Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
602 kérdés, válaszra vár 0

Dr. Tarján Zsuzsa

Belgyógyász és Kardiológus szakorvos

Specializáció: belgyógyászati és kardiológiai panaszok vizsgálata, kezelése, betegek gondozása, rehabilitáció

Munkahely: 1.Coral Centrum 2. Ó Rendelő
Web: www.coralcentrum.hu, www.orendelo.hu

Bemutatkozás:
Belgyógyász és kardiológus szakorvos vagyok, sok tapasztalattal a klinikai és ambuláns betegellátásban.

2014.
11.
23.
hwch kérdése:

Tisztelt Doktornő! 26 éves vagyok, otthoni vérnyomásmérések alkalmával egy ideje 135/95 körüli értékeket mérek, amiből a /95-öt kicsit aggasztónak találom és a 135 sem túl megnyugtató, a pulzus pedig 90 körüli szokott lenni. Elmentem a kardiológiára, az orvos csinált EKG-t és UH-t semmi szervi bajt nem talált. Háziorvosomnál is jártam, elküldött vérvételre, hátha pajzsmirigytől van a magasabb pulzus, kiderült hogy nincs alulműködés sem túlműködés. Adott napi 1x 5mg Nebivololt, amitől a pulzusom most már 65-75 között mozog, de a vérnyomásom még mindig 135/95 körüli. Azt szeretném kérdezni, hogy ez mitől lehet, mit jelenthet és mennyire vészes? Mindenképp visszamegyek a kardiológushoz, de amíg nem kapok időpontot addig is szeretném valamivel megnyugtatni magam. Köszönöm a választ előre is!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
23.
Tisztelt Kérdező! A magasabb értékek lehetnek korai jelei magas vérnyomás betegségnek, ez az esetek döntő részében önálló betegség. részletesebb vizsgálatok (tartós vérnyomás monitorozás) tisztázhatja ezt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
21.
vokica kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm szépen vokica jeligére válaszát. Megemliteném, hogy 1.5 héttel ezelőtt kerestem fel kardiológus orvosomat, az emlitett szapora szivdobogás (dr. állitása szerint ritmuszavar) miatt, 24 órás holter során : egész nap PM ritmus igazolódott kevés SVES és kevés VES mellett. /Korábban AV ablatio történt és VVIR PM IMPLANTACIO/ Vélemény: változatlan kezelése szükséges. Gyógyszereim: 3x1,25 mg Concor, lx4/1,25 mg Co-Prenessa, 1x4 mg Cardura XL, 1x2,5 mg Normodipine, 1x30 mg Atoris, 1x1 egész és 1/4 /3 mg-os/ Warfarin, 3x2 tbl. panangin. Laborlelet szerint minden érték jó. /cukor, koleszterin, INR, / semmilyen más gyógyszer szedését nem javasolta kardiológus dr-Ur! Szept. 10-i pacemaker kontroll: jól müködő pacemaker. Bocsánat, hogy ennyit irok, de szeretném ennek függvényében T. Doktornő véleményét, tanácsát kérni. Tisztelettel: Marika!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
21.
Tisztelt Kérdező! Ez kissé ellentmondásos, az előző levelében ez szerepelt: "A szept. 10-i pacemakerkontrollkor az ambuláns adatlapom jól müködő pacemaker, fibrilláció szerepelt". A Holter vizsgálat alatt feltehetően nem volt hosszabb ritmuszavar, de ezt az ellnetmondást (jelenlegi panaszait) tisztáznia kellene kardiológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
21.
Mellkasfájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kettő napja folyamatos mellkasi fájdalmat érzek, illetve tegnap este már egy pici ujj zsibbadásom is volt! Nagyon sok stressz ért mostanában, rengeteget idegeskedtem. Illetve egy hete még orrvérzésem is volt, ami rám abszolut nem jellemző. Mit tegyek? Ma picivel jobb, de még mindig érzem....és valahogy olyan érzés, mintha egy nyilat szúrnának át rajtam, egy bizonyos pontos, és a hátamnál is érzem. Köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
21.
Tisztelt Kérdező! Leírása alapján elsősorban mozgásszervi (csigolya, izomzat, borda közti ideg) eredetű lehet a panasza, az orrvérzésről nem tudok nyilatkozni. Tartós vagy rosszabbodó panaszok esetén forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
20.
vokica kérdése:

Kedves Doktornő! Kétüregü pacemakeres vagyok. Kb. egy hónapja 2-3 naponta szapora szivverést érzek, ekkor kissé fulladok, eléggé fáradékony vagyok. A szept. 10-i pacemakerkontrollkor az ambuláns adatlapom jól müködő pacemaker, fibrilláció szerepelt. Kérdésem T. Doktornőtöl: Lehet-e pacemaker mellett ritmuszavarom? Szives válaszát köszönöm előre is, Tisztelettel:Marika.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
21.
Tisztelt Kérdező! A pacemaker csak a lassú szívverés ellen véd, a szapora szívveréssel járó ritmuszavarok ellen nem. Ezek kézben tartása gyógyszeres kezelést igényel, ennek beállítására konzultáljon kardiológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
20.
Judit kérdése:

Kedves Dr.nő! A kérdésem a következő lenne: Tritace,valamint talliton tablettákat szedek. A tritace tabletta szedése mellett többször légszomjam van,köhögök.Körzeti orvos ajánlotta helyette a tanidon szedését.Kardiológussal még nem tudtam konzultálni,kérdésem lenne,hogy kiváltja e a gyógyszer a tritace tablettát? Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
20.
Tisztelt Kérdező! Jó választásnak tűnik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
17.
Fiatalanyuka kérdése:

Tisztelt Doktornő! 35 éves fiatal édesanya vagyok. Hasi és huzamosabb ideje fennálló deréktáji panaszaim miatt került sor CT vizsgálatra. A következők olvashatók a leletemben: A máj normális nagyságú, átlagdenzitása nativ képen 54 HU. Intrahepaticusan SII-ben a rekeszi felszín alatt egy 3mm-es, éles kontúrú markáns hypodenzitás figyelhető meg. A lép normális nagyságú, homogén szerkezetű. A léphilus alatt egy 15mm-es, kerekded melléklép ábrázolódik. A vesék normális helyzetűek. A jobb vese üregrendszere közepes mértékben tágult, a jobb ureter proximalis harmada is tágult, axiális síkban mért legnagyobb keresztmetszete 20x13mm. A jobb ureter a proximalis és a középső harmad határától distal felé már normális átmérőjű, fala a felső és középső harmad határán kissé vaskosabb. A bal vese középső harmadából ventro-laterálisan egy 25mm átmérőjű cysta emelkedik ki. A bal vese üregrendszere is kissé tágabb a pyeloureteralis átmenetig, a fal itt kissé vaskosabbnak tűnik, ettől distal felé a bal ureter normális tágasságú. Mindkét vese azonos, jó intenzitású kontrasztanyag telődést és kiválasztást mutat. Kő a felső húgyutakban nem látható, az uretereken külső compressióra utaló jel sem ábrázolódik. A húgyhólyag vékony falú, jól telt, körülírt falmegvastagodás vagy intraluminális kóros képlet nem mutatható ki. Jobb oldalon a leképezésre került basalis tüdővolumenben néhány vékony köteg, bal oldalon S9-ben egy 5mm-es subpleuralis nodulus figyelhető meg, residualis eltéréseknek felelhetnek meg. Pleuralis vagy pericardialis folyadék nem került leképezésre. Kérem, szíveskedjen nekem "lefordítani", hogy megértsem mit jelentenek a megállapítások. Kérdésim: Milyen betegségre utalnak a fenti megállapítások? Milyen további vizsgálatok szükségesek? Mi a legsürgősebb teendőm? Válaszát megköszönöm. Tisztelettel: Fiatalanyuka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
17.
Tisztelt Kérdező! Kérése meghaladja ennek az oldalnak a lehetőségeit, és nem vinné előbbre az ön állapotának értékelését. Kérem, fáradjon el kezelőorvosához, vele beszéljék meg mind a lelet részleteit, mind a teendőket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
14.
reuma kérdése:

A vőlegényemnek egy időbe nagyon fájt és bedagadt a térde,majd elmúlt,de idén megint előjött,azzal a különbséggel,hogy már görcsök is jelentek meg a térde alatt,îgy orvoshoz fordultun,és kiderült h reumás,felîrták neki a Retarpen 1,2 gyógyszert,de Ukrajnában (lakunk) sehol sem találtunk ilyen gyógyszert,és már 1hónapja pesten keressük de sikertelenül...Mit tegyünk,talán vmilyen más neve van ennek a gyógyszernek? Illetve ez megoldás lenne a barátom betegségére?Nagyon aggódom miatta,kérem segîtsen! Előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ez távol esik a szakterületemtől, javasolom, reumatológust kérdezzen, akár ezen az oldalon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
13.
tomi20 kérdése:

Udv dr no.Az lenne a problemam hogy ejjszaka a hajnali orakban neha felebredek nem tudok aludni megmertem a vernyomast 135 85 de olyan erzesem van hogy sokkal magasabb amugy 115 77 145 90 kozzott szokott mozogni.Ez az erzes megmarad egesz nap majd lassan elmulik.Szokkot fajni a gerincem kozeptajon mintha valami nyomna. Kardiologiailag es neurologian nem talaltak elterest.28 eves vagyok nem szedek gyogyszert.On szerint milyen magas vernyomasertek csinalhat eszlelheto problemat.Koszonom tuelmet es minden jot kivanok.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! Ezek az értékek biztosan nem okoznak ilyen panaszt, egyébként lehet gerinc eredetű, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
13.
Hubayi kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérem szíveskedjen válaszolni az alábbi kérdésre amennyiben lehetséges: -emelkedett triglicerid, illetve emelkedett húgysav szint esetén,- melyekre Lescol-XL, illetve Milurit 300 mg-os tablettát szedek-ajánlatos-e a Valsartan HCT Sandoz 160 mg-os gyógyszert szedni magas vérnyomás ellen. Tisztelettel: Hubay István
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! Nincs ellenjavallata az együttes szedésnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
12.
MPS kérdése:

Tisztelt Doktornő! 14 éve diagnosztizáltak nálam MPS-t. A napokban értesültem róla, hogy erre a betegségre adójóváírás járna. A háziorvosom azonban nem akar igazolást kiállítani, mondván, hogy ilyen problémája sok embernek van. A kormányrendelet szerint viszont igényelhetem az adójóváírást. Jogosult- e a háziorvos felülírni a kormányrendeletet? Várom válaszát, tisztelettel: F.Enikő
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
12.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok a kérdésére válaszolni, jogászt kérdezzen meg róla. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
10.
Vagácsné Jakabfi Mária kérdése:

Kedves Doktornő! Mint már előzőleg beszéltük a köhögéssel és mitralis prolapsus - Lokren ügyében, októberben voltam szív UHG-n. az eredmény a korábbiakhoz képest: Relax zavar. II. fokú MI. MPS I. fokú (ez korábban II. fokú volt) TI. Jk-i systoles nyomás enyhén emelkedett. Ez az emelkedés: 27+10=37 Hgmm. Kérdezném, ez mit jelent. A háziorvosom hörgőtágítót (Retafyllin 200 mg) adott, de nem történ változás, vagyis továbbra is száraz köhögésem van, ami ugatóvá is tud válni, teljesen kiszámíthatatlan helyzetekben, időben. A véreredményem negatív, csak a CRP határeset már hónapok óta: 10. A köhögésem már egy éve fenn áll, változás nem történik, mindenféle vizsgálaton voltam már! Kérem a segítségét! köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
10.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom megtalálni korábbi levelét, a jelen lelet kissé emelkedett jobb kamrai nyomást, a két- és háromhegyű billentyű enyhe eltérését mutatja. A panaszait ez nem feltétlenül magyarázza, érdemes lenne tüdőgyógyásszal is konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
09.
meli85 kérdése:

Tisztelt Doktorno!Nemeth Melindanak hivnak,29 eves vagyok,es sajnos mostanaban eleg surun vannak szivpanaszaim.Bejelentkeztem kardiologiai vizsgalatra,de sajnos csak februar vegere kaptam idopontot,amit eleg tavoli idopontnak tartok,de a szamomra ijeszto tunetek miatt szuksegesnek tartom.Tudom,hogy diagnozist felallitani csak vizsgalat alapjan lehet,de amig varom a februart,gondoltam irok Onnek,hatha tud javasolni valamit a problemara,illetve megnyugtatni,hatha megsem nagy a baj?!Az utobbi par honapban foleg estenkent (de neha napkozben is) heves szivdobogasok "tornek" ram,neha szuro,nyilallo erzes kisereteben.Estenkent sokszor ugy erzem,mintha a szivem olyan erosen verne,ami ki akarna "szakadni" a mellkasombol.Kulonosebb fajdalmak nem kiserik ezeket a tuneteket,inkabb olyan erzes,mintha raulnenek a mellkasomra,ha elalszom arra kelek,hogy hirtelen levego utan kapok,mintha egy levegovetelem "kimaradt" volna.Fizikai megterhelesnek nem vagyok kiteve,stressznek sem tobbnek,mint egy atlagember.Par eve ugyanezen tunetek miatt mar jartam orvosnal,szivultrahangon,de mindent rendben talaltak.A tunetek enyhulnek,ha vizesruhazom a szivem.Pajzsmirigy alulmukodesem van,gyogyszert szedek ra,az orvos L-thyroxin 50-es tablettat irt fel ra,de a mellekhatasok suru elofordulasa miatt ezt nem szedem.Felfedeztem viszont egy termeszetes gyogyszert(Pajzskomplex)aminek nincsenek mellekhatasai,es nem vagyok tole rosszul,viszont a magas ertekeimet a felere levitte harom honap alatt.Igy 7.-es a pajzsmirigy ertekem,ami tudom meg igy is magas.Lehet-e ezzel oszefuggesben a szivpanaszom?29 evesen ijesztoek szamomra ezek a panaszok.Ezert kernem a Tisztelt Doktornot,ha ideje engedne,legyen szives valaszoljon,mi okozhatja ezeket a tuneteket?Valaszait elore is koszonom,tisztelettel:Nemeth Melinda
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
09.
Tisztelt Kérdező! Panaszait látatlanban nehéz lenne érdemben értékelni. Az biztos, hogy pajzsmirigyének szerepe van benne. Ennek kezelésében nem látszik helyesnek sem az, hogy nem a szakember által felírt gyógyszert szedi (vajon mik voltak az elrettentő mellékhatások, és miért nem kezelőorvosával konzultált róla?), sem a helyette talált készítmény szedése (ebben a feltüntetett jód sem biztos, hogy jót tesz a pajzsmirigynek, ráadásul ezek a készítmények sokszor ellenőrizetlen komponenseket tartalmazhatnak). Egy szóval azt tanácsolnám, forduljon az endokrinológushoz, és vele konzultáljon a kezelésről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
08.
judit kérdése:

Az előbbi kérdésemhez kapcsolva, 2,7 az INR érték. Azért kérdeztem, mert az orvos azt mondta, vasárnap ne vegyem be és hétfőtől szúrjak. Szerdán lesznek a foghúzások.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
08.
Ő biztosan jobban ismeri az ön esetét, akkor tegyen így.
2014.
11.
08.
judit kérdése:

Tisztelt doktornő! Foghúzás miatt syncumárról (3és fél tab.) kell átállnom xlexane 0,4 injekcióra (2x1). Mi a helyes átállási folyamat? Köszönettel : A. Judit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, hogy az említett Syncumar adag mellett mennyi az INR értéke, pedig attól függ a kérdés. Háziorvosa küldje le laborba, fokozatosan csökkentsék a Syncumar adagját, és ha már az INR elég magas, akkor kezdje a heparint. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
08.
Manduricsné kérdése:

Kedves Doktornő!Most 28 hetes kismama vagyok. Az lenne a kérdésem ,hogy egy hete voltam kardiológusnál.Aki azt mondta a szívultrahang után,hogy az egyik szívbillentyűm nem úgy zár ahogy kellene,ezért érzek nagy szívdobbanásokat.Azt mondta,hogy amennyire kellemetlen annyira ártalmatlan.A vérnyomásom alacsony:100/55/85 átlagosan.Két napja azt érzem,hogy szúr a szívem,egyre idegesebb vagyok.A bal mellem alatt is van egy pont amit,ha megnyomok fáj és ég. Ön szerint mit kellene tennem? Köszönettel:Manduricsné Bea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Ez a fajta panasz szerencsére nem szíveredetű, mozgásszervi (gerinc, izom, ízület). Bizonyára kellemetlen, de nem lesz baj belőle. Pihenjen, ne idegeskedjék! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
05.
kérem segítsen!!! kérdése:

jónapot kivánok érdeklödni szeretnék hogy elég nehézkesen veszek levegöt mostanába olyan mint ha egy csomo vagy egy valami elakadott volna torkomon igen kelemetlen érzés és néha ijesztö is mint ha elakarna zárulni és nem enged levegöt venni mitöl lehet ez hozáteszem 30hetes terhes vagyok lehet ez az oka?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudom megmondani, ajánlatos, hogy kezelőorvosa mielőbb megvizsgálja személyesen! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
03.
Sziv kérdése:

Tisztelt Doktornő!! Azt szeretném megkérdezni h.2hete szúró fájdalmat érzek a szivemnél. 23éves vagyok. Milyen betegség állhat e mögött.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
03.
Tisztelt Kérdező! Valószínűleg mozgásszervi (gerinc, ízület, izom), javasolom, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
11.
03.
Bordafájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni mi lehet a gond hetek óta hájnak a bordáim időközönként de most már a mellkasomnál is fáj . Mintha nyomó érzés lenne, a gerincemnél meg amikor lehajolok végig fájnak a bordáim. Mitöl van ez?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
11.
03.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően mozgásszervi eredetű panaszai vannak, javasolom, forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
27.
Furcsa fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! 33 éves nő vagyok, 2 éve császár metszéssel szültem meg a kislányomat. Azóta gyakran lüktető fájdalmat és egy csomót érzek a jobb oldali bordaívem alatt. A körzeti orvosom is érezte a csomót de a hasi ultrahang vizsgálaton nem találták meg a panaszaim okát. Laborvizsgálatot nem rendeltek el. Az orvos az epehólyag érzékenységére gyanakszik. Az étrendem kiegyensúlyozott, a súlyom ideális. Viszont egyre inkább nyugtalanít a dolog. Mit tehetnék még? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Ha háziorvosra epe-eredetre gyanakszik, legjobb lenne ilyen irányban kivizsgálni (szakorvosi vizsgálatra kérjen tőle beutalót). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
23.
gyógyszerhatás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Rexetin 20 mg napi 1 szem és Betaloc Zok 50 mg 2*1 szedhető együtt???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
24.
Tisztelt Kérdező! Nincs ellenjavallata. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
23.
Köszönöm kérdése:

Kedves Doktornő! Azért félek, mert a orvosom azt mondta, hogy a következő lehetőségem az, hogy eldöntöm, hogy belemegyek e az elektrofiziológiába. Mert a holter kiugrása idézem" a kamrafibrilláció előszobája". És nem vagyok jól már egy ideje, fáj a szívem, szorít, görcsöl gyakrabban, mint eddig. Lehet, hogy az idegesség miatt, de nem jó és ijesztő. Köszönöm a válaszát igyekszem lenyugodni. Szép estét! Üdvözlettel: Kothencz Virág
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
23.
Tisztelt Kérdező! A szubjektív panaszai ritmuszavarral nem függnek össze, és leírása alapján nem is látszanak szíveredetűnek. A Holter eredményt látatlanban igazán nem tudom értékelni, de határozott ellentmondás van a lelet két része között. Az egyik (az összegző) rész összesen 3 kamrai extrasystolét mutat, a másik részben egy 4 tagú kamrai extrasystolékból álló sorozat kerül említésre. Valamelyik nem stimmel, és a gépi értékelés sokszor ad tévesen pozitív adatot. Az orvosnak nagyon alaposan át kell néznie az egész felvételt, és csak ezek alapján mondhat véleményt. Előfordulhat, hogy itt ez a rész tévesen lett értékelve, de ha nem, akkor sem kell emiatt előre aggódnia és szorongania. Önnek is szép estét! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
23.
Szívbaj kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tahycardias a szívem, ezt 14 éves koromban diagnosztizálták, akkor kaptam rá Nebiletet. Szedtem egy darabig, és később váltottunk Bisoprololra. Ezután évekig nem szedtem semmit, panaszom ritkán volt. Most 24 éves vagyok és úgy éreztem, hogy ez a nyár megviselte a szívemet nagyon, ezért elmentem orvoshoz kivizsgálásra, ahol nem kaptam jó eredményeket. Leírom őket. Az EKG eredményem: Vent. Rate: 86 bpm Pr int. : 152 ms Qrs dur. : 80 ms Qt/Qtc int. : 352/396 ms p/qrs/t axis: 67/31/45 rv5/sv1 amp.: 1.470/1.030 mV rv5+sv1 amp.: 2.500 mV 1100 sinus rhythm 6220 possible left atrial enlargement 9130 borderline ecg 2014.09.23 A szintén ekkor írt lelet: rr: 130/80 hgmm spO2: 99..99% Ekg: s.r., p pulmonale, kp. Tengelyállás, mellkasi átmenet: V3-4, érdemi ST eltérés nincs, ascendalo St, III: lapso T, Fr86/min, pq: 152 ms Pulmo felett puhasejtes alaplégzés, Cor ritmusos, ékelt, tachycardias, az összes area felett halk systoles zörej. Hepar et lien nem tap. Av-i oedema nincs. Diagn.: MPS, MI Epicr.: A tenzió rendezett, terheléstől függetlenül kb. 5 perces – félórás retrseternalis oppressioja van, spontán szűnik. A szíve időnként gyors, rendszertelen Haemoptoe nem volt, lábai nem duzzadnak, terheléstől függetlenül 4 hónapja dyspnoes. Nycturia 1x Ezután a holter eredményem nem lett jó, a doktornő úgy fogalmazott, hogy: „ kamrai tachycardia, ami a kamrai fibrilláció előszobája”, majd elküldött uh. Után a városmajorba, ahová novemberre kaptam időpontot. Kaptam bisoprololt és magnerotot, de pár nap szedés után nem érzem jobban magam, kifejezetten nyom és feszít. Ma éjjel rosszul voltam és mostmár félek az infarktustól is. Leírom a további leletek eredményeit. Holter: Ütéstipus: Normál: 127158 (99,99%), SVes: 9 (0,01 %) Ves: 3 (0,00%) Egyéb: 0 (0,00%) Szakvélemény: sinus ritmus. Ves: 1 gócból.23.16-kor 4 tagú nsvt. Sves: 2 gócból, paroxysmus nincs. Átlagos szívfrekvencia 69 bpm, minimális szívfrekvencia 62 bpm, fellépett 08:10-kor, maximális szívfrekvencia 148 bpm, fellépett 16:50-kor. Napközben NF felső része/felette. Éjszaka NF felső része, ritkán CF. 10.18-tól nincs jel, kóros RR megnyúlás nincs. Uh eredmény: Interventricularis septum DD: 10, Ds 14 Bal kamra DD: 39, DS:28 Hátsó fal DD:10, DS: 11 EF: 58 % Aortagyök átmérő: 21, bal pitvar: 27, aorta ascendens: 24 Suprasternalis aortaív átmérő: 23 Aorta kiáramlási sebesség 174 cm/sec E/A: 143/93 DT: 202ms Mitralis insuff. Enyhe fokú, jelzett Tricuspidalis insuff.: enyhet fokú Becsült artéria pulmonalis nyomás: 22+10= 32 hgmm Négyüregi képből mért bal pitval: 41 jobb: 41, jobbkamra: 35 VCI: norm, belégzéskor collabal, a fizilógiásat nem meghaladó pericardialis folyadék. Hálás lennék, ha írna nekem egy véleményt, mert félek, hogy nagyobb baj lesz belőle. Folyamatos rosszullétem miatt aggódom, a gyógyszereket rendesen szedem, ahogyan a Doktornő felírta. Szeretném tudni, hogy mennyire áll fenn az infarktus, vagy szívleállás veszélye, az elektrofiziológia mellett milyen lehetőségeim vannak az állapotom javítására, és mit tehetnék még a fájdalom kiküszöbölésére? Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Kothencz Virág
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
23.
Tisztelt Kérdező! Ezt a kérdését kb. 2 órával ezelőtt az Orvostudakozón megválaszoltam, most sem tudok mást mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
23.
Gyors pulzus kérdése:

Kedves Doktornő! 25 éves lány vagyok, vékony testalkattal, rendszeres mozgással. A problémám az, hogy kb. 2 éve küzdök szapora pulzussal (legalacsonyabb 80 körül, de néha 100-120 is nyugalmi helyzetben), ami meleg hatására fokozódik (pl. nyáron erős melegben úgy érzem, hogy majd kiugrik a helyéről). Vérvételen voltam két hónapja, pajzsmiriggyel nincs problémám. EKG-t is készítettek, ott sem volt semmi eltérés. Viszont ma nagyon ijesztő dolog történt velem. Nem vagyok rendszeres dohányos, néha-néha elszívok egy cigit. Ma délelőtt a cigi után olyan szinten dobogott be a szívem, hogy azt hittem szívrohamot kapok. Ilyen érzésem még nem volt soha, nem mértem meg, de biztos volt 200. Kb. egy 5-10 percig tartott, aztán visszaállt a normális (kb. 90 körüli) gyorsasághoz. Nagyon ijesztő. Ön szerint mi lehet a probléma? Milyen vizsgálatot lenne érdemes elvégeztetnem? Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
23.
Tisztelt Kérdező! A szapora pulzus hátterében állhat vérszegénység is, ezt ki kellene zárni. Ha a vérképe rendben van, akkor rendszeres testmozgás, a kondíciója javítása, terhelhetőségének emelése segít a pulzus normalizálásában. A dohányzást kerülje, ne fogyasszon kávét, energiaitalokat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
19.
Szívügyek kérdése:

Tisztelt Doktornő! 50 éves férfi vagyok, eléggé sztresszes, szellemi munkát végzek, idegeskedő típus vagyok. 127kg (régebben súlyzós edzéseket végeztem), 188 cm magas megtermett testalkatom van. 2001.-ben mint utólag kiderült extrasystole (napi 12-20db) miatt felkerestem egy kardiológust aki teljes kivizsgálást végzett. Volt EKG (3X), ultrahang, 24 órás EKG és vérnyomásmérés, terheléses EKG, teljes labor. A diagnózis időnként jelentkező extrasystolia volt, mely elmondása szerint veszélytelen, sok emberen tapasztalható ritmuszavar. Megnyugodtam és éltem a megszokott életemet fenti tüneteim hol elmúltak, hol jelentkeztek, de nyugodtan kezeltem őket. Rendszeresen járok a háziorvosomhoz ellenőrzésekre, mindig minden rendben volt. Kb. két hétel ezelőtt este 9 órakor lefeküdtem, majd 11 órakor felébredtem és toalettre kellet mennem. Ott egy erős hasprést, erőlködést követően kezdtem érezni, hogy a szívem mintha össze vissza verne és ezt a mellkasomban éreztem is. Visszafeküdtem, fordultam jobbra, balra, majd felültem, sétálgattam de az érzés csak nem akart elmúlni. Párommal megmértük a vérnyomásomat is 140/90 volt 80 as pulzussal!? Mivel már ez az érzés több mint 10 perce tartott kezdtem nagyon megijedni. (Mellkasi nyomás, szorítás, szédülés nem volt). Párommal úgy döntöttünk elmegyünk az ügyelere. Mikorra odaértünk a tünetek már megszűntek. Diagnózis, vérnyomás 140/80, EKG rendben, de a biztonság kedvéért átküldtek a sürgősségire. Az ottani diagnózis vérnyomás 130/80, pulzus 75, EKG rendben, labor rendben, majd hazaküldtek. Pár nap múlva felkerestem a kardiológust mert azért csak nem hagyott nyugodni a dolog. Szintén teljes kivizsgálás volt, azaz ultrahang EKG-k, 24 órás vérnyomás és EKG mérés, terheléses EKG, labor. Mindent renben talált, a 24 órás EKG kimutatott 6db VES-t, vérnyomás átlag 140/80 75 pulzussal. Azt mondta írna fel beta blokkolót, de mivel a pulzusom alapból alacsony (normális szívpumpa teljesítméy mellet) az csak tovább csökkentené a pulzust. Mivel a kikérdezés alkalmával szóbakerült a gyomorszáji, illetve szegycsont möggöti égő érzés, fájdalom a refluxra írt fel savcsökkentő gyógyszert. Javaslat stressz kerülése, súlycsökkentés. Kérdezném tisztelt Doktornőt mi lehetett az a több percig (kb. 15-20 perc) tartó "ritmuszavar" (mintha extrasystole sorozat lett volna), okozhatta e a túlzott stressz, estleg a refux, illeve kell e az előfordulásával még számolnom? Válaszát előre is megköszönöm, Zsolt.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
19.
Tisztelt Kérdező! Részletes beszámolója ellenére én nem tudok többet mondani önnek, mint amit a kivizsgálások mutattak. Szervi szívelváltozás, terhelésre jelentkező ritmuszavar vagy egyéb EKG eltérés nem volt. Gyanúba került a reflux, szerintem ezt is bizonyítani kellene, mert ez is célzott kezelést igényel. Ami a testsúlycsökkentést illeti, az minden bizonnyal hasznos lesz, továbbá: ha netán hasonló panasz fordulna elő, akkor mielőbb forduljon orvoshoz, még a panasz fennállása alatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
19.
szúró fájdalom a szív körül kérdése:

Kedves Doktornő! Tegnap este feküdtem ( félig ülő helyzetben , több párnap is volt a hátamnál) az ágyon és épp a laptopomon néztem valamit. Egyik pillanatban arra lettem figyelmes, hogy elkezdett szúrni a szívemnél, majd csak összegörnyedt pózban tudtam levegőt venni, úgy , hogy ezt a szúró fájdalmat ne érezzen. Az éjjel a bal oldalamon aludtam , mert akkor nem fájt a levegővétel . Ma már jobban vagyok, viszont ha a jobb oldalamra fekszem és a bal kezemmel kinyúlók a bal oldalam felé, tehát megcsavarom magam, akkor nagyon fáj a szívem körül, próbáltam mély levegőt venni , illetve az összes levegőt kifújni de egyenlőre nem javul. Lehet ez komoly baj , vagy csak beszorult egy ideg , levegő? 26 éves nő vagyok, egy enyhe Mitralis prolapsus állapítottak meg nálam fiatal koromban. Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
19.
Tisztelt Kérdező! Ez inkább mozgásszervi (izom, borda közti ideg) eredetű lehet. Ha nem múlik, vagy erősödik a fájdalom, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
18.
Nagy János kérdése:

Szép napot!! Volna olyan problémám,persze nem mindennap jeletkezik. Reggel felkelek,kikelek az ágyból,(sajnos dohányzom) ,és elszívom cigimet a pulszuszámom 130-140 vérnyomásom is felmegy,és nehéz a levegővétel. Mitől lehet ez gyorsan kelek ki az ágyból,vagy a cigi okozza vagy valami más. Voltam Debrecen-ben kardiológián, belgyógyászaton,hasiUltrahang-on,és semmi +dolgot nem találtak,redben találtak mindent.Nebilet 5mg szedek reggel 1 este 1/2 szemet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
18.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően az esti Nebilet adagja nem elég, vagy túl korán veszi be. Próbálja egyenletesen elosztani a gyógyszert, és előbb a gyógyszer legyen, aztán a kávé és a cigaretta (utóbbi el is maradhatna). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
15.
Vérnyomáscsökkentő - fogamzásgátló kérdése:

Tisztelt Doktornő! A terhességem alatt kialakult magas vérnyomás sajnos a szülés után is megmaradt. Jelenleg is gyógyszert szedek rá. A nőgyógyászom nem javasolja fogamzásgátló tabletta szedését. A kérdésem az lenne, hogy mi ennek az oka? Hogy befolyásolja egyik a másikat? Köszönettel: Katalin
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
15.
Tisztelt Kérdező! Mind a magas vérnyomás, mind a fogamzásgátló szedése növeli a trombózis készséget, a kettő együtt kb. 4x-es kockázatot jelent. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
15.
Édesanyám szive kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál már lassan 4 hónapja kiderült,hogy szívbeteg!A szívének a bal oldala 2ujjnyival nagyobb a jobb oldalinál és sorvadnak a szívizmai!Ez mit jelent pontosan? A minap beszéltem vele telefonon és azt közölte velem,hogy a szívének csak a 30%-a él! Lehetséges ez?Hogyan lehetne segíteni ezen?Lehet így élni?? Kérem segítsen! Várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel:Mónika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
15.
Tisztelt Kérdező! Ez sajnos túl pontatlan meghatározás, ebből nem lehet megállapítani, hogy pontosan miről lehet szó. Javasolom, konzultáljon édesanyja kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
10.
marika1111 kérdése:

Tisztelt Doktornő!Körülbelül három honapja kezdődtek a panaszaim, erős jobb oldali nyomásérzésem volt a jobb oldalon levő bordám alatt, és jobb oldalon fura fájdalmat éreztem.Voltam hasi ultrahangon epében koleszterin lerakódások vannak, de kő nem látható vesémben mindkét oldalon apró szemcse van.Máj hasnyálmirigy rendben. Diétát javasoltak, de ennek ellenére a jobb bordaközi fájdalmam nem múlik olyan érzés mintha egy görcs lenne ott. Vízszintes helyzetben ezt enyhül, kar mozgásra ülésre fokoződik Két db porckorongsérvem is van 10 éve.Ön szerint mi lehet a bajom?Mi okozhatja ezt a fura nyomás szerű fájdalmat? Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
10.
Tisztelt Kérdező! A testhelyzettel való összefüggés alapján felmerül mozgásszervi eredet is, forduljon reumatológushoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
10.
Hudák Judit kérdése:

Köszönöm a válaszát. Üdvözletem Judit Arnhemböl
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
10.
Nagyon szívesen! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
10.
Fájdalmas görcsök kérdése:

Kedves Dr. Tarján Zsuzsa, 63 éves vagyok aktiv társadalmi életem van Hollandiában. Már 1/2 éve gyötör a görcs éjszakánként a lábikráimban kb 2x 3x havonta. Hol az egyikben hol a másikban. Sajnos a héten este fele ügyintézés közben ugy elkapta mindkét felsö lábszáramat hátul a görcs vacsora után, hogy térdre estem a fájdalomtól és a vacsorám is kijött belölem. Mivel egyedül élek félek minden rendellenességtöl. Mit tegyek a további szendvedés elkerülése miatt? Vajon van e köze a "sok"szöllö fogyasztának ezekhez a görcsökhöz? Imádom a gyümölcsöt általában de a szöllö a kedvencem. Ha csak tehetem még a száraz déli evést is felváltom szöllö evésre. Köszönöm szives tanácsát Judit Arnhemböl
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
10.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban sajnos nem tudom megmondani, de az ilyen panaszok hátterében gyakran áll káliumhiány. Ellenőríztesse, ha alacsony, akkor pótolni kell. Azt nem tudom, hogy a szőlőnek ehhez van-e köze, de a vércukrot emelheti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
02.
Magdolna kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! 74 éves vagyok komoly csontritkulással és gerincpanaszokkal . A következő MR vizsgálati eredményt kaptam , amit szeretném, illetve kérném , hogy értelmezze számomra . A lelet értelmében mit érdemes 74 évesen tennem kockázat nélkül : "Vélemény : Degeneratív eltérések , polydiscopathia thoracalis jelei . Osteoporosis. Vs poroticus alapon összeroppant Th9 és 10 csigolyatestek. Degeneratív eltérések. Osteoporosis jelei . Polydiscopathia lumbalis. Alacsonyabb csigolytestek az L1-4 szakaszon (régi beroppanások , oedema nélkül). Haemangioma L1. Osteophyta-discus complexek az összes lumbalis szinten." Kedves Doktor úr . Lehet ebből valami biztató véleményt alkotni a továbbiakra ? Véleményét előre is köszönve Magdolna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
02.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok Önnek válaszolni, de gondolom, nem is nekem akart írni, mert sem reumatológus, sem férfi nem vagyok. Kérem, tegye fel kérdését annak, akinek eredetileg szánta. Mindenesetre jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
02.
Hányinger és szédülés kérdése:

Jó napot kívánok. 22 éves lány vagyok. Mar több mint egy honapja, periódikusan, azaz időközönként, reggelente hányingerem van. A családorvosom epeféregre gyanakodott, viszont székletanalízisből ez nem jött ki. Csináltak gyomor EKO-t is, ott is minden rendben volt. Ezzel párhuzamosan pedig voltak erősebb és gyorsabb szívveréseim. Voltam kardiológusnál, és azt mondta h a szívem teljesen egésséges. Ennek ellenére, 1-2 hete megint hányingerrel kelek fel, ami ebédidőre általában megszűnik. Enyhén mintha szédülnék is. Ez lehetséges, hogy féreg legyen vagy talán már elképzelem magamról, hogy valamilyen betegségem van, és ideg alapon vannak ezek a tünetek? Milyen kivizsgálást lehetne még végezni?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
02.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne megítélni, ajánlom az alábbi linket: http://alacsony-vernyomas-szedules.hu/szeduleshez-kapcsolodo-tunetek/szedules-hanyinger Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
10.
01.
Szívritmusszabályzó kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! A kérdésem az lenne, hogy édesanyámnak van szívritmus szabályzója és azzal nincs e gond hogy a nadrágját 1-2 másodperc alatt átvizsgálták kézi fémdetektorral mert nem volt nála a papirja. Nincs e ezzel gond? köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
10.
01.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően nem történt baj (előre kellett volna szólni), kétség esetén forduljon édesanyja a kardiológusához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
30.
. kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy helicobakter pilori kezelésre adott gyógyszerek :Esomeprazo, Duomox, Fromilid mellett szedhető-e egyidejűleg a Betaloc? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
30.
Tisztelt Kérdező! Nincs ellenjavallata. dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
26.
tomi20 kérdése:

Tisztelt dr no.Koszonom eddigi valaszat.A vernyomasrol meg annyit hogy normalis e ha valamikor emelkedettebb a vernyomas 135 80 147 90 kozti ertekek.Lehet ez eddzettlenseg vagy esetleg pszihes okokbol valamint jatszhat kozre esetleg idovaltozas.Koszonom. Szep napot kivanok.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
26.
Tisztelt Kérdező! Ezek az értékek fizikai vagy pszichés terhelés kapcsán még nem tekinthetők kórosnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
26.
Héra kérdése:

Tisztelt Doktornő! Korábban is de most a nyár óta Édesanyám elvesztése okán fokozódott stressz és érzelmi állapotba kerültem, és szabálytalan szívdobogást éreztem. Hol nagyot ütött a szívem hol mintha kihagyna egy ütemet.Orvoshoz fordultam EKG, ULTRAHANGOS VIZSGÁLAT ELŐSZÖR NEM MUTATOTT KI SEMMIT MINDENT RENDBEN TALÁLTAK. Előjegyeztek HOLTER vizsgálatra. Ennek az eredménye: a vizsgált időszak alatt a diurnális frekvencia ingadozás megtartott, a betegnek végig sinus ritmusa volt. A max. FR: 146/min. FR:55/min, átlag FR: 82/min. volt. Kb 860 isolalt egygócú VES és 5 isolalt SVES látható. Malignus kamrai ritmuszavar, 2 sec-nál hosszabb sinus pausa, sign. ST eltérés nem volt. Felírtak Magnerot tabletát ha az nem segít akkor Bisoprolol 2.5mg szedése javasolt. Szeretném megkérdezni, hogy pontosan mit is jelent ez a kórkép mire figyeljek oda a későbbiekben mennyire súlyos? Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
26.
Tisztelt Kérdező! Ez gyakran előforduló, ártalmatlan ritmuszavar, ami inkább kellemetlen, de nem ártalmas. A stressz lehetséges csökkentésen kívül önnek nincs teendője és nincs oka aggodalomra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
24.
puffadok.viszket kérdése:

5o éves férfi vgyk. Gyakran van furcsa érzésem: puffadás,hányinger-hányás,nehezebb légzés,aritmia, sőt még a vállaim is fájnak ojankor, meg ásitozom folyamatosan. Ha sikerül hányni,és intenziv sétát a friss levegőn megtenni akkor 2o-3o prc múlva enyhül a puffadás, indul zajongani a bél,s mintha a tartalma lejjebb mozdulna,meg sorozatos böfögés következik. Mindez étkezés közben,közvetlen utánna jelentkezik, az utobbi 3 hete mind gyakrabban, ma 2-szer is(reggel,este). Amit tudok az eddigi vizsg. eredm. alapján: Hiatus hernia (4 éve ismert) laktozérzékeny(15éve) hepatitis A(13éve) gastritis cronica(endosköpia2éve) iritibális bél, ilenium-i cron. colitis ( kolonoskopia 2 éve) belső hemoroidok(rektoskopia(14 éve) pruritus ani( dermatologia 2oéve),vércukor, holest. rendben. bőrviszketés ées piros foltok kis piros pontokkala hónaj, fenék, testis mentén,meg a lábfejeken, hámlik is,repedezik is. Kedves Dr-nő mit tehetünk? Szeretnék egészséges(sebb) lenni.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
25.
Tisztelt Kérdező! Panaszai jórészt gyomor-bélrendszeri eredetűnek tűnnek, javasolom, kérdésével forduljon gasztroenterológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
19.
tomi20 kérdése:

Kedves dr no.A kerdesem az lenne hogy a holter ekg vizsgalat kiertekelese alapjan kimutathato magas vernyomas.Koszonom valaszat.Minden jot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
19.
Tisztelt Kérdező! Nem, a vérnyomás értékelésére az ABPM vizsgálat való. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
18.
virág kérdése:

Tisztelt Doktornő! 4-5 napja rendkívül erős fájdalomra ébredtem, ami kb. a szegycsont alsó részétől kiindulva a torkomig és a hátamba is kisugárzott. A tünetek azóta is fennállnak, levegővételkor a legfájdalmasabb. Mi okozhatja? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Virág
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
19.
Tisztelt Kérdező! Ez lehet gyomor-, lehet tüdő-mellhártya eredetű, látatlanban nem lehet megítélni. Mielőbb forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
18.
tomi20 kérdése:

Tisztelt doktorno.Azt szeretnem ontol kerdezni hogy delutan 6 orai vernyomas 138 85 mennyire szamit normalisnak ha elote valo este kicsit tobb alkoholt fogyasztottam .Koszonom valaszat es jo egeszseget kivanok.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
18.
Tisztelt Kérdező! Ez a körülményektől függetlenül jó vérnyomásérték. Köszönöm, Önnek is! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
16.
sandor kérdése:

Hyperlipidaemia, k.m.n. jár-e adókedvezmény válaszát elöre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
16.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, de kérdezzen meg egy ezzel foglalkozó szakembert. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
15.
ország angelika kérdése:

Egy éve ki vették a lépem és most azon az oldalon ahol a vágás van picit feljebb két napja olyan mintha ugrálna az ideg. És a gyomrom is rossz mintha sok lenne a savam is nagyon érdekes és rossz érzés meg kell ilyedni? Ez mitől lehet?? Előre is köszönöm a segítséget
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
15.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban ezt nem lehet megítélni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
14.
Nalut kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egyik reggel felkeléskor erős szédülést éreztem. Vérnyomásom 97/66 és 58 a pulzusom. Ez az állapot csak pár óra után javult jelentősen, miután ittam egy gyenge kávét, és két pohár vizet és persze feküdtem. A többszöri vérnyomásmérés után mondhatom, hogy a pulzusom egész nap 58-60 között volt, talán egyszer érte el a 73-as értéket. Jut eszembe mostanában gyakran zúg reggelente a fülem is, és ébredés után nem mindig látok teljesen élesen. Ezek a dolgok összefüggésben vannak? Mi lehet az ok? Mit tegyek? (49 éves nő vagyok)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnos személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet megítélni, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
14.
Katalin kérdése:

Tisztelt Doktornő! A pitvarfibrillációmat cardioversióval kezelték majdnem egy éve. Azóta rendszeresen gyógyszereket szedek. Újabb fibrillációm nem volt. A legutóbbi Holternél, nyugalomban a torkomban éreztem több nagyobb bedobbanást, nagyon ijesztő érzés volt. Megjegyeztem mikor és a Holter eredményén meg is megtaláltam. Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent ez és mennyire veszélyes amit ilyenkor érzek. SVE total 23 SV run total 2 Longest SV run 4 beats Max HR SV Run 141 bpm Köszönettel Katalin
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
14.
Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésére kb. 1,5 perce válaszoltam az Orvostudakozón. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
07.
janos1984 kérdése:

Szép napot! Olyan kérdéssel fordulok önhöz,amire nem tudom a választ. Minden-nap az első étkezés után 20-25 perc múlva 120-135 a pulzusszám. Ekkor beveszek szétrágok fél betaloc 50mg tablettát. Nem eszek addig pulzusszám 76-93,hogyha eszem akkor 100-135. Vérnyomásom 147/90 162/90 127/80. Tenaxum 1mg tablettát szedek este. Mitől lehet ez,nem étkezem nincs problémám,hogyha mozgom focizom/dolgozom/futok akkor a pulzusszám 90-115.ez normális. Teljes labor vizsgálaton voltam,szinte csak Triglicerid volt a magassab. Köszönöm válaszát további kellemes napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
07.
Tisztelt Kérdező! Kérdésére látatlanban én sem tudok válaszolni, lehet vércukor-rendellenesség, de biztosat csak laborvizsgálat mutathat ki. forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
05.
ugri-bugri kérdése:

Tisztelet doktornő! Az 5 éves kislányomnak vettünk egy trambulint és olyan problémája van ha elkezd egy kicsit ugrálni akkor fáj a mellkasa, de ez csak egy ideig tart és később már nem fáj neki! Máskor is ugrált trambulinban , de akkor nem panaszkodott! Ez mitől van mi lehet az oka? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
05.
Tisztelt Kérdező! Gyermekkel kapcsolatos kérdését kérem, hogy gyermekorvosnak tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
05.
Marcsi kérdése:

Tisztelt Doktornő! 55 éves változókorban lévő nő vagyok, kb. 4 éve kezdődtek szívpanaszaim. 2013. februárjában sürgősségi ellátásra kerültem, mivel a munkahelyemen fellépett egy nagyobb fokú mellkasi szorítás. A sürgősségi osztályon kivizsgáltak, megfigyeltek, de nem találtak semmilyen eltérést, jó volt az EKG-m is. Ott javasolták, a már régebb óta szedett Betaloc gyógyszerem mellé szedjek napi 1 Aspirin Protectet, melyet azóta is szedek. Ez a nagy fokú szorítás nem jött elő, de időnként a hátamba sugárzó apróbb szorító jellegű fájdalmat néha érzek, főleg időjárás változáskor. Azóta már voltam ismételten kardiológusnál, aki terheléses vizsgálatra küldött, valamit 2 hétig egy EKG-t kaptam, amelyről naponta kellett visszajátszanom a Szegedi Klinikára az eredményeket, itt sem volt eltérés, mert akkor éppen egyszer sem volt ilyen problémám. Kérdésem az lenne, hogy ezek a panaszok lehetnek- e stressztől esetleg, továbbá - mivel nem zárták ki egy kisebb szívkoszorú elmeszesedés lehetőségét sem - okozhat-e infarktust ez a sok szorító panaszom a későbbiekben. Édesapám infarktusban hunyt el 73 évesen. Mit tehetek súlyosabb baj megelőzéséért? Válaszát köszönöm. Tisztelettel : Tóth Tiborné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
05.
Tisztelt Kérdező! Ha a megfelelően elvégzett terheléses vizsgálatnál és a hosszas EKG felvételen sem volt eltérés, akkor feltehetően egyéb ok áll panaszai hátterében. Javasolom, keressen fel reumatológust! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
02.
emésztés kérdése:

Jóestét!! Én már régóta szenvedek haspuffadással, hasi fájdalommal és székrekedéssel. Sok orvosnál voltam: voltam ultrahangon, vérvételen, gasztroentorológusnál és nőgyógyásznál is de az okát senki nem tudta megmondani és senki nem tudom rajtam segíteni. Próbáltam már különböző hashajtókat és probiotikumot is de sajnos hosszú távon ez sem segített. Mára már nagyon el vagyok keseredve és fogalmam nincs hogy mit kéne tennem. Kérem segítsen nagyon fontos lenne!! köszönöm. Üdv: Heni
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban én még kevesebbet tudok mondani, mint az önt személyesen vizsgáló orvosok. Esetleg ételallergia vagy intolerantia is felmerül, keressen ilyen szakrendelést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
09.
02.
Zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Megpróbálom önnek leírni a panaszomat,ha tudom,mert ilyet még nem tapasztaltam magamon. Kb egy hónapja kezdődött nálam egy különös értetű hát tájáki görcs, Nem nevezem fájdalomnak,mert ez olyan érzés,mint amikor a fog begyullad,finoman elkezdi,beerősödik,csitul. Kezdődik a bal karommal,átterjed a lapockákra,nyakamra,arcomra, Általában este,éjszaka,főleg fekve, van,hogy elmúlik gyorsan.van,hogy hosszú ideig tart. Lázam nincs. Ön szerint mi lehet ez, gerinc vagy valami más? Köszönöm válaszát,tisztelettel,Czombosné Váradi Zsuzsa
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
05.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban ezt nem lehet megítélni, javasolom,forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
31.
pulzus kérdése:

Tisztelt Doktornő! Félautomata vérnyomásmérőm van. Ma reggel megmértem a vérnyomásomat, és a pulzusom 36 volt!!!! Majd utána egyből megmértem újra és akkor 70 volt. Elképzelhető, hogy az első téves volt, talán nem érzékelte az első méréskor megfelelően a pulzusomat? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Zs.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
09.
05.
Tisztelt Kérdező! Elképzelhető. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
28.
szapora pulzus/ingadozás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Iménti kérdésemhez elfelejtettem odaírni, hogy mostanában rendkívül ingerlékeny és fáradékony vagyok. Talán ezek összefüggésben vannak? Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát! Sz.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
28.
ld. előző válaszomat
2014.
08.
28.
szapora pulzus/ingadozás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 3 héttel ezelőtt iszonyú szédülés fogott el, akkor megmértem a vérnyomásomat és 140/71 volt 103-as pulzussal. Nagyon megijedtem. Mint kiderült, egy hasmenéses vírust kaptam el, amely egy hét után rendeződni látszott. Betudtam a szapora pulzust a vírusnak. Egy hétig nem is mértem meg, majd "brahiból" egy hét után újra megmértem, vérnyomásom normális (121/66) volt, viszont a pulzusom ismét 103. Azóta másra sem tudok gondolni csak erre. Mióta mérem, 100-tól 70-ig minden érték előfordult. Volt olyan alkalom (többször is), hogy egyik mérésnél 99 volt a pulzusom, rá 10 percre pedig 81. Normális az ilyen mértékű ingadozás? 5 hónapja szültem. Lehetséges, hogy talán a szervezetem még nem heverte ki a szülést? 23 éves vagyok. Még annyit tennék hozzá, hogy terhességem alatt vérszegény voltam. Válaszát nagyon megköszönöm!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
28.
Tisztelt Kérdező! Ezek igazán nem "drámai" értékek, szerepe lehet benne idegességnek, vérszegénységnek, pajzsmirigy-túlműködésnek, személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni. Tartós panaszok esetén forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
27.
fogászat kérdése:

Tisztelt doktornő magas vérnyomásra és sziv kamrai extrákra szedek gyogyszert reggel fél concor és egy tritace és este egy tritace az lenne a kérdésem hogy az extrák mellett és a tritace mellett kaphatok e fogászati érzéstelenitőt válaszát előre is kőszőnőm tisztelettel B MÁRIA
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
27.
Tisztelt Kérdező! Ez attól függ, hogy a vérnyomása normális-e és milyen típusúak az extrasystolék, úgyhogy a kérdést kezelőorvosa válaszolhatja meg, aki ismeri az ön adatait. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
21.
Mi lehet a baj?! kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsanna Én egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, h mostanában nagyon furcsán ver a szívem. Én egy 18 éves lány vagyok, sajnos a családban több szívbeteg is van. Voltak/vannak ilyen "pánikrohamaim", amikor a szívem nagyon sokszor kiverte a 150-et. Főként éjjelente fordul elő. Mielőtt elaludni készülnék. Van, hogy szúr, van olyan, hogy úgy érzem mintha egy olyan kis "légbuborék" lenne a szívem körül. Van, hogy lassabban ver, van, hogy gyorsabban. Van,hogy az egyik ütem gyors, a következő pedig olyan hatalmas dobbanás. A kezem nem szokott zsibbadni. Néha nehezebben kapok levegőt. Mi lenne ilyenkor a teendő? Vagy mitől fordul elő? Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Nikolett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
21.
Tisztelt Kérdező! Ezek jellegzetes ideges szívpanaszok, de kétség esetén forduljon kardiológushoz, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
21.
infarktus után kérdése:

Tisztelt doktornő! 2014 június 26.-án volt egy infarktusom. Leírom a zárójelentés részleteit, hogy mit végeztek el rajtam:Jobb coronaria I.segmensén 30 %-os szűkület, a II.segmensnél trombotikus occlusio. A bal ágrendszer meszes. A bal főtörzs meszes, kp. szakaszán 20 %-os szűkület. a LAD-on egész hosszában egyenként nem significans szűkületek. A CX eredésén 80 %-os szűkület, majd ettől 3 cm-re egy 70 % os szűkület gracilis kiáramlással. Elvégezték a culprit RCA PCI-t BMS stentet deponáltak . Echocardiographián EF:45-50 % az inf. fal basalisa hypokinetikus volt. Elhúzódó bradycardia és hypotonia miatt csak ACE-inhibitor terápiát tudtak elkezdeni két napja. Aggregometria clopidogrelre effektiv gátlást igazolt. astrix 100 mg, Zyllt 75 mg, Atorvastatin 80 mg, noacid 40 mg, Tritace2x 2,5 mg, Merckformin 2x1000 mg, Concor reggel 2,5 mg. este 1,25 mg. Insuman Rapid 7-5-6 E, Insuman Basal 22:00 5 E Legyenszíves nekem leírni, hogy ezek mit jelentenek. és még azt szeretném kérdezni, hogy milyen munkát végezhetek? mert muszáj mennem dolgozni, mert nagyon kevés a nyugdijam. Hetente kétszer jártam egy házhoz kertimunkát végezni, oda úgy jutok el, hogy oda is és vissza is 3 KM-t kell kerékpároznom, ennyit kerékpározhatok-e? kb. mennyi súlyt emelhetek? Folytathatom -e ezt a munkát? Előre is köszönöm a válaszát:József
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
21.
Tisztelt Kérdező! Ezt a kérdést egy másik portálon már feltette nekem. Itt sem tudok mást válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
20.
kardiológia kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Bakné Fórizs Viktória vagyok 29 éves. Olyan kérdéssel fordulok önhöz , hogy folyamatosan a szívem nagyon szokott verni,zakatolni és közben légszomjam is van kapkodom a levegőt, viszont múlt éjjel és a mai nap úgy éreztem mintha be lennék rúgva szédelektem elég furcsa de ezt éreztem és közben hányingerem is volt , a fejem tompán fájt, volt a héten pl-a hogy a nyelvem is zsibbadt , nem tudom mi lehet ez szeptember 4-én van előjegyzésem a kardiológiára, mire kell számítanom ? Mitől lehet ez ? Vérnyomásom lenne magas? Köszönettel: Bakné Fórizs Viktória
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
20.
Tisztelt Kérdező! A panaszai nem utalnak szívbetegségre vagy magas vérnyomásra, inkább stressz eredetűnek tűnnek. Biztosan a kardiológiai vizsgálat mondhat majd. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
16.
jugend kérdése:

kedves doktornő a férjem magavérnyomása és cukorbeteg nem igazán szeret orvoshoz járni mostanában ingadozo vérnomása 146 90 -189 105kozott ugrál kapot co-perineva8mg/2,5mgtabletta carvol12,5mg vidonorm4mg/10MG ÉS cordaflex5mgspray dez a baj szedia vizhajtot de mégis nagyon sok a viz a lábában mi a tehendő
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
16.
Tisztelt Kérdező! Ezt sajnos látatlanban nem lehet megítélni, de miután a vérnyomás még nincs kellően beállítva, keressék fel a kezelőorvost és számoljanak be erről a panaszról is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
12.
nehézlégzés kérdése:

Kedves Doktornő! 21 éves vagyok és júniusban a heves szívdobás érzésem miatt valamint nehézlégzést tapasztaltam voltam kardiológiai kivizsgáláson ill szívultrahangon is. Azt megállapították, hogy kicsi a szívem és sokat kellene sportolnom, de gyógyszert nem javasoltak. Kb, 2 hete minden nap nehézlégzésem van, kivéve este, ha alszom, emiatt szintén elmentem a minap és kértem egy EKG kivizsgálást, de az sem mutatott eltérést. Elküldtek a neurológiára, mert szerintük pánikbetegségem van, onnan pedig pszichiátriai kezelést javasoltak. A kérdésem tehát az lenne, hogy biztos, hogy nem a szívemmel van gond? Idegi eredetű esetleg a probléma? Sajnos mint tünet előfordul még, hogy jön egy ilyen 10-15 másodperces hányinger, furcsa szúrós szaggal az orromban, de aztán el is múlik. Vagy javasol még egyéb kivizsgálást? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kovács Ramóna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
12.
Tisztelt Kérdező! Ha kardiológiai szempontból kivizsgálták és nem találtak eltérést, akkor panaszai nyilván nem szíveredetűek. Az idegi eredet mellett esetleg tüdőgyógyászati oka lehet, forduljon pulmonológushoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
04.
VSD kérdése:

Tisztelt Doktor Nő!Kislányomnál 6 hetesen megállapítottak jelentős(8 mm)kamrai sövényhiányt.Pontos diagnózis:jelentős perimembrán kamrai septum defectus.Visceláris ill. atrialis situs solitus.AV és Va konkordancia.Volumenterhelt bal szívfél.Hiperdinám BK.Cava-k ill. tüdővénák beömlése normális.Ép pitvari sövény.Kamrai sövényen 8 mm-es defectus,melyet részben sept. membrán aneurysma fed.Vsd-n b-j sönt Vmax 3,4/s.Kompetens av billentyűk.Normál nagyerek ill. áramlási viszonyok.Aortaív gracilis,de rajta ill isthmuson körülírt szűkület nincs .AoD Vmax 1,6 m/s.Kislányom gyógyszereket szed.Szépen fejlődik.Ön szerint mennyire súlyos az ő szívhibája?A kardiológusunk azt mondja reális esély nem sok van hogy összenőjön,de műteni sem biztos hogy kell.Ezt nem igazán értem!Mennyire élhet Ő így teljes életet?Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
04.
Tisztelt Kérdező! Kérem, hogy gyermekkel kapcsolatos kérdését az őt ellenőrző kollégának, vagy gyermekorvos/kardiológusnak tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
02.
magas vérnyomás, magas pulzus kérdése:

Az iménti kérdésemhez elfelejtettem oda írni, 22 éves vagyok..
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
02.
Annál inkább.
2014.
08.
02.
magas vérnyomás, magas pulzus kérdése:

