogy januárban voltam kardiológiai vizsgálaton mellkasi szorító érzés miatt de a EKG és az ultrahang sem mutatott semmi problémát. Az orvos szerint kicsit lazább a billentyűm de ez ártalmatlan jelenség. Bisoporol gyógyszert írt fel a panaszoka enyhítésére ha esetleg szaporábban verne a szívem vagy kisebb ritmus zavar állna fel. Akkor nem volt napi gyakorisággal a panasz viszont 2 hete szinte egy nap többször is szapora lesz a szívverésem. Ez elég kellemetlen sajnos és olyankor kicsit gyengének érzem magam. A napi fél szem Bisoprolol gyógyszer is csak kis ideig segít. Voltam influenzás nemrég lehet abból kifolyólag a probléma? Ön szerint mi tegyek? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
22.
Tisztelt Kérdező! Lehet, hogy az influenza után még kicsit labilis a keringése, ha tartósan gyors a szívverése, akkor tünetileg szedheti a Bisoprolol. Tudnia kell, hogy ezt nem alkalomszerűen, hanem tartósan kell szedni, és fokozatosan csökkentve szabad elhagyni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
22.
Szivritmus71 kérdése:

Tisztelt Doktornö! 20 éve érzek szivbedobbanásokat, pár másodperces ritmuszavart, de rosszul nem vagyok csak érzem és megijedek! Sportolok amatör szinten, közben nem szokott ilyen lenni csak elvétve, inkább nyugalmi helyzetben! Ma is volt kb 10 másodperc amikor össze vissza dobogott mintha vergödne! Már több kardiologusnál voltam lagutobb 1 honapja uh, terheléses ekg, vérvétel, de többször volt már rajtam holter, két hetes ekg, de mindig minden negativ bár a viszgálatokkor soha nem is érzek semmi ilyesmit! Mit tegyek, ma is eléggé megilyedtem! Ha a hátamon fekszem egy bizonyos szögben akkor szintén beüt néha ill szexuális aktus közben ha a bal oldalamon fekszem akkor is össze vissza üt általában! Azt mondták a szivem szerkezetileg egészséges! Akkor most hova forduljak? Ilyen pár másodperces zavar kb havonta egyszer kétszer fordul elö! Hozzà teszem 7 éve volt egy lone pitvarfibrilláciom de akkor még cigiztem ill kevés folyadékot ittam! Elmult egy nap alatt nem is kellett szednem soha gyogyszert! A kontroll is mindig negativ! A pulzusom nyugalmi helyzetben 60 a vérnyomásom tökéletes! Adjon tanácsot mit tehetek? 44 éves férfi vagyok
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
22.
Tisztelt Kérdező! Ha a szíve szerkezetileg egészséges és a terhelés illetve a terheléses vizsgálat sem mutatott eltérést, akkor ezk feltehetően extraszisztolék, amelyeknek kóros jelentősége nincs. Tünetileg Panangin illetve magnéziumpótlás enyhítheti a tüneteit. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
22.
Takács Béláné kérdése:

Tisztelt Doktórnő! A férjem betegségével kapcsolatban szeretném a segítségét.Terheléses SPECT vizsgálaton volt, melynek eredménye alapján szeretném tudni, hogy szükséges-e Coronarograpghiara beavatkozás. Globális bal kamra EF:0,36 (a terheléses fázis EKG kapuzása alapján)Mérs.foku perfusios defectussal járó necrosis az apicalis regio inferior részén az inrerior segmentumokban - minimális ischaemiával.Minimális ischaemia az inferolateralis regioban és az anteroseptiális regio kp, harmadában nem zárható ki. Dilatált, hypertrohiás bal kamra. Kp. fokban csökkent globális systolés functio. Stunning gyanúja a septumban. Mérs. jobb kapmra hypertrophia valószinű. ISZB. igazolható A felvételek értékelés alapján prognosztikai szempontból legalább kp.fokú ISZB kockázat becsülhető. Köszönöm segitségét és válaszát. Takács Béláné.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
22.
Tisztelt Kérdező! A leírás szerint a férjének már volt szívizomelhalása, és egyéb izomterületeken is van gyanú koszorúérbetegségre, ennek alapján mindenképpen indokolt lenne a coronarographia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
21.
Mellkasnyomás érzés kérdése:

Jó napot kívánok ! A kérdésem a következő lenne 15 éves lányom arra panaszkodik, most már egy héten belül 3 alkalommal is ,hogy úgy érzi ,mintha valaki nyomná a mellkasát középtájon a két melle között , és nehezen kap ilyenkor levegő,t ami így kívülről nem vehető észre, tehát nem kapkod a levegőér,t csak azt mondja hogy olyan rossz érzés, ez eltart olyan 8-10 percig . Ez mindig este történt fotelba ülés közben. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm Doktor Nő
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, hogy forduljanak gyermekorvoshoz, feltehetően mozgásszervi eredetű lehet a panasz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
20.
Ferenc35 kérdése:

Kedves Doktornő! áttértem indapamid (1,5) vízhajtóról hidroklorothiazidra (12,5mg) és megszűnt a puffadás, teltségérzet. Azt szeretném kérdezni, hogy K pótlásról kell- e gondoskodni ez esetben?További gyógyszereim: (micardis 40 mg, hypothiazid 12,5 mg, Concor 2*2,5mg). A concornál is tapasztalok sajnos mellékhatást, de már szinte mindegyik béta blokkolót kipróbáltam és ez a legeredményesebb pulzuscsökkentő. Azt olvastam, hogy a nebilet nem javasolt hypothiazid mellé, mert additív vérnyomáscsökkentő hatásuk van. Idővel át lehet térni esetleg tallitonra? Elnézést az újabb zavarásért, de a sok mellékhatás miatt elképesztően nehéz a végleges gyógyszerkombinációt kitapasztalnom. A feleségem is orvos, de nem belgyógyász, ezért van szükségem az Ön véleményére. Tisztelettel: Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! A hypothiaziddal kapcsolatban már írtam, hogy ez ugyanolyan, mintha a Micardiplust szedné, ha akkor nem kellett káliumpótlás, akkor most sem kell, de érdemes a laborban káliumszintet ellenőrízni. Attól tartok, hogy a talliton se teljesen problémamentes, és minden ilyen gyógyszernek van vérnyomáscsökkentő hatása is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
20.
ibolya kérdése:

tisztelt doktorno most Volt egy vastagbel mutettem amelyben egy 8mm es neuroendokliner Tumor g1 Volt . aszt szeretnem megkerdezni ha daganatot teljesen kivaktak kell e majd sugarkezeles vagy nem koszonom a valaszat
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésre csak az önt kezelő onkológus tud válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
19.
Koros, vagy kóros tünet? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát. Az utóbbi 2 hónapban 5 EKG és 2 szívultrahang vizsgálaton estem át plusz egy Holteren. Igaz ezeknél a tünetek nem jelentkeztek. Miután az "események" nem általánosak - tehát pusztán terheléssel nem mindig kiválthatóak, így egyenlőre a kiváltó okra, esetlegesen a pánik-faktorra koncentrálok. (gyógyszer-kúra) Ha a tünetek ez alatt/követően is ismétlődnek/megmaradnak, akkor jön újra a Holter/terheléses vizsgálatok ideje. Még egyszer köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
18.
szívstressz kérdése:

Tisztelt Dr.Tarján Zsuzsa! A kérdésem lehet,szélesebb közvéleményt is érinthet. A következő a történetem.A napokban bejelentkezett telefonon egy feltörekvő cég: Vero Kft,mondván egészségügyi állapotfelmérést kíván végezni,ráadásul ingyen, ezt önreklámozás okából végzik. Bár az egésznek kissé kamu jellege volt(20-30 éves suhancok tömkellege száguldozott a folyosón,egymást doktor urazva,de volt ruhatáros, személyi kalauz és számos más meghatározhatatlan funkcióval. Én 64éves vagyok,tudtommal nincs káros szenvedélyem.A dohányzást kb 20éve elhagytam,és innentől saját egészségem szinten tartását fontosnak tartom,értve ez alatt a mozgást,fizikai aktivitást,és a testsúlyt,táplálkozást. Az érszűkület az amire rizikófaktrként tekintek örökletes sajátosságok miatt.Ezért részt vettem úgy 2hónapja Dr Horváth István koleszterin antitest vakcina kezelésén.Na,mondom ez jó lesz kontrollnak,mivel amit erre szántam (nyaki ultrahang vizsgálat)nem mutatott semmilyen látható elváltozást. A kérdésem,hogy mennyire vegyem komolyan a derék Vero cég vizsgálatát? Az ominózus vizsgálat egy német
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! Szerintem ne vegye komolyan. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
18.
Koros, vagy kóros tünet? kérdése:

Tisztelt Doktornő! 50 éves férfiember vagyok. Túlsúllyal, magas vérnyomással. Előbbit próbálom „ellensúlyozni” napi rendszeres mozgással, túrázással, utóbbit kezelem gyógyszerrel(Pritor). Több éve már sikerült begyűjtenem a pánikbetegséget is, amit szintúgy igyekszem „mederben” tartani, ha kell mentális gyakorlatokkal, ha kell gyógyszerrel.(Bár így télvíz idején inkább ő áll nyerésre, máskor meg inkább én). Pajzsmirigy-alulműködésre Letroxot szedek(TSH-m jelenleg normális szinten van). Mindezek mellett szedek még kevés Nevibololt és koleszterin szint csökkentőt. Decemberi EKG-mon Tawara jobb szál blokkot állapítottak meg. Ennek kapcsán voltam többször EKG-n és szívultrahangon is. Az eredmény minden esetben az lett, hogy semmilyen kóros elváltozásom nincs. Ennek örültem. Ugyanakkor azt tapasztaltam, hogy a 2. emeletre felmenet 12-15 kilós terheléssel a végén furcsán ver a szívem. Mintha zörögne, zötyögne a hasam felöli részen. Furcsa, nem szokványos hangokat hallat. Kardiológusnak jeleztem, ő mondta, hogy 50 éves vagyok és nagyobb megterhelésnél ez előfordulhat. Ugyanakkor ezt már tudom „produkálni” megterhelés nélkül is. Emeleten és séta közben is. Ilyenkor meg kell állnom. Ha lehet le kell ülnöm –1-2 perc után rendeződik. A szívverésem nem lesz extra gyors – egyszerűen a fent leírtak szerinti. Ugyanakkor kellemetlen esemény, amely „rögződik” és bizony félek a megismétlődésétől. Utóbbi pedig beindítja a pánik spirált: minél jobban félek – annál inkább szorongok - annál inkább valószínű, hogy elő is jön. Ezt megelőzendő kértem Holtert és terheltem magam tisztességgel. Próbáltam „provokálni a jelenséget”. Hiába másztam meg több tucat emeletet nem sikerült. Azóta „természetesen” a Holter után újra előjött. Mit tanácsol? Újabb Holter és/vagy terheléses szívvizsgálat –avagy inkább mentális eredetű a jelenség és inkább a pánik oldallal foglalkozzam? A mozgást nem szeretném semmiképpen abbahagyni – ugyanakkor a jelenség gátol benne.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
18.
Tisztelt Kérdező! Mind az ismételt Holter, mind a terheléses vizsgálat előre vihet, és az lenne a legjobb, ha egy ilyen rosszullét kapcsán történne EKG-feltétel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
17.
Szivdobogas kérdése:

Kedves Doktornő!Nekem egy olyan panaszom lenne hogy érzem ahogy dobog a szivem de már egy hete pedig a pulzusom normális és a vérnyomásom sem magas,már megőrülök tőle ön szerint mi okozhatja?36 éves vagyok!Előre is köszönöm a válaszát!Szép estét önnek!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy ennek kóros jelentősége lenne, próbáljon meg nem figyelni rá, ha egyéb tünete nincs. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
17.
honalj kérdése:

Tisztelt doktornö.A kérdésem az lenne hogy a jobb honaljam és a nyakam jobb oldala nagyobb(mintha zsirosabb lenne)mint a másik,már legalább10 éve ,ez leengedett kéznél látszik..A mostani nyaki ultrahangom jó,tüdöröntgenem negativ,Nincs csomo csak nem egyforma a két oldal.Hasi ultrahangom is jó.Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Nem kérdezett semmit, a leírása szerint ez régóta észlelt eltérés, lehet teljesen ártalmatlan aszimmetria is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
17.
erős fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy serdülőkorban levő barátom miatt nagyon aggódom.Sokszor van szív,mellkasi fájdalma ami rendkívül erős és általában úgy jellemzi "mintha kést forgatnának a szívemben".Járnak orvoshoz,akik kevesebb sportot javasoltak,illetve gyógyszereket.A vizsgálatok még most is folynak, de nem tudni pontosan miféle betegség ez.Múltkor a főorvos azt mondta,hogy halállal is végződhet mi pedig nagyon megijedtünk. Mitől lehet, és mit lehet tenni? A fájdalmai leginkább este lépnek elő, sokszor aludni sem tud. Előre is köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudok érdemi választ adni, bízzanak a kezelőorvosban és az elvégzendő vizsgálatokban. üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
17.
fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő!Egy serdülőkorban lévő barátom, nagyon erős szívfájdalmakban szenved, ami leginkább este lép elő, sokszor aludni sem képes.Úgy jellemzi minth a
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! Ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
16.
Ferenc35 kérdése:

Kedves Doktornő! indapamid 1,5 mg vízhajtóról áttértem hipothiazid 12,5 mg (fél) tabelottára, ennek a hatása 24 órás? Kitart reggelig?Mert az indapamid 24 órás volt. Válaszát előre is köszönöm. Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Ez ugyanolyan mennyiség, mint amit korábban a Micardisplus-ban szedett, ugyanolyan hatásra számítson, mint akkor. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
15.
csóka kérdése:

Kedv.es Doktornő! régóta szenvedek ismeretlen mellkasfájdalommal,és ugy érzem, hogy fogytán az erőm.sok vizsgálaton átestem, de nem igazolódott az oka, hogy mitől van.A bal oldalon a szegycsont tájékán, vagy a szív környékén jelentkezik egy vibráló rángó , lüktető érzés, mely eltart egy ideig, utána pedig egy tartós állandó fájdalomba torkoll. Ez kisugárzik időnként a hátamba, a karomba.Sokszor folyamatos, aztán egy rövid időre elmúlik. Mostanában viszont egyre gyakrabban jelentkezik. nagyon kifáradok tőle és semmihez nincs erőm. A vizsgálatok amin átestem a következők: szív ultrahang,terhelés,labor,ÉKG többször,gyomortükrözés,mellkas röntgen. A fenti vizsgálat eredményei, : reflux, melyre Noplaza gyógyszert szedek,a röntgen meszes csontokat mutat ,a szív ultrahang a magas vérnyomás kövtkeztében kisebb falvastagságot mutat. ezt mondták az orvosok. Itt azonban leállt a dolog, és én nem vagyok rendben továbbra sem. Kérem szépen a segítségét, tanácsát. Üdvözlöm:Csóka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
15.
ld. előző válaszomat
2016.
02.
15.
csóka kérdése:

Kedv.es Doktornő! régóta szenvedek ismeretlen mellkasfájdalommal,és ugy érzem, hogy fogytán az erőm.sok vizsgálaton átestem, de nem igazolódott az oka, hogy mitől van.A bal oldalon a szegycsont tájékán, vagy a szív környékén jelentkezik egy vibráló rángó , lüktető érzés, mely eltart egy ideig, utána pedig egy tartós állandó fájdalomba torkoll. Ez kisugárzik időnként a hátamba, a karomba.Sokszor folyamatos, aztán egy rövid időre elmúlik. Mostanában viszont egyre gyakrabban jelentkezik. nagyon kifáradok tőle és semmihez nincs erőm. A vizsgálatok amin átestem a következők: szív ultrahang,terhelés,labor,ÉKG többször,gyomortükrözés,mellkas röntgen. A fenti vizsgálat eredményei, : reflux, melyre Noplaza gyógyszert szedek,a röntgen meszes csontokat mutat ,a szív ultrahang a magas vérnyomás kövtkeztében kisebb falvastagságot mutat. ezt mondták az orvosok. Itt azonban leállt a dolog, és én nem vagyok rendben továbbra sem. Kérem szépen a segítségét, tanácsát. Üdvözlöm:Csóka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
15.
Tisztelt Kérdező! A leírása alapján a gerincét kellene kezelni, ezért reumatológus felkeresését javasolom, emellett a gyomor kontrollvizsgálata is szóba jön. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
15.
Remeges kérdése:

Köszönöm gyors vàlaszàt akkor nem valószinü a pitvarfibrilláció?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
15.
Ezeknek a tüneteknek alapján nem valószínű.
2016.
02.
15.
remegés kérdése:

Tisztelt Doktornő.2-3 hete fordult elő először és a mai nap mintha remegne a szivem.Rendes a pulzusom közben nem emelkedik csak néha azt érzem mintha remegne mint mikor izgul az ember.Néhány percig tart majd elmúlik később újra jelentkezik.19 éves vagyok viszont fáj a bal bordám.Lehet szivjellegü probléma
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
15.
Tisztelt Kérdező! Ezt a szubjektív érzést látatlanban nem tudom megítélni, de nem jellemző szíveredetre. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
15.
Genetikai vizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 31. hetes ikerterhes kismama vagyok, genetikai vizsgálaton voltam, a következő eredmények miatt kérném a tanácsát! Factor V Leiden mutáció: normál allélokat hordozó MTHFR gén C677T mutáció: homozigóta mutációt hordozó MTHFR gén A1298C mutáció: normál allélokat hordozó Prothrombin gén G20210A mutáció: normál allélokat hordozó INR: 1,12 Prothrombin: 14,30 Van-e aggódni valóm a fenti eredmény miatt? Másik kérdésem, hogy így a terhesség vége felé duzzadtak az erek a kezemen, kézhelyemen szokott is fájni. Ez normális? Előre is köszönöm: Ágnes
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
15.
Tisztelt Kérdező! Az első kérdésére egyáltalán nem vagyok alkalmas válaszolni, ezt hematológustól illetve genetikustól kell megkérdeznie, a második kérdésére pedig kezelőorvosának kell válaszolnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
14.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! 17 évesen lehet valakinek trombózisa? A bal combom hátsó része enyhén fáj, pontosabban egy körülhatárolt helyen. Duzzanatot nem látok rajta, de még vagyok ijedve. Pénteken volt egy komolyabb vízilabdázás, ha ez számít. Előre is köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Ez inkább izomhúzódásnak tűnik, de ha nem múlik, forduljon orvoshoz személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
13.
dobbanás kérdése:

Tisztelt Doktornő!Időnként mintha a torkomban dobogna a szivem szinte érzem ritmuszavar lehet vagy valami más is kiválthatja
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Lehet izgalom, fizikai terhelés is az ok. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
13.
magas vérnyomás kérdése:

A férjemnek magas vérnyomása van. Tenox 5 mg és Concor 5 mg- os gyógyszereket szedte eddig naponta egyszer. Orvosi vizsgálaton volt és 180- as volt a vérnyomása. Az orvos felírt neki Portiron HCT 100 mg/25 mg-os gyógyszert, hogy szedje napi egyszer a meglévők mellé. A kérdésem az lenne, hogy alkalomadtán szokott bevenni Flektor rapid 50 mg- port a gerincsérvéjre. Lehet együtt szedni ezeket a gyógyszereket? Köszönöm válaszát. Tisztelettel Gagyi Hajanalka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Tudomásom szerint igen, de olvassa el a gyógyszerekhez mellékelt Betegtájékoztatót. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
13.
tomi20 kérdése:

Tisztelt.Dr.no.Ritkan fogyasztok alkoholt de ha van ra alkalom szoktam.Azt vetem eszre olyankor hogy sokkal alacsonyabb a vernyomas.Lehet az hogy az alkohol az idegrenceren keresztul csokkenti a vernyomast.Koszonom a valaszt.Szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Az alkohol tágítja az ereket, ezáltal csökkenhet a vérnyomás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
13.
xxx kérdése:

Tisztelt Doktornő! Három napja a következő tüneteket tapasztalom.: Ha mély lélegzetet veszek, a jobb oldalamon éles, szúró fájdalmat érzek a bordáim alatt. A gyomrom (?) környékén érzek egyfajta konstans diszkomfortos érzést , étkezés után egy kicsit mérséklődik ez a tompa fájdalom. Kezdetben voltak megfázásos tüneteim is, amit esténként hőemelkedés, torokfájás kisért. Ezek a tünetek megszűntek, kizárólag a gyomorkörnyéki panaszok maradtak. Mire gyanakszik egy orvos az alábbi tünetek alapján? Mitévő legyek, hogy megszűnjön ez a kellemetlen fájdalom? Válaszát köszönöm: Kristóf
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban érdemi véleményt nehéz lenne alkotni, lehet, hogy a megfázáskor köhögött és a bordaközti izmok meghúzódtak, lehet, hogy fájdalomcsillapítók sok gyomorsavképződéshez vezettek, mindenképpen személyes orvosi vizsgálat lenne indokolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
12.
Ildikó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mostanában többször észleltem hogy kalapál a szívem, háziorvosom megmérte vérnyomásom, 165/97 volt 95-ös pulzussal. Javasolta szerezzek be otthonra vérnyomásmérőt. Nem tudom a csuklós mennyire megbízható, reggel 140/95 körüli értékeket mérek, délutánra 150-160 közé felmegy 100-110 körüli alsó értékkel, pulzus 90-100 körül. Hogy lehetne gyógyszer nélkül csökkenteni? Köszönöm előre is válaszát: Ildikó
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos gyógyszer nélküli megoldást nem ismerek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
11.
Ferenc35 kérdése:

Kedves Doktornő! Magas vérnyomásra a következő gyógyszereket szedem:(micardis 40mg, indapamid1,5mg , concor2*2,5mg). Kb 12 évig a micardisplus 40/12,5mg-ot szedtem, de orvosom tanácsára áttértem az indapamidra, amitől állandó puffadást érzek étkezés után pár óráig.Próbaként elhagytam két hétre kb az indapamidot és ezidő alatt egyszer sem jelentkezett a puffadás, teltségérzet. Szeretném visszakérni a régi vízhajtómat, ami hidroclorotiazid hatóanyagú és nem puffadtam tőle.Vagy van más vízhajtó amit érdemes lenne kipróbálnom? Válaszát előre is köszönve: Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! Ha a hidrochlorothiazid bevált, akkor talán jobb lenne ahhoz visszatérni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
11.
Pszicháterrel kezdjem? kérdése:

Pszichiáternél kezdjek? Vagy mit javasol, milyen szakterületeken kérjek kivizsgálást erre? Kardiológusok nem találtak semmit, gondolom az kilőve. Tehát a kérdésem, az utolsó kérdésem Önhöz: melyik szakterületeken nézessem meg magam szakemberrel? Üdvözlettel és minden jót kívánva: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Idézve egy korábbi leveléből "Sajnos utóbbi 3 évben folyamatos pánikrohamaim, rosszulléteim vannak napi szinten is", azt javasolom, hogy igen, forduljon pszichiáterhez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
11.
Szorongás okozná a terhelésre fellépő pulzus kiugrást? kérdése:

Kedves Dr Nő, ezek szerint képes a folyton megbúvó szorongás terhelésre nagyobb pulzuskiugrást okozni, mint egy nyugodt lelki állapotú embernél? Ezek szerint akkor pszichiáterhez kellene fordulnom és a többi szakorvost elfelejteni, ha rendbe akarok jönni? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Lassan kifogytam a válaszokból, ezek elméleti töprengések. Mindenképpen keressen fel szakembert, a többi az ő véleménye-kezelése alapján kiderül. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
11.
FRISinghelli eva kérdése:

Tisztelt Doktornö! Közben mig irtam a levelet, megerkezett az orvos sms-e, hogy a citologia artalmatlan. Azt nem tudom mi, de nagy valoszinuseggel semmi, csak ö nem volt biztos magaban, ezt a lehetöseget is felvetette nekem. Hogy jobb ha biopsziat csinal. Lényeg a lényeg hogy semmi bajom..huh...Köszönöm a választ.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen, örülök a jó eredménynek.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
11.
VATER PAPILLE kérdése:

Tisztelt Doktornö! 49 éves nö vagyok, refluxos NERD panaszokkal. Mult penteken rutin gyomortukrozesen a vater papillanal 7 mm.en az orvos latott valamit es azt mondta hogy inkabb biopsziat csinlat. Nem vérzett, nem nézett ki neki elfajultnak. Elötte szintén csak rutinbol voltam hasi ultrahangon, minden rendben, vervizsgalaton incl hasnyalmirigyenzim, maj, vese, crp, verkep, Kallcium, stb....koleszterin, triglicerid, minden a legnagyobb rendben. Mióta ez a bizonytalansag van, kétszer felébredtem éjjel, hogy picit szaporábban ver a szivem, rémálmok gyötörnek és melegem is volt. Továbbá 18 napra jött meg a menstruációm. Ez lehet tmár az esetleges rák? vagy idegi alapon.? Elöre is köszönöm. Idegileg totálisan kivagyok.....Testileg rendben, nem fogyok, semmim se faj, es étvagyam is van,ehes is vagyok, bár nem igen van kedvem enni.....
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
11.
Tisztelt Kérdező!, Hogy a gyomortükrözésen talált eltérés mi, azt nem tudom, de ezek a panaszok színtiszta szorongásból erednek, nem szívbetegség és nem is rák tünetei. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
Magdolna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szinte majdnem egyfolytában, egész nap bedobbanást éreztem, már számolni sem tudom. Rohanjak gyorsan orvoshoz, vagy nem annyira vészes? Mert azt tudom, hogy néha szokott ilyen lenni, de most egyszerűen nem hagyja abba. Szapora szívverést már annyira nem érzek, viszont a bedobbanások vannak továbbra is, van amikor percenként jönnek. Vagy ez nem is az lehet, mert akkor már nem is élnek, ennyi bedobbanástól? De ott a szívemnél érzem, olyan mocorgás félét, nem erősen, de nagyon sokat, sokszor, ilyenkor néha egy picit köhintenem is kell. Mondjuk az már előtte is volt. Szóval ez súlyos lehet Doktornő? Előre is köszönöm szépen válaszát, Tisztelettel: Magdolna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően extraszisztolékat érez, ami kellemetlen, de nem ártalmas jelenség. Gyakoribbá válásához hozzájárulhat a stressz, időjárási front. Próbáljon magnéziumot szedni, az csökkentheti a számukat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
Letrox kérdése:

Kedves Dr. Tarján Zsuzsanna! Tachycardiámra 1 éve 2,5 mg Concort szedek. Mostanában voltam vérvételen, amely alapján magas lett a TSH eredménye, ezért az endokrinológusom Letrox szedését javasolta, napi 5 mikogramm felét. Az volna a kérdésem, hogy a két gyógyszer nem üti egymást? A Letrox tájékoztatóján tesznek említést a bétablokkolókra is és magában a tachycardiára is. Válaszát előre is köszönóm. Üdv. Edina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Ezt meg kell beszélnie kezelőorvosával, a két gyógyszer valóban befolyásolhatja egymás hatását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
Sinus tachycardia, holter 24 órás EKG kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, a Holter nem jelzett PSVT, sem pitvafibrillációs epizódot. Közben is volt panaszom. Lépcsőzésnél 165-ös pulzusú sinus tachycardia volt benne. Ilyen esetben ha nem autoimmun pajzsmirigy betegségtől van ez, mik okozhatnak kis terhelésre ilyen nagy pulzuskiugrásokat? :( Nagyon félek, hogy nagy a baj. :( Köszönettel : Laci
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
ld. előző válaszomat
2016.
02.
10.
Sinus tachycardia, holter 24 órás EKG kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, a Holter nem jelzett PSVT, sem pitvafibrillációs epizódot. Közben is volt panaszom. Lépcsőzésnél 165-ös pulzusú sinus tachycardia volt benne. Ilyen esetben ha nem autoimmun pajzsmirigy betegségtől van ez, mik okozhatnak kis terhelésre ilyen nagy pulzuskiugrásokat? :( Nagyon félek, hogy nagy a baj. :( Köszönettel : Laci
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Akkor legvalószínűbb, hogy pszichés háttere van a szapora szívveréses panaszainak, ebbe az irányba haladjon tovább (ön írta, hogy maga az a tény, hogy szembejön valaki az utcán 20-szal emeli a pulzusát). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
Maria 70 kérdése:

Tisztelt Doktorno Egy kerdesem lenne A vernyomasomra tobbfele gyogyszert irtak Koztuk van az Amlodipin 10 amitol bedagad a labom egeszen terdig Azt mondta az orvos hogy nagyobb cipot kell venni es kesz Azt szerezmem kerdezni hogy mennyire veszelyes ez a mellekhatas mert bizony feszul az egesz labszaram es a bokam. Koszonom a valaszat Tisztelettel Maria egy 70 eves asszony
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Ez jellegzetes mellékhatása ennek a gyógyszernek, bizonyára lehet találni más vérnomyáscsökkentőt, ami nem okoz lábdagadást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
Metothyrin kérdése:

Tisztelt Doktornő ! nov. 25-én kerültem sűrgősségire, mert a pulzusom 194 lett. Ott nyaki masszírozással sikerült helyreállítani. Utána kellett mennem vérvételre, ott megállapították, hogy pajzsmirigy túltermelés áll fenn. TSH 0.0380 volt. Voltam kardiológusnál ahol hyperthyreosisre derült fény . Gyógyszert Metothyrint kaptam, naponta 1 -et kell bevennem. Vérnyomásom mindig is alacsony szokott lenni. 105 és 120 között, per 50 és 70 között, most a pulzusom is ritkán 86. inkább 70 és 80 között lett. Az lenne a kérdésem, ha így marad továbbra is a gyógyszert elhagyhatom majd ? A mostani TSH 2.680 lett , lényegében 2 hónap alatt. Ha nem muszály és az eredmények is jók jó lenne ha abbahagyhatnám a szedését. 65 éves nő vagyok. Semmilyen gyógyszert nem szedek, nem szeretném ha a szervezetem a gyógyszer rabja lenne, ha nem muszály. Nagyon megköszönném fáradozását, válaszát. Tisztelettel Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Szerintem ezt az endokrinológusával kell megbeszélnie, az hogy gyógyszerszedés mellett jó a TSH, nem azt jelenti, hogy meggyógyult, hanem azt, hogy hatásos a gyógyszer. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
Autoimmun pajzsmirigybetegség okozhat tacycardiát mozgásra? kérdése:

Tisztelt Dr Nő, akkor ez az autoimmun pajzsmirigybetegség ( ami még nem 100% hogy van ) az értékek alapján, simán csinálhat pl lépcsőzésre, kisebb izgalmi állapotokra már nagyfokú ( 150-170-es pulzusú ) sinus tachycardiát? Üdvözlettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok válaszolni a kérdésére, viszont ön se lehet biztos benne, hogy a szapora szívverése sinus tachykardia és nem valami egyéb gyors szívveréssel járó ritmuszavar (paroxysmusos supraventricularis tachykardia, pitvarfibrilláció például). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
negatív p hullám kérdése:

Tisztelt doktornő! 2009-ben voltam egyszer belgyógyászaton, mert naponta egyszer úgy éreztem, hogy félreüt a szívem, mintha kihagyott volna egyet, fura érzéseim voltak. Akkor EKG-t és vérvételt csináltak, azt mondták idegesség miatt lehetnek a tüneteim. A tünetek ezután el is múltak, évekig nem jelentkeztek. Azóta rendszeresen sportolok, országúti kerékpározom. Mivel lehetőséget kaptam egyesületben szerepelni, így szerettem volna előtte egy kivizsgálást, hogy minden rendben van-e, hiszen sokszor hallani, hogy egy-egy sportoló összeesik hirtelen. Ehhez hozzá tartozik, hogy épp az utóbbi időben éreztem néha-néha egy félreütést. Így ismét eljutottam a belgyógyászatra, ahol most viszont az EKG eredménye a következő lett: AVF-ben V3-tól 6-ig neg. P. hullámok. Mivel csak júliusra kaptam kardiológiára időpontot, így eléggé aggódom, hogy ez az eredmény / változás 2009-es eredményhez képest mit jelent? Azt mondták ettől most még sportolhatok tovább, de én nagyon aggódom, hogy ez most mitől lehetett, mit okoz ezután, kell-e aggódni, stb? Megvan mindkét EKG beszkennelve de sajnos itt nem tudtam fájlt csatolni. Köszönöm válaszát! Molnár Dávid
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Nem vagyok biztos benne, hogy nem negatív T-hullámok szerepeltek az ön által írt P-hullámok helyett. Ettől függetlenül, az EKG még akkor sem eléggé informatív önmagában, ha láthatom a görbét. Részletesebb kivizsgálás szükséges, de konkrétan aggodalomra nem látok okot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
09.
Endokrinológushoz menjek a problémával? kérdése:

Köszönöm a válaszát, vérszegénység kizárva, pajzsmirigy hormonjaim is jók. THS,FT3,FT4 is... viszont Anti TPO emelkedett szokásos 8 helyett 63 az értéke, és a prolaktin 287 helyett 666. Az utóbbi két eltérés okozhatja ezt? Fizikai edzetlenségről szó sem lehet, mert napi 8 órában végzem egy éve lassan a szórólapozást, mellette heti 4 alkalommal súlyzós edzéseket is végzem 1 órás edzésekkel. Endokrinológust lenne célszerű megkeresnem?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Igen, lehet autoimmun pajzsmirigybetegség is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
09.
176-os pulzus 2. emeleti gyaloglástól normális? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, köszönöm a megnyugtatását, megnyugodtam, hogy a relatíve alacsony diastoles vérnyomás érték teljesen normális és nincs mögötte kóros. Viszont neg. kardiológiai kivizsgálások ellenére ( szív UH, Holter 24 óra EKG, terheléses EKG ) mitől lehetséges hogy sokszor tempósabb sétánál már pulzusom polar órával mérve átlagban 140-147 között van? Ha közben jön szembe több ember akkor felmegy akár 160-165 közé is pillanatnyilag. Ha feljövök a 2. emeletre egyből 176-os pulzust mutat az óra, és csipog. Ilyenkor megtapintva a pulzusom rendes karórával is összehasonlítva megmérve sajnos egyezik a kiírt pulzusszámmal a pulzusom. :( Mi okozhat egy edzett, sportos srácnak egy kis aerob edzésre is ilyen hatalmas pulzuskiugrást? Mi lehet a háttérben? Kardiológia, tüdőgyógyászat neg. lett mindkettő. Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Ezek a panaszok részben fizikai edzetlenség, részben az első levelében említett pánikbetegség következményei lehetnek. Emellett vérszegénységet és pajzsmirigy-túltengést ki kell zárni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
09.
Alacsony diastoles érték érelmeszesedésre utal mindenképpen? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, köszönöm először is az előző kérdésre a válaszom. Ami nyugtalanít még, bármikor mérek vérnyomást a systoles érték 105-135 között változik, míg a diastoles érték fix 60-67 közti. Mitől lehet ilyen alacsony a perem? Azt olvastam valahol, merevebb érfalak okozzák az alacsony diastoles értéket. Lehetséges már 30 évesen érelmeszesedés? Vagy az alacsony diastoles értékben inkább a napi 7-8 óra folyamatos sétás belső postaládázásos szórólapozás ( rengeteg gyaloglás, mozgás ) játszik közre? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Ezek az értékek nem számítanak alacsonynak, főleg automata vérnyomásmérővel, másrészt az alacsony értékek semmiképp nem utalnak érelmeszesedésre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
09.
tomi20 kérdése:

Tiszt dr no.Es ezert az elteresert aggodanom kell mert a meresek amiket itthon merek teljesen uj omron merovel nagyon ritkan haladja meg a 135 85 os ertekeket gyogyszert nem szedek.Koszonom a turelmet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! 140/90 a normális felső határa, ez alatt nem kell aggódnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
09.
tomi20 kérdése:

Udv.Dr no.Szemfenek vizsgalaton voltam es ez lett az eredmeny-mely fiziolog excavacio-szukebb arteriak-venak rendben-keresztezettsegi fenomenitas rendben-retina elvaltozas nelkul.30 eves vagyok a vernyomasom 115 70 es 145 90 kozott mozog.On szerint a szukebb arteriak mar a vernyomas kovetkezmenye.Koszonom valaszat szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Valószínűleg igen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
08.
Székrekedés műtét után kérdése:

Tisztelt Doktornő! Általában hasmenéses vagyok (valószínűleg a tejérzékenységem miatt), inkább megy a hasam, mint hogy székrekedésem legyen. Múlthét kedden műtöttek garatmandulával altatásban. előtte 5 napig 2 naponta 2x volt hasmenésem, az utolsó 2-án (a műtét napján) hajnalban, ami vízszerű volt (szerintem a víz jött ki amit megittam). Erre bevettem egy lopediumot, hogy legalább a kórházig ne legyen ilyen problémám, de utána már nem kellett (Sokszor szedtem már lopediumot, nem okozott székrekedést). Megműtöttek, nem stresszeltem utána, jól éreztem magam a kórházban, 2 napig csak pihennem kellett. Aznap az első étkezésem a vacsora volt, egy szendvics. Másnap már rizst kaptam csirkével ebére, illetve reggelire és vacsorára szendvicseket. Tejterméket nem fogyasztottam azóta sem, mert attól hasmenésem és erős hasgörcsöm van. Nem volt székelési ingerem sem, és az 5. nap végén már kicsit aggódtam emiatt, ezért használtam glicerin kúpot, amivel jött egy kevés (aznap volt egy rövid ideig tartó erős hasfájásom, illetve másnap is). Azóta megint eltelt 2 nap. A bélgázok úgy jönnek, mint átlagosan, csak kellemetlen a szaga. Azt vettem észre, hogy bekeményedett valamelyest a hasam alul, és kicsit aggódok... Olvastam hogy lehet székrekedésem a mozgásszegénység miatt, ami most érthető a műtét miatt, sokat feküdtem (de már három napja talpon vagyok, nem csak fekszem). A fájdalmakra Cataflamot szedek (sajnos még nem tudtam abbahagyni, mert tegnap elkezdett nőni a bölcsességfogam /mikor máskor.../, és sokkal nagyobb fájdalmaim vannak ettől, mint a mandulaműtét miatt). Emellett Alvescot használok az asztmámra (pipa). Az a baj, hogy 1 hétig még nem kellene közösségbe mennem, de félek, hogy kellene a székrekedés miatt egy orvoslátogatás... Mit tegyek, hogy meginduljon a székletem? (Általában reggelente volt naponta, a reggeli kávé után pár órával, de sajnos most nem ihatok, mert a koffein és a forróság irritálja és vérbőséget okoz a torkomban, amitől bevérezhet.) Várom válaszát!! Köszönettel, Bernadett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Ez feltehetően átmeneti jelenség, amit a kávé elhagyása is magyarázhat. De a személyes orvosi vizsgálat fontos lehet, nem tudom, miért ne mehetne közösségbe, abszolút ellenjavallat biztosan nincs. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
08.
Mellékvese fáradtság sok stressztől? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Sajnos utóbbi 3 évben folyamatos pánikrohamaim, rosszulléteim vannak napi szinten is. Sokszor ájulásérzés fog el, második emeletre lépcsőzéstől pulzusmérő óra szerint 176-os pulzust produkálok. Voltam kardigológiai kivizsgáláson is, enyhe I-es fokú MPS-t találtak. Terheléses EKG-n is már 3. szinten elértem a 190-es pulzust. Concor cor 1.25mg-ot szedek reggelente. Vérnyomásom normális: 110-125/60-65 között van. Viszont 10 óra alvások után is fáradtan ébredek, nemrég olvastam egy cikket, ha mellékvese fáradás van ülő helyzeti vérnyomásmérés után közvetlen felállás utáni mérésnél 8-10 Hgmm növekedésnek kellene lennie a systoles értékekben. Nekem viszont 117/63-hoz képest 121/75-re ment fel felállás után. Ez normális tenzioválasz lenne? Vagy feltételezhető adrenalin-kimerültség? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! A mellékvese funkciójára ebből biztosan nem lehet következtetni, javasolom, forduljon kezelőorvosához illetve szükség szerint endokrinológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
08.
Betti99990 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Sokszor tapasztalok mélylevegő vételnél hirtelen belenyillaló fájdalmat a szivem környékén.mintha beszorulna a levegő.viszonylag hamar elmúlik.viszont ugy érzem a bal karom fáj utána is.igyekszem vissza fogni a kávé fofyasztást és dohányzást.ez okozhatja esetleg? Vagy talán magnézium hiány? Válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudom megmondani, nem tűnik szíveredetűnek, a kávé és a dohányzás mérséklése biztosan hasznos, és a magnézium sem árthat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
08.
Szív kérdése:

Tisztelt doktornő.már néhány napja nyillalik a szivem környékén ,ha mély levegőt veszek.de általában hamar el is múlik.valamint nem rég sokszor ébredtem éjszakánként arra,hogy hevesen dobog a szivem.és volt egy érszakadás is a combomban,ami nyomtalanul felszívódott.súlyos lehet a probléma,vagy csak pszichés?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Ezek eléggé különféle panaszok, látatlanban nem lehet megítélni a jelentőségüket. Javasolom, forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
07.
szúrás kérdése:

Üdvözlöm!A kérdésem az lenne,hogy néha hirtelen nyilalás,szúrás szerüen pár percig tartó fájdalom a mellkas közepén vagyis a bal mell jobboldalán szélen mi lehet,lehet a gerincemtől vagy szivtájéki inkább.Néha zsibbadnak a karjaim is viszont a hátam is fáj.Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Panaszait összegezve, a gerinc-eredet a valószínű. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
07.
Ivette kérdése:

Kedves dr nő köszönöm szépen válaszát máris nyugodtabb vagyok hogy őn bővebben elmondta! További szép napot kívánok.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
07.
Nagyon szívesen, önnek is szép napot kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
07.
Ivette kérdése:

Kedves dr nő! Én 32-éves vagyok 2-gyermeles édes anya vagyok, elég sokat pőrgők minden nap, munkahelyemen, otthon! Elég stresszes az életem minden hol helyt kell állnom páromal sokat dolgozunk hogy mindent megtudjunk adni a gyermekeink számára mert hitel nem kapunl, és ez miatt solat veszekszűnl:(2014agusztus ban meghalt édes apám akit nehezen engedtem ell:(2015április ban elkezdet fájni a hátam és utána nyomást is éreztem a melkasom ban:(megijedtem nagyon elmentem orvos hoz, meghalgatot megnézte a hátam és kaptam gyógyszer is! Magnerot és a hátfájásomra is másik gyógyszert, és tp voltam 1-hét ig. Utána nem fájt a hátam és nem nyomot a melkasom egy darabig! Azt tudni kell hogy mezőgazdasági munkát végzem! Egy idő után megint elkezdet fájni a hátam és utána nyomott megint a melkasom olyan 2-3napig szedtem a Magnerot tablettát reggel és este, elmúlt és mind írtam nagyon stresszes minden napom! 2015szeptember ben megint nyomot a melkasom elmentem az orvoshoz és csinált EKG azt mondta hogy jó! De kaptam beutalot pszichológus hoz és szív ultra hangra! A pszichológus azt mondta hogy kicsit tul sokat stresszelek probáljak pihenni és hogy ő igazából nem kell hozzá járnom! Utána elmentem szív ultrahangra ott azt mondták minden rendben :) csináltak az nap EKG is az is jó volt! Hála istennek! Utána elkűldtek 2016 01ban voltam holter ekg is amire az volt irva! A maximum frekvencia :145/min, a minimum :53 /min, az általános :89 min volt. Véleményem :sinud tachycardia miett alacsony dózisú béta blokkoló benevezése ajánlható, pl bisoprolol 1*2,5mg csak reggel egy fél! És visza kell mennem 2016 06ban a kérdésem az lenne hogy mi az a sinus tachycardia miatt alacsony dózisú béta? És hogy sokáig kell szednem ezt a gyógyszert? Mert picit frusztrál hogy 32-évessen ilyent kel szednem válaszát előre is köszönöm szépen további szép napot!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Ez csak tüneti kezelés gyorsabb szívverés miatt, ha idegenkedik tőle, nem is kell okvetlenül szednie. Szervi eltérés nincs, valóban jó lenne, ha kevesebbet stresszelne, a mellkasi panaszok is részben abból fakadnak, részben mozgásszervi eredetűek (izomzat, izület) lehetnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
06.
szabálytalan szivritmus kérdése:

Tisztelt Főorvos nő ! A vérnyomás mérésnél több alkalommal kijelzi"szabálytalan szivverés"-t a mérő,viszont az értékek nem magasak,csak a pulzus néha. pl:reggel 96/71 86, 111/67 75, 110/69 90 itt a pulzus magasabb,délután 17 órakor 102/60 78, 115/55 68,ma 124/61 73 volt. Az eltérés lehet az idegességtől is,mert amikor előveszem a vérnyomásmérőt,már azon izgulok,hogy megint kijelzi-e a szabálytalanságot. Jelenleg ISZB-vel kezelnek,ennek lehet köze ezeknek az eltéréseknek ?Amikor az orvos csinált EKG-t nem látott ritmuszavart még májusban. Köszönöm szépen a válaszát előre is !
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
06.
tisztelt Kérdező! A szabálytalan szívverés jellegének illetve jelentőségének megítélést ne bízza a vérnyomásmérőre. Ha önt ISZB-vel kezelik, az azt jelenti, hogy koszorúér betegsége van, mindenképpen konzultáljon kardiológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
06.
Szívprobléma?! kérdése:

Üdv! Kérdésem kissé hosszú de annál érdekesebb lenne. Kezdem azzal hogy 20 éves férfi vagyok. Kb 4 éve erős szívdobogásom van ez érezhető s látható is- mások is alátámasztják. Nemrég voltam egy vizsgálaton ahol 2 különböző orvos (egyik sem kardiológus) is megállapított olyat hogy nekem aorta szűkületem és billentyű zavarom van illetve hasonló érdekes betegségeket... Mindezt sztetoszkóppal... Aztán elmentem egy nagy kivizsgálásra a Debreceni klinikákra. Ott volt : Sok EKG, sok vérvétel, CT, MR, nyaki erek ultrahangos vizsgálata, sok vérnyomásmérés, neurulógiai kivizsgálás, "agyi hullámok vizsgálata", teljes kardiológiai vizsgálat, embólia doppler......... Jóformán az összes létező vizsgálat. Minden jó, semmilyen eltérés, probléma nincs sehol! Na most a kérdés az hogy ön szerint mi lehet a probléma illetve milyen vizsgálatot javasol amin még esetleg nem voltam? Az erős szívdobogás fenn áll továbbra is. Más tünet nincs. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Miután ilyen részletes és alapos vizsgálatokkal nem találtak szervi eltérést, én látatlanban nem tudok hozzátenni semmit. Nem tudom megmondani, hogy mi okozza ezt a jelenséget. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
05.
gyors szivverés kérdése:

Tisztelt Dr.nő!Mitől jelentkezik a pulzusnövekedés?Általában 60-70 között van a normál de most vagy 90 néha néha,nyugodt állapotban is.Nem érzem egyáltalán csak ha kitapintom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! Lehet láz, pajzsmirigy túlműködés, vérszegénység, de lehet ártalmatlan is, látatlanban nem lehet megítélni, javasolom, hogy kétség esetén keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
05.
mitya kérdése:

Tisztelt Főorvosnő! Köszönöm gyors válaszát!Azt szeretném ezzel kapcsolatban megkérdezni,/SES,KES elv/,hogy ezt gyógyszeresen kell,illetve lehet gyógyitani,vagy más beavatkozást szoktak végrehajtani.Az orvosom csak kedden rendel,és nagyon ideges vagyok most az eredmény miatt,ezért is zavarom Önt. Köszönöm szépen válaszát előre is !Szép napot kivánok !
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! A leírás szerint ezek az extra ütések elvétve, azaz kis számban jelentkeznek, ha önnek nincs szervi szívbetegsége, akkor kezelést nem igényelnek. Bővebbet majd kedden a kezelőorvosától fog hallani, nem kell idegeskednie. Önnek is szép napot! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
05.
mitya kérdése:

Tisztelt Főorvosnő! Ma voltam a Holter eredményéért,és azt irták rá diagnózishoz:SES,KES elv.Ez mit jelent ? Az lenne még a kérdésem,a szabálytalan szivritmus /a vérnyomásmérőn megjelenik az ikon méérés végén / okoz-e gyomorszáji öklendezést,mert többször tapasztaltam ilyen érzést. Válaszát előre is köszönöm !
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! Ez azt jelenti, hogy elvétve vannak pitvari illetve kamrai extraszisztoléi. Hogy ez okozza-e a gyomortáji panaszait, azt látatlanban nem tudom megítélni, mindenesetre nem jellemző. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
05.
Pulzus kérdése:

Tisztelt Doknornő! Két napja mandullagyulladàsom van lázzal együtt azóta a pulzusom igen megemelkedett 85/90 ez lehet a làztól vagy minek a hatàsàra emelkedhetett?van mikor visszaàll normàlra de azóta ezvan.Még két héttel ezelött volt egyszer 103 a vernyomàsom meg 108/65 ez mitől lehet?és mitől múlik el?16.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! A láz emeli a pulzusszámot, 1 foknyi hőmérséklet emelkedés kb. percenként 10-zel. A vérnyomása a normális alsó részébe esik, ezzel nincs probléma. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
04.
Protrombin INR kérdése:

Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni a következő lelet eredményének kielemzésében. Protrombin INR: 0,79 29. hetes ikerterhes vagyok, Dopegyt (250 mg) tablettát szedek napi 2x, emellett magnézium, D vitamin, Folsav, Neo-Fero-Folgamma. Tudtommal ez az érték alacsonyabb a normál tartománynál, mit jelent ez, van ok az aggodalomra? ( trombózis, embólia) Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez nagyon kicsi eltérés az űn. normál értéktől, ami alvadásgátlóval nem kezelt esetekben 0,8-1,1 között van, ez az érték nem jelent fokozott kockázatot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
03.
Crohn? kérdése:

Tisztelt Dr. No! Eloszor is elnezest az ekezet hianyossaga miatt! 20 eves vagyok Ugy jott mint derult egbol a villamcsapas. 1hettel ezelott szerdan veres szekletem volt. Majd 2-3ora hossza alatt ejszakaba nyuloan eros vakbeltajeki fajdalmam lett! Hozzaerni se birtam.Szerdan Sbo-n vervetel: crp:13 ultrahang: lehetseges talyog 5cm-es inhomogen resz 7-8mm echoszegeny sav lathato de ct javasolt. Ct:megvastagodott gyulladt belszakasz. Kaptam salazopyrint par nap alatt jobban lettem. Csutortokon a crp: 101 lett. Jott a kolonoszkopia. Tiszta belek. a vakbelmutet hege korul amit 2 eve mutottek megtalaltak a gyulladast. A heg korul volt begyulladva. Szovetmintat vettek aminek meg nincs eredmenye. A belgyogyasz foorvos azt mondta: Szerinte nem crohn de lehet az is mart barhonnan indulhat de ez olyan mintha a heg gyulladt volna be. Kerdeztem hogy a szovettan 100%? A valasz hogy az majdnem 100% A salazopyrint elhagytak es antibiotikumos kezelest irnak fel. A kerdesem pedig az volna ,hogy talalgatnak itt de mikor tudhatom meg biztosra hogy nem crohn es mikor nyugodhatok vagy idegesedhetek fel? Mert rendben antibiotikum. De mi a biztos? Egyszer majd visszater? Mi a velemenye ? Tiaztelettel.: S.Attila
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, két okból sem tudok önnek érdemi választ adni, egyrészt látatlanban nem lehet diagnózist felállítani, másrészt nem vagyok gasztroenterológus. Az emberi szervezetben zajló folyamatok tünetei sokszor hasonlóak egymáshoz, csak a vizsgálatok és az idő tudja eldönteni, hogy mi a kiváltó ok, és mi a helyes kezelés. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
03.
Mária kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát, a 24 órás vérnyomásmérő amit tetszett javasolni, azt tavaly nyáron meg is csinálták. Az alapján írta fel a kardiológus a Bisoprolol-t (Sobycor 5 mg). Most elmentem ugyanezzel a problémával, és a mostani kardiológus pedig Proplanorol-t (40 mg) írt fel. Legyen szíves megmondani, hogy a két gyógyszer között mi a különbség. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Lényeges különbség nincs, mindkét gyógyszer a béta-blokkolók közé tartozik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
03.
sziv kérdése:

Jo Napot Kívánok! 27 éves anyuka vagyok van eggy 2 éves kislányom. Azzal a problémaval fordulok önhöz hogy eggyik naprol a masikra alacsony vagy normális vérnyomas melett szapora a pulzusom alltalában 80-97 ig. ezt gyomorideg erzes a hasban es fejfájás hanyinger es enyhe melkasnyomas kisér. de nem mindig. mai nap példaul olyan erzesem volt a szapora pulzus melett mindt ha lázas lennék égtek a szemeim levert voltam. Itt van ez az idöjárás is pl ma esik a ho es az eso is énn erre gondolok hogy az idötöl lehet. nem vagyok ideges sem feszült de mégis ilyen érzésem van. soha nem volt ilyenem. Választa elöre is köszönöm. Tisztelettel Renáta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Lehet, hogy az időjárási frontok okozzák, lehet, hogy egyéb ok áll a háttérben, személyes vizsgálat nélkül ezt nem tudom megítélni. Javasolom, hogy keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
03.
Mària kérdése:

Tisztelt Doktornő! 44-éves nő vagyok.Tavaly nyàrig nem volt problémàm a vérnyomàsommal de 2015 nyaràn egy pàrszor az ügyeletre kellet menni mert a megszokott 126/70 es vérnyomàsom felment 170-190/100-ra és a pulzusom 135 -re.A kardiologus azt àllapitotta meg ,hogy a Mitr.prolapsus enyhe foka.Jó BK-i syst.és diast.functio.Ekkor bisoprololt írt kis adagba naponta(Sobycor 5mg) napi egy felet.Szedtem is egy darabig de abba hagytam mert 2016 januàrig jó volt a vérnyomàsom és nem volt rà szükségem.Most idén januàrba ismét felment a vérnyomàsom és a pulzusom,erős melkasi nyomàst éreztem.Elmentem kardiologushoz aki propranolol40mg tapletàt írt fel napi 2xfelet.Egy napig igy szedtem de nagyon levitte a vérnyomàsom 100/60 a pulzust pedig 60 ra.Most minden este veszek be egy negyedet mert félek ,hogy ha többet veszek be nagyon leviszi a vérnyomàsom.Amugy nekem a vérnyomàsom nem magas csak a pulzusom van mindig 85körül.Azt szeretném megkérdezni hogy mi a külömbség a sobycor 5mg és a propranolol 40mg között és hogy tudnàm elhagyni a napi egy negyed propranololt ugy ,hogy ne zavarja be a vérnyomàst ,mert a mai napig szedem de a vérnyomàsom most is jö és a pulzusom is.Nagyom félek a gyogyszerektől mert tavaly nyàron az első rosszullétemnél nem fel hanem le ment a vérnyomàsom 90/50 és 48 pulzusra,és ezt követően emelkedett meg a vérnyomàsom .De nem értem ,hogy miért csak alkalmanként zavar be és fél évig nincs semmi baj a vérnyomàsommal.Vàrom megtisztelő vàlaszàt.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem tudom megítélni a problémáját, az ingadozó vérnyomás és pulzus miatt legjobb lenne egy részletesebb kivizsgálás, pl. tartós vérnyomás monitorozás (ABPM), ennek során 24 órán át lehetne követni a vérnyomás és pulzus alakulását, és ennek megfelelően eldönteni a teendőket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
01.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Problémát jelent az, ha terheléskor a nyaki ütőereim jóval erősebben "vernek", mint a csuklómban? Voltam 2 hónappal ezelőtt voltam kardiológiai kivizsgáláson, akkor még nem volt ez, de mondták, hogy a stresszt vezessem le, mert panaszt okozhat. Visszatérve terhelés alatt nem volt rosszullét, nehézlégzés sem, csak vizsgálgattam magam és megijedtem. Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! A nyaki ütőerek átmérője sokkal nagyobb, mint a csuklónál levő erek, természetes, hogy erősebbnek érzi bennük a lüktetést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
31.
reflux vagy nyomfekély? kérdése:

A tünetem az lenne, hogy keveset tudok enni, ha jobban bereggelizek ( pl ma 2 tojás, 1 sajtos kifli és szalámit ettem, nálam már az elég soknak számít) , utána alig tudok enni, csak muszájból eszek. A probléma a korai teltségérzet, és a hányinger. Egészen addig hányingerem van amíg nem tudom kiböfögni magam, utána elmúlik. Sav nem szokott visszaáramlani a torkomba, de ha sokat eszek vagy iszok, akkor étel vagy éppen víz szokott. Reggel legtöbbször ébredés után böfögnöm kell. Ha egyszerre megiszok 2-3 dl vizet, az is nagyon eltelít, és ha reggel éhgyomorra iszok több vizet még rosszul is esik, kicsit mintha megfájdítaná a gyomrom. Tegnap este 8 körül ettem egy narancsot, és éjjel arra keltem hogy nagyon felpuffasztott, és szerintem ez miatt fájt a hasam. Nem tudom, hogy összefügg e , de a szegypontomnál szoktam szurkáló érzést érezni, de pár percen belül elmúlik. Ha kezdek éhes lenni, akkor mindig ég a gyomrom ( de ez régebben is így volt) .Sajnos ezek miatt a közérzetem se a legjobb. Vérképem jó, hasi és pajzsmirigy UH negatív. Mi lehet ez? 21/L
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
31.
Tisztelt Kérdező! Gyomor- illetve bélrendszeri eredetűek lehetnek a panaszai, de alaposabb diagnózist illetve kezelési módot személyes vizsgálat alapján lehet adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
28.
Edua kérdése:

Tisztelt Dr.nő! 01.21.én kérdeztem öntől. 22. hetes kosmama vagyok. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy mit jelent a Holter eredményemen a ST max: deper1: -62pV elev1:72pV deper2:-72pV elev2: 14pV Lassú: asy: 7 max rr: 7341msec Paaker:- Most egyeztettem össze a régebbi 3.èvvel ezelőtti Holterrel és azon a deper2 ki van húza, asy ki van húzva, max rr pedig 1341 msec. Kicsit soknak találom mint laikus. Mit jelentenek ezek, kórosak lehetnek "ránk" nézve? Mèg egy kérdésem lenne, hogy az extra ütések továbbra is fennállnak tartósan minden nap . Csak már oly régóta tart 1-1,5 hónapja, és normális ez, terhességnél elòfordhlhat a tartós fennállása, esetleg végig is kisérheti azt? Nagyon megköszönöm az eddigi gyors kielégitő válaszait!! További szép napot és jó egészséget kivánok!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Nagyon valószínű, hogy ezek az értékek a "nyers", tehát gépi értékelés eredményei, amivel az a probléma, hogy a készülék sokszor olyan esetben is "eseményt" jelez, amikor technikai hiba van (izommozgás, elektróda lecsúszása). Igazi értéke akkor van a vizsgálatnak, ha orvos átnézi, átértékeli. Remélhetőleg a doktornőnek azóta van ideje, hogy önnek mindezt konkrétan, az ön esetére vonatkozóan elmondja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
28.
szivverés kérdése:

Tisztelt Doktornő azt tapasztalom hogy mostanában ülés,lefekvés közben érzem ahogy ver a szivem néha minden ok nélkül felgyorsul.A mai nap folyamán egy kicsit siettem de nem nevezném futásnak ugy vert szivem hogy majd kiszökött utána megmértük a vérnyomásom ami 108/65 volt a pulzusom viszont 103.mostanában szoktam érezni ma mintha egy kicsit levegő után is kellett kapnom.Általában 60-a percenkénti pulzusom vagy egy kicsivel több.Lehet ez egy pánikreakció amiből nem gyógyultam ki vagy érdemes lenne orvoshoz menjek.17 éves vagyok.vagy mivel függ össze a pulzusnövekedés
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Lehet pánikreakció része, de kétség esetén forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
26.
blta blokkoló kérdése:

Kedves Doktornő! 42 éves sportos(heti 3 alkalom) férfi vagyok. Nagyon odafigyelek magamra, ám 3 éve szívritmuszavarral orvoshoz fordultam. Volt össze-vissza szívverés, pihent állapotban hirtelen megugró szívverés, óriási extrák. A létező összes vizsgálatot elvégezték.(24 órás holter, ultrahang, terheléses vizsgálat, stb). A doktornő megállapította, hogy semmi bajom, vérnyomás rendben, minden a kiváló kategóriában "landolt", kivéve, hogy "kis mitrális prolapsusom" van, ami előidéz ilyen ijesztő, de múló tüneteket és a pulzusom is a szokásosnál némileg magasabb(24 órás átlag 85). 3 év alatt 4-szer voltam nála, és mindig korrektül megvizsgált, és most felírt béta-blokkolot; nubilet-et, mert már féltem a rohamaimtól. Ez lelassította a szívverésem, és noha vannak extráim, de "kordában tart". Felet szedek reggelente üres gyomorra. A kérdésem az, hogy a béta bokkolót Ön jó ötletnek tartja e a fentiek ismeretében? Meddig szedhető? Lehet e sportolni mellette? Valóban szedhető életem végéig, vagy inkább kúraszerűen? Sokat olvastam utána és elbizonytalanodtam. Köszönöm. P.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
26.
Tisztelt Kérdező! Ez az adag Nebilet szinte csak "jelképes", korlátlan ideig szedhető, nem kűraszerűen, hanem állandó jelleggel. Hogy panaszai miatt van-e rá szükség, azt nem tudom megmondani látatlanban, mert az átlag pulzusszám egészen különböző szélső értékekből is azonos lehet (pl. 40 és 140 átlaga 85, de 80 és 90 átlaga is ugyanennyi). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
26.
hasgörcs,derékfájás kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Mi okozhatja a következő tüneteket? : gyomor-hasgörcs de nem a gyomorszáji környéken,inkább a köldöktől picit feljebb, hát-derékfájás,hányinger,hányás,hascsikarás,visszatérő székelési inger,,hasmenés inkább lágy széklet,hidegrázás.Hasonlítgatnám a vajúdási fájdalomhoz.Hányások,székelések után 3 óra múlva megszünnek.Kb 1-2 hetente egyszer fordul elő van,hogy 2 nap.Majd fogok menni kivizsgálásra.De még nem szántam rá magam.Van egy másfél éves kuslányom,sajna nem tudom kire hagyni,magammal meg most ebben a vírusos időszakban nem akarom vinni.Még valami.Volt,vettem be savlekötőt,gondoltam hátha segít.De fölösleges volt.Lehetséges,h vlmi epe,májprobléma? Válaszát előre is köszönöm! :)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
26.
ld, előző válaszomat
2016.
01.
26.
hasgörcs,derékfájás kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Mi okozhatja a következő tüneteket? : gyomor-hasgörcs de nem a gyomorszáji környéken,inkább a köldöktől picit feljebb, hát-derékfájás,hányinger,hányás,hascsikarás,visszatérő székelési inger,,hasmenés inkább lágy széklet,hidegrázás.Hasonlítgatnám a vajúdási fájdalomhoz.Hányások,székelések után 3 óra múlva megszünnek.Kb 1-2 hetente egyszer fordul elő van,hogy 2 nap.Majd fogok menni kivizsgálásra.De még nem szántam rá magam.Van egy másfél éves kuslányom,sajna nem tudom kire hagyni,magammal meg most ebben a vírusos időszakban nem akarom vinni.Még valami.Volt,vettem be savlekötőt,gondoltam hátha segít.De fölösleges volt.Lehetséges,h vlmi epe,májprobléma? Válaszát előre is köszönöm! :)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
26.
Tisztelt Kérdező! Az ön által felsorolt okok bármelyike lehet, ezt látatlanban sajnos nem lehet megítélni. Ha bizonyos periódusokban jelentkezik, lehet, hogy valamilyen étel váltja ki, ezt próbálja meg kideríteni, de a személyes orvosi kivizsgálást ez nem helyettesíti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
24.
Jelige Petróczi László kérdése:

Tisztelt doktornő! édesanyám coverex as dombi 10/2.5 vérnyomáscsökkentőt fél szemét,és roxerát szed rendszeresen.Perifériás keringés javítására 40mg-os gingkót vettem neki, az alsó lábszárát fázósnak érzi.Köszönöm Szépen!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Jó lenne, ha esetleges alsó végtagi érszűkület tisztázására kivizsgálnák édesanyját, és annak megfelelő kezelést kapna. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
23.
picur kérdése:

Kedves Doktor! Tavaly DCMdiagnózist állapítottak meg nálam.Több vizsgálatot MR-en is voltam, nem familiáris eredetű a betegségem,alkoholt egyáltalán nem fogyasztottam.EF:25%,súlyosan csökkent bal kamra funkciót irtak le.Kérdésem: ez az állapot megyógyulhat teljesen is vagy csak javulhat?Azóta gyógyszert szedek igy jól érzem magamat. Válaszát előre is köszönöm. Picur
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
23.
Tisztelt Kérdező! Ismereteim szerint inkább az várható, hogy a romlást meg lehessen állítani. de a tudomány gyorsan fejlődik, bízzunk benne, hogy ebben is áttörés lesz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
21.
Edua kérdése:

TTsztelt Dr.nő! EKG eredményem a kővetkező:s.r Norm.vez.idők.Fr 101/min. Kp. tengelyállás.Átm.z.a V.3 ban.Norm.kamrai repol. Mai Holter eredményem: végig sinus ritmus látható átl.fr:93/min, max fr.140/min,min fr: 65/min.Malignus ritmuszava,2.5 sec-t meghaladó asystolia nem volt. Vel/jav. Chinopamil R:120mg. A holteres pairon analQRS: 113735, Ves összesen 2771, Sves öszesen: 206, SDNN: 80, SDANN:247, ASDNN: 89, pNNSO: 5%.. Befolyàsol valamit a szülésnél őn szerint? A 3.ik terhessègem 22.hetèben járok, nagyobb beütéseket érzek a mellkasomban amelyhez panasz nem társul.Az lenne a kérdésem hogy ez a gyogyszer biztonsággal szedhető terhesség alatt? Mi a véleménye a leletemről? Be is is vettem egyböl egy szem gyógyszert mihelyst kiváltottam de semmi változas ugyanugy érzem ezeket a beütéseket! (bár tudom nem az első szem fog hatni ) (olvastam itt az interneten h. a hirtelen szivhalàlhoz köze vann mármint a a Malignus ritmuszavarnak). A dr. nő akinél voltam sajnos nem volt ideje válaszolni (az SBO rol sürgős esete érkezett) a kérdésemre h. ezek a beütések kórosak e rám nézve, pitvari v. kamrai e, exrák e ?!.Sajnos ezek a beütések kb. 1-1,5 hónapja fennállnak naponta jelentkeznek hol több, hol kevesebb, nagyon zavaróak!. Arra szeretném megkérni h. legyen szives elemezze, irjon az eredményemre vélrményt! Köszönettel: Egy aggódódo kismama!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
21.
ld. előző válaszomat
2016.
01.
21.
Ekg kérdése:

TTsztelt Dr.nő! EKG eredményem a kővetkező:s.r Norm.vez.idők.Fr 101/min. Kp. tengelyállás.Átm.z.a V.3 ban.Norm.kamrai repol. Mai Holter eredményem: végig sinus ritmus látható átl.fr:93/min, max fr.140/min,min fr: 65/min.Malignus ritmuszava,2.5 sec-t meghaladó asystolia nem volt. Vel/jav. Chinopamil R:120mg. A holteres pairon analQRS: 113735, Ves összesen 2771, Sves öszesen: 206, SDNN: 80, SDANN:247, ASDNN: 89, pNNSO: 5%.. Befolyàsol valamit a szülésnél őn szerint? A 3.ik terhessègem 22.hetèben járok, nagyobb beütéseket érzek a mellkasomban amelyhez panasz nem társul.Az lenne a kérdésem hogy ez a gyogyszer biztonsággal szedhető terhesség alatt? Mi a véleménye a leletemről? Be is is vettem egyböl egy szem gyógyszert mihelyst kiváltottam de semmi változas ugyanugy érzem ezeket a beütéseket! (bár tudom nem az első szem fog hatni ) (olvastam itt az interneten h. a hirtelen szivhalàlhoz köze vann mármint a a Malignus ritmuszavarnak). A dr. nő akinél voltam sajnos nem volt ideje válaszolni (az SBO rol sürgős esete érkezett) a kérdésemre h. ezek a beütések kórosak e rám nézve, pitvari v. kamrai e, exrák e ?!.Sajnos ezek a beütések kb. 1-1,5 hónapja fennállnak naponta jelentkeznek hol több, hol kevesebb, nagyon zavaróak!. Arra szeretném megkérni h. legyen szives elemezze, irjon az eredményemre vélrményt! Köszönettel: Egy aggódódo kismama!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
21.
Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján az extra ütések száma csekély (az összes ütésnek csak néhány %-a), szerintem kezelést nem igényel, a véleményben is az szerepel, hogy malignus ritmuszavar nincs. Ami a gyógyszert illeti, én nem javasolom, egyrészt mert felesleges, másrészt terhesség és szoptatás esetén káros is lehet (olvassa el a Betegtájékoztatót: "Terhesség, szoptatás és termékenység Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség esetén kezelőorvosa csak az előny/kockázat gondos mérlegelése után fogja alkalmazni a készítményt. Szoptatás A Chinopamil retard kemény kapszula hatóanyaga a verapamil átjut az anyatejbe, ezért szoptatás ideje alatt nem alkalmazható." Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
20.
pulzus kérdése:

Előző kérdező vagyok! Utána olvastam a tüneteimnek és oxigénhiány is felmerült bennem. Honnan bizonyosodhatnék meg arról , hogy az vagyok vagy nem? Van valami vizsgálat? Hogyan lehet javítani rajta?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Az oxigénhiány nem önálló betegség, hanem tünet, mérni a vér oxigén-telítettségének mérésével (pulzoxymetria) lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
20.
pulzus kérdése:

Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a magas pulzusnak milyen okai vannak? Mármint tudom, hogy lehet szívbetegség az oka, de meg lettem vizsgálva, nem ettől van. És tudom lehet stressztől is de stresszes sem vagyok. A magas pulzus mozgásra jelentkezik ( nem komoly mozgás). Pl hajmosáskor, takarításkor, vagy akár csak sétakor vagy van olyan is amikor csak egy helyben állok, és úgy ver hogy jóformán csak rezgést érzek. ( 120 körül) De nem mindig van így , van amikor teljesen jó a pulzusom, van amikor meg bármit csinálok pörög a szívem. Milyen okai lehetnek ennek a tünetnek? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Magas pulzusszámot okozhat láz, pajzsmirigy-túlműködés, vérszegénység egyebek között. Hogy önnél melyik állhat fenn, vagy esetleg egyéb áll a háttérben, személyes orvosi vizsgálat döntheti el. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
20.
"nyirokcsomók" kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa doktornő! 2010. augusztusa óta szedem a co-enalapril tablettát. 2013-ban kiderült, hogy autoimmunk alulmüködő pajzsmirigy betegségem van, melyre azóta szedem a Letrox 75 mg-os tablettát. Ezzel egyidőben a nyirokcsomóim gyakran, mára már szinten állandóan változó helyeken fájdalmasan bedagadnak. Vizsgáltak erre, de nem találták az okát, virusnak gondolták. Most olvastam azonban a Co-Enalapril tabletta mellékhatásaiban mindkét problémámat ritka jelenségként. Lehetséges-e, hogy ez okozza a problémáimat? Hogyan lehetne ezt kideriteni? Válaszát köszönettel várom: Marika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen célszerű lenne egyéb gyógyszerre váltani, az immunrendszerét illetve a nyirokcsomókat immunológusnak illetve haematológusnak kellene megvizsgálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
20.
Laci kérdése:

Tisztelt Doktornő! A válaszára szeretnék reagálni. Természetesen folytonos kapcsolatban áll a kardiológus orvosával. Sűrűn végeznek rajta (holter, labor stb.) vizsgálatokat. Amiket leírtam, arra a szakorvos nem tudott választ adni. Azóta alhasi CT-n, nyaki CT-n, ideggyógyásznál, urulógusnál stb. volt. Epe reflux derült ki, amit a diétával kezelni tud. Félek az elájulás ismétlődésétől, illetve eléggé fárasztó még nézni is, ahogyan rázza a kezét és a lábát, ha jön a melegfront. Nem azt akartam, hogy látatlanban adjon gyógymódot, hanem azt, hogy adjon ötletet, hogy hová forduljunk még. Köszönöm a fáradtságát, üdvözlettel: Kelemenné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, hogy látatlanban nem tudok többet mondani, mint a férjét személyesen ismerő, kezelő szakorvosok. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
20.
Laci kérdése:

Tisztelt Doktornő! A férjemnek pacemakere van, cordaront és még sok egyéb gyógyszert szed kb. 5 éve. Újabban rossz az epéje, és többször elájult. A sokféle kivizsgálás semmi konkrét bajra nem derített fényt, kezdődő agykéreg sorvadása van (67 éves), ez okozhat olyasmit, hogy rázza a kezét-lábát, ha melegfront van, illetve azt, hogy ilyenkor nagyon erős feszültséget érez?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezt látatlanban nem tudom megítélni, de az ismételt ájulások és egyéb tünetek miatt mielőbb kardiológiai kontroll vizsgálat javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
19.
szivritmus kérdése:

Tisztelt Doktornő,szivritmuzavarnak számit ha hangosan néha hallom és érzem a szivem dobbanását a mellkasomban?nem gyors normálisan dobban,néha viszont előfordul hogy mintha egy kicsit megállna és 1-2 másodperc és újra dobban?17 éves vagyok EKG vizsgálatom jó volt pár hónapja és utána is előfordult néha ilyen nem túl gyakran.Vitaminokat szedek Ca,Mg pár hónapja nem nagy megszakitásokkal és egyéb más nyugtatókat is amiket nem szedtem sokáig.Most jelenleg Egy hónapja folyamatosan szedem napi 2 tablettát ,utolsó véreredményem augusztusban nem mutatott Ca hiányt.Az lenne a kérdésem,hogy lehet ezektől a vitaminoktól szivritmuszavarom vagy más tényező is közrejátszhat vagy nemis az...?Szükséges lenne orvoshoz fordulni?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! Ez valószínűleg ártalmatlan extrasystolia, amit erősíthet az idegesség. Elsősorban magnéziumpótlás ajánlott (pezsgőtabletta vagy Panangin formájában). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
19.
Karap Imre kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az 5,5-ös vércukorszint az normális? Kórházban vették le a vért, de szerintem nem tudom, hogy éhgyomorra-e. Ha jól emlékszem(de nem teljesen biztos) reggeliztem előtte. Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! Először is tisztázni kellene, hogy éhgyomorra történt-e a vérvétel, aztán azt, hogy az illető kórházi laborban mennyi a referenciaérték. Kétség esetén végeztessen vércukoterheléses vizsgálatot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
19.
dohányzás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 30 éve dohányzom, 59 éves vagyok. Féléve volt kétszer katéterezésem, egyszer sztent beültetéssel. Inzulinnal kezelt cukor beteg vagyok több, mint húsz éve. Néhány hónapig ezt követően nem dohányoztam, de most újra elkezdtem pár hónapja. Nagyon ártalmas ilyenkor a dohányzás? Köszönettel: Sándor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnos igen, a már meglévő koszorúér betegségét komoly mértékben ronthatja. Ha fél évre sikerült leszoknia, akkor próbáljon meg ezúttal végleg felhagyni a dohányzással. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
17.
Andrea kérdése:

Párom betegsége miatt kérem segitségüket, másfél hónapja járkálunk vizsgálatokra, ami nem sok volt, viszont a várakozás, időpontok annál több.Mire meglett a ct eredmény, már rossz állapotban volt, mire odakerültünk volna most pénteken, hogy mintát vesznek a tüdejéből, de bevérzett valahol a belső szerve, nem tudják hogy hol,második napja nem tudják a vérzést elállitani, és addig nem lehet a tüdejét sem tükrözni, hogy a szövettan eredménye alapján megállapitsák milyen kemoterápiát alkalmazzanak Ugy gondolom az orvosok elmondásából hogy a májával van a legnagyobb gond(eggyáltalán nem iszik alkoholt)Arra gondoltam ha máj átültetésben részesülne, azután már tudnák kezelni a tüdején lévő daganatot. jelenleg valami szonda van levezetve orrán keresztül a gyomrába, onnan vért hoz fel, oxigént kap, illetve sóoldatot, és tegnap egy másik infuzióval valami lemezkéket vagy plazmá,.Ma viszont csak sóoldatot láttam, de azt mondták este már azt sem adják, nem szokás. 2 nap alatt 5 üveg infuziót kapott.Ennyit röviden, de ct eredményét is leirom majd ha szükséges, vagy faxolok. kérem segitsenek, a párom egy 57 éves erős alkat, és szörnyü hogy 1 hónap alatt ennyire leromlott az állapota . Teljesen tanácstalan vagyok,hogy szállitható-e innen a Hatvani kórházból vagy ártok neki, evvel.?kérem segitsen mit tegyek, hová forduljak hogy mi hamarabb , mert eddig mindig csak várnunk kelett. Előre is nagyon köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
17.
Tisztelt Kérdező! Igazán nagyon sajnálom, de sajnos, nem tudok önnek tanácsot adni, a kezelőorvosokkal kellene megbeszélnie a teendőket. A lehető legjobbakat kívánom önöknek! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
16.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az érdekelne, hogy a rekeszsérv az látszik egy tüdő/mellkasröntgenen? Amikor kórházban voltam egy láz miatti kivizsgáláson, készítettek egy ilyet, én ezt nem kaptam meg, de azt mondták, hogy rendben van. Néha szokott égni a gyomrom, de nem is mondanám égésnek, hanem inkább szorításnak. Mostanában nagyon stresszes életet élek, az evést is a lehető leggyorsabban oldom meg, gyorsan bekapkodom az ebédet is kb. 10 perc alatt. Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
16.
Tisztelt Kérdező! Ajánlom figyelmébe az alábbi linket: http://www.egeszsegkalauz.hu/adattarak/betegseg-es-tunet/rekeszserv-hiatus-hernia Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
15.
tumor kérdése:

tissztelt doktorno a nevem ibolya 36 eves. talaltak a vastagbelben nekem egy neuroendokrine tumor g1. 1o.mm.nemet orszagban vagyok nem nagyon ertem hogy mit is jelent ez .tegnap nagyon verzet es be mentem a korhaz ba meg vizsgaltak aszt montak hogy a tumor verzik . nagyon faj a hatsofelem hasmenesemvan. de ojan mint ha szorulasom lene .szeretnem meg kerdezmi hogy most mit is jelent ez tumor mert nem ertem rosszindulatu vagy nem . es hogy most verzik rosszabodik kosszonom a valaszat
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
15.
Tisztelt Kérdező! A tumor, főleg ha vérzik és egyéb panaszokat okoz, mindenképpen orvosi kezelést igényel. A leírt adatokból az nem derül ki, hogy jó- vagy rosszindulatú, de ettől függetlenül teendő van vele. Forduljon kezelőorvosához mielőbb! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
14.
Concor mellékhatás kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Concort tablettát szedek magas pulzusra 1,5 hónapja, ultrahangon a bal billentyűm jobban kileng, és a kardiológus orvosom erre fogta a szapora szívverést. Nyugalmi helyzetben 70 körüli a pulzusom, de ahogy elkezdek sétálni, kicsit mozogni egyből 100 körül van. Mi lehet az oka? Concorból felet szedek este, viszont mellékhatásként az első időkben helyzet változtatástól szédülés, utána kótyagosság lépet fel, és sokkal többször volt szívritmus zavarom mint előtte. ( ezt a holter is kimutatta, mert concor szedése előtt 2 SVES ütésem volt, utána meg 40) Elpanaszoltam a szédülést a kardiológusnak és azt mondta hagyjam abba a concort és panasz esetén vegyek be egy felet. Lehetséges hogy a Concortól volt a szédülékenységem? (100 körüli vérnyomásom lett tőle) Nagyon sokat számít a pulzusszám változásánál fél concor? Ha ma este nem veszem mekkora változásra lehet számítani?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! Nagy egyéni különbségek lehetnek az egyes emberek reakcióiban azonos gyógyszerre is. Én ismeretlenül nem tudom megítélni, miután önnek van kardiológusa, aki ismeri önt, legjobb lenne vele megbeszélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
14.
Reflux kérdése:

Kedves Doktornő! Tavaly szeptemberben kerestem fel egy belgyógyász szakorvost refluxos panaszokkal, ami kb 2-3 hónapja állt fel nálam fogyással (9kg), evés utáni émelygéssel. Gyomortükrözésre és hasi ultrahang vizsgálatra lettem tovább küldve, addig javasolt 2x20 mg Controloc szedése és a megbeszélt diéta. A Hasi ultrahang negatív lett, a gyomortükrözés diagnózisa: ERD LA-B Hiatus Hernia (kisfokú) Javaslat: 2 hónapig 2x20 mg controloc, lefekvés előtt 40 mg Quamatel és diéta. Novemberben egy másik szakorvost kerestem fel, aki laborvizsgálatra és széklettenyésztésre küldött. A véreredményemben csak a két bilirubin szint volt magas, totál 27,3 a direkt 8,2. A széklettenyésztés eredménye negatív lett. Továbbiakban egy vastagbéltükrözésen is átestem, teljes átjárhatósággal és negatív eredménnyel. A diagnózis Hiatus Hernia, Gerd, IBS Javaslat a továbbiakban: Gyakori kis étkezések, 2x40 mg Controloc 2x1 duspatalin 3 hónapig. Azóta az állapotom sokat javult, több mint egy hete nem szedem a Controlocot a Duspatalint se és azóta valahogy a kevesebbet fáj a hasam, jobb a közérzetem. De a savasságot mindig érzem, igaz gyengébben, főleg a szegycsontnál, néha a mellkasomnál. Ön szerint az állapotomban mi lenne a legjobb megoldás, terápia? Köszönöm! K. Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! Legjobb lenne, ha gyógyszeres kezelését az állapotát ismerő valamelyik kezelőorvosával beszélné meg, én nem ismerem önt, nem is vizsgáltam, biztosan kevésbé tudok érdemben bármit is mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
14.
tomi20 kérdése:

Tiszt.Dr.no.Feszultseg csokkentesre hasznaltam Diazepam 2 mg os tbl.Azt szeretnem kerdezni hogy rosszat csinaltam e vele es hogyan lehet ezt hasznalni.Koszonom a valaszt munden jot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! A nyugtatók alkalmazása egyedi elbírálást igényel, és célszerű kezelőorvosával megbeszélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
14.
Ferenc kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm szépen a gyors válaszát, egyébként nagyapámtól örökölhettem a ritmuszavart, Aki emiatt 68 éves korában agyembóliát kapott és 5 évig ágyban fekve szenvedett a haláláig. Érdemes lenne aspirint szednem, vagy kérhetek vérhigítót a háziorvosomtól? Megtisztelő válaszára várva: Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! A ritmuszavar igen sokféle lehet, korántsem biztos, hogy önnek ugyanolyan eltérése van, mint nagypapájának volt. Ha mégis, akkor az aspirin nem biztos, hogy elegendő védelmet nyújt, a vérhigító pedig csak szoros kritériumok mellett alkalmas a megelőzésre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
13.
Ferenc kérdése:

Kedves Doktornő! Olyan panasszal fordulok Önhöz, hogy 2-3 havonta nyugalmi helyzetben átélek egy mellkasi érzést, amit nehéz bármihez hasonlítani (mintha elakadna valami odabent, vagy mintha remegne) és kb: 10 másodpercig tart, közben félelmet érzek ettől. Régóta megvan ez, talán a magyas vérnyomásom gyógyszeres kezelése óta, ami már 15 éve tart.Sokáig nem jelentkezik és aztán újra.Voltam Ekg-n többször is, szív ultrahangon, de nem találtak semmit. üdvözlettel: Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
13.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne érdemi választ adni, lehet ártalmatlan ritmuszavar, miután hosszú ideje fennáll és nem történt változás, feltehetően nincs komoly jelentősége- Kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
13.
EF kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az 52 %-s EF az alacsony értéknek számít ? Egy éve voltam vizsgálaton, akkor 72% volt. Ennyit romlott a szívem állapota? Köszönettel. Andrea Nem túl megnyugtató.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
13.
Tisztelt Kérdező! Az ECHO vizsgálat eléggé szubjektív lehet (készülék és vizsgálófüggő), és mivel az EF-t egy képletből számítják, alapvetően a nagyságrend számít, 50% felett biztosan jó. A részleteket az önt kezelő orvossal kellene megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
13.
pandi kérdése:

Kedves Doktornő! Szívultrahang vizsgálatot csináltak extraszisztolék miatt és valamiért lemaradt az EF érték. Azt szeretném kérdezni, hogy a következő adatokból meg lehet-e tudni, vagy ki lehet számolni talán, ha igen akkor kérem, hogy küldje el nekem. Echo.,29mm Bp.29x40 mm Bk., 29x42mm jk., 23mm jp., 35mm Septum.,13/10mm E/A 1,0 DT 21ms bk kiáramlási seb.1,0m/sec Mitr.bill. enyhe prolapsusa telesystoleban jelzett MI keskeny jet, TI jelzett norm.falmozg. és falv. PF nem látható Vél.jó syst., diast functio Mko-n art tib post jól., tapintható Köszönöm a segítségét Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
13.
Tisztelt Kérdező! A számításra alkalmazott képlet szerint ez 52,3%-os ejectios frakciónak felel meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
13.
Aggodalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! 33 éves nő vagyok,10 kg súlyfelesleggel. Hàziorvosom szerint a vérképem tökéletes, az EKG is jó. Magas volt a vérnyomàsom, a pulzusom és szorító érzést èreztem a szíven körül, illetve a bal karomban. Amlopidin-Teva 5 mg gyógyszert írt nekem napi fél szemet. Szükség esetén Xanax. Naponta 3- szor Magne B6. Két hete szedem a gyógyszereket, de fàjdalmat még mindig érzek, bàr nem annyira mint azelőtt. A vérnyomàsom viszont màr jobb mint volt. A kérdésem az lenne, hogy természetes- e még a néha jelentkező fàjdalom? Szív-vagy érproblémára utal ez, esetleg stressz okozza? Vàrjak még, vagy menjek vissza az orvosomhoz? Vàlaszàt előre is köszönöm! Tisztelettel: Marietta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
13.
Tisztelt Kérdező! A fájdalom eredetét látatlanban nem lehet megítélni, függ a körülményektől (mikor jelentkezik, mire múlik el, mennyi ideig tart), lehet mozgásszervi eredetű, okozhatja gyomorpanasz is egyebek között. A pontos diagnózist és a megfelelő kezelés eldöntését személyes orvosi vizsgálat döntheti el. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
12.
tomi20 kérdése:

Tiszt.Dr.no.a venyomas felso hatara 140 90.Ha mondjuk valakinek mindig 135 85 a vernyomasa mennyire jelent problemat kell e kezelni varhato e rovidebb elettartam.Koszonom valaszat es kozsonom hogy ilyen gyorsan reagal a kerdesekre .Szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomás nem konstans, tehát olyan nincs, hogy valakinek mindig 135/85 a vérnyomása. A kezelés és a prognózis kérdése ennél bonyolultabb, több tényezőt kell figyelembe venni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
12.
Marika64 kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt: Lehet, hogy túl sok mindent írtam le a kérdésemben, mert arra is szeretnék választ kapni, hogy lehet-e kontraszt anyag nélkül szív Ct-t vagy szív MR-t csináltatni első körben, és ha ott látnak valami gyanusat, csak akkor - második körben - használni a kontraszt anyagot? Köszönöm, ha ezt még megválaszolja nekem. Tisztelettel: Bors Mária Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! Erre sajnos nem tudok válaszolni, ezt a végző intézményben kellene megtudakolnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
12.
Marika64 kérdése:

Tisztelt doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e szív és szív koszorúér vizsgálat olyan CT vagy MR készülékkel, melyhez nem kell kontrasztanyagot beadniuk nekem. Most olvasgattam a Városmajori Klinika oldalát, és láttam, hogy van már a szívre MR vizsgálati lehetőség is, de azt nem tudtam meg, hogy első körben lehet-e olyat kérni, hogy csak natív módon, azaz kontraszt anyag nélkül vizsgáljanak meg, és ha valami gyanusat találnak, csak akkor kezdjük el a kontaszt anyagot esetkeg. Fiatalabb koromban nagyon sok mindenre voltam allergiás, ezért nem szedek általában gyógyszereket sem, no meg a mellékhatásaik miatt sem. Az én szervezetem meglehetősen váratlanul és szokatlanul reagál sok mindenre, viszont a már több mint négy hónapja tartó extrasystolézásaim miatt szerintem kellene egy koszorú ér vizsgálat is, mert az még nem volt. Nem tudom, hogy a terheléses EKG vizsgálatoknál kijön-e, ha van valamilyen koszorú ér eltérésem. Mostanában az éjszakai extrák mellett már olyan is van, hogy a bal mellem fölötti izom vagy ideg köteg összehúzódik, aztán kienged jó ideig egyfolytában, és nem tudom megállapítani, hogy az vajon mi, honnan ered, és nem éppen a koszorú ér okozza-e vagy abban van-e valami elváltozás. A kardiológusom azt mondta, hogy ezt már átbeszéltük, de szerintem nem beszéltük át rendesen, és vizsgálat sem volt ilyen. Viszont őt is, engem is zavar, hogy mennyire félek a kontraszt anyagtól és a gyógyszerektől, tegyük hozzá, sokszor jogosan. Nos, a kérdésem lényege: van-e, lehet-e koszorú ér képalkotó vizsgálata kontraszt anyag nélkül? Köszönöm, ha megtudom. Tisztelettel: Bors Mária Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! Panaszai jellegét az önt vizsgáló kardiológus jobban meg tudja ítélni, illetve, ha nincs megelégedve vele, akkor másik személyes kardiológiai vizsgálat dönthet. A ritmuszavar eredetére vonatkozóan a koszorúerek CT illetve MR vizsgálata nem nyújt érdemi információt, ezen vizsgálatok indikációját is a vizsgáló orvos állíthatja fel. Saját költségen végeztethet ilyen vizsgálatot, de ez meglehetősen drága eljárás ezen a módon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
12.
Izzadás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy általános tünettel fordulok Önhöz,remélem,a megfelelő fórumon teszem fel a kérdést.Az utóbbi hetekben napi szinten éjszakai izzadásokat tapasztalok, ill. a kérdés az, hogy ezek valóban azok-e.Megfigyeltem, hogy a testem azon részei nedvesek, amelyek érintkeznek az ágyneművel.Én általában hason alszom,így a mellkasomon és az arcom egyik felén,esetleg valamelyik karomon érzem.A hátamon,lábamon,a testem egyéb részein nem.Tisztában vagyok vele,hogy az éjszakai izzadások mögött komoly betegségek állhatnak,de nem vagyok biztos abban,hogy ezek "klasszikus" izzadások-e vagy egy betegség okozta izzadás a test teljes felületén jelentkezne-e.Gondoltam arra,hogy esetleg a fűtés vagy a magas páratartalom (75% körüli) okozhatja.Röviden:mit gondol,az "ilyen típusú" éjszakai izzadással forduljak orvoshoz? Köszönöm megtisztelő válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen forduljon orvoshoz, mert látatlanban sajnos sem panaszainak pontos jellegét, sem az esetleges háttérbeli okokat nem lehet megítélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
12.
IR kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 33 éves Nő vagyok. 8 éve nem esek teherbe. Rengeteg vizsgàlaton vagyok túl hormonjaim pajzsmirigy rendben. 164 cm vagyok és 85kg vagyok. Tavaly àllapítottàk meg IRm van. Tavaly Júniusban ki írtàk nekem a Meforal 850mg 2x1. Összesen 2 hónapig szedtem de ez alatt nem tudtam megszokni( hasi görcsök hasmenés napi 6-8 alkalom) utàna abba kellett hagyni addig semmit nem szedtem. Majd októberben ki ìrtâk a Merckformin xr 1000 napi 1,5 tabl.este. Most vagyok túl egy terheléses cukor+inzulin vizsgàlaton az eredménye: 0 perces glük.5,4 mol/l 120 perces glükóz 8,1 0 perces inzulin 13,60 uU/ml 120 perces inzulin 174,40 Màsfél év alatt 20kgot fogytam ebből Június óta 10kgot fogytam. Kérdésem ez az érték normàlis? Illetve lombikot elkezdhetem így? Aggaszt hogy a mostani terhelès eredménye rosszabb mint az elsőé (ott a 120 perces inzulin eredmény 109 volt) pedig itt gyógyszert is szedtem. Vàlaszàt előre is köszönöm. Tisztelettel: Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! Ezen a területen nem vagyok jártas, javasolom, hogy diabetológusát illetve endokrinológusát kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
10.
Vérnyomás kérdése:

Tiszteld Doktornő!Éves Alkalmassági vizsgálatra megyek az lenne a kérdésem,hogy milyen magas érték után nem adják meg?Vagy ha magas megadják csak tanácsos elmennem háziorvoshoz?,Sajnos izgulós fajta vagyok alapból ha itthon mérem 123 körül szok lenni alacsony de ha alkalmasságin mérik sajnos magas 145-150körül szok lenni.Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
10.
Tisztelt Kérdező! Szerintem nyilván mérlegelni fogják nem csak az aktuális értéket, hanem azt is, hogy ez egyszeri magas érték-e, vagy valóban gond van a vérnyomásával. Mindenesetre ha akár ilyen körülmények között magasabbak a vérnyomásértékei, érdemes lenne tisztázni a helyzetet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuizsa
2016.
01.
09.
tomi20 kérdése:

Tisztelt dr.no.A magas lazat ha nem lehet lazcsilapitoval csokkenteni 39.5 es a a lagyos zuhany hatasa is nagyon rovid ideig tart akkor milyen orvosi eljarasra lehet meg szamitani az antibiotikum szedese mellett.Koszonom valaszat szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
09.
Tisztelt Kérdező! Szóba jöhet hideg vizes borogatás (priznic) alkalmazása, többszöri váltással. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
09.
Sandonorm kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! A 85 éves epebeteg, magasvérnyomásos nagymamám mindenféle orvosi kezelést/kivizsgálást elutasít. A vérnyomására viszont sandonormot (1 mg) szedett, ami bevált, nem voltak mellékhatásai. Sajnos kivonták a forgalomból, és keressük azt a gyógyszert, amivel helyettesíteni lehetne és az epebetegsége mellett is szedheti. A háziorvostól tenox-ot kapott, de sajnos több mellékhatás is jelentkezett (szájszárazság, bőrkiütés, bőrviszketés, letargia -t említett), nem szedi, így a vérnyomása felszökik. A háziorvoshoz visszaküldtem ugyan, de már csak a kíváncsiságom miatt is érdeklődnék a gyógyszertanban sajnos nem kimondottan jártasan, hogy a huma-pronolt/propranololt merjük-e kipróbálni? A magasvérnyomás és epekövességen kívül más anamnesztikus adatot én sem tudok, ritkán panaszkodik az egészségére. A munkahelyemen kivizsgálás nélkül nem mernek tanácsot adni. Köszönöttel egy patológus rezidens
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
09.
Tisztelt Kérdező! Talán a kis adag Betalocot próbálják meg, tudomásom szerint nincs ilyen mellékhatása. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
07.
fertőzés kérdése:

Tisztelt Tarján Zsuzsa! Sajnos 3 hónapja ICD készük lett beültetve számomra. A készülékkel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy pl a bőr alá kerülő idegen anyag pl tetováló festék, eljuthat a véráramon keresztül a készülékemhez? Esetleg okozhat valamilyen kárt, úgy hogy fertőzésre nem kerül sor? Akármilyen sérülés során a hajszálereken keresztül bekerülhet valamilyen anyag a véráramba? Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
07.
Tisztelt Kérdező! Ehhez sajnos nem tudok hozzászólni, kérdezze meg kardiológus kezelőorvosát, hogy maga az eljárás egyáltalán szóbajöhet-e, és a fertőzés veszélye fennáll-e. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
07.
remény kérdése:

Tisztelt Főorvosnő! Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy a vércukorszint emelkedését a magas vérnyomásra tartósan szedett lokren 20 mg filmtabletta okozhatja-e? Azért kérdezem mert a laboreredményem szerint a vércukorszint 6,7 mmol, a vizelet általános vizsgálatában a cukor pedig negatív. Eddig a glukóz értékem teljesen normális volt. Nem dohányzom és nem iszom, sajnos mégis vannak csillaggal jelölt laborértékeim: GGT: 76, koleszterin: 5,77, Húgysav: 498 Remélem nem vagyok cukorbeteg, vagy mégis erre kell gondolnom? Főorvosnő szíves válaszát előre is megköszönöm: Pintérné Kovács Ilona
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
07.
Tisztelt Kérdező! Mint a Betegtájékoztaóban ön is olvashatja, ez igen ritkán (10000 beteg közül egynél)fordul elő, az egyéb kóros laborértékek mellett ezt is ki kellene vizsgáltatni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
07.
marika kérdése:

Tisztelt Dr Nő! Október óta szedem a coverex as komb forte gyógyszert. A vérnyomásom hellyel -közzel be állt 128-130 ra. Viszont a pulzus számom magasabb a korábbihoz viszonyítva. Főleg reggel felkelés után.Általában 80-84.Ez nekem szokatlan,mert mindig 59- 68 között volt. miután beveszem a vérnyomás csökkentőt,és a metoprolol hexal 50mg tablettát,ez rendeződik 70 körülire. Nem tudom ez össze függésbe van e a vérnyomás csökkentővel? Válaszát köszönöm. Tisztelettel Tóth Lajosné.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
07.
Tisztelt Kérdező! Ez nem tűnik lényeges különbségnek, és abból, hogy metoprololt is szed, azt gondolom, hogy korábban is magasabb lehetett a pulzusa is. Kétség esetén keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
06.
kérdés kérdése:

Kedves Dr. Nő! A párom már körülbelül két éve szed furron vízhajtót és minden nap szedni e kell hármasával.Pár napja viszont nem akar hatni a vízhajtó mi a teendő ilyenkor? A furron szedése hosszabb ideig melyen károsodást okozhat?Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! Ez igen szokatlanul nagy mennyiségű vízhajtó, nincs valami félreértés az adagot illetően? Mindenképpen beszéljék meg mielőbb a kezelőorvossal ezt is és azt is, hogy mi az oka, hogy most nem hat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
06.
Kérdés kérdése:

Kedves Dr. Nô! Azzal a kèrdèssel fordulok önhöz hogy 21 hetes magzatomnàl Egyéb: A bal oldali aortaív és aberráns bal artériás vezeték és érrendszeri subclvian. Valahogy ùgy magyaràztàk hogy fordítva mûködik a szíve.Angliàban èlünk ès sajnos nehèz megèrteni hogy mit mondanak hisz nem mindennap hallunk ilyet. Azt mondták hogy lehet nem kell mûtdni mert tünet mentes lesz. Illetve hogy ehez tàrsulhat z Digeorge szindróma erre esèly kb 5% Ha ön fetudna vilàgosítani hogy ennek a szívrendellenesègnek mi a neve azt nagyon megköszönnèm mert így mint tû a szènakazalban az interneten! Vàlaszàt elôre köszönöm! Üdv: Niki
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! Jobb lenne, ha egy gyermekkardiológust kérdezne, mert sajnos a veleszületett szívrendellenességek területén nem rendelkezem jártassággal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
06.
Vica kérdése:

Mostanaban gyakori, hogy ebredes utan mikor felkelek 130-140-es pulzust merek. Ez lehet hogy a faradsagtol van ? Erdemes kivizsgaltatnom magam? Koszonom valaszat. Vica
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! Egy vizsgálat mindenképpen javasolt az ok tisztázására. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
05.
Furcsa eres karok kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pár hónappal ezelőtt tűnt fel, hogy az alkaromon illetve a felkaromon futó ereken mintha göbök jelentek volna meg. Persze lehet, hogy eddig is ott voltak csak eddig nem tűnt fel! Inkább a bal karomon látható amúgy. 42 éves vagyok , és elég vékony testalkatú, akinek mindig is eresek voltak a kezei. Ez mindig is zavart amúgy. :-( Semmiféle fájdalmat nem érzek ezzel kapcsolatban. Ön szerint ez lehet valami érprobléma? Válaszát előre is Köszönöm! Tisztelettel: H.Béla
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
05.
Tisztelt Kérdező! Alapjában véve nem valószínű, de látatlanban erről nem lehet érdemben nyilatkozni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
05.
ICD kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! A véleményére valamint a szakértelmére lennék kíváncsi. 22 éves egyetemista lány vagyok. Fiatalabb koromban észlelték, hogy lassú a szívverésem és szívsövény megnagyobbodásom van, rendszeres jártam vizsgálatokra, kontrollokra. Rendszeresen sportoltam, jó erőben éreztem magam. Október közepén egy futásom alkalmával összeestem és újraélesztettek. A gyors segítségnek és a mentősöknek köszönhetem az életem. A kórházban ICD készülék beültetésére került sor. Azóta minden rendben van velem, a kontroll vizsgálaton is minden rendben volt, jól érzem magam. Az lenne a kérdésem,hogy mivel ICD készülékkel rendelkezem, ezért csináltathatok tetoválást? Nem a készülék környékére (alkarra gondoltam) és persze profi szalonban, steril környezetben. Ha minden fertőzést elkerülők, akkor biztonságos lehet a tetoválás? (nincs fém allergiám, mert korábbról van tetoválásom)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
05.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy jó ötlet lenne, nem elsősorban a fertőzés miatt, hanem a tetoválás során használt elektromágnese környezet kölcsönhatása miatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa,
2016.
01.
05.
Péter kérdése:

Tisztelt Dr nő. Érdeklödni szeretnék a leleteim iránt őnnek mi a véleménye. Ekg: SR,ES nincs, PQnorm, Fr 77/min.Norm.QRS morf., és repol.Caritis massage neg. Holter EKG 60 egygócu izolált VES,egyebekben negativ. HR 78/m QRS 98 ms PQ 156 ms QT 376 ms Ritmus sinus ritmus Depolarizáció Normál depolarizáció !Enyhén kiszélesedett QRS Repolarizáció normál, Vélemény :Organikus kard eltérés nem igazolható 2x1 magne b6,fogyás ,sport. Extra ütések véget kerestem fel a kardiologust.32 éves 170cm magas 100kg férfi vagyok .Várom az ön véleményét hogy biztosan negatív ön szerint is vagy keresek más kardiologust. Tisztelettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
05.
Tisztelt kérdező! Ez valóban negatív vizsgálat, emiatt nem kell másik kardiológust felkeresnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
04.
tomi20 kérdése:

Tiszt.Dr no.Mit jelent a kyfoskolioza dok.leiras es okozhat e vernyomas ingadozast esetleg nehezkesebb legzest.Koszonom valaszat szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! A kyphoscoliosis bizonyos fajta gerincelváltozást jelent, és legjobb tudomásom szerint nincs köze a vérnyomáshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
04.
Vérkép. kérdése:

Tisztelt főorvnő! Ma voltam vérképet nézetni. Egy picit megilyedtem 41 éves vagyok. Nekem még soha nem volt ilyen sok + jel az eredményemen fehérje vérsejt szám 12,30. Gamma gt 54, gpt alat43, se glukoz 5,88 nagy lehet a gond? Hasi panaszaim vannak hasmenés is. Nagyon régóta emésztési gondokkal küzdök ami általában a téli időszakokban jön elő. Reflux rekeszizom sérv . Prosztata gyulladásom is volt. Kb 1 éve. A vérképemre visszatérve mi a vélemélye róla? A többi vérképeredményem. Jó. Válaszát köszönöm ( ferenc)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! A magasabb fehérvérsejtszám utalhat gyulladásra, a májfunkciós értékek májártalomra, a magasabb vércukor akár cukorbetegségre is utalhat. Remélhetőleg a leleteket kezelőorvosával is megvitatja, ő bizonyára jobban tudja értékelni a képet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
04.
Dorina kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Néhány hónapja feltűnt pár tünet magamon: szívtájéki fájdalom, gyors szivdobogás, mintha kihagyna, majd plusz dobogás, nehéz légzés, bal oldalon háti fájdalom.. Ajánlott orvoshoz fordulni, vagy egy rossz időszak csak? Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! Ha több hónapja vannak panaszai, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
04.
Ottilia kérdése:

Tisztelt Doktornő szeretném kérni segítségét nagyon fáj a gyomrom sok savam van és közben szúr a mellkasom meg fáj a hátam.ez lehet a gyomor vagy forduljak orvoshoz.meg októberben voltam kardiológia vizsgálaton minden renben van vérnyomásom 12575 pulzus 65-75 között van.várom válaszát.üdv Ottilia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! Asok gyomorsavtól is lehetnek ezek a tünetek, de azért forduljon orvoshoz, mert fekély jelei is lehetnek! üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
01.
Tamas kérdése:

Tisztelt Dr nő!Köszönöm a válaszát.Voltam mar velejo párszor kardiologusnal és azt mondta csak stresztol van ne foglalkozak vele meg fogyak le.A gyomromra esomeprazolt40mg szedek napot.Vérvételen is most voltam novemberbe ezzel a panaszal de az is negativ lett egyedül. A Vvt sulyedesem volt 2.Az jelent valamit?Most akkor on szerint menyek el kardiologushoz?napi 3 4 erzek.Üdv Tamás
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
01.
Tisztelt Kérdező! Csak akkor, ha önt aggasztja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
01.
Tamás kérdése:

Tisztelt Dr nő. Tegnap elot irtam önnek a széles QRS. Em most.azt mondtak rá. A kardiologus h nincs jelentősége pulzusom akkor 117 volt és virusfertozes veget vizsgaltak mert anyut köhögtem. H mandulám verzet.Ez a qrs mit jelent szivritmus zavart.sokat panikolok mar az extra. Utesek veget.ha izgulok vagy kapkodok hajolgatok akkor néha van refluxom is van az is provokalhat extrát ez igaz?Üdv Tamas
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
01.
Tisztelt Kérdező! Ez a QRS érték nem jelent önmagában semmi bajt, és az extra ütésekkel biztosan nincs kapcsolatban. Ajánlatos lenne a reflux és a jelzett ritmuszavar miatt felkeresni kezelőorvosát, főleg, hogy pontosabb véleményt kapjon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
31.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm szépen jókívánságait, hozzám való türelmét és a kedvességét! Boldog Újévet kívánok Önnek és a kedves Családjának is! Üdvözlettel: Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
31.
Nagyon köszönöm! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
31.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő! Ígéretem ellenére, hogy többet nem zavarom, ezt muszáj megosztanom Önnel, Önökkel!A legutóbb olyan problémával írtam Önnek, hogy túl soknak bizonyult a napi2*1 nebilet tabletta, mert nagyon lement a vérnyomásom. Nos 3 nappal ezelőtt vásároltam egy "X" nevű bevásárlóközpontban un "akciós áron" kínált vérnyomásmérőt, aminek két napig elhittem, hogy 100 a nyugalmi vérnyomásom, de ma fény derült rá, hogy a készülék hibás és 30-40hgmm -el kevesebbet mér a valós értéknél én pedig emiatt lecsökkentettem a gyógyszeradagot.Ma vettem egy omron típusú vérnyomásmérőt, ami igazolta ezt a gyalázatos tévedést.azért osztotm meg Önnel, hogy esetleg tanulságos lesz mások számára is és nem vesznek gagyi vérnyomásmérőt, mint ahogy én tettem. Üdvözlettel: Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
31.
Tisztelt Kérdező! Ez bocsánatos bűn, mármint, hogy újból írt. A tanulság viszont nagyon fontos, remélem, ön is így látja a dolgot. Ennek megfelelően térjen vissza ahhoz a gyógyszeradaghoz, ami valóban normális vérnyomásértéket eredményez. Jó vérnyomást és boldog új évet kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
31.
Péter kérdése:

Tisztelt Dr nő!Most rendezgetem a regi leleteimet.azt szeretnem kérdezni hogy egy 2002 leletemre azt írták.Fizikálisan komp.keringés,aorta felett accidentalis sys zörej.Pulmok negativ RR 130/80HGMM s..r.kamra fr:117/percjelenleg,baltengelyallas,incomplett jobbszar block,Es nem látható,mers,repol zavar.Ekkor voltam 19 éves.azota voltam tobbszor is vizsgálaton.teljes.Ott par db Ves volt.es azt mondtak jelzet biletyu insuff.Azt mondtak egészséges vagyok.Ezek az ertekek lehet h azota elmúltak.Várom válaszát.Üdv Peter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
31.
Tisztelt Kérdező! Nem értem a kérdését. A 2002.es leletben nincs semmi kóros, mi az amit aggályosnak gondol? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
31.
Tamás kérdése:

Tisztelt Dr nő! 33 éves férfi vagyok sajnos túlsúlyos 20kg mal.Mar többször voltam kardiológiai vizsgálaton negativ eredmenyel.Amit mondtak hogy enyhén kiszélesedett a Qrs.meg 24 órás holteren 60db VEST rögzítettek.A panaszom akkor is extra beutesek voltak néha. Pedig 110 pulzus.Azt mondták. Szívemnek nincs baja fogyak és ne streszeljek.Sajnos elég. Durva refluxom is van sokat kell bofognom meg égett a sav melhasom.és ha sokat eszem akkor is elo jon az extra ütéss vagy ha ideges vagyok.Tegnap is kb 10 extra volt egy ora allat.A kiszélesedett QRS az egy pilanatnyi dolog volt vagy mar olyan az ekg etol lehet komoly bajom.Felek hogy egy ilen extraktol meg fogok halni.Boldog Új évet. Üdv Tamás
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
31.
Tisztelt Kérdező! A QRS kiszélesedését látatlanban nem tudom értékelni, az extrák száma elhanyagolható, és, ha a szíve egészséges egyébként, akkor ennek nincs kóros jelentősége. Kétség esetén kezelőorvosával konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
30.
tomi20 kérdése:

Tiszt Dr no.Azt szeretnem megkerdezni hogy a verszegenyseg hogy van jelezve a vereredmenyek kozott es az esetleges vashiany .Koszonom a valaszt szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
30.
Tisztelt Kérdező! A vérszegénységet a vörösvérsejtszám, hemoglobin, hematokrit jelzi, a vashiányt a Se Fe. Bővebbet a www.hazipatika.com/laboreredmenyek oldalon talál. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
30.
26 eves no 150/100 vernyomassal 2 napja kérdése:

Tisztelt Doktornő!!! 2 napja 150/100 koruli a vernyomasom a haziorvosom gyogyszert meg nem kaptam...tensiomin negyedbe torve beveheto erre? 26 eves vagyok aggodnom kellene? Kerem segitsen koszonom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
30.
Tisztelt Kérdező! Aggódnia nem kellene, de alapos kivizsgálás és szükség szerint kezelés mindenképpen indokolt, fiatal korától függetlenül. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
29.
Alex kérdése:

Már tényleg nem zavarom többet, de a pulzusom nem alacsony, csak a vérnyomásom.Ezért kérdeztem, ha elhagynám az indapamidot, akkor maradhatna e a 2*1 nebilet?Akkor nem esne le 105 re a vérnyomásom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
29.
Ezt meg lehet próbálni, sok sikert kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
29.
Alex kérdése:

Kedves doktornő! Igen elírtam 2*1 nebilet akart lenni...Elnézést kérek és köszönöm a gyors válaszát. Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
29.
:)
2015.
12.
29.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő!Korábban írtam, hogy áttérek a 2*1 nebiletre, ami egy héten át szinten tartotta a pulzusomat és a vérnyomásomat is, de mától kezdődően alacsony lett a vérnyomásom, valószínüleg a nebilet vérszintje kiegyensúlyozódhatott, de a vérnyomásom, fekve nyugalomban 97/70.pulzus 67, felállva is még alacsony.Az esti nebiletet nem is mertem ma bevenni.Szedett gyógyszereim: micardis40mg, indapamid1,5mg,2*1nebilet) Ha holnaptól elhagyom az indapamidot akkor Ön szerint folytathatom a 2*2 nebilet szedését a micardissal? Üdvözlettel: Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
29.
Tisztelt Kérdező! Azt csak remélem, hogy az utolsó sorban írt 2x2 Nebilet "sajtóhiba". Ha alacsony a pulzusa és a vérnyomása, a Nebilet adagját csökkentse vissza 2x1/2-re, további rendszeres mérések mellett. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
28.
tomi20 kérdése:

Tisz.Dr no.Azt szeretnem kerdezni hogy az echokardiografia negativ eredmenye kizarja a koszoruerbetegseget.30 eves vagyok.Vannak neha olyan panaszaim hogy fizikai megterhelesre faradekonyabb vagyok de nem mindig.echo vizsgalat negativ ekg negativ.A vernyomasom 115 70 pulz 65 es 145 90 pulz 100 kozott valtozik nyugalmi helyzetben.Neha erzek mellkasi rovid szurasokat.Reggeli orakban rosszabb a kozerzetem.Mi a helyes vernyomas eredmenyertek a fekvo az ulo vagy az allo helyzeti meres.Koszonom valaszat es boldog uj evet kivanok onnek es cs aladjanak.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
28.
Tisztelt Kérdező! Az ECHO a koszorúerekkel kapcsolatban nem ad információt, tehát ennek alapján nem lehet kizárni a koszorúérbetegséget. A nem következetesen jelentkező fáradékonyság nem kórjelző, a vérnyomás célértéke <140/90, a pulzus 50-70 között. A vérnyomást célszerű ülve mérni, de ez nem szoros szabály. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
28.
szívritmus kérdése:

23 éves fiatal nő vagyok. másfél évvel ezelőtt kb 15 naponta elment a látásom. mindennek csak a felét láttam. kb 1 órás folyamat volt amihez a végén egy fejfájás is járult. szemészhez fordultam , azt tanácsolta hagyjamabba a fogamzásgátló tablettát. abba hagytam. azóta ez elmúlt. viszont a szivem gyorsan vert. ( de ez a fogamzásgátló tabletta előtt is észrevettem, de egyáltalán nem volt vészes.) elmentem kardiológushoz , megllapítota h tachycardia, szívritmuszavarom van, rögtön kaptam Betaloc Zoc- tablettát hogy szedjem, én attól rosszabbul voltam , így abbahagytaam fokozatosan. közbe erős pánikszerű tüneteim voltak.sajnos félek a betegségektől, így nagyon könnyen bepánikolok. Észrevettem hogy menstruáció előtt pl 1-2 héttel erős szívdobogás érzésem van, mintha futottam volna, nyugalmi állapotba este is érzem. vagy pl, ha eszek utána is erősen idegesítően dobog. Van hogy félévig elő se jön. utána félévig van ez a probléma. nagyon gyógyszer ellenes vagyok. így sokat szenvedek a szapora szívveréssel és ebből következő pánikkal is. Ön mit ajánlana ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
28.
Tisztelt Kérdező! A gyors szívverés, ha nem láz, pajzsmirigybetegség, vérszegénység okozza, jól befolyásolható a fizikai állapot erősítésével. Javasolom, hogy sportoljon, legyen fittebb, az nyilván javítani fog a panaszain. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
28.
Koleszterin szint kérdése:

Tisztelt doktornő. A kérdésem az lenne hogy nemrég voltam teljes vérkép vizsgálaton. A HDL Koleszterinszintem a normálnak mondott 0.9-1.70 közötti értékek helyett 1.94 mmol/l. Az LDL érték viszont 2.01 a normál <3.35 ez viszont jónak tekinthető. A HDL értéktől tartanom kell-e ön szerint? 28 éves férfi vagyok. Köszönöm a választ.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
28.
Tisztelt Kérdező! A HDL koleszterin az ún. védő-kolszterin, tehát ha ez magasabb, az nem baj, nem kell tennie semmit. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
27.
Hernyák Sándorné kérdése:

Üdvözlöm! Kérdésem, hogy 395 húgysav szintem , mi a teendőm ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
27.
Tisztelt Kérdező! Húgysavszegény étrend, szükség esetén gyógyszeres kezelés. Mindenesetre jó lenne konzultálnia kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
26.
Tóni kérdése:

Tisztelt Doktor Nô! Kérdésem, hogy férjem 65 éves nyakiér szükülete van 85%-ban. Szédülés van tudata beszéd emlékezès tiszta. Mútét nélkül van e valamilyen megoldás? Gyógyszerek amit szed: astrix, co-prenessa, milurit, nootropil, roxera (40mg) emuzul, carvedilol, theospirex, . Elôre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Mária
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
26.
Tisztelt Kérdező! Ez sok mindentől függ, például, hogy milyen áramlási zavart okoz a szűkület, milyen a másik oldali artéria állapota. Ezeket a férjét vizsgáló orvos tudja megmondani, javasolom, hogy vele konzultáljanak! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
25.
Pulzus kérdése:

Tisztelt doktornő. Kérdésem az lenne, hogy a 60 és a 65 közötti pulzus szám kórosnak tekinthető-e illetve mit lehet tenni hogy kicsit magasabb legyen? A sportolás mellett. Köszönöm a választ. Kellemes ünnepeket
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
25.
Tisztelt Kérdező! Ez teljesen normális pulzusérték, semmi ok nincs arra, hogy magasabbat akarjon elérni nyugalomban. Terheléskor nyilván kellő mértékben emelkedik, a szervezet alkalmazkodásának ez fontos része. Önnek is kellemes ünnepeket kívánok. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
24.
Aortamubill kérdése:

Kedves Doktornő! Aorta műbillentyűm van 1éve és elkezdtem most edzeni ez a terheléses dolog hogyvan??? Honnan tudhatom hogy nagy a visszafolyás a szívembe? Milyen tünetekre kell figyelnem ha bármi baj lenne? Azt mondták max 10kg-t emelhetek dehát ahogy fejlődik az izom úgy a terhelés is enyhül.A fehérje por mennyire káros rá vagy a syncumar gyógyszerre? Köszönöm előre is a válaszát,kellemes ünnepeket kívánok!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
25.
Tisztelt Kérdező! Felelősséggel csak az ön állapotát személyesen ismerő kardiológus nyilatkozhat a kérdéseivel kapcsolatban, javasolom, keresse fel mielőbb! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
22.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő!A nebilet 5mg tablettára áttértem és naponta két részletben szedem.A vérnyomásom álló helyzetben mérve 150/70 pulzus 90 körül alakul. A még szedett gyógyszereim: (telmizartan 40 mg, indapamid 1,5 mg, nebilet 5mg).Azt szeretném kérdezni, hogy a nebilet 5mg adagolás emelhető e 1/4-ed tablettával, hogy elérje a kívánt hatást a pulzus tekintetében. Boldog Karácsonyt kívánok Önnek és Kedves Családjának! Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
22.
Tisztelt Kérdező! A leírt értékek alapján nyugodtan szedhet 2x1 Nebiletet is, valószínűleg ennyi lehet kellően hatékony. Korábban azért írtam kevesebbet, mert az előzőleg szedett beta-blockoló adagja igen kicsi volt. Önnek is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
21.
Panangin kérdése:

Kedves doktornő! 36 hetes terhes vagyok,egész terhességem alatt szedtem/szedem a magas pulzusomra bisoprolol 5mg 1x1 tablettát,sok az extrám,és a heves szívdobogás érzetem... kardiológus sajnos februárban fog fogadni. Azt szeretném kérdezni,hogy a béta-blokkoló mellett szedhetek most 3x1 panangint? Köszönöm a választ. Kellemes ünnepeket! Tisztelettel: Kati
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! A Panagint bátran szedheti, de a bisoprolol szedését abba kellett volna hagyni (vagy legalább most abba kellene hagyni), mert ártalmas lehet a babára a terhesség ill. a szoptatás alatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
21.
Epe vizsgalat kérdése:

Kedves Doktorno! Edesanyamnak egy epe ultrahangra lenne szuksege. A haziorvos egy altalanos hasi ultrahangot irt fel. Letezik olyan ultrahang vizsgalat amivel csak az epet vizsgaljak? Mit vizsgalnak pontosan egy hasi ultrahangon? Lehetseges-e kerni, hogy csak az epet (es max a majat) vizsgaljak? Valaszat elore is koszonom. Az alkalmat megragadva nagyon Kellemes Unnepeket kivanok! Udvozlettel: V. Gabriella
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, olvassa el az alábbi cikket: http://www.webbeteg.hu/cikkek/kepalkoto_diagnosztika/16596/mit-mutat-a-hasi-ultrahang. Nem tudom, miért szeretné, hogy csak a májat és epehólyagot vizsgálják, hiszem így fontos információk maradhatnak rejtve. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
21.
Alex kérdése:

Köszönöm szépen a gyors válaszát Doktornő! A gyógyszerváltás megtörtént, reggel bevettem az 5mg nebilet felét.Azt szeretném kérdezni, hogy elképzelhető az is, hogy egész nap kitart ez a fél tabletta nebilet?Vagy mindenképpen este is be kell vennem a másik felét? Eddig a Concort napi kétszer fél tablettaként szedtem. Üdvözlettel: Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Biztosabb az egyenletes hatás, ha napi 2x vesz be gyógyszert, hogy ez 2x1/2 vagy 2x1/4 Nebilet legyen, az a hatástól függ. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
21.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy naponta 2*2,5mg concort szedtem, de mellékhatások miatt el kell hagynom és orvosom javaslatára áttérek a nebilet 5mg-ra.Ezt a gyógyszert is lehet úgy szedni, hogy reggel felet és este felet belőle?Vagy egyben vegyem be az 5 mg-ot. Tisztelettel: Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! A Nebilet is felezhető. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
20.
Edua kérdése:

Tisztelt Doktornő! 16. hetes terhes vagyok a 3.ik gyermekemmel.Kb. 1. hónapja napi szinten többször is kb. 30 extraütést tapasztalok! Nincs rossz közèrzetem, nem vagyok rosszul tőle csak megijedek, ès félek! Rendszeresen szedek vas tablettát, néha magnézium pezsgőtablettát, de semmi változás! 2013. ban ugyanezzel a panasszal felkerestem a belgyógyászatot ahol sziv. Uh.t csináltak ami negativ lett. Holter vizsgalaton Ves 2800 körül,a Sves 142 volt.Egyèb eltérés a Holteren nem volt.Tachycardiat állapitottak meg R:1/2Nebivololt szedtem. Tavaly szültem 2.ik gyermekemet akkor leálltam a gyógyszerrel. Most úton a 3 ik baba, félek nehogy ne tudjam ez miatt simán megszűlni esetleg nehogy ne tudjam felnevelni òket! (mind a kettőt simán szültem). Az lenne a kérdésem hogy ismèteltem érdemes lenne egy kivizsgálás vagy kb. 2.-3 év alatt nem törtènhet nagyobb változás? Mit javasol mit lehet ilyen esetben tenni? Nagyon felek és aggódom! Kőszönettel: Edit.m
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystolia igen gyakori jelenség és egészséges szíven (mint az ön esetében) ennek nincs kóros jelentősége. Lehet nagyon kellemetlen, de nem kell aggódnia miatta. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
18.
Mellkas kérdése:

Kedves doktornő. Olyan kérdésem lenne, hogy hetek óta mellkasi szorító érzést tapasztalok. Legtöbbször akkor ha kerékpározom vagy nagyobb terhelésnek vagyok kitéve. 1,5 éve voltam kardiológusnál akkor az orvos nem talált komolyabb bajt csupán ártalmatlan szívritmus zavart aminek enyhítésére Bisoprolol gyógyszer írt fel. Azóta nem volt panaszom viszont ez a probléma fent áll az elmúlt időszakban. Ön mit gondol? Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
18.
Tisztelt Kérdező! Újkeletű, terhelésre jelentkező mellkasi fájdalmat mindig komolyan kell venni, mert lehet koszorúérgöcs tünetet. Mielőbb keresse fel kezelőorvosát illetve kardiológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
17.
belgyógyászat kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérem segítsen! A férjemet 2013ban megműtötték vastagbél daganattalde mindezidáig tünetmentes volt! Ugyanis kb három napja hasmenéstől szenved,lázas,hányingere van,és ha bármit eszik utána fájdalmas puffadás kinozza.A gyomor körűl a bordaiv alatt vízszintesen kb három hónapja nyilallás szerű fájdalmat érez!Kérem segítsen ! Sajnos a helyi orvosi ellátás reménytelen csak márciusra kaptunk időpontot a vizsgálahogy mit tegyünktokra és emiatt fordulok önhöz segìtségért!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
17.
ld. előző válaszomat
2015.
12.
17.
belgyógyászat kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérem segítsen! A férjemet 2013ban megműtötték vastagbél daganattalde mindezidáig tünetmentes volt! Ugyanis kb három napja hasmenéstől szenved,lázas,hányingere van,és ha bármit eszik utána fájdalmas puffadás kinozza.A gyomor körűl a bordaiv alatt vízszintesen kb három hónapja nyilallás szerű fájdalmat érez!Kérem segítsen ! Sajnos a helyi orvosi ellátás reménytelen csak márciusra kaptunk időpontot a vizsgálahogy mit tegyünktokra és emiatt fordulok önhöz segìtségért!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
17.
Tisztelt Kérdező! Együttérzek önökkel, de sajnos látatlanban nem tudok segíteni. Ha az orvosi ellátás nem oldható meg, mielőbb hívjanak mentőt! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
17.
tomi20 kérdése:

Tisz. Dr no.A coldrex italpor vagy mas ilyen italporok ahogy en olvastam tartalmaznak aszkorbin savat.A kerdesem az lenne hogy a forro vizzel leontott aszkorbin sav tudtommal megsemisul akkor miert kell ezt forro vizzel leonteni. Koszonom valaszat szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
17.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően csak csökken az aszkorbinsav hatása, de ez csak a készítmény egyik hatóanyaga, akár enélkül is hatékony lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
16.
vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném tudni, hogy a 130/90 vérnyomásom normális vagy már gyógyszert kéne szednem! Tisztelettel Kozma Sándor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
17.
Tisztelt Kérdező! Ha ennél magasabb érték nem fordul elő, akkor ez még nem igényel gyógyszeres kezelést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
15.
szív kérdése:

Tísztelt Dr.nő! Szeretném megkérdezni, hogy szívemet hallgatták és a következőt írták papírra, hogy zörej nem hallható Cor: "tompa ritmusos",hogy ez jelent valami komolyabb gondot??? Vagy ez nem jelent bajt? Vérnyomásom 130/80 pulzus 90 Köszönettel: Gémes T.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Ezt a kifejezést nem ismerem, nem tudom, de nem hinném, hogy bármi komoly gondot jelentene. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
15.
IceAtta kérdése:

Tisztelt Dr Nő Három évvel ezelőtt derült ki hogy igen magas vérnyomásom van , kaptam rá gyógyszereket és vízhajtó /Furon/ , és pulzus lassító /Bisoprolol 2,5 mg/ Azóta a vérnyomásom rendbe van 120/74 és 130/80 közt csak izgalom vagy orvosi rendelő hatására megy fentebb . A pulzusom néha kevés is van hogy csak 52 vagy 56 nyugalmi helyzetbe . Vízhajtót van hogy csak 3 naponta veszek be akkor is csak felet mert nem vizesedem . Rendszeresen biciklizek , mellkasi fájdalmam nincs és nem fulladok . Viszont jelentkeznek szív ritmus zavarok amik meg ijesztenek. Eleinte nem tudtam hogy ez az csak neten olvasgatva jöttem rá . Leginkább torokban érezhető fura érzés nem fáj csak kellemetlen ijesztő , volt hogy sikerült pulzust gyorsan ki tapintva elkapni , mintha kihagyna a szívem aztán gyors 1-2 dobbanás . Általában csak rövid ideig tart és pont olyankor amikor nyugalmi állapotban vagyok fekszek-ülök . Emiatt elkezdtem magnéziumot szedni ami sokat javított volt hogy hetekig se jött elő . Viszont ami igen furcsa hogy leginkább akkor jelentkezik ha kevesebbet aludtam előtte vagy ha mondjuk ismerős társaságban alkoholt fogyasztottam . Nem részegségről van szó ! 1-2 feles vagy sör , és érdekes hogy nem akkor jelentkezik ritmus zavar hanem amikor már ürül kifele a szervezetemből , nem értem mi köze lehet ennek a szívhez ? , és mit lehet ellene tenni ? Voltam kardiologián csináltak EKG t de semmit nem mondtak és gyógyszert se kapok a szívemre csak azt a pulzus lassítót . A leletet itt sajnos nem tudom át küldeni csak meg próbálom le írni amik rajta szerepelnek . A kérdésem az lenne ezek alapján lehet valami szív betegségem ? koszoru ér betegség vagy más ? , és hogy ezek a néha előforduló roppant ijesztő ritmus zavar félékéktől mennyire kell tartani ?? Cyanosis icterus oedema nincs . Ritm szivhangok EKG sr 84/ min bal tengelyállás . PQ -0,16 , QRS 0,08 II , III AVF ben rs , ie . ST-k , poz T-k Intervais : RR 717 ms P 108 ms PR 160 ms QRS 82 ms QT 340 ms QTC 405 ms P II 0,10 mv S V1 0,91 mv R V5 1,42 mv Sakol 2,35 mv Abnormal Left Axis deviation Left anterior F block Tisztelettel és köszönettel R. Attila
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz nyilatkozni ritmuszavarának természetéről, valószínűleg ártalmatlan extraszisztoliáról van szó. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához és végezzenek tartós EKG monitorozást (Holter). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
15.
Vérnyomás? kérdése:

Tisztelt Doktornő. Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az elmúlt pár hétben gyakori rendszerességgel tapasztalom, hogy a fejemben lüktető érzést érzek, szívdobogást. Van hogy a munkahelyemen jön elő de legjobban lefekvésnél. Akkor úgy érzem mintha az egész fejemben dobogna a szívem. Körülbelül 1 éve voltam kardiológián ott nem találtak semmit. A vérnyomásom bár eddig 120 alatt volt nem sokkal viszont az elmúlt pár napban 129 de volt 139 is. A pulzusom is 83 és 95 is volt. Kisebb nyomást is érzek a homlokomban valamint a tarkómnál. De legfőképpen a zavaró tényező ez a lüktetés. 28 éves férfi vagyok. Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Lehet, hogy ártalmatlan jelenségről van szó, de ajánlom figyelmébe az alábbi cikket is (ez nem csak a fájdalomról, hanem a lüktetésről önmagában is szól: http://www.hazipatika.com/eletmod/fajdalom/cikkek/mire_utal_a_lukteto_fajdalom/20150303101353 Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
14.
király erzsébet kérdése:

KEDVES DR NŐ! KAPTAM TALLITON GYÓGYSZERT 6.25 MG-OST SZIVEMRE NAGYON JÓ AZÓTA NEM MEGY FEL A PULZUSOM. HÚGYÚTI FERTŐZÉST KAPHATOK- E TŐLLE . ARRA LENNÉK KÍVÁNCSI 5 NAPJA SZEDEM 2NAPJA JELENTKEZETT AZ ÉGŐ ÉRZÉS HA ATTÓL LENNE JELENTKEZETT VOLNA MÁR AZ ELSŐ SZEM UTÁN? A BETEGTÁJÉKOZTATÓBAN BENNE VAN DE LEHET CSAK FELFÁZTAM SZOKTAM FELFÁZNI.KÉREM VÁLASZÁT. KÖSZÖNÖM!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Ilyen összefüggés nem valószínű, kétség esetén javasolom, keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
14.
Mps kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tisztelt Doktornő! Enyhe fokú mitralis prolapsust állapítottak meg nálam. Éreztem be dobogásokat meg szívremegés szerű dolgot,de csak nagyon ritkán és csak egy pillanat erejéig ezért tettek rám holtert.Azon 1 db sves-en kívül nem volt semmim.Mindez mellett refluxom van és azt vettem észre,hogy evés után szokott jelentkezni a dobogás.Az lenne a kérdésem,h az enyhe prolapsus okozhat pitvarfibrillációt?És esetleg a tele has megnyomhatja a szívet mikor lefekszek aludni,h akkor érzek belül vmi rángás szerűt!? Válaszát köszönöm előre is! Szép estét! Üdvözlettel:Flóra
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
14.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus nem okoz pitvarfibrillációt, a tele gyomor által felnyomott rekesz miatt lehet gyakoribb az extrasystole. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
14.
Teréz kérdése:

Tisztelt Dr nő! le írnám a Diagnózisaimat amit a kórházban állapítottak meg, de hiába a gyógyszerek nem érzem magam jól, napjában többször vannak anginás rohamok este szintén már majd nem szundikálok mikor erre riadok fel. akkor írom őket: 2013 nyarán kaptam szívinfarktust. a diagnózis amit akkor le írtak: Subacut STEMI Ischaemiás szívbetegség, Hypertonia, Obesitas. Majd 2014. Májusába Agyi infarktuson estem át a Dg : Magasvérnyomás- betegség ( elsődleges ), Agyi infarktus a cerebralis ütőerek rögösödése , Bal kamrai aneurysma. Majd 2014 a nem szünő anginás rohamok és Aneurysma miatt felvételre kerültem a Szív- Érrendszeri klinikára. A DG : Angina pectoris ( BNO: I2080 ) , Instabil angina ( BNO: I2000 ), Régi szívizomelhalás ( BNO: I2520 ), Akut myocardinalis inf. ( BNO: I2100 ), Koszorúérbe épített implantátum ( BNO: Z9550 ). még ebben az intézményben történt CT vizsgálat , vélemény : Junkcionális eredésű bal főtörzs, Határérték szűkület a LAD proximalis segmentumán, A tüdőben enyhe emphysema. Aleírtak hoz még annyit hozzá kell fűzzek, hogy készült ultrahangos vizsgálat is ahol az aneurysmát ki zárták. majd 2015. Májusába erős fulladás miatt vitt el a mentő otthonomból éjjel. a Dg : Bronchhitis acuta, Hypertonia ess, St. p . STEMI ant, St. p . RCA-PCI ( 1db DES, 1 db BMS ), Hyperlipidaemia, GERD, Subklinikus hyperthyreosis. Echocardiográfia: Hypertrophiás, tág bal kamra, EDV 138 ml, ESV 70 ml, EF: 48%, bp pst 31 mm, MI III, norm, tág jobb szívfél, ant. spetalis fal dist látható. Vélemény: csökkent BK syst funckió, fenti falmozgászavar. Tüdőgondozóban jártam ott ki zárták a tüdő betegséget és ezt írták le: PA: J.o. felső mediastium kissé szélesebb, Aorta felszálló ága tágult. Dilatalt cor, tágult hilusok. Okt voltam újra a szív-Érrendszer klinikán kontroll vizsgálaton, ahol nagyon aranyos volt a doki de 1 EKG nem készült sőt semmi. 10-15 percben elmondta, hogy tudja, h fiatal vagyok de nem tud segíteni rajtam. Megkatéterezni sem akar mert katasztrófális a szív körüli érrendszerem. ebben a kórházban állapították meg h kizárják az aneurysmát és ennek ellenére most a doki azt mondta, h 2 akkora infarktust kaptam, h (másokat már elvitt volna, h örüljek, h így vagyok, az anginás rohamok így természetesek) ( ami álmomból is fel riaszt ) a bal kamra aneurysmámról beszélt. Még azt mondta, h ezer gyógyszert tudna fel írni az anginás rohamokra de nem használna. Én a szavaiból azt vettem ki , hogy nincs semmi ami már segítene rajtam, h várjam a magyarul a halálom. Kérem a Tisztelt Dr. e rövid le írás alapján ön nagyjából h ítéli meg a helyzetem? Van e 1 kis esélyem arra, segítséget kapjak? Ha ennyire rossz a szív érrendszerem nem jöhet szóba szív csere? Kérem a Tisztelt Dr nőt ha egy mód lehetőség van tessék nekem válaszolni, h mire számíthatok. Azóta állapotom romlik már pár lépés vagy kisebb erőlködéstől anginázok vagy éppen fulladok. Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm szépen. Üdvözlettel: Teréz
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
14.
Tisztelt Kérdező! Megértem a problémáit, de látatlanban nem tudok önnek többet mondani, mint amit az önt személyesen ismerő, kezelő orvos mondhat. Próbáljon meg újból személyes kontrollvizsgálatra menni kardiológusához illetve a beavatkozást végző intézmény szakambulanciájára. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
11.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mostanában vettem észre, hogy ég a gyomrom, néha égő érzést tapasztalok a nyelőcsövemben, van, hogy savat böfögök fel. Ez azóta van, mióta fülcsengésem van, mert elég nagy dózisban szedettek velem 1 hónapig "keringésjavító" gyógyszereket. Javulást nem tapasztaltam, így lassan egy hete nem szedem a gyógyszereket. (1 hónapig szedtem Nootropil 1200mG-ot(napi 2x1tabletta) és Betagen 2400 mG-ot(2x1 tabletta naponta). Ezek a gyógyszerek okoznak ilyen panaszokat? Most a torkom is be van gyulladva, eseteg a savtól? Ön szerint mikor várhatok javulást? Eddig sosem volt ilyen problémám, mióta a gyógyszereket szedem, azóta van ez. Előre is köszönöm válaszát, tisztelettel: egy 17 éves fiú
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
11.
Tisztelt Kérdező! A gyógyszerek okozhatnak ilyen mellékhatást, de azt javasolom, hogy a készítmények elhagyása helyett ezt a problémát kezelőorvosával konzultála meg. Nyilván szükséges a kezelés, de olyan szert kell választani, ami nem okoz ilyen panaszt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
11.
Terhesség alatti mellkasi panaszok kérdése:

Tisztelt Szakorvos! 21. hetes ikerterhes kismama vagyok, vasárnap bal oldali mellkasi panaszok miatt illetve magas vérnyomással (150/80, pulzus: 130) kerültem a sürgősségi ambulanciára. EKD eredménye ischaemia nem látszott. Laboreredményemben tolerábilis anaemia, kissé magasabb D-dimer mutatkozott. Szív ECHO vizsgálat eredménye terhességgel magyarázható hyperkinezisen túl kóros eltérés nem igazolható. Dopegyt nevű vérnyomáscsökkentő gyógyszert kaptam napi 2X1 adagolással. Magasabb vérnyomáskiugrás ritkábban fordult elő inkább a pulzusom magasabb mióta terhes vagyok, nem lesz gond a vérnyomáscsökkentő szedése miatt? Mellkasi panaszaim még előfordulnak, kérdésem az lenne hogy ha az eredményeim jók akkor ez mivel magyarázható Ön szerint? Bal oldalon a kulcscsont fölötti ill. nyakamnál érzett nyomás mire utalhat Ön szerint? Nagyon köszönöm a segítséget!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
11.
Tisztelt Kérdező! A terhesség alatti magasabb vérnyomást mindig komolyan kell venni, a Dopegyt jó gyógyszer ebben az állapotban ( a terhesség alatt) a kezelésére. A gyorsabb szívverés kapcsolatban lehet a vérszegénységgel, ezt mindenképpen szoros ellenőrzés alatt kell tartani. A mellkasi panaszok valószínűleg izom, ízület eredetűek lehetnek, ezeknek van a legkisebb jelentősége, bizonyára el fognak múlni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
09.
terheléses EKG kérdése:

Tisztelt Doktornő!A terheléses EKG.eredménye:nyugalmi EKG-n jelzett ST depr a VL-ben.Tachycard frequencia válasz, hyperton tensionreguláció 5,5 teljesitett.Funktionális aerob károsodás (FAI) 36% NYHA II.function std.szeretném tudni mit jelent.Köszönettel.Lné Heléna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
09.
Tisztelt Kérdező! Viszonylag alacsony terhelésre magas pulzusszám és vérnyomás emelkedés, ez mérsékelt működési zavar jele. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
08.
sine morbo kérdése:

Tisztelt Doktor nő!! Volt egy virusos problémám, hánytam és másnap már nem és a gyomrom fájt fent, és kellemetlenül éreztem magamat, aztán elmentem egy sebészhez, megnézettem és megvizsgált és mondta, hogy virusos dologról van szó, de ez lezajlot 2-3 nap alatt és már rendbe jöttem, és azt mondta, hogy - 24 éves hölgy vagyok - hogy ha annyira meg akarok nyugodni, akkor egy tükrözést végezhettetek, de hát 24 évesen , már semmi panaszom és eddig sem volt, és nem fájt eddig a gyomrom és már most sem fáj, remélem, hogy ilyen fiatalon nincs gyomorfekélyem, és jól érzem magamat és nincs panaszom... A vizsgálat után az eredményre a diagnózisra- ezt írta - sine morbo - ez mit jelent Kedves Doktornő!! Ditta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
08.
Tisztelt Kérdező! A "sine morbo" azt jelenti, hogy betegség nélkül, azaz önt egészségesnek találták. Ennek fényében, ha panasza sincs már, a tükrözés tényleg nem tűnik indokoltnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
08.
Ekg kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Szeretném megkérdezni hogy az Ekg eredményemnél oda van írva, hogy V1 ben bifázisos egyebekben poz. T-k,hogy ez jelent valami rosszat??? Köszöszönöm válaszát: G.Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
08.
Tisztelt Kérdező! Ez nem jelent semmi rosszat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
07.
Jozsef kérdése:

Tisztelt Dr Nő ! Panaszaim : erősen dobog a szivem , nem tudok böfögni , nem megy el a szél tőlem , sürűn kell vizelnem . Ez a russzúllét kb fél óráig tart . Olyan érzésem van mintha gyomorrontásom lenne . Ön szerint mi a problémám ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon személyes vizsgálatra kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
04.
Fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám panaszával fordulok önhöz.Levegővételnél egy pillanatra nem minden esetben de belenyilall a jobb oldali kulccsontjába,illetve arra a területre mi lehet a baj?Esetleg csak rossz testhelyzetben alvás?Előre is köszönöm a választ! Tisztelettel:Blaha Orsolya
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Ezt látatlanban nehéz lenne megmondani, ha gyakran előfordul, forduljanak édesanyja kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
04.
Ferenc35 kérdése:

Kedves Doktornő! Magas vérnyomásra szedett gyógyszereim: micardis 40 mg, indapamid 1,5 mg, concor 2*2,5mg tabletta.Korábban is írtam már Önnek és javasolni tetszett, hogy emelhetem a a micardis adagját 80 mg-ra, de őszintén szólva nem mertem elkezdeni, mert van, hogy ritkán a vérnyomásom 115/60 értéken van, de az álló helyzetben mért vérnyomásom 145-155 között változik.Azt szeretném kérdezni, hogy a 40 mg-os micardis tablettát lehet késsel felezni?Mert először csak a 60 mg-al tennék próbát, nehogy leessen a vérnyomásom és baj legyen belőle.Elnézést kérek a zavarásért! Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Felezni lehet, de vegye figyelembe az alábbi idézetet az ismertetőből: "Óvintézkedések a gyógyszer felhasználása vagy alkalmazása előtt A telmizartánt a tabletta higroszkópos tulajdonsága miatt a zárt buborékcsomagolásban kell tárolni. A tablettát csak röviddel a bevétel előtt szabad kivenni a buborékcsomagolásból". (azt jelenti, hogy nagyon vízszívó) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
04.
kérdező kérdése:

Tisztelt Doktornő!Előbb már kérdetem ezt a szivdobogás érzést,a háziorvos Extravalerianic gyógyszert irta mint feszültség oldó és hogy ne legyenek szivvel kapcsolatos tüneteim napi 3 szor.A doktornő mit gondol szedjem ezt ?16 éves vagyok
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez nyugtató, tünetenyhítő szer, nem gyógyszer, idegesség esetén szedhető. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
03.
Műbillentyű kérdése:

Tisztelt Doktornő!17 éves fiú vagyok decemberben volt aorta műbillebtyű műtétem és a héten elkezdtem lejarni konditerembe mennyi lenne az a súly amit emelhetek és mi az a súly amivel árthatok magamnak és a billentyűnek?Milyen tünetekre kéne figyeljek ha esetleg baj lenne??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Műbillentyűvel nem ajánlatos konditermi edzést végezni, inkább egyéb mozgásformát válasszon. Konkrét részletekről kezelőorvosától/kardiológusától érdeklődjön. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
03.
Judit kérdése:

Tisztelt Dr.-nő! A kérdésem az lenne,hogy ultrahang jó EF érték mellett 60 %,lehet e valakinek aggodalomra okot adó komoly szívbetegsége,szívelégtelensége?Mit jelent konkrétan az EF meghatározás? Válaszát megköszönöm:M.Judit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Tisztelt Kérdező! Ez a szív bal kamrájának összehúzódó képességét jelenti, és csak egy tényező a szív állapotának jellemzői közül. Emellett lehetnek olyan eltérések, amelyek szívbetegséget jelentenek (billentyűhibák, koszorúér betegség), bár aktuálisan szívelégtelenség nem áll fenn. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
02.
Dózsa Blanka kérdése:

Mifelénk igy hivják patanás szerű holyag vagy dudor a nyelven , hogy falat ! Nagyon fáj és enni semm tudok mostmár !!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
02.
ld. előző válaszomat
2015.
12.
02.
Dózsa Blanka kérdése:

Mifelénk igy hivják patanás szerű holyag vagy dudor a nyelven , hogy falat ! Nagyon fáj és enni semm tudok mostmár !!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Ez személyes orvosi vizsgálatot és helyi kezelést igényel, javasolom, forduljon kezelőorvosához vagy fogorvoshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
02.
Blanka kérdése:

Jó estétt kivánok ! Az lenne a kérdésem h falat lett a nyelvemre ! Volt már ilyen többször is de másnapra elmult most már ott van 4 . napja mit tegyek?? Válaszát elöre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem értem a kérdését, mit jelent az, hogy "falat" lett a nyelvére? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
02.
szivdobogásérzés kérdése:

Tisztelt Doktornő!Nyugalmi állapotban,pihenés közben a mellkasomban érzem a szivem dobogását nem ver összevissza, sem kimaradásokkal csak rendesen érzem.Ehhez társul mintha a lábaim bizseregnének 2 napja,van mikor a bal karom is és mintha fájna.Kissé zavar volt már ilyen,hogy éreztem a szivdobogásomat,ez jelenhet bajt,ki kell vizsgálni? Vagy ki válthatja egyéb dolog is?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy ez bármilyen bajt jelentene, ha nagyon zavarja, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
02.
tomi20 kérdése:

Tisztelt.Dr no.Most voltam labor vizsgalaton.az eredmenyek kozott emelkedettebb a bilirubin szint ami nalam ismert Gilbert szindroma.Az S -albumin is egy kicsit emelkedett volt 51.47 es ahogy neztem 50 a max ertek.Mennyire kell tartani tole es mit jelenthet mondjuk egy nagyon magas albumin szint a verben.Koszonom valaszat szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Ez csak minimálisan emelkedett érték, bizonyára nincs túlzott jelentősége önmagában. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
02.
gina kérdése:

JO NAOT gINA VAGYOK KULFOLDON ELEK ES JELENLEG 15 hetes terhes vagyok es nm reg jelentkeztek a mellkhasi fajdalmak ketszer bevittek a korhazba de semmi konkretat nem mondta az alatt a mellkhad=si fajdalom alatt eros nyomas nehez erzes vert a iz kozbe hideg is voltam hatam fele ment a fajdalom a korhazba megvizsgaltak ekg vel parszor de semmi rossz eredmeny nm volt ver vetelnel szint ugy semmi kaptam egy eros fajdalom csillapitot ha ilyen tortenik vegyek be egyet de igazabol nm nagyon erem hogy mitol van es mert alakul ki ilyen ha nincs elvileg rossz eredmenyeem szimplan okozhatja a terhesseg valaszat elore is koszonom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! A terhesség nem okoz mellkasi fájdalmat. Panaszainak a vizsgálatok szerint nincs szíveredete, lehet mozgásszervi (izom, izületi) ok a háttérben. Konzultáljon kezelőorvosával, de ne szedjen orvosi utasítás nélkül gyógyszert, mert lehet, hogy árt a babának! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
01.
Tibi 79 kérdése:

Tísztelt Dr.nő! 36 éves férfi vagyok. Szeretném megkérdezni, hogy az LDH eredményem eltér az ertekhatartol <480 ig jó, nekem pedig <628, hogy ettől kell tartanom, hogy ennyire kiugró ertekem van? Köszönöm válaszát: G.Tibi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
01.
Tisztelt Kérdező! A válaszom idézet e hazipatika.com weboldalról az LDH-ról:: Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése? Az enzimaktivitás emelkedése több betegség következménye lehet (májbetegség, szívinfarktus, stb.). A vizsgálat ezen betegségek diagnosztikájának részeként alkalmazható. Ha értéke a normál tartománynál magasabb: További vizsgálatokat kell végezni az adott szövetkárosodás okának felismerésére. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
30.
tomi20 kérdése:

Tisz. Dr.no.Ma reggel arra ebredtem hogy faj a hasam es mar ereztem a nyomas alapjan hogy ez hasmeneses tunet.Elmentem a vc re es probaltam konnyiteni es olyan ajulas erzetem volt az eros hasfajas hatasara.Majd lefekudtem es az ajulas erzet elmult majd leizzadtam .Az ajulas erzetet okozhatta az eros hasfajas.Majd a hasmenesen tultettem magam es rendbe jott minden.Kulonben ilyen ajulaserzetet mar ereztem maskoris es gyorsan lefekudtem aztan egybol elmult mindig izzadas kovvette es ezzel be is fejezodott.Mindig ejjszaka voltak ezek a tunetek miutan kimentem a vc re es vizeles kozben kezdodott de a gyors lefekves megoldotta a problemat.Mi okozhassa azajulas erzetet.Koszonom valaszat.Szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
30.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban ezt nem lehet megítélni, javasolom, forduljon személyes vizsgálatra kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
28.
Katalin kérdése:

Kedves Dr,-nő! 71 éves vagyok.Sziv ultrahang leletem a kövezkező: Norm.tág.bal kamra. Kisfokú koncentr.bal kamra hypertónia. Jó syst.bal kamra funkció.Diast.dysfunkció-relax zavar. A septum bas-.mid-, a laterális fal mérsékelten hypokinetikus,egyéb segmensekben jó falmozgások. Meszes aortagyök,jól mozgó tricupidalis aorta bill.vitorlák. Meszes mitrális annulius.Tágabb bal pitvar. A jobb lamrai nyomás nem emelkedett.PF. intracavitalis thrombus nem látható.EF 60% Szív izotóp: A rétegfelvételen Inferoseptalis régiónak megfelelően látható aktivitás csökkenés.Az egylb régiókban kórjelző eltérés nem ábrázolódott. EF értéke normál tartományban van. Kérdésem.hogy a lelet milyen kórjelző,utal e komoly szív problémákra? Válaszát tisztelettel megköszönöm:K.Sándorné Kérdésemhez még annyit szeretnék hozzáirni,hogy évek óta szedek talliton 12,5 és tritace 5 mg.-os tablettákat,valamint panangin fortét.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
28.
Tisztelt Kérdező! Ezek mérsékelt eltérések, zömmel a magas vérnyomásnak és az életkorral járó meszesedési folyamatnak a következményei. Annyi lehet pluszban a teendő, hogy a vérnyomását jó értéken kell tartani, az egyéb kockázati tényezőket (koleszterin, vércukor, testsúly) normális értéken, és kiegészítésként ajánlható az Aspirin protect szedése. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
28.
Katalin kérdése:

Kedves Dr,-nő! 71 éves vagyok.Sziv ultrahang leletem a kövezkező: Norm.tág.bal kamra. Kisfokú koncentr.bal kamra hypertónia. Jó syst.bal kamra funkció.Diast.dysfunkció-relax zavar. A septum bas-.mid-, a laterális fal mérsékelten hypokinetikus,egyéb segmensekben jó falmozgások. Meszes aortagyök,jól mozgó tricupidalis aorta bill.vitorlák. Meszes mitrális annulius.Tágabb bal pitvar. A jobb lamrai nyomás nem emelkedett.PF. intracavitalis thrombus nem látható.EF 60% Szív izotóp: A rétegfelvételen Inferoseptalis régiónak megfelelően látható aktivitás csökkenés.Az egylb régiókban kórjelző eltérés nem ábrázolódott. EF értéke normál tartományban van. Kérdésem.hogy a lelet milyen kórjelző,utal e komoly szív problémákra? Válaszát tisztelettel megköszönöm:K.Sándorné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
28.
ld. előző válaszomat
2015.
11.
27.
Szív II. kérdése:

Tísztelt Dr.nő! Köszönöm a tegnapi válaszát. Lenne még 1-2 kérdésem. Voltam ma vérvételen és a következő eredményt kaptam ami csak eltérés azt írnám le. Értékem határ LDH 497 U/l <480 CK 238 U/l <195 CRP 14.0 mg/l <5.0 CK-MB ionenzim aktívitás 25 U/l <25 CK-MB / CK arány 10.5 % <6.0 EKG: 104/min SR,tacycard ,bal tengely,PQ normális,QRS: 100ms,inkomplett RBBB , V3-V5 ig felkapott ST-K , egyebekben ie. ST-K,poz, T-k Tísztelt Dr.nő kell -e ezektől az eltérésektől tartanom ? Vagy a szívemmel lehet probléma?kicsit meg vagyok ilyedve nehogy a szív eredetű probléma legyen. Válaszát előre is köszönöm : G . Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
27.
Tisztelt Kérdező! A labor eltérések szintén lehetnek gyógyszermellékhatások, az EKG-n érdemi kóros nincs. javaslatom továbbra is az, hogy kezelőorvosával konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
26.
szív kérdése:

Tísztelt Dr . nő! Az elmúlt 2 hónapban jelentősen nőtt a testsúlyom... Antidepresszáns gyógyszereket szedek ( frizium,leponex,scippa ). Tapasztaltam,hogy mostanában nyugalmi állapotban is magas ( szerintem ) a pulzusom. 100 alá nem is igen megy le. 100 -110 között szokott lenni a pulzusom.Voltam már szívultrahangon ott a következő eredményt. ECHO normális tágasságú szívüregek ( BP 37mm, EDD 48 mm, ESD 28 mm. Jó bal kamra funkció,szegmentálió mozgászavar nélkül. EF: 74 % . Dopplerrel lényeges kóros áramlás nem látható. Jelenleg kardiálisan kompenzált,lényeges strukturális eltérés nem észlelhető. Voltam vérvételen a pajzsmirigy értékem normál határértéken belül van. Kérdésem,hogy kell e aggódnom ,hogy a pulzusom állandóan magas vagy még határérték? Lehetséges ,hogy testsúlyom miatt emelkedett meg a pulzusszám? Esetleg az antidepresszans gyógyszereknek a hatásától lehet magas a pulzusom? Kell e a pulzusom miatt ezek után aggodnom ? Előre is köszönöm válaszát: G.Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
26.
Tisztelt Kérdező! Igen, a gyors szívverés és a hízás is gyakori következmény ezeknél a gyógyszereknél. Érdemes lenne kezelőorvosával konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
26.
beteg kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy mellkasi panaszaim vannak bal oldalon,ami már 7.hónapja hogy tart múlik el és újból elő jön nem fáj egész nap csak néha néha pár percig vagy még addig sem.Nagyon zavar,Júniusban voltam ultrahang és EKG-vizsgálaton kettőn is és az eredmény negativ volt.E mellett a nyár folyamán 3 vérképem is volt ami szintén jó volt.Ez az állapot egy stresszes időszak után lépett fel és gyakran azt hiszem hogy pánikbetegségre utaló dolgok is eszembe jutnak egy ilyen rosszullétkor.Ilyenkor bal kar zsibbadás és fájdalom is fellépik de nem mindig,hőhullámok vagy remegés de mindig más.Az lenne a kérdésem,hogy érdemes lenne e egy újabb kivizsgálás vagy elfog múlni?16 éves vagyok eléggé stresszes tipus.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
26.
Tisztelt Kérdező! A panaszok jellege és a normális kardiológiai leletek alapján biztosan nem szíveredetűek a panaszok, a lelki eredet mellett mozgásszervi (izület, izomzat) ok is szóba jöhet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
26.
extra kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhoz ,hogy a mai napon több extrát tapasztaltam.(kb 10-12 db-ot) Nyílván az első kettő után elkezdtem agyalni rajta . Szeptemberben voltam uh-n mert ismert mitralis prolapsusom van és ellenőriztettem ami nem változott semmit,nincs semmi insuff. Terheléses ekg-m is volt 2x ott azt mondták,hogy 100% os lesz,persze ott 1 db extra sem jelenzkezett. Az lenne a kérdésem,ho eléggé egészségesen élek vitamiokat szedek,hogy mi miatt lehetnek ezek az extrák.Már vagy 2-3 hónapja nem is volt. Lehet h menstruáció előtt vagyok épp?Vagy front okozhat?Ha szorongok tőle az előidézheti? Válaszát előre is köszönöm! Szép Estét! Boglárka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
26.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystolia gyakori jelenség, számottevő szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Idegesség, front, praemenstruum a gyakoriságát fokozhatja, magnézium pótlás csökkentheti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
26.
tomi20 kérdése:

Udv.Tisz.Dr no.Letezik olyan hogy valakinel mindenfele betegseg nelkul magasabb a nyugalmi pulzus mondjuk 90.Koszonom valaszat szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
26.
Tisztelt Kérdező! Igen, ez lehet alkati és származhat fizikai edzetlenségből. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
25.
tomi20 kérdése:

Tisz.Dr no.A vernyomas 127 84 mennyire szamit normalisnak ha a diasztolesz ertekek neha egy kicsivel meghaladjak a 80 at.30 eves vagyok nem szedek gyogyszert.A pulzusom 65 es 100 kozt valtozik.Napkozben a pulzus 80 es 95 valtozik estere 70 koruli szokott lenni . Baj hogy neha nyugalmi helyzetben is magasabb a pulzus mondjuk 93.Enyhe mitralis prolapszust alapitottak meg a kardiologian.Endokrinologiai eredmenyek negativak.Koszonom valaszat szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
25.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomás célértéke <140/90, tehát az öné a normális határon belül van. A magasabb pulzus jól befolyásolható fizikait edzéssel, ekkor ugyanis gazdaságosabban, nyugalomban lassabban dolgozik a szív. A mitralis prolapsusnak ehhez nincs köze. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
24.
mellkasfájdalom kérdése:

Kedves Doktornő! Mellkasfájdalom jeligével írtam Önnek,és köszönöm válaszát, mely gyors volt és némileg megnyugtatott.Egy dolog nyugtalanít még hisz leírtam, hogy a vizsgálati eredmények elfogadhatók voltak, bár a gerincem, csontjaim nem igazán jók. ami motoszkál bennem, hogy nagyon étvágytalan vagyok és fogytam is pár kilót kb. egy hónapja.mindenütt a rosszindulatu betegség tüneteként említik.Mint írtam ez év februárban voltam vastagbél és gyomor tükrözésen is. Voltam akkor nőgyógyásznál is és laborban.Nem volt komoly eltérés. Írtam azt is, hogy meghalt édesanyám, ami megviselt nagyon és sorolhatnám a lelki okokat, magányos nyugdíjas, sokszor feleslegesnek érzem magam. Van-e tennivalóm még a vizsgálatok tekintetében, vagy várjak és talán jóirányba fordulnak a dolgok. Kérem továbbra is a segítségét, melyet köszönök. Tisztelettel: Szabó Zita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
24.
Tisztelt Kérdező! Korábbi levelében azt írta, hogy a gyomorvizsgálat mutatott eltérést (nem rosszindulatú elváltozást), de ez is okozhatja a fogyást. Ahogy akkor írtam, érdemes konzultálnia kezelőorvosával ismét, a lelki megrázkódtatás ronthatja a gyomor-eltérés állapotát, fekélyhez is vezethet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
23.
Tervezett szívbillentyű-műtét kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Tanácsot, véleményt szeretnék Öntől kérni a lentebb írtak ügyében, előre is köszönöm fáradozását! Párom nevében írok, aki 49 éves, hála Istennek jó egészségnek örvendő férfi veleszületett szívzörejjel. Egy alkalommal a munkahelyéről a foglalkozás-egészségügyi szűrést végző orvos elküldte kardiológiára a szívzörej miatt, ahol a kardiológus aorta billentyű szűkületet vélt felfedezni. Ez pár évvel ezelőtt történt. Diétát, több testmozgást (jelenleg 75 kg, de sosem volt több 80 kg-nál), koleszterinszegény étrendet javasolt, mivel a koleszterinszintje is magas volt, kb. 6 mmol érték körüli. Azóta évente jár rendszeresen kontrollra kardiológiára, a koleszterinszintet halolaj, zöldkagyló kapszula, valamint fokhagyma napi szintű rendszeres fogyasztásával, zsírszegény étrenddel szépen kordában tudja tartani. Koleszterinszintje jelenleg: 5.5 mmol gyógyszer nélkül, csupán az előbb felsoroltakat szedi. Az idei kontrollvizsgálaton azonban az alábbi eredmény született: "M-MOD: AOD: 20mm, EDD: 49mm, IVS: 8mm, LAD: 35mm, ESD: 29mm, PW: 10mm, Ao asc.diam: 26mm, EF(Teichholz,%): 70 2 D: Mitralis bill.:ép, Aorta bill.:meszes, Tricusp.bill.: prolabál, Bal pitvar hossza: 53mm, Jobb pitvar hossza: 51mm, RVD: 34mm, TAPSE: 27mm, Falmozgások: jók. Az aorta látható szakaszán kóros nem látszik, a mellkasi nagyerek eredése szabályos. DOPPLER: BK beáramlás: E/A: 65/72, DT: 190ms, Bal kamra kiáramlás: AoVmax:4.4 m/s, Ao.syst.átlaggr.: 47Hgmm, Ao.syst.csúcsgr.: 77Hgmm, Mitralis insuff:-, Aorta insuff:-, Tricuspidalis insuff.:- Vélemény: normális üregek, jó systoles BKF., Meszes, signifikáns aorta stenosis. Egyéb vizsgálatok: Ekg.: sin.ritm., Fr.: 81/min, Kp.tengely., PQ: 0.16sec. Norm. ST-T hullámok. Epikrízis: Sten.valv.ao.mai.gr. Echo kép alapján aorta stenosis signifikáns mértékű. Beteg részére a műtéti megoldást ajánlottuk." Páromat az eredmény alapján coronarographiára jegyezték elő, előrevetítve, hogy szívbillentyű-műtét lenne szükséges, és amennyiben az érfestés jó eredményt hoz, úgy a billentyű cseréje éren keresztül is végrehajtható lesz. Az érfestést okt.27-én elvégeztek. Ennek során zárójelentést kapott, rajta a következőkkel: "EKG: SR. Fr. 75/perc, PQ: 0.16s., QRS:0.08s, norm. tengelyállás. V1 1,5 mm STE. norm. T-k. A beteget invazív kardiológiai kivizsgálás céljából vettük fel. Az elvégzett coronarographia nem mutatott számottevő coronaria szűkületet. PCI nem történt. Observationk során punctios szövődményt, ritmuszavart, ischaemiás aktivitást nem észleltünk. Az alkalmazott kezelés mellett keringése kompenzált, normofrekvens, normotensios. Továbbiakban kardiovascularis rizikófaktorok rendszeres ellenőrzése és kezelése, valamint időszakos kardiológia kontroll javasoltak." Az érfestést nem a beutaló orvos végezte, mert nem volt ott, és amikor páromat zárójelentéssel elbocsátottak, akkor sem volt jelen a beutaló orvosa. A zárójelentés megbeszélése ügyében a helyi kardiológia szakrendelésen jövő januárra adtak időpontot, így a beutaló orvost végül magánúton volt kénytelen párom felkeresni, hogy választ kaphasson a továbbiak ügyére. Az orvos továbbra is a műtétet javasolja előrevetítve azt, hogy hamarosan komoly gond lesz a billentyűszűkületből. Ugyanakkor hiába volt az érfestés, kiderült, hogy páromat nem éren keresztül műtenék, mert az éren keresztüli billentyűműtétet a szakorvos Úr elmondása szerint időseknek találták ki, és mivel párom még fiatal, így Őt nyitott módszerrel műtenék. Meg van ijedve párom is, próbálom tartani benne a lelket, de én is félek. Esküvőt, gyermeket terveztünk, párom viszont ilyen kilátásokkal egyikbe sem mer belevágni. Úgy döntöttem, hogy párom beleegyezésével kérek véleményt Öntől, hogy ilyen leletekkel, eredményekkel vajon Ön is csak a műtétben látja-e a megoldást? Nagyon köszönöm véleményét, tanácsát! Tisztelettel: Brigitta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
23.
Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján az aorta billentyű szűkülete valóban komoly fokú, maga a billentyű meszes is, javulás biztosan nem várható, de még a stagnálás sem garantálható, azaz számítani kell arra, hogy műtét nélkül romlani fog. Ennek veszélye egyebek között, hogy a szív bal kamrája kimerül, ami biztosan jelentősen ronthatja az életminőséget. A műtét mindenképpen ajánlható, hogy milyen módszerrel végzik, azt a konkrét adatok birtokában a kezelőorvosok dönthetik el. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
18.
Tamás kérdése:

Kedves Doktor nő ! Hasi panaszaim miatt hasi CT-n voltam. Segítséget szeretnék kérni néhány dologgal kapcsolatban. Az egyik a bauhin billentyűvel kapcsolatos,a másik pedig a haemangióma. Mellékeltem a leletet. http://kepfeltoltes.hu/151117/12270334_1025992414118621_1738499076_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
18.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban leletet értékelni felelőtlen dolog lenne, a megoldás az lenne, hogy kezelőorvosával beszélje meg kérdéseit. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
18.
hasipanasz kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Jobb alhasi panaszokkal orvoshoz fordultam, a voizsgálatok minden èrtelemben negativ eredmènyt mutattak. Ultrahangon sem tapasztaltak semmit, a vèrkèpem negatív. A hasi fájdalmam nyugalmi állapotban nem èrzèkeny, az csak erős nyomásra fájdalmas. Továbbá a fájdalom mozgáskor jelentkezik. Az orvosi intèzmènyből elbocsájtottak, sok folyadèk fogyasztás tanáccsal. A vakbèlgyulladás gyanú esetében természetes az ha csak mozgáskor fáj? Köszönettel Nèmeth T.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
18.
Tisztelt Kérdező! Nem természetes, de látatlanban nem lehet felelősséggel véleményt mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
16.
Álmosság kérdése:

Kézcsókom Doktornő! Iványi Péter vagyok,31 éves. Állandó fáradság gyötör. Akár mennyit alszom álmos vagyok most azért mert villamosvezetőként összevissza dolgozom, vagy mert elvagyok hízva és megnagyobbodott a szívem,vagy pajzsmirígy problémám van. Chron betegségem van vastagbél 2005-óta. De 2010-óta nem eszem gyógyszert tünetmentes vagyok. Kérem segítsen, köszönettel: Iványi Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
17.
Tisztelt Kérdező! Ezt én látatlanban nem tudom megítélni, a rendszertelen munkabeosztás mellett említett betegségei is okozhatják. Javasolom, forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
16.
Mp kérdése:

Tisztelt Doktornő! 17 évesen mitralis prolapsust mitralis regurgitáciò jelzett-et állapìtottak meg nálam.8 éven keresztül mindig ez állt a papiromon hisz évente jártam kontrollra.Azòta 3 orvosnál voltam és akkor meg már a papiron csak az állt hogy kis prolapsus áteresztés nincs.Hogy van ez hogy régen volt most meg nincs?Viszont múlt héten ùjra voltam mert idrje volt már elmennem és soha nem jártam még ìgy,de a vizsgálat közbe olyan pánik jött rám h mellé ütött a szivem(féltem nehogy rosszabb legyen az eredmény)az orvos megjegyezte h ne idegeskedjek mert látja az uh közben ,hogy izgulok. Az eredményem ez lett: Jò myocardium funkcio,norm tagassagu szivuregek,szegmentalis falmozgaszavar nem lathato. Kis telesystoles prolapsus Tricup. Jelzett. Az orvos mikor vegzett a vizsgalattal kozolte h rendben van nem valtozott semmit? Akkor miert volt a papiron a masik billentyum ami eddig sosem volt es a prolapsus h nem jelzett ha eddig meg az volt? Egyebkent félelemkor és izguláskor lehet érezni beveréseket.egymás után 2-3 -at?amùgy panasz mentes vagyok . Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Anett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
16.
Tisztelt Kérdező! Ezek olyan enyhe eltérések, hogy igazán nincs oka szorongani emiatt. Az, hogy van-e "jelzett" áteresztés, nem bír semmilyen jelentőséggel ezen a szinten, észlehetőségét befolyásolhatja az ECHO-gép minősége, a vizsgáló orvos szeme is, de ezek árnyalatnyi eltérések. A részleteket nem tudom megmagyarázni, miután nem én vizsgáltam, még az is lehet, hogy "sajtóhiba", hogy a másik billentyű szerepel. Ha biztosat akar tudni, akkor az önt vizsgáló orvost kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
14.
szívprobléma kérdése:

Tisztelt Dr Tarján Zsuzsa! 38 éves vagyok. Kérdésem következő volna évekkel ezelőtt mindig éreztem hogy fáradt vagyok enyhe légszomjam volt de tudtam élni hétköznapi életem! Akkoriban vagyonőrként dolgoztam üzletben mikor egy incidens után elkapott egy rosszullét erősebben legszomjam volt nagyon vert a szívem el gyengültem. Majdan feleségem édesanyja tanácsára aki többszörösen műtőtt szívbeteg elmentem orvosához. Diagnózis Angina pectoris egyéb formái. Tanácsolta változtassak munkahelyet és szedjek valami enyhe nyugtatót . Majd 2012 őszén kaptam egy telefont ami eléggé fel zaklatott és abban a pillanatban úgy éreztem mintha rám ugrott volna valaki. És le nyomot volna a földre ! Négy kéz láb mentem ki a lakásból levegőért kapkodva .A roham körülbelül három négy perces volt de mikor jobban lettem sokáig fel állni sem volt erőm . Azóta sajnos úgy érzem egyre rosszabb mindennapi dolgokban akadály állandó fáradság érzésem gyengeségem. Reggelente másfél két órát napi szinten kerékpározom ez egyben munka és hobby is. De le fáraszt is olyan szinten le terhel hogy pihennem kell utánna pedig nyugodt tempóval megyek! Sajnos már családi életem párommal megterhelő de nem vonzalommal van gond! Ön szerint hová forduljak milyen eredetű problémám lehet? Szervi vagy lelki? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
14.
Tisztelt Kérdező! Panaszaiban pánik szindroma biztosan szerepet játszik, elsősorban ezt kellene tisztázni és kezelni, de részletesebb belgyógyászati kivizsgálás is szükséges lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
14.
mellkasfájdalom kérdése:

Kedves Doktornő! 70 éves fiatalos nő vagyok,ám sokasodnak a problémáim. Haláleset történt a családban és lelkileg is kimerített, de fizikai panaszok is kínoznak, pár hete erős fájdalom van a mellkasomban a szegycsont táján, kicsit balra. végeztek pár vizsgálatot, de nem derült ki, hogy mi okozza.szívultrahang, terhelés,labor, röntgen a csontokat illetően,eltérés csak ám komoly meszesedés,kisebb csontritkulás ami érinti a gerincem, ez derült ki. Én viszont nem vagyok nyugodt hisz változás az állapotomban nincs.Még annyit, hogy februárban voltam gyomortükrözésen, ott refluxot ,és gyulladást találtak, vettek szövettanra mintát, ami jó volt. Azóta szedek savcsökkentöt. Mit tegyek? Kérem segítsen. Üdvözlöm és köszönöm: Zita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
14.
Tisztelt Kérdező! Leírása szerint a panaszoknak szervi szíveredete kizárható, a lelki tényezők mellett a mozgásszervi illetve a gyomorprobléma is szerepet játszhat. Legyen türelemmel, a folyamat hosszabb ideig is tarthat. Kétség esetén konzultáljon ismételten kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
13.
Isoptin kérdése:

Ideges eredetü (pánik) szapora pulzusra , kardiologus isoptint írt fel. Sajnos Jelenleg hiánycikk. 3 éve szedem 120 mg-osat. Mivel tudnám kiváltani? Köszönöm, Flora
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! Ebben az adagban a Chinopamil 120 mg-os gyógyszer javasolható, azonos hatóanyag tartalommal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
13.
szívpróbléma kérdése:

Jó napot ismét elküldené a válaszát újra mert nem kaptam meg előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! Pajzsmirigy túlműködés okozhat szívritmuszavart, de hogy önnél erről van-e szó, azt csak személyes vizsgálat tudja tisztázni. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
13.
szívpróbléma kérdése:

Jó napot ! Szinte naponta érzem azt mintha meg remegne a szívem. 22 éves vagyok fiatal anyuka de pajzsmirigy problémám is van ez össze füghet vele? Jelenleg bisoprolt szedek egyébként .szívuh án is voltam ahol szervi bajt nem találtak de akkor mi okozza a problémát?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! Pajzsmirigy túlműködés okozhat szívritmuszavart, de hogy önnél erről van-e szó, azt csak személyes vizsgálat tudja tisztázni. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
13.
Ani kérdése:

Tisztelt Dr.No!! 21 eves lany vagyok es aprilisban szultem. Kovetkezo problemammal fordulok onhoz! Szulesem ota sokminden megvaltozott bennem. Egy keves fizikai munkatol is mar kalapal a szivem es majdnem hogy csak kifulladok. Nagyon sokszor nyomast erzek a tarkomban ilyenkor faradt es nyuzott vagyok. Lehet ossze fugges a ketto kozott?? Vagy On szerint mi allhat a hatterben?? Egy idoszakban durva halalfelelmem volt ettol es nem tudtam megmaradni a babaval kettesben.. Valaszat elore is koszonom!! Minden jot!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! A bizonyára fennálló fáradtságon kívül lehet vérszegénység is a háttérben, de ezt csak személyes vizsgálat tisztázhatja. Keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
11.
Nagy Janos kérdése:

Tisztelt Dr.No, A nevem Janos, 26 eves vagyok, es a problemam az lenne,hogy egy ideje rosszul letek szoktak ram torni,elgyengulok,szedelgek,remegek(nincs mindig minden tunet,altalaba csak a gyengeseg).A gyengeseget ugy ertem hogy olyan erzesem van mintha barmeik pillantban ossze esnek,de a vegtagjaimban ,combom es kezeim felso reszben erzek gyengeseget.Labaimat sokszor olyannak erzem mintha rogynanak ossze,es nem en iranyitanam okat, hanem mikor lepek csak dobalnam oket elore.Mikor pedig lepcson megyek le neha(nem mindig) ugy erzem a combomat,mint egy kiados szaladas/edzes utan megeroltetve es faradtnak. Allandoan faradt/almos vagyok meg ha egy nap 12 orat alszok is(kiprobaltam).A beszedemet zavarosnak erzem sokszor ,hamar felejtek,romolott a koncentralo kepessegem,neha nehezen mondok ki egyes szavakat vagy dadogok.Van ugy hogy a semmibol megszedulok(pedig altalaba rendesen eszem).A fejem ket oldalanal neha nyomo erzest erzek.Elofordul,hogy a szivem dobban egy nagyot ugy hogy az egeszet a nyakmban erzem(ez megtortenik fuggetlenul attol hogy megeropltetem magam vagy nem). Voltam mar orvosnal,csinaltam mar vizsgalatokat, 2 eve kardiologosnal(rossz eredmeny nelkul),a vereredmenyem (2 honapja csinaltam az utolsot) tokeletes volt, se verszegeny, semmi. Voltam neurologusnal(igaz ott csak labamon csinaltak ideg es izom vizsgalatot) az is jo lett. Azt nem tudom,hogy ezekhez van e koze annak,hogy az orrom az szinte allandoan be van dugulva,foleg estenkent mikor lefekszek(nehezen kapok levegot rajta).A vernyomasommal sincs semmi gond.Mi lehet a problema? Nem tudom hova tudnek fordulni ezekkel a tunetekkel,de nagyon zavaro es nyugtalanit. Valaszat elore is koszonom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de részletesebb személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, alapos belgyógyászati kivizsgálás segíthet tisztázni a panaszainak az okát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
11.
Mlehet kérdése:

Tisztelt Doktornö! Szeretnem velemenyet kerni. Hetek ota gyakorta rossz a kozerzetem, a pulzusum ok nelkul hirtelen megemelkedik ilyenkor mellkas fajdalmam es legszomjam van. Haziorvosom vernyomast mert es meg hallgata a szivem de azt mondta nem talalt semmit. Elkuldott vervetelre ahol egyedul az osszkoleszterinem volt emelkedett. Ezen kivul hasi ultrahangom volt ahol az epeholyag nyakanal fedeztek fel egy kis megtorest. Azota epehajto teat iszok. Jelenleg is vannak gondjaim a pulzusommal valamint a hasam gyakran feszul puffad es olyan erzes van a labamban mintha nagyon sokat setaltam volna. Ön szerint lehet valami problema haterben ami komolyabb kivizsgalast erdemelne? Köszönettel Karoly
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
Tisztelt Kérdező! Jó lenne, ha a gyakran előforduló rosszullét alatt történne vizsgálat, ez közelebb vihetne a megoldáshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
11.
Mlehet kérdése:

Tisztelt Doktornö! Szeretnem velemenyet kerni. Hetek ota gyakorta rossz a kozerzetem, a pulzusum ok nelkul hirtelen megemelkedik ilyenkor mellkas fajdalmam es legszomjam van. Haziorvosom vernyomast mert es meg hallgata a szivem de azt mondta nem talalt semmit. Elkuldott vervetelre ahol egyedul az osszkoleszterinem volt emelkedett. Ezen kivul hasi ultrahangom volt ahol az epeholyag nyakanal fedeztek fel egy kis megtorest. Azota epehajto teat iszok. Jelenleg is vannak gondjaim a pulzusommal valamint a hasam gyakran feszul puffad es olyan erzes van a labamban mintha nagyon sokat setaltam volna. Ön szerint lehet valami problema haterben ami komolyabb kivizsgalast erdemelne? Köszönettel Karoly
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
ld. előző válaszomat
2015.
11.
11.
zsu13 kérdése:

Tisztelt dr. Tarján Zsuzsa! Férjem 45 éves, egy nyaki ultrahang vizsgálata után a következő diagnózist született: A carotisrendszer nyaki szakaszának lefutása kanyargósabb, az érfalak vaskosabbak, az intima felszín mérsékelten egyenetlen. A bulbusok körül néhány lapszerinti meszesedés figyelhető meg, melyek mellett az áramlási sebesség nem fokozott. Az a. vertebralisokból anterograd irányú áramlási görbe nyerhető. Az ábrázolódott a. subclaviákban szabályos, trifázisos áramlás figyelhető meg. Vélemény: mérsékelt fokú atherosclerosis significans haemodynamikai eltérés nélkül. Az orvossal való beszélgetés után eléggé elkeseredett a férjem. Azt szűrte le a beszélgetésből, hogy valami nagy baj vette kezdetét. Pedig nem dohányzik, nem iszik, heti 4-5 alkalommal súlyzós-erőnléti edzést tart és fut. 170 cm magas 74 kg a testsúlya, nagyon kevés testzsírral. Az étkezése egy dietetikus álma is lehetne: sok zöldség, heti 2- 3 alkalommal szárnyas és hal, kevés feldolgozott szénhidrát. A koleszterin szintje sajnos magasabb (9) feltehetőleg genetikai okokból. Gyógyszert (vérhígítót) egyenlőre nem szed, bár az orvos javasolta, de mivel elég sok a mellékhatása ódzkodik tőle. Tényleg olyan borzasztó a helyzet? A fentieken kívül mit lehet tenni megelőzésképpen ? Tényleg gyógyszert kellene már szednie ebben a korban? Válaszát előre is hálásan köszönöm! Üdv. B.S. Zsuzsanna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
11.
Tisztelt Kérdező! Jelenleg férje állapota nem aktuálisan aggasztó, de a leírt eltérések és a magas koleszterin-szint jelzés lehet arra, hogy érelmeszesedés (koszorúér- illetve agyi erek is) kialakulása valószínű. Megelőzésként a koleszterinszint csökkentése és a véralvadásgátló szedése is indokolt lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
10.
dajka attila kérdése:

Kedves doktornő azzal a kérdéssel fordulok önhöz ma elkezdet szurni a bal melkasomon megmértem a vérnyomásom és 134/96/76 volt késöbb egy 2óraval ra 117/86/66 volt.Fél nebilettet szedtem az 5 mg ost csak mindig alacsony golt a vérnyomásom most negyedet szedek de tajékoztattam doktornömmel.Mitöl szurodikég mindig bele?Csak nem imfartsgyanum van?csak agodok es azert is kérdeztem.köszönöm hogy meghalgatot
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
10.
Tisztelt Kérdező! Ez nem tűnik szíveredetűnek, de ha kételyei vannak, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
10.
Szívprobléma? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a problémámmal fordulok Önhöz,hogy az utóbbi időben nagyon kevés mozgástól nagyon magas lesz a pulzusszámom. Ezt nem csak a pulzusmérőn látom,hanem nagyon erős szívdobogás érzésem van olyankor,szédülök és úgy érzem nem kapok elég levegőt. Voltam kardiológián,leírom Önnek a leletem eredményét és megköszönném,ha Ön is tudna véleményt mondani nekem. A felvétel összesen 113723 szívütést tartalmaz az alábbi csoportosításokban: Normál ütések 10 csoportba ; VES ütések 1 csoportba; SVES ütések 6 csoportba sorolhatók. Szívfrekvencia: HR átlag 78/perc ; HR maximum 187 / perc; HR minimum 51/ perc. ST átlagértéke : stA 0,06 ; stB 0,06. Teljes ischaemiás terhelés: stA 01:06; stB 00:01. Az ischaemiás események száma 8. A leghosszabb ST depresszió 3,5 perc hosszú, az A csatornán,mélysége -0,27mV. A legmélyebb ST depresszió -0,37 mV az A csatornán. Átlagos RR távolság 758ms. QT maximum 429 ms ; QTc maximum 553ms. Ezek mit jelentenek? Mi az az ischaemia meg ST depresszió? nem értem,de elég rosszul hangzik:) ez tényleg teljesen normális EKG eredmény? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel, Hegedűs Betti
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
10.
Tisztelt Kérdező! A gondosan leírt összegzésből úgy látom, hogy ezt a gép szoftvere készítette, az orvos feltehetően nem értékelte ki. Ez azért baj, mert a gépi értékelés mechanikus, nagyon sokszor tartalmaz hibákat (a bemozgást vagy az elektróda leesését is "eseménynek" minősíti). Javasolom, hogy beszélje meg kardiológus kezelőorvosával az eredményt, mert ha valósak lennének a leírtak, akkor bizonyára kezelni kellene (akár a 187-es pulzust, akár az ST-depressziókat). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
07.
folyamatos extrasystole kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lehetnek-e folyamatos extrasystoléi egy egészséges embernek? Van, hogy 1-2 hétig minden nap folyamatosan érzem Ez évek óta tart. Általában egy nagyobb stresszes helyzet után kb. egy héttel jelentkezik, és hetekig tart. Nem tudom, hogy összefügg-e. Nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, se cólát, se fekete teát. Mitrális prolapsust állapítottak meg pár éve ultrahangos vizsgálaton. Válaszát előre is köszönöm: I.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
07.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, hogy pontosan mit ért azon, hogy "folyamatos" exrasystolék. Ez percenként hány extra ütés? Mi az aránya a szabályos és extra ütéseknek? Egyébkén bizonyára tudja, hogy egészséges szíven az extrasystole ártalmatlan jelenség, és azt is, hogy a stressz növeli a gyakoriságukat. Kétség esetén konzultáljon kardiológusával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
06.
Pánikbetegség kérdése:

Tísztelt dr nő! 36 éves férfi vagyok és sajna pánikbeteg,sok figyelmet forditok magamra,testi tüneteimre. Az lenne a kérdésem,hogy szedek nem olyan régen leponexet ill. mizaprin nevű gyogyszereket es ezek okoznak e pulzusszám emelkedést? Pulzusom 103 -110 közt van...vérnyomásom 134/ 92 . Lehetséges hogy az antidepresszáns gyógyszerek befolyásolják a pulzust? köszönöm:G Tibi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
06.
Tisztelt Kérdező! Ezt a gyógyszereit felíró s önt kezelő orvossal kellene megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
06.
fájdalomcsillapítók kérdése:

Kedves Doktornő! Tegnap hajnal 2 felé kellett bevennem fogfájásra Diclac 75mg tablettát, viszont nem voltam vele megelégedve, így Saridonra váltanék át. Lassan 12 óra telik el, hogy bevettem a Diclacot, Ön szerint most már bevehetek egy Saridont, vagy várjak még? Köszönöm a választ előre is! Kinga
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
06.
Tisztelt Kérdező! Szerintem már meg lehet próbálni, de ha nem hat, fogorvost keressen fel! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
06.
sziv kérdése:

Tisztelt D. Tarján Zsuzsanna! Érdeklődni szeretnék hogy 14 éves vagyok és naponta szokott szúrni a szivem ez mitől lehet?? voltam korházba és nem találtak nálam semmit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
06.
Tisztelt Kérdező! Ez leginkább mozgásszervi (csigolya, izomzat) eredetű lehet. Ha nem szűnik, reumatológushoz kellene fordulni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
04.
vérnyomás kérdése:

Tisztem Dr.nő! Kérdésem a következő, hogy az elmúlt 1 hétben felment a vérnyomásom ill. Pulzusom. Az kérdezném, hogy a 146/92 pulzus 115 ezek az eredmény mennyire veszélyes? Be vagyok pánikolva, hogy nehogy a szivemmel legyen baj vagy keringési probléma állhat mögötte. Fél betalokot kaptam.Egy hete kb ilyen a vérnyomásom ill pulzusom. Tisztelettel: G.Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
05.
Tisztelt Kérdező! Ezek valóban magasabb értékek, tisztázni kellene, hogy a kapott kezelés elég-e, vagy célszerű lenne egyéb kezelés is. A kísérő magasabb pulzusszám miatt vizsgálni kellene a pajzsmirigy működését is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
04.
Kovács Istvánné kérdése:

Kedves Tarján Doktornő! Köszönöm gyors válaszát, de én csak arra lennék kíváncsi, hogy a három gyógyszer a Sympathomim, a Xanax, a Furosemid-Chinoin kétnaponta 2x40 mg kémiailag összeférhetők-e.? Az anyukám nem bírja szedni a Betaloc Zoc 12,5-öt mert mindenféle rossz hatása van. Ezért elhagytam.A legrosszabb az hogy nagyon lefogyott évek óta 48 kg, nincs étvágya, már 150 db vasgyógyszert szedettek vele és vérnyomása is alig van. Éjjel nappal nyög, hangos hangokkal beszél, alig eszik, 88 éves. Nem fáj semmije azt mondja, de állandóan emelgetem, öltöztetem, magatehetetlen. A múltkor infúziókat kapott, amitől teljesen félrebeszélt és leesett a körberakott ágyról. Csodákat nem tud művelni a városról kijáró háziorvos sem. Szívelégtelensége van, mert régebben szívgyógyásznál is jártunk városon. Akkor még nehezen el tudtuk vinni. Úgy rendelkezett, hogy itthon szeretne meghalni,ne vigyük kórházba meghalni. Nagyon gondozzuk. Mivel bármely gyógyszer leviszi a vérnyomását, nem kap elég vért a szem, az agy és a szervezet. A vízhajtót legalább 10 éve szedi előbb a gyengét, mostmár 1 éve az erősebbet írták. Azért kérdezem, hogy a Sympatomim cseppek, a 0.25 Xanax reggel és este és a 2 naponkénti Furosemid Chinoin 2 tabletta kémiailag adható-e? Már 2 napja adom neki ezt a 3-at, mióta a többivel leálltam jobban lett. De szeretnék megbizonyosodni hogy jó-e ha az egyik lenyomja, a másik emelné a vérnyomást? Nagyon köszönöm a válaszát. Köszönöm szépen ha még egyszer válaszol.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Kémiailag nincs összeférhetetlenség, de a 2x40 mg Furosemid biztosan nagyon sok ehhez a testsúlyhoz, ha mindenképpen szükséges, inkább napi 1 tabletta lenne jó, és káliumpótlás is szükséges lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
04.
Kovács Andrea kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pár napja fáj a gyomorszájamnál és azt vettem észre,mozgásnál fokozódik.Ultrahangon minap voltam,nem ebből kifolyólag,mindent rendben találtak,kivéve cholisysta többszörösen megtört.gasztróra január közepére kaptam csak időpontot.Mire figyeljek?Lehet komolyabb baj?mozgásra miért rosszabb?köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem lehet erre a kérdésre válaszolni, nem valószínű, hogy a megtört epehólyag okozza a bajt. Javasolom, kérdezzen meg erről ezen az oldalon egy gasztroenterológust is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
04.
Kovács Istvánné kérdése:

Kedves Tarján Doktornő! Érdeklődöm hogy alacsony vérnyomás esetén a Sympatomim csepp, a Furosemid Chinoin vízhajtó és időnként a 0,25-ös Xanax együtt szedhető-e? Megnéztem a Dr.info.hu -nál de nincs ellenreakció. Kérem ne azt válaszolja hogy kérdezzem meg a háziorvost, mert vidéki településen alig van háziorvos és az idős anyukám nem szállítható. Az alacsony vérnyomás és a lábvizesedés, pánik miatt ezeket tanácsolták szedni. Kérem szives válaszát, nagy tisztelettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de érdemi választ nehéz adni látatlanban. Nem tudom, miért alacsony az édesanyja vérnyomása, ez lehet attól is, hogy ritmuszavar miatt nem korrekt a mérés, a Sympathomim csepp nem sokat segít. A Furosemid biztosan csökkenti a vérnyomást, de persze konkrét ellenjavallat nincs. A Xanax biztosan nem zavarja a képet, mivel az nyugtató. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
04.
pajzsirigy kérdése:

Tisztelt Doktor nő!! Évenként járok pajzsmirigy ultrahangra és már harmadik éve, hogy a jobb oldalon 8 mm-es a bal oldalon 4 mm-es göb látható, de panaszom nincs és a tsh laborom mindig határértéken belül van, így gyógyszert sem írnak fel, csak évente ellenőrizni kell azt mondta a doktor úr, ha a tsh jó akkor nincs vele teendő .Nem változik most is ugyanaz az uh érték volt 8 mm-es és 4 mm-es és ez már évek óta így van, - nem nő - Lehet , hogy butaságot kérdezek, de ez a ciszta idővel felszívódhat??? valamennyire??? különben változókorban vagyok és ekkor vették észre. Köszönöm a válaszát-- Brigitta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Azt nem hiszem, hogy felszívódna a cysta (vagy göb??), de hogy van-e jelentősége, azt nem tudom megítélni, ebben kezelőorvosa adhat felvilágosítást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
03.
Edina Kis kérdése:

Tisztelt Doktorno! Kulfoldon elek, itt alakult ki szapora szivveresem. 39 eves no vagyok. Orvostol-orvosig mentem, cardiovascularis centerben 2 napig volt rajtam Holter. az eredmeny normalis EKG. Kaptam akkor Atenolol 25 mg tablettat, amire az orvos azt mondta, hogy nem kell szednem. Ez volt juliusban. Neha-neha ereztem, hogy gyorsabb a pulzusom, mint kellene, de mindig elmult. Kozben allergias lettem es az allergiateszten mertek vernyomast is, ami eleg magas volt, szapora szivveressel. Az allergia orvos azt mondta, hogy igenis kell szednem az Atenolol-t. Mivel a dobozra csak az van irva, hogy "ha szukseges" kerdeznem, hogy ez mit jelent? Mennyit lehet ebbol enni egy nap?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez elég vázlatos ismertetés, nem tudom, hogy pontosan mit jelent az "elég magas vérnyomás és szapora szívverés". Mindenesetre az Atenololt nem alkalomszerűen kell szedni, hanem ha szükséges, akkor állandó jelleggel. Kétség esetén konzultáljon a kardiológusával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
03.
borda és szegycsont fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy már nagyon régota fáj a bordám illetve a szegycsontom és ez a fájdalom menstruáció elött erösebb lesz és volt már olyan hogy hirtelen rám jött gyorsabb szivdobogás érzés a kérdésem az hogy ez a két dolog függhet egymástól? mell ultrahangon voltam ott minden rendben mert háziorvos azt tanácsolta biztos azért fáj a szegycsontom illetve a bordám.EKG csináltak akkor abban a pillanatban rendben volt minden kihez fordulhatnék ultrahangra? vagy kardiologiára? mert a háziorvos azt mondja hogy biztos be van gyulladva a csont de mindig? köszönöm elöre is a válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
03.
Tisztelt Kérdező! Valószínűleg mozgásszervi eredetűek a panaszai, javasolom, hogy forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
02.
angina pectoris kérdése:

Tisztelt Doktornő! 26 éves fiatal nő vagyok. 2012-ben asthma-t diagnosztizáltak melyet a mai napig kezelnek, majd 2015. februárjában mellkasi panaszok miatt kardiológiai kivizsgálásra került sor ahol elsődleges hypertonia-t diagnosztizáltak és reggel 20mg este 40mg Tanydon szedését javasolták amelyet be is tartom, a napokban a vérnyomás csökkentő gyógyszer szedése mellett erős fülzúgással és hányingerrel kezdődő újabb magas vérnyomásaim vannak (179/155 Hgmm amire háziorvosom egyenlőre béta blokkolót adott (bisoprolol). Kérdésem, hogy baj-e, hogy a napokban észre vettem, hogy terhelésre legfőképpen a bal kéz terhelésére erősebb szív tájéki kb 10-15 percig tartó mellkasi fájdalom csatlakozik? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: N. Nóra
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
02.
Tisztelt Kérdező! Ezek meglehetősen összetett kérdések, amire látatlanban nehéz érdemi választ adni. Az biztos, hogy az asztma gyógyítására szolgáló gyógyszerek emelik a vérnyomást, továbbá a 179/155-ös érték nem lehet valós, ez inkább technikai hiba. Az sem optimális, hogy béta-blokkolót szedjen asztmás betegként. Mindezek alapján alapos konzultáció javasolt a tüdőgyógyásszal és a kardiológussal. A leírt fájdalmak nem utalnak szíveredetre, inkább mozgásszervi jellegűek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
01.
szívritmus zavarok kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Félúton vagyok a 20 és 30 között, heti egyszer focizom, mellette sajnos dohányzom. EKG és vérvizsgálat eredmények mindig negatívak, panaszom a következő: havonta egyszer-egyszer általában állóhelyzetben pár másodpercig, kb. 4-5 úgy dobog a szívem, hogy az egész mellkasom beledobog, mintha nem egyenletesen verne és megszédülök, de nem ájulásig, csak kicsit. Ilyenkor általában valamelyik lábamat úgy érzem, mintha gyengébb lenne, mint a másik, aztán ahogy jött, úgy helyre is áll ez az állapot és utána megint egy hónapig semmi panasz. Családban nincs szívbeteg, apukámnak gyomorfekélye, nagypapámnak strombózisa volt. Kérném segítségét Ön, mint szakorvos mire gondol vagy csak ártalmatlan fiatalkorral járó tünetről van-e szó. Köszönöm előre is válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
01.
Tisztelt Kérdező! Az biztosnak látszik, hogy valamilyen szívritmuszavarról van szó, amint ön is írja, de azt, hogy milyen jellegű és van-e jelentősége, azt csak részletesebb kardiológiai kivizsgálás (első lépésként ritmusanalízis) mondhatja meg, látatlanban nem lehet megítélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
31.
Szív probléma 60van kérdése:

Kérdésem a Dr. Nőhöz. Három éve volt egy komoly szív infarktusom 6 havonta járok kontroll vizsgálatra. Most utóbbi két vizsgálaton nem csináltak szív útra hangos vizsgálatot, elő fordul mint ma is hogy le izzadtam és le gyengültem,meg mértük a cukrom 5,5 volt, a vérnyomásom 105/65- pulzus 57-csak remélem nem a szívem okozza? Tisztelettel várom válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
31.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ezt látatlanban nem lehet megítélni. Bár a panaszok hátterében többféle tényező is állhat, a valódi megoldás a személyes vizsgálat lehet. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
30.
Beatrix79 kérdése:

Kedves Doktornő! Tegnapi váladzát köszönöm!hasfájdalom miatt kérdeztem önt.Délutánra rosszabbul lettem,ügyelet beutalt a kórházba.csináltak uh-ot,az teljesen negatív lett,viszont a vérképem amylase u/l 28-100 tartomány enyém 138 lett,lipáz 13-60 enyém 74, minden más tökéletes.hazaküldtek,hogy semmi tehendő,3nap diéta és ennyi.Valószínű előző nap túlettem magam,de ezek az értékek kizárják a hasnyálmirigy gyulladást.nincs káros szenvedélyem,36éves vagyok.Engem nagyon aggaszt a két emelkedés.Ön szerint nézessem meg máshol vagy ez tényleg elfogadható?mitől emelkedett akkor?nagyon aggódom.köszönöm U.Beatrix
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
30.
Tisztelt Kérdező! Ezek az értékek nem olyan sokkal térnek el a normálistól, egyelőre tartson diétát, ha nem javul, akkor forduljon ismét orvoshoz. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
29.
érdeklődés kérdése:

Kedves DRNÓ! a szívultrahag leleten mit jelent,mire utal a százalékos érték? nekem most 51% volt irva. mi a jó érték?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
29.
Tisztelt Kérdező! Ez a szív bal kamrájának funkcióját jelenti, 50% felett megfelelő. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
29.
Beatrix79 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Éjjel erős izomlázszerű érzés volt a gyomorszájam környékén,a legevővétel ha mélyebb volt,fájt a gyomromnál.Fáj a hátam,vesém is.láz,hányás nincs.talán enyhe hányinger.már az egész hasam fáj,nem erős,de zavaró.voltam a háziorvosomnál,szerinte túlterheltem este.nem nyomkodta meg semmi,de kértem uh-ra beutalót.keddre van időpontom.a pocak nem javul,félek,hogy nem e hasnyálmirigy gyulladás.ön szerint nyugodtan várjak keddig?hasnyálmirigynek több tünete lenne?köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
29.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de valószínűbb. hogy a mostanában gyakori vírusfertőzés okozhatja a tüneteit. ha nem javul, akkor keresse fel ismét kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
28.
tomi20 kérdése:

Udv. Tisz.Dr.no.Nagymamam allapotarol kerdeznek aki 75 eves.A vernyomasa 175 115 es a pulzusa csak 40 volt .Gyogyszerei bisoprorol 5 mg reggel 1 ebrantil reggel es delben 1 dironorm reggel 1 tab.Van neki cukorbetegsege is.Mi okozhassa ezt a vernyomast mert valami nem jol van beallitva es ez az alacsony pulzus szam ? Koszonom valaszat.Szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
28.
Tisztelt Kérdező! Sem a vérnyomás, sem a pulzus nem megfelelő, de az okáról és a kezelésről látatlanban nem lehet nyilatkozni. Konzultáljanak nagymamája kezelőorvosával illetve keressenek fel kardiológust.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
27.
lentffyfáni kérdése:

Kedves Doktornő ! Ma nagyon fáradt voltam, de még probálkoztam befejezni a konyhai dolgokat. Utána beszaladt a szobába és hanyatt vetettem magam az ágyra. Abban a pillanatban láttam, amint lassan de roppant erővel vert a szivem kb fél percig. Nagyon rossz érzés volt. Megmértem a vérnyomásom ami 148/58/49 volt. Más tunetre nem emlékszem. Lassan visszaállt. Vajon ez komoly tunet vagy esetleg a hirtelen hanyattdobástol lehetett? koszonom a turelmét.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, hogy állapotának tisztázása céljából keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
26.
tomi20 kérdése:

Tisz.Dr. no.A reggeli orakban nem tudok megmaradni az agyban mert csak forgolodok eggyszeruen muszaj felkelnem olyan nyugtalansag gyotor es a rossz kozerzet .Ma reggel is igy voltam.Megmertem a vernyomasom 132 86 pulzus 80.A kardiologian enyhe mitralis prolapszust allapitottak meg az elulso vitorlan es feher kopeny szindromat.Mik okozhassak ezeket a tuneteket .Ki vizsgaltak az endokrinologiai reszet is a stressz hormonokat de az is negativ.Ezek a tunetek mar regen meg vannak es ket harom nap utan szunnek .A vernyomasom a tegnapi nap folyaman tobb merest kovetoen a kovetkezo keppen alakult 130 85 es 105 70 kozott.A pulzus 75 es 100 kozt.Koszonom turelmet.Szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
26.
Tisztelt Kérdező! A leírás és a kivizsgálási adatok alapján panaszainak nincs szervi eredete, pszichés hátterük lehet. Próbáljon meg tudatosan foglalkozni ezekkel a tünetekkel, és "fejben" győzze le ezeket a szorongásos tüneteket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
26.
Szívprobléma? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Néha nyomó jellegű mellkasi fájdalmat érzek bal oldalon, bal karom néha zsibbad, de van hogy a bal vállba, esetleg az állkapcsomban is érzem. Ilyenkor néha kicsit fáj a hasam, székelési ingert érzek. Néha bizsereg az egész testem. Amikor front van, akkor szinte mindig érzem, de a nyári ülő munka végzésekor is előjött, elmentem a háziorvosomhoz. Csinált EKG-t, negatív lett, volt vérvétel, az orvos szerint semmi érdemi eltérés. Kardiológushoz nem adott beutalót, akkor éppen az ülő munkára fogta. Most a fronttól függetlenül is megjelent a panasz. Volt ilyen már régebben is, az EKG soha semmi kórosat nem mutatott, egyszer voltam mellkasröntgenen is, de semmi. Most ha lefekszem, elkezd fájni a mellkasom, ha felülök, pár perc múlva jobb lesz, amíg le nem fekszem. Kissé stresszes az életem, de nem foghatok mindent erre, aggódom az egészségem miatt, főleg a szívproblémák aggasztanak. 22 éves nő vagyok, nem dohányzom, alkoholt is csak nagyon ritkán fogyasztok. Elnézést kérek a hosszúra sikeredett levélért!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
26.
Tisztelt Kérdező! Panaszainak jellege nem utalnak szívproblémára, inkább mozgásszervi eredetre utalnak (gerinc, csigolyák, borda közti izomzat). Javasolom, forduljon reumatológushoz részletesebb vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
20.
hasi problema kérdése:

Jo napot! 2 honapja tapasztaltam hasi fajdalmakat! Gorcsos hasmeneses erzes de nem kell wcre mennem csak faj! Eddig hetente 1szer ha volt szekletem,most már napi 3szor kell s nem eszek se tobbet se kevesebbet etrendem nem valtozott! Voltam nogyogyasznal ott mindent rendben talaltak! De sajnos egyre jobban faj a gyomor tajekan!gyonorsavam is egyre tobb! A batyam crhon beteg s a mamamnak is gyomor problemai voltak! Nem tudom mi okozza s az orvosom azt mondta majd elmulik ha 2 het mulva se mennyek vissza! Neha a gerincembe is benyilal s volt hogy felallni se tudtam annyira fajt! Onnek esetleg tippje lenne hova forduljak? Hozza teszem hollandiaba elek! Üdvözlettel, Noémi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
20.
Tisztelt Kérdező! Panaszainak okát csak személyes gasztroenterológiai (gyomor-bélrendszeri szakorvos) vizsgálat tisztázhatja, javasolom mielőbb keressen fel ilyen szakembert! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
19.
bal oldali fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Nő. Párom miatt aggodok, ö 44éves, nagyon sokszor ejszakankent leizzad de ugy hogy pizsamat kell cserelnie,az orrat folyton fujnia kell(amire orrspret irtak neki mert alergias parlagfure erre arra) a bal oldalt a melkasanal a szegycsont alatti reszen egyre tobbet elofordul hogy belenyilal neki,olyan szuro erzest érez,de ezt mar hetek ota erzi naponta minimum 2 szer.. nagyon nagy baj lehet??? sokszor kell kopnie is ami atlatszo szinu,de a masik orvos azt mondta ez allergiatol van...kerem segitsen...
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül nem lehet érdemi választ adni. A felsorolt panaszoknak többféle oka lehet, de látatlanban nem lehet megítélni. Javasolom, konzultáljanak párja kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
19.
terheléses ekg bypass után egy évvel kérdése:

Tisztelet Doktornő, Szept. 29-en válaszolt készségesen a levelemre. Hozza nem értőként felmerült bennem, hogy a terheléses ekg eredménye esetleg lehet-e attól, hogy apukámtól a nyáron elvették a vérhígítót és mondjuk túl sűrű volt a vére (amit senki nem nézett). Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
19.
Tisztelt Kérdező! A terheléses EKG eredményét ez nem befolyásolja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
18.
Mi lehet ez az érzés? kérdése:

Tisztelt Doktornő! 36éves,vékony nő vagyok.Káros szenvedély nincs,csak stressz.Van MPS-em,néha sok sok bigemin extrám.Panangon szedését javadolták,más tehendőt nem igényel.Ami gondom lenne,inkább állásnál érzem,hogy közvetlen a gyomorszájnál erősen érzem a szívverésem,lüktet,olyan súrlódó érzés,mintha a verőér hozzáérne a gyomorszájhoz.Rendes ütembe ver,csak néha ijesztő,hogy miért érzem.Ha sokat állok,erősebben előjön ill,ritkán szabad füllel hallható pár szívverés.Ez a vékonyságnak köszönhető vagy kardiológus sürgősen?egy hónapja voltam szív uhn.ott csak a MPS látszódott.Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Tisztelt Kérdező! ez a vékony testalkatának köszönhető, kóros jelentősége nincs, figyelni se kellene rá. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
17.
nem tudom mi a baj kérdése:

Kedves Dr nő 25 éves vagyok 17 éve aktívan sportolok volt egy rosszul létem akkor elkuldtek kardiologushoz ahol minden megnéztek nem találtak semmi volt terheléses vizsgálaton ott se volt eltérés azt mondták h egézséges vagyok még is rengetekszer faj a melkasom es ugyan az az erős szívdobogás érzés van már nem tudom hova forduljak mitől lehet ez ? A válaszát előre is köszönöm Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudom megítélni, az önt vizsgáló kardiológussal kellene ismételten konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
16.
atípusos tüdőgyulladás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát. Ma hajnalban is arra ébredtem,hogy erősen verejtékeztem a fejem tetejétől a lábujjamig. Nem vagyok lázas,mégis olyan mintha láztalanítani akarna a szervezetem. Nem egyszerű izzadás,hanem mintha egy kád vízből törölközés nélkül egyből az ágybafeküdnék. Kissé rémisztő. Ma viszont már fáj a bal oldali vesém is. Nem görcsöl hanem éles fájdalmat érzek benne ami mozgásra fokozódik és érintésre is igen érzékeny a vesetájék. A háziorvos nospa algopyrin injekciót adott de csak enyhített. Azt mondta valószínű fellángolhatott a kórházban diagnosztizált vesemedence gyulladásom. Tarividet kell szednem. A gyengeségérzet még mindig leterít a lábamról és néha fekve meg megszédülök is pedig rengeteg folyadékot iszok. Szörnyen érzem magam. Ön szerint előfordulhat,hogy esetleg szepszist kaphattam amiatt,hogy bár diagnosztizálták a vesemedencegyulladást de nem kezelték csak a tüdőgyulladásom. Mert most valószínű a vesém miatt zuhantam meg ennyire. De olyannak más influenzaszerű tüneteim is amik miatt teljesen kétségbeestem,hogy esetleg szepszisem lehet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
16.
Tisztelt Kérdező! A szepszis magas lázzal is jár, nem csak kiterjedt verejtékezéssel, de biztosan ki kellene vizsgálni az okot, a találomra adott antibiotikum biztosan nem jó megoldás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
16.
Sólyomvári Tamásné kérdése:

Üdvözlöm! 25 éves vagyok,két kisgyermek anyukája. A problémám már hónapokkal ezelőtt kezdődött.Nehézlégzés problémával kerestem meg a dokit. Akkor a doki megállapította,hogy mandulagyulladásom is van. Amit felírt gyógyszereket az előírásoknak megfelelően szedtem.Akkor mellkasi fájdalmam is volt,magas vérnyomás,amikre szintén írt gyógyszert.Csináltattunk EKG vizsgálatot minden rendben volt.Azt mondta a doki,hogy pánikbetegségem van.Tüdőgondozóban is jártam ahol asztmára gyanakodtak, és 2x1 puff Alvescoval terápiás tesztet végeztek.A légzésfunkció vizsgálat nem volt nagyon jó. SpO2: 95%.Egy hónap múlva visszamentem kontrollra és akkor már a légzésfunkció normális értékűek voltak. De a nehézlégzés nem múlt el.SpO2:99%.. Akkor a főorvos reflux betegségre gyanakodott és 2x40 mg Pantoprazollal és Salvus vízzel tesztet végeztünk. Először jobb volt kb 2 hét után de utána újra napi szinten előjött a nehézlégzésem,és előtte nem keltem erre fel éjszaka de már most igen.Kardiológián is voltam,ahol először a doki megjegyezte,hogy nagyon sápadt vagyok,említettem neki,hogy vérszegény vagyok de gyógyszert rá nem szedek. A vizsgálattal minden rendben volt,szív ultrahangot is csináltak. Annyit írt elő a kardiológián az orvos,hogy kezeltessem a vérszegénységemet és igyak sok folyadékot,további kardiológiai vizsgálatnak nem látja értelmét.Közben elköltöztünk(házeladás volt)és az új lakóhely szerint illetékes háziorvosnál jelentkeztem. Pszichátriai orvoshoz is elmentem,(nem a doki küldött)ismertettem vele az előzményeket. Azt állapította meg,hogy stresszes vagyok nagyon.Semmi más bajom nincs,hogy a kimerültségtől van.Írt fel gyógyszert: este:1/2 Citapram 20 mg és 3x1/2 Atarax 25mg. Elkedtem szedni de nagyon álmos lettem tőle és állandóan csak aludtam volna tőle így annak szedését abba hagytam.A háziorvos góc kutatás céljából írt beutalókat:koponya röntgenre ahol minden rendben volt,szájsebészetre oda jövőhéten megyek,voltam börgyógyásznál is mert már olyan tünetem is lettek hogy a hajam nagyon elkezdett hullani és a szemöldököm is.A bőrgyógyász azt mondta hogy valószínűleg hormonális probléma is lehet de ő is adott egy laborvizsgálati kérő lapot hogy majd a vérvételen miket nézzenek meg. Hasi ultrahangra jövőhétre van időpontom.Vérvételen ma voltam de az eredmény csak 10 nap múlva lesz meg mivel autoimmun betegséget is vizsgálnak.(Néznek még AST,TSH,Gamma-GT,GPT,TVK,Trombocita,Triglicerid,és még sok mindent.Voltam Fül-Orr-Gégészeten is ahol nem találtak igazából semmi rosszat.Felkerestem egy másik Tüdőgyógyászt,ahol az orvos megállapÍtotta az eddigi leleteimből,hogy nekem kutya bajom. A mostani állapotom:nehézlégzésem napközben többször is van,nyugalmi állapotban sem múlik el.Szemöldökritkulás,hullás és hajhullás ugyanúgy van.Kedvem:egyszer jól érzem magam,másnap már nem. Hangulatingadozásom van. Lábaimat gyengének érzem,szorulással is küszködök.Még az urulógushoz is el kell mennem a doki tanácsára. Kérdezném önt,hogy így láttatlanban és így,hogy a vérvizsgálat eredménye még nincs meg. Mi bajom lehet? Kell e aggodnom? Hova forduljak még? 10 nap mire megkapom az eredményt nagyon messze van. És félek egy kicsit. Aggódom. Elnézését kérem ezért a hosszú levélért,de szerettem volna ha azért átlátható legyen a történetem. Várom tisztelettel a mihamarabbi válaszát. Tisztelettel és köszönettel:Veronika Ui: Nagyon szívesen fogadom tanácsát,tapasztalatát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
16.
Tisztelt Kérdező! Ami panaszai hátterében leginkább tisztázandó az a vérszegénység, aminek okát fel kellene deríteni és orvosolni. Ez lehet fokozott vérvesztés, vérképzési zavar, és legtöbb panaszának oka lehet. tisztázni kell a hormonális hátteret is. Sajnos, látatlanban ennél többet nem tudok mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
16.
tomi20 kérdése:

Udvozlom Dr no.30 eves vagyok voltam kardiologian ahol az ekg echo holter labor negativ.A vernyomadom az orvosnal mindig magas nalam fennall a feherkoppeny szindroma.Az otthon mert ertekek mostanabban 125 80 .A diasztolesz szokott lenni 85 88 de inkabb reggel .A reggeli emelkedettebb diasztolesz ami szokott lenni neha 90 is on szerint ez normalis ingadozas . Nem szedek gyogyszert.Koszonom a valaszra forditott turelmet.Szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
16.
Tisztelt Kérdező! Jó hír, hogy az eredmények nem mutattak semmi kórosat. A vérnyomását azért ellenőrizze gondosan, mert a "fehérköpeny" hypertonia sokszor a valódi magas vérnyomás előhírnöke lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
15.
atípusos tüdőgyulladás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 8napja engedtek ki az infektológiáról. Egy hetet feküdtem bent. Atípusos tüdőgyulladással és vesemedencegyulladással fektettek be. 2héttel a felvétel előtt húgyuti infekcióm zajlott,de nem gyógyultam ki belőle. Hasi uh eredményem: mérsékelthepatomegalia, enyhe steatosis. Mellkas rtg: jobb oldalon paracardialisan enyhe transparentia csökkenés látható. Kezdődő infiltratum. Kórház előtt két hétig HO kezelt de nem reagáltam az antibiotikumokra. Rosszabbul lettem,hol volt genny a vizeletemben,hol nem. A mellkasom és a hátam kicsit fájt de a vezető tünet az állandó hőemelkedés és az extrémfokú gyengeség volt. Kórházban 2x500mg klacid és 2x50mg diclac volt a terápia. Egy hét után kiengedtek,de a gyógyszereket még szednem kellett. 4napig jól voltam. A negyedik napon visszamentem kontroll általános vérvételre és mellkas röntgenre. A rröntgenfelvétel eredménye: a tüdőkben infiltratív árnyék nem látható. A vérvételi eredményem is jó gyulladásra utaló jel nincs. A legrosszabb erefmény benne: mpv 7 ; lymph 22.0 ; eosin 4.1 . A crp 0.4 mikor a kontroll volt,akkor még jól voltam. Aznap este belázasodtam és ágynak dőltem. Hirtelen sokkal rosszabbul lettem mint a kórház előtt vagy a kórházban voltam. A tüneteim: egynapos láz után újra állandó hőemelkedés ( 37.7-37.9 ), mérhetetlen fokú gyengeség,elesettség ,erős száraz köhögés ( a kórház előtt és alatt egyáltalán nem köhögtem ), kifejezett szegycsont mögötti erős állandó fájdalom ami köhögéskor rosszabb,csak éjszaka jelentkező egész testre kiterjedő erős intenzitású hideg verejtékezés szapora szívveréssel,amúgy nappal fázékonyság néha hidegrázás. Csak fekve,ülve viselhető el ez az állapot,már 20-30 perc álló testhelyzet vagy ha csinálok is valamit az kimerít. Összeesés érzés kerülget és úgy érzem magam mintha alig élnék. Ha lepihenek ez az érzet csökken. Valamint nagyon erős végtagfájdalmaim vannak,főként a lábaim,de azok majd leszakadnak.Még nem voltam ilyen állapotban egy betegségem alatt sem. Az orvos arra hivatkozik,h a röntgen alapján a tüdőgyulladásom meggyógyult és a crp sem mutatja jelét gyulladásnak. Hiába mondtam,hogy a crp eredményem akkor is végig 0.3 volt mikor jelen volt már a szervezetemben a tüdő és vesemedencegyulladásom is és hiába mondtam,hogy őszintén rosszabbul érzem magam mint bármikor korábban,annyit mondott az orvos,hogy valószínűleg a betegségtől és hosszas antibiotikumkúra következtében történő legyengültségtől lehet ez ês mivel vörös a torkom,hurutos tüneteim vannak,valami enyhe vírus megfertőzhetett. Kezeljem neo citrannal vitaminokkal és majd felépülök. Ön szerint valóban ez lehet a probléma? Kicsit félek attól,hogy kialakulhatott valami szövődményem ( tüdőembólia stb. )vagy visszaeshettem a betegségbe. A válaszát előre is köszönöm!! Szilvia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
16.
Tisztelt Kérdező! Igazán nagyon sajnálom, de látatlanban nem tudok önnek érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel a kórházat, ahol kezelték, alaposabb kivizsgálás segíthet kideríteni panaszainak az okát és meggyógyítani. A legjobbakat kívánom önnek! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
14.
Mell fajdalom kérdése:

Jó napot, 29 éves vagyok van egy 2 eves kislányom. Voltam februárban sziv ultrahangon minden oké a vérvételen jó. Most voltam a házi orvosnál mert egy ideje szedulok terhes. nem vagyok, a vernyomasom 120/70 volt. Most megyek újra vérvételre a szédülés miatt. De már párszor éreztem hogy a bal mellben valami fáj de van hogy nagyon utána elmúlik ez lehet sziv probléma vagy csak a tejmirigyek okoznak? Válaszát köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
14.
Tisztelt Kérdező! Panaszai bizonyára nem szíveredetűek, de egyébként látatlanban sajnos nem tudom megmondani, hogy mi okozza, lehet egyéb ok is a tejmirigyeken kívül. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
13.
Mellkas fájdalom kérdése:

Tisztelt doktor nő! Köszönöm az előző válaszát. Volt belgyogyászati vizsgálato is gyomor és vastagbél tűkrőzésem.Refluxom van kaptam rá gyógyszert.Ma voltam a háziorvosnál megmérte a vérnyomást 112|70 pulzus 65. Szerettrm volna beutalot kérni szív ultrahangra de nem írt azt mondta hogy felesleges. Köszönöm Schmidtné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
13.
Tisztelt Kérdező! Azt hiszem, hogy a szív ultrahang valóban nem vinne közelebb a megoldáshoz. Esetleg a reflux miatt kontroll vizsgálat javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
13.
Mellkas fájdalom kérdése:

Tisztelt doktor nő! Köszönöm az eddigi válaszait. 42 éves nő vagyok. Azt szeretném kérdezni hogy néha reggel enyhén szúr és égő érzésem van a mellkasomnál bal oldalon és hogy olyankor rámjön az öklendezés. A háziorvosom többször csinált ekg ami jó a vérnyomásomat rendszeresen mérem. Szedek rá gyogyszert és astrixot. Ilyenkor félelem jön rám hogy szivrohamom lessz és egész nap szorongok. Már arra is felfigyeltem hogy ez havonta jön elő és 3-4 napig tart. Szerettem volna ultrahangra beutalot kérni de a hátiorvos azt mondta hogy felesleges. Van mitől félnem?.Köszönöm Schné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
13.
Tisztelt Kérdező! Lehetséges, hogy ez a panasz inkább gyomor-eredetű, ilyen irányú kivizsgálás javasolt, mert a leírt tünetek nem jellemzőek szívpanaszra. (Az Astrix is okozhat gyomorpanaszt). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
12.
segitség kérdése:

Jó estét! Az lenne a kérdésem azt tudni kell chrom-beteg vagyok,három hónnapal ezelött műtöttek vékony és vastagbélböl vágtak 30 cm-t,a műtét jól sikerült ,viszont három napja a gyomorszájam kissebb idő közönként begörcsöl,és ahol a műtét volt ott is erös görcseim vannak végülis fél oldalam fáj étvágyam nincs evés után is fáj,vettem be sav lekötöt de nem használt,lázam hányás se volt .Ön mit javasol forduljak szakorvoshoz vagy mit tegyek .
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
12.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen forduljon mielőbb kezelőorvosával, ezek a tünetek nem tekinthetők normálisnak, vizsgálatot, esetleg egyéb teendőt igényelnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
12.
vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lassan egy éve szapora pulzus és enyhén emelkedett vérnyomás (130-140/90)-haláleset miatti pánik, szorongás okozta-miatt Concor Cor 2,5mg tablettát szedek, reggelente egyet. (ekkor teljes kardiológiai kivizsgáláson estem át(UH, EKG Holter, terheléses EKG) Emellett nyáron heti 3-4 alkalommal kocogtam 4km-t. Be is álltak az értékek normálisra(75 körüli pulzus, 115/80 vérnyomás) 3-4 hete a vérnyomásom újra megemelkedett. Ugyanúgy 130-140/90 , a pulzusom normális maradt. Háziorvosom Vidotin komb 4mg tablettát írt a concor mellé egy felet. Most általában 120-130 közt van a vérnyomásom. Ön szerint van okom aggódni? A két gyógyszer valóban szedhető együtt? Nem okozhat problémát a keringésben? Lehet köze a vérnyomás emelkedésnek a futás abbahagyásához? (a rossz idő miatt nem futok már több hete) Mióta szedem a Vidotint tompa szúrkálást érzek néha bal oldalon a szívem tájékán, ez lehet a gyógyszertől vagy véletlen egybeesés? Illetve automata vérnyomásmérőnél a pulzus számolást mutató szívecske néha kihagy egyet. Ez problémát jelent? Köszönöm megtisztelő válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
12.
Tisztelt Kérdező! Kérdéseinek jó részére nem tudok látatlanban választ adni, hogy ez-e a jó megoldás, ahhoz nem tudok hozzászólni. Az megnyugtató lehet, hogy az együttes gyógyszerszedésnek ellenjavallata nincs. Javasolom, hogy kezelőorvosával konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
12.
Enyhe nyomás kérdése:

Kedves Doktornő, Nem tudom, van-e különösebb jelentősége a dolognak, de mostanában egyre gyakrabban fordul elő ilyen hirtelen, legjobb hasonlat talán, hogy lökésszerű nyomás a szív tájékon, ami gyors megszédüléssel is jár. A szédülés el is múlik, viszont szív tájékon egy negyed órán keresztül marad ez a nem fájdalmas, inkább tompa, olykor lökésszerű nyomás, ami közérzet szempontjából elég kellemetlen. Kb.15-20 perc után viszont teljesen elmúlik. Tudna segíteni, hogy ez mi lehet, vagy érdemes orvoshoz fordulni emiatt? Köszönettel: Barbara
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
12.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet biztosat mondani, lehet, hogy ritmuszavar áll a panaszok hátterében, mindenképpen érdemes kivizsgálni, elsősorban tartós EKG monitorozás (Holter vizsgálat) javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
11.
Edit79 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Történetem röviden a következő: Július elején roszzul lettem, pánikbetegséget diagnosztizáltak. "Harcoltam" ellene, több kivizsgálásra elmentem, de mivel ezek negatívak lettek rászántam magam és elmentem pszichiáterhez. Most cipralexet szedek szorongásra.Még csak pár napja szedem, így hatása még nincs,azonban szeretnék meggyőzödni, hogy biztos nincs-e kardiológiai probléma a háttérben. Ön szerint ajánlott lenne egy efféle kivizsgálás?Panaszaim: Fejfájás néha, folyamatos fejzúgás, belső remegés. A tenyereim naponta többször is bevörösödnek és fehér apró foltos, pöttyös az egész (keringési zavar?).A fő furcsaságom: elsősorban a kezeimbe jön egy égésszerű fájdalom, és ott az ér jobban látszik ilyenkor, kidudorodik. Előfordul, hogy apró piros pöttyös a tenyerem, mintha valami megnyomta volna.A pulzusom néha lemegy 52-54-re, de ez remélem csak a gyógyszertől. Vérnyomásom csak néha ugrik fel, amúgy 130/60 körül mozog. Nagyon aggódok, nehogy a szívemmel legyen valami. Vagy ez valóban "csak" pánik? Köszönettel Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
12.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom a tüneteinek az okát, de bizonyára nem kardiológiai eredetűek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
10.
valéria kérdése:

KEDVES DOKTORNŐ! AZZAL A KÉRDÉSSEL FORDULOK ÖNHÖZ HOGY PÁNIK DEPIS VAGYOK SZEDEK SCIPPA, ASPIRIN PROTECT XANAX 0.5 FELSZOKOTT MENNI A PULZUSOM VELE EGYÜTT A VÉRNYOMÁSOM IS. KATÉTEREN VOLTAM NINCS SZÜKŰLETEM MEG KAPTAM TRANSZTELEFONIKUS GÉPET ANNAK AZ EREDMÉNYE IS JÓ. ENNEK ELLENÉRE KAPTAM BETALOK-ZOOK 25MG-OST 2X 1 KELLENE SZEDNEM DE ÉN CSAK 2X NEGYEDET VETTEM BE AZ IS LEVITTE A PULZUSOM 50-RE ÉS ROSSZÚL VAGYOK TŐLE . ÖT NAPIG SZEDTEM MOST ABBA HAGYTAM. KÉREM ÍRJA MEG NEKEM LEHET NINCS RÁ SZÜKSÉG? VAN-E VALAMI AMI ALKALOMSZERŰ VAGY NYUGTATÓT VEGYEK BE SZERINTEM NINCS RITMUSZAVAROM. MEG HA FEL IS MEGY MENNYI ÍDŐ MULVA MÚLIK EL ÉS KÖZBEN LEHET A-E BAJOM? KÖSZÖNÖM.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
10.
Tisztelt Kérdező! Én látatlanban nem tudok önnek válaszolni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát a kérdéseivel kapcsolatban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
10.