Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
1780 kérdés, válaszra vár 11

Dr. Szemerédi Péter

belgyógyász és kardiológus szakorvos

Specializáció: kardiológia, angiológia, belgyógyászat

Munkahely: Pulzus Eü. Központ Bp. II Fillér 4-6 Boróka Egészségház Gödöllő
Telefon: +36 (1) 212 4449
Email: petidoktor54@gmail.com

Bemutatkozás:
Az Országos Kardiológiai Intézetben, majd a Szent János Kh Kardiológiai osztályán dolgoztam. Innen kerültem a jelenlegi munkahelyemre, ahol kifejezetten a cardiovasc. betegségek prevenciójával, kardiológiai és angiológiai betegek gondozásával foglalkozom. Intézetünkben /Pulzus Eü. Központ - Bp. II. kerület Fillér u. 4-6 / a szív és érrendszeri betegségek komplett non invasiv kivizsgálására, a kiszűrt betegek további gondozására illetve szükség esetén megfelelő szakintézetbe irányítására van mód és lehetőség.

2014.
04.
17.
Monori Erzsébet kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Szeretném megkérdezni hány db stentet bir el egy sziv, ha szükség van rá? Nekem 6 db van, lehet ez idővel még több is? Üdvözlettel: Erzsébet
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Kedves Erzsébet ! A szív annyi stentet bír el amennyit beletesznek ! Nincs határ ! Azt pedig, hogy kell-e még vagy sem csak az idő dönti el. Az én anyukám 4- nél megállt, de lehet, hogy nála is több lesz . És akkor mi lesz, ha több a stentje ? Ha jól érzi magát, teljes életet tud élni mit számit az, hogy hány stentje van ?
2014.
04.
17.
baba kérdése:

tisztelt dr. ur kérem segicsen mitcsináljak van egy 4 honapos babám aki jukas szivvel behorpat melkassal nem teljesen kifejlödö kézzel és nagyon nagy szivzörejel szűletet ráadásul 4 és fél kl gramm 58 cm szerintem ez se a normál miskolcra járok vele de otnemtul jo a felvilágositás egy szoval nemnagyonn vesznek figyelembe kérem segicsen mondja nagybaja lesz a késöbiek fojamán elöreisköszönöm a válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Kedves Kérdező. Érdemes lenne inkább a debreceni Kardiológiai Klinikához fordulnia és ott véleményt kérnie. Emailban tud a klinika honlapján segítséget kéni ! Irja le a félelmeit, gondjait és elkeseredését. Kérjen segítséget. Fognak segíteni, tanácsot adni !
2014.
04.
17.
pánik vagy szívbetegség? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 24 éves lány vagyok, másfél éve kezelnek pánikbetegséggel, antidepresszánst, illetve nyugtatót szedek. Az elején voltam kardiológiai vizsgálaton,mindent rendben találtak, a vérnyomásom is alacsony. Azonban mostanában ismét érzek szívszúrást, szívbedobbanást, és olyan érzést,mintha a szívem meg akarna állni. Ez Ön szerint kizárólag a pánikbetegségem miatt van, vagy másfél év után érdemes ismét kardiológiai vizsgálatra mennem? Nem tudom kiverni a fejemből a gondolatot, hogy baj van a szívemmel, csak nem vették észre. A családomban nem volt szívbeteg. Előre is köszönöm szépen a segítségét! Angéla
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Kedves Angi ! 24 éves korban, egy elvégzett kardiológiai kivizsgálás után másfél évvel, atypusos szívpanaszok esetén kizárt dolog aszívbetegség. Csak kóros szorongás és pánik állhat a panaszok hátterében !
2014.
04.
16.
Extra. kérdése:

Drága Doktor Úr! Már visszaeső kérdező vagyok,de egy extrás egyént nem egyszerű megnyugtatni :).Pár hónapja sajnos megint megtalált a pánikbetegségem,de ezen lassan túl vagyok,nem ez a lényeg.Ugye aktív sportoló(táncos) vagyok,de ez idő alatt kimaradt a mozgás,mert a közlekedés sem ment.Most visszatérés címszó alatt elkezdtem tornázni,de sajnos az erőlködéses mozdulatoknál egy-két extra megtalál.Az aerob jellegű mozgásnál nem.Ez kicsit aggaszt,hogy konkrétan terhelésre jön.Na,persze mikor naponta több száz volt magától,az se volt jó,csak most tudom mihez kötni,és kicsit nyugtalanít,mert nagyon szeretnék visszatérni az ez előtti szintemre,de ez visszafog.Én remélem,hogy a sok szünet után érzi a mozgást soknak,és majd elmúlik...Ön szerint?Azt azért megjegyezném,hogy pár hónappal ezelőtt nagy megterhelésnek volt kitéve(rengeteg próba,fellépés,stressz)és nem volt gond,remélem most is csak a kezdeti nehézség nem tetszik neki..:)),köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Kedves Kérdező ! Semmit nem lehet tûrelmetlenül kezdeni ! A terheléshez fokozatosan, lassabban kell visszszokni. Az adagot lassan, hetenkénti emeléssel, pár hét alatt kell visszaadni. Ellenkező esetben az történik ami magával is, vagyis a szervezete jelez. Nem megijedni kell, hanem egy kicsit lassítani !
2014.
04.
15.
Lili kérdése:

Tisztelt Doktor úr, nem dohányzó, 36 éves nő vagyok, nemrégiben egy stresszhelyzet kapcsán kiugróan magas vérnyomást állapítottak meg nálam (240/115), amit először ennek a helyzetnek tulajdonítottak, de később kiderült, hogy vélhetően már hosszabb ideje fennállt, csak kezeletlen volt. Kb 2 hónapja gyógyszert szedek, 2*5/5mg Egiramlont. A vérnyomásom jelenleg átlagosan 125/90 72-es pulzussal. Ritkán, ha nem teljesen nyugalmi állapotban mérem, hanem közvetlenül valamilyen egyszerű otthoni tevékenység (pl mosogatás) végzése után, akkor gyakran felszökik 140-150/100-ra 80-as pulzussal. Utána ha várok 5-6 percet már újra visszaáll a fentebb említett alacsonyabb értékekre. Kérdésem, hogy ez normális-e, hogy nem erős fizikai megterheltség mellett ennyire megemelkedik a vérnyomásom? Mindenütt azt olvasom, hogy a vérnyomást nyugalmi helyzetben kell mérni, illetve, hogy mennyire káros az erekre a 140/90 feletti vérnyomás. Ezek szerint z emelkedett vérnyomás nem nyugalmi helyzetben, hanem bármely tevékenység során nem káros vagy hogy kell ezt értelmezni? További kérdésem, hogy jelentős fogyás és életmódváltás mellett Ön szerint lehetséges az, hogy a gyógyszeres kezelést valaha is abbahagyhatom? Jelenleg a testalkatom átlagosnk mondható, 165 cm és 66 kg vagyok. 76 kg voltam, amikor 5 hónappal ezelőtt életmódváltásba fogtam, e közben a váltás közben - kb 2 hónapja - jött a stresszhelyzet, amikor a magas vérnyomást diagnosztizálták, addigra már ogytam 5 kg-ot. Még további 10 kg-tól szeretnék megszabadulni az elkövetkezendő hónapokban, amitől azt remélem, hogy a vérnyomásom csökkenésére is hatással lesz. További kérdésem, hogy ha továbbra is gyógyszeres kezelésre szorulok és 1-2 éven belül babát szeretnék, akkor mire kell odafigyelnem előtte? Az Egiramlon terhesség alatt nem szedhető a betegtájékoztató alapján. Hálás köszönettel: Lili
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Kedves Lili ! Én azt javasolom jelentkezzen be egyalaposabb kardiológiai kivizsgálára. Mondja el, hogy babát szeretne, de ehhez szeretné tudni milyen kockázat van és ha lehet olyan gyógyszerekre állítsák be ami mellett lehet kisbabája. Ezt igy lehetne megoldani jól .
2014.
04.
15.
Coronaria kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Gyakori extrák és anginás panaszok miatt miatt évente járok kardiológushoz. A tavalyi és a mostani holteren kb ugyanannyi VES, SVES látszik (150-200), néhány couplet és egy bigeminia. A pulzusom gyakran bradycard. A különbség az ST értékekben van, ami tavaly: max ST depression: -1,26 mm, max ST elevation: 1,74 mm. Most max ST depression: -4,1 mm, max ST elevation 3,9 mm. Tavaly májusban készült az alábbi CT lelet: ”Jobb domináns, szabályos lefutású coronaria rendszer. A jobb és a bal coronaria teljes hosszában értékelhetően ábrázolódott. A bal főtörzs ép, átmérője 3,8 mm. A LAD kp. szakaszán apró meszes plakk ábrázolódik, mely a lument érdemben nem befolyásolja. A CX-OM ágrendszerben, valamint a domináns jobb coronaria lefutása mentén érdemi atheroszklerotikus folyamat nem igazolható.” Kérdéseim, hogy mit jelenthet ez a nagy ST eltérés, valamint egy év alatt romolhatott-e a koszorúereim állapota, úgy, hogy panaszokat is okoz. A kardiológusomhoz csak egy hónap múlva van időpontom. A koleszterinem egy kissé emelkedett (5,5), a vérnyomásom minimális gyógyszerrel 130/70/56. 55 éves férfi vagyok. Köszönöm megtisztelő válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Kedves Kérdező. Az Ön coron- CT eredménye negativ. A Holteren az extrák száma nem nagy, igy nem làtom bizonyítottnak, hogy bármit is kellene tenni az ST eltérésekkel. Mindenesetre egy ergometriás myoc. scintigráphia elvégzése előrébb vihetne, no meg egy echocardiographias vizsgálat. Ezeket biztos el fogja végeztetni a kardiológusa. Addig csak az eddigi gyógyszereit folytassa,
2014.
04.
15.
Emelkedett töltőnyomás kérdése:

Tisztelt Dr-Úr! Már tényleg végső elkeseredésemben írok Önnek.Felkerestem Az Ön által javasolt Karlóczai DR-Urat. Aki a következőket állapította meg enyhe septum hipertrófia septum vastagság 13 mm,hátsófal 11 mm.Dd:49mm,Ds 30mm,E:151m/s A:68m/s Dt: 89.Ivrs 116mm EF :68% E' 8,7 E/E'18,7 Számított jobb kamrai systolés nyomás 42+10=52 BP:51mm,JP51mm.Ivc:15mm.Pulmonális regurgáció max 31,átlag 15 Hgmm .Pulmonális stenózis közepes.Karlóczai Tanár úr szerint a műtét nem biztos,hogy megoldás lenne az esetemben és azt javasolta,hogy kezdjek el kicsit biciklizni.A papírra ráírta,bár ezt nem mondta nekem,hogy a panaszaim nem biztos,hogy összefüggésben vannak a leleten leírtakkal.Igen ám,de már enyhe terhelés hatására is annyira érzem a szívemet(nem extrázik,csak olyan erősen ver,hogy érzem a tarkómon) és szorít a mellkasom,hogy félek még sétálni is nemhogy biciklizni.Ráadásul 20 fokban is,ha valamit elkezdek csinálni kiver a víz és remegek a gyengeségtől.Valaki azt javasolta kérjek Debrecenben segítséget,ott még nagyon reménytelen esetben is segítettek embereken.Egyébként,a pitvarok mérete,és a pulmonális nyomás is igaz mm-ekkel,de csökkent az előző leletemhez képest,csak a E értéke növekedett,illettve vannak olyan értékek amit pl a GOKI-ban soha nem is néztek.Illetve a tüneteim egyre erősebbek,most már néha nyugalomban is van mellkasi égő-nyomó érzésem,illetve egyre inkább köhögök.(Száraz köhögés amire Karlóczai Tanár Úr azt mondta,lehet hörghurut,de pont egyidőben kezdődött a többi tünetemmel).Kérem Dr Urat segítsen valamit,mert még a haldoklónak is joga van a szenvedésein enyhíteni.Nekem még a Tritace-t is úgy írták föl,hogy megkérdeztem,hogy régen szedtem,nem kellene-e újra elkezdenem.Igaz,hogy Ön a legjobb szakembert ajánlotta amit szeretnék is nagyon szépen megköszönni!De sajnos egyre jobban szenvedek és nem hiszem el,hogy ne lehetne ezen csak egy kicsit is segíteni.Nagyon szépen kérem segítsen már Ön az egyetlen reményem,hogy valamit ki tud találni! Köszönettel Pintér Györgyné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
19.
Azt hiszem a panaszokkal és a tüneteivel próbálkozzon még a SOTE Ér és szívgyógyászati Klinikáján. Ott vannak még lehetőségek vizsgálatra beavatkozásra. Jobb ötletem nincs. Ugyanis alapos, mindenre kiterjedő kardiológiai kivizsgálás nélkül azt sem tudjuk, hogy milyen eredetű a panasza.
2014.
04.
14.
Anyukám kérdése:

tisztelt Dr. úr Anyukám 5 éve mélyvénás trombózison esett át. Eléggé súlyos volt vádlitól hasközépig volt a trombózis. Jelenleg 60 éves jól van. Azt szeretném kérdezni, hogy hegyekbe lehet-e kirándulnia pl. Dobogókő nem okoz-e problémát a hirtelen magaságváltozás? Válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező ! Nem okozhat problémát semilyen kirándulás egy 60éves embernél. Csak az okozhat bajt, ha vérhigitó kezelést kihagyják, vagy túlságosan ingadozik az alvadékonyság beállitása. Erre kell figyelni, a többi nem érdekes !
2014.
04.
11.
Hipochonder kérdése:

Tisztelt doktor úr! Érdekelne a véleménye,hogy hipochonder vagyok-e? tüneteim: 1.) 5 éve tartó hasmenés vagy nagyon lágy széklet 2.) néha véres széklet 3.) napi 5-7 széklet ürítés (Ha szedem az enterobene tablettát 2 napig jó,ha tovább szedem heves görcsök jelentkeznek! és nem a hasamba! hanem a gyomor és a mellkas tájéka!. 4.) puffadás 5.) hullik a hajam 6.) fáradékonyság( Ha otthon vagyok és meglátom az ágyam muszáj aludnom) 7.) többször, de keveset eszem 8.)van úgy, hogy napi 2-3 litert megiszom van amikor csak a reggeli kávét 9.) 6-8 hónapja tartó fejfájás (Hol erősebb,hol gyengébb. 3 hónapja minden nap tompán fáj de néha felerősödik.) 10.) többször híztam-fogytam nem kevés kilókat + mellé még erősen horkolok,néha az orrom is vérzik Ami biztos betegség és orvosi papírom is van róla: 1.) Lyuk van a szívemen (Morbus Roger???) 2.) megnagyobbodott májam van. Tisztelettel: Szné N.Timi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Timi ! Őszíntén megmondom önnek, hogy a felsorolt panaszok alapján nem lehet eldönteni mi a baja és azt sem, hogy hypochonder vagy sem. Kérem forduljon gastroenterológushoz és vizsgáltassa ki magát. Az eredmények alapján lehet a kérdésére válaszolni. A M. Roger egy pici zárodási defektus a septum laza kötöszövetes részében, amely erős zörejt és kis zavart okoz. Vagyis ellenőrzésen kivül egyéb teendőket nem igényel. Ez nem magyarázza az említett panaszokat.
2014.
04.
11.
ricsi kérdése:

Tisztelt doktornő ön szerint ez infartus vagy valami szivbetegség 18 éves vagyok kb 65 kg nem dohányzok kávét ritkán iszok a vérnyomásom általába 117/65 pulzus 90 -116 ig mellkasom nem fáj csak a szegycsontnál érzek olyat mintha bevolna gyulladva igazából nemfáj annyira kb 10/1 fájás olyan érzés mintha bevolna gyulladva illetve ha biciklizek és fúj a szél akkor 2 perc alatt kifáradok de ha nemfúj a szél akkor nemfáradok el akkor birom akár estig is meg most a hátamba zsibbadást érzek de nem olyan erős kb 10/0,5 hogy ez infartus vagy valami más betegség
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező ! Butaságot kérdez, én pedig szakmaitlan lennék ha erre válaszolnék. Kérem forduljon a családorvoshoz, ha ezek a panaszok rendszeresen jelentkeznek. Vizsgálatokat kell végezni, melyek irányát az első orvosi vizsgálat fogja megszabni. Kérem forduljon a családorvoshoz és higgye el meg fogják találni a panasz okát, ami biztos, hogy nem infarctus lesz.
2014.
04.
11.
szúrás bal bordaívnél kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A következő problémával fordulnék Önhöz: hétfő este óta hányingerem van és sokat kellett böfögnöm (most már nem annyit, mint kedden például), viszont ilyenkor a bal bordaív alatt vagy kicsit oldalt szúr egy ponton. Levegő szokott beszorulni, de azt levegővételkor szoktam érezni, hogy szúr, nem így. Most levegővételkor nem szúr, csak böfögésnél. Próbáltam tornázni, de attól sem lett jobb. Ettől függetlenül ez beszorult levegő/gáz lehet? Mennyi idő alatt kell elmúlnia? Mit lehet tenni? Nagyon szépen köszönöm előre is a választ és további szép napot kívánok!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező! Gastroenterológiai szakrendeléshez kellene fordulnia, mert gyomor-bél, vese, vagy epeut betegség lehet a panaszai hátterében. Ezt kellene tennie.
2014.
04.
10.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! Szeretném véleményét kérni az alábbiakban: Férjem tegnapelőtt hajnalban felkelt, s érezte, hogy stédül. Megmértük a vérnyomását, 170/69 pulzus 57 volt. A vérnyomásmérő ikonján ,,lassu pulzus, szabálytalan szivverés volt észlelhető. Reggel elment a háziorvoshoz, aki vérnyomáscsökkentő tablettát irt neki, napi 1 tbl.Tritace-t, s közölte, hogy 1 héten keresztül mérje napi 3 alkalommal a vérnyomását. Eléggé ingadozik, 180-150/60-68, pulzus 56-62 közötti értékeket mutat, s gyakori a már észlelt ikon is. Aggódom az állapota miatt. Valószinü, hogy a hét eltelte után továbbküldi a háziorvos a szakorvoshoz a férjemet, de Öntől szeretném hallani, van-e okom addig is aggódni, nem történhet-e komolyabb baj? Megemliteném, hogy 79 éves, állandóan 10 körüli a cukor érték, tulsulyos, sajnos emiatt is keveset mozog, s a lába is fáj. Mégegyszer kérem szépen szives válaszát, T isztelettel: Marika. További szép napot kivánok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező ! Addig amig egy komplett szakorvosi kivizsgálás és a panaszok okának tisztázása meg nem történik lehet aggodni, de nem szükséges ! Inkább lépni kell és mielőbb szakorvost / belgyógyász/ kellene keríteni, vizsgálatokat / mrtg, nyaki gerinc felvétel, ekg, labor, szemészet, neurológia, fül-orr-gégészet, rheumatológia/ pedig el kell végeztetni.
2014.
04.
09.
szívpanasz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Körülbelül 3 hete rosszul lettem, erős folytogató érzést éreztem a mellkasomban, erős halálfélelem fogott el, ilyen roham szeru állapothoz tudnám hasonlitani. Mire beértünk a korházban szinte teljesen elmult, az ott elvégzett ekg és labor eredmények teljesen kifogástalanok voltak az orvos szerint. Az ott elmondottak alapján stressz okozta pánik-rohamot állapitottak meg. A helyzet azonban az hogy elalvás előtt- nyugalmi állapotban ujra és ujra olyan érzés fog el hogy megint ilyen rohamom lesz, továbbá közvetlen elalvás előtt arra
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező ! Igen, a panasz lehet pánik következménye, de okozhatja szívbetegség, nyelőcső görcs, tüdő betegség, mozgásszervi eltérés is. Ezért ezeket ki kell zárni és csak utána lehet azt mondani, hogy pánikos ! Én a kardiológiai ambulancián kezdeném, aztán elmennék gastroenterológiára, tüdőgondozóba, rheumára addig, mig az említett okokat ki nem zárják. Csak utána gondolnám pániknak.
2014.
04.
09.
syncumar mellékhatása kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesapám 2012. évben stroke-t kapott, azóta syncumar gyógyszert szed, rendszeresen jár vérvételre. Ma is elment egy ellenőrzésre, nagyon nehezen tudtak neki vért venni, és közölték vele, hogy a syncumar mellékhatása között szerepel, hogy egy idő után "elfogy a vére", keressen fel egy kardiológust. Kértünk is időpontot, de több, mint egy hónap múlvára sikerült kapni. Most nagyon megijedtünk, hogy valami komoly baja lehet, mennyire sürgős, hogy minél előbb lássa orvos? Szerencsére nincsen panasza, csak annyi talán, hogy az utóbbi időben sokat görcsöl a lába, éjjel többször fel kel rá. Nagyon várom a válaszát, amit előre is nagyon szépen köszönök. Aggódó gyerek
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező ! Nem tudom mit érthetett félre, de nincs baj. Általában reggel a vérvétel előtt egy 4-5 dl ásványvizet célszerű elfogyasztani, mert ébredés után egy ideig / reggeliig / folyadék hiányosak vagyunk. A véna összeesik és nehéz megszurni. Ilyenkor az INR érték is bizonytalanabb, mert a sűrűbb vérből, nehezebben vett vérminta, főleg többszörös szúrás után hamisan kóros értékeket mutathat. Vagyis tessék folyadékot fogyasztani a vérvétel előtt és az eredménnyel keresse meg a kezelőorvost. Nem kell ehhez kardiológus ! A családorvossal bőven meg lehet beszélni a teendőket !
2014.
04.
08.
edzés kérdése:

Tisztelt Dr.Úr Mit most írok eredményeket már tetszett rá válaszolni csak gondoltam leírom még egyszer hátha jobb így Összes QRS:94830 Felvétel id.tart.:24óra Feldolgozott adatok:24óra Statisztikai értékek: Min.frekvencia:44 idő 03:23:06 Max.frekvencia:118 idő 20:50:57 Átlag frekvencia:70 Szupraventrikuláris rendellenesség: Ventrikuláris rendellenesség: PFib (idő%)/csúcs átlagérték: (0%) / 0 BPM Egyedüliek: 455 Egyedüliek: 3 Párok: 0 Párok: 1 Futások: 0 Futások: 0 RR variancia: >%RR50: 14% rms-SD: 41ms Magid SD: 63ms Kleiger SD: 172ms ST szórás: ll/idő: V/Idő: Max depresszió(uV) / -87 / 22:35:15 Max.eleváció (uV) 100 / 20:55:15 87 / 14:35:15 Szünetek: Max. RR: 1,48 mp idő 05:35:44 #RR > 2,0 mp: 0 Vélemény:Helyenként zajos regisztrátum.Manuálisan végigtekintve a mellékelt szakaszon,ill.statisztikában szereplőkön kívül egyéb kóros eltérés nem látható.Az összegzés extrasystole- és frekvenciastatisztikája nem műtermék. A kérdésem az lenne ezek közel két éves eredmények, azóta versenyszerűen sportolok erőemelés t végzek, ma edzés után megmértem csak ugy heccből a vérnyomásom a bal karomon 133/80 pull 80 a jobb karomon nem tudtam megmérni a mérő mert azt mutatta össze vissza ver a szív utána harmadik próbálkozásra sikerült de 150/90 lett,utánna 160/144 digitális vérnyomásmérő, amikor a balon mértem egy melléütés sem volt, lehet valami probléma illetve ha ritmuszavar lenne akkor mindkét kezen kellene mutatkozni nem? Rendszeresen szedek napi másfél szem bisoblockot és 3x0.5 frontint meg magneb6ot,milgammát. meg ha kézzel tapintom a pullzust soha nem érzek zavart, emelés közbe sose fáj a mellkasom nincs légszomj. lehet érzékeny a mérő? bocsánaz a sok kérdésért csak kicsit megijedtem
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
15.
Kedves Kérdező ! Az extrasystole nem gyakori a lelete szerint. A vérnyomást illetően azt tudom mondani a karok között csak azonos időben mért vérnyomás esetén lehetne válaszolni arra, hogy kóros-e a külömbség. Mivel ez szinte lehetetlen az tartjuk kórosnak ha mindig azonos karon és mindig azonos mértékü nyugalmi vérnyomás külömbség észlelhető és a differencia pedig meghaladja a 20 hgmm-t. Akkor enyhe érszükületre, érleszorításra kell gondolni és érgyógyászt / angiológust/ kell felkeresni. Folytassa a sportot és csak akkor ellenőrizze magát ha baja van. Fél évente mutassa meg magát kardiológusnak, amig intenzíven sportol. Utána már nem kell, ha abbahagyta. Gyógyszereit is folytassa és lájuk mi lesz. Szorongani nem kell, mert nincs rá oka !
2014.
04.
08.
Márti kérdése:

Kedves dr úr!A kérdésem az volna,hogy mitralis prolapsusom van napi 1x szedek 2,5mg con cort,az elmult hetekben nagyon köhögtem és 1napig lázas voltam.El mentem orvoshoz de semmi antibiotikumot nem kaptam!Att mondta infulenza!A kérdésem az volna milyen esetekben kell az antibiotikumos kezelés!Járok fogászatra is gyökérkezelik a fogam itt sem kaptam antibiotikumot!Ma voltam vérvételen szinte minden eredmény jó de a monosyta kicsit emelkedettebb,2,00-8,00%ig irja,hogy normális nekem10,20%,a házi orvosom szerint nem kell ezzel foglalkoznom!Interneten olvastam,hogy szivbelhártya gyulladás is okozhat emelkedettebb szintet!Ez igaz volna?Javasol további vizsgálatot esetleg?Kérem irjon 35 éves 6gyermekes anyuka vagyok!Egyébként jól érzem magam lázam nincs,időjárás válltozást néha megérzem szaporább pulzus,stb...Kérem válaszoljon!Nagyon köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
11.
Kedves Anyuka ! Ma már a protokol azt mondja, ha a billentyű insuff. Osztályozása meghaladja a II fokozatot / III -IV / csak akkor adunk antibiotikumot lázas betegség kis mütéti beavatkozás, foghúzás esetén ! Egyébként nem. A szívbelhártya gyulladás elhúzódó septikus állapotot eredményez, vérszegénységgel, gyengeséggel, lázas állapottal, fulladással. Kizártdolog, hog Önnél ilyen állapot fennállna. De ha tévedek akkor kérem forduljon a családorvoshoz kivizsgálás végett.
2014.
04.
08.
Futás magas pulzussal, tünetek kérdése:

Tisztelt Doktor úr, Kb egy éve rendszeresen járok edzőterembe, elsősorban kardiógépen, főleg futópadon edzek. Fokozatosan emeltem, és olyan tempóban, hogy végig tudnék beszélni is közben. Egy-egy rövid időszakra emeltem a tempót jobban, és a jóleső kifulladásig futottam. Utána viszont másnap, és napokon keresztül nehezebb légzést tapasztaltam. Utánaolvastam, és beszereztem egy pulzusmérő órát - azonnal láttam, hogy a kényelmes tempó nagyon gyors pulzussal, 160-170 körülivel jár. Visszavettem a tempót, majdnem sétára, nagyon enyhe kocogásra, lötyögésre, így is 140-150 körül tudom csak tartani. Így viszont nem jelentkeztek a tünetek. 8-10 km-t tudnék lefutni ilyen tempóban fáradtságérzés nélkül. Most hétvégén azonban megijedtem, mert részt vettem egy futás programon, ahol szintén viszonylag kényelmes tempóban, de a megszokottnál kicsit gyorsabban futottam. Az első percekben felszaladt a pulzus 160 fölé, pedig nem volt gyors tempó. Végig magas pulzuson futottam. Akkor nem éreztem, csak az óra mutatta, hogy sok, menet közben is jól esett. Azóta napok óta nem kapok levegőt, szorít a mellkasom, légvételnél fájdalom lép fel. Vérnyomásom évek óta tökéletes volt, az edzések után is 120/80 körül, most napok óta magasabb az érték, 140-150/90-95 között, és nem áll vissza. Ennyit árthattam egyetlen alkalommal magamnak, hogy nem tud regenerálódni napokon keresztül, úgy, hogy mind a tüdőm, mind a lábam jól bírta a terhelést, beszélni tudtam volna, lassan, kényelmesen futottam, csak a pulzus volt végig magas. Helyreállhat-e ez csupán pihenéssel? köszönöm válaszát. Természetesen bejelentkeztem kivizsgálásra...
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
11.
Kedves Kérdező ! Önmagában a magas pulzustól nem lenne szabad ilyet érezni, hiszen normális dolog, hogy futás közben jelentősen megemelkedik a pulzus. Ezért javasolom, hogy először vizsgáltassa ki magát kardiológián és csak utána terhelje magát. Addig ne !
2014.
04.
07.
p attila kérdése:

tiszteletem. miert van az ,hogy idonkent elkezd fajni a gyomrom felsugarzik az allamig is es ha valamit hirtelen eszek ojankor csak egy falatot is szinte azonal elmulik a fajdalom. ez a fajdalom ojan havonta 1x maximim 2x fordul elo ha nem eszek mert nincsen epen etel ot ahol vagyok akor ojan 10 percig is eltart a fajas de akor eleg intenziven faj mar a vegere es elmulik lasan. mi lehet ez on szerint?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves kérdező ! Ha tudni akarja a panaszok okát, mert az zavarja, kellemetlenné teszi a mindennapjait orvoshoz kell fordulni. Enélkül, pusztán az internet alapján nem lehet sem gyógyítani, sem gyógyulni. Kérem forduljon családorvosához, aki megvizsgálja, ha kell specialistához irányítja, ellátja megfelelő gyógyszerekkel és tanácsokkal. A leírtak alapján ezt látnám helyesnek, ezt tanácsolom.
2014.
04.
07.
infartus kérdés kérdése:

Tisztelt doktorúr szeretnék öntöl kérdezni hogy pl ha valakinek jó a vérnoymása pl 118/78 Pulzus szaporább olyan 95-116 hogy lehet e infartust kapni
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Szívinfarctust csak attól lehet kapni, ha elzárodik a koszorúér. A pulzus szám emelkedése nem zárja le az ereket. Szükült koszorúereken viszont a szívmüködés fokozódása esetén lehet angina, ami az erek áteresztő képességének csökkenéséből ered. Vagyis koszorúér eltérés nélkül, a pulzusszám rövid, átmeneti növekedése semmi kórosat nem okoz a szivben.
2014.
04.
07.
Szívritmuszavar kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Korábban már kértem a segítségét ugyanezen jeligén, most ismét Önhöz fordulok.Megtörtént a Holter-vizsgálat, melynek eredménye: szívfrekvencia max.:161/min, átlag:94, min:54, SVES:6db, Sinus ritmus magas frekvencia, asystolia, kritikus bradycardia, AV blokk nem volt.Transiens ischaemia nem látszik.Ritmuszavar nem rögzült.Ing: 3db, ST :ST1 depression:-109 mikroV12.5mm/sec 5.0mm/mV, ST2 depression:-46 mikrovolt 12.5 mm/sec 5.0 mm/mV, ST1 elevation 174 mikro V 12.5 mm/sec 5.0 mm/mV, ST2elevation 65 mikroV 12.5 mm/sec 5.0 mm/mV, RR maximum:1353(msec).Gondom a következő:mennem kell még ultrahangra de a mostani papíromon amit kontrollon kaptam az van, hogy panasz esetén kontroll.Az ultrahang leletemet hova vigyem?Véleményként annyit írtak, hogy bétablokkoló szedése javasolt, palpitatio esetén Valsalva manőver.Ezt a levegővisszatartósat viszont próbáltam anno amikor rosszul lettem, semmit nem használt ezt elmondtam az orvosnak is nem válaszolt rá semmit.Gyógyszert nem kaptam, azt mondta a kardiológus, hogy majd a háziorvos "ír valamit".De ezt nem szakorvosnak kéne?Egyébként ezek alapján az eredmények alapján nem kellenének kivizsgálások?Elég az ultrahang?Lehet, hogy túl misztifikálom, de éjjel a pulzusom szinte minden órában 54, 55 és 100 között mozgott.Nem veszélyes az ilyen alacsony pulzus?Valamint ha szedek bétablokkolót, az nem fogja esetleg éjjel annyira levinni a pulzusumat, amiből baj lehet?Doktor Úrnak mi a véleménye mi lehet a gond?Eléggé el vagyok keseredve, mert a kardiológián annyit mondott a doktornő, hogy ne igyak annyi koffein tartalmú italt.A vicces csak az , hogy utálom a kávét soha nem iszom, fekete teát kb. kéthetente, energiaitalt egyszer ittam életemben.Ezenkívül ajánlotta a sportot, de már annyira rosszul vagyok, hogy ha leviszem a kutyámat egy 10 perces sétára, meg akarok fulladni, szúr a mellkasom, ráadásul egyre rosszabb.Azelőtt sportoltam, ezért nem is igazán értem, hogy miért az edzetlenségre fogják az egészet.Kicsit úgy érzem, hogy nem vesznek komolyan.Tényleg nincs baj? Előre is nagyon köszönöm a válaszát! A legnagyobb tisztelettel: Molnár Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves Anna ! Én úgy gondolom a leírtak és a lelet alapján, hogy az Uh lelettel vissza kellene menni a kardiológushoz. El kellene mondani azt amit a kutya sétáltatás kapcsán érez. Az fontos, főleg, ha negativ lesz a szívuh lelet / vagyis, ha nincs rajta kóros akkor is ha van rajta kóros akkor azért/ . Valószínű egyéb vizsgálat is kell /ergometria/ ami alapján meg lehet határozni a gyógyszeres kezelés szükségességét. Bizony a gyógyszeres kezelést nekünk kardiológusoknak kell meghatározni, javasolni. Ha a dolgok rosszra fordulnak vagy a megoldás hiányos máshoz kell fordulni. Az életben is ha valaki kontár, mást keresünk. Ez nem hiba és nem bűn.
2014.
04.
07.
Cili kérdése:

Tisztelt Dr Úr, 52 éves vagyok és kb. 15-20 évvel ezelőtt jelentkeztek nálam szorongás/ pánikbetegség hatására extrasystole-k. Akkor a kardiológus mindent rendben talált, megnyugtatott, hogy nem szervi eredetű oka van, ne aggódjak. Azóta is együtt élek vele, néha hosszabb időre is eltűnik, néha gyakrabban tapasztalom, ha fáradt, kimerült vagyok, de megfigyeltem, hogy akár egy rossz gondolat - ami átfut a fejemben- is kiválthatja. Ma egy kolléganőm odajött hozzám valamiért nagyon ingerült volt és elmesélte, hogy mi történt vele, elég gyorsan beszélt, hadonászott is ami aztán engem is felzaklatott. 1,5-2 perces sorozat (ES) lett belőle, nagyon megijedtem. Gyorsan lezártam a beszélgetést, elmentem egy csöndes helyre, mélyeket lélegeztem, így végre elmúlt. Azt szeretném megkérdezni a Dr Úrtól, hogy miért volt ezúttal ez egy hosszú sorozat? Ez egy másik fajta? Befolyásolja-e a szívem állapotát, hogy ennyi éve jelen van? Javasol-e egy ismételt átfogó vizsgálatot? Köszönöm válaszát! Tisztelettel. Cili
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves Cili ! Az extra sorozat bárkinél előfordulhat. Önmagában nem jelent semmit, hiszen az extrák stresszre, érzelmi hullámzára, extrém fizikai - szellemi tevékenységekre, kávéra - teára, dohányzásra, alkoholra felszapododhatnak. Viszont 52 éves ember legalább 2-3 évente vizsgáltassa, ellenőriztesse le magát orvosával. / labor, mrtg, EKG /
2014.
04.
06.
Ungváryné Éva kérdése:

T. Dr. Úr! Az utóbbi időben nagyon fáradékony vagyok, nem vagyok fitt. 50 éves nő létemre, szokatlan ez a hirtelen jött változás. Nem tudok róla, hogy beteg lennék, nem vagyok olyan mint voltam pár hónappal ezelőtt. gyógyszert nem szedek, a vérnyomásom inkább alacsony. 2-3 évente van laborvizsgálat, még soha nem volt semmi baj vele, pedig rengeteg vizsgálat volt rajta. Néhány napja időszakonként, főleg amikor csinálok valami nehezet, az alsó állkapcsom és a hátam fáj valahol a lapocka környékén, de utóbbiról nem tudnám megmutatni, hogy pontosan hol és el is múlik magától. Rossz fogam nincs, fogorvosnál voltam ugyanis. Ma az unokám azzal jött, mami infarktusod lesz azt írják a fészen, mert Te nő vagy és a nőknék ez másképp jön, mint nálunk férfiaknál. Mondta ezt nekem a 11 éves unokám! Még százalékokat is mondott, hogy a nők azért halnak meg többen, mert másfajta tünetek miatt sokszor nem hívnak mentőt, meg nem mennek időben orvoshoz. Én nem is tudom. Nem tudom mit gondoljak, mennyire megbízható ez információ. Kérem, nyugtasson meg, hogy ez egy butaság, és ez csak a tavaszi fáradtság meg a női bajok elmaradásának számlájára írható. Mit tanácsol? Most is fáj az állkapcsom, pedig csak a slaggal locsoltam a kertben. Nagyon szépen köszönöm a válaszát és félve várom! Tisztelettel: Ungvári Csabáné, Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves Kérdező ! Egyáltalán nem butaság amit kis, leendő kollégám mondott Önnek ! Szó szerint úgy van. Kérem haladéktalanul forduljon kardiológushoz ! A kis kollegát puszilom, okos, talpraesett gyerek !
2014.
04.
06.
info kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék azzal kapcsolatban, hogy a milgamma drazsét szedheti-e olyan beteg, aki egyébként cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszert szed, mivel a betegtájékoztatóban szerepel olyan információ, hogy a két szer együttesen nem alkalmazható. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves Kérdező. Nem tudok olyan interakcióról, ami miatt ne lehetne Millgammát és cukorgyógyszert együtt adni.
2014.
04.
06.
szem vérzés kérdése:

Kedves Dr.Úr! Édesanyámnak annak ellenére,hogy beállították a vérnyomásást,és rendszeresen jár ellenőrzésre,időnként(havonta 1*2*) nagyon ingadozik. 160/100-70/50. A pulzusa az elmúlt héten 100-120 volt,és pár napja a bal szeme erősen bevérzett.(egész bordó a vérzés). Mi lehet ennek az oka ,mert nagyon aggódom érte? A körzeti orvosnál voltunk,ő írt egy gyógyszert a több tucat mellé,ami csökkenti a pulzusát.Sokszor így is nagyon alacsony a vérnyomása és félünk,ha ez még lejjebb viszi baj lesz. Viszont a szeme nagyon csúnya,és aggasztó. Mitől lehet ez és mit tegyünK? Válaszát is előre köszönöm Üdvözlettel: Ildikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves Ildikó. A szem bevérzése szemészeti probléma. Lehet a háttérben más belszervi betegség is és lehet banális ok. Első lépcsőben célszerű szemészhez fordulni és annak megfelelően cselekedni. A vérnyomást beállitani célszerű kardiológussal, ha erősen ingadozik, sz valóban nem jó.
2014.
04.
05.
koleszterin kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerédi Péter! Én egy 25 éves, átlagos testalkatú nő vagyok. Nem régen estem át egy nagyobb kivizsgáláson, gyakori kb. 2 éve tartó hasfájás, hányinger, hasmenés miatt. Labor, hasi UH aztán tükrözés, de nem találtak nagy bajt, csak a gyomorsavam több és IBS-nek tudható be az állapotom. Visszamentem a belgyógyászhoz, megmutattam neki mégegyszer a laboromat, mert észrevettem pár eltérést. Pár érték alacsonyabb a normálistól: MCH 27 pg, MPV 7 fL, lymph 24,3 %, amikre azt mondta az orvos, hogy nem gond, de a HDL szintem 0,79 mmol/l, ezenkívül az LDL szintem 2,04 mmol/l, az összkoleszterinszintem 3,3 mmol/l. Ezenkívül érdekes adat számomra, hogy a reticulocyta 19,40 ezrelék, illetve a retikulocytaszám absz. 99,5 G/l, ami már a felső határt súrolja. Az orvos azt mondta a HDL-re hogy hajlam kérdése, mozgással, táplálkozással lehet javítani rajta, de továbbra is aggaszt kissé. Egyébként az orvos szerint alapjában véve rendben van a laborom. Kérdésem tehát, hogy kell-e aggódnom a HDL szint ilyen alacsony értéke miatt, lehet-e később ennek súlyos következménye. Illetve mit tehetnék konkrétan a növelése érdekében? A másik dolog pedig, hogy a HDL alacsony szintje okozhat-e mindennapos érezhető panaszokat, mivel nap mint nap előfordul, hogy gyengének érzem magam, megémelygek, szédülök néha, szóval érzem hogy vmi nincs rendben. Pedig eddig minden orvos megnyugtatott hogy nincs semmi bajom. Azt még hozzá kell tennem, hogy elég stresszes vagyok, és nem is mozgok eleget, a táplálkozásra még oda is figyelek. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Kedves Kérdező. Az utolsó soraiban megadta a választ önmagának. Ha idő előtt "elhasználodik " a szervezete a rossz, egészségtelen életvitel miatt jöhet a betegség. Ismétlem jöhet ! Most nincs betegsége. Kimerûlt és " rosszul karbantartott " a szervezete. Ne a laborjait nézze, mert nem azokban van a baj ! Gyerünk, rajta, változtatni kell azon, amit ön sem tart helyesnek!
2014.
04.
05.
p attila kérdése:

tisztelettem. szeretnemmegkerdezni,hogy,hogy letezik az ,hogy egy 35 eves fiatal ember aki sportol es viszonylag valoban egessegesen el hogy letezik,hogy szivinfarktust kap? ez veletlen vagy valoban egy 35 eves embernek mar valoban fenyegeti ez a betegseg? valaszat koszonom. attila.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
05.
Nem fenyegeti ez a veszêly a 35 éves sportoló embereket. De ez nem jelenti azt, hogy nem fordulhat elő. Ez két különböző dolog !
2014.
04.
04.
Futás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 30 éves,nem dohányzó nő vagyok. A gyakori stresszelés és szorongás oldása érdekében elkezdtem futni. Eddig semmilyen sportot nem űztem,irodai ülő munkát végzek. A futás alkalmával kb. 20 perc elteltével mellkasi fájdalom és a bal kar fájdalma jelentkezett. Nem fulladtam ki,tovább tudtam futni,csak kicsit megijesztett a dolog. Kb. 15 perccel a futás után elmúlt. Azt szeretném kérdezni,hogy ez lehet az edzettlenség jele,vagy szívbetegségről lehet szó? Decemberben voltam EKG vizsgálaton,ahol mindent rendben találtak,a múlthéten pedig szív uh-on,ahol szintén nem találtak semmi komolyabb eltérést,a vérnyomásom is rendben van,csak a pulzusom szaporább,éppen ezért is kezdtem el a sportolást. Volt alkalom, mikor 6 km-t sétáltam, vagy kerékpároztam,akkor semmilyen probléma nem volt. Kérem segítsen tanácsával,hogy mit kellene tennem annak érdekében,hogy biztonsággal sportolhassak. Előre is köszönöm a segítségét! Köszönettel: Tünde
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
04.
Kedves Tünde. Tudja egy terheléses ekg mindenképpen szükséges lenne. Ha az is negativ, akkor meg lehet nyugodni. A terhelés, sportolás fokozatosan legyen elkezdve, mert bizony okozhat panaszt a nagy és szokatlan terhelés.
2014.
04.
04.
vérnyomás kérdése:

Vérnyomás csökkentésre kalcium csatorna blokkolót szedek, de gyakran van tőle kellemetlen szívdobogás érzetem, palpitációm. Szeretnék kisebb adagot bevenni! De ezek filmtabletták, és nem jó felezni, mert akkor nagyon gyorsan oldódnak és akkor még kellemetlenebbnek érzem a palpitációt. Mi a legkisebb dózis filmtablettában? Most lercatont szedek, amiből 10 mg a legkisebb. Van 2,5 mg-os Ca csat csökkentő kiszerelés is? Köszönet a segítségért.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
04.
A Plendilből van 2,5 mg-s .
2014.
04.
03.
Enikő kérdése:

Kedves Dr úr! Lehet hogy elírodott az eredmény,mert az Intracardiális trombus,kóros pericardiális folyadék 8/0.egy mondathoz tartozik De alól a Vélemény-él írja hogy Hypert.CAD-ra halmozott rizikófaktorok Hátul sec jellegű pericard folyadék korábbi virusinfectioval összefüggésbe hozható. Ez a vélemény gondolom nem hibás ezzel a pericard folyadék 8/0 -al mit kell csinálni nagyon aggódom miatta köszönöm szépen Enikő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
03.
Semmit sem kell csinálni. Szívburok gyulladás gyakran kisérhet mindenféle virus betegséget, tüdőgyulladást . Magától gyógyul illetve egy kis maradvány később maradhat. Ezzel nincs teendő.
2014.
04.
03.
Enikő kérdése:

Kedves Dr úr! az intr trombus,kóros per. folyadék egy mondat,lehet hogy az elejét nem választotta le és elírodott De a kóros pericardiális folyadék 8/0 és alól a Véleménynél írja hogy Hypertonia CAD-ra halmozott rizikó faktorok. Hátul sec jellegű pericard folyadék korábbi virusinfectióval összefüggésbe hozható. ezt a "véleményt" gondolom nem írták el,mit kell vele csinálni? köszönöm szépen Enikő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
03.
Ezt biztosan nem irták el, ezért tartom valószínűnek, hogy az intracard. thrombust elírták.
2014.
04.
03.
Enikő kérdése:

Kedves Dr úr! azt írja hátul sec jellegű pericard folyadék korábbi virusinfectióval összefüggésbe hozható Intracardialis trombus,kóros pericardialis folyadék 8/0 ezt szeretném megkérdezni mit jelent? mit kell csinálni,nagyon aggódom az elöző echo-n ilyen nem volt,ha összefüggésbe is hozható valamivel,attól marad így?nem kell valamit csinálni hogy helyre jöjjön? köszönöm szépen Enikő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
03.
Kedves Enikő ! A bal kamrai thrombus komoly dolog, azonnali kh-i felvételt igényel. Tisztázni kell mitől van, mit kell vele csinálni és azonnali vérhigitó kezelés is kell. Ezért csak arra tudok gondolni, hogy lemaradt a mondat végéről a nincs. / intracardialis thrombus, kóros pericardiálisfolyadék NINCS / . Ezért kérem, hogy menjen vissza és módosítsák a leletet, vagy hathrombusa van, akkor haladéktalanul fel kell vennia kardiológíára .
2014.
04.
03.
Enikő kérdése:

Kedves Dr Úr! Az echo eredményem JK 24 Septum 5/8, EF 64,AO gyök 24 ,BK.Dd:46 E/A1.1 AOSep20 BK.Ds30 EDT:110 BP25 Hátsó fal 5/11 Ao-Vmax:1.2 E-IVs jobb pitvar 27x28 Bal pitvar hossza:32 Aorta ascendens(külső átmérő)24norm Artéria pulm norm Normál tág üregrendszer,normál falmozgás,vaskosabb falú bal kamra Jó systoles és diastoles bal kamrafunkció normál jobb szívfél billentyükön kóros eltérés nincs Intracardialis trombus,kóros pericardialis folyadék 8/0 Hátul sec jellegű pericardfolyadék RR 162/104 p68 az lenne a kérdésem hogy mit jelent az intr tromb,kóros pericardialis folyadék?,mit kell csináljak ?semmit nem mondtak csak hogy vérny csökk.szedjek.aggódom a tavaly ilyen nem volt az echo-n, esetleg milyen RR csökkentőt szedjek? eddig még nem szedtem nagyon szépen köszönöm válaszát Tisztelettel Enikő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
03.
Valoszínű ez gépelési hiba. Kimaradhatott a nincs szó ! Kérem menjen vissza a vizsgálóhoz, mert ez igy értelmetlen.
2014.
04.
02.
Erika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mindig alacsony 90/70 es vérnyomásom volt, tavaly egy családi krízis hatására felment 160/95 re. Akkor kardiológus kivizsgált, de nem talált semmit, így nem is szedtem a halolajon, foghagymakapszulán kívül semmit. Visszaállt a vérnyomásom 120/80-ra. Most ismét magas lett, a háziorvos Vidotint írt fel 2-szer felet. 44 éves vagyok, nagyon nem szeretnék még állandó gyógyszert szedni A gyógyszer hatására 105/65 vérnyomást is mértem, így most jelenleg csak reggel veszek be egy felet. A vérnyomásom 138/85 körüli, néha 140/91 . Van esély, s ha igen, hogyan, hogy végleg abbahagyjam a gyógyszert vagy most már egész életemben szednem kell? Egyáltalán nem teszek rosszat, ha próbálom elhagyni? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
03.
Kedves Erika ! Azt hiszem, a győgyszerre egyenlőre szüksége lesz. Az tanácsolom sürgőssen kezdjen el változtatni az életvitelen, hagyja ki a rossz szokásokat, felesleges stresszt, dohányzást, nagymennyiségű kávé fogyasztást. Figyeljen alakjára, testsulyára, sportoljon, legyen a napjának eleje, közepe, vége. Aztán, ha emellett csökken, vagy nem emelkedik a vérnyomás, akkor meg lehet probálni a gyógyszer elhagyását. Előre jelzem, nagyon ritkán szokott sikerülni ! Ezért ellenőrizze ekkor a vérnyomását ! Ha 140/90 hgmm feletti értékek jelentkeznek vissza kell térni az alkalmazásra !
2014.
04.
01.
Andrea kérdése:

Kedves Doktor úr! Nem az Ön által leírtak bizonytalanítottak el, hanem a saját tapasztalataim. 25 éves koromig megfázásos betegségen kívül nem igazán volt bajom. Tavaly előtt csak fáradt voltam és hullott a hajam, mire kiderült életem végéig elkísérő betegségem van. Tavaly mandulaműtétem volt, ami aligha volt rutinosnak mondható a vérnyomásom játékának és az ezért kapott égetéseknek köszönhetően, majd a jelentős hegesedés miatt. Kevés a jó tapasztalat orvoshoz fordulás terén. Most talán tudatosabb vagyok, rákészülök a legrosszabbra és innen már nem igen lehet nagyot puffanni (ez az én védekező mechanizmusom) hangsúlyozom nem az Ön válasza keltett bennem aggodalmat. A kivizsgálás indokoltságával kapcsolatban voltak kételyeim, mivel a háziorvos asszisztense csak kacagott rajtam, amiből úgy tűnt vélhetően minden második ember napi szinten mutat ilyen panaszokat akár 27 évesen is, ez általános. Ezért is gondoltam, hogy szakember véleményét kikérem, nem a diagnózis felállítás céljából, csak hogy kell-e ilyen jellegű problémával foglalkozni, mert sajnos az asszisztencia kedves humora volt az, ami végül is elbizonytalanított. Megtisztelő figyelmét ez úton köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
02.
Kedves Andrea ! Sajnálom ami Őnnel történt! Bizony helytelen dolog azon mosolyogni, azt lenézni aki szorong valamitől és az sem helyes, hogy nem tudván az előzményekről kritikátlan megjegyzést tenni ! Ezeket, ha vannak, meg kell tartani az embernek magában. Elhiszem és megértem aggodalmát. Kérem, ne törödjön most ezzel, mert új nap, új tapasztalat, új remények ! A rossz tapasztalat elronthat egy későbbi jó kapcsolatot ! Kérem gondoljon arra, hogy vagy megtalálják a panaszok okát és segítenek. Elő a pozitiv gondolkodást !
2014.
03.
31.
Andrea kérdése:

Kedves Doktor úr! Köszönöm gyors válaszát. Ugyanakkor el kell mondjam nem lettem nyugodtabb, bár válasza csak erősíti, hogy nem szabad elbagatelizálni ezeket a tüneteket és ki kell vizsgáltatnom magam. Elriaszt a gondolat, hogy valamit találnak. Gyorsan élem az életem, ezt szeretném megőrizni.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
04.
01.
Kedves Andrea . Nem akartam elbizonytalanítani. Arról van szó, hogy elmondani csak azt tudom én mit tennék. Nincs nálam a bölcsek köve, ezért vizsgálatok nélkül nem tudom kizárni a bajt. A kivizsgálás viszont nem az jelenti, hogy baj van. Az azt jelenti, hogy nincs bizonyiték sem ellene, sem mellette. Ezért kell vizsgálni.
2014.
03.
30.
Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Röviden leírva kb. másfél hónapja jelentkezett hosszú idő (1 éve) után ismételten benyilaló, majd lüktető mellkasi fájdalom, ami ijesztő benne, hogy nagyon mélyen érzem a mellkasom baloldalában. Semmiből jön, előjel nincs, majd 4-5 megakasztó, fájdalmas lüktetés után elmúlik. Olyan, mintha a szívverés tempójában jönne a lüktetés. Attól kezdve lényegesen fáradtabbá váltam, fizikai terhelhetőség kerékpáron 5-6 pedáltekerésben kimerült. Napszakhoz nem köthető, hol napközben, hol este tv nézés közben jelentkezik a fájdalom. Alapjában véve vérnyomásom 100/55 körüli átlagértékre volt eddig tehető 50-es pulzussal. Jelenleg vérnyomásom instabillá vált. Egy egyszerű tevékenység, mint a reggeli öltözés, fésülködés is könnyen kibillenti és mutat 160-as vérnyomást. Változó, hogy mely értéke billen ki, hol a systolés (leggyakrabban), hol a dyastolés, pulzusom a 48-97 között váltakozik. Az utóbbi két hétben tapasztaltam, hogy alább kezd hagyni a benyilalás, erre szinte rögvest jelentkezett a légszomj, a lihegés és egy elég kellemetlen jelenség, szem lecsukáskor berreg a fülem, van, hogy szememtől függetlenül is jelentkezik ez a jellegű probléma. Időnként fejfájásom, hányingerem van, a körmöm lényegesen meggyengült rövid időn belül, székrekedés mindennapos. Pajzsmirigy alulműködésem van, mintegy másfél éve került kivizsgálásra, akkori TSH értékem: 77,1 volt. Hormonpótlás folyamatos. Jelenleg TSH értékem: 0,5. Euthyrox fenntartó adagom 100 mg/nap. Enyhe vashiányom van. Miután háziorvosom nem tudott mit kezdeni a tüneteimmel, melyet már korábban is említettem adott beutalót kardiológiára. Előjegyzés kéréskor elmondtam tüneteim, gondolva hogy megtudják mondani kell-e ezzel foglalkoznom vagy semmiségről van szó: csak a mellkasi fájdalmam írtam le telefonon keresztül, szív UH-ra írtak be. Kérdés, van okom aggodalomra, a vizsgálat ugyanis még két hét múlva lesz, nem szeretném fölöslegesen idegesíteni magam. Esetleg hormonváltozás állhat a háttérben? 27 éves nő vagyok. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Kérdező! A panaszait ki kell vizsgálni. Helyesnek tartom a szívuh-t, de szerintem mást is fognak kérni. Általában mindig csak a vizsgálatok után látunk tisztán. Kellenek a vizsgálatok !
2014.
03.
30.
Pjan kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ablációs beavatkozás után, azt értem, hogy vérrögképződés megelőzésére Xarelto 20 mg-s gyógyszert kell szednem. Miért kell mellé gyomorsav csökkentő(Pantoprazol Sandoz 40 mg) és szívműködést szabályzó(Rytmonorm 150 mg) tablettákat szednem?Az lehet az oka, hogy 4-ből csak 3 helyen tudtak izolálni, mert nem fértek hozzá negyedikhez. Előre is köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Kérdező! A Pantoprazolt azért kapja, mert a Xarelto verzékenységet okoz /ezért adjuk/ és egy esetleges gyomorvérzés megelőzése végett kapja. A Rythmonormot pedig áztmenetelig, a beavatkozás hegeinek kialakulásaig kell kapnia. A gyógyulási fázis újabb ritmuszavarok kialakulásához vezethet. Ennek elkerülése végett kapja a szert.
2014.
03.
28.
Hideg, fájó lábak kérdése:

Kedves Doktor Úr! 55 éves nő vagyok, és mostanában, ha sokat ülök, akkor tompa nyomást, feszítést érzek a bokám fölött, a sípcsontom vonalában, a combomban és a térdhajlatomban. Ezek néha szurkáló érzésekbe mennek át, és ha kicsit megmasszírozom a combomat, bár jólesik, de elég érzékeny. Már a negyedik tél végén járok úgy, hogy a lábamon a nagyujjak vége bepirosodik, néha lilás színe lesz, és a körmökön is barnás, véraláfutásszerű elszíneződés mutatkozik, legutóbb gombás is lett, ami nem akar elmúlni, valamint némelyik ujjamon a köröm növekedése folyamán keresztben lett egy hullám. A lábfejem vége mindig hideg – esténként ezért hosszabban szoktam meleg vízbe áztatni. Éjszaka, amikor oldalt fekszem, felébredek, hogy fáj a combom, és reggel is úgy ébredek, hogy már érzem őket. Ha járkálok, nem fáj, de állni nem jó. Segítene, hogy mi lehet a gond? Háziorvosom angiológiára és neurológiára írt beutalót, de augusztusra és szeptemberre kaptam időpontokat. Más utakon is érdemes elindulni? Köszönöm a válaszát. B. Kata
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Kata ! Én is ide küldeném. Ha az ember magánuton indul hamarább végez, előbb gyógyul. Viszont nincs életveszélyben, lehet várni is.
2014.
03.
28.
Speedfitness kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mitralis prolapsusom van mindkét vitorlánál, I. fokú MI. Azt szeretném kérdezni, hogy ennél a betegségnél nem káros-e a speedfitness. Válaszát köszönettel várom: Ildikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Kérdező . Elvben nem káros ! Melegítsen be, ne hirtelen terhelje magát, akkor biztos semmi baj nem lesz !
2014.
03.
28.
migrén? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Én egy 23 éves férfi vagyok. A panaszaim tegnap este kezdődtek. Lehajoltam, felálltam, majd nyilaló fájdalmat éreztem a homlokomban. Ez még nem volt gyanús, mert ilyen már előfordult, de a fájdalom órákig nem múlt el (2óráig fájt), és szépen lassan a fájdalom a homlokom jobb oldalára koncentrálódott, lüktető, sajgó fájdalmat éreztem. Ez után kb egy óra tünetmentesség jött. Ezt követően arra lettem figyelmes, hogy olyan volt, mintha belevilágítanának a bal szemembe (mintha belenéztem volna egy erős lámpába és a fényét még mindig láttam volna), majd ez után ugyan ebben a szememben egy foltban vibrálást éreztem (ránéztem a falra és egy félkörív alakban vibrált a „kép”). Ez elmúlt, majd kb 10 percre rá felálltam, és ismét erős lüktető fájdalmat éreztem a homlokom/fejem jobb oldalán, zavart a lámpa fénye is. Ez a fájdalom pedig már nem múlt el míg el nem aludtam. Reggelre elmúlt az állandó fejfájás, bár még ha lehajolok, vagy hirtelen mozdítom a fejem, akkor ugyan ott mint tegnap, belehasít tompán a fájdalom. Meg tudná mondani, hogy ezek a tünetek mire utalnak, illetve mikor érdemes felkeresni ezzel orvost? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Csaba
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Csaba ! Ez tipusos migraines roham lehetett ! Forduljon neurológushoz és szemészhet is. Utobbira azért van szükség, mert a glaucoma /zöldhályog/ esetén is lehetnek ilyen tünetek. Ha ismétlödik valószínű kap gyógyszert rá.
2014.
03.
27.
turp kérdése:

Kedves doktor úr! 79 éves férjemnek jövőhéten lesz turp műtéte (prosztatameggnagyobbodás miatt). Nem lesz altatás csak gerincérzéstelenités. Azt mondják ez egy rutinműtét,ami kb 3 nap kórházat igényel, de én nagyon izgulok! Ön szerint is rutinműtét vagy számolni kell komoly szövődményekkel is?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Kérdező ! A műtét teljes neve Trans-Urethralis Resectio /TUR/ . A prostatát a húgycsőn felvezetett ezközzel veszik ki. Minimális műtéti terhelés, nem lesz semmi baj.
2014.
03.
26.
A syncumart vérvétel előtt vegyem be vagy vérvétel után kérdése:

Tisztelt Doktor Úr Az utóbbi időben a Syncumart nem vettem be a vérvétel előtt és igen rossz lett az INR eredményem. Most kell mennem vérvételre (pénteken, vagy hétfőn) vegyem be előtte a syncumart vagy sem? üdvözlettel Szabó zsuzsanna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Syncumart csak a vérvétel eredményének ismeretében vegyünk be ! Előtte ne !
2014.
03.
26.
Furcsa érzés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A következő problémával fordulok Önhöz. 22 éves lány vagyok, rendszeresen sportolok (konditerem, futás), elég jó a kondícióm. Néha extra szívütéseket érzek nyugalmi állapotban és ritkán sportolás közben is. Amennyire utánaolvastam a dolognak, ez nagy eséllyel ártalmatlan jelenség. Az utóbbi pár hónapban sajnos volt egy pánikos, szorongós időszakom, de úgy érzem, hogy ebből nagyjából kilábaltam. Voltam EKG-n és laborvizsgálaton is, de nem mutatott semmi problémát, csak egy nagyon enyhe pajzsmirigy alulműködést, az orvosom azt mondta, hogy ne stresszeljek, nincsen semmi baja a szívemnek. Viszont néha esténként késő esti órákban rám tör egy furcsa szívtájéki érzés. Nem fáj, nem szorít, csak olyan furcsa, kellemetlen érzés. Mióta kevesebbet szorongok nem volt ilyen problémám, de tegnap este ismét előjött. Ahogy kitapintottam a pulzusomat, arra lettem figyelmes, hogy furcsán ver, néhányat normálisan, majd egy kis szünet és egy nagyobb dobbanás, majd ez többször megismétlődött. A pulzusom nem volt szaporább az átlagosnál, csak a szabálytalanság volt nyugtalanító. Ez a jelenség együtt járt a mellkasi fura érzéssel. Ez nyugalmi állapotban, fekve jelentkezett. Néha elmúlt, néha visszajött az érzés, reggelre pedig elmúlt teljesen. Régebben főleg futás után esti órákban tapasztaltam ezt, de tegnap nem futottam. Érdemes emiatt aggódnom, vagy lehetséges, hogy csak a stressz okoz ilyen tüneteket? Előre is köszönöm szépen a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves 22 éves lány! Amit érez az azextrasystole. Soron kivüli elektromos tevékenysége a szívnek. Normálisdolog, mert igy vagyunk tervezve. Haaz ember szorong és fél, stresszes, sok kávét-teát-colát iszik, szereti kókusz likört vagy dohányos, ezek az extrák halmozódnak. Ekkor sincs baj, csak tudni kell, hogy mitől érez több extrát.magának is azt mondom, sportolja , éljen egészségesen, csajosan, vagányan ! Ez megoldja!
2014.
03.
26.
Szorongok a rosszullétek miatt kérdése:

Kedves Doktor Úr! 21 éves lány vagyok olyan problémáim vannak, hogy néha nagyot bedobban a szivem ,torok szorítás nyomás érzésem van mintha összeszűkülne a torkom és be lenne dagadva a nyakam néha hányingerem van, szapora szivverésem, a tenyerem gyakran izzad, légszomjam is szokott lenni volt egy-két olyan eset amikor max 20 perces rosszulléteim voltak ilyenkor szapora a pulzusom lever a viz a torkom összeszűkül nehezen kapok levegőt.Vannak olyan tünetek is amik egy-két napig tartanak.Amikor alszom akkor semmi bajom. Voltam kivizsgálásokon teljes vérkép, ekg, szív ultrahang, nyaki ultrahang minden eredményem jó volt. a pajzsmirigyem kicsit megvan duzzadva de más eltérés nem látható és a tsh értékem is jó volt. Elküldtek pszichiáterhez aki azt mondta, hogy pánikbeteg vagyok és kaptam rá gyogyszert 2 hónapja szedem de a szapora szívverés bedobbanás, torokszorítás érzés meg van még. Lehet, hogy más bajom van? mindig azt hiszem, hogy nagyon beteg vagyok a folyamatos rosszullétek miatt.Ön is úgy látja ez pánik betegség? Köszönöm válaszát! Roxána
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Roxi! Ha az említett vizsgálatok negativok, biztos nem lehet más baja, csak a pánik ! Tessék többet mozogni, kevesebb kávét, kolát, alkoholt, teát fogyasztani. Nem dohányozni. Kicsit bátrabban, csajosan - vagányosan élni. Ez, meg a gyógyszerek segíteni fognak, de ne várjon mindent a gyógyszertől.
2014.
03.
25.
emelkedett töltőnyomás kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Nemrég kértem tanácsot Öntől,mert kezelőorvosom emelkedett töltőnyomást állapított meg,de sajnos érdembeli kezelést vagy tájékoztatást nem kaptam tőle.Ön javasolta Karlócai Kristóf Tanár Úr megkeresését,akivel én azonnal telefonon beszéltem,és meghallgatva panaszaimat azt javasolta ,mivel kezelőorvosommal ők közeli kollégák úgy gondollja a problémám inkább a kezelőorvosom terepasztala mintsem az Ővé.Vagyis visszapasszolt a kezelőorvosomhoz,akihez ma újra elmentem és azt mondta,hogy a panaszaim hátterében nincs olyan kardiológiai ok ami ezeket a panaszokat okozhatja.Mikor ragaszkodtam ,hozzá,hogy márpedig 400métert nem tudok megtenni,mert kifulladok,nem kapok levegőt,ha tovább erőltetem magam fáj a tüdőm és száraz köhögésem van,de válladék is termelődik.És a szívem is kínlódva működik.Erre ő elrendelt egy spiroergometriát,amit jövőhéten kell megcsinálni.Nagyon félek azonban,hogy nem vizsgálnak ki mégsem kellően,mert pl Karlócai Tanár Úr azt mondta,hogy egy katéteres vizsgálat tudná pontosan kideríteni,mekkora is a pontos nyomás a szívüregekben,de a kezelőorvosom szerint ez felesleges.Nagyon el vagyok keseredve kedves Dr-úr. Úgy érzem bezárult a kör,nem vizsgálnak ki rendesen,egyik orvos sem hajlandó azon tovább lépni,hogy a panaszaim valószínűleg pszichés jellegűek.Nagyon szépen kérem a Dr-urat,tanácsoljon valamit,kihez fordulhatnék,ha sem Karlócai Tanár úr sem Temesvári főorvos úr nem tud megnyugtató választ adni.Vagy esetleg a spiroergometria vizsgálat elégséges ,hogy közelebb kerüljek a fulladásom okához?Egy esetleges katéteres festést ki és hol csináltathatna meg nekem? Ön még milyen vizsgálatot végeztetne el?Válaszait előre is nagyon szépen köszönöm és elnézést,ha kicsit zavarosra sikeredett a levelem,de már teljesen kivagyok idegileg.Remélem az előzményeket megtalálja.Köszönettel P Gyné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Kérdező ! A spiroergometria olyan vizsgáló módszer ami mint a tüdőbetegséget, mind a szívbetegséget kimutatja. Ha önnek a szívével, vagy tüdejével gond van a vizsgálat kimutatja. Akkor pedig indikált lesz a kathéterezés. Ne idegeskedjen. Segíteni fognak.
2014.
03.
25.
eva kérdése:

Kedves Doktor Ur. En egy 27 eves lany vagyok es lene par kerdesem voltam sziv vizsgalaton csinaltatam 24 oras megfigyelest is de nem talaltak az okat hogy miert is szur a melkasom , a labbaim erosen egnek viszont a labb fejem egesz nap jeg hideg ha le fekszek egy oran keresztul kell maszirozam hogy fel melegedjenek de masnap minden kezdodik elorol . Es az utolso pedig az a kerdesem lenne a kezeimen nem reg eszre vetem a hogy a koromhaz kezd szinezodni halvan rozsaszin barnas es meg meleje csikok is lettek bele viszont nem minden koromon van elszinezodes viszont a csikok mostmar lassan mindengyikben benne vanak ezek mitol jelenek meg vagy alakulnak ki ?Valaszat elore is koszonom!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
30.
Kedves Êva ! A láb hidegsége, mellkasi fájdalom, körömeltérések valószínűleg idegi illetve mozgás szervi természetüek / gerincbetegség/. A szívének semmi baja nincs.
2014.
03.
25.
Magas pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz.Kb.két éve jelentkezett az első rosszullétem,hirtelen melegem lett,felszaladt a pulzusom,és a vérnyomásom,mozdulni sem tudtam.Több éve szedek már vérnyomáscsökkentőt,Valsacor 160 mg 2x1.Ez Jászberényben történt,kijött az ügyelet mértek egy 180/100,és 110 pulzust,kaptam gyógyszereket,kicsit jobb lett,majd bevittek a helyi kórházba,kb.fél órát vártam az orvosra hogy vért vegyenek,majd egy könnyed mozdulattal az orvos megírta a jelentést,vérvétel nem volt,és azt mondta hogy el ne képzeljem már hogy 33 évesen nekem infarktusom van.Később is előjöttek ezek a rosszullétek,felkerestem egy pszichiátert aki kedélyállapot javítót irt fel,hivatkozva arra hogy termékmenedzserként dolgozom és ettől a sok stressztől pánikbeteg lettem,Voltam EKG,szívultrahangon,terhelésen,mindent rendben találtak.Kis idő múlva kezdtem jobban lenni,viszont a gyógyszertől merevedési problémáim lettek,és kb,egy fél éve abbahagytam a gyógyszer szedését.Jelenleg megint hasonló panaszokkal küzdök,főleg étkezés után megy fel nagyon a pulzusom,bal hátul a vesém környékén szokott nagyon fájni,hogy oda sugárzik-e ki valami nem tudom vagy csak bebeszélem magamnak.Xanaxot szoktam ilyenkor bevenni,hol egy felet,hol egy egészet(0,5mg),de ez sem mindig hat,kérdésem az lenne hogy Betalocból ilyenkor vehetek-e be és ha igen mennyit,mert negyeddel már próbálkoztam de nem tapasztaltam javulást.Mindezek mellett válófélben vagyok,lefogytam 15 kilót rövid idő alatt,reggelente úgy ébredek mint akinek ki akar ugrani a szivem,van egy fél éve tartó párkapcsolatom amiben nem szeretnék csődöt mondani,de az egyre sűrűbb rosszullétektől merevedési gondjaim is vannak. Tisztelt Doktor Úr,mit tegyek,hogy tudnám ezeket a rosszulléteket megszüntetni? Várom megtisztelő válaszát! Tisztelettel:Sándor Szolnokról
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
30.
Kedves Sándor ! Feltehetően a stressz, a válás okozta körülmények és a félelem pánikba torkollik. Ez lehet a merevedési zavar oka. Egy jó psychiater, megfelelő kezelés kellene. Ha ezek után is ingadozik a vérnyomás, csak akkor adnék vérnyomás csökkentőt.
2014.
03.
25.
ftc kérdése:

Tisztelt Doktorúr 19 éves korba lehet szivinfartust kapni???
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
25.
Minden lehet, de az irodalmi ritkasàg lenne.
2014.
03.
25.
Félelem kérdése:

Kedves Doktor Úr!Segítségét szeretném kérni!Több,mint 1 éve egy terhesség megszakításon kellett átmennem23.hetes terhesen,mert a babánk beteg lett volna.Ezt a magzatvízvétel mutatta ki.Első terhességem volt,mely lombik beavatkozással sikerült.Ez év Februárban elküldtek vérvételre Leiden mutáció ,mthfr szűrésre,mivel szüleimet elég korán elvesztettem szívinfarktusba ill.agyvérzésbe.Eredményem a következő! Hemosztázis Aktivált protein C ráta 2,95 Antitrombin III 90 Protein C aktivitás 106 Protein S aktivitás 83 Faktor V Leiden mutáció vad típus Protrombin 20210A allél vad típus MTHFR C667T polimorfizmus heterozigóta Szeretném megkérdezni az eredményemről Doktor Úr véleményét!Köszönettel:Nagyné Szilvia
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
25.
Kedves Szilvi! Ez azt jelenti, hogy kétféle, enyhe alvadási zavara van. A tovàbbiakat haematológus szakorvossal érdeme megkonzultælni.
2014.
03.
25.
János kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy sikertelen cryoabláció után mennyi idő múlva lehet újra elvégezni a beavatkozást? Másodszor is fagyasztják, vagy ilyenkor már égetik? Köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
25.
Bármikor lehet ismételni a cryablatiot. Általában a második ablatio már meleg hatásyal végzik.
2014.
03.
24.
Turbó diéta kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kérdésem talán banálisnak tűnhet: Kicsit túlsúlyos vagyok, 171 cm, 79 kg. A tegnapi napon elkezdtem inni a Turbó Diéta italport. Csak reggeli és vacsora helyett fogysztoom, a tízórai gyümölcs, sajnos az uzsonna kimaradt. A kérdésem az lenne, hogy én Concort szedek és ettől lehet -e valami bajom. Én úgy gondolom a kettőnek semmi köze egymáshoz, de jobb félni.. Pár évvel ezelőtt volt egy ablatiom, ezért szedem a Concort. Nagyon köszönöm kedvességét előre is, Zsuzsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
25.
Kedves Zsuzsi. A Concor szeděse semilyen diétát nem zavar. Csak egyre figyeljen, ne éhgyomorra vegye be a gyógyszert. Akkor gyorsabban és hirtelen szívodik fel, ami kellemetlen lehet lassubb szivmüködés, szédülés, gyengeség formájában.. Más baja nem lehet!
2014.
03.
24.
Aggodó apa. kérdése:

13 éves kislányommal január óta járjuk a rendelőket. Ezt megelőzően decemberben volt egy agyrázkódása tornai baleset. Január közepétől kezdődtek a problémák. Többször hazaküldték a gyereket az iskolából hogy rosszul van. Neurologiai vizsgálat negatív, kardiológia negatív, vérkép infartusra pajzsmirigyre negatív. EMER vizsgálat május végén, a gyermek álapota viszont egyre rosszabb. Orvosai javaslatára folyamatosan mérjük a vérnyomását, rosszullétek esetében kontról mérést végzünk. 140/81 pulzus 45 97/60 80 166/129 35 1 óra múlva 116/57 81 újabb 2óra 100/54 81 újabb 2óra 92/52 79 104/59 64 ma reggel 185/157 33 így nem mertem elküldeni iskolába. Kérem segítsen.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
25.
Kedves Kérdező. Szerintem a rosszullét és ezek a jelek az agyràzkodás jelei még. Nem is értem miért nem pihentetik többet a gyereket. Másrészt az MRI vizsgálatot sürgőssen el kell végezni. Ezt a neurológusa kérheti. Ha baj van Heim Pál Kh. Gyermekneurológiához forduljanak.
2014.
03.
23.
elnézést a zavarásért kérdése:

Jó estét kívánok! Enyhébb fokú mitrális prolapszussal diagnosztizáltak 9 éve (36 éves vagyok). Erre Concort szedek. 5mg-nak a felét naponta. Most 1 hétig antibiotikum kúrára fogtak pozitív helicobacter miatt. Az egyik antibiotikum amit szednem kell, az Fromilid 500mg klaritromicin filmtabletta. Ennek a betegtájékoztatóján az van, mindenképp kérdezze meg orvosát ha szívproblémája van vagy volt, és ha alacsony a pulzusa. Nekem a Concor szedése miatt alacsony a pulzusom. 50-60 között nyugalmi helyzetben. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint nyugodtan szedhetem-e ezt az antibiotikumot? Válaszát előre is köszönöm doktor úr. További szép estét kívánok! H. Norbert
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
23.
Kedves Norbert. Nyugodtan szedheti. Nem lesz baja.
2014.
03.
23.
Szívkérdés kérdése:

Tisztelt Doktorúr 18 éves vagyok panaszaim megszüntek már nem szúr a vállam meg a nyakam ha levegőt veszek jól kialudtam magam és elmúlt
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
23.
Akkor rendben. Vigyázzon magára.
2014.
03.
22.
Szívkérdés kérdése:

Tisztelt Doktorúr 18 éves vagyok aki már irt 2 szer önnek szivemmel kapcsoltaba 111/62 a vérnyomásom 107 a pulzus szúr a bal vállam meg nyakam ha levegőt veszek csak akkor érzem ez mitől van ???stressz???
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
23.
Kedves Kérdező. Igen lehet stresszes, de lehet más jellegű a panasz. Nem hiszem, hogy komoly baja lenne, de azért ezt jobb lenne vizsgálattal megállapítani. Forduljon a családorvosához hétfőn.
2014.
03.
21.
EKG kérdése:

Tisztelt Doktor Úr Szép estét kívánok,voltam EKG vizsgálaton, de nem teljesen egyértelmű a számomra. Előfordul sokszor hogy erősen ver a szívem,remeg a kezem illetve a bal kezemnél észre vettem, hogy vizesedik. Nagyon hamar kimerülök sétánál,fulladok,ver a szívem,mintha futottam volna.Szúr is néha a szívem.Pánik beteg vagyok és a környezetemben mondják lehet attól van. Az EKG normális lett azt mondták,de megköszönném,ha mégis Ön is értéklené illetve esetleg valami utat adna,hova menjek kivizsgálásra. QRS: 78ms QT=QTcBaz: 378=409 PQ: 112ms P: 88ms RR=PP: 857=850ms P=QRS=T:70=75=35 fok QTD=QTcBD: 26=28ms Azt írták még a papírra hogy az SR meredek tengely állás, PQ 112 ms norm repol. Előre is köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
23.
Kedves Kérdező. Panaszaira magyarázatot nem tudok adni. Ezek további reszletes kivizsgálás lenne a biztos. Az ekg-n szívbetegségre utaló jel nincs. És első megközelítésben én is pánik betegségre gondolnék. A vizsgálatokat / echo, Holter, ergometria/ azonban elvégeztetném.
2014.
03.
21.
Margit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Pacemakerem van (MRI kompatibilis). Kérdésem, hogy árthatok-e magamnak ha elektromos főzőlapot és sütőt használok (kerámialapos, de nem indukciós) ? Válaszát köszönöm. Tisztelettel T.Margit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
21.
Kedves Margit. Használja őket nyugodtan. Nem lesz semmi baja.
2014.
03.
20.
János kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mitől lehet, hogy 1 héttel a fagyasztásos abláció után ma reggel 155/90 volt a vérnyomásom a pulzusom 110 és pár percig össze-vissza vert. Orvosi tanácsra bevettem 1/2 Concort ami után 10-15 perccel helyre állt minden. A zárójelentésem szerint 4-ből csak 3 helyen tudtak izolálni, mert nem fértek hozzá negyedikhez.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
21.
Kedves Kérdező! A kérdésére nem igazán tudok válaszolni ! Lehet, hogy a még a beavatkozást követő átmeneti irritabilitás okozza, de az is lehet, hogy újabb ritmuszavar pálya van kiépülőbe. Két- három hétig várni kell és ha gyakran ismétlődik, tartósan fennáll a panasz, akkor vissza kell menni a kezelőorvoshoz.
2014.
03.
20.
JTSZB és rohamok? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát. Igyekszem én is ebből a szempontból megközelíteni, ámbár nehéz leküzdeni a rossz gondolatokat. Például, hogy pár napja itt-ott szúró érzés jelentkezik a bal oldalamon, hol a lábamban, hol a karomon, hol a nyakamban... remélem, ezeknek semmi köze a képzelgéseimhez. A szükséges lépéseket megtettem a mentális kezeléshez. Még egyszer köszönettel, további sikeres munkát kívánok!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
21.
Kedves Kérdezőm ! Bátran előre ! Meg fogja oldani, mert nincs a háttérben szervi baja !
2014.
03.
20.
ICD+plasztikai sebeszet kérdése:

Kedves doktorur! Egy eleg rendhagyo kerdessel fordulok Onhoz, de nagyon fontos lenne szamomra a valasz. Fallot tetralogias vagyok es 2002 ota ICD-t ultettek be bal oldalra a mellem fole. A kerdesem az lenne, hogy hogyan vallalhatnek be egy plasztikai mutetet, ugyanis a szivmutetek kovetkezteben nem szimetrikusan fejlodott ki a mellem es szeretnem helyreallitatni. Az allapotom jo, inkabb a keszulek oszeferhetetlensege miatt aggodok mas keszulekekkel a mutet soran. Koszonom valaszat!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
21.
Kedves Kérdező! Ezt a plasztikai sebésszel kell megbeszélni. Elvben nincs akadàlya a korrekciónak.
2014.
03.
20.
nincs kérdése:

Tisztelt doktorúr 18 éves vagyok azt szeretném megkérdezni hogy az a baje ha ver a szivem és érzem meg látom hogy ver a mellkasomba vérnyomásérték 114/62/107
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
20.
Kedves Barátom ! Hidd el nincs bajod, nem szervi eredetüek a panaszok.
2014.
03.
20.
nincs kérdése:

Tisztelt Doktorúr 18 éves fiú vagyok nem dohányzom kb 60-65 kg vagyok focizok kerékpározok ,napi egyszer kávézok 1 éve nagyon stresszes vagyok nemtudom magam túl tenni az iskolai dolgaim miatt folyton piszkáltak avval a kérdéssel fordulok önhöz mérem a vérnyomásom és a puluzom multkor 114/64 volt avérnyomásom pulzus meg 106 tegnap is megmértem 111/62 volt a pulzos változó 109 volt aztán már csak 107 hogy ezek jelentenek e komoly bajt meg érzem a szivverésem más problámám nincs meg azt akarom megkérdezni öntöl hogy ezektől az értékektől lehet e kapni infartust vagy ritmuszavarta a válaszát előre is köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
20.
Kedves Fiatal Úr ! Önnek semmi baja sincs. Rossz passzban van, sokminden szakadt a fejére. Nehéz dolgokban kell dönteni. Ez a baja, semmi egyéb. Nem lesz infarctusa !
2014.
03.
19.
JTSZB és rohamok? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Őszintén remélem, tud majd nekem segíteni a kérdésemmel, problémámmal kapcsolatban. 32 éves vagyok, egy másfél éves kislány anyukája. 2005-ben diagnosztizáltak Jobb Tawara szár blokkot nálam, erre évekig Concort szedtem Pananginnal, napi felet az 5mg tablettából. A terhességem és a szoptatás idejére a gyógyszert elhagytam, érdekes módon, a lányom kb. 16 hónapos koráig gyakorlatilag semmilyen panaszom nem volt, sem a várandósság időszakában. Extrasystolék akkor is kimutathatók voltak EKG-n, de panasz nem társult hozzá. Az elmúlt időszakra megszaporodtak a családi problémáink, haláleset is történt, amit a kisgyermek mellett úgy érzem, nem tudok kellőképpen feldolgozni, így „eltettem egy zsebbe”, kimerültnek, fáradtnak érzem magam, mert álmatlanság gyötör – nem csak az utóbbi időszakban, a terhességem előtt is így volt, mivel rengeteget dolgoztam, a várandósság alatt pokoli meleg nyár volt, akkor is nehezen aludtam, az utolsó hetekben pedig megmagyarázhatatlan és csillapíthatatlan viszektéstől szenvedtem, szóval az sem volt igazán pihenős időszak, mert rendszerint éjjel jelentkezett. A lányom pár hónapos kora óta pedig gyakorlatilag hajnali 2-3 óráig képtelen voltam elaludni, és napközben sem tudtam pótolni. (Mindezt azért írom le, mert nem tudom, milyen szerepet játszik a jelenlegi állapotomban). A panaszmentesség egészen idén március elejéig tartott, akkor ügyeletre, majd sürgősségire kerültem heves szívdobogás, fulladás, szorító érzés a mellkas tájékon, zsibbadás voltak a fő tüneteim. Nyugalmi állapotban jött rám a ’roham’, amikor a lányom altattam. Az EKG a szokásos extrasystolékat mutatta ki, csak kicsit többet, vettek vért, vizeletmintát, éjszakára bent fogtak megfigyelésre, reggel elbocsátottak stabil funkciókkal és azzal, hogy újra szedjem a Concort a régi adagolásban, valamint Magne B6-ot napi kétszer. Ilyen rohamom azóta is volt, a második éppen tegnap, és felkerestem a háziorvost, aki csinált EKG-t, majd Betaloc beszedése után, fél órával később újabbat, nem talált a kettő között eltérést, sok volt az extra, és túl nagy a kompenzációs pauza (őt idéztem). Úgy rendelkezett, hogy a Concorból (5 mg) eztán reggel egészet, este felet szedjek, szükség esetén Frontint, és ha újabb rohamom van, azonnal a sürgősségire menjek. Hogy ennek milyen eredménye lesz, még nem tudni, ma kezdtem az emelt adagot szedni. A Frontint jól ismerem, a Concor mellett a kórházban is azt adtak, és az utóbbi időben sajnos csak azzal tudok aludni, időben lefeküdni, bár ettől még nem érzem pihentetőnek az alvást sem. Amikor diagnosztizálták a szár blokkot, betegségtudatom lett, pánikrohamok gyötörtek, amit a mai napig sem tudom, hogyan, de sikerült egyedül legyőznöm, de benne volt az is, hogy szükség volt ehhez pl. munkahelyváltásra is, hogy ne érjen annyi stressz. A jelenlegi helyzetemben nagy változtatást nem tudok végrehajtani, viszont úgy érzem, a rohamaimban szerepet játszanak a visszatérő pánikrohamok is. Bezárva vagyok, egy elszigetelt kis faluban lakok, nincs társaságom, monotonok a mindennapok, ezek mellett, ha kicsit is érzem, hogy bedobog a szívem, már arra gondolok, ha velem történik valami, a kislány egész nap egyedül lesz, amíg az apja haza nem ér. Nagyon szeretnék ezen változtatni, ezért Önnel egy időben pszichiáter szakorvost is felkeresek, Öntől viszont azt szeretném megérdeklődni, esetleg valami speciális diétával, mozgásformával tudok-e tenni valamit, ami megedz, és ettől mentálisan is egészségesebbnek érzem magam? A táplálkozásom normálisnak mondható, bár kevés gyümölcsöt fogyasztunk, sportolni jelenleg nem sportolok semmit, nem is nagyon tudnék, mert a kislányt nem tudom kire bízni, ahhoz pedig még kicsi, hogy együtt menjünk pl. biciklizni, de a hastáncra, lépcsőgépezésre gondoltam, amit itthon meg tudok mellette oldani. Az sem elhanyagolható, és tisztában is vagyok vele, hogy 16 éves korom óta dohányzom, ezt is mihamarabb igyekszem elhagyni. Kérem, írja meg, mi a véleménye, sokat segítene vele. Köszönettel és tisztelettel, szép napot kívánok!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
20.
Kedves Kérdező! Bizony Ön Pánik beteg és ráadásul a hangulata sem a legjobb. Ez valószínű attól lehet, hogy satuba fogva érzi magát! Bizony ez igen gyakori, mikor fiatal, szabad nő egyszer csak ott van egy csomó feladat, kötelesség küszöbén. Kicsit menekülne, kicsit fel akar szabadulni, kicsit a régi szeretne lenni. Én ezt gondolom a kiváltó okoknak, nem szervi baja lehet ! Az "antennáim " ezt jelzik. Az biztos, hogy a mozgás és jobb időbeosztás, a szellemi és érzelmi terhek csökkentése, kicsit nagyobb felszabadultság sokat segítene. Nyilván a psychiater kolléga ad szorongásoldót és hangulatjavítot. Emellett a Bisoprololt nyugodtan lecsökkentheti 2x1/2 tbl-ra. Szerintem semmi baj nincs, egy kicsit megviselte a sok változás és lelki - fizikai teher. Higgye el ez azért jó jel, jó "anyagból " van. Kérjen nyugodtan kicsit több segítséget a családtól és a párjától. Úgy könnyebb lesz.
2014.
03.
17.
zoli kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Én egy 53 éves jó kondíciójú, fizikai munkát végző férfi vagyok. Na nem ez a végzettségem, de ilyen munkát találtam. Soha nem volt komoly betegség az életemben. Kisebb megfázáson kívül nem is emlékszem másra. Az utóbbi 1 évben többször éreztem munka közben, hogy nem rendesen ver a szívem, hanem össze-vissza és ezt bizonytalan mellkasi fájdalommal társult, nehéz volt a légzés is, de mindig csak rövid ideig tartott. Ez havonta legfeljebb 1-2 alkalommal jelentkezett.Az utóbbi napokban munka nélkül is jön a rosszullét, naponta többször is, és tovább is tart, emellett le is izzadok. Kezd ijesztő lenni a dolog, de nem merek autóba ülni, orvos meg a szomszéd faluban van. Van okom megijedni vagy ez korral járó valami? Mi a véleménye? Mi lehet a baj? Komoly? Mit tehetek, hogy leküzdjem? Vagy menjek a másik faluba? Köszönöm szépen a válaszát! Zoltán
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
18.
Kedves Kérdező. Teljes mértékben és haladéktalanul kardiológiai kivizsgálás szükséges. Komoly koszorúér betegség gyanuja merül fel, amit haladéktalanul ki kell zárni. Kérem forduljon azonnnal családorvosához és kérjen sürgősségi beutalást kardiológiai osztályra.
2014.
03.
17.
Vérnyomás. kérdése:

Üdvözlöm Doktor Úr! Magas vérnyomásra szedek egy ideje Bizoprlolt 5mg-ost, reggelente 1 szemet, de nem igazán vitte le.Eleinte lement 135/85-re,de szép lassan egyre magasabb lett és olyan 150/95 körülire állt be.Illetve visszaállt. Most kaptam mellé Valsartan Sandoz 80 mg-osat amit most egy hete szedek napi 1 szemet reggel. Azt szeretném kérdezni,hogy mennyi idő alatt fejti ki a hatását,mert még mindig 150/90-et mértem egy hét elteltével. Előre is köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
18.
Kedves Kérdező ! Szedjen 2x5 mg Bisoprololt és reggel és este, 1/2 - 1/2 tbl Valsartant a 80 mg-s tablettából.
2014.
03.
17.
Maraton kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Amatőr sportoló vagyok, hosszabb távokat futok, most hétvégén éppen maratont szeretnék futni. Az utóbbi pár napban arra lettem figyelmes, hogy nyugalmi helyzetben - fekvés, tévézés, olvasás, stb. - néha egy-egy kimaradó pulzusom van. Van amikor egy-két percen belül több is, aztán hosszú ideig semmi. Edzések közben nem érzek ilyesmit, a terhelést jól bírom. Vérnyomásom az esetek többségében egy picit magasabb a 120/80-nál, de 140/90-nél alacsonyabb. Ősszel voltam egy tüzetesebb kardiológiai vizsgálaton - szív ultrahang, terheléses EKG, 24 órás vérnyomásmérés -, aminek a végén azt mondták, hogy nyugodtan sportolhatok, sőt, felhívták a figyelmemet, ha leállok számíthatok vérnyomás emelkedésre. Kérdésem lenne, hogy Ön szerint jelent-e kockázatot a hétvégén a maraton lefutása. Köszönettel: Zsolt
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
18.
Kedves Kérdező! A halmozottan jelentkező extrasystole extrém terhelés esetén nem jó prognozisu, veszélyessé vállhat. Kellene egy sûrgős kardiológiai vizsgálat / labor, holter és ergometria/, amelyek nélkül nem tanácsos nekivágni egy maratoni távnak, főleg, ha ezek a panaszok új keletűek vagy gyakoribb jelentkezésüek .
2014.
03.
16.
Jani kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Március 13-án volt az ablációm. Három gyógyszert kell szednem 2x1 Pradaxa 150 mg, 2x1 Ryrmonorm 150 mg és 2x1 Pantoprazol Sandoz 40 mg. Meddig kell a műtét után szedni a Pantoprazolt? A Pradaxából még 2 heti adagom van. A helyi kardiológus azt javasolja, hogy a két hét lejárta után térjünk át napi 1 Xarelto 20 mg gyógyszerre a Pradaxa helyett. Szeretném erről megtudni az Ön véleményét! Köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
18.
Kedves Kérdező. A Pradaxát max. egy- két hónapig szedni kell, a kardiológusa megmondja meddig. A szívben keletkezett seb miatt kell adni, hogy azon nehogy vérrög alakuljon ki. Addig, ameddig szedi, addig kell a Pantoprazolt folytatni. Utána azt is el fogják hagyni. A Xarelto ugyan azt tudja, ugyanabba a csoportba tartozik mint a Pradaxa. Semmi értelme nincs váltani.
2014.
03.
16.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Azt szeretném megtudni? hogy a K2 vitamin lassítja-e a érelmeszedést? Segít-e szívritmuszavar és ugráló vérnyomás esetén? ACE-i gátló vérnyomáscsökkentőket és Chinopamilt szedek. Csontritkulásra Ca-Mg Liquid (1200 ca 600 mg mg) D és C vitamint. Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
18.
Kedves kérdező ! K2 vitamint jelenleg kutatják. Biztos adat nincs róla, ezért a mindennapi gyakorlatban még nem használjuk. Ha az eredmények biztosak csak akkor szabad bármit is mondani vele kapcsolatosan.
2014.
03.
16.
Zsuri kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnak sajnos már több stent alkalmazására is szükség volt szívkoszorú érbetegsége miatt. Amikor először alkalmazták, azt az utasítást kaptuk az orvosától, hogy soha ne hagyja abba a plagrel szedését, bárki bármit mond. Jelenleg már máshol kezelik, ott pedig azt az utasítást kapta, hogy mivel már eltelt egy év, felesleges szednie. Öntől szeretnék ez ügyben tanácsot kérni, előre is megköszönve a segítségét! Üdvözlettel Zsuzsa
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Kedves Zsuzsa ! A kettős antiagregació gátlás /aszpirin + Plagrel / egy év után elhagyható. Azonban én mindig a Plagrelt szoktam meghagyni és az aszpirint hagyom el. Fordïtva is lehet. A lényeg, hogy egy véralvadásgátlót folytatni kell ! Vagy az Aszpirint, vagy a Plagrelt.
2014.
03.
15.
dr.Bartus Beáta kérdése:

3 éve kisfiamnál magas lázzal járó garatgyulladás zajlott, melyre nem kapott antibiotikumot. 2 héttel később az egyik bokája begyulladt, az ekkor vett AST 1000 felett volt, és ekkor kapott egy penicillin kúrát. Kardiológushoz elvittem, ahol fizikális vizsgálat és EKG készült, ami negatív volt, és azt közölték, hogy ma már nem létezik olyan betegség, hogy rheumás láz. 1-2 éve furcsa mozgásai kezdődtek a végtagokban, főleg a felsőben, amelyek önkéntelenek, de lehet, hogy az iskolai stressz okozza. Emiatt elvittem szív-UH-ra, ahol jelzett aorta insufficienciát találtak. Az a kérdésem lenne, hogy az évenkénti követés mellett van-e egyéb teendő, nem kell-e folyamatos antibiotikum profilaxis, lehet-e ez a billentyű-hiba egy néma carditis következménye, vagy mi más lehet az oka. Állítólag, ha rheumás eredetű lenne, meg lenne vastagodva a billentyű és szerkezeti eltérések lennének rajta. Válaszát előre is köszönöm! dr. Bartus Beáta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Kedves Bea ! Rheumás láz létező betegség, igenis előfordulhat, igaz sokkal ritkábban, mint korábban. Nem értek ebben egyet a kardiológussal. Bizony azok a bizonyos mozgászavarok is utalhatnak rheumás lázra, főleg, ha ehhez még hozzáveszem az izületi gyulladást és igen magas AST titer / Jones kritériumokban szerepelnek nagy és kis jelek között ! ! ! / Ami a billentyűhibát illeti a rheumás láz vitiumai több év - évtized után okoz billentyűeltérést és akkor is inkább stenozist. Én azt javasolom az elmondottak tükrében konzultáljon egy " rendes" gyerekkardiológussal, vagy gyerekgyógyásszal !
2014.
03.
14.
alacsony pulzus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron szültem, a hozzátáplálás megkezdése után, kb. 1 hónappal ezelőtt elkezdtem naponta futni. Néhány napja érzem, hogy főleg a jobb bokám fáj, kicsit dagad. Régebben, még a terhességeim előtt nyáron nagy melegben, ülőmunka során dagadt ugyanez a lábam, de azóta nem. Mindig alacsony a vérnyomásom, 90-100/60, max 120/70. A pulzusom inkább magasabb szokott lenni, mostanában többször mérek 60-65 körüli értéket. Ilyenkor kicsit szédülök, fáj a fejem, rossz a közérzetem. Lehet-e ezek oka az, hogy rendszeresen mozgok, a futás mellett megkezdődtek a kerti munkák - sokat ástam is mostanában. ( Orvosnál mindig jóval magasabb a pulzusom a normálisnál, ezért terhesség alatt Isoptint szedtem. Akkor voltam szív UH-on, EKG-n, nem mutattak ki mást, mint tachycardiát, ami szerintem a terhességnek és a fehérköpeny effektusnak tudható be, hisz szülés után el is múlt, ) Köszönöm előre is válaszát, Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Kedves Éva ! Eszébe ne jusson abbahagyni a mozgást! Az a világon a legegészségesebb dolog ! A szédüléseit sem a pulzusszáma sem a vérnyomása nem magyarázza. Azok tökéletesen rendben vannak ! Ami a terhesség alatti pulzusszámot illeti az élettani jelenség, minden kismamánál igy történik ! Más oka lehet a szédülésének. Ha nem szünik akkor laborvizsgálat és azoktól függően egyéb vizsgálatok szükségesek. Étkezzen rendesen, figyeljen a vasbevitelre, vitaminokra. Ha ez nem elég akkor kell a vizsgálat !
2014.
03.
14.
Eszter kérdése:

Kedves Dr úr! 44 éve nő vagyok,2 éve az ultrahangon EF 72,normál tág üregrendszer,norm.falvastagság,falm.jó syst és diast bal kamrafunkció,jelzett mitr.insuff Az idén EF 56,norm.tág üregrendszer,norm. falv.jó syst.és diast bal kamrafunkció,1 fokú mitr insuff kissé mészdenz aorta bill,jelzett Ao insuff Évekig az elözőhöz hasonló Echo volt,most változott,még fiatalnak érzem magam ahhoz hogy esetleg romoljon Tritacet írtak ki,amit úgy tapasztaltam hogy jó is volt,de mivel nem szeretném kizárni hogy esetleg gyerekem szülessen ezért,(legelöbb 10 éve a betaloc-ot szedtem,akkor jó volt mert a pulzusom is magas volt) újra kaptam a betaloc zok-ot,sajnos a vérny.s magas maradt,és a pulzust 50-re levitte,akkor a Normodipint kaptam akkor is 170/100 volt,aztán jött a Dopegyt,eröss ritmuszavar,lett ami eddig nem volt.Kedves Dr.úr elsődleges persze hogy jó legyen a vérny.om,nemtudom már mit szedhetek,lemondjak a gyerekről? már lassan abba is beletörődök,zöld hályog-ra a xalatánt használom Tisztelettel Eszter
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Kedves Eszti ! Azt, hogy lemondjon -e egy gyerekről vagy sem igen nehéz és bonyolult kérdés. Az biztos, hogy a vérnyomását be kell állítani megfelelően. Minden gyógyszer, amit a kismamák szednek bizonyos mértékben befolyásolhatják a terhesség kimenetelét, körülményeit, a baba fejlődését. De a magas vérnyomás is kóros egy terhesnél, vagyis kezelni kell. Az, hogy a kismama hány éves színtén rizikót képez, méghozzá annál nagyobb kockázatot jelent, minél közelebb járunk a változó korhoz. Ezeket a kockázatokat kell figyelembe vennie és bizony úgy kell a terhességbe belemenni, hogy a terhességet legkevésbé veszélyeztető vérnyomáscsökkentöt kell szednie ! Kérem ezek figyelembe vételével döntsön és konzultáljon mindenképpen kardiológussal és a nőgyógyászával !
2014.
03.
13.
Mary kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Korábban 2014.januárjában megugrott a vérnyomásom 198/90-re és az ügyeletes orvos segítségével 3X 25mg -os Tensiomint és 2x0.25-ös Frontin vettem be ami után nagy nehezen lement a vérnyomásom 140/72-re. Ez külföldön történt síelni voltunk másnap jöttünk haza. Itthon elmentem a kardiológiára és felírtak egy Normodipin nevű készítményt amit délután kell bevennem ha 150/80-ra megy fel a vérnyomásom és ez is egy 24 órás gyógyszer./mert jellemzően ekkor szokott emelkedni/. És a szokásos esti adagot is be kellene venni ezt viszont én nem értem. Információt szeretnék kérni Öntől a gyógyszereimmel kapcsolatban. Jelenleg reggel 1x4o mg Telmisartan +5 mg-os Nebibetából felet és este ugyanez az adag ezt Ön javasolta korábban. Úgy tűnt ,hogy ez jó lesz így, mert február óta tartósan 130/72 illetve 125/68 -as értékeket mértem és nem kellett használnom ezt a Normodipint. Rendszeresen mérem a vérnyomásomat és kb egy héttel ezelőtt egy egész héten át nagyon alacsony vérnyomás értékeim voltak egész nap és este is amikor az esti adag gyógyszert kellett bevennem akkor 100/62/62 értéket mértem és a többi napokon is hasonlóan alacsonyabbakat,én erre nem mertem bevenni az esti gyógyszereimet. Elmentem a kardiológiára ott azt mondták lehet hogy a 16 kg fogyás miatt a vérnyomásom is csökkent így szedjem a reggeli szokott adagot és este ne vegyek be semmit ha 120/68 alatt van a vérnyomás,és ez a Telmisartan olyan készítmény amit így is lehet szedni. Ezután rá 2 nappal elkezdődött egy fejfájás ami mostanában is tar már kb egy hete és evvel párhuzamosan magasabb értékeim is vannak így újra szedem az esti adagot is,és megint úgy érzem,hogy nem akar beállni a vérnyomásom. A Normodipint pedig ha beveszem 16 órakor ha 150-s a felső érték akkor 24 órás gyógyszer mellé még be kellene venni az esti adag gyógyszert nem fog ez kavarodást okozni ?és ez a Normodipin mit csinál? Az orvos az ambuláns lapra azt írta,hogy nomotoniás ez mit jelent?. Kérem szépen segítsen ezen eligazodni mert most már úgy meg vagyok kavarodva,és nem akarom elrontani de ez a fejfájás is nagyon rossz mert ez egy magasabb vérnyomás értékhez kapcsolódik,előre is köszönöm a segítségét Fazekas Sándorné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Kedves Kérdező ! Minden hypertoniásnál vannak olyan periodusok amikor alacsonyabb / pl. nyáron mikor folyadékvesztés jelentkezik a hőség miatt/ és vannak periodusok amikor magasabb/ pl télen a hideg miatt szükültebbek a bőrerek és emiatt emelkedik a vérnyomás/ értékeket mérünk. Ilyenkor nem célszerű a gyógyszereket módosítani, hanem ha leesik a nyomás a folyadek bevitelt kell fokozni / több folyadékot kell fogyasztani !/ illetve ha kiugrik a nyomás gyors hatásu vérnyomáscsökkentőt / pl. Tensiomi 12.5 mg vagy Cordaflex spray egy puff a nyelv alá/ kell alkalmazni. Ezzel rendezzük az aktuális vérnyomás ingadozást, de a vérnyomást továbbra is az addig alkalmazott gyógyszerekkel kel fenntartani. ANormodipin egy jó szer, de tartosan kell szedni, hogy hatása legyen. Nem alkalmas gyors vérnyomás rendezésre. Használja erre vagy a Tensiomint, vagy a Cordaflex sprayt.
2014.
03.
12.
anya kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Anyukámnak aki 50 éves , két hete fáj a válla és a háta. A szokásos alacsony vérnyomása kiugrott, volt hogy 150 / 80 mértünk.Szédül, rosszul érzi magát. Elment a kardiológushoz. Ő a következőket írta. Enyhe mitr. prolapsus látható , kóros insuff. nincs. A bal kamra funkció jó , falmozgászavar nincs.A pulm. kiáramlás gyorsabb.Egyelóre kard. teendő nincs . 2-3 hónap múlva ECHO kontroll javasolt Nem kapott gyógyszert a vérnyomására . a koleszterin szintje is magasabb:5.9 mol /1, az LDl alacsonyabb 3, 96 mol/1, HDL is alacsonyabb 1,36 mol /1 A pulm. kiáramlás gyorsabb miatt hívta vissza a doktor úr.Mit jelent ez? Ez a vérnyomás kiugrás és a koleszterin érték nem indokol gyógyszerszedést? Tisztelettel köszönöm válaszát ,nagyon aggódóm anyáért. Üdvözlettel Tóth Csilla
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
16.
Kedves Csilla ! A pulmonális áramlás gyorsulás mit takar azt én nem igazán értem. Áramlási sebességet használunk általában a szükületek jellemzésére. Agyorsulás mértéke arányban van a szükület súlyosságával. Szintén növekedhet az áralás intenzitása akkor ha kóros kapcsolat alakul ki a bal és jobb szívfél között /lyuk van valahol a szívüregek között /. Ilyen esetben azonban leírjuk a szükület helyét és abban adjuk meg a szükület jellemzésére a sebességet. Másrészt a lyukat is lehet látni sőt a nagyságát is meg lehet mérni. Vagyis önmagában az áralás gyorsulást én nem tudom értelmezni és valószínüleg igy nincs is értelme. Többet kellene tudnom ahhoz, hogy véleményt mondjak.
2014.
03.
11.
Anikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 48 éves vagyok. Kb fél éve egy éjszakai rosszullét után megállapított pitvarfibrilláció miatt cardioversiöval kezeltek, mert gyógyszerejkre nem állt helyre a sinus ritmus. Aznap éjjel, iszonyatos fejfájásra ébredtem, és az előző napi ennivalót is kihánytam. A többszöri hányás után kezdett el összevissza kalimpálni a szívem Azóta folyamatosan gyógyszert kell szednem. A szedett gyógyszereim Bisoprolol Sandoz 2.5 Propafenon 150 napi 3x és még vérhígítót is kaptam. Eddig minden Holterem és EKG jó lett. Nem volt rajta ritmuszavar. Van viszont egy azóta minden este fellépő kellemetlen tünetem. Mikor nyugalomban vagyok minden este elalvás előtt többször nagyobbat dobban be a szívem. Ezt a 4 eddigi Holter nem mutatta ki. Azt mondták ne foglalkozzak vele. Szedjem a gyógyszereket. De nagyon rossz érzés. Még össze is rezzenek olyankor. A propafenon esetleg okozhat ilyen tüneteket? Az első nap mióta szedem, azóta van meg a tünet. Nagyon érdekes, hogy csak nyugalmi helyzetben van. A gyógyszerektől le vagyok teljesen lassulva. Azt mondták nem ihatok kávét sem. Ha véletlenül elfelejtem időben bevenni, sokkal frissebb vagyok. A szívultrahang szerint nincs szervi bajom. Azt mondták ezek extrák és ne foglalkozzak az elalvás előtti dobbanásokkal. Xanaxot írtak fel. De semmilyen gyógyszerhez nem szeretnék hozzászokni, ha nem szükséges szednem. A 6,9 es koleszterinszintemet is táplálkozással egy hónap alatt levittem 5.4-re. De az LDL szintem még mindig 4. Azt mondták ha nem lesz ritmuszavarom egy éven belül, lassan abbahagyhatom a propafenont. Elég sok ijesztő dolgot olvastam a neten a gyógyszerekről. Nyugalomban lehet sok extrasystole? 170 cm magas vagyok. És 80 kg. Azt mondták le kellene fogynom. Ezért sportolni persze nem verseny szerűen de szeretnék. De már azt sem merek, mert nem tudom mit lehet. Sokszor félek, hogy megáll a szívem. Nagyon kellemetlen. Válaszát előre is köszönöm: Anikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
12.
Kedves Anikó ! Feleslegesen fél, hisz mint mondotta a vizsgálatok alapján nincs szívbetegség a ritmuszavar hàtterében. Nyugodtan mozoghat és napi két szimpla kávét is elfogyaszthat. Ugyanis ha a ritmuszavar visszatér akkor az azt jelzi, hogy nem jók a gyógyszerek. Ha jók, kávé mellett sem lesz ritmuszavara. Az is igaz, hogy sokszor fordul elő, hogy a gyógyszereket feleslegesen adjuk, mert a roham véletlenül jelentkezett és nem fog ismétlődni. Ezért, ha valaki egy éves gyógyszeres kezelés mellett jól van, nincs ritmuszavar meg szoktuk kisérelni elhagyni a gyógyszert. Ha visszatér a ritmuszavar, akkor a gyógyszer védett ellene, ha nem tér vissza, akkor felesleges a szer és nem kell folytatni. Sajnos most idő kell, hogy lássuk mi a helyzet. Kérem ne féljen, éljen teljes életet, mert csak úgy tudjuk ezt a kérdést elbírálni !
2014.
03.
10.
Émi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pár éve néha ki ugráló vérnyomás van jelen az életemben!Inkább alacsony volt eddig, mint magas. 2 hónapja nem éreztem jól magam lementem a háziorvoshoz 170 volt a systolés érték. Kivizsgáltak: Holter, terheléses EKG, szívultrahang, labor...mindent rendben találtak! Leszoktam a dohányzásról, már fél éve, sportolok, pár kiló súlyfeleslegem van. Kaptam coerex-as, de továbbra is van hogy 140 fölé megy és a diasztolés is 90-100 körül van! Általában úgy veszem észre hogy fázom! Mondtam a kezelőorvosomnak, hogy még mindig van kiugrálás! Mit tudok még tenni?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
11.
Kedves Émi ! Nincs baj ezzel a vérnyomással ! Mindenkinek ingadozik napközben a vérnyomása az igénybe vételtől, stresszhatásoktól, lelki állapottól függően. Arra törekedjen, hogy egészségesen éljen, étkezzen, redszeresen mozogjon és tartozkodjon a szélsőségektől. Nincs az a dolog, nincs az a pénz ami megérné az ettől való eltérést. Figyeljen magára és vegye magát is emberszámba ! Nem adnék, nem alkalmaznék gyógyszert !
2014.
03.
10.
nem értem kérdése:

Kedves Doktor Úr! Először is, köszönöm szépen, hogy időt szakított rám. Szeretném megkérdezni, hogy mire számíthatok, ha kiderül, hogy elvétve van 1-1 magasabb vérnyomás, mert hát képtelenségnek tartom, hogy az átlag 100-110-es értékeimre gyógyszert adnának, hiszen elájulnék tőle. Én nem érzek semmit, azzal meg nem telhet el az életem, hogy állandóan a vérnyomásmérőn "lógok", hiszen családom van és dolgoznom is kell. Így is viszonylag gyakran mérem, mert ha 100 alá megy, akkor szédelgek..., jelzi a szervezetem, hogy kellene egy kis folyadék, és szüleimnek meg gyógyszert kell szedni a vérnyomására. Mindig várom, hogy a genetika kiütközik rajtam is, de eddig a szemészeti leleten kívül nem volt nyoma ennek. Van megoldás? Én igyekszem egészségesen élni, mert sok rossz példa van előttem, látom a következményeket. Köszönöm a türelmét és megértését és nagyon várom válaszát! Márti
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
10.
Kedves Márti ! Semmi olyat nem kell kezelni, ami nincs ! Én azt próbáltam mondani, hogy alaposabb kivizsgálás kell. Annak tükrében kell dönteni a kezelést illetően ! Csak a vizsgálatok értelmét akartam megvilágitani. Nem mondtam én olyat, hogy a 110 hgmm-s vérnyomást kell kezelni ! Ki kell vizsgálni kedves Máti és szigorúan az adatok alapján lehet dönteni !
2014.
03.
08.
Emelkedett töltőnyomás kérdése:

Köszönöm válaszát! Már próbáltam is egyeztetni Dr Karlócai Tanár úr asszisztensével,de sajnos eddig még nem sikerült.Én egyébként A Temesváry főorvos Úr betege vagyok és kissé tartok,tőle,hogy ha kiderül,hogy más orvossal is konzultáltam meg fog haragudni.Mivel úgy tudom ők közeli kollégák a GOKI-ban.Másik kérdésem az lenne,hogy 5.-én,szintén a GOKI-ban ICD csere történt és a régi ICD-m alsó frekvenciája 60 volt,most 80-as frekvenciával engedtek haza.Amikor szóltam,hogy én ettől rosszul vagyok ,szédülök,fáj a fejem ,mindenhol érzem az ereimet lüktetni egy Ekg után azt mondták a saját szívem dolgozik ilyen ütemben,kénytelen voltam hazajönni majd itthon Concort is vettem,be és több vérnyomásmérővel megmértem a szívverésem mindíg 80-as frekvencián volt.Fölé ment,de ez alá még éjszaka sem.Háziorvos csinált egy Ekg-t és azt mondta ez pacemaker ritmus.Szeretném tudni,hogy,ha valóban a szívritmusszabályzó okozza ezt a frekvenciát,lehet-e ettől rossz a közérzetem,mivel nekem alapból sinus bradycardiám van.Valamint szeretném megtudni,hogy a kisebb fizikai aktivitás által kiváltott izzadás,vagy csak az,hogy alapból hirtelen elönt a víz,remegek,gyomor és torokszorító érzést érzek,öklendeznem kell mintha hányingerem lenne és halálfélelmem van ez már ugye a pánik,mert mindenki azt mondja,hogy már teljesen depressziós vagyok,de tényleg már sétálni sem merek elmenni,mert attól félek össze fogok esni.Ön mint kardiológus azon kívül,hogy meg kell keresnem Karlócai tanár Urat,amit meg is teszek,de Ön szerint mégis mennyire nagy a baj?Mi van,ha csak hetek múlva tud a tanár Úr fogadni?Köszönöm megértését!Ivett
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
09.
Kedves Kérdező ! Mivel valóban kardiológus vagyok, azt tudom önnek mondani, hogy részletes kórelőzmény, korábbi leletek, fizikális vizsgálat nélkül meg sem kisérelnék véleményt alkotni, kezelést javasolni. Dr. Karlócay Tanár úr Kardiológus és tüdőgyógyász. A meglévő leletek értékelésében ez a kettős ismeret sokat segíthet. Ezért javasoltam őt. Tényleg csak annyit mondhatok, ha az én véleményem érdekli azt csak a leletek, kórelőzmény, vizsgálat kiséretében lehet adni. Ne haragudjon, de nem szeretek találgatni, meg nem is helyes és félrevezető is lehet.
2014.
03.
06.
Szívritmuszavar kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: februárban minden előjel nélkül, hirtelen úgy éreztem mintha egy pillanatra megállna a szívem, aztán egy erős dobbanás után nagyon gyorsan kezdett el verni.Hallottam korábban, hogy ilyenkor jó ha az ember erősen köhög, erőlködik(persze ez lehet, hogy butaság), megpróbálkoztam ezekkel de nem segítettek, aztán vártam még egy kicsit, hátha elmúlik, de egyre rosszabb lett, nagyon szédültem, úgy éreztem elájulok, ráadásul egyedül voltam itthon, ezért inkább mentőt hívtam.Szerencsére nagyon gyorsan kiértek, próbálták megmérni a pulzusomat(ujjra csiptetős kis műszerrel), de nem tudták, aztán megmérték a vérnyomásomat az 140/90 volt.Megint próbálták megmérni a pulzusomat de folyamatosan másik értéket írt ki a műszer(260 valamennyi, 220-on valamennyi), szóval mondták, hogy inkább menjünk a kórházba.Pechemre mire beértünk elmúlt a rohamom, az SBO-n azt mondta a doktor úr minden rendben van (labor, ekg), csak a szinusz ritmusom gyors, de ez valószínűleg az ijedtség miatt van.Elküldött a háziorvosomhoz, aki csináltatott vérvételt:fehérvérsejtszám 10,45, absz. neutrophil szám 7,09, absz. monocita szám 0,99-egyébként náthás voltam akkor .Beutalt kardiológiára ahol a következő leletet kaptam:fizikálisan jelenleg komp. keringés, ritmusos szívműködés, mitralis areaban halk syst. zörej.RR:120/80, EKG:fr.110/min, meredek tengelyállás, norm. repol., TSH normál tartományban van.Tovább utaltak Holter vizsgálatra, és szívultrahangra is.A sürgősségin azt mondta a doktor úr, hogy valószínűleg PSVT-m van,kicsit meg is ijedtem, mert többször elmondta, ha ismét rosszul lennék azonnal hívjak mentőt.Ez a PSVT mit jelent?Komoly?A kardiológiai leleten mik vannak?(sajnos a kardiológián nem igazán volt idő, hogy ezeket megkérdezzem, finoman mondták, hogy nagyon sok a beteg menjek inkább)A másik problémám az, hogy mostanában nagyon sokszor egyik pillanatról a másikra "beszédülök", úgy érzem összeesek,fulladok, szaporán ver a szívem(nem annyira mint amikor mentőt hívtam).Ez főként fizikai terhelésre jön elő, pl. ha sokat kell egy helyben állnom, vagy gyalogolnom .Többször is érzem ilyenkor(lehet, hogy ez is butaság,de nem tudom értelmesebben megfogalmazni) mintha remegne a mellkasom.Nagyon rossz mert korábban nagyon sokat bírtam gyalogolni, szerettem futni, tornázni most meg jóformán dolgozni alig bírok elmenni, és ez nagyon zavar.Ez is a PSVT miatt lehet?Egyébként ez nem veszélyes?Úgy értem ha ez a szédülés előjön, akkor csak rossz érzés, de attól még nem lesz semmi bajom?Ettől függetlenül mozoghatok nyugodtan( pl. a munkahelyem 3km-re van tőlünk, ez még belefér gyalog)? Március 25-re kaptam időpontot Holter vizsgálatra, és Július 7-re szívultrahangra.Ez így rendben van, nem kell előbb kivizsgálni?Felírt a doktornő egy Concor nevű tablettát - mert mondtam neki, hogy mostanában szaporább a szívverésem-napi fél szemet.Beszedjem?Nekem nem tűnik túl logikusnak, hogy még nem is biztos, hogy van-e valami bajom, ha van akkor mi ,és addig míg ez ki nem derül szedjek gyógyszert, valamint a betegtájékoztatójában azt olvastam, hogy szívritmuszavart okozhat.Emiatt egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy ha szívritmuszavarom van akkor olyat szedjek ami szívritmuszavart okozhat?Persze lehet, hogy ez csak egy laikus butasága.Önnek mi a véleménye? Elnézését kérem a hosszú levél, és a sok kérdés miatt! Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Molnár Anna( 22 éves )
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
09.
Kedves Anna ! Bizony az elmondottak arra utalnak, hogy ritmuszavar okozza a panaszokat. A ritmuszavarok egyik tipusa az SVPT. Supraventrikularis paroxysmalis tachycardia röviditése. Viszont a tüneteit nem csak ez a ritmuszavar okozhatja. Részletes és alapos kardiológiai kivizsgálás javasolt. Mielőbb keressen fel egy kardiológust, hogy megfelelően kivizsgálja a panaszok okát. Ezt tanácsolom.
2014.
03.
06.
nem értem kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szemészeten jártam, ahol az volt az volt az első kérdés a szemfenék vizsgálatnál, hogy magas-e a vérnyomásom, mert magasvérnyomásra jellemző elváltozást lát a szemfenéken, II. stádiumút. Volt más eltérés is, így elmentem egy maszek szemészhez is, de ott is ugyanez volt. Ugyan az értékelésben nem szerepel a stádium, meg a magasvérnyomás sem, csak le van írva a fundusnál az eltérés, de mindketten mondták. Nem csodálkoznék, ha nem 100-110-es vérnyomással éldegélnék, a 120-130-as érték is fehérholló. Egyszer egy orvosi beavatkozás előtt mértek 130/115-öt, de akkor majd belehaltam a félelembe. Tessék mondani, ez hogyan lehetséges? Elképzelhető lenne, hogy vannak magas értékek (és az elvétve mellett is bántják a szemfenekemet) és még véletlenül se mérek ilyet és nem is érzem? Üzemorvosnál is ugyanolyan értékeket mérnek, mint én, otthon. Egyszerűen nem értem. kérem Doktor Úr, írja meg a véleményét! Mit tanácsol? Tisztelettel: Márti
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
09.
Kedves Márti. A hypertonia sajnos nem fáj, nem vesszük észre addig még szövödményt nem okoz vagy rendszeresen nem mérjük a vérnyomást. Ki kell vizsgáltatnia magát karhdiológián, mert bizony lehet időszakosan magas vérnyomása a szemfenéki kép hátterében.
2014.
03.
05.
Vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktor úr!!! Kérdésem az lenne ,hogy eddig a magas vérnyomásomra tanydont szedtem kb 3 hónapig.És azóta fája gyomrom sok a savam.És a torkomban idegentest érzésem volt.Mondtam a körzeti orvosomnak hogy lehetséges nem jó ez a gyógyszer.Kértem irjon fel másikat.Coverex AS komb fortét irt jelenleg fel.Kérdésem az lenne,hogy lehetséges e ,hogy a tanydontol lehet e a gyomorfájás és a savas hányás mert mig nem szedtem gyógyszert ez nem volt.És ön szerint melyik jobb gyógyszer? Mert voltam 24 órás vérnyomás mérésen és átlagban 160-17o a vérnyomásom.Szeretném megkérdezni ,hogy mit ajánl.Mert többször voltam a körzeti orvosomnál de ő azt mondta,hogy a tanydontól nem lehet ez a tünet.És most felirta ezt a coverexet amit még most kezdenék szedni.Előre is köszönöm segitségét és válaszát.Tisztelettel: Erika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
09.
Kedves Erika . Azt hiszem a panaszait inkább reflux betegség okozhatja. Nem okoz ilyet a Tanydon, mivel az, az egyik legjobb és legkevesebb mellékhatást okozó vérnyomás csökkentő. Ezért azt javasolom, hogy keressen fel egy gastroenterológust. Addig pedig szedheti akár a a Tanydont, akár a Coverex AS Komb. -t . Az a lényeg, hogy a vérnyomás jó legyen. Mindegy, hogy milyen gyógyszer teszi azt.
2014.
03.
05.
MPS kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Bőrgyógyász gombát állapított meg nálam amire Mycosyst 150 mg-os kapszulát írt fel. Mitralis Prolapsusom van. Nyugodtan szedhetem ezt a gyógyszert? Felíráskor elfelejtettem erre rákérdezni. Köszönettel: Valentina
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Nyugodtan szedheti . Nem lesz baj.
2014.
03.
04.
Kontaktlencse kérdése:

Gyermekemnek koponya CT-t csináltak, és nem vetették ki a kontaktlencséjét. Azt szeretném tudni, hogy használható-e a kontaklencse a továbbiakban, és nem károsodott-e? Várom gyors válaszát. Köszönettel:
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező ! Nincs tudomásom, hogy ilyen problémát jelentene. De azért ezt egy szemésztől lenne jó megkérdezni.
2014.
03.
04.
Farkasné Szőnyi Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Már többször adott nekem megnyugtató válaszokat, ezt ez úton is köszönöm! Mai kérdésem csupán csak annyi hogy : a magas vérnyomásra szedek Lisonorm és Bisoblock tablettát, s a kiugró vérnyomásra esetenként Tensiomint. Kérdésem, hogy fejfájásra alkalom szerűen vehetek-e be Iboprofen tablettát, mivel olvastam hogy az ibuprofen és az ACE gátlók meg a kaptopril együtt egymás hatását befolyásolják. Köszönöm előre is a válaszát !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Andrea ! Alkalmanként szedvenincs probléma az ibuprofénnal! Ha tartosan szedi valaki és főleg, ha idős akkor lehet ilyen probléma. Alkalmanként szedve nem okoz gondot.
2014.
03.
01.
Túlsúly, sport kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Túlsúlyos vagyok (jelenleg 145 kg, 187 cm, 38 év) és januárban elkezdtem diétázni (akkor 157 kg voltam) és munka után ezőterembe járni, ahol nem súlyzókat emelgetek, hanem kizárólag futópadon megyek hegymenetben. Az eszköz képes mérni a pulzust, amely 120-130 között szokott lenni. A mai napon a következőt tapasztaltam: kicsit magasabb fokozaton edzettem (130-135 közötti pulzus) és a 40. percnél - bár az edzés intenzitása nem változott, kezdtem "lenyugodni", a szívverésem 100-ra esett vissza és csökkent volna tovább, pedig az edzés intenzitása nem változott. Nagyon megijedtem és leállítottam a gépet, nehogy valami gond történjen. Eddig (kb. másfél hónap, heti 5-6x45 perc futópad) soha nem tapasztaltam ilyet. Ön szerint ez probléma lehet, vagy valami rossznak az előjele, következménye? Tisztelettel köszönöm a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves kérdező! Vizsgálatok nélkül nem tudok véleményt mondani. Javasolom keressen fel egy kardiológust, mert szívuh, 24órás EKG monitorizálás és terheléses Ekg vizsgálatok szükségesek. Ha nem volt semmilyen rosszullét, gyaníthatólag valamilyen technikai hiba jelentkezhetett, de ezt igy biztosan nem lehet megállapítani. Kell a vizsgálat !m
2014.
03.
01.
ERZSI kérdése:

Tisztelt Főorvos úr 30 éve szedek vérnyomás csökkentőt52 éves vagyok ,most egy tüdő ct vizsgálat mérsékelt szívnagyobbodást mutat,kóros ez?Most halottam hogy jár a betegségekre adókedvezmény kérhetem én is?üdvözlettel Erzsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Erzsi. Ez nem betegség, hanem következmény. A magas vérnyomás következménye. A vérnyomás beállitást, egyébszív és érrendszeri kockázatokat jelző paramétereket kell figyelni, korrigálni. Más teendő nincs. Az adókedvezmény igénylését illetően utána kell nézni pontosan mire jár az. Úgy gondolom, hogy erre nem jár, de nem vagyok benne biztos.
2014.
03.
01.
Bizonytalan kérdése:

Tisztelt DR. Ùr ! Van 2 kérdésem, talán szokatlan vagy hülye kérdés . Van egy vérnyomásméröm amelyik sipol ahogy a pulzust számolja. Na most azt vettem észre hogy mikor levegöt veszek, mélyebben akkor gyorsabban ver a pulzusom. Szóval lehet hülye a kérdésem, Ez normális ? vagy valami gond van ? Egyébként a vérnyomás normális. Pulzus is, max 72. Csak azt nem tudom miértver gyorsabbanmikor levegöt veszek. A másik hogy bár nem igazán vagyok sportolós fajta, de nyáron, vagy jó idöben, szoktam bicajozni a hegyekben ( max 500 m magas ) meg majdnem minden második nap sétálni. Ha gyorsabban tekerek, vagy sétálok, eröteljesebben akkor ugy érzem mintha a vér elöntené a szemem, azaz picit olyan homályos lesz, vagy ilyesmi, és utána kicsit koncentrálom kell a látásra és elmulik. Ennek mi lehet az oka, Káros lehet ? ( igyekszem egészségesen élni ). Válaszát elöre is nagyon köszönöm Tisztelettel, Andrea 79
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Andrea ! Ezt hívják légzési arrhythmiának, ami teljesen normális jelenség ! Belégzés fokozza a szív telődését, ami reflexesen gyorsabb szívmüködést okoz. Kilégzés során csökken a telődés, lassul a szívmüködés. Ennyi!
2014.
02.
28.
Ultrahang eredmény kérdése:

Kedves Doktor Úr! Egy banálisnak tűnő, mégis nagyon kellemetlen panasszal zavarom. Alhasi görcsöm miatt kaptam ultrahangra beutalót. A leleten ez van: A pancreas fej és test ábrázolódik, norm. szélességű, szerkezetű, sima konturú. A hepar mérs. nagyobb , reflexiója fokozotabb, homogén. A cholecysta kp, tág, folyadékkal telt, kőmentes, fali kontúrja szabályos. Az epeutak nem tágabbak. A vesék norm. nagyságuak, a bal vese caudalis elhelyezkedésű, pangás, szerkezeti eltérés, kőreflex nem látható. A lép nem nagyobb, homogén. A sinusokban folyadék echo, pleura megvastagodás nem látható. A belek meteoristicusak, kfejezetten a colon ascendens, mely fölött nyom. érz. jelez. Szabad vagy letokolt hasűri folyadék, pathológiás kokárda nem látható. A hasi erek szakaszosan ábrázolódnak, norm. tágassággal, lefutással. A hólyag kp. telt, így vizsgálva a kismedence sonographiás eltérés nélkül, st.p. exst. ut. Vél: Meteorismus. Mérs. heparlaesio. Csak hétfő délután tudok visszamenni a háziorvoshoz. Addig is segítene eligazodni a leleten? 3x2 Espumisant szedek és bormenta teát iszom, tornázom, eleget mozgok, mégis tele vagyok széllel. Előre is megköszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező. Ez lényegében egy negativ hasi UH lelet. A bél felett leírt nyomásérzékenység alapján bélgyulladás valószínűsíthető, mely lehet általában magától is megszünő , gyakori dolog. Ha tartosan fennáll a panasz, más tünet is jelentkezik, sulyosbodik akkor gastroenterológián tovább vizsgálják. Szerintem ez banális dolog, diétázzon és elmulik.
2014.
02.
28.
Emelkedett töltőnyomás kérdése:

Kedves DR-úr! Fallot tetralógiával műtöttek és 7 éve ICD-vel élek.10 hónapja szültem. Eddig teljesen jól éreztem magam és a leleteim is mintha egyre jobbak lettek volna.De január végén volt egy homloküreg gyulladásom és ekkor kezdtem el gyengének érezni magam.Február 3.-án még kisétáltam a házi orvoshoz kb 2 km-re hegynek felfelé és semmit különös nem történt,de 4.-én kb 400m-es távolságra a boltba menet hirtelen elkezdtem fulladni ,bementem egy ismerőshöz akinél vérnyomást mértünk ami 190-es értékeket mutatott.Nem tudom ,hogy jó volt-e az a vérnyomásmérő,mert az enyém itthon már csak 130-at mért,de sajnos azóta sem bírom a 400 méteres távolságot fulladás nélkül megtenni.Voltam a kezelőorvosomnál,aki csinált néhány vizsgálatot,de sajnos megint nem sokat tudtam meg az állapotomról. Az Uh: a következő lett Dd:48,Ds29,Ef 63% BP:54mm,JP55mm E:127cm/s, A:67 cm/s DT:117 ms, E'10,7cm/s E/E' 11 ,8 IVC:15mm LVOT VTI:18,7cm Jobb kamra :42 mm, TAPSE: 21 mm S:9 cm/s TI enyhe,jk systoles nyomás 46+10=56Hgmm Pulmonális billentyűn max 35,átlag 18 Hgmm grádiens mérhatő.PI enyhe.Bal kamra nem tág,jó systolés functió .Beáramlás emelkedett töltőnyomásra utal. Amikor vizsgált egy hölgynek magyarázott is valami olyasmit,hogy az emelkedett nyomás okozza a panaszokat is.Amikor viszont megkérdeztem ,hogy mit talált azt válaszolta,hogy semmit.Holter vizsgálatot is csinált,de állítólag az sem mutatott ki semmit. Én viszont,most nagyon meg vagyok ijedve,mert utána néztem ,hogy mit jelent az emelkedett töltőnyomás és sajnos nem túl sok jóval kecsegtet.Azt sem értem,hogy a jobb kamrai nyomás miért emelkedett ilyen hirtelen meg,évekig 35+10 volt.Rákérdeztem a pulmonális billentyűre is,de a Főorvos úr szerint azzal sem kell semmit csinálni.Viszont most nem tudok megtenni 400 m-t.Nem csak kifulladok,hanem a mellkasom is szorít ilyenkor ,de nem úgy mint régen,mert régebben is voltak mellkasi nyomás érzéseim,hanem mintha tényleg valaki kiakaná belőlem préselni az utolsó levegőt is.Azt szeretném megkérdezni a Dr-Úrtól,ha volna rám egy kis ideje,hogy akkor most valójában mekkora a baj?Ez az emelkedett töltőnyomás csökkenhet még vagy készüljek fel a legrosszabbakra?Az orvosom annyit mondott,hogy tudja,hogy a pszichés dolgokat nehezebb rendbe rakni,mint a szívet és más irígyelne,hogy ha szülés után ilyen szíve lenne.Én viszont nem gondolom,hogy ezt a jellegű fulladást és emelkedett töltőnyomást lehet pszichésen produkálni.Vagy azért nem mondott a Főorvosúr semmit,mert már nem lehet semmit sem csinálni?Már a gyermekardiológusomat is megkerestem aki szerint ezek az UH eredmények jók.Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát! Pintér Györgyné Ivett
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező ! Én azt javasolom ezzel a problemával igen is keresse fel Dr. Karlócai Kristóf Tanár Urat, aki tudomásom szerint aSOTE Pulmonológiai Klinikán dolgozik és a jobb szívfél betegségeinek magyarországi legismertebb specialistája. Vigye el a leleteit és kérjen tőle segítséget.
2014.
02.
28.
Ritmuszavar kérdése:

Üdvözletem, doktor úr! Magas vérnyomásos beteg vagyok, ami kellőképpen kezelve van. Igaz meglehetősen sok gyógyszert szedek: Monopril (2x 20), Leripid (1 x 10), Ravel (1 x ), Tenaxum (1 x 1 Mg), Bisoprolol (2 x 2.5 Mg). Mintegy hete lassú léptekben csökkentenem is kell, mert vérnyomásom olykor 105/71-re is lemegy. Csak a frontos időkben emelkedik meg kissé. Pulzusom meglehetősen alacsony - 55 - 65 között. Voltak esetek, mikor 110-re is felugrott. Ideges típus vagyok, ezen alaposan is dolgozom, relaxációkkal stb. Napi egy óra szobabicikli kötelező. Korom 36 év. Novemberben pánikrohamom volt, már kezdek belőle kilábalni, erre kevés Frontint szedek, rövidesen azt is abbahagyhatom. Panaszom a következő: mintegy hete olykor összevissza ver a szívem. Kijelzi a vérnyomásmérő készülékem is. Eléggé rossz állapot, inkább ijesztő. Enyhe szédülést is érzek, mást nem igazán. Viszont aggaszt. Mi lehet ez? Kardiulógusomhoz március 10.-én tudok menni, ezért fordultam Önhöz.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező. A szivkihagyás, ritmustalanság lehet extrasystole vagy ritmuszavar jele egyaránt. Ez kivizsgálandó . Egyik sem komoly dolog, de ha kellemetlen és gyakori kezelni kell. Helyes, hogy kardiologushoz fordul, mert Ő meg fogja mondani vizsgálatok után mi a teendő, kell-e valamit tenni és mit. Ne izguljon, nincs komoly baj.
2014.
02.
27.
aggodó kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 67 éves múltam és 52 éve van műlábam, így csak az egyik lábamon jelentkezett bokadagadás tavaly november óta. Ortopéd és érsebész probléma kizárva.Kardiológiai vizsgálaton voltam, aminek az eredménye,hogy nem szív eredetű az oedema, de MRTG vizsgálatot javasol a tisztázásra. Kérdezem, hogy mi az MRTG , továbbá bal szívfél diasztolés funkciója kóros,mert károsodott, megnyúlt a relaxatio. Nehezen vizsgálható emphysema miatt Bal kamra kiáramlási pálya /LVOT/, bal kamraüreg rossz parassernalis ablakok norm.üregek.Kérem szépen értelmezni! Köszönettel: József
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező ! A lábdagadása statikai okokkal függ össze, ami a műlába miatt van. Kompressziós gumiharisnya megfelelő használatával lehetne javítani rajta. Az ultrahang vizsgálata során leírt eltérések egy része annak a következménye, hogy halad előre a korban. A diastolés müködési zavar és az emelkedett töltőnyomás a szîv rugalmasságának, képlékenységének csôkkenéset, merevségének fokozodását jelzi. Ez lehet még cukorbetegség, magas vérnyomás szövödménye is, mert ezek fokozzák, növelik mértékét. A vizsgálat nehézségeire utal az, hogy emphysemája /tüdőtágulata / van. A sziv elé kerülő levegő réteg / tüdőtágulat következménye/ akadályozza az ultrahang terjedését igy bizonyos területeken nem látható a vizsgálandó terület. Az mrtg. Pedig a mellkas röntgen vizsgálat röviditése.
2014.
02.
26.
enigma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Magas vérnyomásra évek óta szedek gyógyszereket. Most éppen Lavestra, Betaloc, és Rawel gyógyszereket, koleszterincsökkentőnek Atorist . Kérdésem az lenne, hogy ezek mellé szedhetek-e halolajat? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező ! Minden további nélkül szedheti a halolajat !
2014.
02.
26.
gyomortáji panaszok kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék illetve segítségét kérném abban, hogy fél éve kb. laza a székletem és bűzös, nem híg. Néha kicsit szúrdogál a köldököm körül, enyhe görcsöt érzek néha, a munkahelyem elég stresszes. Voltam Laboron vér, vizelet minden rendben volt, monocyta, lhympocyta % volt kicsit magasabb, háziorvos azt mondta ez megfázástól is lehetett. Köszönöm segítségét.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Kérdező. Bizony ez sok minden okozhatja. Célszerű lenne felkeresni egy gastroenterologust mielőbb.
2014.
02.
24.
vérnyomás kérdése:

Üdvözlöm! 30 éves vagyok. Többször tapasztaltam, hogy fáj a fejem, illetve szédülök. Tegnap megmértem a vérnyomásom és 115/81 volt, valamint a pulzusszámom 121 volt. Úgy tudom, hogy ez nagyon magas. Kérem tanácsát mi tévő legyek, valóban sok ez az érték? Bea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
25.
Kedves Bea . Csak azt tudom tanácsolni, hogy keresse fel a háziorvosát. Meg kell vizsgálni, labort és szükség esetén vizsgálatokat kell kérni. Csak igy dönthető el, hogy banális dologról vagy kezdődő betegségről van -e szó. Főleg akkor kell ezt tenni, ha tünetei tartósak, vagy vissza-vissza térnek. Kitalálni nem lehet csak megállapíta szabad a bajt !
2014.
02.
24.
Tawara szár blokk kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! 74 éves 30 éve nem dohányzó férfi vagyok cukorbetegségem nincsen. Legutóbb kardiológiai vizsgálaton voltam ahol az ÉKG- nem volt valami jó. Szívpanaszom nincsen és nem is volt a múltban. Az ÉKG a Q hullámoknál infarktusra utaló jelet produkált ezt azonban a vérvizsgálat az enzimek vonatkozásában nem igazolta. Ábrázolódott azonban a jobb Tawara szár blokk. Ezzel kapcsolatos véleményét kérem. Az orvosi vélemények nagyon megoszlanak, a nem kell törődni vele különben rettegés lesz az ember élete, lehet mellette sportolni, egészséges embereknek is van, tünetei nincsenek, gyógykezelést nem igényel, ettől egészen a hirtelen halál markeréig minden olvasható róla. Mi az igazság?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
25.
Kedves Kérdező ! Azt, hogy valamiről sok mindent lehet olvasni az két dolgot jelent : egyrészt azt, hogy az orvostudomàny sokmindent nem tud és azokat megfigyelésekkek igyekezik pótolni. Másrészt vannak laikusok akik ezeket a megfigyeléseket félremagyarázzák, mert nem értenek hozzá. Ezek következményeit szenvedi el Õn is. Ha nincs panasza, negativ a vizsgálati eredménye akkor mi a gond ? Egy EKG görbe ? A hirtelen halálnak nincs markere ! Ha lenne senki sem halna meg hirtelen ! Vannak betegségek, azok felismerésében szerepet játszó fizikális jelek, eltérések, panaszok amik mellett gyakrabban előfordul a hirtelen halál. De ezek csak annak kockázatát jelzik ! Nincs egyenlőség jel a kettő között. Önnél egyetlen dolgot találtak, több tényező azonban nincs jelen. Most komolyan ! Maga egy ilyen hülyeség miatt akar szorongani ? Igenis éljen teljes és normális életet. Csinálja nyugodtan amit eddig. Ne foglalkozzon az EKG görbével ! Foglalkozzon azzal, hogy egészségesen éljen, mozogjon, ne szorongjon !
2014.
02.
23.
mi a véleménye Főorvos Úr? kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Hogyan juthatok el arra a szakrendelésre? Fogadnak akkor is, ha nem pont Pesten lakom, hanem kicsit arrább? Milyen vizsgálatokat fognak itt végezni? Annak ellenére, hogy a mostani gyógyszer hatékony (jók a vérzsírok), elképzelhető , hogy kaphatok (van) olyan gyógyszert majd, amitől nem fogok hízni? Bocsánat a kérdésekért, de nekem még soha nem kellett ilyen helyre mennem. Évente szemészet, labor, 2-3 évente EKG, meg a szokásos szűrővizsgálatok. Nagyon szépen köszönöm a türelmét és a válaszát! További szép Naot kívánok! Évi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
25.
Kedves kérdező ! Na ezek azok a kérdések amiket nem tudok megválaszolni, hiszen ezek nagyrészt zervezési problémák. Tudomásom szerint az a hely országos intézmény, ami azt jelenti bárhonnan fogad betegeket. Hogy mit fognak csinálni, gyógyszert is vagy csak életmódi változtatásokat javasolnak az vitt leletektől és atájékozodó jellegü, hétkoznapi vizsgálatok eredményétől függ. Keresse fel az intézményt, mondja el aggodalmait és kérjen segítséget, ahogy nekem tette ! Ha lehet fognak segíteni.
2014.
02.
22.
mi a véleménye Főorvos Úr? kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Kb. 1 éve szedek a koleszterin miatt Rosuvastatin 20 mg-os tablettát a korom ellenére, mivel mind apai, mind anyai ágon veszélyeztetett vagyok és a szív és érrendszeri betegségekre, mellé gyerekkorom óta gyógyszert kell szednem a vérnyomás miatt is. Sajnos, a koleszterin nem attól van, hogy rosszul étkezem, mert azon tudnék változtatni. Ami nekem nagy-nagy gondot okoz, hogy a korábban 1-2 kg-mal oda-vissza mozgó súlyom elkezdett nőni, kb. a gyógyszerszedésével egy időben. 168 cm magas vagyok, ehhez voltam 54-56 kg, szinte 16 éves korom óta. Most 70 kg-ot nyomok 1 év gyógyszerszedés után, a vérnyomáscsökkenőt is meg kellett már emelni. Ugyanazt eszem, mint korábban (meditterán jellegűen étkezem), ugyanannyit mozgok, ugyanazt a munkát végzem, a gyógyszeren kívűl semmi nem változott. A laborban vettek le pajzsmirigyre is vért az is tökéletes. A háziorvos se érti, szerinte a gyógyszer nem hizlal, de én egy másik hölgytól is hallottam, hogy abbahagyta, mert sokat hízott, de az egy másik típusú vérzsírcsökkentő volt. Mi az véleménye? MIt tanácsol? Legszivesebben abbahagynám, de a szüleim, nagyszüleim mind szív és érbetegek volt és fiatalon lettek betegek. Szívinfarktus, agyi infarktus, érszűkület a nyaki érben meg a lábban is. Én már nem tudom mi a veszélyesebb Főorvos úr! Az, hogy egyre nehezebb mozogni, még a cipőmet bekötni is, egyre rosszabbul érzem magam a bőrömben, vagy a magas vérzsír. 32 éves vagyok egyébként. Köszönettel várom a válaszát! Üdvözlettel: Évi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
22.
Kedves Évi . A Rosuvastatint folytatni kell ! Ilyen családi előzmének után ez sajnos nem, hogy kell, hanem kötelező ! Mindenféleképpen fel kellene keresni egy anyagcsere betegségekkel foglalkozó ambulanciát / pl Tétényi uti Kh -Pados tanár ambluanciája / egyrészt kivizsgálás, másrészt a megfelelő kezelés beállítására. Higgye el nem reménytelen.
2014.
02.
22.
anita,fehérvár kérdése:

kedves Doktor úr!köszönöm válaszát,ma(22.én)még bevettem az utolsót+az Astrix-ot,így csak a holnapi 1 marad ki.Hétfőn már meglesz a további adag. mégegyszer köszönet,további minden jót kívánok!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
22.
Oké, rendben. Nincs mit tenni, ez van.
2014.
02.
21.
anita,fehérvár kérdése:

KEDVES DOKTOR ÚR!KÖSZÖNET A GYORS VÁLASZÉRT!NINCS STENTEM CAROTIS ELZÁRÓDÁSOM VAN,AMIT EGYENLŐRE ÍGY KEZELNEK,ÉRSEBÉSZ MÉG NEM LÁTOTT A MŰTÉT LEHETŐSÉGÉT EGY NEUROLÓGUS ÉS EGY NEURORADIOLÓGUS VETETTE EL.AZ ELMULT 1 ÉVBEN NEM ROMLOTT AZ ÁLLAPOTOM,BECSÜLETTEL SZEDEM A GYÓGYSZEREKET.ÍGY REMÉLEM,UGYE NEM LESZ BAJ A CLOPIDOGREL 1-2NAPI KIHAGYÁSA MIATT?VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
21.
Azért ha lehet, ne hagyja ki, csak ha nincs más megoldás !
2014.
02.
21.
anita,fehérvár kérdése:

ÜDVÖZLÖM DOKTOR ÚR!ASTRIXS-OT SZEDEK +CLOPIDOGRELT,NAPI 1-1 ET 1 ÉVE.KÉRDÉSEM AZ LENNE,HOGY HA 2 NAPIG CSAK AZ ASTRIX-OT TUDOM BEVENNI,MERT A CLOPIDOGRELT CSAK HÉTFŐN TUDOM KIIRATNI,AZ NAGY BAJ?VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
21.
Anita ! Ha koszorúér stentje van bizony nagy baj ha kihagy akár egy napot is, mert a stent eldugulhat emiatt. Ha nem stentes ki lehet ennyi időre hagyni.
2014.
02.
21.
HbA1c kérdése:

Kedves Főorvos ÚR! A férjem HbA1c értékei: 2012.12.13. HbA1c 13,9 % kórházi zárójelentés inzulin beállítás után. 2013.01.18. HbA1c 10,1 % 87.0 mmol/mol 2013.04.25. HbA1c 6,4 % 45.0 mmol/mol 2013.08.02. HbA1c 5,8 % 39.0 mmol/mol 2013.11.14. HbA1c 5,6 % 37,5 mmol/mol 2014.02.17. HbA1c 6,6 % 49.0 mmol/mol Március 14-re kapott időpontot a cukorgondozóba. Azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelentenek a mmol/mol értékek? Előre is köszönöm szépen a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
21.
Kedves Kérdező ! Nem tudom mit jelenthet. Azt tudom mondani, hogy a Hgb A1c százalékos értékei / amit a klinikumban használunk/ tökéletes. Vagyis nem is nagyon érdekes mit takar ez az érték !
2014.
02.
20.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! Nagyon szépen köszönöm a válaszát, s mégegyszer elnézést, amiért nem az Ön profiljába vágó kérdéssel fordultam Főorvos Urhoz. Nem véletlen, hogy a levelek mennyiségéből következtetve oly sokan szeretik és fordulnak a betegek Önhöz. További szép napokat kivánok, tisztelettel: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Drága Marika ! Örülök ha segítettem. Köszönöm a kedves szavakat.
2014.
02.
20.
TARJÁNI TIBORNÉ kérdése:

TISZTELT DR. 41 ÉVES V. 14 ÉVES KOROM ÓTA HYPERTÓNIÁS.SOK GYÓGYSZERT SZEDEK-LETROX,MICARDIS 80MG,SOTAHEXAL,CLOPIDOGREL,XETER 40MG,PANTAPRAZOL,CYMBALTA,RIVOTRIL--94 ÓTA PÁNIKBETEG IS LETTEM.ELHIZOTT VAGYOK 40KG FELESLEG,DOHÁNYZOM.KÉRDÉSEM AZ LENNE A CLOPIDOGRELT JAVASOLJA-E HOGY SZEDJEM.KÓRHÁZBAN AMI-T NEM DIAGNOSZTIZÁLTAK DE JAVASOLTÁK A SZEDÉSÉT.LABORBA JÁROK A KARDIOLÓGUSOM MÉGSEM TUDJA ELDŐNTENI,HOGY MUSZÁJ E SZEDNEM.SZERETNÉM VÉLEMÉNYÉT KÉRNI,MERT EZ A BIZONYTALANSÁG NEM JÓ.MELY ÉRTÉKEK JELZIK A LABORON A VÉRSÜRÜSÉGET,EZT SEM TUDOM.2009-TŐL SZEDEM A VÉRHIGITÓT.ELŐRE IS KŐSZŐNŐM VÁLASZÁT-ÜDVŐZLETTEL.TARJÁNI TIBORNÉ
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Kérdező. Ön hypertoniás, jelentős testsúly többlete van és dohányos. Ezek fokozott sziv és érrendszeri kockázatot jelent. Ezért a Clopidogrel szedése indokolt. Azt javasolom szedje!
2014.
02.
19.
vokica kérdése:

Tisztelt Főorvos Ur! A segitségét szeretném kérni: sziveskedjen számomra érthetővé tenni az alábbiakban leirtakat: Előtte még megemliteném, hogy a lelet még 2010 nov-ben készült, azóta nem voltam a reumatológián, szerencsére nem volt rá szükség. Most azonban ugy egy hete el kezdett fájni a hátam a gerincem, leginkább a farcsont, s a keresztcsont. Lehet, hogy valahonnan? kisugárzik a fájdalom? R átérek a leletben foglaltakra: - Fokozott háti kyphosis és lumbalis lordosis. Egyébként a háti gerinc középső és alsó szakaszán valamint a lumbalis gerinc teljes hosszában polydiscophathia, spondylosis. - Az L V csigolyatestminimalisan előre csuszott, de az isthmusan spondylolysisre utaló jel nem látható. Bocsánatot kérek, amiért e kérdéssel fordulok Önhöz, de sajnos a reumatológiára nagyon késői időpontot kaptam, s tanácstalan vagyok emiatt, mivel nem tudom - fájdalomcsillapitón kivül és krém nélkül - mit tehetnék még. Szeretném még megkérdezni, a lelet alapján nagy-e a baj? Csontritkulásvizsgálat szerint van ritkulás, kb. 3 éve állapitották meg, de az éves vizsgálatok mindig stagnálást mutattak, nem további ritkulást. Kérem szépen szives véleményét és tanácsát, bocsánatát, amiért ezzel a problémával T. Főorvos Urhoz fordultam. Szives válaszát várva, maradok tisztelettel: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Marika ! Ezek az eltérések a gerinc kopásos eltérését, a porockorongokat érintő kopást irtak le. Ez is és a csontritkulás is önmagában is, együtt is okozhatja a panaszokat. Tünetileg szokták kezelni illetve gyógytornát, fizikoth-t szoktak ezek kapcsán javasolni.
2014.
02.
19.
Márti kérdése:

Kedves Dr úr!34 éves nő vagyok mitralis prolapsus miatt béta blokkolót szedek már 10 éve!Kezdetben betalock 25mg majd 3éve con cor 2,5mg 1xnaponta!A kérdésem az volna ha el szeretném hagyni a gyógyszer szedését hogyan tegyem!Évente járok kardiológiai vizsgálatra és nem tették kötelezővé a szedését rám bizták,de nem tudtam nem oda figyelni a tünetekre amit a prolapsus okoz és be pánikoltam,a vérnyomásom pedig olyankor megemelkedett ezért szedtem!De most úgy érzem nem szeretnék gyógyszereken élni ha nem muszály!Járok úszni,és oda figyelek jobban magamra!Szóval mi az ön véleménye és tanácsa ez ügyben!Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Kérdező ! Meg lehet próbálni, de ha a tünetek visszatérnek akkor a továbbiakban nem érdemes próbálkozni ! Az elhagyás ugy történjen, hogy egy hétig másnaponta szedje a gyógyszert és utáni egy hétig harmadnaponta. Utána el lehet hagyni.
2014.
02.
19.
Homloki erek kérdése:

Kedves Doktor Úr! 37 éves nő vagyok. Pár napja vettem észre a tükörben, hogy fejemet lefelé lógatva, a homlokom bal oldalán futó ér jelentősen kidudorodik, míg az ellenkező oldalon szinte nem is látszik. Kissé aggaszt a dolog, arra gondolok, hogy nem lehet-e szűkület a bal oldali vérellátásban? Azt is megemlíteném még, hogy a jobb karomban a vérnyomás systole-s értéke 10-el magasabb. Ezek alapján szükséges esetleg orvoshoz fordulnom? Válaszát előre is köszönöm! Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Kérdező ! Nincs teendő. Félelme alaptalan. Nem beteg ezek alapján. Bizzonyos, kis mértékü aszimetrikus jelenségek önmagában nem jelentenek kóros eltérést !
2014.
02.
18.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos úr! Női hormonpótló tablettát szedek. Livialt. A nőgyógyász szerint lassan abba kellene hagyni. Most már felet kell szednem 2 hónapig, majd végleg elhagyni. Szerinte közben rendszeres vérnyomásmérésre van szükség. Eddig is rendszeresen mértem, és december óta jók az értékeim. 70 éves leszek ebben az évben. Ha végleg abbahagyom, nő a szívinfarktus és az agyvérzés veszélye? Vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek cseréje válik aktuálissá? Elnézést, ha butaságot kérdeztem.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Kérdező ! A klimatériumban és utána akorábbiakhoz képest nő a szív és érrendszeri betegségek kockázata. Ez jobban nő, ha női hormon tablettát szed valaki ! Megfelelő gyógyszeres beállitás / hypertonia, cukorbetegség, magas vérzsirok / mellett és utobbiak esetén időszakos ellenőrzés mellett nincs mitől tartani. Csökkenthető a kockázat !
2014.
02.
18.
LIA kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az, hogy ma volt sziv-ultrahangon és egy kérdésem volna: /ez mit jelent?/ Billentyűk épek, konc. BK.hypertrophia,kezdődő relax csökkenéssel, a syst.funkció normális.Köszönettel várom válaszát: LIA.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Lia . Ez azt jelenti, hogy kicsit "izmosabb" a szíve. Ez lehet attól, hogy sportol rendszeresen - lényegtelen, átmeneti jelenség. Sportolás befejezése után megszünik. A terhelés okozta fokozottabb keringési igénybevétel teljesítéséhez kell. Másreszt lehet magas vérnyomás, stresszes, egészségtelen életvitel eredménye. Akkor pedig be kell állitani a vérnyomást, életmódot kell változtatni.
2014.
02.
18.
Susogó érzés... kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mi okozhatja a fejemben érzett, időszakosan előforduló "susogást"? Egy pillanat az egész, de kellemetlen, van, amikor meg is szédülök. Nem túl gyakran fordul ez velem elő, de most pl. igen, reggel óta. Nehéz megállapítani, de úgy érzem, főleg a tarkómban surran el néha valami... Okozhatja -e az, hogy esténként, az ágyon ülve, félig fekve használom a notebook-ot, gyakran azt veszem észre, lecsúsztam, és a nyakam a háttámlánál, a testem majdnem vízszintesen, tehát nyaktörő mutatványnak beillő pózban fekszem? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Zsóka
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Kérdező. Érdemes elmenni fül-orr-gégészetre. Ha a vizsgálat nem igazol kóros eltérést akkor változtasson poziciót gépezés közben. Valószínüleg az lehet az ok.
2014.
02.
17.
concor - szívszúrás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Pár napja magas pulzusra concor 1,25 gyógyszert kaptam, azóta a pulzus rendben van, ám napi egyszer beszúr a szívem jó pár másodpercre. Igen ijesztő érzés. Ön szerint ez normális jelenség? Mellékhatás lehet esetleg, kell vele foglalkozni? 34 éves, sportos, egészséges életet élő nő vagyok, a magas pulzus gyerekkoromban is kísért már. Várom gyors válaszát! Köszönettel, Szonja
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Szonja ! Szúró jellegű pillanatos mellkasi fájdalmak többnyire mozgásszervi jellegűek, többnyire spontán elmulnak pár nap után. Ha nem igy van, vagy más panaszt is tapasztal érdemes lesz megmutatni a családorvosának. Egyébként nincs vele teendő.
2014.
02.
17.
csilla88 kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Voltam a kardiológusomnál 2 napja, mert egy ideje panaszaim vannak a szívemre, időnként felgyorsul a pulzusom, valamint nagyon fáradékony vagyok, továbbá egy kis pohár bor is megárt. Ultrahang vizsgálat történt, melyből megállapította, hogy a szívem egészséges, viszont a májban látott az epehólyag mellett egy hangárnyékot, melyben áramlást látott mind vénásan, mind artériásan. További hasi ultrahangot javasolt. Vissza kellett jönnöm Németországba, mert dolgoznom kell, viszont nagyon ideges vagyok, hogy mi lehet ez, hiszen még csak 26 éves vagyok. Ön szerint mi lehet ez, és milyen sürgős a további vizsgálat? Előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
20.
Kedves Kérdező. Ez valoszínűleg egy veleszületett fejlődési rendellenesség lehet, amit úgy hívnak haemangioma. Nem szoktak vele igazán tenni semmit ! Csak igazolni kell a teoríát, ezért valószínű kiegészítő vizsgálatokat fognak kérni.
2014.
02.
17.
Németh Magdolna kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm értékes véleményét, már csak egy dolgot nem értek: a kardiológus azt mondta, kizárólag abban az esetben vegyem be a Tenaxumot, amikor éppen fennáll a kellemetlen állapot-tehát hétvégénként nem kell, illetve azokon a napokon sem, amikor nem érzem szükségét. Ebből én úgy értettem, ez konkrétan a pillanatnyi helyzeten tud segíteni. Ez valóban így van? Tehát ha kedden "rossz", vegyem be, aztán ha szerdán "jó", ne vegyem be, majd csütörtökön megint...? Vagy hogyan működik ez...? Köszönöm válaszát, üdvözlettel:Magdolna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
17.
Kedves Magdi . Csak akkor vegye be ha rossz. Ha nincs panasz nem kell bevenni ! Igy nem csökkenti a vérnyomást, viszont a centrális szorongás oldás létrejön, mikor szüksége van rá.
2014.
02.
16.
Tavasz - extrák? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta tapasztalom, hogy tavasz közeledtével, erősen megszaporodnak az extráim, amik április-május tájékán elfogadható szintre csökkennek. Normálisnak tekinthető-e ez, illetve tapasztalt-e Ön a praxisában ilyen szezonális jelenséget? Tavaly tavasszal többször is vizsgáltak (Holter, UH, CT), különösebb eltérést nem találtak. Volt olyan holter eredményem, hogy napi kb. 2000 SVES, Ves és egy-két rövid PSVT-m is volt. Egyébként 55 évesférfi vagyok. Másik kérdésem, hogy a már jól ismert extrák mellett olyat tapasztalok, hogy 4-6 igen erős szívütésem van egymás után, de normál ritmusban és kimaradás nélkül. Mi lehet ez? Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
16.
Kedves Kérdező ! Én, ha egy 55 éves ffi. valami furcsát tapasztal a szívével kapcsolatosan azt kivizsgálom /echo, Holter, ergometria/. Önnek is ez ajánlom, keresse meg kardiológusát, főleg azért, mert ezek az extrák nem csak nagy számban fordulnak elő, hanem panaszt is okoznak. Egyébkét közismert tény, hogy a frontok, a nagyobb időjárás hullámzások befolyásolják a szervezet müködését. Ilyenkor gyakrabban jelentkezhetnek panaszok, tünetek, igy extrák is. Mindezek ellenére nézesse meg magát, mert egy kontrollt megér a biztonság !
2014.
02.
16.
Audrey:):) kérdése:

Kedves Doktor Úr! Már régen írtam Önnek..:) Nagyon jól érzem magam, a nyáron férjhez is mentem,most meg kaptam egy szuper munkát..és emiatt írok most Önnek,mert azért a természetemet(aggódás....mindenért:D) nem tudom meghazudtolni...:P Szóval az új munkahelyen van kötelező orvosi vizsgálat egy magánklinikán,és ebbe beletartozik az ekg is..Nah most én tökéletesen jól vagyok, 1 éve voltam szív Uh-n ahol mondta a doki,hogy maradt a jelentéktelen mitralis prolapsus, és ez maradni is fog,majd kb 3 év múlva jöjjek kontrollra,de nyugodjak meg,mert ez nem fog romlani..A szívverésemet is megnézte a gépen,nagyon gyorsan vert mert borzasztóan izgultam,de szabályosan..Nah és itt jön az én félelmem, szóval amikor 4 éve apukám meghalt,akkor kitört rajtam egy ilyen pánikszerű roham,ami sem előtte,sem azóta nem volt szerencsére, nagyon gyorsan vert a szívem,totál kiborultam,h. örököltem apukám szívbaját(ugye neki szívizomelhalása volt,de szerzett az alkoholtól,cigitől,elhízástól...), nah akkor elmentünk ugye orvoshoz kivizsgálásra, ahol sajnos a doktor személye egyáltalán nem volt megnyugtató,pedig tényleg nagyon ideges voltam,életemben nem láttam még magam olyan kétségbeesettnek és idegesnek...csináltak egy ekg-t,ahol annyira fel voltam pörögve,hogy kb 180-nnal vert a szívem,és utána mentem uh-ra és ott derült ki,hogy minden ok...de előtte,még ez az orvos megmérte a vérnyomásomat, ami ilyen állapotban...egy kicsit magas volt,amúgy legendásan alacsony a vérnyomásom,mert szoktam mérni(90/60 100/80 a max.) és nem hitt nekem,se anyukámnak,h. alacsony a vérnyomásom,és ott helyben felírt egy vérnyomáscsökkentőt,amit szerencsére nem vettem be...Ezt cska azért írtam le Önnek,mert ez nekem nagyon rossz élmény,és sajnos,ahogy orvoshoz kerülök a pulzusom egy félperc alatt borzasztó gyors lesz,nem tehetek róla,meg amúgy ha vizsgázom,akkor is az elején,egy 5 percig a torkomban dobok a szívem,aztán megnyugszom és visszamegy a normálra..és nem tudom,ha megint ennél az új ekg nál feltornázom a pulzusom,akkor mi lesz...mert nem akarom,h. alkalmatlannak tartsanak a munkára...Viszont tudom,h. ideges leszek,mert már most ezen agyalok...Van valami technika,amivel le tudom nyugtatni a pulzusom?? Vinni fogom magammal a szív Uh-s papírom meg elmondom,hogy sajnos ilyen vagyok,de nem tudom hogy áll majd ehhez az ottani orvos...Úgyhogy ehhez szeretnék tanácsot kérni a Doktor Úrtól..:) Nagyon Remélem,hogy a (kedvenc)Doktor Úr jól van :) Köszönettel: Audrey:)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
16.
Kedves Audrey . Először is gratulálok aszép eseményhez és legyenek boldogok és sikeresek ! Másodszor a stressz természetes jelenség. Van akinél kifejezettebb és akár még a vérnyomás is megemelkedhet. Nincs ebben semmi kóros. Jól tette, hogy nem szedi a vérnyomáscsökkentőt, mert attól rosszul is lehetne. Ráadásul az embernek ritkán hal meg a szeretett hozzátartozója ! Vagyis ez is emelheti a pulzusát, vérnyomását ! Nem hiszem, hogy ez problémát jelentene. Másrészt azért azt is nézesse meg, hogy nem néz-e anyai örömök elé ! Annak is lehet jele a vérnyomás és pulzus labilitás ! Szeretettel üdvözlöm és köszönöm kérdését, jól vagyok.
2014.
02.
15.
Ivy1973 kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Megint itt vagyok ! Eltelt egy hónap, és a mensi elött újra jött ez az iszonyat sok extra. Akkor már valószinű, hogy a hormonok csinálják ez velem ? Azt jelentheti ez hogy el kezdtem klimaxolni ( 40 éves vagyok ). És ez így lesz amíg ez le nem zajlik ? Hogy van ez Doktor Úr ? Ezek szerint én vagyok az a típusú nő akinek a klimaxnál lehet szív betegség? Egyébként azóta megvolt a terheléses EGK-m és szív UH-n is voltam. Mindegyik jó lett. A legújabb félelmem, hogy a hormonok okozta extrázás, átmegy majd valami rosszindulatú ritmuszavarba. Kérem, írjon valami megnyugtatót nekem erről kedves Doktor Úr ! Üdvözlettel: Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
16.
Kedves Évi !nincs semmi baja a szívének, igy nem varható az sem, hogy tartós ritmuszavara legyen ! Vagyis sajnos ez valóban a hormonok műve ! Szerintem minden nőnek a mensi táján több az extrasystole és ez a hormonok hatása. 40 éves korban nem kell még a klimax-szal foglalkozni. Ez a legszebb kor ! Ilyenkor a legkivánatosabbak a nők ! Nehogy már ilyen hülyeségekkel foglalkozzon ! Nekem a második gyermekemet a feleségem 40 évesen szülte és az közülűk a legjobban sikerült !
2014.
02.
14.
Németh Magdolna kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm előző válaszát. Előadtam a problémát a pszichiáteremnek, (aki azóta is folyamatosan kezel), illetve a kardiológus doktornőnek, aki a Concort írja számomra. Megegyeztek abban, hogy Tenaxumot szedjek még mindezek mellé-de csak akkor, amikor tapasztalom a kellemetlenséget. Ez esetben vegyek be egy felet, és ha egy óra múlva még mindig fennáll, akkor a másik felet. Egyetért ezzel a megoldással? Mert én úgy gondolom, magát a szorongást kéne oldani, hiszen pont emiatt szedem a Frontint és a Citapramot...Valahogy ódzkodom a vérnyomáscsökkentőtől, hiszen amúgy egyáltalán nincs vele problémám...Előre is köszönöm a segítséget! Magdolna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
16.
Kedves Magdi ! Pedigvan ráció ebben a gyógyszer adagolásban ! A Tenaxum egy centrális hatásu szer, aminek a vérnyomáscsökkentó hatasa csak egy - két hét folyamatoskezelés mellett jelentkezik. Viszont a centralis hatáson alapuló szorongás elleni hatása azonnal. Ezért nem rossz ötlet. Pár próbát megér !
2014.
02.
14.
extra kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves férfi vagyok, 5 évvel ezelőtt kezdtem rendellenes szívütéseket érezni, mintha megkésne egy-egy dobbanás, és utána lök egy nagyot a mellkasom. Orvosi rendelvényre 0,25-ös Frontint szedtem, közel két évig 3x1 szemet. A tünetek lassan-lassan elmúltak és a gyógyszert is el tudtam hagyni. Emellett teljes kardiológiai kivizsgáláson is voltam, ahol szervi okot nem találtak. Fél éve a dolog kiújult. Újra Frontin, teljes kivizsgálás negatív eredménnyel, rendszeres testmozgás, de a dolog nem akar eltűnni. Ha valamit változtatok, pl. kicsit máskor veszem be a Frontin tablettát, másik magnézium készítményre váltok, akkor van egy hét szünet, és kezdődik előről pár napos rendszerességgel. Legutóbb napon belül ismétlődő jelleggel jöttek rám az extrák, sbo-n bekötöttek egy sóoldatos infúziót, kiegészítve egy ampulla magnéziummal, és a zilált állapotom miatt egy fél szem Betalokot is kaptam, így lettem tünetmentes. Ez alapján magnéziumhiányt mondott az orvos, bár szedtem magnéziumot. 3x2 szem magne b6-ot és 3x1 Frontint szedek azóta. Egy hétig tünetmentes voltam, és most újra kínoznak az extrák, amitől be is pánikolok, szétzilálja az életem, halálfélelem tör rám. Emellett testszerte érzek izom berándulásokat is, rendszeresen. Lehetséges, hogy még mindig nem elég a magnézium? Vagy más okot kell keresni. Másfél hét múlva van időpontom pszichológushoz, aki telefonos konzultáció alapjána a Cipralex nevű győgyszer szedésének elkezdését javasolta, ha szükségét érzem. Ezzel még nem éltem. A stresszfaktor jó átlagos az életemben, a fő stressz ez a jelenség. Ennyi magnézium mellett lehetséges még mindig magnézium hiány, vagy emellett idegi, pszichés eredetű okot kell már keresni? Szervi ok nélkül valóban csak ártalmatlan tünetek az extrák? Köszönöm válaszát: Róbert
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
16.
Kedves Robert . Olvasva a panaszait egyre inkább valószínű nem szervi panaszai, tünetei vannak, nincs magnézium hiánya. Sem igazolva nem lett, másrészt ennyi magnézium után meg kellett volna már telnie annak a magnézium raktárnak! Vagyis valószínű ismételten a pánik betegség lett úrra magán ! A Cipralex a helyes döntés, de legalább 2-3 hétig egyutt kell szednie a Frontinnal ! Utána aFrontinelhagyhato lesz és a Cipralex önmagában is megoldja ezt a problémát !
2014.
02.
13.
szobabicikli kérdése:

Kedves Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy időskorú férfi jól beálitott magasvérnyomással, inzulinos cukorbeteg szobabiciklizhet? Nem lesz emiatt baja?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
13.
Ha szépen fokozatosan és lassan emeli a terhelést akkor semmi baja sem lesz !
2014.
02.
12.
Tachycardia kérdése:

Jó napot! Anyukámnak szívritmuszavara van, azt szeretném kérdezni, hogy szedheti-e az aspirin protect-et, vagy egyáltalán milyen recept nélküli gyógyszert javasol a doktor úr? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Szabó Judit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
13.
Kedves Judit . A teendők attól függenek, milyen tipusu ritmuszavar jelentkezett. Semmit ne adjon orvos nélkül az édesanyjának ! Irány a kardiológus !
2014.
02.
12.
vérnyomás-pánik? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 37 éves nő vagyok. Körülbelül fél éve jelentkeztek nálam egyre erősödő szorongásos tünetek. Kivizsgáltak (vér, vizelet), de mivel szervi elváltozást nem találtak, pánikbetegséget diagnosztizáltak. Ez már megelőzően többször előfordult életemben. Jelenleg Citapram 20mg-ot szedek, napi 1, két hónapja. Frontin 0,25 mg napi 3x1-et, illetve Concor cor 1,25 mg, napi 2x1. A problémám az, hogy a pánikrohamok valóban elmúltak, de egy tünet továbbra is fennáll: délutánonként a vérnyomásom 140-160/85-95 között van, ami nagyon zavaró tünetekkel jár:szédülök, borzasztóan melegem van és általában szörnyen kellemetlen a közérzetem; olyan állapot, mintha magas lázam lenne. Ez az állapot tartósan fennáll. Ám estére mindig rendeződik. Délelőtt és este-éjszaka, valamint hétvégén sosincs semmilyen probléma a vérnyomásommal, a kellemetlen testi tünetek sem jönnek. A pulzusom mindig normális, 60-80 között, vérnyomástól függetlenül. Sosem volt eddig probléma vérnyomásommal, azt gondoltam, most is csak a szorongás egyik megjelenési formája. De hogy ennyi gyógyszer mellett sem akar rendeződni a helyzet, ez aggaszt. A tanácsát kérném. Nem hiszem, hogy szervi oka lenne, mert mindig a munkahelyemen van ez az állapot-de mit tehetnék még ennyi szorongáscsökkentő szedése mellett? Segítségét előre is köszönöm! Magdolna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
13.
Kedves Kérdező ! Ez pánikos roham ! Nem elég a gyógyszer valószínűleg emelni kell az adagot. Vissza kellene menni a psychiateréhez. Ezt javasolom.
2014.
02.
11.
ami lemaradt a történetből ! kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR ! István vagyok 28 éves ! az előző önhöz küldött tegnapi levelemnek a vége lemaradt ! valószínű a hosszú volt az üzenetem ! Azt tudom hogy nem infarktus volt mert akkor kihívtam az ügyeletet és megvizsgáltak ! Ekg-t csináltak és vérnyomást mértek Ekg tökéletes volt a vérnyomásom 160/80-volt 97 pulzussal ! azt mondták hogy pánik rohamom volt valószínű és adtak egy 0,25-ös Frontint A papírokkal másnap bementem a Háziorvosomhoz ! elküldött teljes laborba vér vizelet ! Vizelet negatív vérképem szinte tökéletes Írt Fel Frontint 3x0,25-öst de ennek felét szedtem ITT A KÉRDÉSEM Doktor úr :: és pár napja zsibbad a végtagjaim görcsölő érzés hol itt hol ott olyan mintha tűvel szurkálnának szedek Magne B6-ot és mitől lehet ez ????? Idegi alapú ?? Köszönöm Válaszát!!: ISTVÁN
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
13.
Kedves Kérdező ! A panaszok jelentkezési módja, sokirányusága,negativ leletei azt sugalják, nem szervi baja, hanem pánik syndromája van. Egy jó psychiater kellene !
2014.
02.
11.
klára kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! diagnózisok" Ap, PF arrythmia ,anticoaguláns th. Marfarin szedek ami itthon nem akar beállni a 2-2,5 közöttre eddig 3mg,1,5,1, 1,5 szedtem, most a házi orvos 3mg.2,1,5,2,1,5 irt. A többi gyógyszereim Tensart HCT160/25mg 2xfél,cordanore 2xfél, concor 2x5 mg, moduxin 2x1 tbl. noacid 2x20mg, aspirin 100-as 1 tbl, frontin 3x1 05 mg. Eddig a vérnyomásom jó volt é s napközben 120, 130,/80 körül van a pulzusom most jó .De sajnos volt amikor 2 hetenként ritmus zavarom volt, Éjszaka megemelkedik a vérnyomásom 160/80 ig ma kaptam mindezek mellé éjszakára VIDONORM 4mg/5mg felet a fentiekkel együtt szedhető. Március 7 én megyek a ritmus ambulanciára Szegedre elektrophysiologiai kontroll történik, bal pitvar tágulat miatt és az ismételt pitvarfibráció miatt.Nagyon szeretném a véleményét! Kérdésem Őn fogad beteget vizsgálatra!Tisztelettel Klára
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
13.
Kedves Klára ! Persze, hogy fogadok beteget, hiszen kardiológus szakorvosként dolgozom magánrendelőben és szakrendelőben egyaránt. Ami a panaszait illeti, a további lépéséket az elektrofisiológia fogja eldönteni. Addig ki kell bírni. Ha rosszabbul van, vagy a ritmuszavara tartós a vizsgálatot lehet sürgősiteni. Vissza kell menni a klinikára és szólni kell, hogy rosszabbul van, vagy hogy tartós a ritmuszavar !
2014.
02.
10.
Tanácsot kérnék ! kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR ! István vagyok 28 éves ! az alábbi kérdéssel fordulok önhöz ! Az utóbbi időben december elején volt egy foghúzásom ami elég nehezen sikerült kiszedni utána begyulladt az ínyem visszamentem a fogorvoshoz Augmentint írt fel egy hétig keservesen fájt az ínyem amíg a gyulladás meg nem szűnt 2 óránként szedtem a fájdalomcsillapítót 1 hét után minden rendben volt az idő alatt szinte enni is alig tudtam 5kg-ot fogytam majd utána egy két héttel egy légúti fertőzésem volt erre Ospent anitibiotikumot ír írt fel a körzeti orvosom + a köhögésre sinecodot kigyógyultam belőle !! Majd az ünnepek után Januárban egy erős felfázásom volt a körzeti orvosom Ciprofloaxint 500mg-ost írt fel 5 napra napi 2x1 bőséges folyadék mindent betartottam !! utána meg sumetrolint 3 napig !2x1 de voltak még alhasi tüneteim meg deréktáji visszamentem elküldött az urológushoz megvizsgált elküldött Hasi ultrahangra Február 19-ére kaptam időpontot azzal Control de közbe visszamentem megmutattam a körzeti orvosnak ! Majd az este erős mellkasi fájdalmaim voltak kéz zsibbadással nehéz levegővétellel megmértem a vérnyomásmérővel ami itthon volt a vérnyomásom megijedtem hogy infarktusom van
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
11.
Kedves Kérdező ! A kérdést ugyan nem találtam, de gondolom a fájdalomra vonatkozott volna. Szóval a mellkasi fájdalom biztos, hogy nem infarctus volt. Okát ugy lehet megállapíta ha kivizsgálják . Vissza kéne menni a családorvosához.
2014.
02.
10.
Bizalmas kérdés kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Ma délután fura tünetet észleltem magamon. Én 24 éves fiatalember vagyok, jelenleg főiskolai tanulmányaimat végzem. 13 és 20 éves korom között versenyszerűen sportoltam, de azóta is amikor időm engedi rendszeres testmozgást végzek. 175 cm és 80 kg vagyok. Az utóbbi 2 hónapban édesanyám betegségei miatt voltam folyamatosan stresszes, amellyel kapcsolatban sokat kérdeztem Doktor Úrtól is. Édesanyám vastagbélpolipja eltávolításra került, így már kezdtem megnyugodni. Ma délután a székletürítésemben észleltem szemmel jól látható piros színű folyadékot, mint ha vér lett volna, ráadásul hasmenés szerű volt a székelés. Azt hozzá kell tennem, hogy a tegnapi ebédem hurka volt céklával és vasárnap este 3 db vérnarancsot is ettem. Ma a székletürítés előtt 3 tányér brokkoli krémlevest ettem. Korábban soha nem volt ilyen ijesztő a székletem látványa, és fizikálisan sem érzem magam rossznak. A tanulmányaim során is sikereket értem el az utóbbi időben, így nagyobbrészt jó hangulatom szokott lenni. Azt szeretném kérdezni, hogy a székletemben megjelenő piros folyadék az a cékla vagy a vérnarancs fogyasztása vagy vér lehetett? Nem tudom eldönteni. Ha a következő hetekben nem lesz ilyen jellegű tünetem, akkor elfelejthetem ezt az esetet? Félek ugyan, hogy nehogy komolyabb bajom legyen, de ilyen fiatalon nem szeretnék vastagbéltükrözésre kerülni. Főorvos Úr mit javasol mi a teendő?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
10.
Kedves kérdező ! A széklet vértartalma kimutatható laborvizsgálatokkal . Ezt kellene a családorvosa segítségével elvégeztetni. Csak ez a biztos. Ha pozitiv lenne, akkor bizony kell a béltükrözés !
2014.
02.
10.
KInga kérdése:

Még lenne egy kérdésem: anyósom Asactalt használ, de szinte naponta jelentkezett nála erős, nehezen csillapítható orrvérzés, abba is hagyta szedését. Azelőtt Aspirin Potectet szedett. Térjen vissza inkább az Aspirinre? Nekem is Asactalt írt fel az orvos, nálam inkább bőrbevérzések jelentkeztek, olyan mintha egy kicsit túlzott lenne a hatóanyagtartalom. Ön mit gondol? Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
10.
Kedves Kinga ! Ki kell vizsgálni a kedves mamát, mert valószinű vérzékeny terület van az orrában. Az kezelhető és nem kell az Asactalt sem elhagyni.
2014.
02.
10.
KInga kérdése:

Kedves Doktor Úr! Már többször érdeklődtem mitrális prolapsus vs Concor témában. Tudom én, hogy vannak helyzetek, mikor be kell venni a gyógyszert, mint most, hogy lázas voltam. Az orvos Tarividet írt fel, de most kénytelen voltam elhagyni a Concor, mert a vérnyomás/pulzus nagyon lecsökkent rendszertelen ritmus, rosszullét mellett. RR/HR: 95/55/55. Egyébként 120/80/65. Kérdésem a következő: mivel a Concor elég komoly gyógyszer, tud javasolni olyan alternatív bétablokkolót, melyet rugalmasabban használhatnék, szükség szerint, akár csak napra, ha szükségét érzem? Köszönettel: Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
10.
Kedves Kinga ! Ilyenkor több folyadékot kell inni ! Nem a Concor a hibás. A láza, folyadék vesztesége okozza a vérnyomásesést.
2014.
02.
09.
érdeklődés kérdése:

Üdvözlöm tisztelt Dr ur.36 éves férfi vagyok.Erdeklődnék az ekg leletem irant hogy önnek mi a véleménye ezzel kapcsolatban.Reggel be kellett .ennem az ügyeletre mert àllandó extràk jöttek 1,2 db öt percenként és én megijedtem valami komolyabb baj lehet e vagy a sok stressz okozza.8 Éve szedem a nebiletet exforgéval napi felet.Az Édesanyàmat sajnos 2 honapja elvesztettem igy a pànikrohamok amik elötte ritkàn jöttek ràm most elég sürüntàmadtak.Persze megpróbàlok urrà lenni rajta jàrok pszihológushoz is de nem mindig sikerül.Ezért leirnàm a lelet eredményt.A kamrai ritmus 102 volt kicsit ideges voltam.A pr tartam 102 Ms,aqrs tartomany 94 ms a qt 338 ms a qtc397ms a p/qrs/t fok az -30/5/28.És még azvan ràirva hogy rövid pr tàvolsàg meg sinus tachycardia.Doktor ur mit jelent ez a rövid pr tàvolsàg meg hogy a p az -30?Kérem legyen kedves ezt kielemezni.Itthon màr 70 80 volt a pulzusom ugyhogy a béta blokkolót bevettem segített.Legnagyobb tisztelettel :Jocó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
09.
Kedves Jocó ! Azt hiszem ez egy negativ lelet. Nincs rajta érdemleges. A rövid PQ egy jelentéktelen, gyorsult átvezetést jelentő eltérés. Igazán nincs jelentősége. Azt hiszem kezd kiújjulni a pánik betegsége.
2014.
02.
09.
mi történik velem? kérdése:

Köszönöm szépen Doktor úr, de nem mehetek. Júniusig nem és nem írhatom meg miért. Köszönöm. Földvári Marika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
09.
Oké. Sajnálom.
2014.
02.
09.
mi történik velem? kérdése:

Kedves Doktor úr! Köszönöm szépen válaszát. Tényleg kedves, de én tudom, hogy orvoshoz kellene menni, de június második felében tudok orvoshoz menni, addig nem, de jó lett volna tudni mi lehet a baj. Jó lett volna, ha csak egy kicsit is tudok változtatni azért, hogy jobb legyen. Köszönök mindent. Földvári Marika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
09.
Marika ! Ezt nem lehet halogatni! Kellenek a vizsgálatok ! Anélkül nem tudjuk, hogy komoly baj van-e vagy csak kimerültség, szorongás ! Kérem mielőbb forduljon kardiológushoz, mert kellenek a vizsgálatok !
2014.
02.
08.
extra kérdése:

Tisztelt Doktor úr! az utóbbi időben vettem észre hogy átdolgozott stresszel teli napokon étkezést követően, valamint néha lépcsőzés után pár extraszisztolét érzek. 6 évvel ezelőtt volt egy tachikardia miatt teljes kardiológiai kivizsgálás( szív Uh, terheléses EKG, EKG, labor) minden negatív lett. Akkor életmódváltozást és fogyást javasoltak. Azóta évente üzemorvosi vizsgálaton veszek részt. Sajnos a stressz az jelen van az utóbbi időben. Ön mit tanácsol ez ügyben? Válaszát előre is köszönöm ! József
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
08.
Látja kedves József ! Nem tett semmit azért, hogy csökkenjen a stressz és, hogy foggyon. Most ez üt vissza ! Nem lehet baja, csak az életmódon kellene mielőbb változtatni, ha nem akar extrázni .
2014.
02.
08.
p attila kérdése:

tiszteletem. most nem betegsegrol volna kerdes. miert irnak a mentoauton a mento szo irasat miert irjak jobrol barra? miert nem irjak rendesen, miert irjak viszafele? ezt nemtutammeg megfejteni. valaszat koszonom tiszteletel attila.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
08.
Pedig egyszerű ! Azért van fordítva írva, mert ha az autovezető a tükörből nézve észleli le tudja olvasni mi az ami mögötte jön nagy sebességgel. Már sok Tűzoltó auton is igy van a felírat.
2014.
02.
08.
Kertész kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Inzulinos cukorbeteg vagyok, ezért elküldtek ultrahangra, ahol epekövet találtak, amivel február közepén műtenek. A magas vérnyomásra a háziorvosom Ednytet (reggel 20 este 10 mg)és Metoprololt (50 mg) adott - eddig. Csak a diabetológus (belgyógyász) ellenőrzi minden alkalommal a vérnyomásomat, ami elég magas volt minden alkalommal (pl 190/100), és elrendelte 3 általam ismeretlen gyógyszer szedését, és azt kérte ezekhez ragaszkodjak a háziorvosnál is gyógyszerfelíráskor. Ezek: reggel Bisoblock Plus 5 mg, Coverex-AS Komb 5 mg, és este Valsartan Sandoz 80 mg -ami helyett a háziorvos Valsacor 80 mg-ot írt fel. Ugyanakkor említettem a háziorvosnak, hogy a torkomban gombóc van, nehezebben nyelek, és az egész torkomat duzzadtnak érzem, és nem szeretném ha a közelgő műtét idején ez az altatásnál gondot jelentene. Kivételesen megvizsgált, belenézett, duzzadtnak és kicsit pirosnak látta, de csak megfázás elleni szereket javasolt. A tünetek reggel erősebbek szoktak lenni, estére szinte elmúlik (ekkor jön a Valsartan). Általában hallgatok az orvosokra, de most elbizonytalanodtam. Ha ugyanaz a hatóanyag, itt pl a valzartán, miért ne írhatna fel másik, azonos hatóanyagú, esetleg olcsóbb tablettát. Azt még el szeretném mondani, hogy a háziorvosunkba vetett bizalmam erősen megingott amióta több durva melléfogása volt, de nincs lehetőségem átmenni másik orvoshoz. (Nála többek között (!) a trombózis, kétoldali tüdőembólia ájulásokkal > C vitamin és hörgőtágító, köptető.) A műtétre tudatosan készülök, még jobban figyelek a diétára, már szinte teljesen leszoktam a cigarettáról, fogytam pár kilót, kimentem egy kisebb megfázásból, de ezt a torok (garat) dolgot 3-4 hete érzem, azt gyanítom azóta hogy szedem a valzartánt. Nem akarok komplikációt sem a műtét közben, sem később. Eddig nem volt ismert gyógyszerallergiám. A kérdésem az lenne: lehetséges, hogy a Valsartan szedését abba kellene hagynom, mert allergiás vagyok rá, és ez a torokban jelentkező tünet angioödémára utal? Előre is nagyon köszönöm megtisztelő válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
08.
Kedves Kérdező ! A panaszait valószínűbb, hogy reflux betegség okozza. Az szokott reggel, ébredés - felkelés után ilyen panaszokat okozni ! Másrészt a Coverexet és a Valsartant se, de a Valsacort se együtt adni. Én azt javasolnám látatlanban, hogy 2x50 mg Betaloc Zokot és 2x5 mg Coverex AS - t szedjen. Ha ez nem elég akkor egy Amlodipin nevű gyógyszert is adnék az eddigiek mellé.
2014.
02.
08.
mi történik velem? kérdése:

T. Doktor úr! Szeretném a véleményét kérni. Én egy 20 éves, átlagos testalkatú lány vagyok, annak ellenére, hogy pár kilót felszedtem az utóbbi időben. Nem iszom, nem dohányzom, nem narkózom, gyógyszert sem szedek. Heti egy nap járok tornázni, de az utóbbi időben nem tudok olyan jó szinten teljesíteni, mert ájulásszerű rosszullétek törnek rám, de extrákat is érzek közben, nagyon sokat. A pulzusom 100 körüli, de ebből tapintás alapján is kb. 35-45 extra, de ha nem tornázom, akkor rendes, olyan 70-es és csak néha van 1-1 extra, amit nem érzek meg, csak ha fogom a csuklómat vagy ha fekszem. Ez tudom mi, ismerem az érzést és vizsgálattal ki is mutatták már rég, de ez ájulásszerű érzésem soha nem volt. Emlékszem, gyerek voltam még, talán 10 éves lehettem, és nem mertem lefeküdni, mert azt hittem, hogy ettől fogok meghalni, mert úgy éreztem, megáll a szívem, és beszélni se mertem róla, mert féltem, hogy kinevetnek. Órán elaludtam a padban ülve, megbuktam félévkor, mert nem voltam képes figyelni. Én voltam a rossz és buta gyerek. Senkinek nem jutott eszébe, hogy bajom van, csak az osztálytársamnak, aki egy iszonyúan okos lány volt és a mamája ápolónő volt. Ő mamája volt az első, akinek beszéltem arról mit érzek, és Ő vitt el orvoshoz, aki bár felnőtteket gyógyított, engem is megvizsgált, beszélt a fejemmel, az osztálytársam mamája meg szüleimmel. Vérvétel volt meg ekg, utána meg levitt a gyerekrendelőbe, ahol csináltak még vizsgálatokat. Egy ideig szedtem gyógyszert, de később már nem kelletett. Minden rendben volt velem utána. Elnézést a kitérőért, csak megpróbáltam felhívni a doktor urat és mondták, hogy már nem dolgozik a kórházban, aztán nagy nehezen elmondták, hogy nem tudják megadni az elérhetőségét, mert úgy 5 évvel ezelőtt meghalt a Doktor úr. Az osztálytársam nyolcadikosok voltunk amikor beteg lett és még abban az évben meghalt, és úgy hallottam az anyukája sem él már, pedig ő is segítene. Akkor kezdtem keresni egy olyan kedves orvost, mint amilyen Zoli bácsi volt, aki a mai szememmel nézve még most se lenne bácsi. Órákon át olvasgattam a válaszokat és Önt találtam, Doktor úr. Kérem, segítsen! Rendszertelenül étkezem, ez tény. Reggel még nem tudok enni - egy kávéval kezdem a napot, és egészen délután 3-ig nem eszem és nem iszom -mert nincs rá lehetőségem. Akkor ebédelek és vacsira már csak gyümölcsöt vagy joghurtot eszem. Imádom az édességet, de minimális mennyiséget eszem és hetente csak egyszer. Ami feltűnő az, hogy onnantól, hogy ettem, szárad a szám, nem győzök inni meg pisilni, és vizeletem erős, olyan csípős szagú lesz, érzem közben. A környezetemben 2 cukorbeteg is van és ők mondták, hogy nézzük meg a cukrom evés után, mert nem normális dolog ez a vedelés. Ma ebédre 2 merőkanál brokkolikrémlevest, 2 kisszelet rántott csirkemellett ettem sültkrumplival. Kaja után 1,5-2 órával 8,6 volt cukrom az egyik gépen, 8,2 a másikon ugyanabból a csepp vérből. Ez már a harmadik ilyen eredményem, 3 egymást követő napon. A cukorbetegek azt mondják, hogy ez sok, nem lenne szabad ennyinek lennie! Az utóbbi időben sokszor meg is szédülök napközben és bizony néha egy lovat megennék úgy érzem, de ez csak rövid ideig tart. Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye kedves Doktor úr! Cukorbeteg vagyok? Az ájulásszerű rosszullétek, a szédelgések, a szokatlan rövid ideig tartó éhségérzet- ettől vannak vagy az extráktól, vagy mindkettőtől, esetleg más okozhatja? Mit tehetek, hogy jó legyen a közérzetem? A nagy bajom az, hogy csak júniusban fogok hazamenni, addig nem jutok el orvoshoz. Nagyon köszönöm előre is a válaszát! Tisztelettel: Földvári Marika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
08.
Kedves Marika ! Nagyon megtisztel a bizalmával és kedves szavaival. Sajnos azonban az elmondottak alapján én sem tudom megállapítani mi a baj. Ezért azt javasolom keressen mielőbb egy jó kardiológust és alapossan vizsgáltassa ki magát. Nem normális az amit érez. Vizsgálat és a baj tisztázása nélkül nem lehet kezelést javasolni, megyógyulni ! Tessék ezeket komolyan venni !
2014.
02.
07.
szívultrahang lelet kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Edesanyam 60 eves sajnos komoly tulsullyal rendelkezik, a leletein is mindig szerepel, hogy obezitás. Ezert nagyon aggodom erte. Mai szivultrahang leleten a kovetkezok allnak:AOgyok:30mm, BP:39mm, JK:14mm,IVSdyast:14,1mm, BKdiast:56mm,HFdiast:13,1mm,IVSsist:20mm,BKsist:39mm, HFsist:18,1mm, Azt szeretnem megkerdezni, hogy mennyire tekinthetok korosnak ezek az ertekek? Az aggaszt, hogy a 4 evvel ezelotti leleten az EF 65%, a 2 evvel ezelottin 60%, most pedig 56%. Nem tul rohamos romlas ez a 9% 4 ev alatt? Ez a tendencia csokkenhet esetleg megallhat, vagy akar meg intenzivebben romolhat tovabb? Hogyan lehet a romlast megallitani illetve lassitani? A leleten szerepel meg h BK hypertrofia jelei eszlelhetok. Ez mit jelent es lehet e ezen javitani? Mennyire sulyos? Elnezest a hosszu kerdesert! Valaszat elore is nagyon kszonom! Nagyon aggodom! Balogh Dora
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
08.
Kedves Kérdező. Bizony a nagy testsúly, az ezzel gyakran járó cukoranyagcsere zavar és magas vérzsír szint komoly kardiovasc. kockázatot jelent. Egészségesen kell élni, mozogni - fogyni kell, cukrot, vérnyomást, vérzsirokat be kell állitani. Egyelőre ezen kivül teendő nincs. Az ezekben lévő ingadozások okozzák azt a kicsit romló falvastagságot. Nincs baj, csak lehet, ha nem figyelnek ezekre a jelekre !
2014.
02.
07.
fruzsii kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Van mikor csak úgy beszúródik a szívem környekén, már-már az egész mellkasom, és olyankor nehezen, kapkodva veszek levegőt, máshogy nem megy. Már máskor is fordúlt elő, de most néhány hónalja megszűnt, de most újra elő jött, van hogy egy nap többször is. Mi lehet ez? Mitől jön elő? Előre is köszönöm a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
08.
Kedves Fruzsi ! Igy a tünetekből nem lehet megmondani, mitől jelentkezik a panasza. Javasolom, szakítson egy kis időt arra, hogy ennek okát tisztázzák. Forduljon a családorvosához, aki vizsgálattal kideríti az okot.
2014.
02.
07.
reflux kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI , HOGY FELEZHETŐ E A QUAMATEL TABLETTA?HA ESTE VESZEK BE 1 SZEM 20 MG-OSAT ÉS REGGEL, AKKOR NEM TUDOK DÉLELŐTT ENNI, ÉS SZERETNÉM ELFELEZNI A REGGELI ADAGOT.MÁSODIK KÉRDÉSEM, HA VETTEM BE A DÉLELŐTT FOLYAMÁN RENNIE-T AKKOR DÉLUTÁN HASZNÁLHATOK E ULCOGENT?IILLETVE HA ESTE SZEDEK QUAMATELT A DÉLELŐTT FOLYAMÁN MENNYI ULCOGENT HASZNÁLHATOK.ULCOGENNEL LEVÁLTHATOM E A REGGELI TABLETTÁT ÉS KEVÉSBÉ KÁROS E AZ ULCOGEN SZUSZPENZIÓ?KÖSZÖNÖM!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
08.
Kedves Kérdező. Az Ulcogant és a Rennie lênyegében savmegkötő ! A Quamatel pedig a gyomorsav secretioját gátolja. Együtt is lehet szedni őket és meg lehet probálni helyettesíteni egyikkel a másikat. A lényeg az, hogy a gyomra ne fájjon. Lehet őket együtt is, egymás helyett is szedni. Csak nem kell a dolgokat tulságosan bonyolítani, mert azért a gyomorsav kell az emésztéshez, ha mindet lekötjük az sem jó !
2014.
02.
04.
erős fájdalom kérdése:

Tisztelt Főorvos úr!!!60-éves férfi vagyok,diabetes,krónikus,hasnyálmirigy ,krónikus vese,kétszer voltam operálva refluxal,epe polypom is van, hyperlipdemia,mellék vese túltengés,magas vérnyomás,tűdő fibrosis,-sajnos sok minden-közel három éve minden evésnél nagyokat csuklom erős fájdalommal jár.Voltam -CT-vizsgálaton van kis fokban nyelőcső szükületem, felső és az alsó szakaszon is -gyomor és a máj bal lebenye közt nyirok csomó-levegő az epehólyagban és az epeutakban-az mitől lehet-erős fájdalmaim és görcseim is vannak.Nyelőcső alsó szakasz össze esett fala nem megitélhető--ez mit jelent?Tisztelettel-kérem mi elöbbi válaszát:Gyarmati József--Mobil:30-277 6309--köszönettel-Józsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
05.
Kedves Kérdező. Sürgőssen keressen egy gastroenterológust ės történjen meg mielőbb egy gastroscopia a helyzet tisztázására. A panaszok és a leírt kép sokmindent takarhat. Lehet gyulladás, beidegzési zavar, de akár daganat is. Lépni, tisztázni kell ezt a képet !
2014.
02.
04.
Jani kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szívritmuszavar miatt március elejére vagyok előjegyezve abláciora. Szeretném megkérdezni, hogy mennyire kockázatos és fájdalmas ez a beavatkozás. A műtét után mennyi ideig nem lehet felkelni? Előre is köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
04.
Nem vészes, nem veszélyes. A beavatkozás előtt mindent el fognak mondani ! Nem fáj és ne izguljon. Sima ügy !
2014.
02.
03.
puffadás kérdése:

Tisztelt Dr.-úr! Szeretném a segítségét kérni. Több hónapja küszködök állandóan visszatérő puffadásos, gázosodás tünetekkel amik általában az esti órákban nagyon gyakoriak. 9 hónappal ezelőtt volt egy campylobacter jejuni fertőzésem. Arra akkor kaptam antibiotikumot, második széklettenyésztés negatív lett, de viszont candida gombát mutatott ki a vizsgálat. Volt gyomortükrözésem ill. vastagbéltükrözésem is ezután, a gyomornál azt állapították meg, hogy sok a savam amire felírtak savkötőt, a vastagbélnél pedig gyulladást mutattak ki, azt mondták ez a campylobacter fertőzés miatt volt, a Chron betegség lehetőségét kizárták. Gyakran van világosabb barna kenőcsös állagú székletem is, illetve gyakori böfögés is előfordul. Laktóz érzékenység, hasi uh. negatív. PPi, szedését javasolják, ill. probiotikum kúrát több hónapon keresztül. Ön szerint lehet ezeknek a tüneteknek a sok gyomorsav az okozója, illetve a megváltozott bélflóra? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
04.
Kedves Kérdező ! Bizony ez igen valószínű, hogy a bélflóra eltolodása, gázképződés és következményes emésztési zavar következménye lehet. Az ilyen bajok nagy-nagy türelmet követel betegtől és orvostól egyaránt. Megfelő étrend - összetétel, emésztést segítő tabletták és a flórát helyreállító készítmények alkalmazása jön szóba. Kérem forduljon egy alapos és gyakorlott gastroenterológus szakorvoshoz. Nehéz ilyet találni, tudom!
2014.
02.
03.
Kiss Dóra kérdése:

Tisztelt Doktorúr ! hasmenéssel kapcsolatosan írtam tegnap önnek, és voltam orvosnál, és klion tablettán adott 3x1-et 6 napon át. Normafloret kell szedjek esetlegesen széntablettán de azt nem mondta, hogy milyen mennyisében. Azt szeretném kérdezni, hogy a normaflore-t meddig tanácsos inni hány napig? Klion ez minden féle fertőzést megszüntet vagy csak bakteriálisat és a vírusosat nem? És azt mondta, hogy természetesen erjesztett ételeket fogyasszak mint a joghurt sör ilyesmi, de mi tartozik még ehhez? Mikor kellene a hasmenésnek abbamaradnia? Nagyon szépen köszönöm a válaszát, remélem ez hatni fog. Tisztelettel: Dóra
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
04.
Kedves Dóra ! A helyzet az, hogy a mi szakmánk tapasztalati elveken alapul. Vagyis ha jól gondoljuk az okokat, akkor a panasz megszünik, ha nem akkor nem mulik el. Ilyenkor jön az hogy újra kell gondolni a dolgokat. A Klion bakteriális eredetű okokat kezeli. A Normaflore pedig az egészséges bél bakteriumait tartalmazza. Ha panaszai a kurát /6 nap/ követően megszünnek, akkor sinen vagyunk. Ha nem akkor tovább kell lépni és bizony részletesebb gastroenterológiai vizsgálatok jönnek. Én azt gondolom segíteni fog a megkezdett kezelés és nem lesznek újabb kérdések. A Normafloret azt gondolom legalább egy hónapig alkalmazza naponta 1x .
2014.
02.
03.
Hideg láb kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Immáron az 5. telet szenvedem végig az alábbi problémával. Évszakhoz kötődő hideg kéz, de főként hideg láb problémával kűzdök 33 évesen. Ez azt jelenti, hogy lakásban is alig akar felmelegedni a lábam, ami ettől függetlenül verejtékezik. Amikor felmelegedik a lábam, főként a lábújjaim, viszket, duzzadt és piros, nyomásérzékeny. A lábújjak összeérésénél pedig bevérzéses, véraláfutásos képletek alakulnak ki, ahol a két lábújj legjobban összeért vagy nyomódott. Idén már ilyen véraláfutás a jobb talpamon is kialakult, a 3.4. lábújj alatti párnás részen, így reggelente alig bírok a talpamra állni. Jártam belgyógyásznál aki perniot mondott, a reumatológus szerint nem az ő szakterülete; doppler, ekg rendben volt valamint bőrgyógyász távolított el egy tyúkszemet a 4.5. lábújjam közéről a múlt télen. Mindezektől függetlenül, az idei téli szezon ismét megkeseríti az életem és már nem tudom milyen cipőt és hány zoknit kellene magamra vennem, hogy ne fázzon a lábam. Nem tudom kihez forduljak az idén, milyen szakorvoshoz? Elképzelésem sincs, mi okozza ezt a szezonális betegséget, kérem segítsen. Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Edina
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
04.
Kedves Kérdező ! Rendes bőrgyógyászhoz és angiológiai szakrendeléshez kellene fordulnia. Valószínű a kiserek valamiféle kóros reakciója lehet, melyet a hideg provokál. Ezt a mechanizmust kellene tisztázni ahhoz, hogy meg lehessen szüntetni a panaszt.
2014.
02.
02.
extra kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem,hogy enyhe mitralis prolapsus mellett előfordul az extrasystole?Többször éreztem, nagy dobbanást és raktak rám holtert. Átlagos szívfrekvencia 76/min 1 Ves, 7 sves volt rajta. Okozhat ez valami komolyabb gondot ?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
02.
Kedves Kérdező ! A mitralis prolapsussal gyakra fordul elő extrasystole is. Ez természetes és bajt nem okoz, csak kellemetlenséget. Ha egészségesen él és sportol rendszeresen meg fog szünni, csökkeni fog a panasza !
2014.
02.
02.
Mary kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Sajnos ismét Önhöz fordulok mert a kardiológiára még nem kaptam időpontot. Jelenleg a Telmisartan 80 mg-os ,és Nebibeta 5 mg-os gyógyszert szedem,úgyhogy reggel 1/2 tabletta az 5 mg-os Nebibetából,és 1/2 tabletta a Telmisartanból és este ugyan ez az adag. Korábban megírtam Önnek,hogy az ekg rendben volt,és a szív ultrahang vizsgálaton rendben találták a szívemet. Mégis ismételten vérnyomás kiugrásaim vannak.Ezeket a készítményeket már 2013.11.26-tól szedem. Elvileg be kellett volna állnia a vérnyomásomnak.2014.01.28-án 177/83, de itt bevettem 2x25mg-os Tensiomint és az levitte. De 2014.01.31-én 182/79,198/90 -es értékeim voltak . A Tensiomin tablettából 3x25 mg-t kellet bevennem 01.31-én és 2x 0.25mg-os Frontint mire 16.30-tól lement 20 óra körül 151/80-ra és ezután még az esti vérnyomás csökkentőket is bevettem ezután lett 21.30-ra 129/69 érték. Most már félek attól,hogy folyamatosan kiugrik és nem áll be a vérnyomásom így lassan nem merek elindulni otthonról,ráadásul ez az esemény is külföldön történt mert síelni voltunk.Én rendszeresen sportolok,főleg biciklizem ,nem értem,hogy miért van ez az állapot, amióta gyógyszert váltottak nálam /ez a 3-ik már/ .Szeretném tudni,hogy a Covercard kisebb dózisban talán jobb lenne?mert azt is 10/10 mg-os dózissal kezdték el nálam ami annyira levitte hogy 78/58-as értékeim voltak.Kérem írja meg ,hogy mit javasolna előre is köszönöm a válaszát tisztelettel:Fazekas Sándorné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
02.
Kedves kérdező ! Ön kitűnő gyógyszereket kap. Ez azonban valószínűleg kevésnek bizonyul az Ön esetében. Ki kell egészíteni más szerekkel. Van ilyen. Nem jelent problémát tessék felkeresni a gondozó orvost és beszéljék meg a további teendőket. Kérem ne idegeskedjen, ilyen gyakran előfordul.
2014.
02.
02.
Hegedus Bela kérdése:

Tisztelt doktor ur! En Szlovakiábol kérem segitségét. 48 éves férfi vagyok a nyakam mindkét oldala voros szinu. Ez a borváltozas elore 3 eve jelentkezett. Lehetséges hogy nekem Vörös nyak szindrómám van?? Errol a betegségrol az interneten olvastam én nem vagyok szakember .A leirasbol meritettem hogy a voros nyak szindromat az antobiotikum tuladagolasa okozza. En kiskoromtol alergias vagyok a penicilin tablettara amit véletlen folyamán 3 éve a kezeloorvosom felirt mivel mandulagyulladasom volt. Kb ezutan észleltem a nyakam egyik oldalán a pirosodast amely ezutan elterjedt mindkét oldalra. Kéerem ha tud segitsen hogy ezzel a panasszal melyik szakorvoshoz forduljak esetleg milyen gyogyszeres kezelésen kell résztvennem . Koszonom Válaszát Tisztelettel Hegedus Béla Szlovakiabol
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
02.
Kedves kérdező ! Célszerű lenne bőrgyógyászhoz fordulnia. Antibiotikum szedése 3 éve volt, az nem tekinthető a mostani tünetek okának.
2014.
02.
02.
Organikus kérdése:

T.Cím!! Érdeklődnék, h szívbetegségem miatt merevedési zavarom van, urológusnál voltam ő azt mondta minden rendben. Visszaküldött a kardiológusomhoz ő viszont nem mer felirni semmilyen gyógyszert. ebben a kérdésben kérném tanácsát, segítségét mert a menyasszonyom el fog hagyni ha nem történik semmit. Ha kell scannelve elküldöm a zárójelentéseimet. Köszönettel Tóth Gábor.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
02.
Kedves Gábor ! Ha másképpen nem megy az urológus felirhatja a kék tablettákat /sialist/, a kardiológus nem kell ehhez, ha nincs szívbetegsége és nem kell szívgyógyszert szedni. Azonban azelőtt nem ártana szexológus véleményét kikérni, mert ezek a zavarok gyakran nem szervi eredetüek. Az erectilisdysfunkcio pedig nem szívbetegség, egy kezdődő ér müködési zavara csupán !
2014.
02.
02.
nvls200 kérdése:

Tisztelt Dr Ur 2013 májusig gyomorsav problémán kivül más betegségem nem volt.De az nagyon zavaró volt. Ekkor két alkalommal kiugrott a vérnyomásom 180 /88 200/90 az ügyeletre érve már lejebb is ment.172/88 Utána volt két-három kiugro pulzus 132,150 természetesen megijedtem. Kardiologia szivultrahang mitralis relax zavar / idegrendszerileg nagyon nem voltam jól/minden egyéb jó. Terheléses EKG rytmus zavar nem,tensio válasz nem ISZB re nem korjelző.A terhelést jól birom. gyogyszer Nortivan 80 betaloc Zoc 2X50 A Nortivan 80-at egy hónap után lefeleztem pedig azt 30kg-testsulyra irja a gyártó a betaloc zoc-ot 25-re esténként az átlag pulzusum igy átlag 60-72. Előtte ha nem lett volna a kiugrás vérnyomás és pulzus max per kicsit magasabb pulzus 80 kürüli volt.Hozzá tartozik hogy teljes élet mód váltás történt.Teljesen negativ labor koleszterin 4.2 1.8 triglicerid stb Ön szerint meglehet próbálkozni gyógyszer nélkül??? Tisztelettel K Marianna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
02.
Kedves Kérdező. Hypertoniás felügyelet nélkül gyógyszer el nem hagyhat. Javasolom, történjen egy ismételt kardiológiai vizsgálat, hogy a gyógyszerek szedése mellett mi a helyzet. Ha minden rendben van, akkor ne hagyja el a gyógyszereket. Ha alacsony vérnyomásértékeket produkál lehet mérlegelni a további csökkentést. Gyógyszert teljesen elhagyni azonban nem lehet.
2014.
02.
02.
dorka1204 kérdése:

Tisztelt Doktorúr! 2014 01 25 (szombat)óta megy a hasam de csak úgy hígabb a székletem és másodjára is elmegyek akkor már rendes vizes majdnem ez volt hétfőig ott ettem egy kanál borsot nagy pohár vízzel ( nagymamám ajánlására) ez 2 napig megfogta a székletem. Csütörtökön megint fekeltett olyan 6 óra körül mert mindíg reggel jelentkezett kivétel nélkül ott is először lazább széklet majd gy kicsi hasmenés. másnap elkezdtem csak folyadékot inni egész nap ez meghajtott rendesen délután ettem egy kis főtt krumplit és piritóst az szerintem megfogta valamilyen szinten sárgásabb vízszerű volt a székletem 4x de nagyon kevés. Ezen a napon vettem be elosztva természetesen 12 db. széntablettán ez hatott másnap 2x voltam wc-n de fekete széklettel a tabletta miatt de ez teljesen normális volt aznap még megettem 3 szem széntablettát ma reggel megint felkeltett de normális kissé laza széklettel természetesen fekete. Volt egy kis gyomorégésen tegnap de szerintem az idegesség miatt mert egyébként nem szokott lenni kissé bepánikoltam ettől a hasmenéstől. És még hozzátartozik a történethez, hogy el van törve az 5. lábközépcsontom, így nem mozgok szinte semmit se és nagyjából 1200 - 1500 kcal-alt ettem naponta. Az lenne a kérdésem, hogy folytassam tovább a széntabletta szedését, és ha igen mennyi ideig? A széntabletta az megállítja-e a hasmenést vagy csak az állagát javítja vagy nem tudom, hogyan hat erre a problémára? Nem igazán találtam erre választ az interneten. Ha abba hagyom és újra jelentkeznek a tünetek akkor orvos gondolom. És az ön véleménye szerint mit lehetne még ez ügyben tenni , hogy normalizálódjon a dolog?Mit ajánlana ilyen esetben? Nagyon szépen köszönöm az idejét, és hogy végigolvassa az üzenetemet. Próbáltam teljes lenni. Tisztelettel: Dóra / 20 éves nő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
02.
Drága Dorka ! Ne ijedjen meg ezektől a tünetektől. Inkább menjen el a családorvoshoz és beszéljék át mit kellene tenni. Lehet, hogy fertőzés, lehet gyulladás, lehet egyszerűen emésztési zavar - nem megfelelő életvitel miatt. Holnap menjen le arendelésre és beszéljék át a panaszokat, tüneteket, teendőket !
2014.
02.
01.
gyomorégés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Másfél napja ég a gyomrom szinte megállás nélkül étkezésre rendeződik de egy fél óra múlva kezdi előröl mellkasi fájdalom nyelőcső égés nincs. vettem be savlekötőt quamatelt valamennyire mérséklődnek a tünetek. Mostanában sokat stresszelek, ez okozhatja a gyomorégést? Ha igen mennyi idő míg rendeződik? Köszönettel: Dóra
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
01.
Kedves Dóra ! Azt hiszem a gyomor panaszok miatt jó lenne, ha egy gastroenterologust meglátogatna. Valószínű gastritis, esetleg kezdődő fekélybetegsége van.
2014.
01.
31.
kriszti15 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A férjem problémájával fordulnék Önhöz. Január elején eldöntötte, hogy indul az árpilisi félmaratonon, és egy edzéstervvel elkezdett futni, amugy jo kondiban van hetente egyszer nagypályás, és kétszer kispálysá focizik, amugy 192 cm és 102 kg. Vasárnap 26.-án hazajött egy 17km. távból, ennyit irt a terve, és mondta hogy rosszul lett szédült kihagyott a szive légszomja van, ezek tünetek keddig eltartottak akkor este bementünk az István kórházba, ott meg ultrahangozták a szivét, EKG-t csináltak, vért vettek tőle ,de nem találtak semmit, az van az ambuláns lapjára irva, hogy Fizikális st-ban eltérés nincs RR114/71 hgmm P. 60/min reg, EKG szabályos görbe. echocardiographia: kissé tágabb mérs, foku concetricus hypertrophiat mutato bal kamra. Norm. falmozgás.Ép billentyűk, jó bal kamra syst. functio. Relax zavar. EF: 75% E/A:1,2 BP: 41 mm JP: 39mm IVS 16mm Aovmax 1,5m/s Behitvát másnap terheléses EKG-ra ahol felment a vérnyomása terhelés mellett 240-re amit azonnal megszakitottk, és vérnyomáscsökkentőt adtak neki, azzal, hogy ne fusson. Az irták a kezelő lapra, hogy a terhelést 220watt 2. percében (79%) magas tensió miatt függesztettük fel, a vérnyomás 124/102 hgmm - 244/92 ghmm-re emelkedett. Az EKG-n repol zavar nem volt látható. Felhivta a Sportkórház kardiológusát aki mondta be ne vegye a gyógyszert és február 3.-ra adott időpontot. Azóta naplózzuk a vérnyomásást, ami átlagosnak 115/68 - és 130/80 között van, a pulzusa átlag 55. Ma elment kispályára focizni, mert tegnap már jól volt, és a bemelegitésnél megint rosszul lett, légszomj, mellkasban szoritás stb.. Legyen kedves segiteni, mert teljesen kétségbe vagyunk esve, hogy mi baj lehet az, hogy akkor ugrik fel a vérnyomása ha sportolni kezd és amúgy meg teljesen jó. Ha nem sportolhat többé azt nem fogja birni. Várom szíves válaszát. Köszönettel. Krisztina
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
02.
01.
Kedves Kriszta ! A személyes levelevezésben válaszoltam erre a kérdésére. Remélem megkapta. Ha van még kérdese szívesen válaszolok.
2014.
01.
31.
mi lehet? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az mitől van hogy az arcom egyik oldalát nem úgy tudom mozgatni mint a másikat? pl. a bal szememet nem tudom lecsukni. (mintha kacsintanék, azt csak a jobb szememmel tudok...) külön-külön a szemöldökömet nem tudom felhúzni... nem zavarnak, mert az életben nincs jelentőségük, csak furcsállom. Ön miért? 28 éves lány vagyok Tisztelettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
31.
Kedves 28 éves lány ! Sürgőssen forduljon a Fül-Orr-Gégészeti ambulanciára ! Ez valószínűleg perifériás facialis paresis következménye. Ezt pedig többnyire virus betegség, dobüregi eltérés okozhatja. Ez pedig oda tartozik.
2014.
01.
31.
Monori Erzsébet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a gyors választ. 6 sztent van a koszorúereimben, ezért kell szednem a Plagrelt is. Üdvözlettel:Erzsébet
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
31.
Értem. Akkor is szedheti a halolajat, csak egyfélét.
2014.
01.
30.
szívbedobbanások kérdése:

Nagyon szépen köszönöm a válaszait! :)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
31.
Örülök, ha segítettem.
2014.
01.
30.
szívbedobbanások kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Igaz, amikor elküldtem a kérdésem, akkor jutott eszembe, hogy egy csomó részletet nem is írtam le (hogy állandóan szédülök...stb.), de tény, hogy ki kell vizsgálni az extrasystolékat (addig meg lehet izgulni). Illetve ugye írtam,hogy szúr a mellkasom mostanában (konkrétan egy hete szúr már egy ponton középen-de ez inkább légző/mozgásszervi dolog lehet?) Tudom, ezt így látatlanban nehéz megmondani, csak a február végi szívultrahang még messze lesz, addig szétizgulom magam :(
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
30.
Nem kell betojni ! Nincs baja. A vizsgálatok azért kellenek, hogy el is higgye !
2014.
01.
30.
Monori Erzsébet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem a következő lenne: 2 szivinfarktusom volt. Vérhigitókat szedek 3 éve:Plagrelt és Aspirin protectet. Nebiletet. Svéd halolaj kapszulát vettem Eskimo3 a neve. Véralvadást gátló gyógyszerekkel együtt nem szabad szedni, most olvastam el. Ugyanakkor másfajta halolaj kapszulát /Jutavit/ már 1 éve szedek, de az ő tájékoztatójukban nem emlitik ezt a fajta tiltást. Szeretném megkérdezni a Doktor Úrtól, komolyan kell-e venni a halolaj kapszula szedésének hatásait? Üdvözlettel: Monori erzsébet
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
30.
Kedves Érzsébet! Egy fajta halolajat szedjen, azt szedheti az említet gyógyszerek mellett. Másrészt konzultálni kellene kardiológusával, hogy kell-e és meddig kell még szednie a Plagrelt és Aspirint együtt. Általában ez csak egy év szokott lenni, utána az egyik szert elhagyják !
2014.
01.
30.
szívbedobbanások kérdése:

Üdvözletem! Azt szeretném kérdezni, hogy mit lehetne tenni az állandó szívbedobbanásokkal? Szinte minden nap vannak (nem vészesen sok,csak pár) meg szúr a mellkasom is mostanában. Február végére kaptam ultrahangra időpontot, de addig egy frászban vagyok :S Ön szerint ez mitől lehet és mit lehetne vele tenni addig is? Kell-e ijedezni vagy ez gyakori jelenség? Köszönöm szépen a válaszát előre is! Mónika
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
30.
Kedves Mónika ! Az extrasystole hátterében álló eltéréseket tisztázni kell, ezek döntik el van-e szükség kezelésre. Addig is rendszeres mozgás, egészséges életvitel, napi 2x2 drg panangin szedése javasolható. Az elmondottak alapján biztos, hogy nagy baj nincs, a kicsire meg nem adunk !
2014.
01.
29.
mitralis prolapsus kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Mitralis prolapsusom van, minimális.Stressz miatt az utóbbi időben fokozott panaszokat okoz, korábban csak néha bedobogott.Hirtelen bepörög 120-125-re, megemeli a vérnyomást is.Vagy először kiugrik a vérnyomás, és utána ugrik meg a szív.A vérnyomásom 105-117 átlag, pulzus 70-80 között.A kiugrásokkor 160-180 közötti a vérnyomás, de ez kb.havi 4-5 alkalom.Pániktüneteim is vannak.Ma rosszul lettem épp az SZTK-ban és a belgyógyászaton a doktornő azt írta a leletemre, hogy pánikroham okozta a felgyorsult szívverést, stb.De felírt conkor 2,5 mg-osból napi felet.Ha pánik okozza a tüneteim, akkor miért kell béta blokkolót szednem?Vagy nem lenne elég csak rosszullét esetén?Persze lehet, hogy a billentyűelégtelenség okozza időnként és arra rápánikolok...Néha mellkasi nyomás, légszomj is van, hosszú ideig.Meg hirtelen felébredek álmomból vagy félálomból és olyan, mintha pár mp-re leállna a légzésem.Először nagyon megijedtem, mert hirtelen felültem álmomból, mint akit felrántottak és csak azt éreztem, hogy leállt a légzésem.majd hirtelen nagy levegőt vettem, mintha víz alól jöttem volna fel...néha ilyenkor nyelni sem tudok, fura érzés és ijesztő.És ha a vérnyomásom normális a kiugrásoktól eltekintve, akkor ugye nem kell rendszeres vérnyomáscsökkentő még,, Valamint amikor felmegy a vérnyomásom, mindig fázni kezdek először, majd elkezd pörögni a szívem és akár reszketésig is fokozódik a fázás...ez együttjárója a hirtelen vérnyomáskiugrásnak??Várom az ön véleményét és javaslatát.Köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
29.
Kedves Kérdező ! Egyet értek a doktornővel. A gyógyszer tüneti szerként csökkenti a pulzusszámot, nem engedi kiugrani a vérnyomást és a prolapsusban oly kellemetlen extrasystolék gyakoriságát is csökkenti. Jó döntés, egyetértek vele.
2014.
01.
29.
bizalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A következő problémában kérem segítségét: 5-6 napja - nem tudom, mi az oka - a pulzusszámom nyugalomban felszaladt 90- 100 körüli értékre. Folyamatosan ennyit mérek, és nagyon rossz a közérzetem. Csak fekszem tehetetlenül. Más tünetem nincs. A vérnyomásom 100/60 és 110/70 közötti. Mindig is az alacsony vérnyomás a rám jellemző, ezért naponta kávét iszom. A háziorvosom a jelenlegi problémára Nebibeta gyógyszert írt, napi 1 tablettát. Attól tartok, ez még lejjeb viszi az amúgy is alacsony vérnyomásom. Jó megoldás ez? Így a kávé pont ellentétesen hat: emeli a vérnyomást és a pulzust, tehát nem javasolt, jól gondolom? De anélkül annyi élet sem lesz bennem, hogy a munkám elvégezzem! Tanár vagyok, meg kell tartanom az óráimat maximális éberséggel! Kérem, segítsen, mit tegyek? Köszönettel várom válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
29.
Kedves Kérdező ! Azt hiszem jó lenne visszamenni a doktorhoz és a segitségét kérni. Mondja azt, hogy nagyon alacsony lett a vérnyomása ettől a gyógyszertől és nem tud igy dolgozni. A gyógyszert persze ne vegye be, mert igaza van, ettől alacsonyabb lehet a nyomása. Viszont probáljon inkább teázni. Kevésbé drasztikus. Ha gyógyszer kell, akkor inkább a Lokren 1/4 tbl-t érdemesebb megprobálni, mert ugyan az is béta blokkoló, de nem annyira vérnyomáscsökkentő, viszont erélyes frekvencia csökkentő. Ha ez nem válik be a méreg drága Procorolan jöhet szóba. Ez nem tanári fizetéshez illő gyógyszer, de szintén nagyon jó, mert csak frekvenciát csökkent, a vérnyomásra nincs hatása.
2014.
01.
28.
szövettan kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnak 2 hete volt vastagbéltükrözése és 8x12 mm-es polypot találtak a vastagbélben, amelyet részlegesen eltávolítottak. A szövettan eredménye megérkezett és az alábbiakat tartalmazza: Előzmények: Colon k.m.n. jóindulatú daganata Anyag: colonoscopia Makroszkópos leírás: 1 db kisbabnyi szürkés-barna szövetminta. I: 2-ben Mikroszkópos leírás: Immunok: Ki 67 2014. 01.17 1 db. jo. basalisan hőkárosodott vastagbél mintában nagy, külső harmadában kiéretlenebb, vaskos mirigyek (1_kép). A külső harmadban oszlási aktivitás (Ki67 pozitív, 2_kép) Dg: Adenoma tubulare M8211.0. Azt szeretném kérdezni, hogy ez jó leletnek tekinthető e? Mert aggódva olvastuk a hőkárosodott vastagbél és a vaskos mirigyek szövegrészt. Nem tudjuk, hogy ez mit takar. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
29.
Kedves Kérdező . Aggodni semmiféleképpen nem kell. A basalis hőkárosodás azért következett be, mert valószinű elektromos kést használt a sebész, amivel leégeti a polypust. Persze enne látszik a következménye. Az adenoma tubulare viszont rák,egelőző állapot. Nem rák, csak lehet belőle ! Levették, tehát ez a probléma megoldva ! Rendszeres ellenőrzés kell majd, mert kiujjulhat. Összességében időben és jó effektussal történt beavatkozás zajlott. Fel lehet lélegezni.
2014.
01.
28.
vitmin... kérdése:

Tisztelt Dr. úr! Vérképem és csontsűrűség vizsgálat alapján kezdtem szedni a d3 fresenius-t és citrokalciumot. Néhány nap múlva észre vettem, hogy hasogató,ill. tarkó környéki fejfájásom, rossz közérzetem van fejileg, nyakilag. Kezdtem figyelni a vérnyomásomat, és kiderült, hogy ingadozik, emelkedik. Abba hagytam először a kalciumot, kb. 1 hét múlva a D-t. Ennek most 5 napja, még nem állt be a vérnyomásom. Kérdésem, valóban a vitaminoktól lehet ilyen probléma?…szükségem lenne említett készítményekre, mivel próbálkozhatom? Köszönöm a választ.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
29.
Kedves Kérdező . A vérnyomás ingadozást, fejfájást valószinű nem a D vitamin és nem a Calcium okozza. Azonban d vitamin szintet ma már meg lehet határoztatni. Azt javasolom tegye ezt meg, mert lehet túladagolni ezt is, mint minden szert. Az okozhat problémákat. Viszont abban a dozisban, amit a hölgyeknek a csontritkulás megelőzésére adunk nem szokott probléma jelentkezni.
2014.
01.
28.
szívideg kérdése:

Drága DR.ÚR. SZERETNÉM MEGKÖSZÖNNI,HOGY ILYEN GYORSAN VÁLASZOLT KÉRDÉSEMRE,NEKEM EZ NAGYON SOKAT JELENTETT.MÉGEGYSZER KÖSZÖNÖM!!!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
29.
Nincs mit köszönni. Örülök ha segítettem.
2014.
01.
28.
Mitől van? kérdése:

Üdvözlöm Tisztelt Doktor úr!A kérdésem a következő lenne.József vagyok 36 éves férfi.8 éve 2006 óta szedek nebiletet napi felet meg exforge 5/80 as vérnyomáscsökkentőt reggel azt is egy felet a vérnyomásomra.Alaphelyzetben is 90 100 volt a pulzusom ezért irták fel annak idején a béta blokkolót.Doktor úr extráim vannak már nagyon régóta nem sok naponta valamikor nincs valamikor 5,6 egy nap de én ezt nagyon rosszul élem meg.Utána fulladás gyors szívdobogás és nagyon rosszul vagyok.Újabban a legváratlanabb helyzetben/és ez lenne a kérdésem is/egy extra után 5 6 másodpercig össze vissza ver a szivem fulladok a mellkasomon nyomásérzés van és utána nagyon gyors szivdobogás jön rám gondolom a nagy ijedtség is közrejátszik és 5 10 perc mulva helyreáll és jobban leszek.Most voltam két hete éves kardiologiai vizsgálaton és ott a szivultrahang és az ekg val minden rendben volt.azt leszámitva hogy ideges tipus vagyok 85 90 volt a pulzusom.Kérem Doktor ur segitsen mitől van ez az extra utáni ritmuszavar?Egyek a nebiletből este is?Szedek most magnézium pezsgőtablettát is napi 1 db 250 mg osat. jól teszem?Ez csak egy pár hónapja van.Nem kávézok nem iszok energiaitalt.Boldog családban élek.A stressztől lehet ez?Kérem doktor ur adjon egy kis ötletet hogy tudom legyőzni az extrákat.Nagyon nagy tiszteletem a segitségéért minden jót kivánok!Józsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
28.
Kedves Józsi ! Látatlanban nem lehet jó tanácsot adni ilyen panaszokra. Ezért javasolom keresse fel családorvosát, kérjen segítséget, esetleg beutalót a kardiológiai szakrendelésre. Megfelelő vizsgálatok utàn, gyógyszerekkel, mozgással, életmód változtatással lehet segíteni ezeken a panaszokon.
2014.
01.
27.
csato.viktoria kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm a válaszát (WBC jelige). Szeretném hozzátenni, hogy nagypapám rendszeres sebészi ellenőrzésre jár a lábával. Legutóbb a vérvételt megelőzően volt, amikor a sebe gyulladásmentes állapotban volt. A lábát kétnaponta kell kötni, azóta változást nem tapasztaltunk rajta, a seb már csak felszínes, a körülötte lévő bőr természetes. Ebben az esetben elképzelhető, hogy egy régebbi gyulladásos folyamat okozza a vérkép eltérést? Segítségét nagyon köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
28.
Mint azt mondottam csak az a biztos, hogy a vérkép eltérés gyulladásos folyamatra utal. Kézenfekvő, hogy az aktuális kapuban keressük az okát. Persze lehet az máshol is, ez kétségtelen, de nem valószínű.
2014.
01.
27.
szívideg kérdése:

Tisztelt DR ÚR!40 éves nő vagyok ,édesapám halála óta pánikbeteg vagyok,az orvosok szerint.nemrég voltm kardiológián, mert majd ki ugrik a szívem ésössze-vissza vert.szettem régen xanaxot0,25-öst,és citagent,de mível jobban éreztemmagam megint abbahagytam,de most megint előjött,már csak ez az összevissza verő szív érzés ,hirtelen váratlan idegesség jön rán,.most a kardiológián.ezt az eredményt kaptam.tachicard szívműködés,normszívüregi didensiok,ép billentük,szabályos billentyű mozgások,dopplerrel jelzett mitralis insuff.és jelzett tricusspidalis insuff,észlelhető.szegmentális falmozgászavar nem látható.jó sistolés károsodott diastoles bal kamra funkció ic,trombus nem észlelhető,pericardiális folyadék mennyisége norm. Ao:25mm Bp40mm BK.Dd:50mm BK.Ds:28mm IVS:13mm HF:13mm EF:74% erre a háziorvosom azt mondta nem szervi baj ne illyedjek meg,ez szívideg.nem a szívemnek van baja.adott rá betalok0,25-öst és elküldött a dilidokimhoz aki még 2-szer 0,25-ös xanaxot írt rá.most ezt szedem az első két hétbem mindenpanaszom többször vol mint azelőt mos 1 hónap után márritkábban de érzem főleg ha pihenek fáradság után,vagy idegesebb vagyok problémák miatt a vérnyomásom ha mérik max 140/90 de akkor már a páik alatt vagyok szeretném ha megrná a véleményétnekem,akkormost beteg a szvem vagy nem?nagyonköszönöm mert itt annyi a vélemény ahány orvosnál voltam,egybe eggyet értettek hogy szerintük nem szervibaj.aminek én örűlnék a legjobban.nagyon köszönömDR ÚR.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
28.
Kedves Kérdező! A szive nem beteg. Ön pánik beteg. Ne haggya el a pánikra adott gyógyszerekt, csak ha dilidokijával konzultált !
2014.
01.
27.
WBC kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az előzőleg írt WBC-vel kapcsolatban szeretném hozzáfűzni, hogy nagypapám rendszeresen jár sebészi ellenőrzésre a lábával. Legutóbb a vérvételt megelőző második napon. A szakorvos szerint a sebe rendben van, gyulladásos állapotot nem tapasztalt rajta. A sebet minden második nap kell átkötni, panasz nincs rá, gyulladásos elváltozások nem láthatóak. Segítségét nagyon köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
28.
Kedves Kérdező ! Amig a betegnek nehezen gyógyuló sebe van, az folyamatos kapu a fertősésre. Ezért a fvs szám emelkedett, mert zajló gyulladásról van szó. Másrészt, azért, mert valamit nem látunk nem jelenti azt, hogy nincs ott. Ha begyógyult a seb, befedte a bőr és még magas az fvs, akkor kezdenék haematológiai betegséget keresni, vagy ha az fvs szám 40-50 000 feletti.
2014.
01.
26.
Zyllt kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdésem lenne a Zyllt gyógyszerrel kapcsolatban. A kardiológia szakrendelésen miért nem írja fel az orvos a nevezett gyógyszert EÜ támogatásra? (esetleg azért, mert 75 éves édesapám dohányos)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
27.
Kedves Kérdező ! Erre nem tudok mit mondani. Tessék a kollégától megkérdezni. Lehet, hogy megfeledkezett az engedélyről. Nem tudom.
2014.
01.
26.
WBC kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 85 éves nagypapám cukorbeteg és krónikus pitvarfibrillációban szenved. 2013. szeptemberben bal lábujját baleset miatt amputálták. A mellette lévő ujján van egy fekélyszerű sebe, illetve a jobb sarkán is. Az amputált seb gyógyulóban van, bár még nem teljesen forrt össze. Rendszeresen jár vérvételre, az eredményei közül a fehérvérsejtszám mutat némi eltérést (WBC: 14,33, Lymph: 5,62, Mono: 1,25, Neut: 7,3 illetve húgysav: 388). Hasonló eredményei voltak a 2 hónappal ezelőtti vérvétel alkalmával is. A többi érték ( a glükózt leszámítva) referenciatartományon belül van.Kérdésem az lenne, hogy ezen eltérés utalhat-e kóros folyamatra, esetleg daganatos elváltozásra? Családunkban volt már vérképzőrendszeri tumoros rendellenességben szenvedő, ezért is merült fel a kérdés.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
27.
Kedves Kérdező ! Ez szerintem az elfertőződőtt seb következménye lehet. Forduljanak a sebészeti szakrendeléshez mielőbb.
2014.
01.
25.
edit73 kérdése:

köszönöm válaszát megprobálom szedni ezek az extrák veszéjesek lehetnek?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
25.
Nem, mert egészségesekben is előforduló, ártalmatlan jelenség, mely néha kellemetlen.
2014.
01.
25.
edit73 kérdése:

tisztelt doktorur köszönöm a válaszát csak az a baj hiába megyek vissza a kardiologusomhoz nem csinál semmit csak szedjem a binevolt az eredményeim jok de akkor mért hhy ki naponta 20szor söt töbször is a szvem mit lehet arra szedni vagy mit tehetek mert igy nagyon nem jo érzés köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
25.
Kedves Kérdező ! Próbáljon meg szedni 2x2 drg Panangint. Ez csökkenti az extrák számát, ha nem is szünteti meg teljesen. Nem veszélyes és nem mérgező, mert kálium, magnézium és aszpartát /esszenciális aminosav származék/ van benne. Tehát nincs benne szennyezék !
2014.
01.
25.
Extra ütések. kérdése:

Kedves Doktor úr! Én egy 35 éves 3 gyermekes anyuka vagyok. Rekeszizom sérvem és refluxom van . 5 honapja kezdödtek panaszaim . Elég szorongos tipus vagyok és egy ilyen időszak után azt vettem észre hogy egy nagyobb dobbanást érzek a gyomromban és ezt követi egy ,,böfögés" voltam kardiológián mert a házi orvosom extra ütéseket diagnosztizált. A szív ultrahang eredménye:norm szívüregek , MPS 1 fokú MI-vel. A BK-I syst. functio megtartott. Terheléses egk is megvolt a hölgy aki készitette azt mondta hogy van rajta egy pár db extraütés de semmi jelentös eltérés nincs rajta . A kérdésem az lenne hogy ön szerint mi okozhatja hogy én a legtöbb extraütést a gyomromban érzem és mitől van ez az állandó böfögési inger ami ezt követi. Ön szerint ez szív vagy inkább gyomor panasz lehet?Válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
25.
Kedves Kérdező ! Tekintve, hogy az extrasystolia jelensége normális az egészségesekben, a vizsgálatai negativok, a panaszok gyomorból, a reflux betegség következményeként jelentkezik. Jó lenne gastroenterológussal megbeszélni, a reflux betegség kezelését. Valószínű attól szenved.
2014.
01.
24.
Melinda kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Melinda vagyok 50 éves, aki egy hete a cardioverzióról és a koleszterinszintjéről mint aggodalmáról írt Önnek. Megnyugtatott a válasza, de lenne még egy kérdésem. Tegnap este lefekvés előtt a gyógyszerek szedése mellett is volt egy kb 5-10 másodperces ritmuszavarom. Össezvissza vert kihagyva addig a szívem. Ettől egy pánikroham jött rám. A szám kiszáradt a szívem pedig nagyon gyorsan kalapált. Ittam magnéziumot. Vettem be Centrum tablettát és Panangint. és 0.5 Xanaxot. Visszalassult a pulzusom egyenletesre, lelassult, de a bedobbanásokat éreztem elalvásig. Nagyon nehezen tudtam csak elaludni. Gyógyszerek mellett lehet fibrilláció? Vagy ezek a tünetek mit jelentenek. Három Holtert csináltak már. Egyik sem mutatott ki semmit. minden érték negatív lett. Mikor először rosszul lettem ugyan ez volt csak nem múlt el ilyen hamar. Vagy csak nagyon fáradt vagyok? Előre is köszönöm Válaszát- Melinda
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
25.
Kedves Melinda ! A gyógyszerek mellett is előfordulhat egy-egy alkalommal, ritkán, gyorsan szünő, enyhe kellemetlenséget okozó ritmuszavara. Ha gyakran ismétlődik, tartós vagy nagyon kellemetlen vissza kell menni a kardiológushoz !
2014.
01.
24.
KInga kérdése:

Kedves Doktor Úr! KInga vagyok újra, és amennyiben nem gond szeretném, ha elmondaná, MIÉRT javasolja a normál RR/P mellett a Concor folyamatos szedését. Azzal már találkoztam, hogy magas vérnyomás betegség mellett erőteljesen javasolt a bétablokkoló, de ha csak ún. "hisztis", depressziós okok miatt jön elő évente 1x, akkor miért kell? Többször volt kardiológiai vizsgálat, ecg, echo, terheléses ecg, mindegyik negatív erdménnyel (kivéve a mitr. prolapsust, de arra mindenki csak azt mondja, hogy csak anatómiai eltérés, s nem kell vele foglalkozni... Köszönettel: Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
24.
Kedves Kérdező. A mitralis prolapsus olyan eltérés, amelynél a laza mitralis vitorla intenzivebben mozog a extrasystole, vagy magasabb pulzusszám kapcsán. Ez szivdobogást, szivkihagyást okoz. Ezt enyhiti a Concor. Mivel elhagyás után a panaszok visszajöttek ezen okok miatt javasolom a folyamatos szedését.
2014.
01.
24.
Márti kérdése:

TISZTELT dR ÚR! TEGNAP KAPTAM MEG A 24 ÓRÁS VÉRNYOMÁSMÉRÉSI LELETEMET. ÉRTÉKEIM 101/70 ÉS 145/90. A PULZUSOM I 55-90 KÖZÖTTI . EGY MÉRÉSNÉL VOLT KIUGRÓ A PULZUS 173.KÉRDEZTE AZ ASSZISZTENS,HOGY MIT CINÁLTAM AZ ADOTT IDŐBE. SEMM OLYAN MUNKÁM NEM VOLT AMI OKOZHATTA VOLNA EZT,ÉPP SZERINTEM PORSZÍVÓZTAM. NEM IS ÉREZTEM EZT MEG. ELŐTTE ITTAM MEG A KÁVÉMAT. A KÖVETKEZŐ MÉRÉSKOR MÁR JÓ ÉRTÉKET IRT KI. ÖN SZERINT MINEK A JELE LEHET EZ AZ EGYSZERI KIUGRÓAN MAGAS ÉRTÉK?MULTHÉTEN VOLTAM KARDIOLÓGUSNÁL,AKI MINDENT RENDBE TALÁLT A SZÍVEMMEL.HÉTFŐRE KAPTAM IDŐPONTOT A KARDIOLÓGUSHOZ,HOGY MEGNÉZZE A LELETEMET.KELL E AGGÓDNOM? ELŐRE IS KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT ÉS MINDEN JÓT KÍVÁNOK
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
24.
Kedves Kérdező! Nincs gond. Csak tisztázni kell, hogy van-e valóban magas pulzus, vagy mérési hiba történt. Tényleg nincs oka izgalomra !
2014.
01.
23.
Ducc kérdése:

Kedves Doktor Úr! Megint lenne egy kérdésem.Mitralisos,extrasystolés,nyavalyás vagyok,vagyis voltam,mert megszüntettem az extrákat.Pár hete egy régi "kedvelt"ismerősöm megtalált,a pánikbetegségem visszatért.Első hetekben a rohamok alatt,amik mindennap voltak,nem jelentkeztek az extrák,és később se olyan sok,mint amikor régen volt,csak más.A sok roham előhozta,érthető.De van,hogy nyugis napon,van,vagy akár egy erős roham alatt jön egy olyan érzés,mintha megcsavarodna a szívem.Én úgy gondolnám,hogy két extra egymás után,de ijesztő,pedig azoktól már nem félek.Aztán elönt a forróság,gondolom,ahogy a vér áramlása két másodpercre megborul,de nem pánikolok be (ettől),csak szorongok kicsit utána.Tudom,hogy az intenzív pánikrohamok hozták elő,és már nagyon jó úton vagyok a javulás felé,de tudnom kéne,hogy ez nem valami komoly jelenség. Öt éve vizsgáltak teljesen ki minden rendben volt mindennel.Kellene megint kardiológus,vagy ennyi idő alatt azért komoly baj ugye nem alakul ki a szívben?Remélem.Mindent megteszek a két dolog javulása érdekében.Vitaminok,gyógynövények,séta,kocogás,meditáció,pozitív gondolatok,hit,minden ami csak jó,és használ is,de ez kicsit frusztrál,mert nem ismerős.Köszönöm szépen megint válaszát.Ennyi kérdés után,és,hogy segít küldök egy virtuális nagy doboz bon-bont:))Sok köszönettel.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
23.
Kedves Kérdező ! Ez aranyos ! Köszönöm a bonbont ! Ami a kardiológiai kontrollt illeti azt célszerű legalább 3 évente megismételhető. Főleg ha újra panaszai vannak. Ami a panaszokat illeti újra ki kell dobni a "kedves ismerőst " , a pánik betegséget. Ehhez sportolni kell, életet rendbehozni, stresszt mérsékelni.
2014.
01.
23.
szabi79 kérdése:

Kedves Doktor Úr!1 fokú mitralis és tricusp insuff.delektálható.Az egyik orvos a betaloc 10mg ajálotta a másik a nevibolol 5mg.És nem tudom hogy akkor milyen gyógyszert szedjek.És a hajszálerek elpattanása miért van??Ma is a frána frontoktol össze vissza kapapált a szívem és a térdenmél ujabb lila folt jelent meg!!Doktor úr mit tanácsol mi a teendő??Köszömöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
23.
Szabi ! Szedjen 25 mg Betaloc Zok-ot. Annyi minimum kell. A 10 mg. kutya füle !
2014.
01.
23.
Kéthegyű billentyű elégtelenség kérdése:

Kedves Doktor Úr!!!2010-ben megállapitották hogy kéthegyű bilentyű elégtelenségem van.2011-ig nem is volt vele problémám.Azóta sokat vagyok rosszul,nyugalomban is gyorsan ver és a terhelhetőségem is csökkent.Van olyan napo mikor vagy 4x5x is kihagyna a szivverésem.Voltam kardiologián aorta gyök 29mm Bal pitvar 31mm Bal kamra EDD 49mm ESD 31mm EF66% IVS 8mm hátsó fal 7mm A mitralis melső vitorla prolobál rajta lencsényi megvastagodás.Betaloc 10 mg irtak fel reggel és este.Van még egy olyan gondom is hogy mikor a pulzusom megemelkedik és nagy dobbanással járo rosszuléteim vannak észreveszem, hogy a karomon vagy a lábamon lila folt jelenik meg azaz elpattanak a hajszálereim.Rutascorbint és c vitamint is szedek de semmi javulás.Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
23.
Kedves Kérdező ! Jó lenne tudni az elégtelenség fokozatát, a teljes echoleírást . Úgy jobban tudok a kérdéshez hozzászólni. Ha súlyos - III esetleg IV fokozatu az insuff. Billentyű plasztikát lehet csinálni. Ha annál kisebb, akkor bizony gyógyszert kell kapnia .
2014.
01.
22.
KInga kérdése:

Kedves Doktor Úr, még annyit az előző írásomhoz, hogy a mostani vírusos/bacis megfázás során jelentkezett napi több alkalommal mellkasi nyomással nehézlégzés/rosszullét hullámokban, s újra elkezdtem a Concort napi negyedet szedni, elhagyhatom, ha jobban leszek? Köszönettel: Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
23.
Ne hagyja el.
2014.
01.
22.
KInga kérdése:

Kedves Doktor Úr! Évente kb. január-február idején szokott rendszeresen ritmuszavar jelentkezni, tavaly kiugró vérnyomással (180/100/140). A kardiológus Concort írt fel, amit sikerült 1 hónap alatt napi negyedre leszorítani, majd teljesen elhagyni. Azóta sem szedem rendszeresen, a vérnyomás, pulzus rendben (120/80/65), heti rendszerességgel járok tornázni, lépcsőzöm(8.em-re). Megfázás miatt mentem háziorvoshoz, ahol rendszeresen próbálják rám erőltetni a szívgyógyszerként a Concort, s az Asactal-t, hogy ezeket nem szabad semmiképpen elhagyni. Mindössze min. mitralis prolapsust láttak UH-on, min grad. mellett. Ön szerint sem szabad elhagyni a Concort, Asactalt, még akkor sem, ha teljesen jól vagyok, (120/80/65) paraméterekkel, na jó, a koleszterin magasabb (6,5)??? 51éves nő. Köszönettel: Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
23.
Kedves Kinga ! Én azt tenném, hogy kivizsgálnám, és a leletek alapján döntenék. Valószínűleg én is Concort adnék és javasolnám a rendszeres szedését.
2014.
01.
22.
Tolura kérdése:

Tiszteletem Doktor Úr!! 33 éves férfi vagyok, magas vérnyomás miatt írtak fel nekem Tolura 80 vérnyomáscsökkentőt!! A kérdésem az lenne öntől öntől, hogy van e a gyógyszernek olyan mellékhatása , ami merevedési zavart,sexuális zavart, nemi vágy csökkenést,impotenciát okozna!! Köszönöm válaszát előre is.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
22.
Kedves Kérdező! A Tolura nem okoz semilyen szexuális problémát. Sőt javíthat inkább !
2014.
01.
20.
edit73 kérdése:

tisztelt doktorur nem udom mi gond lehet de itt a kardiologusom szerint minden ok a holter terhelési sziv ultra hang hasi ultrahang gyomor rögen pajzsmirigy ultrahang és hormon rendbe de nekem naponta egyre sürüben van az h érzem megál a szivem pillanatra naponta minimum 20 alkalomal és naprol napra rosszabb azelött biseporolt szetem most binevolt és monoprilt ja és én napi 10 ora ülö munka és ott érzem ezt kb 20 percenként van mikor egymás után kétszer háromszor is ithon is szokott leni ha fekszem de akkor ritkában mi lehet ez ha nem a sziv holot a digitális vérnyomásmérö is mutatja mikor megál pillanatra vagy dupla ütést csinál
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
22.
Kedves Kérdező ! Vissza kell menni a kardiológushoz. El kell mondani, hogy vannak ezek a panaszok és nem tud dolgozni fél, hogy baja lesz. Segíteni fog !
2014.
01.
20.
Márti kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!. a multhéten voltam kardiológusnál,aki csinált ekgt, szivultrahangot.megvizsgált rendesen vérnyomásomat mérte. mindent rendbe talált, azt mondja nincs baj a szivemmel. de én még is érzek néha tompa melkasi fájdalmat. gyengeséget és enyhe szédülést. szerdán megyek 24 órás vérnyomásmérésre,mert nehezen áll be a vérnyomásom. ön szerint ilyen alapos vizsgálat után mi okozhatja a panaszaimat?gyógyszereim. egiramlon10/10, taliton, lapiden. roxera ,tenaxum, aspirin protec, meforal és magne b6. köszönöm válaszát előre is. Márti
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
20.
Keves Márti ! Gyaníthatóan a magas vérnyomás okozhatja. Ha beáll a vérnyomás, megszünnek a panaszok is. Ezen kivül hasonló panaszokat okozhat a reflux betegség és kezdődő tüdőbetegség is. Gerincbetegség tünete is lehet bizonytalan mellkasi fájdalma. Ezeket is ki kell zárni .
2014.
01.
19.
Katalin kérdése:

Kedves Doktor Úr ! 45 éve vagyok,és ritmus zavarom van:magas pulzus számra a háziorvosom Nebibeta gyógyszer írt a nyáron,mely jó is volt,de decemberben el kezdtem érezni a pót ütések ,melyre a kardiologusom Bisoblock 5mg-os gyógyszert írt,de a szedését abba kellett hagynom,mert nagyon le vitte a vérnyomásomat és a pulzus számomat is.Akkor mértem olyan vérnyomást hogy 115/40 60 pulzus szám.Vissza mentem a kardiologusomhoz,ő azt mondta ilyen vérnyomás nincs,majd a háziorvoshoz irányitott hogy majd ő segit nekem a gyógyszeremet be állítani.A háziorvosom ki írta Metoprolol Z 25mg-os gyógyszert de ez is nagyon le vitte a vérnyomás értékekimet,és nagyon fájt a fejem.Vissza mentem hozzá és most a Betaloc 10 mg-os gyógyszert írta ki amiből reggel és este veszek be fél szemet,de éppen,ma reggel jutott eszembe hogy már az esti fél szemet be sem fogom venni mert a vérnyomásom 100 vagy 115/60-ról vagy 65-ről nem mozdul,a pulzus számom nem legjobb esetben 70.Nem tudom,jók e az értékeim,már szégyellek a háziorvosomhoz is menni.és ami a legzavaróbb az egészben,hogy nem tudom mitől fáj kegyetlenül a fejem,mert nem voltam fejfájós,de amióta a gyógyszereket cserélgetik azóta egy folytában,és nem tudom hogy a gyógyszerektől,vagy az le húzott vérnyomástól.Már nem tudom,hova menjek,vagy mit csináljak.Ezért kérem segitsen nekem,vagy legalábbis igazítson útba.A válaszát amit nagyon várok,előre is köszönöm ! Katalin
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
19.
Kedves Katalin ! Én azt gondolom és azt tenném, hogy kivizsgálnám / echocardiographia, 24 órás EKG monitorizálás, 24 órás vérnyomás monitorizálás és terheléses EKG/ . A kapott leletek és laborértékek tükrében dönteném el mit, mennyit, hányszor szedjen. Más helyében nem tudok mit mondani !
2014.
01.
19.
Melinda kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Novemberben pitvarfibrilláció után cardioversióval kezeltek. A cardióversió után éreztem a különbséget menynire jobban vagyok és akkor ez nagyom megnyugtató érzés volt. Xarelto 20 Bisoprolo Sandoz 2,5 3 szor 1 Propafenon 150 szedek. Azóta minden EKG és Holter negatív. A szívultrahangon sem taáltak semmit. Kleszterindiétát írtak elő, mert a z összkoleszterinem 6,8 és ebből az LDL 5,1 és ha nem megy lejjebb koleszterincsökkentőt kell szednem. Napközben jól vagyok, De vérnyomásom, nem tudom mitől mert azóta kávét sem iszom, vagy a gyógyszerek miatt 100/60 110/70 lett. Előtte 130/80 volr az átlag. Régebben is hallottam este vagy napközben is ha csen dvolt néha, a fülemben a szívem dobbanását, vagy hogy áramlk a vér az eremben... De november óta minden este lefekvéskor elalvás előtt hallom, és azt is hallom, mikor nagyobbat bedobban. Nagyon rossz érzés. Meg is ijedek ezekre a dbbanásokra. Eddig egyetlen Holter sem mutatta ki ezeket az érzékelt tüneteket. Azt mondták extrasystolé mindenkinek van. Azt a Holter nem mutatja ki? Van mikor beszedek egy 0.25 Frontint. Frontin nélkül is elalszom, de minden este félek attól, hogy megáll a szívem. A kimerültségnek lehetnek ilyen tünetei, vagy ez lehet a gyógyszerek mellékhatása? Eddig rendszeresen mozogtam. A koleszterint milyen ételekkel lehet levinni, mert mindenhol mást írnak. Kávét ihatok és ha igen mennyit egy nap? Mennyit és mit sportolhatok? Ezek a tünetek amit érzek mit jelentenek. Szorongás előidézheti? Válaszát előre is köszönöm. Üdv: Melinda
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
19.
Kedves Melinda ! Azt gondolom nincs probléma sem a szívével, sem a vérnyomásával ! Nem fog megállni a szive és ne szorongjon. Ezen a helyzeten az fog javítani, ha elkezd mozogni, sportolni. Nem lesz semmi baja. Ha beteg lenne a szíve, azt a vizsgálatok megállapították volna és elmondanák mit szabad és mit nem szabad. Mindent szabad, csak nem ész nélkül kezdeni !
2014.
01.
18.
Tigris2011 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Kisfiam két és fél éves, és azt vettem észre rajta, hogy amikor elalszik a nyakán a jobb oldalon, látszik ahogy ver a szíve. Főleg, ha a gyerekülésben alszik el, akkor nagyon látványos. Meglehetősen rémisztő látvány, szeretném megkérdezi, hogy lehet-e a fenti tünet kóros. Egyébként nagyon eleven kis srác. Köszönöm előre is válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
19.
Kedves Kérdező ! Nem hiszem, hogy komolyabb probléma lenne, de mutassa meg a gyerekgyógyászuknak. Ezt látni kell, szóban nem dönthető el, nem véleményezhető egy ilyen dolog.
2014.
01.
16.
Kisvérköri nyomásfokozódás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnak nagy valószínűséggel kisvérköri magas vérnyomása van. A szíve szúr, fullad, nehezen kap levegőt ha kis terhelés is éri, vizesedik és pattanak el az erei szerencsére egyelőre csak a végtagokon. Édesapja az én nagyapám hirtelen szívelégtelenségben hunyt el. Érdeklődni szeretnék, hogy a katéterezésen kívül van e valamilyen módja megállapítani a tényleges betegséget annak továbbkezelése céljából, mert édesanyám az erei minősége miatt a katéterezést nem vállalja. Tudna e nekünk ajánlani egy intézetet vagy kardiológust, aki tudna nekünk segíteni? Válaszát előre köszönöm, tisztelettel, Csordás Dóra
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
19.
Kedves Dóra ! Szerintem először kellene keresni egy kardiológust, aki szimpatikus, tud és emberséges. Higgye el sok van ilyen és biztosan van az Ön környezetében is. A szívbeteg vizsgálata mindig az egyszerü megoldások felől történnek az összetettebbek felé. Tovább lépés ilyen irányban mindig akkor történik csak, ha annak konzekvenciája van. A gyógyszeres kezeléshez az okot kell tudni, azt meg nem mindig kell bonyolult vizsgálatokkal tisztázni, ellenőrizni. Van ilyen is, szerencsére nem gyakran. Ezeket minden kardiológus tudja, ismeri, alkalmazza szükség szerint. A megfelelő szakember mindig nehezen található meg, mert nem mindig az a legjobb, aki a legtöbbet tudja és jó kapcsolatai vannak ! Ezt sajnos mindenkinek magának kell megtalálnia !
2014.
01.
16.
szivpanasz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. 45 éves vagyok,rendezett családi korülményekkel ,rendezett anyagiakkal. kb 3éve renszdszeresen járok kardiológiai vizsgálatokra, 2-3 kardiologushoz is. Ekg-k sorozata évente többször is,utóbbi 2 évben 2-szer terheléses Ekg (legutolso most jan 10-én ),szivultrahang évente kb.3-4 szer, minden alkalommal teljeskörű fizikális vizsgálat,minden mindig negativ ,vérképek évente legalább kétszer,(egy nagyon enyhe májenzimek emelkedésén kívül itt is nagyjából minden rendben). szivultrahang vizsgálatnál modták.hogy egyik billentyű nem zár tökéletesen ,de elenyésző ne vegyem betegségnek és nagyjából minden orvos ugyanazt látta minden vizsgálaton.(ekg.terhelés,szivecho stb.)Mostani utolsó terkeléses ekn-n(jan.10) is,rendesen megdolgoztak, minden negativ ,azt is mondták már nem tudják hogy mivel bizonyitsák , hogy semmi baja a szívemnek. Vérnyomásom enyhén magas de napi egy szem 10mg lisinopril rendben tartja. Én mindezek ellenére nagyon sokszor érzem a szivbetegség fizikai tüneteit,mellkas szorítás ,nehézlégzés szivdobogás ,rossz közérzet amit érzem hogy onnan jön a szívemtől,meggyőződésem hogy szivbeteg vagyok, csak nem veszik észre,már-már a munka-és teherbírásom is gyengült jelentősen, nem bírom a fizikai terhelést., fáradok,.Ugy kelek ugy fekszek,hog állandoan csak a szivbetegségekre gondolok.,és ez nagyjábol édesanyám halála után kezdődött kisebb nagyobb kimaradásokkal (Ö 69 évesen halt meg szivrohamban 7éve. Nem tudom van-e értelme a további kardiologiai vizsgálatoknak,ezért írtam önnek ,mit tanácsol a Doktor Úr. Tisztelettel Péter.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
19.
Kedves Kérdező ! Olyan szívbetegség nincs, ami ilyen tüneteket okoz és senki nem veszi észre ! Mellkasi panasz viszont lehet ugy is, hogy azt nem szívbetegség okozza. Végül lehet baja az embernek akkor is ha nagy szellemi terhelés, sok stressz van. Az ön esetében ezeket kellene vizsgálni, nem a szîvgyógyászok fogják az ön baját diagnosztizálni. Az elmondottak alapján biztos lehet ebben !
2014.
01.
15.
Angiológus? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Másfél hónapja elég gyorsan csökkent a lábam terhelhetősége. Nem tudok hosszasan gyalogolni, és érzetem a lábszáramba, mintha erős gumi, vagy harisnya szorítaná el. A lábujj körmeim gyakran 10-ből 8-szor ellilulnak. Nem igazán fájdalmat érzek, inkább erős szorítást ami kellemetlen, és csökken a lában ereje. Néha megdagad a bokám. Sokat járkálok, de van mikor ugyanannyit ülök is, de nem huzamosan. Egyensúlyban tartom a járkálást és ülést. A lábfejem és ritkábban a lábszáram hideg. Háziorvosom ezzel nem törődik, de a család, orvos ismerőse azt mondta angiológushoz kellene fordulnom. Szeretném az Ön véleményét is kikérni, hogy ezt mennyire vegyem komolyan? Ha a háziorvos nem ad beutalót hogyan juthatok el ilyen orvoshoz? A magánrendelések igen drágának bizonyulnak. Családi háttérben a szüleimnek szív és érrendszeri betegség van, érszűkület és trombózis hajlam is. Köszönöm Doktor Úr válaszát! Tisztelettel: 28 éves lány
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
19.
Kedves Kérdező ! Ha biztosat akarunk tudni kellenek a vizsgálatok. Ön panaszos, tünetei megfelelhetnek keringési zavarnak, beidegzési zavaronak egyaránt. Menjen el az angiológushoz !
2014.
01.
15.
Ivy1973 kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Először is Boldog Új évet kívánok Önnek. Az idén még nem zaklattam a kérdéseimmel. De most sajnos megint jelentkeznem kell. Az extrák miatt írok most megint Önnek. A helyzet az hogy ezek az extrák amik eddig csak max heti egy-kettő számban jelentkeztek most " új formát " öltöttek. Többek között a doktor Úr tanácsára a pár darabbbal már sikerült "megbarátkoznom". Most azonban a múlt hónapban és a mostaniban is, a menses elött 4-5 nappal jelentkeztek nagyon-nagy számban extrák. Három napig tartott, és csak délután jelentkeztek, kb. 2-3 percenként. Első nap után persze elmentem az orvoshoz, és rámrakta a Holtert. Azon a napon 98 db kamrai extrám volt, egyik sem volt kapcsolt. Más ritmuszavar nem volt. Az orvosom azt mondta, hogy ettől a számtól sem kell megijedni, de most már komolyan mondta, hogy kezdjek el szedni valami antidepresszánst. A bizonytalanságom amiatt van, hogy ha csak a menses elött jelentkeznek ezek az extrák, akkor nem valami hormonális összefüggés van ? Menses után szinte nincs is extrám. Holnap is colonoscopiára megyek, tehát ha ideges vagyok most tuti az vagyok, és egy extrám volt egész nap. Ha idegi alapon van akkor három hétig miért nincs, csak pont mensi elött ? Segítsen ezt nekem végig gondolni... Ön szerint sincs már utam csak az antidepresszáns? Relaxálni próbálok és pszichológushoz is járok féléve. Ezek szerint nem sok eredménnyel. ( egyébként még jövő hétre kikönyörögtem egy terheléses vizsgálatot, a dokim alig akarta megcsinálni, mert szerinte semmi szükség rá , majd megírom annak is az eredményét ) Várom a segítő véleményét Doktorúr ! és köszönöm a türelmét hozzám. :-) Üdvözlöm : Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
19.
Kedves Éva ! Ismert tény, hogy a nők hormonális változásai /fogamzásgátló, terhesség, menses/ provokálják az extrasystolék jelentkezését. Nem meglepő tehát az amit mesél. Próbálja meg Panagin szedését 2x2-3 drg tartósan, aztán a menstruációt megelőzően !
2014.
01.
15.
Márti kérdése:

Kedves Dr Úr!Márti vagyok 35éves mitralis prolapsust állapitottak meg 10 éve nálam!Ha nincs front tünetmentes vagyok de ha esős idő van vagy erős fronhatás a vérnyomásom és pulzusom megemelkedik!Ilyenkor sajnos hajlamos vagyok be pánikolni főleg ha érzem,hogy a szívem nem a megszokott módon dobog!Évente járok kardiológiai vizsgálatra+szív uh:10 éve Betalokot kezdtem szedni és 2 éve válltottam az orvos ajánlására concor cor 2,5mg-ra naponta 1x.A kérdésem az volna lehet e ilyen hosszú időn keresztül folyamatosan béta blokkolót szedni vagy kell szünetet tartani?Vagy lehet e valami természetes dologgal helyetesíteni?Elég fiatal korom óta szedem,és szeretném tudni mi az okos és helyes használata ezeknek a gyógyszereknek!Köszönöm szépen válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
15.
Kedves Márti ! Concort is Betalocot is nyugodtan lehet folyamatosan szedni. Nincs határ és nincs veszélye. Akkor kell egy kicsit kihagyni ha kismama lesz. A babának nem tesz jót az első 3 hónapban. Ezt maga azért szedi, mert a mitralis prolapsusos beteg hajlamos az extrasystolék, szapora szívmüködések jelentkezésére. Tüneti kezelésnek számit, vagyis nem gyógyít, a tüneteken javít. Megismétlem nincs veszélye. Főleg nem ha kis adagban szedi / max adag 2x5 mg/.
2014.
01.
14.
László kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Arcüreg gyulladásom volt kb egy hónappal ez előtt amit ki is kezeltek, viszont idő közben a szemeim be pirosodtak, véreres lett amihez még társul arc és homlok táji enyhe fájdalom vagy inkább nyomás érzet és a fejtetőn is szokott fájni, mintha vérnyomásom megemelkedne de viszont tobször mértem és normális, ez a fájdalom érzet változó, hol enyhe hol pedig erős és olyankor szédülés is van hozzá, a szemem is olyankor jobban piros. Voltam MRI fej vizsgálaton ahol semmit nem találtak, az ideggyógyász ugyszintén és a szemorvos se talált erre okot hogy mitől lehet ez. Ha tudna valami tanácsot adni ezen tünetek alapján, hogy mi is lehet ez a betegség. Köszönettel. Laci
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
14.
Kedves Laci ! Ha ennyire részletes kivizsgálás során nem találtak eltérést, akkor az csak a börben elhelyezkedő folyamat lehet. Nézesse meg magát bőrgyógyásszal. Más baj nem lehet .
2014.
01.
14.
polyp kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Édesanyám ma vastagbéltükrözéses vizsgálaton volt és sajnos polypot találtak nála. Korábban gyomortükrözés során Gastrooesophagealis refluxot állapítottak meg oesophagitissel A vastagbéltükrözés eredménye a következő lett: 5 mg midazolam iv. 50 cm-nél 8x12 mm-es lapos polyp látható, amelyet részlegesen eltávolítottunk. A vastagbélben elszórtan 1-1 diverticulum látható. Egyéb kórjelző eltérés nem volt. Diagnózis: Colon k.m.n. jóindulatú daganata Az endoszkóppal nem lehetett teljesen eltávolítani a polypot, ezért az újabb beavatkozásra egy újabb időpontot szükséges majd kérni. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire nagy a baj? Megelőzhető e a rákos elváltozás? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
14.
Kedves Kérdező ! Hogy mekkora a baj, azt a szövettan dönti el. Ha nincs rákos szövet a polypusban megfigyelik édesanyját. Ha a legkisebb gyanu, jel van malignus tumorra azonnal meg fogják operálni. Akár igy, akár úgy lesz nincs nagy baj, mert a folyamat csak lokalizált, jól kezelhető !
2014.
01.
14.
Pajzsmirigy túlműködés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pajzsmirigy túlműködésem volt az elmúlt hónapokban.Szedtem rá a metothyrin 10mg-os gyógyszert(november 15.-e óta 1 szemet).Most voltam vérvételen és jó lett az eredményem ,ezért az orvos leállította a gyógyszert!(A tsh, ft3 ft4 eltérésén kívül egyéb tünetem csak a surranás volt.Mostani ellenőrzésnél már az sem!)Kérdésem az lenne hogy így le lehet állítani a gyógyszert vagy inkább fokozatosan kellett volna? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Szandi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
14.
Kedves Szandi ! Le lehet igy is állítani, hiszen, ha mellékhatásokat észlelünk, bizony igy szoktuk elhagyni. Tanácsosabb azért a fokozatos elhagyás, mert nem annyira hirtelen a gyógyszerszint csökkenés. Az nincs bizonyítva, hogy egyik vagy másik bajt okozna, vagy sokkal jobb lennea másiknak. Szóval lehet igy is, úgy is. Nem lesz baja.
2014.
01.
09.
mitya kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Elfelejtettem megkérdezni,hogy az autoimmunitás átterjedhet-e a belekre illetve az izületekre,és ha igen,milyen tünetei vannak,illetve,hogyan szerez az ember arról tudomást ?Valamint az érdekelne még, állandó puffadás,bélgázosodás,büfögés miatt,hogy hogyan lehet megtudni,hogy nincs-e valamilyen ételintolarenciám ?Azt elfelejtettem az előbb megkérdezni,hogy a Vasilipet abbahagytam most 3 hete magamtól,mert azt tudom,hogy a máj nem szereti.Igy gyógyszerrel volr 4,3 a koleszterin szintem,gyógyszer nélkül 5,7 max.Ezt a cardiológus adta még évekkel ezelőtt.Az nem baj,hogy most nem szedem? Mennyi ideig lehet kihagyni,hogy ne okozzak vele bajt? Bocsánat az ismételt zavarásért !!!Köszönöm szépen válaszát előre is !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
14.
Kedves Kérdező. Az immun betegségek érinthetik a bőrt, az izületi tokot és felszîneket, minden kisebb és nagyobb eret. Gyulladásos tünetek mellett a biopsiából nyert adatok alapján kerül sor a diagnozisra. A felszívódási zavarok diagnosztikája is beletartozik ebbe a tünet csoportba, hiszen a bélgyulladás is okozhat felszívódási zavart és a különböző speciális felszívodási zavarok kapcsán is vannak gyulladásos jelek. Vagyis hozzáértő szakembereknek kell megfelelő vizsgálatokat végezni ehhez. Gastroenterológusok végzik ezeket a kivizsgálásokat is.
2014.
01.
09.
mitya kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! 62 éves nő vagyok,ISZB,IBS,Autoimmun thyreoditis és egyéb gerinc problémák-ra szedek gyógyszert.UH vizsgálat során talátak egy 6 mm-es haemangiómát,melyet a CT meszesedésként véleményezett.Ami engem nagyon aggaszt,az az ,hogy júliusban csináltak egy tumor marker vizsgálatot,hogy megkiméljenek egy újabb colonoscopiától,és ennek az eredménye a CEA,Ca 19-9,CA 72-4 jó volt,csak az AFP volt 8,28 /7-ig jó állitólag/.A labor vérvétel eredménye ALP 329 U/l,GGT 70 U/l,triglicerid 2,30 volt.A triglicerid 2 hónappal korábban csak 0,96 volt. Novemberben voltam co.vizsgálaton a pajzsmirigyemmel,és ott emlitettem a AFP a főorvos Úrnak,de csináltatott egy újabb vizsgálatot az AFP érték itt már 9,43 volt.Nagyon félek,és már kombinálok magamban. Én alkoholt egyáltalán nem fogyasztok,napi 1 capuccinót iszom,csak a gyógyszereket szedem:Preductal,Dilzem Retard,Luceteam 1200,Aspirin Protect,Euthyrox 100,Vasilip 20,D3 1000 NE,CitroKalcium,És Béres szelén vital./2 alkalommal volt szivkatéter,neg eredménnyel,a kis erek vannak beszűkülve/.Szeptemberben kaptam 1 Ditrophost inj a térdembe,mert Baker cysta van benne,majd utána darázs allergiára 125 mg Solumedrolt,és novemberben ismét 1 Ditrophost inj.plussz leszivták a folyadékot e térdemről. Nem tudom,hogy ezek a steroidok nem okozhattak-e a májamnál az eltéréseket ?Most kb.3 hete fáj a gyomrom is és a jobb oldali rész olyan mindig,mintha levegő/gáz/lenne benne.Diétázom most,még karácsonykor sem mertem enni,mert nem tudom,hogy a májammal lehet ezek miatt valami,vagy csak már ideges vagyok/mert azt már észre vettem,hogy ha idegeskedem ezen problémák miatt,megfájdul a gyomrom. Tisztelt Főorvos Úr,elnézést a hosszú levélért,de leirtam a panaszaimat,hogy igy hátha könnyebb rá válaszolnia. Előre is hálásan köszönöm a válaszát !!Tisztelettel:egy aggódó nő
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
14.
Kedves Kérdező. Sajnos ezek a leletek és adatok önmagukban semmit sem mondanak. Sajnos ki kell egészíteni más kellemetlenebb vizsgálatokkal /colonoscopia, virtuális colonoscopia Ct vizsgálattal, hasi uh /. Másképpen nem lehet eldönteni, hogy van-e komoly baj .
2014.
01.
09.
boka alatti ödéma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Magas vérnyomásra Lercatont 10 mg tablettát szedek ARB-vel kombinálva. Vérnyomásomra szinte csak a Ca csatorna blokkolók hatnak hatékonyan. Viszont boka duzzanatot okoznak. Örülnék, ha lenne 5 mg kiszerelésű is a Lercatonból, de nincs. Azzal könnyebben tudnám variálni a vérnyomásmérés mellett a adagolást. Furcsa mód, csak a bal bokám alatt van duzzanat, a jobb alatt nincs. Néha kihagyom a reggeli lercatont, akkor elmúlik a duzzanat. Vízhajtót nem szívesen szedek, mert a Lercaton bevétele után is érzem a vízhajtó hatást. Felezni nem jó a filmtablettát, néha megkísérlem, de akkor meg erős szívdobogást okoz, túl gyorsan, túl korán szívódik fel a porszerű anyag. Tud javasolni a Lercaton 10 helyett egy ennél kisebb dózisban kapható hasonló gyógyszert? (Amlodipin 5 nem nyerő, az kb. annyira hatásos mint a Lercaton 10) Úgy hiszem, hogy anatómiai eltérés lehet a bal bokámban a jobbhoz képest a nyirokkeringésben. Van az enyhe boka alatti duzzanatnak hosszú távú ismert hatása? Trombózis lehet belőle? Egy tüdőembólia? Vagy ez a Ca csatorna blokkolótól származó bokaduzzanat annyira gyakori, hogy a több millió esetből már levontak következtetést, hogy nincs különösebb következménye, hacsak nem kellemetlen és csúnya?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
14.
Kedves Kérdező. Az ilyen tipusu oedemának nincs hosszutávu hatása. Kellemetlen, rossz érzés és a bör fertőzéseinek könnyen kaput nyithat. Sem thrombosis, sem embolia nem jelentkezik emiatt.
2014.
01.
08.
Hermina38 kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Kerdesem a kovetkezo lenne.2013 November 1 en enyhe szivrohamom volt es November 4 en megkatetereztek 2014 Januar 7 en kellett mennem vissza a korhazba kontroll vizsgalatra ahol meg mertek a vernyomasom a sulyomat es ennyi volt a kontroll vizsgalat szerettem volna ha csinalnak egy ekg vizsgalatott de azt valaszoltak hogy nincs semmi szukseg ra minden rendben van.A vernyomasom pedig 144/82 volt ingadozik mert egy nappal elotte 132/80 volt.Az lenne a kerdesem hogy menyek vissza az orvoshoz es csinaltasam meg az ekg et vagy fogadjam el hogy nincs szukseg ra.Elore is koszonom valaszat.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
09.
Kedves Kérdező ! Erre nem tudok mit válaszolni. Ki mit csinál és mit nem csinál orvosa válogatja. Azt tudom mondani, én csináltam volna EKG-t.
2014.
01.
08.
Reflux Diagnózis kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Először is Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok Dr. Úrnak! A két ünnep között Édesanyám refluxos tüneteivel kapcsolatban tettem fel kérdést. A Gastroenterológián ma volt a gastroszkopos vizsgálat, ennek eredménye a következő lett: Az eszköz akadálytalanul vezethető le. A bulbus, postbulbaris duodenum ép. A gyomor nyh-ja enyhén gyulladt. A gyomorban kp. mennyiségű savas-epés bennék. A nyelőcsőben savas reflux. Egyéb kóros nem volt. Diagnózis: Gastrooesophagealis reflux, oesophagitissel Javaslat: Esomeprazol napi 1x1 és 2x1 Cercul. Colonoscopos vizsgálat Édesanyám laborvizsgálata 2 hónappal ezelőtt kimutatta a helicobacter pylori jelenlétét. Arra 1 hónappal ezelőtt eridikációt kapott a háziorvostól. Azt szeretném kérdezni Doktor Úrtól, hogy a diagnózis megnevezése milyen jellegű refluxbetegséget jelent és Miért javasolja a szakorvos a vastagbéltükrözés elvégzését is? Édesanyámnak étvágya van, súlya nem csökkent. Válaszát előre is nagyon szépen Köszönöm! Üdvözlettel, Tamás
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
09.
Kedves Kérdező. A gastroscopia zajló epés refluxot mutatott ki. Ez pedig sulyos nyelőcső gyulladást okozhat. Az epés reflux azt jelenti, hogy a patkóbél felől epe kerül a gyomorba, ami a gyomortartalommal visszajut a nyelőcsőbe is. Az epe aktíválja a gyomortartalomba lévő emésztő enzimeket és ez okozza a gyulladást. Ezért kell ez kezelni ! A colonoscopiát miért kérik nem tudom, ezt a vastagbél betegségeinek diagnosztizálására használjuk.
2014.
01.
08.
szívizomhíd kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 45 éves nő vagyok. Vasopastikus, extacoronatias aeth. iszkemias szívbetegséggel kezelnek. LAD-on miocardialis bridge, MI II-III fok, TI II fok. Kétszer végeztek ablációt. A ritmuszavar azóta ritkább,de egyre sűrűbben jelentkezik mellkasi nyomás, légszomjjal, szédüléssel, fülzúgással. Ezek a panaszok pihenésre, magnézium és gyógyszer bevételére csökkennek, de időnként 2-3 órán át tartanak. Már az összes gyógyszerfajtát kipróbáltam. Alacsony vérnyomásom miatt sok nem vált be. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint nem lehetne-e valami beavatkozást elvégezni, amitől ezek a rosszullétek csökkennek, és Önök tudnának-e ebben segíteni? Köszönöm válaszát:Perge Zoltánné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
09.
Kedves Kérdező ! A kérdés jó. A válasz egyszerű. Vizsgálatok szükségesek annak bizonyítására, hogy az izomhid nem okoz-e a LAD- ban keringési zavar. Ha igen át kell vágni, meg kell szüntetni. A másik dolog az MI-TI kérdése, amit tisztázni kell. Van-e olyan mértékü eltérés, amit egy billentyű plasztikával érdemes megszüntetni. Ha igen, akkor azt kell cselekedni. Csak ezek után derül ki az, hogy a panaszai ezekkel függödtek össze. Gyanitom, érdemes lenne ezzel próbálkozni. Javasolom Önnek, hogy keresse fel a Gottsegen Országos Kardiológiai Intézetet problémájával. Kérjen segítséget ott. Ha lehet, biztos vagyok benne segíteni fognak !
2014.
01.
08.
Hodbár Eszter kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A barátommal szeretnénk análisan szeretkezni viszont nekem Chron betegségem van és az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban hogy a langyos vizes beöntés az én esetemben elvégezhető-e? Nem csinálok e ezzel nagyobb bajt mint ami van, nem lesz e jobban gyulladásba a vastagbél. Heti hányszor lehet ezt megcsinálni? Ha a langyos vizes beöntés nem jöhet szóba, akkor ön mit ajánl? Kamillás beöntés ?( mennyi kamillát kell leforrázni és mennyi vízzel? A gyulladás a vékonybél és a vastagbél találkozásánál van. Eljut e egyáltalán ideáig a víz? Salofalk 500mg os gyógyszert szedem. Köszönettel: H Eszter
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
08.
Kedves Eszti ! Bár nem vagyok ennek a kérdésnek szakértője, de azt javasolom, hogy a Crohn betegség mellett ne kockáztassanak. Lehet belőle baja. Az ondó lokális irritáciot okozhat, ami a folyamat kiterjedését is okozhatja. Én nem javasolom a szexnek ezt a formáját ezen betegség mellett! De jobb ha egy gastroenterológust is megkérdez.
2014.
01.
07.
p attila kérdése:

tiszteletem egy 10 eves leanyzonak mertemmeg a vernyomasat persze eleg kicsit mertem ami normalis, de miert ojannagy a pulzusa pulzusa 100 volt miert? valaszat koszonom.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
07.
Kedves Kérdező! Ez azért van mert a gyerekek pulzusa magasabb mint a felnőtteké. Egy babáé pl 130/min körüli.
2014.
01.
07.
rózsa kérdése:

Köszönöm gyors és pontos válaszát. Sajnos ezekkel a betegségekkel tisztában vagyunk,sajnos már 19 éve. Lenne még 1 kérdésem :Cordaronét szed immár 2 éve,de erről azt olvastam hogy nagyon kárositja a pajzsmirigyet,és a szivet lassitja ,nem lehet hogy ennek folytán lesz alacsony a pulzus?és nem korrigálható a vérnyomás?mert azota vannak ezek a tünetek miota ezt a szert szedi(látás romlás,alacsony pulzus)esetleg felezhető a gyogyszer1* 200mg reggel az adagja. Mi a véleménye erről? 2 év alatt senki sem csináltatott Tsh-t,holott javasolják ,sőt a szemészeten rá is irták a lapjára. Mennyi annak a megfelelő értéke? köszönöm szépen a türelmét velem szemben. Köszönettel:Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
07.
Kedves Kérdező ! Huuuu ez bizony nagy baj ! Sürgősen pótalni kell ezeket a voizsgálatokat / szemészet, mellkas rtg, TSH / e szemészeti leletben kis lerakodás lehet a corneában, de nagy mennyiség nem ! Akkol el kell hagyni a Cordaronet. Ha tudőben fibrosis lehet. A TSH lehet nagyon magas /többnyire/ és lehet nagyon alacsony /hyperthyrosist jelez, de ez nagyon ritka. TChycardiával jár nem bradycardiával. Tachycardia = szapora szívmüködés. Bradycardia az ellentéte/.
2014.
01.
06.
imre kérdése:

én csak annyit szeretnék kérdezni hogy mitől lehet hogy állandóan fáj a mellkasom a szívem zsibbad a bal felem meg mintha valami szorítaná össze . a bal kezemen be görcsölnek az újaim állandóan hevesen ver a szívem néha olyan mit ha meg akarna állni és egy hirtelen lökést érzek a tarkóm olyan mint ha szét akarna robbanni szédűlük homályosan látok hamar elfáradok
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
07.
Kedves Imre ! Sürgössen keresse fel családorvosát, hogy a panaszok okát tisztázni, kezelni lehessen ! Több dolog is okozhat ilyen tüneteket, de nem érdemes találgatni, meg kell nézni, ki kell azokat vizsgálni !
2014.
01.
06.
korábban... kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb 1 hete írta fel a Doktornőm a Concor 5mg tablettát.Reggel kell bevennem egy felet. Ma viszont reggel is, illetve most este is bevettem 1 felet,VÉLETLENÜL.Szeretném megkérdezni, hogy ettől függetlenül reggel ugyan úgy vegyem be, vagy hagyjam ki esetleg? Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
07.
Kedves Kérdező. Ne reggel, hanem délben vegye azt be, és másnaptól szedheti reggelente.
2014.
01.
05.
KInga kérdése:

Kedves Doktor Úr, negatív APC rezisztencia mellett mennyire valószínű mélyvénás trombózis ill. infarktus bekövetkezése? Ekkor nem kevesebb a fenti betegségek esélye, egyre többször jelentkezik stresszes helyzetben mellkasi fájdalom, de a fizikai terhelhetőség csak alig csökkent. 51 éves nö. Köszönettel: Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
07.
Kedves Kinga ! Az APC resistencia vizsgálata csak az egyik leggyakoribb alvadási zavar /thrombophilia/ lehetőségét zárja ki. Ettől még lehet thrombosisa és infarctusa is. Megfelelő életvitel, rendszeres mozgás és rendszeres orvosi ellenörzés az ami védhet ezek ellen. Ha pedig panaszt érez soron kivül jelentkezzék a doktoránál, hogy megfelelő kivizsgálásokat el lehessen végezni.
2014.
01.
05.
rózsa kérdése:

Tisztelt DR úr. Elöször is Nagyon boldog Új évet kivánok önnek. Levelemből lemaradt a férjem életkora 61 év. Még hozzá tartozik a leirtakhoz ,hogy péntek óta kiegészült a gyogyszer paletta a Nootropil 1200 tablettával és yellox nevű szemcseppel. még azt szeretném kérdezni,hogy gyomortáji fájdalom lehet-e valamelyik gyogyszer mellékhatása,mert azokból viszonylag sok előjött.,ami még mindig tart(hurutos köhögés). köszönöm szépen hogy meghallgatott és probál segiteni. Mária.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
07.
Kedves Marika. A leírtak nem változtatták meg a véleményem. Sajnos a gyomor fájdalom lehet a gyógyszerek következménye. Próbálják meg esetleg a gyógyszereket közvetlenül étkezések után bevenni, vagy a bevétel előtt egy Danone jughurtot fogyasszon el a kedves férje.
2014.
01.
05.
barbiko kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám 86 éves, sulyos cukorbeteg, magas vérnyomással. Az utóbbi időben nagyon fáradékony lett, sokszor váratlanul elalszik és csak 2-3 óra múlva ébred fel. mostanában előfordul, hogy csak 50 körüli a pulzusszáma. Kérdésem, mire utalhatnak ezek a tünetek? Nagyon megköszönve a válaszát kivánok Önnek Boldog Új Esztendőt!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
07.
Kedves Kérdező ! Köszönöm a jó kívánságokat és én is csupa szépet és jót kívánok Önnek ! Időskori alvászavara lehet a mamának, mely gyakorta az agyi erek keringési zavarára utalnak. Érdemesideggyógyász véleményét kikérni altató és egyéb kiegészítő kezelést illetően. Àt kell gondolnia a mama gyógyszereit is, nincs-e esetleg olyan szerami a lassu szívmüködést okozná /családorvosi consultálás /.
2014.
01.
05.
rózsa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Ismét megkeresem önt a levél útján,mert már 2 volt kérdésem önhöz amit megtetszett válaszolni. Betegségei: ischaemias szivbetegség hypertonia diabetes mellitus st.p.cabg st.p.amput.fem.I.D Most bővebb leirást adnák önnek a férjemről. Kezdem az elején: 1995 február 4 eres bypass műtét a Kardiologia osztályon ami sajnos egy Mediastinitis jött utána.Ezt sikerült átvészelni igy Áprilisban kiengedték ,sajnos az erek elzárodtak. Gyogyszerekkel karban tartható volt az állapota,de sajnos érszükülete lett igy a lábát 3 is mütőtték. Közben cukorbetegséget is diagnosztizáltak nála (inzulinra)állitótták be ami rendszeres kontroll mellett rendben is van. 2010 sajnos a jobb lábát amputálni kellett. 2012infarktussal került szegedre ahol megműtötték a mütét jól sikerült. És innen kezdödik a kálváriája,mert a rehebon semmilyen vérnyomás csőkkentött nem adtak ,igy szép lassan kuszott fel a vérnyomása. Hiába mentünk bárkihez egy fajta gyógyszer körül mozogtak a vélemények,de viszont a háziorvos nem nyult bele,a kardiologus sem valami tökély.Igy váltottunk Szegedre be is fektették ,az ottani gyógyszerek 5 napon át valahogy müködtek. December 18 kiengedték és azota megint ingadozik és külömböző problémák jöttek elő.köhögés,orrvérzés A gyogyszerei a következők:Talliton2*12.5mg,tenaxum délben 1,Coverex AS komb forte 10/2,5mg reggel 1,Coverex as 5mg este 1,Trombex 75mg reggel 1,Roxera 20mg este 1,Corderone 200mg reggel 1,syncumar napi 1-2 váltásban,vizhajók minden másnap furosemid és brinaldix,só. Ezek után a vérnyomás130-170 között a 40-55 között és a pulzus viszont 38-45 között. Gondolom a mellékhatásaként elöször száraz majd hurutos köhőgés is van-volt a férjemnek. Echocardiographia: aorta:32mm bal pitvar:56*44*55mm edd:63mm esd:51mm ivs:11mm pw:10mm edv:202ml esv:121ml ef:43% Tágabb balszivfél,kissé tágabb jobb pitvar.Kp fokban csökkent globális balkamra funkcio.Akinetikus az inferiol septum distalis szegmentuma,az anterior septum distalis fele,az inferior fal distalis szegmentuma,az anterior fal distalis része.Hypokinetikus:anterior fal basalis része,a lateralis és posteriorfal.Mitralis insufficientia:I. Tricuspidalis insufficcientia: Becsült pulmonális nyomás :35hgmm A vérképe rendben van, jók az eredmények: ősszkoleszterin:2,4 hdl:0,89 triglicerid:1,87 Angina mentes,kardiálisan kompenzált. Cukorgondozoba,szemészetre,kardiologiára rendszeressen járunk,nincsen elhanyagolva. Ezek tudatában szeretném kérdezni hogy milyen vérnyomáscsökkentőt ajánlana,vagy a meglévők közül melyiket módositaná a Dr úr. Személyessen is felkeresném de sajnos a mozgássérült férjemnek nagyon messze van,mert Kiskunhalason lakunk. Most is mérte és 168/65/45ez 10ó18p történt. Megköszönöm a türelmét hogy végig olvasta a irományomat,és remélem tud ajánlani valami megoldást a férjem problémájára. Köszönettel:Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
07.
Kedves Marika ! Megtisztel, hogy tanácsot kér tőlem. Nem szeretném kiábrándítani, de a férje súlyos szív és érbetegségben szenved, annak szinte minden érszakaszt érintő károsodásával. Lehet, hogy a veseerek szükülete okozza a magas vérnyomást és ezt nephrológussal / vesebetegségekkel foglalkozó belgyógyász specialista/ kellene konzultálni. Ami a gyógyszereket illeti én még megpróbalnám amlodipinnel kiegészíteni az eddigi kezelést. Ezt a két dolgot tudom még ötletként adni Önöknek.
2014.
01.
03.
Flieger kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szíves válaszát. Az új évben is kívánok Önnek sok sikert és jó egészséget ! Tisztelettel: Károly
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
03.
Nagyon szépen köszönöm és viszont kívánom Önnek és szeretteinek.
2014.
01.
02.
Flieger kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. egy hónapja a bal bokám köri duzzanat "átalakult" először a bal, majd mindkét lábfeji és minkét boka körüli duzzanatra, ami reggelre nem szűnik meg teljesen és napközbeni járkálás mellett is gyorsan megjelenik illetve erősödik.Szeretném szakvéleményét kérni,hogy ez lehet-e gyógyszer-gyógyszerek mellékhatása és szabad-e enyhíteni külsőleg pl. Flektor vagy Liotinnal vagy komolyabb a baj? Gyógyszereim: Cordarone 200mg, Syncumar mite,Co-Irabel 300/25mg,Cardilopin 5mg,Tenaxum 1mg, Milurit 100 mg, és Atorvox 40mg 10mg.Legutóbbi Labor-nál a Hugysav és a Koleszterin jó volt. Tisztelettel: Károly
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
02.
Kedves Károly ! Javasolom, hogy forduljon a kezelő orvosához. Vizsgálat nélkül nem lehet tudni milyen tipusu ez a duzzanat. Sokminden okozhatja. A gyógyszerek között biztosan a Cardilopin 5 mg okoz ilyet.
2014.
01.
02.
mary kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A kardiológián 2013.11.26-tól át állítottak a Coverex-as 2x5mg-os gyógyszerről /mivel ACE gátlók csoportjába tartozik és sok mellékhatása volt számomra/ a Telmisartan reggel:1X80mg + Nebibeta 1x5 mg-os és este Doxazosin Hexal 1X2mg-os. A gondom az,hogy amióta ezeket szedem, a reggeli gyógyszereket jól tolerálom de az esti Doxazosin sok mellékhatást kiváltott pl:/szorongás, idegesség,húgyúti gondokat. Emellett pedig 3 alkalommal volt magas vérnyomás kiugrásom 177/85, 182/90,193/100 és hasonló,illetve 1 alkalommal reggel 78/48 volt a vérnyomásom. Háziorvos 3x1 db 0.25-ös fronti szedését írta elő a szorongásos idegességre. Lassan 5 hete vannak használatban az új gyógyszereim mégis vannak ezek kiugrások mitől lehet? Az urológián a gyorsteszttel gennyet mutattak ki a vizeletből így most még antibiotikumot is szedek.Hogy lehetséges olyan mellékhatás a doxazosinnál hogy gyakori húgyúti fertőzés? Még 1 kérdés érdekelne olvastam kutatási eredményként az interneten,hogy az ARB-s készítmények közül találtak olyat amik /sartan végződésű vérnyomáscsökkentők/ rákkeltőek lehetnek?Ez lehet?Előre is köszönöm válaszát és boldog újévet kívánok Önnek Tisztelettel:Mary
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2014.
01.
02.
Kedves Kérdező. Nincs adat, meggbizható adat arra vonatkozóan, hogy bármelyik vérnyomáscsőkkentőnek lenne rákkeltő hatásai. Még több évtizedes megfigyelések mutatnak gyakoribb előfordulást vérnyomáscsokkentő szedése kapcsán ! Ilyet az említett gyógyszer nem okoz. a Doxazosin pedig nem okoz gyakoribb hugyuti fertőzést. Ez is biztos ! Én ugy gondolom, hogy reggel vegye be a Nebibetat és 1/2 tbl Telmisartant. Este pedig 40 mg Telmisartan és a Doxazosint vegye be ! Lehet, hogy igy nem fog ingadozni a vérnyomása ! A két gyógyszer bevétel között 12 óra teljen el !
2013.
12.
31.
Lapiden kérdése:

Tisztelt Szemerédi doktor úr! Férjem cukorbeteg (általában reggeli ébredéskor 8 körüli a mért értéke), erre reggel 2 db Glimepirid 1 mg-os tablettát szed, a vérnyomására pedig szintén reggel 1 db Covercard 10 mg-os tablettát, este pedig 1 db 2 mg-os Cardura tablettát szed. Ezen kívül heti 2 alkalommal reggel 1 db Lapiden 1,5 mg-os tablettát. Ezekkel általában rendben van a vérnyomása, csak olvastam valahol, hogy aki cukorbeteg, annak nem lehet szedni a Lapident? Továbbá szeretném azt is megkérdezni, hogy a térdízületei is nagyon fájnak, (korábban aktívan focizott, és a munkája burkoló, valószínű ezért is sokszor ki is fordul a térdkalácsa. Milyen gyógyszert vagy étrendkiegészítőt javasol erre a problémára? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Jó egészséget és Boldog Új Évet kívánok Önnek. Üdvözlettel Jakabné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
31.
Először is köszönöm a jó kívánságokat és viszont kívánom Önnek és szeretteinek ! A Lapident igenis szedhetik a cukorbetegek. Anyagcsere semleges vérnyomáscsökkentőnek számít ! A térdfájdalmakat illetően jó lenne szakembert találni, azzal kivizsgáltatni a panaszokat és azután megfelelően kezelni. Nem szabad vizsgálatok nélkül semmit sem kezelni ! Tüneti kezelésként, nagy fájdalom esetén fájdalomcsillapítot addig lehet szedni !
2013.
12.
30.
Extrák, reflux kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy előző válaszán felbátorodva teszem fel a kérdésem. Kb. másfél éve változó mértékben (napi pár db-tól több ezerig) tapasztalok extra ütéseket (SVES, VES, nha kapcsoltan is), a pulzusom bradycard. Többször, több helyen is vizsgáltak, de semmi lényeges eltérést és okot nem találtak (UH, ergometria, holter, cardio CT). Abláció lehetőségét a CT és az utolsó Holter alapján elvetették.Ezek mellett, refluxbetegségem is van, ami időnként fellángol, többek között mellkasi panaszokat, nyelőcső égést, nyelési nehézséget (spazmust) okozva. Kérdésem: lehetnek-e az extra ütések a reflux következményei? Egyébként 55 éves férfi vagyok. Köszönettel: Sándor
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
31.
Tudja kedves Sándor a mi szakmánkban nincs 100% dolog. Igy semmire sem lehet azt mondani, hogy ez, vagy az nem lehetséges. Azt sem, hogy ez attól van ! Én ugy gondolom belejátszik, főleg ha érzi, tapasztalja az összefüggéseket a gyomor panasz és az extrasystolék gyakorisága között. Ilyen esetben az alapbaj kezelése javít /nem csak elvben, hanem a gyakorlatban is / a szívpanaszokon !
2013.
12.
29.
Furcsa tünet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Korábban már írtam Doktor Úrnak Édesanyám furcsa tüneteivel kapcsolatban. Édesanyám 57 éves, 171 cm, 80 kg Tünetei reggel és este köhögés, a lenyelt táplálék gyakran visszajut a szájba, ritkán mellkas felett égő maró érzés, állandó keserű szájlehelet, gyomorfájdalom nincs, hangulata változó. Kb. 1 éve rendszeresen tornázik, illetve 50+ Centrum multivitamin kivonatot szed naponta. A vér és vizeletvizsgálat során h.pylori pozitív eredményt mutatott ki a lelet, a többi eredmény normális volt. Ezt követően készült hasi ultrahang vizsgálat, amely az alábbi eredménnyel zárult: LOGIQ 3 Hepar mérs. nagyobb, fok. reflectal, durvább szerkezetű, benne körülírt képlet nem látszik. Cholecysta átlagosan telt, fala nem vastagabb, kőmentes. Epeúttágulat nincs. Pancreas kiszélesedve nincs, homogén. Vesék és lép rendben. Vesica urinaria üres. A hasban a belek között szabad folyadék nem látható. Pathologiás bélkokárda nem mutatható ki. 1 hónappal a vizsgálat után a tünetek ismét erősödtek, főként este már egy kis csuklástól vagy böfögéstől is visszaáramlott a táplálék a szájba. A családorvos Esomeprazol Actavis 40 mg gyomornedv ellenálló tablettát írt fel édesanyámnak, illetve mellette salvus és peridot gyógyvízet fogyaszt naponta, ezek hatására a tünetek jócskán enyhültek, de a kellemetlen lehelet továbbra is megvan. Ez mellett viszont jó az étvágya, a házi munkákat fáradtság nélkül elvégzi, hetente 2, 3 alkalommal tornázik az udvarban. Kapott beutalót gasztroenterológiára gyomortükrözésre, azonban már csak januárban tud a kórházban időpontot kérni. Azt szeretném kérdezni Doktor úrtól, hogy megközelítőleg mi lehet ez a betegség és mi lehet a rossz lehelet oka? Kell e nagyobb bajra gondolni? Aggódva teszem fel a kérdést, mert félünk a következő vizsgálatoktól. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel, Tamás
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
29.
Kedves Kérdező ! Ez reflux betegség tünetei ! Gastroenterológiai konzilium meg fogja oldani a kérdést. Nincs nagyobb baj, a nyelőcső also határa és a gyomor eredésénél elhelyezkedő záróizom nem zár renkdesen. Ezért a gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe,garatba, szájba ! Ez okozhat köhögést és fulladást cigányutra jutás révén ! Gyógyszeresen lehet kezelni, no meg megfelelő étkezéssel.
2013.
12.
29.
csibam kérdése:

Tisztelt Doktor úr ! Elnézését kérem,amiért újra kérdésemmel zavarom,de egészségi állapotom nem javult,ugyan olyan szimptómák jelentkeznek,mint a sztentelés és az értágítás után,izzadok,magas a vérnyomásom,fáradékony vagyok,minimális fizikai megterhelés is elfáraszt és mellkasi nyomással jár, mely kisugárzik a szív fölé és a bal vállba.A legutolsó katéterezésem során a következő zárójelentést kaptam,amit én nem tudok értelmezni, a házi orvosom sem.A vizsgálat szerint:szelektív coronarografia a jobb a. radialis felől végezve 5Fr JL3.5 és JR4 diagnosztikus katéterekkel.Jobb dominancia. A jobb coronaria proximálisan sztentelt (DES) szakasza rendben, az ér a cruxig durván egyenetlen.A PD relatíve ép,a PL ágon a proximális harmad 8 hónapja hosszan tágított (POBA) szakaszán lényegi restenosis továbbra sincs,az ér közepén van még egy jelenleg 40-45% -os szűkület,a kiáramlás ép. A kp.hosszú bal főtörzs lumene megtartott,trifurkál. A LAD-on proximálisan a jó lumenű ép 2. diagonális leadása után közvetlenül rövid,nehezen vizualizálható szűkület (nem progrediált ),majd az 1. septális leadásánál 30%-os szűkület látható, a ditális kiáramlás csak durván egyenetlen. A r. IM-on korábban leírt határérték szűkület jelenleg nem szignifikáns, a Cx szintén csak egyenetlen. Vélemény: mivel az DPD-os izotóp terheléses vizsgálat során perfúziós zavar nem volt látható,intervenciót nem végeztünk, konzervatív kezelés javasolt. Javasolt gyógyszerelés :1t. Aspirin protect , 1t. Trombex , Xeter,Cardura XL,3x850mg Adimet,1t. Dialosa, glucobene,160-80-80 mg. Valsartan, 2x12,5 mg Talliton, 60 mg. Olicard, 2x 1t. Moduxin MR,1t. Milurit 100 mg. Kérdésem: már több hete szedem az előírt gyógyszereket, de állapotomban javulás nem mutatkozik. Az életmód váltásához szükségem lenne gyaloglásra,túrázásra,sétára,futásra,de hosszabb távon egyik sem megy. Milyen megoldást tetszene javasolni? Válaszát ismét nagyon várom és előre is köszönöm: egy 62 éves Csibam.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
29.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom a DPD vizsgálat nem szerencsés, mert több ág érintett, a perfusio csökkenés igy nehezebben értékelhető. Jobb lenne dobutaminos terheléses echocardiographiát vagy MR vizsgálattal nézném a viabilitást ! A gyógyszerek közül elhagynám a Cardura XL-t és helyette 2x5 mg Plendilt illetve 2x2.5 -5 mg Procorolant is adnék.
2013.
12.
29.
Melinda kérdése:

Tisztelt Doktor Uracskánk! Már többször írtam Önnek,és mindig aranyos,megnyugtató szokott lenni.Nagyon sok extrával küzdöttem,és már dicsekedtem is,hogy gyönyörűen elmúltak,pedig sok volt.Egy olyan furcsa dolgot tapasztaltam,amit én is megmosolygok..kimondom...ha forró levest eszem mindig jön egy extra.Természetesen nem egyszer-kétszer fordul elő,mert vannak véletlenek,de ez nem az.Már én is szinte mosolygok,és tudom,hogy egy jönni fog.Na ennek aztán van-e valamilyen magyarázata?Vagy létezik ennyi véletlen:)))).Nagyon köszönöm a választ,és mondanám,hogy ne nevessen ki,de miért ne,hisz én most is megmosolygom:)))
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
29.
Kedves Melinda ! Igenis erre van magyarázat ! A nyelőcső ingerlése /pl ásványviz ivás közben feszülés hatására, hideg vagy forró étel fogyasztásakor / válthat ki extrákat. Ép ugy mint a veseköves roham, epekő és egyéb hasi betegségek. Ezek reflexes uton növelhetik az extrák számát. Nincs jelentősége.
2013.
12.
29.
benike kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Tanácstalan vagyok,ezért fordulok önhöz.Problémám melyre tanácsot kérek a következő:egy éve derült ki,hogy pitvarfibrillációm lett ami egyre fokozódott és 4 hónapja abráziót végeztek rajtam,azóta a panaszaim megszűntek.Kérdésem,hogy a syncumart abba lehet e ilyen esetben hagyni,mert nálam mellékhatásai vannak.Fáj a vesém az izmaim a hasam,nem tudom megcsináltatni a fogaimat(5 fogat húzni kell).Egy évvel ezelőtt még fejfájásom sem volt,semmilyen gyógyszert nem szedtem.Nem merem magamtól abbahagyni a véralvadásgátló szedését,de nagyon nem szeretném életem végéig szedni.Várom megtisztelő válaszát köszönettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
29.
Kedves Kérdező ! Azt hiszem ezt az ablatiot végző doktorral kellene megbeszélnie. A ritmuszavaron kivül függ a dolog attól is, hogy visszatér-e akár észrevétlenül a ritmuszavar illetve attól is stroke kockázata van. Elvben lehet, hogy el lehet hagyni bizonyos feltételek mellett .
2013.
12.
29.
edit73 kérdése:

tisztelt doktorur azlene még a kérdésem h mért érzek egyhe nyomást a kisagyamba néha akkor is ha 110/70 a vérnyomás ojan mindha hátrafelé hzna a fejem álitolag nem találtak semmi komoj bajomat de az én panaszaim nem egyhülnek föleg mikor elfog egy ojan rosszulét h a hasam felsörészén nyomásérzés van ojan mindha ülne rajta valakki ijenkor nehéz légzés van nem kapkodom levegöért csak nincs elég levegö a másik panasz h a vérnyomásom ingadozik szedek monoprilt 20mg reggel egyet este egyet binevol5mg reggel fél este fél ha igy szedem mindig 90/60 100/70közt van a sziverés 50 60 közt ami érzem nem jo probáltam monoprilbol 3szor 10mg a binevolbol 3 negyedet de akkor meg ingadozik le fel a vérnyomás már nem tudom mit tegyek a kardiologus erölteti h napi 2szer 20mg monopril 2szer fél binevol ön szerint mi a véleménye e két panaszra mert már mindennapomat megneheziti föleg az elsö panasz
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
29.
Kedves Kérdező ! A vérnyomása kicsit alacsony lehet, valószínűleg ez okozza a panaszait. Reggel 1/2 tbl Binevolt és este 10 mg monoprilt szedjen !
2013.
12.
29.
ÁGI kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámat 1 hete engedték haza a kórházból. Sajnos évek óta súlyos szívbeteg. Kapott néhány új gyógyszert, melyeknek az adagolását nem teljesen egyértelműen találtam meg a zárójelentésén. Az ASA Protekt -ből 1x1-et kell szednie, csak nem tudom, hogy reggel, vagy délben, a Conor 5 mg-ból 2x1-et, amit szintén nem tudok, hogy mikor, a Noacid 40 mg-ból 2x1-et, amit megint nem tudok, hogy van-e napszakhoz kötve. A korábbi gyógyszerei közül a Nitromint-R, illetve az Ednyt megmaradt, és azokat tudom, hogy csak reggel és délben szabad. A többi gyógyszere még: Verospiron reggel 1, xanax 3x1, Berodual 2x2 puff. Hétköznapi emberként nem tudom, hogy esetleg milyen hatások alakulhatnak ki a gyógyszerek között, ezért kérem a segítségét abban, hogy az új gyógyszereket mikor vegye be. Megtisztelő segítségét nagyon megköszönve, tisztelettel: Cs. Ági
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
29.
Kedves Ági ! Az ASA protectből minden reggel 1 tbl-t kell bevenni étkezés után, Concort reggel és este 2x5mg-t, a NoAcidból is reggel és este 1-1 tbl-t kell bevenni. Az eddigi gyógyszereit változatlanul szedje ! Nem fog összeveszni a gyógyszerelés !
2013.
12.
28.
Fáradtság kérdése:

T.Dr.Úr! Állandóan fáradt vagyok. Okozhatják ezt a vérnyomáscsökkentők? Vagy csak a 71 évem miatt van? Törődjek bele? Mások szerint egyre rosszabb lesz. Szedek multivitamint, sok zöldségfélét, gyümölcsöt eszek. Van forgalomban valamilyen erősítő? Megköszönném a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
29.
Kedves Kérdező ! A fáradtság önmagában semmit nem jelent ugyanakkor egyéb tünetekkel együtt lehet valaminek az előszele. Tanácsos ilyenkor labor vizsgálatot, mellkas rtg vizsgálatot és egy családorvosi fizikális vizsgálatot kérni. Ha ebben nincs kóros más teendő nincs.
2013.
12.
28.
Ágnes kérdése:

Tisztelt Doktor úr ! 160cm, 52kg és 20éves vagyok. Magas a nyugalmi pulzusom ( 90 körüli ), ami kisebb terhelésre is nagyon meg tud ugrani, értve ez alatt pld egy gyorsabb lépcsőn való felmenetel. Néha egy - egy hirtelen mozdulatra a fejem kezd el "lüktetni", de ez pár másodperc alatt elmúlik. Töbsszöri mérés alkalmával is viszonylag alacsony, 100/40 vérnyomást mértünk. Ülve nagyon hamar elálmosodom, hosszabb ülés, fekvés után felállva pedig szédülés, "elsötétülés" lép fel. A hasi aorta lüktetése fekve a bőrön keresztül látszik. Jobb oldali erőteljes izzadás jellemző. Fogalmam sincs, hogy ezek a dolgok összefüggnek - e vagy sem, de néhány közülük a mindennapi életben akár zavaró is tud lenni. Épp ezért érdeklődnék, hogy vajon érdemes - e utánamennem a dolgoknak, ha igen, milyen irányban, vagy csak túl reagálom a dolgokat:) Köszönettel : Ági
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
29.
Kedves Ági ! Egy alkalommal bizony ajánlatos ezeket a panaszokat megnézetni a kardiológián. Ha minden negativ lenne, mind az várható, kicsit egészségesebben kell élni. Mozogni, megfelelően étkezni, nem dohányozni, keveset stresszelni és legalább napi 8órát aludni !
2013.
12.
25.
szobo belane kérdése:

elnezest rossz e-mail kultem szerelmem2011@hotmail.com
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
26.
Semmi baj ! Megesik.
2013.
12.
25.
szabo belane kérdése:

Jo estet kivanok az lenne a kerdesem hogy itt elek hollandiaba es elfogyott a gyogyszerem a neve ATORVA TEVA 20mg es BREXIN ez hejett mit tudna ajlani nekem itt hollandiaba?Ami hejetesitene vagy ugyan az a hatasa lenne az en gyogyszeremnek.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
26.
Kedves kérdező ! Az ottani patikustól meg kell kérdezni milyen néven fut az atorvastatin /Atorva TEVA/ illetve a piroxicam /Brexin/ . Ezeket aztán azonos hatóanyag tartalommal lehet szedni az emlitett szerek helyett.
2013.
12.
25.
dite73 kérdése:

tisztelt doktorno mitöl fájhat a melkas felsö része ami kisugárzik a hátba voltam holter,sziv ultrhang,terhelési sehol nem mutatott komoj bajt de megneheziti a mindenapomat söt néha bal oldalt hirtelen szuro érzés mindha kést vátak volna bele de csak egy pillanatra magaszerint mitöl lehet és néha beleszur a két mell között jobban bal oldal felé
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
25.
Kedves Kérdező ! Panaszai mozgásszervi eredetüek lehetnek / izom - gerinc/ . Nincs komoly baj. Inkább kellemetlen, mint veszélyes ez a panasz !
2013.
12.
24.
mellkasi szúrás kérdése:

Tisztet Doktor úr, 27 éves nő vagyok, kb 4 éve küzdöm szorongásos, pánikos problémával. Pszichátriai ( gyógyszeres) kezelésben és pszchoterápiás kezelésben is részesültem. Gyógyszereket fokozatos orvosi felügyelet mellett elhagytam. Többnyire elég jól érzem magam. Laborban és kardiológusnál 3 éve voltam, ahol enyhe Mitralis prolapsust allapított meg a kardiológus. Gyógyszer szedését nem javasolta, bár a házi orvos az 5mg-os nebibetátbol egy felet írt fel, de a kardiolgus szerint nem kell szedjem csak vésze esetére javasolta. Azóta néha előfordult, hogy szaporábban vert a szívem ilyenkor persze jön a pánik vagy fulladás érzés gyötör. Ez főleg mostanában jött elő. Ilyenkor nagyokat sóhajtozom, ásitgatok, nem szabalyosan veszem a levegőt.Pulzusomat vérnyomásomat szoktam ellenőrizni. Sokszor normális értékek: pulzus 75-85 között vérnyomás 115-125/ 70-80 közöttiek. Azonban vannak napok mikor a pulzus 90-100 körüli, ilyenkor frontint szoktam bevenni, hogy megnyugodjak. Ma viszont megilyedtem öltözés közben mikor leengedtem a karomat és kilélegeztem hirtelen beszúrt a mellkasom ami aztán el is múlt. Ön szerint ezt okozhatja a mitralis prolapsus? vagy esetleg a stressz vagy pánik miatt van? Pár hónapja történt halál este a családban illetve külföldön dolgozom.Labor vizsgálaton tegnap voltam az eredményeimet még várom. Válaszát köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
24.
Kedves Kéreező ! Nincs semmi komoly szívbetegsége. A mitralis prolapsus nem betegség csak egy eltérés ami nem is olyan ritka ! Lényegtelen és panaszmentes, többnyire. A szúràs elhiszem, hogy ijesztő volt, de inkább a pànik " tupírozhatta " fel sulyosnak. Lényegtelen. Pihenjen és ne stresszeljen !
2013.
12.
23.
Klári kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Az alábbiak miatt szeretném kérni a szíves válaszát: Páromnak 2012. augusztusában sérvműtétje volt, prosztata megnagyobbodása alakult ki. A műtét óta jól van, panasza nincs.A legutóbb 1 hónapja volt laborban, az eredményei jók voltak. A mai napig viszont az alábbi gyógyszereket szedi: Milurit, Spiron, Huma-Pronol, Noacid. A műtét előtt semmilyen gyógyszert nem szedett. Az utóbbi 1 évben 14 kilót kízott, borzalmasan megnőtt a hasa. A többi testrészén nincsenek plusz kilók. Azt hittük, hogy vizes, de elküldte az orvos hasi ultrahangra is, minden eredménye jó lett. A műtét előtt a májfunkció eredményei nem voltak jók. Alkoholt iszik, minden nap 1-2 doboz sört, vagy 1 üveg bor a napi adagja. Erről nem hajlandó lemondani. Ön szerint ez már alkoholizmus? Ettől lehetett a rossz májeredmény? Szeretném megkérdezni Öntől, hogy ezek mellett a gyógyszerek mellett, ha iszik ilyen mennyiséget, lehet-e, hogy ilyen mértékben megnőjön a hasa, vagy ez jelenthet-e májzsugorodásra utaló jelet. Lehet, hogy eltitkolja előttem, hogy mit mondott az orvos? Kérem, szíves válaszát. Köszönöm. Tisztelettel: Klára
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
24.
Kedves Kérdező ! Öszintén szólva a nagy ragaszkodás az alkoholhoz, az nem tetszik. Ezek a tünetek és panaszok bizony egy kezdődő májkárosodásra utalhatnak ! Minden alkohol fogyasztását be kellene szüntetni, mert a máj károsodik az alkoholtól ! A has növekedése sem jó jel ! Bizony részletes gastroenterologiai kivizsgálás szükséges lenne. Kérem keressenek fel egy gastroenterológust ! További vizsgálatok is szükségesek ! Az alkoholt pedig el kell felejteni, ha nem akar nagy bajt a párja !
2013.
12.
22.
zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!már irtam önnek a párommal kapcsolatban.folliculáris pajzsmirigyrák miatt kivették a pajzsmirigyét.most kapott radiojódos kezelést tüdöáttét miatt is.nagyon gyenge,azt mondták azért ,mert nincs pajzsmirigy.három napja elkezdtek neki hormonpótló gyógyszert adni.Letrox.a kérdésem a következő:előző zárójelentésén ez állt:ischaemiás panasz,mostani zárójelentésén,szintén az EKG-nál ezt irták:Frekvenciacsökkentő medikáció?szeretném megkérdezni a Doktor Úrtól,hogy ez mit jelent?köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
24.
Kedves Zsuzsa ! Ez az jelenti, hogy gyógyszeresen kezelendő koszoruér szükülete van a párjának. A frekvencia csökkentés azért kell, mert igy csökkenthető a szivizom oxygen fogyasztása. Ez egy kezelési mód természetesen egyébb gyógyszeres kiegészítések mellett. Kérem forduljanak kardiológushoz a zárójelentéssel !
2013.
12.
22.
Tóth Kitti kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Az a problémám,hogy megvagyok fázva és nem merem meginni a Neocitránt,mert Amlodipint szedek. Ugye a gyógyszer tájékoztatóján az van feltüntetve,hogy grapefruitos ételt-italt tilos inni-enni. De a Neocitrán tartalmaz grapefruit aromát. Most mit tegyek? Megihatom? Nem lesz bajom tőle? Nem fogja felerősíteni a gyógyszer hatását? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdv: Kitti Kellemes Ünnepeket Kívánok!!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
22.
Kedves Kitty ! Nyugodtan fogyaszthat Neocitránt. Nem lesz semmi baja és a gyógyszer fog összeveszni a Neocitránnal !
2013.
12.
22.
fedezet kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A hetvenedik évemben járó, két éve ICD-vel élő férfi vagyok, akinek a minap kitört egy foga. A gyökeret feltehetően ki kell húzni. Úgy tudom ez a beavatkozás nem veszélytelen, s az ICD-re is tekintettel kell lenni. Amúgy ablációs műtétem is volt, és talán ennek is betudhatóan a készüléknek két év óta nem volt munkája. Vérnyomáscsökkentőt, cukor- és koleszterincsökkentőt, béta blokkolót, és Aspirin protectet szedek rendszeresen. Laikusként azt gondolom, hogy a foghúzásnál kívánatos kardiológus jelenléte, aki magával hozza az ICD működését szabályozó készüléket is. Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy milyen elővigyázatossági intézkedéseket javasol esetemben a fogászati beavatkozás során. ( Mint a legtöbb ember, én is félek a fogorvosi székben, akár ez is elindíthat egy káros pulzusemelkedést.) Válaszát várva tisztelettel kívánok szép ünnepeket: fedezet.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
22.
Kedves Kérdező ! Tudomásom szerint ICD-vel kapcsolatosan foghuzás soránn nincs teendő. Műtét előtt szokás kikapcsolni, mert olyankor, ha szükség van az anaesthesiológus, ha kell tud defibrillálni ! Mindenféleképpen kérjem egy soron kivüli kontrollt a kardiológián és beszélje meg az esetleges teendőket a ICD-t implantáló orvosával !
2013.
12.
21.
ablácio kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! . Több mint 3 hónapja volt ablációm psvt miatt.Azóta panaszmentes vagyok.Enyhe prolapsusom van nagyon ritkán érzek extrákat. Ön mit gondol 3ű hónap után lehet mondani h sikeres volt a műtét?Vagy ez olyan hogy akár mikor újra kiújulhat? Köszönettel : Anett Kellemes ünnepeket kivánok!!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
21.
Kedves Anett ! Mennél hosszabb idő telik el, annál kisebb a valószínűsége a ritmuszavar jelentkezésének . 100% a mi szakmánkba nincs, a nullát csak közelítjük, de nem érjük el. Ettől független teljes és szorongásmentes életvitel szükségeltetik ! nem fog kiujjúlni ! Magának is szép Karácsonyt !
2013.
12.
19.
Nagy Ilona kérdése:

Tisztelt Doktor Ur!Voltam a hematológián a László kórházban,vért vettek,és minden rendbe volt.Nagyon köszönöm az alapos kivizsgálást.Ezuton szeretnék boldog,békés,áldott karácsonyt és sikerekben gazdag boldog Uj Évet kivánni.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
19.
Akkor is köszönöm ! BUÉk és szép Karácsonyt !
2013.
12.
19.
pufika kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Voltam a hematológián a László kórházban,vért vettek,és hála istennek,minden rendben van.Mégegyszer köszönöm az alapos kivizsgálást,ami történt.Ezuton kivánok áldott,boldog és békés karácsonyt és sikerekben gazdag Uj évet:Z-né
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
19.
Nagyon szépen köszönöm és viszont kívánom Önnek és szeretteinek !
2013.
12.
19.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! nAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM GYORS VÁLASZÁT ÉS TANÁCSÁT, a cukorbetegség gyógyszerezésével kapcsolatban. Követem tanácsát. Nagyon kellemes ünnepeket és jó egészséget kivánok: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
19.
Viszont kívánom kedves Marika! Örülök ha segítettem.
2013.
12.
18.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! Véleményét, tanácsát szeretném kérni: 2-es tipusu cukorbeteg vagyok, semmilyen gyógyszert nem szedek erre a betegségre. Legutóbbi laborlelet szerint a cukrom 7,1 volt, s háziorvosom gyógyszert akart felirni. Én kértem, ne irja fel, mivel gyakran előfordul, hogy 3,8 körüli az otthon mért érték. Igaz, olyan is előfordult már, hogy este mért érték, 9-10 közütt volt, azonban ez reggelre 5,8 körülire lement. Tehát eléggé ingadozik, tudom, ez attűl függ, hogy 150 gr-nál több szénhidrátot juttatok a szervezetembe, vagy ennél kevesebbet, vagy pedig sokat mozgok. Ugyanis mindig a mozgás után esik le 3,5-4 közé. A kérdésem tehát az lenne, s kérném Főorvos Ur tanácsát, helyesen teszem-e,ha elutasitom a háziorvos javaslatát, vagy pedig ,,szótfogadok,, neki. SZámomra nehéz követni az előirt 150 gr szénhidrátbevitelt, s habár tudom, hogy zöldséggel, gyümölccsel kompenzálható, hogy ez az érték meglegyen, de sajnos a K-vitamin-ra oda kell figyelnem, mivel vérhigitót szedek. Ugy érzem nehéz igazán mindennek ,,megfelelni,,. Elnézését kérem, ha tuldramatizáltam a helyzetemet, csak mégis szeretném tudni, Ön mit tanácsol? Nagyon szépen köszönöm előre is szives válaszát,. Tisztelettel egy ,, rajongója,,:Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
19.
Kedves Marika ! Röviden válaszolok. Kell a gyógyszer. Emellett legalább háromszor kell étkezni és igenis oda kell figyelni, hogy mit, mennyit és mikor fogyaszt. Reggel mint a kriályok, délben mint a polgárok, este mint a koldusok ! Gyógyszerrel ! Mozogva !
2013.
12.
18.
szabálytalan szapora pulzus kérdése:

Egy nagy érzelmi stressz után nagyon durva szapora pulzusom lett, vettem be atenolol-t pluszban a szedett 50 mg mellé, s fekve 2 óra alatt elmúlt. Utána külföldre mentem, ott pár napja ismét jelentkezett hirtelen egyik percről a másikra a szapora pulzus, s ez ötvöződött még teljes szabálytalansággal. Van, hogy normális 5-10 másodpercig, utána begyorsít hirtelen, majd kihagy és újra normál és így tovább....a vérnyomásmérő használhatatlanná vált most, EE jelet mutat mindig. Nagy gyengeség kíséri az egészet, volt, hogy pár lépéstől szakadt a víz rólam, s utána is órákig még. Néha kicsit jobb, akkor tudok akár 10 percet is talpon lenni. Gépnél dolgozom, tehát el tudom látni a munkám így otthonról, de nagyon zavar az egész. Nem merek sehová elindulni így. Orvost nem ismerek. Nincs hová fordulni. Állandó gyógyszerek: Prenessa 4 mg - fél tabletta, Atenobene 50 mg volt, most 75 mg-ra emeltem saját elhatározásból, 3x0,5 mg xanax, 200 mg Retafillyn. Egy éve voltam EKG-én és szív UH-án, ott minden rendben volt akkor. Vajon pszichés lehet, vagy szervi? Mit tudok ebben a helyzetben tenni, ha nem jutok el orvoshoz. Hazautazni most nem lehet. Nem is bírnám az utat....Van, hogy 10 másodpercig normális a pulzus, nem gyors, utána megbolondul ismét, alig lehet számolni és össze-vissza ver. Apámnál volt ilyen jelenség, ő még ma is él, 76 éves. Köszönöm előre is!!!!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
19.
Kedves Kérdező. Ez a panasz valószínűleg ritmuszavar lehet. Ezért tanácsos lenne haladéktalanul orvoshoz fordulni. Rosszullét alatti EKG nélkül nem lehet tudni milyen tipusu a ritmuszavar és ennek megfelelő gyógyszeres kezelés nélkül nem is lehet segíteni. Arról nem is beszélve, hogy a következmény lehet igen komoly, egész életét komolyan befolyásoló esemény is ! Kérem forduljon haladéktalanul orvoshoz !
2013.
12.
17.
Kreon10000 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni. Human insulinnal élő beteg szedhet alkalmanként Kreon10000 emésztésjavítót? Vagy milyen jó hatású emésztésjavítót javasol? Köszönöm szépen.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
19.
Kedves Kérdező ! A Kreon megfelelő. Nyugodtan szedheti az insulinos is.
2013.
12.
16.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos úr! Rendesen beállt a vérnyomásom. 140 alatt van. Igaz, a Lapident most már nem reggel, hanem délben veszem be, így egyenletesebben hatnak a gyógyszerek. Nagyon szépen köszönöm a segítségét. Ön nélkül nem ment volna. Közel egy éves szenvedéstől szabadított meg. Hidegfront hatására ritkán van kiugrás, de ez semmi az eddigiekhez képest. Áldott, békés Karácsonyt, és Boldog Újévet kívánok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
19.
Nagyon szépen köszönöm a jó kívánságokat, viszont kívánom Önnek és szeretteinek ! Örülök ha segítettem.
2013.
12.
15.
Ercsi kérdése:

Kedves Dr Úr! 28 éves nő vagyok,5 hónapja született meg a pici lányom császármetszéssel. 2 nappal a császármetszés után,úgy éreztem,mintha csak pihegve tudnám venni a levegőt.Mintha gombóc lenne a torkomban és babszem az orrnyílásaimban,ezáltal nem tudna rendesen áramolni. El mentem fül-orr gégészetre,nincs semmilyen idegen test az orromban,sem a torkomban.Röntgen felvételt is csináltak a torkomról,arcüregemről,az is negatív. Pajzsmirigy és a többi labor eredményem is teljesen jó. EKG-t 2x csináltak,vérvétellel együtt,12 óra különbséggel,teljesen negatív.Viszont az állandó nehézlégzés maradt.Azt mondták,idegi alapon van,keressek fel pszichiátert.Megtettem,aki generizált szorongást állapított meg,amjd felírt napi 3x1 0,25-xanaxot és napi 1 citalopram Teva-t.(Egyszer már váltottunk gyógyszert),mert Nekem a nehézlégzés egyáltalán nem változott.A közérzetem jobb,nem érzem pszichés "betegnek" magamat.Úgy érzem nem lelki,hanem szervi eredetű bajom lehet,hiszen nem stressz hatás alatt van a nehéz légzésem,hanem állandó jelleggel!Mit javasol?Milyen vizsgálatot lenne érdemes még elvégeztetnem,ami tényleg kizárja,hogy szervi eredetű problémám van. Köszönöm a segítségét! Ercsi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
19.
Kedves Kérdező ! Nem ártana kardiológushoz fordulni ! Szivultrahang és terheléses EKG lenne az a vizsgálat amit elvégeztetnék. Ezen felül mellkas rtg., tüdőgyógyász vizsgálata is ajánlatos lenne, valamint reflux betegség irányában sem ártana vizsgálni. Ezeket kellene megcélozni, ha nem találnak eltérést akkor bizony valóban psychés természetü a panasza.
2013.
12.
15.
Mária kérdése:

Tisztelet Főorvos Úr! 67 éves asszony vagyok. 40 éve szedek gyógyszert magas vérnyomásra. Általában mindig el is találták a gyógyszereimet, és beállt a vérnyomásom. Kb. 5 éve tapasztaltam, hogy időnként, kb. 2-3 hetente volt egy kis ritmuszavarom. Akkor elmentem Kardiológushoz, nem talált semmi problémát, még a terhelésnél sem. Azt mondta, hogy ideg alapon van. /Egyébként idegalapon van egy kis pánikom és depresszióm is genetikailag ilyen volt az apám is./ Akkor 5 éve kaptam a Kardiológián új gyógyszereket A Lisopressz 20mg és a Concor 5mg.-ot. Nagyon is beváltak ezek a gyógyszerek eddig. Kb. 2 hete azt van, hogy ugye reggel beveszek fél Lisopresszt és fél Cocort. jó is a vérnyomásom egész nap 120/50/45-50. Jön az este és felmegy a vérnyomásom 160-170-re. Időnként érzek nagyobb szívverést de csak egyet, vagy kettőt, de kellemetlen érzés. Most újból elmentem a Kardiológiára, és majdnem kinevetett az orvos, hogy ilyennel oda küld a háziorvos, majd akkor menjek, ha veszélyes ritmuszavarom lesz. Megnézte azért az EKG-t, jó volt, a vérnyomásom 140/80 volt, meghallgatta az ereket a nyakamon és azt javasolta a háziorvosnak, hogy emelje fel a Lisopresszt úgy. hogy reggel is 1 szemet a 20 mg-ból és este is egyet. Persze ettől én megijedtem, mert már 67 éves vagyok, és nem biztos, hogy jó lenne 40 mg. Lisopressz egy nap. A Concort pedig, ha egy nap beveszem az 5 mg-ot lemegy a pulzusom 40-50-re. Nem tudom mitévő legyek. Most délután megittam egy Magnézium pezsgőtablettát, mert közben hetente 2-3 szor vízhajtózom is, és most mintha könnyebben érezném a szívemet, illetve jobb a közérzetem. Szedek Frontint is a 2,5 naponta reggel felet, délben felet, este pedig egyet. Kérem Önnek mi a véleménye erről, melyik gyógyszer lenne jobb, melyiket emeljem, illetve csökkentsem, mert bizony egész nap ugyan jó a vérnyomásom de például minden reggel mikor felkelek az az első, hogy megmérem a vérnyomásom még az ágyam szélén, és bizony 160. Utána rá egy fél óra múlva minden gyógyszer nélkül vissza áll 140-145-re. reggeli után beveszem a gyógyszert fél Lisopressz20mg, fél Concor 5mg. és mindjárt jó lesz a vérnyomásom. Vérképen is voltam, az is jó volt 5-tel magasabb a Koleszterinem és 10-zel a Trigliceridem, vagyis egy keresztesek. Nagyon várom a kedves válaszát! Tisztelettel?: Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
19.
Kedves Marika . Én azt gondolom, hogy reggel és este szednék 2.5 mg Concort valamint reggel 20 mg este pedig 10 mg Lisopress-t . Emellett rendszeresen 2x2drg Panangint szednék. Mivel a cholesterin és triglicerid magas 20 mg rosuvastatint is kellene szedni esténként. Figyelni kell, hogy a két gyógyszerbevétel között ne teljen el sem több sem kevesebb mint 12 óra.
2013.
12.
14.
edit73 kérdése:

tisztelt doktorur az lenne a kérdésem hogy tüdögyulladástol lehete szédülni vagyis kaptam rá panklav gyogyszert ha beveszem kb egy orámulva jön az hogy megszédül a fejem fura érzés
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
14.
Kedves Kérdező. Én azt javasolom kérjen egy kontrollt a sürgősségin, mert ez nem szokványos tünet ! A gyógyszertől nem kellene szédülnie !
2013.
12.
14.
Mária kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A problémám elég összetett,van egy 9 hónapos kisfiam,nem problémamentes terhességgel és koraszüléssel,kialakult egy pajzsmirigy gyulladásom,ami most alulműködésbe ment át.Mitrális prolapsus szindrómám van és a pajzsmirigy gyulladás óta folyton tachycardiám van illetve úgy érzem összevissza kalimpál a szívem,hol kihagy hol szalad, néhány óra szünet és újból kezdődik,van hogy órákig tart,idegi kimerültséget állapítottak meg,eléggé be tudok pánikolni ezektől a tünetektől!szedek magnéziumot és Concor cor(2,5mg) tbl-t .A kérdésem az hogy ez normális e gyógyszer mellett,vagy esetleg egyéb szívproblémám lett? Kardiológiára januárra kaptam időpontot!Válaszát előre is köszönöm!Mária
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
14.
Kedves Marika ! Tanácsot és véleményt csak akkor lehet, csak akkor szabad adni, ha a kardiológiai kivizsgálás eredményeit megismerjük. Addig folytassa az eddigi tüneti kezelést és ne izguljon. Biztosan nincs nagy baja, a kicsit meg majd megszüntetjük ! Kellenek a vizsgálatok !
2013.
12.
14.
"Kérdező " kérdése:

T. Doktor úr . 72 éves nő vagyok. Kb 3 éve Coverex-as 10/2.5 komb forte gyógyszert magas vérnyomásra minden reggel 1 szemet szedem.Vérnyomásom lecsökkentette 140/75-re.Napok óta a vérnyomásom 157-160-nál nem megy lentebb.Kérdésem orvoshoz forduljak e erősebb vérnyomáscsökkentő felírás végett. T. Kérdező.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
14.
Kedves Kérdező ! Magától érthető, hogy forduljon a doktorához ! Gyógyszeres kiegészítés kell !
2013.
12.
13.
Nagy Csilla kérdése:

Kedves Doktor Úr, véletlenül sem Ön okozott bármit is, - ellenkezőleg, köszönöm a felvilágosítást. Nem végeztem ugyan el az orvosit, de szeretem tudni, hogy mit miért és hogyan, így a válaszát köszönöm Önnek. Az egész "panaszkodásom" arra ment ki, hogy a kórházból - szerintem - elég felelőtlenül engedtek el. Sőt, ha nem vagyok tisztában a "visszaállítás" mikéntjével, már lehet, hogy egy másik kórházi ágyat nyomok. Szerintem is oké már minden, egyelőre eléggé mozgásképtelen vagyok, az operátorom szerint legkorábban 4 hét után vezethetek, így mostanában nem tudom személyesen zavarni, de szeretettel üdvözlöm és boldog, nyugodt ünnepeket kívánok Nagy Csilla
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
13.
Köszönöm szépen. Akkor megnyugodtam, hogy jót is tettem ! Önnek és szeretteinek Szép Ünnepeket , Boldog Karácsonyt !
2013.
12.
13.
Nagy Csilla kérdése:

jó napot, nagy csilla vagyok, a szinkumár-fraxiparin kérdést tettem fel kb. két hete. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy hajlott korom ellenére nem tudok magyarul - és hát eléggé el nem ítélhető módon kissé öntörvényű is vagyok, meg "okos" is, szóval a fraxiparin dolgot kissé elszúrtam, de próbálok röviden beszámolni, mert van a dologban egy roppan kényes és érdekes tényező. Megérteni véltem a válaszát, hogy dupla adag fraxiparint szokás adni műtét előtt, de 12 órával előtte az utolsót. A fő hülyeségem az volt, hogy a dupla adag, és az operáló orvosom"kettőt" adjak be utasítása nekem nem jelentette azt, hogy úgy kétszerre, hogy egy reggel, egy este. De 12 óra megmaradt, a műtét előtti este szépen bedöftem a dupla adag fraxit. Másnap reggel az orvos műteni akart kettőnket, (alagút szindtóma) még ágy sem volt, amúgy utcai ruhában követtük a dokit, liften le, folyosón hosszan . . . szóval egyszer csak elestem, nem tudom pontosan az okát, és nem akarom ezzel a részlettel bővíteni a levelet, a jobb felső karom szilánkosra tört - azonnali műtét, de persze már nem az alagút miatt. Én hangoztattam, hogy ... fraxiparint szúrtam, de kiderült, hogy mindenki hülyének meg csodabogárnak nézett, hogy lehetett 2x0,6 fraxiparint beadni műtét előtti este. Emiatt aznap nem is lehet engem megoperálni. Tudomásul vettem, tartottam szerencsémnek az esést, mert ezek szerint az alagút-műtétet sem lett volna szabad elvégezni, viszont a sok sürgős eset miatt (szinte emberfeletti, amit ezek a sebészdoktorok dolgoznak) szóval a kedd reggeli esésemet követően szerda este megműtötték a karomat - egy fémrúdhoz több helyen hozzácsavarozták a csontot, minden rendben ment, szombaton hazamehetek, ha utána se lesz semmi rendkívüli. Hát nem lett, de már csütörtökön megtudtam, hogy pénteken hazamehetek. A témánkról: csütörtökön kaptam 1 adag fraxiparint. Az esti gyógyszer és injekció osztásnál nem kaptam, viszont reklamáltam a nővérnél, aki (még rám volt dühös), hogy ha ő azt beadja, akkor én még 5 napig ott kell maradajak. Mondtam, hogy ezt a részét nem tudom hogyan intézik, de engem valakinek vissza kéne állítani a tablettára. Azt mondta, hogy meg fogja beszélni egy orvossal. Én már akkor éreztem, hogy ez nem lesz egyszerű eset, szóval szép csendesen bevettem két szem vérhigító tablettát, másnap délelőtt kaptam egy szuri fraxiparint, és amikor az orvos hozzám jött elbocsájtani, rákérdeztem, hogy akkor mi is legyen???Oké, mondta, akkor írok fel Önnek fraxit receptre. Meg is tette, csak nem néztem meg, hogy hogyan írta - mivel erre szükségem van - nemcsak passzió - nekem természetes lett volna, hogy térítésmentes receptet ad, ezzel szemben a patikában kértek közel 3 ezer forintot. Gyűlölök panaszkodni, de nekem nincs ennyi pénzem. Főleg így, hogy az x-et 1 cm-rel odébb kellet volna tenni. Szóval szerencsére az öntörvényűségemre - nem öt, csak négy nappal előbb kezdtem szúrni, és az ön válasza előtt nem kettőt, csak egyet használtam el, tudtam, hogy van otthon még három adag, amivel én szépen visszaállítom saját magamat a syncumarra. Nagyon kérem, hogy bocsássa meg hosszú levelemet, ez nem kérdés volt, inkább csak ki kellett adnom egy hozzáértőnek, hogy milyen dolgok történnek manapság a betegekkel. Egyszer nekem egy doki mondta, hogy ha a beteg saját magát nem "figyeli", megette a fene. Hát ez nagy igazság. Szóval tulajdonképpen a kutyát nem érdekelte a kórház utáni sorsom, ugyebár szinte naponta kellett volna vért venni, da de hogyan, miután balkézzel nem igazán tudok mindent megcsinálni magam körül, szóval egyedül vagyok, szerencsémre akadnak segítők, de hát nem szeretek kihasználni embereket. Így aztán sajnos még vérvételre nem tudtam elmenni, de tudom biztosan, hogy rendben van az INR, mivel még eddig nem lett trombózisom. Úgyis már csak az hiányzik. Mégegyszer elnézést a zavarásért. Nagy Csilla
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
13.
Kedves Csilla ! Nagyon sajnálom, hogy ez igy alakult. Nem akartam kellemetlen helyzetbe hozni. Sajnálom, hogy részletesen leírtam azt, hogy én mit tennék, hiszen Ön nem orvos, hogyan is tudhatná, mikor és hogyan kell eljárni ! Megjegyzem a fraxiparin hatását fel lehet függeszteni, hiszen van antidotuma - Protamin sulfatnak hívják. A heparin-hatást azonnal fel lehet függeszteni. Szóval egy kicsit én is hibásnak érzem magam, mi az ördögért irtam le mit hogyan kell csinálni ? Kicsit megzavartam a biztonságérzetét és bizalmát. Ezért elnézését kérem. Egyébként leszámítva az utolsoó esti két adag Fraxiparin adását jól csinálta amit tett és valószínűleg már nem lesz gondja a thrombosissal. Legközelebb jöjjön el a rendelésre és inkább hivatalosan leírom ezeket és akkor lehet hozzá ragaszkodni ! Mégegyszer kérem ne haragudjon, hogy ilyen kalamajkát okoztam !
2013.
12.
13.
Hópárduc kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! 44 éves férfi vagyok, 150/90 hgmm vérnyomás miatt kell vérnyomáscsökkentőt szednem. melyek azok a vérnyomáscsökkentők, amik biztosan nem hatnak a potenciámra? válaszát előre is köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
13.
Kedves Kérdező ! Elvben egyik vérnyomás csökkentő sem hat a potenciára. Ilyen hatás csak akkor jelentkezik, ha eleve valamilyen baj van vele /endothel dysfunkció - erectilis dysfunkcio /. Ezért csak akkor érdemes beszélni erről, hatapasztal ilyen mellékhatást.
2013.
12.
12.
Márti kérdése:

Tisztelt DR/ÚR! a kálium hiánynak mik a tünetei? azért kérdem mert napi 1 lapiden tablettát szedek. ehez nem kell kállium, úgynevezett sót szedni? köszönöm válaszát. és további szép napot kívánok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
12.
Kedves Márti ! A Lapiden kis mértékben, de bizony csökkenti a kálium szintet. Ha rendes az étkezések kálium tartalma, akkor nem szükséges pótolni. Ha ismélődő, indokolatlan izomgörcsöt, fáradékonyságat, rendetlen szívmüködést érez, az lehet a kálium csökkenés jele !
2013.
12.
12.
Hajnalka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Elfelejtettem leírni, hogy a cardioversió pivarfibrilláció miatt volt szükséges
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
12.
Ez nem változtat a véleményemen.
2013.
12.
12.
Hajnalka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy hónappal ezelőtt cardiovertáltak. Pitvarfibrilláció miatt. Vérhigítót, Propafenont 3-szot 150mg és Bisopropol Sandos1-szer 2,5 mg írtak fel. A tegnap készült Holter negatív. Szívultrahang negatv. Kérdésem az lenne, mennyit és mit sportolhatok, és hogyanl tudnám levinni a 6.4 koleszterinszintemet Triglicerid 0.8. LDL:4.8 HDL.1.2 Előre köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
12.
Kedves Kérdező! A terhelést szépen fokozatosan emelve bármikor elkezdheti a mozgást. El is kellene kezdenie, mert lipidek csökkenéséhez ez is hozzá tartozna. Ezen felül megfelelő diéta / marhahús, szárnyasok, sok zöldség, összetett szénhidrát / kell. Fél év mulva labor kontroll. Ha erre nem rendeződik a cholesterin, akkor gyógyszer következik.
2013.
12.
10.
nebilet kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Korábban is írtam Önnek Bigi néven, sokat segített válaszaival. Jelenleg Nebilet 2,5mg-ot szedek reggel-este de mivel ez a dózis nem volt elég, Valsartan 80mg-mal egészítem ki azt szintén reggel-este. Vérnyomásom hellyel-közel beállt normális értékre. A Nebiletet az extráim miatt nem szívesen hagynám el, de sajnos erős mellékhatásai jelentkeznek nálam. Ahogy a korábbi reggeli napi 1x-i 2,5mg Concorról ( erekciós problémák merültek fel ) átálltam a reggel-esti 2,5mg Nebiletre ( több mint fél évvel ezelőtt) alvásom minősége rettenetesen megromlott. Azóta minden éjjel 3-4x minimum felébredek és nagyon sokat álmodom. Egész hosszú álmaimra emlékszem, éjszakánként 2-3-ra is, azaz az alvásom nagyon felületes, gondolom. Pluszban még, már elalvás előtt érzem, hogy fekve valahogy nehezebben lélegzem. Gyermek koromban asztmás voltam, bár szerencsére kinőttem, de a tájékoztató ellenjavallatot ír ilyen esetben. Ezeknek nappalra is meg van az eredménye, dekoncentrált vagyok, illetve a pontosan a gyógyszer váltás óta sötét mély karikák vannak a szemem körül, és azok nappal sem múlnak el. Feltételezem, hogy a rossz alvás illetve a nehéz légzés miatt. Esetleg a Nebilet értágító hatása zavar? Segítene ha a Nebiletet csak reggel szedném (5mg), esetleg csökkenteném, a Valsartant pedig este (160mg). Vagy próbáljak meg visszatérni a Concorra azonos dózisban (5mg)? Más kombinációval kellene próbálkoznom? Előre is köszönettel várom válaszát, Bigi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
12.
Kedves Bigi ! A Nebilet egyike azonkan a béta blokkolóknak, amelyek alig okoznak erectios zavart. A Valsartan, pedig kedvező ilyen problémák esetén. A Nebiletnél nem tartozik a mellékhatások közé az alvászavarok. A Nebilet azon kevés béta blokkolók közé tartozik ami adható asthmásoknak is. Vagyis azt gondolom, hogy alvászavarát, nehézlégzését, nappali dekoncentráltságát alvási apnoe syndromának gondolom és ezirányu kivizsgálását javasolom. Ehhez neurológushoz kell fordulnia. Az erekcios zavarok miatt pedig javasolom keresse fel egy urológus - andrológus szakrendelését.
2013.
12.
10.
julia.01 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Édesanyám /75 éves/ magas vérnyomásával kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Kb. 5 éve szed vérnyomáscsökkentőt. Duo.prill 20/12,5 mg tablettát szedte kb. 4 és fél évig./egyébként a gyószerrel kapcsolatban semmi problémája nem volt.Mivel a vérnyomása többször 150-160 körül volt, az új háziorvos lecserélte a gyógyszerét. Ezigádig többféle variációt is kipróbált, de ezidáig sem rendeződött megfelelően a vérnyomás. /Elég sok volt a mellékhatás is./ A jelenlegi gyógyszerei: Reggel: 16 mg karbis, 10 mg.lercaton, 2,5 mg nebilet. Este: 10 mg lercaton. A probléma az, hogy estefelé már kezd felmenni a vérnyomás, miután beveszi a lercatont, lemegy ugyan valamennyit, de kb 2 óra mulva újra felmegy 160-170-re, mindehhez erős kipirosodás és rossz közérzet társul. Szerintünk az esti gyógyszer nem megfelelő,illetve a reggelit kellene valamelyest módosítani. Egy másik orvos a karbis helyett a karbi combit javasolta, de a mi háziorvosunk szerint a karbis megfelelő. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
12.
Kedves Kérdező ! Azt gondolom ez az a helyzet, amikor kell a specialista. Vagyis úgy gondolom kardiológiai szakrendeléshez kellene fordulni. Ennek az a menete az, hogy családorvosa beutalja édesanyját a kardiológiai szakrendelésre.
2013.
12.
09.
desertrose kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Férjem (59 éves) 4. hónapja Syncumart szed, akkor derült fény a pitvarfibrillációjára. Úgy tudom, fontos, hogy a pulzus ne legyen magas. Általában rendben is szokott lenni, viszont a mai nap (különösebb terhelés és izgalom nélkül) 90-95 között mozog. Mennyire van ennek jelentősége, van-e valami teendő vele, vagy milyen módon csökkenthetjük? Másik kérdésem, hogy kávézhat-e? Évek óta nem kávézott, mert már a főzés közbeni illatot sem bírta, viszont a Syncumar szedése óta újra kávézik. Max. napi kettőt iszik, de leginkább csak egyet. Ezt szabad-e? Köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
09.
Kedves Kérdező. Ha a kedves párja jelenleg is pitvarfibrillál, vagyis ez az alapritmusa, akkor nincs teendő egy 91/min frekvenciával. Persze akkor, ha ez nem okoz neki panaszt / mellkasi fájdalom, fulladás, erős szívdobogás /. Kávét pedig nyugodtan fogyaszthat. Ha két kávé mellett a pulzusemelkedés panaszt okoz, akkor nincs jól beállítva.
2013.
12.
08.
Allergia kérdése:

Az olyan vérnyomáscsökkentők, mint pl. az Inhibace, mely a felső légutat támadja, hajlamosit a pollenallergiára is? Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
08.
Kedves Kérdező ! Nem, pollen allergiára nem hajlamosit, de köhögésre igen ! Van ilyen mellékhatása az említett gyógyszernek !
2013.
12.
07.
Páromért aggódom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Páromnak /43 éves ffi, jelentős túlsúllyal/ néhány hónappal ezelőtt magas vérnyomására Coverexet, majd pár hét múlva azt lecserélve Coverex komb tablettát állított be orvosa. A vérnyomása mostanra 130/85 körül van, ami jelentős javulás a korábban mért 170/101, 180/100 körüli értékekhez képest. Ami miatt aggódom, az egy száraz köhögés megjelenése. Nem is igazán vettük először figyelembe, hiszen meleg időben kezdték a gyógyszert beállítani, légkondicionálót használ gépkocsiban, lakásban stb., ám mostanra állandósult a száraz köhögés. Elképzelhető, hogy a gyógyszer okozza? Olvastam mellékhatásként az ACE gátlóknál a köhögést, de egyrészt nem szeretném ráfogni és elmenni egy esetleges jelentősebb probléma mellett, másrészt viszont nem tudom, hogy amennyiben ez mellékhatás, érdemes-e együtt élni vele, vagy javasolt lenne új gyógyszer beállítása? Mit javasol, a gyógyszer-mellékhatás kérdését próbáljuk először kideríteni vagy inkább szakirányú gégészt/tüdőgyógyászt keressünk fel? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. üdvözlettel: L.Rita
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
08.
Kedves Rita ! Önnek teljes mértékben igaza van ! Bizony igen valószínű, hogy ez a kitartó, száraz köhögés gyógyszer mellékhatás ! Azért tájékozodó jellegű tüdőgyógyászati vizsgálat, reflux betegség irányában is történő vizsgálat is javasolt. Ha itt találunk valamit akkor azt is ajánlott kezelni, de a gyógyszert át kell cserélni másikra ! Én legalább is ezt tenném !
2013.
12.
07.
Koós Gyuláné kérdése:

Dr úr kérésem lenne ..Cé- té vizsgálaton voltam és az van írva a vélemény,,hogy A pancreas nem szélesebb a fej területén 20 mm legnagyobb axiális átmérőjű bizonytalan hypodens képlet figyelhető meg a pancears vezeték nem ábrázolódik,,Köszönöm szépen a segítséget üdvözlettel Koós Gyuláné,,Szeretném ha meg nyugtatna hogy esetleg nem hasnyál mirígy rákról van szó,,,,
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
08.
Kedves Kérdező ! Ezt bizony tovább kell vizsgálni. Sok minden egyéb is lehet, de sajna a rák is benne van a pakliban ! Csak egy részletes és teljeskörű gastroenterológiai kivizsgálás adhat Önnek korrekt választ !
2013.
12.
07.
Panangin kérdése:

Tisztelt Doktor úr, szívdobogásérzésre és terhelésre kiugró magas pulzusra, ritkán "rohamokra" (MPS miatt) jó lehet a Panangin? Fel lehet oldani vagy ketté lehet törni gond nélkül ezt a tablettát, ha gondjaim vannak sajnos a legkisebb gyógyszerek lenyelésével is? Köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
08.
Kedves Kérdező ! Ez nem igazán oki kezelés ezekre a panaszokra. Segíthet, de csak kiegészítésként a megfelelő életvitel, rendszeres mozgás, dohányzás elhagyása, kávé-alkohol-energia italok, stressz -túlhajszolás kerülése mellett ! Egészben kell lenyelni ! Oldani sem lehet !
2013.
12.
06.
Aggódó kérdése:

Miért kell szedni vizhajtót az érrendszeri megbetegedés esetén?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
08.
Kedves Kérdező! Azt hiszem ez tévedés . Nem az érrendszeri betegségre, hanem az azt kisérő vagy kiváltó magas vérnyomás csökkentésére szoktuk adni. Csökkenti a keringő volumen mennyiségét és csökkenti az erek fokozott tonusát . Ezért adjuk.
2013.
12.
06.
Aggódó kérdése:

Kedves Főrovos úr! A Lapiden 1,5 retard tabletta mellé kell Káliumot szedni? Nekem nem írtak fel. Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
08.
Kedves Kérdező! Nem kötelező, de legaláb a táplálkozásban illik több káliumot bevinni !
2013.
12.
06.
ritmuszavar kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nagyon köszönöm, hogy közzétette Richwater levelét. Tudom, ez itt nem chat, hogy írogatunk egymásnak, csak szeretném neki jelezni, hogy velem is hasonlóképpen bántak, engem pánikbetegként kezeltek, pedig nekem is a ritmuszavar keserítette a mindennapjaimat. Nálam is lelki, családi okokra hivatkoztak (mi alapján?), de nem hagytam annyiban, keresgéltem, kutakodtam, így találtam itt a neten Doktor Úrra, aki a leírt tünetek alapján a katéteres beavatkozást említette először. És valóban úgy is lett," AV-csomó rentry ", (AVNRT) ez áll a papíromon, 2012. okt.-ben végezték . Azóta jól vagyok, (kopp, kopp!) megnyugodtunk, mert a roham alatt amit átéltem, nemcsak engem, de a férjemet és a három gyerekemet is teljességgel letaglózta. (kb.180-as pulzus) Hálás szívvel mondok köszönetet Doktor Úrnak, hogy segített, hogy bátorított, hogy menjek és mondjam el a panaszaimat, hogy ne féljek, hogy ennek a beavatkozásnak nagyobb a füstje mint a lángja, legyek erős és fognak rajtam segíteni az orvosok. Így is történt, nagyon segítőkészek voltak a debreceni orvosok. Már nem panaszkodni, csak néha olvasni "járok" ide. ( Csak még annyit, hogy bizony sok-sok évbe, pontosan 8 évbe telt, amíg az első orvostól eljutottam az ablációig.) Doktor Úr! Még egyszer nagyon köszönöm, jó egészséget kívánok, szeretettel: Böbe.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
08.
Kedves Böbe ! Én is köszönöm a kedves szavait és örülök ha segítettem.
2013.
12.
05.
gyusz kérdése:

Üdvözletem tisztelt doktor úr. Kérdésem lenne van egy párhetes gyomor fájásom a mivel gasztroenterológia szakrendelésen jártam gyomorszáj fájdalom hányinger hányás nélkül olyan érzés mintha izomlázam lenne a gyomor száj tájékán most múlóban van gyomor tükrözés minden jó ultra hang még nincs viszont a vérkép széklet vizelet minden negativ kivéve a gpt értéket ami 71 a ggt 33 got 33 minden határ érték alatt koleszterin 5.2 még házi orvossal nem beszéltem hogy mégis miért és vajon mitől lehet majd duplája a határ értéknek. Válaszát köszönöm és kívánok további szép napot és jó egészséget Üdv:gyusz
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
08.
Kedves Gyula ! Azt hiszem hogy ezek a laboreltérések máj agy epeut érintetséget jelezhetnek. A hasi uh kizárja a nagyobb bajt. Lehet, hogy csak egy virus fertőzés kavarog magában.
2013.
12.
04.
Richwater kérdése:

Egy tapasztalatomat szeretném megosztani, hátha másoknak segíthetek vele. Naponta előforduló rendszertelen, gyors szívverés panaszra mindenféle negatív kardiológiai vizsgálat (UH, Holter, EKG, terheléses EKG) után két kardiológus is azt mondta, hogy ezzel együtt kell élni, nagyon ritka és jelentéktelen ritmushibáról van szó, ne idegeskedjen. Csak a terheléses mutatott valamit, de az sem sokat. A háziorvos lelki okokkal magyarázta és pszichiátert javasolt. Nem nyugodtunk bele és megkérdeztünk szív aritmia szakembert, aki egyetlen mutatott EKG-ból azonnal mondta, hogy ez nem játék és nem ajánlja, hogy így maradjon, mert életveszélyes állapotot eredményezhet. Katéteres beavatkozást javasolt. A beavatkozás közben igazolódott, hogy AVNRT, amit kettős vezető okoz az AV csomóban. Abláció történt, azaz az egyik vezetőt megszüntették. A panaszok elmúltak, csupán ES-k maradtak napi 1 átlagos gyakorisággal. A tanulság, ami miatt leírtam mindezt: - Ne elégedjenek meg egyetlen szakember véleményével! - Kezeljék egészséges kétkedéssel, ha az életüket jelentősen megváltoztató panaszt lelki okokkal próbálnak megmagyarázni vagy egyéb módon elbagatellizálni! Köszönöm doktor úr, ha közzéteszi az írásom. Kérem, hogy egészítse ki az Ön által helyesnek vélt további gondolatokkal.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
04.
Kedves Kérdező ! Úgy illik semmit ne mondjak.
2013.
12.
04.
Richwater kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A Panangin helyett keresgélek valami helyettesítő szert, mert ez elég drága. Találtam Potassium Magnesium Aspartat-ot ilyen tartalommal egy tablettában: - Magnesium 50 mg (from 250 mg of Magnesium Aspartate) - Potassium 50 mg (from 250 mg of Potassium Aspartate) Ahogy számolom ez majdnem két Pananginnak felel meg. Ennyi információból megpróbálhatom helyettesíteni ezzel, Ön szerint is ugyanaz a hatóanyag?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
04.
Kedves Kérdező ! Látszolag azonos a hatóanyag. Csak mennyiségi külömbség van.
2013.
12.
03.
p attila kérdése:

megtortenhet az az eset,hogy ha valaki hoszu ideig a vernyomas csokkento hatasu gyogyszeret ha nem is mindig de eleg gyakran borral, vagy frocsel,veszi be evek mulasaval szivinfarktust okozhat?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
03.
Minden megtörténhet! Akár ez is.
2013.
12.
03.
p attila kérdése:

megkerdeznem menyire igaz a kovetkezo. ha alkoholt,vagytejet iszunk nagyobb menyisegben igaz,hogy semijen gyogyszernek nincsen rendes hatasa ??pl.antibiotikum,vernyomascsokento,fajdalom csillapito.ezeknek valobannincshatasuk alkohol es tej fogyasztas utan? valaszat koszonom. attila.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
03.
Nem! Ez nem igaz. Megváltoztathat egyes gyógyszerek felszívódásában az arányokat, de a hatást csak gyengíti, vagy erősíti. Le nem állítja.
2013.
12.
02.
Aggodó visszajelzése kérdése:

Kedves Főorvos úr! Ezt Ön javasolta november 27-én, előtte reggel csak 120 mg Chinopamilt szedtem. Most reggel és este 240 mg-ot szedek. Azt olvastam a Benfogamma 50 mg-ról, hogy anyagcsere zavar esetén hatásos. Nálam ezt mutatták ki pár éve egy biorezonanciás állapot felmérésen. Arra gondoltam, hátha segít a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek jobb felszívódásában. Buta vagyok, de annyira szeretném már, hogy rendben legyen a vérnyomásom. Lassan egy éve küszködök vele eredménytelenül. Elnézést, hogy ilyesmivel zavarom.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
03.
Még egy picit tartson ki! Be fog állni, higgye el !
2013.
12.
02.
Aggodó visszajelzése kérdése:

Kedves Főorvos úr! Szedem a Chinomapil 240-t reggelenként. Pár napja ugyan, de a vérnyomásom felső határa 160 helyett 150 lett. Az is magas ugye? Lehet szedni napi 2 Benfogamma 50 mg-t a vérnyomáscsökkentők mellett? Az segitene a vérnyomást normalizálni?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
02.
Próbálja meg a 2x240 mg adagban a Chinopamil. Benfogamma elég 1tbl. Nem vérnyomás csökkentő.
2013.
12.
01.
Márti kérdése:

Tisztelt DR/úr! már kértem Öntöl segitséget és most is szeretnék. tegnap délelőtt váratlanul elkezdtem szédülni,gyengének éreztem magam. megmértem a vérnyomásomat ami jónak mondható135/80 volt. éreztem enyhe szívtájéki szúró fájdalmat, ami tnyleg enyhe volt és pillanatig tartott. pihenése el is mult. a melkasomban jobb oldalt éreztem lüktető fájdalmat. ezután pihentem és jobban lettem. Ön szerint mitől lehetett?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
01.
Drága Márti ! Egy dologban biztos vagyok. Nem szîveredetű panaszai lehettek. Ilyenkor pulmonológiai, gastroenterologiai, neurológiai, rheumatológiai ok jöhet szóba. Ezeket kell megvizsgálni !
2013.
12.
01.
Rózsáné kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Köszönöm a gyors válaszát annyival egésziteném ki a leirtakat,hogy a 4 új fajta vérnyomáscsökkentöt már egy másik orvos irta ki./Coverex-AS komb forte 10/2,5mg reggel 1,-Coverex-AS 5mg este 1,-nebilet 5mg 2*1,2,- normodipine5mg reggel fél tabletta.A vérnyomása délelött folyamán még 120-130/47-50 közötti értékeket mutat viszont már az esti éséjszakai időszakban megugrik 150-160 ra is.Sajnos a boka tájékán ismét dagadni kezdett a lába.Ezt a féle kombináciot 26-óta rendelték neki azota ilyen eredményeket kapunk a mérés után. Kérdezném hogy lehetséges hogy az amlodipinre érzékeny?Vagy a déli hiáyya okozza a vérnyomás emelkedését? Sajnos már eléggé kezd fárasztó lenni a részére hogy nem tudja senki beállitani a gyogyszerszedését. Elnézést a hosszura nyult levelemért,de őn milyen gyogyszerezést ajánlana a számára? Köszönöm a válaszát. Rózsáné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
01.
Kedves Kérdező ! Ahhoz gyógyszereket rendeljek az előzményeket, eredményeket kell tudnom. Ez nem olyan egyszerű dolog, mert ha harmadszor is ugyanazt a hatásmechanizmust vetném be, megint csak panasz lenne. Valószínűleg az amlodipin tartalmu gyógyszerek okozzák a lábdagadást és lehet, hogy a köhögést meg a Coverex és társai /ACEI szerek ! /
2013.
12.
01.
panangin együtt? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A panangint lehet együtt szedni a MagneB6-al? Válaszát köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
01.
Kedves Kérdező ! Lehet, csak nincs értelme. Mind a kettőben magnézium van, nincs értelme egyszerre két magnézium tartamu szert szedni !
2013.
11.
30.
Jani kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Reggelente egy egész Concor 5 mg-os tablettát szedek. Felírtak mellé napi 2x1 Pradaxa 150 -t. Szeretném megtudni mi az Ön véleménye a Pradaxáról. Köszönettel
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
01.
Kedves Kérdező ! Nagyon jó, csak nagyon drága készítmény. Nagyon kevés mellékhatás mellett, sokkal jobbak az eredmények, mint az eddigi bármelyik véralvadásgátló /természetesen ez egy új gyógyszer csoport, amelynek minden eddig ismert tagjára igaz ez ! / . Ára szab gátat a szélesebb körü alkalmazásának. Mire kiváncsi még ? Kiváncsi-e még valamire ? Nem akartam a dologba nagyon belebonyolodni, csak a legfontosabb tényeket mondtam el.
2013.
11.
30.
Ivy1973 kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Megint itt vagyok. Ne haragudjon rám amiért mindig zaklatom. Olvasgattam tegnap a válaszait amit az extrasystolékkal kapcsolatban ír másoknak, és sok helyen ajánlja a panangint. Mivel sajnos nem éppen olcsó, azt szeretném megkérdezni, hogy ha én külön Magnéziumot és Káliumot iratok fel a háziorvossal és azt szedem azzal ugyanazt a hatást érem el ? Napi 500 mg Magnézium és 250 mg Kálium ? eredményes lehet ugyanúgy mint a Panangin ? Továbbá iszok még galagonya, citromfű és szúrosgyöngyajak teát minden reggel. Továbbra is nagyon félek ezektől az extráktól. Megkeseríti a mindennapjaimat. A kardiológus azt mondta szívidegességem van. Persze az interneten azt írják, hogy akinek szívidegessége van, az hajlamosabb infarktust kapni. Úgy érzem magam 40 évesen mint egy idős ember, engem nem szabad fel zaklatni, mert egyből dobban a szívem nagyokat. Ahogy írtam még sex közben is. Hiába járok pszichoterápiára, eddig még nem segít. Nyugtatókat szedni meg nem szeretnék. Nagyon szomorú vagyok, hogy így kell élnem :-( Ja ! és még egy kérdés, pár éve szív UH-n mondák hogy van mitralis prolapsusom, ez miatt van hogy én intenzívebben élem meg ezeket az ütéseket ? Várom válaszát ! és nagyon köszönöm a türelmét és az idejét amit rám áldoz. Köszönettel : Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
01.
Kedves Éva ! A magnézium és kálium önmagában nem annyira jó, mint a Panangin. Lehet megoldás, de a Pananginnak olyan alkotója van, ami miatt könnyebben jut el abba a környezetbe / pl. szívizomba / ahol hatását jól kitudja fejteni. Persze azért ha az ember folyamatosan szedi, pl van káliumos - magnéziumos pezsgő tabletta is , akkor az is segíthet. A gyógyteáktól nem vagyok elragadtatva ! Ezek bizony fokozhatják az extráit ! A mitrális prolapsus, mint azt már többször elmondtam a kellemetlen szívdobogás érzését magyarázzák. Kellemetlen, de veszélytelen eltérés. Nem kellene ezekkel a dolgokkal ennyire foglalkozni, mert az sem igaz, hogy a szívideg gyakran okoz infarctust ! Egészségesen kell élni, mozogni, sportolni, felszabadultan élni és nem az extrákat figyelni. A szex legyen szex és ne abból álljon, hogy az extrákra figyel ! Elnézést, ha egy kicsit prüd voltam, de tényleg úgy érzem, hogy az Ön problémájának nagyobb a füstje, mint a lángja - szerencsére ! Ettől függetlenül semmit sem szabad bagatelizálni és igenis kérdezzen, ellenőríztesse magát rendszeresen, ha valami nem stimmel !
2013.
11.
29.
zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktor úr!már irtam önnek,most a párommal kapcsolatban szeretnék kérdezni.őnála szeptemberben rosszindulatú folliculáris Hürhtle-sejtes pajzsmirigyrákot állapitottak meg,tüdö metastasissal.nov.5.én kivették az egész pajzsmirigyét.23 nyirokcsomót is.most Pesten volt 3 napig, radiojódos kezelést kell kapnia,13.án kell vissza mennie nagydózist fog kapni.a kórházban kapott zárójelentésén ez is áll:EKG eredmény:sinus ritmus 54/perc,normális tengelyállás,PR:0.16s,QRS:0.09s,QT/QTc:0.43/0.41s,izoelektromos ST-szakasz,V2-V4-ig neg,egyebütt laposabb,de pozitiv T-hullám,átmeneti zóna V2-V3-ban. Ischamiás panasz? kérem szépen a Doktor urat,értékelje ki ezt az eredményt.miért irták oda a végén,hogy Ischamiás panasz,kérdőjellel?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
01.
Kedves Zsuzsa ! Ez az EKG önmagában semmitmondó. Nem tudni mióta áll fenn, van-e mellkasi fájdalma, panasza a férjének, volt-e korábban olyan betegsége ami az eltérést magayarázza ? A lényeg az, hogy koszoruér betegség gyanuja merül fel, amit tisztázni kell az említett dolgok figyelembe vételével, kiegészítő vizsgálatok elvégzésével egy kardiológus szakorvosnak. Ha kedves férje a kezelést megkapta, ezt el kell végezni a lehető leggyorsabban.
2013.
11.
29.
Rózsáné kérdése:

Tisztelt Doktor úr. Kérdésem a következő volna.2012 februárban 4 eres bypass mütétet csináltak a férjemnek,az sikerült ,de sajnos a vérnyomását többszöri probálkozás ellenére sem sikerült beállitani.Mindig olyan gyogyszereket kapott amitől a pulzusa vagy leesett ,vagy ödémás lett,vagy köhögés és fulladás légszomja volt,és állandó sipolás hallatszik a tüdejéből amiota a gyogyszereket szedi. Most orvost váltottunk aki Normodipine 5 mg 2*2,5,nebilet 5mg 2*2,5mg,Coverex AS Komb forte 10/2,5mg 1*1, Coverex AS 5mg 1*1 tablettát irt fel.Ezeket 2 napja szedi a vérnyomás lejjebb ment, de dagad a bokája és légszomj és hurutos köhőgés a kisérő tünete. Elötte :Vidonorm,Doxazosin,doxicard,cynt,tenaxum,concor,covercard,rilmenidin.mindnél csak a mellékhatások érvényesültek.kérdésem az lenne milyen vérnyomáscsökkentő nem hozna ennyi mellékhatást,vagy a 4 féléböl kevesebbet vagy másikat szedne.Mit tudna ajánlani. Ebben szeretném kikérni a véleményét :Köszönettel Várom válaszát.Rózsáné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
01.
Kedves Kérdező ! Azt tudom Önnek tanácsolni, hogy foduljon szakorvoshoz. A dolog lényege az, hogy olyan gyógyszeres kombinációt kellene alkalmazni ami bevállik és nem okoz panaszt. Gondolom ezt Ön is tudja, de az az orvos akihez most jár, nem tudja azt, hogy ezeket a gyógyszereket már szedte a férje, panaszos volt tőle ! El kell mondani a doktor úrnak szépen és óvatosan, hogy ne bántodjon meg ! El kell mondani, hogy továbbra is vannak kellemetlen panaszok, a kedves férjénem a mindennapjait megkeserítik. Ha ez nem hoz eredményt hypertonia szakambulanciához kell fordulni. Ez elvben minden nagy kardiológiai osztály keretében müködik ambuláns ellátás keretében !
2013.
11.
29.
Zsuzska19 kérdése:

Tisztelt doktorúr! Egyik nap hajnaltájban lefeküdtem,és pár perc múlva azt éreztem,hogy megy fel a vérnyomásom,de ami még ijesztőbb volt,hogy a pulzusom olyan extra gyorsan vert,hogy nem túlzok de mintha gyorslövő gépfegyver lett volna,a nyelvem elkezdett zsibbadozni,elsápadtam,és a nyugodt egyenletes légvételek sem segítettek,korábban volt hasonló panaszom de az nem volt ilyen extra magas,és a mély légvételektől pár perc alatt elmúlt.Kardiológusnál két éve vizsgáltak ki,a szokásos ekg,uh és kaptam egy 24 órás ekg-t a nyakamban de az orvos szerint minden jó,leszámítva,hogy van némi billentyű hibám(mitrális insufficiencia)ami az orvos szerint nem olyan mértékű,hogy terápiát igényelne.42 éves vagyok,pajzsmirigy alulműködésem van(hasimotó féle)gyógyszert szedek rá,de az alulműködésben épp az alacsony pulzus jellemző.Egyébként általában normális a vérnyomásom 110-120/70-80 között szoktam mérni,a pulzusom 60-70 között van általában.Amikor tapasztaltam az extra gyors pulzus,azonnal mérni akartam a vérnyomást de nem mérte meg error-t írt ki.Van olyan,hogy annyira magas a pulzus,hogy a vérnyomásmérő sem tudja megmérni,vagy csak elem hiba lehetett.Korábban kaptam a kardiológustól tensiomint,a legkisebb adagot,hogy ha érzem,hogy kúszik a vérnyomásom akkor vegyek be belőle,de ne szedjem rendszeresen,csak ha panaszom van.A tensiomin leviszi a pulust is vagy csak a vérnyomást??Azonkívűl,hogy orvoshoz kell mennem,gyors segélyként mit javasol a doktorúr,ha extrém gyors lesz a pulzusom,mert roppant ilyesztő volt a nyelvzsibbadással együtt,nagyon féltem,hogy nem bírja már a szívem sokáig,annyira gyors volt??
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
12.
01.
Kedves Zsuzska ! Az az igazság, hogy az ilyen panaszokat okozhatja magas vérnyomás betegség ésritmuszavar illetve szabályozási zavar is. A kettő merőben más jellegü kezelést igényel. Ezért először el kell dönteni mi a baj, utána lehet kezelni. Javasolom, hogy ismét forduljon szakorvoshoz és történjen egy alapos kivizsgálás. Az eredmény alapján lehet tovább lépni.
2013.
11.
27.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos úr! Bajban vagyon a vérnyomásom felső határával. Az alsó határ és pulzusom 24 órán át rendben van. Reggeli gyógyszereimet 8 órakor veszem be: 160 mg Valsacor, 120 mg Chinopamil és 1,5 mg Lapiden. Nekem ezek nem tartanak ki 12 órán át. Este 6-7 órakor felmegy a sistolés 160-ra. Nem tart ki a hatása este 8-ig. Már mérés nélkül is tudom, hogy magas, mert érzem a nyomást az anyagban. A Tensiomint nem merem bevenni, mert csak 170 felett javasolták. Esti gyógyszereim: 160 mg Valsacor, 240 mg Chinopamil és 1 mg Tenaxum. Amig ezek az esti gyógyszerek nem kezdenek el hatni, addig magas marad ( néha felmegy 170-re , de akkor már azért nem merem bevenni a Tensiomint, nehogy sok legyen a gyógyszer) kb este 9.ig. Nagyon veszélyes ez? Mit szedjek mégy, vagy hogyan szedjem a moistaniakat? Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
28.
Kedves Kérdező ! A chinopamil reggeli adagját emelje meg 240 mg-ra. Meglátja segíteni fog ! Kérek visszajelzést !
2013.
11.
27.
vokica kérdése:

T. Főorvos Ur! A napokban megkaptam a labor_leletet, melyre háziorvosom véleménye az volt, hogy ,,nem rossz,,. Ha nem rabolom az idejét kérdésemmel, szeretném tudni mire vonatkoznak az értékek, s valóban nem rosszak-e? Vvt süllyedés:29, MCHC:32.4 Alk.foszfatáz /ALP/ Ezek az értékek voltak a leleten csillaggal jelölve. Másik kérdésem T. Főorvos Úrtól, hogy komply problémára utal-e, ha járás közben /nem megyek gyorsan/ fulladok, meg kell állnom, mély levegőt venni, s utána tudom csak utamat folytatni. Talán fontos ez ügyben, hogy szivbrteg /ritmuszavaros, pacemakeres/ vagyok, 71 éves, 163 cm magas, s 73 kg.Keringési problémám is van, vizhajtót is szedek, vérnyomáscsökkentőt is, s 3x1,25 mg concor tablettát. Ez a fulladás megszüntethető-e valamilyen uton vagy pedig tudomásul kellvennem, s ezzel kell együtt élnem. Megjegyzem, hogy otthon, házimunka végzése közben, ez nem fordul elő, habár, ha fáradt vagyok, meg kell egy picit pihennem, s csak utána folytatom a munkámat. Ugyanez fordul elő akkor is, ha kerti munkát végzek. ,,Gyenge a motor,,? Mindkét problémámra kérem szives válaszát, melyet előre is nagyon szépen köszönök. Tisztelettel: Marika.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
28.
Kedves Marika ! Ha a korábbiakhoz képest jelentősen csokkent, csökkenő tendenciát mutat a terhelhetősége a kardiológusához kell fordulnia ezzel. Ő tudja megmondani a megismétel vizsgálatokból /echo, mrtg, spiro-ergometria Holter vizsgálat / alapján, hogy baj van, vagy nincs baj. Ha baj van, a gyógyszerek módosításával lehet segíteni. A laborok tényleg rendben lehetnek, mert ezek nem igazán komoly laboreltéresek lehetnek.
2013.
11.
26.
Nagy Csilla kérdése:

Miért szedem a szinkumárt? Kb 10 éve csúnyán leestem a lépcsőn, és térdsérülést szenvedtem. A sürgősségin megröntgeneztek, de mivel "csak" zúzódás volt, semmilyen ellátást nem kaptam. (persze azért a sebet leragasztották). Négy napon belül trombózisom lett. Ezek után kellett szednem a syncumárt, amit egy alkalommal - mivel elfogyott - nem szedtem, pár napon belül trombózisom lett. És még egy alkalommal volt a bal lábszáramon mélyvénás trombózis, és akkor elmentem a haematológiára, kérve, hogy állapítsák meg:valóben szednem kell-e a vérhigítót életem végéig. Az ítélet az volt, hogy sajnos trombózisra hajlamos vagyok, tehát nem hagyhatom abba többé a tabletta szedését. Nem tartozik ide, de tudjon erről is: inzulinos cukros vagyok. NEM beteg, mert hál'istennek nincs betegségtudatom. Köszönettel és üdvözlettel grafincs
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
26.
Kedves Csilla . A Fraxiparin alkalmázása olyan esetben mikor recidiv thrombosisa volt valakinek nagyobb adagban indokolt. A Fraxiparinból lehet 2x adni ilyenkor, sőt ajánlatos is. A műtét előtt 12 órával ki kell hagyni a Fraxiparint és mütét után, a sebgyógyulás elő szakaszaszában 1x1 ampulával, majd 48-72 ótra mulva ismét 2x adagolva kell kapnia a Fraxiparint. Teljes dozis mellett, átfedéssel kezdjük a Syncumart is . Mikor az Inr eléri 2-es értéket elhagyjuk végleg a Fraxiparint. Igy szoktuk csinálni. Remélem nem volt nagyon érthetetlen ? Ha valami nem világos kérdezzen.
2013.
11.
26.
grafincs kérdése:

Kedves Doktor Úr! 67 éves vagyok, már közel 10 éve szedek syncumar-t, most éppen 3 mg-ot naponta. Egy hét múlva kézműtétem lesz, a tablettát át kell állítani injekcióra. 85 kiló vagyok (sajnos), eddig többször volt pl. gerincműtétem (3-szor), mellrákműtétem, de a 0,6-os fraxiparinból mindig csak egyszer kellett szúrnom. Most a kézsebész doktor az mondta, hogy naponta két adagot szúrjak. Sajnos szkeptikus vagyok, és magamtól csak egy adagot adnék, de érdekel a szakember véleménye, mert nem szeretnék magamnak ártani. Köszönettel és üdvözlettel grafin'cs
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
26.
Kedves Kérdező. Ha megirná miért szedi a Syncumart, tudok válaszolni a kérdésére.
2013.
11.
25.
p attila kérdése:

vagyis ha jol ertelmezem akarhogy kifarazhatjuk magunkat a dyasztole ertek nemszabad emelkedjen es ezert nemvagyunk betegek .de ha egy vernyomasban szenvedo beteg nek felmegy a vernyomasa azert lesz beteg mert nagy a dyastole erteke. igyvan?? valaszat koszonom. attila.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
25.
Nem egészen igy van, de majdnem. A differencia az, hogy ok és indok nélkül emelkedik mind a systoles és mind a diastoles érték. Az ok nélkülön van a hangsúly, nem annyira az emelkedêseken !
2013.
11.
24.
Mary kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Sajnos amit javasolt nem változtatott a helyzeten fél nebibeta,+1 5mg-s coverex este és reggel, nem állt be a vérnyomás és továbbra is 149/60-as 152/63-s és hasonló értékeket mérek.Még nem tudtam visszamenni a kardiológiára ezért még szeretném a segítségét kérni. Van olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszer ami a CoverexAS 5 mg-s,illetve a covercard 10/10mg-s helyett kaphatok úgy tudom ezek ace gátlók és ha erre bőrviszketéssel reagálok akkor valamelyik összetevőre érzékeny vagyok , meg vagyok ijedve,hogy nem fog beállni a vérnyomásom mert nincs olyan gyógyszer ami nekem jó.Köszönöm a válaszát Mary
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
24.
Akkor tegye azt, hogy a Covercard 10/10 mg-t felezze meg. Vagyis reggel 1/2 tbl nebibeta, 1/2 tbl Covercard 10/10 és este1 tbl Coverex As 5 mg, 1/2 tbl Nebibeta. Igy biztos jó lesz. Bőrviszketés sokmindentől lehet, ha régóta szedi ezeket a gyógyszereket nem lehet attól !
2013.
11.
24.
Márti kérdése:

Tisztelt DrÚr! egiramlon 10,10. taliton6,25. lapiden. meforál aspirin protec koleszterincsökkentő gyógyszereket szedek. mostanában elég alacsony a vényomásom 110/65 körüli. nem érzem jól olyankor magam, szédülök, gyenge vagyok. kérdésem az lenne,hogy mitől mehet ennyire le? mitől alacsony a perje? és mit csináljak ilyenkor? az egiramlon kapszula, azt nem tudom felezni. orvosom csak jövőhétre adott időpontot. várom válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
24.
Kedves Márti ! Ameddig nem találkozik az orvosával, hagyja ki a Lapident . Remélem segít addig is.
2013.
11.
23.
zsu kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!44 éves nő vagyok.telesystolés mitralis prolapsusom van.EF:66%,Ea/Aa:0.14m/sec.DT:140msec.ezek az értékek jók-e,a 66% mit jelent?nem szedek semmilyen gyógyszert.a problémám az,hogy kb.egy éve,az utóbbi időben sűrűbben érzek valami szokatlant a szivemnél.mintha néha,,kihagyna",azután bedobog,de a legfőbb problémám,amit még nem is mertem elmondani senkinek,hogy amikor fekvésből vagy ülésből állok fel,és járás közben mindig olyan mintha nem jól verne a szivem és úgy érzem és csinálom is hogy be kell szivnom nagy levegőt a tüdömbe,és bent kell tartanom,illetve bent tartom és igy megyek.mert csak igy birok.ez nagyon megviseli a szivemet,utána fáj,elfárad.csak azt érzem,hogy valami nem jó.nem tudom ennél pontosabban leirni,ez mitől lehet a Doktor Úr szerint?fekvés közben nem érzek ilyet,csak ha felállok vagy ha megyek.rossz érzés.szednem kellene valamilyen gyógyszert?előre is nagyon szépen köszönöm a választ.tisztelettel:Zsu
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
24.
Kedves Zsu ! Ha az ember olyat érez, ami számára kellemetlen, fájdalmas és zavarja, akkor leghelyesebb kivizsgáltatni. Nem tudom mit takar a panasza, de az echolelete semmi kórosat nem mutat. Amit kérdez, az azt jelenti, hogy a bal kamra teljes volumenének hány százalékát nyomja ki egy ütés alatt a sziv. Ez normálisa nagyobbnak kell lennie mint 58%. vagyis a leirt éték normális. A véleményem az, ha nem tudjuk mi okozza a panaszokat vizsgáljuk ki ! Akkor lehet ellene tenni !
2013.
11.
23.
p attila kérdése:

mekerdeznem,hogy mi a kulombseg a sportlas kozben megemelkedett vernyomas es a magas vernyomasos embereknel felment vernyomas kozott? sportolaskozben miert nemvagyunk betegek mert akor is felmegy a vernyomas es miert vagyunk betegek ha egy magasvernyomasos embernel epen megemelkedik a vernyomasa? mi a keto kozot a kulombseg? valaszat koszonom. attila.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
24.
kedves Attila ! Az ember véráramlását a nyomás külömbség hajtja. Vagyis az a nyomás külömbség ami a jobb pitvar és az aorta között van. Ha sportolunk, dolgozunk szükség van arra, hogy az áramlás fokozodjon, hogy több tápanyag és oxygén kerüljön az izmokba. Ezért a vérnyomásnak emelkednie kell, azért hogy nagyobb sebességgel , de nagyobb azonos szállító kapacitással , több tápanyag és oxygén jusson oda , ahova kell. Ezért a systoles nyomás emelkedeik, a diastoles nyomás nem változik ! A hypertoniában mind a systolés és diastolés nyomás indokolatlanul emelkedik meg, tartosa ugy is marad. Ez okozza azokat az eltéréseket ami a betegséget jellemzi.
2013.
11.
22.
Alacsony vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a tanácsát, segítségét kérni az alábbi problémámra: Kb. 3 évvel ezelőtt egy este ügyeletre kellett mennem, ahol 210/110-es vérnyomást mértek. Akkor felírták a Lavestra H 100mg/25mg és a Nevotens 5 mg tablettákat, melyekből napi 1 db-ot kell bevennem. Az előírásnak megfelelően szedtem a tablettákat ám idén nyáron többször éreztem rosszul magam, és vérnyomásméréskor nagyon alacsony értékeket kaptam. Volt olyan eset, amikor 88/44 volt a vérnyomásom. Mivel nem tartózkodtam az házi orvosom közelében, vidékről hívtam fel és kértem tanácsot. Azt mondta, hogy ne ijedjek meg, feküdjek le és igyak meg 1 óra alatt 1 liter vizet. Így is tettem, valamivel jobban is lettem. Azóta azonban rendszeressé vált ez az alacsony vérnyomás és amikor panaszommal elmentem a házi orvosomhoz, azt mondta, hogy nem hagyhatom abba a vérnyomáscsökkentő szedését,ha nem érzem jól magam, akkor feküdjek le,igyak. A vérnyomásomat meg sem mérve felírta az újabb adag vérnyomáscsökkentőt. Tisztelt Doktor Úr! Én nem merem szedni a gyógyszereket, mert naponta többször is mérve a vérnyomásom, alig megy fel 100 fölé.Szeretném tudni, hogy mit tegyek, mert igazából most már félek, utcára nem merek menni, nehogy ott legyek rosszul. 57 éves vagyok, némi súlyfelesleggel, szervi betegségemről nem tudok, és jó lenne szorongás és rosszullétek nélkül élvezni az életet. Köszönöm, hogy elolvasta panaszomat,és tisztelettel várom válaszát. B. Jutka
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
23.
Kedves Jutka ! Igaza van abban, hogy a vernyomása az ami a panaszait okozza. Ez nagyon alacsony ! Azt javasolom magának, hogy felezze el azadagokat, de a gyogyszert folytassa úgy, hogy reggel 1/2 tbl Lavestra H és este 1/2 tbl Novotens 5 mg ! Kérem jelezzen vissza az eredményről !
2013.
11.
22.
sandra1973 kérdése:

köszönöm a megnyugtato válaszát a elet szerint vannak bevibrálások az sem baj?120vat elég teljesitmény?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
22.
Nincs baj. Elég a 125 w is !
2013.
11.
22.
csibam kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Kérdés:korábban STEMI miatt PCI-RCA,majd RCA-PL POBA. Tipusos effort panaszok miatt recoron.:az RCA-PL szakaszán határérték szűkület.A LAD prox szakaszán kérdéses szűkület.Perfúziós viszonyok.? DM. HT. Erre a lelet: A 0,6 mg/tskg dipyridamol hatásában végzett terhelés során fejében és mellkasában nyomás jelentkezett, az EKG-n változás nem alakult ki. A Tc99m-tetrofosminnal 2 napos protokollban végzett nyugalmi és terheléses myocardialis szcintigrafia SPECT felvételeinek egybevetése alapján: a bal kamra terheléskor mérsékelten megtágul,területén reverzibilis,szignifikáns aktivitás csökkenés nem látható. A terheléses bal kamra tágulat subendocardialis ischaemiára utalhat, egyéb ischaemiára utaló eltérés nem mutatkozott . Kérdésem : ezek után mire számíthatok. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Csiban
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
22.
Kedves Kérdező ! Azt nem tudom mire lehet számítani, mert én csak azt tudom Őnnek elmondani, amit én csinálnék. Vagyis az emlitett események az jelzik, hogy az infarctus stentes ellátása után a stent alatt marad szükület amit megtágítottak újabb stent nelkül. A kiújjuló panaszok miatt végzett harmadik coron. Két határérték szükületet mutatott részben a stent alatt és részben a bal coronária rendszerben. Az izotop vizsgálat az mutatta, hogy bizony a szívizomzat továbbra is nem kap jól vért. Két dolgot lehet tenni. Egy újabb kathéterezés során speciális eszközzel meg lehet mérni melyik határérték stenosis a felelős a szivizom oxygenhiányért. Oda stentelnek mégegyet. A másik lehetőség, hogy mkét stenosisra tesznek stentet.
2013.
11.
21.
Csolli kérdése:

Tisztelt doktor úr! Férjemnek ez év június elején volt szívinfarctusa,rendkívül ügyes orvosok stentet ültettek be.4 nap múlva kamrafibrilláció miatt újraélesztették,az intenzív osztályon azonban újabb VF lépett fel,ismételt újraélesztést valamint ismételt stent-beültetést végeztek. A kérdésem az lenne hogy ha a kezelések alatt kapott thrombocyta aggregációt megelőző szerek -először clopidogrel majd prasugrel- hatástalannak igazolódtak,valóban csak a "régi" Ticlid + ASA a megoldás amit jelenleg szed? A Ticlid hatását nem is ellenőrzik,azt milyen időszakonként kellene vizsgálni? Nincsen újabb szer amit alkalmaznak még? Előre is köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
22.
Kedves Kérdező. Sajnos a stent beültetésénél előfordulhat korai thrombosis kialakulása. Ez nem ritka, de ritkább, ha a beavatkozás előtt kiszedik az infarctust okozó thrombust és utána teszik csak be a stentet. Kell kapnia a betegnek heparint is pár napig, mert nem csak a thrombocyta gátlása szükséges ilyenkor. A falak sérülése során az áramlásba kerülő alvadási faktorokat is közömbösiteni kell. A Pasugrel hatástalanságávaleddig nem lehetett találkozni, Clopidogrel resistencia és főleg aspirin resistencia ismeretesek . Ticlid resistenciáról nincs ismeretem. Az előbb említett resistenciák esetében a Prasugrel /Efient/ adását szorgalmazzuk. Prasugrel lehet ellenjavalt, de resistenciát eddig még nem irtak le ! Ticlid és Aspirin adható együtt stent esetében indokolt esetben. Ha valamit kifelejtettem kérdezzen !
2013.
11.
21.
Étrendkiegésztők kérdése:

Kedves doktor úr! Sok jó dolgot olvastam a Gingko Bilobáról. Magas vérnyomás és cukorbetegség esetén lehet szedni a Milgammával együtt?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
21.
Nyugodtan szedheti, mert a szer javítja az anyagcserét és az áramlást. Millgamma pedig egy vitamin.
2013.
11.
21.
mitrális-fogászat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2 fog kihúzása előtt is állok. Eddig sosem húzták fogamat, szerencsére műtétem sem volt. Utánaolvastam a foghúzás menetének, és azt találtam, hogy a mitrális prollapsus szindróma esetén szükség van antibiotikumos védelemre. Engem erről a kardiológusom annak idején nem tájékoztatott, elképzelhető, hogy esetemben nincs is antibiotikumos védelemre szükség? Eredményeim a következők: Ao. gyök: 28mm BP: 34mm Ao.bill.separatio:17mm EDD 49mm ESD 30mm EF 67% Bal kamra IVS: 9mm HF 10mm E: 1,17m/s A: 0,56m/s DT: 133ms Mitrális beáramlás: E/A: 0, BK kiáramlási sebesség: 1,06 m/s Ao.Vmx 1,45 m/s Normál méretű szívüreg. szinkron, balkamrai falmozgások, Jó globális BKF, A mitrális mellső vitorla tömegesen lazább szerkezetű, telesystoléban prollabál, többi bill strukturálisan ép. Kóros áramlás nem ábrázolódott, thrombus percard folyadék nem látható. Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy minden foghúzás előtt szükséges-e antibiotikumot bevenni? (Fogorvosom nem adott tanácsot, kardiológiai leletemen nem szerepel.) Köszönettel: P. Szilvia
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
21.
Kedves Szilvia ! A jelenlegi ajánlások alapján ha nincs jelentősebb mitralis insufficiencia /záródási zavar / NEM SZÜKSÉGES ANTIBIOTIKUM FOGHÚZÁS ELŐTT ! Magának pedig nincs ilyenje!
2013.
11.
20.
szandra1973 kérdése:

tisztelt doktorur tuléltem a terhelésit habár hét fokozatot kellet volna de csak négyet birtam akkor smmit nem éreztem csak h iszonyat szomjas vagyok meg h fájnak lábaim de most fáratnak és gyengének érzem magam mitöl van ez a doktorus szerint még semmi komoj nincs de vanak bevibrálások és a pulzusom tul hamar emelkedet a vérnyomás is kezdet elött 130/80 volt vérnyomás 88 pulzus befejezéskor 170/90 pulzus160 szerinte 205 vatott kellet volna teljesiteni de csak 120 birtam
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
21.
Drága Szandra ! A szívének semmi baja ! Kicsit el van kényelmesedve ! Elszokott a terheléstől. Egészségesen kell élnie, el kell kezdeni picit sportolni. Ha jobban figyel magára nem lesz baj !
2013.
11.
19.
szandra1973 kérdése:

tisztelt doktorur holnap reggel kel menem terhelésire de iszonyat tartok töle hogy mi is lessz ott mert van aki azt magyaráza hogy van ki összeeset és ujra kellet éleszteni és van ki azt mondja volt kit rögtön mütöbe kellet vini hát mit mondjak retent félek már asem tudom elmenjeke mi vár ott rám
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
19.
Drága Szandra ! Itt, most megigérem magának, hogy nem lesz semmi ilyesmi ! Ez nagyon ritka és nagyon súlyos szívbetegség esetén fordulhat elő. Magánál ez biztosan nem lesz !
2013.
11.
18.
napközi kérdése:

Szeretném kérdezni hogy humapronol helyett milyen gyógyszert szedjek.Pajzsmirigy túlműködésem van.Tisztelettel köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
18.
Kedves Kérdező ! Erre csak is azt a választ adhatom, hogy el kell menni egy alapos kivizsgálásra, ahol az eredmények alapján testre szabottan beállitanak gyógyszert, vagy műtét esetleg izotop kezelés történhet. Kérem forduljon szakambulanciához !
2013.
11.
18.
p attila kérdése:

valoban ojan jo a magnezium a szivnek mind ahogy mondjak?? vagy tuloznak??
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
18.
Van akinek jó, van akinek rossz. Indokolt esetbe valóban nagyon jó.
2013.
11.
18.
Farkasné Szőnyi Andrea kérdése:

Szeretnék ismét kérdezni...amiket most leírok, két éves leletek: Szív UH vizsgálati konzilium : Az aorta gyök 28 mm. Az aorta billentyű ép. A bal pitvar 37 mm. A mitrális billentyű ép. A bal kamra 30-49 mm. A septum és a hátsó fal 12-12 mm. EF 61 %. Mitralis E/A 82/54 cm/ sec. AI, MI, TI nincs. Falmozgászavar nem látható. Pericardiális folyadék nincs. EKG: 69/min SR, norm. AV idő, norm. QRS, balra dev. R vektor, III-ban lapos T hullám, V4-6-ban jelzett STD. Terheléses EKG: WHO protokoll szerint terheltük, terhelési idő 06:51, max.HR: 115/min, 100 W 5 met, RR max: 160/90 Hgmm, kifáradás, szédülés miatt a vizsgálatot termináltuk. II-III-ban a VF-ben V4-6ban 1 mm-t meghaladó, V6-ban 2 mm-t meghaladó descendáló jellegű STD alakult ki, levezető szakasz zavartalan, STD regressio, BORG 12. Szívizom perfúzió SPECT +planáris lelet: Dipyridamol terheléses MIBI szivizom SPECT vizsgálatot végeztünk. A dipyridamol hatására angina, ST változás nem volt. A vizsgálat képi paraméterei a kiértékeléshez megfelelőek.A terheléses 3 irányú metszetsorozati és polar map felvételeken körülírt perfúzió csökkenésre jellemző eltérések nem láthatóak. Vélemény: Negatív Dipíridamol-terheléses szívizom-szcintigráfia. Ne haragudjon hogy ilyen részletesen leírtam a leletemet, de ezek után kérdésem az lenne hogy a magas vérnyomásos betegségemen kívül van-e Angina pectoris és idült ishaemiás szívbetegségem, amit a fentebb leírt terheléses EKG után közölt velem a kivizsgáló belgyógyász adjunktus...? Fizikai tüneteim nincsenek, a vérnyomásomat egy-két kiugráson kívül a szedett gyógyszerekkel rendben tartom max. 135/85, ( a kiugrásokat pedig az időjárási frontoknak tudom be, mert igen érzékeny vagyok rá ), rendszeresen kerékpározom is kb. egy fél éve. Előre is köszönöm a - remélem most is megnyugtató - válaszát ! Üdvözlettel: Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
18.
Kedves Andrea ! A myocardialis scintigráphia nők esetén az adekvált vizagálati metodus. Ugyanis nem tudni miért nők esetében gyakori az álpozitiv vizsgálat ergometria kapcsán ! Ez történt az Ön esetében is. Nagyon helyesen a pozitiv ergometria után történt scintigráphia, amely rámutatott az álpozitiv ergometriás eredményre. Ezért panaszmentes. Ezért nincs koronária betegsége. Nincs sem anginája, sem idült ischaemias szívbetegsége.
2013.
11.
17.
Kojana kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Már kb. fél éve szedek napi 1 -et a Coverex AS Komb vérnyomáscsökkentőből. Előtte kb. 1 évig napi felet szedtem. Ma elfelejtettem bevenni reggel, és mire hazaértem, már este volt. Itthon megmértem a vérnyomásom, 130/ 88 volt. Van annak valami következménye, ha néha elfelejtem bevenni, és, lehetséges, hogy gyógyszer nélkül is jó lenne? Egyébként mást nem szedek, illetve semmilyen szervi bajom nincs. Édesanyám elvesztése nagy trauma volt számomra, akkor lett magasabb a vérnyomásom, és azóta szedem a gyógyszert. Köszönöm a segítségét, üdvözlettel: Jana
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
18.
Kedves Jana ! Azt gondolom szedje a gyógyszert, lehetőleg ne hagyja ki. A gyógyszer elhúzódó hatásu valószínűleg ezért nem emelkedett meg a vérnyomása. De azért ne ismétlődjőn túl gyakran ez !
2013.
11.
17.
Levente kérdése:

Udvozlom. Levente vagyok 44 eves ,176 cm magass 95 kg,nem volt semmilyen komoly betegsegem, kozepesen nehez fizikai munkat vegzek(kamion sofor gyakori lepakolasokkal) soha nem cigarettaztam es nem ittam ,az utobbi par napban azonban amikor mely levegot veszek a melkasombol kiindulva bal karomban lehuzzodo fajdalmat erzek,ami nem szornyu de nagyon kellemetlen. ezen kivul semmi mast sot masodik mely levego vetel utan nem tapasztalom ujra csak amikor eltelik egy par perc es ujra melyet lelegzek akkor jelentkezik ujbol.....mi lehet? meg annyit hogy ha eppen mozgok nem eszlelem,csak ha vezetek,vagy ha ullok eppen es amint mondtam semmi massal nem tarsul.....
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
17.
Kedves Levente! Választ csak ugy lehet a kérdéseire adni, ha kivizsgàlják ! Kellene egy pulmonológiai és egy kardiológiai vizsgálat. Utána lehet gondolkozni, ha ezek negativok.
2013.
11.
17.
p attila kérdése:

mekora most jelenleg az elfogadott vernyomas, meg mindig 120per 80?? vagy mar valtozott es fonebb vitek a normal erteket!! valaszat koszonom.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
17.
Jelenleg a nyugalmi vérnyomásnak 140/90 hgmm alatt kell lennie.
2013.
11.
17.
szandra1973 kérdése:

kedves doktorur megvan a holter eredmény nem tudom ön megértie mit irtak rá mert szerböl van de azért leirom ami nem saknyelv odairom magyarul a sziv frekvencia átlagosan 74percenként a minimális 48percenként a makszimális 126percenként a szünet nem volt több 2.5 masodpercnél volt 146 komerski ES 34 alkalomal R na T fenomen 6 alkalom párba supraventrikularnih ES volt62,3 alkalpmal mint tahikardija patoloski ST VÁLTOTÁS NEM VOLT MAGA SZERINT EZ MIEN EREDMÉNY MERT AT ÉN ORVOSOM ATZ MONTA SEMMI ÉRDEKES FIGYELEMRE VALO NINCS megvan a sziv ultra hang vizsga is de sajnos ott nem tudom mit irjak le magának rengeteg szám de állitolag az is rendben de ma reggel szintén arra ébretem hogy nincs levegö zsibad bal karom vagyis jéghideg volt a hátam fájt a lapockánál mindkétoldalt remeget az egész testem a cukrom is megmértem az 5.8 volt égyomora a vérnyomás nolmáris majd késöbb bemetünk ügyeletre ott ekg csináltak minden rendbe volt de a vérnyomás 155/105 volt pedig reggel este szedem monopril 20mg reggel és este ma reggel is bevetem mint mindég de még az orvos nyelvalá adot katopilt is
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
17.
Kedves Kérdező. Abból amit leírt nem szívbetegségre gyanakodnék. Ez inkább Pánik betegség tünete, melyet enyhe szorongásoldó gyógyszerekkel kezelünk. Kérem, javasolom forduljon psychiaterhez.
2013.
11.
16.
Szemerédi Mihályné kérdése:

Tisztelt Doktor Úr Kicsit hosszadalmas levelem lenne mert szeretném a férjem leleteit értelmezni.Sajnos az összes papiron ami szerepel nem irtam le,úgy véltem talán ezek a legfontosabbak. Tünetek amivel orvoshoz fordultunk: Terhelésre nehéz légzés,fáradékonyság,és orvosi vizsgálatok alatt kiderült,hogy vérnyomás magas/már nem a gyógyszerektől/és ekg vizsgálat alatt a szivritmus időnként ütemeket kihagyott. ECHO : Üregi dilatatio nincs.Falsvastagság normális.Több region súlyos mozugászavatr:Az inferior fal áll.postareolat fal súlyosan hypokinetikus,többi falrészlet kp fpkban hypokinetikus. Jelentpsen csökkent systoles balkamrafunctio.Ef:25-35 % több mérés szerint. I MI és II. a becsült pulm nyomás norm: 18+10 Hgm. Vékony szimmetrikusan ,jól mozgó billentyűk. Vitiumra utaló áramlás máshol nem ábrázolódott.Thrumbus nem látszott.Fiziziológiás mennyiségű pericardialis fluidum. Mindkét oldalon a carotis communisok,ICA,ECA falában az intima alig echogenebb,bal oldalon az ACC-kben és ACI-kban az intima körkörösen megvastagodott.A bal bifurcatioban kisebb meszek plakk látható. Sem anatomiai szűkület ,sem haemodinamikai stenosisra utaló áramlási eltérés nem mutatható ki.Mindkét oldalon az art.vertebralisokban anterogra áramlás van.. Vélemény Haemodinamikailig szignifikáns stenosis nem mutatható ki. Ekg: sinus ritmus bal tengelyállás . 66/min freqv.Qrs : 90 msec Pq:160 msec Ie St-k .Pos.,lapos t-k átmenet V-4-ben Epikrizis: Az elvégzett coronagrográfia nem igazolt szignifikáns elváltozásokat a csökkent pumpafinció hátterében.Diffus atherosclerosis jelei azonban látszottak.Szövödmény nem volt. Diagnózisok : Scler.art.coron.non-signif Magas vérnyomás betegség/elsődleges/ Dilatativ cardiomyopathia Pangásos szivelégtelenség Gyógyszerek: coverex as komb. coverex as este 2,5 mg asa 1x100mg clopidogre 75 mg 20 mg noacid 2x12,5 mg talliton este atorvastatin A kardiólógusunk próbált felvilágosítani,de sajnos nem nagyon értettem amit mondott. Én annyit szűrtem le belőle,hogy a ball szív izom,vagy oldala nem működik rendesen????Az orvos azt mondta ,hogy szerinte ezt valami fertőzés idézte elő??????Ezt sem értettem ha igen akkor miért nem irtak fel antibiotikumot? És főleg a leglényegesebb kérdés ,meg gyógyul vagy már nem ?? Javulni fog az állapota vagy nem?Igy marad? Külföldre szeretnénk menni ott dolgozna elmerjünk igy indulni majd? Várom szíves válaszát: Köszönöm Ilonka
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
17.
Kedves Kérdező ! Nincsenek jó híreim. A fáradékonyság, gyengeség, szívkihagyás sajnos a szív és érrendszeri betegsége része. Jelentős mértékű aszívizom károsodás, melynek oka valószinű a magas vérnyomás, az érelmeszesedés /atherosclerosis/ és a magas koleszterinszint. Én azt gondolom, ne induljanak külföldre, főleg ne ha a kedves férje lenne a munkavállaló. Sajnálom, de ezt kell tanácsolnom !
2013.
11.
16.
p attila kérdése:

mekora eselye van egy 35 evesnek ,hogy infarktust kap?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
17.
Nagyon kicsi. Szinte semmi. Főleg ha nő az illető és egêszségesen él. Ha férfi akkor kb 2-3 % nagyobb a valószínűség. Nem számottevő a külömbség.
2013.
11.
16.
Mary kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Vérnyomáskiugrásaim miatt gyógyszerváltásra került sor. Előzőekben szedett gyógyszereim reggel 1x1 5mg-os Nebibeta és 1x1Accuzide 20 mg-os illetve este 1x1 10mg-os Accupro. De emellett az utóbbi 4 hónapban folyamatos kiugrások voltak és kb 17 éve szedtem az ACE gátlókat a Nebibetát csak 2 éve szedem. Accuzide és Accupro helyett felírták a Covercard 10/10mg-os készítményt naponta 1x1 -t ami 90/48-ra levitte a vérnyomásomat ,és rosszul voltam tőle. Ezt is cserélték jelenleg a Coverex-AS 5mg-os gyógyszert kapom ezt 10 napja szedem. Ez a gyógyszer az első 5 napban 118/80,120/80-as értéken tartotta a vérnyomást viszont a további napokban megint 147/85,158/80 magasabb tartományban van a vérnyomásom kicsi fejfájás kíséretében.Ehhez társul hyog ynagyon érzékeny a bőröm de csak a könyöktől lefelé a kézfejig és égő viszkető érzésem van mióta ezt szedem .Ezek a tünetek elmúlnak majd? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel:Mary
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
17.
Kedves Mary ! Én azt tenném, hogy reggel 1/2 tbl Nebibetat és1 tbl Coverex AS 5 mg-t illetve este 1/2 tbl Nebibetat és 1 tbl Coverex AS 5mg-t szednék. Ha a vérnyomása beáll megszünnek a panaszai is.
2013.
11.
16.
Ivy1973 kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Megint zavarnám egy kérdéssel. Megint előjött az éjszakai ujj zsibbadásom. Éjjel többször arra ébredek, hogy a kisujjam és a gyűrűsujjam elvan zsibbadva, megmozgatom a kezem és akkor elmúlik, de mivel rossz alvó vagyok ezért utána vagy nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudok visszaaludni. És persze pörög az agyam közben, hogy ez mitől lehet. Érszűkületem lenne ? ENG vizsgálaton voltam, ott rendbe találtak minden. A probléma egy hete tért vissza, miután abbahagytam a nagy dózisú B vitamin szedését. Ennek van köze hozzá? Félek hogy az ereimben van szűkület, vagy a nyaki meszesedés okozza ezt ? Kérem írja meg véleményét. Köszönettel: Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
16.
Kedves Éva ! Nem az erekkel van panasza! Alvás alatt nyomodik az egyik idegszálacska, ez okoz ilyen panaszt. Rheumatologus vagy orthopaedus kell hogy megtalálja az okát. Az erek elzáródása, szükülete nem ilyen panaszokat okoz.
2013.
11.
15.
Tomi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám hosszabb ideje panaszkodik gyomorsavra és a gyakran előfordul, hogy étkezés után feljön benne az étel, vagy a mellkasánál és torok tájékán maró/égető érzést tapasztal. A napokban volt laborvizsgálaton és az úgynevezett H.pylori IgG Pozitív eredményt mutatott. Azt olvastam a H.pylori-ról az interneten, hogy azoknál a személyeknél akiknél ez pozitív eredményt mutat azoknál nagyobb a kockázata annak, hogy gyomorrák alakuljon ki. Kérem Doktor úr legyen szíves tájékoztatni, hogy ez valóban így van e és, hogy milyen vizsgálatokat lenne szükséges elvégezni, valamint ez a betegség hogyan kezelhető? Nagyon aggódom édesanyám egészsége miatt. Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
16.
Kedves Kérdező ! Az értesülése helyes, az emltett kórokozó után gyakoribb a rákos elfajulás. Nem azonos a két dolog, csak gyakoribb ! Ezért ilyenkor gastroenterológushoz kell fordulni, aki gyomortükrözést végez és egy antibiotikus kezelést végez a kórokozó kiölése végett. Ezek után a panaszok várhatóan megszünnek és az időszakos ellenőrzés szükségességét az eredményektől függően megbeszélik a vizsgáló kollégával.
2013.
11.
14.
Bachrach ildiko kérdése:

Kedves Péter! Folyamatos fejfájás van a halántékon,enyhe lüktető érzés,azóta érzem,hogy az uszodából hazajövet nem szárítottam meg teljesen a hajamat,és huzatot kaptam.Viszont az uszoda előtt is néha fájt a fejem... Sportolás,futás után pedig 2 napig rosszul érzem magam.A végtag hideg. Kértem beutalót érszűkület vizsgálatra,mert érzem,hogy baj van,van otthon értágítóm:Chinotal,ezt bevehetem? Köszönöm a választ
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
14.
Kedves Ildi ! Mielőbb forduljon neurológushoz ês fül-orr-gégészhez. A fejfájàs nem érszükületes eredetű. Chinotalt ne szedjen !
2013.
11.
13.
Gombocka kérdése:

Kedves Doktor Úr! Vasárnap eltörtem a bokám és felírták a Cexlane injekciót, hogy adjam magamnak minden nap. Milyen óvintézkedéseket kell tegyek, hogy minél kevesebb mellékhatása legyen? mire számíthatok, ha abba kell hagyni? MPS-em van illetve ezzel járó extrasystolék amire nem szedek semmit. Muszáj ez a szuri? Nem lehet mással helyettesíteni? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
14.
Kedves Gombocka ! Nyugodtan alkalmazhatja Clexan inj. -t. Nem lesz semmi baja. Azért kell adni, nehogy bokatörés kapcsán mélyvénás thrombosisa legyen. Nincs más ilyen megelőző szer.
2013.
11.
13.
Mari70 kérdése:

Kedves Doktor Ur! Október 29-én küldött válaszát köszönöm. Panaszaim változatlanok, ami miatt nyugtalan vagyok. A Holter vizsgá latot megcsináltattam, ami szerint ritmuszavarom nem volt az éjszakai rosszullétek alatt sem./ Éjszakai nehézlégzés,izzadás / Mint említettem ez csak átmenetei jellegű, amikor éjszaka felkelek és visszafekszem.-Echo vizsgálatnál jól működik a billentyűm is- Én voltam az a kérdező akinek mechanikus szívbillentyűt ültettek be és utána szívbelhártya gyulladáson esett át.Ebből kigyógyultam,és semmi panaszom nincsen napközben terhelésre sem.Csak éjszaka. Most nem tudom hogyan tovább, mert úgy látszik szívügyileg rendben vagyok. Tanácsát előre is nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel Mari70
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
13.
Kedves Kérdező ! Akkor most jönnek a többi dolgok. Kell egy tüdőgyógyász nincs e tüdőbetegség. Kell egy gastroenterológus nincs -komolyabb reflux betegség, emésztési zavar, kell egy neurológus - nincs-e alvási apnoe. Mindenképpen tovább kell vizsgálni és akkor kiderül az ok.
2013.
11.
13.
Balázs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 61 éves vagyok, és sokat szoktam futni. Átlagban havonta 310-350 km-t. A futás kezdetén a pulzuson 50-53 szokott lenni. Azonban pár hónapja az első 15 perc nehéz. Kb.8-10 perc azzal telik el,hogy "szenvedek". 4-5 km-ig az átlag pulzusom 101 és a max. pulzus 112. A tempóm 3.5-4 perc kilométerenként. Azután 8-10 perc között mintha lekerülne a teher a mellkasomról és felszabadulok. Átestem a holtponton. A 20 km-t 115 átlag és 142 max. pulzussal tudom le. A Vo2 max. 40 felett szokott lenni. A kérdésem az, hogy az elején miért "szorul" vagy stagnál a pulzuson és miért okoz kellemetlen érzést? Elkerülhető vagy hozzá kell szoknom?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
13.
Kedves Kérdező ! Bár kinek, ha sportolással kapcsolatosan kellemetlen, szokatlan érzése jelentkezik célszerű kardiológiai vizsgálatokat kérni. Főként igaz ez, ha nem vagyunk már fiatalok. Önnek is azt tanácsolom vizsgálja meg egy kardiológus a panaszokkal kapcsolatosan, legyen egy terheléses EKG és igy már biztosat lehet mondani arról, hogy van-e baj, vagy sem !
2013.
11.
12.
Nagymama kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nagymamám CT leletét szeretném megtudni, mivel a későre kaptunk időpontot a belgyógyászhoz. Előre is köszönöm. CT lelet Natív és több fázisú postkontrasztos hasi és kismedencei vizsgálat készült. A vizsgálatot a rekesz feletti regio szintjétől a symphysis magasságáig végeztük. A bélkacsokat Gastrografinnal jelöltük. A hepar megnagyobbodott, jobb lebenyének alsó kontúrja kb. 3 cm-rel a crista vonala alá ér. Bal lebenyében a rekeszi felszín közelében egy 4 mm-es, minden fázisban hypodens terület látható. Valószínűleg kis cystáról van szó, de kis mérete miatt pontosan nem azonosítható. Egyéb körülírt elváltozás, kóros kontrasztanyag – halmozás a májban pontosan nem mutatható ki. Epetágulat nincs. A cholecysta mérsékelten telt, fala nem vastagabb, lumenében meszesedést tartalmazó kő nem látható. A pancreasfej, a processus uncinatus és a test egy része, összességében kb. 8 x 4 x 5 cm területen natívan kissé inhomogén, a kontrasztanyagot inhomogénen halmozza. Főként széli részén apró meszesedések láthatók. A test többi részének, illetve a faroknak megfelelően keskeny fallal körülhatárolt folyadéksáv látható. A testnek megfelelően 2 cm, a farok felé elkeskenyedik, itt 1,2 cm átmérőjű. Helyenként a falban apró meszesedések is megfigyelhető. A folyadéksáv distalis kontúrja mentén kb. 2 x 1,6 cm átmérőjű területen beterjed a kontrasztanyagot halmozó lágyrészterime. Úgy tűnik, az idegenszövet szaporulat a környező szöveteket nem infiltrálja, éles kontúrral határolódik el. Normális pancreas állomány nem különül el. A lép nem nagyobb, homogén szerkezetű. A vesékben kő, üregrendszeri tágulat, kóros kontrasztanyag halmozás nem mutatható ki. A bal vese középső harmadában egy 14 mm-es corticalis cysta látható. A kontrasztanyag kiválasztása mindkét vesében azonos, jó ütemű. Az ureterek lefutása és tágassága normális. A hólyag közepesen telt, fala épnek látszik. Az uteruscorpus és a jobb petefészek területén körülírt elváltozás nem mutatható ki. A bal petefészeknek megfelelően egy 4 x 2,8 cm átmérőjű cysta ábrázolódik. Az aorta kifejezetten kanyargós lefutású, falán meszes plakkok vannak, kp. tág. A mesenteriumgyökben a pancreas szintjében néhány 1 cm alatti, ovális alakú nyirokcsomó látható. Kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó a vizsgált régióban nem mutatható ki. Szabad folyadék nem ábrázolódott. A gyomor nem tágabb, fala nem vastagabb. A vizsgálati mezőbe belekerült szakaszon a monokontrasztos vizsgálattal körülírt elváltozás nem mutatható ki. Pleuralis folyadék egyik oldalon sem látható. Az ábrázolódott csontokban metastasisnak megfelelő destructio nem figyelhető meg. A scoliosis miatt a csigolyák deformáltak, degeneratív elváltozások figyelhetők meg. Vélemény: Npl. pancreatis Cysta renis l.s. Cysta ovarii l.s. C2590
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
13.
Kedves Kérdező ! A leirt eltérés nagy valószínűséggel egy hasnyálmirigyből kiinduló cysta vagy rosszindulatu daganat képe lehet. Mielőbb forduljanak onkológushoz!
2013.
11.
12.
szandra1973 kérdése:

tisztelt doktorur már töbször kérdeztem öntöl és megnyugtato volt a válasza most az lenne kérdésem hogy néha vagyis naponta töbször elöjön hogy fáj a melkasom középen vagy van mikor az egész melkas és a hátam is a lapockánál lehet ez a szivtöl?és van hogy a vérnyomásom mind most is 93/66 sziv 70 veszéjes lehet ez?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
13.
Kedves Szandi ! Ez nekem túl kevés adat a véleményezéshez. Mivel a mellkasi panasz nem játék, mindenképpen forduljon családorvoshoz, ügyelethez, mert lehet szíveredetű is a panasza.
2013.
11.
12.
BENI kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Vérnyomásomat ellenőrizendő, naponta mérem. Feltűnt, hogy sokszor E betűt ír ki számok helyett, a pittyegő hang pedig össze-vissza ad hangot. Elvittem megcsináltatni, kiderült, semmi baja a vérnyomásmérőnek, szívritmus zavarom van. Barátom, aki hagyományos kínai orvoslással foglalkozik, megvizsgált, és megerősítette, hogy valóban rendszertelenül ver a szívem. Kezeli, egyre jobban vagyok. Unokám nálam volt a hét végén, belázasodott, torokgyulladása lett. Látta, hogy mérem a vérnyomásomat, kérte, neki is. A vérnyomása jó volt, de a pittyegő hang csúnyán össze-vissza működött. Gondoltam, a láztól. Szóltam apjának, nézze meg ő is, mert nyugtalan vagyok. Másnap felháborodottan mondta, kellemetlen volt neki, mert megkérdezett egy szakembert, ez nem a szívritmust, hanem a pulzusszámot mutatja, semmi baja a gyereknek. Kizárólag az EKG mutatja ki a ritmuszavart. Az én tudásom szerint a pulzus és a szívdobogás szorosan összefügg, ha a pulzus össze-vissza ver, a szívvel van gond. Megköszönném, ha kaphatnék Öntől választ erre a problémára. Köszönettel: Szilágyi Judit
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
12.
Kedves Kérdező! Önnek teljes mértékben igaza van. A rendetlen pulzus,brendetlen szívverést jelent. Csak a pulzus tapintása nem gyakorlott ember esetén félrevezető lehet. Az Ekg viszont megmutatja ha tényleg ritmus zavar van, annak tipusát.
2013.
11.
10.
Normálértékű pulzus szám. kérdése:

Kedves doktor úr! Nem tudok eligazodni a pulzus normál határértékek között. Az interneten sokfajta érték található. Konkrétan : nyugalmi állapotban mennyi a határérték a 70 év körüli férfiak és nők esetében? Férjem néha erős szívdobogásra ébred és ilyenkor 88 körüli a pulzusa, a vérnyomás 145/80. Köszönöm a válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
10.
Nyugalomban, az idegállapot, belső anyagcsere állapotától függően a pulzusszám 60-100/min között kell lennie. Ha 100/min feletti tachycardiáról beszélünk. Ha 60/min alatti a pulzus akkor bradycardiáról beszélünk. Vagyis a pulzus 60-100 /min között normális.
2013.
11.
08.
paul333 kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Azt kérdezném meg Öntől, hogy tartalmaznak-e nitrátot a következő gyógyszerek: Lansacid, Lapiden, Valsacor, amlodipin, roxera, Lipidil. Várom megtisztelő válaszát, köszönettel, és tisztelettel: Kovács Pál
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
08.
Kedves Kérdező ! Az említett gyógyszerek egyike sem tartalmaz nitrátot.
2013.
11.
07.
eresedés kérdése:

Köszönöm a válaszát doktor Úr! Igazság szerint mindig is ilyen volt, csak ez feltűnt most jobban. Nem nem érzek fájdalmat, se a nyakban se a felkarban. Akkor ezt így más okozta?? Köthető menstruációhoz is például??
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
08.
Hát nem igazán köthető. Ha nincs fájdalom és régóta fennàlló a jelenség akkor nincs probléma. Ez a szexepilje ! Van ugy, hogy az erek jobban kidagadnak, máskor kevésbé. Ennek nincs jelentősége.
2013.
11.
06.
eresedés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 20/L Én azzala problémával fordulok Önhöz, hogy a mai napon vettem észre, hogy a testemen jobban láthatóak lettek az ereim. Főként inkább a karomon és a bal mellembimbóm körül elég jól láthatóak lettek. Nagyon megijedtem, mert az olvastam h ez rákot is jelenthet ??? Kérem adjon biztos választ, vagy esetleg segítséget. Köszönöm válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
07.
Kedves kérdező ! Nem jelent rákot, de ha fájdalmat is érez a nyakban vagy az azonos oldali felsővégtagban mutassa meg orvosának, mert felkar véna thrombosis állhat az eltérés hátterében.
2013.
11.
06.
Clexane 4000 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lombik eljárás során Leiden mutáció (heterozigóta) miatt Clexane 4000 NE injekciót adok magamnak. Két kezelés között nincs rá szükségem, mivel még trombózisom nem volt (hála az égnek). Az Aspirin protect jótékony hatásáról olvastam és szeretném szedni. Az lenne a kérdésem, hogy ha elkezdem szedni az Aspirint és időközben szükség lesz a Clexane-ra a kettő együtt alkalmazható -e? Válaszát köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
07.
Kedves Kérdező! Az ön esetében és bajàban az Aspirin hatástalan. Clexant kell alkalmazni és nem szab kisérletezni Aspirinnel !
2013.
11.
06.
p attila kérdése:

egy egyszeru ekg-bol megtudjak allapitani,hogy vane szukulet a koszoruerekben ? vagy nem. valaszat koszonom.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
07.
Kedves Kérdező. Az EKG segíthet a koszorúér betegség diagnozisában, de nem kórjezző önmagában. Vagyis a kérdésére a válaszom : nem.
2013.
11.
06.
Aro kérdése:

Udvozlom! 33 eves no vagyok, panikbetegsegben szenvedek. Nem szedek gyogyszert, de most egyre jobban vagyok. Kevesebb a rosszulletek. Viszont idovaltozasra nagyon erzekeny vagyok. Sokszor ejszaka aludni nem tudok, olyan erzes mintha a szivem nem mukodik rendesen. Nem kapok megfeleloen levegot, neha olyan erzesem van mintha lassan verne a szivem. Meg leirni sem tudom, mert furcsa erzes. De nagyon rossz erzes, remegek, felek es nagyon rosszul vagyok. Amikor eloszor jott a rosszullet azt mondtak a surgosegin, hogy csak idegosszeomlasom van es semmi bajom a szivemnek. Eros szivritmuszavarom volt. Szeretnem megkerdezni, a leirasom szerint van valami komoly bajom a szivemnek? nagyon felek, mert van egy 3 eves kislanyom. Koszonom elore a valaszat.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
07.
Kedves Kérdező! Pusztán az elmondottak alapján butaság lenne véleményt mondani. Én a kivizsgálás híve vagyok. Javasolom forduljon kardiológushoz és vizsgáltassa ki magát, az a biztos ! Persze nem lennék meglepődve ha a panaszai pánik betegség következménye lenne !
2013.
11.
05.
Zyllt kérdése:

Egy éve az MR leletem Multiplex fehérállományi laesio Erre kaptam ,klopidogrélt,de olyan rosszul voltam tőle,hogy a 3.hónapban,most 5 napja abbahagytam...Nem tudtam enni és olyan gyomor görcsöm volt,hogy a csillagokat láttam.. Voltam gasztroenteológián és azt mondták,hogy megkérdőjelezik kell-e ez Nekem?Zyll...így abbahagytam... Most jól vagyok,de többen azt mondták nem szabadna abba hagyni... Volt aki azt mondta,de abba kéne..az orvosok is eltérő választ adtak... Most mi lesz ön szerint...újra kezdjem el és szenvedjek??? Hogy szabad abba hagyni?Sehogy? Az orvosokhoz kb 3 hónap múlva van időpont!Köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
06.
Kedves Kérdező ! Ha abbahagyta ne kezdje újra ! Újra kell értékelni a helyzetet éss el kell bírálni objektiv adatok alapján kell-e vagy sem. Nem kell ezel sietni. Menjen el a vizsgálatra az időpont szerint, addig ne szedje ezt a szert .
2013.
11.
04.
Furunkulus kérdése:

Köszönöm szépen a gyors választ.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
05.
Örülök ha segítettem.
2013.
11.
04.
Furunkulus kérdése:

Kedves doktor úr! A férjemnek van a combján egy furunkulus, amit 3 hete kezelnek a sebészeten. És most combtőbe is megjelent 3 kisebb. Ezt olvastam az interneten: A furunkulus és a karbunkulus gyakrabban alakul ki cukorbetegekben és immunszupprimált egyénekben, ezért ha gyakran kiújul a betegség, akkor a hajlamosító tényezők kivizsgálása szükséges. A férjem cukorbeteg. Azt szeretném megkérdezni, hová kell fordulni a hajlamositó tényezők kivizsgálására? Milyen kivizsgálásra van szükség?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
04.
Kedves Kérdező ! Nem kell sehova sem fordulni, hiszen a kedves férje cukorbeteg. Ez hajlamosít a fertőzések, sérülések nehezebb gyógyulásában. Türelem, el fog mulni az eltérés !
2013.
11.
04.
p attila kérdése:

szeretnek egy kerdesre marregota valaszt kapni. sokat halotammar tv-ben es mashol is ,hogy pl.ha valakinek azt mongya az orvos ,hogy dietazon es fogyokurazon mert lerakodasok vannak a koszoru er-falan. a kerdesem a kovetkezo ha lerakodasvan nemnagymertekben csak kisseb mertekben de van es elkezd egeszsegesebben elni es elhagya a zsiros etelt es minden mast ami lerakodast okoz, az a lerakodas az erekben egy idoutan eltunhet,vagy csak egyszeruen nemrakodik tob ra? kepes eltunni ha abahagya a zsiros etel ? valaszat koszonom. attila.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
04.
Kedves Kérdező ! A plakkok sohasem mulnak el. Ha idejében és megfelelően kezeljük akkar a mérete, kiterjedése csökkenhet, de sohasem mulik el ! Szóval javítani lehet, gyógyítani nem.
2013.
11.
04.
Anna2013 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesapám 2 hete mirtalis billentyű műtéten esett át.Előzőleg nagyon magas volt a CRP /140/, süllyedés /80 körül/. fájt nagyon a dereka, vérszegény lett, lefogyott vagy 10 kg-ot. Ezekre semmi gyógyszert nem kapott. Azt modták, a dereka nem fájhat a szív problémától. Ahogy az interneten kutakodtam az úgynevezett IE /I endocarditis/ minden tünete jellemző volt. A műbillentyű műtét során kiderült, hogy vegetáció volt a billentyűn.Elküldték a billentyűt tenyésztésre. Streptococcus igazolódott. Intravénásan 9 napig kapott célzottan antibiotikumot a műtét után. Ön szerint ez nem kevés idő? Üdvözlettel: Anna
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
04.
Hát ez bizony jó kérdés! Minden esetre én javasonék egy nephrológiai cons-t. , mert IE esetén gyakori a vese károsodás, ami bizony deréktáji fájdalmat okoz. Igazaa van !
2013.
11.
03.
szandra1973 kérdése:

köszönöm a válaszát doktorur de edig is ugy szedtem a binevolt 2szer 2.5 azelött biseporolt szetem 2szer 2,5 de kicserélték mert álitolag naagyon lasitotta a sziverést az EKGszerint
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
03.
Akkor csak felet szedjen !
2013.
11.
03.
szandra1973 kérdése:

tisztelt doktorur már töbször kérdeztem öntöl most az lenne a kérdésem veszéjese vagy mitöl van az hogy általába reggel mikor felkelek egy ideig plmost 99/62 a vérnyomásom a pulzus53 ijenkor furán érzem magam középen a gyomorszájnál mindha nyomás lenne vagy teltségérzet és kaparás érzés a torokba ami köhögést követ idömulva normalizálodik a vérnyomás de ez az érzések még akkor is egy ideig megvanak majd idömulva megszünek ja és az ujjvégek hidegek voltam kb 2 hete csontkovácsnál aki egyfajta tornát vagyis nem is torna hanem napi 20 percet kell feküdnöm földön törölközöt összehajtva a hátalá tenni majd mindkét kezet hátra tenni fej fölé szerinte kevés hej van tüdönek és szivnek mivel elöre görbült a melkas rész ez okozhatjae a vérnyomás pulzus szám csökenését vagy más baj lehet gyogyszer habár most cserélték kb 2 honapja met a régi álitolag erös volt most monopril 2szer 20mg és binevol 5mg 2szer felet szedek
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
03.
Kedves Kérdező! Et bizony a gyógyszerektől lehet ! Csökkentse a Bivenolt 2x2.5 mg-ra és ha nem elég felezze a másik gyógyszerét is. Ettől biztosan jobban lesz !
2013.
11.
02.
Farkasné Szőnyi Andrea kérdése:

Kedves Doktor Úr! Most barátnőm kérdését szeretném önnek tolmácsolni...Ő 40 éves, kb. 2 éve magas vérnyomásos és akkor alakult ki nála igazolt pánik betegség is. Többször járt kardiológiai kivizsgáláson, mert a pánik rohamait mindig úgy értelmezte hogy komoly szív problémája van...Kardiológiailag rendben találták, de a pánikrohamaira antidepresszánst szed , Citopram 20 mg-ot. Emellett a magas vérnyomásra Lisonormot szed. A kérdése pedig az lenne hogy a vérnyomása mostanában - szerinte - alacsony, 112-115/75-80 körül szokott lenni, ő ilyenkor mindig bágyadt, szédül néha kissé fullad, s ilyenkor tapasztal egy-két szív beütést is. Persze ekkor jön a pánik, hogy ezek a tünetek vajon mitől vannak ?! A Lisonormot reggelente felenként szedi, és így is alacsony a vérnyomása. Kérdése az lenne hogy negyedelje a vérnyomás csökkentőt, vagy esetleg a Citopram-ot felezze ? Köszönöm hogy mindig oly hamar válaszol, és megnyugtatja a kérdezőt !
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
03.
Kedves Andrea ! Azt gondolom nincs baj a vérnyomással, mert az tökéletesen annyi, amennyinek lennie kell ! A gyógyszerek adagját a világért se csökkentse. Az extrák is normálisan előforduló jelenségek és a pánik, szorongás miatt növekedhet számuk. De ennek a kellemetlenségen kivül egyéb jelentősége nincs. Viszont a pánik miatt lehet, hogy az antidepressánst változtatni, vagy emelni kellene. Beszéljen a psychiaterével !
2013.
11.
01.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerdi Péter! Több alkalommal tapasztaltam székletkor piros vért (épphogy látható, nagyon kevés), akkor is amikor normális és néha akkor is amikor lazább(nem hasmenés), más panaszom nincs. Lehet-e esetleg a túl sok szénhidrát, kevés rost fogyasztásától? Milyen okok lehetnék még? Háziorvostól hova kell beutalót kérni , milyen vizsgálatra lehet számjtani? Segítségét előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
02.
Kedves Kérdező ! Friss piros vér a székletben bizony az alsó tractus /vastagbél - végbél/ vérzésre utal. Ilyenkor haladéktalanul gastroenterologushoz kell fordulni. Azt hiszem egy vastagbél tükrözést /colonoscopia/ biztosan fognek végezni és az ott találtak fényében leszdöntés a további teendőket illetően. Találgatni nem szabad, mert tévedésre adhat okot ! Kérem sürgőssen forduljon specialistához, mert bizony komoly dolgot is jelezhet ilyen tünet !
2013.
10.
31.
Zsibbadás. kérdése:

Kedves Doktor úr! Nagyon furcsa,és ijesztő dolog történt velem,ami még soha.Épp a számítógép előtt könyököltem,mikor hirtelen lezsibbadt a jobb karom.Elkezdtem rázni,mint az őrült,és pár másodperc alatt elmúlt.Nagyon megrémültem,viszont utólag észrevettem,hogy úgy könyököltem,hogy a tenyeremmel nyomtam bal oldalt a nyakam,mert mikor hirtelen felugrottam,és elengedtem,elkezdett rögtön szűnni.Egy kis pánik bejátszott még utána,de aztán semmi.Létezik ez,hogy nem vettem észre ezt,és elnyomhattam az eret,és ezért történt?Nem tudok másra gondolni,de ez így kicsit fura.Remélem nem történik meg még egyszer.Köszönöm válaszát előre is.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
11.
01.
Kedves Kérdező ! Nem az erét nyomta el, hanem egy ideget. Annak a jellegzetes tünete, hogy zsibbadás majd érzéketlenség és mozgás képtelenség lép fel, mely aztán viszonyleg gyorsan oldodik, szűnik. Nincs semmi baj. Nem szabad a testhelyzetet ismételni és nem lesz többet baj !
2013.
10.
31.
p attila kérdése:

tisztelettem. kerdesem a kovetkezo lenne. eves utan sokszor szinte azonnal egy tompa fajast,es mintha szelakadna a sziv tajekara egeszen a gyomor tajekaig sugarzik viszsza. mi lehet ez ??? kb 15 percig tart ahogy elkezdek mozogni eloszor erosebb a fajas majd fojamatos mozgas hatasara nagyongyorsan el is mulik de adig nagyon kellemetlen meg mikor a levegot belelegzem akor faj a legjobban belegzeskor. mi a bunos itt?? valaszat koszonom. attila.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
31.
Kedves Attila ! A nyelőcső alsó harmadában és a gyomor felső harmadában lévő eltérés okozza. Ez ugy hívják rekeszsérv. Gastroenterológushoz kellene fordulni és kivizsgálni, kezelni kell.
2013.
10.
31.
lara48 kérdése:

Laboreredményemen az Se C-reaktív protein ultraszenzitív 7,70 mg/l ami a 0,20-5,00 referenciaértéknél magasabb. Mi okozhatja, egyáltalán mit jelent ez az érték.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
31.
Ez többnyire gyulladás jele. Azt kell megtalálni hol a gyulladás. Ez nem könnyű .
2013.
10.
29.
mankanyu kérdése:

Tisztelt Doktor úr, ezek az erős szívdobbanások nem terhelésre jelentkeznek. Legtöbbször pihenés közben, nyugodt időszakban érzem, akkor viszont sűrűn érzem. 1-1 ilyen erős dobbanás között több perc is eltelik. A műtét után elvileg teljesen megszűnnek majd ezek a tünetek? Üdvözlettel: Z. Ágnes Előzmény kérdés: mankanyu kérdése: Tisztelt Doktor úr, Kb. másfél hónapja kiderült, hogy pajzsmirigy forró göböm van, amit műteni kell. A TSH normális, de a göb különböző problémákat okoz. Álmatlanság, vérnyomás emelkedés, pulzus ingadozás. Műtétet javasoltak, ami 1 hónap múlva lesz esedékes. A kérdésem az lenne, hogy szívritmus zavar is jelentkezett, naponta többször is, elég gyakran hirtelen egy hatalmas szívdobbanást érzek, ami nem fáj, de kellemetlen érzés. A háziorvos azt mondta, hogy extra dobogás van és az utána lévő dobbanást érzem így meg. Ezzel a műtétig semmit nem lehet csinálni? Okozhat ez addig problémát? A vérnyomásomra Concor cor 2,5-es gyógyszer szedek. Köszönöm előre is válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
31.
Kedves Ágnes. A műtét meg fogja gyógyítani! Nem lesz semmi baj, igérem ! Rutin műtét !
2013.
10.
29.
Margaret kérdése:

Nagy gondban vagyok, Csontritkulásom van, újabban romlott. Nagyon hosszú ideig szedtem az alendronát tartalmú gyógyszert. Most injekció kezelést akarnak adni. Félek, mert sok mellékhatást (rákot ill infarktust) idéznek elő. Igaz ez? Vagy nem kell félni a csontritkulás gyógyszerektől? Vagy van más megoldás? vitaminok, D vitamin, stb.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
29.
Kedves Kérdező! Azt hiszem erre nem tudok válaszolni. A gyógyszereket nem ismerem, nem tartozik a szakterületemhez. Ha gyógyszert szedte már és nem volt baja tőle, akkor az inj.-tól ugyanugy nem lesz baja. Ami a mellékhatásokat illeti minden gyógyszernek van mellékhatása. A gyógyszerek alkalmazásánál ezeket figyelembe kell venni. Nem szabad nagy bajt csinálni, mint ami van. A rákot okozó hatás a legelső amit tisztáznak. Olyan gyógyszer nincs forgalomba ami ilyet okozhatna!
2013.
10.
29.
Andi35 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Elnézést kérek, hogy levelemmel zavarom! 3 éve vénás agyi trombózisom volt (sinus) azóta többnyire 2 mg Syncumar mitét kaptam rá, de kb 1 éve nagyon felerősödtek a menstruációs vérzéseim. Ezért egy kedves hematológus doktornő végre lecserélte Xarelto 20mg-ra. Emellett fogyaszthatok K vitamin tartalmú ételeket, vagy ugyanúgy keveset, mint a sincumar mellett. Illetve ha kisbabát szeretnék, akkor át kell állnom az injekcióra, vagy nem okoz gondot, ha mellette esem teherbe, és közben marad abba? Köszönettel: Burnyóczki Andrea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
29.
Kedves kérdező ! A gyógyszert /Xarelto/ terhesség alatt tilos szedni ! Terhesség előtt el kell hagyni. Neurológussal is konzultáljon a baba előtt ! A Xarelto mellett semilyen diéta nem kell ! Bármit és bármennyit ehet
2013.
10.
29.
Mi lehet? kérdése:

Elnézést doktor úr,előbb küldtem el a kérdésemet önnek,Mi lehet? jeligével.Kihagytam valamit,amit mind a két rosszullétem után megfigyeltem,amikor elmúlik,szomjas vagyok,száraznak érzem a torkomat.Válaszát előre is nagyon köszönöm :)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
29.
Ez is a zsigeri panasz mellett szól!
2013.
10.
29.
Mi lehet? kérdése:

Tisztelt doktor úr! 40 éves nő vagyok,3 éve 5mg Concort szedek mást gyógyszert nem,vagyis néha ApoFamotidint.Az életem nyugodt kiegyensúlyozott.Két hete szombaton úgy ébredtem,hogy a gyomrom,beleim körül olyan diszkomfort érzetem volt,semmi konkrét,aztán hullámokban jöttek a rosszullétek,ájulás érzet,semmi fájdalom,tényleg semmi konkrét,csak úgy tudnám mondani,hogy nagyon rosszul éreztem magam,azt hittem meghalok,a vérnyomásom,pulzusom végig rendben volt.Lementünk ügyeletre,de amíg oda értünk,és ott várakoztunk,rendeződött is a dolog.Nem is találtak semmit.Utána otthon többször kellett nagy WC-re mennem,nem hasmenés,de lágyabb széklet volt.Másnap hasmenésem,rosszullét nélkül,aztán semmi.Erre tegnap megvacsoráztam,éreztem,hogy már nagyon ideje lesz,mert 12-kor ettem,és utána 19-15-kor,jó étvággyal ettem,aztán kb 15 perc mulva megint jött ez a rosszullét,a vérnyomásom,pulzusom megintcsak jó 120/80 ,semmim nem fáj közben,csak rosszul vagyok,nincs hányingerem sem,de még megszólalni is nehezemre esik,és még az is,ha ilyenkor szólnak hozzám,amikor kicsit csillapult a rosszullétem,erős székelési ingerem lett,és eredmény is lett egy kicsi.Ezek után hol jobb lett,hol rosszabb.vettem be 0.25 mg frontint,aztán szép lassan rendeződött is a dolog.Nem tudom,hogy a frontin segített-e,olyan 15-20 perc után már jó volt.Nem tudom mi lehet ez,de nagyon aggaszt.Félelmetesek ezek a rosszullétek.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
29.
Kedves Kérdező ! Ez a görcsös hasi fájdalom a belek - epe - vese területéből kiinduló zsigeri fájdalom lehet. Gastroenterológushoz és urológushoz kellene fordulnia. Vizsgálatok nélkül ugy sem ussza meg !
2013.
10.
29.
Mari70 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi panaszaim vannak: 2012 évben szívbillentyűmütétem volt / mitrális billentyü,/ majd két nap után reoperáció történt/Ebből felépültem, majd ugyanebben az évben szívbelhártya gyulladással kezeltek /6 hétig/ kórházban. Jelenleg az alábbi gyógyszereket szedem. reggel 200 mg cordaron 1 db nortivan 80 mg bisoprolor 12,5 mg délután: Warfarin 5-5-2,5mg /laborvizsgálattól függően/ este 1 szem Helex SR.5 mg. A gyógyszerek hatottak, normális a vérnyomásom és a pulzusom.Ultrahangos vizsgálatom is negativ, a billentyűm jól működik. Napok óta a következő panaszaim vannak: éjszaka, ha felébredek és ki kell mennem a fürdőszobába, ha visszafekszem az ágyba gyakori sóhajtási kényszerem van, a szívem gyorsabban ver és egy pillanat alatt kiver a víz.Ez az állapot kb 5 percig tart, majd ujra minden helyre áll.Rájöttem, hogy ilyen helyzetváltozáskor van a panasz.Napközben mozgok, lépcsőzöm semmi fulladás vagy ritmuszavar. Kérdésem az lenne, hogy a továbbiakban mit tegyek.Mitől lehet ez a kellemetlen érzés. Várom a Doktor Úr szíves válaszát, mert mindenkinek olyan megnyugtató hangu válaszleveleket küld. Köszönettel Mari 70
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
29.
Kedves Mari 70 ! Érdemes lenne kardiológusához fordulni, mert lehet, hogy a panaszok ritmuszavar következményei. Ilyenkor egy echo és egy Holter vizsgálat /24 órás EKG monitorizálás/ dukál.
2013.
10.
27.
vicsek kérdése:

T. Doktor Ur! Érdeklődöm, hogy gyomorsav hiány?okozhat-e étkezés után gyomorszáj -tájéki fájdalmat, s ha kevés citromlét iszom az étkezés után, a fájdalom megszünik. Tudom, hogy állandóan ezt igy nem lehet csinálni, de gondolom, van valamilyen megoldás, hogy ez ne igy legyen. Ha igen, mit tanácsol Főorvos Ur? Kérdésem még ezzel kapcsolatban, hogy ez a fájdalom kisugározhat-e a mellkas felé., amit csak akkor érzek, ha eszem, s kis idő multával jelentkezik a tompa fájdalom nem csak a gyomorszájnál, hanem a mellkasnál is. Bocsánat, hogy ezzel a kérdéssel mzaklatom, de ...hiánnyal kapcsolatos ,,irodalmat,, nem találtam, csak reflux-szal kapcs. leirásokat. sZives válaszát megköszöni:Gábor.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
27.
Kedves Kérdező ! Nagyon fontos kérdés hogy mi okozza a savhiányt ? Gastroenterológushoz kell sürgőssen fordulni, bizony gastroscopiát is kell csinálni. Az eredménytől függ milyen gyógyszert kell szedni a panaszok megszüntetésére. Az elmondottak alapján gyomor betegség lehet az oka panaszainak.
2013.
10.
27.
Cila kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Köszönöm a gyors választ!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
27.
Örülök, ha segítettem.
2013.
10.
27.
mankanyu kérdése:

Tisztelt Doktor úr, Kb. másfél hónapja kiderült, hogy pajzsmirigy forró göböm van, amit műteni kell. A TSH normális, de a göb különböző problémákat okoz. Álmatlanság, vérnyomás emelkedés, pulzus ingadozás. Műtétet javasoltak, ami 1 hónap múlva lesz esedékes. A kérdésem az lenne, hogy szívritmus zavar is jelentkezett, naponta többször is, elég gyakran hirtelen egy hatalmas szívdobbanást érzek, ami nem fáj, de kellemetlen érzés. A háziorvos azt mondta, hogy extra dobogás van és az utána lévő dobbanást érzem így meg. Ezzel a műtétig semmit nem lehet csinálni? Okozhat ez addig problémát? A vérnyomásomra Concor cor 2,5-es gyógyszer szedek. Köszönöm előre is válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
27.
Kedves Kérdező ! Ha szapora szívverés kiséretében, vagy terhelésre halmozodnak a beütések akkor 2x2.5 mg Bisoprololt vagy bisoblockot szedjen. Egyébként nyugodtan várhat a mütétig. Nem fog semmi sem történni. Bizony a panaszok fennállnak majd a műtétig .m
2013.
10.
27.
bonnyanagyi kérdése:

csigolyakompresszióm, parkinson kórom van, gyógyszereim: napi 4x100-as stalevo ,ralnea ,neupro tapasz, d-vitamin, citrocalcium, este féy lapidenl amlodipin, reggel eg"y lapiden. most vidéken vagyok, mi történik, ha egy na nem veszem be a lapident, mert elfogy? választ várva köszönöm vasagy
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
27.
Kedves Kérdező. Valószínűleg semmi, csak a vérnyomása fog megemelkedni .
2013.
10.
26.
Fogyás kérdése:

Köszönöm szépen a gyors válaszát! Üdvözlettel:Brigitta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
27.
Örülök ha segítettem.
2013.
10.
26.
Cila kérdése:

Ér szűkületem van. Vörös szőlőmag őrleményt fogyasztottam, de az aspirin prtcecttel együtt nem lehet alkalmazni. Azt olvastam, hogy a szőlőmag az érrendszeri panaszokra nagyon jó hatással van. Melyik alkalmazást hagyjam el? A szőlőmagot, vagy a gyógyszert. Várom válaszát! Üdvözlettel: Cila
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
27.
Kedves Cila. A szőlőmag a vénák betegségére jó, az érszűkűlet pedig az artériák betegsége. A gyógyszert egyébként együtt lehet szedni, de az Ön esetében a szőlőmag értelmetlen. Az érszűkűletre az Aspirin protect a megfelelő kezelés ! Ezt folytassa.
2013.
10.
26.
Fogyás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy anyósomnak (71)van egy olyan problémája,hogy ingadozó a vérnyomása,elájul és 3 hét alatt fogyott 8 kg-ot nincs étvágya.Semmilyen gyógyszert nem szed. Ezekkel a problémákkal megkereste háziorvosát, aki azt mondta hogy belgyógyászati vizsgálat nem indokolt, gyógyszer sem kell, mert ezek a tünetek az ingadozó vérnyomás tünetei.Szeretném a véleményét kérni! Üdvözlettel: Brigitta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
26.
Kedves Brigitta ! Igenis kell vizsgálat, mert a syncope sok dolog következménye lehet. Hahasi panasza van, vagyis étvágytalan, fogy, gyenge, szédülékeny bizony kell először egy labor vizsgálat / Teljes vérkép, Se vas, TVK., ferritin meghatározás. Vesefunkció, májfunkció, T vizelet /. Ha ebben nincs panaszait magyarázó eltérés, akkor kardiológust, neurológust kell megkeresni további vizsgálatok vége.
2013.
10.
26.
Ivy1973 kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Ne haragudjon meg, hogy megint zavarom, de sokszor úgy érzem, hogy csak Ön tud nekem megnyugtató választ adni. Remélem, hogy látja az előző írásaimat is. Csak elszeretném mondani hol tartok az ügyemben. Érsebésznél voltam a TOS problémámmal, azt az eredményt kaptam, hogy nem kell vele foglalkozni addig amíg nem okoz nagyobb problémát. Szerinte a pillanatos szédülésem nem ez miatt van. ( elmentem egy teljes nyaki vállölvi ér UH-ra, de az sem mutatott ki semmit. ) Én azért csinálom a gyógytornát, és azóta mintha kevesebb szédülésem lenne. A kardiológus is azt mondja , hogy semmi bajom csak stresszogén vagyok, ezért vannak az extráim, és a szaporább pulzusom. Terheléses EKG-t egy hónap múlva fog csinálni. Azt nem értem, ha szerinte nincs bajom, akkor miért rendel vissza havonta. Nem merem tőle megkérdezni, nehogy félreértse. Az a baj, hogy nem merek vele nyíltan beszélni. Nagyon szomorú vagyok már a tüneteim miatt, mert ahhoz még fiatal vagyok hogy ilyen félelembe töltsem el az életem. Amiatt, hogy sex közben is vannak extráim szinte már nincs is sexuális életem, mert félek. Amikor szívdobogásérzésem van, félek...szinte már mindig félek. Elmentem már pszichológushoz is, de pár alkalom még nem segített. Igaz, hogy most vizsga időszakban vagyok augusztus óta- egy hét múlva lesz a záróvizsgám, de félek hogy azután sem fognak ezek a panaszaim elmúlni. Mi a véleménye mi tegyek Doktor Úr ? Várom kedves, segítő válaszát : Üdvözlettel Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
26.
Kedves Évi ! A félelem is képes az extrasystolék gyakoriságát növelni , ugyanigy a stressz, a vizsga druck is növeli. A szexben baj ha igy szokja meg, mert állandóan el fogja utasítani a közeledést. Inkább élvezze, oldodjon fel benne. Ha nagyon kivánja, akarja és a partnere is megértő és figyel magára ezen túl fog lépni. Kérem, forduljon psychiaterhez, mert azt hiszem pici szorongást oldó gyógyszert kell kapnia. A vizsgálatokat el kell végezni, már csak azért is, hogy lássa, nincs baja ha terheli magát. Pici kellemetlenséget pedig el kell tudni viselni ! Nnincs baja, egészséges fiatal nő ! Kicsit összekuszálodtak a dolgai egy indokolatlan szorongással. Ezt sürgősen orvosolni kell. Keresen egy jó psychiatert !
2013.
10.
25.
Marika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt hiszem e hónap 17.-én vagy 18.-án kérdeztem öntől, hogy mi a teendő ha kihagy a szívem. Konkrétan minden 3.-5.- vagy éppen 15.-ik dobbanás kimarad. A válaszát megkaptam, köszönöm. A problémám az, hogy senki nem foglalkozik vele három orvostól /körzeti orvos, helyettesítő orvos és akihez a cukorbetegségemmel járok félévente kontrollra/ kaptam ugyanazt a választ :"nem kell tenni semmit, nem okoz tragédiát inkább csak kellemetlenséget"! Bár két helyen is csináltak rólam EKG-t, megállapítva, hogy nem szép, látszik az extraszisztole, de nincs vele tenni való. Bár Bisocardot szedek 1-1/2, nem használ. Ugyanakkor szedek a cukorra,- vérnyomásra,- koleszterinre,- pajzsmirigyre,-izületre és vérhigítót is :( Kardiologushoz nem küldtek. Mit tegyek? Nyugodjak bele, hogy ez van? Semmit sem lehet tenni ez ellen a betegség ellen? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Gájer Istvánné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
26.
Kedves Marika ! Továbbra is azt tudom mondani, kell, hogy lássa kardiológus ! Cukorbeteg, ami miatt lehet szívszövödmény. Tisztázni kell, nem azzal áll-e összefüggésben a panasza. Másrészt a panaszokat okozó, normális életvitelt ellehetetlenítő extrasystoliát kezelni szoktuk.
2013.
10.
25.
Jocoka 20 kérdése:

Tisztelt doktor úr! Az volna a kérdésem, hogy a nekem fel irt gyógyszerek közül okozhat -e lábvizesedést,valamelyik gyógyszer.Mivel vizesednek a lábaim. R:lapiden1,5 Furon40mg lercaton 10mg Merckformin1000mg Thiogamma600mg lyrica75mg Magnerot Perindropil4mg Nebibeta 5mg Diaprel Mr 60mg Milurit 100mg Asactal 100mg Este:thiogamma, merckformin , Lyrica, fél nebibeta, perindropil,lercaton, fél 10 -kor Insumal Basal 32egység /cukor rendben/ Hasi ultrahangon voltam /negatív/ Volt húgyhólyag daganatom T1, G2 azóta is járok kontrollra/negatív/Kérem szíves válaszát. Köszönettel.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
26.
Kedves Kérdező ! Elvben a Lercaton okozhat ilyet, de az Ön esetében inkább a cukorbetegség érszövödményének gondolnám. Ezért az javasolom forduljon angiológushoz, a jelenséget ugy hívják angiopathia diab. Gyakran az okozza, hogy a perifériás kis artériák és a kis vénák közötti, normálisan lezárt összeköttetések megnyilnak és a vér az artériákból direkt a vénákba kerül. Ezért a vénákban nagyobb nyomás lesz és ezért a szövetek közé folyadék kerül. Gyógyszert /Detralex, Trental / és kompresszios gumiharisnyát szoktunk ilyenkor alkalmazni.
2013.
10.
25.
Erőlködés kérdése:

Tisztelt Dr. Szemerédi Péter! Kérem segítsen tanácsával. 24 éves férfi vagyok. Eddig semmilyen érrendszeri, vagy más problémám nem volt. Soha nem fájt semmim, makk egészségesnek mondhatom magam szerencsére. Napokban edzőteremben megerőltettem magam, és azonnal égető, erősen pumpáló, lüktető érzés fogott el a fejem hátulján, a tarkóm felett. Intenzív lefolyású volt. Azóta ha nem ügyelek, ha csak picit erőlködöm, ez előjön, egyre intenzívebben és lassabb lefolyással. Olyan mintha hatalmas nyomással lüktetve pumpálódna szerteszét a fejemben a forró vér erős fájással kísérve. Mit gondol, súlyos a problémám? Tanácsát, és segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel egy kérdező
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
26.
Kedves Kérdező ! Mielőbb forduljon neurológushoz, mert ez bizony agyi keringési zavar jele is lehet, az pedig súlyos dolog kizárandó, vagy kezelendő. Utána lehet tovább gondolkodni, ha az agyi keringési zavar kizárt !
2013.
10.
25.
vokica kérdése:

T. Doktor Ur! Évekkel ezelőtt angina pectoris egyéb formáit, idült ischaemiás szivbetegség k.m.n. /ezt nem tudom mit jelent/, stb. diagnosztizáltak nálam. Ha jól tudom, ez helyi vértelenséget?jelent. Pár napja a mellkasom tájékán tompa fájdalmat érzek, hol elmulik, hol előjön, talán az időjárás függvényében történik, szeretném Öntől megkérdezni, ha ez helyi vértelenség? akkor járhat-e ez fájdalommal?Továbbá kisugározhat-e a gyomorszáj felé is? Nem erős ez a ritkán jelentkező fájdalom, csak van. Kérdésem még az, mennyire kell ,,komolyan,, venni, kell-e ,,szaladni,, kardiológushoz? Kéedezem ezt azért is, mert kontrollvizsgálatra amugy is kell majd november végén mennem a kardiológus dr-hoz, nem ez ügyben. Nagyon szépen köszönöm előre is szives válaszát. Tisztelettel: Mária.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
26.
Kedves Marika ! Ha ISZB diagnozisa van / pl angina pect. Is az / minden féle és fajta mellkasi panasszal menni kell a kardiológushoz ! Kezdődő koszoruér elégtelenség jele lehet, amivel esetleg sürgősen lépni kell. Keresse fel a kardiológusát !
2013.
10.
24.
extrasport kérdése:

Kedves Doktor Úr, Köszönöm a válaszát, megnyugodtam. Minden jót kívánok.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
24.
Örülök ha segítettem.
2013.
10.
24.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos úr! 14-én ajánlotta, hogy a gyógyszereimet a következőképpen szedjem: "Reggel 120 mg Chinopamil, 160 mg Valsacor, 1.5 mg Lapiden Este 120 mg Chinopamil, 160 mg Valsacor, 1 mg Tenaxum. A két győgyszer bevétel között legalább 12 óra teljen el / reggel 08- 00 a reggeli bevétel és este 20 00- kor kell bevenni a gyógyszereket". betartottam az utasítását, de kellett még reggel az 1mg Tenaxum, enélkül felment a vérnyomásom. Napközben jól érzem magam, de szinte minden éjjel rosszullétre ébredek. ilyenkor 166/87 és 92 a pulzus, vagy pl. 187/106 és 87 a pulzusom. 142/82 115-ös pulzus. Ez rendszeresen minden éjjel így van.( A multkor nem írtam, de sajnos horkolok is, és elalvás előtt be szoktam venni fél Seduxent.) Elszopogatom a Tensiomin 12,5-t. Így elvagyok valahogy. De most reggel mégis nagyon rosszul voltam. Össze-vissza vert a pulzusom és úgy éreztem nagyon fáj a gyomrom. Ájulás szélén voltam. Értékem 142/82, 115-ös pulzus. Most délben megint minden ok.: 124=73, 87-es pulzus. Kell még több vagy más gyógyszert szednem? Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
24.
Azt gondolom, hogy a Chinopamil adagját este meg lehet emelni 240 mg-ra. A többi maradjon úgy ahogy eddig szedte. Reggel ne vegyen be Tenaxumot, csak este ! Ezt tenném.
2013.
10.
23.
Renáta (extrasystole) kérdése:

Tisztelt Doktotúr! Gyermek korom óta rendszeresen sportoltam,versenyszerűen kézilabdáztam.Sajnos abbahagytam a következő panaszaim miatt.Már kis korom óta éreztem nagyobb ütéseket remegéseket a mellkasomban de nem foglalkoztam vele,mert nem tudtam mi az és ritkán is voltak... Sajnos ez mára már nem így van.egy éve van,hogy napi rendszerességgel vannak extráim.hol kevesebb hol több hol kapcsolt.néha szédüléssel és fújtatással társul.ilyenkor szoktam magnerotot szedni.voltam kardiológián, min.mitr.insuff, min.tric.insuff , hyperkinezis szerepel és néhány svses.Sajnos mostanában terhelésre is jelentkezik,egyszerü sétára,pár lépés után renderesen beüt.Most magnerottal, frontinnal és pihenéssel próbálom szüntetni,de nagyon meg vagyok ijedve hogy már terhelésre is jelentkezik.Babát is szertenénk a párommal (első baba lenne) de tartok tőle,hogy ezáltal még nagyobb terhelés még több extra jelentkezne.Szeretném kérni a Doktor Úr tanácsát,mit tegyek.veszélyes-e ez a sok extra..menjek vissza kardiológiára??vállalhatom-e a babát??Végleg abba kell hagynom a kézilabdát,sportot? nagyon el vagyok keseredve,és meg vagyok ijedve. :( kérem legyen szíves tanácsot adni!Köszönettel:Renáta (28)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
24.
Kedves Reni ! Bizony ha úgy érzi romlottak a panaszai célszerű kardiológushoz fordulni. Le kell ellenőrizni nincs-e kezelést igénylő eltérése. Vállalható-e egy terhesség. Bizony ezekre a kérdésekre csak az ellenőrző vizsgálatok után lehet korrekt választ adni. Helyesebb ezt egy terhesség előtt tisztázni, mint terhesség alatt !
2013.
10.
23.
piross kérdése:

M elkasi szorongassal es szivritmuszavarral vittek be akorhazba ahol aszivritmusom 120 130 volt avernyomasom pedig igadozo hol alacsony hol pedig magasab de nem olyan nagyon A doktorno azt monta hogy fibral a sziv amire panangint bizotenst spironolactot trmbostopot irt Megszeretnem kerdezni hogy szedhetem ezeket a gyogyszereket mert elegge alacsony most is a vernyomasom es szedulok Mar tobszor ert be ez a szivrimus zavar Vagy allandoan kellene szedjem a gyogyszert? Valami tanacsot kernek
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
24.
Kedves Kérdező ! A javasolt gyogyszereket mindig el kell kezdeni szedni. Ha nem válnak be módosítani mindig lehet ! Ha viszont beválnak akkor újabb utasításig azt folytatni is kell !
2013.
10.
23.
mitöl van ? kérdése:

tisztelt doktor úr! már nem tudom ,kihez forduljak önön kivül ,az lenne a kérdésem hogy kb 2 napja magas a vérnyomásom ,a gyógyszer amit szedek rá cowerex 5mg napi egy szemet szedek reggel hatkor ,nem viszi le csak átmenetileg ,vagy érzem hogy nagyon ingadozik ,mert mérem és hol normális hol pedig felszaladt hirtelen ,ez mellett ,olyan extra ütéseket érzek ,a szivdobannásaimban ,hogy nem fáj csak kellemetlen és megilyeszt ,mitöl lehet ez?miért nem megy le a vérnyomásom ?és miért szalad föl hirtelen ?,mitöl lehet erös szivdobbanásaim ,5 percenként ,vagy fizikai terhelésre még jobban érzem ez mellett voltam terheléses vizsgálaton ,ultrahangon nem mutatott semmit azt mondta z orvos hogy enyhe angina pectorisz van valamelyik érben 89% a szivteljesitménye nem kell gyógyszert szedni rá várom nagyon válaszát kérem mondja meg mi a helyes kit keresek föl ezzel a tünettel már 7hónapja szeden ezt a fajta vérnyomás csökentöt nem kellene e cserélni? köszönöm,
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
24.
Kedves Kérdező. Ha egy részletes kardiológiai kivizsgálás során nem találnak kóros eltérést akkor az nincs is. Extrasystolék halmozódásáról lehet szó amelyet a szorongás, félelemérzet válthat ki. Extrasystole minden egészséges emberben előfordul, igy kezelést nem igényel. Egészséges életvitel, rendszeres mozgás, kávé, tea, cigi, alkohol és izgató szerek kerülése mellett csökkennek, elmulnak. Segít ebben 2x2 drg. Panangin folyamatos szedése is. A vérnyomás csökkentő jó, szednie kell !
2013.
10.
22.
Epeműtét? kérdése:

Kedves doktor úr, köszönöm szépen a gyors válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
23.
Örülök ha segítettem.
2013.
10.
22.
extrasport kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm a válaszát! Panangint szedek, 2x2-t és nem érzem, hogy szoronganék. Igazság szerint, ha ez a dolog nem lenne, nagyszerűen érezném magam. De mindig visszajön. A bétablokkolót szedem, de így is időnként elővesz. Terheléses ekg-t, holtert és szív-ultrahang vizsgálatot végeztek rajtam. Ön szerint ezekkel a vizsgálatokkal biztosan ki lehet zárni, hogy komolyabb dolog lenne? Vagy javasolna még más vizsgálatot? Köszönöm a segítségét!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
23.
Kedves Kérdező ! Egyrészt a szorongás olyan dolog, amit az ember nem érez folyamatosan. Csak olyankor amikor úgy érzi nincs jól ! A szorongás normálisan előforduló érzelem. Csak ha túl gyakorivá és ok nélkülivé válik lesz betegség ! Az pedig tönkre teheti az ember mindennapját is. A kardiológiai kivizsgálása teljes, biztosan kizárja a szívbetegség okozta ritmuszavart.
2013.
10.
22.
Epeműtét? kérdése:

Tisztelt doktor úr! 73 éves édesapámnak egy évvel ezelőtt történt a szívbillentyűműtéte. Azóta - több más gyógyszer mellett - Syncumar-t szed (egy nap 2, másik nap 3 szemet), az INR értéke viszonylag normális, állandó, havonta ellenőrizteti. Nagyon erős epegörcse volt két hete (éjszakai ügyelet enyhített rajta), az UH derítette ki, hogy számos epeköve van. Sebészeti ambulancián járt, az ottani orvosok kicsit félnek a műtéttől (mi is), többek közt a Syncumar szedése és nyilván az előzetes szívműtét miatt. Sajnos arra a kórházra, ahol a szívműtét történt, nem vagyunk jogosultak, pedig megnyugtatóbb volna, ha oda tudna menni, ha esetleg a szívsebész professzor és a sebész tudna konzultálni a műtét előtt, nyilván a megfelelő vizsgálatok elvégzése mellett. Kérdésem arra vonatkozna: mennyire fontos és szükséges Önök szerint az epeműtét? A műbillentyű ilyen esetben mennyire jelentős kockázati tényező? Van-e bármilyen lehetőség arra, hogy azt kórházat válasszuk, ahol a szívműtét történt (szomszéd kerület)? Mivel szeretnénk a legjobbat apunak, próbálunk válaszokat a kérdésekre, de sajnos egyelőre nem kaptunk egyértelmű állásfoglalást senkitől sem, pedig jó volna biztosan tudni, melyik út a legkevésbé kockázatos, milyen vizsgálatok deríthetik ki ezeket. Köszönöm szépen előre is a választ!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
22.
Kedves Kérdező ! Az epeműtét nem gond ! Egy kardiológus segítségével átállítják heparinra, műtét napján kihagyják a heparint, amit pár órával a mütét után folytatnak és a sebgyógyulás után visszaállnak Syncumárra. Egyszerű, rutin dolog. A műtétet nem befolyásolja ez a dolog. Ez egy rutin dolog ! Meg kell csinálni, mert az apróköves epehólyag hasnyálmirigy gyulladást okoz és az nagyon súlyos dolog.
2013.
10.
22.
Ördögi kőr. kérdése:

Kedves Doktor úr! Rossz a májfunkcióm. A GGT-m évek óta 70 körül van. Sajnos kell szednem a hormontablettát (Livial-t jelenleg), ami káros a májra.Vérnyomáscsökkentőket is szedek. A Koleszterinszintem is elég magas, 6-7 körül szokott lenni. Nem szedek koleszterinszint csökkentőt a káros mellékhatásai és a rossz májfunkcióm miatt. Anyai ágon minden rokonomnak magas volt a rossz koleszterinje. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha nem szedek rá gyógyszert, fenáll-e a szívinfarktus és érszűkület veszélye?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
22.
Kedves Kérdező ! A magas lipid szint miatt bizony fokozott a kockázat kardiovasc. betegség irányában. Ha ehhez még hozzáadom a hypertoniát is, akkor mégnagyobb a kockázat. Célszerü lenne nem màjkárosító lipid csökkentőt szedni /Inegy 10/20 mg /. Ettől nem lesz baja a májának.
2013.
10.
22.
gyusz kérdése:

Nagyon szépen köszönöm a választ. Tisztelettel:gyusz
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
22.
Örülök ha segítettem.
2013.
10.
21.
Farkasné Szőnyi Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ismét Önhöz fordulok, mert eddig mindig megnyugtatott válaszaival...kérdésem a következő, magas vérnyomásra 2011 május óta / kivizsgálások sorozata után / lisonorm, lisopress , bisoblock fél-fél szemet szedek reggel-este, ami eddig nagyon jól bevált, tökéletesen rendben tartotta a vérnyomásomat,általában 115/75 ,125/80 között voltak az értékeim, ha esetleg egy-két kiugrás volt a 2 év alatt, azt tensiominnal korrigálni tudtam. körülbelül 5 napja a megszokott gyógyszerekkel és adagokkal sem tudom vérnyomásomat 130/85 alá vinni, s ez alatt a pár nap alatt még tensiomint is kellett szednem, hogy a kiugrásokat korrigáljam.A gond csak az, hogy annyira megszoktam a " számomra normális vérnyomást " hogy szabályosan rosszul érzem magam ha felmegy,ilyenkor szédülök, fejem fáj, stb. Ma reggeltől elkezdtem a vérnyomás értékeimet írni, hogy képben legyek. Kérdésem, van olyan hogy minden előzmény nélkül, egyik napról a másikra a bevált gyógyszerek nem hatásosak ? Esetleg rosszabbodott az állapotom, vagy az időjárási frontok akasztottak ki ennyire ( a légköri frontokra sajnos érzékeny vagyok ) ???
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
21.
Kedves Andrea ! Nincs baj, a tensioja normális tartományban van. Ez az emelkedés nem okozhat semmi panaszt, fejfájást sem ! Valószínű frontérzékeny lehet. Attól van rossz közérzete, fejfájása. Ne izguljon, elmulik, nincs baj.
2013.
10.
20.
extrasport kérdése:

Köszönöm a válaszát! Kivizsgáltak a kardiológiai intézetben és nem találtak szervi okot. Ezzel ki lehet zárni, hogy bármi bajom lehetne az extráktól? És a sport? Ha sportolás közben is vannak extráim, akkor lehet nyugodtan folytatni? Egy régebbi vizsgálat idején, évekkel ezelőtt a kardiológus csak annyit mondott, hogy "csak akkor javasolják a sport abbahagyását, ha elájul valaki"... Ez így lenne és mondjuk hosszonként van 2-3 ES, semmi gond, folytassam? Egyébként nem iszom, dohányzom, sőt nem is kávézok. Rendszeresen sportolok és nem eszem húst hússal. Enyhe túlsúlyom van, de igyekszem csökkenteni. A munkahelyi stressz meg mindenkinek van, Önnek is. Nem tudom hogy lehetne kizárni, csodák nincsenek, sajnos. Köszönöm a segítségét!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
20.
Kedves Kérdező. Nem lehet baja ! Nyugodtan sportoljon ! Ha az extra nagyon zavarja kicsi Panangint /2x2 dragee naponta - folyamatosan / lehet szedni, ez csökkenti az extrák gyakoriságát. Ha továbbra is szorong kell egy lelki masszirozott /psychiater/ keresni.
2013.
10.
18.
sziszike kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm gyors válaszát, de szeretném a kérdésemet tovább pontosítani. A K2 vitaminról azt olvastam, hogy nem szedhető vér higítóval együtt. Az Aspirin Protect infomációim szerint a leggyengébb hatású vér rögösödést gátló gyógyszer. A K2 vitaminról is azt olvastam, nagyon jó hatással van a szív és érrendszer működésére, az érelmeszesedésre, valamint segíti beépülni a Kalciumot a csontokba. Mivel nekem a Kalciumot és D vitamint kell szednem (s a Kalcium mellékhatásairól is igen sok rosszat olvastam - érelmeszesedést segíti elő, vese elégtelenséget okoz - ) tanácstalan vagyok hogy mellé nem kellene - e szednem a K2.Viszont a K2-ről az a tájékoztatás jelent meg, hogy vérhigitóval (itt főleg a Syncumar)együtt szedés esetén feltétlenül konzultáljon szakorvossal. S ezért kérdeztem, hogy az Aspirin Protect és a K2 együtt szedhető-e? Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: Pázsiczky Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
18.
Kedves Éva ! Higgye el, hogy amit Ön olvasott, az a K vitamin antagonista marfarin és Syncumar alkalmazására vonatkozott ! Az is meg kell ismételnem, hogy nincsen olyan klinikai szintű tanulmány, ami igazolta volna azt a teoriát, amire hivatkozik. Tudja a szervezet igen bonyolult és nagyon összetett szerkezet, amiben szinte minden összefügg mindennel. Vagyis sohasem megjósolható , hogy az elő szervezetben miképpen alakul a teória. Vagyis addig amig klinikai vizsgálattal összekötött teória igazolás nincs, nem szabad semmit sem tényként elfogadni ! Bizonyítani kell, élőben !
2013.
10.
18.
sziszike kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 58 éves nő vagyok. Orvosi javaslatra szedem az Aspirin Protect 100, napi 1 tablettát. Csontritkulásos betegek közül idén nyáron kerültem ki, de jelenleg is kell szednem a Kalciumot és a D vitamint. Azt olvastam hogy ezek csak K2 vitaminnal együtt érik el igazi hatásukat. Nem tudom hogy a K2 vitamint az Aspirin Protect-tel szedhetem-e együtt, vagy pedig az Aspirin Protect kiváltható-e a K2 vitaminnal? Köszönöm válaszát, tisztelettel: Pázsiczky Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
18.
A K2 vitamin klinikai jelentősége még nem bizonyított. Nincs adat, hogy az Apirin protect befolyásolná a Calcium anyagcserét. Nyugodtan szedheti, nem lesz belőle baja !
2013.
10.
18.
Szysza kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Én azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy az idén májusban mitralis prolapsus-t állapítottak meg nálam, Bisoprolol 5 mg-t szedek azóta. Azt mondták, h 2 év múlva kell mennem kontrollra, addig szednem kell a gyógyszert. De az utóbbi időkben észrevettem, h már nagyon leviszi a pulzusom, olyan 60 körüli értékre. Azt szeretném megkérdezni, hogy kötelező 2 évig szednem? És ha fél szemet veszek be, ugyan olyan hatásos lenne, mintha egészet vennék be?? És ennek a gyógyszernek vannak következményei a szivemmel kapcsolatban? Ez mennyire komoly? Néha szúrásokat érzek a mellkasomban a szegycsontnál illetve nagyon ritkán a gyomrom környékén. Ennek mi oka lehet? Várom válszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
18.
Kedves Szysza ! Az a pulzusszám jó ! Annyinak is kell lennie. Ne csökkentse és ne hagyja el a gyógyszert ! A két éves kontrollon meg lehet beszélni mi legyen, de a pulzus nyugalomban lehet akár 50/min. Akkor sincs baj. Ez ennek a gyógyszernek a dolga, hogy lassitsa a szîvmüködést ! Ezzel segít ! Nehogy elhaggya !
2013.
10.
18.
extrasport kérdése:

Kedves Doktor Úr, Évek óta vannak extráim, kivizsgáltak vele, nebivololt szedek, 2,5 mg-ot. Időnként ennek ellenére előjönnek extrák, ilyenkor napokig tart és elég sok van belőlük. Létezik, hogy a frontokkal van összefüggésben. Ennyire érzékeny lenne a szervezetem, hogy egy ilyen apróság, mint az időváltozás ilyen problémákat okozhat? Gondolom a stressz is szerepet játszhat, bár ezen nem tudom, hogyan tudnék változtatni. Minden munkahelyen van stressz. Mit lehet tenni? A másik kérdésem, hogy amikor előjönnek az extrák, akkor ha sportolok (úszok) is sokkal több van. Úszás közben, után. Szabad ilyenkor sportolni, vagy hagyjam abba és akkor folytassam, ha már elmúltak/megritkultak? Van-e veszélye annak, ha extrákkal sportolok? És még egy dolog. Azt érzem, hogy az orvosok kicsit lekezelően veszik az extrákat. Tényleg ENNYIRE bagatell és veszélytelen dolog lenne? Csak mi képzelünk mögé szörnyűségeket? Nagyon köszönöm a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
18.
Kedves Kérdező ! Az extrák valóban bagatel dolgok akkor, ha tudjuk, hogy nincs mögöttük kardiológiai betegség, vagy egyéb olyan nem kardiális eltérés, ami extrák halmozódását okozza. Vagyis vizsgálat kell, ha azok alapján nincs magyarázható oka, akkor bagatel ês el kell gondolkodni, hogy mi az ördögőt csinàlok rosszul, hogy igy halmozódik. Sokat stresszelek ? Egészségtelenül élek ? Cigizek, kávézok, sok kolát, alkoholt fogyasztok ? Akkor ezeken kell változtatni. De az első a betegségek kizárása !
2013.
10.
17.
véradás kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Véradó vagyok ,és az utolsó véradásom alkalmával közölték velem,hogy rossz a vér eredményem. Anti-TP reaktív.3 hónap múlva megismétlik a vizsgálatot.A két véradás között történhetett (3 hónap) valami velem?Nem tudok róla ,hogy beteg lettem volna,csak foghúzásom volt közben.Biztonságos párkapcsolatban vagyok.Mire számíthatok,és mitől lehet valakinek ilyen eredménye?Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
18.
Természetesen ez nem jó hír. Viszont az nem ér rá, hogy heteket várjon ! Nemi betegségtől szokott ez az érték változni, vagy immunológiai eredetű oka lehet ennek. Kérem forduljon specialistához /bőr szakorvos vagy immunológus - belgyógyász /.
2013.
10.
17.
kkmd kérdése:

Kedves Doktor Úr! Tudom, nem egészen az Ön asztala, de annyiszor segített már nekem, remélem, most sem nevet ki a pitiáner problémám miatt... Idén februárban, júliusban, szeptemberben és most október közepén volt labor vizsgálatom; a júliusig évek óta magas vvt és hgb értékek folyamatosan csökkennek. Pl. vvt 5,6-ról 4,6-ra, hgb 145-ről 132re. Vas rendben. A kül. MCHC stb. értékek normál tartományon belül, de határértékre mozdultak. Tudom, hogy ezek csak számok, de többet fogyok, mint az étkezés indokolná, gyakran szédülök, fáradt vagyok. TSH , FT3, FT4 normál tartományban. Véradáson nem voltam, menses 3 éve nem volt. Ill. szeptemberben volt valami maszatolás de nőgyászati UH, cytológiai kenet nem mutatott eltérést - felfázás lehetett. 50 éves nő. Mivel minden tartományon belül van, gondolom nincs ok aggodalomra, de ez a folyamatosan csökkenő trend meghökkentett. Köszönettel: Kata
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
18.
Kedves Kata ! Normál tartományon belüli trendet nem szabad értékelni. Semmit mondó és valóban csak számokat jelent. Ha a panaszok mellett nagyon kóros tartományba kerülne az érték akkor figyelemfelhívó és vizsgálatok végzését indokló ! Egyébként ezeknek a tendenciáknak nincs jelentősége.
2013.
10.
17.
Marika kérdése:

Tisztelt doktor úr! Szeretném megkérdezni, hogy mennyire súlyos probléma az, hogyha minden 10-15.-ik szív dobbanásom kihagy. Kaptam rá Bisocard 5mg-os tablettát kb. fél éve. 2x1 szembe szedem és eddig napközben nem is volt problémám csak este, de most már reggel óta érzem a nagy dobbanásokat a kihagyás után és mintha a légcsövem is nehéznek bizonyulna olyankor. Válaszát előre is köszönöm, tiszteletel Gájer Istvánné.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
18.
Kedves Marika ! Ezzel a panasszal meg kellene látogatnia a kardiológusát. Meg kellene vizsgálni azt nincs-e valamilyen kardiológiai oka a panaszoknak, gyakori kihagyásoknak. Ezt javasolom.
2013.
10.
16.
gyusz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Bocsánat a zavarásért de lenne egy kérdésem ami lehet hogy nevetséges de engem zavar.Az utóbbi időben nem zavarva de néha érzem a szívverésem amit egyenletesnek és szabályosnak érzek.Nem a fülembe dobolva nem erősen csak úgy néha néha(és egy kis bizsergést is érzek közbe néha néha bizsereg a baloldalam is ) én boldog vagyok míg dobog csak szokatlan.49-éves vagyok és nebibeta 5mg vérnyomás csökkentőt szedek napi felet kb 2-éve miután kiderült hogy magas a vérnyomásom.Most általában 140/90/60-80 között mozog a vérnyomásom:igaz volt egy hét mikor kicsit magasabb 150/155/95-98de ez a télen még magasabb is volt hetekig 165/105 ami tavaszra beállt.Ha fáj valamim az általában mindig a bal oldalamon jelentkezik. Köszönöm a válaszát és elnézést a zavarásért
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
18.
Kedves Gyusz ! Abból amit leírt semmi kivetnivalót nem találok. Azonban, mivel elmult 49 éves, ffi ember, bizony évente kellene járni ellenőrzésre. A vérnyomás mellett ellenőrizni kellene selipid és vércukor értékeket. Szemészetet is meg kellene látogatnia. Eezek szürő jellegü vizsgálatok és a bajok megelőzésére szolgálnak.
2013.
10.
16.
Farkas Anikó kérdése:

Valóban segített és én köszönöm még egyszer a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
16.
Örülök ennek.
2013.
10.
16.
Boskó Hilda kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a gyors választ, kérjek belgyógyászati kivizsgálást kórházba? Frea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
16.
Ha megoldható, akár ott is van értelme a gyors kivizsgálásnak.
2013.
10.
16.
Farkas Anikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel: Anikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
16.
Örülök ha segítettem.
2013.
10.
15.
szandra1973 kérdése:

tisztelt doktorur már töbször segitett válaszával most az lenne a kérdésem lehete menzesztöl remegés légszomj szapora sziverés mert ma jött meg és hazafelé a munkárol hirtelen elfogott lekelet szálnom bicigliröl mer nem tudtam hajtani nem kaptam levegöt egy kiss idö mulva jobb lett haza mentem a vérnyomás rendbe volt pulzus 80volt de még akkor sem voltam jol majd idövel jobb lett holnap megyek holter vizsgára és érdekelne ez sziv eredetü roszuléte?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
15.
Szîvultrahang, Holter és terheléses EKG kell ilyenkor vizsgálat gyanánt, ha gyakran ismétlődik, a menzesztől függetlenül is. A menzesz tud ilyet csinálni, főleg ha már kezd kimaradozni, késni, rendszertelenné vállni.
2013.
10.
15.
vérhígígó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy van-e tapasztalata a Xarelto tablettával kapcsolatban? 85 éves nagypapám pitvarfibrilláció miatt syncumart szedett, viszont nemrég lábujját amputálni kellett. Ezt követően Fraxiparine-t kapott, ami után javasolták a Xarelto 20 mg-os tablettát. Véleménye szerint ez megfelelő számára? A vesefunkciója normális. Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
15.
Kedves Kérdező. A Xarelto jó hatásu, könnyen alkalmazható és a warfarinnál - syncumarnal jobb hatásu. Egyetlen veszélyes pontja, hogy nincs antidotuma. Vagyis, ha nagyobb vérzés lép fel /ami ritkább, mint az előbb említett szereknél ! / komoly konzekvenciával járhat. Ilyet én még nem láttam, igaz a gyógyszer ára miatt nem tudtam gyakran adni !
2013.
10.
14.
Farkas Anikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy újabb kérdésem lenne önhöz! Azt szeretném megtudni hogy van-e olyan szív gyógyszer amely egy férfi férfiasságára hat ki ha hoszabb ideig szedi azt? Ha igen akkor kérem hogy legyen kedves egy pár ilyen mostanában alkalmazott gyógyszer nevét megadni nekem! Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Anikó
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
15.
Kedves Andrea . Vannak ilyen gyógyszerek. A vízhajtók egy része, a béta blokkolók, egyes calcium csatorna blokkolók, nyugtató és antidepresszánsok. Ezek jutottak hirtelen az eszembe. Biztosan van több is.
2013.
10.
14.
Frea kérdése:

Jó napot kívánok Doktor Úr! Szeretném a véleményét kérdezni,forduljak-e szakorvoshoz a háziorvos helyett. 60 éves ,molett,nyugdíjas nő vagyok, aki nem szokott stresszelni, pánikolni, tehát nem szeretném elfogadni azt,hogy a tüneteimet ezek okozzák. Még augusztusban volt egy éjszakai rosszullétem,arra ébredtem,hogy nagyon dobog a szívem, a vérnyomásom is megemelkedett 175 körülire,a pulzus is 100 körül volt. Bementünk éjjel az ügyeletre,ahol adtak a nyelvem alá tensiomilt,és nyugtató injekciót. hazaküldtek,hogy minden rendben lesz már. Elaludtam,de pár óra múlva újból erre ébredtem, és akkor már én vettem be otthon az ott kapott újabb tensiomilt,és frontint. Kivizsgálás indult ,terheléses cukor, 24 órás EKG,vese funkciós mérés, több ultrahang, a pajzsmirigyben talált az ultrahang göböket, ennek izotópos vizsgálata novemberben lesz. a napokban tették fel a holtert,aminek a következő az eredménye: Frequentiahatárok:54-138/min,átlagfr:77/min.Max RR távolság:1408msec.Elhanyagolható számú SVES,VES.Egy alkalommal 5,ill.6 tagú széles QRS-ű salve,ill.kilenc alkalommal,max 11 tagú SVES sorozat is megfigyelhető. a panaszomra concor nevű tablettát kaptam. Kérem segítsen,hogy elég-e,jó-e amit kapok.Okozhatja ezt a pajzsmirigyben talált göb? Menjek el az izotópos vizsgálatra? köszönöm a segítséget,tisztelettel Frea
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
15.
Kedves Kérdező ! Ahhoz, hogy tisztán lássunk el kell végezni a kivizsgálást. Holter nem adott magyarázatott a panaszok okára. Csak az mutatta, hogy rövid szîvdobogás mögött több egymás után jelentkező extrasystole állhat. Ennek tüneti kezelésére elég a Concor, de kell a kivizsgálás, a kiváltó ok tisztázása.
2013.
10.
14.
Aggódó kérdése:

Kedves főorvos úr! Köszönöm szépen a megnyugtató válaszát. Ezen szerint túllihegtem a dolgot. Most már nem aggódom. Annyi információ zúdult a nyakunkba az inzulin kezeléssel, hogy ihaj!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
14.
Örülök, ha segítettem.
2013.
10.
14.
bisoprolol kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A férjem a Bisoprolol 5 mg tablettát szedi, most nem tudok elmenni felíratni neki, de van itthon egy levél Concor 5mg, azt szedheti? Ha igen, mennyit? Köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
14.
A Concor ugyan azt és ugyan olyan mennyiségben tartalmazza a hatóanyagot. Egy az egybn adhatja a férjének. Ugyan annyit kell belőle szedni mind a Bisoprololból.
2013.
10.
13.
savlekötő kérdése:

Jó napot kívánok! Van egy pici rekeszsérvem,amire Noacid 20mg-ot szedtem.Terhes lettem,szültem.Most ismételten előjött úgy gondolom,mert nagyon savanyú a szám íze,van amikor a gyomromban is érzem.A számban mintha meglenne duzzadva a nyálkahártya.Szinte égő érzést érzek a számban.Ha iszok,olyan mintha hűsítené. Kérdésem a következő lenne:Szoptatok,és szedhetem a Noacid 20mg-ot,legalább egy szemet?Nagyon elviselhetetlen ez az égő érzés.Rennie nem használ semmit sem. Köszönöm szépen válaszát előre is Adrienn
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
14.
Kedves Kérdező. Noacidot nem szabad szedni. Nilacid, elvben csak savmegkötő, meg lehet próbálni. De azt tudni kell nincs adat arról, hogy van-e, vagy nincs hatása a baba fejlődésére ! Ezért ezt sem szokták nagyon tanácsolni.
2013.
10.
13.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos úr! Megfogadom a tanácsát. Hálás köszönet érte. Az eredményről be fogok számolni. Ne vegye pimaszságnak, ha most a férjem bajaival hozakodom elő. 70 éves .Alkoholt nem fogyaszt, a dohányzásról is leszokott lassan 2 éve. December óta inzulinos cukorbeteg .23 volt a vércukorszintje. Jelenleg a teljes vérképe tökéletes. Az ABA1c-je 5,8. A szemén még nem jelentkeztek a cukorbetegség jelei. De a szemorvosnő most felírta neki a Millgamma N lágy kapszulát. Értékei: Angiopathia retinae hypertonica in st. I-II. o.u. Diplopia transitorica o.s., Hypermetropia o.u. Conj. sicca o.u. Diab. elváltozás nincs. A magas vérnyomása miatt írok. 2008-ban állíitották be a vérnyomását, lecserélve a régi csökkentőket. A kórházban az inzulin beállíitásakor lazán elsiklottak a vérnyomása felett , a cukorgondozóba negyedévenként jár, ott szintén figyelmen kívül hagyták.Rendszeresen méri itthon a vérnyomását. Az utóbbi időben 145/87, olykor 155/85. Ritka esetben 135/77 a felső határérték. Soha nem volt neki 130/80 alatt. A Házipatika.com weboldalon olvastam, hogy az inzulinnal kezelt betegek biztonságos határétéke 130/80 Hgmm. Elment a háziorvoshoz, ott 135 felső határt mértek. Szerinte Isten őrizzen lecserélni a vérnyomáscsökkentő gyógyszereit, hiszen évszakváltás van. A következőket szedi: Reggel: Exforge 10mg/160mlg, Talliton 25 mg, Milgamma N, Magne B6, Prostalong. Este Doxazosin 4 mg retard, Talliton 12,5 mg, Apadex 1,5 mg retard, Milgamma N. Jól van ez így, vagy lépjen tovább?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
14.
Kedves Kérdező. Absolut egyetértek a kezelő orvossal! Ezt és igy kell szedni a szereket. Ez az érték jó. Nem kellváltoztatni !
2013.
10.
13.
rekala kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 49 éves nő vagyok. 2006-ban kamrai extra tachycardiával kerültem kórházba. Azt megelőzően hónapokon keresztül éreztem az extra ütéseket, de csak egy plusz ütést. Az mondták ez nem kórós. Aztán több, 5-6 ütést egymás után. Akkor már halálfélelmem volt, így nem voltam hajlandó haza menni a rendelőből /időpont 3 hét múlva/, azt mondtam zárják rám az ajtót, én addig maradok, míg egy orvos meg nem vizsgál. EKG, és még egy holtert is kaptam. Másnap visszavittem, és ugyan olyan erőszakosan kértem a kiértékelést /4 nap lett volna/. 15 perc alatt az őrzőben voltam. A tüneteim azóta is vissza-vissza térnek. 2.5 mg concor plust szedek. 25 kg-ot híztam, nem merek mozogni, mert félek. Mostani problémám: Több orvosnál is elmondtam, de mintha meg sem hallanák. Nem akarok egyetlen orvost sem bántani, de ismerem a testem, tudom ha nem úgy működik. Lefekvéskor, délutáni alvás után, ritkán napközben is olyan érzésem van, mintha elektromos kisülések lennének a fejemben. Még a hangot is hallom/ mintha két vezetéket érintenének össze./ Borzasztóan kellemetlen/. Mi lehet ez? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm szívélyes üdvözlettel: Kata
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
14.
Kedves Kata ! Szisztematikusan végig kellene vizsgálni magát /echo, Holterr, ergometria/. Ezek alapján, ha nincs szükség kezelésre, akkor pici szorongásgátló kezelés lenne indokolt. Ha a kezelést igénylő eltérés igazolodik, akkor be kell azt állítani. Ez a véleményem .
2013.
10.
12.
gyógyszer hatás? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm hosszas és tartalmas válaszát! És köszönöm az őszinteségét is. Talán félre értett, mert azt írtam, hogy nincs más az életemben a páromon kívül. De a vágy elmaradása nem miatta van ezt gondolom. Magát a szexuális vágyat nem érzem. Tudna egy jó szexuálpszichológust ajánlani, aki nem csupán a problémámat nézi, hanem az én lelkemet is. Írtam már egy-két pszichológusnak, akik simán leráztak valami általános mondattal. Ön az első, akit úgy érzek komolyan veszi a problémámat. Talán nem nagy ügy, de nekem az, hiszen a párkapcsolatom forog kockán, és szeretném megoldani. Nem szorongok, de ha ez így megy az lesz ebből, mert az okot és a megoldást szeretném megtalálni. Kérem ne haragudjon a hosszas levélváltásárt! Köszönöm eddigi segítségét is! Nagy tisztelettel vagyok Ön iránt! Kívánok jó egészséget! Tisztelettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
12.
Kedves Kérdező ! Sajnos nem tudok senkit sem ajánlani! De azt szeretném javasolni, hogy feltétlen magánorvoshoz menjen. Ott több az idő, nagyobb a lehetőség a beszélgetésre, segítségre. Internetet kell nézni, szexual- therapeutát vagy psychiatert keressen és kérdezzen. Észre lehet venni, ha valaki segíteni akar, vagy csak pénzt keresni. Csak talál valakit aki tud segíteni !
2013.
10.
12.
Vérnyomá? kérdése:

Kedves Dr.Úr! Olyan kérdésem lenne,hogy ma reggel mikor a WC-én ültem hirtelen megszédültem és hirtelen nagyon melegem lett, (mintha hirtelen minden elcsúszott volna) megkapaszkodtam és a férjem segített felállni. Ez csak egy pillanat volt,de nagyon megijedtem. A vérnyomásom utána 159/90 volt a pulzusom 122. Bevettem a vérnyomás csökkentőmből egy felet (Valsacor) és most olyan nyomottnak érzem magam. A kérdésem igazából az lenne,hogy ez lehetett-e hirtelen vérnyomás változástól?és esetleg a mostani változó időjárástól? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Rita
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
12.
Kedves Rita ! Azt hiszem a panaszai nem vérnyomás kiugrás következménye lehetett. Átmeneti rosszullét lehetett, kérem ne ijedjen meg. Ilyen előfordulhat erölködést, hirtelen helyzetváltoztatás - hajlás, de akár egyszerü WC -zést követően is.
2013.
10.
12.
nincs kérdés kérdése:

Kedves Doktor Úr! Na, ezért szeretek én ide járni! Ahogy a "gyógyszerhatás?" jeligéjű kérdezőnek válaszolt, külön köszönet! Kár, hogy nem az én közelemben lakik, mert biztos gyakran látogatnám! :) Nagy-nagy szeretettel öleli :Böbe (aki tavaly az Ön tanácsára merte bevállalni az ablációt AVNRT miatt). Minden jót kívánok Doktor Úrnak!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
12.
Kedves Böbe ! Köszönöm a kedves szavakat. Örülök ha segítettem.
2013.
10.
12.
Aggódó kérdése:

Kedves Főorvos úr! 69 éves nő vagyok. Inhibace vérnyomáscsökkentőt szedtem, reggel 8 órakor 0,5 mg este 8 órakor 1,25 mg-t és reggel Chinopamil R 240-t 18 éven át.. Azért így, mert éjjel magasabb volt a vérnyomásom, mint nappal.Délután vettem be a Hypothiazid 25 mg-os tablettát, igy nem ugrott fel a vérnyomásom. Sajnos hozzászokott a szervezetem. Gyógyszerváltásra került sor. Ekkor derült ki, hogy a Hypothiazid emeli a vércukorszintet. Magas is volt, cukorterhelésre 8. Gyógyszeres kezelést nem igényelt, csak odafigyelést. A lábszáramon pikkelysömörök lettek, állitólag csak ACE gátlót szedhetek. Most kaptam Valsacor 320-t, Lapiden 1,5 mg-t, Chinopamil R240-t, Tenaxum 1 mg-t. Reggeli bevételt javasoltak Ezután jött a 27 órás vérnyomásmérés. Ereménye: Sys/Dia sulyozott átlag 151/74, pulzus súlyozott átlaga 78.Ezért még kell szednem este Tenaxum 1 mg-t. 170 Hgmm fölött Tensiomin 12,5 mg. A problémám a következő: a reggeli gyógyszerek bevétele után nagyon leesik a vérnyomásom 110-120-ra. Délután pedig felugrik akár 170-re is. A hajnali órákba és reggel ébredés után szintén. A diastolés és pulzus ok. Csak a Systolés problémás. Mit javasol? Mikor vegyem be ezeket a gyógyszereket, hogy elkerüljem Tensiomin 12,5-t? A háziorvosom szerint vérnyomáscsökkentőt csak 12 órás intervallumban szabad bevenni. Mindenkire egyformán vonatkozik ez vagy vannak kivételek? Válaszát előre is köszönöm.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
12.
Kedves Kérdező . A következőképpen szedje a gyógyszereit: Reggel 120 mg Chinopamil, 160 mg Valsacor, 1.5 mg Lapiden Este 120 mg Chinopamil, 160 mg Valsacor, 1 mg Tenaxum. A két győgyszer bevétel között legalább 12 óra teljen el / reggel 08- 00 a reggeli bevétel és este 20 00- kor kell bevenni a gyógyszereket /! Igy a gyógyszerszintek egyenletesebbek lesznek. Nem lesz vérnyomás ingadozás. Ezt tanácsolom. Próbálja ki !
2013.
10.
11.
gyógyszer hatás? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A napokban én kérdeztem, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszer okozhat-e olyat, hogy csökkenti a nemi vágyat. Először is nagyon köszönöm válaszát. Másik kérdésem az lenne, hogy ezt Ön szerint hogyan közölhetném a párommal? Azt hiszi, van valakim, és nem tudom bizalomra fogni. Szégyenérzet miatt halogatom a szexuálpszichológust. Ön nagyon szimpatikus, olvastam válaszait korábbi itteni levelezését betegekkel. Szeretem páromat, de visszafog valami a nemi vágyban. Hogyan beszélhetném meg vele, hogy ne higgye azt, megcsalom? Köszönettel!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
11.
Kedves Kérdező ! Látja ebben tud segíteni egy jó sexualpsychologus ! Ne higgye, hogy nincs ilyen probléma más családban! Ne higgye azt, hogy sohasem ér végett a másik iránt érzett vágy ! Ha szerencséje van meg tudja fogalmazni magában mi az ami hiányzik, megprobálja ezt megbeszélni a párjával vagy szakember segítségével / ez hatásosabb / vagy anélkül. Őszinteség kell magával és a másikkal szemben ! És kérem ne érezzen szégyent azért, ha van valakije ! Mindenkinek szüksége van a szexre, az azzal együttjáró gyengédségre és figyelemre. Ha ezt nem kapja meg valaki a párjától, akkor keresni fogja ezt másban ! Igy természetes. Csakhogy van olyan amikor természetesen, nevén nevezve a dolgokat, ugy ahogy azt érezzük, meg kell beszélni a párunkkal. Ha javítható a dolog, akkor javítani kell ! Ha nem javítható akkor lépni kell. Könyörületből, félelemből,együttérzésből ezt elmulasztani nem szabad ! Mint embernek, mint pasinak és mint egy házasságot elbénázó szerzetnek ez a véleményem !
2013.
10.
09.
Hyperkinesis kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Férjem nevében szeretnék kérdezni miután megszületett a következő diagnózis:MMV kissé tömegesebb , kifejezetten prolabál, MHV min. prolabál II.-III.f.MI. Tricuspidális bill. is prolabálnak,II.f.TI. TI. sebessége:2,03m/s. TI sebessége 17+10=27Hgmm Ao. bill. bitorlái jól nyílnak. AI . nem látszik. Norm. üregátmérők, jó BKF. Jelentős mitrális insuff. Kp. fokú tricusp. insuff. Hyperkinesis echo jelei. Diagn.:Mitrális Prolapsus sy. maj. gr Tricusp. prolapsus med. gr. Insuff. bicusp/II-III.F.-ez tricusp/IIf./ Férjem 40 éves és fizikai munkát végez. Azonnali műtétet tartják szükségesnek. Indokolt-e Ön szerint illetve katéterezés keretében végeznek -e ilyen beavatkozást vagy szívműtétre számítson? Válaszát előre is köszönöm. S.-né
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
10.
Én azt gondolom, hogy billentyű plasztikát fognak végezni, ha a mütét korrekt indikációja fennáll. Ez mellkasi mütét és nem katéteres beavatkozás. Valóban van olyan katéteres beavatkozás ami során billentyűt reparálnak, de az még Magyarországon nem terjedt el. Nem nagy mütét, nem kell izgulniuk !
2013.
10.
09.
kriisztaa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 38 éves nő vagyok. 178cm és 82 kg. Kb 2 hónappal ezelőtt megváltoztattam az életemet. Diétáztam és hetente 3 alkalommal edzőterembe jártam. 4kg fogytam. Hajnali 4-kor ébredtem és 5-től már az edzőteremben voltam. Másfél órát edzettem: futópadon gyors séta és kis súlyokkal emelések, kar és láb. 7-től a munkahelyemen dolgoztam du 4-ig utána otthon folytatódik a második műszak. 3 héttel ezelőtt kezdtem el érezni, hogy a szívem dobbanása megdupplázódik és ez az érzés egyre sűsűbben előjön. Egyik éjszaka ez már fél percenkénti duppla ütésekrte sűrűsödött amitől nagyon megilyedtem és felkerestem a körzeti orvost. Kaptam beutalót a kardiológiára de csak december 04-re. Azóta ez nagyon befojásolja a napi életemet. Sajnos 3 év után ismét elkezdődött nálam a pánikbetegség jelei. Lehetséges, hogy ez az életmód váltásnak köszönhető? Nagyon félek, hogy a szívemmel valami bajt csináltam! Köszönöm válaszát: Kriszta
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
09.
Kedves Kriszti ! Csak jót csinált, az életmód váltással.feltehetőleg a ortolás kapcsán nagyobb lehet az elektrolyt veszteség, amit nem pótol vissza kellőképpen. Ezért javasolom, hogy szedjen naponta 2x 3drg Panangint . Ez kálium és magnézium tartalmu készítmény. Recept nélkül lehet kapni. Nem tud vele bajt csinálni, ebben az adagban. Higgye el a sport nem csak fiatalossá és csinossá teszi, egészséges is marad ! Dec 4. elég a kardiologiai időpontra, hiszen az ugy is csak arra szól majd, hogy a negativ eredmények megnyugtassák. Viszont a sporton kivüli életet egy kicsit tovább kéne javítani. Kicsit figyeljen magára jobban, tessék nőnek lenni és nem egy programozott masina legyen !
2013.
10.
08.
gyógyszer hatás? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Vérnyomáscsökkentőnek lehet olyan hatása ami csökkenti a nemi vágyat? Nagyon szeretem a páromat, de utóbb nem kívánom az együttlétet. Semmi nem mozdul meg bennem. Érzem a szerelmet és azt, hogy nem akarom elveszíteni, de az együttlétek utobb fájdalmasabbak mert nem lazulok el, és nincs vágy. 27 éves lány vagyok. Vagy betegség is okozhat ilyet, bármilyen szervi megbetegedés? Évek óta szedek vérnyomáscsökkentő ill frekvenciacsökkentő gyógyszereket. Régen is gyakran volt ilyen, hogy nem kívántam bármit tett. Mi hathat ki erre? Köszönöm válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
08.
Kedves Kérdező. Azt gondolom inkább sexualpsychologust kellene keresni ! Ilyet szervi betegség vagy gyógyszer mellékhatás nem okoz.
2013.
10.
07.
szandra1973 kérdése:

tisztelt doktor ur lenne egy kérdésem vagyis szeretném tudni a szivel lehete gond arra utalnake a jelek van mikor nem jol érzem magam nehéz leirni ezt az érzést néha mindha nem lenne elég levegöm és a szivem mindha gyorsan verne ojan mindha mindjárt szivrohamot kapnák megmérem véernyomást az nolmááris a pulzus is de mérésközben párszor pillananatra nem csipog a sziv hang majd ujra beindul de ezt a szivkihagyást mérés nélkül is érzem voltam a kardiologusomnál aki kicserlte gyogyszereimet eddig prilenapot és biseporolt szetem most monoprilt és binevolt kaptam mert az ekg szerint a biseporol már tul erös és nagyon lassitja a szivemet hét évig azt szedtem kb 3hete iszom az uj gyogyszert voltam pajzsmirigy ultrahangon minden rendbe hasi ultrahang gyomor röggen minden rendben jövöhéten kell menem holter vizsgára ha bár a doktorur szernit nincs baj és majd akkor lessz szivultrahang is de ijenkor még rossszabb mielöt meg jöne menzesz egy hétel elöbb ezek a roszulétek érzések napi és naponta töbször elöfordul
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
07.
Kedves Szandi ! Biztos vagyok abban, nincs komoly szívbaja. Nem kell izgulni, de teljes vélemény és gyógyszeres javaslat akkor lehetséges, ha mindennel készen vagyunk. Pici türelem még, a teljes vizsgálat elkészültéig. Én sem hiszem, hogy baj lenne !
2013.
10.
06.
szív eredetű lehet? kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Köszönöm szépen a választ. Nagyon megnyugtató, hogy a szívbajt kizárja a Főorvos Úr! Bevallom megijedtem egy kicsit. Tessék mondani, az érgyógyász mit csinál? Milyen vizsgálatot/vizsgálatokat takar ez a foglalkozás? Ha nem vagyok egy mészlerakat (nincs az aortában meszesség), várható, hogy az végtagokban van? És ha nem a végtagokon van, hanem feljebb, merthogy elvonásról beszél a Főorvos Úr, akkor azt nem látták volna az ultrahangon, merthogy mondtam milyen kínom van és nagyon alaposan megnézte Doktornő a hasamban az ereket is. Idáig gondolkodtam. Laborvizsgálatom volt a munkahelyemen, olyan igazi nagy labor volt, ahol nézték a vérképet, a zsírokat, májat, vesét, vizeletet. Ott minden jó volt, egyetlen csillagocskám volt, de az is azért, mert egy érték, a vérsüllyedés 21 volt 20 helyett. Hasi ultrahangon nézték a kismedencét és az egész hasüreget, ott is minden jó volt. Nőgyógyászati szűrésen 1 hónapja voltam. Maszekhez járok évente egyszer. PII. lett a citológia és volt hüvelyi ultrahang is, ami szintén negatív volt. Mozgásszervi panasz az nincs, csak a mozgásra, terhelésre jelentkező pár perces lüktető fájdalom, az sem alul érzem, hanem valahol a köldököm felett és hátul jó magasan érzem a vele egyidejű fájást ott, ahol szerintem a veséim vannak, csak éppen nem kétoldalt kicsit, hanem teljesen végig a háton abban a magasságban. Egyébként a hasam oké, nem puffadok, nem fáj a gyomrom, naponta van székletem. Néha a egyik-másik ételtől kicsit beindul a savam, de egyetlen tabletta Rennie és vége a problémának. Jelent valamit ez a sok hibátlan dolog és ha az érgyógyász nem talál semmit, akkor ezeket a vizsgálatokat ismételni kell? Ne haragudjon rám Főorvos Úr ha butákat kérdezek, de csak gondolkodom, érteni nem értek ezekhez a dolgokhoz és szorongok is egy kicsit. Nagyon köszönöm, hogy időt szakított és szakít rám! Minden tiszteletem az Öné és kár hogy Pesten van. Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
07.
Bizony gastroenterológiai kivizsgálása nem volt, csak hasi UH. Ezen kivül a veséket is kell vizsgálni, az ereket is kell vizsgálni, mert azok a hasi Uh során nem ábrázolodnak. A gerincre legalább egy konzultálás javasolt, még ha nem is gondoljuk, hogy onnan ered a panasz. Ha mindez negativ akkor jön a kardiológia, mert a terhelést csak akkor szabad végezni, ha nincs lejebb betegség ! Az angiológus az erekben az áramlást vizsgálja. Kis doppler készülékkel az erek felett mér.
2013.
10.
04.
magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A férjemnek magas vérnyomásra Tensiomint és Covres-AS tablettát írtak fel, a patikus nagyon meglepődött, hogy a két gyógyszert együtt kell szednie. Miért? köszönöm válaszát. Tóthné Tünde
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
05.
Valószínűleg azért, mert a két gyógyszer azonos hatásmechazizmusu vérnyomás csökkentő. Olyan, mintha piros savanyucukor mellé sárga savanyucukrot adnának.
2013.
10.
04.
szív eredetű lehet? kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Szeretném a véleményét kérni! Pár hónapja hasi lüktetést és ezzel egyidejüleg jelentkező hátfájást tapasztalok pl. ha sietek a lépcsőn, vagy nehezet cipelek, netán futok. Találtam itt a fórumon egy nagyon hasonló tüneteket leíró hölgyet és olvastam, hogy hasi ultrahang kell ilyenkor. Én elmentem egy magánrendelésre, és ott azt mondta a doktornő, hogy semmi baj nincs a pocakomban, de ilyen tünetet szív is okozhat, jó lenne egy EKG. Én nem tudom elképzelni, hogy hasam felső részében érzem a lüktetést és ott fáj, ahol a veséim lehetnek, és ezt a szívem hogyan okozhatja, hiszen az a mellkasomban és nem hasamban van. Kérem szépen, írja meg a véleményét kedves Doktor úr! Okozhatja ezt a szívem? Ha igen, akkor mi állhat a háttérben? Ha nem, akkor mégis mi okozhat ilyen tüneteket? Kell-e továbbmennem (és mennyire sürgős?) valamerre vagy ne foglalkozzak az egésszel, tűrjem a fájást akkor is, ha majd bepisilek azalatt az 4-5 perc alatt - amíg tart - a kíntól. Sajnos nálunk csak egy orvos van, Ő viszont akkor küld tovább, ha megmondom hová küldjön és azt is, hogy miért. Nagyon jó doki a megfázásokban meg a vérnyomásbajokban, de semmi más nem merül fel benne. Ezért is mentem el magánrendelésre, de ez bizony nem olcsó mulatság. Nagyon várom válaszát! Köszönettel: Éva
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
05.
Sajnálom, hogy az előzőekben szépen megfogalmazott válaszom nem ment el, igy megpróbálom mégegyszer leírni a dolgokat. Szóval én először érgyógyászhoz fordulnék. Azért mert van egy olyan érbetegség, aminél az alsóvégtag érelzáródása a szükséges véráramlást mellékágakon a zsigeri szervek véráramlásából pótolja. Ez vért von el a zsigerektől amihasi fájdalmat okoz. Ezt hívják angina abdominálisnak. Márészt, ha ez kizárható részletes hasi kivizsgálás szükséges, minden hasi szervre kiterjedően /gastroenterológus , urológus, nőgyógyász /. Ha még mindig nincs találat rheumatológusnak kellene vizsgálnia a gerincét, nincs-e azon valamilyen has felé sugárzó fájdalmat okozó betegség. Ha mindez negativ, csak akkor vizsgálnám a szívet, mert ezek a betegségek bajt okozhatnak, ha nem zárjuk ki őket egy esetleges terheléses EKG vizsgálat kapcsán. Ez utobbi pedig az első lépés a koszorúér betegség kivizsgálásában. Másrészt a szívbetegség a legvalószínűtleenebb a panaszai kapcsán.
2013.
10.
04.
Fülöp Balázs kérdése:

Kedves Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy az általam érzett szívdobogás tükrözheti e a vérnyomás systolés értékét?Úgyértem ha például erősebb a szívverés akkor ez automatikus magasabb felső értéket is jelent?Másik dolog, hogy ha sikerült egymás után alacsonyabb értéket mérnem az előző magasak után, akkor az tekinthető "végeredménynek" amit alapul vehetek.Nekem konkrétan a mandzsetta felvétele is erős szívdobogást és verejtékezést váltott ki, kaptam is az első mérésnél egy 150-es értéket. A következő méréseknél 140 körülit aztán addig mértem míg 130-ra lement.A per érték végig 80-70 között volt. Ennek kapcsán az például normális, hogy stressz helyzetre elsősorban a systolés érték ugrik meg a dyastole pedig kevésbé?Tehát a végén kapott 130-as értéket lehet e ilyenkor alapul venni, illetve az a tény, hogy a használt mandzsetta 22-32 cm-es karra való ( a leírás szerint) az én karom körfogata pedig 38 cm torzíthat e a kapott erdményen akár 5-10 Hgmm-t is?.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
05.
Kedves Balázs ! A tartósan szapora pulzusszám kapcsán a vérnyomás emelkedik. Ez egy a terheléssel összefüggő eélettani változás. A másik kérdésére azt tudom válaszolni, hogy egy azon helyen 5 perces differenciával, 3 alkalommal mért vérnyomásértékek átlagát tekintheti a vérnyomás valódi értékének. Ezt a mérést teljes nyugalomban, 20 perces fekvés és ellazulás után kell mérni. Ha nem igy teszi különböző külső és belső tényezők miatt a vérnyomása össze- vissza változhat !
2013.
10.
04.
Gyógyszer kérdése:

Jó napot kívánok!! Tisztelt Doktor Úr, 32 éves férfi vagyok, Tolura 80 vérnyomáscsökkentőt szedek, reggel 1 szemet. Az urológus Viagrát írt fel nekem, kisebb merevedési problémák miatt, ami valószínű hogy pszichés eredetű. Lehet a két gyógyszert együtt szedni, nem fog e problémát okozni?? Köszönöm válaszát előre is!!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
05.
Kedves Kérdező ! Amennyiben a vérnyomás beállítása jó a 80 mg Tolura mellett /vérnyomás: 120-140/75-90 hgmm közötti / nyugodtan szedheti. Amennyiben ennél az értéknél alacsonyabbak az értékek a Viagra hypotonizáló hatása miatt nem javasolom.
2013.
10.
04.
Nóri57 kérdése:

Tisztelt Doktor úr ! Pár hete kezdődőtt olyan problémám,hogy este mikor lefekszem,ugyérzem,mintha össze-vissza verne a szivem,van mikor nagyobbat dobban.Sokszor érzem ugyanezt napközben is.Ha veszek be panangint,akkor egyidő után jobb.A pananginnal csak egyetlen problémám van,hogy félek a kálium túladagolástól,mivel voltam laborvizsgálaton és a kálium szintem rendben van.Kérdésem az,hogy szedhetem e nyugodtan,nem kell tartanom a kálium túladagolástól? Üdvözlettel:Nóri57
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
05.
Kedves Nóri ! Cêlszerű lenne kardiológiai szempontból kivizsgálni, hogy mi okozza a panaszait. Ezt csak akkor lehet megszüntetni, ha tudjuk mi okozza. Ami a Panangit illeti nem tudja magát azzal tuladagolni, mert a gyógyszerben lévő felesleges kálium természetes uton kiválasztodik. Csak akkor okozhat bajt, ha a kiválasztás elnyulok súlyos idült vesebetegség kapcsán. Ha ez nincs nyugodtan szedheti, akár folyamatosan is kis adagokban 2x1-2 drg formájában !
2013.
10.
03.
Medve kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy egy terheléses EKG eredménye meddig tekinthető érvényesnek? Július végén voltam kardiológiai kivizsgáláson (normál, terheléses EKG, szívultrahang), ahol enyhe fokú mitr insuff-t állapítottak meg, kiemelkedő terhelhetőség mellett (38 éves ffi vagyok, nem túlsúlyos, nem dohányzó és a vérképem is rendben van). A mellkasomban sajnos azóta is nyomó-szúró fájdalmat érzek (periodikusan jelentkezik), ami kisugároz lapockába és néha a bal kezembe. Kérdésem, hogy ezek alapján kizárható-e anginális ok a panaszok mögött? Válaszát előre is köszönöm!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
05.
Kedves Maci ! A panaszokat magyarázó koszorúér betegség igen. Az angina egy tünetegyüttes, ami jellegzetes panaszokat jelent, ami valamilyen provokácio / terhelés, stressz, izgalom, környezeti hatás / vált ki és myocardium oxigénhiányos állapotával függ össze. Vagyis nem csak koszorúér betegség okozhatja. Ezen felül egyébb mellkasi szervekben kialakult eltérések, betegségek is okozhatnak az anginához hasonló fájdalmakat. Ezeket kell keresni, kizárni, mert nem a koszorúér betegség okozhatja panaszait !
2013.
10.
02.
Szabó Krisztina kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm a megnyugtató választ és a puszit is!! Krisztina(MPS)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
03.
Örülök, ha segítettem !
2013.
10.
02.
Szabó Krisztina kérdése:

Ó, Drága Doktor Úr! De jó, hogy újra Önre találtam! Egy másik fórumról „régi ismerősök” vagyunk. Nagyon szomorú voltam, amikor abbahagyta az ottani tanácsadást, mert nekem rengeteget segített. Évek óta meglévő betegségem: MPS, tachycardia, kamrai extrákkal. Ezek az extrák annyira szemérmesek, hogy klinikai környezetben évek alatt egyetlen alkalommal jelentkeztek, így az orvosom kénytelen hinni a beszámolómnak, hogy sok extrám van nyugalomban és terhelés alatt egyaránt. Eddig Concor cor-t szedtem 1,25 mg-ot. Én úgy gondoltam, hogy elég. A kardiológusom azt mondta, idézem: „az EKG (nyugalmi) alapján úgy gondolom, hogy a Concort meg kellene emelni 2,5 mg-ra vagy akár 5 mg-ra is”. Na, ettől megijedtem, mert a vérnyomásom 120/80. Nem fogok a nagyobb (dupla) adag béta-blokkolótól agylágyulást kapni, ha leviszi a vérnyomásom a bokámba? Vagy nem viszi le? Elvileg a Concor cor vérnyomáscsökkentő, nem? A másik problémám: Most várok ECHO-ra és terheléses EKG-ra. Azt mondta az orvosom, hogy a terheléses EKG előtt ne vegyek be béta-blokkolót. Na ettől pedig egyenesen halálfélelmem van. Gyógyszer nélkül nyugalomban is 100 fölött van a frekvenciám + extrák. Terhelés alatt el sem merem képzelni. Azt mondta az orvosom, hogy nyugodjak meg, fel vannak készülve az újraélesztésre! Sajnos nem vagyok az az ember, akit egy ilyen információ megnyugtat. Eleve nem szeretnék eddig a pontig eljutni. Szerintem nem segít a szívműködésnek, ha az ember halálra váltan megy vizsgálatra, és annak ellenére, hogy próbálja magát nyugtatni, az idegességtől az egekben van a pulzusa. 1,25 mg Concor cor bevétele biztonságérzetet adna. Ha este bevenném, lényegesen megváltoztatná a másnap délelőtti terheléses EKG eredményét? Várom megtisztelő válaszát! Krisztina (MPS)
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
02.
Drága Kriszta ! Nem lesz semmi baja, ha 24 órára kihagyja a gyógyszert ! Nyilvánvalóvá válik milyen és mennyi extrája lesz és az hogyan viszonyul a terheléshez. Higgye el, 23 éve vagyok kardiológus és nem volt ezen idő alatt olyan, hogy újraéleszteni kellett volna! Ritka az ! Másrészt a vizsgálatok nélkül ugysem lehet eldönteni mit tegyünk ! Harmadrészt a Concor valóban leviheti a nyomást is pulzust is. Ez a hatása. Lépcsőzetesen emelve meg lehet találni azt az adagot ami hatásos és nem viszi bokáig a vérnyomást. Azt hiszem, egyet kell értenem a kollégával a teendőket illetően. Én is igy cselekednék. Puszilom és örülök ha segíthetek. Jó kedves ismerősökre találni !
2013.
10.
02.
szívritmus kérdése:

Tisztelt Dr. úr! 58 éves, nő vagyok, akinek az élete nem kevés stressz jut az életében. Magas vérnyomásra szedek gyógyszert, de mostanában kb. 1 hónapja tapasztaltam azt, hogy nem szúr, nem zsibbad, de nagyon rossz érzésú szívdobogásom van, vagy én úgy érzem mintha "kihagyna" a szívverés,és szorító érzés van. Szedem a Metoprolol retard tablettát. Napi 1 db. Ez a gyógyszer jó, és emeljem az adagot? Várom válaszát, üdvözlettel, Gyürkiné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
02.
Kedves Kérdező. Azt hiszem előbb meg kellene látogatnia a kardiológusát. Kellene szivuh, 24 órás EKG monitirizálást és terheléses EKG vizsgálatot végezni. Ezek alapján lehet megmondani mi a teendő.
2013.
09.
30.
Véralvadásgátlók kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szívinfarktus miatt Syncumárt szedek. Most foghúzás előtt állok. Kezelőorvosom leállította a Syncumárt és Clexane injekciót kapok a hasamba. 4 nap után vérvétel, majd fogeltávolítás. A foghúzás utáni 2. naptól a Clexane injekció mellett már Syncumárt is szedek 4 napig és a 4. napon vérvétel. Kérdésem: a Syncumár tabletta és a Clexane injekció adható együtt? Köszönettel: Tamás
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
10.
01.
Kedves Tamás ! Nem csak adható, kötelező együtt adni addig, ameddig a Syncumar hatása ki nem alakul.
2013.
09.
30.
Pulzuscsökkentő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kislányom megszületésekor nagyon súlyos terhességi mérgezést kaptam, aminek következtében 6 hétig kórházban voltam. A tejemet elapasztották. A kórházban magas pulzusszám miatt Concor 5 mg tablettát írtak fel, amiből 1 szemet szedek egy nap. Hazatértem a kórházból és el szeretném kezdeni a szoptatást. Sajnos a Concor mellett nem lehet szoptatni. Kérdésem lenne, hogy van-e olyan pulzuscsökkentő gyógyszer, ami mellett lehet szoptatni? Egyébként a pulzusom mindig is 90 körüli volt. Ez tényleg kóros? Köszönettel Mné
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
30.
Kedves Kérdező ! Erre a kérdésre nem tudok válAszolni. Ha jól értem a tejtermelődést elapasztották. Akkor hogyan akar most szoptatni ?
2013.
09.
30.
Szabina kérdése:

Köszönöm a válaszát. És akkor a bal kezemben lévő néha néha zsibbadás nem szíveredetű? Vagy forduljak inkább a kardiológáira?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
30.
A panasza nem kardiológiai természetű. Inkább mozgásszervi lehet.
2013.
09.
29.
Memória? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egyetemista vagyok, és nagyon izgulós, és vizsgán szinte mindig leblokkolok. Gyakran van nem tudom rendesen a tananyagot megjegyezni. Magasabb pulzus miatt, mitralis prolapsusom is van gyógyszert kell szednem. Concorból 2x fél adag. Az lenne a kérdésem, hogy van-e olyan készítmény ami a memóriát serkenti, ami segíthet a tanulásban és jobban memorizálom az anyagot és a concor mellett lehet szedni? Másik kérdésem, hogy a Concornak van-e olyan mellékhatása, ami állandó aluszékonysággal, kimerültséggel jár? Köszönöm válaszát! Tisztelettel! Magdi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
29.
Kedves Magdi . A Concor az első időszakban okozhat fáradékonyságot, szédülékenységet dekoncentráltságot . Ez elmulik. Memoria serkentő sajnos nincs. Ha megérti a tanultak lényegét stresszre előjön. Magolni nem szabad. Lényeget kell megérteni - könyv margójára összefoglalni. Utána azt nézegesse a vizsga előtt. Nekem ez vált be. Gyógyszert, serkentőt erre ne használjon, mert a tanultak nem maradnak meg !
2013.
09.
29.
Szabina kérdése:

Jó napot kívánok Doktor Úr! Én érdeklődni szeretnék,hogy voltam különféle kardiológiai vizsgálatokon, mivel 130-as pulzusom volt. Ezáltal elvégeztek ekg-s vizsgálatokat, 24 órás Holter vizsgálatot, illetve ultrahangot is. Mindezek a vizsgálatok alatt én szedtem a Bisoprolol sandoz 5mg-os bétablokkolót, ezáltal állapították meg ezt : A kéthegyű billentyű prolapsusa. Mitrális prolapsus, jelzett mitr. regurg. Tehát, így is pontosnak minősül a vizsgálat?? És még azt szeretném megkérdezni, mivel azt mondták ott, hogy 2 év múlva kell vissza mennem kontrollra, és ezalatt szednem kell a gyógyszert, hogy ez esetleg valamit befolyásol?? Valami más dolgot? És még azt szeretném megkérdezni, hogy pár napja érzek a bal karomba időközönként ilyen zsibbadást, olyan, mintha kicsit valami szorítaná a bal kezem, illetve néha szúr a szegycsont körül, hogy ezzel forduljak újra kardiológiára, azaz ennek szíveredetű problémája lehet ?? Vagy esetleg valami más ?? Hozzá teszem 20 éves vagyok. Várom mielőbbi válaszát.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
29.
Kedves Szabina. Én azt gondolom, hogy a mitralis prolapsussal nincs egyéb teendő, mint időnként ellenőrizni a mértékét. Ha a bisoprololt folyamatosan szedi a panaszai mérséklődnek. Ezért szedi. Hogy kell-e majd folytatni, az eldől a kontrollokon. Az UH vizsgálat független a szedett gyógyszerektől. Pontos és jól müködő módszer.
2013.
09.
28.
kérdés kérdése:

Jó estét kívánok!! Tisztelt Doktor Úr, 33 éves férfi vagyok Tolura 80 szedek magas vérnyomásra, napi egy szemet reggel. Érdeklődnék, hogy a gyógyszernek van e olyan mellékhatása, ami merevedési zavart, sexuális zavart okozna?? Köszönöm válaszát előre is!!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
29.
Kedves Kérdező. Ez a szer olyan gyógyszer csoportba tartozik ahol nincs ilyen mellékhatás.
2013.
09.
27.
angyal kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Most először próbálok így az interneten keresztül kérdezni. Sokféle betegségem mellett jelenleg szívritmus panaszokkal küszködök, de egyre gyakrabban érzem, mintha kimaradna A DOBBANÁS. TAVALY IS EGY NAGYON STRESSZES időszak után, mire sorra kerültem a vizsgálatra 2 hónap után,már nem találtak szervi bajt. viszont semmi gyógyszert nem kaptam. most egy hete minden nap érzem,viszont az otthoni stressz naponta fokozza,..elkerülni nem tudom,!!!!! a férjem is súlyos beteg és nagyon nyűgös,arrogáns. nyugtatókat régen nem szedek, mindegyik nagyon kábított,más egyéb betegségeim mellett a nyugdíjunk is kevés. A vitaminokban, és a kevésbé káros mellékhatásokban, esetleg gyógynövényes készítményekben van bizalmam ugyanis félrekezeltek és rosszul is lettem az influenza és tetanusz elleni védőoltásoktól. Tremorra javasolt gyógyszeremet sem merem beszedni, hiszen azis a szívre hat. És az is főleg stresszhatásra jelentkezik.Igazából nem tudom, hogy itt kapom-e meg a válaszát, hiszen most tévedtem először erre az oldalra, de azért megköszönöm,a gyors válaszát, hiszen most sem vagyok jól, és bízom benne, hogy segít nekem a válasszal! Köszönettel Angyal.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
27.
Kedves Kérdező. Normálisan is előfordul extrasystole /soron kivüli szívkihagyas, szívdobbanás/ Ezek abból fakadnak,hogy a vezetőrendszer a szivünkben nem tökéletes ! Ha idegeskedünk, szorongunk, cigizünk, alkoholtfogyasztunk, betegek vagyunk ezek halmozodhatnak. Az említett tényezőket el kell hagyni, picit meg kell nyugodni es pár héten keresztül Panangint kell szedni ! /2x2 drg naponta/
2013.
09.
27.
Bachrach ildiko kérdése:

Ha fizikailag van túlerőltetve a szív,és emiatt fáradt, magas a pulzus ,akkor mi a megoldás? Frekvenciacsökkentő ,és/vagy Panangin?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
27.
Hafáradt, pihentetni kell. Csak akkor gyógyszerelünk, ha beteg.
2013.
09.
26.
Bachrach ildiko kérdése:

Az L-Lizinről mi a véleménye? És a K2 vitaminról?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
26.
Mint kardiológusnak nincs erről véleményem. Nem ismerem ezeket. Nincs kardiológiában ajánlás az alkalmazásukról. A mesékből pedig kinőttem !
2013.
09.
26.
Kozma Roland kérdése:

Azt szeretnem kerdezni a Dr.urtol hogy ha megvagyok mutve szivpitvarral akkor sportolhatok? eloreis koszonom a valaszat
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
26.
Kedves Kérdező ! Ez nem olyan egyszerű kérdés. Tudni kell, hogy mikor operálták, mit operáltak, milyen károsodások maradtak. Ezt csak a gondozó doktor tudja eldönteni ezek ismeretében.
2013.
09.
26.
Bachrach ildiko kérdése:

Megnéztem az összetételét,minimális a magnézium tartalma.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
26.
Elég az ! Nem kell sok a hatáshoz! Az egész a szívbe megy az aspartát miatt. Nincs tuladagolás
2013.
09.
26.
Bachrach ildiko kérdése:

Köszönöm a választ. A kálium miatt nem lesz belőle baj?Nem lehet túladagolni? Szedtem bázikus port ,és abban is volt kálium
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
26.
Nyugodtan szedheti a Panangint. Nem lesz baj.
2013.
09.
26.
Gondos-Turcsán Aliz kérdése:

Kedves Doktor Úr, köszönöm válaszát:) a szivultrahang vizsgálat fél éven belüli, ott ők nem tanácsolták a 24 órás ekg-t, de akkor elmegyek arra. Terhelésre nincs extrám, plussz 20 kilóval jobban birom mint a férjem plussz kilók nélkül:) Mikor kell kezelni Doktor Úr az extrákat? Elnézést a sok kérdésért! De azért kéne kezelni mert veszélyes, vagy inkább a saját kellemetlenségem megszüntetéséért? igazábül már volt érfestésem is (igaz nem szivgond miatt, hanem számfeletti nyaki borda miatt végezték),és ha már ott voltam szétnéztek máshol is, akkor jött elő először hogy éreztem az extrákat, de akkor is azt mondták nyugodjak meg. Erekben nem találtak semmi rosszat. Köszönöm segitségét: Lizi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
26.
Kedves Lizi ! Én ezeket a vizsgáelatokat végezném el ennek alapján döntenék a továbbiakat illetően. Nem szeretnék hozzasan magyarázni, mert minden doktornak megvannak a saját szempontjai, melyeket a tapasztalatai alapján állít össze. Ez egy olyan szakma, ahol sokmindenki hihet bár mit, az a fontos, hogy a vizsgálatok mit mutatnak. Én azt gondolom ezek az adatok szükségesek.
2013.
09.
26.
Bachrach ildiko kérdése:

Magnéziumból melyik szívódik fel a legjobban? a citrát,vagy a laktát?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
26.
A Panangint javasolom. /kálium - magnézium aszpartát / . 2x2 drg naponta. Recept nélkül kapható és jó !
2013.
09.
26.
Lizike64 kérdése:

Kedves Doktor Úr, régóta küzdök pánikbetegséggel (gyógyszer nélkül küzdök vele, max citromfű tea,ami segit is). Pár éve az általános pánikos tünetek mellé, jelentkezett ritmusprobléma is. Ezeket mindig stresszes időszak alatt, vagy utána érzem. Kisebb bedobbanások, mintha egy ütés gyorsabban jönne,és a következő lassabban. Az elmúlt 5 évben rengeteg stressz ért, sajnos,amiket nagyon nehezen viselek. ilyenkor a mozgás,relaxáció segit, csak sajnos mozogni nem merek, mert eszebe jut a plussz beütés és már érzem is őket. Egyilyen pánikroham után (130/90 volt a vérnyomásom,ill130a pulzusom, extrákkal) csináltak vizsgálatokat,ill. a roham alatt ekg is készült. Azt mondták negativ, de látszik hogy nagyon ideges voltam. Ügyeleten vizsgálat: roham alatt 120/80(130/90 vérnyomás gyorsan stabilizálódott, mikor mondta az orvos hogy nem lehet komoly baj) vérnyomás,130 pulzus tiszta ritmusos ,kellően ékelt tachycardia,zörej nincs ekg: sinus ritmus keskeny qrs,pq norm,s1q3 nem látszik ultrahang: (egy főorvos úr készitette a kistarcsai kórházban) bal kamra nomr tág:Dd:53/Ds:36,septum:dd/7,7/ds9,hátsó fal:dd6,8/ds9,ef:57%aortagyök:26mm,separatio:17mm jelzett mitralis,ill. tricuspidalis reggrutáció,falmozgás nincs, folyadék nem látható, vélemény: norm.nagyságú szivüregek, jó systolés funkció,jobb szivfél nem tág,pulm.nyomás nem emelkedett Azt mondta a mitralis,ill.tricuspidalis regrutációval nem kell törődni,igaz nem tudom ettől érzek-e plussz beütéseket? Amióta tudom hogy vannak ilyen ütések nagyon félek tőlük,és ha rá gondolok mindig előjön. Azt szeretném kérdezni hogy ez most már mindig igy marad? sosem fog elmúlni ill. mindig meg fogom érezni ezeket az ütéseket,mert nagyon pánikolok tőle? Mivel lehetne megszüntetni őket? Magas vérnyomásom nincs, viszont van rajtam 2 terhesség után 20 kiló súlyfelesleg. Esetleg ez is szerepet játszhat az extrákban? Most már bő egy hete minden nap érzek extrákat, hozzátartozik hogy nagyon ideges vagyok,kislányomat műtik egy hét múlva,és csak ezen jár az eszem, ha elfoglalom magam nincs (vagy nem érzem) az extrákat, de 10 körül mindig számolok egy nap, ami ülve jeletkezik főleg ha előredőlök és ilyenkor a hasam felnyomódik... A terhességek alatt többször készült ekg, vérképemben eltéres nincs,még terhesen sem volt, azt mondták mindig hogy nincs szervi problémám, ne törődjek az extrákkal. De olyan nehéz nem tudomásul venni őket. ilyen érzet mellett szabad mozognom Dr Úr, mert szeretnék fogyni is, de mozgás nélkül nagyon nehéz? Köszönettel:Lizi
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
26.
Kedves Lizi. Azt hiszem kellene egy szív ultrahang, 24 órás EKG monitorizálás és egy terheléses EKG . Ezek alapján eldönthető milyen extrái vannak és azok hogyan reagálnak a terhelésre. Amit elmondott abból világos, hogy inkább a szorongással, semmint a terheléssel függenek össze az extrái. A vizsgálatok arrai is jók, hogy egyáltalán kel és ha kell, mivel legyen kezelve ez a panasz.
2013.
09.
25.
Bachrach ildiko kérdése:

T.Dr! Mit kell tudni a frekvenciacsökkentőről? milyen típusú gyógyszer? milyen mellékhatása van? hozzászokik a szervezet? Meddig kell,vagy szabad szedni? A 24 órás EKG.és az UH jó volt.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
25.
Frekvencia csökkentő szer többféle van. Attól függ milyen ritmuszavar jelentkezik alkalmazzuk őket. Nem érdemes ebbe belefolyni, mert nagyon bonyolult. Ha a 24 órás EKG és echo negativ, akkor nincs is értelme beszélni róla. Frekvencia csökkentésre ilyen esetben valamelyik béta blokkoló jön szóba. Ezt csak lassan és hosszú idő alatt szabad elhagyni, de el lehet hagyni.
2013.
09.
24.
Bachrach ildiko kérdése:

Igen,van,vagyis volt,dopplerral mérték,és jártam ultrahangos kezelésekre.Utána megint megmérték,és az eredmény jó lett.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
24.
Akkor ennyi. Teendő ezzel már nincs.
2013.
09.
24.
Bachrach ildiko kérdése:

Kedves Dr! Nem kaptam választ arra a kérdésre,hogy az érszűkületet hogyan lehet gyógyítani?
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
24.
Azért nem irtam róla, mert gyógyítani .nem lehet. Csak a szövödményeket lehet kivédeni. De még azt sem tudjunk van-e ilyen baja !
2013.
09.
24.
DCM? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát, és a jó híreket! Már annyit idegeskedtem, e miatt, de most már megnyugodtam. Remélem az unokák tekintetében is igaza lesz :) Köszönettel! Betti
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
24.
Biztos vagyok benne, hogy igazam lesz !
2013.
09.
24.
Bachrach ildiko kérdése:

Kedves Dr! Érszűkületre milyen megoldás létezhet? Értágító gyógyszer? Vagy létezik gyógyszer nélküli gyógyulás is? Az ultrahangos tisztítást miért nem támogatja az OEP? A halántéknál ritkán érzek lüktetést,ez azt jelenti,hogy felső végtagi érsz.van? Felírtak értágító gyógyszert,azt szedem.Lehetséges,hogy emiatt magas a pulzusom? a szívemben is éreztem néha fájdalmat. Köszönöm a válaszát
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
24.
Tudja kedves Ildikó, az érszükűlet ki kell vizsgáltatni! Nem lehet találgatni, mert tudni kell, tudni lehet, hogy van, vagy nincs. A magas pulzusszám más dolog.
2013.
09.
23.
magas pulzus kérdése:

Kedves Dr! Lehetséges lenne a kardiológus orvosomnál feliratni gyulladáscsökkentőt? Magas pulzusra szeretnék,és nem tudják az okát,állítólag szívizom gyulladástól lehet,igaz ez? Nagyon zavar,már sok-sok éve,a vérképem jó. Tavaly volt érszűkületem,ultrahangos tisztításra jártam. Üdv. B.Ildiko
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
24.
Kedves Ildikó ! A gyulladás csökkentő szedésének csak akkor van értelme, ha éppen zajlik a gyulladás. Akkor sem segít a pulzusszám csökkentésében. Mindenféleképpen egy alkalommal részletes kardiológiai kivizsgálás javasolt. Ez szerintem 24 órás EKG vizsgálatból, terheléses EKG -ból és szívultrahangból kell, hogy álljon. Ha nem találunk szívbetegséget akkor tüneti kezelés /frekvencia csökkentő adása/ szükséges. Ha szîvbetegség igazolódik az kezelve javul a pulzusszám is. Ehhez kellenek az említett vizsgálatok.
2013.
09.
23.
Ancsi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kétségbe vagyok esve Édesanyám 64 éves két hete 24 órán túli inferior STEMI miatt került kórházba. Diagnózis: infarctus myocard. subacuta, ISZB, Hypertonia, hyperlipidemia. Angina Pectoris Vizsgálati eredmények: ECHO: Aorta gyök:29mm, Aorta bill. sep.:18mm, Bal pitvar:26mm, Bal kamra subcostalisan mérhető: Dd:46mm, Ds:29mm, IVS:12mm, HF:11mm, EF:70%. Jobb kamra nem tág. Mitrálils billentyű vékony. 2D vizsgálattal: Szívüregi thrombus, pericardialis folyadék nem látható. Az inferior fal basalis része hypokineticus. Color doppler vizsgálattal: I fokú mitrális regurg., I fokú tricuspidalis insuff. látható. Mitrális beáralmási görbén E/A 1,5 DT:200 msec. Aorta billentyűnél mért systolés V max.: 1,3 m/sec. Vena cava inferior norm. tág. légzésszinkron változik. EKG áth: s.r., PQ: 0,14 sec., R tengely balra dev., QRS: 0,08 sec, III a VF-ben ST isoel, T neg., II-ben rS ST isoel., T neg., I a VL-ben V1-4 ST isoel,. T poz., V5-6 ST isoel., T neg., fr.: 65/min. Echocardiographia nem tágabb megtartott systoles funkciójú balkamrát, RCA területi falmozgászavart mutatott. Javasolt terápia: 1x100 ASA, 1x 75mg clopidogrel E.: 20 mg pantoprazole, 1x2,5 mg ramipril, 1x3,125 mg carvedilol. E.: 40mg atorvastatin, 3x0,25mg alprazolam, 2x50mg. tramadol. Nemrég újabb mellkasi panaszok miatt ismét kórházba kellett szállítani az itt elvégzett vizsgálati eredmények: ECHO: M- Mód: Aorta gyök: 37mm., Aorta billentyű megnyilása: 18mm., Bal pitvar: 44mm., IVS: 10mm., Bal kamrai Dd:52mm., Hátsó fal: 10mm, Bal kamrai Ds:43mm, M-mód EF:40% LVMI:147g/m2. 2D echo mitrális billentyű: Norm. vékony a hátsó vitorla tükörkép mozgású Prolapsus nincs Bal kamra: Norm. átmérőjű Falmozgászavar van. Lokalizációja Inferoseptalis basalis sz Hypokinetikus Inferior basalis sz Hypokinetikus echodens, Inferior kp. sz. Hypokintikus Inferolateralis basalis sz. Hypokinetikus, Doppler vizsgálat Mitrális beáramlási görbe Nyugalmi állapotban Relaxációs zavart jelez. Color Doppler Mitralis Insuff(MI) Color Doplerrel a MI jelzett. Javaslat: Olicard 40, és 2x35mg trimetasidine A vérnyomás eléggé ingadozik hol 96/59hgmm hol 145/80 Kérdésem: milyen súlyos az állapota és hogy a két vizsgálati eredmény miért tér el egymástól. Valamint, hogy a gyógyszerek amiket szednie kell mennyere veszélyesek. Köszönettel egy aggódó gyermek.
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
24.
Kedves Kérdező. Ismétlődő panaszok, romló EF miatt szerintem haladéktalanul coronarografiát kellene végezni ! Ugyanis ez azt jelenti, hogy az infarctus kiterjedésének veszélye áll fenn. Ha azonban befejezett infarctus derülne ki akkor a gyógyszerek módosítása is átgondolandó. Vannak még lehetőségek a gyógyszeres módosításra. Ajelenlegi gyógyszerek nem veszélyesek. A változó eredmények vagy azt jelentik, hogy a változás egy része a myocardium kábulat része, ami idővel javul, vagy újabb infarctus fenyeget. Ennek eldöntéséhez kell a coronarographia !
2013.
09.
23.
stengetz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Vérképemben a " Hypochrom vvt. arány 0.4. A neten ezzel kapcsolatban azt olvastam, hogy ez végül is vérszegény séget jelöl. A vasam 16.6. Kérdésem, hogy ez az alacsony érték hogy tornázható fel valamelyest? Illetve mi okozhatja, hogy ennyire alacsony. Köszönettel várom válaszát, Tisztelettel: Stengetz
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
23.
Kedves Kérdező. A müködési zavart, tüneteket kell gyógyítani, nem a laborleleteket. Lássa orvos a laborleleteket. Ha nem javasol további vizsgálatot akkor ne izguljon egy szám miatt !
2013.
09.
23.
KInga kérdése:

kedves Doktor Úr, az a helyzet, hogy az Amilorid nagyon szépen leviszi a lábdagadásomat, elmúlik tőle a lábfeszülés, ezért is szedem alkalmanként. remélem többször tényleg nem jön elő... nagyon rossz volt... Köszönettel: Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
23.
Értem. Akkor viszont a neurológus a megfelelő választás.
2013.
09.
22.
KInga kérdése:

Kedves Doktor Úr! Tegnapelőtt délután úgy éreztem, bedagadtak a lábaim (ülőmunkát végzek) , így bevettem 1/4 Amilorid vízhajtót. Két nappal ezelőtt vettem be utoljára, ugyanemiatt, ezelőtt nem. Tegnap reggel nagyon erős szédüléssel ébredtem, ájulásérzés kerülgetett, meg-megtántorodtam, nem tudtam egyenesen menni, csak kapaszkodva. Ehhez erős szívtáji nyomás társult, mintha halmozott extrák jelentkeztek volna, de a vérnyomásmérő nem jelzett kimondott ritmuszavart. Azt hittem nagyon alacsony lesz a vérnyomás, de legnagyobb meglepetésemre RR:140/85, HR:61. Ca pezsgőtablettás vizet ittam, Asactal tabl.t vettem be. Kb. félóra múlva enyhült a szédülés. Mivel rendezvényre mentünk, csak késő délután tudtam enni, addig nem, de nem is igen kívántam. Valamennyit ittam. 50 éves nő, Chol.6.7 , mitr. prol. grad I. RR/HR általában rendben. Azóta nincs gondom. Ön szerint tényleg hülyeség volt a vízhajtó, még ilyen kis mennyiségben is? Remélem, máskor nem lesz ilyen, mert elég ijesztő volt ez a típusú szédülés, főleg a mellkasi nyomásérzéssel, de akkor mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm. Kinga
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
23.
Kedves Kinga ! Apanasza lehet a vizshajtó következménye, de lehet gerinc probléma a háttérben. Vizhaejtót nem érdemes szedni, mert ezt a tipusu lábdagadást nem szünteti, legfeljebb csak rosszul lehet tőle az ember. Ha a szédülés ismétlődik neurológusnak mutassa meg magát !
2013.
09.
19.
Annie78 kérdése:

Tisztelt Doktor úr, 36 éves hölgy vagyok, autoimmun betegséggel( Hashimoto és RA). Concor 7,5 mg. tablettát szedek magas pulzusszámra már 2 éve. Ma a gyógyszertárból a férjem Concor COR tablettával tért haza Concor helyett. A kérdésem az lenne: a két gyógyszer ugyanaz? Az interneten keresgélve, nem találtam köztük külömbséget. A szivemmel szervi problémám nincs, azonkivül, hogy szaporább a pulzusom. Válaszát előre is köszönöm. Maradok tisztelettel, Annie78
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
19.
Kedves Annie . Nyugodtan folytathatja Concor helyett Concor Corral. Nem teljesen azonos összetételü, de teljesen azonos hatásu gyógyszer. Szedés szempontjából azonosak.
2013.
09.
18.
Balog Angéla kérdése:

Kedves Doktor Ur! Én egy olyan problémával fordulok önhöz hogy elég furcsa módon dobbog a szívem. Amikor lefekszem vagy éppen nyugalmi állapotban vagyok akkor nagyokat dobban szívem olyan furcsa érzést érzek mintha a torkomban is verne aztán nem érzek semmit majd később megint szaporábban ver a szívem és utána megint nagyokat dobban. De ez mostanában elég sűrűn van ez így velem. Eddig azt hittem hogy csak akkor van ez ami előtt meg jön a menstruációm mert eddig így volt. De rá jöttem hogy nem . Nagyon félek már elaludni is. Mi lehet a bajom??? 31 éves vagyok és körülbelül ez az állapot 6 honapja van velem. Válaszát elöre is köszönöm
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
18.
Kedves Angéla ! Az lenne a leghelyesebb ha mielőbb családorvoshoz, majd kardiológushoz. Ez lehet ritmuszavar tünete, amit jól lehet kezelni, ha tudjuk milyen tipusu és milyen eredetű.
2013.
09.
17.
DCM? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Több, mint egy éve írtam Önnek, akkor terhes voltam, és a következő miatt fordultam Önhöz: "terhesség kérdése: Tisztelt Doktor úr! A terhességem 18. hetében járok. 2 hónapja pajzsmirigy túlműködést diagnosztizáltak, propycilt kapok. Lépcsőzéstől fulladok, szívdobogásérzésem van, ezért csináltak szív uh-t. Ennek az eredményéről szeretném megkérdezni. Természetesen beszélek az endokrinológusommal is, csak a véleményét szeretném kérdezni, hogy mennyire súlyos. eredmények: bal pitvar: 36*39, jobb pitvar: 33*33, jobb kamra: 15, septum:8/11 hátsó fal: 9/12 aorta gyök/separatio/ascendens:31/19/30 E/A:130/80 EDT:160 E/e':130/14:9,3 EIVS:11 EF:56% AoratVmax:1.5 AI:- MI:I TI:triv PASP:? VCI:8/4 PF:0 a szokásosnál jelzetten renyhébben, de még jól mozgó BK a dilat. határán, éppen normális E/e\' Norm tág szívüregek, ép billentyűk, jó falmozgások, jó bal kamra funkció, ép jobb szívfél. DCM incip?? Mit jelent ez? Milyen betegséget? Köszönöm szépen Jázmin Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos 2012. 04. 26. Ez az Uh azt jelenti, hogy sürgősen forduljon kardiológushoz. A leletek és tovàbbi kiegészítő vizsgálatok elvégzése, értékelése szükséges. Kisfoku szivizom gyengeség gyanuja merült fel, ezt kell tisztázni, ha kell kezelni. Kérem ne ijedjen meg, csak menjen a dolgok után. Levélben ennyit tudok mondani. " Azóta voltam kardiológusnál, uh leletem: AOgyök: 26mm, BP:27mm, JK:10,9mm, IVS diast:8,1 mm, BK: diast:48,6mm, HF diast:8,4mm, IVS syst:12mm, BKsyst: 25mm, HFsyst: 10,9mm EF:63% E:0,83m/s, A:0,44m/s, Edecel:216msec, AoVmax(C):1,28m/sec diagnózis: kezelt hyperthyreosis prolapsus valv mitr ant min gr.Insuff valv mitr (min gr) Huma pronolt szedek, és pajzsmirigyre propicilt. A terhesség alatt nagyon nagyon megijedtem, a DCM diagnózisától, de a babára koncenráltam. Ön szerint van ez a betegségem, mert a legutóbbi uh-n ez nem szerepelt. Szeretném felnevelni a lányomat. Nagyon szépen megköszönöm a válaszát!
Szemerédi Péter belgyógyász és kardiológus szakorvos
2013.
09.
17.
Kedves Kérdező ! Ennek a leletnek a tartalma alapján Önnek semmiféle szivbaja nincs ! Kérem felejt el az eddig mondottakat. Az izgalomra okot adó eltér