Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2552 kérdés, válaszra vár 0

Dr. Tarján Zsuzsa

Kardiológus szakorvos

Specializáció: kardiológiai panaszok vizsgálata, kezelése, betegek gondozása, rehabilitáció

Munkahely: 1.Coral Centrum2.Vitalorg
Web: www.coralcentrum.hu, www.orendelo.hu

Bemutatkozás:
Kardiológus szakorvos vagyok, sok tapasztalattal a klinikai és ambuláns betegellátásban.

2017.
06.
23.
Gyogyszerek kérdése:

Kedves Drnô! Az lenne a kérdésem öntól hogy ezek a gyógyszerek szedhetôek e együtt!Reggel:Betaloc 5mg,Scippa 20mg, Pantoprazol 20mg. Délben: Kventiax 25mg, Frontin 0,25mg, Pantoprazol 20mg. Este: Kventiax 50mg, Pantoprazol 20mg. Mert azt olvastam hogy a Scippat és a Betalocot nem lehet együrr. Tahycardiara szedem a Betacot. Pantoprazolt Refluxra. A többit. Szomatizáciôs zavar, Borderline személyiség zavar, nem meghatarozott pszihotikus zavar es szorongasos zavar.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
23.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban konkrét gyógyszerbeállítási kérdésekre nem lehet választ adni, ezt kezelőorvosaival kell megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
22.
remeny kérdése:

Tisztelt Doktorno! egy honapja pitvarfibrillaciot allapitottak meg a surgossegin ! 120 volt a pulzusom de en othol ugy lattam hogy 170. allitolag 14 orat fibrillaltam.Masnap hazaengedtek a korhazbol. A gyogyszeres kezelest abba kellet hagyjam mert nagyon kicsi volt allandoan a vernyomasom 100/60 es pulzusom is kb.40-50 kozott. 46 eves vagyok,vernyomas kezeles allatt allok 3 eve Noliprel 0.25 ,tegnap voltam ellenorzesen , nyoma sincs a fibrillacionak, a szivem tokeletes , fel orat nezte a doktorno monitoron a szivmukodest, semmi gond az ekg tokeletes, egyedul a veralvadasgatlot szedem este es 5-ik honapja Detralexet a megmutott viszeres labamra, pajzsmirigy rendben , minden verkep rendben. Kerdesem az lenne valyon mi valtotta ki a fibrillaciot mert ugy keltem fel alombol es lehet e meg fibrillaciom! elore is koszonom valaszat!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
22.
Tisztelt Kérdező! Az jó hír, hogy csak átmenetileg állt fenn a pitvarfibrilláció, azzal viszont nem tudom megnyugtatni, hogy többször nem fog előfordulni. Az oka sokszor nem tisztázható, de tudnia kell, hogy ilyenkor a pulzus- és vérnyomásmérés nem ad reális eredményt, mivel nem minden szívütés érzékelhető a periférián. A tartós kezelést kezelőorvosával konzultálja meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
21.
cukorka11 kérdése:

Tisztelt Doktornő! 48 éves leszek hamarosan. Régen is éreztem ezt az érzést évente max. 2x, nem is foglalkoztam vele és nem is gondoltam rá, hogy a szivem lehet. Januártól azomban napi szinten jelentkezett, hogy éreztem, hogy nagyobbat dobban a szivem a torkomban is szoktam érezni. Nem egyszer egy nap, van hogy egy órán keresztül megfigyelhetem. Van, hogy két napit nem jelentkezett majd megint. Elkezdtem szedni a Q10 koenzimet úgy vettem észre, hogy sokat használt, mert volt, hogy hetekig nem éreztem, vagy ha igen egy-két ütést és azok is ilyen enyhébbek voltak, nem zavaróak. De most egy hete kb. megint napi szinten jelentkezik és nem csak egy két ütést érzek. Szedek már egy ideje Magnézium B6 pezsgőtablettát is 250 mg-ost. Nem fáj, nem is érzek semmi mást, inkább zavaró egy kicsit főleg mivel nem tudom miért lehet. Orvosnál még nem voltam, mert kicsit félek is, de mindig megigérem magamnak, hogy most már elmegyek. Arra is gondoltam, hogy lehet a változókornak egy kellemetlen tünete.Szeretném megkérdezni, hogy így látatlanban Ön szerint mi lehet? Mi okozhat ilyen panaszokat? Inkább nyugalomban jelentkezik. fáradságnál, vagy idegességnél is, de van úgy, hogy fogalmam sincs, hogy miért. Az alvástól elmúlik. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Tóthné Katalin
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
21.
Tisztelt Kérdező! Valószínűleg extrasystolei vannak. Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Kétség esetén keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
21.
Marianna 26 kérdése:

Kedves doktornő!Az ldh szintem magas 448 de a ck az tartományban van mitől lehet ez? A bal vállam régóta fáj és a bal mellem felett is fáj meg a bal lapockám is.voltam pár ève terhelèsen de nem mutattot semmit.meglehet,hogy újra elkellene mennem egy vizsgálatra? Válaszát előre köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de ennek többféle egyéb oka is lehet. Laborleletek magyarázatára javasolom, keresse fel a hazipatika.com weboldal laboreredmenyek fejezetét, illetve konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
19.
Dóra kérdése:

Tisztelt Doktornő! Utóbbi időben néhányszor magasabb vérnyomást mértem, most főleg a meleg időben elé szapora a pulzusom, 100-110 körül, hamarabb is elfáradok. Elmentem orvoshoz, ahol 150/95 volt a vérnyomásom, és 2/6 erősségű systoles zörej volt hallható minden szájadék felett. Ultrahangos vizsgálat lenne indokolt, de valószínű csak sokára kapok időpontot. Ezt a zörejt mi okozhatja, lehetséges hogy a magasabb vérnyomás?Érdemes e esetleg magánrendelésre elmenni? Köszönöm válaszát! Dóra
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
19.
Tisztelt Kérdező! Lehet, hogy önmagában a gyorsabb szívverés okoz áramlási zörejt, de látatlanban természetesen nem adható biztos válasz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
18.
gyógyszer kérdése:

Tisztelt Doktornő! 62 éves nő vagyok és régóta magas vérnyomásom van. 2016 novemberében gyomor nyálkahártya gyulladásom lett. Gyomor mintavétel folyamán felmerült a gyógyszer allergia mint a gyulladás okozója. Mivel már 6 hónapja nem javult a gyomrom, abba hagytam az összes gyógyszerem szedését és napról- napra javult az állapotom, jelenleg már a diétát betartva szinte panaszmentes vagyok. A baj csak az, hogy a magas vérnyomásom így nincs kezelve. Kérdésem az lenne van-e olyan gyógyszer a vérnyomás csökkentésére ami közvetlen nem érintkezik a gyomrommal, mert ha szedem a gyógyszert sosem fogok meggyógyulni, mivel a vérnyomás csökkentőt minden nap szedni kell, méghozzá 2 félét. Válaszát köszönöm szépen. Üdvözlettel: Erzsi u.i. gyógyszerek: pantoprasol, entecort, covercard 5, bisoprolol 5
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok olyan vérnyomáscsökkentőről, amely nem tabletta lenne, javasolom, hogy problémáját kezelőorvosával konzultálja meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
17.
Gabriella kérdése:

Drága Doktornő! A jó Isten áldja meg jóságáért, és gyors válaszáért! Nagyon szépen köszönöm!!!!!! Kívánok nagyon jó egészséget, és további kellemes hétvégét!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
17.
Nagyon szívesen! Köszönöm a jókívánságokat és Önnek is a legjobbakat kívánom!
2017.
06.
17.
Gabriella kérdése:

Jó napot kedves Doktornő! A héten lett meg az ekg-m, aminek eredménye: HR: 77, Pd: 116 ms, PQ: 148 ms, QRS: 108 ms, QT: 410 ms, QTc: 465 ms, Pax 44, QRS ax:-13 normal (bal) T ax: 23. Igazából azt olvastam, hogy a Qtc szint 440 felett veszélyes. Egy kicsit meg vagyok ijedve. Bár kardiológusom nem mondott semmi rosszat az ekg-mra, vagy csak nem akart megijeszteni. Ugyan ezen a napon meglett az echo vizsgálatom is, aminek az eredménye: Aorta: 33 mm-es gyökben jól szep. aorta billentyű. Bal pitvar: 39 mm Jobb kamra: 20/30 mm Mitr. bill. tükörképmozgást végeznek Septum alsófal jól mozog, normális vastagságúak DD: 58 mm, DS: 41 mm, EF: 55%, FS:29% Sprektumok követhetők, Bal kamra kiáramlási sebessége: 102 cm/s E/A: A mitr. mellsővitorla enyhén prolabál, norm. dopplerek Drága Doktornő! Kérem szépen nyugtasson meg, hogy nincs olyan nagy baj! Az MPS-en kívül! Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! További kellemes hétvégét!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
17.
Tisztelt Kérdező! Az EKG-ról: A QTc egy viszonyszám, ami azt mutatja, hogy adott pulzusértéknél mennyi lehet maximálisan a távolság, ez önnél 410, tehát normális. Az ECHO-s értékek is a normalis határokon belül vannak, bár a bal kamra funkciója a normális alsó részében van. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
17.
györgyi kérdése:

Kedves Doktornö! Az elmult évben 3× került sor Ekg ra ahol mindig az az eredmény hogy V 2-3 ban neg.T-k.Ezek utan mindig szivultrahang történt ahol csak egy kis mitrialis popolust állapitansk meg! Kérdésem az lenne akkor egesseges a szivem? Mi ez az állando T?Nagyon vekony vagyok ettol is lehetdeges esetleg?Valaszat koszonom
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
17.
Tisztelt Kérdező! Ennek nincs lényegi jelentősége, sem az EKG-eltérésnek, sem a kis mitralis prolapsusnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
16.
Katalin kérdése:

Kedves Doktornő! A fiam 3 és fél éves és nemrég fogorvosnál jártunk és azt mondta, hogy csak úgy tudja megcsinálni a fogát ha elaltatják. A háziorvosom véleményét kértem az altatással kapcsolatban és ő azt mondta, hogy az altatást megelőzően szoktak végezni egy kardiológiai vizsgálatot. Itt Angliába ezt nem említették és mivel alapvetően mi nagyon tartunk ettől az altatástól így az lenne a kérdésem, hogy mennyire fontos ez a kardiológiai vizsgálat? Milyen veszélye lehet az altatásnak ha esetleg nem csinálják meg előtte ezt a vizsgálatot? Elnézést, hogy hosszúra sikerült és előre köszönöm a válaszát! Katalin
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
16.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, gyerekekre vonatkozó kérdésre nem tudok válaszolni, javasolom, kérdezzen gyermekorvost/kardiológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
16.
EKG kérdése:

Tisztelt Doktornő! Hétfőre aptam időpontot nyugalmi EKG-ra. A pszichológusom viszont azt mondta, hogy 20-25 év tartós stressznek való kitétel vezethet csak infarktushoz. Én 4 éve vagyok kitéve nagyon erős, folyamatos stressznek. A doktornő szerint ennyi stresszben töltött év, családi hajlammal ilyen szívbetegségekre vezethet infarktushoz? A doktornő válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
16.
Tisztelt Kérdező! Nem ismerem önt, a vizsgálati leleteit, a kockázati tényezőit. Pszichológusával ellentétben én nem ismerek ilyen pontos időtartamokat, hogy mi és mennyi idő alatt vezet infarktushoz, de ha ön ennyire tart a szívbetegségtől, akkor a nyugalmi EKG-n kívül egyéb részletes kardiológiai kivizsgálás is indokolt lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
16.
Szívritmus szabályzó kérdése:

Jó napot kedves Doktornő! Az lenne a kérdésem,hogy nagy különbség van-e a rytmonorm és a propafenon al gyógyszerek között? Válaszát előre is köszönöm! További kellemes napot!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
16.
Tisztelt Kérdező! A két készítmény között nincs érdemi különbség, azonos a hatóanyaguk. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
16.
Tawara kérdése:

Tisztelt Doktornő! Két kérdéskörrel fordulnék Önhöz. Az egyik, hogy az elmúlt egy évben több EKG leletem is készült, és ezek közül kettőn (ami ügyeleten készült) Inkomplett Jobb Tawara szár-blokkot írtak fel, ugyanakkor amit kardiológus csinált magánrendelésen, ott nem került említésre ez a zavar. Ha mégis jelen van, akkor ez egy vele született dolog, vagy kialakulhat spontán? Romolhat-e, és ha igen ez hogyan előzhető meg? A másik kérdésem arra vonatkozna, hogyha az elmúlt egy évben készült 10 EKG, 3 Szívultrahang, 1 terheléses EKG, amik az Inkomplett Jobb Tawara szár-bloktól és a mitralis prolapsustól eltekintve negatívak voltak, akkor egészségesnek mondható a szívem? Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
16.
Tisztelt Kérdező! Az inkomplet jobb Tawara-szárblock önmagában nem jelent kórosat, sőt olykor az elektródák nem pontos felhelyezése miatt is mutatkozhat ilyen kép az EKG-n. Ha semmi egyéb eltérés nincs, akkor egészségesnek tekintheti magát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
15.
eperturmix kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Kb. 2 hónapja szedek vérnyomáscsökkentőt: reggel 5mg Coverex AS (perindopril) és 2.5 mg Nebibeta (nebivolol). Ezek mellett teljesen normális minden értékem (kb 110/70 és 60-65 a pulzus). Szeretném megkérdezni, hogy nagyon ritkán valamennyi alkohol megengedett lehet-e, vagy okozhat valamilyen mellékhatást? Nem a lerészegedés a cél....de fiatal vagyok, néha meginnék a barátokkal valamit... Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
15.
Tisztelt Kérdező! Ezek a gyógyszerek nem jelentenek ellenjavallatot ésszerű mennyiségű alkohol fogyasztása esetén. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
15.
Bisoprolol kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Szerernem megkerdezni hogy napi reggel 2,5 mg os Bisoprololt kell szednem beta blokkolokent. Eddig bevetel utan mindig lefekudtem egy orat de mostanaban mar elmegyek itthonrol es lepcsozom is. Mennyire befolyasolja ez a terheles a Bisoprolol hatasat? Kes-re kaptam. Ez a gyogyszer csak beta blokkolo vagy tenyleg eros vernyomas csokkento is?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
15.
Tisztelt Kérdező! A Bisoprolol, mint minden béta-blokkoló, egybe vérnyomáscsökkentő is, de ilyen kis adagban ez bizonyára nem számottevő. Egyáltalán nem szükséges emiatt egy órát feküdnie vagy bármilyen tevékenységét korlátoznia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
15.
angina pectoris kérdése:

Tisztelt doktornő! Elnézést kérek, hogy megint zavarom kérdésemmel. Hétfőn megint erős melkasi fájdalmat észleltem baloldalon, bordákba terjedt, karba, bal állba, hányinger is jelentkezett, ám ezúttal 15 percen belül elmúlt. Ha bemegyek az ügyeletre ezekkel a panaszokkal, akkor ott elvégzik az EKG-t, így napok után is? És ha igen, és beigazolódik, hogy 1,5 hónapja infarktusom volt, akkor benttarthatnak? A doktornő válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
15.
Tisztelt Kérdező! Egy eseteleges lezajlott múltbeli, tehát nem friss infarktus nem jelenti azt, hogy akutan felveszik osztályra, csak megerősíti annak a szükségességét, hogy kivizsgálják önt, ami szintén csak az ön beleegyezése alapján történhet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
14.
Berta László kérdése:

Tisztelt Főorvosnő! A következő EKG leletről szeretném kikérni a véleményét! RR:170/90 EKG: s.rh frek: 75/min. PQ: 0,16sec.QRS: 0,11sec. III-ban R csipke,perkord csúcsosabb poz T. I-II-aVL-ben enyhe J pont emelkedés,konkav felkapott ST. AZ V2-ben. megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:B.László
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
14.
Tisztelt Kérdező! Ami az EKG-leletet illeti, a leírás szerint érdemi eltérés nincs (azt bizonyára tudja, hogy a vérnyomása magas volt a vizsgálatkor) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
13.
Mária kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa.Azt szeretném kérdezni,hogy 58 éves nő vagyok,szédüléses panaszokra cavinton forte és betahistin-ratiopharm 16mg tablettákat szedek reggel és este mindkettőböl 1-1szemet.nem igazán vagyok jól szédelgek,de tudok dolgozni járni közepes szédüléses rohamokkal.Ön szerint lehetséges hogy a meszesedés ennyire tönkre tette az agyi ereimet?Ez irányba nem voltam vizsgálatokonn.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
13.
Tisztelt Kérdező! A szédülésnek számos oka lehet, sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
13.
Eszter kérdése:

Köszönöm szépen válaszait és hogy időt szent rám! További szép napot! Üdvözlettel, B.Eszter
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
13.
Nagyon szívesen, önnek is szép napot kívánok!
2017.
06.
13.
Eszter kérdése:

Tiszteletem, Mert az elöbbiben ugy olvastam, hogy angina alakulhat ki..és ez miatt kicsit megijedtem..rosszul fogalmazta meg magam az elöbbiben. Tehát nincs semmi kardiológiai rendelleneség a leirtak alapján?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
13.
Tisztelt Kérdező! Én semmi olyasmit nem írtam, hogy a leírtak alapján szívbetegség gyanúja állna fenn. Ha később, nem stresszes körülmények között is lesz panasza, akkor forduljon orvoshoz. Addig is kívánom, hogy ne stresszeljen sokat! :-) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
13.
Eszter kérdése:

Tiszteletem, az elöbb irtam meg kérdésem, most kicsi beparáztam. Hozzáfüzném, hogy nem fáj a mellkasom,hanem néha ugy érzem mintha izgatott lennék, és ettöl megijedem hogy baj van, de testsúlyom 45 kg..megjegyzem, hogy ez csak akkor van ha valami stressznek vagyok kitéve.Maga mint orvos mit ajánlana? (azért kérdem, mert nem otthon lakom, hanem külföldön és nem tudok orvoshoz fordulni)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
13.
Tisztelt Kérdező! Nem igazán értem a kérdését. Mi az oka az aggodalomnak abban, hogy izgatottnak érzi magát, ha stressnek van kitéve? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
13.
Eszter kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy kérdéssel fordulnék Önhöz. Egyetemista vagyok, 20 éves. Öt hónappal ezelött, a mellkasomban mintha nyomást éreztem volna a torkomban meg egy gombóc, a szivem mintha gyorsabban vert volna,de a vérnyomásom és a pulzusom is rendben volt,de eléggé ideges voltam (januári vizsgaidőszak után). Ekkor ugy döntöttem elmegyek a kardiológushoz, aki vérképet, EKG, illetve TSH-t csinált.Ezeknek az eredménye tökéletes volt, nem talált semmi szokatlant, csak azt mondta pihennyek, és ne izguljak. Azután 2 hónapra rá ismet előjött,de nem tartott sokáig, viszont ismét feszült voltam az egyetem miatt. Valamint a múlt héttől imegint előjött most pedig ismét vizsgaidőszak van, és kicsit nagy rajtam a feszültség, és érzem hogy nehezebben kapok levegőt,de nyaki illetve a csuklón is ugyan annyi a pulzus (75 illetve néha 80). De ugy érzem mintha gyorsabban verne a szivem. Vitaminokat szedek C, B6 illetve magneziumot, kávét nem iszom, viszont dohányzom.. És az lenne a kérdésem, hogy ezt szervi betegség, rendelleneség okozza, vagy csak a stressz illetve beképzellem magamnak a dolgokat? Köszönöm előre is a válaszát! Tiszteletem!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
13.
Tisztelt Kérdező! Panaszai leginkább stressz-eredetűnek tűnnek. Ha vizsgaidőszakon kívül, főleg fizikai terhelésre is előfordul, konzultáljon szakorvossal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
13.
Katalin kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2013-óta diagnosztizálták nálam a bal tawar szárblokk betegséget,melyről több más betegséggel együtt:magas vérnyomás,pajzsmirigy túl működés,kórházi zárójelentés is tanúskodik.Igénybe kívántam venni a bal tawar szárblokk után járó adókedvezményt,de a háziorvosom nem igazolta. Kérdésem: ha szerepel a BNO listában miért nem kaphattam meg? Milyen plusz feltétele van? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos erre a kérdésére nem tudok válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
12.
Ib kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egészséges, 51 éves, 66,3 kg -os, heti 3 x úszó nő vagyok, nem szeretnék hipochondia látszatába esni. Ám mi történhet a szívemben? Heti 2- 3 alkalommal éjjelente olyan hangosan hallom a vér áramlását benne, ami meglehetősen szokatlan volt eddig, s nem gondolom, hogy a hallásom pár hete ennyit javult. Más éjszakákon fülelek, de nincs ilyen. Nem dobog erősebben, nem hagy ki. Tavaly rendben volt az EKG-m. Remélem, nem kezdődik semmi szívbajom. Mi lehet ennek az oka? Üdvözlettel: Nagy Ibolya
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
12.
Tisztelt Kérdező! A jelenségnek többféle oka is lehet, és látatlanban semmiképp nem lehet érdemi választ adni. Amit érdemes tisztázni, hogy nem magas-e a vérnyomása illetve nincs-e fül-orr-gégészeti oka a jelenségnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
11.
angin pectoris kérdése:

Tisztelt doktornő! Kaptam beutalót EKG vizsgálatra, viszont sajnos csak a jövő hónapra tudnak időpontot adni. Addig is azt szeretném megkérdezni, hogy szívinfarktus után mindenképp minimum szívkatéteres beavatkozást kell végezni, vagy elég a vérrögoldó kezelés? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
11.
Tisztelt Kérdező! Egyik eljárás sem okvetlenül szükségszerű, bár látatlanban nem tusom megítélni. Ha biztosan infarctusa volt, akkor kardiológusa bizonyára felvilágosítja az önnél szükséges teendőkről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
10.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Még annyit hozzátennék, hogy 26 éves nő vagyok, nem iszom alkoholt, nem dohányzom és nem kávézom. Viszont sajnos rendkívül kevés vizet iszok, amire nagyon oda kell figyelnem, csak sokszor erről is megfeledkezek.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
10.
Nem hiszem, hogy ez döntő lenne, de fogyasszon több folyadékot.
2017.
06.
10.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy kérdéssel fordulnék Önhöz. Néhány hónapja különösen furcsa fájdalmat érzek a fejemben. Tulajdonképpen nem is igazán mondanám kimondottnak fájdalomnak, inkább csak rendkívül kellemetlen érzésnek, amely a következő: többnyire a fejem bal és jobb oldalán, általában a bal és jobb fülem felett, illetve olykor a fejem tetején és a tarkó tájékon furcsa erős nyillalásokat érzek. Ha hátradőlök egy széknek vagy fotelnek, akkor pedig szédül a fejem. Ha előredőlök és előre vagy lefelé döntöm a fejem, akkor nyillalást abszolút nem érzek, csak bizsergő, zsibbadó érzést. Nem tudom, hogy találkozott-e ilyen jellegű problémával, ezért kérdezném, hogy ezek a tünetek mire utalhatnak? Azt hozzá kell tennem, hogy sokszor nem pihenem ki magam és fáradékony vagyok, lehet, hogy ez is közrejátszhat. Illetve 10 hónapja volt egy bordarezekciós műtétem, amikor is jobb oldalt 6 bordámat eltávolították, mivel komoly gerincferdülésem van, ami komoly mellkas- és bordadeformitást okozott. Véleményem szerint ezek mind közrejátszhatnak a jelenlegi, most már hónapok óta tartó, furcsa "fejfájdalmamnak". Ráadásul a műtétem után vérszegény is lettem és alapvetően alacsony a vérnyomásom. Továbbá a műtétem óta gyakori, hogy éjszaka egyik oldalamról a másik oldalamra való fordulásnál hirtelen heves pulzus jelentkezik, nem beszélve arról, hogy biciklizéskor és lépcsőzéskor szintén nagyon heves a pulzusom (műtét előtt nem emlékszem, hogy ennyire hevesen vert volna pl. biciklizéskor a szívem). Egyébként a heves pulzus problémát korábban jeleztem már az orvosomnak, de azt mondja, hogy biztos azért hevesebb, mert a bordaeltávolítás miatt tágult a jobb tüdőm és próbálja a szív is felvenni a ritmust, amikor veszem a levegőt pl. biciklizés közben. A "fejfájdalmammal" kapcsolatban viszont még nem voltam orvosnál, nem is tudom hirtelen, hova lenne érdemes fordulni: vérvétel, fül-orr-gégész, neurológus? Vagy ezek az általam tapasztalt tünetek inkább nyaki vagy gerinceredetűek? Inkább ezzel a területtel foglalkozó szakorvost lenne érdemes felkeresnem? Lehet, hogy valamilyen speciális nyaki vagy gerinctornára lenne szükségem, mivel elképesztően meg tud fájdulni a nyakam is, de persze nem vagyok orvos. Azért is fordultam Önhöz, hogy véleménye alapján, megnyugtatásképpen kizárjam az alábbi komoly betegségeket: agydaganat, agyinfarktus, agyvérzés, érdaganat, aneurizma. Ön szerint a tüneteim nem utalhatnak ezekre a betegségekre? Egyébként ebben a pillanatban is ahogy Önnek írok, az ölemben fogom a laptopot, lefelé néző fejjel és nyakkal ülök és most jelenleg a tarkótájékon érzem a bizsergést, zsibbadást, illetve kissé erős nyillalást most csak a fejem bal oldalán. Olykor egyébként ez társul fülnyomással és nagyon sokszor előfordul, hogy éjszaka - ahogy fekszem - hallom a fülemben a szívdobogásomat. Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
10.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Mindenesetre tisztázni kellene a laborvizsgálatokat (vérszegénység), a gerinc-eredetet, esetleg a fül-orr-gégészeti illetve neurologiai okot is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
09.
Ilona kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérdésem: jó-e egy már szedett gyógyszer mellett,ami megakadályozza a szapora szivműködést egy olyan vérnyomáscsökkentőt szedni kiegészitésképpen,aminek gyakori mellékhatása palpitatio ill.tachikardia (Nebivolol reggel,este Lapicil,eredetileg nem akartam gyógyszerneveket irni,ezért a körülirás).Utóbbit tegnap irta háziorvosom és azt tapasztaltam,hogy a 136/84/83-as érték 1 óra múlva 153/91/106 (tudom,ez még nem tragédia,de nekem nagyon rossz) volt.Őt is kérdeztem volna erről,de sajnos nem tudtam elérni. Köszönöm válaszát előre is.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
09.
Tisztelt Kérdező! Ez a kombináció gyakran használatos a vérnyomás kezelésére, de ha önnek nem válik be, érdemes másik gyógyszert keresni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
09.
baj? kérdése:

Drága Doktornő! 2 hete volt epekő eltávolító műtétem. a műtét rendben zajlott,3 napra hazaengedtek,itthon clexane injekciót kellett adnom 10 napig. Tegnap előtt fejeztem be. műtét után elkezdtem szedni a revalidot hajhullás miatt. eddig semmi baj nem volt,fájdalmam nincs, a sebeim szépen gyógyulnak. viszont tegnap reggel ittam joghurtot és utána a székletem tiszta fekete volt. nagyon megijedtem. ma már rendben van,egy két vékonyabb csík fekete volt benne egyébként rendes színű. komoly bajra kell gondolni? vagy a revalid okozza? esetleg a véralvadásgátló? Egyébként más problémám nincs,enni tudok,persze csak diétásan. Válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Bea
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok a kérdésére válaszolni, figyelje a székletét, ha ismétlődne a probléma, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
08.
Bb kérdése:

Szep jo reggelt. Magas pulzusra kaptam betaloc zotot 50mg nak a fele kell reggel.elis kezdtem egy honapja ra parnapra eros fejfajas...birtam ket hetig.vissza doki.kaptam masikat bb helyett valo aki a bbt nem kedveli.az meg szornyubb volt.nagyon rossz volt tole a kozerzetem egy hetig szedtem.utana vissza adtak a betalocot...multhet penteken.de megint nagyon faj a fejem.lehet hogy elfog mulni esetleg egy honap mulva h ahozza szokom?vagy meddig varjak?kellene egy harmadik?en vagyok akinek december ota faj a szive nyom.a pulzusom nagyon magas.a betaloccal be allt a vernyomas pulzus a mellkas fajdalom is enyhul tole igaz van de ez elviselheto.de ez a fejfajas...de a kardiologushoz sem akarok rohangalni mert sztem mar kivan tolem
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. A gyors szívverés egy tünet, az okot kellene tisztázni, és annak kezelése bizonyára eredményesebb lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
06.
eszter kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretném megkerdezni hogy szivultrahangon bal kamra felett a mért pulmonális nyomás 35 Hgmm.Nem sok ez egy kicsit mi a normális érték?? Köszönóm széprn válaszát és jó egésséget kívánok önnek!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
06.
Tisztelt Kérdező! Ez önmagában csak egy becsült érték, kétség esetén részletesebb vizsgálat lehet szükséges. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
06.
rossz közérzet kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném szíves véleményét kérni! 27 éves vagyok, nem túlsúlyos, nem dohányzok. 10 éve ultrahangon mitralis prolapsust állapítottak meg. Kiskorom óta előfordul, hogy néha nyugalomban elkezd hevesebben verni a szívem, de mindig csak rövid ideig tartott. Néhány hónapja azonban nem akart szűnni a nyugalomban jelentkező hirtelen kialakuló heves szívdobogásérzés, valamint zsibbadtak a végtagjaim is, ezért bementem a kórházba, ahol PSVT-t állapítottak meg, és Concor tablettát kaptam. Később a kardiológián mindent rendben találtak (ultrahang, EKG készült), sőt azt mondták nincs mitralis prolapsusom se, és hogy a Concort is feleslegesen szedem, mert a PSVT-t nem akadályozhatja meg semmi. A problémám az, hogy régebben rendszeresen sportoltam, mostanában azonban rettenetesen fáradt vagyok, egyre rosszabb, már szinte semmihez nincs erőm, rossz a közérzetem, szédülök, gyakran amikor felkelek elsötétül pár pillanatra a kép, ok nélkül feszültnek érzem magam, nyomást érzek a torkomnál, esténként émelygek, valamint egyre sűrűbben érzem, hogy rövid ideig rendszertelen a szívverésem, fulladni viszont nem szoktam mozgás közben sem és a hosszabb ideig tartó PSVT is csak egyszer fordult elő. A vérnyomásomat gyakran mérem itthon, a szisztolés érték 90 körül szokott lenni, nagyon ritkán megy 100 felé. Pulzusom normális, 60-70-es. Orvosom szerint nem alacsony a vérnyomásom, mert a rendelőben rendszerint 140-150-re felmegy. Azt szeretném kérdezni, hogy a rossz közérzetem lehet-e a vérnyomásom miatt és azt hogyan tudnám növelni anélkül, hogy a pulzusom is növekedne vagy hogy a PSVT-t provokálnám? Nem értem a mitralis prolapsus hogy tűnhetett el? A Concort Ön szerint szedjem vagy ne? Igazából nem javultak a panaszaim, amikor szedtem, de lehet nem elég ideig használtam. Én egyébként kezdem azt hinni, hogy nem a szívemnek van baja, hanem ez amit tapasztalok csak valami más probléma tünetei. Milyen betegségek okozhatnak hasonlót? Kortizolt mérettem, az normál tartományban volt, elvileg pajzsmirigyem is rendben. Mit tetszik javasolni, mitévő legyek? Az a kérdés is felmerült bennem még, hogy PSVT során károsodhat-e a szív? Nekem 2 órán keresztül tartott és nagyon magas volt pulzusom, alig bírtam felkelni, annyira lezsibbadtam. Lehet ennek következménye, és tényleg nem megelőzhető? Szívkatéterezésre nem szeretnék menni, ameddig nem biztos, hogy a szívemnek van baja. Elnézést kérek a sok kérdésért, és előre is köszönöm szépen, ha válaszol nekem! Tisztelettel: Márta
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. A mitralis prolapsus, akár van, akár nincs, nem okozhatja a panaszait, egy egy alkalommal lezajlott PSVT sem. Lehet, hogy vérszegény, lehet, hogy valamilyen betegsége van, személyes részletesebb belgyógyászati kivizsgálás döntheti el, hogy mi okozza a panaszait. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
05.
heves szívverés kérdése:

Jó napot! Rendszeresen futok és pár hónapja egy megfázásos betegség után arra lettem figyelmes, hogy nyugalmi állapotban néha furcsán vert a szívem. Később rohamosan romlott a teljesítőkepésségég a futások alatt, nem bírtam úgy teljesíteni és úgy érzetem nagyon erősen ver a szívem. Elmentem a háziorvosomhoz, aki EKG vizsgálatot csinált, ami viszont semmi rendellenességet nem mutatott, javasolta, hogy pihenjek pár hetet (a vérben sem talált semmit). Ezt meg is tettem. Egy kicsit javult a helyet, de még most fél év után is a futások alkalmával sokkal hevesebben ver a szívem, mint előtte. Beszereztem egy sportórát pulzusmérővel. Nyugalmi állapotban a pulzusom 55-65/perc között mutat, amint viszont elkezdek futni, 170-ig felmegy még egy közepes tempójú futásnál is (ami régebben nem jelentett gondot) Sokszor még 2 nappal a futás után is erősen ver a szívem, néha nyomó és szúró érzést is érzek és légszomjat. Tudna nekem tanácsot adni, hogy mit kéne tennem? Ez a pulzusszám normális? (29 éves nő vagyok, nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, egészségesen étkeztem, nem szedek semmilyen gyógyszert) Nagyon hálás lennék a válaszáért. Köszönettel: K. Enikő
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Pontosabb adatokat lehetne kapni egy 24 órás EKG (Holter) vizsgálattól, ezt érdemes lenne elvégezni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
04.
pulzus kérdése:

Elnézést Doktornő, hogy ennyire lefoglalom, de hogy érthető legyen az egész, azt még leírom, hogy az a háziorvosom, akinek az indítványozására a leírt eltérésekre fény derült, már nem praktizál, időközben sajnos elhunyt.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
04.
Értem.
2017.
06.
04.
pulzus kérdése:

Köszönöm Doktornő, magam is így gondolom. Sajnos, aki a beutalókat adja, rám ripakodott, mit akarok én negatív szívlelettel, ez csak pánikbetegség. Már keresem az új háziorvosomat.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
04.
Sok sikert kívánok!
2017.
06.
04.
pulzus kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm megtisztelő válaszát alacsonyan maradt pulzus ügyben. Tovább kérdezősködnék, ha nem gond: egy-egy ilyen rosszullét aránylag hamar elmúlik, de többször előfordul, ezért azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben a 24 órás Holter segítene feltárni a kiváltó okot? És még egy kérdés: ha nekem II-III fokú billentyű-elégtelenségeim, anterior hemiblokkom és bal kamrai relaxációs zavarom van, az negatív szív-lelet?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
04.
Tisztelt Kérdező! A ritmuszavar természetére vonatkozóan a Holter felvilágosítást nyújthat, feltéve, hogy a vizsgálat idején előfordul ilyen esemény. Ami az egyéb elírt eltéréseket illeti, ez nem negatív, azaz normális lelet, rendszeres kardiológiai kontrollt igényel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
03.
pulzus kérdése:

Üdvözlöm kedves Doktornő! Úgy gondolom, valami nincs rendben a szívemmel. Végeztem egy közepes fizikai munkát, majd- megfúlok, úgy érzem, kiugrik a szívem, de csak 62 a pulzusom, vérnyomásom is 125/75. Úgy tudom, az nem egészséges, ha fizikai terhelés hatására nem megy fel a pulzus. Doktornő, az a kérdésem, hogy mi okoz ilyent? Tényleg baj ez? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
03.
Tisztelt Kérdező! Ha úgy érzi, hogy gyorsan ver a szíve, de a pulzusa a csuklóján csak 62, tapintsa ki a nyakán az ütőeret, mert lehet, hogy olyan ritmuszavara van, amelynél nem minden szívütés érzékelhető a perifériás pulzuson, ilyenkor a vérnyomásmérés sem ad reális értéket. Ha panaszai nem szűnnek, keressen fel sürgősségi osztályt! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
03.
angina pectoris kérdése:

Szép napot, doktornő! Elnézéstét kérem, hogy megint zavarom, de szeretnék biztosra menni. Az első kérdésemben megfogalmazott tünetek alapján (3,5 órán keresztül tartó bal mellkasi fájdalom, mely bal karba, vállba, hasba, bal állkapocsba sugárzik, gyengeség, hányinger stb...), melyek egy idejűleg jelentkeztek, ezek alapján elképzelhető, hogy infarktusom volt? Elnézését kérem mégegyszer a harmadszori zavarásért, csak amég eljutok az EKG vizsgálatig addig legalább valami elméletet szeretnék tudni arról, hogy mi bajom. A kedves válaszát előre is köszönöm! További szép hétvégét, doktornő!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
03.
Tisztelt Kérdező! Úgy látom, nem fogadja el azt a választ, hogy látalanban nem lehet megítélni, tehát másként fogalmazok: 50% hogy vagy volt vagy nem volt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
03.
extrasystole kérdése:

Szép napot kedves Doktor Nő! Végre eljutottam kardiológushoz, ahol készítettek EKG-t, ami doktor úr szerint jó. Diagnózisként kamrai extrasystole van írva. Kaptam rá rythronorm 150 mg-os tablettát, amit a gyógyszertáros hölgy lecserélt olcsóbb, ugyanaz a hatóanyagú propafenon al 150 mg-os tablettára. Kérdésem az lenne, hogy létezne, hogy négy szem gyógyszer után (3x1-et javasolt doktor úr) olyan mintha homlokomból szédülnék? Vérnyomásom jó, pulzusom is, sőt még az extráim sincsenek, vagy csak nem érzem. :) Vagy esetleg az alacsony vasam szórakozik velem? Nagyon szépen kérem doktornő ne haragudjon a buta kérdéseimért, de nem vagyok nagy gyógyszerszedő, és félek, hogy ettől a gyógyszertől kovájgok. Megkérdeztem volna a kezelő orvosom, de nem tudom elérni. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! További kellemes hétvégét!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
03.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de látatlanban képtelenség a kérdésére válaszolni. Miután nem életmentő gyógyszer, inkább hagyja ki, és majd konzultáljon kezelőorvosával.Önnek is szép napot! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
02.
sick sinus újra kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pár napja kérdeztem Önt sick sinus syndroma ügyben, a válaszban többek között az áll, hogy a gyors szívveréseket tulajdonképpen pitvarfibrilláció okozza. Evvel kapcsolatban kérném ki az Ön véleményét, Doktornő szerint érdemes olyan vérnyomásmérőt vásárolni, amely jelzi ezt a ritmuszavart? Van itthon vérnyomásmérőnk, de még régebbi fajta, de ha fontos, igyekszem beszerezni újat, de csak akkor, ha valóban van értelme. Természetesen mindezt nem ok nélkül kérdezem, gyakorlatilag napi szinten vannak rosszulléteim (mellkasi szorítással, légszomjjal járó "drop attackok"), de muszáj (sokat) dolgoznom, ritkán és nehezen jutok el orvoshoz, azonban strokot sem szeretnék kapni. És még valami: édesapám tüdőembóliában, édesanyám vérzéses agyvérzésben hunyt el, testvérem, aki nem sokkal idősebb tőlem, nemrég fél szemére megvakult agyérelzáródás következtében. Ezen én nem stresszelem magam, a rosszulléteken sem, jön és megy, de azért természetesen foglalkoztat a dolog, ezért is fordultam Önhöz. 55 éves, hormonálisan még aktív nő vagyok. Köszönöm a segítségét, további szép hétvégét kívánok.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
02.
Tisztelt Kérdező! Sajnos a vérnyomásmérő nem oldja meg a problémát, mert optimális esetben azt jelzi, hogy ritmuszavara van, ekkor még nem lehet tudni annak típusát, és főleg nem a szükséges teendőket. Ritmuszavar típusától függő kezelés, esetleg véralvadásgátló terápia).Szakítson időt az orvosi vizsgálatra, főleg, ha ilyen terhelő családi előzmények szerepelnek a kórtörténetében! Önnek is kellemes hétvégét kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
02.
angina pectoris kérdése:

Kedves doktornő! Köszönöm szépen a válaszát! Annyit még had kérdezzek meg, hogy, mivel az esetek óta fáradékonyabb, gyengébb, levertebb vagyok valamint napi szinten több órás hányinger gyötör, lehetséges, hogy valamilyen mértékű szívizomsérülés (szívizomsorvadás) történt?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
02.
Tisztelt Kérdező! Mivel a leírt panaszai nem jellegzetesek, sajnos, erre sem lehet látatlanban érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
02.
Palpitáció kérdése:

Tisztelt doktornő Tamás vagyok 32 éves, néhány éve áll fenn nálam a szivritmus zavar (palpitáció) voltam kivizsgáláson a szívem teljesen normális, ekg, 24h monitort is kaptam az orvosom szerint kicsit tahikard vagyok. Az orvosom javasol fél szem bétablokkolót de én nem szeretnék gyógyszert szedni. A kérdésem az hogy okozhat e súlyos gondot a ritmus zavar ha nem szedek gyógyszert?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
02.
Tisztelt Kérdező! A tachykardia azt jelenti, hogy gyorsabban ver a szíve, ezt nem szükséges kezelni. Ha nem vérszegénység, pajzsmirigy túlműködés okozza, akkor fizikai aktivitás növelésével (sport) előnyösen befolyásolhatja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
01.
angina pectoris kérdése:

Szép napot kívánok. Szeretném megkérdezni, hogy tud-e valami tanácsot adni, mivel a következő tüneteket észleltem/észelem magamon: Véleményem szerint kiemelten stresszes az életem. Április elején egy stresszes napot követően 1,5 órán át tartó, intenzív mellkasi fájdalmat észleltem magamon, mely bal karba és hátba sugárzott. Ebben az esetben "feszültséglevezető zenére" múlt el végső soron. Április közepe felé, egy szintén stresszes napon, viszont a nap kezdetén észleltem magamon ugyan ilyen fájdalmat, ám ebben az esetben 3,5 órán keresztül állt fent és a hát és karfájdalom mellé társult levertség, hidegrázás, izzadás, járást, néha székből történő felállást is képtelenné tévő gyengeség, hányinger, hasba és állkapocs bal oldalába nyilaló fájdalom. Ebben az esetben nem volt lehetőségem az előbbiekben bevállt stresszoldó módszer megvalósítására. Mind a két alkalommal, a fájdalom múlta után szinte mázsás, szorító,bár nem fájdalmas súlyt éreztem a szegycsonton, amely a torokba sugárzott. Ez mindkét esetben 10-15 percig állt fent. A 3,5 órán keresztül tartó fájdalom egy Csütörtöki napon történt, és azon a héten még kedden, szintén stresszes napon, a jobb karomon az egyik ér egész délelőtt lüktetett, ami még pulóveren keresztül is látható volt, bár semmilyen fájdalommal nem járt. Viszont a lüktetés nem táguló mozdulat, hanem összehúzódó volt és teljesen spontán ütemű (egyaltalán nem volt azonos a lüktetés üteme a szívritmussal). Voltam orvosnál, viszont egyenlőre csak pszichiáterhez kaptam beutalót. Néhány orvosi weboldal alapján és a tünetek alapján úgy vélem, hogy angina pectorisról, azaz koszorúérgörcsről lehet szó, mivel csak erős stresszhelyzetben jelentkezett, fizikai megterhelés, testmozgás hatására sohasem. Az esetek óta folyton levert, tompább és fáradékonyabb vagyok, naponta 1 vagy 2 alkalommal 1 vagy 2 órán át tartó hányingerem van valamint szédülök is ezekben az esetekben. Persze én nem vagyok szakember, csak annyit tudok az angináról, amennyit az internetről meg lehet tanulni, de szinte minden tünet egybevág vele. Amég nem jutok el kardiológushoz, addig esetleg tudna ajánlani valami módszert, vagy gyógyszert, arra az esetre, ha a fájdalom megint jelentkezne? Úgy érzem, hogy még egy ilyen eset borzalmasan megterhelne és komoly gondokkal járna. Még annyit magamról, hogy a családunkban örökletesek a szív és érrendszeri betegségek, például a nagyapámnak 38 éves korában volt infarktusa. Jóformán még nem vagyok nagykorú, egyaltalán nincs magas koleszterinszintem, nem vagyok túlsúlyos, illetve semmi vérrögképződést elősegítő tényezővel nem élek, "csak" a rengeteg stressz. A válaszát előre is köszönöm! Válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
01.
Tisztelt Kérdező! Bár látatlanban nem lehet érdemi diagnózist felállítani, valójában több több dolog szól angina ellen, mint mellette (az időtartam pl. ami angina esetén <30 perc, fizikai terhelésre (is) jelentkezik), mindenképpen forduljon kardiológushoz mielőbb, mert atípusos esetben egy hosszan tartó erős mellkasi fájdalom infarctust is jelenthet, és annak kezelés nélkül 50% körül van a halálozása rövid időn belül. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
01.
ritmuszavar kérdése:

Tiszteletem!43eves no vagyok,2 eve klimaxolok,menstruacio azota nincs. Szivritmuszavart eszleltem,rossz lett az EKG-m is,szinusz ritmus gyakori korai komplexekkel,inkomplett jobb szar blokk(90+ms QRS idotartam,hatarertek R V1V2-ben,40+ms SIaVLV4V5V6-ban) Szeretnem megkerdezni ezek mit jelentenek!? Azota voltam szivultrahangon,de csak baloldali reszet neztek a szivemnek(ebbol nem allapithato meg a jobb rendellenesseg!?) Eredmenyem:Ao:23mm Bp:34mm E|A=7666=1.2 EE=4.3 Sa:9.8cm|s DT:162msec Simpson: EDV:59ml ESV:17ml EF:71% Dopplerrel jelzett mitralis insuff., es jelzett tricups.insuff eszlelheto(fiziologiasak) Jo systoles es diastoles bal kamra funkcio. Ezek az eredmenyeim,jol gondoltam,hogy jobb oldal nem lett nezve,ezaltal lehet meg gond a jobb oldalon es ezek az eredmenyek mit jelentenek? A mai napig is szokott fajni jobb oldalt a szivem es erzem a ritmuszavart is . Koszonom valaszat!!! Heni
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
01.
Tisztelt Kérdező! Attól tartok, hogy EKG és ultrahang alapismeretek nélkül nehéz lenne helyesen értelmeznie a leleteket. Az inkomplett jobb szárblock ingervezetési variáció, a szív bal felét pedig nem lehet vizsgálni anélkül, hogy a jobb szívfelet is ne vizsgálnák. Ezen túl az extrasystoliának, ehhez nincs köze, és gyakori, az esetek zömében ártalmatlan jelenség. Ha bővebb információt kíván, javasolom, hogy kezelőorvosával konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
01.
kérdés kérdése:

Kedves doktor nő! Szeretnem megkerdezni hogy mi a kulonbseg a szivritmuszavar es a kamrai extrasystole szindroma kozott? Illetve szeretnem megkerdezni azt is hogy amennyiben a sziv szerkezeti egysege teljesen jo csak kamrau extrasystolek vannak az melyik fent leirt kategoriaba sorolhato?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
01.
Tisztelt Kérdező! A szívritmuszavar gyűjtőfogalom, ebbe beletartozik a kamrai extrasystolia is, de ilyen szindroma nincs. Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
01.
Gabi kérdése:

Jó napot doktornő! Az elmúlt pár hónapokban gyakran volt hogy időként fájt a szegycsontom és a szívem körül, nem mindig egy pontban!17 éves fiú vagyok nem iszok és nem cigizek!Vizsgálaton még nem voltam, de már most nagyon idegeskedek hogy mitől lehet...egy pár napig/hétig fáj majd abba marad majd aztán elő jön régebben volt gerinc ferdülésem!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
01.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
01.
Kiara kérdése:

Tisztelt Doktornő! Sajnos a kislányomnak (8éves 9 hónapos) veleszületett szívbetgsége van ami anyai ágról örököltünk örökölt. A doktornő azt mondja nincs össze függés a fáradékonyságával. A leletéről nem adott bővebb felvilágosítást ezért kérném kedves Doktornő hogy leírná mi mit jelent, mert későbbiekben mire számíthatok. A diagózis: kissé lazább szerkezetű mitráli billentyű, enyhe MP, jelzett MI, jelzett TI,PI, kettős járulékos ínhúr a bal kamrában. Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
01.
Tisztelt Kérdező! Kérem, hogy gyermekre vonatkozó kérdését gyermekkardiológusnak tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
06.
01.
Heni 75 kérdése:

Tisztelt dr nő ezt a leletet kaptam katéterezés után szelektív bal,a főtőrzs ép,az RDA-N érfal egyenletlenségek A2 diagonálison szinglifikáns szűkület, de az ér kiáramlása katéter méretű. A nondomináns r.cx stentje ép a kiáramlása gracilis. Szelektív jobb,a proximalis stent jó a PD ép a Pv n a kp harmadban signifikális szűkület, vékonyka kiáramlással. Mit jelent ez. Köszönöm Babosné Szabó Henriett
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
06.
01.
Tisztelt Kérdező! Röviden azt jelenti, hogy a beültetett stentek jól működnek, de több, kisebb koszorúérágon is vannak szűkületek, amelyek a keskeny érátmérő miatt nem alkalmasak beavatkozásra. A következtetéseket kezelőorvosa bizonyára elmondja önnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
29.
Fajdalom kérdése:

Kedves doktorno Nemis tudom hol kezdjem. December ota faj a szivem. De tenyleg egesznap faj.a szegycsontom es balra a szivemnel. Voltam mell uh az jo. Kardiologusnal csinalt 24oras ekg magas pulzus ennyi. Uh is volt mitralis prolapsus Terhelest nem csinaltak.nemtudom szukseges e..egyebkent ez nem olyan hogy csak ugy kerem...32eves no vagyok 2gyermekes anyuka. Voltam reuman elkuldott mellkasrongenre jo.voltam ortopedian.van gerincferdulesem kicsi 5gerinctornan voltam.es csutortokonkent 1alkalomal jarok. Persze mar ideges vagyok. Hisz azt erzem hogy faj ejjel nappal a szivem.es elegge . Mostanaban a vernyomasom is pont hataarerteken van.szinte mindennapos a szedules.rossz kozerzet ajulas hatarertek...vagy ez a melegtol??nemtudom... Semmit nem tudok mar.de elvagyok keseredve hogy fajdalommal kell elnem.felek hogy valami szivbetegsegem van hogy ennyire faj ejjel nappal december vege ota.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
29.
Tisztelt Kérdező! Hónapok óta tartó mellkasi fájdalom bizonyosan nem szíveredetű, a leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Javasolom, folytassa a tornát, mozogjon, végezzen gerincjógát (az interneten is talál ehhez anyagot). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
29.
Barna Péter kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Az alábbi EKG eredményt kaptam, melyben szeretném kikérni a véleményét, hogy mennyire jó vagy rossz. 65/perc SR, norm. AV idő, QRS: 90 msec. , norm. repol., gyakori KES ia. (RVOT szabad fal kiindulásúak) Szeretném megkérdezni, hogy az ekg eredmény mennyire mondható rossznak vagy jónak, illetve mit jelent az alábbi mondat? "RVOT szabad fal kiindulásúak" Válaszát nagyon köszönöm Barna Péter
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
29.
Tisztelt Kérdező! A leírás szerint az EKG parameterei rendben vannak, gyakori, a jobb kamra kiáramlási részéből kiinduló extra ütések vannak.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
28.
sick-sinus szindróma kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lehet, hogy butaságnak tűnik a kérdésem, elnézést érte, de én azt szeretném megtudni, hogy brady-tachykardia szindrómában a gyors és lassú szívveréses periódusok milyen időközönként váltakoznak? Mennyi ideig tarthat 1-1 lassú ill. gyors roham? Van köztük normális pulzusú időszak is? Próbáltam az interneten választ találni erre a kérdésre, de nem sikerült, ezért fordulok Önhöz. Válaszát előre is köszönöm (és -talán mások nevében is- köszönöm a türelmét a sok buta kérdéshez )
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
28.
Tisztelt Kérdező! A sick sinus syndroma azt jelenti, hogy a normális ingerképzés károsodott, ez lassú szívverést jelent, a gyors periódusok tobbnyire nem a normális központból jönnek, hanem pitvarfibrilláció lép fel ilyenkor. A kétféle szívműködés dinamikáját neme lehet pontosan definiálni, a kezelés olykor a beteg sinus csomó miatt pacemaker kezelést, a pitvarfibrillációt csak emellett lehet gyógyszeresen kezelni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
28.
Ritmus tavar kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kezelt magas vérnyomásos beteg vagyok. Pár hete érdekes dolgot figyeltem meg magamon. Furcsa sédülésem volt mint aki elakar ájulni,verejtékeztem,és kissé szorított a mellkasom és a bal karom. Megmértem a vérnyomásom ami rendben volt,de a vérnyomásmérő szabálytalan szívverést mutatott. Ez az utóbbi időben többször is előfordult már. A panaszokhoz még annyit hozzátennék,hogy úgy éreztem mintha megbotlana a szívem,és nem tudom van e jelentősége de sokszor keltet ez idő alatt vizelnem. Ezek a tünetek az 5mg-os Procoralan bevétele után mérséklődtek. Másnap felkerestem a házi orvosom aki a reggeli 5mg Meramyl adagomat kiegészítette este még 2,5mg-al.Az EGK-n ő enyhe ritmuszavart vélt felfedezni.A prpcoralant reggel és este szedem. A koleszterin szintemmel évente kardiológiára az ezetrol és a procoralan javaslat miatt. Ott ultrahang és 24 órás holter vizsgálat.2014.07.15. Az ultrahang 26mm-es aorta gyökben 22mm re separálódó aorta billentyű.BP: 44mm,JK:20/30mm.Mytrális billentyűk tük.kép mozgást végeznek. Mezotelosyst prolapsus.Septum,HF jól mozog.Falvastagság10mm,DS:30mm,Dd:50mm,EF: 68%,FS:34%.Csúcs felől:fali mozgászavar nem látható.Prolaptikus mitrálisok.MI I . excentrikus Hyperkinesis.Mitrális beáramlásban E:0,8 m/sec, A:0/6 m/sec.DT 196msec.BK-i kiáramlási sebesség 0,8 m/sec.CW-vel 1,5 m/sec.Aorta insuff.nem látható.Tricusp.insuff.jelzett.Pulm. nyomás 20+10 Hgmm.Septum zárt.Pericardium ép.Pericardiális folyadék nem látható.Vélemény: Kis MPS.Kis mitr. insuff.Hyperkinesis.Lényehi heamodinamikai következmény nincs.Jelzett TI. Azt szeretném kérdezni,hogy a fent leírt panaszokat okozhatja ez a kis elváltozás az ultrahangon?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
28.
Tisztelt Kérdező! Ezek az ultrahang eltérések nem okozzák a panaszokat, érdemes lenne megvárni a Holter vizsgálat eredményét, elképzelhető, hogy a ritmuszavar olykor pitvarfibrilláció lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
27.
Ilona kérdése:

Tisztelt Doktornő!Én irtam korábban a sűrűsödő vérnyomáskiugrások miatt.Tanácsa szerint felkerestem háziorvosomat és megbeszéltük a dolgot,ill. pluszban még egy 3. gyógyszert- Vidotin Komb,- is kaptam.Most csak a mai esetemet irnám le, reggeli 131/87/73 /6,45-kor/ vérnyomásra bevettem 5 mg Nebivololt + HO utasitása szerint 2 mg Perindoprilt.6.50-kor éktelenül felgyorsulni éreztem a pulzusomat, mértem:164/109/124-et.Természetesen ügyeletet felhivtam, mondták nyugodjak meg,majd hatni fog, 8,20-ra 123/89/78-ra rendeződött(?) Addig úgy éreztem meghalok a heves szivdobogástól.Elmentem az ügyeletre /11.06-kor foglalkoztak velem/, főleg az újbóli palpitáció miatt; mértek 140/85/77-et és győzködtek,hogy ez egy szuper érték,vmint azt irták a vizsgálati lapra, hogy reggeli kismértékű vérnyomás és pulzusemelkedés (tényleg az egy 124-es pulzus?),valamint a diagnózis szorongás ill.hipochondria. Miután hazaértem /12 órakor/ HO instrukciója szerint bevettem a vérnyomáscsökkentőt, mire egy óra múlva 152/91/81-et mértem.( Csak azért,mert éreztem,hogy megint szaporább a pulzusom) .Múltkoriban a kardiológus által palp.esetére felirt Betaloc helyett inkább enyhe nyugtatót javasolt, nekem csak Frontinom van,amiből kettő 0,25-öset reggel már felhasználtam. Most már végképp nem tudom mit csináljak.Tényleg hipochonder lennék? Hová,kihez menjek? ABPM volt februárban 120/79 átl.vérnyomással, májusban negativ holter EKG pulzus 46-102 között. Túl sokat foglalkozom magammal?Köszönöm válaszát előre is.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
27.
Tisztelt Kérdező! Attól tartok, hogy valóban kissé túlreagálja a dolgokat: a 124-es pulzus nem számít riasztóan magasnak (a Holter során panaszmentesen is volt 102 is!). A szorongásos tényező miatt érdemes lenne ilyen irányban is vizsgálni és esetleg kiegészítő kezelést alkalmazni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
25.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő! Magas vérnyomásra tanydon hct 40/12.5 mg és concor cor 2*2.5 mg tablettákat szedek.Az utóbbi időben fogytam kb: 15 kg- ot és a pulzusom sokszor 59 körül van nyugalmi helyzetben, a vérnyomás értéken pedig 114/65 körül. Ez az alacsony érték nem jó közérzettel párosul. Azt szeretném kérdezni, hogy a concor cort ha csökkenteném felére, 2*1.25 mg ra az is kitartana hatásban egész napon át? Válaszát előre is köszönöm! Alex
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
25.
Tisztelt Kérdező! Ezekre a kérdésekre látatlanban nehéz lenne válaszolni, javasolom a személyes konzultációt kezelőorvosával, aki önnek a gyógyszereket felírja. üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
25.
Ilona kérdése:

Tisztelt Doktornő!Sajnos azt tapasztalom,hogy május folyamán megszaporodott a hirtelen vérnyomáskiugrások száma, hatszor fordult elő,(utóljára most délelőtt a reggeli 127/90/70 ről 1 Nebivolol után 166/98/82), egyszer még az ügyeletet is ki kellett hivnom, 2 alkalommal pedig csak 2x25 Tensiomin vitte le. Februárban volt ABPM: enyhe hipertonia,max RR 150/96, átlag 120/79 Hgmm,ennek nyomán,mivel a délutáni diasztolés vérnyomásom, megesett,hogy 90 alá is ment, kardiológus tanácsára reggel csak 2,5 mg Nebivololt szedtem , este 1,25-öt plusz 2 mg Perindoprilt ,április 24.-étől. és ez müködött is. A kiugrások: május 2.,5.,6.(akkor csak a pulzusom ment fel minden ok nélkül 94-re),18.,20.,24.,25.-e.Összefügghet a gyógyszerek fent leirt dózisával? Kicsit kétségbe vagyok esve, már ott tartok,hogy el merjek-e fogadni pl.egy az e hétvégére szóló meghivást. Ezeket a vérnyomás-kiugrásokat a pulzus felgyorsulása miatt (volt 113-is) veszem észre. Van még május 10-éről egy negativ holter leletem,fr.46-102,átl.68/min Kérdésem lényege,hogy a fejemben van-e a hiba nemcsak átvitt értelemben.Ugyanis a szaporább pulzust nem is annyira érzem,mint inkább hallom a vér áramlását a jobb fülemben,kardiológus szerint azért,mert közel van a carotis a fülhöz, én meg azt olvastam,hogy ez lehet a belső fül problémája is,hogy ezeket a belső hangokat halljuk.Megmondom őszintén,sokszor őrjitőnek tartom ezt a "susogó" hangot.Menjek fül-orr-gégészetre is? (carotis doppler vizsgálatra időpontom van VI.12-re). Még annyit tennék hozzá az előzőekhez,hogy természetesen az orvosi ügyeletet, vagy ha éppen háziorvosom elérhető,akkor őt felhivom.Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
25.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomás kezelés sok türelmet igényel, látatlanban nem lehet érdemi választ adni kérdéseire. Mindenesetre a leírt problémák megoldása nagyon fontos lenne. javasolom, mielőbb keresse fel személyes vizsgálatra kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
25.
sziv ulthang eltérés kérdése:

Kedves Doktor Nő! Elozo kerdezo vagyok Tamas. Elnezest hogy rosszul fogalmaztam. Ugy ertettem a 4 honapot hogy Debrecenben a klinikan voltam jan 6-an es hamarosan ujra kell mennem. Ilyenkor gondolom ujra csinalnak ultrahangot es erre vonatkozott a kerdesem is, hogy lehetseges e elvaltozas ennyi ido alatt vagy egyaltelan fognak e uh-t kesziteni.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, az így feltett kérdésére nem tudok válaszolni, nem tudom, miért kell újra vizsgálatra mennie, és hogy miből áll ezúttal a kivizsgálás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
25.
sziv ulthang eltérés kérdése:

Kedves Doktor Nő! 2017.01.06-án voltam szivultrahangon ott megallapitottak hogy a szivem szerkezeti egysége jo csak mitralis prolapsusom van. Hamarosan ujra kell mennem sziv uh-ra es szetetném megkérdezni hogy lehetséges e az hogy az uh rossz eredmenyt mutat ki ennyi ido alatt? Jelentos számu kes-t diagnosztizaltak holteren. A mitralis prolapszus visszafelé is fejlődhet tehát jó irányba? Ha igen akkor mivel tudom ezt elérni? Javasolták az omega3 halolajat illetve a granatalmát is. Segitő válaszát köszönöm. Tamás 35 éves vagyok.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
25.
Tisztelt Kérdező! A körülmények nemvilágosak számomra, 4 hónap alatt nem valószínű érdemi változás, lehet, hogy valamiért nem tartják megfelelőnek a januári vizsgálatot. az omega 3 és a gránátalma kérdéséhez végképp nem tudok hozzászólni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
24.
Anna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az előző kérdező vagyok. A válaszát köszönöm. Azt szeretném mondani,hogy a peramlonorm 4/10mg 2x1 dózisán felül én nem szedek még külön amlodipint. A peramlonormban lévő amlodipin mennyiségre gondolok. Napi 20mg sem optimális az amlodipinből? Sajnos most nem tudok menni orvoshoz vidéken dolgozom messze a háziorvosomtól ,de bajt nem szeretnék ezért kérem az Ön segítségét. Köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
24.
Tisztelt Kérdező! Ahogy korábban írta, az amlodipin ajánlott adagja napi 10 mg, eddig is 20-at szedett, jelenleg is. Ön kérdezte, hogy ez nem túl sok-e, ezzel kapcsolatos volt a válaszom. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
24.
Anna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Magas vérnyomás betegségemre az alábbi gyógyszereket kaptam. Nebibeta 5mg 1x1 Peramlonorm 4/10mg 2x1 Tenaxum 2x1 A Peramlonorm gyógyszert 1 hete szedem az Egiramlon 5/10helyett mivel a hatása nem volt kielégítő ,ezzel kapcsolatban lenne 2 kérdésem. A peramlonorm gyógyszer hatásosabb mint az egiramlon? A második kérdésem pedig az hogy a tájékoztatón az van hogy a napi amlodipin mennyiség max 10mg/nap lehet ,de én ebből napi 20mg-ot szedek már régóta. Ettől lehet-e valamilyen problémám? Jelenleg panaszmentes vagyok. Köszönöm a segítségét Tisztelettel Molnárné
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
24.
Tisztelt Kérdező! A betegek nem egyformán reagálnak a gyógyszerekre, lehet, hogy önnek a Peramlonorm jobban beválik. Az amlodipin ilyen adagja valóban nem optimális, helyette esetleg valamilyen más vérnyomáscsökkentővel kellene próbálkozni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
24.
Rita kérdése:

Tisztelt Doktorno! Ma ereztem hogy szaporan ver a szivem, mertem egy vernyomast 138/93/107 ulo helyzetben,aztan kesobb is megmertem akkor allva 137/98/133. Normalis ha allo helyzetben magasabb lesz a vernyomas es a pulzus? vagy erdemes esetleg kivizsgaltatni? Koszonettel: Rita
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
24.
Tisztelt Kérdező! Nem biztos, hogy csak a testhelyzetváltozás okozta a különbséget, a két mérés közötti idő önmagáéban is okozhatta, egyébként nincs lényeges jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
23.
Vernyomas kérdése:

Vernyomas 2 Akkor ha a 90fele kozelit 88 89 az meg nem nagy baj? 138/90 133/89 szokott lenni tobbszor De a bataloc zot pulzusra kaptam 2hete Hallottam hogy ennek is le kene vinni
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
23.
Korábban azt írta, hogy " alltalaban 90 92 a masodik", próbálja meg eldönteni, hogy végülis mennyi, ebben is segíthet az ABPM.
2017.
05.
23.
Vernyomas kérdése:

Jo napot Egy hete egyfojtaban faj a fejem.nezegetem a vernyomasom e miatt sokszor magas marmint magamhoz kepest talan.136 139 130/ 90 91 89 Ez a per utani zavar oke hogy 140/90 de alltalaban 90 92 a masodik ez nembaj? Betaloc zotot szedek ketto hete magas pulzusra.50mg nak a felet minden reggel. Azt olvastam ez mellett pl fejfajas nem is lwnne.nekem 1.5hete faj nyom a fejem.szedulok.vagy lehet az idojaras?1.5hete? Betalocot magas pulzusra kaptam.mert wlmentem az orvoshoz hogy december ota faj nyom a stivem kornyeke.volt uh es holter.a mellkasom mindig faj...de most a fejfajas ez nagyon eros nyomo feszito erzes.sokszor megszedulok.es ez a per utani szam zavar a vermyomasban
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
23.
Tisztelt Kérdező! Az ön által írt érték a diastolés vérnyomás, és baj, ha 90 felett van. Annak tisztázására, hogy van-e magas vérnyomása, az első lépés egy ABPM (24 órás vérnyomás monitorozás), ha az értékek erre utalnak, akkor kezelés szükséges a szövődmények kivédése céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
23.
25eves norbi kérdése:

Jonapot kivánok doktornö! Ojan kérdésem lenne önhöz hogy ithol ha mérem a vérnyomásom 130-140szokot max lenni .de ha elmegyek orvoshoz meg mérik 170-180 van szokot leni és a pulzusom is elég jol fel megy ez most sziv eredetü baj ? Vagy szihésen lehet tesék már irni nekem hogy mitöl és ot ojankor féj. Fejem is izadok nagyon tág a pupilám homájosan látok de csak orvosnál ithol jo .
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
23.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, sem kizárólag az otthoni, sem kizárólag az orvosi rendelőben mért értékek nem mérvadóak önmagukban. Annak tisztázására, hogy van-e magas vérnyomása, az első lépés egy ABPM (24 órás vérnyomás monitorozás), ha az értékek erre utalnak, akkor kezelés szükséges a szövődmények kivédése céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
23.
eszter kérdése:

Kedves Doktornő!Kérem szépen segitsen nekem ezt a terheléses ekg leletet értelmezni.7.88 MET.Max RR140/80Hgmm,max.szívfrekvencia153/min_84%,abbahagyás oka kifáradás.Az alap Ekg- hoz képest(II-III-a VFjelzetr descendalodo STD,neg-poz.T,V3-4-neg.T,V5 kis poz.T)V3-5ig neg.T-k megszüntek,II-III-a VF-ben neg.T-k pozitivak lettek.Segitsen nekem kérem milyen lelet ez? Add e valamilyen szivbetegseg gyanujara okot? Nagyob szepen joszonom ha segit ezt ertekelni.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
23.
Tisztelt Kérdező! Mivel a kívánt pulzusszámot nem érte el, mert kifáradás miatt kellett megszakítani a vizsgálatot,korlátozottan értékelhető. A leírt változások nem jelentenek kóros elváltozást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
23.
Molnár Ferencné Tünde kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Szivem szerkezetileg teljesen jo, csak mitralis prolapszust állapitittak meg. Viszont van egy szivritmus zavarom (kes) 24 ora leforgasa alatt eleg nagy szamban. (10.000). Estefele sokszor erzek bigemin jellegű ütéseket. A nap tobbi reszeben csak az extrakat erzem. Pszichiáter szajorvoshoz is jarok panik szindroma es generalizalt szorongassal. Kerdesem az lenne hogy elkepzelheto e hogy az esti bigemineket csak pszichésen élem át és közben semmi ilyen probléma nincsen? Masik kerdesem az lenne hogy ezek az utesek vissza felé is fejlodhetnek tehat mwg is szunhetnek vegleg? Bisoprololt szedek abbol is a legkisebb 2,5 mg osat. Mitralus prolapszus mit takarna? Bizom a részletes válaszaban. Üdvözlettel Tünde
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
23.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus a kéthegyű billentyű többnyire kisfokú, kötőszövetes fellazulása. Ha nem jár zárási elégtelenséggel (visszafolyás), akkor semmi lényeges következménye nincs. Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. A minimalis, csak egy adagban szedett béta-blockloó bizonyára nem szűntei meg egész napra a ritmuszavart, próbálja 2 részletben bevenni (azaz este is, vagy a napi adagot felezve, vagy az adagot 2x-esre emelve. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
22.
dlnz kérdése:

Kedves Doktornő! ESWL vesekőzúzás előtt állok. A gondom az, hogy hónapok óta rengeteg extrasystolem van, valamint félévente 1- 2 alkalommal SVT, ami pár percig tart, de nagyon magas szívfrekvenciával. Holter monitorozáson voltam, szív UH-ra is elmegyek évente. Egy enyhébb mitralis prolapsuson kivül más problémát nem találtak. Az extrák száma viszont az utóbbi időben annyira sok ( percenként akár 15 is), hogy tanácstalan vagyok a vesekőzúzást illetően. Ilyen gyakran - pontosabban állandóan- meglévő ritmuszavar mellett elvégezhető ez a beavatkozás? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: KJ
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
23.
Tisztelt Kérdező! Azt javasolom, a kérdést konzultálja meg az önt kezelő kardiológussal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
22.
magas pulzusnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornö! Pár hete már kérdeztem egyszer. Akkor említettem, hogy általában tisztán érzem a szívverésem, föként ha nyugalomban vagyok ill. fekve. Minden ütést (normal tempo és ütem) érzek, tehat nem 1-1 extra systolésröl van szó. Illetve rendszeresen érzem, hogy néhány ütés nagyobb valamivel (ez fura mondjuk...), de nincs kihagyott vagy dupla ütés. Rendszeresen mérem a vérnyomásomat és azt vettem észre, hogy csökkennek az értékek. Átlagban még mindig megvan naggyából a 100/60, de egyre gyakrabban mérek 50-55 körüli diasztolés értékeket is (reggel egyszer 48 is volt). Elkezdtem gyanakodni a vérnyomásmérömre (csuklós, de minösegi... elvileg), úgyhogy beszereztem egy szinten jobb féle felkaros normalis masinát is. Nos meglepett a dolog: ugy tünik a szisztolés értékeim sokkal magasabbak, mint amiket a csuklós mér (+10-12 általában), viszont a diasztolés értékek stimmelni látszanak. Egy régi felkaros gépet is teszteltem, az is az új felkaros értékeit hozza körülbelül, ugyhogy abból indulok ki, hogy a csuklós szisztolés értékek hibásak. És most lett egy teóriám, amit szeretném ha véleményezne (tudom... latatlaban nehez, de probalok alapos lenni). Szóval mértem fekve is ma az új géppel és úgy tünik, hogy fekvö pozícióban a szisztolés értékeim picit feljebb mennek, a diasztolés viszont jócskán megzuhan (- 8 pont kb). Mit gondol ez miért lehet? Ha jól tudom ez nem normális, maradnia kéne ahol ülve is van körülbelül. Két példa: 115/55 & 119/54 fekve nyugalomban. Így a pulzus-nyomásom (pulse pressure) fekve (szisztolés minusz diasztolés) 60 ill. 65 pont. Az igen sok. Ülve 45-50 körül van. Lehet EZ az oka annak, hogy ugy érzem a szívverésemet, hogy gyakorlatilag berezgeti az egész testemet? Kell-e aggódnom? Elöre is köszönöm! Üdv: Adam
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
22.
Tisztelt Kérdező! Szerintem túlkomplikálja a dolgot, és a nyugalomban a normális határon belül mért különböző értékeknek nincs érdemi jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
21.
Ács Tamás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám labor eredményben van egy aggasztó tétel a mikroszkópos kenetértékelésnél "Stab 5%". Ez mire utal? Mit jelent? Milyen szakorvoshoz kell vele fordulni? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel Ács Tamás!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
21.
Tisztelt Kérdező! A Stab egy fehérvérsejt érési alak, azaz ennyi nem teljesen érett fehérvérsejt fordul elő a vérképben. Önálló jelentőségét nem tudom megítélni, kétség esetén hematológustól kérjen felvilágosítást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
20.
Aggodas kérdése:

Kedves doktorno ,,kb 3 hete kezdodot szedules,mindig visszater,allva ulve,a mai nap is egesz delutantol tart ,hanyinger,fejfajas,fejemtetejen es hatul tarkomnal nyomas zsibbadas,rossz koncentralas,almossag,homalyos latas,es fejem erossen faj ha elolre hajulok,es ilyenkor szivem is hasogat,gorcsol,,,vernyomas 85/60 pulzus 73,,eleg stresszes volt az elmult idoszakom,vallas,beteg lanyom,aggodom hogy nem e strog agyverzes ez??nagyon ketsegbe vagyok esve,,,,kerem mielobbi valaszat,es koszonom,es szep estet,,,
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de a leírás alapján nem valószínű, hogy stroke lenne, lehet a stressztől, lehet mozgásszervi eredetű, kétség esetén javasolom, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
20.
Magas LDH érték kérdése:

Kedves Dr.nő. A napokban voltam egy általános labor vizsgálaton,mely értékei a következők: Vas.4.1 Triglicerid:1.4mmol/l Koleszterin: 3.4mmol/l Limphocyta:41.3% Nátrium:137mmol/l Kaliu:4.3mmol/l LDH:951U/I Mitől lehet ilyen magas az LDH m? Mit tehetek? 32.eves 3gyermekes anyuka vagyok,felek Nehogy infarktust kapjak.165cm és 56kg vagyok Köszönöm válaszát.Udvozlettel:Edina
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
20.
Tisztelt Kérdező! Laborleletek magyarázatára javasolom, keresse fel a következeő weboldalt: http://www.hazipatika.com/laboreredmenyek/laktat-dehidrogenaz/80 A lényeg az, hogy további vizsgálat szükséges az ön által feltett kérdés megválaszolásához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
20.
mi a probléma kérdése:

Hírek, Cikkek Betegtájékoztató Keresők Kérdezz! Állások Regisztráció Főoldal Szakember válaszol Kérdések 9 kérdés, válaszra vár 1 Kertész Róbert kardiotechnikus Specializáció: extracorporalis keringés és keringés támogatás Munkahely: Zala Megyei Kórház Szívsebészet Mobil: 30/3949004 Web: http://bertuccio.gportal.hu 2017. 05. 19. mi a probléma? kérdése: Tisztelt Dr nő. leirom problémám egy kicsit hosszu ez egy szomorú történet nagyon tanulságos az ember soha nem hibázhat sajnos 1x hibáztam nem hivtam mentőt.2008 ban kezdődött az egész káliumhiánnyal ill valószinű akkor már a tesztoszteronszintem is tartósan alacsony lehetett az agyalapi mirigyben daganat ez nem lett kezelve azért tartok most itt ahol tartok.a káliumhiány után magasabb pulzus a 180 pulzussan nehéz fizikai munkát nem tudtam végezni az erdei munka nem ment gyengébb lettem mellkasi fájdalom nehéz munka esetén.leépülés kezdődőtt. 2012 ben gyengülő izmok a 180 pulzussal nem tudtam fát vágni füvet nyirni úszni biciklizni melegintolarencia alakult ki a kávé alkohol nem esett jól a házasélet melegben nem ment. 2013 hasi hizás alakult ki 1-2 ételtől kezdtem elfáradni.2014 május elöször indult be a szivem éjjel fülzúgást mellkasi fájdalmat éreztem leizzadtam. 3 héttel késöbb 500 méter után a pultus 190 le kellett ülnöm 1 óra mulva nehezen ment 100 alá nem tudtam felmenni az 1 emeletre .1 héttel később fáradtan érzem haza ettem majd lefeküdtem. Kb 170 pultusra ébredtem izzadtam szoritott a mellkasom fulladtam szédültem alig láttam zsibbadtak a karjaim szúrz a hátam de nem foglalkoztam vele majd elmúlik gondoltam ezért nem hivtam mentőt.de nem 200 pulzusnál a földön feküdtem halálfélelmem volt beszélni nem tudtam bevittek az ügyeletre de az orvos nem csinált ekg t se vérnyomásmérés csak a fejét fogta de ez rajtam nem segitett elküldött a kórházba kb 2 órán át ment 200 fölött a szivem 240 nél utközben valamilyen szakadást éreztem az erőm elveszitettem ami soha többet nem jött vissza a kórházban visszaállt annyit láttak hogy 80-160 között ingadozott. Vezetési késésem lett. Nem tudom mi történt de azóta semmit sem tudok csinálni a szivet terhelni lehetetlen tünetek a 240 óta terhelés nélkül is folyamatosan rosszul gyenge erőtlen fáradt vagyok szorit a mellkasom fulladok szédülök zúg a fülem a végtagok gyengék.zsibbadnak az ujjaim.kisebb terhelésre pl sétánál erősödö mellkasi fájdalom fulladás.olyan ritmuszavarok amik a mellkasi fájdalimbol indulnak hányingerrel mellkasi fájdalommal fulladással karzsibbadással szédüléssel kéz láb remegéssel járnak kb 55 perc az erőltetéstől van még hasonló itt nincs hányinger ill.karzsibbadás ezek még nincsenek regisztrálva ha emelek egyből szorit vannak még vlot vesek ill. Extrák ezek ártalmatlanok az előző 2 veszélyes szerintem.ha eszek a pulzus150 falmozgászavart érzek egyszer túlettem magam szédülést érezrem fülzúgást szapora pulzust majd eszméletem vesztettem autóbaleset majdnem az életembe került az evés tehát enni többször keveset ha eszek 20 méter is gond ha nem akkor is 100 méter is probléma a mellkasi fájdalom miatt is továbbá intim eggyütlét esetén extrém erős mellkasi fájdalom fulladás teljes erőtlenség hányinger ez se megy a 240 óta. Aludni ülve alszom de nagyon rosszul vagyok főleg a hajnali órákban szorit a mellkasom fulladok zsibbadnak a karjaim még a lábamon is folyik a viz ha időjárásváltozás van akkor rosszabb.amit észrevettem még ami árt a meleg alkohol 2dl bor 180 pulzus 4 órán át kávé sós zsiros étel szénsavas. Ami a vizsgálatokból kiderűl a 240 elött normal sinus ritmus most aritmias pulzus bal kamra hipertrophia av blokk szárblokk vezetési késés alacsony terhelhetőség .vizsgálatok katéter állitólag nem lát semmit sziv uh ok.elektrofiziológia ill terheléses vizsgálat után érdekes dolog történt amit a kardiologusok nem láthattak mindkét vizsgálat után annyira kimerültem hogy 5 méter se tudtam megtenni extrém erős mellkasi fájdalmam lett mégjobban fulladtam még a beszéd is kimeritett 4 óra mulva a pulzus mindig 100 150 között ingadozott aztán úgy kimerült hogy felkellni sem engedett kisebb mozdulatokra is túlzott pulzusemelkedés 100 felálltam 190 az eröltetés miatt mégjobban 6x7x beindult a szivem éjjel majd a mellkasi fájdalombol hányingerrel melljasi fájdalommal fulladással karzsibbadással szédüléssel járo ritmuszavar lett kb 55 perc ez bármikor eröltwtéstöl lehet 2 napig nem tudtam felkellni a kezem lábam remegett 3 napig 1 hét alatt állt helyre a pulzus . A vérnyomásom a 240 óta leesik sokszor 100 alá volt 70/50 is apulzus éjjel harminc ezért pacemakert raktak be de az erőm nem jött vissza nem emelhetek evéskorlát házaséletkorlát azóta is gyógyszerek hatása mégjobban szorit a mellkasom fulladok hámyingetem van ez erőm se jön vissza tesztek pulzusmérővel 40 pulzus felállik 120 pulzus 55 . 100 méter +10 kg 165 ha állok 10 percig 170 valami nem stimmel vérnyomás olyan is volt pulzus 30 vérny.170/110 vagy pulzus 180 vérny.90/50 de volt 70/50 is ezt nem akarták elhinni.mondtam egy kardiologusnak a 240 evéskorlát nem emwlhetek melyik vizsgálattol vagyok még rosszabbul a vizsgálatoktól nem lehetek rosszul az evéskorlát tul sulyos szivbetegség biztos nincs mondtam kapcsolják ki a pacemakerz terheljék meg meglátjuk mi lesz lehet 1 -2 nap mulva de biztos baj lesz ezt nem válallta be.egy sima ultrahangos orvos észrevette a falmozgászavart a sziv uh s nem látta mivel járni nem tudok a 240 óta egyébként próbáltam fát behordani 5 perc alatt 190 pulzus szédülés mellkasi fájdalim fulladás lábösszerogyás késöbb megint hányingetes ritmuszavar biciklizésnél is.elvitettem magam egy szivsebészhez pitvarfribrillációt látott gondolom a 240 óta sérülhetett a sziv ezért egy másik szivsebész viszont holosistoles zörejeket is hallott súlyos frekvenciaivgadozást elmondtam neki mindent evéskorlát stb káliumhiány stb egyből tudta hogy baj van őszinte volt 2008 tol a kálium ill. Tesztoszthiány miatt ill. A 240 miatt nem kaptam időben segitségez a sziv tönkrement panangint furont q10 irt ill szivzranszplantáció szükséges ezért vagyok rosszul a gyogyszerektől gyenge szivnek árz a vizsgálatok is.a leletét ill a másik professzor leletét van még egy gasztroenterologusi leletem is ahol az orvos megmondta a gyomromnak nincs baja azért ájulok el evés után mert gyenge a sziv a többi kardiologuscezt nem látja nem hallja ezért nem fogadja el nem akarokvúgy járni mint az egyik ismerősőm ö is mindig rosszul volt szoritott a mellkada fulladt 4x katéterezték sziv uh ct mr rendben a 3. Infarktus vitte el ez első 2. Se vette észre se gép se orvos ezért fontos mit érez a beteg a szervezet nem hazudik mit tegyek a 240 szövödményét meg tudom mutatni csak kellene aki segit pár nap a kórházban az életem igy élhetetlen ha tud megoldást segitsen ha módjában áll köszönettel egy 1x hibázott beteg. a szivsebész diagnózisa dcmp adp .mit tegyek? © 2009 - 2017 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva! Médiaajánlat | Kapcsolat | Források | Adatvédelmi szabályzat | Felhasználási feltételek | Díjszabás | ÁSZF
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, a megoldást az önt kezelő kardiológus adhatja meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
20.
Mi lehet a baj! kérdése:

Kedves doktornő azt szeretném kérdezni hogy mi lehet a bajom? itthon feküdtem és csak egyszer rosszul éreztem magam felgyorsult a szívem 128/77 vérnyomàs a szívem meg 85 szédültem, remegtem, izzadt a tenyerem, nagyon rosszul voltam hogy igy vert a szívem.be vettem 1- 0,25 mg-os xanaxot most màr egy picivel jobb.de véleményére szeretnék kivàncsi lenni
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, kétség esetén keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
18.
Sziv kérdése:

Kedves doktorno szeretnem kerdezni,,hogy egy hete jelentkezet szivfajdalom ,hatfajdalom ,,szedules,hanyinger,mellkasfajdalom,balkez,es gorcsos hasogato a hatamban hatgerincem kozepetol balra,es ez megy korbe lep,gyomor,es maj,es nehezlegzes,fejfajas,olyan zsibbadas, elhalas erzese,,szorongok felek hogy meghalok ,,es 8 honapja voltam cardio ct colonarias,,es ott minden rendben volt,es vernyomasom alacsony mindig,85/56,pulzus 70,,ezeket okozhatja e stressz ? Vagy hatgerinc?koszonom es varom mielobbi valaszat ,,,
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de a leírás alapján inkább a stressz illetve mozgásszervi eredet okozhatja panaszait. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
17.
mérgezés kérdése:

Tisztelt Doktornő, édesanyám kb 10 évvel ezelőtt az udvarunkon kb 1 órán keresztül apró szétgurult higanycseppeket szedegetett össze leguggolva, tehát nem sok távolság volt a higanydarabkák és az arca között. Kérdésem az lenne, hogy mennyi annak az esélye hogy higanymérgezést kapott/a higany károsodást okozott a szervezetében? Természetesen nemsokára el fogunk menni vérvételre, ami kimutatja majd remélhetőleg, de addig is nagyon várom a válaszát és véleményét Édesanyámnak az elmúlt pár hónapban a bal karja folyamatosan zsibbad, a háziorvos és a mozgásszervi doktor sem mondott semmit, csak beutalták gyógyfürdőbe különböző kezelésekre (iszap, tangeton, stb stb) Ezen kívül kb 3 éve diagnosztizáltak nála gyomorhurutot és refluxot, sokat szenved a gyomrával. Nemrég vérvétel eredményeként 78-as veseértéket kaptunk, ami habár még állítólag nem igényel kezelést, de mégis ijesztő hogy kevesebb. Sajnos memóriazavart is észleltünk nála (nem súlyos) Magasvérnyomása és érszűkülete is van, ugyanis 50 éve dohányzik (naponta 1 dobozzal szív) Ezek a tünetek/problémák lehetnek-e a higanymérgezés következményei? Hogyan lehetne eltüntetni a higanyt a szervezetéből? Veszélyben van az élete? Köszönöm előre is a választ!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
17.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni., de kicsi a valószínűsége, hogy 10 év után jelentkezzenek a higanymérgezés tünetei. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
17.
alprazolam kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy fel even keresztul napi 3*1 frontin 0,25 mennyi ido alatt urul ki a szervezetbol egy masik gyogyszert szedek ami nem alprazolam hatoanyagu. (Frisium)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
17.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ezt nem tudom megmondani, de kezelőorvosa, aki a gyógyszerváltást javasolta, bizonyára tud felvilágosítást adni önnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
17.
extrasystole kérdése:

Drága Doktornő! Tiszta szívemből köszönöm gyors válaszát! Hogy van-e szervi baj azt sajnos nem tudom,mert csak Holter vizsgálatom volt,az alapján jóindulatú elváltozásnak nevezte a szakorvos! Hálásan köszönöm, hogy időt szánt rám! Nagyon jó egészséget kívánok Önnek!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
17.
Köszönöm a jókívánságot, nagyon szívesen.
2017.
05.
17.
extrasystole kérdése:

Tisztelt Doktornő! Elnéztést kérek előre is ha butaságot kérdezek! Extrasystole-im vannak és reumatológus doktornő ultrahangos és elektromos kezeléseket írt ki a vállamra és gerincemre. Az elektromos tens kezelést kaphatom egyáltalán az extrák miatt? Reumatológus doktornő csak legyintett rá. Válaszát előre is köszönöm! További szép napot!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
17.
Tisztelt Kérdező! Ha nincs szervi szívbetegsége, akkor az extrasystolék valóban nem jelentenek ellenjavallatot a kezelésnek. Önnek is szép napot kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
17.
eszter kérdése:

Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Sok -sok egésséget kívánok önnek is!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
17.
Nagyon szívesen, köszönöm a jókívánságot!
2017.
05.
17.
eszter kérdése:

Kedves Doktornő!Túl vagyok a terheléses ekg vizsgálaton ,le tudtam tekerni 6 percet.A rengeteg számból csak annyit tufok kiolvasni , hogy a 2.percben 8 ves latható Ez koros? Cssk 2 hét mulva értékelik a leletem addig nagyon izgulok.Köszönöm szépen Esztet
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
17.
Tisztelt Kérdező! Ha hat percig folyt a terhelés, akkor az, ami a 2. percben történt, nyilván nem jelentős. Sajnos, ennél többet nem tudok mondani látatlanban, de nyilván nincs nagy baj, ha két hét múlva mondanak. eredményt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
16.
eredmény kérdése:

Tisztelt Doktornő! Állandó fáradtság, bizsergések és gyakori fejfájás miatt már több orvosnál jártam (ideggyógyász, reumatológus) de mindenhol negatív leletet kaptam. A laborértékem szerint a tsh szintem habár nem kapott csillagot, de éppenhogy eléri a minimumot. A háziorvos szerint viszont, amíg nincs csillag nincs vele mit tenni. Nem tudom összefügghet-e a kettő?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
16.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Részletesebb személyes belgyógyászati kivizsgálás szükséges. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
15.
Hasmenes gyerekne kérdése:

Tisztelt Doktorno. 3,5 eves kislanyomnak volt egy 10 napig tarto nyakos hasmenese.Volt amikor csak nyak urult verszilankok voltak benne. Kivizsgalas soran Clostridium diff.toxin B bakteriumot allapitottak meg,dietaval rendezodni latszott a hasmenese,nem kapott ra gyogyszert. Hamenese megszunt viszont a nyak az meg mindig fennall. Van ok aggodalomra ez a bakterium miatt,nyakossag miatt? Dietazik meg mindig,laktozmentes dietat tartunk. A kislany nem beteg,jo etvagyu,nem faj semmije. Mikor terhetunk vissza a normal etkezesre,nehezen tudom dietaztatni. 4 napja van osszeallo szeklete,ami kicsit nyakos. Tojas,naturjaurt hianyzik az etrendjebol,adhatom ezeket neki? Nagyon koszonom a doktorno valaszat. Tisztelettel.Egy aggodo anyuka
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
15.
Tisztelt Kérdező! Kérem, hogy gyermekre vonatkozó kérdését gyermekorvosnak tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
15.
Mi lehet? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tegnap este olyan érzésem volt, mintha ráültek volna a mellkasomra. Érdekes módon nem a mellkasom közepe fájt, hanem oldalt, hol a bal hol a jobb oldalon szúrt be. Megmértem a vérnyomásom normális volt. A kérdésem ez lehet a rossz tartásomtól? Vagy lehetett valami komolyabb?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Kétség esetén javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
14.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az itthoni vérnyomásmérőm, ami csuklós rendszeresen a 140/90 körüli értéken mozog, a pulzusom annyit mutat, amennyit én is mérek. Elmentem az orvoshoz, megmérte felkaros pumpálóssal, ami 110/70-et mutatott, aztán megmértem a csuklóssal utána ugyanúgy 140/90 körüli volt, de a pulzust pontosan mutatta. Készítetett ekg-t, ami nem mutatott eltérést. A kérdésem az lenne, hogy melyik a megbízhatóbb módszer?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
14.
Tisztelt Kérdező! Általában a csuklós mérők kevésbé megbízhatóak, de a konkrét esetben nem tudom, hogy melyik mérés a korrekt, a felkaros pumpálós módszernél attól is függ az érték, hogy milyen gyorsan engedjük le a higanyszálat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
13.
Novak Istvan kérdése:

Tisztelt Dr nő! 55 eves férfi vagyok. Sajnos hozzaszoktam a lendorninhoz. Ha hajnalra megyek ,alig alszom. Elötte fel rivotril, amitöl kicsit jobb. a pulzusom is felszalalad.Reggel szedek Betaloc zokkot. Altalaban 4 - 5 orrat alszom a lendormintol. De ha elötte eszem van amikor semmit. Az immonave nem volne e jobb? A dormicumtol 2 ora volt a max. Ismerosöm gerodormot szed, van amikor bevesz 3at reggelig. Ez erösebb? Van aki kavarja is. Fel ebböl fel abbol ezt lehet .Köszönöm valaszat.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban konkrét gyógyszerbeállítási kérdésekre nem lehet választ adni, ezt kezelőorvosával kellene megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
12.
Maci kérdése:

Igen Tisztelt Doktornő ! Párom 2017.04.24 én kardiológiai vizsgálatra kellett jelentkeznie egy csípőprotézis beültetés miatt a többi leletekkel együtt műtétre várva. Nyugalmi EKG- normális kamrafrequentiáju pitvarfibráció volt látható, ennek alapján anticoagulans kezelés volt indokolt. Mivel csípő műtét előtt állt trombózis elkerülés végett Pradaxa 150 mg gyógyszer adást írtak fel. Megjegyezni kívánom, hogy ezt a gyógyszert élete végéig kell szedni Neki közölték. Megtörtént a műtét, 1 hónapra elegendő gyógyszert írtak ki támogatással, de azt azt követőért már teljes árat kellett fizetni. Kérdésem a következő lenne: ha a megállapított betegség élete végéig megkívánja e gyógyszer szedést akkor miért kell teljes árat fizetni ?? Annyit mi is meg értettünk, hogy a műtéthez csak 30 napos támogatott kiírást adnak, de az állandó gyógyszerszedéshez a továbbiakban miért kel egy háromszoros árat fizetni. Legyen szíves tájékoztatni bennünket, hogy mit tehetünk, kihez kell fordulnunk a támogatott gyógyszer kiírás miatt. Köszönettel várom válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! A pitvarfibrilláció miatt véralvadásgátló kezelés szükséges, de a Pradaxa emelt szintű támogatása csak ilyen különleges állapotokban (műtét) lehetséges, illetve, ha a kardiológus kiemelten magas kockázatát látja az embolizációnak. Ha nem, akkor lehet más, kevésbé költséges gyógyszert alkalmazni, ezért javasolom, hogy a kardiológushoz forduljanak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
12.
szivritmuszavar kérdése:

Üdvözlöm! Szivritmuszavart okozhatnak a nyugtatok? Itt gondolok pl olyan nyugtatora ami klobazam vagy alprazolam hatoanyagu. Nóri
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, olvassa el a Betegtájékoztatót, kétség esetén keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
12.
extrasystole es halál kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szivem a szivultrahang utan kiderul hogy rendben van nincsen semmi baja csak mutralus prolapsust allapitottak meg. Ezt jan 6-an csinaltak. Kamrai Extrasystolem van nagy szamu februari holter eredmenye alapjan 10500. Kerdesem az lenne hogy ez lehet e halalos belehallhatok e? Beta blokkolot Bisoprololt 2,5 es nyugtatot frisiumot szedek szorongasra. Üdvözlettel Varga Tamás
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
12.
eszter kérdése:

Tisztelt Doktornő!Elnèzèst kèrek ha buta a kèrdésem.Hètfön kell mennem terhelèses ekg vizsgàlatra,sziv ultrahanhom negativ de a terhelhetösègem nagyon minimalis,ha kb 3 percig birom ezt a vizsgalatot fogják tudni èrtèkelni ennyi idő allatt? Köszönöm szèpen.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! Nem érdemes előre találgatni, várja ki a vizsgálatot :) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
11.
Kérdés kérdése:

Tisztelt dr. Nő! A segitségét szeretném kérni a pulmonológiai leletem értelmezésébe " diagnózisok J 4590 -asthma k.m.n. J 3010 - allergiás rhinitis pollentől 2017.05.04 -én vizsgáltuk, 1 éve köhög, fullad, sípol. Gyakran náthás, télen és a fűszezonban. Napi sípolásos tünetei vannak. Fostert kapott, de nem csökkentek tünetei. Eszközhasználatot újraoktatuk, de nem megbizható. Fizikális vizsgálattal: tüdők felett ki és belégzésben is sípolás hallható. LF: FVC 3,79 64%, FEV1: 3,69 75%, FEV1/FVC: 98% MEF :25 3,34 114%, SpO2: 99% Vélemény: asthma br. Dohányzás teljes elhagyása javasolt! Th jav: foster 2x2 puff. Mometason 1x2 -2 puff, amiket Eonic 1x1 tbl.-val egészitettük ki. Kontroll: 2017.05.25 -én." Ebből mit lehet értelmezni? (Tachycardiás beteg vagyok) Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
11.
Tisztelt Kérdező! A leírás szerint elég részletesen felvilágosították önt, részletesebben én se tudok választ adni. Ha problémái vannak, akkor egy tüdőgyógyásszal kellene konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
11.
Laboreredmény kérdése:

Tisztelt doktornő!!Férjem echocardiográfia vizsgálaton volt melynek az eredményei a következő :Ao.gyök.(mm):32 Ao_asc.:34BP.:40 JK.:27 BK:58_40 Septum:14 Hátsofal:14 4.ü_ből BP.:48 JP.:50 BK.kiár.seb.:m/s E/A:41/67 DT.:240msec. EF.:52% Vélemény:Ao_bill.vitorlái kissé megvastagodottak enyhén meszesek,jól nyilnak,AR nem látható.Mérs.tágabb BK, jó syst.BKf. Az inferior fal basalis része hypokinetikus.Norm.nagyságú pitvarok.Enyhe MR és TR.THR,PF nincs. A doktornő azt mondta neki hogy infarktus elöjele mutatkozik gyógyszert Aspirin Protect tablettát irt fel két hét mulva vissza kell menni mert lehet hogy nagy valoszinűséggel csinál egy szív katétert.Vérnyomás csökkentö tablettát szed szeretném tudni ezekkel az eredményekkel tényleg ilyen súlyos a helyzet?Köszönettel egy aggodó feleség!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
11.
Tisztelt Kérdező! A klinikai képet nem ismerem, a leírás alapján a szív bal kamrájának alsó részén mozgási zavar van, ez valóban jelenthet veszélyt. Helyes lenne, ha a kezelőorvossal beszélnék meg a helyzetet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
11.
Fehér köpeny kérdése:

Kedves Doktornő!olyan gonddal fordulon Önhöz,mint a bizonyos fehérköoeny szindróma.tegnap műtét előtti belgyógyászati vizsgálaton voltam.a vérnyomásom 200/100 volt.a vérnyomás gond,csak ott és akkor jelebtkezik.itthon mért RR értékeim jók,volt 24 órás automat vérnyomásmérő rajtam,ami kiértékelés után nem mutatott magas vérnyomás betegséget.a belgyógyász főorvos tegnap felírt bisocard gyógyszert.de ha azt elkezdem szedni félek,hogy még alacsonyabb lesz itthon a vérnyomásom eredetileg az itthoni 110-130 között van.mit tehetek,hogy rendelőben,kórházban se legyen magas?le lehet ezt küzdeni valahogy?19 én kell visszamennem és már előre félek. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:Bes
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
11.
Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésre nehéz lenne látatlanban válaszolni, tudni kell, hogy az otthoni vérnyomásmérések nem elég megbízhatóak, a magas érték nagyobb veszélyt jelent. javaslom, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
10.
Fajdalom kérdése:

Jo napot Feküdtem a tv előtt és hatalmasat bele hasított valami a szívembe.eddigis éreztem arra fele fajdalmakat nagyon sokszor nyom faj szurkál.30as éveiben járó no
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
10.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Kétség esetén javasolom, hogy keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
10.
klobazám mellékhatása kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék hogy a klobazám hatóanyag mellékhatásáról hol tudnék információt szerezni? Sajnos a google ban egy gyogyszert hoz ki mindig, de az nem a klobazámnak a mellékhatását irja le Segítségét köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
10.
Tisztelt Kérdező! Az alábbi linket ajánlom: http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/frisium_10_mg_tabletta/648 Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
09.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktórnő! nem régibbe, aszthma k.m.n, és allergiás rhinitis pollentől diagnósztizáltak nálam, a kérdésem az lenne hogy ez betegség -e? ( tachycardiás beteg vagyok.) Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
09.
Tisztelt Kérdező! Ugye ezt nem kérdezi komolyan? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
09.
Sziv kérdése:

Hónapok ota szivfajdalmam van .egész nap nyom faj.a szia korul.volt nyugalmi EKG rendben Volt uh rendben .volt holter.azt mutatta ki hogy allandoan magas a pulzus 100felett nappal.ezt persze éreztem is.es éjszaka egyszer sem ment le 70alá...onnan szerint ez nagy baj?kaptam betaloc zot ott 50mg oknak a felet kell szednem.tegnap kezdtem.reggel fel szem Ugyanúgy 90-100kozott van a pulzusom Ugyanúgy nyom faj a szívem.32éves no vagyok.van izgalom stressz Nem tornázom.ha sétálok is lihegek.allandoan fáradt vagyok.van rajtam igaz 15kg felesleg.on szerint kellett volna egy terheléses vizsgálat???én hiába szeretnem Ez sajnos nem úgy megy hogy én mondom meg hogy mit szeretnék...nagyon nem...
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
09.
Tisztelt Kérdező! A hónapok óta tartó panaszok nem jellemzőek szíveredetre. A magasabb pulzusszám, ha nincs vérszegénység, pajzsmirigy túlműködés a háttérben, sokszor javítható a fizikai edzettség növelésével. Javasolom, sportoljon rendszeresen, az bizonyára kedvező hatású lesz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
09.
légzési elégtelenség kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretném.megkérdezni hogy pontosan mit jelent a légzési elégtelenség? Frisium 10 mg tájékiztatójában olvastam mint mellékhatást ( nem gyakori mellékhatás). Mikor es kiknél alakul ez ki? Szivgyógyszert szedőknél ( Bisoprolol) előfordulhat? Nagy számu kamrai eytrasystole A légzésielégtelenség = a halállal? Válaszát köszönöm. Zoltán
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
09.
Tisztelt Kérdező! Tankönyvből idézve (dr Böszörményi Nagy Görgy: Légzési elégtelenség akkor alakul ki, amikor a tüdő (légzőrendszer) nem képes az artériás vér megfelelő oxigenellátására és/vagy a szén-dioxid-megmaradás megakadályozására) Bővebbet olvashat erről, ha az idézett cikket végigolvassa, vagy megkérdezi kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
08.
györgyi kérdése:

Kedves Doktornö! Szivultrahang eredmenyemre lennek kivàncsi:bal pitvar 29mm jobb kamra;15/25.Septum;7mm,Hf8mm.Ds;33 mm,Dd53mm.EF;66%Szeretnem megkerdezni 35 eves vagyok jòk ezek a mèretek?2 èvvel ezelötti ultrahangon ezek a meretek 3-4 mm el kisebbek voltak.,szàmit ez valamit? Köszönettel Györgyi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
08.
Tisztelt Kérdező! Az értékek rendben vannak, a korábbihoz képest való eltérés hibahatáron belül lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
08.
Gyogyszer kérdése:

Jo reggelt .magas pultusra kaptam betaloc zok ot. Viszont elfelejtettem mondtani a kardiologusnak hogy duloxetin t is szedek.szihiaterhez egy het mulva kell mennem jelenleg hivni sem t udom.a betalocbol reggel 50mg nak a felet kell szednem. Az antidebit reggel 30mg.lehet egyszerra atlzaz kis ido mulva a kettot?????
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
08.
Tisztelt Kérdező! H nincs magas vérnyomása, akkor szedhető együtt a két gyógyszer. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
07.
Ilona kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kardiológus palpitatio esetére 10 mg Betaloc-ból fél tablettát irt elő szublingválisan. Azt sajnos nem kérdeztem meg,hogy naponta hányszor alkalmazható. Sajnos a héten már háromszor szükségem volt rá (ügyelettel megbeszélve)Ma reggel fél háromkor 161/97/92-es értékeket mértem, 12,5 mg Tensiomin + 1/2 Betalocot vettem be, reggel 6 órakor a szokásos napi 1 Nebivololt, ami után már 110 volt a pulzusom(előtte 118/79/84).felhivtam az ügyeletet,de sajnos a háziorvoshoz utasitottak,pedig csak a fenti kérdést tettem volna fel.Ezután már 1 Frontinnal valahogy elvoltam, aludtam, 13,15-kor 117/79/68-as értékeket mértem, de most,hogy e sorokat irom, úgy érzem,egyre szaporábban ver a szivem.Tehát hányszor és hányas pulzustól lehet bevenni. Sajnos én már a 70 feletti pulzust nagyon érzem,főleg mert hallom is a véráramlást,ami kardiológus szerint azért mert,mert a carotis közel van fülhöz.Jövő hét szerdára van időpontom 24 órás EKG miatt. Szükség esetére kérem szépen mégis válaszát.Előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
07.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy a Betaloc ilyen alkalmazása jó megoldás lenne, ezért kérdésére nem tudok válaszolni, jobbnak tartanám, ha enyhe nyugtatót venne be. Bővebbet kardiológusától kérdezzen, aki ismeri az ön állapotát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
07.
Mi okozhatja? kérdése:

Kedves Doktornő! Az elmúlt hétvégén már majdnem írtam Önnek, mert a reggeli órákban egyszercsak furcsán éreztem magam, mértem egy vérnyomást, az rendben volt, de a pulzusom 48 volt. Aztán mégsem írtam, mert nem ismétlődött meg a rosszullét, a pulzusom is beállt kb 54-re. Ma viszont ismét nem vagyok túl jól, a vérnyomásom megint jó (nem is szokott vele gond lenni), de "szalad a szívem", 98 a pulzusom. Kell egy ilyen szívritmus-váltakozással foglalkozni? Vagy rá lehet fogni az időjárásra? 55 éves nő vagyok, nem tudom, hogy mekkora jelentősége van ennek a tünetnek. Köszönöm a segítségét.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
06.
kezdődő tüdőgyulladás? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tegnap elkezdett fájni a torkom,kb nyelni nem tudok, egész nap feküdtem. Ma elkezdett fájni a hátam és a mellkasom. Lázam nincs, de nincs étvágyam se, levert vagyok. Elkezdtem csúnyán, szárazon köhögni és fáj a mellkasom is ha köhögök. Lehet ez kezdődő tüdőgyulladás? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
06.
Tisztelt Kérdező! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
06.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktórnő! A segitségét szeretném kérni a lelet értelmezésébe " háziorvosa kéri vizsgálatát 1 éve tartó köpetes köhögés miatt. A beteg elmondása szerint kb. 1 éve köhög, sípol fullad. Gyakran náthás, télen és a fűszezonban. Napi sipolásos tünetei vanna. LF: FVC: 4,25 72% FEV1: 3,90 79%, FEV 1/ FVC: 92% MEF25: 2,86 97% SpO2: 99% 4 puff ventolin után: FVC: 4,43 75% FEV1: 3,95 80% ( +50ml, +1%), FEV 1/FVC: 89%, MEF 25: 2,91 99% Vélemény: asthma br. Th jav: foster 2x1 puff. mometason 1x 2 -2 puff Kontroll 1 hónap múlva ( LF +all bőrpróba). " A leletből mit lehet értelmezni ? ( tachycardiás beteg vagyok). Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
06.
Tisztelt Kérdező! A leletből a panaszainak leírásán kívül azt lehet értelmezni, hogy panaszait asztmás eredetűnek tartják, erre való gyógyszereket írtak elő és 1 hónap múlva kell kontrollra mennie, akkor újabb légzésfunkciós vizsgálat és asztma kivizsgálás várható. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
05.
Tüdőembólia kérdése:

Tisztelt doktornő! 27 éves vagyok. Decemberben volt egy jobb oldali tüdőembóliám és egy tüdőinfarktusom, túl estem minden vizsgálaton, nincs bennem örökletes hajlam, és valószínű a fogamzásgátló okozta a betegséget, jelenleg Xareltot szedek, legközelebb szeptemberbe kell mennem vizsgálatra, akkor döntik el meddig kell szednem a vérhigítót. Tudom hogy nem kis dolog amin àt estem, és nem 1 2 hét a felépülés, de eltellt majdnem fél év és még mindig fáj a borda résznél meg a hátam közepe is, természetesen nem egyfolytában, de sűrűn, levegő vétellel pedig lépcsőzésnél van gond, akkor fulladok. Normális az hogy ennyi idő után még mindig fáj? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Csilla
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
05.
Zsibadas kérdése:

Udvozolom Doktorno ! Seretnem ki kerni a velemenyet! Ma 2 ora korul arra lettem figyelmes hogy zsibad a bal arcom es meg most is olyan erdekes de ezen felul semmi tunetem nincs .Ez mitol lehet ? Koszonom valaszat elore is
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
05.
klobazám kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! A klobazám mint hatóanyag okozhat szivritmuszavart vagy meglévő szivritmuszavarba beleszólhat? Ugyanez a kérdésem az alprazolám hatóanyag esetén is. Szivritmuszavar=Kamrai Extrasystole
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! A leírások szerint -- mint ön is olvashatja -- nem, de kétség esetén forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
05.
rytmomorm és Concor kérdése:

Tisztelt Tarján Dr. Nő, már 8 éve szedem a Rytmonorm-ot(150grX 2 naponta) és 1Concor-or (5 mg. 1X naponta), úgy hallottam, hogy nem szabad ilyen sok ideig szedni ez igaz vagy szedhetem továbra is nyugodtan. Elöre is Köszönöm a választ Tisztelettel Szabó Mária Erzsébet
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, miért szedi a gyógyszereket, de a tartós szedésre vonatkozóan nincs ilyen korlátozás. Bővebbet kezelőorvosától tudhat meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
05.
ES kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Nagy szamu (utolso holzer adatok szerint) 10500 kamrai extra systolem van 24 ora leforgasa alatt. Bisoprolol 2,5 mg amit szedek illetve szorongasra eddig 0;25 frontint szedek. Pszichiaterem frisium 10 mg nyugtatot irt fel. A betegtajekoztatoban olvastam hogy pl. Nebivolollal egyutt nem ajanlott szedni.Szeretnem megkerdezni hogy szedhetem e az uj gyogyszert egyutt a Bisoprolollal nem e fog utkozni a ket gyogyszer? Kell e tartani szivritmus zavartol? A szervezetem kb 6 honapja az alprazolamhoz van szokva ez a frisium pedig klobazám. 35 éves férfi vagyok. Megtisztelo valaszat koszonom.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! Ismereteim szerint nincs ellenjavallata az együttes szedésnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
03.
clexane és citromfű kérdése:

Tisztelt Doktornő! Októberben, terhességem 7. hónapjában kaptam egy mély vénás trombózist. Azóta 0,6os clexane-t kapok. Az utolsó doppler uh-n azt mondták, hogy már csak egy vékony csík van a rögből a vénámban. A vizsgálatokkal kiderült, hogy Leiden mutációm van és homozigóta vagyok.A kérdésem az lenne, hogy a kezelt vérrög 6hónap után leszakadhat vagy okozhat-e tüdőembóliát? A clexane mellett ihatok-e citromfű teát? Válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
03.
Tisztelt Kérdező! A Leiden mutációval kapcsolatban ajánlom az alábbi linket: http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/leiden-mutacio/410 Ennek alapján nem csak a már meglévő thrombus okozhat esetleg problémát, hanem bármikor újabb is keletkezhet, ezt kell a tartós alvadásgátló kezeléssel ellensúlyozni. A citromfűvel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
02.
Kaldyum. kérdése:

T. Doktornő. Azt szeretném megkérdezni, hogy a napi 5, 3 naponként 6 Kaldyum veszélyes-e. Ugyanis azt olvastam orvosi nyilatkozatban, hogy a Káldyum tablettával ártanak a betegeknek. Szivbeteg vagyok és 3 naponta vizhajtót szedek, 2 furosemidet és 1 brinaldixot, ehhez 6 db. Kaldyumot.Nem vizhajtáskor 5 db. Kaldyumot szedek. Kérdésem nem lesz-e probléma a nagy Kaldyum adagolás miatt. Esetleg tudna-e valami jobbat tanácsolni a Kaldyum helyett? Köszönöm szépen.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
02.
Tisztelt Kérdező! A vízhajtók mellett gondoskodni kell a káliumpótlásról, nem tudok a Kaldyum káros hatásáról. Mindenesetre fontos, hogy ellenőrizni kell a vér kálium szintjét, mert ha túl magas vagy túl alacsony, az akár súlyos ritmuszavarokat okozhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
02.
Elobb irtam 3 kérdése:

Doktorno a szegycsontom az allandoan faj a szivkoruli fajdalom mellett.ezis lehet a rossz gerinctol?akkor csak nem sziv...
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
02.
A szegycsont is a mellkasfal része, összefüggésben lehet a gerincferdüléssel.
2017.
05.
02.
Előbb irtam kérdése:

Koszonom a válaszát Fel éve volt terheléses EKG Gondolom akkor úgy nem.szukseges....
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
02.
Akkor ez is azt bizonyítja, hogy nem szíveredetű a panasza :)
2017.
05.
02.
Mar irtam kérdése:

Szep napot.en vagyok az akinek decembertol mindennap allandoan eleg erosen faj a mellkasa a szive korul.volt nyugalmi ekg.sziv uh ketto is januartol.es volt most holter aminek az eredmenyet meg nemtudom.voltam reuman egy honapja.ott azt mondtak a gerincem nem sugarozhat a mellkasomba....es ennyi. Ma elmentem ortopediara.mert faj mar a nyakam az egesz hatam ejjel nappal.mais egesz nap faj nyom szur a szegycsontom a bal mell koruli tajekra bele beleszur faj . Az ortopedian mondtak jo csunya gerincferdulesem van.se rongen se semmi.ki irt valami kezelesre es csoportoa gerinctornara.holnap kezdem is. Kerdeztem ottis a mellkasi fajdalmat es azt mondta a doktorno hogy nem tudja mitol.szerinte a gerinc nem sugarzik oda.hova forduljak meg??en elhiszem hogy nem a szivem...de.mikor egesz nap faj mondennap ejjwl nappal tompan nyom faj szur.minden pillanatban...hat nehez...fizikai terheles hat...setalva is wlfaradok.igaz nem edzek mivwl gyesen vagyok.30eves no. Kerem.mondja meg hova menjwk ea mit csinaljak.biztosan akkor hogy nem a.szivem az?terhelest nem akarnak csinalni...mikor a holter rajtam volt egy hete wppwn kiveteleaen aznap egwsz jol voltam.nem.volt fajdalmam.igy akkor felesleges volt a vizsgalat?mit gondol?biztos hogy aszivem rensben ha az uh es a nyugalmi ekg negativ?a holtert meg nemtudom...de aznap mint irtam jol voltam.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
02.
Tisztelt Kérdező! A panaszai biztosan nem szíveredetűek. Orvosi tapasztalataim szerint a gerinc és a csigolyák, izmok, bordaközti idegek biztosan okozhatnak ilyen panaszokat. Adjon esélyt a gyógytornának, és ha önt megnyugtatja, végeztessen terheléses vizsgálatot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
02.
Xanax SR kérdése:

Kedves Doktor Nő! Szeretném megkérdezni, hogy a jelenlegi gyógyszereim a következők.: Bisoprolol 2,5 mg illetve Frontin 0,25 napi 1/fél/fél/fél szem. Pszichiáterem lecserélte a Frontin Xanax SR 0,5 mg-ra amit napi 2*1-et javasolt. Kérdésem az lenne, hogy a Bisoprolol mellé szedhető-e a Xanax SR 0,5 mg nem e fog a két gyógyszer úgymond összevesznni egymással? A nyugtatót szorongásra, pánikra szedem. A Bisoprololt pedig, kamrai extrasystolera. 34 éves vagyok, és minden fajta új gyógyszertől a sok mellétütések miatt nagyon félek. Egyébként is szorongós tipus vagyok és a fejemben is feszültség hatására nyomást érzek erre adták ezt az új gyógyszert. Válaszát köszönöm. Üdvözlettel, Éva
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
02.
Tisztelt Kérdező! Nincs kölcsönhatás a kétféle gyógyszer között. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
05.
01.
Katka 54 kérdése:

Kedves Doktor Nő! Pontosan 48 évet dolgoztam egy öregeket ellátó otthonban, 32 éve a vezetője vagyok ennek az intézménynek. Egy hét múlva adom át a "hivatalt". A vérnyomásomra reggel 1 db Co-prenessza tablettát szedek, és a pajzsmirigyem működésemre pedig jód tablettát, reggel és esete 1-1-et. Amikor a co-prenesszát beveszem, délelőtt mindig nagyon rosszul érzem magam, délutánra már nagyon jól vagyok. A pulzusom reggel és délelőtt nagyon alacsony Már 50 alatt is mértem, délutánra rendeződik, 65 - 73 között van. Intenzív mozgás hatására sem megy 85 - 90 főlé. Kérdésem, hogy a co-prenesszával együtt szedhetem-e a jódot, vagy cseréltessem ki a vérnyomás tablettát. (Eddig Tritácét szedtem, az jó volt. Azután Egiramlont, attól nagyon gyenge lettem, majd Portiront, attól még rosszabbul éreztem magam. Egy évvel ezelőtt szém monoxig mérgezésem volt, 5 percig nem vettem levegőt és a pulzusom is megállt ennyi időre. Igazából azóta nem tudják beállítani a vérnyomáscsökkentőt. Összefügghet-e ez a két dolog. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
05.
01.
Tisztelt Kérdező! Az alacsony pulzusszám lehet ritmuszavar (pl. extrasystolia a gyógyszerben levő vízhajtó maitt, egyéblént sajnos látatlanban konkrét gyógyszerbeállítási kérdésekre nem lehet választ adni, ezt kezelőorvosával kellene megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
30.
89jutka kérdése:

Infarktuson átesett beteg 89 éves anyukámat ápolom. Nagyon sokat alszik. Alig eszik. Ma fájdalomcsillapítót algoflex fortet adtam neki. Egy órakor elaludt es kb négy órakor kitakarozott de egész testében csurom víz volt. Még a labszára is izzadt. Láza nem volt. Vérnyomása 81-54. pulzusa 83 Eszméleténél volt. Nagy területen elhaltak a szív izmai. Mit tehetek ilyenkor?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
30.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de látatlanban nem tudok érdemi választ adni. Javasolom, hogy édesanyja kezelőorvosával konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
30.
Mária kérdése:

Tisztelt Tarján Zsuzsa.56 éves nő vagyok.Kb. 5 hónapja erős szédülés vett rajtam erőt,eleinte éjjel forduláskor,majd fokozatosan egész nap.a szédülés lehajoláskor,oldalra nézéskor különösen erős,ennek múlása után erős nyomó feszítő nagyon rossz érzés bizonytalan,kóvájgás gyötör mindíg.Voltam vérvételen,az jó,nyaki röntgenenn diszkrét meszesedés,nyaki ér uh nem meszes az ütő ér.hasi uh hasi aorta meszes,kardiológiánn nincs eltérés,de a kardiológus panaszomra felírta a betahisztin-ratiophamot reggel este 1 .Vérnyomásra valsadram sandoz reggel 1vérnyomásom jó,concor 5böl felet reggel már 20 éve leheletnyi mitrális prolapsusra,szédülésre kavinton retardot reggel este.Házi orvosom szerint meszesek az agyi ereim.Még mindig szédelgek,nyom,dob a fejem,naponta többször annyira rossz érzés önti el a fejemet alig tudok talponn maradni.A munkába járás,és ott a hejt állás nagy erőfeszítésembe kerül,és hogy ne vegyék észre a rosszulléteimet,nehogy elküldjenek.A tanácsát kérem,hogy mit tegyek,kérjek újabb vizsgálatokat,vagy viseljem ahogy tudom.Válaszát várom és köszönöm.Tisztelettel,Mária
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
30.
Tisztelt Kérdező! A szédülésnek többféle oka lehet, erről bővebbet olvashat az alábbi linken: http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/szedules/805 Ennek alapján további vizsgálatok elvégzése ajánlott, javasolom, keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
30.
Fajdalom kérdése:

Szep vasarnapot. Honapok ota van egy tompa fajdalmam a szivem korul.fekve setalaskor ulve alvaskor barhogy.akkor ez szivfajdalom vagy nem?sokszor elofordult mar mindig keso este lefekveskor hogy hihetetlen eros fajdalom tor a ket lapockam kozott .es ez mindig fekve.de ez a szivfajdalom egesz napos mindennapos honapok ota .kardiologian nyugalmi ekg rendben.uh rendben.ott ezzel leis zarjak.kedden megyek ortopediara hatha ott tudnak rajtam segiteni.on szerint ez sziveredetu?de az fajna egesznap allandoan honapok ota?eleg felelmetes es ijeszto.foleg van ket kis gyermekem.30as eveiben jaro anyuka
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
30.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
29.
gomba kérdése:

Kedves Doktornő! Azt szeretném megtudni, hogy ha kisgyermekem gombát fogyasztott, és utána maszatos kézzel válogatott a csokoládéi között, és ezzel összekente a csokoládékat, vagy esetleg kisebb gombadarabok rápottyanhattak, akkor még megeheti-e ezeket később. (Akár hetekkel is később) Nem kaphat-e így gombamérgezést? Inkább dobjuk ki a csokikat?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
29.
Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésre nemigen lehet érdemben válaszolni, az biztos, hogy ha nem fogyasztja el a csokoládét, akkor nem lesz baj. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
29.
Aneurizma kérdése:

Tisztelt Doktornő! Férjemnek (aki 69 éves) tavaly volt bypass műtéte, 1 hétig volt az intenzíven, összesen háromszor nyitották fel komplikációk miatt, legalább 1 infarktusa volt ez idő alatt. Pár napja készült kontroll-ultrahang megállapításai: -septum csúcsi része akinetikus, basalis rész hypokinetikus -anterior fal csúcsi része csaknem akinetikus -csúcs akinetikus, aneurizma -hátsó fal hypokinetikus -inferior fal basalis és középső része hypo- akinetikus, csúcsi része paradox -laterális fal csúcsi része akinetikus EF: 34 % Ami mindenképpen újdonság az 1 évvel ezelőtti ultrahanghoz képest, az a csúcsi aneurizma, valamint az a megjegyzés, hogy emfizémás mellkas miatt nehezen vizsgálható. Az én kérdéseim, hogy 1: tulajdonképpen a szívének mekkora része az, ami nem, illetve alig mozog? 2: az emfizémás mellkas tüdőproblémát jelent? Sajnos a férjem dohányzik, bár a műtét után egy ideig nem gyújtott rá, de itthon van, unatkozik és visszaszokott. A szíve miatt nincsenek és nem is voltak panaszai, a műtétre is azért került sor, mert lebénult a szája, ekkor kezdték vizsgálni, így derült ki, hogy 70 %-ra be vannak szűkülve a koszorúerek. Régebben is és most is annyi az összes panasza, hogy beszéd, evés közben elfogy a levegője. A harmadik kérdésem az lenne, hogy az aneurizma miatt oda kell-e valamire jobban figyelnünk, azt olvastam, hogy egy ilyen helyen vérrög képződhet, ő Pradaxát szed, ez megelőzi ezt a veszélyt? De ilyesmire gondolok, hogy tartózkodjon-e a fizikai terheléstől, nehéz tárgyak emelésétől? Nagyon sokat segítene Doktornő a válaszokkal, hogy tisztán lássam a helyzetet. Köszönöm előre is - egy aggódó feleség
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
29.
Tisztelt Kérdező! Kedves férjének az egész bal szívkamrája csökkenten működik, ennek különböző fokozatai láthatók a leírás szerint a határoló szívfalrészeken, ezek alig illetve egyáltalán nem tudnak kellő mozgással részt venni a szív funkciójában.A 30% körüli érték a funkció jelentős csökkenését jelzi (normálisan ennek bőven 50% felett kellene lennie. Az aneurysma olyan falrész, ami ki is boltosul, a Pradaxa remélhetőleg csökkenti az emboliaveszélyt.. Az, hogy minimalis megterhelésre is elfogy a levegő, az sajnos ennek a jele, úgyhogy a terhelés biztosan nem ajánlott, rendszeres séta azért nagyon fontos lenne. Az emphysema tüdőtágulást jelent, ebben bizonyára szintén szerepel a dohányzás, amivel fel kellene hagyni. Gondos odafigyelés, a kockázati tényezők (vérnyomás, vércukor, koleszterin, esetleges túlsúly) normalis szinten tartása is igen fontos, sajnos, az eredeti jó állapot visszatérése nem látszik reális lehetőségnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
29.
Fajdalom kérdése:

Szep napot Kerdesem az lenne hogy honapok ota tarto szivkoruli szuras fajdalom nyomo erzes ami szintebegesz napos az ugye nem sziv? Volt ebben az evben harom nyugalmi ekg ketto sziv uh.rendben voltak.neha mar azt erzem a bal mellem faj.a nogyogyasz atnyomkodta ennyi volt a vizsgalat.voltam reuman azt mondta nem onnan szarmazik szerinte.akkor merre induljak meg el?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
29.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Tornázzon, ússzon, az bizonyára javulást hoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
29.
Aggódom kérdése:

Kedves Doktornő! 29 éves nő vagyok. múlt hét csütörtökön a gyomorszájnál heves görcsös panasz lépett fel,ami a hátba sugárzott.orvos látott, papaverin és nospa injekciót kaptam. Diétát írt el(pirítós,üres tea),epekőre gyanakszik.hasi ultrahangra kaptam időpontot. azóta a székletem világos barna színű.egyébként más problémám nincs,jól érzem magam. Ez lehet a diétától vagy valami nagyobb probléma okozza?Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Bea
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
29.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy kóros jelentősége lenne, lehet, hogy tényleg a megváltozott étrend okozza. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
28.
tiszafa kérdése:

Tisztelt Doktornő! Elnézést, az előző üzenetemből lemaradt a megszólítás, mert kapkodtam. Üdvözlettel: a tiszafa levél miatt aggódó kérdező
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
28.
Semmi gond :)
2017.
04.
28.
tiszafa kérdése:

A fürdőszobánkban egy ruhákkal teli műanyag zsák alatt hosszú ideig nem takarítottam. A héten takarításkor találtam alatta egy tiszafa levelet, ami ez alatt a zsák alatt lehetséges, hogy folyamatosan vagy gyakran vízben állt. Nem tudom mióta, de lehetséges, hogy hónapok óta. (Máskülönben nem vagyunk ennyire rendetlenek, de nehéz időket éltük át mostanában, és a háztartás kifutott a kezeim alól.) Mivel csak utóbb vettem észre a levelet, addigra már ráléptünk a levélre és beleléptünk az azt környező vízbe, sőt a zsákot is ide-oda tettem. Kérdésem, kiázhatott-e méreg a levélből, és ez veszélye-e ránk nézve, különös tekintettel arra, hogy van egy kisfiam, aki gyakran veszi szájába a kezét, nem mossa meg minden kis nassolás előtt stb, és arra, hogy bárhova kerülhetett az anyag a lakásban. 2. Illetve, ha esetleg kifejezetten sokáig (hónapok) volt vizes környezetben (esetleg egyéb fürdőszobai tisztálkodási és tisztítószerek vagy ecet kerülhettek oda) ez a levél, mérgezőbb-e, mint egyébként lenne? 3. Remélem, nem volt ott több is, de milyen mennyiség jelentene problémát, különösképp egy kisgyerek esetén? (Remélem, a levél darabjai nem kerültek a lakás többi részére: ez veszélyes lenne?) 4. Azon a részen nehezen vagy nem takarítható részek is vannak (csövek apró részletekkel),amikről nem tudtam lemosni, meg persze a padló repedéseiben, fugáiban stb is maradhatott; ha ezekkel érintkezünk és nem mosunk utána kezet/lábat, az veszélyes-e. (Illetve mint írtam, bárhova kerülhetett ily módon) 5. Ha ruhákkal is érintkezhetett ez a levél vagy az ázaléka (köztük olyannal, ami akár szintén hónapokig ott volt), biztonságos-e kimosni és hordani azokat? 6. Lehet, hogy nem hónapok óta volt ott maga a levél; ha később került oda, frissebb volt, úgy veszélyes-e. 7. KIdobtam a levelet, de lehet, hogy valamelyest összenyomódott, ez esetben veszélyes mennyiségű méreg kerülhetett ki? 8. Ha az ide-oda kerüléssel visszakerül a konyhapultra, hűtőre stb a nedv vagy maradéka, mérgezés veszélynek vagyunk-e kitéve? Tudom, bonyolultan hangzik, de meglehetősen félek: kell-e aggódnom mindezek miatt? Válaszukat előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
28.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy ilyen kis mennyiség gondot okozhatna. még akkor sem, ha nem csak egy levélről van szó, egyébként ezek elfogyasztás révén mérgezőek. Úgy vélem, nem kell aggódnia emiatt, persze érdemes figyelnie, ha valami tünetet észlel, forduljon orvoshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
28.
Holter kérdése:

Szep estet.delutan irtam a holtertel kapcsolatban.3honapja van szivtajeki panaszaim.nyomas fajdalom... Bezzeg tegnap reggeltol ma reggelig nem volt panaszom.persze ma reggeltol ujra van ... Szoval a holter csak akkor mutat valamit ha eppen abban a 24oraban panaszom lett volna???
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
28.
Tisztelt Kérdező! A fájdalom eredetére vonatkozóan csak akkor, ha van fájdalom. Alternatívaként ajánlható a transtelefonikus EKG, amivel akkor készíthet felvételt, ha éppen panaszt érez. Javasolom, hogy bővebbet olvasson róla az interneten. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
28.
Ekg kérdése:

Jo napot Kerdezninszeretnem.hogx a 24oras ekg mire szolgal?illetve pl koszuroergszukuletet kimutat?honapok ota faj a szivem.tegnap pont panaszmentes napom volt.ma le kerult .es azota is faj nyom a szivem.31no.volt uh az jo volt.nyugalmi ekg is.terhelest nem.akarnak csinalnim
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
28.
Tisztelt Kérdező! A 24 órás EKG-vizsgálat felveszi az időszaka alatti szívműködés EKG-ját, ezzel ritmuszavarok, fizikai tevékenység, panasz alatti eltérések kimutatására alkalmas. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
28.
reflux kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megtudni hogy a reflux gyomorsavhiány vagy savtúltengés miatt is kialakulhat e? Úgy tudom a záróziom a nyelőcsőnél akkor nem működik jól, ha nincs elég gyomorsav, és az emberek többségének nem azzal van a gondja hogy túlteng a sav, hanem hogy nincs kellő mennyiségű, és a záróizom csak megfelelő savas közeben tud jól zárni, ezért a savlekötő sokszor több kárt okoznak. Azt hogy savhiányom vagy savtúltengésem van csak tükrözéssel lehet megállapítani? Legfőbb kérdésem: Hogyan lehet letenni a gyógyszert? 3 éve szedek pantoprazolt, 40 mg-ot. Milyen ütemben és arányban érdemes csökkenteni úgy hogy utána ne termelődjön túl sok sav? Ha hirtelen abbahagyom miért érzem rosszabbnak, mi történik akkor pontosan a gyomorban? Valóban jó e a napi többszöri étkezés vagy inkább jobb háromszor enni? Milyen természetes módon csillapíthatom a gyomorégést napközben, anélkül hogy rontanék a helyzeten? Lehet a reflux amiatt hogy a gyomor és patkóbél közötti záróizom rosszul működik, ha igen miért, mi történik ilyenkor pontosan?vagy a bélben történő puffadás miatt ami nyomja az egész hasat és a gyomorsav is feltolódik? Lehet e almaecettel gyógyítani a refluxot? Ha igen, hogyan hat? Sokan használják. Kell e egyáltalán lúgosítani a gyomrot? Különbség van a szervezet méregtelenítése lúgosítása és a gyomor lúgosítása között. Ha sokat puffadok hogyan segítsem a bélrendszer méregtelenítését anélkül hogy a gyomromnak kárt okoznék? Sokan használnak szódabikarbónát gyomorégésre de úgy tudom kárt tesz a gyomorban. Igaz ez? A káposztalé regenerálja a gyomrot, és sok jó hatása van. Mikor érdemes ebből inni étkezést tekintve? Sokan reggel isszák éhgyomorra hogy mindenhol érje a szöveteket, de akkor gondolom várni kell az étkezéssel hogy ne lúgosítsuk el a gyomorsavat? Köszönöm válaszát! X.Y.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
28.
Tisztelt Kérdező! A refluxról bővebben itt olvashat: http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/reflux/60 Konkrétabb kérdéseire látatlanban nem lehet érdemi választ adni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
28.
Viktor kérdése:

Tisztelt doktornő! Olyan problémával fordulnék önhöz,hogy a szívemnél furcsa, kattogás szerű hangot hallok meg érzek, mintha valami buborékozna, hangos és olyan mintha hozzá ütődne a bordámhoz vagy valami hasonló érzés. Reggel rosszul lettem, mintha osszeszorították volna a mellkasomat, nem kaptam levegot, kellemetlen erzes volt. Főleg ülés közben, vagy kissé vízszintes helyzetben jelentkezik.Kérem segítsen hogy mi lehet a kiváltó oka ennek a tünetnek?És mit tegyek?Előre is köszönöm Viktor.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
28.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
27.
BARBICAM kérdése:

Tisztelt doktorno nyolceves koromba sujos szivmutetem volt Most 55 eves vagyok es a muteti hejen bal bordaim fajnak neha begorcsol es kohogesre fajdalom jelentkezik SZeretnem megkerdezni mi lehet ennek az oka Koszonettel SIPOS TIBORNE
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
27.
Tisztelt Kérdező!Sajnos, látatlanban nem tudok érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
27.
megvonasi tunet kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Kerdesem az lenne hogy a frontin 0,25 nyugtatot lecsereltek frisium 10 mg ra. Varhato hogy lesz elvonasi tunet a frobtin miatt? Masik kerdesem a frisium az nyujtott hatasu nyugtato? Ezeket a gyogyszereket szorongasra kaptam.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ezekkel a gyógyszerekkel kapcsolatban nincs tapasztalatom, kérdezze meg az önt kezelő orvostól. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
26.
légzési elégtelenség kérdése:

Kedves Doktor nő! Elnzest kerek de elfelejtettem megkerdezni hogy a frisium 10 mg gyogyszer betegtajekoztatojaban az van irva mellekhataskent hogy legzesi elegtelenseget is okoz. Ezt pontosan hogyan kell erteni? Ha megtennd hogy utana nez nekem nagyon megkoszonnem.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
26.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom pontosan, elsősorban azoknál érvényesül, akiknek egyébként is van légzéssel kapcsolatos problémája. Bővebbet nyilván kezelőorvosától tudhat meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
26.
nyomás érzése kérdése:

Üdvözlöm Doktor Nő! Szeretnem megkerdezni hogy egy ideje erzek a fejemben es fulem alatt idoszakosan nyomas erzest. Ez lehet pszihes ok? Nem mindig jelentkezik csak ritkan de naponta. Olyat is eszrevettem mar hogy ha jobban magyarazok valamit akkor is erzem ugyanezt.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
26.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
26.
Magas májenzim kérdése:

Tisztelt Doktornő! Januárban voltam a fül-orr gégészeti szakrendelésen mert egy ideje gombócot éreztem a torkomban. Csináltak egy gégetükrözést és nem találtak semmit. Orrsövény ferdülés miatt vettek orrváladék mintát és Staph. Aureus baktériumot találtak benne. Erre kaptam Sumetrolim tablettát és Bactrobán kenőcsöt. Nyaki ultrahangon Bal oldalon az SCM előtt 8 mm-es nycs-ót találtak. Ezek a tünetek enyhültek és nagyon ritkán jönnek elő. Viszont ami aggaszt egy kissé az az, hogy most áprilisban voltam hasi és nyaki ultrahangon itt mindent rendben találtak. Viszont a vérvételi eredmény magas Se aszpartat aminotranszferáz 330, Se Alanin aminotranszferáz 170 valamint össz-koleszterin 7,70 Absz neutrophyl szám 8, Fehérvérsejt szám 11,3 értéket mutat. Közben a jobb lábfejem, talpam feldagadt nem tudtam rálépni. A háziorvos nem merte rámondani, hogy köszvény mert nem volt bepirosodva és a hugysav szint is alacsony volt. Okozhat-e ilyen tüneteket lisztérzékenység vagy még van valami fertőzés, gyulladás a szervezetemben? A vérvétel előtt pár nappal intenzív edzésem volt, utána lévő erős izomláz okozhat ilyen tüneteket? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
26.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
26.
Tamás kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Szeretném megkérdezni hogy mi a különbség a Bisoprolol es Nebivolol között?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
26.
Tisztelt Kérdező! Különböző kémiai szerkezetű béta-blokkol a két készítmény. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
25.
extrasystole kérdése:

Tisztelt Doktornő! 31 éves nő vagyok.Mps-em ismert 17 éve korom óta.Uh-leletemen kis mitralis prolapsus áll. 1 hete családon belül betegség miatt intenzívre került családtagom akinek azóta is kritikus az állapota.Sajnos a hangulatom nagyon rossz és szaporább pulzust érzékelek,mint mikor félnék.mai nap folyamán éreztem egy extrasystolet amit 3 gyorsabb dobbanás követett.kb 2 mp ig.Extrasystole tud 2-3 gyorsabb ütést okozni?Rosszul nem lettem,csak még jobban rámijesztett. Ön szerint mi lehet ez? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Anett
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
25.
Tisztelt Kérdező! Néhány extrasystole vagy némiképp változó szaporaságű pulzus bizonyára nem jelent semmi komoly problémát. Kátség esetén forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
25.
Nyugtató és Béta Blokkoló kérdése:

Kedves Doktor Nő! Bisoprolol 2,5 mg-os Béta blokkolót szedek szívritmus zavarra (Kamrai Extrasystole) és a pszichiáterem a frontin 0,25-ös nyugtatót lecserélte Frisium 10 mg-os gyógyszerre. Ennek a betegtájékoztatójában azt olvasom, hogy vérnyomáscsökkentővel kölcsönhatásba léphet pl.: Nebivolol. Szeretném megkérdezni, hogy a Bisoprolol 2,5 mg illetve a Frisium 10 mg szedhető-e egyszerre, nem lesz valamilyen probléma? A Bisoprololt nem vérnyomáscsökkentésre hanem béta blokkolóként szedem. Válaszát köszönöm Vica
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
25.
Tisztelt Kérdező! Azt gondolom, hogy 2,5 mg Bisoprolol nem szűnteti meg a kamrai extrasystoliát. azt nem tudom, a Frisiumot miért szedi, de ha kell, szedje a Bisoprolol nélkül. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
25.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám megfázásos ( szedett gyógyszer: Curam DUO 875), majd influenzás megbetegedés után nagy, duzzadt nyirokcsomókkal kereste fel háziorvosát, amit a következő vizsgálatok követtek: 1. Nyaki ultrahang: A pajzsmirigy jobb lebenye 41x14x15 mm, a bal lebeny 44x15x16 átmérőjű, az isthmus 4 mm vastag. A parenchyma norm. Echogenitású. A jobb lebeny alsó pólusában egy 9, a bal lebeny középső-alsó harmadában egy 11 és 12 mm átmérőjű inhomogén göb figyelhető meg. Nyálmirigyek nem mutatnak kóros eltérést. Bal oldalon parajugulárisan számos 12-35 mm max átmérőjű ovalis, inhmogén echoszegény terime figyelhető meg. Vélemény: struma nodosa. Pathológiás nycs-k a bal parajuguláris régióban. ( lymphoma?, met?) 2. Mellkas röntgen: kétirányú felvétel. Pleuralis folyadékgyülem egyik oldalon sem ábrázolódott. Tüdőben körülírt kóros eltérés nem látható. A szív nem nagyobb. Az aorta norm tágasságú, meszes. A háti gerincen spondylarthrosis van. A csigolyák magassága megtartott. 3. Hasi ultrahang: A hepar normális nagyságú, homogén, hyperreflektív. Az átlagosan telt epehólyag lumenét sűrűbb folyadék illetve sludge tölti ki. Az epeutak nem tágabbak. Pancreas, lép echoképe szabályos. A vesék normális nagyságúak, a bal vesében több apró, a jobb vesében számos 5-30 mm-es cysta figyelhető meg. A húgyhólyagban kevés vizelet van. A kismedencében körülírt kóros képlet nem differenciálható. A gyomor-bélrendszer területén pathológiás bélszakasz nem ábrázolódott. Vélemény: A hepar morfológiai képe zsíros degenerációra utal. Cystae renis 1.u. Sűrűbb bennéket tartalmazó epehólyag. 4. Vérképben referencia tartománytól eltérő értékek: foszfor: 0.68 mmol/l, glucose: 6.7 mmol/l, triglicerid: 1.75 mmol/l, vizeletüledék: 8-10 fvs zsúfolva baktériummal, bizelet nitrit pozitív, HGB. Alc HPLC HUma-Next: 6.1%, IFCC 43.17 mmol/mo, vérképp automatával: NEU: 7.4 G/L, NEU %: 75.4%, LYM%: 14,1% A megnagyobbodott nyirokcsomók 4 hónap alatt alig csökkentek és a fenti kivizsgálás után erre további kezelést nem kapott, csupán reumatológiai beutalót a helyi gyógyfürdőbe. A fenti eredmények alapján szükséges további kivizsgálás, kezelés? Segítségét előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
25.
Tisztelt Kérdező! Az igen sok lelet közül a krosnak ítélt parajugularis nyirokcsomók miatt minden bizonnyal tovább kellene vizsgálni vérképzószervi ill. egyéb rosszindulatú folyamat kizárása céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
25.
Cita kérdése:

Kedves Doktornő! A pulzusomat tapintva néha, teljesen rendszertelenül egy egy gyengébb lüktetést tapasztalok. Pulzusszámom 70-80 között van. A pulzus frekvenciám egyenletes. Napi fél szem Bisogammát és fél szem Coverex Combi tablettát szedek, más gyógyszert nem. Mire utalhat a leírt tünet? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
25.
Tisztelt Kérdező! Lehet, hogy extrasystoli vannak. Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
24.
margaréta kérdése:

Köszönöm szépen válaszát! Tudna még abba segiteni milyen betegség vagy mi okozhat ilen neg poz T-ket? Köszönöm szépen!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
24.
Tisztelt Kérdező! Többféle tényező, köztük teljesen ártalmatlan dolgok is, ezen nem érdemes gondolkoznia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
24.
papain LISS kérdése:

Tiszteletem! 44 éves férfi vagyok, gerincműtét előtti vizsgálatokra járok és a laboreredményemben szerepelő érték "papain LISS I sejt +, papain LISS II sejt ++, papain LISS III sejt +" miatt szeretném kérdezni, hogy mi lehet a baj? Minden más eredményem negatív, a fent említett pozitív értékek miatt "ellenanyagszűrés pozitivitása miatt kérjük a vérellátóba küldeni" javaslat van a papíromon... Kell, hogy izguljak? Köszönettel: Sándor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de nem tudok a kérdésére válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
24.
margaréta kérdése:

Tisztelt Doktornő! Remélem tud nekem segiteni tegnap ete SBO jártam mellkas szoritással nehézlégzéses panaszokkal,onnan tovább küldtek ma reggel belgyogyászarta,ez volt a leletre irva.Status:EKG:s.r.65/min,jobb tengelyállás,pQ:0,16s,QRS:0,08,V2-V3 ban kis neg.poz.T-k,egyébként poz.T-kizelektromosST-k.Kp fejlett asthaeniás alkat.Pulmok felett érdes légzés,zörej tomp.nem diff.Tiszta ritmusos szivhangok.Diagnozis:Nem meghatározott szorngás.Vélemény a jelzett ekg eltérések miatt a késöbbiekben kardiologiai szakvizsgálat javasolt!Kérdezzem én ez nagon rossz ekg?Mit találtak rajta korosnak? Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
24.
Tisztelt Kérdező! A kivizsgálást a panaszok illetve az EKG-n látható "V2-V3 ban kis neg.poz.T-k" miatt lehet szükséges, aminek vagy van jelentősége vagy lehet, hogy nincs, magából a görbéből nem lehet megálalpítani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
24.
sinus tachycardia kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az alábbi problémámmal keresem meg Önt: Húsvét vasárnap reggelén jelentkezett nálam szapora pulzus (160-170) végtagzsibbadás, légszomj, szédelgés. Otthon vagy 2 óra hossza várakozás után (hátha javul) elvittek az ügyeletre, ahol Betalocot kaptam először szájon át, mert nem tudtak vénát szúrni (5x-6x megpróbálták, megnézték,h tudnak e esetleg vért leszívni és az sem sikerült), majd a mentősök megérkeztekor infúzión keresztül is kaptam, a mentős ápoló egyből eltalálta a vénám, igaz ekkor már lejjebb ment a pulzusom. Ott nem kaptam leletet, EKG-s papírt, hanem a sürgősségi osztályról hazaengedve kaptam egy ambuláns lapot, ahol az volt írva,h vizsgálatkor már normonfrekvens. Labor eltéréseim: DBIL: 6,7; IDo(10-15): 18,10; INR: 1,47; EOS%(0,1-5): 0,0; EOS(0,04-0,54): 0,01; BASO (0,04-0,21): 0,02; RDW (11,5-14,5): 15,1; vizeletben keton jelzett (előző laboreredményeimen is az érték 100 volt); Kálium (3,5-5,3): 3,5. Káliumot kaptam vénásan, doktornő szerint ez okozhatta a szívritmuszavart. Csináltak hasi UH-t, mellkas és natív hasi rtg-t. Minden negatív. Egyébként 10 éve diagnosztizáltak mitrális prolapsust, pár hete derült ki, hogy vesekövem van. Az a kardiológus, aki diagnosztizálta nálam annó a mitrális prolapsust krónikus szívizomgyulladás gyanuját is felvetette (diagnózisként szerepel az összes leletemen), magas AST érték, és restrictív tipusú diastolés funkciózavar miatt. Ezt másik két kardiológus megcáfolta. Öt éve góckutatás eredményeként garatmandulaműtétem volt, és három bölcsességfogam is eltávolították. Húsvét vasárnap (a rosszullétem) óta minden reggel magas pulzus, légszomj, hidegrázás, végtag-száj zsibbadás vett elő. Háziorvosom 5 mg-os Nebilet tablettát írt ki napi 1 szemet, mellé Panangint (3x1), Milgamma (3x1). B vitamint előtte is szedtem, mert több, mint egy hónapja főleg éjszaka zsibbadnak a végtagjaim, a lábfejem van, hogy teljesen lefehéredik-kékül, és a lábszáram ilyen piros foltos lesz akkor. Kb. ekkor jelentkezett a száraz köhögésem is, mely azóta is fennáll, antibiotikumot kaptam rá, illetve köptetőt. Eleinte csak éjszaka akartam megfulladni, mostmár inkább napközbe vesz elő a köhögés. Terhelésre a gyógyszer mellett is felmegy 100 fölé a pulzusom és légszomjam van, ilyenkor zsibbadnak a végtagjaim is, igaz még csak egy hete szedem a gyógyszert, az am. is alacsony vérnyomásom még jobban leviszi. Ha nem szükséges nem szeretném szedni a gyógyszert. Holnapi nap folyamán megyek szívultrahangra. Előfordult az is, hogy reggelre be volt vizesedve mind a két lábam, szemem, illetve az ujjaim, de nem minden reggel jellemző. Kérdésem, hogy Doktornő szerint szív eredetű a problémám? Háziorvosom azt mondta mindenképp várjuk meg a kardiológiai véleményt és utána tud küldeni máshová. 153 cm, 48 kg vagyok. Nem sportolok, nem élek stresszes életet, jelenleg nem dolgozom, levelezőn járok egyetemre, de még nincs vizsgaidőszak. Dohányzom 1-2 hónapja, napi 4-5 szálat szívok el, de olyan is van, hogy egyáltalán nincs rá szükségem. Kávézom, alkoholt csak alkalomadtán fogyasztok (szilveszter, szülinap). Több éve fogamzásgátlót és savlekötőt szedek, illetve több hónapja az Inerta 10 mg-os gyógyszert bőrproblémákra. Várom szíves válaszát! Tisztelettel: K.M.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Célszerű lenne megvárni az aktuális kardiológiai kontrollvizsgálatot, bár a tünetek nem tűnnek feltétélenül szíveredetűnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
23.
Mariett kérdése:

Kedves doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy laborvizsgálaton voltam és a vasértékem 6.0 Fvs: 11.30 Neutr: 8,15 ezek az értékek jók? Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
23.
Tisztelt Kérdező! Laborleletek magyarázatára javasolom, keresse fel a hazipatika.com weboldal laboreredmenyek fejezetét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
23.
Lelet kérdése:

Szep jo napot. 30eves no vagyok.honapok ota szivtajeki egesz napos,mindennapos fajdalommal.hol kozepes hol eros.a pulzusom mindig magas.a fajdalom allandoan jelen van. Kaptam kardiologiara idopontot.voltam milult heten.uh rendben volt.ekg nyugalmi. Sinus ritmus .fr 69/min kp tengelyallas.P norm. Pq 0.16 qrs 0.08 ÀZ:V4ben ST ie. Repol zavartalan. Ez mit jelent???mert a vizsgalat vegen mondta egy kis elteres van.de szerinte nem a szivem faj. A magas pulzus miatt egy het mulva 24oras ekg lesz rajtam. Terhelest nem csinal.en szerettem volna.on szerint ennyi is kizarja a szivet?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
23.
Tisztelt Kérdező! A leletekből semmi kóros nem látható, azt nem tudom, mire mondta az orvosa, hogy van valami eltérés. A magas pulzust a 69-es értékből nem látom igazolva, várja ki a 24 órás vizsgálat eredményét is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
23.
Ejjeli Muszak kérdése:

Tisztelettel Udvozlom Doktorno ! Angliaban elek es sajnos masfel esztendovel ezelott Colitis betegseget talaltak a vastagbelemben. Ami azonban jo hir az az, hogy orvosaim szerint ez csak enyhe es konnyen kezelheto stadiumban van. Szerintuk szerencses is vagyok. Kaptam hozza beontest, amivel kezelhetem es szinten tarthatom. 1 even keresztul tunetmentes voltam, azonban kb 1 honapja ujra megjelent par vercsepp szeklet uriteskor sajnos, ami nagyon elszomorit. Nem minden alkalommal, csupan 2-3-szor hetente. Ez minden panaszom. Amit kerdezni szerertnek az az, hogy tudja, en ejjeli muszakban dolgozom mar 3 esztendeje. Egy neten keringo cikkben azonban azt olvastam, hogy az ejjeli muszak artalmas az emesztorrendszerre es noveli a colitis betegseg kialakulasanak kockazatat. On szerint ez lehet az oka, hogy visszatertek a verzesek es romlott az allapotom? Vajon ront a helyzetemen a teny, hogy ejjel dolgozom? Nagyon remelem, hogy nem, mert szeretnek meg legalabb 1 evig itt maradni. Esetleg ha van meg valami mas egyeb hozzafuznivaloja, nagyon szivesen veszek barmilyen jo tanacsot. Megtisztelo valaszat halasan koszonom szepen ! Tamas
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
23.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok a kérdéshez érdemben hozzászólni, de egy új tünet (az ön esetében a vérzés) mindenképpen indokolttá tesz egy kontroll orvosi vizsgálatot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
23.
bogyo kérdése:

Tisztelt orvosnö, parom 2 hete erös feslö hasi fajdalommal bent tartottak a korhazban hasnyalmirigy gyulladassal, es egy duzzanatot talalva. Röntgen, ultrahang, ct, mri kimutatta hogy nincs rosszindulatu daganat, söt minden szerve rendben van, egeszseges. A hasnyalmirigy helyrejött, nincs bakterium fertözes sem, minden vizsgalat jo, a duzzanat megis ott van es faj neki. Nem tudjak mi a baj. Erdekelne hogy ilyen duzzanat lehetseges ideg alapon, azaz mi lehet a hasnyalmirigy fejnel, a felsö reszenel a gyomornak? Illetve 2 napos 0 dieta utan a sargasag normalis? Tanacstalanok vagyunk. Elöre köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
23.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Részletesebb kivizsgálás tisztázhatja az elváltozás jellegét és a teendőket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
22.
Marcsi kérdése:

Kedves doktornő! Xarelto 15mg-os gyógyszert szedek, azt szeretném kérdezni hogy ez a gyógyszer okozhat e fáradékonyságot, rossz közérzetet, szédülést? Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
22.
Tisztelt Kérdező! A Xarelto okozhat vérzést, ennek tünetei is lehetnek az ön panaszai (ld. Betegtájékoztató !. Lehetséges mellékhatások). Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
22.
Mitől volt ez? kérdése:

Tisztelt doktorno. 27 eves no vagyok.par eve vannak extras rohamaim amik mindennaposak. Teljes kardiologiai vizsgalaton estem at kiveve terheleses vizsgalat,es nem talaltak szervi bajt. De az extrqk maradtak,sot a pulzusszamom is magas szokott lenni. Most azert irok onnek mert a tegnapi nap soran 140 es pulzust mertek nekem. Ez ugy volt hogy azert elotte jocskan megijedtem mert veres volt a vizeletem,akkor rohantam urulogoshoz de kiderult hogy csak a menszeszem jott meg. Ekkor megnyugodtam. Ra 2 orara kb erzem hogy rosszul vagyok ekkor meg 96 os volt a pulzusom,visszamertem nemsokra ra 128 gyorsan lerohantam a gyogyszertarba es ott mertek 140 et. Fel betalocot bevettem es jobb lett de nagyon szedultem . karfajdalom zsibbadas nem volt,csak enyhe mellkasi fajdalom de mondtak hogy ez normalis. On szerint ez milehetett? Valaszat koszonom. Hajnalka
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
22.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. A gyors szívverést pedig oozhatja az ijedtség, izgalom, nem hiszem, hogy emiatt aggódnia kellene. Kétség esetén javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
21.
Novak Istvan kérdése:

Tisztlelt doktornő! Kiegészítés. 2- 3 napi szex megzavarhatja e a szívműködest? Reggel 50 mg Betalocot szedek. 2 - 3 napja fekebredek gyorsan megy a szivem, pulzus tapintással . Felallaskor is. Fekvő helyzetben nem mozogva nyugszik meg. Vagy lehet nyugalmi ritmuszavar? Rosszullétem nincs.Köszönöm válaszát. Eleg streeszes vagyok, lendorminnal alszom .
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
21.
Tisztelt Kérdező!Először célszerű lenne tisztázni, hogy milyen ritmuszavara van, a továbbiakra ennek ismeretében lehet válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
21.
Székletvizsgálat negatív, mi a gond? kérdése:

Tisztelt Doktornő! 23 éves nő vagyok, és én azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, amiben már én is, és a házi orvosom is tanácstalanok vagyunk. 2 hónapja kb. volt egy gyomorrontásom, amire kaptam egy tablettát az orvostól, napi 3x2 szemet kellett bevennem, és ugye pár napig csak keksz és tea. A gyomorrontás elmúlt, minden rendben lett, de időközben elkezdett szinte minden alkalommal ürülni a székletemmel egy fehéres sárgás tojás alakú aprószemekből álló valami. A háziorvos elküldött székletvizsgálatra féregfertőzéssel, ami negatív lett, illetve laborra, ahol szintén nem mutattak ki féregfertőzést. Azóta annyival tovább jutottam a dologgal, hogy meg vizsgáltam szemre közelebbről ezt a dolgot ami távozik belőlem, és ez egy igen tömör belül egészen poros "élesztő"-re emlékeztető 1-2 cm hosszú valami. A székletem szaga is igen szúros lett, mióta ez a változás fenn áll. Tudom magamról, hogy valamilyen szinten laktóz érzékeny vagyok, bár nem nagyon fogyasztok tejtermékeket. A karomon is van pár kiütés, és elvileg napgomba okozta fehéres foltok (amik bőrgyógyász által ajánlott krémekkel sem múltak el). Voltam allergológián, elvileg nem vagyok lisztérzékeny (a karomon található kiütések nem erre utalnak). Kérem segítsen, hogy most merre induljak tovább, félek, ha nem törődöm vele, valami nagyobb bajt hagyok kibontakozni. Lehet, hogy van összefüggés aközött, hogy volt egy vegyes baktérium fertőzésem is decemberbe a hüvelyemben? Azóta Mistral fogamzásgátlót szedek és most ismét volt egy antibiotikum kúrám. Várom válaszát! Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keressen fel gasztroenterológust vagy infektológust személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
21.
Novak Istvan kérdése:

Tisztelt doktornő!50 mg Betaloc retardot szedek reggel. 2 napja van vele gondom. Ejszaka gyorsabban megy mint kene, felállaskor is sokat ver es nehezen all be. Neha a szec sem marad ki. Ez befolysolhatja? Esetleg ejszakara egy 25 mg belehetne venne?Hiszen ez 24 oras.Köszönöm valaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
21.
Tisztelt Kérdező! Próbáljon kissé világosabban fogalmazni: miért szedi a Betaloc ZOK-ot? Mi megy gyorsabban? Mi nem marad ki? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
19.
vérnyomásmérés kérdése:

Kedves Doktor Nő! Kb egy hete úgy érzem mintha felment volna a vérnyomásom és nyomást is érzek a fejemben az arcomat is melegnek érzem. Miután megmérem a vérnyomásomat kiderül hogy semmi probléma nincsen az értékekkel. Mitől van ez az érzés? Nagyon rossz mert félek hogy egyszer emiatt az érzésem miatt úgy beleélem magam hogy agyvérzést szélütést vagy stroke ot kapok. :(
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
19.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, mit érez, amikor azt gondolja, hogy felment a vérnyomása, de ha a mérés jó értéket mutat és a vérnyomásmérője jó, akkor bizonyára nem lesz agyi történése. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
19.
Marcsi kérdése:

Bocsánatot Kérem Kedves Főorvosnő hogy újra zavarom. Azt szeretném kérdezni hogy ha olyan gyôgyszer kérek a házi orvostól a vérnyomásom rá ami antagonista mentes amitől nem dagad a lábszárám abban is van olyan erős hatóanyag ami leviszi a vérnyomásom mert sajnos elég makacs a vérnyomásom emelkedésem 160 19o ha éppen kiugrik. Ezek ûj gyógyszerek? Köszönöm a kedves megértését és válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
19.
Tisztelt Kérdező! Természetesen ezek a gyógyszerk is hatékonyak, jól alkalmazhatók a vérnyomás kezelésére és legalább 10 éve forgalomban vannak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
19.
Milyen vizsgálat érdemes még? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Hát nagyon tanácstalan vagyok, mert a laboreredményeim nem jók. 2 laborról van szó, az első 2017.jan.7-én volt. Rajta ( fehérvérsejtszám 10,5 ), és ( C-reaktiv protein 6,9 mg/l ). A 2-dik lelet 2017.márc.17. kelt, ez a kontroll. Rajta ( fehérvérsejtszám: 11, vörösvérsejt. 12, és C-reaktiv protein: 10 ). Tény, hogy 1 csillagok vannak a leleten, na de mégis 2 hónapja valahol gyulladás van a szervezetben. ( nem fáj, a torkom, se a fogam, semmi ). De fáradt, gyenge, nappal aluszékony, a végtagjaim hidegek , vérzik vagy a fogam, vagy az ínyem, a vérnyomásom alacsony, és mellesleg fáj a gerincem, de ezt kezelik. Tiszteletem.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
19.
Géza kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ha ideje engedi, talán tud válaszolni, megköszönném. A rendelőintézet labort váltott, ahol némileg mások a referencia-értékek. Most megkapott 8jogosítvány hosszabbítás céljából) végzett laborleleteim +-al jelzett értékei a következől Direkt bilirubin 5 (ref 0-4 mikromol/l, az előző labornál a felső érték 5 volot) Össz bilirubin 29 (ref 0-21 mikromol/l) Bazofil 0,11 (ref 0-01, a régi laborban a felső érték 0,2 volt) Monocita 8,6% (ref 2-8, az előző laborban 0-10 volt a ref. érték) Utalnak-e ezek az eltérések péyan betegségre, ami alkalmatlanná tenne gépjármű vezetésre? Előre is köszönöm gyors válaszát Üdvözlettel Bálint Géza
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
19.
Tisztelt Kérdező! Ezek minimalis eltérések, nem hinném, hogy akadályt vagy betegséget jelentenének. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
19.
csecsemő - botallo vezeték kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kisfiam 38.(+5) hétre született 3550g, 56cm-rel problémamentes terhesség után, természetes úton. Anyai életkor (40 évesen szültem) miatt kellett szívultrahangra vinnünk (2016.11.23.), ahol kiderült, hogy "a ductus areirosus 2mm-esen nyitott, a shunt bal-jobb irányú". A 2 hónappal későbbi kontrollon (2017.01.10.) "a ductus arteriosus még keskenyen - 1,5 mm-esen - nyitott, azon kis bal-jobb shunt látható". Most, 7 hónaposan (2017.04.12.) pedig ismét "a ductus arteriosus még nyitott 2-2,5 mm-esen, a shunt bal-jobb irányú, sebessége 2,0 m/sec körüli. Egyéb eltérés egyik alkalommal sem volt, a keringést rendben találták. Fél év múlva kell ismét kontrollra mennünk. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mi lehet az oka az eddig javulónak tűnő tendencia visszafordulásának, van-e még esély rá, hogy a vezeték magától bezáródjon, illetve ha igen, tudnánk-e azt valamilyen módon támogatni? Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel, H. Zsuzsanna
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
19.
Tisztelt Kérdező! Ezt a kérdést inkább gyermekkardiológusnak kellene feltennie, értelemszerűen a kisfiát ellenőrző kollégának. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
19.
Visszér kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szoptatás alatt milyen visszér krémeket lehet használni? Hogyan kezeljem őket? A kompressziós harisnya jó ötlet lenne? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel Anita
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de nem tudok válaszolni a krémekkel kapcsolatban, a kompresszioós harisnya biztosan nem árthat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
18.
niko2 kérdése:

Üdvözlöm Doktornő! Jelenleg 2 hónapos terhes vagyok, elmúltam 40 éves. Első terhességemnél komoly toximia lepett fel, a kisfiamat 1000 gramm alatti súllyal vették ki. Egészséges hála Istennek. Kérdésem az lenne Önhöz, hogy a jelenleg szedett Sobycor gyógyszer (napi 2,5 mg) szedhető e a terhesség alatt vagy mivel váltható ki leginkább. Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
18.
Tisztelt Kérdező! Ajánlom figyelmébe a gyógyszer Betegtájékoztató-jában a Terhesség és szoptatás részben írtakat. Ebből következik, hogy személyesen kell konzultálnia kezelőorvosával a teendőket illetően. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
18.
Hasfájás kérdése:

Üdvözlöm.36 éves férfi vagyok,egy pár napja ha lehajolok a köldökömtől balra egy pontban fáj a hasam.A fájdalom nem elviselhetetlen 10/4.Mostanában csak teljes kiörlésű kenyeret fogyasztok kb napi 7 szeletet meg elég sok füstölt kolbászt,sonkát,szalonnát.Az elején fájt több ponton is a hasam de mostanra csak ezen az egy helyen.Hasmenés hányás görcs nincs csak ha lehajolok akkor fáj,űlés fekvés állás közben egy kicsit sem.Köszönöm válaszát.Tisztelettel Bíró Zoltán.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
18.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktórnő! A segitségét szeretném kérni a lelet értelmezésébe " anamnézisében tachycardia miatti kivizsgálàs szerepel. Jelen panaszok a beteg saját làbon érkezik sbo -ra. Kardiológián többször észlelték tachycardia collaptiform rosszulléttek miatt. Jelenleg köhögés (1 éve tartó) reggeli rosszul léttek miatt vizsgáljuk. Köhögés rohamokban 2-3 óránként jelentkezik, fehér habos köpettel. Fulladást is érez, reggelente a vilàg elsötétül, teljes collapsusal nem járó rosszul léttei vannak. EKG: s.r., fr.: 85/min, PQ: 0,15",QRS : 0,08", átm. zóna V4 -ben, ie. ST, poz T. Kért vizsgàlatok Rtg.: mellkasfelvétel, AP/PA, A rekesz éles kontúrú, szabályos helyzetű. A lateralis sinusok szabadok. A tüdő tiszta beszürödés nem látható. A szív nem nagyobb. aorta norm. tág. Hilusi vagy mediastinalis kiszéledés nem figyelhető meg. Kisvérkör rad. Ép. Vélemény: A beteg panaszai hátterében allergiás aszthma merült fel. Reggeli collaptiform rosszul létte ortostatikus hypotensionak tartjuk." Ebből mit lehet értelmezni? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
18.
Tisztelt Kérdező! Összefoglalva: alapként allergiás asztmát feltételeznek, a rosszulléteket testhelyzetváltozással kapcsolatos vérnyomáseséssel hozzák kapcsolatba. Nyilván részletesebb vizsgálat indokolt a feltételezett diagnózisok tisztázására, a panaszok kezelésére. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
18.
emelkedés érzése kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Kérdésem a következő lenne.: Szoktam mostanában olyat érezni, hogy mintha nyomás lenne a fejemben, de miután megmérem a vérnyomásomat minden elmegy. Nagyon sokszor azt érzem, hogy felment a vérnyomásom, de amikor megmérem akkor látom, hogy minden rendben van. Ez azóta van amióta múlt héten hirtelen felment egy parázásom miatt a vérmonyásom 158-ra. Előtte ilyen problémám nem volt. Naponta kb. 20-25 alkalommal mérem a vérnyomásomat, nem tudom hogy ezzel nem-e ártok magamnak? Másik dolog amit észrevettem, hogy ha egymás után mérem meg azonnal a vérnyomásomat ugyanabban a testhelyzetben, változatlan minden akkor az első méréskor a felső érték mindig magasabb 15-20-25 hgmm-el mint a következő méréskor. Pedig a következő mérés az azonnal van miután az elsővel végeztem. Pl.: 126/65/58 rögtön a mérés után a következőnél 110/66/62
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
18.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy bármilyen probléma lenne a vérnyomásával, de az állandó méregetés kényszerré válthat. Kétség esetén javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
17.
Kérdés kérdése:

Kedves Doktornő! Panaszom pedig az hogy állandóan fáradt vagyok és álmos. Vérvételen voltam minden rendben volt. A kávé sem segít. Emellett izomfáradtságom is van. Ez valamelyik gyógyszertől lehet? Olvastam hogy lehet a béta blokkolótól is. Vérnyomásom: 115/65 puls; 55körüli vagy ennél kevesebb is szokott lenni. Mit tanácsol a doktornő? Ha a béta blokkolótól van akkor a nebibeta helyett létezik kevésbé álmosító mert ez elviselhetetlen a mindennapok során. Köszönöm szépen Péter Nebibeta 5mg 1x1 Amlodipin 10mg 2x1 Ramipril 5mg 2x1 Doxazosin 4mg 1x1
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
17.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban konkrét gyógyszerbeállítási kérdésekre nem lehet választ adni, ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie. Ha tartósan alacsony a vérnyomása, érdemes lenne újra értékelni a kezelést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
16.
Vègbèltükrözés utáni szèkelèsi problèma kérdése:

Tisztelt Doktornô! Édesanyámnak végbéltükrözésevolt 5 nappal ezelőtt. Egy gyulladt fekélyt találtak, vettek belőle mintát, a szövettan eredményére még várunk, de azóta nem sikerült elmennie wcre, pedig eszik iszik rendesen. Kérdésem az lenne, hogy vehet-e be enyhe hashajtót, ha igen, milyet? Vagy bármilyen más gyógyszert? Illetve a gyulladás és fájdalom csökkentésére milyen gyógyszert vegyen be? De a legfontosabb, hogy mennyi idő alatt áll helyre a székeles? Köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel,
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
17.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de nem tudok válaszolni a kérdésére, javasolom, kérdezzék meg édesanyja kezelőorvosát vagy agasztroenterológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
16.
Maria kérdése:

10 éve megműtőttek méhnyak rákkal.Műtét előtt kaptam 20 sugár kezelést műtét után 10-et. Azóta folyamatosan gyomor menésem van.3évvel ezelőtt epeműtétem volt,azóta a gyomormenésem mellé társult a majdnem mindennapi hányás. Napi 6-8 fogógyógyszer használok eredménytelenül diétát is tartottam több orvosnál jártam CT vizsgálat eredmény jó ,széklet es vér eredmények szintén jók. Kérem a tanácsát mi tevő legyek a napjaim már elviselhetetlenné váltak. Köszönettel Mária!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
16.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
15.
Sziv kérdése:

Szivszuras szivgorcs fajdalma egesz nap hetek ota utal sziveredetre?reuma kizarta a doktor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
15.
Tisztelt Kérdező! Pnaszai nem utalnak szíveredetre, ha a mozgásszervi ok kizárható, akkor akár pszichés is lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
15.
Szuras kérdése:

Szep napot. Mitol lehet hogx hetek ota faj a szivem?gorcsol es faj.mindennap.es egesz nap.ez a szivre jellemzo? Egesz nap faj es mr nGyon felek.a szivem es szegycsontomnal erzem.mit gondol?32no
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
15.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
15.
Kisfiam szíve kérdése:

Kedves Doktornő. Kérdésem a következő volna. Kisfiam 7 hónapos múlt. Múlthét Csütörtökön voltunk magánrendelésen,Kardiológián,ahol készült szív uh,EKG. Az eredmények bal-jobb pitvari shunt-öt,(sönt),azaz egy lyukat mutattak,ami 5-6 mm-es,enyhe jobb szívfél terheléssel. Tünetei a következők voltak ami miatt elvittem magánrendelésre: -Izzadékonyság -A legtöbbször olyan mint aki le futotta a maratont,nagyon gyors légzése van,mintha zilálna -Folyton szörcsög,szívom a kis orrát,de semmi nem jön. - Mozgás után le izzad,szó szerint forró lesz a gyerek,a kis nyakán szoktam látni ,h milyen gyorsan ver a szíve. A dokornő azt mondta az izzadás,nyögés lehet ettől,de a légzésében nagy problémát nem lát. Hát nem tudom,nagyon aggódom. Mintha roszabb lenne ez az egész tünetsorozat,napról napra,a szeme is nagyon karikás lett,bágyadt a kicsi.Gyógyszert nem kaptunk. Szeptemberbe kell vissza mennünk,akkor lesz egy éves,azt mondta ha addigra nem nől be,akár műtét is lehet. Nagyon aggódom. Azt mondta még hogy a jelenlegi állapota abszolút nem súlyos,de akkor mi okozza ezeket? :( már ott tartok,hogy mikor sír,egyből az van a fejembe,hogy lehet ez miatt a sziv dolog miatt rosszul érzi magát :( Olyan tehetetlen vagyok. Köszönöm ha ír.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
15.
Tisztelt Kérdező! A veleszületett szívfejlődési rendellensség okozhatja a panaszokat, a továbbiakat illetően a gyermekkardiológus kolléganőnek igaza van. Amennyiben úgy látja, hogy a panaszok fokozódnának, akkor korábbi időpontban vigye kontrollra a kisfiát, az 1 éves életkor nincs kőbe vésve, ettől eltérő időpontban is sor kerülhet a beavatkozásra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
14.
alacsony pulzus? kérdése:

Tisztelt doktornö! Két kérdésem lenne: - Pár hónapja figyelgetem a pulzusomat. Lefekvés elött az ágyban olyan 51-58 szokott lenni, reggel 60 körül. Nappal viszont inkabb 70-80-as magassagban (teljes nyugalomban mérve). Vagyis ennyi volt pár héttel ezelöttig. Aztán gyakorlatilag 2-3 nap alatt jóval kevesebb lett a nap közben mért érték, kb. mint az esti, tehát olyan 60 körül, esetleg az alatt. Állva is hasonló esést figyeltem meg. Tünet nincs, talán csak valahogy nyugodtabbnak (lassabbnak?) érzem a fejem a szokásos ideges gondolatok ellenére. Pár dolgon változtattam pont akkoriban, amikor beállt ez a változás: napi 250mg kalcium tablettát kezdtem el szedni, mert nem fogyasztok tejterméket, gondoltam kis pótlás nem árt. Napi kb. 450mg DHA-EPA (Omega3) kapszulát szintén. Illetve kicsit korábban megyek azóta az ágyba (de ugyanannyit alszok). Ja és a só bevitelemet jobban elosztom a nap folyamán (elötte a reggelim teljesen sómentes volt). Gondolja ezek a kis változások eredményezhetnek ilyen változást? Találtam egy tanulmányt, amiben diákoknál 2 héten át tartó napi 1000mg DHA-EPA pótlással átlag 5,9 pontos nyugalmi pulzus esést figyeltek meg. Lehet ez nálam is, vagy érdemes lenne megnézetni a dolgot? - 2 kérdés: ez az esti 51-es pulzus ágyban olvasva nem túl alacsony (jól mérem)? Egyáltalán nem sportolok, viszont vékony vagyok és egészségesen táplálkozok. Ja és 31 éves vagyok. Elöre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
15.
Tisztelt Kérdező! A leírt nyugalmi pulzusszám nem túl alacsony, kialakulásában lehet, hogy csak az játszik szerepet, hogy egészében nyugodtabb. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
14.
Marcsi kérdése:

Bocsánatot Kérem hogy még valamit kérdezek és ígérem nem zavarom tovább. Árt e az éremnek a vagy fekélyesedésnek az hogy ilyen dagadt a lábom vagy csak szépséghiba? -Érdemes e ennyi gyôgyszer kiprôbálni? Köszönöm Jó egészséget kívánok. Tisztelettel Marcsi egy 71 éves asszony
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
14.
Tisztelt Kérdező! Konkrét bajt nem okoz, de nyilván kényelmetlen is. Döntsön legjobb belátása szerint. Jó egészséget kívánok én is! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
14.
Marcsi kérdése:

Drága Főorvosnő! Esetleg tudna nekem segíteni hogy melyek azok a gyógyszerek amelyek jók lennének és nem dagadna a lábom? Nagyon megbízom Önben Kérem segítsen ha lehet. Nagyon szépen köszönöm a segítségét.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
14.
Tisztelt Kérdező! Példáául a Telmisartan, illetve az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek jöhetnek szóba. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
14.
Marcsi kérdése:

Köszönöm szépen a gyors válaszát. Most a Kardiolôgián a következő gyógyszert kaptam ami két hete szedek. Tenaxum 1 mg 2x1 és a Lecalpin 10mg 2x1. De úgy olvasom a betegtájékoztatôn hogy a Tensxumban is van amlodipin szerű anyag. Azért tudom hogy gyógyszer mellékhatása a bokám és a lábszár ödémárôl mert azelőtt míg más gyógyszereket kaptam inkább sovány volt a lábaim mint most. Nagyon szépen köszönöm hogy foglalkozik velem. Jó egészséget kívánok. Tisztelettel Marcsi u.i. Minden vizsgálatot megcsinált a Cardiolôgus Ekg UH terhelés és azt mondta egészséges a szīv em
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
14.
Tisztelt Kérdező! Örülök, hogy sikerült megfejteni a jelenség okát , és főleg, hogy egészséges a szíve. A következő lépés újabb, calcium antagonistamentes gyógyszer kiválasztása lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
14.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő! Két napja fáj a bal vállam tájékán a kulccsont alatt.Éjszaka nem érzem, tudok rendesen aludni.Vérnyomáscsökkentőt szedek és béta blokkolót.A vérnyomásom és a pulzusom is jó. Lehet a fájdalom szív eredetű? Alex
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni., de a leírás alapján nem tűnik valószínűnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
14.
oberhat kérdése:

Tisztelt Doktornő! 54 éves nő vagyok. Napokban vettem észre egy korábbi szívultrahang leleten egy mondatot: "Az inf.septum basalis harmada vékonyabb, hypo-akinetikus, kp. harmada hypokinetikus." Ezen nagyon meglepődtem, mert nem tudom, ez mitől lehet? Annyit sikerült kiderítenem, hogy két szívüreg közötti sövény része mozog gyengébben, de ezt mi okozhatja? Illetve azt kérdezném még Öntől, hogy ez olyan eltérés, ami maradandó, vagy esetleg ez javulhatott pár év alatt? Köszönöm a segítségét Eszter
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
14.
Tisztelt Kérdező! Azt, hogy változott-e, egy kontroll vizsgálat döntheti el.Az eltérést többnyire valmailyen lezajlott szívizomtörténés okozhatja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
14.
Marcsi kérdése:

Tisztelt Főorvosnő! Bocsánatot Kérem a zavarásėrt. Már kérdeztem Öntől ezt a kérdést mégis kaptam a megnyugtato választ a lábszár ödémárôl ami az Amlodipin és a Cordaflex től van. Két és fél hete kaptam a Kardiológustôl másik gyógyszereket és még mindig dagadt a bokám és a lábszár. Azt szeretném kérdezni hogy mennyi idő kell hogy az Amlodipin kiürülé ö a szervezetemből? Köszönöm a megértés válaszát. Tisztelettel Marcsi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
14.
Tisztelt Kérdező! Azt nem írja, hogy milyen gyógyszert kap jelenleg, de a láb oedemajank egyéb oka is lehet: visszér, ülő életmód, szívgyengeség egyebek között. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
13.
Gyógyszer szedése kérdése:

Tisztelt Doktornő! Férjem (38 éves) elutazott 3 napra a héten és itthon felejtette a vérnyomáscsökkentő gyógyszereit (Portiron 100mg, Nebita 5mg, mindkettőből napi egy) melyeket 3-4 éve szed. Miután haza ért megmérte a vérnyomását, és folyamatosan ilyeneket mér: 130-140 / 80-90. Pulzus 70-80 között. Fel szeretne keresni egy kardiológust, hogy esetleg abba hagyhatja-e véglegesen a gyógyszer szedését. Addig kezdje el újra szedni a gyógyszert, vagy ilyen eredmények mellett nem muszáj? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Ildikó
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, erre a kérdésre látatlanban nincs jó válasz, nem tudom, milyen vérnyomásértékei voltak gyógyszerszedés előtt, mennyire obejktív az otthoni vérnyomásmérőjük, de biztosan kevesebb baj származik abból, ha szedi a gyógyszert, mintha meghosszabbítja ezt a "szünetet". Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
13.
Ani kérdése:

Tisztelt Dr.Nő!! 23 eves és 15 hetes kismama vagyok , a panaszom a kovetkezo... Napi szinten mozgasra alltalaban hosszan tarto fizikai munka utan mellkasi fajdalom jon ram..pihenesre enyhul, de van hogy pihenes nelkul is elmulik..a vernyomasom altalaban alacsony, de nem korosan. Kerdesem a kovetkezo hogy ennek mi lehet az oka? 1 hete csinaltak ekg-t, minden rendben volt, a 3. es 4. Bordakozben systoles zorejt eszlelt a Dr.. ez a kesobbikeben kihathat az egeszsegemre ? Elore is koszonom valaszat! Minden jot!!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Mivel a zörej hátterében szervi szívbetegség is állhat, mielőbb forduljon kardiológushoz ennek tisztázása céljábül, mind a saját, mind a baba érdekében. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
13.
Mellkasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! 1,5 hónapja kezdődött minden, tüneteim: fáradékonyság, jég hideg kezek, mellkasomi fájdalom napi 6x-7x, a mellkas szinte bármely területén előjöhet, de legjellemzőbb a szegycsont mentén jobb és baloldalon is, a szegycsont aljánál, illetve a mellizom pereménél is néha, a mellbimbóktól szélre, mindkét oldalon. Nagyon ritkán érzem ezen pontok közül 1nél több helyen egyszerre. Ez alkalmanként fizikai aktivitás kezdete során jön elő, de elmúlik akkor is, ha nem pihenek le. Továbbá nyugalomban is ugyanúgy előjöhet, majd elmúlik 0,5-2 perc múlva. Ezen kívül a fejem is közepesen fáj (tarkónál vagy halántéknál vagy a koponya tetejétől kissé jobbra, vagy balra) – melyik napon melyik területen… A pulzusom magas (85-95), de kis fizikai aktivitástól (felállok az ágyról, felsétálok a lépcsőn, sima séta) is könnyen felugrik. Vérnyomás: 130/80. A másik szembetűnő tünet a gyomor + alhasi fájdalom. Csináltak EKG-t, szívultrahangot, de azt mondták minden rendben. Engem kicsit aggaszt, hogy azt hallottam, csak akkor mutatnak ki ezek a vizsgálatok valamit, ha éppen akkor is érzem a mellkasi fájdalmat, de akkor pont nem éreztem. Azt mondták valószínűleg reflux. Én nem érzem, hogy savas lenne a szám. Szedek Pantoprazolt 1x40mg-ot, Quamatel-t naponta, a gyomorfájás csökkent, de a mellkasi fájdalmat ugyanúgy érzem napi 6x-7x, és az emésztésem sem túl jó. A testhőmérsékletem 37 C reggelente. Hányingerem, légzési nehézségeim nincsenek. 19, férfi. Kávé, energiaital, alkohol, cigaretta soha. Heti 5x súlyzós + kardió, edzést végzek max 75%-os intenzitással. Ellenben kicsit szorongó típus vagyok, de ennyire azért nem. Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosaival (kardiológus, gasztroenterológus) személyes vizsgálat kapcsán. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
13.
marika kérdése:

Kees drRnő!remélem tud nekem segíteni válaszával!Prolámám a következő! Mellkas nyomás,torokszoritó érzés légzési nehezizetség!Melkas röntgen készült negativ Vérkép borzasztó vashiányos vagyok,ekg R: 82 Pd 118ms PQ:174ms QRS:102ms QT:380ms QTcB445ms. Nem jellegzetes eltérések.abnormális QRS-T-tengely.T hullám abnormalitás.Echo lelet:A csucsról mérve normál nagyságu szívüregek nyugalmi falmozgászavar nincs.Organikus billentyü érintettség: Lazább felépitésü mitr.vitorlák. Kérdésem az lenne mennyire van rendben ez az ekg ill echo lelet ha van eltérés mi okozhatja? Vagyis szivbetegségek okozzák ezeket a tünetetket vagy inkább keressek fel egy pszihologust? Köszönöm,hogy megtisztel válaszával!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Az EKG leírás nyilván gép értékelés, ebből nem lehet tiszta képet alkotni, az ECHO lelet nem mutat érdemi eltérést. Javasolom, keressen fel kardiológusat, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
13.
vernyomas kulonbseg kérdése:

Kedves Doktor Nő! Letezik olyan vernyomas kulonbseg hogy egyik mereskor 144/72/67 majd azonnal ujramerve 122/66/68 ? Esetleg lehet vernyomas mero hiba is?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
13.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomás egy dinamikusan változó élettani tényező, alkalmazkodik a tevékenységhez, körülményekhez. Nyugalomban alacsonyabb, terheléskor emelkedik. üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
12.
Galambos jozsef vérnyomás kérdése:

Jonapot kivánok doktornö .Szeretné kérdezni hogy vérnyomásomnak a második értéke dia 60szokot leni ugy értem hogy pl 130/60 a pulzus meg kulön 55-65közöt szokot lenni a második érték az jo a dia 60 maga szerint? Köszönöm válaszát üdvözlöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
12.
Tisztelt Kérdező! Nincs vele semmi probléma, az automata vérnyomásmérők általában alacsonyabb második értéket írnak ki. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
12.
hirtelen magas vérnyomás kérdése:

Kedves Doktornő! Ma kora delelott egy kisebb fajta melegseg ontott el es a vernyomasom felment 158/72/76-ra. Ezzel egyutt felgyorsult a szivem verese is. Ez ilyenkor normalis hogy a sziv is gyorsan ver? Az neres elott volt a gyors szivveres mire megmertem a vernyomasom mar lassabban vert. Bisoprolol 2,5 mg gyogyszert szedek nem ertem hogy hogy tortenhetett ez meg velem.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
12.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban természetesen nem lehet megítélni, de zeke nem tűnnek extrém magas értékekeknek. A Bisoprolo adag elég kicsi, lehet, hogy emelni kellene. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
12.
Matolcsi jozsef kérdése:

Szép napot doktornö.Egy ojan kérdésem lenne hogy vérnyomásom nem ugyan az job kezemen mást mérek mint a balon ,ez baj maga szerint ez mitöl van?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
12.
Tisztelt Kérdező! Ez elég gyakori jelenség, ha a különbség nem túl nagy (csak kb. 30 Hgmm), akkor nincs jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
12.
Gábor kérdése:

Szép napot kivánok . 46 éves kamion sofőr vagyok . Kb 8 éve szedem reggelente a concor5+ nevü gyógyszert este pedig 1 db exforge tablettát . Ez eddig rendben tartotta a vérnyomásomat . Most azonban felment 170/105 re 65 ös pulzus mellett . Az orvosom ma irt még fel egy Nortivan-t , de a vérnyomásom igy is 151/89 pulzus 63 . A kérdésem az lenne , hogy megfelelő e ez a gyogyszer kombinácio és mi lehet az oka annak hogy nem reagálok megfelelően a gyógyszerekre ? A vérképem teljesen rendben van . Válaszát előre is köszönöm . Tisztelettel Gábor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
12.
Tisztelt Kérdező! Előfordul, hogy idővel az erek állapota merevebb lesz és a vérnyomás kezelését ki kell egészíteni. Egy új gyógyszer hatásának kialakulásához hosszabb idő (10-12 nap) is szükséges lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
12.
Majdan zoli pulzus kérdése:

Jonapot doktornö!Érdeklödnék hogy szihés betegség okozhat magas vérnyomást meg pulzust?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
12.
Tisztelt Kérdező! Ez így túl általános kérdés, egyéni személyes vizsgálat tisztázhatja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
11.
Szivpanasz kérdése:

Szep napot. December ota vannak szivpanaszaim.a pulzusom az igen magas mindig 90 100 kozott altalaban. Amit erzek az szivtajeki fajdalom.enyhe nyomo erzes.regebben bele szurt erosebben ezt ket hete nem csinalja.de egesz nap faj.ha fekszek ha mozgok mindenhogy. Voltam ketto sima ekg n azt mondtak jo.volt uh vizsgalat bilengyu elteresen kivul semmit nem lattak.en orultem volna egy terhelesnek vagy egy 24oras holternek...de nem en vagyok az orvos...on szerint ez stressz?vagy szivpanasz es nem vizsgaltak ki??voltam ket hete reuman.azt mondtak nem tartozik oda kizartak a reumas fajdalmat hogy ez nem az.menjek vissza a haziorvoshoz.a haziorvos meg kb semmit nem csinal nem mondd.akkor most igy maradok?vagy szivpanasz?kardiologiara menjek vissza?ha adnak beutalot...ami honapok mire bejutok.elvileg nem gerinc nem bordakozi...mellkasrongenre kuldott a reumas doktor az is jo lett.ugyh tanacstalan vagyok.31eves nö...
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
11.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de hónapok óta tartó, fizikai terheléstől független mellkasi fájdalom nem jellemző szíveredetre. Ha nem mozggásszervi eredetű, akkor pszichés tényezők is okozhatják. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
11.
izzadás kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Férjemmel kapcsolatosan szeretnék kérdezni, 65 éves. Reggelenként arra ébred, hogy pizsamája elsősorban a jobb oldalon a karján, a hónaljában, a vállán nedves. Megfigyeltem, hogy jobb oldala mindig be van takarva nyakig, a bal keze pedig kinn van. Általában hajnali 3-kor fel szokott ébredni, akkor még teljesen száraz, majd 6-7 körül, amikor felkel, ez a jelenség tapasztalható kb. 1 hete néha kevésbé, néha pedig erősebben. Reumatikus fájdalma is jelentkezett kb. egy hete, a csuklója, elsősorban a bal enyhén fáj, illetve érzi, hogy van, és jobb válla enyhe fájdalmára is panaszkodott. A házat csak este fűtjük, reggelre kb. 19 fokra hűl le. Szeretném megkérdezni, mi lehet az ébredés előtti izzadás oka. Teste más része nem izzad, feje, arca sem, csak az említett helyeken tapasztalható a jelenség.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
11.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, lehet ártalmatlan, helyi körülményekkel vagy gyógyszerekkel kapcsolatos, de lehet betegség tünete is. Javasolom, hogy férje keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
10.
Máj értékek kérdése:

Tisztelt Dr. Nő! Az elmúlt 2 hónapban egy családi tragédia miatt naponta néztem a pohár fenekére /napi 1 liter tömény/ egyébként ritkán iszom. Két hete abbahagytam az ivást. Egy hete voltam vérvételen, és megijedtem az eredmény miatt: Gamma gt: 794. Alanin aminotranszferaz:274. Aszparat aminotranszferaz: 161. Összkoleszterin. 7,8.  Étvágyam jó. Nem fáj semmim. Sárga se vagyok.  Vizelet széklet rendben. Elkezdtem szedni napi 2*2 legalon 140mg. 2*1000mg c-vitamin. 2*250mg magne b6. Fel lehet ebből épülni? Nagyon izgulok. 30 éves 130kg fiatalember.  Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
10.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ezt csak az idő fogja megmutatni, amit tehet, hogy végleg abbahagyja az ivást és esetleges egyéb májkárosító tényezők használatát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
10.
Tibor kérdése:

Kedves Doktornő! Két kérdésem lenne Ön felé. 62.éves vagyok-1.kérdésem a magasvérnyomás: jelenleg a következő gyógyszereket szedem: Reggel: covercard 5/5-mg.1szem-Nebivolol_Teva 5mg.-ból 1.szemet. Este: covercard 5/5-mg. 1.szem-Cardura-XL 4mg.-1szem.A covercard 5/5-től bedagadt a bokám és környéke, most helyette a Tensiomin 25mg,gyógyszert szedem a covercard helyett, regge és esteis egy fél szemet.Lehet e így szedni hosszú távon, úgy vettem észre, hogy így nem dagad a bokám be, de a vesémre is kell figyelnem, hogy melyik jobb gyógyszer mert a vesém GFR-értéke: 60-70 között volt a labor vizsgálatkor, de az orvosom azt mondta, hogy ez még jó de 90.es is lehetne. 2.kérdésem: Sajnos időnként ritmuszavarom / pitvarfibliráció / is van de ezek viszonylag ritkán fordulnak elő / 1-2 havonta 1szer-kétszer, semmilyen tünete nincs a vérnyomásméréskor veszem csak észre mert a műszer kimutatja. szerencsére nem is tart sokáig, eddigi leghosszabb idő kb.3.óra időtartam volt.Erre jelenleg Rytmonor-150mg- tablettát szedek naponta 3.szor. Kezelő orvosom felírt Fraxiparin injekciót is arra az esetre ha a ritmuszavar időben meghaladná a 12 óra időtartamot. Ilyen még nem volt.De már előfordult, hogy a gyógyszer bevátele után 1-2 óra elteltével is fellépett ritmuszavar, mintha a gyógyszer gyenge lenne.Lehet e ilyenkor mégegyet bevenni fügetlenül attól, hogy előtte 1-2 órával már vettem be. Nagyon szeretném ha tudna segíteni mert úgy gondolom, hogy mivel viszonylag ritkán fordul elő és nem is sok idejig tart talán még lehetne rajta segíteni / pl. gyógyszerrel / hogy ne is forduljon elő. Segítségét előre is köszönöm: Tisztelettel: Tibor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
10.
Tisztelt Kérdező! 1. A Tensiomin nem jó alternatíva vérnyomás kezelésére, inkább eseti vérnyomáskiugrás esetén célszerű alkalmazni. 2. Sajnos, eléképzelhető, hogy nem csak olkyor van ritkán pitvarfibrillációja, hanem olyankor is, amikor nem feltétlenül veszi észre. Ezt célszerű lenne tisztázni részben a "megelőző" kezelés elbírálása, részben a véralvadásgátlás megválasztása szempontjából. Legjobb lenne, ha felkeresné kardiológusát és vele konzultálná meg kérdéseit, beleértve tartós vérnyomás- illetve EKG-monitorozást is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
09.
magas vérnyomás és sport kérdése:

Tisztelt Doktornő! A vérnyomásom 170/110 a pulzusom 73 volt februárban az üzemorvosi vizsgálatkor. 24 órás monitoring után a magas vérnyomásra vidonorm 4mg/5mg gyógyszert írtak fel amit már 6. hete szedek esténként egy szemet. A gyógyszer szedésekor már az első nap 130/85 értéket mértem és azóta is csak stresszes helyzetben mértem nagyobb 144/83 értéket. Azóta egy kis életmódváltással (böjt+sport) test tömegemből már veszítettem 10 kg-ot és azt vettem észre, hogy 1órás aktív sport tevékenység után 88/60 értéket és több óra elteltével is alacsonyabb értéket 112/65 mértem. Mi tévő legyek?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
09.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából, vele konzultálja meg a kérdést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
09.
Adrienn kérdése:

Jo napot roviden elmeselenm nekem a beleimbe van egy ciszta it az orvosok angliaba aszt mondjak ciszta nekem hatul a segemnel kijot 1 nagysagu de az nics man mert ki furta magat es ki fojt a valadek de azota hasmenesem van es gorcsulok nagyon es 4 napja budos nagyon az a valadek ezelot nem volt az de a ciszta meg a hasamba van az a 1 gyik nagy de leulni nemtudtam mikor ot volt a segemen de most ujra noll ?? Mi lehet ez es mirt budos
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
09.
csabika kérdése:

Tisztelt doktor nő! Március 15-én volt infarktusom Franciaországban. Meg is műtöttek (katétereztek). Azóta a jobb kezem zsibbad a hüvelyk ujjam nem érzem a jobb vállam folyamatosan fáj,illetve köhögésnél a jobb vállamba hasit. Normálisak e ezek a tünetek? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
09.
Tisztelt Kérdező! Ez nem szükségszerű velejárója a beavatkozásnak, javasolom, keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
09.
Fajdalom kérdése:

Szép hétvégét Mik a szivbetegseg jelei? 30éves vagyok Faj a mellkasom régebb ota.bele bele nyilal.szur.nyom Igazából egész nap Régóta Terheléskor pl sétálva sietve is bele bele szúr nagyokat De uleskor is Ezek mit jelentenek?kell kardiológiai vizsgálat?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
09.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban természetesen nem lehet megítélni, de ajánlom figyelmébe az alábbi linket: http://www.webbeteg.hu/aloldal/sziv_es_errendszer Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa http://www.webbeteg.hu/aloldal/sziv_es_errendszer
2017.
04.
09.
Matolcsi jozsef vérnyoüás 24éves kérdése:

Jo reggelt kivánok doktornö !Magasvérnyomásom.volt 150/per 160/per 170/per mikor menyi,egy honapja szedek tanydon 40mg ramot reggel 110/pere le ment ez jo? Meg a.pulzusom is 90-100volt most meg 55-65 közö van ithol szoktam mérgetni ez jo igy maga szerint köszönöm a válaszát elöre is szép napot
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
09.
Tisztelt Kérdező! Szerintem nagyon jó, mozgásra, tevékenykedésre nyilván kicsit emelkedik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
08.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktórnő! Tegnapi nap volt egy rosszul léttem a lelet értelmezésébe szeretném a segitségét kérni. ( tachycardiás beteg vagyok. " diagnózisok R55ho - syncope és collapsus S 0710 contusio capitis Gyógyszerei : concor 2x 1 tbl Jelen panaszok : Elmondása szerint mai napon munkába menet megszédült, eleset, fejét beütöte. Történtekre csak részben emlékszik. Collapsust megelőzöen panasza nem volt. Vizsgálatkor szintén panasz mentes. Mellkasi, hasi fájdalom nincs. Fulladás, hányinger nincs. Köhögés előfordul. Széklete vizelete rendben. Status kp. Fejlett, sovány férfi beteg. Bőr, látható nykh -k kp. Vérteltek. Icterus, cyanosis, oedoma nincs. Garat békés, nyelv nedves. Nycs nem tap. PM : mirigyes. Mellkas részarányos, rekeszek mko. Jól kitérnek. Pulmo felett érdes -sejtes alaplégzés hallható. Cor: norm. nagyságú ritmusos, tiszta, szívhangok. RR :144/90 hgmm p:108/min. Abd.: mellkas szintjében, puha jól betap., resistencia, nyomásérzékenység nincs. Neúrológiai konzilium utalok előzményeire. Mai napon collaptiform rosszul létte zajlott, elm. Szerint látása elsőtétült szédült, eleset. Nem veszitette el az eszméletét. Enuresis, nyelvharapás nem volt, izomfájdalom nincs. Psychésen éber, orientált, cooperabilis, conventionalis. Góctünete nem észlelhető, epilepsziára utaló egyértelmű jel nincs. Rosszul létte collapsusnak megfelel. Aktuálisan sűrgős neur. Teendő nincs . kontroll sz.sz tiszteletettel. Kard konzilium annamnézisét illetően utalok korábbi dok. -ra EkG sinus ritmus fr.:100min, pQ0,12 QRS 0,08 , kp . Tgá., 3 av F-ben neg., egyebekben ie. ST szakaszok, lapos poz. T - hullámok. Mellkasi elv ben átm -zóna V4 - ben ie. ST lapos poz. T ECHO aö .gyök 27mm, ao. Asc 31 mm, DD .: 34 , DS :27, EF 71% IVS .:9, HF:8 , BP :35x 40 JP :42 kóros áramlás üöregrendszeri thrombus kóros falmozgászavar nem látható." Ez mit jelenthet ? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
08.
Tisztelt Kérdező! Mindkét leletből azt látom, hogy korábban is történt neurológiai illetve kardiológiai vizsgálat, erről nem tett említést. A mai leletek érdemi kórosat nem mutatnak, ha panasza lenne konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
08.
erös szívverés kérdése:

Tisztelt Doktornö! Van egy olyan problemám(?), hogy erösen érzem a szívverésem. 30 éves férfi vagyok, de már olyan 20 éves korom óta érzem este az ágyban, ahogy ver a szívem. Utóbbi idöben viszont nappal is, ha épp nyugodtan ülök. És nem csak beképzelésröl van szó, mert pl. a kézben tartott könyv lapjai is remegnek elöttem minden ütéssel. Tükör elött állva is simán ránézéssel meg lehet szamolni a pulzusomat, ahogy a nyakam hullamzik. Vagy ha este jóga közben teljesen ellazulva probalok lassan melyen belelegezni, a szívveresek "megzavarnak" az egyenletes belegzesben. És szó sincs szapora szívverésröl, teljesen normalis a tempó (nappal 60-80, este lefekvés elött 53-58). Megmértem már rengetegszer a vérnyomásom is, gondoltam biztos magas, de épp ellenkezöleg: szisztolés 90-100, diasztolés 60-70 szokott lenni. éjjel gondolom még alacsonyabb is lehet. Tudom latatlanban nehez, de mit gondol mi lehet ez? Még annyit, hogy "kardiofóbám" is van (rövid, par perces pánikrohamokkal, amikor pulzusom felszalad 130-160 körülre), tehat rengetegszer figyelem a pulzusom, vérnyomásom, de mar 10 éve állandóan és a jelenlegi erös szívütéseket nem csak akkor érzem, ha épp rástresszelem magam. A kardiofóbiám a jelenseg miatt felerösödött, de sajnos nem tudom megmondani, hogy a tünet okozta-e a rosszabbodast, vagy forditva... Eléggé le vagyok fogyva. BMI-m 18-18,5 körül van (180cm, 60kg), és nem sportolok, informatikuskent szinte egész nap a szamitogep elött ülök. Viszont egészségesen táplálkozok, kalcium, magnezium natrium és kálium bevitelem több, mint valoszinu, hogy tökeletes, nem iszok (csak vizet), nem dohanyzok, ... Gondoltam a sovanysag miatt érzem ennyire, de rengeteg nalam sokkal sovanyabb embert ismerek, magasabb vérnyomassal is, akiknel nincs ilyen jelenseg. Illetve 20 éves koromban, amikor kezdödött, még 70+ kg voltam és magasabb volt a vérnyomásom is. Válaszát elöre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
08.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok válaszolni, de nem valószínű, hogy bármlyen kórso ejelntősége lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
08.
Fájdalom kérdése:

Üdvözlöm. 2 napja szúródást érzek a bordám alatt belő. Sokszor nem tudok felegyenesedni és csak apróbb lélegzetekre vagyok képes. Nem ütöttem meg és nem érte semmilyen külső hatás.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
08.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
07.
rebeka kérdése:

Tisztelt Doktornő! Terheléses szívizotóp vizsgálatra vagyok előjegyezve, de időhiány miatt nem tudtak tájékoztatni. Időközben megtudtam, hogy vénásan (nem az izotópra gondolok) értágító injekciót is adnak. Kérdésem az, hogy csak ezzel a vénás injekcióval végzik-e a vizsgálatot? Sajnos ebben az esetben nem merek elmenni a vizsgálatra, mivel egyébként is rosszulléteim vannak, ezenkívül nagyon sok gyógyszerre vagyok allergiás és tulérzékeny. A vérnyomásom hol 80/40, hol 160/ 100. Tisztelettel és köszönettel: Rebeka!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de ezekről a körülményekről kezelőorvosával vagy a vizsgálatot végző intézménnyel kell konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
07.
Ani74 kérdése:

Kedves Zsuzsa, Köszönöm gyors válaszát, a pitvarfibrilláció nem áll fenn folyamatosan, hanem időszakonként jelentkezik. Ebben az esetben sem javasolt a rythmonorm és a cordarone alkalmazása? Természetesen a karidologushoz jár személyesen, csak úgy tűnik, hogy most ő is dielmmában van és arra gondoltam esetleg Önnek van tapasztalata abban, hogy a Cordarone-tól a vérnyomás emelkedés jellemzőe és van e rá megoldás. A válasza alapján akkro az is kérdéses, hogy kell e bármelyik? Köszönöm, Anikó
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
07.
Tisztelt Kérdező! Ha megelőzésként alkalmazzák, akkor indokolt lehet a gyógyszer szedése, a Cordarone nem okoz vérnyomáskiugrást a tapasztalatok szerint, ennek más oka lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
07.
Ani74 kérdése:

Tisztelt doktornő! Édesanyámat (76 éves) pitvarfibrillációval kezelik, koszorúérszűkületet nem találtak, bal Tawara-szárblokk-ja van hosszú évék óta. Azt tapasztaljuk, hogy a ritmuzavarok egyre sűrűbbé váltak az utóbbi időben. Egy éve szedi a Rythmonorm tablettát 2*150 mg-ban, és azóta sűrűbbek a ritmuszavarok, előtte szinte alig volt (évente 1-2 alkalommal az elmúlt 20 évben). Most a sűrűsödő ritmuszavarok miatt lecserélték neki a Rythmonormot Cordarone 200 mg-ra, aminél az első alkalommal, amikor bevette felment a vérnyomása 196/100-ig. A ritmusban nem okozott zavart, viszont ezzel a magas vérnyomással elég rosszul érezte magát. A Cordarone-t délelőtt 10 kor vette be, és az esti gyógszereinek bevétele után kezdődött a vérnyomás emelkedés elég gyors ütemben. Az alábbi gyógyszereket szedi: reggel: Rasoltan 50mg, Talliton 25mg, Xanax 0,125 délben: Amilorid Comp 1 db, Syncumar 1 mg-ból 2 db Este: Cynt 0,4 mg, Rasoltan 50mg, Talliton 25mg Mi a véleménye, mi okozhatja a vérnyomás kiugrást a Cordarone bevételekor? Van esetleg olyan gyógyszer ami ezeken kívül megodlsát jelenthet a ritmuszavarra? Előre is köszönöm a válaszát! Anikó
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem tudok érdemi választ adni. Nem értem azt sem, ha pitvarfibrilláció áll fenn, akkor miért szed ritmuszavar-elleni gyógyszert, legyen az akár Rytmonorm, akár Cordarone, ezek a pitvarfbirilláció fellépésének megakadályozását céloznák.Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
06.
Extrák kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Nagyon szorongó, ideges típus vagyok. Vérnyomásom alacsony, pulzusom 70-90 szokott lenni. A problémám az lenne, hogy napok óta, órákon keresztül extrasystólém van. Nem vagyok rosszul, nincs légszomj, de nagyon kellemetlen. Egy percen belül több is van, de nem egyformák. Úgy tudnám levázolni, hogy üt, üt, kimarad, a másik pedig két ütés között egy gyengébb. És ezek váltják egymást. Volt 24 órás ekg, volt holter vizsgálat, amin nem volt ilyen sok, mint amit amit érzek a napokban. Kardiológus szerint jóindulatú elváltozás. De én nagyon félek. Nem lehet ebből a sok extrából egy komolyabb betegség? Nem árt ez a szívnek egy idő után? Válaszát nagyon szépen köszönöm, és elnézést a zavarásért!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
06.
Tisztelt Kérdező! Bízzon a kardiológusában, az extrasystolék miatt pedig ne szorongjon, javasolom, vegyen be egy kis nyugtatót, biztosan jó hatású lesz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
06.
Pulzus 26éves toth sándor kérdése:

Jo reggelt!doktornö!Szertném megkérdezni magas vérnyomásra kaptam.tanydon 40mg ramot reggel.egyet kel 2honpja szedem le ment a pulzusom is töle régeben 80-90volt most ijen 60max ez nem gond nem alacsony ?baj nem lehet belöle nem romlik el a szivem ? A vérnyomásom le ment 110-120ra az gondolom.jo csak a pulzusra lenék kiváncsi köszönöm szépen.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
06.
Tisztelt Kérdező! Ez a nyugalmi pulzusnem okoz semmi gondot, nem kell aggódnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
05.
szivpanasz kérdése:

Üdvözlöm. Mostanában. Gyakori szorito nyomos fájdalmat érzek a bal oldali melkasomon és ojankor a lélegzés is fájdalmas 1 éve magasvérnyomást diagnoztikáltak és magas koleszterin szintet. Gyakori. Vègtag zsibadás. Fejfájas izadás ès kisebb sziv fájdalmat érzek. Várom válaszát köszönóm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
05.
Sandor gergo 25éves kérdése:

Jonapot kivánok doktornö!Egy ojan kérdésem.lene hogy magas vérnyomásom.volt kb másfél honapjs szedek gyogycert most 110/55 120/60 pulzus meg 60 maga szerint ez jo igy mádodik érték nem kevés a dia érték mert régeben 80-90volt nem.baj hogy.le ment enyire? Köszönöm elöre is üdvözlöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
05.
Tisztelt Kérdező! Egyáltalán nem baj, rendben van. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
05.
segitség kérés kérdése:

Tisztelt doktornő. Férjem betegségével kapcsolatban szeretnék kérdezni.2. tipusu diabétese, magas vérnyomása, Pitvari fibrilatio és flutter van. Gyógyszereket szed. az alábbiak szerint Reggel 1/2 tabl digoxin, evés előtt 1/2 tabl. vidotin komb 4mg1,25 mg. evés közben 1 tabl. talliton 25 mg, 1 tabl. milurit 300mg, 2 tabl diaprel 60 mg., 1 tabl merckformin. Délben 1/2 tabl. sermion 30 mg., evés után 1 db merckformin, Este: 2 1/2 syncumar mite 1 mg, 1/2 tabl.vidonorm 4 mg., vacsora közbe 1 tabl. talliton 25 mg. 1 tabl. merformin. A panasza az, hogy reggel a vérnyomása 125/81 pulz 93. A gyógyszerek bevétel után minden reggel leesik a vérnyomása 107/72 pulz 88. Ilyenkor nincs a fejében vér, szédül indőnként émelyeg gyomra, Délben már helyre jön a vérnyomása 132/82 pulz 93. jól érzi magát. Estére 140 fölé megy a vérnyomása, 145/95 pulz 92. A gyógyszer bevétele után nyugodtan alszik nincs rossz közérzete. Hogy lehetne a gyógyszer adagolását megváltoztatni, hogy a délelőtti vérnyomás csökkenés ne legyen ilyen drasztikus, ne érezze magát rosszul. Segitségét köszöm további szépnapot tisztelettel Takács Béláné /Gizi/
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából, ahol meg lehet konzultálni a kezelés esetleges módosítását is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
04.
25eves robi kérdése:

Jo estét doktornö!Aszt szeretném.kérdezni hogy magas vérnyomásra kaptam tanydon 40mg ramot 25éves vagyok 160-170-180 volt a vérnyomásom most szedem töb mint egy honapja 110-120ra le ment ez nem baj ?jo igy és a masodik érté is 90volt most ijen 60 110/60 120/60 ra köszönöm elöre is udv
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
05.
Tisztelt Kérdező! Egyáltalán nem baj, ez rendben levőnek látszik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
04.
Mária kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa.Ma voltam kardiológián,56 éves nő vagyok, arra kérem írja le mit jelentenek az eredményeim.EKG 73per min fr-jú sínus ritmus,PR163 ms,QRS 73 ms,QTc 410,R hullám frontális szöge 17 fok.Zavartalan repol.12 elv-ben. Echocardiographia,Az aorta a bill.síkban 29mm.A bal pitvar 35 mm.A septum megvastagodott,IVSd 13mm,hátsó fal 10mm,a bal kamraDd 45mm,59 százalék.Mitrális beáramlás,E 0,55 m per s, A,0,66 m per s,DT 184 ms,E per A 0,80. Várom, és köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez röviden azt jelenti, hogy nincs érdemi EKG vagy ECHO eltérés.Az egészségi állapota tekintetében nem tudok látatlanban véleményt mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
04.
Labor eredmény kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Nagy labor vizsgálaton a következő eltéréseim voltak.: Bilirubin össz. 23,1 (3,4-20,5) WBC 9,21 (4,00-9,00) Éretlen granulocyta (IG abs) : 0,05G/l 0,00 0,03 Vér-haemoglobin urina: 10 Ery/µl 0 - 9 LYMPH%: 24,1 % - 25,0 - 40,0 Szeretném megkérdezni, hogy ezek az eltérések jelentenek-e vaamilyen súlyos betegséget, vagy bármi mást? Válaszát köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
04.
Tisztelt Kérdező! Laborleletek magyarázatára javasolom, keresse fel a haziptaika.com weboldal laboreredmenyek fejezetét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
04.
Ilka kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ebben az évben 60 éves leszek, változókori problémákkal küszködtem, mára valamit javult. kb 15 éve van nyakcsigolya meszesedésem ezzel járó fájdalmam, recseg ropog. Vérnyomáscsökkentőt szedek/levenor/. laborvizsgálaton voltam amit megszeretnék kérdezni. Monocita % 12.30 + fehérvérsejtszám 4,35G/I - absz. neutrophil szám 1.60GI - neutrophil % 36.90 - ezek az eltérések a fehérvérsejtnél a monocita volt több a többi fehérvérsejt kevesebb mire utalhat illetve mire kell figyelnem Köszönettel Ila
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
04.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy ezeknek az eltéréseknek lényeges jelentősége lenne, de kezelőorvosa biztosan több felvilágosítást adhat, mivel ismeri az ön állapotát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
04.
01.
kérdezni szeretnék kérdése:

Tisztelt Doktornő! 78 éves nő vagyok,szeretném ha sziveskednék szív vizsgálati leletemet elmagyarázni " Aogyök:22mm,ao,asc:28mm,jobb kamra:23mm,IVS:12mm,DD:45mm,hf:9mm,DS:31mm,Mk mitrális vitorla enyhén a pitvar felé prolabal.MI.I.Centrális jet.E/A:O,49/O,69.Bal kamraikiáramlás:1,17m/s.TII.számított pulm.nyomás:18+10-28Hgmm.Bal kamra56mm,bal pitvar:37x30mm,jobb pitvar 37x34 mm.megtartott BKF Ugyanekkor készítettEKG: lelet jelzése. Abnormális EKG,STésT hullám eltérés,felmerül anterior ischemia Korai pitvari komplexusok. Egy héttel előtt EKG-én sinus bradycardia,Nem specifikus ST és T hullám eltérés Abnormális EKG.junctionális ritmus Egy évvel ezelőtt diagnózis: Hypertonia ess, és VES,SES Arrytmia Eddig szedett gyógyszerek: Rasoltan,Betaloc ZOK,Rytmonorm,norvasc frontin+ most írtak föl vizhajtót káliummal.Nagyon kérem A Doktornőt szíveskedjék kielemezni mert nem értek hozzá és főleg MIT TEHETNÉK: Javulhat az állapotom ,vagy csak romlik.Szivességét köszönöm előre is.TIsztelettel: Lukács Tiborné 78 éves -
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! Az ultrahang lelet nem mutat olyan komoly eltéréseket, a szívritmus pedig feltehetően a magas vérnyomás, az életkor és esetleg érelmeszesedés következménye. Ezek nem okozhatnak olyan komoly panaszt, az orvosi ellenőrzés és az utasítások bertása fontos. Jó egészséget kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
31.
25eves kérdése:

Jo estét doktornö !Aszt szeretném kérdezni hogy edig ithol a pulzusom mindig ijen 80közöt volt most meg 60 szedek tanydont 40mg ramot egy honapja meg most szedek 2hete Escitalopramot mind kettöt reggel ecere ez antideprenszánsz generizát szorongásra meg szociális fobiára másik vérnyomásomra nem baj hogy 60 pulzusom edig soha nem volt enyi köszönöm elöre is
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! Nem baj. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
29.
Extrasystole nyugalmi űllapotban. kérdése:

Kedves Doktor Nő! A következő eredményt kaptam szív ultrahangon.: Az aorta billentyű 3 tasakos, jól separálódik. A bal pitvar 30 mm(norm haránt: ( <40mm; hossz <50 mm) A mitrális billentyű: a mitráis mellső vitorlán prolapsus. A bal kamra 34-49mm (norm <40-55mm). A septum és a hátsó fal 9-9 mm ( norm. 50%) TI jelzett, syst jk nyomás 15+10 Hgmm. PF: nincs. EKG.: 66/perc SR, norm AV idő QRS: 90msec., norm repol, bigemin KES-ia (RVOT szabad falmozgás kiindulásúak) Kérdésem az első körben a sziv ultrahanggal kapcsolatos lenne. Mennyire mondható jónak vagy rossznak ez a sziv ultrahang eredmény? Ez Január elején készült, azóta elképzelhető, hogy történt valamilyen változás a szívben? Szintén Január elején irták fel nekem a Bisoprolol 2,5 mg-os gyógyszert. Előtte Nebivololt szedtem szintén 2,5 mg-osat. Novem,ber végén volt a legelső Holter készülék rajtam, akkor az 25%-ot mutatott ki extra ütéseknél kb 24-25000 lehetett akkor. Februárban amióta szedem a Bisoprololt, azóta 10500 körüli volt az extrák száma. Az mitől van, hogy ezeket az extrákat napközben amikor mozgásban vagyok, nem érzem, de ha pl. lepihenek akkor érzem az extra ütéseket? Illetve másik érdésem, hogy a Frontin okozhat-e bigemineket? Azt mondták, hogy meglehet szokni ezeket az extrákat és lehet vele együtt élni. Amit még tudni kell rólam, hogy kialakult egy generalizált szorongás nálam, amit pszichiáter orvos kezel. Doktor nő véleményére lennék kiváncsi, igy az összes leirt dolgok alapján. Megtisztelő válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! A szív ultrahang lelet nem mutat lényeges eltérést, az extra ütések lehetnek kapcsolatban a szorongással, vagy az arra esetleg szedett gyógyszerrel, ezt kezelőorvosával kellene megkonzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
29.
Szív kérdése:

Tisztelt dr nő! Az elmúlt éjszaka rémálmom volt. Utána arra ébredtem hogy fájóan szúr a szívem. Alig kapok levegőt. Reggel még éreztem egy kicsit hogy fáj a mellkasom. Most úgy érzem hogy a lapockámnál majd beszakad. Lehet hogy a rémálom alatti félelem miatt szívrohamom volt, vagy valami hasonló? Köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! Biztos vagyok benne, hogy ön is tudja, hogy erre a kérdésre látatlanban nem lehet válaszolni. Panaszai miatt mielőbb keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
29.
gyomor problémák kérdése:

Kedves Doktornő! Az elmúlt napokban reggelente gyomorfájásra ébredek, ami reggeli elfogyasztása után elmúlik. Napközben általában visszatérően jelentkezik gyomorfájdalom, olyan érzetem van, mintha egy "kő" lenne a gyomorszámnál. A nyelvemen fehér lepedék van és sokszor savanyú ízt érzek. Ahogy utána olvasok sokszor refluxot írnak, de igazából nekem "nem jön fel" sav. Mi lehet a probléma? A fájdalom munkavégzésben nem akadályoz, de kellemetlen tud lenni. Köszönettel: J.R.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! azt javasolom, hogy gasztroenterológussal beszélje meg a problémát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
28.
Szívbetetegség kérdése:

Tisztelt Doktornő! 21 éves vagyyok, II. fokú mitralis billentyű elégtelenségben, II. fokú AV blokkban, illetve magas vérnyomásban szenvedek. Kitágult a bal kamrám ezeknek a következménye képpen. Az orvosom Coverexet, Chinidin-t, illetve amlodipint írt fel. Mivel ugye magas a vérnyomásom, panaszaim közé tartozik még a mellkasi fájdalom illetve a nehézlégzés is. Július 24.-én fognak műteni. Az amlodipint reggel, a chinidint naponta 1x, a coverexet este szoktam szedni. Csak az az igazság, hogy sokszor nem vagyok jól. Egy egészségügyis ismerősömmel beszéltem ő a Nitromintet mondta, hogy azt kéne szedjem amikor fáj a mellkasom. De Önt kérdezném, mint szakembert, hogy javasol e esetleg még valamiféle gyógyszert ezek mellé/helyett? Köszönöm. László
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! Inkább kezelőorvosát kérdezze, de szerintem a Nitromint nem jó választás az ön számára. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
28.
Marcsi kérdése:

Tisztelt Főorvosnő! Ma voltam Kardiolôgián és a következő eredményt kaptam. cor.Az egész szív felett 1/6-od zörej. Carotisok felett zörej nincs. ECHO. A. asc. 34 kissé meszes ao.Bill. ép mit jelzett. MI bk.5230 EF 72% TEICH ao. Bill gráf. 2617 hmm E/A 7754 dt.202 enyhe TI. AL nincs jk syst. nyomás 27+10hgmm. normális. jk. Sá 12 E/Ea 5.5 trifázisos mit. beáramĺás tau hullám 42m/se Magas vérnyomásom elsődleges. 14500/5 -Jobb Tawara-szer Block. Mellkas Nagyerdő UH vizggålata 1×981p. 3612A Echocardiographia M mód 2D1×1269p 3612DEchocardiographia colos Doppler 1×1511p. Nagyon szépen kérem írja meg hogy nagyon súlyos az ållapotom mire szåmìthatok 71 éves asszony vagyok Nagyon köszönöm a segítségét T. Marcsi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! Az ECHO leletben komoly eltérés nincs, a többiről nem írt, így nem tudok az állapotával kapcsoaltban véleményt mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
27.
Reuma kérdése:

Jo napot . En mar irtam hogy 3honapja mellkasi fajdalom. Ma voltam reuman.elkuldtek mellkasrongenre.es sternum felvetelre Mindket oldalon basilis medialisan fokozott peribronchialis kotegezettseg. Es ami aggaszt... A sternumon egyertelmu strukturalis elteres nem lathato A porc xyph elott halvanyan kis lagyresz duzzanat sejtheto 22×11mm Aggodjak??????ez mi ez a duzzanat?????
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Kérdésére csak kezelőorvosa adhat vlaszt, személyes vizsgálat alapján. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
27.
Ilona kérdése:

Tisztelt Doktornő!Kiegészitem korábbi kérdésemet,lehet-e,hogy ( a mai 1 órás) tempós séta után alacsonyabb a vérnyomás.Indulás előtt 113/71/72, közvetlenül séta után 103/75/79.Óvakodom túl sokat foglalkozni a dologgal, a múltkori kérdésem egy "hirtelen felindulásból elkövetett" vérnyomásmérés kapcsán iródott,amikor inkább a pulzusomra voltam kiváncsi.Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! Azt hiszem, hogy a 10 Hgmm-es különbség nem tekinthető érdemi különbségnek, ilyen mértékű eltérés mindenféle tevékenység során, sőt nyugalomban is előfordulhat, nincs kóros jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
27.
Novak Istvan kérdése:

Kedves Doktornő! A pontosítás végett érthetőbben leírom a problémát. Tavalytól betaloc metr. szedek ritmuszavarra. Ejszaka csak az első ébredésnél lassan , helyzetváltoztatásnál gyorsabban megy. Hiába 50mg akkor is. De csak az első ébredés. Altatohoz nyultam hátha átsegít ezen a holtponton. Ugy hasznal az altato ha az első ébredés utan veszem be es szavalyosan ver es nem mozgok. Ekkor fejti ki 6 ora alvasi hatasat. Ha lefekveskor veszem be,2-3 mulva felvagyok es nehezen alszom vissza.Állhat e szívproblema e mögött? Tavaly voltam Terheles, ultrahang jo volt. Vagy stressz okozhatja? Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! Kérdése kissé kuszán van írva (ha elolvassa, egyetért velem), így részben nem is értem, amit kérdez, másrészt pedig látatlanban nem tudok érdemi választ adni ilyen típusú zavar esetén. Forduljon bizalommal kezelőorvosához, vagy keressen fel személyesen egy szakorvost. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
26.
Rövid ideig tartó mellkasi görcs kérdése:

jó estét kívánok dr nő a panaszom az, hogy a vállaimtól a gyomromig kb 30-40 másodpercig görcsöl és feszít és közben át terjed a lapockámra a hátam közepéig de a mellkasi panasz elmúlik de a lapocka környékén még több ideig fáj görcsös érzés : ez mért lehet és mitől ? Cserna Rómeó 1991. április 03
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! Kérdésére személyes vizsgálat nélkül nem lehet válaszolni, javasolom, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
26.
Szuras kérdése:

Szep napot Honapok ota faj a szivem.faj nyom bele bele szur.szinte egesz nap.haziorvosi ekg rendben 3db volt.azaz volt elteres de azt mondta az semmi... Szerinte gerincemtol.de nekem az nem faj.on mit gondol szukseg lenne kardiologiai kivizdgalasra?igaz oda honapokat kell varni .felek hogy szivbaj.angina fajdalmak tartanak egesz nap?nekem pihenesre is faj.30eves vagyok.no.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
25.
Sandor gergo kérdése:

Jo estét doktornö ! Vérnyomás csökentö okoz fügöséget vagy elehet hagyni egyik naprol a másikra mert ugy náz ki szihésen volt szorongásom.meg szociális fobiám.miat mert semi szervi baj nincs és.monták ha hejre ál a szihés betegségem rendezödik a vérnyomásom akor elhagynám.a tanydont még nem.hagyom.el mert csak egy hete szedem a antideprenszást csak majd el szeretném ha nem.lesz muszáj szegyem.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Azt javasolom, hogy ezt a kérdést kezelőorvosaival tisztázza. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
25.
Zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy 9 éves lányomnak Cetirizin allergiagyógyszer (egy hete szedi) mellett adhatom-e a Maltofer vérképzőt? Előre is köszönöm válaszát! Szép estét!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Kérem, hogy gyermekkel kapcsolatos kérdését gyermekorvosnak tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
25.
Talán a sav okozza, vagy szív eredetű? kérdése:

Jó napot kedves Doktornő!Olyan problémám lenne,hogy a szegycsontnál elindul egy tompa fájdalom,ami felerősödik,és szép lassan elmúlik. Olyan érzés mint amikor szülés előtt jönnek a fájások,gyengén,erősen aztán elmúlik! Na nekem most ilyenek vannak,nem is egy különböző időnként. Amikor erős a fájdalom elhúzódik kissé jobbra. Megmondom őszintén azért vagyok betojva,mert tompán érzem a fájdalmat a szám alatti csontban ilyenkor. De röviden fogalmazhatok úgy is,hogy olyan a fájdalom,mintha lenyeltem volna egy kockát és forogna a csúcsain. Hadd tegyem még hozzá, hogy tegnap nagyon sok volt a gyomorsavam. Nagyon meg vagyok ijedve, mert ma már legalább ötször éreztem különböző időnként. Leginkább akkor amikor össze vagyok görnyedve! Elnézését kérem a zavarásért! Válaszát nagyon szépen köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Akár a sok sav okozza, akár egyéb, személyes orvosi vizsgálat javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
25.
Ilona kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérdésem lényege,hogy valós lehet-e az, hogy egy 40 perces tempós séta után (kutyával,hegynek föl-hegynek le)alacsonyabb vérnyomást mérek, mint mielőtt elindultam?A pulzusom alig emelkedett (80) az induláskori nyugalmi 75-höz képest,amit én egyébként /a 75-öt/ "soknak" érzek.Kezelt hipetóniával élek, februári 24 órás vérnyomásmérés eredménye átlag 120/79,valamint mindkét pajzsmirigy-lebenyben forró göbjeim vannak, amikkel szakorvos szerint ,azon túlmenően ,hogy félévente TSH-t ellenőriztetni kell nincs teendő, 2014 óta mindig éppen a túlműködés határán van az érték . 5 mg Nebivolol-t szedek , ill.Perindoprilt.Kicsit eltértem az eredeti kérdéstől ,de ez a hátterem. Válaszát előre is köszönöm,
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Miután éppen a vérnyomásával kapcsolatban nem írja, hogy milyen értékről milyen értékre változott, nehéz lenne válaszolnom. Amúgy a vérnyomást nem csak a fizikai terhelés, ahnem egyéb tényezők (belső feszültség pl.) is befolyásolja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
25.
Hajni kérdése:

Tisztelt doktornő azt szeretném kérdezni,hogy a kisfiamnak születés után észre veték,hogy kettös aortája van a magzati aorta nem nyilt ketté most fogják műteni és mijen kockázatal jár a műtét és utána lehet e valami baja 7 honaposan műtik elöre i köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Kérem, hogy gyermekre vonatkozó kérdését kisfia kezelőorvosának vagy gyermekkerdiológusnak tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
23.
Jeligepulzus kérdése:

Tisztelt orvosasszony!Napi szinten gondot jelent ez a téma nekünk: 31 éves férfi a családban ,aki mütve volt pajzsmirigy -gyel. A téma: pulzus száma alacsony 45 47 51 általában. Ébredéskor 45is. Nyugtalan mindig fél. kértünk beutalót kardiologiára kb. egy hét mulva mehet. Az én esetemben a pulzus szám általában 100 fölött van. 67 évesen. Sajnos nálam már vérnyomás szivritmuszavar stb-t megállapitották. Mi a teendője a férfinak, (várjon türelemmel a vizsgálatra.?) Milyen történés várható ,milyen esemény állhat be,veszélyt jelent ez az alacsony szám?( vizsgálatig is ) kérném szives válaszát: tisztelettel
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
23.
Tisztelt Kérdező! Ha a nyugalmi pulzus ennyi, de fizikai tevékenységre emelkedik, akkor biztosan nincs ok aggodalomra. az egy hét alatt nem kell tartani semmitől emiatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
23.
Pintár zoltán 24éves kérdése:

Tiszteletem doktornö.Aszt szeretném.kérdezni hogy maga szerint is lehet ojan hogy szihésen magas a vérnyomásom meg a pulzusom ?minden szervi baj ki zárva voltam már minden vizsgálaton szihologusnál voltam erös szorongást és szociális fobiát álapitot meg aszt monták az agyam okozhatja kapok most ijen szerotin visza vételes antidepreszánst szeretném.kérdezni hogy maga szerint ha rendezödik ezek a szihés dolgaim hejre jöhet a vérnyomásom és akor nem kel szednem vérnyomás csökentöt és valojába ténleg szihés dolog is okozhaz magas vérnyomást meg pulzust ?köszömöm a válszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
23.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ezt látatlanban nehéz lenne mehűgítélni, a két dolog járhat együtt is, de lehet külön kórkép is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
23.
Niki kérdése:

Jonapot kivánok doktornéni!Szereném.kérdezni hogy ez mit jent hogy DCM valószínűtlen de tekintettel a job o.carotis fölöt halhato halk zörejre echocardiographia kavasolt végén az van negativ sziv status eb baj ?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
23.
Tisztelt Kérdező! Egyáltalán nem baj, ez azt jelenti, hogy a szíve teljesen rendben van. A kiegészítő vizsgálat további pontosítást jelent. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
23.
Toth tamás ékg 26éves kérdése:

Jo reggelt doktornö!Ojan kérdésem lenne magához hogy Sinusrhythmus normál tipusos jobbszárblok Qrs (t)Abnormális lehetséges anterolaterálisr myokardiális károsodások .végen az van irva nem igazolt lelet ez ékg vizsgálat volt szeretném kérdezni hogy ez mit jelent vallami nem jo?köszönöm szépen a válaszát elöre istedék irni ha kel elküdöm a számokat is ami rajta van
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
23.
Tisztelt Kérdező! A leírásban a "kulcs" az, hogy nem igazolt, ezek szerint azt a gép szoftverje állította elő, a leletet az orvosának kell kiértékelni, mert a gépi értékelés sokszor megtévesztő lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
22.
25eves norbi kérdése:

Jo estét doktornö !ojan kérdésem.lenne voltam ma sziv stresz mérésen és 97százalékosan rosz volt ez mit jelent sziv beteg vagyok rosz a szivem ? Mert nem montak semit -köszönöm válaszát elöre is üdvözlöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
23.
Tisztelt Kérdező! Ez csak tájékoztató, nem tudományos módzser, az eredményről mégis a vizsgálato végző orvost kellene megkérdeznie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
22.
Simon Melinda kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2 hónappal ezelőtt megállapították, hogy ismeretlen eredetű bal Tawara szár blokk van a szívemben.4 féle gyógyszert kaptam rá, a tüneteim enyhültek, de a szívdobogás érzés, a szegycsont mögötti fájdalom az gyakran jelentkezik.A kivizsgálások még folyamatban vannak, (ultrahang, és a szívfestés.)47 éves nő vagyok, nehéz fizikai munkát végeztem+ stressz.A kérdésem az lenne, hogy milyen gyógyulási esélyeim vannak, milyen kezeléseket kaphatok, illetve a nehéz fizikai munkát folytathatom-e valaha? (Jelenleg Uk-ben élek, szállodai takarítást végeztem, melyet jelenleg nem tudok végezni, betegállományban vagyok).Válaszát megköszönöm.Tisztelettel Simon Melinda
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
22.
Tisztelt Kérdező! Amíg az EKG-n látható bal Tawara szárblock ismeretlen eredetű, addig a kérdéseire sajnos nem lehet választ adni, mert ez olyan eltérés, aminek több oka is lehet, és a válasz attól függ, hogy melikről van szó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
22.
Omega 3 kérdése:

Udvozlom ! Erdeklodni szeretnek hogy a Doktorno szerint jo hatasal van e az omega 3 szivre illv a pajzsmirigyre?Valaszat elore is koszonom ☺Szep napot
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
22.
Tisztelt Kérdező! Annyit tudok mondani, hogy csökkentheti a koleszterinszintet, ezáltal a szívre védő hatással lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
22.
mellekhatas kérdése:

Jo reggelt kivanok! Rivotril betegtajekoztatojaban olvastam, hogy szivelegtelenseget es szivmegallast okozhat. A gyogyszert panik zavar es generalizalt szorongasra kaptam. Emellett van egy Bisoprolol 2,5 mg gyogyszerrel kezelt Kamrai Extrasystole betegsegem. Holteres vizsgalattal 24 ora alatt 10512 volt az eredmeny. A frontin lenne lecserelve rivotrilra de igy nem tudom bemerjem e vallalni a cseret. Az orvosom a heten nem elerheto nincs itthon. Sziv uh nem mutatott ki semmit es a biciklis terhelest is vegig csinaltam. A frontin azert lett lecserelve mert mellekhataskent bigemineket erzek ritkan.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
22.
Tisztelt Kérdező! Elvileg minden gyógyszernek lehet mellékhatása, ha komoly aggályai vannak, akkor ne szedje a Rivotrilt, várja meg, amíg konzultálhat kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
21.
vérnyomásmérés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni hogy ellenorzes celjabol egy nap hanyszor erdemes metni a vernyomasunkat? Nincsennek vernyomas problemaim csak kivancsi vagyok mikor milyen erteket mutat. Hallottam olyat, hogy ha valaki naponta tobbszor méri pl. 8-10 alkalommal az nem tesz jot az ereknek es a szivnek sem. Valaszat koszonom.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
21.
Tisztelt Kérdező! A gyakori vérnyomásmérés nem árt sem az ereknek, sem a szívnek, viszont túl gyakran mérni felesleges. Ha napjában 2-3x megméri (különböző napszakban és tevékenységek során) az elegendő. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
20.
Vizelet zöld kérdése:

Jó estét.Több mint egy hete vizeletem színe zöld.Ez Doktornő szerint mitől lehetséges.61éves beteges,szervezetem nem emészt egyáltalán,2.5hónap alatt 18kg ot fogytam.tükröztek mindenható,teljesen kivizsgáltak,tejcukor allergiám is kiderűlt.Egy hónapja gyógyszerelnek,de nincs javulás semmi.két hete kb észre vettem hogy vizeletem zöld szinű.Mit javaslók,mit tegyek? Tisztelettel Erzsébet.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
20.
25eves norbi kérdése:

Tiszteletem doktornö! Szorongásom sresz miat mindig magas a vérnyomásom föleg ha házi orvoshoz megyek várok a vároba mire be megyek valamikor 190is volt de ithon általába 150 -160na és én ere kaptam gyogycert aza neve tanydon 40mg gram szedem egy honapja kezd javulni ithon 120-130-140per közöt van doktornál.meg 150volt nem gond hogy szedem mert szerintem idegi stresz szorongás miat van de ugye nem baj hogy eszt szedem nem kárositja a szivem?köszönöm válaszát elöre is
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
20.
Tisztelt Kérdező! Egyáltalán nem gond a gyógyszerszedés, sőt ez óvaj meg a magasvérnyomás szövődményeitől. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
20.
(19L) kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Egy olyan kérdésem lenne, hogy többször mértek már nekem magas vérnyomást. Voltam kardiológusnál, ő pedig azt mondta, hogy szedjek bisoblock-ot. Viszont azt nem mondtam, hogy nagyon stresszes vagyok. Esetleg a magas vérnyomást és a magas pulzusszámot válthatja ki a stressz? És ha bevenném a bisoblock-ot az nem ártana ha esetleg kiderülne, hogy csak a stressztől volt magas a vérnyomásom és a pulzusom? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
20.
Tisztelt Kérdező! Sokszor előfordul, hogy kezdetben csak stressz szituáciban magasabb a vérnyomás, de később ez állandósulhat. A Bisoblock semmiképp nem árt, kivée, ha éppen gyermeket vár. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
20.
Radics gergo sziv szorongas 26éves fiu kérdése:

Jo estét kivánok doktórnö! Egy ojan kérdésem lenne hogy nagyon szorongos vagyok ugy értem buszon boltokba emberek elöt vagy ha valakivel beszélgetni kel ver a viz melkasom is szorit felmegy a pulzusom vérnyomásom és mikor haza érek ithol ugy meg nyukszok hejre ál ha eszt nem kezeltetem gondolom nem szervi baj hanem szihés ezek a dolgok de szeretném.kérdezni ez kihat a szivre is vagy szervekre ha nem kezeltetem a szorongásom vagy szociális fobiámat ?csak nem szeretnék frontinozni mert ase jo rák szokást okoz köszönöm a válaszát elnézést ha le fárasztanám üdv
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
20.
Tisztelt Kérdező! Ezt a kérdést (hogy kell-e a szorongása miatt gyógyszert szednie). kezelőorvosával kell megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
20.
Lehet ez leukémia? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Amit tudni kell rólam minden apróbb tünet után az internetet bújom! Nem történt ez most sem másképp! 24 éves fiú vagyok. Körülbelül 2 hónapja vettem észre hogy vérzik az ínyem ha megnyomom vagy nagyon ritkán magától is de leginkább fogmosáskor! Fogorvosnál voltam azt mondta a lepedék miatt bevan gyulladva az íny,de nem is igazán törődött vele. Aztán valamelyik nap észrevettem fáj a bal vállam, mostmár néha a jobb kezem is és itt ott az izmom is. Utánna olvastam és rábukkantam a leukémia tüneteire. Nagyon aggódom. Természetesen fogom magam és elmegyek vele orvoshoz csak szeretném addig is kikérni a véleményét. Hőemelkedés? lehet azom is van, reggel általában mindig 36.4 viszont most hogy utánna olvastam a tüneteknek és beparáztattam magam rögtön meg is mértem és 37,1 et mutat a lázmérő. Betegnek és fáradékonyabbnak nem érzem magam. Januárban volt egy artoszkópiás térd műtétem a seb szépen meggyógyult szinte már alig látszik, sajnos akkor vérvétel nem volt. Ha akut leukémia lenne az 2 hónap alatt már más tüneteket is produkál volna? Köszönöm előre is a válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Én is azt javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
19.
Katalin 28év kérdése:

Értem köszönöm.a válaszát de azért valsmit csak ki mutat ha nem jo a sziv vagy valami gond van vele az ékg?novák katalin
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
19.
Tisztelt Kérdező! Ebből a cikkből többet tudhat meg: http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/betegvizsgalat-mit-mutat-az-ekg Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
19.
Katalin 28év kérdése:

Tiszelt doktornö!!Egy ojan kérdésem lenne holnap kel.menyek ekg ra és szertném kérdezni az ki mutasa.ha valami.baj van a szivemel ?mijen sziv betegséget mutat ki ?sziv utrahangon voltam az jo volt hál istenek . Üdvözletel novak katalin
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
19.
Tisztelt Kérdező! Az EKG is csak egy vizsgálat.amely a szív elektromos teljesít,méyéről ad felvilágosítást, önmagában nem ad diagnózist. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
19.
25eves norbi kérdése:

Jo estét doktornö!Érdeklödnék házi orvosom elküdöt ékg ra mert ijen kékes lilás az ujjam, az mitöl lehet ? Ékg az kimutat sok mindent 25éves vagyok orvosnak tunt fel de nem szokot fázni a kezem.meg az ujam se mitöl lehet ékgn ki derül?köszönöm választ elöre is üdv
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
19.
Tisztelt Kérdező! Több oka is lehet, de EKG-ból aligha fog kiderülni, lehet, hogy nincs jelentősége, de vizsgálat nélkül nem lehet biztosat mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
19.
KLÁRI jelige. kérdése:

TISZTELT Dr NŐ. TETSZETT ÍRNI, HOGY A VÉRRÖGGEL VAN KAPCSOLATBA A D-DIMER. SZEDEM A ZYLT, INSPRA,ASZPIRIN PROTEKTORT, VÉRHÍGÍTÓNAK. ANNAK ELLENÉRE KIALAKULHAT VALAMI TÜDŐEMBÓLIA, VAGY MÁS RÖG KÉPZŐDÉS.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
19.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet megítélni, de nincs 100%-os védelem. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
19.
Frintin vs Rivotril kérdése:

Kedves Doktor Nő! Kérdésem az lenne, hogy egy Frontin 0,25 mg vagy egy Rivotril 0,5 mg-nak a fele tehát 0,25 mg az erősebb? Szeretném még megkérdezni, hogy egy gyógyszernél (jelen esetben Rivotril) mit jelent az, hogy nyújtott hatása van? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel, Timi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
19.
Tisztelt Kérdező! Első kérdésére nem tudok válaszolni, egyéni eltérések lehetnek, ki hogyan reagál, a nyújtott hatás azt jelenti, hogy tartósan hat a gyógyszer. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
19.
Dohányzás kérdése:

Tisztelt Doktornő! kamrai extrasystole miatt napi 2,5 mg Bisoprololt illetve generalizalt szorongasra 2*1 0,5 ruvotrilt szedek. Sziv terhelhetosege maximalis volt az ES-ek nagyobb frekvenvencian megszunnek. Sziv uh is jo volt semmi elvaltozas nem lathato. Holter 10512 es-t mutatott ki 24 ora alatt. Decemberben ennek meg kicsivel tobb mint a duplaja volt. Gyogyszer szedese ota csokkent. Kerdesem az lenne hogy emellett mennyire ahanlott a dohanyzas? December ota nem gyujtottam ra. Nem eros cigarettara gondolok hanem a leggyengebbre. Valaszat koszonom.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
19.
Tisztelt Kérdező! Ha már 3 hónapja nem dohányzik, akkor az extráktól függetlenül az lenne a legjobb, ha a továbbiakban se gyújtana rá, de a dohányzás önnek sem árt jobban, mint másnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
18.
Novak Istvan kérdése:

Tisztelt doktinő. Problémam az , hogy éjjel első ébredésnél arra ébreszt a szervezet, hogy nem jol megy a szivem. Lassu majd mozgasra begyorsul. Helyzetváltozasra is. Mivel szedek betaloc metapr.-t ritmuszavarra, veszek be negyedet es negyed rovotrilt. Ezutan visszaalszom es ha fel is ebredek nem jön elő. Orvos mondta" 50mg ot vegyek éjszakar" Nagyon letompit ugyanugy felebredtem. A stressz okozhatja?Lendormint szedek emiatt, de 3 ora mulva, felébredek erre. Ritkán nem. Néha estere 100 körül ha van a pulzus negyedet vagy felet beveszek. A gyógyszer is okozhatja?Köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
18.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, hogy milyen ritmuszavara van, és látatlanban amúgy sem lehet érdemi választ adni, de az biztos, hogy a Lendormin és a Rivotril együttes adása határozottan rossz döntés. Mindenképpen azt javasolom, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
18.
Extrasystole kérdése:

Udvozlom Doktorno ! E het szerdan egyik ismerosom azt mondta nekem hogy mindenkinek vannak extrai visszont bem mindenki erzi is ! Doktornonek errol mi a velemenye ? Mert en sajnos megerzem van mikor terheleskor is jelen van.Erdeklodnek ha az tenyleg igy van ahogy az ismerosom mondta akkor ez mitol van hogy megerzem az extrakat? Koszonom a valaszat
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
18.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, hogy mindenkinek vannak-e extrasystoléi, de az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar. Azt sem tudom, miért van, hogy valaki megérzi, valaki pedig nem, mindenesetre ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
18.
Rivotril kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretnem.megkerdezni hogy a Rivotril 0,5 mg tabletta mennyire szol bele a sziv mukodesebe abban az esetben ha szedem a Bisoprololt? Ebbol is 2,5 mgot. Egyszerre belehet venni a ketto gyogyszert?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
18.
Tisztelt Kérdező! A Rivotrilnak nincs szívhatása, nyugtató, szedheti a Bisoprolollal együtt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
17.
dora kérdése:

jo estet kivanok§szeretnem megkerdezni hogy mitol van az hogy naprol napra faradekonyabb vagyok.legszomjam van,es ha sokat kohogok ,amit en inkabb kragogasnak neveznek,akkor meg nagyon gyorsan ver a szivem.kertem mar a korzeti orvosomat hogy szeretnek egy allergologushoz es pajzsmirigyes orvoshoz elmenni,de azt a valaszt kaptam hogy ne en mondjam meg hogy mi a dolga.hat roviden ennyi.nagyon orulnek neki ha valaszt kaphatnek a kerdesemre koszonom
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, ehhez alaposabb vizsgálat kellene, próbálja meggyőzni kezelőorvosát ennek szükségességéről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
17.
hideg láb kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesapám 74 éves, gyógyszerrel kezelt cukorbeteg, volt 2 éve infarktusa, régebben szélütése, ezen kívül hasnyálmirigy gyulladáson is átesett pár éve. Az infarktus óta sokféle gyógyszert szed. Sajnos a legnagyobb problémát számára a jéghideg lábai okozzák. Sokat nem tud sétálni, mert megfájdul a lába, a vádlija, ezért sokat ücsörög. Volt már érsebészeten is, de az egyéb gyógyszerei miatt Ő sem tudott semmit ajánlani. A vizsgálatok szerint a keringése elég rossz a lábában. Van erre valami gyógyszer vagy kezelés hogy mégis csak javítson az állapotán? Vagy már ez reménytelen? előre is köszönöm a válaszát Tisztelettel Molnár Hédi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
17.
Tisztelt Kérdező! Sajnos valószínűleg a cukorbetegség és az érelmeszesedés részeként alsóvégtagi érszűkület okozhatja édesapja problémáit. Az angiológus tanácsain kívül érdemi javulás kevés reménnyel kecsegtet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
17.
Nagyon furcsa kérdése:

Tisztelt Doktornő! Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy nagyon sokszor kihagy a szívem. Elég ijesztő, mert órákon át tart, és nagyon sokszor perceken keresztül minden második kimarad. Voltam vizsgálatokon, volt 24 órás várnyomás mérő, volt Holter is, ami az orvosok szerint jóindulatú elváltozást mutat. A holteren gyakori SES, VES található (ami fogalmam sincs micsoda!) és synus tachycardia. Erre kaptam én concort amit szedek, de az a baj, hogy amikor belassítja a szívem, akkor nem kihagyás van, hanem két gyorsabb ütés. Bármit megtennék, hogy ne érezzem ezeket az extrákat!Szedek magnéziumot is, de hát.... Vagy esetleg Doktornő szerint kérhetnék valamilyen másik fajta gyógyszert? Nagyon szépen köszönöm megtisztelő figyelmét! További szép napot!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
17.
Tisztelt Kérdező! A SES illetve VES extra ütéseket jelent. Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Ha a Concor nagyon laasítja a szívverését, csökkentse az adgját, mert egyébként szapora szívverésről is ír a Holter (a tachycardia ezt jelenti) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
17.
Bisiprolol és Rivotril kérdése:

Kedves Doktor Nő! Szeretném megkérdezni hogy a Bisoprolol 2,5 mg mellé mennyire ártalmas a Rivitril 0,5-nek a feke napi 3*1 alkalommal? Szedhető béta blokkoló mellé a rivotril? Pazichiater irta fel de sajnos a béta blokkoloval nem foglalkozott. Másik kérdésem hogy mennyire viszi le a vérnyomast a rivotril?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
17.
Tisztelt Kérdező! Elvileg nincs ellenjavallata az együttes szedésnek, a hatás egyéni lehet, ellenőrízze a vérnyomását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
17.
Radics gergo kérdése:

Tisztelt doktornö tanydon vérnyomáscsokentöt szedek regelente egyet ere lehet szedni frontint ? És ha kérdezem a.frontin az nem roncsolja a szivet ?szorongásra irták fel köszi elöre isis üdv
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
17.
Tisztelt Kérdező! Nincs ellenjavallata az együttes szedésnek, a frontin nem károsítja a szivet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
17.
25eves norbi kérdése:

Joreggelt doktornő!Érdeklödnék hogy mult évbe elég sokszor szetem frontint alkalom szerüen volt valamiko 5-10szem mikor hogy 0-25öst és itam is rá majdnem mindig ez kb minden héten 2-3szor volt és most volta. Egy hete vérvételen és magas volt a gamma gt meg gtp érték 68és 64volt de már most januártol nem iszok nem gyogycerezek ugye akor hejre ál meg nem roncsolodot a májam mert nem nagy eltérés van tesék már irni de már januártol megjavultam.nem iszok nem gyogycerezek 25éves vagyok voltam hasi utrhangon is ot aszt irta máj nem nagyob nincs gocos eltérés csak az let vélemény diffus mállasio visza mentem házi orvoshoz aszt mont ez kiseb zsir máj !de ez elfogmulni köszönöm elöre is üdv
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
17.
Tisztelt Kérdező! Remélhetőleg el fog múlni, de sajnos, ez egyáltalán nem biztos. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
14.
Ingadozó diasztolés! kérdése:

Tisztelt Doktornő a problémám a következő lenne! 33 éves férfi vagyok két hete voltam kardiológiai vizsgálatokon volt 24 órás vérnyomás, és ekg monitorozás szív ultrahang,minden vizsgálat kiváló lett! Egy hete mérek alacsonyabb vérnyomást és pulzust de az utóbbiban nincs nagy eltérés nyugalmi 50,63/ perc! A vérnyomás az alacsonyabb lett,115 és 128 között váltakozik terhelés hatására munka vagy gyaloglás 136,terhelés után lemegy 122 -re. Ezek az értékek mind szépek és jók,viszont az alsó vérnyomás értékem az 60-és 80 között váltakozik reggel felkelés után,70,77 gyógyszer után reggel( 1 tritace 1,25mg concor 5mg este egy fél tritace) 65 és 74 között váltakozik a további érdekesség hogy csak 135 felett emelkedik 75-80 ra de volta már olyan is hogy 140/69 tehát eléggé változatosan ingadozik mitől lehet ez? Elképzelhető hogy 2 hét alatt kialakuljon valami szervi eltérés vagy a gyógyszerek csökkenthetik az alsó vérnyomás értéket is? Egy hónapja még csak elvétve jött elő alacsony diasztolés érték! Vagy lehet attól, hogy ingadozik a pulzusom nyugalmi 60 ról 10,15 méter után gyalogolva 80,85 ha megállok 3 percen belűl vissza megy 60/ percre! Kocogáskor 100 per perc ha pihenek 2,3 perc után ismét 60 a nyugalmi pulzusom! Ezek a pulzus ingások befolyásolhatják az alsó értéket? Olvastam a neten hogy többen is panaszkodnak az alsó vérnyomás értekük alacsony,olyan 55 és 80 közötti de inkább 80 alatti! Olvastam még hogy a felső és alsó vérnyomás közötti különbség a pulzusnyomás átlagosan 40-és 50 között kell hogy legyen,nekem az ingadozó alsó érték miatt 50-60 is szokott lenni! Ez menyire veszélyes sokan mondják hogy nem jó ha az érték felett van. Hosszabb távon lehet valami problémám az ingadozó alsó érték és az eltérő pulzusnyomás miatt? Továbbá két hete bizonytalansággal és memória problémákkal járó szédüléses panaszaim vannak néha egész napos valamikor időközönként visszatérő! Elnézést ha egy kicsit hosszan írtam! Várom mielőbbi válaszát. Tisztelettel!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
14.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomás és a pulzus is dinamikus változó élettanilag, annak semmi kóros jelentősége nincs, ha a diastolsé érték alacsonyabb. Az automata vérnyomásmérők technika okból alacsonyabb második, úgynevezett „per”-értéket mutathatnak.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
14.
Frontin 0.25mg kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mostanában stresszesebb az életem a megszokottnál. Magas vérrnyomásom van amire nebilet 5mg Amlodipin -Teva 10mg Tritace 5mg Doxicard 4mg tablettát szedek. Mivel mostanában kicsit idegesebb vagyok be szoktam ezek mellé kb 3-4napja egy Frontin 0.25mg ot szedni. De azt érzem hogy szaporább lett a szívverésem a nyugtatótól illetve ezt egy Omron vérnyomásmérő is megerősíti mivel megjelenik egy szivecske szimbólum néha alkalomszerűen ami szabálytalan szívritmust jelent. A kérdésem az hogy ez lehet a Frontin mellékhatása vagy valamilyen kölcsönhatás alakul e ki a gyogyszereimtől? Mennyire veszélyes ez a jelenség ha panaszaim nincsenek. Ha nem veszek be nyugtatót akkor nem szokott ez jelentkezni. 27éves Férfi vagyok. Segítségét köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
14.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, hogy az észlelt jelenségnek mivel és milyen összefüggése lehet, Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
14.
Gyula kérdése:

Tisztelt Doktornő! Magas vérnyomásom van. Jelenleg szedett gyógyszerek reggel: Lisonorm 5/10, Rawel 1.5 sr, nebivolol fél tabletta, este Tenaxum. A kérdésem az lenne, hogy mellékhatásként okozhat e valamelyik gyógyszer fülsípolást, fejfájást fejzúgást? Elvesztettem ez miatt a munkámat is.Orr-fül gégészeten vizsgálnak. Jelenleg jobb oldalon sípol a fülem meg a fejem. Betarevint írtak fel azt szedem. ct-n mr-n is voltam a fejemmel, fülemmel nem találtak semmit. A vérnyomásom se a legjobb. Számtalan gyógyszert próbáltam mindegyiknek volt mellékhatása. Volt amitől szív katéterezésre vittek mert a vérképem azt mutatta hogy koszorú ér elzáródássóm van, de hála, nincs semmi a szívemmel. Nem szedtem tovább a gyógyszert és normalizálódott a vérképem már aznap estére. Sajnos odáig jutottam már, hogy pszichiátriára járok. Mert annyira sipol zúg hogy teljesen padlóra tett.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
14.
Tisztelt Kérdező! A fülzúgásnak számos oka lehet, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet megállapítani, sajnos nem tudok önnek érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
13.
elég ez? kérdése:

Tiszteletem! Eddíg bisoblock 5mg-ot szedtem.irattam fel háziorvissal de ő bisoprolol 5mg-ot írt fel.egy hete szedem ezt.Alap problémám a magas pulzusszám.alapból 120. Mióta ezt szedem nem érzem h elég lenne.a mai nap kb 5ször szédelegtem s éreztem h magas a pulzus,a mellkasomnál is érezhetően.levert a víz stb.a kérdésem az hogy vegyek-e be esetleg egy felet még? mit tehetek?Munka közben nem épp pozitív így a hétköznap.Kardiologiára kértem időpontot de ugye 3-4hónap a várakozási idő.Válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
13.
Tisztelt Kérdező! Mivel a két gyógyszer hatóanyaga, sőt a hatóanyag mennyisége is azonos, kétlem, hogy ez okozná a problémát. Azt tisztázni kellene, hogy milyen okból van rá egyáltalán szüksége, azaz mi okozza a szapora szívverését. Nem hiszem, hogy jó ötlet lenne az adag növelése, inkább vegyen be egy enyhe nyugtatót. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
13.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az unokahúgomnak 5 hónappal ezelőtt volt egy gerincműtétje. A műtét után vérszegénység miatt kapott vért. Amikor a vért kapta 1 percig melegség öntötte el a bal kezét (itt volt a kanül) és az egész keze szemmel láthatóan bepirosodott. Aztán ez el is múlt és kapta tovább a vért. Meg szeretném kérdezni, hogy ez mi okozhatta és nem kell-e tartanunk attól, hogy ez a vér okoz valamit? Az orvosok egyébként rögtön nézték is, amikor bepirosodott a bal keze, de mivel aztán ez elmúlt, így nagy jelentőséget nem tulajdonítottak neki. Ez természetes, hogy hirtelen bepirosodik vagy ilyen abszolút nem is fordulhatna elő? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de nem tudok a kérdésére válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
13.
Eszter kérdése:

Tisztelt Dr nő! Én már nagyon sokszor "zaklattam" önt a kérdéseimmel,szeretnék a szivemmel kapcsolatos problémámra végleg pontot tenni,ezért én Miskolci hölgy vagyo szeretnék a dr nő magánrendelésére időpontot kérni,amit ha lehet 1 alkalommal szeretnék elvégeztetni,ha tudna nekem egy időpontot adni vagy egy telefonszámot ahol ezt egyesztetni tudjuk azt megköszönöm.Tisztelettel Péczel Eszter
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
13.
Tisztelt Kérdező! Szívesen állok rendelkezésére, a kért információk a bejelentkezéshez az alábbi laposn rendelkezésére állnak: http://www.coralcentrum.hu Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
12.
pajzsmirigy kérdése:

Drága, aranyos Doktor Nő! Olvasva a sok embertársam betegségeit, és persze van egy két hasonlóság, én már nem is fárasztanám Önt kérdésekkel! Nekem személy szerint sokat segített már megnyugtató válaszaival! Én inkább most meg szeretném köszöni, hogy ilyen türelemmel, odaadással, hozzáértéssel válaszol nekünk, még így ismeretlenül is! Sokkal több mindent elmond mint a saját orvosom! Kívánok nagyon jó egészséget, türelmet odaadó munkájához! Köszönöm, hogy van nekünk! További csodás napot Doktor Nő!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
12.
Tisztelt Kérdező! Igazán nagyon köszönöm kedves sorait, Önnek is a legjobbakat, elsősorban jó egészséget kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
11.
Szapora pulzus kérdése:

Tisztelt Doktornő! Meg szeretném kérdezni, hogy általában mi állhat a szapora pulzus mögött? Nekem 6 hónapja gerincferdülés miatt 6 bordámat vették ki jobb oldalt. A műtét óta rendkívül szapora lett a pulzusom és sokat szédülök. A műtét után vérszegény lettem, de kaptam vért, így ez rendeződött. Bár azóta nem voltam vérvételen, így nem tudom, hogy jelen pillanatban vérszegény vagyok-e. Az orvosom nem tudja, hogy mi okozza a szapora pulzust és a szédülést. Ön szerint mi okozhatja? Azt tudom, hogy a jobb tüdőm 60%-ban, a bal tüdőm 120%-ban működik, tehát a bal sokkal dominánsabb. 26 éves vagyok, nem iszom, nem dohányzom és nem kávézom. Kicsit félek a szapora pulzus és a gyakori szédülés miatt. Előre is köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
11.
Tisztelt Kérdező! A szapora szívverésnek oka lehet a vérszegénység, a tüdő működési zavara, mivel ezek gyanúja önnél fennáll, ezeket mindenképpen tisztázni kellene. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
11.
Hajnalka kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám szívbeteg, és két napja esett át aorta billentyű műtéten. A szívbetegség mellett vesebetegsége is van, rendszeres művese kezelésre szorul, továbbá magas vérnyomással küzd. Sajnos a műtét után azóta is altatásban tartják, mert állítólag ébrenlétkor epilepsziás görcsrohamok jelentkeztek nála. Ilyen problémája viszont eddig soha nem volt. Vizsgálják és gyógyszerezik nála ezt a problémát, de nem tudott még semmit mondani az orvos azzal kapcsolatban, hogy mi várható, így eléggé kétségbe vagyunk esve. Kérdésem az lenne, hogy ezek a görcsrohamok mitől fordulhatnak elő, ha eddig ilyen problémája nem volt? Lehet műtét utáni szövődmény, vagy komplikáció eredménye? Ha így van, mennyire gyakorinak számít és mennyire súlyosnak, van-e esély a felépülésre? Előre is köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel: Hajnalka
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
11.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de nem tudok a kérdésére váalszolni, az édesanyját kezelő orvosok bizonyára több felvilágosítást tudnak adni a konkrét körülmények ismerete alapján. A legjobbakat kívánom! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
10.
Sziv kérdése:

Nebibeta gyógyszert irtak fel hétfőn.nekem fáj nyom görcsol a szívem két hónapja 100korul a pulzusom mindig Ha nem.sziv eredeti a fájdalom mire irtak fel?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
10.
Tisztelt Kérdező! A magas pulzusszám csökkentésére. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
10.
Gyomorfájdalmak kérdése:

Tisztelt Doktornő! Vasárnap óta elég erős gyomorfájdalmam van. Néha az epénél is érzek fájdalmat. Lázam nincs .Quamatelt vettem be azzal kicsit enyhülnek a panaszok. De 1-2 nap után visszatérnek . Valami komoly gond lehet a háttérben? köszönettel: Erika
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
10.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
10.
Sziv kérdése:

Jovoheten kerek a reumara időpontot.remelem 2-3het és éljetek Szegcsont miért fájhat ennyire nyomasra?eredetileg is ott faj a szívem a két cicim közt Ott érzek.az egész napos fájdalmat bele nyilakat gorcsot nyomast
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
10.
Tisztelt Kérdező! A reumatológus biztosan megmondja a vizsgálat alapján. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
10.
Nebibeta kérdése:

Nebibeta gyógyszert akkor hétfőn mire irdatlan fel? Ha nincs sziveredetu fájdalom?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
10.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de nem értem a kérdését. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
10.
Sziv kérdése:

Jo napot a héten ittam mar Nekem nyom egész nap éjjelnappal a két cicim kozott És bele görcsol a szívem .és halalfelelem.a pulzusom 90korul van Ittam hogy hétfőn csináltak egy EKG t és egy 1perces uh ot.semmit nem mondtak.en orultem volna egy termelésnek.felirtak egy nebibeta gyógyszert Nem mondtak mire is.mire???olvastam hogy értagito.most akkor szukuletem van?miért nem csináltak terhelés?egész nap nemleges angina fájdalmam ugye két hónapja?egész nap fáj.de sokszor erősödik.bele orulok.halal félelmem van Két kicsi gyerekkel.vagyok egyedül felek a szivünfartustol Sokat vártama hétfői vizsgálatra És kidobtak.megse hallgattak.semmit nem mondtak
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
10.
Tisztelt Kérdező!Ezen a héten már harmadszor ír, az én véleményem változatlan. Panaszai valóban nem utalnak szervi szíveredetre, a leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Javasolom, forduljon reumatológushoz. Ha más választ szeretne, másik orvosnak tegye fel a kérdését. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
10.
Vernyomas kérdése:

Udvozlom !Szeretnek a Doktornotol egy parkerdesre valaszt kapni! Erdeklodnek hogy a vernyomast befolyasolja a kave? Valamint az extrasystolek mert csak nyugalomban piheneskor jelentkeznek? Meddig lehet szedni a mgb6?Es az utolso kerdesem hogy 5 eve letroxot szedek az alulmukodesemre es szeretnek gyogyszert valtani .A gyogyszer valtast kerhetem e a haziorvosomtol.Valaszat elore is koszonom.Legyen szep napja
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
10.
Tisztelt Kérdező! A kvé nem befolyásolja lényegesen a vérnyomást, az extrasystolék lehet, hogy nem csak nyugalomban jelentkeznek, de egyéb tevékenység során nem érzi. Kétség esetén ezt egy Holter vizsgálat kimutathatja. Nem tudok arról, hogy bármi korlátozná a MagneB6 szedésének tartamát. A pajzsmirigykezelést illetően inkább endokrinológusa tanácsát kérje ki. Önnek is szép napot! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
10.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktórnő! Az előbbi kérdező vagyok. Azt pontossan nem tudom hogy ez a tachycardia alkati vagy sem, De decemberbe. Valamint januárba volt labor vizsgálatom Ami teljessen jó lett. Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
10.
Tisztelt Kérdező! ezeseben a kérdésére kezelőorvosa adhat választ. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
10.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktórnő! Tudom hogy a tachycardia nem betegség. De ez megmarad már mindig is nekem? Vagy majd idővel elmúlik? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
10.
Tisztelt Kérdező! Ha alkati jellegű, akkor igen, ha valaminek a tünete (vérszegénység, pajzsmirigy túlműködés), akkor az állapot rendezése után a pulzus csöken. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
09.
Kave kérdése:

Udvozlom ! Szeretnem ki kerni a Doktorno tanacsat
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
09.
?????
2017.
03.
09.
PSVT kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy testileg, lelkileg fárasztó időszak után PSVT-t diagnosztizáltak nálam (EKG is rögzítette), melyre Concor tablettát írt fel az orvosom. Szívultrahangon nem talált eltérést, azonban további vizsgálatokra küldött el. A kérdésem az, hogy a PSVT lehetett-e egy átmeneti zavar, amiatt hogy túlterheltem magam, (alkoholt is fogyasztottam előző este) és lehetséges, hogy nem jelentkezik többé, vagy szükséges kivizsgálni, mert valamilyen megbetegedésre utal és számíthatok újbóli előfordulására? Ebben az esetben milyen következményekkel járhat, ha nem kezeltetem magam? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: Anikó
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
09.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen ki kellene vizsgálni, mert látatlanban nem lehet megmondani, hogy milyen eltérés állhat a háttérben, és ennek megfelelően milyen következményekre számíthat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
09.
Szívritmuszavar kérdése:

Tisztelt Dr.Nő! Ez lett a 24 órás ekg vizsgálatom eredménye: A teljes vizsgált időben a napszakhoz képest sinis tachycardia 102/min átlagpulzussal,2SVES-t ,1alkalommal II.foku AV block-ot regisztráltunk ST eltérés nem volt! Gyógyszert kaptam concor cor 2,5mg reggel felet kell szedni.28hetes terhes vagyok! Segítene értelmezni ezt a diagnózist ? Köszönettel:Baranyai Frida
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
09.
Tisztelt Kérdező! Ez így egy kicsit ellentmondásos, a gyorsabb szívverés lehet a terhességgel járó vérszegénységtől, a II. fokú AV-block és a terhesség miatt a Concor mindenképpen ellejavallt. Mielőbb konzultáljon kezelőorvosával!!! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
09.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktórnő! Tegnap lett meg a holter vizsgálat. A segitségét szeretném kérni a lelet értelmezésébe. " holter monitoros EKG vizsgálatra érkezet. Holter monitoros vizsgàlat ideje 23 óra 24 perc. Ez alat 109103 szívciklust rögzitetűnk. Min frequentia az éjszakai nyugalomban 50/min, max frequentia délutàm 160/min, átlag fr 78/min. A freguentia diurnalis ingadozása megtartott. Összesen 2SVES -t és 37 VES -t làttunk. Komplex kamrai arrhytmia nem fordult elő. Lényegeseb bradycardia, asystolia, significans ST szakasz változás nem volt. Vélemény : holter monitoros vizsgálat során mindvégig sinus ritmus volt látható. Időszakosan jelentkező sinus tachycardia miatt concor adagjának reggel 1tbl - ra ( 5 mg ) emelése javasolt, esti dózis betartása mellet." Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
09.
Tisztelt Kérdező! A leírás szerint lényeges eltérés nincs, igen kevés extrasystole mellett gyorsabb szívverési hajlam található, ezért javasolt a Concor adagjának emelése. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
09.
Sziv kérdése:

Jo reggelt.januartol szur nyom faj a szivem.bele bele gorcsol. Nagyon nagyon felek hogy mitol.nyugalmi allapotban is pl ha ulok allok.fekszek.kulonosebb terhelest nem fojtatok.setalva is ezt csinalja.31eves no vagyok. Hetfon voltam kardiologian.kb 3perces vizsgalat volt.nagyon nem vagxok meg elegedve vele.pedig honapokat vartam ra.volt egy ekg ami jo volt.1perces uh azis jo. Es mar a rendelon kivul is voltam.meg a panaszaimat sem hallgattak meg.honapokat vartam erre. En azt hittemegalabb egy terheleses ekg ra legalabb adnak idopontot...de semmi!!!on szerint akkor ennyibol meg allapithato 4percbol hogy nem sziv eredetu?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
09.
Tisztelt Kérdező! Panaszai valóban nem utalnak szervi szíveredetre, a leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Ezt a kérdést tegnap is feltette már, véleményem nem változott. Javasolom, forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
08.
25eves norbi kérdése:

Köszönöm.elöbi választ! Anyit montak zsirmájam van !az mi nagy baj?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
08.
Igen, elég nagy baj, mindenképpen menjen orvoshoz!
2017.
03.
08.
25eves norbi kérdése:

Jo estét doktornö !Érdeklödnék hogy vér vétel eredményem GPT 68 let ,,GAMMA -GT 64let és utranhangom volt hasi vélemény az lett DIFFUS MÁJLAESIO . VISZA MENTEM HÁZI ORVOSHOZ NEM IRT SEMI GYOGYCERT MEG NEM MONDOT SEMIT NAGY A BAJ MIT JELENT ?magtol megszunik?ja és az volt irva. A MÁJ NORMÁLIS NAGYSÁGÚ,REFLECTIVITÁSA FOKOZOTT ÁLOMÁNYBAN FOCALIS ELVÁLTOZÁS NEM MUTHATHATO KI
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
08.
Tisztelt Kérdező! A laborleletek és az ultrahang is májkárosodásra utal, valószínűleg szakrendelésen tovább kellene vizsgálni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
08.
Vizsgalat kérdése:

Jo napot.2honapja mellkasi nyomas szurasok vannak.a ket cicim kozt es a bal mellem korul. Hetfon voltam tb alapon kardiologusnal.mondtam a panaszaimat en kinevetett kb...az ekm jo volt.vernyomasom jo.kolesztetinem picit magas.csinalt kb 1perces uh ot mitralis prolapsus van enyhe. Es kb kidobott.vegig se halgatott hogy vannak extrak fajdalmaim.31eves no vagyok.tenyleg nincs sziv eredet?gondoltam csinalnak majd terhelest pl...de semmi...megse szolalhattam.a soktor sem volt szimpatimus...
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
08.
Tisztelt Kérdező! Panaszai valóban nem utalnak szervi szíveredetre, a leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
08.
Baga norbert 26éves kérdése:

Köszönöm válaszolt az elöb .hat sziv utrahangon voltam.meg ékgn az jo volt meg hasi utrahang is jo voltbakor igaza van idegi alpon van mit ajál menzek el szihihátiára és mongyam el a tuneteket az szokot lenni ijen hejen zavarba vagyok feszült az is zavar ha néznek nagyon rosz és ijen kor megy fel a pulzusom meg melkasom.is szorit 130-140re is haza jövök ithol fokozatosan le megy nagyon rosz kimeritö viz is szakad rolam ojankor ez valami szorongás lehet?vagy szociális fobia??
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
08.
Tisztelt Kérdező! Ez nem az én szakterületem, baj nem lehet belőle, ha megfelelő szakemberrel konzultál. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
08.
Baga norbert 26éves kérdése:

Jonapt kivánok doktornő!Aszt szeretném megkérdezni hogy ithol mindig jo a pulzusom 80szokot lenni!Ha elmegyek ithonrol példaául orvoshoz vároba várok vagy buszon utazom vagy boltba vagyok mindig felmegy 130ra is ez mi okozhatja??Szivem rosz vagy ,, valami szorongás?? Vagy ijesmi tesék már segiteni köszönöm.elöre is udv
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
08.
Tisztelt Kérdező! Ha más tünet nincs, akkor ez nyilván idegi alapon van, illetve szerepet játszhat benne fizikai-szellemi edzetlenség is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
07.
Angina pectoris kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ma voltam kardiológiai kontroll vizsgálaton, korábban enyhe fokú mitralis prolapsus-t állapítottak meg nálam. Ezen kívül minden más vizsgálat rendben volt. A mai alkalommal a papíromra "angina pectoris egyéb formái" is felkerült, amit nem pontosan értek mit jelent. A főbb panaszaim a kisebb terhelésre megemelkedő pulzus, amire napi fél bisoprolol-t szedek, most egy másik gyógyszert is kaptam ami csökkenti a szívritmust, viszont nyugalmi állapotban van hogy 60 alatti a pulzusszámom, nem tudom nem vinné-e le nagyon a pulzust ha a kettőt együtt szedném. Az angina pectoris diagnózis zavar kissé, az azzal járó mellkasi fájdalmat nem szoktam érezni. 25 éves nő vagyok, nem dohányzom, nem vagyok túlsúlyos, nincs pajzsmirigy rendellenességem, minden értékem rendben van. Az orvosom szerint ingerületvezetési rendellenesség is okozhatja a panaszaimat, de az angina pectoris hogy tartozik ide? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
07.
Tisztelt Kérdező! A hivatalos leletekre sokszor kerül "töltelékdiagnózis", de az is lehet, hogy olyan gyógyszert kapott, aminek a térítéses kiváltásához kell ez a diagnózis. Legjobb lenne, ha orvosával bezsélné meg kérdéseit ezzel kapcsolatban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
07.
Hypertonia? kérdése:

T. Doktornő! 9 hónappal ezelőtt családi tragédia következtében szorongásos betegség alakult ki nálam (GAD pánikzavarral). A tüneteim szédülés, izzadás, gyors szívverés, állandó felspannolt állapot, fülzúgás. Gyógynövényes szerekkel és néha szükség szerint szorongásoldókkal kezelem. Ami viszont aggaszt az állandó emelkedett vérnyomásom. Csuklós vérnyomásmérővel otthon nyugalmi állapotban is 130-150 szisztolés és 90-100 diasztolés értéket mérek 75-100 közötti pulzussal. Néha ennél magasabb kiugrás is előfordul a szisztolés értéknél. Kardiológián 24 órás vérnyomásmérésnél ősszel nem találtak problémát, EKG, UH is negatív volt. Azonban itthon mégis ilyen magas értékeket mérek azóta is. Vissza kéne mennem a szakorvoshoz? 37 éves túlsúlyos, nem dohányzó, ülő életmódot folytató nő vagyok. Sajnos a családomban volt szív-érrendszeri beteg. Fogamzásgátlót szedek a nőgyógyászom szerint 40 éves kor alatt nem dohányzó nő szedheti. Gyógyszer nélkül nagyon erős és rendkívül fájdalmas a vérzésem a napi tevékenységemet sem tudom elvégezni, ezért szedem. Kérném tanácsát a vérnyomás értékekkel kapcsolatban. Köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
07.
Tisztelt Kérdező! A csuklós vérnyomásmérővel mért adatok nem megbízhatóak, javasolom, keresse fel kezelőorvosát a vérnyomás tisztázása céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
06.
napi folyadékbevitel kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa, a napi folyadékbevitellel kapcsolatban lenne pár kérdésem: -Hány liter az ajánlott napi vízmennyiség, amit mindenképp meg kell innunk? - Miért kell eleget inni? Mennyi az elég? - Mi történik, ha keveset iszunk? Hogy hat a szervezetünkre? - Mi történik, ha sokat? - Egyáltalán van ilyen? köszönöm válaszát! Tisztelettel: Németh Orsolya
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
06.
Tisztelt Kérdező! Ilyen jellegű kérdésekkel kapcsolatban javasolom, olvassa el a vonatkozó irodalmat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
06.
Propanolol és étrend kérdése:

Tisztelt Doktornő! Jelentős túlsúly miatt kialakult tachycardiára (nyugalomban ~120/min) egy éve napi 2x20mg Propanololt szedek. A súlyom sajnos csak felfele mozdult. (26/158/85) Pajzsmirigy, cukor, inzulin rendben. Napi 1200 kalóriát betartva étkezek, sportolni sajnos még nem tudok egy balesetből kifolyólag. Részeredményeim vannak, nemrégiben áttértem a vegetáriánus életmódra (tejterméket, tojást fogyasztok) jelentősen jobb lett a közérzetem, aktívabb vagyok, jobban gyógyulok (talán egy kevéske le is ment, azóta még nem mértem magam, de lassan időszerű lesz). Szeretnék áttérni a főleg nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étkezésre, sovány (hőkezelt) tejtermékekkel és (hőkezelt) tojással kiegészítve, egyrészt a magas rost-alacsony kalóriatartalom okán, másrészt mert gyermekeim előtt is így étkeztem 8 évig. Van ennek bármilyen kockázata az esetemben? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ehhez nem tudok hozzászólni, dietetikus szakembertől kellene tanácsot kérnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
06.
Pulzálás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 25 éves nő vagyok. Mostanában feltűnt, hogy a nyakamon mindkét oldalon valamint középen, a szegycsont felett is láthatóan pulzálnak az erek. Valamint az arcom jobb oldalán, a száj mellett egy kis pontban szintén látható ilyen pulzálás. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a jelenséget mi okozhatja? Lehet komolyabb gond a háttérben? Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
06.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban feltételezem, hogy vékony testalkatú, ezért látható az erek pulzálása, nem hsizem, hogy ez gondot jelentene, de kétség esetén forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
05.
270 èves Ernő kérdése:

Űdv.! Vèrnyomáscsökentõt szeedek 2hete. Egyszer 170 utána meg 130per52. Mi okozhattya? Köszi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
05.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktór Nő! Tachycardiás beteg vagyok. A panaszom az hogy ikb. 3-4 napja szóritó mellkassi fájdalmam van, bal kéz zsibbadással. A tachycardia miatt 2x 2,5mg concor -t szedek A panaszaimnak mi lehet az oka? ( holnap lesz ismételten egy holter monitoros vizsgálatom) Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Kétség esetén forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
05.
Fazekas Sànsor 27eves vèrnyomàs kérdése:

Kivànok! Doktorùr Doktornö! Lenne egy kèrdèsem magukhoz 8napja.szedek vèrnyomàsra gyogycert és edig nem volt semi de most furan.èrzem magam fàrat meg ojan fura làtàs roszul lèt hányinger ez mitöl.lehet most kezd hatni a gyogycer? Edig ijen 150-160per volt most 120per ma.mèrtem.menyi ido mig hoza szokok vagy elmulik udv
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező! Lehet, hogy panaszainak egyéb oka van, lehet, hogy a vérnyomáscsökkentővel kapcsolatos, kétség esetén mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
05.
Radics gergo pulzus kérdése:

Koszonom hogy vàlszolt az elöb ès okozhatja sresz.vagy idegesèg is ha fenteb van a pulzus ?vagy csak edzetlen vagyok elkène kezgyek sportolni elvagyok lustulva .
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező! A stressz fokozhatja, de nem elsődleges ok, a sportolás mindenképpen várhatóan kedvező hatásű lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
05.
Radics gergo pulzus kérdése:

Jonapot kivánok doktornö !Ojan kèrdèsem lenne hogy nèha magasab a.pullzusom pèldául ha.megyek valahova haza erek.megmerem 120-130is.szolot leni d utan lasan le.megy 90-95re ez.motol.lehet?? Ithon is neha.felmegy 100ra 180centi vagyok 90kilo sokat vagyok ithol nem dolgozom.nem. sportlok 2èv alat 23kilot hiztam 25eves vagyok kicsit hasam is.nagy szep.napot .
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező! Az alapból is magasabb pulzusszám adódhat edzetlenségből, lehet alkati, lehet egyéb oka is. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
05.
Kálmán kérdése:

Tisztelt Dr. Úr/ Dr. Nő ! 200/140-es vérnyomásom volt. Sürgősségin ellátást kaptam. A körzeti örvosom Nebilet 5mg es Prenessa tablettát írt ki. A magas vérnyomásomkor is rosszul láttam, most pedig kettős látásom van. A vérnyomásom lecsökkent 130/80 és 150/90 közé. A CT és az EKG eredménye rendben volt, a vérvétel is rendben van. Szemészeten sem találtak semmi problémát. A kettős látás az egyik szemem letakarva elmúlik, csak akkor jön elő ha mind a két szemem használom. Egy bizonyos testhelyzetben, bizonyos fejtartásnál viszont a látásom helyre áll. Viszont más-más testhelyzetben a 2 kép mindig mas távolságban van. A magas vérnyomás szövődménye lehet, vagy a gyógyszer mellékhatása?? Mennyi idő múlva szűnhet meg??
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tufok önnek válaszolni, mielőbb forduljon szemészhez és/vagy neurológushoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
05.
sziv probléma kérdése:

Tisztelt Doktor nö Elösz9r is nagyon szépen köszönöm a sok válaszát de rájötem hogy igy apránként leirom maga se tud igazén jo tanácsot adni,Szeretném leirni a kortörténetemet,Tavaj augusztusban kezdödöt mikor arra keltem fel hogy olyan mintha szivem szurt vonna és a hátamba sugároz elmentem az orvoshoz irt ki vérnyomás csökentöt szedtem egy pár hétig de nem voltam tölle jobban mikor visza mentem hozzá hogy nem vagyok jol azt mondta hogy szimulál a szervezetem,Elmentem másik orvohoz ö kiirta a pulzusomra a nebivolo szandoszt egy darabig jo volt de aztán kezdödtek a roszullétek az pedi hogy éjel arra keltem fel hogy végig megy rajtam egyfajta bizsergés gyomortáji émelygés remegés sürü vizelés visza mente az orvoshoz elküldöt hasi ultra hangra ott derült ki hogy epe kövem van,Decemberben megmütötek azt hittem hogy a panasz elmulik de nem,Onantol kezdve hetente járok az orvoshoz a panaszaimmal pl álandoan korog a gyomrom,böfögök,ugyan ugy remegek sürü vizelés társult hozzá hogy mielött elalszok olyan mintha el akarnák ájulni,elmentem az orvoshoz irtak ki magnézium gyogyszer meg altato nyugtatot és a frontint akkor sem mullot el igy megint viszamentam az orvoshoz mert a pulzusom se akart már lejeb menni a vérnyomásom volt egyszer 123,78 86 másszor 105,67 93 meg amikor jött a roszul lét megemelkedet és olyan vot mindha ki akart volna ugrani a szivem a helyéröl éget a mellkasom a nyakam,zsibadt a fejem szédültem,elküldöt neurologushoz ott kiderült hogy nyaki gerinc kopásom van arra ki irtak b vitamint elmulott a zsibadás,de a panaszaim megmaradtak,Már az ügyeletre is mentem a mentöt is kihivtam csinálta ekgt azt mondtak hogy ideg eredetü lesz mert az ekg nem mutat semmi eltérést elmentem megint az orvoshoz kiirta az azspirin protektet és elküldöt kardiologiára elmentem nem talált semmit majd 20 kán megyek terhelésre,a kardiologus irt ki még atorva tevát,szedem a frontint a remegés a alvási ájulás érzet elmaradt de még mindig nem az igazi ugyan ugy bökögök korog a gyomrom ég a mellkasom és most pár napja este felmegy a vérnyomásom 142.82 75re 152,92 106is volt ja azt meg el is felejtetem irni hogy három négy napig nem tudok vécére menni utánna meg megy a hasam néby napig,meg amikor böfögök olyan mindha a szivem környékén fájna,meg elkezdet dagadni a bokám felett és ki maradt már négy öt napja a menszeszem,Az lenne a kérdésem hogy ez mitöl van mert én már arra gondoltam hogy a nebivolo csinálja meg a frontin nem tudom kihez forduljak mert a háziorvosom azt mondta hogy éljem az életemet ne törödjek vele, Mielöbbi válaszát várom, BARBARA
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Szerteágazó panaszai miatt alapos személyes belgyógyásazti kivizsgálás indokolt, ezt semmilyen részletes leírás nem helyettesítheti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
04.
Szívritmuszavar kérdése:

Tisztelt Doktornő! 25 éves nő vagyok, néhány hónapja kezdődtek a panaszaim. A pulzusom többször is felment akár 150-re is, állandó nyugtalanságot éreztem. Voltam kardiológiai vizsgálatokon, ahol enyhe mitralis prolapsus-t állapítottak meg, ekg, holter, és echo egyébként teljesen rendben volt. 5 mg-os bisoprolol-t szedek napi felet, azonban még így is a legkisebb mozgásra is úgy érzem, sokkal magasabb a pulzus számom, mint kellene. Már ha fekvő helyzetből felkelek akkor is felugrik, aztán lemegy. A vérnyomásom rendben van 110/60 körül szokott lenni. De a tünetek miatt mostanában nem is mertem sportolni, tehát az edzetlenség szóba jöhet mint kiváltó egyik ok? Gyakran érzem ahogy erőteljesen ver a szívem, anélkül hogy mérném. Valamint azt is észrevettem, hogy a nyakon láthatóan mozog a bőröm ahogy ver a szívem. Ön szerint ez normális vagy utalhat valamilyen nagyobb gondra? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel, Gy. Zsuzsanna
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
04.
Tisztelt Kérdező! Panaszai hátterében ki kellene zárni pajzsmirigy túlműködés illetve vérszegénység fennállását is, mindenképpen személyes orvosi vizsgálat indokolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
03.
Borda probléma kérdése:

Tisztelt doktornő. A feleségemnek az utóbbi 3 hónapban a bal felén egy vagy több borda a jobb oldalhoz képest mintha kiállna, és ugyanott a bal felén néha néha belefájdul, de a fájdalom a háta bal felében a legszélén van. Esetleg lépnagyobodás lehet vagy tüdő probléma? Előre is köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keressék fel feleéése kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
03.
mazsola kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mellem alatt szinte állandó jelleggel feszül, átsugárzik a hátamba ,olyan érzés mintha egy réteg lenne a mellem alatt a bordáim nyomásérzékenyek,mitől ? Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
03.
SZIV FAJAS kérdése:

KEDVES DOKTORNO EDES APAMNAK EGY IDEJE FAJ A SZIVE VAGY SZUR IDAG NEM MOTA EL NAGYON SOKAT IDEGESKEDIK IS EGYRE GYAKRABAN FAJTASA NEM AKAR ORVASHOZ MENI EZERT FORDULTAM MAGAHOZ HOGY TUDNAE VALASZT ADNI HOGY MITOL LEHET IS HOGY VESZEJESE TUD EBOL BAJA IS LENI EDES APAMNAK ELORE IS KOSZONOM IS ELNEZEST HOGY NEM HASZNALTAM EKEZETEKET
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Mindenképpen személyes orvosi vizsgálat javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
03.
végbélprobléma kérdése:

Tiszteletem! Az lenne a problémám, hogy (tudom sok időt elvesztegettem) november végén mikor leültem a wc-re, tiszta vér jött ki hátulról. Tükörrel megvizsgáltam a végbélnyílásomat, semmit nem tapasztaltam furcsának, ámde székeléskor a bal oldali redők mintha megdúzzadnának és lilás a szine. A nyomás végeztével ez a dudor összemegy és visszaáll az eredeti állapot. Vagy lehet, hogy csak visszaszorul ? Tapogattam az ánusz környékét de nem éreztem csomót... Nagy lehet a baj? Semmi más panasz nincs, se vérzés azóta se semmi . Csak a nyomás hatására előbukkanó lila dudor ami olyan...1 centis lehet... Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Ez nem olyan probléma, amiről látatlanban lehetne véleményt mondani, javasolom, keressen fel egy proctológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
02.
vas kérdése:

Tisztelt Doktornő!A cukrom normál és terheléses értéke jó volt.Az inzulinom normál értéke jó volt,viszont terhelésre az inzulin értéke 121.Ilyenkor már IR-ről beszélünk?A BM indexem a 3-as kategóriába esett.Úgy tudom,ha 4-es lett volna akkor már IR-es lennék.Jól tudom?Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
02.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de ezeket a részleteket endokrinológustól vagy diabetológustól kell megkérdeznie, illetve kezelőorvosától, aki a vizsgálatot végeztette. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
02.
Bisoblock kérdése:

Jó napot, Csaba vagyok, menyasszonyom (30 éves) állapota: Olyan szeptember óta szed Bisoblock-ot, egy szem negyedét naponta, szív ritmus kihagyására kapta, a probléma észlelésének jelei egy nap átlagosan olyan 1-4, 5-ször is jelentkezett, ez az óta más csökkent s közel egy hónapja nem is igazán tapasztalta hogy gond lenne. A házi orvosa szerint többet nem szedhet egy negyednél naponta mert akkor a vérnyomását piszkálja meg. A gyógyszer elhagyása viszont azért lenne fontos, mert amíg szedi, a baba projektbe sem lehet belekezdeni. Tehát a kérdésem az lenne hogy kb. mégis mikor hagyhatja abba a gyógyszer szedését?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
02.
Tisztelt Kérdező! Ez elég jelképes mennyiség, fokozatosan csökkentve (mondjuk pár napig másnaponta veszi be) bármikor abbahagyhatja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
01.
24eves zsolti kérdése:

Jo estet doktornö!!Egy hete szedek tanydont vernyomas csokentot es nem hat 160volt most is mertem 24eves vagyok hazi orvosnal 190 volt de ithon is ingadozik -150-160-170 mikor menyi mikor fog be alni nem ertem tesek mar felvilàgositàst adni
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! Ön alighanem csak kérdez, és a válaszokat nem olvassa el, próbálja meg ezúttal újabb kérdezés helyett. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
01.
Sirdalud. kérdése:

Jó napot. Érdeklődni szeretnek sirdalud 4mg gyógyszert szedtem. Most a receptre Sirdalud 6mg-ot írtak a 4mg helyett. Beszedhetem-e az erősebb gyógyszert? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésére látatlanban nem tudok válaszolni, javasolom, kezelőorvosával konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
03.
01.
ninci kérdése:

Tisztelt Dr nő! Ma kaptam vérnyomàsom magas,sose szedtem Tensiomin 12.5 mg tablettàt.Hogy kezdjem szedni,mennyit lehet,mint kezdő?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! A Tensiomin csak alkalmankénti vérnyomáscsökkentésre szolgál, ha önnek magas a vérnyomása, kivizsgálás és megfelelő állandó kezelés javasolt. üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
28.
làbdagadàs kérdése:

Tisztelt doktor nő! Lenne egy kérdésem szedem az aszpirin protektet és elkezdet a boka felet dagadni a lâbam és égni az orvos azt mondta hogy vegyek be viszhajtot de nem hogy az aszpirin miatt dagad? Most irtak mellé ki màsik gyogyszer a atorva tevàt és az lenne a kérdésem hogy szedhetem e a frontint?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
28.
Tisztelt Kérdező! Az aspirin protect nem okoz lábdagadást, tudomásom szerint az atorva teva mellett lehet frontint szedni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
28.
Mariann mami kérdése:

Tisztelt doktornő ! 2005-ben műtöttek a szívemmel, koszorúér műtétem volt- hármas áthidalás. Azóta szedett gyógyszereim: sotalex mite, adexor, xareltó /20 mg/, coverex, coverex combi, apofomatidin. Az elmúlt hónapokban kezdtem el mérni a vércukorszintemet , és megemelkedett értékeket mutatott a mérő. Éhgyomorra 6,4; 6,5; 7,3. 2 órával étkezés után 9; 8; 7,7; 8,4; . Hogy visszaálljon a cukorszint a normál tartományba /mint eddig is volt/ , diétázni kezdtem, csökkentettem a bevitt szénhidrátot. Nem vettem észre javulást az értékekben, aztán elkezdtem szedni a DIAB Kontroll nevű gyógynövény készítményt. Ebben van : ceyloni fahéjkivonat, fekete áfonya levél kivonat, charan tea kivonat, gyermekláncfű gyökér kiv. és fehér babhüvely kivonat. Már második hete szedem, és az éhgyomorra mért értékeim visszaálltak a normál értékre, 5; 5,3; 5,6. A két órával étkezés utáni értékek 7,6; 8,2; 6,8; 6,4; 6,7;. Ma észrevettem, hogy pecsételő hüvelyi vérzésem volt. Összefüggésbe hozható ez a vérhigító és a gyógynövény kombinálásának ? Nem szeretnék cukorbeteg lenni, ezért a diétát a továbbiakban is folytatom, de lehet hogy ez egymagában nem lesz elég. Tehát a kérdésem : lehet e a xareltó mellett gyógynövény kivonatokat fogyasztani ? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel : Mariann mami
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
28.
Tisztelt Kérdező! Ha az étkezés után 2 órával magasak a vércukorértékei, akkor az biztosan nem normális. Másik kérdésére nem tudok válazsolni, mert sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valós gyógyhatásukat és az ön esetében az esetleges kölcsönbhatásokat is aggályosnak tartom. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával!. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
28.
póni kérdése:

Tisztelt Doktornő!Három hete a vizeletemben a glükóz pozitív volt,igaz csak egyszeresen.Újra meg kellett ismételnem.Most a glükóz normális volt,viszont az aceton lett egyszeresen pozitív.Nem kaptam rá semmit.Kérdésem,hogy ez valaminek az előjele lehet,lehet belőle később komolyabb bajom,egészségileg?Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
28.
Tisztelt Kérdező! Kialalkuló vagy fenyegető cukorbetegség gyanúját kelti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
28.
Zsazsa kérdése:

Tisztelt Tarján Zsuzsa doktornő! Kérdésem az lenne talán 3 napja érzem,hogy naponta 2x 3x olyan fura érzésem van,mintha egy nagyot dobbanna a szívem közbe tapintom a pulzusom és kimarad egy-egy ütés,ez egy teljesen természetes dolog vagy menjek kivizsgálásra?Mindenesetre elég ilyesztő.Kevességét és válaszát köszönö!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
28.
Tisztelt Kérdező! Feltehtően extrasystolékat érez. Ez nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
28.
vérkép kérdése:

Tisztelt doktornő! 43 éves vagyok voltam vérvételen . Ezzek mit jelentenek Absz.eosinophil szám 1,21 eosinophil 12,50% haemoglobin 118,00 haenatokrit36,10% A háziorvos nem mondott semmit rá de szeretném tudni hogy mik a jelentésük és hogy ez veszélyes. Köszönöm Szilvi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
28.
Tisztelt Kérdező! Laborleletek magyarázatára javasolom, keresse fel a haziptaika.com weboldal laboreredmenyek fejezetét, ott részletes ismertetést találhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
27.
24eves kérdése:

Tiszteletem doktornô!! Ojan kèrdèsem lenne hogy 190volt a vèrnyomasom. a hàzi orvosnàl mi okozhat ijen magas vernyomast 24 èves vagyok hazi orvosom valami hormon vizsgàltra kūdöt el.merrt szerinte valamejik hormonom csinalja 24eves vagyok most reggel este szedek gyogycert adig mig kinem derul.mi okoza az nem baj ugy ??estere is irt egyet meg regel re is maga szerint hormon baj okozhatja ??? Ès.nem baj hogy 2gyogycert szedek adig ??koszi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, kérdéseit kezelőorvosával beszélje meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
27.
Toth zsolt kérdése:

Jonapot doktornö! Voltam mult heten szerdàn orvosnal.170volt vernyomasom ,irt ki tanydon azota szedem ma mentem visza 190volt es irt ki peramlonorm gyogycert aszt monta s tanydont este vegtek be egyet eböl.amit irt meg reggel egyet szabad eszt igy szedni mert olvastam s betegtàjéztatoba hogy a tanydont nem lehet ezel szedni akor nem ertem koszi .ja elkudot hasi meg sziv utrahangra meg lesz hormon vizsgálatom 25eves vagyok ithol szoktam meregetni 150-160 koszi valasz elire is udv
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban konkrét gyógyszer beállítási kérdésekre nem lehet választ adni, ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
27.
Karcsa kérdése:

T. Doktornő! Kérdezhetnék még? Ebből a 15.000-ből a zöme - a leletből láthatóan - alvásidőszakra esik, ez jelent vmit? Illetve ST eltérésre: -- , ez van írva, azaz az azt jelenti, hogy annál nincs probléma? (de a részletes leletnél ST1 és ST2-re is vannak adatok írva - pl.: 294, 162, 177 stb. ST1-re, míg 121, 86, 81 stb. ST1-re. ST3-ra nincsenek) Ha jól kutattam utána az ST a kamrai, míg a SVES a pitvari ritmuszavar jele. Ez utóbbi lehet kevésbé veszélyes? (Vagy csak már keresem a reménykeltő fogódzót?..) Még a lelet tartalmazza: Kamrai RZ, ST eltérés nem volt észlelhető. Köszönöm előre is, ha megint válaszol! Üdv.: M.G.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Amiket most ír, az kissé kusza számomra: az ST az EKG-nak egy szakasza, ritmuszavarhoz nincs köze. Azt nem tudopm, hogy a számok, amiket írt ezzel kapcsolatban, mit jelentenek, de az összegzésben az szerepel, hogy ST-eltérés nincs. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
27.
Karcsa kérdése:

T. Doktornő! Először is köszönöm a rendkívül gyors válaszát. Annyit kérdeznék még, hogy ez mennyire súlyos állapot? Azaz - mivel közben kértem időpontot és több, mint egy hónapra kaptam - jelenthet ez közvetlen (élet)veszélyt? Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen. Közvetlen életveszélyt bizonyára nem jelent, az extra ütés-sorozatok nem rosszindulatúak, a leírt reggeli szünet (asystolia) lehet, technikai hiba is, persze ki kell vizsgálni pontosan. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
27.
Karcsa kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mai Holter (24 órás) vizsgálatom eredménye: Max. fr: 120/min, min. fr: 41, átlag: 68/min Ves: -- SVES: 15.000, Asystolia: 1, reggel 6 órakor, Normocardia, jelentős SVES aktivitás, 6-7 tagú SVES RUN-ok. 38 éves vagyok és a doktornő továbbküldött elektrofiziológia vizsgálatra a ritmuszavarok miatt. Ez mennyire súlyos? Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! A ritmuszavart mindenképpen imndokolt tovább vizsgálani, az elektrofiziológiai vizsgálat alapján eldönthetp, hogy mi az optimális kezelési mód. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
26.
boci kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesapámnak pacemakere van, amire vérhígítót szed. Krónikus gyomorfekélye van, ami gyakran vérzik, és nagy fájdalmat okoz a vérhígítótól. Nincs valami megoldás erre, ami kikerüli a gyomrot, esetleg injekció formájárban? Szed gyomorvédőt is, de nem használ , nagyon szenved. Köszönöm Marcsi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! Önmagában a pacemaker miatt bizonyára nem kell vérhigítót szedni, és ha gyomorvérzése van az édesapjának, akkor mielőbb forduljanak a kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából, mert ez súlyos problémát okozhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
26.
Vrasz30 kérdése:

Tisztelt doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy szedem ezeket a gyógyszereket .azt szeretném kérdezni hogy milyen időszakban érdemes bevenni.Astrix 100mg.Pantoprazol krka 40mg.Atorva-Teva 20mg.Covercard 5mg.Nebivolol 1 A Pharma 5mg.reggel vagy este szedjem .Egyszerre szedhetem e mindet .kérem válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! Azt javasolom, hogy ezt kezelőorvosával beszélje meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
26.
eszter kérdése:

És segítene abba,hogy mire gyanakszanak vagy mire gondoljak nem igazán segítőkészek itt az ambulancián pedig már 2 szer voltam magán kardiologusnál Mindig csak azt a választ kapom,hogy ez nem egy negativ ekg én pedig gondolatban már a temetéseet rendezem.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de látatlanban fogalmam sincs. Feltételezem, hogy nem gondolják, hogy komoly baj lenne, mert akkor nyilván további vizsgálatot javasolnának. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
26.
eszter kérdése:

kedves dr nó! Nagyon gyakran segít nekem a válaszaival.Tegnap este a sürgösségi ambulancián kötöttem ki rosszullét miatt,ekg készült mire ez volt írva:az elemzett szakaszon sinus ritmus melletti kórós elváltozás:bal pitvar megnagyobbodás nem jellegzetes eltérés:qrs mereek tengelyállás.Segítene megmagyarázni,hogy ez mit jelent? Nagy baj van? Kb 2 hónapja voltam szívultrahangon az negativ lett.Köszönöm szépen!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! Szerintem ez legfeljebb gyanújel, az EKG leírás legfeljebb tájékoztató jellegű- Kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
26.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Két dologgal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, bár nem tudom, hogy ezek mennyire tartoznak az Ön szakterületéhez. 1. Az utóbbi hat hónapban egy bordarezekciós műtét miatt összesen 20 mellkasröntgen vizsgálaton voltam. A kérdésem: ártalmas-e, sok-e ez a 20 mellkas röntgenfelvétel a sugarak miatt? 2. A műtétet követően vérszegénység miatt két egységnyi vért kaptam. Rajtam kívül tudom, hogy mások is kaptak. A kérdésem: okozhat-e valamit az, hogy egy idegen személytől kapunk vért? Válaszait előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! A mellkas-rtg sugárterhelése olyan lacsony, hogy nem kell károsodástól tartania. A vérátömlesztésnél előzetesen bevizsgált és az ön vérével összhangban lévő készítményt kap, tehát ettől sem kell tartania. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
25.
magas pulzus kérdése:

Kedves Doktornő! Néhány napja rossz a közérzetem, rekedt vagyok és igen sokat köhögök. Sajnos éjszaka is. Részben a köhögés miatt, részben mert rossz alvó vagyok, erősen fáradtnak érzem magam. /Egyébként nem vagyok fáradékony./ Vérnyomásom és pulzusom rendben szokott lenni. Ami most aggaszt, hogy tegnap óta magas a pulzusom 90,92, most estefele 110. Félek, hogy így megint nem tudok elaludni, csak fekszem és várom, mikor jön álom a szememre. Egyébként nem vagyok stresszes. A köhögésre 2 napig Paxirazol tablettát szedtem / ma már nem mertem bevenni/ a köhögési inger csillapítására Isla moos szopogatós tablettát. Kérdésem, hogy okozhatta-e valamelyik a pulzusszám emelkedését. Van itthon magnézium tabletta. Érdemes-e egyet bevennem? Várom válaszát. köszönettel Eszter
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! A magasabb pulzus lehet a köhögéstől, a meghűléssel járó esetleges hőemelkedéstől, nyugodtan vegyen be köhögéscsillapítót, Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
25.
Robi22 kérdése:

Jonapot elob mar irt nekem a sziv ideg kerdesemre de mijen orvoshoz forduljak vele ??ès áltaàba ere.mit szoktak irni ??? Mijen gyogycert koszi valaszt elore is
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Első sorban háziorvosához, akkor kiderülhet, hogy például van-e valamilyen egyéb ok (mozgásszervi, emésztősrendzseri, tüdőbeli stb) eltérés, a továbbiakban a megfelelp szaorvoshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
25.
Robi22 kérdése:

Jonapot egy ojan kerdesem.van hogy vane ojan hogy sziv ideg?? Mert sose.talalnak.semit a szivemel mar voltam.mindenen! Es.meg is ojan.mint a ha fajna ojan.nehezenek.erzem.meg a.melkasom.is mint.ulnenek.rajta .ha van sziv ideg akor az.hogy kel.kezelni szorongasoldoval vagy hogy nyugtato es ez.mitol van koszi udv
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Ez azt jelenti, hogy panaszai nem szervi szíveredetűek, ahanem idegességből fakadnak, ennek megfelelően kell kezelni, emiatt forduljon szakemberhez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
25.
Savlekötő kérdése:

Kedves Doktornő! Majdnem minden nap ég a gyomrom,és azt szeretném kérdezni hogy a jelenleg szedett vérnyomáscsökkentőim mellet van-e lehetőségem 1 db Pantoprazole Teva gyógyszert bevennem? A savlekötő nem fogja a vérnyomáscsökkentő hatást csökkenteni? Ha ez a fajta savlekötő nem megengedett akkor Ön melyiket ajánlja? Gyógyszereim: Nebivolol Amlodipin Tritace Doxazosin Köszönöm Judit
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Szedhető együtt, nincs ilyen kölcsönhatás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
25.
vérnyomás!! kérdése:

Kedves DoktorNő!! 55 éves Nő vagyok! A gondom az hogy sokszor rosszul érzem magam . a szemem véres , lüktett , és sokat vagyok fehér rossz közérzetem van. Vérnyomásommal szenvedek, mert a második érték szinte soha se megy le 90 alá..covarexet szedek és esténként egy xanaxot, .Nincs semmi lelki gondom ,de azt mondták szedjem. Így a gyógyszerrel lement a vérnyomásom általában 105-130 ig de inkabb 115-125 de a második érték 95 körüli a pulzus 65-85 közötti de inkább kisebb . Első kérdésem ,hogy nem veszélyes e ha 90 fölötti a második érték szinte mindig? Második kérdésem ,hogy sokszor van olyan ,hogy az első és második érték között 20-25 különbség van .? a harmadik kérdésem hogy többször van az is ,hogy a két karom között 20-30 különbség van. Voltam szív ultrahangon és terheléses EKG és nem találtak semmit és nem foglalkoznak vele. Tényleg nem kell törödni vele akkor se ha ilyenek az értékek? pl Szinte 80% a második érték 90 feletti pl 120/95/78 és 123/92/80 és 114/91/67 stb a két érték közti különbség sokszor ilyen 103/81 és 107/83 109/86 118/94 stb és többször mérek a két kezem közti különbség bal 143/96/79 jobb 126/92/75 és bal 106/91/77 jobb 125/95/79 stb Azt mondták ne mérjem annyit a vérnyomásom . Előre is köszönöm a válaszát ! Üdvözlettel .JUlianna
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Annak tisztázására, hogy mi a helyzet a vérnyomásával, az első lépés egy ABPM (24 órás vérnyomás monitorozás), ha az értékek erre utalnak, akkor kezelés szükséges a szövődmények kivédése céljából. Az ön által írt kezelés meglehetősen csekélynek tűnik, lehetésges, hogy változtatni kellene a kezelésen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
25.
Nagy Sarolta kérdése:

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát a sövényhiánnyal kapcsolatban. Értem a válaszát. Viszont az lenne még a kérdésem, hogy ha tényleg olyan pici a lyukacska, akkor műtét nélkül ez tényleg nem okoz gondot? Lehet vele teljes életet élni - eddig is sportoltam. Félek hogy évek múlva bajom lehet.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Én nem tudom látatlanban megítélni, hogy valójában mi a helyzet, tehát a várható lefolyásról sem tudok nyilatkozni.
2017.
02.
25.
Sövényhiány kérdése:

Kedves Doktornő, 35 éves vagyok, és elmentem kardiológiai kivizsgálásra, mivel az utóbbi időben nyomást éreztem a mellkasomban, nehezebben vettem a levegőt, kalimpált a szívem. Gyerekkoromban volt szívzörejem, ami most is van, de akkor nem csináltak szívultrahangot csak most. Kiderült hogy pitvari sövényhiányom van, azt mondta az orvos hogy olyan kis mértékű hogy műteni nem kell, sőt semmilyen kezelés nem szükséges. Azt mondta a tüneteimet nem ez okozta. Két gyermekem van, terhesség, szülés teljesen komplikációmentesek voltak. EKGm negatív. Nagyon megijedtem, és félrk hogy a későbbiekben ez gondot okozhat. Olvastam mindenféle rosszat, hogy ilyen hibával nagyobb az infarktus, agyvérzés, tüdőgondok lehetősége. Lehet ilyen kismértékű sövényhiánnyal teljes életem? Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Ha a kivizsgálsá részletes és alapos volt, és nnek alapján biztos, hogy kicsi a sövényhiány, az jó jel, de ezt én nem tudom megítélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
Jàzmin lukacs kérdése:

Jo estèt doktorno mi mutasa ki biztosra a akàrmijen baj van a szivel?legyen szives mongya meg mert akor ojan vizsgàlatra megyek el sziv utrahang az jo lene??? Gondolom azal làsàk a szivet ?! Ûdv
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! Ez összetett kérdés, önmagában egy vizsgálat sem elegendő. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
Sandor gergo kérdése:

Szèp estèt doktònō ojan kèrdèsem van voltam.màr szív utrahangon meg tūdôrôngen meg èkgn meg halgata màr halgatoval is orvos a szivemet egyik mindegyik vizsgàlat jo volt ,, ha lenne valami baj a szivemel valamejik vizsgàlat mutatot volna valami????? Mert mindig fàj a szivemnèl vagy sziv ideg gyuladas lehet vagy sziv ideg halotam ojanrol vagy akor aszt is ki mutata volna a vizsgàlatok amin voltam ?????? Űvdvözlom
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, nem biztos, hogy az elvégzett vizsgálatok biztos diagnózishoz vezetnek. . Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
29 kovacs barbara kérdése:

Űdvõzlöm Doktórnő! Èrdeklödnèk 165/80puzus 90en szokot lenni àltàba mindig magas! Szorongàst àlapitotak meg mert voltam.màr minden vizsgàlaton ès jo volt az eredmènyek ,nem szedek semit a szorongàsra irtak nyugtatot csak nem szeretem volna szedni ,aza kerdèsem a szorongàst ha nem kezelem okozhat taros magasvèrnyomàst ??? Ere szethetnèk vèrnyomascsokentöt ??űdv barbara
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom,konzultáljon kezelőorvosával személyes vizsgálat során. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
Peker zoltan kérdése:

Jò estèt doktòrnő!Lenne egy ojan kérdèsem hogy 3napja szedek vèrnyomàscsökentöt és nem használ ugyan ugy magas most is 160ithol mi baj lehet? Tanydon ,aza neve 23èves vagyok voltam kardiolugusnàl meg utrahangon.meg èkgn jo volt montàk semi baja szivemnek akor mi okozhatja mèg?? Ès a gyogycernek nem kelet volna hason elègè fàj a fejem gondolom a magas vernyomàtol,köszönöm a választ elore is.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! A gyógyszerek hatásának kialakulásához több nap szükséges. Mérje tovább, szükség szerint konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
25eves kérdése:

Tiszteletem doktornö !Az lenne a kèrdèsem voltam tegnap vèrvètelen ès ma megjöt az eredmènyem ,,es magas rajta 24böl 8is ,, GPT 41lehet max ès nekem68 ,ako GAMMA-GT 8-61 lehet max és nekem 64,, FEHÈRVÈRSEJT 4-9ig lehet és nekem 10.6,,CRP ,5lehet a jo ,nekem 8,3lett,meg a hdl meg ldl meg koleszterinse jo .mitöl lehet ez?? nagy a baj???? 25èves vagyok ja ès magas a vernyomàsom is koszi elore vàlaszt
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! A leletekből a GPT, gammaGT máj-eredetre, a fehérvérsejtszám és CRP például gyulladásra utalhat. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
Ilona kérdése:

Szükség esetére Tensiomin12,5 mg -t irt fel háziorvosom.Most ,csak miután kiváltottam az újonnan felirt gyógyszert,vettem észre,hogy 25 mg-s tablettát irt fel. Lehet felezni? A betegtájékoztató szerint ugyanis az osztó vonal a tablettán nem erre szolgál,csak a bevétel megkönnyitésére. Köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! Nem optimális a felezés, de miután szét lehet törni a bevétel-lenyelés megkönnyítésére, nyilván nem okoz problémát a hatás elérésében. Másik megoldsá: kezelőorvosa írjon fel 12,5 mg-os tabelettát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
Fajdalom kérdése:

Tobb hetebmellkasi szurasaim vannak sziv korul De par napja ez atalakult szoritassa gorcse.teljesen a szivem korul.egesz nap nagyon faj.a bal karom zsibbad. On szerintez sziv vagy inkabb mas?voltam kedden haziorvosnal.ekg n azt irta a T hullam abnormalis.wave Bocsanat emlekezetbol irom.ez mit jelent?on szerint kerjek kardiologiai kivizsgalast?este furodtem es a forro vizben nagyon rosszul lettem nagyon huzta a gorcs a szivemet szurt ossze visza es tart meg mostis.a napokban ennyire eros.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
elefánt kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Vasárnap óta nagyon fáj a baloldali lapockám és környéke, levegő vételnél ,tüsszenteni sem merek ,gondoltam rossz mozdulat ill. levegő szorulhatott oda. Cataflám gy.vettem be a fájdalom kicsit csökkent reggelre,de este mindig nagyon fáj !Elmentem az orvoshoz elmondtam ,a vérnyomásom kicsit ingadozik 130-150 között a per 70-80 vasárnap du.162/ 135, 95 este 134/93 a pulzus 153 / hidegrázásom is van /volt.Coverex -AS 5mg.vérny.csökkentőt szedek napi 1/2 tablettát.A mai napon beutalót kaptam a cardiológiára ABPM.vizsgálatra.A fájdalmam össze függésben lehet a fent említettekkel ?Bocsásson meg ha butaságommal zavartam !65 éves vagyok. Köszönettel
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! Nem valószínű, hogy a két dolog összefüggne egymással. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
Gorcs kérdése:

Jo estet. Nagyon sokszor szinte mindennap gorcsol a szivem.de egesz nap fennt all es nagyon sokszor nagyon erosen.ha egesz nap faj hetek ota es erosen gondolom akkor nem sziv eredetu ugye?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! Nem valószínű panaszainak a szíveredete. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
Sziv kérdése:

Szep estet! Honapok ota sziv szurasom van Szorit es gorcsol 35eves no vagyok. Sokszor a meleg furdoben is erzem hogy gorcsol a szivem.mar mindennap szorit faj egesz nap .a bal karom is soksor zsibbad.a bal cicim alatt faj es a ket cicim kozott. Nagyon felek mitol. On szerint szukseges kardiologiara mennem?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
23 evès izabela kérdése:

Tisztelt doktornő ojan kèrdèsem lenne önhöz kèt napja irtak vèrnyomàs csökentöt mert magas volt 170 ès most mèrtem ithol 160nem ment le ez hogy lehet nem hat?-tanydon 40mgramost szedek
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! A gyógyszerek hatásának kialakulásához több nap szükséges. Mérje tovább, szükség szerint konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
25eves kérdése:

Jonapot 24oras vernyomas meres menyibe kerul es ithon lehetek vele ??
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! Az állami egészségügyben ingyenes, és természetesen otthon lehet vele. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
27 éves làzàr istvàn kérdése:

Tisztelt doktornö aza kèrdèsem lenne magàhoz,voltam màr ékgn hasi sziv nyaki urtahangon szemèszeten laborba viz vèr vizsgàlaton ès jo volt minden eredmèny .mègis magas a vèrnyomàsom!!150-160-170 mikor menyi de 150en alat nincs sose !ez ki is hat ràm fàj a fejem izzadok feszűlteb vagyok làtàsom is fura zavart elmosodot szokszor ,, mi okozhatja eszt a magasvèrnyomàst??? Ha jo a szivem,, idegi alapon lehet ez,szihikailag?? És még anyi ere kéne szegyek gyogycert maga szerint 27èves vagyok köszőnöm válaszàt szép napot
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! Annak tisztázására, hogy van-e magas vérnyomása, az első lépés egy ABPM (24 órás vérnyomás monitorozás), ha az értékek erre utalnak, akkor kezelés szükséges a szövődmények kivédése céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
26eves kovacs peti kérdése:

Szép napot kivànok doktórnő egy ojan kèrdèsem van hogy voltam mar kardiologusnàl.meg voltam sziv urtahangon meg hasi urtanhangon nyaki urrahangon is meg szemèszeten is volt ékgm is .mégis magas a vèrnyomàsom akor mi okozhatja ?ha a szivem jo.idegi alapon letezik 150-160-170szokot lenni mikor menyi de etol nem szokot keveseb lenni koszomom a vàlaszt elöre is ūdvözlöm szèp napot
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! a magas vérnyomás az esetek döntő részében önálló betegség, az eddig elvégzett vizsgálatok nem feltétélenül mutatják meg az okát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
Zsolti 27 kérdése:

Jonapot doktornö aszt szeretném.kerdezni hogy ha baj van a pajzsmirigyemel az ki mutasa a vervètel de orvosnak nem momtam hogy nèzen ara is 22ot jelolt be rajta vagy ki.mutasa akor is a vèr ha nem kulön ara veszik köszönöm.elöre is a választ
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! A pajzsmirigy működéséről csak célzottan erre vnatkozó vizsgálatok adnak felvilágosítást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
23èves norbi kérdése:

Jo reggelt doktornö tegnap.voltam hazi orvosomnàl 170en volt a vernyomson ès irt tanydon 40mgramos gyogycert ma reggel be vetem es most mertem ithol 156volt any is szokot leni ithol nekem nem kene.lemenie a gyogycertöl.ma.keztem el.szedni koszi valaszt elore is
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! A gyógyszerek hatásának kialakulásához több nap szükséges. Mérje tovább, szükség szerint konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
22.
Panni Beatrix kérdése:

Köszönöm Doktornő!! Akkor keresek egy reumatológust :)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
22.
Rendben, a legjobbakat kívánom!
2017.
02.
22.
szív kérdése:

Kedves Doktornő,20éves lány vagyok szívritmus zavarral,Bisoblockot szedek és mostanában azt érzem hogy fáj a szívem körül voltam vele kardyológián de azt mondta hogy nem a szívemtől lehet, ma viszont nagyon szorított a szívemnél.. mit tegyek?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
22.
Tisztelt Kérdező! Nem minden mellkasi panasz szíveredetű, a kardiológus bizonyára helyesen ítélte meg. Egyéb okok (pl. mozgásszervi eredet (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg). is szóbajön. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
22.
Dagadt láb kérdése:

Drága Főorvosnő! Bocsánatot szeretném kérni , hogy znitegnap nem írtam le a gyógyszer nevét amitől dagad a lábam. Amlodipin nek hívják. Azt szeretné kerdezni hogy a Normodipine gyógyszert is szedtem de csak pár napig mert nem lehetett kapni Amlodipin. A kérdésem az lenne hogy attól is ennyire dagadna a lábon? Azt még tudatom Önnel hogy vernyomas rá sok gyógyszert szedek. Ezek a következők Reggel 1 Co Renitec et 20 mg. és 1/2 Condor. Délben 1 Lisopressz 20mg. 1 Ebrantil 30mg. Este 1 Minipressz 2mg 1 Lisopressz és 1 Amlodipin. Ugye egy kicsit sok ez a gyógyszer a 70 evemhez. Köszönöm szépen! Mária
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
22.
Tisztelt Kérdező! Az Amlodipin éppen úgy mint a Normodipin kalcium csatorna blokkoló, mellékhatása valóban lehet lábdagadás. Az, hogy többféle gyógyszert szed, egyáltalán nem baj, többféle hatásmódú gyógyszerek sokszor eredményesebbek a vérnyomás kezelésében. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
22.
Anna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a válaszát.Én a csuklómon és a nyakamnál is tapintottam a dobbanásokat azonban szabálytalanságot szaporaságot nem vettem észre. Egyenletesnek erősnek tűnik. A múlt hónapban meghallgatott a háziorvosom azt mondta ritmikus szívhangok,de ekg nem készült. Ön szerint ha a biztonság kedvéért csináltatok egy ekg-t az tisztázhatja a helyzetet? (Még azt szeretném hozzáteni,hogy olvastam hogy fiatalkorban nem ajánlott az AFIB szűrés vérnyomásméròvel mert tévesen pozitív eredményt adhat,nem tudom mennyire pontosan érzékeli.) Mégegyszer köszönöm Kedves Doktornő További kellemes napot kívánok Üdvözlettel Anna
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
22.
Nagyon szívesen :)
2017.
02.
22.
pitvarfibrilláció kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pitvarfibrilláció jeletkezésénél magas szabálytalan pulzusszámnak kell lenni vagy lehet alacsony is a pulzusszám? 130/65 69-es pulzust mért a vérnyomásmérő ,de azt írja AFIB. Tüneteim nincsenek. Esetleges extrasystolenál is mutathatja ezt a vérnyomásmérő? 28éves vagyok. Köszönöm Anna
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
22.
Tisztelt Kérdező! Vérnyomásmérő "leletezése" alapján nem mernék diagnózist felállítani, erre az EKG-görbe a megfelelő módszer. Az alacsony pulzusszám egyébként megtévesztő lehet, mert pitvarfbirilláció esetén nem minden szívütés észlelhető a vérnyomásmérő által értékelt pulzuson. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
32eves szorong kérdése:

Jo estèt doktornő a szorongàs okozhat testi tūneteket mint pèldàl magas vèrnyomàst ès.fej fàjàst ès homájos làtàst melkasi szoritàst eros szorongàsom.van ès buszon.vagy nagyob hejeken mèg roszab meg agyam.is.le zsibad èn.mindig aszt hiszem hogy szervu.baj de màr anyi vizsgàlatom.volt ès.sose talaltak.semit csak eszt a szorongàst koszi valaszt udv
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! A szorongás, pánik mindenféle testi tünetet okozhat, ideje lenne ilyen szakemberhez fordulnia panaszai orvoslására. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
29èves fèrfi zoli kérdése:

Jo estèt kivánok doktornö aza panaszom hogy fejem fáj ijen nyomàst èrzek belül ès halvànyan homàjosan làtok sokszor meg sàpat is vagyok ojankor sokszor mi okozhatja egyik ismerösöm aszt monta szabájozàsi zavar de voltam vizgàlaton sziv utrahangon ekg en is meg vervètelen is jol voltak vernyomasom szokot ingdozni 140-150-160,170max mikor menyi ez okozhat ijen èrzèseket vagy az agyamal van valami aszt meg sose nèztèk belūl koszonom válaszàt
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Melkasszoritas kérdése:

Jòestèt dòktornõ melkas szorito èrzesem van valamikor .enyhèb valamikor erösebb voltam màr orvosnàl elkūdöt vizsgálatokra is volt melkas.röngenem.meg sziv utrahang ékg jo volt minden csak a vèrnyomàsom.szokot magas leni mi okozhatja vèrnyomàs.esetleg vagy sziv? De az.èkg is jo.volt meg a sziv utrahang is vèrvètel.is.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! A magas vérnyomás okozhat mellkasi panaszokat is, de egyébként is mindenképpen kezelni kell, mert infarctushoz vagy strokehoz vezethet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Myocardium noncompaction kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm szépen a gyors válaszát előző kérdésemre, ahol a mycordaium noncompaction betegséggel kapcsolatban érdeklődtem. Tudom, hogy csak a gyanúja áll fent a betegségnek tehát még közel sem biztos, de még annyit szeretnék kérdezni ezzel kapcsolatban hogy ha valóban fenn áll ez a betegség nálam, akkor a sportolás mennyire árthat? Futni szoktam, elég hosszú távokat. Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Ez így teljesen elméleti kérdés, amíg nem lehet tudni, hogy fennáll-e az elváltozás, milyen fokú, hol helyezkedik el, addig, biztosan nem lehet, főleg látatlanban erről bármit is mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Dagadt láb kérdése:

Köszönöm szépen a rám fordított idejét és megnyugtato válaszát! Még egyet szeretnék kérdezni. Furon 40mg szedek 2 sóval hetente kétszer Öntől azt kérdezem hogy elég e ennyi vagy tobbet szedjek mivelhogy ilyen dagadt a lábon? Nagyon jó egészséget kívánok Önnek ės kedves családjának! Tisztelettel Mária
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Ez valószínűleg elég lesz. Önnek is nagyon jó egészséget kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Kamrai Extrasystole és szexuális élet kérdése:

Alapbetegsegem nincsen sziv uh mindent jonak talaltak. Egy gocu monoformalis (bizom benne jol irtam). Terhelhetosegem is jo a celfrekvenciat elertem ott sem talaltak semmit sem.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Akkor valószínűleg semmi akadálya. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Myocardium noncompaction kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nemrég voltam kardiológia vizsgálaton, EKG-t valamint szívultrahangot végeztek. A panasz ami miatt elmentem orvoshoz hogy már egy ideje mellkasik nyomó, szorító érzésem van, sokszor szédülök, és a fejem is nagyon sokat fáj. Az orvos annyit mondott hogy a szívemmel igazából nincs olyan gond ami ilyen panaszokat okozhatna, azonban mellékleletként odaírta hogy a jobb kamra szabad fala és csúcs kifejezetten trabeculált, felmerül myocardium non compaction gyanúja. Ezt azonban nem fejtette ki hogy mi lenne ez, tovább küldött MRI vizsgálatra. Leírná pár szóban, mondatban hogy mit jelent ez a betegség? Köszönöm. Üdvözlettel Urbán Józsefné
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Ez egy kicsit bonyolult lenne, mivel egyelőre csak a gyanúja merül fel, várja meg a tervezett vizsgálatot, akkor kezelőorvosa nyilván részletes magyarázattal szolgál. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Kamrai Extrasystole és szexuális élet kérdése:

Jelemtős számú 10516 Kamrai Extrasystolet állapitottak meg holter vizsgálattal. Sajnos sokat pánikolok is. Szexuális életet folytathatok e a magas ES es miatt? 34 éves vagyok. Üdvözlettel Zoltán
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie, mert az extrák számán kívül attól is függ, hogy azok milyen típusúak, és hogy van e valameilyen alapbetegség a háttérben. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Magasvernyomàs 30eves nö kérdése:

Szèp nanot kivànok dòktornö magas a vernyomasom ès.nem.szedek rà gyogycert,,fàj a fejem.sokszor meg furàn làttok homàjosan meg joban izzadok eszt okozhatja a magas vernyomàs ijen tüneteket ?ūdvözlöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Természetesen okozhatja a panaszait a nem kezelt magas vérnyomás. Fontolja meg, hogy ennél sokkal komolyabb bajok is származhatnak belőle. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Dagadt láb kérdése:

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát. Ez nem jelent veszélyt hogy dagadt a lábam? A szívre és a tűdőmre gondolok
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen, ez az odema nem okoz gondot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
dina kérdése:

Tisztelt DOKTORNŐ!Azt szeretném kérdezni hogy szedek vérnyomás csökkentöket de ha lefekszem vagy pihenek mindig lemegy a vérnyomásom!! Nyugalmi alvó állapotban mennyi a jó vérnyomás?? Köszönöm szépen előre is a válaszát!!! Tisztelettel!Edina
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
03.
15.
Tisztelt Kérdező! Ez természetes jelenség, nincs külön meghatározva a fekvő állapotban mért "jó" érték, nyilván alacsonyabb, mint ülés, állás, fizikai tevékenység során. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Sziv2 kérdése:

Bocsanat irtam az elobb es eltunt Szoval en irtam a mai ekg eredmeny miatt hogy nyugtalanit nagyon.nekem vannak nyomas fajas gorcs panaszaim a szivemnel. Januari ekg lll.ban inspiriumban eltuno q positiva valo T Ez mit jelent? Akkor volt uh norm nagysagu szivuregek Bal kamra fungciok megtartott mozgaszavar nem lathato Mps az mmv pico telosyst insuffal Enyhe tricusp insuff Norm jobb kamrai syst nyomasertek Ez volt januar 16an maganban. Azota is nyom szur gorcsol a szivemnel mindennap egesz nap Ma haziorvostol en kertem ekgt de ma helyettesites volt es a doktor annyit mondtott egy elvezetesnel nem jo Es.semmi mast megijeszttt Normal sinus rhythm Cardiac eletric axis normal lll abnormal T wave Ez ami zavar gondolom erre gondolt de ez mit jelent?most akkor mi rossz az ekg ben nem ertem?de a panaszaim megse ezett vannak???
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! EKG-továbbképzést nem tudok önnek tartani, de mint első kérdésére írtam, ez nem kapcsolatos szíveredettel, amint a panaszai is egyéb okból állhatnak fenn. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Sziv2 kérdése:

Az elobb mar irtam
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
???
2017.
02.
21.
25eves kérdése:

Jonapot kivànok doktornö èrdeklödnék voltam màr.minden vizsgàlaton ekg hasi utrahang nyaki sziv utrahang ver vizsgalat nem talaltak semit magas a vernyomasom 160-170valamikor de altalaba 140-150kozot van valamikor pulzus is fel.megy idegi alapon lehet ez?mindig ideges feszult vagyok ingerlekeny sokszor faj fejem homajosan.latok koszonom valaszt elore is
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! A magas vérnyomást fiatal korban is komolyan kell venni, önnél részletesebb vizsgálat, elsősorban 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) javasolt, ennek alapján tisztábban lehet látni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
24èves fiu kérdése:

Jonapot doktornő aszt szeretném kérdezni hogy szetem szetem frontint ès aba hagytam hirtelen egyik.naprol a màsikra hat hete ès.azot magas.a vèrnyomàsom elvonàsi tūnet lehet ez.vagy hogy szorngok valamikor 160-170 is van meg ingadozik valamikor a pulzusom is felmegy 100ra de az.nem.mindig voltam szivutrahangon jo volt minden gondolom az.kimutatna.ha.rosz a szivem voltam nyakièr utrahangon is jo volt meg hasi utra hagon is azis jo volt szorongàs alapon lehet ez vagy mitöl koszonom elore is udvozlom
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Dagadt láb kérdése:

Tisztelt Főorvosnő! Mária vagyok 70 éves. A kérdésem a következő lenne. 50 éve kezelt magas vérnyomásom van. Többször cseréltünk már gyógyszert ez idő alatt. Most is ez történik éppen. A múlt héten 210 /90 volt és most már szépen beállt. Ami a borzasztó hogy nagyon dagad tőle mindkét lábon bokåtôl majdnem a térdem ės bizony ettől lüktetnekem a lábaim és nagyon feszít. Szedtem én már ezt régebben de abba hagytuk pont ezért. Az orvosom azt mondja hogy vegyék nagyobb cipőt. Azt szeretném kérdezni hogy szedjem e tovább ezt a gyógyszert vagy írással másikat? Köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Ezt önnek kell eldöntenie, szóba jön az is, hogy kis adag vízhajtót is szed a lábdagadás ellensúlyozására. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Sziv kérdése:

Jo napot Mar ittam onnek Előzmény december végétől mellkasi szivtaji szoritas fájdalom Nagyon sok extra A.szivtaji szoritas fájdalom nyomas egész napos. Január 5mellkasrongen Január 16 magam kardiológian nyugalmi EKG ez alól Ill-ban inspiriumban eltűno q pozitivva Valo T. Január 18an uh mitralis prolapsuson kivul jo Ezután terhelés arra azt mondtak hogy jo A panaszaim fenn allnak sok rosszabbak egész nap faj szoritas nyom a szívem Ma a háziorvostol kertem EKG t...helyettesítő orvos volt Mondta hogy egy hullam nem jo semmi mást .ez van rajta Irva lll abnormál T wave Ez mit jelent????????????kell idegeskednem?irt fél reumás gyógyszert és hogy csak pénteken menjek vissza De ugye nincs baj?ez a T ez január 16az is úgy latom ugyanaz mint ma.de miez 30éves nő
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! A tartós, terheléstől független panaszaok, normalis kardiológiai leletek mellett azt jelentik, hogy nem szíveredetűek, talán mozgásszervi, reumatológiai eredetűek. Az EKG- nlátható eltérés pedig azt, hogy azt a rekeszizom helyzete befolyásolja, szívvel nem kapcsolatos. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
20.
magas vérnyomás kérdése:

Kedves Doktornő.! 65 éves nőbeteg vagyok, 17 éves korom óta kellett alkalmanként szednem vérnyomás gyógyszert, 27 éves koromtól meg rendszeresen. Nagyon sok félét szedtem, próbálták beállítani, nem sok sikerrel .Eljutottak egy lelkiismeretes orvoshoz, aki azt mondta vizsgáljuk meg, miért magas.A legutolsó vizsgálat egy mellékvese ct volt, az ki is mutatta hogy az egyik mellékvesémen jóindulatú daganat van. Ezt 1995-ben megműtötték, onnantól meg szédelegtem, annyira leesett.Olyan is volt hogy 100 alá ment.Aztán az évek folyamán azért szép lassan kúszott felfelé, és bizony kb. 1 hónapja kb 160/100 vagy még több. A régebb óta szedett és bevált gyógyszerek szinten tartották, nem volt probléma .Mostanáig. Új gyógyszereket kaptam, szinte semminyire nem viszi le, ezért még új gyógyszerekkel kísérletezünk, és sajnos nem nagy sikerrel. Reggel 2 félét, délben 1 félét, majd este szintén kétféle gyógyszert kell bevennem, és mégis ha lefekvés előtt mérek, magas az eredmény, akkor cordaflexet kell fújnom. Nem örülök ennyi gyógyszernek, mit tehetnék, van egy gyanúm, hogy mivel magas a triglicerid a szervezetben, ez szűkíti az ereket, ez is csinálhat magas vérnyomást. Igyak gyógyteákat, amik leviszik a vérnyomásom. A gyógyszerek nem igazán használnak, mit tegyek. Köszönettel: Pálvölgyiné.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de látatlanban nem tudok érdemben válaszolni. Viszont ha már volt mellékves-elváltozása, azt mindenképpen ellenőrízni kellene, hogy nem nőtt-e újabb daganat, ami magyarázhatná a vérnyomása változását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
20.
Magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tanácsát szeretném kérni mit javasol édeanyám magas vérnyomásával kapcsolatban. Jelenleg 180/110 a vérnyomásama. Ma már 2db 12.5mg Tensiomint szopogatott el de hatása nincs. Lemegy 170/100ra majd visszáll 180ra. Ezek a magas értékek 2hete vannak. Jelenleg nagy dózisú vérnyomáscsökkentőket szed 10éve. Valsartan-Hct 160/25mg 2x1 Ebrantil 60mg 2×1 Tenaxum 1mg 2x1 Nebivolol Teva 5mg 1x1 Aspirin protect Fenoswiss Nitromint 2.6mg 1-1-0 Az Ebrantilt 1hónapja szedi a Minipress 6mg helyett de idáig nem túl hatásos. Mi okozhatja ezt a kontrolálhatatlan magas vérnyomást,és a Dokornő szerint gyógyszer csere kellene-e? Ma szopogathat mégTensiomint? Köszönöm Péter
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, hogy milyen idős az édesanyja, bizonyos koron túl a túl erélyes vérnyomáscsökkentés is káros lehet, mivel agyi vérellátási zavart okoz. Legjobb lenne, ha mielőbb konzultálnának édesanyja kezelőorvosával az esetleges teráppiamódosításról. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
20.
ritmuszavar kérdése:

kedves doktornő. októberben korházba kerültem pitvarfibrilláció miatt. 67 éves vagyok, addig mindössze L-Thyroxint szedtem, mivel 5 év kivették a pajzsmirigyem 80 %-át göbösödés miatt. Nordic walkingozom, úszok, sosem dohányoztam, nem vagyok cukros, nem vagyok túlsúlyos. Sokként ér a dolog, annál is inkább mert minden leletem / szív UH, vérkép, pajzsmirigy, mellkasröntgen, negatív volt/ azóta teljesen leépültem a gyógyszerek mellékhatásaitól, Bisoprololt szedek a nem létező szívbetegségemre, Syncumart, vérnyomáscsökkentőt 2-őt is, és esomeprazolt. Kértem a kardiológust, hogy legalább a Syncumárt hagyjuk el, vagy helyette valami kevésbé gyilkos gyógyszert adjon, azt mondta, akinek egyszer volt fibrillációja, annak egész életében szednie kell. Megjegyzem, becsületesen tartom a K vitamin diétát, ami az én koromban nem helyes, mert kezdve a csontoktól általánosságban mindenhez szükségem van a vitaminokra,ennek ellenére az elmúlt 4 hónapban 5 alkalommal mért INR értékem csak egyszer volt terápiás tartományban, a többinél alacsonyabb volt, és annak ellenére, hogy alacsony volt, folyamatos bevérzéseim vannak, főleg rektális.A mellékhatások miatt állandóan szédülök, hányingerem van, borzasztóan gyenge vagyok, alig várom, hogy lefekhessek. Éjszaka alvászavaraim vannak, , 2 óránként felébredek, sokszor halálfélelmem van. Voltam neurológusnál emiatt, azt mondta enyhén szorongok, de nem vagyok pánikbeteg. Mit tanácsolna Ön, le lehetne-e állni a vérhígítóval?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Nem írja, hogy az l-thyroxin mellett milyen a pajzsmirigyműködése, egyebek közt pajzsmirigyműködési zavar is okozhat pitvarfibrillációt. Valószínűbb egyébként, hogy ez a ritmuszavar inkább egyéb panaszt nem okozó koszorúér elváltozás következménye. A nagyon sérelmezett Syncumar mellett úgy látom vérnyomás-csökkentőt is szed, ez arra utal, hogy a vérnyomása is magas lehet. Pitvarfibrilláció után, főleg ha az ismétlődésre gyanú verül fel, nagyon nagy az embóliaveszély, ezért a vérhigítás indokolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
20.
Level kérdése:

Jó napiť Doktor Nő!30 ére vagyok 20 éves koromtól vannak szívritmus zavarai amit rytnonorm 150 es egilok 25 mg kezelnek plusz neurol szegede e honap 15 voltam sziv ultrahang vizsgalaton minden jo volt ra 2 napra kezdtem erezni mint ha a szivembe szurkalna hol oldalrol erzem hol lapockabol a kardiolog hogy a szivnek semmi koze hoza ez valmilyen ideg lesz neha tompan faj a karom is ha mely levegott veszek akkor erzem vagy ha hajolok akkol minta olyan nyilalo erzes szaladna at a bal mellkadomba a sziv tajekan.Szeretnem tudni a maga elementary is!Elore is koszonom ! ANDREA
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Ha jól értem sajátosan írt levelét, akkor mellkasi panaszai vélhetően nem szív-, hanem esetleg mozgásszervi eredetűek. Biztosat kezelőorvosa mondhat önnek, személyes vizsgálat alapján. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
20.
Nyugtatók kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Szeretném Öntől megkérdezni, hogy a Frontin 0,25 mg tablettából napi 3*1-et szedek. Pszichiáterem leakarja cserélni Medazepám 10 mg-os 3*1 tablettára. Mennyivel erősebb ez Medazepám 10 mg a Frontin 0,25-től? Másik fontos kérdésem az lenne, hogyha lecseréli a frontint akkor a szervezetemben nem lesznek megvonási tünetek? Hirtelen lenne lecserélve. (Előszőr Xanaxxal keudtem 1 hónapig napi 2*1-el, majd frontinra lett lecserélve 2017. január elején 4*1, 3*1 adagban). Továbbá szeretném megkérdezni, hogy a Medfazepámmal kapcsolatban, hogy mennyire lassitja a sziv müködését, ugyanis nekem egy reggeli állandó gyógyszerem van a Bisoprolol Sandoz 2,5 mg. Válaszait nagyon köszönöm. Üdvözlettel, szép napot kívánok
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Pszichiátriai kezelésével kapcsolatban nem tudok önnek válaszolni, a kis adag Bisoprolol bizonyára nem fogja zavarni az egyéb terápiát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
20.
Sziv kérdése:

Jo reggelt Ket honapja szivtaji panaszaim vannak.extra bedobbanasok.fajdalom.szuras. Egesz nap Par napja viszont szorit a szivem.eroset bele hasit a fajdalom.es a bal karom is furcsa ... 6hete elmentem magan kardiologushoz.nyugalmi ekg jo volt. Terhelesesre is azt mondta Sziv uh pedig mitralis prolapsust irt le. Most menjek vissza vagy nem a szivem faj?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Ha a leírt vizsgálatok nem mutattak eltérést, akkor valószínű, hogy nem szíveredetű a panasza, de személyes vizsgálat nélkül nem lehet érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
19.
Szivritmus zavar? kérdése:

Tisztelt Doktornő! 3 nappal ezelőtt netezés közben, azt éreztem hogy a szivem mintha kihagyott volna aztán mintha a torkomban dobbant volna kb.3-4 másodpercig tartott az egész és e-közben mintha össze -vissza vert volna és egy nagy dobbanással normalizálódott a szivverésem el is öntött a melegség.Volt már ilyen korábban is de ez mintha tovább tartott volna mint a többi ilyen esetnél nagyon megijedtem...2016 nyarán voltam 24 órás holter vizsgálaton, szivultrahangon, ekg-m is volt kb.3-4 a tavalyi évben és enyhe MPS-em van amire szedek is nebibeta tablettát napi 1-et. Ön szerint az MPS okozza ezeket a panaszokat vagy pedig más van a háttérben?Hozzá teszem 2012-óta voltak és néha vannak még pánikrohamaim is tehát pánikbeteg is vagyok lassan 5 éve minden a pánikkal kezdődött...1 hete voltam vérvételen is és minden rendben van normálisak az értékeim.Mi okozza ezeket a panaszokat?szivritmus zavarom is lenne? van okom az aggodalomra? a 24 órás ekg vizsgálaton annyi volt a papiron hogy légzési arrythmia de azt mondta a doktor ur hogy ez gyakori dolog ne foglalkozzak vele.Elnézést a hosszú sorokért csak nagyon aggódom ráadásul kaptam egy állás lehetőséget külföldön hajón mint zenész májusban kellene utaznom és ezen is sokat gondolkodom hogy merjem e vállalni...Válaszát előre is nagyon köszönöm egy 25 éves férfi.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. A mitralis prolapus önmagában nem jár komolyabb ritmuszavarral, de nem lehet kizárni, hogy ettől függetlenül önnek egyéb eredetű ritmuszavara is lehet. Javasolom, konzultáljon kardiológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
19.
pulzus kérdése:

Kedves Doktornő! 39 éves nő vagyok, az Ön magánrendelésére szoktam kontrollra járni a Coral Centrumba. Évek óta szedek egy Bisoprolol Sandoz nevezetű gyógyszert elsősorban magas pulzus miatt, de van egy kisfokú mitralis prolapsusom is, amit kitűnően karbantart. Napi adagom reggel 2,5 mg. Mellette hónapok óta kardió mozgást végzek heti két alkalommal. Vérnyomásom általában 100/60 szokott lenni. Sajnos a napokban egy haláleset kapcsán erős érzelmi sokkhatás ért és azt tapasztalom, hogy a pulzusom gyógyszer mellett 100/perc körüli értékre emelkedett, sőt a vérnyomásom is most 120/80 körüli. A kérdésem az lenne, hogy folytathatom-e a megszokott kardió-edzéseket ilyen pulzus mellett, illetve, hogy az Ön véleménye szerint szükséges-e megemelnem a napi gyógyszer adagot. Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm: Szederné Éva
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! nyugodtan emelheti átmenetileg a Bisoprolol Sandoz adagját (napi 2x2,5 mg-ra), az edzést természetesen folytathatja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
19.
Nebivolol kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni hogy a nebivolol hatóanyagú gyógyszerből melyik az erdeti nem generikus gyógyszer? Jelenleg Nebibetát szedek de az nincs most a patikában,helyettesíteni nem szeretném olcsóval csak az eredetivel.köszönöm K.Anna
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! Emlékezetem szerint a Nebilet volt az első. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
19.
Javaslat kérdése:

Tisztelt Doktornő! A testvérem epilepszia gyógyszert szed Neurotop 300mg, melyről lejárt a szakorvosi javaslat ,és most újra be kellene vinni a kórházba ,hogy megkapja a javaslatot. Nem szokott lenni vizsgálat csak 1-2 kérdés és kapja a javaslatot a doktornőtől. A kérdésem az lenne,hogy mivel a testvérem lebénult ,és nem szeretném feleslegesen bevinni a korházba,mert ez nagy procedúra van e arra lehetőség Ön szerint hogy egy magán neurológus ad javaslatot a gyógyszerre? Adhatnak -e magánúton vagy csak a kórházban kaphat javaslatot? Nagyon köszönöm a segítséget Kellemes hétvégét Szikszai Klára
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! Azt hiszem, lehetséges, ha kellően dokumentálva van, hogy testvére valóban szedte ezt a gyógyszert, mindenesetre érdemes előtte tájékozódni a kiválasztott orvosnál. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
18.
ibolyavirag19@hotmail.com kérdése:

Jó napot kívánok! Asasantint szedek, de megszűnt a támogatás és nem tudom kifizetni, milyen helyettesítő vérhigítót ajánlana nekem. Köszönöm szépen.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
18.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, milyen okból szedi, de felmerülhet helyette nagyobb adag aspirin önmagában, vagy egyéb vérlemezkére ható szer adása, ezt kezelőorvosával kellene megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
18.
Bugyogás kérdése:

Tisztelt Doktornő! A mai nap folyamán nyugalmi helyzetben a szívem környékén néhány másodpercig bugyogó érzést tapasztaltam. Az elmúlt héten éreztem hasonlót több alkalommal az államban, lábfejemben, hasamban. Mitől lehet, érdemes vele orvoshoz fordulni?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Kétség esetén javasolom, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
18.
vélemény kérés kérdése:

Egy hétig volt nálam egy VIATOM nevű készülék, amivel naponta többször készítettem EKG-t. Három esetben mért extraszisztoléket. Ezekről jpg formátumban van nálam EKG. Szeretném megkérdezni, hogy ezeket elküldhetném-e Önnek, hogy megnézze és tanácsot adjon, hogy milyen vizsgálatokra lenne szükség, mert sajnos ha a háziorvoshoz megyek és ő ad beutalót, akkor hónapokat kell várni és nem tudom , hogy mennyire komoly a probléma, ki várhatom-e az időpontot, vagy sürgősen tovább kell lépnem? Köszönettel: O. Anna Mária
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
18.
Tisztelt Kérdező! Kiragadott, rövvid EKG-görbe alapján nemigen lehet érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
17.
málna kérdése:

Tisztelt Doktornő!Voltam nemrég vérvételen és a vizeletemben a fehérvérsejtem száma 37 volt és a baktériumok pedig 484.Kérdésem,hogy ez mitől lehet?A munkahelyemen reggelente hideg van 6 fok,s volt,hogy úgy ültünk ott 2-3 órát a hidegben v a wc kint van az udvaron.Esetleg ezek az okok okozhatnak ilyen értékeket?Köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Ez lehet külső szennyeződés, azaz nem kellő lemosást követő vizelés eredménye, kétség esetén javasolt megismételtni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
17.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor nö köszönöm a vàlaszàt de mégegy kérdés Szedem az aszpirint protektet és még is ég a mellkasom és érzem a szivem hogy beleszur Ez mért van?vagy nekem nem is kellene szednem az aszpirint?vàlaszàt vàrom Tisztelettel Barbara
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Kérem, értse meg, hogy konkrétumok nélkül képtelenség önnek válaszolni. Miért nem fordul kezelőorvosához? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
16.
Ahány orvos, annyi válasz pajzsmirigyre kérdése:

Tisztelt doktornő! 23 éves nő vagyok, régóta küszködöm túlsúllyal. Voltam korábban pajzsmirigy vizsgálaton 3 különböző orvosnál. Ebből 2 csak a TSH értéket vette figyelembe, az egyikük szerint felesleges szednem a gyógyszert a másik szerint muszáj a harmadik mivel a nyaki UH nem mutatott eltérést nem is érdekelte a vérképem. Újra elmentem viszgálatra, egy 4. Orvoshoz, aki a T4et is lekért a vérvételen. A jelenlegi értékeim; TSH: 6,558 mIU/ml - ami magasabb a ref.erteknel (viszont tudom, hogy sok mindentől függ) T4: 1,16ng/dl - ez viszont ref. erteken belul van. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint érdemes e erre szednem gyógyszer, van valami rendellenesség vagy csak szimplán ennyi tsh hormonra van szüksége a szervezetemnek, hogy "kitermelje" a t4et. A válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Renáta
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Én azt javasolom, hogy egy hozzáértő endokrinológust keressen fel, aki átfogóan értékeli az ön állapotát, leleteit és ennek alapján határozza meg a további teendőket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
16.
sziv miat kérdése:

Tisztelt Doktor nö köszönöm szépen a válaszát.Most is kérdésel fordulok önhöz.Elmentem a házi orvoshoz mert megint rosszul lettem és társult a tünetem mellé szivdobogás érzés nyaki zsibadás égés,Csinált ekg és talált egy kis eltérést és azt mondta hogy pszihés tünet de a szivdobogás érzést nem csinál,pajzs mirigyre gyanakszik, közben zsibadt a fejem szédültem,ki irta az aszpirin protektet,kérdésem csinál az aszpirin protekt mellkas égést zsibadást homlok zsibadást vagy a nyaki gerincmeszesedésem teszi ezeket a tüneteket,vagy nekem nem jo az aszpirin?Várom mi hamarab válaszát elöre is köszönöm Barbara
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de ezekre a kérdéseire nem tudok látatlanban válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
16.
Pánikbetegség kérdése:

Kedves Doktor Nő! Pánikbetegségre Rexitin 20 mg filmtablettát irtak fel, reggelre az első 6 napon fél szemet kell szednem, azt követően pedig egész szemeket. Estére fél szem Tiapridal 100 mg tablettát. Frontint lecsökkentette napi 2x fél tablettára ez a 0,25 mg-osból. Van egy állandó gyógyszerem a Bisoprolol 2,5 mg, amit szintén reggel szedek, általában mindig ugyanabban az időpontban. A Tiapridalnál olvastam, hogy nem lehet béta blokkoló mellé szedni. Amikor felirta a pszichiáterem a gyógyszereket mondtam neki, hogy van a fent emlitett állandó gyógyszerem is. Erre konkrét választ sajnos nem kaptam, hogy szedhetem-e együtt a két gyógyszert. Lelki problémám van, ami a következőkből áll.: Nem merek egyedül itthon maradni, egyedül nem merek közlekedni fényes nappal sem. Buszon vagy bármilyen más tömegközlekedésnél bezártság érzetem van és rosszul viselem a sok embert magam, körül. Ilyenkor hirtelen felpörög a szivem egy pici ideig és ha leszálltam a buszról akkor megnyugszom. Vissza áll minden ahogy volt. Félek továbbá a hétvégéktől az éjszakától és a sötétségtől is. Ilyen problémákra kaptam a fent emlitett gyógyszert. Pénteken kezdeném el szedni, de a béta blokkoló miatt nagyon félek, nehogy valami problémám legyen. Illetve vannak a betegtájékoztatóban olvastam számomra nagyon rémisztő mellékhatásokat is. A béta blokkolót Kamrai ES-re kaptam szivritmus zavart állapitottak meg nálam. Először minden 2-ik és 3-ik ütés volt plusz ütés, ez most már javult. Szeretném megkérdezni, hogy mennyire veszélyes számomra bevenni az esti tiapridalbol fél szemet?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Szerintem a 2,5 mg bisoprolol úgyszólván csak placebohatástú, nyugodtan fokozatosan elhagyhatja, extrasystolia kezelésére biztos nem elég hatékony. Ami a pánikbetegsége kezelését illweti, abban pszichiáterével kellene konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
16.
Fajdalom kérdése:

Koszonom a valaszat.enis abban bizom ha 5hete a sziv uh mitralis prolaplusom kivul mindent rendben talalt. A terhelesre megdicsertek hogy ugyes voltam jo lett Akkor nincs baj De marcius 6an elmegyek az sztk orvoshoz.megnyigodnek ha egy holtert majd kapnek. Akkor nincs nagy baj On szerint. Koszonom a valaszat. Szep napot kivanok!!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
16.
Nagyon szívesen, Önnek is szép napot!
2017.
02.
16.
Fajdalom kérdése:

Jo napot mar irtam onnek. Roviden...2honapja faj szur gorcsol nyom a szivem kornyeken. Es sorozatosa extraim vannak.mintha egy nagy gamb csapkodna a szarnyaival azt erzem bent.egesz naposak ezek ketto honapja.de olyan mintha naprol napra rosszabb lenne Egy honapja voltam magan kardiologusnal.egy hetfoi napon nyugalmi ekg rendben Szerdan terheleses ekg rendben.akkor meg sziv uh rendben.kiveve hogy mitralis prolapsusom van Ez nem okozhatja a panaszaim?tegnap tenyleg azt hittem itt a veg es infartusom lesz...egesz nap nagyon erosen nyilal a szivembe.gorcsol es faj.es az extra utesek De ha a szivemet neztek gondolom egy honap alatt somat nem.valtozhatott bar a tuneteim egyre erosebbek.akkor mi a baj? Marc 6an van idopontom sztk alapon kardiologushoz.sosem.voltam meg nala. Van ertelme elmenni vagy nem kell mert most voltam.de akkor mitol erzem magam ennyire rosszu?halal felelnem van mar mindennap rettegek.es ket pici kislanyom van.harman vagyunk.meg atelfont sem tudjak hasznalni ha baj van.az ajtonyitasrol neis beszeljunk.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de ha a kivizsgálás mindent rendben találta, akkor lehet, hogy nem szervi szíveredetűek a panaszai. Szóba jön pszichés eredet is. Mindenképpen konzultáljon személyesn szakorvossal a panaszaival kapcsolatban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
15.
grazsa kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Kérdésem 65 éves férjem EKG leletével kapcsolatos. A leleten ez a vélemény szerepel: short PR interval R/S inversion area between U1 and U2 borderline ECG TIsztelettel várom válaszát, mit jelent ez a vélemény.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
15.
Tisztelt Kérdező! Ez konkrétum nélkül azt jelenti, amit az angol szöveg, hogy határeset, azaz van eltérés a szabványhoz képest, de nem kórjelző valamilyen betegségre. Bővebb felvilágosítást nyilván férej kezelőorvosa adhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
15.
Tamás kérdése:

Tisztelt Dr Nő!Múlt héten irtam önnek hogy sok exta ütést érzek.Azt is irtam hogy kardiologusom azt irtam a leletemre hogy enyhén széles QRS ,Balkamra terhelés jelei.Azt javasolta hogy fogyak le mert 169cm magas vagyok 112kg.tornazal aktívan.Hogy ez a legnagyobb bajom es ha lefogyok minden rendbejön.Ezzel a leletek szabad aktívan sportolni ,sokáig lehet ezzel élni?Még csak 34 eves vagyok.Azt mondta a kardiologus hogy nem fog megállni a szivem.Sokat fuladok mert feszül a hasam.Refluxom is van.Kérem válaszoljon a kérdésemre.Tiszteletel:Tamás
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
15.
Tisztelt Kérdező! Ezek a leírt eltérések nem rontják az életkilátásait és a sportnak sem jelentenek ellenjavallatot. Természetesen fokozatosan kezdje, időben és intenzitásban is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
15.
19811024 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Néhány napja szédülni kezdtem, éjszaka forduláskor illetve előre és hátrahajláskor olyan érzés, mintha megfordulna velem a szoba. Nap közben pedig egy állandó szédülés érzésem van. Nem vészes, de kellemetlen. Ezen kívül leginkább este nyugalmi helyzetben érzem, hogy néha mintha erősebben megdobbanna a szívem, vagy mintha buborékok lennének a mellkasomban. Múlt héten voltam tüdőszűrésen, ott mindent rendben találtak. Vérnyomásom 140/80 körüli állandóan, pulzusom 85-95. Az még talán fontos lehet, hogy kb. egy hónapja torna közben megerőltettem vagy meghúztam a mellkasomat, mert másnap nagyon fájt a hátam és a mellem minden lélegzetvételnél. Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet a szédülésem és a buborék érzésnek az oka, illetve milyen vizsgálatot javasolna?Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Anett
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni., de felmerül, hogy a nyaki gerinc illetve a gerinc közti idegek meghúzódása áll a panaszai hátterében. Kezelőorvosával ill. reumatológussal konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni.
2017.
02.
14.
ekg kérdése:

Tisztelt Dr nő! Ma voltam kardiologiai vizsgálaton,az ekg eredményben nem értem mit jelent ST kissé deopr. II ,III,a VF ben,T neg.sekély III ban a többi elvezetésben pos.lapos .Megköszönném ha elmagyarázná mit is jelent ez pontosan.Köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de nehéz lenne érdemi választ adni, miután feltehetően nincsenek EKG-ismeretei és hiányoznak mellkasi elvezetések. Legjobb lenen, ha az önt vizsgáló orvostól kérdezné meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
14.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktór Nő! Az a kérdésem van hogy a Sinus tachycardia gyógyitható -e? Vagy csak kezelhető? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! A sinus tachycardia nem betegség, azt jelenti, hogy gyorsabb a normális, szabályos szívverés. Ha láz, pajzsmirigytúlműködés, vérszegénység áll a háttérben, akkor azt gyógyítani kell. Egyébként fizikai edzés, sport előnyösen befolyásolja a nyugalomban gyorsabb pulzust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
Pulzus kérdése:

Tisztelt Doktornő, 43 éves (remélhetőleg) egészséges nő vagyok. Kb. 2 hete általában délután, este kifejezetten csak nyugalmi helyzetben pulzus kihagyást érzek, mely a csuklómon kézzel is kitapintható néha. A háziorvosomhoz elmentem, aki készített ekg-t, (a pulzus gyors volt, de ritmusos), pajzsmirigy vizsgálatot javasolt, egyelőre mást nem. Izgalmi helyzetben mindig gyors a pulzusom, kb. 120, viszont ez itthon 70-80. Egyébķént heti 3szor futok 30-40 percet, ott nincs panaszom, úgy érzem ezek a kihagyások csak ún. semittevő helyzetben jelentkeznek. Kíváncsi lennék a véleményére, válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! A kihagyáérzés valószínűleg extrasystole, ami nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
Extrak kérdése:

Szep estet A panaszaim 2honapja kezdodtek. 32eves no vagyok Szivtajeki eros szuro fajdalmak. Sziv fajdalom.nyomas...kellemetlen egesz napos erzes. Ez mindennap Es extrak...eleinte nap par bedobbanas Mara nagyon nagyon sok akar sorozatok is 4hete megijedtem magan kardiologus egy hetre ra fogadott Csinalt nyugalmi ekgt...rendben volt Uh mitralis prolapsus diagnosztizalt Terheleses ekg ra azt mondtak ugyes voltam Ekkor az egy ora alatt nem ereztem pont sem.szuro fajdalmat sem extrat .a nagyon sok extra egy hete van.van hogy percenkent. Mit gondol doktorno kellene valamilyen mas vizsgalat? Pajzsmirigy rendben. De miert faj szur nyom a szivemnel...mi ez a sok szinte percenkenti eros extrak? Magne b6 szedtem nem hasznalt.most pezsgo tablettaban...azse...
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn lényeges szívbetegség (a mitralis prolapsus nem az!) akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Egyéb panaszai pedig a leírás alapján mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
Kicsike kérdése:

Tisztelt Doktornő ! A fiam aktívan sportol 10 éve ( most 18 Éves) heti 5-6 alkalommal 2 órás edzéseken vesz részt. Egy rutin EKG vizsgálat során sick sinus sindromát diagnoztizáltak nála.Folytathatja az aktív sportot? A két vizsgálatot végző orvos véleménye nem egyezik. Ön mit gondol? Köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Ezt mindenképpen tisztázni kellene, mert ha valóban sick sinus syndroma állna fenn, akkor veszélyes lehet a sport (ájulás, eszméletvesztés). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
Félek a szivem a baj kérdése:

Tisztelt Doktor nö.Köszönöm a vàlaszt de ha ijen tünetem van mit vegyek be?nyugtatot?vagy hivjak mentöt?mert màr a csalàdom is meg van ijedbe?mert màr minden naposak a tünetek mert az ügyelet mindig azt mondja hogy vegyek be vérnyomàs csökentöt és nyugtatot.Tiszteletel Barbara
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! A nyugtató mindenképpen hasznos lehet, vérnyomáscsökkentő látatlanban nem dönthető el. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
mellkasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor nö Kérdéssel fordulok önhöz,December ota vannak ezek a tüneteim pl.ha lefekszek aludni kétszer háromszor olyan érzésem van mintha el akarnák ájulni.utána már nem tudok aludni mert folyamatosan vécére kell mennem pisilni és ki van száradva a szám,égési érzés a mellkasomba a szivem nagyon neki áll dobogni és van mikor fel megy a vérnyomásom 155 90 re,Voltam a háziorvosnál és azt mondta hogy a stresz és irt ki vérnyomás csökentöt a tenoxot,saját magam kértem a kardiologiára beutalot mert félek hogy a szivemmel van baj,meg van mikor dobban a szivem egyet és olyan mintha meg szédülnék,ezek mitöl lehetnek tényleg a stresz vagy a szivemmel van baj,válaszát miharab várom Barbara
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban, vizsgálat nélkül sajnos nem tudok érdemben válazsolni. Javasolom, várja ki a kardiológiai vizsgálat eredményét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
frontinrol rudotelre kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Frontin 0,25 mg napi 4*1 vagy 3*1 tablettarol a haziorvosom rudotel 10 mg napi 2*1 vagy 3*1 szemre cserelte a frontint. A frontinnal az utobbi idoben tobb problemam is elifordult pl.hasmenes, szivemnel bigeminia erzes es allando folyamatos fulcsenges (megszunni nem akaro) illetve ugralo sziv erzest tapasztalok. Ezek a napi elso frontin utan jelentkeznek. Haziorvosom erre irta fel a ruditelt. Kerdesem az lenne hogy hirtelen el lehet e hagyni ezt a frontint es kezdeni a rudotelt? Felek minden fajta uj gyogyszertol. Frontint kb 1,5 honapja szedem elotte 1 honapig xanaxot szedtem. Sokan azt mondjak hogy tele van a szervezetem mar alprazolammal es ezert vannak a fent leirt tunetek. Hirtelen elhagyaskor nem lesznek elvonasi tuneteim? Allando gyogyszerem Bisoprolol 2,5 mg. Reggel 1 szem. Valaszat koszonom..
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, én azt sem tudom, miért kell önnek gyógyszert szednie. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából, vele beszélje meg a konkrét kérdéseket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
Sportolni akarok kérdése:

Tisztelt De Nő! 37 éves vagyok .Egy éve kezdtem el újra mozogni,tancotáncolni kezdtem heti 1*. Szerettem volna futni is elkezdeni .De megijedtem mert nyomni kezdett mellkasom és abba hagytam.Ez megijesztett így leálltam. Pár hete újra belekezdtem itthon tornába, emeltem a táncon is...igyekszem minden nap 20 percet gyakorolni. Csinálok torna gyakorlatot .Akkor kezd el verni a szívem amikor neki állok guggolásokat csinálni. Elkezd verni a szívem erősebben és megijedek.Próbáltam,hogy először guggolások akkor is így járok. Megijedek az intenzívitástól. Lehet ennyire elszoktam a sportol. Napi 2 kávét iszok. Igaz elég stresszes vagyok.Súlyfeleslegem nincs.Vernyonasom inkább alacsony.pulzusom 66 átlagba. Szeretnek erőteljesen edzeni újra futni.de félek. Teljes kivizsgáláson 2_3 éve voltam ott mindent rendben tálalták. Köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Éedemes lenne felkeresni akrdiológusát, 2-3 év alatt akár változás is történhetett az állapotában, de mindenesetre a szeméyles vizsgálat adhat reális képet a helyzetről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
12.
Kisebb terhelésre 180-as pulzus kérdése:

Kedves Doktornő, lassan két éve fentáll nálam egy érdekes állapot. Sokszor már egy könyebb lépcsőzéstől is ( 3. emelet ) 170-180-ra szökik a pulzusom, amit Holter EKG-val többször megerősítettek. Terheléses EKG alatt is már a 3. percben 170-es pulzusom volt. Pedig edzetlen sem vagyok, súlyzós edzést végzek már 7 éve. Semmilyen kiegészítőt nem szedek, étkezésem is rendben van. 32 éves férfi vagyok, nem dohányzom egyáltalán, alkoholt is mértékkel fogyasztok heti egyszer, hétvégéken. 178 cm magas vagyok és egy minimális túlsúly van hozzá 82 kilómmal. Eddig hat magán kardiológust is megjártam, de sehol nem találtak érdemi organikus elváltozást az enyhe jelzett MI, és TI-n kívül ultrahanggal nézve. A negatív vizsgálatok ellenére érdemes lehet érfestést csináltatni? Vagy kizárt, hogy egy apró szűkület a szívben lévő valamelyik éren okozna ilyen panaszokat? Edzések közben is sokszor hamarabb kifulladok már, ilyenkor is 170 körüli a pulzusom. Milyen szakterületeken érdemes ezt még kivizsgáltatni kardiológián és tüdőgondozón kívül? Tüdővizsgálatom is negatív volt. Köszönettel: Péter
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! Koszorúérbetegségre nem jellemző a kis terhelésre jelentkező szapora szívverés, ennél többet látatlanban nem tudok önnek mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
12.
Meszes ere! kérdése:

Tisztet Doktornö.Èdesanymnal nyaki èr szükület es meszesedest alapitottak meg.Vokt koponya ct nyaki uh myaki ct.Ki irtak most neki infuzios kezeleset,az lenne a kerdesem (haziorvos semmi erdemlegest nem kozol) hogy megis mire jo?Eros szedulesei vernyomas kiugrasai rendezödni fognak majd az infuzio utan?Kapot meg verhigitot is.Valaszat elore is koszonom.Tiszetelettl Nagy Nikolett.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, kérdezzék meg azt az orvost, aki édesanyjánál ezeket a vizsgálatokat végezte illetve a kezelést folytatja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
12.
Mellkasifajdalom kérdése:

Udvozlom !Szeretnem ki kerni a doktorno velemenyet! Penteken voltam korhazba mellkasinyomasal.Vettek vert es csinaltak ekg.volt elteres az ekg de nem volt infarktus.Kerdesem az hogy mitol lehet hogy most is erzem a mellkasinyomast illv faj a hatam is .Gondolom bincs tudogyuladasom mert meghallgattak csak eszre vettek volna.Koszonom valaszat☺
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
11.
Báder Ottó kérdése:

Tisztelt Doktornő.Ha szúr ,sajog az epe tájékán milyen gyógyszerrel enyhihetném a fájdalmat, és mi lehet az oka ennek a hirtelen megjelenő fájdalomnak?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Görcsoldóval, de jobb lenne, ha orvoshoz fordulna személyes vizsgálat céljából, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
11.
Mellkasifajdalom kérdése:

Udvozlom !Tegnap delutan a surgosegin kotottem ki muvel reggel ota tarto mellkasinyomasom volt.Megvizsgaltak csinaltak ekg illv vertvetek.Volt elteres az ekg de nem infarktust mutattott.Viszont a CK az magas 202 .Kerdesem az hogy a CK mit jelent ? Es lehet e fizikai munkatol mellkasifajdalom? Koszonom valaszat elore is
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! A CK izombántalomra utalhat, de ez nem feltétélenül szívizom, lehet vázizomzat eredetű is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
10.
Fergesseg kérdése:

o napot . Kerem segitsen mert megvagyok ijedve . Depreszios vagyok kb 7 eve de jol voltam kb tavaly szeptemberig mikor is eszrvettem hogy a szekletembe parazitakat talaltam . Adtak Paraziquantelt de nem mult el csak egy ideig utanna megint talaltam a szekletembe eleg vastag kb mint egy vekonyabb fulhalgato kabel vastagsagu es 10-15 cm hosszusagu szurkes darabokat . Sosem mozogtak .. Adtam szeklet mintat es mindig negativ volt az eredmeny . Mar a magam fejetol beszedtem sok vermoxot minden masodik heten 3x2 tabletet ... es csak nem tunik el .. a depressziom sujosabb lett foleg hogy nagyon megundorottam magamtol es meg ra adasul .. alig tudok gondolkodni elvesztettem a szemelyisegem... mar a borderline szemelyisegzavar diagnozist is fel alitottak mert mar pszihiatriare mentem mert annyira uresseg erzetem van. Gyakran szedulok nem tudok gondolkodni . Faj a szivem a fejem . az internetes kepek alapjan a orso giliaztahoz hasonlit a legjobban de nincs legezesi problemam csak gyakori fejfajas es szinte napi szintu puffadas. Bizonyos elelmiszerek mint a kenyer narancs megjobban puffaszt de neha semmi ok nelkul egesz nap puffad vagyok . Olvastam valami eross gyogyszerrol ami most nem jut eszembe de azt irtak 2-3-4 het mulva idegrendszeri problemak lephetnek fel mellekhataskent . Azt a gyogyszert meg nem merem megprobalani. Azert kotom ossze a pszihes allapotom a fergessegel mert olvastam egyes fergek tudnak ilyet okozni hogy a gazda testet teljesen leparalizaljak. Es hatassal vana pszihes allapotukra . Kerem adjon tanacsot mert mar nem tudom hova forduljak .koszonom a segitsegit.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de nem tudok a kérdésére válaszolni, javasolom, forduljon infektológushpz.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
10.
Hasi panaszok kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az alábbiban kérném segítségét: 34 éves nő vagyok. Évek óta küzdök panaszokkal, melyek mostanra állandóvá váltak: puffadás, változó állagú széklet, fájdalom a köldöknél és azzal egy vonalban, néha jobb vagy bal borda alatt. A fájdalom napközben van, éjjel és reggel felkelés után szinte soha sincs. Nemrég voltam hasi ultrahangon, ahol minden rendben volt.Szájnyálka hártya törletből genetikai laktóz és glutén vizsgálatot csináltak, negatív lett. Egy hónapja kettős kontrasztanyagú gyomorröntgent készítettek, ahol a leleten ez állt : kis fokú reflux és görcsös patkóbél. Vértételen helico baktériumot néztek, negatív lett. Évek óta szedek antidepresszánst, szorongó, aggódó típus vagyok. Ön szerint ez IBS? Mit jelent a görcsös patkóbél? Mit tanácsol? Köszönöm szépen!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Panaszainak többféle oka lehet, javasolom, keressen fel gasztroenterológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
10.
Magas vérnyomás. kérdése:

Tisztelt Doktor Nő!Magas vérnyomás betegségre szedek gyogyszert.Reggel:1dbCovercard Plus 5mg,1.25mg,5mg tablettát.Este 1dbCovercard 5mg,5mg tablettát.A laboreredményemnél a kálium ion 3.6mmol volt.Háziorvosom szerint kicsit kevés a kálium,ezért napi 1db Kaldyum retard 600mg kapszulát irt fel.Azt szeretném kérdezni,hogy ez a Kaldyum retard kapszula szedhető-e együtt a vérnyomáscsökkentő gyogyszerekkel.Kaldyum retard kapszula használati utmutatojában azt olvastam, hogy ACEgátlo vérnyomáscsökkentőkkel nem lehet szedni.Válaszát köszönöm.Tisztelettel Ilona.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Ez a figyelmeztetés annak szól, hogy ezek a gyógyszerek növelik a káliumszintet, önnél nem ez a helyzet, nem ártalmas a káliumpűtlás, persze laboratóriumi kontroll mellett. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Extrak.. kérdése:

Tisztelt DoktorNo.Angliaban elek es itt ugy erzem nem megfelelo az orvosi ellatas.Panaszaim 1 honapja kezdotek azota minden nap van.Allando extrakat erzek de inkabb este vagy nyugalmi helyzetben.Ilyenkor jon a nem kapok levegot erzes es forrosag onti el a gyomrom.Bisoprololt szedek 2,5mg-ot erre csereltek le a lokren 5mg-ot.Voltam 24oras holteren az eredmenyem 410extram volt amibol en 40et ereztem meg.A haziorvosom azt mondta nem kuld el szivultrahangra mert a kardiologus aki kiertelkelte a leleteket azt irta ezek artalmatlan extrak.Vernyomasom rendben.De en meg is felek mi van ha gond van a szivemmel?Es csak az ultrahang mutatna ki?Vagy ha baj lenne akkor valoban elteres lenne az ekg-n is?Koszonom Valaszat elore is.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystolia gyakori jelenség, ha 24 óra alatt 410 esetben fordult elő, az szerencsére igen kis mennyiség. Ha ezen kívül nincs panasza, akkor nem valószínű, hogy az ultrahang olyan eltérést mutatna, ami közelebb vinne a megoldáshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
mamácska kérdése:

Drága Doktornő.Utolsó kérdésem,reggel 1 co-perineva,este 1rilmenidin-teva szedhető?Ezek jók így alkalmazva?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Elvileg igen, remélem, a gyakorlatban is beválik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Judit kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám 64éves és arra panaszkodik hogy fehér erősen lepedékes a nyelve. Nem erősen fehér hanem a nyelv felszíne egy kicsit fehérebb. Ínyen és száj egyéb területein nincs fehér elszíneződés a szájpadláson sincs A internet gombát ír. A kérdésem az lenne hogy ha ez valóban gomba akkor erre hatásos e a Septofort vagy mit vegyünk rá? Édesanyám dohányzik napi 15szálat szív,nem iszik túl sok folyadékot. Más tündete nincs. Szája sem fáj nem érzékeny. Segítségét köszönöm Judit
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, hogy édesanyja keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
mamácska kérdése:

Szedhetem a concort aRilmenidin-Tevával,és a co-Perinevával?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Nem, az nem szerencsés kombináció, nagyon felerősíthetik egymás hatását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
mamácska kérdése:

Ma voltam akezelőorvosnál,co-perineva mellé rilmenidin-tevát írt ,és a concor elhagyását javasolta.ettöl félek,mert mitralis prolapsusom van,Ez a 3 gyógyszer szedhető együtt.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! A prolapsusnak nincs köze a vérnyomáshoz, és a Concor nem indokolt ebben az eltérésben. A lényeg, hogy a vérnyomása rendben legyen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Szív kérdése:

Tisztelt Doktornő! Férjem miatt írok Önnek. 40 éves, heti több alkalommal is súlyzós edzést végez hosszú évek óta. Egy kis pocaktól eltekintve, egészséges,semmilyen betegsége nincs. Nagypapája és apukája is infarktust szenvedett. A nagypapát nem tudták megmenteni, apósomat megműtötték. Férjem az utóbbi 1 évben pár hónaponként 1-2 napig panaszkodik kisebb szívszúrásra vagy olyan érzésre mintha melléütne a szíve. Kérdésem, hogy mennyire vegyük komolyan ezeket a néha előforduló tüneteket? A családban előforduló infarktusok mennyiben növelik a szívbetegségek kockázatát? Köszönettel: Horváthné Márti
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Függetlenül a panaszok jellegétől, ilyen családi előzmények esetén, ebben a korban mindenképpen javasolt egy alapos szűrővizsgálat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
mamácska kérdése:

Tisztelt Doktornó.Magas vérnyomásra Rilmenidin-Teva tablettát kaptam.Ez a tabletta helyettesíti a concor5mg blokkolót,mitralis prolapsusom van.Válaszát nagyon várom.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Elnézést kérek, technikai hiba történt. Panaszainak az okát látatlanban sajnos nem lehet érdemben megválaszolni, lehet vérnyomásingadozás, szívritmuszavar, de lehet gerincprobléma is. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Pulzus kérdése:

Jo napot 5hete szivtaju panaszaim vannak.nagyon sok extra... Es mozgasra mintha himbàlna a szivem.nemtudom megfogalmazni.akkor elgyengulok.naponta sokszor elosfudol. Szurt a szivem is az a napokban mar nem.3hete magan kardiologian voltam uh 1foku mps em van.nyugalmi ekg rendben.terheles is rendebn.abban az egy oraban panaszt nem is ereztem.se ezt a himbalozast.sem extrat.ha meleg vizben fekszem viszont akkor meg szurkal a szivem A vernyomasom jo.szoktam merni ha rosszul vagyok. Most is mertem.viszont nagyon meg ijesztett!!! E miatt irok most.... Ez egy 10ezer ft os vernyomasmero.egyszeru. Mutat pulzusszamot is.viszint most arra lettem figyelmes ez eddig jo olt most pedig nem.mikor ver a szivem akkor a szivecske jel is a monitoron.a pulzusszamnal.es osze vissza mutatta a pulzusom a sziv jel .ver ver kihagy ver ver hosszu szunet ver ver...a kis szivecske jel.es baj???eddig is figyeltem es mindig jo volt .de most haromszor egymas utan is nem!!! Ez a sziv taji furcsa erzes mintha hintazna a szivem.vagy kihagy ossze vissza ut megvan.mit gondol be jelentkezek ujra kardiologushoz?egy honapja voltam...viszont megegyszer maganba nem tudok sztk s alapon meg 3honap.kerjek idopontot????ez a himbalozas fekve nincd sak ha fel allok.megyek.setalok.vagy csak allok.ha lene baj a terheles es a sziv uh latta volna?akkor miert erzem hogy nem jo a szivem???egesz map...
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Ha a kardiológiai vizsgálat, a terhelés nem mutatott eltérést, akkor panaszai bizonyára nem szervi szíveredetűek. Hogy mi az oka, azt látatlanban nem tudom megmondani. A vérnyomásmérőn a jelzés azért egyenetlen, mert érzékeli az extra ütéseket, amelyeknek bizonyára nincs kóros jelentőségük, szedjen az enyhítésükre Panangint. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Fajdalom bordakozt kérdése:

Tisztelt Doktorno!az ejjel arra ebredtem hogy nagy on faj a melkasom annak a kozepe,de mar ezzel volt bajom szegycsont gyulladas volt ha megnyomom akkor nagyon faj.lehet edzestol mert hetfon nagy sullyal melleztem most meg kezdek beteg lenni lehet attol van?inkabb ra kerdezek ha nem gond,vernyomasom 110/75 de mindig ennyi max 120 per 80 van.szivverred 62-74 kozott,azota is faj neha erossebben neha nemerzem.de gondolom szivbaj mert mas tunetet nemerzek csak az a tompa szorito erzes,koszonom a valaszat!maradok tisztelettel!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
mamácska kérdése:

Tisztelt Doktornő.Mult év novemberébe hajnalben arra ébredtem hogy az ágyban foduláskor a fejembe erős rossz érzés van és látászavar is van a tv helyzetjelző fénye úgy tünt mintha cikázna.Reggel orvoshoz mentem,magasvérnyomást diagnosztizált,co-perinevát írt fel reggel egy szemet.2 hét alatt elmult a szédelgésem, ,jól voltam.56 éves nő vagyok 17 éve szedem concor5mg-os blokkolót,napi felet reggel,mitralis prolapszusra.Utóbbi 3-4hete meg-meg szédülök,.Ma éjjel az ágyban forduláskor megint elő jött a fejemben az a jól ismert rossz érzés felkeléskor,hajoláskor szédülés,és egész nap kitart egy furcsa kába nyomásra hasonlító érzés.vérnyomásom mérem jó.Mi lehet ez hova menjek.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Maximum pulzus 150bpm kérdése:

Kedves Doktornő! 37 éves 178/72 férfi vagyok, 20 éves koromban diagnosztizáltak fiatalkori magas vérnyomás, amelyre azóta is gyógyszert szedek (koleszterinem picit magasabb a felső határnál - ezt még nem kezelik -, ezen kívül szervi bajt nem mutattak ki). 1/4 nebilet és 5mg tritace reggeli bevételével a vérnyomásom rendben (110-120/60-80 nyugalmi értékek). 2 hónapja kezdtem aktívabban sportolni. Olyan kardió alapú edzést kezdtem (fokozatosan) el, amely eléggé intenzív (napi 40-60 perc mozgás, amely közben gyorsabb és lassabb intenzitású szakaszok követik egymást). Nagyon élvezem, érzem jótékony hatását. A legtöbb ember problémája az, hogy az edzések során nehéz kordában tartani a pulzusszámot (elvileg az ideális pulzus ekkor 110-140, intenzitástól függően). Az én nyugalmi pulzusom 54 bpm. Torna közben 150 fölé egyszerűen nem is tud menni a pulzusom (hozom az elvileg ideális értékeket 110-145 bpm), akár mit csinálok. Ha tovább erőltetem, akkor az már elviselhetetlen, rosszullét kerülget . Kérdésem az, hogy a maximum pulzusom a szedett gyógyszer miatt van-e? Kell-e emiatt aggódnom? Nem lehet-e az, hogy a gyógyszerek miatt nekem a 150bpm relatíve azt a túl magas értéket jelenti, ami másnál a 200bpm kerülendő érték?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Az edzések során nem cél tartósan igen magas pulzus elérése, ha ön ezt az értéket eléri , az megfelelő. Ebben egyébként a Nebilet is szerepet játszik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Bolero kérdése:

Üdvözlöm doktornő! Kérdésem a következő lenne .Magyas vérnyomásomra a következő szereket írták fel Doxazosin,Vidonorm, Lapiden, Ezeken kívül mivel 2-es tipusú diabeteszem is van ,Meforált(1000) mg ,is szedek. Okozhat e ezek közü lvalamelyikállandó száj szárazságot,illetve merevedési zavart. Korom hatvanegy év. Válaszát előre is megköszönöm.Pusztafi Attila Nagykanizsa.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Gyógyszerelésével kapcsolatos kellemetlen tünetekkel kapcsolatban azt javasolom, konzultáljon személyesen kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Szájszáradás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 33 éves férfi vagyok az utóbbi napokban hetekben,négy öt naponta visszatérő nagyon erős,száj szárazságom van ami több napig is fenn áll! Állandóan csak innám a vizet,ritkán de egy fél pohár viz után egy fél óra után már mennem kell a wc-re! Laborvizsgálat volt 2 hete ott minden rendben volt! Mi okozhatja ezeket a panaszokat? Tisztelettel
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de a cukorbetegséget mindenkéépen ki kellene zárni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Tamás kérdése:

TISZTELT Dr nő!Nekem volt virusfertozesem hétvégén.Tegnap voltam kardiologusnal csinalt ekg mert mondtam neki nagyon sok extra ütéseket éreztem.EKG sr fr:82/min norm átv.meredek tengelyek.BK terhelés jelei.Azt mondta Jav diéta fogyás mozgás torna xanax 1x0,5 coenzinq 10 tovább szedése.170cm magas vagy 110 kg.Ves-ia .Most meg neztem azt a bal kamrára amit írnak nagyon Megijedtem.meg csak 34 eves vagyok.lesz ebből gondom ez most lehetnek extra ütések vagy inkább idegi?Fogyás sportolás változtat ezen?Várom válaszát.Üdvözlöm:Tamás
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Az EKG-n leírt eltérés lehet a túlsúly következménye, ennek és az extra ütéseknek a jelentőségét részletesebb kardiológiai vizsgálat tisztázhatja, bár önmagukban nem látszanak komoly eltérésnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
08.
Vörösvértest kérdése:

Tisztelt Dr.Nő! A laboreredményemben a hematocrit vagyis vörösvértest százalékos arányának megfelelően kicsit alacsonyabb 38,00-49,00 és nekem 37,30 ez mennyire baj?inkább vérszegénységre utal vagy más is előfordulhat?És hasonlóan az átlagos vörösvértestnél éppen csak megvan tehát 80,00-96,00 ebből nekem 80,00 van ,gondot jelent ha egyéb vizsgálatoknál is csak határeset?A többi hematológiához tartozó ererdmény jó. A májfunkcióinál pedig <31,00 de ez nekem 41,40 ez mit jelent? A nyakamon lett két borsószem csomó a háziorvosom ezért ajánlotta a vizsgálatot,de egyik érték CRP stb.sem eltérő nem mutat gyulladást a szervezetembe akkor mi lehet a probléma?Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudok érdemi választ adni, ha kell részletesebb vizsgálat, erről kezelőorvosa nyilván felvilágosítja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
08.
Ingadozó pulzus,vérnyomás! kérdése:

Tisztelt Doktornő! 33 éves férfi vagyok 13 éve Concor 5mg,Tritace 1,25mg vérnyomás csökkentőket szedek,három éve Atorvastatin 20 mg koleszterin csökkentő(6,3-as érték miatt szedem napi egy szem este jelenleg 4.0 és 5.5 között van, súlyfeleslegem nincs 168 cm,70 kg) Az utóbbi egy hónapban ingadozó pulzusom van,ez alatt azt értem,hogy székről való felállás,leülés,ágyra lefekvés és felkelés,de még fekvő helyzetben is ha forgolódom,a nyugalmi 55,60-as pulzusom hirtelen felugrik akár 80-ra is de utána 60.65-re normalizálódik 2-3 percen belül! Továbbá a gyaloglási pulzusom nyugalmi 60-65-röl 50 méteren belül 75-80 lesz,ha kicsit kilépek akkor akár 95 lépcsőzéskor is ezek az értékek vannak! Hosszabb távú gyalogláskor ezek az értékek fenn állnak enyhe légszomj,és szédülés kíséretében 145-ös vérnyomás mellett,csak ha megállok mérséklődik 90-röl 80-85-re és utána,15 húsz perc is kell mire vissza áll a 60-65-ös nyugalmi pulzusra! Két napja érzek olyat hogy felkeléskor erős szívdobogás érzetem van,ami járásra fokozódik pár lépést teszek,és 60-as pulzus rögtön felmegy 66,75-re így szinte csak araszolva tudok kimenni a wc-re,mert ilyenkor a pulzus és a vérnyomás is emelkedik ha a gyógyszereket beveszem,akkor kis mértékben de normalizálódnak az értékek! Sajnos muszáj volt beszerezni egy pulzus mérőt, mert nagyon zavarnak ezek az értékek,mind fizikálisan és már lassan mentálisan is! Voltam kivizsgálásokon egy hónapon belül volt két nyugalmi EKG és egy 24-órás Holter is (palpitáció panaszával) pajzsmirígy és teljes labor vizsgálat is volt ezen vizsgálatok eredményei mind rendben voltak! Jövő hét kedden megyek Szív UH-ra! A kérdéseim a következők lennének: A fent említett eltérő pulzus értékek miatt elképzelhető hogy valamilyen szív elváltozásom lenne? Értem én ezalatt billentyű hibák vagy elégtelenségek? Vagy Érproblémák,érszűkület? A jelenlegi gyógyszerek már nem fejtik ki kellőképp a hatásukat? Az utóbbi másfél hónapban a Concor még jól tartotta a pulzusomat 65-70-től feljebb nem is nagyon ment,elég jól bírtam a terhelést most is viszonylag jól bírom,csak ott vannak a tünetek az erős szívdobogás és vérnyomás emelkedés,és enyhe szédülés néha kisebb légszomj ezeket a tüneteket okozhatja pánikbetegség? Ugyanis legalább fél éve pánikzavarral küzdök,ami olykor előjön ha idegesebb vagyok! Még annyi kérdésem lenne hogy a fent említett pulzus értékek változásának betudható e a stressz,pánikzavar vagy edzetlenség? (Sajnos két hónapja történt egy közlekedési balesetem lábtöréssel,azóta nem nagyon sportoltam aktívan maximum gyaloglás!) Elnézést hogy ha ilyen hosszúra sikerült az irományom! Mielőbbi válaszait előre is köszönöm! Tisztelettel:Balogh László
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Ezek egyáltalán nem nagy eltérések a pulzusszám illetve vérnyomásérték terén, azt, hogy ilyen nehezen, sok szubjektív panasszal éli meg, feltehetően pszichés okok ill. a pánik okozhatja. egyáltalán nem gondolom, hogy szívbetegsége alakult volna ki. Kétség esetén javasolom, hogy konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
08.
Gyomorsav kérdése:

A Q10 aktív folyadékot szeretném elkezdeni fogyasztani. Két ampulla elfogyasztása után (fél nap alatt fél liter vízben ittam meg) mind a két napot követő éjszaka erős savtúltengésre ébredtem. Ajánlatos-e nekem ennek a szernek a fogyasztása? Még injekcióra nem szoruló cukros is vagyok. Lehet, hogy arra jó lenne? A fogyasztásával egyelőre leálltam. Folytathatom-e, vagy álljak le vele? Válaszát előre is nagy tisztelettel köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valós gyógyhatásukat. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
08.
vérhigító kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2016.májusában pitvarfibrillációm volt, mely 24 órán belül visszaállt a normál ritmusba. Azóta nem jelentkezett eltérés, 24 órás Holter és a terheléses vizsgálatom is normális volt. Kérdésem, hogy a Pradaxa 110mg-s 2x1, vérhigítót, amit szedek mennyi idő elteltével állíthatom le?Indokolt-e tovább szedni? A másik, hogy a leállítás fokozatosságát hogyan érhetem el, pl. a reggeli adag elhagyásával? / Természetes vérhigító tulajdonsággal rendelkező táplálékkiegészítőket is szedek./ Előre is köszönöm válaszát:Kardosné Kati
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Mivel nem ismerem az ön klinikai állapotát, sajnos, látatlanban nem tudok érdemi választ adni. A leghelyesebb az volna, ha kezelőorvosával konzultálná meg a kérdést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
08.
Mitrális prolapsus és sport kérdése:

Tisztelt Doktornő! 38 éves nő vagyok, 52 kg, néhány hónapja tapasztalom, hogy a legenyhébb fizikai erőkifejtésre (pl. lépcsőzés) kifulladok. Elkezdtem sportolni, elliptikus tréneren, fokozatosan növelve a távot. Úgy gondolom, ennek jótékony hatását tapasztaltam is. Ezzel párhuzamosan kardiológus szakorvoshoz fordultam hosszú évek (min.15 év) óta fennálló magas pulzusszám (90-100/perc) miatt. EKG.t és UH-ot készített: 87/min fr., SR, norm. PQidő, kp. tengelyállás,III-III-aVF-ben discret desc. STD, lapos po. T-k, V4-V6-ig kb. 1-1.5 mm-es desc. STD, lapos poz. T-k. Emiatt terheléses EKG.ra küldött. Erre még másfél hónapot várnom kell. UH: Ao:26 mm, BP:35x35x53 mm, EDD: 43 mm, Esd:27 mm, IVS: 8mm, PW: 7mm, ERF:68% Hosszirányban kissé tágabb bal pitvar, norm tág bal kamra és jobb szívfél. Jó systolés myocardium functio. Típusos telesystolés mitralis prolapsus, mitralis regurgitatio: jelzett. 25 mg metoprolot írt elő (szükség esetén 2x 25 mg).A sporttól eltiltott. Ne menjen 90-100 fölé a pulzusom. A 25mg metoprolollal a nyugalmi szívfrekvenciám még mindig 80 körül van, könnyű házimunka (pl. porszívózás) után pedig 95-100 is. Kérdésem az lenne, hogy mennyi lehet a nyugalmi szívfrekvencia célértéke a jelzett vizsgálati értékek mellett, illetve, hogy tényleg ennyire vigyáznom kell- e a mozgással? Gyakorlatilag így egy tempósabb séta sem megengedett. Összkoleszterin szintem 6,47, Ldl koleszterin 3,68, Hdl :2,12. Indokolt már lipidszintcsökkentőt szednem? És még egy utolsó kérdés: mennyire aggasztó a " hosszirányban kissé tágabb bal pitvar és a regurgitatio", mire számíthatok a betegség progressziója szempontjából? Elnézést kérek a sok kérdésért (nem könnyű manapság szakorvoshoz eljutni) Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szilvia
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Első lépésként azt kellene tisztázni, hogy a szapora szívverés hátterében nem áll-e vérszegénység vagy pajzsmirigy-túlműködés. A leletei nem adnak okot aggodalomra, a prolapsus gyakori jelenség, a jelzett visszafolyás nem komoly eltérés. Várja ki a terhelés eredményét, addig ne forszírozza a sportot. A cholesterin célértéke <5,2, efelett étrendi és/vagy gyógyszeres kezelés szóbajön. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
08.
20130726 kérdése:

Tisztelt Doktornő!Én ugy hallottam hogy ha 160_100 a nyomás akkor ajánlatos vizhajtós vérnyomáscsökkentőt szedni,de ha 150-90, akkor már nem kell vizhajtósat szedni, élég a sima ,van ebben valami?Nekem nem dagad a lábam meg semmim a nyomás 140-90 vizhajtóssal vagy simával mindegy,azért kérdezem mert egy doki azt mondta ,hogy a vizhajtós néha több problémát csinál mint hasznot,több a mellékhatás.Nem adott több magyarázatot"nincs ideje"...
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Én ilyesmiről nem tudok. nincs is ilyen tapasztalatom a betegeknél, talán mégia azt a doktort kellene megkérdeznie, akitől ezt hallotta. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
07.
Véralvadásgátló gyógyszerek kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Nagymamám 83 éves, egy hete eltört keze lába, begipszelték. 2011-ben volt egy szívinfarktusa, azóta Clopidogrel Teva 75 mg-ot szed, egyéb gyógyszerek mellett. A baleseti sebészeten felírták neki a Clexane 30 ampulla 0,6 ml thrombosis profilaxist. Négy orvossal beszéltem, ebből kettő azt mondta hogy szükség van mindkettőre, a harmadik orvos azt javasolta hogy elég a Clopidogrel, a negyedik pedig azt mondta, hogy amíg adjuk az injekciót,addig hagyjuk ki a Clopidogrelt. Tanácstalan vagyok, hogy ki mondott jót, mivel teszünk jót vagy rosszat. Mit tanácsol a Doktor Nő? Válaszát nagyon köszönöm! Üdvözlettel, Novák Mónika
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Átmenetileg, a többszörösen fokozott thrombózisveszély miatt adható a kettő együtt, de figyelni kell az esetleges vérzéses szövődményekre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
07.
Rita,37 kérdése:

Tisztelt Doktorno! Munkabol hazajovet arra lettem figyelmes hogy nagyon kalapal a szìvem. Megmertem az vernyomasom 164/109/106 erteket mutatott. Utobbi idoben tobbszor elofordultak ilyen. Keveset alszom , attol lehet? Erdemes orvoshoz mennem? A vernyomastol lehet a szapora pulzus?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Mindenképen érdemes orvoshoz fordulnia, elsősorban a magasabb vérnyomásértékek miatt, a 106-os pulzusszám nem olyan kiugróan magas. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
07.
Horváth Péter kérdése:

Tisztelt Cím! Segítségüket kérném. 31 éves férfi vagyok. Korábban gasztroenterológiai vizsgálat során gyomortükrözést hajtottak végre rajtam. 3 éve Barrett oesophagus került megállapításra, egyéb rendellenesség nincsen, 3 évente kell kontrollra mennem+reggelente 1 db Esomeprazol 40 mg-ot szednem. Utóbbi időben észrevettem, hogy reggelente, illetve hajnalban kaparó, maró érzést érzek a torkomba, ilyenkor ha beveszek egy gyógyszert kis idő után elmúlik. Lehetséges lenne, hogy reggel helyett este vegyem be a gyógyszert? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából, lassan úgyis időszerű lesz a kontrollvizsgálat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
07.
Sandor12 kérdése:

Tisztelt Doktorno! Nagy baj-e ha veletlen egyszeri alkalommal nem veszem be a napi 1 vernyomascsokkentot? /almodipine 5 mg/ Masnap ugyanabban az idoben vegyem be? Koszonom valaszat.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Hát nem szerencsés dolog, de nem nagy baj azért. Holnap a szokásos időben vegye be a napi adagot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
07.
20130726 kérdése:

Mikor indokolt vizelethajtós vérnyomáscsökkentőt szedni,és mikor elegendő az egyszerü vérnyomás csökkentő?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Ez egyénileg változó lehet, a vízhajtós kombináció sokszor jobb eredményt ad, mintha a "síma" vérnyomáscsökkentőnek az adagját emelnénk, nem kielégítő hatás esetén. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
07.
20130726 kérdése:

Reggelente felkelés után kb egy órával ásitás jön rám és olyan furcsa rosz érzés mintha légszomjam lenne, mi lehet ez?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok válaszolni.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
06.
Vérnyomâs kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkèrdezniÖntől,hogy kell-e Panangin fortét szednem az alàbbi vérnyomàscsökkentőimhez:Tenaxum1mg2×1.Lecalpin 10mg reggel fél tabl.Valsartan Sandoz 160mg este1.Valsartan HCT Sandoz160mg/12,5mg reggel.Ha kell,akkor mennyit szedjek és mikor vegyem be.Mitràlis billenyü nem zàrodik jol,ez okozza a msgas vérnyomast.Segitségét előre is köszönöm.Üdvözlezlettel:K.N.Nóra
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Panangin vagy káliumpótlás akkor és olyan mértékben indokolt, ha a káliumszint alacsony, ezt laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani. (Zárójelben: a magas vérnyomás nem a mitrális billentyű záródásával függ össze). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
06.
virusfertőzés kérdése:

KÖSZÖNÖM GYORS VÁLASZÁT!Akkor lehet tul kimeritet a betegség és azért jött elő?Aludni se tudtam 3 napja.Kardiologushoz rendszeressen járok azt mondta nincs szervi bajom.Jutavit Q10 Javasolt az extrak véget.Csak most ugy megijedtem nem eleg a bajom de még az extrak is lettek.Üdvözlöm:Tamás
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
06.
Nagyon szívesen, mielőbbi javulást!
2017.
02.
06.
Virusfertőzés kérdése:

TISZTELT DR NŐ!Péntek óta virusfertozest kaptam el ami fejfájásal izuleti fájdalommal kezdődött.Szombaton mar 38,5 39 volt a lázam vasárnap is.nem tudtam aludni ejel.mai nap mar jobban vagyok csak kimerült.voltam házi orvosnál ő algopyrin javasolt es pihenést.Ami lenne a kérdésem hogy tegnap éjel extra sziv dobbanásokat éreztem.Meg mai nap is.Ez lehet a betegség veget is.nagyon megviselt.34 eves férfi vagyok .refluxos.Várom válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti, a vírusfertőzéssel nem függ össze.. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
06.
Honey kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak, - aki 75 éves -, évek óta vannak visszatérő rosszullétei, ájulással, eszméletvesztéssel. Megállapították nála a kórházban a szívritmuszavart, még évekkel ezelőtt. Most egy olyan élethelyzetben vagyunk, hogy lakást veszek és el fogok tőle költözni, aminek ő nagyon örül, de lelkileg megviseli a dolog. Most mindennaposak a rosszullétek, mentő is volt kint nála. Magas a vérnyomása is, amire Ramiprilt szed. Emellé most felírt a körzeti orvosa Cardilopin-t, de nem változott semmi. A kérdésem arra vonatkozna, hogy hogy vészeljük át ezt a nehéz időszakot, ami a különköltözésből fakad, úgy, hogy ne haljon bele édesanyám. Sajnos a helyzet olyan súlyos, hogy bármikor megállhat a szíve. A körzeti orvosa sajnos elbagatellizálja a dolgot és annak se örül, ha én, mint hozzátartozó elkísérem anyukámat a rendelésre. Anyukám meg sajnos nem panaszkodik az orvosának, makacsul ellenáll a legtöbb segítő szándéknak. Kérem mielőbbi válaszát, amit előre is nagyon köszönök!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen tisztázni kellene, hogy ezek a rosszullétek szervi alapon állnak-e fenn. Ezt egy kivizsgálás tisztázhatja. Ha igen, akkor édesanyjának kezelésre, állandó felügyeletre van szüksége, ezt még a költözés előtt meg kellene oldani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
06.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktór Nő! Sinus tachycardiám van amirre napi 2x 2,5mg concor -t szeddek Körülbelül 1,5 hete kezdödő ébredés utánni szédülés, bizonytalanság érzésem van Ami 2-3 napos ciklussokban ismételten visza visza tér ( a szivemet nem érzem felpőrögni.) Ez mitől lehet nekem? És mit érdemes ezzel a rosszul léttel kezdeni? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! A Concor hajlamosít vércukorszint csökkenésre, érdemes lenne ezt is ellenőrízni, de lehet más ok is. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
06.
Algoflex kérdése:

Kedves Dr.Tarján Zsuzsa! Szeretnék állásfoglalást kérni azzal kapcsolatban, szedhetem -e időnként ( nem rendszeresen , havi 4-5 alkalommal) az Algoflexet? 56 éves nő vagyok, 10 éve szedek vérnyomáscsökkentőt ( Tolucombi 80mg/12,5 napi 1x ) és 5 éve Eucreas 50/1000 mg-os 2x1 tablettát. Mostanában olvastam arról, hogy az Algoflex 40 év fölött az ibuprofen miatt káros a szívizomra. Kissé túlsúlyos is vagyok, 168 cm, 98 kg. Nem iszom, nem dohányzom, többnyire ülő munkát végzem, a zsírpárnák főként a hasamon jelentek meg. Amennyiben Ön szerint is káros az Algoflex, mit javasol helyette? Tisztelettel és köszönettel várom válaszát. Üdvözlettel: Őzéné Éva
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Ez viszonylag új eredménynek számít, feltételezem, hogy az alkalmankénti szedés nem okoz súlyos szívizombántalmat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
05.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Az EKG -ra ez van írva hogy Fogy :18 Ao asc :30 Bd :37 Ds :23 Ef :70% Ivs :7 Hf Ezzek az értékek mit jelentenek? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! Leírása hiányos és kissé pontatlan is, már a kezdetén is, ugyanis ez bizonyára ECHO (szívultrahang) és nem EKG. Az értékek feltehetően a szívüregek illetve az aorta méreteit, a bal szívkamra funkcióját jelzik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
04.
Ildikó kérdése:

Tisztelt Doktornő!-szeretném megkérdezni,hogy mi okozhatja a következő próblêmámat?1995 óta chron beteg vagyok,műtöttek is vele.Sajnos az egyik gyógyszertől lett egy hasnyálmirigy gyulladásom,amivel szintén műtöttek,de a műtêtem alatt eltávolították a lépemet is.Ma ismét olyan dolog történt,amit nemtudok hova tenni.Bal bordám alól /lép helyéről/,valami "csomószerűsêg" elindul felfelé nagyon nyom,és olyan mintha a szívemhez "akarna" felmenni.Nehezen kapok ilyenkor levegőt,és a kezemmel próbálom onnan elnyomni.Elég fáradékony is vagyok,de soha nem panaszkodom itthon.Ma a kislányom pont bejött,amikor ez történt.Járok Heamotológiára,mert magas a fehérvérsejtszámom,és járok természetesem a gasztos főorvosnőmhöz.Az utóbbihoz most 16-án kell mennem.Szeretném megkérdezni,hogy még is mi lehet ez,és kihez forduljak?Köszönöm elôre is a válaszát!Üdvözlettel: Ildikó
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Sajnos elképzelni sem tudom, hogy mi okozhatja a panaszait, de gondolom, az önt gondozó orvos a kontroll időpontjától függetlenül is többet tud önnek mondani újkeletű panasz esetén. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
04.
24 órás gyűjtött vizelet kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, ha 24 órás gyűjtött vizeletet kell vinnem a laborba, akkor azon a napon amikor gyűjtöm, lehet-e enni vagy éhgyomorra kell és csak vizet szabad innom? Pajzsmirigy kivizsgálás miatt kell, kalciumot, foszfort, húgysavat és ált.+üledéket kért az orvos.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Nem kell koplalnia a 24 óra alatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
04.
Kati60 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Évek óta reggel 160mg-os Valsartant , délben120mg-os Chinopamilt szedek a magasvérnyomásomra. Ma figyelmetlenségből nem tudom, hogy bevettem-e a reggeli adagot. Mit tegyek? Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Mérje a vérnyomását, pihenjen, az értékekből bizonyára kiderül, hogy bevette-e. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
04.
Julianna kérdése:

Kedves Doktornő! Jelenleg szedett gyógyszereim: Valsartan Hct 160/25 2x1 Asactal 1x1 Tenaxum 2x1 Nebivolol 1x1 Fenoswiss 1x1 Nitromint retard 1x1 Minipress retard 6mg 2x1 A minipress retartodot a háziorvos elvette mivel hiánycikk lett és állítólag megszűnik helyette Ebrantil 30mg kapszulát kaptam 1x1 dózisban. Mikor ajánlott bevenni reggeli órákban vagy inkább lefekvéskor? Köszönöm Julianna
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Ha 2x1 az adag, akkor bizonyára reggel és este kell bevenni, az egyenletes hatás céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
03.
Hasmenés és vérkép kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok magához,hogy 2 hete hasmenésem van,elmentem vérvételre és van néhány eltérő érték,20éves lány vagyok,rendszeresen sportolok. Neutrophil gran 37,5% az 50-70ideális értékből. Lymphocyta gran 50,9% a 25-40ideálisából. A vasam pedig 8,1-es a 14-27 helyett. Lehetséges hogy ettől vannak gyomorproblémáim? Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! A hasmensének számos oka lehet, de vérkép alapján biztosan nem lehet tisztázni. Kezlőorvosától kérjen széklettenyésztési vizsgálatot, és az alacsony vas-érték okát is tisztázni kellene (belső vérzés?, erős menses?) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
03.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! A mai nap vásároltam egy vérnyomásmérőt.(microlife) ami érzékeli a pitvarfibrillációt is. A készülék nálam jelzi ezt a szabálytalanságot. 26éves férfi vagyok magasvérnyomásomra Nebivolol 5mg Egiramlon 5/10mg Doxazosin-t szedek. Esetleg ezektől a gyógyszerektől is lehet ilyen tünet? Olvastam a vérnyomasmérő tájékoztatóján hogy fiatal korban tévesen pozitív eredményt adhat ,de most nagyon megijedtem ,mert ahogy olvastam ez egy komoly betegség. Tüneteim nincsenek ,a gyógyszereim szedése mellet vérnyomásom normális 130/70Hgmm átlagban van pulzus 65-70 között mozog. Kíváncsi vagyok az Ön véleményére is. A 2. Kérdésem az hogy a jelenleg fentebb felsorolt gyógyszereim mellet ajánlott-e vagy lehetséges -e szednem napi 1 Aspirin Protect tablettát. Okoz esetleg kölcsönhatást az aspirin a gyógyszereimmel. Elnézést a hosszú levél miatt. Köszönöm a segítséget Doktornő Tisztelettel :János
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Akérdésére látatlanban nem lehet válaszolni, de egyidejű EKG-felvétel tisztázhatja a kérdést. Az Aspirin protect nem ellenjavallt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
03.
Agnes kérdése:

Par hete kardio edzes eket csinalok tulsulyom magasabb vernyomas ertekeim miatt. Edzes utan meg szoktam merni es mindig szivritmuszavart jelez a keszulek. Ez normalis.es az edzes okozza vagy valamilyen szivproblemara utalhat?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, személyes orvosi vizsgálat javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
03.
Mellkas rtg kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mellkas rtg eredménye: Rekesz éles sima szélű. Jobb sinus nem nyilik meg teljesen. Tüdőmezök tiszták. Kp vérbő hilusok. Szív balra mérs.nagyobb. Aorta tágabb. A bal rekeszkontur alatt a gyomorhólyag vetületében és a bordaív alatt vastagbél níveau árnyékok láthatók. Kérem Doktornőt leletem szíves elemzésére!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Néhány kisebb eltérés szerepel a leírásban, ezek jelentőségété látatlanban nem lehet megítélni, javasolom, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
03.
Lia kérdése:

Tisztelt Doktorno! Mostanaban elegem stresszelore es az eletem , a vernyomasom az utobbi idoben tobbszor volt magasabb. 145/97/100, 143/100/105, 165/109/107. Is.Sokszor erzek szapora szivverest. Milyen vizsgalatot javasolna? Koszonom valaszat
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Első körben kezelőorvosát keresse fel, ő majd szükség szerint irányítja belgyógyászati vizsgálatra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
02.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktór nő! Az előbbi kérdező vagyok. ( tachycardiás) a kezelő orvossom ismételten holter monitoros vizsgálatot javasolt. Az útolsó holter vizsgálatom 2016.12.16 án történt az EKG -m rendben. Ön szerint miért kell ismételten holter vizsgálat ? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! Az ön által közölt adatokból semmi okot nem tudok megítélni, kezelőorvosát kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
02.
piercing+megelőző kezelés kérdése:

Tisztelt Doktornő! A 14,5 éves lányom szeretne a fülébe poc lyukasztásával járó piercinget, azaz kettőt. 6 éves korában derült ki, hogy bicuspidális aortabillentyűje van. Akkor kaptunk egy kis könyvecskét, amiben a különböző beavatkozások előtti megelőző kezelésről tájékoztatnak. A kérdésem az lenne, hogy a piercing előtt kell-e valamilyen megelőző antibiotikumos kezelés? Azért merült fel bennem a kérdés, mert tudjuk, hogy a porcba helyezett piercing gyógyulása nehezebb, akár el is fertőződhet. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel, Fehérné, Andi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! Erre megfeleleő választ a kislánya kezelőorvosa adhat, nyilván jár kardiológiai ellenőrzésre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
02.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktór nő! Tachycardiás beteg vagyok a kérdésem az lenne hogy az EKG mit jelenthet "EKG:s.r., f:89/min, pQ:0, 14, QRS:0,10,kp. tgá., ||-||| -a VF-ben min. ST depresszió, neg. T -hullámok, egyebekben ie. St szakaszok,poz. T -hullámok, átm. Zóna V4- ben, m ie. ST, poz. T." Echo: ao gy: 18mm, ao asc :30mm, DD:37, DS:23, EF:70%, IVS:7, HF: 8, BP:35x 40, JP:35, kóros áramlás, kóros falmozgászavar, üregrendszeri thrombus nem látható. " Ezzek mit jelenthetnek? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! Ezek teljesen normális EKG és ECHO leletet jelentenek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
02.
Vizhajto kérdése:

Tisztelt doktorno! Sajnos ujra van kerdesem Az Amlodipine 5mg melle bevettem az utoljara felirt Indapamide-t. Ettol ugy lezuhant a vernyomasom, hogy egy kis kavet kellett innom, igy most jo/130/70/ 68 eves vagyok.Mindig merem, es dietazom is. A szokasosat ,amit mindig szedtem, azt gondolom tovabbra is szedjem. Attol is tobb a folyadek eltavozas,/Sajnos az orvosi rendeloben mindig tobbet mernek/ Koszonom szepen a valaszat. Nagyon jo ez az oldal.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! Ez így nagyon ellentmondásos, látatlanban én nem tudok önnek használható tanácsot adni. Javasolom, konzultáljon ismételten kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
01.
kérdés kérdése:

Tisztelt doktor nő! Tachycardiás beteg vagyok Mai napon voltam kontroll vizsgálaton, az EKG -m ba az van írva hogy " szinusz ritmus Lehetséges jobb pitvar megnagyobbodás (0.25MV P-hullám Mérsékelten jobbra deviáló tengely (QRS tengely >90) Nem specifikus T- hullám rendellenesség Kóros EKG." Ez miz jelenthet? Köszönetel
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! Ez nyilván az EKG gépi szoftverének az értékelése, ami nagyon mechanikus, valós jelentőségéről kezelőorvosát kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
01.
Vizhajto kérdése:

Tisztelt Doktorno! Nehany hete szedek vernyomascsokkentot /Amlodipine 5mg/ ami levitte a vernyomast, de nem elegge. Most kaptam melle vizhajtot/Mylan Indapamide 1,25 mg/ Mindennap kell szednem, de nem tudom ,hogy a folyamatos szedes jot tesz-e/ az allando viz-eltavozas miatt .Itt nem lehet szunetet tartani? Elnezest kulfoldon vagyok. Koszonom valaszat.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! Miután az indapamidot nem vízhajtó, hanem vérnyomáscsökkentő hatása miatt kell szednie, ne tartson szünetet. Egyébként vannak más vérnyomásra ható gyógyszerek is, amelyeknek szintén van vízhajtó hatásuk, úgyhogy ez egyáltalán nem szokatlan. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
01.
Antibiotikum kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném kérdezni hogy Azi Sandoz 500 antibiotikum mellé lehet -e Panangint szedni. És hogy ez a fajta 3 db -os antibiotikum tényleg okozhat hirtelen szívhalált. Azt írja a tájékoztató hogy akinek alacsoy a vérében a magnézium ill. A kálium szintje az fokozott alővigyázatossággal szedje. Nekem amikor felírták még a vérnyomásomat sem nézték meg . Köszönöm válaszát. Andrea
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! A Panangin szedhető az Azi Sandoz mellett, bár valószínűleg nincs gond a káliumszintjével, ahogyan a többi felsorolt, a veszélyeket fokozó állapottal kapcsolatban sem Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
31.
Borda fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor nő! 4hete fáj a bordám mikkor lehajolok illetve mikkor hirtelen mozdulatot veszek.Voltam röntgenen nem volt semmi elváltozás.Székrekedésem is van.Néha bal oldalt begörcsöl a hasam.Mit szedhetnék rá? Esetleg quamatelt?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
31.
Tisztelt Kérdező! Többféle panaszt laírt, de ezekből nem lehet látatlanban megállapítani, hogy mi a baj. legjobb, ha szeméyles vizsgálatra felkeresi kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
31.
Aneurysma kérdése:

Tisztelt Doktornő, Az alábbi véleményezést kaptam a szívultrahangomon, de nem került megbeszélésre, hogy szükséges-e bármilyen lépést tenni az ügyben. Aorta ascendens: 28mm. Normális üregméretek és falvastagságok. Jó systolés balkamra funkció falmozgászavar nélkül. Diastolés dysfunció Gr-I. Lateralis Ea 8cm/s. Mitr anterior vitorla jelzetten prolabál, jelzett regurg. Normális tágasságú bal pitvar: 41*46mm, area 19 cm2. Jobb kamra RV-basal: 31mm, nem tágabb jó funkciójú. JP normál tág 34*46mm. TI-jelzett mellett 18-8 hgmm-es becsült pulm nyomás. IVC normál tág, normális collapsicitással. Thrombus, pericardiális fluidum nem ábrázolódik. Pitvari septumon a kp harmadon aneurysma észlelhető mindkét pitvar felé 10 mm-es kitéréssel. Shuntáramlást felszínről nem észlelek. (A mért értékeket nem részletezem, normál tartományban mozognak, de az egy évvel ezelőtt eredményekhez képest növekedtek. Pl.RVEDD 25 volt, míg most 31mm lett. Mind a biscupidalis és triscupidalis billenytűn jelzett regrugatio van, de tavaly még csak a biscupidálison volt, ami gyerekkorom óta meg van - most 41 éves vagyok. Előre is köszönöm szíves válaszát! Katalin
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
31.
Tisztelt Kérdező! Ez olyan részlet, amit az önt ellenőrző kardiológussal kellene megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
KisDe2016 kérdése:

Üdvözlöm! Testvérem, 28 éves focista szédülésre és heves szívverésre panaszkodott pár meccs alkalmával. Három különböző helyen vizsgálták, ahol nem találtak semmit. Az utolsó rosszullétet sajnos nem élte túl. A boncoláson kamrafibrillácíót, szívizomelhalást állapítottak meg. A kérdésem az lenne, hogy mennyi idő alatt alakul ki ez a betegség, és mennyi idő alatt halnak el az izmok? Ezt szivultrahangon nem lehetett látni? Csak terhelés alatt voltak panaszai, mi lett volna a legmegfelelőbb vizsgálat a számára? Hogy lehetett volna ezt észrevenni? Előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
31.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem minden esetben lehet előre látni az életveszélyes ritmuszavar bekövetkezését, nem mindig áll egyértelmű eltérés a háttérben. Olykor a nyugalmi, de főleg a terheléses EKG felkeltheti a gyanút. A szívizomeljalás sajnos egy ilyen kamrafibrilláció után hamar kialakulhat. Részvétem a testvére halála miatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Mitralis prolapsus 2 kérdése:

Konzolos az előbbi válaszát. Mitralis prolapsus... Akkor mitől lehet remegés szivremeges érzés..és extra bedobbanasok És mellkas fájdalom illetve szuras Ha fel alok hahirtelen mozdulattal is furcsa a szívem Nemis tudom élmagyarazni...vérnyomás normális.140/90 alatti Pulzus 80-105kozott van mindig
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Mitralis prolapsus kérdése:

Jo estét Mitralis prolapsus 1 fokozat okozhat mellkasfajdalmat illetve olyan mintha remegne a szívem Nagyokat bedobban ossza vissza Egy év múlva aktuális a kontroll Felek ezektől a tünetektol.ketto hónapja mindennap allandoan tartanak Ettől mar szorongok
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus a kéthegyű billentyű többnyire kisfokú, kötőszövetes fellazulása. Ha nem jár zárási elégtelenséggel (visszafolyás), akkor semmi lényeges következménye nincs, kezelést, életmódbeli változtatást nem igényel. Panaszai nem kapcsolatosak ezzel, inkább a kivizsgálás során talált mellékleletnek tekinthető a mitralis prolapsus. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
kérdés kérdése:

Sajnos amúgy is pánikos vagyok, de köszönöm szépen, hogy válaszolt.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Nagyon szívesen.
2017.
01.
30.
Gyógyszerszedés kérdése:

Kedves Doktornő! Szedett gyógyszereim: Nebibeta 5mg 1x1 Egiramlon 5/10mg 2x1 Doxazosin retard ratiopharm 4mg 1x1 Azt szeretném megkérdezni,hogy a Doxazosint mikor ajánlott bevenni. Reggel vagy este. Ha este beszem 18:00 körül akkor az reggelre fel fog szívodni? Mert olvastam a betegtájékoztazón hogy ez a gyógyszer fel nem szívódó burokban van gyártva,és csak fokozatosan szívodik fel. Ezért félek ha este veszem be akkor nem szívodik fel a burokból rendesen REGGELIG és széklettel távozni fog a gyógyszer. Mi az ön véleménye? Reggel vagy este vegyem be? Tisztelettel: Sándor Izabella
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Mindegy, biztosan nem tart 12 óránál hosszabban a felszívódása, és csak a burok távozhat a széklettel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Mi lehet? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az utóbbi napokban elkezdett szúrni a mellkasom, főleg középtájt, de más-más helyen. Elég ijesztő. Anno készült több ekg, de nem mutatott eltérést. Nézem a vérnyomásom normális, valami amikor beszúr a mellkasom nézem a pulzusomat ami egyenletesen, normálisan ver. Nem tudom mitől lehetnek ezek a beszúrások?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Sziv kérdése:

Jo napot. Lassan két hónapja vannak mellkasi tüneteim.nagyon sokat szurkal a szívem És vannak extra nagy dobbanasok. És érzek meg valamit.ha mozgok de pl olyanra gondolok ha fel Allok lé hajlok akkor olyan mintha ki lengene a szívem Vagy mintha hintazna vagy élmozdulna...vagy csak furcsan ver?nem.ertem Miért van ez. Enyhe mp van Talán ettől?egy év múlva kell kontrollra mennem. 32éves no vagyok Kissé stresszesebb De ezek miatt megijedek megjobbam stresszes vagyok Van meg nehéz légzés is.piheneskor is Nagy levegoket kell vennem.ez péntek ott van
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Mndenesetre a leírása serinti panaszaok nem jellemzőek szíveredetre. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Frontin mellé citromfű tea kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy a 2016. november 28-tól 2017 január 3-ig Xanax 0,25 mg napi 2*1-et szedtem. Január 4-tól Frontinra váltottunk és ott 4*1-et szedtem belőle a 0,25 mg-os gyógyszerből. (szorongásra) Most szeretném elhagyni a frontint mivel több dolgot is észleltem az elmult napokban mellette. Pl.: fülcsengés (folyamatos jelleggel), illetve a gyógyszer bevétele után az amugy is Extrasystoleval rendelkezem és többet jelentkezett bigemin jeleggel szinte sorozatként, amit úgy értek, hogy egy darabig vert rendesen a szivem, majd hirtelen kihagyás, majd ujra verés kihagyás és ujraverés és ezt követően ment tovább folyamatosan amig a következő melléütés nem jelentkezett. (ez lehetett akár a 6-7-8-9-ik ütés is). Nyaki ütő eren szoktam magam ellenőrizni. Engem a bigemin ilyesztett meg, de nagyon. Most az elmult napokban próbáltam lecsökkenteni magamnak (orvos nélkül) ugy hogy a napi 4*1-et egyik napról a másikra 3*1-re majd az azt követő nap 2*1-re és a harmadik nap 1-0,5 szemre csökkentettem. Észrevettem, hogy ez nem valami jól sikerült, mert pszihésen bennem volt az hogy estére csak egy felet vettem be, és nem birtam elaludni tőle. Amikor elszenderedtem hirtelen emlékeim szerint megrándultam ettől megijedtem és az ijedtségtől gyorsabban vert a szivem a kelleténél. Szinte olyan volt, mint ha leállt volna a szivem és hirtelen újra indult volna. (nem tudom ez lehetséges-e). Hallottam olyan nyugtató teákról, mint pl. citromfű tea, vagy orbáncfű tea. Nem tudom melyiket lehetne esetleg a frontin mellé szednem, ugy hogy azt mellette megpróbálnám elhagyni, mivel nem jó nekem véleményem szerint. Hallottam a valeriána készitményről is, de sajnos arról sincs semmi információm. Ha esetleg tudna tanácsot adni azt nagyon megköszönném Önnek. Állandó gyógyszerem még napi reggel 2,5 mg Bisoprolol. Ezek után sajnos azt sem tudom, hogy visszaálljak-e a napi 3*1 0,25 frontinra, vagy hogyan szedjem, a butaságom miatt, hogy hirtelen le akartam tenni. Segítségét nagyon köszönöm. Ildikó
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok önnek választ adni a kérdéseire, a probléma legjobb megoldását nyilván az ön kezelőorvosa tudja nyújtani, javasolom, keresse fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Tanácstalan kérdése:

Tisztelt Doktornő! 60 éves nő vagyok.Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi gyógyszerek együttes szedése esetén felléphet e kölcsönhatás vagy kellemetlen közérzet (Letrox 1x50mg, Stimuloton 1,5x50mg, XanaxSR 2x0,5mg, Co-Valsacor1,5x80mg/12,5mg, Nebilet1x5mg). Évek óta szedem a leirt gyógyszereket, de az időközönként kiugró vérnyomás miatt a Stimulotont megemelték 1 szemről 1,5 szemre. Mostanában sürűn érzek bedobbanásokat a szivemben, ami koråbban időközönkènt éreztem csak. Ez a probléma lehetséges a pajzsmirigy alulműködés átfordulása túlműködésbe? Ezzel a problémával félévente járok controllra. Lehet a többféle gyógyszer szedése is kiválthatja? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Ha jól látom, nem történt gyógyszerváltás, az adag emelése történt csak. Ettől függetlenül, ha új panaszt, tünetet észlel, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Peter kérdése:

Tisztelt Doktornő! Először is elnézést kérek ,hogy ilyen jellegű kérdéssel fordulok Önhöz,de láttam hogy Ön belgyógyász is ezért merem ezt megkérdezni. A problémám a következő: Pár hónapja a végbélnyílás bemenetén egy csomót észleltem. Tapintásra kemény borsó nagyságú. Nem fáj nem okoz semmi problémát csak néha viszket. Én ezt külső aranyérnek gondolom. Ön szerint milyen kenőcsöt vagy kúpot vegyek hogy ez a csomó minél előbb felszívódjon. Segítségét előre is köszönöm és még egyszer elnézést ,hogy ilyen jellegű kérdéssel zavartam. További szép napot. Péter
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Ez valóban lehet aranyér, de ha az állaga megváltozott, az krémmel-kenőccsel nem biztos, hogy befolyásolható. Érdemes lenne megmutatni proctológusnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
29.
irisz kérdése:

Tisztelt Doktornő! Több belgyógyászati betegségem is van, ezek kezelés alatt vannak. Az utóbbi 10 évben pajzsmirigy túl - majd alul működés, magas vérnyomás, COPD, agyi infarktus /2016.november/. Amit kérdezni szeretnék az egy kiszámíthatatlanul jelentkező a mellkas felsőrészéről induló a nyakba, alsó állkapocsba, fül tőbe kisugárzó egyre erősödő görcsös fájdalom, ami pár másodperc alatt egyre gyengülő fájdalommal múlik el. Van, hogy éjjel erre ébredek, van, hogy munka közben ülő helyzetben, van, hogy séta közben, vagy házi munka közben jelentkezik. Teljesen kiszámíthatatlan, van, hogy hosszú ideig nincs, majd egy nap többször is jelentkezik. A fájdalom olyan erős, hogy megállásra, a munkám abbahagyására, ill. felébredésre késztet. Köszönettel veszem válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de az ön kórelőzménye alapján nem típusos koszorúérgörcsöt ki kellene zárni. Javasolom, mileőbb forduljon kardiológushoz, személyes vizsgálat céljából.. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
28.
eszter kérdése:

KEDVES DOKTOR NŐ! SZÍVULTRAHANGON A PULMONÁLIS NYOMÁS 35 Hgm LETT EZ NORMÁLIS ÉRTÉK? kÖSZÖNÖM SZÉPEN eSZTER
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Ez egy kicsit magasabb, de a körülmények ismerete nélkül a jelentősége nem ítélhető meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
28.
Panik 2 kérdése:

En irtam az elobb Ez az mps enyhe foku elteres nem okozhatja a panaszokaz? Koszonom kedves valaszat!!szep hetveget!!!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Biztosan nem. Nagyon szívesen, önnek is szép hétvégét kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
28.
Panik kérdése:

Szep hetvget!!! Elegge szorongos tipus vagyok. 30eves no.egyedul vagyok 90%ban a ket kislanyommal. Idegesebb vagyok feszultebb mindig. De az erosebb panaszok egy honapja kezdodtek pontosan. Meg voltam fazva.horgogyulladast mutatott a mellkasrongen. Kertem a haziorvostol ekg t mert ereztem hogy szur hasogat faj a szivem.az jo lett.kozben meggyogyultam. De a mellkasom faj.szur hasogat egyfojtaban nyom.kellemetlen.allandoan asitozom hogy mely levegot tudjak venni.tegnap aludni akartam es hirtelen felriadtam mert nem kaptam levegot...ket hete elnentem magan kardiologushoz.csinalt nyugalmi ekg.az rendben volt.akkor meg nem voltak legzesi bajaim. Csinalt uh ot .MPS billengyu hibat mondott se szerinte a mellkasom nem ettol szur nyom faj vagyis nem a mellkasom faj inkabb a sziv korul.cainalt egy terheleses ekg t arra azt mondta minden ok nagxon ugyes voltam.oda nem szeretnek visszamenni nagyon draga volt...viszont igy se nyugodtam meg.megis faj szur nyilal a mellkasom.allandoan levego utan kapkodok.ossze vissza bedobban a szivem.egy ismerosom szerint panikroham.de egy honapja???nagyon nagyon rosszul vagyok ...a szivem faj.a vernyomasom az erteken belul van.pulzus 95-105 Mitol faj egyfojtaban a szivem egy honapja????? Vervetelem novemberben volt.pajzsmirigy rendben
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Egy dologban úgyszólván teljesen biztos lehet, abban, hogy nem a szíve fáj. ezt sem a panaszok, sem a kardiológiai kivizsgálás nem támasztja alá. Lehet mozgásszervi (bordaközti izomzat, idegek). de leginkább pszichés eredetű. Azt, hogy pánik-e, látatlanban nem lehet megmondani, de egy enyhe kis nyugtató bizonyára sokat segítene. Kétség esetén keresse fel kezlőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
27.
Magas kalciumszint kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát! Mennyire számít magasnak a 2.9 érték, ha 2.6 a leletemen a felső határ"
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen. Ez kb. 10%-kal magasabb, a jelentőségét nem tudom megítélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
27.
nincs kérdése:

Kedves Doktornő! 31 éves nő vagyok. E hét eleje óta minden nap kóválygó, szédülő érzésem van. Nem túl erős, de szinte egész nap jelen van. Szerda óta mérem a vérnyomásom, mert alapból alacsony szokott lenni ( 90/60, vagy alatta), gondoltam az lehet a gond. De épp az ellenkezőjét tapasztalom, mert hogy a szokásoshoz képest magas. 103-107/67-79 között mozog az elmúlt 3 napban. Kérdezném, hogy mi okozhatja ezt az emelkedést? Köszönettel: Sz.Csilla
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! ez olyan csekély különbség, hogy bizonyára nincs jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
27.
Magas kalciumszint kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a véremben a kalciumszint magasabb a megadott referenciaértéknél: 2,9 (2 éve 3,0 volt, akkor a TSH normális volt, most nem nézték). Több értékben is eltérés van: GOT 69, GPT 177, GGT 61. Kivizsgált nem alkoholos zsírmájam van, ezek az értékek ezért minden laborvizsgálatnál magasabbak. Koleszterin 7,2; Triglicerid 3,79; eGFR 85; urológusnál múlt héten egy vesekövet találtak, korábban prosztatagyulladásom volt, de az most rendben. PSA: 0,7. Hasi u: a zsírmájon és a vesekövön kívül minden rendben. Tüdőszűrő negatív, EKG szabályos. Panaszom nincs. Sok húst és tejterméket (főleg sajtot) fogyasztok. Multivitamint is szedtem. Azt kérdezném, hogy ez a kalcium érték mennyire számít magasnak? Tényleg lehet attól, hogy sok kalcium tartalmú ételt fogyasztok? Mert 3 orvos is látta a laboreredményt, de egyik sem foglalkozott vele.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Ennek több oka is lehet, személyes orvosi vizsgálat tisztázhatja az okot és azt, hogy ven-e ezzel kapcsolatban konkrét tennivaló. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
27.
Perui kovaföld kérdése:

Tisztelt Doktornő, Syncumárt szedek fél éve pacemaker beültetése miatt. 65. évemben járok. Kezelőorvosom és háziorvosom is mereven elzárkózik minden alternatív gyógymódtól és étrendkiegészítőtől. Perui kovaföld szedése javítana az állapotomon vagy ártanék magamnak. Befolyásolja az eredményeimet? Köszönettel: Tóth Edit
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valós gyógyhatásukat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
27.
Sziv kérdése:

Dokrorno Mitol szur gorcsol az ember szive 1honapja? Mas tunetem nincs szuras gorcsoles. 30eves vagyok.a haziorvos ket hetebcsinalt ekg t jo volt.mashova nem akar kuldeni.de nekem egesz nap faj szur gorcsol a szivem.es ossze vissza ver nagyokat be bedobban.neha csak egyet van amikor sorozatosan 10percig .pulzusom 85tol 105 ig szokott lenni.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Mindenképpen keressen fel orvost személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
27.
Kérdés, tanácsadás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulok önhöz hogy tachycardiám van, amirre concor 2,5 mg gyógyszert szedek. Az aktuális panaszom : hogy tegnap este volt egy rosszul léttem ami verejtékezésel, mellkassi ill. Hasi fájdalómal társult, ball kezzem zsibbadt, bizonytalanság érzet, verejtékezésem volt. Ön szerint a panaszomal érdemess -e visza mennem a kardiológiára? Köszönetel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet érdemi választ adni, javasolom, mindenképen forduljon személyes vizsgálatra kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
26.
Extra utes kérdése:

Jo napot . Mindennap extra uteseim vannak egy honapja.alltalaban egy nagy bedobbanas.de ma fojamatosan csinalta 10percet epp az utcan voltam.egy honapja szur a szivem bele nyilal.nyilalas utan faj . Lehet a stressztol?de egy honapja mindennap egyfojtaban?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
26.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. A folyamatos mellkasi szúrások nem jellemzőek szíveredetre, kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
26.
Sziv kérdése:

Jo reggelt.31éves no vagyok Egy hónapja folyamatosan szúr hasogat a mellkason.legfokeppen a szívemnel érzem a szurast a fájdalmat. Folyamatosan egész nap.halal félelmem van Van két kislányom meg nagyon kicsik Egyedül igen nehéz e mellett a fájdalom mellett felek mitől van és hogy komoly e.haziorvos nem foglalkozik vele Voltam magam kardiológian egy hete.terheleses EKG negatív Az uh mps t mutatott 1és fokozatot Egyébként negatív Nyugalmi EKG negatív Akkor most valamit nem.vettek eszre?vagy mitől szúr faj hasogat egész nap immár egy hónapja a szívem?nagyon félelmetes!!!!!!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
26.
Tisztelt Kérdező! A normális kardiológiai eredmények alapján panaszai bizonyára nem szívvel kapcsolatosak, feltehetően mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
25.
Eszter kérdése:

Tisztelt Doktor Nő ! Megszeretném kérdezni.hogy az Édesapámnak nem tudják rendesen beálltani a prothombin értékét hol magas vagy alacsony. 75 éves kétszer mütötték szívbillenyűre 35-éve az első műtétnél nem kellet vérhígitot szedni mert sertés billentyűje volt. A második műtétnél teflon billentyűt kapott azota szedi a Syncumart. A mostani értékei prothombin 56,8 az INR 5,43. A Syncumart ugy szedi,hogy egyiknap egy egész a másiknap másfél nagyon elvagyunk kesereddel,hogy nem áll be neki rendesen, pedig alkoholt se iszik és vigyázz az étkezésekre is . Válaszát előre is köszönöm ! Tisztelettel Eszter!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, személyes vizsgálat nélkül ezt nehéz megítélni, szerepet játszahat benne az is, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed édesapja. Javasolom, hogy keressék fel az őt ellenőrző kardiológust és tőle kérjenek pontosabb felvilágosítást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
25.
Julcsivagyok kérdése:

Tisztelt válaszadó Kb másfél éve elég aktívan elkezdtem sportolni. (futás+edzőterem) minden jól ment.Nagyjából fél évvel ezelőtt vettem észre hogy a kondícióm vissza esett,és már nem megy úgy a sport mint előtte.Gondolok itt arra hogy hamar elfáradtam,olyankor heves szívdobogást éreztem,és kapkodtam a levegőt.Kis pihenő után azért ezek rendeződtek.Mégis felkerestem a házi orvost mert nem hagyott nyugodni a dolog.A pajzsmiriggyel kezdték a vizsgálatot.Annak teljesen negatív lett az eredménye.Elküldtek a kardiológiára ahol a szív UH az orvos szerint nem mutat semmit.Készült egy terheléses vizsgálat amire az orvosom azt mondta,nem teljesen negatív lelet.Pontosan mi ,nem tudom.Szóba került hogy nagyon erős évek óta a vérzésem és hogy szinte mindig vérszegény vagyok.Szerinte okozhatja ez is ezeket a tüneteket,éppen ezért amíg a vérszegénységemet nem rendezik nem lép tovább.Sajnos ez hosszabbra nyúlt el mint szerettem volna,még csak most dől el,hogy lesz e egy nagy nőgyógyászati műtétem (méh eltávolítás) vagy nem.Valószínűleg a vérképem most is tropa.De a lényeg az az hogy addig nem küld tovább a szív irányába.Mára már oda jutottam hogy ha néhány lépcsőt meg kell járni,szinte fulladok,kapkodom a levegőt.Sőt ha folyamatosan beszélek,meg kell állnom mert elfáradok és nincs levegőm.Napközben is gyakran érzek légszomjat,olyan mintha valami könnyebb dolog egész nap a mellkasomon lenne.Voltam tüdő szűrésen+légzés funkciót néztek ez is negatív lett.Bármit csinálok abban a pillanatban elfáradok,és légszomjam van.Félelmetes érzés.A munkámra és a mindennapjaimra hatással van.Minek nagyobb a lehetősége a problémámnak?A szív,vagy tényleg a vérszegénység.Néha beleszúr a szívtájékomba,és van hogy a hátamba is sugárzik.Nem értem mire várnak még,szeretnék újra a régi lenni mint fél évvel ezelőtt és dolgozni ill sportolni.Ugyanis már 2 hónapja nem vagyok képes rá hogy sportoljak.Köszönöm előre is megtisztelő válaszát. üdvözlettel: Julcsi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Mindenesetre a vérszegénységet rendezni kellene mielőbb, reálisnak látszik, hogy a nőgyógyászati probléma áll a háttérben. Próbálja meg elérni, hogy ezt a problémát mielőbb megoldják, mert ez mindenképpen szükséges, és lehet, hogy ennek rendezésével a problémák is megoldódnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
25.
Szuras kérdése:

Jo reggelt Tegnap fekvesnel hatalmasat bele nyilalt a szivembe.nagyon megijedtem. Es ma is nyilalgat bele .Bele hasit par masodpercre 31eves vagxok. Mps em van .egy eve derult ki. Egy ev mulva lesz kontrol. Nagyon megijedtem mitol szur nyilal a szivembe ilyen eroseket.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
25.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
24.
Vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Körülbelül egy hónapja vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedek. Reggel egy szem Valsartan sandoz 160 mg-ot és egy fél Lokren (10mg) tablettát. A vérnyomásom szerencsére normalizálódott a tabletták hatására. Kérdésem az lenne, hogy ezek mellett a gyógyszerek mellett fogyasztható-e kis mennyiségű napi 0.5 dl gránátalmalé? Nem okoz kölcsönhatást illetve nem fokozza túlzottan a gyógyszer hatását? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
24.
györgyi kérdése:

.Köszönöm szépen még írnám ultrahang is készült ebben ez áll:Aortagyök 24mm,benne 118mm-re separáló billentyük.Bal pitvar:29m.Jobb kamra 15/25mm.mitralisok tükörkép mozognak,mellsö vitorlán prolapsus.Septum,hátsó fal szinkron,jól mozognak.Septum 7mm,HF 8mm.Ds:32mm Dd 51mm.EF:66%.Csúcs felöl normál arányú,nagyságú szívüregek,septumok követhetök.MitralisE:a tachyardia miatt caknem monofázisos beáramlás,1,08m/sec A:0,82m/sec.Mitralis insuff:I BAl kamra kiáramlási sebessége:1,1m/sec.CW:1,6m/sec.aorta insuff.nincs.Iszámitott pulmonális nyomás:35 HGmm.Számottevő pericardialis folyadék nincs. Segitene ebben kiigazodni? Nagyon kedves köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Az ECHO leletre is vonatkozik, amit az EKG-val kapcsolatban írtam, mindenesetre érdemi kóros nem látszik a leírásban, a kéthegyű billentyű enyhe eltérésén kívül. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
24.
györgyi kérdése:

Drága Dr/nő.Tegnap este voltam kardiologiai vizsgálaton készült EKG.S.r.fr.94/min.pQ:0,24sec.QRS:0,1sec.,P pulmonale,III_ban jelzett descandaló STD,neg-poz.T,II-aVF jelzett horizont STD,ÁZV4. Az elemzett szakaszon (16sec,24 ütés) sinusritmus mellett lehetséges kóros elváltozás.bal pitvar megnagyobbodás nem jellegzetes eltérés:QRS meredek tengelyállás.Meg tudná nekem mondani,hogy ezek az adatok mire utalhatnak? beteg vagyok? Tisztelettel péczeliné!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Egy EKG-görbéből nem lehet alapos véleményt mondani, mndenesetre konzultáljon kardiológusával az esetleges további teendőkről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
24.
Tünde 43 kérdése:

Tisztelt doktornő! HOLNAPRA kaptam gyomorröntgenre időpontot az lenne a kérdésem , hogy az állandó szedulesemre szedett frontint 2 és fél órával a vizsgálat előtt Bevehetem? MERT anélkül sajnos elidulni sem tudok. Köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Szerintem jobb lenne,.ha nem venne be semmit, de kétség esetén kérdezze meg kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
23.
Zsóka kérdése:

Édesanyám magas vérnyomásra szedett gyógyszerei ,reggel 5 mg coverex as,ami az rutóbbi hetekben 10 mg-ra lett emelve,(magas esti es reggeli vérnyomásértékek miatt),plusz 2,5 mg nebilet,aspirin protect,este pedig 10mg lercaton,amit szintén 10 mg coverex as re cserélné a háziorvosunk.A vérnyomásértékek még mindig magasak reggel és este 160-180.Kérdésem,hogy a coverex as 10 mg naponta kétszer,reggel és este bevehető _e.Édesanyám 78 éves.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
01.
23.
Tisztelt Kérdező! Igen, bevehető. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
<