Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
1104 kérdés, válaszra vár 0

Dr. Tarján Zsuzsa

Belgyógyász és Kardiológus szakorvos

Specializáció: belgyógyászati és kardiológiai panaszok vizsgálata, kezelése, betegek gondozása, rehabilitáció

Munkahely: 1.Coral Centrum2. Ó Rendelő
Web: www.coralcentrum.hu, www.orendelo.hu

Bemutatkozás:
Belgyógyász és kardiológus szakorvos vagyok, sok tapasztalattal a klinikai és ambuláns betegellátásban.

2016.
02.
14.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! 17 évesen lehet valakinek trombózisa? A bal combom hátsó része enyhén fáj, pontosabban egy körülhatárolt helyen. Duzzanatot nem látok rajta, de még vagyok ijedve. Pénteken volt egy komolyabb vízilabdázás, ha ez számít. Előre is köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Ez inkább izomhúzódásnak tűnik, de ha nem múlik, forduljon orvoshoz személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
13.
dobbanás kérdése:

Tisztelt Doktornő!Időnként mintha a torkomban dobogna a szivem szinte érzem ritmuszavar lehet vagy valami más is kiválthatja
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Lehet izgalom, fizikai terhelés is az ok. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
13.
magas vérnyomás kérdése:

A férjemnek magas vérnyomása van. Tenox 5 mg és Concor 5 mg- os gyógyszereket szedte eddig naponta egyszer. Orvosi vizsgálaton volt és 180- as volt a vérnyomása. Az orvos felírt neki Portiron HCT 100 mg/25 mg-os gyógyszert, hogy szedje napi egyszer a meglévők mellé. A kérdésem az lenne, hogy alkalomadtán szokott bevenni Flektor rapid 50 mg- port a gerincsérvéjre. Lehet együtt szedni ezeket a gyógyszereket? Köszönöm válaszát. Tisztelettel Gagyi Hajanalka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Tudomásom szerint igen, de olvassa el a gyógyszerekhez mellékelt Betegtájékoztatót. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
13.
tomi20 kérdése:

Tisztelt.Dr.no.Ritkan fogyasztok alkoholt de ha van ra alkalom szoktam.Azt vetem eszre olyankor hogy sokkal alacsonyabb a vernyomas.Lehet az hogy az alkohol az idegrenceren keresztul csokkenti a vernyomast.Koszonom a valaszt.Szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Az alkohol tágítja az ereket, ezáltal csökkenhet a vérnyomás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
13.
xxx kérdése:

Tisztelt Doktornő! Három napja a következő tüneteket tapasztalom.: Ha mély lélegzetet veszek, a jobb oldalamon éles, szúró fájdalmat érzek a bordáim alatt. A gyomrom (?) környékén érzek egyfajta konstans diszkomfortos érzést , étkezés után egy kicsit mérséklődik ez a tompa fájdalom. Kezdetben voltak megfázásos tüneteim is, amit esténként hőemelkedés, torokfájás kisért. Ezek a tünetek megszűntek, kizárólag a gyomorkörnyéki panaszok maradtak. Mire gyanakszik egy orvos az alábbi tünetek alapján? Mitévő legyek, hogy megszűnjön ez a kellemetlen fájdalom? Válaszát köszönöm: Kristóf
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban érdemi véleményt nehéz lenne alkotni, lehet, hogy a megfázáskor köhögött és a bordaközti izmok meghúzódtak, lehet, hogy fájdalomcsillapítók sok gyomorsavképződéshez vezettek, mindenképpen személyes orvosi vizsgálat lenne indokolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
12.
Ildikó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mostanában többször észleltem hogy kalapál a szívem, háziorvosom megmérte vérnyomásom, 165/97 volt 95-ös pulzussal. Javasolta szerezzek be otthonra vérnyomásmérőt. Nem tudom a csuklós mennyire megbízható, reggel 140/95 körüli értékeket mérek, délutánra 150-160 közé felmegy 100-110 körüli alsó értékkel, pulzus 90-100 körül. Hogy lehetne gyógyszer nélkül csökkenteni? Köszönöm előre is válaszát: Ildikó
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos gyógyszer nélküli megoldást nem ismerek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
11.
Ferenc35 kérdése:

Kedves Doktornő! Magas vérnyomásra a következő gyógyszereket szedem:(micardis 40mg, indapamid1,5mg , concor2*2,5mg). Kb 12 évig a micardisplus 40/12,5mg-ot szedtem, de orvosom tanácsára áttértem az indapamidra, amitől állandó puffadást érzek étkezés után pár óráig.Próbaként elhagytam két hétre kb az indapamidot és ezidő alatt egyszer sem jelentkezett a puffadás, teltségérzet. Szeretném visszakérni a régi vízhajtómat, ami hidroclorotiazid hatóanyagú és nem puffadtam tőle.Vagy van más vízhajtó amit érdemes lenne kipróbálnom? Válaszát előre is köszönve: Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! Ha a hidrochlorothiazid bevált, akkor talán jobb lenne ahhoz visszatérni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
11.
Pszicháterrel kezdjem? kérdése:

Pszichiáternél kezdjek? Vagy mit javasol, milyen szakterületeken kérjek kivizsgálást erre? Kardiológusok nem találtak semmit, gondolom az kilőve. Tehát a kérdésem, az utolsó kérdésem Önhöz: melyik szakterületeken nézessem meg magam szakemberrel? Üdvözlettel és minden jót kívánva: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Idézve egy korábbi leveléből "Sajnos utóbbi 3 évben folyamatos pánikrohamaim, rosszulléteim vannak napi szinten is", azt javasolom, hogy igen, forduljon pszichiáterhez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
11.
Szorongás okozná a terhelésre fellépő pulzus kiugrást? kérdése:

Kedves Dr Nő, ezek szerint képes a folyton megbúvó szorongás terhelésre nagyobb pulzuskiugrást okozni, mint egy nyugodt lelki állapotú embernél? Ezek szerint akkor pszichiáterhez kellene fordulnom és a többi szakorvost elfelejteni, ha rendbe akarok jönni? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Lassan kifogytam a válaszokból, ezek elméleti töprengések. Mindenképpen keressen fel szakembert, a többi az ő véleménye-kezelése alapján kiderül. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
11.
FRISinghelli eva kérdése:

Tisztelt Doktornö! Közben mig irtam a levelet, megerkezett az orvos sms-e, hogy a citologia artalmatlan. Azt nem tudom mi, de nagy valoszinuseggel semmi, csak ö nem volt biztos magaban, ezt a lehetöseget is felvetette nekem. Hogy jobb ha biopsziat csinal. Lényeg a lényeg hogy semmi bajom..huh...Köszönöm a választ.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen, örülök a jó eredménynek.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
11.
VATER PAPILLE kérdése:

Tisztelt Doktornö! 49 éves nö vagyok, refluxos NERD panaszokkal. Mult penteken rutin gyomortukrozesen a vater papillanal 7 mm.en az orvos latott valamit es azt mondta hogy inkabb biopsziat csinlat. Nem vérzett, nem nézett ki neki elfajultnak. Elötte szintén csak rutinbol voltam hasi ultrahangon, minden rendben, vervizsgalaton incl hasnyalmirigyenzim, maj, vese, crp, verkep, Kallcium, stb....koleszterin, triglicerid, minden a legnagyobb rendben. Mióta ez a bizonytalansag van, kétszer felébredtem éjjel, hogy picit szaporábban ver a szivem, rémálmok gyötörnek és melegem is volt. Továbbá 18 napra jött meg a menstruációm. Ez lehet tmár az esetleges rák? vagy idegi alapon.? Elöre is köszönöm. Idegileg totálisan kivagyok.....Testileg rendben, nem fogyok, semmim se faj, es étvagyam is van,ehes is vagyok, bár nem igen van kedvem enni.....
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
11.
Tisztelt Kérdező!, Hogy a gyomortükrözésen talált eltérés mi, azt nem tudom, de ezek a panaszok színtiszta szorongásból erednek, nem szívbetegség és nem is rák tünetei. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
Magdolna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szinte majdnem egyfolytában, egész nap bedobbanást éreztem, már számolni sem tudom. Rohanjak gyorsan orvoshoz, vagy nem annyira vészes? Mert azt tudom, hogy néha szokott ilyen lenni, de most egyszerűen nem hagyja abba. Szapora szívverést már annyira nem érzek, viszont a bedobbanások vannak továbbra is, van amikor percenként jönnek. Vagy ez nem is az lehet, mert akkor már nem is élnek, ennyi bedobbanástól? De ott a szívemnél érzem, olyan mocorgás félét, nem erősen, de nagyon sokat, sokszor, ilyenkor néha egy picit köhintenem is kell. Mondjuk az már előtte is volt. Szóval ez súlyos lehet Doktornő? Előre is köszönöm szépen válaszát, Tisztelettel: Magdolna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően extraszisztolékat érez, ami kellemetlen, de nem ártalmas jelenség. Gyakoribbá válásához hozzájárulhat a stressz, időjárási front. Próbáljon magnéziumot szedni, az csökkentheti a számukat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
Letrox kérdése:

Kedves Dr. Tarján Zsuzsanna! Tachycardiámra 1 éve 2,5 mg Concort szedek. Mostanában voltam vérvételen, amely alapján magas lett a TSH eredménye, ezért az endokrinológusom Letrox szedését javasolta, napi 5 mikogramm felét. Az volna a kérdésem, hogy a két gyógyszer nem üti egymást? A Letrox tájékoztatóján tesznek említést a bétablokkolókra is és magában a tachycardiára is. Válaszát előre is köszönóm. Üdv. Edina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Ezt meg kell beszélnie kezelőorvosával, a két gyógyszer valóban befolyásolhatja egymás hatását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
Sinus tachycardia, holter 24 órás EKG kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, a Holter nem jelzett PSVT, sem pitvafibrillációs epizódot. Közben is volt panaszom. Lépcsőzésnél 165-ös pulzusú sinus tachycardia volt benne. Ilyen esetben ha nem autoimmun pajzsmirigy betegségtől van ez, mik okozhatnak kis terhelésre ilyen nagy pulzuskiugrásokat? :( Nagyon félek, hogy nagy a baj. :( Köszönettel : Laci
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
ld. előző válaszomat
2016.
02.
10.
Sinus tachycardia, holter 24 órás EKG kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, a Holter nem jelzett PSVT, sem pitvafibrillációs epizódot. Közben is volt panaszom. Lépcsőzésnél 165-ös pulzusú sinus tachycardia volt benne. Ilyen esetben ha nem autoimmun pajzsmirigy betegségtől van ez, mik okozhatnak kis terhelésre ilyen nagy pulzuskiugrásokat? :( Nagyon félek, hogy nagy a baj. :( Köszönettel : Laci
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Akkor legvalószínűbb, hogy pszichés háttere van a szapora szívveréses panaszainak, ebbe az irányba haladjon tovább (ön írta, hogy maga az a tény, hogy szembejön valaki az utcán 20-szal emeli a pulzusát). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
Maria 70 kérdése:

Tisztelt Doktorno Egy kerdesem lenne A vernyomasomra tobbfele gyogyszert irtak Koztuk van az Amlodipin 10 amitol bedagad a labom egeszen terdig Azt mondta az orvos hogy nagyobb cipot kell venni es kesz Azt szerezmem kerdezni hogy mennyire veszelyes ez a mellekhatas mert bizony feszul az egesz labszaram es a bokam. Koszonom a valaszat Tisztelettel Maria egy 70 eves asszony
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Ez jellegzetes mellékhatása ennek a gyógyszernek, bizonyára lehet találni más vérnomyáscsökkentőt, ami nem okoz lábdagadást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
Metothyrin kérdése:

Tisztelt Doktornő ! nov. 25-én kerültem sűrgősségire, mert a pulzusom 194 lett. Ott nyaki masszírozással sikerült helyreállítani. Utána kellett mennem vérvételre, ott megállapították, hogy pajzsmirigy túltermelés áll fenn. TSH 0.0380 volt. Voltam kardiológusnál ahol hyperthyreosisre derült fény . Gyógyszert Metothyrint kaptam, naponta 1 -et kell bevennem. Vérnyomásom mindig is alacsony szokott lenni. 105 és 120 között, per 50 és 70 között, most a pulzusom is ritkán 86. inkább 70 és 80 között lett. Az lenne a kérdésem, ha így marad továbbra is a gyógyszert elhagyhatom majd ? A mostani TSH 2.680 lett , lényegében 2 hónap alatt. Ha nem muszály és az eredmények is jók jó lenne ha abbahagyhatnám a szedését. 65 éves nő vagyok. Semmilyen gyógyszert nem szedek, nem szeretném ha a szervezetem a gyógyszer rabja lenne, ha nem muszály. Nagyon megköszönném fáradozását, válaszát. Tisztelettel Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Szerintem ezt az endokrinológusával kell megbeszélnie, az hogy gyógyszerszedés mellett jó a TSH, nem azt jelenti, hogy meggyógyult, hanem azt, hogy hatásos a gyógyszer. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
Autoimmun pajzsmirigybetegség okozhat tacycardiát mozgásra? kérdése:

Tisztelt Dr Nő, akkor ez az autoimmun pajzsmirigybetegség ( ami még nem 100% hogy van ) az értékek alapján, simán csinálhat pl lépcsőzésre, kisebb izgalmi állapotokra már nagyfokú ( 150-170-es pulzusú ) sinus tachycardiát? Üdvözlettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok válaszolni a kérdésére, viszont ön se lehet biztos benne, hogy a szapora szívverése sinus tachykardia és nem valami egyéb gyors szívveréssel járó ritmuszavar (paroxysmusos supraventricularis tachykardia, pitvarfibrilláció például). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
10.
negatív p hullám kérdése:

Tisztelt doktornő! 2009-ben voltam egyszer belgyógyászaton, mert naponta egyszer úgy éreztem, hogy félreüt a szívem, mintha kihagyott volna egyet, fura érzéseim voltak. Akkor EKG-t és vérvételt csináltak, azt mondták idegesség miatt lehetnek a tüneteim. A tünetek ezután el is múltak, évekig nem jelentkeztek. Azóta rendszeresen sportolok, országúti kerékpározom. Mivel lehetőséget kaptam egyesületben szerepelni, így szerettem volna előtte egy kivizsgálást, hogy minden rendben van-e, hiszen sokszor hallani, hogy egy-egy sportoló összeesik hirtelen. Ehhez hozzá tartozik, hogy épp az utóbbi időben éreztem néha-néha egy félreütést. Így ismét eljutottam a belgyógyászatra, ahol most viszont az EKG eredménye a következő lett: AVF-ben V3-tól 6-ig neg. P. hullámok. Mivel csak júliusra kaptam kardiológiára időpontot, így eléggé aggódom, hogy ez az eredmény / változás 2009-es eredményhez képest mit jelent? Azt mondták ettől most még sportolhatok tovább, de én nagyon aggódom, hogy ez most mitől lehetett, mit okoz ezután, kell-e aggódni, stb? Megvan mindkét EKG beszkennelve de sajnos itt nem tudtam fájlt csatolni. Köszönöm válaszát! Molnár Dávid
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Nem vagyok biztos benne, hogy nem negatív T-hullámok szerepeltek az ön által írt P-hullámok helyett. Ettől függetlenül, az EKG még akkor sem eléggé informatív önmagában, ha láthatom a görbét. Részletesebb kivizsgálás szükséges, de konkrétan aggodalomra nem látok okot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
09.
Endokrinológushoz menjek a problémával? kérdése:

Köszönöm a válaszát, vérszegénység kizárva, pajzsmirigy hormonjaim is jók. THS,FT3,FT4 is... viszont Anti TPO emelkedett szokásos 8 helyett 63 az értéke, és a prolaktin 287 helyett 666. Az utóbbi két eltérés okozhatja ezt? Fizikai edzetlenségről szó sem lehet, mert napi 8 órában végzem egy éve lassan a szórólapozást, mellette heti 4 alkalommal súlyzós edzéseket is végzem 1 órás edzésekkel. Endokrinológust lenne célszerű megkeresnem?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Igen, lehet autoimmun pajzsmirigybetegség is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
09.
176-os pulzus 2. emeleti gyaloglástól normális? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, köszönöm a megnyugtatását, megnyugodtam, hogy a relatíve alacsony diastoles vérnyomás érték teljesen normális és nincs mögötte kóros. Viszont neg. kardiológiai kivizsgálások ellenére ( szív UH, Holter 24 óra EKG, terheléses EKG ) mitől lehetséges hogy sokszor tempósabb sétánál már pulzusom polar órával mérve átlagban 140-147 között van? Ha közben jön szembe több ember akkor felmegy akár 160-165 közé is pillanatnyilag. Ha feljövök a 2. emeletre egyből 176-os pulzust mutat az óra, és csipog. Ilyenkor megtapintva a pulzusom rendes karórával is összehasonlítva megmérve sajnos egyezik a kiírt pulzusszámmal a pulzusom. :( Mi okozhat egy edzett, sportos srácnak egy kis aerob edzésre is ilyen hatalmas pulzuskiugrást? Mi lehet a háttérben? Kardiológia, tüdőgyógyászat neg. lett mindkettő. Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Ezek a panaszok részben fizikai edzetlenség, részben az első levelében említett pánikbetegség következményei lehetnek. Emellett vérszegénységet és pajzsmirigy-túltengést ki kell zárni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
09.
Alacsony diastoles érték érelmeszesedésre utal mindenképpen? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, köszönöm először is az előző kérdésre a válaszom. Ami nyugtalanít még, bármikor mérek vérnyomást a systoles érték 105-135 között változik, míg a diastoles érték fix 60-67 közti. Mitől lehet ilyen alacsony a perem? Azt olvastam valahol, merevebb érfalak okozzák az alacsony diastoles értéket. Lehetséges már 30 évesen érelmeszesedés? Vagy az alacsony diastoles értékben inkább a napi 7-8 óra folyamatos sétás belső postaládázásos szórólapozás ( rengeteg gyaloglás, mozgás ) játszik közre? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Ezek az értékek nem számítanak alacsonynak, főleg automata vérnyomásmérővel, másrészt az alacsony értékek semmiképp nem utalnak érelmeszesedésre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
09.
tomi20 kérdése:

Tiszt dr no.Es ezert az elteresert aggodanom kell mert a meresek amiket itthon merek teljesen uj omron merovel nagyon ritkan haladja meg a 135 85 os ertekeket gyogyszert nem szedek.Koszonom a turelmet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! 140/90 a normális felső határa, ez alatt nem kell aggódnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
09.
tomi20 kérdése:

Udv.Dr no.Szemfenek vizsgalaton voltam es ez lett az eredmeny-mely fiziolog excavacio-szukebb arteriak-venak rendben-keresztezettsegi fenomenitas rendben-retina elvaltozas nelkul.30 eves vagyok a vernyomasom 115 70 es 145 90 kozott mozog.On szerint a szukebb arteriak mar a vernyomas kovetkezmenye.Koszonom valaszat szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Valószínűleg igen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
08.
Székrekedés műtét után kérdése:

Tisztelt Doktornő! Általában hasmenéses vagyok (valószínűleg a tejérzékenységem miatt), inkább megy a hasam, mint hogy székrekedésem legyen. Múlthét kedden műtöttek garatmandulával altatásban. előtte 5 napig 2 naponta 2x volt hasmenésem, az utolsó 2-án (a műtét napján) hajnalban, ami vízszerű volt (szerintem a víz jött ki amit megittam). Erre bevettem egy lopediumot, hogy legalább a kórházig ne legyen ilyen problémám, de utána már nem kellett (Sokszor szedtem már lopediumot, nem okozott székrekedést). Megműtöttek, nem stresszeltem utána, jól éreztem magam a kórházban, 2 napig csak pihennem kellett. Aznap az első étkezésem a vacsora volt, egy szendvics. Másnap már rizst kaptam csirkével ebére, illetve reggelire és vacsorára szendvicseket. Tejterméket nem fogyasztottam azóta sem, mert attól hasmenésem és erős hasgörcsöm van. Nem volt székelési ingerem sem, és az 5. nap végén már kicsit aggódtam emiatt, ezért használtam glicerin kúpot, amivel jött egy kevés (aznap volt egy rövid ideig tartó erős hasfájásom, illetve másnap is). Azóta megint eltelt 2 nap. A bélgázok úgy jönnek, mint átlagosan, csak kellemetlen a szaga. Azt vettem észre, hogy bekeményedett valamelyest a hasam alul, és kicsit aggódok... Olvastam hogy lehet székrekedésem a mozgásszegénység miatt, ami most érthető a műtét miatt, sokat feküdtem (de már három napja talpon vagyok, nem csak fekszem). A fájdalmakra Cataflamot szedek (sajnos még nem tudtam abbahagyni, mert tegnap elkezdett nőni a bölcsességfogam /mikor máskor.../, és sokkal nagyobb fájdalmaim vannak ettől, mint a mandulaműtét miatt). Emellett Alvescot használok az asztmámra (pipa). Az a baj, hogy 1 hétig még nem kellene közösségbe mennem, de félek, hogy kellene a székrekedés miatt egy orvoslátogatás... Mit tegyek, hogy meginduljon a székletem? (Általában reggelente volt naponta, a reggeli kávé után pár órával, de sajnos most nem ihatok, mert a koffein és a forróság irritálja és vérbőséget okoz a torkomban, amitől bevérezhet.) Várom válaszát!! Köszönettel, Bernadett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Ez feltehetően átmeneti jelenség, amit a kávé elhagyása is magyarázhat. De a személyes orvosi vizsgálat fontos lehet, nem tudom, miért ne mehetne közösségbe, abszolút ellenjavallat biztosan nincs. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
08.
Mellékvese fáradtság sok stressztől? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Sajnos utóbbi 3 évben folyamatos pánikrohamaim, rosszulléteim vannak napi szinten is. Sokszor ájulásérzés fog el, második emeletre lépcsőzéstől pulzusmérő óra szerint 176-os pulzust produkálok. Voltam kardigológiai kivizsgáláson is, enyhe I-es fokú MPS-t találtak. Terheléses EKG-n is már 3. szinten elértem a 190-es pulzust. Concor cor 1.25mg-ot szedek reggelente. Vérnyomásom normális: 110-125/60-65 között van. Viszont 10 óra alvások után is fáradtan ébredek, nemrég olvastam egy cikket, ha mellékvese fáradás van ülő helyzeti vérnyomásmérés után közvetlen felállás utáni mérésnél 8-10 Hgmm növekedésnek kellene lennie a systoles értékekben. Nekem viszont 117/63-hoz képest 121/75-re ment fel felállás után. Ez normális tenzioválasz lenne? Vagy feltételezhető adrenalin-kimerültség? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! A mellékvese funkciójára ebből biztosan nem lehet következtetni, javasolom, forduljon kezelőorvosához illetve szükség szerint endokrinológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
08.
Betti99990 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Sokszor tapasztalok mélylevegő vételnél hirtelen belenyillaló fájdalmat a szivem környékén.mintha beszorulna a levegő.viszonylag hamar elmúlik.viszont ugy érzem a bal karom fáj utána is.igyekszem vissza fogni a kávé fofyasztást és dohányzást.ez okozhatja esetleg? Vagy talán magnézium hiány? Válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudom megmondani, nem tűnik szíveredetűnek, a kávé és a dohányzás mérséklése biztosan hasznos, és a magnézium sem árthat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
08.
Szív kérdése:

Tisztelt doktornő.már néhány napja nyillalik a szivem környékén ,ha mély levegőt veszek.de általában hamar el is múlik.valamint nem rég sokszor ébredtem éjszakánként arra,hogy hevesen dobog a szivem.és volt egy érszakadás is a combomban,ami nyomtalanul felszívódott.súlyos lehet a probléma,vagy csak pszichés?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Ezek eléggé különféle panaszok, látatlanban nem lehet megítélni a jelentőségüket. Javasolom, forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
07.
szúrás kérdése:

Üdvözlöm!A kérdésem az lenne,hogy néha hirtelen nyilalás,szúrás szerüen pár percig tartó fájdalom a mellkas közepén vagyis a bal mell jobboldalán szélen mi lehet,lehet a gerincemtől vagy szivtájéki inkább.Néha zsibbadnak a karjaim is viszont a hátam is fáj.Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Panaszait összegezve, a gerinc-eredet a valószínű. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
07.
Ivette kérdése:

Kedves dr nő köszönöm szépen válaszát máris nyugodtabb vagyok hogy őn bővebben elmondta! További szép napot kívánok.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
07.
Nagyon szívesen, önnek is szép napot kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
07.
Ivette kérdése:

Kedves dr nő! Én 32-éves vagyok 2-gyermeles édes anya vagyok, elég sokat pőrgők minden nap, munkahelyemen, otthon! Elég stresszes az életem minden hol helyt kell állnom páromal sokat dolgozunk hogy mindent megtudjunk adni a gyermekeink számára mert hitel nem kapunl, és ez miatt solat veszekszűnl:(2014agusztus ban meghalt édes apám akit nehezen engedtem ell:(2015április ban elkezdet fájni a hátam és utána nyomást is éreztem a melkasom ban:(megijedtem nagyon elmentem orvos hoz, meghalgatot megnézte a hátam és kaptam gyógyszer is! Magnerot és a hátfájásomra is másik gyógyszert, és tp voltam 1-hét ig. Utána nem fájt a hátam és nem nyomot a melkasom egy darabig! Azt tudni kell hogy mezőgazdasági munkát végzem! Egy idő után megint elkezdet fájni a hátam és utána nyomott megint a melkasom olyan 2-3napig szedtem a Magnerot tablettát reggel és este, elmúlt és mind írtam nagyon stresszes minden napom! 2015szeptember ben megint nyomot a melkasom elmentem az orvoshoz és csinált EKG azt mondta hogy jó! De kaptam beutalot pszichológus hoz és szív ultra hangra! A pszichológus azt mondta hogy kicsit tul sokat stresszelek probáljak pihenni és hogy ő igazából nem kell hozzá járnom! Utána elmentem szív ultrahangra ott azt mondták minden rendben :) csináltak az nap EKG is az is jó volt! Hála istennek! Utána elkűldtek 2016 01ban voltam holter ekg is amire az volt irva! A maximum frekvencia :145/min, a minimum :53 /min, az általános :89 min volt. Véleményem :sinud tachycardia miett alacsony dózisú béta blokkoló benevezése ajánlható, pl bisoprolol 1*2,5mg csak reggel egy fél! És visza kell mennem 2016 06ban a kérdésem az lenne hogy mi az a sinus tachycardia miatt alacsony dózisú béta? És hogy sokáig kell szednem ezt a gyógyszert? Mert picit frusztrál hogy 32-évessen ilyent kel szednem válaszát előre is köszönöm szépen további szép napot!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Ez csak tüneti kezelés gyorsabb szívverés miatt, ha idegenkedik tőle, nem is kell okvetlenül szednie. Szervi eltérés nincs, valóban jó lenne, ha kevesebbet stresszelne, a mellkasi panaszok is részben abból fakadnak, részben mozgásszervi eredetűek (izomzat, izület) lehetnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
06.
szabálytalan szivritmus kérdése:

Tisztelt Főorvos nő ! A vérnyomás mérésnél több alkalommal kijelzi"szabálytalan szivverés"-t a mérő,viszont az értékek nem magasak,csak a pulzus néha. pl:reggel 96/71 86, 111/67 75, 110/69 90 itt a pulzus magasabb,délután 17 órakor 102/60 78, 115/55 68,ma 124/61 73 volt. Az eltérés lehet az idegességtől is,mert amikor előveszem a vérnyomásmérőt,már azon izgulok,hogy megint kijelzi-e a szabálytalanságot. Jelenleg ISZB-vel kezelnek,ennek lehet köze ezeknek az eltéréseknek ?Amikor az orvos csinált EKG-t nem látott ritmuszavart még májusban. Köszönöm szépen a válaszát előre is !
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
06.
tisztelt Kérdező! A szabálytalan szívverés jellegének illetve jelentőségének megítélést ne bízza a vérnyomásmérőre. Ha önt ISZB-vel kezelik, az azt jelenti, hogy koszorúér betegsége van, mindenképpen konzultáljon kardiológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
06.
Szívprobléma?! kérdése:

Üdv! Kérdésem kissé hosszú de annál érdekesebb lenne. Kezdem azzal hogy 20 éves férfi vagyok. Kb 4 éve erős szívdobogásom van ez érezhető s látható is- mások is alátámasztják. Nemrég voltam egy vizsgálaton ahol 2 különböző orvos (egyik sem kardiológus) is megállapított olyat hogy nekem aorta szűkületem és billentyű zavarom van illetve hasonló érdekes betegségeket... Mindezt sztetoszkóppal... Aztán elmentem egy nagy kivizsgálásra a Debreceni klinikákra. Ott volt : Sok EKG, sok vérvétel, CT, MR, nyaki erek ultrahangos vizsgálata, sok vérnyomásmérés, neurulógiai kivizsgálás, "agyi hullámok vizsgálata", teljes kardiológiai vizsgálat, embólia doppler......... Jóformán az összes létező vizsgálat. Minden jó, semmilyen eltérés, probléma nincs sehol! Na most a kérdés az hogy ön szerint mi lehet a probléma illetve milyen vizsgálatot javasol amin még esetleg nem voltam? Az erős szívdobogás fenn áll továbbra is. Más tünet nincs. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Miután ilyen részletes és alapos vizsgálatokkal nem találtak szervi eltérést, én látatlanban nem tudok hozzátenni semmit. Nem tudom megmondani, hogy mi okozza ezt a jelenséget. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
05.
gyors szivverés kérdése:

Tisztelt Dr.nő!Mitől jelentkezik a pulzusnövekedés?Általában 60-70 között van a normál de most vagy 90 néha néha,nyugodt állapotban is.Nem érzem egyáltalán csak ha kitapintom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! Lehet láz, pajzsmirigy túlműködés, vérszegénység, de lehet ártalmatlan is, látatlanban nem lehet megítélni, javasolom, hogy kétség esetén keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
05.
mitya kérdése:

Tisztelt Főorvosnő! Köszönöm gyors válaszát!Azt szeretném ezzel kapcsolatban megkérdezni,/SES,KES elv/,hogy ezt gyógyszeresen kell,illetve lehet gyógyitani,vagy más beavatkozást szoktak végrehajtani.Az orvosom csak kedden rendel,és nagyon ideges vagyok most az eredmény miatt,ezért is zavarom Önt. Köszönöm szépen válaszát előre is !Szép napot kivánok !
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! A leírás szerint ezek az extra ütések elvétve, azaz kis számban jelentkeznek, ha önnek nincs szervi szívbetegsége, akkor kezelést nem igényelnek. Bővebbet majd kedden a kezelőorvosától fog hallani, nem kell idegeskednie. Önnek is szép napot! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
05.
mitya kérdése:

Tisztelt Főorvosnő! Ma voltam a Holter eredményéért,és azt irták rá diagnózishoz:SES,KES elv.Ez mit jelent ? Az lenne még a kérdésem,a szabálytalan szivritmus /a vérnyomásmérőn megjelenik az ikon méérés végén / okoz-e gyomorszáji öklendezést,mert többször tapasztaltam ilyen érzést. Válaszát előre is köszönöm !
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! Ez azt jelenti, hogy elvétve vannak pitvari illetve kamrai extraszisztoléi. Hogy ez okozza-e a gyomortáji panaszait, azt látatlanban nem tudom megítélni, mindenesetre nem jellemző. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
05.
Pulzus kérdése:

Tisztelt Doknornő! Két napja mandullagyulladàsom van lázzal együtt azóta a pulzusom igen megemelkedett 85/90 ez lehet a làztól vagy minek a hatàsàra emelkedhetett?van mikor visszaàll normàlra de azóta ezvan.Még két héttel ezelött volt egyszer 103 a vernyomàsom meg 108/65 ez mitől lehet?és mitől múlik el?16.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! A láz emeli a pulzusszámot, 1 foknyi hőmérséklet emelkedés kb. percenként 10-zel. A vérnyomása a normális alsó részébe esik, ezzel nincs probléma. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
04.
Protrombin INR kérdése:

Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni a következő lelet eredményének kielemzésében. Protrombin INR: 0,79 29. hetes ikerterhes vagyok, Dopegyt (250 mg) tablettát szedek napi 2x, emellett magnézium, D vitamin, Folsav, Neo-Fero-Folgamma. Tudtommal ez az érték alacsonyabb a normál tartománynál, mit jelent ez, van ok az aggodalomra? ( trombózis, embólia) Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez nagyon kicsi eltérés az űn. normál értéktől, ami alvadásgátlóval nem kezelt esetekben 0,8-1,1 között van, ez az érték nem jelent fokozott kockázatot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
03.
Crohn? kérdése:

Tisztelt Dr. No! Eloszor is elnezest az ekezet hianyossaga miatt! 20 eves vagyok Ugy jott mint derult egbol a villamcsapas. 1hettel ezelott szerdan veres szekletem volt. Majd 2-3ora hossza alatt ejszakaba nyuloan eros vakbeltajeki fajdalmam lett! Hozzaerni se birtam.Szerdan Sbo-n vervetel: crp:13 ultrahang: lehetseges talyog 5cm-es inhomogen resz 7-8mm echoszegeny sav lathato de ct javasolt. Ct:megvastagodott gyulladt belszakasz. Kaptam salazopyrint par nap alatt jobban lettem. Csutortokon a crp: 101 lett. Jott a kolonoszkopia. Tiszta belek. a vakbelmutet hege korul amit 2 eve mutottek megtalaltak a gyulladast. A heg korul volt begyulladva. Szovetmintat vettek aminek meg nincs eredmenye. A belgyogyasz foorvos azt mondta: Szerinte nem crohn de lehet az is mart barhonnan indulhat de ez olyan mintha a heg gyulladt volna be. Kerdeztem hogy a szovettan 100%? A valasz hogy az majdnem 100% A salazopyrint elhagytak es antibiotikumos kezelest irnak fel. A kerdesem pedig az volna ,hogy talalgatnak itt de mikor tudhatom meg biztosra hogy nem crohn es mikor nyugodhatok vagy idegesedhetek fel? Mert rendben antibiotikum. De mi a biztos? Egyszer majd visszater? Mi a velemenye ? Tiaztelettel.: S.Attila
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, két okból sem tudok önnek érdemi választ adni, egyrészt látatlanban nem lehet diagnózist felállítani, másrészt nem vagyok gasztroenterológus. Az emberi szervezetben zajló folyamatok tünetei sokszor hasonlóak egymáshoz, csak a vizsgálatok és az idő tudja eldönteni, hogy mi a kiváltó ok, és mi a helyes kezelés. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
03.
Mária kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát, a 24 órás vérnyomásmérő amit tetszett javasolni, azt tavaly nyáron meg is csinálták. Az alapján írta fel a kardiológus a Bisoprolol-t (Sobycor 5 mg). Most elmentem ugyanezzel a problémával, és a mostani kardiológus pedig Proplanorol-t (40 mg) írt fel. Legyen szíves megmondani, hogy a két gyógyszer között mi a különbség. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Lényeges különbség nincs, mindkét gyógyszer a béta-blokkolók közé tartozik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
03.
sziv kérdése:

Jo Napot Kívánok! 27 éves anyuka vagyok van eggy 2 éves kislányom. Azzal a problémaval fordulok önhöz hogy eggyik naprol a masikra alacsony vagy normális vérnyomas melett szapora a pulzusom alltalában 80-97 ig. ezt gyomorideg erzes a hasban es fejfájás hanyinger es enyhe melkasnyomas kisér. de nem mindig. mai nap példaul olyan erzesem volt a szapora pulzus melett mindt ha lázas lennék égtek a szemeim levert voltam. Itt van ez az idöjárás is pl ma esik a ho es az eso is énn erre gondolok hogy az idötöl lehet. nem vagyok ideges sem feszült de mégis ilyen érzésem van. soha nem volt ilyenem. Választa elöre is köszönöm. Tisztelettel Renáta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Lehet, hogy az időjárási frontok okozzák, lehet, hogy egyéb ok áll a háttérben, személyes vizsgálat nélkül ezt nem tudom megítélni. Javasolom, hogy keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
03.
Mària kérdése:

Tisztelt Doktornő! 44-éves nő vagyok.Tavaly nyàrig nem volt problémàm a vérnyomàsommal de 2015 nyaràn egy pàrszor az ügyeletre kellet menni mert a megszokott 126/70 es vérnyomàsom felment 170-190/100-ra és a pulzusom 135 -re.A kardiologus azt àllapitotta meg ,hogy a Mitr.prolapsus enyhe foka.Jó BK-i syst.és diast.functio.Ekkor bisoprololt írt kis adagba naponta(Sobycor 5mg) napi egy felet.Szedtem is egy darabig de abba hagytam mert 2016 januàrig jó volt a vérnyomàsom és nem volt rà szükségem.Most idén januàrba ismét felment a vérnyomàsom és a pulzusom,erős melkasi nyomàst éreztem.Elmentem kardiologushoz aki propranolol40mg tapletàt írt fel napi 2xfelet.Egy napig igy szedtem de nagyon levitte a vérnyomàsom 100/60 a pulzust pedig 60 ra.Most minden este veszek be egy negyedet mert félek ,hogy ha többet veszek be nagyon leviszi a vérnyomàsom.Amugy nekem a vérnyomàsom nem magas csak a pulzusom van mindig 85körül.Azt szeretném megkérdezni hogy mi a külömbség a sobycor 5mg és a propranolol 40mg között és hogy tudnàm elhagyni a napi egy negyed propranololt ugy ,hogy ne zavarja be a vérnyomàst ,mert a mai napig szedem de a vérnyomàsom most is jö és a pulzusom is.Nagyom félek a gyogyszerektől mert tavaly nyàron az első rosszullétemnél nem fel hanem le ment a vérnyomàsom 90/50 és 48 pulzusra,és ezt követően emelkedett meg a vérnyomàsom .De nem értem ,hogy miért csak alkalmanként zavar be és fél évig nincs semmi baj a vérnyomàsommal.Vàrom megtisztelő vàlaszàt.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem tudom megítélni a problémáját, az ingadozó vérnyomás és pulzus miatt legjobb lenne egy részletesebb kivizsgálás, pl. tartós vérnyomás monitorozás (ABPM), ennek során 24 órán át lehetne követni a vérnyomás és pulzus alakulását, és ennek megfelelően eldönteni a teendőket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
02.
01.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Problémát jelent az, ha terheléskor a nyaki ütőereim jóval erősebben "vernek", mint a csuklómban? Voltam 2 hónappal ezelőtt voltam kardiológiai kivizsgáláson, akkor még nem volt ez, de mondták, hogy a stresszt vezessem le, mert panaszt okozhat. Visszatérve terhelés alatt nem volt rosszullét, nehézlégzés sem, csak vizsgálgattam magam és megijedtem. Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! A nyaki ütőerek átmérője sokkal nagyobb, mint a csuklónál levő erek, természetes, hogy erősebbnek érzi bennük a lüktetést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
31.
reflux vagy nyomfekély? kérdése:

A tünetem az lenne, hogy keveset tudok enni, ha jobban bereggelizek ( pl ma 2 tojás, 1 sajtos kifli és szalámit ettem, nálam már az elég soknak számít) , utána alig tudok enni, csak muszájból eszek. A probléma a korai teltségérzet, és a hányinger. Egészen addig hányingerem van amíg nem tudom kiböfögni magam, utána elmúlik. Sav nem szokott visszaáramlani a torkomba, de ha sokat eszek vagy iszok, akkor étel vagy éppen víz szokott. Reggel legtöbbször ébredés után böfögnöm kell. Ha egyszerre megiszok 2-3 dl vizet, az is nagyon eltelít, és ha reggel éhgyomorra iszok több vizet még rosszul is esik, kicsit mintha megfájdítaná a gyomrom. Tegnap este 8 körül ettem egy narancsot, és éjjel arra keltem hogy nagyon felpuffasztott, és szerintem ez miatt fájt a hasam. Nem tudom, hogy összefügg e , de a szegypontomnál szoktam szurkáló érzést érezni, de pár percen belül elmúlik. Ha kezdek éhes lenni, akkor mindig ég a gyomrom ( de ez régebben is így volt) .Sajnos ezek miatt a közérzetem se a legjobb. Vérképem jó, hasi és pajzsmirigy UH negatív. Mi lehet ez? 21/L
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
31.
Tisztelt Kérdező! Gyomor- illetve bélrendszeri eredetűek lehetnek a panaszai, de alaposabb diagnózist illetve kezelési módot személyes vizsgálat alapján lehet adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
28.
Edua kérdése:

Tisztelt Dr.nő! 01.21.én kérdeztem öntől. 22. hetes kosmama vagyok. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy mit jelent a Holter eredményemen a ST max: deper1: -62pV elev1:72pV deper2:-72pV elev2: 14pV Lassú: asy: 7 max rr: 7341msec Paaker:- Most egyeztettem össze a régebbi 3.èvvel ezelőtti Holterrel és azon a deper2 ki van húza, asy ki van húzva, max rr pedig 1341 msec. Kicsit soknak találom mint laikus. Mit jelentenek ezek, kórosak lehetnek "ránk" nézve? Mèg egy kérdésem lenne, hogy az extra ütések továbbra is fennállnak tartósan minden nap . Csak már oly régóta tart 1-1,5 hónapja, és normális ez, terhességnél elòfordhlhat a tartós fennállása, esetleg végig is kisérheti azt? Nagyon megköszönöm az eddigi gyors kielégitő válaszait!! További szép napot és jó egészséget kivánok!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Nagyon valószínű, hogy ezek az értékek a "nyers", tehát gépi értékelés eredményei, amivel az a probléma, hogy a készülék sokszor olyan esetben is "eseményt" jelez, amikor technikai hiba van (izommozgás, elektróda lecsúszása). Igazi értéke akkor van a vizsgálatnak, ha orvos átnézi, átértékeli. Remélhetőleg a doktornőnek azóta van ideje, hogy önnek mindezt konkrétan, az ön esetére vonatkozóan elmondja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
28.
szivverés kérdése:

Tisztelt Doktornő azt tapasztalom hogy mostanában ülés,lefekvés közben érzem ahogy ver a szivem néha minden ok nélkül felgyorsul.A mai nap folyamán egy kicsit siettem de nem nevezném futásnak ugy vert szivem hogy majd kiszökött utána megmértük a vérnyomásom ami 108/65 volt a pulzusom viszont 103.mostanában szoktam érezni ma mintha egy kicsit levegő után is kellett kapnom.Általában 60-a percenkénti pulzusom vagy egy kicsivel több.Lehet ez egy pánikreakció amiből nem gyógyultam ki vagy érdemes lenne orvoshoz menjek.17 éves vagyok.vagy mivel függ össze a pulzusnövekedés
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Lehet pánikreakció része, de kétség esetén forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
26.
blta blokkoló kérdése:

Kedves Doktornő! 42 éves sportos(heti 3 alkalom) férfi vagyok. Nagyon odafigyelek magamra, ám 3 éve szívritmuszavarral orvoshoz fordultam. Volt össze-vissza szívverés, pihent állapotban hirtelen megugró szívverés, óriási extrák. A létező összes vizsgálatot elvégezték.(24 órás holter, ultrahang, terheléses vizsgálat, stb). A doktornő megállapította, hogy semmi bajom, vérnyomás rendben, minden a kiváló kategóriában "landolt", kivéve, hogy "kis mitrális prolapsusom" van, ami előidéz ilyen ijesztő, de múló tüneteket és a pulzusom is a szokásosnál némileg magasabb(24 órás átlag 85). 3 év alatt 4-szer voltam nála, és mindig korrektül megvizsgált, és most felírt béta-blokkolot; nubilet-et, mert már féltem a rohamaimtól. Ez lelassította a szívverésem, és noha vannak extráim, de "kordában tart". Felet szedek reggelente üres gyomorra. A kérdésem az, hogy a béta bokkolót Ön jó ötletnek tartja e a fentiek ismeretében? Meddig szedhető? Lehet e sportolni mellette? Valóban szedhető életem végéig, vagy inkább kúraszerűen? Sokat olvastam utána és elbizonytalanodtam. Köszönöm. P.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
26.
Tisztelt Kérdező! Ez az adag Nebilet szinte csak "jelképes", korlátlan ideig szedhető, nem kűraszerűen, hanem állandó jelleggel. Hogy panaszai miatt van-e rá szükség, azt nem tudom megmondani látatlanban, mert az átlag pulzusszám egészen különböző szélső értékekből is azonos lehet (pl. 40 és 140 átlaga 85, de 80 és 90 átlaga is ugyanennyi). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
26.
hasgörcs,derékfájás kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Mi okozhatja a következő tüneteket? : gyomor-hasgörcs de nem a gyomorszáji környéken,inkább a köldöktől picit feljebb, hát-derékfájás,hányinger,hányás,hascsikarás,visszatérő székelési inger,,hasmenés inkább lágy széklet,hidegrázás.Hasonlítgatnám a vajúdási fájdalomhoz.Hányások,székelések után 3 óra múlva megszünnek.Kb 1-2 hetente egyszer fordul elő van,hogy 2 nap.Majd fogok menni kivizsgálásra.De még nem szántam rá magam.Van egy másfél éves kuslányom,sajna nem tudom kire hagyni,magammal meg most ebben a vírusos időszakban nem akarom vinni.Még valami.Volt,vettem be savlekötőt,gondoltam hátha segít.De fölösleges volt.Lehetséges,h vlmi epe,májprobléma? Válaszát előre is köszönöm! :)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
26.
ld, előző válaszomat
2016.
01.
26.
hasgörcs,derékfájás kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Mi okozhatja a következő tüneteket? : gyomor-hasgörcs de nem a gyomorszáji környéken,inkább a köldöktől picit feljebb, hát-derékfájás,hányinger,hányás,hascsikarás,visszatérő székelési inger,,hasmenés inkább lágy széklet,hidegrázás.Hasonlítgatnám a vajúdási fájdalomhoz.Hányások,székelések után 3 óra múlva megszünnek.Kb 1-2 hetente egyszer fordul elő van,hogy 2 nap.Majd fogok menni kivizsgálásra.De még nem szántam rá magam.Van egy másfél éves kuslányom,sajna nem tudom kire hagyni,magammal meg most ebben a vírusos időszakban nem akarom vinni.Még valami.Volt,vettem be savlekötőt,gondoltam hátha segít.De fölösleges volt.Lehetséges,h vlmi epe,májprobléma? Válaszát előre is köszönöm! :)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
26.
Tisztelt Kérdező! Az ön által felsorolt okok bármelyike lehet, ezt látatlanban sajnos nem lehet megítélni. Ha bizonyos periódusokban jelentkezik, lehet, hogy valamilyen étel váltja ki, ezt próbálja meg kideríteni, de a személyes orvosi kivizsgálást ez nem helyettesíti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
24.
Jelige Petróczi László kérdése:

Tisztelt doktornő! édesanyám coverex as dombi 10/2.5 vérnyomáscsökkentőt fél szemét,és roxerát szed rendszeresen.Perifériás keringés javítására 40mg-os gingkót vettem neki, az alsó lábszárát fázósnak érzi.Köszönöm Szépen!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Jó lenne, ha esetleges alsó végtagi érszűkület tisztázására kivizsgálnák édesanyját, és annak megfelelő kezelést kapna. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
23.
picur kérdése:

Kedves Doktor! Tavaly DCMdiagnózist állapítottak meg nálam.Több vizsgálatot MR-en is voltam, nem familiáris eredetű a betegségem,alkoholt egyáltalán nem fogyasztottam.EF:25%,súlyosan csökkent bal kamra funkciót irtak le.Kérdésem: ez az állapot megyógyulhat teljesen is vagy csak javulhat?Azóta gyógyszert szedek igy jól érzem magamat. Válaszát előre is köszönöm. Picur
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
23.
Tisztelt Kérdező! Ismereteim szerint inkább az várható, hogy a romlást meg lehessen állítani. de a tudomány gyorsan fejlődik, bízzunk benne, hogy ebben is áttörés lesz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
21.
Edua kérdése:

TTsztelt Dr.nő! EKG eredményem a kővetkező:s.r Norm.vez.idők.Fr 101/min. Kp. tengelyállás.Átm.z.a V.3 ban.Norm.kamrai repol. Mai Holter eredményem: végig sinus ritmus látható átl.fr:93/min, max fr.140/min,min fr: 65/min.Malignus ritmuszava,2.5 sec-t meghaladó asystolia nem volt. Vel/jav. Chinopamil R:120mg. A holteres pairon analQRS: 113735, Ves összesen 2771, Sves öszesen: 206, SDNN: 80, SDANN:247, ASDNN: 89, pNNSO: 5%.. Befolyàsol valamit a szülésnél őn szerint? A 3.ik terhessègem 22.hetèben járok, nagyobb beütéseket érzek a mellkasomban amelyhez panasz nem társul.Az lenne a kérdésem hogy ez a gyogyszer biztonsággal szedhető terhesség alatt? Mi a véleménye a leletemről? Be is is vettem egyböl egy szem gyógyszert mihelyst kiváltottam de semmi változas ugyanugy érzem ezeket a beütéseket! (bár tudom nem az első szem fog hatni ) (olvastam itt az interneten h. a hirtelen szivhalàlhoz köze vann mármint a a Malignus ritmuszavarnak). A dr. nő akinél voltam sajnos nem volt ideje válaszolni (az SBO rol sürgős esete érkezett) a kérdésemre h. ezek a beütések kórosak e rám nézve, pitvari v. kamrai e, exrák e ?!.Sajnos ezek a beütések kb. 1-1,5 hónapja fennállnak naponta jelentkeznek hol több, hol kevesebb, nagyon zavaróak!. Arra szeretném megkérni h. legyen szives elemezze, irjon az eredményemre vélrményt! Köszönettel: Egy aggódódo kismama!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
21.
ld. előző válaszomat
2016.
01.
21.
Ekg kérdése:

TTsztelt Dr.nő! EKG eredményem a kővetkező:s.r Norm.vez.idők.Fr 101/min. Kp. tengelyállás.Átm.z.a V.3 ban.Norm.kamrai repol. Mai Holter eredményem: végig sinus ritmus látható átl.fr:93/min, max fr.140/min,min fr: 65/min.Malignus ritmuszava,2.5 sec-t meghaladó asystolia nem volt. Vel/jav. Chinopamil R:120mg. A holteres pairon analQRS: 113735, Ves összesen 2771, Sves öszesen: 206, SDNN: 80, SDANN:247, ASDNN: 89, pNNSO: 5%.. Befolyàsol valamit a szülésnél őn szerint? A 3.ik terhessègem 22.hetèben járok, nagyobb beütéseket érzek a mellkasomban amelyhez panasz nem társul.Az lenne a kérdésem hogy ez a gyogyszer biztonsággal szedhető terhesség alatt? Mi a véleménye a leletemről? Be is is vettem egyböl egy szem gyógyszert mihelyst kiváltottam de semmi változas ugyanugy érzem ezeket a beütéseket! (bár tudom nem az első szem fog hatni ) (olvastam itt az interneten h. a hirtelen szivhalàlhoz köze vann mármint a a Malignus ritmuszavarnak). A dr. nő akinél voltam sajnos nem volt ideje válaszolni (az SBO rol sürgős esete érkezett) a kérdésemre h. ezek a beütések kórosak e rám nézve, pitvari v. kamrai e, exrák e ?!.Sajnos ezek a beütések kb. 1-1,5 hónapja fennállnak naponta jelentkeznek hol több, hol kevesebb, nagyon zavaróak!. Arra szeretném megkérni h. legyen szives elemezze, irjon az eredményemre vélrményt! Köszönettel: Egy aggódódo kismama!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
21.
Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján az extra ütések száma csekély (az összes ütésnek csak néhány %-a), szerintem kezelést nem igényel, a véleményben is az szerepel, hogy malignus ritmuszavar nincs. Ami a gyógyszert illeti, én nem javasolom, egyrészt mert felesleges, másrészt terhesség és szoptatás esetén káros is lehet (olvassa el a Betegtájékoztatót: "Terhesség, szoptatás és termékenység Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség esetén kezelőorvosa csak az előny/kockázat gondos mérlegelése után fogja alkalmazni a készítményt. Szoptatás A Chinopamil retard kemény kapszula hatóanyaga a verapamil átjut az anyatejbe, ezért szoptatás ideje alatt nem alkalmazható." Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
20.
pulzus kérdése:

Előző kérdező vagyok! Utána olvastam a tüneteimnek és oxigénhiány is felmerült bennem. Honnan bizonyosodhatnék meg arról , hogy az vagyok vagy nem? Van valami vizsgálat? Hogyan lehet javítani rajta?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Az oxigénhiány nem önálló betegség, hanem tünet, mérni a vér oxigén-telítettségének mérésével (pulzoxymetria) lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
20.
pulzus kérdése:

Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a magas pulzusnak milyen okai vannak? Mármint tudom, hogy lehet szívbetegség az oka, de meg lettem vizsgálva, nem ettől van. És tudom lehet stressztől is de stresszes sem vagyok. A magas pulzus mozgásra jelentkezik ( nem komoly mozgás). Pl hajmosáskor, takarításkor, vagy akár csak sétakor vagy van olyan is amikor csak egy helyben állok, és úgy ver hogy jóformán csak rezgést érzek. ( 120 körül) De nem mindig van így , van amikor teljesen jó a pulzusom, van amikor meg bármit csinálok pörög a szívem. Milyen okai lehetnek ennek a tünetnek? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Magas pulzusszámot okozhat láz, pajzsmirigy-túlműködés, vérszegénység egyebek között. Hogy önnél melyik állhat fenn, vagy esetleg egyéb áll a háttérben, személyes orvosi vizsgálat döntheti el. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
20.
"nyirokcsomók" kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa doktornő! 2010. augusztusa óta szedem a co-enalapril tablettát. 2013-ban kiderült, hogy autoimmunk alulmüködő pajzsmirigy betegségem van, melyre azóta szedem a Letrox 75 mg-os tablettát. Ezzel egyidőben a nyirokcsomóim gyakran, mára már szinten állandóan változó helyeken fájdalmasan bedagadnak. Vizsgáltak erre, de nem találták az okát, virusnak gondolták. Most olvastam azonban a Co-Enalapril tabletta mellékhatásaiban mindkét problémámat ritka jelenségként. Lehetséges-e, hogy ez okozza a problémáimat? Hogyan lehetne ezt kideriteni? Válaszát köszönettel várom: Marika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen célszerű lenne egyéb gyógyszerre váltani, az immunrendszerét illetve a nyirokcsomókat immunológusnak illetve haematológusnak kellene megvizsgálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
20.
Laci kérdése:

Tisztelt Doktornő! A válaszára szeretnék reagálni. Természetesen folytonos kapcsolatban áll a kardiológus orvosával. Sűrűn végeznek rajta (holter, labor stb.) vizsgálatokat. Amiket leírtam, arra a szakorvos nem tudott választ adni. Azóta alhasi CT-n, nyaki CT-n, ideggyógyásznál, urulógusnál stb. volt. Epe reflux derült ki, amit a diétával kezelni tud. Félek az elájulás ismétlődésétől, illetve eléggé fárasztó még nézni is, ahogyan rázza a kezét és a lábát, ha jön a melegfront. Nem azt akartam, hogy látatlanban adjon gyógymódot, hanem azt, hogy adjon ötletet, hogy hová forduljunk még. Köszönöm a fáradtságát, üdvözlettel: Kelemenné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, hogy látatlanban nem tudok többet mondani, mint a férjét személyesen ismerő, kezelő szakorvosok. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
20.
Laci kérdése:

Tisztelt Doktornő! A férjemnek pacemakere van, cordaront és még sok egyéb gyógyszert szed kb. 5 éve. Újabban rossz az epéje, és többször elájult. A sokféle kivizsgálás semmi konkrét bajra nem derített fényt, kezdődő agykéreg sorvadása van (67 éves), ez okozhat olyasmit, hogy rázza a kezét-lábát, ha melegfront van, illetve azt, hogy ilyenkor nagyon erős feszültséget érez?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezt látatlanban nem tudom megítélni, de az ismételt ájulások és egyéb tünetek miatt mielőbb kardiológiai kontroll vizsgálat javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
19.
szivritmus kérdése:

Tisztelt Doktornő,szivritmuzavarnak számit ha hangosan néha hallom és érzem a szivem dobbanását a mellkasomban?nem gyors normálisan dobban,néha viszont előfordul hogy mintha egy kicsit megállna és 1-2 másodperc és újra dobban?17 éves vagyok EKG vizsgálatom jó volt pár hónapja és utána is előfordult néha ilyen nem túl gyakran.Vitaminokat szedek Ca,Mg pár hónapja nem nagy megszakitásokkal és egyéb más nyugtatókat is amiket nem szedtem sokáig.Most jelenleg Egy hónapja folyamatosan szedem napi 2 tablettát ,utolsó véreredményem augusztusban nem mutatott Ca hiányt.Az lenne a kérdésem,hogy lehet ezektől a vitaminoktól szivritmuszavarom vagy más tényező is közrejátszhat vagy nemis az...?Szükséges lenne orvoshoz fordulni?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! Ez valószínűleg ártalmatlan extrasystolia, amit erősíthet az idegesség. Elsősorban magnéziumpótlás ajánlott (pezsgőtabletta vagy Panangin formájában). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
19.
Karap Imre kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az 5,5-ös vércukorszint az normális? Kórházban vették le a vért, de szerintem nem tudom, hogy éhgyomorra-e. Ha jól emlékszem(de nem teljesen biztos) reggeliztem előtte. Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! Először is tisztázni kellene, hogy éhgyomorra történt-e a vérvétel, aztán azt, hogy az illető kórházi laborban mennyi a referenciaérték. Kétség esetén végeztessen vércukoterheléses vizsgálatot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
19.
dohányzás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 30 éve dohányzom, 59 éves vagyok. Féléve volt kétszer katéterezésem, egyszer sztent beültetéssel. Inzulinnal kezelt cukor beteg vagyok több, mint húsz éve. Néhány hónapig ezt követően nem dohányoztam, de most újra elkezdtem pár hónapja. Nagyon ártalmas ilyenkor a dohányzás? Köszönettel: Sándor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnos igen, a már meglévő koszorúér betegségét komoly mértékben ronthatja. Ha fél évre sikerült leszoknia, akkor próbáljon meg ezúttal végleg felhagyni a dohányzással. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
17.
Andrea kérdése:

Párom betegsége miatt kérem segitségüket, másfél hónapja járkálunk vizsgálatokra, ami nem sok volt, viszont a várakozás, időpontok annál több.Mire meglett a ct eredmény, már rossz állapotban volt, mire odakerültünk volna most pénteken, hogy mintát vesznek a tüdejéből, de bevérzett valahol a belső szerve, nem tudják hogy hol,második napja nem tudják a vérzést elállitani, és addig nem lehet a tüdejét sem tükrözni, hogy a szövettan eredménye alapján megállapitsák milyen kemoterápiát alkalmazzanak Ugy gondolom az orvosok elmondásából hogy a májával van a legnagyobb gond(eggyáltalán nem iszik alkoholt)Arra gondoltam ha máj átültetésben részesülne, azután már tudnák kezelni a tüdején lévő daganatot. jelenleg valami szonda van levezetve orrán keresztül a gyomrába, onnan vért hoz fel, oxigént kap, illetve sóoldatot, és tegnap egy másik infuzióval valami lemezkéket vagy plazmá,.Ma viszont csak sóoldatot láttam, de azt mondták este már azt sem adják, nem szokás. 2 nap alatt 5 üveg infuziót kapott.Ennyit röviden, de ct eredményét is leirom majd ha szükséges, vagy faxolok. kérem segitsenek, a párom egy 57 éves erős alkat, és szörnyü hogy 1 hónap alatt ennyire leromlott az állapota . Teljesen tanácstalan vagyok,hogy szállitható-e innen a Hatvani kórházból vagy ártok neki, evvel.?kérem segitsen mit tegyek, hová forduljak hogy mi hamarabb , mert eddig mindig csak várnunk kelett. Előre is nagyon köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
17.
Tisztelt Kérdező! Igazán nagyon sajnálom, de sajnos, nem tudok önnek tanácsot adni, a kezelőorvosokkal kellene megbeszélnie a teendőket. A lehető legjobbakat kívánom önöknek! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
16.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az érdekelne, hogy a rekeszsérv az látszik egy tüdő/mellkasröntgenen? Amikor kórházban voltam egy láz miatti kivizsgáláson, készítettek egy ilyet, én ezt nem kaptam meg, de azt mondták, hogy rendben van. Néha szokott égni a gyomrom, de nem is mondanám égésnek, hanem inkább szorításnak. Mostanában nagyon stresszes életet élek, az evést is a lehető leggyorsabban oldom meg, gyorsan bekapkodom az ebédet is kb. 10 perc alatt. Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
16.
Tisztelt Kérdező! Ajánlom figyelmébe az alábbi linket: http://www.egeszsegkalauz.hu/adattarak/betegseg-es-tunet/rekeszserv-hiatus-hernia Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
15.
tumor kérdése:

tissztelt doktorno a nevem ibolya 36 eves. talaltak a vastagbelben nekem egy neuroendokrine tumor g1. 1o.mm.nemet orszagban vagyok nem nagyon ertem hogy mit is jelent ez .tegnap nagyon verzet es be mentem a korhaz ba meg vizsgaltak aszt montak hogy a tumor verzik . nagyon faj a hatsofelem hasmenesemvan. de ojan mint ha szorulasom lene .szeretnem meg kerdezmi hogy most mit is jelent ez tumor mert nem ertem rosszindulatu vagy nem . es hogy most verzik rosszabodik kosszonom a valaszat
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
15.
Tisztelt Kérdező! A tumor, főleg ha vérzik és egyéb panaszokat okoz, mindenképpen orvosi kezelést igényel. A leírt adatokból az nem derül ki, hogy jó- vagy rosszindulatú, de ettől függetlenül teendő van vele. Forduljon kezelőorvosához mielőbb! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
14.
Concor mellékhatás kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Concort tablettát szedek magas pulzusra 1,5 hónapja, ultrahangon a bal billentyűm jobban kileng, és a kardiológus orvosom erre fogta a szapora szívverést. Nyugalmi helyzetben 70 körüli a pulzusom, de ahogy elkezdek sétálni, kicsit mozogni egyből 100 körül van. Mi lehet az oka? Concorból felet szedek este, viszont mellékhatásként az első időkben helyzet változtatástól szédülés, utána kótyagosság lépet fel, és sokkal többször volt szívritmus zavarom mint előtte. ( ezt a holter is kimutatta, mert concor szedése előtt 2 SVES ütésem volt, utána meg 40) Elpanaszoltam a szédülést a kardiológusnak és azt mondta hagyjam abba a concort és panasz esetén vegyek be egy felet. Lehetséges hogy a Concortól volt a szédülékenységem? (100 körüli vérnyomásom lett tőle) Nagyon sokat számít a pulzusszám változásánál fél concor? Ha ma este nem veszem mekkora változásra lehet számítani?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! Nagy egyéni különbségek lehetnek az egyes emberek reakcióiban azonos gyógyszerre is. Én ismeretlenül nem tudom megítélni, miután önnek van kardiológusa, aki ismeri önt, legjobb lenne vele megbeszélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
14.
Reflux kérdése:

Kedves Doktornő! Tavaly szeptemberben kerestem fel egy belgyógyász szakorvost refluxos panaszokkal, ami kb 2-3 hónapja állt fel nálam fogyással (9kg), evés utáni émelygéssel. Gyomortükrözésre és hasi ultrahang vizsgálatra lettem tovább küldve, addig javasolt 2x20 mg Controloc szedése és a megbeszélt diéta. A Hasi ultrahang negatív lett, a gyomortükrözés diagnózisa: ERD LA-B Hiatus Hernia (kisfokú) Javaslat: 2 hónapig 2x20 mg controloc, lefekvés előtt 40 mg Quamatel és diéta. Novemberben egy másik szakorvost kerestem fel, aki laborvizsgálatra és széklettenyésztésre küldött. A véreredményemben csak a két bilirubin szint volt magas, totál 27,3 a direkt 8,2. A széklettenyésztés eredménye negatív lett. Továbbiakban egy vastagbéltükrözésen is átestem, teljes átjárhatósággal és negatív eredménnyel. A diagnózis Hiatus Hernia, Gerd, IBS Javaslat a továbbiakban: Gyakori kis étkezések, 2x40 mg Controloc 2x1 duspatalin 3 hónapig. Azóta az állapotom sokat javult, több mint egy hete nem szedem a Controlocot a Duspatalint se és azóta valahogy a kevesebbet fáj a hasam, jobb a közérzetem. De a savasságot mindig érzem, igaz gyengébben, főleg a szegycsontnál, néha a mellkasomnál. Ön szerint az állapotomban mi lenne a legjobb megoldás, terápia? Köszönöm! K. Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! Legjobb lenne, ha gyógyszeres kezelését az állapotát ismerő valamelyik kezelőorvosával beszélné meg, én nem ismerem önt, nem is vizsgáltam, biztosan kevésbé tudok érdemben bármit is mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
14.
tomi20 kérdése:

Tiszt.Dr.no.Feszultseg csokkentesre hasznaltam Diazepam 2 mg os tbl.Azt szeretnem kerdezni hogy rosszat csinaltam e vele es hogyan lehet ezt hasznalni.Koszonom a valaszt munden jot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! A nyugtatók alkalmazása egyedi elbírálást igényel, és célszerű kezelőorvosával megbeszélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
14.
Ferenc kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm szépen a gyors válaszát, egyébként nagyapámtól örökölhettem a ritmuszavart, Aki emiatt 68 éves korában agyembóliát kapott és 5 évig ágyban fekve szenvedett a haláláig. Érdemes lenne aspirint szednem, vagy kérhetek vérhigítót a háziorvosomtól? Megtisztelő válaszára várva: Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! A ritmuszavar igen sokféle lehet, korántsem biztos, hogy önnek ugyanolyan eltérése van, mint nagypapájának volt. Ha mégis, akkor az aspirin nem biztos, hogy elegendő védelmet nyújt, a vérhigító pedig csak szoros kritériumok mellett alkalmas a megelőzésre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
13.
Ferenc kérdése:

Kedves Doktornő! Olyan panasszal fordulok Önhöz, hogy 2-3 havonta nyugalmi helyzetben átélek egy mellkasi érzést, amit nehéz bármihez hasonlítani (mintha elakadna valami odabent, vagy mintha remegne) és kb: 10 másodpercig tart, közben félelmet érzek ettől. Régóta megvan ez, talán a magyas vérnyomásom gyógyszeres kezelése óta, ami már 15 éve tart.Sokáig nem jelentkezik és aztán újra.Voltam Ekg-n többször is, szív ultrahangon, de nem találtak semmit. üdvözlettel: Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
13.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne érdemi választ adni, lehet ártalmatlan ritmuszavar, miután hosszú ideje fennáll és nem történt változás, feltehetően nincs komoly jelentősége- Kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
13.
EF kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az 52 %-s EF az alacsony értéknek számít ? Egy éve voltam vizsgálaton, akkor 72% volt. Ennyit romlott a szívem állapota? Köszönettel. Andrea Nem túl megnyugtató.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
13.
Tisztelt Kérdező! Az ECHO vizsgálat eléggé szubjektív lehet (készülék és vizsgálófüggő), és mivel az EF-t egy képletből számítják, alapvetően a nagyságrend számít, 50% felett biztosan jó. A részleteket az önt kezelő orvossal kellene megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
13.
pandi kérdése:

Kedves Doktornő! Szívultrahang vizsgálatot csináltak extraszisztolék miatt és valamiért lemaradt az EF érték. Azt szeretném kérdezni, hogy a következő adatokból meg lehet-e tudni, vagy ki lehet számolni talán, ha igen akkor kérem, hogy küldje el nekem. Echo.,29mm Bp.29x40 mm Bk., 29x42mm jk., 23mm jp., 35mm Septum.,13/10mm E/A 1,0 DT 21ms bk kiáramlási seb.1,0m/sec Mitr.bill. enyhe prolapsusa telesystoleban jelzett MI keskeny jet, TI jelzett norm.falmozg. és falv. PF nem látható Vél.jó syst., diast functio Mko-n art tib post jól., tapintható Köszönöm a segítségét Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
13.
Tisztelt Kérdező! A számításra alkalmazott képlet szerint ez 52,3%-os ejectios frakciónak felel meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
13.
Aggodalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! 33 éves nő vagyok,10 kg súlyfelesleggel. Hàziorvosom szerint a vérképem tökéletes, az EKG is jó. Magas volt a vérnyomàsom, a pulzusom és szorító érzést èreztem a szíven körül, illetve a bal karomban. Amlopidin-Teva 5 mg gyógyszert írt nekem napi fél szemet. Szükség esetén Xanax. Naponta 3- szor Magne B6. Két hete szedem a gyógyszereket, de fàjdalmat még mindig érzek, bàr nem annyira mint azelőtt. A vérnyomàsom viszont màr jobb mint volt. A kérdésem az lenne, hogy természetes- e még a néha jelentkező fàjdalom? Szív-vagy érproblémára utal ez, esetleg stressz okozza? Vàrjak még, vagy menjek vissza az orvosomhoz? Vàlaszàt előre is köszönöm! Tisztelettel: Marietta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
13.
Tisztelt Kérdező! A fájdalom eredetét látatlanban nem lehet megítélni, függ a körülményektől (mikor jelentkezik, mire múlik el, mennyi ideig tart), lehet mozgásszervi eredetű, okozhatja gyomorpanasz is egyebek között. A pontos diagnózist és a megfelelő kezelés eldöntését személyes orvosi vizsgálat döntheti el. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
12.
tomi20 kérdése:

Tiszt.Dr.no.a venyomas felso hatara 140 90.Ha mondjuk valakinek mindig 135 85 a vernyomasa mennyire jelent problemat kell e kezelni varhato e rovidebb elettartam.Koszonom valaszat es kozsonom hogy ilyen gyorsan reagal a kerdesekre .Szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomás nem konstans, tehát olyan nincs, hogy valakinek mindig 135/85 a vérnyomása. A kezelés és a prognózis kérdése ennél bonyolultabb, több tényezőt kell figyelembe venni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
12.
Marika64 kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt: Lehet, hogy túl sok mindent írtam le a kérdésemben, mert arra is szeretnék választ kapni, hogy lehet-e kontraszt anyag nélkül szív Ct-t vagy szív MR-t csináltatni első körben, és ha ott látnak valami gyanusat, csak akkor - második körben - használni a kontraszt anyagot? Köszönöm, ha ezt még megválaszolja nekem. Tisztelettel: Bors Mária Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! Erre sajnos nem tudok válaszolni, ezt a végző intézményben kellene megtudakolnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
12.
Marika64 kérdése:

Tisztelt doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e szív és szív koszorúér vizsgálat olyan CT vagy MR készülékkel, melyhez nem kell kontrasztanyagot beadniuk nekem. Most olvasgattam a Városmajori Klinika oldalát, és láttam, hogy van már a szívre MR vizsgálati lehetőség is, de azt nem tudtam meg, hogy első körben lehet-e olyat kérni, hogy csak natív módon, azaz kontraszt anyag nélkül vizsgáljanak meg, és ha valami gyanusat találnak, csak akkor kezdjük el a kontaszt anyagot esetkeg. Fiatalabb koromban nagyon sok mindenre voltam allergiás, ezért nem szedek általában gyógyszereket sem, no meg a mellékhatásaik miatt sem. Az én szervezetem meglehetősen váratlanul és szokatlanul reagál sok mindenre, viszont a már több mint négy hónapja tartó extrasystolézásaim miatt szerintem kellene egy koszorú ér vizsgálat is, mert az még nem volt. Nem tudom, hogy a terheléses EKG vizsgálatoknál kijön-e, ha van valamilyen koszorú ér eltérésem. Mostanában az éjszakai extrák mellett már olyan is van, hogy a bal mellem fölötti izom vagy ideg köteg összehúzódik, aztán kienged jó ideig egyfolytában, és nem tudom megállapítani, hogy az vajon mi, honnan ered, és nem éppen a koszorú ér okozza-e vagy abban van-e valami elváltozás. A kardiológusom azt mondta, hogy ezt már átbeszéltük, de szerintem nem beszéltük át rendesen, és vizsgálat sem volt ilyen. Viszont őt is, engem is zavar, hogy mennyire félek a kontraszt anyagtól és a gyógyszerektől, tegyük hozzá, sokszor jogosan. Nos, a kérdésem lényege: van-e, lehet-e koszorú ér képalkotó vizsgálata kontraszt anyag nélkül? Köszönöm, ha megtudom. Tisztelettel: Bors Mária Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! Panaszai jellegét az önt vizsgáló kardiológus jobban meg tudja ítélni, illetve, ha nincs megelégedve vele, akkor másik személyes kardiológiai vizsgálat dönthet. A ritmuszavar eredetére vonatkozóan a koszorúerek CT illetve MR vizsgálata nem nyújt érdemi információt, ezen vizsgálatok indikációját is a vizsgáló orvos állíthatja fel. Saját költségen végeztethet ilyen vizsgálatot, de ez meglehetősen drága eljárás ezen a módon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
12.
Izzadás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy általános tünettel fordulok Önhöz,remélem,a megfelelő fórumon teszem fel a kérdést.Az utóbbi hetekben napi szinten éjszakai izzadásokat tapasztalok, ill. a kérdés az, hogy ezek valóban azok-e.Megfigyeltem, hogy a testem azon részei nedvesek, amelyek érintkeznek az ágyneművel.Én általában hason alszom,így a mellkasomon és az arcom egyik felén,esetleg valamelyik karomon érzem.A hátamon,lábamon,a testem egyéb részein nem.Tisztában vagyok vele,hogy az éjszakai izzadások mögött komoly betegségek állhatnak,de nem vagyok biztos abban,hogy ezek "klasszikus" izzadások-e vagy egy betegség okozta izzadás a test teljes felületén jelentkezne-e.Gondoltam arra,hogy esetleg a fűtés vagy a magas páratartalom (75% körüli) okozhatja.Röviden:mit gondol,az "ilyen típusú" éjszakai izzadással forduljak orvoshoz? Köszönöm megtisztelő válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen forduljon orvoshoz, mert látatlanban sajnos sem panaszainak pontos jellegét, sem az esetleges háttérbeli okokat nem lehet megítélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
12.
IR kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 33 éves Nő vagyok. 8 éve nem esek teherbe. Rengeteg vizsgàlaton vagyok túl hormonjaim pajzsmirigy rendben. 164 cm vagyok és 85kg vagyok. Tavaly àllapítottàk meg IRm van. Tavaly Júniusban ki írtàk nekem a Meforal 850mg 2x1. Összesen 2 hónapig szedtem de ez alatt nem tudtam megszokni( hasi görcsök hasmenés napi 6-8 alkalom) utàna abba kellett hagyni addig semmit nem szedtem. Majd októberben ki ìrtâk a Merckformin xr 1000 napi 1,5 tabl.este. Most vagyok túl egy terheléses cukor+inzulin vizsgàlaton az eredménye: 0 perces glük.5,4 mol/l 120 perces glükóz 8,1 0 perces inzulin 13,60 uU/ml 120 perces inzulin 174,40 Màsfél év alatt 20kgot fogytam ebből Június óta 10kgot fogytam. Kérdésem ez az érték normàlis? Illetve lombikot elkezdhetem így? Aggaszt hogy a mostani terhelès eredménye rosszabb mint az elsőé (ott a 120 perces inzulin eredmény 109 volt) pedig itt gyógyszert is szedtem. Vàlaszàt előre is köszönöm. Tisztelettel: Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! Ezen a területen nem vagyok jártas, javasolom, hogy diabetológusát illetve endokrinológusát kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
10.
Vérnyomás kérdése:

Tiszteld Doktornő!Éves Alkalmassági vizsgálatra megyek az lenne a kérdésem,hogy milyen magas érték után nem adják meg?Vagy ha magas megadják csak tanácsos elmennem háziorvoshoz?,Sajnos izgulós fajta vagyok alapból ha itthon mérem 123 körül szok lenni alacsony de ha alkalmasságin mérik sajnos magas 145-150körül szok lenni.Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
10.
Tisztelt Kérdező! Szerintem nyilván mérlegelni fogják nem csak az aktuális értéket, hanem azt is, hogy ez egyszeri magas érték-e, vagy valóban gond van a vérnyomásával. Mindenesetre ha akár ilyen körülmények között magasabbak a vérnyomásértékei, érdemes lenne tisztázni a helyzetet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuizsa
2016.
01.
09.
tomi20 kérdése:

Tisztelt dr.no.A magas lazat ha nem lehet lazcsilapitoval csokkenteni 39.5 es a a lagyos zuhany hatasa is nagyon rovid ideig tart akkor milyen orvosi eljarasra lehet meg szamitani az antibiotikum szedese mellett.Koszonom valaszat szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
09.
Tisztelt Kérdező! Szóba jöhet hideg vizes borogatás (priznic) alkalmazása, többszöri váltással. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
09.
Sandonorm kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! A 85 éves epebeteg, magasvérnyomásos nagymamám mindenféle orvosi kezelést/kivizsgálást elutasít. A vérnyomására viszont sandonormot (1 mg) szedett, ami bevált, nem voltak mellékhatásai. Sajnos kivonták a forgalomból, és keressük azt a gyógyszert, amivel helyettesíteni lehetne és az epebetegsége mellett is szedheti. A háziorvostól tenox-ot kapott, de sajnos több mellékhatás is jelentkezett (szájszárazság, bőrkiütés, bőrviszketés, letargia -t említett), nem szedi, így a vérnyomása felszökik. A háziorvoshoz visszaküldtem ugyan, de már csak a kíváncsiságom miatt is érdeklődnék a gyógyszertanban sajnos nem kimondottan jártasan, hogy a huma-pronolt/propranololt merjük-e kipróbálni? A magasvérnyomás és epekövességen kívül más anamnesztikus adatot én sem tudok, ritkán panaszkodik az egészségére. A munkahelyemen kivizsgálás nélkül nem mernek tanácsot adni. Köszönöttel egy patológus rezidens
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
09.
Tisztelt Kérdező! Talán a kis adag Betalocot próbálják meg, tudomásom szerint nincs ilyen mellékhatása. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
07.
fertőzés kérdése:

Tisztelt Tarján Zsuzsa! Sajnos 3 hónapja ICD készük lett beültetve számomra. A készülékkel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy pl a bőr alá kerülő idegen anyag pl tetováló festék, eljuthat a véráramon keresztül a készülékemhez? Esetleg okozhat valamilyen kárt, úgy hogy fertőzésre nem kerül sor? Akármilyen sérülés során a hajszálereken keresztül bekerülhet valamilyen anyag a véráramba? Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
07.
Tisztelt Kérdező! Ehhez sajnos nem tudok hozzászólni, kérdezze meg kardiológus kezelőorvosát, hogy maga az eljárás egyáltalán szóbajöhet-e, és a fertőzés veszélye fennáll-e. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
07.
remény kérdése:

Tisztelt Főorvosnő! Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy a vércukorszint emelkedését a magas vérnyomásra tartósan szedett lokren 20 mg filmtabletta okozhatja-e? Azért kérdezem mert a laboreredményem szerint a vércukorszint 6,7 mmol, a vizelet általános vizsgálatában a cukor pedig negatív. Eddig a glukóz értékem teljesen normális volt. Nem dohányzom és nem iszom, sajnos mégis vannak csillaggal jelölt laborértékeim: GGT: 76, koleszterin: 5,77, Húgysav: 498 Remélem nem vagyok cukorbeteg, vagy mégis erre kell gondolnom? Főorvosnő szíves válaszát előre is megköszönöm: Pintérné Kovács Ilona
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
07.
Tisztelt Kérdező! Mint a Betegtájékoztaóban ön is olvashatja, ez igen ritkán (10000 beteg közül egynél)fordul elő, az egyéb kóros laborértékek mellett ezt is ki kellene vizsgáltatni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
07.
marika kérdése:

Tisztelt Dr Nő! Október óta szedem a coverex as komb forte gyógyszert. A vérnyomásom hellyel -közzel be állt 128-130 ra. Viszont a pulzus számom magasabb a korábbihoz viszonyítva. Főleg reggel felkelés után.Általában 80-84.Ez nekem szokatlan,mert mindig 59- 68 között volt. miután beveszem a vérnyomás csökkentőt,és a metoprolol hexal 50mg tablettát,ez rendeződik 70 körülire. Nem tudom ez össze függésbe van e a vérnyomás csökkentővel? Válaszát köszönöm. Tisztelettel Tóth Lajosné.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
07.
Tisztelt Kérdező! Ez nem tűnik lényeges különbségnek, és abból, hogy metoprololt is szed, azt gondolom, hogy korábban is magasabb lehetett a pulzusa is. Kétség esetén keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
06.
kérdés kérdése:

Kedves Dr. Nő! A párom már körülbelül két éve szed furron vízhajtót és minden nap szedni e kell hármasával.Pár napja viszont nem akar hatni a vízhajtó mi a teendő ilyenkor? A furron szedése hosszabb ideig melyen károsodást okozhat?Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! Ez igen szokatlanul nagy mennyiségű vízhajtó, nincs valami félreértés az adagot illetően? Mindenképpen beszéljék meg mielőbb a kezelőorvossal ezt is és azt is, hogy mi az oka, hogy most nem hat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
06.
Kérdés kérdése:

Kedves Dr. Nô! Azzal a kèrdèssel fordulok önhöz hogy 21 hetes magzatomnàl Egyéb: A bal oldali aortaív és aberráns bal artériás vezeték és érrendszeri subclvian. Valahogy ùgy magyaràztàk hogy fordítva mûködik a szíve.Angliàban èlünk ès sajnos nehèz megèrteni hogy mit mondanak hisz nem mindennap hallunk ilyet. Azt mondták hogy lehet nem kell mûtdni mert tünet mentes lesz. Illetve hogy ehez tàrsulhat z Digeorge szindróma erre esèly kb 5% Ha ön fetudna vilàgosítani hogy ennek a szívrendellenesègnek mi a neve azt nagyon megköszönnèm mert így mint tû a szènakazalban az interneten! Vàlaszàt elôre köszönöm! Üdv: Niki
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! Jobb lenne, ha egy gyermekkardiológust kérdezne, mert sajnos a veleszületett szívrendellenességek területén nem rendelkezem jártassággal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
06.
Vica kérdése:

Mostanaban gyakori, hogy ebredes utan mikor felkelek 130-140-es pulzust merek. Ez lehet hogy a faradsagtol van ? Erdemes kivizsgaltatnom magam? Koszonom valaszat. Vica
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! Egy vizsgálat mindenképpen javasolt az ok tisztázására. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
05.
Furcsa eres karok kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pár hónappal ezelőtt tűnt fel, hogy az alkaromon illetve a felkaromon futó ereken mintha göbök jelentek volna meg. Persze lehet, hogy eddig is ott voltak csak eddig nem tűnt fel! Inkább a bal karomon látható amúgy. 42 éves vagyok , és elég vékony testalkatú, akinek mindig is eresek voltak a kezei. Ez mindig is zavart amúgy. :-( Semmiféle fájdalmat nem érzek ezzel kapcsolatban. Ön szerint ez lehet valami érprobléma? Válaszát előre is Köszönöm! Tisztelettel: H.Béla
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
05.
Tisztelt Kérdező! Alapjában véve nem valószínű, de látatlanban erről nem lehet érdemben nyilatkozni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
05.
ICD kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! A véleményére valamint a szakértelmére lennék kíváncsi. 22 éves egyetemista lány vagyok. Fiatalabb koromban észlelték, hogy lassú a szívverésem és szívsövény megnagyobbodásom van, rendszeres jártam vizsgálatokra, kontrollokra. Rendszeresen sportoltam, jó erőben éreztem magam. Október közepén egy futásom alkalmával összeestem és újraélesztettek. A gyors segítségnek és a mentősöknek köszönhetem az életem. A kórházban ICD készülék beültetésére került sor. Azóta minden rendben van velem, a kontroll vizsgálaton is minden rendben volt, jól érzem magam. Az lenne a kérdésem,hogy mivel ICD készülékkel rendelkezem, ezért csináltathatok tetoválást? Nem a készülék környékére (alkarra gondoltam) és persze profi szalonban, steril környezetben. Ha minden fertőzést elkerülők, akkor biztonságos lehet a tetoválás? (nincs fém allergiám, mert korábbról van tetoválásom)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
05.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy jó ötlet lenne, nem elsősorban a fertőzés miatt, hanem a tetoválás során használt elektromágnese környezet kölcsönhatása miatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa,
2016.
01.
05.
Péter kérdése:

Tisztelt Dr nő. Érdeklödni szeretnék a leleteim iránt őnnek mi a véleménye. Ekg: SR,ES nincs, PQnorm, Fr 77/min.Norm.QRS morf., és repol.Caritis massage neg. Holter EKG 60 egygócu izolált VES,egyebekben negativ. HR 78/m QRS 98 ms PQ 156 ms QT 376 ms Ritmus sinus ritmus Depolarizáció Normál depolarizáció !Enyhén kiszélesedett QRS Repolarizáció normál, Vélemény :Organikus kard eltérés nem igazolható 2x1 magne b6,fogyás ,sport. Extra ütések véget kerestem fel a kardiologust.32 éves 170cm magas 100kg férfi vagyok .Várom az ön véleményét hogy biztosan negatív ön szerint is vagy keresek más kardiologust. Tisztelettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
05.
Tisztelt kérdező! Ez valóban negatív vizsgálat, emiatt nem kell másik kardiológust felkeresnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
04.
tomi20 kérdése:

Tiszt.Dr no.Mit jelent a kyfoskolioza dok.leiras es okozhat e vernyomas ingadozast esetleg nehezkesebb legzest.Koszonom valaszat szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! A kyphoscoliosis bizonyos fajta gerincelváltozást jelent, és legjobb tudomásom szerint nincs köze a vérnyomáshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
04.
Vérkép. kérdése:

Tisztelt főorvnő! Ma voltam vérképet nézetni. Egy picit megilyedtem 41 éves vagyok. Nekem még soha nem volt ilyen sok + jel az eredményemen fehérje vérsejt szám 12,30. Gamma gt 54, gpt alat43, se glukoz 5,88 nagy lehet a gond? Hasi panaszaim vannak hasmenés is. Nagyon régóta emésztési gondokkal küzdök ami általában a téli időszakokban jön elő. Reflux rekeszizom sérv . Prosztata gyulladásom is volt. Kb 1 éve. A vérképemre visszatérve mi a vélemélye róla? A többi vérképeredményem. Jó. Válaszát köszönöm ( ferenc)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! A magasabb fehérvérsejtszám utalhat gyulladásra, a májfunkciós értékek májártalomra, a magasabb vércukor akár cukorbetegségre is utalhat. Remélhetőleg a leleteket kezelőorvosával is megvitatja, ő bizonyára jobban tudja értékelni a képet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
04.
Dorina kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Néhány hónapja feltűnt pár tünet magamon: szívtájéki fájdalom, gyors szivdobogás, mintha kihagyna, majd plusz dobogás, nehéz légzés, bal oldalon háti fájdalom.. Ajánlott orvoshoz fordulni, vagy egy rossz időszak csak? Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! Ha több hónapja vannak panaszai, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
04.
Ottilia kérdése:

Tisztelt Doktornő szeretném kérni segítségét nagyon fáj a gyomrom sok savam van és közben szúr a mellkasom meg fáj a hátam.ez lehet a gyomor vagy forduljak orvoshoz.meg októberben voltam kardiológia vizsgálaton minden renben van vérnyomásom 12575 pulzus 65-75 között van.várom válaszát.üdv Ottilia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! Asok gyomorsavtól is lehetnek ezek a tünetek, de azért forduljon orvoshoz, mert fekély jelei is lehetnek! üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
01.
Tamas kérdése:

Tisztelt Dr nő!Köszönöm a válaszát.Voltam mar velejo párszor kardiologusnal és azt mondta csak stresztol van ne foglalkozak vele meg fogyak le.A gyomromra esomeprazolt40mg szedek napot.Vérvételen is most voltam novemberbe ezzel a panaszal de az is negativ lett egyedül. A Vvt sulyedesem volt 2.Az jelent valamit?Most akkor on szerint menyek el kardiologushoz?napi 3 4 erzek.Üdv Tamás
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
01.
Tisztelt Kérdező! Csak akkor, ha önt aggasztja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
01.
01.
Tamás kérdése:

Tisztelt Dr nő. Tegnap elot irtam önnek a széles QRS. Em most.azt mondtak rá. A kardiologus h nincs jelentősége pulzusom akkor 117 volt és virusfertozes veget vizsgaltak mert anyut köhögtem. H mandulám verzet.Ez a qrs mit jelent szivritmus zavart.sokat panikolok mar az extra. Utesek veget.ha izgulok vagy kapkodok hajolgatok akkor néha van refluxom is van az is provokalhat extrát ez igaz?Üdv Tamas
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
01.
01.
Tisztelt Kérdező! Ez a QRS érték nem jelent önmagában semmi bajt, és az extra ütésekkel biztosan nincs kapcsolatban. Ajánlatos lenne a reflux és a jelzett ritmuszavar miatt felkeresni kezelőorvosát, főleg, hogy pontosabb véleményt kapjon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
31.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm szépen jókívánságait, hozzám való türelmét és a kedvességét! Boldog Újévet kívánok Önnek és a kedves Családjának is! Üdvözlettel: Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
31.
Nagyon köszönöm! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
31.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő! Ígéretem ellenére, hogy többet nem zavarom, ezt muszáj megosztanom Önnel, Önökkel!A legutóbb olyan problémával írtam Önnek, hogy túl soknak bizonyult a napi2*1 nebilet tabletta, mert nagyon lement a vérnyomásom. Nos 3 nappal ezelőtt vásároltam egy "X" nevű bevásárlóközpontban un "akciós áron" kínált vérnyomásmérőt, aminek két napig elhittem, hogy 100 a nyugalmi vérnyomásom, de ma fény derült rá, hogy a készülék hibás és 30-40hgmm -el kevesebbet mér a valós értéknél én pedig emiatt lecsökkentettem a gyógyszeradagot.Ma vettem egy omron típusú vérnyomásmérőt, ami igazolta ezt a gyalázatos tévedést.azért osztotm meg Önnel, hogy esetleg tanulságos lesz mások számára is és nem vesznek gagyi vérnyomásmérőt, mint ahogy én tettem. Üdvözlettel: Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
31.
Tisztelt Kérdező! Ez bocsánatos bűn, mármint, hogy újból írt. A tanulság viszont nagyon fontos, remélem, ön is így látja a dolgot. Ennek megfelelően térjen vissza ahhoz a gyógyszeradaghoz, ami valóban normális vérnyomásértéket eredményez. Jó vérnyomást és boldog új évet kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
31.
Péter kérdése:

Tisztelt Dr nő!Most rendezgetem a regi leleteimet.azt szeretnem kérdezni hogy egy 2002 leletemre azt írták.Fizikálisan komp.keringés,aorta felett accidentalis sys zörej.Pulmok negativ RR 130/80HGMM s..r.kamra fr:117/percjelenleg,baltengelyallas,incomplett jobbszar block,Es nem látható,mers,repol zavar.Ekkor voltam 19 éves.azota voltam tobbszor is vizsgálaton.teljes.Ott par db Ves volt.es azt mondtak jelzet biletyu insuff.Azt mondtak egészséges vagyok.Ezek az ertekek lehet h azota elmúltak.Várom válaszát.Üdv Peter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
31.
Tisztelt Kérdező! Nem értem a kérdését. A 2002.es leletben nincs semmi kóros, mi az amit aggályosnak gondol? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
31.
Tamás kérdése:

Tisztelt Dr nő! 33 éves férfi vagyok sajnos túlsúlyos 20kg mal.Mar többször voltam kardiológiai vizsgálaton negativ eredmenyel.Amit mondtak hogy enyhén kiszélesedett a Qrs.meg 24 órás holteren 60db VEST rögzítettek.A panaszom akkor is extra beutesek voltak néha. Pedig 110 pulzus.Azt mondták. Szívemnek nincs baja fogyak és ne streszeljek.Sajnos elég. Durva refluxom is van sokat kell bofognom meg égett a sav melhasom.és ha sokat eszem akkor is elo jon az extra ütéss vagy ha ideges vagyok.Tegnap is kb 10 extra volt egy ora allat.A kiszélesedett QRS az egy pilanatnyi dolog volt vagy mar olyan az ekg etol lehet komoly bajom.Felek hogy egy ilen extraktol meg fogok halni.Boldog Új évet. Üdv Tamás
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
31.
Tisztelt Kérdező! A QRS kiszélesedését látatlanban nem tudom értékelni, az extrák száma elhanyagolható, és, ha a szíve egészséges egyébként, akkor ennek nincs kóros jelentősége. Kétség esetén kezelőorvosával konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
30.
tomi20 kérdése:

Tiszt Dr no.Azt szeretnem megkerdezni hogy a verszegenyseg hogy van jelezve a vereredmenyek kozott es az esetleges vashiany .Koszonom a valaszt szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
30.
Tisztelt Kérdező! A vérszegénységet a vörösvérsejtszám, hemoglobin, hematokrit jelzi, a vashiányt a Se Fe. Bővebbet a www.hazipatika.com/laboreredmenyek oldalon talál. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
30.
26 eves no 150/100 vernyomassal 2 napja kérdése:

Tisztelt Doktornő!!! 2 napja 150/100 koruli a vernyomasom a haziorvosom gyogyszert meg nem kaptam...tensiomin negyedbe torve beveheto erre? 26 eves vagyok aggodnom kellene? Kerem segitsen koszonom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
30.
Tisztelt Kérdező! Aggódnia nem kellene, de alapos kivizsgálás és szükség szerint kezelés mindenképpen indokolt, fiatal korától függetlenül. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
29.
Alex kérdése:

Már tényleg nem zavarom többet, de a pulzusom nem alacsony, csak a vérnyomásom.Ezért kérdeztem, ha elhagynám az indapamidot, akkor maradhatna e a 2*1 nebilet?Akkor nem esne le 105 re a vérnyomásom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
29.
Ezt meg lehet próbálni, sok sikert kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
29.
Alex kérdése:

Kedves doktornő! Igen elírtam 2*1 nebilet akart lenni...Elnézést kérek és köszönöm a gyors válaszát. Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
29.
:)
2015.
12.
29.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő!Korábban írtam, hogy áttérek a 2*1 nebiletre, ami egy héten át szinten tartotta a pulzusomat és a vérnyomásomat is, de mától kezdődően alacsony lett a vérnyomásom, valószínüleg a nebilet vérszintje kiegyensúlyozódhatott, de a vérnyomásom, fekve nyugalomban 97/70.pulzus 67, felállva is még alacsony.Az esti nebiletet nem is mertem ma bevenni.Szedett gyógyszereim: micardis40mg, indapamid1,5mg,2*1nebilet) Ha holnaptól elhagyom az indapamidot akkor Ön szerint folytathatom a 2*2 nebilet szedését a micardissal? Üdvözlettel: Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
29.
Tisztelt Kérdező! Azt csak remélem, hogy az utolsó sorban írt 2x2 Nebilet "sajtóhiba". Ha alacsony a pulzusa és a vérnyomása, a Nebilet adagját csökkentse vissza 2x1/2-re, további rendszeres mérések mellett. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
28.
tomi20 kérdése:

Tisz.Dr no.Azt szeretnem kerdezni hogy az echokardiografia negativ eredmenye kizarja a koszoruerbetegseget.30 eves vagyok.Vannak neha olyan panaszaim hogy fizikai megterhelesre faradekonyabb vagyok de nem mindig.echo vizsgalat negativ ekg negativ.A vernyomasom 115 70 pulz 65 es 145 90 pulz 100 kozott valtozik nyugalmi helyzetben.Neha erzek mellkasi rovid szurasokat.Reggeli orakban rosszabb a kozerzetem.Mi a helyes vernyomas eredmenyertek a fekvo az ulo vagy az allo helyzeti meres.Koszonom valaszat es boldog uj evet kivanok onnek es cs aladjanak.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
28.
Tisztelt Kérdező! Az ECHO a koszorúerekkel kapcsolatban nem ad információt, tehát ennek alapján nem lehet kizárni a koszorúérbetegséget. A nem következetesen jelentkező fáradékonyság nem kórjelző, a vérnyomás célértéke <140/90, a pulzus 50-70 között. A vérnyomást célszerű ülve mérni, de ez nem szoros szabály. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
28.
szívritmus kérdése:

23 éves fiatal nő vagyok. másfél évvel ezelőtt kb 15 naponta elment a látásom. mindennek csak a felét láttam. kb 1 órás folyamat volt amihez a végén egy fejfájás is járult. szemészhez fordultam , azt tanácsolta hagyjamabba a fogamzásgátló tablettát. abba hagytam. azóta ez elmúlt. viszont a szivem gyorsan vert. ( de ez a fogamzásgátló tabletta előtt is észrevettem, de egyáltalán nem volt vészes.) elmentem kardiológushoz , megllapítota h tachycardia, szívritmuszavarom van, rögtön kaptam Betaloc Zoc- tablettát hogy szedjem, én attól rosszabbul voltam , így abbahagytaam fokozatosan. közbe erős pánikszerű tüneteim voltak.sajnos félek a betegségektől, így nagyon könnyen bepánikolok. Észrevettem hogy menstruáció előtt pl 1-2 héttel erős szívdobogás érzésem van, mintha futottam volna, nyugalmi állapotba este is érzem. vagy pl, ha eszek utána is erősen idegesítően dobog. Van hogy félévig elő se jön. utána félévig van ez a probléma. nagyon gyógyszer ellenes vagyok. így sokat szenvedek a szapora szívveréssel és ebből következő pánikkal is. Ön mit ajánlana ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
28.
Tisztelt Kérdező! A gyors szívverés, ha nem láz, pajzsmirigybetegség, vérszegénység okozza, jól befolyásolható a fizikai állapot erősítésével. Javasolom, hogy sportoljon, legyen fittebb, az nyilván javítani fog a panaszain. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
28.
Koleszterin szint kérdése:

Tisztelt doktornő. A kérdésem az lenne hogy nemrég voltam teljes vérkép vizsgálaton. A HDL Koleszterinszintem a normálnak mondott 0.9-1.70 közötti értékek helyett 1.94 mmol/l. Az LDL érték viszont 2.01 a normál <3.35 ez viszont jónak tekinthető. A HDL értéktől tartanom kell-e ön szerint? 28 éves férfi vagyok. Köszönöm a választ.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
28.
Tisztelt Kérdező! A HDL koleszterin az ún. védő-kolszterin, tehát ha ez magasabb, az nem baj, nem kell tennie semmit. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
27.
Hernyák Sándorné kérdése:

Üdvözlöm! Kérdésem, hogy 395 húgysav szintem , mi a teendőm ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
27.
Tisztelt Kérdező! Húgysavszegény étrend, szükség esetén gyógyszeres kezelés. Mindenesetre jó lenne konzultálnia kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
26.
Tóni kérdése:

Tisztelt Doktor Nô! Kérdésem, hogy férjem 65 éves nyakiér szükülete van 85%-ban. Szédülés van tudata beszéd emlékezès tiszta. Mútét nélkül van e valamilyen megoldás? Gyógyszerek amit szed: astrix, co-prenessa, milurit, nootropil, roxera (40mg) emuzul, carvedilol, theospirex, . Elôre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Mária
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
26.
Tisztelt Kérdező! Ez sok mindentől függ, például, hogy milyen áramlási zavart okoz a szűkület, milyen a másik oldali artéria állapota. Ezeket a férjét vizsgáló orvos tudja megmondani, javasolom, hogy vele konzultáljanak! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
25.
Pulzus kérdése:

Tisztelt doktornő. Kérdésem az lenne, hogy a 60 és a 65 közötti pulzus szám kórosnak tekinthető-e illetve mit lehet tenni hogy kicsit magasabb legyen? A sportolás mellett. Köszönöm a választ. Kellemes ünnepeket
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
25.
Tisztelt Kérdező! Ez teljesen normális pulzusérték, semmi ok nincs arra, hogy magasabbat akarjon elérni nyugalomban. Terheléskor nyilván kellő mértékben emelkedik, a szervezet alkalmazkodásának ez fontos része. Önnek is kellemes ünnepeket kívánok. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
24.
Aortamubill kérdése:

Kedves Doktornő! Aorta műbillentyűm van 1éve és elkezdtem most edzeni ez a terheléses dolog hogyvan??? Honnan tudhatom hogy nagy a visszafolyás a szívembe? Milyen tünetekre kell figyelnem ha bármi baj lenne? Azt mondták max 10kg-t emelhetek dehát ahogy fejlődik az izom úgy a terhelés is enyhül.A fehérje por mennyire káros rá vagy a syncumar gyógyszerre? Köszönöm előre is a válaszát,kellemes ünnepeket kívánok!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
25.
Tisztelt Kérdező! Felelősséggel csak az ön állapotát személyesen ismerő kardiológus nyilatkozhat a kérdéseivel kapcsolatban, javasolom, keresse fel mielőbb! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
22.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő!A nebilet 5mg tablettára áttértem és naponta két részletben szedem.A vérnyomásom álló helyzetben mérve 150/70 pulzus 90 körül alakul. A még szedett gyógyszereim: (telmizartan 40 mg, indapamid 1,5 mg, nebilet 5mg).Azt szeretném kérdezni, hogy a nebilet 5mg adagolás emelhető e 1/4-ed tablettával, hogy elérje a kívánt hatást a pulzus tekintetében. Boldog Karácsonyt kívánok Önnek és Kedves Családjának! Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
22.
Tisztelt Kérdező! A leírt értékek alapján nyugodtan szedhet 2x1 Nebiletet is, valószínűleg ennyi lehet kellően hatékony. Korábban azért írtam kevesebbet, mert az előzőleg szedett beta-blockoló adagja igen kicsi volt. Önnek is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
21.
Panangin kérdése:

Kedves doktornő! 36 hetes terhes vagyok,egész terhességem alatt szedtem/szedem a magas pulzusomra bisoprolol 5mg 1x1 tablettát,sok az extrám,és a heves szívdobogás érzetem... kardiológus sajnos februárban fog fogadni. Azt szeretném kérdezni,hogy a béta-blokkoló mellett szedhetek most 3x1 panangint? Köszönöm a választ. Kellemes ünnepeket! Tisztelettel: Kati
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! A Panagint bátran szedheti, de a bisoprolol szedését abba kellett volna hagyni (vagy legalább most abba kellene hagyni), mert ártalmas lehet a babára a terhesség ill. a szoptatás alatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
21.
Epe vizsgalat kérdése:

Kedves Doktorno! Edesanyamnak egy epe ultrahangra lenne szuksege. A haziorvos egy altalanos hasi ultrahangot irt fel. Letezik olyan ultrahang vizsgalat amivel csak az epet vizsgaljak? Mit vizsgalnak pontosan egy hasi ultrahangon? Lehetseges-e kerni, hogy csak az epet (es max a majat) vizsgaljak? Valaszat elore is koszonom. Az alkalmat megragadva nagyon Kellemes Unnepeket kivanok! Udvozlettel: V. Gabriella
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, olvassa el az alábbi cikket: http://www.webbeteg.hu/cikkek/kepalkoto_diagnosztika/16596/mit-mutat-a-hasi-ultrahang. Nem tudom, miért szeretné, hogy csak a májat és epehólyagot vizsgálják, hiszem így fontos információk maradhatnak rejtve. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
21.
Alex kérdése:

Köszönöm szépen a gyors válaszát Doktornő! A gyógyszerváltás megtörtént, reggel bevettem az 5mg nebilet felét.Azt szeretném kérdezni, hogy elképzelhető az is, hogy egész nap kitart ez a fél tabletta nebilet?Vagy mindenképpen este is be kell vennem a másik felét? Eddig a Concort napi kétszer fél tablettaként szedtem. Üdvözlettel: Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Biztosabb az egyenletes hatás, ha napi 2x vesz be gyógyszert, hogy ez 2x1/2 vagy 2x1/4 Nebilet legyen, az a hatástól függ. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
21.
Alex kérdése:

Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy naponta 2*2,5mg concort szedtem, de mellékhatások miatt el kell hagynom és orvosom javaslatára áttérek a nebilet 5mg-ra.Ezt a gyógyszert is lehet úgy szedni, hogy reggel felet és este felet belőle?Vagy egyben vegyem be az 5 mg-ot. Tisztelettel: Alex
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! A Nebilet is felezhető. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
20.
Edua kérdése:

Tisztelt Doktornő! 16. hetes terhes vagyok a 3.ik gyermekemmel.Kb. 1. hónapja napi szinten többször is kb. 30 extraütést tapasztalok! Nincs rossz közèrzetem, nem vagyok rosszul tőle csak megijedek, ès félek! Rendszeresen szedek vas tablettát, néha magnézium pezsgőtablettát, de semmi változás! 2013. ban ugyanezzel a panasszal felkerestem a belgyógyászatot ahol sziv. Uh.t csináltak ami negativ lett. Holter vizsgalaton Ves 2800 körül,a Sves 142 volt.Egyèb eltérés a Holteren nem volt.Tachycardiat állapitottak meg R:1/2Nebivololt szedtem. Tavaly szültem 2.ik gyermekemet akkor leálltam a gyógyszerrel. Most úton a 3 ik baba, félek nehogy ne tudjam ez miatt simán megszűlni esetleg nehogy ne tudjam felnevelni òket! (mind a kettőt simán szültem). Az lenne a kérdésem hogy ismèteltem érdemes lenne egy kivizsgálás vagy kb. 2.-3 év alatt nem törtènhet nagyobb változás? Mit javasol mit lehet ilyen esetben tenni? Nagyon felek és aggódom! Kőszönettel: Edit.m
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
20.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystolia igen gyakori jelenség és egészséges szíven (mint az ön esetében) ennek nincs kóros jelentősége. Lehet nagyon kellemetlen, de nem kell aggódnia miatta. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
18.
Mellkas kérdése:

Kedves doktornő. Olyan kérdésem lenne, hogy hetek óta mellkasi szorító érzést tapasztalok. Legtöbbször akkor ha kerékpározom vagy nagyobb terhelésnek vagyok kitéve. 1,5 éve voltam kardiológusnál akkor az orvos nem talált komolyabb bajt csupán ártalmatlan szívritmus zavart aminek enyhítésére Bisoprolol gyógyszer írt fel. Azóta nem volt panaszom viszont ez a probléma fent áll az elmúlt időszakban. Ön mit gondol? Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
18.
Tisztelt Kérdező! Újkeletű, terhelésre jelentkező mellkasi fájdalmat mindig komolyan kell venni, mert lehet koszorúérgöcs tünetet. Mielőbb keresse fel kezelőorvosát illetve kardiológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
17.
belgyógyászat kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérem segítsen! A férjemet 2013ban megműtötték vastagbél daganattalde mindezidáig tünetmentes volt! Ugyanis kb három napja hasmenéstől szenved,lázas,hányingere van,és ha bármit eszik utána fájdalmas puffadás kinozza.A gyomor körűl a bordaiv alatt vízszintesen kb három hónapja nyilallás szerű fájdalmat érez!Kérem segítsen ! Sajnos a helyi orvosi ellátás reménytelen csak márciusra kaptunk időpontot a vizsgálahogy mit tegyünktokra és emiatt fordulok önhöz segìtségért!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
17.
ld. előző válaszomat
2015.
12.
17.
belgyógyászat kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérem segítsen! A férjemet 2013ban megműtötték vastagbél daganattalde mindezidáig tünetmentes volt! Ugyanis kb három napja hasmenéstől szenved,lázas,hányingere van,és ha bármit eszik utána fájdalmas puffadás kinozza.A gyomor körűl a bordaiv alatt vízszintesen kb három hónapja nyilallás szerű fájdalmat érez!Kérem segítsen ! Sajnos a helyi orvosi ellátás reménytelen csak márciusra kaptunk időpontot a vizsgálahogy mit tegyünktokra és emiatt fordulok önhöz segìtségért!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
17.
Tisztelt Kérdező! Együttérzek önökkel, de sajnos látatlanban nem tudok segíteni. Ha az orvosi ellátás nem oldható meg, mielőbb hívjanak mentőt! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
17.
tomi20 kérdése:

Tisz. Dr no.A coldrex italpor vagy mas ilyen italporok ahogy en olvastam tartalmaznak aszkorbin savat.A kerdesem az lenne hogy a forro vizzel leontott aszkorbin sav tudtommal megsemisul akkor miert kell ezt forro vizzel leonteni. Koszonom valaszat szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
17.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően csak csökken az aszkorbinsav hatása, de ez csak a készítmény egyik hatóanyaga, akár enélkül is hatékony lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
16.
vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném tudni, hogy a 130/90 vérnyomásom normális vagy már gyógyszert kéne szednem! Tisztelettel Kozma Sándor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
17.
Tisztelt Kérdező! Ha ennél magasabb érték nem fordul elő, akkor ez még nem igényel gyógyszeres kezelést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
15.
szív kérdése:

Tísztelt Dr.nő! Szeretném megkérdezni, hogy szívemet hallgatták és a következőt írták papírra, hogy zörej nem hallható Cor: "tompa ritmusos",hogy ez jelent valami komolyabb gondot??? Vagy ez nem jelent bajt? Vérnyomásom 130/80 pulzus 90 Köszönettel: Gémes T.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Ezt a kifejezést nem ismerem, nem tudom, de nem hinném, hogy bármi komoly gondot jelentene. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
15.
IceAtta kérdése:

Tisztelt Dr Nő Három évvel ezelőtt derült ki hogy igen magas vérnyomásom van , kaptam rá gyógyszereket és vízhajtó /Furon/ , és pulzus lassító /Bisoprolol 2,5 mg/ Azóta a vérnyomásom rendbe van 120/74 és 130/80 közt csak izgalom vagy orvosi rendelő hatására megy fentebb . A pulzusom néha kevés is van hogy csak 52 vagy 56 nyugalmi helyzetbe . Vízhajtót van hogy csak 3 naponta veszek be akkor is csak felet mert nem vizesedem . Rendszeresen biciklizek , mellkasi fájdalmam nincs és nem fulladok . Viszont jelentkeznek szív ritmus zavarok amik meg ijesztenek. Eleinte nem tudtam hogy ez az csak neten olvasgatva jöttem rá . Leginkább torokban érezhető fura érzés nem fáj csak kellemetlen ijesztő , volt hogy sikerült pulzust gyorsan ki tapintva elkapni , mintha kihagyna a szívem aztán gyors 1-2 dobbanás . Általában csak rövid ideig tart és pont olyankor amikor nyugalmi állapotban vagyok fekszek-ülök . Emiatt elkezdtem magnéziumot szedni ami sokat javított volt hogy hetekig se jött elő . Viszont ami igen furcsa hogy leginkább akkor jelentkezik ha kevesebbet aludtam előtte vagy ha mondjuk ismerős társaságban alkoholt fogyasztottam . Nem részegségről van szó ! 1-2 feles vagy sör , és érdekes hogy nem akkor jelentkezik ritmus zavar hanem amikor már ürül kifele a szervezetemből , nem értem mi köze lehet ennek a szívhez ? , és mit lehet ellene tenni ? Voltam kardiologián csináltak EKG t de semmit nem mondtak és gyógyszert se kapok a szívemre csak azt a pulzus lassítót . A leletet itt sajnos nem tudom át küldeni csak meg próbálom le írni amik rajta szerepelnek . A kérdésem az lenne ezek alapján lehet valami szív betegségem ? koszoru ér betegség vagy más ? , és hogy ezek a néha előforduló roppant ijesztő ritmus zavar félékéktől mennyire kell tartani ?? Cyanosis icterus oedema nincs . Ritm szivhangok EKG sr 84/ min bal tengelyállás . PQ -0,16 , QRS 0,08 II , III AVF ben rs , ie . ST-k , poz T-k Intervais : RR 717 ms P 108 ms PR 160 ms QRS 82 ms QT 340 ms QTC 405 ms P II 0,10 mv S V1 0,91 mv R V5 1,42 mv Sakol 2,35 mv Abnormal Left Axis deviation Left anterior F block Tisztelettel és köszönettel R. Attila
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz nyilatkozni ritmuszavarának természetéről, valószínűleg ártalmatlan extraszisztoliáról van szó. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához és végezzenek tartós EKG monitorozást (Holter). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
15.
Vérnyomás? kérdése:

Tisztelt Doktornő. Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az elmúlt pár hétben gyakori rendszerességgel tapasztalom, hogy a fejemben lüktető érzést érzek, szívdobogást. Van hogy a munkahelyemen jön elő de legjobban lefekvésnél. Akkor úgy érzem mintha az egész fejemben dobogna a szívem. Körülbelül 1 éve voltam kardiológián ott nem találtak semmit. A vérnyomásom bár eddig 120 alatt volt nem sokkal viszont az elmúlt pár napban 129 de volt 139 is. A pulzusom is 83 és 95 is volt. Kisebb nyomást is érzek a homlokomban valamint a tarkómnál. De legfőképpen a zavaró tényező ez a lüktetés. 28 éves férfi vagyok. Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Lehet, hogy ártalmatlan jelenségről van szó, de ajánlom figyelmébe az alábbi cikket is (ez nem csak a fájdalomról, hanem a lüktetésről önmagában is szól: http://www.hazipatika.com/eletmod/fajdalom/cikkek/mire_utal_a_lukteto_fajdalom/20150303101353 Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
14.
király erzsébet kérdése:

KEDVES DR NŐ! KAPTAM TALLITON GYÓGYSZERT 6.25 MG-OST SZIVEMRE NAGYON JÓ AZÓTA NEM MEGY FEL A PULZUSOM. HÚGYÚTI FERTŐZÉST KAPHATOK- E TŐLLE . ARRA LENNÉK KÍVÁNCSI 5 NAPJA SZEDEM 2NAPJA JELENTKEZETT AZ ÉGŐ ÉRZÉS HA ATTÓL LENNE JELENTKEZETT VOLNA MÁR AZ ELSŐ SZEM UTÁN? A BETEGTÁJÉKOZTATÓBAN BENNE VAN DE LEHET CSAK FELFÁZTAM SZOKTAM FELFÁZNI.KÉREM VÁLASZÁT. KÖSZÖNÖM!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Ilyen összefüggés nem valószínű, kétség esetén javasolom, keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
14.
Mps kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tisztelt Doktornő! Enyhe fokú mitralis prolapsust állapítottak meg nálam. Éreztem be dobogásokat meg szívremegés szerű dolgot,de csak nagyon ritkán és csak egy pillanat erejéig ezért tettek rám holtert.Azon 1 db sves-en kívül nem volt semmim.Mindez mellett refluxom van és azt vettem észre,hogy evés után szokott jelentkezni a dobogás.Az lenne a kérdésem,h az enyhe prolapsus okozhat pitvarfibrillációt?És esetleg a tele has megnyomhatja a szívet mikor lefekszek aludni,h akkor érzek belül vmi rángás szerűt!? Válaszát köszönöm előre is! Szép estét! Üdvözlettel:Flóra
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
14.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus nem okoz pitvarfibrillációt, a tele gyomor által felnyomott rekesz miatt lehet gyakoribb az extrasystole. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
14.
Teréz kérdése:

Tisztelt Dr nő! le írnám a Diagnózisaimat amit a kórházban állapítottak meg, de hiába a gyógyszerek nem érzem magam jól, napjában többször vannak anginás rohamok este szintén már majd nem szundikálok mikor erre riadok fel. akkor írom őket: 2013 nyarán kaptam szívinfarktust. a diagnózis amit akkor le írtak: Subacut STEMI Ischaemiás szívbetegség, Hypertonia, Obesitas. Majd 2014. Májusába Agyi infarktuson estem át a Dg : Magasvérnyomás- betegség ( elsődleges ), Agyi infarktus a cerebralis ütőerek rögösödése , Bal kamrai aneurysma. Majd 2014 a nem szünő anginás rohamok és Aneurysma miatt felvételre kerültem a Szív- Érrendszeri klinikára. A DG : Angina pectoris ( BNO: I2080 ) , Instabil angina ( BNO: I2000 ), Régi szívizomelhalás ( BNO: I2520 ), Akut myocardinalis inf. ( BNO: I2100 ), Koszorúérbe épített implantátum ( BNO: Z9550 ). még ebben az intézményben történt CT vizsgálat , vélemény : Junkcionális eredésű bal főtörzs, Határérték szűkület a LAD proximalis segmentumán, A tüdőben enyhe emphysema. Aleírtak hoz még annyit hozzá kell fűzzek, hogy készült ultrahangos vizsgálat is ahol az aneurysmát ki zárták. majd 2015. Májusába erős fulladás miatt vitt el a mentő otthonomból éjjel. a Dg : Bronchhitis acuta, Hypertonia ess, St. p . STEMI ant, St. p . RCA-PCI ( 1db DES, 1 db BMS ), Hyperlipidaemia, GERD, Subklinikus hyperthyreosis. Echocardiográfia: Hypertrophiás, tág bal kamra, EDV 138 ml, ESV 70 ml, EF: 48%, bp pst 31 mm, MI III, norm, tág jobb szívfél, ant. spetalis fal dist látható. Vélemény: csökkent BK syst funckió, fenti falmozgászavar. Tüdőgondozóban jártam ott ki zárták a tüdő betegséget és ezt írták le: PA: J.o. felső mediastium kissé szélesebb, Aorta felszálló ága tágult. Dilatalt cor, tágult hilusok. Okt voltam újra a szív-Érrendszer klinikán kontroll vizsgálaton, ahol nagyon aranyos volt a doki de 1 EKG nem készült sőt semmi. 10-15 percben elmondta, hogy tudja, h fiatal vagyok de nem tud segíteni rajtam. Megkatéterezni sem akar mert katasztrófális a szív körüli érrendszerem. ebben a kórházban állapították meg h kizárják az aneurysmát és ennek ellenére most a doki azt mondta, h 2 akkora infarktust kaptam, h (másokat már elvitt volna, h örüljek, h így vagyok, az anginás rohamok így természetesek) ( ami álmomból is fel riaszt ) a bal kamra aneurysmámról beszélt. Még azt mondta, h ezer gyógyszert tudna fel írni az anginás rohamokra de nem használna. Én a szavaiból azt vettem ki , hogy nincs semmi ami már segítene rajtam, h várjam a magyarul a halálom. Kérem a Tisztelt Dr. e rövid le írás alapján ön nagyjából h ítéli meg a helyzetem? Van e 1 kis esélyem arra, segítséget kapjak? Ha ennyire rossz a szív érrendszerem nem jöhet szóba szív csere? Kérem a Tisztelt Dr nőt ha egy mód lehetőség van tessék nekem válaszolni, h mire számíthatok. Azóta állapotom romlik már pár lépés vagy kisebb erőlködéstől anginázok vagy éppen fulladok. Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm szépen. Üdvözlettel: Teréz
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
14.
Tisztelt Kérdező! Megértem a problémáit, de látatlanban nem tudok önnek többet mondani, mint amit az önt személyesen ismerő, kezelő orvos mondhat. Próbáljon meg újból személyes kontrollvizsgálatra menni kardiológusához illetve a beavatkozást végző intézmény szakambulanciájára. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
11.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mostanában vettem észre, hogy ég a gyomrom, néha égő érzést tapasztalok a nyelőcsövemben, van, hogy savat böfögök fel. Ez azóta van, mióta fülcsengésem van, mert elég nagy dózisban szedettek velem 1 hónapig "keringésjavító" gyógyszereket. Javulást nem tapasztaltam, így lassan egy hete nem szedem a gyógyszereket. (1 hónapig szedtem Nootropil 1200mG-ot(napi 2x1tabletta) és Betagen 2400 mG-ot(2x1 tabletta naponta). Ezek a gyógyszerek okoznak ilyen panaszokat? Most a torkom is be van gyulladva, eseteg a savtól? Ön szerint mikor várhatok javulást? Eddig sosem volt ilyen problémám, mióta a gyógyszereket szedem, azóta van ez. Előre is köszönöm válaszát, tisztelettel: egy 17 éves fiú
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
11.
Tisztelt Kérdező! A gyógyszerek okozhatnak ilyen mellékhatást, de azt javasolom, hogy a készítmények elhagyása helyett ezt a problémát kezelőorvosával konzultála meg. Nyilván szükséges a kezelés, de olyan szert kell választani, ami nem okoz ilyen panaszt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
11.
Terhesség alatti mellkasi panaszok kérdése:

Tisztelt Szakorvos! 21. hetes ikerterhes kismama vagyok, vasárnap bal oldali mellkasi panaszok miatt illetve magas vérnyomással (150/80, pulzus: 130) kerültem a sürgősségi ambulanciára. EKD eredménye ischaemia nem látszott. Laboreredményemben tolerábilis anaemia, kissé magasabb D-dimer mutatkozott. Szív ECHO vizsgálat eredménye terhességgel magyarázható hyperkinezisen túl kóros eltérés nem igazolható. Dopegyt nevű vérnyomáscsökkentő gyógyszert kaptam napi 2X1 adagolással. Magasabb vérnyomáskiugrás ritkábban fordult elő inkább a pulzusom magasabb mióta terhes vagyok, nem lesz gond a vérnyomáscsökkentő szedése miatt? Mellkasi panaszaim még előfordulnak, kérdésem az lenne hogy ha az eredményeim jók akkor ez mivel magyarázható Ön szerint? Bal oldalon a kulcscsont fölötti ill. nyakamnál érzett nyomás mire utalhat Ön szerint? Nagyon köszönöm a segítséget!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
11.
Tisztelt Kérdező! A terhesség alatti magasabb vérnyomást mindig komolyan kell venni, a Dopegyt jó gyógyszer ebben az állapotban ( a terhesség alatt) a kezelésére. A gyorsabb szívverés kapcsolatban lehet a vérszegénységgel, ezt mindenképpen szoros ellenőrzés alatt kell tartani. A mellkasi panaszok valószínűleg izom, ízület eredetűek lehetnek, ezeknek van a legkisebb jelentősége, bizonyára el fognak múlni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
09.
terheléses EKG kérdése:

Tisztelt Doktornő!A terheléses EKG.eredménye:nyugalmi EKG-n jelzett ST depr a VL-ben.Tachycard frequencia válasz, hyperton tensionreguláció 5,5 teljesitett.Funktionális aerob károsodás (FAI) 36% NYHA II.function std.szeretném tudni mit jelent.Köszönettel.Lné Heléna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
09.
Tisztelt Kérdező! Viszonylag alacsony terhelésre magas pulzusszám és vérnyomás emelkedés, ez mérsékelt működési zavar jele. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
08.
sine morbo kérdése:

Tisztelt Doktor nő!! Volt egy virusos problémám, hánytam és másnap már nem és a gyomrom fájt fent, és kellemetlenül éreztem magamat, aztán elmentem egy sebészhez, megnézettem és megvizsgált és mondta, hogy virusos dologról van szó, de ez lezajlot 2-3 nap alatt és már rendbe jöttem, és azt mondta, hogy - 24 éves hölgy vagyok - hogy ha annyira meg akarok nyugodni, akkor egy tükrözést végezhettetek, de hát 24 évesen , már semmi panaszom és eddig sem volt, és nem fájt eddig a gyomrom és már most sem fáj, remélem, hogy ilyen fiatalon nincs gyomorfekélyem, és jól érzem magamat és nincs panaszom... A vizsgálat után az eredményre a diagnózisra- ezt írta - sine morbo - ez mit jelent Kedves Doktornő!! Ditta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
08.
Tisztelt Kérdező! A "sine morbo" azt jelenti, hogy betegség nélkül, azaz önt egészségesnek találták. Ennek fényében, ha panasza sincs már, a tükrözés tényleg nem tűnik indokoltnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
08.
Ekg kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Szeretném megkérdezni hogy az Ekg eredményemnél oda van írva, hogy V1 ben bifázisos egyebekben poz. T-k,hogy ez jelent valami rosszat??? Köszöszönöm válaszát: G.Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
08.
Tisztelt Kérdező! Ez nem jelent semmi rosszat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
07.
Jozsef kérdése:

Tisztelt Dr Nő ! Panaszaim : erősen dobog a szivem , nem tudok böfögni , nem megy el a szél tőlem , sürűn kell vizelnem . Ez a russzúllét kb fél óráig tart . Olyan érzésem van mintha gyomorrontásom lenne . Ön szerint mi a problémám ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon személyes vizsgálatra kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
04.
Fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám panaszával fordulok önhöz.Levegővételnél egy pillanatra nem minden esetben de belenyilall a jobb oldali kulccsontjába,illetve arra a területre mi lehet a baj?Esetleg csak rossz testhelyzetben alvás?Előre is köszönöm a választ! Tisztelettel:Blaha Orsolya
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Ezt látatlanban nehéz lenne megmondani, ha gyakran előfordul, forduljanak édesanyja kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
04.
Ferenc35 kérdése:

Kedves Doktornő! Magas vérnyomásra szedett gyógyszereim: micardis 40 mg, indapamid 1,5 mg, concor 2*2,5mg tabletta.Korábban is írtam már Önnek és javasolni tetszett, hogy emelhetem a a micardis adagját 80 mg-ra, de őszintén szólva nem mertem elkezdeni, mert van, hogy ritkán a vérnyomásom 115/60 értéken van, de az álló helyzetben mért vérnyomásom 145-155 között változik.Azt szeretném kérdezni, hogy a 40 mg-os micardis tablettát lehet késsel felezni?Mert először csak a 60 mg-al tennék próbát, nehogy leessen a vérnyomásom és baj legyen belőle.Elnézést kérek a zavarásért! Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Felezni lehet, de vegye figyelembe az alábbi idézetet az ismertetőből: "Óvintézkedések a gyógyszer felhasználása vagy alkalmazása előtt A telmizartánt a tabletta higroszkópos tulajdonsága miatt a zárt buborékcsomagolásban kell tárolni. A tablettát csak röviddel a bevétel előtt szabad kivenni a buborékcsomagolásból". (azt jelenti, hogy nagyon vízszívó) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
04.
kérdező kérdése:

Tisztelt Doktornő!Előbb már kérdetem ezt a szivdobogás érzést,a háziorvos Extravalerianic gyógyszert irta mint feszültség oldó és hogy ne legyenek szivvel kapcsolatos tüneteim napi 3 szor.A doktornő mit gondol szedjem ezt ?16 éves vagyok
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez nyugtató, tünetenyhítő szer, nem gyógyszer, idegesség esetén szedhető. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
03.
Műbillentyű kérdése:

Tisztelt Doktornő!17 éves fiú vagyok decemberben volt aorta műbillebtyű műtétem és a héten elkezdtem lejarni konditerembe mennyi lenne az a súly amit emelhetek és mi az a súly amivel árthatok magamnak és a billentyűnek?Milyen tünetekre kéne figyeljek ha esetleg baj lenne??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Műbillentyűvel nem ajánlatos konditermi edzést végezni, inkább egyéb mozgásformát válasszon. Konkrét részletekről kezelőorvosától/kardiológusától érdeklődjön. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
03.
Judit kérdése:

Tisztelt Dr.-nő! A kérdésem az lenne,hogy ultrahang jó EF érték mellett 60 %,lehet e valakinek aggodalomra okot adó komoly szívbetegsége,szívelégtelensége?Mit jelent konkrétan az EF meghatározás? Válaszát megköszönöm:M.Judit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
03.
Tisztelt Kérdező! Ez a szív bal kamrájának összehúzódó képességét jelenti, és csak egy tényező a szív állapotának jellemzői közül. Emellett lehetnek olyan eltérések, amelyek szívbetegséget jelentenek (billentyűhibák, koszorúér betegség), bár aktuálisan szívelégtelenség nem áll fenn. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
02.
Dózsa Blanka kérdése:

Mifelénk igy hivják patanás szerű holyag vagy dudor a nyelven , hogy falat ! Nagyon fáj és enni semm tudok mostmár !!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
02.
ld. előző válaszomat
2015.
12.
02.
Dózsa Blanka kérdése:

Mifelénk igy hivják patanás szerű holyag vagy dudor a nyelven , hogy falat ! Nagyon fáj és enni semm tudok mostmár !!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Ez személyes orvosi vizsgálatot és helyi kezelést igényel, javasolom, forduljon kezelőorvosához vagy fogorvoshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
02.
Blanka kérdése:

Jó estétt kivánok ! Az lenne a kérdésem h falat lett a nyelvemre ! Volt már ilyen többször is de másnapra elmult most már ott van 4 . napja mit tegyek?? Válaszát elöre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem értem a kérdését, mit jelent az, hogy "falat" lett a nyelvére? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
02.
szivdobogásérzés kérdése:

Tisztelt Doktornő!Nyugalmi állapotban,pihenés közben a mellkasomban érzem a szivem dobogását nem ver összevissza, sem kimaradásokkal csak rendesen érzem.Ehhez társul mintha a lábaim bizseregnének 2 napja,van mikor a bal karom is és mintha fájna.Kissé zavar volt már ilyen,hogy éreztem a szivdobogásomat,ez jelenhet bajt,ki kell vizsgálni? Vagy ki válthatja egyéb dolog is?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy ez bármilyen bajt jelentene, ha nagyon zavarja, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
02.
tomi20 kérdése:

Tisztelt.Dr no.Most voltam labor vizsgalaton.az eredmenyek kozott emelkedettebb a bilirubin szint ami nalam ismert Gilbert szindroma.Az S -albumin is egy kicsit emelkedett volt 51.47 es ahogy neztem 50 a max ertek.Mennyire kell tartani tole es mit jelenthet mondjuk egy nagyon magas albumin szint a verben.Koszonom valaszat szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Ez csak minimálisan emelkedett érték, bizonyára nincs túlzott jelentősége önmagában. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
02.
gina kérdése:

JO NAOT gINA VAGYOK KULFOLDON ELEK ES JELENLEG 15 hetes terhes vagyok es nm reg jelentkeztek a mellkhasi fajdalmak ketszer bevittek a korhazba de semmi konkretat nem mondta az alatt a mellkhad=si fajdalom alatt eros nyomas nehez erzes vert a iz kozbe hideg is voltam hatam fele ment a fajdalom a korhazba megvizsgaltak ekg vel parszor de semmi rossz eredmeny nm volt ver vetelnel szint ugy semmi kaptam egy eros fajdalom csillapitot ha ilyen tortenik vegyek be egyet de igazabol nm nagyon erem hogy mitol van es mert alakul ki ilyen ha nincs elvileg rossz eredmenyeem szimplan okozhatja a terhesseg valaszat elore is koszonom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! A terhesség nem okoz mellkasi fájdalmat. Panaszainak a vizsgálatok szerint nincs szíveredete, lehet mozgásszervi (izom, izületi) ok a háttérben. Konzultáljon kezelőorvosával, de ne szedjen orvosi utasítás nélkül gyógyszert, mert lehet, hogy árt a babának! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
12.
01.
Tibi 79 kérdése:

Tísztelt Dr.nő! 36 éves férfi vagyok. Szeretném megkérdezni, hogy az LDH eredményem eltér az ertekhatartol <480 ig jó, nekem pedig <628, hogy ettől kell tartanom, hogy ennyire kiugró ertekem van? Köszönöm válaszát: G.Tibi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
12.
01.
Tisztelt Kérdező! A válaszom idézet e hazipatika.com weboldalról az LDH-ról:: Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése? Az enzimaktivitás emelkedése több betegség következménye lehet (májbetegség, szívinfarktus, stb.). A vizsgálat ezen betegségek diagnosztikájának részeként alkalmazható. Ha értéke a normál tartománynál magasabb: További vizsgálatokat kell végezni az adott szövetkárosodás okának felismerésére. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
30.
tomi20 kérdése:

Tisz. Dr.no.Ma reggel arra ebredtem hogy faj a hasam es mar ereztem a nyomas alapjan hogy ez hasmeneses tunet.Elmentem a vc re es probaltam konnyiteni es olyan ajulas erzetem volt az eros hasfajas hatasara.Majd lefekudtem es az ajulas erzet elmult majd leizzadtam .Az ajulas erzetet okozhatta az eros hasfajas.Majd a hasmenesen tultettem magam es rendbe jott minden.Kulonben ilyen ajulaserzetet mar ereztem maskoris es gyorsan lefekudtem aztan egybol elmult mindig izzadas kovvette es ezzel be is fejezodott.Mindig ejjszaka voltak ezek a tunetek miutan kimentem a vc re es vizeles kozben kezdodott de a gyors lefekves megoldotta a problemat.Mi okozhassa azajulas erzetet.Koszonom valaszat.Szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
30.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban ezt nem lehet megítélni, javasolom, forduljon személyes vizsgálatra kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
28.
Katalin kérdése:

Kedves Dr,-nő! 71 éves vagyok.Sziv ultrahang leletem a kövezkező: Norm.tág.bal kamra. Kisfokú koncentr.bal kamra hypertónia. Jó syst.bal kamra funkció.Diast.dysfunkció-relax zavar. A septum bas-.mid-, a laterális fal mérsékelten hypokinetikus,egyéb segmensekben jó falmozgások. Meszes aortagyök,jól mozgó tricupidalis aorta bill.vitorlák. Meszes mitrális annulius.Tágabb bal pitvar. A jobb lamrai nyomás nem emelkedett.PF. intracavitalis thrombus nem látható.EF 60% Szív izotóp: A rétegfelvételen Inferoseptalis régiónak megfelelően látható aktivitás csökkenés.Az egylb régiókban kórjelző eltérés nem ábrázolódott. EF értéke normál tartományban van. Kérdésem.hogy a lelet milyen kórjelző,utal e komoly szív problémákra? Válaszát tisztelettel megköszönöm:K.Sándorné Kérdésemhez még annyit szeretnék hozzáirni,hogy évek óta szedek talliton 12,5 és tritace 5 mg.-os tablettákat,valamint panangin fortét.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
28.
Tisztelt Kérdező! Ezek mérsékelt eltérések, zömmel a magas vérnyomásnak és az életkorral járó meszesedési folyamatnak a következményei. Annyi lehet pluszban a teendő, hogy a vérnyomását jó értéken kell tartani, az egyéb kockázati tényezőket (koleszterin, vércukor, testsúly) normális értéken, és kiegészítésként ajánlható az Aspirin protect szedése. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
28.
Katalin kérdése:

Kedves Dr,-nő! 71 éves vagyok.Sziv ultrahang leletem a kövezkező: Norm.tág.bal kamra. Kisfokú koncentr.bal kamra hypertónia. Jó syst.bal kamra funkció.Diast.dysfunkció-relax zavar. A septum bas-.mid-, a laterális fal mérsékelten hypokinetikus,egyéb segmensekben jó falmozgások. Meszes aortagyök,jól mozgó tricupidalis aorta bill.vitorlák. Meszes mitrális annulius.Tágabb bal pitvar. A jobb lamrai nyomás nem emelkedett.PF. intracavitalis thrombus nem látható.EF 60% Szív izotóp: A rétegfelvételen Inferoseptalis régiónak megfelelően látható aktivitás csökkenés.Az egylb régiókban kórjelző eltérés nem ábrázolódott. EF értéke normál tartományban van. Kérdésem.hogy a lelet milyen kórjelző,utal e komoly szív problémákra? Válaszát tisztelettel megköszönöm:K.Sándorné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
28.
ld. előző válaszomat
2015.
11.
27.
Szív II. kérdése:

Tísztelt Dr.nő! Köszönöm a tegnapi válaszát. Lenne még 1-2 kérdésem. Voltam ma vérvételen és a következő eredményt kaptam ami csak eltérés azt írnám le. Értékem határ LDH 497 U/l <480 CK 238 U/l <195 CRP 14.0 mg/l <5.0 CK-MB ionenzim aktívitás 25 U/l <25 CK-MB / CK arány 10.5 % <6.0 EKG: 104/min SR,tacycard ,bal tengely,PQ normális,QRS: 100ms,inkomplett RBBB , V3-V5 ig felkapott ST-K , egyebekben ie. ST-K,poz, T-k Tísztelt Dr.nő kell -e ezektől az eltérésektől tartanom ? Vagy a szívemmel lehet probléma?kicsit meg vagyok ilyedve nehogy a szív eredetű probléma legyen. Válaszát előre is köszönöm : G . Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
27.
Tisztelt Kérdező! A labor eltérések szintén lehetnek gyógyszermellékhatások, az EKG-n érdemi kóros nincs. javaslatom továbbra is az, hogy kezelőorvosával konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
26.
szív kérdése:

Tísztelt Dr . nő! Az elmúlt 2 hónapban jelentősen nőtt a testsúlyom... Antidepresszáns gyógyszereket szedek ( frizium,leponex,scippa ). Tapasztaltam,hogy mostanában nyugalmi állapotban is magas ( szerintem ) a pulzusom. 100 alá nem is igen megy le. 100 -110 között szokott lenni a pulzusom.Voltam már szívultrahangon ott a következő eredményt. ECHO normális tágasságú szívüregek ( BP 37mm, EDD 48 mm, ESD 28 mm. Jó bal kamra funkció,szegmentálió mozgászavar nélkül. EF: 74 % . Dopplerrel lényeges kóros áramlás nem látható. Jelenleg kardiálisan kompenzált,lényeges strukturális eltérés nem észlelhető. Voltam vérvételen a pajzsmirigy értékem normál határértéken belül van. Kérdésem,hogy kell e aggódnom ,hogy a pulzusom állandóan magas vagy még határérték? Lehetséges ,hogy testsúlyom miatt emelkedett meg a pulzusszám? Esetleg az antidepresszans gyógyszereknek a hatásától lehet magas a pulzusom? Kell e a pulzusom miatt ezek után aggodnom ? Előre is köszönöm válaszát: G.Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
26.
Tisztelt Kérdező! Igen, a gyors szívverés és a hízás is gyakori következmény ezeknél a gyógyszereknél. Érdemes lenne kezelőorvosával konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
26.
beteg kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy mellkasi panaszaim vannak bal oldalon,ami már 7.hónapja hogy tart múlik el és újból elő jön nem fáj egész nap csak néha néha pár percig vagy még addig sem.Nagyon zavar,Júniusban voltam ultrahang és EKG-vizsgálaton kettőn is és az eredmény negativ volt.E mellett a nyár folyamán 3 vérképem is volt ami szintén jó volt.Ez az állapot egy stresszes időszak után lépett fel és gyakran azt hiszem hogy pánikbetegségre utaló dolgok is eszembe jutnak egy ilyen rosszullétkor.Ilyenkor bal kar zsibbadás és fájdalom is fellépik de nem mindig,hőhullámok vagy remegés de mindig más.Az lenne a kérdésem,hogy érdemes lenne e egy újabb kivizsgálás vagy elfog múlni?16 éves vagyok eléggé stresszes tipus.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
26.
Tisztelt Kérdező! A panaszok jellege és a normális kardiológiai leletek alapján biztosan nem szíveredetűek a panaszok, a lelki eredet mellett mozgásszervi (izület, izomzat) ok is szóba jöhet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
26.
extra kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhoz ,hogy a mai napon több extrát tapasztaltam.(kb 10-12 db-ot) Nyílván az első kettő után elkezdtem agyalni rajta . Szeptemberben voltam uh-n mert ismert mitralis prolapsusom van és ellenőriztettem ami nem változott semmit,nincs semmi insuff. Terheléses ekg-m is volt 2x ott azt mondták,hogy 100% os lesz,persze ott 1 db extra sem jelenzkezett. Az lenne a kérdésem,ho eléggé egészségesen élek vitamiokat szedek,hogy mi miatt lehetnek ezek az extrák.Már vagy 2-3 hónapja nem is volt. Lehet h menstruáció előtt vagyok épp?Vagy front okozhat?Ha szorongok tőle az előidézheti? Válaszát előre is köszönöm! Szép Estét! Boglárka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
26.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystolia gyakori jelenség, számottevő szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Idegesség, front, praemenstruum a gyakoriságát fokozhatja, magnézium pótlás csökkentheti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
26.
tomi20 kérdése:

Udv.Tisz.Dr no.Letezik olyan hogy valakinel mindenfele betegseg nelkul magasabb a nyugalmi pulzus mondjuk 90.Koszonom valaszat szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
26.
Tisztelt Kérdező! Igen, ez lehet alkati és származhat fizikai edzetlenségből. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
25.
tomi20 kérdése:

Tisz.Dr no.A vernyomas 127 84 mennyire szamit normalisnak ha a diasztolesz ertekek neha egy kicsivel meghaladjak a 80 at.30 eves vagyok nem szedek gyogyszert.A pulzusom 65 es 100 kozt valtozik.Napkozben a pulzus 80 es 95 valtozik estere 70 koruli szokott lenni . Baj hogy neha nyugalmi helyzetben is magasabb a pulzus mondjuk 93.Enyhe mitralis prolapszust alapitottak meg a kardiologian.Endokrinologiai eredmenyek negativak.Koszonom valaszat szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
25.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomás célértéke <140/90, tehát az öné a normális határon belül van. A magasabb pulzus jól befolyásolható fizikait edzéssel, ekkor ugyanis gazdaságosabban, nyugalomban lassabban dolgozik a szív. A mitralis prolapsusnak ehhez nincs köze. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
24.
mellkasfájdalom kérdése:

Kedves Doktornő! Mellkasfájdalom jeligével írtam Önnek,és köszönöm válaszát, mely gyors volt és némileg megnyugtatott.Egy dolog nyugtalanít még hisz leírtam, hogy a vizsgálati eredmények elfogadhatók voltak, bár a gerincem, csontjaim nem igazán jók. ami motoszkál bennem, hogy nagyon étvágytalan vagyok és fogytam is pár kilót kb. egy hónapja.mindenütt a rosszindulatu betegség tüneteként említik.Mint írtam ez év februárban voltam vastagbél és gyomor tükrözésen is. Voltam akkor nőgyógyásznál is és laborban.Nem volt komoly eltérés. Írtam azt is, hogy meghalt édesanyám, ami megviselt nagyon és sorolhatnám a lelki okokat, magányos nyugdíjas, sokszor feleslegesnek érzem magam. Van-e tennivalóm még a vizsgálatok tekintetében, vagy várjak és talán jóirányba fordulnak a dolgok. Kérem továbbra is a segítségét, melyet köszönök. Tisztelettel: Szabó Zita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
24.
Tisztelt Kérdező! Korábbi levelében azt írta, hogy a gyomorvizsgálat mutatott eltérést (nem rosszindulatú elváltozást), de ez is okozhatja a fogyást. Ahogy akkor írtam, érdemes konzultálnia kezelőorvosával ismét, a lelki megrázkódtatás ronthatja a gyomor-eltérés állapotát, fekélyhez is vezethet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
23.
Tervezett szívbillentyű-műtét kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Tanácsot, véleményt szeretnék Öntől kérni a lentebb írtak ügyében, előre is köszönöm fáradozását! Párom nevében írok, aki 49 éves, hála Istennek jó egészségnek örvendő férfi veleszületett szívzörejjel. Egy alkalommal a munkahelyéről a foglalkozás-egészségügyi szűrést végző orvos elküldte kardiológiára a szívzörej miatt, ahol a kardiológus aorta billentyű szűkületet vélt felfedezni. Ez pár évvel ezelőtt történt. Diétát, több testmozgást (jelenleg 75 kg, de sosem volt több 80 kg-nál), koleszterinszegény étrendet javasolt, mivel a koleszterinszintje is magas volt, kb. 6 mmol érték körüli. Azóta évente jár rendszeresen kontrollra kardiológiára, a koleszterinszintet halolaj, zöldkagyló kapszula, valamint fokhagyma napi szintű rendszeres fogyasztásával, zsírszegény étrenddel szépen kordában tudja tartani. Koleszterinszintje jelenleg: 5.5 mmol gyógyszer nélkül, csupán az előbb felsoroltakat szedi. Az idei kontrollvizsgálaton azonban az alábbi eredmény született: "M-MOD: AOD: 20mm, EDD: 49mm, IVS: 8mm, LAD: 35mm, ESD: 29mm, PW: 10mm, Ao asc.diam: 26mm, EF(Teichholz,%): 70 2 D: Mitralis bill.:ép, Aorta bill.:meszes, Tricusp.bill.: prolabál, Bal pitvar hossza: 53mm, Jobb pitvar hossza: 51mm, RVD: 34mm, TAPSE: 27mm, Falmozgások: jók. Az aorta látható szakaszán kóros nem látszik, a mellkasi nagyerek eredése szabályos. DOPPLER: BK beáramlás: E/A: 65/72, DT: 190ms, Bal kamra kiáramlás: AoVmax:4.4 m/s, Ao.syst.átlaggr.: 47Hgmm, Ao.syst.csúcsgr.: 77Hgmm, Mitralis insuff:-, Aorta insuff:-, Tricuspidalis insuff.:- Vélemény: normális üregek, jó systoles BKF., Meszes, signifikáns aorta stenosis. Egyéb vizsgálatok: Ekg.: sin.ritm., Fr.: 81/min, Kp.tengely., PQ: 0.16sec. Norm. ST-T hullámok. Epikrízis: Sten.valv.ao.mai.gr. Echo kép alapján aorta stenosis signifikáns mértékű. Beteg részére a műtéti megoldást ajánlottuk." Páromat az eredmény alapján coronarographiára jegyezték elő, előrevetítve, hogy szívbillentyű-műtét lenne szükséges, és amennyiben az érfestés jó eredményt hoz, úgy a billentyű cseréje éren keresztül is végrehajtható lesz. Az érfestést okt.27-én elvégeztek. Ennek során zárójelentést kapott, rajta a következőkkel: "EKG: SR. Fr. 75/perc, PQ: 0.16s., QRS:0.08s, norm. tengelyállás. V1 1,5 mm STE. norm. T-k. A beteget invazív kardiológiai kivizsgálás céljából vettük fel. Az elvégzett coronarographia nem mutatott számottevő coronaria szűkületet. PCI nem történt. Observationk során punctios szövődményt, ritmuszavart, ischaemiás aktivitást nem észleltünk. Az alkalmazott kezelés mellett keringése kompenzált, normofrekvens, normotensios. Továbbiakban kardiovascularis rizikófaktorok rendszeres ellenőrzése és kezelése, valamint időszakos kardiológia kontroll javasoltak." Az érfestést nem a beutaló orvos végezte, mert nem volt ott, és amikor páromat zárójelentéssel elbocsátottak, akkor sem volt jelen a beutaló orvosa. A zárójelentés megbeszélése ügyében a helyi kardiológia szakrendelésen jövő januárra adtak időpontot, így a beutaló orvost végül magánúton volt kénytelen párom felkeresni, hogy választ kaphasson a továbbiak ügyére. Az orvos továbbra is a műtétet javasolja előrevetítve azt, hogy hamarosan komoly gond lesz a billentyűszűkületből. Ugyanakkor hiába volt az érfestés, kiderült, hogy páromat nem éren keresztül műtenék, mert az éren keresztüli billentyűműtétet a szakorvos Úr elmondása szerint időseknek találták ki, és mivel párom még fiatal, így Őt nyitott módszerrel műtenék. Meg van ijedve párom is, próbálom tartani benne a lelket, de én is félek. Esküvőt, gyermeket terveztünk, párom viszont ilyen kilátásokkal egyikbe sem mer belevágni. Úgy döntöttem, hogy párom beleegyezésével kérek véleményt Öntől, hogy ilyen leletekkel, eredményekkel vajon Ön is csak a műtétben látja-e a megoldást? Nagyon köszönöm véleményét, tanácsát! Tisztelettel: Brigitta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
23.
Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján az aorta billentyű szűkülete valóban komoly fokú, maga a billentyű meszes is, javulás biztosan nem várható, de még a stagnálás sem garantálható, azaz számítani kell arra, hogy műtét nélkül romlani fog. Ennek veszélye egyebek között, hogy a szív bal kamrája kimerül, ami biztosan jelentősen ronthatja az életminőséget. A műtét mindenképpen ajánlható, hogy milyen módszerrel végzik, azt a konkrét adatok birtokában a kezelőorvosok dönthetik el. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
18.
Tamás kérdése:

Kedves Doktor nő ! Hasi panaszaim miatt hasi CT-n voltam. Segítséget szeretnék kérni néhány dologgal kapcsolatban. Az egyik a bauhin billentyűvel kapcsolatos,a másik pedig a haemangióma. Mellékeltem a leletet. http://kepfeltoltes.hu/151117/12270334_1025992414118621_1738499076_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
18.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban leletet értékelni felelőtlen dolog lenne, a megoldás az lenne, hogy kezelőorvosával beszélje meg kérdéseit. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
18.
hasipanasz kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Jobb alhasi panaszokkal orvoshoz fordultam, a voizsgálatok minden èrtelemben negativ eredmènyt mutattak. Ultrahangon sem tapasztaltak semmit, a vèrkèpem negatív. A hasi fájdalmam nyugalmi állapotban nem èrzèkeny, az csak erős nyomásra fájdalmas. Továbbá a fájdalom mozgáskor jelentkezik. Az orvosi intèzmènyből elbocsájtottak, sok folyadèk fogyasztás tanáccsal. A vakbèlgyulladás gyanú esetében természetes az ha csak mozgáskor fáj? Köszönettel Nèmeth T.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
18.
Tisztelt Kérdező! Nem természetes, de látatlanban nem lehet felelősséggel véleményt mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
16.
Álmosság kérdése:

Kézcsókom Doktornő! Iványi Péter vagyok,31 éves. Állandó fáradság gyötör. Akár mennyit alszom álmos vagyok most azért mert villamosvezetőként összevissza dolgozom, vagy mert elvagyok hízva és megnagyobbodott a szívem,vagy pajzsmirígy problémám van. Chron betegségem van vastagbél 2005-óta. De 2010-óta nem eszem gyógyszert tünetmentes vagyok. Kérem segítsen, köszönettel: Iványi Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
17.
Tisztelt Kérdező! Ezt én látatlanban nem tudom megítélni, a rendszertelen munkabeosztás mellett említett betegségei is okozhatják. Javasolom, forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
16.
Mp kérdése:

Tisztelt Doktornő! 17 évesen mitralis prolapsust mitralis regurgitáciò jelzett-et állapìtottak meg nálam.8 éven keresztül mindig ez állt a papiromon hisz évente jártam kontrollra.Azòta 3 orvosnál voltam és akkor meg már a papiron csak az állt hogy kis prolapsus áteresztés nincs.Hogy van ez hogy régen volt most meg nincs?Viszont múlt héten ùjra voltam mert idrje volt már elmennem és soha nem jártam még ìgy,de a vizsgálat közbe olyan pánik jött rám h mellé ütött a szivem(féltem nehogy rosszabb legyen az eredmény)az orvos megjegyezte h ne idegeskedjek mert látja az uh közben ,hogy izgulok. Az eredményem ez lett: Jò myocardium funkcio,norm tagassagu szivuregek,szegmentalis falmozgaszavar nem lathato. Kis telesystoles prolapsus Tricup. Jelzett. Az orvos mikor vegzett a vizsgalattal kozolte h rendben van nem valtozott semmit? Akkor miert volt a papiron a masik billentyum ami eddig sosem volt es a prolapsus h nem jelzett ha eddig meg az volt? Egyebkent félelemkor és izguláskor lehet érezni beveréseket.egymás után 2-3 -at?amùgy panasz mentes vagyok . Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Anett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
16.
Tisztelt Kérdező! Ezek olyan enyhe eltérések, hogy igazán nincs oka szorongani emiatt. Az, hogy van-e "jelzett" áteresztés, nem bír semmilyen jelentőséggel ezen a szinten, észlehetőségét befolyásolhatja az ECHO-gép minősége, a vizsgáló orvos szeme is, de ezek árnyalatnyi eltérések. A részleteket nem tudom megmagyarázni, miután nem én vizsgáltam, még az is lehet, hogy "sajtóhiba", hogy a másik billentyű szerepel. Ha biztosat akar tudni, akkor az önt vizsgáló orvost kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
14.
szívprobléma kérdése:

Tisztelt Dr Tarján Zsuzsa! 38 éves vagyok. Kérdésem következő volna évekkel ezelőtt mindig éreztem hogy fáradt vagyok enyhe légszomjam volt de tudtam élni hétköznapi életem! Akkoriban vagyonőrként dolgoztam üzletben mikor egy incidens után elkapott egy rosszullét erősebben legszomjam volt nagyon vert a szívem el gyengültem. Majdan feleségem édesanyja tanácsára aki többszörösen műtőtt szívbeteg elmentem orvosához. Diagnózis Angina pectoris egyéb formái. Tanácsolta változtassak munkahelyet és szedjek valami enyhe nyugtatót . Majd 2012 őszén kaptam egy telefont ami eléggé fel zaklatott és abban a pillanatban úgy éreztem mintha rám ugrott volna valaki. És le nyomot volna a földre ! Négy kéz láb mentem ki a lakásból levegőért kapkodva .A roham körülbelül három négy perces volt de mikor jobban lettem sokáig fel állni sem volt erőm . Azóta sajnos úgy érzem egyre rosszabb mindennapi dolgokban akadály állandó fáradság érzésem gyengeségem. Reggelente másfél két órát napi szinten kerékpározom ez egyben munka és hobby is. De le fáraszt is olyan szinten le terhel hogy pihennem kell utánna pedig nyugodt tempóval megyek! Sajnos már családi életem párommal megterhelő de nem vonzalommal van gond! Ön szerint hová forduljak milyen eredetű problémám lehet? Szervi vagy lelki? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
14.
Tisztelt Kérdező! Panaszaiban pánik szindroma biztosan szerepet játszik, elsősorban ezt kellene tisztázni és kezelni, de részletesebb belgyógyászati kivizsgálás is szükséges lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
14.
mellkasfájdalom kérdése:

Kedves Doktornő! 70 éves fiatalos nő vagyok,ám sokasodnak a problémáim. Haláleset történt a családban és lelkileg is kimerített, de fizikai panaszok is kínoznak, pár hete erős fájdalom van a mellkasomban a szegycsont táján, kicsit balra. végeztek pár vizsgálatot, de nem derült ki, hogy mi okozza.szívultrahang, terhelés,labor, röntgen a csontokat illetően,eltérés csak ám komoly meszesedés,kisebb csontritkulás ami érinti a gerincem, ez derült ki. Én viszont nem vagyok nyugodt hisz változás az állapotomban nincs.Még annyit, hogy februárban voltam gyomortükrözésen, ott refluxot ,és gyulladást találtak, vettek szövettanra mintát, ami jó volt. Azóta szedek savcsökkentöt. Mit tegyek? Kérem segítsen. Üdvözlöm és köszönöm: Zita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
14.
Tisztelt Kérdező! Leírása szerint a panaszoknak szervi szíveredete kizárható, a lelki tényezők mellett a mozgásszervi illetve a gyomorprobléma is szerepet játszhat. Legyen türelemmel, a folyamat hosszabb ideig is tarthat. Kétség esetén konzultáljon ismételten kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
13.
Isoptin kérdése:

Ideges eredetü (pánik) szapora pulzusra , kardiologus isoptint írt fel. Sajnos Jelenleg hiánycikk. 3 éve szedem 120 mg-osat. Mivel tudnám kiváltani? Köszönöm, Flora
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! Ebben az adagban a Chinopamil 120 mg-os gyógyszer javasolható, azonos hatóanyag tartalommal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
13.
szívpróbléma kérdése:

Jó napot ismét elküldené a válaszát újra mert nem kaptam meg előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! Pajzsmirigy túlműködés okozhat szívritmuszavart, de hogy önnél erről van-e szó, azt csak személyes vizsgálat tudja tisztázni. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
13.
szívpróbléma kérdése:

Jó napot ! Szinte naponta érzem azt mintha meg remegne a szívem. 22 éves vagyok fiatal anyuka de pajzsmirigy problémám is van ez össze füghet vele? Jelenleg bisoprolt szedek egyébként .szívuh án is voltam ahol szervi bajt nem találtak de akkor mi okozza a problémát?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! Pajzsmirigy túlműködés okozhat szívritmuszavart, de hogy önnél erről van-e szó, azt csak személyes vizsgálat tudja tisztázni. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
13.
Ani kérdése:

Tisztelt Dr.No!! 21 eves lany vagyok es aprilisban szultem. Kovetkezo problemammal fordulok onhoz! Szulesem ota sokminden megvaltozott bennem. Egy keves fizikai munkatol is mar kalapal a szivem es majdnem hogy csak kifulladok. Nagyon sokszor nyomast erzek a tarkomban ilyenkor faradt es nyuzott vagyok. Lehet ossze fugges a ketto kozott?? Vagy On szerint mi allhat a hatterben?? Egy idoszakban durva halalfelelmem volt ettol es nem tudtam megmaradni a babaval kettesben.. Valaszat elore is koszonom!! Minden jot!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! A bizonyára fennálló fáradtságon kívül lehet vérszegénység is a háttérben, de ezt csak személyes vizsgálat tisztázhatja. Keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
11.
Nagy Janos kérdése:

Tisztelt Dr.No, A nevem Janos, 26 eves vagyok, es a problemam az lenne,hogy egy ideje rosszul letek szoktak ram torni,elgyengulok,szedelgek,remegek(nincs mindig minden tunet,altalaba csak a gyengeseg).A gyengeseget ugy ertem hogy olyan erzesem van mintha barmeik pillantban ossze esnek,de a vegtagjaimban ,combom es kezeim felso reszben erzek gyengeseget.Labaimat sokszor olyannak erzem mintha rogynanak ossze,es nem en iranyitanam okat, hanem mikor lepek csak dobalnam oket elore.Mikor pedig lepcson megyek le neha(nem mindig) ugy erzem a combomat,mint egy kiados szaladas/edzes utan megeroltetve es faradtnak. Allandoan faradt/almos vagyok meg ha egy nap 12 orat alszok is(kiprobaltam).A beszedemet zavarosnak erzem sokszor ,hamar felejtek,romolott a koncentralo kepessegem,neha nehezen mondok ki egyes szavakat vagy dadogok.Van ugy hogy a semmibol megszedulok(pedig altalaba rendesen eszem).A fejem ket oldalanal neha nyomo erzest erzek.Elofordul,hogy a szivem dobban egy nagyot ugy hogy az egeszet a nyakmban erzem(ez megtortenik fuggetlenul attol hogy megeropltetem magam vagy nem). Voltam mar orvosnal,csinaltam mar vizsgalatokat, 2 eve kardiologosnal(rossz eredmeny nelkul),a vereredmenyem (2 honapja csinaltam az utolsot) tokeletes volt, se verszegeny, semmi. Voltam neurologusnal(igaz ott csak labamon csinaltak ideg es izom vizsgalatot) az is jo lett. Azt nem tudom,hogy ezekhez van e koze annak,hogy az orrom az szinte allandoan be van dugulva,foleg estenkent mikor lefekszek(nehezen kapok levegot rajta).A vernyomasommal sincs semmi gond.Mi lehet a problema? Nem tudom hova tudnek fordulni ezekkel a tunetekkel,de nagyon zavaro es nyugtalanit. Valaszat elore is koszonom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de részletesebb személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, alapos belgyógyászati kivizsgálás segíthet tisztázni a panaszainak az okát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
11.
Mlehet kérdése:

Tisztelt Doktornö! Szeretnem velemenyet kerni. Hetek ota gyakorta rossz a kozerzetem, a pulzusum ok nelkul hirtelen megemelkedik ilyenkor mellkas fajdalmam es legszomjam van. Haziorvosom vernyomast mert es meg hallgata a szivem de azt mondta nem talalt semmit. Elkuldott vervetelre ahol egyedul az osszkoleszterinem volt emelkedett. Ezen kivul hasi ultrahangom volt ahol az epeholyag nyakanal fedeztek fel egy kis megtorest. Azota epehajto teat iszok. Jelenleg is vannak gondjaim a pulzusommal valamint a hasam gyakran feszul puffad es olyan erzes van a labamban mintha nagyon sokat setaltam volna. Ön szerint lehet valami problema haterben ami komolyabb kivizsgalast erdemelne? Köszönettel Karoly
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
Tisztelt Kérdező! Jó lenne, ha a gyakran előforduló rosszullét alatt történne vizsgálat, ez közelebb vihetne a megoldáshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
11.
Mlehet kérdése:

Tisztelt Doktornö! Szeretnem velemenyet kerni. Hetek ota gyakorta rossz a kozerzetem, a pulzusum ok nelkul hirtelen megemelkedik ilyenkor mellkas fajdalmam es legszomjam van. Haziorvosom vernyomast mert es meg hallgata a szivem de azt mondta nem talalt semmit. Elkuldott vervetelre ahol egyedul az osszkoleszterinem volt emelkedett. Ezen kivul hasi ultrahangom volt ahol az epeholyag nyakanal fedeztek fel egy kis megtorest. Azota epehajto teat iszok. Jelenleg is vannak gondjaim a pulzusommal valamint a hasam gyakran feszul puffad es olyan erzes van a labamban mintha nagyon sokat setaltam volna. Ön szerint lehet valami problema haterben ami komolyabb kivizsgalast erdemelne? Köszönettel Karoly
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
12.
ld. előző válaszomat
2015.
11.
11.
zsu13 kérdése:

Tisztelt dr. Tarján Zsuzsa! Férjem 45 éves, egy nyaki ultrahang vizsgálata után a következő diagnózist született: A carotisrendszer nyaki szakaszának lefutása kanyargósabb, az érfalak vaskosabbak, az intima felszín mérsékelten egyenetlen. A bulbusok körül néhány lapszerinti meszesedés figyelhető meg, melyek mellett az áramlási sebesség nem fokozott. Az a. vertebralisokból anterograd irányú áramlási görbe nyerhető. Az ábrázolódott a. subclaviákban szabályos, trifázisos áramlás figyelhető meg. Vélemény: mérsékelt fokú atherosclerosis significans haemodynamikai eltérés nélkül. Az orvossal való beszélgetés után eléggé elkeseredett a férjem. Azt szűrte le a beszélgetésből, hogy valami nagy baj vette kezdetét. Pedig nem dohányzik, nem iszik, heti 4-5 alkalommal súlyzós-erőnléti edzést tart és fut. 170 cm magas 74 kg a testsúlya, nagyon kevés testzsírral. Az étkezése egy dietetikus álma is lehetne: sok zöldség, heti 2- 3 alkalommal szárnyas és hal, kevés feldolgozott szénhidrát. A koleszterin szintje sajnos magasabb (9) feltehetőleg genetikai okokból. Gyógyszert (vérhígítót) egyenlőre nem szed, bár az orvos javasolta, de mivel elég sok a mellékhatása ódzkodik tőle. Tényleg olyan borzasztó a helyzet? A fentieken kívül mit lehet tenni megelőzésképpen ? Tényleg gyógyszert kellene már szednie ebben a korban? Válaszát előre is hálásan köszönöm! Üdv. B.S. Zsuzsanna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
11.
Tisztelt Kérdező! Jelenleg férje állapota nem aktuálisan aggasztó, de a leírt eltérések és a magas koleszterin-szint jelzés lehet arra, hogy érelmeszesedés (koszorúér- illetve agyi erek is) kialakulása valószínű. Megelőzésként a koleszterinszint csökkentése és a véralvadásgátló szedése is indokolt lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
10.
dajka attila kérdése:

Kedves doktornő azzal a kérdéssel fordulok önhöz ma elkezdet szurni a bal melkasomon megmértem a vérnyomásom és 134/96/76 volt késöbb egy 2óraval ra 117/86/66 volt.Fél nebilettet szedtem az 5 mg ost csak mindig alacsony golt a vérnyomásom most negyedet szedek de tajékoztattam doktornömmel.Mitöl szurodikég mindig bele?Csak nem imfartsgyanum van?csak agodok es azert is kérdeztem.köszönöm hogy meghalgatot
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
10.
Tisztelt Kérdező! Ez nem tűnik szíveredetűnek, de ha kételyei vannak, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
10.
Szívprobléma? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a problémámmal fordulok Önhöz,hogy az utóbbi időben nagyon kevés mozgástól nagyon magas lesz a pulzusszámom. Ezt nem csak a pulzusmérőn látom,hanem nagyon erős szívdobogás érzésem van olyankor,szédülök és úgy érzem nem kapok elég levegőt. Voltam kardiológián,leírom Önnek a leletem eredményét és megköszönném,ha Ön is tudna véleményt mondani nekem. A felvétel összesen 113723 szívütést tartalmaz az alábbi csoportosításokban: Normál ütések 10 csoportba ; VES ütések 1 csoportba; SVES ütések 6 csoportba sorolhatók. Szívfrekvencia: HR átlag 78/perc ; HR maximum 187 / perc; HR minimum 51/ perc. ST átlagértéke : stA 0,06 ; stB 0,06. Teljes ischaemiás terhelés: stA 01:06; stB 00:01. Az ischaemiás események száma 8. A leghosszabb ST depresszió 3,5 perc hosszú, az A csatornán,mélysége -0,27mV. A legmélyebb ST depresszió -0,37 mV az A csatornán. Átlagos RR távolság 758ms. QT maximum 429 ms ; QTc maximum 553ms. Ezek mit jelentenek? Mi az az ischaemia meg ST depresszió? nem értem,de elég rosszul hangzik:) ez tényleg teljesen normális EKG eredmény? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel, Hegedűs Betti
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
10.
Tisztelt Kérdező! A gondosan leírt összegzésből úgy látom, hogy ezt a gép szoftvere készítette, az orvos feltehetően nem értékelte ki. Ez azért baj, mert a gépi értékelés mechanikus, nagyon sokszor tartalmaz hibákat (a bemozgást vagy az elektróda leesését is "eseménynek" minősíti). Javasolom, hogy beszélje meg kardiológus kezelőorvosával az eredményt, mert ha valósak lennének a leírtak, akkor bizonyára kezelni kellene (akár a 187-es pulzust, akár az ST-depressziókat). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
07.
folyamatos extrasystole kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lehetnek-e folyamatos extrasystoléi egy egészséges embernek? Van, hogy 1-2 hétig minden nap folyamatosan érzem Ez évek óta tart. Általában egy nagyobb stresszes helyzet után kb. egy héttel jelentkezik, és hetekig tart. Nem tudom, hogy összefügg-e. Nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, se cólát, se fekete teát. Mitrális prolapsust állapítottak meg pár éve ultrahangos vizsgálaton. Válaszát előre is köszönöm: I.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
07.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, hogy pontosan mit ért azon, hogy "folyamatos" exrasystolék. Ez percenként hány extra ütés? Mi az aránya a szabályos és extra ütéseknek? Egyébkén bizonyára tudja, hogy egészséges szíven az extrasystole ártalmatlan jelenség, és azt is, hogy a stressz növeli a gyakoriságukat. Kétség esetén konzultáljon kardiológusával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
06.
Pánikbetegség kérdése:

Tísztelt dr nő! 36 éves férfi vagyok és sajna pánikbeteg,sok figyelmet forditok magamra,testi tüneteimre. Az lenne a kérdésem,hogy szedek nem olyan régen leponexet ill. mizaprin nevű gyogyszereket es ezek okoznak e pulzusszám emelkedést? Pulzusom 103 -110 közt van...vérnyomásom 134/ 92 . Lehetséges hogy az antidepresszáns gyógyszerek befolyásolják a pulzust? köszönöm:G Tibi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
06.
Tisztelt Kérdező! Ezt a gyógyszereit felíró s önt kezelő orvossal kellene megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
06.
fájdalomcsillapítók kérdése:

Kedves Doktornő! Tegnap hajnal 2 felé kellett bevennem fogfájásra Diclac 75mg tablettát, viszont nem voltam vele megelégedve, így Saridonra váltanék át. Lassan 12 óra telik el, hogy bevettem a Diclacot, Ön szerint most már bevehetek egy Saridont, vagy várjak még? Köszönöm a választ előre is! Kinga
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
06.
Tisztelt Kérdező! Szerintem már meg lehet próbálni, de ha nem hat, fogorvost keressen fel! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
06.
sziv kérdése:

Tisztelt D. Tarján Zsuzsanna! Érdeklődni szeretnék hogy 14 éves vagyok és naponta szokott szúrni a szivem ez mitől lehet?? voltam korházba és nem találtak nálam semmit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
06.
Tisztelt Kérdező! Ez leginkább mozgásszervi (csigolya, izomzat) eredetű lehet. Ha nem szűnik, reumatológushoz kellene fordulni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
04.
vérnyomás kérdése:

Tisztem Dr.nő! Kérdésem a következő, hogy az elmúlt 1 hétben felment a vérnyomásom ill. Pulzusom. Az kérdezném, hogy a 146/92 pulzus 115 ezek az eredmény mennyire veszélyes? Be vagyok pánikolva, hogy nehogy a szivemmel legyen baj vagy keringési probléma állhat mögötte. Fél betalokot kaptam.Egy hete kb ilyen a vérnyomásom ill pulzusom. Tisztelettel: G.Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
05.
Tisztelt Kérdező! Ezek valóban magasabb értékek, tisztázni kellene, hogy a kapott kezelés elég-e, vagy célszerű lenne egyéb kezelés is. A kísérő magasabb pulzusszám miatt vizsgálni kellene a pajzsmirigy működését is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
04.
Kovács Istvánné kérdése:

Kedves Tarján Doktornő! Köszönöm gyors válaszát, de én csak arra lennék kíváncsi, hogy a három gyógyszer a Sympathomim, a Xanax, a Furosemid-Chinoin kétnaponta 2x40 mg kémiailag összeférhetők-e.? Az anyukám nem bírja szedni a Betaloc Zoc 12,5-öt mert mindenféle rossz hatása van. Ezért elhagytam.A legrosszabb az hogy nagyon lefogyott évek óta 48 kg, nincs étvágya, már 150 db vasgyógyszert szedettek vele és vérnyomása is alig van. Éjjel nappal nyög, hangos hangokkal beszél, alig eszik, 88 éves. Nem fáj semmije azt mondja, de állandóan emelgetem, öltöztetem, magatehetetlen. A múltkor infúziókat kapott, amitől teljesen félrebeszélt és leesett a körberakott ágyról. Csodákat nem tud művelni a városról kijáró háziorvos sem. Szívelégtelensége van, mert régebben szívgyógyásznál is jártunk városon. Akkor még nehezen el tudtuk vinni. Úgy rendelkezett, hogy itthon szeretne meghalni,ne vigyük kórházba meghalni. Nagyon gondozzuk. Mivel bármely gyógyszer leviszi a vérnyomását, nem kap elég vért a szem, az agy és a szervezet. A vízhajtót legalább 10 éve szedi előbb a gyengét, mostmár 1 éve az erősebbet írták. Azért kérdezem, hogy a Sympatomim cseppek, a 0.25 Xanax reggel és este és a 2 naponkénti Furosemid Chinoin 2 tabletta kémiailag adható-e? Már 2 napja adom neki ezt a 3-at, mióta a többivel leálltam jobban lett. De szeretnék megbizonyosodni hogy jó-e ha az egyik lenyomja, a másik emelné a vérnyomást? Nagyon köszönöm a válaszát. Köszönöm szépen ha még egyszer válaszol.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Kémiailag nincs összeférhetetlenség, de a 2x40 mg Furosemid biztosan nagyon sok ehhez a testsúlyhoz, ha mindenképpen szükséges, inkább napi 1 tabletta lenne jó, és káliumpótlás is szükséges lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
04.
Kovács Andrea kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pár napja fáj a gyomorszájamnál és azt vettem észre,mozgásnál fokozódik.Ultrahangon minap voltam,nem ebből kifolyólag,mindent rendben találtak,kivéve cholisysta többszörösen megtört.gasztróra január közepére kaptam csak időpontot.Mire figyeljek?Lehet komolyabb baj?mozgásra miért rosszabb?köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem lehet erre a kérdésre válaszolni, nem valószínű, hogy a megtört epehólyag okozza a bajt. Javasolom, kérdezzen meg erről ezen az oldalon egy gasztroenterológust is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
04.
Kovács Istvánné kérdése:

Kedves Tarján Doktornő! Érdeklődöm hogy alacsony vérnyomás esetén a Sympatomim csepp, a Furosemid Chinoin vízhajtó és időnként a 0,25-ös Xanax együtt szedhető-e? Megnéztem a Dr.info.hu -nál de nincs ellenreakció. Kérem ne azt válaszolja hogy kérdezzem meg a háziorvost, mert vidéki településen alig van háziorvos és az idős anyukám nem szállítható. Az alacsony vérnyomás és a lábvizesedés, pánik miatt ezeket tanácsolták szedni. Kérem szives válaszát, nagy tisztelettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de érdemi választ nehéz adni látatlanban. Nem tudom, miért alacsony az édesanyja vérnyomása, ez lehet attól is, hogy ritmuszavar miatt nem korrekt a mérés, a Sympathomim csepp nem sokat segít. A Furosemid biztosan csökkenti a vérnyomást, de persze konkrét ellenjavallat nincs. A Xanax biztosan nem zavarja a képet, mivel az nyugtató. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
04.
pajzsirigy kérdése:

Tisztelt Doktor nő!! Évenként járok pajzsmirigy ultrahangra és már harmadik éve, hogy a jobb oldalon 8 mm-es a bal oldalon 4 mm-es göb látható, de panaszom nincs és a tsh laborom mindig határértéken belül van, így gyógyszert sem írnak fel, csak évente ellenőrizni kell azt mondta a doktor úr, ha a tsh jó akkor nincs vele teendő .Nem változik most is ugyanaz az uh érték volt 8 mm-es és 4 mm-es és ez már évek óta így van, - nem nő - Lehet , hogy butaságot kérdezek, de ez a ciszta idővel felszívódhat??? valamennyire??? különben változókorban vagyok és ekkor vették észre. Köszönöm a válaszát-- Brigitta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Azt nem hiszem, hogy felszívódna a cysta (vagy göb??), de hogy van-e jelentősége, azt nem tudom megítélni, ebben kezelőorvosa adhat felvilágosítást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
03.
Edina Kis kérdése:

Tisztelt Doktorno! Kulfoldon elek, itt alakult ki szapora szivveresem. 39 eves no vagyok. Orvostol-orvosig mentem, cardiovascularis centerben 2 napig volt rajtam Holter. az eredmeny normalis EKG. Kaptam akkor Atenolol 25 mg tablettat, amire az orvos azt mondta, hogy nem kell szednem. Ez volt juliusban. Neha-neha ereztem, hogy gyorsabb a pulzusom, mint kellene, de mindig elmult. Kozben allergias lettem es az allergiateszten mertek vernyomast is, ami eleg magas volt, szapora szivveressel. Az allergia orvos azt mondta, hogy igenis kell szednem az Atenolol-t. Mivel a dobozra csak az van irva, hogy "ha szukseges" kerdeznem, hogy ez mit jelent? Mennyit lehet ebbol enni egy nap?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez elég vázlatos ismertetés, nem tudom, hogy pontosan mit jelent az "elég magas vérnyomás és szapora szívverés". Mindenesetre az Atenololt nem alkalomszerűen kell szedni, hanem ha szükséges, akkor állandó jelleggel. Kétség esetén konzultáljon a kardiológusával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
03.
borda és szegycsont fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy már nagyon régota fáj a bordám illetve a szegycsontom és ez a fájdalom menstruáció elött erösebb lesz és volt már olyan hogy hirtelen rám jött gyorsabb szivdobogás érzés a kérdésem az hogy ez a két dolog függhet egymástól? mell ultrahangon voltam ott minden rendben mert háziorvos azt tanácsolta biztos azért fáj a szegycsontom illetve a bordám.EKG csináltak akkor abban a pillanatban rendben volt minden kihez fordulhatnék ultrahangra? vagy kardiologiára? mert a háziorvos azt mondja hogy biztos be van gyulladva a csont de mindig? köszönöm elöre is a válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
03.
Tisztelt Kérdező! Valószínűleg mozgásszervi eredetűek a panaszai, javasolom, hogy forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
02.
angina pectoris kérdése:

Tisztelt Doktornő! 26 éves fiatal nő vagyok. 2012-ben asthma-t diagnosztizáltak melyet a mai napig kezelnek, majd 2015. februárjában mellkasi panaszok miatt kardiológiai kivizsgálásra került sor ahol elsődleges hypertonia-t diagnosztizáltak és reggel 20mg este 40mg Tanydon szedését javasolták amelyet be is tartom, a napokban a vérnyomás csökkentő gyógyszer szedése mellett erős fülzúgással és hányingerrel kezdődő újabb magas vérnyomásaim vannak (179/155 Hgmm amire háziorvosom egyenlőre béta blokkolót adott (bisoprolol). Kérdésem, hogy baj-e, hogy a napokban észre vettem, hogy terhelésre legfőképpen a bal kéz terhelésére erősebb szív tájéki kb 10-15 percig tartó mellkasi fájdalom csatlakozik? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: N. Nóra
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
02.
Tisztelt Kérdező! Ezek meglehetősen összetett kérdések, amire látatlanban nehéz érdemi választ adni. Az biztos, hogy az asztma gyógyítására szolgáló gyógyszerek emelik a vérnyomást, továbbá a 179/155-ös érték nem lehet valós, ez inkább technikai hiba. Az sem optimális, hogy béta-blokkolót szedjen asztmás betegként. Mindezek alapján alapos konzultáció javasolt a tüdőgyógyásszal és a kardiológussal. A leírt fájdalmak nem utalnak szíveredetre, inkább mozgásszervi jellegűek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
11.
01.
szívritmus zavarok kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Félúton vagyok a 20 és 30 között, heti egyszer focizom, mellette sajnos dohányzom. EKG és vérvizsgálat eredmények mindig negatívak, panaszom a következő: havonta egyszer-egyszer általában állóhelyzetben pár másodpercig, kb. 4-5 úgy dobog a szívem, hogy az egész mellkasom beledobog, mintha nem egyenletesen verne és megszédülök, de nem ájulásig, csak kicsit. Ilyenkor általában valamelyik lábamat úgy érzem, mintha gyengébb lenne, mint a másik, aztán ahogy jött, úgy helyre is áll ez az állapot és utána megint egy hónapig semmi panasz. Családban nincs szívbeteg, apukámnak gyomorfekélye, nagypapámnak strombózisa volt. Kérném segítségét Ön, mint szakorvos mire gondol vagy csak ártalmatlan fiatalkorral járó tünetről van-e szó. Köszönöm előre is válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
11.
01.
Tisztelt Kérdező! Az biztosnak látszik, hogy valamilyen szívritmuszavarról van szó, amint ön is írja, de azt, hogy milyen jellegű és van-e jelentősége, azt csak részletesebb kardiológiai kivizsgálás (első lépésként ritmusanalízis) mondhatja meg, látatlanban nem lehet megítélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
31.
Szív probléma 60van kérdése:

Kérdésem a Dr. Nőhöz. Három éve volt egy komoly szív infarktusom 6 havonta járok kontroll vizsgálatra. Most utóbbi két vizsgálaton nem csináltak szív útra hangos vizsgálatot, elő fordul mint ma is hogy le izzadtam és le gyengültem,meg mértük a cukrom 5,5 volt, a vérnyomásom 105/65- pulzus 57-csak remélem nem a szívem okozza? Tisztelettel várom válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
31.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ezt látatlanban nem lehet megítélni. Bár a panaszok hátterében többféle tényező is állhat, a valódi megoldás a személyes vizsgálat lehet. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
30.
Beatrix79 kérdése:

Kedves Doktornő! Tegnapi váladzát köszönöm!hasfájdalom miatt kérdeztem önt.Délutánra rosszabbul lettem,ügyelet beutalt a kórházba.csináltak uh-ot,az teljesen negatív lett,viszont a vérképem amylase u/l 28-100 tartomány enyém 138 lett,lipáz 13-60 enyém 74, minden más tökéletes.hazaküldtek,hogy semmi tehendő,3nap diéta és ennyi.Valószínű előző nap túlettem magam,de ezek az értékek kizárják a hasnyálmirigy gyulladást.nincs káros szenvedélyem,36éves vagyok.Engem nagyon aggaszt a két emelkedés.Ön szerint nézessem meg máshol vagy ez tényleg elfogadható?mitől emelkedett akkor?nagyon aggódom.köszönöm U.Beatrix
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
30.
Tisztelt Kérdező! Ezek az értékek nem olyan sokkal térnek el a normálistól, egyelőre tartson diétát, ha nem javul, akkor forduljon ismét orvoshoz. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
29.
érdeklődés kérdése:

Kedves DRNÓ! a szívultrahag leleten mit jelent,mire utal a százalékos érték? nekem most 51% volt irva. mi a jó érték?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
29.
Tisztelt Kérdező! Ez a szív bal kamrájának funkcióját jelenti, 50% felett megfelelő. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
29.
Beatrix79 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Éjjel erős izomlázszerű érzés volt a gyomorszájam környékén,a legevővétel ha mélyebb volt,fájt a gyomromnál.Fáj a hátam,vesém is.láz,hányás nincs.talán enyhe hányinger.már az egész hasam fáj,nem erős,de zavaró.voltam a háziorvosomnál,szerinte túlterheltem este.nem nyomkodta meg semmi,de kértem uh-ra beutalót.keddre van időpontom.a pocak nem javul,félek,hogy nem e hasnyálmirigy gyulladás.ön szerint nyugodtan várjak keddig?hasnyálmirigynek több tünete lenne?köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
29.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de valószínűbb. hogy a mostanában gyakori vírusfertőzés okozhatja a tüneteit. ha nem javul, akkor keresse fel ismét kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
28.
tomi20 kérdése:

Udv. Tisz.Dr.no.Nagymamam allapotarol kerdeznek aki 75 eves.A vernyomasa 175 115 es a pulzusa csak 40 volt .Gyogyszerei bisoprorol 5 mg reggel 1 ebrantil reggel es delben 1 dironorm reggel 1 tab.Van neki cukorbetegsege is.Mi okozhassa ezt a vernyomast mert valami nem jol van beallitva es ez az alacsony pulzus szam ? Koszonom valaszat.Szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
28.
Tisztelt Kérdező! Sem a vérnyomás, sem a pulzus nem megfelelő, de az okáról és a kezelésről látatlanban nem lehet nyilatkozni. Konzultáljanak nagymamája kezelőorvosával illetve keressenek fel kardiológust.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
27.
lentffyfáni kérdése:

Kedves Doktornő ! Ma nagyon fáradt voltam, de még probálkoztam befejezni a konyhai dolgokat. Utána beszaladt a szobába és hanyatt vetettem magam az ágyra. Abban a pillanatban láttam, amint lassan de roppant erővel vert a szivem kb fél percig. Nagyon rossz érzés volt. Megmértem a vérnyomásom ami 148/58/49 volt. Más tunetre nem emlékszem. Lassan visszaállt. Vajon ez komoly tunet vagy esetleg a hirtelen hanyattdobástol lehetett? koszonom a turelmét.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, hogy állapotának tisztázása céljából keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
26.
tomi20 kérdése:

Tisz.Dr. no.A reggeli orakban nem tudok megmaradni az agyban mert csak forgolodok eggyszeruen muszaj felkelnem olyan nyugtalansag gyotor es a rossz kozerzet .Ma reggel is igy voltam.Megmertem a vernyomasom 132 86 pulzus 80.A kardiologian enyhe mitralis prolapszust allapitottak meg az elulso vitorlan es feher kopeny szindromat.Mik okozhassak ezeket a tuneteket .Ki vizsgaltak az endokrinologiai reszet is a stressz hormonokat de az is negativ.Ezek a tunetek mar regen meg vannak es ket harom nap utan szunnek .A vernyomasom a tegnapi nap folyaman tobb merest kovetoen a kovetkezo keppen alakult 130 85 es 105 70 kozott.A pulzus 75 es 100 kozt.Koszonom turelmet.Szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
26.
Tisztelt Kérdező! A leírás és a kivizsgálási adatok alapján panaszainak nincs szervi eredete, pszichés hátterük lehet. Próbáljon meg tudatosan foglalkozni ezekkel a tünetekkel, és "fejben" győzze le ezeket a szorongásos tüneteket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
26.
Szívprobléma? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Néha nyomó jellegű mellkasi fájdalmat érzek bal oldalon, bal karom néha zsibbad, de van hogy a bal vállba, esetleg az állkapcsomban is érzem. Ilyenkor néha kicsit fáj a hasam, székelési ingert érzek. Néha bizsereg az egész testem. Amikor front van, akkor szinte mindig érzem, de a nyári ülő munka végzésekor is előjött, elmentem a háziorvosomhoz. Csinált EKG-t, negatív lett, volt vérvétel, az orvos szerint semmi érdemi eltérés. Kardiológushoz nem adott beutalót, akkor éppen az ülő munkára fogta. Most a fronttól függetlenül is megjelent a panasz. Volt ilyen már régebben is, az EKG soha semmi kórosat nem mutatott, egyszer voltam mellkasröntgenen is, de semmi. Most ha lefekszem, elkezd fájni a mellkasom, ha felülök, pár perc múlva jobb lesz, amíg le nem fekszem. Kissé stresszes az életem, de nem foghatok mindent erre, aggódom az egészségem miatt, főleg a szívproblémák aggasztanak. 22 éves nő vagyok, nem dohányzom, alkoholt is csak nagyon ritkán fogyasztok. Elnézést kérek a hosszúra sikeredett levélért!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
26.
Tisztelt Kérdező! Panaszainak jellege nem utalnak szívproblémára, inkább mozgásszervi eredetre utalnak (gerinc, csigolyák, borda közti izomzat). Javasolom, forduljon reumatológushoz részletesebb vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
20.
hasi problema kérdése:

Jo napot! 2 honapja tapasztaltam hasi fajdalmakat! Gorcsos hasmeneses erzes de nem kell wcre mennem csak faj! Eddig hetente 1szer ha volt szekletem,most már napi 3szor kell s nem eszek se tobbet se kevesebbet etrendem nem valtozott! Voltam nogyogyasznal ott mindent rendben talaltak! De sajnos egyre jobban faj a gyomor tajekan!gyonorsavam is egyre tobb! A batyam crhon beteg s a mamamnak is gyomor problemai voltak! Nem tudom mi okozza s az orvosom azt mondta majd elmulik ha 2 het mulva se mennyek vissza! Neha a gerincembe is benyilal s volt hogy felallni se tudtam annyira fajt! Onnek esetleg tippje lenne hova forduljak? Hozza teszem hollandiaba elek! Üdvözlettel, Noémi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
20.
Tisztelt Kérdező! Panaszainak okát csak személyes gasztroenterológiai (gyomor-bélrendszeri szakorvos) vizsgálat tisztázhatja, javasolom mielőbb keressen fel ilyen szakembert! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
19.
bal oldali fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Nő. Párom miatt aggodok, ö 44éves, nagyon sokszor ejszakankent leizzad de ugy hogy pizsamat kell cserelnie,az orrat folyton fujnia kell(amire orrspret irtak neki mert alergias parlagfure erre arra) a bal oldalt a melkasanal a szegycsont alatti reszen egyre tobbet elofordul hogy belenyilal neki,olyan szuro erzest érez,de ezt mar hetek ota erzi naponta minimum 2 szer.. nagyon nagy baj lehet??? sokszor kell kopnie is ami atlatszo szinu,de a masik orvos azt mondta ez allergiatol van...kerem segitsen...
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül nem lehet érdemi választ adni. A felsorolt panaszoknak többféle oka lehet, de látatlanban nem lehet megítélni. Javasolom, konzultáljanak párja kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
19.
terheléses ekg bypass után egy évvel kérdése:

Tisztelet Doktornő, Szept. 29-en válaszolt készségesen a levelemre. Hozza nem értőként felmerült bennem, hogy a terheléses ekg eredménye esetleg lehet-e attól, hogy apukámtól a nyáron elvették a vérhígítót és mondjuk túl sűrű volt a vére (amit senki nem nézett). Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
19.
Tisztelt Kérdező! A terheléses EKG eredményét ez nem befolyásolja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
18.
Mi lehet ez az érzés? kérdése:

Tisztelt Doktornő! 36éves,vékony nő vagyok.Káros szenvedély nincs,csak stressz.Van MPS-em,néha sok sok bigemin extrám.Panangon szedését javadolták,más tehendőt nem igényel.Ami gondom lenne,inkább állásnál érzem,hogy közvetlen a gyomorszájnál erősen érzem a szívverésem,lüktet,olyan súrlódó érzés,mintha a verőér hozzáérne a gyomorszájhoz.Rendes ütembe ver,csak néha ijesztő,hogy miért érzem.Ha sokat állok,erősebben előjön ill,ritkán szabad füllel hallható pár szívverés.Ez a vékonyságnak köszönhető vagy kardiológus sürgősen?egy hónapja voltam szív uhn.ott csak a MPS látszódott.Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Tisztelt Kérdező! ez a vékony testalkatának köszönhető, kóros jelentősége nincs, figyelni se kellene rá. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
17.
nem tudom mi a baj kérdése:

Kedves Dr nő 25 éves vagyok 17 éve aktívan sportolok volt egy rosszul létem akkor elkuldtek kardiologushoz ahol minden megnéztek nem találtak semmi volt terheléses vizsgálaton ott se volt eltérés azt mondták h egézséges vagyok még is rengetekszer faj a melkasom es ugyan az az erős szívdobogás érzés van már nem tudom hova forduljak mitől lehet ez ? A válaszát előre is köszönöm Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudom megítélni, az önt vizsgáló kardiológussal kellene ismételten konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
16.
atípusos tüdőgyulladás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát. Ma hajnalban is arra ébredtem,hogy erősen verejtékeztem a fejem tetejétől a lábujjamig. Nem vagyok lázas,mégis olyan mintha láztalanítani akarna a szervezetem. Nem egyszerű izzadás,hanem mintha egy kád vízből törölközés nélkül egyből az ágybafeküdnék. Kissé rémisztő. Ma viszont már fáj a bal oldali vesém is. Nem görcsöl hanem éles fájdalmat érzek benne ami mozgásra fokozódik és érintésre is igen érzékeny a vesetájék. A háziorvos nospa algopyrin injekciót adott de csak enyhített. Azt mondta valószínű fellángolhatott a kórházban diagnosztizált vesemedence gyulladásom. Tarividet kell szednem. A gyengeségérzet még mindig leterít a lábamról és néha fekve meg megszédülök is pedig rengeteg folyadékot iszok. Szörnyen érzem magam. Ön szerint előfordulhat,hogy esetleg szepszist kaphattam amiatt,hogy bár diagnosztizálták a vesemedencegyulladást de nem kezelték csak a tüdőgyulladásom. Mert most valószínű a vesém miatt zuhantam meg ennyire. De olyannak más influenzaszerű tüneteim is amik miatt teljesen kétségbeestem,hogy esetleg szepszisem lehet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
16.
Tisztelt Kérdező! A szepszis magas lázzal is jár, nem csak kiterjedt verejtékezéssel, de biztosan ki kellene vizsgálni az okot, a találomra adott antibiotikum biztosan nem jó megoldás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
16.
Sólyomvári Tamásné kérdése:

Üdvözlöm! 25 éves vagyok,két kisgyermek anyukája. A problémám már hónapokkal ezelőtt kezdődött.Nehézlégzés problémával kerestem meg a dokit. Akkor a doki megállapította,hogy mandulagyulladásom is van. Amit felírt gyógyszereket az előírásoknak megfelelően szedtem.Akkor mellkasi fájdalmam is volt,magas vérnyomás,amikre szintén írt gyógyszert.Csináltattunk EKG vizsgálatot minden rendben volt.Azt mondta a doki,hogy pánikbetegségem van.Tüdőgondozóban is jártam ahol asztmára gyanakodtak, és 2x1 puff Alvescoval terápiás tesztet végeztek.A légzésfunkció vizsgálat nem volt nagyon jó. SpO2: 95%.Egy hónap múlva visszamentem kontrollra és akkor már a légzésfunkció normális értékűek voltak. De a nehézlégzés nem múlt el.SpO2:99%.. Akkor a főorvos reflux betegségre gyanakodott és 2x40 mg Pantoprazollal és Salvus vízzel tesztet végeztünk. Először jobb volt kb 2 hét után de utána újra napi szinten előjött a nehézlégzésem,és előtte nem keltem erre fel éjszaka de már most igen.Kardiológián is voltam,ahol először a doki megjegyezte,hogy nagyon sápadt vagyok,említettem neki,hogy vérszegény vagyok de gyógyszert rá nem szedek. A vizsgálattal minden rendben volt,szív ultrahangot is csináltak. Annyit írt elő a kardiológián az orvos,hogy kezeltessem a vérszegénységemet és igyak sok folyadékot,további kardiológiai vizsgálatnak nem látja értelmét.Közben elköltöztünk(házeladás volt)és az új lakóhely szerint illetékes háziorvosnál jelentkeztem. Pszichátriai orvoshoz is elmentem,(nem a doki küldött)ismertettem vele az előzményeket. Azt állapította meg,hogy stresszes vagyok nagyon.Semmi más bajom nincs,hogy a kimerültségtől van.Írt fel gyógyszert: este:1/2 Citapram 20 mg és 3x1/2 Atarax 25mg. Elkedtem szedni de nagyon álmos lettem tőle és állandóan csak aludtam volna tőle így annak szedését abba hagytam.A háziorvos góc kutatás céljából írt beutalókat:koponya röntgenre ahol minden rendben volt,szájsebészetre oda jövőhéten megyek,voltam börgyógyásznál is mert már olyan tünetem is lettek hogy a hajam nagyon elkezdett hullani és a szemöldököm is.A bőrgyógyász azt mondta hogy valószínűleg hormonális probléma is lehet de ő is adott egy laborvizsgálati kérő lapot hogy majd a vérvételen miket nézzenek meg. Hasi ultrahangra jövőhétre van időpontom.Vérvételen ma voltam de az eredmény csak 10 nap múlva lesz meg mivel autoimmun betegséget is vizsgálnak.(Néznek még AST,TSH,Gamma-GT,GPT,TVK,Trombocita,Triglicerid,és még sok mindent.Voltam Fül-Orr-Gégészeten is ahol nem találtak igazából semmi rosszat.Felkerestem egy másik Tüdőgyógyászt,ahol az orvos megállapÍtotta az eddigi leleteimből,hogy nekem kutya bajom. A mostani állapotom:nehézlégzésem napközben többször is van,nyugalmi állapotban sem múlik el.Szemöldökritkulás,hullás és hajhullás ugyanúgy van.Kedvem:egyszer jól érzem magam,másnap már nem. Hangulatingadozásom van. Lábaimat gyengének érzem,szorulással is küszködök.Még az urulógushoz is el kell mennem a doki tanácsára. Kérdezném önt,hogy így láttatlanban és így,hogy a vérvizsgálat eredménye még nincs meg. Mi bajom lehet? Kell e aggodnom? Hova forduljak még? 10 nap mire megkapom az eredményt nagyon messze van. És félek egy kicsit. Aggódom. Elnézését kérem ezért a hosszú levélért,de szerettem volna ha azért átlátható legyen a történetem. Várom tisztelettel a mihamarabbi válaszát. Tisztelettel és köszönettel:Veronika Ui: Nagyon szívesen fogadom tanácsát,tapasztalatát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
16.
Tisztelt Kérdező! Ami panaszai hátterében leginkább tisztázandó az a vérszegénység, aminek okát fel kellene deríteni és orvosolni. Ez lehet fokozott vérvesztés, vérképzési zavar, és legtöbb panaszának oka lehet. tisztázni kell a hormonális hátteret is. Sajnos, látatlanban ennél többet nem tudok mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
16.
tomi20 kérdése:

Udvozlom Dr no.30 eves vagyok voltam kardiologian ahol az ekg echo holter labor negativ.A vernyomadom az orvosnal mindig magas nalam fennall a feherkoppeny szindroma.Az otthon mert ertekek mostanabban 125 80 .A diasztolesz szokott lenni 85 88 de inkabb reggel .A reggeli emelkedettebb diasztolesz ami szokott lenni neha 90 is on szerint ez normalis ingadozas . Nem szedek gyogyszert.Koszonom a valaszra forditott turelmet.Szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
16.
Tisztelt Kérdező! Jó hír, hogy az eredmények nem mutattak semmi kórosat. A vérnyomását azért ellenőrizze gondosan, mert a "fehérköpeny" hypertonia sokszor a valódi magas vérnyomás előhírnöke lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
15.
atípusos tüdőgyulladás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 8napja engedtek ki az infektológiáról. Egy hetet feküdtem bent. Atípusos tüdőgyulladással és vesemedencegyulladással fektettek be. 2héttel a felvétel előtt húgyuti infekcióm zajlott,de nem gyógyultam ki belőle. Hasi uh eredményem: mérsékelthepatomegalia, enyhe steatosis. Mellkas rtg: jobb oldalon paracardialisan enyhe transparentia csökkenés látható. Kezdődő infiltratum. Kórház előtt két hétig HO kezelt de nem reagáltam az antibiotikumokra. Rosszabbul lettem,hol volt genny a vizeletemben,hol nem. A mellkasom és a hátam kicsit fájt de a vezető tünet az állandó hőemelkedés és az extrémfokú gyengeség volt. Kórházban 2x500mg klacid és 2x50mg diclac volt a terápia. Egy hét után kiengedtek,de a gyógyszereket még szednem kellett. 4napig jól voltam. A negyedik napon visszamentem kontroll általános vérvételre és mellkas röntgenre. A rröntgenfelvétel eredménye: a tüdőkben infiltratív árnyék nem látható. A vérvételi eredményem is jó gyulladásra utaló jel nincs. A legrosszabb erefmény benne: mpv 7 ; lymph 22.0 ; eosin 4.1 . A crp 0.4 mikor a kontroll volt,akkor még jól voltam. Aznap este belázasodtam és ágynak dőltem. Hirtelen sokkal rosszabbul lettem mint a kórház előtt vagy a kórházban voltam. A tüneteim: egynapos láz után újra állandó hőemelkedés ( 37.7-37.9 ), mérhetetlen fokú gyengeség,elesettség ,erős száraz köhögés ( a kórház előtt és alatt egyáltalán nem köhögtem ), kifejezett szegycsont mögötti erős állandó fájdalom ami köhögéskor rosszabb,csak éjszaka jelentkező egész testre kiterjedő erős intenzitású hideg verejtékezés szapora szívveréssel,amúgy nappal fázékonyság néha hidegrázás. Csak fekve,ülve viselhető el ez az állapot,már 20-30 perc álló testhelyzet vagy ha csinálok is valamit az kimerít. Összeesés érzés kerülget és úgy érzem magam mintha alig élnék. Ha lepihenek ez az érzet csökken. Valamint nagyon erős végtagfájdalmaim vannak,főként a lábaim,de azok majd leszakadnak.Még nem voltam ilyen állapotban egy betegségem alatt sem. Az orvos arra hivatkozik,h a röntgen alapján a tüdőgyulladásom meggyógyult és a crp sem mutatja jelét gyulladásnak. Hiába mondtam,hogy a crp eredményem akkor is végig 0.3 volt mikor jelen volt már a szervezetemben a tüdő és vesemedencegyulladásom is és hiába mondtam,hogy őszintén rosszabbul érzem magam mint bármikor korábban,annyit mondott az orvos,hogy valószínűleg a betegségtől és hosszas antibiotikumkúra következtében történő legyengültségtől lehet ez ês mivel vörös a torkom,hurutos tüneteim vannak,valami enyhe vírus megfertőzhetett. Kezeljem neo citrannal vitaminokkal és majd felépülök. Ön szerint valóban ez lehet a probléma? Kicsit félek attól,hogy kialakulhatott valami szövődményem ( tüdőembólia stb. )vagy visszaeshettem a betegségbe. A válaszát előre is köszönöm!! Szilvia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
16.
Tisztelt Kérdező! Igazán nagyon sajnálom, de látatlanban nem tudok önnek érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel a kórházat, ahol kezelték, alaposabb kivizsgálás segíthet kideríteni panaszainak az okát és meggyógyítani. A legjobbakat kívánom önnek! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
14.
Mell fajdalom kérdése:

Jó napot, 29 éves vagyok van egy 2 eves kislányom. Voltam februárban sziv ultrahangon minden oké a vérvételen jó. Most voltam a házi orvosnál mert egy ideje szedulok terhes. nem vagyok, a vernyomasom 120/70 volt. Most megyek újra vérvételre a szédülés miatt. De már párszor éreztem hogy a bal mellben valami fáj de van hogy nagyon utána elmúlik ez lehet sziv probléma vagy csak a tejmirigyek okoznak? Válaszát köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
14.
Tisztelt Kérdező! Panaszai bizonyára nem szíveredetűek, de egyébként látatlanban sajnos nem tudom megmondani, hogy mi okozza, lehet egyéb ok is a tejmirigyeken kívül. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
13.
Mellkas fájdalom kérdése:

Tisztelt doktor nő! Köszönöm az előző válaszát. Volt belgyogyászati vizsgálato is gyomor és vastagbél tűkrőzésem.Refluxom van kaptam rá gyógyszert.Ma voltam a háziorvosnál megmérte a vérnyomást 112|70 pulzus 65. Szerettrm volna beutalot kérni szív ultrahangra de nem írt azt mondta hogy felesleges. Köszönöm Schmidtné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
13.
Tisztelt Kérdező! Azt hiszem, hogy a szív ultrahang valóban nem vinne közelebb a megoldáshoz. Esetleg a reflux miatt kontroll vizsgálat javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
13.
Mellkas fájdalom kérdése:

Tisztelt doktor nő! Köszönöm az eddigi válaszait. 42 éves nő vagyok. Azt szeretném kérdezni hogy néha reggel enyhén szúr és égő érzésem van a mellkasomnál bal oldalon és hogy olyankor rámjön az öklendezés. A háziorvosom többször csinált ekg ami jó a vérnyomásomat rendszeresen mérem. Szedek rá gyogyszert és astrixot. Ilyenkor félelem jön rám hogy szivrohamom lessz és egész nap szorongok. Már arra is felfigyeltem hogy ez havonta jön elő és 3-4 napig tart. Szerettem volna ultrahangra beutalot kérni de a hátiorvos azt mondta hogy felesleges. Van mitől félnem?.Köszönöm Schné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
13.
Tisztelt Kérdező! Lehetséges, hogy ez a panasz inkább gyomor-eredetű, ilyen irányú kivizsgálás javasolt, mert a leírt tünetek nem jellemzőek szívpanaszra. (Az Astrix is okozhat gyomorpanaszt). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
12.
segitség kérdése:

Jó estét! Az lenne a kérdésem azt tudni kell chrom-beteg vagyok,három hónnapal ezelött műtöttek vékony és vastagbélböl vágtak 30 cm-t,a műtét jól sikerült ,viszont három napja a gyomorszájam kissebb idő közönként begörcsöl,és ahol a műtét volt ott is erös görcseim vannak végülis fél oldalam fáj étvágyam nincs evés után is fáj,vettem be sav lekötöt de nem használt,lázam hányás se volt .Ön mit javasol forduljak szakorvoshoz vagy mit tegyek .
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
12.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen forduljon mielőbb kezelőorvosával, ezek a tünetek nem tekinthetők normálisnak, vizsgálatot, esetleg egyéb teendőt igényelnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
12.
vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lassan egy éve szapora pulzus és enyhén emelkedett vérnyomás (130-140/90)-haláleset miatti pánik, szorongás okozta-miatt Concor Cor 2,5mg tablettát szedek, reggelente egyet. (ekkor teljes kardiológiai kivizsgáláson estem át(UH, EKG Holter, terheléses EKG) Emellett nyáron heti 3-4 alkalommal kocogtam 4km-t. Be is álltak az értékek normálisra(75 körüli pulzus, 115/80 vérnyomás) 3-4 hete a vérnyomásom újra megemelkedett. Ugyanúgy 130-140/90 , a pulzusom normális maradt. Háziorvosom Vidotin komb 4mg tablettát írt a concor mellé egy felet. Most általában 120-130 közt van a vérnyomásom. Ön szerint van okom aggódni? A két gyógyszer valóban szedhető együtt? Nem okozhat problémát a keringésben? Lehet köze a vérnyomás emelkedésnek a futás abbahagyásához? (a rossz idő miatt nem futok már több hete) Mióta szedem a Vidotint tompa szúrkálást érzek néha bal oldalon a szívem tájékán, ez lehet a gyógyszertől vagy véletlen egybeesés? Illetve automata vérnyomásmérőnél a pulzus számolást mutató szívecske néha kihagy egyet. Ez problémát jelent? Köszönöm megtisztelő válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
12.
Tisztelt Kérdező! Kérdéseinek jó részére nem tudok látatlanban választ adni, hogy ez-e a jó megoldás, ahhoz nem tudok hozzászólni. Az megnyugtató lehet, hogy az együttes gyógyszerszedésnek ellenjavallata nincs. Javasolom, hogy kezelőorvosával konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
12.
Enyhe nyomás kérdése:

Kedves Doktornő, Nem tudom, van-e különösebb jelentősége a dolognak, de mostanában egyre gyakrabban fordul elő ilyen hirtelen, legjobb hasonlat talán, hogy lökésszerű nyomás a szív tájékon, ami gyors megszédüléssel is jár. A szédülés el is múlik, viszont szív tájékon egy negyed órán keresztül marad ez a nem fájdalmas, inkább tompa, olykor lökésszerű nyomás, ami közérzet szempontjából elég kellemetlen. Kb.15-20 perc után viszont teljesen elmúlik. Tudna segíteni, hogy ez mi lehet, vagy érdemes orvoshoz fordulni emiatt? Köszönettel: Barbara
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
12.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet biztosat mondani, lehet, hogy ritmuszavar áll a panaszok hátterében, mindenképpen érdemes kivizsgálni, elsősorban tartós EKG monitorozás (Holter vizsgálat) javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
11.
Edit79 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Történetem röviden a következő: Július elején roszzul lettem, pánikbetegséget diagnosztizáltak. "Harcoltam" ellene, több kivizsgálásra elmentem, de mivel ezek negatívak lettek rászántam magam és elmentem pszichiáterhez. Most cipralexet szedek szorongásra.Még csak pár napja szedem, így hatása még nincs,azonban szeretnék meggyőzödni, hogy biztos nincs-e kardiológiai probléma a háttérben. Ön szerint ajánlott lenne egy efféle kivizsgálás?Panaszaim: Fejfájás néha, folyamatos fejzúgás, belső remegés. A tenyereim naponta többször is bevörösödnek és fehér apró foltos, pöttyös az egész (keringési zavar?).A fő furcsaságom: elsősorban a kezeimbe jön egy égésszerű fájdalom, és ott az ér jobban látszik ilyenkor, kidudorodik. Előfordul, hogy apró piros pöttyös a tenyerem, mintha valami megnyomta volna.A pulzusom néha lemegy 52-54-re, de ez remélem csak a gyógyszertől. Vérnyomásom csak néha ugrik fel, amúgy 130/60 körül mozog. Nagyon aggódok, nehogy a szívemmel legyen valami. Vagy ez valóban "csak" pánik? Köszönettel Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
12.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom a tüneteinek az okát, de bizonyára nem kardiológiai eredetűek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
10.
valéria kérdése:

KEDVES DOKTORNŐ! AZZAL A KÉRDÉSSEL FORDULOK ÖNHÖZ HOGY PÁNIK DEPIS VAGYOK SZEDEK SCIPPA, ASPIRIN PROTECT XANAX 0.5 FELSZOKOTT MENNI A PULZUSOM VELE EGYÜTT A VÉRNYOMÁSOM IS. KATÉTEREN VOLTAM NINCS SZÜKŰLETEM MEG KAPTAM TRANSZTELEFONIKUS GÉPET ANNAK AZ EREDMÉNYE IS JÓ. ENNEK ELLENÉRE KAPTAM BETALOK-ZOOK 25MG-OST 2X 1 KELLENE SZEDNEM DE ÉN CSAK 2X NEGYEDET VETTEM BE AZ IS LEVITTE A PULZUSOM 50-RE ÉS ROSSZÚL VAGYOK TŐLE . ÖT NAPIG SZEDTEM MOST ABBA HAGYTAM. KÉREM ÍRJA MEG NEKEM LEHET NINCS RÁ SZÜKSÉG? VAN-E VALAMI AMI ALKALOMSZERŰ VAGY NYUGTATÓT VEGYEK BE SZERINTEM NINCS RITMUSZAVAROM. MEG HA FEL IS MEGY MENNYI ÍDŐ MULVA MÚLIK EL ÉS KÖZBEN LEHET A-E BAJOM? KÖSZÖNÖM.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
10.
Tisztelt Kérdező! Én látatlanban nem tudok önnek válaszolni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát a kérdéseivel kapcsolatban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
10.
Műbillentyű kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az a panastom ,hogy amikor meg eröltetem magam olyan mintha 100tűvel szurkálnák a hátam amikor felkelek reggelente is jelentkezik a panasz neha.Aorta műnillentyűm van lehet valami köze hozzá?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
10.
Tisztelt Kérdező! Ezt látatlanban nehéz lenne megmondani, bár a panaszok inkább mozgásszervi eredetűnek látszanak. Biztonság kedvéért konzultáljon kardiológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
10.
Vörös Zsuzsánna kérdése:

Kedves Doktornő! Miután abláción voltam év elején és visszatérnek szépen sunyin az extrasystoléim, ezért Holter vizsgálaton voltam újra. Mivel a beküldő orvos csak hónap végén lesz így nem tudom mit tegyek. Azt sem tudom mit jelent a két sor lelet. "gyakori 1 gócú KES, vált. kapcs idejű,parasystolia gyanúja,elszórtan páros KES, 1-1 alk ke. pANASZ IDEJE ALATT kes-EK." Sajnos a parasystoléról nem találok az interneten mondhatnám semmit, amit megértenék. Kérdésem az lenne, hogy miután van, hogy a vérnyomásmérő 3 üres szivet mutat, /majdnem mindig/ vérnyomás össze-vissza pl 150/120 P: 45/min. Majd egy rövid idő múlva 100/80/75 min. Ilyen gyorsan változna? Már nagyon elkeseredtem, szinte mindig sírok. Nagyon félek, hogy nagy a baj. Mi erről a két sorról a véleménye? Köszönöm a választ.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
10.
Tisztelt Kérdező! Az egy gócú KES azt jelenti, hogy szólóban jelentkező extrasystole, amely időnként kettesével jelentkezik (ez ritkán fordul elő), ez eddig nem veszélyes. A parasystole pedig azt jelenti, hogy lehet, hogy van egy önálló ritmusképző hely a szívében, ez sem jelent külön veszélyt. Egyszóval különösebb aggodalomra, pláne sírásra semmi oka nincs szerencsére. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
10.
Szivbedobbanás érzés kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Vékony, 25 éves srác vagyok. Ma éreztem egy átbulizott éjszaka után hazafele a villamoson, hogy többször egymás után bedobban a szívem, enyhe bizsergést éreztem, pár másodpercig tartott majd abbamaradt. Kellemetlen volt, de nem fájt. Ezt okozhatja alkohol, cigi, a kialvatlanság együttese? Mert amúgy nem dohányzom csak ilyenkor és nem szokott ez előfordulni, de nagyon ijesztő volt. Remélem Ön sem találja komolynak és megtud nyugtatni.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
10.
Tisztelt Kérdező! Remélhetőleg csak ártalmatlan extraszisztóliáról volt szó, amit az említett tényezők okoztak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
08.
Galovicsné Varsányi Ildikó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az imént írt levelemben elfelejtettem megemlíteni, hogy ún. lapos hát gerincproblémám van, ami gyakran okoz gondot. Esetleg ez befolyásolhatja a vérnyomást? Üdvözlöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
08.
Ez nem valószínű.
2015.
10.
08.
szívtáji fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megtudni, hogy a terhesség első harmadában, ha szívszúrást vagy valamilyen szív eredetű fájdalmat érzek, az már elég, hogy elvetéljek? A magzatnak árthat? Kéthegyű szívbillentyű prolapsusám van amire kaptam gyógyszert, de azt csak akkor akarom bevenni, ha muszáj. Mert nem szokott nagyon fájni, inkább csak néha érzek kisebb nyomást, kisebb szurkálást a szívem körül. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Anita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
08.
Tisztelt Kérdező! Ezek a panaszok nem valószínű, hogy vetélést okoznának, a gyógyszerrel kapcsolatban fontos tudnia, hogy sok gyógyszer kifejezetten ellenjavallt terhesség ideje alatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
08.
Galovicsné Varsányi Ildikó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát! A pajzsmirigy problémámra szedek gyógyszert, épp ma módosította a doktor úr a szedését. Ahogy említettem, a Portiront szedem vérnyomáscsökkentésre, reggel egy felet vagy egyet a reggeli vérnyomásomtól függően. Az utasítás napi egy alkalommal írja a szedését. Azért lehet két alkalomra bontani? Ha reggel túl alacsony a vérnyomás pl.105/60), akkor később is be lehet venni? És mennyit? Korábban Talliton 6,25-t is szedtem mellé, de akkor nagyon levitte a vérnyomásomat. A hét végén éjszaka volt egy erősebb ritmuszavarom, ami pár percig tartott. Felijedtem rá, mert erősen és hangosan ti-ti-ti szün tempóban vert.A doktor úr azt mondta, hogy biztosan valami erős megterhelésnek voltam kitéve az előző napokban, ami igaz is. Időnként tanácstalan vagyok, mit tegyek. Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
08.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomáscsökkentők (a leírástól eltérően) általában nem 24 órás hatástartamúak, ezért javasoltam a napi kétszerre való bevételt. A gyógyszert mindenképpen érdemes egyenletesen szedni, nem az éppen mért vérnyomásérték alapján, változó időben. Ritmuszavarára vonatkozóan látatlanban nem tudok véleményt mondani, de lehet akár a pajzsmirigy gyógyszer következménye is (24 órás EKG monitorozás= Holter vizsgálat közelebb vihet a megoldáshoz). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
08.
szívbillentyű zavar kérdése:

Tisztelt Doktornő! A férjemmel gyereket szeretnénk, de mitralis prolapsusom van. Bisoprololt kell szednem amikor úgy érzem, hogy muszáj. A Panangin gyógyszert szedhetem helyette? Úgy olvastam, hogy mellkasi fájdalmakra is jó a Panangin. A Bisoprolol béta blokkoló és azt nem szedhetem ha gyereket szeretnék. A Panangint szedhetem helyette? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Anita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
08.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsusnak különböző fokozatai lehetnek, úgyhogy gyermekvállalás esetén mindenképpen konzultáljon kardiológussal (kontroll szív UH). A beta-blockoló valóban ellenjavallt terhességben, a Panangin szedhető, ha úgy érzi, hogy panaszai ettől enyhülnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
07.
szénhidrát felszívódási zavar kérdése:

Kedves Dr.Nő! Szénhidrát felszívódási zavar esetén alkalmazhatom édesítésre a nyírfacukrot, vagy ez is tiltott ez esetben?Gyümölcsök közül melyik az ami kerülendő?Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
08.
ld. előző válaszomat
2015.
10.
07.
szénhidrát felszívódási zavar kérdése:

Kedves Dr.Nő! Szénhidrát felszívódási zavar esetén alkalmazhatom édesítésre a nyírfacukrot, vagy ez is tiltott ez esetben?Gyümölcsök közül melyik az ami kerülendő?Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
08.
ld. előző válaszomat
2015.
10.
07.
szénhidrát felszívódási zavar kérdése:

Kedves Dr.Nő! Szénhidrát felszívódási zavar esetén alkalmazhatom édesítésre a nyírfacukrot, vagy ez is tiltott ez esetben?Gyümölcsök közül melyik az ami kerülendő?Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok a kérdésére válaszolni, javasolom, a kérdést kezelőorvosának vagy a szénhidrát felszívódási zavart diagnosztizáló orvosnak tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
07.
Manyesz kérdése:

Tisztelt Doktornő! A vérnyomásommal kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Egy átlagos nyugodt napon a vérnyomásom alacsony vagy teljesen normális. Ha valamilyen izgalom ér (akár jó, akár rossz), előfordul, hogy a vérnyomásom magasabb vagy magas lesz: 150,170 /85,90. Sajnos gyakran megijedek, ha magasabb, és ez csak fokozza az eredményt. Ilyenkor előfordul a szívritmuszavar is. 10 éves koromban szívbelhártyagyulladásom volt, aminek következtében az egyik billentyűm egy kicsit megvastagodott. Azt mondták, ez nem okozhat problémát. Reggelente egy 50 mg-os Portironból szedek 0,5-t vagy egyet, függően a vérnyomástól. Ha kiugrik a vérnyomásom, beveszek egy Tensiomin 12,5-ből egyet, vagy ha nagyon pánikolok, egy fújás Cordaflex 5 mg-ot. Ez utóbbi nagyon ritkán fordul elő. Vannak időszakok, amikor hosszabb ideig sem kell semmit bevennem, kivéve a Portiront. Pajzsmirigy alulműködésem van, nem nagy mértékű, a TSH 5,6 körül van. Szedek rá gyógyszert. 17 éve operáltak is emiatt, a göböket távolították el. Amikor rosszul voltam többször csinált a háziorvosom EKG-t, de nem volt semmi különösebb eltérés. Jó pár éve kórházban is voltam, nem találtak semmit, a terheléses vizsgálat is jó volt. Sokat sétálok, mozgok, tornászom, igyekszem egészségesen élni. A koleszterinszintemet most ellenőrizték, 7,26 a zsírszegény diéta ellenére is. Korábban a jó koleszterinszint is magas volt, de most nem. Egyébként a súlyom normális Egy pozitív gondolkodású 64 éves nyugdíjas tanárnő vagyok. Tanácsát köszönettel veszem. Üdvözlettel: Ildikó A válasz megkaphatnám e-mailban?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
07.
Tisztelt Kérdező!! Ha a vérnyomása csak testi-leli nyugalomban normális, akkor a kezelés nem egészen megfelelő. A cél az lenne, hogy az érték mindenképpen 140/90 alatt legyen, ezt elősegítheti az egyenletes gyógyszerelosztás (reggel-este 2 részletben), a gyógyszer adagjának emelése, kiegészítése (látatlanban nem tudom megítélni, miután nem ismerem önt). Ugyanez áll az említett ritmuszavarra is, amiről nem tudhatom, hogy miből áll. Ami a magasabb koleszterinszintet illeti, az részben összefügg a pajzsmirigy-alulműködéssel, de ezt is kezelni kellene. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa (nem ismerem az email-címét, nem tudnék azon válaszolni)
2015.
10.
05.
tomi20 kérdése:

Tisztelt dr.no.A vernyomasom a kovetkezo keppen alakulnak.115 75 es 145 90 kozott.Vannak olyan tuneteim hogy neha a reggeli orakban hogy nem tudok az agyban megmaradni nem tudok aludni a kozerzetem is rosszabb.Kardiologiailag nem volt elteres..Mennyire normalisak ezek az ertekek es ezek a 145 90 okozhat e ilyen tuneteket vagy inkabb a pszihes eredet okoz emelkedettebb ertekeket.Koszonom valaszat szep napot.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
05.
Tisztelt Kérdező! A 145/90-es vérnyomásérték kicsit magasabb a kelleténél, de ezeket a tüneteket nem magyarázza. Konzultáljon kezelőorvosával ezekről a panaszokról, bizonyára van rá megoldás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
05.
májbetegség kérdése:

Tisztelt Dr.-nő! Köszönöm válaszát csak az a baj hogy január óta hepatologushoz járok aki nem tudja mit kezdjen velem meg magas májértékeimmel,jelen pillanatban az asszisztensnője súgta keressek másik orvost......tudomást sem vesz rólam illetve a problémámról.Kis kórház nincs nagy választási lehetőség sajnos....Valószínü marad minden így majd ha rosszul leszek kénytelenek lesznek foglalkozni velem.További jó munkát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
05.
Tisztelt Kérdező! Ne a tétlen kivárásra játsszon, fogadja meg az asszisztensnő tanácsát, nehogy túl késő legyen! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
04.
májbetegség kérdése:

Kedves Dr.-nő! Elméletileg már kérdeztem Öntől....magas májenzimjeim miatt,GGT 250-350 között GOT GPT 60-85 között bár volt már 100 felett is és akkor a vas is 33 volt.Túl vagyok hepatitis ABC szürésen,autoimmun szürésen, MRI vizsgálaton minden negatív.Az orvos nem tud velem mit kezdeni,csak vérvételre küld.....nem szedek semmilyen gyógyszert.Jobb oldalon feszítő,és vagy fájdalmat érzek.Szeretném kérdezni ,hogy nincs e valami ötlete merre menjünk tovább.Vagy menjek tovább,37 éves 2 gyermekes édesanya vagyok,spontán szültem mindkettőt (8,9.5 évesek)Az értékek emelkedése kb.3 éve kezdődött.Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
04.
Tisztelt Kérdező! Azt javasolom, hogy keressen fel hepatológiai (speciálisan májbetegségekkel foglalkozó) szakembert kivizsgálás céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
03.
Lelet kérdése:

Kedves Doktornő! A segítését kérem az alábbi lelet értelmezésében. Vélemény: Keringés egyensúlyban, a szív szisztolés funkciója megtartott, A zörejt okozó meszes aorta billentyű grádienst nem tart fenn EKG: S.r 80/min fr, PQ 154 ms QRS-17 fok QT/QTC352/408 isoel ST szakaszok, átm V4-ban, mellkasi elvezetésekben T hullámok. Igényel e tovább kezelést vagy teendőt? Magas vérnyomás miatt történt a viszgálat. Köszönöm válaszát! Erika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
03.
Tisztelt Kérdező! Az EKG-n nincs kóros eltérés, a lelet egyéb része azt jelenti, hogy az aorta billentyűje meszes, de nincs rajta szűkület, emiatt speciális teendő nincs. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
01.
ferenc35 kérdése:

Kedves doktornő! Amikor írtam a kérdésemet, elfelejtettem leírni, hogy a betaloc 50mg-ból 2*1-et szedek.Így is érvényes az ajánlat amit tetszett javasolni? Köszönöm. Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
01.
Tisztelt Kérdező! Igen, oly módon, hogy a 2 Betalocot is 12 órás időközzel vegye be, és a 2x40 mg Micardist is. Remélem, minden rendben lesz :) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
01.
Ferenc35 kérdése:

Kedves Doktornő! A legutóbbi kérdésem óta jártam a háziorvosomnál és lecserélte a talliton25mg gyógyszert betaloc 50mg-ra, aminek nem tapasztalok mellékhatását.(Így a jelenleg szedett gyógyszereim a következők:micardis 40mg, indapamid 1,5mg, betaloc 50mg).Itthon vagyok és sokat mérem a vérnyomásomat, ami ülve:125/65 pulzus: 67-70, felállva 145-154/78 pulzus: 75-82.Nos én sokallom ezt a legutóbbi értéket és megkérdeztem a háziorvost, hogy a micardis 40mg-ot mivel lehetne lecserélni?Ő ezt a gyógyszert javasolta: (coverex-as komb 5mg/1,25mg) Kérdésem az lenne, hogy ezzel a dózissal kiváltható a micardis 40 mg? Válaszát és türelmét megköszönve: Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
01.
Tisztelt Kérdező! Én azt javasolnám, hogy mind a Betalocot, mind a Micardist két részletben szedje (12 órás időközökben), ha emellett is magasabb a vérnyomása, akkor a Micardis adagja gond nélkül emelhető úgy, hogy reggel és este 40-40 mg-ot vegyen be. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
10.
01.
Vérnyomás különbség kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesapám 73 éves, 115 kg. Magas vérnyomása van, a probléma a jobb karon mért érték 170/90, a bal karon mért érték pedig 70/60, mindig nagy a különbség a két karon mért érték között és elég ingadozó is. Vérnyomás csökkentőt, vérhigítót és szívgyógyszert is szed. Az EKG eredménye jó volt. A lábait fájdítja, mihelyst használja őket. Háziorvosa nem küldi sehova. Mi lehet a baj? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel, Baranyainé
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
10.
01.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudok a kérdésére válaszolni, javasolom, hogy édesapja keressen fel kardiológust vagy belgyógyászt a panaszok tisztázása céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
30.
Szabálytalan szívhang tinédzser fiamnál! kérdése:

Tiszteletem! Köszönöm,hogy ilyen gyorsan válaszolt kérdésemre! A szabálytalan szívhangon azt értem,hogy a "normális" pityegés (a vérnyomásmérő hangja,ahogy hallhatjuk a szívdobogását) nem ritmusos,hanem néha kihagy:várná az ember,hogy most kellene pittyegnie,de csend van,majd ver tovább,de nem az az ütemes hang. Ez az ami nyugtalanít. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
30.
Tisztelt Kérdező! Ez valószínűleg extraszisztole, a lényege az, hogy egy szívütés korábban jelentkezik, utána hosszabb szünet következik a következő szabályos ütés előtt. Ennek normális szív esetén nincs kóros jelentősége, gyakori jelenség. tünetileg magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin csökkentheti az előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
29.
terheléses ekg bypass után egy évvel kérdése:

Tisztelt Doktornő, Nagyon köszönöm gyors és készséges válaszát. Annyi kérdésem lenne még, hogy adott esetben az is előfordulhat, hogy a bypass-t ismételni kell, vagy ezek alapján ezt nem lehet tudni, vagy a leletek nem olyan rosszak. Én hozzá nem értőként nem gondotam, hogy a 85%-os terhelés rossz, hiszen apukám nem nagyon csinált fizikai dolgot a napi 2x10 óra sétát leszámítva. A közérzetére nem panaszkodik, ugyan úgy van a műtét óta. Köszönöm és szép estét
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen. A leírások alapján nem tudom megmondani, nem derül ki a leírásból, hogy melyik koszorúér-ágon történtek a beavatkozások. Elvileg nem lehet kizárni azt sem, hogy valóban újabb műtét lehet szükséges. A vérnyomásesés és az EKG-eltérések önmagukban is éppen olyan súlyúak a szívizom vérkeringésének veszélyeztetése szempontjából, mintha fájdalom is kísérné. A legjobbakat kívánom önöknek! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
29.
kérdésemvan kérdése:

Kedves Doktornő! Az a kérdésem, hogy a férjemnek az MCV-je 79.4 fl. A vas értéke pedig 24.7. Miért lehet az MCV alacsony? És mi az a eozinofil abszolút?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Tisztelt Kérdező! Laborleletekkel kapcsolatos kérdésekre a www.hazipatika.com/laboreredmények oldalt szíveskedjék felkeresni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
29.
terheléses ekg bypass után egy évvel kérdése:

Tisztelt Doktornő, Apukám 2015. júniusában szívinfarktust kapott, melyet egy azonnali stent háló beépítése követett. Augusztusban kellett visszavinni, hogy megnézzék a többi eret is, ahol közölték velünk, hogy egyik ér nem működik a másik pedig olyan helyen szűkült, hogy pypass műtét szükséges "azonnal" a kórházból nem engedték ki, egy héten belül megműtötték. Azóta az állapota stagnál, most volt egy teheléses EKG-n ahol a következő lelet született. Treadmill terhelés Bruce protokoll szerint. 7,2 MET-t teljesített p:72-152/min. RR 125/60 - 150/60 - 110/60- 140/70 Hgmm. A célfrekvenciát elérte (85%). A terhelést elfogadhatóan bírta, de 6-7 MET között hírtelen tenssionseses lépett fel, 150Hgmm-ről 110-Hgmm-re esett a vérnyomás, ezért a terhelést megszakítottuk, 85%-s terhelési szintnél. Típusos anginán nem jelzett, de egyértelmű dyspnoet érzett. Az EKG-n V 3-6-ban volt iscemiára utaló ST-T eltérés, majd a recoveryben significánssá vált: 2-3 mm mély desccendaló ST depressio alakult ki. Ritmus- vagy vezetési zavar nem volt. Recovery 9-10 perc alatt, ezalatt panaszt nem említett, az EKG eltérés csak lassan szűnt, a vérnyomás stabilizálódott. Vél: Terhelésre jelentkező vérnyomásesés, + significans ST depressio alapján recoronarographia javasolt. Az apukám azt mondta, hogy a futó padon öt fokozatból a negyedik végéig csinálta, és az érzés amit érzett, hogy nem kap annyira levegőt, de szerinte tudta volna még csinálni. Kérem segítsen, nekem, hogy mekkora baj van? Vagy ez a lelet egy ilyen műtét után akár még normális is lehet. Természetesen van időpontunk a recoronarographiara, de szeretném tudni mit is jelent a lelet. Nagyon köszönöm Ön szerint nagy a baj????? Köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Tisztelt Kérdező! A lényeg az, hogy bár fájdalom nem jelentkezett, a tünetek és az EKG-eltérés azt mutatja, hogy terhelésre szívizom-vérszegénység lép fel, ami újabb infarktus veszélyét jelenti (ezt okozhatja eddig nem látott koszorúérág szűkület, a stent vagy a bypass beszűkülése-elzáródása. Mindenképpen indokolt az újabb vizsgálat a további teendők eldöntése céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
29.
Szabálytalan szívhang tinédzser fiamnál kérdése:

Tisztelt Doktornő! Fiam most töltötte a 13. életévét.Már néhány éves korában,amikor hozzábújtam alváskor,szabálytalanul hallottam a szívverését,amiért nagyon megijedtem.Elvittük EKG-ra,de azt mondták,hogy nem beteg. Van nekünk egy otthoni,felkarra szerelhető vérnyomásmérő,ami által halljuk a szívhangot.Amikor ezzel(ritkán)megmérjük a fiunk vérnyomását,akkor nagyon szembetűnő a szívének szabálytalan dobogása.Bárki másnak mértük-hallgattuk nem volt ilyen probléma. Nem tudom érdemes-e elmennünk ismételten orvoshoz,vagy ne törődjek vele.Néha,általában reggelente szokta fájlalni a szívénél,és a hasát is.Fáradékony mostanában,de lehet,hogy csak idegi alapon a suli miatt.Amúgy jó fizikumú,és kb:5 éve focizik.Úgy tudom,akkor nem szokott baja lenni. Lehetséges,hogy egészséges és mégis olyan szabálytalanul hallatszik a szívverése? Kérem segítsen! Köszönettel:egy aggódó anyuka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem tudom megmondani, hogy milyen jellegű a "szabálytalan" szívverés, de ha orvosi vizsgálatnál azt mondták, hogy nincs betegség és a sportolás során a terhelést jól bírja, akkor feltehetően nincs baj. Kétség esetén forduljanak kardiológushoz, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
29.
speedfitness kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy a speedfitness, ahol elektromos impulzusokkal stimulálják az izmokat mennyire befolyásolja a mitralis prolapsust? Lenne-e valami problémám belőle, ha ezt a sportot csinálnám? Válaszát köszönöm! Kecsőné Judit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
29.
Tisztelt Kérdező! Nem ismerem ezt a módszert, nem tudom, milyen hatással van a szervezetére. Javasolom, kérdezze meg az önt ellenőrző orvostól. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
28.
Mellkas fájdalom kérdése:

Tisztelt doktor nő! 41 éve nő vagyok. Mostanában enyhe fájdalmat érzek bal oldalon a melkas fölött,de csak ha megnyomom. Egy kicsit közel a mellhez.A háziorvos csinált ekg ami jó volt azt mondta hogy izület. Lehet hogy tényleg az? Köszönöm Schmidtné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
28.
Tisztelt Kérdező! Szerintem is mozgásszervi eredetű a panasza. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
26.
szivecske kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen gyors válaszát! Még azt meg szeretném kérdezni, hogy a szívultrahang leletemen mit jelent az,hogy tágabb hepatikus vénák? Az nem a májnál található? Hogy jön ide a szívhez? És a másik kérdésem az lenne,hogy a doktor azt mondta,hogy az Ekg-men a P hullám magas,olyan mintha dohányoznék,azt mondta a COPD-s betegeknél szokott látni ilyet. Kérdeztem tőle,ez mit jelent,hisz én egyáltalán nem dohányzom, de nem mondott semmi érdemlegeset,csak azt,hogy neki ezt le kell írnia,de a tüdőmmel nem tud foglalkozni. Most akkor el kéne mennem egy tüdőgyógyászhoz is? A szív szoros összeköttetésben van a tüdővel, az mps-nek és a II-es fokú regurgitációnak lehet köze a magas P-hullámhoz Ön szerint? A szívben több billentyű is van,mindegyiket megvizsgálják ultrahang-végzésnél?Azért kérdem,hogy esetleg nem a pulmonális billentyűmmel is gondok vannak-e esetleg és azért magas a P? Előre is nagyon szépen köszönöm megtisztelő válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
26.
Tisztelt Kérdező! Ezekre a kérdések látatlanban nem tudok válaszolni, a leírt jelek a szívének a jobb oldali részével kapcsolatosak, ami a tüdőbeli nyomás emelkedését okozza, de az okot a kardiológusának kellene tisztáznia. A májvénák a jobb szívfélbe való beömlést jelentik, ezek tágulata is összefügghet a fentiekkel. Konzultáljon a kardiológusával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
26.
Máj kérdése:

Kedves Doktornő! Ultrahangvizsgálaton 2 gócot észleltek a májamon, 37 éves nő vagyok. MR vizsgálatra küldtek aminek eredménye a következő: A hepar normális nagyságú, 4. segmentumában a T1 súlyozott axiális síkú mérésen a környezeténél diszkréten hypointensebb, 25mm nagyságú terület mutatkozik, melyen belül érképletek ábrázolódnak. A máj 6. segmentumában 15mm-es echoszegény szegélyű isointens képlet sejthető. A T2 súlyozott méréseken a máj állománya homogén szerkezetű, benne gócos laeiso nem azonosítható. A májvénák szabályosak. Vélemény: a májban az ultrahangos vizsgálattal jelzett elváltozások érdemben nem azonosíthatók, így kontrasztanyag adásától eltekintettünk. Egy hónap múlva kontroll javasolt, amennyiben a gócok változást mutatnak újabb MR vizsgálat szükséges. Kérem segítsen értelmezni ezt nekem, előre is nagyon köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
26.
Tisztelt Kérdező! Kérdésére hepatológus (májjal foglalkozó szakember adhat választ, javasolom, forduljon ilyen orvoshoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
25.
Ferenc35 kérdése:

Kedves Doktornő! Emeltem az adagot a 12,5mg-os tallitonból 1,5 tablettát vettem be és a kívánt értékre beállt a pulzusom. nyugalmi helyzetben 125/60 pulzus:65, ha felálltam és úgy mértem meg a vérnyomásomat, akkor 150/70 pulzus:74körül alakult.Nem mertem még a teljes 25, mg-ot kipróbálni.Nem sok az állva mért 150-es vérnyomás? Köszönöm tanácsát. Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
26.
Tisztelt Kérdező! Mérje gyakran a vérnyomását, ha többször van 140 felett, akkor érdemes az adagot kicsit tovább emelni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
25.
szivecske kérdése:

Tisztelt Doktornő! Évek óta kínlódok a szívemmel. 35 éves,vékony alkatú nő vagyok.Két fő problémám van:az egyik,hogy nem tudok a bal oldalamon feküdni,mert néhány perc múlva azt érzem hogy fulladok. Erre még álmomból is felébredek. A másik, hogy időnként hirtelen elkezd "remegni", néhány(kb 5) mp-ig összevissza "ver", de ez inkább olyasmi érzés, mintha sok kicsit ütne egymás után,majd egyet-kettőt kihagy, stb, végül visszaáll a rendes kerékvágásba. Nagyon rossz érzés. Ezen tüneteim miatt már sokszor voltam kivizsgáláson. Legutóbb éppen ma. Szívultrahang eredménye: Mitrális bill prolabál. MI: II. Tágabb hepatikus vénák. Vélemény: norm.tág szívüregek; ép falmozgások; jó systoles funkcio.Ao bill ép. Mitr.bill jelentősen prolabál. MI:II. Jobb kamrai nyomas norm.felső határán. Tágabb hepatikus vénák. Jav.kardioedzes mellett egy ev mulva echokontroll. Gyógyszert nem írtak. Azt szeretném a Doktornőtől kérdezni, hogy mennyire súlyos/komoly a probléma a szívemmel Ön szerint, és hogy a jelen állapotomban nem veszélyes-e a javasolt 140-es pulzusértékkel történő napi 30 perces futás,úgy, hogy eddig nem nagyon mozogtam. A kardioedzés valóban hatásos a billentyű erősítése szempontjából? Valamint az MPS és a 2-es fokú regurgitáció az oka annak,hogy oldalt fekve fulladok? Az orvosom kicsit rámijesztett,azt mondta,ha tovább romlik a billentyű, műtét lesz belőle. El lehet ezt vhogyan kerülni? És még a ritmuszavarommal kapcs.-ban kérdezném,hogy ez a pár mp-ig tartó összevissza "beremegés" melyik fajta ritmuszavar lehet, mert ezt még sosem sikerült kimutatni. Ezt is az Mps okozhatja vagy vmi más? Köszönettel: Szivecske
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
25.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban sokkal kevesebbet tudok mondani az állapotáról, mint az a kolléga, aki éppen ma vizsgálta önt. Az, hogy nem javasolt gyógyszeres kezelést és csak egy év múlva tartotta szükségesnek a kontrollt, mindenképpen jó jelnek számít. A ritmuszavarról több információt kaphat EKG monitorozás (Holter) során, terhelhetőségét pedig ergometriával lehet felmérni, ezeket a vizsgálatokat szintén kardiológusa végezheti el. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
25.
Ferenc35 kérdése:

Kedves Doktornő! Magas vérnyomással kezelnek már 15 éve, (micardis 40mg, indapamid 1,5mg, talliton 2*12,5mg) gyógyszerekkel. A magas pulzusom miatt kb 1 évvel ezelőtt kaptam a 2*12,5mg talliton tablettát, ami nem elegendő adag, mert a vérnyomásom kb:135/60-150/70 között mozog, a pulzusom pedig: 76-92 között változik.Megjegyzem, hogy a talliton 12,5 mg szedése előtt sem volt jelentősen több a pulzusom.Kérdésem az lenne, hogy lehet- e emelni a talliton adagját 2*25 mg -ra, mert Édesapám esetében is így érték el az ideális pulzust.Gondoltam megkérdezem Önt mint szakorvost. Szívességét előre is köszönöm. Ferenc
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
25.
Tisztelt Kérdező! elvi akadálya természetesen nincs, próbálja ki, emellett mérje a pulzusát és vérnyomását! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
25.
vokica kérdése:

T. Doktornő! Kérem, legyen szíves számunkra érthetővé tenni az alábbi - Ideggyógyászati - véleményt: ,, összességében panaszait (80 éves férjemről van szó) elsősorban ASO magyarázhatja, a bal tulsúlyban esetleg a lezajlott jobb oldali törzsduci ischaemiás laesio is szerepet játszhat. Javasolt intézeti körülmények között pentoxyfillin infusios kezelés, Cilozek 2x1 (angiológiai jav.) . Kérdésem Doktornőtől, hogy az infúziós kezelést kaphatja-e a férjem az előtt, mielőtt (okt. 18án kerül sor a városmajori klinikán a pitvarfibrilláció) kiütnék, vagy inkább utána vesse alá magát az említett kezelésnek? Lába nincs elszíneződve, azonban 4-5 lépés után meg kell állnia, mert elfárad, megfájdul a lába. Más: van-e olyan calcium tabletta, amely a warfarin hatását megváltoztatja? Szíves válaszát előre is köszönöm, s elnézést kérek hosszúra nyult levelemért. Szép napokat kívánok. Tisztelettel: Szabó Gáborné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
25.
Tisztelt Kérdező! A leírás szerint férje panaszait döntően alsóvégtagi verőérszűkület magyarázhatja, a baloldali túlsúlyban esetleg lezajlott agyi (törzsdúci) károsodás is magyarázhatja. Arra, hogy mi legyen a sorrend az infúziós kezelés és a pitvarfibrilláció megszüntetésére irányuló kezelés között, nem tudok válaszolni. A calcium és a a warfarin közötti összefüggésről nincs tudomásom. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
24.
Dajka Attila kérdése:

Tisztelt doktornö egy kérdésem lenne még hogy fél szem nebiletet szedek es ugy erzem hogy mikor beveszem utánna 4 oràval szedulök kumegy a labambol az erö Kérdésem lehet e olyan hogy mar nem kell szednem a gyogys ezert vagy lehet negyedet bevenni? Mert a mai nap is ramjött a szedelges es a labombol mintha kimenne az erő és fajt a tarkom olyan mintha nembirna a fejem tartani es ajulaserzesem van.de este is elöfordul fekveskor.mikor ezt ereztem ma megittam egy kvét es hazajottem bemertem 120/76 volt. Köszönöm hogy meghalgatot
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
24.
Tisztelt Kérdező! Lehet, hogy elég a negyed tabletta, az is lehet, hogy nem kell szednie, de ezt látatlanban nem tudom megmondani. Legjobb lenne, ha kezelőorvosával beszélné meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
23.
dajka attila kérdése:

Tisztelt dóktornö!/ A kérdésem a következö lenne.Egy este lezsibbat a bal felkarom es elmentem orvoshoz csinàltak ekg megvérték a vérnyomàsom megvizsgàlt az ekgém jó nem talalt elterest a vérnyomásom 130/80 volt.eltelt ket nal es meg mindig fàj a ball felkaromban az izom olyan zsibbado erzes de csak ott a vernyomasom 135/85 es akkor is ha lemegy 110/70re ugy vettem eszre hogy reggel beveszem a fél nebilettet es utanna del fele elpezd fàjni a tarkom ez mitop van.ingadozik a vernyomasom azt eszrevettem.mitt tegyek.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
23.
Tisztelt Kérdező! Panaszai inkább mozgásszervi (nyaki gerinc, csigolya, bordaközti ideg, izom) eredetűnek tűnnek. Javasolom, forduljon reumatológushoz. A vérnyomásértékek normális változása nem kóros, ez dinamikusan követi a tevékenységet, az az élettani szerepe. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
23.
Vashiány kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. Ön milyen további vizsgálatot javasolna, mert a háziorvosom semmilyen egyéb teendőt/vizsgálatot nem javasolt a vashiány okának kiderítésére. Válaszát előre is köszönöm: Edina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
23.
Tisztelt Kérdező! Figyelmébe ajánlom a küldött linknek ezt a részét, amely a további teendőket foglalja magában. "Vashiány kialakulhat az elégtelen vagy helytelen bevitel, a rossz felszívódás, a túlzott veszteség vagy ezek kombinációja miatt. Kevés lehet a táplálékkal elfogyasztott vas vegetáriánus étrend esetén, gátolja a vas felszívódását a gabonafélék fitinsav-tartalma, a tea, egyes bélbetegségek. Fokozott veszteséghez vezet a vérvesztés - például a bélcsatornán keresztül vagy erős menstruáció miatt - gyulladás, krónikus betegség, daganatos betegség. Az orvosnak ki kell zárnia, hogy a vashiány nem valamilyen háttérbetegség tüneteként alakult ki (vérzések, gyulladások)". Ennek megfelelően belgyógyászati, nőgyógyászati, gasztroenterológiai vizsgálat ajánlott. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
22.
Vashiány? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben igencsak hullani kezdett a hajam, emiatt a háziorvosom egy laborvizsgálatot kért, melynél az alábbi értékeket jelölték csillaggal: 30 éves nő vagyok PDW ref tart 9-17, eredmény 0,5fL EOS% ref tart 2-8, eredmény 1,5% Szérum vas ref tart 10-26, eredmény 8,9 umol/L Triglicerid ref tart 0,6-2,4, eredmény 0,4mmol/L Általános vizelet fajsúly ref tart 1,012-1,022, eredmény 1,029g/cm3 A háziorvosom szerint szedjek valamilyen vastablettát. Szeretném kikérni az Ön véleményét, hogy mit jelentenem ezen értékem, utalnak-e valamilyen megbetegedésre, illetve Ön milyen kezelést vagy további vizsgálatot javasol. Előre is köszönöm válaszát! Edina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
22.
Tisztelt Kérdező! A leírt eredmények közül az alacsony vas-réték érdemel figyelmet, ez vashiányra utal. A vaspótlás megkezdése előtt/helyett az okát kellene tisztázni. figyelmébe ajánlom az alábbi linket: http://www.hazipatika.com/laboreredmenyek/vas/35 Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
21.
Pulzus kérdése:

Tisztelt Doktornő! 21 éves nő vagyok, és olyan problémám van, hogy az elmúlt évben túl gyorsnak érzem a pulzusom.Kisebb mozgástól is úgy érzem, hogy túlzottan kalapál a szívem.Egyszer kétszer mértem vérnyomást az elmúlt időszakban, a vérnyomásom normális, de a pulzusom 80 körül van, ami azért ilyesztő, mert én kiskoromtól fogva verseny sportoló voltam (2 éve hagytam abba) és amilor sportorvosnál vizsgáltak mindig max 60 volt a pulzusom.Sokszor úgy érzem, hogy gyenge a szívem és, hogy rosszabbul bírom a fizikai terhelést, mint korábban.Éjszaka pedig nehezen alszom, mert attól félek, hogy valami súlyos baja van a szívemnek és álmomban hirtelen leáll. Ez az aggodalom odáig fajult, hogy nem merek elaludni, és így jó esetben napi 6 órákat alszom, ami nekem nagyon kevés, és kimerültnek érzem magam sokszor (és úgy úgy érzem, a szívemnek megterhelő)Néha felriadok és olyankor próbálom kitapintani a szívverésem, amit mindig olyan gyengének érzek. Ön szerint mire utalnak a tüneteim? Mit tanácsol? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
21.
Tisztelt Kérdező! A szaporább pulzusszám, ha nem vérszegénység, pajzsmirigy túlműködés okozza, lehet attól is, hogy a sport abbahagyását követően a korábbinál kevésbé edzett lett. A többi tünetek lehet, hogy pont fordítva vannak, azaz nem a szívverés okozza a szorongást, hanem a szorongás növeli a pulzusszámot. Pontosabb választ kaphat, ha felkeresi kezelőorvosát, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
18.
Tartós köhögés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám március óta folyamatosan (1-1 órás megszakítással maximum) fulladva köhög. Fül-orr-gégész és tüdőgyógyász lelkiismeretesen és részletesen kivizsgálta, de nem találták meg a probléma okát. A tüdeje tiszta (röntgen + tüdőszűrés), allergia tesztet végzetek rajta, arcüregröntgen és légzésvizsgálaton is volt, az asztmát kizárták nála. A vizsgálatok után sószobás (kórházi) terápiát javasoltak neki, ezt végig is csinálta illetve az arcüregét is átmosták. Átmenetileg egy kicsit enyhült a köhögés (nem múlt el), de a köhögéses rohamok azóta is tartanak. Érdeklődnék, hogy doktornő mit javasol, érdemes lenne-e belgyógyászati vizsgálatra is elvinnem őt, mi állhat a betegség hátterében? Két tüdőgyógyásznál is voltunk, azt mondták esetleg valamilyen hormon vagy lelki eredetű probléma okozhatja a köhögést. Anyukám ezenkívül teljesen fitt, aktív életet él, 60 éves, nem dohányzik. Segítségét és javaslatát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Tisztelt Kérdező! Köhögést okozhat keringési elégtelenség is, ez kardiológiai vizsgálattal tisztázható, bizonyos gyógyszerek, mást látatlanban sajnos nem tudok mondani. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
17.
magzati szív kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 19 hetes terhesen magzati szívultrahang vizsgálaton voltam, ahol problémát láttak. A jobb pitvar kamra közötti billentyű nem zárt teljes mértékben. A diagnózis az alábbiak szerint volt leírva: Kp TI. Két hét múlva kontroll vizsgálat szükséges. Ennek időpontja 09.21-én lesz. A kérdéseim a következők: javulhat még ez az állapot? Ha mégsem akkor ennek a betegségnek milyen következményei lehetnek illetve hogyan kezelhető/gyógyítható? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
17.
Tisztelt Kérdező! Kérem, hogy magzati kérdéssel kapcsolatos kérdését gyermekkardiológusnak tegye fel, illetve az önt ellenőrző kardiológussal konzultálja meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
16.
Vérnyomás kérdése:

Kedves Doktornő! A segítségét kérném. Édesanyám 82 éves, magas vérnyomás miatt Cardilopin (5mg) nevű gyógyszert kapta. Este fél tablettát kell szednie. Mióta szedi éjjelente többször pisilnie kell, valamint néha sajnos bepisil. Létezhet-e hogy a gyógyszer vízhajtó hatása miatt van? Vizeletvizsgálaton volt ,de negatív volt. Köszönöm előre is. H. Erika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
16.
Tisztelt Kérdező! A Cardilopin nem tartalmaz vízhajtót, nincs is ilyen hatása. Az éjszakai vizelésnek lehet keringési oka, illetve utalhat szívgyengeségre. Az aktuális panaszon segíthet, ha a gyógyszert nem este, hanem reggel veszi be. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
15.
Szívritmus zavar kérdése:

Kedves doktornő! Páromnak szívritmus zavara van. Hangos zörej/szívdobogás hallatszik a jobb felén a vállához közel. Állítólag, amikor kisgyerek volt tüdőgyulladást kapott, amit későn kezeltek, mert nagyszülőknél volt. Ez annyira hallatszik, hogy ha a párnára teszem a fejem, akkor is hallom. Most 32 éves. Azt mondja, hogy 3 éve volt kivizsgáláson és azt mondták, hogy még nincsen szükség műtétre, viszont bizonyos gyógyszereket kell neki szednie. Mondanom sem kell, hogy konok székely módjára ezeket nem szedi, mert ő rosszul érezte magát, amikor el kezdte szedni. Azt állítja, hogy az ő szervezete ehhez hozzászokott, alacsonyabb a vérnyomása és így nincsen baj. Ami fizikailag látható, hogy ha hegyet mászunk meg-megállunk pihenni néha, melegben verejtékezik a homloka (mondjuk a székelyek nem szeretik a meleget), és néha a keze a szívénél van és azt masszírozza- szerinte ez csak megszokás. 2 hónapig a nyári melegben fizikai munkát végez és ez így van évek óta, bírja és szereti. Ami jó, hogy egészséges életmódot él, fogyott és tartja a tömegét, teát iszik, fagyöngyből, ami jó állítólag a szívnek, de csípőspaprikát (amiről én úgy tudtam, hogy nem jó, de állítása szerint igen), bor, pálinka, alkalmakkor, vagy két naponta egy pohár bor. A gond, hogy én nagyon féltem őt, mert egy áldott jó ember! Utánaolvastam a műtétnek, de azt olvastam, hogy nagyon fájdalmas az utána következő időszak és élete végéig gyógyszert kell szednie, amit félek, hogy nem fog. Nem is akarok ráerőltetni semmit, mert ez az ő élete. Bármennyire is szeretem, tiszteletben kell tartanom! De nem akarom elveszíteni. Az lenne a kérdésem, hogy van-e olyan eset, amikor műtét nélkül le tudja élni valaki ilyen szívritmus zavarral az életét, megöregszik úgy, vagy tényleg számíthatok rá, hogy bármikor meghalhat, (barátnőm szerint tüdőembólia történhetik)? Mire figyelhetek oda, miben tudnék én segíteni neki (legyen táplálkozás, mozgás, stressz-nem egy stresszes alkat amúgy). Köszönöm szépen előre is a válaszát, Egy aggódó szerető társ.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
15.
Tisztelt Kérdező! Amit leírt, az inkább szívbillentyű betegségre utal, és sajnos a leírt "módszerek" nem oldják meg a problémát. Amikor tiszteletben tartja párja elhatározását, azt is tudnia kell, hogy olyan állapot is okozhatja, ami a szívizomzat kimerüléséhez vagy hirtelen szívhalált okozhat. Jó lenne, ha rá tudná beszélni, rá, hogy forduljon orvoshoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
15.
Két vélemény most mi a tehendő kérdése:

Tisztelt Szakértő. A kérdésem a következő lelethez vonatkozik a kardiológus azt mondta semmi probléma, de ma a házi orvosom azt mondta bármilyen nyomást érzek azonnal menjek a sürgéségire mert ez koszorúér görcs.. Terheléses Ekg RAM S.R:L Treaddmill terheléses rendszeren BRUCE prokololl szerint 6 min.57.sec.ig 12 MET teljesitett Kiindulás fr: 82/min RR:116/72 hgmm, max fr: 152/min 88%, RR: 140/72 Hgmm volt a terhelés alatt anginája ritmuszavara nem volt . A terhelés végén II.II-a VF-ben 1,0-1,2-1,1 mm-es max St depressziója lett. Vélemény Az elvégzett terheléses Ekg vizsgálat sórán jó terhelhetőség 12 MET mellett az inferior régióban lehetett ST-depressziókat kiváltani, 1*2,5 Concor Cor 2*35 mg Adexor Mr szedése javasolt. Ez a lelet sajnos én nem értem de most kicsit félek a két ellentétes orvosi vélemény miatt.. Válaszát köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
15.
Tisztelt Kérdező! A leírás szerint a teljesítőképessége jó, az EKG eltérések nem érik el a koszorúér-eltérésre jellemző mértéket. Ha a panaszainak a jellege változna, mindenképpen konzultáljon kardiológus kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
14.
Pánik? kérdése:

Jó estét kívánok! Az lenne a próblémám, hogy régen a férjemnél pánikbetegséget diagnosztizáltak. Mostanában elég sűrűn napjában többször rájön egy olyan, hogy a mellkhasából azt mondja, hogy valami bugyogó valami tör fel, olyankor olyan mintha nem kapna levegőt és fulldokolni kezd egy pillanatig. Elég ijesztő! Ön szerint mi lehet ez? Előre is köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül erre nem tudok választ adni. Javasolom, keressék fel férje kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
13.
vokica kérdése:

T. Doktornő! ÉRDEKLŐDÖM, HOGY CORDARONE 200 MG GYÓGYSZER SZEDHETŐ-E BISOBLOCK 2,5 MG GYÓGYSZERREL EGYÜTT? kEZELŐORVOSUNKTÓL ELFELEJTETTÜK MEGKÉRDEZNI, ADDIG NEM MERI A FÉRJEM SZEDNI, MIG KONKRÉT VÁLASZT NEM KAPUNK SZAKORVOSTÓL. (A CORDAROMET A SZIVRITMUSZAVAR MEGSZÜNTETÉSÉRE KAPTA, TALÁN SIKERES LESZ, MIVEL RÖVID IDEJE DIAGNOSZTIZÁLTÁK NÁLA A RITMUSZAVART. szíves válaszát megköszönve, szép napokat kívánok, tisztelettel:Marika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
15.
Tisztelt Kérdező! Ebben a kérdésben látatlanban nem lehet érdemi választ adni, feltehetően nem célszerű a két gyógyszer együttes szedése, de a konkrét eset ismerete nélkül ezt nem lehet biztonsággal mondani. javasolom, konzultáljanak a kardiológus szakorvossal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
12.
anyuka77 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Három gyerekes, 38 éves nő vagyok. Harmadik terhességem után depressziós lettem, azóta is szedek Citagen-t (15 mg) és Frontint (1x0,25 mg). Aránylag jól reagálok a gyógyszerekre, aktív vagyok, feladataimat el tudom látni. Az utóbbi időben napi rendszerességgel vannak E.S érzéseim. Ezeket korábban ellenőrizték többször is. Sem szív UH, Sem EKG Soha nem mutatott eltérést. Volt már 24 órás Holter monitorozás is. Szintén negatív. Pajzsmirigyem jól működik. Nagyon megijesztenek ezek az érzések. Szeretném tudni, h emésztési problémák - pl. Gyomorsav, puffadás - okozhatnak-e ilyen panaszokat, illetve lehet-e összefüggés a gerinc v. az izom problémájával. Panangint szedek. Vérnyomásom általában 90/70, pulzus 65 és 95 között. Segítségét előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
15.
Tisztelt Kérdező! Most éppen némi késéssel tudok válaszolni, de köszönöm a méltatását. Ami a kérdését illeti: ezek az értékek még lehetnek pszichés alapon, de rendszeres kontroll ajánlott. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
12.
anyuka77 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Három gyerekes, 38 éves nő vagyok. Harmadik terhességem után depressziós lettem, azóta is szedek Citagen-t (15 mg) és Frontint (1x0,25 mg). Aránylag jól reagálok a gyógyszerekre, aktív vagyok, feladataimat el tudom látni. Az utóbbi időben napi rendszerességgel vannak E.S érzéseim. Ezeket korábban ellenőrizték többször is. Sem szív UH, Sem EKG Soha nem mutatott eltérést. Volt már 24 órás Holter monitorozás is. Szintén negatív. Pajzsmirigyem jól működik. Nagyon megijesztenek ezek az érzések. Szeretném tudni, h emésztési problémák - pl. Gyomorsav, puffadás - okozhatnak-e ilyen panaszokat, illetve lehet-e összefüggés a gerinc v. az izom problémájával. Panangint szedek. Vérnyomásom általában 90/70, pulzus 65 és 95 között. Segítségét előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
15.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystolia lehet összefüggésben emésztési zavarokkal, a hasi puffadás felnyomja a rekeszizmot, ez okozhat extra ütéseket, de ha a kardiológiai kivizsgálás kóros eltérést nem mutat, akkor nincs kóros jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
09.
11.
tomi20 kérdése:

Tisz.dr.no.Eloszor is szeretnem megkoszonni hogy ilyen gyorsan reagal a valaszokra.A vernyomasom neha szokott emeelkedettebb lenni 150 90 az elso mereskor a masodik mar 126 82.Nalam fennal a feherkoppeny szindroma es elegge panikolok.Ma reggel nyugtalan voltam es forgolodtam a fekves alatt.Ugy ereztem hogy emelkedett a vernyomas es mikor megmertem 134 98 volt az elso meres a masodik szinten jo.Ez az erzes idokozonkent szokott lenni hogy szinte nem talalom a helyem.Ket hete voltam kardiologian es fel evente jarok rendszeresen.Kardiologiailag nem talaltak elterest es az endokrinologiai vizsgalat is negativnak bizonyult.On szerint a nehai emelkedettebb diasztolesz ertek reggeli mereskor lehet normalis vagy stressz panik all a hatterben.Amogy gakran merek normalis vernyomast 117 75 es 130 85 kozott.A valaszat elore is koszonom.Szep napot a tovabbiakban.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
09.
15.
Tisztelt Kérdező! Most éppen némi késéssel tudok válaszolni, de köszönöm a méltatását. Ami a kérdését illeti: ezek az értékek még lehetnek pszichés alapon, de rendszeres kontroll ajánlott. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
30.
Sfi04 kérdése:

Tisztelt Doktor No! Kulfoldon elo, 24 eves no vagyok. Kikoltozesem es parkapcsolati problemak miatt az elmult 4 honapban panikreakciok jelentkeztek nalam, amik hol nagyon intenzivek, hol napokig, hetekig nem, vagy alig jelentkeznek. Ezek a rohamok sajnos mindig szivtaji panasszal mutatkoznak meg, illedve fulladaserzessel, legszomjjal. Ilyenkor nem a szivem faj, hanem a mellkasom kozepen erzek egy borzaszto kellemetlen (de legkevesbe sem fajdalmas) feszito erzest, mintha valaki ket kezzel a mellkasomba nyult volna es megprobalna szettarni/szetfesziteni azt.Sajnos nem tudom jobban leirni..Ilyenkor persze bepanikolok, es olykor jelentkezik a magas pulzus es fulladaserzet, szedules is. A vallaim illetve a hatam felso reszen az izmok fajnak, masszirozasra enyhulnek. Ketszer is voltam orvosi surgossegi vizsgalaton, ahol EKG-t (egyszer tunetes idoben, egyszer nyugalmiban) illetve vervizsgalatot, hallgatozasos vizsgalatot vegeztek. Ket kulonbozo orvos latott. Egymastol fuggetlenul azt mondtak az EKG-m nem mutat elterest, a verkepemben (bar nem tudom mit neztek pontosan) semmilyen elteres nem mutatkozik, mindenem tokeletesen a hatarertekeken belul talalhato. Tudo, ill. sziv hallgatozas utan szinten nem jeleztek semmilyen elterest. Vernyomasom a tunetes vizsgalatkor 130/80 pulzusom 120 ; tunetmentes vizsgalatkor 112/68 pulzus 78. Azt mondtak probaljam magam kontrollalni, mikor jon az "erzes".. Iszonyatosan stresszes elethelyzetben vagyok jelenleg, es magam is valoszinuleg tartom, vegkepp 2 surgossegi ellatas utan, hogy szervi bajom nincs, de szeretnem megkerdezni, mit gondol a Doktor no, szukseg lenne esetleg egyeb, kiegeszito vizsgalatokra, vagy ezek alapjan megnyugodhatok es tenyleg a lelki okokat probaljam felfedezni? Valoban letezik ilyen, hogy igy mutatkozik meg az elfojtott stressz? Hihetetlen szamomra. Elore is tisztelettel koszonom valaszat! Zsofi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
31.
Tisztelt Kérdező! Igen, amit leírt az teljesen megfelelhet pánikszindróma tüneteinek, ennél részletesebb vizsgálatok nem szükségesek ehhez. Fontos lenne, hogy a pánikbetegség miatt kezelést kapjon, ezért ilyen irányú szakorvos felkeresését javasolom. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
29.
lüktet kérdése:

Tisztelt doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy a hátsó falon a fejközéptől hátrafelé lüktet az agyam és forró azon a részen a fejem, ez nem állandó, de napi rendszerességgel, még sosem volt ilyen nekem, kicsit meg vagyok ijedve. Lehet, hogy strokom van?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
29.
Tisztelt Kérdező! Leírása nem jellemző stroke-ra, de látatlanban nem tudom megmondani, hogy mi okozhatja a panaszt. Kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
28.
Ráér? kérdése:

Kedves Doktornő! Voltam ultrahang vizsgálaton aminek eredménye:vastagabb mitr.bill,dominálo anterior vitorla prolapsus.MI1-2,norm jobb szívfél.enyhe fokú mitrális regurgitáció.készült holter ami sves,veseket ír,ezt tudom mi,ill.hallottam róla,hogy ez mindenkinek van,ami aggaszt,pár alkalommal bigemin VES.sajnos októberre van időpontom,de nem tudom,hogy ez addig várhat?megijedtem .ráadásul hetente egyszer egyszer fél percig tartó fura,össze vissza szívverésem van,amit nem sikerült sajnos elcsípni.olvastam,hogy ezek okozhatnak hirtelen szívmegállást.már ott tartok,hogy folyton a szívverésem figyelem.tudom ön nem adhat diagnózist,de kérem írja meg mennyire ér rá októberig és mit jelent?köszönöm Kovács Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
28.
Tisztelt Kérdező! Amit az extra ütésekről ír, az nem ad okot aggodalomra, akkor sem, ha a Holter szerint bigemin (minden második ütés extra). Az egyéb ritmuszavarral kapcsolatban látatlanban nem tudok véleményt mondani, ennek jelentőségét az adott időszakban készült EKG alapján lehet megállapítani, de feltehetően ez sem jelent komoly veszélyt. Kétség esetén forduljon ismét kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
27.
Beatrix79 kérdése:

.TiszteltnDoktornő! Sajnos ismét önhöz kell fordulnom,mert teljes pánikba vagyok.MPS-em van ,évente járok kontrollra vele.vannak extráim amiket megszoktam és egy-egy nem zavar,viszont jött új.Amit érzek,dobban,kihagy,dobban,kihagy és ez sokáig.Fekve nem jelentkezik,csak ha felállok,de ha leülök újra rendeződik,amikor ismét felállok,újra jönnek.nem vagyok rosszul csak rettentően ijesztő.Miért felállás után jelentkezik?mozgásszegény az életmódom,stresszes vagyok alacsony vérnyomással.Ez okozhat hirtelen szívhalált?miért sorozatos?köszönöm a türelmét és válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
27.
Tisztelt Kérdező! Az extrák akkor sem jelentenek nagyobb veszélyt ha minden második ütés extra (bigeminia), magnézium pótlás és enyhe nyugtató biztosan segít, ne ijedjen meg, nincs rá oka! :) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
26.
Ritmustalan ritmus kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! A tanácsát szeretném kérni a következővel kapcsolatban: kb. 1 hónapja voltam teljes kardiológiai kivizsgáláson ritkán érzett extrák ill. több, mint 10 éve kb. évente - két évente jelentkező PSVT miatt (hirtelen kezdődő, hirtelen végződő kb. 220-240-es pulzus, amit sajnos EKV-val még nem sikerült elcsípni). Volt szív ultrahang (negatív) , EKG (negatív), terheléses EKG (elég hamar elértem a cél pulzust, a 185-öt, mert őszintén szólva elég edzetlen vagyok, viszont eltérést, ritmuszavart nem sikerült provokálni), Holter EKG, amin 1 VES, 148 kamrai, 49 pitvari ritmuszavar volt. Persze aznap épp nem éreztem egy extrát sem. Orvosom szerint ennyi a legtöbb egészséges embernek van. 2,5 Nebiletet javasolt, amit azóta szedek. E mellett még napi 10 mg Ciprelex, alkalmanként 0,25-ös Xanaxból felet. A napokban lefekvés után éreztem, hogy a szívem szabálytalanul, összevissza ver. Hol kisebbeket gyorsabban, hol nagyobbakat üt. Mintha nem is dologna rendesen, csak vergődne. Néhány másodperc volt az egész. Mire igazán megilyedtem volna, el is múlt. Ön szerint ez ilyen kivizsgálási eredmények mellett lehet veszélyes, és menjek vissza a kardiológushoz, vagy veszélytelen és nem kell vele foglalkozni? Nagyon megijedek minden rendellenes szívműködéstől, főként, ha egyedül vagyok otthon a kisfiammal. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
26.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen forduljon kezelőorvosához vagy kardiológushoz, mert tisztázni kellene, hogy voltaképpen milyen ritmuszavarról van szó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
24.
BARBARA kérdése:

Kedves dr nö éedeklödni szeretnék van egy két éves kislányom ÉKG VOLTUNK ÉSKIDERÜLT HOGY KIHAGY A SZIV VERÉSE EZ MENYIRE VESSZÉJES
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
24.
ld,. előző válaszomat
2015.
08.
24.
BARBARA kérdése:

Kedves dr nö éedeklödni szeretnék van egy két éves kislányom ÉKG VOLTUNK ÉSKIDERÜLT HOGY KIHAGY A SZIV VERÉSE EZ MENYIRE VESSZÉJES
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
24.
Tisztelt Kérdező! Gyermekekkel kapcsolatos kérdéseket a kislány kezelőorvosának vagy gyermekorvosnak szíveskedjen feltenni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
24.
vokica kérdése:

Kedves Doktornő! Ismét köszönöm válaszát. Bocsánat, nem írtam előzőekbem, hogy 15 éve pitvarfibrillálok, többször próbálták megszüntetni, eredménytelenül. Komolyabb problémém ezidáig még nem volt, (warfarint szedek, tartomány:2-3 között) sajnos keringési problémám viszont van. Koponya CT és CT angiographiás vizsgálaton is voltam, NEMSOKKAL A NYAKI uh VIZSGÁLAT UTÁN. Nativ és vékonyszeletes kontrasztanyagos vizsgálatot végeztek, de vs. a beteg keringési állapota miatt a kontrasztanyag időzítés nem volt optimális. Angiographia során jelenleg aneurysma vagy egyéb malformatio nem volt igazolható,. Vélemény: A kissé korlátozott értékü vizsgálat miatt klinikai képtől függően kontroll javasolt. Kérdésem T. Doktornőtől, a keringés miatt érdemes-e ujabb kontrollt bevállalnom, VAGY nyaki UH /talán 1/2 éves kontroll eredmény függvényében/ más irányu lépés válik szükségessé. Bocsánat, hogy oly sokszor zavarom, de szeretnék valamelyest megnyugodni, s Doktornő tanácsát megfogadni. Üdvözlettel: Szabó Gáborné.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
24.
Tisztelt Kérdező! Azt gondolom, hogy kontroll vizsgálat valóban az állapotától függően kerüljön sorra, az orvosi ellenőrzés viszont legyen folyamatos a továbbiakban is (és persze az INR szint is maradjon ilyen jó). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
24.
vokica kérdése:

Kedves Doktornő! Nagyon szépen köszönöm ,,vokica,, jeligére küldött -80 éves férjem ügyében - válaszát. Ismét zavarnám kérdésemmel. 2 hónappal ezelőtt átmeneti beszédzavarom volt, mely pár mp-ig tartott. Azóta ilyen probléma nem fordult elő. Nyaki UH lelet kimutatta, hogy a jobb carotis interna kanyargós lefutásu, az eredés fölött egy 2,5 cm-rel megtöretés látható rajta, itt az áthajlásban kb. 55 %-os stenonisnak megfelelő sebességi értékek regisztrálhatók. Az intima mindkét oldalon megvastagodott A bal oldali carotis rendszerben normális áramlási viszonyok. Mivel még nem jutottam el orvosomhoz, szeretném tudni, okozhatott-e az 55 %-os szükület (mély lehajlás miatt) átmeneti beszédzavart? Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát. Szép napokat kívánok. Tisztelője: Szabó Gáborné.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
24.
Tisztelt Kérdező! elvileg lehetséges, mert ugyan a szűkület nem nagyfokú, de a lehajláskor változhat a véráramlás, ha a két dolog összeadódik, lehet átmeneti keringési zavar a tünet hátterében. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
23.
aorta műbillentyű kérdése:

És a dohányzás mennyire káros rá? Tudom ,hogy nem kezdünj és-el mondatot de masképp nem tudtam
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
23.
Tisztelt Kérdező! A műbillentyűre a dohányzás nem káros, de a jelenleg ép koszorúereit épen úgy veszélyezteti, mint bárki másét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
22.
vokica kérdése:

Kedves Doktornő! Férjemnek (80 éves) pár napja 85-95 között mozog a pulzusa. Mandzsettás vérnyomásmérőnk van, (vérnyomás normál értékű) minden méréskor (naponta 4-5 alkalommal) a megjelenő ikon szabálytalan vagy gyenge pulzust észlel. Ma este (22-én) 78 értéket mutatott a mérő, az ikon ismét megjelent. Kérem szíves válaszát, forduljunk-e kardiológus orvoshoz? További szép napokat és kellemes hétvégét kívánok! Üdvözlettel és köszönettel: Marika.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
22.
Tisztelt Kérdező! Igen, azt javasolom, hogy forduljanak orvoshoz, mert lehet, hogy férjének olyan szívritmuszavara van, ami kezelést igényel (pitvarfibrillációra gondolok, ezt tisztázni kellene). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
22.
aorta műbillentyű kérdése:

Jónapot!Az lenne a kérdésem ,hogy nekem Decemberbe volt billentyű műtétem és aorta műbillentyűt kaptam minden jól ment se műeret nem kaptam sem semmi probléma nem áll fent nem a lábamból lett kiszedve a szövet 18éves vagyok meddig élhetek a műbillentyűvel? Mellette sajnos dohányzom kissé hipohonder lettem amióta berakták azt mondták akár 100évig is bírja amit nem hinnék válaszát köszönöm előre is!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
22.
Tisztelt Kérdező! Jól működő műbillentyűvel az életkilátásai valóban jelentősen javultak, ha betartja az orvosi javaslatokat, a rendszeres ellenőrzéseket, valóban olyan a helyzet, mint más, egészséges kortársainál. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
18.
aggódó kérdése:

Tisztelt doktornő! billentyű plasztikára(vagy műbillentyű beültetésre) várok. A megelőző hasi ultrahang vizsgálatnál kiderült, epekövem van. Az orvos szerint előbb ezt kellene megműteni. De mi van, ha a műtét több hónapos eltolódása miatt a még valószínüleg plasztikázható billentyű annyira tönkremegy, hogy már csak a műbill. beültetése lehetséges? Ma voltam koszorúér vizsgálaton. Egy szakaszon 90%-os az elzáródás. Hamarosan megyek a sebészorvoshoz, és szeretném tudni, kérhetem-e az epeműtét kihagyását? Nem okos semmilyen gondot, a szervezetemben nincs gyulladás. Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
18.
Tisztelt Kérdező! Korrekt választ a relatíve részletes leírása alapján sem tudok látatlanban mondani, ahhoz többféle szempontot kell értékelni. Szerencsés dolog, ha az epehólyag nem hajlamosít a műtét után szívbelhártyagyulladásra, de kardiális állapota (például a 90%-os szűkület) is erősen módosíthatja a szempontok (beavatkozás időpontja, milyensége) fontossági és időbeli sorrendiségét. Tárja fel orvosának a leleteket, ő bizonyára az optimális döntést fogja meghozni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
17.
Alacsony vernyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő!35 éves és 4-5hetes terhes vagyok kb.és rettentő hányingerem van egész nap,emellé társul szédülés,kézremegés,verejtékezés,fejfájás és a fülembe érzem,mintha ott dobogna a szívem!Valamint sokat feszül a hasam!A pulzusom 58-60között van,a vérnyomásom 89.90/60,előtte is mindig alacsony volt,90/60,akkor fáradtság volt a panaszom,de orvoshoz nem mentem vele!Most viszont annyira rosszul vagyok,hogy nincs kedvem kimozdulni,fekszem egész nap,mert így kicsit jobb!A babát nem tartom meg,voltam orvosnál,de annyira kicsi,hogy várni kell még 2hetet,hogy tudjanak adni igazolást!Viszont úgy érzem nem bìrom ki ebben az állapotomban még azt az időt!Háziorvoshoz nem szeretnék menni,nem akarom,hogy kitudódjon!Köszönöm tanácsát így látatlanban!Üdvözlettel:Zsuusanna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
17.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de látatlanban nem tudok érdemi választ adni önnek. Ha háziorvosához nem kíván fordulni, konzultáljon nőgyógyászával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
17.
köszönet kérdése:

Tisztet Doktornő!! Köszönöm a válaszát a szűrésekkel kapcsolatban, azt tetszett válaszolni, hogy végül is ez egy közép út, hogy évente eljárunk az egészségünk érdekében szűrésekre és az eredmény - negatív - de ez nem nyújt még védelmet , mert nem lehet minden betegséget kiszűrni vele, köszönöm szépen megértettem, de azért mi évente ezt megtesszük.., ha más nem önszorgalomból, és fél évente pedig nőgyógyászhoz is eljárunk és az is negatív. A védelemmel kapcsolatban a családunkkal együtt szedünk vitaminokat, és valójában egészségesek vagyunk, egészségesen táplálkozunk, sokat mozgunk is, mi egy pörgős, tele energiával rendelkező család vagyunk és hála istennek egészségesek is. Őszinte leszek Önhöz, mi a Balatonfüredi Szívkórház egyik osztályvezető főorvosától dr. Tihanyi Lászlő főorvos Úrtól rendeljük a gyógygombákat, mert ő belgyógyász , kardiológus és étrendkiegészitők szakértője, és ő is szedi már 8 éve a gyógygombákat, és mivel egészséges emberek vagyunk , felhítam és Ő ajánlotta, hogy megelőzésképpen és az egészségünk megőrzésére szedjük a gyógygombákat, mert nagyon egészséges és véd. Tehát megelőzésképpen és azért, hogy egészségesek maradjunk szedjük a gombákat és a 1000 mg-os cispkebogyós c vitamint, ártani nem árt?? Önnek erről mi a véleménye, bár már egészséges emberek is úgy, mint mi is szedi a gyógygombákat és orvosok is szedik , csak nem beszélnek róla, és Tihanyi főorvos úr is szedi, pedig ő is egészséges, és megelőzésképpen ajánlotta nekünk is. Szedjük folyamatosan, ártani biztosan nem fog??? Kedves Doktor nő !! A prána nadit tetszik ismerni, mert ez is foglalkoztat és kiszeretném próbálni, nagyon sok jót hallottam róla.. Mégegyszer köszönöm a válaszát, és elnézést, hogy ennyit írtam, Tisztelettel--- Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
17.
Tisztelt Kérdező! A szűrésekkel és az egészségi állapottal kapcsolatban úgy érzem, sikerült egyetértésre jutnunk. Ami a jelen kérdésében említett készítményeket illeti, abban nincs tapasztalatom, és őszintén szólva kétségeim is vannak. Az ún. csodaszerekről sajnos már sokszor kiderült, hogy nem igazán hatékonyak, sőt olykor káros hatásokról is születtek eredmények. Remélem, önöknél ez nem fordul elő, de kérdezzenek meg táplálkozástudományban jártas szakembert is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
16.
G. kérdése:

Jo napot kivanok a Dr.nonek! Egy 25 eves ferfi vagyok! Egy 6 honapal ezelot kezdodot egy eros ego erzesel a bal oldalamon a melkasnal,majd rohamok gyotortek amik el multak,de fen marat sziv dobanas erzese,ideg rangasok,hat kozepen erzet bizsergo erzes es gyomor egesem is van,majd egy 3 hette a kulcscsontom alat megjelet egy 5-6 centis duzanat a bal oldalon ami nem faj,de ha sokat hasznalom a balkezem akor kemenyebre feszul. Volt EKG-m terheleses is,vervetel pajzsmirigyre altalanos vervetel es egy gyuladasos is,de ennyi es ebol meg alapitotak h panikbeteg vagyok,csak h a rohamok elmultak es a tobbi tunet mar 1 honapja fenal es nem akar elmulni,es hat kerdezni szeretnem h mien kivizsgalast javasolna vagy kell e egyaltalan valami meg!? Valaszat elore is koszonom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
16.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban ezt nem lehet megítélni, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával, hogy továbbra is fennálló panaszainak mi ál a hátterében. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
16.
szűrések évente kérdése:

Tisztelt Doktornő!! Nem nevezném meg a Doktornőt, de az egyik oldalon azt írta egyik kérdezőnek, ő is írta, hogy minden évben járnak szűrésekre és labortól szinte az ősszes szűréseik negatív, és a választ azt volt rá, hogy hiába negatív a labor, meg minden Ő feleslegesnek tartja a szűréseket, mert hiába jó és negatív minden végül ezt csak - a cukorbetegség, vérnyomás, koleszterin szintet, stb - mutatja ki a többi rejtve marad, hát nagyon meglepődtem , h egy orvos ilyen ír, lehet hogy igaza van?? De mi akkor is eljárunk évente szűréseke, úgy mint eddig és nőgyógyászhoz, viszont félévente járunk és minden szűrésünk negatív. Járjunk szúrésekre továbbra is az egészségünk érdekében?? Köszönöm .-- Tisztelettel- Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
16.
Tisztelt Kérdező! Azt hiszem, hogy az igazság, mint olyan sokszor, valahol középen van: a szűrések segítenek felderíteni bizonyos betegségek, eltérések korai stádiumát, de sajnos a negatív eredmények nem nyújtanak biztos védelmet, mert valóban nem minden betegség szűrhető ki ezekkel a vizsgálatokkal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
16.
Inkább gyomor kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 24 éves férfi vagyok. Vékony testalkatú. Csak fekve és/vagy előrehajolva érzem, hogy gyakran egy egy nagyobb szabálytalanul érkező szívütésem van. Álló vagy ülő testhelyzetben nem jelentkezik. Általában egy hétig tart ez az állapot és elmúlik. Észrevettem, hogy van amikor utána beteg is leszek (torokfájás, mandulagyulladás, étvágytalanság stb.). Ezt okozhatja konkrét szívbaj vagy inkább bacilus/gyomor felől érkező probléma? Szívemmel eddig hálisten semmi baj nem volt, többször is negatív nyugalmi ekg és labor eredményeket kaptam.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
16.
Tisztelt Kérdező! Leírása szerint ez a jelenség ártalmatlan extrasystole lehet, ez olykor kellemetlen, de egészséges szívnél nincs kóros jelentősége. Nem szokott összefüggésben lenni sem konkrét szívbetegséggel, de egyéb az ön által említett betegségekkel sem. Tünetileg magnézium vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
14.
Nagy Béla kérdése:

Tisztelt Doktornő! A vérkép eredményem: CEA 5,5 PSA 9 AFP 7 Ezek az értékek mire utalhatnak? Köszönettel Nagy Béla
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
14.
Tisztelt Kérdező! Ezek a normálistól eltérő laborértékek (részleteket illetően ajánlom az alábbi linket: http://www.hazipatika.com/laboreredmenyek), de önmagukban nem értékelhetőek, viszont indokolttá teszik, hogy mielőbb konzultáljon kezelőorvosával további vizsgálatok elvégzése céljából! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
14.
pajzsmirigy túltengés kérdése:

Tisztelt Doktor Nő!! Két éve változókorban vagyok és elmentem pajzsmirigy vizsgálatra, mert hőhullámom és izgatottság is rám jött, tsh határértéken belül van mindig, mert fél évente járok ellenőrzésre, de a pajzsmirigyen 4x8 mm-es ciszta található, a szakorvos azt mondta, hogy a tsh jó, határértéken belül van és a pajzsmirigyem le van nyugodva, mert nincs változás és nem is nőtt , nincs vele semmi teendő, most már elég évente járnom ellenőrzésre, mert a tsh- értéke jó. Mi a teendőm.. Köszönöm a válaszát-- Gitta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
14.
Tisztelt Kérdező! Legjobb tudomásom szerint a leírtak alapján semmi teendője nincs, de kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával, különös tekintettel a klimaxos tünetek kezelésére. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
12.
segitség kérdése:

Tisztelt Doktornö! 52éves férfi vagyokes kulföldön dolgozom 4 éve korhazba kerultem hátfájás,légszomj.izzadas es rosszullet miatt.Extrem magas vérnyomást mertek (250/135) Vérvétel,ekg,szivultrahang,rendben csak a sziv balkamrája megvastagodott a régóta fennálló magas vernyomastol mondták,majd vérnyomascsökkentö gyógyszer(losartan hydrochlorothiazide bluefish100mg/25)felirása utan hazaengedtek. A gyogyszert azota is mindennap ugyanabban az idöben szedem be a vernyomásom 140/90 re csökkent.Az utobbi két evben hátfájasom már alig elviselhetö valt amit megröntgeneztek es valami csörösödést allapitottak meg és a reumathologus az öregedéssel magyarazta Azota minden izuletem fáj, mar bevolt ketszer is gipszelve a csuklóm ,most a lábaim is elviselhetetlenul fájnak. gyaloglaskor vagy egy kis fizikai megterhelesre légszomj,izzadas nagy fáradság es izomgörcsök. a munkamat is mar nagyon nehezen pihenökkel tudom ellátni. 'Ejszakai izzadasra gerinc, labfajdalomra vagy izomgörcsökre mivdig felebredek.Most orvosom mindezekre gyogyszert irt fel amit mar 3 honapja szedek ,de valtozas nem törtent csak annyi ,hogy a vernyomasom ismet megemelkedett 200/100 ra ami az orvos szerint a celebra gyogyszer hatasa ugy hogy ne szedjem tovabb. Vervételen kállium hianyt allapitottak meg Az lenne a kérdésem doktornö okozhatja e ezeket a tuneteket a vernyomascsökkentö gyögyszer vagy a szivemnek van e baja vagy egyaltalan mar azt sem tudom milyen orvoshoz kene fordulnom mert mar egyre rosszab az állapotom megköszönöm válaszát!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos valószínűleg az a helyzet, hogy önnek kétféle betegsége is van, részben az ismert magas vérnyomás, részben mozgásszervi panaszok. Ez utóbbiak miatt javasolom, hogy mielőbb forduljon reumatológushoz, és tudnia kell, hogy a fájdalomcsillapítók sajnos emelik a vérnyomást. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
11.
zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2001-óta ingadozó vérnyomás,szorító mellkasi fájdalom miatt többször voltam kórházba.A Vizsgálatok alkalmával mindig a terhelésnél volt probléma.Tegnap új gyógyszereket kaptam,úgy érzem,a bal karom elég erőteljesen fáj.A gyógyszerek a következők:NEBIBETA,FURON,KÁLIUM-R.Ön szerint okozhat valamelyik gyógyszer ilyen problémát?Még azt szeretném megkérdezni.hogy mi okozhatja a problémát,mit tudok tenni ellene?Milyen vizsgálatok mutatják ki a problémát? Válaszát előre is köszönöm,tisztelettel:zsuzsa
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
11.
Tisztelt Kérdező! A kérdésében nem minden világos számomra: mit jelent az, hogy mindig a "terhelésnél volt probléma"? Egyébként is többször írja a "probléma" kifejezést, de nem tudom, pontosan mire gondol. Az említett gyógyszerek nem szoktak karfájdalmat okozni, egyéb kérdéseit kezelőorvosával kellene megkonzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
10.
Ritmuszavar kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a ritkán, naponta 2-3-szor vagy hetente érzett nagy szívdobbanások veszélyesek lehetnek-e? Illetve a pár másodperces össze -vissza szívdobogás érzése. Ilyen egyszer fordult csak elő, erre ébredtem, de mire teljesen magamhoz tértem, és kitapintottam volna a pulzusom, elmúlt. Viszont erős pánikrohamom lett tőle. Körülbelül 20 éve van PSVT-m, ami igen ritkán jelentkezik. Fél- egy évente, de volt, hogy 3 évig sem volt. A rohamot eddig mindig hirtelen lefelé irányuló mozdulat előrte meg. Hirtelen lehajoltam valamiért, vagy elugrottam valahonnan. A kardiológus szerint ilyen ritka PSVT-vel nem szoktak foglalkozni, mert önmagában veszélytelen. Szerencsére mindig visszaállt a normál pulzus 20-30 perc alatt. Nebiletet szedem azért, napi 2,5 mg-ot. 10 éve pánikbeteg is lettem, ami időnként előjön, bár szedek rá Cipralexet, 5 mg-ot. Elég sokat stresszelek, szorongok. Voltam 1 hónapja a bedobbanások miatt kardiológiai kivizsgáláson, UH, EKG, terheléses EKG, Holter. Mindegyik negatív lett. Persze aznap, mikor fent volt a Holter, nem volt bedobbanás, vagy össze-vissza pulzus. A kérdésem az lenne, hogy "strukturálisan ép szívben" keletkezhet veszélyes, életveszélyes ritmuszavar? Pánikos lévén nagyon nehezen élem meg ezeket a furcsa dobbanásokat. Szinte halálfélelmem lesz tőle. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Egy félős 37 éves anyuka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
10.
Tisztelt Kérdező! Megértem, hogy megnyugtatást szeretne kapni, de bizonyára ön is tudja mindazt, amit mondhatok: strukturálisan ép szív esetén, pláne, ha a terheléses vizsgálat is negatív volt, nem kell semmi fenyegető ritmuszavartól tartania. Ha a PSVT előjönne, és nem múlna el a szokott rövid idő alatt, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
07.
Állandó szédülés,szorongás. kérdése:

Kedves doktornő, A panaszom a következő,naponta többször szédelgek főleg melegben,orvosnál voltam mert a pulzusom magas volt,naponta egy szemet kell bevennem "Nebibeta" egy ideig jó volt de az utóbbi időben érzem ismét a leírtakat.Annyit tudni kell hogy szerintem hipochondria vagyok állandóan a hülye betegségeken jár az agyam,keresem magamon a tüneteket.Szorongok lehet ez a kiváltó ok pszichésen,tegnap voltam nála gyógyszert íratni 130/80 volt az érték,előtte 140-150/90? 32 éves vagyok 107 kiló.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
07.
Tisztelt Kérdező! Ebben a mostani időjárásban ez gyakori panasz, a vérnyomásértékei rendben vannak, tüneteiben ez nem játszik szerepet. A szorongás viszont bizonyára rontja a helyzetet, ezt is kezelni kellene. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
06.
propranolol kérdése:

T.Doktornő! És erre megoldás lehet a már említett propranolol? Köszönöm Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
06.
Elvileg lehet, de nem kizárt, hogy önnél valami harmadik vagy negyedi gyógyszer fog beválni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
06.
propranolol kérdése:

T.Doktornő! Köszönöm gyors válaszát! A kérdésem még annyi lenne,hogy a concor okozhat-e pszichés mellékhatást ill. hányingert. A vérnyomásomat már naponta nagyon sokszor mérem és 130. nál már ideges lesszek[nyilván ez már a szorongás]pulzusom viszont a napi 2,5 concorral 60-70 között van.vérnyomásom hol 115 /70 körüli,hol 130-140. közötti.Nyugtasson meg ezek normális értékek? Már pszihológushoz is elmentem a vérnyomáemelkedéstől való állandó félelem miatt. Köszönöm válaszát. Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
06.
Tisztelt Kérdező! Ezek ritkán előfordulhatnak mellékhatásként, lehet próbálni más béta-blockolót is, hátha az jobban beválik önnek. A leírt vérnyomás és pulzusértékek rendben vannak, az természetes, hogy változó körülményke között változik a vérnyomás és pulzus értéke is, ez élettani jelenség. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
06.
propranolol kérdése:

T. Doktornő! Vérnyomásomra concor 5mg. 2*1/2 és valsartan 80mg reggel 1du 1/2 tablettát kaptam. Alacsony lett a vérnyomásom, ezért valzartan lett 1/2-1/2 concor. Cor. 2,5mg.2*1/2. A gyógyszerszedés elején egy méréskor megijesztett az asszisztens,hogy 150/90 nagyon magas. Innentől volt két vérnyomás kiugrásom és kialakult egy szorongásos állapot. Most az orvosom lecserélné a concort propranololra,de már nem merek semmi új gyógyszert bevenni. A gyógyszerek szedése és a vérnyomásméregetés előtt semmi bajom nem volt. Azóta hányinger,remegés,idegeség. Lehet nagy része már pszichés, de felmerült concor mellékhatás is. Ön szerint érdemes-e váltani,lehet-e komolyabb mellékhatása.[szívultrahang,EKG negatív] Köszönoöm válaszát. Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
06.
Tisztelt Kérdező! A 150/90 -es vérnyomás nem aggasztóan magas, és a Propranolol kevésbé korszerű gyógyszer, mint a Concor. Az, hogy nem érzett semmit a gyógyszeres kezelés előtt, sajnos nem jelenti azt, hogy nem volt semmi baja, a magas vérnyomás nagyon alattomos betegség, sok károsodást okozhat, észrevételnül is. Ennél több konkrét információval látatlanban nem tudok önnek szolgálni, a vérnyomás megfelelő beállításához türelemre van szükség, mind a beteg, mind az orvos részéről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
08.
04.
Beatrix79 kérdése:

Tisztelt Doktornő! 36éves vékony nő vagyok.néha úgy érzem,mintha a gyomorszájam hozzáérne a szívemhez,olyan surlodó érzés és nagyon nagyon ritkán erősen ver,olyankor percig amikor fekszik a barátom mellettem,ő is szabad füllel hallja a szívverésem.Normál tempójú,ritmusos.MPSem van Ez mitől lehet?vékonyságomnak köszönhető?köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
08.
04.
Tisztelt Kérdező! A gyomorszája biztosan nem ér hozzá a szívéhez, az erre utaló érzést látatlanban nehéz lenne megítélni. Az erős szívverés vékony alkatú embereknél olykor valóban akár szabad füllel hallható, nincs kóros jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
30.
Mr. Zaccmester kérdése:

Kedves Doktor Nő, nem tudom mi rafinált van a kérdéseimben, csupán csak a panaszaimat írom le... De ha ennyi együttérzés nincs magában, akkor talán álljon ki a sarokra ahelyett, hogy beteg emberekkel foglalkozik és gyógyít! Üdvözlettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
30.
No comment
2015.
07.
30.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, meditáció közben is előjött az az állapot, ami néha alvásnál szokott. Ilyenkor szívnél enyhe belső elszorulást érezni és mellé légszomjam van pár mp-ig, és szuszogva kelek fel ilyenkor. Most meditáció alatt éreztem végig szívem dobbanásait, és amikor volt ez a légszomjas epizód, úgy tapasztaltam kb. 2-3 mp-ig megállt a szívverésem. Lehetséges ilyen esetekben akár hirtelen szívleállás nálam? Mitől lehetnek ezek a jelenségek nagy valószínűséggel? Lehetnek alkalmi kamrai fibrillációk is, melyek spontán mód helyreállnak? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
30.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de rafináltnál rafináltabb, teoretikus kérdéseire látatlanban nem lehet válaszolni. Javasolom, hogy egy szakembernek tegye fel élőben, személyes vizsgálat során. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
29.
Tawaraszar blokk kérdése:

Tisztelt Doktorno! 21 eves lany vagyok, tegnap bal tawaraszar blokkot allapitottak meg nalam. Az lenne a kerdesem, mennyire sulyos es mit lehet tenni ellene? Illetvr mitol alakulhatott ki? Kb 3-4 eve meg semmi baja nem volt a szivemnek..Az orvosom azt mondta nem kell vele foglalkozni, de en szeretnek tobbet tudni errol. Elegge megijedtem mikor ezt megtudtam! Elore is koszonom!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
29.
Tisztelt Kérdező! Ettől nem kell megijednie, ez nem jelenti azt, hogy baja lenne a szívének. A szíven belüli ingerületterjedés eltérését jelenti, azon kívül, hogy tud róla, mást nem kell és nem is lehet tenni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
29.
gyomor panaz kérdése:

Jo napot.Egy hete kezdödött hanyinger szedüles es hasmenessel hetfön voltam orvosnal kaptam anibiotikumot(ciprofloxacio)es paracetamolt is.a tuneteim nem mulnak csak anyiba változott h nincs hasmenes, de szedüles hanyinger es hasfajas van.Dietazom is.Mi lehet az oka h nem javulok?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon ismét kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
28.
Sziv vagy reflux kérdése:

Tisztelt doktor nő! Mostanába sokat fáj a szegycsont alatti rész és nyom a melkasom. Voltam gyomortükrőzésen ahol gerd refluxott állapitottak meg. Kaptam rá gyogyszert egy darabig jó vol most megint előjőtt fölleg reggel érzem olyankor a vérmyomásomat is megmérem mos is 123 84 volt de mindig bepánikolok hogy rohamom lesz. A háziorvos márciusba csinált eevami jó volt tavaly 24 orás mérő volt rajtam az is jó volt. Kaptam vidotin combit reggel 1 és bisoprolot reggel fél. Elküldött vérvételre enyhe vashiányom van. Pánikbetegségre xanax 3 x1 és scipla reggel1. Az szeretném kérdezni hogy a reuxtol van ez. Tegnap a háziorvosom kis müszerrel crekvenciát is mért ami 65. . Köszönöm a választ Szilvia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
28.
Tisztelt Kérdező! Panaszai bizonyára nem szíveredetűek, a reflux és a társuló pánik okozhatja. Ha a kezelés mellett nem panaszmentes, konzultáljon kezelőorvosával, esetleg módosítani kell a kezelést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
27.
Inr kérdése:

Kedves doktorno, 38 hetes terhes vagyok,szeretnem megjerdezbi a velemenyet az alabbi adatokrol: INR: 0,88 (REF.: 0,85-1,15) AKTIVALT PARCIALIS THROMBOPLASZTIN: 22,5 SEC(REF.: 26,0-36,0 SEC) THROMBIN IDO MEGHAT.: 17,1SEC (REF.: 18-23) ELVILEG TERM. SZULESRE KESZULUNK,JOK AZ ERTEKEK VAGY ESETLEG BEFOLYASOLNAK VMIT? CSASZARMETSZESNEL PROBLEMA?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
27.
Tisztelt Kérdező! Ezek az értékek csak kevéssé térnek el a normálistól, szerintem nem befolyásolják a szülés normális módját, de kezelőorvosa biztosan meg fogja tudni mondani önnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
26.
Márti kérdése:

Tisztelt Főorvos Nő! elősször is, nem tudom,hogy az uj orvosválaszolnál hogyan lehet kérdezni? a kérdésem az lenne,hogy minek a tünete ,jele lehet a lábfej dagadás? mindkét lábfejem, bokám környéke enyhén dagadt. reggelre vizes ruhával lelappad. vizhajtót is szedek napi egy lapident.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
26.
Tisztelt Kérdező! A lábdagadásnak több oka lehet (mozgásszervi, visszeres illetve nyirokeres keringési zavar, szívprobléma, vesebetegség, hormonalis betegség), csak személyes vizsgálattal lehet megállapítani. Javasolom, forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
24.
szív eredet? kérdése:

Tisztelet Doktor nő! A panaszom a következő; két mellem között, gyomorszáj felett, a csontnál, egy pontban napjában többször fájdalmat érzek, ami pár pillanatig tart, de többször elfordul napközben. Ez Mitől lehet, lehet szív eredetű? 30 éves vagyok, decemberben teljes kardiologiai kivizsgáláson voltam, extrák miatt, ami negatív lett (holter, uh, ekg, vérkép, terhelés). Sokat stresszeltem az elmúlt időszakban,mellkasomban nyomás érzet volt, illetve több pánik rohamom is volt, ezért ismét elmentem orvoshoz kb 1 hónapja. Szív uh, ekg, vérkép, vérnyomás akkor is rendben volt, nem találtak eltérést. Akkor voltam mellkas röntgenen,es tüdő szűrőn is mert sokat szúrt a hátam,ezek a tüneteim el is múltak. Volt gerinc röntgen is, ahol enyhe gerinc ferdülésen kívül mást nem talaltak. De ez a fájdalom a két mellem között aggaszt. Mitől lehet? Vettem már be sav lekötő gyógyszert is, frontint, gyulladás csökkentőt,kamilla teát is ittam, ugyan úgy megmaradt ez az érzés. Nem tudom merre induljak. Köszönöm segítségét! Adrienn
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
24.
Tisztelt Kérdező! Panaszainak jellege és a negatív kardiológiai kivizsgálások alapján az biztosnak látszik, hogy nem szív eredetűek a panaszai.Ennél többet látatlanban nehéz lenne mondani, javasolom, keressen fel gasztroenterológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
21.
Sándor Orsolya kérdése:

Kedves Doktornő! Pár nappal ezelőtt kérdeztem önt, a párom korai hirtelen halálával kapcsolatban, hogy mi lehetett az oka..A patológiai jelentésben az áll, hogy hirtelen szívhalál és hogy lehetett vmi rendellenessége a szívének.Hogy lehet az, hogy soha senki nem mutatta ki, hogy neki baja van, illetve hogy nem voltak tünetek.Fáradt volt nagyon sokat, de azt betudtuk a munkájának..Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet, hogy valakinek a szíve öregebb mint a teste, mert nekünk azt mondták, hogy olyan volt a szíve mint egy öregemberé és pedig 38 évesen ment el..Válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudok önnek válaszolni. Lehetséges, hogy ha rendszeresen történt volna szűrővizsgálat, annak az eredménye felhívta volna a figyelmet a fenyegető veszélyre, de a részletek ismerete nélkül ezt sem állíthatom bizonyosan. Még egyszer fogadja őszinte részvétemet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
18.
Szívprobléma, vagy pánik? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nagyon megvagyok ijedve, mert nem tudom szívproblémáról, pánikról, vagy esetleg valami más betegségről lehet-e szó? A következők a tüneteim: szívdobogás érzés, szédülés, bizonytalanság érzet, izomfeszülés, illetve gyengeség, úgy érzem sokszor, mintha ólom lábaim, kezeim lennének, máskor meg ellazulok, de a feszülés marad. Úgy érzem, főleg nyugalmi helyzetből kiindulva, mintha kifáradt lennék, ehhez társul szívdobogás érzés is, de nem fulladok, zihálok, vagy ilyesmi. Olyan érzésem van, mintha végelgyengült lennék, és ezért halálfélelmem van, szorongok. Mostanában pedig, néhány napja, az egyik pillanatban rám tör egy iszonyatos álomkór, mintha felakarnék bukni, de ez sem olyan mint egy jóleső álmosság, hanem olyan furcsa érzés, mintha örökre leakarna csukódni a szemem. De van úgy, hogy ki van pattanva, egyszerűen nem tudok aludni, és ezek néha percenként is váltakoznak. Már elaludni is nehezen merek, mert amikor kezdenék elaludni, hirtelen felébredek, mintha belezuhantam volna az álomba, és legyengülne a légzésem, ez előfordul vagy 2-3x, aztán valahogy csak elalszom, de ez csak néhány napja van. De ilyenkor sem kapkodok a levegőért, vagyis nem érzek fulladást. Reggel rosszul ébredek, szédülés, olyan belső remegés féle, szívdobogás, izomfeszülés, kifáradás, bizonytalanság, (mintha alig állnék a lábaimon) torokszorító érzés, erős szájszárazság. Ezek miatt néha már ingerlékeny is vagyok, idegesít a beszéd, nem érdekel semmi, mert félek nagyon. Sokszor kell pisilnem is, úgy érzem többet kell mennem, mint amennyit megiszom, főleg éjszaka, mikor nem tudok elaludni. Bár ebben lehet közrejátszik, hogy van egy nagyobb méretű miómám is, ami esetleg nyomhatja a hólyagot. Talán elkövettem azt a hibát, hogy néha-néha bekaptam egy-egy szem Seduxent, nem mindennap, de olyan is volt, hogy 3-4 nap egymás után, aztán 1-2 nap szünet. De ez főleg csak az utóbbi időben, előtte, még ritkábban volt rá szükség. Most attól is félek, (elolvastam a betegtájékoztatót, ahol borzalmas dolgok vannak írva) hogy ezek esetleg lehetnek elvonási, vagy túladagolási tünetek, mert azt írja, hogy normál szedés mellett is lehet túladagolni. Szeretném letenni, ma van a harmadik napja, hogy nem vettem még be, csak nem tudom mi lesz így. Idegesnek nem éreztem sosem magamat, annak ellenére, hogy voltak negatív gondolataim, agyaltam néha.Gondoltam alvási apnoera is, de azt mondják nem horkolok. Az is érdekes egyébként, hogy pl. tegnap elég jól éreztem magam, éjszaka meg ma már megint rosszabbul vagyok. Ritkán pillanatról pillanatra is változik ez, mármint, hogy hol jobban, hol rosszabbul vagyok.Szívelégtelenségre is gondolok, ezért is félek nagyon, de decemberben volt 2x is mellkasröntgenem, tüdőgyulladás miatt. Úgy tudom, valamennyire az is kimutatja a szív állapotát, és gondolom akkor szólt volna a doktornő, ha látott volna valami erre utaló jelet. Tornázni sem merek, mert gyengének érzem magam olyankor, és szédülök, főleg ha le kell mennem a földre tornázni. A szobabiciklizést bírom, normál tempóban. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsa
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem lehet megítélni, hogy mi okozza szerteágazó panaszait, de szíveredetre biztosan nem jellemző. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
18.
saca kérdése:

Kedves Doktornő! Édesanyám eliquis nevű véralvadásgátlót szedett mégis bekövetkezett az agyi infarktus ami halálos kimenetelű lett, INR. értéke a rosszullét kor 1.08 volt, vajon nem volt elég hatékony a gyógyszeres megelőzés? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
18.
Tisztelt Kérdező! Ennél a típusú gyógyszernél az INR értéke nem informatív, látatlanban sajnos nem lehet megmondani, hogy miért következett be a fatális agyi történés. Fogadja együttérzésemet! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
17.
Hirtelen Halál kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném a segítséget kérni abban, hogy nagyjából megtudjam miben halt meg a páron két nappal ezelőtt.Felboncolták, de azt mondják egy-két héten belül küldik az eredményt.Semmit nem mondtak mi lehetett a baja, de még ha nem teljesen biztosra is szeretném tudni mégis mi lehetett a háttérben amiért el kell temetnem. Zuhanyoztunk és rosszul lett gyorsan vette a levegőt mintha levegőért kapkodott volna, de lélegzett nem reagált semmire, azután artikulálatlan hangokat adott ki olyan volt mintha epilepsziás rohama lett volna, de nem habzott a szája, egy kis időre elvörösödött és olyan volt mintha el akarná harapni a nyelvét, görcsbe rándult a keze teljesen, lecsúszott hátra a kádba a szemei dülledtek volna és hörgött..utána már azt sem ..próbáltam hátha csak elájult, de a mentők azt mondták leállt a szíve és sajnos nem tudták újraéleszteni.Semmilyen betegsége nem volt 38 évesen hunyt el.Embóliát említettek vagy szívinfarktust, de semmit nem tudtak mondani.Sokára jön meg a bonctani jegyzőkönyv.Válaszát köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
18.
Tisztelt Kérdező! Őszinte részvétem a tragikus halálesetért. Lehet, hogy nagy kiterjedésű infarktus vagy tüdőembólia okozta a halált, lehet, hogy végzetes szívritmuszavar volt a háttérben. Ezt valóban nem lehet látatlanban megmondani, remélhetőleg a boncolás tisztázza az okot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
17.
viszketés kérdése:

Tisztelt dr Nő Panaszon néhány hónapja kezdődött. Előzményként makacs prosztata és mellékhere gyulladás miatt több hónapos antibiotikumos kezelést kaptam.A kezelés során viszketéses panaszom alakult ki ami az egész testemet még a fejbőrömet is érinti.További panaszom gombásodásra utaló kenöcsös kezelésre javuló de azt abbahagyva ujból kiujjoló intenziv viszketés a lábhajlataimban és a herezacskón,továbbá a végbélnyilás környékén. Panaszom étkezés után kissé intenziv,de ekkor mért vércukor szintem nem kiemelkedö 6-8 mol. .A gyógyszereket több mint két hónapja nem szedem de a viszketés jelen van. Háziorvosom teljes vér és vizelet vizsgálatott azonkivül hasi és medencei ultrahangot javasolt.A vérvizsgálat enyhén emelkedett vércukor(6.68 glukoz piros se) ill. igen magas húgysavszintett(509)és triglicerid szintett(3,02) állapitott meg. A többi érték gyakorlatilag megfelelő. A uh epekövességet jelzett azonkivül minden más érintett szerv normális. Háziorvosom a leletek birtokában további vizsgálatokat nem irt elő panaszomat vélhetöleg rejtett börbetegség okozza. Kérdezném egyet ért e az orvosommal
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
17.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne megítélni, ajánlom figyelmébe az alábbi linket is: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10251/a-viszketes-okai-es-betegsegek Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
16.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Dr. Nő, már lassan egy éve folyamatosan fáradtabban ébredek mint ahogy lefeküdtem 8-9 óra alvás után, és egész nap kimerültnek, fáradtnak érzem magam. Mi okozhatja ezt? Teljes nagyrutin laborom tökéletes volt legutóbb. Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
16.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban természetesen nem tudom, hogy önnél mi a helyzet, de azt tanultam, hogy ez tipikus neurotikus tünet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
15.
lábdagadás, szapora szívverés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm, hogy van lehetőség itt kérdezni. 22 éves vagyok. Egy kis túlsúllyal küzök. Hormonos fogamzásgátlót szedek, dohányzom. Panaszaim három hete kezdődtek. Kenyába utaztam (nagyon hosszú repülő út). Csúnyán bedagadtak a lábaim, de ezt normálisnak tartottam a sok ülés után. A családban nagyon sok a keringési beteg. (Anyukámnak két mélyvénás trombózisa és tüdőembóliája is volt fiatalon, ezért igyekszem jobban odafigyelni. ) A bokámról a lábdagadás elmúlt, azonban a térdhajlatom továbbra is duzzadt. Néha javul, de nem múlik el teljesen, időnként fáj, feszül és furcsa lüktető, bugyborékoló érzés van benn. (van, hogy behajlítani sem tudom rendesen)E mellé jelentkezett a szapora szívverés. A pulzusom nyugalomban is 100 fölött volt. Kamaszkoromban szívbillentyű-zavart állapítottak meg, az egyik billentyűm nem záródik rendesen, de 17 éves korom óta nem voltam kontrollon. Hazaérkezve elmentem a háziorvoshoz, aki béta blokkolót (Nebibeta) írt fel. Az EKG negatív volt. Elküldött nyaki UH-ra, hogy a pajzsmirigyem kivizsgálja. A lábam nem vizsgálta meg, kardiológiára nem küldött. Ön szerint ajánlott egy kardiológiai vizsgálat? Mi állhat a tüneteim hátterében? Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
15.
Tisztelt Kérdező! Bár látatlanban nehéz érdemi véleményt alkotni, mindenképpen indokoltnak látszik, hogy angiológiai (érgyógyászati) és kardiológiai vizsgálat történjen. Egy nyugalmi EKG többnyire nem tekinthető elég kivizsgálásnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
15.
www.coralcentrum.hu kérdése:

Tisztelt doktorno,edesanyamnak belgilisztaja volt es nem fordult vele orvoshoz,hanem gyogyszertarbol vett vermox gyogyszert es azt szedte 4 napon keresztul napi 2-ot es 3 het elteltevel megismetelte a kezelest es most alhasi fajdalomra panaszkodik,es sajnos jelenleg kulfoldon tartozkodik es ott nem akar orvoshoz fordulni mig haza nem jon,de addig meg van 2 het es mar 2 hete kezdodtek az alhasi panaszai.AZ lenne az en kerdesem,hogy mire utalhat az alhasi fajdalmai es hogy milyen komplikaciok merulhetnek fel?szerintem tuladagolta a gyogyszert.varom valaszat.Elore is koszonom!!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
15.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban, sőt áttételesen közölt adatok alapján nem lehet érdemi választ adni, a betegtájékoztató szerint tartósabb panasz esetén sürgősségi osztályt kell felkeresni. A lehetséges mellékhatások között máj- és vesefunkciós ártalmak is szerepelnek.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
15.
Vicahanna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám 57 éves,vékony testalkatú nem dohányzik,nem iszik viszont a koleszterin értéke picit,de csak picit magasabb a kelleténél.Szorongó,és pánikoló,ráadásul volt most egy nagy trauma az életében(gyógyszereket amit a szorongására (nyugtató)írtak nem szeretné szedni és nem is szedi).6 napja napközben is észrevettem,hogy nehezen veszi a levegőt és elmondása szerint lefekvéskor ez még rosszabb. Egyik nap nem is tudott elaludni,mert annyira szorított a mellkasa.Néha szokott szúródni is neki a szegycsont alatt a mellkasi szorítás napközben is nagyon gyakran van.Mi okozhatja ezt?Még annyit,hogy epeproblémái és gerincproblémái is vannak egyaránt.Gyanakodhatunk infarktusra?Sajnos nem nagyon akar orvoshoz fordulni,mindíg azt mondja jobban lesz majd.Vettem neki Panangint és Valeriána Night tablettát.Ezeket jó ha szedi? Köszönettel:Jné Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezt személyes orvosi vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni, jó lenne, ha kezelőorvosával konzultálna. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
15.
némethimréné kérdése:

köszönöm válaszát. gerincsérvelmütőttek öt éve és sokat fáj agerincem.a ceragem maszáságy nagyon jovolt néki. milyen okbol nemlehet használni .megkérném ha sziveskedne megválaszolni hogy milyen bajt okozhat .előre is köszönöm szivesválaszát tisztelettel julianna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
15.
Tisztelt Kérdező! Pontosan nem tudom, de talán kérdezze meg a gyártó cégtől. Ajánlom még azalábbi linket: http://mosolyzo.hu/terapiak/ceragem-masszazsagy/ Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
15.
mellkasröntgenen észrevehető-e a szívprobléma? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Néhány hónappal ezelőtt, volt egy jobb oldali tüdőgyulladásom (melyből szerencsére elég gyorsan kijöttem) melyről kétszer is készült mellkasröntgen, egyszer mikor már gyógyulófélben volt, másodjára pedig már gyógyultam. Az volna a kérdésem, hogy a mellkasröntgenen, a szívproblémára utaló jeleket észre lehet-e venni, mint mondjuk szívelégtelenség, vagy bármilyen szívbetegségre utaló probléma? A tüdőgyógyász doktornő észrevette volna-e, ha valami erre utaló jel lett volna a röntgenen? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsa
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
15.
Tisztelt Kérdező! Súlyos szívelégtelenségnek lehetnek röntgenjelei, de egyéb szívproblémák mellkas röntgen alapján nem diagnosztizálhatók. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
14.
rozmaring kérdése:

Syncumar szedése mellett (4-4-5 mg) lehet rozmaring teát inni.?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem tudom, milyen hatóanyagok vannak a rozmaring teában. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
13.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, Igen gyakori vérnyomásingadozás nem képes fiatalkori koszorúérszűkületet okozni? Sokszor megfigyeltem, hogy nagyon nagy a systoles és diastoles nyomás közti különbség. 120/63 - 130 / 65 - 140/72... Ilyen nagy pulzusnyomás nem képes idő előtti érelmeszesedést, infarktust okozni nem dohányzó, ám sokat stresszelő lassan 30 éves fiatalembernél normális koleszterin szintek mellett sem? Köszönettel!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
13.
Tisztelt Kérdező! Ezek nem tekinthetők kóros értéknek, és nem vezetnek érlemeszesedéshez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
13.
julianna kérdése:

pészmékem vanköskzönöm szabad-e ceragem maszás ágyat használni.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
13.
Tisztelt Kérdező! Nem szabad. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
13.
bal melkasba fájdalom kérdése:

Kedves Doktor Nő! Most voltam mammográfián, tumorárnyék malignitás utaló jel nem látható, vélemény- kóros eltérés nem látszik. A mellemet vizsgáltam és szép, nincs benne csomó és a hónaljamba sincs, szép puhák a melleim. De néha úgy érzem, hogy a bal mellembe valami kisugárzik, a szívemet érzem, alapból nagyon pörgős hölgy vagyok, és teljesen a szívemet érzem, hogy van, vagy is kis fájdalmat, de aztán elmúlik, és a bal mellembe sugárzik ki, de a melleim rendben vannak. Köszönöm a válaszát---- Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
13.
Tisztelt Kérdező! Ez valószínűleg mozgásszervi eredetű(gerinc, izom, izület) panasz lehet, ha nem szűnik,javasolom, forduljon reumatológushoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
11.
Mr. Zaccmester kérdése:

Akkor a legbiztosabb megoldás a 24 órás vizeletgyűjtésből nézett katekolamin? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
11.
Tisztelt Kérdező! Sajnos önmagában ez sem eléggé egyértelmű, ajánlom figyelmébe az alábbi linket: http://www.50plusz.hu/services/labor/body/Vanillin-mandulasav?id=58 Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
11.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Dr Nő, köszönöm az előbbi kérdésemre a gyors választ. Viszont fél éve volt hasi ultrahangom. Ha lenne feokromocitómám, az ultrahang milyen valószínűséggel képes azt kimutatni? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
11.
Tisztelt Kérdező! Ez bizonyára a felvétel minőségétől és az esetleges phaeochromocytoma méretétől is függ, úgy hogy, ha nem látszik (esetleg a mellékveséket nem is nézték alaposabban), az nem zárja ki a fennállását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
11.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, olvastam nem egy olyan esetről, hogy mellékvese jóindulatú daganatával ( feokromocitóma ) rendelkező embert pánikbetegnek nyílvánítottak. Úgy tudom ennek a kivizsgálása sima vérvétellel nem mutatható ki, viszont képes életveszélyes vérnyomás kiugrásokat is okozni, olyan adrenalinlöketeket juttat a vérbe. A kérdésem az lenne ezt, hogyan tudnám saját megnyugtatásomra részletesen kivizsgáltatni, hogy nincs e feokromocitómám? Úgy tudom ilyen körű teljes kivizsgálást a Semmelweis egyetem 2-es belklinikáján végeznek. De háziorvosom oda meg nem akar beutalni... Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
11.
Tisztelt Kérdező! Ebben én aligha tudok önnek segíteni. Bizonyára talál olyan lehetőséget, hogy ha a háziorvosa nem utalja be ilyen kivizsgálásra, akkor a magánszektorban találjon megoldást erre a problémára. Üdvözlettel dr Tarján zsuzsa
2015.
07.
10.
Megszűnt? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy időben szerettem olvasni a kérdéseket- válaszokat az orvos válaszol oldalon.Ez megszűnt?köszönöm válaszát.Beatrix
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
10.
Tisztelt Kérdező! Abban a formában igen, mert az Orvostudakozó összeolvadt az IsmertOrvos honlappal. Kissé megváltozott formában (az illető orvos nevére keresve most is találhat válaszokat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
10.
123456 kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Azt szeretném meg kérdezni öntől, hogy mi okozhatja, hogy amikor eszek, és ahogy megy le az élelem, a jobb oldalon a gyomorszájtól jobbra egy kicsit el kezd fájni. Rögtön abba kell hagyni az evést, mert nagyon nagy a fájdalmam. Egy darabig nem ehetek és nem ihatok, mert nagyon fáj akkor. Ha abba hagyom az evést, akkor is fáj, de nem annyira, hogy kibírhatatlan. Voltam ultrahangon, de nem találtak semmit sem. Nagyon rossz így élni. Éhes vagyok és abba kell hagyni az evést. Már nem tudom mit csináljak. Kérem a segítségét, hogy mi lehet a gond. Köszönöm. Tisztelettel : Marika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
10.
Tisztelt Kérdező! Ezt személyes vizsgálattal lehet csak megállapítani, azt javasolom, keressen fel gasztroenterológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
10.
panik vagy pajzsmirigytulmukodes? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Februarban pajzsmirigy alulműködést állapitottak meg nalam, erre kaptam Euthyrox50et, igy 7,56rol 2,13lett a tsh-m. Aprilisban a doktorom emelt az adagon, es Euthyrox 75-öt kaptam. Júniusban neztek a tshmat, akkor 1,06volt, a t4 pedig 1,3. Kb 2 hete alig alszom ejjelente 3-4 orat, 1 hete rosszul lettem a munkahelyen, panikszerü tübeteim lettek, magas pulzus, remeges, szedules. Orvoshoz menten, ekg-n minden rendben, szemeszeten sincs jele sem magas vernyomasnak, sem cukorbetegsegnek! 2 napja nem vettem be az Eutyroxot, egy kicsit jobban vagyok, de szokott ramtörni feszültseg, remegés, csillogo szem, olyan mintha lazas lennek! A tsht hetfön ellenörzik! Lehetseges hogy tuladagoltuk a gyogyszert? Es ha igen mennyi idö alatt mulnak a tünetek? Köszönöm valaszat! Ågnes
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
10.
Tisztelt Kérdező! Lehetséges, de ezzel kapcsolatban endokrinológus kezelőorvosa (és nem csak a laborleletek!) adhat érdemi felvilágosítást! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
07.
Mr. Zaccmester kérdése:

De én vettem észre ezeket, és mikor mást kérdezek ők is azt mondják, tényleg kékesebb ilyenkor szemem alatt. De ha nem vagyok vérszegény, mi okozhat ilyen rosszullét alatt szemek alatti lilás-kékességet pl?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de nem tudok válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
07.
Mr. Zaccmester kérdése:

Doktornő azt még megfigyeltem, hogy rosszullét alatt elszürkül arcom kissé, és szemeim alatt lilásabb lesz... Ez mi lehet? :(
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
07.
Tisztelt Kérdező! Ugye ezeket a külső jeleket nem a súlyosnak ítélt, ájulás közeli állapotban saját maga megfigyelésével észlelte? Ha rosszul érzi magát, pihenjen le, ha ez kevés, kérjen orvosi segítséget. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
07.
Mr. Zaccmester kérdése:

3 kardiológus szerint enyhe mellső mezosystoles mitrális prolapsuson kívűl ( 1-es insuff. ) nincs szervi eltérés.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
07.
Tisztelt Kérdező! Leírt panaszai betudhatók a mai kánikulának, ezekkel a tünetekkel ma sokan találkoztunk, de ezek nem növelik a hirtelen halál kockázatát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
07.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, ma a nagy hőségben többször volt ájulásérzésem, szédülésem és mellkasi nyomásom. Egészséges szívvel hogy kerülhetek ilyen állapotba ebben a hőségben? A folyadékfogyasztás folyamatos, magnéziumot is szedek, vérnyomásom se alacsony. Az lenne a kérdésem: valakinek 29 éves korára annyira válhat labilissá a vegetatív idegrendszere ( bolygóidegre gondolok itt legfőképpen ), hogy fokozott erős izgalom hatására akár eszméletét is elveszítheti, és utána hirtelen megállhat a szíve? Ettől rettegek, hogy egyszer így elájulok és leáll a szívem. Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
07.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem tudok érdemi választ adni, hiszen nem tudhatom azt sem, hogy valóban egészséges-e, mint írja. Azt javasolom, hogy kérdéseit azt önt ismerő kezelőorvosnak tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
07.
Kriszta kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Azt szeretném kérdezni,hogy mi okozhatja azt,hogy már egy ideje nincs olyan nap hogy görcsös fájdalmat érzek a bal mellkasomnál, sokszor szúrni is szokott és van mikor szapora szívveréssel jár?! Előre is köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
07.
Tisztelt Kérdező! A panaszok jellege nem utal szervi szíveredetre, de személyes vizsgálat nélkül nem lehet megítélni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
06.
Extrasystole kérdése:

Üdvözlöm! 30 éves nő vagyok. A problèmàm az lenne hogy a napokban rendszeresen extraütéseim vannak főleg evés közben illetve mikor hajolgatok mi okozhatja esetleg reflux? Vagy sok hasazàs, torna miatt? köszönöm vàlaszàt!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
06.
Tisztelt Kérdező! Ez nagyon gyakori ritmuszavar, az ön által említett tényezők fokozhatják a gyakoriságát. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
05.
szív.uh kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem hogyan lehet önhöz kardiológiai vizsgálatra bejelentkezni? Vérnyomásprobléma szív uh vizsgálat . Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
05.
Tisztelt Kérdező! Jelenleg három munkahelyen rendelek, elérhetőségeim megtalálhatók a www.foglaljorvost.hu honlapon, itt online bejelentkezhet, szívesen fogadom. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
02.
Nagyon kellemetlen kérdése:

Jónapot! Egy pár kilóméteres futás után hazaérkeztem, és egyszer csak azt vettem észre, hogy szívverésnél a szívem, és a baloldali nyaki ütőerem egyszerre szúr, valamint nagy levegővételnél a fájdalom intenzitása nő! 16 éves vagyok, és nagyon aggódom, hogy ez egy komoly probléma lehet. Van okom az aggodalomra?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
03.
Tisztelt Kérdező! Ez a megterhelés következménye lehet, bizonyára nincs kóros jelentősége.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
02.
rosszullét kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 22 éves Lány vagyok Szeretném megkérdezni, hogy panaszaim (mellkasi nyomás, fáradékonyság, lapocka melletti fájdalom, kéz-láb gyengeség, enyhe szédülés, kéz bizsergés, néha orrvérzés) milyen betegségre utalhatnak. Jelenleg sajnos nincs időm orvoshoz menni, ezért fordulok Önhöz. Panaszaim kb. két hete kezdődtek, néha erősebbek, máskor gyengébbek. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Niki
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
02.
Tisztelt Kérdező! Ez elég változatos tünetcsoport, látatlanban nem tudom megmondani. A panaszok tartós fennállása vagy rosszabbodása esetén mégiscsak forduljon orvoshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
07.
01.
Elég kellemetlen kérdése:

Tisztelt doktor Nő! 25 éves férfi vagyok. Lefekvés előtt elkövettem azt a hibát, hogy ettem egy gyrost. Azóta nehezen aludtam, ég a hasam és fekvő helyzetben akár hogy fekszem háton vagy oldalt érzem, hogy a szívem kettesével ver, egy nagyobb amit a torkomban ia érzek és egy gyors pici utána, mintha pótolna. Csak és kizárólag fekvő helyzetben jelentkezik, illetve ha előre hajolok. Az elmúlt napokban is voltak ilyen szívütéseim, de főleg ébredés után. Lehet a sav okoz problémát vagy a puffadás miatt a rekeszizom nyomódik a szívhez? Mi lehet ez? Veszélyes? Elég kellemetlen érzés, emiatt nem tudtam kialudni magam.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
07.
01.
Tisztelt Kérdező! Bizonyára extrasystoliája van, ez kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. A gyomor túlterhelése, a felnyomott rekesz fokozhatja a jelenséget, de ez majd elmúlik. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához. üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
29.
Mr. Zaccmester kérdése:

Tisztelt Doktor Nő, az iránt szeretnék érdeklődni, hogy Frontin-ra és egyéb benzodiazepin készítményekre miért tilos akár csak mérsékelten is alkoholt inni? Hosszabb távon milyen pszichológiai, ill. milyen fizikai problémák léphetnének fel ezáltal? Legyen szíves ezt kicsit bővebben kifejteni. Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
29.
Tisztelt Kérdező! Ide másolom az orvosi leírás vonatkozó részletét, az idegen szavakat keresse ki a fordítóból, vagy a kérdésről kérdezze kezelőorvosát! "A benzodiazepinek a központi idegrendszer additív depresszióját váltják ki, ha együttesen alkalmazzák alkohollal, vagy egyéb gyógyszerekkel, melyek önmaguk is a központi idegrendszer depresszióját okozzák". Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
25.
vírus kérdése:

25 éves magas, vékony testalkatú férfi vagyok. Kérdésem lenne, észrevettem magamon, hogy amikor valamilyen vírus bujkál bennem akkor vagy herpeszek jönnek ki az ajkamon vagy fáj a mandulám. A konkrét betegség előtt egy héttel vagy közben főleg ülő, fekvő helyzetben szabálytalan, nagyobb szívütéseket figyelek meg ami a torkomban is érződik. Amikor nincs semmi bajom, általában több hétig teljesen nyugodt, szabályos a szívverésem. Okozhatja ezeket a panaszokat valamilyen baci, vírus (az EKG-n ezt is mondták) vagy a szívemmel lehet baj?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
26.
Tisztelt Kérdező! Ezt látatlanban nem tudom megítélni, kezelőorvosával kellene konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
25.
fáj! kérdése:

tisztelt doktornő! meg szeretném kérdezni mi bajom lehet?! hátfájásom régóta fáj és ezt megszoktam,de pár napja két mell közti csontom fáj.régóta dohányzom és egy kicsit félek esetleg tüdő probléma. kérem válaszoljon a levelemre.előre is köszönöm! márkus anett voltam!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
25.
Tisztelt Kérdező! A fájdalom lehet mozgásszervi eredetű (csont, izom, ízület), javasolom keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
25.
tomi20 kérdése:

TISZTELT DR NO.ON SZERINT NORMALIS VERNYOMAS E EGY 140 90 ES ERTEK JOVES MENES UTAN HIRTELEN MERVE.KOSZONOM VALASZAT.SZEP NAPOT.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
25.
Tisztelt Kérdező! Igen. Önnek is szép napot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
24.
zsibbadás kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Azt szeretném kérdezni hogy bal kéz zsibbadását mi okozhatja, környéktől lefelé, nem intenzív, inkább mintha apró tűvel szúrkálnák,egy két napig tart aztán elmúlik, majd pár hét múlva ismét jelentkezik. Már másodjára van ez. Vérképem jó, Decemberbem szív uh, EKG, terhelés,24 órás holter negatív, csak extrák voltak. Akkor nem volt ilyen zsibbadásom.Most ismét voltam vérvételen,szív ultranangon, EKG készült, mellkas röntgen, gerinc röntgen. Minden eredményem jó, csak enyhe gerinc ferdülést találtak. Sajnos pánik beteg vagyok, félek hogy a szívemmel van a gond azért zsibbad időközönként enyhén. Sokat stresszelek mostanában. Ön szerint Mitől lehet ez a panaszom, okozhatja a stressz? 30 éves nő vagyok. Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
24.
Tisztelt Kérdező! Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek. Javasolom, forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
23.
Ferenc kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném öntöl kérdezni hogy a Roxer 15mg 1x1 és a Fenobrat 250mg együtt alkalmazható-e köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
23.
Tisztelt Kérdező! Csak akkor, ha feltétlenül indokolt és a szoros ellenőrzés biztosított. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
22.
Jobb kamrai moderátorköteg mit jelent? kérdése:

Tisztelt Dr. Nő! Köszönöm az előbbi gyors válaszát. Szív ultrahangom enyhe MPS kivételével tökéletes. 29 éves srác vagyok. Jobb kamrán moderátorköteg látható, ez is oda van írva az echo eredményhez. Ez mit jelent tulajdonképpen? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
22.
Tisztelt Kérdező! A vékony moderátor köteg egy anatomiai képlet a szíven belül, a működés szempontjából nincs jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
22.
Mitrális prolapsus folyamatos stresszel okozhat végzetes ritmuszavart? kérdése:

Tisztelt Dr. Nő, érdeklődnék a felől, hogy egy éven át tartós folyamatos lelki megterhelés, szorongás képes e enyhe mitrális prolapsus ( jelzett I-II insuff. ) mellett hirtelen szívhalált okozni? Olvastam a neten, hogy sokszor a stressz, valamint a MPS önmagában is képes kamrai tachycardiát, kamrafibrillációt okozni. Előre is köszönöm őszinte válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
22.
Tisztelt Kérdező! Legjobb tudomásom szerint ilyen kórfolyamat nincs. Ne a net-en olvasgasson, orvosával konzultáljon az ön kockázatának mértékéről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuizsa
2015.
06.
21.
Nóra 37 kérdése:

Nem elrás doktornő a coverex -as comb 5 mg-ból kellett 2x1 ,és a tallitonból a 12.5 mg-ból szedtem eddig 2x1 -et, + a frontin 0,5 mg 2x1. Ezt le is írtam az elején.És akkora háziorvos a sok extrázás miatt a coverexet meghagyta napi 2x1-et ,a talliton meg lecserélte bisoblock-ra 5 mg 1x1, + a frontin maradt.De sajnos ugy veszem észre a vérnyomásom sokkal magasabb mint edigg szokott, és a szívem is jobban többet extrázik :(
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
21.
Tisztelt Kérdező! Első leveléből idézek: " coverex -as komb 5 mg 1x1,Talliton 12,5 mg 2x1)", ez volt félrevezető. A gyógyszeben levő indpamid okozhat alacsonyabb káliumszintet, ez fokozhatja az extra ütések számát, a káliumot pótolni kellene. A magasabb vérnyomásérték lehet idegességtől, de vissza is térhet a Tallitonra. Mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
20.
tomi20 kérdése:

Tisztelt drno.Hajnali 3 orakor hirtelen vernyomasmeres elvegzesekor 145 99.5 perc mulva a meres 125 85.Lehet ez normalis .Napkozbeni ertekek 125 85 135 80.Koszonom valaszat szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
20.
Tisztelt Kérdező! Ezt látatlanban nem tudom megmondani, az sem világos, hogy miért mért hajnali 3-kor vérnyomást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
20.
Nóra 37 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát és az információt, akkor napi 2x1 bisoblock-ot veszek be.még annyit szeretnék hogy az elsőt reggel a 2x1 coverex mellé szedem , amásodikat este vegyem be? Üdvözlettel:Nóra
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
20.
Tisztelt Kérdező! Igen, úgy a legjobb. Az, hogy most azt írta, hogy a Coverexből is 2x1-et szed, az csak elírás ugye? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
20.
Nóra 37 kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Sajnos gyermek korom óta túlsúlyos nő vagyok, 37 éves (jelenleg 123 kg) és ebből adódóan magas vérnyomásom alakult ki kb. 4 éve. Folyamatos kontroll alatt állok.leleteim negatívak.(gyógyszerek: coverex -as komb 5 mg 1x1,Talliton 12,5 mg 2x1)Rendszeresen naponta többször mérem a vérnyomásom,és jegyzetelem. 2015.05.24-én 17.órakor mért érték 178/103/91 bevettem 1 tensiomint majd 20 órakor megmértem ismét akkor már 207/113 azonnal mentünk be a sűrgősségire, mire beértünk és felvettek, addigra 220/110/103, emelkedett SpO2 98% antyhypertensiv szerekkel rendeződött. 120/80- ra. Ekg :Szinusz tachykardia gyakori kamrai komplexekkel..Gyakori VES miatt kardiológia szakrendelés.Erre időpontot aug.3.-ra kaptam.A gyógyszereket továbbra is szedem , de az értékek elég ingadozóak. Illetve a exrtázások állandóak,és ettől nagyon pánikolok,és folyamatos halál félelmem van,ezért kaptam frontint 0,5 mg 2x1 ,de változás nincs.Házorvosom javaslatára a Coverex -as comb 5mg megduplázta 2x1,és a Tallitont lecserélte bisoblock 5 mg 1x1.Javasolta ha kevésnek látom akkor duplázzam meg a bisblock 2x1 -re. Pár napja szedem de sajnos a pulzusom alacsony az extrázások miatt 137/83/47, 135/97/43, 162/70/56, 121/74/51 ez ma mért adat.Ebben szeretném a tanácsát kérni ,meg merjem e duplázni a bisoblock-ot.A Doktornő szabadságon van ezért sajnos a segítségére nem számíthatok.Nagyon félek a következményektől,hisz mérésenként 8-11 extrám van. 2015.06.08 tól SZIGORÚ diéta napi max 1500-1700 kcal bevitel ,heti 0,5 kg fogyás.Tornázni is szeretnék, de az extrázások miatt kimélnem kell a szívem. Ülőmunkát végzek. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
20.
Tisztelt Kérdező! A mért pulzusa az extra ütések miatt alacsony, mivel azokat a műszer nem érzékeli. Nyugodtan próbálja szedni az előírt adagban a Bisoblockot, emellett tünetileg magnézium szedése javasolt. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
20.
reggeli szívritmuszavar? 2. kérdés kérdése:

Köszönöm a válaszát! Mitől fordulhat elő mindig csak ébredés után, illetve ritkán sportolás közben?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
20.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően az akarattól független idegrendszer ilyenkor fokozott tónusú állapotban van átmenetileg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
16.
reggeli szívritmuszavar? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 195 centis magas, 70 kiló és 25 éves vagyok. Olyan problémával fordulok Önhöz ha ez valóban probléma, hogy reggelente ébredés után fél óráig extrákat ver a szívem, úgy, hogy kb. minden 10.ik után jön egy extra ütés. Amatőr sportoló vagyok, foxizás közben is előfordul. Ez veszélyes vagy természetes? Nem rég történt laborvizsgálat és nyugalmi ekg, mindkettő negatív lett.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
16.
Tisztelt Kérdező! Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
15.
Ibolya kérdése:

íKedves Dr.-nő! A kérdésem a következő lenne:70 éves vagyok.Több éve szedek vérnyomáscsökkentőt.Legutóbbi ECHO vizsgálatom eredménye nagyobb problémát nem mutatott,EF: 60 % volt,de az előtte csinált EKG eredményem nem tetszett az orvosomnak és terheléses izotóp vizsgálatra adott beutalót a MÁV kórházba,ahol a nyugalmi vizsgálatot elvégezték,majd ezen a héten lesz a terheléses,amiről azt a tájékoztatást kaptam,hogy nem fizikai /futópados/ hanem gyógyszeres,injekciós terhelés lesz az izotóp mellett.Kicsit tartok a gyógyszeres terheléstől,mert már volt pitvar fibrillációm is,és nem tudhatom milyen terhelésnek teszik ki gyógyszerrel a szivemet,amit kontrollálni nem tudok,mnt a futópadost,ahol leállhatok,ha nem birom a terhelést.Itt esetleges infarktusra,szivleállásra gondolok,amit a gyógyszer esetleg okozhat.Kérdésem lenne,mi a véleménye a témával kapcsolatban?Nem ragaszkodhatom e a fizikai terheléses vizsgálathoz,akár magán rendelésen. Válaszát megköszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
15.
ld. előző válaszomat
2015.
06.
15.
Ibolya kérdése:

íKedves Dr.-nő! A kérdésem a következő lenne:70 éves vagyok.Több éve szedek vérnyomáscsökkentőt.Legutóbbi ECHO vizsgálatom eredménye nagyobb problémát nem mutatott,EF: 60 % volt,de az előtte csinált EKG eredményem nem tetszett az orvosomnak és terheléses izotóp vizsgálatra adott beutalót a MÁV kórházba,ahol a nyugalmi vizsgálatot elvégezték,majd ezen a héten lesz a terheléses,amiről azt a tájékoztatást kaptam,hogy nem fizikai /futópados/ hanem gyógyszeres,injekciós terhelés lesz az izotóp mellett.Kicsit tartok a gyógyszeres terheléstől,mert már volt pitvar fibrillációm is,és nem tudhatom milyen terhelésnek teszik ki gyógyszerrel a szivemet,amit kontrollálni nem tudok,mnt a futópadost,ahol leállhatok,ha nem birom a terhelést.Itt esetleges infarktusra,szivleállásra gondolok,amit a gyógyszer esetleg okozhat.Kérdésem lenne,mi a véleménye a témával kapcsolatban?Nem ragaszkodhatom e a fizikai terheléses vizsgálathoz,akár magán rendelésen. Válaszát megköszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
15.
Tisztelt Kérdező! Az ergometria (futópados vagy kerékpáros terheles) akkor informatív, ha el tudja érni a kívánt terhelési szintet, ha hamarabb meg kell szakítani kifáradás, légszomj, lábfájdalom stb. miatt, akkor az értéke nem elegendő. Másrészt a gyógyszeres terhelés is felfüggeszthető injekció adásával és az ön által aggályos komplikációktól nem kell tartania. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
02.
keringési zavar kérdése:

T. Doktornő! Még április elején az ügyeletes orvos ortosztatikus hypotóniát állapított meg + kevert szorongásos és depressziós zavart, de ez utóbbit nem hiszem el max kicsit szorongok a tömegtől meg munkakeresés végett de depressziós nem vagyok. Viszont azóta is szívdobogásra ébredek mindig. De én a tüneteimet inkább a krónikus hypotóniának érzem de nem figyelgetem annyira magamat nem hergelem magam direkt hogy beleképzeljem csak hát ott említik pl. a memóriát ami nekem elég rossz ezért nem is jött be 1-2 munka egyiknél elküldtek másiknál én nem mertem bevállalni... És még amiket írnak: fáradékonyság, cselekvőkészség csökkenése,reggeli ébredés elhúzódó, étvágy csökkenés és ha túl sokat eszem szívdobogás, kezeim és lábaim gyakran hűvösek a hidegre fokozottan érzékeny vagyok. Ezt tényleg így érzem. Tornázni is csak mértékkel tudok mert szintén szívdobogás a vége+ elfáradok. Múltkor a túl heves mozgástól (tánc) már megfájdult a fejem,tarkóm környéke is. Másik, hogy voltam szintén még ápr. elején egy 12 elvezetéses EKG-n és ez van ráírva: 25mm/s 10mm/mV 35Hz - be 50Hz - be és a papíron lévő vonalak nem teljesen egyenletesek nem olyanok mint pl. ezen az oldalon lévő képen > http://kardiologiai-maganrendeles.hu/hu/12-elvezeteses-ekg.html < hanem közelítenek egymáshoz az első és az utolsó oldalon. Ez mit jelent? ( jelenleg nincs tb-m azért nem mentem vissza a háziorvosomhoz most intézem, azért kérdezem Önt) Tisztelettel: lány/25
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
02.
Tisztelt Kérdező! Panaszaiban biztosan sok pszichés tényező van, a többit személyes szakorvosi vizsgálat tisztázhatja, látatlanban nem ítélhető meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
02.
keringési zavar kérdése:

T. Doktornő! (az előző kérdező vagyok) 90-100 volt egyszer amíg nem ittam, utána felment 117re. Amúgy mindig alacsony volt a vérnyomásom és csak agórafóbiából fakadó szívdobogásaim voltak. De volt egy dehidrációm április elején és azóta rossz ( 13 nap alatt 2kg fogytam így mostanában 174cm és 55kg vagyok, de nem akartam fogyni csak feszesíteni viszont alig ittam). Másik kérdésem hogy a kiegyenesedett nyaki gerinc okozhatja-e a keringési zavart? Bár nem fáj a nyakam csak ropog feszül meg merev kissé. És még egy kérdés: a kihülésérzés szívdobogással és bizonytalanságérzettel lehet hogy ritmuszavar? Vagy ez még betudható a frontérzékenységnek? mert 11 évesen egyszer megállípítottak nekem egy ilyet 12elvezetéses EKG-n hogy félre ütött vagy ilyesmi de azt mondták akkor hogy nem kell vele törődni az amúgy nagy valószínűséggel lelki alapon volt. Köszönettel: 25/L
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
02.
Tisztelt Kérdező! A dehidrált állapotban mért alacsonyabb vérnyomás nem tekinthető hypotoniának. Milyen keringési zavarra gondol? A többi panasz leginkább pszichés eredetűnek tűnik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
06.
01.
... kérdése:

T. Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy a krónikus hypotonia és a frontérzékenység mennyire nehezítené meg a gyerekvállalást a későbbiekben. Mennyire menne le a vérnyomásom ha terhes lennék? nem veszélyes-e? Tudtommal semmilyen szívpanaszom nincs, de régen volt idegi alapú szívdobogásérzésem (agórafóbiából fakadóan) néha még előjön ha izgulok, stresszelek valami kapcsán. Köszönettel: egy 25 éves lány
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
06.
01.
Tisztelt Kérdező! Én azt sem tudom, hogy most mennyi a vérnyomása, így sajnos, fogalmam sincs, hogy egyáltalán változna-e. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
29.
keringèsi problèma kérdése:

Tisztelt Doktor No 25 èves vagyok 3 honapja szultem elso gyermekem indittott szulèssel magas vernyomàs miatt 150/100 magas vèrnyomàs terhesseg alatt alakult ki. Gyogyzeres kezelèst kaptam de mellèkhatàsok miatt abba kellett hagynom. Azota a vernyomàsom gyogyszer nèlkul reggel kelès utàn 109/70 dèlutàn 140/90 estefele viszont van hogy felmegy 150/100-ra ami pihenès hatàsàra visszatèr a normàlis szintre. Veszekedès utàn amit mèrtem 180/110 ami szintèn nyugott àllapotban visszament 130/80-ra. Normàlis az hogy veszekedès hatàsàra ennyire felugrik? On szerint kellene folytatnom a gyogyszeres teràpiàt ? A màsik problàmàm az lenne hogy sètalàs hatàsàra vagy àllàs kozben a làbfejem bevorosodik a làbujjaim inkàbb mintha leszàlna a ver es nem keringene vissza csak vizszintes helyzeetben ter vissza a normàl szinère fàjni nem fàj dagadni nem dagad ez on szerint mennyire sulyos vagy mit tehetnèk ellene ,minek a jele lehet? Vàlaszàt elore megkoszonom tisztelettel: Fruzsina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
29.
Tisztelt Kérdező! Ami a vérnyomását illeti, azt tartós vérnyomás monitorozás (ABPM) segítségével lehet eldönteni, másik kérdésére nem tudok válaszolni, ez személyes orvosi vizsgálatot igényel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
28.
Ildikó kérdése:

Tisztelt Doktornő! 50 éves vagyok. Vér és vizeletvizsgálatot csináltak az éves kötelező szűrésen a munkahelyemen. Az összes laborértékem a megengedett tartományban van. De a vérsüllyedésem 36. Ez mit jelenthet? Köszönöm válaszát Ildikó
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
28.
Tisztelt Kérdező! Többféle oka lehet, gyulladás, mozgásszervi betegség, akár daganat is, ki kellene vizsgáltatnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
25.
S.O.S kérdése:

Tisztelt doktornő!Édesapám ügyében fordulnék Önhöz tanácskérésért.Édesapám kb.10 éve antikoagulálva van/Syncumar mite napi 2,5-3 mg. laborkontrollok mellett/,pitvarfibrillatio miatt.Kb.2 hónapja bal lábán nyirokkeringési zavar következtében lympha-csorgást észleltünk,minek következtében az alszár vörös,duzzadt,a bőr macerálttá vált,hámhiányos.Az erei a Syncumar-kezelés óta elég "hervadt" állapotúvá váltak.Szakadékonyak,sérülékenyek,haematomizálódnak a legkisebb ütés hatására is.Apukám valamikor,az ősidőkben Colfarit tabl-t szedett,csak akkor gyomorpanaszaira való tekintettel átállították Syncumarra.Azt szeretném kérdezni,hogy egy pl.Aspirin protectre való átállás lehetséges volna-e átmeneti megoldásként,amíg az erei valamelyest regenerálódnának.Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
25.
Tisztelt Kérdező! Ez komoly kérdés, de látatlanban nem lehet jó választ adni rá. Édesapja személyes orvosi vizsgálata szükséges, hogy tulajdonképen mi áll a lábon levő eltérés hátterében, és esetleg angiológiai (érgyógyászati) vizsgálat alapján alternatív véralvadásgátló kezelés (pl. Xarelto) adása is szóba jön. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
23.
szívzörej kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát! Most elkezdtem aggódni,mert úgy olvasom,hogy a billentyűelégtelenség ha súlyos,azt műteni kell! Ja súlyos lenne,annak mik a tünetei? Ha kiderül,e,hogy ilyen betegségem van,ezzel végezhetnék bármiféle gépjárművezetői munkát? Nálam már álapítottak meg zörejt,de eddig nem tették szóvá,pedig 1 éve voltam üzemorvosnál! Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Attila
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
23.
Tisztelt Kérdező! azt javasolom, hogy további kérdéseire adható spekulatív válaszok helyett menjen el kardiológiai kontrollvizsgálatra, ott bizonyára megfelelő választ kaphat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
23.
szívzörej kérdése:

Kedves Doktornő! Az lenne a kérdésem,hogy a mitralis prolapsus okoz e szívzörejt? Ha igen,akkor ez természetes velejárója? Tisztelettel: Attila
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
23.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus nem, az esetleg kísérő billentyűelégtelenség igen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
23.
szív kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm a válaszát! Azt szeretném még megkérdezni,hogy az EKG kimutatja e a telesystolés mitralis prolapsust? Vagy csak akkor,ha súlyossá vált? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Attila
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
23.
Tisztelt Kérdező! Az EKG nem mutatja ki. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
23.
szív kérdése:

Kedves Doktornő! Szerdán fogok menni autóbuszvezetői üzemorvosi alkalmassági vizsgálatra,ahol lesz EKG is! Nekem kis telesystolés mitralis prolapsusom van,de teljesen tünetmentes vagyok,gyógyszert sem kell szednem,teljesen normális életet élek! Az lenne a kérdésem,hogy ez lehet e kizáró ok,hogy buszsofőr lehessek? Az EKG jelzi valahogy ezt a kis eltérést? Elképzelhető,hogy az alkalmasságom megállapitása előtt továbbküld kardiologiai ultrahangra? Aminek az lehet a veszélye,hogy lecsúszok a munkafelvételről! Vagy elegendő lenne,ha elvinnék egy 2009es eredményt? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Attila
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
23.
Tisztelt Kérdező! A prolapsus általában valóban ártalmatlan állapot, de mivel az érintett mitralis billentyű elégtelenségét okozhatja, az időszakos ellenőrzés (ultrahanggal) mindenképpen indokolt. Kár, hogy erre 2009 óta nem került sor. Nem tudom, hogy az orvos mit fog csinálni, szabályos esetben az aktuális állapot rögzítése indokolt lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
22.
Nikoletta kérdése:

Tisztelt Doktornő! Én 25-éves lány vagyok,,,és minden nap azzal a negatív érzéssel találkozom hogy enyhe nyomást érzek a mellkasomba,,ill időnként szurkál..eléggé agodó típus vagyok,, próbálok vele nem foglalkozni,,,de az életminőségemet rontja azzal hogy naponta többször is találkozom vele,,természetesen jártam vele a háziorvosomnál is aki azt mondta hogy biztos a stresz miatt van v a pánikosságom okozza!! Szedjek frontint ha nagyon zavar hát köszönöm szépen nyugtatót biztos nem fogok szedni főleg ha nem is attól van,,, hozzá teszem hogy elégé lúd talpas vagyok és a test tartásom se a legmegfelelőbb ill álló munkát végzek,,bár nem vagyok orvos de gondoltam rá hogy lehet ez okozza a problémát :( Kérem adjon egy tanácsot,,,mi lehet ennek az oka mert félek vissza menni a háziorvosomhoz! És még lenne egy buta kérdésem is..érszürkületi problémek ennyi idősen előfordulhatnak? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel: Nikoletta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
22.
Tisztelt Kérdező! ennek az érszűkülethez semmi köze, a panaszaiban mozgásszervi okok játszhatnak szerepet, forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
22.
HXL kérdése:

Tisztelt Doktornő! 1 éve reflux-szal kezelnek, bár tükrözések nem igazán igazolták, illetve az első igen, a második nem... 1 hónap külônbséggel. Torkomban ételérzet miatt fordultam anno orvoshoz, gyomrom csak ritkán égett, savas visszafolyás is 1-2-szer volt. Azóta Esomeprasol Sandoz 40mg szedek, napi 1-et. Most 2 napja ég a mellkasom, fáj a szegycsontom alsó része, tapintásra nagyon érzékeny, de a csont inkább. Lehet-e ez gyomor, ill. reflux probléma, vagy inkább reumatikus, izületi? (Költözés miatt sokat emelek, pakolok...) Félek a fekélytől, csak remélni tudom, hogy a gyógyszer mellett nem alakul ki. Rettentő stresszes időket élek jelenleg, lehet-e idegi, és vagy is-is? Nagyon köszönöm előre is megtisztelő válaszát. HXL
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
22.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
21.
Savtúltermelés vagy hiány? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Eddig azt hittem, gyomorsav túltermelésem van, de most már nem vagyok benne biztos. Nem gondoltam volna, hogy hasonlóak a panaszok mindkettőnél. Hogyan lehetne ezt kideríteni gyomortükrözés nélkül, mert azt nagyon nem szeretném? Régen szedtem a Nolpaza gyógyszert, amikor panaszaim voltak, és segített. Most nem szedek semmit, Salvus vizet iszom, ami nem használ, illetve most próbálkozom gyógyteával. A panaszaim, a gyomorégés, nyálkahártya irritáció a szájban, torokban, illetve szájszárazság, főleg reggelre, néha böfögés, csuklás evés után, nagyon ritka mikor a torkomban érzek vissza egy kis savat, ami nem mar, állandó éhségérzet, illetve szokott még néha a hasam, hátam fájni a savtól, és puffadás. Nem dohányzom, nem iszom alkoholt, kávét, stressz az van olykor. Ez most hiány, vagy túltermelés lehet? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsanna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
21.
Tisztelt Kérdező! Nem világos számomra, hogy miért gondolja, hogy most nem ugyanúgy sok sava van mint korábban? Leírt panaszai sok savra utalnak, de gasztroenterológushoz el kellene mennie, mert ha változnak a panaszok az nemcsak savhiányt, hanem annál komolyabb bajt is jelezhetnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
20.
Balu kérdése:

Tisztelt Doktornő! Alábbi lenne a kérdésem. Kaptam egy beutalót a következő szöveggel:"Kérjük betegünk DPD-terheléses myocard.scintigraphias vizsgálatát perfúziós zavar megitélése céljából". Szeretném megtudni,hogy ez mit jelent,ugyanis egy másik betegségem miatti kontrollon(hasi aorta aneurysma 88x48x42mm) a kezelő érsebész az alábbit írta."RR110-120gmm tartása,abszolút kimélő életmód javasolt.Az esetleges kardiológiai vizsg.során tensio emelkedéssel járó vizsg.nem javasolt"Jár-e a DPD-terheléses vizsgálat vérnyomás emelkedéssel illetve az érsebész véleménye és a vizsgálat kizárja-e egymást.Lehet-e a terheléses vizsgálatot valamilyen más módszerrel kiváltani? Várom válaszát Tisztelettel és előre is köszönöm.László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
20.
Tisztelt Kérdező! Mellékelek egy leírást a DPD-terhelésről Dipyridamol terhelés: Dipyridamol terhelésre azon betegek kerülhetnek, akikben fizikai terhelés nem végezhető. A dipyridamol alkalmazás kontraindikációja spasticus tüdőbetegség, magas fokú AV blokk, illetve glaucoma. Amennyiben a vizsgálatot megelőző 12 órában a beteg theophillin származékot (kávét, teát, illetve e csoportba tartalmazó gyógyszert) fogyasztott, dipyridamollal megfelelő szintű hatás a coronária áramlásra nem biztosítható, a terhelés ineffektív lesz. A terhelés előkészítése, monitorizálásra nem különbözik a fizikai terheléstől. Ezen gyógyszeres terheléshez azonban a beteg ágyra fekszik, a dipyridamolt 0,14 mg/tskg/min dózissal összesen 4 percig kapja, majd 6 perckor adjuk be a radiopharmakont. A terhelés során folyamatos EKG monitorizálás, percenként EKG nyomtatás és vérnyomás mérés történik. Amennyiben ischaemiára utaló jel nincs, a beteget a 8. percig monitorizáljuk, majd óvatos felültetés után, saját lábán az izotóp labor aktív várójába irányítjuk. A dipyridamol hatás teophyllin származékkal (Theospirex ½-1 amp) felfüggeszthető, de erre csak ischaemiára utaló jelek esetén van szükség. Még egy dolog: természetesen önnek joga van nem hozzájárulni a vizsgálat elvégzéséhez. Nem tudom, mi az indikációja a vizsgálatnak, természetesen egyéb vizsgálatok (koszorúérfestés) is szóba jöhet szükség esetén. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
19.
Bízalom kérdése:

Kedves doktornő! 59 éves vagyok. Régóta küszködök azzal,hogy gyakran kell vizeletet üríteni,még éjszaka is fel kell kelnem .Voltam laborvizsgálaton és ott semmi nem utal veseproblémára.Terheléses cukorvizsgálatom is voltam és negatív az eredményem. Vérnyomásra szedem a Tanydon 80mg tablettát /előtte Meramylt o,5mg-ot szedtem,reggel 1 tablettát,2 hónapja változtatott a háziorvosom Tanydonra. A vérnyomásom jónak mondható,124/74,118/70 körül van. Terheléses vércukorvizsgálaton is voltam,szintén negatív lett. A Laborvizsgálat során magas GGT-t /164-200 érték/diagnosztizáltak,a másik két érték jó! A háziorvosom javasolta a hepatitis C-re a vizsgálatot,ami szintén negatív lett. Naponta kb.1,5-2l ásványvizet iszom,nem tudok többet!Ahhoz,hogy tanácsot tudjon adni a doktornő,le írnám,hogy milyen gyógyszereket szedek:Reggel:1tbl.Tanydon 80mg,Frontin 0,25mg 1 tbl,1tbl.Silegon 70 mg ,Apo-Famotidin 20mg, 1tbl. Calci-Trió Délben: 1tbl.Frontin 0,25mg, 1tbl.Detralex 5oo mg,1tbl.Silegon 70mg tabletta Este: 1tbl.Amlodipin-Teva 5mg taletta,1tbl.Calci-Trió ,1tbl.Detralex 5oomg, 1tbl.Frontin 0,25mg ,1tbl.Apo-Famotidin 20mg tabletta Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsa
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, a részletes leírás sem pótolja a személyes vizsgálatot, látatlanban nem tudok önnek érdemi választ adni. Konzultáljon kezelőorvosával, vagy keressen fel személyesen egy belgyógyászt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
17.
tetovalas kérdése:

Tisztelt Doktorno Szivbilentyu prolapsusom van de nem szedek ra semmit. Csinaltathatok tetovalast?! Elore is koszonom. Lea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
17.
Tisztelt Kérdező! Ez a prolapsus nagyságától és az esetleg kísérő billentyű-elégtelenségtől függ. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
17.
irritáló köhögés kérdése:

Tisztelt Doktor nő!!! Náthás voltam, de pár nap alatt lezajlott, mivel erősítem az immunrendszeremet gyógygombával és 1000 mg- c vitaminnal, de most a napokban ilyen irritáló köhögésem van este körül. Minden szűrésem negatív, melyre évente eljárok, az egészségem érdekében, menjek el tődőszúrésre?? de a hátam, a mellkasom nem szúr, jól érzem magam, csak irritál ez a köhögés este.. köszönöm a válaszát---Ditta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
17.
Tisztelt Kérdező! Lehet gégészeti oka is, mindenképpen keressen fel orvost az ok tisztázására. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
15.
Gyomorpanasz kérdése:

Üdvözlöm, Több mint egy éve kezdődtek a panaszaim, természetesen elmentem a házi orvosomhoz, aki elküldött vérvételre, és hasi ultrahangra. De semmi eltérést nem találtak. Kaptam egy gyomornedv ellenálló gyógyszert. Ezt szedtem is. A panaszaim a következőek: nyomás a gyomorban, néha hányinger, szédülés, fáradékonyság. Mit javasol, merre induljak el, mert így elég kellemetlen a munkavégzés is, és a napjaim is nagyon rosszul telnek. Köszönöm, Üdv: Tóth Réka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
15.
Tisztelt Kérdező! Legjobb lenne, ha egy gasztroenterológushoz (gyomor-bélbetegségekkel foglalkozó szakorvos) fordulna panaszaival. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
12.
gyomor fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Anyukámnak az utóbbi időben nagyon fáj a gyomra és a vécézési szokása is megváltozott,sűrűbb lett. Elég sok orvosságot szed és azóta jelentkezett ez nála mióta a reumán felírtak neki jópárat. Van neki olyan orvosság is ami gyomor kimélőként szed és ha ezt beveszi utána egy darabig jobb neki. Volt régebben epekő műtétje is. Vissza ment a belgyógyászatra, de sajnos ahová ment nem igazán veszik emberszámba a beteget és nem mondtak neki semmit. Enni már alig mer valamit, mert fáj a gyomra tőle bármit eszik. Érdeklődnék, hogy ez a sok orvosságtól lehet, vagy esetleg valami más okozza? Segítségét előre is köszönöm!!!! Tisztelettel: Szemán Attila
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! A reumatikus panaszok elleni gyógyszereknek, az ún. non-steroid gyulladáscsökkentőknek sajnos gyakori mellékhatása a gyomorpanasz, nem csak fájdalmat, hanem akár fekélyt vagy vérzést is okozhatnak. Édesanyja menjen vissza a reumatológushoz, vele beszélje meg a gyógykezelést! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
10.
szalmonellózis vagy egyéb bélbetegség? kérdése:

Tisztelt Doktornő! 26 éves nő vagyok.Külföldön dolgozom (Ausztria) hotelben,illetve gyerekekre is vigyázom. Január közepe óta dolgozom itt,a tüneteim kb. márciustól jelentkeznek (korábban már voltam itt 1 évet,akkor nem voltam beteg).Éjszaka arra ébredek,hogy fáj a hasam (nyomó,telítettségérzés)leginkább a gyomorszájam környéke,a hasam jobb oldala és fel vagyok puffadva. (nem tudom se behúzni,se kidülleszteni) Záptojásszagú gyakori büfögés.Utána hullámszerűen felváltva hányok (kevés étel,sok hab,a végén epe,néha vér) és hasmenésem van (ez többnyire víz(sugár) és sárgás nyákos minimális mennyiségű széklet,ami rendkívül büdös záptojás szagú).Ez tart kb. 3-5 órán keresztül kis szünetekkel. Nyomásra a hasam bugyborékoló hangokat ad,főleg a vakbél környékénél,illetve hangosan "morog".Még aznap néha hányás hasmenés,bő habos nyáltermelés.Másnap jobban érzem magam,a hasmenés még tart pár napig.Ez előfordult március óta kb. ötször,de egyre gyakoribb.A higiénia hagy kivetni valót maga után a konyhán,ezért szinte egyáltalán nem eszek tejtermékeket,tojást. (ezeket egyébként sem fogyasztom) Gyakran mosok kezet is.Ezek a tünetek szalmonellózisra utalnak vagy ételmérgezésre,vagy allergiára vagy egyébre?Volt nemrég egy hétig tartó torokgyulladásom,ami lehet legyengíthette az immunrendszerem,de egyébként sosem vagyok beteg,még náthás se.Jelenleg nem tudok orvoshoz fordulni,1 hónap múlva utazom haza és szeretném kivizsgáltatni magam,milyen vizsgálatokat javasol?Tüneteim alapján tovább adhatom-e a baktériumot/kórokozót,vagy lehet,hogy csak hordozó vagyok?Mivel tudnám megelőzni ezt az állapotot?1 napig tart csak,de rendkívül kellemetlen,fájdalmas és kimerítő.Az evés is nehezen megy utána,már nem is merek enni.Diétát tartok.Többnyire csak palackozott vizet iszok (napi 1,5-2 l) vagy néha gyümölcslevet.Lehet,hogy sok a gyomorsavam is?Tudna nekem valamilyen vény nélkül kapható gyógyszert,teát vagy egyéb készítményt ajánlani?Illetve mik azok,amiket semmiképpen ne fogyasszak? Köszönöm:R.Tekla
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
10.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet megítélni, de gyanús bélfertőzésre, és ez aggályossá teszi, hogy munkakörét/munkaköreit ellássa, mert tényleg továbbadható. Alkalmassági vizsgálat ezekben a munkakörökben nincs? Jó lenne, ha mielőbb sikerülne tisztázni az okot, és megtalálni a gyógykezelés módját. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
05.
magas pulzus kérdése:

Kedves Doktornő! 22éves vagyok,50kg és a nyugalmi pulzusom mindig 80-90/perc felett van. Hobbi szinten sportolok,de nem különösebb állóképességet igénylő sportot. Kocogásnál,futásnál gyakran használok pulzusmérő órát és azt vettem észre,hogy már minimális fizikai terhelésnél,pl. kocogás 170-re felmegy a pulzusom,közepesen erős futás esetén pedig 180-197/perc a pulzusom és hiába lassítok, nem megy 180 alá. Anyukámnak szívbillentyű zavara van és szintén magas pulzusa.Vérnyomásproblémák is voltak már a családban,bár az én vérnyomásom többi értéke a normál kategóriában áll.Ön szerint érdemes kivizsgáltatni, mi állhat a magas pulzus hátterében? Néha feszítő érzést érzek a szívem felőli oldalon,mint ha egy billentyű kipattanna a helyéről,de ha nagy levegőt veszek visszapattan és elmúlik a feszülés.Nem tudom ennek van-e különösebb jelentősége vagy csak egy rossz levegővételtől,mozdulattól lehet. A választ köszönöm,üdvözlettel:N.Zsófia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! Szapora pulzusszámot okozhat láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés, de lehet alkati is. Ha szervi betegség kizárható, sportosabb életmód javíthatja a nyugalmi pulzust, ezért fizikailag aktívabb életmód javasolt, természetesen fokozatosan. Kétség esetén forduljon kardiológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
05.
Tóth Imre kérdése:

Tisztelt Tarján Doktornő! 37 éves férfi vagyok. (nem iszom, nem dohányzom, nem kávézom) Fogyókúrázom. 120kg-ról már sikerült 109kg-ra lefogynom. Minden szempontból jól érzem magam. Sokkal könnyedebb, mozgékonyabb vagyok. Az egyetlen problémám: A hasamon most vettem észre, hogy 3db 1cm átmérőjű sárga folt jelent meg. Kettő a köldököm mellett bal oldalon, a harmadik a jobb oldalon kicsit feljebb. Mi lehet ennek az oka? A sárga színről a máj jutott eszembe. Lehet, hogy májam nem bírja a fogyást? Érdemes lenne csináltatnom egy májfunkciót? Egyébként a közérzetem jó, szemeim nincsenek besárgulva és máshol sem sárga a bőröm. Hasam kissé gyűrött a megereszkedett bőr miatt (mivel pocakom nagy része lement). Lehet, hogy a sárga foltok csak a bőr megereszkedésének valamilyen ideiglenes mellékhatása csak? Előre is köszönöm szíves válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnos fogalmam sincs, a májeredetű sárgaság nem szokott foltokban jelentkezni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
04.
Györi Róbert kérdése:

Üdv doktornö.Az volna a kérdesem h tavaj decemberbe kaptam a beutalot a haziorvosomtól,es most 6-kán van az időpontom a kardiologiára.Érvényese meg a beutalom?köszönom szépen elöre is
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
04.
Tisztelt Kérdező! Ha a beutaló alapján mostanra kapott időpontot, akkor bizonyára érvényes a beutaló. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
04.
köszönet vese kérdése:

Kedves Doktor nő!! Hálásan köszönöm a válaszát az ampulláris tipusu vese témában, és még egy kérdésem lenne és többet nem zavarom ezzel a témával nagyon megnyugtatott, és hálás köszönetem ÖNNEK!!! Szűréseink negatívak, ahogy írtam 25 éves hölgy vagyok és mindig negatív az eredmény, melyet önszorgalomból teszem, hogy évente eljárjak szűrésekre, az uh hasi uh-m is negatív, és itt derült ki, hogy ampulláris tip. a vese, kérdésem, hogy ez miatt én nyugodtan szülhetek, ha eljön az ideje, ez nem befolyásolja??? akkor ez egy normális variáns és megnyugodhatok??? még egyszer köszönöm és ne haragudjon kedves dr. nő, hogy ennyit zaklattam , de ilyen egészségmániás hölgy vagyok, akkor nem kell aggódnom, köszönöm megnyugodhatok?? köszönöm még egyszer a válaszát--- és nem zavarom tovább.. köszönöm -- tiszteletem --- Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
04.
Tisztelt Kérdező! Igazán nagyon szívesen, és nyugodjon meg, ez egy normális variáns, ami miatt nem kell komplikációktól tartania. Sok sikert kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
03.
Anita kérdése:

Tiszteletem. Édesapámat tegnap kellett bevinni a kórházba infarktus gyanúval. Egyenlőre nem montak semmit de odalyukadt ki a dolog hogy valami gond van a veséjével. Már kb 11éve is ezt mondták neki. Biopsziát akartak nála csinálni annó de ő nem engedte. Tudom látatlanba nemtud diagnózist adni.Attól Félek Nehogy rák legyen,nagyon aggódom. Ön szerint mi lehet? Mi a legvalószínűbb ha semmi tünete nincs emiatt? Kérem emailben is válaszoljon mert nem mindig tudok ide feljönni. Nagyon köszönöm előre is a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
03.
Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésre ma az Orvostudakozón már próbáltam válaszolni, a lényeg, hogy látatlanban nem tudom megítélni és hogy a tünetek hiánya nem jelenti a probléma hiányát. Emailben nem szoktam válaszolni, de most nem is tudnék, mert nem adott meg elérhetőséget. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
05.
03.
lac54 kérdése:

T.Doktornő! Heti 1 szer vízhajtót szedek. /Furon40/ Kaldyum 600 sót írtak fel hozzá. A vízhajtó szedése utáni órákban gyakran előfordul, hogy mellkasi vagy rekeszizom görcseim vannak. Ezek 1 nap után általában elmúlnak. Ha nem akkor Magne b6-ot is szedek. A kérdésem az lenne ez mitől lehet?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
03.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom megmondani, lehet, hogy kevés a kálium pótlás adagja. Üdvözlettel dr Tarjaán Zsuzsa
2015.
05.
02.
szegycsont fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! A minap észleltem, hogy a szegycsontom felső része nyomásra érzékeny, valamint a bal mellem felső része is. Okozhatja ezt daganat vagy bármilyen sérülés, esetleg szexuális aktus közben megszoríthatta olyan erősen a partnerem, ami akkor esetleg nem fájt, de most ilyen tüneteket okoz? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
05.
02.
Tisztelt Kérdező! Valószínűleg mozgásszervi oka lehet, de személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
26.
Ditta kérdése:

Kedves doktor nő!! Nyaki Bal oldali érelmeszesedést mért a természetgyógyász ismerősöm, de panaszom nincs, mitől jött??? és mi a teendőm vele??? semmit nem érzek és panaszom sincs, egészséges vagyok és 25 éves..... mi tanácsol.,? köszönöm.... Ditta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
26.
Tisztelt Kérdező! Kétség esetén forduljon angiológushoz (érgyógyász). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
26.
Mellkasi fajdalom kérdése:

Tisztelt Doktorno! 21 eves no vagyok. Panaszom tegnap ota mellkasi fajdalom (kozepen mell kozott/felett mintha a csont fajna) legzeskor,legszomjam van ( bar nalam ez sresszhelyzetekben is jelentkezik a haziorvosom szerint pszihes). Mar mostanra enyhult es nem allando de ha bal oldalamra fekszem ahogy veszem a levegot faj a jobb oldal. Mas testhelyzetbe nem. Sokat stresszelek az egeszsegem miatt,hipohonder vagyok. Voltam mar vizsgalaton verkepem teljesen jo, pajzsmirigy is okes a vernyomasom altalanosan 112/74 pulzus 75-80. 1 Honapja legszomj miatt az orvos meghallgatta a tudomet illetve oxigenszintet nezett aztmondta minden oke. Tudoszuro leletem negativ igaz tavaly majus 29ei szoval elmeletileg meg nem mehetek ujra. Nincsenek kisugarzo tuneteim nem kohogok nem ver a viz.. es nincs veres kopetem. Viszont tegnap eves utan nagyon telitettseget ereztem, es ma reggel ota eg a gyomrom. Ugyis h kezeltem savlekotovel. Edes apam refluxos.. es az o geneit orokoltem lehetseges hogy ebbol ered a mellkasi fajdalom? Tini korom ota voltak gyomoregeses problemaim. Viszont leguti 1 eve van influenza ota panikrohamom volt es azota legszomj kiseri a stresszes helyzeteim. Azota nem dohanyzok es nem iszok energia italt se alkoholt. Felek hogy valami komoly problema van. Holnap tudok csak a haziorvosomhoz elmenni. ( Es nemtudom mennyire lenyeges info h tegnap eleinte csak nagy levegovetelnel fajt aztan este sokat nevettem es utana szuntelen lett) Nem eros fajdalom 10/3 maximum viszont kellemetlen az allandosaga miatt.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
26.
Tisztelt Kérdező! A panaszokat okozhatja gyomor-, lehet mozgásszervi vagy pszichés eredetű is. Semmiképp nincs oka aggodalomra, holnap keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
23.
Mi ez kérdése:

Kedves doktornő ! Anyukámat elvittem a házi orvoshoz a jobb oldali erős mellkas és háti fájdalma miatt. A doktor úr ÉKG készített aszt mondta rendben van . majd közölte hogy máj vagy hasnyálmirigy daganatra gondol . Röntgent és hasi utra hagot kért . A röntgent meglehet csináltatni de az ultrahangra 3 hónapot kell várni még maszek uton is . Az lenne a kérdésem hogy ezek a daganatok a miket doktor úr mondott ilyen tünetekkel járnak e . 2 hete készült labor ami a normális értékek körül voltak kivéve a GGT 187 volt .
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
23.
Tisztelt Kérdező! A tünetek nagyon változóak lehetnek, látatlanban pláne nem lehet megítélni. viszonyt ami az ultrahangot illeti, ajánlom önnek az alábbi linket: oglaljorvost.hu/ultrahangos-szakorvos/orszagos/konzultacio-altalanos-vizsgalat-52/ Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
23.
fájdalom kérdése:

Jo napot bal oldali has alati fájdalmam van meg lágyéknál is fáj és a lábamra is kihat nagyon fáj térdig most ugyaneszt érzem a szivem körül és zsibad a nyelvem nem tudna segiteni hogy mi okozhatja ezt
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
23.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
22.
Anikó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy SVE-ből kialakuhat-e esetleg pitvarfibrilláció? És ezeknek az SVE-knek lehet-e előidézője például a kávéfogyasztás. Köszönettel Anikó
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
22.
Tisztelt Kérdező! A SVES pitvari extra ütés, a pitvarfibrilláció pitvar ritmuszavar. Nem feltétlenül előzi meg a pitvarfibrillációt a SVES jelentkezése, de lehetséges. A kávéfogyasztás (mértékkel) nem idézi elő egyiket sem. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
22.
mi ez ! kérdése:

Kedves doktornő ! AZ anyukámat aki 82 éves vesegyulladásra kezelte a háziorvos , ez úgy néz ki hogy sikerül . De a betegsége alatt erős háti és jobb bordaív fajdalom jenetkezett ami azóta is fenn áll ennek már 3 hete. Éjszakánként erősődik a fájdalom de nem minden este , ülő pozícióba kevésbé nagy a fájdalom. Mi lehet ez !
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
22.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem tudom megmondani, jó lenne, ha a háziorvos segítségét kérnék emiatt a panasz miatt is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
22.
Anikó kérdése:

Jó napot kívánok!Anikónak hívnak és 36 éves vagyok.Jó pár ével ezelött kimutatták,hogy a mitrális szívbillentyűm meg van vastagodva.A vérnyomásom 90/70 a pulzusom olyan 110 és 120 szokott lenni de szedek rá humapronolt.Nagyon fáradékony vagyok mindig.3 évig ezelöttig évente mentem kardiológiára de az a doktotnő elment nyugdíjba és a másik az azt mondta,hogy nekem nincs szükségem oda járni évente.Egy éve aszmás lettem de nem nagyon használ a spré amit kaptam.Sokat érzem hogy nagyon dobog a szívem.A meleg vizet nem bírom olyankor nagyon legyengülök és segítségel tudok csak kiszállni a vízből.A bal hónom alatt sokszor meg van duzzadva.A bal kezem sokszor fáj és az újjaimat zsibbadtan és dagadtnak érzem.Most jelen pillanatban be van dagadva a bal lapockám a hónom alatti rész és a nyakam kulcs csont feletti része.A kezem nehéz és zsibbadt.Az orrom reggel vérzett egy kicsit.Tegnap rossz hírt kaptam és nagyon rosszul lettem a lapockámnál és a melkasomnál erős szúrást éreztem a kezeim és a lábaim elzsibbadtak.Sajnos gyomor problémáim is vannak de azt még nem vizsgáltattam ki.Azt szeretném Öntöl kérdezni,hogy ezek a panaszok lehetnek a szívem miatt vagy valami más.Nagyon megköszönném a válaszát,szeretném megkérni ha Önnek nem jelentene gondot legyen szíves a netisza@citromail.hu email címre válaszolni mert félek hogy itt nem találom meg a válaszát.Nagyon köszönöm.Üdvözlettel Anikó.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
22.
Tisztelt Kérdező! Panaszait látatlanban nem tudom megítélni, de biztos, hogy nem szíveredetűek. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében, személyes vizsgálattal meg tudja állapítani az okot és a szükséges teendőket. Sajnálom, de email-címekre nem áll módomban válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
19.
hasfajas kérdése:

Jo napot!!!bocsánat a hosszu levelemert elore is.3eve lassan h ikerlanyaimat császárral világra hoztam.egy eve jobb oldali hasfajassal kuzdok.eloszor egy eve ügyeletre mentem..labor uh rendben.utana belgyogyaszat.labor hasi kismedencei ct.lenyegeben negativ.nogyogyaszat negativ.elmentem gastrora.gyomortukrozest csinaltak októberben.liszterzekenyseg a diagnózis.azota diétázom.a hasam mgjobban faj jobb oldalt szekelesi szokasaim is furcsak lettek .ujbol gastro doki...semmit nem mond...decemberben ugyelet hasi uh labor negativ.jott 2honap hasfájás mentes időszak...esnmost egy honapja ujra...voltam megint hasi uh.labor.negativ...voltam pénteken gastron hogy mar a szekelesem is furcsa es ejjel nappal eros hasfajassal kuzdok.semmisem hat ra!!!nagyon szenvedek.szerettem volna vastagbeltuktlrozest.hazi orvosom is ezt javasolta.erre az orvos megtapogatta a hasam.megnezte a nyelvem es ráírta hogy ibs hasmenés nelkul...es Ennyi...nem vagyok orvos...de tudom hogy ez nem Ennyi...hova fordulhatnek meg???megkeseriti az életem h 24orabol 20oeatverosen faj es szur a hasam jobb oldalt koldokvinalban es az alhasam.voltam nogyogyasznal is egy hete pici miomam van az nem okoz gondot...mindenhol jartam es mégsincs megoldas.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban ezt nem lehet megítélni, nem tudok mást tanácsolni, mint hogy keressen másik gasztroenterológust, és végezzenek további kivizsgálást. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
17.
Sityu63 kérdése:

Kedves Doktornő! Egy 30 évvel ezelőtti allergia elleni immunkezelés után szivdobbanás kiha- gyások jelentkeztek nálam. Néha néha jelentkeztek amikor pl. huzatban álltam, vagy évszakváltáskor tavaszról nyárra amikor megjelentek az erős pollenek, de gyógyszer szedése után is, ami azonban más hatóanyagú gyógyszer után elmúltak. Minden szivvizsgálaton voltam már, de nem ta- láltak komolyabb problémát. Az utóbbi 4-5 hónapban már minden nap hol intenzivebben, hol csak néha jelentkeznek ezek a tünetek. Pár éve már egy antidepresszáns gyógyszert szedek. Talán erre is allergiás lehetek?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
17.
Tisztelt Kérdező! Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat. szerintem sem allergiához, sem gyógyszerszedéshez nincs köze. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
14.
benzin kérdése:

Tisztelt doktornő! Azzal a kerdessel fordulnék önhöz hogy a kifiam megivott egy korty benzint. Mi a teendőm illetve mennyire aggódjak. Köszönöm válaszát . Tisztelettel Julcsi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
14.
Tisztelt Kérdező! Kérdezze meg gyermekorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
13.
Richard kérdése:

Jónapot! az Édesanyám korházba került egy rosszulléte után,de nem tudják megmondani az orvosok az okát,hogy mitől viselkedik úgy(zavaros-érthetetlen beszéd ,hasi fájdalmak ,lábi rángatózás) 2 napja van bent. Tanácsot szeretnék kérni Öntől! köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
13.
Tisztelt Kérdező! ha az édesanyját vizsgáló, leleteit ismerő orvosoktól kérdezi, ők biztosan többet tudnak mondani, mint én látatlanban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
08.
Kovácsné kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy általában 65-70 a pulzusom. Főleg időjárás változásnál nagyon megérzem az egymás utáni extrasystolét. Utána a pulzusom felmegy 100-110-re, majd visszaáll 70-re Ez normális? Köszönettel: Kovácsné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
08.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet megítélni, de nem tűnik kórosnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
04.
07.
Ody kérdése:

Tisztelt Doktornő. 54 éves férfi vagyok. Műbillentyűvel (aorta poz.) élek, 8 mg marfarint kapok több hónapja, 2,3-2,7 közötti INR-t tartva. Diéta és victoza melletti cukor 7-7.5 közé állt be 17-ről. A kérdésem az lenne hogy láz, illetve 36-5- 37,5 közötti testhőmérséklet mellett szedhetek-e valamilyen lázcsillapítót (Algopirin) ill. gyulladás csillapítót (Apranax)? Válaszát köszönettel veszem.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
04.
08.
Tisztelt Kérdező! Lázcsillapítóként Paracetamol szedhető, az Apranax nem ajánlott a vérzésveszély fokozódása miatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
29.
tomi20 kérdése:

Udvozlom Tisztelt dr no.A kerdesem a kovetkezo lenne.Ma reggel eszrevettem a szemem feherjen egy igen kicsi verfoltot ez annyira kicsi hogy hogy csak kozelrol latni.Lehet ez vernyomas emelkedestol.Koszonom valaszat es szep napot kivanok.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
29.
Tisztelt Kérdező! Erre nem tudok válaszolni, azt sem tudom, hogy milyen a vérnyomása. Kétség esetén mutassa meg szemorvosnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
28.
Anaid kérdése:

Tisztelt Doktornő! Anyukám hasa bal oldalon tompán fájt és most kívülről úgymond "behorpadt" a hasa bal alsó részén. Mire gyanakodjunk? Milyen betegségre utalhat ez?Volt egy roppanásféle érzése és azóta ilyen kb. két hete. Korábban több vérvétel vizsgálaton átesett kórós, nagy eltéréseket mutatott. A vizelet többször volt 2-3 +++-es, de okát sose találták..ultrahangon sem.Kérem segítsen..mi lehet ez? Köszönettel!!!Anita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
28.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban elképzelni sem tudom. Mit mond a kezelőorvosuk??? Mielőbb forduljanak hozzá személyes vizsgálat céljából! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
28.
lábdagadás kérdése:

Tisztelt Doktornő! A férjemnek egy-két hónapja nagyon dagad a lába. Vérnyomáscsökkentőket szed. Covercard 10mg és Nobivolol-Teva 5 mg.! Ezeket évek óta szedi. A háziorvosmost ultrahang vizsgálatra küldte, ahol semmi kóros elváltozást nem tapasztaltak. Most érsebészetre is van beutalonk. Én ugy gondolom, hogy vérnyomáscsökkentők okozzák ezt a nagyfokú lábdagadást. Annak idején, emlékszem a Covercard-ot nálam is le kellett cserélni, mert nekem is nagyon dagadt a lábam. Köszönettel és tisztelettel várom válaszát. R.né
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
28.
Tisztelt Kérdező! A Covercardban lévő amlodipin okozhat lábdagadást, érdemes lenne más gyógyszert találni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
27.
Yoda kérdése:

Üdvözlöm doktornő,covercard vérnyomáscsökkentőt szedek,mellé véletlen bevettem a feleségem perindoprilját is lehet valami mellékhatása.Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
27.
Tisztelt Kérdező! Remélhetőleg nem, a szokásosnál nagyobb mértékben csökkenhet a vérnyomása. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
27.
Félek!!! kérdése:

Jónapot kivánok Dr nö! érdeklödni szeretnék én önntöl,hogy én jelenleg németországba dolgozom,és tavaly karácsonykor otthon voltam és elmentem a házi orvosomhoz azzal a panasszal hogy fáj és szurkál a mellkasom a bal oldalon.Elmondtam neki hogy én télen egy pár alkalommal biciglivel jártam dolgoznikb 10 km-t és akkor nekem lehet megfázhatott a mellkasom.Elküldött mellkas röntgenre,és az eredményem az volt hogy a sziv jobb kamrájában egy folt ábrázolodik.én az eredményemet vissza vittem a házi orvosomhoz,azt mondta nekem volt egy mellhártya gyulladásom és vissza maradt valami.Irt fel 5 napos erös gyogyszert nekem ami 5 szem volt.azota nem voltam vissza kontrollon hogy ott van e még a folt.Kint vagyok ujra külföldön és már 3 hónapja hogy ugyan ugy szurkál mindennap a bal oldalt a mell alatt érzem leginkább kifelé a honalj irányába.és néha at érzem hogy elég belülröl a mellkasom is,és lezsibbad a karom.Doktor nö szerint mi lehet a baj? nem szivodott volna még fel a folt? vagy mitöl szurhat nekem azota is? érzem néha hogy fáj a hátam is és nagyon ritkán levegö vételkor is néha néha szuro érzés van. A jövöhét folyamán minden féleképpen elmegyek egy mellkas röntgenre. Kérem válaszoljon nekem Doktornö,hogy ön mit mondd mi lehet a baj? és hogy megnyugodjak hogy nem komoly,és gyogyszeres kezeléssel kezelhetö a folt is! Köszönöm elöre is Szép napot! Üdvözlöm! Katalin
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
27.
Tisztelt Kérdező! Bizonyára gyógyulás várható, de az szinte kizárt dolog, hogy a röntgenen a szív üregében levő folt ábrázolódjon.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
27.
félelem kérdése:

Tisztelt Doktornő!32 éves3 gyermekes anyuka vagyok.1 hete az utcán lettem rosszul mivel a vérnyomásom felszaladt 180/96 ra.Soha nem volt ilyen nekem általában alacsony.Szájzsibbadást szédülést hányingert szédülés mellkasnyomást éreztem.A mentőbe kaptam vérnyomáscsökkentőt attol joban lettem.Voltam szivultrahangon semmit nem találtak és a mellkas röntgen is jo volt. Azt mondták hogy gyógyszert még nem kapok mert első eset volt. Doktornő a kérdésem az lenne hogy mos tényleg meg kell várnom azt hogy mégegyszer rosszul legyek?Rettegek hogy megint elő fog fordulni.Azota mérnem kell a vérnyomásom a legtöbb 123/94 96 pulzus.Mit tudok tenni a megelőzésért?Anyukámnak több agyi infarktusa volt nagymamámnak szívinfarktusa lehet öröklődés is?Várom válaszát. Szép napot önnek
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
27.
Tisztelt Kérdező! Ki kellene vizsgálni, hogy van-e probléma a vérnyomásával. javasolom, forduljon kezelőorvosával, végezzenek vérnyomás monitorozást (ABPM), ez világosabb képet ad a helyzetről és a további teendőkről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
25.
szívbetegség? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Egy elég összetett dologgal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Pár évvel ezelőtt kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van, letroxot kaptam rá, egy jó ideig szedtem is. Sajnos egy időre abbahagytam és jöttek a tünetek. Januártól újra elkezdtem szedni 25 mg- ot. Februártól furcsa tüneteim lettek, mellkasi fájdalom, szívdobogás emelkedés a legkisebb terhelésnél is, zsibbadás, ritkábban furcsa fém ízű levegő ! Ügyeleten néztek ekg-t 2 különböző alkalommal is. Mindkettő rendben volt.Mindig nagyon megijedek, mert már volt egy ablatiom pár éve vpv syndroma miatt. Olvastam a letrox mellékhatásait és hasonlít az enyémhez. Viszont pánikbetegségre is utalhatnak a tünetek. Nem tudom merre induljak el. Most már napok óta szegycsont mögötti nyomást érzek, ami szinte el sem múlik. Érdemes lenne jobban kivizsgáltatni a szívemet? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
26.
Tisztelt Kérdező! Valóban érdemes lenne kivizsgálni, hogy mi áll panaszai hátterében, forduljon kardiológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
25.
Bob kérdése:

Most lettem túl egy influenzán. Csak hőemelkedésem volt, és nagy gyengeségérzet köhögés és köhögéskor mellkasi fájdalom, tompa nyomás. Hetekig szedtem a köptetőt, este a csillapítót. A házidoki meghallgatott. Azt mondta, nincs semmi a tüdőmben. Antibiotikum kúra kicsit segített. Csinált egy ekg-t ami először nagyon rossz lett, a papíron kb 20 cm-enként új motívumsor ismétlődött. de másodszorra jobb lett. Lehet-e az ekg gép hibája a rossz eredmény? Beutalt kardiológiára. Egy hónap múlvára kaptam időpontot. Csináltattam nagyrutint, negatív lett. Tüdőszűrés is negatív. Rendszresen mérem a vérnyomásom, normális. Mozgástól, futástól egy emelet lépcsőzéstől erősen lihegek. 43éves férfi vagyok. Igaz, hogy stresszes az életem, és próbálok egészségesen élni. mit tegyek?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban sajnos fogalmam sincs, hogy mi ábrázolódott ez EKG-n, de feltehetően semmi komoly baj nincs, mert akkor a háziorvosa nyilván sürgősséggel utalta volna kivizsgálásra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
19.
vese kérdése:

Tisztelt Doktor NŐ!! Elnézést és bocsásson meg, hogy ezzel az ampulláris vese miatt ennyit zavarom, csak még annyit, hogy összefutottam egy urulógussal és azt mondta, hogy ez a vese egyik normális variánsa és ez éppen - olyan mintha az írnák, hogy a hajam barna - és ne foglalkozzak vele. Ez ennyire egyszerű, akkor nem aggódom tovább és megnyugodhatok ugye?? köszönöm és mégegyszer elnézést kérek, de meg kellett, hogy nyugodjak, mert ilyen aggódos vagyok. Nyugodt lehetek?? köszönöm a válaszát mégegyszer--- tisztelttel--- Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
25.
tisztelt Kérdező! Erre már többen és többször válaszoltunk: nem kell aggódnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
12.
dajka attila kérdése:

Doktornö érdeklödni szeretnék anyukàm szedi a bisocard 5mg gyogyszert 2szer egy felet.reggel bevette csak elfogyot es erdeklödni szeretnék nem e lessz baj ha este nem veszi be mert a haziorvos reggel lessz es o irja fel.köszönöm megerteset
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Remélem a probléma gond nélkül megoldódott. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
12.
hasi uh kérdése:

Kedves dr. nő !! Leírom az egész hasi ultrahangot, hogy jobban megnyugodjak. UH. VIZSGÁLAT A máj normális nagyságu és szerkezetű. Az epehólyag vékonyfalu, kőmentes, epeutak nem tágak, pancreas , lép UH képe szabályos, a vesék normális nagyságuak , parenchymájuk és üregrendszerük ép. a jobb vese pyelonja 12x8 mm. a húgyhólyag szabályos környezetében kóros eltérés nincs. A beleken és az ábrázolódott gyomorszakaszokon bélfali megvastagodás nem látható, a látható pleuraürben és a hasfal régióban kóros nem ábrázolódott, vélemény- a jobb vese pyelonja ampulláris tip. egyebekben negatív lelet. dr. Sándor. labor negatív. hemoglobin értékem 144 vasellátottság markerei ferritin -- 75,0 vas 22,4 transzferin 3,15 köszönöm a válaszát ez így rendben van??? Tiszteletem-- Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
25.
ld. előző válaszomat
2015.
03.
12.
negatív lelet kérdése:

Tisztelt doktor nő!! Voltam önszorgalomból hasi ultrahangon 28 éves hölgy vagyok és rendben van minden, negatív a lelet. Azt szeretném megkérdezni, hogy a gyomor és beleknél bélmegvastagodás nem ábrázolódott, nem látható semmi, és a gyomorszakaszon és a látható pleraúrben kóros nem ábrázolódott. ez így rendben van....?? köszönöm....
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! A gyomor-bélrendszer vizsgálatánál a hasi ultrahang önmagában nem elég, mert pl. gyulladásos folyamatokat biztosan nem tud sem megerősíteni, sem kizárni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
11.
Hypokalaemia kérdése:

Jó napot kívánok Érdeklődnék, hogy mit jelent illetve milyen hatásmechanizmus alapján mondjuk, hogy a magas káliumtartalmú zöldségek erős vízhajtók? --ahogy ez minden tudományos leírásban szerepel.Tudniillik, tizenéve ismeretlen eredetű hypokalaemiás vagyok így a kaldyum 600mg-os (napi4-6)kapszula mellé általános orvosi tanácsra magas káliumtartalmú zöldségeket fogyasztok. Ám ezek hatása paradox módon fordítottan érvényesül .Azaz a gyakorlat szerint minél több zöldséget fogyasztok (paradicsom, banán sütőtök, cékla stb.)annál több a vizeletkiválasztás.Ezek után mérhetően K csökkenés következik be.3,5 mmol/l vagy kevesebb, más ásv. anyagok referencia értéken belül maradnak A hypokalaemiás tünetek azonnal megjelennek, a szokásos görcsök, izomrángások időszakos bénulások. ( Mára elfogyott az izomzatom 80%-a önállóan járásképtelen vagyok).Ez számomra érthetetlen, hogy pont az a kálium amit pótolni kellene az okoz vízhajtást ami kiüríti a káliumot. Tíz éve nem kapok rá választ, sem belgyógyásztól sem endokrinológustól, sem nefrológustól. Van valaki aki tudja a választ vagy ez örök titok marad?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Én nem hallottam arról, hogy a zöldségeknek vízhajtó hatásuk lenne, ezt a jelenséget önnél részletesebben ki kellene vizsgálni, az izomtömeg csökkenése pedig nem függ össze a vízható hatással. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
10.
gyomorideg kérdése:

Jó napot kiyánok doktornő! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz: reggelente gyomoridegem van,és ez állandó hasmenést okoz,reggelente 3-4 alkalommal kell mennem wc-re,ha ezen a "rituálékon" túl vagyok utánna már kicsit jobb. Kérdezném; mit ajánlana? Mit tegyek? Esetleg milyen gyógyszerrel próbálkozzak?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne megítélni, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
07.
fajdalom kérdése:

Jo napot.29eves no vagyok.2gyermekem van ketbevesek.parom juldlfoldon dolgozik.egy hete szivtajeki szurasokat erzek.a mellkasomban is.egesz nap!!!!hol gyengébben hol erősebben.nagyon felek!!!!szívbeteg lehetek???tavaly mas miatt volt vagy 3ekg persze az jo.torokgyulladassal egy hete voltam orvosnál emlitettem a szivem es a mellkasom szurasat es csak legyintett.mindig leraz h biztos csak a gerincem vagy a fáradság.oke persze de egy hete ettol szurhat a szivem?a karom olyan mintha csipkednek mindket karom.felek!!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! A terheléstől függetlenül jelentkező mellkasi panaszok nem szervi szíveredetűek, valóban legtöbbször mozgásszervi okra (gerinc, izom, ízület) vezethetők vissza. Javasolom, forduljon reumatológushoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
07.
köszönet vese kérdése:

Tisztelt Doktor NŐ! Nem zavarni szeretném, még az ampuláris vese tárgyában, csak megosztom ÖNNEL, hogy beszéltem egy urulógus orvossal és azt mondta, hogy az ampuláris vese nem kóros ez egy adottság , és éppen olyan így fejezte ki magát, /mintha azt írták volna le , hogy magának pisze az orra / ez így igaz??? ennyire egyszerű lenne, és akkor tényleg megnyugodhatok????? Feleslegesen aggódtam????? Köszönöm a válaszát és erről a témáról akkor már megpróbálok leszállni. Mindenképpen megnyugodhatok?? Tiszteletem-- Ditta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Jó az urológus kolléga hasonlata, valóban ilyen adottság, és nem kell aggódnia miatta. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
02.
szilágyi norbert kérdése:

Jó estét Dr.nő. Azt szeretném kérdezni hogy ibs-től normális e az 5kg fogyás?köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
02.
Tisztelt Kérdező! Kérem, hogy ebben a témakörben gasztroenterológust vagy kezelőorvosát kérdezze, látatlanban biztosan nem tudok önnek válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
02.
szilágyi norbert kérdése:

Jó estét kîvánok azt szeretném kérdezni hogy ibs-től fájhat e a fejem és émelyeghetek e?köszönöm a válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
02.
Tisztelt Kérdező! Elképzelhető, de nem valószínű. Kétség esetén keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
02.
tomi20 kérdése:

Tisztelt DR no.Vese mellekvese 24 oras vizeletvizsgalatot csinaltak ami sajnos pozitiv lett es meg vissza kell mennem a pontos diagnozis erdekeben egy vervizsgalatra emelkedettebb vernyomas ertekek miatt.Azt szeretnem ontol kerdezni hogy mit vizsgalnak a vizeletbol es a verbol es mi van olyankor ha a vervizsgalat is pozitiv lesz.Koszonom valaszat
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
02.
Tisztelt Kérdező! Ennyi adatból sajnos nem tudok önnek válaszolni, kérdezze az önt vizsgáló orvost. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
02.
lorazs kérdése:

Üdvözlöm! Régóta (kb 6 éve) vannak olyan tüneteim, hogy hirtelen keződő magas pulzusom lesz, nem ájulok el csupán gyenge vagyok, általában el múlik utána változó, hogy mikor. Mikor 6 évvel elmentem orvoshoz a kivizsgálások alapján sosem találtak semmi bajt a szívemmel, azt mondták elnövöm. Azóta volt, hogy sokáig nem jelentkezett, volt, hogy havonta, hetente, változott ez is. Aztán tavaly nyáron ismét előjött, elmentem egy másik doktorhoz aki szintén azt mondta, hogy kellemetlen inkább mint veszélyes. Igyak sokat, sportoljak, ne stresszeljek (elég izgulós, stresszes vagyok). Tegnap egy órás kardióedzésen voltam, ami jól esett, és gondoltam, ma reggel ismét egy 40 percet beiktatok, de futás közben (pulzusmérő órával futok) hirtelen ismét jelentkezett a roham, és az óra mérte egészen 230ra ment fel. Bár amúgy is 170en tartottam a pulzust, de megijedtem, mert eddig csak 170re ment fel ha nem sportolás nélkül jelentkezett. Kb egy hónapja volt egy roham előtte, de az orvosok sosem tudták megfogni EKG-n. A kérdésem az, hogy ezt tényleg elnövöm, vagy van rá megoldás? Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
02.
Tisztelt Kérdező! Ez lehet akár paroxysmusos tachykardia (rohamszerű szapora szívverés), részletesebb kardiológiai kivizsgálás ajánlott pl. a Gottsegen Kardiológiai Intézetben. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
02.
köszönet kérdése:

Tisztelt Doktor NŐ! Köszönöm, a válaszát, de annyi mindenre gondolok, és bepánikoltam ez miatt az ampulláris vese miatt, és sirógörcsöm volt miatta, de köszönöm mégegyszer a türelmét, és elnézését kérem, hogy ennyit zavartamkedves doktor nő, akkor teljes mértékben megnyugodhatok??? és nem kell aggódnom??? és akkor többet nem zavarnám! Még egyszer köszönöm a válaszát! Elnézést! tisztelettel-- Ditta Nem kell aggódnom ez miatt ???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
02.
Tisztelt Kérdező! Emiatt biztosan nem kell aggódnia, megnyugodhat! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
03.
01.
vese kérdése:

Tisztelt Doktor nő!! Köszönöm a válaszát, akkor teljesen megnyugodhatok az ampulláris vese miatt, köszönöm!!! Esetleg évente ezt nem kell ellenőriztetni, de semmi panaszom nincsen?? köszönöm a válaszát--- tisztelettel - Ditta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! Mivel ez egy anatómiai adottság, nem igényel semmi speciális teendőt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
28.
Kálmán kérdése:

Egyik nap vacsorára ettem sült paprikát szalámival,utána elkezdett fájni a gyomrom,és felpuffat a gyomrom,és azóta fáj a szegycsont körül és a hátamba sugárzik a fájdalom,a has puffadás ugyanugy megmaradt,rossz a közérzetem,71-éves idős férfi vagyok. Kérem legyenszives adjon tanácsot,milyen gyógyszert vegyek be, házi orvosom szabadságon van,a város töllem 20-kilóméterre van. Maradok Tisztelette.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
28.
Tisztelt Kérdező! Gyorssegélyként görcsoldót (No-Spa), fájdalomcsillapítót (Quamatel) ajánlok, de mielőbb forduljon orvoshoz, ha nem szűnnek a panaszai. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
27.
furcsa tünetek kérdése:

Tisztelt Doktornő! 28 éves nő vagyok.Mostanában kb. egy éve furcsa tüneteim jelentkeznek,melyekben összefüggést nem látok. Az elmúlt évben többet voltam beteg mint az elmúlt 10 évben együttvéve(felsőléguti megbetegedések), időnként a nyakam jobb vagy bal oldalán erős szúrást érzek kb. 10cm hosszan, gyakran lezsibbad a nyelvem, és van hogy szívdobogás érzésem is van. Ezek a tünetek bármely napszakban jelentkeznek, nem kötöttek érzelmi állapothoz. És a régi császármetszésem mellet lett egy kb 1cm-es valami( nem tudják, hogy cysta, fonalgranulóma vagy endometriózis) ami nyomásra érzékeny, gyógyszermentes időszakban fájdalmas. Vérképemben már egy éve a crp magassabb egy kicsit 50 körül mozog. Emellett fáradékonyabb vagyok, ritkás lett a hajam. Sebésznél voltam de nem szívesen nyúlnak a csomóhoz mert kicsi, és mivel van túlsúlyom nem biztos hogy megtalálják, azt tanácsolták fogyjak. Szerintük nem okoz különösebb problémát(a fájdalmon kívül) Kedves Doktornő van esetleg ötlete hogy mitől lehet ez? Vagy milyen vonalon induljak el?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudom megítélni, a CRP érték alapján gyulladás állhat fenn a szervezetében, de hogy hol lehet, azt nem tudom megmondani. Góckutatás végzése lenne indokolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
25.
lelkiismeret kérdése:

Kedves Doktornő! 69 éves nő vagyok.Több évtizede vannak szívproblémáim/,angina ,ISZB/,vegetatív neurózis,reflux bordaközi idegzsába,nem régen diagnosztizált asztma,és cukrom legutóbb:7,.A szedett gyógyszereim:preduktal Mr,concor,amillorid,panangin,frontin,controloc,renny,Többször voltam már rosszul,többször voltam panaszaim miatt sürgősségi ellátásban.Minden alkalommal azt álapították meg,hogy nem a szivem okozza panaszaimat.Sokszor érzem magam rosszul,fáradtnak,fáj,ég a mellkasom,sokszor sugárzó fájdalmakat is érzek,vállba,nyakba,állba,gyomorba .Egyedül élek,édesanyám tavaly novemberben halt meg.Érzelmi,idegi alapon is jönnek ezek a panaszok,tudom.A frontin csökkenteni szokta .,Mégis most nagyon aggódom,már 4 napja hol erősebben,hol gyengébben,hol egyáltalán nem érzem e panaszokat.,de mivel mindig kizárták a szívinfarktus gyanúját,nem tudom mi tévő legyek.Adjon tanácsot.Én Ózdon lakom,és nem itt szeretném kivizsgáltatni magam.Tisztelettel várom válaszát Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Ha évtizedek óta vannak panaszai, az reményteli, mert arra utal, hogy nem szervi szíveredetűek. Ennek ellenére lehetséges, hogy érelmeszesedés is szerepet játszik, ezt valóban csak kivizsgálás tisztázhatja. Orvos választásban nem tudok tanácsot adni, önnek kell kiválasztani, hogy kihez lenne bizalma. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
25.
silence kérdése:

Kedves Doktornő, egy nagyon fontos dolgot nem említettem az imént. Emellett a mellkasi szorítás mellett a vérnyomás és a pulzus is rendben van (inkább alacsony néha) a sürgősségi ellátás óta. Szoros vérnyomáskontrollt írtak elő, ezért méregetem. Bocsánat a figyelmetlenségért, és újra köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
25.
Ez nem változtat a véleményemen.
2015.
02.
25.
silence kérdése:

Kedves Doktornő! Pénteken kerültem a sürgősségi intenzívre, miután a már több, mint egy hete jelentkező általában spontán megszűnő, de egyre hosszabb és rosszabb heves szívverési roham egy éjszaka után sem múlt el. Többféle vénás gyógyszer után (Adenocor 2*, Concor (ez tabletta volt) , Cormagnesin) a Verapamin oldotta meg tartósan a helyzetet. A kardiológus főorvos március 11-re írta elő a Holter EKG-t, és elmondta, hogy ez ritmuszavar, vagy megpróbáljuk gyógyszerekkel kezelni, vagy katéteres abláció jöhet szóba. Így elsőre a gyógyszer mellett döntöttem. Este hazaengedtek, és szedem az új gyógyszereket, Perindopril/indapamine/mylan 4/1,25 mg, napi 1tabl. reggel éhgyomorra, és Chinopamil 120 mg naponta kétszer. Azóta folyamatosan érzek mellkasi nyomást középen, ami a hátba sugárzik. Előfordult, hogy délutánra elmúlt, de ma például folyamatosan érzem. Hétfőn jeleztem ezt a háziorvosnak, de azt mondta ne csodálkozzak, az átéltek utóhatása is lehet. Én arra gondolok, hogy nem lehet-e valamelyik gyógyszer mellékhatása, ha igen, viseljem el március 11-ig, vagy jelentkezzek valahogy valahol előbb? (Közben visszajöttem dolgozni.) 58 éves nő vagyok, ezt még nem írtam. Hálásan megköszönöm a segítségét.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne megmondani, hogy mi okozza a jelen panaszt, de az előzményeket figyelembe véve jobb lenne, ha nem várna a kontroll vizsgálattal még három hétig. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
25.
Éva kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tegnap Holter vizsgálatot csináltak. Csak jövő hétre kaptam a kardiológiára időpontot. A leleten egy SVE van Ezenkívül Max Absolute ST Depresszio -1.5 CH3 Max Absolute ST Elevation + 0.9 CH1 A lelet alján az összefoglalóban Total A-Fib Flu were 273 Max HR 131 Min HR 60 Azt szeretném kérdezni, hogy az adatok mit jelentenek? Köszönettel Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnálatos módon ez megint a számítógép nyers, automatikus szoftver-értékelése. Szerintem szakmai hiba ilyet kiadni orvosi felülvéleményezés nélkül, mert számos tévedés forrása lehet. Ennek megfelelően nem tudok önnek véleményt mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
24.
cukorbetegség kérdése:

üdvözlöm tisztelt doktornő négy évvel ezelőtt lettem cukorbeteg,22mol-lal kerültem kórházba ahol inzulinnal beállították a vércukromat.12-10-10-10e inzulint kellett adagolnom a humulin r és n-ből.négy év elteltével a diétázás és némi táplálékkiegészítés alkalmazásával eljutottam oda hogy most 8-6-6-6e inzulint adagolok.elképzelhetőnek tartja e hogy beindult az inzulintermelődésem vagy van e módja annak hogy ezt ellenőrizzék vagy ujraállítsák kórházi felügyelet mellett. a vércukrom-éhgyomri 6 alatt,etkezés után 8-9 alatt van és a testsúlyom is nőtt. köszönettel gábor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! Természetesen ellenőrizni kell és lehet, javasolom, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
24.
vese kérdése:

Tisztelt Doktor nő!! Elnézését kérem, hogy zavarom, az ampuláris tip. vese miatt, már válaszolt, de végül is az urulógus ismerősöm is mondta, hogy a hasi ultrahang teljesen negatív, a labor negatív, a vizelet negatív, és nincs jelentősége, akkor megnyugodhatok, nincs vele teendőm?? köszönöm a válaszát-- Ditta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! Természetesen megnyugodhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
22.
véres széklet kérdése:

Tisztelt Doktornő! 20 éves srác vagyok és azzal a problémával fordulok önhöz,hogy néha nagyon ritkán mikor kicsit keményebb a székletem,vagy néha akkor is amikor nem,véres a székletem,a vér viszont a széklet végénél érzékelhető tehát a vér nem keveredik a széklettel, és nem túlzottan nagy mennyiségű vért tapasztaltam,tulajdonképpen mindaddig észre sem vetem amíg a wc pappíron nem láttam hogy véres és volt olyanra is példa amikor ment a hasam és alig jött valami csak ilyen fehéres váladék szerű,aminek mennyisége nagyon kevés volt! Kb.egy éve volt aranyerem amire kaptam kenőcsöt és el is múlt,és nem tudom hogy ennek lehet e esetleg köze a problémámhoz vagy egyszerűen csak a székletem keménysége,az ami miatt vérzés tapasztalható?! Mert volt olyan alkalom is amikor szinte éreztem hogy valami mintha hasítana miközben székeltem! Utánna néztem a z interneten a véres székletnek és nagyon megijedtem amikor azt olvastam hogy vastagbélrák tünete! És nagyon félek hogy vastagbél rákom van ilyen fiatalon! Komoly a probléma?? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
22.
Tisztelt Kérdező! Nagyon nem valószínű, hogy ilyesmiről lenne szó, leginkább a végbél nyálkahártya berepedése okozhatja. Igyekezzen lazább székletet biztosítani, annak nézzen utána, hogy ehhez milyen étrend a leginkább megfelelő. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
22.
laboreredmény kérdése:

Kedves Dr Nő! Laboreredményemről szeretném ha elmondaná mit jelentenek ezek az eredmények.eGFR 54.77 GFR-EPI 60 Trigliceridek 2.42 Vérsejtsüllyedés 16 Fehérvérsejt 12.51 Monocyta 8.9 Eosinophil 6 Neutrophil 6.64 Eosinophil 0.75 a vizelet eredményben nincs eltérés.Nem tudom ezek az eredmények nagyon eltérnek e vagy kellene e valami rosszra gondolnom. Egyébként jól érzem magam nincs panaszom. Köszönöm válaszát és jó egészséget kívánok!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
22.
Tisztelt Kérdező! Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de laborleletek értékelésénél azt javasolom, hogy a www.hazipatika.com⁄laboreredmenyek honlapon tájékozódjon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
21.
epeko kérdése:

nagyon szepen koszonom gyors valaszat..mindenkeppen kifogom vizsgaltatni az epekovessegem..csak meg annyit hogy legalabb annyiba megnyugodhatok hogy mindez nem szivtol jon?nagyon szepen koszonom kinga
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
21.
Biztosan nem szívtől.:-)
2015.
02.
21.
epeko kérdése:

tisztelt drno.azt szeretnem megkerdezni hogy mitol lehet neha mely levego vetelkor szur a szivem korul es mikor eszem neha gyomorszajtol megkezdi majd a balfelemre is atmegy ez a neha mintha egeto szuro erzes..lehajlaskor is erzem..kardiologian tavaly voltam echo ekg rendbe viszont epekovet talaltak es azt mondtak okozhatja ezeket...valojaban ez okozhatja?az epeko?valaszat elore koszonom..tisztelettel kinga
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet megmondani, mindenképpen ki kellene vizsgáltatnia az epekövességét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
21.
vese kérdése:

Tisztelt Doktor NŐ!! Unoka húgom 25 éves , most volt önszorgalomból hasi ultrahangon és negatív lett, de rá van írva az eredményre, hogy jobb vese pyelonja, ampuláris tipusú, ezt mit jelent??? köszönöm a válaszát--- Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Ez nem jelent semmi kórosat, anatómiai variáció. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
18.
mellkas fájdalom kérdése:

Üdvözlöm! Pontosan hogyan lehet megkülönböztetni a szíveredetű mellkasi fájdalmat, anginát, a pánikrohamtól? Évek óta mellkasi fájdalmaim vannak, ilyenkor erős nyomást, szorítást érzek a mellkasomban, sugárzik a hasamba és állkapcsomba, fogaimba. Semmi "pánikos, lelki" tünet nincs, egyszerűen erős, fizikai fájdalmat érzek mindenféle szorongás, izgatottság, "pánik" stb. nélkül, ugyanakkor Nitromint Spray-re általában jól reagálok. Ekg nem mutat semmit (bár sosem vizsgáltak akkor, amikor épp fájdalmaim voltak), a kardiológus,akinél emiatt többször voltam épp tünetmentes állapotban azt mondta,ezt el kell kapni valahogy, amikor jelentkezik a fájdalom, szerinte nem pánikroham (én sem hiszem ezt a tapasztalt dolgok alapján), szívkoszorúér-szűkületre gyanakszik. (31 éves leszek) Ön mit gondol erről? Illetve szívkoszorúér-szűkületet hogyan lehet diagnosztizálni? Próbáltam már a témában olvasgatni, és nekem úgy tűnik, hogy nem egyszerű ezt kideríteni, nem feltétlenül mutatja ekg, szívultrahang. Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
18.
Tisztelt Kérdező! Ezt ugyan nyilván a kardiológusa is elmondta, de azon kívül, hogy lessük, hogy éppen jön-e roham, és akkor gyorsan EKG-t készítünk, lehet 24 órás EKG-vizsgálatot (Holter) is végezni, az nagyobb időszakot ölel fel, és természetesen a terheléses vizsgálat a legjobb, amikor ellenőrzött körülmények között "provokáljuk" az esetleges koszorúér-eltérést. Beszéljenek vele erről! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
18.
aggódom kérdése:

Kedves Dr nő! Nagyon aggódom édesanyám laboreredménye miatt !Kardiológiai vizsgálatra kért időpontot de nagylabort kellett ellőtte csináltatni! Panaszai nincsenek csak ki szeretné vizsgáltatni magát.De a laboreredménye 10 csillagos lett nem nagy eltérésekkel.Sajnos az eredményeket nem tudom mert messze lakik tőlem de valamire emlékszem monocyta limfocyta vérsejtsüllyedés fehérvérsejt trigliceridek a vizelete rendben van! Tudom hogy ezekből nem sok minden derül ki de remélem valami mégis mert én nagyon aggodom!Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ennyiből tényleg semmi érdemi következtetést nem tudok levonni. Kétség esetén konzultáljanak édesanyja kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tatján Zsuzsa
2015.
02.
18.
szívszúrás kérdése:

Kedves Doktornő!! 55 éves hölgy vagyok, most már két évenként kell járni ilyenkor mammográfiára és most jött meg az eredmény teljesen rendben van, és majd a hírlevelet követően megint két éve mulva kell menni szűrésre, de már napok óra érzem itt a bal mellemnél kisugárzik és szúr a hátam, mintha fájna szívem vagyis érzem a szívemet, pedig jó az ekg-m is a vérnyomásom is rendben van... és a mellemet is ellenőrzöm teljesen szép és nincs bent semmi mintha a szívemet érezném a bal oldalon... talán van egy kis szívidegem,, mert nagyon pörgős és kicsit aggódos is vagyok, de aztán napokig semmi és pár nap mulva megint érzem , úgy tudnám kifejezni, hogy érzem a szívemet... valószínú van egy kis szívidegem.?? köszönöm a válaszát.. Ditta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
18.
Tisztelt Kérdező! Lehet az is, hogy inkább mozgásszervi (gerinc, ízület, izomzat) eredetű a panasz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
17.
szívritmus biztonsága kérdése:

Kedves Dr. Tarján Zsuzsa! Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy az erős hátmasszírozás tényleg zavarhatja-e a szívritmust. A kérdésem azért fontos, mert az egyik ismerősöm jóban van egy olyan masszőrrel, aki az átlagosnál jelentősen erősebben masszíroz. Nagyon aggódok érte, mert korábban komolyabb panaszai voltak a szívével kapcsolatban, és lelki alapon a mai napig is előfordulnak. (Őszintén szólva bizonytalan, hogy hol végzett a masszőrje, ugyanis én senkinél nem tapasztaltam hasonló erősséget sok év alatt, ezen kívül feketén masszíroz a saját lakásában, tehát nem is biztos, hogy megfelelően csinálja. Ez a másik okom az aggodalomra.) Át akartam őt irányítani az én masszőrömhöz, aki kíméletes és hatékony munkát végez, de sajnos a jó kapcsolatuk miatt és orvosi álláspont hiányában tehetetlen voltam. Ezért nagyon fontos egy kardiológus véleménye, remélem, ez helyes útra tereli. Nem szeretném, ha bármi baja lenne. A válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Ilona
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Ha belegondol, nyilván az ön számára is világos, hogy látatlanban, anélkül, hogy akár a barátját, akár a masszőrt vagy masszírozási módszerét ismerném, nem tudhatok véleményt mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
16.
nyomas a mellkasomban nehez levego vetel kérdése:

Jo estet, 16 eves lany vagyok es minden elojel nelkul egy hete szuro erzest es nyomast ereztem a mellkasomban azota alig kapok levegot.. Mult heten szerdan voltam orvosnal, aki elkuldott a tudoszanatoriumba, ahol megrontgenesztek a tudomet de nem talaltak semmit.. Utanna visszamentem az orvoshoz aki arra gyanakodott hogy egy izom beszorult ket borda kozze vagy hasonlok ezert izomlazitot es gyulladascsokkentot irt fel amit ma estig szedtem 5 napig mert ugy ereztem hogy bar a szuro erzes elmult a mellkasombol de a nyomas es a levegovetel nehezedett.. Tehat ma este mar nem vettem be csak a gyulladas csokkentobol az utolso szemet, az izomlazitobol meg lenne 5 napi adag.. Mivel most nem vettem abbol be a szuro erzes hirtelen ramtort bevettem egy gyulladascsokkentot es enyhult de levegot azota is alig kapok.. Nem tudom hogy mi bajom lehet, es az orvosok se nagyon, ezert gondoltam, hogy egy szakorvos velemenyet is kikerem, hatha tud segiteni, valaszat elore is koszonom! :-)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, kontroll vizsgálat javasolt kezelőorvosánál illetve a tüdőgyógyászaton.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
16.
Sándor kérdése:

Kedves Doktornő! 60 éves, kicsit túlsúlyos ( 188cm 110kg ) mozgékony férfi vagyok. Kb. 20 éve szedek vérnyomáscsökkentőt, jelenleg 2*80mg Vasocard. Négy éve jelentkeztek először erős szívdobbanás érzések, ezzel együtt érezhető ritmuszavar, kimaradások majd ezt követő plusz ütések. Kardiológiai kivizsgálás is történt. HCM volt a gyanú, de nem igazolódott. ( Haller utca ). 2*10mg Huma-Pronolt javasoltak, majd fél év után az alacsony pulzus miatt az orvos leállította. Akkor a panaszaim elmaradtak, 3 évig nem volt problémám. Pár hónapja ismét érzem a fenti panaszokat, amit nehézlégzés és fokozott izzadás kísér, felkerestem a kardiológust. Nem dohányzom, kávét, kólát nem iszom. ECHO: jó syst. bkf.diast.dysf. I. fokú AI, MPS/I.fokú MI/, I-IIfokú TI/ a pulm nyomás emelkedett/. Conc.BKH. A pitvarok, a j kamara tág. EF 70% HOLTER EKG: ( 23óra15perc )QRS 102930,átlagos szívfrekv. 73/perc, min 45, max 153. VES 1700körül, 18 alkalommal kapcsolt, SVES 4000 körül 300-szor kapcsolt 91 alkalommal max 8 ütésből álló SVES run ( többségében 3 ütés ). RR maximum: 1810ms A vérnyomásom átlagban 130/80 körüli, viszont gyakran nagyon alacsony a pulzus. 50-60 között. Az orvosom 2*10mg Huma-Pronol szedését javasolta. Két hete szedem, de a közérzetem úgy érzem romlott, egészen kicsi fizikai megterhelésre komolyan megizzadok, a szívem össze-vissza ver, légszomj is jelentekezik. A pulzusom kb. 5-el csökkent. Pár napja rövid ideig tartó fizikai munka után erős szívdobogás, légszomj. Megmértem a vérnyomásom: 185/90, pulzus 55. Ez elgondolkodtatott, rossz a mérő? A gyógyszer blokkolja ritmust? Szedjem tovább a Huma-Pronolt? Ezek a VES SVES értékek nem magasak? Pacemaker lesz a vége? Legközelebb márciusban kell kontrollra mennem. Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Sándor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Ha a legutóbbi vizsgálat óta eltelt időben panaszai változtak-fokozódtak, akkor ennek okát kardiológiai kontroll vizsgálat javasolt. A ritmuszavar jellege változhatott, lehet, hogy a szórványos extrasystolia mellett/helyett pitvarfibrilláció alakult ki. Ez csak személyes vizsgálattal állapítható meg, ne alapozzon találgatásokra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
16.
Bíbor kérdése:

T. Doktornő! Kardiológiai szakrendelésen felírták a Vidotim Kombo nevű vérnyomáscsökkentőt. Szeretném kérdezni,hogy szedhető e a fenti gyógyszer a Cavinton és a Chinotal nevű tablettákkal együtt... Sajnos a kardiológián elfelejtettem ezeket megemlíteni, mert ezeket is ma írták fel és még nem rögzült....sajnos Köszönettel: Bíbor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok ellenjavallatról. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
15.
fájdalom kérdése:

Tisztelt doktor Nő Tegnap óta nyom a mellkasom! A szegycsont mögött! Olyan érzés mintha valami nehéz tárgy lenne a mellkasomon s nehezen veszem a levegőt!reggelre már a hátam is fáj! A héten voltam orvosnál azt mondta mellHartya gyulladásom van írt rá ki Magne B6 ot, szívritmus szabályzót azt azt mondta azért kapom mert a vérnyomásom rendben van de a pulzusom 100 vagy a fölött van!meg fájdalom csillapítot! Nincs olyan nap hogy ne szédüljek nem folyamatos hanem időszerűen! Ha elő jön kB 1 vagy 2 óráig tart! Mi bajom lehet? Válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet megállapítani. Javasolom, forduljon ismét kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
14.
mellkas fájdalom kérdése:

Tisztelt doktornő 19 éves férfi vagyok és futás vége felé bal mellkasomnál illetve középen szúró fájdalmat éreztem azóta van amikor séta közben gyorsabb tempót veszek fel illetve amikor hátamra fekszek erősödik ez a szúró fájdalom és légzéskor is erősödik a fájdalom ön szerint mi lehet a baj / betegség ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnos személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet megítélni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
12.
Katalin kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mostanában nyugalomban 1-2 extrasystolét követően a pulzusom felmegy 110-130-ra. Kb 30 perc múlva megy vissza 80-85 -re. Szervi eltérést nem találtak az ultrahangon. A Holtereken az egyetlen eltérés néhány SV run Amit érzek lehet vegetatív idegrendszeri tünet? Pánikroham? Katalin
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Ezek után (ha a rosszullét nem esik egybe a Holter vizsgálaton észlelt ritmuszavarral), a panasz alatt készült EKG alapján tisztázható, hogy mi áll a leírtak hátterében. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
12.
gyógyszerelés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Calcitrio és az Atorva-teva szedhető e együtt. Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok ellenjavallatról. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
11.
Enikő kérdése:

Tisztelt Doktornő! Este elalvás előtt és sokszor napközben nyugalomban is érzek erősebb lökésszerű szívdobbanásokat a torkomban, nyakamban. Hallom, ahogy a fülemben áramlik a vér. Van mikor minden negyedik ütés ilyen. Ezt hívják extrasystolénak? Szívultrahangon semmilyen eltérés nem volt. Az orvos azt mondta ne foglalkozzak vele. De engem nagyon zavar. Kocsis Enikő
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
11.
Mi lehet? kérdése:

Tisztelt doktornő!!!31 éves egy gyermekes anyuka vagyok meg az ünnepek előtt jöttünk hazafelé es egy őrült elenk vágott az autójával kuszált es elkezdet ordibálni,mert nem huzodtunk le mert mi a belső savba voltunk es melletunk volt autó.Utana gyorsan kikerultuk de utana meg próbált leszorítani az útról mire kiszállt megint Isteni szerencse es ferjem higgatsaga gyorsan megfordultunk nem jött egyik irányból autó.Nagyon megijedtem feltettem Nehogy sokot kapjon a gyerek is.Azota volt 3 szor szapora sziveresem.Ez veszélyes?Volt hogy enni is alig tudtam meg szorut a mellkasom ugy éreztem mintha egy gorcs lenne ott.Mostmar jobban vagyok,de ha mar autoba kell üljek rám jön. az melkasi szorulas.Mar bebeszeltem.h.a szívemnek lett baja.Csinaltassak egy ekg vagy forduljak pszihologushoz.Mostmar enni is birok,de ugy érzem gyomorsavam van ez kialakulhatot ettol a dologtol.Válaszát előre is köszönöm,elnezest ha nem önhöz kellett feltegyem a kérdést!!!Szep napot!!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Azt javasolom, hogy pszichológushoz forduljon, mert ez szorongásos panasznak látszik, remélhetőleg eredményesen megszüntethető. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
10.
lentffyfáni kérdése:

Kedves Doktorno! Nem talalok hirtelen szavakat arra, hogy az egesz napi faradtsaga utan azonnal nekunk valaszol. Nehany vigasztalo szava tobbet jelent, mint egy doboz gyogyszer. / Jelen esetben mondjuk Panangin/ Szep ejszakat s jo pihenest kivanok.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Igazán nagyon köszönöm sorait, örülök, ha segíthettem. Önnek is a legjobbakat kívánom! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
10.
lentffyfáni kérdése:

Kedves Doktorno! Kb.egy honappal ezelott volt olyan szives, hogy valaszolt extrasystole es bigeminia kerdeseimre. Azota folyamatosan szedem a Magnerotot, betartok mindent. Uszom, biciklizem, tornazom, setalok. Az eredmeny sajnos nem mutat pozitivitast.Panaszaim valtozatlanok s ugy erzem talan tobb extrasystolem van, mint volt. Azonkivul alacsony pulzusom tegnap es ma 100 felett volt/ min. Vernyomasom 160/100 ra sikeredett. Hirtelen 5, 6 esetben szaladtam diare miatt es nehany percenkent vizeletem is volt. Kihivtam az ugyeletet s kaptam vernyomascsokkentot a nyelvem ala. Ez nekem oly furcsa, mintha valahol azt olvastam volna, hogy igy kezdodik a panikroham. Ma reggel bementem a korhazba, de az orvost nem talaltam. Nem volt bent. Lementem ekg-ra es valami szornyu leletem lett. Tele van bigeminnel. Nagyon elszomorodtam, hogy ilyen szerencsetlen vagyok. Hetek ota azon vagyok, hogy edzem magam es hiaba. Kedves Doktorno! Kerem irja meg nekem, hogy mi alapjan dontik el, hogy szervi szivbetegsege van a betegnek, vagy pszichiatriai eset.Most mar azt hiszem sikerult megismernem a felelmet, de nem akarok felelemben elni. Mit tanacsol mit tegyek? Milyen vizsgalattal lehet jelen estben pontos diagnozist felallitani ami alapjan esetleg a tuneteket is csokkenteni illetve megszuntetni is lehetne? Nagyon koszonom, hogy valaszol, mert nagyon szimpatikus es egyertelmuek a levelei. Tisztelettel .
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Nyilván tudja, hogy ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat. Önnél a hasmenés nyilván a kálium szintet is csökkentette, ez is elősegítei az extrák gyakoribb előfordulását. ha ezen kívül még szorong is, az is hozzájárul. Nyugodjék meg, nem áll fenn semmi veszély. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
10.
Remegés kérdése:

Tisztelt Doktornő!Néhány napja eldöntöttem, hogy fogyni szeretnék néhány kilót és ennek érdekében lecsökkentem a kalóriabevitelt és elkezdek sportolni. Az ugrókötelezést választottam. Délután 5 óra után már nem ettem , hogy a gyomrom ne kavarodjon fel. Este fél nyolc után kezdetm ugrálni kb.10 percet, majd ezután néhány hasizom gyakorlatot végeztem, majd legvégén nyujtó gyakorlatokat. Ahogy befejeztem erős rosszullét jött rám. Hányingerem lett és remeget az egész testem. Mitől lehet ez? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! A hirtelen, szokatlan terhelés és az átmenetileg csökkent vércukor okozhatja. Javasolom, hogy fokozatosabban, kisebb mértékű terhelésekkel építse fel "edzésprogramját". Sok sikert! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
09.
zsuzsa kérdése:

Kedves Doktornő! Állandó foginygyulladásom van, fogorvosom szerint a gyógyszerektől. Állitólag nem lenne szabad együtt szednem a Metformint és a Coverex AS Komb Fortét. Szeretném tudni, hogy mi az Ön véleménye? Tisztelettel: Zsuzsa
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! A két gyógyszer együttes szedése a vércukorszintre gyakorolhat hatást (ez nyilván könnyen ellenőrizhető laboratóriumi vizsgálattal), az ínygyulladásra vonatkozó adatot nem ismerek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
09.
mozse kérdése:

Kedves doktornő! Nem tudom ön tud e tanácsot adni a problémámra! Jobb lapockámban szúró, égető érzést érzek ami sokszor a vállamba sugárzik. Hátamra dőlni is kellemetlen. A nagyobb fájdalmak éjjszaka jelentkeznek! Voltam vele szakorvosnál és kaptam reosolon tablettát és 4 db diphrophos injekciót ami segített 1,5 hónapig! Most újra kezdődnek a fájdalmak. 40 éves férfi vagyok és sportolok 22 éve! A gyógyszerek ideje alatt nem sportoltam mellőztem...a sok diphrophos miatt neurológushoz kellett mennem a túladagolás miatt nyugtatókért. Ott a doktornő váll ultrahangra küldött el márc 31.re kaptam időpontot! De nekem a lapockámból erednek a fájdalmak, ami kis nyomásra is érzékeny! Masszázs tilos mert akkor felerősödik a fájdalom! Köszönettel. Zsolt
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Ezek mozgásszervi problémák, javasolom, hogy reumatológust kérdezzen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
09.
laboreredmény kérdése:

Tisztelt Doktornő! Laboreredményemmel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, az alábbiak vannak megcsillagozva, minden más referenciatartományon belül van. C- reactive protein 17,4 mg/l neut% 76.9 lymph % 19 neut 6.36 G/L A vérvétel időpontjában fájt a torkom, befolyásolhatja az eredményt? Orrom nem folyik, de napok óta nehezen nyelek, torokfájásom van. Köszönöm válaszát előre is!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Igen. lehetséges az összefüggés, bővebbet olvashat a www.hazipatika.com/laboreredmenyek linken. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
08.
kalmi kérdése:

én BALOG KÁLMÁN vagyok nem egyforma a vérnyomásom föleg evés után magas meg reggel mikor felkelek idegrendszeri betegségem van pánikbetegség x szedeg elég rég ótta h nagyon köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Ennyi adatból szinte semmit nem lehet megállapítani, javasolom, forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
07.
koleszterin kérdése:

Tisztelt Doktornő! Két hónappal ezelőtt, a Serum Cholesterin értékem 8.1 volt. Serum LDL-Chol. (számított)5.23 A háziorvos 20mg Atorva-Tevát írt fel napi 1x. A szedés elkezdése után három héttel volt laborvizsgálat ( májfunkció),ami rendben volt. 60 éves vagyok, eddig még nem szedtem gyógyszert. Nem igazán örültem neki. Igyekszem egészségesen élni. Havonta egyszer lehetőségem van vércukor, koleszterin ellenőrzésre. A koleszterin érték 2.6 lett. Kicsit megijedtem. Szeretném a doktornő tanácsát kikérni. Hogyan tovább?Szükségem van e a gyógyszerre, vagy valami más a probléma. Kíváncsian várom válaszát. Tisztelettel: Szné Szalai Ildikó
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Bizonyára szüksége van a koleszterin értékelésére, ha a laborlelet reális, akkor lehet, hogy kisebb adag gyógyszer is elég lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
06.
Nagyné kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nagyon fáj a fejem. Azt szeretném kérdezni, hogy a naponta szedett Aspirin Protect 100 mellé, bevehetek egy Algopirint, mert a fejfájásom attól mindig elmúlt eddig. Köszönettel: Nagynl
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Egy tabletta megengedhető, de szóba jön az is, hogy egy Kalmopyrint vegyen be, az azonos hatóanyag, mint az Aspirin Protect. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
06.
koránkelés kérdése:

Tisztelt Tarján Doktornő! 24 éves nő vagyok, irodai végzek és egyetemre járok, napi 2-3 közepesen erős kávét vagy fekete teát iszom és 4-5 szál cigarettát szívok. A munkám miatt a természetes alvásritmusomtól nagyon eltérő időpontban, hajnali fél négykor kell kelnem, gyakran érzek gyengeséget, néha enyhe szédülést is felkelés után, ez egy órán belül rendszerint elmúlik. (Családomban örökletes az enyhe szívbillentyűzáródási-hiba és a szintén enyhe szívritmuszavar, nekem is van mindkettő. Komolyabb szívproblémákról nem tudok.) A napokban újra jelentkezett az az erős, szívem környékén fellépő fájdalom, melyet 7-8 éves korom óta évi pár alkalommal tapasztalok. Időnként ez az érzés a nyak, kulcscsontok és a jobb váll felé kisugárzik, gyengeségérzet, fáradtság, néha fejfájás kíséri. Rendszerint pár napig tart a fájdalom, ezen belül nem egyenletes erősségű. Sem stressz, sem egyéb dolog nem látszik befolyásolni, mikor jelentkezik. Doktornő szerint mi lehet ez? Szükséges kardiológushoz menni? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Szervi szíveltérésre nem jellemző, hogy csak évente pár alkalommal jelentkezik, hacsak nem ritmuszavar áll fenn ilyenkor. Látatlanban sajnos nem lehet megmondani a panaszok okát, javasolom, forduljon kardiológushoz! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
05.
köszönet kérdése:

Tisztelt Doktornő!! Nagyon-nagyon köszönöm, hogy a vese pyelonja ampuláris tipusa miatt azt írta, hogy nincs jelentősége és megnyugodhatok, nagyon köszönöm, így megnyugodtam, mert már nagyon megijedtem, hogy mi lesz??? tele voltam aggódással, mert nem értettem, hogy mi ez, viszont ahasi ultrahang meg negatív volt, már el voltam keseredve, és nagyon féltem már minden megfordult a fejemben, de ÖN megnyugtatott , nagyon hálás vagyok Önnek köszönöm-köszönöm !!!!nagyon megijedtem kedves doktornő!!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! Igazán nagyon szívesen, örülök, ha meg tudtam nyugtatni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
05.
vese kérdése:

Tisztelt Doktornő!!! Köszönöm a válaszát, már írtam, hogy hasi ultrahangom teljesen rendben volt negatív lett, csak rá volt írva, hogy jobb vese pyelonja ampuláris tipusu, ÖN az írta, hogy nincs jelentősége, akkor megnyugodhatok??? Elnézést a zavarásért!! köszönöm a válaszát--- Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! Igen, ennek nincs jelentősége, megnyugodhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
04.
Nyirokcsomó megnagyobbodás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 9 hónappal ezelőtt egy 3 mm nagyságú nyirokcsomó jelent meg a nyakam oldalán, melyet a terület fájdalmassága kísért. A nyirokcsomó egyébként nem érzékeny. A fájdalom elmúlása után a nagysága nem változott, közben semmilyen egyéb tünetem nem volt. Ultrahang reaktív nyirokcsomót mutatott, pajzsmirigy is rendben volt, vérvétel sem mutatott eltérést. Azóta havonta kb. 1-3 új nyirokcsomót észlelek magamon, melyek kialakulását a jellegzetes fájdalom kísér mely pár nap alatt megszűnik. Jelenleg áll alatt, fül előtt, fül alatt, ágyékban, hónaljban, kulcscsont környékén, tarkón tapinthatóak a nyirokcsomóim. Méretük nem változik, nem tűnnek el, nem fájdalmasak és egyik sem nagyobb 1cm-nél. Szerológiai leleteim negatívak, AIDS teszt negatív, fül-orr gégész vizsgált, ő sem talált semmit, fogászati ellenőrzés negatív. Citológia eredményeim jövő héten jönnek meg, de a vizsgáló orvos meg volt róla győződve, hogy nincs bennük kóros elváltozás, hiszen rugalmasak, elmozdíthatóak, nincsenek a bőrrel összekapaszkodva, orsó alakúak a nyakiak, és borsó alakúak a lágyékiak. Kérdésem az lenne, hogy kihez lehet ezzel a problémával fordulni, illetve milyen betegségek jele lehet ez a tünet. Sajnos nem nyugtat meg az, hogy kizárunk pár dolgot, én konkrétan szeretném tudni, hogy miért nagyobbodnak meg a nyirokcsomóim, mert a folyamat láthatóan nem állt meg, hiszen az elmúlt 2 hétben is keletkeztek új csomók, a legrégebbi pedig már 9 hónapos. Nincs macskám, nincs gyerekem, nem voltam beteg az elmúlt 9 hónapban. Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, forduljon hematológushoz a nyirokcsomók vizsgálata céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
03.
jelige kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lassan több mint 1 éve állandó hátfájással olykor mellkasi fájdalommal küszködök, ami rengeteg formában megjelenik, például szúró, égető fájdalommal is jelentkezik. Minden nap érzem, de van, hogy csak kellemetlen, nyomó érzést érzek benn a mellkasomban, mintha "lenne benne valami", a tüdőnél. A fájdalmak a jobb oldalamon jelentkeznek, a lapocka környékén, vannak napok amikor a jobb karomba is sugárzik a fájdalom. Nehézlégzés, gombóc érzete a torokban többször is fennáll. Olyan érzés, mintha nem tudnám rendesen kifújni a levegőt. Körülbelül két évvel ezelőtt testnevelés órán baleset következtében a nyakamra estem, ami ugyan akkor nagyon fájt, nem mentem vele orvoshoz, mivel hamar felépültem és nem volt következmény akkor. Lehet a kettő között összefüggés? Láz, köhögés nem állt fenn azóta. Válaszát előre is köszönöm! 23/L
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet megítélni, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
03.
zsibbadás kérdése:

Kedves doktornő! Időszakonként, 1-2 nap el telltével erős fájdalmas zsibbadást érzek a bal karomba, ami pár perc alatt el múlik. Ma kb 5 esetben kb 15-20 perces időközönként éreztem ezt a fájdalmas zsibbadást. 40 éves vagyok. Mire lehet gyanakodni? Köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! A leginkább mozgásszervi (csigolya, izomzat, bordaközi izomzat) eredetűnek tűnik. Javasolom, forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
02.
e/a kérdése:

Tisztelt Doktornő! 21 éves nő vagyok. 19 éves koromban diagnosztizáltak nálam insuff. valv. mitr. min. grad-ot, ami akkor nagyon megrémisztett, voltam Holter EKG-n is, amely csak néhány nem számottevő mértékben SVES-eket, KES-eket rögzített. Valószínűleg a stressz miatt ekkor sokat extráztam, ezek mára szinte teljesen elmúltak. Ekkor, két éve a leleteimben: EKG: Sin. r. fr.: 90/min, PQ: 0,14 jobbra dev. R. ST-k isoel. a VR-V1 T neg. Többi elv. pos T-k. ECHO: ao. gyök: 27 mm Sep: 20mm Bal pitvar: 33 mm, jobb kamra: 26 mm, mitr. bill. jól mozog, vékony. A bal kamra Dd: 45 mm Ds: 30 mm, septum: 8 mm, Hátsó fal 8 mm, EF:61%. Doppler vizsgálattal a mitr. beáramlási görbén az E/A arány norm. 1,47 DT:155msec Ao Vmax: 1,05m/sec Color Doppler vizsgálattal enyhe mitr. insuff. Prolapsus aktuálisan nem látható. 2D vizsgálattal körülírt falmozgás zavar, pericard. folyadék gyülem nincs. Az ao. asc. ív és a desc. belátható kezdeti szakasza ép. A v. cava inf. nem tág, légzőmozgásokat jól követi. 2 évre rá, a mai napon voltam kontroll vizsgálaton. A leleteimben ezt írták: RR: 100/60 Hgmm EKG: Sin. r. fr.: 84/min PQ: 0,14. jobbra dev R ST-k ik isoel. a VR-V1 T neg. Többi elv. pos T-k. ECHO: Az ao gyök:25 mm, Sep: 19 mm. A bal pitvar 30mm, a jobb kamra:24 mm. A mitr. bill. vékony, jól mozog. A bal kamra Dd: 45mm, Ds 36 mm. Septum: 8mm, hátsó fal: 8 mm. EF:60% Doppler vizsgálattal a mitr. beáramlási görbén az E/A arány megfordult. Relax zavart jelez. Ao Vmax: 1,1 m/sec. Color doppler vizsgálattal fiziológiást nem meghaladó mértékű mitr. és tricusp insuff. 2D vizsgálattal körülírt falmozgás zavar, pericard folyadék gyülem nincs. Az ao asc ív és a desc. belátható kezdeti szakasza ép. A v. cava inf. nem tág, légzőmozgásokat jól követi. Septumok épek. DG:Insuff. valv. mitr. et valv. tricusp. min. grad. Extrasystolia supraventr. et. ventr. Azt szeretném Öntöl megkérdezni, hogy az E/A arány fordulása mit jelent? Milyen kockázattal jár, mitől lehet, illetve ez javítható-e valamilyen módon? Rosszabbodott az állapotom, hogy mostmár a tricusp is érintett? Várható ennek valamilyen következménye? Eléggé aggódom emiatt. A Doktor Úr, akinél voltam vizsgálaton, ezekről semmit nem említett, csak annyit, hogy nincsen probléma, nem kell szednem gyógyszert sem, két év múlva kontroll. Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! Ezek valóban nem jelentős különbségek, aggodalomra továbbra sincs oka. Az E/A arány megváltozása némi bal kamrai elernyedési zavar jele, de nem jelent veszélyt. A minimális két- és háromhegyű billentyű elégtelenség szintén enyhe, nem kell foglalkoznia vele (az szerepel a leírásban, hogy az élettani mértéket nem haladja meg a mértéke). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
02.
vvt. kérdése:

Kedves doktornő!! Mégegyszer köszönöm a válaszát és akkor a vérsüllyedésem 2-es ez is jó??? köszönöm....
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! A szokásosnál kevesebb, de nem rossz. Nagyon szívesen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
02.
vese kérdése:

KEDVES DOKTORNŐ!! Köszönöm a válaszát, akkor a vese pyelonja ampuláris tipusu és különben negatív lett a hasi ultrahang , akkor ennek nincs jelentősége azt írta , megnyugodhatok???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! Ezek miatt a leletek miatt nincs oka aggodalomra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
02.
Ditta kérdése:

Kedves Doktornő!! 24 éves hölgy vagyok voltam hasi ultrahangon önszorgalomból, és negatív lett a z eredmény, de a vese pyelonja ampuláris tipusu, ez mit jelent ??? különben labor és rendszeresen járok szűrésekre és minden rendben van, a laborom is negatív lett, a vérsüllyedésem 2-es lett ez nem alacsony,, azt mondta a belgyógyász , hogy teljesen rendben van. köszönöm a válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! Ez egy anatómiai leírás, nincs jelentősége, ez is rendben van. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
01.
betegségek kérdése:

tisztelt doktornő most voltam hasi ultrahangon és minden rendben volt,de a veséknél szeretnék magyarázatot kapni a leírtakra. jobb vese 108x52mm,üregrendszere osztott,parenchyma vastagság megtartott.bal vese118x56,benne kettősparenchymahíd látszik.üregrendszeri tágulat egyik oldalon sincs.kőjel nem detectálható. van e baj a veséimmel tisztelettel barna gábor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! Úgy tűnik, hogy ez egy anatómiai variáns, nincs érdemi jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
02.
01.
dajka attila kérdése:

Tisztelt doktornö azzal a kêrdésel fordulok önhöz hogy vérnyomàsproblêmàm van.Valsaltan sandoz 160mg es nebilet 5mg nak a felêt kell szednem!az a kerdesem hogy lehet e egyutt szedni ezt a ket gyogyszert?jàrtam kardiologushoz mert szurast ereztem a szivtajekon csinalt ekg-t de nem mutatot ki semitt.hiaba mondom hogy ha szedem akor ingadozik nagyon a vernyomasom.107/75/65 105/85/60 139/95/75,igy valtozik napkozben.mitt tegyek mert igy rosz hogy ha ingadozik mert faj a fejem nagyon.Jaj es a nebilettet egy hete szedem mert magasabb volt a szivverrsem 95,103.100ilyenek es akkor irtwk fel.mitt tegyek doktornö.koszonom megerteset
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! A két gyógyszer szedhető együtt. az természetes, hogy a vérnyomás bizonyos határok között változik, ez így normális. Ha panaszt okoz, próbálja két részletben (reggel és este fél-fél adag) bevenni a gyógyszereket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
01.
26.
nincs kérdése:

Tisztelt Doktor nő! 72 éves vagyok, de azért jó lenne még néhány évet harcképesen letölteni. Bár látom, hogy Ön elsősorban kardiológiai kérdésekkel foglalkozik, mégis, azon az alapon, hogy minden mindennel összefügg, Önhöz fordulok. Jó egy éve fogyni kezdtem, igyekszem sok vizet inni, miközben nagyon gyakran kell kimennem, mintha vízhajtót szednék. Éjjelente csak akkor nem kell kimennem (3-4 alkalommal), ha nem, vagy alig iszom. Gyakorlatilag olyan, mintha keresztül folyna rajtam a víz. Emellett a szívem igen gyakran kalapál, úgy, mintha futnék. Néha éjjel is erre ébredek. Az ízületeim is fájnak. Lehetne mondani, hogy ebben a korban nem csoda. Én mégis felvetem, hogy talán az ízületek fájdalma (is) összefügghet a víz-veszteséggel(?) A testem vízhiányát jelzi pl. az is, ha benyomom az ujjam begyét, behorpadva marad. Pajzsmirigy alulműködésre – újra - egy hete Letrox-ot szedek, egyelőre 25 mikrogrammot. Sajnos kb. fél éve abbahagytam a szedését, mert nem éreztem jótékony hatását, de most a rossz TSH miatt újból kezdtem szedni. Labor adataim, melyeknél a normálishoz képest eltérés mutatkozik: Vvt süllyedés 20 mm/h Monocyta 12,6 % HGB 128 g/l HCT 0,397 L/L Koleszterin 6,6 mmol/l Kreatinin 108,92 umol/l Húgysav 388,45 umol/l Kálium 5,1 mmol/l a vizelet egyéb adatai normálisak TSH 13,7 mlU/l AFP (tu.marker) 6,564 IU/ml széklet parazitológiai vizsg. negatív Az utóbbi időben UH vizsgálattal többször is nézték az alhasi szerveimet, egyedül a bal vesémben találtak két cystát, de a vélemény szerint nem olyan jellegű, mely kezelést igényelne. Kérem szíves segítségét, merre induljak, hogy valami eredményt elérhessek? Üdvözlettel és köszönettel Aba Béla 0620-966-7838
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne érdemi választ adni, de az ön által említett fogyás és a laborleletekben látható vérszegénység miatt mindenképpen részletes belgyógyászati kivizsgálás javasolt. Ennek kapcsán említse a többi panaszt és tünetet is. Jó egészséget kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
01.
24.
Vérhígító kérdése:

Tisztelt Doktornő! Aspirin Protect 100 napi egy tablettát szedek. Fogyaszthatok-e mellette szárított goji bogyót, és ha igen mennyit mert azt olvastam, hogy a goji berry csökkenti a koleszterint A vérhígító hatását nem erősíti? Előre is köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, mert nincs ismeretem ezekkel a készítményekkel kapcsolatban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
01.
24.
Terheléses vizsgálat ST eleváció kérdése:

Tisztlelt Doktornő, tavaly februárban ez a terheléses vizsgálatom készült: http://crossfit007.atw.hu/terheleses1.jpg http://crossfit007.atw.hu/terheleses2.jpg http://crossfit007.atw.hu/terheleses3.jpg http://crossfit007.atw.hu/terheleses4.jpg http://crossfit007.atw.hu/terheleses5.jpg http://crossfit007.atw.hu/terheleses6.jpg http://crossfit007.atw.hu/terheleses7.jpg A terheléses1 képen látott ST-E értékek ( mV ) nem magasak kissé 29 éves koromhoz képest? Kardiológusnak annyi volt véleménye: szimpatikotónia jelei, edzetlenség jelei... De már fél éve azóta napi szinten rendszeresen edzem ( saját testúlyos gyakorlatok ) és egyszerű sétától már 130-140 közé ugrik pulzusom... Volt Holter 48 órás és 2db 24 órás is akkoriban, de ritmuszavart egyik se mutatott ki. Segítsen Dr. Nő a terheléses vizsgálat során a szerintem kissé magasabb ST-E értékekek mitől adódhatnak? Van egy enyhe protomesosystoles mellső mitralis prolapsusom is jelzett mitralis regurgitációval. A panaszaimat ez a kis billentyű eltérés is okozhatja? Köszönettel: László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Kardiológusának teljesen igaza van, semmi kóros szervi eltérés nincs. Jelen panaszainak hátterében más okot kellene kizárni (pajzsmirigy túlműködés, vérszegénység, netán pszichés eredet). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
01.
24.
Pánikbeteg lennék? kérdése:

Tisztelt doktornő, köszönöm a gyors válaszát! A vérnyomásméréskor izgalom hatására megemelkedett 1. érték ( 2. érték mindig ugyanaz - nyugalomban és stressznél is 60-75 közti érték ) is a pánikrohamot valószínűsíti? Egy nap lehet többször is pánikrohamom, akár 10-15 alkalommal is? Az erős szorongás is képes torokszorulás érzést okozni és mellkasi teltségérzetet? A terheléses EKG-n mindenképpen előjött volna, ha koszorúér-keringési zavaraim lennének? Köszönettel: N. László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban természetesen nem lehet egzakt választ adni, de az biztos, hogy egy normális terheléses vizsgálat nagy valószínűséggel kizárja koszorúér betegség fennállását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
01.
23.
Közelgő infarktus fiatalon? kérdése:

Tisztelt doktornő, a tavalyi évben már látott 3 neves kardiológus is, szerintük nincs a szívemmel gond. Viszont az számomra hihetetlen, hogy mivel szorongós alkat vagyok egy sima sétától, melynél ellazult vagyok már 130-140 közé ugrik a pulzusom. Egy enyhe mitralis prolapsusom van, I-es visszacsorgással. Sokszor érzek szorongás, stressz közben nyomást a mellkasomban és a torkom is mintha összeszorulna. 29 éves férfi vagyok, 178 cm / 80 kiló-val. Vérnyomásom első értéke sokszor kiugrik, mikor vérnyomást mérek. Többször mértem már 150/65, 160/69, 182/59-es értéket is. Napi 1.25mg concort és 3 x 0.25mg Frontint szedek. Egész napokat émelygek, gyenge vagyok és szinte semmihez nincs erőm. Van, hogy utcán sétálás közben 140-150 közti pulzusom van egyből, ájulásérzést érzek és mintha nem telne meg elég levegővel a tüdőm. Tavaly nyáron végzett kardiológiai vizsgálatok ( 24 órás ABPM sose volt még ), mellkas rtg. pajzsmirigy vizsgálat és endokrinológiai vizsgálatok, nyaki ütőér UH, hasi UH negatívok voltak. Nem tudom mennyire érdemleges információ de már közel 8 éve úgy élek, hogy hajnal 4-6 között fekszem és du 2-3 között kelek fel. Ez az alvási szokás okozhatja önmagában is a panaszaimat? Sokszor éjjel is mellkasi nyomásra ébredek és olyankor kissé el is szédülök és hirtelen kicsit fel kell ülnöm, mert úgy érzem elájulok. Attól félek, hogy közeleg az infarktus ilyen fiatalon. De 3 kardiológus közül csak látták volna, ha ilyen gondom lenne, nem? Hirtelen vérnyomáskiugrások lehetnek nálam? Vagy mi okozhatja ezeket a panaszokat? Attól félek veszélyben az életem! Köszönöm előre is a segítségét! Köszönettel: N. László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
23.
Tisztelt Kérdező! Nekem a leírása leginkább pánikszindrómának tűnik, ezt kellene mielőbb kizárni, az szinte mindenféle testi tünetet tud utánozni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
01.
21.
Franciska kérdése:

Köszönöm szépe válaszát.Azt szeretném még kérdezni,hogy a pánikroham tünetei mik lehetnek?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
21.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen. Tájékozódásul olvassa el az alábbi linket: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szorongas_panik/203/a-panikbetegseg-es-tunetei Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
01.
21.
Franciska kérdése:

Tisztelt drnő.A segítségét szeretném kérni.41 éves vagyok és elég ideges tipus.A legkissebb dolgokon is idegeskedem.Félek minden betegségtől.Pár napja úgy érzem nem tudok levegőt venni rendesen,mintha nem menne a tüdőmig.Fáj a hátam,mellkasomban nyomást érzek,szédelgek,szorongok.Mi lehet az oka?Előre is köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni, hogy a szorongáson kívül áll-e egyéb tényező is a háttérben. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
01.
20.
Efient kérdése:

Tisztelt Doktornő! Férjemnek 2014 dec.19-én gyógyszerkibocsájtó stentetet ültettek be a koszorúérbe. Azóta kezelik Efient-tel (10mg). December 23-án hazaengedték a kórházból, de azóta állapota folyamatosan romlik. A betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatások közül a következő tüneteket produkálja: ismeretlen eredetű izomfájdalom, gyengeség, néha fejfájás, orrvérzés és folyamatosan lázas 37- 39 fok C. Az ügyelet, és a háziorvos már kezelte antibiotikummal, fájdalomcsillapítókkal, izomlazítóval, de nem javul az állapota. Végre Elküldték egy kórházi kivizsgálásra, ahol kizárták a vese, és a tüdőgyulladást. A háziorvos így továbbra is csak a fájdalomcsillapítókkal és az izomlazítóval kezeli. Azonban annyira gyenge és olyan fájdalmai vannak, hogy WC-re sem tud kimenni, és a poharat is alig bírja el. Ez a gyengeség és fájdalom December 23-a óta folyamatosan fenn áll. A kórházi vizsgálat azonban nem tért ki a gyógyszer-mellékhatásának lehetőségére. Pedig folyamatosan jelzem ezt a háziorvos felé. Az elvégzett vérvizsgálatban két értéket látok ami nagyon eltér a normálistól: GGT 193 U/l norm. érték: 11-61U/l CRP 205,1 mg/l norm. érték:0,0-8,0 mg/i Ahogy utána olvastam, ezek utalhatnak májgyulladásra. Kérdésem: Szükségesnek látja-e, hogy ebben az irányban tovább vizsgálják, és okozhatja-e az Efient a májgyulladást? Előre is köszönöm a segítségét! tisztelettel: Bakó Lászlóné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Férjének mindenképpen kardiológiai profilú osztályon való kontroll kivizsgálása volna szükséges az állapota miatt. Ez lehet, hogy nincs kapcsolatban az Efient-tel, de lehet szívszövődmény (stent-elzáródás, infarktus, infarktus utáni tünetegyüttes). Legjobb lenne, ha a beavatkozást végző intézményben történne a vizsgálat mielőbb!! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
01.
20.
somogyi kérdése:

köszönöm csak szeretném megkérdezni hogy az epe okozhat e szédülést?és milyen befötett ehetek
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Szerintem az epebántalom nem okoz szédülést, a leírásból az se biztos, hogy a tüneteit "epetúltengés" okozta, erről és az étrendjéről is a kezelőorvosát kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
01.
20.
somogyi kérdése:

TISZTELT DOKTORNÖ vasárnap epetultengést állapitott meg az orvos ,nagyon szédülök de csak ha fölállok.pár nap mulva rendbe jöttem.most megint elöjöttek a tünetek nagyon szédülök. lehet ez az epétöl hisz csak diétásat eszem
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Most sem tudok mást válaszolni, mint amikor kérdését az Orvostudakozón feltette. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
01.
19.
szidike kérdése:

Befolyásolja-e az időjárási front a cukrot?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
19.
Nem.
2015.
01.
17.
mónika kérdése:

jó napot kívánok kedves doktornő! szeretném kérdezni mitől van a fájdalma?! Édesanyám miat írok mert agodok érte! ha lefekszik a hátára akkor nagyon fáj neki a háta és melkaksa ,úgy érzi mintha megfuladna :voltunk vizsgálatokon semmi szív elenedség nem volt .hozzáteszem hogy porc gerincsérve van több mint 20 éve ! legyen szíves segíteni .kapot gyógyszert is de a házíorvos nem hajlandó azokat a gyógyszereket kapni amit a főorvos felírt "mert ez olcsób " eszt mondja.mit csináljak ?! legyen szíves válaszoljon.várom a válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Tisztelt Kérdező! A fájdalom bizonyára mozgásszervi eredetű, ahogy megállapították. A háziorvos bizonyára ugyanolyan hatású gyógyszereket ír fel, érdemes kipróbálni. Jobbulást kívánok. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2015.
01.
17.
lentffyfáni kérdése:

Köszönöm szíves válaszát, jó hétvégét kívánok.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Nagyon szívesen, Önnek is!
2015.
01.
16.
lentffyfáni kérdése:

Tisztelt Doktorno! Kb egy honapja kaptam egy tetanusz oltast. Akkor este 80/50 lett a vernyomasom es a pulzusom 49. Rosszul voltam. Azutan elaludtam. Masnap majd a kesobbi napokban is faradt voltam. Mar delben azt hittem este van. Egyszer megfogtam a pulzusom es nagyon megijedtem. Ossze- vissza vert. Lementem az ugyeletre ahol kozoltek menjek haza panikrohamom van.Ezutan volt munkahelyemre befekudtem kivizsgalasra. Itt szinten panikkent kezeltek. Miutan itt rosszul lettem ekg keszult. Bigeminiat allapitottak meg.Ezutan kb egy hetig nem aludtam sem ejjel sem nappal. Az autoban rosszul lettem es mentot hivtam. Azonnal korhazba szallitottak. Sok rosszulletem volt es egyre tobb kamrai es.alakult ki. Nyugtatot kaptam majd a harmadik heten vegre kaptam egy holtert. 3000 kamrai extram volt 312 bigeminnel. Volt 16 kapcsolt is. Concort kaptam amitol 50 ala ment a pulzusom. Napi 1.25 mg ot szedtem.Hazakerultem ismet. Mostmar tenyleg orulten feltem . Elerkezett egy ujabb rosszullet. Ekkor megalltam egy rendelo elott ahol regen dolgoztam es bementem. Itt ekg keszult majd azonnal mentot hivtak a bigeminia miatt. Surgossegire kerultem ahol monitorra tettek. Vert vettek s megallapitottak nincs akut teendo. Felvittek a pszichiatriara. A kardiologiarol masnap ujabb holtert kaptam. Mar 6000 kamrai extram volt es 480 bigemin. Ekkor futopaddal terheltek. Egyszercsak 100/min felett egyre kevesebb lett a ritmuszavar. Volt hogy 2-3 perc is eltelt anelkul, hogy lett volna. A velemeny szerint terhelesre lenyegesen kevesebb kamrai extra es bigemin volt. Azt mondta az orvos szedjek nyugtatot es Bisoprololt. Nagyon boldog voltam. Most hazakerultem, de ugyanugy tele vagyok extrasystolekkal. Mar nem merem a csuklomat megfogni. Estenkent a legrosszabb. A rossz erzestol nehezen es felelemmel telve alszom el. Nem ertem miert nem vagyok jobban. Nehez elhinnem, hogy ez nem betegseg hiszen az erzes masra enged kovetkeztetni. Mit tegyek? Mit tanacsol nekem?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2015.
01.
17.
Tisztelt Kérdező! Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetile