Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
205 kérdés, válaszra vár 0

Dr. Kaszó Beáta

Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos

Specializáció: Allergiás betegségek, gyermekkori asztma.

Munkahely: Budapest, Szentendre, Pilisvörösvárwww.allergiadoktor.com/index.php?oldal=rendelesek.html
Mobil: +36 30 9922151
Web: www.allergiadoktor.com

Bemutatkozás:
1987-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szereztem általános orvosi diplomát.
Egyetemi éveim után Szolnokon, a Hetényi Géza Kórház gyermekosztályán kezdtem munkám, ahol a gyermekgyógyászat minden területével megismerkedtem.
1989-től a Heim Pál Gyermekkórházban dolgoztam.
1992-ben csecsemő- és gyermekgyógyászat szakorvosi képesítést szereztem.
A következő években két fiammal otthon voltam.
1999-től a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben dolgoztam, ahol érdeklődésem a a légúti betegségek és az allergiás kórképek felé fordult.
2002-ben gyermektüdőgyógyászat, 2007-ben allergológia és klinikai immunológia szakvizsgát tettem.
2007 őszén, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet bezárását követően magánrendelést indítottam. Emellett a pilisvörösvári szakrendelőben látok el gyermekeket.


Felnőtt- és gyermekkori allergiás betegségekkel, gyermekkori légúti betegségekkel foglakozom. Az utóbbi években egyre több az allergiás náthával, kötőhártyagyulladással, asztmával küzdő ember. Nagyon gyakoriak az allergiás bőrpanaszok (ekcéma, csalánkiütés) is. Krónikus betegségekről lévén szó, fontos a minél előbbi korrekt diagnózis, a megfelelő terápia, majd a rendszeres gondozás. A korszerű gyógyszerekkel ma már jól kordában tarthatók ezek a betegségek, s az allergiás, asztmás beteg általában korlátozásmentes életet élhet.

2019.
01.
08.
Rena48tjd kérdése:

Tisztelt Doktornő! Hasi műtétnèl ( csaszarmetszes) okozhat a műtéti fonal allergias reaciot műtet utan 2 honappal? Tunetek: viszketes testszerte (arc,tenyerek,has,talp) ezzel egyutt borkiutes, szajfeldagadas, szteroidos infuzio utan a tunetek enyhultek! Koszonom valaszat!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2019.
01.
08.
Kedves Kérdező! Nem valószínű, hogy ez lenne tünetei oka. Javaslom, keressen fel személyesen allergológust. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2019.
01.
04.
Gerussi Orsolya kérdése:

Tisztelt Doktornő! December 31-én lencseleves főzése közben egy lencsét sikerült belélegeznem. Nem tudtam felköhögni. Azóta többször ingerlően köhögök. Sárgás és zöldes váladék is ürül közben. A háziorvosom elküldött mellkasröntgenre, de a lencse nem sugárfogó test, így ez nem mutatott semmit. Azt mondta, hogy szedjek köptetőt és amíg nem leszek lázas, nincs más teendőm. Ön szerint sem kell mást tennem? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Orsi33
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2019.
01.
04.
Kedves Orsi33! Javaslom, minél előbb forduljon személyesentüdőgyógyászhoz, mert ha a tüdejébe került a lencse, akkor azt el kell távolítani. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
12.
16.
Picibaba kérdése:

Tisztelt Doktornő! Újabb kérdéssel fordulok Önhöz, 5 hónapos kisfiam alvásával kapcsolatban. Az éjszakai alvásokkal nincsen problémánk, 10-11 órát alszik végig ébredés nélkül. Viszont nappal csak sírva alszik el. 3szor alszik nappal 2* 50 percet és egyszer 1,5 órát. Egy hónapja kezdődött ez a nappali alvással kapcsolatos gond, addig magától néhány perc alatt elaludt. Múlt héten megoldódni látszott a probléma, néhány napig ismét sírás nélkül magától elaludt. Pár napja azonban, ha alváshoz készülünk ismét csak sír, míg el nem alszik. Próbáltam ringatva altatni, de az sem vált be. A kérdésem az lenne,hogy Ön szerint mi okozhatta ezt a hirtelen változást, és hogy mit tehetnék a könnyebb altatások érdekében. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: egy első gyermekes anyuka.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
12.
16.
Kedves Kérdező! Lehet, hogy már kevesebb alvást igényel. Próbálja ritkábban altatni! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
12.
11.
Kosztin-Holba Melánia kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Kisfiam 8 éves lesz pár napom belül. Idén augusztusban kivették az orr - és garatmanduláját is,mivel nagyon nagyok voltak már és a hátán nem kapott levegőt alvás közben. Nagyon megviselte a műtét. Nagyon féltettem megint visszavinni a közösségbe, mert nem tudtam hogyan fog így műtét után reagálni a fertőzésekre. Sajnos beigazolódott amitől féltem, szeptember óta 3 x is volt már megfázva és mind a 3 fókahanghoz hasonló köhögéssel ,belégzési nehézséggel kezdődött. Az elsőnél (szeptember 30.)pár nappal a náthás tünetek után kelt ugatva,a másodiknál (8 hettel az első után )minden előjel nélkül, akkor nem rohamszerűén annyira ugatott ,viszont több napig is volt egy egy ugatós köhögése, majd hurutossá változott ,a legutóbbinál ( ami 11 nappal az előző után) már ablakot is kellett nyitnom hogy könnyebben kapjon levegőt, pár perc múlva jobban lett de aznap még délutánig egyet egyet ugatva köhögött, másnapra pedig megjelentek a nátha tünetei. A legutóbbinál volt egy ijesztő tünete, elkezdte vakarni a két karját, csalánkiütés jött elő arra a pár percre aznap reggel amikor beszűkült a gégéje. Bekentem neki fenistil géllel és pár perc múlva elmúlt. Teljesen megijedtem hogy valami allergia állhat e ezek köhögések mögött. De aztán másnapra a férjem és hétvégére már én is megnàthàsodtam,így kizártam az allergiát. Angliában élünk, itt szegénynek sosem adtak semmit sem ha ilyen gégegyulladasa volt,csak salvus vízzel inhalál, plusz én önszántambòl adok neki káliumot és cetirizint is plusz fluimucilt ha már szakad a hurut. ( 3,5 éves kora óta ,virusos betegségeknél szokott ugatni egy kettőt, de általában pár òra múlva el szokott múlni neki.) Azt szeretném kérdezni,hogy ön szerint a mandulák hiánya miatt többször lesz e beteg a gyerek,mint azelőtt? Itt Angliában azt mondják csak hogy ne aggódjak, majd kinövi, és ezt az ő korában már nem kruppnak hívják csak simán gégegyulladás vagy felső légúti hurut,de ő már 8 éves lesz,nem kellett volna már kinőnie ezt a fajta gegeszukulettel járó betegséget? 1,5 éve volt allergia tesztje is ,Prick teszt,de ott negatív lett minden,és biorezonancia teszten is volt,ott sem mutatott ki a teszt semmit sem. Ebben az esetben biztos hogy a nátha okozta neki az ugatós köhögést mivel mi is elkaptuk tőle, de akkor mi okozhatta a 2 karját beborító csalánkiütés? Itt az orvosok szerint a vírus okozta,de valamiért én meg vagyok ijedve hogy megsem a vírus és valamire csak allergiás. Amúgy nem szokott tüsszögni köhögni csak ha meg van fázva. 1,5 év alatt változhatott e az allergizáló készsége, Lehet hogy azóta valamire allergiás lett? Sajnos itt hónapokba telik mire eljutunk egy tesztre ha beutalnak egyáltalán, mert nagyon erős indokkal utalnak csak. Utolsó kérdésem, az hogy a kruppra hajlamos gyerekek későbbiekben asztmàssá alakulhatnak ? Ha igen,akkor évek kellenek hozzá vagy akár egyik pillanatról a másikra is lehet valaki asztmás ? Ön milyen vizsgálatokat javasolna hogy az aggodalmaimat kizárhassam? Előre is köszönöm tisztelettel válaszát! Üdv.: "egy nagyon aggódó anyuka"
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
12.
11.
Kedves Nagyon Aggódó Anyuka! Mindenben egyetértek brit kollégáimmal. A kruppot (gégegyulladást) gyakorlatila mindig vírusok okozzák, melyek egyidejűleg gyakran okoznak kiütéseket is. Mivel sokféle vírus tud ilyen tüneteket okozni, a betegség is különböző módon szokott lezajlani. Allergiavizsgálatra nincs szükség. Ami vizsgálat esetleg szóba jöhet, ha még nagyobb korban is jeentkeznek ilyen tünetek, az a gégetükrözés. Ezt annak eldöntésére lehet elvégezni, hogy nincs-e a gége környékén valami térfoglaló folyamat. Ilyen betegség egyébként későbbi életkorban is elő szokott fordulni, de akkor nem szokott nehézlégzést okozni, inkább csak enyhébb rekedtséget. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
12.
10.
Picibaba kérdése:

Tisztelt Doktornő! Arra szeretnék választ kapni mennyire veszélyes a babák hason alvása. 5 hónapos kisfiam egy jó ideje magától hasra fordul, aminek nagyon örülünk.(hasról-hátra egyenlőre magától még nem fordul) Viszont az utóbbi időben már éjszaka is, és csak így akar aludni. Próbáltam, hogy mikor elalszik vissza fordítom hanyatt fekvésbe, de olyankor elkezd sírni és már fordul is vissza hasra. Sokan mondták a születése után hogy hason altatni nem célszerű az esetleges légzés kimaradások miatt. Azt szeretném tudni, hogy ebben az esetben, és 5 hónapos korban az Ön véleménye szerint okozhat-e bármilyen jellegű problémát a hason alvás. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: egy aggódó anyuka
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
12.
11.
Kedves Kérdező! Amikor a babák önállóan meg tudnak már fordulni, ők döntik el, milyen testhelyzetben szeretnének aludni. Ezen nem lehet változtatni, és nem is érdemes azon rágódni, melyik testhelyzet lenne az előnyösebb. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
12.
10.
Hódi Alexandra kérdése:

Tisztelt Doktornő! A kérdésem a következő lenne. Idén szeptember 15.-én műtöttek életem soràn 3. spontán PTX-el és azt szeretném tudni, hogy a repülés mennyire veszélyes 3 hónappal a műtét után? A legutóbbi CT eredményem novemberben teljesen tiszta volt. Üdvozlettel, Alexandra
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
12.
10.
Kedves Alexandra! Ilyen esetben általában nincs ellenjavallata a repülésnek ennyi idővel a műtét után, de legcélszerűbb az lenne, ha az önt gondozó tüdőgyógyásszal beszélne. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
12.
07.
Tara kérdése:

Kedves Doktornő, köszönöm a gyors válaszát! Azért írtam Önnek mert tanácstalan voltam. Külföldön vagyunk és a gyerekorvos 10 napra penicilint írt fel és cetirizint is, ami arra utal, hogy allergiára gyanakszik, de azt mondta, hogy nem skarlát, streptococcus, majd másnap hogy tüdőfertőzés.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
12.
07.
Kedves Kérdező! Látatlanban nagyon nehéz véleményt mondani. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
12.
07.
Tara kérdése:

Kedves Doktornő! 3 napja a fiamon apró kiütések vannak az egész testén, először a nyakán jött ki, majd az arcán és délutánra az egész testén. Apró pattanásokra hasonlít, piros színűek, az arca pedig többnyire nagyon piros, hasonlít a lepkehimlős arcra. Néha viszket. Étkezés után pirossabb lesz az arca és amikor bejön kintről a melegbe. 2 hete néha picit köhög és folyt az orra is. Pár képet csatolnék, de sajnos itt nem lehetséges. De előre is köszönöm ha leírás alapján is tud tanácsot adni! Üdvözlettel Zsuzsanna
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
12.
07.
Kedves Zsuzsanna! Az a legvalószínűbb, hogy a légúti fertőzést okozó vírus okozta a kiütéseket. Akkor kell vizsgálatokat végezni, ha a kiütések tartósan (6 héten túl is) fennálnak. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
12.
05.
Blacky kérdése:

Kedves Doktornő, köszönöm szépen a válaszát! Pontosítanom kell, kései időpontban írtam sietve, a kislányom Flixotide-t kap és Sultanolt. A ventolint még régebben kapta egy rövid ideig, összekevertem a neveket. Az ön véleménye szerint nyugodtan adhatom párhuzamosan is a mometazollal a flixotide-t? Sajnos gyermek tüdőgyógyász nincs a közelünkben, egy felnőttnél voltunk, aki végzett egy légzésvizsgálatot a lányomnál, de mindent rendben talált. Ő a broncho vaxomot javasolta kúraszerűen, de a mi esetünkben nem hozott változást sajnos. A felnőtt fül-orr-gégész szerint is allergiáról lehet szó és az orrsprayt javasolta, megfogadom a tanácsát és keresek a közelünkben egy gyermek fül-orr-gégész szakorvost is.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
12.
05.
Kedves Kérdező! A Mometason és a Flixotide adható együtt. Nagyon gyakori, hogy erre a két gyógyszerre egyszerre van szükség. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
12.
05.
Blacky kérdése:

Kedves Doktornő, válaszát előre is nagyon köszönöm!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
12.
05.
Szívesen.
2018.
12.
05.
Blacky kérdése:

Kedves Doktornő! A kislányom jelenleg 6 éves, 3 éves kora óta küzdött bronchitisszel, amit a megnagyobbodott orrmandulára vezettek vissza. Szájon át minden alkalommal ventolint és sultanolt írtak fel neki, az orron keresztül alkalmazható korikoszteroidos sprayket visszautasítottam. A bronchitis néhány alkalommal tüdőgyulladásba ment át illetve középfül gyulladásba. 5 évesen végül kivették az orrmanduláját és a fülében lévő váladékot is leszívták ugyanekkor. Sajnos a panaszok a műtét után pár hónappal így a hideg idő beálltával visszatértek, újból bronchitist állapítottak meg nála. Orrlégzése teljesen gátolt, a gyermekorvos szavaival élve "teljesen ki van esve" (ezért Nasivin-t szoktam neki befújni, ha egyáltalán nem kap levegőt, az sós orrspray mellett). A terápia ugyanaz a két inhalációs spray illetve a mometason orrspray került ismét szóba. Mivel nem szeretném, hogy a lányom minden egyes télen végig betegeskedjen, ezért hajlok rá, hogy az orrsprayvel is elkezdjük a kezelést. A kérdésem viszont az lenne, hogy vajon nem sok-e, ha szájon és orron át is kapja a kortikoszteroidot? Ezzel kapcsolatban azt olvastam, hogy akár kontraproduktív is lehet két ilyen szer együttes használata. Egy esetleges allergiát kimutató vérkép eredményre még várunk, én meg vagyok győződve, hogy a lányom megfázást követően lesz mindig bronchitises, hiszen mindig csak kizárólag az őszi-téli időszakban betegeskedik és a jelenlegi betegsége is egy megfázásra vezethető vissza. Nagyon leizzadt és utána hideg levegő érte.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
12.
05.
Kedves Kérdező! A Ventolin hatóanyaga a szalbutamol, ami nem szteroid, hanem hörgőtágító. A Sultanol ugyanaz a gyógyszer, tehát kislánya csak hörgőtágítót kap a hörghurutjaira, megelőző gyógyszert nem. Pedig lehet, hogy az lenne a jó megoldás, ha asztmás hörgőgyulladásai gyakran jelentkeznek. Az inhalációs és orrba használt szteroidoknak nagyon ritkán jelentkeznek mellékhatásai, mert helyi alkalmazásban kis adag is elegendő a gyulladáscsökkentő hatás kifejtéséhez, s ráadásul spray formájában bejuttatva ennek a kis adagnak is csak töredéke szívódik fel. A Nasivin viszont érösszehúzó hatású, tartós alkalmazása tönkreteszi a nyálkahártyát, orrdugulást okozva. A szteroidos orrspray-k viszont tartósan is használhatók, mellékhatás nélkül. Javaslom, keressenek fel gyermektüdőgyógyászt. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
11.
01.
fonix107 kérdése:

Kedves Doktor Nő! Évek óta meglevő problémám hogy fürdés után sok kis apró pötty jelenik meg a bőrömön. De csak a felső testen, karokon. Mivel elég változatosan használom a tusfürdőt és sampont, így nem gondolom hogy az illatanyagra lennék allergiás. Nyáron ha meleg van a homlokomon is elő jönnek ilyen pöttyök, nagyobb vörös folttal körülötte, ha leizzadok és vizes lesz a bőröm szintén kiütések jelennek meg. A gond ezzel hogy úgy vettem észre az évek alatt egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg ezek a kiütések. Létezhet hogy ez sulyosbodik az évek előrehaladtával? 23 éves vagyok. Előre is köszönöm a válaszát!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
11.
01.
Kedves Kérdező! Lehetséges, hogy súlyosbodik, de akár el is múlhat. Azért érdemes lenne elmennie bőrgyógyászhoz/allergológushoz. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
10.
31.
Bartus Veronika kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Olyan problémával fordulnak önhöz , hogy csak a vegtagjaimon kiütések jelennek meg ! Egy nap előjönnek másnap elmúlnak ! Altalaban olyan nagyságú a kezdete mint egy szúnyogcsípés aztan tenyérnyi nagyságúra is növekednek ! Probalok figyelni az étkezésre ,tejes dolgokat mar nem eszek de a tünetek megsem változnak ! Küldenek Szivesen kepet is de sajnos itt nem tudok ! Remelem tud nekem segiteni ! Koszonom
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
10.
31.
Kedves Kérdező! Leírása alapján valószínűleg csalánkiütése van, amit nagyon gyakran fertőzés okoz. Akkor érdemes kivizsgálásba kezdeni, ha tartósan, 6 hét után is fennáll. Szedhet recept nélkül kapható allergiagyógyszert (antihisztamint). Ha tartósan fennáll a panasz, forduljon személyesen allergológushoz. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
10.
17.
brozge kérdése:

Üdv! Pár nappal ezelőtt fordultam meg kétirányú mellkas röntgenen. A leletemben a következők voltak írva: A rekesz norm. helyzetű, sima szélű. A sinusok szabadok. A tüdőben parenchymas árnyék nem található. Szabályos hilusi érrajzolat. A szív nem nagyobb. Az aorta közepesen tág. Ptx nem differentialható. Vélemény: Organicus eltérés, ptx, infiltratum nem ábrázolódik. Ezek jeletésére, leginkább az “Organicus eltérés”-ére lennék kíváncsi. Válaszát előre is köszönöm!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
10.
17.
Kedves Kérdező! Ez egy negatív mellkasi lelet, azaz semmi eltérés nem látható a felvételen. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
10.
17.
Láng Ramóna kérdése:

Üdvözlöm! 10hetes kisfiamnal refluxot állapitottak meg bar hasi ultrahang nem mutata ki de a tunetek arra valottak! Igy kapta a Beba ar/ha tapszert azota viszont nagyon eros hasi gorcsei vannak minden etkezes utan illetve puffadas nem tud kakilni sem pedig nrm kemeny a szeklete pukizas sem megy neki egesznap erolkodik bufizni is csak ugy bofizik hogy nem levegos a bufije hanem mintha jönne vele fel a tapszer is! Probaltam etetes kozben bufiztetni de lehetetlenseg mert sir ha elveszem tole a cumisuveget! Olyan cumisuveget hasznalunk amivel minimalis levegot nyel! Most probaltuk a tehentej mentes illetve laktoz mentes tapszert de akkor pedig kijonn belole! És ugyanugy puffad a kisgyerek és hasi görcsei vannak! Napi 8x 90ml eszik 5580gramm Mellette folyamatos orrfolyasa van!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
10.
17.
Kedves Kérdező! Érdemes lenne másik tejcukor- és tejfehérjementes tápszert is kipróbálni. Ha akkor sem szűnnek meg a panaszok, forduljanak gasztroenterológushoz. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
10.
09.
Kovács Erika kérdése:

Jó Napot Kívánok! Ismételten elnézést hogy zavarom, azt szeretném én kérdezni Doktor Nőtől hogy vagy 3 napja állandóan kisebb nagyobb szünetekkel remeg a szemem, van hogy eláll, majd ismét elkezd mi lehet a gond? Milyen betegségre utal, és milyen vizsgálat szükséges ehhez? Legyen már szíves nekem megírni. Köszönöm szépen
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
10.
09.
Kedves Kérdező! Készséggel válaszolok allergológiai és gyermek-tüdőgyógyászati kérdésekre. Javaslom, panaszával forduljon háziorvosához, aki az előzmények ismeretében, vizsgálat után el tudja dönteni, hogy szükség van-e további vizsgálatokra. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
10.
08.
jade kérdése:

Kedves Doktorno!Mai nap kikerult az ovodai informacio miszerint 1 gyermek baranyhimlos. Kislanyom ovis o most 5 eves es batyja aki 7 eves iskolas reszesultek Priorix tetra oltasban 1 evesen. Illetve a masodik oltast is megkaptak 2 eves korukban. Kerdesem az lenne, hogy milyen esellyel betegedhetnek meg? A ferjemmel mi nem vagyunk oltva,de gyerekkorunkban atestunk a baranyhimlon. Ertelme az izolacionak 1 ismert eset utan lehet? Feltetelezem nem nagyon, hisz az erintett kisgyermek akar mult heten is fertozhetett mar.... Megkoszonve megtisztelo valaszat!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
10.
08.
Kedves Kérdező! Nem indokolt gyermekei elkülönítése. Ha esetleg jelentkezik a betegség, akkor is enyhe lefolyásra számíthatnak. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
10.
08.
Kovács Erika kérdése:

Jó Napot Kívánok Doktor Nő! Jó két hónapja köhécseltem, el volt dugulva az orrom, igaz az a mai napig is, és a házi orvos doktornőm adott egy beutalót allergia vizsgálatra, a héten kellene mennem, de azóta elmúlt a köhécselésem. Mit tanácsol doktornő el kell mennem így a vizsgálatra? Ha igen akkor ottan milyen fajta vizsgálatokat szoktak végezni?? Legyen már szíves válaszolni. Igaz amikor röntgen vizsgálaton voltam kb az is két hónapja volt akkor annyit írtak hogy kissé emphysémás a tüdőkben, azaz tüdőbuborékos, emiatt el kell mennem az allergia vizsgálatra vagy kihagyható?? Várom válaszát. Tisztelettel: Kovács Erika
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
10.
08.
Kedves Kovács Erika! Javaslom, hogy menjen el a szakrendelésre, mert az orrdugulást is okozhatja allergia. Legvalószínűbb, hogy bőrtesztet fognak végezni az allergia kiderítésére. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
10.
03.
Kovács Erika kérdése:

Jó Napot Kívánok Doktor Nő! Elnézést kérek hogy ismételten zavarom, ma megkaptam a vérvételi eredményemet, vissza mennem meg a háziorvosomhoz meg még majdnem egy hét múlva kell, az még odébb lesz és nem akarok addig idegeskedni hogy jók e ezek az eredmények, vagy mit takarnak. 1) Epstein-Barr vírus VCA IgG/Elisa pozitív, 54,3 NTU 2) Epstein- Barr vírus nukleáris antigen (EBNA) IgG/Elisa pozitív 30,8 NTU és a vélemény mezőben, Prímer EBV fertőzés, IgG maradványantitest. Megírná nekem Doktor Nő hogy ezek mit jelentenek. Mire kell számítanom, mert még soká lesz egy hét amire mennem kell az orvosomhoz! Nagyon De nagyon szépen megköszönöm Doktor Nőnek. Tisztelettel: Kovács Erika
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
10.
03.
Kedves Kovács Erika! Ezek az eredmények korábban átvészelt vírusfertőzésre utalnak. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
10.
02.
Kovács Erika kérdése:

Jó Napot Kívánok Doktor nő! Egy jó hete voltam Tüdő szűrőn azaz Röntgenen, és azt írták eredménynek hogy Kissé Emphysémás jellegű tüdők. Ez mit jelent? Veszélyes? Elmúlik magától vagy mennem kell még egyszer ellenőriztetni, mert a hátam fájni szokott. Várom mielőbbi válaszát! Szép Napot. Tisztelettel: Kovács Erika
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
10.
02.
Kedves Kovács Erika! Az emfizéma a léghólyagocskák tágulatát jelenti. Különböző súlyossági fokai vannak, ezért azt javaslom, menjen el tüdőgyógyászhoz, hogy megbeszéljék a tüneteit és az esetleges teendőket. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
08.
10.
Dukai balint kérdése:

Egy elég érdekes történetet szeretnek önnel meg osztani ami kicsit mesének fog tüni A dolog akkor kezdődött amikor fel éve elvesztettem a kislányom úgy veletem hogy az életem innentől celtudatlana vált ekkor öngyilkos szeretem volna lenni na most meg ittam másfél liter fagyalot ami -30fokos volt ezt onan tudom hogy meg meretem előte a benzinkuton hogy bisztosra menjek úgy véltem ez elég menyiseg hogy ki uson egy életre hat nem igazából meg csak egy has csikarast sem kaptam tőle utána következett egy durvább kísérlet egy WC tisztító ezerből ítam egy nagy poharal és ismét el marad a csoda már kétségbe estem hogy egyszerűen. Rajtam semmi nem fog na akkor jött az utolsó felangolas nem túl hosszas kutatás után az interneten találtam egy növényt ami a házunk körül a közeli erdő szélén is terem ez a foltos bürök leszedtem belőle egy jó nagy adagot haza jöttem és kifizetem 2szer 2dl itam belőle és utána egy kanál patkány méreg durván hangzik de minden szó igaz eltelt azóta egy hónap teljesen le is mondtam az öngyilkos szándékomrol de egyszerűen nem értem hogy lehetek meg mindig életben és hogy a szervezetem ennyire immunis lenne a mérgekre és meg fogalmazodot bennem egy kérdés mi van akkor hogy ha ezzel másokon is tudnak segíteni az egész számomra teljesen hihetetlen és érdekelne Hogy ez hogy lehetséges és hogy van itt olyan személy aki ismer valakit akivel erol tudnak beszélni Előre is koszonom a valaszokat?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
08.
10.
Kedves Kérdező! Ez nem az én szakterületem. Javaslom, beszéljen toxikológussal. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
07.
12.
Laura2010 kérdése:

Kedves Doktorno! A teli megbetegedsebol maradt vissza felso leguti tunetem, nehezen veszem es fujom ki a levegot. A legzes vizsgalatot kovetoen az orvos napi 2×1 befujast irt elo Symbicort Trubuhalerbol. Dietazom es taplalek kiegeszitoket szedek, melyek a kovetkezok: pyruvat one, HCA, CLA, es collagen. Azt szeretnem tudni, hogy ezek befolyasoljak-e gyogyszeremet, szedhetok-e tovabbra is? Megszeretnem jegyezni, hogy semmilyen betegsegem nincs a fenti legutin kivul. Nagyon szepen koszonom valaszat!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
07.
12.
Kedves Kérdező! nyugodtan szedheti együtt. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beára
2018.
06.
12.
sárosi adrienn kérdése:

Jó napot kivánok egy olyan problémám lenne hogy nagyon köhögök és viszket a szájpadlásom a köhögés hol van hol nincs és éjszaka is rám tör :( ez lehet allergia? :(
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
06.
12.
Kedves Kérdező! Lehet allergia, de azt csak vizsgálattal lehet megállapítani. Javaslom, forduljon személyesen allergológushoz/tüdőgyógyászhoz. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beára
2018.
06.
10.
Hoffmann Andrea kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni hogy van egy 7,5 éves kisfiam akinek reggelente eldugul az orra és köhög. és ugyan igy este is. tüsszög viszket a szeme. Szerintem pollen allergiája vagy por allergiája van nem tudom mit tegyek? Ideges vagyok nehogy aszmás legyen. Csak az a baj hogy szentmártonkátán lakunk 2016-ba költöztünk ide. Akkor még nem volt semmi baja de most már ezek a tünetek vannak neki. Örülnék ha tudna segiteni doktornő hogy mit tegyek? Köszönettel Hoffmann Andrea
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
06.
10.
Kedves Hoffmann Andrea! Javaslom, vigye el kisfiát allergológushoz/gyermek-tüdőgyógyászhoz, mert ki kell vizsgálni panaszai okát. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beára
2018.
05.
24.
Nagy Norbert kérdése:

Tisztelt Doktor no! 1 eve allapitott meg nalam tudo sarcoidosist az orvosom mondta fel ev mulva menjek vissza ne szedjek semmit...vissza is mentem es jelentos regresszio volt jelen a rtg.felvetelen akkor azt mondta az orvosom hogy fel ev mulva megint menjek vissza ne szedjek tovabbra sem semmit..most majusban kellett volna visszamennem de felek visszamenni mert attol tartok rosszabbodott vagy valami baj tortenik...a sarcoidosis atalakulhat rakka? Lehet en reagalom tul de nagyon felek..
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
05.
24.
Kedves Kérdező! A lehető legrosszabb megoldás, ha nem megy vissza kontrollra. A sarcoidosis nem alakul rákká, viszont előfordul, hogy magától meggyógyul. Javaslom, beszéljen őszintén gondozó orvosával az önt foglalkoztató kérdésekről! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beára
2018.
05.
21.
Monyy3 kérdése:

TIsztelt Doktornö! Olyannal kapcsolatosan szeretnek erdeklödni, hogy van nekem egy Lendin nevu gyogyszerem es hogy ezt szabad e varandossag alatt szedni? Elöre is köszönöm! Udv.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
05.
21.
Kedves Kérdező! Antihisztamint (mint amilyen a Lendin is) javaslat szerint a várandósság alatt nem javasolt szedni. A helyi kezelést (gyulladáscsökkentő orrspray, szemcsepp) kell előnyben részesíteni. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
04.
11.
Juhász-Filó Petra kérdése:

Üdvözlöm! A kérdésem a következő: kisfiam 5 hetes volt, amikor beutaltak minket sárgaság miatt vérvételre (a kórházban születése után 2 nappal kékfény alá tették,akkor úgy gondolták azért, mert én rh negatív vagyok, ő pedig pozitív). A vérvétel eredménye azonban nagyon megijesztett; Epstein Barr vírus IgM <10.0 negatív, Epstein Barr vca IgG 103 pozitív, EBNA IgG 30.2 pozitív, EBV early antigén IgG 5.7 negatív, Cytomegalovírus IgM <5.0 negatív, Cytomegalovírus IgG 16.00 pozitív. Ezek ismeretében lehetett emiatt sárga? (Most 8 hetes, de már elmúlt) Fertőzödhetett a terhesség alatt vagy a születés körül? Lehet e számolni valamilyen károsodással? Hasi uh is készült, ott mindent rendben találtak. Előre is köszönöm!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
04.
11.
Kedves Kérdező! Készséggel válaszolok allergológiai és gyermek-tüdőgyógyászati kérdésekre. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
04.
05.
Kocsis Mária kérdése:

Tisztelt Beáta. Egy éve az ételintolerancia vizsgálat élesztő és tehéntej érzékenységet mutatott ki. A kérdésem az lenne, hogy az élesztő kiváltható-e a kovásszal, ami csak erjesztett liszt-viz keverék, vagy ez is okoz olyan tüneteket, mint az élesztő. Nekem erős puffadásom volt, viszont mióta élesztőset és tehéntejes dolgokat nem eszek, minden ok. De a kenyér hiányzik. Köszönöm a válaszát előre is. Mária
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
04.
05.
Kedves Mária! A kovász élesztőt tartalmaz, ezért, ha arra érzékeny. nem fogyaszthatja. Nem írta, milyen vizsgálattal derült ki az intolerancia. Érdemes lenne gasztroenterológussal konzultálnia, hogy kiderüljön, pontosan milyen diétára van szüksége. (Az intolerancia nem allergiás betegség.) Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
03.
26.
Gabriella1975 kérdése:

Szép jó estét kedves Doktor Nő! Vér vizsgálat alapján allergiás vagyok a krumplira, sárgarépára, paradicsomra, almára, narancsra, őszibarackra, mustárra és fűfélékre. Kérésem az lenne, hogy gyógynövényes nyugtatókat szabad-e szedni? Gondolok itt macska gyökér, vagy orbáncfű tablettára. Válaszát előre is köszönöm! További kellemes estét!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
03.
26.
Kedves Kérdező! Sajnos ezt nem lehet előre megmondani. Ha sok mindenre allergiás, van rá esély, hogy a gyógynövényekre is allergiával reagál a szervezete. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
03.
17.
Mancsali kérdése:

Tisztelt Doktornő Az 5 éves lányomnál arcüreggyulladast állapított meg a gyermekorvos - tünetek alapján. A kérdésem az lenne, hogy a betegség velejárója lenne a visszatérő láz? 1-4 napban lázas (38,8-39,2) volt, hurutos köhögés (4-5/nap) - tüdő, fül rendben, torka piros. Köptetőt javasolt az orvos, ha gyakrabban köhög. 5-6 nap teljesen tünetmentes (se köhögés, se láz) 7 napon ismét láz (38,6-38,9), enyhén hurutos köhögés, minimális orrfolyás (vizes) - tüdő, fül rendben, torok kicsit piros. Aktil Duot, kikevertett orrcseppet és köptetőt írt fel. Még aznap este elkezdtük az antibiotikumot. 8 napon márcsak délelőtt volt láz. Hurutos köhögés, enyhe orrfolyás. 9-11 nap láz nem volt, orrfolyás alig, hurutos köhögés ritkán. Ma vagyunk a 12 napon és ismét belázasodott (38,2). Az orrát porszívóval is szívtuk mindennap, de alig van valami. A hurutos köhögés megmaradt. Nincs étvágya és gyakran fájlalja a hasát ha eszik is valamit. Hasmenése nincs. Állandó fáradságra panaszkodik. Előre is köszönöm a válaszát Tisztelettel Mancsali
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
03.
17.
Kedves Mancsali! Kérdésére csak vizsgálat után lehet válaszolni. Lehet, hogy valamilyen szövődmény lépett fel, lehet, hogy további vizsgálat (pl. vérvétel, vizeletvizsgálat) szükséges. Javaslom, menjenek vissza kontrollra orvosukhoz. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
02.
26.
balazsb kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az utóbbi néhány napban azt vettem észre, hogy mintha nehézlégzésem lenne. Kapok levegőt, a mennyisége is elégnek tűnik mégis úgy érzem, mintha az oxigén kevés lenne. 35 éves vagyok, van nagyjából 5-10 kg túlsúlyom, de heti 3x-4x egy órát sportolok és terhelésnél ez az érzés teljesen elmúlik, olyankor tökéletes minden. Főként akkor érzem, amikor ülök és dolgozok. Fájdalmam nincs, viszont sokszor úgy érzem erőlködik a tüdőm és egy-egy pillantra sajog is. Nem kapkodom a levegőt, szépen lassan lélegzek, a pulzusom és a vérnyomásom is rendben van. Mi lehet ennek az oka? Köszönettel, Balázs
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
02.
26.
Kedves Balázs! Kérdésére csak az előzmények alaposabb ismeretében, vizsgálat után lehet válaszolni, ezért azt javaslom, forduljon személyesen tüdőgyógyászhoz. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
02.
22.
Bozo Ildiko kérdése:

Tisztelt Doktornö 4 eve gluten es laktoz erzekeny vagyok .harom hete veletlenul egy harapas kenyeret ettem tevedesbol ami teljes gluten tartalmu volt ket oraval kesobb hanyiger hanyas hasmenes nyelv szaj zsibbadas nyelesi keptelenseg majd ajulas következett be.Azota 4 alkalommal eves utan rövid idövel 10 perc a szajzsibbadas nyelesi keptelenseg es ajulas megismetlödött a többi esetben csak zsibbadas es ajulas erzesem volt mar enni sem merek A sürgössegin azt mondtak menjek es allergia tesztre idopontom van marcius 13 an.es a lorano akut nevü gyogyszert kaptam amit most olvastam laktoz tartalmu Teljesen tanacstalan vagyok es minden alaklommal felek az evestol :kerem segitsen:
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
02.
22.
Kedves Kérdező! Valóban meg kell próbálni kideríteni, hogy mi okozta tüneteit, ezért allergológushoz kellene fordulnia. A laktózérzékenység nem okoz ilyen tüneteket, tehát biztosan nem a laktóztók volt rosszul. Laktózérzékenységben a tejcukorbontó enzimből (laktázból) kevesebb van a szervezetben (a teljes hiány rendkívül ritka), ezért a gyógyszerben lévő minimális laktóz nagy valószínűséggel nem okoz tüneteket. (A laktóz egyébként hasfáját, hasmenést, puffadást tud okozni.) Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
02.
21.
Jade P kérdése:

Kedves DoktorNo!Influenzas szovodmenykent sajnos jobb oldali tudo bazisan rtg lelet es labor alapjan tudogyull ast allapitottak meg. Augmentin 875ost kaptam ma este lesz a 6.napja h szedem.Az elso antiob Klacid volt 2napig de nem szuntek a tunetek akkor valtottak Augm Duora a korhazi ugyeleten.Lacto Sevent kaptam meg.1,5 nap Augm utan kozerzet jelentosen javult,hoeml volt csak elso ket este utana az sem.Azonban a 3.antibiotikumos napra jobb bordaiv alatt ahol a gyulladast is lokalizaltak eros szuro jellegu mellkasi fajd jelentkezett,ami kohogesre belegzesre erosodik.Ezzel ujra ugyelet uj rtg volt tegnap ahol a pneumonia meg megvan, ptx et kizartak es uj 7 napos ab kurat javasoltak.Valoszinu mellh gyullt mondtak illetve a kohoges miatt izomhuzodast,bordatorest nem lattak. Kerem segitseget,abban h ez a szuro fajd amire az Algopyrin nem hat mikorra mulik? Gyogyulas h varhato.39eves 2 gyermekes anyuka chr.betegsegek nelkul.Halasan koszonom valaszukat!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
02.
21.
Kedves Kérdező! Ezt nem lehet megjósolni (sajnos a teljes gyógyulás hetekig is tarthat), mert sok tényezőtől függ a gyógyulás. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
02.
20.
Kovács Hortenzia kérdése:

Üdvözlöm :) kislányom szedte a cetirizin alergia szirupot :) 4.napja már csak este adtam neki . Viszont csütörtökön 22.en kell vinni alergia tesztre mi pedig ma hagytuk végleg el az orvoságot :( nem tudtuk mikor kell abban hagyni :( ezmiat befolyásolható lesz a teszt ? :(
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
02.
20.
Kedves Kérdező! Hamarabb abba kellett volna hagyni a gyógyszert, ezért el kell halasztani a vizsgálatot. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
02.
16.
Jade P kérdése:

Kedves Doktorno!Influenza utani felulfertozodesre eloszor Klacidot kaptam.2 napig szedtem semmi valtozas.Kohoges es nehezen csillapithato laz.Otthoni haziorvosunkat masodik velemeny miatt ma kerestem fel o vegre elkuldott rtg re es laborra.Pneumoniat allapitottak meg es uj antibiotikumot kaptam Most Augmentin Duot probiotikummal. Kerdesem ha ma pentek kezdtem szedni mikorra varhato h hat? Probiotikumnak Lacto Sevent adtak a patikaban x1 napi bevetellel? Ez jo probiotikum van meg otthon Omniflora kapszula? Lazra Mexalent Algopyrinnel valtogatom (Ibuprofentol eros szivdobogas volt).Kerem segitsen halas koszonettel
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
02.
16.
Kedves Kérdező! 2-3 nap után várható jelentős javulás, ha valóban olyan baktérium okozza a fertőzést, amire hatásos az Augmentin. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
02.
14.
Jade P kérdése:

Kedves Doktorno! Szeretnem kerdezni h Edesanyam 60 eves influenzaszeru szaraz kohogesere Sinecod szirupot illetve Paracodin cseppeket ejszaka bevehet e akkor ha Covercard 1x1 Tablettat is szed reggelente a vernyomasara? Halas koszonettel!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
02.
16.
Kedves Kérdező! Javaslom, kérdését felnőtt-tüdőgyógyásznak tegye fel. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
02.
09.
Jade P kérdése:

Tisztelt DoktorNo!40eves 2 gyerekes anyuka vagyok.1hete kuzdunk az influenzaval.2napja lazam nincs de enyhe natha ellenere elvesztettem a szaglasom.Fura allapot,kerem nyugtasson meg,h atmeneti a jelenseg.Meddig tarthat?Halas Koszonettel
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
02.
09.
Kedves Kérdező! Ez átmeneti probléma szokott lenni, de egyénileg nagyon különböző az időtartama. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
02.
01.
Gabriella1975 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tavaly decemberben felső légúti problémákkal mentem fül, orr, gégészetre, torok, homlok fájdalom. Doktor Úr nem nézte a torkom, csak allergiára gyanakodott, így megcsinálták a karomon az allergia tesztet. Én, mint laikus a 20 perc várakozás után semmit nem láttam a kezemen. Bent le kellett mosni a karom akkor szinte minden vörös lett. A teszt alapján allergiás vagyok a parlagfűre, fekete űröm, házi por, lándzsás útifűre. Természetesen aznap este belázasodtam, és mint utólag kiderült arc és homlok gyulladásom volt. De engem birizgált, hogy csak utána járok én. Elmentem allergológiára, ahol a vérem alapján allergiás vagyok a fűfélékre, de a fent említett parlagfűre, fekete űröm, házi por, lándzsás útifűre nem. És még allergiás vagyok a krumplira, sárgarépára, paradicsomra, almára, narancsra, őszibarackra, mustárra. Na most ezeket az ételeket napi szinten fogyasztottam és eddig semmilyen tünetem nem volt. Nyáron nyírom a füvet, és még tüsszenteni sem tüsszentek. Amikor kapáltam a kertet kihúztam egy kis sárga répát és megettem. Kérdésem az lenne, hogy akkor ezeket az ételeket teljesen hagyjam el, ugye? Szégyen, nem szégyen már a családom csak mosolyog, hogy amikor ők eszik a húslevest, vagy rakott krumplit én majszolom a pirítóst, és potyognak a könnyeim. Nem merek még egy jó levest sem enni, mert az ételízesítőben is vannak szárított zöldségek. Elnézést kérek, hogy hosszúra sikerült. Nagyon szépen köszönöm válaszát! További kellemes napot kívánok Önnek!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
02.
01.
Kedves Kérdező! Az allergiatesztet mindig a tünetekkel összevetve kell értékelni, ezért azt javaslom, forduljon személyesen allergológushoz, aki az előzmények alapos ismeretében meg tudja mondani, szüksége van-e diétára. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
01.
25.
laci27 kérdése:

Tisztelt Doktornő, kb 1hete rosszul lettem, a szívem oldalán elkezdett szúrni a mellkasomnál, elküldtek ekgra, mellkasröntgenre illetve vèrt is vettek. A röntgen ès az ekg semmit nem mutatott ki, a vèrvètelen magas colt a fehèrvèrsejt szám, azt montdák gyulladásra utal, a leletre annyit írt hogy izom vagy izületi gyulladás, xefo gyögyszert írt fel amit szedek is. Viszont a tüneteim nem múlnak, ugyanugy belenyilal a mellkasomba ès ha a bal oldalamon fekszem a szívemnèl olyan hangot hallok elèg hangosan mintha egy majdnem teli üvegben csapkodna a víz (ennèl hasonlóbban nem tudom megfogalmazni) ès ha megfogom a mellkasomnál èrzem is mintha "lötyögne valami" mitől lehet ez?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
01.
25.
Kedves Kérdező! További vizsgálatok szükségesek panasza okának tisztázásához. Javaslom, forduljon személyesen kardiológushoz/tüdőgyógyászhoz, ugyanis a mellkasröntgen és az EKG nme alkalmas minden szív-, ill. tüdőbetegség kizárására. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
01.
13.
Ida kérdése:

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kértségbe vagyok esve, nem tudom, mit tegyek. 2016 ban voltam először tüdőgyógyászaton, nem múéló köhögéssel. Akkor arra gyanakodtak azt orvosok, hogy allergiám és asztmám van, bár az allargiatesz nem mutatott ki semmit. Kaptam Formoterol és Budesonid inhallációs porokat. A köhögésem decemberre csökkent, el is múlt, és az inhalációs porok szedését abbahagytam orvosi utasításra, de aztán 2017-ben újra elkezdődött március táján. Ekkor allergiagyógyszert írt fel a háziorvosom, Desloratadin teva diszpergáló tablettát. Ezzel el voltam a nyárig, de akkor a köhögés megint sokkal erősebb lett, sőt, fulladni is elkezdtem. Olyan érzés, mint amikor az ember valami miatt nagyon bepánikol, dobog a szívem, úgy érzem, nem kapok elég levegőt, zihálok... ha köhögök, akkor jobb és akkor is jobb, ha hasi légzéssel lélegzek. De csak pillanatokig. Ez nyáron csak néha fordult elő, elmentem újra tüdőgyógyászhoz, most egy új ovoshoz kerültem, aki kezdte előlról a vizsgálatokat. kaptam antibiotikumokat (Fromilt meg azibiot ha jól emlékszem) de ettől nem lett jobb. Utána felírt Inhafort és Alvesco inhalációs porokat, amitől szintén nem lett sokkal jobb, viszont remegett a kezem ezektől és a szívdobogás-fulladás-hehézlégzés érzés egyre sürübben jött. (Már egészen kis mozdulatoktól is: pl ülök, majd felállok, vagy előra hajolok a kádba hajat mosni és utána, amikor felegyenesedem, van ez az érzésem) Amikor visszamentem a doktornőhöz ezzel, azt mondta, más gyógyszer nem tud adni, ezek ilyenek ( a régiektől nem volt ilyen tünetem, bár nem tudom, azok ilyen gyógyszerek voltak-e) elküldött kardiológiára, mondván, a légzéstesztem (egyet ki kellett lélegeznem egy gépbe) nem volt olyan rossz, hogy attól fulladjak. A kardiológus kivizsgálás után azt mondta, ez nem szívpanasz. Most ott tartok, hogy egyre jobban fulladok (most máűr ettől pánikolok is szerintem) köhögök, közben szerintem a szénanátha tüneteit is produkálom: tüsszögök sokat, az orrom be van dugulva, kifújni nem tudom, de csurog folyamatosan hátra... Nagyon meg vagyok ijedve, mi lehet a bajom. Hova forduljak, kihez menjek? Mi lehet a baj? Egyre többször fulladok, zihálok, most már félek is, mi lehet ez. (hozzáteszem rekeszizomsérvem is van jó ideje, lehet hogy ez okoz ilyen tüneteket?) Köszönettel várom válaszát!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
01.
14.
Kedves Kérdező! Pszichés okok is vezethetnek ilyen tünetekhez, de ahhoz, hogy ezt kimondjuk, ki kell zárni a szervi okokat. Azt javaslom, forduljon fül-orr-gégészhez, hogy a felsőlégúti okokat tisztázzák/kizárják. Utána menjen tüdőgyógyászhoz, és beszélje meg vele, hogy érdemes gyógyszert váltani vagy ki lehet mondani, hogy nem asztma okozza a tüneteit. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
01.
07.
Harangozó Róbert kérdése:

Üdv. Doktor úr/nő Olyan problémám van, hogy egy ideje fáj a mellkhasam ha köhögök akkor nyilal is,illetve légzéskor sipol a tüdűm. Köhögéskor érzem valami felszagad a tüdőmben de ott is marad. Olyan jellenség szokott társulni hozzá hogy viszket a szájpadlásom. Lázam ilyesmi nem volt megfázva se voltam. Kb 2 hete van ez. Sajnos poros környezetben dolgozok már 6 éve. Eddig nem volt semmi gond. A házi orvosnál voltam aflamin 2x1 illetve aktil duot 2x1 és suspensio terpini 3x1 irt fel. 3. Napja szedem nem érzek semmi javulást. Mi lehet a baj? Hogyan tovább?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
01.
07.
Kedves Kérdező! Tüdőgyógyászhoz kellene fordulnia, hogy vizsgálatok segítségével meg lehessen állapítani tünetei okát. Lehet légúti fertőzés, allergia. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2018.
01.
06.
Gb25 kérdése:

Tisztelt doktornő! Tegnap voltam mellkasrontgenen es ez áll a leletemen. A rekesz éles kontúrú,bal oldalon a kp.harmadban csipkeszerű kihúzottság látható,a lat.sinusok szabadok.Kóros parenchymás eltérés nem látható. Cor.nem nagyobb.Kp.tág aorta és hilusi erek. Kérdésem az lenne hogy van e ebben valami rosznak mondható vagy nem szokványosnak? Válaszát előre is köszönöm!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2018.
01.
06.
Kedves Kérdező! Egy röntgenfelvételt mindig az aktuális tünetekkel kell összevetni. A leletben leírt kihúzottság korábbi gyulladás maradványa lehet. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
12.
03.
peter91 kérdése:

Kedves Doktornő! Az a problémám hogy kb. 2hete a számban enyhe sós ízt érzek ami néha elmúlik néha újra előjön. Olyan mintha a nyelvem lenne sós. Szedek vérnyomáscsökkentőket Nebibeta covercard plus tenaxum doxazosin Idáig semmi bajom nem volt tőlük ,de én a gyógyszerekre gyanakszom. Azt hozzátenném hogy új Zink-es fogkrémre váltottam,lehet ez a gond okozója mint allergia. A tisztelt doktornő mit gondol? Kérném, szíves véleményét. Üdv Péter
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
12.
03.
Kedves Péter! A leírt tünet nem jellemző az allergiára. Javaslom, beszéljen gondozó orvosával, hogy a szedett gyógyszerek okozhatják-e tünetét. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
11.
30.
Németi Ilona kérdése:

Én szeretnék érdeklődni egy Lelet ügyben Radiológiai vélemény OMF Az ethmoidalis sejtek fedettek. B.o a sin. max. lat. falának nyálkahártyája min. vaskosabb. Egyebütt a sinusok légtartóak Szeretném tudni mert fej fájós vagyok és ez gondolom egy homloki röngen. Nem vettem komolyan és sokat dolgozom így nem volt időm megkérdezni a háziorvosom, ha tetszik tudni kérem írna rá. Előre is köszönöm elnézést kérek a zavarásért
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
11.
30.
Kedves Kérdező! Orrnelléküreg-gyulladása van. Forduljon személyesen háziorvosához/fül-orr-gégészhez! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
11.
28.
Zaj Attila kérdése:

Hello ismét én. Nem szeretnék zavarni vagy valami más de még egy megjegyzés kimaradt. Csak annyi hogy 17 éves vagyok dohányzom de nem sokat. Egy doboz kitart 3 napig Nem tudom ez kihatással lehet e a tünetekre :/ Remélem minél hamarabb tud válaszolni :) Válaszát ismét előre köszönöm :)
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
11.
28.
Kedves Kérdező! A dohányzás mindig ront a légúti tüneteken. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
11.
27.
Zaj Attila kérdése:

Jó estét kívánok elnézést a késői zavarásért. A panaszom légszomj lenne bár is szerintem de biztos akarok lenni benne. Nincs fulladásos tünetem vagy más egyéb. Csak aggasztó érzés hogy elég sűrűn nagy levegőt veszek. Érdemes megjegyeznem hogy ez nem rég jelentekezett. Vagy az is lehet hogy csak most vettem eszre. Mindenesetre azért szeretném egy szakorvos véleményét kikérni hogy mit is tudna mondani arról ami engem aggaszt. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. :)
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
11.
28.
Kedves Kérdező! Kérdésére az előzmények ismerete és vizsgálat nélkül nem lehet válaszolni. Javasom, forduljon személyesen tüdőgyógyászhoz. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
11.
17.
Pincsi kérdése:

Tisztelt Doktornő! Bőrtüneteim miatt orvosi ajánlásra elvégeztettem az ételintolerancia vizsgálatot (221 féle étel ill.alapanyagra). A napokban kaptam kézhez a vérvétel eredményét, miszerint: tehéntej - 66, tojás fejérje - 83 (ezek a leleten pirossal vannak jelölve, pozitívnak minősülnek). További magas értékek: marhahús - 47, agar-agar - 56, kóladió - 43, rotvad (szarvas-, őzhús) - 59. Mivel a két legtöbbet kapott érték a tehéntej és a tojásfehérje, ezért ezeket az alapanyagokat mindenképpen kerülnöm kell. Kérdésem: a rejtett formában tehéntejet és/vagy tojást tartalmazó élelmiszeripari termékeket is teljesen ki kell iktatnom az étrendből? Kalciumpótlás hogyan lehetséges? Pezsgőtablettával? Köszönettel: Pincsi
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
11.
17.
Kedves Pincsi! Ha önnek bőrtünetei vannak, akkor nagy valószínűséggel nem intolerancia-, hanem allergiavizsgálatot kellett volna végeztetnie (természetesen ez attól függ, milyen bőrtünetei vannak). Allergia esetén szigorú diétára van szükség, azaz a kérdéses ételt (allergént) teljesen ki kell küszöbölni az étrendből. Intoleranciánál a szervezet általában az adott étel bizonyos mennyiségét fel tudja dolgozni, ezért az orvos dönti el, milyen diéta szükséges. Javaslom, a diétát beszélje meg az orvossal, aki a vizsgálatot javasolta. Az intolerancia nem allergológiai, hanem gasztroenterológiai szakkérdés. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
11.
10.
Dudás Hajnalka kérdése:

Tisztelt Doktornő. 28 eves nő vagyok, kb 17 eves korom ota dohanyzoknapi masfel dobozzal. Tavaly oktobereben allapitottak meg nalam kezdodo COPDT. AKkori fujas tesztem 89% volt, fulladok kicsit lepcsozeskor, paras idoben, erzelmi megterheleskor, illetve ha valahol dombra kell menni. Nem ugy fulladok hogy alig kapok levegot, hanem szaporabban veszem a levegot es zihalok kicsit. Nyugalomban is olyan mintha nem kapnek levegot, nem tudok egy joizut sohajtani aztan persze elkezdek hiperventillalni. Reggelente sokat trusszogok, kohogni neha de az se tudobol inkabb a torkom kapar. Ilyenkor van nemi kopet is. Tudoszurot is csinaltak es minden rendben vele. Bretaris inhalatort hasznaltam, ezt irtak fel, de mivel csak eleinte hasznalt es nagyon kohogtem tole igy nyar eleje nem hasznalom amit nem mertem elmondani az orvosomnak mert sztem o se tudta akkor eldonteni hogy ez most copd vagy aszthma. En inkabb az aszthmara gondolok, mivel meg csak 28 eves vagyok, es ha genetikailag orokoltem volna a copdt akkor se most jonne ki szerintem. Meg gyerekkoromban volt egy nagyon sulyos tudogyulladasom amitol lukacsos lett a tudom es friss levegore kellett koltoznunk a varos helyett, ezutan sokat betegeskedtem gyerekkoromban, a friss levego tett helyre, mert ugy fulladtam anyukam elmondasa szerint hogy menni se birtam. Azutan ahogy nagyobb lettem ugyanugy ereztem fulladasos idoszakokat ahogy most de nem ilyen intenziven. Amugy az oxigen szintem allandoan 99-98% os neha 97. A dohanyzasrol valo leszokast elkezdtem de nagyon nehez. Amugy meg a por es egyeb dolgok erosen irritalnak. Na meg 2esevel megyek fel a lepcson a tudogondozoban :) kerdem en a doktornot van valami gyogyszeres fujasos teszt e ket betegseg megallapitasara? Ami kideriti hogy mi is pontosan a bajom? Most a FEV1 ertekem75% os. Es nyugalomban is erzek fulladast marmint nem tudok ugy sohajtozni csak sokadjara meg mintha feszulne a mellkasom, szokott nyilalni is a tudom. Ha ragyujtok sose kohogok..... Koszonom megtisztelo valaszat. Tisztelettel:Hajnalka
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
11.
10.
Kedves Hajnalka! Tüdőgyógyász az előzmények ismeretében, alapos vizsgálat után fel tudja állítani a diagnózist, de a két betegség (asztma és COPD) sok közöset tartalmaz. A kezelésben is sok hasonló gyógyszert lehet alkalmazni. Javaslom, ne titkolja el orvosa elől, ha nem szedi a gyógyszert, mert akkor ő téves következtetésekre juthat, ami lehetetlenné teszi a hatásos kezelést. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
24.
Horváth Péter kérdése:

Üdv! Kb. 3 hónapja szenvedek, a fejbőrömön apró hólyagszerű foltok jelennek meg, amik maguktól kidurrannak és sebek lesznek belőle, melyek nagyon viszketnek. 2 bőrgyógyász is látta, szerintük nem bőrgyógyászati probléma. Különböző krémekkel kenegettem de nem lett jobb. Sőt.. ezek a sebek már a lábamon,mellkasomon és a hátamon is jelentkeznek. Mitől lehet és milyen vizsgálatra kellene mennem? Egy általános vérképet készítettem, de negatív, gyulladást nem mutatnak az értékek. Antihisztamint is szedek, mivel allergiás vagyok a pollenre, de attól se múlnak a tüneteim. A tünetek megjelenése előtt egy gyógyfürdőben voltam, de előtte is rendszeresen jártunk és soha nem volt ilyen problémám. Ez a "betegség" biztosan nem fertőző, mert a családban senki nem kapta el tőlem a 3 hónap alatt.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
11.
10.
Kedves Kérdező! Ennyi információ alapján, vizsgálat nélkül nem tudom megmondani, mi okozhatja panaszát, de azt erősen kétlem, hogy nem bőrbetegségről van szó, hisz a bőrén van. (Nem is értem, hogy miért mondták ezt a bőrgyógyászok.) Azt javaslom, forduljon másik bőrgyógyászhoz. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
24.
Horváth Péter kérdése:

Üdv! Kb. 3 hónapja szenvedek, a fejbőrömön apró hólyagszerű foltok jelennek meg, amik maguktól kidurrannak és sebek lesznek belőle, melyek nagyon viszketnek. 2 bőrgyógyász is látta, szerintük nem bőrgyógyászati probléma. Különböző krémekkel kenegettem de nem lett jobb. Sőt.. ezek a sebek már a lábamon,mellkasomon és a hátamon is jelentkeznek. Mitől lehet és milyen vizsgálatra kellene mennem? Egy általános vérképet készítettem, de negatív, gyulladást nem mutatnak az értékek. Antihisztamint is szedek, mivel allergiás vagyok a pollenre, de attól se múlnak a tüneteim. A tünetek megjelenése előtt egy gyógyfürdőben voltam, de előtte is rendszeresen jártunk és soha nem volt ilyen problémám. Ez a "betegség" biztosan nem fertőző, mert a családban senki nem kapta el tőlem a 3 hónap alatt.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
24.
Kedves Kérdező! Látatlanban nem tudok véleményt mondani, de leírása alapján panaszát biztosan nem allergia okozza. Azt gondolom, önnek bőrbetegsége van. Javaslom, forduljon ismét (másik) bőrgyógyászhoz. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
23.
Matilda kérdése:

Tisztelt Doktornő! Étel allergia-gyógyszerérzékenység-szénanátha és asthma ex. ; a kezelőorvosom szerint szép karrierúton lépdesem (23 vagyok). A kérdésem a következő lenne: háziporra vagyok allergiás, eddig nagyrészt tünetmentes voltam, most már viszont állandó orrdugulás/köhécselés és légszomj jellemző ha a házban vagyok. Ezt színesíti egy-egy felfutó fulladásos asthma roham. Ha odakint a levegőn vagyok, akkor nagyrészt tünetmentes vagyok és általában nincs légszomjam, viszont egyéb szagoktól/gázoktól (főleg zárt tereknél), vagy rögtön bedurran az orrnyálkahártyám és ezzel együttjáró újbéli légszomjam lesz, vagy egy komplex asztma rohamom. Az orrspray meg, mintha nem is használnám, az allergének közelében egyszerűen nem tudja visszahúzni a duzzanatot. Otthon természetesen naponta takarítok, de a por belégzését még maszkkal sem tudom 100%-ig elkerülni. Amit megszeretnék Öntől kérdezni, hogy a hörgőtágítót (szalbutamol) szabad-e/kell-e minimális dózisban, de a valódi rohamokon kívül is használni a légzés kiegyensúlyozására-ha a légszomj/nehézlégzés az allergén miatt állandóan fennáll és terheli a szervezetem,- vagy csak szigorúan roham alatt rohamoldóként alkalmazhatom,és az általános nehézlégzést majd a gyulladáscsökkentő szteroid inhalátor ,,rendezi" egy adott idő után? Még sosem használtam hörgőtágítót, ez a rész az én esetemre szabva pedig nem volt egészen világos a szakorvosnál, így tanácstalan vagyok. Igazán köszönöm válaszát a hezitációmra, biztos vagyok benne, hogy tanácsa nagy segítségemre lesz! Üdvözlettel: Matilda
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
23.
Kedves Matilda! A salbutamolt csak alkalmanként, hörgőgörcs esetén használja! Fekvőhelyére használjon atkátlanító spray-t! Beszéljen allergológusával a specifikus immunterápiáról, mert a leírtak alapján önnél jó hatással lehetne alkalmazni! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
22.
Krianya kérdése:

Tisztelt Doktornő! Olyan kérdésem lenne,hogy a krupp meddig okozhat életveszélyes álapotot?Kisfiam 5 éves múlt,4 évesen volt először kruppos,de rohama nem volt,csak kruppos köhögése,amit jól lehetett itthon kezelni.Az azóta eltelt 1 év alatt kétszer jelentkezett nála a krupp,mind a kétszer itthon jól kezelhető volt!Törvényszerű,hogy most az őszi megfázásoknál mindig elő fog jönni?És ha előjön,5 évesen kerülhet még életveszélyes állapotba annak ellenére,hogy eddig sosem jelentkezett nála súlyos formában?Javasolták a Boneco ultrahangos párásítót,azt használjuk,és szteroidos kúp van itthon végszükség esetére.Köszönöm
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
22.
Kedves Kérdező! Manapság már nem szokott krupp miatt életveszélyes állapot kialakulni, mert a legsúlyosabb kruppot okozó baktérium (Haemophilus influenzae) ellen már van (kötelező) védőoltás. Minél idősebb egy gyermek, annál kisebb az esély arra, hogy a krupp nehézlégzéssel járjon. Ha megjelennek a tünetek (ugató köhögés, esetleg a belégzés nehezítettsége, hideg levegőre kell vinni a gyermeket. Szteroidos kúpra nehézlégzés esetén lehet szükség. Hasznos a sós oldat inhalálása, melyhez szakorvos írhat receptre inhalátort. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
21.
Nagy_Hanga kérdése:

Kedves Doktornő! Nem régiben diagnosztizált allergiás asztmám van. A kapott gyógyszerek mellett a legminimálisabb adagban igyekszem a rohamoldót használni. Az allergológusom javasolta az Air Wolf sószipkát is. A diagnózist megelőzve egy ideje már külön használok kortikoszteroid sprayt és antihisztamint is- de ezek az inhalátorok nélkül eddig majdnem hogy semmit se értek, így a típusukra nem volt külön megkötése a főorvosnőnek. Szeretném megkérdezni, Öntől, hogy mometason és levocetirizin helyett olyan összevont sprayt, mint az allergodil (minimális 2*1-1 adag mellett) használhatnék-e, hogy így csökkentsem az előírt gyógyszerek mennyiségét (ne lötyögjön nálam mindig külön tabletta meg kétféle orrspray pluszban a táskában), valamint van-e extrinzik asztma esetén értelme orrgélek ("allergéncsapdák") használatának, vagy azok csak a ,,sima" rhinitisz esetén lehetnek hatékonyak? Megtisztelő válaszát köszönöm! Üdvözlettel és tisztelettel; Hanga
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
21.
Kedves Hanga! Létezik egy allergás náthára való kombinált orrspray (Dymista), mely egyben tartalmazza az antihisztamint és a gyulladáscsökkentőt. (Az Allergodil nem kombinált készítmény.) Az orrgél alkalmas lehet az allergének megkötésére, ezért kevesebb jut belőlük a légutakba. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
20.
Pincsi kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszait. Csak emlékeztetőül: bőrgyógyász szteroidot adott viszketős bőrproblémáimra. Allergológusnál is voltam, aki ételallergia vizsgálatot javasolt (vérvétel). A bőrgyógyász szerint várjak a vérvétellel, szedjem még egy hétig a szteroidot, majd a következő héten egyik nap szedjem, másik nap ne.. így építjük le a gyógyszert (Medrol 8mg). Utána várjak még min. 10 napot, és csak utána végeztessek vérvizsgálatot. Ön mit gondol? Üdvözlettel: Pincsi
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
20.
Kedves Kérdező! Egyetértek a bőrgyógyásszal. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
17.
Nagy Anna kérdése:

Elnézését kérem, a kérdésem elment anélkül, hogy befejeztem volna, de nagyjából ennyit szeretnék tudni. Köszönöm megtisztelő válaszát
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
17.
Elküldtem a választ.
2017.
10.
17.
Nagy Anna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérem, segítsen, ha tud, hirtelen nem tudom, kihez forduljak és elég akut problémám van. Olyan helyen dolgozom, ahová különbusz visz minket, kb. 80 perc oda, 80 perc vissza. A buszon bekapcsolják a szellőztetőt illetve délután a klímát, amitől én elég rendesen megbetegedtem, apró náthával indult másfél hete, de egyre rosszabbul vagyok, nagyon köhögök, talán asztma-szerű rohamaim vannak, hőemelkedésem - lázam van. Próbáltam egyezkedni a buszvezetővel, egy ideig nem is kapcsolt be semmit, de egy másik utas később kérte a légkondit, akkor bekapcsolta. Tehát nem tudok tenni semmit. Muszáj dolgoznom, és legalább még egy hónapig kell ilyen messze járnom. Hová fajulhat ez a betegség? Mi lehet a legrosszabb kimenetele?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
17.
Kedves Kérdező! Mindenképpen el kell mennie háziorvoshoz/tüdőgyógyászhoz, mert csak vizsgálattal lehet megállapítani tünetei okát és a megfelelő kezelést. (Egyébként azt nehéz megmondani, hogy betegsége összefügg-e a klímával.) Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
17.
PLili kérdése:

Tisztelt Doktornő! Feltételezett gluténérzékenység okozhat-e a szervezetben gyulladást (CRP 40)? Köszönettel: Pintér Lili
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
17.
Kedves Pintér Lili! A liszt érzékenység nem jár emelkedett CRP-szinttel. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
15.
Pincsi kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm gyors és megnyugtató válaszát. Még egy kérdésem lenne: Ön szerint érdemes lenne allergiavizsgálatot végezni (étel + környezeti allergén). Ezek szerint az allergia okozhat ekkora gyulladást a szervezeten belül? Érdemes szedni a szteroidot? Köszönettel: Pincsi
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
15.
Kedves Pincsi! Az allergiavizsgálatot érdemes lenne elvégztetni (amennyire leírása alapján ezt meg lehet ítélni). Hogy mi a megfelelő kezelés, azt csak vizsgálat után lehet megállapítani. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
13.
Pincsi kérdése:

Tisztel Doktonő / Doktor Úr! Nyáron a jobb combomon megjelentek viszkető piros foltok, amik vakarózás után kissé érdesebb felületűvé váltak, és megduzzadtak. Ezek aztán néhány hét alatt maguktól elmúltak. Augusztus végén arra lettem figyelmes, hogy reggelente nagyon piros a szemen, majd napközben elmúlik… Szeptember elején kötőhártyagyulladást állapítottak meg a szemészeten (Floxal csepp 1 hétig, napi 5X). Eltelt 2 hét, majd ismét kötőhártyagyulladásom lett, ismét Floxal a fenti mennyiségben. Ezután kb. 9-10 nappal megint piros szemmel a szemészeten kötöttem ki, ahol megállapították, hogy most episcleritisem van, ami a szervezetben zajló gyulladásra utal. Mindenképpen gócot kell kutatni. Fül-orr-gégészet: negatív Nőgyógyászat: negatív Fogászat: negatív Izületi panaszom nincs 2 napja hasmenésem van, amit a gyerekektől kaphattam el… De ez sem sürgető, és már rendeződni látszik! Szeptember elején megjelentek a bőrtünetek is, amiknek nem tulajdonítottam nagyobb jelentőséget, de kb.1-2 hete egyre kínzóbb viszketési ingerekkel küzdök: - Hajas fejbőr jobb oldal - jobb fül mögött - jobb fül mögött nyirokcsomó duzzanat (szemmel nem nagyon látható, csak kézzel tapintható, nem fáj, néha viszket) - jobb vállon - hátam tetején a nyakhoz közel a gerincnél egy negyed tenyérnyi folt - a hátam közepén a gerincnél egy tenyérnyi folt - a fenekemen a farpofákon, a fenekem felett a gerincnél a jobb combomon, oldalt Bőrgyógyász szerint gyógyszer allergia. Jó pár éve (min. 3) szedem a következő gyógyszereket: meforal 500 mg (3x1) L-Thyroxin 75 mikrogramm 3000 NE D-Vitamin 2 hét Provera (1 hét: 2x2,5mg; 1 hét: 2 x 5mg; 2 hét szünet) Azt gondolja, nem allergia, semmiképpen sem kell allergológiára mennem, ezért elküldött laborra: Fehérvérsejt 7,0 Neutrofil 5,0 Limfocita 1,35 Monocita 0,45 Eozinofil 0,20 Bazofil 0,03 Neutrofil 71,20% ++++++ Limfocita 19,20% ++++++ Monocita 6,40% Eozinofil 2,80% Bazofil 0,40% Vörösvérsejt 4,9 Hemoglobin 132 Hematokrit 0,42 MCV 86,3 MCH 26,9 MCHC 312 Trombocita 334 MPV 10,6 RDW-SD 41,7 Vörösvérsejt süllyedés 42 +++++++ C reaktív protein 29,57 +++++++ Anti-streptolizin O 131  Nagyon megrémült, amikor látta, hogy milyen magas a CRP értékem, de tanácstalan volt. Végül felírt Medrolt (8mg/nap), és 1 hét múlva kontroll. Kérdésem: Milyen úton menjek tovább? Nem lehetséges, hogy ez vmilyen bőrgyulladás, és amiatt ekkor az érték? Vagy esetleg tényleg gyógyszerallergia lehet? Mit tud megállapítani a fenti labreredményből? Kell-e valamilyen komolyabb betegségre gondolnom (nyirokcsomó, viszketés)? Köszönöm megtisztelő válaszát, előre is. Üdvözlettel: Pincsi
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
13.
Kedves Pincsi! A CRP-emelkedés nem nagyfokú. Ha azonban bőrtünetei tartósan fennállnak, érdemes lenne allergiavizsgálatot végezni (ételekre és környezeti allergénekre.) Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
08.
szeretkezés kérdése:

tisztelt dr nő, 18 éves fiu vagyok és szeretkezés közben bőr a péniszemen ngyon hátra szakadt nem fáj csak egy picit vérzett mi tévő legyek? jelenthet ez komolyabb problémát?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
08.
Kedves Kérdező! Készséggel válaszolok allergológiai és gyermek-tüdőgyógyászati kérdésekre. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
04.
Visszatérő hörgőgyulladás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kislányom 12 éves, és régóta allergiás. Ebben az évben 4 hónap alatt háromszor is heveny hörghurutja volt. Sajnos a váladékot sosem tudja rendesen felköhögni, -vagy fél köhögni és elfojtja az ingert..) hiába adok neki köptetőt. Gyakran van légszomja és bakteriális másodfertőződése. Általában véve gyenge immunrendszerű .Az orvos szerint tele van nyákkal a hörgője és a légutjai, jóval az akut betegség lefolyása után is. Ezt a gyermekorvos vagy antibiotikummal kezeli/vagy nem. Most is túlvagyunk a heveny szakaszon, de a hurutos köhögés hamar elmúlt. Orra vízesen folyik, és ha egy-egy jóízű nevetés megköhögteti még mindig enyhén sárgás, sűrű , tapadós áladékot köp.. Járok vele tüdőgyógyászhoz, szívatom az orrát, többször inhalálok vele együtt, tömöm gyerekteával, kopogtatom a mellkasát/hátát és igyekszem minden ajánlott terápiát betartani. Mégis tanácstalan vagyok. Félek attól, hogy károsodik a légzése és a tüdeje ha ez így megy tovább. Fiatalon lesz "COPD-os" vagy valami hasonló Kedves Doktornő, Ön mit javasol az idült váladék oldására, ami elfolyósítaná a bentmaradt tapadós váladékot és tartósabban is lehetne alkalmazni? Stodal szirupot ajánlotta a patikus, lándzsás utifüvet a gyermekorvos, a tüdőgyógyász pedig ambroxol szirupot vagy tablettát ami állítólag a legjobb és be is vonja a hörgőket valamivel, ami jótékony, de azt csak 5 napig szedheti max. Acct nem hajlandó az íze miatt meginni. Összezavarodtam, Ő az első gyermekem és mindenki mást javasol, nem tudom hogy hogyan kellene választanom, hogy a legjobbat adhassam neki. Köszönöm megtisztelő válaszát és szakértő segítségét! Egy aggódó édesanya
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
04.
Kedves Kérdező! Vizsgálat nélkül nem tudom megmondani, mi a tünetek oka és a megfelelő kezelés. Az elhúzódó köhögés hátterében állhat orrmelléküreg-gyulladás vagy asztma, aminek a kezelésére nem alkalmas/nem elegendő a hosszú ideig adott nyákoldó. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
02.
Pollen-uralom kérdése:

Kedves Doktornő! Orvosi maszk vagy orrba fújható spray (ami bevonja a nyálkahártyát és nem engedi az allergének xy%-ának az átjutását- egykoron a dr.theissnek volt ilyen kenőcse csak megszűnt:(), humbukk, vagy érdemes kipróbálni? Továbbá érdeklődnék, hogy a Doktornővel olyan sok érdekes interjút olvastam, hogy nagyon szimpatikus. Én már a 20-as éveimben járok, de ha bejelentkeznék a Doktornőhöz, akkor az nem lenne probléma?-mármint, hogy nagyon nem vagyok már gyerek..esetleg egy jól lakott ovódás ha hunyorítunk. Köszönöm az infókat! Üdvözlettel: Pisti
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
02.
Kedves Pisti! Az allergének eltávolítása, illetve a nyálkahártyától való távoltartása mérsékli az allergiás panaszokat, ezért a maszk vagy a nyálkahártyát bevonó anyag hasznos lehet. Allergiás tünetekkel felnőttekkel is foglalkozom (a tüdőgyógyászat vonatkozik gyerekekre). Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
02.
Antihisztaminok kérdése:

Kedves Doktornő! Üdvözlöm! Két rövid kérdésem lenne Önhöz; Az első, hogy mitörténik a sokáig kezeletlenül hagyott krónikis allergiával (nehezebb lesz-e a későbbiekben kezelni és egészségkárosító hatással járhat-e); Másodsorban pedig két újgenerációs gyógyszer közt mi a ,,konkrét" különbség? Gondolok itt a lendinre és a xyzalra- az egyik eleve 20mg (mert gyengébb?) a másik pedig csak 5mg, de a hatóanyag is valamennyire eltér, ahogy a javasolt szedésük is. Por és állatszőr allergiára melyik a hatásosabb? Lehet-e/érdemes-e új antihisztamint kérni a szakorvostól, ha az alkalmazott terápia nem hozza a kellő eredményt? Köszönöm válaszait! Tisztelettel: Ábel
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
02.
Kedves Ábel! A tünetektől függenek a késői következmények. A legújabb allergiagyógyszerek megközelítően egyformán hatásosak, de elég nagy az egyéni különbség. Az említett két gyógyszer hatóanyaga teljesen más, a mg-ban mért különbség nem a hatás erősségét jelenti. A hatásosság nem a tüneteket kiváltó allergéntől függ. Érdemes szakorvoshoz fordulni, mert egy allergológiai vizsgálat nem abból áll, hogy az orvos felír egy tablettát. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
01.
Allergia-diéta kérdése:

Kedves Doktornő! Kisfiam allergiás, és Mátrafüreden voltunk vele, ahol azt mondták, hogy a histamin túltengés (a torkában?!) miatt van olyan sokszor léguti gyulladása és antihisztaminok mellé gyermekbarát orrsprayt és alacsony histamintartalmú diétát javasoltak- legalább egy hónapig. Ez valóban szokásos javaslat az allergiásoknál?( korábban azt hittem, ez csak a keresztallergiát okozó ételek elkerülését jelenti..de ahogy végigfutottam az ott kapot dietetikai listát, megrémültem, olyan szigorú..) Válaszát köszönöm Doktornő! Üdvözlettel: Kis Judit
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
02.
Kedves Kis Judit! A diétát mindig egyénre kell szabni. A vizsgálati eredményeket a tünetekkel kell összevetni, ezért csak akkor állapítható meg helyesen, hogy milyen diétára van szükség, ha az orvos alaposan felvázolta a kórelőzményeket. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
01.
Hisztaminózis kérdése:

Kedves Doktornő! Magyarországon létezik olyan vizsgálat, ami a vér általános hisztamin szintjét képes kimutatni? Tinédzser lányomnál több étel intoleranciát aznosítottak, emellett poratka allergiája és valószínűleg pollen érzékenysége is van. A második féle szteroidos sprayt használjuk, nagyon csekély eredménnyel- lendin mellett. A gasztroenterológus szerint valamilyen étel miatti hisztaminózis miatt sikertelen a kezelése. Ő javasolta a vizelet/ vérteszt ilyen irányú elvégzését. Háziorvosnál rákérdeztünk, de fogalma sem volt. Egy vérvételi centrum fórumán pedig a DAO-t említették. Tudom, hogy a Doktornő elsősorban a léguti allergiás megbetegedésekkel foglalkozik, de megszeretném érdeklődni, hogy valóban van hisztamin teszt vagy csak a DAO ami jelenleg elérhető, illetve Önnek milyen tapasztalatai vannak róla? Megtisztelő segítségét köszönöm; Ildikó
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
01.
Kedves Ildikó! Kérdései meghaladják az internetes kérdezés korlátait. Javaslom, keressenek fel személyesen allergológust. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
01.
Allergia kérdése:

Kedves Doktornő! Az újabb antihisztamin szerek között van olyan, mint egykoron a suprastin volt (hogy nem csak szezonális/és egész évben tartó, de étel-gyógyszer allergiára is kitűnő volt)? Háziorvosom beutalt a gasztroenterológiára ételintolerancia vizsgálatra, de hetek mire bejutok, és addig antihisztamint meg otthoni eliminációs/terheléses vizsgálatot javasolt. Suprastint kérdeztem tőle- de nem javasolta, mert nem korszerű már. Köszönöm a segítségét!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
01.
Kedves Kérdező! Létezik a Suprastin tabletta, de nem korszerű, ezért nem javasolt szedése. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
01.
mozgásfejlődés kérdése:

jonapot kivánok!Azt szeretném kérdezni hogy kisfiam 10 hónapos mult és a bal lába kicsit kifele áll!Mit javasol ortopédust vagy javulhat?válaszát köszönöm!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
01.
Kedves Kérdező! Mutassa meg kisfiát ortopéd orvosnak! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
10.
01.
Nem kapok rendesek levegőt. kérdése:

Kedves Beáta! 24 éves nő vagyok 160 cm és 70 kg. Londonban élek és dolgozom 1,5 éve. Nem dohányoztam soha, nem használok semmiféle fajta drogot, alkoholt havonta 1 szer max 1 Cider. Biciklivel járok dolgozni 40 perc oda és vissza. Van egy asztmás testvérem aki kisgyerek kora óta az. Mikor az öcsémnél diagnosztizálták ezt, anyukám engem is el vitt orvoshoz, de ott azt mondták nekem semmi bajom. Ennek ellenére nehezen veszek levegőt, mélyeket kell sóhajtanom, és gyakorta ásítok. Egyszerűen úgy érzem mintha lezárna tüdőm, nem akarna tágulni, és hiába erőltetem nem kapok elég levegőt. Mióta Londonban élek ez egyre rosszabb, konkrétan a szegycsontomnál a mellem között szúr fáj, van, hogy már az erőltetéstől szédülök, és rosszul vagyok. Mi lehet ez???? Kétségbe vagyok esve már. Az angolom nem elég erős, hogy itt tudjak beszélni az orvosokkal, és mindenre Paracetamolt írnak fel.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
10.
01.
Kedves Kérdező! A diagnózist csak személyes vizsgálat alapján lehet felállítani, ezért az orvosi vizsgálatot nem tudja elkerülni. Panaszait okozhatja tüdő- vagy szívbetegség, de lehet, hogy nem elég edzett, sőt pszichés háttere is lehet tüneteinek. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
30.
Nátha kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ha mindkét orrnyálkahártya duzzadt, de az egyik oldal jelentősebb mértékben, annak mi az oka? Valamint igaz, hogy az allergiások esetében folyamatos fül-orr-gégészeti felülvizsgálatokra van szükség (polipózis és/vagy idült sinusitis miatt?) Köszönettel: Tahi Tamás
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
30.
Kedves Tahi Tamás! Az emberi test (így az orr is) nem szimmetrikus, ezért a dugulás mértéke is különböző lehet. Hogy mikor ajánlott/szükséges a fül-orr-gégészeti vizsgálat, az a tünetek ismeretében dönthető el. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
29.
Állatszőr/hám kérdése:

Kedves Doktornő! Tudna nekem ajánlani egy olyan honlapot, ahol tájékozódhatnék az állati szőr/hám allergia részleteiről, és arról, hogy hogy lehet az allergiás számára ,,mérgező" lakást teljesen kitakarítani, vagyis macskamentessé tenni? Kiraktuk a cica szűrét az udvarra- eddig benti cica volt és a gyerkőc ágyában aludt- , de még az alapos takarítás mellett is ruhákon, kanapén, szőnyegen (stb.) újra és újra macskaszőrt találok. Őrület! A gyermekem maszkban van itthon, de a tünetei akkor enyhülnek leginkább, ha nem tartózkodik a házban. :( Köszönöm segítségét! Egy aggódó anyuka
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
29.
Kedves Kérdező! A macska allergénjei nagyon agresszívek, csak gyakori, ismételt, alapos takarítás során "kopik ki" a lakásból. Nem tudok olyan szolgáltatásról, melyről érdeklődik. Vannak cégek, melyek atkátlanítást, penészmentesítést vállalnak, de macskaszőrrel kapcsolatban nem ismerek ilyet. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
29.
Általános kíváncsiság kérdése:

Köszönöm Doktornő!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
29.
Szívesen.
2017.
09.
25.
Általános kíváncsiság kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy miért hat gyorsabban és teljesebben az intramuszkulárisan beadott antihisztamin (suprastin), mint az orális antihisztamikumok (új generációsak)? Megtisztelő válaszát és kérdésemre szánt idejét köszönöm! Üdvözlettel; Attila
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
25.
Kedves Attila! Azért, mert az izomzatból gyorsabban bekerül a gyógyszer a vérkeringésbe, mint a bélrendszerből. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
24.
Étel allergia? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 8 éves fiam az iskolában ebéd után kb fél órával rosszul lett.Hasfajassal kezdődött,aztán a karjai kezdtek el pirosodni,majd a felső teste és az arca.Azt mondta enyhe torok fájdalmat(?),szorítást érzett.Azonnal elhoztam az iskolából és vittem a háziorvoshoz.Ahogy kiértünk a suliból,a hideg levegő hatására láthatóan alábbhagyott a pirosság,és a többi tünet.Az orvoshoz érve lathatóan jobban volt,csalánkiütés lett a testén és vakarózott. Egy óra múlva a tünetek megszűntek.Itthon ugyan azt eszi mint eddig,semmi tünete.Aznap az iskolában babgulyás volt sajtos tésztával.Elotte nem okozott problémát nála ez az étel. Kérdésem hogy ezek a tünetek étel allergiára utalnak e?Ételallergia kiaakulhat e bármikor egy adott ételre,ami korábban panaszt nem okozott? Kedden megyünk allergia vizsgálatra.Nagyon meg vagyik ijedve,mi van ha újra elő jön az iskolában,nehogy komolyabb baj legyen.Letezik olyan gyógyszer amit ilyen esetben magánál tarthat?Háziorvos Cetirizen hexal cseppeket írt 4 napig,napi 2*10 csepp.De van itthon korábbról fenistil csepp is. Valamelyik gyógyszert elcsomagoljam neki baj esetére?Tehetetlennek érzem magam. Köszönöm válaszát! Adrienn
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
24.
Kedves Adrienn! Igen, a korábban már fogyasztott étel okozhat allergiát, sőt, csak olyan étel okozhat allergiát, mellyel a szervezet már találkozott. Azt azért érdemes tudni, hogy nagyon súlyos tüneteket szerencsére ritkán okoz az ételallergia. Ilyen esetben lehet adni antihisztamint (mint amilyen pl. a cetirizin is), de az - természetesen - nem azonnal hat, mert csak felszívódás után fejti ki hatását. Van azonnal ható gyógyszer is (önbelövő injekció formájában), de azt az allergológusnak kell kell eldönteni - személyes vizsgálat után -, hogy szükség van-e rá. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
22.
Krákogás kérdése:

Tisztelt Allergológus Doktornő! Szénanáthám van, és sok váladék marad általában a torkomban (az orromból, gondolom), ami addig okoz nehézlégzést míg úgymond feljebb nem krákogom/köhögöm (már amikor sikerül) -nem tudom, hogy a légcsövemről-e vagy a gégefedő tájékáról.. Voltam gasztroenterológusnál, és fül orr gégésznél is, de refluxot vagy fülorrgégészeti kóros elváltozást nem állapítottak meg. A hugom is szénanáthás és Ő is ugyanígy ,,szenved", csak Ő több folyadékot tud meginni rosszullét nélkül, mint én, és -talán?!- ezért hurutosabban, könyebben tudja felköhögni. A Doktornő szerint van ebben az állításban ráció? Javaslatát köszönöm! Péterfi Zsófia
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
22.
Kedves Péterfi Zsófia! Igen, ez lehet a tünetei oka. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
22.
Azelasztin kérdése:

Nagyon köszönöm mégegyszer Doktornő! Megvettem a dymistát, ha nemhoz enyhülést az allergodil+o.a., Önnek hála szerencsére lesz mihez nyúlni:)) Nagyon szép hétvégét és jó pihenést a Doktornőnek! Tisztelettel: Piroska
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
22.
Remélem, megszűnnek a tünetei!
2017.
09.
21.
Allergiás rhinitis kérdése:

Köszönöm Doktornő, megfogadom a tanácsát! :) Tisztelettel: Bori
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
21.
Szívesen.
2017.
09.
21.
Azelasztin kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nagyon köszönöm a válaszát! Orrdugulás, köhögés és orrviszketés jelentkezik nálam, ha karmol is a macska (van szobamacskánk, de a hálószobába nem jöhet be) akkor az nagyon sokáig ég, gennyedzik, vörös és püffedt. Amennyiben ideje engedi, javasolna egy tippet, hogy az ilyen nem szezonális náthára melyik a legjobb orrspray?( a mometazon nem jött be sajnos). Segítségét továbbra is köszönöm! Tisztelettel: Piroska
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
21.
Kedves Piroska! Szóba jöhet még pl. az Avamys, Rhinocort aqua vagy a kombinált gyulladáscsökkentő + antihisztamin tartalmú Dymista. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
21.
Azelasztin kérdése:

Tisztelt Dr. Kaszó Beáta! Állatszőr allergiára allergodil antihisztaminos orrsprayt javasolt az orvos, kipróbálásra. A kérdésem az lenne, hogy emellett még külön orális antihisztamint is érdemes szedni, vagy ez kvázi kiváltja azt? Megtisztelő válaszát köszönöm! Tisztelettel; Piroska
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
21.
Kedves Piroska! Ez a tüneteitől függ. Lehet, hogy önmagában az orrspray is elég (bár nem ez a leghatásosabb orrspray), de kiegészíthető antihisztamin tablettával. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
20.
Allergiás rhinitis kérdése:

Tisztelt Doktornő! Allergiàsoknak (akiknek állandò orrdugulàsuk miatt fokozottabb a poszt nazàlis dripping), köptetőt van èrtelme szedni, s ha igen milyet? (xyzalt ès rhinocor aquàt használok, de nagyon zavar a dugulàs miatti fokozott vàladèk /nincs refluxom/ ès hogy emiatt a legegyszerűbb viràlis nàtha is könnyebben lejut az alsò lègutjaimba ès gyulladàst okoz:() Köszönöm kedvessègèt! BORI
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
20.
Kedves BORI! Kiegészítheti nyákoldóval a kezelést, de ha a tünetei az alkalmazott kezelésre nem szűnnek, lehet, hogy az eddig alkalmazott gyógyszereken kellene változtatni. Hasznos lenne, ha arcát infralámpával melegítené. Javaslom, keressen fel személyesen allergológust/fül-orr-gégészt. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
15.
Tüsszögés kérdése:

Kedves Doktornő! Gyermekem (12 éves) nehézlégzéses panasza csak akkor enyhül ha sikerül tüsszentenie (attól függően, hogy mennyit és milyen mélyen), aztán xy perc után újra panaszkodik, és hisztizik, hogy nem kap elég ,,mély" levegőt- úgy ahogy megszokta, mert ,,valami nem engedi", és feszül a háta. Én már mindenhova elvittem (még pszichológushoz is, nem-e stresszel), de szerencsére egykis orrnyálkahártya gyulladáson (amit náthának diagnosztizáltak) és az ezzel járó fokozódóbb váladékcsordogáláson túl semmit-sehol nem találtak az orvosok. Használunk mindenféle otthoni gyógymódot, de direkt nem tudom ,,megtüsszögtetni"-hiába várja el tőlem. A háziorvos még nem látott ilyet, ráadásul szubjektív tünet, így szedetett rá próbaképp antibiotikumot, orrsprayket, ill. ambrobenet vagy stodhalt ajánlot- hátha valami le van rakódva, ami nem akar/tud felszakadni. Megszeretném kérdezni, hogy Ön szerint ez valami irritáció? Allergia teszten csak nagyon enyhe eltérések igazolódtak, amikre allergiaellenes szereket nem is ajánlottak. Máshol pedig azt olvasom, hogy a negatív teszt nem zárja ki, hogy valami igenis irritálja Őt. Hát nem tudom, tanácstalan vagyok. Tudna valami tanácsot adni a Doktornő, vagy Ön már pályafutása alatt találkozott ilyen esettel? Érdekelne a véleménye és tanácsa. Ha esetleg nem oldódana meg a segítségével a probléma, akkor feltétlen felkeressük Önt! Csak nem szeretném most hirtelen megint rendelőről rendelőre cipelni, mert nyűgösebb amiért betegnek érzi magát. .:) Nagyon szépen köszönöm, hogy figyelmével és idejével megtisztelt minket! Tisztelettel: Szilvia és Lili
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
18.
Kedves Szilvia és Lili! A negatív allergiateszt nem zárja ki az allergiát, hisz az mindig csak a vizsgált allergénekre vonatkozik. Érdemes lenne részletesebben áttekinteni az előzményeket, a tüneteket, hogy kezelést tudjak javasolni. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
14.
Köptetők kérdése:

Hálásan köszönjük Doktornő a segítségét!! Tisztelettel; Ilosfalvy Gyula
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
14.
Szívesen.
2017.
09.
13.
Reflux-asztma kapcsolat kérdése:

Tisztelt Allergológus! Gyakran hallani, hogy az asztmások legtöbbjénél kimutatható reflux is- illetve, hogy a reflux elősegíti az asztma kialakulását. A mechanizmusról (savgőz "cseppek" párolgása) már az sztk-ban hallottunk, de mivel Ön gyermek tüdőgyógyászként sok esetet látott már a praxisában, tapasztalataira hagyatkozva, megszeretném kérdezni, hogy az a légszomj amit a reflux esetében emlegetnek, ugyanolyan görcsös, akadályozott kilégzést jelent, mint az asztma esetében tapasztalunk; vagy itt inkább belégzési/ mély levegővételi akadályozottságról van szó, és ezért rontja az asztma tüneteit? Felvilágosító válaszát köszönöm! Tiszteletel: Barna Tiborné Erzsike
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
13.
Kedves Barna Tiborné Erzsike! A reflux teljesen asztmára jellemző tüneteket tud okozni. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
12.
Köptetők kérdése:

Üdvözletem Doktornő! Kisfiamnak nem oldódó, lerakódott váladék van a tüdejében. Sok folyadékot iszik, fluimucil 600-at is használunk antibiotikum mellett (1*1-et), de semmi. A gyermekorvos azt javasolta felezzük meg a pezsgőtablettát és az egyik részét igya meg, a másik részét/negyedét porlasztós inhalátorral lélegezze be. Ez ön szerint jó ötlet vagy inkább váltsunk köptetőt?( pl. Ambrobene?) Köszönöm! Udvözlettel: Ilosfalvy Gyula
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
12.
Kedves Ilosfalví Gyula! Az inhalátorba ne tegyenek tablettát! A nyákoldót egyébként jobb inhalációs formában használni, de van olyan változat, mely inhalátorba tehető (pl. Fluimucil injekció, Ambrobene oldat). Ha azonban tartósan nem javul kisfia állapota, javaslom, keressenek fel személyesen gyermektüdőgyógyászt. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
12.
Atípusos fertőzés kérdése:

Kedves Doktornő! Atípusos tüdőgyulladás gyanuja (neg leletek, de diag.értékű panaszok) miatt klacid makrolid antiobiotikumot kellett elkezdenem szedni, illetve javasolták a chlamydia és mycoplasma pn, valamint a legionella tesztelését. Megszeretném kérdezni, hogy mivel csak egy vizelet mintás üvegcsét kaptam (légiósra), a másik kettőt sima vérszérumból nézik? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Mira a v
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
12.
Kedves Mira! Igen, ezek vérvizsgálatból történnek. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
10.
Re: vírusos hörghurut kérdése:

Drága Doktornő! Nagyon köszönöm!! Üdvözlettel: Anna
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
10.
Szívesen.
2017.
09.
10.
Vírusos hörghurut kérdése:

Tisztelt Tüdőgyógyász! 20 éves lányom 5 hete esett át pajzsmirigy lobectomián- autoimmun túlműködés miatt. Azóta 75 mcg L-thyroxint szed. 1 hete valahonnan összeszedett egy kis náthának induló hörghurutot (bronchitis acuta). A háziorvos nem kezelte, mivel a láza néhány nap alatt lement, pénteken a tüdőgyógyász főorvosnő viszont kért egy röntgent (az tiszta), majd az oxigén szatja (csak 93%-os lett!!) és a tüdeje alapján klacid 2*500 mg-ot írt fel neki (azt fromiliddel helyettesítették a patikában)+, probiotikummal. Ugatósan-hurutosan köhög, és nehéznek érzi a tüdejét. Tanácsát szeretném kérni; milyen köptetőt és milyen immunrendszert erősítő készítményt ajánlana ilyen, legyengült szervezet esetében? Köszönöm! Anna
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
10.
Kedves Anna! Sokféle nagyon jó köptető van (pl. ACC, Fluimucil, Ambroxol), de ha esetleg van inhalátoruk, akkor a sóoldat vagy Salvus-víz inhalálása is jó hatású. Az immunrendszert erősíteni igazán hatásosan ilyen esetben nem lehet. Jó, ha változatosan étkezik, sok zöldséget, gyümölcsöt eszik. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
07.
Allergiás tüdő?! kérdése:

Tisztelt Doktornő! Restriktív légszomjjal és nem múló rhinitisszel voltam kivizsgáláson. Sokszor ziháló a légzésem, nehéz a tüdőm, szárazan vagy hurutosan köhögöm; ilyenkor üvegszerű, tapadós nyák ürül. Van, hogy a légszomjam kettős: és a levegő se be- se ki nem akar jutni- ilyenkor pihegek. Rhinitiszem mögött sem találtak orrmelléküreg gyulladást. A tüdőm phonendoszkópos vizsgálata neg; légzésszámom normális; m.röntgenem tiszta; oxigén szaturációm 99-100%..Asztma gyanúval küldtek a fül orr gégészetről tovább, de az kizárólag obstruktív légzészavart okoz nem? Felhívtam az allergológust és azt mondta, hogy ezt okozhatja a sűrű tapadós nyák tüdőbe csorgása- és annak idült gyulladása; az allergéntől enyhén megduzzadt légcső nyálkahártya, vagy van olyan allergiás kórkép, amikor a tartósan belélegzett allergén egyfajta pulmonális hiperszenzitivitást okoz, ami csökkenti a tüdő tágulékonyságát, és ehhez társulhat az aktív orrnyálka gyulladás. Valamint ilyenkor majd ne csodálkozzak, ha nem hatnak könnyen az allergia gyógyszerek, mert a hetek alatt megnövekedett hisztamin szintet lassan vagy már egyáltalán nem tudja csökkenteni a szervezetben, így speciálisabb, ún. lökés- terápiára lesz szükség..Érdekelne, hogy Ön mint elismert szakember, mit gondol erről az ,,elméletről"? Köszönöm, hogy válszol!!!! Tisztelettel: Márk
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
07.
Kedves Márk! Kérdése meghaladja ennek a fórumnak a kereteit. Korrekt vélemény kialakításához alaposabban kell ismerni az előzményeket, tüneteket, vizsgálati eredményeket. Ha restriktív légzészavara van, alaposabb kivizsgálásra van szükség. Javaslom, ezt beszélje meg tüdőgyógyászával. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
06.
Bronchitis vagy nátha? kérdése:

Tisztelt Doktornő! 12 éves lányom szénanáthás, így a gyógyszerek ellenére is mindig meg vannak duzzadva az orrkagylói. Most összeszedett egy kis náthát, enyhe hőemelkedéssel, picit piros torokkal. Elzárt orrnyílásai miatt nehezen tudja kifújni az időközben vízszerűről sárgás bacissá vált váladékot- ami sajnos lecsurog a torkán( azt hiszem). Ma (3.napja) már jól van, száraz helyett hurutusan köhög, de sárga, sűrű köpete van! Nem tudom, hogy vigyem-e orvoshoz, mert hörghuruta van, vagy csak a lenyelt -kifújni nem sikerülő- váladékot köhögi fel?! Tanácsát kérném, hogy mennyi idő után indokolt a háziorvos felkeresése? Köszönöm! Tisztelettel: Matinné Kovács Judit
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
06.
Kedves Martinné Kovács Judit! Ha kislánya állapota nem javul, ismét belázasodik vagy esetleg újabb tünet jelentkezik. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
05.
Nátha versus nátha kérdése:

Kedves Doktornő! Holnap kellene mennem a tüdőgondozóba, de tegnap sajnos az allergiás orrdugulásomat megfejelte egy megfázásos (baci/vírus?!) nátha is. Úgy gondoltam, várok 3-4 napot legalább- próbálom kifeküdni itthon-, mert betegen tuti nem örülnének ha odaállítanék. Egyáltalán nem is tudom, hogy nem-e fals lenne az egész bőr- tesztsorozat, a betegség miatt.. Anyukám viszont teljesen kivan akadva rám (még tini vagyok), mert szerinte betegek járnak a tüdőgyógyászatra, így ez nem lehet kifogás.. csak lusta vagyok, és otthon akarok feküdnj.. Szeretném megkérdezni a Doktornőt, hogy Ön javasolja-e a nátha heveny első napjaiban az allergiatesztet/orvoslátogatást vagy sem? Köszönöm! Petra
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
05.
Kedves Petra! Az orvosok nem szoktak megrettenni a betegektől; erre vannak kiképezve. Kivizsgálásra jobb, ha a paciens tünetmentes (a közérzete miatt), de az allergiatesztet el lehet végezni nátha esetén is, kivéve, ha a beteg allergiagyógyszert szed. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
03.
Calcium kérdése:

Tisztelt Doktornő! Előző kérdezőnek adott válaszában Ön azt írta, hogy a kalcium nincs hatással az allergiára. Rövid időn belül másodszor hallok ilyesmit, és nem értem, mert én gyermekkoromban rengeteg Calcium Sandoz pezsgőtablettát ittam allergiás száj- szemhéj és kézujjak dagadása miatt. (Hogy mire voltam allergiás, az nem derült ki.) Később Tavegylt szedtem, de volt, hogy Suprastin injekciót kaptam, annyira be volt dagadva a szám. Az idő múlásával ez változott, 24. éve a dagadások helyett szénanáthás tünetekkel küzdök, főként augusztus-szeptember hónapokban. Azóta már készült allergiateszt, gyakorlatilag minden pozitív lett. Amit Öntől kérdeznék: valóban hatástalan a kalcium? A hűtőszekrényemben most is van Calcimusc ampulla készenlétben, amikor darázs csípett meg, akkor is ittam. Felesleges volt? Akkor mire jó a Calcimusc? Köszönöm megtisztelő válaszát Üdvözlettel Eszter
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
03.
Kedves Eszter! A kalcium csontanyagcsere-zavarokban lehet hatásos. Allergiára semmiféle hatása sincs. Talán rossz beidegződés, szokás miatt javasolják még manapság is egyes orvosok (is), anélkül, hogy kimutatható hatása lenne allergiás tünetekre. Allergiában allergiagyógyszer (antihisztamin) javasolt. (Szénanáthában esetleg gyulladáscsökkentő orrspray-vel, szemtünet esetén szemcseppel kigészítve.) Súlyosabb allergiás tünet (pl. rovarméreg-allergia okozta anafilaxia) esetén pedig adrenalin, szteroid adandó. Ne költsön feleslegesen kalciumra! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
02.
Ételintolerancia? kérdése:

Doktornő! Jóestét! Azt szeretném kérdezni, hogy ételintolerancia okozhat-e hasi panaszokon és kiütéseken túl, pánikrohamhoz hasonló tüneteket? Sajnos a kelesztett/sűrű -elsősorban péktermékek- fogyasztása után 20 perccel megfájdul/felpuffad a hasam, kipirul az arcom, vadul kalapál a szívem és borzasztó nyugtalan majd a ,,roham" végén álmos leszek... Nincs pánikbetegségem. Élesztőre gyanakszom, ezt sima tb-s szakrendelésen Prickkelik vagy érdemes vérvételen egy 40 elemes panelban külön megnézetni? Nagyon köszönöm segítségét! Kellemes hétvégét! Tisztelettel: Andrea
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
02.
Kedves Andrea! Javaslom, forduljon személyesen orvoshoz (gasztroenterológushoz/allergológushoz), mert annak eldöntéséhez, hogy milyen vizsgálatra van szükség, az előzmények alaposabb ismerete szükséges. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
02.
Allergia vagy nem kérdése:

Jó napot kívánok Sipos Attila vagyok. Kétésfél éves fiamat csütörtök délben megcsip egy MÉHecske a bal lábfején ami ezután megduzzadt a feleségem tett rá borogatást. A Calciumot sajnos csak este hatkor tudtuk beadni neki. Mivel nagyon nehezen akarta bevenni. 8.00-kor fürdetés után észrevettük hogy a bal oldalán az oldal bordáinàl piros foltok jelentek meg. Felhívtuk a mentőket aki ki érkezésünk után azt javasolták hogy vigyék be megvizsgálásra.mire odaértünk a kórházba a foltok tovább terjedtek és megnagyobbodtak. A doktorNő szerint alergiás reakció lépett fel ami hullámokban jött elő kapott vénás injekciót És szájon át gyógyszert másnap hazajöttek és a foltok elkeztek múlni Szombat reggel 10.00 táján ugyanúgy megjelentek a foltok annyi különbséggel hogy most nem kitüremkedő volt hanem csak simánpiros foltok felhívtuk a doktornőt aki azt mondta menjünk vissza a kórházba jelenleg is a kórházban vagyunk és A foltok nagyobbodtak és terjedtek. Az Allergológus csak kedden lesz és csak akkor tudja megvizsgálni. Kérdésem az lenne hogy ő valóban lehetséges e hogy a méhcsípés után fél napra rá lép fel az alergiás reakció. És hogy a piros foltok Állaga változzon. Vagy esetleg teljesen más a probléma ő mit gondol a méhcsípés kiváltott ilyen fajta allergiát vagy reakciót?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
02.
Kedves Sipos Attila! A súlyos allergiás reakció (anafilaxia) a csípés után 1/2 - 1 órával szokott jelentkezni. A kalciumnak nincs hatása az allergiára. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
02.
Allergia? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Férjem már több mint egy éve vizes orrfújással és tüsszögéssel küzd!Már jártunk allergológusnál,de minden eredménye(bőrteszt és Ige )negatív eredményt hozott!Az orvos javaslatára szedett allergia elleni gyógyszert és használt orrspray-t is!Ennek ellenére tünetei nem csökkennek,és már roppant kellemetlen ,mert akadályozza a munkavégzést is!Hová fordulhatunk problémánkkal?Várjuk javaslatát!Előre is köszönjük! Tisztelettel:Ibolya
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
02.
Kedves Ibolya! Az allergiatesztek negatívak és a kezelés is hatástalan volt, fül-orr-gégész tudja kideríteni férje tüneteinek okát. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
09.
01.
Tortúra kérdése:

Tisztelt Dr. Kaszó Beáta Doktornő! Tavasz óta küzdök állandó nehézlégzéssel; mivel minden lelet negatív, allergiára gyanakszom. Orvosi ajánlásra használok sprayt meg antihisztamint, de semmit vagy csak alig használnak. A nyák csökkenésével és a nyálkahártya kiszáradásával az elmúlt napokban hallhatóan szűkölő, stridorosabb légzés és időszakonként fullasztó köhögés kínoz. Elszaladtam ma -az elmúlt hónapok alatt már sokadjára- a körzetishez. Azt mondta hallgatózás után, hogy a tüdőm szép, tiszta, gégészeti lesz a probléma. Sürgősségivel elmentem a O.F.G- re, (J0402-es BNO-val), ahol semmi gégészeti eltérést nem találtak, így visszautaltak a háziorvoshoz, aki váltig állítja ez nem allergia- és fölöslegesen nem ad beutalót.. A kérdésem ezzel kapcsolatban kicsit összetett: 1. Kedves Doktornő, ugye igazam van, ha azt gondolom, hogy asztmatikus jellegű légzésproblémám (felső és nem alsó léguti) még lehet attól, hogy a tüdőm nem sípol; 2. Rhinitisem van (heveny alsó orrkagyló gyull és orrnyálkahártya gyull.), de az eredete nem tisztázott (idült?allergiás?nem allergiás?); lehet hogy a szteroid spray/antihisztamin azért nem hat kellően, mert nem allergiás eredetű (sokféle allergiám van, időnként fellángoló mellkasi és alkari/hasi kiütésekkel, de az egyéb klasszikus allergiás szimptómák (tüsszögés, szempirosság stb helyett csak kevésbé klasszikus nehézlégzés és erőteljes orrdugulás van), vagy túl későn kezdtem el használni őket? 3. Végül érdemes-e azért FEV tesztet csináltatni (mégha a körzetis nem is hall semmilyen jellegzetes hangot), és újabb terápiás javaslatot kérni (mondjuk másik sprayre vagy antihisztaminra?- olvastam külföldi szaklapban, hogy pl.vazomotoros rhinitisre pl. az allergodil hat a legjobban..igaz ez?) Köszönöm hogy elolvasta panaszomat! Kellemes hetet Önnek. Tisztelettel: Nagy Angéla Mónika
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
09.
01.
Kedves Nagy Angéla Mónika! Javaslom, nehézlégzéses panaszával forduljon tüdőgyógyászhoz, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Ha az allergia az alsó légutakat is érinti, ott hörgőgörcsöt okozva, akkor asztmáról van szó, melynek kezelése hörgőtágítóval, egyes esetekben tartós gyulladáscsökkentő kezeléssel orvosolható. Az asztma különböző formában nyilvánulhat meg, vizsgálatkor is többféle eredmény (hallgatózással) mutatkozhat. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
08.
31.
Antihisztamin és fájdalomcsillapító kérdése:

Kedves Szakértő! Súlyos szénanáthára szteroid sprayt és antihisztamint szedek (ebben az évben cetirizint). Tegnap kiesett az egyik fogamból a tömés és fájdogál. Míg fogorvoshoz nem jutok be, milyen fájdalomcsillapított szedhetek (pirinen kívül) szükség esetén az allergia gyógyszerek+spray mellett? Illetve van-e a bevételük közt eltelő időnek valami felszívódásbeli szerepe?( antihisztamint este, a sprayt reggel használom) Válaszait tisztelettel köszönöm! Üdvözlettel: Ili
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
08.
31.
Kedves Ili! Bármelyik fájdalomcsillapítót szedheti. Nem kell a tabletták bevételének idejét összehangolni. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
08.
30.
Kemikáliák kérdése:

Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy allergia elllen szedett készítmények mellett az olyan kemikáliák használata- mint a hajfesték- nyugodtan használható továbbra is, vagy esetleg módosíthat az egyén reakcióján- tehát fokozhatja-e a vegyszer allergiás hatását? (Olyan személynél, aki korábban allergiát/érzékenységet nem mutatott rá, ill. a most elvégzett 48 órás bőrpróbán sem produkált all.tünetet) Köszönöm segítségét! Üdvözlettel: Milán
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
08.
30.
Kedves Milán! Az allergiellenes szer hatásából adódóan nem fokozza az allergiás reakció valószínűségét. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
08.
28.
Bőrkiőtés időjárás hatására kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretnék tanácsot kérni Öntől az alábbi problémával kapcsolatban: körülbelül 10-11 éves koromtól tapasztalom ezt. (most 27 éves vagyok). Ha kint vagyok az utcán, több esetben is kijön rajtam egy erős kiütés. Télen, ha meleg ruha van rajtam, akkor az arcomon és a nyakamon, amit nem fed a ruha, nyáron pedig ha izzadok, és rövidujjas pólóban vagyok, akkor legtöbbzör az alkaromon és a nyakamnál jön ki. A testem többi részén nagyon ritkán. Sokszor jön ki akkor, ha meleg helyről hirtelen hidegbe megyek, fúj a szél, vagy ha eső várható, tehát legtöbbször a hőmérséklet változásra. A tünetek, ha haza érek, vagy más meleg helyre megyek, 5 perc alatt eltűnnek nyomtalanul. Tudom, hogy erre egy e-mail alapján nem lehet megoldást találni, de örülnénk minden ötletnek, ami segíthet ez ellen, illetve ennek megelőzősében. Sajnos külföldöm lakom, ezért nincs nagyon lehetőségem Magyarországon orvosi vizsgálatra menni ez ügyben. Az alábbi linken láthat a kezemen lévő kiütésről egy fényképet: http://kepkuldes.com/images/59a5f297021421a8d21ea2c9b9a94820.jpg Sok köszönettel, Szilágyi Róbert
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
08.
30.
Kedves Szilágyi Róbert! A képen látható kiütés hideg-, ill. melegurtikária (csalánkiütés). Néhány vizsgálatot el lehet ugyan végezni ilyen esetben. A tünetet kiváltó hatást (hideget/meleget) lehetőség szerint el kell kerülni. Meg lehet próbálni allergiagyógyszer (antihisztamin) szedését. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
08.
24.
Allergológus vs. Tüdőgyógyász kérdése:

Kedves Doktornő! Allergiás asztma+súlyos szénanátha gyanúja miatt a háziorvos beutalt a tüdőgondozóba. Mivel nagyon hosszú a várakozási idő-így magánorvoshoz fordulok. A kérdésem az lenne Önhöz, hogy a vizsgálatok szempontjából (spiro+ nut/inh prick) tüdőgyógyász főorvoshoz vagy fül-orr-gégész és allergológus főorvoshoz forduljak?( mindketten eltudják végezni a kérdéses teszteket?) Illetve magánrendelések keretében mennyi allergén tesztelésére van általában mód/ mondjuk összehasonlítva a TB-s rendszerrel? Megtisztelő válaszát köszönöm! Tisztelettel: Evelyn
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
08.
24.
Kedves Evelyn! Azt javaslom, ha alsólégúti tünetei (köhögés/sípoló, nehezített légzés/ mellkasi szorítás) is vannak, tüdőgyógyászhoz forduljon, aki az allergiatesztet és a légzésfunkciós vizsgálatot is el tudja végezni. A vizsgált allergének száma nagyon különbözik rendelésenként, ezt az adott rendelésen tudja megkérdezni. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
08.
07.
Astma vagy COBD kérdése:

Tisztelt doktornő! Köhögéssel,nehélégzessel,hátfájással fordultam a tüdőgondozoba.Spirometriai vizsgalat a hataron belul volt,rtg felvetelen a foorvos nemtalalt semilyen elvaltozast!BNO kodom J4590 de meg a leletre ra van irva enyhe obstruktiv legzeszavar.A foorvos Reviflut axahalert irt elo.Naponta 2szer kell hasznalnom.Kerdesem az lenne :Astmam vagy netan COBD betegsegem lehet?Mert az obstruktiv legzeszavar a COBDnel olvastam?Az rtg kimutatja az elvaltozast ha netan ez a betegsegem van nem astma?Maradok tisztelettel Kresova Maria
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
08.
07.
Kedves Kresova Maria! Az obstruktív légzészavar (hörgőgörccsel járó állapot) asztmára és COPD-re is jellemző. A rtg.-felvételen egyik betegség sem okoz feltétlenül elváltozást. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
07.
25.
Méh és darázs kérdése:

Tisztelt Doktornő! Gyermekkorom óta /most 40 éves vagyok/ bedagadok a méh és darázs csípéstől. 2010 előtt két ízben voltam allergia vizsgálaton akkor negatív lett az eredmény. Tavaly augusztusban megcsípet 3 méh szem, arc ,vádli szörnyen néztem ki, hidegrázásom volt de közben folyt a víz rólam, úgy éreztem bedagadt a nyelvem de közben nem volt. Orvosnál nem voltam eszméletvesztés nem alakult ki. Mezőgazdaságban dolgozom napi kapcsolatban vagyok a bogarakkal. Elmentem laborba magánszorgalomból eredményeim darázs méreg IgE 3,18 kU/l méh méreg IgE 29 kU/l ezután komponens alapú vizsgálat r Ves V1 darázs foszfolipáz A1 2,37kU/l r Ves V5 darázs antigén 0,1 kU/l r Api m 1 méh foszfolipáz A2 3,48kU/l Kérdésem van e okom aggodalomra hogy esetleg egy súlyosabb reakciót vált ki a szervezetem? Válaszát előre is köszönöm
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
07.
25.
Kedves Kérdező! Sajnos nem lehet előre megjósolni, hogy fog reagálni a szervezete egy esetleges csípésre. Azt javaslom, forduljon személyesen allergológushoz, mert korábbi tüneteit és a csípés esetén szükséges teendőket célszerű lenne szakemberrel - személyesen - megbeszélni. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
07.
22.
rosacea/ allergia? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az utóbbi pár napban fehér viszkető/ égő kiütések jelentek meg az orrom mellett és az orcámon. A kozmetikus szerint valami allergia lehet ezért elmentem a gyogyszertarba ahol allergia okozta kiutesre adtak gyógyszert, de nem igazán használt. Ma reggelre két hatalmas piros folt jelent meg az arcomon, nagyon égnek és csipnek valamit látványnak sem a legszebbek. Mostanra kicsit elhalványultak de a következő héten nagyon fontos eseményekre lennék hivatalos és nem tudom hogy lehet-e egyáltalán kozmetikumot tenni rájuk, vagy azzal csak tovább rontok a helyzeten. Mit gondol ez rosacea lehet vagy esetleg tényleg valami allergia? Tudok tenni valamit itthon ellene hogy halványuljanak és ne égjenek ennyire? A bőrgyógyászhoz csak a következő hétre kaptam időpontot. Válaszát előre is köszönöm!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
07.
22.
Kedves Kérdező! Látatlanban nem tudom megmondani, mi lehet a bőrbetegsége, de leírása alapján nem gondolom, hogy allergia lenne. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
07.
17.
allergia - kiütés, maszkszerű érzés kérdése:

Kedves Hölgyem/Uram! Érdeklődni szeretnék, hogy válthat-e ki allergiás reakciót az elektromos cigaretta füstje? Mióta ilyen környezetben vagyok, azóta fokozatosan egyre rosszabb (kiütésszerű foltok, maszkszerű érzés) állapotban van az arcbőröm. Ezt valamilyen teszt segítségével meg lehet állapítani? Köszönöm!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
07.
18.
Kedves Kérdező! Ilyen tünetet nem okoz az elektromos cigaretta füstje. Egyébként füstre vonatkozó allergiavizsgálat nincs. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
07.
07.
terhesseg alatti allergia kérdése:

Koszonom valaszat. Jartam allergologusnal, a Nasonex orrsprayt irta fel, a gyogyszertarban azonban lebeszeltek rola. Mit tegyek? Koszonom valaszat, Eva
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
07.
07.
Kedves Éva! Hallgasson az orvosra! A gyógyszertárban minden bizonnyal nem jól képzett ember (valószínűleg asszisztens) adott önnek felvilágosítást. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
07.
07.
terhesseg alatti allergia kérdése:

Kedves Doktorno! Terhesseg alatt milyen gyogyszert/ orrsprayt tud ajanlani ++++ parlagfu allergiara? Koszonom valaszat, Eva
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
07.
07.
Kedves Éva! A leghatásosabb gyógyszerek receptre kaphatók, ezért azt javaslom, forduljon személyesen allergológushoz. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
07.
05.
Parlagfű allergia és terhesség kérdése:

Tisztelt Doktornő! Párommal úgy gondoltuk, hogy belevágunk a babaprojektbe idén nyáron, de mivel parlagfű allergiás vagyok kicsit elbizonytalanodtam. 10 éve szenvedek parlagfű allergiától, minden évben július végétől október elejéig vannak elég erős tüneteim: orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, tüsszögés, szájpadlás viszketés formájában. Eddig asztmás tüneteim nem voltak. Az évek során az Aerius tabletta, Avamys orrspray és a Relestat szemcsepp kombó vált be a leginkább a tüneteim enyhítésére. Tudom hogy ezek egyike sem ajánlott terhesség alatt. Sajnos költözés miatt nem tudok visszamenni az allergológusomhoz, hogy tanácsot kérjek tőle, így Önt szeretném megkérdezni, hogy mit javasol. Várjam meg az allergiaszezon végét és utána próbálkozzunk a babával? A gyógyszer elhagyása után mikor próbálkozhatunk először? Vagy: Nem szedek semmit az allergiaszezonban és így esek teherbe. Viszont így nem káros a magzatra a kezeletlen allergia? Nagyon köszönöm a válaszát. Dóra
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
07.
05.
Kedves Dóra! A tabletta szedése hivatalosan tényleg nem javasolt, bár nem ismert magzatkárosító hatása. A helyi szereket lehet használni, és szerencsés esetben ezek is elégségesek a tünetek kivédésére. Maga a szénanátha nem veszélyezteti a magzatot. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
06.
29.
44 kérdése:

Jo napot kivanok,szeretnem segitseget kerni ,mi okozza mar 5 napja legcsoben nehezen kapok levegot,es faj is kozepen a legcsovem,es jobb felin a tüdőm,akkor kapok levegot mikor asitok,es felek hogy mi okozza ezt,felek hogy megfulok,es mikor levegot veszek mely nagy hosszut belegzeskor tagabnak erzem a tudom hogy van hely,de kilegzeskor neheznek mintha nehez suly lenne rajta es szukebb lenne belulrol a mellkasom,amit szeretnek meg leirni,allergias asztmas vagyok,es szeretnem kerdezni hogy okozza e ezt az asztma?vagy hogy tenyleg ketfele asztma van?legcso ,es tudoasztma? Es mi a kulombseg?mert allergologusom azt mondta hogy ez nem lehet attol,mert szpirometriam ,fujtam az jo volt,es voltam full orr gegesznel is ott is minden rendben,,tudőröntgen 10 holnapja volt,es rendben,cardio sziv ct is rendben,es felek lehet e valami komolyabb baj a tudommel? Kerem segitsen ,mert nagyon rossz ez a gyakori nehezlegzes,,es halasan koszonom,varom valaszat,,hogy megynyugothassak,,ui:inhalator Alvesco,es rupafin tabletta van,es regulon fogamzasgatlot szedek,es neurol 0,25 set,es Sertralint,,,,es koszonom,szep napot,,,
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
06.
29.
Kedves Kérdező! Javaslom, menjen vissza kontrollra tüdőgyógyászához, mert vizsgálat nélkül nem lehet kérdésére válaszolni Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
06.
25.
tüdőrák? kérdése:

Tisztelt Dr. Nő! Édesanyám erős dohányos, már 1 éve elhúzódó köhögése, megfázása, orrfolyása van. A tüdőszűrőn kiszűrték, ezután elment CT vizsgálata melynek eredménye a következő lett: A tüdők emphysemás jelleget mutatnak, jobboldalon dorsalisan ephysemás bullák ábrázolódnak, jobb oldalon a hilus területén a bronhus lumen tágassága mérséklődött, környezetében hyphodens jellegű sáv figyelhető meg, melynek szélessége kb. 5-6 mm, melynek következtében a 4-es és 5-ös segmentum területén légtelen, atelectasiás tüdőterület figyelhető meg. A bifurcatio előtt egy kb. 22*11mm nagyságú nyirokcsomó ábrázolódik. A tüdő többi részén kóros denzitású képlet nem látható. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Sós Éva
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
06.
25.
Kedves Kérdező! Javaslom, kérdését felnőtt-tüdőgyógyásznak tegye fel. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
06.
23.
Tanácstalan kérdése:

Tisztelt Doktornő! Gyermek koromban penicilin érzékeny lettem. 2005-ben Lichen Ruben Planust állapítottak meg szájnyálkahártyán. 2009-ben egy sérülés miatt tályog feltárás után Dalacin és Gentamycin kezelésben részesültem mely testszerte piros kiütésekben végződött. A vérvizsgálat nem mutatta ki az allergiás reakciót. Toxikus derma lett a diagnózis. Hét éve szedtem a Covercard 5mg, és a Bisoprolol 5 mg tablettát magasvérnyomás miatt.2016 novemberében iszonyú gyomorfájásom lett. Gasztroenterológia vizsgálat eredménye: Gastritis.Szövetminta vizsgálat után felmerült a gyógyszer,mint a gyomornyálkahártya gyulladás okozója. Most több mint félév szenvedés után abba hagytam minden gyógyszer szedését, és már nincsenek gyomor fájdalmaim. A vérnyomásom viszont kezeletlen, mivel a kardiológusom szerint csak tabletta van és ha fáj, hanem fáj a gyomrom szednem kell. Kérdésem az lenne, milyen vizsgálat szükséges a gyógyszer allergia kimutatásához? Ha tényleg a vérnyomás csökkentő okozta a gastritist mi lesz a vérnyomásommal? vagy a vérnyomásom lesz jó, vagy a gyomrom megy tönkre? 62 éves nőbeteg vagyok. Kérem, ha módjában áll, válaszoljon a kérdéseimre, amit hálásat köszönök! Tisztelettel: Erzsi
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
06.
25.
Kedves Erzsi! Panasza nem allergia, hanem gyógyszermellékhatás lehet, ezért nem szükséges allergiavizsgálat. Javaslom,beszéljen kardiológusával, hogy esetleg próbáljon más, a korábbitól eltérő gyógyszert adni. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
06.
09.
Atika kérdése:

Üdvözlöm,Remélem jó helyen járok és, tud segiteni tanácsadásban.Február óta kinlódok bizonyos egyszerű megfázásból fakadó mellkasi tüdő letapadt nyáktól.Elmentem önszántamból tüdőszűrőre,és annyira nem lepett meg hogy ujjabb röntgent kellett késziteni,mert ugyanis találtak valamit,mégpedig tüdő nyirokcsomó gyulladást állapitottak meg,további vizsgálatom 3 hét mulva esedékes mellkasi ct.kérdésem lenne hogy van mitől félnem,esetleg lehet komoly a dolog???
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
06.
25.
Kedves Kérdező! Javaslom, kérdését felnőtt-tüdőgyógyásznak tegye fel. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
05.
31.
Ètelalergia kérdése:

Tisztelt Dr Nő! 32 èves nő vagyok. Magàn rendelèsre mentem vèrvètelből kèszíttettem laktoz, gluten es etelalergia tesztet. Miutan egy termeszetgyogyasz azt javasolta hogy gluten es laktozmentesen etkezzek mert nalam mind 2 fennall. Nem hittem ebben ezert vervetelt kertem. Ahol megallapitottak, hogy etelalergiam van burgonya es fokhagyma. Nagyon alacsonyan erzekeny es az eleszto alacsonyan jelzessel volt ellatva. Tobb orvost megkerdeztem, mindenkitol mas valaszt kaptam. Hogy ehetem e vagy sem ezeket az eteleket. De olyan valaszt is kaptam hogy vizsgaltassam tovabb magam mert lehet hogy mas betegseg van ennek hattereben. Kerdesem az volna hogy on szerint hagyjam el ezeket az eteleket es vizsgaltassam e tovabb magam. Tisztelettel Timea
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
06.
25.
Kedves Kérdező! Javaslom, keressen fel személyesen allergológust, mert sokféle vizsgálatot szoktak a betegek végeztetni, melyek különböző betegségeket vizsgálnak. A diéta szükségességét csak az előzmények és leletek ismeretében lehet megállapítani. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
05.
28.
bőrkiütés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a nagymamám tenyerein és a lábujjai környékén 1 hete apró, vöröses, hólyagos, elgennyesedő kiütések jelentkeztek. Fájdalmatlanok, de viszketnek. 73 éves, epehólyagját kb. 20 éve eltávolították, diétájára odafigyel, viszont az utóbbi időben sós mandulát és kimért pisztáciát is fogyasztott. Kozmetikumot és mosószert nem váltott az utóbbi időben. A kiütések jelentkezése előtt fájt a torka, nyaki nyirokcsomói duzzadtak voltak, 38 fokos láza volt, a háziorvos javaslatára Aktilt szedett, melynek hatására panaszai megszűntek. Tenyerét lefényképeztem, az alábbi linken megtekinthető: http://kepkezelo.com/images/t9f6w7192uy9tdtu621c.jpg Mi okozhatja ezeket a kiütéseket? Segítségét előre is köszönöm!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
06.
25.
Kedves Kérdező! Javaslom, mutassák meg a kiütéseket bőrgyógyásznak. Leírása alapján nem tűnik allergiás eredetűnek. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
05.
18.
hōrgō kérdése:

Tisztelt Fōorvos Asszony ; Egy 78 éves ōreg úr fodulok Ōn hōz gondjaimmal, Kb.25 éve egy este este nagyon erōs hidegrázas utan 40 c fok lázam erōs lazcsilapitók hatásara, normálisra csōkkent. Kōvetkezō napokban láznak nyomasem volt. Viszont nem tulerōs kōhōgés. után a kōpetem,sùrù, nyákos válladék alvadtvérrel vegyesen, Kivizsgálasok utan meg állapitottak,hogy ez lehet ,tùdōgyulladas,hōrgōgyulladás hōrghurut stb. Tōbb fajta antibiutikumok, verzes csilapitók , erszùkitōk hatasara 4-5 nap mulva elmult. Nos korom elōrehaladtával a fentiek egyre gyakrabban/ kb. évente /ismetlōdnek, azzal a kùlōmbbséggel,hogy pl. jelenleg 2 hete kōpōm az alvadékos vérrel, asùrù válladékot , a fentebb emliett antibiutikumok, verzés csilapitók es erszùkitōk szedese mellett ! Kérem Tisztelettel Fōorvos asszonyt,hogy a fentieket v éleményezni, vele kapcsolatos javaslatait velem megosztani sziveskedjen ! Nagyo szépen kōszōnōm , és várorm vállaszát Tisztelettel : HŌRGŌ
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
06.
25.
Kedves Kérdező! Javaslom, kérdését felnőtt-tüdőgyógyásznak tegye fel. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
05.
16.
Betti76 kérdése:

Kedves Doktornő! Páromnak a homlokán laphámkarcinómája volt, amit megműtöttek. Mellkasröntgenen egy 11mm-es nodulust találtak a tüdejében, majd tüdőgyógyászhoz küldték ahol minden írányból átvilágította a Doktornő és meghallgatta, de nem talált semmit és annyit mondott, hogy szeptemberben menjen vissza. Az lenne a kérdésem, hogy ez, hogy lehetséges, hogy egy hete még ott volt a csomó, most pedig nem látszik semmi? Köszönöm szépen vàlaszát!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
06.
25.
Kedves Kérdező! Javaslom, kérdését felnőtt-tüdőgyógyásznak tegye fel. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
05.
12.
hörghurut kérdése:

Tisztelt Dokotornő! Kisfiam 3,5 éves. 4 hónap alatt most vagyunk a 3. olyan megfázásnál, amikor Ventolint kell használjunk. A 3 alkalomból csak 1szer fordult elő fulladás/nehézlégzés. Inkább a görcsös köhögés a jellemző. Amint befújom neki a Ventolint szinte rögtön megszűnik ez. A pulmonológusunk azt mondja, hogy ha ezt használjuk akkor nem szabad köptetőt adni, viszont a gyerekorvosunk pont az ellenkezőjét mondja. Nagyon hurutosan köhög a kisfiam, szépen felszakad neki. A gyerekorvosnal ma voltunk kontrollon és mondta, hogy még mindig sípol a tüdeje, szóval folytassuk tovább a Ventolint és a köptetőt ( hozzáteszem 2 napja kezdütk el) . Én a pulmonológusunkra hagyatkoztam ebben a kérdésben és nem adtam neki köptetőt. A másik dolog amiben eltér a 2 orvos véleménye, az hogy a gyerekorvosunk azt mondja, hogy várjunk még a kivizsgálással és nézzük meg, hogy mi lesz nyáron. Ha akkor is előfordul ilyesmi akkor menjünk csak "tovább". A pulmonológus viszont azt mondta a a legelső hörghurutnál, hogy ha mégeygszer előjön ez 3 hónapon belül akkor ki kell vizsgálni. A kérdésem az, hogy kinek van igaza Ön szerint és kire hallgassak? Nagyon köszönöm a válaszát előre is.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
06.
25.
Kedves Kérdező! Javaslom, hallgasson a pulmonológusra, hiszen ő ennek a területnek a szakértője. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2017.
03.
25.
Tüdőgyulladás kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Tüdőgyulladás gyanú miatt küldött a házi orvos vérvételre melynek eredménye a következő: Mycoplasma pneumoniae IGG (187 EIU) pozitiv korábbi átveszelt fertőzés igazolható. Chlamydia pneumoniae IGa index 11,4 pozitív Chlamydia pneumoniae IGG index 12,9 pozitív Antibiotikumot kaptam rá. De aggaszt az eredmény a szövődmények lehetősége miatt. Elemezné nekem az eredményt ? Köszönöm szépen. Üdvözlettel Sz.E
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
03.
25.
Kedves Sz.E.! Attól tartok, nem a teljes leletet írta le (hiányzik az IgM-érték), de ha megfelelő antibiotikumot szed, akkor nem kell félnie a szövődményektől. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
03.
24.
tüdőfibrózis kérdése:

Tisztelt Doktornő! 38 éves férjem 5 éve folyamatosan köhög, soha nem dohányzott. Először COPD-t, majd aszthmát diagnosztizáltak nála. A szeteroid befúvók semmit nem értek, viszont az éhomi cukra felment 7-re. HR-CT kimutatta: fibrosis pulmonum min. grad. , kis kiterjedésű alveolitisszel. A mediastinumban a nyirokcsomók nagysága nem haladja meg a norm. érték felső határát. Korábbi folyamat heges maradványai a tüdőben. Emphysemas bullás, magas rekeszállás, nagyobb bal kamra, enyhe fokú hepatomegalia. A rekeszállással, bal kamrával hepatomegaliával van teendő? a tüdőgyógyász nem mondta. mennyire súlyos a férjem állapota? A neten azt olvastam, hogy betegek fele 2-4 éven belül meghal. A tüdőgyógyász szerint ni cs nagy baj, teljesen kétségbe vagyunk esve. Kérem, írja meg Doktornő véleményét. Köszönettel: Evelin
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
03.
24.
Kedves Éva! Javaslom, kérdését felnőtt-tüdőgyógyásznak tegye fel. (Én gyermektüdőgyógyász vagyok.) Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
03.
23.
Sapka kérdése:

Kedves Dortor Nő! Első babás aggódó anyuka vagyok. Fiam 3 hónapos. A mai napon véletlenül sapka nélkül vittem ki sétálni. 15 fok volt, szűrt napsütés, enyhe szél. Amint észre vettem hogy hibáztam azonnal adtam rá sapkát. A babakocsi teteje le volt hajtva. Hozzávetőleg 10 percet volt fedetlen fővel a baba. Nagyot hibáztam? Vigyem orvoshoz? Mire figyeljek a következő napokban? Esetleg a fülét nézegessem? Előre is köszönöm válaszát Éva
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
03.
23.
Kedves Éva! Semmi probléma, nem lesz semmi baja kisfiának. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
03.
16.
kisfiam 4 kérdése:

Tisztelt Cím! A kisfiam 4 éves 1 hónapja műtötték orrmandulára. A műtétet jó viselte. Azonban a műtét utáni betegségek sokkal rosszabbak lettek. Nem is csökkentek neki. ugyan úgy hetente beteg a kisfiam. A betegség lefolyása pedig a következő. Az orrából már jön a váladék, szépen ki tudom szívni mivel nem akarja fújni az orrát. Viszont fulladva köhög. Szó szerint mintha meg akarna fulladni. És ventolinnal sem enyhíthető neki. Porlasztok neki fél óránként de elnyúlik oly annyira a fulladás mint még soha. A házi orvosunk szerint nincs probléma. Szedi a napi C-vitamin, immunerősítőt, valamint az allergia elleni gyógyszerét a Zyrtecet. Vérszegény így a vasat valamint a folsavat is. Eddig nem volt ilyen nehéz betegségei. Csak közép füll gyulladás, meg a tüdőgyulladás legalább 3x. Pikkelysömörben és ekcémában szenved amit szteroidos készítménnyel tünetmentesítek neki . Kérnék tanácsot hogy kihez forduljak, vagy mit csinálok rosszul. Köszönöm segítségét
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
03.
16.
Kedves Kérdező! Javaslo, vigye el kisfiát gyermek-tüdőgyógyászati szakrendelésre. Lehet, hogy allergia (is) van a háttérben, emellett tisztázni kell, hogy a köhögést az alsó- vagy a felső légutak betegsége okozza-e. A megfelelő kezelést akkor lehet beállítani, ha tudjuk, mi okozza a tüneteket. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
03.
03.
tündér kérdése:

Tisztelt Doktornő! Alapból is nehezen kapok levegőt terhelésre fokozódik. 2016-Május óta ha megyek minél nagyobb távot teszek meg annál jobban fogyik a levegőm kábulok,szédülök.sietni már nem is bírok. Járok Tüdő gyógyászatra de mindig csak annyi a viszgálat hogy fújnom kell,hiába mondom el az alábbi tüneteimet.Milyen kivizsgálást javasol a Doktornő a leírtak alapján. COPD van Atrovent-sprayt írtak fel . Válaszát előre is köszönöm.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
03.
03.
Kedves Kérdező! Ilyen esetben célszerű terheléses légzésfunkciós vizsgálatot végezni, bár ez a vizsgálat csak akkor végezhető el, ha a kiindulási értékek jók. Ha COPD-je van, lehet, hogy rossz légzésfunkciós eredményei miatt nem terhelik meg. Lehet, hogy célszerű lenne változtatni a beállított kezelésen. Javaslom, forduljon másik tüdőgyógyászhoz. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
02.
24.
asztma kérdése:

Kedves doktornő! Nekem olyan gondom lenne hogy 1,5 éves a kisfiam most. 4 hónapos korábban kezdődött a tesójától elkapta a betegséget. Kórházba is került mivel nála úgy jött ki hogy hörgött(hurutosan) fulladt meg sípolt . Kezelték is egy hónapig otthonba bocsátottak berorduálos párát és spiropent kellett csak kapnia. Tavaly télen is végig ha megfázott egy két nap és ilyen stádiumba ment át egy kis orr folyás másnap köhögés(hurutos) harmadik napon már hörög sípol. Nem tudom lehet rosszul vettem észre de ha a teso beteg rá egy két nap a kicsi igy reagál van ilyen mert az orvosom cigi állat stb ilyeneket mond hogy azok a tényezők váltják ki hiába mondom hogy ez nem csak úgy magától jön csak akkor van ez ha a testvére beteg ! Most egy hete megint ez van voltam vele orvosnál nekem az lenne a kérdésem hogy amit kap a pici az nem sok neki és ilyen hosszú ideig nem lesz tőle baja mert március végén kell vinni kontrollra ? A státusz amit írnak a lapon hogy értse: (Állapota jó, Légzése a tegnapihoz képest kevésbé dyspnoes, hurutos, szörtyzörejek hallhatók kilégzés megnyúlt, de nem dyspnoes.) "3 óránként Ventolin 2 puff, éjszakára ehelyett berordualos pára (salvus víz 12 cseppel), két napig 2x1/2 Prednisolon kúpot, ha erősebben fullad kaphat Theophyllines kúpot. Láz esetén mellkas rtg, antibiotikumos kezelés eldöntése állapotrosszabbodás esetén gyerekosztályos kezelés szükséges. Megelőző kezelést ICS- inhaalatív szteroidot kezdtünk 2 héten át 2x2 puff majd 2x1 puff Flixotide evohaler 125 ug, babyhallerel.""" 3 napja javult az állapota este felé halható egy pici hörgés a kinyúlt légzés is megszűnt de azért a kontroll egy hónap múlva lesz majdnem és ha tünetmentes lesz teljesen pl egy hét múlva nem lesz baja hogy továbbra is adom kell neki ezeket a kontrollig? Lenne még pár kérdésem ha a testvérét simán párásítom az hat a vírusok vagy fertőzés ellen? És ha a kicsi nem beteg de a testvére igen adhatok párát és ventolint a kicsinek hogy ne jöjjön ki rajta semmi? Ez most már mindig így lesz fulladás hörgés stb.. ezt kinőheti? Ez tulajdonképpen minek nevezik mert senki nem mond semmit csak ezzel kell kezelni meg súlyos , pedig a gyógyszerei mind asztmatikus tünetekre való. 4 hónapos korábban hogy ezzel kórházba került pedig kezelték rendesen most már ilyen gyengék lesznek a tüdőben a hörgői és így fog reagálni akármilyen betegségre? Előre is köszönöm a válaszait és elnézést ha ilyen hosszadalmas voltam köszönöm várom válaszát.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
02.
24.
Kedves Kérdező! nagyon sok kérdést tett fel. Ezeket leginkább kisfia kezelőorvosával kellene megbeszélnie, hisz ő ismeri részletesen az előzmények és ő vizsgálja meg. Leírása alapján kisfiának légúti vírusfertőzés által kiváltott asztmája van. A Flixotide arra való, hogy csökkentse/megszüntesse a hörgőkben lévő idült hörghurutot, s akkor - remélhetőleg - a fertőzések nem okoznak nehézlégzést. Ha nem így lesz, változtatni kell a megelőző kezelésen. A Berodualt és Ventolint csak akkor kell adni, ha hörgőgörcs van, a Flixotide-ot folyamatosan, amíg a tüdőgyógyász le nem állítja. Az asztmának ezt a fajtáját ki szokták nőni a gyerekek. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
02.
22.
erdélyi miklosné kérdése:

Erdélyi miklosné vagyok szamosszegről van egy tüdőfibroszis édes anyám aki töbfajta tüdőgyogyszereket szed oxigéneszik is még van egy betegsége változokor amire szedet szójavit forte kapszulát bevétel után körülbelöl fél orával asz oxszigén szintje lement 70 re kérdésem kapszulátol volt e ha igen mit tetszik javasolni köszönettel :erdélyi miklosné. UI:váromválaszát.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
02.
24.
Kedves Erdélyi Miklósné! Ennyi információ alapján, vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, mi okozta az oxigénszint csökkenését. Javaslom, beszéljenek édesanyja kezelőorvosával. A kapszulát addig ne szedje! Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
02.
20.
roland2 kérdése:

Tisztel doktornő! Érdeklődnék, hogy TB támogatásra létezik ételallergia vizsgálat? Hova forduljak? köszönöm
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
02.
20.
Kedves Kérdező! Nem írta meg, milyen tb-támogatásra gondol. Ha az emelt családi pótlékra, akkor azt tudom mondani, hogy tápanyagterheléssel igazolt ételallergia esetén 2 éves kor fölött bizonyos ételekre jár a támogatás. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
02.
14.
Asztma kérdése:

Kedves Doktornő! Lányom 17 éves, tudom már nem annyira gyermekkorban van, de hátha tud segíteni. Állandóan nehézlégzésre panaszkodik, sóhajtozik ásítozik. Tüdőgyógyásznál volt ahol a mar sokszor mert légzésfunkciója alapján inkabb restriktiv panaszt allapitottak meg (fev1/fvc 78-92% kozotti) ezert azt mondtak valoszinuleg nem asztmas megis asztmagyogyszereket kap de valtozast nem eszlel. Ct lelete negativ. Most megint eleg rosszul van napok ota, orvosunk azt javasolta hogy csucsaramlasmerovel monitorozzuk 2 heten at abbol elvileg kiderulne ha asztmas. Kerdesem, hogy a PEF erteknek mennyinek kell lennie illetve mikor utal asztmara? A legzesfunkciokon 80-92% kozotti ertekei voltak. Kicsit el vagyok keseredve mert nem tudjuk mi baj van. Valaszat elore is koszonom, Udvozlettel, Katalin
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
02.
14.
Kedves Katalin! A PEF-érték 80 % fölött tekinthető normálisnak, de nagyok az egyéni különbségek. Van, aki tüdőbetegség nélkül sem fúl soha többet 80 %-nál, és van olyan asztmás beteg, aki (amikor jól van) 120 %-ot fúj. Ezért minden esetben egyénileg kell értékelni az eredményt, összevetve a tünetekkel és más vizsgálati eredményekkel. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
02.
12.
Asztma kérdése:

Kedves Doktornő! Annyit szeretnék kérdezni, hogy 13 hónapos kisfiam fertőzést kapott születés után és pulmonológiai vizsgálat után Flexotide-t és Mucoprontot kell adnunk neki, mivel elvileg asztmás. Fulladás szerencsére nem volt nála,a tünetei orrfolyás és köhögés és a tüdején hallottak az elején lerakódást. Több helyen hallottam és védőnő tanácsára nem kezdtük el hozzátáplálni nála a tejtermékeket, mert állítólag könnyen kialakulhat nála tejallergia is. Ez tényleg így van? Csak mert a tüdőgyógyászaton nekünk ezt nem mondták. Ha pedig nem muszáj nem vonnánk meg tőle teljesen a tejtermékeket. Válaszát előre is köszönöm
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
02.
12.
Kedves Kérdező! Kisfiánál - a leírtak alapján - nem indokolt a tejmentes diéta. Javaslom, a következő tüdőgyógyászati kontrollon beszélje ezt meg kezelőorvosukkal, mert ő ismeri pontosan az előzményeket és kisfia jelenlegi állapotát. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
02.
11.
Gyogyszerallergia? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kerdesem az lenne, hogy gyogyszerallergia eseteben a torokszoritas onallo tunetkent is megjelenhet ha semmi mas tunet nincs (se kiutes se nyelv-ajak duzzanat). Ma kezdtem azstmaellenes montelukaszt tartalmu gyogyszer szedeset es 2-3 oraval a bevetelt kovetoen elkezdtem szorito-fojto erzest erezni a torkomban. Nyelni tudok ettem es ittam is de nagyon megijedtem. Ha hatra vagy elore biccentem a fejem, akkor erosebben erzem. Olyan mintha szoritana valam a torkom. Egyebkent is felek a gyogyszerallergiatol bar meg nem tapasztaltam eddig komoly tuneteket gyogyszerektol. Varhato a rosszabbodas ebben az esetben vagy az mar kialakult volna? Fontos lenne hogy szedjem ezt a gyogyszert de nem merem igy bevenni.. Elore is koszonom kedves valaszat, Szep hetveget! Udv, Betti
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
02.
11.
Kedves Betti! A súlyos allergiás tünetek, melyeket említ, a gyógyszer bevétele után 1/2-1 órával szoktak jelentkezni. Nem valószínű, hogy tünetét a montelukast okozta. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
02.
09.
Szájpenész kérdése:

Tisztelt Doktornő! A septofort hatásos szájpenészre? Gyermekem nyelve felülete enyhén fehér. Ínye szájpadlása nem. Tünetei nincsenek. Köszönöm Judit
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
02.
09.
Kedves Judit! Leírása alapján gyermekének nem szájpenésze van. Javaslom, mutassa meg őt gyermekorvosuknak. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
02.
05.
Mikor lesz jobban kérdése:

Kedves Doktornő. Már kérdeztem önt az azithromicyn nevű gyógyszerrel kapcsolatban. Most az lenne a kérdésem hogy a 2 éves fiam szedi harmadik napja de még mindig 38-on felül van a láza és többet is köhög. Érdemes visszavinnem a gyerekorvoshoz? Előre is köszönöm a válaszát.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
02.
05.
Kedves Kérdező! Igen, vigye vissza kisfiát gyermekorvosukhoz. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
02.
03.
Gyógyszer adagolás kérdése:

Kedves Doktornő! Olyan kérdésem lenne hogy a 2 éves fiam két napja 38-39 fokos lázzal küzd a gyermekorvosunk szerint mandulája-torka nagyon piros. Kaptunk egy azithromycin sandoz 40 mg/ml nevű gyógyszert. A gyógyszertárban a dobozra 3xfél ml lett írva adagolásnak de én mintha úgy emlékeznék hogy a doktornőnk azt mondta volna hogy egy nap csak 1x kell kapjon de nem emlékszem hány ml-t mondott.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
02.
03.
Kedves Kérdező! Többféle adagolás lehetséges, attól függ, milyen fertőzésről van szó. Naponta egyszer kell adni. Itt talál információkat: http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/azithromycin_sandoz_40_mg_ml_por_belsoleges_szuszpenziohoz/52651. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
01.
23.
Júlia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 7 hónapos kislányom köhög. 6 napja 1 napig 38.5 volt a láza(csillapítottam Germicid C kúppal),utána nap csak hőemelkedése volt,3.napra semmi.Ekkor csak a láz volt a tünet. 4. nap fehér orrfolyás,azóta szívom,de kevés a váladék s már nem folyik. Most már 3 napja köhög,étkezéskor,s leginkább reggel meg alvásnál,száraz köhögés. Ír valamit a háziorvos ilyen esetben,vagy orrszívás,orrcsepp és sok folyadék? Mivel influenzaszezon van,nem szeretném,ha a baba további betegséget szedne össze,s én is az első trimeszterben vagyok. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Júlia
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
01.
23.
Kedves Júlia! Köhögést sok betegség okozhat, ezért az okot csak vizsgálattal lehet megállapítani. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
01.
18.
Kerdes kérdése:

Jo estet szeretnem megkerdezni hogy ha valakinek nem pontosan jon meg hanem minden honapba mas mas napokon es szeretnenk babat akkor mi lehet a baj?a parommal lassan ket eve vagyunk egyutt.es nem jon ossze nem vedekezunk es minden honapba nagy a hasam tudna segiteni mit tegyek?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
01.
18.
Kedves Kérdező! Javaslom, kérdését nőgyógyásznak tegye fel. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
01.
18.
Allergia kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Problémám kb. bő 4 hete kezdődött, amikor is a nyakamban beállt egy izom. Voltarent kezdtem el szedni a háziorvos javaslatára, valamint Miderizone tablettát. Egy hét múlva úgy éreztem, hogy a fülem húzódik, égő érzést éreztem. Elmentem a fülészetre, aki mindent rendben talált. A nyakam nem javult, további vizsgálatok reumán, injekció az ügyelet. Az ügyeleten Flector port írtak fel, amit szedtem legalább 1 hétig, illetve a Miderizone tablettát továbbra is. Ekkor már annyira elviselhetetlenül égett a fülem, az arcom, a mellkasom, majd foltokban a testem, hogy elmentem a bőrgyógyászatra múlthét pénteken, ekkor már nem jellemzően voltak apró, piros viszkető pöttyeim. A bőrgyógyász azt mondta, hogy csalánkiütés, allergiát kaptam a gyógyszerektől. 4 napja Calcimust és Desloratadine Activist szedek. A pöttyeim elmúltak, de még mindig, főleg esténként elviselhetetlenül ég a fülem, kívül belül, az egész arcom, nyakam, de pirosság is kicsit jellemző, nem nagyon... És főleg néha a lábamnál egy-egy folt. Nagyon rossz érzés... Szeretném megkérdezni, hogy ez valóban allergia-e? Mert igazából ez nem volt egyértelmű... Ha allergia, akkor a szedett gyógyszerek mikor ürülnek ki a szervezetemből, mikor fog elmúlni ez a szörnyű érzés... Köszönöm előre is a válaszát, üdvözlettel,
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
01.
18.
Kedves Kérdező! Néhány napon belül el kell múlnia a csalánkiütésnek, ha azt a gyógyszerek okozták. (A kalciumnak nincs hatása az allergiára.) Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
01.
17.
marci kérdése:

Tisztelt Doktornő! 7 éves kisfiamnak rendszeresen kell reggel-este 1 befújás Buventol-Easyhalert adnom. Most, hogy 2 oldali hörghurutja van, a háziorvosunk megemelte ezt az adagot a duplájára, és emellett még felírt neki 2x 7ml Spiropentet(0,005mg/5ml). Kérdésem az lenne, hogy mivel mindkettő szer hörgőtágító, nem lesz-e ez sok a kisfiam szervezetének? (Emellett Klacid Kidet és ACC-t is kap.) Válaszát előre is köszönöm! Molnár Bernadett
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
01.
18.
Kedves Molnár Bernadett! Javaslom, minél előbb keressenek fel gyermektüdőgyógyászt. Spiropentet már nem alkalmazunk, különösen, ha valakinek van inhalációs hörgőtágítója. A Buventolból egyszerre 1 adagot kell bevenni. A bevétel gyakoriságát a tünetek határozzák meg, de egyszerre nem javaslunk 2 adagot. (Remélhetőleg kisfiát megtanították a Buventol helyes használatára!) Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
01.
14.
Zsírmirigy kérdése:

Tisztelt Doktornő! Két és fél hónapos babám szája felett van egy kis kerek duzzanat, bőrszínű, alig észrevehető, de kemény kisebb borsónagyságú. Ön szerint mi lehet ez? 3 napja vettem észre, de akkor még ahogy hozzáértem nem volt kemény, mintha vízhólyag szerű lett volna, ma megint megnéztem, és már kemény. Lehetséges, hogy zsírmirigy? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Anita
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
01.
14.
Kedves Anita! Látatlanban nem tudok véleményt mondani. Javaslom, mutassa meg háziorvosuknak/bőrgyógyásznak. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
01.
10.
intolarencia kérdése:

Tisztelt Szakértő! Kislányom 13 éves, a gyakori fejfajasa miatt készittettem táplálék allergia és intolerancia vizsgálatot vérből. Az eredmény enyhén pozitív intolerancia a következőkre: Zab, durumbúza, tej, tojás fokhagyma. Milyen diétát érdemes tartani, és meddig? Nincsenek emésztőszervi tünetei. Válaszát előre is köszönöm: Ágnes
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
01.
10.
Kedves Ágnes! Kérdésére csak személyes vizsgálat után, az előzmények alaposabb ismeretében lehet. Javaslom, forduljanak kislányával személyesen ideggyógyászhoz. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
01.
09.
mérgező gáz kérdése:

Jó napot!szeretném tanácsát kérni abban,két napja nagyon erős sósav gázt lélegeztem be,nagyon szúros,szagú volt,könnyeztem,folyt az orrom,erőssen köhögtem.kevés időt töltöttem a helyiségben,pár másodpercet.pár perc múlva,elmulttak a tünetek.Az orrom kicsit érzékeny volt ,utána,de más nem éreztem.Szeretném megkérdezni,hogy napok mulva jelentkezhet, hatása.Milyen vizsgálatokat érdemes el végeztetni.Előre köszönöm a válaszát.üdv.kissné
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
01.
10.
Kedves Kissné! Ha nincs légzőszervi tünete, nincs szükség vizsgálatokra. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
01.
08.
Szegycsont fájdalom kérdése:

Tisztelt Kaszó Beáta! 22 éves hölgy vagyok.Következő lenne a panaszom: Kb 3 hete volt erős fájdalmam mostanság csak enyhe fájdalom a szegycsontnál illetve mikkor lehajolok hányinger ,égő érzés a torokban.Voltam a házi orvosomnál azt mondta megerőltettem voltam mellkhas röntgenen nem volt semmi elváltozás.Mi a teendő ?Esetleg gyomorsav? Kérnék tanácsot mivel lehetne megszüntetni esetleg otthoni gyógymód vagy gyógyszer ami csökkenti mindezt.Előre is köszönöm.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
01.
08.
Kedves Kérdező! Javaslom, forduljon gasztroenterológushoz, mert tünetei leginkább refluxbetegségre utalnak. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2017.
01.
04.
diéta? kérdése:

Üdvözlöm! Tanácsot szeretnék kérni. Kislányom Boglárka 3.5 éves, gyönyörű, okos, egészséges életvidám gyermek. Kisebb korában (a hozzátáplálás kezdetekor) étvágy problémákkal küzdöttünk, amire a gyermekorvosunk tanácsára vasat szedett kúraszerűen. Mivel az étvágya a vas huzamosabb ideig tartó szedése után sem változott (emiatt viszont széklet problémák kezdődtek), így vérvételre került a sor. Kiderült, hogy a vas nem szívódik fel úgy a szervezetében, ahogyan kellene. Sor került 2.5 éves korában egy étel allergia vizsgálatra is, mivel felmerült a gyanú, hogy a vas esetleg emiatt nem szívódik fel (van is a családban gluténérzékeny). Ezen a vizsgálaton kiderült, hogy Boginak tojás, banán és dinnye érzékenysége van, így diétázni kezdtünk, annak ellenére, hogy egyébként semmiféle allergiás tünetet nem produkált. Az étvágya továbbra sem változott, bár soha nem volt kórosan sovány, csak vékonyka. Mindemellett 2.5 éves korában elkezdett bölcsödébe járni, előtte néhány héttel elértük a nappali szobatisztaságot, viszont a bölcsi kezdetétől fogva széklet visszatartással is küzdöttünk. (heti egy széklet, állandó beszélgetés mellett mindenféle természetes hashajtót kipróbáltunk, emellett kúpot is, sokszor az sem segített) Gyermekorvosunk szerint ezt lelki problémák okozzák/okozták, nagy valószínűséggel a közösségbe kerülés miatt. Letelt az egy év diéta, visszamentünk a gasztroenterológushoz, aki újabb vérvizsgálatot kért, és azt mondta, hogy amíg a vérvizsgálat eredményére várunk (kb 3 hónap), addig függesszük fel a diétát, egyen rendesen a gyermek mintha semmi baj nem lenne. Pont ekkor kezdte az óvodát is, amit első perctől kezdve imád. Attól kezdve megjött az étvágya, rendszeresen bilibe megy a széklet, nem fél már tőle, tehát gyakorlatilag minden problémánk megoldódott. Biztosak voltunk benne, hogy a vérvételen is mindent rendben találnak majd. Ezzel szemben a mai napon telefonon tudtuk meg az eredményt, mondhatni katasztrofális lett. Tulajdonképpen a gyermekem mindenre allergiás, amire csak lehet. Rengeteg gyümölcsre, tojásra, búzalisztre, pollenekre, csípésekre, nagyon sok mindent felsorolt a hölgy, ami pozitív lett. Kétségbe is estünk annak rendje-módja szerint, hogy akkor most mi lesz. Attól félünk, hogy ha most elkezdjük diétáztatni, akkor megint visszatérnek a régi problémák. Elég furcsának találjuk egyébként, hogy a gyermeken semmi jel nem mutatkozik allergiára, eszik, fejlődik, kakál rendesen, jó kedélyű, nem beteges. Pedig ennyi allergiának már szerintünk valamilyen jelet mutatnia kellene. A kérdésem igazából arra vonatkozik, hogy mennyire kell ezt az eredményt komolyan venni így, hogy Bogi rendben van? Tehát ha nem tartjuk be a diétát amit ez után az eredmény után kellene folytatnunk, akkor lehet-e a gyermekemnek valami olyan egészségügyi problémája, amit esetleg nem veszünk észre de a szervezetében kárt tesz? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Békefi Dóra
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2017.
01.
04.
Kedves Békefi Dóra! Mindig a beteget és nem a leletet kell kezelni. Ez azt jelenti, hogy ha nincs allergiára utaló tünet, akkor diétára sincs szükség. Az ételallergiát egyébként úgy lehet megállapítani, hogy ha pozitív a lelet (és van tünet), diétát kell kezdeni. Ha a tünetek elmúlnak, akkor terhelést kell végezni. A diagnózis csak akkor mondható ki, ha a tünetek terhelésre visszatérnek. Ha a diéta nem eredményez javulást, nem kell folytatni. És természetesen, ha nincs tünet, nem kell diétázni. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2016.
12.
30.
Legzes kérdése:

Tisztelt Doktorno! Ket honapos a kisfiam es szuletese ota ha nagyon sir rofogo hangot ad ki valamint eggyes asitasok vegen felsir. Olyan mintha belenne dugulva az orra de nincs. A terhesseg utolso honapjaban megemelkedett a magzatviz mennyisege es ezert szuletesekor egy csovel megneztek hogy tiszta e a legrendszer es mindent jonak talaltak. Angliabol elunk es nincsennek tul jo tapasztalataim egeszsegugy teren. Emlitettem ezt a haziorvosnak a 8 hetes felulvizsgalatnal de azt mondta hogy ez csak orrdugulas. Viszont en furcsalom es a baratok , csalad is folyton mondjak hogy ez kulonleges. Mit tegyek ? Mitol lehet ez? Koszonom valaszat elore is. Barbara
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2016.
12.
30.
Kedves Barbara! Meg kellene mutatni kisfiát gyermek-fül-orr-gégésznek. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2016.
12.
27.
allergia? kérdése:

Kedves doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy lehetek-e allergiás? ebben a hónapban is valamint novemberben és októberben is szénanátha jellegű tünetekkel küszködtem. folyt az orrom be volt dugulva, picit kapart a torkom. egyéb problémám nem volt. nem voltam rosszul nem volt rossz közérzetem, lázam se. Ezért is gondoltam úgy hogy ez nem egy sima nátha. Lehet ilyen hogy csak egy hónapban egyszer jelentkezik pár napig tart? okozhatja ezt a fűtés, por vagy valami más? előre is köszönöm segítségét. Tia
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2016.
12.
27.
Kedves Tia! Lehet, hogy allergiás. Ilyenkor elsősorban atka-, penészgomba-, toll- vagy állatszőr-allergia jöhet számításba. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2016.
12.
06.
Sürgős szakvèlemèny!!! kérdése:

Kedves Doktornő! Kèrem segítsen a lelet kielemzèsèben. Igaz nem gyermekől van szó hanem èdesanyámról. Melkas CT vizsgálat eredmènye szerint elviekben Tüdőtágulata ès kezdődő daganata van! Vajon valójában így van? Itt vannak az eredmènyben leírtak Mindkèt oldalon a csúcsi règióban árkád szerű pkeuracallus ilketve kötegek ábrázolódtak. Ugyancsak mindkèt okdalon csaknem szmetrikusan dorsalisan s 2. illetve az 1/2. segmentumban emphysemas területek ábrázolódtak. Az emphysemas területe összessègèben kb 40*50 mm átmèrőt mutat ès ezen belül a bullák mèrete 4mm- től 10mm ig terjed. Dorsalisan mindkèt oldalon jobb oldali túlsúllyal a pleura megvastagodott. Jobb oldalon dorsalisan a 6. seentumban gócos kötegezettsèg látható egy kisebb kitetjedèsű területen. Rèszlegesen került látótèrbe a bal vese felső polusában több kerekted cystosus kèplet, amelyekből több hyperdens , bevèrzett cystára susp. Vèlemèny: -callus pleurae l.u. - emphysema bullosum l.u. -st.p.pneumoniam l.d. -cystae renis l.s.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2016.
12.
07.
Kedves Kérdező! Én - ahogy írta is - gyermektüdőgyógyász vagyok. A felnőtt- és gyermekkorban előforduló betegségek teljesen mások, így nekem nincs tapasztalatom ezekkel a betegségekkel. Javaslom, kérdését felnőtt-tüdőgyógyásznak tegye fel. A legjobb az lenne, ha azzal az orvossal beszélnének, aki ismeri, vizsgálta édesanyját. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2016.
11.
24.
Sobanya kérdése:

Tisztelt Doktorno. Kislanyom 3 eves,gyakran beteg az ovoda kezdes ota. Erdelyben elunk es kozel van hozzank a Parajdi sobanya.Szeretnenk elvinni a kislanyt par napra.Az lenne a kerdesem,hogy eleg sok beteg ember jar oda,konnyen megbetegedhet itt,vagy a sos levego miatt nem ? A masik kerdesem,hogy naponta mennyit idot szabad lent legyen a banyaban egy 3 eves es hany nap javasolt? Koszonom szepen valaszat. Tisztelettel:Reka
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2016.
11.
24.
Kedves Réka! Nem szoktam a sóbányában megbetegedni a gyerekek. A bányában töltendő időről helyben adnak tájékoztatást. Üdvözlettel, Dr. Kaszó Beáta
2016.
11.
09.
Medi kérdése:

Tisztelt doktornő! 25 éves lányomnak október 10 én méhszáj fagyasztás a volt.Ami semmi problémát nem okozott csak orvos ajánlotta ennek szükségességét.13-tól felirta a Betadin kupp használátát.Utólagos fertőtlenitésként.14 kén hatalmas hólyagog lepték el a lányom testét.Ami nem csak nagyon viszkettek,de fájdalmasak is voltak.Az nap sürgőségire került .Ott infulziót kapott vérnyomás,vizelet,nőgyügyászati vizsgálat minden rendben volt.Ezt követendő napok erről szóltak.Hétvége jött és a sürgőségin szinte állandó vendégek lett.Lányom egyre gyengébb ,jártányi ereje sem volt.Lázas,nyelésnél ijesztö mellkasi görcse volt.Megjegyzem semmit nem evett diétázott.Sumamed és Monural 3g kapott.Szeme szája bedagadt és zsibbadt.Ezt követőenSuprastint kapott.Nagyon nehezen javult.Vérvizsgálat ez idáig nem történt.Én laikusként a Jódra gyanakszom ami a Betadin kup tartalmaz.Viszont Alergológusnál negativ lett a text.Oda én küldtem meg bőrorvoshoz is.Ön mit tanácsol mi lenne a javaslata miféle vizsgálaton lehetne kideriteni a 7 napon keresztül szörnyüség okát?Esetleg gégész? Tanácstalan vagyok.Előre köszönöm megértését!Tisztelettel egy aggódó anya
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2016.
11.
09.
Kedves Aggódó Anya! Ha a tünetek ennyi ideig fennálltak, de a Betadint lánya nem használta, akkor a tüneteket nem az okozta. Alapos kivizsgálásra lenne szükség, különösen, ha a tünetek tartósan fennállnak, mert csalánkiütést nem csak allergia, hanem számos belgyógyászati betegség is okozhat. A vizsgálatok megtervezésében allergológus segíthet. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2016.
09.
28.
Mellkasfelvétel kiértékelése kérdése:

Tisztelt Dr.Kaszó Beáta! Szeretném megkérdezni,hogy mit jelent ez a (lat.sinusok részlegesen kitapadtak) Sima kontúrú rekesz.A lat.sinusok részlegesen kitapadtak.A tüdőkben körülírt kóros nem látható.A kisvérkör compensalt.A cor nem nagyobb. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:Erika
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2016.
11.
09.
Kedves Erika! Sajnos csak most kaptam értesítést a kérdéséről, amire azóta - gondolom - már megkapta a választ. A röntgenfelvétel mindig az aktuális tünetekkel együtt értékelendő. A leírt eltérés (kitapadt sinusok) valószínűleg korábbi gyulladás maradványa lehet. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2016.
09.
04.
bilonka kérdése:

Üdvözlettel. Bocsánat nem gyermek vagyok, hanem 62 éves 165 cm 82 kg nyugdíjas de nagyon-nagyon aktiv. V. hónapban derült égből villámcsapás egy tüdőgyulladás alatt nehézlégzés alakult ki. Azonnal körzeti - tüdőorvos - mentő kórház - embólia. Soha semmilyen bajom tán 3 évente egy influenza esetleg, jól táplálkozom,- jól élek, szóval semmi kivetnivaló nem lehet az életemben max. a tulhajszoltság, amit én ugyan nem éreztem, de valószinü a testem igen, így kényszerpihenőre küldött. Ez a pár mondat, csak az előzmény. Tehát nagyon komoly embólia volt tüdőgyulladással füszerezve. A kórházban a clostridiumos hasmenést is elkaptam melyet itthon még 3 hétig élveztem, és a gyógyszerek nem hatottak így a sok ráolvasás eredményeképpen napi 1 liter kólával meggyógyítottam. /Előtte én kolát nem ittam/. Szóval a kérdések: kórházban egyik orvos a vérhigitóra fél évet, a másik orvos /miután az első elment szabira/ 1 évet a kerületi tüdő szakorvos -... jó lesz az másfél évnek is .... . Utálom a gyógyszereket - nem is szedek, inkább gyógyfüvek és a természetesség híve vagyok. A warfarint szedem, mely roppantul változékony értékeket mutat. Szinte heti vérkontroll alatt állok. Én mondtam, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget eszem - hiszen egészséges, most pont szinte ennek az ellenkezője lenne a megfelelő. Abba maradtunk hogy gyümölcs-zöldség 30-30 dkg legalább ezért a warfarin értékét most 2 hónapja 6.5 egységre állitották be. De most a mult heti vérvétel 4.95 - tehát már az "életveszélyes" értéket mutatta, melyből kis riadalom támadt és egy nap gyógyszer kihagyás után ujabb vérvétel már "csak" 2.95 értéket mutatott. Most ujabb vérvétel jövő héten. Visszafogtam a gyümölcsfogyasztást most szinte teljsen csak 1 szem gyümölcsre, illetve a zöldséget is. Kiváncsi leszek. Ugy érzem, szinte a testem lelkem irtózik a gyógyszertől. Az irodalom és az orvosok /mind mást/ mond, hogy én ezt majd abbahagyhatom 6 hónap 1 év ill. 1.5 év mulva. Ezt mi alapján döntik el??? 3 szakorvos ugyanarról a betegségről ennyire mást mond. Szinte hihetetlen, ugyanabból a leletből, ugyanabból a tanult irodalomból. Teljesen ideges vagyok, irtózva veszem be a gyógyszert, mintha a szervezetemnek már nem lenne rá szüksége. Milyen véreredmény, vag ymi alapján döntik majd el, hogy abbahagyhatom. Még egy fontos információ, sehol nem találtak trómbózisra utaló jelet. Interneten ami elolvasható - mindent elolvastam. Tanácstalan vagyok, nem igazán szeretném az egészséges ételt elvenni magamtól, a 10 dkg-nyi mennyiség nekem nem igazán tetszik, de ha muszáj betartom. És akkor mi van ha leállok majd - a szervezet okos? tudja, hogy most már hogy müködjön? Én sok hagymát, fokhagymát - gyümölcsöt - zöldséget ettem mindig, értékeim is jók voltak /kicsit a cukor, kicsit a hugysav magasabb/, de hát ilyen korban már ez nem gond - ugy gondolom - nem akarom a gyógyszergyárak hasznát növelni erre szedett gyógyszerekkel. 4 hónapig ugy ahogy elvoltam, már az első héttől séta, most is sokat megyek, már kezdek a régi életbe visszatalálni, de az ideg miatt néha pánikolok, /régen nem/ nem igazán szeretek egyedül menni nagyobb távolságra. Azt "ígérték" 6 hónap után ugyanolyan leszek mint rég. Mióta most az érték közel 5 lett /2-3 között mondják hogy jó/ azóta olyan bizonytalanság is van rajtam, hogy mindig a tevékenységemet, életemet, ételeimet a gyógyszer szabja meg? És kinek a véleménye hiteles? És mennyire? Fél év és másfél év nagy különbség. Mindig célszerüen éltem nagyon aktivan, most ez visszábbvevődött, de nekem így nem jó, hogy csak a séta maradt. Nem mehetek gyógyfürdőbe, pedig sokat járok áztatni és uszni is. Nem járok most szinházba, mert rámtör az ideg. Félek estébe menni, szóval kisebb pánik. Nincs akkora erőnlétem, főleg a fizikai nem müködik, pl. 10-15 kg-ot cipelni, unokámat felkapni, stb. De a séta kb. 2-3-4 km - az jó. Azért mióta inog az érték, azóta szomorubb vagyok. A pulzusom többször felugrik 110-120-ra, mert a séták is nálam a gyorsabb tempót jelentik, de gyorsan lemennek. A vér oxigénszintje 97-98-99. Köszönöm szépen ha válaszol. Tisztelettel Bálint Imréné - bilonka@vivamail.hu
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2016.
11.
09.
Kedves Kérdező! Javaslom, kérdését felnőtt-tüdőgyógyásznak tegye fel. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2013.
01.
03.
gksmrg kérdése:

Még talán egy lényegesebb adat. Hogy reggelente gyakran köhögök szárazon. És évek óta fáj a mély légvétel körbe a mellhártyánál, főleg hűvösebb időben. A mellhártya, illetve borda körüli fájdalommal mit lehet tenni, ha minden eredmény negatív? Esetleg a mellhártya is sérülhetett olyannyira, hogy egész életemben érzékeny lesz?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2013.
01.
03.
Kedves Kérdező! Ne haragudjon, de ezt beszélje meg tüdőgyógyászával! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2013.
01.
03.
gksmrg kérdése:

Köszönöm szépen!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2013.
01.
03.
Szívesen.
2013.
01.
03.
gksmrg kérdése:

Köszönöm válaszait. Még annyit, hogy akkor kisebb hegesedések, caverna nélkül valószínű jobb légzésfunkció eredményeim lennének? Köszönöm szépen mégegyszer!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2013.
01.
03.
Kedves Kérdező! Azt nem tudjuk, hogy a betegség maradványai nélkül milyen lenne a légzésfunkciója. Így majdnem tökéletes. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2013.
01.
03.
Gáborházi Károly kérdése:

Igen megkérdezném, csak már ritkán 2 évente végeznek Ct vizsgálatot. Légzésfunkció vizsgálatom is készült Eredménye: FVC : 5,01 91% FEV 1 4,22 91% FEV 1 /IVC 101% PEF 64% TLC 6,06 85 % Rv 0,97 Ezek alapján felmérhető a károsodások mértéke?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2013.
01.
03.
Kedves Kérdező! Ezek jó eredmények, de tudnia kell, hogy korrekt véleményt az az orvos mondhat, aki ismeri, vizsgálta a beteget. Amikor a neten tesz fel valaki kérdést, azokat az információkat mondja el, melyeket ő tart fontosnak, a véleményformáláshoz azonban általában egyéb információk is szükségesek. Ezért nem nélkülözhető a személyes vizsgálat. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2013.
01.
03.
gksmrg kérdése:

Tisztel Doktor Nő! Korábban, évekkel ezelőtt nem bizonyított tbc-hez hasonló mycobacteriumnak tartott betegségem volt. Amely szokatlan morphológiai képet mutatott, ám a szövettan alapján elsősorban tbc-szerű betegségnek tartották. Anti tbc-s kezelésben részesültem. több , mint fél évig majd inh-s utókezelést javasoltak, ám pár hónap múlva recidiva volt látható, és újabb hosszabb kezelés várt rám. A kérdésem az lenne, hogy mit jelent a legutolsó CT eredménye: a bal S6 területén követett, cavitalt jellegű residualis parechymás eltérés képe csak minimálisan változott, az eltérés teljes mérete minimálisan csökkent. Ezen belül elsősorban a légtartalmú ventralis rész kisebb, az azt övező, kifelé egyenetlen kontútrú fal valamivel vaskosabb lett, a fal laterialis részével összefüggő körülírt solidabb nodularis jellegű componensbe is beterjed a cavitalt rész. az eltérés körül spiculalt kontúrú kötegezettség látható a szomszédos hörgők tractios jellegű enyhe tágulatával. Az S6 subsegmentalis hörgői egészen a cavum faláig követhetők. Környezetében új infiltratum vagy nodularis jellegű eltérés nem jelent meg. Az ugyancsak residualis jellegű pleuralis eltérések, valamint főként a jobb oldali s8-ban húzódó haránt jellegű vaskos residualis kötegek a korábiakkal megegyező képet mutatnak. Új infilztratum nincs. nodulus nem látható. kóros nyirokcsomó nem látható. hilusok nem tömegesebbek. pleuralis pericardialis folyadék nem ábrázolódik. A lelet alapkján kis, vagy nagyobb mértékben károdsodott a tüdőm? A légzésfunkciót és a sportteljesítményt mennyire befolyásolja? Válaszát előre is Köszönöm!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2013.
01.
03.
Kedves Kérdező! A lelet összefoglalóan azt jelenti, hogy a lezajlott tbc maradványtünetei láthatók a felvételen. A fizikai teljesítőképességére vonatkozó kérdéseket az önt gondozó tüdőgyógyásznak kellene feltennie. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
12.
27.
véres széklet kérdése:

Tisztelt Doktornő! 16 éves fiunk többször észre vette,hogy véres a széklete.Alvadt vér darabkák vannak benne. Hasi uh,labor,laktoz érzékenysége negatív lett,széklettenyésztése folyamatban. Kérdésem,hogy milyen betegségek állhatnak a háttérben,illetve ilyen idős korban is előfordulhat bél daganat? Nagyon aggódunk...Válaszát előre is köszönöm!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
12.
27.
Kedves Kérdező! Javaslom, hogy gasztroenterológust kérdezzen. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
12.
20.
Zsóka kérdése:

Kedves Doktor Nő!!!!!! Concor 5 vérnyomáscsökkentőt szedek,annyira köhögök hogy már vizeletem is bemegy!!Kérem ,kedves doktor nő segítsen!!! Mert körzeti orvosunk azt mondja ettől nem köhöghetek de ha beveszem még jobban köhögök.Köszönöm jó egészséget önnek!!!!!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
12.
20.
Kedves Kérdező! Javaslom, forduljon személyesen tüdőgyógyászhoz, mert csak vizsgálattal lehet kideríteni, hogy mi okozza a köhögést. A Concorra valóban nem jellemző, hogy köhögést okozna, de asztmás betegben okozhat (rendkívül ritkán) hörgőgörcsöt. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
12.
15.
Inhaláló készülék kérdése:

Jó estét kívànok. 4honapos a kisfiam és 1,5honapja szörtyög,gyermekorvos nem talàl semmi bajt...Nem nyugodtunk elvittük egy tüdőgyógyàszhoz,aki megvizsgàlta és azt mondta hogy refluxtól van,mert a tejcsit amit felbüffent visszanyeli és az pang,lerakódik az orràba...Erre irt fel Gastrotuss baby szirupot és inhalàló készüléket melyet Salvus vízzel kell alkalmaznunk.Kérdésem az lenne hogy elképzelhető hogy ez a baj? és hogy naponta hànyszor és hany percig használjuk az Apex inhalàlót? Illetve elég úgy hogy amit a szànkba kellene venni részét az orràhoz tesszük,mert a maszk részét nem tűri.Mennyi idő múlva várható javulás? Vàlaszât előre is köszönöm. Zsófia
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
12.
15.
Kedves Zsófia! Ha valóban a reflux okozza a tünetet, akkor nem az inhalálás fogja megoldani a problémát. Az inhalálást naponta 2-3 alkalommal szoktam javasolni nyákoldásra, alkalmanként 2-3 ml-t. Akkor hatásosabb, ha maszkkal használják, de a csutorával is bejuttatható egy kisebb mennyiség. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
12.
03.
idegen test kérdése:

Tisztelt doktor nő. A tegnapi kérdező vagyok.Ma voltam a kislányommal gyermekorvosnál,meghallgatta azt mondta a tüdő negatív,a torka piros valamint a légcsőnél hallható valami.Hallható lenne egy ilyen sima vizsgálattal az idegen test a tüdőben 3 hét után?Ha a tüdő negatív akkor a hörgő is negatív,ott sem lehet az idegen test?Elnézést,hogy megint kérdezek de én ugye nem értek hozzá,csak azt tudom,hogy a hörgő a tüdőben van,de pontosan mi mit jelent azt nem. Válaszát előre is köszönöm.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
12.
03.
Kedves Kérdező! Hallgatózással többnyire nem állapítható meg, van-e idegentest a légutakban. Ahogy már írtam, ennyi idő után tüdőgyulladás alakulhat ki. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
12.
02.
idegen test kérdése:

Tisztelt doktor nő. November 13.-án írtam önnek az orvostudakozon félrenyelés jeligével.Akkor a 1,5 éves kislányom félrenyelt és féltem,hogy a tüdőbe,hörgőbe kerülhetett-e ételbarab.Másnap elkezdett köhögni de náthás is lett a gyermekorvos azt mondta vírus de ugye pont egy időbe esett e félrenyelés, nátha, köhögés.Egy hét múlva elmúlt a nátha a köhögés de egy pár napja megint köhécsel 2-3-at,ma viszont már sűrűbben köhög.A nagyobbik kislányom most kezdte az ovit és 1-2 hetente ő is beteg ahogy bekerült a közösségbe és nem tudom,hogy megint tőle kaphatott-e el valamit a kicsi vagy idegen test van bent és ezért tért vissza így kb.1 hét múlva újra a köhögés.Kedves doktor nő,hogy lehet különbséget tenni a felső léguti betegség miatti köhögéstől és az idegen test okozta köhögéstől?Ha most elmúlik a köhögése majd, mennyi idő hány nap-hét köhögésmentes időszak után nyugodhatok meg,hogy nincs idegen test,maximum mennyi időn belül jelentkezne újabb köhögéses időszak?Ha azon a max.napon-héten túl jelentkezik köhögés az már csak betegségnek tudható be?Féltem a kislányt de félek kitenni őt a hörgőtükrözésnek is,hogy ilyen kicsi még. Elnézést a sok kérdésért csak mindent tudni szeretnék nehogy baja legyen. Válaszát előre is köszönöm.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
12.
02.
Kedves Kérdező! Ennyi idő elmúltával, ha az idegentest a tüdőbe került volna, nagy valószínűséggel tüdőgyulladás lenne az eredménye. Ha felmerül annak lehetősége, akkor szükségesek további vizsgálatok. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
12.
01.
SEGITSÉG kérdése:

kedves doktornő kérdezni szeretném hogy van egy 4éves kislányom állando jelleggel használjuk az inhalálo készűléket de most fel adta a szolgálatott léguti aszmásnak van nyilvánitva azt csak receptre lehet vásárolni vagy az nélkűl is kőszőnettel Huczek jánosné ANITA
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
12.
01.
Kedves Anita! Recept nélkül vásárolhat inhalátort teljes áron gyógyászati segédeszközboltokban. Receptre kompresszoros inhalátort 6 évenként, ultrahangosat 10 évenként lehet írni. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
10.
13.
tibike kérdése:

Jó napot kívánok ,igaz hogy én felnőtt vagyok de kérem szíves felvílágosíttását .10-éve tüdöfibrozísom van ,2003-ba vették észre ,biopsia:Respiratorikus bronchiolitis-interstitialis,majd Medrolt szedtem 1-évig,stagnált egész 2010-ig ,majd megint medrol ,megint stagnált,2012-8 -honapban ,nehézlégzés fuladás ,most voltam Ct vélemény:fibrosis pulmonum min.grad.alveolitis nem látható.Mediastinalis,hilusi lymphadenomegalia nem igazolható.2012.01.12.vizsgálattal a bal a 6.szegmentcsúcsi részén a pleurán 3mm széles 5mm hosszú kis góg jelent meg a fibrosis tekintetében változás nincs.Aszt szeretném kérdezni hogy a kis góc a pleurán lehet daganat? előre is kösszönöm.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
10.
13.
Kedves Kérdező! Gyermektüdőgyógyászként nincs tapasztalatom a tüdődaganatokkal kapcsolatban. Kérdezzen felnőtt-tüdőgyógyászt! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
09.
26.
TBC kérdése:

Kedves doktornő! TBC (és egyéb nyállal terjedő betegségek) mennyire kaphatóak el úgy hogy ha egy ápolatlan részeg hajléktalan nagyon közelről fröcsögve tehát köpködve rám üvöltött? Nagyon félek, és nem szeretném megfertőzni a párom ha esetleg elkaptam. Válaszát köszönöm.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
09.
26.
Kedves Kérdező! Kicsi a valószínűsége, hogy így kap el valami fertőzést. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
09.
25.
veronika kérdése:

Kedves Doktornő! 6 hónapos kisfiam kb 3 hónapja köhécselget. egyik nap többször míg más napokon ritkán vagy egyáltalán nem hallom. Háziorvosunk javasolta hogy pulmonologusnak mutassam meg bár ő valószínűsíti, hogy csak a nyála csurog le és az irritálja.(most jönnek az első fogacskák) Kértem időpontot, de csak két hónap múlvára kaptam.Ön szerint kell aggódnom a miatt hogy ilyen sokára tudják megnézni? Milyen vizsgálatokra számítsunk? Egyébként jól fejlődik szépen hízik, kiegyensúlyozott baba. Válaszát köszönöm
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
09.
26.
Kedves Kérdező! A leírtak alapján nem valószínű, hogy komoly baj lenne. A tüdőgyógyász ki fogja önt kérdezni, megvizsgálja kisfiát (fizikálisan), esetleg röntgent, fül-orr-gégészeti vizsgálatot kér. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
08.
18.
lelet értelmezés kérdése:

Kedves Doktornő!! Édesanyám a napokban kétirányú mellkasfelvételen volt és ennek az eredménynek az értelmezésével kapcsolatban kérném a segítségét!! Félek hogy nem túl jó dolgokat írtak! "Mérsékelt diffuse fibrosis, a szívcsúcs mellett kisujjbegynyi köteges inkább gyulladásos jellegű árnyék látható. Egy halványabb hasonló a jobb hilus mellett is van, míg a bal hilus felső pólusában régi nyirokcsomó jellegű tömörülések vannak. Cor, aorta norm." Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel.Sándor
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
08.
18.
Kedves Sándor! A fibrosis a tüdőszövet kötőszövetes átalakulása. Számos oka lehet (és van olyan változat is, melynek nem ismerjük az okát) és nagyon különböző súlyossági fokozatai léteznek. Ennyi adat alapján azonban nem lehet véleményt alkotni. Beszéljenek édesanyja tüdőgyógyászával! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
08.
11.
Annie78 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Rheumatoid arthritisre (RA) 2x2 Sulsosalazint szedek.Viszont parlagfű allergiám van, amire tavaly az allergológus Nasonexet, Aerius tablettákat irt fel. Mivel mind a három gyógyszer kortikoszteroid, szedhetem-e őket eggyütt? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel, Annie78
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
08.
18.
Kedves Annie! Az Aerius nem szteroid (hanem antihisztamin), a Nasonex az, de adagja minimális, ráadásul helyileg hat, tehát nem kell számolni szteroid-mellékhatással. Ha a reumatoid artritiszre szedett gyógyszere a sufasalazin, akkor pedig különösen nincs oka a szteroidtól való félelemre, mert az sem szteroid. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
07.
31.
jenni kérdése:

csókolom :) egy nagyon fura kérdésem lenne önhöz. Egy 15 lány vagyok és már rendszere a Menstruációs ciklusom és nem értek egy dolgot !! A ciklusom után és előtt egy fura dolgot vettem észre elég gyakran jön folyik tőlem (sárga dolog) nem tudom nagyon magam kifejezni mert nem értem ez mi is lehet. De ez a barátnöimmnél nem tűnt föl !!! kérem ha tudja mégis mi lehet ez kérem írjon várni fogom ERŐRE IS KÖSZÖNÖM jena1313@freemail.hu
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
07.
31.
Kedves Kérdező! Kérdésedet nőgyógyásznak tedd fel! (Én allergológus és gyermektüdőgyógyász vagyok.) Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
07.
13.
Válasz kérdése:

Kedves Dr Nő!Voltunk tüdőgyógyásznál aki szerint nem az.azt a vélemény kaptuk,hogy parazita támadta meg a tüdejét.tbc teszt negativ.létezik ilyen?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
07.
13.
Kedves Kérdező! Az infiltráció szó szerint beszűrődést jelent. A parazita okozta tüdőbetegség tud ilyet kiváltani. Ez egy gyulladás. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
07.
13.
Remény kérdése:

Kedves Dr Nő!A párom ct eredménye a következő:mellkas üregben folyadék nincs.Jobb oldalon a pectoralis segmentum lateralis részében 6-cm infiltrativ terület látható melynek szél részei mutatnak masszivabb infiltráciot.A középső rész transparens de nem beolvadt.Ez mit jelent?Labor eredmény:minden negativ csak az eosynophylia emelkedett:4,6.Várom kedves válaszát.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
07.
13.
Kedves Kérdező! A lelet gyulladásra utal. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
06.
05.
kinga101 kérdése:

Kedves Doktor Nő! A melléküreg röntgenem eredménye: A sinus maxillárisok nyálkahártyája lateralisan kissé vaskosabb. Az orvos szerint ez allergiára is utalhat. Doktor Nő szerint is lehetséges? Köszönöm válaszát! Kinga
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
06.
06.
Kedves Kinga! Igen. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
06.
05.
water kérdése:

Kedves Doktor Nő! Tényleg igaz, hogy ha az Aerius szedése és a vérvételes allergiavizsgálat között nem telik el legalább 10 nap, akkor nem mutatja ki az allergiát? Mert én sajnos ebbe a hibába estem, és akkor megismétlem a vizsgálatot. Köszönöm válaszát!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
06.
05.
Kedves Kérdező! Nem. A vérvizsgálatot nem befolyásolja az Aerius. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
06.
03.
kaszas.zs kérdése:

Tisztelt Doktornő! 14 éves lány vagyok nem cigizem nem is iszom viszont por atka allergiám van.A következő a bajom egy ideje nehezen veszem a levegőt reggel és napközben is pedig nem csinálok semmi olyan fárasztó dolgot meg semmi és sportolok is szinte minden nap a ház sem piszkos szellőztetev van minden nap nem poros semmi nem tudom hogy mi bajom lehet.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
06.
03.
Kedves Kérdező! Panaszaid okának megállapításához orvosi vizsgálat szükséges. Menj el szüleiddel gyermektüdőgyógyászatra! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
05.
10.
aggodás kérdése:

Tisztelt doktor nő! Most láttam a tvben hogy egy 10 éves kislány meghalt a fürdökádban csak ugy egyszeruen minden elözmény nélkül a tüdeje miatt(virusos fertozes)de ugy h semmi baja nem volt elötte..AZ lenne a kérdésem,hogy ilyen van h csak egyszeruen ugy h elotte nem is beteg valaki meghalhat?Van egy kislányom ezert aggodok nagyon:((((Elöjelek vannak ilyenkor?Köszönöm de nagyon megijedtem
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
05.
14.
Kedves Kérdező! Azt javaslom, ne rágódjon ilyen kérdéseken. Minden előzmény nélkül nem szoktak meghalni a gyerekek. A hírekben azt mutatják, ami szenzáció, de lényeges információkat nem közölnek. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
04.
11.
odry kérdése:

tisztelt doktorno. 5 honapos kisbaba ket napja 5szor 6 szor szekletel,fogzik,ez normalis? kellene adni neki valamit?szopik rendesen,anyukaja omega 3t szed. varom valaszat
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
04.
11.
Kedves Kérdező! Ez előfordul ennyi idős korban. Ha nincs egyéb tünet, a baba jókedvű, gyarapodik, láztalan, nem kell aggódni. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
03.
11.
Renate kérdése:

Kedves Doktor nő! Penicillin érzékeny vagyok, a páromnak augmentint (3 x 1- 375mg) írtak fel. Az lenne a kérdésem, hogy ondóval és nyállal mennyire juthat be az én szervezetembe a penicillin, lehet -e rám veszélyes? Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy ha befejezte a gyógyszer szedését mennyi idő alatt ürül ki a szervezetéből? Válaszát előre is köszönöm!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
03.
11.
Kedves Kérdező! Sajnos nem tudom megmondani. Még nem találkoztam ezzel a problémával. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2012.
01.
04.
allergia kérdése:

Tisztelt doktornő! Két hónapja kezdtem el dolgozni az egészségügyben. Szinte a második nap után csalánkiütés szerü kiütések jelentek meg a kézfejem, nem sok, de azok nem igazán gyógyúlnak. Latex allergiára gondolok én is és a kollégáim is. Mivel én olyan szakterületen dolgozom ( Pathologia) ahol a gumikesztyű használata elkerülhetetlen, ezért mindenféleképpen kezelnem kell ezt a kellemetlen problémát. Emellett allergiás vagyok a parlagfűre, de erről tudtam is. Lehetséges valamilyen keresztallergia? Ön milyen kezelése vagy gyógymódot javasol? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel :takidani90
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2012.
01.
04.
Kedves Kérdező! Létezik latexmentes kesztyű. Olyat kellene beszereznie a munkájához. Az ekcéma kezelhető gyulladáscsökkentő krémmel, de az hosszú távon nem biztonságos. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
12.
21.
Tóthné Teri kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Arcom, utána a szám feldagad. Van, hogy ez egy héten többször is megismétlődik. Pollenallergiára szedek gyógyszert febuártól október végéig. Házi orvosom elküldött laborba az allergia értékem magas volt. Suprastin gyógyszert és ijekciót kaptam és kálcium pezsgőtablettát javasolt. Voltam Tüdőgyógyásznál is Ő ételallergiára gondol, amely az allergia próbával nem kimutatható mint ételízesítők, ízfokozók, tartósítószerek. Szeretném megkérdezni, hogy lehetne az Én eseteben az allergiát kiváltó okot megtalálni. Nagyon kellemetlen érzés, nem beszélve, hogy az arcom is eltorzul, igaz 1-2 nap elteltével lelappad. Várom válaszát. Igy Karácsony közeledtével kívánok Önnek Békés Boldog Karácsonyi Ünnelet. Kalocsa, 2011. 12. 21. Köszönettel: Tóthné Teréz
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
12.
21.
Kedves Teréz! Először is köszönöm a jókívánságokat, s én is kívánok békés ünnepeket, jó egészséget! Javaslom, forduljon személyesen allergológushoz, mert ilyen tüneteket az allergián kívül más betegség is okozhat. Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, szóba jön-e annak a lehetősége, részletesen ismerni kell az előzményeket. A színezékekre, tartósítószerekre való allergiát pedig a hátra tapasztott (ún. epikután) teszttel lehet kimutatni. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
12.
17.
bárányhimlő kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lányom 4 éves 5 napja szedi a brocho waxomot és ma reggelre bárányhimlős lett!Orvos még nem látta hétvége miatt és azt szeretném megtudni hogy nyugodtan adhatom tovább a waxomot vagy hadjam abba a himlő miatt!Elöre is nagyon szépen köszönöm válaszát!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
12.
17.
Kedves Kérdező! Adhatja tovább a Broncho-vaxomot. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
11.
30.
Kétségbeesés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Problémám néhány évvel kezdődött...váladékcsorgás indult a torkomban, ami folytonos orrfújással és dünnyögéssel járt. Orvoshoz mentem, néhányszor antibiotikumos kezelést kaptam, majd két éve műtét következett, egyszerre vették ki a mandulámat, orr-mandulámat és orrsövényemet is műtötték. Rettenetes tortúra volt, de sajnos nem sok sikerrel. A váladékcsorgás tovább tartott, az orrhang is. Az idén augusztusban lett súlyosabb az állapotom, teljesen allergiás tüneteim vannak- állandó orrfolyás, nagyon sokat tüsszentek, már éjjel sem tudok aludni a bedugult orrtól.Van egy furcsa rotyogás, pattogás a homlokomban, már lassan elviselhetetlen. Néhányszor orvoshoz mentem, de a recept minden alkalommal orrcsepp és antibiotikum, a gyógyulás elmarad. A röntgen nem mutatott arcüreggyulladást..mi lehet az oka?Hová forduljak, hol folytassam...már elegem van belőle! Nagyon várom az értékes tanácsát és szakvéleményét. Tisztelettel: Geréb Harmat Székelyudvarhelyről
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
11.
30.
Kedves Kérdező! Javaslom, forduljon allergológushoz. Lehet, hogy az állandó gyulladást allergia tartja fenn, s akkor az eddigi kezelések nem is lehettek hatásosak. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
11.
30.
ehsztusi kérdése:

Elnézést,hogy közben kérdésemet mégegyszer feltettem,már megkaptam közben Öntől a választ! Nagyon szépen köszönöm a segítségét! További sikereket kívánok! Üdvözlettel!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
11.
30.
Szívesen. Köszönöm szépen.
2011.
11.
30.
ehsztusi kérdése:

A kérdésem az lenne,hogy inhaláló készüléket használunk sóoldattal.Amit injekció formájában vásárolunk! Mennyiszer lehet naponta inhalálni,milyen hosszú ideig? És a tiszta sóoldatot kell-e a gépbe tenni vagy tovább kell hígítani! Mindezek egy nátha kezeléséhez kellenének csak,megelőzésképpen a további szövődmények miatt. Köszönettel.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
11.
30.
Már elküldtem a választ.
2011.
11.
30.
Homloküreg kérdése:

Jó napot kívánok! Egyetlen kérdésem lenne csupán.Ezekben a rosszabb időkben a család tagjai többször is át szoktak esni légúti megbetegedéseken. Amelyek sokszor fülfájással és arc-homloküreggyulladással járnak. Ezért vettünk egy porlasztós inhalátort. Natrium Chloratum injekciót javasoltak hozzá. Az lenne a kérdésem naponta hányszor lehet vele inhalálni és higítítlanul kell-e használni? Köszönöm szépen!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
11.
30.
Kedves Kérdező! Ha 0,9 %-os sóoldatuk van, akkor higítatlanul kell használni. Naponta 2-3-szor érdemes inhalálni 4-5 ml-t. Sóoldat helyett használhatnak Salvus-vizet is. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
11.
01.
tüdő kérdése:

Kedves DR NŐ! LYME kórt diagnosztizáltak, kaptam rá kezelést , de lehet nem volt elég, miota lyme kóros vagyok(lettem) azóta a tüdőm sincs jól, légszomjam van sokszor és nehezen megy be a levegő, két keresztes poratka allergiát állapítottak meg ,de se nem tüsszögök, sem orrfolyás, sem orrdugulás nincs, seretide diskust használom de semmi eredménye.. Lyme kór okozhat nehézlégzést? köszönöm válaszát
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
11.
01.
Kedves Kérdező! Nem, inkább arról lehet szó, hogy az atkaallergia asztmát okozott (ez nem jár feltétlenül orrtünetekkel), mely nem jól reagál a beállított kezelésre. Javaslom, menjen vissza az önt gondozó tüdőgyógyászhoz, aki a szükséges vizsgálatok után valószínűleg változtatni fog az asztmagyógyszerén. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
10.
05.
Drágán János kérdése:

Kedves Doktor Úr! Kanadában élek, szeretnék nyugdíjasként hazaköltözni, de találtak egy kis daganatot a prosztatámban. Azt hallottam, hogy abból előbb-utóbb rák lesz (jelenleg a PSA teszt nem mutatott ki rákot) Valóban rák fog kialakulni ebből a daganatból? Ettől teszem függővé, hogy hazatelepüljek. Szives válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel Drágán János
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
10.
05.
Kedves János! Úgy tűnik, rossz címre küldte a kérdését: sem úr, sem urológus nem vagyok (allergológiával és gyermektüdőgyógyászattal foglalkozom). Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
09.
01.
szilvia kérdése:

2x2 szem vermoxot kapott kéthetente ismételtük. A végbél körüli elszineződés orvosunk szerint a gilisztás megbetegedés okozta.(ÖN szerint mitől akulhat ez még ki? ) KÖSZÖNETTEL SZILVIA
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
09.
01.
Kedves Szilvia! Kövesse orvosuk utasítását a gyógyszerszedésre vonatkozóan! (Én más adagolásban szoktam javasolni.) Nem tudom, mi okozhatta az elszíneződést. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
08.
31.
Szilvia kérdése:

Kedves Dr. nő köszönöm a tanácsot melyet 5 éves kislányommal kapcsolatban adott. Kislányomnak probiotikumot javasolt, a gilisztás megbetegedésben kiegészitő gyogyszerként. Azt szeretném megkérdezni,hogy a vermox tabletát az utolso két adagot is beszegye-e? És , hogy a barnás elszineződés elfog-e mulni a végbélnyilás körül halványan még láthato. ÖN MIT JAVASOL? Köszönettel Szilvia
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
09.
01.
Kedves Szilvia! Eddig mennyi Vermoxot kapott kislánya? A barna elszíneződésről nem tudok véleményt mondani, mert nem tudom, mitől alakult ki. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
06.
22.
odry kérdése:

tisztelt doktornö. azt szeretném kérdezni, hogy 3 év cigerettázástol lehet valami egészségugyi komolyabb problémam, most leszek 19 éves? nem érzem rosszul magam, de alergiám van a porra és a liba tollra, az orrom mindig bedugul, gondolom a cigi nem tesz jot neki. szeretnék leszokni de elég gyenge vagyok, egy dobozzal elszivok egy nap, van hogy többet is. segitene nekem?várom mielöbbi válaszát
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
06.
22.
Kedves Kérdező! A 3 év sem kevés, de a káros anyagok hosszabb-rövidebb idő alatt kiürülnek a szervezetből. Az allergia tüneteit rontja, és fokozza annak esélyét, hogy később asztma alakuljon ki. Azt javaslom, kérje olyan tüdőgyógyász segítségét, aki foglalkozik dohányzásról való leszoktatással (magánrendelésen vagy a tüdőgondozóban). Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
05.
22.
segíthet? kérdése:

Üdvözlöm Doktornő! Nemrég kérdeztem öntől,de szeretném részletesebben leírni a problémát,és részleteiben a véleményét kérni.Édesanyám zárójelentésével kapcsolatban lenne kérdésem,amit pár napja kapott meg a Törökbálinti tüdőgyógyintézetből. Leírnám a diagnózist: C3430 Neopl.pulm.lobi inf.I.d (adenocc.) I2690St.p. emboliam pulm D4410 Met.gl. supraren I.u. in obs. Mindkét oldalon a rekesz felett durva fibrosist,mk. csúcsban egy -egy 5 mm-es intrapulmonalis elváltozást,a mediastinumban nyirokcsomó megnagyobbodást mutat.Pletysmographias paraméterei és diffuziós kapacitása normál tartományban vannak. Hasi UH mk,mellékvesében 2 cm-es jól határolt echoszegény képletet mutat.Bronchoscopia során endobronchialisan kóros eltérést nem láttunk,a jobb alsó lebenyből képerősítő alatt tüdőbiopsiát végeztünk.Hisztológiai eredmény pulmonalis adenocct.-t igazolt.Onkológiai bizottság kamtoherapiát javasolt.T2 N2 M1 Karnofsky-index : 100% Kedves doktornő,az orvos szerint nem műthető,egyből kemoterápiát javasolt.Mivel sokkhatásként ért minket ez az eredmény,nem igazán kérdezgettük a részletekről az orvost.Szeretném a véleményét kérni,mik az édesanyám túlélési esélyei?Áttétes e ez a daganat a fentiek szerint,illetve mennyit segíthet a kemoterápia(infúziós) .Nagyon bízunk,édesanyám 56 éves nem akarom elveszíteni..köszönöm előre is válaszát.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
05.
22.
Kedves Kérdező! Azt javaslom, érdeklődjön felnőtt-tüdőgyógyásztól. Gyermek-tüdőgyógyászként ui. nincs tapasztalatom a tüdődaganatok kezelésében. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
05.
13.
Pippi88 kérdése:

Jó napot! Remélem sikerült a képet feltöltenem. Ön szerint mi okozhatja? Hogyan tudnám legnagyobb eséllyel elkerülni?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
05.
13.
Jó napot! Nem sikerült.
2011.
04.
03.
ASZMA kérdése:

dr nő még az a egy kérdésem lene hogy egy aszmás gyerek fuladhat három hétig egy fojtában
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
04.
03.
Kedves Kérdező! Ha nincs megfelelően kezelve, vagy az asztmán kívül más betegsége is van, akkor fulladhat. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
04.
03.
aszma kérdése:

doktornő az 5 honapos fiamon elvégeszték a vizsgálatokat mégsem tudják mi baja van miért fullad
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
04.
03.
Kedves Kérdező! Nyilván ezért küldték további vizsgálatokra kisfiát. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
04.
02.
aszma kérdése:

beáta dr nő tudő gyogyász kezeli szolnokon a gyereket de ősem tudja meg mondani hogy miért fullad ijen sokáig pestre kuldi dr nő nem lehet hogy tüdü aszmája van három hétig is fullad egy fojtában
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
04.
03.
Kedves Kérdező! Lehet, hogy kisfia asztmás. Ezért kellenek a vizsgálatok. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
04.
02.
aszma kérdése:

doktornő nekem van egy őt honapos fiam de két honapos kora ota fullad aszt mondják hogy hőrgő szukulete van két három hétig van csak ithon a tőbi időt a korházban tőlti most három hete van korházban de még mindig fulad mienek az oka az orvosok aszt mondják hogynem tudják mitől fullad gyogyszert a fulladására spiropent ventolin pompát bereduáltkap de ezektől ugyan ugy fulad mit tegyek doktor nő
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
04.
02.
Kedves Kérdező! Azt javaslom, vigye el kisfiát gyermektüdőgyógyászati kivizsgálásra. A fulladásnak számos oka lehet, melyet az előzmények alaposabb ismeretében, vizsgálat(ok) után lehet meghatározni. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
03.
22.
Manó kérdése:

Tisztelt Doktornő! 6,5 éves Kislányomnak csalánkiütések jöttek ki a testén de érdekes módon 10-15 perc múlva eltűnnek de viszketnek mikor kint vannak a kiütések hogy ez mitől lehet Allergia vagy mi? És érdekes egy hete volt így most újra így van. Elő jön a kiütés most pedig 15 perc múlva eltűnik. Nem tudjuk, hogy mi lehet ez. Célszerű elvinni egy allergia vizsgálatra? Várom válaszát. Köszönöm
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
03.
22.
Kedves Kérdező! A csalánkiütésnek számtalan oka lehet. SZóba jöhet allergia, fertőzés, egyéb belgyógyászati betegségek. Akkor érdemes kivizsgálásba kezdeni, ha hosszabb ideig (legalább 6 hétig) fennáll vagy súlyosabb allergiás tünetek is kísérik. Addig lehet adni allergiaellenes gyógyszert (ún. antihisztamint). Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
03.
07.
Drótos Imréné kérdése:

T.Doktornő! Porckorongsérv műtét /1995-ben/ visszamarad fájdalmak csillapítására idegorvosom BREXIN tablettát irt fel. A második tabletta utáni reggel /a tbl-át este vettem be/ piros, kiemelkedő, kisebb-nagyobb foltokban megjelenő viszkető kiütések jelentek meg. A tabletta szedését azonnal abbahagytam. Idegorvosomhoz csak 2 hét múlva van időpontom., de gon- dolom Ő is az azonnali abbahagyást javasolná. Nem szívesen kezdtem el egyébként szedni, mert a gyógyszertájékoztatóban rengeteg mellékha- tás volt leírva. Zsurló teát ittam, Calcium pezsgőtablettát ittam, de ez kevés az ilyen kiütések ellen biztosan. Bőrgyógyászhoz bejelentkeztem, de addig is nem tudom mit tegyek. Válaszát előre is megköszönöm Tisztelettel Drótos Imréné wvali@citromail.hu
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
03.
07.
Kedves Drótos Imréné! Vény nélkül számos allergiaellenes gyógyszer (ún. antihisztamin) kapható gyógyszertárban. Javaslom, azt szedje. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
02.
24.
magánrendelési lehetőség kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném tájékoztatni arról, hogy az Istenhegyi Magánklinika Zrt. magánrendelési lehetőséget kínál szakorvosoknak asszisztenciával, kiemelt lokációval és pacientúrával. Érdeklődni lehet telefonon: 224 54 21, 06 30 456 49 55, vagy e-mailen: afrona@mutex.hu Üdvözlettel, Rudas Anita
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
02.
24.
Kedves Rudas Anita! Köszönöm az értesítést. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
02.
17.
andi kérdése:

Tisttelt doktornő! Két gyermekes anyuka vagyok van egy 7 és egy 2 éves gyermekem A nagyobbik Máté allergiás eredetü asztmája van,ami mostanra,mintha mullana elfele,vagy lehet hogy jók a gyógyszerei.Használja a flixotide-t,aerius-t,singulair-t és sze. a ventolint.A kissebbik gyereknél is most kezdődnek a beffulladásos tünetek,elég ha szalad pár métert,máris annyira köhög,hogy majd megfullad.Decembertől szinte egyfojtában beteg és gyakran arcüreges is .Ön szerint lehet-e az inhalálástól az arcüreg gyulladása,mert a fülorrgégész azt mondta felejtsem el az inhalálást,a pulmonológián,pedig azt mondták hogy nyugodtan használjuk.Csak a köptetőtől nem szűnik meg a légcsőhurutja.Most ambroxolt adok neki,de próbáltam acc-t is és egyik sem szünteti meg.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
02.
17.
Kedves Kérdező! Az inhalálás nem okoz arcüreggyulladást. Ha azonban a terhelés köhögést okoz gyermekénél, lehet, hogy neki is gyulladáscsökkentő megelőző kezelésre lenne szüksége. Azt javaslom, menjenek vissza a gyermekpulmonológiára. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
01.
22.
Nvelőszülő kérdése:

Kedves Doktornő! Nevelőszülő vagyok és az egyik 5 és fél éves gyermekemnek tavaly 4x, mostanában már 2x volt tüdőgyulladása, karácsonykor és most. Általában teljesen láztalan állapotban zajlottak le, kivéve a mostanit, amikor 2 napig 39 f-os láza volt. 2010 februárban hörgőtükrőzést is végeztek, mely eltérést nem mutatott, csak a váladék rakodott le, amit akkor le is szívtak. 2010 szeptemberben voltunk allergia vizsgálaton, ahol majdnem minden teszt pozitív lett és megállapították, hogy aztmás is. Kaptunk rá gyógyszereket,/ singulair junior,theospirex és spirodent /, melyeket azóta is szed. Kérdésem, hogy lehet- e még tenni valamit, hogy ne legyen beteg, vagy ezek konkrétan nem is tüdőgyulladások, csak a lerakodások miatt hallatszik annak? Sajnos nem nagyon akar köhögni, pedig hallani lehet, hogy ott a lerakodás. köszönettel. Mezei Erzsébet
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
01.
22.
Kedves Erzsébet! Utólag már nem lehet megmondani, hogy volt-e, s ha igen, hányszor tüdőgyulladása a gyermeknek. Amit lehet, meg kell tenni az allergénmenesítés érdekében (attól függően, mire lett pozitív az allergiateszt). A beállított gyógyszerek közül a Singulair megfelelő, korszerű gyógyszer (gyulladáscsökkentő), hörgőtágításra azonban a spray alkalmasabb; a Theospirexet, Spiropentet lehetőleg el kell kerülni. A váladék eltávolítására nagyon alkalmas az inhalátor (gyógyszerporlasztó), mellyel a tünetek függvényében inhalálható sóoldat, nyákoldó vagy hörgőtágító is. A készüléket a gyermeket gondozó gyermektüdőgyógyász írhatja fel receptre, ha van közgyógyigazolványra is. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
01.
19.
Nagy Anita kérdése:

14 éves lány vagyok, és szerintem magas a testosteron szintem. Mert szőrös a hasam, hátam melkhasam és alig nő a mellem...és elég magas vagyok. Mit tehetnék?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
01.
19.
Kedves Anita! Kérj beutalót háziorvosodtól endokrin szakrendelésre! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2011.
01.
10.
Timar Brigitta kérdése:

Tisztelt doktorno!Egy szamomra fontos kerdesem lenne. Aval a problemaval kuzdok, hogy folyamatosan viszket a borom, mindenhol es allandoan. Fokent a fejborom de a testem osszes resze is. Ez a folyamat mar nagyon regen kezdodott. Ugy 2 eve korulbelul. Veranalizisben nem jott ki semmi, allatszorre sem porra nem vagyok alergias. Eletem soran eddig semmifele alergias tunetet meg nem vettem vagy vettek eszre. De szornyu ez az allapot. On mit tanacsolna? Valaszat elore is koszonom! Tisztelettel: Brigitta.
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2011.
01.
10.
Kedves Brigitta! Azt javaslom, ha a viszketés nem jár kiütéssel, forduljon személyesen belgyógyászhoz, mert bőrviszketést több belgyógyászati betegség is okozhat. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2010.
09.
14.
gergely karolina kérdése:

Jo estet kivanok.Az elozo levelemre valaszt is kaptam amit nagyon koszonok.UGYAN AZ A PROBLEMAM VAN VASARNAP REGELRE ARA EBREDTEM HOGY A CSUKLOM FELET EGY CSIPEST ESZLELTEM AMI NAGYON MEG DAGADT ES A SURGOSEGEN KODTEM KI AHOL EGY TETANUSZ INJEKCIOT KAPTAM MIVEL A PIROS CSIK NAGYON EL INDULT.AZT MONDTA AZ ORVOS UR CSESZLE LEHETET HOL EN A HALOSZOBAT FEL FORDITOTAM DE SEMI BOGARAT VAGY CSESZLET NEM TALALTAM.HETFON REGGEL A CSALADORVOSOMNAL JARTAM MIVEL NAGYON PIROS VOLT A KEZEM A KONYOKEMIG ,EGET NAGYON ES HATALMASON VISZKETET.GENTAMICIN ES AMPICILIN INJEKCIOT IRT AMIT EGY NAP 2 SZER ADATOK.A DAGADAS ES AZ EGES EL MULOT DE UGYAN UGY VISZKET ES A LABAMON IS ESZLELTEM PIROS PETYEKET AMI UGYAN UGY VISZKET.EGY VER VIZSGALAT MENYIRE SZUKSEGES MERT EZ NAGYON KENYELMETLEN ES EN NEM GONDOLOK CSIPESRE INKABB ALERGIA?MIVEL KEZELHETO?KOSZONETEL VAROM VALASZAT.UDVOZLETEL gergely karolina
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2010.
09.
14.
Kedves Karolina! Vérből is elvégezhető az allergiateszt, bár a leírása inkább valamilyen csípésre utal. Ahogy előző válaszomban is írtam, az allergiás kiütésekre antihisztamint kellene szednie. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2010.
09.
08.
gergely karolina kérdése:

Jo estet kivanok.Gergely karolina vagyok kezdivasarhelyrol 29 eves egy gyermek edesanya.AZ a kerdesem volna hogy egy hete korul furcsa kiuteseim lettek a ket karom a labam es a nyakam koru ami elore meg dagad majd egy nagyon nagy vizketegseget okoz elo ami nagyon kenyelmetlen es a ferjemen es a kisfiamon is jelenkezet.Voltam a borgyogyasz orvosnal es azt mondtta alergia vagy etel vagy vegyszer miat.EGY FAJTA KENOCSOT AJALT AMIT EL IS HASZNALTUNK DE MEG MINDIG UGYAN AZ a piros apro pettyek vanak ami nagyon viszket.Szeretnem ha egy velemenyel tetszene segitteni es ha alergia mi a kezelese?koszonetel
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2010.
09.
08.
Kedves Kérdező! Ha a kiütések csak a végtagokon és a nyakon, azaz a fedetlen területeken vannak, akkor az ételallergia nem valószínű, inkább valami olyan anyag okozhatja, mellyel bőre ezeken a területeken érintkezett. Ezt kellene átgondolnia. Ha a kiütések allergiás eredetűek, akkor antihisztamint kellene szedniük. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2010.
07.
31.
niky kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! visszahivást kaptam tüdőszűrőről 1 hét múlva kell visszamennem! 19 éves v agyok 2 éve dohányzok! nagyon félek! ha találtak vmit akkor is egy hét múlva hivnának vissza? és az értesítő levélbe nem írnák le h mi a gond?? segitsen!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2010.
07.
31.
Kedves Kérdező! A levélben nem közlik, mi az oka a visszahívásnak. Előfordul, hogy csak technikai problémáról van szó, azért kell megismételni a felvételt. Ne idegeskedjen! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2010.
05.
19.
Bellényné Tímea kérdése:

Kedves Doktornő! Fiam két hónapos múlt. Egy hete az arcán(mellkasán és háta tetején) apró pattanások jöttek ki(kiütés szerű),ami a nap folyamán foltokban bepirosodik,majd elmúlik.Viszont a bőre is kiszáradt nagyon az arcán. A gyerekorvos azt mondta melegkiütés lehet,de nem múlik.Betegsége szerencsére nincs. Gyógyszertári fürdetővel fürdetem,de az sem segít. Mitől lehetnek ezek a foltok,kiütések? Ekcéma? Vagy allergia?Vagy tejkiütés?(Eddig is azt ettem,ittam,mint most),tejet is. Köszönettel a válaszért!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2010.
05.
19.
Kedves Kérdező! Azt javaslom, mutassa meg kisfiát bőrgyógyásznak, mert bőrkiütésről látatlanban nem lehet véleményt mondani. Ha ismert a diagnózis, akkor lehet elgondolkodni azon, szóba jön-e allergia a tünetek kiváltásában. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2010.
05.
06.
Szűcs Szilvia kérdése:

Kedves Doktornő, 5 éves kisfiam miatt aggódom. Pár hete éjszakánként erősen izzad (főleg az arca, fejbőre), láthatóan nehezére esik a levegővétel (erőlködik, az orrán át veszi nagy szuszogással), majd a száján fújja ki, miközben habos nyálbuborékok jelennek meg a szájából. Gyakran dobálja magát, hangosan kiabál, nyög álmában. 2 éve vettem észre egy csomót a nyakán oldalt, amire kórházban azt mondták, nem téma, csak nyirokcsomó (6méter távolságból ránézett az orvos). Felnőtt sebész szerint nem az, hanem valamiféle magzatkori rendellenesség, amivel egyelőre nem kell foglalkozni (?). A bőre nagyon érzékeny, csak fürdetőkrémet tud használni, mert mindentől ekcémás lesz. Én 6 hónapos korom óta vagyok allergiás és asztmás beteg, lehet ennek köze az Ő problémájához? Milyen kivizsgálást javasolna? Köszönettel: Szilvia
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2010.
05.
06.
Kedves Szilvia! A panaszok alapos kivizsgálást igényelnek. Fül-orr-gégészeti, gyermektüdőgyógyászati szakvizsgálatot javaslok. A nyakon lévő csomóval kapcsolatban sebész tud véleményt mondani. Ha nem kapott részletes, megnyugtató választ az előző vizsgálatnál, forduljon gyermeksebészhez, akinek nagyobb a jártassága a gyermekkori problémákkal, fejlődési rendellenességekkel kapcsolatban. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2010.
04.
09.
Hekfuszné Gyenei Mónika kérdése:

Jó napot kívánok.Azt szeretném kérdezni hogy gyermekeim semmi féle tejes golgot.Jobban mondva tejes dolgokat direktbe nem ehetnek mert hasfájásuk és állandó köhögésük lessz. ŐK hármas ikrek de csak a kislánynál mutatta ki eggyévesen egyteszt hogy tejalergiás meg azt mondták hogy asztmások is, mivel állandó gége gyulladásuk meg hörghurutjuk van.Most is folyamatosan kapják reggel és este a pulmicort sprayt meg szükség esetén a ventolinsprayt.Tehát arra lennék kiváncsi hogy ilyenkor mit lehet tenni mert tesztet nemakar a doktornő csinálni és hogy ezt kinövik-e?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2010.
04.
11.
Kedves Kérdező! Tisztázni kellene, hogy mi a diagnózis. A tejcukor-érzékenység a tejcukrot bontó enzim hiánya, ill. csökkent mennyisége miatt alakul ki; hasi tüneteket okoz. A tejfehérje-allergia okozhat hasi-, bőr- és légúti tüneteket is. Adiéta a diagnózis függvénye. A betegség allergiavizsgálat nélkül is megállapítható a klinikai tünetek alapján. A gégegyulladás nem függ össze a tejfogyasztással. Ezeket a betegségeket az esetek döntő többségében a gyerekek kinövik. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2010.
03.
09.
Csépány Gáborné kérdése:

Tisztelt Doktornő! A Barátnőmet csak egyszer küldték légzésfunkciós vizsgálatra. Ennek az eredménye: FVC 2.65 FEV 1.0 1.92 FEV 1.0/FVC 72 IVC 2.48 Köszönöm: csepgabn
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2010.
03.
09.
Kedves Kérdező! Ez nem változtat a véleményemen: ismételt vizsgálat szükséges. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2010.
03.
08.
Lilla05 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Barátnőm nevében írom a levelemet. December közepén megfázott, és mert nagyon köhögött, felkereste a háziorvosát, aki Kataflamot írt fel neki. Január elején visszament, mert ha lehet még rosszabbul volt, akkor közölte vele a háziorvos, ugy néz ki, hogy ez tüdőgyulladás lesz. Mivel területileg Budakeszihez tartozik, beutalta további vizgálatokra. Vér, vérgáz, légzésfunciós valamint mikrobiológiai vizsgálatot végeztek. A mellkasröntgenen kis foltot találtak, amit nem tudtak eldönteni, hogy mostani vagy régikeletű. A mikróbiológiai leleten vagy egy érték ( Mycolpasma preu., erősen +, változatlan Ig.G szint )ami kétszeri -egy-egy hónap eltéréssel - vizsgálatnál is fejcsóválást " okozott ", de " majd elmúlik "megjegyzéssel tudomásul lett véve. A tünei változatlanok, köhögési rohamok, fulladás. Nem tudja, hogy elégedjen-e meg ezzel és várja, hogy magátol meggyúgyul, vagy kihez forduljon?
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2010.
03.
08.
Kedves Kérdező! Azt javaslom, hogy barátnője az összes leletével ismét személyesen forduljon tüdőgyógyászhoz. A Mycoplasma szerológiai vizsgálat során bizonyára egyéb immunglobulinokat is néztek, melyek a diagnózis szempontjából fontosabbak az IgG-nél (az korábban lezajlott fertőzésre utal). Ha nem ez a fertőzés okozza a tüneteket, akkor tovább kell keresni az okot. Meg kell nézni, milyen a röntgenkép, hisz a korábbi felvételen volt eltérés. Érdekes lehet a légzésfunkciós vizsgálat korábbi és ismételt eredménye is. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2010.
02.
26.
zenkovics krisztina kérdése:

t. dr nő! 3 éves fiam több honapja köhög kb 1 honapja tüdö gyuladásais volt ebböl 2 hete a röntgen azt mutadta muloban van!a korház azt mondta othoni kezelést orr szivást igényel.ezt furcsáltam mert nem náthás,gyocer nélkül nem értem hogy gyogyul meg?azért is furcsáltam mert ott is csunyán köhögöt !mikor haza értem olvastam az ambulás irást amiben pofátlanul azt írta nem hallota köhögni???nem értem ha nem akarta fel venni mért nem azt mondja! a fiam még most is köhög megveteték velem a 22000ft-os ultrahangos,inhalátort amibe sos oldatot kel raknom mondanom se kell nem ér semmit látta pulmonologus,nincs alergiálya,a vér leletek nem mutatnak olyan eltérést hogy gyocert keljen adni,állitja a gyermek orvosa! a gyermek most is mélyröl jövö kisé hurutossan köhög orra tiszta,néha a sok köhögéstöl a garata lobos,orr fül gégész láta aki egy makacs virusra gondol amire nem kel gyocer!atol félek hogy a sok köhögés ismét a tüdeét fogja kárositani! mit tegyek hogy a fiam nak megszünjön aköhögése ami este sokszor fél orán át egyhuzamban is tart se én se ő nem alszunk honapok ota,kérem adjon tanácsot mert nem tudom medig birjuk ezt egy négygyermekes anya!köszönöm!
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2010.
02.
26.
Kedves Anyuka! Sajnos vizsgálat nélkül nem tudom megállapítani, hogy mitől köhög kisfia. Ha a tüdeje tiszta, akkor leggyakrabban orrmelléküreg-gyulladás szokott ilyen elhúzódó köhögést okozni a garatban lecsurgó váladék miatt. Ez orrspray-vel, infralámpázással gyógyítható. Ha hurutos tünetek nem kísérik a köhögést, akkor szóba jöhet még a refluxbetegség, melyet gasztroenterológián vizsgálnak. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2010.
02.
08.
FURIK ISTVÁNNÉ kérdése:

T. Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy a pikkelysömörre jó hatással van-e az ezüstkolloid, akár külsőleg, akár belsőleg. Vagy egyáltalán ajánlott-e a belsőleg való szedése. Ha nem kérem írja meg, de ha van valami jó gyógymód a hajas fejbőrőn lévő pikkely sömörre, és tudna tanácsot adni, azt megköszönném. üdvözlettel: Éva
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2010.
02.
08.
Kedves Éva! Azt javaslom, kérdését bőrgyógyásznak tegye fel. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
2010.
02.
04.
najo kérdése:

Tisztelt Doktornő! Fiam 10 éves és fél éve csalánkiütések jelentek meg rajta amik néhány nap múlva eltüntek a testéről. Sajnos akkor nem tudták kideríteni hogy mi volt a kiváltó ok. Kérdésem hogy ha újból találkozik az allergénnel ami annak idején a kiütést kiváltotta akkor súlyosabbak lehetnek a tünetek. Várom válaszát! Köszönöm! Erika
Kaszó Beáta Allergológus, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
2010.
02.
04.
Kedves Erika! Ezt nem lehet megjósolni. Sajnos a csalánkiütések okát sokszor még hónapokon-éveken át való fennállás után sem sikerül kideríteni. A közhiedelemmel ellentétben az esetek jelentős részében nem is allergia okozza. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
© 2009 - 2019 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!