Tisztelt doktor Nö! (kb. 2-3 éve) Egy rosszullétet követöen belgyógyász utasítására magas vérnyomásra ill. pulzuszámra vérnyomáscsökkentö tabletát szedek. (Egilok 25mg) A kivizsgálások során semmi elváltozást nem találtak, azt mondták hogy a szivemnek semmi baja, azon kívül voltam még pajzsmirigy kivizsgáláson is, ott se találtak semmit. A rosszullétet követö napokban nem tudtam aludni végképp, ezért a belgyógyász Doktor Nö pszihiáterhez küldött, tabletákat szedtem depresszióra fél évig. Egyébként a rosszullét gyorsszívverésböl és nehézlégzésböl állt. Van még egy dolog, gyermekkorom óta úgy érzem hogy nem vagyok kellöképen férfi. Azt hiszem nem teljes az erekcióm. Eztet nem mondtam még orvosnak, és én úgy érzem a 2 dolog valahogy összefüggésben lehet egymással. A probléma kamasz korom óta áll fenn, tehát a vérnyomáscsökkentő és a pszihés problémák elött is. Söt régebben azt tapasztaltam hogy ha 1 alkalom során többször végeztem önkielégítést aznap este , vagy másnap este gyorsszívverést ill. nehézlégzést éreztem, ami nagyon kellemetlen volt már már azt hittem hogy itt a vég. Azóta ezek a rosszullétek elmúltak, viszont én úgy érzem hogy nem vagyok egészséges. Én a szivemre panaszkodok, nem igazán tudom leírni sokszor rossz a közérzetem. A másik meg a merevedési gondok amit nem mondtam még senkinek. Kérem véleményezze a leírtakat, tanácstalan vagyok. Várom mielöbbi válaszát. Gábor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
02.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen forduljon orvoshoz, részletesebb kivizsgálás és a megfelelő kezelés beállítása céljából. Üdözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
02.
Magas pulzusszém kérdése:

@Tisztelt Doktornő! Ma reggel arra ébredtem, hogy nagyon fáj a fejem. Megmértem a vérnyomásomat 134/129/178 volt. Nagyon megijedtem, azonnal bevettem minden szives gyógyszerből a dupláját. Kb. fél óra mulva ujra megnéztem a vérnyomásomat, akkor már 150/99/122 volt. Azóta is érzem, hogy 100 fölött van. Már kb. 4 napja mindennap vannak rosszulléteim - mellkasi szoritás, nehéz légzés, leizzadás, nagyobb fáradékonyság -, ekkor Nitromint sprét használtam. Egy negyed óra után valamivel jobban lettem. 2 éve estem át infarktuson, addig is volt probléma a szivemmel. Pajzsmirigytultengésem van, szedek rá gyógyszert, depressziómat is rendszeresen kezelem. Orvoshoz nem merek bemenni, mert félek, hogy a kórházba küld - itthon már kezdik unni, hogy örökké rosszul vagyok -. Érdeklődni szeretnék, hogy mit csináljak? Ha nem megyek orvoshoz rosszabbodhat az állapotom, vagy csak ez az időjárás teszi velem. Tisztelettel. E.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
02.
Tisztelt Kérdező! Ha ezek az értékek valósak, panaszai vannak, és volt infarktusa, akkor haladéktalanul forduljon orvoshoz, mert komolyabb probléma is kialakulhat! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
01.
Mónika kérdése:

Üdvözlöm! Szúr és puffad a gyomrom most már ez a 4. napja. Szerintem a májam vagy az epém lehet, nem tudom pontosan, mert sokszor fáj a köldököm körül, mint egy öv, vagy a gyomorszájamnál is. 1 hete diagnosztizáltak nálam petefészek, szöveti és hólyaggyulladást, erre kaptam a Azi Sandoz 3 szemes antibiotikumot és még Cataflam-ot amit 2x1 -et kellet szednem 7 napig. Mivel antibiotikumos kezelést kaptam, úgy gondoltam szedek Lajti Pluszt is, hogy ne legyen probléma a gyomrommal. Szerdán abba hagytam a cataflam-ot is és a gyomrom pedig kedd óta fáj. Az első napokban csak puffadás gyomorgörcs, de tegnap és ma hasmenés is társult a dologhoz. Nem sokszor, tegnap csak egyszer ma már háromszor. Csak kekszet és diétás kaját próbálok enni, de amint eszek valami mást is pl.( este ettem egy kis kenyér héjat lekvárral) rögtön elkezd szúrni és görcsölni a gyomrom. Mi tévő legyek? Hétfőn indulnánk nyaralni. Várom válaszát! Előre is köszönöm! Üdvözlettel H. F. Mónika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
02.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz megítélni, lehet, hogy az antibiotikum mellékhatása, de biztosabbat csak személyes vizsgálattal lehet mondani. Próbáljon meg orvost felkeresni, nehogy az utazás során legyen komolyabb probléma. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
08.
01.
Magas vérselytsüllyedés kérdése:

Tisztelt Doktornő!! 29.hetes terhes vagyok és ma lett kész a nagylaborom viszont a kezelőorvosomhoz a jövőhéten tudok elmenni de addig leirnám az emelkedett és csökkent értékeimet amihez a szakértelmét kérném mi lehet az eredmény Vérsejtsüllyedés 50mm/ó,Fehérvérsejt 9,79G/L, Vörösvérsejt 3,85T/L, Haematocrit 0,358 L/L, Cholesterin 8,6mmol/L, Trigliceridek 3,38mmol/L A terheléses cukértékem lett emelkedett de azóta Nativ cukordiétán vagyok,illetve voltam fogorvosnál aki azt mondta be van gyulladva az inyem.Mi lehet a gond? Előre is köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
08.
01.
Tisztelt Kérdező! A laborleletekből a magasabb süllyedés lehet az ínygyulladástól, de kissé emelkedett lehet magától a terhességtől is. Aktuális teendő nincs, de kezelőorvosát keresse fel, amint lehetséges. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
29.
kérdés kérdése:

Tisztelt doktor Nő! Ne haragudjon hogy levelemmel zavarom, de nagyon félek. Most is a sírás fojtogat :( 28 éves vagyok, gyerekkorom óta elég stresszes, szorongó. 6 éve már gyógyszert antidepresszánst is kaptam (állandó gombócérzés a torokban miatt, úgy éreztem nem tudok nyelni, nem ettem) Amikor jobban voltam a gyógyszert nem éreztem indokoltnak tovább szedni, de amikor leteszem a tüneteim visszatérnek, vagy éppen más tünetek jönnek. Így derlüt ki egyszer, hogy 1 foku mitralis prolapsusom van enyhe regurgal. EF 67 % Ez a szám nagyon megijeszt ugyanis (TUDOM NEM KELLENE) de az előbb olvastam az interneten, hogy valakinek ez az Ef 37 % volt és hirtelen leállt a szíve. Mindössze 30 % a különbség. Félek, hogy az enyém is romlik, főleg ha ilyen szorongó vagyok. De sajnos ez ellene nem tudok tenni. Mi lesz velem? :( Egy éve megint nem szedem a rexetint, de lehet hogy kellene, csak félek mert ha gyereket szeretnék szülni, akkor ilyen gyógyszerrel, hogy... Olyan tüneteim vannak, mint légszomj még akkor is ha semmit nem csinálok, néha szorító mellkas pl lépcsőzés után, vagy csak magától, szívbe szúrás, szív remegés vagy szívizom remegés érzés. Most pl mintha mindjárt elpattanna szívemben valami. Ezek biztosan nagyon veszélyesek, teljesen megbénítja a félelem az életemet. :( Vagy a stressztől van? Olvastam h mitralis prolapsussal foghúzás előtt érdemes antibiotikumot szedni. Na én ezt eddig nem tudtam, és tavaly kihúzták a fogam,ami jól begyulladt mert tejes dolgot ettem, 4-5 nap múlva kipucolták, és jó lett. akkor szedtem már antibiotikumot. Mit gondol ez ronthatott a szívemen? Mert azóta nem látott orvos. Októberre van időpont. Van olyan problémám is hogy 2 éve hirtelen elment a hallásom (megvoltam fázva, fájt is, nem látott orvos) szóval lehet ez volt az oka, de lehet keringési zavar. Igazából nem tudták megmondani. Jelenleg is érzek néha nyomást a fejemben, fülemben, hallom ahogy dobog a szívem a fülemben. Mit gondol ha keringési problémám van ezt a szívem okozza? Vagy a stressz? Félek hogy leáll a szívem :( :( :( Kérem ne haragudjon tényleg hogy zavaros és hosszú voltam. :( Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Edina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
29.
Tisztelt Kérdező! Sürgősen konzultáljon pszichiáterével, mielőtt az oktalan szorongás teljesen képtelenné teszi a normális életre. Az EF nem lehet több mint 75%, úgyhogy ettől nem kell aggódnia, a mitralis prolapsus mellett csak akkor kell antibiotikum, ha billentyűelégtelenséggel jár, ezek önnél nem állnak fenn. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
28.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Tudom, hogy nem a legmegfelelőbb helyen kérdezek, elnézést ezért! Másfél hete rögzített fogszabályzó készüléket kaptam (zafír kristály) de a két hátsó fogamon fém tubus van, valamint a fémdrót. Most kiderült, hogy sajnos koponya ct-re kell mennem. Mi a teendő ilyenkor? A ct vidéken lesz, a fogszabályzó budapesten lett felrakva. Nem egyszerű leszedetni. Ez az egészségemre lehet káros hatással? A másik dolog ami aggaszt, hogy a ct után vagy előtt (de mostanában) tüdőszűrőre kell mennem, a munkaalkalmassági miatt. Lehet ezt a kettőt egymás után? A sok sugárzásra gondolok! :( Válaszát előre is köszönöm! És tényleg ne haragudjon, kérem! :)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
28.
Tisztelt Kérdező! A CT-vel kapcsolatban a végző intézményt vagy fogorvosát kérdezze, a mellkas röntgen nem okoz problémát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
25.
orvosság felezése kérdése:

Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy Vidonit komb. 4/1,25 mg-os gyógyszert lehet-e felezni? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
25.
Tisztelt Kérdező! Bizonyára, bár nem tudom, hogy ez konkrétan mekkora méretű tabletta. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
25.
Vagácsné Jakabfi Mária kérdése:

Tisztelt Doktornő! amennyiben romlana az állapotom a szív UHG szerint, és valóban ettől köhögnék, mi lehet a gyógymód? 2013. novemberi UHG lelet alapján a systoles szívteljesítmény 65%, de a 2011-es leleten 56% van. az 1999-esen 70%, ez így lehetséges? mármint, hogy javult a teljesítmény a %-ok alapján. köszönettel Mária
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
25.
Tisztelt Kérdező! Ilyen esetben azt kell vizsgálni, hogy van-e billentyűelégtelenség, az EF százalékos értéke önmagában nem elég, mert a szív pumpafunkciója ezt egy ideig kompenzálja. Bővebbet, konkrétabban kardiológusától kérdezzen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
24.
Vagácsné Jakabfi Mária kérdése:

Tisztelt Doktornő! szeptemberben megyek újabb szív UHG-ra, akkor kapok választ arra, hogy esetleg fokozódott-e a prolapsus, de érezni, nem érzem. belgyógyász is megvizsgált már ebben az ügyben, de ő sem mondott mást, minthogy ettől nem köhöghetek, ezért gondoltam, hogy talán a Lokren okozhatja - feltételesen - üdvözlettel Mária
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
24.
Tisztelt Kérdező! Pedig pont ezért kérdeztem, mert a prolapsus fokozódhat, a kéthegyű billentyű elégtelenségét eredményezheti, ez pedig tüdőpangás révén okozhat száraz köhögést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
24.
Vagácsné Jakabfi Mária kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mitralis prolapsusra 20 mg-os Lokrent szedek, napi egyet, 14 éve. Jelenleg 8 hónapja száraz köhögéses tünetemre orvosi szakterületeken nem találódott megoldás, gyógyszeres kezelések, esetleges gyógyszerváltások, kivizsgálások megtörténtek, reagálás negatív. Lehetséges-e, hogy a Lokren okozza a köhögést, mert olvastam erről... Ha igen, az adag csökkentése, ill. a gyógyszer váltása megoldás lehet-e? köszönettel Mária
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
24.
Tisztelt Kérdező! Nagyon kevéssé valószínű, hogy 14 év után jelentkezzen ilyen mellékhatás. Lehet, hogy a prolapsusa esetleg fokozódott? Mit mond a kardiológus? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
23.
Hasfájás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Néhány napja a hasam jobb alsó oldalán, meg úgy oldalt végig nyomó fájdalom jelentkezett, és melegítésre, nyomásra elmúlt, illetve javult. Ma este pedig vacsora után rángatózni kezdett a köldök felett és köldök körül. Most forduljak orvoshoz vagy ez normális, esetleg stressz? 45 éves nő vagyok. Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
24.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban ezt nem lehet megítélni, ha tartós vagy fokozódó panaszai vannak, akkor forduljon orvoshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
18.
Liptai Attiláné kérdése:

Kedves Doktornő! Újra szeretném a segítségét kérni. Májusban kórházban voltam epeútkő és epeút gyulladással. A júniusi CT megállapította, hogy az epeútban van a kő. A múlt hét pénteken ERCP vizsgálatom volt, hétfőn jöttem ki a kórházból. A követ már nem találták, kővándorlás volt, ami gondolom előző éjszaka mehetett el, mert du.4-től hajnal ötig egyfolytában görcsöltem, és a görcsoldó és fájdalom csillapító sem használt. A zárójelentés szerint lezárt epe van. A sérült papillát tekintve nyilvánvaló kővándorlás zajlott le. Eddig nagyon jól éreztem magam, most viszont tompa, állandóan visszatérő fájdalmat érzek a jobb bordám alatt. Természetesen megint péntek van, nem tudom mit csináljak.A zárójelentés vélemény: Choledocholihias-kővándorlás Lezárt cholecysta Diverticulum duodendi, papilla Vateri in diverticulo EST balonos áthúzás. Cholecystomia mérlegelése. A vérvételkor markáns eltérések. Amikor először voltam kórházban és ilyen eltérések voltak, kaptam antibiotikumot is, most semmit. Hétfőn megyek a gasztro kezelőorvoshoz, aki az ERCP-re küldött. Nem baj ez a jobb oldali tompa fájdalom? Vagy mit csináljak? Köszönöm válaszát, további szép napot kívánok! Üdv: Liptainé
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
18.
Tisztelt Kérdező! Ha tudja, bírja ki hétfőig, ha nagyon erősek a fájdalmai, forduljon sürgősségi sebészeti osztályhoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
18.
Kristófné Budai Ildikó kérdése:

Jó napot! Meg van az ekg erdmény, és szeretnék kapni egy megnyugtató választ, hogy nincs nagy baj. VES: össz: 259, iso:219, cou:16. SVES: össz: 98, iso: 23, cou: 32. ST max: depr1: -, elev1: 153 uV, depr2: -39 uV, elev2: 38 uV (nem u betű lenne csak hasonló, de nincs ilyen karakterem a gépen). RUN.: össz: 2, max.run:3. Úgy érzem, egyre rosszabbul vagyok, és ezeket a rohamokat, tegnap is 3 volt, egyre nehezebb elviselni, a vérnyomásom is emelkedik folyamatosan, nappali: 140/90, éjszakai 120/80. Nevibololt szedek napi 1/2. Van még irva egy pár adat az összegzéshez.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
18.
Tisztelt Kérdező! Ez megint a gép szoftverje által készített nyers, mechanikus összegzés, amit szemlátomást az orvos még nem nézett át, nem szűrte ki belőle a feltételezhető technikai hibákat. Enélkül pedig nem lehet érdemben értékelni. Javasolom, kezelőorvosával beszélje meg az eredményt és a tennivalókat! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
17.
jani kérdése:

Tisztelt doktornő 19 éves vagyok a vérnyomásom normális pulzusom 90-116 ig és mostanába azt vettem észre hogy amikor fekszek egyszer csak 5-10 másodpercre a kardnyúlványnál kihagyásokat tapasztalok és evvel együtt gombóc érzés a torkomban de hamar emúlik ez mitől van??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
17.
Tisztelt Kérdező! Valószínűleg extraszisztoliája van, ez gyakori, kellemetlen, de ártalmatlan jelenség. Magnéziumpótlás csökkentheti a tünetet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
12.
vokica kérdése:

Tisztelt Doktornő! A minaop kézhezkaptam a vérvizsgálat leletét, melyben az MCH 26,1 és az MCHC 31,9 mért érték szerepel, csillaggal megjelölve. Kérdésem T. Doktornőhöz, mire vonatkozik ez az érték? 72 éves vagyok, s egy pár hete tapasztalom, hogy az arcomon kböző helyeken pattanások jelennek meg, melyek ,,kozmetikai,, segédlettel el is mulnak. Gondolom, ennek ,,belügyi,, okai lehetnek? Mit tehetnék, nagyon zavaró jelenség. Kérem mindkettő témában szives válaszát, melyet előre is köszönök. Tisztelettel: Mária.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
12.
Tisztelt Kérdező! A labor"eltérések" a vörösvérsejtek alaki eltéréseire utalnak, nincs érdemi jelentőségük. A bőrjelenségekkel kapcsolatban látatlanban nem tudok nyilatkozni, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
12.
Gyengeség kérdése:

Kedves doktornő! 27 éves nő vagyok. Az utóbbi fél évben elég sok minden történt velem és körülöttem, mely történéseket úgy éreztem, már nem tudom kezelni, sokszor apróságoktól is bepánikoltam, s a pánik elég ijesztő tünetekkel járt…szívszúrkálás, nyomás érzés, mintha a szívemnél valami nehéz kődarab lenne, ami nem tud leszakadni onnan…Mivel kardiológiai vizsgálattal igazoltan nincs fizikai rendellenesség a szervezetemben, javasolták, hogy keressek fel egy pszichiátert. Mikor már megvolt az időpontom, egy nap a munkahelyemen teljes pánik tört rám, iszonyatos közérzetem volt és rémültség rajtam, hogy mi lehet a gond…heves szívdobogásérzés stb. a pánikérzés szinte elviselhetetlen volt, azt hittem ott halok meg…. A háziorvosnál egyből felírtak 0,25mg-os Frontinból napi 2-t, és Nebivolol vérnyomáscsökkentőből napi felet, ugyanis 170 körüli volt a vérnyomásom. Mivel iszonyat tompának és gyengének éreztem magam, és otthon jónak tűnt a vérnyomásom (120-130/70-85, pulzus 60-75 közötti kb.), ismét elmentem az orvoshoz, ahol lecsökkentették azt adagomat, Frontin-ból 1,5, Nebivololból ¼ szem. Ezután mentem a pszichiáteremhez, aki javasolta, hogy emeljük vissza a Frontint napi 1/2-1/2-1-re, a Nebivolol maradjon ¼, és egy hétig szedtem kedélyjavítót, Rexantinből ½-t, majd növeltük egy hét után napi egy szemre. Összességében a Frontint és a Nebivololt jún.18-tól szedem, a Rexatint június 24 óta (erről mondta a pszichiáter, hogy érezhető hatása 2-6 hét között várható. 2,5 hetes táppénz után a héten már dolgoztam, de sokszor rámtör gyengeség érzet, ami mintha enyhe szédüléssel is társulna olykor. Mielőtt elkezdtem szedni a vérnyomáscsökkentőt, jeleztem az orvosnak, hogy 130-140 körül szokott lenni normál állapotban a vérnyomásom, általában a diasztolés érték is jó szokott lenni, valamint 70-80 körüli pulzus. Orvosnál tény, nálam is megvan a fehérköpeny-szindróma, olyankor volt, hogy 160, de még 170 is volt a vérnyomásom. Az orvos ezért nem javasolta a vérnyomáscsökkentő teljes elhagyását, mert ha valahol olyan sresszes helyzetbe kerülök, akkor mit csinálok, hogy felmegy annyira a vérnyomásom… Jelenleg naponta 2-3-szor is mérem a vérnyomásom, néhány az utolsó mérésekből: 116/78,65 120/82,70 117/74,70 124/80,60 124/80,67 120/87,59 121/88,61 Kérdésem az volna, hogy lehetséges, hogy a vérnyomáscsökkentőtől vagyok ennyire levert, mert még nem „állt rá” a szervezetem? Mint láthatja, a vérnyomásom jelenleg nem mozog túl szélsőséges tartományban, ezek között van munkahelyen mért érték is. Ijesztő ez a gyengeség érzet és …Mi erről Önnek a vélemény, mit tudna javasolni a doktornő? Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
12.
Tisztelt Kérdező! Egyelőre adjon időt a gyógyszernek, hogy kifejtse a hatását, a gyengeséget az 1/4 Nebivolol biztosan nem magyarázza. Probléma esetén pszichiáterével konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
08.
? kérdése:

kedves doktornő!mostanában rosszulléteim vannak hirtelen elkezdek gyengülni a gyomrom felpuffad remegek fázok és mitha a gyomromba lüktetne a szivem erősen .nagyon rossz érzés voltam már ekg n azzal minden rendben a vérvizsgálat is jó volt.irt fel a háziorvos qamatelt gyomorsavra.de nem használt.nem tudom mitől lehet ez .
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon belgyógyászhoz, részletesebb kivizsgálás céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
07.
Tomi kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Kérem segítsen! 22 éves fiú vagyok, Fél évvel ezelőtt elvitt a mentő a munkahelyemről azóta pánikbeteg vagyok. Írtam már Önnek hogy leraktam a perinevát és a frontint ami helyett gyógynövényeket szedtem, de most ismét elkezdtem szedni a perineva vérnyomáscsökkentőt és hogyha érzem az erős pánikot beveszek egy fél frontint. Pár hónapja ráálltam a gyengébb cigire mert előtte nagyon erőset szívtam. Most az utóbbi két napba töltött cigit szívok mert most csak arra van pénzem. Tegnap is meg ma is történt velem olyan hogy nagyon erős szívdobogást éreztem és nagyon magas pulzust egy cigi után, de nem éreztem mellkasi fájdalmat. Ön szerint ez már szívbetegség jele lehet vagy csak rápánikolok az egész cigarettázásra és az okozza? Kérem segítsen! Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
07.
Tisztelt Kérdező! Ezek nem utalnak szívbetegségre, emiatt nem kell aggódnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
06.
Aspirin kérdése:

Tisztelt Doktornő! Érdeklődöm, hogy mi a különbség az ASA PROTECT PHARMAVIT 100 mg és az ASPIRIN PROTECT 100 mg tabletta között?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
06.
Tisztelt Kérdező! Semmi lényeges különbség nincs. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
03.
kúra kérdése:

Az a baj, hogy kezelőorvosom nincs :) A fül orr gégészeten a kezelést befejezték másfél éve. fél éve nem szedek értágítót. A szorongásommal sem járok orvoshoz már. Így nem tudok kit kérdezni :(
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
03.
Tisztelt Kérdező! Ezt sajnálattal hallom, ez esetben háziorvosához forduljon első körben. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
03.
kúra kérdése:

Tisztelt doktor nő! Nem tudom, jó helyen kérdezek e, de azért megpróbálom! 28 éves vagyok 2 éve fülzúgással szenvedek. Gondoltam kipróbálom a sokak által dicsért fokhagyma citrom kúrát. Minden nap reggel este megiszok 2,5-3 centilitert. A kérdésem az lenne: értágítót valószínűleg nem szabad mellé szedni, de frontint vehetek be, mert sokszor vagyok szorongó, feszült? Nem közvetlenül utána hanem 2-3 óra múlva? Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
03.
Tisztelt Kérdező! Ezt kezelőorvosával kellene megkonzultálnia, látatlanban semmiképpen nem tudok érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
03.
mami kérdése:

Tisztelt doktornő! 47éves,vagyok.Mindig is alacsony volt a vérnyomásom,ami akár 70/40 is volt de 105 fölé szinte soha sem megy.Ez nem is okozott problémát soha ó.Mostanában vettem észre hogy szédülök és a pulzusom is alacsony valamint fáradtabb vagyok.Nyugalmi állapotban nem ritka a 42 max 50 -es pulzus sem.Heti 3-4 alkalommal 6km futok ami szinte megtölt élettel.A futás után szoktam 92-es pulzust mérni.Érdeklődni szeretnék van e valami kóros ebben ,vagy nem kell aggódnom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
03.
Tisztelt Kérdező! Ezek az alacsony értékek felvetik annak a lehetőségét, hogy valamilyen technikai hiba van a méréssel, de lehet egyéb oka is. Ezért és mivel panaszai is vannak, szakorvosi vizsgálat (EKG, vérnyomás) ajánlott. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
07.
02.
Tomi004 kérdése:

Jó reggelt Doktor Nő! 22 éves fiú vagyok. Elnézését kérem hogy zavarom a kérdéseimmel, két napja írtam Önnek utoljára. Refluxbetegségem, pánikbetegségem, magas vérnyomásom van, és hipochonder vagyok egy pszcihológus szerint.. Abbahagytam a gyógyszereimet ami a perineva és a frontin volt helyette gyógynövényeket szedek, de most 3 napja ismét elkezdtem a perinevát és jobban érzem magam elmúltak a szerteágazó mellkasi fájdalmaim, viszont napok óta érzem hogy a bal oldalamon a mellkasom mellett a vállam irányába fáj valami ami kisugárzik a vállamba és a kézfejembe, és néha zsibbad. Javasol szívultrahangot vagy csak valami izület lehet, esetleg a reflux meg a pánik miatti zsibbadás? Kérem segítsen!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
07.
02.
Tisztelt Kérdező! Ez leginkább mozgásszervi (izület, izomzat) eredetű panasznak tűnik, amit a pánik fokoz. Kardiológiai teendőt szerintem nem igényel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
30.
Tomi004 kérdése:

Jó napot kívánok Tisztelt Doktor nő! 22 éves fiú vagyok, fél évvel ezelőtt elvitt a mentő a munkahelyemről 170-es vérnyomással. Nagyon szédültem és rosszul éreztem magam, de a kórházban levitték gyógyszerekkel. Elkezdtem szedni a perineva nevű vérnyomáscsökkentőt és a 0,25-ös Frontin nyugtatót. Márciusban volt 24 órás vérnyomásmérésem, a Doktor akkor azt mondta hogy folytassam a perinevát mert ingadozó vérnyomásaim voltak. Közben kialakult a reflux betegségem, amire a gyomorsav lekötőt szedem.A gyógyszereket idővel elhagytam és elkezdtem a gyógynövényeket, fokhagyma, citromfű, orbáncfű, szívvédő tea. 1 hónapja voltam ismét kivizsgáláson mert kiugrott meginnt a vérnyomás. Labor, Ekg, Mellkasi Ultrahang minden negatív lett. Szív ép nagyságú, alakú, a tüdőn 3 apró buborék. Tüneteim még most is a következők: fejfájás, néha olyan mintha két oldalon a halántékom környékén zsibbadna( ez mostanában kezdődött ) Szédülés, mellkasi fájdalmak, 1 hete a szegycsontom felső részén is érzek mindennap fájdalmat. 2 napja olyan érzéseim van hogy hirtelen egy pillanatra a bal mellkasomnál érzek nagyon mély beszúrást. Nehéz légzés( mintha nem jutna elég levegő a tüdőmbe), nehéz nyelés, köhögés( fehér színű köpet ), hátfájdalmak, alkar zsibbadása, rossz közérzet. A mellkasi fájdalmak a legíjjesztőbbek. Olyan tüneteim is vannak napok óta, hogy a bal mellkasom felső részén érzek fájdalmat ami feszítésre inkább mellizom és vállizom közötti izület vagy valami más. Én gondoltam szívizomra is.. Ön szerint lehet valamilyen szívbaj?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
30.
Tisztelt Kérdező! Szerteágazó mellkasi panaszai egyelőre nem tűnnek szervi eredetűnek, de ha megfelelő kezelés helyett "barkácsol" és mindenféle nehezen kontrollálható szerekkel gyógyítja magát, akkor előbb-utóbb komolyabb baja is lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
28.
Kristófné Budai Ildikó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az alábbi EKG leletet kaptam: keskeny QRS, R balra dev., Átm. z. a V4-ben., Lapos neg T V2-4., Lapos T V5-6., Repol zavara. Két EKG készítettek kb. 1 hét eltéréssel, mind a kettő hasonló azt mondta a kardiológus. Diagnózisnak cardiomyopathia - t írt. A doktor úr csak azt hajtogatta nagyon nem jó az EKG, de sajnos egyszerű szavakkal nem mondta el, hiába kértem. Legközelebb a korábban készült EKG-kat el kell vinnem neki. Azóta folyamatosan vannak mellkasi fájdalmaim, van amikor elég erősen fáj, nyugalomban, mozgásra még rosszabb. Érdeklődnék tényleg ilyen rossza a helyzet, vagy egy kicsit érthetőbben elmondaná mi a rossz? Bisoprolol kaptam 5 mg napi 1-et, de olyan rosszul vagyok, nagyon szédülök tőle, nem tudom szedni a pulzusom van hogy csak 40.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
28.
Tisztelt Kérdező! Ha csak ennyi az eltérés, akkor nincs oka aggodalomra, persze lehet, hogy egyéb - ön által le nem írt - kóros eltérés is van. Emiatt gyógyszerszedés nem indokolt. Természetesen látatlanban nem várhat korrekt véleményt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
28.
szívpanaszok? kérdése:

jó napot kedves doktornő! 31 éves vagyok és nem rég elkezdett a szívem tájéka fájni,a bal oldalamon.voltam szívultrahangon,terhelésteszten,kiváló eredménnyel.kérdésem,hogy ezek a vizsgálatok valóban teljesen ki tudják zárni a szívproblémát? válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
28.
Tisztelt Kérdező! Megnyugodhat, panaszai ennek alapján biztosan nem szíveredetűek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
26.
levendula kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Ma voltam gastroenterologusnál és pozitív lett a Helicobacter teszt. A szemem reggelre bedagadt,napok óta kiütések vannak rajtam,mindenhova heteket,hónapokat kell várni,belgyógyásznál is voltunk...a h-pylori tünetei hasonlóak a refluxhoz? ég a mellkasom és fáj belülről,furcsa érzés nyeléskor,a gasztro.főorvos Pantoprazolt írt,egy hétig Fromilid,Klion,majd 4 hétig Pantoprazol,meg a háziorvosom Lendint a kiütésre,holnap megyek háziorvosomhoz.addig beszedhetem a lendint és a Pantoprazolt,utálom a gy.szereket,félek a mellékhatásuktól....most síró görcsöm van,mert elolvastam a betegtájékoztatóját a Pantoprazolnak,bemerjem venni éjjelre v szenvedjek még,mert itt falun nincs kórház,azt is honnan tudjam allergiás vagyok-e rá,most meg kiütéses vagyok,de lehet a H-pylori miatt enni sem merek,nem tudom mit szabad köszönöm válaszát!!!!!!!!!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
26.
Tisztelt Kérdező! Megértem a lelkiállapotát, de azt nem értem, hogy ha napok óta kiütései vannak és ma volt orvosnál, akkor miért tőlem vár választ kérdéseire, amikor látatlanban biztosan nem tudok korrekt választ adni. Remélem, hogy aggályait elmondta a gasztroenterológusnak és a háziorvosának is, ha nem, azt javasolom, tegye meg minél előbb. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
26.
gyomortükrözés után kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Június 5.én voltam gyomortükrözésen, még aznap rá pár órára feldagadt a gyomorszájam jobb oldali hosszanti sávban ,fájdalom csak olyan szintű volt az első 3napban mintha izomlázam lenne ott,köhögésnél nevetésnél felülésnél éreztem csak. Azután elmúlt ez a fajta enyhe fájdalom is,de a dagadás azóta bár csökkent sokat,mégsem múlt el. A házi orvosom is megnézte azt mondta ez izomgyulladás ,és nem belsőleg van ,rozmaringos krémmel kentem /kenem. De ennyi idő elmúltával nem értem hogy nem múlik el,szeretném ha tudna valamit mondani nekem. köszönöm szépen,Lilla
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
26.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de látatlanban ezt biztosan nem lehet megválaszolni. Javasolom, forduljon ahhoz az intézményhez, ahol a beavatkozást végezték. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
24.
zsolt kérdése:

Tisztelt doktornő 115 ös pulzus okoz valamit a szívben pl infartust??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
24.
Tisztelt Kérdező! Semmi ilyesmit nem okoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
24.
prolapsus kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Először is elnézést, a hosszú levélért. 28 éves nő vagyok. 2011-ben Mitralis Prolapsust állapítottak meg nálam a következő adatokkal Ao. gyök: 24 mm, b.p.:24 mm, ao. bill. sep.: 18 mm Mitr. bill mozgása norm., MAV-on enyhe prolapsus látható. Jobb pitvar és a jobb kamra norm. tág. J.k: 29 mm IVS: 9 mm, Dd: 40 mm, h.f.:9 mm, Ds:24 mm, EF: 68 % Mitr. beáramlási görbén E/A>1 Ao. V max.: 1,5 m/sec, AI nincs. Enyhe MI ill. TI. 2 D vizsgálattal nyugalomban segmentális falmozgászavar nem látható. VCI haránt átmérője: 14 mm, inspiratios cllapsusa megtartott. Thrombus pericard. folyadékgyülem nem látható. DIAGNÓZIS: A kéthegyű billentyű prolapsusa, enyhe regurg.val. A kéthegyű billentyű elégtelensége 2013-ban a kontroll vizsgálaton ez lett az eredmény Ao. gyök: 26 mm, b.p.:24 mm, ao. bill. sep.: 18 mm Mitr. bill mozgása norm., MAV-on enyhe prolapsus látható. Jobb pitvar és a jobb kamra norm. tág. J.k: 29 mm IVS: 10 mm, Dd: 39 mm, h.f.:10 mm, Ds:24 mm, EF: 67 % Mitr. beáramlási görbén E/A>1,5 Ao. V max.: 1,2 m/sec, AI nincs. Enyhe MI. I. fokú TI. 2 D vizsgálattal nyugalomban segmentális falmozgászavar nem látható. Thrombus pericard. folyadékgyülem nem látható. DIAGNÓZIS: A kéthegyű billentyű prolapsusa, enyhe regurg.val A kéthegyű billentyű elégtelensége A háromhegyű billentyű nem rheumás elégtelensége A két leletet összehasonlítva, látok némi változást. Ez azt jelenti, hogy 2 év alatt ennyit romlott az állapotom??? Most már a háromhegyű billentyű is rá van írva. Én nem értek hozzá, de nagyon félek, mert nem tudom mit jelentenek az adatok?? Azzal, hogy visszacsorog a vér, kialakulhat nálam vérrög? Az van a leleten hogy prolapsus enyhe regurgval. Mitől rosszabodik ez a regurgatio??? Mitől szakadhatnak meg az inhúrok? Vannak néha tüneteim, pl extra bedobbanás, bal oldali nyomás a szív körül. (Főleg most hogy lelkileg is rosszul vagyok, közeli ismerősöm halála miatt) Bocsánat hogy hosszú voltam, és elnézést minden kérdésért de annyira nyugtalan vagyok. köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
24.
Tisztelt Kérdező! Nem kell nyugtalankodnia, ez változatlanul enyhe eltérés ( ha jobban megnézi, a 2011-es leleten is szerepel, hogy enyhe MI és TI (ez az utóbbi a háromhegyű billentyű elégtelensége illetve latinul regurgitációja), tehát a két év alatt nem változott. Mivel elvileg romolhat, továbbra is ellenőrizni kell, ez egy kötőszöveti gyengeség, általában ritka eset, hogy tényleg romoljon). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
24.
levendula kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Már megint írok Önnek,voltam a háziorvosomnál EKG-n,elküldött UH-ra(még nem voltam),teljesen jó az EKG,a vérnyomásom van,amikor 120/44 pulzus 105,mondtam,hogy szorongok...csak mosolyogta.Önmagában pulzusszabályozó gy.szer ugye nem létezik?ég a torkom,gyomrom,nyelőcsövem(olyan,mintha mentol égetné-hűtené),gombócot is érzek,nincs étvágyam,émelygek,visszafolyásom nincs, már saját magamtól teljesen kivagyok.mire gondoljak?-reflux fekély lisztérzékenység vagy mindent a szorongásos-pánikbetegség okoz?a Crp minden gyulladást kimutat(gastroenteralis)?azt olvastam,ha pék termékek,kukorica,édesség elhagyása után a reflux heteken belül elmúlik.válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
24.
Tisztelt Kérdező! A pulzust csökkentő gyógyszerek a vérnyomást is csökkentik. A többi tünetei miatt gasztroenterológust is fel kellene keresnie, a reflux és az étel intolerancia nem ugyanaz a kórkép, ha refluxa van, ezen a diéta önmagában nem segít. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
22.
gyomor probléma kérdése:

Kedves Doktornő, Apuval a kovetkjező tortént (én külfoldon lakok és nagyon aggódok): egyik nap elmondása szerint 20 perccel később miután egy a pályaudvaron vett üdítőt elfogyasztott rosszúl lett és folyamatosn hányt, hasmenése volt. Csak a 3. napon tudott orvoshoz menni, mert ő is külfoldon volt . Akkor is hányt és hasmenése volt. A kórházban gyomorrontásra gyanakodtak. Csináltak hasi UHt, rontgent, vérvételt , megvizsgálták az epét és a pancreast is és minden eredmény jó volt. Ezek után a hasa erősen elkezdett fájni és továbbra is hányt, ezért az orvosok kontraszt anyagos viszgálatot készítettek, melyen úgy látták, hogy egy elakadás lehet ezért sürgősségivel átszállították egy másik kórházba ahol megműtotték bélcsavarodás gyanújával. Azt mondták, hogy az epe nem ürül a gyomorból, ez okozta a hányást. Bélcsavarodást, elzáródást nem találtak. A bélből szovet mintát vettek, mert egy kis bőr elváltozást találtak (amire egy másik orvos azt mondta akár gyulladás is okozhatja) és most a szovettan eredményét várjuk. De az még egy hét. On szerint mi lehet a gond? Koszonettel L
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
22.
Tisztelt Kérdező! Sajnos én látatlanban biztosan nem tudok véleményt alkotni, javasolom, érdeklődjenek édesapja kezelőorvosaitól. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
21.
f.t.c kérdése:

Tisztelt doktornő azt szeretném öntől megkérdezni mivel én nemvagyok orvos hogy melyik a veszélyesebb már mint halálos a magas vérnyomás vagy a magas pulzus a válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
21.
Tisztelt Kérdező! Erre így nem lehet válaszolni, mert a magas vérnyomás veszélyes, a magas pulzusnál pedig attól függ, hogy milyen ritmuszavar okozza. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
20.
ildikó63 kérdése:

Kedves doktrnő kérdezni szeretnék,az egészcsalád apai részről szív betegségben szenved,infarktus,szív koszorú ér betegség,stb.%1 éves vagyok,20 éve extrém magas vérnyomásom van.190-200/100/90-110 pulzus közötti értékekkel.Szemem rohamosan romlott az utóbbi 3 évben.Vese kövességem van,méhemet eltávolították 38 éves koromban.,de azelőtt is magas volt a vérnyomásom.Sokgyógyszert kipróbáltam már,de igazán nem lehet be állítani a vérnyomásom.Voltam szív ultra hangon és az eredményem után szeretném kérdezni van e gond?Aorta:30. B.pitvar: 35 Bal pitvar/ aorta.Septum végdiastoles/ végsystoles11/15. Hátsó fal végdiastoles / végsystoles:12/19.B.kamra végdiastoles /végsystoles:59/42.EF.56%.FS. 43%. Jobb kamra 30. E/A: 55/122 DT. 108 ms.Aorta kiáramlás: 1,4 m/s. TI:2,4 m/s. graidens:23616 Hgmm. Tágabb bal kamra . Vékony billentyűk.Az aorta billentyű három tasakos.A pitvari septum ép. Segmentális falmozgás zavar nem látható .Jó bal kamra funkció.Enyhe bal kamra hypertrophia. Trombus ,kóros mennyiségű pericardiális folyadék TTE_vel nem látható.Emelkedett bal kamrai végdiasztolés nyomás.Relaxációs tipusú diasztolés funkció zavar I.fokú TI., becsült pulmonális nyomás : 23+10=33 Hgmm.Szeretném tudni kedves doktornő,hogy mit jelent ez a leírás kérem írja meg legyen szíves,mit jelentenek ezek,ha nem sújos akkor is szeretném értelmezni.Köszönettel Ildikó: Az ekg ,ezt írja még,bocsi,hogy 72/ min s.r.bal pitvar megnagyobbodási jel,bal tengely állás,átm.zóna V2-ben lat.régióban kissé lelapult T_ k.Tiszta tüdők,I. hang kettőzött lábszárai kissé duzzadtak,ezt már az orvos írta az utóbbit. köszönöm előre is válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
20.
Tisztelt Kérdező! Részletes leletismertetésre nem vállalkozhatom, annál is kevésbé, mert amit leírt, az meglehetősen hézagos. Annyi látszik, hogy a vérnyomása nem hagyta érintetlenül a szívét az ultrahang és az EKG alapján sem. fontos még tudnia, hogy olyan nincs, hogy a vérnyomást kellő körültekintéssel ne lehetne beállítani. Ezt vegye komolyan, pláne, hogy a családban fokozott a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
19.
ricsi96 kérdése:

Tisztelt doktornő 19 éves vagyok 99 es pulzust mértem ma de 100 fölöttszokott lenni a vérnyomásom közepes kb 111/62 volt ma és hasogató érzést érzek a szívtájékon baloldalt illetve levanzsibbadva a jobb karom alkarom de fent is a vállnál is levolt már ma ez mi infartus??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
19.
Tisztelt Kérdező! Ha infarktusra gyanakszik, akkor nem levelezni kell, hanem orvoshoz fordulni. Tegye meg, bár szerintem a tünetek nem utalnak erre, de látatlanban nem lehet diagnózist felállítani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
18.
aggódó anyuka kérdése:

Tisztelt Doktornő! A nagylányom(16éves)bal mell alatti szúró fájdalomra panaszkodik.azt mondja,hogy már régebb óta érzi,de nem volt minden napos.most viszont minden nap panaszkodik.okozhatja ezt a szúró fájdalmat a szív??kell aggódnom??Köszönettel: Waldmann Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
18.
Legyen kedves, olvassa el előző válaszomat!
2014.
06.
18.
aggódó anyuka kérdése:

Tisztelt Doktornő!a nagylányom(16 éves)bal mell alatti szúró fájdalmat érez hosszabb ideje.4 éve!de nem volt minden napos,nem is panaszkodott sosem,most viszont minden nap panaszkodik,hogy szúr neki.lehet ennek köze a szívhez?kell aggódnom?? előre is köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
18.
Tisztelt Kérdező! Ez nem tűnik szervi szíveredetűnek, emiatt nem kell aggódnia. a panaszok tartós fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljanak a kezelőorvoshoz személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
17.
levendula kérdése:

Használtam valeriana-t,carmol cseppet,levendula krémet....mindenképp felkeresek pszichiátert,kérem írja meg milyen pajzsmirigy betegségre gondol vagy milyen vizsgálatra kérjek beutalót. köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
17.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem vagyok endokrinológus, de ki kellene zárni működési zavart, gyulladást, immunbetegséget (mindezeket a pajzsmirigy részéről), szerintem konzultáljon egy endokrinológussal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
17.
Sz Judit kérdése:

Kedves Doktor Nő! Szeretném kérni segítségét,hogy Ön szerint mi lehet velem?!leírnàm hogy kezdődött:26 éves nő vagyok!Vasárnap a munkahelyemen gereblyéztem,söprögettem,locsoltam(szóval kertészkedtem).Miután hazaértem lezuhanyoztam és lepihentem!2óra múlva felébredtem,kezem-lábam nem tudtam mozgatni,annyira fájt!Akkor éjszaka nagyon rosszul aludtam,csak dobáltam magam..reggel mikor fölébredtem,össze volt dagadva az ujjaim és a làbam.Egy kést nem bírtam megfogni,hogy kettévágjak egy zsömlét!a csuklóm is nagyon fáj.Tegnap elkezdtem inni a csalánlevél teàt,mert úgy gondoltam vizesedés miatt dagadtam össze!Az este folyamàn szúrt a szívem és a jobb oldalam nagyon!Ja és vasàrnap óta keveset pisilek,pedig sokat iszok.Ma màr 2x làzas is vtam..Ön szerint hova menjek vagy mi lehet velem?Köszönöm a vàlaszàt!Judit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
17.
Tisztelt Kérdező! Ezt személyes vizsgálat nélkül nem tudom megítélni, javasolom, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
17.
levendula kérdése:

Tisztelt Dr.nő! A Nebibeta-t abbahagytam háziorvosom javaslatára,3 hétig szedtem,mert felment a vérnyomásom 140-re a pulzusom meg 115 votl.44 is volt a diastolés értékem,a pulzusom meg 66 is,a vérnyomásom 107 is szokott lenni,ilyenkor nagyon szédülök,de ha magasabb akkor is.Állandó stresszben élek,szorongok...gyógyszertári és ápolói végzettségem van,sajna munkám nincs.a vérképem,vizeletem teljesen rendben van,a TSH is jó:2,16.premenstruációs szindrómám van,amitől rettenetesen szenvedek,kell-e T3,T4-t vizsgálni?vagy felesleges.Valószínűnek tartom,hogy pánik-szoromgás szindrómám is van,de félek a gyógyszerektől,főleg mellékhatásuktól,pl:citapram kérem írjon valami véleményt,köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
17.
Tisztelt Kérdező! A pajzsmirigynek lehet többféle betegsége, egy laborlelet nem biztos, hogy elég a felméréshez. Ez előtt azonban érdemes a stressz csökkentésére valami enyhe, akár homeopathias készítményt próbálnia, kérjen tanácsot szakembertől. (Zárójelben megjegyzem, amit ön is tud, hogy a tartós stressznek is vannak káros mellékhatásai.) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
15.
beteg kérdése:

jónapot! 21 éves vagyok .. hirtelen elindul az orromból a vér és szédülök meg zsibbadnak a végtagjaim mitől van ez??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudhatom, ha nem szűnik meg, forduljon orvoshoz ellátás céljából! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
14.
Anna kérdése:

Tisztelt Doktornő! A cikket elolvastam Nagyon köszönöm a segítségét. Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
14.
Nagyon szívesen! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
14.
Fürkész kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesapám 80 éves súlyos Sjörgen-szindrómás beteg. Gyakorlatilag nincs könnye és nyála. Erre a betegségére Medrol terápiában részesül. Két hete szívritmus zavarral kórházba került, ahol megállapították, hogy túl sűrű a vére. A Medrolt leállították és Warfarint valamint Tritace-t kapott. Azóta hazaengedték, de egyre gyengébb, nincs étvágya, fájnak az ízületei. Kérdésem, hogy a Medrol nem szedhető az újonnan kapott gyógyszereivel? Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
14.
Tisztelt Kérdező! Elvileg nem abszolút ellenjavallt, de fokozott ellenőrzés szükséges, mert befolyásolja a véralvadásgátlás hatékonyságát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
14.
Anna kérdése:

Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok. Érelmeszesedést állapítottak meg nálam. Érdeklődni szeretnék, hogy a Xarelto 20 mellett szedhetek e a K2 vitamint, vagy D3 vitamint mert azt olvastam mind a kettő segít az érelmeszesedés visszafordításában. Köszönettel Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
14.
Tisztelt Kérdező! Ajánlom figyelmébe az alábbi linket: ndex.hu/tudomany/egeszseg/2013/11/29/tenyleg_kell_nekunk_a_k-vitamin/ Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
13.
segitség kérdése:

Tisztelt Doktornő! kb 2 hete megy a hasam 2 napja hánytam hány ingerem van fáradékony ver a viz szédülök és tegnap állitolag sárga volt az arcom a családtagok szerit mi lehet a baj 4 családos 27 évs nő vagyok. köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Tisztelt Kérdező! Epe- vagy májbetegsége van, sürgősen forduljon orvoshoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
13.
levendula kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Nebibeta-t szedek,Panangin-t és Benfogamma-t.Vehetek-e be Paracetamolt menstruációs fájdalom miatt?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Tisztelt Kérdező!Vehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
13.
sziti50 kérdése:

MPV kérdése: Tisztelt Doktornő! 64 éves vagyok, laborvizsgálatnál most az MPV értékem 7,9 lett és ennél a labornál a ref.tart. 9.00-13.00-ig van. A koleszterinen és húgysavon kívül a többi érték jó. Aspirin protectet és Covercard-ot szedek. Kell-e foglalkoznom ezen alacsony értékkel? Mi változtathatta meg?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Tisztelt Kérdező! Ez a vérlemezkék átlagos térfogatát jelenti, önmagában túlzott jelentősége nincs. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
11.
katéter kérdése:

39éves nö vagyok mult héten katéteres szivvizsgálatom volt rossz ekg miatt a terheléses ekg is nagyfoku eltérést mutatott de hálistennek a katéterezés negativ lett igy azt tanácsolták hogy évente menjek kontrolra és szedjek lokrent a nővérem 15éve meghalt hirtelen szivmegállásban anyukámnak már volt infartusa két hete azt mondták hogy mindennképpen kezelni kell akkor most mi változott ön szerint sincs semmi teendő ne ércsen férre nem akarok mindenáron beteg lenni csak igy nem igazán nyugodtam meg válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
11.
Tisztelt Kérdező! A nyugalmi illetve terheléses EKG eltérései a szívizom vérellátási zavarát mutatják meg. Ez leggyakrabban koszorúér szűkület talaján alakul ki, de -- mint az ön esetében -- előfordul ép koszorúerek esetén is, ha koszorúérgörcs jelentkezik. Ilyenkor sebészi teendő nincs, gyógyszeres kezelés szükséges. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
05.
Clexán kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Idős Édesapámnak pár éve pitvarfibrillációja van, és jelenleg semmilyen antikoagulánst( eddig kapott : Syncumar, Aspirin Protect) nem irnak fel Neki , tekintettel, hogy már 2x volt ismeretlen eredetű emésztőrendszeri vérzése. (nem enged semmilyen tükrözést elvégezni , sajnos így nem tudjuk honnan eredhet. ) Kérdésem: lehetséges e az emésztőrendszert megkerülve pl. Fraxiparinnal vagy Clexánnal hosszabb távon kezelni a stroke, trombózis kivédésére és ha igen milyen dózisban (182 cm magas, sovány testalkatú max.65 kg) Válaszát előre is köszönöm: Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnos az sem megoldás, szintén fokozhatja a vérzés veszélyét. Tisztázni kellene és megoldani a vérzést, után jöhet a stroke prevenció. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
05.
Kristófné Budai Ildikó kérdése:

Jó napot! Érdeklődnék, háziorvosom beküldött a sürgősségire mellkasi nyomás ill. fájással (középen a mellkasnál), valamint EKG-t csinált (amelyben az alábbi eltérést mutatott V4-6 bifázisos T). A sürgősségin ismét csináltak EKG-t melyben ez állt:QRS keskeny, V3-6 kis neg.-poz, a több lapos T. További kivizsgálásra kardiológiára küldött az alábbi diagnózissal: mellkas fájdalom? ISZB? Érdeklődnék az Ön véleményére, valamint egy kicsit érthetőbben, hogy most aggódjak, vagy ne. Rosszulléteim vannak, kiver a víz, remegek, időközönként fáj a mellkasom, ami a vállam felé sugárzik, ki, nem tudok fizikai munkát végezni, mert most már ha felmegyek a lépcsőn fulladok, nem győzöm a ventolint fújna, (egy kicsit jobb vele). Az az érzésem az orvos nem vett elég komolyan, azt mondta nem tartozok a rizikó csoportba mivel 39 éves vagyok.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
05.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet pontosan megítélni, de feltétlenül tisztázni kell, hogy panaszait nem koszorúér betegség okozza-e. Nem lehet azt mondani, hogy nem tartozik a rizikó csoportba, mert ezek csak "statisztikai" megállapítások, minden eset egyedi lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
04.
Q 10 kérdése:

Jó napot kívánok! Azt szeretném megkérdezni, hogy a koleszterinszint csökkentő mellé hány mg Q-t kell szedni?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
04.
Tisztelt Kérdező! Már a kérdését sem értem, nem hogy válaszolni tudnék rá. Szerintem attól kérdezze meg, aki azt mondta, hogy Q 10-et kell szednie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
04.
Katalin kérdése:

Tisztelt Doktornő! A Holter eredményem utolsó sora: ST episode minutes totaled 5 The maximum Delta ST change was -1.3 and occurred at 12.22. Ez valamiilyen problémára utal? A többi érték a Holteren negatív. Csak jövő héten tudok visszamenni a kardiológushoz, és addig nagyon izgulok, hogy mi lehet ez. Köszönettel: Katalin
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez semmilyen kóros mértékű eltérést nem jelez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
04.
gyomortükrözés után kérdése:

Kedves Doktornő! 6 napja gyomortükrözésem volt (gégész látott felmaródást). Diagnózis: gyomorhurut és több apró erozió. Biopszia történt. Kaptam controlocot 2*1 40 mgból. Két napja folyamatosan érzem a gyomrom, éhes vagyok akkor is, ha éppen befejeztem az étkezést, néha feszes is. Normális ez? Előtte nem volt sem gyomorpanaszom, sem éhségérzetem, ezért lepődtem meg a fekély hallatán. 35 éves, tudatosan, egészségesen táplálkozó nő vagyok, súlyfeleslegem nincs. Köszönettel, Eszter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
04.
Tisztelt Kérdező! Én látatlanban nem tudom megítélni, panaszaira való tekintettel azt javasolom, hogy forduljon gasztroenterológusához kontroll vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
02.
Liptai Attiláné kérdése:

Kedves Doktornő! Segítségét szeretném kérni, az alábbiakkal kapcsolatban. Múlt héten pénteken jöttem ki a kórházból, epeút gyulladás és epeútkő a diagnózis. A gyulladás megszünt. Most MRI-re várok. Ma délelőtt is volt egy szerencsére rövid görcsöm, pedig csak sima víz ivás után voltam. Délután megint ittam, és mintha nem a gyomromba menne a víz, olyan érzésem volt, mintha a mellkasomban terjedne. Sajnos pánik beteg is vagyok, kellőképpen kétségbe is estem. Már máskor is éreztem, ezt a szétáradó érzést ívás után. Normális ez? Mehet a víz a gyomron kívül máshová is?Nagyon várom szíves válaszát.Köszönettel: lip.maria
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
02.
Tisztelt Kérdező! A megivott folyadék nem kerülhet a mellkasába, a pánikolás kelti ünben ezt az érzést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
02.
Szívszúrás vagy borda közé szorult levegő? kérdése:

Kedves Doktornő! 26 éves nő vagyok. Egy hete érzek valami furcsát, de az a baj nem teljesen tudom behatárolni , hogy hol érzem. Néha úgy tűnik, a szív tájékon, néha pedig a szívtől balrább, a bal mell alatti borda körül érzek elsősorban levegővételnél, gyors beszédnél, vagy hajolásnál enyhe szúrást. Más panaszom nincsen, jól alszom, nincs lázam, nem vagyok megfázva sem, alapjában jó a közérzetem, leszámítva ezt a kellemetlen érzést, viszont kicsit rémülten ébredek. Már jó ideje iszok magnézium pezsgőtablettát, mert korábban is volt, hogy egy-egy szúrást éreztem (nagyobbat mint most), de azon a magnézium szokott segíteni. Ezeken az enyhébbeken úgy érzem nem segít nagyon, így édesanyám javaslatára elkezdtem szedni a magne b6-ot, mert neki is segített. Hozzáteszem, terhelésre, pl. fűnyírás, emelgetés, mozgás hatására nem érzem rosszabbnak ezeket a szurkálásokat. Ha érzem, vagy apróbban veszem a levegőt az ijedtségtől (hogy mitől lehet), vagy egy-egy nagyobb levegőt nagyon lassan. Panaszom mellett fontosnak tartom megemlíteni, hogy május 12-én voltam kardiológusnál magánrendelésen (üzemorvos hallott nálam szívzörejt és ezért a magam megnyugtatására mentem el), ahol elég alaposan megvizsgáltak: meghallgatott a doktor úr, volt EKG, vérnyomás-mérés, illetve szív UH. Mindent rendben talált, ő is hallotta a zörejt, de azt mondta, hogy ártalmatlan. A ritka szurkálásra pedig azt mondta, nyugodtan igyam olyankor a magnéziumot, hiszen arra szűnik. Szintén fontosnak tartom, hogy elég aggodalmaskodó típus vagyok, sajnos nagyon sokat stresszeltem az elmúlt hétben, mert édesapám is épp múlt hétfőn kórházba került, ráadásul nekem meg szemészeti problémám akadt, amitől szintén megijedtem, szóval minden összejött, és összegezve eleve stresszesebb volt eddig ez az év számomra. Az volna a kérdésem, hogy javasol-e orvosi vizsgálatot, vagy ezek az enyhe kisebb szúrások betudhatóak a stressznek, és idővel elmúlnak, ahogy szép fokozatosan megnyugszom édesapám miatt is? (szerencsére már jobban van) Vagy elképzelhető, hogy csak levegő szorult oda úgy, hogy konkrétan nem vettem észre és az kelt ilyen érzést? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
02.
Tisztelt Kérdező! Ez lehet valóban pszichés eredetű, lehet mozgásszervi, aggodalomra nincs oka, újabb orvosi vizsgálatot nem tesz szükségessé. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
06.
01.
betegseg kérdése:

tisztelt dr no elosyor is kerem mimel harab szivesz valaszat oan kerdesem volna hogy kb egz honapja voltam vervetelen ful orr gegeszeten ekg es gerinc rontgenen de ay oses ered menyem negativ lett de van szivzorejem ami gzerek korom ota van de ojan hogz nem kell szednem ra gzogzsyert megis faj a melkasom a hatam de el szokot mulni draga doktorno en ijenkor felek mindig arra gondolok hogz syivinfartusom lehet mi lehet velem arra is gondoltam hogz panik beteg vagzok doktorno kerem minel hamarabb valaszoljon nekem
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
06.
01.
Tisztelt Kérdező! Személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet megítélni, javasolom, forduljon kardiológushoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
28.
Titti kérdése:

Kedves Doktornő! 16 éves fiamnak 47-52 körül van a nyugalmi pulzusa. Nem vérszegény,az EKG vizsgálaton minden rendben volt. Kisebb korában heti 3 alkalommal 1 órát sportolt. Létezik hogy ettől sportszive van? Mert nem küldték tovább kardiológushoz. Ön szerint se menjünk szív ultrahangra,vagy valami más vizsgálatra? Semmilyen tünete nincs. Nem fáradékony,jól bírja a futást. Köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
28.
Tisztelt Kérdező! Emiatt a pulzusszám miatt nincs semmi további teendő, terheléskor nyilván emelkedik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
28.
zsibogás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2 éve infarktusom volt. Egy eret tágitottak, sztent nem lehetett beültetni, mert rosszabb lenne. Márciusban voltam szanatóriumban, akkor is voltak rosszulléteim. Azóta többször volt olyan, hogy éreztem szorit a mellkasom,akkor Nitromont fujtam a nyelvem alá, amitől egy pár percig még rosszabbul lettem. Utána hatott. Jelenleg többször érzem, hogy a bal karom lezsibbad, vagy a bal kisujj és gyürüsujjam. Ez maximum 2o percig tart. A szám is annyira zsibbad, az már több hete, hogy néha már kibirhatatlan. Szeretném tudni ezeket a panaszokat mi okozza? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
28.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani, javasolom keresse fel kontrollvizsgálat céljából kezelőorvosát lehet a mellkasi panasz szíveredetű, a zsibbadás agyi érszűkület eredetű), ezt mindenképpen tisztázni kellene! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
28.
vokica kérdése:

T. Doktornő!Szives válaszát kérem, xareltó szedésekor a véralvadási idő hosszabb-e, mint akár syncumar, ill. warfarin esetében? Szives válaszát előre is köszöni: Marika.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
28.
Tisztelt Kérdező! Más a hatásmechanizmusa, máshol lép be a véralvadási folyamatba. Idézek a Gyógyszerismertetőből:"A Xarelto a véralvadásgátló szerek csoportjába tartozik. Egy véralvadási faktor (Xa faktor) gátlásán keresztül fejti ki hatását, csökkentve ezáltal a vérrögök kialakulását". Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
27.
kőgyomor kérdése:

Időnként olyan érzésem van a gyomorszájamnál, minta egy óriási követ nyeltem volna le. Rettenetes fájdalom tud belehasítani és nem tudok rájönni, hogy valamilyen étel fogyasztása okozhatja-e, vagy valami más lehet az oka. Nem érzem magam idegesnek-bár tudom ez nem jelent semmit. A Quamatel mini szedése nem igazán segít. Ma vettem egy doboz Lactív Plus-t, hátha használ... Nem túl gyakran jön elő ez a fájdalom, de ha fáj, akkor nagyon. Szeretném megtudni, hogy vajon mi lehet ez?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet megítélni. Javasolom, forduljon gasztroenterológushoz vagy kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
26.
Concor cor mellett magnézium? kérdése:

Tiszelt Doktornő! Concor cor (napi 2,5 mg) mellett szabad kiegészítésként magnéziumot szedni enyhe szúró, folyamatos mellkasi fájdalom esetén? Kb. másfél hónapja hasonló fájdalmat éreztem több napig, akkor az ekg negatív volt, illetve egyébként folyamatos orvosi kontroll alatt állok. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Zsuzsa
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
26.
Tisztelt Kérdező! Nyugodtan szedheti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
23.
kérdés kérdése:

Jónapot! én január 9 én bevettem 10 db betaloc 10mg vérnyomás csökkentöt idegességből. kimosták a gyomrom bevittek megfigyelésre másnap kiengedtek . rá 2 hétre jött egy roham bizseregtem mindenhol zsibbadtam ésgyorsan és erősen vert a szívem azt hittem majdnem hogy meghalok.. rá 30percre kb elmult. utána szorongás és izom feszülés és a kardiologus azt mondta nincs baja a szívemnek áprilisba megint jött egy roham.. és május 9 én is :/ 5 honapja tart néha erősen néha gyengén ver a szívem és gyakran szédülök .. mért lehet ez ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
23.
Tisztelt Kérdező! Miután kardiológiai ok a vizsgálat alapján kizárható, pánikroham lehet. Javasolom, forduljon ilyen szakorvoshoz, kivizsgálás és kezelés céljából! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
22.
bekó kérdése:

2x150 g-os Pradaxát kell szednem szívritmus zavarom miatt. Súlyom 120 kg. Éjjel a számban néha barnás, néha véres váladék gyűlik össze. Gondolom, hogy a vérhígítótól is lehet. Most jelentkeztem kivizsgálásra a tüdőgondozóban. Kérdésem: Nem lehet csökkenteni a Pradaxa adagját, így kevésbé lennék vérzékeny? Mitől függ az adag mértéke. Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: PF
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
22.
Tisztelt Kérdező! A Pradaxa adagját a megelőzni kívánt ritmuszavar veszélyei és részben a testsúly alapján állapítják meg. ha csökkenti az adagot, kisebb lesz a védőhatás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
21.
Kismama kérdése:

Tisztelt Doktornő! 28 hetes kismama vagyok, eddig problémamentes volt a terhességem. 2 hete a bal mellem alatt égő, szúró fájdalmat kezdtem érezni főleg éjszakánként. Tegnap óta napközben többször is érzem, de sokkal erősebben.( mintha egy éles drótot vezetnének bennem) A nőgyógyászom Voltaren gélt írt fel, de ha nem segít belgyógyászt javasolt. Mitől lehet ilyen fájdalom? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, személyes vizsgálat nélkül nem lehet a kérdésére érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
21.
Éva kérdése:

Tisztelt Doktornő! A CRP 6,8 értéket mutat a laboreredményem. Ez nagyon magas érték? Mit jelent az érték? Előre is köszönöm válaszát Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
21.
Tisztelt Kérdező! Tájékozódásra javasolom az alábbi linket: www.hazipatika.com/laboreredmenyek. Az okok tisztázása céljából kezelőorvosát keresse fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
21.
Anikó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Fél évvel ezelőtt iszonyatos fejfájásra ébredtem, az esti ételt kihánytam, majd az egyik öklendezésnél elkezdett összevissza kalimpálni a szívem. Kihívtam a mentőket. A kórházban.érelmeszesedést és pitvarfibrillációt állapítottak meg, és mivel a gyógyszerektől nem állt vissza a ritmusom cardioverzióval kezeltek. Xarelto 20 bisoprolol2.5 propafenon 3*150-et írtak fel. Azóta nem fordult elő újabb fibrilláció. 5 alkalommal volt azóta, hogy olyat éreztem, hogy 2-3 összevissza ütés a torkomban, de utána rendesen vert a szívem. Minden elalvás előtt azóta azt érzem, hogy többször nagyobbat dobban a szívem. Nagyon kellemetlen érzés. Az eddigi összes Holter és EKG negatív volt. Ezeket az esti érzéseket nem mutatta ki. Mivel 6 hónapig jóformán nem mozogtam semmit így a terheléses EKG-n csak 7 MET-et teljesítettem. Nem volt semmilyen panaszom a terhelés alatt, de az első 5 perc után magamtól abbahagytam, mert úgy éreztem leesik a vércukrom. A vizsgálatot délben csinálták, és én reggel csak 10 dkg párizsit ettem, mert azt mondták fogynom kell, hogy a koleszterinszintem lemenjen. Az orvos nem értette, miért nem csinálom tovább. Tanulságos volt számomra, mert azóta vagyok ennyire lelassulva, mióta a gyógyszereket szedem. Váltottam: Elkezdtem gyalog járni a munkahelyemre, ez naponta oda-vissza 9 km. Nem egészen lassú tempóban az igaz, de ezalatt sem éreztem semmilyen panaszt. A gyógyszereket magamtól lefeleztem, kivéve a vérhigítót. Azóta nem vagyok annyira lelassult. Most hétvégén belázasodtam. A pulzusom elég szépen felment. De egy érdekes dolgot vettem magamon észre. Az esti bedobbanások a lázas estéken elmaradtak. Nem lehet, hogy a gyógyszerek mellékhatását éreztem eddig is esténként? Mert olyan érzés, hogy lassan ver a szívem, és utána egy nagyot dobban, hogy végre történjen már valami. A négány nagyobb bedobbanás lehet extrasystolé? Mert nem attól leszek rosszul, hanem pánik jellegű tüneteim lesznek, mert félek, hogy újra fibrillálni fogok, de ha beveszek egy 0.25 Xanaxot, akkor lejjebb megy a pulzusom. Ha a náthából kigyógyulok, és nem ver olyan gyorsan majd a szívem ha nem leszek lázas akkor megint érezni fogom azokat a nagyon ijesztő bedobbanásokat? A koleszterincsökkentőt nem szeretnék szedni. Táplálkozással és mozgással szeretném levinni a 4.6 LDL értéket. Remélem sikerül. Még az lenne a kérdésem, hogy hasizomgyakorlatokat végezhetek, vagy inkább csak gyalogoljak mint eddig. Egy hónapja feleztem le a gyógyszereket. Mi az esélye, hogy megint fibrilláljak. Előre is köszönöm a válaszát.. Anikó
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet megítélni. Azt nem hiszem, hogy jó ötlet a gyógyszerek adagolásával kísérletezni, inkább konzultáljon kardiológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
20.
Eredmény kérdése:

Tisztelt Doktornő! Már régóta fennállnak a következő panaszaim amik egyre rosszabbak. Délutánra nagyon elfáradok, nyomottnak érzem magam. 29 éves 2 gyermekes édesanya vagyok. Nagyon vidám mozgékony nő vagyok, de ez a fáradtság már nagyon nyomaszt. Még, ha egész nap csak pihenek akkor is délután kifáradok. Kb. havonta-kéthavonta dobban egy hatalmasat a szívem. Ezt úgy nyak körül érzem és még utána kb.: 1 óra amíg elmúlik ez a kellemetlen érzés. Nem fájdalmat érzek csak rossz. Mostanában a fülem is elkezdett "csengeni". Pattan valami benne és utána zúg. A vérnyomásom rendben van, csak a szívem ver mindig gyorsan akárhányszor várnyomást mértünk mindig 90 vagy felette volt.3 év alatt felszedtem 15kg-t indokolatlanul. Voltam vérvételen a következők lettek "csillagos" eredmények: HDL-Cholesterin 1.71 mmol/l EO 1.2% (2-4) Eozinofil abszolut 0.12G/L (0.030-0.60) Ezek pedig pont a határértéken voltak: Nátrium 145.0 mmol/L (133-145) Klorid 109.0 mmol/L (97-110) Mono 7.9% (2-8) Monocita abszolut 0.77 G/L (0.2-0.6) Bazofil abszolut 0.02G/L (0.02-0.29) HCT 0.415 L/L 0.30-0.47) Trombocita térfogat 10.90 f/L TSH folyamatban van. De ezzel nem volt problémám. Sőt utoljára inkább még majdnem túlműködött.Mostanában a felkaromon és a mellkasomon tűhegynyi bevérzések vannak. Kérdésem annyi lenne, hogy ön szerint van valami betegségem, vagy arra utaló jel. Vagy csak ki kellene pihennem magam? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Szilvia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
20.
Tisztelt Kérdező! Ezek zömmel fáradtsági tünetek, Túlsúly, emellett felmerülhet pajzsmirigy alulműködés is. Részletesebb választ személyes kivizsgálás során kaphat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
19.
Gyorsuló pulzus kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. Érdeklődni szeretnék, hogy ez az AVNRT mit jelent és pontos mennyire veszélyes? Most egy kicsit megijedtem.. Már az első ablatiot is nehezen viseltem. Lehet ettől az AVNRT-től valami bajom? Természetesen felkeresem kardiológusomat, de mire odajutok nagyon idegesíteni fogom magam. Válaszát újfent csak köszönve, Zsuzsa
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
19.
Tisztelt Kérdező! Ez olyanfajta ritmuszavar, ami nem a szokásos ingerképző helyről indul, ezáltal igen magas pulzusszámot is eredményezhet, ami a keringési viszonyokat nagy mértékben is ronthatja. Ne idegeskedjen, ez csak feltéelezés látatlanban, keresse fel orvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
19.
Gyorsuló pulzus kérdése:

Kedves Doktornő! Néhány évvel ezelőtt ablatiot végeztek rajtam, ahol AVNRT igazolódott be. A beavatkozás után is szednem kell Concor 5 mg-ból egy felet. Mostanában elég gyakran előfordul egy olyan tünet, hogy mintha hirtelen begyorsulna egy pillantara a szívem (de nagyon sokat dobban egymás után) és nagyon ijesztő érzés. Aztán vissza áll a rendes ütemre.Ez lenne az extra systole? Lehet ettől valami bajom? Válaszát előre is köszönöm, Zsuzsi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
19.
Tisztelt Kérdező! Ez nem extrasystole, ez rövid AVNRT gyanúját kelti. Javasolom, keresse fel kardiológusát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
18.
david kérdése:

Tisztelt doktornő 18 éves vagyok a vérnyomásom jó pulzus 90-115 fáj a kardnyúlvány ha hozzáérek meg fáj a szegycsont markolatnál meg látom hogy ver a szívem és érzem a mellkasomba ma szédülök és hányingerem van meg picit zsibbad a jobb karom illetve ott a csukló résznél,kb 70 kg vagyok sokat focizok de inkább ülök mert sok tanulás miatt kevesebb az időm ez mi szívinfartus???vagy valami komoly???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
18.
Tisztelt Kérdező! Ezt különböző jeligékkel folyton megkérdezi. javasolom, olvassa el a válaszomat, vagy forduljon orvoshoz, ne kérdezze meg többször. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
18.
Gyomorsav kérdése:

Nagyon sok a gyomorsavam, már lassan naponta hányásig visszajön, mit tegyek, mit szedjek, egyek mi lenne a helyes étkezés ételek, és milyen gyümölcsökkel lehetne csökkenteni? A salvus víz és rennie már nem igazán használ. Itthon feküdtem egy éve fekvőgiszben és azóta van ez előtte sosem volt savam mi történhetett velem? Világ életem dohányoztam azóta azt is hanyagolom, csak max 1-2 kávét iszom naponta, ügyeletes rendszerben dolgozom és a koffeinre szükségem van :D Ha iszom pl alkoholt, ha nem túl sokat pár rövidet és egy minimális sört másnap 6-7 hányok, mit tehetnék, orvoshoz még nem fordultam :( Előre is köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
18.
Tisztelt Kérdező! Pedig ezt kellene tennie, forduljon orvoshoz személyes vizsgálat céljából! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
17.
Makai Istvanne kérdése:

Tisztelt Dr No!! Par napja eszre vettem hogy mind a ketto labfejem bevan dagadva,nem faj es nincs rajta semmi elvaltozas.Az lenne a kerdesem hogy ez a labdagadas lehet a szivtol is?? Tavaly novemberbe volt egy enyhe szivinfartusom is.Koszonom elore is a valaszat
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
17.
Tisztelt Kérdező! Lehet szívtől is az ön esetében, főleg, ha reggelre leapad. Forduljon kontrollvizsgálatra kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
17.
fradista kérdése:

Tisztelt doktornő 20 éves vagyok nem volt soha semmi gond a szívemmel pulzus nagyon sok mindennap kb 110 a vérnyomásom jó fáj a kardnyúlvány nál ha hozzáérek kisugárzik a jobb oldalra ahol van a tarkóm ez szíveredet???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
17.
Tisztelt Kérdező! Ez inkább mozgásszervi eredetű. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
16.
Virág kérdése:

Tisztelt doktornő! Szeretném a segítségét kérni. 33 éves nő vagyok. 3 hete elment a hallásom a bal fülemre, és csengett is. Solu-medrol infúziós kezelést kaptam 5 napig, majd gyógyszerrel abbahagytam (64, 32, 16, 8mg adaggal). Azóta elég sok bajom előjött, a bal combom nem éreztem, most csak zsibbad, nagyon magas lett vérnyomásom, és pulzusom (pl. volt 147, a pulzus 138), amire felírtak Bisoblock-ot, illetve egyfolytában feszül a testem, főleg a nyakamon, és a jobb karomon, fáj a hátam, dagad a lábam, a szemeimben időnként iszonyú görcs van, és nagyon rosszul látok. A gyomrom azóta elég rossz, minden reggel hasmenéssel indítom a napot. Illetve elég dekoncentrált vagyok, és hamar elfáradok. Lelkileg jól vagyok, de úgy érzem hogy a testemet nem tudom szabályozni, és megviselnek nagyon ezek a dolgok. A fülem még mindig cseng sajnos. Olvastam, hogy a Medrol kezelés után lehet ilyen mellékhatások. Sajnos nem tudom kihez forduljak, a fül-orr gégéről elküldtek, hogy majd elmúlik, a neurológián azt mondták nincs baj, de nem igazán vizsgáltak meg, a belgyógyászaton felírták a Bisoblock-ot, a háziorvosom se mondott semmit. Kérdésem az egyik, hogy a Bisoblock helyett szedhetnék esetleg Panangin-t? Mert ez a gyógyszer eléggé betompít, és már kevesebbet szedek (0,5mg-al kezdtem, már csak napi negyedet). Általában minden nap délutánra megy fel a vérnyomásom, olyan 130-140/90 körül, pulzusom max 110 re. De szívem, és mellkasom többször megfájdul a nap folyamán. Illetve, hogy mikor múlnak el általában a Medrol okozta dolgok és lehet-e segíteni valami vitaminnal, vagy egyéb gyógyszerrel, hogy jobban legyek? Köszönöm szépen előre is a válaszát! Üdvözlettel!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
16.
Tisztelt Kérdező! Az lenne optimális, ha lehetne tudni, hogy mi áll ezek mögött a panaszok mögött, akkor lehetne érdemben megszüntetni. Ezt látatlanban nem lehet megoldani, egyet tudok konkrétan, hogy a Bisoblock nem helyettesíthető Pananginnal. Próbáljon kezelőorvosával vagy körültekintő belgyógyásszal konzultálni, személyes vizsgálat formájában. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
16.
ricsi kérdése:

Tisztelt doktornő és a szív szúrás az szíveredet ???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
16.
Szerintem nem.
2014.
05.
15.
ricsi kérdése:

Tisztelt doktornő 18 éves vagyok vérnyomásom jó pulzus 110-116 Stresszes vok minden nap Ma azt vettem észre hogyfáj a szegycsontom és a szívemnél is fájdalmat érzek ma kisugárzott a jobb karomba ilyen szoritó érzést éreztem a karomba ez infartus???vagy stressz???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
15.
Tisztelt Kérdező! Ez csak stressz vagy meghűlés okozta izületi panasz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
15.
baloldal kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel keresem Önt, lehet e szív probléma az, hogy az utóbbi 2-3 évben nem tudok a baloldalamon aludni mert érzem a szívverésemet a bordáim közt, ami zavar, nem enged elaludni. Ha át fordulok, nagy meg könnyebbülést érzek mintha újra lenne helye a szívemnek. Alap pulzusom 42 de teljes terhelésnél sem tudom 160 fölé tornázni. A vérnyomás 115/65- től 140/85-ig. 49 éves vagyok, 170 cm magas 73 kg, fizikai munkás, amatőr szinten hosszútávfutok és kerékpározom. Nehezebb edzések után ezek a panaszok erősebbek, de ha ki hagyok egy hónapot sem múlnak el. Korábban ez nem volt jellemző, sőt kifejezetten szerettem azon az oldalon is aludni. Köszönettel várom válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
15.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban ezt nem lehet megítélni, bár inkább mozgásszervi eredetűnek tűnik. Az alacsonyabb pulzus és vérnyomás az edzettségének tudható be, de egy kontroll vizsgálat hasznos lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
14.
vokica kérdése:

T. Doktornő! Köszönöm szépen válaszát. Elnézést a ,,duplázásért,, véletlenül rossz helyre nyultam az ,,egeren,,. Még egy kérdésre kérném szépen szives válaszát: Warfarin vérhigitót szedek, mely igen ,,érzékeny,, a K-vitamin bevitelre. Ugy hallottam, lehetőség van áttérni a Xareltó-ra, természetesen ehhez kardiológus orvosom engedélye szükséges. Ennek a gyógyszernek a szedése is előirja a K-vitaminra történő odafigyelést?Nagyon szeretem a zöldségféléket, gyümölcsöket, de ahhoz, hogy a 2-3 közötti INR értéket tudjam tartani, elég keveset fogyasztok belőlük. Szives válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel:Marika.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
14.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom biztosan, de ennek egészen más a hatásmechanizmusa. És talán fontos lehet, hogy csak agyi történés megelőzésére lehet kedvezően felírni, egyébként meglehetősen költséges. A részleteket beszélje meg kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
14.
vokica kérdése:

T. Doktornő! Co-Prenessa 4/1.25 tablettát napi 1 tbl. szedek. Elég sok lilás -rózsaszines hajszálér van a lábamon, s időközönként be szokott kissé dagadni a lábam. Ilyenkor egy kis fulladást is szoktam tapasztalni. Azonban, ha ilyenkor gyakrabban pisilek, ugyanis csalánteát iszom napi 1 csészével., a duzzanat elmulik a bokámnál. Felkerestem háziorvosomat, aki SP 25 bvevont buborék.... gyógyszert irt fel. Szeretném T. Doktornő véleményét, tanácsát kérni, van-e értelme a gyógyszer szedésének, vagy jobb lenne, ha kardiológus orvost keresnék fel ez ügyben.Szives válaszát nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Marika.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
14.
Duplán kaptam meg a kérdését.
2014.
05.
14.
vokica kérdése:

T. Doktornő! Co-Prenessa 4/1.25 tablettát napi 1 tbl. szedek. Elég sok lilás -rózsaszines hajszálér van a lábamon, s időközönként be szokott kissé dagadni a lábam. Ilyenkor egy kis fulladást is szoktam tapasztalni. Azonban, ha ilyenkor gyakrabban pisilek, ugyanis csalánteát iszom napi 1 csészével., a duzzanat elmulik a bokámnál. Felkerestem háziorvosomat, aki SP 25 bvevont buborék.... gyógyszert irt fel. Szeretném T. Doktornő véleményét, tanácsát kérni, van-e értelme a gyógyszer szedésének, vagy jobb lenne, ha kardiológus orvost keresnék fel ez ügyben.Szives válaszát nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Marika.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
14.
Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint a hajszálereknek nincs köze a vérnyomáscsökkentőhöz, a fulladásos panaszok viszont akár szívgyengeséget is jelenthetnek. személyes vizsgálat ajánlott a problémák tisztázására. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
14.
pepe kérdése:

Tisztelt Dr.Nő!Pár hónapja kell szednem vérnyomáscsökkentőt amit a háziorvos írt fel rossz közérzet és kiugró magas vérnyomás miatt(150-160/80-90)41 éves férfi vagyok.A kardiológiai és szemfenék vizsgálat eredménye negatív lett.a 24 órás átlag vérny.126.6/78.8 .Ace gátlót/Tritace/kell szednem 2*5mg-os adagban egy másik hatóanyagú ace gátló/perindopril/helyett amit még a háziorvos írt fel.A vérnyomásom általában 120-135/70-85 között van de előfordult már 145/80-90-es érték is reggel ill. napközben.Gyógyszer szedése mellet ez elfogadható még vagy további beállítást igényel?Tud e esetleg segíteni magánrendelésen?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
14.
Tisztelt Kérdező! Jó lenne, ha a vérnyomása a 140/90-es értéket nem haladná meg. Az értékek pontosabb tisztázása, napszaki ingadozások megállapítása céljából hasznos lenne 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) elvégzése. Természetesen szívesen segítek, ha felkeres a rendelésemen (Coral vagy Vitalorg). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
09.
Szívdobogás kérdése:

Kedves Doktornő.Hirtelen erős szívdobogás jelentkezett nálam,a mellkasomat mintha ütötte volna a szívem.Néha még nyugalmi állapotban is jelentkezik.Voltam orvosnál és Frontin-t irt fel mert igaz hogy mostanában igen stresszes voltam,mert amikor rosszul lettem az ügyeletes doktornő nem vizsgált meg azzal az indokkal hogy lejárt az ügyelete pedig még negyed órája vissza volt az ügyeletéből.Most szedem a gyógyszert és ritkábbak a tünetek,de még mindig van.Azt szeretném kérdezni forduljak-e orvoshoz ha nem javulnak a tünetek. Ellőre is nagyon szépen köszönöm választ és a fáradozását. Üdvözlöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
09.
Tisztelt Kérdező! Mivel az erős szívdobogás jellegéről nem írt, csak azt, hogy nyugtatóra szűnik, nem tudom megítélni, hogy kell-e orvoshoz fordulnia, vagy elég csak a stresszt kerülni. Ha komoly panaszt okoz, mindenképp forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
08.
Kérem segítsen anyukámon! kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Édesanyám mostmár 2013 novembere óta tehát lassan 7 hónapja ugyanazzal a problémával küzd.A mellkasában erős fájdalmat érez,markolászó égő fájdalomként néha szorítással egybekötve írja le.fenna bal oldali állkapcsában fogsora vonalában ugyanezt érzi valamint a bal karjában is érzi a fájdalmat és néha a álla lapockacsontja is beleesik.Gyakran van hányingere,leizzad rosszulétei ágynak döntik,panaszai pihenésre csökkennek de teljesen fájdalomcsillapító szedésére sem javulnak.sajnos sokszor megjártuk már a sürgősségit is vele,ám kielégítő választ mi lehet a baj sosem kaptunk,kezelés csak ideiglenesen mérsékelte fájdalmát.kezelték már reumatológián,tornázott,kapott fizikoterápiát,fájdalomcsillapító gyógyszereket,"bestoppolták 3szor is) de sajnos egyik sem használ.A hatalmas fájdalmakat csak fájdalomcsillapítók állandó szedésével képes elviselni,sajnos nem tudom mi lehet a baj milyen területen kellene vizsgálódnunk tovább mi jelenthetne kielégítő megoldást,gyógyulást?Nagyon szépen kérem segítsen nekünk,mert kétségbeesetten keresem hogyan segíthetnék anyukámon! Válaszát előre is köszönöm: Renáta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nehéz lenne érdemi választ adni. Lehet akár szíveredetű is a panasz, forduljanak kardiológushoz, lehet gyomor-bélrendszeri eredetű, gasztroenterológiai vizsgálat is szükséges lehet. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
07.
Szívszúrás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kb két hónapja hetente többszöri alkalommal is jelentkezik a bal mellem alatt/mellett/felett szúró fájdalom. Ezek csak néhány másodpercig tartanak. Februárban ismét "előjött" a pánikbetegségem, amihez akkor nehézlégzés is párosult. Szerencsére azóta ez elmúlt, de még most is szoktam idegeskedni/feszültebb lenni. Most elkezdtem szedni magnéziumot, mert magnéziumhiányom is van, és ez a szúró érzés egyre kevesebbet jelentkezik. A kérdésem, hogy a pánikbetegségtől, és a magnézium hiánytól van/volt-e ez a szúró érzés, vagy más áll a háttérben? Tudom a szív nem szokott szúrni, de esetleg lehet szív probléma? A vérnyomásom a legutóbbi mérés alapján: 117/83 pulzus 80. Válaszát előre is köszönöm: Kinga
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
07.
Tisztelt Kérdező! A mellkasi szúrások, amelyeket érez biztosan nem szíveredetűek. Lehetnek mozgásszervi (ízület, izom) vagy pszichés eredetűek, az idegeskedés biztosan elősegíti a megjelenésüket és a magnézium kedvező hatással van. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
06.
vf kérdése:

tisztelt doktorno! tobszor ereztem mellkasi fajdalmat, de ma reggel volt a legerosebb, azza ebredtem meg hogy nem kapok elegendo levegot mert egy iszonyatosan kemeny fajdalmam volt a szivemnel, mit tehetek ijenkor ha elkezd fajni? vagy mit tehetek hogy megszuntessem ezt?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni. Javasolom, mielőbb forduljon kezelőorvosához, kivizsgálás céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
05.
karacsonyfa kérdése:

TISZTELT drÚR KIVETÉK AZ ÖSSZES PAJZSMIRIGYEMET,EZ KÖVETÖEN PIPERTÓNIÁS LETTEM,VAN OJAN MIKOR 250 IS KIÚGRIK A VÉRNYOMÁSOM ,AMI MIAT PÁNIK BETEG LETTEM,JELENLEG LEHIDEKSZIK AZ EGÉSZ TESTEM ÉS NEM BIR FEL MELEGEDNI ÉS SENKI NEM TUDJA HOGY MI OKOZA
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnálattal olvasom, javasolom, forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
05.
gabor kérdése:

Tisztelt Doktornő! Több hete már hogy időnként visszajön nyugalmi helyzetben a jobb oldalamon 2 bordám között egy kis lüktető érzés, olyan mintha valami mozogna ott. Mi lehet ez?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban ezt nem lehet megítélni, feltehetően nincs komoly jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
05.
01.
krisztián kérdése:

Tisztelt doktornő ön szerint ez szíveredet nagyon érzem a nyakamba hogy lüktet az ér
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
01.
Tisztelt Kérdező! Ez nem jelent szívbetegséget. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
27.
zsolt kérdése:

Tisztelt doktornő ön szerint ez valami komoly szívbetegséget jelenthet vagy ilyenkorba még biztosan nem szívbetegség??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
27.
Tisztelt Kérdező! Nem valószínű, de 100%-ban kizárni se lehet, az életkor önmagában nem kizáró ok, a panaszok nem jellemzőek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
27.
zsolt kérdése:

Tisztelt doktornő 18 éves vagyok stresszes vagyok 3 éve és azóta a pulzusom 80 -117 ig a vérnyomásom jó mamám cukorbeteg de én nekem nemvolt soha bajom a szívemmel és ha futok fáj a mellkasom közepe ami 2-3 perc múlva elmúlik ez mitől lehetséges és fáj az mellkasi csont izület illetve a szegycsont mellet is ez mitől lehetséges szívinfartus meglátom hogy lüktet a szívem a mellkasomba??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
27.
Tisztelt Kérdező! Ezt vizsgálat nélkül nem tudom megmondani, de biztosan nem szívinfarktus. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
27.
Timi kérdése:

Tisztelt Doktornő! A problémám az, hogy eddig a bal oldalamnál, a bordák végénél éreztem enyhe fájdalmat, vagy ha nem is fájdalom volt, akkor rossz érzés. Aztán elkezdtem kímélőbb étrendre váltani, hátha a beleimnél van a baj. Két nap után már a jobb oldalam is elkezdett fájni, kb. ugyan ott, mint a baloldalon, illetve alvásnál szinte "lüktet" a bal felem, ugyan ott a bordák végénél. Emellett még mind a két oldalon szorító érzésem van, mint amikor valaki csípőre rakja a kezét, és erősen szorítaná. Mi lehet ez? Válaszát megköszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanul nem tudom megítélni, javasolom, forduljon személyes vizsgálatra kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
26.
sport+Concor kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mitralis prolapsusom van, elég szapora volt a szívverésem, ezért több mint 10 éve Concor 5mg-os felét szedem reggelente. A pulzusom azóta jó, de többnyire a 60-at sem éri el egy ideje. Ez panaszt nem okoz. A vérnyomásom is általában jó, de orvosnál mindig 150/90 körül van. (Egy éve volt rajtam 24 órás mérő, minden rendben volt.) Féléve hetente 2-3 alkalommal gyorsgyaloglok, 1 óra alatt durván 6.5km-t. Nem vagyok túlsúlyos, nem dohányzok. A kérdésem az, hogy a Concor mellett lehet-e valami problémám, abból adódóan, hogy a sport hatására a pulzusom "nem tud felmenni", (legalábbis én így gondolom, hisz ezért szedek gyógyszert). Kardiológiára csak júniusra kaptam időpontot, ezért fordulok Önhöz. Eddig panaszom nem volt a gyaloglás alatt, futni viszont nem esik jól, azt nem bírom, és kerékpározáskor is néha már a legelején kifulladok. Lehet, hogy a szívem miatt? Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
26.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus különböző fokú lehet, járhat a billentyű elégtelenségével, lehet önálló is. Nem tudom, hogy önnél mi a helyzet jelenleg, ha netán 10 éve vizsgálták utoljára, akkor bizonyára aktuális lenne a kontroll. A Concor mellett természetes, hogy kevésbé emelkedik a pulzusa, a többi tünet (ha nincs billentyűelégtelenség), az edzettség alacsony fokának tulajdonítható. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
26.
zeneorsi kérdése:

Tisztelt Doktornő! 50 éves nő vagyok, 47 éves koromig soha semmi bajom nem volt, ekkor pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg, ez azóta gyógyszerrel karban van tartva. Három hónappal ezelőtt stresszbetegségre utaló tünetek jelentkeztek, alvászavar, ideges remegés, rosszullét. Közben a belgyógyász laktóz intoleranciát és bél-kontaminációt állapított meg: utóbbiból kikezelt, tejterméket viszont nem fogyasztok azóta. Két hónappal később az ideges remegés és az álmatlanság megszűnt, helyette napi rendszerességgel jelentkező erős, de nem gyors szívdobogás, rosszulléttel, gyengeséggel, ami fizikai terhelésre fokozódik A szívdobogás néha indokolatlanul begyorsul és éjszaka is jelentkezik, vagy reggel erre ébredek idő előtt. Magától ritkán múlik el, csak xanax hatására. Közben pánikot, idegességet nem érzek. Bár az életemben elég sok stresszt okozó tényező van, mégsem tudom igazán megállapítani, hogy pszichés vagy testi eredetű problémám van-e. A kardiológushoz bejelentkeztem, de két hónap a várakozási idő. Tudna-e nekem tanácsot adni? Köszönettel: zeneorsi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
26.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban, a leírt tünetekből nem tudok érdemi következtetést levonni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
24.
............ kérdése:

Tisztelt doktornő!!!20 éves fiú vagyok kb 70 kg nagyon stresszes vagyok már 2 éve nembirom magam túltenni egy dolgon azóta érzém a szívverésem még pólón keresztül is lehet látni vérnyomásom jó pulzus 75-116 olykor fáj a hasam mellkasom nál meg a szegycsontomnál ha hozzáérek fáj mintha belenne gyúlladva a szív résznél is ilyet érzek illetve hogy lapocka tájékán zsibbad szoktam masziroztatni mostanába nem zsibbad illetve ha viszek valamit pl vödör vízet akkor beleszúr a bal hát és lapocka tájékán ez mitől ez infartus vagy micsoda ???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
24.
Tisztelt Kérdező! Biztosan nem szíveredetű, részben mozgásszervi, részben a stresszel kapcsolatos. Éljen egészségesen, sportoljon, erősödjön, mert ha már 20 éves korában ennyi panasza van, 40 éves korára aggastyán lesz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
24.
vérnyomás csökkentő hatása menstruációra 2 kérdése:

Elnézést kérek a megszólítás tévesztésért nagyon szégyellem magam!!! Figyelmetlen voltam. Kedves Doktor Nő! A márciusom elég megviselt lelkileg még a vérnyomásom is felment kezelni kezdték most már gyógyszerrel beállt 110/80 környéki állandóan az érték. Voltam nőgyógyásznál tanácsot kérni, azt mondta a fogamzásgátló maradhat , nem indokolt az abbahagyása, nem ilyen okból, hanem lelki dolog befolyásolja a vérnyomásomat. Így továbbra szedtem 1,5 éve szedek fogamzásgátlót Április 20-án kellett és jött is meg a havi vérzésem, viszont barnás volt, és az eddig a második menzeszes napon nagyon szoktam vérezni, most meg szinte alig. Eddig egy hétig szokott tartani a vérzésem, most pedig 3 nap alatt véget is ért. A gyógszerekre nincs feltüntetve, hogy befolyásolják e a fogamzásgátló hatását, előfordulhat, hogy ezek miatt lett ilyen kevés vérzésem? ezeket a gyógyszereket szedem: reggel 1 db : Covercard, Asactal, Metoprolol ha (feszült voltam elenium, de ezt nem rendszeresen és csak egy nap egyet). Az lenne a kérdésem, hogy lehetek e terhes? Vagy csupán írjam a 2 hét folyamatos stressz és lelki gyötrelmek rovására a kevés vérzést?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
24.
a megszólítás nem probléma, egyebekben az előző válaszom érvényes.
2014.
04.
24.
vérnyomás csökkentő hatása menstruációra kérdése:

Kedves Doktor Úr! A márciusom elég megviselt lelkileg még a vérnyomásom is felment kezelni kezdték most már gyógyszerrel beállt 110/80 környéki állandóan az érték. Voltam nőgyógyásznál tanácsot kérni, azt mondta a fogamzásgátló maradhat , nem indokolt az abbahagyása, nem ilyen okból, hanem lelki dolog befolyásolja a vérnyomásomat. Így továbbra szedtem 1,5 éve szedek fogamzásgátlót Április 20-án kellett és jött is meg a havi vérzésem, viszont barnás volt, és az eddig a második menzeszes napon nagyon szoktam vérezni, most meg szinte alig. Eddig egy hétig szokott tartani a vérzésem, most pedig 3 nap alatt véget is ért. A gyógszerekre nincs feltüntetve, hogy befolyásolják e a fogamzásgátló hatását, előfordulhat, hogy ezek miatt lett ilyen kevés vérzésem? ezeket a gyógyszereket szedem: reggel 1 db : Covercard, Asactal, Metoprolol ha (feszült voltam elenium, de ezt nem rendszeresen és csak egy nap egyet). Az lenne a kérdésem, hogy lehetek e terhes? Vagy csupán írjam a 2 hét folyamatos stressz és lelki gyötrelmek rovására a kevés vérzést?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
24.
Tisztelt Kérdező! Aligha van kapcsolata a vérzés mennyiségének a vérnyomáscsökkentőkkel. Viszont, ha terhességet tervez, akkor különösen fontos, hogy előtte a vérnyomása rendben legyen, és ne szedjen olyan vérnyomáscsökkentőt, ami terhesség alatt ellenjavallt lesz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
21.
--------- kérdése:

Tisztelt doktornő 18 éves vagyok nagyon stresszes több mint egy 1éve mindig azon jár az eszem hogyvalami súlyos bajom van vérnyomásom normális a pulzus a szapora 75-116 ig ma fociztunk haverokkal és szúrást eréztem a szívemnél ez mitől volt meg nagyon sokszor zsibbad a lapockám hogy ez infartustol vannak ezek a tünetek vagy szúrás az nem szíveredetü??kb 60-70 kg vagyok közepes test alkatú senem sovány se nem kövér. a válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
21.
Tisztelt Kérdező! Ez biztosan nem szíveredetű, mozgásszervi (izom, ízület), amit a szorongás tovább ront. Sportoljon rendszeresen, éljen egészségesen, felejtse el az aggódást! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
21.
Oktober kérdése:

Kedves Doktornő, 48 éves vagyok,túlsúlyos, de sportolok. Vérnyomásra szedek: Valsaartant,Concort 2-es diabetesre: Amaryl + Eucreas Stresszes az életem. Mostanában fedeztem fel, hogy merevedési zavarom van néha. Összefügghetnek-e a gyógyszerek ezzel, évek óta szedem őket. Várom válaszát, Köszönettel, János
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
21.
Tisztelt Kérdező! Ez a panasz összefügghet kezdeti érelmeszesedéssel, amire említett betegségei hajlamosíthatják, de a Concor fokozhatja is a problémát. Konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
15.
kérdés kérdése:

Kedves Doktornő!! Pajzsmirigy túlmüködést diagnoztizáltak nálam 2013 júliusában amit azóta is kezelünk napi 2-szer fél nebilet és másfél naponta fél szem metothirint szedek.Babát szeretnénk,ezért a belgyógyász elküldöt endokrinologushoz.Ma voltam nála kérdezgetett .Azt mondta hogy ilyen mennyiségű metothyrin mellet lehet teherbe esni de a nebilet mellet nem ajánlott.De akkor most kell védekezni vagy nem?Annyit mondott a kardiologus dönti el hogy kell e a nebilet vagy nem.De nem utalt be csak laborba..A kérdésem az hogy várjam meg a kontrolt vagy kezdjünk bele vagy esetleg házi orvossal utaltassam be magam a kardiologushoz?Tanácstalan vagyok Válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Tisztelt Kérdező! Ha a Nebiletet csak gyorsabb szívverés miatt, tüneti szerként szedi, akkor hagyja abba, mert terhesség-szoptatás alatt valóban ellenjavallt. Ha valami egyéb okból, akkor konzultáljon kardiológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
13.
Horváth Z. Kriszta kérdése:

Köszönöm gyors válaszát! Megpróbálom... Üdvözlettel!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
13.
Sok sikert hozzá!
2014.
04.
13.
Horváth Z. Kriszta kérdése:

T.Doktornő! Tudom, hogy szakorvoshoz kellene fordulni, mégis, addig is, kérdezem véleményét. A férjem 44 éves, stresszes munkája van, plusz két szívinfarktusos haláleset is történt mostanában (kollégái közül) a közelében. Ettől megijedt. Az utóbbi 3 napja történt. Pánikbeteg is, nem kezelteti, bármennyire kérem. Egész életében sportolt, most is teszi, nincs túlsúlya, nem dohányzik, szívproblémája eddig nem volt. 3 napja nem múló, szorító, nyomó mellkasi fájdalmat érez. Bármkikor kérdezem, az a válasz hogy nem múlik, nem enyhül. Orvoshoz nem akar menni, kétségbe vagyok esve. Információként: Pánik beteg, refluxa van, 2 nyakcsigolyája kb. 5 mm-es elcsúszást mutat egy nehezen kiharcolt MR vizsgálat mutatta ki, nyaki fájdalmai mostanában állandóak. Ülő munkát végez. Mi lehet?????? Mit tegyek? Nagyon várom válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
13.
Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján kb. azonos arányban lehet szíveredetű és egyéb (mozgásszervi, gyomor, stressz). Látatlanban nem lehet biztonsággal véleményt mondani, fontossága alapján a szíveredetet ki kellene zárni személyes vizsgálat alapján. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
12.
rics444 kérdése:

Tisztelt doktornő érdekelne az ön véleménye Vérnyomásom jó 118/65 pulzus mindennap 80-116 hogy ez veszélyese mert nagyon streeszes vagyok minden betegséget betudok képzelni meg hogy evvel infartust kaphatok e 19 éves vagyok meg a másik az hogy minden nap csuklok meg azt szeretném öntöl kérdezni hogy ha focizok vagy futok vagy biciklizek akkor begörcsöl a gyomrom a mellkas alatt egészen a pupomig ez mitől lehetséges talán infartus???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
12.
Tisztelt Kérdező! A stressz biztosan nem használ, de önmagában nem jelent infarktusveszélyt. Tanulja meg a stresszt kezelni, egyéb panaszai is inkább idegi jellegűek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
11.
Hipochonder kérdése:

Tisztelt doktor nő! Érdekelne a véleménye,hogy hipochonder vagyok-e? tüneteim: 1.) 5 éve tartó hasmenés vagy nagyon lágy széklet 2.) néha véres széklet 3.) napi 5-7 széklet ürítés (Ha szedem az enterobene tablettát 2 napig jó,ha tovább szedem heves görcsök jelentkeznek! és nem a hasamba! hanem a gyomor és a mellkas tájéka!. 4.) puffadás 5.) hullik a hajam 6.) fáradékonyság( Ha otthon vagyok és meglátom az ágyam muszáj aludnom) 7.) többször, de keveset eszem 8.)van úgy, hogy napi 2-3 litert megiszom van amikor csak a reggeli kávét 9.) 6-8 hónapja tartó fejfájás (Hol erősebb,hol gyengébb. 3 hónapja minden nap tompán fáj de néha felerősödik.) 10.) többször híztam-fogytam nem kevés kilókat + mellé még erősen horkolok,néha az orrom is vérzik Ami biztos betegség és orvosi papírom is van róla: 1.) Lyuk van a szívemen (Morbus Roger???) 2.) megnagyobbodott májam van. Tisztelettel: Szné N.Timi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
12.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy ön csupán hipochonder lenne, de panaszait személyesen ki kellene vizsgáltatnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
11.
869 kérdése:

Tisztelt doktornő és ön mijen betegségre gondol???mi okozhassa ezeket a tüneteket
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
11.
Tisztelt Kérdező! Arra céloztam, hogy nem szíveredetű, hogy milyen más dolog okozza, azt kell az orvosának eldöntenie vizsgálat alapján. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
11.
869 kérdése:

Tisztelt doktornő ön szerint ez infartus vagy valami szivbetegség 18 éves vagyok kb 65 kg nem dohányzok kávét ritkán iszok a vérnyomásom általába 117/65 pulzus 90 -116 ig mellkasom nem fáj csak a szegycsontnál érzek olyat mintha bevolna gyulladva igazából nemfáj annyira kb 10/1 fájás olyan érzés mintha bevolna gyulladva illetve ha biciklizek és fúj a szél akkor 2 perc alatt kifáradok de ha nemfúj a szél akkor nemfáradok el akkor birom akár estig is meg most a hátamba zsibbadást érzek de nem olyan erős kb 10/0,5 hogy ez infartus vagy valami más betegség
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
11.
Tisztelt Kérdező! Szerintem inkább valami más. Legjobb lenne, ha orvoshoz fordulna személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
10.
ricsi kérdése:

Tisztelt doktornő mit jelent az hogy légszomj illetve diszkomfort érzés?? 18 vagyok vérnyomásom jó 118/68 csak a pulzus szapora állandóan 90-116 ig nehéz ásitás az nem légszomj??? mert néha nehezentudok ásítani
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
10.
Tisztelt Kérdező! A légszomj az, ha kifullad az ember, a diszkomfort pedig kellemetlen érzést jelent. Az ásításnak ehhez nincs köze. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
10.
dobogás kérdése:

Tisztelt doktornő és angina pektoriszt vagy infartust lehet kapni jó vérnyomásom a pulzus 90 -116
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
10.
Tisztelt Kérdező! Nem csak a pulzustól és a vérnyomástól függ. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
09.
dobogás kérdése:

Tisztelt doktornő avval a kérdéssel fordulok önhöz hogy a vérnyomásom jó és pulzus 95 -116 között van hogy ettől leálhate a szívem vagynem??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
09.
Tisztelt Kérdező! Nem. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
08.
Lilla kérdése:

Üdvözlöm!! Azt szeretném tudni h mi lehet az oka a mindennapos has puffadásnak és székrekedésnek?? Már nagyon fáj tőle a hasam sok mindent próbáltam de sajnos gyógyszer nélkül semmi nem használt. Kérem válaszoljon minél előbb!! Előre is köszönöm. Üdv: Lilla
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Tisztelt Kérdező! Bizonyára emésztési zavar, de ennek okáról gasztroenterológustól tudhat meg többet, személyes vizsgálat során. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
07.
Nike kérdése kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, amire sajnos még a mai napig sem kaptam választ. Teljesen tanácstalan vagyok. Nagyon sokszor fáj a hátam közepe és ez a fájdalom kisugárzik előre a gyomromba. Ilyenkor a hasam megnő akkorára mintha 9 hónapos terhes lennék, és nagyon fáj. Egyszerre fáj a hátam és a gyomrom is. Se ülni se feküdni se állni nem tudok ilyenkor. Voltam gyomortükrözésen azt mondták, hogy minden rendben van csak egy nagyon picit nyitva van a gyomorszájam. Voltam gerinc mr-en is arra azt mondták, hogy porckorongsérvem van. Aztán a vizsgálat után 1 évvel azt mondták, hogy még sincs sérvem. Akkor mi ez? Egyre többet fáj, és 37 évesen szerintem ez nem normális. Kérem ha tud, akkor segítsen valamiféle tanáccsal, mert már nem tusom, hogy hova menjek. Semmiféle fájdalomcsillapító nem használ. próbáltam a neten is keresni rá választ, de nem találtam semmit sem. Ilyen problémával nem találkoztam, hogy először a hát kezd el fájni és az sugárzik ki a gyomorba. Nagyon-nagyon ritka az amikor a gyomrom fáj először. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Nike
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban még kevesebbet tudok megállapítani, mint az önt személyesen vizsgáló orvosok. Talán egy alapos gasztroenterológus személyes vizsgálattal megállapíthatná, hogy nincs-e baj a hasnyálmirigyével, veséjével, epéjével, májával, bélrendszerével. Lássa önt egy reumatológus is, mert nemcsak MR létezik, hanem orvosi vizsgálat is kideríthet eltéréseket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
07.
dobogás kérdése:

Tisztelt doktornő és 18 éves korba kialakulhat szívburokgyulladás??vagy a szívburok gyulladás mitől alakul ki
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
07.
Tisztelt Kérdező! Kialakulhat, az okokról olvasson az interneten vagy érdeklődjön kezelőorvosától. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
06.
dobogás kérdése:

Tisztelt doktornő és tudna valamilyen jó sportot vagy valami amitől edzetteb lesz a szívem??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
06.
Hát látatlanban biztosan nem, és az említett egyéb okokat ki kellene zárni előbb.
2014.
04.
06.
dobogás kérdése:

Tisztelt doktornő 18 éves vagyok és gyors a szivveresém avérnyomásom jó pulzus változó 104,107,95 de nemvagyok tőle rosszul hogy látom ahogy ver a szivem puloveren keresztül ez mitől ??? ez komoly bajt jelent???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
06.
Tisztelt Kérdező! A gyors szívverés az ön esetében valószínűleg edzetlenségből adódik, kétség esetén vérszegénység, pajzsmirigybetegség kizárandó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
05.
ricsi kérdése:

Tisztelt doktornő 18 éves vagyok tegnap lemértem a vérnyomásom 117/63 volt a pulzus 95 és este éreztem hogy a torkomba dobog a szivem ez normális?? vagy csak képzelődök??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
05.
Tisztelt Kérdező! Ebben semmi kóros nincs. üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
04.
reflux-pattanás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szíves véleményét szeretném kérni. Pár hónapja állkapocs mellett pattanások jelentek meg. Hormonok, fogászat, gégészet rendben, a gégész nyelőcső felmaródást látott, tovább küldött gasztroenterológushoz, reflux gyanúval. Lehetséges, hogy ettől jöttek ki a pattanások? Továbbá amit észrevettem, hogy éjszaka mindig lecsillapodnak, reggel sokkal szebb, nyugodtabb az állkapcsom, azaz éjszaka valami "pihen", ami hatással van erre is. Ön szerint mitől lehet ez? Köszönettel!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
04.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy ilyen összefüggés lenne, de legjobb lenne, ha egy bőrgyógyász véleményét kérné. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
04.
01.
vera kérdése:

kedves doktornö !olyan panaszom lenne hogy egy éve pajzs tulmüködésem volt és a gyors szivdobogást fulladást stb idegileg nem birtam és pánikbeteg lettem azota eltelt egy év pajzsmirigyem eredmények szerint rendben pulzusom is rendben gyogyszert sem kell szednem pánikbetegségem is rendezödni látszik már de van mikor sietek valahova vagy gyorsan cipelek valami nehezet pl:két éves kisfiam cipelés után szivdobbanást érzek bal felemen és torkomban .de nem minden esetben sokszor ha idegesebb vagyok cipekedés közben .ez lehet még pszihésen? vagy károsodott a szivem?köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
04.
01.
Tisztelt Kérdező! Ez lehet egyszerű extrasystole, ami kellemetlen, de ártalmatlan. Tünetileg magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszt. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
27.
magaspulzus kérdése:

tisztelt doktornő! 34 éves mozgáskorlátozott lány vagyok,nyitott hátgerincel születtem,2 éve magas a pulzusom a vérnyomásom alacsony pl:102/67 pulzus 124 is szokott lenni, ekg, laboreredményem jó, háziorvosom xanax 0,25mg irt ki 2x1/2 szedek nagyon ritka amikor jó a pulzusom, esetleg milyen további vizsgálatott lenne szükséges még elvégeztetni ,hogy megtudjam mi okozza a problémát? háziorvosom szerint pszihésen van.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, magas pulzusszámot okozhat pajzsmirigy túlműködés, vérszegénység, elsősorban ezeket kellene tisztázni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
26.
Szívdobogás érzés kérdése:

Voltam kardiológusnál, 24 órás Holter is volt, nem találtak semmit. Ön szerint veszélyes lehet ez? Igen ijesztő ez az érzés laikus számára.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
26.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban sajnos nem tudok önnek semmi érdemi információt adni. Próbálja elérni, hogy panasz alatt végezzenek EKG-t, az adhat információt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
26.
Szívdobogás érzés kérdése:

Tisztelt Doktornő! 38 éves nő vagyok, évek óta szedek Betaloc ZOK 25 mg-ot tachycardia és extra ütések miatt. Most pajzsmirigy túlműködést találtak nálam, kardiológus javaslatára váltottam gyógyszert Bisoprolol 5 mg-ra. 24 órás EKG-n nem találtak eltérést. Mégis most 3-4 hete gyakoriak nálam a félreütések, olyan érzés, mintha egyik pillanatról a másikra kiakadna a szívem, nem csak egy-egy ütés, mint régebben, hanem több egymás utáni nagyon gyors ütés, mintha remegne a szívem. Fájdalmat nem érzek. 5-6 éve voltak ilyenek, mielőtt a Betaloc-ot szedtem volna. Kérdésem, hogy mi lehet ez? Ezek az ún. extra ütések? Veszélyes lehet ez? A 24 órás EKG alatt is volt 1-1 gyorsabb ütés, de nem jelezte a gép. azt mondták, ritmuszavar nincs. Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
26.
Tisztelt Kérdező! Pajzsmirigy túlműködés esetén egy másik ritmuszavar, a pitvarfibriláció is előfordulhat,ennek tisztázására kardiológiai kivizsgálás, tartós EKG monitorozás (Holter) is javasolt, mert ez más kezelést igényel.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
25.
Nikol kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni,hogy Concor 5mg-al,amiből egy felet szedek reggel,lehet Lindynette 20mg fogamzásgátlót szedni?Válaszát előre is köszönöm!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
24.
ftc kérdése:

Egézségesen táplálkozok,sportolok,biciklizek focizok nem dohányzok
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
24.
ld. előző válaszomat!
2014.
03.
24.
ftc kérdése:

Tisztelt doktornő 18 éves vagyok és fáj a szegycsontom mellet jobbra ahol van a mellem felett egy csont olyan érzés mintha be volna gyulladva nyak csont alatt ami a mellkasba van csont
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
24.
Tisztelt Kérdező! Panasza mozgásszervi (izület, csont, izomzat) eredetűnek tűnik, javasolom, forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
24.
ricsi kérdése:

Tisztelt Doktornő 18 éves korban lehet szívinfartust kapni ???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
24.
Tisztelt Kérdező! Elvileg igen, de gyakorlatilag nem fordul elő. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
22.
féreg kérdése:

Köszönöm a válaszát, valóban eltévesztettem a címzést. Esetleg Ön nem tud nekem választ adni? A kérdés még egyszer: Ma voltam orvosi ügyeleten, mert tegnap a székletemben észrevettem több, kb. fél cm hosszú apró fehér, mozgékony férget. Ez a már kb. 1 hete tartó végbélnyílás viszketésemet is megmagyarázza. Ezek alapján az orvos azt mondta, hogy cérnagilisztáról van szó, felírt napi 2x1 szem Vermoxot, így meg is nyugodtam, hogy nem komolyabb féregről van szó. Sajnos ma észrevettem egy pár cm hosszúságú férget is, tudtommal ez már nem lehet cérnagiliszta, mert az max. 1 cm. Vagy nem jól tudom? További gyanakvásra ad okot, hogy már 2. hete köhögök (szárazköhögés, időnként némi slejmmal). Mivel ez a köhögés 2 hete erős torokfájással kezdődött, ezért nem gondoltam, hogy a féregnek köze lehet hozzá, de most, hogy láttam egy több cm hosszú példányt, felmerült bennem, hogy ez orsóféreg... Ha ez így van, akkor mennyiben módosul a Vermox kezelés? Köszönöm szépen előre is, P.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
22.
Tisztelt Kérdező! Válaszomban a címzés eltévesztése másodlagos kérdés, sajnos, nem is tudok a kérdésére válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
22.
féreg kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! Ma voltam orvosi ügyeleten, mert tegnap a székletemben észrevettem több, kb. fél cm hosszú apró fehér, mozgékony férget. Ez a már kb. 1 hete tartó végbélnyílás viszketésemet is megmagyarázza. Ezek alapján az orvos azt mondta, hogy cérnagilisztáról van szó, felírt napi 2x1 szem Vermoxot, így meg is nyugodtam, hogy nem komolyabb féregről van szó. Sajnos ma észrevettem egy pár cm hosszúságú férget is, tudtommal ez már nem lehet cérnagiliszta, mert az max. 1 cm. Vagy nem jól tudom? További gyanakvásra ad okot, hogy már 2. hete köhögök (szárazköhögés, időnként némi slejmmal). Mivel ez a köhögés 2 hete erős torokfájással kezdődött, ezért nem gondoltam, hogy a féregnek köze lehet hozzá, de most, hogy láttam egy több cm hosszú példányt, felmerült bennem, hogy ez orsóféreg... Ha ez így van, akkor mennyiben módosul a Vermox kezelés? Köszönöm válaszát, P.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
22.
Tisztelt Kérdező! Alighanem eltévesztette a címzést, kérem, tegye fel kérdését dr. Lakos Andrásnak! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
20.
ICD+plasztikai sebeszet kérdése:

Kedves doktorno! Egy eleg rendhagyo kerdessel fordulok Onhoz, de nagyon fontos lenne szamomra a valasz. Fallot tetralogias vagyok es 2002 ota ICD-t ultettek be bal oldalra a mellem fole. A kerdesem az lenne, hogy hogyan vallalhatnek be egy plasztikai mutetet, ugyanis a szivmutetek kovetkezteben nem szimetrikusan fejlodott ki a mellem es szeretnem helyreallitatni. Az allapotom jo, inkabb a keszulek oszeferhetetlensege miatt aggodok mas keszulekekkel a mutet soran. Koszonom valaszat! Demjen Tunde
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
20.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de nem tudok válaszolni a kérdésére. A megfelelő felvilágosítást az operáló kardiológus és a plasztikai sebész adhatja meg önnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
20.
Bizonytalanság kérdése:

Kedves Doktornő! Nem szedek véralvadás gátló, sem vérhígító gyógyszert. ACE-i gátló vérnyomáscsökkentőket és Chinopamilt szedek. Csontritkulásra Ca-Mg Liquid (1200 ca 600 mg mg) D és C vitamin mellé kiegészítőként szeretném kipróbálni a K2 vitamint. Ön szerint nem ártalmas ez az érrendszerre? Gondolok itt esetleges trombózisra vagy vérszegénységre. Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
20.
Tisztelt Kérdező! A K2 vitamin osteoporosisra gyakorolt gyógyhatásáról nincsenek megbízható adatok (ld. az alábbi linket is: http://www.osteoporosis.hu/upload/osteoporosis/document/MOOT_K2_allasfoglalas_20131024.pdf?web_id=), de legjobb ha megkérdezi kezelőorvosa véleményét is! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
19.
citi kérdése:

Kedves dr.nő panaszaim a következök lennének.szegycsont mögötti égő érzés teljesen nyakig bal lapocka mögötti fájdalom bal mell fölött néha szúr és valamikor kétt mell alatti borda fájdalom és társul hozzá nehéz légzés.szivultrahang negativ és tüdö rgt negativ lett.és a vállaim szoktak fájni.mi lehet ennek az oka.válaszát elöre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
19.
Tisztelt Kérdező! Valószínűleg mozgásszervi (ízület, csigolya, izomzat) eredetűek a panaszai, javasolom, hogy forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
19.
nincs kérdése:

Tisztelt doktornő!!! tóth ricsinek hivnak 18 éves vagyok azt szeretném megkérdezni öntöl hogy az alábbi tünetek szivbetegségre utalnak e vagy sem vérnyomásom 111/62 pulzus ingadozó volt 109 aztán meg 107 et mértem alábbi tüneteim lennének fejfájás,szédülés amikor hátra döltöm a fejem vagy amikor felkelek akkor tapasztalom.érzem a szivverésem nem dohányzok kb 60 kg vagyok,inkább focizok meg kerékpározok kérem szépen tessék már leirni hogy ezekkel elmenjek e orvoshoz vagy ez még nemolyanvészes a válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
19.
Tisztelt Kérdező! Ezek nem számítanak szívbetegség tünetének, a fejfájás, szédülés lehet a nyaki gerinccel kapcsolatos, a rendszeres testmozgás (beleértve a nyak rendszeres megmozgatását is) jó hatású lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
19.
fedezet kérdése:

Tisztelt Doktornő! Két és fél éve ablációs műtétem volt, és ICD készüléket is beültettek. A készüléknek eddig nem volt "munkája", tehát nem ütött ki. Az elmúlt éjjel azt álmodtam, hogy a fejemet egy áramütés-szerű behatás érte. Tovább álmodtam, és amikor felébredtem, akkor gondoltam arra, hogy akár az ICD is működhetett az éjjel. Ennek ellentmond, hogy korábban, az ablációs műtét elötti készülékem többször is kiütött, de ez olyan nagy erejű volt, hogy az egész testem felemelkedett az ágyban. Épp tegnap voltam kardiológiai ellenőrzésen, ahol a kezelő Főorvos Úr semmi rendelleneset nem talált. Arra kérnék tisztelettel véleményt Öntől, hogy egy ilyen rossz álom takarhat-e egy ICD kiütést, amire az ember nem ébred fel? A legegyszerűbb az lenne, ha a Kard Intézetben műszerrel megnéznék a készülékemet, de mert vidéken élek, és tegnap voltam felülvizsgálaton, nem szívesen vállalok egy pesti utat a vele járó bonyodalmakkal. Válaszát megköszönve tisztelettel: Nagy Károly
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
19.
Tisztelt Kérdező! Megértem, hogy nem szívesen vállalkozik egy újabb utazásra, de én látatlanban nem tudok önnek válaszolni. Közbeeső megoldásként javasolom, hogy kérdezze meg telefonon az önt ellenőrző kollégától. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
16.
Szabó Krisztina kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azért fordulok Önhöz mert a barátom ( 28 éves ) már egy jó ideje olyan panaszokat tapasztal amikről nem tudjuk hogy mi okozhatja. Ezek a panaszok étkezés után, stressz miatt jelentkeznek. Ilyenek például puffadás, köldök melletti és deréktáji fájdalom - feszülés, hidegrázás, hőemelkedés, verejtékezés, légszomj, laza széklet, hirtelen jövő álmosság, émelygés, ajkak szárazsága, nem tud feküdni vagy ülni mert akkor rosszabbul lesz, órákkal később is telítettségérzet, pulzus emelkedés, pár éve már volt ilyenre példa túlzott energiaital fogyasztás miatt, de már nem fogyaszt energiaitalt, és eddig nem is jelentkezett ilyen probléma. Az elmúlt egy hónapban viszont már 2-szer is elő jött ez a rosszullét pedig nem fogyaszt semennyi energiaitalt. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Krisztina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Tisztelt Kérdező! Bővebben kifejtett kérdésére is azonos a válaszom, mint az előbb. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
16.
gyomor környéki fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azért fordulok Önhöz mert a barátom már egy jó ideje olyan panaszokat tapasztalt ami nem tudjuk hogy mire utalhat, mint például, étkezés után émelygés, puffadás, köldök melletti fájdalom-feszülés, hőemelkedés, hidegrázás, verejtékezés, órákkal később is telítettségérzet, ajkak kiszáradása, pulzus növekedése, folyamatosan meleget érez, légszomj, nem tud leülni vagy lefeküdni mert akkor még rosszabbul van, széklete laza. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Krisztina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Tisztelt Krisztina! Sajnos látatlanban ezt nem lehet megítélni, javasolom, barátja forduljon gasztroenterológushoz személes vizsgálat céljából! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
16.
con cor kérdése:

Kedves Dr nő!Márti vagyok és 10éve szedek bétablokkolót!Először betalokot majd concort 1,25mg mitralis prolapsus miatt ezt 4éve szedem!35éves vagyok,és a kérdésem az volna lehet e hosszu távon szedni folyamatosan ezeket a gyógyszereket mellékhatás nélkül?Tüneteim ritkán vannak évente járok kardiológiai vizsgálatra!Gondoltam már rá,hogy el hagyom a gyógyszer szedését!Örülnék ha gyógyszer nélkül élhetnék és már tényleg régóta szedem!Ön mit javasol?Megpróbálhatom a gyógyszer el hagyását?És ha igen hogyan tegyem?Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Tisztelt Kérdező! Ez olyan jelképes mennyiségű gyógyszer, hogy szerintem nyugodtan elhagyhatja, de helyesebb lenne kardiológusával is jóváhagyatni ezt a döntését. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
14.
szív kérdése:

Kedves Doktornő! Két héttel ezelőtt légszomjjal, mellkasi nyomással elmentem a körzeti orvoshoz, aki csinált ekg-t, ami alapján infarktus-gyanúval mentőt hívatott hozzám. 34 éves nő vagyok. Adott gyógyszereket. Bent a kórházban már minden leletem negatív lett, hazaengedtek. Azóta jártam kardiológusnál, voltak rossz ekg-m és jók is (nyugalmi állapotban). A terheléses ekg-ra azt írták, h alacsony terhelhetőség mellett (fulladtam, mellkasi nyomás) abnormális egk. Jövő héten megyek szívkoszorúér-ct-re. Közben lett laboreredményem is. Erről szeretném kérdezni, mert orvoshoz csak 1 hét múlva kell mennem. Fehérvérsejtszám 4,2 (tartomány: 4,4-11,3), NEUT 46,6 (50-70), Lymph 43,6 (25-40), NEUT absz 1,98 (2,2-7,9). Klinikai kémia: eGFR 85 (>90), Vas: 6,2 (6,6-26,0), Triglicerid 0,67 (0,7-2,26). Van összefüggés a labor és a szív-tünetek között? Válaszát előre is köszönöm! Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
14.
Tisztelt Kérdező! Ezek a laborleletek nem magyarázzák a panaszait, tüneteit. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
14.
szúró mellkasi fájdalom kérdése:

T. Doktornő! Nem tudom mitévő legyek, ugyanis a kezelőorvosommal összevesztem, mivel nem hajlandó a panaszaimmal foglalkozni. már többször előfordult, hogy a bal bordámba én úgy neveztem el hogy beszorul a levegő. olyankor nem birok ülni állni, minden mozdulat nehezemre esik. most pedig kb 3 hete folyamatosan szúr a szívem, kisugárzik a vállamba,a bal lapockámba is , néha a torkom összeszorul, és kiver a veríték.az EKG negatív lett és a mellkasröntgen is. már nem bírom az erős fájdalmat, amire azt mondta az orvos, hogy a műtött/gerincsérvemről fáj! én ezt nem tudom elképzelni. Köszönöm a válaszát Enikő
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
14.
Tisztelt Kérdező! A leírás szerint a fájdalmak valóban mozgásszervi eredetűnek látszanak, javasolom, forduljon reumatológushoz személyes vizsgálat céljából! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
13.
Éva kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Arteograf vizsgálat eredménye abnormális Aix :33 százalék SBPao: 147 mmHg PWVao 12 m/s emelkedett Annyit tudunk, hogy súlyos meszesedés, de milyen szakterületet keressünk fel, lehet-e ezen segiteni? Vidékiek vagyunk, itt helyben nincs gyors segitség. Válaszát köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
13.
Tisztelt Kérdező! Bár a megszólításból úgy gondolom, hogy nem nekem akart írni, az arteriográfos vizsgálat általános, az egész szervzet érrendszerére vonatkozó tendenciákat mutat, ezért első körben kezelőorvosához forduljon, aki ismeri önt, és meg tudja mondani, hogy melyik legyen az első a vizsgálatok közül. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
09.
szervi betegség vs pánikbetegség kérdése:

Kedves Doktornő! Lehet csak pánikbeteg lettem, de szíves véleményét szeretném kérni, hogyan lehet ezt szétválasztani a szervi betegségtől? 35 éves nő vagyok, hajlamos a hipohonderségre.. Napi egy enyhe béta blokkolót szedek magasabb szívdobogásszám miatt. súlyfeleslegem nincs, sportos alkat vagyok, egyéb gyógyszert nem szedek. Bal kulcscsont alatti fájdalom, szúrás szokott fellépni időközönként, a villamoson az elmúlt egy hétben többször is nyomást éreztem, légszomjam lett aztán ezek elmúltak. jelenleg az államnál érzek nem kifejezett fájdalmat, inkább csak egy érdekes érzést. Volt szív uh-om, holterem, terheléses ekg-m, alapvetően jól funkcionálok, jól terhelhető vagyok. Mégis attól tartok, hogy mi van velem? Lehet-e izomelhalás, ha fenti vizsgálatok tökéletesek voltak, okozhatja-e ezen tüneteket szervi elváltozás? Vagy csak pánikbeteg lettem? Nem vagyok nyugodt. Köszönettel, Eszter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
09.
Tisztelt Kérdező! Már a panaszai sem utalnak szíveredetre, ha ehhez hozzávesszük a normális vizsgálati eredményeket is, akkor biztosan állíthatjuk, hogy nem szívbeteg. Nyugtalanságát szorongás vagy pánik okozhatja. Üdvözlettel dr Taján Zsuzsa
2014.
03.
07.
mályva kérdése:

Tisztelt Doktornő! Olyan kérdésem lenne hogy,kb4hete,folyton hasmenésem , azon kívül hogy szedek hasmenésre gyógyszert ,az elején napi 5 alkalommal ,mostanra lecsökkent,nagyjából 3-ra,de ez mindennapos.A hasam ,megvan feszülve ami már kellemetlen érzés ,és a korábbi lapos hasam,látványosan feldagadt.Étkezésemen a korábbihoz képest nem változtattam,kicsit diétázni kezdtem Kérem mielöbbi válaszát Üdv:Gábor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon kezelőorvosához vagy gasztroenterológushoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
04.
Ideg ugrálás kérdése:

Kedves Doktornő! 1-2 hete a baloldalamon a bordáim között ugrálnak az idegek. Mi lehet ennek az oka? Üdvözlettel: Orsi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
04.
Tisztelt Kérdező! Fogalmam se lehet róla. Ha panaszt okoz, forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálatra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
03.
03.
Mellkasi zsibbadás kérdése:

Tisztelet Doktornő,röviden a kérdésem Önhöz az volna hogy érezhetek-e mellkasi enyhe zsibbadást több héten át ezektől a gyógyszerektől : Reggel Bisoblock 5 mg fele (már negyedelem tehát 1.25 mg) Ednyt 5 mg este Roxera 15 mg és elalvás előtt 0.75 mg (másfél) Frontin. Tavaly október óta szedem őket infarktus gyanúval kezeltek de minden lelet negatív volt,ma abbahagytam a gyógyszerek szedését. Illetve ami nagyon zavar hogy nagyon fáradékony vagyok tőlük. Köszönöm válaszát előre is.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! A felsorolt gyógyszerek részben vérnyomás-, részben koleszterincsökkentők. Alig hiszem, hogy mellkasi zsibbadást okoznának. Legjobb lenne, ha kezelőorvosával konzultálná meg ezt a kérdést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
28.
Magas pulzus folyamatosan1 kérdése:

Köszönöm a választ. Most voltam kórházban. Ott csináltak 2 szív UH-át is, az jó lett. Volt több EKG, s arra jutottak, hogy stressz alapú lehet, javasoltak nagyobb adag bétablokkolót (100 mg), egy kis Digoxint (amit még nem mertem szedni), valamint Prenessát 4 mg-ot, amit eddig is szedtem. Ezek mellett lett volna még vérhigító. A D dimer 1,8 volt. De 2 hónapig beteg voltam, lehetséges, hogy lábon kihordott tüdőgyulladás is volt. Szervi szívbetegséget nem találtak. Most újra menjek máshová kivizsgálásra? Haza egyelőre nem tudok menni, mivel nem érzem magam elég jól erre a hosszú útra. S nagyon-nagyon félek...
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
28.
Tisztelt Kérdező! Megértem a kétségeit, de a leírtak alapján fenntartom a véleményemet. A szívultrahang nem alkalmas a koszorúerek állapotának vizsgálatára, és szerintem a pitvarifbrilláció jelenleg is fennáll (ezért változó és szabálytalan a pulzusa). Ezt a ritmuszavart meg kellene szüntetni, a véralvadásgátló kezelés pedig mindenképpen szükséges. Természetesen önnek jogában áll, hogy javaslatomat ne fogadja el, de akkor talán kérdeznie sem kellene tőlem. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
28.
Magas pulzus folyamatosan kérdése:

Tisztelt Doktornő! Külföldön kórházba kerültem hirtelen stressz utáni fulladással, a tüdőben lett folyadék, de 1 db vízhajtóra jobb lett. Ilyen volt már 8 éve erős fizikai terhelés után, s akkor a szív UH negatív lett utána többször is. Itt 2 hónapja sokszor 140-es a pulzusom még nyugalomban is és átestem egy erős influenzán. A kórházi diagnózis: pitvarfibrilláció, pangásos szívelégtelenség. De a szív UH állítólag jó. A radioaktív gázos tüdő CT is jó. Nem volt embólia, pedig arra tippeltek. Azóta is magas a pulzus, most atenolol helyett metoprololt írtak fel. Atenololt 20 évig szedtem. A váltás hogyan legyen? 100 mg megy. Nyugalomban és éjjel most már van 50-75-ös pulzus is, de sok a szabálytalan még. Ülve, stresszre és mozgásra ismét 140-es lesz. Tanácstalan vagyok és félek. Kérem véleményét. (D-dimer 1,8. Májértékek kicsit magasabbak. Rosszul voltam a kórházi hasi vérhigító injekcióktól, nem szedek vérhigítót itthon....
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
28.
Tisztelt Kérdező! Ez nem egyszerűen magas pulzus, hanem tartós szívritmuszavar (pitvarfibrilláció), részletesebb kardiológiai kivizsgálás, terápia beállítás szükséges minél előbb, mert tényleg embóliaveszély is fennáll! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
26.
gyomor vagy béltáji panasz kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék illetve segítségét kérném abban, hogy fél éve kb. laza a székletem és bűzös, nem híg. Néha kicsit szúrdogál a köldököm körül, enyhe görcsöt érzek néha, a munkahelyem elég stresszes. Voltam Laboron vér, vizelet minden rendben volt, monocyta, lhympocyta % volt kicsit magasabb, háziorvos azt mondta ez megfázástól is lehetett. Köszönöm segítségét.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! Panaszával gasztroenterológushoz forduljon, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
25.
Martina kérdése:

TISZTELT DOKTORNŐ! Néha alhasi görcseim vannak de nem folytonosak Kb 1,5 hete kezdődött hogy elkezdett fájni az oldalam, majd körülötte egy kicsit a hasam és olyan mint ha csak ott fel lennék puffadva. elmentem orvoshoz és adott gyulladáscsökkentőt Klion és ciprinolt a ciprinolt. A hasamat megtapogatta és nem észlelt semmit 5 napig a klion 10 napig szedtem akkor is éreztem, de csak kicsit 2 napja vettem be az utolsó szemet és tegnap megint elkezdett szúrni, fájni és puffadásérzet is visszajött. A fájdalmat nem egyfolytában érzem, de mikor elkezdi akkor erősen fáj és a fájdalom a hátam felé is sugárzik.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani, javasolom menjen kontrollvizsgálatra kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
22.
szívszúrkálás kérdése:

Tisztelt Doktorno! A minap mar kerdeztem a concorral kapcsolatban, koszonom valaszat. Szeretnek meg kerdezni, mert aggaszt picit a helyzet. 10 napja szedem az 1,25os concort reggel egyet es azota napi szintu a szurkalas. Elotte nem volt ilyen tunetem.. Lehet a gyogyszertol? Vagy inkább csak stressz? Bevallom tényleg bántott picit, hogy "szivgyogyszert" kell szednem. MPSem van de ezt most magas pulzusra kaptam. A masik kerdesem az lenne hogy a gyogyszernek szukseges nemi ido mig elkezd szabalyozni? Mert ebredeskor felporgott 120ra a pulzusom. Mindig reggel volt magas.. Egyebkent tortent terheleses ekg (100%ig terhelheto vagyok), volt 24 oras holtter is. Lehet hogy csak en aggodom tul? Vagy lehet, hogy rossz a gyogyszer? Valaszat varva! Koszonettel, Szonja
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! A Concor tüneti szerként csökkenti a pulzusszámot, nem hiszem, hogy a szívszurkáláshoz köze lenne. Valószínűbb, hogy a gyors szívverésnek és a szívszurkálásnak pszichés vagy vegetatív idegrendszeri háttere van. Nyugodtan megpróbálhatja Concor nélkül, ez választ ad arra, hogy olyankor is van-e a szurkálás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
21.
Gyorsabb szívverés kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Kb. 3-4 éve tapasztalom azt, hogy nagyon ritkán, de mikor előfordul, akkor a szívem gyorsabban kezd verni. Legtöbb esetben olyankor, amikor egy mélyebb levegőt veszek, azonban legutóbb éjszaka arra ébredtem fel, hogy nagyon gyorsan ver a szívem. A legutóbbi esetnél izzadni kezdtem, elöntött a forróság, kicsit később gyengén, de fájt a mellkasom is és ilyenkor akár több órán át van úgy, hogy túlságosan gyorsan ver a szívem. Nem tudom, hogy mi tévő legyek, tudom, hogy orvoshoz kellene fordulnom, azonban ez az állapot nem mindennapi, van úgy hogy egy-két hónapig nem is jelentkezik. Önnek mi a tapasztalat ezen a téren?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Lehet ún. paroxysmusos tachykardia (rohamszerű gyors szívverés), ez különböző fajtájú lehet, orvosi vizsgálatot igényel mind a diagnózis, mind a megelőző kezelés. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
21.
Félelem kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy hete írtam önnek, hogy külföldi munkát kaptam és nagyon féllek az üzemorvosi vizsgálattó mert 140/90 a vérnyomásom. Sajnos be igazolódott a félelmem. A vérnyomás mérésnél fel ment a vérnyomásom 220/170re. Természetesen nem kaptam meg az engedélyt a kiutazásra. De a doktornő annyira kedves volt mondta, hogy keressem fel a háziorvosom és kapok egy hetet, hogy rendbe hozzuk a vérnyomásom. A háziorvosomnál még másnap reggel is 200 volt. Kaptam két féle gyógyszert Lisonorm fortét és Lokren tablettát. Már ahogy bevettem és 2 óra mulva meg mértük otthon 139/80 volt. De annyira féllek az orvostól, hogy féllek ha szerdán újra ott leszek megint ugyan ezt produkálom. Kérem tudna nekem valami tanácsot adni mit tegyek. Az egész életünk ettől a munkától függ ,ha nem sikerül el vesztünk mindent. Köszönöm a segítségét. Üdvözlettel: Farkasné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Van egy komoly probléma, önnek eszerint magas vérnyomás betegsége van. Rövid távon lehet normális értéket produkálni, de egy hét nem biztos, hogy elég a tényleges rendezéshez. Ha pedig enélkül vág bele a külföldi munkába, akár súlyos következmények (stroke) is bekövetkezhet. Végig kellene gondolni a dolgot, halasztást kérni, a gyógyszeres beállítás eredményes elvégzéséhez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
20.
Xyz Gzh kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tavaly április óta pajzsmirigy alulműködéssel kezelnek.A szedett gyógyszer kapcsán egyszer egyszer szapora szívdobogást és rossz közérzetet tapasztaltam. Mellkasi panaszaim nem voltak, viszont kezelt izolált szisztolés hypertóniám mellett a biztonság kedvéért különböző kardiológiai vizsgálatra küldtek. Ez év első napján egynapos terheléses és nyugalmi izotópvizsgálaton voltam. A vizsgálatot követő 3. napon nem éreztem jól magam, hajnalban múló mellkasi enyhe fájdalom volt, így az ügyeletre mentem, ahonnan a sürgősségire utaltak. Az ügyeleten kapott Tensiomin, illetve Frontin után a panaszok enyhültek, megszűntek. A kórházi EKG negatív, a tüdő negatív, a két elvégzett vérteszt sem mutatott infarktusra utaló jeleket. Egy héttel később alsóvégtagi CT-re mentem, de az nem sikerült, a kontrasztanyagot a gép a szétmenő véna miatt a karomba pumpálta. Január végén terheléses EKG és ismételt szívultrahang vizsgálatom volt, mindegyik negatív. A mellkasi panaszok az izotóp vizsg. óta végig kísérnek, vannak teljesen jó napok, vannak rosszabbak.Jellemző a hajnali szapora szívverés. A panaszok terhelésre nem fokozódnak. Korábban szedett gyógyszereim: /Valsartan reg80-este80,Norvasc reg5-este5,Xeter este10, Doxiasin Hexal este 3mg A kórházban ezeket Concor-ral /reg2,5-este2,5/és Astrix 1x100mg-al egészítették ki. Az alacsony vérnyomás miatt /átlag 115/70/ a Concorból csak reggel veszek be 1,25-t, de a reggeli valsartant el kellett hagynom. Az éjszakai vérnyomásesés miatt nem tudom, hogyan szedjem az esti Concort és milyen dózisban. A pulzusom így 70 körül jár. Hajnalban viszont megugrik és jelentkezik a mellkasi nem erős panasz. Elnézését kérem, hogy a gyógyszerezés beállításában a segítségét kérem, de "új betegként" csak március végére van időpontom kardioló- gushoz. Másrészt szeretném a véleményét kérni, ha nem fulladok, jók a felsorolt vizsgálati eredményeim, panaszaim egyértelműen jelezhetnek- e koszorúér problémát. A megítéléshez segítségképpen az izotóp vizs- gálati eredményemet idézem: "Az inferior fal bázisközeli felén közepes fokú reverzibilis perfúzió-csök- kenés /ischémia/van. A csúcson, illetve az anterior fal bázisközeli részén kis kiterjedésű,igen enyhe fokú reverzibilis perfúzió-csökkenés figyelhető meg /utóbbi elté- rések önmagukban igen enyhe fokúak, a szemikvantitatív értékelés szerint kérdéses szignifikanciájúak/. Szeretném azt is megkérdezni, hogy mennyire elterjedt a koszorúérfes- tés esetén a karon, csuklón keresztül végzett beavatkozás? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel. Letenyei László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! A levelében leírtakat nem minden részletében tudtam követni. Ha az izotópos szívvizsgálat az ön által leírt eredményt mutatta, miért nem történt eddig további beavatkozás? ( a reverzibilis perfúzió csökkenés a szívizom koszorúér-eredetű vérellátási zavarát jelzi, ez önnél 2 helyen is le van írva). Másrészt nem tudom, hogy az ön által jelzett éjszakai vérnyomásesés mit jelent konkrétan? Biztosan jó, ha saját maga kísérletezik a vérnyomás beállításával? Én látatlanban biztosan nem tudok önnek javaslatot adni. Azt sem értem, hogy miért számít új betegnek a kardiológián, ha már ennyi vizsgálat történt. A legjobb megoldás az lenne, ha az önt kezelő kardiológussal konzultálná meg a problémáit, vagy ha lehetséges, magán intézményt keresne fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
20.
Júlia kérdése:

Véletlen EKG vizsga azt mutatta ki az orvosom szerint, hogy inger közvetítő probléma van a jobb és bal szívkamra között.Semmilyen további felvilágosítást nem kaptam.64 éves nő vagyok, panaszom nincs,talán fáradékonyabb vagyok, és időnként légszomjam van. Arra szerenék választ kapni, hogy mit jelent a diagnózis, és komolyan kell-e venni.Hetente kétszer járok eléggé intenzív tornára, folytathatom-e? Előre köszönöm doktornő válaszát, tisztelettel Máté Júlia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Ezt a leírást nem tudom értelmezni, javasolom, hogy kétség esetén forduljon kardiológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
19.
gyomor kérdése:

Tisztelt Doktornő! Decembertől vannak a panaszaim. A testemen időnként viszkető csalánkiütések jelennek meg, melyek 8-10 perc alatt eltűnnek, majd pár óra múlva máshol jelenik meg. Vannak napok, amikor nem is jelentkezik. Néha gyomortáji szúró feszítő érzésem van a nyelőcső felé is kiható,és a hátamra, lapocka irányába kisugárzik, majd ez is elmúlik napokra is. Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, forduljon személyesen allergológushoz vagy gasztroenterológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
17.
concor - szívszúrás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pár napja magas pulzusra concor 1,25 gyógyszert kaptam, azóta a pulzus rendben van, ám napi egyszer beszúr a szívem jó pár másodpercre. Igen ijesztő érzés. Ön szerint ez normális jelenség? Mellékhatás lehet esetleg, kell vele foglalkozni? 34 éves, sportos, egészséges életet élő nő vagyok, a magas pulzus gyerekkoromban is kísért már. Várom gyors válaszát! Köszönettel, Szonja
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! A terheléstől független spontán szűnő szívszúrás nem utal sem szervi szíveredetre, sem gyógyszermellékhatásra. Kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
17.
szapora pulzus kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném meg kérdezni mit tehetnék? 140/90 a vérnyomásom és 90-100 között van a pulzus szám. Külföldi munkát kaptam és szerdán kell mennem üzem orvoshoz. Mióta tudom, hogy a magas vérnyomás kizáró ok és Én már leszámoltam a munka helyemről azóta streszelek egyfolytában. Soha nem volt ilyen gondom, de most annyira féllek a vizsgálattól. Mit tehetnék, hogy lejjebb menjen a vérnyomásom és a pulzus szám? Tisztelettel: Farkas Attiláné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! A 140/90 még nem számít kóros értéknek, a 90-100-as pulzus valószínűleg (ha nem egyéb betegség, pl. vérszegénység, pajzsmirigy túlműködés áll a háttérben) a stressz következménye. Ilyen esetben egy enyhe nyugtató segíthet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
14.
mellkasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Dr.nő 33 éves nemdohányzó férfi vagyok.a panaszaim a következők lennének már fél éve fáj a melkasom a hátam és szurkál a bal mellem is.voltam sziv uh negativ lett mozgás szervi probléma aszt mondták voltam gyomor tükrözésen ott jobboldali nyombél gyulladást álapitottak meg ara pantoprazolt szedek.általába nyomásra fáj a melkasom de vannak olyan szituációk mikor kicsit idegesebb vagyok akkori elkezd fájni.de a pulzusom és a vérnyomásom inkább alacsony mint magas pulzus számom általába 60 szokott lenni.emellé társul még sóhajtási kényszer néha nehéz nyelés is tüdő és hasi ultrahangom is negativ lett igen pánikolos vagyok és nem tudom hogy mit tehetnék mert panaszaim nem mulnak kérem segitsen hova fordulhatnék ezekkel a panaszokkal!válaszát nagyon szépen köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Panaszai valóban nem utalnak szíveredetre, a gyomor-bél rendszer mellett leginkább tényleg mozgásszervi eredetűnek látszanak. Javasolom, forduljon reumatológushoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
14.
szív kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szívultrahangom leleteinek véleményezését szeretném öntől kérni. EKG:72/min s.r., PQ:msec, bal tengelyállás, repol zavar nincs, R/S:V3-4 Kad.UH: Ao.gyök:26mm Bal.p: 34x32mm IVS: 7mm BKHFd:7mm DD:53mm DS:29mm EF: 70% JK:26mm JP: 34mm E/A: 87/100cm/s (0,8) Dt: 196 msec Ao. kiáramlás:141cm/sec Tapse:28mm IVC:18mm Norm.üregdimenziók, a hátsó mitr. enyhén prolabrál, MI nincs Jó bal kamra funkció Tisztelettel György Károlyné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Semmi érdemi eltérés nincs az EKG illetve ECHO leletén. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
11.
bandi kérdése:

üdv.kedves doktornő, az lenne a kérdésem! hogy mivel 1992.04.06szivbillentyüre mütötek mert meszesek voltak az eredetiek elöteis voltak szivritmus zavaraim most is álandó szivritmuszavar nemajánlott kardiológus szerint beálitani elektrosokkal mert mindig kiugrik nemajánlatos.nagyon rossz alvó vagyok altatókal nyuktatókal se birok alüdni,magas vérnyomásvan mikor 190,per100 vérnyomáscsökentőket szedek gyakori mégrénes fejfájaskb10féle gyógyszert szedek,tisztelt doktornő, aszt szeretném megkérdezni hogy már egy hete mért zsibbad a jobb karom mitöl lehett ez 57évet töltöm novemberben elöre is köszönöm a válaszát ha lehetséges imélben minden jót.férfi vagyok
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
11.
Ld. előző válaszomat
2014.
02.
11.
bandi kérdése:

üdv.kedves doktornő, az lenne a kérdésem! hogy mivel 1992.04.06szivbillentyüre mütötek mert meszesek voltak az eredetiek elöteis voltak szivritmus zavaraim most is álandó szivritmuszavar nemajánlott kardiológus szerint beálitani elektrosokkal mert mindig kiugrik nemajánlatos.nagyon rossz alvó vagyok altatókal nyuktatókal se birok alüdni,magas vérnyomásvan mikor 190,per100 vérnyomáscsökentőket szedek gyakori mégrénes fejfájaskb10féle gyógyszert szedek,tisztelt doktornő, aszt szeretném megkérdezni hogy már egy hete mért zsibbad a jobb karom mitöl lehett ez 57évet töltöm novemberben elöre is köszönöm a válaszát ha lehetséges imélben minden jót.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet megítélni. Javasolom, keresse fel kardiológusát kontrollvizsgálat és a kezelés esetleges módosítása céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
10.
Tavasz kérdése:

Tisztelt Doktornő! Párom(49éves), tüneteit próbálom tolmácsolni Önnek, ő külföldön dolgozik és csak néhány napra jön időnként haza. Itthon szeretne orvoshoz fordulni, de nem is tudjuk a tünetek alapján, hogy hova menjünk. December elején kezdődött nála szívtájéki fájdalom, melyet első alkalommal fekvésből felülésnél vett észre, a szív környékén tenyérnyi felületen zsibbadást érzett. Ez néhány nap után elmúlt, azóta viszont nem állandó fájdalmat érez azon a környéken. Nem sugárzik a karjába, nem izzad, nem lázas, nem veszi észre, hogy terhelésre fokozódna az amúgy egyébként szorító jellegű fájdalom. Van, hogy órákig fáj, majd nyomtalanul elmúlik, nem pontosan ugyanott fáj, néha kicsit odébb. Eddig nem volt erős a fájdalom, csak érezhető, de ma kétszer is fájt neki jó ideig és ilyen erősen még nem érezte. Van időnként olyan nap, hogy nem is fáj. Február 22-én látogat haza, sajnos hétvége és a hétfő. Tehát hétfőn kellene valahova elvinnem utána járni, de fogalmunk sincs, hogy hova. Szívével tudomásunk szerint nincsen baj, decemberi vérképe teljesen jó, csak a vércukorszintje volt 6.2. Illetve számos apró epeköve van, ami időnként okoz görcsöket, a műtét javasolt és tervezzük is a közel jövőben. Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Takács Teréz
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! A terhelésre nem, de testhelyzetváltozásra jelentkező inkább mozgásszervi eredetűnek tűnik, javasolom keressenek fel reumatológust, ha az étkezéssel függ össze, akkor gyomor vagy epe eredetű lehet, gasztroenterológushoz kellene fordulni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
10.
magas pulzus, alacsony vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nyugalmi állapotban is 80-90 a pulzusom, vérnyomásom pedig mindig 100 körüli csak. Ez leginkább terheléskor (pl futás) jelent számomra gondot, amikor 185 fölé is megy akár a pulzusom nagyon rövid idő alatt, időnként rosszulléttel együtt. Lehetséges szívprobléma is ez akár? Mi a teendő? Semmilyen más betegségem nincs, rendszeresen járok laborba. Köszönettel: Sz
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! A magas pulzusszám hátterében állhat vérszegénység, pajzsmirigybetegség, ezt ki kellene vizsgálni. Ennél bővebbet látatlanban nem tudok mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
06.
Vérvétel kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nemrégiben vérvételen voltam, ahol három "csillagos" eredmény is született: Húgysav 493umol/l ; Trigliceridek 1,96mmol/l ; Monocita 0,94giga/l. Kérdésem az lenne, hogy miért ilyen magasak az értékek? 28 éves férfi vagyok. Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Laborleletek értékelésénél keressen az interneten (ajánlom a www.hazipatika.com/laboreredmenyek linket). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
02.
extra kérdése:

Tisztelt DoktorNő! Az lenne a kérdésem,hogy enyhe mitralis prolapsus mellett előfordul az extrasystole?Többször éreztem, nagy dobbanást és raktak rám holtert. Átlagos szívfrekvencia 76/min 1 Ves, 7 sves volt rajta. Okozhat ez valami komolyabb gondot ? Köszönettel: Anett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
05.
01.
Tisztelt Kérdező! Ez semmi gondot nem okozhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
01.
Gyógyszerváltás- magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! A férjem problémájával fordulok Önhöz. 31 éves, de már 20 éves kora óta hipertóniával küzd, mindemellett szorongásos zavara is van. Az elmúlt években sikerült a Coverex Comb+ Cardura+ Nebilet kombinációjával szinten tartani vérnyomását, szorongását Rexetinnel tartották kordában. Az elmúlt 3 hónapban azonban a vérnyomása igen gyakran 150 fölé ugrott, a pulzusa viszont 50 alá. 1 hete elmentünk a kardiológusához, aki ekg és uh után megemelte a cardura adagját a duplájára. a nebilet-et viszont elhagyta. A kardiológus tanácsára tegnap pszichiáteréhez is elmentünk ,aki a Rexetin 20-ról 30 mg-ra növelte, illetve Sanax 0,5 mg Sr-t írt hozzá. Az új pszichiátriai gyógyszerkombót még nem kezdte el szedni, viszont a kardiológusi változtatásokat már alkalmazza. Mióta megváltoztatták a gyógyszerét, a vérnyomása 160 sőt az imént már 170 fölé ugrott, amit előtte nem tapasztaltunk. Ön szerint gyógyszerváltáskor ez normális jelenség? Vagy menjünk vissza a kardiológiára? Köszönjük a segítségét!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne véleményt alkotni, de mindenképp jó lenne ha visszamennének a kardiológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
02.
01.
Krisztina kérdése:

Tisztelt Doktornő! A férjem problémájával fordulnék Önhöz. Január elején eldöntötte, hogy indul az árpilisi félmaratonon, és egy edzéstervvel elkezdett futni, amugy jo kondiban van hetente egyszer nagypályás, és kétszer kispálysá focizik, amugy 192 cm és 102 kg. Vasárnap 26.-án hazajött egy 17km. távból, ennyit irt a terve, és mondta hogy rosszul lett szédült kihagyott a szive légszomja van, ezek tünetek keddig eltartottak akkor este bementünk az István kórházba, ott meg ultrahangozták a szivét, EKG-t csináltak, vért vettek tőle ,de nem találtak semmit, az van az ambuláns lapjára irva, hogy Fizikális st-ban eltérés nincs RR114/71 hgmm P. 60/min reg, EKG szabályos görbe. echocardiographia: kissé tágabb mérs, foku concetricus hypertrophiat mutato bal kamra. Norm. falmozgás.Ép billentyűk, jó bal kamra syst. functio. Relax zavar. EF: 75% E/A:1,2 BP: 41 mm JP: 39mm IVS 16mm Aovmax 1,5m/s Behitvát másnap terheléses EKG-ra ahol felment a vérnyomása terhelés mellett 240-re amit azonnal megszakitottuk, és vérnyomáscsökkentőt adtak neki, azzal, hogy ne fusson. Az irták a kezelő lapra, hogy a terhelést 220watt 2. percében (79%) magas tensió miatt függesztettük fel, a vérnyomás 124/102 hgmm - 244/92 ghmm-re emelkedett. Az EKG-n repol zavar nem volt látható. Felhivta a Sportkórház kardiológusát aki mondta be ne vegye a gyógyszert és február 3.-ra adott időpontot. Azóta naplózzuk a vérnyomásást, ami átlagosnak 115/68 - és 130/80 között van, a pulzusa átlag 55. Ma elment kispályára focizni, mert tegnap már jól volt, és a bemelegitésnél megint rosszul lett, légszomj, mellkasban szoritás stb.. Legyen kedves segiteni, mert teljesen kétségbe vagyunk esve, hogy mi baj lehet az, hogy akkor ugrik fel a vérnyomása ha sportolni kezd és amúgy meg teljesen jó. Ha nem sportolhat többé azt nem fogja birni. Várom szíves válaszát. Köszönettel. Krisztina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! A levele végéről kezdem, amikor azt írja, hogy ha nem sportolhat többé, azt nem fogja bírni. Biztos vagyok benne, hogy nem ezt várja tőlem, de a leírtak alapján pedig lehet, hogy ha sportol, kivizsgálás, kezelés nélkül, akkor pedig esetleg belehal, vagy stroke-ot kap. Várjanak a megterheléssel már legalább a sportkórházi vizsgálatig, aztán a továbbiakat aszerint intézzék. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
30.
Kis Mónika kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám a napokban szivultrahangon volt. Megijedtünk mert az aortagyök mérete 20 mm volt. Nagymamámnak volt ennyi mikor az orvosa közölte hogy a 2 cm alatti aortagyök hirtelen szivhalálhoz vezet. Sajnos ez be is igazolodott heteken belül. Anyukám orvosa egy szóval sem mondta hogy ezzel kellene tenni valamit. Szeretném megkérdezni hogy ez valóban kórosan szűknek tekinthető? Hovà mehetnènk ezzel tovàbb? Nagyon köszönöm válaszàt. Tisztelettel: Mónika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
31.
Tisztelt Kérdező! Szerintem ez az érték önmagában biztosan nem kóros, függ a testalkattól, a mérés pontosságától is. Sokkal veszélyesebb lenne, ha túlságosan tágult lenne. A részletekről édesanyja kezelőorvosát kérdezze. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
30.
Mariann kérdése:

Köszönöm gyors válaszát! szeretném megkérdezni Mennyi idő alatt lehet be álitani a vérnyomást vagyis a gyogyszer szedéstől menyi időnek kell eltelni mire normálozodik? köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Ez egyénenként változó lehet, türelmet igényel mind a beteg, mind az orvos részéről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
30.
Katalin kérdése:

Tisztelt Doktornő! December közepe óta olyan panaszom van, hogy úgy érzem mintha a nyelőcsövemen visszajönne valami. Pontosan arra tudnám hasonlítani mint amikor a böfögnie kell az embernek de nem jön ki semmi. Olyan mintha valami gáz vagy levegő jönne vissza és érzem az egész nyelőcsövemen ahogy feljön. Előtte meg voltam fázva mielőtt kezdődtek ezek a panaszok. Tud valamit javasolni?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz részletesebb vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
28.
eniko73 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szülés után szoptatás alatt magas vérnyomásra (190/120) milyen vérnyomáscsökkentőt lehet szedni, amely a kisbabámat nem mérgezi? Jeleneleg az Ednyt gyógyszert szedem, amelyről a neten különböző vélemények vannak. Kérem ne késlekedjen a válaszadással, a kisbabámat nagyon féltem és nem akarom mérgezni, ha nem szabad szedni. Az egyik orvos ajánlja a másik nem. A tájékoztatón sem egyértelmű az iránymutatás. Köszönettel: Eszenyi Enikő
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
29.
Tisztelt Kérdező! A terhesség illetve a szoptatás alatt a Dopegyt a választandó gyógyszer magas vérnyomás esetén. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
28.
supraventricular tachycardia kérdése:

Kezét csókolom tisztelt Dr. nő .. azzal szeretnék önhöz fordulni hogy mit ajánl nekem egy szív és érrendszeri betegséghez mit csináljak ... ? munkahelymen lettem rosszul ott egésznap csuszóba volt a meló majd ideges voltam tőle és később el kezdett gyorsan verni a szivem meg erős nyomást érezstem a mellkasomnál.. mentünk ügyelet 120 /80 vérnyomás és 190 / min szivverés az sok volt... mit javasol hogyan segitsem szervezetemet hogy ez ne forduljon többet elő... ? dohányzom azt hozá irom.. köszönöm ....
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően szapora szívveréses roham volt, de ez többféle eredetű is lehet. Mindenképpen forduljon kardiológushoz, ennek kivizsgálása és a kezelés beállítása céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
28.
véletlenszerű mellkasi fájdalom kérdése:

Kedves Dr. Tarján Zsuzsa, 5-6 éves koromban jelentkezett először az a szorító mellkasi fájdalom, ami azóta is előfordul. Többnyire a bal oldalon a borda- csúcs tájékán de előfordult már a szegcsontomtól kissé balra is. A fájdalom átlag 1-2 hónaponta 1 szer jelentkezik. Ezért nem tulajdonítottam neki jelentőséget. Másfél éve kezdtem el kivizsgáltatni magam miután a fájdalom csak pár óra után szűnt meg. Akkor magas vérnyomással diagnosztizáltak (tip. érték 135/73) azóta gyenge ACEI gátlót szedek, amely a vérnyomásom helyrehozza (~ 120/80), de a fájdalom ismét jelentkezett jan 1-jén éjjel 3-kor és nem múlt el amíg le nem feküdtem 18-ig. Másnap nyoma sem volt. A vérnyomásom ekkor normális értéket mutatott. Nem megerőltetésre, nem terhelésre, hanem szinte teljesen véletlenszerűen jelentkezik. Kardiológiai (szívultrahang) és EKG (3) leleteim nem mutatnak eltérést. A legutóbbi laborvizsgálatomon emelkedett kreatinin szintem volt. Van esetleg ötlete, hogy mi okozhatja a fájdalmat? üdvözlettel, Czimer Kristóf
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! A tapasztalt fájdalom feltehetően mozgásszervi (borda, izület, izom) eredetű, javasolom, forduljon reumatológushoz. A magasabb vérnyomás ettől független, sajnos, az embernek többféle betegsége is lehet egyszerre, az erre szedett gyógyszert ne hagyja abba! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
28.
Mariann kérdése:

Üdvözlöm! szeretném kérdezni hogy mütét elöt állok és ki ütközött magas vérnyomás 170/100 amireCoverard 10/5mg gyogyszert kaptam ma viszont irt az orvosom hozzá Coryol 6,25mg gyogyszert,merjem ezt szedni vagy ezt mostmár életem végéig szedem 42éves vagyok!Nem káros ez a Coryol?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, miért gondolja, hogy a Coryol káros lenne. Ha önnek tartósan magas a vérnyomása, akkor a szövődmények megelőzésére tartósan kell gyógyszert szednie, ha úgy tetszik valóban élete végéig. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
28.
Vajon mitől lehet? kérdése:

Üdvözlöm Tisztelt Doktornő!A kérdésem a következő lenne.József vagyok 36 éves férfi.8 éve 2006 óta szedek nebiletet napi felet meg exforge 5/80 as vérnyomáscsökkentőt reggel azt is egy felet a vérnyomásomra.Alaphelyzetben is 90 100 volt a pulzusom ezért irták fel annak idején a béta blokkolót.Doktor úr extráim vannak már nagyon régóta nem sok naponta valamikor nincs valamikor 5,6 egy nap de én ezt nagyon rosszul élem meg.Utána fulladás gyors szívdobogás és nagyon rosszul vagyok.Újabban a legváratlanabb helyzetben/és ez lenne a kérdésem is/egy extra után 5 6 másodpercig össze vissza ver a szivem fulladok a mellkasomon nyomásérzés van és utána nagyon gyors szivdobogás jön rám gondolom a nagy ijedtség is közrejátszik és 5 10 perc mulva helyreáll és jobban leszek.Most voltam két hete éves kardiologiai vizsgálaton és ott a szivultrahang és az ekg val minden rendben volt.azt leszámitva hogy ideges tipus vagyok 85 90 volt a pulzusom.Kérem Doktornő segitsen mitől van ez az extra utáni ritmuszavar?Egyek a nebiletből este is?Szedek most magnézium pezsgőtablettát is napi 1 db 250 mg osat. jól teszem?Ez csak egy pár hónapja van.Nem kávézok nem iszok energiaitalt.Boldog családban élek.Könnyen stresszelem magamat.A stressztől lehet ez?Kérem Doktornő adjon egy kis ötletet hogy tudom legyőzni az extrákat.Nagyon nagy tiszteletem a segitségéért minden jót kivánok!Józsi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban én ezt nem tudom önnek megmondani. Jó lett volna, ha a kardiológustól kérdezte volna meg az esedékes vizsgálat során, de talán nem késő, forduljon hozzá bizalommal. Lehet, hogy kiegészítő vizsgálatokra lesz szükség az okok tisztázása céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
26.
Dira Gábor kérdése:

Tisztelt Doktornő! 4-5 hónapja volt pánik szindrómám vagyis legalábbis ezt mondták mert az EKG -ém jó volt heves szivverés nehéz légzés. Most 1 napja fura érzést érzek a szívemnél olyan mintha nyomná valami vagy mintha ott lenne valami és változó a pulzusom nyugalmi helyzetbe hol gyorsabb hol lassabb milyen probléma lehet ez? szív eredetü vagy valami más? Köszönettel Gábor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
26.
Tisztelt Kérdező! A leírása nem tűnik szíveredetű panasznak, de személyes vizsgálat nélkül nem tudom eldönteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
25.
bélgyulladás gyanús jelek kérdése:

Tisztelt doktor nő! 20 éves férfi vagyok körülbelül 1 hete nyelési nehézség,nyakzsibbadás,nehézlevegövétel problémákkal elmentem egy füll orr gégész hez mely megállapította hogy gégegyulladásom van ez 14-én történt körülbelül Fel irt nekem egy gyógyszert melynek neve Klimicin 300 mg kapszula és azt mondta ebből vegyek be naponta 4 et elkezdtem szedni majd 20-a körül este 8 ora táján hozzáteszem éh gyomorra vettem be (sajnos ezt nem tudtam h nem szabad éh gyomorra ) miután bevettem körülbelül 10-15 perc múlva elkezdtem egy furcsa érzést tapasztalni magamon éreztem a gyomromat hogy egy égő fájó,zsibbadó érzés féle elkezdi beborítani a hasam majd 2-3 perc múlva már a szegcsont tájékán,nyakon is éreztem ezt ,hozzáteszem nehéz levegővétel is volt mely nagyon bepánikoltam hogy most mi a bajom majd eszembe jutott mikor régen is szedtem antibiotikumot akkor valami bélflóra elősegítő gyógyszert kaptam hozzá ha jol emlékszem Normaflore nevezetű kapszulát,szerencse hogy találtam itthon akkor az antibiotikum bevétele után körülbelül 40 perc múlva szedtem be 1 normaflore-kapszulát mely azt követően 5-10 perc múlva az égő,fájdalmas zsibbadó érzés kezdet csillapodni igy sikeresen eltudtam aludni Másnap reggel egy problémám volt az égő zsibbadó érzés nem jött vissza de egy olyan érzést érzek mikor eszek,vagy iszok érzem a nyelőcsövet mikor lenyelem, az ételt a szegcsont tájékán egy fura fájdalmat nem mondanám hogy nagyon fáj de azt sem hogy nem érzem inkább közepes jeleggü fájdalom van érzem mint ha megsérült volna ott valami néha érzem levegővételkor is ezt a fájdalmat és nem tudom hogy ez mitől lehet mert ezt idáig nem éreztem és nagyon megvoltam ijedve hogy komolyabb bajom is lehet Lehetséges ez a gyógyszer mellékhatása,vagy tényleg reflux okozta nem tudom de szerencsére ez is elmúlt. Majd ahogy tovább szedtem az antibiotikumot rá 2-3 napra egy újabb panaszok jöttek elö, 25-én el keztem érzeni h a gyomrommal valami nincs rendben érezem h fáj ott valami mintha tényleg gyomorsav problémám lenne ráadásul hőemelkedésem is lett (87.8) utána olvastam hogy mi lehet a bajom és a klimicin antibiotikum mellékhatása közül akár bélgyulladás vagy súlyosabb gyomorfekély is lehet nem tudom mennyire igaz ez de már tényleg nagyon megvagyok ijedve hogy mit tegyek és csak hétfön tudok vissza menni az orvoshoz sajnos elöre is elnézést kérek h ennyit irok de nekem ilyen nagy problémám még sosem volt és nem tudok kihez fordulni. az lenne a kérdésem hogy ilyenkor mt tehetek h jobban legyek? hagyjam abba az antibiotikumot vagy szedjem tovább? olvastam erről is hogy az antibiotikum idő előtti abbahagyása súlyosabb is lehet válaszát előre is köszönöm Tiszteletel: Antal
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban ezt nem lehet megmondani, javasolom, forduljon ügyelethez! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
23.
Róbert kérdése:

Tisztelt Doktornő! 45 éves férfi vagyok. Rendszeresen sportolok,heti 2-3 alkalom kondi, futás, minden gond nélkül 10 km/ 1 óra. Ilyenkor normális emelkedett pulzus,120-140 szépen visszaáll 55-70-re. De az utóbbi fél évben háromszor is történt olyan,hogy "kicsit" erősebb bulis hétvége után (sok bor,kevés alvás) össze vissza veregetett a szívem. Először tartott 6 órán át,a másik két alkalommal 30-40 percig,magas pulzussal.Ez azt jelentheti ,hogy már nem vagyok 20 éves,vagy valami nyavalya előjele? Hálásan köszönöm esetleges válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
23.
Tisztelt Kérdező! Ez lehet alkalmi pitvarfibrilláció is, javasolom, forduljon kardiológushoz, kivizsgálás céljából! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
21.
gyógyítható? kérdése:

Tisztelt Dr. Nő! 20 éves lány vagyok 2 hónapja kezdődtek mellkasi panaszaim.Erős szorító fájdalmat érzek amelyet légszomj és halálfélelem kísér. Teljesen kétségbe vagyok esve ezektől.. Voltam belgyógyászaton ahol Tachycardiát állapítottak meg nálam 24 órás ABPM holterezés után. Nyugtatót szedek a problémára. A kérdésem az lenne hogy milyen módszerrel tudok kigyógyulni ebből? Egyáltalán lehetséges-e?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
21.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem tudok érdemi választ adni, de ha a kivizsgálás nem állapított meg szervi eltérést, akkor nincs oka az aggodalomra. Kétség esetén forduljon kardiológushoz, esetleges további vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
19.
Ablatio? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kicsit elbizonytalanodtam, és tanácstalan vagyok. Gyerekkorom óta járok kontrollvizsgálatra kardiológiára. Eleinte csak évente ill két évente kellett járnom, mert szívzörejjel születtem és magas vérnyomásom is volt/van. 11 éve szedek vérnyomáscsökkentőt. 2009-ben rosszabbul lettem. Nem vagyok egy stresszes alkat, bár kijutott belőle az életben, de nem idegeskedem hosszantartóan. Alkoholt sem fogyasztok, és nem dohányzom. 2009-ben elmentem egy kardiológushoz, aki azt mondta ablatiora lesz szükségem, és lehet nem úszom meg pacemakar nélkül. Amivel felkerestem: Mellkasi fájdalom, főleg terhelésre. Lépcsőn nagyon nehezen tudok felmenni, kifulladok. Már sportolni sem igazán tudok mert nagyon hamar elfáradok. A terheléses EKG-nál is nagyon hamar kimerültem és egekbe szökött a pulzusom. A holter is elkapott több ilyet, mikor 180-as pulzust mért. Pedig csak sétáltam vagy kicsit tempósabban léptem. Szorító érzés van a mellkasomba és néha alig kapok levegőt. Szabálytalanul ver a szívem és nagyon gyorsan. Ilyenkor stressz sem ér. Vérnyomásom most a gyógyszerre úgy néz ki beállt, de még most is van 200/100-as nyomás. Concort, coverexet szedek 2x1. Akinél voltam orvos, elküldött a GOKI-ba ahol azt mondták csupán a leletek és egy EKG alapján, hogy nincs szükség ablatiora. Így magamra maradtam, mert aki elküldött ide, az utána nem volt hajlandó kezelni. 2 évig nem volt gyakorlatilag a háziorvoson kívül olyan orvos, aki ellenőrizne. Háziorvosom egyszer sem csinált még EKG-t nálam. Találtam egy aranyos kardiológust, aki szintén az ablatio mellett döntött, de közben nem érzem, hogy komolyan venne. 3 éve járok hozzá, és most hirtelen megváltozott a véleménye. Javasolja a beavatkozást, de Ő azt mondja pánikbeteg vagyok. Voltam ezzel orvosnál, aki nem ért egyet ezzel a kijelentéssel. A kardiológus elküldött egy olyan szakemberhez aki ezt a katéteres beavatkozást végzi. Eleinte Ő is ezt a beavatkozást tanácsolta, de később nem vállalta. Döntését konkrétan nem indokolta. A leleteimen csak tátotta a száját, és Ő is szemmel látta az eredményt mikor elvégezte a kivizsgálásokat. De mégsem vállalta a beavatkozást. Pulzusom magas, és nem érzem magam igazán jól. Ön mit tanácsol mit tegyek? Nem igazán vagyok jól. Régen sportoltam és versenyszerűen is, de ezek a panaszok gátolnak. Családban is több szívbeteg van. Szüleimnek is szív-érrendszeri betegség van (infarctus is volt) Még csak 27 éves vagyok. Kire hallgassak, hogy kell-e a beavatkozás, vagy sem? Elnézést a hosszú levélért! Tisztelettel Panni
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! A levelében leírtakból sajnos nem tudom megállapítani, hogy mi a betegsége, milyen ritmuszavarról illetve alap- vagy kísérőbetegségről van szó. Legjobb lenne, ha ismét olyan intézményben (GOKI vagy Városmajori Klinika) vizsgálnák önt, az összes eddigi lelet birtokában. Bízom abban, hogy sikerül megoldást találni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
14.
Concor cor kérdése:

Kedves Dr nő!Márti vagyok 35 éves!10 éve szedek béta blokkolót előző pár évben betaloc, 3éve pedig concor cor 2,5mg naponta,Mitralis prolapsus miatt.Egyébként tünetmentes vagyok csak mikor front van akkor a puzusom 100 körül van a vérnyomásom pedig 140-150körüli.Évente járok kardiológiára,ellenőrzésre.A kérdésem az volna nincs e káros hatással a szervezetre,hogy már 10 éve folyamatosan gyógyszert szedek?Valamint el lehet e hagyni a gyógyszer szedését és valami gyógynövény készítménnyel lehet e helyetesiteni!Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
14.
Kedves Kérdező! Miután a béta blokkoló a mitralis prolapsust nem gyógyítja, hanem az esetleges szubjektív tüneteket enyhíti, ha ön panaszmentes, nincs okvetlenül szükség erre a kezelésre, de ezt azért kezelőorvosával kellene egyeztetnie, figyelembe véve persze, hogy a vérnyomására oda kellene figyelni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
13.
nvls200 kérdése:

Kedves Dr Nő 54 éves nő vagyok 2013 májusig szinte semmilyen betegségem nem volt illetve enyhe pánik néha arra ébredtem nem kapok levegőt reflux gyanu gyogyszer nagyon ritkán. Majusban arra ébredtem egy este hogy nem erzem jol magam véernyomás mérés 155/88 Egy-két hétre rá ismét felébredtem nagyon magas 200/88 100 vérnyomás ...ügyeleten már csak 175/86 88 kaptam esti vérnyomáscsőkkentőt, másnap háziorvos ekg renben beutalo kardiologia,hasi ultrahang. gyogyszer twynsta 40/5 vérnyomésom átlagban 100/70 85 a fejem fáj tőle.Labor magas koleszterin,triglicerid. Oktoberben éjszaka 2 szer kiugró pulzus 130 majd 150 elég rosszul voltam. Kardiologia szivulthang ekg után javaslat mellkas röntgen,légzés funkcio gyogyszerváltás nortivan 80 rstatin20mg. Mellkas rtg rendben.jó légzésfunkció,hasi ultrahang rendben. Kardiologia oktober 29 terheléses ekg nincs st eltérés,ritmus zavar nincs Holter nincs ritmus zavar. ISZB nem igazolható gyogyszer betalock z 20mg ,pantacid a gyomorsavra . Kardiologia december 12 RTg nem dev IV V5 1mm st depr rythmusos szivhang alszár ödema nincs jo sytoles funkcio Color dopler mitralis aorta tricuspidalis insuffciencia nyugalmi falmozgás nincs ,normál szivüregek BP 3.4 septum 1.1 Dd 4.2 hátsófal 1cm Ds 2cm EF 84 sebesség cw-vel mérve 1m/s Mitralis beáramlési görbe relax ritmus zavar EKG terheléses futoszalag WOODWAY vérnyomás 130/80 leállitás 160/90 rytmus zavar nem volt,st eltérés nem volt,tenzio válasz nem A terhelés ISZB re nem korjelző labor minden negativ Most hétvégére nem volt vérnyomás csőkkentőm pénteken nem,szobaton 5mg norvasc volt otthon bevettem de éjszaka hányinger ,gyomorégés liftezés 164/92 104 vérnyomás nagyon megijedtem Rohanás patika bevettem a Nortivan 80-at de egész másnapig bennem maradt a szédelgés,rossz érzés féltem elaludni.Mozgásra sétára friss levegő javitott.Fizikálisan jol terhelhető vagyok,bokám nem duzzad. Hogy lehet hogy terheléses EKG mindkét alkalommal jó a nyugalmiban eltérés volt.??A gyomorsav tultengés okozhat ilyet?A pániktol lehettem inkább rosszul.? köszönettel K Marianna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
13.
Tisztelt Kérdező! Azonos szövegű levelére az imént válaszoltam a másik fórumon, ahova elküldte. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
10.
Edit kérdése:

Tisztelt doktornő 62 éves vagyok, kb 10 éve szedek vérnyomáscsökkentőket, eleinte több volt, már csak Concor és Lapiden van. A Concorhoz eddig ragaszkodtam, mert nélküle úgy érzem fulladok, főleg fekve. Most viszont valaki figyelmeztetett, hogy a hosszú távú szedésének komoly mellékhatásai lehetnek. Ismét elolvastam a tájékoztatót és többek közt azt látom benne, hogy pikkelysömör esetén szólni kell az orvosnak. Ami azt illeti a házorvosom tudja, hogy múlt évben előjött nálam. Tényleg lehetnek komoly problémák a Concortól ilyen hosszú távú szedés után, okozhatta-e a pikkelysömör megjelenését? Autoimmun hajlamot örököltem anyámtól (megállapítva), ezért nem is csodálkoztam a pikkelysömör megjelenésén.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
10.
Tisztelt Kérdező! A Concor ritka mellékhatásaként a psoriasis rosszabbodhat, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
08.
nyomó mellkasi fájdalom kérdése:

Tiszteletem!20 éve férfi vagyok! Az lenne a kérdésem hogy 2-3 hete mellkasi tájékon nyomást érzek( tompán) Voltam dokinál ahol ekg-m jó lett csak magas pulzusszámmal és magas vérnyomással 160/80 pulzus 90 ( izgultam és emiatt lehetett ennyi) átlagosan 140/75 pulzus 60 an. vérképen jó lett koleszterin jóval az átlag alatt volt! Mi lehet a gond?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
08.
Tisztelt Kérdező! Ennyiből sajnos nem deríthető ki, kellene tartós vérnyomás monitorozás (ABPM), esetleg szívultrahang és terheléses vizsgálat is, bár lehet, hogy mozgásszervi eredetű (izomzat, csigolya, gerinc) eredetű a panasza. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
08.
Hermina38 kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Kerdesem a kovetkezo lenne.2013 November 1 en enyhe szivrohamom volt November 4 en meg is katetereztek. 2014 Januar 7 en kellett mennem vissza a korhazba kontroll vizsgalatra ahol meg mertek a vernyomasom a sulyomat es ennyi volt a kontroll vizsgalat szerettem volna ha csinalnak egy ekg vizsgalatott de azt valaszoltak hogy nincs semmi szukseg ra minden rendben van.A vernyomasom pedig 144/82 volt ingadozik mert egy nappal elotte 132/80 volt.Az lenne a kerdesem hogy menyek vissza az orvoshoz es csinaltasam meg az ekg et vagy fogadjam el hogy nincs szukseg ra.Elore is koszonom valaszat.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
08.
Tisztelt Kérdező! A nyugalmi EKG, panaszmentes esetben nem sok információt nyújt, nyilván nincs szükség rá, hallgasson a kezelőorvosra. A vérnyomás nem egy stabil, állandó érték, önnél a normális határok között van leírása szerint. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
07.
WPW kérdése:

Tisztelt Doktornő! 3.gyermekemet vártam 2005-ben amikor megállapították,hogy WPW szindrómám van.Akkor elmondták nem kell vele foglalkoznom.Az utóbbi időben,kb fél éve egyre gyakrabban heves szívverést,fulladást érzek,rendszertelen szívdobogást.Ehhez társul az alvásproblémám,ami édesanyám májusi hirtelen halála óta áll fent,valamint emésztési problémák,puffadás a gyomor állandó telítettség érzése gyomorszáj fájdalom.Ezek a tünetek összefügghetnek vagy teljesen különálló problémákról lehet szó?Előre is megköszönve válaszát,üdvözlettel:Aranka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
07.
Tisztelt Kérdező! A WPW-szindroma okozhat szapora szívverést, egyéb panaszaival nincs kapcsolatban. Személyes orvosi vizsgálat javasolt (kardiológiai illetve belgyógyászati). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
06.
Szív és mellkas fájdalom kérdése:

Kedves Doktor Nő! Ma sokat kellett gyalogolnom, nem siettem hanem nyugodtan mentem. Hazaértem és elkezdett fájni a szívem és a mellkasom is, ami aztán nem rögtön, de elmúlt. Volt már, hogy sietés közben is megfájdult a mellkasom, de akkor a szívem nem. A mellkasom általában vagy a gyaloglás vagy a gyaloglás után fájdul meg, de pihenés után nemsokkal el is múlik. Van amikor izomlázszerű érzést érzek a mellkasomban. Mi lehet a probléma kedves Doktor Nő? Köszönöm a válaszát! Mimi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
06.
Kedves Kérdező! Bár az nem tipikus, hogy többnyire a fizikai terhelés után jelentkezik a panasza, de a fontosságára való tekintettel elsősorban a szíveredetet kell tisztázni, javasolom, hogy forduljon kardiológushoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
05.
manó kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 2 és fél éve vérzik az orrom jártam fül orr gégészeten el is sütötték az orromat így is vérzik az orrom, voltam kardiológiai vizsgálaton nem találtak semmit, voltam pulmonológián ott sem találtak semmit hasi ultrahangon is voltam ott is minden rendben Kérem segítsen, hogy mitől vérzik az orrom és a hemaglobin szint is magas 160. ez mitől van? Mit jelent ez a hemaglobin mitől lehet magas? Várom válaszát. Tanácstalan vagyok. Egyre erősebb az orrvérzésem. Merre menjek.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
05.
Tisztelt Kérdező! Az orrvérzésnek több oka is lehet, ismételt gégészeti vizsgálat javasolt, emellett érdemes megnézni, hogy a magas hemoglobinszint hátterében nincs-e vérképzőszervi betegség (forduljon hematológushoz). Tisztázni kellene azt is, hogy nem magas-e a vérnyomása. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
04.
edit73 kérdése:

tisztelt doktonö nem is tudom h kezdjem mert leirni sem tudom nagyon mit érzek 41éves vagyok napi 10 ora ulömunkát végzek naponta egyre sürüben van az az érzés vagy roszulét h mintha megálna a sziv egy pillanatra és egy nagy dobanás érzés a gyomorszájnál hrtelen levegö után kapok és tovább dobog a sziv nolmárisan ijenkor hirtelen melegem is van izadok is majd kiss idö mulva hidegrázás nehéz leirnom ezt a rosszulétet de egyre jobban neheziti mindenapomat veszem a levegöt ojan minta nem jutna be elég levegö voltam holter sziv ultrahang terhelési hasi ultrahang gyomor rögen pajzsmirigy ultrahang sehol semmi komojat nem találtak szedek monoprilt és binevolt plusz gyomorsavra controlokot már csökentetem a gyogyszert a kardiologusom monopril napi 2szer 20mg és binevol 5mg kétszer felet irt de a vérnyomás 100/60 sziverés 52 volt igy lejebb vetete velem napi két szer 10mg monopril és negyed binevol nem tudom mi ez a rosszulét de egyre sürüben jelentkezik már nemtudom elhidjeme h nem a szivemnek van baja habár semmi komoj eltérés nem volt a terhelésnél is 4fokozatot csináltam meg szerinte jo csak az h nincs kondi a holternál volt h 2,5másodpercre kihagyott a sziv remélem maga tud valamit mondani köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! Az ön által említett panaszokról látatlanban nem tudok véleményt alkotni, az elvégzett vizsgálatok alapján szervi eltérés nem áll a háttérben. Mindenesetre panaszai miatt konzultáljon ismét kardiológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
03.
diastol kérdése:

Üdvözlöm Doktornő Egy kérdéssel fordulok önhöz, kérem válaszoljon , ha teheti. 35 éves, 180 cm magas férfi vagyok. 1 évvel ezelőtt mértk egy kicsit magas vérnyomást nálam, 150/90 körülit. Azóta egy picit jobban odafigyelek magamra, meg ha tehetem, akkor mozgok.Fogyasztok gyógyteákat is, pl galagonya hajtásvég, citromfű... stb Ma beugrottam a Media Markt-ba és kipróbáltam kíváncsiságból a vérnyomásom. Többszöri méréssel és jó márkájú gépekkel mérve 123/73 86-os pulzus, illetve 132/61 82-es pulzust mértem 5 perces időintervallumban. Citizen márkájú gépek voltak, tehát nem egy alap minőség, nem csuklós mérő. Kérdésem, hogy ön szerint ez normális érték, mert a második diastol nekem alacsonynak tűnik. Miért van ilyen különbség a mérések között, percek elteltével? Várom tiszteletteljes válaszát. Üdvözlettel: Nagy E
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
03.
Tisztelt Kérdező! Kérdésére egy másik fórumon már válaszoltam. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2014.
01.
02.
Nagymami kérdése:

Tisztelt Doktornő! A közelmúltban voltam gyomortükrözésen, mely során biopsziát is vettek. Az eredményt postán kaptam meg, annyi információval, hogy pár hónapon belül meg kell ismételni a vizsgálatot. Mivel nem tudom, mit jelent a leírt diagnózis, szeretném megkérni, hogy fordítsa le a számomra. Diagnózis:Diszkrét boholy struktúra torzulást mutató duodenális nyálkahártya minimális IEL jelenlétével. Válaszát előre is köszönöm:Katalin
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2014.
01.
02.
Tisztelt Kérdező! A diagnózis jelentése: kisfokú bélboholy szerkezeti torzulást mutató vékonybél nyálkahártya minimalis intraepithelialis (a bélfalban levő) lymphocyta sejt jelenlétével. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
12.
28.
68 éves édesanyám kérdése:

Tisztelt Doktornő. Édesanyám (68)egészségi állapotáért aggódva kérném a véleményét. Talán egy hónappal ezelőtt volt egy eszméletvesztése amit a mindenkori alacsony vérnyomásának és egy ébredés utáni lehajolásnak tudott be. Az ájulást megelőzőleg panaszkodott szédülésre és fülzúgásra ami mostanra is megmaradt.A tünetekhez társult végtag gyengeség jellemzően a bal lábban(illetve boka környéki kellemetlen érzés),bal kéz ujjvégi zsibbadás. Régebben panaszkodott szív tájéki "markolászó"érzésre amit a háziorvos egy legyintéssel és egy "biztosan valami meszesedés"-el magyarázott. Szeretném felkeresni vele mihamarabb a megfelelő szakorvost de a fent említettek miatt nembiztos hogy a háziorvosára szeretnék hagyatkozni. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
12.
28.
Tisztelt Kérdező! Jogos lehet az aggodalma, az eszméletvesztés és a végtagi tünetek kis kiterjedésű stroke tünetei is lehetnek, mindenképpen neurológiai és kardiológiai kivizsgálás javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
12.
27.
aggódó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdésemre szeretném véleményét, válaszát kérni. Kb. 3 hónapja nagyon hamar elfáradok, eleinte ritkán, majd gyakrabban vannak erősebb szivdobogásaim, Melkasnál égető érzés. Vérnyomásom 120-130, pulzusom szinte mindig 80-110 között volt. Pánikbetegségre Xanax 0,5 napi 1 szem, Zoloft nap 1, Tüdőasztmára hőrgőtágitó. Szivdobogási panaszommal háziorvosomhoz fordultam, aki Beteloc 0,5 napi 1szemet irt fel. Panaszaim enyhültek, kivizsgálásra kardiológiára küldtek. Ultrahang, nyugalmi EGK rendben, terheléses EKG értékem:75 Watt, 1 perc, összidő 5 perc, kb 5 MET.Max PR:185/100 GHgmm. MaX Fr:144/min(88%) Megszakitás indoka: Mellkasi panasz, EKG eltérés. Közepes terhelhetőség, a submax fr-át elérte. A terhelés maximumán mellkasi nyomásérzés, V3-6-ig 1 mm-t mehaladó, II-III-a VF-ben 1 mm-es St depr.kialakulása észlelhető. Pozitiv ergometria. Javasolt Coronarographia végzése. El kell mondanom, nagyon bepánikolok minden vizsgálat előtt. A terhelés alatt is végig pánikot éreztem, úgy gondolom ez miatt lett pozitiv az eredményem is. Szeretném a coronarographiát elkerülni, de a kezelőorvosom azt mondta ezt javasolja. Nem akarok ellentmondani, mindig elfogadtam az orvosom javaslatát, de most öntől is szeretnék véleményt kérni. Most a betaloc-zok lecserélve concor 100 mg.napi 1, aspirin protect, simvastatin 40 mg. Mellakasi égő érzés, erős szivdogogás megszünt, de állandóan a vizsgálat jár a fejemben, mondják nem vészes, de én nagyon félek tőle. Kérdésem Ön szerint ez a vizsgálat elkerülhető e? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözletem!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
12.
27.
Tisztelt Kérdező! Természetesen elkerülhető, de ne felejtse el, hogy ezzel infarktus kockázatát vállalja, ami ezzel a vizsgálattal és az esetleg szükséges beavatkozással megelőzhető lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
12.
21.
ablácio kérdése:

Tisztelt Doktornő! . Több mint 3 hónapja volt ablációm psvt miatt.Azóta panaszmentes vagyok.Enyhe prolapsusom van nagyon ritkán érzek extrákat. Ön mit gondol 3ű hónap után lehet mondani h sikeres volt a műtét?Vagy ez olyan hogy akár mikor újra kiújulhat? Köszönettel : Anett Kellemes ünnepeket kivánok!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Remélhetőleg végleges megoldást jelent az elvégzett beavatkozás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
12.
19.
Mellkasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szorongásos problémával fordulok Önhöz. 21 éves lány vagyok, a nappali iskolát egy éve fejeztem be, jelenleg hétvégenti felnőttoktatásban veszek részt, állásom jelenleg nincs. Az utóbbi egy-két hónapban kezdtem el keresni, addig a tanulásra koncentráltam. Szüleimmel, illetve a párommal ( az ő szüleinél) élek. A problémám körülbelül június-júliusban kezdődött. Ez év februárjában egy nap rosszul lettem, fejfájással, lázzal és náthával járó heves szívdobogás miatt ügyeletre vittek, ahol azt mondták, hogy a láz okozta a szív panaszaimat. Ez az állapot még pár napig fennállt, majd az influenza gyógyulásával megszűnt. Ezek után április-májusba néha-néha mellkasi szúrást tapasztaltam (vizsgaidőszakom volt, valamint a buszon történő utazáskor jelentkezett - korábban utazási rosszulléteimmel pszichológushoz jártam, gyógyszert nem szedtem rá, majd évekig panaszmentes voltam). Júniusban egy éjjel egyedül voltam itthon (amitől évek óta félek, nem szeretem, ha egyedül vagyok éjszaka a lakásban) és éjszaka mellkasi szúrásra ébredtem, majd telefonos beszélgetés után (szüleimmel) elmúlt. Majd Júliusban, a párommal való nyaralás utolsó éjszakáján tapasztaltam legközelebb a mellkasi szúrást, szorítást, gyomorgörcset, feszültséget. Innentől kezdve a mai napig 95 %-ban minden egyes éjszaka megismétlődik a rosszullétem, az esti órák közeledtével már éreztem a kezdődő rosszullétet, nem mertek vagy éppen nem tudok elaludni, sokszor hajnalban 5-6 óra körül sikerül elaludnom. Ahogy telt az idő, Augusztusban már napközben is jelentkeztek a fájdalmaim, a szúró mellkasi(szívtáji) fájdalom volt a fő problémám, valamint társult hozzá egy iszonyatos hát és derék fájdalom. Ezt az orvosom kivizsgálta (röntgen, gyulladáscsökkentő gyógyszer és kenőcs felírása, belgyógyászat,tüdőszűrés) de minden eredményem jó lett, a gyógyszerek viszont hatástalanok voltak. A hátfájdalmam még a mai napig fennál, a mellkasi fájdalommal együtt. Éjszakánként izzadok, nem bírom a meleget, a hideg beköszöntésével is kicsire tárt ablakkal tudok csak aludni, nagy nehezen. Emiatt néztek pajzsmirigyet, de negatív lett. Voltam azóta mellkasi röntgenen és gyomortükrözésen, ezek is negatívok lett, majd az orvosom szerint már nem tud velem semmit csinálni. Egy novemberi napon késő este éreztem a már megszokott mellkasi szúrást, de jelentkezett még égető gerinc fájdalom, karok zsibbadása, bal vállamba nyilaló fájdalom és fejfájás, hányinger. Két óra elteltével sem múltak a tünetek, ezért elmentünk az ügyeletre, ahol az ekg után szorongásos-pánikbetegséges rohamot állapítottak meg, gyulladáscsökkentőt és 0,25 mg Frontint írt fel az ügyeletes orvos, napi 1 adagban. Egyébként gyakran 1-2 hétre nagyon fejfájós vagyok, napi többszöri órákon át tartó nyilaló fájdalom jelentkezik a szememnél, a halántékomnál és a tarkómnál, fájdalomcsillapító sem mindig segít, nyakam is fáj, utána hetekig tünet mentes vagyok. Az általános közérzetem romlik, feledékeny vagyok, fáradékony, az írásban is sokat hibázok, a billentyűn sokat melléütök (gépírást tanultam, a szakmám része ), és például a tv-ben szereplő feliratokat messziről már nem tudom tisztán elolvasni. Esténként 7-8 órakor már ágyban vagyok, innentől kezdve tv-t és filmeket nézek éjszakáig, amég el nem alszom. Nagyon zavar ez az állapot, korlátoz a normális életvitelemben. Sportolni nem sportolok, bár szeretnék, mert javasolták, de félek, hogy rosszul lehetek közben. Jártam még reumatológiai kivizsgáláson, ahol rossz tartást, gerincferdülést állapítottak meg, fizikotherápiára járok, ami hol segít, hol nem. Ezen felül egy kezdődő meszesedés gyanúja miatt MRI vizsgálatra kaptam beutalót. Jelentleg regglente egy citromfű kapszulát szedek ( háziorvos javaslatára ) és elalvás előtt citromfű teát iszom, változó, hogy segít-e a tüneteimen. Szedtem már kúraszerűen MagneB6-ot, illetve multivitamint is, eredménytelenül. Az ügyeletes orvostól kapott 0,25 mg-s Frontint csak végszükség esetén, ha már nagyon nem bírom és ki akar ugrani a szívem a helyéről, akkor veszek be 1 vagy 2 darabot, ez az egyetlen ami segíteni szokott a panaszaimon. Nagyon félek, hogy a szívemmel van probléma, de az orvosok ezt kizárták. De sajnos én élem át minden nap a borzalmas tüneteket. Egy perc alatt, hirtelen elkap a rosszullét: hevesen verő szív, szinte hallom a szívverésem, légszomj, lever a víz és melegem van, és a mellkason közepén jelentkező szúró, maró fájdalom. Ilyenkor mindig attól félek, hogy szívrohamom van. Szeretnék Öntől tanácsot kérni, hogy a tüneteim valóban szorongásra, illetve pánikrohamra utalnak? Mit tanácsolna ilyen fiatalon? Illetve megfelelő a napi egy 0,25 mg-os Frontin, vagy esetleg máshogyan alkalmazzam? Köszönöm a segítséget, ne haragudjon a hosszú levélért, de már nem tudom, hova forduljak segítségért!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
12.
19.
Tisztelt Kérdező! Panaszai nyilvánvalóan nem szervi szíveredetűek, komoly pszichés eltérések állhatnak a háttérben. Javasolom, forduljon pszichiáterhez, alapos kivizsgálás-kezelés bizonyára segíteni fog problémáin. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
12.
18.
sandra1973 kérdése:

kedves doktornö lene egy kérdésem tüdögyuladásom van kb egy hete most voltam kontrolon az orvos felirt SPALMOTIL 2MG tabletát be is vetem de félek hogy baj lessz mert utána elolvastam és irja az utasitáaon nem ajánlott magas vérnyomás szapora sziverésnél én szedek vérnyomás tabletát 2szer 20mg és binevolt 5mg 2szer felet
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
12.
18.
Kedves Kérdező! Sajnos, nem ismerem a Spalmotilt (az adatbázisban sem lelem), így nem tudok önnek választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
12.
18.
edit73 kérdése:

tisztelt doktornö lene egy kérdésem nehéz megfogalmazni mien érzés de mostmár napi 15 alkalomal jelentkezik eltünik a levegöm hiába veszem nem jut be a tüdöbe ojankor egszer kétszer kapkook a levegöért majd ojan érzés mindha beremegne a sziv égyet doban és van vevegö mindez mintha a gyomorszájnál töréne szedek monoprilt és binevolt és controlok voltam sziv ultrahang,holter,terhelési sehol semi különöset nem találtak már nem tudom mit egyek mitöl van ez de egyre joban megneheziti az életemet akár hová mék semmi baj de nekem egyre rosszabb remélem mega tud valamit mondani köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
12.
18.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem tudom megítélni, de ha szervi eltérést nem találtak, valószínűleg pszichés oka lehet. Javasolom, forduljon szakemberhez, aki ilyen panaszokban tud önnek segíteni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
12.
12.
Gál Annamária kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! A következő kérdéssel fordulok Önhöz!31 éves nő vagyok, és három hete bárányhimlős lettem.Lázas voltam napokig, sok kiütésem volt.Ezek a tünetek elmúltak, visszatért az étvágyam is.Pár napja azonban kicsit éreztem a szívem, mintha szúrna, vagy legalábbis bal oldalt, szív tájékon.Nem állandóan, nem egész nap.Nem mozgásra jelent meg, volt hogy ültem, feküdtem.Egyéb tünet nem társult mellé, de annyira megijedtem, hogy elkezdtem böngészni az internetet, és olvastam hogy szövődmény lehet a szívizomgyulladás.Azóta ettől rettegek.Azt hozzátenném hogy nagyon stresszes voltam az utóbbi időben, és erre rájött a betegség, végig aggódtam az egészet, féltettem a kisfiamat hogy mi lesz ha ő is elkapja(elkapta azóta).A szúrás két napja "elmúlt", most a hátamnál érzek valamit, ami nem fájdalom, de igazán nem tudom megfogalmazni hogy mi.Kicsit néha gyengébbnek érzem magam.Este jól alszom, lázam nincs.Még mindig feszült vagyok, ezért lelki okokra is gondoltam. A betegség 5. napján készült több vizsgálat, ekg, labor, mellkasröntgen, vérkép, belgyógyászati vizsgálat, azok mind rendben voltak.De ez a félelem a szövődménytől, már szinte elviselhetetlen. Ezek a tünetek utalhatnak szívizomgyulladásra? Válaszát előre is köszönöm! Egy aggódó anyuka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
12.
12.
Tisztelt Kérdező! A felnőttkori bárányhimlőnek sajnos többféle szövődménye is lehet, remélhetőleg önnél semmi komolyabb nem fog előfordulni. Személyes vizsgálat szükséges, hogy jelen panaszainak mi áll a hátterében. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
12.
04.
concor cor kérdése:

Tisztelt Doktornő !! Köszönöm a gyors válaszát !! Ön szerint cseréljünk gyógyszert, vagy minden szív gyógyszer ilyen ? Ha elhagyjuk a gyógyszert megszűnnek a panaszok ?? Vannak ilyen panaszok más betegeknél is ? Köszönöm szépen a válaszait !!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Érdemes más vegyületcsoportba tartozó gyógyszert választani, ezzel a csoporttal kapcsolatban ez elég gyakran előfordul. Nagyon szívesen, üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
12.
04.
concor cor kérdése:

Tisztelt Doktornő !!! Szeretném megkérdezni a concor cor gyógyszer okoz e impotenciát, és menyire gyakori a betegek között ez a panasz ? Köszönettel !! Marian
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez minden beta-blokkolónál előfordulhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
11.
30.
Pulzus kérdése:

Tisztelt Doktornő! Magas pulzusra propranolol béta blokkolót szedek,viszont ma nagyon magas volt a pulzusom, szinte egész nap 100 fölött mozgott a gyógyszerrel is, és nem éreztem jól magam. Már lassan fél éve szedem ezt a gyógyszert. Ön szerint érdemes lenne másikat kipróbálni?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
11.
30.
Tisztelt Kérdező! Mivel azt sem tudom, hogy miért magas a pulzusa, és hogy eddig bevált-e a Propranolol, igazán nem tudok érdemben válaszolni. Konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
11.
30.
kvirag kérdése:

Tisztelt Doktornő, Ön szerint szedhető-e egyszerre a Micardis, Concor és az Esomeprazol Sandoz tabletta. Már egy éve szedem a Micardist és a Concort, nem volt semmi "mellékhatás"-szerű tünetem. Most egy hónapja visszatérő torokfájás miatt a gégészeten refluxot állapítottak meg a torokfájás okaként és felírták az Esomeprazol Sandoz tablettát. Nem kérdezték szedek-e bármilyen gyógyszert és nekem is csak akkor merült ez fel, amikor már itthon olvasgattam a beteg tájékoztatót és a gyógyszer beszedése után néhány órával émelyegni kezdett a gyomrom. Lehet, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, de most nem merem beszedni, nehogy gond legyen a gyógyszerek összeütközéséből. Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel, Kóbor Virág
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
11.
30.
Tisztelt Kérdező! Nem ismerek ilyen kölcsönhatást, ha önnek az Esomeprazol zdése gondot okoz, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
11.
26.
Ressné Nagy Tímea kérdése:

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
11.
26.
Nagyon szívesen! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
11.
26.
Ressné Nagy Tímea kérdése:

Köszönöm a gyors válaszát Doktornő. Sajnos itt nálunk Siófokon nincs gyermek kardiológia. Ön szerint vigyem a kislányt Pestre vagy máshova kivizsgáltatni műtét előtt? Milyen vizsgálat lehetséges még? Nem kell aggódni, ennyit mondott a helyi kardiológus is.Üdv:10 éves kislány aggódó anyukája
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
11.
26.
Tisztelt Kérdező! Szerintem mindenképpen érdemes volna egy másodvéleményt kérni, mert ez nem egészen normális lelet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
11.
25.
10 éves kislány szívritmuszavara kérdése:

Üdvözlöm Doktornő! Kislányomnak mandulaműtétje lett volna , de az ekg-n lévő eltérés miatt az orvos a műtétet elhalasztotta. Csinált 24 órás holter vizsgálatot,ahol azt mondták minden rendben, mehet a műtét, de én mégis aggódom. Leírom a teljes vizsgálati eredményt, abban reménykedve hogy a doktornő el tudja esetleg nekem mondani, hogy mi is a probléma, és menjünk e műtétre, vagy esetleg mást javasol? Eredmény: Normál átlag HR,a felső szélsőérték magas. Dominál a rövid PQ, és a széles QRS, a III-as elvezetésben a felszálló ágon ívelt megtöretés, időnként ugyancsak a III-asban az R hullám a csúcsánál flerostozott. A nap folyamán mindvégig gyakori supraventicularis extrasystolia, valódi cupletek. Előre is köszönöm válaszát: (egy aggódó anyuka) Ressné Nagy Tímea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
11.
25.
Tisztelt Kérdező! Van eltérés, aggódni nem kell, de mindenképpen forduljon kislánya gyermekkardiológusához részletesebb vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
11.
18.
SZŰCS ÁRPÁDNÉ kérdése:

üdvözlöm!szűcs árpádné vagyok !féléve kezdődött a vérnyomásproblémám háziorvost többször kértem küldjön tovább de azt mondta nem kell ezzel foglalkozni ekkor:160 95 95 körüli értékeim voltak rá 2 honapra kiirta a tenaxum gyógyszert reggel este fél . egyre többször ügyelet érkezett a lakásomra esti órákra emelkedett a vérnyomásom 185 103 103 értkekre . privát orvoshoz mentem aki sziv ultrahagot készitett és lözölte hogy nem mai eredetű a dolog kiirta a tritac e 5mg reggel este fél, és a bebibeta napi 1 gyogyszereket. napközben nincs probléma de estére néhány nap kivételével mindig emelkedik még mindig 160 96 85 nem tudom mit tegyek nem hagy nyugodni hogy mitől van ez és be fog e majd állni vagy mármidig igy kel élnem és amikor emelkedik sokat járok pisilni aztan meg valameyi folyadékot iszom .tudna e nekem tanácsolni valamit?? mit lehet tenni ilyen esetben?? tudna e ön segíteni?? kérem válaszoljon. édesanyám sok évvel ezelőtt agyvérzést kapott és a testvéreim is gyógyszert szednek a vérnyomásra. köszönöm hogy időt szánt elolvasni a levelem!! üdv: szűcs árpádné nagyon várom a válaszát!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
11.
18.
Tisztelt Kérdező! A magas vérnyomás kezelésének beállítása türelmet igényel a beteg és az orvos részéről is, olykor módosítani kell a gyógyszer adagját vagy másik gyógyszert kell találni. Biztosan meg lehet oldani a kérdést, csak legyen kitartása hozzá. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
11.
16.
marcsika kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ezen a héten voltam kardiológus vizsgálaton és kérdésem lenne ezzel kapcsolatban! Hónapok óta mellkasi panaszaim vannak,naponta de van hogy naponta többször is előfordul hirtelen fellépő,szúró,nyilalló fájdalom,de van hogy olyan mintha súly lenne a mellkasomon. A terheléses ekg-n nem volt minden rendben. Ezt írta le az orvos:6,9 mellett I,a VL-ben T inverzioként neg TK jelentek meg,ill mellkasi szúró panasz is,STD,ritmuszavar nem. mit jelent ez pontosan? Azt mondta,hogy izotóp vizsgálatra kell mennem. Várom mielőbbi válaszát! Előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
11.
16.
Tisztelt Kérdező! Ez azt jelenti, hogy a terhelés során jelentkező változás természetének tisztázására (hogy jelentkezik-e szívizom vérellátási zavar) kell az ezt kimutató izotópos vizsgálatot elvégezni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
11.
15.
mi lehet a gondom bajom kérdése:

Tisztelet doktornő azt szeretném mondani hogy voltam hasi ultrahangon és minden rendben is van de a hasnyálmirigyem szemcsés szerkezetű ott szokott fájni egy picit a főleg eszem és a köldökömbe megy az a pici fájás diéátasan eszek labor eredmény is volt de ott nem volt nagy eltérés.szeretném megkérdezni hogy mit tegyek mi lehet a gondom nem nagyon vagyok szomjas se meg éhes se vagy kérjek hasnyálmirigyről labort is én már nem értek semmit se pedig voltam labor vizsgálatom is ennyit szeretem volna mondani előre is köszönöm várom mi hamarabbi válaszát Buzás Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
11.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz személyesen, vagy akár ezen a portálon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
11.
14.
Sopron kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egyik este felébredtem elkezdtem remegni ez 2 napra rá megismétlödött 155 volt a vérnyomásom a pulzusom 130 és 16 éves vagyok. a háziorvos szichologushoz küldött ahol eddig minden rendben van csak vizsgálnak a remegés azota nem jött elő este viszont nyugtalanul alszok felébredek. tegnap este felébredtem remegtem de nem annyira mint eddig a köldököm felett a hasam nagyon fáj és azóta meg van duzzadva kicsit, és fáj mitől lehet ez ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
11.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezt látatlanban nem lehet megválaszolni, a pszichológus mellett kezelőorvosi személyes vizsgálat is javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
11.
06.
bizakodó nagypapa kérdése:

2-es típusú cukor beteg vagyok, Inzulint adok be naponta ötször:Humalin N 11-0-10, Humalin R 6-6-5. A vérnyomásom gyógyszerek nélkül 170/90/118 Gyógyszerekkel1./ Covercard 10/10 mg csökken 120/88/92-re 2./ Lokren 20 mg nem változik lényegesen 3./ Tritace 2,5/12,5 mg a nagy melegbe jó volt a pulzus le hozta 67-es értékre, de ahogy hűvösebb l az idő már nem segített. Most a Covercard 10/10 -es fogyasztom, de ez pedig na gyon hajtja a vizeletemet.Éjjel 8x9x kell vizelnem. Ha nappal fel polcolom a lábaim akkor nappal is gond van. Urológús rendbe talál mindent. Kardiológús Ball szívkamra fibrációt állapított meg, adott Pradaxa 110 mg -os gyógyszer napi 2x. Tüdőgyógyász a tüdőtágulatomra nem tudott olyan gyógyszert adni amelyik ne ütötte volna a cukor és a szív gyógyszeremet.Számítógép segítségével CORDYCEPS Capszulát javasolták ez segít 2013 10.05 óta. A problémát továbbra is a vérnyomás csökkentő túlzott vizelet hajtsa okozza. Tisztelettel kérem segítsen: 2013.11.06. id.Kálecz Károly email címem:kalecz@gmail.com
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
11.
06.
Tisztelt Kérdező! Számtalan vérnyomáscsökkentő van, amely nem tartalmaz vízhajtót, tehát kezelőorvosával könnyen találhatnak olyat, amely nem okoz ilyen típusú panaszt. Mivel, mint írja szívgyengesége is van, a legjobb lenne a vérnyomás kezelést úgy megoldani, hogy reggel vízhajtóval kombinált szert szed, este pedig annak vízhajtó nélküli változatát, azaz 12 óránként vesz be gyógyszert, így a vérnyomása nem lesz magas, de az éjjeli vizelés sem fogja zavarni (pl. reggel Micardis plus tabletta, este sima Micardis). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
10.
27.
Zádor Ágnes kérdése:

Tisztelt Doktornő, kb. 1 hónapja forró göböt találtak a pajzsmirigyembe, amire műtétet javasoltak. 1 hónap múlva kaptam időpontot a műtétre. A TSH értékem normális. A göb vérnyomás emelkedést, magas pulzus és extra dobogásokat okoz. A vérnyomásra Concor cor 2,5-es gyógyszert szedek. Kérdésem lenne, hogy az extra dobogás utáni erős dobbanás, amit naponta elég gyakran érzek és nem túl kellemes érzés, ezzel a műtétig semmi teendő nincs? Okozhat ez súlyosabb problémát? Köszönöm válaszát előre is.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
10.
27.
Tisztelt Kérdező! ez ártalmatlan ritmuszavarnak, extrasystoliának tűnik, ép szív mellett nincs kóros jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
10.
24.
extrasystolia kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa ! 2000 óta van ritmuszavarom amit extrasystoliának véleményeztek. Kivizsgálásom megtörtént: Holter EKG n : 22 óra alatt 7000 VES, scinti: Elülső fali transitorikus szívizom perfuziós zavar, Stressz ECHO: pozitív terhelés, coronarographia viszont negatív – talán spazmus ? Ritmuszavarom változó ideig tartó, és változó erősségű, volt hogy fél évig nem volt panaszom, azután valami miatt újra kezdődött. A provokáló tényezőt nem sikerült kideríteni. Minden félreütést megérzek a torkomban és a mellkasomban is. Kezdetben nem kaptam semmilyen gyógyszert, volt hogy halálfélelmem volt annyira rosszul voltam. Aztán egy idős dr. tól Rytmonormot kaptam – csak ritmuszavar esetén kellett 2X150 mg ot szednem. Nagyon jó volt ¾ óra alatt helyrerakta a ritmusom. Új kardiológushoz kerültem, aki megtiltotta a Rytmonorm szedését, mert hogy nem nekem való! Szedjek nebivololt, de ettől semmit nem jobb, csak leveszi a pulzust 50-55/min re. Azóta pokol az életem, rosszul is érzem magam és félek is. Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye erről a gyógyszerről ? Van még szinte egy egész doboz belőle, nagyon gondolkodom, hogy mégis szedek be belőle. Nagyon köszönöm a segítségét: Mária
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
10.
24.
Tisztelt Kérdező! Az, hogy 2000-ben milyen ritmuszavar volt, az sajnos nem jelenti azt, hogy most is ugyanerről van szó, a megfelelő kezelés kiválasztását csak kontroll kardiológiai vizsgálat alapján javasolom. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
10.
21.
Kalap kérdése:

Tisztelt Doktornő, Pár napja nem érzem magam jól. A végtagjaim fájnak, a szívem tájékán néha beszúrogat. Olyan, mintha a gyomorszájam izomlázam lenne. Levegővételnél és köhögésnél is fáj. Rossz a közérzetem. Várom válaszát, üdv, Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
10.
21.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően valamilyen meghűléses fertőzés okozhatja panaszait. Tartós fennállás vagy rosszabbodás esetén forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
10.
18.
vokica kérdése:

T. Doktornő! Az a kérdésem, hogy lehet-e a vitaminokat tuladagolni?Konkrétan a D-vitamint tul lehet-e adagolni a szervezetben?Változatosan étkezem, minden nap 1 órát sétálok - kutyával - s igyekszem ezt napos közegben tenni. Mindemellett szedek - az előirásnak megfelelően - D-vitamin tablettát is. Okozhat ez valamilyen problémát?Mindkét kérdésre kérem szives válaszát, melyet előre is nagyon köszönök. Tisztelettel:Mária.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
10.
18.
Tisztelt Kérdező! Ajánlom figyelmébe az alábbi linket: http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110412-veszelyes-vitaminok-milyen-tuneteket-okoz-a-tuladagolas.html Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
10.
14.
haveros kérdése:

Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy segítségemre tudna e lenni abban, hogy kórházi dokumentumokat véleményezzen? Röviden , arról lenne szó, hogy a férjem több betegséggel évek óta orvosi ellenőrzés és kezelés alatt állt./ 1988 óta műbillentyű, Hepatitis C, májcirózis/állapota elfogadható volt. Ez év aug. 29-én került kórházba került, mert gyomorrontása volt és hányt. A hányása kissé barnás volt, így gyomorrvérzésre gyanakodtak az orvosok. A tükrözés után kiderült, hogy csak nyálkahártya sérülés okozta a tünetet, Ennek megfelelően konakiont kapott és mivel általában vérszegény, 3 egység vért is kapott. A vérzés elállt, de a keringése kb 12-14 óra múlva összeomlott, a szíve leállt. Előzménye ennek, hogy reggel a sürgősségi osztályon 36.2 %-os volt a prhotonbinje, a kórházban kértem az orvost, hogy figyeljen rá, mert a vérzéscsillapító és a friss vér be ne sűrítse a vérét, ez egy 25 éves billentyű. Az orvos durván elutasított, mondván "nem érdekli Őt a prhotonbin azt szertetné ha most 100 lenne" . A férjem halála után kikértem a kórházból az összes kapcsolatos dokumentációt és sajnos nem kapott sem syncumárt, sem praksziparint ill heparint. Valószínűnek tartom , hogy annak ellenére , hogy a laborleletei napközben javultak, állapota éjjelre kritikussá vált, a szívelégtelenséget ( amit a halál közvetlen okának jelöltek) a besűrűsödött vér okozta. Tisztelettel kérném, hogy ha lehet szíveskedjen személyesen fogadni és a dokumentációkról szakvéleményt adni. Tisztelettel: Juhá
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
10.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de kérését nem teljesíthetem, ez meghaladná a kompetenciámat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
10.
14.
Gyógyszerkölcsönhatás kérdése:

Üdvözlöm! Inzulinos cukorbeteg szedheti-e a Tallitont? Illetve mennyire befolyásolja az anyagcserét? Köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
10.
14.
Tisztelt Kérdező! A Talliton fokozhatja az inzulin vércukorcsökkentő hatását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
10.
13.
savlekötő kérdése:

Jó napot kívánok! Van egy pici rekeszsérvem,amire Noacid 20mg-ot szedtem.Terhes lettem,szültem.Most ismételten előjött úgy gondolom,mert nagyon savanyú a szám íze,van amikor a gyomromban is érzem.A számban mintha meglenne duzzadva a nyálkahártya.Szinte égő érzést érzek a számban.Ha iszok,olyan mintha hűsítené. Kérdésem a következő lenne:Szoptatok,és szedhetem a Noacid 20mg-ot,legalább egy szemet?Nagyon elviselhetetlen ez az égő érzés.Rennie nem használ semmit sem.A számban van műfog is,ami fémmentes,de nem tudom mitől lehet ez az érzés.Allergia,gyomorsav? Köszönöm szépen válaszát előre is Adrienn
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
10.
13.
Tisztelt Kérdező! A Pantoprazol átmegy az anyatejbe, úgyhogy egyéni mérlegelést igényel, hogy a kezelést folytassa-e vagy a szoptatást. Legjobb lenne, ha kezelőorvosával konzultálna személyesen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
10.
11.
Hirlemann Zsuzsanna kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Édesapám májusban infarktust kapott, nagymértékű szívizom elhalás miatt szívelégtelensége van (EF: 25%). Rengeteg gyógyszert szed (véralv.gátló, vízhajtók, béta blokkoló, ace gátló, húgysav elleni, vérnyom.csökk, kaldium, nitromint tapasz stb.), az adagokat a kardiológus fokozatosan emeli. Ami aggasztó, hogy kb. másfél hónapja piros viszkető kiütések lepték el a testét, és a bőre borzasztóan száraz, még a fejbőre is hámlik. Voltunk bőrgyógyásznál, szerinte vmilyen gyógyszerallergia lehet (állítólag allergia tesztet nem lehet végezni, mivel nincs ép bőrfelület). Írt fel Histisynt tablettát és szteroidos kenőcsöt. Ennek használatára a viszketés alábbhagyott, de a foltok nem múlnak, már barnásba mentek át. A havi kardiológia kontrollon a doktornő 2 gyógyszert tart esélyesnek az allergia okozásért (Atrombin és Aspirin protect). Első körben az Atrombint lecserélte Efient-re, mely már 3 hete, javulás nincs. Valszeg 1 hét múlva ha újra megyünk, az Aspirin Protect-et cserélné le. Mivel nagyon komoly betegségről van szó, ugye nem lehet játszani a gyógyszerekkel, aggódok édesapámért, bár a doktornővel edigg problémánk nem volt ( a köhögése fokozódik, beszéd közben nyugalmi helyzetben is). A véleményére lennék kíváncsi, mely gyógyszertípusok okozhatnak legnagyobb valószínűséggel ilyen tüneteket? (az interneten utánanéztem, béta blokkolókat tartják erre esélyesnek, persze nem vagyok szakértő). Ön szerint érdemes lenne másik kardiológushoz fordulnunk? Köszönöm előre is gyors visszajelzését. Üdv. Hzs.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
10.
11.
Tisztelt Kérdező! Ez egyénileg is nagyon változó lehet, esetleg másik bőrgyógyász véleményét is ki kellene kéni. Sajnos, ennél konkrétabb választ nem tudok mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
10.
10.
hajnalka kérdése:

köszönöm szépen válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
10.
11.
Nagyon szívesen!
2013.
10.
10.
hajnalka kérdése:

tisztelt doktornő! 40éves vagyok sajnos sok fajta betegségem van pl nem allergiás tüdö aszma magas vérnyomás (270/170)is volt már természetessen szedek rá gyogyszereket 12 fajta gyogyszert szedek,a nyáron tul estem egy szivkatéterezésen is szivelégtelenségem van.most olyan problémám van nem birok menni 2métert sem mert majd megfulladok ,sulyt 2kg sem birok a háztartási munkámat is nehezen szaggatottan végzem.sürün vagyok idehaza is rosszul dobog gyorsan a szivem nincs levegöm fullladok köhögök.már röstellek az orvosomhoz menni mert nem igazán segit rajtam.ja hát a sullyom szörnyü 140 kg vagyok diétázom és nem birok fogyni.mit tegyek?félek nem sokáig fogok igy élni.köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
10.
10.
Tisztelt Kérdező! Ezek valóban súlyos problémák, de látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, hogy minél előbb történjen részletes kardiológiai kontrollvizsgálat és a kezelés módosítása. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
10.
09.
vokica kérdése:

T. Doktornő! Két kérdésem lenne: 1./ AZ utóbbi napokban azt tapasztalom, hogy töredezik a körmöm, középen szétnyilik, egyik_másik. Okozhatja-e vitaminhiány, s ha igen, melyiknek a hiánya okozhatja,?2./ GYakran tapasztalom, hogy fáj a gyomrom, szerencsére nem erős ez a fájdalom. Ilyenkor kifacsarok citromot, s annak levét higitás nélkül megiszom. Rövid idő alatt megszünik a tompa fájdalom, de 2-3 óra mulva ismét jelentkezik. Azt vettem észre, hogy ha savanykás ételt, italt fogyasztok, azt a gyomrom ,,nagyon meghálálja,, s nem fáj. Okozhatja ezt gyomorsav hiánya, ill. hogy csak nagyon kevés a gyomorsavam? Mennyire ártalmas, ha ezt a módszert alkalmazom ilyen esetben, a későbbiek során nem lesz-e ebből probléma? Szives válaszát előre is köszönöm:Mária.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
10.
09.
Tisztelt Kérdező! 1. a köröm elváltozásával kapcsolatban javasolom, hogy forduljon bőrgyógyászhoz személyes vizsgálat céljából. 2. hasi panaszait valóban okozhatja gyomorsav hiány, de ennek az okát tisztázni kellene, mert a sav pótlása csak tüneti megoldás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
10.
09.
Leni kérdése:

Tisztelt Doktornő! 26 éves nő vagyok. Kb. 3 hete fájdalmat érzek a hasamban. A fájdalom nem súlyos, nem is folyamatos,és csak enyhe nyomást érzek. A bal alhasi részen éreztem először, és bal oldalon érzem általában,de már néha a jobb alhasam is fáj. Voltam hasi uh-on, ahol mindent rendben találtak (a lépemen találtak kis cisztát,de azt mondták nem azért fáj). És még annyit mondtak,h lehet kicsit gázosabb a hasam,ezért fáj. De nem érzem puffadtnak magam. Voltam nőgyógyásznál,ahol volt szűrés és manuális vizsgálat, ott is mindent rendben találtak. Pénteken megyek vissza, hüvelyi ultrahangra. Vérvételem is volt,ott is minden rendben, illetve volt széklet-vér vizsgálat is, az is negítv. A székletem normális,semmi újat vagy furcsát nem tapasztalok. Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mi okozhatja a kicsit nyomó érzést? Van olyan,h nem fáj egy nap,van amikor kicsit érzem. Szóval változó. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
10.
09.
Tisztelt Kérdező! Ezt sajnos látatlanban nem lehet megítélni, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
09.
30.
Bizonytalanság kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pár napja rosszul lettem, mellkasi fájdalom, szúró fájdalom a hátam közepén. AZ EKG eredményem a következő: SR, fr.:89/min, jobbra dev.tengelyállás, grac QRS, II-III-a VF-ben, V4-V6-ig jelzett STD, III-ban neg T hullámok. Véreredmény, szívultrahang, terheléses EKG rendben. Egyenlőre nem tudják mi a baj. Azt szeretném megkérdezni hogy az általam leírt EKG eredmény mire utalhat. Előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
09.
30.
Tisztelt Kérdező! Ez az EKG a szerint semmi érdemi kórjelzőt nem mutat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
09.
28.
Mary kérdése:

Tisztelt Doktornő! Több mint 20éve szedek vérnyomáscsökkentőt amit időnként cserélgetnek ez jelenleg Accuzide 20 mg-os/ 1x1/ és Nebibeta 5 mg-os /1x1/ készítmény az elsődleges magas vérnyomásra. Az otthoni értékeim jók szoktak lenni és újabban a rendelőben is "normális"/135/78 értékeket mértek. Az utóbbi időben viszont 2013.07-09,hónapok/3/ hónapon belül többször is volt vérnyomás kiugrásom, 169/90,170/78,156/68,de ami most 2013.09.26-án volt az nagyon magas volt ezekhez képest is 189/89 ,184/74. Az emelkedett vérnyomásra nekem még régebben felírtak egy úgynevezett vésztablettát" Tensiomin 0,25 mg-sat melyet ebben az esetben be kell vennem ez meg is történt és még aznap a háziorvosi rendelőben a vérnyomásom már csak 129/70 volt. 2013.09.27-én 135/70 -t mértem,majd 2013.09.28-án ismét hajnali 2.30-kor 163/80-as értéket mértem és ezután is magas volt az érték,ismét tensiomin ettől lejjebb ment de délután 16 óra körül megint fejfájás tünet és 152/75 -ös érték. 0.25-mg os frontint vettem be és ha feljebb megy akkor megint a tensiomint kell bevennem. Amit nem értek ,hogy a hidegfront miatt lehet ilyen elhúzódó vérnyomás ingadozás vagy a meglévő gyógyszereimet kell megváltoztatni. Jelenleg gasztroenterológiai problémáim/puffadás,görcsök,spasticus colon/ is vannak előre is köszönöm mielőbbi válaszát tisztelettel:Fazekas Sándorné.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
09.
28.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomás emelkedés lehet a front következménye, ha tartósabban illetve többször észleli, akkor a terápia módosítása-kiegészítése is szóba jön. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
09.
21.
Szúr és picit görcsöl a jobb mellkasom kérdése:

Tisztelt doktornő! Írországból írok és nem nagyon szeretnék elmenni orvoshoz mert drága, csak abban az esetben mennék el ha komolyabb a baj és Ön azt javasolja. 4-5 napja a jobb mellkasom picit fáj inttha ütés érte volna, de nincs elszineződve és nem érte ütés sem, mintha az izom része fájna és picit görcsöl is, de nem köhögök viszont néha levegővételnél, de nagyon néha és régebben is szokott lenni a másik felénél is, mintha volna bent vmi a tüdőmben és iylen cérna ami üres tüdőnél összetartja ott a dolgokat és mély levegővételnél ilyen szúrás érzés mintha az a cérna nyúlna ki majd elszakad és aztán minden oks. Nem érzek szédülést, sem gyengeséget de nagyon nyugtalanít az érzés h lehet h vmilyen gyulladásos rák amibe belehalhatok. 32 éves ffi vagyok
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
09.
24.
Tisztelt Kérdező! A leírása alapján nem tudom megítélni, hogy mi állhat a panaszai hátterében. Ha komoly kellemetlenséget okoz, mégis forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
09.
17.
ritmuszavar kérdése:

Kedves Doktornő ! Hosszas megfigyelésem alapján, ha süteményeket, kelt tésztát, piskótát, vagyis szénhidrátot fogyasztok, ritmuszavarom van és felmegy a vérnyomásom. Mi lehet az oka? Köszönettel: Margit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
09.
24.
Kedves Kérdező! Ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet érdemben megválaszolni, javasolom forduljon kezelőorvosához (vércukorszint-vizsgálat, 24 órás EKG-monitorozás ajánlható. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
09.
12.
magas fehérvérsejtszám kérdése:

Kedves Doktornő! Diagnosztizált Crohn-beteg vagyok, 3 éve műtöttek, most kiújulni látszik. Végig csináltam orvosi utasításra egy 3 hetes majd ennek részbeni sikertelensége után egy 4 hetes Medrol kúrát. Az első kúra eredménye : vörösvértest-süllyedés 218 (20-ig oké) ; fehérvérsejtszám 10,3 ( 10-ig oké). A második kúra eredménye : vörösvértest-süllyedés : 8; fehérvérsejtszám 12,2 . Ez a magas fehérvérsejtszám a Medrol kúra oka lehet, nem kell komolyabbra gondolnom? Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
09.
12.
Kedves Kérdező! Valószínűleg rendben van, de jó lenne ezt kezelőorvosával is egyeztetnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
09.
11.
egy érdeklődő kérdése:

Jó napot kívánok. Magasvérnyomásom 180/115 illetve 210/139 miatt küldtek melkasröntgenre. A leleten az áll jobb oldalon a szívnél kötegezödés látható. Ez mit jelent? Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
09.
11.
Tisztelt Kérdező! Ezt látatlanban nem lehet egyértelműen megmondani, valószínűleg régebbi folyamat maradványa, konzultáljon kezelőorvosával, főleg a vérnyomás beállítása céljából, mert az nagyobb veszélyeket rejthet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
09.
06.
kaktusz kérdése:

T. Doktornő! Köszönöm válaszát! Azt szeretném még megkérdezni, hogy a szívultrahang leleten mit jelent ez EDV rövidítés? Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
09.
06.
Tisztelt Kérdező! A végdiastolés (a szív elernyedési fázisának végén mérhető) térfogatot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
09.
05.
kaktusz kérdése:

T. Doktornő! Mitralis prolapsus miatt évente járok kardiológiai ellenőrzésre. EKG, szívultrahang leleteim mindig jók, gyógyszert nem kell szednem, csupán biztonsági ellenőrzésre kell járnom. A legutóbbi ultrhang leletemben minden adat közel azonos a régiekhez, kivéve az EDV-t ami korábban 88 ml és 72 ml volt, most viszont 112 ml. Kérdésem az lenne, hogy ez mit jelent, esetleg valami rosszabbodot? Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
09.
05.
Tisztelt Kérdező! Ez akár mérési hiba is lehet, de ha gondolja, a vizsgálatot végző orvostól kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
09.
04.
helicobacter pylori kérdése:

Tisztelt dr. Tarján Zsuzsa Asszony! A mai napon érkezett szövettani vizsgálatom eredménye: gastritis chronica és enyhe gócos helicobacter pylori. Felírt gyógyszerek: 1 hétig emelt adagú PPI, 2*500mg Klacid, és 2*1000mg amoxicillin, majd 4 hétig csak normál adagú PPI. A belgyógyászom ajánlotta, hogy élőflórás joghurtot, illetve probiotikumot fogyasszak, azonban a háziorvosom azt mondta, hogy az utóbbit, csak az antibiotikum kúra után szedjem. Mit tegyek? Mivel teszek jót az egészségem mihamarabbi visszaállításához? Várom megtisztelő válaszát! Köszönettel: Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
09.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez olyan gasztroenterológiai részletkérdés, amire én nem tudok válaszolni, de valószínű, hogy a belgyógyász tanácsát kell követnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
30.
sziv kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Tegnap reggel 10:00 óra óta fáj a szívem erősen szúr és nyom. Ha emelek akkor még jobban. Szeretném meg kérdezni hogy mi lehet az oka és keresek e orvost ez ügyben. 33 éves nő vagyok. Válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
30.
Tisztelt Kérdező! Bár az ilyen jellegű fájdalom inkább mozgásszervi eredetűnek tűnik, a kérdés fontossága miatt forduljon orvoshoz személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
28.
ájulás kérdése:

TIsztelt Doktornő!! 16 éves lányommal járjuk a kórházakat már 2012 11..hó óta..azóta kb 11-szeri ájulása volt ami 5-10 percig tart nála és szeretnénk többet tudni. eddig történt vizsgálatok Vércukor éheztetéssel (negativ) EEG 3-szor a 3. alvásmegvonással (Negativ)Holter stb..Kardiologiai véleményen pedig ez áll sinus ritmus.fr:100/min. Kptengely dev.Norm.AV.vezetés.Inkomplett fiz.jobb Tawara szárblock. Pitvarés kamraterhelés nem látható. Norm.repolszak.QT:0,32msec.QTC:417msec.előre is köszönöm válaszát egy bizakodó apa..
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
28.
Tisztelt Kérdező! Az ájulásnak több oka is lehet, kardiológiai szempontból még további vizsgálatok is szóba jöhetnek, pl, a nyaki ér túlérzékenysége, ezt beszélje meg a kardiológussal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
27.
vérnyomás kérdése:

Tisztelt doktornő! 85 éves szomszédnő-barátnőm nevében kérdezem :elhagyhatja-e a Trilate 5 mg-os vérnyomáscsökkentőjét, ha hónapok óta tartósan inkább alacsony, mint magas értékeket mér. Nem kapott rá a háziorvosától egyértelmű választ. Köszönettel. Dobos Erzsébet
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban erre a kérdésre nem lehet érdemben válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
26.
Erika kérdése:

T. Doktornő! Mitralis prolapsus miatt évente járok kardiológiai ellenőrzésre. Legutóbbi leletem eredménye: Ao: 22 mm, BP: 33 mm, EDD: 40 mm, ESD: 27 mm, HF: 9 mm, IVS: 9 mm, EDV: 72 mm, ESV: 28 ml, EF: 78%, E/A ¬>1 Norm. tág szívüregek, jó globális myocardium furctio, segmentalis falmozgászavar nincs, telesistoles mitralis prolapsus MI: I A tricuspictalis billentyű mellső vitorlája is prolabal. Becsült pulmonális nyomás: 25 Hgmm EKG 96 fr sinus tachycardia Kp. tengely állás, Norm. PQ QT QTc Szabályos repolerizácio. Incomplett jobb Tawara szár blokk. PR 110/70 HGmm Betaloc 10 szedek napi felet (hogy a tudatom megnyugodjon :D) Panaszom: ritkán jelentkező. rövid ideig tartó szaporább szívverésen kívül nem szokott lenni. 51 éves vagyok, 167 cm és 56 kg. 3 napja étkezés után jelentkezett egy enyhe izomrángáshoz hasonlítható érzés (a gyomromtól a nyakgödrömig változó helyen), ami most már néha köhögési ingert is kivált. Aludni jól tudok, viszont felkelés után egész nap hosszabb-rövidebb szünetekkel meg van ez a rángató érzés 70-90 közötti szívverés esetén is. Fizikális állapototmban nem érzek változást, leszámítva, hogy ijesztő és kellemetlen volt ez a hírtelen fellépő és azóta is tartó enyha rángás. Nem tudom pontosan megítélni, hogy ez a szívemből jövő tirmuszavar lehet-e vagy a légcsövemben/nyelőcsövemben jelentkező izomrángás. Esetleg kialakult egy komolyabb ritmuszavar? Kardiológiára csak a jövő hétre kaptam időpontot, addig is kérem nyugtasson meg,hogy nem lettem szívbeteg. Köszönöm válaszát Erika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
26.
Tisztelt Kérdező! Nem lett szívbeteg, de lehet ritmuszavara, refluxa. Elvileg mindkét lehetőség fennállhat, sőt egyéb ok is előfordulhat, de látatlanban, ezt sajnos nem tudom elbírálni. Személyes orvosi vizsgálat ajánlott. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
25.
vokica kérdése:

T.Dokrornő!Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát. Nagyon örülök, hogy lehetőséget kaptam a problémám megoldására, s remélhetőleg probléma nélkül vészelem át az utazást.,s igy alkalmam lesz látni a Syssy kastélyt. Minden jót kivánok, tisztelettel:Marika.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
25.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen, és még egyszer jó utazást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
25.
vizhajtó kérdése:

T. Doktornő! Tanácsát és véleményét szeretném kérni az alábbiakban:Felvállalhatok-e egy 26 órás busszal történő utazást, 3-4 órás pihenővel, külföldre, mivel vizhajtót szedek, reggel 1 tabl. co-prenessát 4/1,25 mg, este pedig 4 mg cardura xl tablettát, szintén 1 db-ot. Egyszeri kihagyás tanácsos-e? vagy pedig folyadékbevitel csökkentése, szomjuság esetén citrom nyalogatása, vagy pedig ,,liberóval,, készüljek az utra? melyet időnként lehet cserélni. Elnézést kérek, amiért ilyen problémával zavarom és rabolom az idejét, de nagyon szeretném a Syssy kastélyt látni. A hosszu uttól amugy nem félek, mindig utazási irodával, busszal utaztam távoli országokba, de ilyen problémám eddig nem volt. Sajnos WC-t higiéniai okokból a buszon használni nem lehet, kérésre ugyan megállnak, ha lehetséges. Nagyon szépen kérem, ne nehezteljen rám a ,,bugyuta,, kérdés miatt, de sajnos a tapasztalatom az, hogy sem kardiológusommal, se háziorvosommal ilyen jellegü problémát megbeszélni nem tudok, mivel sajnos sok betegük van, s ezt én meg is értem, s el is fogadom. Magamról annyit irnék, hogy 71 éves nő vagyok, s betegségem ellenére elég aktiv. Szives válaszát előre is köszönöm.: Mária.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
25.
Tisztelt Kérdező! A CarduraXL-nek nincs vízhajtó hatása, a Co-Prenessa helyett próbáljon sima, vízhajtó nélküli változatot (Prenessa) szerezni, remélhetőleg ez megoldja a problémát. Jó utazást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
23.
amatőr kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsanna! Az lenne a kérdésem, hogy a 24 órás Holter vizsgálat alatt/során szabad e bármilyen alkoholt fogyasztani, illetőleg a dohányzás befolyásolja-e?! Előre is köszönöm válaszát. Üdv
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
23.
Tisztelt Kérdező! A Holter vizsgálat alatt célszerű, hogy ne térjen el szokásos életmódjától, így nyújt reális képet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
21.
szabódarab kérdése:

T. Doktornő!Nagyon szépen köszönöm válaszát, valamint tanácsát a cardura xl-lel kapcsolatban. Ezuttal szeretném kérni szives segitségét, a gyógyszerek szedését illetően. Jelenleg a következőket szedem: R.: 1,25 MG CONCOR, 4/1,25 mg co-prenessa /1,5 tabl./ 2 db panangin. D.: 1,25 mg Concor, 2db panangin. E.: 5 mg normodipine, 1,25 mg concor, /inr. miatt 3,75 mg warfarin, tudom, ez vérhigitó, tartomány:2-3 között./ Dacára a cardura xl szedésének, olykor-olykor 3-4 naponként, a vérnyomásom eléggé kiugrik, 180/100 KÖRÜLIRE, PULZUSOM A PACEMAKERNEK KÖSZÖNHETŐEN 70. Egyébként napközben a vérnyomásom normál értékü. A co-prenessa szedése előtt 10/2,5 m coverex as komb forte vizhajtót szedtem /reggel/ a vérnyomásom brutálisan alacsony volt, szinte késő délutánig, 70/45. Pulzus természetesen 70. Ezen közlések után kérem mégegyszer szives segitségét, milyen ,,formában,, szedjem ez után a gyógyszereket? Köszönettel és Tisztelettel: Mia.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
21.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne konkrét tanácsot mondani, de az valószínűleg túlzás, hogy négyféle vérnyomáscsökkentőt szed (Concor, Co-Prenessa, Normodipine, CarduraXl) . Át kellene értékelni a vérnyomáscsökkentő kezelését, de ez csak személyes vizsgálat alapján lehetséges. Konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
21.
szabódarab kérdése:

T. Doktornő! Szeretném tudni, hogy a vizhajtó gyógyszer valóban csak az éjszakai órákban fejti ki jótékony hatását? Azt tapasztalom, hogy a nagyon sok mennyiségü vizelet éjjel 2 alkalommal tapasztalható csak. Napközben is elég gyakran járok pisilni, de csak kevés viz távozik belőlem. Cardura xl 4 mg-ot szedek naponta, este. Ezt a gyógyszert a magas vérnyomásom miatt kaptam /170/100, leginkább jellemzően este ennyi, napközben normál értékü. Egy alkalommal elfelejtettem bevenni, magas is volt a vérnyomás értékem, de miután a nagyon nagy mennyiségü vizelet távozott tőlem, a vérnyomásom normalizálódott. /130/65-re/. Mivel alig érem el a Wc-t a nagy mennyiség miatt, /ez bozonyára a gyógyszer hatása/ szeretném tudni, szükséges-e e gyógyszer szedése, ha a vizhajtó segitségével , s a gyógyszer elhagyásával, valamint a nagy mennyiségü vizelet távozásával a vérnyomásom magától is normalizálódik.? Bocsánat, nem irtam, hogy 69 éves nő vagyok. Nagyon szépen köszönöm szives válaszát és segitségét. Ja és még annyit kérdeznék Dr. Nőtől, hogy mennyi idő után szünik meg az emlitett gyógyszer hatása, ha esetleg ezt elhagynám?Mégegyszer köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Mia.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
21.
Tisztelt Kérdező! A Cardura XL-nek nincs vízhajtó hatása, ha éjjel van nagy mennyiségű vizelete, az arra utal, hogy mérsékelt keringési elégtelensége van, azaz nap közben víz gyűlik fel a szervezetében, ami fekvéskor, a nyomásviszonyok változásával tud bejutni a keringésbe és a veséken keresztül kiürülni. Nem hiszem, hogy helyes lenne a vérnyomáscsökkentő elhagyása, sem kizárólag vízhajtóval való helyettesítése. Mérlegelendő, hogy a gyógyszert inkább reggel vegye be. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
21.
63 éves kérdése:

Tisztelt Doktornő!A 24h-ás Holter EKG vizsgálat több alkalommal pitvarfibrillatios paraxismust mutatott ki.A kardiologos szakorvos syncumar ill.rytmonorm tabletta szedését irta elő.4 hónapja szedem őket. azt szeretném Öntől megkérdezni,hogy a rytmonorm tabletát állandoan kell majd szednem vagy újabb kontroll dönti el a szedését.Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
21.
Tisztelt Kérdező! A Rytmonormot tartósan kell szedni, hogy megelőzze a pitvarfibrilláció visszatérését. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
18.
EKG kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy a komolyabb szívritmuszavart, ami az életet is veszélyezteti, vagy szívelégtelenséget, kimutat az EKG, vagy ahhoz több vizsgálat szükséges? Előre is köszönöm! Tisztelettel: Katalin
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
18.
Tisztelt Kérdező! Szívelégtelenséget biztosan nem, ritmuszavart csak akkor, ha a felvétel készítése alatt éppen fennáll. Egyszóval: több vizsgálat szükséges. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
14.
vokica kérdése:

T. Doktornő! Kérem szives válaszát az ügyben, hogy warfarin /3 mg-os/ szedésével párhuzamosan szedhetem-e az astrixot? Félek ugyanis mindkettőt bevenni, mivel korábban már volt arra példa, hogy az orrom elkezdett vérezni, többször is, pedig csak a varfarint szedtem. Mivel szivbeteg vagyok, s fibrillálok is, 1.5 havonként inr vizsgálatot kérek, szerencsére az értékrk mindig 2-3 tartományban vannak., azt hiszem kizárhatom, hogy a tulságosan felhigult vér okozta a vérzést. Másik kérdésem T. Doktornőtől pedig az, hogy okozhat-e problémát,ha 10/2,5 mg-os coverex as komb forte vérnyomáscsökkentőt /még pluszként concor1,25 mg-os szivgyógyszert is szedek/ a késő délutánig tartó alacsony /70/45, pulzus:70 a pacemaker beállitása miatt/ vérnyomás miatt lecseréltem a korábban szedett 4/1,25 mg co-prenessa vérnyomáscsökkentő gyógyszerre. Először a coverex...... tablettát feleztem, de rövid idő után ödémás lett a bokám, lábfejem, egészen a térdemig dagadt volt a lábam. Majd visszatértem az egész coverex ..... beszedésére, attól viszont a vérnyomásom ment le, s ezért döntöttem a co-prenessa mellett. Sajnos a kardiológus orvos, aki a gyógyszert /coverex as komb forte-t/ legutóbb felirta, szabadságon van, s csak 1.5 hét mulva jön vissza., addig pedig nem tudom elviselni a gyakran előforduló szédülést és az ,,elsötétedő,, világot, mely 10-15 percig is eltart. Elfelejtettem az előzőeknél közölni, hogy 1/2 évenként laborvizsgálatot is végeznek, hosszu idő óta 1, 1,05 a triglicerid értékem, s a koleszterinem is jó értékkel bir. , 4,5 - 4,8. Előre is hálásan köszönöm szives válaszát. Üdvözlettel:Mária.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
15.
Tisztelt Kérdező! Fokozott embóliaveszély esetén szoktak a warfarin mellett Astrixot is javasolni, ez növelheti a vérzés veszélyét, gondos ellenőrzés szükséges. Pitvarfibrilláció esetén a pacemaker csak az alacsony pulzusszám ellen véd, az esetlegesen előforduló fibrillációt nem védi ki. Utóbbi okozhat szédülést, és ezekben az esetekben a vérnyomásmérés nem ad reális értéket. Konkrét adagok nélkül ennél többet nem tudok mondani, kardiológusa szabadsága alatt szükség szerint forduljon a helyettesítő orvoshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
14.
Zizike kérdése:

Kedves Doktornő! Magas vérnyomás betegségben szenvedek. Kaptam rá gyógyszert, amit minden nap szednem kell, minden vizsgálatom jó lett. Viszont mostanában elkezdett dagadni a bokám és vannak idegbecsípődéseim is, hozzá teszem soha nem voltak ilyen gondjaim. A gyógyszer tájékoztatóján szerepelnek ezek a tünetek mellékhatásként. Okozhatja ezek szerint a gyógyszer ugye? Jeleztem ezt az orvosomnak is, de azt mondta ezek a mellékhatások szokványosak el kell viselni. Szerintem nem normális, hogy vizesedik a bokám, de hát nem én vagyok az orvos. Attól félek a mellékhatások egyéb területre is kihatnak és a vizesedés nemcsak a bokámon fog jelentkezni. Érdeklődnék fennáll -e ez a veszély, valamint ha másik gyógyszert kapok elmúlik e a fennálló állapot vagy ez maradandó? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
14.
Kedves Kérdező! Az idegbecsípődésről mint mellékhatásról nincs tudomásom, a láb dagadása a calcium-antagonista vérnyomáscsökkentőknél előfordul. Természetesen van mód rá, hogy más vérnyomáscsökkentőre térjenek át, ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
10.
angyalka kérdése:

Tiszrelt Doktor Nő! A következő kérdésre szeretném segitségét kérni. Panaszaim junius közepén kezdődtek a derekammal. Nagyon fájt, és zsibbadtak a lábaim. Kivizsgáltak és az Mr.vizsgálat eredménye ez lett: L.IV-V.és L.V-S.I résben medialis discus protrusió ábrázolódott. Erre azt mondták nem kell müteni és elküldtekENG vizsgálatra, hogy lábszibbadásos panaszaimnak nem e a diabéteszem az oka, mivel 34 éve cukorbeteg vagyok. Ennek az eredménye negativ lett vagyis az orvos azt mondta a derekamtól vannak a problémák. milgamma neurót kaptam, amitól nagyon szépen javulok. De még mindig ha sokat megyek vagy ülök megfájdul a derekam és zsibbad a lábam. de ez már viselhatő. Kb. egy hónappal ezelőtt alhasi fájdalmak is kezdődtek. menstruációszerü görcsök. Vizelési panaszok, mintha nem ürülne a hólyag. Elmente a nőgyógyászatra, mindent rendben találtak, labort csináltak rendben volt. de folyamatosan hőemelkedésem is van. nem magas 37,2-37,5 között. A sebészetre is elküldtek, hátha aranyér de nem. Csináltattam egy ultrahangot amin ez áll: A vesék alakja, nagysága, helyzete normális. Kő vagy pangás jobb oldalon nem látható, aparenchyma megfelelő vastagságu. Bal oldalon a kp. harmadban 2mm-es homoktömörülés van, tágulat nélkül. A douglasban kevés szabad hasüri folyadékgyülem van, mely lehet enyhe foku kismedencei gyulladás, vagy ovarium cysta ruptura következménye. Visszamewntem a nőgyógyászatra de azt mondták nincs semmi baj ez természetes folyamat mivel a ciklus közepén tartok. Viszont nekem görcsöl a hasam és bal oldalon lenn szuru fájdalmat is érzek. Puffadásos panaszaim is vannak időközönként. egy zinnat kurán vagyok tul, de nem sokkal lett jobb, a hőm megmaradt és a görcsök is csak enyhébbek. urológusnál is jártam ő is rendben talált mindent. Megvagyok ijedve nem e vastagbélgyulladásom lehet? Vagy egyáltalán mi bajom. A székletem rendben van, nincs hasmenésem. Van mikor üléstől is megfájdul a hasam. Lehet hogy mindezt a gerincproblémám okozza? Válaszát előre is köszönöm! Szilvia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
10.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne érdemi választ adni, kellene találni egy kezelőorvost, aki összefogja a sokrétű panaszokat, és személyes vizsgálat alapján megtalálja a megoldást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
07.
egz agodo anyuka kérdése:

nagyon szepen koszonom a gyors valaszat nagyon megnyugtatot :) tovabi szep napot kivanok BENE HAJNALKA
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
07.
Nagyon szívesen. Önnek is szép napot! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
07.
egz agodo anyuka kérdése:

Jonapot kivanok elnèzest kerek a zavarasert , en egy 33 eves 2 gyermekes anyuka vagyok es azt szeretnem kerdezni hogy kb egy 13 harom honapja csaszarmetszesel szultem meg a kislanyon es azota vissza vissza tero mellkasi fajdalmaim vanak eleinte csak a terdem fajt nagyon sokszor alig birtam ra alni de elmult de utana marat a melkasi fajdalom pont a ket mell kozot van mikkor atsugarzik a hatam kozepebe .es sokszor ugy erzem mintha a nyakizom lazam lene de nem mindig van van mikkor 2-3 het es nem jelentkezik semi voltam vele orvosnal es az orvos azt monta hogy a hatgerincem tol vam az egesz mert sokat cipelem a kicsit es hogy szopizik meg ,ezek az eredmenyek az vizsgalat soran ;;Ts;52.2 kg rr 120/70 hgmm; EKG ;SR jta ,PQnorm ,89/ min fr,szab repol, Echocardiography; Aortic root 21 left atrium 27 left ventricle 20-38 Wall thickness 10-8 left ventr max velocity 133 E/A 80/75 Wall motion normal Mitral vale fibril mintt TRICUSPID valve johejt Aortic valve ;egy karika athuzva ;;; enyi amit kaptam eredmenyt az ovostol es mokor en lemerem ithon a vernyomasom mikkor faj akor az eredmenyek 111,63,57 de nem mindikg kaszonom a valaszat eloreis dr no es megegyszer elnezest a zavarasert Bene Hajnalka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
07.
Tisztelt Kérdező! Abból, amit leírt, nem valószínű, a szíveredet. Igaza lehet a kezelőorvosának, mozgásszervi jellegű lehet a panasza, nem kell aggódnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
06.
Edina kérdése:

Tisztelt Doktornő! 30 éves nő vagyok kb 2 hónapja műköröm építő munkát végzek mellette mondhatni 1-2 órát számítógép előtt is ülök. 1 éve kiderült hogy asztmám van.2 napja a jobb oldali tüdőm kis része fáj enyhén szúródik ha mélyebb levegőt veszek és utána köhögök is kicsit.Nem tudom mitől lehet ez? A műkörmös por, vegyszerek miatt vagy netalán komolyabbra is gondolhatok. Mivel már 2 nagynéném halt meg az utóbbi 2 évben tüdőrákban. Van még valami ha klímás helyen vagyok akkor erősödik a fájdalom és a köhögés enyhe fulladás érzet. Előre is köszönöm válaszát. Üdv:Edina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
06.
Tisztelt Kérdező! Kérdéseire látatlanban nem lehet érdemi választ adni. javasolom, forduljon kezelőorvosához vagy tüdőgyógyászhoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
08.
05.
Mellkasi Fájdalom kérdése:

Tisztelt dr nő! Szeretném kérni szakvéleményét mivel mellkasom közepén érzek görcsös fájdalmat ami csak egy pillanatig tart,van refluxom de én ugy érzem hogy nem attól lehet.mert a baloldarol jönn de a görcsös fájdalmat a mellkas közepén érzem! Nagyon megvagyok ijedve remélem nincs szervi bajom. Válaszát nagyon szépen kösszönöm! Tisztelettel: Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
08.
05.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne biztosat mondani, de leírása szerint a panasz nem utal szervi eredetre. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
07.
30.
kattogás a torokban kérdése:

Tisztelt Doktornő! Évek óta reflux betegségem van, amire Pantacidot szedek, napi 1-et. Kb. másfél hete idegen testet éreztem a torkomban, és ott, ahol éreztem, egyfajta kattogást, zizegést is éreztem, hallottam. Illetve ez most is van. Voltam gégetükrözésen, nyaki UH vizsgálaton és gyomortükrözésen, ezek nem találtak a torkom/gégém körül semmit. Viszont a tükrözés után 1 nappal megfájdult a gyomrom és gyomorszájam, és a gyomorsav sokkal jobban visszafolyik, mint szokott. Ez lehet a tükrözéstől? A háziorvosnál voltam, felírt a Pantacid helyett egy másik gyógyszert, Esomeprasolt. Ez a torok kattogás még mindig megvan, lehetséges, hogy a reflux miatt felmaródott valami, és azért van ez? Ha így van, akkor kb. mikor számíthatok javulásra? És hogy tudok diétázni, hogy minél hamarabb elmúljon? Köszönöm szépen a válaszát. Mária
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
07.
30.
Tisztelt Kérdező! Nagyon sajnálom, de látatlanban még kevésbé tudok önnek válaszolni, mint az önt személyesen vizsgáló, kezelő orvosok. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
07.
24.
fulladok kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nekem azzal kapcsolatban lenne kérdésem,hogy amikor lefekszem akkor még nem de amikor már lecsukom a szemem és már elaludnék akkor fulladás érzése kap el és hirtelen halálfélelmem lesz.Nem tudom mi okozhatja ezt a problémát pedig már voltam a fül orr gégészeten is hogy nem-e orrpolipom van de nem,voltam vérvételen de ott csak a májnál volt duplája a normál értéknek,voltam a tüdőgondozóban de ott se találtak semmit,voltam hasi ultrahangon és mondták hogy kisebb hasi sérvem van.Nem tudom mi lehet a gond hogy valami esetleg nyomná a tüdőmet de csak akkor amikor már elaludnék?Van hogy 3 napig nem tudok aludni 1 percet sem és olyankor a székletem is véres! Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Gábor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
07.
24.
Tisztelt Kérdező! Ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon alvásélettani szakrendeléshez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
07.
22.
Mellkasfájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! 29 éves nő vagyok, évek óta tartó mellkas fájdalommal,ami az utóbbi 2-3 évben sűrűsödött és erősödött. Voltam kardiológusnál,de mivel sosem akkor,mikor "rohamom" volt, így az ekg nem mutatott semmit. A triglicerid és koleszterin szintem emelkedett,vékony testalkatú vagyok, viszont semmit sem mozgok,rendszertelenül étkezem, és sokszor a stressz sem kerül el (bár ez manapság szerintem mindenkiről elmondható). A kardiológus szerint coronaria spasmus-om van, illetve még a "bridge" nevű betegség sem zárható ki. Viszont hiába volt körültekintő és kedves az orvos,azt mondta,ezt el kell kapni,tehát akkor kéne rögtön visszamennem,amikor panaszom van,hátha mutat valamit az ekg (ez ugyebár lehetetlen,hogy pont akkor kocsiba üljek és induljak,pláne ha hétvége van,nincs szakrendelés) Ilyen alkalmakkor hirtelen tör rám a szorító,markoló mellkasi fájdalom,ami többnyire a torkomba,állkapcsomba,fogaimba sugárzik,a karomat néha "nehéznek" érzem. Levegőt a "szorítástól" kicsit nehezebben kapok,és picit szédülök is. Tudom,hogy a szív eredetű mellkasi fájdalmak sokszor téveszthetők össze a reflux-szal,vagy a ma olyan divatos pánikbetegséggel,de az évek alatt tapasztaltak alapján nem mondanám,hogy utóbbi kettő lenne a baj forrása. Nem szokott égni a gyomrom,nem érzek savas "felböfögést",illetve nem pánikolok közben,nem remegek,nem találom magamon azokat a tüneteket,ami miatt pánik lenne,és nincs is mi előhozzon ilyet. Szó szerint fájdalmat érzek. A fájdalomkor nitrát spray-t szoktam használni,ami el is mulasztja,de sajnos sokszor visszatér,pláne az elmúlt időszakban a fájdalom. Általában nyugalomban történik,és pihenés,fekvés hatására oldódik. Soha nem vizsgálták a szívem, így nem tudom,van e bármilyen rendellenessége. Viszont kezdi megnehezíteni az életem,illetve szeretném tudni végre,hogy mi okozza,mert nem akarom,hogy valami nagy baj legyen belőle (én sajnos nem vagyok olyan típus,aki engedi kihívni a mentőt,pedig volt már,amikor a rossznál is rosszabb volt). Mit tanácsol a Doktornő,illetve mi a véleménye?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
07.
22.
Tisztelt Kérdező! Bár életkora és az, hogy panaszai évek óta előfordulnak következmény nélkül,szervi eredet ellen szól ugyan, de a kardiológusnak számos lehetősége van a probléma körüljárására (többek között tartós EKG monitorozás, terhelés, izotópos vizsgálat). Térjen vissza hozzá, vesse fel további vizsgálatok lehetőségét, hátha közelebb jutnak a kérdés megoldásához. A rosszullét alatt a mentők által készített EKG is hasznos információ lehet, nem tudom, miért idegenkedik tőle. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
07.
21.
GERD L.A.B. kérdése:

Tisztelt Doktornő. József vagyok 36 éves reflux beteg kb 6 éve.Dg:GERD L.A.B. E hét szerdán voltam gastrocopos vizsgálaton. Kérésem Ön felé,hogy az alábbi mondatot melyet a vizsgálati lapról emelik ki legyen szíves nekem "lemagyarosítani". Sajnos a háziorvosom épp 2 hetes szabadságát tölti a gasztro-t végző orvos pedig nem mondott semmit csak leírta ezen eredményt.Ezen kívül Esomeprazol 40 mg és Gaviscon tablettát javallot szedésre. Tehát ha kérhetném a következő mondatot számomra tegye érthetővé: "A nyelőcső egészében ép,szuprakardiálisan azonban két quadransban erythaema,foltokban eroziok. Válaszát várom és előre is köszönöm! Tisztelettel:József.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
07.
21.
Tisztelt Kérdező! A nyelőcső egészében ép, a záróizom közelében két negyedben kivörösödés, enyhe felmaródás látható. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
07.
19.
Nyugtalan éjszakák kérdése:

Tisztelt doktornő! Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy már több hete nem tuok éjjel aludni,mert nagyon erős fájdalmaim lesznek a jobb oldalamon.Levegőt is igen nehezen kapok reggelre,mint akinek egész éjjel a mellkasán állnak.Napközben már elmúlik,és éjjel ismét kezdődik.Ultrahangra már van időpontom,de az még 3 hét.tudna valamit mondani,mert a háziorvosomnak tippje sincs mitől lehet.Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
07.
19.
Tisztelt Kérdező! Nagy valószínűséggel mozgásszervi (gerinc, izomzat, bordaközti ideg) eredetű lehet a panasza, javasolom, forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
07.
18.
. kérdése:

Tisztelt Doktornő! 21 éves lány vagyok, 3 éve egy mobil szűrővizsgálaton vették észre, hogy szívritmuszavarom van magas pulzussal (90-130 között nyugalmi állapotban). A vérnyomásom normális. Problémáim nem igazán voltak, néha szédültem és hányingerem volt, de ezt másnak tulajdonítottam, ugyanis lactose érzékeny vagyok. Elmentem vele háziorvoshoz, de igazából csak EKG-t csinált, amin ő is láthatta a problémám, de tovább nem küldött. Mostanában gyakran dagadnak a lábaim, főleg a bokám, lábszáram, a pulzusom ugyan olyan magas, és a gyakori szédülés is megmaradt. Kardiológián nemrég voltam, de még nincs eredmény....Lehetséges, hogy a fogamzásgátló tablettától legyenek ilyen problémáim? Más gyógyszert nem szedek, pszichésen normálisnak tartom magam :D EKG: S.r: 121/min, PQ: 0,15 msec, R vektor: kp. állásban, ST szakaszok: isoel, T hullámok: pozitív, átmeneti zóna: V5-ben RR:130/90 Hgmm, SPO2:99% . Basis fölött 2/6-os systoles zörej Ultrahangnál ami érdemre szorul (talán): Minden segmentumban falmozgások hyperkinetikusak.. A többi eredményem tökéletes, vérképről még nem tudok semmit. Igazából én különösebben nem izgatom magam rajta, inkább csak a szüleim. Tudom, hogy rendes kivizsgálás során állapítható meg, hogy mégis miről lehet szó, de azért néhány eshetőség érdekelne. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Berencsi Enikő :)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
07.
18.
Tisztelt Kérdező! A gyorsult vérkeringés (ezt jelenti a hyperkinesis) önmagában nem betegség, ha nem valaminek a következménye (pl. láz, pajzsmirigy-túlműködés, vérszegénység). A részletesebb vizsgálatok ezt ki fogják mutatni, aggódásra nincs oka. Üdvüzlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
07.
12.
cilon kérdése:

Tisztelt Dr, nő! 28 éves vagyok most csináltak vérképet ami jó.vas,tsh is. Sokszor jön rám rosszullét ilyenkor úgy érzem rögtön elájulok le kell ülnöm. Vérnyomásom alacsony 90 a fölső érték. Hónapok óta állandóan fáradt vagyok.nehéz helytállni,dolgozom. Nem végzek nehéz munkát ez nem indokolja a fáradságot. Nagyon sokszor vagyok
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
07.
12.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban, ismeretlenül sajnos nem tudom megítélni panaszai eredetét, javasolom, forduljon kezelőorvosához, részletesebb kivizsgálás céljából. Üdvözlettel dr Taján Zsuzsa
2013.
07.
12.
Mi lehet a gond? kérdése:

Kedves Doktornő! Enyhe refluxot állapítottak meg nálam 8 napja, amire Controloc 40 tablettát szedtem napi 2x. Mivel napról napra rosszabbul éreztem magam (keveset aludtam, nem volt étvágyam) így a háziorvosom a Controloc 20 tablettát javasolta napi 1x. A Controloc tabletta szedése óta nem jól alszok, már ott tartok, hogy minden 2. este alszok csak. Kaptam altatót is, de nem használ. Többször érzek szívdobogást mikor aludnék, a pulzusom érezhetően magasabb, mint szokott. Azokon az estéken, mikor nem tudok aludni többször érzem, hogy néha
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
07.
12.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban ezt nehéz lenne megítélni, a reflux kezelésére számos gyógyszeres lehetőség van, ha a Controloc mellett panaszai vannak, beszéljen kezelőorvosával, váltsanak másik gyógyszerre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
07.
11.
Katéterezés!! kérdése:

Tisztelt Doktornő! Volt már két évvel ezelőtt infarktusom! Mostanában fulladok,a bal kulcscsont alatt szoritó nyomást éreztem,ezért elmentem a kardiológiára! A következő EKG eredmény született! SR,fr 74/ min,PQ 132 ms,kp tengelyállás,keskeny QRS,trans: V2-3 ,norm.repol.III-a VF jelzett Q hullám.Kérem mondja el véleményét erről a leletről. Köszönettel Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
07.
11.
Tisztelt Kérdező! Egy panaszmentes időszakban készült EKG-nak szinte semmilyen diagnosztikus értéke nincs, egyébként ez a leírás egy teljesen normális görbe. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
07.
02.
viki kérdése:

Tisztelt Doktornő! 21 éves diák vagyok mitralis prolapsussal, MI jelzett/I. Nem merek mozogni, hamar kiesik a szívem a ritmusból, össze-vissza ver, hányingerem lesz, szédülök ilyenkor. (Holteren néhány blokkolt pitvari extrán és reggeli órákban tachycardia hajlamon kívül nem találtak mást, bár akkor egész jó napom volt) Ezek a vizsgálatok októberben készültek. Terheléses ekg-kor inadekvát sinus tachycardiát állapítottak meg, leállítottak a submaximális frekvencia elérése miatt 167-es pulzusnál. 7,1 MET lett. Jó, 10-re nem számítottam, de azért ez meglepett. (Nagymamámnak van billentyűbetegsége, pitvarfibrillációja, ami nála futásnál jött ki 40 éves korában.) A kérdés, amiért Önhöz fordulok, fulladásaimhoz/nehézlégzésemhez (nem rohamszerű) kötődik, amihez a szokásosnál kellemetlenebb és kisebb terhelésre is jelentkező extrasystole társul. Ilyenkor sétálni, beszélni se tudok, mert csak fokozza a dyspnoémat. Úgy érzem, nyom a mellkasom, nem kapok levegőt. Pulzusom ekkor a stressz ellenére gyakran nem magas, sőt, a múltkor 64-et mértem. (általában kellően nyugodt állapotban 70-80 között szokott lenni, de hamar felmegy 100-ra is, kp. táplált vagyok,bétablokkolót nem szedek,se fogamzásgátlót, vérnyomásom normális 100-130, endokrinológiai lelet negatív, vérkép negatív, nem tudom, ennek van-e jelentősége, az LDH-m 384 U/l lett a 2-380 referenciaértékhez képest) A pár napig tartó fulladásos/aritmiás epizód érettségim után jelentkezett, és most pár napja megint hasonlókat érzek, de most nincs különösebb stressz a szokásoson kívül. Orvostanhallgató vagyok, sokat kell tanulni, de rengeteg energiám elveszi ez a szinte folyamatos rosszullét. Tudom, hogy a sport hasznos, és hogy ne figyeljek ennyire magamra, de ez elég nehéz, ha az ember lánya nem kap levegőt, és tudom, hogy ilyenkor nem hiperventillálok. A testmozgást tekintve pedig hiába nem félmaratont szeretnék ismét futni,minimális adagokkal kísérletezem, ha jön a ritmuszavar (egymás után több extra, légszomj, hányinger), nem tudom folytatni. (Egyszer megpróbáltam, és elég rossz volt, utána is szapora maradt a pulzusom egy ideig) Doktornő, én most olyan jól kipanaszkodtam magam! :) Kérem, ha bármi meglátása, véleménye van, ossza meg velem. Nem szeretnék ilyen életet élni. Ellehetetleníti a tanulmányaimat és a kikapcsolódásomat is. Válaszát hálásan köszönöm! Üdvözlettel, Viktória Ui.: Pánikot figyelembe véve még annyi, hogy nincs intenzív félelmi reakcióm már a tünetekre.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
07.
02.
Tiszelt Kérdező! Ha az endokrinolgiai kivizsgálás azt jelenti, hogy nincs pajzsmirigy túlműködése, valamint anaemi ia kizárható, akkor feltehetően keringési hyperkinezise van. ezesetben, ha nem tervez terhességet, a tünetek csökkentésére szedjen beta-blockolót. Közben sportoljon, emelje a terhelhetőségi szintjét, javulni fog a helyzet. Sok sikert! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
06.
28.
Márta kérdése:

Kedves Doktornő! Kérem ne haragudjon, ha butaságot kérdezek! Nemrégiben szemészeten jártam, ahol macula degeneratiót találtak, de szerencsére a száraz típust. A Doktornő kérdezte, hogy nincs-e cukorbetegségem. Tudomásom szerint nincs - mondtam, ami igaz is volt. Kb. 2-3 hete nagyon izzadékony lettem - az orromon csepeg a víz, ami azelőtt soha nem fordult elő -, de ezt ráfogtam a melegre meg a változó korra..., ahogy azt is, hogy időnként szó szerint nem tudok koncentrálni, ami szintén nem jellemző rám. Kb. 1-1,5 hete nagyon szárad a szám. A családban volt cukorbeteg, így vércukormérő készülékem van, csak tesztcsíkot kellett vennem hozzá. Az első mérés egy éhgyomri érték volt. Akkor 7,9-et mértem. Tegnap este étkezés után 1,5 órával a vércukrom 8,0, 2 órával 7, 9 mmol/l volt. Ma reggel - éhgyomorra - 8,0 mmol/l-t mértem. Nem szoktam reggelizni, ma sem ettem, csak egy kávét ittam egy pici tejporral és pöttyel (évek óta ezt használom, a cukorbeteg rokonok révén szoktam rá) és egy pohár cukormentes szörpöt. Továbbra is sivatagnak éreztem a számat, így kíváncsiságból eszközöltem egy újabb mérést. Az érték 4,9 volt. Létezhet ilyen? Évekkel ezelőtt szívritmuszavar kapcsán kórházba kerültem. Akkor a rosszullét után 8,5-ös (kb. 1 órával korábban ettem) vércukrom volt, de 2 nap múlva az éhgyomri érték még inkább alacsony volt, 4 alatti érték, így a cukorbetegség gyanúja lekerült a napirendről. Én ezt egyszerűen nem értem. Lehetséges, hogy a gép rossz? Mert ez bizony nekem különös... Mérési -technikai -hiba nem lehet, mert a gépecske magától szívja fel a vért, nem lehet a kisebb-nagyobb csepp a furcsaság forrása. A szájszáradáson és az izzadékonyságon kívül nincs más tünetem. Nem iszom többet és nem kell többször pisilni. Nem is vakarózom. A vérnyomásom 110-120/80-90 Hgmm. Vérnyomásra nem szedek gyógyszert. A vicc az, hogy az szív UH azt mutatja, hogy koncentrikus bal kamra hyperthrophia, MI-I, relax zavar, diastolés functiozavar, csökkent EF van. Az nem tudom, hogy mitől van és ez mit jelent. Tüdőszűrőn emeltek ki 1,5 éve, mert nagyobb a szívem, mint kellene. A kardiológiára sem tudtam még visszamenni. Szeptember elején tudok elmenni a háziorvoshoz, mert 18-ig van rendelés délután, reggel pedig 8-tól, én viszont 8-18-ig dolgozom. Mi a véleménye erről az egészről kedves Doktornő és mit tanácsol? Méregessem a vércukorszintemet és álljak át a cukorbeteg diétára addig is? Nagyon utálnám, ha kiderülne, hogy én is diabeteses vagyok, de homokba nem dughatom a fejem, mert bizony a saját szememmel láttam miféle rondaságokat okozhat a magas vércukorszint. Nagyon várom és előre is köszönöm a válaszát! Nagyné Márta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
06.
28.
Tisztelt Kérdező! Ezt látatlanban sajnos nem lehet megítélni, mindenképpen indokolt lenne diabetológiai kivizsgálás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
06.
27.
Dr. Tarján Zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Olyan problémával fordulok Önhöz hoy kb 1,5 hónapja fáj a hasam és görcsöl a köldököm körül, és néha mindkét oldalra kisugárzik a fájdalom de jobbra gyakoribb, Urologusnál jártam, csinált ultrahangot, de minden rendben volt, vese és húgyhólyag egyaránt, a vizeletemben volt 1 + vér, genny és fehérje, a ferözés a summamed tablettával megszünt.De a fájdalom és a görcs nem. Nőgyógyásznál is jártam , kézzel megvizsgált, de mindent rendben talált ezen a héten végig mennt a hasam és hányingerem volt , és van is, hasmenés reggel óta nem volt. Étvágyam az minimális van, mert elnyomja a hányinger.Jelenleg időpontra várok belgyógyászatra , csak már nagyon aggódok , hogy mi lehet a probléma.Hasra feküdni nem nagyon bírok, mert fáj.A menzeszel is problémám volt mert csak 1 napig volt meg.gyakran van hőhullámom is. Vérvételre és hasi ultrahangra érdemes lenne elmenni vagy Ön mit javasol? Vagy igy láthatatlanban a panasz alapján tudna e valamit mondani. Lehet idegi alapon is ilyen probléma?Válaszát köszönöm előre is.Tisztelettel:Szabó Aranka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
06.
27.
Kedves Kérdező! Panaszai miatt mindenképpen menjen el gasztroenterológushoz (gyomor-bél szakorvos) is, lehet, hogy további vizsgálatok kellenek a tisztázáshoz és kezeléshez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
06.
26.
Márti kérdése:

Kedves Doktornő! 49 éves nő vagyok. Kéthete voltam gyomortükrözésen, mert állandó szorítást érzek körbe a gyomorszájamnál, ég a gyomrom, a hasam fáj és égő érzés van benne. Vizsgálat után a Doktor Controloc tablettát javasolt, amit a körzeti orvos még mindig nem írt fel, mert a szövettani eredményt megakarta várni. A szövettan eredménye: Gastritis chronica interstitialis levis gradus kezdődő intestinalis metaplasiaval... Kérdésem lenne, mit jelent a "kezdődő intestinalis metaplasiaval..." kifejezés? Kell-e ezt kezelni, ellenőriztetni, további kivizsgálás javasolt-e? A Controloc erre megfelelő gyógyszer-e? Még másik problémám, hogy belső aranyereim vannak. Mostanában gyakran friss piros vérzés van székletürítés után (a széklet nem véres). Nyugodt lehetek-e, hogy az aranyér vérzik, vagy esetleg más eredetű is lehet ez a jelenség? Válaszát megköszönöm, üdvözlettel: Márti
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
06.
26.
Kedves Kérdező! Az intestinalis metaplasia a krónikus gyomorhurutban a sejtek egyfajta átalakulását jelenti, jelen esetben enyhe formában. A kezelést illetően mindenképpen gasztroenterológus tanácsát javaslatát kell követni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
06.
24.
Szívritmuszavar kérdése:

Anyukám 39 éves,és ma reggel (2013.6.24.)Észrevette,hogy össze-vissza kalapál a szíve.Emellett Remeg mind a két keze,és izzad,és hideg.A lába csak hideg.Most van 11:15 És az orvoshoz 13:30.kor megyünk.Ilyenkor mit tegyünk?Megéri ennyit várni,nem lesz ez egyre rosszabb? Válaszát előre is köszönöm. Írta: Gerecze Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
06.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem voltam gépközelben, remélem, azóta sikerült elindulni az orvoshoz, vagy egyéb ésszerű megoldást találni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
06.
21.
Babi kérdése:

Tisztelt doktornő. 42éves nő vagyok 3-4honapja szédülés erős izzadás gyötör már voltam nagyon sok vizsgálaton de semmi. 4 honapja nem cigizek lehetséges hogy ilyen hosszu ideig eltartanak az elvonási tünetek. A KöRzeti orvos szerint nincs összefüggés de azota vagyok rosszul amiota letettem a cigit. Elöre is köszönöm válaszát. Ágnes
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
06.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem tudok érdemi választ adni, panaszainak lehetnek hormonális okai is, ezt is érdemes lenne kivizsgálni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
06.
20.
pulzus értékelhetetlen kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 70 éves elmúltam, enyhe cukorbetegséggel küzdöm, vérnyomásom változó. Egyik alkalommal egy mérés során a vérnyomásmérőm azt írta ki, hogy a pulzus értékelhetetlen. Mi lenne ennek az oka? Mi a teendő ilyenkor? Várom a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
06.
20.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban korántsem biztos, de lehet, hogy önnek szívritmuszavara van, amit a vérnyomásmérő nem tud értékelni. Forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
06.
16.
KLalee86 kérdése:

Kedves Doktornő! Pár napja azt tapasztalom, hogy mikor egy mélyebb levegőt veszek, akkor a jobb oldalamon, a tüdőm felől szúrást érzek. Akkor is jelentkezik ez, mikor hanyatt fekszem, illetve lehajolok valamiért. De csak a jobb oldalamon. Miért lehet ez? Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
06.
16.
Kedves Kérdező! Látatlanban nehéz lenne megmondani, lehet, hogy izomhúzódás azon a területen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
06.
14.
délafrika kérdése:

Tisztelt Doktor NŐ!!! Szeretném ha értelmezné a mellkasi CT leletemet! Hilusokban,medidiastinumban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható! A tüdőparenchymában jobb oldalon a VI-os segmentumban egy 3 mm-es tőle ventrálisan egy 2 mm-es,egyértelműen meszes gócárnyék látható!.Egyéb gócos vagy infiltratív eltérés a tüdőkben nincs! Szabad mellkasi folyadék nincs!Bal oldalon a szívcsúcson pleuropericardialis adhaesio! Két évvel ezelőtt szívinfarktusom volt,idén COPD-ét állapitottak meg!Panaszaim vannak,fulladok,a lépcsőzés nem megy ,fáradékony vagyok,dagad a lábam! Azt szeretném kérdezni,hogy ezek a panaszok lehetnek-e a fenn leírt eredménytől. Köszönettel várom válaszát. Üdvözlettel Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
06.
14.
Tisztelt Kérdező! A leírt eltéréséek egyértelműen régi folyamat kis maradványai, jelen panaszait alaigha magyarázzák. Üdvözllettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
06.
13.
davide kérdése:

Tisztelt Doktor nő! A következő gondommal fordulok Önhöz. 38 éves vagyok és magas volt a vérnyomásom/pl:175/115/azt most gyógyszerrel/coverex/stabilizálták.Elküldtek egy hasi ultrahangra ahol a következőt irták a papírra és ct-re küldtek,de csak jövő héten van időpont. "A máj normális nagyságú,4-es segmentumában 20*17mm-es,környezeténél csökkentebb echogenitású,kissé vegyes szerkezetű.kerekded képlet van."Ez mit jelent?Gondolhatok rosszra is:(! Várom válaszát:Tisztelettel:Bodor Krisztina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
06.
13.
Kedves Kérdező! Mielőtt bármire gondolna, forduljon személyes vizsgálatra gasztroenterológushoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
06.
05.
Selyem Barbie kérdése:

Kedves Címzett! Azért fordulok Önhöz, mert a tanácsát szeretném kérni. A szívem sokat rakoncátlankodik, rendre megszaporodtak a szívpanaszaim a frontoknak köszönhetően. Jellemző tünetek: szédülés, álmos állapot, gyengeségérzet, ájulásérzet, csökkent teherbírás, idegesség. Időnként előforduló tünetek: bal lapockába sugárzó fájdalom, szívszúrás éjszakai ébredés amiatt, hogy egy nagyot dobbant a szívem, mintha kihagyott volna. Nyugodt életet élek, napi szinten 25-30 percet tornázok. Semmilyen gyógyszert nem szedek. Nem iszok alkoholt, nem dohányzok, nem eszek zsíros és olajos ételeket, feldolgozott húsipari készítményeket, édességeket stb. Húsból csak csirkét és halat fogyasztok, fehérlisztet elkerülöm, zöldséget fogyasztok. Családomban vannak szívbetegek. Precíz vérnyomás naplót vezetek, íme néhány érték: 87/51P 65 ; 99/52 P 70 ; 89/57 P 62 ; 100/57 ; P 62 ; 86/52; P 61 ; 107/65 P 66 ; 94/56 P 59 ; 87/54 P 60 ; 100/63 P 59 ; 101/61 P 59 ; 99/59 P 59 ; 93/59 P 57 Aggódnom kellene az egészségem miatt mindezek függvényében? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Selyem Barbara (barbie78@postafiok.hu)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
06.
05.
Tisztelt Kérdező! Panaszai nem utalnak szíveredetre, a vérnyomásmérője viszont valószínűleg irreaálisan lacsony értékeket mutat. Kétség esetén forduljon személyes vizsgálatra kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
05.
26.
Papp Mária kérdése:

Köszönöm szépen az őszinte választ. A jövő héten kivizsgáltatom magam. További jó munkát,eredményes életet kívánok:Mária
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
05.
26.
Kedves Mária! Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni, javulást kívánok, jókívánságait köszönöm. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
05.
26.
Kövecske kérdése:

Tisztelt Doktornő! Napokon keresztül szédüléssel kínlódtam.Ez éjszaka,de főleg a reggeli felkeléskor volt nagyon kellemetlen és eltartott egész délelőtt. Nem az egyensúlyideg-gyulladáshoz hasonló "lassú forgás" volt,amitől hányinger keletkezik,hanem inkább erős megszédülés,amitől felfordult a gyomrom.Pénteken este vízszerű hasmenésem volt órákig,majd éjjel kihánytam az 5órai vacsorám.Nagyon megkönnyebbültem utána,s másnapra a szédülés is enyhült.2 nap telt el,s a szédülés szinte teljesen elmúlt,de ma már újra "normálisan" ettem és megint érzem a (szokásos) nyomást a jobb oldalamon,ahol a májam van. Lehetséges,hogy az epétől volt szédülésem? Mivel nem találtam ezen az oldalon gasztroenterológust (jelenleg nincs a válaszadók között),még egyszer kérem Önt a válaszra. Köszönöm.Tisztelettel: Mária
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
05.
26.
Kedves Mária! Én sajnos azóta nem lettem okosabb, (mint írtam, személyes vizsgálat nélkül nem tudok érdemi választ adni), próbálkozzon egyéb weboldalakkal, vagy forduljon személyes vizsgálatra kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
05.
25.
Szivritmuszavar kérdése:

Tisztelt doktornö!(Asztmás vagyok allergia 1év alatt hiztam 30 kilogrammot)22 évesen szivritmuszavarra vittek 1 évvel ezelött korházba de gyogyszeres kezelés után javult fizikai terhelésre és pihenésre elö jött lassu de megnyult szivverés 1 éve rosszul érzem magam minden nap és volt olyan fullasztó érzés lassu szivveréssel csak annyit éreztem hogy nincs pulzusom de hirtelen mély levegöt szedtem és köhögtem kölürbelül 5 másodpercig nem volt pulzusom de utána megindult a szivverésem gyorsan kezdett verni de ahogy megnyugodtam csökkent tompa szoritó érzést éreztem a fejemben utána és mintha kaparna a torkom voltam kardiologusnál ultrahangon is de semmit nem láttak csak annyit egy kicsit meszes a billentyü de azzal ne foglalkozzak meg egy kis zörej halhaó de azzal se reggel fél este fél nebivolot szedek de hetente van ilyen pulzus kimaradás vagy szivmegállás? ha nem vagyok észnél akkor szerintem eláljulnék vagy nem tudom Kérem irjon válaszát elöre is köszönöm Tisztelettel :váradi tamás
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
05.
25.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, hogy panaszaival forduljon ismételten kardiológushoz, történjenek részletesebb kontrollvizsgálatok (pl. 24 órás ritmusmonitorozás), ezen kívül ellenőríztesse tüdőállapotát és neézzenek utána, hogy a gyors hízás mögött nincs-e pl. pajzsmirigybetegség. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
05.
20.
Balazs kérdése:

Tisztelt Doktornő. Sajnos cukorbeteg lettem 2012.12.29.-én ami miatt kórházba is kerültem 7. napot voltam bent. Azóta is Insulinozom magamat:Naponta 3x INSULIN BASAL (hasbőr alá), valamint 22.-kor a combőr alá INSULIN RAPID. Az lenne a Tisztelet teli kérdésem, hogy mennyi a normális vércukorszint, éhgyomorra étkezés előtt tóltól-tól-ig,étkezés után tóltól-tól-ig, ebéd előtt tól-tól-tól-ig,ebéd után tóltól-tól-ig vacsora előtt tól-tól-tól-ig valamint éjjel 02.00-kor??? Halottam már olyant is, hogy valakinek leesik a cukra 2.8.-ra, holott rendszeresen étkezik, ilyenkor 1db szőlőcukor segít!!! Igaz ez? Ezekre a kérdésekre várom mielőbbi kielégítő és sürgős válaszát az e-mail címemre. Tisztelettel: Süle Ernő Győr Tel:20/526-53-13
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
05.
20.
Tisztelt Kérdező! Ezeket a részletkérdéseket részben nyilván megbeszélte önnel a kezelőorvosa, részben a rendszeres ellenőrzések során lehet tisztázni. Látatlanban nem szeretnék a kezelésbe illetve az étrendbe beleavatkozni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
05.
18.
mellkasi duzzanat kérdése:

Tisztelt Doktornő! 17 éves lány vagyok és olyan problémával fordulok Önhöz,hogy tegnap észrevettem egy duzzanatot a mellkasom jobb oldalán,a mellem fölött kicsivel.Nem fáj egyáltalán,érintésre sem érzékeny,viszont nem tudom,hogy ezt csak beképzelem-e magamnak(hajlamos vagyok rá),de kicsit mintha nehezebben kapnék levegőt.Mitől lehet ez?Nem szeretném a háziorvosom idejét rabolni fölöslegesen,ezért fordultam Önhöz.Természetesen a Doktornő javaslatára azonnal orvosoz fordulok. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Eszter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
05.
18.
Tisztelt Eszter! Lehet, hogy ártalmatlan dolog, de látatlanban biztosan nem lehet eldönteni. Ha aggasztja a dolog, mindenképpen orvoshoz forduljon személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
05.
10.
telviran kérdése:

Tisztelt Doktornő! Hosszas kivizsgálás után vagyok. 5 hónapja van féloldali arcduzzanatom. 2 hónapja befeszültek és megduzzadtak a nyálmirigyeim.A háziorvosom vírus fertőzésre gyanakodott a véreredmények nem igazoltak gyulladást. Egy hónapja szedek Telvirant de most elindultak a vizsgálatok autóimmun kivizsgálás irányába is . Tegnap voltam újabb vérvételen.A kérdésem az lenne hogy a Telvirán szedése nem ronthatja e az eredményeket. Köszönöm Tisztelettel Nagy Janka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
05.
10.
Kedves Kérdező! ehhez nem tudok hozzászólni, de azt sem értem, hogy ha nincs vírusfertőzése, miért szedi még a Telvirant. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
05.
03.
Kovács Andrea kérdése:

köszönöm válaszát. Ilyesmi nem szerepel a záróban. Az egyensúlyközpont volt érintett. tizstelettel Kovács andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
05.
03.
Nagyon szívesen. Ez esetben kezelőorvosi vizsgálat adhat magyarázatot a különbség okára. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
05.
02.
Kovács Andrea kérdése:

T Doktornő! Nem tudom igazából önnek kell e feltennem ezt a kérdést,ha nem elnézését kérem és köszönöm segítségét. A gondom igazából az,hogy tavaly már észrevettem rövidnadrág viselésnél ,idén még inkább,hogy a bal lábam már szemmel láthatóan erősebb . A combomnál mérve ez kb. 5 cm t jelent a vádlimnál pedig 3 at. Nem tudom hova kell ezzel fordulni vagy egyáltalán jelenthet e ez valamilyen betegséget? 5 évvel ezelőtt volt egy agyvelőgyulladásom ,édesanyám pedig rákban hunyt el két éve. Lehet,hogy ezek nem lényeges dolgok ennek szempontjából.. válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Kovács Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
05.
02.
Kedves Kérdező! Nem tudom, járt-e idegrendszeri szövődménnyel az agyvelőgyulladása(esetleges látens bénulás), ez lehet ok. Pontosabb diagnózist kezelőorvosa adhat (és szerepelhet adat az akkori zárójelentésben is). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
26.
sofőr kérdése:

A munkahelyi alkalmassági vizsgálat előtt 1 hétig 135/90-es vérnyomásnál magasabbat nem mértem.Ott az orvos 160/110-et mért. Elküldött a háziorvoshoz kivizsgálásra. Azóta napi 3x kell mérnem. Általában 134/88 körüli és egyszer 137/100 -at mértem .Talán mikor rágondoltam ,hogy jó legyen az eredmény,a vérnyomás felment a 4.napon este 150/100-ra. A pulzus 78-88 szokott lenni.A Panangin normalizálná-e a vérnyomást?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
26.
Kedves Kérdező! Jó lenne egy 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) és ha szükséges akkor gyógyszeres kezelés, erre a Panangin nem alkalmas. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
26.
sofőr kérdése:

A munkahelyi alkalmassági vizsgálat előtt 1 hétig 135/90-es vérnyomásnál magasabbat nem mértem.Ott az orvos 160/110-et mért. Elküldött a háziorvoshoz kivizsgálásra. Azóta napi 3x kell mérnem. Általában 134/88 körüli és egyszer 137/100 -at mértem .Talán mikor rágondoltam ,hogy jó legyen az eredmény,a vérnyomás felment a 4.napon este 150/100-ra. A pulzus 78-88 szokott lenni.A Panangin normalizálná-e a vérnyomást?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
26.
ld. előző válaszomat
2013.
04.
26.
fradista kérdése:

elnézést elértettük egymást én vérnyomásra szedem a tenoxot meg a valsartant mert elötte volt prenessa ami bántotta az asztmám a kérdésem csak annyi hogy mert egész jo a két gyogyszer csak egy kicsit a fejem fáj néha kérdéseim erre utaltak ha kiugrik a vérnyomásom és tensiomint kell bevennem akkkor az állando gyogyszert attol még ugyanugy szedjem e aznap vagy sem 2. kérdés a tenoxtol enyhe fejfájásom van 2 hete szedem a tájékoztatoba benne van mint lehetséges mellékhatás kérdésem meddig tarthat ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
26.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomás beállítása nem egyszerű feladat, egyrészt eltelhet néhány hét, ameddig kialakul a hatás, másrészt nem mindenki reagál egyformán a gyógyszerekre. Ha a Tenoxtól fáj a feje, próbáljanak mást helyette. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
25.
fradista kérdése:

jonapot doktornö olyan kérdésem lenne hogy 2 hete szedek tenoxot 2szer 1-et és valsatrant ezek az asztmám miatt lettek felirva kérdéseim a következök enyhe fejfájás normális e ennyi idö után 2. ma megemelkedett a vérnyomásom 170/110 erre vettem be tensiomint kérdésem tensiomin után az esti adagot ugyanugy vegyem be a tenoxbol vagy ne mert külömbözö válaszokat kaptam válaszát elöre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
26.
Tisztelt Kérdező! Azt hiszem, téved, mert a Tenox és a Valsartan is vérnyomáscsökkentő, nem asztma ellenes szer. Jó lenne tisztázni a kérdést kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
22.
Vérvételen nem lett jó az eredményem. kérdése:

Tisztelt Doktornő. Április 5.én voltam vér vételen Se gamma -glutamil trans: 278 U/l Se GOT 96 U/l Se GPT 167 U/l Hasi ultrahangon a leletem: Kissé nagyobb csillogó echostructurájú máj diffus májlaesio. területén kóros képlet nem ábrázolódott. Ma megismételtettem a vérvételt. Az eredményem Se gamma-glutamil trans: 216U/L Se GOT:91 U/L Se GPT: 176 U/L Kérdésem az lenne csak diéta van erre a zsírmájra vagy valamilyen gyógyszeres kezelés is van.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
22.
Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésére az Orvostudakozón már válaszoltam. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
22.
Marijani kérdése:

Kedves Doktor Nő! Megpróbálom összefoglalni problémámat. 47éves nő vagyok, 8éve 3 műszakban számítógép előtt dolgozom, elég stresszes, pörgős munkahelyen. Alapvérmérsékletem is elég temperamentumos, heves. Szinte folyamatos mozgásban vagyok (munkahely, háztartás, kert, friss hegyi levegő). A változó kor már utolért, menstruációm néha megtréfál, vagy késik, vagy korábban meglátogat. Dohányzom, sokat kirándulok, 164cm/60kg vagyok. Édesanyám nem dohányzó, nem alkoholista, nem túlsúlyos, falusi asszony, hasonló életkorában lett hypertoniás, cukorbeteg. Üzemorvosi ellenőrzés során derült fény magas vérnyomásomra. 180/100 pulzus 90. Háziorvosomhoz irányított. 2 hete voltam először. EKG, 220/125 pulzus 120 Azonnal gyógyszert adott. Valamint Betaloc ZOK 50 mg-os 1x1, Coverex AS 5mg 1x1. Ezzel kezdtünk. Mellkasröntgen lelettel 2nap múlva, mentem, vérnyomásom alig változott, megemelte a Coverexet +1/2tabletta este. Egy hét elteltével, 170/109 pulzus 90, komplex vérvétel eredménye teljesen jó, egyedül a kálium szint magasabb 5,7. Nagyon szeretem a petrezselyem zöldet, sóskát, banánt. A banánról teljesen letiltott a doki bácsim. Kaptam beutalót kardiológiára, hasi ultrahangra, azonnal kértem időpontokat, mindkettőre június elejére jegyeztek elő. Most péntek reggel éjszakás műszak után, orvosnál 180/107 pulzus 85 újra változtattunk a gyógyszereken. Betaloc ZOK 50mg 2x1, Covercard 5/5mg 2x1 valamint, ha a nem változna a vérnyomásom, +1/2 Tenaxum 1mg este. Méréseimet vezetem, ezzel megyek 1hét múlva újra orvosomhoz. Omron vérnyomásmérőnk van odahaza, bevittem kontrollmérésre, pontos. 3x mérem magamnak otthon, átlag jelenleg 2nap után 155/100 88 Soha semmire gyógyszert nem szedek már kb. 20éve. Igaziból beteg sem vagyok. Gyógynövényeket részesítem előnyben, főleg, kakukkfű, kamilla, csalán, cickafark, menta, most már galagonyavirágzat, is fokhagymával. Ezt a háziorvosommal megbeszéltem. Napi 1csésze galagonyát fogyasztok a napközben, nem a gyógyszerekkel egy időben, és ha tehetem az étkezéseimbe beiktatok 1-2 gerezd nyers fokhagymát. A gyógyszerek bevételét követően kb1óra múlva picit szédülök, „kótyagosnak” érzem magam, gondolom ez normális, hatnak a gyógyszerek. Bal oldalt a bordáimnál szúrásokat érzek néha, de ez is elmúlik egy idő után. Kérdésem a következő, tekintettel a késői kardiológiai vizsgálatra, a jelenlegi gyógyszerek megfelelőek (Betaloc ZOK 50mg 2x1, Covercard 5/5mg 2x1, szükség esetén Tenaxum 1mg este ½) ? Mennyi idő kell a teljes hatás kialakulásához? Válaszát köszönöm Marika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
22.
Kedves Kérdező! A vérnyomáscsökkentő gyógyszereket csak annak alapján lehet minősíteni, hogy mennyire hatékonyak. A célvérnyomás <140/90 Hgmm, a gyógyszerek hatása pár hét alatt alakulhat ki. Ne tévessze meg, hogy nem érez panaszt, a magas vérnyomás alattomos betegség, mire panaszt okoz, addigra már komoly következményeket okozhat. Édesanyja példáját figyelembe véve, vércukrát is ellenőríztetnie kellene. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
19.
Anya kérdése:

Jó napot kívánok!!!!! Meg szettném kérdezni,hogy vastag bélel műtöttek és műtét után mikor kel felkelni és enni mikor szabad. Előre is köszönöm a választ.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
19.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem tudok önnek válaszolni, forduljon kérdésével az önt operáló sebészeti osztályhoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
15.
Mps kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Enyhe Mps-em van.Amit ellenőriztetni szoktam évente ultrahangon. Mellette csináltak terheléses ekg-t NEGATÍV Ekg-t Inkomplett jobb tawaraszár blokk van írva (ez az ami ,aggaszt,mert utána olvastam,ahol azt írják róla,h hirtelen halál gyakori) Ekg holter azon meg volt psvt(1 percig tartó) ,amire a kardiologusom azt mondta,h specifikus teendő nincs,gyakori az egész lelet a mps-nél nyugodjak meg,szedjem a magne b6-ot. Ön mit gondol valóban nem kell foglalkoznom ezekkel? Köszönettel: Anett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
16.
Kedves Kérdező! Ezek a leírt eltérések valóban nem adnak okot aggodalomra, nem kell foglalkoznia velük. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
15.
vesebetegség kérdése:

Tisztelt Zsuzsa! Foglalkozásegészségügyi vizsgálat keretében végzett laborvizsgálaton kiderült, hogy túl magas a véremben a kreatin szint, és lehetséges, hogy vesebeteg vagyok. Újabb vizsgálatra a következő hétre kaptam időpontot, és addig is érdeklődnék, hogy amennyiben megint magas lesz, utána milyen vizsgálatokra számíthatok, illetve milyen kezelések várnak rám, ha vesebeteg vagyok? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
15.
Tisztelt Kérdező! Kezelőorvosa nyilván a megfelelő szakrendelésre fogja irányítani, hogy a vesebetegség természetét, fokát, kezelésének módját meghatározhassák. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
07.
mps kérdése:

Tisztelt doktor nő! 32 éves nö vagyok.Enyhe mpsem van,nemreg is voltam ultrahangon,szerencsére mindent rendben találtak.Viszont ma elkezdett olyan erösen verni a szivem azt hittem kiugrik:((((Kb fél óráig tartott:((Nagyon megijedtem,nagyon gyorsan es erösen vert,éreztem,,borzasztó volt:((Fél óra után magától elmúlt....Szokott néha szúrni is a mellkasom,de iylet még nem éreztem:(Ön szerint ezzel foglalkozzak:menjek kivizsgálásra?Ultrahangon kb másfél honapja voltam...Sokat stresszelek,feszült is vagyok:(.Nem tudom van e hozzá köze,de kb 4-5 napja pedig száraz köhögésem van,ezt se tudom mitöl lehet:(Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
07.
Tisztelt Kérdező! Ezt személyes orvosi vizsgálat döntheti el, látatlanban nem tudok önnek érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
07.
astrix kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném kérdezni: kezelőorvosom által felírt astrix helyett szedhetem-e az aspirin protektet? Tizenkilenc évvel ezelőtt nyombélfekélyem volt, évek óta - jelenleg is - tünetmentes. Válaszát köszönöm szépen, üdvözlettel: Kárpáthy Anna (61 éves)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
07.
Tisztelt Kérdező! Szerintem igen, de amellett is ajánlott a gyomor védelme. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
06.
CONCOR ÉS AUGMENTIN kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném kérdezni, hogy a Concor Cor gyógyszer mellé (Mitr. P. miatt) valóban szedhető-e az Augmentin? Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
06.
Tisztelt Kérdező! Ha szükséges, igen. dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
05.
Nikol kérdése:

Azért köszönöm :)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
05.
Nincs mit :)
2013.
04.
04.
Nikol kérdése:

Tisztelt Doktornő! Vettem egy alakformáló ruhát(külön van a rövidnadrág és a felső rész)!Nagyon feszülős eléggé kényelmetlen,de gondolom csak az elején és még nyúlni is fog.Szóval eléggé hatásos.Engem az érdekelne,hogy rendszeres hordása veszélyes lehet az egészségemre?Emésztésre stb... Válaszát előre is köszönöm!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
05.
Kedves Kérdező! Nem hiszem, hogy erre érdemben tudnék válaszolni :) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
04.
02.
Mazsola kérdése:

Tisztelt Doktornő,2-honapja volt hasi sérv műtétem hálóbeültetéssel,semmi panaszom minden rendbe a kérdésem a következő,mikortól lehet a fokozatos terhelést elkezdeni ,gondolok én kisebb fizikai munka ,tárgyak emelése,sport. Eddigi kíméletes dolgaim közt emelés csak 3-4 kilóra szűkítettem,próbálom a hajolgatásokat minimalizálni,.Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
04.
02.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ezen a területen nincs elég tapaszatalatom, legjobb lenne, ha a sebésztől kérdzené meg, aki a műtétet végezte. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
26.
Andi kérdése:

Jó napot kívánok én azt szeretném meg kérdezni, hogy heti pár alkalommal be dűben a szíven és kapok rá cocor tablettát 1 szemet kell szednem de sajnos a pulzusom 55-60 percenként ez nem kevés vagy a gyógyszertől van és mi okozza ezeket a be dübenéseket kérem válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
26.
Kedves Kérdező! A Concor csökkenti az extra ütéseket és a pulzust is. Az extra ütések gyakoriak, egészséges szíven nincs kóros jelentőségük. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
21.
emerson kérdése:

Jó estét kívánok! 17 éves fiú vagyok! Mellkasi szorító érzés mitől? Focizás közben az egyik sprint után szorító érzést éreztem a mellkasomnál.A pulzusom lelassult és rosszullét kerülgetett 1-2 perc múlva teljesen rendbe jötte. .Kardiológián egy éve voltam akkor szúró érzést éreztem a mellkasomnál végeztek szívultrahangot,ekgt,doppler vizsgálatot de minden rendben volt. .Ez már a 3 ilyen eset.Hamarosan elmegyek terheléses ekg-ra. Minek a tünetei az én esetemben lévő problémák?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
21.
Kedves Kérdező! Fiatal kora ellenére lehet ritmuszavara, ezt mindenképp ki kellene vizsgáltatni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
20.
Szegfű Gizella kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Olyan problémával fordulok önhöz hogy 33 éves kismama vagyok.11 Éve kaptam egy mélyvénás trómbózist a bal lábamon szülés után 6 héttel. Genetikai vizsgálat igazolta hogy leiden mutáció heteró zigota vagyok. Most jelenleg 7 hetes kismama vagyok Clexan injekciót kapok ,és ez a 3.terhességem . Két napja vérezni kezdtem és elmentem a nőgyógyászomhoz aki közölte velem hogy az embrio él és ver a szíve . Megvizsgált majd hüvelyi uh.-is csinált. Rá két-3 órára görcsölni kezdtem és tenyérnyi alvadt vérömlenyek távoztak elég nagy mennyiségben kb 1 órán keresztül. Majd csináltak hasi ultra hangot és az embrio meg van és dobog a szíve.Kérdésem mi okozhatta ezt a nagy mennyiségű vér ömlenyt amit nem vett észre a nőgyógyász hüvelyi uh-án..Azóta is vérzek de már kisebb mennyiséget.Köszönöm szépen mielőbbi válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
20.
Kedves Kérdező! Sajnos, nem tudom önnek megmondani, minden bizonnyal nőgyógyászati eredetű lehetett ez a vérzés, mindenképpen indokolt lenne egy ilyen irányú kontroll vizsgálat, ha ez, mint sejtem, hüvelyi vérzés volt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
20.
Szabone kérdése:

Koszonom a valaszt en is arra gyanakszom ,mar 2x elofordult hogy akkor jott elo ha colat vagy pepsit ittam de volt amikor nem ittam es akkor is elojott.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
20.
Nagyon szívesen!
2013.
03.
20.
Szabone kérdése:

Tisztelt doktorno ,nagyon kellemetlen panaszaim vannak es a hazi orvosom nem tud mit kezdeni veluk csak talalgat,tavaj kezdodott es idonkent visszater ,ugy kezdodik hogy nehezen kezdek nyelni meg a levegot is ha nyelem olyan erzesem van mintha a hatam kozepen menne le es faj ,fura gubanc erzes a torkom jobb oldalan ,van amikor ezt kovetoen hirtelen feldagad a folso ajkam is mintha szilikonos lenne de ez nem mindig aztan par ora mulva magatol elmulik.Tavaj oktoberbe ereztem ezt utoljara de most megint elojott ,ugy erzem mintha a szivdobogasom is erosseb,gyorsabb lenne ilyenkor.Betegsegeim amik vannak,vegyszer alergia es gerincproblemak,szpondiloza es ket gerincserv.Nagyon megkoszonnem ha valami utmutatot kapnek hogy mi lehet ez? Valaszat elore is koszonom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
20.
Tisztelt Kérdező! Panaszai alapján allergiás eredet gyanúja merül fel, javasolom, tegye fel kérdését ezen az oldalon allergológus szakértőnek! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
19.
Szúró fájdalom kérdése:

Üdvözlöm! Szeretném kérdezni hogy milyen lehetséges probléma lehet:mai nap is jobb oldalon mellkason szúró fájdalom jött elő.Allig tudtam levegőt venni,se lefeküdni semm hajulni nem tudtam.Ez körübellül egy fél óráig tartott.Ezalatt csak apró levegővételeket tudtam venni.Utána ennyhült a fájdalom és kiss fekvés után elmúlt.Néha volt már ez a szúró fájdalom de akkor csak egy pár másodpercig. Előre is köszönöm válaszát. Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
19.
Kedves Kérdező! Látatlanban nem tudom megmondani, valószínűleg mozgásszervi eredetű lehet. a panaszok ismétlődése vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
18.
tarján kérdése:

jo napott kivánok!! azt szeretném megkérdezni hogy a bizoblock5 mg tabbletta és a bizoblock plusz 5 mg/ 100 mg tabbletta között mi a különbség!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
18.
Kedves Kérdező! Utóbbi nem szerepel a gyógyszeradatbázisban, nem tudom önnek megmondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
15.
hypertonia kérdése:

Kedves Dr.NŐ! A férjemnek kb. 3 éve magas vérnyomást diagnosztizáltak.2 féle gyogyszert szed(CO-PERINEVA 4mg/1,25mg 2x1 és PERINDOPRIL ACTAVIS 4mg 2x1.) Kérdésem:Okozhatják-e a gyogyszerek az azota fenálló potencia zavarát és ha igem mi a teendőnk hová forduljunk? Válaszát előre is köszönöm.TERÉZ
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
15.
Kedves Kérdező! Elvileg bármilyen egyéni összeférhetetlenség előfordulhat, javasolom, keressék fel férje kezelőorvosát, próbáljanak másik gyógyszert! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
10.
Pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Köszönöm válaszát! Természetesen elfogadom az orvosok véleményét. Inkább csak az zavart, hogy a terhességem alatt folyamatosan ellenőrizték a vérnyomásom, EKG is készült, az első tünetek pedig a szülés után jöttek, és nem tudom, mi lehet a hirtelen változás oka. Mi az, amit meg kell tennem ahhoz, hogy ne legyek egy életen át gyógyszerhez kötve. Valami biztos okozza ezt?!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
10.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem tudom megmondani, hogy egy bizonyos időponttól kezdve miért vannak magasabb vérnyomásértékei, viszont ha magasvérnyomás betegség derül ki a vizsgálatok során, akkor számítania kell a tartós gyógyszerszedésre. A hypertonia az esetek 95%-ában önálló betegség, tehát nincs olyan ismert ok, ami felelőssé tehető érte. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
10.
Pulzus kérdése:

Tisztelet Doktor Nő! Azért fordulok Önhöz, mert a belgyógyász házi orvosunk Lokren(20 mg) (fél/nap) tablettát írt fel, és szeretném tudni, hogy a tabletta szedése valóban indokolt lehet e az esetemben. 31 éves nő vagyok, korábban mindig alacsony vérnyomással. 2012. januárjában az utolsó szülés után 3 hónappal egyszer nagyon rosszul lettem egy eléggé megterhelő napon. Nagyon erős fejfájás gyötört, hányinger kíséretében, melynek oka 160/95 vérnyomás volt. Pihenéssel rendeződött. 24 órás vérnyomásmérés eredményeit úgy értékelték, hogy olykor emelkedett értékeket mutatott, pulzus 80-90 között/perc, nyugalmi alvó helyzetben pedig folyamatosan normál optimális értékek voltak olvashatók. Mivel szoptattam, gyógyszert nem írtak fel. Azóta nem volt ilyen rosszullétem. Mostanáig. Vesekő (1,1 cm) a pyelumban elzáródást okozott. 5 nap lázas rosszullét után DJ katétert kaptam. A kórházból történő távozásom után 3 nappal szintén egy fárasztó nap után jött a fejfájás, melyhez 150/90- es vérnyomás vezetett. Pihenéssel ismét rendeződött, viszont a pulzusom folyamatosan 80-100 között mozog. Vérnyomásom egy nap 5 mérésből háromszor emelkedett értékeket mutat. ( 130/90 körül felfelé)A háziorvosnál ESWL kezelés utáni 2. napon mért 140/104-es vérnyomás érték hatására írták fel a lokren tablettát. Lehetséges, hogy ha a vesekő problémáim megszűnnek, katéter kikerül, akkor a pulzus és vérnyomás gondjaim is rendeződnek?! Nem szeretném feleslegesen szervezetem egy olyan tablettához szoktatni, melynek szedése nem feltétlenül indokolt. Legutóbb 112/80-as vérnyomást mértem a mai napon, 91-es pulzussal. Ha bevettem volna tablettát, nem lenne a vérnyomásom túl alacsony?!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
10.
Tisztelt Kérdező! Ha jól látom, az utóbbi két évben több alkalommal volt magasabb vérnyomása, amit ön külső körülményekhez (fáradtság, vesepanaszok) társít. Azt hiszem, hogy legalábbis labilis hypertoniája van, ami miatt a gyógyszer szedésének sokkal kisebb a kockázata, mint annak, hogy nem szedi. Ki lehet próbálni, hogy zavaró tényezők nélkül milyen a vérnyomása (24 órás vérnyomásmonitorozás), de nem lennék meglepve, ha akkor is lennének magasabb értékek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
10.
Natika112 kérdése:

Tisztelt doktor Nő! Kb egy éve,naponta többször erősen megszédülök,tart pár másodpercig,utána elég gyengének érzem magam egy ideig. Mitől lehet? esetleg nyak csigolyárol lehetséges? Az nagyon fáj,sőt az egész hátam,derekam is.Nagyon rossz érzés. Köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
10.
Tisztelt Kérdező! Elképzelhető, de biztoság okából ki kellene zárni szívritmuszavar (átvezetési hiba, block) fennállását is, mert az is okozhat ilyen panaszokat. Forduljon kezelőorvosához, történjen kardiológiai illetve reumatológiai vizsgálat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
08.
Vélemény kérdése:

Kedves Doktornő! A segítségét szeretném kérni. 27 éves lány vagyok 10 éve derült fény mitr.prolapsusra.Ellenőriztetem évente.Mondták ,hogy enyhe nagyon.Nem is változott.Semmit nem szedtem csak magnéziumot.Mégis elkezdett foglalkoztatni engem ,hogy miért érzek szívdobogásérzést és elkezdtm negyed évente ekg-t csináltatni.Ultrahangot nem csináltak mert 6 hónap telt csak el az elöző óta és a kardiológusom mondta,hogy ezt amúgy se kell ilyen sűrűn.Nincs semmi bajom.Addig addig mondogattam a szívdobogást neki míg rám tettek egy holtert.Nagyon féltem,hogy nehogy valami "halálos" ritmuszavar legyen rajta,de örültem is,hogy legalább megtudom mi az amit érzek.Természetesen ki jött aminek örültem de csak 1 percig kb.Leírnám,hogy mi volt az értékelésen. Holter: Sr,átlag szív f. 76/min Egy VES.Nem sign.számú SVES rövid ideig tartó psvt látható. Salve,VT,PF, sign.ST eltérés nem volt. Erre mondta a kardiológus,hogy sportoljak mert a rendszeres sport megszüntetheti.Szoktam érezni de másodpercekig,Amit nem értek az az,hogy azt olvastam,hogy ez a fajta gyors pulzussal jár.Én meg mikor megnézem a nyakamnál ha rámjön,nem mondanám gyorsnak.Csak az alapnál gyorsabb.5-6 ütés gyorsabb 1-2 lassabb. Az ekgmra azt mondták van jobb tawara szár blokkom.Utána olvastam,hogy szívizom gyengeséggel vagy kársodás miatt van.De az ultrahangon jó myocardium funkció van írva.10 éven keresztül mindig ezt írták rá.Nem nyugodtam ezek után se,kértem egy terhelést is.Teljesen negatív lett,100%-os terhelhetőség volt rajta ritmuszavar nem provokálodott.Erre a kardiológus azt mondta,hogy most már nem tud milyen vizsgálatra elküldeni,hagyjam abba nincs semmi bajom. Akkor mitől vannak ezek a dobogások vagy a psvt?Köze van a prolapsushoz vagy a jobb szár blokkhoz?Ezek okozhatnak hirtelen szívhalált?A doktornő szerint ennyi vizsgálattól kiderült volna ha van vmi komolyabb bajom vagy ritmus zavarom?Attól félek még,hogy ugye nem ajánlották nekem a gyógyszer szedését és félek nehogy ez miatt "ártsak" a szivemnek.Sportolni szoktam,vékony testalkatú lány vagyok.Vérnyomásom inkább alacsonyabb. Igaz az,hogy ez a 3 eltérés ami van nekem gyakori azoknál,akiknek prolapsusuk van? Elnézést a sok kérdésért de csak így tudnék megnyugodni ha választ kapnék rájuk. Köszönettel : Rita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
08.
Kedves Rita! Alig hiszem, hogy ha az alapos és részletes vizsgálatok, az orvos magyarázata, aki személyesen ismeri önt és a leleteket is, nem nyugtatták meg, akkor az én véleményem, ami egyezik azzal, amit kezelőorvosa mondott, megnyugtatná, de rajtam ne múljék. Ne foglalkozzon ennyit látszatproblémákkal, örüljön, hogy nincs semmi komoly baja, dolgozzon, sportoljon, élvezze az életet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
07.
Schmeizl Alex kérdése:

Tisztelt Dr.Nő!!!!annyit szeretnék kérdezni hogy voltam elektrofizologiai vizsgálaton!!!és nem találtak semmit se ritmuszavart semmi elváltozást!!!az lehet hogy ettöl még valami baja lehet a szívemnek?vagy ez pszihologiai kérdés?!!!VÁLASZÁT IS ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!üdv egy beteg!!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
07.
Tisztelt Kérdező! Az elektrofiziológiai vizsgálat a ritmuszavarra vonatkozóan ad információt, ettől koszorúér- vagy billentyű- vagy szívizombetegség fennállhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
03.
görcsölés kérdése:

Kedves Dr.Nő. Nekem olyan problémám van hogy bal oldalt borda alatt görcsölök!Ez már több hónapja kezdődött nálam,de nem minden nap görcsölök de már sajnos egyre többször!Megtudná nekem írni hogy mi van ott és miért fájhat? Köszönettel:Mariann
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
03.
Kedves Mariann! Azon a tájékon a gyomra van, panaszok esetén forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
01.
Ildikó kérdése:

Tisztelt doktornő!Jobb mell alatt a bordám fáj egy pontban.ez volt már máskoris,de nem mentem orvoshoz,párnap alatt megszünt.Kérdésem hogy mi lehet ez??Várom válaszát,tisztelettel Ildikó
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! Lehet bordaközti idegbántalom vagy izomhúzódás, ha nem szűnik, forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
03.
01.
Szabóné Salamon Melinda kérdése:

Tisztelt Doktornő! 34 éves 1 gyermekes anyuka vagyok. 3 éve szívritmuszavarral mentem el a háziorvoshoz aki MPS-t állapított meg, azt mondta ezzel nem kell foglalkozni nem veszélyes. Most januárban voltam a kardiológián ultrahangon. A lelet: Ao.gyök:28mm. Ao.V:1,4 m/s. Háromtasakos vékony billentyű. Al:0. As:0. A.pulm:28mm. Pl:0. Bk.norm.tág. Jk:13mm. IVS:10mm. Dd:50mm. Hf:9mm. Ds:31mm. EF:68%. Bp:39mm. Jp:38mm. E/A: 96/78. VCI:13mm. Mitralis bill.:vékony. TI:I. számított pulm.syst.nyomás:15+10Hgmm. Falmozgászavar nincs. Üregi thrombus nincs. Peric.folyadékgyülem nincs. Vélemény: MPS. Insuff. valv.mitr. Insuff.valv.tricusp. Jó systoles és diastoles functio. Javaslat:sebészeti, fogászati beavatkozás esetén antibioticus profilaxis. Kétévente Echo-kontroll. A kardiológus azt mondta a ritmuszavarra szedjek magnéziumot egyéb teendő nincs. A háziorvosom 10mg.-os Betalocot írt fel, mert időnként picit magas a pulzusom. Az lenne akérdésem, hogy szedjem-e a gyógyszert, mert a pulzusomat leviszi van úgy hogy nagyon is, de aritmuszavar megmarad. Szeretném a tanácsát kérni, hogy mivel tudnám ezeket csökkenteni. Van úgy hogy napokog semmi probléma, de van úgy hogy nagyon rossz. Olyan érzés mintha 1-1 ütés kimaradna. A fiamnak szeretnénk kistestvért, de nem tudom, hogy így szabad-e, okozhat-e valami problémát. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! A meglévő eltérések kis fokúak, nem szükséges emiatt kezelés. A Betaloc nem gyógyító, hanem az extra ütések ellensúlyozására valók, de nem szükséges szednie, pláne, ha nem hatásos (terhesség-szoptatás esetén amúgy is ellenjavallt.) Az extra ütések ártalmatlanok, a magnézium csökkentheti a szubjektív panaszokat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
27.
Sinus tachicardia kérdése:

Tisztelt dr nő szertném kérdezni hogy nekem sinus tachicardiam van és ezzel lehet e sportolni??meg szereteném kérdezni h lesz nekem elektrofiziologiám azzal megtudnak gyogyitani és van e hátránya a beavatkozásnak?vagy valami gyogyszeres kezelést igényel e ?válaszát előre is köszönöm ALEX!!!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Nem világos az, hogy milyen ritmuszavara van, ugyanis a sinus tachykardia miatt nemigen szoktak elektrofiziológiai vizsgálatot végezni. Miután ez ellentmondásos, a kérdésére nem tudok érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
26.
Mit tehetek? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Immáron harmadjára szeretném kérni segítségét, tanácsát. Szapora szívverés miatt szedek napi fél Concort. Előtte más gyógyszert szedtem, de az elmúlt időben elég sűrűn volt olyan, hogy egyszer csak elkezdett "szaladni" a pulzusom, hol 120-al vert olyankor, hol 140-el a szívem, és nagyon erőteljesen éreztem mindenemben. Talán ez a legrosszabb az egészben, hogy nagyon érzem a lüktetést! Ezért cserélték le a régi gyógyszeremet. Viszont a Concor mellett is megmaradt alkalmanként ez a nagyon erős szívverésérzés, főleg délután és az esti órákban, csak most már a pulzusom max. 80-85 ilyenkor. De maga az érzés meg van, lüktet mindenemben és lehet az ijedtségtől, de a légzésem is felgyorsul. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mit tehetek? Lehet ezen segíteni valahogy? Amikor kezdődik az erőteljes dobogás, nem lehet valamit bevenni, vagy tenni, hogy jobb legyen? Mondjuk a magnéziumra gondoltam, de orvosi vélemény nélkül nem merek semmit sem bevenni, ill. használni. Ma is volt már 1x ilyen, bár egész nap nem éreztem jól magam (lehet valami front van), szédelgek, kóválygok. Tanácsát, segítségét előre is tisztelettel köszönöm! Üdvözlettel: Miléna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
26.
Kedves Kérdező! A Concornak sincs 24 órás hatása általában, a napi adagot ossza el két részre, vagy emelje 2x1/2-re, ez biztosan hatni fog, figyelje, hogy a vérnyomása nem csökken-e túlzottan. Üdvözlettel Dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
24.
ritmuszavaros kérdése:

Kedves Doktornő! Ritmuszavarok miatt tettek rám november környékén holtert ami több VES és SVES, mindkettőből 30-40 db (pontosan már nem tudom). Szeretném megkérdezni hogy ezek pontosan milyen jellegű ritmuszavarok és okozhatnak e hirtelen szívhalált? Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
25.
Kedves Kérdező! Ezek gyakori, jóindulatú ritmuszavarok, ilyen számban biztosan nem jelentenek problémát. Egyébként is ártalmatlanok, ha semmi szervi szívbetegség nem áll a háttérben. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
23.
Nem túl erős? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az orrvérzésről beszéltem a háziorvosommal, szerinte kizárt, hogy mellékhatás lenne. Inkább véletlen egybeesésnek tartja, mivel kissé náthás is vagyok. Így szedem továbbra is a Concort. Viszont ismét kérdezni szeretnék Öntől! 1 hete szedem reggel fél szemmel a Concort. A háziorvosom javaslatára 2-3 óránként mérem a vérnyomásom és pulzusom. Általában az RR 90-100/60-70 a pulzusom pedig 60-70 között mozog. Azt szeretném kérdezni, hogy ez nem túl alacsony? A fejem is fáj, gondolom ez miatt. (A Concor előtt 120-130/80-90 volt a vérnyomásom 90-100-as pulzussal!) Nem erős nekem ez a gyógyszer Ön szerint? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Bocskai Miléna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! A nyugalmi alacsonyabb vérnyomás fizikai terhelésre nyilván magasabb lesz, ez az "ára" annak, hogy a pulzusa csökken. A fejfájásnak sok egyéb oka is lehet, egyáltalán nem indokolt, hogy ilyen érték fejfájást okozzon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
19.
Mellékhatás? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Vasárnap óta szedek kardiológus által felírt Concort, napi fél szemet. Ma reggel orrfújás közben el kezdett vérezni az orrom, nem sokáig, de eléggé vérzett. Ez lehet a gyógyszer mellékhatása? Soha nem vérzett még az orrom. Amióta elállt, azóta pedig olyan orrfolyásom van, mint ha allergiás lennék, nagyon sűrűn kell fújnom, de csak vízszerű az orrváladék. A Concor betegtájékoztatójában olvastam, hogy lehet mellékhatás allergiaszerű orrfolyás. Ezért az szeretném kérdezni, hogy az orrvérzés és orrfolyás mellékhatás lenne? És ebben az esetben nem kellene abbahagynom a gyógyszer szedését? Válaszát előre is nagyon szépen megköszönöm! Tisztelettel: Bocskai Miléna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! Még nem találkoztam ilyen mellékhatással, a leírásban sem találok ilyen tünetet, de kétség esetén forduljon kezelőorvosához, és addig ne szedje a gyógyszert. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
15.
Részletes laboreredményem kérdése:

Tisztelt Dr. Nő! Részletes laboreredményem: Fehérvérsejtszám 7,1 G/L Vörösvértest szám 5,1T/L Haemoglobin 154,0g/L Haematokrit 44,8% Se nátrium megh. 142mmol/L Se kálium megh. 4,44mmol/L Szérum glukóz megh. 4,5mmol/L Se karbamid megh. 4,3mmol/L Se kreatinin megh. (enzimatikus) Se kreatinin konc. (enzimatikus) 58umol/L eGFR-EPI. >90ml/perc Se húgysav megh. 231umol/L Se összbilirubin megh. 9,5 umol/L Se alanin aminotranszferáz megh. 30U/L Se gamma Gt megh 51U/L Se alkalikusz foszfatáz megh. 201U/L Se össz-koleszterin megh. 5,00mmol/L Se triglicerid megh. 0,68mmol/L Se HDL-koleszterin megh. 1,94mmol/L Se alfa-amiláz megh.54U/L Vérselytsüllyedés 10mm/h Se CRP mennyiség megh. 2,7mg/L Glucose negatív Protein negatív Bilirubin negatív Urobilinogen normál pH 5,0 Fajsúly 1,018 Vörösvértest negatív Ketonok negatív Nitrit negatív Leukocyta negatív Mint ahogy írtam a novemberi gamma gt-m 59U/L A decemberi 65U/L A februári 51U/L Mitől emelkedhetett meg? Az lehet,hogy most már mindig ilyen értéket fog mutatni, azt mondják ez nem magas csak emelkedett! Diétázom is, az igaz,hogy nagyon kevés folyadékot iszom. Nem szedek semilyen gyógyszert sem, alkoholt sem iszom soha!Nem kárositom magam! Kb. 4-5 éve volt epeműtétem-befolyásol ez valamit? Kérem Dr. Nő segítsen véleményével!Félek ettől! Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
15.
Tisztelt Kérdező! Nem a részletes laboreredményeire, hanem az általános állapotára gondoltam, amikor azt írtam, hogy részletesebb ismeretek hiányában nem tudok önnek válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
14.
Laboreredmény kérdése:

Tisztelet Dr. Nő Novemberi gamma gt-m 59U/L a többi eredményem jó Decemberi 65U/L a többi eredmény jó Februári 51U/L a többi eredményem jó Mitől lehet magas? Kb. 4-5 éve volt epeműtétem.Köze van az epeműtéthez? Hasi uh on is voltam, ott is minden rendben volt! Véleményét kérném!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Adatainak részletesebb ismerete nélkül, látatlanban sajnos nem tudom önnek megmondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
14.
júlia kérdése:

Tisztelt Doktornő! 32 éves fiatal anyuka vagyok .Nagyon szép házasságban élünk a férjemmel és 2 gyönyörű gyerekkel. A férjem 37 éves .Szemcse szóróként dolgozik egy cégnél.Minden évben elküldik alkalmassági vizsgálatra ami nagyon jó dolog.De sajnos minden évbe ugyan az a probléma alig akarják neki megadni mert a máj értékek nem jók. 32 éves volt a férjem amikor egy szívrohammal bevitték a kórházba , ott megállapították hogy szívizom gyulladása volt , ezt követően magas vérnyomása miatt 5 éve vérnyomás csökkentőket szed a LOKRENT meg a COVEREX complexet.Ezt rendszeresen szedi és e kezelés mellett a vérnyomása normális. Olyan 3 éve vérvétel után rádöbbentünk hogy magasak a GOT(46), GPT(81), GAMMA -GT(104) értékek , van amikor ennél magasabbak és van amikor ennél alacsonyabbak.A Házi orvos elküldte hasi UH ra ahol azt mondták nagyon zsíros a mája de semmi mást nem látnak , elküldték hepatitis vizsgálatra már többször is az is negativ.A legutóbbi vérvétel ami a napokban volt a koleszterin szint is meg a triglicerid szint sem jó .Erre adtak TEVALIPINI nevű gyógyszert este 1 db lefekvés előtt. Én nagyon félek mert ez nem normális hogy ezek az értékek ilyen magasak.A férjem nem cigarettázik és nem fogyaszt alkoholt ez kizárható így nem tudjuk mi okozhatja.A közérzete jó vidám kiegyensúlyozott , nem túl súlyos , van étvágya de ennek ellenére mégis valami nincs rendbe.Hova forduljunk mit tegyünk esetleg diétával ez csökkenthető , mert annak ellenére hogy nem túl súlyos enni szeret és a magyaros ételek nagy imádója. A családjába az anyukájának is ilyen értékei vannak , neki is ezek az értékek magasak esetleg ez örökölhető?A Legalont már többször is szedte .az jó ,azt meddig lehet használni ?vagy egyáltalán van valami ami csökkentheti ezeket az értékeket ? Most megint menni kell alkalmassági vizsgálatra és félünk hogy nem fogja megkapni és akkor még a munkahelyét is elveszítheti. Nagyon szépen megkérem tessék nekem válaszolni , hogy mit tegyünk hova forduljunk , esetleg van erre valami féle fajta kezelés vagy gyógyszer vagy valami nővényi alapú ami csökkentheti az értékeket? Vagy ezek az értékek mire utalnak? Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is meg a segítséget. Üdv:Szilágyi Júlia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, keressenek speciálisan májjal foglalkozó, hepatológiai szakrendelést, férjének nyyilván ott tudnának a legmegfelelőbb módon segíteni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
14.
Szív vagy valami más? kérdése:

Kedves Doktor nő! 9 éve vagyok pánikbeteg, 2 gyermeket szültem, a kisfiam most 3 hónapos, sajnos vele és születése után nagyon sok probléma ért! Körülbelül 1 hónapja van olyan, hogy a bal oldalalmon a bordáim alatt fáj, nem szúr, nem görcsöl, fáj! 1 éve van szédülésem is, neurológus látott, azt mondta pszihcés eredetű! Ez a fájás lehet a szívem, vagy esetleg bordaközi neuralgia?! Dohányzom, kávézom...sajnos...! Más tünetem nincs, csak ez a fájás, ami mozgásra, erős levegővételre erősödik... Köszönöm válaszát! Tündi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
14.
Kedves Kérdező! Szívre nem jellemzőek a panaszai, lehet gerinc-eredetű, lehet gyomortól, ennél többet személyes vizsgálattal lehet megállapítani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
09.
Ati77 kérdése:

Tisztelt Doktornő! 4 hónapja kezdődtek a panaszaim: gyengeség, mellkasi fájdalom, nehézlégzés. A Kardiológus szívizomgyulladás gyanújával kezelt. Többször volt Ekg, Echo, Labor. Tüdőgyógyász is vizsgált negatív eredménnyel. A tüneteim sajnos még mindig megvannak, igaz enyhébb formában, de napi szinten jelentkeznek és a terhelést sem bírom úgy mint azelőtt. A tünetek nyugalomban és terhelésre is jelentkeznek. Ennek ellenére az Orvosom elengedett dolgozni. Ön szerint ezek mögött a tünetek mögött mi állhat még? És mit tehetek, ha nem tudom így ledolgozni a 8 órás munkaidőt? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Erre látatlanban nem tudok önnek válaszolni, javasolom, kérjen kontrollvizsgálatot az önt korábban kezelő vagy egy másik kardiológustól, hogy tisztázzák jelen állapotát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
09.
műtét kérdése:

Jónapot kívánok!Én érdeklődni szeretnék, a hugom 16-éves szívritmus zavara van de ezen belül egy góc van a szivén s ezt megkellene neki műteni. Érdeklődni szeretnék hogy ez mennyire veszélyes mütét s ezt mijen beavatkozással tudnák neki eltávolitani? Legyen szives válaszoljon!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Ezeket a beavatkozásokat helyileg (a ritmuszavart kiváltó gócnál) alkalmazott elektromos illetve fagyasztásos módszerrel szokták végezni. Nem számít veszélyes beavatkozásnak, ne aggódjék! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
08.
Bebesi Gyöngyi kérdése:

Tisztelt Doktornő! 20 éves lányomnál tietze syndromát és gyomorhurutot állapítottak meg.Mivel nagyon erős mellkas fájdalmai vannak Voltaren tablettát írtak fel neki,valamint a gyomrára Kreont és Pantolocot.Gyulladás csökkentő krémekkel folyamatosan keni a mellkasát,de szinte semmi javulást nem tapasztalunk.Tudna segíteni javaslatot adni mit tegyünk,mivel tudnánk mérsékelni a mellkas fájdalmat?Segítségét előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Ez mozgásszervi panasz, javasolom, kérdését tegye fel reumatológusnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
08.
Pulmonalis embolia + Infarkt pneumonia kérdése:

Január 16-án 1 hete tartó mellkasi fájdalom és minimális terhelésre jelentkező nehézlégzés miatt felvételre kerültem a kórházba. Felvételemkor fizikális vizsgálattal tachycard voltam, szívhangom ritmusos volt, EKG-n pedig sinus tachycardiát észleltek. Laboreredményemben észlelt magas D-dimer érték (7142,6 mg/ml) hátterében mellkas CT-vel igazolt 2 oldali tüdőembólia, infarkt pneumonia, HTX I.u igazolódott. Ezek után az alsó végtagi UH bal oldali mélyvénás trombózist igazolt.( Ennek előzménye lehet, hogy 1,5 éve fogamzásgátlót szedek, szedtem. A családomban nem ismert, hogy valakinek lett volna embóliája vagy trombózisa.) Echocardiographiás vizsgálat során nyugalomban megtartott systoles BK functio (EF:72%), hyperkinetikus falmozgások, vitium hiánya ábrázolódott. 1-1,5 hétig voltam immobilizálva. Ezzel párhuzamosan terápiás dózisú LMWH-val történő átfedésben, orális antikoaguláns kezelésemet felépítették. Az INR értékem jelenleg a terápiás tartományban van. A gyulladásra levofloxacin hatóanyagú antibiotikumot kaptam, végig láztalan voltam és a gyulladás visszahúzódott. Kaptam kis dózisú bétablokkolót, melynek hatására a pulzusszámom normalizálódott. Január 28-án panaszmentesen hazaengedtek, a következő javasolt gyógyszeres kezeléssel: az INR függvényében napi 2 mg acenokumarol (Syncumar), 1x2,5mg nebivolol, 2x1 tabl. Neo-ferro-folgamma. Emellett 1 hónapig lábfejtől térdig kell fásliznom a lábam a trombózis miatt, illetve a lehető legtöbbet pihenni. Mióta itthon lábadozom szinte végig „majdnem” panaszmentes voltam egészen a mai napig. Azt leszámítva, hogy reggelente felkelés után a hátam fáj a sok fekvéstől (de kicsit átmozgatva ez enyhül/elmúlik) valamint, hogy a székelési szokásaim és a székletem kissé megváltozott (Lehet a vaspótló mellékhatása vagy valamilyen bélrendszeri probléma inkább?), illetve hogy szárazon köhögök, más gondom nem volt. Viszont ma már belégzéskor éles fájdalmat éreztem a mellkasomban a bal oldalamon közép tájt, a hátfájásom sem akart enyhülni, és a fájdalomból kifolyólag inkább kisebb levegőket vettem, de többször. (Ezek majdnem olyan panaszok, mint amiket a kórházba kerülésem előtt tapasztaltam.) Lehet, hogy visszafertőződtem vagy visszaestem a betegségbe? Netán teljes mértékben nem is gyógyultam meg a kórházi kezelés során, csak gyógyszerek elfedték ezeket a tüneteket? Ezen kívül mi okozhatja az általam leírt panaszokat? Kicsit kétségbe vagyok esve és mindenben csak a legrosszabbat látom, ezért fordulok Önhöz. Válaszát előre is köszönöm, G. Orsi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
08.
Kedves Orsi! Szívesen mondanám, hogy minden rendben van, és nincs semmi baja, de ebben nem lehetek biztos. Mielőbb, azaz haladéktalanul menjen vissza a kezelő osztályra, hogy ellenőrízzék, nincs-e újabb embólia, vagy egyéb tüdő- vagy mellhártyaszövődmény!! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
07.
szúró hasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! 38 éves nő vagyok, problémám kb. 1 évvel ezelőtt kezdődött. Egy derékből történő lehajolás után nehezen tudtam kiegyenesedni, deréktájon erős fájdalmam keletkezett és ezzel egy időben a hasamban (a köldökömtől kb. 5 cm-re)szúró fájdalmat éreztem. Ez a szúró fájdalom a hasamban a későbbiekben is megmaradt, de kizárólag akkor jelentkezik, amikor a derekam is jobban fáj. Időközben gerincsérvet állapítottak meg nálam, a nőgyógyászati vizsgálataim és a hasi ultrahang (hüvelyi ultrahanggal együtt) negatív. A gerincsérvem miatti fájdalom az elmúlt 1 évben nem volt számottevő (gyógytorna és sok odafigyelés) a hasi szúrásom is szinte teljesen megszűnt, azonban a napokban egy rossz mozdulat következtében ismét erősebb fájdalmam lett a derekamban, ami a bal lábamba is kisugárzik és azonnal visszatért a szúró fájdalom a hasamba. Ez nem egy állandó fájdalom, hanem időnként jön elő, általában a testhelyzetem megváltoztatásával elmúlik. A reumatológus doktornő nem zárta ki, hogy a gerincsérv okozhatja a szúró hasi fájdalmat, de sajnos nem volt túl segítőkész, finoman "elhajtott", hogy Ő ezzel nem tud foglalkozni. Kérném szíves véleményét, esetlegesen a tanácsát, hogy hova fordulhatnék a problémámmal. Köszönettel. Sz.Krisztina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
07.
Tisztelt Krisztina! Sajnos, nem tudok mást tanácsolni, mint hogy keressen fel egy másik reumatológust. A hasi panaszainak a jellege alapján nagyon valószínűnek látszik, hogy összefüggésben van a mozgásszervi okkal. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
03.
gica3133 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kezelt magasvérnyomásos, asztmás 38 éves nő vagyok. Januárban végigcsináltam egy 20 mg-mal kezdő Medrol terápiát, amelyet 3 naponta 4 mg-mal csökkentve, kb. 2 hete fejeztem be. Sajnos tüdőgyógyászom- hoz még nagyon sokára jutok el, az egészségi állapotom azonban csak a terápiás idő alatt volt jó, azóta folyamatosan romlik. A kérdésem az, hogy mennyi idő múlva kezdhetek egy újabb terápiát el, vagy magasabb mg-mal kezdjem el? Erre vonatkozólag sehol nem találtam javaslatot, ezért fordulok Önhöz! Szíves válaszát ezúton is köszönöm! Üdvözlettel: gica3133
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok a kérdésére válaszolni, javasolom, tegye fel ezen az oldalon tüdőgyógyász kollégának. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
02.
kérdés kérdése:

köszönöm szépen a gyors választ! tehát akkor kardiologia felesleges attol függetlenül h 2009 ben midnen tökéletes volt? igaz akkor is modnták h nekem a fejem nem tiszta.... jol sejtem akkor h csak az ideg gyogyasz segithet? köszönöm szépen még 1szer! balazs23
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
18.
Minden bizonnyal így van.
2013.
02.
02.
tego kérdése:

Tisztelt Dr nő! 38 éves nő vagyok ,labor eredményeim jók, egyedül a GGT magas 1 kicsit. De nem tudom mitől vannak időnként mellkasi fájdalmaim, olyan mintha valaki rajta ülne,fáj még a bal lapocka alatt is . Körzeti orvosom azt mondja makk egészséges vagyok! Tisztelettel: Tóth Zsuzsanna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
03.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos azt látatlanban nem tudom megmondani, személyes vizsgálat alapján lehet véleményt mondani. üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
02.
02.
kérdés kérdése:

jónapot ! régen bezséltünk d-nő leirtam önnek a bajom... kicsit "össze is kaptunk" mert nem tudtam felfogni a dolgokat... 1 hete ugy érzem h rámjöttek megitn a szorongások , félelmek, vérnyomásmérések... meg minden gyomortájáéki panaszok, étvágytalanság, nem tudom mi van most velem ismét. nem tudom h miylen vizsgálatot kellene megismételni? ujabb karidologia megminden? 2009ben voltam akkor is iylen problémák miatt. akkor kezdötek ezek. v mnejke vissza az ideg gyógyászhoz? fél éve gyogyszermentes vagyok. néha ugy érzem h szapora a szivverésem meg midnen de megmérema vérnyomásom oylankor is mindig norméis meg apulzus is.... meg néha be be dobban... ezeket a pánik meg a szorongás, stressz is okozhatja? 2009ben ezeket a leleteket kaptam leirom mert már nem hiszem h emlékszik de azt mondta a doktor nő h ezek tökéletesek... Ergometria: 84%os freqv. emelkedés, induló RR 120/80, max RR 180/85, max watt 200, terhelhetöség 11 met nyugalmi ekg: s.r kp tengelyállás, inkoplett jobbszár block, st-t elt. nincs. terhelés során sem malignus ritmuszavar sem vez zavarok nem volt. elért freqv -ig st-t mozgás nincs. vél: negativ ergometria. echocardiogárphia: ao gyök 34mm, bill-k 24 mmre nyilnak. Bp 30mm vékony mitr vitorlák tükörkép , jol mozognak, septum hátsofal szinkron.jol mozog. 10-10 mm. EF 69 Fs 32%. Bk 35/51 mm. szívcsúcs felöl norm arányu szivüregek. Mps nincs. norm mitr dopplerek. Ao bill fölött mért max kiáramlási sebesség 1.67m/sec. TI nem dobblerehzető. Septumok folyamatosak, falak jol mozognak. Pericard folyadék nincs. vél: hyperkinetikus keringés korának megfelelő echos kép. vérvételre megyek minden évben meg iylen alap vizsgálatokra, mindig minden rendben. sajnos az aktiv igazolt sportkarierem ezek miatt űtönkre ment... érdemes megismételni a kardiologiát v mit javasolna? v csak a pánikom ujjult meg? köszönöm szépen a segitségét váaszát elöre is! balazs (23)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
02.
02.
Kedves Balázs!Ezek a tünetek sokkal inkább a szorongár, pánik következményei, nem szervi szíveredetűek. Nem jó, ha gyógyszer nélkül van, menjen kontrollra az ideggyógyászhoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
30.
szív kérdése:

Tisztelt Dr.Nő! 21 éves férfi vagyok. A napokban rám jönnek rosszullétek. Elkezd fájni a bal mellkasom és a bal karom is. A tünetek váratlanul jönnek elő naponta egyszer. A szívemmel lehet valami vagy esetleg más eredetű a probléma? Nem tudom mitől lehet ez elég fiatal vagyok még.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
30.
Kedves Kérdező! A terheléstől függetlenül jelentkező mellkasi panaszok nem utalnak szervi szíveredetre, de hogy mitől lehet, azt látatlanban nem tudom megmondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
29.
Hő hulám kérdése:

Tisztelt doktor nő nekem olyan problémám van,hogy az egész fejem olyan mintha tüzelne teljesen fel forrósodik,és öt tíz percenként hűtöm magamat hideg vizel.mitől lehet segítsen nekem,van mikor ezt kegyetlen fej fájás kíséri és napokig is eltart.Nem szerettek orvoshoz járni mert olyankor halálfélelmem van.Szeretném ha elmondaná nagy vonalakban,hogy mik idézhetik ezt elő kérem segítsen,kedves doktor nő az email címem volga25@freemail.hu Várom mielőbbi válaszát,tisztelettel és köszönettel,Toldi Géza
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de látatlanban nem tudom önnek megmondani panaszai okát. Küzdje le ellenérzését, forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
27.
vélemény kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát.De akkor mi a teendő?Több kivizsgálást nem csinálnak azt mondták,h egészséges vagyok sportoljak meg szedjek magne b6-ot.De akkor csak van valami baj,ha szoktam érezni szívdobogást.Ezek megszünhetnek maguktól?Esetleg nem okozhat vmi szervi károsodást ha ez így marad,mert még a gyógyszert se javasolták!? Köszönettel: Csilla
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
27.
Kedves Csilla! Én látatlanban biztosan nem tudok többet mondani, mint az önt vizsgáló kardiológus. Önnek két ártlamatlan eltérése van, ha szervi károsodástól kellene tartani, nyilván kezelést is javasoltak volna. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
27.
Vélemény kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ön szerint a Mitralis prolapsus generálhat psvt-t?Enyhe prolapsusom van.Kardiológiai kivizsgáláson átestem,ami negatív lett,csak a prolapsust találták,a holteren pedig pár ütésből álló psvt-t.(100-as frekvenciával)Terheléses ekg negatív. Köszönettel:Csilla
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
27.
Kedves Csilla! Ez valószínűlg két egymástól független dolog, sok embernek van mitralis prolapsusa és nincs PSVT-je, és fordítva is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
24.
Timi35 kérdése:

Tisztelet Doktornő! Pár napja elkezdett a gyomorszájamnál olyan érzés lenni, mintha izomláz lenne, és egyre kellemetlenebb ez az érzés ez napról napra erősödik, és egész nap elkísér nem tudom mitől lehet ez. Esetleg látatlanba tudna nekem erre mondani valamit hogy mitől lehet ez ? Tisztelettel: Timi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
24.
Kedves Timi! Legjobb lenne, ha ezt a kérdést ezen az oldalon egy gasztroenterológusnak tenné fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
23.
Nikol kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pár napja állandóan zúg a fejem,abba hagyja egy kicsit aztán megint!Mi lehet ez,el kéne mennem ezzel orvoshoz?Nem múlik el magától?? Előre is köszönöm válaszát!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
23.
Kedves Kérdező! Sajnos, látatlanban nem tudom megmondani, ha továbbra sem múlik, mindenképpen forduljon orvoshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
22.
kardiológia kérdése:

Jó napot! 13 éves vagyok és szédülni szoktam már mentünk sok vizsgálatra és mos az orvos mondta hogy kardiológiára kell mennem. Nagyon félek nem tudom mit csinálnak velem. Nagyon várom a válaszát hogy mit tegyek. Viszlát:
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
22.
Nem kell félned, meg fognak vizsgálni, csinálnak EKG-t, talán szívultrahangot is, de egyik sem fáj, és kiderül, hogy van-e valamilyen szívbetegséged. Üdv. dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
21.
allergia kérdése:

Kedves Doktornő! 47 éves nő vagyok.Pár éve nagyfokú laktózérzékenységet állapítottak meg. sajnos itt a kivizsgálások sorát anyagi okok miatt megszakítottam. De a tejet azóta is iszom,mivel imádom,főleg este lefekvés előtt,vacsora helyett. Így a következményeit sem érzékelem annyira. A kérdésem az lenne,hogy milyen hatással lehet a szervezetemre? gondolok itt egy mérgező hatásra. Meg lehet-e szüntetni a tejallergiát? Lehet-e összefüggés az azóta hatványozottan felerősödött ízületi fájdalmaimmal? Esetleg a terhelésnél jelentkező szívproblémáimmal? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
21.
Kedves Kérdező! Ez nem hagyományos allergia, hanem étel-intolerancia, jobb lenne erről egy gasztroenterológust megkérdeznie. Az izületi és szívproblémák ettől szerintem függetlenek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
21.
Gabriella kérdése:

Tisztelt doktornő! 2009-ben túlsúlyos voltam, elkezdett szúrni a szívem. Emellet 2011-ben pszihológushoz kellett járnom egyébb családi okok miatt. Elmentem kardiológushoz, ahol azt mondták, hogy a túlsúly miatt szívzörejem van. Azt javasolták foggyak le és javulni fog az állapotom. Azóta leadtam 30 kg-ot, de a szívproblémáim súlyosodtak. Tavaly óta rendszeresen sportolok, azóta nem kell pszihológushoz járnom. Pár hónap után elkezdett szúrni a szívem sport közben, és ha a bal oldalamon fekszem. Ez kb. 10 perc után jelentkezik, és ha felhagyom a sportot, vagy poziciót váltok akkor lassan elmúlik. Ezzel elmentem EKG-ra, vérvételre, szívröntgenre, a mai nappal meg kardiológiára, de az eredmények enyhe vashiányon kívül nem mutattak semmit. Emellet sűrűn szédülök, ingadozik a vérnyomásom, fáradékony vagyok. Maga szerint hova forduljak, mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Gabriella
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
21.
Kedves Gabriella! Panaszai leginkább mozgásszervi (izület, csigolya, izom) eredetűnek tűnnek, javasolom, hogy forduljon reumatológushoz, vérnyomása miatt pedig belgyógyászati kivizsgálás ajánlott. Üdvözlettel Dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
21.
veszély? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Attila vagyok 43 éves a tegnapi nap folyamán erős fejgörcsre ébredtem,ezt követően elkezdett velem forogni minden szédültem hányingerem lett kisebb hányás is volt hasi fájdalom erős szívverés,és nagyon erős mellkasi fájdalom követett.Azóta teljesen gyengének érzem magam és ezek a tünetek sajnos még most jelentkeznek gyengén.A szédülés sajnos állandó!!!!! Nem érzek semmi erőt sem magamban. Mi lehet a baj? 2013.01.21
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
21.
Tisztelt Kérdező! Erre látatlanban nem lehet érdemi választ adni, javasolom, mielőbb forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
19.
monik kérdése:

Kedves Doktornő! Kardiológiai vizsgálaton enyhe fokú MPS-t állapítottak meg.Szeretném kérdezni,hogy a sportolás megengedett-e,mert hetente legalább kétszer szoktam sportolni.Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
19.
Kedves Kérdező! Nyugodtan sportolhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
15.
kérdés kérdése:

Tisztelt Dr nö! Én egy olyan problémával fordulok önhöz, idönként azt érzem , hogy szúr a szivemnél , nagyon megiljedek ilyenkor . csináltak 3 rom ÉKG és az jo lett! meghaLllgatak elöl hátul , semmit sem találtak, és ez az ota van hogy egy gyerekkori barátnöm meghalt! 21 .én és nagyon megviselt! és azota elkeztek mindenféle gondalataim lenni! és halálfélelmem van! szivbeteg lettem ? vagy nem tudom magam tul tenni rajta magam , mert elég sokszor eszembe jut a dolog! és az az igazság, hogy éjszaka még egyszer sem szúrt csak mindig nappal! valaki azt mondta hogy éjszaka kivan kapcsolva az agyam és ez miadt , van!! De félek hogy infarktust fogok kapni!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
15.
Kedves Kérdező! Ez bizonyára a pszichés megrázkódtatás következménye, lelki és nem testi eredetű probléma. Emiatt nem fenyegeti az infarktus veszélye, ha amúgy egészséges a szervezete. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
13.
Nehézlégzés kérdése:

Kedves Doktornő! Kb. 3 héttel ezelőtt jelentkezett elöször nálam a nehézlégzés, vásárolni voltam és észrevettem hogy meg-meg kell állnom mert hanem nem kapok levegőt. 24 éves vagyok és eddig ez soha nem fordult elő velem. Azt el kell mondanom hogy ezután vitaminokat szedtem, rendesebben elkezdtem étkezn(soványka is vagyok) , a folyadék bevitelemet helyzrehozni, és egy hét múlva megszünt ez a nehézlégzés. Ezt fontos megemelitenem, mert úgy érzem vitamhiányom volt és talán befolyásolta. Viszont egy pár napja újra előjött a nehézlégzésem, lassabban kell mennem a megszokottnál. Orvosnál nem voltam még, de ahogy utána olvastam, semmilyen más tünetet nem tapasztalok, mint például: szivszúrás, szivdobogás, verejtékezés, éjszakai nehézlégzés. Az lenne a kérdésem, a fentebb leirtak alapján, lehet ez a nehézlégzés idegi eredetű esetleg? Sok stressz ér mostanában. Mit tehetnék ellene? Persze az orvoshoz is elszeretnék menni mielőbb. Előre is köszönöm válaszát, Tisztelettel, Melinda
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
13.
Kedves Melinda! A nehézlégzésnek többféle oka is lehet, látatlanban nehéz volna megmondani, hogy önnél mi áll a háttérben. Mielőbb forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat tisztázhatja az okot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
13.
Attila kérdése:

Kedves Dr .nő Cisztát találtak a májamon tojás nagyságút kb:3éve voltam ct/mr vizsgálaton is de még nem haladja meg az értéket addig nem műtik meg. Kérdésem az lenne ,hogy jobb oldalt a bordáim alatt ha állok pl.1óráig akkor hirtelen szúró fájdalmat érzek kb:1-2percig majd hirtelen melegség önt el azon a részen ,majd lekell ülnöm egy pár percre és elmúlik de már naponta egyre többször naponta 4-5 alkalommal ami már 2hónapja tart ez miért van vagy miért lehet?Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel Attila! /29éves/
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
13.
Kedves Attila! Sajnos látatlanban nem tudom megmndani, javasolom, forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
10.
nehéz légzés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Éjszaka nehézlégzésem volt, mely akkor csökkent ha felültem, majd elmúlt. Ma délután óta ismét nehezen veszem a levegőt, amit úgy érzek egyre rosszabb. Szinte már fulladok, és köhögés jön rám. Fáj a mellkasom, s gyorsan ver a szívem. Decemberben tüdőgyulladásom volt, s kardiológiailag is már évek óta ellenőrizve vagyok. Concor 5mg, valamint Coverexet szedek. Szeretném megkérdezni, hogy ez a nehézlégzés ami nagyon kellemetlen, mert szinte nagyobb erőfeszítés kell, hogy rendesen levegőhöz jussak.. a tüdőgyulladással lehet összefüggőben, vagy szíveredetű lehet? Tisztelettel megköszönöm válaszát! Gabriella
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
11.
Kedves Gabriella! Ebben az esetben ez mindkettő lehet, de a leírás alapján inkább szíveredetűnek tűnik, forduljon kardiológusához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
10.
Concor és Cataflam kérdése:

Kedves Doktornő! Concor 5 tablettát szedek napi felet. A kérdésem az, hogy menstruációs görcsök esetén be lehet-e venni 1 szem Cataflam-ot, okozhat-e nagyobb bajt? Köszönettel: Timi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
10.
Kedves Timi! Szerintem nyugodtan bevehet alkalomadtán 1 Cataflamot a Concor mellett. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
09.
Egészségesen jobb. kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Zsolt vagyok. Azzal a kéréssel fordulok önhöz,hogy 2012.11.12-én trombózisos panaszt tapasztalva Debrecenbe kórházba kerültem. Ott is kellett maradnom,mert megállapítást nyert a diagnózisnál a trombózis. A jobb avt. boka szintnél 2 cm-rel, vádli szintnél 2-cm-rel,térd alatt 4 cm-rel vastagabb volt az ellen oldalihoz képest. A bőr melegebb tapintású az ellen oldalihoz képest. A jobb vádli feszes,oedemás,índúralt volt. A Color Doppler vizsgálatnál: A véna femoralis dist. felében a véna popliteában a lumen kiszélesedett, a felső szakaszon echoszegényebb, a popliteában inhomogen thrombussal kitöltött. A v. femoralis felső harmadában az áramlás akadálytalan. A lábszár vénáiban kissé lassult az áramlás. A véna saphena magna beömlése szabad. DB. Belgyógyászaton kezeltek 12 napig. Magasra terjedő,jobb oldali alsó végtagi thrombosis miatt. Alkalmazott terápia:Inj.Clexane, Tbl. Syncumar, Tbl.Kalium-R, Tbl.Furosemid, könnyű vegyes étrend. INR-értékek a zárójelentésen:1,14.-1,36.-1,85.-1,77.-1,83.-2,01.-14,95.-1,8.-1,97.-2,00.-2,34. Itt haza engedtek 2012.11.23-án. Javaslat: a jobb alsó végtag óvatos terhelése, 3 hónapig,rugalmas pólya viselés, este : 5 mg. Syncumar (acenocumarol) ugyanabban az időpontban bevenni. Syncumar gondozási könyvben: 11.23-án INR:2,34 tabl.1 mg-os:5-5-5. 11.27-én INR:3,25 tabl.5-4-5-4. 12.04-én INR:4,0 tabl.4-4-4. 12.07-én. INR:2,91. tabl.4-4-4. 12.19-én. INR:2,80 tabl.1 mg-os.4-4-4. Érsebészeten azóta nézték és napközben kompressziós harisnya viselését javasolták. és 3 hó múlva DEODEC II-es Belgyógyászaton thrombophilia irányába történő kivizsgálásra jelentkezzek. 2013.01.23-ára van idő pontom DB.Klínika. Másrészről foglalkozásomat tekintve,hogy katona vagyok Bp.Honvéd kórházban pedig 2013.01.08-ra vizs. indoka: ellenőrző vizsgálat és véleményezés, -recanalizatio,postthromboticus tün etek irányában. A várható anticoagulálás időtartalma?,illetve thrombophylia irányú gen. vizsálat szükséges? (átmeneti LMWH kezelés mellett? v.később, OAC kezelés felfüggesztésével? ) . Jelenleg EÜ.szabadságon vagyok lakásomon 2013.02.01-g. Bp.-i főorvos részéről. A kérdésem ezek után,hogy kb.mikor várható ennek a betegségnek a meggyógyulása? Jelenleg olyan érzéseim vannak a jobb lábamba a térd alatt a lábfejig ,hogy mintha a csont felől a bőr irányába a bőr alá kifele szivárogna a vér több ponton,ha járkálok rajta,de előfordul,hogy ha síkban pihentetem akkor is ezt produkálja. Mitől van ez és mi okozhatja ön szerint ezt az érzést és mit tegyek ilyenkor? Ezt még nem tudta az aktuális orvosom megmondani,csak kaptam detralex tabl.500 mg-ost abból szedek R:1,-D:1. tablettát. A tünet vagy érzés egy hét után sem változott! A jobb lábamon teletalpra még nem tudok teljesen állni csak a külső lábélen közlekedek,még feszül a lábam,ha arra állok ez kb. mikor várható,hogy elmúlik? A tegnapi nap voltam BP.Honvéd kórházban és egy újabb vizsgálat volt aminél az Anamnézis/ Status: 2012.nov.jobb AV_n femoropopl.szintű MVT zajlott le. Debrecenben Syncumar th-ra állították. Jelenleg terheléskor kompressziós harisnya viselése mellett mérs.végtagduzzanata van. VDS: jobb VFC lumene szabad,VFS kezdeti kb. 20 cm-s szakaszán thrombus nem látható, VPO-ban kb. 20-25%-os recanalisatió,friss trombózisra utaló jel nincs. Vizsgálatok: 11301 Kontrollvizsgálat,konzílium 17310 Perifériás keringés funkcionális vizsgálata 17320 Perifériás keringés terheléses vizsgálata 3617L Duplex UH,végtagi erek Megállapított Diagnózis: 18720 Vénás elégtelenség (idült)(perifériás) Terápiás terv(terápia): effektív Syncumar th. folytatása,jelenleg 4 mg. rendszeres INR kontroll mellett,terheléskor II kompressziós gumiharisnya viselése. Másik orvos részéről: A genetikai vizsgálat egy hónap múlva tablettáról injekcióra való átálással. Harmadik orvos részéről: Vizsgálatok: 11041 Vizsgálat Megállapított Diagnózis: 18020 Az alsó végtagok mély vénáinak gyulladása és thrombophlebitise Z9210 Hosszas alvadásgátló kezelés(tartós,jelenleg is) Terápiás terv(terápia)/ Vélemény: A fentiek értelmében további érsebészeti és haemostazeológiai kontroll vizsgálatok Debrecen,sz.e. intézetünkben, ill. fizikai kímélet és tartós anticoagulálás szükséges. Ennek biztosítására 1 év időtartamra Korlátozással alkalmas minősítés javaslattal FÜV II. Biz.elé állítjuk,amelyre 2013.január 30-án. Kérdésem még az lenne,hogy meg tudjak felelni a munkába álláshoz,hogy a bizottság elfogadhatónak döntsön mit tegyek? pihentessem a lábam,vagy járkáljak rajta? Ha érzem azt a bevérzéses állapotot mit tegyek vagy ne foglalkozzak vele sétáljak tovább vagy síkban pihentessem? Mi lehet az esélyem,hogy munkába járhatok,mert HB.város-Debrecen. között kb.20 km van ez busszal 30 perc ezt végig kell állnom vagy jó esetben ülnöm aztán még előtte illetve utána 15-15 perc gyalog és utána jön a többi munka meg tehetem ezt így? vagy mit tegyek a mielőbbi gyógyulásom érdekébe jan .30-ra. illetve összességében? A kompressziós harisnyát mindkét lábon kell hordani? mert volt olyan orvos aki vizsgált azt mondta az egészséges és betegen is kell hordani,de volt aki mosolygott rajtam amikor mindkettőn hordtam,hogy jó? A katonaságnál tudok-e így vajon dolgozni,ha ezek az eredményeim? Elnézést a sok kérdésért,de ezek nagyon érdekelnek mit tegyek,hogy jól tegyem,vagy terhelhető-e úgy hogy beutazom a munkahelyre és dolgozom napi 8-10 órát? utazással. Én szeretnék dolgozni,ha a lábam engedi,ezt a kis fájdalmat pedig elviselem,ha ezt a lábam is elviseli. Mit javasol doktornő? Előre is köszönöm válaszát kérdéseimre. Tisztelettel Zsolt.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
09.
Kedves Zsolt! Kérdéseire csak részben tudok válaszolni: panaszait nyilván az okozza, hogy a thrombozis okozta elzáródás még csak részlegesen csökkent és gyulladás is áll fenn. Többi kérdését, azt javasolom, hogy ugyanezen az oldalon angiológusnak tegye fel. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
07.
Érszűkület? kérdése:

Kedves Doktornő! 27 éves nő vagyok, szorongó és nagyon stresszes. Pár éve pánikzavart állapítottak meg nálam, amikor mellkasi- hát fájdalommal és nehézlégzéssel először kardiológushoz mentem. Egy időre enyhültek is ezek a panaszok. Egy fél éve sajnos megint erősen jelentkezett a mellkasi nyomás, nehézlégzés, így újra elmentem mellkasröntgenre és kardiológiára. Szívultrahangot, Ekg-t, terheléses Ekg-t és Holter vizsgálatot is csináltak. Szerencsére minden vizsgálat negatív lett, egy enyhe mitralis prolapsusom van. Ekkor elküldtek reumatológiára, ahol kiderült, hogy "lapos hátam" van, és más probléma is felmerült. Gyógytornát, és egyéb kezelés írtak fel. A hátfájdalom és a mellkasi nyomás is megmaradt, de most már megtudom magam nyugtatni, hogy mozgásszervi az ok. Viszont pár hete a bal karom, és kézfejem fáj, valamin hidegebb a bal kezem, mint a jobb. Nem tudom ez lehet e hátproblémámtól, mivel pont a bal oldalon van problémám, valamint a bal csuklómon van egy ínhüvelygyulladásom, és a bal középső ujjamban pedig egy porcleválás. Sajnos sokat nézem az internetet, és attól tartok, hogy ezek a problémák nem érszűkületet jeleznek e, mert olvastam, hogy a szívultrahang nem mutatja ki a koszorúérbetegségeket. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
07.
Kedves Kérdező! Valóban túl sokat olvassa az internetet, de nem elég jól. Nem tudom, mi köze lenne a koszorúereknek a végtagi artériákhoz, amik az esetleges érszűkületet okoznák? Emellett ha a bal kezével vannak kötőszöveti illetve porcproblémák, miért nem teszi fel ezt a kissé kényszeredett kérdést kezelőorvosának? Még valami: internet-olvasás közben tapintsa ki a bal kezén a pulzust (a hüvelykujj meghosszabbításában keresse), ha azt jól érzi, az érszűkület kérdését végképp elvetheti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
04.
anya kérdése:

Tisztelt Doktornő! Decemberben rosszul lett a fiam /26 éves/,magas vérnyomás,gyors pulzus a vérképében a vas meghatározás 45,8 umol/L volt.Tegnap kellett ismételt vérvizsgálatra menni-e,le is vették a vért,de a Vastelítést és a TVK vizsgálatot nem csinálták meg. Állítólag erre a vizsgálatra a megyében nincs pénz !!!!! Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy most hova forduljak??? A háziorvos szerint fontos lenne.Nagyon szépen köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
04.
Kedves Kérdező! Sajnos, nem tudok a kérdésére válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
03.
roham kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az édesanyám szívbeteg (koszorú ér szűkület),és mostanában rohamai szoktak lenni. Ez miért van? És ilyenkor mit tudunk tenni? Nagyon aggódom érte!! Kérem mihamarabb válaszoljon! Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
03.
Kedves Kérdező! Ha édesanyjának ismert koszorúérszűkülete van és a beállított kezelés mellett panaszai vannak, mielőbb forduljanak a kezelő kardiológushoz, mert az az állapot fenyegető infarctus jele lehet! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
03.
terhesség kérdése:

Kedves Doktornő! 28 éves lány vagyok.A tanácsát szeretném kikérni. Kisbabát tervezünk a párommal és szeretnék biztosra menni a saját egészségem és a leendő baba egészsége érdekében. Vékony testalkatú vagyok egészségesen élek,rendszeresen járok vérvételre(túlságosan aggódó és a betegségektől rettegő vagyok) Az orvosok szerint túlzásba is viszem.Sajnos ez onnantól kezdve alakult ki bennem mikor 17 évesen kiderült a mitralis prolapsusom.Évenete járok echo-ra és ekg-t is szoktam évente 2x nézetni.Viszont a nagy elhatározásunk miatt teljes körű kivizsgálást csináltattam.Ekg,holter,terheléses ekg,eho,vérvétel,pajzsmirigy ultrahang,koponya mri. A szívultrahangon nem volt változás,kis mitralis prolapsus kóros áramlás nélkül van megjegyezve.A terhelésem 100%-os terhelhetőség ritmuszavar nem alakult ki,negatív lett.Az ekgm-ra non.specifikus intraventriculáris vezetési zavar. A holteren meg supraventricularis tachycardia. Két kardiológusnál voltam akik azt mondták,h nincs okom aggódni,sportoljak sokat és rendszeresen,mert elmúlhat vagyis csökkenhet a ritmuszavar tőle.A gyógyszert kérdeztem,hogy szedjek e,de nem javasolták.Ezek a ritmuszavarok már régóta fentállnak nálam,próbálok nem foglalkozni vele ahogy mondják csak igen kellemetlenek.Rövid ideig tartanak,rosszul nem leszek tőlük csak megijedek.Az orvosok mondták,h levegő benttartásával,vagy köhögéssel véget tudok vetni neki és tényleg el is múlik. A Doktornő szerint a terhességemet ez nem fogja befolyásolni?Vagy nem fog rosszabbra fordulni az állapotom?Sajnos elkövettem azt a hibát h megnéztem az interneten a ritmuszavar fajtákat és megrémítettek.Ugye nálam kamrai vagy pitvarfibrilláció ezek miatt nem alakulhat ki?Vagy vmi féle embólia?Önnek mi a véleménye? Szép estét kívánok és sikerekben gazdag,boldog újévet! Üdvözlettel: Linda
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
03.
Kedves Linda! A terhesség ezt a ritmuszavart nem rontja, továbbá semmiféle összefüggésben nincs sem a pitvar-, sem a kamrafibrillációval, nem jelent embóliaveszélyt. Önnek is a legjobbakat kívánom, legyne minél hamarabb boldog anyuka! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
03.
ekg kérdése:

Kedves Doktornő! Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogyha valaki nagyon nagyon izgulós,de annyira,hogyha izgalmi helyzetbe kerül,akkor nagyon felmegy a pulzusa(100-110),de ha minden oké,akkor kb 70-75,akkor ha elmegy ekg-ra és ott is nagyon izgul,szóval elég gyorsra felmegy a pulzusa, attól még az ekg nem fog ritmuszavart mutatni? És,ilyenkor az orvosok,ha nincs ritmuszavar csak magas pulzus az izgulás miatt,elengedik a pácienst avgy tovább vizsgálják? A másik kérdésem pedig, hogy Mps kontrollvizsgálatán elegnedő csak az Uh kontroll vagy az a protokoll,hogy mindig kell ekg is? Köszönettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
03.
Kedves Kérdező! A szapora szívverés nem igazi ritmuszavar, csak gyorsabb ritmus, az EKG sem mutat mást, emiatt nem kell további kardiológiai vizsgálat. Az MPS kontrollvizsgálatának az UH a módszere, az EKG ehhez nem tartozik hozzá. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2013.
01.
01.
kérdés kérdése:

Kedves Doktornő! Ha ráteszem a kezem a csuklómra és mérem a pulzusom,és egyenletes időközönként ver,akkor ugye biztos nincs ritmuszavarom? Nincsenek tüneteim,csak annyit olvastam a r.zavarról mostanában,h. elkezdtem nézegetni magam...:S de,ugye akkor ezt mindenképpen tudjuk magunknak érezni,ha baj van? Köszönettel és Buék:)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2013.
01.
01.
Kedves Kérdező! Ha nincsenek panaszai és a pulzusát egyenletesnek tapintja, akkor bizonyára nincs ritmuszavara. Önnek is BÚÉK! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
12.
31.
gyomorfertőzés kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Vakbélműtét után 4 héttel egy estés láz mellett hasi fájdalmam jelentkezett ami ami azóta is megmaradt hol erősebb hol gyengébb fájdalommal. A háziorvosom gyomorfetőzést állapított meg és először penicillin tartalmi antibiotikumot irt fel amely a 3. napra majdnem megszüntette a fájdalmamat. Elmondása szerint kerülnöm kellett a szárnyas ételek fogyasztását. Mivel azt gondoltam hogy megnyertem a csatát és rendbe jöttem sajnálatosan a 4. napon ettem(1 kis szárnyas húst is ) :(, ittam is (karácsonyi pálinka is volt ) majd jól visszaestem a fájdalommal és visszamentem az orvoshoz hogy majdnem sikerült a kezelés. Újabb antibiotikumot irt fel amitől már az 1. nap estéjén - gondolom attól - még erősebb hasi panaszaim lettek és a másnap délutánján már nem vettem be a gyógyszert sem /Ciprinol 500/ Most máshova nem fordulhatok a panaszommal és a hasi fájás annak ellenére hogy diétázom 3 napja nem javul és állandósult. Ezért kérem adjon ha tud tanácsot vagy hogy hova fordulhatok, mit tegyek ? A hasi fájás a gyomorszáj környékén indult eredetileg és lassan már az egész hasamat érinti. Lehet hogy mégis folytatnom kellett volna a Ciprinolt szedését ? Jól gondolhatom hogy ha az első antibiotikum majdnem 0 ra csökkentette a panaszomat akkor ez valóban valami bakteriális dolog és nem valami hasnyálmirigyes vagy más durva állapot kezdete ? Vérvételre, vizeletre kaptam beutalót de eredménye a 28 után még nem lett kész. A véreredmény kimutatja ha gyulladásban van valamim ? Vagy kérjek egy Uh beutalót ? Köszönöm a válaszát !
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
12.
31.
Kedves Kérdező! Tekintve, hogy panaszai hasi műtét után jelentkeztek, azzal kapcsolatos szövődmény is lehet. Mielőbb mutassa meg magát sebésznek személyesen! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
12.
29.
sziv kérdése:

Kedves Doktornő!Az előző kérdező vagyok, lehet rosszul tettem fel a kérdést az előbb... a férjem 3 hónapja hátsó falú szívinfarktusba elhunyt 7 cm-es vérrög volt a szívén és azt mondta a kórboncnok hogy meghasadt a szíve,és ezért kérdezem öntől hogy ezt mi is válthatta ki?Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
12.
29.
Kedves Kérdező! Fogadja részvétemet. A szívinfarctus során lehet olyan nagy mértékű a szívizomzat elhalása, hogy az teljesen elvékonyodik, sőt megreped, ezáltal lehetetlenné válik a szív működése. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
12.
29.
sziv kérdése:

Kedves Doktornő!Meg szeretném kérdezni mitől hasadhat meg egy szív?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
12.
29.
???
2012.
12.
29.
Parox. kérdése:

Tisztelt Doktornő! 26 éves lány vagyok.Az lenne a kérdésem,hogy Ön szerint a parox.supraventricularis tachycardia halálos kimenetelő ritmuszavar?Találtak nálam 24 órás ekg-n ilyet.Rövid ideig tartó volt pár ütésből állt,a kardiológusom gyógyszert nem javasolt.Kis mitralis prolapsusom van kóros áramlás nélkül.Csak sportot és magne b6 ot javasolt.Van mikor naponta érzem van mikor elmúlik egy jó darabig ez a ritmuzavar ami fél percnél tovább nem szokott tartani,meg a pulzusom se szökig az egekbe,max 105 csak az átlagosnál ugrik fel hirtelen magasabbra.(nyugalmi pulzusom 60-76 közötti.Csináltattak velem terheléses ekgt,ahol semmi eltérés nem volt.Ön szerint összefügg a lelkiállapottal,h tartok tőle,h nehogy legyen és elöjön?Nagyon izgulós vagyok,akkor is gyakrabban szoktam érezni.Ha ez nem ártalmas,akkor próbálok vele együtt élni,csak nagyon félek,h nehogy rosszabbodjon az állapotom vagy valami bajom legyen. Válaszát előre is köszönöm!Szép hétvégét! Köszönettel : Vivien
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
12.
29.
Kedves Vivien! A paroxysmalis supraventricularis tachykardia, nem súlyos ritmuszavar, pláne, ha ilyen rövid tartamú és spontán szűnik. A lelkiállapottal minden összefügg, ne foglalkozzék vele, nem lesz belőle semmi baj. Önnek is minden jót! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
12.
23.
? kérdése:

Tisztelt Doktornö! Éjjeli alvásnál már többször tapasztaltam,ahogy fekszem,hogy a fülemben is hallom "szivremegés" érzetét.Ilyenkor azt "hallom",mint a szivverés,csak sokkal-de nagyon sokkal több,gyors nagyon-nagyon pici lüktetés,majd 5-6 másodperc és újra a normál pulzust "hallom".3hónapja voltam ekg-n és terheléses vizsgálaton,de akkor szapora pulzus miatt és mindent rendben találtak.Zyloramot,rivotril,corvitolt és magneb6-ot szedek.Pánikbetegségem 1hónapja "tünetmentes".Diétázok és rendszeresen szobabiciklizek 40 percet körülbelül 1-1,5hónapja.Van ok aggodalomra?Köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
12.
23.
Kedves Kérdező! Lehet, hogy ritmuszavara van, forduljon kardiológusához kontrollvizsgálat, tartós EKG monitorozás (Holter) céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
12.
13.
geribaba kérdése:

Vargáné Margit 44-éves vagyok.Ijesztő dolog történt velem,,tegnap.dec,12-én a munkahelyemen hirtelen elszorult az egész mellkasom,alig kaptam levegőt,az egész fejemet úgy éreztem lángol,pár pillanattal később rázott a hideg,,és úgy éreztem meg sem tudok mozdulni,,az ízületeim fájtak,,és ez mind egy fél óra leforgása alatt,,vajon mi történhetett velem?? Tisztelettel:Vargáné Margit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
12.
13.
Kedves Kérdező! Látatlanban nem tudom megmondani. Ha már akkor nem is fordult orvoshoz, javasolom, tegye meg mielőbb. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
12.
09.
ritmuszavar idegi alapon kérdése:

Kedves Doktornő! 37 éves férfi vagyok. Problémám 2005-ben kezdődött, amikor is egy hirtelen mozdulattól jött, nem múló pitvarfibrillációval kerültem kórházba. Előtte pánik betegséget állapítottak meg nálam, de nem szedtem rá semmilyen gyógyszert. A kórházban aztán infúzió segítségével helyreállították a szívritmusomat. A következő években többször fordult elő rövid ritmuszavarom, több kardiológusnál is jártam, voltam terheléses vizsgálaton, volt 24 órás Holterem, néztek érvizsgálatot is, de semmit nem találtak. Aztán tavaly októberben egy lóról leesést követően újra előjött a 6 évvel ezelőtti problémám, megint kórházba kerültem (már a lovaglás közben éreztem, hogy stresszes vagyok, nem volt semmi erőm). Az újabb ritmuszavartól bepánikoltam, így 8 óra kellett, míg újra helyre állt a ritmus. Újabb 1 év telt el, a megszokott apró ritmuszavarok ugyan úgy megvoltak, de viszonylag jól tudtam őket kezelni. Erre a múlt héten megint csak lovaglás közben váratlanul előjött a ritmuszavar, de most egy másik fajtája, a szupraventrikuláris tachycardia. Most mentővel vittek be. 1 óra elteltével még mindig 180, és 200 között vert a szívem, aztán amikor éppen vették le az EKG-t hirtelen elmúlt. Eddig az orvosok mindig felírták a concort, illetve a xanaxot (a concort évekóta abbahagytam, mert úgy éreztem semmit nem használ), a mostani kardiológus viszont azt ajánlotta, hogy menjek el katéteres ablációra...Természetesen egy esetleges szívroham miatti pánikbetegségem miatt erre nem vagyok felkészülve. Szeretném megtudni, hogy lát-e esélyt arra, hogy esetleg pszichiáteren keresztül, illetve életmódváltozással (cigaretta, alkohol) van-e értelme megpróbálni kezelni a problémámat, vagy ön is az ablációt javasolja? A kórházi kezelések között teljes életet tudok élni, sportolok, alapvetően jó kedvű, pozitív gondolkodású ember vagyok, aki viszont nem tudja kezelni a stresszhelyzeteket. Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Norbert
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
12.
09.
Kedves Norbert! Az eltelt 7 évben nyilván lett volna alkalma az életmód változtatásra vagy a pánikbetegség kezelésére, ha nem tette, tartok tőle, hogy ezután sem fogja. Szerintem hallgasson a kardiológusára. Ez persze szubjektív vélemény, a döntés az ön kezében van. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
12.
08.
Értékelés kérdése:

Kedves Doktornő! Az elmúlt két hónapban két kardiológusnál voltam magán rendelésen. Azzal a problémával,hogy ismert Mps-em van,de mellette,kellemetlen dobogásokat szoktam a torkomban érezni. Leleteim: ekg-85/min.SR.,kp.R tengely,norm.PQ,QT, III-ban pozicionális q hullám. Eho: Norm.tágasságú szívüregek,jó globális bal kamra funkció.Szegmentális falmozgászavar nem látható.Doplerrel kóros áramlás nem található.Kis telesystolés mitralis prolapsus. Terheléses ekg: jó RR és frekvencia válasz.Szignifikáns ST eltérés,ritmuszavar nem alakult ki.Jó terhelhetőség. Ekg 24 órás holter. sinus ritmus.átlag szívfrekvencia 76/min. Egy Ves. Nem sign. számú SVES. 2 alkalommal rövid ideig tartó psvt látható. salve,VT,PF,sign. ST eltérés nem volt. Elmagyarázták nekem ezt a psvt-t amit én elég gyakran szoktam érezni de csak pár másodpercig.Azt mondták h specifikus teendő ninss,sportoljak éljek egészségesen.Nem dohányzom,egészségesen eszek vékony testalkatú lány vagyok.A vérnyomásom is inkább alacsony.Alkoholt alkalomszerűen szoktam inni mértékkel de csak sört és vörösbort. A kérdésem az lenne,hogy a leleteim alapján ezek a ritmuszavarok valóban ártalmatlanok?Mi okozhatja ezt nálam????A szorongás vagy az attól tartó félelem,hogy nehogy előjöjjön okozhatja gyakrabban?? Meg okozhat e ez bármilyen halálos kimenetelű melléütést? Azt mondták,hogy ennél jobban már nem tudják a szivem megvizsgálni. Kérem segítsen! Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Zsanett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
12.
08.
Kedves Zsanett! A vizsgáló kardiológus - ahogy ön leírta - elmondta, hogy nincs ártalmas eltérés, én ezt csak megerősíteni tudom. Persze a szorongás és az alkohol (némelyeknél már kis mennyiségben is) fokozza az előfordulás gyakoriságát, de semmiképp se halálos szerencsére. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
12.
05.
Görcs kérdése:

Tisztelt D.r. Nő. Néha hirtelen görcsölő érzésem van a szegycsontomnál. Pár másodpercig tart, hamar elmúlik. Lehet ez szíveredetű betegség vagy gyomor panasz állhat a háttérben. válaszát előre is köszönöm. Diána
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
12.
05.
Kedves Diána! Ezt sajnos látatlanban nehéz lenne megmondani, lehet, hogy nincs jelentősége, de ezt csak orvosi vizsgálattal lehet megállapítani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
12.
02.
SZÉDÜLÉKENYSÉG kérdése:

TISZTELT DOKTORNŐ! EGY HETE KÉSZÍTTETTEM TELJES VÉRKÉPET, AMI TELJESEN JÓ VOLT. DE GYAKRAN SZÉDIKÉLEK, DE EZ NEM FORGÓ JELLEGŰ, HANEM INKÁBB OLYAN GYENGESÉGÉRZET, TUDNI KELL, HOGY EGY ÉVE PÁNIKBETEG VAGYOK, VOLTAM KARDIOLÓGIÁN AHOL KISEBB SZÍVRITMUSZAVART ÁLLAPÍTOTTAK MEG, DE GYÓGYSZERT NEM SZEDEK, A HÉTEN VOLTAM FÜL-ORR -GÉGÉSZETEN, AHOL A HALLÁS-ÉS EGYENSÚLYVIZSGÁLAT RENDBEN VOLT. MÉG MENNEM KELL IDEGGYÓGYÁSZATRA IS. NEM TUDOM, HOGY EZ A GYENGESÉGÉRZET CSAK A FEJEMBEN LÉTEZIK A PÁNIKBETEGSÉG VELEJÁRÓJA, VAGY ESETLEG VALAMI MÁS IS MEGBÚJHAT ENNEK A GYENGESÉGÉRZETNEK A HÁTTERÉBEN. KÉT PICI GYEREKEM VAN MINDIG ATTÓL FÉLEK, NEHOGY ELÁJULJAK. VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM EGY 31 ÉVES ANYUKA
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
12.
02.
Kedves 31 éves anyuka! Panaszait látatlanban nem lehet megítélni, bízza a diagnózist és a kezelést az ön kezelő-vizsgáló doktorokra. Az mindenesetre jó jel, hogy gyógyszert nem kell szednie, és a félelem ellenére ájulás még nem történt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
27.
Magas Vérnyomás kérdése:

Kedves Doktornő! 34-éves életerős férfi vagyok. Heti 4-5 napot aktívan sportolok, folyamatosan c vitamint szedek, odafigyelek a táplálkozásra is. A vérnyomásom mégis 150-160/ 75 körül van alacsony pulzusszámmal 49-54 között. Voltam a szokásos vér, belgyógyászati (vese), ekg és szemészeti vizsgálaton, de mindent rendben találtak. Az igaz, hogy a szüleim is magas vérnyomásban szenvednek, de nem ilyen korban jelentkezett náluk. Kérdésem, van e bármi lehetőségem, hogy elkerüljem ilyen fiatalon az életem végéig tartó vérnyomás szabályozó gyógyszer szedését? Valamint mi okozhatja a magas vérnyomást, nem e lehetséges a sporttól kálcium, magnézium hiány? Válaszát előre is köszönöm. Horváth Gábor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
27.
Tisztelt Horváth úr! A magasvérnyomás az esetek 95%-ában önálló betegség, a családi hajlam öröklődik, gyakran a következő generációban hamarabb jelentkezik, mint az elődöknél. Az ön esetében érdemes lenne tartós vérnyomásmonitorozást (ABPM) végezni, ha ennek alapján is gyakori a 140 Hgmm feletti systolés érték, akkor célszerű lenne a gyógyszeres kezelés, mert a fiatal életkor sem véd a magasvérnyomás szövődményeitől. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
23.
kj58204 kérdése:

mas vérnyomásra gyógyszert szedek ami normalizálja de ettől álmosodom ami folyamatos vasúti munkában nem szerencsés
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
23.
Igaza van. Forduljon kezelőorvosához, vele beszélje meg a problémát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
21.
ascites kérdése:

Tisztelt dr. Tarján Zsuzsa! Édesanyám ultrahang leltén a következő szerepel: A máj széle alatt a lép körül az alhasban kevés szabad hasi folyadék. R18H0 a diagnózis. Édesanyám erős hasfájás miatt kezdte el kivizsgáltatni magát. A vérében a tumormarkerek normál értékűek voltak. Kérdésem, hogy ez alapján lehet-e valamilyen rákja? Vagy mi az oka a hasi folyadéknak? Az orvosa nem mond semmit. Kérem segítségét, előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
21.
Kedves Kérdező! Sajnos, látatlanban nem tudom megmondani, az orvosa nyilván folytatja a kivizsgálást, bizonyára fog információt adni önöknek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
20.
Horváth Nikolett kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ebbe az évben volt széklet problémám ami nagyából helyre jött . Voltam ultrahangon ami ki mutatta h vastagbél gyulladásom van . El küldőt vastagbéltükrözésre amin nem találtak semmit csak volt egy kis vérzésem . Mondta az orvos h sok rost dolgot egyek sok folyadékot igyak . Az érdekelne h mitől van h most már minden nap van székletem de néha szokott vér is távozni ? Sok folyadékot iszok de szerintem rost dolgokat nem igazán. Milyen rost élelmiszert kénne ennem ? Valamikor többet tudok valamikor kevesebbet székelek ? Néha még szokott kemény lenni a székletem is. Köszönöm előre válaszát .
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
20.
Kedves Nikolett! Ezeket a kérdéseket kezelőorvosának, vagy ezen az oldalon gasztroenterológusnak tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
17.
Reflux betegseg kérdése:

Tisztelt Doktorno! En egy 30 eves no vagyok es masfel honapja diagnosztizaltak epes reflux betegseget,gr.M Los Angeles,amire Controloc tablettat kaptam 40 mg reggel,aztan attertunk Omeprazolra 40 mg szinten reggel es motilium 3x1 tablettara.Ugy erzem,hogy nem sokat hasznal foleg amiutan kimaradt a Motilium,megmaradt a gomboc erzes a nyelocso also vegeben.At szeretnek terni Nexium tablettara(regen meg szedtem) es az lenne a kerdesem,hogy ezek a gyogyszerek utan a 20-mg-s vagy a 40 mg-os ajanlott,reggel vagy este?Azt szeretnem meg tudni,hogy a Motiliumot lehet szedni folyamatosan,es mennyi ideig? Ha a panaszom nem mulik javasolt egy honap utan ujra gyomortukrozes?Az elozonel nem voltak felmarodasok a nyelocso vegen.csupan nagyon piros volt,a kardia folyamatosan nyitva van. Nagyon koszonom kisegito es hasznos valaszat.Tisztelettel:Anett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
17.
Kedves Anett! Ezt mindenképpen kezelőorvosával vagy gastroenterologussal kell megbeszélnie (esetleg ezen a protálon tegye fel kérdését ilyen szakembernek).Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
14.
? kérdése:

Tisztelt doktor nő! Szoktam olyat érezni, hogy a szívem „remeg”, mint amikor ugrál a szemhéj vagy a combban, karban valami. Ilyenkor még jobban megijedek. Valamint olyat is szoktam főleg ha nagy levegőt veszek, mintha egy nagyot dobbanna, vagy kihagyna nem tudom pontosan és egy pillanatra mintha megszédülnék. Hát ez is rémisztő. Félek, hogy ez már ritmuszavar és veszélyes. Voltam már egy éve is vizsgálva, volt rajtam 24 órás EKG, de nem mutatott semmi rosszat. Igaz akkor nem is éreztem hasonlót. Az is igaz hogy nagyon stresszes vagyok sajnos. Sajnos már túlképeztem magam az interneten, utána olvasgattam a szívremegésnek, amit meg is bántam, mert azóta még jobban félek. Mi lehet ez doktor Úr? Ne haragudjon a zavarásért! Válaszát köszönöm! Tisztelettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
14.
Kedves Kérdező! Akármilyen neműnek titulál engem (hány példányban írta zet a levelet?), látatlanban nem tudom megítélni, forduljon személyes vizsgálatra kardiológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
13.
Rángás kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! A kérdésem az lenne,hogy a bal mellem fellett napok óta időnként pár mp-ig tartó rángást érzek.Nem fáj,semmi ilyesmi csak fura érzés.Ilyet inkább ritkán a szemem körül szoktam.Ennek van köze a szívhez vagy vmi szervi bajhoz? Köszönettel:Dóra
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
13.
Kedves Dóra! Szervi bajhoz nincs köze, bár az okát nem tudom megmondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
13.
32éves nő kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm megnyugtató válaszát,és legfőképpen türelmét! Még egy utolsó kérdésem lenne,ígérem,többet nem kérdezek. Azt szeretném megtudni,hogy akkor az említett kamrai tachycardia mennyi ideig tart általában,és mitől szűnik?(mert én azt olvastam h néhány másodperctől órákig is eltarthat).Ne haragudjon,nem okoskodni akarok,csak tényleg kíváncsi vagyok.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
13.
Kedves Kérdező! Többnyire hosszabb ideig tart és csak komplex orvosi kezelésre szűnik szerencsés esetben, ritkán tart órákig, mert az nem egyeztethető össze az élettel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
12.
32éves nő kérdése:

Tisztelt Doktornő! Megint én vagyok. Az a baj,hogy nem mehetek állandóan vissza a kardiológushoz,hogy nézze meg,minden rendben van-e,mert az elmúlt 2-3 hónapban szinte hetente bejártam hozzá,hol ekg-ra,hol hallgatózásra,volt hogy semmit sem csinált,csak meghallgatta a sirámaimat. Nyár óta kb.10 alkalommal mentem be az ügyeletre,ált. az esti órákban,vagy hétvégente, ebből 3szor kaptam injekcióban nyugtatót, mert a szívpanaszaimmal ők ott nem tudtak mit kezdeni,ezért csak leszedáltak. Okt.26án(2-3hete) volt rajtam holter,extrákon kívül mást nem jelzett,mert akkor más rossz érzetem nem is volt. Már ráírta az orvos a papíromra,h nem kardiológiai beteg vagyok. Azt szeretném Öntől kérdezni,hogy a szívem ingerületvezetési rendszerét még sohasem vizsgálták(elektrofiziológia), akkor hogyan jelenthetik ki,h a szívemmel minden rendben??? Ön szerint ha nekem az időnként fellépő fura gyors szívremegés,ami sosem tart 5-10mp-nél tovább, kamrai tachycardia lenne, azt kimutatná a sima ekg,amit más időpontban végeznek,amikor épp panaszmentes vagyok?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
12.
Kedves Kérdező! A kamrai tachykardia nem 5-10 mp-ig tart és nem szűnik spontán. Az ön panaszait kardiológusa kivizsgálás lapaján felelősséggel minősítette, tőlem ezt kivizsgálás nélkül biztosan nem várhatja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
12.
32éves nő kérdése:

Tisztelt Doktornő! Állandóan, szinte egész nap folyamatosan ritmuszavarokat érzek. Tegnap csodálkoztam is,mert szokatlanul jól voltam,egészen kb délután 4-5 óráig,akkor megint előjött. Extráim szoktak lenni,és szedek Betalocot,de nem ez a legnagyobb bajom. Ma reggel arra ébredtem,hogy a bal oldalamon fekszem, és a szívem jó gyorsan ver(kb.130cal),és odatettem a kezem,hogy megnézzem mi történik ilyenkor,mert ez rettentő gyakran előfordul,ha az oldalamon fekszem, és éreztem hogy nagyon gyorsan "lüktet",de nem dobogott,nem tudom érthetőbben elmondani,csak hogy nem dobbant rendesen,hanem rengeteg egyforma picit,rövidet "lüktetett".Ekkor a hátamra fordultam és akkor elmúlt, éreztem h már rendeseket üt. Az lenne a kérdésem,h Doktornő szerint ez mi lehet? A ritmuszavaroknak melyik fajtája?Van okom aggódni,netán félni?Már voltam ekg-n, szívultrahangon,holteren,terhelésesen,de olyankor extrákon meg magas pulzuson kívül nem jelentkezett más ritmuszavar,és még MPS-t mutattak ki. Ön szerint ez az elváltozás összefügghet azzal,h az oldalamon fekve "melléver" vagy "begyorsul" ill. "beremeg" a szívem?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
12.
Kedves Kérdező! Sajnos, a szubjetív érzés alapján ezt nem lehet biztonsággal nem lehet megmondani. Javasolom, forduljon kontrollvizsgálat céljából kardiológusához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
09.
? kérdése:

Kedves Doktornö!1hónapja szedek antidepresszánst,bétablokkolót(de csak fél szemet),magneB6-ot,illetve Rivotrilt szükség szerint(általába napi 1 szem) lehetséges hogy szivritmuszavarom van töle.A szivem hasonlóképpen ver:2lassú,3gyors majd 1kihagyás vagy 2lassú-3gyors-2lassú-3 gyors....Pulzusom nyugalmi állapotba ingadozó:55és 85 között ingadozik.Van okom aggódni?Vérnyomás 110/60 Rita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
09.
Kedves Rita! Ennyi adatból sajnos nem lehet megállapítani azt, hogy milyen jellegű a ritmuszavar, azt pedig talán még kevésbé, hogy ez összefüggésbe hozható-e a gyógyszerekkel. Ha nem kíván orvoshoz fordulni, próbálja meg egyesével kihagyni a gyógyszereket és megfigyelni, hogy ez mit eredményez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
09.
andok kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szívritmuszavarra szedek Betalocot, emellé Xanaxot,mert pánikos vagyok. Kb. egy-másfél hónapja elkezdtem szedni a Béres cseppeket( többen is ajánlották), emellé C-vitamint is kell. Ez idáig még rendben is lenne, de vettem magamnak MagneB6- pezsgőtablettát mert azt nagyon ajánlják mindenütt a ritmuszavarok ellen(pl.a kardiológus is). Ezenkívül, mivel nyár óta lefogytam kb 5kilót, és nagyon hullik a hajam is,gondoltam, vitaminhiányom is lehet,és mert a Béres Csepp csak nyomelemekből áll, a B és C vitamin meg a Magnézium is csak kis része a szükséges vitaminoknak, ezért még multivitamint is szedek. Na most azt szeretném kérdezni,hogy ez a sokféle szer,amiket szedek, nem ártalmasak-e a szervezetemnek, mert volt,aki azt mondta,nem kell ennyire "túltuningolni" a szervezetemet. Ráadásul,ha fáj a fejem,ezek mellé simán beveszek egy Algopyrint,vagy nemrég egy hétig fájt a torkom, akkor meg mézet is ettem+ Septofort torokfertőtlenítőt. Nem túlzás ez így? Ja és mivel ugye írtam,h pánikbeteg is vagyok, a neten ajánlották,hogy nagyon jót tesz az antidepresszánsok helyett,ha tejsavó-fehérjéből készült italt iszok,naponta 1 adagot,és én még ezt is fogyasztom. Ebben nem tudom,vannak-e vitaminok vagy nyomelemek. Elvileg színtiszta fehérje,olyan,mintha megennék egy csomó tejterméket vagy húst pl. Azért gyanús nekem,hogy ennyiféle dolgot szabad-e összeszedegetni, mert kb.amióta ezeket alkalmazom,azóta érdekes dolgot vettem észre magamon: testszerte izomrángásaim vannak,naponta többször is, és mintha a ritmuszavaraim is sűrűbbek lennének, meg olyan fura érzésem van sokszor bent a hasamban,gyomrom környékén, olyan remegő,lüktető érzés,mintha ott dobogna a szívem, meg ezt a bal vesémnél is szoktam érezni.Mitől lehet ez? Egyébként nagyfokú gerincferdülésem is van,egy a deréki szakaszon,egy pedig a hátamban,le vagyok fogyva,és ptotikusak a veséim,ezt nemrég uh-on állapították meg. Összefügghetnek ezek a dolgok egymással?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
09.
Kedves Kérdező! Azt hiszem, ideje lenne eldöntenie, hogy öngyógyszerelést folytat (és akkor nem kételkedik), vagy keres egy olyan kezelőorvost, aki lelkiismeretesen vizsgálja és kezeli önt, természetesen nem levelezés vagy szájhagyomány útján. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
06.
Máj megnagyobbosád kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Az lenne a kérdésem, hogy a nem régiben történt hasi ct, kisebb foku máj illetvel lép megnagyobbodást irt le, hematologus vizsgált vérképben: alacsony thrombocyta szám - 105G/L (210-366), illetve magas össz.bilirubin - 38.3umol/L (1.5-17), direkt bilirubin - 5.2umol/L (0.5-5), virusok: hiv, hcv negativ. Kérdésem az lenne hogy érdemes hepatologushoz elmennem a májam miatt? vagy ott se tudnának többet mondani? szóval végeznének valamilyen speciális vérvizsgálatot a májra irányulóan? Válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
06.
Kedves Kérdező! Mindenképpen forduljon hepatologushoz, mert a bilirubin és thrombocytaszám májűködési zavart is jelez a megnagyobbodás mellett.Hogy milyen vizsgálatot végeznek, azt már ott kell eldönteniük. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
06.
Piri mama kérdése:

Köszönöm a gyors válaszát üdv Piroska
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
06.
Kedves Piroska! Nagyon szívesen. dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
06.
Piri mama kérdése:

Szép napot! Azzal a kérdéssel fordulók Önhöz, hogy 20 éve műtöttek epével idáig semmi gondom nem volt, de kb 2 hónapja begyulladt van amikor végig a vágás. Olyan is van, hogy csak rövid szakaszon. Kell e vele foglalkozni vagy természetes ? Válaszát előre is köszönöm. Piroska
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
06.
Kedves Kérdező! Azt javasolom, mutassa meg kezelőorvosának, vagy sebésznek, biztosan nem természetes dolog. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
06.
Vélemény kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretném a véleményét kikérdezni.Voltam vizsgálaton.Jó globális myocardium funkcio,szegminentális falmozgászavar nem látható,norm.tágasággú szívüregek. Mps-em van jelzett regurgitációval.Ekg holterem is volt,amire ez volt felsorolva. Sinus ritmus,Átlag szívfrek 76/min.Egy Ves.Nem sign.számu SVES. 2 alkalommal rövid ideig tartó Psvt látható.Salve,VT,Pf,sign. ST eltérés nem volt.Gyógyszert nem írtak fel,sportolást tanácsolták meg hogy szedjem a magne b6-ot. Ön szerint infarktus vagy szívmegállás lehet ettől a psvt-től?Mit gondol van okom aggódni? Köszönettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
06.
Kedves Kérdező! Ez rövid tartamú sorozat extra-ütés, nincs semmi olyan következménye, amitől aggódnia kellene. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
11.
05.
linda kérdése:

Tisztelt Doktornő! párom páréve műtötték koszorú errel.előtte soha nemizzadt. Most többször veszi észre, hogy a nyakátol felfelé izzad. mindig csupa viz a nyaka és a feje. mi lehet ennek az oka,vagy ez a mütéttől lenne? melinda
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
11.
05.
Kedves Melinda! Ilyen összefüggést soha nem tapasztaltam, javasolom, forduljanak férje kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
30.
CT kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Hasi CT és CT enterographias vizsgálatom volt pár napja. Megállapították hogy a máj és a lép megvan nagyobbodva, illetve a Bauhin billentyű kissé oedemás, és a terminalis ilenium területén kisfokú gyulladás valószínű. Kérdésem az lenne hogy a máj és a lép megnagyobbodása összefüggésbe hozható a vékonybélben lévő eltérésekkel? vagy ha nem akkor mi okozza, illetve hogy mi a teendő a vékonybél gyulladásával és az oedemaval?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
30.
Kedves Kérdező! Ezt látatlanban nem tudom önnek megmondani, de kezelőorvosa, aki ezekre a vizsgálatokra küldte önt, nyilván szolgál felvilágosítással az okokról és természetesen a teendőkről is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
29.
Bernadett kérdése:

Tisztelet Dr Nő Négy hónapja szedek Frontint mert állítólag pánik beteg vagyok, a tüneteim ájulási érzéseim voltak nem tudtam enni. Jelenleg magas a pulzusom ez edig még nem volt és néha vérnyomásom is megemelkedik 140 re. Nem rég megint ájulás érzésem volt és melgség öntöttel a polzusom folyamatossan magas volt még amikor alszom akkor is. A Házi Dr Nőktől kaptam Betalocot, ami nem használ, sőt fejem fáj tőle és hányingemrem van tőle. Kedves Dr Nő nem lehetséges hogy ezel tünetek valami más betegségre utalnak. Mit tegyek? Szereném kikérni a véleményét. 34-éves vagyok és két kislányom szertnék törödni és minél hamarabb meggyógyulni. Köszönöm segítségét.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
29.
Kedves Bernadett! Igazán sajnálom, de látatlanban nem tudok önnek érdemi választ adni, alapos szeméyles belgyógyászati kivizsgálás adhat választ panaszainak okára. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
25.
Nikol kérdése:

Tisztelt Doktornő! Concor-t szedek és lenne egy kérdésem,hogy lehet-e inni alkoholt,ha kihagyom az aznapi adagot.Vagy ha reggel veszem be?Születésnapot tartunk és érdekelne,hogy nem leszek rosszul tőle?Nem merek kockáztatni.Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
25.
Kedves Nikolett! Ne hagyja ki a Concort,egy keveset ihat mellette. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
20.
Kocsik Orsolya kérdése:

Érdeklődnék hogy fáj a gyomrom egy 2-3 hete de ez alatt az ídő alatt kezdtem el szedni egy bizonyos fogamzásgátlót viszont eleinte terhességre is gondoltam de 5 teszt is negatív lett.A mostani tüneteim ég a gyomrom a gyomorszájam, fáj a jobb oldalam meg a hátam, puffad a hasam és teltérzésem van. Esetleg mire utalhatnak a tüneteim és mivel tudnám enyhíteni őket?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
20.
Kedves Kérdező! Most teszi fel harmadszor nekem a kérdést, amit sajnos nem tudok megválaszolni. Előző leveleimben leírtam, hogy szíveskedjék gasztroenterológust megkérdezni (az oldal tetején a keresőn belül a szakemberkeresőből válasszon). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
20.
gyomorpanasz kérdése:

Érdeklődnék hogy fáj a gyomrom egy 2-3 hete de ez alatt az ídő alatt kezdtem el szedni egy bizonyos fogamzásgátlót viszont eleinte terhességre is gondoltam de 5 teszt is negatív lett.A mostani tüneteim ég a gyomrom a gyomorszájam, fáj a jobb oldalam meg a hátam, puffad a hasam és teltérzésem van. Esetleg mire utalhatnak a tüneteim és mivel tudnám enyhíteni őket?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
20.
Kedves Kérdező! Ezzel a kérdésével kapcsolatban ajánlottam az imént az Orvostudakozón ezt az oldalt, de gasztroenterológust kérdezzen :) a (szakemberkeresőben válassza ki). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
19.
Grafit3 kérdése:

Tisztelt Doktornő! 1 hete készült vérképem eredménye a következő: WBC: 8,4 G/L, RBC: 4,7 T/L, HGB: 128,0 g/L, HCT: 0,39 L/L, MCV: 82,80 fL, MCH: 27,2 pg, MCHC: 328,00 g/L, RDW-SD: 39,3 fL, RDW-CW: 13,3 %, PLT: 233 G/L, MPV: 9 fL, PDW: 11 %, Neutrophyl: 0,70 L/L*, Eosinophyl: 0,01 L/L, Basophyl: 0,00 L/L, Monocyta: 0,08 L/L, Lymphocyta: 0,21 L/L*, Neutrophyl (abs): 5,89 G/L, Eosinophyl (abs): 0,09 G/L, Basophyl (abs): 0,01 G/L, Monocyta (abs): 0,63 G/L, Lymphocyta (abs): 1,77 G/L, Vérsejt süllyedés: 28 mm/h*, Retikulocyta: 0,008, Vércukor: 5,86 mmol/L*, Karbamid: 5,00 mmol/L, Kreatinin: 70,30 umol/L, sGFR: 86,48 ml/sec/>60:normális, Húgysav: 265,14 umol/L, Szérum bilirubin: 7,25 umol/L, Összfehérje: 73,80 G/L, Albumin: 47,52 G/L, ASAT, GOT: 17,00 U/L, ALAT, GPT: 14,00 U/L, Gamma-GT: 23,00 U/L, LDH: 397,00 U/L, Nátrium: 141,30 mmol/L, Kálium: 4,44 mmol/L, Szérum vas: 15,00 umol/L. A neutrophyl, a lymphocyta, a vérsejt süllyedés és a vércukor érték "kapott csillagot". Egy hónappal ezelőtt a vérképem eredménye közel azonos volt, kivétel akkor a lymphocyta értékek 0,17 L/L és 0,91 G/L voltak. Azóta a fenti értékekre sikerült "feltornáznom" a számukat. A vérsejt süllyedésem soha nincs a normál tartományban, a vércukor értékemről is tudom, hogy olykor instabil, de a fehérvérsejtjeim arányában és számában nem igazán szokott eltérés lenni (legfeljebb a neutrophyl számom szokott egyszer-egyszer magasabb vagy határon lenni). Az elmúlt 2 hónapban sajnos elég sok stresszhatás ért, nagyon sokminden összejött, a közérzetem sem volt a legjobb, nagyon ideges voltam, sokszor még lázasnak is éreztem magam (sokszor 36,8-37-es hőértékeket mértem), izzadtam, nem tudtam aludni, rázott a hideg ... stb., ennek kapcsán elég sok vizsgálaton átestem, szerencsére nagy bajt eddig nem találtak, csak itt a vérképemben vannak csillagok. Az 1 héttel ezelőtt készült vérkép ideje alatt éppen menstruáltam, nem tudom, hogy számít-e az eredmény szempontjából. Szeretném megkérdezni, hogy Ön milyennek találja ezt a véreredményt? Kórosak a fenti értékek vagy normálisnak mondható még ez az eredmény? Szükséges további vizsgálatokat csináltatnom (ha igen, merre induljak?) vagy megnyugodhatok és nem kell vele tovább foglalkoznom? Az alacsony lymphocyta számom mire utalhat, a neutrophyl magasnak számít, vagy egyáltalán ne foglalkozzak velük? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
19.
Kedves Kérdező! Panaszairól látalanban sajnos nem tudok érdemben nyilatkozni, a laborleletek értékelése meghaladja az oldal profilját, kérem, tájékozódjon a http://www.hazipatika.com/laboreredmenyek weboldalon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
18.
Műtét előtt kérdése:

Tisztelt Doktornő! Altatáshoz szükséges belgyógyászati vizsgálatokra kaptam beutalót. Meg tudná mondani, hogy ilyenkor milyen vizsgálatokat végeznek pontosan? Köszönettel: Mónika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
18.
Kedves Mónika! Ilyenkor általában fizikalis vizsgálat, vérnyomás, EKG szokott történni, ha eltérés van, akkor kiegészítő vizsgálatok is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
18.
Kevés? kérdése:

Tisztelt Doktornö!1hete derült ki,hogy pánikbeteg vagyok.Heves szivverés(150-es pulzus),légszomj,mellkasi szoritás,kéz és láb zsibbadás.Voltam kardiológiai kivizsgáláson(ekg,terheléses ekg,szivultrahang),állitólag a szivemmel nincs baj,idegi alapon történnek a panaszok.Pszichológus irt fel:ZYLORAM-ot 1szemet reggelre,amit most fél szemre kellett csökkenteni,mert nagyon rosszul voltam töle(reggeltöl-estig olyan tüneteket produkáltam,mint amikor pánikrohamom volt).Azt mondta 5-7napig szedjem a fél tablettát,majd álljak vissza az egész tablettára.Mellé szedek még RIVOTRIl 0,5mg-ot reggel este fél tablettát,ha szükséges akkor egészet.Kardiologus irt fel CORVITOL 50-et,béta blokkolót,amit csak reggel szedek fél tablettát,illetve szedek még napi 3x MagneB6-ot.Ami aggaszt,hogy a pulzusszámom állandóan csak 50-56vérnyomásom 95/60,vagy 105/65.Itt-ott enyhén szédülök,vagy álmosabb vagyok.EZ a pulzusszám normális?????Nem vagyok élsportoló:),akiknél ez a jelenség normális.Köszönöm!!!Rita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
18.
Kedves Rita! Miután a beta-blokkoló önnél csak a gyors szívverés csökkentését célozta, nyugodtan csökkentheti a gyógyszer adagját. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
17.
epekö kérdése:

Kedves doktornö epeköves vagyok müteni kellene csak még nem szántam rá magam a kérdésem amikor begörcsölök a gyomorszájam és a szegy csont alatt érzem a görcsöket elzsibad abal kezem és a szám is kb 5percig tart jo estben utána tljesen ki vagyok merülve azt kérdezném hogy ez tényleg lehet epe görcs vagy valami más köszönöm szépen a válaszát!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
17.
Kedves Kérdező! Ezt látatlanban nem tudom önnek megmondani, kezelőorvosa személyes vizsgálattal nyilván közelebb jut a panaszok eredetének tisztázásához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
13.
Kun Mónika kérdése:

Tisztelt Doktornő! 1éve volt császármetszésem, és azóta hasmenésem van.Előtte nem voltak ilyen próblémáim. Ön szerint kelenne végezni egy végbéltükrözést? És még anniyt szeretnék megkérdezni,hogy ha valami gyulladásba lenne akkor a vérkép az kimutatná ,hogy valami nincs rendben esetleg a bélben? volt széklettenyésztésem és az rendben volt.Ön szerint mi lehet a hasmenésem oka?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
13.
Kedves Mónika! A császármetszés nem szokott tartós hasmenést okozni. A probléma tisztázásra ki kellene önt vizsgálni, de erre elsősorban egy gastroenterologiai vizsgálat lenne alkalmas, sem a vérkép, sem a végbéltükrözés nem feltétlenül oldja meg a kérdést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
13.
KKiss Tivadar kérdése:

a gyors választ köszönöm! ha az amlodipint és a rilmenidint együtt vettem be este 163/76 - 84 ről 124/69 - 66 ra csökkent az érték 1 óra alatt de erős fejfájással járt ! azóta külön szedem a leirt módon Van e olyan gyógyszer amit csak reggel kellene bevennem szervi bajom nincs a magas vérnyomás ideg alapon van 2x1 frontin 25 öt szedek naponta a korábban közölt gyógyszerekkel reggel és este szives válaszát várom Tisztelettel K Kiss Tivadar
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
13.
Kedves Kérdező! Általában a vérnyomás csökkentésére ritkán elég egy gyógyszer, eredményesebb, ha többfélét szed a beteg, lehetőleg egyenletes elosztásban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
12.
KKiss Tivadar kérdése:

szedhető egy időbe az Amlodipin Teva és Nebivolol Pliva reggel az Amlodipin Teva és Rilmenidin teva este Valsartan HTC 160-25 amit szedek . Kiegészítőként szedem a fent leirtakat . a gyógyszerészem szerint az amlodipin nemszedhető együtt a nebivolol és a rilmedininnel ezeket a gyógyszerket igy 2óra eltéréssel veszem be van e olyan gyógyszer amit csak reggel vagy este kell szedni 78 éves vagyok aktiv életet élek mint aktiv horgász napi 8-10 km -ert kerékpározok . korábban lisopress 10 -ből szedtem 2 db +1Amiloridot cca 15 évig reggel . jelenlegi érték gyógyszer bevétele elött 150/76-63 este 160/63-59
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
12.
Kedves Kérdező! Az Amlodipine, Rilmenidine, Nebivolol egyaránt csökkenti nem csak a vérnyomást, hanem a pulzust is, de ha ez nem okoz kórosan alacsony értékeket, akkor nem okvetlenül ellenjavallt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
12.
Kun Mónika kérdése:

Jó napot Tisztelt Doktornő! Egy próblémával fordulok önhöz 26 éves vagyok ,2012 agusztusában volt császármetszésem. Kapttam érzéstelenitőtt a gerincembe de a spinál felszalad és felfele is zsibbadttam , de még kaptam levegőt! Utánna a megfigyelőbe leesett a vérnyomásom de stabilizálták ! Majd 3nap után belázasodttam de magától leis ment, elküldtek minden felé semmti nem találtak de azóta hasmenésem van ! széklettenyésztésem volt rendben volt , ultrahagon is voltam az epekővességet mutatot ki amivel a napokban megműtenek de a hasam az megy már több mint 1éve szedttem lactivot is de nem látom hatását! volt nagy laborom de egy csillagom se volt ! Az lenne akérdésem hogy ön szerint lehetséges-e hogy az epekőtől menne a hasam vagy más oka lehet? válaszát előre is köszönöm ! Még aniyt szeretnék megkérdezni hogy hasi ultrahang kimutatta volna ha beleimnél valami elváltozás lett volna? vagy a vérkép? köszönöm szépen válaszát Tisztelettel: Kun Mónika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
12.
Kedves Mónika! Nem értem pontosan, hogy hasmenéses panaszai 2 hónapja vagy egy éve állnak fenn.Mindenesetre nem jellemző, hogy a háttérben csak az epekövesség állna. A hasi ultrahang nem minden bélelváltozás kimutatására alkalmas, a vérkép sem. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
09.
chron kérdése:

Tisztelt Doktornő! 21 éves vagyok és kb. 5hónapja állapítottak meg Chron betegséget. Eleinte medrolt majd most folyamatossan 3*2 salofalkot szedem. Elég kellemetlen a kérdés, ezért nem kérdeztem meg az orvosomat. Arra lennék kiváncsi hogy erre lehet e alkoholt fogyasztani? Azért kellemetélen a kérdés, mert nem szeretném ha félre értenék. Köszönöm a válaszát előre is!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
09.
Kedves Kérdező! Kis mértékben igen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
09.
Alexandra kérdése:

Kedves Doktornő! 15 éves vagyok. Már 3 napja szúródik a mellkasom levegővételnél és köhögésnél, mikor kifújom a levegőt akkor valamennyivel jobb, de 2 hete meg is vagyok fázva! Elég magas a vérnyomásom tegnap kétszer is megmértem 140/100 volt utána mikor megint megmértem pedig 150/110 és szédültem is. Ön szerint mi lehet a probléma?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
09.
Kedves Alexanadra! El kellene menned orvoshoz, személyes vizsgálatra, lehet, hogy mellkas rtg is kellene, a megfázást is célzottan kellene kezelni. Ha a gyógyulás után is magasabb a vérnyomásod, azt is ki kell vizsgálni. Üdvözöl dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
08.
Gabriella kérdése:

Tisztelt Doktornő! 30 éves 2 gyermekes anyuka vagyok. A problémám az, hogy a 8 éves fiam születése után nagyon meghíztam. 170 cm és 135 kg vagyok. Azóta próbálom leadni a súlyfelesleget, ami nem sikerül. Nem tudok 2-3 kilónál többtől megszabadulni. Az étkezésemre kisebb-nagyobb sikerrel próbálok odafigyelni, viszont pl. futni nincs időm eljárni. Nagyon zavar ez a felesleg a mozgásomban (a napi rutin feladataimban, takarítás egyebek). Nem élvezem a szexet, rendszertelen a menstruációm és úgy kb. 2 hónapja néha úgy érzem, mintha hirtelen a szívembe szúrna valami. A szívszúráson kívüli problémáim eddig is fent álltak, viszont emiatt nagyon megijedtem. Megvallom, hogy már bele is fáradtam az állandó kilók elleni harcba. A kérdésem az lenne, hogy emiatt hová fordulhatok orvosi segítségért? Háziorvoshoz kell először menni? Egyáltalán orvosi esetnek számít-e a magam részére nagynak hitt problémám?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
08.
Kedves Gabriella! Ez a súlyfelesleg felveti komplex anyagcserezavar, esetleg endokrin eltérés gyanúját. A megoldás az lenne, hogy speciálisan ezzel foglalkozó intézményt keressen fel, sajnos ennek helyével kapcsolatban nem tudok önnek segíteni. sok sikert kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
07.
Megfázás kérdése:

Kedves Doktornő ! Én egy 17 éves lány vagyok . Már kb. 3 hete beteg vagyok ( jelenleg túl vagyok 2 megfázáson . Az első megfázás úgy kezdődött, hogy folyt az orrom és elment 1 napra a hangom, ezekkel a tünetekkel nem is mentem orvoshoz . Aztán ki sem jöttem az elsőből, mikor elkezdődött a másik . 38 fokos lázam volt, mindenem fájt és így már kénytelen voltam elmenni a háziorvosunkhoz, aki azt mondta, h ez csak egy megfázás és írt fel egy Xorimax nevű gyógyszert . A gyógyszer szedése közben teljesen jól voltam, de mielőtt befejeződött volna a gyógyszeres kezelés megint lázas lettem, és ez a láz már sehogy nem akart lejjebb menni . Most ott tartok, hogy fáj az egész hasam területe és néha szurkál is, olyannyira, hogy teljesen összegörnyedek . Egy nap kb. 10-szer látogatom meg a mellékhelyiséget, és minden alkalommal kevés, nyálkás székletet hagyok magam után . Mi lehet a bajom ? Orvoshoz már nem akarok menni, mert félek, hogy a gimnáziumi anyagot nem fogom tudni pótolni . Mielőbb várom válaszát . Köszönettel : Nóri
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
07.
Kedves Nóri! Lehet, hogy jelen panaszai gyógyszemellékhatásnak felelnek meg, mindenképpen forduljon orvoshoz, mert kezelés nélkül nem biztos, hogy elmúlnak! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
06.
Vélemény kérdése:

Keves Doktornö!Véleményét szeretném kérni.29éves nö vagyok.Problémám kb.1hónapja kezdödött:egyszerüen rosszul lettem 140/100 volt a vérnyomásom,pulzusom 125.Bementünk az ügyeletre,csináltak egy ekg.Diagnózis:stressz és szedjek magneB6-ot.Másfélhete ismét rosszul lettem:vérnyomás 140/95,pulzus 160.Itt már zsibbadt a lábam,kezem,szám,de még a fülem is.Végtagjaim jég hidegek voltak.Az ügyeleten pechemre szintén ugyan az az orvos volt.Ismét csinált ekg-t.Diagnozis ugyanaz:stressz,vagy édesapám halálát nem tudom feldolgozni,aki 3hónapja halt meg súlyos betegség következtében.Háziorvosom a magneB6 mellé irt még fel Isoptin SR 240mg-ot minden reggelre fél gyógyszert,illetve Helex 0,5mg 2x1-et naponta.Hát pulzusom 78-90 között ingázik.Van amikor feljebb kúszik 105-re,de ilyenkor nem megyünk már az ügyeletre.FELESLEGES!!!Hiába kérünk szivultrahangot,vagy CT-t(kiskoromban volt szivzörejem)egyszerüen nem vesznek komolyan.Azóta dolgozni sem engednek.Medig mehet ez igy?160-170es pulzusnál valóban fent áll a halál lehetösége,vagy agyvérzés?Elöre is köszönöm válaszát. Atir
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
06.
Kedves Kérdező! A magas pulzusszám nem jelent halál- vagy agyvérzéskockázatot, de ritmuszavart jelenthet. Ezt részletesebb kardiológiai vizsgálat, elsősorban ritmusanalízis (Holter) tisztázhatja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
01.
tasi zsanett kérdése:

Tisztelt Doktorno! Jelenleg 26 eves es 25 hetes terhes vagyok, 14 hetesen es 24 hetesen jelentkeztek a kovetkezo panaszaim, jobb es bal kar fajdalom ,szegycsont mogotti nyomo fajdalom szinte minden szivdobbanas faj , a masodik alkalommal az alkapcsom es fogsoraim is fajtak. A 9 hetes eKG rendben volt, stresszes vagy lelki gondokkal kuzdo nem vagyok, a hazi orvosnak amikor mondtam azt mondta,hogy szerinte mozgas szervi dolog a terhesseg miatt. Es nem lettem rajtam semmi nezve,.sem kivizsgalva. A nogyogyaszom sem tudott semmit mondani. a fajdalom 24 oranal is tovabb tartott, mindket esetben a kezben kezdodott, majd a szegycsont mogott folytatodott de megmaradt a kez fajdalom is, az elmulasjor pedig, leuleskor , sohajtasjkor meg ereztem a fajdalmat,de azon kivul nem. Ha legkozelebb jelenkezne erdemes valamilyen dokihoz fordulnom, vagy nyugodjak bele hogy terhessegi dolog? 18 eves koromban volt egyszer mar egy szegycsont mogotti fajdalmam.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
01.
Kedves Zsanett! Látatlanban ezt nem tudom megmondani, de mindenképpen, tehát újabb fájdalom jelentkezése nélkül is, mielőbb forduljon kardiológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
10.
01.
ilike kérdése:

Köszönöm a válaszát a szivizomgyulladással kapcsolatban de azért még mindig foglalkoztat az a kérdés hogy érdemes e valamilyen kiegészitö gyogynövényes készitményt szednem vagy például a panangint amiröl halotam hogy jo a szivizom erösitésében? Kérném a tanácsát is ez ügyben kedves doktornö és pontosan mi az a készitmény ami jo ilyen esetben mert sokmindent hallotam és nem tudom eldönteni .Elöre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
10.
01.
Kedves Kérdező! A gyógynövények azt hiszem nem játszanak szerepet a szívizomgyulladás kezelésében, a Pananginnak is csak járulékos szerepe lehet. A kezelés kérdésében nem önnek, hanem a kardiológusnak kell döntenie. Javulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
09.
30.
ilike kérdése:

Tisztelt doktornö. Augusztus 20 szteptokokkusz baktériummal fertözödtem ami torokgyulladással kezdödött magas lázam volt ,izületeim fájtak és annyira gyenge voltam hogy járni is alig tudtam ,3 nap mulva erös melkasi fájdalommal korházba kerültem már a bal kezemet alig éreztem az orvos azt mondta hogy szivizomgyuladást okozott a baktérium kezeltek Augmentin és Anpranax gogyszerekkel és azt mondták pár hétig pihenjek De még most is ha picit dolgozom már érzem a melkasomban az enyhe fájdalamat Az lenne a kérdésem hogy normális e az hogy néha fájdalmat érzek ,hogy lehet ebböl teljesen felépülni és milyen gyogyszet vagy növény alapu készitményt érdemes szedni a gyogyulás érdekében ?Pl hallotam a pananginrol az jo e ilyen esetben ?Válaszát köszönöm elöre is .
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
09.
30.
Kedves Kérdező! Az izületi és szívizomgyulladás komoly betegség, az ismételt munakvégzés csak szakorvosi kontrollvizsgálat negatív eredménye alapján ajánlott, anélkül semmiképpen nem! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2012.
09.
28.
aggodom kérdése:

Kedves doktorno Angliaban elo 38 eves ketgyermekes anyuka vagyok. Kb 2 hete miota ujra iskolaba jarok nagyon rossz a kozerzetem. A bal oldalamon sziv magassagaban szuro fajdalmat erzek valamint sokszor a mellkasom is faj es a levegovetel nagyon rossz es ilyenkor ramtor a kohoges. Nagyon stresszes es izgulo ember vagyok. Itt a korhazba csinaltak ekg-t , tudoszurest vert is vettek es nem talaltak semmit. de a panaszom minden este azota is elojon. Mikor Magyarorszagon foiskolara jartam akkor is jelentkeztek ezek a tunetek. Nem tudom hogy van-e ennek koze ahhoz hogy abbahagytam juliusba a bisoprolol 2.5mg napi szedeset es mar csak magneb6-ot szedek. 4 eve csinaltak Miskolcon egy sziv ultrahangot es elvileg minden rendben volt csak egy kismerteku szivbillentyu veknyulasra emlekszem . On szerint is pszichologiai tuneteim vannak?vagy utazzak haza egy alaposabb kivizsgalasra. Valaszat koszonom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2012.
09.
28.
Kedves Kérdező! A fizikai terheléstől függetlenül jelentkező mellkasi panasz szervi szíveredet ellen szól, panaszai a stresszre vagy mozgásszervi eredetre vezethetők vissza. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa