Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2245 kérdés, válaszra vár 1

Dr. Tarján Zsuzsa

Belgyógyász és Kardiológus szakorvos

Specializáció: belgyógyászati és kardiológiai panaszok vizsgálata, kezelése, betegek gondozása, rehabilitáció

Munkahely: 1.Coral Centrum2. Ó Rendelő
Web: www.coralcentrum.hu, www.orendelo.hu

Bemutatkozás:
Belgyógyász és kardiológus szakorvos vagyok, sok tapasztalattal a klinikai és ambuláns betegellátásban.

2017.
02.
27.
24eves kérdése:

Tiszteletem doktornô!! Ojan kèrdèsem lenne hogy 190volt a vèrnyomasom. a hàzi orvosnàl mi okozhat ijen magas vernyomast 24 èves vagyok hazi orvosom valami hormon vizsgàltra kūdöt el.merrt szerinte valamejik hormonom csinalja 24eves vagyok most reggel este szedek gyogycert adig mig kinem derul.mi okoza az nem baj ugy ??estere is irt egyet meg regel re is maga szerint hormon baj okozhatja ??? Ès.nem baj hogy 2gyogycert szedek adig ??koszi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, kérdéseit kezelőorvosával beszélje meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
27.
Toth zsolt kérdése:

Jonapot doktornö! Voltam mult heten szerdàn orvosnal.170volt vernyomasom ,irt ki tanydon azota szedem ma mentem visza 190volt es irt ki peramlonorm gyogycert aszt monta s tanydont este vegtek be egyet eböl.amit irt meg reggel egyet szabad eszt igy szedni mert olvastam s betegtàjéztatoba hogy a tanydont nem lehet ezel szedni akor nem ertem koszi .ja elkudot hasi meg sziv utrahangra meg lesz hormon vizsgálatom 25eves vagyok ithol szoktam meregetni 150-160 koszi valasz elire is udv
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban konkrét gyógyszer beállítási kérdésekre nem lehet választ adni, ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
27.
Karcsa kérdése:

T. Doktornő! Kérdezhetnék még? Ebből a 15.000-ből a zöme - a leletből láthatóan - alvásidőszakra esik, ez jelent vmit? Illetve ST eltérésre: -- , ez van írva, azaz az azt jelenti, hogy annál nincs probléma? (de a részletes leletnél ST1 és ST2-re is vannak adatok írva - pl.: 294, 162, 177 stb. ST1-re, míg 121, 86, 81 stb. ST1-re. ST3-ra nincsenek) Ha jól kutattam utána az ST a kamrai, míg a SVES a pitvari ritmuszavar jele. Ez utóbbi lehet kevésbé veszélyes? (Vagy csak már keresem a reménykeltő fogódzót?..) Még a lelet tartalmazza: Kamrai RZ, ST eltérés nem volt észlelhető. Köszönöm előre is, ha megint válaszol! Üdv.: M.G.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Amiket most ír, az kissé kusza számomra: az ST az EKG-nak egy szakasza, ritmuszavarhoz nincs köze. Azt nem tudopm, hogy a számok, amiket írt ezzel kapcsolatban, mit jelentenek, de az összegzésben az szerepel, hogy ST-eltérés nincs. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
27.
Karcsa kérdése:

T. Doktornő! Először is köszönöm a rendkívül gyors válaszát. Annyit kérdeznék még, hogy ez mennyire súlyos állapot? Azaz - mivel közben kértem időpontot és több, mint egy hónapra kaptam - jelenthet ez közvetlen (élet)veszélyt? Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen. Közvetlen életveszélyt bizonyára nem jelent, az extra ütés-sorozatok nem rosszindulatúak, a leírt reggeli szünet (asystolia) lehet, technikai hiba is, persze ki kell vizsgálni pontosan. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
27.
Karcsa kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mai Holter (24 órás) vizsgálatom eredménye: Max. fr: 120/min, min. fr: 41, átlag: 68/min Ves: -- SVES: 15.000, Asystolia: 1, reggel 6 órakor, Normocardia, jelentős SVES aktivitás, 6-7 tagú SVES RUN-ok. 38 éves vagyok és a doktornő továbbküldött elektrofiziológia vizsgálatra a ritmuszavarok miatt. Ez mennyire súlyos? Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! A ritmuszavart mindenképpen imndokolt tovább vizsgálani, az elektrofiziológiai vizsgálat alapján eldönthetp, hogy mi az optimális kezelési mód. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
26.
boci kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesapámnak pacemakere van, amire vérhígítót szed. Krónikus gyomorfekélye van, ami gyakran vérzik, és nagy fájdalmat okoz a vérhígítótól. Nincs valami megoldás erre, ami kikerüli a gyomrot, esetleg injekció formájárban? Szed gyomorvédőt is, de nem használ , nagyon szenved. Köszönöm Marcsi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! Önmagában a pacemaker miatt bizonyára nem kell vérhigítót szedni, és ha gyomorvérzése van az édesapjának, akkor mielőbb forduljanak a kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából, mert ez súlyos problémát okozhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
26.
Vrasz30 kérdése:

Tisztelt doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy szedem ezeket a gyógyszereket .azt szeretném kérdezni hogy milyen időszakban érdemes bevenni.Astrix 100mg.Pantoprazol krka 40mg.Atorva-Teva 20mg.Covercard 5mg.Nebivolol 1 A Pharma 5mg.reggel vagy este szedjem .Egyszerre szedhetem e mindet .kérem válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! Azt javasolom, hogy ezt kezelőorvosával beszélje meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
26.
eszter kérdése:

És segítene abba,hogy mire gyanakszanak vagy mire gondoljak nem igazán segítőkészek itt az ambulancián pedig már 2 szer voltam magán kardiologusnál Mindig csak azt a választ kapom,hogy ez nem egy negativ ekg én pedig gondolatban már a temetéseet rendezem.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de látatlanban fogalmam sincs. Feltételezem, hogy nem gondolják, hogy komoly baj lenne, mert akkor nyilván további vizsgálatot javasolnának. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
26.
eszter kérdése:

kedves dr nó! Nagyon gyakran segít nekem a válaszaival.Tegnap este a sürgösségi ambulancián kötöttem ki rosszullét miatt,ekg készült mire ez volt írva:az elemzett szakaszon sinus ritmus melletti kórós elváltozás:bal pitvar megnagyobbodás nem jellegzetes eltérés:qrs mereek tengelyállás.Segítene megmagyarázni,hogy ez mit jelent? Nagy baj van? Kb 2 hónapja voltam szívultrahangon az negativ lett.Köszönöm szépen!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! Szerintem ez legfeljebb gyanújel, az EKG leírás legfeljebb tájékoztató jellegű- Kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
26.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Két dologgal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, bár nem tudom, hogy ezek mennyire tartoznak az Ön szakterületéhez. 1. Az utóbbi hat hónapban egy bordarezekciós műtét miatt összesen 20 mellkasröntgen vizsgálaton voltam. A kérdésem: ártalmas-e, sok-e ez a 20 mellkas röntgenfelvétel a sugarak miatt? 2. A műtétet követően vérszegénység miatt két egységnyi vért kaptam. Rajtam kívül tudom, hogy mások is kaptak. A kérdésem: okozhat-e valamit az, hogy egy idegen személytől kapunk vért? Válaszait előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! A mellkas-rtg sugárterhelése olyan lacsony, hogy nem kell károsodástól tartania. A vérátömlesztésnél előzetesen bevizsgált és az ön vérével összhangban lévő készítményt kap, tehát ettől sem kell tartania. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
25.
magas pulzus kérdése:

Kedves Doktornő! Néhány napja rossz a közérzetem, rekedt vagyok és igen sokat köhögök. Sajnos éjszaka is. Részben a köhögés miatt, részben mert rossz alvó vagyok, erősen fáradtnak érzem magam. /Egyébként nem vagyok fáradékony./ Vérnyomásom és pulzusom rendben szokott lenni. Ami most aggaszt, hogy tegnap óta magas a pulzusom 90,92, most estefele 110. Félek, hogy így megint nem tudok elaludni, csak fekszem és várom, mikor jön álom a szememre. Egyébként nem vagyok stresszes. A köhögésre 2 napig Paxirazol tablettát szedtem / ma már nem mertem bevenni/ a köhögési inger csillapítására Isla moos szopogatós tablettát. Kérdésem, hogy okozhatta-e valamelyik a pulzusszám emelkedését. Van itthon magnézium tabletta. Érdemes-e egyet bevennem? Várom válaszát. köszönettel Eszter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! A magasabb pulzus lehet a köhögéstől, a meghűléssel járó esetleges hőemelkedéstől, nyugodtan vegyen be köhögéscsillapítót, Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
25.
Robi22 kérdése:

Jonapot elob mar irt nekem a sziv ideg kerdesemre de mijen orvoshoz forduljak vele ??ès áltaàba ere.mit szoktak irni ??? Mijen gyogycert koszi valaszt elore is
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Első sorban háziorvosához, akkor kiderülhet, hogy például van-e valamilyen egyéb ok (mozgásszervi, emésztősrendzseri, tüdőbeli stb) eltérés, a továbbiakban a megfelelp szaorvoshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
25.
Robi22 kérdése:

Jonapot egy ojan kerdesem.van hogy vane ojan hogy sziv ideg?? Mert sose.talalnak.semit a szivemel mar voltam.mindenen! Es.meg is ojan.mint a ha fajna ojan.nehezenek.erzem.meg a.melkasom.is mint.ulnenek.rajta .ha van sziv ideg akor az.hogy kel.kezelni szorongasoldoval vagy hogy nyugtato es ez.mitol van koszi udv
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Ez azt jelenti, hogy panaszai nem szervi szíveredetűek, ahanem idegességből fakadnak, ennek megfelelően kell kezelni, emiatt forduljon szakemberhez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
25.
Savlekötő kérdése:

Kedves Doktornő! Majdnem minden nap ég a gyomrom,és azt szeretném kérdezni hogy a jelenleg szedett vérnyomáscsökkentőim mellet van-e lehetőségem 1 db Pantoprazole Teva gyógyszert bevennem? A savlekötő nem fogja a vérnyomáscsökkentő hatást csökkenteni? Ha ez a fajta savlekötő nem megengedett akkor Ön melyiket ajánlja? Gyógyszereim: Nebivolol Amlodipin Tritace Doxazosin Köszönöm Judit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Szedhető együtt, nincs ilyen kölcsönhatás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
25.
vérnyomás!! kérdése:

Kedves DoktorNő!! 55 éves Nő vagyok! A gondom az hogy sokszor rosszul érzem magam . a szemem véres , lüktett , és sokat vagyok fehér rossz közérzetem van. Vérnyomásommal szenvedek, mert a második érték szinte soha se megy le 90 alá..covarexet szedek és esténként egy xanaxot, .Nincs semmi lelki gondom ,de azt mondták szedjem. Így a gyógyszerrel lement a vérnyomásom általában 105-130 ig de inkabb 115-125 de a második érték 95 körüli a pulzus 65-85 közötti de inkább kisebb . Első kérdésem ,hogy nem veszélyes e ha 90 fölötti a második érték szinte mindig? Második kérdésem ,hogy sokszor van olyan ,hogy az első és második érték között 20-25 különbség van .? a harmadik kérdésem hogy többször van az is ,hogy a két karom között 20-30 különbség van. Voltam szív ultrahangon és terheléses EKG és nem találtak semmit és nem foglalkoznak vele. Tényleg nem kell törödni vele akkor se ha ilyenek az értékek? pl Szinte 80% a második érték 90 feletti pl 120/95/78 és 123/92/80 és 114/91/67 stb a két érték közti különbség sokszor ilyen 103/81 és 107/83 109/86 118/94 stb és többször mérek a két kezem közti különbség bal 143/96/79 jobb 126/92/75 és bal 106/91/77 jobb 125/95/79 stb Azt mondták ne mérjem annyit a vérnyomásom . Előre is köszönöm a válaszát ! Üdvözlettel .JUlianna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Annak tisztázására, hogy mi a helyzet a vérnyomásával, az első lépés egy ABPM (24 órás vérnyomás monitorozás), ha az értékek erre utalnak, akkor kezelés szükséges a szövődmények kivédése céljából. Az ön által írt kezelés meglehetősen csekélynek tűnik, lehetésges, hogy változtatni kellene a kezelésen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
25.
Nagy Sarolta kérdése:

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát a sövényhiánnyal kapcsolatban. Értem a válaszát. Viszont az lenne még a kérdésem, hogy ha tényleg olyan pici a lyukacska, akkor műtét nélkül ez tényleg nem okoz gondot? Lehet vele teljes életet élni - eddig is sportoltam. Félek hogy évek múlva bajom lehet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Én nem tudom látatlanban megítélni, hogy valójában mi a helyzet, tehát a várható lefolyásról sem tudok nyilatkozni.
2017.
02.
25.
Sövényhiány kérdése:

Kedves Doktornő, 35 éves vagyok, és elmentem kardiológiai kivizsgálásra, mivel az utóbbi időben nyomást éreztem a mellkasomban, nehezebben vettem a levegőt, kalimpált a szívem. Gyerekkoromban volt szívzörejem, ami most is van, de akkor nem csináltak szívultrahangot csak most. Kiderült hogy pitvari sövényhiányom van, azt mondta az orvos hogy olyan kis mértékű hogy műteni nem kell, sőt semmilyen kezelés nem szükséges. Azt mondta a tüneteimet nem ez okozta. Két gyermekem van, terhesség, szülés teljesen komplikációmentesek voltak. EKGm negatív. Nagyon megijedtem, és félrk hogy a későbbiekben ez gondot okozhat. Olvastam mindenféle rosszat, hogy ilyen hibával nagyobb az infarktus, agyvérzés, tüdőgondok lehetősége. Lehet ilyen kismértékű sövényhiánnyal teljes életem? Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Ha a kivizsgálsá részletes és alapos volt, és nnek alapján biztos, hogy kicsi a sövényhiány, az jó jel, de ezt én nem tudom megítélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
Jàzmin lukacs kérdése:

Jo estèt doktorno mi mutasa ki biztosra a akàrmijen baj van a szivel?legyen szives mongya meg mert akor ojan vizsgàlatra megyek el sziv utrahang az jo lene??? Gondolom azal làsàk a szivet ?! Ûdv
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! Ez összetett kérdés, önmagában egy vizsgálat sem elegendő. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
Sandor gergo kérdése:

Szèp estèt doktònō ojan kèrdèsem van voltam.màr szív utrahangon meg tūdôrôngen meg èkgn meg halgata màr halgatoval is orvos a szivemet egyik mindegyik vizsgàlat jo volt ,, ha lenne valami baj a szivemel valamejik vizsgàlat mutatot volna valami????? Mert mindig fàj a szivemnèl vagy sziv ideg gyuladas lehet vagy sziv ideg halotam ojanrol vagy akor aszt is ki mutata volna a vizsgàlatok amin voltam ?????? Űvdvözlom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, nem biztos, hogy az elvégzett vizsgálatok biztos diagnózishoz vezetnek. . Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
29 kovacs barbara kérdése:

Űdvõzlöm Doktórnő! Èrdeklödnèk 165/80puzus 90en szokot lenni àltàba mindig magas! Szorongàst àlapitotak meg mert voltam.màr minden vizsgàlaton ès jo volt az eredmènyek ,nem szedek semit a szorongàsra irtak nyugtatot csak nem szeretem volna szedni ,aza kerdèsem a szorongàst ha nem kezelem okozhat taros magasvèrnyomàst ??? Ere szethetnèk vèrnyomascsokentöt ??űdv barbara
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom,konzultáljon kezelőorvosával személyes vizsgálat során. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
Peker zoltan kérdése:

Jò estèt doktòrnő!Lenne egy ojan kérdèsem hogy 3napja szedek vèrnyomàscsökentöt és nem használ ugyan ugy magas most is 160ithol mi baj lehet? Tanydon ,aza neve 23èves vagyok voltam kardiolugusnàl meg utrahangon.meg èkgn jo volt montàk semi baja szivemnek akor mi okozhatja mèg?? Ès a gyogycernek nem kelet volna hason elègè fàj a fejem gondolom a magas vernyomàtol,köszönöm a választ elore is.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! A gyógyszerek hatásának kialakulásához több nap szükséges. Mérje tovább, szükség szerint konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
25eves kérdése:

Tiszteletem doktornö !Az lenne a kèrdèsem voltam tegnap vèrvètelen ès ma megjöt az eredmènyem ,,es magas rajta 24böl 8is ,, GPT 41lehet max ès nekem68 ,ako GAMMA-GT 8-61 lehet max és nekem 64,, FEHÈRVÈRSEJT 4-9ig lehet és nekem 10.6,,CRP ,5lehet a jo ,nekem 8,3lett,meg a hdl meg ldl meg koleszterinse jo .mitöl lehet ez?? nagy a baj???? 25èves vagyok ja ès magas a vernyomàsom is koszi elore vàlaszt
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! A leletekből a GPT, gammaGT máj-eredetre, a fehérvérsejtszám és CRP például gyulladásra utalhat. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
Ilona kérdése:

Szükség esetére Tensiomin12,5 mg -t irt fel háziorvosom.Most ,csak miután kiváltottam az újonnan felirt gyógyszert,vettem észre,hogy 25 mg-s tablettát irt fel. Lehet felezni? A betegtájékoztató szerint ugyanis az osztó vonal a tablettán nem erre szolgál,csak a bevétel megkönnyitésére. Köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! Nem optimális a felezés, de miután szét lehet törni a bevétel-lenyelés megkönnyítésére, nyilván nem okoz problémát a hatás elérésében. Másik megoldsá: kezelőorvosa írjon fel 12,5 mg-os tabelettát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
24.
Fajdalom kérdése:

Tobb hetebmellkasi szurasaim vannak sziv korul De par napja ez atalakult szoritassa gorcse.teljesen a szivem korul.egesz nap nagyon faj.a bal karom zsibbad. On szerintez sziv vagy inkabb mas?voltam kedden haziorvosnal.ekg n azt irta a T hullam abnormalis.wave Bocsanat emlekezetbol irom.ez mit jelent?on szerint kerjek kardiologiai kivizsgalast?este furodtem es a forro vizben nagyon rosszul lettem nagyon huzta a gorcs a szivemet szurt ossze visza es tart meg mostis.a napokban ennyire eros.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
elefánt kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Vasárnap óta nagyon fáj a baloldali lapockám és környéke, levegő vételnél ,tüsszenteni sem merek ,gondoltam rossz mozdulat ill. levegő szorulhatott oda. Cataflám gy.vettem be a fájdalom kicsit csökkent reggelre,de este mindig nagyon fáj !Elmentem az orvoshoz elmondtam ,a vérnyomásom kicsit ingadozik 130-150 között a per 70-80 vasárnap du.162/ 135, 95 este 134/93 a pulzus 153 / hidegrázásom is van /volt.Coverex -AS 5mg.vérny.csökkentőt szedek napi 1/2 tablettát.A mai napon beutalót kaptam a cardiológiára ABPM.vizsgálatra.A fájdalmam össze függésben lehet a fent említettekkel ?Bocsásson meg ha butaságommal zavartam !65 éves vagyok. Köszönettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
24.
Tisztelt Kérdező! Nem valószínű, hogy a két dolog összefüggne egymással. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
Gorcs kérdése:

Jo estet. Nagyon sokszor szinte mindennap gorcsol a szivem.de egesz nap fennt all es nagyon sokszor nagyon erosen.ha egesz nap faj hetek ota es erosen gondolom akkor nem sziv eredetu ugye?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! Nem valószínű panaszainak a szíveredete. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
Sziv kérdése:

Szep estet! Honapok ota sziv szurasom van Szorit es gorcsol 35eves no vagyok. Sokszor a meleg furdoben is erzem hogy gorcsol a szivem.mar mindennap szorit faj egesz nap .a bal karom is soksor zsibbad.a bal cicim alatt faj es a ket cicim kozott. Nagyon felek mitol. On szerint szukseges kardiologiara mennem?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
23 evès izabela kérdése:

Tisztelt doktornő ojan kèrdèsem lenne önhöz kèt napja irtak vèrnyomàs csökentöt mert magas volt 170 ès most mèrtem ithol 160nem ment le ez hogy lehet nem hat?-tanydon 40mgramost szedek
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! A gyógyszerek hatásának kialakulásához több nap szükséges. Mérje tovább, szükség szerint konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
25eves kérdése:

Jonapot 24oras vernyomas meres menyibe kerul es ithon lehetek vele ??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! Az állami egészségügyben ingyenes, és természetesen otthon lehet vele. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
27 éves làzàr istvàn kérdése:

Tisztelt doktornö aza kèrdèsem lenne magàhoz,voltam màr ékgn hasi sziv nyaki urtahangon szemèszeten laborba viz vèr vizsgàlaton ès jo volt minden eredmèny .mègis magas a vèrnyomàsom!!150-160-170 mikor menyi de 150en alat nincs sose !ez ki is hat ràm fàj a fejem izzadok feszűlteb vagyok làtàsom is fura zavart elmosodot szokszor ,, mi okozhatja eszt a magasvèrnyomàst??? Ha jo a szivem,, idegi alapon lehet ez,szihikailag?? És még anyi ere kéne szegyek gyogycert maga szerint 27èves vagyok köszőnöm válaszàt szép napot
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! Annak tisztázására, hogy van-e magas vérnyomása, az első lépés egy ABPM (24 órás vérnyomás monitorozás), ha az értékek erre utalnak, akkor kezelés szükséges a szövődmények kivédése céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
26eves kovacs peti kérdése:

Szép napot kivànok doktórnő egy ojan kèrdèsem van hogy voltam mar kardiologusnàl.meg voltam sziv urtahangon meg hasi urtanhangon nyaki urrahangon is meg szemèszeten is volt ékgm is .mégis magas a vèrnyomàsom akor mi okozhatja ?ha a szivem jo.idegi alapon letezik 150-160-170szokot lenni mikor menyi de etol nem szokot keveseb lenni koszomom a vàlaszt elöre is ūdvözlöm szèp napot
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! a magas vérnyomás az esetek döntő részében önálló betegség, az eddig elvégzett vizsgálatok nem feltétélenül mutatják meg az okát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
Zsolti 27 kérdése:

Jonapot doktornö aszt szeretném.kerdezni hogy ha baj van a pajzsmirigyemel az ki mutasa a vervètel de orvosnak nem momtam hogy nèzen ara is 22ot jelolt be rajta vagy ki.mutasa akor is a vèr ha nem kulön ara veszik köszönöm.elöre is a választ
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! A pajzsmirigy működéséről csak célzottan erre vnatkozó vizsgálatok adnak felvilágosítást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
23.
23èves norbi kérdése:

Jo reggelt doktornö tegnap.voltam hazi orvosomnàl 170en volt a vernyomson ès irt tanydon 40mgramos gyogycert ma reggel be vetem es most mertem ithol 156volt any is szokot leni ithol nekem nem kene.lemenie a gyogycertöl.ma.keztem el.szedni koszi valaszt elore is
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező! A gyógyszerek hatásának kialakulásához több nap szükséges. Mérje tovább, szükség szerint konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
22.
Panni Beatrix kérdése:

Köszönöm Doktornő!! Akkor keresek egy reumatológust :)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
22.
Rendben, a legjobbakat kívánom!
2017.
02.
22.
szív kérdése:

Kedves Doktornő,20éves lány vagyok szívritmus zavarral,Bisoblockot szedek és mostanában azt érzem hogy fáj a szívem körül voltam vele kardyológián de azt mondta hogy nem a szívemtől lehet, ma viszont nagyon szorított a szívemnél.. mit tegyek?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
22.
Tisztelt Kérdező! Nem minden mellkasi panasz szíveredetű, a kardiológus bizonyára helyesen ítélte meg. Egyéb okok (pl. mozgásszervi eredet (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg). is szóbajön. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
22.
Dagadt láb kérdése:

Drága Főorvosnő! Bocsánatot szeretném kérni , hogy znitegnap nem írtam le a gyógyszer nevét amitől dagad a lábam. Amlodipin nek hívják. Azt szeretné kerdezni hogy a Normodipine gyógyszert is szedtem de csak pár napig mert nem lehetett kapni Amlodipin. A kérdésem az lenne hogy attól is ennyire dagadna a lábon? Azt még tudatom Önnel hogy vernyomas rá sok gyógyszert szedek. Ezek a következők Reggel 1 Co Renitec et 20 mg. és 1/2 Condor. Délben 1 Lisopressz 20mg. 1 Ebrantil 30mg. Este 1 Minipressz 2mg 1 Lisopressz és 1 Amlodipin. Ugye egy kicsit sok ez a gyógyszer a 70 evemhez. Köszönöm szépen! Mária
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
22.
Tisztelt Kérdező! Az Amlodipin éppen úgy mint a Normodipin kalcium csatorna blokkoló, mellékhatása valóban lehet lábdagadás. Az, hogy többféle gyógyszert szed, egyáltalán nem baj, többféle hatásmódú gyógyszerek sokszor eredményesebbek a vérnyomás kezelésében. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
22.
Anna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a válaszát.Én a csuklómon és a nyakamnál is tapintottam a dobbanásokat azonban szabálytalanságot szaporaságot nem vettem észre. Egyenletesnek erősnek tűnik. A múlt hónapban meghallgatott a háziorvosom azt mondta ritmikus szívhangok,de ekg nem készült. Ön szerint ha a biztonság kedvéért csináltatok egy ekg-t az tisztázhatja a helyzetet? (Még azt szeretném hozzáteni,hogy olvastam hogy fiatalkorban nem ajánlott az AFIB szűrés vérnyomásméròvel mert tévesen pozitív eredményt adhat,nem tudom mennyire pontosan érzékeli.) Mégegyszer köszönöm Kedves Doktornő További kellemes napot kívánok Üdvözlettel Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
22.
Nagyon szívesen :)
2017.
02.
22.
pitvarfibrilláció kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pitvarfibrilláció jeletkezésénél magas szabálytalan pulzusszámnak kell lenni vagy lehet alacsony is a pulzusszám? 130/65 69-es pulzust mért a vérnyomásmérő ,de azt írja AFIB. Tüneteim nincsenek. Esetleges extrasystolenál is mutathatja ezt a vérnyomásmérő? 28éves vagyok. Köszönöm Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
22.
Tisztelt Kérdező! Vérnyomásmérő "leletezése" alapján nem mernék diagnózist felállítani, erre az EKG-görbe a megfelelő módszer. Az alacsony pulzusszám egyébként megtévesztő lehet, mert pitvarfbirilláció esetén nem minden szívütés észlelhető a vérnyomásmérő által értékelt pulzuson. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
32eves szorong kérdése:

Jo estèt doktornő a szorongàs okozhat testi tūneteket mint pèldàl magas vèrnyomàst ès.fej fàjàst ès homájos làtàst melkasi szoritàst eros szorongàsom.van ès buszon.vagy nagyob hejeken mèg roszab meg agyam.is.le zsibad èn.mindig aszt hiszem hogy szervu.baj de màr anyi vizsgàlatom.volt ès.sose talaltak.semit csak eszt a szorongàst koszi valaszt udv
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! A szorongás, pánik mindenféle testi tünetet okozhat, ideje lenne ilyen szakemberhez fordulnia panaszai orvoslására. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
29èves fèrfi zoli kérdése:

Jo estèt kivánok doktornö aza panaszom hogy fejem fáj ijen nyomàst èrzek belül ès halvànyan homàjosan làtok sokszor meg sàpat is vagyok ojankor sokszor mi okozhatja egyik ismerösöm aszt monta szabájozàsi zavar de voltam vizgàlaton sziv utrahangon ekg en is meg vervètelen is jol voltak vernyomasom szokot ingdozni 140-150-160,170max mikor menyi ez okozhat ijen èrzèseket vagy az agyamal van valami aszt meg sose nèztèk belūl koszonom válaszàt
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Melkasszoritas kérdése:

Jòestèt dòktornõ melkas szorito èrzesem van valamikor .enyhèb valamikor erösebb voltam màr orvosnàl elkūdöt vizsgálatokra is volt melkas.röngenem.meg sziv utrahang ékg jo volt minden csak a vèrnyomàsom.szokot magas leni mi okozhatja vèrnyomàs.esetleg vagy sziv? De az.èkg is jo.volt meg a sziv utrahang is vèrvètel.is.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! A magas vérnyomás okozhat mellkasi panaszokat is, de egyébként is mindenképpen kezelni kell, mert infarctushoz vagy strokehoz vezethet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Myocardium noncompaction kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm szépen a gyors válaszát előző kérdésemre, ahol a mycordaium noncompaction betegséggel kapcsolatban érdeklődtem. Tudom, hogy csak a gyanúja áll fent a betegségnek tehát még közel sem biztos, de még annyit szeretnék kérdezni ezzel kapcsolatban hogy ha valóban fenn áll ez a betegség nálam, akkor a sportolás mennyire árthat? Futni szoktam, elég hosszú távokat. Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Ez így teljesen elméleti kérdés, amíg nem lehet tudni, hogy fennáll-e az elváltozás, milyen fokú, hol helyezkedik el, addig, biztosan nem lehet, főleg látatlanban erről bármit is mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Dagadt láb kérdése:

Köszönöm szépen a rám fordított idejét és megnyugtato válaszát! Még egyet szeretnék kérdezni. Furon 40mg szedek 2 sóval hetente kétszer Öntől azt kérdezem hogy elég e ennyi vagy tobbet szedjek mivelhogy ilyen dagadt a lábon? Nagyon jó egészséget kívánok Önnek ės kedves családjának! Tisztelettel Mária
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Ez valószínűleg elég lesz. Önnek is nagyon jó egészséget kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Kamrai Extrasystole és szexuális élet kérdése:

Alapbetegsegem nincsen sziv uh mindent jonak talaltak. Egy gocu monoformalis (bizom benne jol irtam). Terhelhetosegem is jo a celfrekvenciat elertem ott sem talaltak semmit sem.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Akkor valószínűleg semmi akadálya. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Myocardium noncompaction kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nemrég voltam kardiológia vizsgálaton, EKG-t valamint szívultrahangot végeztek. A panasz ami miatt elmentem orvoshoz hogy már egy ideje mellkasik nyomó, szorító érzésem van, sokszor szédülök, és a fejem is nagyon sokat fáj. Az orvos annyit mondott hogy a szívemmel igazából nincs olyan gond ami ilyen panaszokat okozhatna, azonban mellékleletként odaírta hogy a jobb kamra szabad fala és csúcs kifejezetten trabeculált, felmerül myocardium non compaction gyanúja. Ezt azonban nem fejtette ki hogy mi lenne ez, tovább küldött MRI vizsgálatra. Leírná pár szóban, mondatban hogy mit jelent ez a betegség? Köszönöm. Üdvözlettel Urbán Józsefné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Ez egy kicsit bonyolult lenne, mivel egyelőre csak a gyanúja merül fel, várja meg a tervezett vizsgálatot, akkor kezelőorvosa nyilván részletes magyarázattal szolgál. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Kamrai Extrasystole és szexuális élet kérdése:

Jelemtős számú 10516 Kamrai Extrasystolet állapitottak meg holter vizsgálattal. Sajnos sokat pánikolok is. Szexuális életet folytathatok e a magas ES es miatt? 34 éves vagyok. Üdvözlettel Zoltán
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie, mert az extrák számán kívül attól is függ, hogy azok milyen típusúak, és hogy van e valameilyen alapbetegség a háttérben. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Magasvernyomàs 30eves nö kérdése:

Szèp nanot kivànok dòktornö magas a vernyomasom ès.nem.szedek rà gyogycert,,fàj a fejem.sokszor meg furàn làttok homàjosan meg joban izzadok eszt okozhatja a magas vernyomàs ijen tüneteket ?ūdvözlöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Természetesen okozhatja a panaszait a nem kezelt magas vérnyomás. Fontolja meg, hogy ennél sokkal komolyabb bajok is származhatnak belőle. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Dagadt láb kérdése:

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát. Ez nem jelent veszélyt hogy dagadt a lábam? A szívre és a tűdőmre gondolok
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen, ez az odema nem okoz gondot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Sziv2 kérdése:

Bocsanat irtam az elobb es eltunt Szoval en irtam a mai ekg eredmeny miatt hogy nyugtalanit nagyon.nekem vannak nyomas fajas gorcs panaszaim a szivemnel. Januari ekg lll.ban inspiriumban eltuno q positiva valo T Ez mit jelent? Akkor volt uh norm nagysagu szivuregek Bal kamra fungciok megtartott mozgaszavar nem lathato Mps az mmv pico telosyst insuffal Enyhe tricusp insuff Norm jobb kamrai syst nyomasertek Ez volt januar 16an maganban. Azota is nyom szur gorcsol a szivemnel mindennap egesz nap Ma haziorvostol en kertem ekgt de ma helyettesites volt es a doktor annyit mondtott egy elvezetesnel nem jo Es.semmi mast megijeszttt Normal sinus rhythm Cardiac eletric axis normal lll abnormal T wave Ez ami zavar gondolom erre gondolt de ez mit jelent?most akkor mi rossz az ekg ben nem ertem?de a panaszaim megse ezett vannak???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! EKG-továbbképzést nem tudok önnek tartani, de mint első kérdésére írtam, ez nem kapcsolatos szíveredettel, amint a panaszai is egyéb okból állhatnak fenn. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Sziv2 kérdése:

Az elobb mar irtam
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
???
2017.
02.
21.
25eves kérdése:

Jonapot kivànok doktornö èrdeklödnék voltam màr.minden vizsgàlaton ekg hasi utrahang nyaki sziv utrahang ver vizsgalat nem talaltak semit magas a vernyomasom 160-170valamikor de altalaba 140-150kozot van valamikor pulzus is fel.megy idegi alapon lehet ez?mindig ideges feszult vagyok ingerlekeny sokszor faj fejem homajosan.latok koszonom valaszt elore is
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! A magas vérnyomást fiatal korban is komolyan kell venni, önnél részletesebb vizsgálat, elsősorban 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) javasolt, ennek alapján tisztábban lehet látni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
24èves fiu kérdése:

Jonapot doktornő aszt szeretném kérdezni hogy szetem szetem frontint ès aba hagytam hirtelen egyik.naprol a màsikra hat hete ès.azot magas.a vèrnyomàsom elvonàsi tūnet lehet ez.vagy hogy szorngok valamikor 160-170 is van meg ingadozik valamikor a pulzusom is felmegy 100ra de az.nem.mindig voltam szivutrahangon jo volt minden gondolom az.kimutatna.ha.rosz a szivem voltam nyakièr utrahangon is jo volt meg hasi utra hagon is azis jo volt szorongàs alapon lehet ez vagy mitöl koszonom elore is udvozlom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Dagadt láb kérdése:

Tisztelt Főorvosnő! Mária vagyok 70 éves. A kérdésem a következő lenne. 50 éve kezelt magas vérnyomásom van. Többször cseréltünk már gyógyszert ez idő alatt. Most is ez történik éppen. A múlt héten 210 /90 volt és most már szépen beállt. Ami a borzasztó hogy nagyon dagad tőle mindkét lábon bokåtôl majdnem a térdem ės bizony ettől lüktetnekem a lábaim és nagyon feszít. Szedtem én már ezt régebben de abba hagytuk pont ezért. Az orvosom azt mondja hogy vegyék nagyobb cipőt. Azt szeretném kérdezni hogy szedjem e tovább ezt a gyógyszert vagy írással másikat? Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Ezt önnek kell eldöntenie, szóba jön az is, hogy kis adag vízhajtót is szed a lábdagadás ellensúlyozására. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
21.
Sziv kérdése:

Jo napot Mar ittam onnek Előzmény december végétől mellkasi szivtaji szoritas fájdalom Nagyon sok extra A.szivtaji szoritas fájdalom nyomas egész napos. Január 5mellkasrongen Január 16 magam kardiológian nyugalmi EKG ez alól Ill-ban inspiriumban eltűno q pozitivva Valo T. Január 18an uh mitralis prolapsuson kivul jo Ezután terhelés arra azt mondtak hogy jo A panaszaim fenn allnak sok rosszabbak egész nap faj szoritas nyom a szívem Ma a háziorvostol kertem EKG t...helyettesítő orvos volt Mondta hogy egy hullam nem jo semmi mást .ez van rajta Irva lll abnormál T wave Ez mit jelent????????????kell idegeskednem?irt fél reumás gyógyszert és hogy csak pénteken menjek vissza De ugye nincs baj?ez a T ez január 16az is úgy latom ugyanaz mint ma.de miez 30éves nő
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! A tartós, terheléstől független panaszaok, normalis kardiológiai leletek mellett azt jelentik, hogy nem szíveredetűek, talán mozgásszervi, reumatológiai eredetűek. Az EKG- nlátható eltérés pedig azt, hogy azt a rekeszizom helyzete befolyásolja, szívvel nem kapcsolatos. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
20.
magas vérnyomás kérdése:

Kedves Doktornő.! 65 éves nőbeteg vagyok, 17 éves korom óta kellett alkalmanként szednem vérnyomás gyógyszert, 27 éves koromtól meg rendszeresen. Nagyon sok félét szedtem, próbálták beállítani, nem sok sikerrel .Eljutottak egy lelkiismeretes orvoshoz, aki azt mondta vizsgáljuk meg, miért magas.A legutolsó vizsgálat egy mellékvese ct volt, az ki is mutatta hogy az egyik mellékvesémen jóindulatú daganat van. Ezt 1995-ben megműtötték, onnantól meg szédelegtem, annyira leesett.Olyan is volt hogy 100 alá ment.Aztán az évek folyamán azért szép lassan kúszott felfelé, és bizony kb. 1 hónapja kb 160/100 vagy még több. A régebb óta szedett és bevált gyógyszerek szinten tartották, nem volt probléma .Mostanáig. Új gyógyszereket kaptam, szinte semminyire nem viszi le, ezért még új gyógyszerekkel kísérletezünk, és sajnos nem nagy sikerrel. Reggel 2 félét, délben 1 félét, majd este szintén kétféle gyógyszert kell bevennem, és mégis ha lefekvés előtt mérek, magas az eredmény, akkor cordaflexet kell fújnom. Nem örülök ennyi gyógyszernek, mit tehetnék, van egy gyanúm, hogy mivel magas a triglicerid a szervezetben, ez szűkíti az ereket, ez is csinálhat magas vérnyomást. Igyak gyógyteákat, amik leviszik a vérnyomásom. A gyógyszerek nem igazán használnak, mit tegyek. Köszönettel: Pálvölgyiné.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de látatlanban nem tudok érdemben válaszolni. Viszont ha már volt mellékves-elváltozása, azt mindenképpen ellenőrízni kellene, hogy nem nőtt-e újabb daganat, ami magyarázhatná a vérnyomása változását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
20.
Magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tanácsát szeretném kérni mit javasol édeanyám magas vérnyomásával kapcsolatban. Jelenleg 180/110 a vérnyomásama. Ma már 2db 12.5mg Tensiomint szopogatott el de hatása nincs. Lemegy 170/100ra majd visszáll 180ra. Ezek a magas értékek 2hete vannak. Jelenleg nagy dózisú vérnyomáscsökkentőket szed 10éve. Valsartan-Hct 160/25mg 2x1 Ebrantil 60mg 2×1 Tenaxum 1mg 2x1 Nebivolol Teva 5mg 1x1 Aspirin protect Fenoswiss Nitromint 2.6mg 1-1-0 Az Ebrantilt 1hónapja szedi a Minipress 6mg helyett de idáig nem túl hatásos. Mi okozhatja ezt a kontrolálhatatlan magas vérnyomást,és a Dokornő szerint gyógyszer csere kellene-e? Ma szopogathat mégTensiomint? Köszönöm Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, hogy milyen idős az édesanyja, bizonyos koron túl a túl erélyes vérnyomáscsökkentés is káros lehet, mivel agyi vérellátási zavart okoz. Legjobb lenne, ha mielőbb konzultálnának édesanyja kezelőorvosával az esetleges teráppiamódosításról. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
20.
ritmuszavar kérdése:

kedves doktornő. októberben korházba kerültem pitvarfibrilláció miatt. 67 éves vagyok, addig mindössze L-Thyroxint szedtem, mivel 5 év kivették a pajzsmirigyem 80 %-át göbösödés miatt. Nordic walkingozom, úszok, sosem dohányoztam, nem vagyok cukros, nem vagyok túlsúlyos. Sokként ér a dolog, annál is inkább mert minden leletem / szív UH, vérkép, pajzsmirigy, mellkasröntgen, negatív volt/ azóta teljesen leépültem a gyógyszerek mellékhatásaitól, Bisoprololt szedek a nem létező szívbetegségemre, Syncumart, vérnyomáscsökkentőt 2-őt is, és esomeprazolt. Kértem a kardiológust, hogy legalább a Syncumárt hagyjuk el, vagy helyette valami kevésbé gyilkos gyógyszert adjon, azt mondta, akinek egyszer volt fibrillációja, annak egész életében szednie kell. Megjegyzem, becsületesen tartom a K vitamin diétát, ami az én koromban nem helyes, mert kezdve a csontoktól általánosságban mindenhez szükségem van a vitaminokra,ennek ellenére az elmúlt 4 hónapban 5 alkalommal mért INR értékem csak egyszer volt terápiás tartományban, a többinél alacsonyabb volt, és annak ellenére, hogy alacsony volt, folyamatos bevérzéseim vannak, főleg rektális.A mellékhatások miatt állandóan szédülök, hányingerem van, borzasztóan gyenge vagyok, alig várom, hogy lefekhessek. Éjszaka alvászavaraim vannak, , 2 óránként felébredek, sokszor halálfélelmem van. Voltam neurológusnál emiatt, azt mondta enyhén szorongok, de nem vagyok pánikbeteg. Mit tanácsolna Ön, le lehetne-e állni a vérhígítóval?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Nem írja, hogy az l-thyroxin mellett milyen a pajzsmirigyműködése, egyebek közt pajzsmirigyműködési zavar is okozhat pitvarfibrillációt. Valószínűbb egyébként, hogy ez a ritmuszavar inkább egyéb panaszt nem okozó koszorúér elváltozás következménye. A nagyon sérelmezett Syncumar mellett úgy látom vérnyomás-csökkentőt is szed, ez arra utal, hogy a vérnyomása is magas lehet. Pitvarfibrilláció után, főleg ha az ismétlődésre gyanú verül fel, nagyon nagy az embóliaveszély, ezért a vérhigítás indokolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
20.
Level kérdése:

Jó napiť Doktor Nő!30 ére vagyok 20 éves koromtól vannak szívritmus zavarai amit rytnonorm 150 es egilok 25 mg kezelnek plusz neurol szegede e honap 15 voltam sziv ultrahang vizsgalaton minden jo volt ra 2 napra kezdtem erezni mint ha a szivembe szurkalna hol oldalrol erzem hol lapockabol a kardiolog hogy a szivnek semmi koze hoza ez valmilyen ideg lesz neha tompan faj a karom is ha mely levegott veszek akkor erzem vagy ha hajolok akkol minta olyan nyilalo erzes szaladna at a bal mellkadomba a sziv tajekan.Szeretnem tudni a maga elementary is!Elore is koszonom ! ANDREA
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Ha jól értem sajátosan írt levelét, akkor mellkasi panaszai vélhetően nem szív-, hanem esetleg mozgásszervi eredetűek. Biztosat kezelőorvosa mondhat önnek, személyes vizsgálat alapján. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
20.
Nyugtatók kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Szeretném Öntől megkérdezni, hogy a Frontin 0,25 mg tablettából napi 3*1-et szedek. Pszichiáterem leakarja cserélni Medazepám 10 mg-os 3*1 tablettára. Mennyivel erősebb ez Medazepám 10 mg a Frontin 0,25-től? Másik fontos kérdésem az lenne, hogyha lecseréli a frontint akkor a szervezetemben nem lesznek megvonási tünetek? Hirtelen lenne lecserélve. (Előszőr Xanaxxal keudtem 1 hónapig napi 2*1-el, majd frontinra lett lecserélve 2017. január elején 4*1, 3*1 adagban). Továbbá szeretném megkérdezni, hogy a Medfazepámmal kapcsolatban, hogy mennyire lassitja a sziv müködését, ugyanis nekem egy reggeli állandó gyógyszerem van a Bisoprolol Sandoz 2,5 mg. Válaszait nagyon köszönöm. Üdvözlettel, szép napot kívánok
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Pszichiátriai kezelésével kapcsolatban nem tudok önnek válaszolni, a kis adag Bisoprolol bizonyára nem fogja zavarni az egyéb terápiát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
20.
Sziv kérdése:

Jo reggelt Ket honapja szivtaji panaszaim vannak.extra bedobbanasok.fajdalom.szuras. Egesz nap Par napja viszont szorit a szivem.eroset bele hasit a fajdalom.es a bal karom is furcsa ... 6hete elmentem magan kardiologushoz.nyugalmi ekg jo volt. Terhelesesre is azt mondta Sziv uh pedig mitralis prolapsust irt le. Most menjek vissza vagy nem a szivem faj?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Ha a leírt vizsgálatok nem mutattak eltérést, akkor valószínű, hogy nem szíveredetű a panasza, de személyes vizsgálat nélkül nem lehet érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
19.
Szivritmus zavar? kérdése:

Tisztelt Doktornő! 3 nappal ezelőtt netezés közben, azt éreztem hogy a szivem mintha kihagyott volna aztán mintha a torkomban dobbant volna kb.3-4 másodpercig tartott az egész és e-közben mintha össze -vissza vert volna és egy nagy dobbanással normalizálódott a szivverésem el is öntött a melegség.Volt már ilyen korábban is de ez mintha tovább tartott volna mint a többi ilyen esetnél nagyon megijedtem...2016 nyarán voltam 24 órás holter vizsgálaton, szivultrahangon, ekg-m is volt kb.3-4 a tavalyi évben és enyhe MPS-em van amire szedek is nebibeta tablettát napi 1-et. Ön szerint az MPS okozza ezeket a panaszokat vagy pedig más van a háttérben?Hozzá teszem 2012-óta voltak és néha vannak még pánikrohamaim is tehát pánikbeteg is vagyok lassan 5 éve minden a pánikkal kezdődött...1 hete voltam vérvételen is és minden rendben van normálisak az értékeim.Mi okozza ezeket a panaszokat?szivritmus zavarom is lenne? van okom az aggodalomra? a 24 órás ekg vizsgálaton annyi volt a papiron hogy légzési arrythmia de azt mondta a doktor ur hogy ez gyakori dolog ne foglalkozzak vele.Elnézést a hosszú sorokért csak nagyon aggódom ráadásul kaptam egy állás lehetőséget külföldön hajón mint zenész májusban kellene utaznom és ezen is sokat gondolkodom hogy merjem e vállalni...Válaszát előre is nagyon köszönöm egy 25 éves férfi.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. A mitralis prolapus önmagában nem jár komolyabb ritmuszavarral, de nem lehet kizárni, hogy ettől függetlenül önnek egyéb eredetű ritmuszavara is lehet. Javasolom, konzultáljon kardiológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
19.
pulzus kérdése:

Kedves Doktornő! 39 éves nő vagyok, az Ön magánrendelésére szoktam kontrollra járni a Coral Centrumba. Évek óta szedek egy Bisoprolol Sandoz nevezetű gyógyszert elsősorban magas pulzus miatt, de van egy kisfokú mitralis prolapsusom is, amit kitűnően karbantart. Napi adagom reggel 2,5 mg. Mellette hónapok óta kardió mozgást végzek heti két alkalommal. Vérnyomásom általában 100/60 szokott lenni. Sajnos a napokban egy haláleset kapcsán erős érzelmi sokkhatás ért és azt tapasztalom, hogy a pulzusom gyógyszer mellett 100/perc körüli értékre emelkedett, sőt a vérnyomásom is most 120/80 körüli. A kérdésem az lenne, hogy folytathatom-e a megszokott kardió-edzéseket ilyen pulzus mellett, illetve, hogy az Ön véleménye szerint szükséges-e megemelnem a napi gyógyszer adagot. Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm: Szederné Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! nyugodtan emelheti átmenetileg a Bisoprolol Sandoz adagját (napi 2x2,5 mg-ra), az edzést természetesen folytathatja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
19.
Nebivolol kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni hogy a nebivolol hatóanyagú gyógyszerből melyik az erdeti nem generikus gyógyszer? Jelenleg Nebibetát szedek de az nincs most a patikában,helyettesíteni nem szeretném olcsóval csak az eredetivel.köszönöm K.Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! Emlékezetem szerint a Nebilet volt az első. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
19.
Javaslat kérdése:

Tisztelt Doktornő! A testvérem epilepszia gyógyszert szed Neurotop 300mg, melyről lejárt a szakorvosi javaslat ,és most újra be kellene vinni a kórházba ,hogy megkapja a javaslatot. Nem szokott lenni vizsgálat csak 1-2 kérdés és kapja a javaslatot a doktornőtől. A kérdésem az lenne,hogy mivel a testvérem lebénult ,és nem szeretném feleslegesen bevinni a korházba,mert ez nagy procedúra van e arra lehetőség Ön szerint hogy egy magán neurológus ad javaslatot a gyógyszerre? Adhatnak -e magánúton vagy csak a kórházban kaphat javaslatot? Nagyon köszönöm a segítséget Kellemes hétvégét Szikszai Klára
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! Azt hiszem, lehetséges, ha kellően dokumentálva van, hogy testvére valóban szedte ezt a gyógyszert, mindenesetre érdemes előtte tájékozódni a kiválasztott orvosnál. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
18.
ibolyavirag19@hotmail.com kérdése:

Jó napot kívánok! Asasantint szedek, de megszűnt a támogatás és nem tudom kifizetni, milyen helyettesítő vérhigítót ajánlana nekem. Köszönöm szépen.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
18.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, milyen okból szedi, de felmerülhet helyette nagyobb adag aspirin önmagában, vagy egyéb vérlemezkére ható szer adása, ezt kezelőorvosával kellene megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
18.
Bugyogás kérdése:

Tisztelt Doktornő! A mai nap folyamán nyugalmi helyzetben a szívem környékén néhány másodpercig bugyogó érzést tapasztaltam. Az elmúlt héten éreztem hasonlót több alkalommal az államban, lábfejemben, hasamban. Mitől lehet, érdemes vele orvoshoz fordulni?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Kétség esetén javasolom, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
18.
vélemény kérés kérdése:

Egy hétig volt nálam egy VIATOM nevű készülék, amivel naponta többször készítettem EKG-t. Három esetben mért extraszisztoléket. Ezekről jpg formátumban van nálam EKG. Szeretném megkérdezni, hogy ezeket elküldhetném-e Önnek, hogy megnézze és tanácsot adjon, hogy milyen vizsgálatokra lenne szükség, mert sajnos ha a háziorvoshoz megyek és ő ad beutalót, akkor hónapokat kell várni és nem tudom , hogy mennyire komoly a probléma, ki várhatom-e az időpontot, vagy sürgősen tovább kell lépnem? Köszönettel: O. Anna Mária
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
18.
Tisztelt Kérdező! Kiragadott, rövvid EKG-görbe alapján nemigen lehet érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
17.
málna kérdése:

Tisztelt Doktornő!Voltam nemrég vérvételen és a vizeletemben a fehérvérsejtem száma 37 volt és a baktériumok pedig 484.Kérdésem,hogy ez mitől lehet?A munkahelyemen reggelente hideg van 6 fok,s volt,hogy úgy ültünk ott 2-3 órát a hidegben v a wc kint van az udvaron.Esetleg ezek az okok okozhatnak ilyen értékeket?Köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Ez lehet külső szennyeződés, azaz nem kellő lemosást követő vizelés eredménye, kétség esetén javasolt megismételtni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
17.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor nö köszönöm a vàlaszàt de mégegy kérdés Szedem az aszpirint protektet és még is ég a mellkasom és érzem a szivem hogy beleszur Ez mért van?vagy nekem nem is kellene szednem az aszpirint?vàlaszàt vàrom Tisztelettel Barbara
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Kérem, értse meg, hogy konkrétumok nélkül képtelenség önnek válaszolni. Miért nem fordul kezelőorvosához? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
16.
Ahány orvos, annyi válasz pajzsmirigyre kérdése:

Tisztelt doktornő! 23 éves nő vagyok, régóta küszködöm túlsúllyal. Voltam korábban pajzsmirigy vizsgálaton 3 különböző orvosnál. Ebből 2 csak a TSH értéket vette figyelembe, az egyikük szerint felesleges szednem a gyógyszert a másik szerint muszáj a harmadik mivel a nyaki UH nem mutatott eltérést nem is érdekelte a vérképem. Újra elmentem viszgálatra, egy 4. Orvoshoz, aki a T4et is lekért a vérvételen. A jelenlegi értékeim; TSH: 6,558 mIU/ml - ami magasabb a ref.erteknel (viszont tudom, hogy sok mindentől függ) T4: 1,16ng/dl - ez viszont ref. erteken belul van. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint érdemes e erre szednem gyógyszer, van valami rendellenesség vagy csak szimplán ennyi tsh hormonra van szüksége a szervezetemnek, hogy "kitermelje" a t4et. A válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Renáta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Én azt javasolom, hogy egy hozzáértő endokrinológust keressen fel, aki átfogóan értékeli az ön állapotát, leleteit és ennek alapján határozza meg a további teendőket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
16.
sziv miat kérdése:

Tisztelt Doktor nö köszönöm szépen a válaszát.Most is kérdésel fordulok önhöz.Elmentem a házi orvoshoz mert megint rosszul lettem és társult a tünetem mellé szivdobogás érzés nyaki zsibadás égés,Csinált ekg és talált egy kis eltérést és azt mondta hogy pszihés tünet de a szivdobogás érzést nem csinál,pajzs mirigyre gyanakszik, közben zsibadt a fejem szédültem,ki irta az aszpirin protektet,kérdésem csinál az aszpirin protekt mellkas égést zsibadást homlok zsibadást vagy a nyaki gerincmeszesedésem teszi ezeket a tüneteket,vagy nekem nem jo az aszpirin?Várom mi hamarab válaszát elöre is köszönöm Barbara
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de ezekre a kérdéseire nem tudok látatlanban válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
16.
Pánikbetegség kérdése:

Kedves Doktor Nő! Pánikbetegségre Rexitin 20 mg filmtablettát irtak fel, reggelre az első 6 napon fél szemet kell szednem, azt követően pedig egész szemeket. Estére fél szem Tiapridal 100 mg tablettát. Frontint lecsökkentette napi 2x fél tablettára ez a 0,25 mg-osból. Van egy állandó gyógyszerem a Bisoprolol 2,5 mg, amit szintén reggel szedek, általában mindig ugyanabban az időpontban. A Tiapridalnál olvastam, hogy nem lehet béta blokkoló mellé szedni. Amikor felirta a pszichiáterem a gyógyszereket mondtam neki, hogy van a fent emlitett állandó gyógyszerem is. Erre konkrét választ sajnos nem kaptam, hogy szedhetem-e együtt a két gyógyszert. Lelki problémám van, ami a következőkből áll.: Nem merek egyedül itthon maradni, egyedül nem merek közlekedni fényes nappal sem. Buszon vagy bármilyen más tömegközlekedésnél bezártság érzetem van és rosszul viselem a sok embert magam, körül. Ilyenkor hirtelen felpörög a szivem egy pici ideig és ha leszálltam a buszról akkor megnyugszom. Vissza áll minden ahogy volt. Félek továbbá a hétvégéktől az éjszakától és a sötétségtől is. Ilyen problémákra kaptam a fent emlitett gyógyszert. Pénteken kezdeném el szedni, de a béta blokkoló miatt nagyon félek, nehogy valami problémám legyen. Illetve vannak a betegtájékoztatóban olvastam számomra nagyon rémisztő mellékhatásokat is. A béta blokkolót Kamrai ES-re kaptam szivritmus zavart állapitottak meg nálam. Először minden 2-ik és 3-ik ütés volt plusz ütés, ez most már javult. Szeretném megkérdezni, hogy mennyire veszélyes számomra bevenni az esti tiapridalbol fél szemet?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Szerintem a 2,5 mg bisoprolol úgyszólván csak placebohatástú, nyugodtan fokozatosan elhagyhatja, extrasystolia kezelésére biztos nem elég hatékony. Ami a pánikbetegsége kezelését illweti, abban pszichiáterével kellene konzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
16.
Fajdalom kérdése:

Koszonom a valaszat.enis abban bizom ha 5hete a sziv uh mitralis prolaplusom kivul mindent rendben talalt. A terhelesre megdicsertek hogy ugyes voltam jo lett Akkor nincs baj De marcius 6an elmegyek az sztk orvoshoz.megnyigodnek ha egy holtert majd kapnek. Akkor nincs nagy baj On szerint. Koszonom a valaszat. Szep napot kivanok!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
16.
Nagyon szívesen, Önnek is szép napot!
2017.
02.
16.
Fajdalom kérdése:

Jo napot mar irtam onnek. Roviden...2honapja faj szur gorcsol nyom a szivem kornyeken. Es sorozatosa extraim vannak.mintha egy nagy gamb csapkodna a szarnyaival azt erzem bent.egesz naposak ezek ketto honapja.de olyan mintha naprol napra rosszabb lenne Egy honapja voltam magan kardiologusnal.egy hetfoi napon nyugalmi ekg rendben Szerdan terheleses ekg rendben.akkor meg sziv uh rendben.kiveve hogy mitralis prolapsusom van Ez nem okozhatja a panaszaim?tegnap tenyleg azt hittem itt a veg es infartusom lesz...egesz nap nagyon erosen nyilal a szivembe.gorcsol es faj.es az extra utesek De ha a szivemet neztek gondolom egy honap alatt somat nem.valtozhatott bar a tuneteim egyre erosebbek.akkor mi a baj? Marc 6an van idopontom sztk alapon kardiologushoz.sosem.voltam meg nala. Van ertelme elmenni vagy nem kell mert most voltam.de akkor mitol erzem magam ennyire rosszu?halal felelnem van mar mindennap rettegek.es ket pici kislanyom van.harman vagyunk.meg atelfont sem tudjak hasznalni ha baj van.az ajtonyitasrol neis beszeljunk.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de ha a kivizsgálás mindent rendben találta, akkor lehet, hogy nem szervi szíveredetűek a panaszai. Szóba jön pszichés eredet is. Mindenképpen konzultáljon személyesn szakorvossal a panaszaival kapcsolatban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
15.
grazsa kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Kérdésem 65 éves férjem EKG leletével kapcsolatos. A leleten ez a vélemény szerepel: short PR interval R/S inversion area between U1 and U2 borderline ECG TIsztelettel várom válaszát, mit jelent ez a vélemény.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
15.
Tisztelt Kérdező! Ez konkrétum nélkül azt jelenti, amit az angol szöveg, hogy határeset, azaz van eltérés a szabványhoz képest, de nem kórjelző valamilyen betegségre. Bővebb felvilágosítást nyilván férej kezelőorvosa adhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
15.
Tamás kérdése:

Tisztelt Dr Nő!Múlt héten irtam önnek hogy sok exta ütést érzek.Azt is irtam hogy kardiologusom azt irtam a leletemre hogy enyhén széles QRS ,Balkamra terhelés jelei.Azt javasolta hogy fogyak le mert 169cm magas vagyok 112kg.tornazal aktívan.Hogy ez a legnagyobb bajom es ha lefogyok minden rendbejön.Ezzel a leletek szabad aktívan sportolni ,sokáig lehet ezzel élni?Még csak 34 eves vagyok.Azt mondta a kardiologus hogy nem fog megállni a szivem.Sokat fuladok mert feszül a hasam.Refluxom is van.Kérem válaszoljon a kérdésemre.Tiszteletel:Tamás
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
15.
Tisztelt Kérdező! Ezek a leírt eltérések nem rontják az életkilátásait és a sportnak sem jelentenek ellenjavallatot. Természetesen fokozatosan kezdje, időben és intenzitásban is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
15.
19811024 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Néhány napja szédülni kezdtem, éjszaka forduláskor illetve előre és hátrahajláskor olyan érzés, mintha megfordulna velem a szoba. Nap közben pedig egy állandó szédülés érzésem van. Nem vészes, de kellemetlen. Ezen kívül leginkább este nyugalmi helyzetben érzem, hogy néha mintha erősebben megdobbanna a szívem, vagy mintha buborékok lennének a mellkasomban. Múlt héten voltam tüdőszűrésen, ott mindent rendben találtak. Vérnyomásom 140/80 körüli állandóan, pulzusom 85-95. Az még talán fontos lehet, hogy kb. egy hónapja torna közben megerőltettem vagy meghúztam a mellkasomat, mert másnap nagyon fájt a hátam és a mellem minden lélegzetvételnél. Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet a szédülésem és a buborék érzésnek az oka, illetve milyen vizsgálatot javasolna?Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Anett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni., de felmerül, hogy a nyaki gerinc illetve a gerinc közti idegek meghúzódása áll a panaszai hátterében. Kezelőorvosával ill. reumatológussal konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni.
2017.
02.
14.
ekg kérdése:

Tisztelt Dr nő! Ma voltam kardiologiai vizsgálaton,az ekg eredményben nem értem mit jelent ST kissé deopr. II ,III,a VF ben,T neg.sekély III ban a többi elvezetésben pos.lapos .Megköszönném ha elmagyarázná mit is jelent ez pontosan.Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de nehéz lenne érdemi választ adni, miután feltehetően nincsenek EKG-ismeretei és hiányoznak mellkasi elvezetések. Legjobb lenen, ha az önt vizsgáló orvostól kérdezné meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
14.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktór Nő! Az a kérdésem van hogy a Sinus tachycardia gyógyitható -e? Vagy csak kezelhető? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! A sinus tachycardia nem betegség, azt jelenti, hogy gyorsabb a normális, szabályos szívverés. Ha láz, pajzsmirigytúlműködés, vérszegénység áll a háttérben, akkor azt gyógyítani kell. Egyébként fizikai edzés, sport előnyösen befolyásolja a nyugalomban gyorsabb pulzust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
Pulzus kérdése:

Tisztelt Doktornő, 43 éves (remélhetőleg) egészséges nő vagyok. Kb. 2 hete általában délután, este kifejezetten csak nyugalmi helyzetben pulzus kihagyást érzek, mely a csuklómon kézzel is kitapintható néha. A háziorvosomhoz elmentem, aki készített ekg-t, (a pulzus gyors volt, de ritmusos), pajzsmirigy vizsgálatot javasolt, egyelőre mást nem. Izgalmi helyzetben mindig gyors a pulzusom, kb. 120, viszont ez itthon 70-80. Egyébķént heti 3szor futok 30-40 percet, ott nincs panaszom, úgy érzem ezek a kihagyások csak ún. semittevő helyzetben jelentkeznek. Kíváncsi lennék a véleményére, válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! A kihagyáérzés valószínűleg extrasystole, ami nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
Extrak kérdése:

Szep estet A panaszaim 2honapja kezdodtek. 32eves no vagyok Szivtajeki eros szuro fajdalmak. Sziv fajdalom.nyomas...kellemetlen egesz napos erzes. Ez mindennap Es extrak...eleinte nap par bedobbanas Mara nagyon nagyon sok akar sorozatok is 4hete megijedtem magan kardiologus egy hetre ra fogadott Csinalt nyugalmi ekgt...rendben volt Uh mitralis prolapsus diagnosztizalt Terheleses ekg ra azt mondtak ugyes voltam Ekkor az egy ora alatt nem ereztem pont sem.szuro fajdalmat sem extrat .a nagyon sok extra egy hete van.van hogy percenkent. Mit gondol doktorno kellene valamilyen mas vizsgalat? Pajzsmirigy rendben. De miert faj szur nyom a szivemnel...mi ez a sok szinte percenkenti eros extrak? Magne b6 szedtem nem hasznalt.most pezsgo tablettaban...azse...
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn lényeges szívbetegség (a mitralis prolapsus nem az!) akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Egyéb panaszai pedig a leírás alapján mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
Kicsike kérdése:

Tisztelt Doktornő ! A fiam aktívan sportol 10 éve ( most 18 Éves) heti 5-6 alkalommal 2 órás edzéseken vesz részt. Egy rutin EKG vizsgálat során sick sinus sindromát diagnoztizáltak nála.Folytathatja az aktív sportot? A két vizsgálatot végző orvos véleménye nem egyezik. Ön mit gondol? Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Ezt mindenképpen tisztázni kellene, mert ha valóban sick sinus syndroma állna fenn, akkor veszélyes lehet a sport (ájulás, eszméletvesztés). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
Félek a szivem a baj kérdése:

Tisztelt Doktor nö.Köszönöm a vàlaszt de ha ijen tünetem van mit vegyek be?nyugtatot?vagy hivjak mentöt?mert màr a csalàdom is meg van ijedbe?mert màr minden naposak a tünetek mert az ügyelet mindig azt mondja hogy vegyek be vérnyomàs csökentöt és nyugtatot.Tiszteletel Barbara
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! A nyugtató mindenképpen hasznos lehet, vérnyomáscsökkentő látatlanban nem dönthető el. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
mellkasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor nö Kérdéssel fordulok önhöz,December ota vannak ezek a tüneteim pl.ha lefekszek aludni kétszer háromszor olyan érzésem van mintha el akarnák ájulni.utána már nem tudok aludni mert folyamatosan vécére kell mennem pisilni és ki van száradva a szám,égési érzés a mellkasomba a szivem nagyon neki áll dobogni és van mikor fel megy a vérnyomásom 155 90 re,Voltam a háziorvosnál és azt mondta hogy a stresz és irt ki vérnyomás csökentöt a tenoxot,saját magam kértem a kardiologiára beutalot mert félek hogy a szivemmel van baj,meg van mikor dobban a szivem egyet és olyan mintha meg szédülnék,ezek mitöl lehetnek tényleg a stresz vagy a szivemmel van baj,válaszát miharab várom Barbara
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban, vizsgálat nélkül sajnos nem tudok érdemben válazsolni. Javasolom, várja ki a kardiológiai vizsgálat eredményét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
frontinrol rudotelre kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Frontin 0,25 mg napi 4*1 vagy 3*1 tablettarol a haziorvosom rudotel 10 mg napi 2*1 vagy 3*1 szemre cserelte a frontint. A frontinnal az utobbi idoben tobb problemam is elifordult pl.hasmenes, szivemnel bigeminia erzes es allando folyamatos fulcsenges (megszunni nem akaro) illetve ugralo sziv erzest tapasztalok. Ezek a napi elso frontin utan jelentkeznek. Haziorvosom erre irta fel a ruditelt. Kerdesem az lenne hogy hirtelen el lehet e hagyni ezt a frontint es kezdeni a rudotelt? Felek minden fajta uj gyogyszertol. Frontint kb 1,5 honapja szedem elotte 1 honapig xanaxot szedtem. Sokan azt mondjak hogy tele van a szervezetem mar alprazolammal es ezert vannak a fent leirt tunetek. Hirtelen elhagyaskor nem lesznek elvonasi tuneteim? Allando gyogyszerem Bisoprolol 2,5 mg. Reggel 1 szem. Valaszat koszonom..
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, én azt sem tudom, miért kell önnek gyógyszert szednie. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából, vele beszélje meg a konkrét kérdéseket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
13.
Sportolni akarok kérdése:

Tisztelt De Nő! 37 éves vagyok .Egy éve kezdtem el újra mozogni,tancotáncolni kezdtem heti 1*. Szerettem volna futni is elkezdeni .De megijedtem mert nyomni kezdett mellkasom és abba hagytam.Ez megijesztett így leálltam. Pár hete újra belekezdtem itthon tornába, emeltem a táncon is...igyekszem minden nap 20 percet gyakorolni. Csinálok torna gyakorlatot .Akkor kezd el verni a szívem amikor neki állok guggolásokat csinálni. Elkezd verni a szívem erősebben és megijedek.Próbáltam,hogy először guggolások akkor is így járok. Megijedek az intenzívitástól. Lehet ennyire elszoktam a sportol. Napi 2 kávét iszok. Igaz elég stresszes vagyok.Súlyfeleslegem nincs.Vernyonasom inkább alacsony.pulzusom 66 átlagba. Szeretnek erőteljesen edzeni újra futni.de félek. Teljes kivizsgáláson 2_3 éve voltam ott mindent rendben tálalták. Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Éedemes lenne felkeresni akrdiológusát, 2-3 év alatt akár változás is történhetett az állapotában, de mindenesetre a szeméyles vizsgálat adhat reális képet a helyzetről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
12.
Kisebb terhelésre 180-as pulzus kérdése:

Kedves Doktornő, lassan két éve fentáll nálam egy érdekes állapot. Sokszor már egy könyebb lépcsőzéstől is ( 3. emelet ) 170-180-ra szökik a pulzusom, amit Holter EKG-val többször megerősítettek. Terheléses EKG alatt is már a 3. percben 170-es pulzusom volt. Pedig edzetlen sem vagyok, súlyzós edzést végzek már 7 éve. Semmilyen kiegészítőt nem szedek, étkezésem is rendben van. 32 éves férfi vagyok, nem dohányzom egyáltalán, alkoholt is mértékkel fogyasztok heti egyszer, hétvégéken. 178 cm magas vagyok és egy minimális túlsúly van hozzá 82 kilómmal. Eddig hat magán kardiológust is megjártam, de sehol nem találtak érdemi organikus elváltozást az enyhe jelzett MI, és TI-n kívül ultrahanggal nézve. A negatív vizsgálatok ellenére érdemes lehet érfestést csináltatni? Vagy kizárt, hogy egy apró szűkület a szívben lévő valamelyik éren okozna ilyen panaszokat? Edzések közben is sokszor hamarabb kifulladok már, ilyenkor is 170 körüli a pulzusom. Milyen szakterületeken érdemes ezt még kivizsgáltatni kardiológián és tüdőgondozón kívül? Tüdővizsgálatom is negatív volt. Köszönettel: Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! Koszorúérbetegségre nem jellemző a kis terhelésre jelentkező szapora szívverés, ennél többet látatlanban nem tudok önnek mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
12.
Meszes ere! kérdése:

Tisztet Doktornö.Èdesanymnal nyaki èr szükület es meszesedest alapitottak meg.Vokt koponya ct nyaki uh myaki ct.Ki irtak most neki infuzios kezeleset,az lenne a kerdesem (haziorvos semmi erdemlegest nem kozol) hogy megis mire jo?Eros szedulesei vernyomas kiugrasai rendezödni fognak majd az infuzio utan?Kapot meg verhigitot is.Valaszat elore is koszonom.Tiszetelettl Nagy Nikolett.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, kérdezzék meg azt az orvost, aki édesanyjánál ezeket a vizsgálatokat végezte illetve a kezelést folytatja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
12.
Mellkasifajdalom kérdése:

Udvozlom !Szeretnem ki kerni a doktorno velemenyet! Penteken voltam korhazba mellkasinyomasal.Vettek vert es csinaltak ekg.volt elteres az ekg de nem volt infarktus.Kerdesem az hogy mitol lehet hogy most is erzem a mellkasinyomast illv faj a hatam is .Gondolom bincs tudogyuladasom mert meghallgattak csak eszre vettek volna.Koszonom valaszat☺
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
11.
Báder Ottó kérdése:

Tisztelt Doktornő.Ha szúr ,sajog az epe tájékán milyen gyógyszerrel enyhihetném a fájdalmat, és mi lehet az oka ennek a hirtelen megjelenő fájdalomnak?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Görcsoldóval, de jobb lenne, ha orvoshoz fordulna személyes vizsgálat céljából, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
11.
Mellkasifajdalom kérdése:

Udvozlom !Tegnap delutan a surgosegin kotottem ki muvel reggel ota tarto mellkasinyomasom volt.Megvizsgaltak csinaltak ekg illv vertvetek.Volt elteres az ekg de nem infarktust mutattott.Viszont a CK az magas 202 .Kerdesem az hogy a CK mit jelent ? Es lehet e fizikai munkatol mellkasifajdalom? Koszonom valaszat elore is
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! A CK izombántalomra utalhat, de ez nem feltétélenül szívizom, lehet vázizomzat eredetű is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
10.
Fergesseg kérdése:

o napot . Kerem segitsen mert megvagyok ijedve . Depreszios vagyok kb 7 eve de jol voltam kb tavaly szeptemberig mikor is eszrvettem hogy a szekletembe parazitakat talaltam . Adtak Paraziquantelt de nem mult el csak egy ideig utanna megint talaltam a szekletembe eleg vastag kb mint egy vekonyabb fulhalgato kabel vastagsagu es 10-15 cm hosszusagu szurkes darabokat . Sosem mozogtak .. Adtam szeklet mintat es mindig negativ volt az eredmeny . Mar a magam fejetol beszedtem sok vermoxot minden masodik heten 3x2 tabletet ... es csak nem tunik el .. a depressziom sujosabb lett foleg hogy nagyon megundorottam magamtol es meg ra adasul .. alig tudok gondolkodni elvesztettem a szemelyisegem... mar a borderline szemelyisegzavar diagnozist is fel alitottak mert mar pszihiatriare mentem mert annyira uresseg erzetem van. Gyakran szedulok nem tudok gondolkodni . Faj a szivem a fejem . az internetes kepek alapjan a orso giliaztahoz hasonlit a legjobban de nincs legezesi problemam csak gyakori fejfajas es szinte napi szintu puffadas. Bizonyos elelmiszerek mint a kenyer narancs megjobban puffaszt de neha semmi ok nelkul egesz nap puffad vagyok . Olvastam valami eross gyogyszerrol ami most nem jut eszembe de azt irtak 2-3-4 het mulva idegrendszeri problemak lephetnek fel mellekhataskent . Azt a gyogyszert meg nem merem megprobalani. Azert kotom ossze a pszihes allapotom a fergessegel mert olvastam egyes fergek tudnak ilyet okozni hogy a gazda testet teljesen leparalizaljak. Es hatassal vana pszihes allapotukra . Kerem adjon tanacsot mert mar nem tudom hova forduljak .koszonom a segitsegit.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de nem tudok a kérdésére válaszolni, javasolom, forduljon infektológushpz.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
10.
Hasi panaszok kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az alábbiban kérném segítségét: 34 éves nő vagyok. Évek óta küzdök panaszokkal, melyek mostanra állandóvá váltak: puffadás, változó állagú széklet, fájdalom a köldöknél és azzal egy vonalban, néha jobb vagy bal borda alatt. A fájdalom napközben van, éjjel és reggel felkelés után szinte soha sincs. Nemrég voltam hasi ultrahangon, ahol minden rendben volt.Szájnyálka hártya törletből genetikai laktóz és glutén vizsgálatot csináltak, negatív lett. Egy hónapja kettős kontrasztanyagú gyomorröntgent készítettek, ahol a leleten ez állt : kis fokú reflux és görcsös patkóbél. Vértételen helico baktériumot néztek, negatív lett. Évek óta szedek antidepresszánst, szorongó, aggódó típus vagyok. Ön szerint ez IBS? Mit jelent a görcsös patkóbél? Mit tanácsol? Köszönöm szépen!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Panaszainak többféle oka lehet, javasolom, keressen fel gasztroenterológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
10.
Magas vérnyomás. kérdése:

Tisztelt Doktor Nő!Magas vérnyomás betegségre szedek gyogyszert.Reggel:1dbCovercard Plus 5mg,1.25mg,5mg tablettát.Este 1dbCovercard 5mg,5mg tablettát.A laboreredményemnél a kálium ion 3.6mmol volt.Háziorvosom szerint kicsit kevés a kálium,ezért napi 1db Kaldyum retard 600mg kapszulát irt fel.Azt szeretném kérdezni,hogy ez a Kaldyum retard kapszula szedhető-e együtt a vérnyomáscsökkentő gyogyszerekkel.Kaldyum retard kapszula használati utmutatojában azt olvastam, hogy ACEgátlo vérnyomáscsökkentőkkel nem lehet szedni.Válaszát köszönöm.Tisztelettel Ilona.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Ez a figyelmeztetés annak szól, hogy ezek a gyógyszerek növelik a káliumszintet, önnél nem ez a helyzet, nem ártalmas a káliumpűtlás, persze laboratóriumi kontroll mellett. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Extrak.. kérdése:

Tisztelt DoktorNo.Angliaban elek es itt ugy erzem nem megfelelo az orvosi ellatas.Panaszaim 1 honapja kezdotek azota minden nap van.Allando extrakat erzek de inkabb este vagy nyugalmi helyzetben.Ilyenkor jon a nem kapok levegot erzes es forrosag onti el a gyomrom.Bisoprololt szedek 2,5mg-ot erre csereltek le a lokren 5mg-ot.Voltam 24oras holteren az eredmenyem 410extram volt amibol en 40et ereztem meg.A haziorvosom azt mondta nem kuld el szivultrahangra mert a kardiologus aki kiertelkelte a leleteket azt irta ezek artalmatlan extrak.Vernyomasom rendben.De en meg is felek mi van ha gond van a szivemmel?Es csak az ultrahang mutatna ki?Vagy ha baj lenne akkor valoban elteres lenne az ekg-n is?Koszonom Valaszat elore is.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystolia gyakori jelenség, ha 24 óra alatt 410 esetben fordult elő, az szerencsére igen kis mennyiség. Ha ezen kívül nincs panasza, akkor nem valószínű, hogy az ultrahang olyan eltérést mutatna, ami közelebb vinne a megoldáshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
mamácska kérdése:

Drága Doktornő.Utolsó kérdésem,reggel 1 co-perineva,este 1rilmenidin-teva szedhető?Ezek jók így alkalmazva?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Elvileg igen, remélem, a gyakorlatban is beválik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Judit kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám 64éves és arra panaszkodik hogy fehér erősen lepedékes a nyelve. Nem erősen fehér hanem a nyelv felszíne egy kicsit fehérebb. Ínyen és száj egyéb területein nincs fehér elszíneződés a szájpadláson sincs A internet gombát ír. A kérdésem az lenne hogy ha ez valóban gomba akkor erre hatásos e a Septofort vagy mit vegyünk rá? Édesanyám dohányzik napi 15szálat szív,nem iszik túl sok folyadékot. Más tündete nincs. Szája sem fáj nem érzékeny. Segítségét köszönöm Judit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, hogy édesanyja keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
mamácska kérdése:

Szedhetem a concort aRilmenidin-Tevával,és a co-Perinevával?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Nem, az nem szerencsés kombináció, nagyon felerősíthetik egymás hatását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
mamácska kérdése:

Ma voltam akezelőorvosnál,co-perineva mellé rilmenidin-tevát írt ,és a concor elhagyását javasolta.ettöl félek,mert mitralis prolapsusom van,Ez a 3 gyógyszer szedhető együtt.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! A prolapsusnak nincs köze a vérnyomáshoz, és a Concor nem indokolt ebben az eltérésben. A lényeg, hogy a vérnyomása rendben legyen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Szív kérdése:

Tisztelt Doktornő! Férjem miatt írok Önnek. 40 éves, heti több alkalommal is súlyzós edzést végez hosszú évek óta. Egy kis pocaktól eltekintve, egészséges,semmilyen betegsége nincs. Nagypapája és apukája is infarktust szenvedett. A nagypapát nem tudták megmenteni, apósomat megműtötték. Férjem az utóbbi 1 évben pár hónaponként 1-2 napig panaszkodik kisebb szívszúrásra vagy olyan érzésre mintha melléütne a szíve. Kérdésem, hogy mennyire vegyük komolyan ezeket a néha előforduló tüneteket? A családban előforduló infarktusok mennyiben növelik a szívbetegségek kockázatát? Köszönettel: Horváthné Márti
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Függetlenül a panaszok jellegétől, ilyen családi előzmények esetén, ebben a korban mindenképpen javasolt egy alapos szűrővizsgálat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
mamácska kérdése:

Tisztelt Doktornó.Magas vérnyomásra Rilmenidin-Teva tablettát kaptam.Ez a tabletta helyettesíti a concor5mg blokkolót,mitralis prolapsusom van.Válaszát nagyon várom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Elnézést kérek, technikai hiba történt. Panaszainak az okát látatlanban sajnos nem lehet érdemben megválaszolni, lehet vérnyomásingadozás, szívritmuszavar, de lehet gerincprobléma is. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Pulzus kérdése:

Jo napot 5hete szivtaju panaszaim vannak.nagyon sok extra... Es mozgasra mintha himbàlna a szivem.nemtudom megfogalmazni.akkor elgyengulok.naponta sokszor elosfudol. Szurt a szivem is az a napokban mar nem.3hete magan kardiologian voltam uh 1foku mps em van.nyugalmi ekg rendben.terheles is rendebn.abban az egy oraban panaszt nem is ereztem.se ezt a himbalozast.sem extrat.ha meleg vizben fekszem viszont akkor meg szurkal a szivem A vernyomasom jo.szoktam merni ha rosszul vagyok. Most is mertem.viszont nagyon meg ijesztett!!! E miatt irok most.... Ez egy 10ezer ft os vernyomasmero.egyszeru. Mutat pulzusszamot is.viszint most arra lettem figyelmes ez eddig jo olt most pedig nem.mikor ver a szivem akkor a szivecske jel is a monitoron.a pulzusszamnal.es osze vissza mutatta a pulzusom a sziv jel .ver ver kihagy ver ver hosszu szunet ver ver...a kis szivecske jel.es baj???eddig is figyeltem es mindig jo volt .de most haromszor egymas utan is nem!!! Ez a sziv taji furcsa erzes mintha hintazna a szivem.vagy kihagy ossze vissza ut megvan.mit gondol be jelentkezek ujra kardiologushoz?egy honapja voltam...viszont megegyszer maganba nem tudok sztk s alapon meg 3honap.kerjek idopontot????ez a himbalozas fekve nincd sak ha fel allok.megyek.setalok.vagy csak allok.ha lene baj a terheles es a sziv uh latta volna?akkor miert erzem hogy nem jo a szivem???egesz map...
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Ha a kardiológiai vizsgálat, a terhelés nem mutatott eltérést, akkor panaszai bizonyára nem szervi szíveredetűek. Hogy mi az oka, azt látatlanban nem tudom megmondani. A vérnyomásmérőn a jelzés azért egyenetlen, mert érzékeli az extra ütéseket, amelyeknek bizonyára nincs kóros jelentőségük, szedjen az enyhítésükre Panangint. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Fajdalom bordakozt kérdése:

Tisztelt Doktorno!az ejjel arra ebredtem hogy nagy on faj a melkasom annak a kozepe,de mar ezzel volt bajom szegycsont gyulladas volt ha megnyomom akkor nagyon faj.lehet edzestol mert hetfon nagy sullyal melleztem most meg kezdek beteg lenni lehet attol van?inkabb ra kerdezek ha nem gond,vernyomasom 110/75 de mindig ennyi max 120 per 80 van.szivverred 62-74 kozott,azota is faj neha erossebben neha nemerzem.de gondolom szivbaj mert mas tunetet nemerzek csak az a tompa szorito erzes,koszonom a valaszat!maradok tisztelettel!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
mamácska kérdése:

Tisztelt Doktornő.Mult év novemberébe hajnalben arra ébredtem hogy az ágyban foduláskor a fejembe erős rossz érzés van és látászavar is van a tv helyzetjelző fénye úgy tünt mintha cikázna.Reggel orvoshoz mentem,magasvérnyomást diagnosztizált,co-perinevát írt fel reggel egy szemet.2 hét alatt elmult a szédelgésem, ,jól voltam.56 éves nő vagyok 17 éve szedem concor5mg-os blokkolót,napi felet reggel,mitralis prolapszusra.Utóbbi 3-4hete meg-meg szédülök,.Ma éjjel az ágyban forduláskor megint elő jött a fejemben az a jól ismert rossz érzés felkeléskor,hajoláskor szédülés,és egész nap kitart egy furcsa kába nyomásra hasonlító érzés.vérnyomásom mérem jó.Mi lehet ez hova menjek.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Maximum pulzus 150bpm kérdése:

Kedves Doktornő! 37 éves 178/72 férfi vagyok, 20 éves koromban diagnosztizáltak fiatalkori magas vérnyomás, amelyre azóta is gyógyszert szedek (koleszterinem picit magasabb a felső határnál - ezt még nem kezelik -, ezen kívül szervi bajt nem mutattak ki). 1/4 nebilet és 5mg tritace reggeli bevételével a vérnyomásom rendben (110-120/60-80 nyugalmi értékek). 2 hónapja kezdtem aktívabban sportolni. Olyan kardió alapú edzést kezdtem (fokozatosan) el, amely eléggé intenzív (napi 40-60 perc mozgás, amely közben gyorsabb és lassabb intenzitású szakaszok követik egymást). Nagyon élvezem, érzem jótékony hatását. A legtöbb ember problémája az, hogy az edzések során nehéz kordában tartani a pulzusszámot (elvileg az ideális pulzus ekkor 110-140, intenzitástól függően). Az én nyugalmi pulzusom 54 bpm. Torna közben 150 fölé egyszerűen nem is tud menni a pulzusom (hozom az elvileg ideális értékeket 110-145 bpm), akár mit csinálok. Ha tovább erőltetem, akkor az már elviselhetetlen, rosszullét kerülget . Kérdésem az, hogy a maximum pulzusom a szedett gyógyszer miatt van-e? Kell-e emiatt aggódnom? Nem lehet-e az, hogy a gyógyszerek miatt nekem a 150bpm relatíve azt a túl magas értéket jelenti, ami másnál a 200bpm kerülendő érték?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Az edzések során nem cél tartósan igen magas pulzus elérése, ha ön ezt az értéket eléri , az megfelelő. Ebben egyébként a Nebilet is szerepet játszik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Bolero kérdése:

Üdvözlöm doktornő! Kérdésem a következő lenne .Magyas vérnyomásomra a következő szereket írták fel Doxazosin,Vidonorm, Lapiden, Ezeken kívül mivel 2-es tipusú diabeteszem is van ,Meforált(1000) mg ,is szedek. Okozhat e ezek közü lvalamelyikállandó száj szárazságot,illetve merevedési zavart. Korom hatvanegy év. Válaszát előre is megköszönöm.Pusztafi Attila Nagykanizsa.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Gyógyszerelésével kapcsolatos kellemetlen tünetekkel kapcsolatban azt javasolom, konzultáljon személyesen kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Szájszáradás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 33 éves férfi vagyok az utóbbi napokban hetekben,négy öt naponta visszatérő nagyon erős,száj szárazságom van ami több napig is fenn áll! Állandóan csak innám a vizet,ritkán de egy fél pohár viz után egy fél óra után már mennem kell a wc-re! Laborvizsgálat volt 2 hete ott minden rendben volt! Mi okozhatja ezeket a panaszokat? Tisztelettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de a cukorbetegséget mindenkéépen ki kellene zárni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
09.
Tamás kérdése:

TISZTELT Dr nő!Nekem volt virusfertozesem hétvégén.Tegnap voltam kardiologusnal csinalt ekg mert mondtam neki nagyon sok extra ütéseket éreztem.EKG sr fr:82/min norm átv.meredek tengelyek.BK terhelés jelei.Azt mondta Jav diéta fogyás mozgás torna xanax 1x0,5 coenzinq 10 tovább szedése.170cm magas vagy 110 kg.Ves-ia .Most meg neztem azt a bal kamrára amit írnak nagyon Megijedtem.meg csak 34 eves vagyok.lesz ebből gondom ez most lehetnek extra ütések vagy inkább idegi?Fogyás sportolás változtat ezen?Várom válaszát.Üdvözlöm:Tamás
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Az EKG-n leírt eltérés lehet a túlsúly következménye, ennek és az extra ütéseknek a jelentőségét részletesebb kardiológiai vizsgálat tisztázhatja, bár önmagukban nem látszanak komoly eltérésnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
08.
Vörösvértest kérdése:

Tisztelt Dr.Nő! A laboreredményemben a hematocrit vagyis vörösvértest százalékos arányának megfelelően kicsit alacsonyabb 38,00-49,00 és nekem 37,30 ez mennyire baj?inkább vérszegénységre utal vagy más is előfordulhat?És hasonlóan az átlagos vörösvértestnél éppen csak megvan tehát 80,00-96,00 ebből nekem 80,00 van ,gondot jelent ha egyéb vizsgálatoknál is csak határeset?A többi hematológiához tartozó ererdmény jó. A májfunkcióinál pedig <31,00 de ez nekem 41,40 ez mit jelent? A nyakamon lett két borsószem csomó a háziorvosom ezért ajánlotta a vizsgálatot,de egyik érték CRP stb.sem eltérő nem mutat gyulladást a szervezetembe akkor mi lehet a probléma?Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudok érdemi választ adni, ha kell részletesebb vizsgálat, erről kezelőorvosa nyilván felvilágosítja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
08.
Ingadozó pulzus,vérnyomás! kérdése:

Tisztelt Doktornő! 33 éves férfi vagyok 13 éve Concor 5mg,Tritace 1,25mg vérnyomás csökkentőket szedek,három éve Atorvastatin 20 mg koleszterin csökkentő(6,3-as érték miatt szedem napi egy szem este jelenleg 4.0 és 5.5 között van, súlyfeleslegem nincs 168 cm,70 kg) Az utóbbi egy hónapban ingadozó pulzusom van,ez alatt azt értem,hogy székről való felállás,leülés,ágyra lefekvés és felkelés,de még fekvő helyzetben is ha forgolódom,a nyugalmi 55,60-as pulzusom hirtelen felugrik akár 80-ra is de utána 60.65-re normalizálódik 2-3 percen belül! Továbbá a gyaloglási pulzusom nyugalmi 60-65-röl 50 méteren belül 75-80 lesz,ha kicsit kilépek akkor akár 95 lépcsőzéskor is ezek az értékek vannak! Hosszabb távú gyalogláskor ezek az értékek fenn állnak enyhe légszomj,és szédülés kíséretében 145-ös vérnyomás mellett,csak ha megállok mérséklődik 90-röl 80-85-re és utána,15 húsz perc is kell mire vissza áll a 60-65-ös nyugalmi pulzusra! Két napja érzek olyat hogy felkeléskor erős szívdobogás érzetem van,ami járásra fokozódik pár lépést teszek,és 60-as pulzus rögtön felmegy 66,75-re így szinte csak araszolva tudok kimenni a wc-re,mert ilyenkor a pulzus és a vérnyomás is emelkedik ha a gyógyszereket beveszem,akkor kis mértékben de normalizálódnak az értékek! Sajnos muszáj volt beszerezni egy pulzus mérőt, mert nagyon zavarnak ezek az értékek,mind fizikálisan és már lassan mentálisan is! Voltam kivizsgálásokon egy hónapon belül volt két nyugalmi EKG és egy 24-órás Holter is (palpitáció panaszával) pajzsmirígy és teljes labor vizsgálat is volt ezen vizsgálatok eredményei mind rendben voltak! Jövő hét kedden megyek Szív UH-ra! A kérdéseim a következők lennének: A fent említett eltérő pulzus értékek miatt elképzelhető hogy valamilyen szív elváltozásom lenne? Értem én ezalatt billentyű hibák vagy elégtelenségek? Vagy Érproblémák,érszűkület? A jelenlegi gyógyszerek már nem fejtik ki kellőképp a hatásukat? Az utóbbi másfél hónapban a Concor még jól tartotta a pulzusomat 65-70-től feljebb nem is nagyon ment,elég jól bírtam a terhelést most is viszonylag jól bírom,csak ott vannak a tünetek az erős szívdobogás és vérnyomás emelkedés,és enyhe szédülés néha kisebb légszomj ezeket a tüneteket okozhatja pánikbetegség? Ugyanis legalább fél éve pánikzavarral küzdök,ami olykor előjön ha idegesebb vagyok! Még annyi kérdésem lenne hogy a fent említett pulzus értékek változásának betudható e a stressz,pánikzavar vagy edzetlenség? (Sajnos két hónapja történt egy közlekedési balesetem lábtöréssel,azóta nem nagyon sportoltam aktívan maximum gyaloglás!) Elnézést hogy ha ilyen hosszúra sikerült az irományom! Mielőbbi válaszait előre is köszönöm! Tisztelettel:Balogh László
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Ezek egyáltalán nem nagy eltérések a pulzusszám illetve vérnyomásérték terén, azt, hogy ilyen nehezen, sok szubjektív panasszal éli meg, feltehetően pszichés okok ill. a pánik okozhatja. egyáltalán nem gondolom, hogy szívbetegsége alakult volna ki. Kétség esetén javasolom, hogy konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
08.
Gyomorsav kérdése:

A Q10 aktív folyadékot szeretném elkezdeni fogyasztani. Két ampulla elfogyasztása után (fél nap alatt fél liter vízben ittam meg) mind a két napot követő éjszaka erős savtúltengésre ébredtem. Ajánlatos-e nekem ennek a szernek a fogyasztása? Még injekcióra nem szoruló cukros is vagyok. Lehet, hogy arra jó lenne? A fogyasztásával egyelőre leálltam. Folytathatom-e, vagy álljak le vele? Válaszát előre is nagy tisztelettel köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valós gyógyhatásukat. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
08.
vérhigító kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2016.májusában pitvarfibrillációm volt, mely 24 órán belül visszaállt a normál ritmusba. Azóta nem jelentkezett eltérés, 24 órás Holter és a terheléses vizsgálatom is normális volt. Kérdésem, hogy a Pradaxa 110mg-s 2x1, vérhigítót, amit szedek mennyi idő elteltével állíthatom le?Indokolt-e tovább szedni? A másik, hogy a leállítás fokozatosságát hogyan érhetem el, pl. a reggeli adag elhagyásával? / Természetes vérhigító tulajdonsággal rendelkező táplálékkiegészítőket is szedek./ Előre is köszönöm válaszát:Kardosné Kati
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Mivel nem ismerem az ön klinikai állapotát, sajnos, látatlanban nem tudok érdemi választ adni. A leghelyesebb az volna, ha kezelőorvosával konzultálná meg a kérdést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
08.
Mitrális prolapsus és sport kérdése:

Tisztelt Doktornő! 38 éves nő vagyok, 52 kg, néhány hónapja tapasztalom, hogy a legenyhébb fizikai erőkifejtésre (pl. lépcsőzés) kifulladok. Elkezdtem sportolni, elliptikus tréneren, fokozatosan növelve a távot. Úgy gondolom, ennek jótékony hatását tapasztaltam is. Ezzel párhuzamosan kardiológus szakorvoshoz fordultam hosszú évek (min.15 év) óta fennálló magas pulzusszám (90-100/perc) miatt. EKG.t és UH-ot készített: 87/min fr., SR, norm. PQidő, kp. tengelyállás,III-III-aVF-ben discret desc. STD, lapos po. T-k, V4-V6-ig kb. 1-1.5 mm-es desc. STD, lapos poz. T-k. Emiatt terheléses EKG.ra küldött. Erre még másfél hónapot várnom kell. UH: Ao:26 mm, BP:35x35x53 mm, EDD: 43 mm, Esd:27 mm, IVS: 8mm, PW: 7mm, ERF:68% Hosszirányban kissé tágabb bal pitvar, norm tág bal kamra és jobb szívfél. Jó systolés myocardium functio. Típusos telesystolés mitralis prolapsus, mitralis regurgitatio: jelzett. 25 mg metoprolot írt elő (szükség esetén 2x 25 mg).A sporttól eltiltott. Ne menjen 90-100 fölé a pulzusom. A 25mg metoprolollal a nyugalmi szívfrekvenciám még mindig 80 körül van, könnyű házimunka (pl. porszívózás) után pedig 95-100 is. Kérdésem az lenne, hogy mennyi lehet a nyugalmi szívfrekvencia célértéke a jelzett vizsgálati értékek mellett, illetve, hogy tényleg ennyire vigyáznom kell- e a mozgással? Gyakorlatilag így egy tempósabb séta sem megengedett. Összkoleszterin szintem 6,47, Ldl koleszterin 3,68, Hdl :2,12. Indokolt már lipidszintcsökkentőt szednem? És még egy utolsó kérdés: mennyire aggasztó a " hosszirányban kissé tágabb bal pitvar és a regurgitatio", mire számíthatok a betegség progressziója szempontjából? Elnézést kérek a sok kérdésért (nem könnyű manapság szakorvoshoz eljutni) Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szilvia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Első lépésként azt kellene tisztázni, hogy a szapora szívverés hátterében nem áll-e vérszegénység vagy pajzsmirigy-túlműködés. A leletei nem adnak okot aggodalomra, a prolapsus gyakori jelenség, a jelzett visszafolyás nem komoly eltérés. Várja ki a terhelés eredményét, addig ne forszírozza a sportot. A cholesterin célértéke <5,2, efelett étrendi és/vagy gyógyszeres kezelés szóbajön. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
08.
20130726 kérdése:

Tisztelt Doktornő!Én ugy hallottam hogy ha 160_100 a nyomás akkor ajánlatos vizhajtós vérnyomáscsökkentőt szedni,de ha 150-90, akkor már nem kell vizhajtósat szedni, élég a sima ,van ebben valami?Nekem nem dagad a lábam meg semmim a nyomás 140-90 vizhajtóssal vagy simával mindegy,azért kérdezem mert egy doki azt mondta ,hogy a vizhajtós néha több problémát csinál mint hasznot,több a mellékhatás.Nem adott több magyarázatot"nincs ideje"...
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező! Én ilyesmiről nem tudok. nincs is ilyen tapasztalatom a betegeknél, talán mégia azt a doktort kellene megkérdeznie, akitől ezt hallotta. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
07.
Véralvadásgátló gyógyszerek kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Nagymamám 83 éves, egy hete eltört keze lába, begipszelték. 2011-ben volt egy szívinfarktusa, azóta Clopidogrel Teva 75 mg-ot szed, egyéb gyógyszerek mellett. A baleseti sebészeten felírták neki a Clexane 30 ampulla 0,6 ml thrombosis profilaxist. Négy orvossal beszéltem, ebből kettő azt mondta hogy szükség van mindkettőre, a harmadik orvos azt javasolta hogy elég a Clopidogrel, a negyedik pedig azt mondta, hogy amíg adjuk az injekciót,addig hagyjuk ki a Clopidogrelt. Tanácstalan vagyok, hogy ki mondott jót, mivel teszünk jót vagy rosszat. Mit tanácsol a Doktor Nő? Válaszát nagyon köszönöm! Üdvözlettel, Novák Mónika
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Átmenetileg, a többszörösen fokozott thrombózisveszély miatt adható a kettő együtt, de figyelni kell az esetleges vérzéses szövődményekre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
07.
Rita,37 kérdése:

Tisztelt Doktorno! Munkabol hazajovet arra lettem figyelmes hogy nagyon kalapal a szìvem. Megmertem az vernyomasom 164/109/106 erteket mutatott. Utobbi idoben tobbszor elofordultak ilyen. Keveset alszom , attol lehet? Erdemes orvoshoz mennem? A vernyomastol lehet a szapora pulzus?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Mindenképen érdemes orvoshoz fordulnia, elsősorban a magasabb vérnyomásértékek miatt, a 106-os pulzusszám nem olyan kiugróan magas. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
07.
Horváth Péter kérdése:

Tisztelt Cím! Segítségüket kérném. 31 éves férfi vagyok. Korábban gasztroenterológiai vizsgálat során gyomortükrözést hajtottak végre rajtam. 3 éve Barrett oesophagus került megállapításra, egyéb rendellenesség nincsen, 3 évente kell kontrollra mennem+reggelente 1 db Esomeprazol 40 mg-ot szednem. Utóbbi időben észrevettem, hogy reggelente, illetve hajnalban kaparó, maró érzést érzek a torkomba, ilyenkor ha beveszek egy gyógyszert kis idő után elmúlik. Lehetséges lenne, hogy reggel helyett este vegyem be a gyógyszert? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából, lassan úgyis időszerű lesz a kontrollvizsgálat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
07.
Sandor12 kérdése:

Tisztelt Doktorno! Nagy baj-e ha veletlen egyszeri alkalommal nem veszem be a napi 1 vernyomascsokkentot? /almodipine 5 mg/ Masnap ugyanabban az idoben vegyem be? Koszonom valaszat.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Hát nem szerencsés dolog, de nem nagy baj azért. Holnap a szokásos időben vegye be a napi adagot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
07.
20130726 kérdése:

Mikor indokolt vizelethajtós vérnyomáscsökkentőt szedni,és mikor elegendő az egyszerü vérnyomás csökkentő?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Ez egyénileg változó lehet, a vízhajtós kombináció sokszor jobb eredményt ad, mintha a "síma" vérnyomáscsökkentőnek az adagját emelnénk, nem kielégítő hatás esetén. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
07.
20130726 kérdése:

Reggelente felkelés után kb egy órával ásitás jön rám és olyan furcsa rosz érzés mintha légszomjam lenne, mi lehet ez?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok válaszolni.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
06.
Vérnyomâs kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkèrdezniÖntől,hogy kell-e Panangin fortét szednem az alàbbi vérnyomàscsökkentőimhez:Tenaxum1mg2×1.Lecalpin 10mg reggel fél tabl.Valsartan Sandoz 160mg este1.Valsartan HCT Sandoz160mg/12,5mg reggel.Ha kell,akkor mennyit szedjek és mikor vegyem be.Mitràlis billenyü nem zàrodik jol,ez okozza a msgas vérnyomast.Segitségét előre is köszönöm.Üdvözlezlettel:K.N.Nóra
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Panangin vagy káliumpótlás akkor és olyan mértékben indokolt, ha a káliumszint alacsony, ezt laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani. (Zárójelben: a magas vérnyomás nem a mitrális billentyű záródásával függ össze). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
06.
virusfertőzés kérdése:

KÖSZÖNÖM GYORS VÁLASZÁT!Akkor lehet tul kimeritet a betegség és azért jött elő?Aludni se tudtam 3 napja.Kardiologushoz rendszeressen járok azt mondta nincs szervi bajom.Jutavit Q10 Javasolt az extrak véget.Csak most ugy megijedtem nem eleg a bajom de még az extrak is lettek.Üdvözlöm:Tamás
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
06.
Nagyon szívesen, mielőbbi javulást!
2017.
02.
06.
Virusfertőzés kérdése:

TISZTELT DR NŐ!Péntek óta virusfertozest kaptam el ami fejfájásal izuleti fájdalommal kezdődött.Szombaton mar 38,5 39 volt a lázam vasárnap is.nem tudtam aludni ejel.mai nap mar jobban vagyok csak kimerült.voltam házi orvosnál ő algopyrin javasolt es pihenést.Ami lenne a kérdésem hogy tegnap éjel extra sziv dobbanásokat éreztem.Meg mai nap is.Ez lehet a betegség veget is.nagyon megviselt.34 eves férfi vagyok .refluxos.Várom válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti, a vírusfertőzéssel nem függ össze.. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
06.
Honey kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak, - aki 75 éves -, évek óta vannak visszatérő rosszullétei, ájulással, eszméletvesztéssel. Megállapították nála a kórházban a szívritmuszavart, még évekkel ezelőtt. Most egy olyan élethelyzetben vagyunk, hogy lakást veszek és el fogok tőle költözni, aminek ő nagyon örül, de lelkileg megviseli a dolog. Most mindennaposak a rosszullétek, mentő is volt kint nála. Magas a vérnyomása is, amire Ramiprilt szed. Emellé most felírt a körzeti orvosa Cardilopin-t, de nem változott semmi. A kérdésem arra vonatkozna, hogy hogy vészeljük át ezt a nehéz időszakot, ami a különköltözésből fakad, úgy, hogy ne haljon bele édesanyám. Sajnos a helyzet olyan súlyos, hogy bármikor megállhat a szíve. A körzeti orvosa sajnos elbagatellizálja a dolgot és annak se örül, ha én, mint hozzátartozó elkísérem anyukámat a rendelésre. Anyukám meg sajnos nem panaszkodik az orvosának, makacsul ellenáll a legtöbb segítő szándéknak. Kérem mielőbbi válaszát, amit előre is nagyon köszönök!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen tisztázni kellene, hogy ezek a rosszullétek szervi alapon állnak-e fenn. Ezt egy kivizsgálás tisztázhatja. Ha igen, akkor édesanyjának kezelésre, állandó felügyeletre van szüksége, ezt még a költözés előtt meg kellene oldani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
06.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktór Nő! Sinus tachycardiám van amirre napi 2x 2,5mg concor -t szeddek Körülbelül 1,5 hete kezdödő ébredés utánni szédülés, bizonytalanság érzésem van Ami 2-3 napos ciklussokban ismételten visza visza tér ( a szivemet nem érzem felpőrögni.) Ez mitől lehet nekem? És mit érdemes ezzel a rosszul léttel kezdeni? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! A Concor hajlamosít vércukorszint csökkenésre, érdemes lenne ezt is ellenőrízni, de lehet más ok is. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
06.
Algoflex kérdése:

Kedves Dr.Tarján Zsuzsa! Szeretnék állásfoglalást kérni azzal kapcsolatban, szedhetem -e időnként ( nem rendszeresen , havi 4-5 alkalommal) az Algoflexet? 56 éves nő vagyok, 10 éve szedek vérnyomáscsökkentőt ( Tolucombi 80mg/12,5 napi 1x ) és 5 éve Eucreas 50/1000 mg-os 2x1 tablettát. Mostanában olvastam arról, hogy az Algoflex 40 év fölött az ibuprofen miatt káros a szívizomra. Kissé túlsúlyos is vagyok, 168 cm, 98 kg. Nem iszom, nem dohányzom, többnyire ülő munkát végzem, a zsírpárnák főként a hasamon jelentek meg. Amennyiben Ön szerint is káros az Algoflex, mit javasol helyette? Tisztelettel és köszönettel várom válaszát. Üdvözlettel: Őzéné Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező! Ez viszonylag új eredménynek számít, feltételezem, hogy az alkalmankénti szedés nem okoz súlyos szívizombántalmat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
05.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Az EKG -ra ez van írva hogy Fogy :18 Ao asc :30 Bd :37 Ds :23 Ef :70% Ivs :7 Hf Ezzek az értékek mit jelentenek? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! Leírása hiányos és kissé pontatlan is, már a kezdetén is, ugyanis ez bizonyára ECHO (szívultrahang) és nem EKG. Az értékek feltehetően a szívüregek illetve az aorta méreteit, a bal szívkamra funkcióját jelzik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
04.
Ildikó kérdése:

Tisztelt Doktornő!-szeretném megkérdezni,hogy mi okozhatja a következő próblêmámat?1995 óta chron beteg vagyok,műtöttek is vele.Sajnos az egyik gyógyszertől lett egy hasnyálmirigy gyulladásom,amivel szintén műtöttek,de a műtêtem alatt eltávolították a lépemet is.Ma ismét olyan dolog történt,amit nemtudok hova tenni.Bal bordám alól /lép helyéről/,valami "csomószerűsêg" elindul felfelé nagyon nyom,és olyan mintha a szívemhez "akarna" felmenni.Nehezen kapok ilyenkor levegőt,és a kezemmel próbálom onnan elnyomni.Elég fáradékony is vagyok,de soha nem panaszkodom itthon.Ma a kislányom pont bejött,amikor ez történt.Járok Heamotológiára,mert magas a fehérvérsejtszámom,és járok természetesem a gasztos főorvosnőmhöz.Az utóbbihoz most 16-án kell mennem.Szeretném megkérdezni,hogy még is mi lehet ez,és kihez forduljak?Köszönöm elôre is a válaszát!Üdvözlettel: Ildikó
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Sajnos elképzelni sem tudom, hogy mi okozhatja a panaszait, de gondolom, az önt gondozó orvos a kontroll időpontjától függetlenül is többet tud önnek mondani újkeletű panasz esetén. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
04.
24 órás gyűjtött vizelet kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, ha 24 órás gyűjtött vizeletet kell vinnem a laborba, akkor azon a napon amikor gyűjtöm, lehet-e enni vagy éhgyomorra kell és csak vizet szabad innom? Pajzsmirigy kivizsgálás miatt kell, kalciumot, foszfort, húgysavat és ált.+üledéket kért az orvos.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Nem kell koplalnia a 24 óra alatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
04.
Kati60 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Évek óta reggel 160mg-os Valsartant , délben120mg-os Chinopamilt szedek a magasvérnyomásomra. Ma figyelmetlenségből nem tudom, hogy bevettem-e a reggeli adagot. Mit tegyek? Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Mérje a vérnyomását, pihenjen, az értékekből bizonyára kiderül, hogy bevette-e. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
04.
Julianna kérdése:

Kedves Doktornő! Jelenleg szedett gyógyszereim: Valsartan Hct 160/25 2x1 Asactal 1x1 Tenaxum 2x1 Nebivolol 1x1 Fenoswiss 1x1 Nitromint retard 1x1 Minipress retard 6mg 2x1 A minipress retartodot a háziorvos elvette mivel hiánycikk lett és állítólag megszűnik helyette Ebrantil 30mg kapszulát kaptam 1x1 dózisban. Mikor ajánlott bevenni reggeli órákban vagy inkább lefekvéskor? Köszönöm Julianna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Ha 2x1 az adag, akkor bizonyára reggel és este kell bevenni, az egyenletes hatás céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
03.
Hasmenés és vérkép kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok magához,hogy 2 hete hasmenésem van,elmentem vérvételre és van néhány eltérő érték,20éves lány vagyok,rendszeresen sportolok. Neutrophil gran 37,5% az 50-70ideális értékből. Lymphocyta gran 50,9% a 25-40ideálisából. A vasam pedig 8,1-es a 14-27 helyett. Lehetséges hogy ettől vannak gyomorproblémáim? Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! A hasmensének számos oka lehet, de vérkép alapján biztosan nem lehet tisztázni. Kezlőorvosától kérjen széklettenyésztési vizsgálatot, és az alacsony vas-érték okát is tisztázni kellene (belső vérzés?, erős menses?) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
03.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! A mai nap vásároltam egy vérnyomásmérőt.(microlife) ami érzékeli a pitvarfibrillációt is. A készülék nálam jelzi ezt a szabálytalanságot. 26éves férfi vagyok magasvérnyomásomra Nebivolol 5mg Egiramlon 5/10mg Doxazosin-t szedek. Esetleg ezektől a gyógyszerektől is lehet ilyen tünet? Olvastam a vérnyomasmérő tájékoztatóján hogy fiatal korban tévesen pozitív eredményt adhat ,de most nagyon megijedtem ,mert ahogy olvastam ez egy komoly betegség. Tüneteim nincsenek ,a gyógyszereim szedése mellet vérnyomásom normális 130/70Hgmm átlagban van pulzus 65-70 között mozog. Kíváncsi vagyok az Ön véleményére is. A 2. Kérdésem az hogy a jelenleg fentebb felsorolt gyógyszereim mellet ajánlott-e vagy lehetséges -e szednem napi 1 Aspirin Protect tablettát. Okoz esetleg kölcsönhatást az aspirin a gyógyszereimmel. Elnézést a hosszú levél miatt. Köszönöm a segítséget Doktornő Tisztelettel :János
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Akérdésére látatlanban nem lehet válaszolni, de egyidejű EKG-felvétel tisztázhatja a kérdést. Az Aspirin protect nem ellenjavallt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
03.
Agnes kérdése:

Par hete kardio edzes eket csinalok tulsulyom magasabb vernyomas ertekeim miatt. Edzes utan meg szoktam merni es mindig szivritmuszavart jelez a keszulek. Ez normalis.es az edzes okozza vagy valamilyen szivproblemara utalhat?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, személyes orvosi vizsgálat javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
03.
Mellkas rtg kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mellkas rtg eredménye: Rekesz éles sima szélű. Jobb sinus nem nyilik meg teljesen. Tüdőmezök tiszták. Kp vérbő hilusok. Szív balra mérs.nagyobb. Aorta tágabb. A bal rekeszkontur alatt a gyomorhólyag vetületében és a bordaív alatt vastagbél níveau árnyékok láthatók. Kérem Doktornőt leletem szíves elemzésére!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Néhány kisebb eltérés szerepel a leírásban, ezek jelentőségété látatlanban nem lehet megítélni, javasolom, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
03.
Lia kérdése:

Tisztelt Doktorno! Mostanaban elegem stresszelore es az eletem , a vernyomasom az utobbi idoben tobbszor volt magasabb. 145/97/100, 143/100/105, 165/109/107. Is.Sokszor erzek szapora szivverest. Milyen vizsgalatot javasolna? Koszonom valaszat
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Első körben kezelőorvosát keresse fel, ő majd szükség szerint irányítja belgyógyászati vizsgálatra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
02.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktór nő! Az előbbi kérdező vagyok. ( tachycardiás) a kezelő orvossom ismételten holter monitoros vizsgálatot javasolt. Az útolsó holter vizsgálatom 2016.12.16 án történt az EKG -m rendben. Ön szerint miért kell ismételten holter vizsgálat ? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! Az ön által közölt adatokból semmi okot nem tudok megítélni, kezelőorvosát kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
02.
piercing+megelőző kezelés kérdése:

Tisztelt Doktornő! A 14,5 éves lányom szeretne a fülébe poc lyukasztásával járó piercinget, azaz kettőt. 6 éves korában derült ki, hogy bicuspidális aortabillentyűje van. Akkor kaptunk egy kis könyvecskét, amiben a különböző beavatkozások előtti megelőző kezelésről tájékoztatnak. A kérdésem az lenne, hogy a piercing előtt kell-e valamilyen megelőző antibiotikumos kezelés? Azért merült fel bennem a kérdés, mert tudjuk, hogy a porcba helyezett piercing gyógyulása nehezebb, akár el is fertőződhet. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel, Fehérné, Andi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! Erre megfeleleő választ a kislánya kezelőorvosa adhat, nyilván jár kardiológiai ellenőrzésre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
02.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktór nő! Tachycardiás beteg vagyok a kérdésem az lenne hogy az EKG mit jelenthet "EKG:s.r., f:89/min, pQ:0, 14, QRS:0,10,kp. tgá., ||-||| -a VF-ben min. ST depresszió, neg. T -hullámok, egyebekben ie. St szakaszok,poz. T -hullámok, átm. Zóna V4- ben, m ie. ST, poz. T." Echo: ao gy: 18mm, ao asc :30mm, DD:37, DS:23, EF:70%, IVS:7, HF: 8, BP:35x 40, JP:35, kóros áramlás, kóros falmozgászavar, üregrendszeri thrombus nem látható. " Ezzek mit jelenthetnek? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! Ezek teljesen normális EKG és ECHO leletet jelentenek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
02.
Vizhajto kérdése:

Tisztelt doktorno! Sajnos ujra van kerdesem Az Amlodipine 5mg melle bevettem az utoljara felirt Indapamide-t. Ettol ugy lezuhant a vernyomasom, hogy egy kis kavet kellett innom, igy most jo/130/70/ 68 eves vagyok.Mindig merem, es dietazom is. A szokasosat ,amit mindig szedtem, azt gondolom tovabbra is szedjem. Attol is tobb a folyadek eltavozas,/Sajnos az orvosi rendeloben mindig tobbet mernek/ Koszonom szepen a valaszat. Nagyon jo ez az oldal.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! Ez így nagyon ellentmondásos, látatlanban én nem tudok önnek használható tanácsot adni. Javasolom, konzultáljon ismételten kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
01.
kérdés kérdése:

Tisztelt doktor nő! Tachycardiás beteg vagyok Mai napon voltam kontroll vizsgálaton, az EKG -m ba az van írva hogy " szinusz ritmus Lehetséges jobb pitvar megnagyobbodás (0.25MV P-hullám Mérsékelten jobbra deviáló tengely (QRS tengely >90) Nem specifikus T- hullám rendellenesség Kóros EKG." Ez miz jelenthet? Köszönetel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! Ez nyilván az EKG gépi szoftverének az értékelése, ami nagyon mechanikus, valós jelentőségéről kezelőorvosát kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
01.
Vizhajto kérdése:

Tisztelt Doktorno! Nehany hete szedek vernyomascsokkentot /Amlodipine 5mg/ ami levitte a vernyomast, de nem elegge. Most kaptam melle vizhajtot/Mylan Indapamide 1,25 mg/ Mindennap kell szednem, de nem tudom ,hogy a folyamatos szedes jot tesz-e/ az allando viz-eltavozas miatt .Itt nem lehet szunetet tartani? Elnezest kulfoldon vagyok. Koszonom valaszat.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! Miután az indapamidot nem vízhajtó, hanem vérnyomáscsökkentő hatása miatt kell szednie, ne tartson szünetet. Egyébként vannak más vérnyomásra ható gyógyszerek is, amelyeknek szintén van vízhajtó hatásuk, úgyhogy ez egyáltalán nem szokatlan. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
02.
01.
Antibiotikum kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném kérdezni hogy Azi Sandoz 500 antibiotikum mellé lehet -e Panangint szedni. És hogy ez a fajta 3 db -os antibiotikum tényleg okozhat hirtelen szívhalált. Azt írja a tájékoztató hogy akinek alacsoy a vérében a magnézium ill. A kálium szintje az fokozott alővigyázatossággal szedje. Nekem amikor felírták még a vérnyomásomat sem nézték meg . Köszönöm válaszát. Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! A Panangin szedhető az Azi Sandoz mellett, bár valószínűleg nincs gond a káliumszintjével, ahogyan a többi felsorolt, a veszélyeket fokozó állapottal kapcsolatban sem Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
31.
Borda fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor nő! 4hete fáj a bordám mikkor lehajolok illetve mikkor hirtelen mozdulatot veszek.Voltam röntgenen nem volt semmi elváltozás.Székrekedésem is van.Néha bal oldalt begörcsöl a hasam.Mit szedhetnék rá? Esetleg quamatelt?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
31.
Tisztelt Kérdező! Többféle panaszt laírt, de ezekből nem lehet látatlanban megállapítani, hogy mi a baj. legjobb, ha szeméyles vizsgálatra felkeresi kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
31.
Aneurysma kérdése:

Tisztelt Doktornő, Az alábbi véleményezést kaptam a szívultrahangomon, de nem került megbeszélésre, hogy szükséges-e bármilyen lépést tenni az ügyben. Aorta ascendens: 28mm. Normális üregméretek és falvastagságok. Jó systolés balkamra funkció falmozgászavar nélkül. Diastolés dysfunció Gr-I. Lateralis Ea 8cm/s. Mitr anterior vitorla jelzetten prolabál, jelzett regurg. Normális tágasságú bal pitvar: 41*46mm, area 19 cm2. Jobb kamra RV-basal: 31mm, nem tágabb jó funkciójú. JP normál tág 34*46mm. TI-jelzett mellett 18-8 hgmm-es becsült pulm nyomás. IVC normál tág, normális collapsicitással. Thrombus, pericardiális fluidum nem ábrázolódik. Pitvari septumon a kp harmadon aneurysma észlelhető mindkét pitvar felé 10 mm-es kitéréssel. Shuntáramlást felszínről nem észlelek. (A mért értékeket nem részletezem, normál tartományban mozognak, de az egy évvel ezelőtt eredményekhez képest növekedtek. Pl.RVEDD 25 volt, míg most 31mm lett. Mind a biscupidalis és triscupidalis billenytűn jelzett regrugatio van, de tavaly még csak a biscupidálison volt, ami gyerekkorom óta meg van - most 41 éves vagyok. Előre is köszönöm szíves válaszát! Katalin
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
31.
Tisztelt Kérdező! Ez olyan részlet, amit az önt ellenőrző kardiológussal kellene megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
KisDe2016 kérdése:

Üdvözlöm! Testvérem, 28 éves focista szédülésre és heves szívverésre panaszkodott pár meccs alkalmával. Három különböző helyen vizsgálták, ahol nem találtak semmit. Az utolsó rosszullétet sajnos nem élte túl. A boncoláson kamrafibrillácíót, szívizomelhalást állapítottak meg. A kérdésem az lenne, hogy mennyi idő alatt alakul ki ez a betegség, és mennyi idő alatt halnak el az izmok? Ezt szivultrahangon nem lehetett látni? Csak terhelés alatt voltak panaszai, mi lett volna a legmegfelelőbb vizsgálat a számára? Hogy lehetett volna ezt észrevenni? Előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
31.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem minden esetben lehet előre látni az életveszélyes ritmuszavar bekövetkezését, nem mindig áll egyértelmű eltérés a háttérben. Olykor a nyugalmi, de főleg a terheléses EKG felkeltheti a gyanút. A szívizomeljalás sajnos egy ilyen kamrafibrilláció után hamar kialakulhat. Részvétem a testvére halála miatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Mitralis prolapsus 2 kérdése:

Konzolos az előbbi válaszát. Mitralis prolapsus... Akkor mitől lehet remegés szivremeges érzés..és extra bedobbanasok És mellkas fájdalom illetve szuras Ha fel alok hahirtelen mozdulattal is furcsa a szívem Nemis tudom élmagyarazni...vérnyomás normális.140/90 alatti Pulzus 80-105kozott van mindig
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Mitralis prolapsus kérdése:

Jo estét Mitralis prolapsus 1 fokozat okozhat mellkasfajdalmat illetve olyan mintha remegne a szívem Nagyokat bedobban ossza vissza Egy év múlva aktuális a kontroll Felek ezektől a tünetektol.ketto hónapja mindennap allandoan tartanak Ettől mar szorongok
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus a kéthegyű billentyű többnyire kisfokú, kötőszövetes fellazulása. Ha nem jár zárási elégtelenséggel (visszafolyás), akkor semmi lényeges következménye nincs, kezelést, életmódbeli változtatást nem igényel. Panaszai nem kapcsolatosak ezzel, inkább a kivizsgálás során talált mellékleletnek tekinthető a mitralis prolapsus. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
kérdés kérdése:

Sajnos amúgy is pánikos vagyok, de köszönöm szépen, hogy válaszolt.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Nagyon szívesen.
2017.
01.
30.
Gyógyszerszedés kérdése:

Kedves Doktornő! Szedett gyógyszereim: Nebibeta 5mg 1x1 Egiramlon 5/10mg 2x1 Doxazosin retard ratiopharm 4mg 1x1 Azt szeretném megkérdezni,hogy a Doxazosint mikor ajánlott bevenni. Reggel vagy este. Ha este beszem 18:00 körül akkor az reggelre fel fog szívodni? Mert olvastam a betegtájékoztazón hogy ez a gyógyszer fel nem szívódó burokban van gyártva,és csak fokozatosan szívodik fel. Ezért félek ha este veszem be akkor nem szívodik fel a burokból rendesen REGGELIG és széklettel távozni fog a gyógyszer. Mi az ön véleménye? Reggel vagy este vegyem be? Tisztelettel: Sándor Izabella
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Mindegy, biztosan nem tart 12 óránál hosszabban a felszívódása, és csak a burok távozhat a széklettel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Mi lehet? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az utóbbi napokban elkezdett szúrni a mellkasom, főleg középtájt, de más-más helyen. Elég ijesztő. Anno készült több ekg, de nem mutatott eltérést. Nézem a vérnyomásom normális, valami amikor beszúr a mellkasom nézem a pulzusomat ami egyenletesen, normálisan ver. Nem tudom mitől lehetnek ezek a beszúrások?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Sziv kérdése:

Jo napot. Lassan két hónapja vannak mellkasi tüneteim.nagyon sokat szurkal a szívem És vannak extra nagy dobbanasok. És érzek meg valamit.ha mozgok de pl olyanra gondolok ha fel Allok lé hajlok akkor olyan mintha ki lengene a szívem Vagy mintha hintazna vagy élmozdulna...vagy csak furcsan ver?nem.ertem Miért van ez. Enyhe mp van Talán ettől?egy év múlva kell kontrollra mennem. 32éves no vagyok Kissé stresszesebb De ezek miatt megijedek megjobbam stresszes vagyok Van meg nehéz légzés is.piheneskor is Nagy levegoket kell vennem.ez péntek ott van
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Mndenesetre a leírása serinti panaszaok nem jellemzőek szíveredetre. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Frontin mellé citromfű tea kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy a 2016. november 28-tól 2017 január 3-ig Xanax 0,25 mg napi 2*1-et szedtem. Január 4-tól Frontinra váltottunk és ott 4*1-et szedtem belőle a 0,25 mg-os gyógyszerből. (szorongásra) Most szeretném elhagyni a frontint mivel több dolgot is észleltem az elmult napokban mellette. Pl.: fülcsengés (folyamatos jelleggel), illetve a gyógyszer bevétele után az amugy is Extrasystoleval rendelkezem és többet jelentkezett bigemin jeleggel szinte sorozatként, amit úgy értek, hogy egy darabig vert rendesen a szivem, majd hirtelen kihagyás, majd ujra verés kihagyás és ujraverés és ezt követően ment tovább folyamatosan amig a következő melléütés nem jelentkezett. (ez lehetett akár a 6-7-8-9-ik ütés is). Nyaki ütő eren szoktam magam ellenőrizni. Engem a bigemin ilyesztett meg, de nagyon. Most az elmult napokban próbáltam lecsökkenteni magamnak (orvos nélkül) ugy hogy a napi 4*1-et egyik napról a másikra 3*1-re majd az azt követő nap 2*1-re és a harmadik nap 1-0,5 szemre csökkentettem. Észrevettem, hogy ez nem valami jól sikerült, mert pszihésen bennem volt az hogy estére csak egy felet vettem be, és nem birtam elaludni tőle. Amikor elszenderedtem hirtelen emlékeim szerint megrándultam ettől megijedtem és az ijedtségtől gyorsabban vert a szivem a kelleténél. Szinte olyan volt, mint ha leállt volna a szivem és hirtelen újra indult volna. (nem tudom ez lehetséges-e). Hallottam olyan nyugtató teákról, mint pl. citromfű tea, vagy orbáncfű tea. Nem tudom melyiket lehetne esetleg a frontin mellé szednem, ugy hogy azt mellette megpróbálnám elhagyni, mivel nem jó nekem véleményem szerint. Hallottam a valeriána készitményről is, de sajnos arról sincs semmi információm. Ha esetleg tudna tanácsot adni azt nagyon megköszönném Önnek. Állandó gyógyszerem még napi reggel 2,5 mg Bisoprolol. Ezek után sajnos azt sem tudom, hogy visszaálljak-e a napi 3*1 0,25 frontinra, vagy hogyan szedjem, a butaságom miatt, hogy hirtelen le akartam tenni. Segítségét nagyon köszönöm. Ildikó
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok önnek választ adni a kérdéseire, a probléma legjobb megoldását nyilván az ön kezelőorvosa tudja nyújtani, javasolom, keresse fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Tanácstalan kérdése:

Tisztelt Doktornő! 60 éves nő vagyok.Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi gyógyszerek együttes szedése esetén felléphet e kölcsönhatás vagy kellemetlen közérzet (Letrox 1x50mg, Stimuloton 1,5x50mg, XanaxSR 2x0,5mg, Co-Valsacor1,5x80mg/12,5mg, Nebilet1x5mg). Évek óta szedem a leirt gyógyszereket, de az időközönként kiugró vérnyomás miatt a Stimulotont megemelték 1 szemről 1,5 szemre. Mostanában sürűn érzek bedobbanásokat a szivemben, ami koråbban időközönkènt éreztem csak. Ez a probléma lehetséges a pajzsmirigy alulműködés átfordulása túlműködésbe? Ezzel a problémával félévente járok controllra. Lehet a többféle gyógyszer szedése is kiválthatja? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Ha jól látom, nem történt gyógyszerváltás, az adag emelése történt csak. Ettől függetlenül, ha új panaszt, tünetet észlel, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
30.
Peter kérdése:

Tisztelt Doktornő! Először is elnézést kérek ,hogy ilyen jellegű kérdéssel fordulok Önhöz,de láttam hogy Ön belgyógyász is ezért merem ezt megkérdezni. A problémám a következő: Pár hónapja a végbélnyílás bemenetén egy csomót észleltem. Tapintásra kemény borsó nagyságú. Nem fáj nem okoz semmi problémát csak néha viszket. Én ezt külső aranyérnek gondolom. Ön szerint milyen kenőcsöt vagy kúpot vegyek hogy ez a csomó minél előbb felszívódjon. Segítségét előre is köszönöm és még egyszer elnézést ,hogy ilyen jellegű kérdéssel zavartam. További szép napot. Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Ez valóban lehet aranyér, de ha az állaga megváltozott, az krémmel-kenőccsel nem biztos, hogy befolyásolható. Érdemes lenne megmutatni proctológusnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
29.
irisz kérdése:

Tisztelt Doktornő! Több belgyógyászati betegségem is van, ezek kezelés alatt vannak. Az utóbbi 10 évben pajzsmirigy túl - majd alul működés, magas vérnyomás, COPD, agyi infarktus /2016.november/. Amit kérdezni szeretnék az egy kiszámíthatatlanul jelentkező a mellkas felsőrészéről induló a nyakba, alsó állkapocsba, fül tőbe kisugárzó egyre erősödő görcsös fájdalom, ami pár másodperc alatt egyre gyengülő fájdalommal múlik el. Van, hogy éjjel erre ébredek, van, hogy munka közben ülő helyzetben, van, hogy séta közben, vagy házi munka közben jelentkezik. Teljesen kiszámíthatatlan, van, hogy hosszú ideig nincs, majd egy nap többször is jelentkezik. A fájdalom olyan erős, hogy megállásra, a munkám abbahagyására, ill. felébredésre késztet. Köszönettel veszem válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de az ön kórelőzménye alapján nem típusos koszorúérgörcsöt ki kellene zárni. Javasolom, mileőbb forduljon kardiológushoz, személyes vizsgálat céljából.. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
28.
eszter kérdése:

KEDVES DOKTOR NŐ! SZÍVULTRAHANGON A PULMONÁLIS NYOMÁS 35 Hgm LETT EZ NORMÁLIS ÉRTÉK? kÖSZÖNÖM SZÉPEN eSZTER
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Ez egy kicsit magasabb, de a körülmények ismerete nélkül a jelentősége nem ítélhető meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
28.
Panik 2 kérdése:

En irtam az elobb Ez az mps enyhe foku elteres nem okozhatja a panaszokaz? Koszonom kedves valaszat!!szep hetveget!!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Biztosan nem. Nagyon szívesen, önnek is szép hétvégét kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
28.
Panik kérdése:

Szep hetvget!!! Elegge szorongos tipus vagyok. 30eves no.egyedul vagyok 90%ban a ket kislanyommal. Idegesebb vagyok feszultebb mindig. De az erosebb panaszok egy honapja kezdodtek pontosan. Meg voltam fazva.horgogyulladast mutatott a mellkasrongen. Kertem a haziorvostol ekg t mert ereztem hogy szur hasogat faj a szivem.az jo lett.kozben meggyogyultam. De a mellkasom faj.szur hasogat egyfojtaban nyom.kellemetlen.allandoan asitozom hogy mely levegot tudjak venni.tegnap aludni akartam es hirtelen felriadtam mert nem kaptam levegot...ket hete elnentem magan kardiologushoz.csinalt nyugalmi ekg.az rendben volt.akkor meg nem voltak legzesi bajaim. Csinalt uh ot .MPS billengyu hibat mondott se szerinte a mellkasom nem ettol szur nyom faj vagyis nem a mellkasom faj inkabb a sziv korul.cainalt egy terheleses ekg t arra azt mondta minden ok nagxon ugyes voltam.oda nem szeretnek visszamenni nagyon draga volt...viszont igy se nyugodtam meg.megis faj szur nyilal a mellkasom.allandoan levego utan kapkodok.ossze vissza bedobban a szivem.egy ismerosom szerint panikroham.de egy honapja???nagyon nagyon rosszul vagyok ...a szivem faj.a vernyomasom az erteken belul van.pulzus 95-105 Mitol faj egyfojtaban a szivem egy honapja????? Vervetelem novemberben volt.pajzsmirigy rendben
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
28.
Tisztelt Kérdező! Egy dologban úgyszólván teljesen biztos lehet, abban, hogy nem a szíve fáj. ezt sem a panaszok, sem a kardiológiai kivizsgálás nem támasztja alá. Lehet mozgásszervi (bordaközti izomzat, idegek). de leginkább pszichés eredetű. Azt, hogy pánik-e, látatlanban nem lehet megmondani, de egy enyhe kis nyugtató bizonyára sokat segítene. Kétség esetén keresse fel kezlőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
27.
Magas kalciumszint kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát! Mennyire számít magasnak a 2.9 érték, ha 2.6 a leletemen a felső határ"
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen. Ez kb. 10%-kal magasabb, a jelentőségét nem tudom megítélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
27.
nincs kérdése:

Kedves Doktornő! 31 éves nő vagyok. E hét eleje óta minden nap kóválygó, szédülő érzésem van. Nem túl erős, de szinte egész nap jelen van. Szerda óta mérem a vérnyomásom, mert alapból alacsony szokott lenni ( 90/60, vagy alatta), gondoltam az lehet a gond. De épp az ellenkezőjét tapasztalom, mert hogy a szokásoshoz képest magas. 103-107/67-79 között mozog az elmúlt 3 napban. Kérdezném, hogy mi okozhatja ezt az emelkedést? Köszönettel: Sz.Csilla
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! ez olyan csekély különbség, hogy bizonyára nincs jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
27.
Magas kalciumszint kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a véremben a kalciumszint magasabb a megadott referenciaértéknél: 2,9 (2 éve 3,0 volt, akkor a TSH normális volt, most nem nézték). Több értékben is eltérés van: GOT 69, GPT 177, GGT 61. Kivizsgált nem alkoholos zsírmájam van, ezek az értékek ezért minden laborvizsgálatnál magasabbak. Koleszterin 7,2; Triglicerid 3,79; eGFR 85; urológusnál múlt héten egy vesekövet találtak, korábban prosztatagyulladásom volt, de az most rendben. PSA: 0,7. Hasi u: a zsírmájon és a vesekövön kívül minden rendben. Tüdőszűrő negatív, EKG szabályos. Panaszom nincs. Sok húst és tejterméket (főleg sajtot) fogyasztok. Multivitamint is szedtem. Azt kérdezném, hogy ez a kalcium érték mennyire számít magasnak? Tényleg lehet attól, hogy sok kalcium tartalmú ételt fogyasztok? Mert 3 orvos is látta a laboreredményt, de egyik sem foglalkozott vele.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Ennek több oka is lehet, személyes orvosi vizsgálat tisztázhatja az okot és azt, hogy ven-e ezzel kapcsolatban konkrét tennivaló. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
27.
Perui kovaföld kérdése:

Tisztelt Doktornő, Syncumárt szedek fél éve pacemaker beültetése miatt. 65. évemben járok. Kezelőorvosom és háziorvosom is mereven elzárkózik minden alternatív gyógymódtól és étrendkiegészítőtől. Perui kovaföld szedése javítana az állapotomon vagy ártanék magamnak. Befolyásolja az eredményeimet? Köszönettel: Tóth Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valós gyógyhatásukat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
27.
Sziv kérdése:

Dokrorno Mitol szur gorcsol az ember szive 1honapja? Mas tunetem nincs szuras gorcsoles. 30eves vagyok.a haziorvos ket hetebcsinalt ekg t jo volt.mashova nem akar kuldeni.de nekem egesz nap faj szur gorcsol a szivem.es ossze vissza ver nagyokat be bedobban.neha csak egyet van amikor sorozatosan 10percig .pulzusom 85tol 105 ig szokott lenni.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Mindenképpen keressen fel orvost személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
27.
Kérdés, tanácsadás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulok önhöz hogy tachycardiám van, amirre concor 2,5 mg gyógyszert szedek. Az aktuális panaszom : hogy tegnap este volt egy rosszul léttem ami verejtékezésel, mellkassi ill. Hasi fájdalómal társult, ball kezzem zsibbadt, bizonytalanság érzet, verejtékezésem volt. Ön szerint a panaszomal érdemess -e visza mennem a kardiológiára? Köszönetel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet érdemi választ adni, javasolom, mindenképen forduljon személyes vizsgálatra kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
26.
Extra utes kérdése:

Jo napot . Mindennap extra uteseim vannak egy honapja.alltalaban egy nagy bedobbanas.de ma fojamatosan csinalta 10percet epp az utcan voltam.egy honapja szur a szivem bele nyilal.nyilalas utan faj . Lehet a stressztol?de egy honapja mindennap egyfojtaban?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
26.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. A folyamatos mellkasi szúrások nem jellemzőek szíveredetre, kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
26.
Sziv kérdése:

Jo reggelt.31éves no vagyok Egy hónapja folyamatosan szúr hasogat a mellkason.legfokeppen a szívemnel érzem a szurast a fájdalmat. Folyamatosan egész nap.halal félelmem van Van két kislányom meg nagyon kicsik Egyedül igen nehéz e mellett a fájdalom mellett felek mitől van és hogy komoly e.haziorvos nem foglalkozik vele Voltam magam kardiológian egy hete.terheleses EKG negatív Az uh mps t mutatott 1és fokozatot Egyébként negatív Nyugalmi EKG negatív Akkor most valamit nem.vettek eszre?vagy mitől szúr faj hasogat egész nap immár egy hónapja a szívem?nagyon félelmetes!!!!!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
26.
Tisztelt Kérdező! A normális kardiológiai eredmények alapján panaszai bizonyára nem szívvel kapcsolatosak, feltehetően mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
25.
Eszter kérdése:

Tisztelt Doktor Nő ! Megszeretném kérdezni.hogy az Édesapámnak nem tudják rendesen beálltani a prothombin értékét hol magas vagy alacsony. 75 éves kétszer mütötték szívbillenyűre 35-éve az első műtétnél nem kellet vérhígitot szedni mert sertés billentyűje volt. A második műtétnél teflon billentyűt kapott azota szedi a Syncumart. A mostani értékei prothombin 56,8 az INR 5,43. A Syncumart ugy szedi,hogy egyiknap egy egész a másiknap másfél nagyon elvagyunk kesereddel,hogy nem áll be neki rendesen, pedig alkoholt se iszik és vigyázz az étkezésekre is . Válaszát előre is köszönöm ! Tisztelettel Eszter!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, személyes vizsgálat nélkül ezt nehéz megítélni, szerepet játszahat benne az is, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed édesapja. Javasolom, hogy keressék fel az őt ellenőrző kardiológust és tőle kérjenek pontosabb felvilágosítást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
25.
Julcsivagyok kérdése:

Tisztelt válaszadó Kb másfél éve elég aktívan elkezdtem sportolni. (futás+edzőterem) minden jól ment.Nagyjából fél évvel ezelőtt vettem észre hogy a kondícióm vissza esett,és már nem megy úgy a sport mint előtte.Gondolok itt arra hogy hamar elfáradtam,olyankor heves szívdobogást éreztem,és kapkodtam a levegőt.Kis pihenő után azért ezek rendeződtek.Mégis felkerestem a házi orvost mert nem hagyott nyugodni a dolog.A pajzsmiriggyel kezdték a vizsgálatot.Annak teljesen negatív lett az eredménye.Elküldtek a kardiológiára ahol a szív UH az orvos szerint nem mutat semmit.Készült egy terheléses vizsgálat amire az orvosom azt mondta,nem teljesen negatív lelet.Pontosan mi ,nem tudom.Szóba került hogy nagyon erős évek óta a vérzésem és hogy szinte mindig vérszegény vagyok.Szerinte okozhatja ez is ezeket a tüneteket,éppen ezért amíg a vérszegénységemet nem rendezik nem lép tovább.Sajnos ez hosszabbra nyúlt el mint szerettem volna,még csak most dől el,hogy lesz e egy nagy nőgyógyászati műtétem (méh eltávolítás) vagy nem.Valószínűleg a vérképem most is tropa.De a lényeg az az hogy addig nem küld tovább a szív irányába.Mára már oda jutottam hogy ha néhány lépcsőt meg kell járni,szinte fulladok,kapkodom a levegőt.Sőt ha folyamatosan beszélek,meg kell állnom mert elfáradok és nincs levegőm.Napközben is gyakran érzek légszomjat,olyan mintha valami könnyebb dolog egész nap a mellkasomon lenne.Voltam tüdő szűrésen+légzés funkciót néztek ez is negatív lett.Bármit csinálok abban a pillanatban elfáradok,és légszomjam van.Félelmetes érzés.A munkámra és a mindennapjaimra hatással van.Minek nagyobb a lehetősége a problémámnak?A szív,vagy tényleg a vérszegénység.Néha beleszúr a szívtájékomba,és van hogy a hátamba is sugárzik.Nem értem mire várnak még,szeretnék újra a régi lenni mint fél évvel ezelőtt és dolgozni ill sportolni.Ugyanis már 2 hónapja nem vagyok képes rá hogy sportoljak.Köszönöm előre is megtisztelő válaszát. üdvözlettel: Julcsi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Mindenesetre a vérszegénységet rendezni kellene mielőbb, reálisnak látszik, hogy a nőgyógyászati probléma áll a háttérben. Próbálja meg elérni, hogy ezt a problémát mielőbb megoldják, mert ez mindenképpen szükséges, és lehet, hogy ennek rendezésével a problémák is megoldódnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
25.
Szuras kérdése:

Jo reggelt Tegnap fekvesnel hatalmasat bele nyilalt a szivembe.nagyon megijedtem. Es ma is nyilalgat bele .Bele hasit par masodpercre 31eves vagxok. Mps em van .egy eve derult ki. Egy ev mulva lesz kontrol. Nagyon megijedtem mitol szur nyilal a szivembe ilyen eroseket.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
25.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
24.
Vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Körülbelül egy hónapja vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedek. Reggel egy szem Valsartan sandoz 160 mg-ot és egy fél Lokren (10mg) tablettát. A vérnyomásom szerencsére normalizálódott a tabletták hatására. Kérdésem az lenne, hogy ezek mellett a gyógyszerek mellett fogyasztható-e kis mennyiségű napi 0.5 dl gránátalmalé? Nem okoz kölcsönhatást illetve nem fokozza túlzottan a gyógyszer hatását? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
24.
györgyi kérdése:

.Köszönöm szépen még írnám ultrahang is készült ebben ez áll:Aortagyök 24mm,benne 118mm-re separáló billentyük.Bal pitvar:29m.Jobb kamra 15/25mm.mitralisok tükörkép mozognak,mellsö vitorlán prolapsus.Septum,hátsó fal szinkron,jól mozognak.Septum 7mm,HF 8mm.Ds:32mm Dd 51mm.EF:66%.Csúcs felöl normál arányú,nagyságú szívüregek,septumok követhetök.MitralisE:a tachyardia miatt caknem monofázisos beáramlás,1,08m/sec A:0,82m/sec.Mitralis insuff:I BAl kamra kiáramlási sebessége:1,1m/sec.CW:1,6m/sec.aorta insuff.nincs.Iszámitott pulmonális nyomás:35 HGmm.Számottevő pericardialis folyadék nincs. Segitene ebben kiigazodni? Nagyon kedves köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Az ECHO leletre is vonatkozik, amit az EKG-val kapcsolatban írtam, mindenesetre érdemi kóros nem látszik a leírásban, a kéthegyű billentyű enyhe eltérésén kívül. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
24.
györgyi kérdése:

Drága Dr/nő.Tegnap este voltam kardiologiai vizsgálaton készült EKG.S.r.fr.94/min.pQ:0,24sec.QRS:0,1sec.,P pulmonale,III_ban jelzett descandaló STD,neg-poz.T,II-aVF jelzett horizont STD,ÁZV4. Az elemzett szakaszon (16sec,24 ütés) sinusritmus mellett lehetséges kóros elváltozás.bal pitvar megnagyobbodás nem jellegzetes eltérés:QRS meredek tengelyállás.Meg tudná nekem mondani,hogy ezek az adatok mire utalhatnak? beteg vagyok? Tisztelettel péczeliné!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Egy EKG-görbéből nem lehet alapos véleményt mondani, mndenesetre konzultáljon kardiológusával az esetleges további teendőkről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
24.
Tünde 43 kérdése:

Tisztelt doktornő! HOLNAPRA kaptam gyomorröntgenre időpontot az lenne a kérdésem , hogy az állandó szedulesemre szedett frontint 2 és fél órával a vizsgálat előtt Bevehetem? MERT anélkül sajnos elidulni sem tudok. Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Szerintem jobb lenne,.ha nem venne be semmit, de kétség esetén kérdezze meg kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
23.
Zsóka kérdése:

Édesanyám magas vérnyomásra szedett gyógyszerei ,reggel 5 mg coverex as,ami az rutóbbi hetekben 10 mg-ra lett emelve,(magas esti es reggeli vérnyomásértékek miatt),plusz 2,5 mg nebilet,aspirin protect,este pedig 10mg lercaton,amit szintén 10 mg coverex as re cserélné a háziorvosunk.A vérnyomásértékek még mindig magasak reggel és este 160-180.Kérdésem,hogy a coverex as 10 mg naponta kétszer,reggel és este bevehető _e.Édesanyám 78 éves.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
23.
Tisztelt Kérdező! Igen, bevehető. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
23.
mortisa22 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Családom (felmenőim) és 24 éves fiam is magasvérnyomás betegségben szenved, velem együtt. Hosszú évekig szedtem a Concor 5, Cynt 0.2 ás Amilorid gyógyszereket, amik 120/80-as vérnyomást állítottak be. Sajnos 2016 decemberében inzulinos cukorbeteg lettem, ami szépen rendeződni látszik, túlsúlyom kb. 8010 kg. Annyira rosszul voltam, hogy felkerestem egy belgyógyászt, aki a Concor 5 reggeli 1 db szedését hagyta jóvá és Tanydon nevű gyógyszert kaptam. Ami este 1. Sajnos a vérnyomásom masszívan 160-170/90-100. Mit tegyek? Fiam reggel egy Coverex 5, este pedig egy Tenaxum tablettát szed 1 mg. Sajnos ennek 3 hete, az érték változatlan, 160/95! vagy több. Visszamenjek az orvoshoz?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
23.
Tisztelt Kérdező! Cukorbetegségben a vízhajtó (amilorid) nem kedvező hatásű, feltehetően ezért történt a gyógyszerváltás. Mindenképpen menjen vissza kezelőorvosával, vele beszéljék meg a terápiát, sok lehetőség van, egyébként új gyógyszer esetén kell pár hét, amíg a hatás kialakul. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
23.
Doxazosin kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni,hogy a Doxazosin 4mg és a doxazosin 4mg retard tabletta között mi az eltérés. Én a retard változatot szedem,de ma a patikában nem volt mivel hiánycikk ezért a sima Doxazosin Hexal 4mg gyógyszert kaptam. Én úgy érzem mintha ez jobb lenne mint a retard. Ön szerint melyik változatát ajánlott szedni melyik a hatásosabb? Köszönöm Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
23.
Tisztelt Kérdező! A két készítmény között csak a felszívódás módjában, ennek megfelelően a hatás tartamának idejében van klönbség.Arról látatlanban nehéz lenne véleményt mondani, hogy önnek melyik a jobb. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
23.
mazsola kérdése:

Tisztelt Doktornő! 41 éves nő vagyok, 1 éve derült ki magas vérnyomás problémám( 200 feletti érték.) Egiramlon 5/5 tabletta (naponta 2 szem) és Bisoprolol (naponta 2x fél szem), szépen beállította. Mivel az Egiramlonnak mellékhatása volt, így le kellett cserélni. Most néhány napja kapok napi 1 Bisoprololt, reggel 1 Valzartánt 80 mg és este 1 tenaxum. 145-155 értékeket mérek. Jó-e ez a kombináció, mennyi idő lehet míg beáll a vérnyomás? KArdiológus szerint, csak meg kell találni a megfelelő kombinációt. Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
23.
Tisztelt Kérdező! A kombináció jó lehet, persze ez egyénenként is különbözhet. a várható haát beállása pár hétbe telik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
21.
remény kérdése:

Kedves doktornő! Egyszer már írtam Önnek, előre is elnézést amiért újra zavarom! Minden elvégzett vizsgálatom negatív lett ebben a 3 hónapban (szívultrahang,12 elvezetéses Ekg,terheléses Ekg(nem jött elő egy extra ütes sem),szivenzimek rendben voltak,pajzsmirigy rendben ,verkép jó volt,vérnyomas jó, 24 órás Holter kamrai es pitvari extrákat mutatott).Szedek magneziumot,c-vitamint,Q10 koenzimet! Kardiologusom szerint pszichés okai vannak,ezert jarok pszichologushoz ,de nem erzek javulast sajnos! 30 éves vagyok,férfi,184 cm magas 116 kilo jelenleg (sajnos hiztam,de mar 5km-t kocogok naponta és akkor is sokszor jelentkeznek ezek az extrák amiktől megijedek, néha megállásra kényszerítenek,köhögésre)dohányzást 3 hónapja kezdtem el lerakni heti egy nap dohányzásra csökkentettem,hétvégi sörözés mellé,de 24 napja már se cigi se alkohol!Olvastam az ablációval kapcsolatban,de nem mindenkinél sikeres és találhat más utat ez az inger! Kedves doktor nő az lenne a kérdésem, hogy ezek az extra ütések elmúlnak valaha?Valamint a Holter kimutatta alvasnál 40-re esik a polzusom és tévét nézve is csak 50 a polzusom,nem alacsonyak ezek az értékek és nem okozhatnak extra ütéseket? Ön esetleg tudna javasolni valamit a fránya ütések ellen?Az tényleg igaz minden embernek van csak nem érzik meg?számomra ez hihetetlenül hangzik! Köszönettel Senkó Balázs
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
21.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Az abláció ebben az esetben nem indokolt, inkább ne foglalkozzon vele, nem okoz bajt, és az éjszakai alcsony pulzus sem kóros.. Folytassa az egészséges életmódot, és ne idegekedjen! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
20.
Anita kérdése:

Tisztelt Doktorno ! Kedden voltam hasi uh-on, vervetelen, saját magamtól 38 eves vagyok , mar voltam tavaly is. Szoval az uh-os Doktorno a bal vesém alsó harmadában 4 Mm -es angiolipomat fedezett fel, egyebekben a lelet teljesen negatív , a vérben sem volt egyetlen eltérés se. Kell e emiatt aggódnom, nagyon komoly dologra utal?! A Doktorno azt mondta nincs vele teendő egy év múlva menjek vissza. Es mi van ha elkezd nőni ? Az rosszat jelent? Ket gyermekem van. Nagyon aggódom! Válaszát nagyon koszonom! Anita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem értek hozzá, annyit tudok, hogy jóindulatú, valóban azért kell ellenőrízni, hogy nem növekszik-e. Érdemes megkérdeznie egy sebészt is a kérdéssel kapcsolatban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
20.
mellkasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2 hónappal ezelőtt laparoszkópiás nőgyógyászati műtétre készültem, ezen nagyon sokat stresszeltem. Egyik este azt éreztem el fogok ájulni,hasamban éreztem motoszkálást, de wc-re nem tudtam elmenni, lepihentem majd elaludtam. Másnap ez újra megismétlődött, majd utána többször is éreztem ugyanezt. Jártam háziorvosnál, aki elküldött vérvételre, vérképen tökéletes lett. Elmentem hasi utlrahangra, ami szintén teljesen negatív lett, annyit láttak hogy kicsit gázosak a beleim. (Azóta hetente egyszer-egyszer előjött az ájulásérzés, de úgy érzem ez inkább a stressz, pánik miatt lehet, mert aztán ájulás sosem lesz belőle). Ezután gasztroenetrológia következett, mert elkezdett a gyomrom is fájni és jobb oldalon szúró/nyomó mellkasi fájdalmat éreztem és hányingerem volt, étvágytalan voltam. Átestem gyomortükrözésen, pici reflux és rekeszizomsérv volt látható, semmi nagy elváltozást nem találtak, savlekötőt kaptam. A gyomrom ugyanúgy fájt, mellkasi nyomás is maradt. A mellkasi nyomást csak napközben érzem, éjszaka nem fáj, ha felkelek, nem érzem csak ébredés után fél-egy órával jön újra elő, néha hátba is kisugárzik. Azóta voltam H2 kilégzéses teszten ami pozitív lett, antibiotikum-kúrát írtak fel rá, de a problémám az, hogy az orvosom szerint a jobb oldali mellkasi fájdalom nem lehet ettől. Kardiológusnál is jártam, az ekg és a szívultrahang nem mutatott semmi eltérést. A műtéti felkészítés miatt másfél hónapja mellkas röntgenen is voltam, nem láttam az eredményeimet, de nem mondták hogy bármi gondot láttak volna. A kérdésem az lenne, hogy mitől fájhat kifejezetten a jobb mellkasom, mellem alatt, néha nyakba kisugárzóan, hátba kisugárzóan, amely éjszaka nem fáj sosem? Milyen irányba érdemes még vizsgálódni? MÁsfél hét múlva lesz a tervezett laparoszkópiás műtét és nagyon zavar, hogy erre a problémára nem tudtak rájönni műtét előtt. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de érdemes lenne mozgésszervi (reumatológia) szempontból is kivizsgálni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
20.
Szuras kérdése:

Jo napot Doktornő reggeltől erek nagyon nagyon erős szurasokat a jobb mellkasomban Nagyon erősen szúr lévegovetelre és a nélkül i Reggel ott tart Nagyon kellemetlen Ugye nem lehet embolia? 31no
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Nem valószínű. de sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
19.
Máj kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! 31 éves vagyok es a múlt héten voltam vérvételen!A májamnál voltak eltérések!A GPT 40 helyett 66 a L-T glutamil 50 helyett 72!Azt szeretném kérdezni h ez mennyire káros és van e értelme további kivisgálásra?Előre is köszönöm üdv: Péter!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen érdemes kivizsgálni, mert csak az ok ismeretében állapítható meg, hogy mennyire káros. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
19.
gabriell kérdése:

Kedves dr/nő! a közelmúltban segitett nekem édeanyám leletével kapcsolatban,most engem küldött el a házi orvosunk mellkas röntgenre ebben ez áll.rRekeszkontur követhető,sinusok szabadok.A kisvérkör compenzalt.Góc vagy beszürődés nem látható.Cor nem nagyobb,kp.tág aorta.Értékelné ezt nekem? Nagyon kedves előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! Ez egy teljesen normális röntgen lelet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
18.
Lelet 4 kérdése:

Koszonom a válaszait!!!! És a kedvességét! Szép estét!!!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
18.
Igazán nagyon szívesen. Önnek is szép estét kívánok!
2017.
01.
18.
Edesanya vernyomasa kérdése:

Tisztelt Doktorno.Edesanyam vernyomasara Valsatrant szed evek ota,ami be is valt neki.De most 1 honaponbelul masodszora ugrik ki a vernyomasa 180-200ra,pedig evek ota normalis erteken van.Ilyenkor annyira szedul hogy alig al a laban,es napokig szedeleg utana,ilyen esetre a hazi orvis Tensiumint irt neki.Ekg keszult jo lett!Masik vernyomas csokkentot nem irt.Mitol lehet ez?????Es normalis hogy utana napokig gyenge szedeleg?????Anya 54 eves.Az a fura hogy most is es elozoleg is markans hidegfront elott jelentkezett a rosszul let,na meg 3 eve elmaradt a menstruacioja erre decemberben meg jott neki,10 napig verzet,gondolunk e miatt a hormonvaltozara is mint kivalto okra!Nagyon meg vagyunk ilyedve nehogy valami komolyabb baja legyen!Kerem ont par jo tanacsal vagy velemenyel segitsen!Tisztelettel Nagy Nikolett.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
18.
Tisztelt Kérdező! Ezt csak részletesebb személyes vizsgálattal lehet eldönteni, javasolom, konzultáljanak édesanyja kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
18.
Lelet3 kérdése:

En irtam az elobb is doktorno. En a mellkasi fajdalom miatt mentem el magan kardiologiara mert hogy faj es nagyon eroseket szur nagyon nagyon sokszor egy nap.ez 2-3hete tart.lejet ettol amit irtak a leletre?vagy ez fuggetlen ettol???vannak plussz nagy beiteseim is par db egy nap.de ez a sziv koruli szurasok nagyon zavarnak es felelmetesek.lelet 1 lelet 2 is en irtam.koszonom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
18.
Tisztelt Kérdező! mellkasi panaszai nincsenek kapcsolatban a leírt eltéréssel, ezek feltehetően mozgásszervi (gerinc, izomzat) eredetűek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
18.
Lelet 2resz alulra irtam hozza kérdése:

Jo napot ketto eve volt kardiologia vizsgalatom mellkasi panaszok miatt.30eves no vagyok.akkor mindwn rendben volt.ekg holter uh on. Ma voltam terheleses ekgn.jo volt Uh on is voltam. Ott ez a velemeny Norm aranyu nagysaguszivuregek. Megtartott bal kamrafungciok. Segmentalis fali mozgaszavar nem lathato Mps az mmv-n pici telosyst .insuff-al .enyhe tricusp insuff.norm jobb kamrai syst nyomasertek Doktorno elmondta de persze nem ertettem .annyit hogy evente nezni kell ne rosszabbodjon a bal billentyu .de ketto eve ezt nem lattak?vagy nem volt?nem ertem...mert billentyu cserevel mutettel ijezget a doktorno hogyha rosszabbodik.most magan kardiologusnal voltam.kerem nyugtasson meg Ez van meg a leleten bocsanat hogy megegyszer elkuldom. A mitralis bearamlasban E/A 0,91/071 DT 160msec a bal pitvarban a mitralis felso vitorla igen enyheprolapsusa kovetk Jelzett mitr insuff Ugy ertelmezem hogy ez a rossz.de mit jelent??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
18.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus a kéthegyű billentyű többnyire kisfokú, kötőszövetes fellazulása. Járhat a billentyű zárásái elégtelenségével, ezt időnként ellenőríztetni kell, mert ritkán, de fokozódhat, ilyenkor kell esetleg mérlegelni a műtéti megoldást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
18.
Lelet kérdése:

Jo napot ketto eve volt kardiologia vizsgalatom mellkasi panaszok miatt.30eves no vagyok.akkor mindwn rendben volt.ekg holter uh on. Ma voltam terheleses ekgn.jo volt Uh on is voltam. Ott ez a velemeny Norm aranyu nagysaguszivuregek. Megtartott bal kamrafungciok. Segmentalis fali mozgaszavar nem lathato Mps az mmv-n pici telosyst .insuff-al .enyhe tricusp insuff.norm jobb kamrai syst nyomasertek Doktorno elmondta de persze nem ertettem .annyit hogy evente nezni kell ne rosszabbodjon a bal billentyu .de ketto eve ezt nem lattak?vagy nem volt?nem ertem...mert billentyu cserevel mutettel ijezget a doktorno hogyha rosszabbodik.most magan kardiologusnal voltam.kerem nyugtasson meg
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
18.
A következő kérdésre válaszolok.
2017.
01.
17.
Mák tamas kérdése:

Szeretnék kérdezni olyat hogy voltam kardiologusnál magánál persze és ott megultrahangozták a szivem és azt mondták hogy teljesen jol müködik ekg is csináltak az is tökéletes lett de a panaszaim nem igazán multak el márpedig szorongás viz leverés hirtelen szivrobogás érzés középen a mellkasomon de ez nem minden napos van mikor csak egyhéten kétszer jellenkezik az mondta az orvos refux os vagyok tény irt ki gyogyszert kevesebbszer jon elo cigizni is cigizek 1.5 dob egy nap vannak mellkasi fájdalnaim is 27 éves vagyok 105 kg 185 cm volt rajtam a 24 oras holter is es ott se mutatot ki semmit én meg mindig szivritmus zavara gyanakszom kerdesem h mi lehet ez
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
17.
Tisztelt Kérdező! Pnaszai a leírás és a normális kardiológiai leket alapján nem szíveredetűek, lehet gyomro-, de lehet pszichés eredetű is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
17.
Szuras kérdése:

35 eves no vagyok.ket napja nagyon erosen bel szur a szivem kore .naponta nagxon sokszor.eros szurasok.mitol lejet?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
17.
Tisztelt Kérdező! A panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
17.
vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nincs egy hónapja, hogy szedem a Nebivolol sandozt és tapasztaltam orrvérzést, életemben nem sűrűn vérzett még az orrom. 23 éves nő vagyok. Köze lehet a Nebivololhoz? Vérnyomásom a vérzés után 140, gyógyszer mellett a vérnyomásom átlagba 110 és 130 között mozgott. Kell aggódjak emiatt, vagy ártalmatlannak mondható? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
17.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok a Nbivolo ilyen mellékhatásáról, javasolom, keresse fel személyes vizsgálat céljából kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
17.
Gyomorpanaszok és tükrözés kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Korábban is voltak már gyomor és bél panaszaim,tükrözés nem történt,a diagnózis Reflux és IBS. Kb.1 hónapja nagyon elkezdett fájni a gyomrom(nem állandó,szúró fájdalom),hideg rázott de forrónak éreztem magam,a hőm 35 fok volt.Sárga nyálkás székletem volt,és a hátam is és torkom is fáj,puffadni szoktam.Étvágyam nem olyan jó mint volt,de tudok enni,igaz 2 kgot fogytam az 1 hónap alatt,de diétázom.A székletem színe azóta rendeződött,csak az állaga váltakozik.Rabemant,Salvus vizet ,probiotikumot szedek(egyéb gyógyszereim:Valdoxan,Frontin,Cetirizin.)Azóta annyi javulás történt,hogy a fájdalmaim nem állandóak,többnyire étkezés után jelentkezik fájdalom a székletem pedig változó.Van hogy reggel normális székletem van,majd fél óra múlva nyálkás,néha habos hasmenés .A gyomrom a gyomorszáj,köldök és a bal borda alatt szokott fájni és az egész hasam. Labor leletemben volt eltérés:fehérvérsejt 8.8 (norm.4.0-8.0),lymphocyta %:23.1(32-40),MPV 10.7 (6.3-10-1),süllyedés 14 (0-10),amiláz 106 (30-100),széklet vér az negatív. A Dr.nő szerint van okom aggódni,valami nagy baj lehet? A másik..március elejére előjegyeztek gyomortükrözésre,azt mondták nem ehetek nem ihatok,nem vehetem be a Frontint sem,de Én pánikbeteg vagyok és félek hogy rosszul leszek a vizsgálat miatt.Víz nélkül sem nyelhetem le a frontint? Nagyon várom a válaszát,amit előre is köszönök!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
17.
Tisztelt Kérdező! Nem vagyok gasztroenterológus, kérdéseire nem tudok érdemi választ adni. Javasolom, hogy az illetékes szakorvost kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
16.
Lelet kérdése:

Velemenyere lennek kivancsi.ma voltam magan kardiologusnal szivkoruli fajdalommal neha szurasokkal.32no vagyok . Az ekg jo. Ennyi van melle irva III-ban inspiriumban eltuno q,positivva valo T. Ez mit jelent???????? Nyugalmi ekg ban koros elvaltozas nem lathato.esetleges ISzB iranyaban terheleses ekg illetve uh indokolt. Ez mit jelent??????ugye semmi bajt???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
16.
Tisztelt Kérdező! Bővebb magyarázat helyett érje be azzal, hogy semmi kóros eltérés nincs. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
16.
Szuras kérdése:

Szep jo napot. 3hetetompa fajdalom van szinte egesz napos bal teruleten a mellkasomnal.a bal cicim felett a cicim alatt.a szivemnel.mais es naponta tobbszor igen nagyon elesen bele nyilal par masodpercre a szivemhez.ez baj???miert szur a szivem??31eves no vagyok
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
16.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi eredetűnek (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
15.
Mery kérdése:

Tisztelt Doktornő!Édesanyám 81éves mindennapos reggeli szédülésre panaszkodik.Alacsony vérnyomás és alacsony pulzusszám.80/40.Estére ez emelkedik 150 vérnyomás,80pulzus.Mi a teendő?Körzeti orvos sajnos semmit nem ér.Írja a gyógyszereket vizsgálat nélkül.Köszönöm válaszàt.Mery.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Találjanak módot, hogy édesanyjánál részletesebb személyes vizsgálat történjen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
14.
Gyovai Károlyné kérdése:

Elnézést kérek nem tudtam elolvasni válaszát,regisztrálnom kellet elöször. Nagyon nagyon köszönöm Dr Nö a gyors választ csak sajna nem tudtam belépni olvasáshoz.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! Nagyon szívesen. üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
14.
Minimanó kérdése:

Azt szeretném megkérdezni, hogy nekem BNO: E0410 betegségem van jár e- rá súlyos fogyatékossági adókedvezmény amit igénybe tudok venni?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok a kérdésére válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
14.
Icu kérdése:

Tisztelt Dr Tarján Zsuzsanna. 25 éve szedek vérnyomás csökkentöt,3 szor lett cserélve,ez mellet vannak még concor,citalopram,frontin,ltyiroxin,covercard és délben aspirin pro. aza kérdésem mennyit és hogy lehet szedni a covercardot van e vizhajto bennuk. reggel fél frontin fél covercard,1 citalopram,1 concor 1 ltyiroxin, délben a aspirin pro, este fél frontin fél covercard. Nagyon köszönöm válaszát. 63 éves vagyok. Szeretném teljesen kivizsgáltatni magam mennyi idöt vesz igénybe mondjuk ha befekudnék korházba vagy bejárással.Köszönöm Gyné Icu.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! Kezelésre vonatkozó konkrét kérdésre látatlanban nem lehet válaszolni, a kivizsgálás részleteiről célszerűbb lenne kezelőorvosát megkérdeznie (ez általában beutalót igényle, amit a háziorvos állít ki). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
14.
Fájdalmak kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám 83 éves. Vérnyomás csökkentőt szed, tavaly óta. Vérnyomása azóta rendben van. Nappal szinte semmi baja, aktív, mindent megcsinál. Éjszaka viszont mindene fáj, főleg a válla, izületei.Erős szemviszketése van. Mitől lehet ez? Biztos, hogy a korral is jár. Vagy esetleg más is állhat a háttérben? Köszönöm válaszát! Anna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keressék fel édesanyja kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
14.
Sziv bedobbanas kérdése:

Ves osszes 224 max 47 Couplet 17 4 Bigeminy 1 1 Sves 224 94 Svt tachycardia 7 4 Ezem mit jelentenek dokrorno????? Ez ket eves holterem.hetfon megyek magan kardiologushoz. Extra nagy dobbanasaim vannak.es nyom faj a szivem korul.31eves no vagyok.ideges alkat
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! Ezek csekély számú eltérések, amiket szemlátomást a gép szoftvere készített, nem orvos értékelte ki. Egyéként egy két éves leletnek nincs sok értéke, a hétfői vizsgálatra azért jó, ha elviszi magával ezt a lehetet is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
12.
hasi fájdalom kérdése:

Kedves Doktornő! Hétfő óta minden estére a bal oldalamba fájdalom áll. Nem tudom mi sugárzik merre, de vándorol a fájdalom. Hol a gerincem mellett érzem, hol az alhasamban, hol pedig a bordám alatti területen. Van hogy egyszerre fáj mindenhol, van, hogy csak az egyiken. Időnként, de az ritkán van a jobb oldalon az alhasamban is megjelenik a fájdalom. Ha a fájdalmat le kellene írnom, akkor azt mondanám, hogy pulzáló fájdalom a tompa sajgás és az éles fájdalom között, központosodva egy egy területre, vagy egyszerre többre. Székletem van, a szelek távoznak. Néha kicsit megszédülök, olykor hányingerem van, de ezek csak egy pillanatig tartanak. Az tény, hpgy kevés folyadékot fogyasztok. Mi lehet a baj? Mit kell tegyek? Lehet esetleg ez a hasmenéses vírus, ami esteleg nem jött ki rajtam, de a szervezetemben van? köszönöm Margit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
12.
Adókedvezmény kérdése:

Tisztelt Szakértő! 29 éves nő vagyok, 5 évvel ezelőtt volt mélyvénás trombózisom, életem végégig szednem kell a vérhígítót. Szeretném tudni, hogy az I8020 BNO kódra jár e adókedvezmény? Köszönettel, Mészáros Ivett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem tudok a kérdésére válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
12.
Sziv bedobbanas kérdése:

Szep napot Egy honapja enyhe nyomas .illetve erosebb szurasokat erzek a bal mellkas felen. Szapora pulzus. Mintha hintazna a szivem.es nagy bedobbanasok.mintha sokszor remegne.ez egesz nap fent all.es hatul a lapockam kozott is faj.ma elegge faj nyom szur. Ketto hete kerdem a haziorvostol egy ekg-t.azt mondta az jo. Ketto eve voltam kardiologusnal hasonlo panaszok miatt de azert ketto eve be dobbanasok ennyire fajdalmas bal mellkas nem volt.a vizsgalatokra azt mondtak hogy minden oke. Jovohet hetfore magan kardiologushoz be jelentkeztem.jol tettem?tb s az tobb honap. Ketto hete horgogyulladasom volt.mar a vege fele jarok.meg kohogok.lehet e miatt erosebbek most a napokban az eddigi tuneteim? Hetfon csak szakvizsgalat lesz.majd mondjak kell e tovanbi. Szirongasos 30eves ket gyerekes anyuka vagyok.kepes vagyok bekepzelni betegsegeket sajnos.ha erzek valamit akklr. Lehet inkabb idegi ez?szuro nyomo fajdalom es ezek a plussz nagy bedobbanasok remeges furcsa erzesek inkabb bal oldalon a mellkasban?felek.a lanyok 4evesek....
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, bár ezek inkább a köhögéssel kapcsolatos mellkasi izomfájdalom illetve az idegesség következményeinek tűnnek. Ha önt megnyugtatja, forduljon kardiológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
12.
Pulzus mérése kérdése:

Kedves Doktor Nő! Szeretném megkérdezni Öntől, hogy amikor kézzel tapintottam a pulzusomat akár csuklóban akár nyaki ütőeren, azt vettem észre, hogy ütemesen ver párat majd maximum 1-2 mp-re kihagy és igy tovább megy a pulzusom. (megint ütemesen majd max 1-2 mp szünet megint). Ez nem mindig van így valamikor rendesen ütemszerűen megy. Van-e valami köze a Kamrai ES-nek ahhoz, hogy kihagy a pulzusom, vagy ez kihagyást jelent-e egyaltelán? Rosszullétem nincsen, csak nagyon félős vagyok, rosszat gondolok az egészről pánikszerüen félek. Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! Ez feltehetően a kamrai Es utáni úgynevezett kompenzációs pauza (kicsit hosszabb szünet) a következő normális szívütésig, emiatt nem kell aggódnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
11.
Magas pulzuszám kérdése:

Tisztelet doktornő! Furcsa panaszom van már lassan egy éve amit sajnos a házi orvosom frontin és betaloc zok gyógyszerekkel kezel eredménytelenül . Bár a frontint meg sem probáltam kiváltani . Általában mensesem előtt jelentkezik a tünet mégpedig 190 re felszökő pulzusszám rosszul léttel majd nem ájulással . Ez az állapot végig kíséri a menzeszes napjaimat .Hirtelen jelentkező szapora szívverés majd nyaki és mellkas fájdalom és iszonyú fáradtság érzés . Ilyenkor mért pulzus szám 180 190 körül van és ez mellé társul még orrvérzés is . Nőgyógyászati vizsgálat is negativ tehát most már végképp nem tudom merre induljak . Ma kértem a házi orvosomat hogy kardiológiára adjon beutalót mert nem szűnnek a tüneteim erre ő megemelte a betaloc zok adagomat napi egyről másfél szemre . Még arra sem volt képes a házi orvosom hogy legalább egy vashiányos vérvételre elküldjön . Úgy néz ki mintha pánik betegként akarna kezelni hát kicsit röhejes 43 évesen nem pánikolok be a havi bajomtól esetleg az ellenkezőjétől . Na de viccet félre téve szeretnék végére járni a dolognak mert magán rendelésre eljárni nem tudnék az anyagi oldala miatt . Kérném hogy az itt leirtak alapján mondjon nekem véleményt vagy javaslatot merre is induljak kivizsgálás terén .Tisztelettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
11.
Tisztelt Kérdező! A magas pulzusszám és főleg a magas vérnoymásérték miatt mindenképpen alaposabb kivizsgálás szükség, szívritmuszavar illetve magasvényomás-betegség tisztázására. Ha háziorvosa nem partner a kivizsgálásban, javasolom, keressen másik orvost helyette. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
11.
vilipapa kérdése:

Tisztelt Dr.Tarján Zsuzsa! új gyógyszert írt fel a kardiológus orvos,a Eliquis 5mg-t.Eddig a Syncumar mite 1mg szedtem 2x1db-ot.Még szedek Renitec 10mg,Bisoprolol Sandoz 5mg és L-Thyroxin Henning 50 mikrogramm tablettát.Mikor kell bevenni az Eliquist,a többi gyógyszer mellett,mert a tájékoztató annyit ír,hogy 2x ugyanabban az időben.Mikor lehet tudni,hogy az új gyógyszer bevált?Eddig havonta jártam vérvételre az INR ellenőriztetni. Tisztelettel Vilipapa
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
11.
Tisztelt Kérdező! A gyógyszer bevételének időpontja nincs pontosan meghatározva, lehetőség szerint 12 órás időközökben vegye be. hatásának lemérésére nincs speciális laborvizsgálat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
10.
Rozsa kérdése:

Tisztelt doktorno szeretnem kerdezni hogy volttam sziv ct coronaria,es az eredmenyem negativ lett,ez aszt jelenti hogy minden rendben van a szivemmel es a koszoru ereimmel? Es igaz hogy az infarktust iskimutatja elore,es hogy nem kell par evig tartanom az infarktustol? Sem a kialakulo plakkotol? Es ha rendben van minden ilyen esetben nemkell semmilyen gyogyszeres kezeles ,mert eddig szivbetegseg nemvolt,sosem szedttem gyogyszert,csak augusztusban volt hogy fajt szurt a szivem,es ezmiatt gyanakodtak es vegeztek el a ct vizsgalatott,de mint irttam rendben volt minden.a ct vizsgalat szivre szeptemberben volt,es most kell aggodnom az miatt hogy ismet faj mellkasom kozepen,hatam es abalkezem,kell aggodnom? Vagy nincs ra okom,es annyit hogy az elmult honpokban sok negativ dolog tortent,es lehet hogy a pszihika teszi..nagyon koszonom ,,,valaszat
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
10.
Tisztelt Kérdező! Nagyon megnyugtató, hogy a ct normális koszorúereket mutatott, ha egészségesen él, akkor bizonyára nem kell infarktustól tartania. Panaszainak egyéb, pl. mozgásszervi vagy idegi okai is lehetnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
10.
Hana kérdése:

Tisztelt Doktornő! 45 éves nő vagyok, december elején kerültem sürgősségi osztályra magas vérnyomás miatt(170/100) 98-as pulzus. Utána háziorvos elküldött vérvételre(csak a koleszterinszint magasabb 6-os)a többi eredmény negatív. Voltam hasi és nyaki ultrahangon ezek is negatívak lettek. Szemfenékvizsgálat szerint már egy ideje fennáll a magasvérnyomás I-II-es stádium határára tette az értéket.Dec 21-től szedek Tanydon 40mg napi egy tablettát ,azóta napközben nincs magas vérnyomás értékem, csak kb 3 naponta este 5-6 óra magasságában ugrik fel újra 150/80-ra.Erre eseti tensiomin gyógyszert kaptam.Viszont amért értékeknél mindig magas a különbség az alsó és felső érték közt(pl120/50,)kb mindig 70 a különbség és nem jó a közérzetem sem, fáradt vagyok állandóan. Tegnap este voltam maszekba kardiológusnál(ott is 150/80-as vérnyomásom volt 95-ös pulzussal)csinált ekgt,szív ultrahangot ezek negatívak lettek ezért még 5mg nebilet tablettát javasolt a tanydon mellé, napi 1-szer.Kérdésem hogy ezt tényleg szükséges e és ha még lejjebb viszi az alsó értékem, meg a pulzusom is napközben 60-68 között mozog, nem okoz e ez további problémát? Mivel lehetne az alsó és felső értéket közelíteni egymáshoz?Azt mondta ezzel ne foglalkozzak... Nem dohányzom, vékony vagyok, nem eszem zsírosat, napi egy kávét iszom, alkoholt ritkán fogyasztok.Előre is köszönöm szíves válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
10.
Tisztelt Kérdező! A magasvérnyomásbetegség rejtőzködő állapot, sokáig nem okoz panaszt, ezért nehéz észrevenni. A kezelése olykor türelemjáték, és a gyógyszerek hatásának kialakulásához több hétre lehet szükség. Az valóban nem okozhat gondot, ha a két mért érték között nagyobb különbség van, az alsó érték az erek rugalmasságával van kapcsolatban, a mértéke nem kórosan alacsony. Valószínűleg szüksége lehet mindkét gyógyszerre, az átállás a normális értékekre okozhat átmeneti panaszokat, pl. az álmosságot.Legyen türelemmel, hosszú távon meg fog oldódni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
09.
rosszullét kérdése:

Tiszteletem! Olyan problémám van,hogy nagyon hamar kifáradok.Pl lépcsőzéstől,vagy egy egyszerű házimunkától.Ilyenkor feljebb megy a per utáni érték,és nagyon gyorsnak érzem a szívverésem.s nagyon melegem van.és sápadt vagyok. Legutóbbi mérésem: mosogatás előtt 95/71 pulzus 75 utána: 104/90. Pulzus 104. Általában ilyenek az értékeim. A bal hüvelykujjamon a köröm is beszokott lilulni. 1,5 L vizet fogyasztok egy nap általában.mozgásszegény életmódot élek. Alkoholt nem fogyasztok, nem dohányzom. Háziorvosnál voltam,EKG jó lett,kardiológushoz elküldött,ott sem tálaltak semmit. Mi lehet a probléma? Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de például a vérszegénységet ki kellene zárni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
09.
vérnyomás alsó értéke kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pánik-, és egyéb pszichés betegségeim miatt össze-vissza váltogatják a gyógyszereket. Az itthoni vérnyomásom felső értéke rendszeresen 130-140 körüli, az alsó viszont ritkán van 100 alatt. Ezeket okozhatják gyógyszerek? Illetve mit jelent az alsó érték ált. ha magas?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
09.
Tisztelt Kérdező! Azt nem tudom, hogy a gyógyszereknek van-e szerepe benne, de az emelkedett alasó érétk is magasvérnyomás-betegségre utal, ennek megfelelően kell foglalkozni vele. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
08.
Melinda kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 22 éves hölgy vagyok.Következő lenne a panaszom: Kb 3 hete volt erős fájdalmam mostanság csak enyhe fájdalom a szegycsontnál illetve mikkor lehajolok hányinger ,égő érzés a torokban.Voltam a házi orvosomnál azt mondta megerőltettem voltam mellkhas röntgenen nem volt semmi elváltozás.Mi a teendő ?Esetleg gyomorsav? Kérnék tanácsot mivel lehetne megszüntetni esetleg otthoni gyógymód vagy gyógyszer ami csökkenti mindezt.Előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
08.
Tisztelt Kérdező! Más jeligével feltett, egyébként szó szerint egyező levelére a válaszom a korábbival egyezik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
08.
Szegycsont fájdalom kérdése:

Tisztelt Tarján Zsuzsa! 22 éves hölgy vagyok.Következő lenne a panaszom: Kb 3 hete volt erős fájdalmam mostanság csak enyhe fájdalom a szegycsontnál illetve mikkor lehajolok hányinger ,égő érzés a torokban.Voltam a házi orvosomnál azt mondta megerőltettem voltam mellkhas röntgenen nem volt semmi elváltozás.Mi a teendő ?Esetleg gyomorsav? Kérnék tanácsot mivel lehetne megszüntetni esetleg otthoni gyógymód vagy gyógyszer ami csökkenti mindezt.Előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát ismételten, kontroll vizsgálat céljából Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
08.
43 kérdése:

Tisztelt doktorno a kerdesem az lenne hogy faj a szivem ,kozepen a mellkasom bal kezem balfelin a hatam,hanyinger gyomoreges es ejszakai izzadas,mi lehet a baj,?vernyomasom alacsony,90/60,voltam korulbelul 4 honapja sziv ct es rendben volt,most januarban ekg is rendben ,a vereredmenyem is jo,es a szivultrahang is rendben volt akkor megis mi okozhatja ezt a fajdalmat ,,,valaszat elore is koszonom szepen,,es varom nagyon ,,
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
08.
Érdeklődő kérdése:

Tisztelt Doktornő! Boldog új évet kívánok! Olvastam az ún. lábon kihordott ill. néma szívinfarktusról, ezzel kapcsolatban merült fel bennem pár kérdés. - Meddig tarthat egy ilyen esemény, leginkább mitől múlik el? Amennyiben vérrög okozza, mi lesz a vérröggel? Elképzelhető, hogy valakinek több ilyen enyhe fokú infarktusa is van és életében nem is derül ki? Köszönöm a türelmét és segítségét Üdvözlettel O.Eszter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
08.
Tisztelt Kérdező! Ebben nagy egyéni különbségek vannak, nincs általános szabály, a lefolyás csak annyiban tér el a szokásostól, hogy nem jár erős fájdalommal, de a következményei megyegyeznek a "hagyomásnyos" formával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
08.
Eszter kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Azt szeretném megkérdezni hogy a szívritmust hányszor lehet kardioverziosan beállitani. Apukámat 2szer műttöték szivbillentyűvel első sertésbilentyüvolt mad a második teflon bilentyű . Kétszer csináltak kardioverzios ritms beállitást ,most újra kénne de félűnk hogy nem sikerülne 75 éves de jó fizikumu. 35-éve mütötték reggelente magasabb a vérnyomása .de mindig alacsaony volt neki. Válaszat előre is köszönöm Tisztelettel Eszter!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
08.
Tisztelt Kérdező! Ezt a konkrét körülmények alapján lehet eldönteni, de nem hiszme, hogy számszerűség döntene a kérdésben. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
07.
Piros72 kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Colitis ulcerózám van! !Tavaly március óta jobb felhasi hátba kisugárzó fájdalmam van.Állandó puffadással. Többféle vizsgálaton is voltam:gyomor és vastagbél tükrözés,Uh,CT semmi nem mutatott eltérést! Azt mondták hogy a stressztől lehet!De én ezt nem tudom elfogadni és már nagyon el vagyok keseredve!A fájdalom szinte mindig fennáll fáradt és aluszékony vagyok!Mi lehet ennek az oka?Előre is köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát, gasztroenterológusát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
06.
andrás76 kérdése:

Üdvözlöm.L.András vagyok 40 éves ma voltam vérvételen.Sajnos a koleszterinem 15; a tiglicerinem 40;let.Mit tegyek hogy csökkenteni tudjam.Diétát és Fenosvis 160-at írtak fel.Kb 20 éve vérnyomáscsökkentöt szedek.Köszönöm mielöbbi válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! Ha ezek az értékek valóban ilyen magasak, akkor mindenképpen célszerű lenne egy speciális lipid-ambulancia felkeresése, az optimális megoldás céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
06.
tomi20 kérdése:

Tisztelt Dr no.Eloszor is szeretnek minden jot kivanni az uj esztendoben.A kerdesem a mitralis prolapszusrol hogy okozhat e tuneteket .Minden 6 honaponkent jarok kardiologiara es az ultrahang a mitralis prolapszus enyhebb formajat igazolta.Ekg holter negativ.a tunetem a kovetkezok idonkent sziv tajeki melkasi szuras nyomas ami nyugalomban jelentkezik esetleg szaporabb frekvencia.A melkasrontgen is negativ a hatgerincmell kapcsolatban kopast allapitottak meg.Terheleses vizsgalat meg nem volt.Izgulos tipus es 31 eves vagyok.Koszonom valaszat szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! A mitrais prolapsus többnyire "melléklelet", akkor találják, ha valamilyen mellkasi panasz során ultrahang vizsgálat történik. Nem felelős a panaszokért önnél sem, inkább a gerincekopása vagy pszichés ok állhat a háttérben. Önnek is boldog új évet kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
06.
érelmeszesedés kérdése:

Véléményét, tanácsát kérném, A mai napon nyaki ultrahnag lelet alapján:"A két oldalo carotis rendszer cervicalis szakasza normális lefutású és kaliberű,az intima helyenként vaszagabb. Mindkét oldalon végig szabályos Doppler regisztrálható, normáslis áramlási sebességértékkel. Mindkét a. vertebralisban anterograd -görbe registrálható, normális áramlási sebességértékkel. A jobb subclavia S alaku, hátsó falán vastagbb intima tágabb az ellenolldalinál, de ármalásaép. UH GÉP TÍPUS: GE LOGIQ S7 Pro 2014 A jobb lebeny: 33*25*14mm-es ikokgpnlé echoszegényebb felritkulásokkal, a bal lebeny 36*213*14-mmes homogén. Nyál mirigyek épek, nyírokcsomó nincs. UH. vél: kezdödö érelmeszesedés, Strumy thyr. l.d.?" Nem dohányhom, normál testalkatú vagyok.56 éves, nő Pajzsmirigyre: Letroxot+szelént szedek. Köszönettel:
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! Ez igen enyhe éreltérést mutat csak a nyaki ereken, a pjazsmirigy leírását endokrinológusára bízom, mindenesetre göbös struma áll fenn. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
06.
Mellkasi fájdalom futásnál kérdése:

Tisztelt Doktornő! 28 éves férfi vagyok. Időnként, elszórtan pár extrasystolém van, amit 3 éve kivizsgáltak, nem volt érdemi eltérés sem az ultrahangon sem az EKG-n. Kb 1 éve hosszú kihagyás után elkezdtem kardiozni (futás plusz heti 1 foci). Kb az első két alkalommal éreztem mellkasi fájdalmat sprintek utan, kocogas után nem. Következő fél évben minden ok volt, semmi fájdalom terhelése. Újabb 3 hónap kihagyas, majd most ősszel elkezdtem a heti 1,5 óra focit, viszont most többször érzem a nyomó fájdalmat a mellkasom közepén a sprintek után. Nyugalmi állapotban soha nem jelentkezik.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! Bár nem jellemző az ön életkorában a koszorúérbetegség, panaszai miatt biztonság kedvéért kardiológiai vizsgálat (beleértve terheléses vizsgálatot is) ajánlott. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
05.
Anna kérdése:

Tisztelt Dr.nő. 22 èves nő vagyok két napja szúró fajó érzés van a mellkhasomban. Mindìg más helyen érzem . Mitől lehet?Vérnyomásom általában alacsony.Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban leginkább mozgásszervi eredet (izomzat, csigolyák) látszik valószínűnek, kétség esetén forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
05.
Norbert kérdése:

Tesztelt Doktorno!egy 19 eves fiatalember vagyok:) Mult heten surgossegire kerultem 161/88 vernyomas miatt! 3 nap kerultem orvoshoz,mivel unnepek voltak es nem volt csaladi orvos,de nem is ez a lenyeg,mikor oda kerultem,ki vizsgalt,ver vetel,EKG,ECO,minden eredmeny jo volt,most 2 napja ujra emelkedik a vernyomasom,reggel felkeleskor 145/80,del utan mar 151/87..sziv veresem nyugalmi allapotban is 80-90/perc,rossz kozerzetem van,sot,van mikor halal felelmem is van:/..lehet sziv problema a tunetek hata mogott?esetleg idegrendszeri problema? Valaszat koszonom.!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
05.
Tisztelt Kérdező! Ezeknek az értékeknek a jelentőségét a kísérő panaszok-tünetek szabják meg, de inkább pánikjelenségnek tűnik, nem szervi szívpanasznak. Keresse fel kezelőorvosát személyes konzultáció céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
05.
gabriella kérdése:

Kedves dr/nő! Édesanyám mellkasfelvételében szeretnék segitséget kérni! A centralis hilusi erek mérs.tágultabbak.A Jobb hilus tömötebb.Jobb oldalon a szív-rekesz szögletben inhomogén transparentia csökkenés látható.Tágultabb elongalt aorta.Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
05.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban, a klinikai adatok ismerete nélkül nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, hogy mindenképpen konzultáljon édesanyja kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
04.
zsoka kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egyre sürüsödő pitvar fibriláció miatt tavaly januárban abláziót csináltak a Városmajorban. December 30-án kezdtem megint fibrillálni és ma január 04. van és még mindig tart. Csak hétfőn jutottam orvoshoz, de nem a beavatkozást végző orvoshoz. EKG és mellkas röntgen és Concor 5 tabletta. Ma tudtam a beavatkozást végző orvossal beszélni, de beteg, talán bejutok hozzá, valamelyik nap. Telefonon mondta, hogy szerezzem be a Cordarone 200 mg gyógyszert. Napi 3 x! Olvastam a betegtájékoztatót és rájöttem, hogy az egész dolgot magamnak köszönhetem. 72 éves vagyok és szülés óta állandóan hashajtókat szedek, vízhajtót és vérhígítót. Éppen ezeket nem szabadna, pedig mindháromra szükségem van. Pár éve 1 évig sztómám volt egy tályog miatt, de vissza lehetett tenni. Még soha nem jutott eszembe, hogy megkérdezzem a háziorvosomat, hogy nem okozhatják-e ezek gyógyszerek a szívproblémáimat? Éppen a Warfarint említik és a stimuláns hashajtókat. Próbálkoztam lenmaggal, de allergiás lettem rá, nem szedhetem széklet lazító gyanánt. Szeretném Önt tisztelettel megkérdezni, hogy mit tehetnék? köszönettel, Lessmeister Zsóka
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
05.
Tisztelt Kérdező! A pitvarfibrillációt nem ezeknek a gyógyszereknek a szedése okozza, de a gyógyszerkölcsönhatások valóban fontosak lehetnek. Ezt meg kellene beszélnie kezelőorvosaival, hogy mindkét típusú panaszait megfelelően lehessen kezelni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
04.
Kerdes kérdése:

Szep estet Ket hete olyan furcsa a szivem.picit szur.picit nyom a mellkas. Mintha lotyogne a szivem. Nagyokat naponta parszor be dobban Faradekony vagyok. Rossz kozerzet. Haziorvosomtol kertem tegnap ekg-t megis csinalta rogton azt mondta szep szabalyos.akkor ezeket a tuneteket pont nem ereztem abban az egy percben...marmint a lotyogest be dobbanast . Viszont zorelyt hallott a tudon.meg voltam fazva.penteken kell mennem mellkas rongenre . Kardiologushoz nem kuldott. Ketto eve voltam.akkor is be dobbanasok miatt. Volt terheles holter uh.ugymlekszem negativ volt minden.ez ketto eve volt. Szorongos tipus vagyok.nem tudom miert....holnap megyek eloszor szihiaterhez.kivancsi vagyok.remelem tud rajtam segiteni
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! A bizonytalan panaszai felteheteően nem szervi szív-eredetűek, folytassa a kivizsgálást a röntgennel és forduljon bizaolmmal a pszichiáterhez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
04.
bal pitvari ív kérdése:

Tisztelt Doktornő! 6 éves kisfiamat megfázással mellkas röntgenre küldte a háziorvos.Minden rendben,viszont egy mondat nyugtalanító. A bal pitvari ív kidomborodik. Orvosunk szerint ez semmi,bemozoghatott. Remélem valóban így van. 3 éves korában szívzörejt állapítottak meg,kardiológus mondta,hogy kinövi,semmi teendő nincs. Köszönöm szépen a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! Kérem, hogy gyermekkel kapcsolatos kérdését gyermekorvosnak tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
04.
aggodo anya kérdése:

tisztelt doktor nő van egy 7 éves kis fiam mennyi neki az ideális pulzus szám , mert mi itthon orához mérve 120 at számolunk neki álltalában lefekvéskor, ez nem tul magas?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! Kérem, hogy gyermekkel kapcsolatos kérdését gyermekorvosnak tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
03.
katéterezés közbeni izomgörcs kérdése:

Tisztelt Doktornő! Három éve volt egy szívkatéterezésem, melynek során 3 stentet kaptam. A műtét során újra kellett indítani a szívemet, alig tudtak visszahozni. Akkor csak annyi magyarázatot kaptam, hogy komplikációk léptek fel. Pár hónapja egy másik orvos végezte a katéterezést, aminek során az alkarom olyan mértékben begörcsölt, hogy nem lehetett onnan elvégezni a műtétet, hiába adtak görcsoldót. Ekkor derült ki, hogy 3 éve ugyanez történt, csak az orvos folytatta, emiatt alakult ki a komplikáció. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben lehet perelni, vagy intézni valamit? Azóta a műtét óta folyamatban jönnek a gondok, és kezd elegem lenni. Előre is köszönöm a segítséget és válaszát! Üdvözlettel, Györök Józsefné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de nem tudok önnek válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
03.
Bal vall kar fajdalom kérdése:

Tisztelt Doktor no 28 eves anyuka vagyok 4 honapja kuzdok tompa bal vall kar fajdalommal egeszen az ujjaim vegig kisugarzik olykor zsibbad is.Csaladomban halmozottan fordult elo koszorúér betegség illetve edesanyamnak tobbszorosen volt szivrohama. Lehetseges hogy sziveredetu fajdalomrol van szo? Nyomasra is faj es pihenesre mulik. Miben kulonbozik a sziveredetu fajdalom a mozgasszervitol? Valaszat elore is koszonom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
03.
Tisztelt Kérdező! A apanaszai inkább mozgásszervi (izület, izomzat) eredetűnek tűnnek, nem szívvel kapcsolatosaknak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
03.
Szív Ct kérdése:

Tisztelt Dr.Nő! Leírom szív ct eredményemet,a kérdésem az lenne,hogy Ön szerint ez egy jó lelet vagy van okom aggódni?38 éves vagyok 160 cm 74 kg,egy kicsit szeretnék fogyni,de míg nem tudom biztosra ,hogy nincs baja a szívemnek nem merek megeröltető mozgást végezni. Sajnos a kardiológusom csak 2 hét múlva tud fogadni és nagyon kiváncsi vagyok az eredményre. Lelet: "Coronariak eredése,lefutása szabályos.A jobb coronaria adja a PD és PI ágat.A bal főtörzs rövid,a LAD a csúcs előtt végződik,egy erős diagonalist ad le.A CX egy marginalist ad le,gyengébben fejlett.A coronariakon plakk,szűkület nem észlelhető." Ezzel az eredménnyel sportolhatok aktívan,nem lesz gond a szívemmel?Panaszaim időnkénti gyomor,hát és szív tájéki szúrás,nyomás. Válaszát előre is köszönöm! Meglévő betegségeim: reflux,ibs,gyomorfekély,asztma,depresszió
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
03.
Tisztelt Kérdező! A lelet szerint nincs koszorúér eltérés, egyéb szívbetegséggel kapcsolatban nem tartalmaz adatot, így a kérdésre ez nem ad mindenben kielégítő választ. Kétség esetén várja meg a kardiológusát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
02.
Pajzsmirigy gond kérdése:

Tisztelt Dr. Nő! 22 éves, Hashimotos fiatal nő vagyok, most karácsonyra kaptam az ún. Magic Hair hajnövesztő kapszulát. Az lenne a kérdésem, hogy (a kapszula összetevőit lentebb leírom) a kapszulát 3 napja szedem -reggel és este 1-1 db-ot- hogy lehetséges-e, hogy a kapszulától visszatért a pajzsmirigy gond okozta szívritmuszavarom? (Az egyik pajzsmirigy lebenyem túl, a másik alul működik, kb. 1 éve diagnosztizálták a problémámat, a tünetem a kezdetektől fogva a szívritmuszavar volt, így derült ki a pajzsmirigy betegségem. Erre egyébként napi 1 db, 50 mg Syntroxynt szedek.) A kapszula összetevői: B5 vitamin 50 mg C vitamin 50 mg Calcium 20 mg B1 vitamin 3 mg B2 vitamin 3 mg B6 vitamin 3 mg B3 vitamin 3 mg Biotin 2000 mcg A vitamin 1200 mcg Folic Acid 105 mcg B 12 vitamin 10 mcg D3 vitamin 1,25 mcg Válaszát előre is köszönöm! Üdv, Kovács Dóra
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
02.
Infarktus 2 kérdése:

Infarktus 2 Az elobb irtam. A lapockam faj nagyon nagyon.csak nagyo picit sugarzott elore.a lapockam kozti resz fajt nagyon erosen. Akkkr az nem infarktus ?vagy ezis?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
02.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok önnek válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
02.
Koponya Ct- értelemzésben segítség. kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesapám sajnos 1 hónappal ezelőtt meghalt. Most kaptuk meg a kórháztól a CT-felvételét és ehhez szeretném a segítségét kérni, hogy milyen agysérülést szenvedett. Csak boncolási jegyzőkönyvet kaptunk és abban is csak 2 mondat. Agyalapi verőér rögösödése, heveny agylágyulás. A ct: Bal oldalon fronto-temoro-parietalisan kiterjedt, elmosott szélű hypodens terület jelent meg, melynek környezetéseb a külső liquorterek beszűkültek. A kamra rendszer deformált, részben comprimalt, a kp. vonal 7mm-t jobbra tolt. Jobb oldalon az oldalkamra mellett a III. Agykamra síkjában egy 18*11 mm-es hasonló hypodens terület ábrázolódott, mely novum. Periventricularisan szabálytalan ypodens területek, törzsdúcok apro lacunaris infarctusok láthatók. Vélemény: Bal féltekei kiterjedt friss vascularis laesio. Jobb féltekei friss lacunaris infarctus. Vascularis encephalopathia, atropia. Bocsánat ha hosszúra sikeredett! Várom Válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
02.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján mindkét oldali friss agyi érelzáródás, következményes agyi elhalás okozhatta a végzetes kimenetelt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
02.
Infarktus kérdése:

Jo napot. Egyik este kulonos iszonyatosan eros fajdalomra lettem figyelmes. A semmibol iszonyt erosen fajt a ket lapockam kozotti resz.10es skalan 10es.ez 3napja tortent este kb 2.5oran at.annyira be panikoltam hogy mar mindenhova sugarzott elore a mellkasomba is.semmi mas tunet nem volt.ahogy jott ugy elmult. Azota sem. Elozmeny talan annyi hogy ket hete igaz stresszesebb is vagyok de nali 3szor talan extra uteseket erzek.mintha hatalmasat be dobbana a szivem.ugye akkor este nem lehetett infarktusom? A hazikrvoshoz nem megyek le mert szte mindenkinek minden baja stressz Kardiologus kb 4honap...ha adna beutalot Magan meg kb 30ezer... 31eves no vagyok.gerincferdulesem van annyit tudok.de fajni nem szokott fajni. Koszonom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
02.
Tisztelt Kérdező! Leírása alapján bizony nem zárható ki az infarktus lehetősége, erről látatlanban nem lehet meggyőződni. Nagy kockázatot vállal, ha nem próbál meggyőződni ennek lehetőségéről, fiatal kora nem nyújt biztosítékot arra, hogy nem ilyen eredetű vol a nagyon erős mellkasi fájdalom. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
01.
Mellkasi fájdalom kérdése:

Tiszelt Doktornő! Nyár vége óta érzem azt, hogy kisebb erőltetés után (lépcsőzés, hosszabb séta) nehezebben veszem a levegőt, sokszor érzem azt, mintha súly lenne a mellkasomon. Eleinte nem foglalkoztam vele, mert ráfogtam a munkára és a kimerűltségre. De egyre jobban zavar, az hogy nehezebben kapok levegőt, fáradékony vagyok, sokszor megszédülök, és gyakran beszúr a szivem. Mitől lehet ez, és mit tehetnék? Válaszát előre is köszönöm! Jámbor Ivett (18 éves)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
01.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
01.
Andrea kérdése:

Tisztelt Doctornõ! 42 eves no vagyok. Kulfoldon elek. Az elmult ev Juniusatol szamolva 4 alkalommal volt pitvarfibrillaciom. Minden alkalommal 2-3 ora utan magatol rendezodott. A laboreredmenyeim normalis erteken belul voltak. Palyzsmirigy hormonszintem ugyszinten. Szivultrahangon 1 alkalommal voltam. Semmilyen elterest nem mutatott. 24 oras holtren alkalmankenti ectopic szivuteseim voltak. Kardiologiai konzultaciora van idopontom ennek a honapnak a kozepen, eppen ezert sem a korzeti orvos sem a surgossegi ambulancia orvosai semmilyen kezelest nem javasolnak. Varnom kell a specialista velemenyere. Viszont aggodom az esetleges szovodmenyek matt. Nem kellett volna mar valamilyen anticoagulans keszitmenyt elkezdenem szedni? Es/ vagy szivritmusszabalyozot? Elore is koszonom valaszat!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
01.
Tisztelt Kérdező! Ha a pitvarfibrillációs epizódok csak pár óráig tartanak, akkor egyrészt jó esély van rá, hogy a következő két hétben nem jelentkezik újabb esemény, másrészt ilyen rövid periódusok nem szükségszerűen járnak embóliaveszéllyel, tehát bizonyára megvárhatja a kardiológiai koniliumot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
01.
01.
Mariann kérdése:

Üdvözlőm Dr nő!A párommal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.Két éve hogy köhög,azt mondták asztmás.De a gyógyszerektől sokat fulladt,sőt még véres váladékot is felköhögött.Azt mondták menjünk kardiológushoz.Most az a helyzet sokat alszik nem eszik és két hét alatt kb 3kg lefogyott.Most 94 kg.Nem tudom mit tegyünk vagy esetleg érdemes e gyomor tükrözésre mennie hogy mi lehet a baja.Nagyon félek nincs e komolyabb baja.A vérvételi eredményei jók csak vashiányos és a cukra 6.5volt.Köszönöm segítségét...Mariann
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2017.
01.
01.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából és annak eldöntésére, hogy van-e kardiológiai baja és mi a vérszegénység, fogyás oka. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
31.
reflux és koleszterin kérdése:

Tisztelt Doktornő! Csaknem 40 éves férfi vagyok. Két kérdést szeretnék feltenni. Az egyik koleszterinnel kapcsolatos. Évekkel ezelőtt foglalkozás-egészségügyi orvos vérből megállapította a magas összkoleszterinszintet és az arány sem volt a legjobb (6,2 össz). (Régebben is ugyanennyi volt.) Azóta atorvastatint szedek (10 mg). Kérdésem: Életem végéig kell majd szednem vagy "le lehet róla jönni" idővel? A másik kérdésem refluxos, ez jobban aggaszt. Pantoprazolt (20mg) szedek szintén jó ideje (kb. 1-2 éve). Azóta ritkábban fordul elő, hogy érezném a nyelőcsövemben a kellemetlen érzést. Ha megpróbálok leállni vele, pár nap után visszajön a reflux, így nagyon már nem is próbálkozom. Hosszú távon nem okoz bajt, ha ezt a szert szedem? Édesapámnak ugyanez a két problémája van egyébként, gondolom "családi alapon működik a dolog". Illetve a nyelőcsövem védelmében biztos ami biztos alapon tud valamit még tanácsolni? Valami szert vagy teát? Étrendem nem csípős, nem dohányzom, nem iszom, sőt sportolok. Azt észrevettem, hogy pl. fahéjtól, lekvártól, alkoholtól feljön a savam, ezeket így kerülöm. Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
31.
Tisztelt Kérdező! Ami a magas koleszterint illeti, az belső anyagcsere-eredetű, tehát tartós kezelést igényel, nem lehet "meggyógyulni" belőle. A refluxra vonatkozóan javasolom, hogy keresse fel gasztroenterológusát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
31.
Varga Anita kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy nagymamámnak 2-es típusú diabétesze van amire Galvus és Glurenorm gyògyszereket szed. Ezek mellett fogyaszthat gyömbért? Sok helyen olvastam, hogy a gyömbér esetlegesen csökkentheti néhány cukor gyógyszer hatását. Üdvözlettel: Varga Anita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
31.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valós gyógyhatásukat Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
30.
Béres kérdése:

A szivbetegek szedheti-e a bérescseppet!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
30.
Tisztelt Kérdező! Miután szívbetegségből, annak kezeléséből valamint magából a Béres cseppből is számos különböző változat létezik, legjobb, ha az illető a kezelőorvosával konzultál a kérdésről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
29.
Crp érték kérdése:

Tísztelt dr nő ! Voltam vérvételen es a CRP szintem 19.9 volt kb 5 nappal ezelőtt . Masnap megint ujra megnézték es 42.1 re felment. 4 napja nem nézték,de azt mondtak hogy ez nem egy életveszélyes érték es semmi gyógyszert nem kaptam rá. Az lenne a kérdésem , hogy ez valóban aggodalomra ad okot vagy csak egy kis belső gyulladás lehet?Vagy egy gombás fertőzés is lehet ettől ? Fehérvérsejtem az 3.9 Vörösvértest 5.45 Köszönöm megtisztelő válaszát : G. Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
29.
Tisztelt Kérdező! A CRP érték több okból is lehet magas, olvashat róla a hazipatika.com/laboreredmenyek oldalon, az okot tisztázni kellene, mert önmagában nem ítélhető meg a jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
29.
Lászó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lászvó vagyok 80-éves múltam! Napi rendszerességel tornázom ill gyalogolok két három kilómétert! Rendszeresen fogyasztok Szent Jóska vizet mivel fiatal korom óta szenvedek székrekedéssel! Kb 10- éve használom így van napi széklet! Viszont az elmúlt két hétben haspuffadással küzdök ill bal oldali alhasi fájdalommal! A következő gyógyszereket szedem ha ez fontos lehet! Betagen,narva,cavinton,asa protect,betaloc zok,tamsudil,zaldiar...tisztelettel várom válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
29.
filmtabletta kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Fromilid Uno 500mg retard filmtablettàt írt fel az orvos. Sajnos nem tudom egybe lenyelni; így az orvosom javasolta, hogy törjem össze az egészet és úgy vegyem be. Mivel retard hatàsú filmtablettàról van szó, megkérdeztem osszam-e ketté délelöttre és délutànra, de azt mondta egyszerre vegyem be az egészet. Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes-e szétosztani a nap folyamàn, amennyiben összetöröm. Tovàbbà milyen hatàsai lehetnek a filmtabletta összetörésének àltalàban és az esetemben? Milyen hatàsa van a gyomorra? Jobban kijön-e a mellékhatàsa a szívre, ha összetöröm az egészet és egybe veszem be? Vàrom vàlaszàt! Üdvözlettel és Köszönettel, Andrea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
29.
Tisztelt Kérdező! A filmtabelttát nem célszerű összetörni, viszont a Fromilidból van kisebb hatóanyagtartalmú is, remélhetőleg azt le is tudja nyelni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
29.
Anyuka kérdése:

Üdvözlöm. 35 éves 3 gyerekes anyuka vagyok. A gyerekek 11, 9 évesek és egy 4,5 hónapos. 21 éve kezelnek pajzsmirigy alulmüködéssel. A terhességeim problémamentesek voltak. Az 1 és 2 terhességem között un. vezetési blokk alakult ki nálam. Azt mondták hogy ezzel 100 évig is élhetek. Idönként azonban szúró érzést észlelek a szivem körül. Van úgy hogy naponta akár többször is. Erősebbet és gyengét is. Van úgy hogy napokig hetekig semmit. Többször voltam kardiológián a terheléses ekg és a szivultrahang szerint rendben vagyok. A doktornő azt mondta hogy valószinü hogy rossz a tartásom és emiatt érzek néha fájdalmat. Ön szerint is a rossz tartásom lehet az oka a panaszomnak? Válaszát elöre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnos azt látatlanban nem tudom megmondani, hogy panaszai vajon mitől lehetnek. Szív-eredetre semmiképpen nem jellemző, hogy időnként fordulnak elő, pláne, hogy az elvégzett szakvizsgálatok normálisak voltak. Mozgásszervi eredet mindenképpen tisztázandó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
28.
SVES kérdése:

Tisztelt Doktornő! 19 éves vagyok, már többször is voltam kardiológusnál, utoljára tavaly ilyenkor, volt pár éve Holter vizsgálatom is, szívultrahang, ugyanis sokszor éreztem egy nagyobb dobbanást, amit mintha egy rövidebb szívmegállás követett volna. A vizsgálatok során nem találtak semmit, utoljára magnéziumot javasoltak. Pár hónapig szedtem rendszeresen és el is múltak a panaszok. Észrevettem, hogy ha egy stresszesebb időszakon megyek át, akkor újra visszatérnek, sőt nyáron nagy melegben is. Bár amikor a vizsgálatokat csinálták egyszer sem éreztem ezt a nagyobb dobbanást. A papírjaimra utoljára azt írták, hogy valószínűleg SVES-em van. Tudni kell, hogy elég komoly pánikbetegséggel is küzdöm, és az elmúlt pár hónap nagyon nehéz volt, és megint előjött sok olyan tünet, amitől eléggé félek. Ha elfoglalom magam, vagy iskolában vagyok, akkor általában nincs semmi bajom, de ahogy megérzem ezt a tünetet és elkezdek agyalni egyből elkezd szorítani a mellkasom és úgy érzem, mintha rosszul lennék. Minden nap vannak extraszisztoléim, többször is. A vérnyomásom mindig elég alacsony, és egy éve a vérvételen a pajzsmirigy értékeim is alacsonyabbak voltak. Ön szerint ezek a tünetek lehetnek a túzott stressztől és szorongástól? Esetleg tudna rá javasolni valamit? Ha eddig nem volt szívebetegségem, akkor ezek után kialakulhat olyan, amitől ezeket érzem? Köszönettel: Zsófia
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
28.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
28.
Dagado labak kérdése:

Tisztelt Zsuzsa! Nem vagyok biztos benne, hogy ez a megfelelo terulet a problemamra, de ha megsem kerem iranyitson mas szakteruletre. Gyermekkorom ota telen bedagadnak a labujjaim, ugy hogy a koromagy melletti terulet szinte bekemenyedik, mintha holyagos lenne es ez pirosodassal,tuszuras jellegu fajdalommal es ego erzessel jar. Ilyenkor szinte nem tudtam behajlitani a labujjaim. Elofordult mar hogy lilas szine volt. Volt hogy alabbhagytak a tunetek az evek alatt es volt, hogy ismet felerosodtek. Emellett gyakran hidegnek erzem a labaim, meg akkor is ha futott szobaban vagyok es melegen oltozve. Telen nagyon konnyen begorcsol a labam (akar egy enyhe mozdulat),ami akar 15 percig is eltart, es neha csak meleg viz hatasara enyhul. Mindig nagyon nehezen mulik el es nagyon eros a gorcs. Evszaknak megfeleloen oltozom, ezert nem ertem miert vannak ilyen tuneteim telen. Nyaron pedig a melegtol szinten bedagad a labam, akkor viszont az egesz labfejem dagad es pirosodik. Neha alig tudok menni olyan neheznek erzem, foleg ha tobbet gyalogolok. Mivel mar regota fennal a problema, egyszer az elejen elmentem vele borgyogyaszhoz, mert viszketett es pirosodott, es ott azt mondtak hogy keringessel lehet a baj, de ezutan nem mentem mas orvoshoz, de nem is kuldtek. Viszont a tunetek mar regota fennalnak es nagyon kellemetlenek. Szeretnem tudni mi okozza es hogy lehet rajta segiteni. Varom valaszat Udvozlettel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
28.
Tisztelt Kérdező! Panaszainak hátterében valóban bizonyára keringési zavar állhat, a kivizsgálást angiológusnál (érgyógyász) kellene kezdenie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
26.
segitseg kérdése:

Jo estet kivanok,szeretnem segitseget kerni ,penteken 24 en este jelentkezet nallam eros nyelocsokozepen fajdalom nehez legzes szivfajdalom fulfajas ,torokfajas nyeleskozben,es hanyinger,es egesz ejjel szivemben nyilalo fajdalom,ami nehany masodpercig tart,utanna olyan tiz husz masodpercenkent megint nyilalas hasito fajdalomez reggel hetig tartott,es ahogy felkelttem jobb lett. Valamivel,utanna 25 en szivfajdalom nem volt,csak nyelocso kozepen maradt a fajdalom,Es most 26an este 9 kor jelentkeztek ugyanezek a tunetek,,,es nagyon felek aggodom hogy sziv infarktus lehet ez ,,kerem segitsen,az utobbi idoben sok stressz ert,sok minden tortent,,es azota maradtak ezek az allando fullfajasok is.amit ful orrgegeszeten rendben talaltak,de a fajdalom maradt.koszon segitseget,es kerem mielobbi valaszat ,koszonom,udv.brigi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. A tartós illetve visszatérő panaszok miatt mindenképpen személyes orvosi vizsgálat szükséges, javasolom, keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
26.
Szívritmuszavar kérdése:

Tisztelt Doktornő! 24 éves lány vagyok, a panaszom a következő: az utóbbi pár hétben gyakran érzek belső feszültséget, nyugtalanságot, nehezen alszom. Gyengének érzem magam, s ha fekvő helyzetből felkelek, a pulzus nagyon szaporává válik. Mindezek mellett napközben nyugalmi helyzetben is gyakran felszalad a pulzusom tegnap például 147-re is felugrott, ilyenkor már nagyon meg is ijedek mellette. Pár napja csináltattam vérvizsgálatot, jelentős eltérés nem volt, kissé vérszegény vagyok. 3 évvel ezelőtt voltam kardiológián, akkor szervi eltérés nem volt kimutatható, a doktor úr szerint a stressz okozott hasonló tüneteket. A vérnyomásomat szoktam mérni, 110/70 körül szokott lenni, a pulzus ugrálása viszont nagyon aggaszt. Ön szerint indokolt lenne még egy kardiológiai vizsgálat, s lehet szervi eredetű a problémám vagy valószínűbb a pszichés eredet? Különösen érdekelne, hogy Ön szerint a fekvő helyzetből felkelés utáni nagyon magas pulzust mi okozhatja. Válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel, Gy. Zsuzsanna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
27.
Tisztelt Kérdező! Leírása alapján panaszait a pszichés ok mellett a vérszegénység, illetve az ezt okozó eltérés okozhatja, ezt kellene tisztázni és megoldani. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
26.
Nell kérdése:

Kedves Dr. Tarján Zsuzsa,Én Nelli vagyok 33 éves és már kb 2 éve ,hogy idönként fáj a szegycsontom , néha alig tudok alváskor oldalra fordulni ,van mikor a nyakam is bele nyilal néha közben ugy érzem, hogy szur a szivem...voltam a családi orvosomnál azt mondta biztos be van gyuladva a szegycsontom irt gyuladáscsökkentöt egy ideig jobb volt de aztan ujra vissza tértek a fájások van hogy csak egy ásványvizet fölbontok és már attol is fájni kezd... Nem tudom mi okozhatja de nagyon félek ,hogy nehogy valami komoj baj legyen a háttérben... Nagyon örülnék ha a Doktornő válaszolna... Elöre is köszönöm. Minden jot kivánok. Üdvözlettel: Nelli
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
26.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, forduljon reumatológushoz a pontosabb diagnózis tisztázása és kezelés céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
25.
Szivem kérdése:

Szep.estet Véleményre lennek.kibancsi 30éves nő vagyok elegge szorongó Egy hete ossze vissza ver a szivem nagyokat dobban Es nagyon hevesen.(2éve megnezettem a szivemet maganorvossal akkor csak a nagy dobbanas volt nagyon ritkan.) Akkor 24oras EKG volt es uh négativ lett.ez ket eve volt Azota nem lehet szervi probléma ugye??? Amit érzek ossze vissza remeg ver a szivem gyorsan.es nagyokat dobban Felek!!! Es nehez légzésem lett mar e miatt szerintem Allandoan asitok hogy nagy levegőt tudjak venni. Ez mitol lehet????!!!!!! Koszonom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
25.
Tisztelt Kérdező! Két év alatt akár változás is beállhatott önnél, javasolom, hogy panaszaival keresse fel személyes vizsgálat céljából kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
25.
hepatitis C kérdése:

Tisztelt Doktornő! Érdeklődnék, hogy Úrvacsora alkalmával (a hívek egy közös pohárból isznak 1 korty bort) lehetséges-e hepatitis C fertőzés? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
25.
Tisztelt Kérdező! A hepatitis C elvileg terjedhet nyállal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
25.
Vastagné magda nikolett kérdése:

Én olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy be szúr a szivem és el kezdek szédülni és ha ez mind le ál akkor el kezd zsibadni a bal kezem és hogy ez miért van ??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
24.
Toka kérdése:

Azt nem értem mi lehet az,hogy amikor nyelek vagy mozgatom a nyelvem ott a tokám fele valami kidomborodik,lehet be van a mandulám vagy torkan gyulladva ? De nem fáj
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
24.
Toka kérdése:

Esetleg emailba képet ha küldök?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
24.
Tisztelt Kérdező! Nem jó megoldás, sose láttam önt, lehet, hogy 10 éve ilyen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
24.
Toka kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tudom ez nem ide tartozik de nincs más kitől megkérdezhetném,16 éves vagyok és a tegnap véttem észre mintha tokám lenne de eddig nem volt és kövér sem vagyok 170cm vagyok és kb 55 kiló, amikor nyelek is ott kidomborodik vagy ha erőletem a nyelvemmel ott az ajkam alatt domoborodik ki valami,toka az?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban esélyem sincs, hogy megválaszoljam a kérdését. Legjobb lenne, ha a hozzátartozóit kérdezné meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
23.
vizelet üledék kérdése:

Tisztelt Doktornő!! 57 éves hölgy vagyok évente elvégeztetek magamon a szűréseket, most voltam a napokban laborban rendben van az eredmények teljesen negatív, a vizelet is neg és normális, viszont a vizelet üledékben kimutatták , hogy 31/ul vörösvértest van, viszont ez mitől lehet még ilyen nem volt különben a laborom teljesen negatív.., Mi a teendőm... Panaszom nincs,... Köszönöm szépen---- Boldog Karácsonyt kívánok !! Dina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
24.
Tisztelt Kérdező! Először is érdemes lenne megismételni a vizsgálatot, hogy nem technikai hiba okozta-e az eltérést. Ha akkor is pozitív, akkor részletesebb vizsgálat indokolt, mert többféle kóros eltérés okozhat véres vizeletet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
23.
Zsófi kérdése:

Üdvözlöm Dr Nő az lenne a kérdésem ,hogy mellkasi fájdalommal voltam bel.gy.kivizsgáláson minden jó lett csak elfelejtettem megkérdezni hogy mikor vizsgált mért nyomkodta meg a melkasom és kérdezték hogy fáj e. Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
23.
Tisztelt Kérdező! Bizonyára nem szív-, hanem mozgásszervi (bordakozti izomzat, idegek) eredetre utaltak a panaszai. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
23.
Szívügyem! kérdése:

Kedves Doktornő! Egy olyan kérdéssel fordulok önhöz én egy 29 éves fiatal ember vagyok rendszeresen végzek súlyzós edzéseket de 2 éve diagnosztizáltak nálam szív billentyű problémát, amire úgy lettem figyelmes hogy extra ütéseim vannak amit ritkán érzek. A kardiológus azt mondta nem kell félnem, mikor pumpálja a szívem a vért a billentyűm nem zár rendesen és vissza szivárog egy kis vér ezért van extra ütésem! Semmilyen gyógyszert nem szedek, az volna a kérdésem doktornő a súlyzós edzéseim miatt használhatok e, L-Arginint és Glutamint? Nagyon szépen köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
23.
Tisztelt Kérdező! Ilyen esetben az állapot (a billentyű eltérése) változhat, az elégtelenség fokozódhat, legjobb lenne egy kontroll vizsgálat a kardiológusánál. Másik kérdését illetően sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valós jó hatásukat, sőt sok esetben kifejezetten károsak lehetnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
23.
Kérdés kérdése:

Dr nő még egy kérdést szeretnék feltenni ez az égő érzés a hátba és a mellkasnál és a kézzsibbadás akkor ha minden vizsgálatom jó akkor reumatológiai eredetű akkor nem sziv gond mert az orvos ki vizsgált nem mondott semmit elég mogorva volt .köszönettel edina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
23.
Tisztelt Kérdező! Igen, erre utaltam. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
22.
Kérdés kérdése:

Tisztelt DrNő olyan kérdésem lenne .hogy már hetek óta zsibad a bal karom és a lapockám nál fáj ég. Voltam belgyógyásznál nem talált semmit Ekg jó volt rr jó mellkas rtg jó labor jó hogy ebben az esetben a szivemnek nem lehet baja válaszát előre is köszönöm Edina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
22.
Tisztelt Kérdező! Panaszai inkább mozgásszervi jellegűek, tornázzon, ügyeljen az egészséges testtartásra illetve forduljon reumatológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
22.
kérdés, tanácsadás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mit jelent a sinus tachycardia ? Köszönetel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
22.
Tisztelt Kérdező! Szabályos helyről kiinduló gyors szívműködés. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
22.
Szív kérdése:

Tisztelt Dr.nő! 23 èves 2 gyermekes anyuka vagyok! A problèmám a következő lenne! Időnkènt nagyon heves szívverès jön rám! Mozog az egèsz felsőtestem ès kb majd kiesik a szívem a helyèről. Nagyon stresszes az èletem. Párom reggeltől estig dolgozik ès egyedül vagyok a 2 ès 1 èves gyerkőccel. Elèggè elevenek ès hát nem nagyon fogadnak szót. Nagyon kiborít..... Jelenlegi panaszom.,hogy napok óta nyom/szúr a szívem. Hol erősebben hol gyengèbben. Elèggè aggaszt a dolog mivel èdesanyám is szívbeteg ès már volt kisebb műtètje is. Volt már EKG-m de mindig minden rendbe volt. Fèlek,hogy valami baj lesz amikor egyedül vagyok velük itthon. Lehet idegi pszihès alapon vagy szervi bajom lenne? Válaszát előre is köszönöm! Tímea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
22.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, és bár panaszai inkább fáradtságból és idegességből eredőnek tűnnek, kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
22.
EKG kielemzése kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Szeretném kérni a segítségét két EKG kielemzésében. http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=14320161213_070628.jpg http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=52020161213_070554.jpg
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
22.
Tisztelt Kérdező! A két felvétel nagyon hasonló, egygócú kamrai extrasystolékon kívül egyéb eltérést nem látok. Ezek jelentőségét látatlanban nem tudom megítélni, mivel nem ismerem az ön állapotát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
22.
Gabimami kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy a Miluritot szedhetem-e együtt az AcizalEp- vel. Válaszát nagyon köszönöm! Tisztelettel:Gabimami
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
22.
Tisztelt Kérdező! Az AcisalEP-t nem ismerem, feltételezem, hogy szalicilsav-termék, ezesetben egyedi elbírálás szükséges. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
21.
Norbi kérdése:

Tisztelt Doktorno!Egy 19 eves fiatalember vagyok,eddig orvosok alapjan sziv betegsegem nincs,viszont a vernyomasom utoljara 111/68..kicsit felek..ez normalis vernyomas? Valaszat koszonom!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Ha utána olvasott volna, fel se tette volna a kérdést. ha nem olvasott utána, akkor tegye meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
21.
kérdés kérdése:

Tisztelt doktornő! December elején volt egy syncope és egy collapsus -os rosszul létem Holter vizsgálat volt mely kimutata hogy a szívem sürün felpörög 150-160 ra Ennek mi lehet az oka? A kardiologus írt fel concor 5mg gyógyszert melynek adagja napi 2,5 mg De szükség esetén 2x 2,5 mg ra emelhető Köszönetel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Ezt én látatlanban nem tudom megmondani, de bizonyára nem kóros, mert a Holter-értékelsénél akkor erről szólt volna az orvos. Kétség esetén őt kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
21.
Szívultrahang eredménye kérdése:

Kedves Doktor Nő! Szívultrahangon az alábbi értékek szerepelnek a zárójelentésemen. M mód Bal kamra DD: 48 MM ds: 34 mm IV Spektrum: 10 mm Hátsófal 9 mm Ao.gyök átmérő: 28mm BP:34 mm Doppler A.o kiáramlási sebesség: 1,3 m/sec E/A 1/0,6 DT: 230 ms Aorta Insuff : nincs Mitralis insuff: nem látható Tricusp.insuff: jelzett Becsült artéria pulm.nyomás: 20+5 Hgmm 2D Négyüregi képből mért bal pitvar 48 mm jobb pitvar: 48 mm Négyüregű jobb kamra : 30 mm TAPSE: 27 mm IVC: 18 mm Vélemény: Norm.tág jó systolésfunkciójú bal kamra, EF a csúcsi biplan képek alapján 65% körülire tehető. Szegmentális falmozgászavar nem látható. Intracardialis thrombus, pericardialis fluidum nem látható. A vizsgálat alatt több ES volt tapasztalható időnként bigemin és trigemin jelleggel. Szeretném megkérdezni Doktor Nőtől, hogy ezek az értékek illetve vélemény milyenek lennének, mennyire megnyugtató vagy aggasztó ?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Az ultrahang vizsgálat jó eredményt mutat. Az extra ütések feltehetően idegességtől lehettek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
21.
oberhat kérdése:

Tisztelt Doktornő! 54 éves nő vagyok. Nemrég voltam szív-ultrahang vizsgálaton, ahol a következőket állapították meg: Aortagyök:31 mm, Bal kamra 42/28, EF 66%, Septum: 10/12 mm, hátsó fal 8/13 mm, Bal pitvar 32/52 mm, jobb pitvar 30/46 mm, jobb kamra 25 mm MI: III E/A 0,70/0,90 TI: II IVC 14 mm AI: II Aorta v.max: 1,49 m/s Emelkedett kalkulált jobb kamrai szisztolés nyomás (42 hgmm) / Jó szisztolés bal kamra funkció, relax.zavar. Kontroll 1 év múlva. Kis idővel fenti vizsgálat után erősödtek olyan panaszaim, hogy akár nyugalomban, akár fizikai terhelésre előfordul mellkasi szorítás, néha fájdalom, bal kar zsibbadás, ilyenkor ájulásközeli állapotban vagyok, párszor össze is estem. Fenti eredmények tükrében kell ezekkel a panaszokkal foglalkoznom? Nem akarok túlzásba esni, mennyire komolyak ezek a rosszullétek? Segítségét előre is nagyon köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Az ultrahang lelet mutat eltéréseket, de panaszai ettől függetlenül indokolttá teszik, hogy szeméyles vizsgáltra jelenjen meg kezelőorvosánál. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
20.
Monocyta kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kicsit pánikbeteg vagyok (inkább nagyon), ezért szeretném megkérdezni, hogy az évek óta kicsit magasabb monocyta szám jelent e bármiféle aggodalomra adó okot? Nekem a daganat a fóbiám sajnos. A többi érték rendben van a minőségi vérkép terén, CRP pl. sosem magasabb. Általában 9-10 % között van a monocyta, és 8% - ig jó a laborpapíron. Gyomorsav, puffadás, stb. napi szinten jelen vannak hosszú évek óta, amit próbálok kezelni. Köszönöm előre is megtisztelő válaszát! Üdv. Zoltán
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Ha az eltérés évek óta fennáll, az jó jel, de egy laborleletből semmire nem lehet következtetni. Panaszait illetően konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
20.
Szív jobban verése másik helyen kérdése:

Kedves Doktor Nő! Extrasystole-t állapitottak meg nálam az orvosok. Kórházban voltam 4 napig majd onnan kiengedtek. Mivel albérletben lakom, de ott sokat lettem volna egyedül igy Édesanyámhoz jöttem miután kiengedtek a kórházból. Itt minden rendben van pihenésemkor. Mostanában ebéd utáni pihenésemet már az albérletben töltöm és azt vettem észre, hogy ott amikor lepihenek akkor jobban ver a szívem, mint Édesanyámnál. A rosszullétem az az albérletben kezdődött el. Kicsit félek, hogy mi várható abban az esetben ha nem csak ebéd utáni pihenésként vagyok ott hanem éjszakára is. Hogyan fog vajon tellni az éjszakám. 34 éves férfi vagyok. Mi okozhatja ezt az erősebb szívverést a másik helyen? Kapott gyógyszereim.: 2*1 0,25mg Xanax, 2x1 Panangin illetve reggel fél szem Nebivolol 5mg.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! A javasolt gyógyszerek alapján számomra úgy tűnik, hogy nem találtak komoly bajt önnél. A tapasztalt tünetek pszichés eredetűnek tűnnek, de kétség esetén keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
19.
bal láb vádli fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Nő!! 25 éves hölgy vagyok egy szépség szalonban dolgozom recepciós munkakörben, sokat állok, és a kb. egy-két hete a bal láb vádlija hátul és belül kicsit keményebb és mintha duzzadtabb lenne és fáj, vagyis érzékeny, mi a teendőm.... De még ilyen nem fordult velem elő, és az éves szűréseim, melyet elvégeztetünk a családommal labortól a tűdőszűrésig teljesen rendben vannak... Egészségesek vagyunk ez mitől lehetett mitől jött? Köszönöm a válaszát... Tisztelettel-- Ditta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet megmondani, de trombózis kizárása céljából mindenképpen forduljon orvoshoz mielőbb. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
19.
Magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Dr. Nő! A fiam 26 éves. A vérnyomása 140 és 150 között van. Érdeklődnék, hogy ez magas értéknek számít-e. Egy kicsit túlsúlyos kb. 5-10 kg-mal. Nem dohányzik és nem iszik. Volt már kivizsgáláson, de semmi rendellenességet nem tapasztaltak. Akkor írtak fel neki egy nagyon gyenge vérnyomáscsökkentőt. (kb. 5 éve). Sajnos kb. 2 éve nem szed semmit, mondván neki nincs rá szüksége. Szeretném tudni, hogy valóban nem kell-e a vérnyomáscsökkentő. Magas e az érték? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel egy aggódó anyuka.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
19.
Tisztelt Kérdező! 140 felett magasnak számít az érték, de alaposabb véleményt részletesebb vizsgálat, tartós vérnyomásmonitorozás (ABPM) alapján lehet mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
19.
kérdés kérdése:

Tisztelt doktornő! 2016.12.05 napon volt egy syncope és collapsus os roszul létem, holter vizsgálat történt aminek az eredménye : A vizsgálat soràn összesen 126928 ütést regisztráltunk óra perc allat. Max fr.: 168/min, átlagos fr.: 88/min, min. Fr.: 49/min összesen 6SVES -t ill. 13 VES -t jelzet a készülék. Sinus alapritmu észlelhető. Tartós ill. Malignus ritmuszavar, kóros fokú bradycardia, ill asystolia nem volt látható Kérem segitsen értelmezni a leirtakat Köszönetel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
19.
Tisztelt Kérdező! Ez röviden azt jelenti, hogy érdemleges, főleg a tüneteit magyarázó ritmuszavar a vizsgálat során nem fordult elő. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
19.
Gabimami kérdése:

Tisztelt Doktornő! Magasabb húgysavszintem lett 427umol .Kaptam rá 100 mg Miluritot. 3 hete szedem de soha nem tapasztalt fájdalmaim vannak szinte minden porcikám fáj különösen mozgásra fekvésre is ülés állásból való elinduláskor. Okozhatja ezt a milurit? Válaszát köszönöm Tisztelettel:Gabimami
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
19.
Tisztelt Kérdező! A Milurit más egyógyszerek egyidejű szedése vagy köszvény fennállása esetén okozhat problémákat, de ennél többet látatlanban nem tudok mondani. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
18.
Vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 65 éves vagyok, ez év februárjában kezdtem vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedni, két hét kísérletezés után végül is a covercard 10/10 mg-os gyógyszer vitte le elfogatható mértékre a vérnyomásomat. Április környékén vettem észre, hogy fogmosáskor vérzik az ínyem, két fog között kis fehér tasakok nyomultak kifelé, amik vérrel voltak teli. Ezzel egy időben a szemem is állandóan viszketni kezdett, mintha tolták volna a szemgolyókat kifelé. A számban lévő nyálkahártya is megduzzadt, a nyálmirigy is, és pirosas színűvé vált. Az egész nyaram azzal telt hogy kiderítsem mi okozza ezeket a tüneteket, a háziorvosom széttárta a karját, a belgyógyász azt mondta hogy fogínyvérzésre öblögessek, az orr-fül gégész azt mondta hogy semmi bajom. Végül a fogorvosom kérdezett rá augusztusban, hogy szedek-e vérnyomáscsökkentőt, mondtam igen február óta. Azt mondta, hogy az okozza, mivelhogy az ínyemnek kutya baja. Akkor elhagytam előbb az amlodipint, s szedtem helyette rilmenidint, majd nem volt változás, így kb. három hete elhagytam a perindoprilt is, és ma már csak 2x szedek rilmenidint egy nap 1 mg-ot, s 2x melléje 1 mg minipress retard tablettát. Változás sajnos még mindig nincs, sokszor arra ébredek hogy valami édeskés íz van a számban, kimegyek a fürdőszobába és gyakorlatilag vért köpök. Tehetetlen vagyok, nem tudom mi bajom van, segítségét előre is nagyon köszönöm, tisztelettel; Laci
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
18.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok ilyen mellékhatáról, mindenesetre alaposabb kivizsgálás alapján kellene változtatnia a vérnyomáscsökkentő kezelésen, úgy, hogy az ínyvérzés is megoldódjon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
18.
Pajzsmirigy kérdése:

Jo napot Véletlen pajzsmirigy uh eltéréseket lattak.ajanlottak a haziorvost.bár ő kuldott vérvételre regebben akkor a ths jo volt.30éves vagyok.de most felek Cisztat krónikus pajzsmirigy gyulladast latott az uh ozo. Kedden megyek haziorvoshoz.remelem eleg a gyogyszer Ettől lehet a heves szívdobogás?vagy mashol?mintha remegne a szivem.majd ki ugrik.furcsa. A vernyomasom 133/100 133/98 ez jo???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát illetve endokrinológust személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
17.
Sziv2 kérdése:

Koszonom a valaszát. Két eve megnéztek a szivemet akkor nem volt probléma .ugye két ev alatt nem lehet valami? Ma a harmadik napja mintha remegne a szivem.ossze vissza kalapal Es a leghosszabb hogy olyanokat be dobban erosen vagy ki leng nem is tudom hogy fogalmazzam. Eleg stresszes időszakban vagyok.nem lehet esetleg a stressz az oka???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
17.
Tisztelt Kérdező! Lehet stressz a héttérben, lazítson, szedjen enyhe nyugtatót. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
17.
Sziv kérdése:

Szép napot. Doktornő. Szeretnem kerni a véleményét 2napja felfigyeltem fekvéskor hogy a szivem mintha félre vert volna vagyis akkorat dobbant hogy nem lehetett nem észrevenni Aznap meg előfordult.masnap is. Es mais...aggodjak???? Nagyon félelmetes.mintha remegne a szivem.ossze vissza ver.es akkorat be dobban kozbe.vernyomast mertem 133/100 Pulzus 66.ez mit jelent?nagyon ideges vagyok es felek. Voltam kettő éve kardiologuanal akkor sokszor szurt a szivem.uh negativ EKG es holter 24oras volt.sztem minden rendben volt mert semmit nem mondtak es kontrol sem kellett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
17.
Tisztelt Kérdező! Leírása alapján valószínűleg extrasystolékat érez, ez nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
17.
Kérdés kérdése:

Tisztelt doktornő! A kérdésem az lenne hogy idönként mellkas szóritást, és kéz zsibbadást érzek ( hol a bal kezembe, hol a jobb kezembe) ennek mi lehet az oka? Holter vizsgàlat történt eredmény hétfőn lesz. Köszönetel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
17.
Tisztelt Kérdező! A panasz a leírás szerint inkább mozgásszervi eredetűnek (nyaki gerinc, bordaközti izomzat) tűnik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
16.
MRSA? kérdése:

Tisztelt Doktor nő!Lehet nincs okom az ijedtségre,de inkább rákérdezek!Férjem kollégájának az öccse 2 napja elhunyt Mrsa miatti vérmérgezésben!Érintkeztek,kezet fogtak,férjem hazajött puszit adott!Mennyi esély van arra,hogy elkaphattuk?Van okunk félni?kérjünk azért vizsgálatot ez irányban???a beteg mindenhol vérzett!!!!!!!!lélegeztették már hetek óta,rejtett 40-es cukorszint miatt,down kórós is volt az elhunyt,ma lesz meg a boncolási,de az biztos,hogy az mrsa miatt kapott vármérgezés vitte el,kezelő orvosa is mondta!!!!Köszönöm!:(
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
16.
Tisztelt Kérdező! Azt hiszem, hogy ezt férje öccsének kezelőorvosától kellene megkérdezni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
16.
Gyógyulást remélve kérdése:

Tisztelt Doktornő! 61 éves édesanyámnak 2016. 06.09-én rotátor köpeny szakadása lett, ami miatt Diadynamic-Interferencia és Ionthophoresis kezeléseket kapott 07.11-22. ideig. A kezelések után 7. hó végén minden este 18 óra körül magas vérnyomása volt, átlag 180/92. Orvosi ügyeleten Tensiomint és Frontint kapott. A nyugtatót (egyiket sem) nem tudja szedni, mert ellenkező hatást vált ki nála, inkább izgatottá teszi, felpörgeti. A Tensiomint 1 hónapon át szinte minden este szedte. Ezután esténként feszültségérzés, rosszullétek, remegés, félelemérzet, gyors szívverés tünetei jelentkeznek nála. Az lenne a kérdésem, hogy jelentkezhetnek-e a fenti tünetek a leírt fizikoterápiás kezelések miatt, vagy a Tensiomin tartós szedése miatt? Előre is nagyon köszönöm segítő válaszát, s tanácsát, hogy mit kellene anyukámnak tennie, hogy a fenti tünetek elmúljanak.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
16.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok válaszolni látatlanban a kérdésére, személyes orvosi vizsgálat lenne indokolt, keressék fel édesanyja kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
15.
billentyűműtét kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy rokonomnak lehetséges, hogy hamarosan mű mitrális (kéthegyű) billentyűt kell beültetni. Kérdésem az lenne, hogy ha erre sor kerül, milyen műtéti eljárást szoktak alkalmazni? Ilyenkor is a szegycsont átvágásának módszerével műtenek, vagy mivel a kéthegyű billentyű a szív bal felén van, néhány borda átvágásával is elérhető a szív, és ezt szokták inkább alkalmazni? vagy mindkét eljárás lehetséges, és lehet választani? Válaszát előre is köszönöm! Köszönettel: Kiss Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Ezek olyan műtéttechnikai részletkérdések, amikre nyilván csak személyes vizsgálat alapján lehet válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
15.
reflux kérdése:

Tisztelt Doktornő! Férjemnek reflux szerű tünetei vannak, amellett a karján kidagadnak az erek és nagyon fáj neki. Ez kb. 3 hónapja jött elő, mostanában egyre sűrűbben. szódabikarbónát és gaviscont vettem neki. Szeretném megkérdezni milyen vizsgálatra lenne érdemes elmenni, illetve ez mitől lehet. Előre is köszönöm Enikő Varga
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából, illetve a gyomorpanaszok miatt gasztroenterológiai vizsgálat lehet szükséges. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
15.
Pavics kérdése:

Kedves Doktornő! Tegnap kontrollvizsgálaton voltam. Az alábbi szívultrahang leletet kaptam. "RR 120/80 EKG sin. ritm. akt.kóros nincs. cor: ritm. tiszta szívh. ECHO: ao asc: 40 mm, jelzett MI, tricusp. ao. bill. ép ao és mitr, bk: 59/38 EF: 64% TEICH. AS nincs, E/A: 52/46 dt: 189 bp: 49, jp: 43 morm.jk, AI és TI nincs, PF nem látható. Jó BKF, mérs. aortectasia miatt nagy súlyt ne emeljen." Szeretném megkérdezni az Ön véleményét, javaslatát! Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Ha kontrollvizsgálaton járt, akkor az önt ellenőrző orvostól jobb felvilágosítást kaphat, én azt nem tudom, hogy mi miatt ellenőrzik. Az ECHO-lelet szerint tágabb a főverőér, hogy ennek van-e komolyabb jelentősége, az részletesebb vizsgálatot igényel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
14.
aggodalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egyik rokonom műtét előtti kivizsgálás céljából EKG-n volt. A leletén láttam hogy a t-hullámok amplitúdója nem egyforma minden szívverés esetén. (alapszinten ismerem az EKG görbe felépítését) Azt olvastam hogy a t hullámok amplitúdójának ABAB… minta szerinti váltakozása (t hullám alternans) problémát ( a szív elektromos instabilitását) jelenti. A kérdésem az lenne hogy a t hullámok amplitúdójának szabálytalan, kismértékű változása is problémát jelent-e? Rokonomnak szüksége lehet-e további kivizsgálásra? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
14.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy ennek önmagában kritikus jelentősége lenne, de kétség esetén konzultáljanak az illető kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
14.
milyen jellegű probléma lehet ez kérdése:

Kedves Dr.Úr! Tisztelettel írok Önnek, látva, hogy milyen szakszerűen és kedvesen válaszolgat a pácienseknek! Erőt véve-reménykedve írok, hátha kapok valami útmutatást, bizakodom-megoldást az én bajomra. Mert már teljesen elkeseredtem a történetem miatt. Nőgyógyászati probléma lehet vagy valami más terület? Szóval: Hormon problémáim miatt gyerekkorban kaptam Dianne 35 fogamzásgátló tablettát, ez rendbe is tette a rendszertelen menzesz problémámat anno. Aztán az évek múltával a másfajta gyógyszeres fogamzásgátlást abbahagyva (majdcsak szeretnék teherbe esni, és nem tesz jót a szervezetnek, valamint a súly gyarapodás miatt) előjöttek kb. 2010 óta a problémáim, ami: Kezdődött azzal, hogy nőgyógyászati bajokra gondolva elmentem magánrendelésre (attól kezdve arra jártam egy darabig), de problémámon nem segítve, belefáradtam mind anyagilag, mind pedig lelkileg…is. Voltam nőgyógyászat után: belgyógyásztól kezdve, fogászati panorama rtg-en, fogászaton, ideggyógyászaton, urológusnál…stb. De eredménytelenül. 2010-től kisebb-nagyobb kiesésekkel, járom az orvosokat. Akkor ugyanis félrekezeltek-amitől gombásodást kaptam (antibiotikumok és sok kúp miatt /ami után nem kaptam helyreállító gyógyszert,később másik orvosnál ugyanilyen kúp használata után igen/ azt mondták). Mindig visszatérő gombásodás miatt (amit nem partnertől kaptam el) injekció-kúrára jártam (nőgyógyász). De csak visszatért mindig. Váltottam orvost, aki aztán mindezeket helyrehozta (legalábbis egy darabig, azt hittem rendben vagyok) jó sok idő alatt(kb. fél évbe telt). Aztán egy idő után szomorúan tapasztaltam megint, hogy visszatért és már kirepedezettséggel társulva, ha nem lenne magában is elég baj és kellemetlen. Akkor ajánlotta fel, hogy próbáljak meg szénhidrátmentes-diétát csinálni, majd lesz valami. Mégiscsak visszatért pár hónap múlva a problémám, visszamentem az orvoshoz, mire ő azt mondta, hogy nem tud vele mit kezdeni, nem tud már mit felírni, ez korral jár…stb. majd ha szülök egy gyermeket, az rendbe hozhatja. Ezt már hallottam jó pár embertől jótanácsként! Lelkileg is összetörve ezek után felkerestem egy másik orvost, aki szakrendelésen (szépen „lenyúlt” egy alkalommal, még jó hogy pont emiatt hagytam ott a magánrendeléseket) fogadott és megbeszéltük a problémámat, ő volt egyébként az első mondjuk aki meghallgatott. Megakart műteni, azért, mert egy ér van a hüvelyem falán és azért vérzek mindig a két menzesz között is, amikor legközelebb visszamentem a gyógyszer beszedése után, amit felírt(mert a hólyagomban sok volt a lerakódás, és szétmarta a méhnyak-szájamat a szivárgó vizelet), és ezek után vizsgálat nélkül közölte, hogy nincs semmi bajom, most már minden rendben és ő nem tud már mit kezdeni velem… Se probléma megoldva, sem pedig műtét. Ezután nem volt mit tennem, megint felkerestem egy másik orvost, már elkeseredettségemben megint magánrendelésen(nem érdekelt hogy fizetnem kell, csak legyen végre valami remény). De erről már szót sem ejtek, megint mi volt a vége… Pedig elküldött Ca 125 vérvételre, ultrahangot is csináltatott és csinált is, és azt mondta, hogy a szakrendelésén majd találkozunk, amikor megyek a vizsgálatokra és még ott szeretne valami Ludea vagy ilyen hangzású vizsgálatot is megcsinálni, meg majd cukorterhelésre is elküld, és ha még mindig nem talál semmit, akkor megnézi, hogy nem máj vagy lép probléma lehet a háttérben, de aztán mindig úgymond lerázott valahogy, hogy ő most nem ér rá, ő most beteg, majd hívjam ekkor, da akkor ő pont műtőben volt, majd hívjam akkor… Így nem tudom még az eredményét a vizsgálatomnak sem, mert nem érem el(még nem tudtam visszamenni a magánrendelésére, hátha ott el tudom csípni). Pedig bizakodóan álltam a helyzethez, mert már legalább vitte volna tovább a vizsgálatokat, persze ezek szerint csak elmondva hangzott jól, mert nem tart sehol az ügy… Így jutottam el idáig, hogy ide írjak Önnek! Mára már annyira fáj a derekam, gerincem, alhasam, gyomrom, hogy már néha ülni, feküdni…stb. sem jó. Jóformán írhatom, hogy jó 1-2 éve szinte minden közben fáj, legfőképpen az alhasam, mindkét oldalon. Szó szerint értendő, hogy már minden közben(sajnos, sőt párom sajnálatára is). Kísérve a két menzesz közötti barnás „zacc szerű” pecsételéssel, vérzéssel. Hol alábbhagy, hol pedig felerősödik. (Ezért is gondoltam, hogy nőgyógyászati problémám lehet. De azt mondták a vizsgálatokon, hogy nyugodjak meg, nem azon a téren van baj.) Amikor elmegyek a rendelésre (áttérve a szakrendelésre, gondolván, ha fizetek sem kapok megoldást, akkor miért fizetnék –annyit/ugyanis csak viszek valami kis muníciót/- érte), és mondom a problémámat (azaz csak mondanám, mert szóhoz sem hagynak jutni, mondván majd ők kérdeznek), csak néznek rám, hogy ha nincs semmi bajom, minden lelet arra mutat, akkor minek megyek megint!? Ugyanis nekem nem lehet semmi bajom, mert…: fiatal vagyok, nem-e csak beképzelem, nem idegi alapon van-e…stb. Nem javasolják milyen szakorvoshoz forduljak még. Ezek után hova menjek, főleg aki meg is hallgat? Hátha valakinek eszébe jut valami megoldásféle, vagy javaslat, hogy honnan sugározhat ez az egész fájdalom, vagy minek a tünetei lehetnek ezek?! Ezért is gondoltam, hogy megpróbálkozom egy ilyen weboldalra írni… ”HÁTHA KAPOK VALAMI MEGOLDÁST” címszó alatt! Apropó tünetek, mivel több is van még: -Fog rohamos romlása -Hajhullás, korpásodás, zsírosodás, hirtelen őszülés - egyszerre -Folyamatos alhasi és gyomorfájás (Tüsszentéskor, hirtelen felállásból, nyomódás hatására, együttlétkor(+vérzés) -Folyás, vérrel együtt (olykor még sebesedik is) -Derék, mell fájdalom (menzeszen kívül is pedig eddig nem volt jellemző) -Erőlködéskor felerősödnek a tünetek (kétbetűsben) -Szívnyilallás, mellkas elnehezülés, erős(szagos) izzadás Akkor most idegi, hormonális, talán korábbi betegség szövődménye vagy valami ilyesmi betegségre gondolhatok? Ezért is félek, hogy esetleg ha teherbe esnék (az lehet megoldaná a problémát), de tartok tőle, hogy pont ezek miatt a problémák miatt lenne valami baja a magzatnak(pedig már szeretnék teherbe esni így 30 évesen). Vagy pedig előbb próbáljak meg hormon miatt megint egy ideig fogamzásgátlót szedni, és azután próbálkozni a teherbeeséssel? Ezért kérnék valami segítséget. Várom válaszát! Bizalommal és köszönettel: V. Brigitta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
14.
Tisztelt Kérdező! Együttérzéssel olvastam levelét, sajnos, nagyon távol áll a szakterületemtől, nem tudok érdemben válaszolni. Nem igazán ideillő tanács, de próbálja meg kérdéseit feltenni Hamvas Ferencnek az ismertorvos.hu honlapon, neki sokkal több tapasztalata van hasonló problémákkal kapcsolatban. a legjobbakat kívánom önnek! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
13.
Szívidegesség, szívritmuszavar kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az elmúlt időszakban rengeteg stressz ért, napi szinten, rendszeresen. Heves szívdobogással, fejfájással és ájulásérzettel felkerestem a sürgősségi betegellátást. Ott csináltak EKG-t és vérvételt, amin minden rendben volt. Majd a háziorvos csinált egy nagy labort, eltérés azon sem mutatkozott. A mai napig úgy érzem, mintha rángatná a görcs a szívizmaim időnként, főképp az esti órákban és olyankor rám jön a hasmenés, fejfájás, fülzúgás. Szinte egesz nap érzem a szorítást a szívem környékén, a szegycsontomnál és a torkomban, ezáltal úgy érzem, hogy nehezebben kapok levegőt is. Nem kaptam semmilyen gyógyszert, sem felvilágosítást, hogy megis mi lehet ez. Mivel sokat vagyok egyedül, ilyenkor enyhe pánikroham is rámjön, hogy mi lesz ha esetleg rosszul leszek míg nincs a közelemben senki. Lehet ennyire erős a stressz miatti testi reakció? Vagy forduljak kardiológus szakorvoshoz? Előre is köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
13.
Tisztelt Kérdező! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
13.
Hurna kérdése:

Tisztelt dr.nö. pajzsmirigyemet eltávolitottak 2014.jelenleg 150mg letroxot szedek.49 éves klimax tünetek ( hőhülám,verejtékezés alvàs zavar,pirosodás)-remifenim tbl .boka dagadásom van.szeretném milyen terápiát tud ajánlani a letrox mellé .klimax. bokadagadáshoz.a tüneteim csökkenjenek köszönett
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem tudok önnek válaszolni, javasolom, kérdését endokrinológusának ileetve nőgyógyásának tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
13.
Macika kérdése:

Kedves Doktor Nő! Köszönöm a válaszát. Annyit szeretnék még megkérdezni, hogy ebben az esetben ha minden 4-ik melléütés, akkor ez mennyire lehet életveszélyes, illetve elkerülhető-e az abláció Debrecenben? Nem számít nagyon soknak ez a minden 4-ik extra ütés egy óra leforgása alatt? ( ez mennyi ütés lehet 1 órában)Gyógyszeresen ezt vissza lehet fogni, illetve ha egyszer volt egy nagyon erős szívverésem folyamatosan mint ha szaladt volna (ezzel kerültem be a kórházba) gyógyszeresen elkerülhető-e a következő ilyen eset? Stresszes alkat vagyok, erre kaptam is a kórházban, illetve szedem folyamatosan a Xanax 2*1 0,25-ös gyógyszert. Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
13.
Tisztelt Kérdező! Ezekre a kérdésekre sajnos látatlanban már nem tudok válaszoln, bízza az otptimális megoldás megtalálását a szakemberekre.. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
13.
Macika kérdése:

Kedves Doktornő! Szivritmuszavarral kerültem kórházba. Csináltak ultrahangos vizsgálatot ott azt mondták, hogy a szív az jó, de vannak extra ütéseim. "A vizsgálat alatt több ES volt tapasztalható, időnként bigemin és trigemin jelleggel". (Ezt nem tudom pontosan mit jelentene). Terhelésen is voltam, ott az összes szintet megcsináltam, , amikor 140 fölé ment az érték akkor az extraütések megszüntek. 24 órás Holter is volt rajtam. A zárójelentésben az áll, hogy a Holteres vizsgálat során az össz ütés 25%-a kamrai extrysystolenak bizonyult. Szeretném megkérdezni, hogy ez egészen pontosan mit jelent, illetve hány % a felső határ, mennyi extraütést jelent a 25% és ez mennyire veszélyes? Véleményezés céljából Debrecenbe kell majd mennem, arra az időpontot is megkaptam már. Gyógyszerekkel ez beállítható-e ez a probléma? Kaptam rá már gyógyszereket azokat szedem is. Válaszát nagyon köszönöm. Üdvözlettel, Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
13.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor általában jóindulatú eltérés. A bi- illetve trigemin elrendeződés azt jelenti, hogy minden második illetve harmadik ütés extrasystole. Az összes ütés 25%-a azt jelenti, hogy minden negyedi ütés ilyen, a továbbiak egyéni megítéslést igényel,(10% alatt nem tűnik komolynak). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
12.
mit tegyek? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az alábbi eredményt kaptam ultrahang vizsgálat után Bal pitvar35*50,jobb pitvar39*51,Jobb kamra 29 Bal kamra (Vegd./vegs.átmérő) 50/39, Ef 55%, MI 1 fokú, becsült pulmonális nyomás 20 hgmm,aorta vmax2,2 m/sec, septum vastagság 10 mm, aorta gyök19mm, sinus 25 mm, E/A 82/73 Doktor úr sietve azt mondta nem betegség de gond van 3 hónap múlva kontroll, és ne végezek súlyzós edzést amit már több mint egy éve csinálok. amúgy magas vérnyomásra szedek valsartan gyógyszert. Sajnos nem tudom hogy mit takarnak a fenti értékek, és most mi a bajom. Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
12.
Tisztelt Kérdező! Az ECHO vizsgálat arra utal, hogy a magas vérnyomása nyomot hagyott s szívén, a súlyzós edzést ebben a betegségben sose szoktuk javasolni, mert túlságosan megerőlteti a szív bal kamráját, amit a vérnyomás amúgy is megterhel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
12.
jocoka19 kérdése:

Tisztelt doktornő! Az a kérdésem van hogy a holter vizsgálat eredményét még aznap értékelik e ki mikkor leveszik a ekg ? Vagy várni kell az eredményre pár napot? Köszönetel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
12.
Tisztelt Kérdező! Ahány ház, annyi szokás, nincs általános recept. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
12.
balu kérdése:

Tisztelt Dr nő magas vérnyomásos beteg vagyok,szeretném megtudni hogy mi a véleménye a gyógyszereimről.alkalmazható-e ebben a formában. reggel 1 covarex as komb forte 10/2.5mg este 1 covercard 5/5 mg válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
12.
Tisztelt Kérdező! Ellenjavallat nincs, de látatlanban nem tudok érdemben hozzászólni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
11.
Extrák kérdése:

Tisztelt Doktornő! 3 hónappal ezelőtt a szívem hirtelen felgyorsult és ki akart ugrani a helyéről! Értesítettük a mentőket, akik 20 perc múlva kiérkeztek,megvizsgáltak és az eredmény pánikroham volt!Kezdeti tünet a hirtelen felgyorsuló szívritmus majd a test teljes zsibbadása (nyelv,ajkak,tarkó,lábak),markaim agancsszerűen görcsbe rándulva,nehéz légzés,mellkasfajdalom,halálfélelem!Telefonba utasították kollégámat, hogy helyezzen be aszpirint a nyelvem alá míg kiér a segítség. Felraktak Ekg-ra, ami normális eredményt hozott,majd utamra engedtek.Ezek után hétről- hétre egyre többször éreztem ,mintha a szivem kihagyna vagy valamikor hatalmasat beleütne! Néha el is szédülök,mintha hirtelen az összes vér lezuhanna a testemből!Nagyon ijesztő, ezért elmentem kivizsgálásokra: szívultrahang negatív, 12 elvezetéses Ekg negatív, terheléses Ekg negatív, 24 órás Holter extra ütéseket jelzett ki VES(ha jól tudom ez kamrai extra), sinus tachikardiat ,de azt abban az időszakban, amikor épp kocogni voltam,vérkép rendben,pajzsmirigy rendben,mellkasröntgen rendben volt,szívenzimek rendben,urulógia vizsgált negatív,hasi ultrahang negatív! Kaptam beutalót pszichiátriára,mert szerintük pánikbeteg lettem az első roham miatt és szorongok is az állandó halálfélelemtől, szívmegállástól,betegségektől!Hat éve kezdődtek az extra ütések, fogyás után szinte csak párszor éreztem. Volt ,hogy egy évig semmit!Kérdésem az lenne ,hogy tényleg nem veszélyesek ezek az extra ütések néha sorozatban is érzem őket? Elkezdhetek újra kocogni,mert már akkor is megérzem őket? Pszichológiai gyógyszerek nem ronthatják ezeket a panaszokat?Jelenleg 3-szor 0,25mg Frontint szedek,bár érzem az extrákat mégsem ijedek meg annyira! Hatalmas köszönet válaszáért!Kellemes Ünnepeket Hölgyem
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
12.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Ami a Frontint illeti, nem hiszem, hogy fokozná a gyakoriságukat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
11.
Nagy Enikő kérdése:

Jó napot kívánok! Egy olyan problémám lenne ami már egy ideje tart de a vizsgálatok még nem mutattak semmit,gyakori a fejfájás,olykor migrénes fejfájás,haspuffadás,hasmenés,étkezés utáni hányinger,vagy olykor hányás is,reggelente is van hányingerem és esténként gyomor égés ami néha reggel is jelentkezik.Mitől lehet ez?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
11.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Részletes, személyes orvosi kivizsgálás adhat választ kérdésére. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
11.
Bea kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tegnap óta mellkasi fájdalmaim vannak,illetve van hogy nehezen kapok levegőt, a kardiologusomnál amikor voltam azt mondta hogy szív ritmus zavarom illetve szívizom problémám van, nem vagyok rosszul csak néha nagyon megfájdul, a vérnyomásom 108/72illetve 87es pulzusom van..mit tegyek?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
11.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Ha jelentősek a panaszai, forduljon ügyelethez, egyébként keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
10.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném kikérni a véleményét azzal kapcsolatban,hogy körülbelül másfél hete a nyakam közepe tájt lett egy borsószemnyi csomó ami mozog ha hozzáérek de nem fáj és növekedni sem látom de nagyon aggódóm.Lehetséges valamilyen daganatféleség ? És kiválthatja bármilyen ártalmatlan probléma?Nem régiben mandullagyulladásom volt,és a fogam sincs rendben.Vérvétel alapján kiderülhet?Mi a teendő?18 éves vagyok.Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
10.
Tisztelt Kérdező! Lehet úgynevezett reaktív nyirokcsomó, de látatlanban ezt nem lehet megmondnai. Kétség esetén keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
10.
Szívremeges kérdése:

Tisztelt Drnô! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy üllô helyzetben hurtleen szivremegést érzek ez pár másodpercig tart majd hirtelen levegô vétel ezek után halál félelem s félek a szívemmel vanbaj.Az orvosom nem akar elküldeni kardiologiai vizsgalatra mert nincs baja szivemmel azt mondja. Az EKG gép kiirta nàla hogy normal sinus ritmus lehetseges jobb vezetesi zavar lehetséges jobb pitvar nagyobbodas. Kerdeztem tôle ez most mi azt mondta ne figyeljek erre mert nem beteg a szivem. Akkor miert vannak ezek a tuneteim es miert irt ilyet ki az ekg? Mellkhas rontgenen sziv normalis nagysagu ez van oda irva. Amugy verszegeny vagyok. 24 eves es minden ilyen rosszuletem utan azt erzem megfogok halni.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
10.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Szakirámyú kivizsgálásjavasolt, ennek módjáról kezelőorvosa véleménye miatt nem tudok tanácsot adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
10.
jocoka19 kérdése:

Tisztelt doktornő! Hétfőn vizsgáltak sürgöségin akkor álitotak fel syncope és collapsus diagnözist... A legjellemzőb tüneteim fej fájás, szédülés, néha tarkó fàjás, száj szárazság, légszomj , Néha azt érzem mindha a szivem kalapálna, sok vizelési inger, időnként kábultság érzet. Jövöhét pénteken csinálnak egy holter vizsgálatot. Ön szerint mi lehet a probléma kiváltó oka? ( kedden már kérdeztem öntöl ) Köszönetel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
10.
Ezt már kérdezte tőlem, ide másolom az akkori válaszomat: "Tisztelt Kérdező! Ilyen rosszullétet egyebek között szívritmuszavar, block is okozhat, ennek felderítésére lehet alkalmas a Holter vizsgálat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa"
2016.
12.
09.
Doranex kérdése:

Üdvözlöm ! 22 Eves lany vagyok, és olyan panaszaim vannak mint például: enyhe mellkasi szorìtás, a hátamon a bőr olyan,mintha valami dörzsölné. A bal karomon egy ket helyen szúró jellegű érzést érzek ami nem tart par percnél tovább. A vérnyomásom pulzusom rendben van ! Ön szerint mi állhat ennek a hátterében?? Ui: mikor ezeket érzem, félek nem e infarktusom lesz..
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
09.
Tisztelt Kérdező! Leírása alapján ezek a panaszok nem tűnnek szervi eredetűnek, nem kell foglalkoznia velük. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
09.
húzódó erek kérdése:

Tisztelt Doktor nő, 21 éves egyetemista lány vagyok. November óra húzódnak az ereim főleg a bal kulcscsont tájékán és a nyakam bal oldalán. Ez a húzódás ideilenesen átterjed a mellkasom jobb oldalára is. Egy hete viszont a fájdalom egyre csak erősödik és rendszeresedik. A húzódó szükülő érzés mellet néha még meg is szédülök de inkább amolyan zsibaddást érzek a fejemben, főleg a jobb karomban és egy pár napja a lábaimban is. A fájdalom és a szédülés nem mozgás közben jelentkezik hanem pihenő állapotba, az ágyba, vagy akár az egyetem padjába.Nem tudom, hogy van e valami öszzefüggs de egy évvel ez előtt egyik dél útán hoszzan, tartó mellkasi fájdalmaim voltak. Erős szűró, karmoló érzés éreztem az egész mellkasomban, a fájdalom kisugárzódott a két karomba is. Tahikardia jelentkezett majd fáradékonyság is. E miatt rá két napra elmentem egy EKG-t késziteni de az nem mutatott ki semilyen elváltozást ezért nem mentem további vizsgálatokra. A fájdalom intenzitása enyhült, csak néha napján jelentkezett újra de már nem olyan erősen mint első nap. Ezt követte egy időszak amikor elmúlt. Idén nyáron újra jelentkeztek a fájdalmak de mivel újra és újra elmultak nem mentem semilyen szakorvoshoz. Ön szerint mit kellene tennem. Lehet e valami sziv jellegű problémám vagy inkább csak valamilyen könnyebb problémáról lehet szó? Szükséges e orvoshoz fordulnom? Válaszát előre is köszönöm! Egy áldott napot kivánok!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
09.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen időszerű lenne orvosi vizsgálata jelentkeznie kezelőorvosánál, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
07.
jocoka19 kérdése:

Tisztelt doktor nő! Az előbbi kérdező vagyok, Hétfőn a kardiologus holter monitoros vizsgálatot jegyzet elől, nekem ez a rosszul létem évekel ezzelőt kezdödöt valamikor hónapokig tünet mentes vagyok, valamikor heti két heti ciklusokban van a rosszul lét A kérdésem az lenne hogy ön szerint a holter vizsgálat ki fog -e mutatni valamit? A rosszul lét mitől lehet? És hogyan szüntethető meg? Köszönetel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
07.
Tisztelt Kérdező! Ilyen rosszullétet egyebek között szívritmuszavar, block is okozhat, ennek felderítésére lehet alkalmas a Holter vizsgálat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
07.
kérdés kérdése:

Tisztelt doktor nő! Hétfői nap munkába menet elsőtétült előttem minden,szédültem, elestem, Kardiologus csinált EkG -t " sinus ritmus fr.: 100/min, PQ: ,12 QRS: 0,08, kp. tgá 3 - avF-ben neg., egyebekben ie. ST szakaszok, lapos poz. T hullámok. Mellkasi elv. ben átm -zóna V4 - ben ie . ST, lapos poz. T. Felálitot diagnózis syncope és collapsus, valamint contusio capitis A kérdésem az lenne hogy mit jelent az EkG? És a felálitot diagnózis mit jelenthet? ( a rosszulét több alkalomal visza tért már, hogy ez visza terő -e vagy más betegség álhat a háttérben ? ) Életkorom 20 év Köszönetel
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
07.
Tisztelt Kérdező! Az EKG-n semmi kóros eltérés nincs, a diagnózis ájulás (mindkét szó kb. ezt jelenti) és fejzúzódás. Ezekből az adatokból nem lehet következtetni a panaszok okára, részletesebb kivizsgálás javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
06.
Psziché kérdése:

Kedves Doktornő! Olyan problémám van, hogy hónapok óta szinte állandó belső remegésem van. Elsősorban a lábamban, és néha-néha a gyomrom ugrál. Emellett állandó idegrángást érzek vádli, comb, felkar, nyak területén. Borzasztóan zavaró már. Szeretnék a "régi" lenni. Voltam labornon, úgy tünik minden rendben. Merre induljak el? írtam egy szintén online pszichiáternek, de ő azt mondta valószínüleg belgyógyászati gond áll a remegés hátterében. Háziorvosom nem vesz rólam tudomást, szerinte túlzok és csak pánikbeteg vagyok. Én ennél sokkal erősebbnek érzem magam, soha nem jártam orvostól orvosig. Mit tegyek?37 éves vagyok. Úgy érzem a gyermekeimtől veszem el a hasznos időt, az állandó rosszulléteimmel.. Köszönettel Edit
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, személyes belgyógyászati illetve negatív esetben pszichológiai vizsgálatát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
06.
Szédülés kérdése:

Tisztelt Doktornő.November elején beütöttem a fejemet.Nagyon erős volt az ütés.A háziorvosom elküldött CTre ahol nem találtak semmi károsodást a koponyámon.Az orvos fájdalomcsillapítót írt fel és azt mondta hogy pihenjek.Amai napig sem érzem jól magam mert még mindig szédülök egy kicsit.Mennyi idő kell hogy kiheverjem vagy további vizsgálat szükséges?Köszönöm a válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát ismét személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
06.
Albuminuria kérdése:

Tisztelt Doktornő! 10 éve fenálló albuminuriám van.Hét éve az Egyesült királyságban élek.Kétszer volt vesebiopsziám.Jelenleg a fehérje a vizeletben 5mg,az orvosom azt mondta ez 0.5-ig normális.Most egy olyan kúrát javasol,hogy kis dózisban egy hónapig kemoterápiás tablettát szedjek,a következő hónapban szteroidot,és így havonta felválta szedjem pár hónapig.Fogalmam nincs róla ez a kúra ártana nekem vagy esetleg tényleg segíthet,ezért előtte szeretném kikérni egy magyar orvos véleményét is.(ő afrikai)36 éves férfi vagyok.Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
06.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de nem tudok önnek válaszolni, egy nephrológust kellene megkérdeznie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
05.
Vénás gomolyag kérdése:

Tisztelt Doktornő! A tegnap esti témában tennék fel egy utolsó kérdést. A doktornő által küldött tájékoztató jellegű cikkeket elolvastam, de ez a képződmény csak nem hagy nyugodni, egy csomó - még ha az gombostű fejnyi is - nem valami bizalomgerjesztő, pláne ott, ahol elhelyezkedik. Szóval csak annyit szeretnék megtudni, hogy ez alapból is ott van, csak eddig nem vettem észre, vagy kialakult? S ez esetben van-e rá esély, hogy elmúlik/visszahúzódik, vagy mostantól már állandó veszély jele lesz? Köszönöm szépen megtisztelő válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
05.
Tisztelt Kérdező! Alapból is ott van, születése óta, legfeljebb kissé nagyobb lett. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
05.
tomi20 kérdése:

Tiszt.Dr no.Mit jelent a hatgerinc leleten a Transverus c7.Koszonom valaszat szep estet.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
05.
Tisztelt Kérdező! Kiváló rejtvény, fejtse meg. Segítség transversus=haránt, c= cervicalis (nyaki) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
05.
Anikó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném kérdezni, hogy szedhető-e a Valsartan Sandoz mellett a Sedatif PC tabletta? Köszönöm válaszát Üdvözlettel Anikó
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
05.
Tisztelt Kérdező! Legjobb tudomásom szerint igen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
04.
Niki kérdése:

Tisztelt Doktornő!Ha nagyon ritkán,hirtelen lehalojaskor,felállaskor csillagokat látok nagy bajt jelent? Mi okozza? Vagy ha sokáig nézem a plafont,(fehér) ilyen egyszer történt.De a telefont is sokat nèzem.Koszonom Válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, de ha egyéb panasza nincs, nem hiszem, hogy komoly baj lehetne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
04.
Vénás gomolyag kérdése:

Tisztelt doktornő! Köszönöm a választ. Ez ellen lehet tenni valamit, vagy állandóan figyelni kell, hogy változik-e esetleg? Nem szeretném, ha az aranyér bekövetkezne, mert így úgy hangzik, mintha ez már az előszobája lenne a dolognak. Így utánaolvasva nem találtam semmit erről a vénás gomolyag nevű képződményről.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Ajánlom figyelmábe az alábbi cikket: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/11431/aranyer-kialakulasanak-oka Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
04.
Végbélnyílás kérdése:

Tisztelt Doktornő! A minap fürdés közben észrevettem valamit a végbélnyílásomat tisztogatva. Az ujjaimmal a nyílás belsejében valamit tapinthatónak éreztem, egy apró, csomószerű dolgot, ami igazából olyan érzés, mintha valami bőrredő lenne, bár látni nem látom. A formáját sem tudom kitapintani, de közvetlenül a nyíláson belül van, szóval inkább az lepett meg, hogy nem sima a nyílás felülete belülről. Ez alapján van valami ötlete, hogy mi lehet ez? Egyáltalán, van olyan, hogy tapinthatunk arrafelé valamit? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
04.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően az élettanilag jelenlevő vénás gomolyag, amiből lehet később aranyér. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
03.
Méregtelenítés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ha egy méregtelenítő kúrát csinálok keserusoval,arthat valamit a szívnek?Keseruso+olaj kombináció.Vagy esetleg tud nekem valami itthoni megoldást? Azért akarom,mert nem igazán étkeztem egeszsegesen,szeretnem kicsit "kipucolni" a beleimet.Koszonom!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok önnek válaszolni, de nem hiszem, hogy az ilyen eljárások valóban hasznosak lennének. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
02.
Norbi kérdése:

Tisztelt doktorno!Ma reggel ota,folyamatosan hanyingerem van es szedulok!Ullo helyzetben semmi ilyen problema jon,mikor mozgok akkor viszont hirtelen fura szagot erzek es attol lessz hanyingerem!Idonkent egy nagyon pici orrverzesrm is van!tenyleg nagyon keves!Mi lehet ennek az oka?valami sulyos problema alhat a tunetek mogott?Masik kerdesem,normalos az,hogy egyszer gyorsan es ra kicsi idore gyorsan ver a szivem?!Mit tidna ajanlani?segitseget koszonom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére.Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
02.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy 2016.10.13-án elmentem megfázassal a háziorvosomhoz ,aki 3 napos antibiotikumot irt fel(beszedtem) egy jó 1,5 hétre rá elkezdtem köhögni és fájt a mellkasom , visszamentem az orvoshoz és irt fel 7 napos antibiotikumot(beszedtem) mondván hogy megy lefele,rá egy1-2 hétre mikor elfordítottam a felső testem jobbra balra fura hang hallatszott ,("hörgés" nem tudom nem értek hozzá),elmentem maszek tüdőgyógyászhoz aki beutalt a tüdőgondozóba (csatoltam az eredményemet)pulmok felett érdes légzés hallható,ritmusos tiszta szívhang,oedema nem tap. torok,garat képlet negatív,parenchymas árnyék nem látható,cor.norm nagyságú,dg.felső légúti hurut,, visszamentem az orvoshoz aki savlekötöt irt fel hátha jön fel a sav ?mondta. Aztán elmentem nyaki erek doppler uh vizsgálatra (csatoltam az eredményem)ahol bal oldalt 10x5mm göböt találtak,vissza mentem a háziorvoshoz aki elküdött vérételre tsh-ra ,annak az eredénye 1,9 lett,, azóta is szedek acc köptetőt por formájába,néha 37,1 a hömérsékletem (de néha napokig semmi)Kérdésem az lenne kihez ,mihez forduljak ezzel a hanggal amit hallani lehet mikor mozgatom a felső testem,kétségbe vagyok esve:((( és állandóan ezen aggódom tisztelettel:Énekes Ilona
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Legjobb lenne, ha kezelőorvosa megvizsgálná, amikor ezek a tünetek jelentkeznek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
02.
Szív gyulladásos betegsége kérdése:

Tisztelt Doktornő! A szívet érintő gyulladások kimutathatók egy normál vérvételből? Illetve az ezek okozta elváltozás észre vehető szívultrahangos vizsgálat során? 27 éves nő vagyok. Szeptember óta szúró jellegű mellkasi fájdalmam van a bal oldalon, amely a nyakamba, olykor a hónaljam környékére sugárzik, légszomj és köhécselés társul hozzá. 1-2 hétig fáj, majd enyhül vagy teljesen megszűnik 1-2 hétig, majd ismét előjön, a légszomj és köhécselés is változó módon jelentkezik. Lázat nem tapasztaltam az elmúlt időszakban, enyhe hőemelkedésem (37 fok) volt és gyomorgörcsöm kb. egy hónapja, de ekkor a mellkasi tüneteim már fennálltak, illetve a párom lebetegedett hasonló tünetekkel előtte egy héttel, tehát nem gondolom, hogy a szív gyulladása válthatta ki. Korábban két alkalommal csináltak az ügyeleten EKG-ét, illetve másfél hete a háziorvosom is csinált, de nem találtak eltérést. Történt mellkasröntgen, azon sem találtak rendellenességet. A körzeti orvosom szerint indokolatlanul szapora a szívverésem kis stresszhelyzet hatására, béta blokkolót írt fel addig amíg kardiológus nem lát, viszont a vérnyomásom alacsony 110/70 körüli. Tegnapelőtt voltam szívultrahangon, ahol kiderült, hogy a háromhegyű billentyű nem zár rendesen, enyhe visszaszivárgás látható (enyhe sec. tricuspidalis regurg.), illetve a kéthegyű billentyű (MMV) kissé lazább szerkezetű és a bal pitvar felé enyhén prolabál, de visszaáramlás itt nem látható. Ezen kívül semmi eltérést nem találtak. Sajnos a vizsgálat konzultációt nem tartalmazott, jövőhéten megyek kardiológushoz konzultációra a tüneteimmel, sajnos csak így volt megoldható minél hamarabb. A körzeti orvosom szerint ezek az eltérések okozhatnak ilyen tüneteket. Viszont én azt nem értem, hogy ha ez az állapot fennáll, akkor miért változó a tünetek intenzitása? Mi válthatta ki (esetleg a mozgásszegény életmód és az ülőmunka)? Nem-e lehet, hogy szívbelhártya gyulladásom van, csak eddig ezt senki nem vette észre, nem gondoltak rá. Nem dohányzom, nem iszok, nem drogozok és nem vagyok túlsúlyos, nem érzem magamat rosszul, inkább ideges vagyok, hogy mi bajom lehet és miért ilyen nehézkes az orvosoknak rájönni, hogy mi bajom van. Korábban nem volt problémám a szívemmel. Idegeskedős típus vagyok, sokat stresszelek, de eddig ez nem okozott ilyen panaszokat. A garatmandulámmal voltak gondok gyerekkoromban, sokszor volt gyulladt, azóta is többször tüszős, de nem okoz tüneteket a kellemetlen szájszagon kívül, tehát nincs lázam, nem vagyok levert, ha van rajta tüsző. Voltam góckutatáson, de azt mondták, hogy nem kell kivenni. Ön szerint lehet összefüggés a mandula és a szívprobléma között? Nem tudom, hogy várjak-e ismételten a következő vizsgálatra, vagy keressem fel az ügyeletet és mondjam meg hogy, szívbelhártya gyulladásra gyanakszom. Válaszát köszönöm! Üdvözlettel Szandra!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! A laborvizsgálatok önnél inkább a gyulladás kizárását támaszthatják alá, a panaszok a leírása lapján nem utalnak szervi szíveredetre. Természetesen azért konzultáljon személyes vizsgálat során kardiológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
01.
Endre kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ön mint Orvos biztos tudja kèrdèsemre a választ,mert interneten ellentmondásokba ütközöm.Nálam tudható,hogy sok a gyomorsavam.Volt gyomor vizsgalatom,nincs refluxom,de az idegtol ilyenek a tuneteim,Az orvost idèztem.Ha ideges vagyok,a gyomromnak áll,vagy ha olyat eszem.Engem èrdekelne,hogy tènyleg nem lehet mindenfèle lúgosító teával,ètellel,változtatni a test sav-bázis egyensúlyán?Gondolkodtam hogy veszsk lúgosító teát,de olyat találtam,hogy nem lehet lúgosítani a szervezetet.Mègis ezt hallani mindenhol.Koszonom Valaszat!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Ha sok a gyomorsava (reflux nélkül is), gyomorsav-lekötő vagy gyomorsav túlzott képződését gátló gyógyszer szedése lenne inkább célravezetőbb. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
01.
Babivali kérdése:

T.dr nő az lenne a kérdésem,hogy 1.4 a protombin szintem,a szivcsúcsba találtak 10mmx11mm es trombust és syncumárt kell szednem az 1.4 eredmény miatt 2 tbl_t kell szedni.Ez elég ígyelőre?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
01.
Tisztelt Kérdező! Thrombus esetén a megfelelő INR szint 2,5 körül kell legyen, ezt folyamatos vérvételekkel kell ellenőrízni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
12.
01.
Pulzus szinkron fülzúgás kérdése:

T. Doktornő! Tud esetleg valamit mondani nekem pulzus szinkron fülzúgásról? Mi okozhatja? Pár hónapja derült ki hogy nálam ez van, szédüléssel jár, ájulásérzés, gyengeség, remegés, izzadás is előfordul, extrasystole-im is vannak, ilyenkor amikor kihagy egy ütemet a szívem a fülemben is kihagy egyet. Kardiológiai kivizsgálásom nem mutatott komoly eltérést, bár a pulzusom folyton a magasabb tartományban van. Azt mondták stressz, szorongás. Neurológiai státusz negatív, koponya MRI, gerinc rtg, fül-orr gégészeti, otoneurológiai vizsgálat is negatív. Most MRA vizsgálat előtt állok. Kérdésem hogy a szorongáson kívül okozhatja-e valami a tüneteimet? 30-as nő vagyok. Köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
01.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok a kérdésére válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
30.
Bori kérdése:

Tisztelt Doktorno!Jelenleg nem tudok labor papirt kerni orvostol hogy vervrtelre menjek,de szeretnem tudni a Tsh szintem a gyogyszertari Pajzsmirigy gyorsteszt alulmukodesre,ez a neve azt is kimutatja ha magasabb az ertek ugye?Koszonom szepen!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
01.
Tisztelt Kérdező! Igen, a magasabb TSH érték pajzsmirigy alulműködésre utalhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
30.
Attila kérdése:

Tisztelt Doktorno!egy ideje mellkasi fajdalmaim vannak,ki vizsgaltak tobbszor is ki zartsk az infarktust!2-3 napja el multak a mellkasi fajdalmak,de azota nagyon sokat faj a bal vállam!neha meg a jobb is!Utalhat ez infarktus jelenek?nagyok sokat szedulok,rossz kozerzetem van,egyik nap kutya bajom,masik nap meg el ont a rosszul let!Tudna valami jo tanacsot adni?esetleg nyugtatot..Valaszat Koszonom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
12.
01.
Tisztelt Kérdező! Elképzelhető, hogy inkább mozgásszervi okok (gerinc, izomzat) áll a panaszai hátterében. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
30.
Ekg kérdése:

Tísztelt Dr.nő! Ekg kiértékelésben szeretném segítségét kérni. 90 /min.SR kp tengelyállás, norm PQ és keskeny QRS ( 100 ms), korai repol., isoelektromos ST k, V 1 ben negatív, egyebekben pozitiv T hullámok. A keskeny QRS és a korai repol jelent e valamiféle komolyabb bajt?Vagy ez teljesen jó Ekg eredmény? Köszönöm szépen mielőbbi válaszát. Köszönettel: G.Tibor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
30.
Tisztelt Kérdező! A "korai repol" jelensége igényelhet részletesebb vizsgálatot, javasolom, konzultáljon kardiológushoz az EKG-görbe birtokában. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
30.
Vöröstvértest süllyedés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az utóbbi pár napban előfordult, hogy minden ok nélkül felment a pulzusom 90-110 közé, ez később magától megszűnt. Elment egy teljes vérképet csináltatni, ahol nem került egyetlen csillag sem a vérvizsgálati lapomra. Egyetlen érték nagyon határhoz közi a „vöröst vértest süllyedés” referencia értéke 0-25 között van. Ez nekem 5. Ez rosszat jelent, utalhat valami szívvel kapcsolatos problémára? Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
30.
Tisztelt Kérdező! Nem értem a kérdését, ha a referencia érték 0-25 között van, akkor az 5 ebbe beleesik, tehát teljesen normális. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
30.
Kriszta kérdése:

Tisztelt Doktornő! Férjemnél (47 éves) kb egy hónapja állapított meg a háziorvos magas vérnyomást . Az akkori kb 150/110 ( pulzus 90) értékről mára sikerült 130/90 alá levinni (pulzus is rendben: 70-80 között). Ehhez jelenleg két kombinált hatású gyógyszert is szed, ötféle hatóanyaggal (Covercard Plus 5/1,25/5mg reggel 1 tabletta és Nebilet Plus 5/12,5mg este 1 tabletta). A másodikat kb egy hete kapta, mert az elsővel csak a felső értéket sikerült normalizálni. A heti egy rendelőben való mérésen kívül semmilyen vizsgálat nem volt (itthon reggel-este mérjük). Tudomásom szerint a kombinált gyógyszerek a már bevált, de külön-külön tablettában adagolt hatóanyagok egyszerűbb adagolására szolgálnak, és nem feltétlenül alkalmasak kezdeti terápiára. A végeredménynek persze nagyon örülünk, mellékhatások egyenlőre szinte nincsenek, de nem sok ez így egy kicsit? Bízhatunk abban, hogy ez a megfelelő terápia, vagy szükség lenne további vizsgálatokra, esetleg szakorvos véleményére? Tanácsát előre is hálásan köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
30.
Tisztelt Kérdező! Mint írja. a kezdeti gyógyszeradag nem volt elég, miért gondolkozik most azon, hogy csökkenteni kellene az eredményes beállítást? Érdemes lenne a kezelés mellett egy 24 órás vérnyomás monitorozást (ABPM) végezni, hogy egy egész nap során hogy alakulnak a vérnyomásértékek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
30.
Jennifer kérdése kérdése:

Üdvözlöm! 22 éves nő vagyok több mint egy hete érzek folyamatos szédülést hányingert gyorsan ver a szivem és nagyokat dobban. Ez fekvő helyzetben is érzem! Nagyon nehezen alszom el és ha el is alszom ugy kelek hogy nagyot sohajtok mert ugy érzem mint ha leakarna állni a szivem hol meleg van hol fázom és remegések jönnek rám! Nemtudom mi okozhatja hiszen semmi bajom nemvolt előtte! Ma is pont ugyan ez van velem megint erre keltem fel! Utánna néztem az interneten ezeknek a tüneteknek és már egy csomó betegséget bemagyaráztam magamnak! Mi okozhatja ezeket??
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére.Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
30.
Savlekoto kérdése:

Tisztelt Doktor nő.Eddig betalocot szedtem,de átírták nebiletre,szedhetem tovább a quamatelt együtt,termeszetesen nem egy időben?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
30.
Tisztelt Kérdező! Szedheti mindkettőt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
29.
Verkep kérdése:

Köszönöm Dr.No, de azért mondja az újabb labort,mert úgy gondolja hogy számítanak ezek az eltérések?nagyon pici eltérések,engem a leukocyta aggasztotta,hogy be sem volt jelölve,megis eltérő a szam,igaz nem értek hozzá. De rá vagy 3 hónapra volt újabb labor,ott egyedül a hormont nem néztek,abban csak a monocyta volt bejelolve 2-10 jó,s nekem11 volt.Koszonom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
29.
Tisztelt Kérdező! Azért írtam, hogy ismételt laborvizsgálat legyen, mert azt írta, hogy régebben volt. A leukocytáról - ahogy írta - azt se tudom, hogy vérből vagy vizeletből nézték, és, hogy mi a mértékegysége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
29.
Kérdés kérdése:

Üdv. Tőzegáfonyát és magneforte tablettát szedhetem eggyütt?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valósi gyógyhatásukat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
29.
Verkep kérdése:

Tisztelt drno. A verkepemrol kérdezném,mert bár a házi orvos nem mondott rá semmit,erdekel.Se Tsh:5.167 megengedett:0.550-4.780,ez be volt jelölve,s van olyan hogy leukocyta75Leu. De ez nem volt bejelolve,a határértékek mégis 0-25 ig, vannak.vorosvertest szam5.3 határérték:4-5.2,Se triglicerid 1.85 határérték 0.55-1.60 Ez a verkep régebben volt azóta voltam kardiológiai,pulmonologian,s ezt nem biztos jól írom gasztroenterológiai orvosnál.Magas pulzus miatt küldtek,mindenhova,de nem találtak szervi eltérést,s azt mondták az idegrendszerre miatt magasabb.ez valóban igaz,de erre tényleg csak beta blokkoló jó? Köszönöm Válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
29.
Tisztelt Kérdező! A legjobb, ha csináltat újabb laborvizsgálatot és azt megmutatja kezelőorvosának. Ami a magas pulzust illeti, annak több oka lehet, látatlanban nem tudok ezzel kapcsolatban érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
29.
Kata kérdése:

Üdvözlöm!Ébredés után nekem 80/90 a pulzusom,nincs semmilyen szervi bajom,de a stressz állandó az életemben,volt idő mikor szedtem betalocot,de elhagytam,most pedig gondolkodók hogy lehet szednem kéne hogy ébredés után sok.Egyebkent,amugyis mindig félek mennyi lesz,miota nem szedek gyogyszert.Napkozben pedig 80 atlagosan.Mit tanácsol?Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
29.
Tisztelt Kérdező! A magasabb pulzusszám, ha nincs vérszegénység, pajzsmirigy túlműködés a háttérben, sokszor javítható a fizikai edzettség növelésével. Javasolom, sportoljon rendszeresen, az bizonyára kedvező hatású lesz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
28.
Vélemény? kérdése:

Kedves Doktornő! 30 éves nő vagyok.17 évesen mitralis prolapsust diagnosztizáltak visszaáramlás nélkül.Voltak ritmus beli panaszaim ezért volt holterem is,amin 76 átlag szívfrekvencia és 1 db sves volt rögzítésen. Évente ellenőriztetem a prolapsust de nem változott.3x voltam terhelésenis ami szintén negatív és 100%-os lett.2 éve újból kértem holtert és azon megint csak 3 db sves volt.Semmi más.A mai nap folyamán munka közben éreztem ,h kihagy egy pillanatra és 1 nagyobb ütés követte.Csak az ijesztett meg,h 40 perc alatt kb 10 db.Nem voltam rosszul,inkább csak kellemetlen volt,de elkezdett foglalkoztatni,h miért volt több?Gyomorsavat éreztem,mert égett a gyomrom.Egészségesen élek.Ezek az ütések nem provokálhatnak ki életveszélyes ritmuszavart vagy pitvarfibrillációt?7 hetes terhes vagyok és azon aggódom,h még eddig üres a petezsák.Esetleg a terhesség kihozhat komolyabb szívproblémát vagy ritmuszavart? Válaszátelőre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
28.
Tisztelt Kérdező! Az idegesség fokozhatja az extrasystolék számát, de ez még így is minimális és nem kell semmilyen veszélytől tartania ezen a téren. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
28.
Attila kérdése:

Tisztelt Doktorno!egy keresem lenne?! Lenne olyan kedves es le irja a szivelegtelenseg meg a szivritmus zavar tuneteit..tudom interneten is meg kapom..de kivancsi vagyok,es jobban bizok abban amit on le ir!! Valaszat Koszonom!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
28.
Tisztelt Kérdező! Tudományos ismeretterjesztésre nem vállalkozom. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
28.
Pulzus kérdése:

Tiszteletem drága Dr.No. Beta blokkoló elhagyásának jarok,mondhatni nyugtatokent szedtem.Eleg magasak voltak az értékeim 100-140ig a pulzus,de azért ez lejebb ment,bisocard 2.5 szedtem kb egy évig,aztan 1.25.Bisoprololt,aztan két hónapja azt is negyedeltem,s elakarom teljesen.Igy,70-90 terjed a pulzusom,vernyomasom jó.Mennyitol számít magasnak?jók ezek az értékek"majdnem" gyógyszer nélkül.Koszonom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
28.
Tisztelt Kérdező! 50-90 között normalisnak tekinthető, az eredmény tovább javítható, ha sportolással edzettebbé válik, ez a nyugalmi pulzust jól csökkenti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
28.
Marcsi kérdése:

Kedves Doktornő! A lúgos víz,tenyleg mérgező,es semmi hatása a szervezetre?Szeretném inni hallottam hogy jó hatással van pl savra.De olyat is hogy mérgező.A szóda bikarbona hosszútávon tényleg nem jó? köszönöm szépen.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
28.
Tisztelt Kérdező! Szakmailag ehhez nem tudok hozzászólni, szerintem jó esetben városi legenda a lúgos víz kedvező hatása. A szódabikarbónát ok nélkül miért szedné? Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
28.
Péter kérdése:

Tisztelt doktor nő. Segítségét szeretném kérni. Fiam tavasz óta vérzik,de végbél tükrözés nem mutatott ki semmit. Apám,és testvérei is hasonló betegségbe szenvedtek,és gyomor illitve végbél rákba haltak meg. Kérem válaszoljon,ill Veszprém megyébe hová tudok fordulni segítségért. Köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
28.
Tisztelt Kérdező! Gasztroenterológust kellene felkeresniük, a Veszprém megyei lehetőségekről sajnos nem rendelkezem ismerettel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
27.
Viz kérdése:

Mennyi az ideális folyadék bevitel?Sajnos a 1.5 liter sincs még,szoktam néha üdítőt inni,folyadek hiány miatt lehetek fáradtabb?,a testmozgás közben lehet inni?Hány liter vallhat veszélyessé? Ha 8 órán keresztül valaki megiszik 4-5 litert az már veszélyes?Köszönöm szépen előre is.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
27.
Tisztelt Kérdező! Ez nyilván egyénenként is változó lehet, a napi 1.5-2 liter jó mennyiségnek tűnik, persze nyilván függ a fizikai tevékenységtől, hőmérséklettől is, a nagyobb folyadékvesztést (pl. verejtékezés, hasmenés) pótolni kell. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
27.
kismama kérdése:

öszönöm,hogy szakított rám időt,mèg nem vagyok várandós,vèrszegènysègről sem tudok,az biztos hogy nem fogok csak úgy gyógyszert kapkodni,csak hát megoszlanak az orvosi vèlemènyek.De abban bízom,hogy mivel idegi alapon szalad a szivem,hátha jó hatásal lesz rám,az az állapot.Csak sajnos 3 ève hogy ez van,kèrem,Adjon javaslatot,mit tehetnèk hogy termèszetesen csökkentsem a kellemetlen tünetet,mert ugy wrtem,inkább csak kellemetlen mint ártalmas.S ha mègis szüksèg van,Ön mit adna?Olvastam olxat hogy verapimil,azt hiszem.Esetleg citromfű tea,magne b6,más ami segít?Szerintem akkor azt a nagyon picike adagot sem veszem be,hogy kiürüljön.Köszönöm Válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
27.
Tisztelt Kérdező! Ha nem áll a háttérben semmi kóros eltérés, akkor lehet, hogy némi fizikai edzéssel, aktívabb életmóddal javíthatja a nyugalmi pulzusszámot, ennek biztosan nincs semmi veszélye vagy mellékhatása. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
27.
kismama kérdése:

Tisztelt Doktorno! Azt szeretnèm megkèrdezni,hogy egy ideje magas a pulzusom,amit vizsgáltak,semmilyen szervi baj nincs,allitolag idegeredetű.Betalocra cserèltèk a gyógyszerem,hogy kisbabàt tervezünk.Sajnos nem mindig tudom kihagyni a gyógyszert,próbáltam,nebilet2.5rol,1.25re,majd ismet feleztem,de nèha kellett a masik fele,sajnos 90 körüli pulzusnal kellemetlen,ez terhesseg alatt feljebb megy ugy tudom,agaszt a gyógyszer,s remènykedek hogy terhessèg alatt minèl kevesebbszer kell majd,de szülèsnèl nem állhat meg a szivem?Elèg pánikolós vagyok.Önnek volt paciense aki szedett terhessèg alatt gyógyszert?S hogy magas pulzussal lehet szülni?Nalam mindennap változó.Köszönöm Válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
27.
Tisztelt Kérdező! Attól tartok, komoly hibát követ el, ha terhesség alatt Betalocot vagy egyéb béta-blokkolót szed, mert gondot okozhat a baba fejlődésében. A magasabb pulzusszám oka lehet a terhességi vérszegénység is, ezt tisztázni kell, egyébként a magasabb pulzus nem rejt veszélyt önre nézve. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
26.
kérdés kérdése:

A pulzusom mostanában rendben van. Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
26.
Nagyon szívesen.
2016.
11.
26.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben érzem, hogy a szívem nagyon ver főleg fekve. A háziorvosom több EKG-t csinált vérnyomást mért és vérképet kért. Az összes jó lett állítása szerint ilyen eredményekkel nem küld tovább inkább pániknak veszi ezt. Kérdésem az lenne hogy ennyi jó eredmény után miért érezhetem ezt?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
26.
Tisztelt Kérdező! Leírása alapján azt hiszem, hogy a tünetnek nincs kóros szervi jelentősége. .Ha szapora vagy rendetlen szívverést érez, akkor érdemes további vizsgálatot végezni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
26.
Ibolya0526 kérdése:

Tisztelt Dr no! Egy hettel ezelott szombaton influenzas lettem lazzal, izom es izuleti fajdalmakkal, felsoleguti tunetekkel. Utoljara hetfon volt hoemelkedesem. Hetfon de eros ajulaserzes jott ram, szedules es hanyinger tarsult hozza. Mk kezem elzsibbadt ozkezfejtartas kb 5 percig ami aztan lassan oldodott. A tipikus influenzas tuneteim teljesen elmultak, de folyamatosan szedulok azota is es hanyingerem van es enyhe zsibbadast erzek idonkent meg mindig a tenyeremben. Szamat is nagyon keserunek erzem. Haziorvosomnal voltam ket napja. Vercukor vernyomas normalis volt es fizikalis vizsgalattal se talalt elterest. A kerdesem az lenne, hogy torodjek bele, majd elmulik a rossz kozerzetem, vagy azert ezzel foglalkozni kene. Ilyen tuneteim soha nem voltak eddig. Valaszat elore is koszonom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
26.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
25.
Fájdalom, szúrás, nehéz levegő vétel kérdése:

Tisztelt Doktornő! 1 hete a szívem körül fájdalmat érzek. Mintha szögeket szúrnának a szívem körül, általában levegővételnél történik meg gyakrabban, de előfordul random is. Nem volt eddig semmi szív problémám.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
26.
Tisztelt Kérdező! Panaszai nem tűnnek szíveredetűnek, de hogy a mellkas melyik egyéb része okozza (izomzat, mellhártya vagy más) azt orvosi vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
25.
Patrik kérdése:

Tisztelt Doktorno,tegnap elott este rosszul lettem,be mentem surgossegire,vert vizsgaltak es EKG-t csinaltak,mind ketto rendben volt:)most viszont 10 perce fel alltam,segitettem apumnak,mikor ujrs le ultem,2 nagyot dobbant a szivem(gyorsan) azota 57-61 a pulzusom,egy egyszer-egyszer el homalyosodik egy kicsit a bal es a jobb szemem!!!.Van valami ok aggodalomra?Valaszat Koszonom:)!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Kétség esetén forduljon ismét orvoshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
24.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Rossz tartás, illetve csuklyásizom, lapocka környéki görcsös izomletapadások okozhatnak fülzúgást? 18 éves vagyok, 1 éve zúg a fülem, de most elkezdtem nyújtó gyakorlatokat végezni és egy picit javult a zúgás.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
24.
Tisztelt Kérdező! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
24.
rics kérdése:

Tisztelt Doktornő!!! végetért egy kapcsolatom nyáron rá egy hónapra munkába menet 2xer megszédültem!!! elmentem a háziorvoshoz egyszer megmérte a vérnyomásom,magas volt felirta a nebilovol sandozt!!! afél szemmel kezdtem,egy darabig jó volt utána megint kezdtem szédülni,ismét elmentem a háziorvoshoz monda szedjek kétszer felet ! szedem most reggel és délután 1 kor!!! de most is valamelyik nap munkából hazajövet ülve megszédültem! sokszor fáj a fejem és mostanában a gyomorszályamon is érzek enyhe fájdalmat!!! voltam ekgn,szemvizsgálaton,hasi ultrahangon bélrendszerre kiterjesztve,vérvételen is,minden eredményem jó!!! nem lehet hogy pánik betegségem van??? beszéltem már egy ismerős ápolóval és ő is arran gyanakszik,de ma láttam hogy ön itt segit az embereknek ezért is irók!!!ön szerint mit tegyek tovább???? tudna segíteni? várom mielőbbi válaszát!!! köszönöm!!!:)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát alaposabb személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
24.
Vérnyomás gondok? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Az utóbbi 5 napban néha furcsán érzem magam. (Fejzsibbadás, vagy mellkasi nehézség) Ilyenkor megmérem a vérnyomásom ami 140-160/100 körül mozog vagy normál tartományban van 125 körül viszont a pulzus 100-110. Ez az állapot nagyjából 10 percig áll fenn majd ahogy jött úgy el is múlik és újabb mérésnél már normális minden érték. Naponta többször előfordul viszont nem tudom napszakhoz vagy bármilyen aktivitáshoz kötni. 27 éves nő vagyok, nem dohányzom, nem iszom koffeint, normál testsúlyom és sportolok. Az utóbbi 1 hónapban már nem idegeskedem viszont az elmúlt fél évben elég sok stressz ért, lehet ez ennek valamilyen utóhatása esetleg? Érdemes komolyabb kivizsgálásra elmennem? válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, a leírás alapján nem tudom megmondani, hogy mi állhat a tünetek hátterében, de kétség esetén legjobb, ha konzultál háziorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
24.
aggodalom kérdése:

Tisztelt Doktornő ujfent irnék mivel kissé megnyugtatott hogy ez valami szorongásos idegességes gyomorbántalom lehet,viszont azt elfelejtettem irni hogy amiota ez van1. azota bár a széklet normális mennyiségű de a mult hét ota kétszer volt rajta kevés kocsonyás nyák(nem véres inkább a széklet szinével megegyező sárgás-narancsos barnás)természetesen egyből elfogott a gyomorideg hogy rák stb..tudom nehéz igy kivizsgálni de fájdalom nincsen nem szorul nem hig nincsen benne legalábbis szabad szemmel még kis vérnyom sem..csak most megint bevagyok rezelve...a gyomortájéki tompa érzet szinte elmult...2.és még egy kérdés a Coverexről mert az interneten azért elég sok rosszat találtam rola meg hogy a sportoloknál doppingszernek minősül és hogy felborit májenzimet immunrendszert stb illetve a gyomornyálkahártyát is irritálhatja?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
24.
Tisztelt Kérdező! Attól tartok, hogy látatlanban sajnos hiába vár megoldást, ismételten azt javasolom, forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
24.
Rozalia kérdése:

Tisztelt Szakorvosno!volt nekem gyomor mutetem mivel dio nagysagu fekelyem volt regen .Azzal kerdesel fordulok onhoz ,hogy reggelente lukteto erzest erzek a gyomromba es utana a melkasomba is es annyira hogy panikot valt ki sajnos pedig szedem a gyogyszert .Soha nem volt nalam ilyen tunet ez kb 2 honapja van .Kerem ont mit javasol nekem.Koszonom a valaszat.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
23.
Akut vízmérgezés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Két nappal ezelőtt a déli órákban kezelhetetlen szomjúság tört rám, s egy óra alatt cirka másfél liter vizet ittam meg. Azonban néhány pillanat múlva rémisztő gondolat ütött szöget a fejembe: mi történik, ha emiatt vízmérgezést kapok?! Ennyi víz, ilyen rövid idő alatt túl sok, szóval hirtelen támadt ijedelmem hatására... nos, finoman fogalmazva arra késztettem a szervezetem, hogy a lehető legtöbb folyadéktól szabaduljak meg és minél gyorsabban, és valóban nagyon sok víz távozott a szervezetemből. Mégsem hagy nyugodni a gondolat. Aggódnom kellene? Vagy épp jól cselekedtem? Persze "jó" képzelt betegként utánaolvastam a tüneteknek, és olykor valóban kábának, furcsának érzem magam, a fejem konkrétan nem fáj, de mégsem érzem magam jól (Persze ha elfoglalt vagyok, vagy épp társaságban vagyok, nem érzékelem mindezt) Van okom aggodalomra, vagy csak ismét túlreagálom? Köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
23.
Tisztelt Kérdező! Az az érzésem, hogy alaposan túlreagálja, másfél liter víz biztosan nem okoz semmi komoly gondot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
23.
aggodalmam kérdése:

Tisztelt Doktornő 41 éves vagyok ,munkám áprilisban lett ekkor az üzemorvos mért egy 150/100 vérnyomást talán a stressz reggeli cola stb számlájára irnám ill akkor még fogyasztottam kávét..felirt Tallitont napi 2x és elküldött a háziorvoshoz,oda csak most ősszel jutottam el de volt teljes kivizsgálás ekg,ultrahang (okt 20)és vérkép..mind negativ volt,a háziorvos viszont felirt Coverex AS NAPI 1X,elég sok mellékhatásával küszködök(többször okoz émelygést,szédülést,és elég tartos impotenciát..)szeptember ota szedem elötte semmi bajom nem volt jo fizikai állapotban voltam nyáron is(keveset fogytam a munka miatt gyaloglos pakolos reggel 6tol kb olyan napi 6-8 km)azota mérem otthon soha nem volt 130/95 több a vérnyomásom...sajnos volt több haláleset a családban az elmult egy évben,a munka is stresszes ugy hogy ez is okozhatja nálam hogy többször miota szedem a coverexet érzek remegést,szorongást ilyesmit(persze sajnos gyerekkorom ota rettegek az orvostol ez van ilyen buta a fejem...)a vizsgálatok meg csak felerősitették ezt most meg volt egy olyanom hogy ettem pár nehéz ételt egy két nap alatt és a gyomorszáj illetve attol picit jobbra volt tompa nyomás(első nap étvágytalanság és gyomorsav is feljött,valamint egy nap volt egy sárgás hig széklet..)diétáztam pár nap a nyomás naprol napra enyhül de még icipicit érzem illetve még annyi hogy nagyobb mennyiség még nem megy olyan jol mint régebben olyan se kevés se soknak mondanám azt az igazi éhésget nem érzem azota de nincs ételundorom sőt ugyanugy tetszenek husok,sajtok,levesek,főtt zöldség és főtt husok(amugy kezd visszaállni az étvágy ,a székletem normális )de máshol sehol semmi fájdalom csak a fejembe befészkelte magát hogy sulyos gyogyithatatlan beteg vagyok...elnézést a sok irásért csak akartam hogy kis előzményeket is irjak..szoval szeretném tudni a coverex okozhat ilyen problémákat illetve hogy a stressz és az idegesség okozhat ilyen hasi tüneteket?egyáltalán lehet a pánikbetegségem is mert gondolom kissé van az is..kérem legyen szives valami biztatot irni illetve pár tanácsot(csak ne a tükrözést mint megoldást..)és még egyszer elnézést a sok irásért üdv aggodó fiatalember
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
23.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomását tartós monitorozással lehet tisztázni (ABPM). az egyéb panaszai feltehetően gyomorrontás, amit a szorongás és idegesség ront. A leírt panaszok egy része is ideges eredetű lehet, nem a gyógyszer okozza, de vérnyomáscsökkentőből szerencsére bőséges a választék. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
23.
Zagyi Gáborné kérdése:

Tisztelt doktornő Hosszú évek óta ismert mitralis billentyű prolapsusom van. A várnyomásom általában magas, pocoralant 5 mg szedek a pulzusom általában 100 fölött van mozgásra , terhelésre szaporább. Másfél évvel ezelőtt még én voltam a világ legfagyosabb embere, akkor következett be , hogy szakadni kezdett rólam a víz. Gondoltam: klimax, voltam nőgyógyászaton, ajánlottak egy szájsprét, ami nem is használt ráadásul hólyagos lett a szám. Azóta is tűröm, de néha nagyon elegem van nyugalomban, sőt éjjel is felébreszt, hullámokban jön rám, a fejem az arcom és a mellkasom csupa víz ilyenkor a légzésem is nehezebbé válik mellkasi befeszülésekkel. Tanácsot szeretnék kérni, hogy kihez forduljak ezzel a panasszal, vagy egyszerűen fogadjam el, hogy ez így van. Előre is köszönettel!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
23.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomása és pulzusa miatt belgyógyászati-kardiológiai vizsgálat javasolt, aktuális panaszai feltehetően valóban a klimax következményei, ezirányú szakrendelést kellene felkeresnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
22.
PaticA kérdése:

Tisztelt Doktornő.20 èves nö vagyok,egèszsèges odafigyelek magamra,szűrővizsgálatokra járok.Nem vagyok tulsulyos,egyedul az idegrendszerem "èrzèkenyebb" a70- 80-85/perc nyugalmi pulzus elfogadható? S bár odafigyelek magamra,de sajnos a mozgással hadi lábon állok,mindenhova kocsival,s mèg tanulok,szinte nulla mozgás.Testhelyzet változáskor nèha megfigyelem mintha picit jobban ereznem ahogy ver a szivem,s vagy a fejembe,vagy a mellkasomba erzem ahogy ver,lüktet, össze függèsbe van ez a mozgás szegèny èletmóddal? Vagy,ne figyeljem ennyire magam?vèrnyomás:110/70/70-80 Átlag.Mivel szeretek mindent tudni,karsiológusnál is voltam,alaposan meg is vizsgáltak termèszetesen,bár nem èrtettèk mièrt vagyok ott:) Annyi dolgot olvastam,szívremegès stb..fèlek nehogy azt èrezzem,bár azon a napon èrzem mikor ki sem nozdulok.Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
22.
Tisztelt Kérdező! Szerintem túlkomplikálja a dolgokat, a tanulás mellett úgy éljen egészséges életet, hogy kellő mennyiségű mozgást is beiktat a programjába. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
22.
Attila kérdése:

Igen,el akartam menni,mondtam a hazi orvosnak hogy irjon beutalot,de azt mondta,hogy nem szukseges mert nincs baj a szivemmel a ver eredmenyek szerint,ellentetben el kuldott pszihologushoz..(Nemetorszagban vagyok) es be utalo nelkul nem lehet kardiologushoz menni:/
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
22.
Tisztelt Kérdező! Akkor sajnos nem tudok többet mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
22.
Attila kérdése:

Tisztelt Doktorno!mult het kozepetol tapasztaltam,ereztem,hogy tevekenyseg kozben is ugyan abban a ritmusban ver a szivem mint piheneskor,nyugalombam levo helyzetben,csutortokon vettek ujra vert,tegnap meg is kaptam az eredmenyt es minden rendben volt,ez az orvosom azt mondta,hogy pszihés problema! Viszont meg mai napig is igy erzem,mikor dolgozok,egyszer egyszer el szedulok,vagy mikor nehezen kapok levegot.. On szerint baj lehet a szivemmel vagy tenyleg az van amit a hazi orvos alitt?!Valaszat koszonom!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
22.
Tisztelt Kérdező! Nem egészen világos a kérdése, de ha arról van szó, hogy fizikai terhelésre nem emelkedik a pulzusa és szédül, mindenképp forduljon kardiológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
22.
Arlevert kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tudna nekem abban segíteni, hogy Arlevert tablettát szedtem fél évig, s mennyi idő amíg kiürül a szervezetből annyira, hogy gyermekvállalással nyugodt szívvel próbálkozhassunk? (Napi 3x1 tablettát szedtem, majd november elejétől hetente 1 tablettával csökkentettem a teljes elhagyásig. /Az Arlevert két hatóanyagot tartalmaz: cinnarizint és dimenhidrinátot. A két hatóanyag különböző gyógyszercsoporthoz tartozik. A cinnarizin az úgynevezett kalcium-antagonisták csoportjába, a dimenhidrinát az antihisztaminok csoportjába tartozik./ Előre is nagyon köszönöm válaszát. Tisztelettel: Aletta
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
22.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem tudok válaszolni, legjobb lenne, ha a felíró orvostól kérdezné meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
21.
51éves férfi kérdése:

Tisztelt Doktornő! 52 éves férfi vagyok, kb 10 éve szedek vérnyomáscsökkentőket, kb fél éve Tanydon HCT 80/12,5 és Tenox-ot is este. Eddig a gyógyszerekkel nagyjából minden rendben volt a vérnyomással, a pulzusom pedig szinte tökéletes volt, általában 60-70 körül. A múlt héten egy lehajolás+megerőltetés után éreztem valami erősebb szívdobogást, utána pár óráig teljesen összevissza vert a szívem, majd kb 1-2 nap múlva jelentősen javult, de most sem teljesen szabályos. kb 80/perc de szabálytalan. Mit javasol? Orvoshoz kellene mennem? Esetleg Panangin tabletta? Vagy elmúlik magától is? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
21.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen forduljon orvoshoz, lehet, hogy olyan ritmuszavara van (pl. pitvarfibrilláció), amit kezelni kell. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
21.
Nóri64 kérdése:

Kedves Doktornő! Érdeklődöm, hogy mi a véleménye a Nebivolol és Meramyl együttes szedéséről? Lehet-e bármelyiktől is olyasfajta köhögésem, mint amikor tavasszal a nyíló fák miatt köhögök? Jó adagolásnak tartja-e, hogy reggel egy felet veszek be mindkét gyógyszerből, este pedig csak a Nebivololból egy felet ? Válaszát köszönöm: K.Nóra
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
21.
Tisztelt Kérdező! Elvileg jó kombináció, de a Meramyl mint ACE-inhibitor, okozhatja a köhögését. Ennek fényében egyéb kérdései nem mérvadóak, mert célszerű lenne egyéb vérnyomáscsökkentőt keresni a Nebivolol mellé. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
20.
Kèrdès kérdése:

Üdvözlöm Doktornő! ÍRTAm már Önnek panaszaimmal,most ismèt kerdezni szeretnèk,ugye írtam Önnek hogy smikor panaszaim voltak,akkor a gyomromat is vizsgálták,átbilágítottak,aztan egy anyagot kellett meginnom s ugy nèztèk a gyomrom,mert sok volt a savam,bufogtem,puffadtam,a sok gyogyszer miatt es az ideg miatt volt ez kiderult,el is mult,de idegesseg hatasara erzem a gyomorideget,s ha olyat eszek azota erzem hogy puffadok,s a gyomrom feszul,ez elmullik persze,hanem amikor jobban mozognak a beleim ,s ugye szoktuk erezni a mozgast,mintha a levego ott jarkalna,s en neha a gyomorszajamnal erzem,s neha olyan erzes mintha a szivem verne olyankor egy nagyot,de utanna erzem is s hallom is hogy a gyomtomnal,hasamnal "kutyorog" ,szeretnem tudni hogy Ön szerint lehet az a szivem? Elmèletileg nem kellene mert Tudja hogy volt rajtam holter akkoriba,Terheleses,Uh,egy sztk alspon s most legutobb magan,s az eredmeny hogy gyengebb a vegetativ idegrendszerem,aminek megvan az oka,s amiatt volt magas a pulzusom. De azt is irtam hogy mar nem magas,csak ha kevesebbet mozgok olyankor nèha ha felállok kicsit mintha beindulna a szivem. Par masodperc. Szerintem eszre vette hogy nagyon szorongos vagyok,s van mèg valami,nem akartam ezzel ide irni,de lattam hogy más irta,nalam Tudja az előzmènyeket,s volt egyszer olysn meresem kb egy hete hogy ideges voltam s a vernxomásmèrö kitette a szabalytalan szívritmust,pedig jo volt az ertek.Azota is aggaszt,de nincs semmi bajom.Pedig mar megnyugodtam a szivem felől.Nem lehet köze a mèrèsnèl ha pl levegot nagyobbat veszek? Vagy ha a gyomromnal mozog a levego? Vagy ez mèg belefèr?Remelem megnyugtat,s tènyleg kutya bajom sokat segített,de emiatt aggodok,ami majd oda vezet hogy megint felmegy a pulzudom:)
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
20.
Tisztelt Kérdező! Rendetlen szívverést jelezhet a műszer, ha ártalmatlan extrasystole jelentkezik, de lehet légzési arrhythmia is (belégzésnél gyorsabb, kilégzésnél lassabb szívverés, szóval azt hiszem, továbbra sincs oka aggodalomra :) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
20.
Délia kérdése:

azt szeretném kérdezni ,hogy kb 2 honapja kaptam a kardiologustól új gyogyszereket , pontosabban Concor , Zenra és AlprazolamLPH és azt vettem észre hogy kezdett fájni a májam tályékán , voltam sárgaságos is , ön mit tud mondani vagy ajánlani ezzel kapcsolatosan ? menjek vissza hozza ? vagy a családorvoshoz ,
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
20.
ld. előző válaszomat
2016.
11.
20.
Délia kérdése:

azt szeretném kérdezni ,hogy kb 2 honapja kaptam a kardiologustól új gyogyszereket , pontosabban Concor , Zenra és AlprazolamLPH és azt vettem észre hogy kezdett fájni a májam tályékán , voltam sárgaságos is , ön mit tud mondani vagy ajánlani ezzel kapcsolatosan ? menjek vissza hozza ? vagy a családorvoshoz ,
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
20.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen menjen vissza a gyógyszert felíró orvoshoz és/vagy kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
19.
Lili kérdése:

Köszönöm , akkor ezt elfogadom így, és beszélek mégegyszer az orvosunkkal - Lili
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
20.
Igen, azt hiszem, ez lesz a jó megoldás.
2016.
11.
19.
Lili kérdése:

KEdves Doktornő, Nebivolol Sandoz 5mg/1x és Coverex AS 5mg/2x ot szedek . Kardiológián a vizsgálatok után Kaptam pluszban Amlodipin Pharma Sandoz 5mg-ot, A 24órás vérnyomásértékeimnél mért néhány kiugrás, (180-as is) miatt valamint volt terheléses EKG. miatt kaptam Vizsgálat előtt 2 hétig elektromos (reumatikus) kezelésekre jártam, és mivel nem tudtam hogy ezek megemelik a vérnyomást,- így nem említettem az orvosnak. Azóta vérnyomásom helyreállt, és én az Amlodipint még nem kezdtem el. Lehet hogy a kiugrásokat csak a kezelések okozták és nem szükséges számomra ez az új gyógyszer....(?) Valóban néha kiugrik a vérnyomásom Érdeklődnék még, hogy az Amlodipin miben segít a másik 2 gyógyszer mellett...köszönettel Lili
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
19.
Tisztelt Kérdező! Őszintén szólva nem hiszem, hogy a reuma-kezelés utólag befolyásolta volna a vérnyomását. Örvendetes, hogy ön jó értékeket mér, de hasznos lenne, ha ezt orvosi kontroll is megerősítené. Az amlodipin is vérnyomáscsökkentő, jó hatású lehet többféle gyógyszer kombinációja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
19.
Emese kérdése:

Azert volt vizsgalat mert en magamtol kertem idopontot magan orvoshoz,mivel eleg nxugtalan voltam ,szerettem volna egy magan orvossal is megnezetnem magam.Azt mondta egeszseges vagyok.Semmit nem talalt.Szoveti doppler,color doppler,Uh,Ekg minden volt,s a nyakamhoz is tette az ultrahangfejet.Ott mit nèzett? Ezèrt kèrdeztem hogy 2 honap alatt alakulhat ki szivbetegseg.A tulzott stressz okozhat ritmuszavart ami elmúllik? De egyebkent ezek a merok mindig pontosan mernek?Mert a 107/71/75 az jo,s ha lett volna zavar valamelyik rossz lett volna nem?S egyebkentsem erzem magam rosszul halistennek.Koszonom,Kellemes hetveget.Szep estet
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
19.
Tisztelt Kérdező! Elvileg 2 hónap alatt alakulhat ki szívbetegség, de önnél ez nyilván nem áll fenn.-A vérnyomásmérőn a 3 értékből az első kettő a vérnyomás, a harmadik a pulzus, egyik se ad információt ritmuszavarról. Önnek is szép estét! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
19.
Ritmus kérdése:

Tisztelt Doktorno! Ha nekem sport kozbe valami szivritmuszavarom lenne akkor eddig eszre vettek volna-e a doktorok? Egy ekgval es egy szivultrahanggal? Es ha lenne sport kozbe szivritmuszavarom akkor nem tudnek focizni es ossze esnek igaz?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
19.
Tisztelt Kérdező! Csak akkor vették volna észre, ha sportolás közben vizsgálták volna a szívét, vagy terheléses vizsgálatot végeztek volna. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
19.
Emese kérdése:

Köszönom Válaszát!De èn nem èreztem hogy máskèpp vert volna a szivem,semmit.igaz ket honap alatt,csak ugy nem alakulhat ki szivbetegseg? A holter ket ève volt.Eleg aggodo tipus vagyok,s modtanaban megint tobbrt idegeskedek.Ha mozgunk vagy maskepp veszunk levegot,erzekeli a mèrő? Ma elèggè mortyog a hasam s èrzem ahogy a levegő járkâl,az befolyasolhatja?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
19.
Tisztelt Kérdező! Ezek a tényezők nem okoznak ritmuszavar jellegű eltérést. Többi kérdésére nem tudok válaszolni, arról sincs tudomásom, miért történt önnél ismételten kardiológiai vizsgálat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
19.
Érelzáródás? kérdése:

Kedves Doktor Nő! Édesapám 2013.szeptemberében infarktust kapott, de hála a gyors segítségnek, túlélte. 2 nagyobb érben történt stan beültetés. Édesapám állapota rohamosan javult. Idén februárban újra erősödő hátfájdalma volt, semmi egyéb tünet. Szív uh, vérkép rendben, de mivel annyira fájt a háta (nem a melkasa) a kardiológusa újra kérte a szívkatéterezést, ahol kiderült, hogy több ér is majdnem elzáródott, 90%-osak voltak. Mindegyiket kitágították stannel. Azóta eltelt pár hónap, akkor jobban lett édesapám, a kontroll vizsgálatok is jó eredményeket mutattak. Azonban kb. 2 hónapja újra elviselhetetlenül fáj a háta. Pontosan a jobb lapocka környékén. Ideggyógyászat semmit nem mond, vérkép jó, Gerinc MR egy kis porckopást mutat csak. Kardiológia uh: jó, EKG tökéletes. Kérdésem: Biztos, hogy ez most nem a szívről van? Minek a az uh, ha nem látja az erek állapotát? Mi értelme? Csak reumatikus fájdalom lehet? Nagyon szeretném, ha mégsem csalódnánk az orvosokban, és mégsem a beültetett stannel van a baj. Azt mondják, hogy van akinél 3 hónap, van akinél 10 évig is "bírja". Akkor ez most az orvosában miért nem merülhetett fel, hogy esetleg a stan a "ludas"? Vagy ha az uh jó, akkor biztos minden rendben? Köszönöm válaszát! Egy aggódó gyermek
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
19.
Tisztelt Kérdező! Leírása szerint édesapjának kiterjedt koszorúérbetegsége van, sajnos a stent-beültetések nem akadályozzák, hogy akár az érrendszer egyéb helyén szűkület alakuljon ki, a stent egyébként csak az aktuális időpontban akadályozza meg a szívizomelhalást. Az ultrahang az erek állapotát nem tudja ábrázolni, arra szolgál, hogy egy esetleges infarktus okozta falmozgási zavart kimutasson. Valószínű, hogy ha a panaszok nem múlnak, akkor már szívműtét lehet szükséges. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
19.
Emese kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kissè ideges voltam,es megmèrtem a vèrnyomásom persze csak kivancsisafbol,inkabb a gyomromba ereztem az ideget. 107/71/75 volt,de kitette a szabalytalan szivveres ikont,nem voltam teljesen mozdulatlan lehet mashogy vettem a levegot,de megijesztett nincs semmi bajom hisz voltam mar kardiologusnal 2 honapja. Utanna megmertem 119/73/79 volt ekkor nem tete ki. Tenyleg szivritmus zavarom lenne? Amikor kardiolohian voltam ekg,Uh,doppler tortent s holter is volt rajtam,bar az regebben,akkoribsn azert voltak a vizsgalatok mert a stressz miatt testi tuneteim voltak.Koszonom!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
19.
Tisztelt Kérdező! Ha a kardiológiai kivizsgálás nem talált eltérést, akkor nincs jelentősége, ha esetleg idegesség során extra ütései lettek volna. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
19.
Márffy Magdolna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Segitségét szeretném kérni.Egy ismerősöm ajánlására elmentem egy természetgyógyászati vizsgálatra.Azt hiszem biorezonancia e neve,és nagyoNév: Marffy magdolna Kor: 44 Teszt ideje: 2016-11-15 16:20 Tényleges vizsgálati eredmények Vizsgált paraméter Normális *Aktuális Eredmény Pajzsmirigy szekréciós index 2.954 - 5.543 2,74 Mildly Abnormal (+) Mellékpajzsmirigy-hormon szekréciós index 2.845 - 4.017 3,347 Normal (-) Mellékvese index 2.412 - 2.974 2,557 Normal (-) Agyalapi mirigy szekréciós index 2.163 - 7.34 1,775 Mildly Abnormal (+) Tobozmirigy szekréciós index 3.210 - 6.854 4,244 Normal (-) Csecsemőmirigy szekréciós index 2.967 - 3.528 2,084 Moderately Abnormal (++) Torokmandula szekréciós index 2.204 - 2.819 2,017 Mildly Abnormal (+) Referencia szint: - Normális + Enyhe eltérés ++ Mérsékelt eltérés +++ Súlyos eltérésn megijedtem azon amit mondtak.Itt elküldöm az eredményt. 2,Tényleges vizsgálati eredmények Vizsgált paraméter Normál Aktuális Inzulin termelés 2.845 - 4.017 4,802 Hasnyálmirigy hormonok (PP) 3.210 - 6.854 0,008 Glukagon 2.412 - 2.974 2,557 Nézzük meg az aktuális értéket, és hasonlítsuk a normál tartományhoz. Magyarázat I. Inzulin Termelés: Egészségügyi határérték: 2.845~4.017 Kisebb molekulasúlyú fehérje. Nagyon sokrétű a szerepe, de főként a vércukorszint csökkenéséért felel. Funkció: 1. Elősegíti, hogy a máj, izom- és zsírszövet könnyebben felszívja és kihasználja a szervezetben található glükózt. Elősegíti a fehérje szintézist és gátolja a fehérjék bomlását. Az inzulin hiánya cukorbetegséghez vezet. II. Hasnyálmirigy hormonok (PP): Egészségügyi határérték: 3.210~6.854 1. >6.854 Cukorbetegség, akut hasnyálmirigy gyulladás, krónikus vesebetegség, szívinfarktus, szívelégtelenség, fekély. 2. 2.974 Inzulin-érzékeny cukorbetegség, hasnyálmirigy glukagonoma. 2. <2.412 Veleszületett betegség okozza a sejtek hiányát Tényleges vizsgálati eredmények Vizsgált paraméter Normál *Aktuális Vizsgálati eredmény Pepszin szekréciós mutató 59.847 - 65.234 57,267 Moderately Abnormal (++) Gyomormozgás 58.425 - 61.213 57,338 Mildly Abnormal (+) Gyomor felszívódás 34.367 - 35.642 33,314 Mildly Abnormal (+) Vékonybélmozgás 133.437 - 140.476 138,612 Normal (-) Vékonybél felszívódás 3.572 - 6.483 5,366 Normal (-) Referencia szint: - Normál + Enyhe eltérés ++ Mérsékelt eltérés +++ Súlyos eltérés Orvosi diagnózist nem helyettesít! A teszt eredményei csak referenciaként szolgálnak, de nem diagnosztikus értékűek. *Az aktuális érték táblázatnál a normál értékhatártól kisebb érték alulműködést, a normál értékhatártól nagyobb érték túlműködést jelent.Rendszeresen járok hasi ultrahangra.Mindig negativ volt.Rendszeresen küldenek vérévtelre,mert röntgenasszisztens vagyok.Komolyabb eltérést nem találtak.A pajzsmirigyemet is minden évben ellenőrzik ultrahanggal és vérvétellel.TSH stb.Mindig rendben volt.Itt meg azt mondták hogy hasnyálmirigy gyulladásom van stb.Nagyon ideges lettem.Üdvözlettel:Márffy Magdolna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
19.
Tisztelt Kérdező! Azon kívül, hogy tapasztalatom szerint a természetgyógyászattal kapcsolatban erős fenntartásaim vannak, a javaslatom az, hogy mielőtt megijedne, végeztessen célzottan hasnyálmirigyre is kiterjedő hagyományos kivizsgálást, és egészében véve konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
18.
Szűcs Anna kérdése:

Köszönöm szépen a válaszát! :) És még annyit szeretnék ha nem oda tették volna be akkor rosszul lenne ugye?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
18.
Ezt nem tudom, gondolom, úgy lenne, mint a beavatkozás előtt volt.
2016.
11.
18.
Szűcs Anna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesapámnak 2016.10.14.-én szívkatéteres vizsgálatot csináltak. RCA PCI: tettek egy 3,5x35mm-es Orsiro stentet. Viszont a zárójelentésében van egy olyan adat hogy az RCA domináns, a verticalis segmens közepén hosszan beteg érszakasz ábrázolódik, 70-90%-ot elérő szűkületek vannak. a crux területen kaliberegyenletlenség látszik! Létezik hogy oda nem raktak stentet? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Anna.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
18.
Tisztelt Kérdező! Én azt gondolom, hogy pont oda tették (a katéteres leírás a beavatkozás előtti állapotot írja le), de kétség esetén édesapja kezelőorvosaitól kellene megkérdeznie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
18.
Brigi kérdése:

Tisztelt Doktornő. Annxit szeretnèk kèrdezni hogy a "polifenol-alkoholok" azok valoban alkoholok? Egy vitaminra van ez ráirva,s erdekel van e alkohol tartalms.Koszonom!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
18.
Tisztelt Kérdező! Ezt az összetételt így nem ismerem, amit alkoholnak nevezünk, az az etilalkohol. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
18.
Szívelégtelenség kérdése:

T.Doktornő.Évekkel ezelőtt történt meg velem először,hogy ugy éreztem egy pillanatra megáll a szívem.Hirtelen meg is szédültem.Nagyokat sóhajtottam és elmúlott.Nem tulajdonítottam neki jelentőséget.Fiatalabb voltam,jobban tűrtem a stresszt is.Egy rossz házasságban éltem.Ugy gondoltam a sok idegeskedés miatt van.Aztán ezek a tünetek sűrűsödni kezdtek.De plusz jött hozzá "szívremegés"is.Elváltam,jobb lett az életem,de a panaszom nem múlt.Sőt!Ma már akár minden nap is érzem ezeket a dolgokat.És minden előjel nélkül mutatkozik.Most,hogy írok érzem,hogy remeg.Vagy megyek az utcán és egyik pillanatról a másikra "áll"meg,és teljes erővel indul neki újra.Ilyenkor fényes körök futnak a szemem előtt,és az sem ritka,hogy beleszúr.Most már azért kezdek aggódni.Kértem időpontot kardiológiára,de várnom kell két hónapot.Csak annyit szeretnék kérdezni,hogy kezdjek aggódni?Félek egy esetleges műtéttől,de félek orvoshoz is menni,mert tudom hogy az első vélemény mindig az,hogy fogyjak le.(Igen,sajnos túlsúllyal küzdök).És azzal is tisztában vagyok,hogy ez rizikó faktor.Várom válaszát.T.:Tóth Ildikó
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
18.
Tisztelt Kérdező! leírása szerint ez bizonyára valamilyen szívritmuszavar lehet, első lépésként forduljon kezelőorvosához. Ha a vizsgálat alapján sürgősnek találja, bizonyára hamarabb is sor kerülhet a kardiológiai konzultációra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
18.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesapámat megütötte az áram.(Kávéfőző.) Nem volt nagyon erős, de érezte, hogy végigfut rajta. Nem hajlandó orvoshoz menni vele, pedig mondtam neki, hogy veszélyes lehet. Egyébként 66 éves, Ön szerint van ok az aggodalomra?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
18.
Tisztelt Kérdező! Áramütés esetén előírás az orvosi vizsgálat illetve EKG készítése. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
18.
KLÁRI JELIGE. kérdése:

TISZTELT DR Nő A HÉTEN VOLTAM KARDIOLÓGUSNÁL ÉS AZ EREDMÉNY A SZÍVULTRAHANG ALAPJÁN ELENYÉSZŐ 6 mm víz van a szívburokba . válasz át ELŐE IS KÖSZÖNÖM.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
18.
Tisztelt Kérdező! Ezt a kérdését egy másik fórumon már feltette nekem, véleményem azóta nem változott. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
18.
Mitrális billentyű prolapsus kérdése:

Tisztelt Doktornő! ECHO leletről szeretnék érdeklődni: Aorta gyök: 32mm, Ao.billentyű: ép, jól separálódik. Bal pitvar: 37X53. A mitrális billentyűk: mellső vitorla vaskos a mellső vitorlán hosszú systolés prolapsus. BAl kamra: 35-54mm. A . septum és a hátsó fal: 10-10mm. A bal kamra csúcsában haránt álirhút, Segmentális falmozgászavar nincs. EF: 66%. MI min. TI I foku. a syst jobb kamra syst nyomás 17+10 Hgmm. norm. Tapse: 36 mm. A pitvari septumon folytonossági hiány, shunt nem merül fel. Mit jelent a: mellső vitorla vaskos a mellső vitorlán hosszú systolés prolapsus? A többi érték jó-e? 8x abláltal AVNRT, illetve pitvari tachycardia miatt. Eddigi ECHO-s leleteimencsak annyi volt írva, hogy mitrális mellső vitorla enyhén a bal pitvarba prolabál. Ezt 06.16-án írták le, a fenti ECHO 11.16-án történt. Romolhatott ennyit az állapotom. Sokat fáj, görcsöl a szívem. 1 colderont és negyed concort, 3és 1/2 syncumárt és magneB6-ot szedek naponta. Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel: Otiska
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
18.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban azt gondolom, hogy ez csak egy másfajta stílusú leírása ugyanannak a jelenségnek, nem hiszem, hogy romlásról lenne szó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
17.
Attila kérdése:

Mar sok vizsgalaton at mentem,2 vagy 3x 24 oras ekg,1x ultrahang(tavaj),röntgen 1 hete kb,ver vizsgalat 2 es fel hete kb,bel gyogyasznal is voltam,tükrözést is csinaltak,minden rendben volt mindenhol,na meg tüdö röntgen az is rendben volt,de megis az van a fejemben,hogy sziv problemam van,mivel ha egy kicsit meg eroltetem magam,rogton nehezen kapok levegot! En a doktorno velemenyere lennek kivancsi,hogy mit tud javasolni,milyen orvos keressek fel?! Valaszat Koszonom!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
17.
Vizsgálat nélkül, látatlanban nem tudok hozzászólni. Kezelőorvosa jobban ismeri önt, ha panaszai nem szíveredetűek, nyilván tovább kell vizsgálni.
2016.
11.
17.
Attila kérdése:

Ön mit javasol?a teljes ki vizsgalashoz?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
17.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, első lépésként forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
17.
Attila kérdése:

Tisztelt Doktorno! Kerdesem a kovetkezo,a ver vizsgalat ki mutatja a sziv betegseget?barmelyik fajta legyen az?! Valaszat koszonom!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
17.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
17.
Norbi kérdése:

Tisztelt Doktorno! egy ideje zsibbad a bal karom,ma voltam gyomor tukrozesen,kb 15 perc alatt 3x mertek vernyomast egyszer 144/80 volt masodikszor 141/79 es utoso mereskor 130/80,azt szeretnem kerdezni,hogy ez normalis?ugye most elö jott ujra a kar zsibbadas,lehet ez valami keringesi problema?esetleg sziv problema?!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
17.
Tisztelt Kérdező! Valószínűbb, hogy mozgásszervi (nyaki gerinc, izomzat) eredetű a zsibbadás. Kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
16.
kreatin kérdése:

Tisztelt Doktornő! Férjem labor eredménye aggaszt, erről szeretnék kérdezni. Vérvizsgálata során kreatin-kináza 308 értéket mutat, ami sokkal magasabb, mint a ref.tartományban megadott érték. Előző évhez képest is növekedett ez az értéke. Férjemet 2008-ban pitvarfibrillációval kezelték, az ECV sikeres volt, azóta Cordaronnal tartja rendben a ritmusát. A Cordaron miatt felborult a pajzsmirigy hormon működése, ezért azt is gyógyszerrel tartja szintben. TSH-ja így teljesen jó eredményeket mutat. Minden évben kardiológiai ellenőrzésen vesz részt, és a főorvos úr szerint nem kell foglalkozni a (szerintem magas) kreatin-kináz eredménnyel. Tényleg ne foglalkozzunk vele? Üdvözlettel: Király Györgyné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
16.
Tisztelt Kérdező! idézem a hazipatika.com ide vonatkozó ismertetőjét: "A vizsgálat magas aktivitást mutat akár a vázizom, akár a szív betegségeiben (szívinfarktus, szívizom-gyulladás, izomsérülés, égés, stb.). Ezért az eredmény értékeléséhez az orvosnak szükséges tudnia, hogy a beteg megelőzően végzett-e megerőltető izommunkát, fennáll-e más izombetegség, vagy kapott-e a beteg intramuscularis (izomba adott) injekciót. Speciális módszerekkel szelektíven mérhető a CK-MB izoforma aktivitása is, amely a szívinfarktus fontos diagnosztikus jegye. Ha azonban a kórelőzmény alapján kizárható izomsérülés fennállása, akkor egyéb laborvizsgálatokkal együtt (troponin-T, AST, LDH) a teljes CK frakció aktivitásának vizsgálata is alkalmas a szívinfarktus diagnosztizálására, illetve sorozatos mérésével követhető a betegség lefolyása. Bizonyos gyógyszerek alkalmazása után magasabb aktivitást várhatunk (véralvadást csökkentő szerek, aszpirin, clofibrát, dexametazon, furosemid)" Ennek fényében bizonyára a kezelőorvos megítélése a mérvadó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
16.
Micike kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azért váltott csak a doktornő mert 30 évig szedtem már a ípropranololt és a vizsgálatkor sose mért nagyon magas vérnyomásom volt. Egyébként 130-140-es szokott lenni. A pulzusom sokszor alacsony. Az új tablettába azt mondta van vérnyomáscsökkentő.Az előző levelemet ezzel bővitettem volna. Akkor véleménye szerint nyugodtan vissazállhatok a 2 hétre a régire a concor pluszot mrg utána elkezdem ha hazajöttünk. Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
16.
Nagyon szívesen.
2016.
11.
16.
Micike kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérdezni szeretném most kaptam új gyógyszert az eddig szedett propranolol helyett concor plusz 5 mg/12,5. tablettát. 2 napja kezdtem el elég rossz a közérzetem a megszokás biztos még hosszadalmas, az lenne e kérdésem most hétvégén két hétre külföldre utazunk nem lett volna jobb addig a régit szedni? 2 nap után nem szabad visszaállni inkább a régire , hogy ne ott legyenek a megszokás tünetei. Vagy nem szabad váltogatni? Köszönöm szépen válaszát előre is.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
16.
Tisztelt Kérdező! A körülmények ismerete nélkül nehéz lenne érdemi választ adni, de nem hiszem, hogy gondot jelent, ha két hétig a korábbi gyógyszert szedi. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
15.
Karap Imre kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ma estefelé napraforgómagos kekszet ettem, majd ittam rá vizet, erre pár másodpercen ilyen nehezen folyó, ragadós nyálat öklendeztem, nagyon marta a tokomat. El kell ismerni, elég sok zsíros ételt ettem az elmúlt héten, ami nem vall rám, mert ritkán eszem ilyen zsíros ételeket. Soha nem fordult még ilyen velem elő, de nagyon kellemetlen volt. Ön szerint mi okozhatja ezt? Lehet, hogy túlterhettem a gyomromat? Amúgy a "hányadéknak normál nyálszíne volt. Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
15.
Tisztelt Kérdező! Ez már a második gasztroenterológiai jellegű kérdése, talán érdemes lenne panaszaival kapcsolatban felkeresni kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
15.
albano kérdése:

Igen tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdéssel szeretnék fordulni önhöz illetve szeretnék tájékozódni. Úgy kb 1. 1/2hete érzem, hogy körkörös végbél fájdalmam van! Igen igyekszem orvoshoz kerülni de sajnos 1 urológiai vizsgálat kb 1 hét ebből a Psa eredmény kb 4 hét , a vastagbél tükrözésre az elő jegyzés minimum 2 hó ! Igen nem is kicsit de aggaszt a dolog,hogy komoly a betegségem . Nem szeretném le írni mikre gondolok mert így is ki vagyok készülve idegileg és lelkileg! Legyen kedves 1 pár mondatban az ön véleményét mi ok lehet a háttérben? Válaszát tisztelettel köszönöm!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. első lépésként javasolom, hogy keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
15.
bizalom kérdése:

Kedves Doktornő! 30 éve szedem a Propranolol tablettát naponta 2x1/2 tablettát mitraális-prolapsis sindróma szívbetegségre. Rutin vérvizsgálaton magas volt 6._ a káliumom akkor kezdték kérdezgetni mit szedek. Akkor elvették és a concor plusz-t irták föl. napi egyet. de a vérnyomásom most több méréskor is 132/74/60-as erre 1 tablettát szedek nem megy nagyon le nem elég a fél tabletta. Kimagasló van néha stresszhelyzetbe de alapba ennyi a vérnyomásom. A propranolol okozhatta a magas káliumot? Ez a concor plusz milyen gyógyszer? Propranololt helyettesitő? Csak egyik napról-a másikra áttérhetek? Köszönöm válaszét!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
15.
Tisztelt Kérdező! A propranolol nem okoz magas káliumszintet, ezt vagy valami egyég betegség, vagy laborhiba is okozhatta. Gyógyszerváltás előtt ezt mindenképpen célszerű lenne tisztázni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
14.
Karap Imre kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az érdekene, hogy a sport(főként futás, ugrálás úszás) közbeni büfögés normális vagy kóros? Nem ég a gyomrom, de megijeszt. Változó, hogy mennyit, valamikor, főként az elején 2-3, utána viszont van, hogy elmúlik. Vagy ez természetes?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
14.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy ennek bármilyen kóros jelentősége lenne, bár nem fordul elő általánosan. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
14.
mitr.prolapsus kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy nekem mitr.prolapsus extrasystolem van. A mai napon is többször éreztem, hogy a szívem kihagy, egymás után többször, mintha nem találná meg ritmust és abban a pillanatban végig megy rajtam egy furcsa érzés, úgy érzem abban a pillanatban meghalok. Voltam idén kardiológusnál. RR:118/73 Hgmm. SPO2:98%. EKG: 84/min. S.r. PQ: 120 ms,QRS: 92 ms, QT: 366 ms. Pangás nem hallható,zörej nem található. Anasarcia nincs. Eredményeim: Jobb kamra: Dd:25 mm. Ao gyök: 24 mm. Ao bill: separatio: 15 mm. Ao: asc: 23 mm. AoVmax: 1.3m/s. PGmax: 6.8 Hgmm. Al: - . Bal kamra: Dd39 mm. Ds: 24 mm. EIVS: 2 mm. EF: 70 %. Septum: 8/12 mm. Hátsó fal: 8/1. mm.Mitr.bill: MI: jelzett fokú:E: 100, A:50. Bal pitvar: 29x45 mm. Jobb pitvar: 47x33 mm. Vél: norm.üregi dimenziók. Jó syst és dias. BKF. Szimmetrikus falmozg. Ép jobb szívfél. Prolapsus valv. mitrale. Gyógyszerem: Concor 2.5 mg. Kb. 10 éve. Kíváncsi lennék az Ön véleményére. Mit tanácsol? Tisztelettel: Ágnes
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
14.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus a kéthegyű billentyű többnyire kisfokú, kötőszövetes fellazulása. Ha nem jár zárási elégtelenséggel (visszafolyás), akkor semmi lényeges következménye nincs, kezelést, életmódbeli változtatást nem igényel, sokszor mellékleletként találják a szív ultrahang vizsgálata során.Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség (és a prolapsus nem számít annak), akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
14.
Kérdéses betegség! kérdése:

Jónapot! Segítséget szeretnénk kérni! A páromnak legalább havonta 1-2 alkalommal egész nap fáj a gyomra,de orvoshoz esze ágában sincs menni! Aztmondja hogy olyan mint ha görcsölne,de gyomorsava nincs.Hányni is szokott ilyenkor. Vajon mitől lehet ez?! Kérjek neki beutalót röngenre? Nagyon jólenne ha tudnánk hogy mi lehet! Köszönöm várom a választ!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, a gyomorröntgen aligha jelent érdemi megoldást, a sok sav nélküli gyomorpanasz komolyabb bajt is jelezhet! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
14.
Stroke kérdése:

T.Cím! Az lenne a kérdésem, hogy vizsgálható-e a stroke-ra való hajlam (vérből vagy másképpen). 44 éves nő vagyok, és éjszakánként néha arra ébredek, hogy tarkótájékon nyomást érzek. Nagymamámnak volt strókja. Sokfelé olvasni a betegség jeleiről, de arról nem, hogy vizsgálható-e a hajlam. Válaszát köszönöm, Szentes Dorottya
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
14.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, hogy olvassa el a webbeteg oldal cikkét, amelyet megtalál a Google kereséssel, ha beírja, hogy "a stroke hajlamosító tényezői". Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
14.
Chilibpaprika kérdése:

Tisztelt Dr.Nő Olvastam a cayenne bors chili paprika jotèkony hatásairól,s szeretem is a csípőset.Viszont egy oldalon olyat olvastam hogy a kapszacin csípőssège miatt inkfartust okozhat,Önnek mi a vèlemènye??Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
14.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok ilyesmiről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
13.
Móni kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Tavaly egy évvel ezelőtt megszületett gyönyörű kislányom...rá pár honapra a bal felemnél a szivem felett a bordáknál duzzadni kezdett és fáj is...arra gyanakodtam hogy mivel tápszeres volt a kislányom és általában bal oldalt fogtam megeröltettem és fájhat...de miután nem.fogtam annyit nem múlt el...(hozzáteszem nagyon régen volt ott egy kisebb kinövésem belevágtam fürdés közben elfeketeedett majd le esett..ezután kövrtkeztek a tünetek..néha előjöttek de nem vészesem..volt hogy ügyeletet kellett hívni mert nem tudtam felkelni az ágybol,ez a terhességem előtt volt jóval..16 17 éves koromban) Voltam sebészeten,röntgenen uh on de semmit sem találtak...esetleg Ön tudna valamit mondani? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát, további vizsgálatok lehetnek szükségesek a panaszok okának tisztázására. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
13.
ritmuszavar kérdése:

Kedves Doktornő! Sportos, egészségesen élő 43 éves férfi vagyok. 3 éve ritmuszavart fedeztem fel(extrák, össze-vissza ütések, 90-100-as pulzus, stb), teljes kivizsgálás után mitrális prolapsus és kicsi mitrális regurgitációt állapítottak meg. Több kérdésem lenne: 1. Romolhat e a mitrális prolapsus és a regurgitáció? Milyen időközönként érdemes vizsgálni? Kell e 2 év után egyáltalán? 2. Csak alkalmanként szedek nebilet fél(2,5mg) tablettát, de egyre többször kell és sajnos a vége az lesz, hogy folyamatosan kell. Mivel az idegrendszerem miatt is lehetnek ezek a szívproblémák(kardiológus szerint), melyik béta blokkolót javasolná, amelyik esetleg pozitívan hat az idegrendszerre is? Sajnos lassan szorongok is miatta. 3. Mi a tapasztalata a nebiletről? Amit a neten írnak róla(3. generációs stb.) azt tudom, csak az Ön tapasztalata érdekelne. 4. Ezek a ritmuszavarok elmúlhatnak e valaha? 5. Sokat sportolok, csak kardió edzéseket. Az jót tesz? 6. Milyen természetes kiegészítőket javasolna? Panangin fortet szedek. Nagyon köszönöm, hogy időt szentel a válaszokra! Péter
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! Válaszaim : 1. A mitralis regurgitáció fokozódhat, ezért 1-2 évente érdemes kontrollálni. 2. A Nebiletet (és egyéb béta-blokkolókat) nem célszerű időközönként szedni, mert kihagyáskor az eredetinél is magasabb pulzus és vérnyomás léphet fel. 3. A Nebilet korszerű béta-blokkoló, de egyik ilyen készítmény sem nyugtató vagy szorongásoldó. 4. Azt nem tudom megmondani, hogy az érzett ritmuszavar elmúlik-e, az sem biztos, hogy ez ugyanaz a típus, mint 2 éve volt. 5.Erre látatlanban, vizsgálat nélkül nem lehet érdemi választ adni, 6. erre a kérdésre sem. Az a véleményem, hogy mindenképpen célszerű lenne felkeresnie kardiológusát egy kontrollvizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
13.
Attila kérdése:

Ujra en vagyok,ma azt tapasztaltam hogy 5-10kg-nal tobbet nem tudok emelni..amennyiben meg proballok nagyobb targyat emelni,rögtön el szédülök...ez meg erositi a sziv betegseget?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
13.
Tisztelt Kérdező! Ez nem tartozik a szívbetegség jellemző tünetei közé. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
12.
Kèrdès kérdése:

Lehetseges,hogy majdnem ugye 10 ev eltelt,s most ujbol jelentkezik? Mert igaz tobbet nem tudok,de azt hiszem egy hetig kapott gyogyszert devazt sem tudom milyet,s egy hetig ellenorizte az orvos,lehetseges hogy nem erezte hogy magasabb? Mig itthon volt,en tobbszor is mertem neki,de mikor magas volt a pulzusa is azt mondta nem erez semmit,ritkan panaszkodott hogy rosszul erezne magat.De ez a szemnyomodas erzes,szedules biztos ahoz tarsul,illetve sejtem.s gondolom a kave sem tesz jot,azt pedig szereti,ahogy a cigi sem.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos a vérnyomás nagyon alattomos, tünetszegény lehet sokszor, olykor csak nagyobb esemény (pl. stroke) megjelenéséből lehet utólag visszakövetkeztetni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
12.
Attila kérdése:

Igen,voltam orvosnal,EKG rendben,ver vizsgalat rednben,Röntgen rendben (sziv es tüdö)..de fajdalom megis van!Jobb lenne el menni talan egy ortopediara?Stressz is nagyon sok van minden nap a munka helyen..
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
12.
Tisztelt Kérdező! Belgyógyászati és/vagy reumatológiai vizsgálat jön szóba elsősorban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
12.
Kèrdès kérdése:

Kedves Doktornő! Párom 23 èves,semmilyen szervi bajarol nem tudunk,vervetelen kis koraban volt,ugye termeszetes neha egy kis roszullet,minden embernek van,de kezddk aggódni,mert egy hónapon belül háromszor mondta hogy szèdül,olyan mintha nyomást èrezne a szemèben(ezt tobbszor,nem a szedulessel erzi),hanyingert is mondott,hogy elonti a melegseg.Kulfoldon van en pedig itthon,de aggodok.14 eves lehetett,amikor 200/100 koruli vernyomasra gyogyszert kapott,kollegium orvostol,azt mondta mernie kellett a vernyomasat s bemutatni,elmult,azota gyogyszert nem szed,s itthon ha mertuk a vernyomasat 140 tol nem volt több,talan a pulzusa,de cigizik s sok kavet iszik,enni amikor erkezik.S ziv vizsgalat akkor sem tortent.Aggodok,vernyomas baj lehet,esetleg szem,vagy valami komolyabb?Tudom latatlanban nem lehet eldonteni de hatha Tud okosat mondani,en innen nem tudok mit tenni,csak annyut hogy mondtam vegyen vernyomasmerot.Koszonom Valaszat!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos a magasvérnyomás nem múlik el átmeneti góygyszerszedéssel. nagyon jó tanács, hogy legyen saját vérnyomásmérője, de ez nem helyettesíti a részletesebb kivizsgálást, feltehetően a kezelést, mielőtt a panaszokat komolyabb baj követné. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
12.
Attila kérdése:

Igen nyugodt helyzetben vagyok mivel 6 orakor ertem haza melobol,azota proballok el aludni,de nem megy..ahogy le hunyom a szemem rossz kozerzetem van,szedulok,egessz ejjel mellkasi fajdalmam volt,nem nagy fajdalom..es az igazsag az,hogy kezdek félni
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
12.
Tisztelt Kérdező! Ezt korábban nem említette, ha ilyen panaszai is vannak, mielőbb forduljon orvoshoz személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
12.
Attila kérdése:

Tisztelt Doktorno! Kicsit aggodom,mivel a pulzusom 50-56/ perc..:(..es normalis?esetleg bajt jelent? 19 eves fiatalember vagyok!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
12.
Tisztelt Kérdező! Ha nyugalomban ennyi a pulzusa, és terhelésre emelkedik, akkor nem probléma. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
12.
Norbert kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mar egy ideje küzdök a hasfajassal,volt mar szeklet vizsgalat ,volt ultra hang vizsgalat,nem talaltak semmi rosszat,viszont az utobbi 3-4 napban feketes-barna a szekletem! Korul belul 1-2 honapja talan 3 nem tudom pontosan..hetente egyszer valami olyan dolgot köhögök fel mint a zselé, es egyszer egyszer mindtha cérna darab lenne benne..van ok aggodalomra?keressek fel minel hamarabb egy belgyogyaszt? Koszonom a valaszat! Tisztelettel!!!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
11.
virág kérdése:

Tisztelt Doktornő augusztus hónapban nyitott szívműtétem volt az utóbbi időben alvászavarral küzdök napközben pedig nyugtalan vagyok szedhetem a Magne B6-ot. Válaszát előre is köszönöm V Gyöngyi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
11.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, miért gondolja, hogy az alvászavarnak köze lehet a korábbi szívműtéthez és hogy a MagneB6 segítene az alvászavaron, de elvileg ennek a készítménynek nincs ellenjavallata az ön esetében. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
11.
Fájdalom kérdése:

Kedves Doktornő! Szeptember óta rettenetesen fáj a bal oldalam, néha fel is puffadok, van, hogy a hasam is elkezd szúrni. Nem tipikusan deréktáji a fájdalom, mikor hol jelentkezik,de a bal oldalon marad. A fájdalom erőssége sem mindig ugyan olyan, van hogy annyira fáj, hogy tényleg már sírva is fakadok, sántítani kezdek a bal lábamra. Hidegrázás, lábzsibbadás társul hozzá. A vesémet nézték, ultrahanggal, CT-vel nem találtak semmit. A legutóbbi CT mutatott májmegnagyobbodást. Készült a gerincemről MR felvétel de itt sem találtak semmit, már a vakbelet is kizárták. Viszont nekem a tüneteim jelentősen erősödtek szeptemberhez képest és rettentően megkeserítik az életemet. 17 éves vagyok, a reggeli elmenetel az iskoláig kín szenvedés, régen nagyon sokat sportoltam, most szinte meg sem merek moccanni. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy kihez, hová kellene még fordulnom, hogy megszűnjenek ezek a borzalmas fájdalmak. Kérem segítsen! Előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Lakatos Tamara
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
11.
Tisztelt Kérdező! Részletesebb kivizsgálás (pl. nőgyógyászat) nélkül látatlanban sajnos nem tudok érdemi választ mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
11.
Norby kérdése:

Tisztelt Doktornő, Az utobbi 1 hetben 4x voltam orvosnal,3x haziorvosnal,1× mento vitt be surgossrgire eross mellkasi fajdalommal..meg vizsgaltak,EKG-t csinaltak,vert vettek,azt mondtak,hogy a sziv rendben van...az lenne a kerdesem,hogy mitol vannak a mellkasi fajdalmak?vagyis az utobbi 3 napba nagyon surun elo jonnek..pl:ha dolgozok farasztom magam,inkabb olyankor jonnek elo,piheneskor meg el tunnek,de pihenes eseten is ugyan ugy elo jonnek..Hazi orvosom csinaltatott Röntgen felvetelt..o is azt mondta,hogy sziv es tüdö rendben van..de ami nagyon meg ijesztett az,hogy ma arra ebredtem h lassan es hatalmasakat üt a szivem..gyakorlatilag e miatt ebredtem meg..es most mar kezdek nagyon aggodni..van ok aggodalomra?idegi problema is lehet?Mert az igazsag az,hogy ha kell ha nem..mindig ez jar a fejemben..vizelet nem ugy mukodik mind regen...elobb fel puffadok,majd utanna jon ki! Nagyon meg koszonnem ha tudna segiteni,esetleg tanacsot adni:) Elore is koszonom valaszat!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
11.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Részletesebb belgyógyászati kivizsgálás szükséges. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
10.
koszonom:-) kérdése:

Koszonom a valaszat!maradok tisztelettel, Arpi,
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
10.
Nagyon szívesen :)
2016.
11.
10.
szivbaj kérdése:

Elfelejtettem hozza irni hogy ha ulok akkor nagyon sokat erzem,es ki is tapintom pulzuson kimarad az utes es nagyott dobban utana.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
10.
ld. előző válaszomat
2016.
11.
10.
szivbaj kérdése:

Tisztelt Dr.No! a kerdesem a kovetkezo,mar ezzel kapcsolatan 2 eve irtam maganak akkor is volt hasonlo problemam. szoktam ,szokok neha erezni fereutest vagy inkabb kihagy a sziv aztan nagyott doban erzes,de most hogy beteg vagyok ,influenzas nagyon surun erzem es nyugtalanit,foleg ha eszem azutan kb,10 masodpercenkent egy jo fel orat aztan abbamarad.azitromycin antibiotikumot szedek lehet attol?mert pld ha ibuprofent veszek be akkor attol is nagyon sokat erzem.2 eve voltam kardiologiai kivizsgalason,EKG,ultrahang minden ok!nyugalmi allapotban szivem 50-55 ut percenkent es most egy picit alacsony a vernyomasom is 110/70 ,175cm es 85kg vagyok rendszeresen sportolok.testepitek.lehet tul parazom de hat 2 gyermek boldog apukaja vagyok hat es inkabb felni mint megijedni!mert hat internetre beirom hogy exstrasystolek es mar temetem is magam....)alkoholt nemfogyasztom nem dohanyzom,multivitamint,c vitamint,omega 3 rendszeresen szedem,antibiotikumot mama be sem vettem inkabb.Dr No lehet ebbol valami bajom vagy ez normalis?a valaszat elore is koszonom!Tisztelettel Arpi!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
10.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
10.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ma sport közben(futás, ugrálás) böfögtem egyet és feljött valami, és kicsit kellemetlen volt a torkomnak. Eddig még nem volt ilyen, és nem is értem miért, mert 2 órával előtte reggeliztem, tehát nem teli hassal edzettem. Mi okozhaja ezt? Valami komoly?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
10.
Tisztelt Kérdező! Most utoljára írom le, hogy panaszaival kezelőorvosát keresse fel személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
09.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lehet abból valami bajom, ha gyomorszájon vágtak? Pár másodpercig kellemetlen volt, majd elmúlt.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
09.
Tisztelt Kérdező! Ha nem volt túl erős az ütés, akkor nem. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
09.
Vernyomas kiugras kérdése:

27 eves 2 eves kislany anyukaja vagyok.Vernyomas problemam szules kornyeken kezdodott.160/100-as kiugrasaim voltak,gyogyszert nem szedtem mert egy ev utan normalizalodni latszott.Viszont az elmult 3 honapban ismet mertem magasabb ertekeket foleg a diasztoles ertek volt magasabb 90-103kozott ami 2perc pihenes utan viszaalt 90 ala. Haziorvosom a napokban 24 oras vernyomasmerest rendelt el amin az ertekek 3 kiugro erteket eltekintve normalis volt.De az elmult 4 napban olyan ertekeket mertem minden elozetes roszullet nelkul hogy 160/133,197/169. Ujrameres utan 120/80volt. Lehetseges ilyen sulyos merteku kiugras roszullet nelkul? Lehetseges hogy ez egy sulyosanb hipertonia kezdete? Kozvetlen csaladtagjaimnak mind magas vernyomas betegsege van es tobbszor fordult elo fiatalon infartus is,edesanyamnak. Valaszat elore is koszonom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
09.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomsá monitorozásnál, ha az értékek 30%-a 140 és/vagy 90 felett van, akkor magas vérnyomásbetegségnek kell tekinteni és célszerű kezelni is. Az ön által mért extrém értékek feltehetően technikai hibából adódhatnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
08.
Gerinc vagy has kérdése:

Kedves doktornő,egy fél éve a gerinc ct 3 sérvet mutatott az ágyéki részben.Most egy hónapja voltam gerinc MRI-n s ot az thx1-L1 között van egy 6mm s sérvecske +L3-L4,L4-L5,L5S1.Mármost miota előjöttek a gerinc problémáim azóta hol jobban hol gyengébben de a hasam is fájdogál a köldökömtől kb 5cm-re.Amikor fáj akkor érzem a nyomást hátul a gerinc menti izomban.Ha veszek be ibubrofent akkor elmulik.Nyomásra nem érzékeny,de van egy ketdődő lágyéksérvem is... az ultra szerint + aranyerem is van.De egyéb problémáim nincsenek,étvágyam mint a farkasé...diétáznom kell vagyis fogynom mert hiztam.Vécézni is minden nap stabilan 1 és 3 alkalom között megyek,attól fűgg mennyit eszekLehetnek ezek a hasi fájdalmak a gerinc miatt ?Ha igen mit tegyek,elég ha a tornával és a tablettákat szedem a gerincemre,vagy kialakulhat valamilyen komolyabb baj a beleimben?Sajnos nagyon félek a ráktól mivel nem oly rég egy 33 éves barátom végbél rákban halt meg,persze neki teljesen másak voltak a tűnetek./sajnos kűlföldön vagyok és orvoshoz csak 1 honap mulva tudok elmenni/ Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
08.
István kérdése:

Tisztelt Doktornő! én imádom a gyömbér ízét,teakènt,a gyömbér kolat,s sok gyógyhatásat is ismerem,emiatt még jobban szerettem.Viszont betalocot szedek,s egy olvasmány rám ijesztett,r reggelente 10mg-ot. Aki szívesebben fordul a természetes orvosságokhoz betegségek kezelésekor, annak elengedhetetlen a gyömbér a polcairól. Mivel elég ritkán jelentkeznek mellékhatásai, a gyömbért bárki nyugodtan fogyaszthatja, de azok, akik szívgyógyszert vagy magas vérnyomásra felírt gyógyszert szednek, előbb mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom ilyen kis adagban miért szed Betalocot, kérdés, hogy zavart kelt-e a gyömbérrel együtt. Kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
08.
koleszterin kérdése:

Kedves Zsuzsa! Nekem olyan olyan problémám van ,hogy kicsit magas a koleszterinem , ami nálam anyagcsere zavar , diétázni nem szeretnék mert nincs rajtam felesleg. El kezdtem szedni a BIOEXTRA B KOMPLEXET, mert úgy olvastam hogy az jó a különböző anyagcsere zavarokra, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében , de az a tapasztalatom ,hogy az arcbőrömön gyulladások jönnek ki , és nem értem, mert nem inkább szépítenie kéne a bőrt??? Kérdésem az hogy allergiás lennék valamelyik B vitaminra ? Ön mit javasol? Esetleg szedjek mást? Válaszát előre is köszönöm . Üdv: Timi
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valós gyógyhatásukat. A magas cholesterin csökkentésére a gyógyszeres kezelést tartom alkalmasnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
08.
Candida kérdése:

Udvozlom! Evek ota torokfajassal kuzdottem, torokleoltasbol kijott egy candida glabrata nevu gomba, amit eddig csak novenyi kapszulakkal es dietaval probaltam kezelni. Sajnos remenytelenul, a tunetek azota is megvannak,talan ritkabbak. Nemreg csinaltattam verbol is candidat amibol a kovetkezo jott ki pozitivan, lgG ertek 7,573, viszont a referencia ertek mar 1, 100 tol pozitivat jelol. Ugyhogy nagyon magasnak tartom ezt az erteket, bar utanaolvasva lattam, hogy ez arra utal, hogy a multban volt candidafertozes. Most akkor mi is a helyzet? hiszen tuneteim vannak, es ez az ertek is nagyon magas. On mit javasol, mi az On velemenye? Halas koszonettel, K. Csilla
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
08.
Niki kérdése:

Bocsánat hogy írok,erre külön nem is várok Választ. Csak belezavarodtam,egyik helyen azt írja hogy felgyorsítja a máj lebontását,mashol pedig hogy hirtelen szívódik fel a hirtelen halálhoz is vezethet.Ha csökkenti a hatását abból a szempontból nekem nem baj,de ha fokozza akkor már igen,az amúgy is jó vérnyomásom.Koszonom mégegyszer.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
08.
ld. előző válaszomat
2016.
11.
08.
Niki kérdése:

Koszonom Válaszát!! Ez a gyógyszer igaz nem nyujtottfelszivodasu? Ha reggel beveszem,sot bevallom sokszor az 1.25 nek a felét veszem be,mert nem magas a pulzusom,csak még nem mertem nem bevenni.Ha reggel beveszem,delutan pedig iszik grapefruit cseppes teát,s este még fel szem frontinnal tartok a 0.25mg bol. Tehát ha úgy csinálnám hogy 4-5 óra különbség legyen,igy is bajt okoz?Interneten hirtelen halált írnak,bar nem ezeket a szív gyógyszereket említik,hanem fenidipin azt hiszem ilyeneket.Megegyszer köszönöm.Tovabbi szép délutánt!Tisztelettel Niki ui:Nagyon sokat segített,hogy régebben felvilagositott!!Bárcsak Ilyen Orvosok lennének mindenhol.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Ez olyan kis mennyiség, hogy ha kihagyja, akkor biztos nem kell aggódnia, úgy látom a grapefruithoz nagyon ragaszkodik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
08.
Niki kérdése:

Tisztelt Doktornő!Megszereznem kérdezni,hogy a greapefruit cseppre ravan irva gyógyszer betabolizalo enzim bénító hatású,nem rendszeresen akarom csak most még vagyok fazva még immunerositesre.,s septofort tablettát is vettem,hogy a grapefruit csepp nem okoz majd gondot az 1.25mg is nebiletemmel? Nagyon szépen koszoom!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Biztosabb, ha citromot fogyaszt, bár egy-egy alkalommal feltehetően a grapefruit sem okoz gondot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
08.
hányok,ver a viz,fulladva köhögök kérdése:

Tisztelt Doktornö. Párom reggel öta folyton hány minden kijön belöle ,veri a viz utána meg remeg ugy fázik.fáj a feje hátul.és eközben még fulladva köhög is folyton.mi lehet a baj?? a hányás többnyire csak viz vagy nem tudom átlátszö.de van hogy sárga szinu és a párom elmondása szerint keserü.kérném mielöbb válaszát elöre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! A leírt tünetek nagy valószínűséggel valamilyen (talán gyomor eredetű) fertőzésre utalnak, forduljanak a kezelőorvosukhoz személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
08.
Szabina kérdése:

Tisztelt Doktornő! 34 éves nő vagyok, 3 gyereket szültem, dohányzom, vagyis 2 napja kezdtem megint a leszokást... Kb 15 éve, természetesen a terhesség és a szoptatási idő alatt nem cigiztem. Az lenne a kérdésem, hogy az EKg leletem normális- e. Meredek állású QRSvektir(83 fok) 57/min szinuszritmus. PQ:182 ms. QRS: 96 ms. QTC: 367ms. Mellkas röntgenen minden rendben volt és a fizikális vizsgálat is, mely: Szívcsúcslökés az V. bordaközben, a bal mc. Vonalon belül, norm.kvalitású.Relatív szívtompulat norm. Ritmusos szívműködés, tiszta, norm.intenzitású szívhangok.perif.artériák jól tapinthatók, érzörej nincs. A vérnyomásom bal karon105/75, jobb karon: 106/81 Hgmm. Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Szabina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Amit az EKG-ról leír, az normális, bár kissé hiányos az információ (nem ír a mellkasi elvezetésekről). A többi vizsgálati lelet nem mutat eltérést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
08.
Letrox szedése kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy olyan kérdésem lenne a Doktornőhöz, hogy van-e valamilyen tudomása arról, hogy pm alulműködésre felírt Letrox 25 mikrogramm vagy Rutascorbin szedése előhozhat-e szorongást, mármint, ha valakinek fennálló szorongásos problémái vannak a gyógyszer erősítheti-e a tüneteket 3-4 hét szedés után? 2,1 TSH értékre lett a gyógyszer felírva. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel, Kata
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Ez nem jellemző, de pajzsmirigy-túlműködésre emlékeztető tüneteket okozhat, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
07.
koleszterin kérdése:

T. DR-nő Magas a koleszterinem:7,7 a Trigliceridek:2,59 Epekővel műtöttek, az epehólyagot eltávolították. Kérdésem: az Articsókát szedhetem-e csökkentés céljából, mivel gyógyszert nem , szeretnék szedni, esetleg valami más javaslata van a DR-nőnek? Köszönettel: Veszpréminé
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valós gyógyhatásukat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
07.
Andi kérdése:

Igazából elég lesz kuszan írtam le,jol vagyok,s kezelni is tudom már ha esetleg olyan helyzetbe kerülök,s esetleg ramjon egy kis remegés,vagy szívdobogás,mert tudom hogy nem szervi baj miatt van.Igazabol csak a gyógyszerre vagyok kíváncsi,mert 22 évesen nem akarok gyógyszert szedni,lehet hogy szükség lesz még rá sosem tudni de jelen pillanatban,meg akarok birkózni ezzel,csak tudja olyan hamar elintézik az embert,szedje a gyógyszert.A kérdésem csak annyi hogy ha lassan fokozatosan hagyom el a gyógyszereket,szamolhatok komoly elvonassal?Az a baj tudom hogy Önnek nem szakterulete a nyugtató,de bízom benne halott ennyit róla,ugy tudom ez elég kis adag,ahogy a szív gyógyszer is.Koszonom szépen ha Válaszol.Szep Délutánt!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
07.
Tisztelt Kérdező! gazából csak annyit tudok mondani, hogy fokozatosan csökkentve kell ezt is abbahagyni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
07.
Andi kérdése:

Tisztelt Doktornő! Olyan kérdésem lenne,hogy két éve írták fel nekem 0.25mg frontint,s bisocard 2.5mg.Teljes körűen ki lettem vizsgálva,kardiologia,vervetel,pulmonologia,gasztroentrologusnal is voltam,mert ilyen területén voltak tüneteim,fulladtam,magas volt a pulzusom,rengeteg volt a savam.De mindenhol rendbe talaltak mindent,tuneteim idegessegtol voltak,utanna még sokáig megmaradt,reggelente magas pulzusszám keltem,kesobb betalocot írták 2*1et,10mgbol,eloszor szedtem,aztan csak egyet,most nebilet 5mg bol 2.5 van feirva,amibol először negyedét szedtem,aztan észre vettem hogy nincs szükségem így a negyednek a negyedét szedem,s frontinbol 0.25mg-ot elalvás előtt,de csak azért hogy ne legyen elvonás,nincs rá szükségem.a nebilet nem is zavar,neha jól jön,mert ha orvoshoz megyek muszáj bevennem,mert mérik a vérnyomásom a a félelem miatt mindig 100 körüli,igy a háziorvos erőlteti szedését,bar ez az 1.25mg nak a fele,annyit érhet mint egy szem tikk takk.persze ha orvoshoz megyek felét veszek be,aztan itthon nem győzik kávét inni.Tehát mindent idegesség miatt szedtem,a frontint most felre csökkentetem.k,ha lassan fokozatosan hagyom el ugyanúgy lesz elvonasi tünet?Ettől félek,hogy megijeszt az elvonási tünet a újból kell minden gyógyszer.Koszonom Válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
07.
Tisztelt Kérdező! Ha semmi szervi baja nincs, csak ideges tünetei vannak, akkor ezzel kellene megbirkóznia, gyógyszerrel vagy anélkül, ezzel foglalkozó orvos segítségével. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
06.
laura kérdése:

Jó napot kivánok , 21 éves fiatal vagyok , régebben voltak hasonlo tüneteim amit le irok de most erősebb rosszabb . Akkoriban volt egy ecg és nagyon kicsit valamit jelzett hogy lehet valami van a szívbillentyümmel , de sajnos szívultrahangon azóta se voltam ezért nemtudom. 2 hete nehezen kapok levegőt , nemtudom átlélegezni a tüdőm , ha nagy levegőt veszek vagy ásitok nem igazán sikerül és olyan mintha belülről szét vagy ki nyomnák a mellkasom a bordáim , és ha lassan piciket lélegzek akkor is fáj a mellkasom és hátul a hátamon is érzem ugyanugy . Igazán kellemetlen fájdalmas , a mellkasom is fáj a szivem körül néha szoritó fájdalmat érzem vagy mintha görcsölne , nehezen tudom sajnos elmagyarázni de igyekszem. a torkombam is furán érzem magam nehezen tudnám elmagyarazni de mintha tele lenne vagy nem jutna át a levegő , tegnap egésznap nem tudtam büfögni , fekve egyantalan nem ülve állva miután ittam szódabikarbonát , kolát akkor nehezen erőltetve de kicsit sikerült! Aggodok várom válaszát . ui : dohányzom. Emailre is irhat valaszt lehet itt nem talallom meg:
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, bár valószínűbb, hogy nem szíveredetű a panasza. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
05.
erika kérdése:

Tisztelt Dr nő! 44 éves vagyok !Kb Egy hónapja munkába menet éreztem hogy a szívem gyorsan kezd verni! Majd a vérnyomásom is felment !SBO Mentem ott semmi elváltozást nem mutattak a vizsgálatok !Majd a házi orvos írt fel nekem pulzus csökkentőt és kért egy nagy labort !AZ EREDMÉNY nem is volt olyan rossz a cukor a pajzsmirigy rendben volt a vérzsír és a koleszterin volt magasabb ,amire gyógyszert kaptam ! kÉRDÉSEM A kővetkező lenne !Néha nem érzem túl jól magam hírtelen jŐvö furcsa érzés tör rám !A vérnyomásom ekkor kicsit meg emelkedik de szépen vissza is megy ! DE pár napja a hátam és a ball vállam terhelésre fájdogál !EZ UTALHAT SZÍV PROBLÉMÁRA ? kÖSZÖNÖM VÁLASZÁT
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
05.
KLÁRI kérdése:

TISZTELT Dr NŐ AZT SZERETNM KÉRDEZNI, HOGY A KOLESZTERINEM 4,20 MMOL/L HDL KOLESZTERIN 1,27 MMOL/L LDL KOLESZTERIN SZÁMITOTT 2,31 MMOL/L ILYEN EREDMÉNYEK MELLETT IS KEL A KOLESZTERIN CSÖKKENTŐT SZEDNI, VAGY LEHET-E VALAMI NÖVÉNYI EREDETŰVEL HELYETTESÍTENI.VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM. ÜDV. KLÁRI.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
05.
Tisztelt Kérdező! Ez többek között attól függ, hogy ez gyógyszer mellett ennyi, vagy spontán. Ha gyógyszerrel ennyi, akkor ne változtasson rajta! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
05.
fix70 kérdése:

Kedves Doktornő! Édesapám 80 éves 3 éve van pacemakere. Napi rendszerességgel végez vérnyomásmérést és 8-10 napja feltűnt neki, hogy a változó vérnyomás mellett a pulzusszáma minden alkalommal fix 70! (nem romlott el, a családtagoknak mér mást is :) ) Régebben bármilyen kisebb terhelésre felugrott a pulzusa és fáradt lett, most meg nem tudja előidézni a pulzusszám növekedést erős sétával, guggolással stb... sem. Többször is tett rá kísérletet és állandó 70-es a pulzusa. A közérzete teljesen jó, csak attól tart, hogy a szíve helyett csak a pacemaker dolgozik állandóan a nap 24 órájában, mivel azt 70 es pulzusszámra állították. Mi az oka, hogy nem tud emelkedni? Várjuk válaszát! Köszönettel: zgy
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
05.
Tisztelt Kérdező! Édesanyja esetében nem a pacemaker dolgozik a szíve helyett, hanem a szív saját ingerképzése helyett a pacemaker vezérli a szívműködését (úgynevezett fix pacemaker). Kétség esetén keressék fel a beültető osztályt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
05.
szonda kérdése:

tisztelt Doktornő! Olyan kérdésem lenne, hogy az amlodipin 10mg-os gyógyszer befolyásolhatja az alkohol szonda értékét? reggel megszondáztatták egyik kollégánkat, aki előző este 20:00 körül fogyasztott 3 sört. utána semmit reggel csak gyógyszert szedett. válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
05.
Tisztelt Kérdező! Ezt nem tartom valószínűnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
04.
Szíproblémám kérdése:

Tisztelt Dr. Nő ! Nyáron /naponta/ többször, most , hogy hűvösebb az idő kicsit jobb, a helyzet, ritkábban érzem, hogy a szívem bedobban, 1-2 vagy 4-5 más. percre. Közérzetem általában jó, nem vagyok fáradékony, lábam nem dagad. Szív UH eredményem: aorta gyök: 25 mm Aoasc. 25mm Aorta billentyü szeparáció 17 mm. Bal pitvar: 36 mm. csúcsról: 40*57 mm. jobb kamra: 28 mm. Septum /ED/ES/ 9/12 Bal kamra /ED/ES/, 44/30 mm hátsó fal /ED/ES 8/11 falmozgások: jók, pericardiális folyadék : kóros nincs. Ejekciós frakció: 60 % Aorta billentyű vaskosabb, Mitrális billentyű vaskosabb. Aorta v max: 1,4 m/s E/A O,8/0,6 DT: 170 ms. Pulmonalis v max 1,0 m/s Pulmonalis insuff. Mitrális insuff: I-II Aorta insuff. Tricuspidális insuff: I Becsült pulmonnalis systolés nyomás 37 Hgmm. Vélemény: Mérsékelt mitrális insuff. Kissé tágabb bal pitvar. Enyhe pulm. hypertonia Egyebekben normál lelet. Szeretném megkérdezni a DR. Nő-től, hogy a leletet, hogy értelmezzem, mire számíthatok az elkövetkezendő időben, rosszabbodik-e állapotom kell-e valamit tennem, hogy a későbbiekben UH eredménye jobb legyen. Okoz-e ez az állapot súlyosabb egészségügyi állapotot, milyen tünetekkel jár. Az Aorta bill. vaskosabb, Mitrális bill. vaskosabb mit jelent, mit okozhat. Vérnyomásom gyógyszerek mellett jó, de a harmadik érték 50-60 között szokott lenni, nem ritka az 50-52 érték. Köszönöm válaszát. Tisztelettel: H Anna /61 éves/ gyógyszereim: Covarex 5 m. Lokren 1/4 tab. reggelente
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Az ultrahang lelet azt mutatja, hogy jó bal kamra funkció mellett három szívbillentyűjén enyhe-mérsékelt visszafolyás van. Ez kialakult állapot, arra nincs lehetőség, hogy ez elmúljon. Rendszeres ellenőrzés kell, hogy ne fokozódjon a billentyűk eltérése. Amit a vérnyomásával kapcsolatban ír, a harmadik érték az a pulzusa, az a Lokren miatt ilyen ilyen alacsony. Ha mozgáskor emelekdik,akkor ez nem probléma. A bedobbanások extraszisztolék lehetnek, EKG-monitorozással (holter) tisztázható a gyakoriságuk. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
04.
Mozgas kérdése:

Tisztelt Doktornő! Láttam egy hasonló kèrdèst,èn egészséges vagyok,de sosem mozogtam rendszeresen,s egy ideje a munkából kifolyólag egyáltalán.S elkezdtem tornázni,uvy fel órát bírok egyenlőre,viszont ha ugra bugralok azt nem bírom,zona edzést akartam de nem megy.csak ha egyenletesen biciklizés,s tornazok persze izzadok a faradojk úgyis.Termeszwtes ez úgy hogy edzetlen vagyok?23 éves vagyok. Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Igen, természetes, de legyen kitartó és fokozatosan azért növelje a terhelést, ahogy alkalmazkodik a szervezete. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
04.
R hullám kérdése:

Tisztelt Doktornő! Sportorvosi kivizsgálás miatt Ekg-t csináltak a 11 éves fiamnak,az orvos felnőtt háziorvos,nem lett jó,anterolat elvezetésekben 20-25 mm-es r hullámok,elküldött gyermek kardiológiára,de még magánorvoshoz is két hét múlva kaptam időpontot,nagyon ideges vagyok nagy vele a baj?Köszönettel:Gippert Orsolya
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Egy kiragadott EKG-parameter alapján sajnos akkor se tudnék érdemi választ adni, ha ismerném az illetőt és felnőtt volna. Mindenesetre akut veszély biztosan nincs, a két hét nyugodtan kivárható, ne aggódjon! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
04.
hepar kérdése:

Tisztelt doktornő .A kérdésem az lenne.Tegnap voltam hasi ultahangon egy eredmény nagyon aggaszt .Hepar H. megnagyobbodott,reflekciója fokozott,szerkezete kissé homogén.56 éves férfi vagyok 2004 -től elég sok gyógyszert szedek. A mostaniak Glocobay diperel janumet coverex combi covercarg tallinton tolvaripin milurit adexor aspirin proteck thiogamma langsacid .Januárban kell visszamennem begyógyászati conrollre.Várjak addig vagy kérjék korábbi időpontot.Válaszát előre is köszönöm.Tesztelettel N.Sándor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez nem olyan eltérés, ami sürgősséget tenne szükségessé, és egyáltalán nem biztos, hogy a gyógyszerekkel kapcsolatos. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
04.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az normális jelenség, ha éjszaka 5-6-szor büfögök?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
04.
Ugye, ez már megint nem komoly kérdés?
2016.
11.
03.
Gyomorfajas kérdése:

Kedves Doktornő Napok óta bal bordaív alatti fájdalommal kűzdök, ami hajnalban felébreszt / rendszeresen hajnali 2-3 közt/ , napközben gyengébb.Kicsit a hátamba mellkasomba sugárzónak érzem. vannak periódusok, mikor az egész rekeszizmom alatti rész / mintha egy vonalban fájna/ fájdalmára ébredek. Állandóan éhesnek érzem magam, és a nyomásérzés a bordám alatt most napközben sem szűnt meg csak enyhült. Pár napja quamatelt szedek, az enyhítette a tüneteimet. Túlsúlyos vagyok, és régebben sűrűn fájt az epém, fogyni alacsony kalóriabevitel mellett is nagyon nehezen tudok . Szükséges orvoshoz fordulnom, vagy várhatok pár napot, hogy enyhülnek e a panaszok? Gyanithatom hogy refluxom van vagy komolyabb baj lehet? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
03.
Tisztelt Kérdező! Miután a panaszokat akár gyomorfekély is okozhatja, javasolom, hogy mielőbb forduljon orvoshoz személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
03.
Lengyel Tamás kérdése:

Tisztelt doktor nő! 18 éves vagyok! 10 mg EDNYT gyógyszert szedek! Amit önnek küldök most ekg eredményt ez alapján rakták fel a 24 órás Holter EKG gépet, ennek eredménye jelenleg nincs nálam. http://kepfeltoltes.hu/view/161103/img007_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/161103/img008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ez nem ad lényegi információt ahhoz, hogy véleményt mondhassak. Miután úgy látom, hogy a leletet és a dokumentációt elküldik Debrecenbe a klinikára, jó lenne ott véleményt kérni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
03.
Lengyel Tamás kérdése:

Üdv.! Szeretnék érdeklődni-e lelet felől: http://kepfeltoltes.hu/view/161103/img005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
03.
Tisztelt Kérdező! A lelettel kapcsolatban több problémám van: nem láttam a felvételt, így nem tudom azt értékelni, továbbá azt írják, hogy panaszmentes, akkor miért történt a vizsgálat, valamint nem szed-e olyan gyógyszert, ami befolyásolja az eredményt. Fentiek alapján biztosan nem tudok önnek érdemben válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
02.
Sáray Lajosnė kérdése:

Tisztelt Doktornő! Használhat-e indukciós tűzhelyet aki ICD-vel ėl? Nem károsítja a készüléket ? A válaszát előre is köszönöm:Sáray Lajosné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
02.
ld. előző válaszomat
2016.
11.
02.
ICD kérdése:

Tisztelt Doktornő! Használhatok-e indukciós tűzhelyet ha ICD-vel élek? Válaszát előre is köszönöm: Sáray Lajosné
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
02.
Tisztelt Kérdező! Tudomásom szerint nem, de kérdezze meg kezelőorvosát, aki a beültetést végezte. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
02.
Aggódó1944 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérem szíves segítő válaszát az alábbiakban: Sajnos több betegségem is van, mindegyikkel rendszeres gondozásra járok. 2001. óta mindkét lábon art. érszűkület, Dopplex index: 0,85. ATP l.d. 0,9, ATlP l.s. ASO l.u. /évente Kapuvár Angiológiai Rehab. 3 hét kezelés/, 2015. óta Asthma /Alvesco 2x1 puff/ magasvérnyomás, évente kardiológiai kontroll. Ez év márciusi kardiológiai vizsgálat eredménye: Status: RR: 130/80 Hgmm. Pulmo: sejtes légzés, pangás nem hallható. Cor: ritmusos szívhangok, aorta areaban 2/6-os syst.zörej hallható. EKG: 82/min. SR. PQ: 138 ms. QRS: 100 ms. QT/QTc: 380/444 ms. Átmen.zóna: V3. V1-6 T neg, ST-k 0-ban, bal kamra hypertrophia. Echocardiographia: Jobb kamra: 32 mm. Aorta gyök: 35 mm. Bal pitvar M-mód: 39 mm. Ao.bill. nyitás: 18 mm, norm. Sptum DT: 14 mm. Hátsófal DT: 12 mm. Bal kamra DD: 61 mm. DS: 39 mm. EF: 74 %. 2.D. Bal pitvar: 50x34 mm. 2.D. Jobb pitvar: 44 mm. E/A arány: 0,6/0,93. Kiáramlási seb.: 1,22 m/sec. Tl: l, jobb kamrai syst. nyomás norm, 17+10=27 Hgmm. Ml: l, mitr.regurg. area: 4 cm2. Al: minimális lVC: 19 mm. Ao. bill. max. syst. grad. 12 Hgmm, nem stenotikus. Vélemény: Ao. bill. háromhegyű, nyitása norm. Jobb coron tasak kissé meszes. Kissé tágabb pitvarok. Tágabb jobb és bal kamra. Bal kamra hypertrophia. Jó Bk syst. funkció. Károsodott relax. Segmentalis falmozgászavar nem látható Pericard. folyadék nem látható. Epikrizis: Keringése kompenzált. Nyugalmi EKG-n sinus ritmus, bal kamra hypertrophia jelei láthatók. 2.D. ECHO: kissé tágabb pitvarokat, tágabb jobb és bal kamrát, bal kamra hypertrophiát, jó bk. syst. funkciót, károsodott relaxot, jó falmozgásokat mutat. Bal kamra nagysága kissé nőtt. Gyógyszereimet kardiológus doktornő kiegészítette +1 vérnyomáscsökkentővel /Amlodipin/, így a követkző gyógyszereket szedtem 2016. márciustól: Alvesco 160 ug reggel- este 1-1 puff, Exforge 5/80 reggel, Panangin: 3x1, Rivotril 3x0,25 mg, Astrix reggel 1, Narva SR 1,5 mg délután /1-2 óra körül/, Amlodipin Sandoz 5 mg-osból FÉL tbl. este /7 óra/ Október elején ismét többször magas volt a vérnyomásom, pulzusom nagyon megugrott, éjjel is felébredtem, ill. hajnalban: 140/76 pulzus 87, 156/76 pulzus 93, napközben 135-148 /70-76 és pulzus 87-93 között mozgott. Sajnos én már a 135/70-es kissé emelkedett vérnyomást is megérzem. Itt szeretném megjegyezni, hogy általában az első érték, a systole emelkedik meg, a Diastole általában 64- 68- 74 között mozog. Háziorvoshoz fordultam panaszommal, október 10-én Betaloc Zok 25 mg-os tablettát írt fel, reggel felet kellett bevegyek. Valamennyire lejjebb ment a vérnyomásom, pulzus nem nagyon, így pár nap mulva ismét felkerestem, azt mondta este 7 óra körül vegyem be a másik fél Betaloc Zok-ot is. Jelenleg Reggel 8 körül 1 Panangin, Astrix, Exforge 5/80, Rivotril 0,5 mg-osból FÉL, és Betaloc Zok 25 mg-os tablettából FÉL. Déli 1 órakor Narva SR 1,5 mg 1 tbl, Du. 3 óra körül: 1 Panangin és FÉL Rivotril, Este 7-8 óra között Amlodipin Sandoz 5 mg-os tbl-ból FÉL és Betaloc Zok 25 mg-osból is FÉL tbl, késő ESTE 11 körül 1 Panangin és a fél Rivotril a 0,5 mg-osból. Mióta kiegészült ismét a gyógyszerem a Betaloc Zok-kal ugyan jobban érzem magam, de gyakran fáradt, álmos vagyok, nehézlégzés is többször előfordul, "nyomottnak" érzem magam. Az első érték 120 körül van, de a Diastolés többször es 60 alá esik, pl. 124/58, 116/56, 119/54, 122/60, de volt már 107/56 is, pulzus 60 és 70 között mozog. Elnézést kérek Tisztelt Doktornő, hogy ilyen hosszadalmasan írtam le problémámat /részletes adatokkal alátámasztva/, kérdésem az, hogy nem probléma ez a mostani aránylag alacsony vérnyomás és pulzus? A háziorvosnak említettem, annyit jegyzett meg, hogy "hát tényleg jól levitte..." Aggódom azért is, mert ugyan említette, hogy sokáig a Betaloc-ot nem szedhetem a súlyos érszűkület miatt, de addig is nem okoz ez a gyógyszer nagyobb gondot? Astma ellenére is szedhetem a Betalocot? Segítő válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
02.
Tisztelt Kérdező! Az az érzésem, hogy a 130 körüli vérnyomásérték sokkal jobb, mint ami ez alatt van, és az érszűkület és az asthma miatt a Betaloc semmiképpen nem jó választás. Külön hátránya, hogy az asthma kezelés gyorsítja a pulzust, a Betaloc csökkenti, így olyan, mintha semmi nem történne, csak a Betaloc kellemetlen egyéb hatásai érvényesülnek. Azt írja, hogy a pulzusa "nagyon megugrott", de az érték csak 87, ez igazán nem olyan érték, amit külön kezelni kellene, hacsak nem pitvarfibrilláció áll fenn. javasolo, keresse fel ismét kardiológusát, végezzenek EKG-monitorozást (Holter). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
11.
01.
Merci kérdése:

Kedves Dr.Nő. Ha eddig nem mozogtam nem spodtoltam,csak annyit mozogtam amit bulikon táncoltam,s néha bicikli,akkor nem gond ha most elkezdtem mozogni,de ha jobban ugralok érzem ahogy lüktet a fejembe a szívem ha lassaban mozgok úgy pont jó,gond ez vagy természetes?hogy hamarabb beindul a szívem,teny hogy kicsit sem mozogtam soha.Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
01.
Tisztelt Kérdező! Ha egyébként egészséges, csak nem fitt, akkor fokozatosan kezdjen edzeni, mind az időtartam, mind a mozgás intenzitása szempontjából. Ha rendszeresen végzi a mozgást, akkor a teljesítménye egyre jobb lesz, ne maradjon tartósan alacsony terhelési szinten. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
31.
Neo citran kérdése:

Tisztelt Doktornő!A Neo citran betegtajekoztatojara az van írva hogy Ne alkalmazza.......beta blokkoloval,de az nincs hogy miért!Én szedek bar nem szervi betegség miatt,ideges eredetű panaszokra.Vagy Az aspirin forró ital jobb lenne?Koszonom szépen!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
11.
01.
Tisztelt Kérdező! A benne levő egyik összetevő pont ellenkező irányban hat, mint a béta-blokkolók, tehát ha valaki nem nyugtatóként szed béta-blokkolót, annak hiányozhat a megfelelő hatás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
31.
Fontos kérdése:

Tisztelt doktornő ! Szeretném érdeklődni hogy ma éjfélkor kimentem a wcre és dolgom végeztével nehéz légzést tapasztaltam ami rövid időre eszmélet vesztést eredményezet kérdezem én hogy ez mitol lehetet kb 3 honapja voltam laboratoriumi vizsgálaton és ott csaka hugysavam volt magas minden más jo volt magas vérnyomásom nincs . Nagyon megijedtem és aludni se mertem annyira féltem hogy mitől volt ez . Válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
31.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, de valóban fontos, hogy kivizsgálják. Mielőbb konzultáljon kezelőorvosával személyes vizsgálat céljából! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
31.
Immunerősîtő kérdése:

Tisztelt Doktornő! Létezik visszatérő fertőzédekre candida gombara injekcios immunerősitő immunstimulàló? Illetve ezek dràgàk?Köszönöm
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
31.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok a kérdésére válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
31.
Gyógyszerek kérdése:

Jó napot kívánok! 3 éve szedem napi 2X1 Concort, szeptemberben a vérnyomásom alacsony volt és szédültem. A körzeti orvos az esti Concort elvetette, ezután októberben voltam kardiológiai kontrollon, ahol a doktornő napi fél Digoxin-t írt fel, így naponta 1 Concort és a fél Digoxint szedtem. Ezek után rosszul éreztem magam, szédültem és hányingerem volt. Mint ma megtudtam, nem is lehet a kettőt együtt szedni, azt javasolták, hogy kérdezzem meg egy szakorvostól, hogy most melyik gyógyszernél maradjak. A Concornál vagy a Digoxinnál? Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
31.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok a kérdésére válaszolni, miután nem vizsgáltam önt és azt sem tudom, hogy egyáltalán milyen okból szedi ezeket a gyógyszereket. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
30.
Zsibbadas kérdése:

Kedves dr nő! Pénteken volt egy hete hogy szédülök nagyon nagyon es zsibbad a fejem es mind két karom.és ugye gyengeség érzet Ez volt 4napig Kedden lementem a hazi orvoshoz akkor nem volt szedules vernyas jo 30éves vagyok Es azert a stressz jelen van az életemben Két 4éves kislanyom van Ket napig jol voltam.es.most ujra zsibbad kezem.labam fejem nagyon szedulok!!! 134/91 132/89 a vernxomasom Megertem Elkertem a szomszedtol.eddig nekem sosem volt magas. Mit gondol???
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, ismételt vizsgálat ajánlott vérnyomás monitorozás illetve reumatológiai eredet tisztázására. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
30.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Utóbbi időben fáj a vádlim kevés séta után is. Hipochonder vagyok sajnos és pont olvastam a mélyvénás trombózisról. Vérképem, ekg-m negatív. Milyen vizsgálat lenne szükséges?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
30.
Tisztelt Kérdező! Angiológiai vizsgálat ajánlott,a panasz lehet alsó végtagi verőérszűkület jele is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
29.
Szív vagy stressz kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Évek óta változó gyakorisággal jelentkező mellkasi fájdalommal küzdök. Néha csak a mellkasom fáj, néha viszont kisugárzik a bal karomba, ami szokott zsibbadni. Általában éjszaka jelentkeznek ezek a tünetek és néha szapora szívverésre szoktam ébredni. Előfordul. hogy erős gyomorfájdalom és/vagy hasmenés is jelentkezik. 3 éve voltam szívultrahangon és EKG-n ott nem találtak semmit. Laborerdményeim jók és a vérnyomásom is jó. Szívbetegség lehet vagy stressz, szorongás, pánik okozza? Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Juliannna
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
29.
Tisztelt Kérdező! Lehet stressz, lehet gyomor-bélrendszeri, mozgásszervi eredetű a panasza. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
29.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az éjszakai, reggeli hányinger, puffadás, néha büfögés, illetve a köldöktől balra jelentkező enyhe fájdalom mire utalhat. Azt sem értem, miért puffadok este, mert eddig nem volt ilyen panaszom.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
29.
Tisztelt Kérdező! Attól tartok, hogy az ismételt kérdések nem nyújtanak megoldást, panaszai miatt orvoshoz kellene fordulnia személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
28.
Szabó Andrea kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem hogy kb 2 napja van hogy csak ugy elkezd szúrni a szívem körül,van mikor tompa érzés,van mikor szúr,vesebeteg vagyok.13 hónapja császármetszéssel szültem a magas fehérje miatt,miért van az hogy rámjön a szúró érzés a szívem körül?,ha nyugodt vagyok is van ilyen ,két nap alatt kb háromszor négyszer volt,a vesének köze van hozzá?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
28.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, lehet, hogy mozgásszervi eredetű(rossz mozdulat, megerőltetés miatt borda közti izom húzódás) Kétség esetén javasolom, hogy személyes vizsgálat céljából keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
27.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Remélem nem sértő kérdésem. Mindig is érdekelt, hogy az orvosok hogy viszonyulnak a betegségekhez. Tehát ha Ön-ne adja Isten-szivproblémával küzdene, akkor nem érezné rosszul magát, hogy adott esetben csak tüneti kezelés állna a rendelkezésre, pedig rengeteget tanult és tud az ilyen fajta problémákról, teljes gyógyulást mégsem tud elérni. Amenyiben kérdésem sértő/bántó Önnek, előre is elnézését kérem.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
27.
Tisztelt Kérdező! Ez összetett kérdés, de speciel a kardiológiában meglehetősen nagy az oki kezelések aránya is, illetve engem nem zavar, ha tüneti a kezelés, de tartós tünetmentességet eredményez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
27.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az érdekelne, hogy Önök hogy különítik el a reflux betegeket és a savtúltengéssel küzdő betegeket? Ugyanis mindkét betegség tünete lehet gyomorégés, vagyis nyelőcsövi felmaródások lehetnek mindkét esetben, nem?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
27.
Tisztelt Kérdező! Én a magam részéről sehogy, mivel kardiológus vagyok, a gasztroenterológusok nyilván kivizsgálással. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
27.
Rita kérdése:

Azt szeretném kérdezni,hogy nincs semmilyen szervi bajom,de stresszhelyzetben eléggé felmegy a pulzusom.S nyugalmi állapotban mintha a 65-70 körüli érték lenne "jó" s 80-85 nel megérzem hogy picit jobban megy a szívem,lehet ennek köze az idegrendszerhez?Tudom hogy jó a 80 As érték,de mégis jobban érzem magam alatta.vagy ez egyen függő? A párom még sem érzi ha 90-100 körüli,en pedig megértem,bar idegileg érzékenyebben reagálok mindenre.S még egy kérdés,hogy amikor olyan helyzetben vagyok a érzem ahogy ver a szívem,olyankor magas is,vagy csak én érzem úgy?Onnan tudom hogy nincs semmi bajom,hogy az idegesség miatt kardiológiai vizsgálaton is túl estem.Koszonom Válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
27.
Tisztelt Kérdező! Az idegességen kívül talán kevésbé edzett a kelleténél, ez magyarázhatja a magasabb nyugalmi pulzusát. Sportoljon, éljen egészségesen, ez bizonyára hasznos lesz. főleg hogy szervi baja szerencsére nincsen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
27.
Adrenalin kérdése:

Tisztelt Doktornő! A fogorvosi érzéstelenítő injekcioban,ugye jól tudom hogy adrenalin van?Megfigyeltem hogy amikor fogorvosnal vagyok,utana magasabb a pulzusom. Az injekciotol lehet magasabb picivel?Koszonom!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
27.
Tisztelt Kérdező! Igen, lehet attól, feltéve, ha kapott érzéstelenítőt. Ha nem, akkor csak az izgalomtól :) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
27.
válaszát köszönöm kérdése:

Tisztelt Dr/nő! Kérdésem az lenne hogy a vérnyomásom folyamatosan 135/85-130/90 körüli érték szokott lenni.37 éves nő vagyok kérdésem az lenne,hogy ez mennyire elfogadható érték? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
27.
Tisztelt Kérdező! 140/90 alatti érték megfelelő. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
26.
Heni kérdése:

Kedves Doktornő!Kicsit hosszú lesz amit írok,de úgy gondolom akkor tud érdemleges választ adni ha Tudja az előzményeket.2.5 éves koromban elváltak a szuleim,anyahoz kerültem aki nem bánt velem jól,mindig apával akartam lenni,s próbálkozott apa mégis anyának ítélték,aki mindig többre tartotta a pénzt a a férfiakat. Nagyon sokat vert,o is s a párja is szinte minden este amiért féltem s atszoltam anyának.persze kicsi voltam s csak ilyen emlékem van. Aztán jött egy másik ember,aztan az sem volt jobb,sot 10 evesen két részeg ember között álltam,tovabb nem reszletezem,megiscsak más is olvassa. Bentlakásos iskolába adott,ivott..16 évesen cirkusszal elköltöztem apahoz,mert született egy testvérem anya felol akit én neveltem s nm tanultam semmit. De hiába jártuk a gyamugyet visszakellett menem mert nem voltam nagykorú,1 hónapig "jobb" volt,aztan kezdődött elorol,a hugom miatt sokat ragodtam hogy őt ott hagyom de 18 évesen újra elkoltoztem,leerettsegiztem,szakmat szereztem,jartam látogatni a húgom de közbe anyával nem beszéltünk,dolgoztam,de bár a munka birhato volt a főnököm kikészített nagyon rossz természete volt,mindennap hallgattam hogy ki halt még,ki beteg,s én ezeket nehezen viselem,s kicsit be is képzelem magamnak a betegségeket,emiatt nem is szeretném hallgatni,nem szerettem ott dolgozni,minden csak gyűlt,cigiztem is,s vegighallgattam aznap egy halálesetet,s este hirtelen szivdobogasom volt,eltelt pár nap,s a munkahelyen is jelentkezett melegen lett,feltem,masnap reggel pedig 160as pulzussal mentem a háziorvoshoz,ski csinált ekg,adott frontint,s nebiletet,s beutalót kardiológiai,voltam szív Uh ahol doppler Uh is volt szöveti doppler 2D,terheleses,24 órás vérnyomásmérés,Holter,halistennek semmit nem találtak a holteren 46-123 között volt a pulzusom a 46 éjjel.Ekkora én fulladtam,vizsgaltak tüdőgyógyász,de semmi baja nem volt a tudomnek,bufogtem olyan krnyszeresen,sok volt a savam,voltam gasztroenterológiai vizsgálaton minden rendbe volt,s azt mondták idegalapon van minden.Amikor tudtam hogy nincs szervi bajom kicsit nyugodtabb voltam,nehany terhet életem végéig cipelek,pszichiaternel nem voltam,bar küldtek. 3*1frontint,s 2.5 mg nebiletet szedtem,ez két éve volt,folyamatosan jóban lettem nem jönnek rám remegesek,izzadas,felelem,nem fulladok,jol vagyok. Este veszek be egy 0.25frontint,de azt is csak azért mert félek nelegyen elvonási tünet a elhagyom majd. A reggel 1.25 mg nebiletet,mert már reggelente is 80alatt van a pulzusom. Sőt van hogy csak a negyed negyedét veszem be,regebben nem tudtam kikelni az ágyból míg nem hatott a gyógyszer mert 100-120 volt a pulzus. Úgy érzem a 65-70-75 is pulzusomra nem kell gyógyszer,persze mindig nálam van/lesz mert sose tudni.De attól félek ha elhagyom nehogy újból hirtelen magas legyen a pulzusom mert újból csak megijednek.On szerint hagyjam el?S legyen nálam ha kell,de ha nem kell még jobb.!?A nyugtatót is elhagyom majd,ha idegalapon van,de most jól érzem magam szedjen tovább?a azt is megfigyeltem ha olyan helyzetbe kerülök,igyis úgyis érzem hogy kalimpal gyógyszer ide vagy oda,csak félek nehogy szívrohamot kapják ha nem szedem. Azt mondtak gyenge az idegrendszerre de ez így is marad.Koszonom Válaszát,Velemenyet. 23 éves Hölgy.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
26.
Tisztelt Kérdező! A jelképesen kis adag Nebiletet el lehet hagyni, amúgy sem célszerű alkalomszerúen szedni, a nyugtatóról nem tudok érdemben válaszolni, ezt kezelőorvosával beszélje meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
26.
Judit kérdése:

Tisztelt Doktornő! 31 éves nő vagyok. Régóta magas a vérnyomásom diastolés értéke(95-115). Babàt szeretnénk a párommal ezért felkerestem a háziorvost aki először Tenaxumot majd mivel nem éreztem jól magam tőle Dopegytet írt fel. Mivel egyik sem vitte le a vérnyomásom inkább csak emelte a systolés értéket (130 -ról 150,154-re)elküldött belgyógyászhoz aki Amlodipint írt fel és mellé a Dopegytet. 3 napja szedem és egy picit szúr a szivem.A kérdésem az lenne, hogy mennyi idő múlva kellene hatnia a gyógyszernek és az hogy a szívtájéki szúró érzés baj lehet-e.Illetve Ön szerint minek a Dopegyt ha az Amlodipin előtt sem használt? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
26.
Tisztelt Kérdező! Nem lenne szerencsés, ha véleményt mondanék látatlanban, mert az ön esetében az eddig történtekkel nem értek egyet, és ezen a vonalon haladva nem tudok további javaslatot tenni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
26.
holter kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretném ismét a segítségét és a véleményét kérni! Egy hónapja kerestem meg Önt az eredményemmel kapcsolatban. Akkor 1-1 Ves igazolódott a holteren, de végig szinuszritmusom volt. Kaptam bisoprolol tablettát, amiből 2.5 mg-ot kellett szednem. Eleinte 1.25 mg-ot vettem be, de volt amikor kevésnek bizonyult, így szedtem az erediti adagot. Most visszamentem újra rajtam volt a holter. Aznap nem volt "kimaradásom" , viszont a vérnyomásom 10047 volt. Elmondtam a kezelőorvosnak és azt mondta az eredményben nincs eltérés a pulzusom is max. 98 volt, min.47 , szedjek csak egy negyed gyógyszert. Azóta nincs gond a pulzusommal, viszont sokszor érzek kimaradásokat, van úgy, hogy egy percen belül 15-20-szor és több percig is eltart. Van endometriózis is a testemben, valószínűleg a császármetszések után alakult ki. Járok rendszeresen ellenőrzése a ca 125 emelkedett szintje miatt. 35-ig jó és nekem 3 éve 69.7 volt, azóta hadználok növényi progeszteron krémet, mert nem szeretnék fogamzásgátlót szedni. Szeptemberben 45 volt az értéke a ca 125-nek. Doktornő szerint lehetséges, hogy a két probléma összefüggésben van? A másik kérdésem az lenne, hogy a kimaradásokra van valami megolds, mivel lehet kezelni? Próbáltam az erős nyomást, mintha székelnék, vagy tettem jeget is a verőeremre, de nem nagyon segített. Elég félelmetes, amikor kihagy a szívem. Köszönöm szépen a segítséget! Tisztelettel : Mariann
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
26.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, azt hiszem, látatlanban én nem tudok önnek tanácsot adni, szívpanaszaival kapcsolatban kardiológusát, nőgyógyászati eltérések miatt kezelőorvosát kellene megkérdeznie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
26.
Julianova kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy hétig szedtem az Augmentin Duo filmtablettát. Egy hét mulva vérvételre megyek, vércukor terhelésre. Befolyásolja-e a szedett gyógyszer az eredményt? Rosszabb lehet tőle az eredmény?
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
26.
Tisztelt Kérdező! Nem hiszem, hogy befolyásolná, de kérdezze meg a laborban a vérvétel előtt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
25.
Baranyai kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kardiológus kezelőorvosom hirtelen megvonta az eddig évekig szedett Betaloc gyógyszeremet és helyette Procoralan 5 tablettát írt fel az esti váratlan pulzusemelkedéseimre. Ez általában 120- as pulzusszám, ami fél xanax hatására visszaáll 80-as értékre. Sok rosszat hallottam a Betaloc hirtelen tôrténő elvonásáról, ami akár halált is okozhat. A véleményét szeretném kérni, miért nem jó az eddigi gyógyszer és nem gond-e a hirtelen cseréje.Köszönettel egy aggódó beteg.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
25.
Tisztelt Kérdező! Miután itt nem a Betaloc elhagyásáról, hanem gyógyszerváltásról van szó, a leírt kellemetlen hatásoktól nem kell félnie. A csere indokát kezelőorvosától kell megkérdeznie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
25.
Novák Gábor kérdése:

Tisztelt Doktornő! Gyógyszer adagolással kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. 4 hónappal ezelőtt kardiológiai vizsgálaton vettem részt ahol várnyomás mérést és EKG vizsgálatot végeztek rajtam. A várnyomásom elég magas értékeket mutatott, az általam vezetett vérnyomás napló szerint 160/100 körüli értékekkel. Erre az orvos Tritace 5mg gyógyszert írt fel , reggelente egy tablettát melyet szedtem rendszeresen egy darabig majd sajnos fegyelmezetlenné váltam és rendszeresen elfelejtettem szedni. Idő közben voltam a háziorvosomnál is ahol megállapították, hogy a vérnyomás naplóm szerint a Tritace nem elég jó nekem (ekkor még szedtem rendesen a Tritacét) mert a pulzusom magas maradt és így az orvos felírt nekem Talliton 12,5mg nevű készítményt. Azt mondta, hogy a Tritace csak 12 órán keresztül fejti ki hatását ezért azt javasolja, hogy reggel és este fél-fél tabletta Tritace 5mg és Talliton 12,5mg tablettát szedjek be. Igen ám, de közben ugyanekkor az orvos felírt még nekem Xanax 0,25mg tablettát is alkohol vonási tüneteim enyhítésére is, tekintve, hogy gondjaim vannak az alkohollal és le szeretném tenni. Kérdésem az lenne, hogy ezek a készítmények alkalmazhatóak-e együtt? Milyen adagolást javasolna? Jelenleg külföldön tartózkodom ahol nincs lehetőségem szakorvoshoz fordulni. Megfogadtam, hogy szedni fogom a gyógyszereket addig ameddig kell, nem leszek fegyelmezetlen. Jelenleg a vérnyomásom 140/90 körül szokott alakulni. Már kávét sem fogyasztok legalább két hónapja. Bízom szíves válaszában. Tisztelettel: Novák Gábor
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
25.
Tisztelt Kérdező! A gyógyszerek szedhetők együtt, de a vérnyomásának nem 140/90 körülinek, hanem az alattinak kell lenni, tehát valószínűleg a vérnyomáscsökkentőket magasabb adagban lenne célszerű szednie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
25.
fiam18 kérdése:

Tisztelt Zsuzsanna! Azt lenne a kérdésem, hogy a szívizom sérülése/gyulladása megállapítható-e egyetlen vérvételből. 18 éves fiam leletén az szerepel., hogy tachycard, halk systolés zörej hallható minden area felett. A kardiológus laborba küldött troponin vizsgálatra. Válaszát köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
25.
Tisztelt Kérdező! Ide idézem önnek az internetről a troponin-T-re vonatkozó ismertetését: "A plazma troponin T szintje a szívizomelhalással járó betegségekben (infarktus, gyulladás, koszorúsér betegség) emelkedik. A szívinfarktusnak igen korai, 3-4 órán belüli jelzője lehet, amikor egyéb vizsgálatok még nem feltétlenül adnak pozitív eredményt. Normálérték: 0,1 ng/ml alatt Speciális előkészület:Nem igényel.Mit mér a vizsgálat? A szívizom elhalása (infarktus) során a szívizomból felszabaduló egyik fehérje (Troponin T) mennyiségét határozza meg. Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése? Igen érzékeny vizsgálat, és a szívre specifikus, ezért a kis kiterjedésű, egyéb vizsgálatokkal (pl. EKG) nem diagnosztizálható szívizom elhalás gyanúja esetén végzik. Már igen korán, 3-4 órával a szívizomelhalás után emelkedik a szérumszintje, és tartósan, 1-2 hétig magas marad. Ha értéke a normál tartománynál magasabb: Szívizomelhalás (szívinfarktus) jelzője lehet, illetve a szív koszorúserek átmeneti elzáródásával járó állapotokban (instabil angina pectoris) és szívizomgyulladásban is emelkedik a szintje. Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük? Szívinfarktusban, szívizomgyulladásban, koszorúsér betegségben magas a plazmaszintje. Erős, szorító mellkasi fájdalom esetén, mely kisugározhat a bal karba, vállba, állba, hátba, és elsápadással, erős verítékezéssel jár, azonnal hívjunk orvost, mert szívinfarktus jele lehet." Nem tudom, hogy a fiának milyen panaszai vannak, és hogy a kardiológus miért éppen ezt a vizsgálatot kérte, erről tőle kellene felvilágosítást kérnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
25.
Timi kérdése:

Tisztelt Doktor Nő ! A segítségét szeretném kérni. 45 - éves vagyok. A napokban történt velem, hogy egy kicsit fájt a fejem és ittam egy kávét , egy kis idő elteltével az orromból elkezdett folyni a vér, elég sok vér távozott. Amikor a vérzés elállt a jobb oldalon az arcom zsibbadni kezdett , majd a jobb kezem is. Egy pár perc után megszűnt. A vérnyomásom nem volt magas. Szeretném megkérdezni, hogy ez utalhat e stroke ra. Válaszát előre is nagyon köszönöm, Tisztelettel: B.Timea
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, javasolom, hogy személyes vizsgálat céljából keresse fel kezelőorvosát (neurológiai vizsgálat is ajánlott). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
24.
Enci kérdése:

Azért kérdeztem Doktornő mert én elmentem magankardiologushoz is,aki alaposan megvizsgalt,Ekg,Uh,szoveti doppler,color doppler Uh,s egészséges a szívem,csak mivel az idegtol ennyire felment kaptam gyógyszert,regebben,es a kardiológus is mondta hogy hagyjam el a gyógyszert,s alkalomszerűen szedjem,de akkor még éreztem hogy kell mert sok minden történt,de mostanában nincs gondom ébredéskor sem,s i kabb 70 es alatta van a pulzudom,ezert is gondoltam hogy akkor elhagyom,de félek nehogy hirtelen megint elojojjon de értelmetlennek látom ha nem magas,mindig nálam lesz,s ha érzem hogy magas beveszem,vagy ezt a gyógyszert aki már szedte mindig is fogja?jól csinálom hogy amit szedtem 1.25mh nebiletet azt is negyedelem a majd csak utánna hagyom el?Ha akkoriban "idegkimerultseg"miatt volt,akkor bizhatok benne hogy csak néha kell bevennem?De arra még kíváncsi vagyok,hogy ha mégis visszajön,mennxit vesz el az életemből ez a gyógyszer?Mégegyszer koszonom!Tisztelettel Eniko
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
24.
Tisztelt Kérdező! Miután eszerint nyugtatóként szedte, nem érdemes szedni, annál is inkább, mert ha alkalmilag szedi, akkor kihagyáskor a nyugalminál is magasabb lesz a pulzusa. Azt javasolom, inkább enyhe nyugtatót vegyen be alkalmanként, ha úgy érzi, hogy idegességtől szapora a pulzusa. Egyébként maga a gyógyszer nem károsítja a szívét, ettől nem kell tartania, inkább csak felesleges. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
24.
Enci kérdése:

Kedves Doktornő!Létezik hogy én azért szedtem nebilet 2.5mg.ot,majd 1.25mg.ot,mert az idegesség miatt volt hogy 130 is volt a pulzusom,de már nem szokott magas lenni (11/69/70)4 napja a negyednek a negyedét vettem be,hogy hátha így nincs is rá szükség,de hirtelen nem akartam elhagynu,szoval létezik hogy elmúlt a mindennapos problémám,s alkalomszerűen erezhetem majd csak?Szervi bajom edig sem volt,csak a fránya ideg miatt volt magas,de már rég nem magas.Köszönöm Válaszát!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
24.
Tisztelt Kérdező! Lehetséges, de miután nem ismerem önt, ez csak feltételezés. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
24.
Tanácstalanság kérdése:

Tisztelt Doktornő!54 éves nő vagyok.A segítségét kérem annak eldöntésében, mitévő legyek. Legalább 1 hete fordul elő, hogy "beszorul" a mellkasom, zsibbad a bal vállam, karom, fájdalom nincs, legfeljebb 1-1 pillanatra. A tünetek nyugalmi helyzetben is megjelennek, hosszúságuk változó. pár perc vagy akár 1 óra is volt. Bemehetnék a sürgősségire, de a problémám itt kezdődik. Kb 2 hónapja mentő vitt el a munkahelyemről erős, szűnni nem akaró szapora szívverés, szédülés miatt, akkor 4-5 óra múlva hazaengedtek, nagyon kevés a vasam, azt mondták, ez okozta a tüneteket. Valami értelme volt, mert vizsgálatokra küldtek, megállapították a helicobacter pylori fertőzést, ami gyomor- és patkóbél gyulladást okoz. Viszont nem szeretnék újra farkast kiáltani, mert dolgoznom kell, tehát azt nem csinálhatom meg, hogy pár órára "lefoglalom" a sürgősségit, majd bemegyek a munkahelyemre késve. Azonban természetesen infarktust sem szeretné kapni. Nyugtalanít ez az állapot, ezért fordultam Önhöz. Segítségét előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, javasolom, hogy részletesebb kivizsgálás céljából keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
24.
Székrekedés kérdése:

Tisztelt Doktornő! A két és fél éves kislányomnak kemény a széklete, ezért nem is meri nyomni, mert fáj neki. Sok rostos gyümölcslevet és folyadékot iszik. Sajnos a szilvát, tej termékeket nem akarja megenni, meginni. Milyen gyógyhatású készítményeket lehet neki adni, illetve gyógymód van rá? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Anita
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
24.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, hogy kérdését gyermekorvosnak tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
24.
Mi lehet a probléma? kérdése:

Üdvözlöm a nevem Farkas Hajnalka és volna egy kérdésem.Nekem okt. 12-13 án voltak rosszulléteim mégpedig szédültem meg ahoy léptem olyan volt mintha mozogtak volna a tárgyak.Nagyon erős fejfájásom volt,és gyengének éreztem megam na meg egésznap csak aludtam volna.Na de 14-én reggel olyan történt,hogy felkeltem és szólni akartam a gyerekeimnek,hogy keljenek fel és olyan volt hogy le lassult a beszédem és elferdűlt a szám bal oldalra. Nagyon fájt a fejem olyan volt mintha belűlről feszítették volna szét.Az volna a kérdésem mitől lehetett ez az egés és milyen betegség lehetett?Ja még 2-3 napig rosszul voltam utána de már semmi bajom nincsen.Kérem szépen írja meg nekem mi lehetett ez a rosszullét.Köszönöm előre is a válaszát
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nagyon valószínű. hogy egy szerencsére kis kiterjedésű átmeneti agyi keringési zavar okozta a tüneteket. Miután viszont ez egy kiszámíthatatlan méretű, akár nagy károsodást is okozó stroke előjele lehet, HALADÉKTALANUL forduljon neurológushoz!!! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
22.
Epe kérdése:

Tisztelt Doktornő! Már kb augusztus óta szinte minden hétvégén 1 nap hajnalban epés hányásom van. Lehetséges az hogy kicsit többet eszem akkor és ez azért van? Vagy valami komolyabb gond lehet? Köszönöm válaszát! Éva
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
22.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, javasolom, hogy személyes vizsgálat céljából keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
22.
delfin kérdése:

Tisztelt Doktornő.Nem rég felkerestem egy neurológust a lakhelyemhez közel,mert szinte állandóan szédülök,és a fejem is sokat fáj,Elküldött Ct vizsgálatra az eredmény Mérs. Tágabb extracelebralis liquorterek. Ezután kértem,hogy küldjön el röntgenre ,mert észre vettem,hogy a homlokom felett dudor van.El is küldött az eredmény a következő: A homloküreg légtartó.Fronto-palietalisan a koponya boltozati csont alatt kifejezettebb íveltség látható. Sinus pericranii? Meg szeretném kérdezni,hogy ez mit jelent és fel kell-e keresnem vele orvost,vagy ezzel semmi teendő nincs.Egyébként lehet ettől függetlenül.de amelyik oldalon a dudor van (jobb) sokat fáj a fejem, a szemem mögött,és szédülök szinte folyamatosan.Válaszát előre köszönöm .
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
22.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, panaszainak felderítése céljából javasolom, hogy személyes vizsgálat céljából keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
21.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mi okozhatja a sport(úszás) közben jelentkező, egyre gyakoribb lábizomgörcs? Először kezdődött a talpamban, utána a vádlimban, majd a combomban. Nagyon kellemetlen, de helyrejött nyújtásra kb. 3 perc alatt.
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
21.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, javasolom, hogy személyes vizsgálat céljából keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
20.
Ritmus kérdése:

Tisztelt Doktornő! Extra systolém ami pár évvel ezelőtt kezdődőtt és rövid ideig jelentkezett, az évek múltával állandósult. Gyakorlatilag minden nap hosszú órákon át éjjel nappal ha sportolok,ha pihenek, folyamatosan jelentkezik, amit a vérnyomásmérőm is jelez. Természetesen több orvost is felkerestem a problémámmal, akik minden lehető vizsgálatot , elvégeztek, / EKG Holter stb./ és gyógyszereket írtak. /Meckformin 1000mg, concor 6mg, lercaton 5 mg, tritace 5mg. apadex 5 mg magnézium + b6. xanax / Mit tehetnék még, hogy szívem újra szabá ritmusosan verjen
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
20.
Tisztelt Kérdező! Gyógyszereinek felsorolása alapján úgy látom, hogy önnek magasvérnyomása, cukorbetegsége van, lehet, hogy a ritmuszavar nem extrasystole, hanem pl. pitvarfibrilláció. Legjobb lenne, ha konzultálna kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
19.
Gyomor kérdése:

Szép estét Doktornő azert irok mert tanácsot szeretnék kérni. Liszt érzékeny vagyok Kb 4éve tudom. Tavaly sokszor fajt a gyomrom Stressz is er fojamatosan.akkor kimutatta hogy helicobakter van a gyomromban.kaptam gyogyszert elmult a gyomorfajas Most fél evvel később...2hete is nagyon fajt a gyomrom tenyérnyi teruleten Es jobb oldalra. Mozgásra mégjobban erősebben szur.ejjel nappal szur...akkor magan uh ra elmentem minden rendben talalt. Elmult egy hetre.most ket napja kezdodott ujra iszonyatosan szur faj nyom a gyomrom es jobb oldalt a felhasam Meg az oldalamba is szur.hajolasra mozgásra rosszabb.vettem be savlekotot.nospat.kamillateat.meg csak nemis enyhítik Hivtam a gastrot.november 23an kell mennem gyomortukrozesre. Es addig???mit tehetnek? Nem.igazan hiszem hogy a stressz ami van boven Ilyen eros fajdalmat okozna. Koszonom a valaszt elore is Kitti
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
19.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, javasolom, hogy személyes vizsgálat céljából keresse fel háziorvosát, arra bizonyára hamarabb sort lehet keríteni. Ő szükség esetén sürgősségi beutalót is tud ani önnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
19.
Sziv kérdése:

Csak azért gondoltam ra,mert egyszer idegesség miatt felment a pulzudom,s azóta félek az infarktustol.De a vérnyomásom átlagban 110/70/70. A az orvosnál volt mar mérve,de csak a pulzus volt 100 körül.el is küldtek kardiologushoz,de halistennek nem talált bajt,Csak Tudja azóta megijedek az ilyen érzésekről.De igaz infarktusnal nem csak izzad az ember a érzi hogy jobban ver a szíve?Köszönöm jó ejszakat kívánok!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
19.
Nem kell mindentől megijedni, főleg ha a kardiológus sem talált semmi eltérést. Önnek is jó éjszakát kívánok!
2016.
10.
19.
Sziv kérdése:

Tisztelt Doktorno! Ha orvoshoz megyek mindig izgulok,es érzem ahogy vér a szívem,abban nem vagyok biztos hogy olyankor tényleg magas e a vérnyomásom.Ma amikor voltam,izgultam is ki is bicajoztam magam,s mire beertem a váróteremben éreztem is ahogy kalapal a szívem,mar téli kabát volt rajtam,levettem behívták,de ahogy megvizsgálták visdzaoltoztem de körülbelül még 5 percet felöltözve a rendelőbe voltam(gyogyszeriras,beszelgetes a Dr.Novel) eléggé leizzadtam,de még vagyok fazva így meghallgatott Dr.No s a szívemet is hallgatta,mdgis az jutott eszembe nem -e azért izzadtam úgy még,s előtte picit vért a szívem hogy infarktusos volt?Enyhe? Bár semmi bajom nem volt a megfazast leszámítva.Hozzateszem nagyon izgulos s felos típus vagyok!
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
19.
Tisztelt Kérdező! Kissé zaklatott levelén nehéz eligazodni, de nem értem, miért gondolja, hogy a kimelegedett állapotban való izzadás infarktust jelentene. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
19.
Angyal kérdése:

Üdv Doktornő! A kérdésem: létezik,hogy az aszkorbinsav önmagában fogyasztva kimarhatja a gyomrot és a nyelőcsövet? Kb.2x fogyasztottam belőle késhegynyit és előtte nem néztem utána,hogy vízben kell-e feloldani,stb....hasmenésem volt kb.1 hete és most már pár napja érzem a torkom egyik felében és a gyomor és nyelőcsőben hideg,égő érzést....gégész kis felmaródást látott,és hogy szedjek savlekötőt (na az nem segített! )a háziorvos szopogató tablettát javasolt!!!!mivel mondtam nekki,hogy nem hiszem,hogy reflux,mivel nem jön sav,este el tudok aludni,nem böfögök,nem fáj a gyomrom,reggel sem ébredek semmire....és méhpempőt is szedek-szedtem.... És ha már mindezek megtörténtek,kezd kellemetlenné válni az élet,mert 3 napja türelmetlen vagyok,mert zavaró már nagyon....mit lehet tenni,hogy regenerálódjon minél hamarabb? félek,hogy nagyobb baj lesz belőle... Köszönöm Krisztina
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
19.
Tisztelt Kérdező! Többféle készítmény lehet, amit aszkorbinsavként árulnak, de savról lévén szó, biztosan nem célszerű töményen fogyasztani. Másfelől, hogy a jelen panaszai mitől vannak, azt látatlanban sajnos nem lehet megmondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
19.
Curam duo kérdése:

Kedves Doktornő!Mennyi a hatóideje a nebiletnek?Fèlóra?s másik kérdésem hogy Curam duót kaptam,atlagban a vérnyomásom 100-115 közé esik,ma egyszer 96/67/75 mertem,lehet köze a curamnak a vérnyomás hoz?Koszonom
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
19.
Tisztelt Kérdező! Minden gyógyszer hatása függ a beteg anyagcseréjének gyorsaságától és egy sor egy egyéb tényezőtől. A Curam duo nem hat a vérnyomásra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
19.
Szívműtét vagy katéter kérdése:

Kedves Doktornő! 2011 őszén volt egy rosszullétem, egy-két napos, hányingerrel és hányással. Néhány hónap múlva derült ki, hogy ez egy infarktus volt. Ezután az orvos tanácsait megtartva szedtem a gyógyszereimet és mértem a vérnyomásomat. Különösebb panaszaim nem voltak a régóta meglévő - időnként fellépő enyhe, sajgó szívtájéki fájdalmon kívül. Majd arra figyeltem fel, hogy a vérnyomásmérőm szívritmuszavart jelez. Egyre többször, és ezért kértem a háziorvosomtól egy újabb vizsgálatot. Erre az idén szeptember végén, Miskolcon a Megyei Kórházban került sor. Rögtön be is kellett feküdnöm a kardiológiai osztályra a kórházban. Betegségeim vizsgálatainak az eredményét itt tekintheti meg: http://rd.debora.hu/leleteim/felj.php Volt egy érfestéses katéteres vizsgálat is, ami megtekinthető az előző weboldalon, de jobb felbontásban innen is letölthető: http://debora.hu/dok/Katetervizsg.zip (összecsomagolva, kb. 227 MB) A kapott leletekkel és filmfelvételekkel okt. 17-én, hétfőn voltam Budapesten a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben is. A két helyen eltérő következtetésre jutottak. Miskolcon: - a koszorúerek szűkületeinek katéteres tágítását egyik helyen tapasztalt lebegő hártya miatt kockázatosnak gondolják, - az egyik koszorúér falán látott repedést műtéti úton gondolják orvosolni, amire Debrecenben kerülne sor Budapesten: - a repedést nem tartják súlyos problémának, műtét ezért nem szükséges, - elegendő a katéteres értágítás, ami biztonsággal elvégezhető. Nekem kell eldönteni, hogy műtét Debrecenben vagy katéter Budapesten. Óvatosabbnak tűnik a miskolci diagnózis, viszont a budapesti kezelés gyorsabb gyógyulást jelentene és hamarabb visszatérhetnék dolgozni. Szeretném a véleményét kérni a két diagnózisról! Tisztelettel Révfy Dezső Email: revfy.dezso@gmail.com Mobil: 06 30 654 8483
Tarján Zsuzsa Belgyógyász és Kardiológus szakorvos
2016.
10.
19.
Tisztelt Kérdező! Én azt olvastam ki a legutóbbi ambuláns vizsgálatból, hogy Budapasten mindkét megoldásra nyitottak, amennyiben a tágítás nem lenne eredményes, megtörténhet a műtét is, Ennek ellenére a kérdést önnek kell eldöntenie, mármint, hogy melyik intézményt választja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2016.
10.
18.
rita kérdése:

pacemakerrem van. használhatok-e indukciós főzőlapot. válaszát elöre isköszönöm. tisztelettel .némethné.