Lakos András Infektológus szakorvos
603 kérdés, válaszra vár 1

Dr. Lakos András

Infektológus szakorvos

Specializáció: Kullancs által terjesztet fertőzések

Munkahely: Kullancsbetegségek Ambulanciája1132 Budapest, Visegrádi u 14.
Mobil: +36 30-934-9956
Web: www.kullancs.hu

Bemutatkozás:
Klinikai és laboratóriumi vizsgálatokat végzünk kullancs által terjesztett betegségek
(elsősorban Lyme és TIBOLA) igazolására és kizárására. A diagnózis megállapítása után irányítjuk a kezelést is.
Csak telefon-bejelentkezés alapján fogadunk betegeket.

2014.
10.
20.
Ez Lymakór? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Tegnapi kérdésemre érkezett válasza az volt, hogy be tudok e menni . Bemenni be tudnék, de anyagi lehetőségem nem engedi meg, hogy megtegyem. Kérdésem hogy TB által támogatott rendelésre érdemes e mennem vagy törődjek bele az elutasításba? Üdvözlettel Berei Jolán
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
10.
20.
Nem tudok más tanácsot adni.
2014.
10.
19.
Zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Férjemet kb. 10 évvel ezelőtt megcsípte egy kullancs a hasa alján. A jellegzetes piros folt megjelent. Penicillin érzékeny, így Maripen tablettával kezelték. Időközben voltunk Lyme-os vérvizsgálatom, ahol három meghatározott értékből kettő pozitív lett. Jelenleg egyre erősödő izületi fájdalommal kűzd. Keressük a megoldást a problémájára. Kérem írja meg válaszában, hogy Önöknél ilyen késői problémát is tudnak-e orvosolni? Esetleg ez szövődménye lehet a csípésnek és felkereshetjük-e az Önök intézményét? Csak olyan lehetőségeket találok, ahol a "friss" kullancs csípésekkel foglalkoznak. Köszönettel
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
10.
19.
Jajajajajaj. A Maripen is penicillin... Minél régebben áll fenn a fertőzés, annál intenzívebb az immunválasz, amit mérünk. Szóval, annál könnyebb a diagnózis.
2014.
10.
19.
Ez Lyme kór? kérdése:

Július 7én vettem ki egy kullancsot a karomból (bal könyökhajlat felett) akkor még csak kis piros folt volt ami szépen elkezdett nőni. 15-én voltam bőrgyógyásznál a akkor 3-4 cm-es erythémás foltnak diagnosztizálta 21 én kontrollra rendelt vissza akkor már a bal és jobb alkaromon is volt folt és az eredeti foltom is nőtt 4-5 a ekkor kapta Ospamox 500mg 16 szemet (1 doboz) vér vizsgálatra júl 30-án vettek vért. Az eredményt szeptember 9-én kaptam meg. Borrelia IgG: 23,3 (poz) Igm?174,2 (poz) Ekkor kaptam ismét Ospamox 500 16db 3 dobozzal újabb vérvétel volt szept 24-én az eredményt16-án kaptam meg Borrelia IgG:28,6 IgM: 75 A kezelésem befejeződött. Panaszaim a meglévő bajaim tünetei sokkal intenzívebbek Gyakrabban fordul elő hogy összevissza ver a szívem sokat fáj a fejem sokszor vagyok ok nélkül fáradt, éjszaka gyakran felébredek Van 2 koszorúér hálóm emiatt rengeteg gyógyszert kapok (Olikard, Motoprolol Z Hexal, Meramil Asaktal, Tenox, Atoris, Nolpasa, A cukorbetegségemre Meforal Szeretném tudni Tényleg nem kell további kezelés? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel Berei Jolán
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
10.
19.
Nem tud eljönni? Telefonon kérhet időpontot: 30-9349956.
2014.
10.
18.
Madagaszkár kérdése:

Kedves doktor úr! A párom Madagaszkárra utazott egy hónapra. Beoltatta magát hepatitis ellen. Ennek ellenére elkaphatja és megfertőzhet engem? Malária elleni gyógyszert vitt de nem szedi, mert rosszul volt tőle. A malária is fertőz? Ha jól tudom, nem terjed emberről emberre. Szeretnék 2. babát, meddig várjunk a próbálkozással miután ő hazajött? Köszönöm előre is a választ. Andi
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
10.
18.
A védőoltás által kialakított immunitás megvédi őt a fertőzéstől, és így önt is. A malária lappangási ideje maximum 2 hónap, de emiatt nem kell várakozniuk.
2014.
10.
17.
Éva kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fontos számomra a véleménye, ezért a segítségét szeretném kérni. 24 éves vagyok, lassan 2 éve a Kanári-szigeteken történő nyaralásunk során jelentkezett először fejfájás, émelygés, rossz közérzet, étvágytalanság, és ezt kísérő nyákos hasmenés. Később fokozódtak a tünetek és erős vérzés, genny is társult hozzá. Fekélyes vastagbélgyulladást diagnosztizáltak. Az egyre gyakrabban jelentkező rosszulléteket (hányás, fejfájás, szédülés, aluszékonyság és munkaképtelenség) tévesen refluxként kezelték. Egy év sikertelen gyógyszeres terápia után a gasztro-n javasolták a neurológiai kivizsgálást, ahol beutaltak koponya MR-re immun vasculitis kizárása céljából, arról még eredmény nincs. Eközben az immun szupresszív gyógyszeres kezelés sem hozott javulást, így a biológiai terápia a következő lehetséges szint a colitis ulcerosám kapcsán. A rosszulléteim, már egy éve hetente jelentkeznek és egyre huzamosabb ideig két napig is tartanak, ilyenkor napi 6-8-szor is hányok, iszonyatosan fáj a fejem, majd zsibbad is, a hőmérsékletem maximum 37 fok. Az egykori háziorvosom korábban felvetette, hogy lehetséges, hogy összeszedtem külföldön (mert Angliában dolgoztam két évig vendéglátás területén és takarítottam is) valamilyen speciális vírust. Doktor Úr szerint érdemes lenne kivizsgálni ilyen szempontból is ezeket a tüneteket? Ha igen, akkor itthon hol végeznek ilyet, és egyáltalán kimutatható-e? Hálásan köszönöm a türelmét! Legyen szép napja! Üdvözlettel: Éva
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
10.
18.
Nincs speciális vírus. Parazita-vizsgálatokat illik végezni hasonló tünetek esetén. Háziorvoson keresztül megoldható, de nyilván jár gastroenterológusokhoz, gyanítom, történtek ilyen vizsgálatok.
2014.
10.
15.
bizsergés kérdése:

Kedves Doktor Úr! nyáron lett egy lyme foltom, melyre azonnal antibiotikumos kezelést kaptam (3 hét amoxicilin). Azóta 3 hónap telt el,és mostanában különös biszergő érzést érzek az egész testemben. Éjszaka ha felébredek, akkor mindig, vagy ellvás után, amikor még félálomban vagyok. Eddig csak éjszaka éreztem, viszont mostanában napközben is egyre többször, az egész testem bizsereg belülről. Ön szerint összefügghet ez a nyári kullancscsípéssel?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
10.
15.
Igen.
2014.
10.
12.
chlamydia kérdése:

Üdvözlöm. Érdeklődnék ,hogy vérből kimutatható-e chlamydia trichomatis fertőzés, az érdekelne hogy lezajlott vagy jelenleg is fennálló fertőzésről van-e szó? Ki tud ilyen vérvizsgálatot végezni? Géza
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
10.
12.
Ellenanyag-meghatározást végeznek, rutin vizsgálatnak számít.
2014.
10.
10.
EBV kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Köszönöm válaszát. Okozhatja e az állandó hőemelkedést ebből a betegségből adódóan vmilyen szövődmény? Merre induljunk? Várom válaszát, Üdvözlettel
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
10.
10.
A lezajlott, gyógyult fertőzés nem okozhat szövődményt. A László Kórház Lázambulanciáján foglalkoznak ismeretlen eredetű lázak felderítésével.
2014.
10.
10.
ebv kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! mire utal a következő labor eredmény: EBV IgA ELISA 1,08 pozitiv EBV IgM ELISA 0,07 negativ EBV VCA IgG ELISA >170 pozitiv EBNA IgG ELISA > 200 AU/ml pozitiv és a több mint egy hónapja tartó állandó hőemelkedés és gyengeség várom válaszát üdvözlettel
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
10.
10.
Régen lezajlott és gyógyult EBV-fertőzésre (mononucleosisra). Nem ettől van a hőemelkedése.
2014.
10.
09.
24 hetes kismama kérdése:

Köszönöm válaszát! Rutinszerűen csinálták meg a vizsgálatot. Hol található Szegeden vagy Budapesten referencia labor? Köszönettel
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
10.
09.
az Országos Epidemiológiai Központ Parazitológiai Osztályának Toxoplasmosis Nemzeti Referencia Laboratóriuma
2014.
10.
08.
24 hetes kismama kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Lenne egy pár kérdésem toxoplasmával kapcsolatban: Toxoplasma fertőzés: Az első lelet 2014.09.05. IgA ELIZA pozitív szeropozitív, index:0,19; IgM ELISA pozitiv szeropozitív; IgG Elisa40 IU/ml szeropozitív; IgG aviditás (VIDAS) Alacsony aviditás Második lelet 2014.09.16. IgA ELIZA pozitív szeropozitív, index:0,97; IgM ELISA pozitiv szeropozitív; IgG Elisa55 IU/ml szeropozitív; IgG aviditás (VIDAS) Alacsony aviditás Létezik valamilyen vizsgálat, hogy a parazita a szervezetemben van-e még? Meddig fertőzhetem meg a magzatot? csak amikor elkaptam vagy amíg a szervezetemben van, vagy...? mit jelent az IgA ELIZA pozitív szeropozitív, indexének változása? Mit jelent az IgG Elisa40-ről Elisa55 IU/ml-re való változás? Ezekből lehet valamire következtetni? A babát mikor kell és lehet vizsgálni, hogy elkapta-e (magzatvíz mintavételt nem szeretnénk)? 24 hetes a terhesség jelenleg. Rovamycine-t írtak föl, de még nem kezdtem el szedni. Jelenleg az első gyermekemet szoptatom, ezért is szeretnék minden kétséget kizárni, hogy csak antibiotikum szedése a megoldás és jó megoldás, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk, hogy egészséges gyermekünk szülessen. Köszönettel
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
10.
08.
Amennyiben történt volna az előző terhessége alatt vagy az után toxoplasma vizsgálat, és annak pozitív lenne az eredménye, akkor az egész kérdés tárgytalan, mert a terhesség előtti fertőzés nem okoz magzatkárosodást. Amennyiben korábban nem történt ilyen vizsgálat, akkor vajon most miért történt, és miért csak ilyen későn? Volt valami tünete, vagy kiderült, hogy a fertőzés kockázata valamiért az Ön esetében kiemelkedő? Hol végezték a vizsgálatot? Referencia központban? A tesztek megbízhatósága igen változó. A legvalószínűbb, hogy téves a lelete, , nincs fennálló fertőzése. Mivel már újabb 3 hét eltelt az utolsó vizsgálat óta, megismételném a vizsgálatot, de mindenképpen referencia központban, ahol feltehetően nem kell heteket várni az eredményre. Ön kérdezzen rá, hogy mikor lesz kész. A laboratóriumban, és ne a doktoránál érdeklődjön, mert hetek telhetnek el, mire az Ön tudomására jut a már rég elkészült eredmény. A Rovamycin nem jut át a méhlepényen, a magzatban lévő kórokozókat nem pusztítja el, tehát a létrejött fertőzést nem gyógyítja meg. A kezelés megkezdésétől az átjutó kórokozók számát csökkentheti, így az esetleges szövődmények súlyosságát is. A szopós csecsemőnél emésztési zavarokat okozhat, emiatt ellenjavallt a szoptatásnál, de ez nem túl nagy kockázat.
2014.
10.
06.
bbtimea kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2 hét eltéréssel ugyanabban az intézményben vettek vért tőlem toxoplazma vizsgálathoz. 1. értékek: IgG: 5,00 U/mL (negatív) és IgM: 1,84 S/CO (pozitív) 2. értékek: IgG: 5 U/mL (negatív és IgM: 2,12 S/CO (Pozitív) Most járok a terhességem 16. hetében, érdeklődni szeretnék, mire lehet következtetni a kapott értékekből és szükséges-e bármilyen intézkedés a baba egészsége érdekében? Segítségét előre is nagyon köszönöm!!!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
10.
06.
Ezek lényegében azonos értékek, és szinte biztos, hogy nincs teendő. Ha van rá módja, ismételtesse meg a vizsgálatot 2 hét múlva, esetleg megkérhetné a doktorát, kérdezzen rá a laborosokra. Szoktak ilyenkor aviditási vizsgálatot is végezni, az sokat segíthet a döntésben.
2014.
09.
24.
Joffi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Több hónapja járok különféle ortopédiai és reumatológia vizsgálatokra. Először a térdem kezdett fájni, illetve az alsó lábszáramban éreztem tompa fájdalmat mind az izomzatban, mind a csontokban. Mivel sportolok, ezért először izületi gyulladásra kezeltek(2szteroid, jegelés, 6hét totál pihentetés), illetve túlterhelésre gyanakodtak. A fájdalom kiterjedt azóta a felső végtagokra, az ujjaim nehezen mozognak, hol a bokám fáj jobban, hol a könyököm. Mintha folyamatosan izomlázam lenne. A fejem gyakran fáj, és a füleim is zúgnak kb. 3hónapja, de ezzel eddig nem foglalkoztam. Ma reggel elmentem vérvételre, konkrétan ki kellett erőszakolnom egy Lyme-ra kiterjedő vérvételt, de ennek az eredménye min. 3hét, azt mondták. Kullancs idén talán kettő volt bennem, de minden évben találok magamban néhányat, hiszem erdő mellett lakom, ráadásul erdőben is edzek. Tipikus folt azonban soha nem volt. Mi a véleménye látatlanban a tünetekről? Előre is köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
09.
24.
Lehet Lyme.
2014.
09.
19.
Szabolcs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap este a feleségem kb 5cm átmérőjű piros foltot fedezett fel a 4 éves kisfiam vádliján egy délutáni fűben játszás után. Valami volt a közepében de valószínű elkaparhatta így nem tudjuk mi volt.Elvittük orvoshoz ahol megnézték azt mondtak várjunk vele mert nem lehet eldönteni mitől van. Mára két újabb foltunk van így azonnal vittük vissza újabb vizsgálatra. Penicilin kúrát írtak fel 2 hétre neki valamint vérvételt. Vérvétel ennyire az elején fontos vagy nincsen értelme?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
09.
19.
Az antibiotikumnak sincs értelem, ha lehet, ne szedjék. Küldjenek távolról készített fényképeket az alakos@kullancs.hu-ra.
2014.
09.
19.
Tavasz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A Western blot módszerrel végzett szerológiai vizsgálat az IgM típusú ellenanyagra pozitív, az IgG típusúra negatív eredményt adott. Reagens: Mikrogen recomLine BorrealiaNB. A Western blot vizsgálat során kizárólag a négy OspC lett pozitív. A kérdésem a következő: A 2 évvel ezelőtti esetleges fertőzés tekintetében ez az eredmény mit jelent? Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
09.
19.
Semmit.
2014.
09.
19.
toxo kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 12. hetes terhesen a laborvizsgálat során az alábbi értékeket kaptam: Toxoplazma gondii IgG: 5,00 U/mL (negatív) Toxoplazma gondii IgM: 1,85 S/CO (pozitív) Emiatt a második érték miatt 2 hét múlva meg kell ismételni a vizsgálatot. Érdeklődni szeretnék, hogy meg kell-e nagyon ijednem az értékek miatt?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
09.
19.
Nem.
2014.
09.
19.
T.Éva Veszprém kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Májusban,kirándulás után vettem észre a jobb csuklómon egy csípést.Jól látható volt,hogy van benne valami.Biológus vagyok,több kullancsot láttam már és szedtem ki magamból.Nem tűnt kullancsnak,inkább mintha vmi féle szájszerv maradvány lett volna.Nem viszketett csak ami érdekes volt,hogy nagyon halvány,vékony csík kezdett el"futni"az erek irányába.Amikor kullancscsipesszel kiszedtem,abban a pillanatban egy viszkető,égő érzés és azonnali hólyagosodás lépett fel. Bedagadt a kezem,napokig borogattam,hólyagos volt több napig és állandóan viszketett,aztán lassan elmúlt.A "heg"halványan még most is látszik.Nem volt tipikus Lyme foltom,nem is gondoltam ilyen betegségre.Kb.pár hét elteltével a fejem jobb oldalán(fül mögötti koponyacsontnál állandóan jelentkező enyhe fájdalmat éreztem,ami hol erősödött,hol visszaállt az eredeti enyhe állapotba.Voltam fülészeten,mert azt gondoltam,hogy talán huzatot kaptam.Aztán egy véletlennek köszönhetően a bőrgyógyász elküldött a Lyme vizsgálatra,ahol 2-szeri ismételt vérvétel is igazolta a Lyme-kórt.Múlt héten kezdték el az antibiotikumot.Zitrocint kaptam,6 napos kúrában.A neurológus nem értette,hogy a kezelés miért csak 6 napra terjed ki.1 hónap múlva kell jelentkeznem ismét.A 6-dik napon nagyon furcsa,erős fájdalmat kezdtem érezni az említett fejrésznél,ami már kihat a fej mozgására is.Enyhe zsibbadás lép fel,ami még a fülemet is érinti.Napi 3-4 fájdalomcsillapítót be kell vennem,mert olyan erős ez a fájdalom.A röntgen nyaki csigolya sérvet állapított meg,a koponya ct eredménye negatív.A háziorvosom szerint a sérv okozza ezt a fájdalmat.Én meg úgy érzem,hogy ez a fájdaolm nem "szervi"eredetű.5 hete vagyok táppénzen,kimerültséggel,fáradsággal kezdtem,aztán pánikbetegséggel kikötöttem a pszichiátriai szakrendelésen.Valahogy a Lyme kórrol senki nem akar tudomást venni.Nagyon megvagyok ijedve,mert úgy érzem ennek az állapotnak köze van ahhoz a májusi csípéshez.Kerestem telefonon.Próbálkozom még.Kérnék egy személyes találkozást.Üdvözlettel:T.Éva
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
09.
19.
Próbálkozzon még a telefonnal: 30-9349956.
2014.
09.
16.
Laura kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Előre is elnézést a furcsa kérdésért, de érdekelne, hogy toxoplazma fertőzés lehetséges-e mosatlan, avagy nem kellően megmosott szőlőtől. Tudom, hogy gyümölcsök/zöldségek is átvihetik a fertőzést az emberre, de mivel a szőlő jó esetben nem érintkezik közvetlenül földdel (és feltehetően nem érintkezik macskaürülékkel), nem tudom, mennyire rizikós a szőlő fogyasztása (meghámozni ugye nem lehet) ilyen szempontból. 21 hetes terhes vagyok. Azért merült fel bennem az aggodalom, mert pár napja megettem egy teljes szőlőfürtöt, amit előzőleg kb. 5 napig hűtőben tároltam, majd átöblítettem hideg, majd forró, folyó vízzel. Nem tudom, ez elég-e az esetlegesen rajta lévő parazita pusztulásához. Ugyanis az egyik szőlőszemen mintha maradt volna némi kosz, de ez persze csak azután esett le, miután megettem...(még terhesség előtt olykor ettem mosatlan szőlőt, rossz beidegződés). Ön szerint van félnivalóm? Amenyiben történt fertőzés, 1-2 héten belül már kimutatható vérvétellel? A madárürülék is fertőz? Köszönöm szépen előre is válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
09.
16.
A szőlő nem jelent kockázatot, nem érdemes emiatt vizsgálatot végeztetni.
2014.
09.
13.
Szilvorium kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kérném szíves véleményét az alábbi értékek alapján, hogy indokolt- e gyógyszeres kezelés Lyme-kórra: Epstein Barr Virus IgM: <10,0 E/ml VCA IgG: 56,9 EBNA IgG: <3,0 E/ml EBV Early Antigén IgG: 5,2 negatív Köszönettel: Szilvia
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
09.
14.
Leleteinek nincs köze a Lyme-kórhoz.
2014.
09.
08.
Lyme kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Agusztus 5-én találtunk 5 éves kisfiam hátában egy kullancsot, 15-én megjelent a tipikus lyme folt a csipés helyén. A fertőzőre küldtek, ahol kiirtak 10 nap kezelést augmentinnel, és, hogy szeptember 5-én csináltassuk meg a borrelia igm tesztet, ami pozitiv lett. Megint fertőző, ahol levették megint a vérét, és péntekre lesz meg a western blot eredménye. Ha pozitivra jön ki akkor 21 nap antibiotikum kezelést fog kapni. Kérdésem, hogy elég ez a 21 nap kezelés és milyen antibiotikumot ajánlana, mivel most olvastam az oldalán, hogy az augmentin nem a legjobb választás. Honnan tudhatom ha használt a kezelés, és nem fog késöbb problémákat okozni neki ez a baktérium? Még megemliteném, hogy semmilyen más tünete nem volt a folton kivül. Előre is köszönöm a válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
09.
08.
Jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956.
2014.
09.
03.
Lyme kérdése:

Kedves doktor Úr! Júliusban Lyme folt jelent meg a lábamon. 3 hétig szedtem rá antibiotikumot. A folt megjelenése után 3 héttel vettek vért Debrecenben, melynek eredménye: Borrelia IgM/ELISA (Siemens): 6,5 (megerősítendő) Borrelia IgM/recomLine (Mikrogen): 8 (pozitív) Borrelia IgG/ ELISA (Siemens): 2,9 U/ml (negatív) Az infektológus szerint nincs teendő. Gyógyult vagyok. Ez engem nem nyugtatott meg, mert az eredmények nem ezt mutatják. Ön szerint nem kell-e valamikor megismételni a vérvételt? Ilyen eredmény mellett vállalhatunk gyereket? Testi panaszom nincs. Válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
09.
03.
Kérem, olvassa el a honlapomon (kullancs.hu) a Mit tegyünk..? c fejezetet (7 oldal), és mindent érteni fog.
2014.
08.
30.
toxoplasma kérdése:

Üdvözlöm! 18 hetes kismama vagyok. 12. és 16. heti vérvétel alapján negatív a toxoplasma eredményem, tehát fogékony vagyok. Ma kicsit kertészkedtem és elfelejtettem kesztyűt húzni, az ujjamon pedig van egy seb. Arra lennék kíváncsi, hogy a toxoplasma fertőz-e nyílt seben keresztül? Köszönöm a válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
30.
Nem.
2014.
08.
26.
mandzsetta kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Előzmények: Május végén kullancsot fedeztem fel az alsó lábszáramon, amit 1 nap késéssel el is távolítottam. A csípés helye k. 1,5 hét után bepirosodott (kb. 7 centis területen), de nem kokárda szerűen. A bőrgyógyász is tanácstalan volt, majd mindenféle vizsgálat nélkül antibiotikumot írt fel, amit nem kezdetem el szedni, inkább felkerestem egy magánlabort. A vérvétel szerint nem vagyok Lyme-kórral fertőzött, viszont a bőrpír 2 hónap elteltével elhatalmasodott, mandzsetta szerűen "öleli" körbe a lábszáramat. Ha nap éri, még erőteljesebben piroslik. Mi vele a teendő? Lakos András Infektológus szakorvos 2014. 07. 22. Ez nyilván Lyme. A vérvizsgálat az első tünetektől számított 6 héten belül még lehet negatív. Immunválaszt mérünk, ennek kialakulásához idő kell. Most már biztosan pozitív lenne az eredmény. A vérvétel eredménye 2 hónappal a csípés után: Borrelia IgM/ELISA (siemens): 1,6 (megerősítendő) Borrelis IgM /recomLine (mikrogen) : 0: negatív Borrelia igG/ELISA (siemens) 4,6 U/ml: negatív Ön szerint van ezzel még bármilyen teendőm? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
27.
Kérjen időpontot telefonon: 30-9349956.
2014.
08.
25.
Szabó Eszter kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Gyerekkorom óta járom a természetet, jó néhány kullancsot távolítottam el a bőrömből. A jellegzetes foltot, amiről ír a honlapján, sosem láttam magamon. Az utóbbi időben jelentkező (ortopdédiailag indokolatlan) térdfájdalom és kóros fáradékonyság miatt jutottam el az Istenhegyi Géndiagnosztikára Lyme szűrésre, ahol a lapomon a következő eredmény szerepel: "A Western blot módszerrel végzett szerológiai vizsgálat az IgM típusú ellenanyagra negatív, az IgG típusúra pozitív eredményt adott. Reagens: Mikrogen recomLine BorreliaNB (No.: 4272)." A lapon két oszlop van feltüntetve. Az elsőben (IgM: negatív) a p41 sorban van pipa és egy + jel. A második oszlopban (IgG: pozitív) a VisE sorában egy +, a Borrelia specifikus antigén sorában egy +/-, a Flagellin: B. burgdorferi sensu stricto sorában ++ jel olvasható. A többi mező üres. A kapott eredményeket sem én, sem a háziorvosom nem tudja értelmezni. Szeretném, ha segítene, hogy az eredmények alapján lehet-e tudni, hogy valóban Lyme-kórt diagnosztizál-e a lelet; illetve szükségesek-e további vizsgálatok. Válaszát előre is köszönöm! Szabó Eszter
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
25.
Ezeket a leleteket a világon senki sem tudja értelmezni, még azok sem, akik kiadják. A panaszok fennállásának az ideje számít, erről nem ír, csak annyit, hogy "az utóbbi időben". Az immunválasz az eltelt idővel párhuzamosan jelenik meg, de a tesztek között igen nagy eltérések vannak. Az Istenhegyen nagyon ritkán születik negatív lelet...
2014.
08.
19.
Lyme kór utóhatása kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő lenne: a párom sajnos már átesett a fertőzésen (Lyme kór), és azóta időközönként vannak visszatérő panaszai, pl. begyullad a csuklója, és meg is dagad, fájnak az ízületei. Van - e valamiféle utókezelési mód hogy ezek a panaszok megszűnjenek vagy a fájdalmai enyhüljenek? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: B. Tímea
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
20.
Nem biztos, hogy a Lyme-kórtól vannak ezek a panaszok.
2014.
08.
18.
toxoplazma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Jelenleg 16 hetes terhes vagyok, eddig kétszer végeztek toxoplazma-szűrést nálam (8 és 15 hetesen) mivel nem estem még át a fertőzésen soha. (32 évesen úgy, hogy nem "burokban" éltem) Macskákkal nem érintkezem, illetve próbálok egyéb óvintézkedéseket tenni. Viszont virágföldet olykor érintek ültetés során, persze utána mindig alaposan kezet mosok. Kérdéseim: 1. Egy lehetséges friss fertőződés a fertőzés után mennyivel mutatható ki szerológiai vizsgálattal? Kb. 3-4 hét? 2. Amennyiben a terhesség során valamikor friss fertőzés beigazolódik, a Rovamcyn tabletta szedése mennyire hatásos a magzati ártalmak elkerülésére? Illetve nem késő már a fertőződés után hetekkel elkezdeni egy ilyen kúrát? (úgy értem, addig is károsodik már a magzat, vagy hetek kellenek, míg eljut hozzá a fertőzés?) Arról is eltérő vélemények vannak, hogy a fertőződés a terhesség melyik szakaszában a legveszélyesebb. Valaki az első trimesztert írja, míg mások állítják, 16. hét előtt át sem tud jutni a méhlepényen.... Köszönöm szépen segítségét. Üdvözlettel: Laura
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
18.
Komoly kockázat csak az első trimesterben van. A Rovamycin hatékonysága így is, úgy is mérsékelt. Szeretgetheti a macskákat, attól nem fertőződhet, a virágföld sem jelent kockázatot, csak, ha meg is eszi. Valódi fertőző forrást a nyers húsok fogyasztása jelentene, és még a saláták számítanak, (ez utóbbiak is csak akkor. ha nincsenek kellően megmosva). Vagyis, ha törődik ezekkel, nem kell tartania attól, hogy a babája fertőződik. Attól még jó, ha elvégzik a vizsgálatokat. Ha lenne pozitív lelete, még bőven ráér kérdezni. Állok rendelkezésére.
2014.
08.
16.
Bianka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Előző kérdésemben megírtam a teszt eredményét, amikor a csípést észleltem, szárnyas hangya volt a topom alatt. Elég érzékeny helyen, a mellem külső oldalán egy piros folt kezdett nőni, ami 4- 5 cm-es lett, és viszketett. Olyan hihetetlen, hogy egy kullancsot nem vettem volna észre. Ettől négy hétre volt a vérvétel, majd ezután 1-2 héttel a folt kezdett halványodni, és 8-10 cm-es gyűrű lett, ami kb. egy hét múlva halványodva szélesedett, már alig látszik. Szeretném megkérdezni, ez biztosan Lyme kór? Előre is köszönöm, tisztelettel üdvözlöm: Bianka
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
16.
A leírása alapján valószínűleg Lyme betegségről van szó.
2014.
08.
13.
Bianka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérem szépen válaszát, hogy a laborértékeim alapján egészen biztos, hogy Lyme kórom van? Borrelia IgM/Elisa 3,2 megerősítendő, Borrelia IgM/recomLine 9 pozitív Borrelia IgG/Elisa 11,3 U/ml megerősítendő Borrelis IgG r/recomline 0 negatív Van piros foltom, ami szépen nő, de csak egy szárnyas hangyát láttam magamon, amikor észrevettem, hogy viszket. Köszönöm szépen, tisztelettel: Bianka
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
15.
Mekkora a folt, hány napja va meg?
2014.
08.
13.
kullancs kérdése:

Köszönöm gyors válaszát. nehéz lenne eljutnom odáig, de ha Ön úgy gondolja, hogy még nem késő kezelni (mivel már 3 hónapja csípett meg a kullancs) akkor mindenképpen felkeresném Önöket. Megemlíteném, hogy a folt 2 cm-nél nem volt nagyobb és 3-ik nap után már csak piros volt,nem volt meg a világosabb része. A képeket meg lehet itt nézni,így nézett ki az első két napban: https://onedrive.live.com/?cid=4928C28A520E4B5B&id=4928C28A520E4B5B%21382&v=3 https://onedrive.live.com/?cid=4928C28A520E4B5B&id=4928C28A520E4B5B%21381&v=3 Továbbá fontos lenne tudnom,hogy milyen vizsgálatokat kell majd még készítenünk és a részletekért honnan tudnék érdeklődni, mint pl. árak stb.? Köszönöm előre is válaszát, Üdv.Éva
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
15.
Ha csak 3 cm-es volt a folt, nem kell eljönnie, feleslegesen kapott antibiotikumokat.
2014.
08.
13.
Kullancs kérdése:

Kedves Dr.Úr Május 7-én megcsípett egy kullancs, amit saját magam távolítottam el a hátamról. A kullancsot élve sikerült kiszednem. Aznap a sürgősségi orvos 9 napos doxacilin kezelést írt fel. Amint befejeztem, a csípés helye kezdett viszketni és pirosodni. Egy folt lett a helyére, a lyme folthoz hasonló. Ekkor vérvizsgálatot csináltattam: Elisa metod - Borellia burgdorferi IgM 16,77 és Borellia IgG 10. Azt mondták pozitiv, így 14 napos zinnat kezelést írtak fel. Beszedtem, de azóta fájnak a kezeim, ujjaim. Mozgásra és néha pihentetéskor is. Kérdésem,hogy elégséges volt ennyi antibiotikum,még valamilyen más vizsgálat nem lett volna szükséges?Az itteni erdélyi orvosok nem vettek komolyan, 3 orvosnál is voltam és mindegyik mást és mást mondott. Volt aki azt mondta, hogy elégséges 7 napos kezelés is. Most akkor mi legyen a következő lépés?Válaszát előre megöszönném.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
13.
Nem tud eljönni?
2014.
08.
13.
antibiotikum szedése után vérvétel kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb: 3-4 cm. Sajnos, olyan gyorsan mentünk orvoshoz, hogy elfelejtettük lefényképezni. Gyorsan elhalványult és már egyáltalán nem látható. Üdvözlettel: J. Magdi
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
13.
Valóban sajnos. Nem kellett volna kezelni. A 3-4 cm-es folt szinte sohasem Lyme folt, amennyiben "kokárdás" volt a szerkezete, akkor meg biztosan szúnyogcsípés. Nem érdemes emiatt további kellemetlenségeknek kitenni a gyermeket.
2014.
08.
12.
vérvétel antibiotikum szedése után kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam (8éves) jobb lábán találtunk egy kokárdaszerű foltot, közepén egy csípés nyommal.(A foltot 13 napja vettük észre, valószínűleg akkor lett látható). Nem tudjuk, mi és mikor csípte meg (pedig rendszeresen vizsgáltuk), csak a foltot vettük észre. Azonnal rohantunk orvoshoz. (Két orvos is megnézte, az egyik Önt is hívta, de épp nem rendelt már). Végül antibiotikumot kapott, mert másnap utaztunk nyaralni és a Lyme-kór gyanúját nem lehetett kizárni. A doktornő úgy kezelte, mintha Lyme-kor volna. Zinnatot szed. Most haza érkeztünk, a kérdésem az lenne, hogy van-e értelme -az antibiotikumos kezelés után- vérvételre mennünk? Sajnos, a családban van Lyme-kóros beteg (súlyos szövődményekkel) és semmiképp nem szeretném ezt. Ma visszamentünk az orvoshoz, aki szerint meggyógyult a kisfiam, de még be kell szednie a maradék antibiotikumot. Van-e más teendőnk, vigyük-e kisfiamat vérvételre vagy egyéb vizsgálatokra? Köszönettel: J. Magdi
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
13.
Hány cm-es volt a folt?
2014.
08.
11.
Svédország kérdése:

T.Doktor Úr!Svédországban élek egy rövid ideje.Aug 6..án /szerdán/lesz 1 hete,hogy a vádlimból kiszedtem egy kullancsot,még élt, körülötte egy lencsényi bőrpír volt,amit olvastam "normális"reakció.Dudor is van rajta?Az is normális?Kb 1-2 napot sajnos bennem lehetett,mert 2 napos túrán voltunk.A lencsényi piros bőrpír körül a 3 .napon egy 2-3 cm-es halvány rózsaszín bőrpír jelent meg amit berajzoltam,ha növekedne.De 2 napja halványabb lett,szinte alig látszik,viszont a csípés helye a piros,dudoros lencsényi szúrás,maradt olyan mint volt nem halványodott!Meddig normális a szúrás helyének megmaradása.Kérdésem,mi a teendőm,menjek orvoshoz vagy várjak?Képet küldtem alakos@kullancs.hu-ra Köszönettel,várom válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
11.
Nincs teendő, egy évig is látható néha az idegentestrreakció.
2014.
08.
11.
Ditti kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Délután írtam Önnek. Ön azt válaszolta, kérjek időpontot. Mielőtt ezt megteszem, lenne pár kérdésem, ugyanis sajnos 250 km-re lakunk Budapesttől, és van egy kisbabám, aki szopik, így csak vele tudnám megtenni ezt a nagy utat, ami vonattal nem egyszerű. Viszont, ha Ön szerint ez a dolog nem várhat, akkor valahogy megoldom a felutazást. Előtte kicsit részletesebben leírnám a problémámat: 3 hete vettem észre a térdhajlatomban egy viszkető piros foltot (érdekes, hogy az első nap olyan volt, mintha 2 folt lenne, mely másnapra egybeolvadt, de középen nem pirosodott be). Az első nap nagyon viszketett, később már nem. Kullancsot nem találtam magamban. Egy bőrgyógyász látta pár nap múlva, aki azonnal amoxicilint írt fel, amit 3 hétig kellett szednem. Csatolom önnek a képeket, mert az orvos azt is mondta, hogy nem tipikus Lyme folt. Vért csak a folt megjelenése után 6 héttel vesznek. Most letelt a 3 hét, elfogyott a gyógyszer, de pár napja fáj az egyik ujjam, de nem mindig. Illetve, ha állok, akkor abban a lábszáramban, ahol a csípés van, fura nehzségérzést érzek. Kérdésem, hogy szedjem-e még a gyógyszert? Ön a képek alapján Lyme foltra gondol-e? Ezen adatok birtokában továbbra is ajánlja-e hogy felutazzam Önhöz? Esetleg el lehetne-e küldeni a véremet postán, hogy ne kelljen utazni? Mennyit lehet ezzel várna, ha Ön szerint is Lyme kór a diagnózis? A csatolt képek linkje itt látható: http://1drv.ms/1uDRMM6 Nagyon köszönöm a segítségét: Ditti
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
11.
Ez típusos Lyme folt.
2014.
08.
10.
Ditti kérdése:

Tisztelt doktor úr! 3 hete diagnosztizáltaknálam Lyme foltot a térhajlatomban. Azóta szedek Ospamoxot. Ma fejeződik be a gyógyszerszedés, a folt kezd halványodni, viszont 4 napja mozgatásra fáj a bal kezem mutatóujjának felső 2 ujjperce, illetve az egyik nagylábujjam. Ön szerint ez a lyme kór miatt van? Vért csak 3 hét múlva fognk venni, az orvosom szabadságon van, így nem tudom, hogy e miatt az ujjfájdalom miatt esetleg szedjem-e tovább az antibiotikumot? Vagy ön szerint megnyugodhatok, mivel időben megkaptam a gyógyszert? Mivel szoptatok, így nem igazán szeretném már szedni, azt viszont nem akarom, hogy esetleg kialakuljon bennem a lyme kór. Szeretnénk még több gyereket vállalni, így a miatt is aggódóm, hogy ezek után el merjük e kezdeni a további gyerekvállalást? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Ditti
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
10.
Jöjjön el, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956
2014.
08.
09.
víz ment az orromba kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Nem tudom, hogy buta kérdés-e, de aggódom a következő dolog miatt. Ma hajmosás közben véletlenül meleg víz ment az orromba. És olvastam, hogy van olyan kórokozó, hogy agyevő amőba, ami meleg vizekben él és akkor veszélyes ha a víz az orrba megy. Azt írják, hogy főleg álló vizekben él a szabadban, de nem tudom, hogy mennyire fertőtlenítik ettől az amőbától a csapvizet a vízművekben, vagy hogy a vízvezetékekből valahogy nem kerülhet-e mégis a csapvízbe. A kérdésem, hogy kell-e félnem és mennyire, hogy ilyesmi került a szervezetembe? Köszönöm a választ!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
09.
Eddig mindig azt mondtam, hogy buta kérdés nincs. De most megváltoztatom a véleményem...
2014.
08.
09.
Sűrgős kérdése:

Kedves Főorvos Úr ! Pár hónappal ezelőtt lakásomban feltehetően megcsípett valami, aminek következtében a hátam közepén, (a gerinc környékén) csúnya: hosszúkás, váladékozó (közepén fehér színű) elváltozás alakult ki. Sajnos akkor nem mentem el orvoshoz, hanem "házi-módszerrel" lassan, (kb. 2 hét alatt) el is múlt. Azóta a közérzetem állapota romlott, s állandóan fáradtnak-gyengének érzem magam, fejfájás gyötör, alvásproblémáim + légúti-(allergiás) panaszaim is vannak, ezen felül (nyugalmi állapotban) magas pulzust is tapasztalok ! A csípés (volt) helyén pedig időnként fellépő csípő-égő érzés van. Bőrgyógyászatra csak később jutottam el, viszont mivel ekkorra már semmi sem látszódott, ezért a leletem negatív lett - de az előbbiekben leírt tünetek, azóta is fennállnak ! Lehet, hogy Lyme-kór, (vagy egyéb kullancs által terjesztett betegségről) van szó, (nem tudom, hogy esetleg pókcsípés egyáltalán okozhat-e ilyen jellegű tüneteteket ?!) (A zöldövezetben lakom, ahol azért nagyobb számban fordulhatnak elő kullancsok, szúnyogok, s egyéb rovarok is !) Nem tudom, hogy ezekkel a problémákkal hova fordulhatok ? Nagyon kéne iránymutatása, hogy hova is fordulhatnék ? Válaszát Köszönettel várom !
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
09.
Váladékozó elváltozást a háton nem okoz kullancs és pók sem. Rutin laboratóriumi vizsgálat az első, amit ilyen esetben el kell végeztetni.
2014.
08.
06.
Fura érzés a lábamban kérdése:

Kedes doktor úr! 2,5 hete megjelent egy Lyme folt a térdhalatomban. 2 hete szedek amoxicilint, még 1 hétig kell szedni. A folt egyre halányabb, viszont 2 napja fura érzést érzek abban a lábamban, de csak álló helyzetben. Nem igazán fáj, csak olyan nehéznek érzem, a térdemet is. Ön szerint ez a lyme kór tünete? ha nem múlik el az antibiotikum elszedése után, akkor mi a teendő?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
06.
El fog múlni.
2014.
08.
06.
Mácska kérdése:

Köszönöm gyors válaszát Doktor Úr. Tehát, nem érdemes még egy tesztet csináltatnom itt. Ajánlja újabb vizsgálatok végzését Önöknél, vagy ha nem súlyosbodnak a tünetek, nem kell foglalkozni vele?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
06.
Amennyiben 3 hónapnál régebbiek a tünetei, nem érdemes újabb Lyme vizsgálatokat végeztetnie.
2014.
08.
06.
MÁCSKA kérdése:

Jó napot kívánok! Kérdésem Lyme korral kapcsolatos. Biorezonanciás felmérésen mondták, hogy Borrelia bacilus van a szervezetemben. Nagyon régen 2x is volt kullancs csipésem, valamint legutóbb kb.4-5 éve újabb, de egyszer sem pirosodott meg, igy kezelést sem kaptam rá. Most megcsináltattam a Borellia tesztet, melynek eredménye IGM 21,8 Au/ml, valamint IgG 5 Au/ml. Panaszaim: visszatérő nyak és derékfájdalom, de a reumatológus szerint az ülő munka miatt is lehet. Kérdésem, hogy ajánlja-e a doktor úr az immunoblot vizsgálatot, amit Bukarestben végeznek, vagy nem kell foglalkozni vele. Homeopátiás orvos Phönix-csepp méregtelenitő kúrát javasolt, amit nem vettem meg, és Borellia golyócskákat. Köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
06.
A biorezonancia csalás, szélhámosság. A Lyme IgM vizsgálati eredmények megbízhatatlanok. A Romániában végzett Borrelia szerológiai leletek nagyon ritkán adnak hiteles eredményt, és ez alól a Western blot sem kivétel. A homeopátiás golyócskák hatástalanok.
2014.
08.
01.
Babóca82 kérdése:

Tisztelt doktor, Két hónapja csípett meg 1 kullancs, elméletileg nem magas kockázatú területen, kb. egy nap múlva vették ki, a lábujjaim közül, a tipikus piros folt nem jelent meg, de most kb. egy hónapja furán szédelgek meg fájnak az izmaim, mintha gyengébb lennék, kicsit feledékenyebb is vagyok. Érdemes egy laboratóriumi vérvizsgálatot csinálnom Borrelia-ra? Válaszát köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
08.
01.
Igen.
2014.
07.
31.
Macsek Anita kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szépen a gyors választ! Még egyetlen kérdés: az Ön véleménye szerint van ezzel kapcsolatban további teendőnk, vagy az AB kúra leteltével (tegnap fejeződött be) "elfelejthetjük" a dolgot? Esetleg számítanunk kell a későbbiekben valamilyen szövődményre, s ha igen, milyen tünetekre érdemes figyelni? Köszönöm, hogy időt szánt rám! M. Anita
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
31.
Mi 3 vérvizsgálatot szoktunk végezni: 0, 3. és 9. hónapban. Összemérjük a fagyasztva tárolt savókat, és ebből ki tudjuk mondani, hogy megszűnt-e a fertőzés. (Honlapomon a COMPASS-ról szóló írások ezzel foglalkoznak). Hasonló vizsgálatot másutt nem végeznek, emiatt máshol követéses szerológiai vizsgálatokat nem szabad végeztetni.
2014.
07.
31.
Macsek Anita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiamból 4 hónappal ezelőtt eltávolítottunk egy kullancsot. Két hónap múlva a csípés helyén megjelent egy kb. 10 cm átmérőjű gyűrű szerű folt /nagyon hasonló, mint amit a kullancs.hu oldal egyes képein láttam/ Háziorvosunk 21 napos AB kezelést javasolt (ospamox 3x 10 ml), valamint vérvizsgálat is történt. Az eredmény mostanra érkezett meg: IgG 14,3, IgM 51,09, western blot LYME negatív. A folt- a gyógyszeres kezelés megkezdése után kb. egy héttel szinte teljesen eltűnt. Arra lennék kíváncsi, hogy Ön szerint történhetett-e fertőzés, a negatív eredmény ellenére? Köszönöm a szíves válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
31.
Igen, a vizsgálat ellenanyagokat mutat ki, ezek termelődéséhez idő kell. A folt megjelenése utáni első 6 hétben még lehet negatív a lelet.
2014.
07.
30.
Lyme-folt vagy sem kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kislányomat megcsípte valami; először szúnyogra gyanakodtunk, 2-3 napos viszketés, vakarás után azonban egyik estére (július 28-án) piros udvara lett a duzzanatnak. Másnap reggel a házi gyermekorvosnak megmutattuk a csípést, hogy segítsen eldönteni, Lyme-folt-e amit látunk, vagy sem, de egyelőre ő sem tudott semmi biztosat mondani, azt mondta, várjunk még pár napot, figyelgessük, illetve kaptunk beutalót vérvételre, de azt mondták, majd csak 3 hét múlva menjünk el rá, addig felesleges, mert nem lesz kimutatható. Szeretném megkérni Önt, mint szakértőt, hogy rápillantson a csatolt képekre, Ön szerint ránézésre az-e? Kedden 5x5 cm-es volt a folt nagysága, mára ez a méret nem változott jelentősen (5x5,5 cm lett), viszont jelentősen halványodott a "gyűrű", az alsó része szinte teljesen el is tűnt. Kullancsot mi nem találtunk a gyermekben, viszont a csípés közepén van egy apró seb, olyan, ami kullancscsípés után szokott maradni. Ha gyógyul, múlik a csípés ilyen rövid idő után (2-3 nap), akkor kizárható a Lyme fertőzöttség? Vagy ettől függetlenül szükséges elkezdenie a gyermekemnek antibiotikum kúrát? Köszönöm, ha időt szakít rám és megtisztel válaszával! Eszter https://www.dropbox.com/sc/iun5pc7dws98r8w/AACY2BeeLwGLjoX4Q6QX3krJa
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
30.
Amennyiben nem vettek észre kullancscsípést, akkor legalább 5 napja fennálló, fokozatosan növekvő, legalább 8 cm-es foltra lehet kimondani, hogy Lyme folt. Addig nem szabad orvoshoz menni. A vérvizsgálat, ahogy általában használják, teljesen haszontalan: a negatív lelet nem zárja ki a fertőzést az első 6-8 héten belül, a pozitív lelet meg gyakran hamis.
2014.
07.
29.
Duplán álpozitív? kérdése:

Kedves Doktor úr, Jelenleg 32 éves vagyok, gyermekkoromban kb. kétszer volt bennem kullancs, illetve legutóbb tudomásom szerint 5 éve volt kullancs csípésem. Ezek után nem voltam Lyme teszten. Viszont voltak később egyéb tüneteim (pl.: térdfájás, zsibbadás), ami miatt a neurológus a biztonság kedvéért Lyme szűrésre is elküldött. Ennek eredménye 2012. júliusában az alábbi lett: - Borrelia IgM / ELISA (Mikrogen): 52,0 U/ml (megerősítésre) - Borrelia IgM / Western Blot (Mikrogen): 8 (pozitív) - Borrelia IgG / ELISA (Mikrogen): 6,0 U/ml (negatív) Ezekkel voltam akkor a Szent László kórházban, ahol egyéb dolgokkal összevetve abban maradtunk az orvossal, hogy valószínűleg álpozitív eredményről van szó, így további teendő nincsen. Jelenleg sajnos gyermekvállalási nehézségekkel küzdünk és a nőgyógyászom kezébe akadt ez a régi lelet, aki elküldött egy ismételt Lyme vizsgálatra, hogy biztos, ami biztos, lássuk most mit mutat. Ennek eredménye 2014. júliusában az alábbi lett: - Lyme IgM: 25,4 AU/ml (pozitív) - Lyme IgM megerősítés Western Blot: pozitív - Lyme IgG: 3,4 AU/ml (negatív) A nőgyógyász azt javasolta, hogy járjak utána, lehet-e ismét álpozitív az eredmény és nem kell vele foglalkoznom, vagy van-e mégis tennivaló ezzel. Ebben szeretném az Ön segítségét kérni. Segítő válaszát előre is nagyon köszönöm! Őszinte tisztelettel és köszönettel, Regina
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
30.
Igen, biztosan álpozitív. Nincs jelentősége. Vagy a tesztben vagy Önben van a hiba, de a tartós IgM pozitív lelet nem utal fennálló Lyme-kórra.
2014.
07.
28.
Romániai beteg kérdése:

Tisztelt Dr. Úr ! Ismerősöm Romániai ,akinek megállapították a Lyme kórt a szervezetében ,de sajnos kezelni nem igazán tudják,van e arra mód ,hogy én elhozom az eredményeit Önhöz ,és ha szükséges a beteg eljön Önhöz a kezelés miatt. Előre is köszönöm szíves válaszát . Tisztelettel Nagy Mária
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
28.
A leleteket nem érdemes elhozni. Még nem láttam használható Lyme leletet, ami Romániában készült volna.
2014.
07.
27.
Suha Lajos kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném újból meg kérdezni ,hogy meg kapta-e a zárójelentést amit kért,mert várnánk a tanácsát ,hogy mit tegyünk a továbbikban ,mivel újból hő emelkedése lett 37.2.Várom válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
28.
A rendelőben felejtettem a zárójelentést, átfutottam, de már nem emlékszem, mi volt benne. Ma du. válaszolok.
2014.
07.
27.
Hepatitis B kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Előző kérdésem a hepatitis B vírus reaktivitásához kapcsolódik. Konkrétan milyen további vizsgálatokra gondol? Ugyanis a házi orvosomnak sokszor "súgni" kell. Köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
27.
Van hepatológiai ambulancia többek között a László kórházban, de minden nagyobb városban, ahol van infektológiai osztály. Valószínűleg akkor jár a legjobban, ha beutalóval eljut valamelyikbe.
2014.
07.
26.
hepatitis B kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Véradáson voltam és a következő leletet kaptam, ami miatt nem lehetek véradó: HBsAg szűrővizsgálat: nem reaktív anti-HBc szűrővizsgálat: reaktív. A véradóban a doktor úr csak annyit mondott, menjek el a házi orvoshoz és ha úgy gondolja ír majd ki további vérvételt, de ezzel nem igazán kell foglalkoznom. Tanácsát szeretném kérni az eredményről és a további teendőkről. Köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
26.
Ez így még nem okvetlenül jelent fennálló fertőzést, de valóban indokolt további vizsgálatokat végezni ennek tisztázására.
2014.
07.
25.
Suha Lajos kérdése:

Tisztelt Toktor Úr. Én küldtem önnek a zárójelentést,érdeklődnék meg kapta-e és mi a véleménye? Az utóbi két nap már a lába se fáj és a test hő max 36.7. a feje kis tompa ütésre érzékeny.Ha valóban agyvelőgyulladás akkor kell valamit tennem a szövődmények el kerülésében? Válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
28.
A zárójelentés alapján Lyme-kór nem merül fel. Kullancsencephalitis irányában nem végeztek vizsgálatot.
2014.
07.
24.
Attila kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A jobb alkaromon tegnap egy piros foltot fedeztem fel. A folt mára kicsit nőtt, kb. 4-5 cm átmérőjű. A közepén van egy pirosabb, kb. fél centis, kissé kiemelkedő folt, annak a közepén pedig egy kis seb. Kullancsot nem érzékeltem magamon, de kizárni sem tudom. Lehet, hogy erről van szó, vagy csak pók vagy más rovar csípése? köszönöm, Attila
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
24.
Amennyiben a folt eléri a 8 cm-t, már legalább 5 napja fennáll, akkor szinte biztos, hogy Lyme, ha 2 nap alatt eltűnik, nincs teendő.
2014.
07.
21.
mandzsetta kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Május végén kullancsot fedeztem fel az alsó lábszáramon, amit 1 nap késéssel el is távolítottam. A csípés helye k. 1,5 hét után bepirosodott (kb. 7 centis területen), de nem kokárda szerűen. A bőrgyógyász is tanácstalan volt, majd mindenféle vizsgálat nélkül antibiotikumot írt fel, amit nem kezdetem el szedni, inkább felkerestem egy magánlabort. A vérvétel szerint nem vagyok Lyme-kórral fertőzött, viszont a bőrpír 2 hónap elteltével elhatalmasodott, mandzsetta szerűen "öleli" körbe a lábszáramat. Ha nap éri, még erőteljesebben piroslik. Mi vele a teendő? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
22.
Ez nyilván Lyme. A vérvizsgálat az első tünetektől számított 6 héten belül még lehet negatív. Immunválaszt mérünk, ennek kialakulásához idő kell. Most már biztosan pozitív lenne az eredmény.
2014.
07.
21.
Suha Lajos kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Ha ön kullacsencephalitis betegségre gondol akkor árthat az antibiotikum (Ospamox) amit szed?Nagyon féltsük még csak 23-éves.Ön tudna segíteni meg vizsgálni kezelni? Olvastam ,hogy a második szakasz majdnem tünetmentes és 2-3-napig tart.Lányomnál ez az állapot már 9-napja tart. Köszönöm válaszait!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
21.
A zárójelentés másolatát küldjék el.
2014.
07.
20.
Suha Lajos kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Köszönöm gyors reagálását ,de nem csináltak gerinccsapolást mivel a Zinnat után meg szűnt a fej fájása lényegében egy hétig fájt a feje és maradt a láz és a hányás és néha bele szúrt a fülébe. A gerinccsapoláson kívül minden vizsgálatot meg csináltak. Ön ilyen súlyos betegségre gondol? Mit tegyek ?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
20.
A leírtak alapján kullancsencephalitis a legvalószínűbb diagnózis. Nem lehet "minden" vizsgálaot elvégezni. A felmerülő kórképeket kell tisztázni. Lehetetlen a leírtak alapján ennél többről véleményt formálni.
2014.
07.
20.
Lyme? kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Lányom felkarján egyik pillanatról a másikra egy piros viszkető folt jelent meg, és egyre jobban nőtt a mérete. Mostani állapotában már közel egy tenyérnyi tömött duzzanattá alakult. Tegnapi napon voltunk vele ügyeleten, akkor még fele ekkora volt. Az orvos véleménye szerint Lyme kór, de a tünetek nem tipikusak. Ilyen kiütés már a negyedik rajta, az első a lábujján, a második a combján, a harmadik jobb felkaron és most a ballon. Az első három kiütésnél azt hittük, hogy allergia új gyógyszert szedett rowatinex, amire gyanakodtunk hogy talán ez okozta, de a mostani kiütésnél már kb 1 hónapja nem szedte a gyógyszert. A kiütések elég lassan, 1-2 hét után múltak el teljesen. Sokáig egy kisebb piros folt maradt, ami már nem fájt és viszketett. Kérném dr. úr véleményét a leírtakkal kapcsolatban.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
20.
A gyorsan növekvő és duzzanattal járó folt nem utal Lyme betegségre.
2014.
07.
20.
SOS kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Elnézést ,hogy levelemmel zavarom ,de sajnos nem találok ki u úttat lányom betegségével kapcsolatban és ezért fordulok önhöz. Hét hete kullancs volt lányomban rá három hétre panaszai feje fáj (homlok-tarkó),Láz 39,5,és hány inger, Ambulancián negatív eredmények ,kapót Zinnatot 500-as .Két nap után nincs változás rosszabb + hány. Vissza vittem Ambulanciára bent fogták agyhártya gyulladás gyanúval. Kezelték Tavanic,Noacid tabletta és Algopyrin injekcióval + infúzióval,hat napig. Eredmények és a vizsgálatok negatívok nem tudják mi baja van, vérét el küldik Lyme serológia vizsgálatra . Kórházból 12-nap után haza engedték tünetek max 37,5-láz gyengeség aluszékonyság. Házi orvos Lyme-kór gyanúra Antibiotikum 3X1 Ospamox 1000mg felírt ami után láza 37,0 és erősödik. Öt nap után tünetek térd, boka, láb fájdalmak és délutánra 36,8-37,0 láz. Most 11-napja szedi az antibiotikumot és még mindig fájnak a lábai és estére 36,8 a test hője és gyenge. Tegnap meg jött a serológia eredmény Borrelia IgM/ELISA 0,3 Borrielia IgG/ELISA 6.103U/ml negatív. Az lenne a kérdésem hogy ön mit gondol és hogy mit tanácsol,mit tenne Apaként. Válaszát előre is köszönöm. További szép napot.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
20.
Végeztek gerinccsapolást? kullancsos agyvelőgyulladás irányában vizsgálatot?
2014.
07.
18.
Gegab kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Lányomba egy kirándulás után (2014. 05.30-án) volt egy kullancs. Fürdés során vette észre. Teljesen nem lehetett belefúródva, mert azt hitte egy seb, és leszedte, viszont bent maradt egy darab. A kullancs nagyon apró volt, nem szívta meg magát. A maradvány 2014. június 15-én jött ki, sokáig volt benne. Amíg benne volt is, és utána is egy apró pici dudor volt a helyén, ami hol picit piros volt, hol nem. A helye még most is látszik, már nincs dudor, csak egy kicsit áll ki a bőrből, néha lehámlik a teteje, néha teljesen bőrszínű, néha halvány piros. A gyerekorvos szerint, nincs vele teendő, valószínűleg mivel sokáig volt bent lehet, hogy begyulladt, és ezért nehezen múlik el. Növekvő piros foltot a testén nem vettünk észre, se ott se máshol. Ön szerint valóban csak azért múlik ilyen lassan, mert sokáig volt a bőr alatt? Előre is köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
18.
Ez egy idegentest-reakció, nincs teendő.
2014.
07.
17.
Pici fekete bogár/dagadt láb kérdése:

Kedves Doktor Úr! Tanácsot szeretnék kérni ebben a "pici fekete bogár megcsípet" témában. Tudom nem kullancs,de a témába vág. A történet: kb 1 hónapja futás közben megcsípet ez a pici kis kitinpáncélos 3 helyen a bokámnál és fel is dagadt,piros lett és fájt. Viszketni nem viszketett,de a láb fejem nem fért be a cipőmbe. Érdekesség: 2 napra rá elkezdet besebesedni elég csúnyán(most még látszik a helye is) és hosszú ideig megmaradt és duzzanat tovább kúszott a vádlim felé. Lábra nem tudtam állni. Próbáltam mindent,kalcium,ecetese borogatás pócolást. Egy kicsit apadt ,gondoltam már sínen vagyunk és nem lesz ezzel további probléma. Eltelik 1 hét újra dagad sebbel együtt. Lábfej,vádli,boka. Végig lehet követni,hol csípet meg a kis gonosz. Tehát folyamatosan ez történik. Most jelen pillanatban is be van dagadva. Az első 2 nap(dagadás folyamatában) nem tudok lábra állni nagyon,utána meg megyek minden felé úgy hogy a lábam nem épp szép látvány. Kipróbáltam,hogy hátha a boka ízületem a ludas,de mindenfelé tudom tekerni a bokám. És ez nem fáj,viszont a csípés helyei igen. Ott még most is van piros duzzanat. A kérdésem az lenne: hogy mit kezdjek ezzel? Ha el kell mennem valahova milyen orvost keressek? Üdvözlettel: V.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
17.
Nem tudok segíteni.
2014.
07.
16.
Kamasz Mariann kérdése:

Üdvözölöm!Érdeklődnék,hogy Édesapám volt vérvételen mert kullancs volt benne.Ez az eredmény jött ki neki :Borrelia IgM: érték:4,4 kétes pozitív. Borrelia IgG: 18,1 kétes,pozitív. mit jelent az eredmény?Elöre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
16.
A klinikai tünetek ismerete nélkül nem lehet nyilatkozni a leletekről.
2014.
07.
15.
Piri kérdése:

kullancs csipte meg a 12 eves unokankat.a labor eredmenyek a kovetkezok;IgG=0.25 IgM=0.05 MI A VELEMENYE A DOCTOR URNAK? LEHET BORRELIA ES LYME-KOR? MIT TEGYUNK? ELORE IS KOSZONOM A VALASZT!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
15.
Kérem, olvassa el a honlapomon (kullancs.hu) a Mit tegyünk...? c. írásomat.
2014.
07.
10.
borelia igG igM kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Ma jöttek le a borelia eredmények. Nekem még gyerekkoromban volt Lyme kór diagnosztizalva, ezek megismetelt eredmenyek. Az IgG eredmenye 5,0. Az igM eredmenye 14,0. Holnap megyek a haziorvoshoz es majd elmondja mi a teendő, de egy specialista velemenye is erdekel. Még azt szeretném kérdezni, hogy arthet-e ez a virus a fejlődésnek, növekedésnek ha gyerkkorban kapja el valaki mert eleg alacsony maradtam és 22 evesen ugy nezek ki mint egy 16 eves. Utoljara 12 evesen volt bennem kullancs de nem jött ki a lyme folt es későn vették észre 16 éves koromban viz ment a terdembe es akkor jotek rá az orvosok. Válaszát köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
11.
Ezek a számok önmagukban nem jelentenek semmit. Minden tesztnél eltérő értékeket adnak meg.
2014.
07.
10.
FN kérdése:

Tisztelt Doktor ur! Ne haragudjon a mennyisegert, megertem ha nem foglalkozik a kerdessel. 37 eves no vagyok, jobb oldali arcbenulasom volt 2 honapja (05.03.), megfazasos tunetekkel, nyakmerevseggel es nyakfajdalommal, a ful alatt es mogott fajdalmas nyirokcsomo duzzanattal es fulfajassal, kulso fulgyulladassal kezdodott, herpesz nem volt. 5 hetig hanyinger, hanyas es szedules, lataszavar: nem tudtam fokuszalni. 4000 mg antiviral 6. naptol 10 napig, szteroid leepitessel 24 napig. Meg nem vagyok jol, de sokkal jobban, fulfajas, ful mogott, vegtagfajdalom, szedules, fejfajas es gyengeseg van meg. Lazam nem volt 37.5 felett. 05.08. lelet BBG: negativ, BBM: pozitiv ! megerositendo, LYMEERT: Az immunoblot vizsgalat (recomLine, Mikrogen) nem erositette meg az ELFA vizsgalat (vidas, Biomerieux) eredmenyet. a Lyme-kor szerologiailag nem igazolhato. A fertozes azonban nem zarhato ki, ha korai Lyme-borreliosisra van gyanu. Korai esetben az ellenanyagszint nem feltetlenul emelkedett. Tipikus klinikum (EM) eseten a diagnozis szerologiai megerositese nem szukseges. Atipusos tunetek eseten 2-3 het mulva ismetelt vizsgalat javasolt, VHSV2: HSV2 fogekonysag, szeronegativitas, VZVG: 1.33/pozitiv, VVZV: Varicella zoster atveszeltseg vagy vakcinaltsag, IgG maradvanyantitest Mikrobiologiai lelet: versavo, anti-KE IgF IF sajat antigennel : <1:10, negativ, aktualis fertozes kizarasa vagy igazolasa a masodik verminta vizsgalattal tortenik, postafordultaval ujabb nativ vermintat kerunk. (nem tortent meg) liquor, anti-KE IgF IF sajat antigennel, negativ, negativ liquor, herpesvirus 3 PCR (M6.1-04) ertek: pozitiv A mintabol 1.2.6.7.8 nem, varicella zoster virus (HHV3) DNS kimutathato. versavo, herpesvirus 6-8 PCR negativ, anti-herpes simplex virus IgG ELISA (Virion) ertek pozitiv velemeny korabbi atveszelt fertozes igazolhato, anti-herpes simplex virus IgA ELISA (Virion) negativ, anti-herpes simplex virus IgM ELISA (Virion) M4.3-10 gyengen pozitiv, velemeny keresztreakcio?, anti-varicella zoster virus IgM ELISA (Virotech) M4.3-11 ketes anti-varicella zoster virus IgG ELISA (Virotech) pozitiv, korabbi atveszelt fertozes igazolhato anti-varicella zoster virus IgA ELISA (Virotech) gyengen pozitiv Aktualisan zajlo VZV fertozes, reaktivacio igazolhato. Lyme-kor kizarva? Ful-orr gegesz szerint Ramsay Hunt szindroma (Bell parezis az eredeti diagnozis), neurologian ma herpes 1-et mondtak, erre rakerdeztem a Varicellara es azt a valaszt kaptam hogy jo ha akarja akkor legyen az, "ezt mar soha nem fogjuk megtudni". En egyiket sem akarom. Marcius vegen kirandultam, csipest nem lattam, lyme az vegul kizarva? On szerint micsoda leginkabb? Ne haragudjon. Koszonom szepen, Noemi
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
11.
Nem könnyű megérteni a leleteit. Jöjjön el, jelentkezzen be telefonon!
2014.
07.
08.
Anabella kérdése:

Kedves Dr. Úr! Az lenne a kérdésem hogy a Lyme kór szexuálisan továbbadható-e vagy bármilyen egyéb módon a kullancs csípésen kívül? A Páromat most diagnosztizálták. Babaprojekt miatt nem védekezünk. A régebbi cikkekben az olvasható, hogy semmiféleképpen nem terjed emberről emberre. Az újabb tanulmányok alapján viszont átadható szexuálisan és a magzatnak is. Tanácstalan vagyok. Köszönöm a válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
08.
Nincs "újabb tanulmány". Ötletelések vannak. Emberben nem vihető át a fertőzés szexuális úton (kullancsok között igen).
2014.
07.
05.
Bizonytalan kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A "nagyobbacska" méretű csípés most két centi méter nagyságú... Köszönettel: Andrea
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
06.
Nincs teendő.
2014.
07.
05.
Bizonytalan kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 3nappal ezelőtt,szólt egy ismerősöm,hogy van egy viszonylag nagyobbacska piros folt a lábamon hátul.Nem vettem észre semmit,és egyáltalán nem viszketett és most sem.Egy pont van a közepén...már valamennyit halványodott. Fülembe ültették a bogarat,hogy kullancs csípés is lehet:( Hogyan tudnéknennek a végére járni? Köszönettel:Andrea
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
05.
Olvassa el a honlapomon (kullancs.hu) a Mit tegyünk, mit ne tegyünk c. írásomat. Csak a legofntosabb információt felejtette ki a leveléből: mekkora a "nagyobbacska"?
2014.
07.
04.
moraxella kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Elnézést, ha félreérthető voltam. Nem szerettem volna hosszú kérdést feltenni. A bőrgyógyászunk javasolta, hogy a kisfiamon látszódott folt miatt vizsgáltassuk ki őt Lyme-kór irányában. Úgy tudom, hogy a vérvételt 6-8 héttel az esetleges fertőzés után érdemes elvégezni, mert akkor termelődnek antitestek a vérben, ezért szeretnénk augusztus közepén elvégeztetni ezt a vizsgálatot. Korábban a házi gyermekorvosunk utalt be a pulmonológiára, mert a tél folyamán sorozatosan előfordult, hogy kisfiam náthás volt, majd hurutosan köhögött és középfülgyulladást kapott. A pulmonológiával és allergológiával egyaránt foglalkozó orvosunk javaslatára végezték el az orrváladék vizsgálatot. A leleten szerepelnek antibiotikumok, besorolva a következő kategóriákba: „ajánlott” vagy „resisztens” vagy „mérsékelt” vagy „érzékeny”. Az orvos asszisztense szerint ilyenkor antibiotikumot ír fel a szakorvosunk, akihez a többi eredmény elkészülte után kell visszamennünk azok kiértékelésére. Ekkor kerül sor várhatóan az antibiotikum felírására. Előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
05.
A Lyme folt jellegzetes, telefonon keresztül is diagnosztizálható. Ha tényleg az volt (nem írta, mekkora volt, hogy nézett ki, volt-e ott kullancs előzőleg, hány napig tartott, milyen volt a felszíne), nagy hiba 8 hetet várni, hogy vérvizsgálattal derüljön ki a diagnózis. Az általánosan használt tesztek jelentős hibával dolgoznak, különösen korai fertőzésekben használhatatlanok. Az orrváladék bakteriológiai vizsgálata kifejezetten hibás! Semmilyen tenyésztési eredmény sem indokol antibiotikum-kezelést! Az orrváladékból kitenyésző kórokozó semmilyen körülmények között sem tekinthető az adott folyamat okozójának. A középfülgyulladás antibiotikum-kezelése nagyon csekély haszonnal jár. A lezajlott folyamat kezelése - ha jól értem, erről van szó - súlyos szakmai hiba.
2014.
07.
04.
moraxella kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam lehet, hogy Lyme-kóros, ezért augusztus közepén szeretnénk Western blot vizsgálatot kérni nála, akkor jár le a 6 hét. Időközben egy allergia vizsgálat keretében végzett orrváladék vizsgálat során Moraxella (B.) catarrhalis-t találtak, melyre antibiotikumot fog valószínűleg a kezelőorvosa felírni. Az antibiotikum befolyásolhatja a Western blot vizsgálat eredményét? Próbáljuk meg elhalasztani az antibiotikumos kezelést a vérvétel utánra? Vagy esetleg van olyan antibiotikum, ami inkább javasolt ebben az esetben? Ha esetleg fertőzött a kisfiam, akkor megfertőzheti a testvérét (pl. vér útján) vagy csak a kullancs terjeszti a betegséget? Előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
04.
Kérem, olvassa el, mit is írt. Milyen 6 hét jár le? Mit jelent az, hogy lehet, hogy Lyme-kóros? Miféle allergia-vizsgálattal derült ki, hogy az orrváladékában M. catarrhalist találtak. Miért kellene emiatt antibiotikumot kapnia? Miféle antibiotikumot kapna? Milyen szakember az, aki ezt a kezelést javasolná?
2014.
07.
01.
lyme kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ismét gyermekem ügyében írok Önnek, eltelt az egy hét, a folt sokat halványodott, majdnem teljesen eltűnt, de akkor lennék nyugodt, ha megtekintené a képeket (minden este készítettünk egyet), és teljes bizonyossággal kizárná a lyme-kór lehetőségét. Amennyiben bármi kétség lenne, szeretnénk felkeresni Önt a további vizsgálatok miatt. Előre is köszönöm a segítségét, Onedrive galéria: http://1drv.ms/1lPZuAL
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
07.
02.
Nem Lyme, nincs teendő.
2014.
06.
24.
lyme kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2,5 éves kisfiammal szombaton voltunk Törökmezőn. Este 2 db kullancsot szedtünk ki belőle (fején, vállán), egész picik voltak, és nem szakadt be semmilyen testrészük. Kedd reggel ugyan nem a kullancs helyén, de megjelent egy másfél cm átmérőjű piros folt/kör (középen színtelen/bőrszínű) a vállánál. Elvittem a Gyermekorvoshoz, aki azt javasolta várjuk, hogy nagyobb lesz-e, és ha igen akkor kell az antibiotikum. Próbáltam utána olvasni, és olyat is találtam, hogy a folt egyszerűen felszívódik, de maga a betegség ott marad. Mindenképpen szeretnék biztos lenni abban, hogy nem lyme- kóros. Érdeklődnék mit javasol? Előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
25.
Igaza van a doktoruknak, várni kell. A Lyme folt is elmúlik, de sohasem egy héten belül. Olvasgassa a honlapomon a Mit tegyünk c. írást.
2014.
06.
23.
István kérdése:

Tisztelt Dr Úr ! Mikroszkópos vizsgálattal ki lehet mutatni a borrelia fertőzést ? Ha igen, akkor miért nem használja senki .
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
25.
Nem lehet, csak kivételesen ritkán. Van néhány szélhámos szerte a világban, akik használják, de az eredmények hiteltelenek.
2014.
06.
22.
herczeg kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Férjemnek ősz óta vannak különböző panaszai: fáj a térde, mintha kaparna a torka- ez mostanában már elmúlt-izületi vándorló fájdalmak, mostanában a vállai fájnak.Különböző izomfájdalom itt-ott, főleg a felkarban.Kiveri a hideg veríték, hamar elfárad- egyébként egy duracell nyuszi. A vérkép tökéltes, a vérsüllyedés 16.Mikrobiológiai leletünk eredménye: IgM/ELISA 0,9 Negatív, IgG/ELISA 106,6 -megerősítendő,IgG/recomLine /Mikrogén/10 pozitív.Bőrgyógyász szerint nem Lyme kór, valószínűleg más féle fertőzés,menjen reumatológushoz, házi orvos szerint folytassa a 3 hete elkezdett Duomax tabletta szedését, amit a tünetek alapján feltételezett Lyme kórra felírta bőrgyógyász.Közben az üzemorvosi vizsgálaton azt mondta az orvos , hogy ilyen hosszan antibiotikumot kész őrültség beszedni. Lehet ez Lyme kór ezzel az eredménnyel?Egyébként nem volt piros karikánk, de sokat jár a kutyával az erdőbe, aki októberben kullancscsípés miatt oltást kapott, és közben megharapta a páromat. Elkaphatta a kutyától?Kb. onnantól vannak furcsa tünetei. Bízom Önben az olvasottak alapján, várom válaszát tisztelettel: egy aggódó feleség
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
23.
A kutyától nem kaphatta el az oltást.
2014.
06.
21.
lyme-folt? kérdése:

Tisztelt doktor, Kérdésem az volna, hogy ma 14 napja Csongrád megyében csípett meg egy kullancs, ami kicsi volt, és ki lett véve még 24 órán belül elméletileg anélkül, hogy a potroha össze lett volna nyomva. A csípés a jobb lábam nagylábujjának és az utána lévő lábujjam közötti hajlatban ért. A csípés helye szép, már alig látszik, semmilyen kifejezett egyéb tünetem nem is volt, azonban tegnap, azaz a 13. napon reggel, miután felkeltem, észrevettem a bal alkarom belső területén egy gyanús foltot, amit lefotóztam, de a folt kb. 1,5 óra múlva nyomtalanul eltűnt. Sem azelőtt, sem utána nem jelent meg ilyen folt a testemen. Ha nem okoz bajt, becsatolnám ide a linket, ha esetleg megnézné, hogy ez a folt lehet-e lyme jele, vagy esetleg csak elnyomhattam éjszaka, de semmilyen ovális alakú dolgon nem feküdtem, ezért kezdtem el aggódni, hogy ez lyme lehet (nem tudom, hogy egy lyme folt eltűnhet-e ilyen gyorsan): http://kepfeltoltes.hu/140621/20140620_060503_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg Labortenyésztést vérből lyme-ra a csípés után hány nappal érdemes csináltatni, hogy megbízható eredményt mutasson? Válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
22.
Valószínűleg nem Lyme. Amennyiben a lábán lévő kullancstól keletkezett volna a karján a folt, a lelete már most is erősen pozitív lenne.
2014.
06.
17.
babóca82 kérdése:

Tisztelt doktor úr, Ma 10 napja csípett meg egy nagyon pici kullancs Csongrád megyében. Eddig semmilyen bőrtünet nem jelentkezett sem a csípés helyén, sem körülötte, nem jelentkezett láz, gyengeség, és rosszullét sem. Csipesszel potroh összenyomása nélkül vették ki, igaz egyben nem sikerült. Néha a hőm 37 fok szájban mérve, ez jellemző az encephalitisre, vagy arra inkább a láz? Mennyi esélyem van az encephalitisre, ha Csongrád megyében csípett meg az állat, és még 24 órán belül kivették? Érdemes még idén beoltatnom magam kullancs ellen, vagy már csak jövőre? Mikor érdemes laborban vérvétellel utána menni, hogy lett-e lyme kór? Válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
17.
Laboratórium vizsgálatnak nincs értelme, nincs, és nem is lesz kullancsencephalitise, az oltásnak van értelme.
2014.
06.
16.
Szuppáncsics Hajnalka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Áprilisban a bal szempillám tövében kullancsot találtam, 8 napra rá, teljesen feldagadt, eldeformálodott a bal szemem. Doxycillint szedtem 14 napig.(Bautzeni Kórházban írták fel) Ez Németországban történt, hazaérkezés után a vérvétel eredményeként Borrélia IgM/ELISA (Siemes) érték: 6,3 Pozítiv Vizsgálat véleménye: Borrelia antitest vizsgálatnál megerősítő immunoblot vizsgálat szükséges, melyhez szakellátásról szükséges beutaló. Nélküle az ELISA vizsgálat nem értékelhető. Borrelia IgG/Elisa negatív Háziorvosom javasolta szedjek még egy doboz Doxycillint. Nem igazán vagyok ettől nyugodt, várom az Ön véleményét is. Köszönettel: Sz.Hajnalka
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
16.
Érdemes eljönnie, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956. Rossz döntés az újabb antibiotikum-kezelés.
2014.
06.
15.
Lyme vagy Parkinson ? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Férjem /61 éves/ problémája évekre vezethető vissza. Gyanakodtak Parkinson -kórra,készült agyi MR,gyanakodtak alagút syndromára,végeztek ENG vizsgálatot.Negatív lett minden. Nemrégiben a rheumatológusnő felvetette a Lyme- kórt is,de ez ügyben még nem történtek lépések. Kérdésem a következő:a Lyme -kór kimutatására milyen laboratóriumi vizsgálat a 100 %-ban megbízható,ki adhat beutalót ennek elvégzésére és valóban nem támogatja a TB ? Köszönettel !
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
16.
Egy évek óta tartó Lyme-kórt bármilyen laboratórium meg tud állapítani (tehát álnegatív lelet kizárt), háziorvos (a reumatológus is) kérheti a vizsgálatot. A Lyme-kórt nem lehet összetéveszteni a a Parkinsonnal. Ha pozitív lelete születne, akkor érdemes hozzánk eljönniük.
2014.
06.
14.
kullancs kérdése:

tisztelt doktor ur tavaly osszel volt egy kullancsom csak ket nap mulva vettem eszre szepen kiszedtem majd 2 het mulva bepirosodott orvoshoz mentem szedtem 4 hetig antibiotikumot )1het amoxicilint es 3hetcefixim 200 ast 2 szer naponta meg a kezeles elejen vegeztunk egy elisa vizsgalatot ami akkor nem volt rosz de hatarertek volt most 6 honap utan megismeteltem es pozitiv lett az eredmeny vagyis igg 7.9 es igm 31.6 az orvos azt javasolta csinaljuk meg a westernblot analizist is sajnos az is pozitiv lettaz orvosom folirt 3 hetre naponta 2 szer doxicilin 100 ast+cefixim200 ast (zinnat) kombinalva on szerint jo ez igy folytassam mar egy hete szedem vagy esetleg mastjavasol doktor ur addig amig felkeresem ont 23 an elore is koszonom k e margitta
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
15.
Ne szedje!
2014.
06.
12.
MPV kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 64 éves vagyok, laborvizsgálatnál most az MPV értékem 7,9 lett és ennél a labornál a ref.tart. 9.00-13.00-ig van. A koleszterinen és húgysavon kívül a többi érték jó. Aspirin protectet és Covercard-ot szedek. Kell-e foglalkoznom ezen alacsony értékkel? Mi változtathatta meg?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
12.
Nem hiszem, hogy van jelentősége, de nem vagyok e téren szakember.
2014.
06.
11.
Hepatitis C kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A szakirodalom adatai szerint az izzadságcseppekben a hepatitis C koncentrációja nagyon kicsiny és szeretném kikérni véleményét mint infektológus hogy elvontan gondolkodva ha ez a kis mennyiség direkt véráramba kerülne valamilyen ,,nagyobb seb" révén ,akkor erősebb immunrendszer képes lenne e védekezni ellene egészen a végső védettségig-amikor már nem is található hep C vírus a szervezetben? Ilyen kimenetel lehetséges egy kísérletben ? Válaszát előre is köszönöm! Botond
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
11.
Erre nem tudok válaszolni. A hepatitis C vírus emberről emberre közvetlenül ritkán terjed, csak a homoszexuális férfiaknál van mérhető kockázat. Orvosi beavatkozás, vérátömlesztés jelent komolyabb kockázatot.
2014.
06.
11.
F Anita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy kérdéssel fordulok önhöz,bízva szaktudásában. 2011.05.01-én kiszedtünk egy kullancsot a térdhajlatomból.Terhességem utolsó 2 hetében voltam.Kb 8 nap szép nagy piros folt volt a csípés körül. A nőgyógyászom megkérdezett egy itteni orvos barátját (aki állítólag értett hozzá, és aki megállapította hogy egyértelműen lyme kór) hogy mit tegyenek. Kaptam rá aktil duót,amit 7 napig kellett szednem. Megkérdeztem hogy ezután mi várható? Azt mondták semmi. Jó rendben,el is felejtettem az egészet,csakhogy!Tavaly december környékétől folyamatosan mindenféle nyavalyám van. Zsibbadás,izomrángások (főleg arcon),derékfájdalom( néha alig bírok állni,felállni),hidegek a végtagjaim. Gondoltam 35 évesen ez lassan normlis lesz szedtem magne B6-ot. Most két hete viszont időszakosan nyaki merevség és megfázásos tünetek is párosultak ezekhez. A kérdésem az,hogy ön mit szűr le ebből és mit tanácsol? Okozhatja ezt az egészet a Lyme? Tisztelettel és Üdvözlettel: F Anita
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
11.
Jöjjön el a rendelésemre, kérjen időpontot telefonon: 30-9349956.
2014.
06.
10.
kullancs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Már mindent elolvastam erről, de arra nem kaptam választ, h a már a csípés előtt ízületi gyulladásra szedett Aflamin Rapid elnyomja-e az esetleges Lyme tüneteit - akár az izomfájdalmat is. Amennyiben igen, mennyi a várakozási idő a vértesztig? Köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
10.
Nem nyomja el.
2014.
06.
09.
kullancs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ma eltávolítottak belőlem egy kullancsot (számomra elérhetetlen helyen volt), akkor még élt. 2, max. 3 mm, lapos test, sötétszürke potroh, a fejére nem emlékszem, h milyen volt. A helyét bekentem spiritusz szalicilátuszos alkohollal. Csakhogy, a kullancsot úgy vettem észre, h véletlenül megvakartam, és közben nem tudom, h nem öklendezett-e, nem nyomtam-e össze, és esetleg ezért volt lapos. Az előző 3 napban Aflamin Rapidot szedtem ízületi gyulladásra (ennek tünete már elmúlt), elképzelhető-e, h ez elnyomja az esetleges Lyme tüneteit - akár a fájdalmat, akár a foltot? Mikor érdemes vérvizsgálatot csináltatni, h kizárjam a korai negatív leleteket?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
09.
Olvassa el a honlapomon a Mit tegyünk...? c írásomat. (www.kullancs.hu)
2014.
06.
06.
Lili kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Akut toxoplazma fertőzést állapítottak meg nálam 2014. március elején. Semmilyen gyógyszeres kezelést nem kaptam mondván, hogy nem szükséges. A nyirokcsomóim azóta is meg vannak duzzadva, néha érzem is őket. Mennyi idő múlva fognak teljesen eltűnni? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
07.
A nyirokcsomó-duzzanatok sokára múlnak el, mert nemcsak a gyulladásos sejtek szaporodnak fel, hanem a csomó kötőszövetes tartó elemei, tokja is. Amennyiben nincs fájdalma, gyógyultnak tekintendő. Nem terhes, ép immunitású embert nem érdemes toxoplasmosis ellen kezelni.
2014.
06.
05.
Andrea kérdése:

Az lenne a kérdésem , hogy az antibiotikum a sejtekből és az ízületekből hogy tudja kiirtani a borreliát ? Tudtommal a mai antibiotikumok csak a vérben hatnak. A TBC-s betegek gyógyítása is hosszadalmas, mivel azok a baktériumok is sejteken belül tanyáznak.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
07.
Rosszul tudja, vannak antibiotikumok, amelyek bejutnak a sejtekbe. A Lyme bakltériumról korábban úgy tudtuk, hogy bejutnak a sejtbe, ma már ezt sokan megkérdőjelezik. Az ízületbe is bejutnak az antibiotikumok.
2014.
06.
05.
csípés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pár napja hajnalban megébredtem, mert görcsölt a gyomrom. Elmentem többször is wc-re. Közben "rosszul" éreztem magam, mert kissé kapart a torkom és ha erősen kifújtam a levegőt, akkor olyan hangot adott, mint amilyen az asztmásoké szokott lenni. Nem tudom érthető vagyok-e. Továbbá a testemen több helyen rovarcsípéshez hasonló "duzzanat" jelent meg, ahogy telt az idő, úgy alakult ki több ilyen "csípés" Ezek viszkedtek is. Nyakamon, hasamon, combomon jelentek meg. Mivel allergiásnak vagyok minősítve bevettem egy ilyen gyógyszert és bekentem magamat Fenistillel. Kis idő múlva a légzési "hang" csökkent, majd elaludtam. Reggelre a "csípések" helye ELTŰNT.Ebből is gondolom, hogy kizárt, hogy csípés volt. Korábban asztmát is diagnosztizáltak erre, nem szedem a gyógyszert, mert nem érzem szükségesnek, soha nem fulladtam be, és ezen az estén se volt légzési nehézségem. Ezt csak a kórisme céljából írtam le. Mit történhetett?? Köszönöm válaszát. Ferenc
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
07.
Nem tudom.
2014.
06.
05.
deb kérdése:

"A vizsgálati eredmények a klinikai tünetek ismerete nélkül értékelhetetlenek. " Tisztelt Doktor Úr! Elnézést, az előbbi kérdésnél nem írtam le a tüneteket, melyek a következők: Kis megterhelésekre is nagy izomláz a combokban és karokban, merev érzésű végtagok, állandó izomrángások testszerte, (végtagok, hát, váll, farizom, stb.), gyengeségérzés. Immunológiai vérteszt csak enyhe MI-2 és harántcsikolt izom elleni antitest pozitívitást jelzett, ami az immonológus szerint nem okozza a panaszaim, cukor és pajzsmirigy betegség nincs. Mivel állítólag a mycoplasma ferőzés is okozhat hasonló tüneteket, ezért csináltattam ilyen vizsgálatot. Fentiek tükrében tenném fel mégegyszer a kérdést: mycoplasma pneumoniae vérvizsgálat eredményem: IgA 6,0 NTU negatív IgG 15,7 NTU pozitív igM 10,3 NTU kétes (ismétlés javasolt) Azt kérdezném, megismételjem-e a vizsgálatot? Lakos András Infektológus szakorvos 2014. 06. 04.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
05.
Nincs mycoplasma-fertőzése, nem érdemes megismételni a vizsgálatot.
2014.
06.
04.
Izomrángás, izületi fájdalmak kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyra becsülöm munkásságát, bízom szakértelmében, ezért kíváncsi lennék véleményére tüneteimet illetően. Kb. háromnegyed éve kezdődtek a tüneteim, a térdeim időnként remegtek, egyre többet zsibbadt az arcom, orrom, nyelvem, mindig más. De ez akkor még csak ritkán fordult elő, nem figyeltem rá fel. Kb. két hónapja egy hasmenéses megbetegedés után vándorló izületi fájdalmak és testszerte idegrángások (a korábbinál már erőteljesebb és testszerte ) jelentkeztek fáradékonysággal, éjszakai izzadással és gyakori felriadásokkal. Időnként a kezeim remegni kezdenek. A háziorvos infektológiára irányított, itt megkezdték a kivizsgálást, lyme-ra (ELISA módszerrel), yersiniára, AST-re, Widal szerológiára - eddig. Minden negatív. Közben végeztettem egy western blot vizsgálatot, ahol IgM sorban p100 (B. afzelii) volt pozitív, IgG-ben pedig p41 flagellin. B. burgdoferi. Így ez is negatív lett, bár némi immunválasz látható a leleten, emiatt ismételtetni szeretném (az előző már egy hónapja volt). A tüneteim még erősödnek is, a bal térdem folyamatosan fáj, de egyéb izületekben is járkál a fájdalom és a rángások. Szauna a panaszaimat kb. két napra mérsékelte. Ön mit gondol, fentiek ismeretében fertőzésre kell-e gondolnom, és ha igen, lyme fertőzésre, vagy pedig lehet ez akár egy mycoplasma, bartonella, ami szintén jár hasonló tünettel? Érdemes-e még infektológiai jellegű vizsgálatokat csináltatnom? Reumafaktor, vérkép egyébként normál tartományban, széklettenyésztés is negatív. Ha nem vagyok lyme-os, nem szeretnék hosszantartó antibiotikumos kezelésbe sem kezdeni. Nemcsak lyme-ra gyanakszom, de mindenképpen fertőzésre. Van négy kutyám, akik közül 3 beteg volt, meggyógyultak az állatorvos segítségével, de nem tudta megmondani, milyen kórokozó támadta meg őket és hogy emberre egyáltalán fertőző volt-e. Mindenesetre az egyik kutya úgy remegett, sokszor rángott egyet itt-ott a gyógyulásáig, nekem pedig szinte vele egyidőben kezdődtek az izomrángások. Éppen ezért először tőle kapott fertőzésre gyanakodtam. A krónikus lyme tünetlistáján a tünetek legalább háromnegyede rám is igaz, pl. érzékenység szagokra, vegyszerekre, hideg végtagok, izzadás, feledékenység, gyakran változó tünetek (hirtelen javulások és romlások, mindig máshol fáj...) és persze még sorolhatnám. Ugyanakkor viszont a mycoplasma tünetleírásából még olyanok is igazak, hogy spontán kialakuló kék-zöld foltok a lábon (egy jóideje észrevettem magamon), erőteljes nyálzás (esténként érzem ezt, mintha több lenne a nyál mennyisége a számban). Lehet-e ez lyme, ha nem, akkor lehet-e más fertőzés, vagy valami neurológiai, esetleg autoimmun dolog? Nyilván ezt nem lehet interneten keresztül dönteni el, ezt nem is várom, csak az orvosok már tanácstalanok, milyen irányban vizsgáljanak még, és persze engem is aggaszt, hogy nem tudom, mivel állok szemben, a tünetek meg hol erősödnek, hol egy-egy napra mérséklődnek. Várom megtisztelő válaszát, köszönettel: M. Anita
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
04.
Biztosan nincs Lyme-ja. Agyi, gerincvelői MR-t, azok negativitása esetén ENG-t (elektroneurográfiát) kell végezni.
2014.
06.
04.
debreceni kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! mycoplasma pneumoniae vérvizsgálat eredményem: IgA 6,0 NTU negatív IgG 15,7 NTU pozitív igM 10,3 NTU kétes (ismétlés javasolt) Azt kérdezném, megismételjem-e a vizsgálatot?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
04.
A vizsgálati eredmények a klinikai tünetek ismerete nélkül értékelhetetlenek.
2014.
06.
04.
Lappangó Lyme-kór? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 8 éve van intenzivebb sportoláskor (futás, 1-1,5 km után) bal oldalt alsó hastájéki fájdalmam, mely egyre erősödik, amig a futást abba nem hagyom (előtte hosszútávfutó voltam, azóta nem tudok 2 km-nél többet lefutni). Több vizsgálaton átestem már, a héten egy sportorvos azt javasolta, végeztessek Lyme-szűrést, mert ha valaha volt bennem kullancs (2-3 volt kamaszkoromban), akkor lappangó Lyme-kór akár okozhatja a panaszaimat. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint is érdemes-e elvégeztetni a vizsgálatot? Válaszát előre is köszönöm, egy futni akaró hölgy.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
04.
Ez biztosan nem Lyme.
2014.
06.
03.
TSz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kislányunknál (6éves, 20kg) másfél hete tapasztaltunk fül duzzadást, a háziorvos fenistilt ajánlott. Tegnap visszamentünk, mert egy csík volt látható az arcán és nyugtalanított minket. Tovább küldtek a Szent László korházba ahol lyme kórt diagnosztizáltak látottak alapján, de vér vétel nem volt. 2x500mg duomox-ot írtak fel 30 napra. Kérdésem volna, érdemes-e vérvételt kérnünk? (vagy majd a gyógyszeres kezelés végén) Valamint mi a véleménye a duomoxról, jó-e és ebben a mennyiségben ajánlaná Ön is? Köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
04.
Érdemes eljönniük, a duomox jó lenne, a napi adag is, de 3 részletben kell adni, és csak 20 napig.
2014.
06.
02.
Kullancs csípés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lányomban(6 éves)kullancsot találtam.Füle mögött a hajas fejbőrben. Még nagyon picike volt.A kiszedésnél sajnos a feje beszakadt. Szombaton reggel történt és Szombaton éjszaka belázasodott a kislány. Még Vasárnap is lázas és fáradt volt.Vasárnap reggel elvittük az ügyeletre.Az orvos megvizsgálta és azt mondta,hogy kicsit piros a torka és a nyirokcsomói meg vannak duzzadva.De azt mondta ezt nem lehet a kullancstól.Véletlen egybe esés.Írt fel neki Augmentint.És Csütörtökön kell vinni laborba.Kérdezni szeretném,hogy a beszakadt fej tényleg nem probléma?És a láz és fáradtság nem a kullancstól volt? Van e értelme a vér vételnek? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:Krisztina
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
03.
Nincs értelme a vérvizsgálatnak, igaza van a doktoruknak, véletlen egybeesés.
2014.
06.
01.
pillangó kérdése:

Tanítónő vagyok. Az iskolámban több gyereknek volt "pillangó vírus" betegsége. Az elmúlt héten az izületeim / boka, csukló, térd, váll/ fájtak és éjszaka bedagadtak. Bőrtüneteim nem voltak jellegzetesek. egy kis arcpír. /Mintha kicsit leégtem volna a napon/ Lázam nem volt, közérzetem is jó volt. /Dolgoztam, hiszen elég nehézkes most év végén a helyettesítés/ Mára viszont a férjem lábán igen piros szinte összefüggő kiütések jelentek meg. Az ő izületei is fájnak és dagadtak. Kérdésem: mindkettőnknek lepkevírus fertőzése van? Valamint férjem vérnyomáscsökkentőt valamint Aspirin Protectet szed. Milyen fájdalomcsillapítóval csökkentheti izületi fájdalmait. Az életkorunk: férjem 57, én pedig 47 éves vagyok. Felnőtt velünk élő gyermekeink elkaphatják-e a betegséget? Válaszát előre is köszönöm, szép estét kívánok: Rétfalvi Éva
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
06.
01.
Vérvizsgálattal tisztázható, hogy humán parvovírus B19 (ez a pillangóvírus) fertőzésük van-e. Ez általában enyhe lefolyású, nem igényel orvosi ellátást, de ha komoly tüneteik vannak, indokolt a diagnózis laboratóriumi alátámasztása. Bármilyen nem-szteroid fájdalomcsillapítót szedhet, azalatt az Aspirin protectet ne szedje. Aki nem esett át a fertőzésen, az elkaphatja.
2014.
05.
31.
Kiss Edina kérdése:

Kedves Doktor Úr! El múlt a duzzadás pirosság! Azért rengeteg kullancs van most ahol dolgozom Duna parton. Most oltassam be magam? Köszönöm szépen!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
31.
A leírtak miatt nem, de egyébként érdemes a védőoltást igényelni.
2014.
05.
30.
Kullancs vagy más? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Hét elején lázas voltam igaz utána a hasam is ment. Ma az államon éreztem valami zsibbadást utána rögtön folt lett borogattam kentem ecet nem gondoltam lehet ez kullancs? Olyan helyen dolgozom. Nem vagyok oltva. De az úgy volt belül nyomtam le a nyelvem az államhoz akkor volt egy kis zsibbadás. Annak a helye lett piros és kemény. Centivel nem tudom de szélesebb kicsit mint egy 20 forintos vagy 200ft-os. Mit tegyek? A másik mostanába kérjek-e oltást? Köszönöm szépen válaszát. Az egész vörös egyelőre.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
31.
Ez így biztos nem kullancs, ha meggyógyult, kérhet védőoltást.
2014.
05.
30.
Marosvásárhely X. kérdése:

A feleségem a hónalján egy 50 X 20 mm.-es vöröses, ovális foltot vett észre. Kullancsot nagyítóval sem találtam benne. A megelőző napon rövid ideig 37,3-as hőemelkedése volt. Mivel a folt felfedezése előtt két ízben is erdős, füves területen időztünk ( 7 illetve 3 nappal azelőtt ) ,kissé nyugtalanok vagyunk. Egy nappal a folt felfedezése után, annak a közepe kör alakban kivilágosodott, és kissé csúcsosan kiemelkedett, majd fakulni kezdett, s a harmadik napon tűnőfélben van. Egészében a külső mérete semmit sem növekedett az észlelése óta.. (Felvételeket is készítettem a folt alakulásáról, sajnos nem sikerül csatolnom őket.) A válaszát előre is nagyon szépen köszönjük.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
30.
Küldhet fényképet az alakos@kullancs.hu-ra, de a 3 napig tartó, 5 cm-es folt nem utal Lyme betegségre. Csak ha növekedne, akkor kell orvoshoz fordulni, addig tilos.
2014.
05.
29.
HÍV? kérdése:

Tisztelt doktor-úr!!Bár tudom nanyon elfoglalt kérem írja le véleményét az esetről!Január 6-án volt egy védekezés nélküli orális kapcsolatom egy prostituáltal!Nagyon megijedtem,hogy elkaptam a hiv-fertőzést!3hét-SZ.László/Uniform/Negatív!4 ,5,6,8,9,10,Hét OEK Elisa/Negatív/11,12hét SZ.László/Determine/Negatív/!13.hét OEK/Negatív/.Tehát van egy csomó negatív tesztem.A tesztek biztosan megbízhatóak ennyi idő után,viszont mi van ha a szervezetem nem termel kimutatható mennyiségű ellenanyagot?az antigén akkor is kimutatható lett volna?A 3 héten belül 2-szer voltam/vagyok/ lázas,torokgyulladás,fejfájás,nyírokcsomó nagyobbodás,hónaljban,nyakon,voltak ízületfájdalmaim/térd,nyak,csukló/!Ezek mind beleillenek az akut-tünetek közé!Ön szerint kizárható a fertőzés?Vagy végeztessek újabb teszteket?most 4 hónap után is negatív!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
29.
Ennyi idő után, ennyi negatív eredménnyel kizárható a HIV fertőzés.
2014.
05.
26.
faludi_arpad_keszthely kérdése:

2 éve maripenes kezelést kaptam 3 hétig. Most máshol, de uolyan tenyérnyi és szegélyes piros foltot látok magamon a combomon. fáradékonyság, derékfájás jellemző rám, de ez mástól is lehet. Doktor úr ! Javasolja a pesti kezelést Önnél, vagy ezt a helyi körzetiorvos is ellátja gond nélkül? Köszönettel várom válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
29.
Küldjön egy képet az alakos@kullancs.hu-ra.
2014.
05.
26.
debreceni kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kettő kérdésem lenne: 1) Voltam vérvizsgálaton és az eredmény szerint: Borrelia IgG negatív (LIASON: 5.0) , IgM negatív. Szeretném megkérdezni, hogy ettől függetlenül lehet-e kullancs fertőzésem, érdemes lenne-e az ön módszerével csináltatnom egy tesztet, mert izomrángásaim vannak, állandóan izomláz és fájdalmak vannak a karjaimban és lábaimban. 2) a másik eredmény szerint mycoplasma pneumoniae IgG POZITÍV, IgA határérték, IgM pozitív lett. Van-e értelme, hogy magánúton végeztessek egy mycoplasma elleni antitestek vizsgálatot, hátha ezek okozzák a tüneteim? Nagyon köszönöm előre is a válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
26.
Nem érdemes ezekkel a vizsgálatokkal foglalkozni. Lyme szempontból az számít, hogy mióta állnak fenn a panaszai. Az első hetekben a vizsgálat még lehet téves negatív.
2014.
05.
22.
TORCH vizsgálat2 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Az előző kérdésemet szeretném kiegészíteni: A mai napon kész lett az aviditás vizsgálatom, melynek eredménye a következő: CMV IgM 1,1 pozitív CMV IgG 4,00 NE/ml pozitív CMV IgG aviditás 0,97 magas aviditás Magas aviditás miatt a 3 hónapon belüli CMV fertőzés nem valószínű. Ezek szerint megnyugodhatok, minden rendben van a babámmal? Esetleg van szükség további vizsgálatra? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
23.
Ahogy az előző kérdésére válaszoltam: nincs semmi baj.
2014.
05.
22.
TORCH vizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 21 hetes kismama vagyok, és most várok a CMV aviditás vizsgálat eredményére. Kb a 12. héten kértem meg a nőgyógyászomat egy TORCH vizsgálat kiírására, mivel van egy macskánk, és szerettem volna tisztázni, hogy átestem-e toxoplasma fertőzésen. Ezzel nem is volt gond, mivel már régebben fertőződtem, viszont a 2014.03.24. leletem szerint a CMV IgG 2,08 reaktív, a CMV IgM 0,14 kétes HSV IgG 17,23 NTU HSV IgM reaktív 9,12 NTU kétes. 4 hét múlva megismételték a vizsgálatot, aminek az eredménye: 2014.04.22. CMV IgG 2,01 reaktív CMV IgM 0,19 kétes HSV IgG 16,81 NTU reaktív, HSV IgM 13,61 NTU Időközben a 19. héten jártam Debrecenben Genetikai szakrendelésen, mivel a korom miatt (39 éves vagyok) kértem az amniocentézist. Ott megmutattam ezt a két eredményt, a genetikus Rovamycin th-át javasolt, be is szedtem két dobozzal. Utána kérte meg a nőgyógyászom az aviditás vizsgálatot. Tudom, hogy az aviditás vizsgálat eredménye még nincs kész, ennek függvényében nem biztos, hogy érdemben tud válaszolni.. De az lenne a kérdésem, hogy lehet-e baja a babámnak, ilyen eredmények ismeretében tudna erről nyilatkozni? Esetleg érdemes lenne még egy TORCH vizsgálatot kérni? Az amniocentézisből nyert magzatvizet nem kellett/lehetett volna esetleg megvizsgálni, hogy a baba megfertőzödött-e CMV-vel? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Bihari Edit
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
23.
Az orvoshoz járás veszélyes dolog. Mire írta vajon fel a kolléga a rovamycint? Nincs szükség további vizsgálatokra, leletei alapján valószínűtlen, hogy TORCH fertőzése lenne, az eltérések a laboratóriumi inngadozás határain belüliek.
2014.
05.
20.
influenza oltás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdemes beadatni majd az influenza elleni védőoltást pusztán megelőzés érdekében? 32 éves férfi vagyok, nem esem azok körébe, akiknek kimondottan ajánlott (nincs olyan krónikus betegségem, ami az OEK honlapján fel van sorolva, mint indikáció; nem vagy egészségügyi dolgozó stb.). Továbbá az utóbbi kb. 5-10 évben nem voltam influenzás, "csak" megfázások értek a téli hónapokban. Onnan gondolom, hogy nem influenzák voltak, hogy nem volt lázam, végtagfájdalmam, csak torokfájásom. Mégis gondolkodom a védőoltáson, mert ki tudja, jobb csökkenteni a kockázatokat. Illetve hallottam az ún. mikrotűs verzióról: ha az ember az oltás mellett dönt, akkor miért érdemesebb ezt a verziót választani (még ha költségesebb is)? Köszönettel: István
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
20.
Mindenkinek érdemes élnie az influenza elleni oltással. Sohasem tudjuk előre, milyen súlyosságú járvány lesz a következő. A mikrotűs változat kevesebb oltóanyagot tartalmaz, mégis hatásos, mert közvetlenül a bőrbe adjuk, ahol a védekezésért felelős sejtek nagyobb számban vannak jelen. Nyilván az oltás okozta fájdalom is kisebb.
2014.
05.
19.
HIV fertőződés lehetősége kérdése:

T. Doktor nő/úr! Kérdésem lehet, hogy banális, azonban eléggé aggódós vagyok és félek a fertőző betegségektől. A minap frissen borotváltan (láb, hónalj, bikinivonal) mentem egy szálloda wellness részlegébe és az uszodában, gőzkabinban, szaunában, stb. töltöttem az időt. Ez nem is lenne baj, de a borotválkozás közben több apró sebet is ejtettem magamon, ami vérezhetett. Aztán ráültem törülköző nélkül pl. a gőzkabin ülőkéjére, ahol sok más ember is ült, és a sebem érintkezhetett esetleg fertőző testváladékkal, stb. Akkor ezen nem is gondolkoztam, csak utólag merültek fel bennem az aggályos kérdések. Kérdésem, hogy elkaphattam-e ily módon a HIV vírust? Válaszukat előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
20.
Nem.
2014.
05.
16.
Szoptatás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Valószínű, hogy Lyme-kórom van mert megjelent a folt rajtam igaz kullancsot nem találtunk, sajnos nagy a valószínűsége. 3 hónapos a kislányom akit szoptatok milyen gyógyszert szedhetek szoptatás mellett nem szeretnem ha abba kellene hagynom a szoptatást. Tisztelettel: S.Zsuzsa
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
16.
A Lyme folt - amennyiben kullancsot nem találtak - klinikailag akkor véleményezhető, ha 1. legalább 5 napja fennáll, 2. legalább 8 cm az átmérője, 3. fokozatosan növekszik. Küldhet (távolról készült, jó minőségű) fényképet az alakos@kullancs.hu-ra. Amoxicillint 3x1000 mg-ot (amennyiben 50-90 kg a testsúlya) nyugodtan szedhet 20 napon át. Bár átmegy az anyatejbe, de semmilyen bajt nem okoz a csecsemőknek.
2014.
05.
15.
Lyme tesztet? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdemes-e kivizsgáltatnom magam Lyme-kórra, ha több krónikus, nem múló gyulladásom is van (torok, arcüreg, prosztata, ínhüvely), és általános gyengeség, fáradtság áll fenn? Volt már bennem kullancs életem során, mert sokat kirándulok, de folt sohasem jött elő. Úgy hallottam, ez hosszú évekig tud lappangani és rendkívül sokféle tünetet tud produkálni. Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
15.
Panaszai nem utalnak Lyme-kórra.
2014.
05.
12.
erika kérdése:

Üdvözlöm Doktor ÚR! Ma lett kész a vérképem,szeretném megkérdezni,ez a vérkép mit mutat? Borrelia Igm:2,10AU/ML 22 AU/ml pozitív Borrelia IgG : 6.3 negatív szérum15AU/ml pozitív,punktátum5 AU/ml pozitív Köszönöm válaszát! Nagyné Erika
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
13.
A tünetek ismerete nélkül ezeket a leleteket nem lehet értékelni, olvasgassa a honlapomat: www.kullancs.hu, meg a korábbi válaszaimat.
2014.
05.
12.
Agyvelőgyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Munkám során pontosan 2 hete "megcsípett" egy kullancs, ami annyira apró volt, hogy sajnos csak 3 nappal később vettem észre, amikor a csípés viszketni kezdett és megdagadt. Akkor eltávolítottuk, majd 2 nappal később halvány, kb. 5 cm. átmérőjű rózsaszín ovális folt jelent meg a csípés környezetében, de nem a mindenhol leírt kokárda szerű elváltozás és kizárólag a csípés körül. Akkor a háziorvos Doxicyclint írt fel egy dobozzal. 10 db., 200 mg, napi 1 szem. Sajnos nem találtam meg előbb az oldalát, mert akkor nem szedtem volna be... Voltam bőrgyógyásznál, aki úgy vélte, hogy nem Lyme-kór, hanem a kullancs-csípés okozta allergiás reakció, de azt javasolta, hogy az antibiotikumot szedjem végig. Ma vettem be az utolsót. Eddig semmilyen panaszom nem volt az idegeskedésen kívül. :) A folt eltűnt. Az lenne a kérdésem, hogy az agyvelőgyulladás kialakulásának van-e reális esélye -főleg így, hogy 3 napig bennem volt-? Mennyi lehet a lappangási ideje, illetve milyen tünetekkel járhat. A 2 hét alatt még csak hőemelkedésem sem volt, de ettől még aggódom, mert elég komoly, maradandó szövődményeket hallani róla. A védőoltás sorozatot mikor lehet elkezdeni, illetve a gyorsított eljárásnak van-e értelme? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Attila
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
13.
Lappangási idő után kezdődő, 5 cm-es folt, ha 3 napja fennáll, biztosan Lyme. A kullancsencephalitis lappangási ideje általában egy hét. Egy hónappal a csípés után szabad elkezdeni az oltási sorozatot, a gyorsított oltásnak nincs értelme.
2014.
05.
12.
Túrázó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Gyakran túrázom, és sokszor találtam már magamban kullancsot, amit viszonylag gyorsan sikerült mindig eltávolítanom. A jellegzetes foltot még sosem észleltem. Viszont kb. 2 hónappal ezelőtt 2 héten át fájt az ideg a kezeimben, lábaimban, leginkább úgy tudnám leírni, hogy "futkározott a fájdalom". Azután elmúlt, de tegnap újra kezdődött, leginkább a lábaimban, most már erősebben, az éjszakai alvást is nehezítve. Ez alapján gondolnom kellene Lyme-kórra? Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
13.
Lehet Lyme tünet.
2014.
05.
11.
Probiotikum kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Antibiotikum kúra utáni bélflóra regenerálásra melyik a leghatásosabb készítmény? A kapszulák vagy inkább a savanyú káposzta, előflórás joghurt? Köszönöm, Ákos
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
11.
Egyik sem.
2014.
05.
09.
Szerenke kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Május 5-én egy kullancsot találtam a bőrömben, a családtagjaim kiszedték, de sajnos összenyomódott. A kullancscsípés helyén nem jelentkezett bőrpír, de néhány nappal a csípés után elkezdett fájni a bal térdem, alig tudok menni. Régebben is voltak ismeretlen eredetű fájdalmaim, hol a karom, hol a nyakam, hol a térdem, szedtem mindenféle gyulladáscsökkentőt, egyszer szteroidot is, és néhány hónap után a fájdalom megszűnt. Most a kullancscsípés kapcsán felmerült bennem, hogy a fájdalmakat esetleg Lyme-kór okozza, azt eddig nem is vizsgálták. Lehetséges-e, hogy ilyen rövid idővel a kullancscsípés után már ízületi fájdalom jelentkezik, vagy esetleg egy régebbi kullancscsípés által okozott fertőzés az újabb csípés hatására okoz panaszokat? Köszönettel: Kiss Magdolna
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
09.
Lehetséges, de roppant valószínűtlen. Várjon 1-2 hetet. A Lyme hoz újabb tüneteket, ha lesz ilyen, jöjjön el. Minél hosszabb idő telik el a feltételezett fertőzés után, annál könnyebb a vérvizsgálat alapján dönteni.
2014.
05.
08.
védőoltás kérdése:

szeretném kérdezni hogy én 1998ban kaptam hepatitis b oltást. és most is szeretném beadatni ha lehet. mind a 3at kell ha mér kaptam vagy csak egyet?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
08.
Úgy tudom, erre nincs egyértelmű válasz. Biztosabb elölről kezdeni a sorozatot.
2014.
05.
08.
Áron kérdése:

Kérdésem az lenne ,hogy mi a véleménye az ISDA és az ILADS infektológiai szervezetekről. Tudom hogy Európában is sajnos az előbbit tekintik elfogadottnak.A kettő közül az egyik nem mond igazat. Én mint lyme beteg bizonyítottnak találtam, hogy a betegség több hónapos antibiotikum kezelés hatására sem gyógyul tökéletesen. Nem hiszem el, hogy az egyik oldal sem tudja bizonyítani az igazát. Kijelenthető ,hogy egyes infektológus orvosok nem értenek ehhez a betegséghez ? Mi erről a véleménye ?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
08.
Az IDSA (ha erre gondolt, nem ISDA) egy tudományos ismereteken alapuló társaság. Bár nem minden megállapításával értek egyet, de csaknem mindegyikkel. Az ILADS bár számtalan elismert folyóiratban közölt tanulmányra építi elképzeléseit, ezek nagyon ritkán találkoznak az én tapasztalatommal. Aki nálunk bizonyult eddig Lyme betegnek, lényegében mind meggyógyult. Kijelenthető, hogy az infektológusok körében is igen sok a tudatlan, lusta, a diagnózist felületesen kezelő kolléga. Kártételük nehezen számszerűsíthető. De ez távolról sem jelenti azt, hogy akik szemben állnak pl. az IDSA állásfoglalásokkal, azoknak van igazuk. A nem gyógyuló, ismételt antibiotikum-kezelésre szoruló "Lyme-betegeknek" az én praxisomban még sohasem volt Lyme-kórjuk.
2014.
05.
05.
vándorló ízületi fájdalmak kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron sajnos nagyon sok kullancsot szedtem ki magamból. Mindig sokat túrázom, de este mindig átnézem magam. Tavaly ősz óta vannak ízületi fájdalmaim, főleg ujjak, csukló, könyök, boka. Külső tüneteim nincsenek, csak a fájdalom, így 30 évesen. Megkerestem egy ortopéd orvost, aki vérvételre, röntgenre küldött, hogy van e ízületi betegségem. És megkerestem egy reumatológust, aki a bőrgyógyászata küldött, ahol lyme gyanú miatt a mai nappal levették a vért. Azt szeretném megkérdezni, hogy az OEP által finanszírozott lyme teszt mennyire megbízható? Illetve, hogy önöknél a kezelés, vizsgálat tb-re lehetséges? Hálás köszönettel. András
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
08.
Amennyiben negatív lesz az eredménye, el lehet fogadni, a pozitív leletek értékelése már bonyolultabb. Szóval, ha pozitív lelete születne, érdemes eljönnie. A kezelésért nem kell fizetni, de a vérvizsgálatért 22ezer FT-ot kérünk - nekünk is sokba kerül.
2014.
05.
04.
Már megint? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Tavaly júliusban bal oldalamon erythema migrans jelent meg 13cm átmérővel, labor vizsgálat erdménye IgM/Elisa. 25,7 IgM/recom line: 8poz., IgG Elisa: 9,5 IgG recom line :neg, 30 napon át szedtem az amoxicillint. Idén májusban újra előjött az erythema migrans a másik oldalamon. Más tünetem sem most, sem tavaly nem volt. Heti rendszerességgel túrázom erdőben. Ön szerint a tavalyi betegség újult ki, vagy új fertőződésről van szó? Mit javasol? Köszönettel: Ágota
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
05.
04.
Új fertőzés, kezelni kell.
2014.
04.
24.
Baranya kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Múlt év végén illetve idén februárban Én voltam önnél Lyme kór vizsgálaton, most a párom ügyében kérném segítségét. Február vége felé volt benne kullancs, pár napra rá kialakult a teljesen "tankönyvi" lyme folt. A folt növekedett, közepe kivilágosodott, még jelenleg is látszik, de lassan eltűnőben van. Az egyértelmű tünet ellenére Elisa tesztet végeztettek, ennek eredménye ma jött meg, IgM pozitív, IgG negatív eredménnyel. A háziorvos bőrgyógyászhoz, valamint immunbloot vizsgálatra küldte, ennek eredményéig nem ír fel antibiotikumot. Most derült ki az is, hogy nagy valószínűséggel állapotos, a Lyme fertőzés után esett teherbe. Okozhat-e a Lyme betegség bármi problémát a terhességben, a magzatnál? A vizsgálatok biztosan több hétig eltartanak, a kezelés késlekdése okozhat-e gondot? Tisztelettel: Bagdán Levente
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
24.
A terhesség korai szakában beszerzett Lyme betegség okozhat spontán abortust, magzatelhalást. Jöjjenek el, jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956 Fényképezzék le a foltot!
2014.
04.
24.
alternatív kezelés kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Egy hete megcsípett egy kullancs talán időbe sikerült kivenni.Antibiotikumot nem szedek,de néha fáj a fejem,most a tarkóm.Más tünetem nincs,piros folt sincs.Ez annak a jele lehet hogy fertőzött volt? A orvos felírta a DOXYCYCLINT,de olvasva az ön honlapját nem szedtem be.Vagy ezt be lehet szedni? Illetve grapefruit cseppet szedhetek addig is ? Mivel annak vírus, gomba ,baktérium ölő hatása van Válaszát köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
24.
Ne szedjen antibiotikumot, de grapefruit-cseppet se! Ez utóbbi hatóanyaga egy ipari fertőtlenítő (benzalkonium-klorid), abszolút nem természetes anyag. Valóban hatásos, csak éppen senki sem vizsgálta, hogy nincs-e káros mellékhatása, ha szájon át szedjük. Bármilyen kezelés csak akkor indokolt, ha valamilyen klinikai tünete van. Akkor persze, keressen fel!
2014.
04.
23.
kullancs kérdése:

Tisztelt doktor úr!Április elején csipést vettünk észre fiamon,ami nagyobb lett udvara lett. Vértvétel tőrtént Borrellia igm 190.Toxo plazma igg 106 az orvos ospamox 1000mg-os gyógyszert írt három hétig 3x1-et.Testúlya 75kg ma kezdte gyógyszert.Azt mondta az orvos nem kell viszamenni kontrollra.Szeretném a véleményét kikérni?Jólessz ez a gyógyszer,elegendő a gyogyuláshoz?időben vagyunk a gyógyszerrel Ha gyógyúl a börtünet is elmulik? Mire kell még figyelnünk? Köszönettel aggódó anyuka!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
24.
Jöjjenek el, jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956
2014.
04.
23.
Pancsika76 kérdése:

Tisztel Doktor úr!Édesanyámat 2010.nyarán csípte meg a kullancs vagyis a feje tetején már csak a helyét találtuk az állatot nem.Volt bőrgyógyásznál az első vérvétel negatív lett valószínű korán, ment a második pozítív lett. 28nap *2 Doxicilint kellett szednie. Utána 3 hó türelmi ill.várokozási idő következett de nem volt semmi panasza így nem ismételték meg a vérvételt!!Pár hónapja viszont visszatérő izületi fájdalmai vannak kézben,vállban és a térdében főleg.....létezik az ,hogy mégis Lyme kórban szenved???Mi lenne a teendő???Hova forduljunk???Köszönettel.Pancsika76
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
24.
Jöjjenek el, jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956
2014.
04.
23.
eszabados kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 6 napja csípett meg a kullancs az Őrségben. Szerencsére csak pár órát volt bennem, és sikerült kullancskanállal eltávolítani. A csípés előtt már volt egy kisebb (nem kullancs okozta, hányinger, hasmenés) fertőzésem, de úgy tűnt, rendbe jöttem a Húsvéti szünetre. Most viszont a csípés után 6 nappal megint gyengének érzem magam, hőemelkedésem van. Nincs viszont foltom a csípés helyén, és nem fáj a fejem, csak kicsit a torkom. Várjak még a vérvétellel? Lehet, hogy semmi köze a kullancsfertőzéshez? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Szabados Erika
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
23.
Várjon.
2014.
04.
23.
ÁrDó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kisfiamat 2 hete megcsipte egy kullancs, a háziorvos a vérvételt javasolta rögtön a csipes után. Kerdesem az lenne hogy erdemes a vérvételt megcsináltatni? Kimutatható hogy fertözött volt e a kullancs? Köszönettel: Csaba
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
23.
A csípés után röviddel végzett vérvizsgálat még akkor is negatív eredményt adna, ha fertőződött volna, mivel ez egy immunreakció, melynek kialakulásához idő kell. A kullancsok nagy része fertőzött, viszont csak 1-2 %-uk okoz fertőzést. Emiatt a kullancs vizsgálatának csak káros következményei vannak, haszna semmi.
2014.
04.
22.
Április 12 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Feleségem a terhesség 12. hetében jár, április 12-én kullancsot talált magában, bevizsgáltattuk, és sajnos pozitív lett az eredmény: "A kullancsból izolált DNS mintában fluorescens quantitative PCR módszerrel Borrelia burgdorferi fertőzöttségre utaló jelet kaptunk. Javasoljuk a kullancs-csípéstől számítva 6 hét elteltével szerológiai vizsgálat elvégzését, amennyiben Lyme-kórra utaló tünetek jelentkeznének azonnali orvosi konzultációt." Milyen lépéseket, kezelést javasol Doktor Úr, mennyire kockázatos ez a helyzet a magzatra? Nagyon köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
22.
Mi minden kullancscsípett kismamánál végzünk vér- ún savópár-vizsgálatot. A részletekért hívja az asszisztensemet: 30-9349956.
2014.
04.
21.
Anya kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor! Fiamnak már volt Lyme fertőzése 10 éve akkor antibiotikummal kezelték.Április 06-án térdhajlatban valami megcsipte lencsényi pirosság lett majd 1-2 nap mulva ovális bőrpir .Majd 5-6nap múlva halványodott de nagyobb lett tenyérnyi Bőrgyógyásznál voltunk krémet irt aszt mondta ha 2 hét mulva ha nem mulik menjünk vérvételre. Most jelenleg tenyérnyi csak piros körvonala van a közepe normál még a csipés helye se nagyon látszik.Lehet ez kullancsipés?Már mehetünk vérvételre?Ha fertőzőtt nem telik el sok idő a kezelésig? köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
21.
Ez biztosan Lyme folt. A vérvétel eredménye lehet negatív a fertőzést követő 6 hétben, tehát nem szabad a vizsgálatra várni.
2014.
04.
21.
LYME kór kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, több izületem (mindkét boka, kéz, több ujj) megdagadt, mindez erős (39C), rendszeresen visszatérő lázzal és hidegrázással jár. Kullancscsípésre utaló nyom nem volt. Lehet ez a tünetsor a Lyme kór megnyilvánulása? Üdvözlettel Péter
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
21.
Nem.
2014.
04.
20.
fertőzés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni,hogyha egy embert megcsíp egy kullancs és az megfertőződött ettől ,akár lyme,tibola stb. az másik emberre veszélyes lehet ?Átadhatja neki a fertőzést valahogy? Timi
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
20.
Nem.
2014.
04.
19.
kullancs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A páromat most 2014.04.18-án megcsípte egy kullancs Sopronba.Sikerült élve eltávolítani úgy,hogy a combján volt, ,de nem szakadt bele,mert egyszerüen levette kézzel a lábáról,nem nyomta össze se,megse volt duzzadva a kullancs,de látszott a csípés helye. Lehetséges,hogy még a méreg anyagot nem nyomta bele,ha ilyen könnyen lejött? Hány hét múlva menjen vérvételre,hogy teljesen megnyugodjunk a fertőzés kizárása miatt? Ílletve addig a kullancsot megőrizzük a fiolába? Utólsó kérdésem az lenne,hogy babát szeretnénk és így lehetünk -e szexuálisan együtt?Vagy veszélyes-e rám nézzve és a babára emiatt, ha megfertőződött véletlen?Átadhatja nekem bármilyen módon,ha ő fertőzött lett? Válaszát ,előre is köszönöm! /Olvastam a honlapját Doktor Úr,csak szeretném a bizonytalanságom miatt a válaszokat kérni Öntől./ Tisztelettel: Enikő
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
19.
A honlapomon minden kérdésére megtalálja a választ. Szexuális úton nem fertőz, vérvizsgálatnak nincs értelme. Őrizzék meg a kullancsot!
2014.
04.
18.
Béla kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Jelenleg 1doboz Tarivid és 7 doboz Cifran + 1 doboz Klion végén vagyok - prosztata. Lenne-e értelme egy western blot vizsgálatot most elvégezni, vagy az antibiotikum fars eredményt okozna? Lehet ez okozná a gyulladásom és a rejtélyes szívritumuszavarom, ezért bátorkodtam megkérdezni. Köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
18.
Gyanítom, Lyme betegség irányában kérné a vizsgálat elvégzését. Ezt nem befolyásolják a kérdéses antibiotikumok.
2014.
04.
17.
06 30 345 53 32 kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Körülbelül 2 hete meg csípte 1 kis fekete kullancs a felkaromat. csipesszel el távolítottam, majd parfümmel le fertőtlenitettem.. egy pár napig viszketett és fájt.. aztán el múllot... de most viszont ahol meg csípet a helye körül nagyon fáj. mintha izom lázam volna.. de csak egy bizonyos ponton.. fáradékonynak érzem magam kb. 2 napja.. a kérdésem Doktorúr.: Ön mit gondol a kullancs miatt van ez..? orvosnál még nem voltam... tisztelettel: Zsani
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
17.
Várjon pár napot, ha nem javul, jöjjön el, Lakos dr.
2014.
04.
17.
segítség kérdése:

Köszönöm szépen a választ, olvasgattam a honlapot. Gyakorlatilag a múlt csütörtökön megcsíphetett kullancs úgy, hogy nem fúródott belém? Mert a viszketés előtt éreztem csípést a ruhám alatt csak olyan helyen voltam, hogy abban a pillanatban nem tudtam megnézni. Amikor már láttam egyértelmű rovarcsípés kinézete volt. Az orvos barátom szerint a lyme folt nem szokott ilyen intenzitással viszketni, és nem dagad be így hirtelen.Ez úgy viszketett gyakorlatilag két napig mint egy darázscsípés.Az eddigi méh és darázscsípéseim is elég csúnyák voltak mindig. Szerinte az is elképzelhető, hogy valamilyen apró rovar volt ami egymást követően többször megszúrt, mert egymáshoz közeli kis szúrásnyomok láthatók a területen. 2-3 darab. Harlekin katica? Az itt sajnos sok van Békés megyében, de azt úgy gondolom, hogy megtaláltam volna a ruhámban. Illetve annak a csípéséről még nem hallottam.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
17.
Még a Harlekin katica sem csíp. Igaza van a barátjának, a gyorsan kialakuló, heves viszketéssel járó, több szúrcsatornával rendelkező pír ellene szól a Lyme betegségnek.
2014.
04.
17.
DRS kérdése kérdése:

Tisztelt Dr Úr! A vérvizsgálat április elején készült , tehát akkor vették le a vért és küldték laborba . Köszönöm .
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
17.
Ismételtesse meg a vizsgálatot május elején, ha hasonló lesz az eredménye (nem jelenik meg IgG), akkor biztosan téves pozitív a lelete.
2014.
04.
17.
Mireider János kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Fiamnál ismétlő vérvétel készült lyme-korra. Az eredmények tekintetében Ön is úgy véli hogy nem kell ismételt szerológiai kontroll? Kérem írja le véleményét. Eredmény : Borrelia IgG ELISA Select ( Euroimmun ) negatív Borrelia Igm ELISA Select ( Euroimmun ) Kétes Borrelia IGm Western Blot Pozitív ( megerösítő vizsgálat ) Elözö mintával párhuzamosat futtatva . elözö mintához képest változatlan. Az IGm Line bloton ( mikrogen, borrelia recomLine ) látható specifikus csikok : ospc Akut fertőzés nem valószínü. Antibiotikumos kezelést követően tüntetmentesség esetén szerológiai kontroll nem szükséges. Köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
17.
A klinikai tünetek és azok megjelenésének ideje, a vizsgálatok időpontjainak ismerete nélkül nem lehet értékelni ezeket a leleteket.
2014.
04.
17.
segítség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ma egy hete este a lapockám mellett hirtelen elkezdett viszketni a bőröm, az elején elviselhetően aztán egyre erősebben. Miután levettem a ruhámat vettem észre, hogy egy szabálytalan alakú és már nem sokkal a viszketés után tűzpiros folt volt a bőrömön, ami kiemelkedett a bőrfelszínből egy pár mm-el,ahogy szokták mondani, tarjagos volt.Aztán már nagyon viszketett és reggelre be is keményedett, a tűzpiros színe megmaradt.Kalciumot szedtem és Fenistillel kentem, vasárnapra a duzzadás és a viszketés megszűnt. A bőrfelszínből már nem emelkedik ki, de az alapterülete még ugyanolyan nagy kb. 6 cm, amolyan szabálytalan, "Magyarország" alakú. A viszketés és a duzzanat megszűnte után a színe halványodott, vöröses-barnás színű.Tegnap találkoztam az egyik orvos barátommal akinek megmutattam, kérdezte volt e kullancsom.Mondtam, hogy nem ,mert mindig alaposan, a hajas fejbőrtől a lábujjközig átvizsgáljuk azonnal magunkat ha olyan helyen járunk. Nincsenek koncentrikus körök körülötte. Írt fel Elocom kenőcsöt és azt mondta, ha 5 nap múlva nem szűnik meg a vöröses színe akkor menjek szakorvoshoz, nehogy Lyme kór legyen.Sajnos a ruhámban amikor levettem, nem találtam meg , hogy mi csípett meg.Két kérdésem van: 1. Lyme kórt terjeszthet más rovar is a kullancson kívül? 2. Megcsíphet a kullancs amolyan "bolhaszerűen", hogy megcsípett de nem fúródott belém?Ahogy világosodik a terület azt látni, mintha talán 2-3 csípési nyom is lenne a területen. Amíg tűzvörös és kemény volt, ezt nem lehetett észrevenni rajta.Lázam, rossz közérzetem nincs. Tisztelettel: Vittorio
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
17.
Csak a kullancs terjeszti a Lyme kórt. A kullancscsípést a Lyme betegek 30%-a nem veszi észre. Olvasgassa a honlapomat, talál ott sok fényképet is a Lyme foltról: www.kullancs.hu
2014.
04.
16.
DRS kérdése kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Kullancsot nem találtam magamon, de egy kis piros csipés helyét igen . Ez március elején volt, házidokim elküldött tesztre és ott az IGM pozitiv lett az Igg negatív. Különösebben nem olvastam a tesztet el. Neten próbáltam utána járni a dolgoknak és sok helyen olvastam az Igm ha jelen van akkor az fertőzés jele is lehet akár. Tüneteim vannak, fáradékonyság , jobb arc zsibbadás vagy bizsergés ami eddig nem volt, tarkófájdalom, fejfájás és a lábaim , térdem fáj de nem mindig . Ezt nem fognám rá a koromra ,mert nem vagyok idős . 40 éves vagyok . Ön szerint lehet lyme fertőzés? Köszönöm válaszát .
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
16.
Esetleg elolvashatná a honlapomon szereplő infókat és itt a diagnozis.hu-n már ezerszer megadott válaszaimat is. Az IgM vizsgálatok gyakran tévednek. Fontos lenne tudni, hogy mikor készült a vérvizsgálat. Attól függene a tanácsom...
2014.
04.
16.
oltás immunterápia alatt kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Beadható-e FSME Immun kullancs emlékeztető oltás (több, mint 10 éve történt az alapimmunizálás), ha allergénspecifikus immunterápiát folytatok (Staloral fű pollen, nyelv alatti cseppek, szezonálisan a nyár közepéig, 3 hete megy, már a fenntartó fázisban járok, heti 3x8 csepp)? Köszönettel: Márton
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
16.
Ha 10 év eltelt az utolsó oltás óta, akkor elölről kell kezdeni a sorozatot. Egyéb kezelések alatt nem illik egy halasztható védőoltást beadni.
2014.
04.
13.
lhb kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnál évekkel ezelőtt Lyme kórt diagnosztikált az orvos. Az antibiotikumos kezelés nem hozott változást. Egy idő után elveszítetette reményét a gyógyulásba és abba hagyta az antibiotikumokat. Az állapota láthatóan rosszabbra fordul: nehezebben mozog, ciszták jelentkeztek a gerince táján, még a kezét is nehezen emeli fel. Fokozatosan romlik az állapota. Mi a teendő? Van-e remény? Kihez forduljunk? Olvastam az interneten a hiperbár oxigénterápiáról. Tudja-e javasolni? Előre is köszönöm kedvességét. László
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
14.
A hiperbár terápia haszna Lyme betegségben kizárt. A nem gyógyuló Lyme betegek többnyire téves diagnózis, vagyis laboratóriumi hiba áldozatai.
2014.
04.
10.
Fer kérdése:

Nagyon köszönöm a válaszát! A határértékek a következők a lelet szerint: 9 alatt negatív, 9-11 között kétes, és 11 felett pozitív. Ugye nekem ez volt az érték: Burgdorferi IgG 2,9 IgM 2,5 negatív. Gondolom a számok alapján is kizárhatom a Lyme-ot. Megnézettem magam anno Treponema Pallidum-ra is. Aszerint IgG/IgM / ELISA (Siemens) 0.6 negatív és az RPR (Omega)-ra is negatív vagyok. A Treponema esetében megbízható az ELISA módszer? Köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
10.
A Lyme nyilván kizárható, a Treponema tesztekkel nem foglalkozom, de a kétféle eljárással kapott negatív eredmény meggyőző.
2014.
04.
10.
Álnegatív HIV teszt kérdése:

Dr. Lakos András! 2008. decemberében, egy 2008. februárjában történt futó kapcsolat után, voltam a helyi ÁNTSZ-nél HIV-teszten, ami negatív lett. Azonban azóta sem tudok szabadulni a gondolattól, hogy vajon lehetsége-e, hogy a teszt eredménye téves, álnegatív volt? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: A. Zs.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
10.
A fertőzést követő első hetekben a teszt lehet hamis negatív. Amennyiben eltelt már 3 hónap, akkor a tévedés gyakorlatilag kizárt.
2014.
04.
07.
Fer kérdése:

Üdv. Elvégeztettem az Istenhegyi génklinikán egy Lyme tesztet. Annyit érdemes tudni, hogy Levofloxacin és Ampicillin még valószínűleg volt a szervezetemben mikor vették a mintát. IgG: Flagellin B. burgdorferi sensu stricto-nál egy pipa és + Viszont az értékelés leírása szerint IgG és IgMre is negatív vagyok. Mivel úgyis ingyenes volt, csináltattam egy TB által támogatott lyme tesztet: Burgdorferi IgG 2,9 IgM 2,5 negatív. Ezt is a fenti két antibió alatt csináltattam. Akkor a fentivel ne foglalkozzak, vagy érdemes megismételtetni a tesztet valamikor mikor nem vagyok AB alatt? Prosztatagyulladással küzdök és van is egy jelzett vérszegénységem olyan 2011 óta. Annak idején egy hosszú megfázás során foltosan kihullott a hajam is. Ezért volt gyanús nekem a lyme. Előre is köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
10.
Csilló (flagellin) antitestje mindenkinek van 3 hónapos kor felett, ez normális. Az ingyenes Lyme teszt (IgG 2,9) nem tudom, mit jelent, Ezek a számok teljesen önkényesek, csak az illető laboros tudja, hogy ez most pozitív-e és mennyire az. 3 éve tartó Lyme betegség esetén extrém pozitív lelete kellene, hogy legyen. A vizsgálat szempontjából nincs jelentősége, hogy éppen szedett-e antibiotikumot. A szervezet immunválaszát mérik, és ezt csak hosszú hónapok múlva befolyásolhatja az antibiotikum.
2014.
04.
06.
kriszta kérdése:

Kedves Dr Ur! Kb masfel honapja kezdotek a tuneteim. Eloszor csak ejszakai zsibbadas bizserges erzes a kezemben amire felebredtem aztan ez atterjedt mindket kezemre es a labaimra is, sot van,hogy a fejemben is erzek zsibbadast. Mara mar napkozben is erzem. Ejszaka rendszerint ez a bizserges zsibbadas ket harom orankent felebreszt. Etvagyam semmi, rovid tavu memoriam jelentosen romlott. Neha azt erzem mintha ulne valaki a fejemen. Egesz nap faradt vagyok, semmire nincs energiam. Terdemben es a konyokomben neha azt erzem mintha valaki megszurna. CT MRI negativ. Neurologus nyugtatot irt fel, egy masik orvos pedig hormont pajzsmirigyre. De a tunetek nem tuntek el. Vervetel alapjan a lyme teszt negativ. Kerdesem az lenne, hogy ezen tunetek alapjan lehet, hogy megis lyme csak nem mutatta ki a teszt? Erdemes lenne meg egy tesztre elmenni?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
07.
A tünetek kezdetétől számított 6 héten belül a teszt még lehet téves negatív. Pajzsmirigy-betegség is járhat súlyos tünetekkel, a hormonpótlás nem hoz azonnali javulást.
2014.
04.
04.
Lyme kór! kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 2011 nyarán valami megcsípte a lábamat, nem vettem észre hogy mi, először szúnyogcsípésnek látszott, 2 hét után azonban elkezdett viszketni, és egy nap alatt lilás vöröses folt lett a lábfejemen, a lábfejem a bokámig kétszeresére dagadt és annyira fájt hogy nem tudtam ráállni. Bőrgyógyász lyme serológiára utalt, közben Amoxicillin 500 mg tablettát kellet szedjek 2 dobozal, napi 2x1 -et. Az eredmény IgM:26,9 pozitív, IgG: negatvív, azóta is rendszeresen jártam félévente vérvételre, és az eredményem IgM:pozitív, IgG: negatív. Fél éve mindkét karomon piros foltok jelentkeztek, amik viszkettek, és kicsit megduzzadtak, voltam orvosnál hogy nem a lyme kor okozza,de csalánkiütést állapítottak meg, amire azt mondták hogy valami növény okozza. Most volt az utolsó vérvételem, mert a doktornő szerint nem kell menjek, mert ez az eredmény nem fog változni. A kérdésem az lenne, hogy kell-e valami kezelés még, vagy elég volt a tünet elején kapott antibiotikumos kezelés. Köszönöm a válaszát! Anna
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
04.
04.
Az IgM vizsgálatok nagyon gyakran adnak hamis pozitív eredményt. A tünetei nem utalnak Lyme betegségre.
2014.
03.
30.
Fani89 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az Ön által használt lyme szerológia tudomásom szerint figyeli a változást is, és a két vérvétel között legalább néhány hónapnak el kell telni. Amennyiben a két vérvétel között a lyme bacilusra is ható antibiotikumot szed valaki, akkor ez hogyan befolyásolja az eredményt? Ha valaki elfelejti megemlíteni az antibiotikum szedését, kiderül ez az Ön által használt vizsgálati módszer segítségével? Ha kiderül, akkor mi utal erre? Köszönettel: Fanni
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
30.
Bizonyára befolyásolja, de nem tudjuk, mennyire. Ilyen jellegű kísérletek végzése etikai okokból elképzelhetetlen, megfigyelésből származó adataink sincsenek, mert minden beteg más és más. A vizsgálatainkban nem látszik, ha valaki szedett esetleg antibiotikumot. Elvégezhető a vizsgálat antibiotikum szedése után is, de akkor hosszabb intervallumot kell választani a 2 mintavétel között.
2014.
03.
28.
Góc! kérdése:

Tisztelt doktor úr! A 31 éves lányomnak kb. 2,5 éve vissza-visszatérő hőemelkedése van ( naponta többször : 36,5- 37,5 között),állandóan gyenge,levert,a hőemelkedéskor leizzad,utána a hideg rázza!A problémái egy hosszabb ( több napos) légkondival felszerelt utazás után kezdődtek!Az utazást követően,kötőhártya-torok és fül gyulladást kapott,melyből nagyon nehezen gyógyult meg!Attól kezdve viszont ha a legkisebb hidegebbnek tűnő levegővel,vagy széllel kerül kapcsolatba azonnal hőemelkedése lesz,bedugul az orra ( nem náthás),és a füle!Most készült el egy részletes labor vizsgálat,melynek kritikusnak mondható eredményei az alábbiak!A kérdésem az,hogy a leírtak és az eredmények alapján indokolt-e a hőemelkedés és a levertség? Scl-70 : kétes Fehérvérsejtszám: 3,7 MPV : 7 Neut absz : 2,00 Vvt süllyedés: 24 Baktérium:85 Összkoleszterin:5,8 Albumin: 54,7 Várom megtisztelő válaszát,üdvözlettel:Bakai Ferencné
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
28.
Köszönöm a bizalmát. Ha jól sejtem, kiírta a megcsillagozott leleteket... Gondolom, pl. a baktérium=85 a vizeletből van. Ezekből azonban nem lehet tudni, hogy milyen vizsgálatokat végeztek el, csak azt, hogy mi volt kóros. Képzelje magát az én helyembe! Igaza van, a panaszok utalhatnak gócbetegségre. Elég sok vizsgálatot kell elvégezni, hogy ez igazolható legyen.
2014.
03.
27.
Lyme? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, A második antibiotikum kúrán vagyok, 6 hónapja kapom a gyógyszereket. Kezdtem Doxycyclin 2*200-al, valamint most duomox 2*2000mg + tinidazol+ceroxim kúrán vagyok. Az a baj, hogy semmi változást nem érzek (mindössze annyit, hogy sokkal gyengébb és sokkal idegesebb vagyok a gyógyszerektől) Az összes lehetséges kivizsgáláson átmentem, így kerültem WB tesztre kb 5 év vizsgálgatás után, ahol az IGG kétes eredményt hozott,így kezdtek Lyme-al kezelni. (Pluszos: Flagellin: B. burgdorferi sensu stricto, Surface protein: B. afzelii, P41) Kérdésem, hogy (minden vizsgálat meg volt, abszolut) tényleg lyme-e ez, vagy valami gyógyíthatatlan és felismerhetetlen betegségben szenvedek, amitől élni sincs kedvem. - nagyfokú fáradékonyság - lassú szívverés (45) - éjszakai izzadás - nagyon ködös agy - nagyon erős olvasási és szótalálási nehézségek - homályos látás, furcsa váladékkal a szemen - szexuális problémák - depresszió-pánik-szorongás (egy teljes gyógyszertárat beszedtem ezekre, semmi nem hat) - remegés, hidegrázás, görcsök - iránytévesztés - dezoirentáltság - nagyfokú memória romlás - szédülés - szaglás, hallás, látás nagyfokú romlása Már diagnosztizáltak rajtam minden pszichés eredetű betegséget, de sajnos mégsem tudják kikezelni. Egyik tűnetem sem javult. Kérdés: tényleg Lyme? - tudja már mindenben kételkedem, minden diagnózist rámhúztak már. Köszönöm a válaszát előre is, üdvözlettel: Zsolt
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
27.
A leírt kombinált, elhúzódó antibiotikum-kezelések roppant távol állnak a nemzetközi ajánlásoktól. Biztosan nincs Lyme betegsége.
2014.
03.
23.
féreg 2 kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! Korábban már írtam önnek. Már második napja szedem az orvos által felírt Vermoxot. (A székletemben kb. fél cm hosszú, apró fehér, mozgékony valamik voltak.) Ma már nem láttam ezeket a fehér valamiket, viszont több, kb. 5 centi hosszú, takonyszerű, nyúlékony dolgot vettem benne észre. Nem mozgott és laikusként nem is féregnek láttam... Ön szerint mi lehet ez? Köszönöm, P.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
23.
Én sem látom féregnek...
2014.
03.
23.
Lehet lyme ? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Sándor vagyok! Lyme tesztem volt amin a következők állnak : Igg pozitiv és igm kétes tartomány. A Szigetszentmiklósi Sztk-ban volt a vérvétel és elküldték a Synlab laborban , ott jött ki az eredmény. Most a László Kórház -ba küldtek megerősítő tesztre. Ön szerint fenn állhat a lyme kór ? Tüneteim szerte ágazóak, fáradékonyság , bőrelváltozás , szédűlés . Sok kivizsgáláson voltam és mindenhol negatív eredményem volt ezért csinálták meg a lyme tesztet . Köszönöm válaszát. Üdvözlettel Sándor!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
23.
A pozitív lelet lehet régi fertőzés emlékes is, és gyakori a laboratóriumi tévedés is. Az elmondottak alapján nem lehet véleményt formálni.
2014.
03.
22.
nem tudom mi tévő legyek kérdése:

Tisztelt Doktor úr!röviden leirnám a történetem és a kérdésem !1,5éve volt egy allergiám !nem derült ki mire és mitől voltam teszten semmire se de csak ige szintem volt magas !azota érzem van valami ami nincs rendben 2x rosszul lettem ..igaz elmult a csalánkiütésem amiota haza költöztem pestről ..és utánna beáltam dolgozni 1éve kb erédszeten dolgozom és mindig (bár az alegia ota érzem ezt : ) mindig fáradt vagyok akár mennyit pihenek vörösek a szemeim és zsibbad néha a fejem jobb oldala és a kezem lábam (hamar elzsibbad) és elmentem háziorvoshoz elküldött most 2hete kb vérvételre és EO szintem magasabb 6 (ref tart 1-4) és kiderült hogy borrelia burgdorferi at,IgG +41,4 pozitiv az IgM meg 7.6 szoval az nem magas ! és azt irták Lyme borreliosisra utal....akkor most Lyme koros vagyok? nincs gyogymod? nem tudom mit tegyek? mi tévő??? köszönöm a választ és a segitséget !
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
23.
A pozitív Lyme IgG lelet most zajló és lezajlott (gyógyult) fertőzésre is utalhat. A panaszai nem jellemzőek Lyme betegségre.
2014.
03.
22.
féreg kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! Ma voltam orvosi ügyeleten, mert tegnap a székletemben észrevettem több, kb. fél cm hosszú apró fehér, mozgékony férget. Ez a már kb. 1 hete tartó végbélnyílás viszketésemet is megmagyarázza. Ezek alapján az orvos azt mondta, hogy cérnagilisztáról van szó, felírt napi 2x1 szem Vermoxot, így meg is nyugodtam, hogy nem komolyabb féregről van szó. Sajnos ma észrevettem egy pár cm hosszúságú férget is, tudtommal ez már nem lehet cérnagiliszta, mert az max. 1 cm. Vagy nem jól tudom? További gyanakvásra ad okot, hogy már 2. hete köhögök (szárazköhögés, időnként némi slejmmal). Mivel ez a köhögés 2 hete erős torokfájással kezdődött, ezért nem gondoltam, hogy a féregnek köze lehet hozzá, de most, hogy láttam egy több cm hosszú példányt, felmerült bennem, hogy ez orsóféreg... Ha ez így van, akkor mennyiben módosul a Vermox kezelés? Köszönöm válaszát, P.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
23.
Az orsóféreg 10-30 cm hosszú, izmos, ceruzavastagságú, szóval eltér attól, amit talált. Vannak férgek, melyeknek a lárvavándorlási szakaszában a tüdő is érintett, ezek okozhatnak tüdőgyulladást (indokolt tehát a mellkas rtg-vizsgálat), ebben az időszakban a vérkép is jellegzetes (igen magas az allergiás - eosinophyl-sejtek aránya). Nem minden féreg pusztul el a Vermoxtól, ezért érdemes féregpete-vizsgálatot is kérni, esetleg magát a férget is hajlandóak megvizsgálni a parazitológiai laboratóriumokban.
2014.
03.
21.
lakire kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! Tapasztalatában bízva szeretnék segítséget kérni Öntől. Életem során többször volt bennem kullancs, de sosem csináltam belőle nagy dolgot, csipesszel egy hirtelen mozdulattal eltávolítottam és utána el is felejtettem a dolgot. Sokat járok a természetben. Tavaly kezdődtek a jelenleg is tartó tüneteim. Nem találtam kullancsot magamban, csípésről nem tudok beszámolni, bár tavalyi évben volt a combomon egy piros folt, amely továbbterjedt, majd elég sokára múlt el, de nem a klasszikus kokárda formájú és a bőrgyógyász, aki megnézte nagyon tanácstalan volt mitől lehet az. 2013. májusában kezdődtek a panaszaim. Először öt hétig iszonyatosan fájt a nyakam, a mellkasom, olyan volt, mintha égne a húsom (lázas sosem szoktam lenni), gyenge voltam és fájt a tarkóm, a nyirokcsomóim, a végtagjaim és a hátam, de nem voltam megfázva, vagy influenzás. Ezek után másfél hónappal megállapították, hogy pajzsmirigy túlműködésem van. A diagnózis után minden tünetemet ennek tudták be. Nincsenek göbjeim, nem sikerült kideríteni, hogy mi okozta a pajszmirigy gyulladásomat. Azóta több alkalommal teljesen normális TSH értékeket produkáltam, gyógyszert sem szedek rá. Viszony azóta is rosszul vagyok visszatérően, fáj a térd izületem, a könyököm. Voltam reumatológusnál, azt mondta érdekes, de semmit sem állapított meg, majd felírt gyulladáscsökkentőt, mely nem használt. A nyakam megint fáj, valamint a mellkasom, a torkom piros rendszeresen,de nem vagyok megfázva, gyenge vagyok és szédülök. Fáj az arcom, a szemem időnként ég. Elképzelhető, hogy Lyme kóros vagyok? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: L. Erika
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
21.
Érdemes eljönnie, jelentkezzen be telefonon: 30-9346656.
2014.
03.
21.
nigel kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Páromat múlt év augusztusában kullancs csípte. Eltávolítása után pár nappal tenyérnyi ovális vörös folt jelentkezett a csípés helyén. Háziorvosunk szerint nem kellett aggódni, allergiás reakciónak vélte. A folt nem tűnt el, csak néha elhalványodott majd megerősödött, így 2013 novemberében vérvizsgálatot kértek, aminek eredménye: Borrelia Igm/ELISA 1.6 (megerősítendő), Borellia IgG/ELISA 2.0 negatív. A megerősítéshez az infektológián levették a vért, és doxiciclin 100mg napi szedését írták elő 30-ig napig. Az eredmény: Borrelia IgM ELISA:1.4 neg, WB IgM:8 pozitív, IgG ELISA: 5.7 negatív. Három hónap múlva kell ismét vérvételre menni. A panaszai, fejfájások, és izületi fájdalmak, átmenetiek és elviselhetőek.(nem tudom a lyme kórral összefügg-e, de nagyon rövid idő alatt tíz kg-ot felszedett) Doktor Úr szerint a 30 napos gyógyszeres kezelés elegendő ilyenkor, és teljesen megnyugodhatunk a jövőt illetően? Válaszát és véleményét előre is köszönöm, és további minden jót kívánok!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
21.
A súlygyarapodás nem lehet Lyme tünet. A doxycyclin általában elegendő, de a testsúly és a dózis ismerete nélkül nem tudom megítélni. A vérvizsgálatok ismétlésének nincs sok értelme.
2014.
03.
16.
egy aggódó szülő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap délelőtt kint kertészkedtem a 6 éves kislányom társaságában, a ma esti hajmosás után vettük észre a kullancsot a hajában. Úgy döntöttünk, hogy elrohanunk vele az orvosi ügyeletre, hogy pánikunkban nehogy nagyobb bajt okozzunk. Az ügyeletes orvos egy hirtelen mozdulattal kitépte. Ez számomra elég drasztikusnak tűnt, mert korábban szedtem ki már párat magamból is, de úgy tudtam szép lassan kell húzni, hogy a kullancs szájszervét összezárva jöjjön ki. A kislányomnál sajnos beleszakadt a doktor szerint a lába, szerintem a szájszerve, de gondolom a történtek után már nem ez a jelentős. Viszont eléggé zavar, hogy nem tudjuk a továbbiakban a megfigyelésen kívül mi más a teendőnk. Nagy a valószínűsége, hogy a kullancs több mint 24 órája volt már benne, mivel a mai nap viharos időjárása miatt nem voltunk a szabadban és mindenhol azt olvasni, hogy 24 óra alatt biztos, hogy megfertőződik ha a kullancs fertőzött volt. Nem tudni, hogy az alapos hajmosás, hajbalzsamozás válthatott-e ki öklendezést a kullancsból. A kislányomnak sűrűn van felső-légúti megbetegedése, az óvodában hétről-hétre fertőzik egymást a gyerekek, ezért sokszor be is lázasodik. Honnan zárható ki, hogy miért lázasodik? Sok eseteben írnak neki antibiotikumokat is, jelenleg is flutikazon-propionát tartalmú Flixotide Evohaler kúrán van 1 éve, melyet április végéig javasoltak. Szedheti nyugodtan a felírt gyógyszereket, ezek nem befolyásolják az esetleges kórokozó lappangását? A tanácstalanság és tehetetlenség nagyon kétségbeejtő. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Zoltán
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
17.
A megfigyelésen kívül nincs teendő. A vírusos, kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázata kisebb, mint 1:1000, a lázon kívül hányás, súlyos szédülés, fejfájás, eszméletzavar is jelentkezik, a Lyme foltot okoz, ritkán jár lázzal, a TIBOLA látványos nyirokcsomó-duzzanatokat okoz. Az asthma elleni kezelést folytatni kell.
2014.
03.
12.
Fanny kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azért fordulok Önhöz, mert több év után nem tudom hányadán állok a Lyme-kórommal. 2007.-ben neuropathias tünetek, csizma-érzet a lábban, gyengeség a térd ízületben, időszakonkénti 1 napos, végtagfájdalommal, hőemelkedéssel járó influenza szerű gyengeség kivizsgálásának során került szóba a Lyme kór lehetősége. Kullancsot magamban sosem fedeztem fel, pedig elég körültekintő vagyok etéren. Az akkori lelet hatására elkezdtek szedetni velem Doxicyclint, s még vmit. Tekintettel arra, hogy azidőtájt diagnosztizálták laktóz- és gluténintoleranciámat, beleim elég rossz állapotban voltak. Így aztán 1 heti antibiotikum szedés után abbahagytam a kúrát. Tüneteim idővel ehyhültek, sőt megszüntek, kivéve az egy napos influenzákat. A napokban újabb vérvételt csináltattam, s most már igazán nem tudom, mi tévő legyek. 2007.-s leletemen IgM - OspC az összes fajra kétes, IgGben- Flegellin kétes; Sec.p.of Flag. szintén kétes. A végkövetkeztetés az volt, hogy IgM gyengén poz.; IgG negatív. A jelenlegi eredmény végkövetkeztetése u.ez. Részleteiben annyi változás van, hogy belépett az IgM.-nél enyhén pozitívként a Flag. ( Bor. sensu scricto) p41-s s u.itt az IgG is enyhén pozitív lett. Ennyi év után, ilyen lelettel érdemes nekem esetlegesen újra anibiotikumot szedni. Persze nem vagyok sajá tmagam ellensége, de lehet, hogy a gyógyszerrel többet ártanék magamnak. Egyáltalán ez lehet még egy élő fertőzés, avagy csak lenyomata a réginek az immunrendszerben. Nagyon várom - egy igazán hozzáértő ember- válaszát. Előre is köszönettel Bíró Anna
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
12.
Biztosan laborhibáról van szó, nincs Lyme betegsége.
2014.
03.
11.
Szédülés+lyme? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Időszakosan visszatérő szédülésem miatt a füll-orr gégész Borrelia tesztre küldött (mivel egyelőre semmi más szakterület nem talált semmi problémásat). Se Borrelia burg. IgG kimutatás 0,78 nem reaktív Se Borrelia burg IgM kimutatás 6,96 nem reaktív Jól gondolom, hogy a két nem reaktív érték a jelenlegi és a régebben történt fertőzést is kizárja? Köszönettel, Gábor
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
11.
A Lyme nem okoz szédülést. Amennyiben a panaszai 6 legalább 6 hete fennállnak, akkor a negatív lelet kizárja a fennálló fertőzést.
2014.
03.
11.
kálvária kérdése:

Köszönöm válaszát! Esetleg tudna ajánlani Pécsett profi immunológust? Köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
11.
Sajnos, nincsenek ismereteim ezen a területen.
2014.
03.
10.
kálvária kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tüneteim lassan egy éve, májusban kezdődtek. Eleinte csípések voltak rajtam test szerte, majd pár hét elteltével az egész hátam csalánkiütéses lett. Kezdtem bőrklinikára járni, ahol azt mondták nem vagyok allergiás.. Azóta minden hónap végén ödémásodott hol a szemem, hol a fülem, szám, volt, hogy a fél arcom eltorzult és a kibírhatatlan viszketések...Minden vizsgálaton átestem, voltam hasi ultrahangon, székletleoltáson, allergiavizsgálaton, belgyógyásznál, góckutatáson, stb. Mind negatív. Az egyedüli kapaszkodóm, a Chlamydia pn. és a Mycoplazma pneume értékei, ezek magasabbak. Az előző lelet eredménye Clamydia pneum IgM: 0,8 IgG 50,4, Mycoplazma pneum. IgG 254,5. Vajon okozhatnak e ilyen tüneteket ezek az eredmények, ha nem Ön szerint merre menjek tovább? Köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
11.
Nem, a leletei lezajlott fertőzéseket mutatnak ki, nincs közük a tüneteihez. Profi immunológusra lenne szüksége...
2014.
03.
09.
Kullancs kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A minap találtam a macskámban egy kullancsot, ami már megszívta magát vérrel. Mivel megijedtem hogy benne van, ezért siettemben a kezemmel vettem ki. Ahogy kivettem, nem nyomódott össze, nem "pukkant" ki, csak kihúztam és félredobtam. Azt szeretném kérdezni, hogy így nekem lehet bármilyen bajom, fertőzésem? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Csaba
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
09.
Nem.
2014.
03.
05.
Bognár András kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! 16 nappal ezelőtt a kollégám szólt,hogy nagy piros folt van a hátamon. Másnap elmentem a körzeti orvosomhoz aki beutalt Szfvárra az infekto- lógiára.A Doktornő meg is állapította tipikus Lyme folt.Vért vettek és fel küldték Pestre vizsgálatra.Maripen Extra tablettát kell szednem 3x2 db.-ot három hétig.Közben megjött a vérvizsgálat eredménye ami negatív lett.Borrelia IgM/recomLine(Mikrogen) o , Borrelia IgG/recomline(Mikrogen)5 Meg kaptam leletet onnan tudom,hogy a Doktornő Western-Bolt vizsgálatot kért ,de mivel az első vizsgálat negatív lett azért nem csinálták meg (ha jól értem)a másikat.Nem tudom a kezelést mennyiben befolyásolja a téves vérvizsgálati eredmény? A nyakam húzódik fájnak a váll és könyék izületek. Itt-ott egy 4-5cm-es piros folt feltűnik. 15 napja szedem a gyógyszereket. Őn szerint elégséges a kezelés ? Előre is köszönöm szíves válaszát. Tisztelettel: Bognár András Tisztelt Doktor úr! Ezt decemberben írtam . februárban volt még egy vérvizsgálat aminek az eredménye:borrelia IgM o.4 , borellia IgG 48,7 amit az immunoblot vizsgálat nem erősített meg. Aminek örülök , csak a vállaim ,nyakam,könyököm még jobban fáj hol a tenyerem , hol az ujjaim időnként zsibbadnak . Mostanában lábaim is hamarabb elfáradnak még bizseregnek és zsibbadnak is néha. Doktor Úr! Biztosan kilehet zárni a borreliát? Előre is köszönöm válaszát. Bognár András
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
06.
A Borrelia vizsgálatok a szervezet immunválaszát mutatják. Elsősorban az időn múlik, hogy kialakul-e. A folt megjelenését követő 6 héten belül a fertőzés ellenére a vizsgálat még lehet negatív. Amennyiben a kezelés hatására napokon belül elmúlt a folt, az alátámasztja a diagnózist. A kezelés első 4 napjában még szóródhat a fertőzés, jelenhetnek meg újabb foltok, de azután már nem. A leírt vérvizsgálatok alapján nem lehet megítélni, hogy miről is van szó.
2014.
03.
04.
Állandó hőemelkedés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: Kb. 2 hónapja állandó hőemelkedésem van.Reggel még 36,6 délutánra 37,1-2 estére pedig mindig felmegy 37,6-7re amit kb. egy félórás-órás hidegrázás előz meg.Szokott még éjszakai izzadás is lenni kb. heti egyszer Voltam már vérvizsgálaton is:TSH:0.76 FT3:3.37 FT4:1.13 GLUC:5.6 NA:141 CL:103 K:3.7 UA:245 KN:6.1 KREA:73 ÖBIL:18.1 DBIL:4.1 GOT:15 GPT:14 AP:146 GGT:14 LDH:235 CPK:76 AMY:52 LIP:50 TP:74.1 CRP90 Voltam már mellkasröntgenen,illetve orrmelléküreg röntgenen ahol mindent rendben találtak. Voltam hasi ultrahangon ahol egy dolgot leszámítva minden rendben volt.A lép az átlagosnál kissé nagyobb, hilusában mért átmérője 45 mm A Szerológiai vizsgálat mycoplasma fertőzést mutatott ki Ez okozhatja az állandó hőemelkedést és a lépmegnagyobbodást? Kb 2 hete kaptam meg a szerológiai eredményét,azóta beszedtem 2 doboz Klacidot. Annyi változás történt,hogy este már csak kb 37,3ig megy fel délután ugyanúgy 37,1-2. Normális dolog még ez a hőemelkedés ennyi antibiotikum után??Szedjem tovább az antibiotikumot?Mit javasol? Köszönöm megtisztelő válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
04.
A pozitív Mycoplasma szerológia csak azt jelenti, hogy átesett a fertőzésen. Ha nem nincsenek légúti tünetei, teljesen értelmetlen az antibiotikum-kezelés. A TSH nagyon alacsonynak tűnik, de laboratóriumonként változhatnak a normálértékek. A hőemelkedésnek ezer oka lehet, ezek egyike a pajzsmirigy-túlműködés. Az alacsony TSH erre utal. Endokrinológussal kellene konzultálnia.
2014.
03.
04.
unokaöcsém kérdése:

Akkor mi alapján tudjuk kiszürni,hogy Lime kóros vagy nem? Vért vettek tőle és az mutatta ki. Esetleg ön tudna csinálni egy "normális" tesztet? Mennyibe kerülne,ha elvinnénk önhöz a gyereket?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
04.
Keressék fel a honlapomat: www.kullancs.hu
2014.
03.
03.
Unokaöcsém kérdése:

Kedves Doktor Úr! A 14 éves unokaöcsémnél 2 éve mutatták ki a Lime kórt. Voltak tünet mentes időszakok,de ujra előjött a dolog. Jelenleg Amoxicilint kap,de nagyon rosszul van. A tünetek a következők: étvágytalanság,vese fájdalom, szédülés,hányinger,levertség. Lellikleg nagyon megviseli a fiút a dolog,fel akarja adni a dolgot. Mivel anyagilag nem állunk ugy,hogy az ön magán rendelőjébe vigyük,tanácsot kérnénk,hogy mit tegyünk,hogy jobban legyen. Köcsönettel:Andrea
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
03.
03.
Valószínűleg nincs Lyme-kórja, a tesztek megbízhatatlanok.
2014.
02.
26.
Boka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A Férjem lyme teszje: Igm:neg, Igg:neg p41 +, és OspA +/- ez negatív lelet? Az OspA-ról nem találok infót sehol:-) Köszönöm előre is! Kata
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
02.
27.
A leletek nem értékelhetők a klinikai tünetek ismerete nélkül.
2014.
02.
21.
Érdemes Lyme-kórra gondolni? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretném az Ön tanácsát kérni, hogy érdemes-e Lyme- kór tesztet csináltatnom?! 8 éve kezdődtek a tüneteim! 3 hónapig tartó folyamatos fejfájás (MR negatív, migrén gyanú), gyulladt nyirokcsomó a nyakon, kiderült a pajzsmirigy lebenyek is gyulladtak, bennük több cisztával (ez azóta kontroll alatt van, van egy 2,5 cm-es hideg göb, de inaktív), folyamatos hőemelkedés (37-37,5), erős fáradékonyság, szédülés (amikor először jelentkezett 3 hétig tartott), kb. fél éve rettentően fájnak az izületeim, erős szívdobogásom van. Autoimmun betegségre gyanakodtak kezelő orvosaim, de a vérképben nyoma sincs. A kezdetekkor volt párszor a vérképben gyulladásra utaló elváltozás, azóta ilyesmi nincs. A reumatológus sem érti az izületi gyulladásom okát, fizikoterápia-gyógytorna, és térdinjekcióval kezeljük. Mióta az eszemet tudom, mindig járok erdőbe (erdő mellett lakunk), hétvégente sokat sétálunk, de soha nem találtam még magamban kullancsot. Annak ellenére, hogy már minden családtagomba többször is volt. Sajnos senki nem tudja tüneteim okát, viszont nem csak testileg, lelkileg is nagyon megvisel ez a tudatlan menetelés. Doktor Úr szerint előfordulhat, hogy Lyme-kór? Vagy ezt is kizárhatom? Hálásan köszönöm válaszát: Ildikó
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
02.
22.
Ez egy egyszerű vérvizsgálat, végeztesse el.
2014.
02.
20.
lym kérdése:

Jó napot doktor úr! Én egy 29 éves férfi vagyok!Tavaly szeptemberben kezdődtek a panaszaim! Szédölgősséggel kezdődött minden majd egy kicsit jobb lett és ugyanugy folytatódott és tart is a mai napig amihez kéz és lábak elidegenedése(izületi fájdalmak amik még enyhék) ,enyhe fejfájás és fülzúgás párosult! Magasabb lett a pulzusom és a szédüléseim már csaknem rosszullétbe mennek át! Munkaképtelen lettem! Két és fél hónapja nem dolgozom,csak nyomozok hogy mi lehet velem mert az életem teljesen tönkrement! Voltam egypár vizsgálaton ami negatív lett: koponya CT,koponya MR ,nyaki doppler,többszöri vérvizsgálat(teljes labor),fül-orr gégészet,kardiológia(24 órás EKG,vérnyomásmérés),tüdőszűrő,gasztroentológia,reumatológia és LYM-szűrés amit ELISA nevű tesztel végeztek! A gasztroentológus doktor úr javasolta önt! Az állapotom érzem hogy romlik és a tünetek fokozódnak! Természetesen a környezetem már hülyének néz,pedig én csak újra szeretnék dolgozni és vissza akarom kapni az életemet! A kérdésem az lenne hogy a felsorolt tünetek alapján van e ráció bármiféle kullanccsípés által okozott fertőzésre??? Nem tudom hogy miért de teljesen beillik a képbe minden tünetem, csak soha nem voltam lázas!? Köszönöm hogy elolvasta a levelem és remélem hogy pár szó erejéig a segítségemre tud lenni! Köszönettel:T.Zoltán
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
02.
21.
Ha több hónappal a tünetek kezdete után negatív lett a Lyme teszt, akkor ezt nem érdemes megismételni. Szerteágazó panaszok hátterében, amennyiben a laboratóriumi leleteiben nincsen semmi kóros, gócbetegséget kell keresni. Garatmandulák, fogászati góc a leggyakoribbak.
2014.
02.
18.
Lyme ? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Nagymamám 69 éves, és 16 éves kora óta Rheumatoid Arthritisz-e van. 5 éve diagnosztizáltak Nála Lyme-kórt, ami után kapott antibiotikumos kezelést. Mostsanában a panaszai erősödtek, és elvégezték a WB vizsgálatot, amelynek a leletét mellékelten küldöm. Szeretnénk ha értékelné, kell-e aggódnunk vagy sem. Köszönettel: S. Eszter Western blot: IgM: pozitív IgG: kétes p41: + + Flagellin: B. burgdorferi sensu stricto BmpA: +/- B. afzelii OspC:+ Surface protein: B. b. sensu stricto OspC:+ Surface protein: B. afzelii OspC:+ Surface protein: B. garinii OspC:+ Surface protein: B. spielmanii A vizsgálat értékelése: A Western blot módszerrel végzett szerológiai vizsgálat az IgM típusú ellenanyagra pozitív, az IgG típusúra kétes eredményt adott.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
02.
18.
Biztosan nincs Lyme betegsége. A reuma faktor, ami a reumás ízületi gyulladásokban általában kimutatható, hamis pozitív reakciót ad IgM-ben (nemcsak a Lyme vizsgálatkor). Amennyiben sok éve fennálló Lyme betegsége lenne, rendkívül pozitív IgG lelet lenne elvárható, de nem ez a helyzet.
2014.
02.
16.
Lehet Lyme? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 33 éves vagyok és 14 évesen megcsípett egy kullancs, eltávolítása után folt lett körülötte, így vérvizsgálat nélkül Lyme kórt állapította meg. Nagydózisú Maripent szedtem rá (már nem emlékszem mennyit és meddig). 17 évesen elkezdtek fájni a kezeim, ami jelenleg is sokszor fáj az ujjaimtól a vállamig, lapockámig. Sokat fájt a fejem, 20 évesen mr negatív. 25 évesen kórházba kerültem egy rosszullét miatt, szívem össze-vissza vert. Tüdőembóliára gyanakodtak ami nem igazolódott,azt mondván biztos valami vírus volt kiengedtek. 26 évesen terhesség alatti magas vérnyomás miatt koraszülés. Vérnyomás utána rendeződött. Problémáim azóta is igen különbözőek. Szegycsontfájdalom (mellkas röntgen negatív, kardiológia, szív uh, ekg negatív), fejfájás, szédülés, arczsibbadás miatt újból kivizsgálás ( neurológus,nyaki gerinc, koponya ct negatív). A kéz-és újabban lábfájdalom,szegycsontfájdalom, ritmuszavarok, állandó fejfájás, szédülés, arczsibbadás néha lábzsibbadás jelenleg is fennállnak váltakozva. Kérdésem az lenne, hogy így 19 év után lehetnek-e ezek a problémák Lyme kórtól. Érdemes-e vérvizsgálatot csináltatnom? Köszönettel: Némethné
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
02.
16.
A tünetei nem utalnak Lyme betegségre, de egy vérvizsgálat eldöntheti a kérdést. Ennyi idő alatt, ha tényleg Lyme-ról lenne szó, rendkívül pozitív lelete kellene szülessen. Ha negatív lesz az eredménye, a Lyme kizárt. Ha pozitív lenne, keressen fel.
2014.
02.
02.
Hegedus Bela kérdése:

Tisztelt doktor ur! En Szlovakiábol kérem segitségét. 48 éves férfi vagyok a nyakam mindkét oldala voros szinu. Ez a borváltozas elore 3 eve jelentkezett. Lehetséges hogy nekem Vörös nyak szindrómám van?? Errol a betegségrol az interneten olvastam én nem vagyok szakember .A leirasbol meritettem hogy a voros nyak szindromat az antobiotikum tuladagolasa okozza. En kiskoromtol alergias vagyok a penicilin tablettara amit véletlen folyamán 3 éve a kezeloorvosom felirt mivel mandulagyulladasom volt. Kb ezutan észleltem a nyakam egyik oldalán a pirosodast amely ezutan elterjedt mindkét oldalra. Kéerem ha tud segitsen hogy ezzel a panasszal melyik szakorvoshoz forduljak esetleg milyen gyogyszeres kezelésen kell résztvennem . Koszonom Válaszát Tisztelettel Hegedus Béla Szlovakiabol
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
02.
03.
A vörös nyak szindróma csak bizonyos antibiotikumok (a penicilinek nem tartoznak ezek közé) gyors vénás adagolása mellékhatásaként fordulnak elő, perceken belül. Az elváltozás a kép súlyosságától függően órák vagy napok alatt elmúlik. Semmiképpen sem tart hetekig, pláne nem évekig. Ettől függetlenül gyakran látjuk, hogy az emberek nyaka kipirul, de ennek okáról nem tudok, nincs betegségről szó.
2014.
01.
28.
lyme labóratóriumi lelet kérdése:

Előző kérdésemre válaszát nagyon köszönöm! A kétszereződésért elnézést. Ez azt jelenti, hogy lehetséges, hogy meggyógyultam?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
28.
A Lyme jól gyógyuló betegség.
2014.
01.
28.
gravida kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 20 hetes gravida vagyok. Terhességem 3-4. hetében volt bennem egy kullancs, amit itthon sikerült eltávolítanunk. 1 hónappal a csípés után vérvizsgálatot végeztettem orvosi javaslatra, hogy megtudjuk, történt-e ellenanyag termelés. A teszt negatív lett és azóta sem jelentkeztek tünetek. A 18. heti genetikai ultrahangon viszont 2 minor anomáliát is felfedeztek (ciszta az agyban és hyperechogén fókusz a szívben), majd amniocentézist javasoltak és hajtottak végre (ez egy hete történt). Úgy tudom, a Lyme kór fejlődési rendellenességet nem okoz a magzatban, viszont az Uh eredményeim a fülembe ültették a bogarat, nyugtalanabb vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy a kullancscsípéssel kapcsolatosan van-e még teendőm, szükséges-e további vérvizsgálatot végezni. Segítségét, válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
28.
Szerintem sem valószínű, hogy a kullancscsípés következtében alakultak ki a rendellenességek. Azonban a csípés után 1 hónappal végzett vizsgálat negatív eredménye még nem zárja ki a fertőzést.
2014.
01.
28.
Lyme kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Talán tudna nekem segíteni értelmezni ezt a laboratóriumi leletet. Előzmény: Lyme-ot diagnosztizáltak nálam Lelet: IGM +, IGG -, OspC +, Flagellin: B. burgdorferi sensu stricto +. Végigcsináltam az 50 napos antibio kúrát. Bár előtte se voltak erős tüneteim, utána kifejezetten jobban éreztem magam. Most jött meg a kontroll vizsgálat eredménye: Lelet: IGM -, IGG -, OspC - eltűnt!, viszont Flagellin: B. burgdorferi sensu stricto +/-. Ez mit jelenthet? Megyek vissza kontrollra, de az csak 2 hét múlva lesz, és kicsit stresszelek. Nagyon köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
28.
Flagellin antitestje mindenkinek van, nem is lenne szabad IgG-ben vizsgálni, nincs jelentősége.
2014.
01.
16.
hanna15dani11 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Olyan kérdésem lenne Önhöz, ami nem tudom, hogy szakterülete e, de remélem megnyugtató választ kapok... Engerix-B védőoltásban részesültem egy tanfolyam miatt, 2013.06.11. és 2013.07.16. napokon. E héten, pedig megtudtam, hogy áldott állapotban vagyok, kb. 3-4 hetes. Az oltás lehet a magzatra bármilyen hatással? Van bármi félnivalóm miatta? Korábban kérdeztem én ezeket a háziorvostól és nőgyógyásztól is, de mindenki csak máshová irányított kérdésemmel és választ senkitől sem kaptam....most viszont nagyon aggódom a piciért... Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Viktória
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
16.
Még ha a terhesség alatt kapta volna az oltásokat, akkor sem okoztak volna magzati károsodást, így meg pláne nem.
2014.
01.
14.
toxoplazma kérdése:

Kedves Doktor úr! Terhességem 8. hetében végeztek nálam toxoplazma vizsgálatot, melynek az eredménye a következő lett: IGM : negatív IGG : pozitív 143 IU/ ml IGA : negatív ( emelkedett) Ismétlés javasolt! Ön szerint régi vagy terhesség alatti fertőzésről lehet szó? Köszönöm válaszát! Anita
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
14.
A friss fertőzésekben IgM pozitivitás várható el. Végezhető még aviditási vizsgálat, ami segíthet eldönteni, hogy régen lezajlott fertőzésről van-e szó. Ez látszik valószínűnek. Mivel számtalan ilyen kérdést kapok, hátha valaki elolvassa: a terhesség ELŐTT kellene ilyen vizsgálatot végezni, és akkor sokkal kevesebb vizsgálattal, sokkal nagyobb biztonsággal lehetne dönteni. Bár a gyermekek nagy része nem tervezett terhességből születik, azért a házasság pl. erős rizikófaktor. A fogamzókorú nők esetében, még házassági papírok nélkül is el lehetne végezni a toxoplasma-szűrővizsgálatot....
2014.
01.
11.
Ízület kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta ízületi panaszaim vannak és ezért csontizotópos vizsgálatot végeztek rajtam, melynek során megállapították, hogy több ízületnél is van gyulladás, illetve, hogy sacroileitisem van. Ortopédnél, reumatológusnál, immunológusnál is voltam, de nem tudják a problémák okát, és minden laboreredményem rendben van. A belgyógyászom szerint nem elképzelhetetlen a Lyme-kor. Kérdésem az lenne, hogy a Lyme-kór okozhat sacroileitist, és ha igen akkor mi a biztos módja a fertőzés kimutatásának? Köszönettel! Tamás
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
12.
A Lyme sohasem okoz sacroileitist. Ettől függetlenül, el lehet végeztetni a Lyme vizsgálatot. Csak nagyon erőteljes IgG osztályú antitestválasznál fogadható el a diagnózis. (Hamis pozitív IgM reakció az autoimmun betegségekben gyakori.)
2014.
01.
11.
hepatits c kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Páromnak hepatitis c pozitivitás jött vissza.Ő Erdélyből származik,transzfiúsiót kapott gyermek korába.10 évig e.ü. dolgozó volt.Az alat májértéke volt magas ezért vizsgálták.De ez évek óta magas.Én is e.ü. dolgozó vagyok de normálisak a májértékeim. A segítségét kérem,hogy ez gyógyítható?Olvastunk az injekció kúráról,illetve fertőz e?Tudom hogy szexuális úton kevés az esély. Ha valaki elutasítja a kezelést akkor rosszabbodhat az állapot? Sokat olvastunk most utána. Köszönöm A választ: Egy elkeseredett e. ű. dolgozó és párja
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
12.
Szexuális fertőzésnek nincs kockázata. (Anális szex ill. a menstrucáió alatti szex valószínűleg már jár némi kockázattal.) A fertőzés elég nagy eséllyel gyógyítható, de a kezelés költséges, mellékhatása is jelentős. Hepatológiai Ambulanciákon döntenek arról, kinek, milyen kezelést érdemes adni, de a kezelés haszna egyértelmű, mert az idült fertőzés súlyos következményekkel járhat.
2014.
01.
07.
ILONA kérdése:

Jó napot kívánok doktor úr érdeklődni szeretnék hogy meg e kapta a képet amit kért tőlem a páromnak a foltjáról már tavaly elküldtem de még nem jött válasz ,Párom pár napja nem érzi jól magad rossz a közérzete remélem ennek nincs köze hozzá Segítségét köszönöm ,ILONA .
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
07.
Nem kaptam meg. Az e-mail címemre küldje: alakos@kullancs.hu
2014.
01.
06.
kacsagi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 45 évesen 16 hetes terhes vagyok és CMV érintettségem kapcsán 3 kérdésben kérem a véleményét: 1. a laboreredményeim alapján milyen valószínűséggel születhet CMV szempontból egészséges gyermekem? 2. amennyiben az eredményeim bizonytalanságot hordoznak indokoltnak látná-e, hogy amniocentézissel a magzati fertőzöttség gyanúját kizárjuk 3. 2012.11.09.-én született gyermekem esetében a terhesség alatt nem végeztek CMV vizsgálatot és ennek okán az újszülöttként sem vizsgálták CMV-re, a jelenlegi laboreredményeim alapján valószínüsíthető-e CMV fetrőzöttsége (14 hónaposan makk egészségesnek mutatkozik) Laboreredményeim: 2013.11.21. CMV IgG pozitív, >500 U/ml; IgM pozitív 1.75 COI /Synlab 2013.12.13 CMV IgG pozitív, >500 U/ml; IgM pozitív 1.75 COI /Synlab 2013.12.16 CMV IgG aviditás vizsgálat 88,05%, magas, IgM ELISA negatív /OEK Válaszát előre is köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
07.
A lelet régen lezajlott fertőzésre utal, nincs magzati kockázat.
2014.
01.
06.
Dr. Treer Róbert kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Január 3.-i válaszára reflektálva írok újra: már korábban is beleolvastam a publikációiba, ezért is jelentkeztem Önnél. Mint ajánlotta, elolvastam még 7 cikkét az orvosoknak szólóak közül (bár nem vagyok orvos). Laikusként és nagyon leegyszerűsítve azt szűrtem le: 1. hogy bár az én 3 vérmintámat elemző SYNLAB labor Borelia b. antitest-tesztek az ELISA (IgM, IgP) vizsgálat mellett a Western-Blot megerősítés vizsgálatát is tartalmazzák, ez az utóbbi csak kvalitatív (bináris) jellegű. (Mivel nálam ez „kétes”, tehát nem mond semmit.) 2. A SYNLAB labor azon állítását, miszerint „A szerológiai kép nem mutat szignifikáns változást” nem lehet a szeroprogresszió elemzéseként értelmezni, mert --- ha jól értem az Ön egyik cikkét --- a savóminták megőrzése és összehasonlító elemzése más laborokban nem megoldott. 3. Viszont az Önök által kifejlesztett összehasonlító immunoblot vizsgálat (COMPASS) és a hozzákapcsolódó képelemző számítógépes program(AIR) a szerokonverzió megállapításán túlmenően a szeroprogresszió kvantitatív elemezésére is alkalmas. Ehhez – amennyiben az első vizsgálat eredménye alapján a Lyme-kór nem zárható ki – a minta lefagyasztásra kerül, hogy majd később, jóval a kezelés lezárása után, egy újabb friss vérminta vételével egyidőben az összehasonlító immunoblot vizsgálatra sor kerülhessen. De ha az első vizsgálat eredménye negatív, akkor is erősen javallt egy második kontrollvizsgálat, mert különben a COMPASS módszer nem alkalmazható. Tehát, ha szeretném elkerülni az esetlegesen fennálló Lyme-kórom további következményeit, a fertőzöttségem egyértelmű tisztázására legcélszerűbb lenne (telefonos bejelentkezés után) Önökhez fordunom ?
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
06.
Nincs lehetőségem (időm, energiám) kikeresni a korábbi levelezésünket, de amit ír, helytálló.
2014.
01.
03.
Tikk kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! Pár hete írtam néhány sort Önnek, azóta megérkezett a borelia teszt eredménye: IGM 190, IGG 5. Rövid történetünk: Kisfiamat október elején csípte meg kullancs. November végén akaratlan szemmozgása volt bólogatással, MR, EEG negatív. Első osztályos, iskolai stresszre, tikkre gyanakodtak. A tünetei 1 hét alatt elmúltak, december közepén viszont újra visszajöttek, többször fájt a hasa, és nem aludt jól, azt mondja, zavarja a neon az iskolában. Ezekkel a tünetekkel és a teszt eredményének ismeretében (IGG negatív) kizárhatjuk a kullancs csípést? Ön szerint mi a további teendőnk? Válaszát köszönöm! Tünde
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
03.
Ennyi idő alatt IgG pozitivitás is elvárható lenne, de érdemes megismételni a vizsgálatot.
2014.
01.
03.
autoimmun betegség, Borallia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 36 éves nő vagyok, 2011. 09.11-én szültem első lányomat 36. hétre oesophagus atresia/TOF fejlődési rendellenességgel, IUGR-rel (1990 g volta súlya). Terhességem alatt egyetlen probléma a polihydramnion volt, melynek kivizsgálásra több szerológia vizsgálatot is végeztek: Treponema pallidium neg. , herpes simplex 1 IgM neg. IgG poz. (primer HSV 1 fertőzés átvészelt, IgG maradványantitest), Herpes simplex 2 IgM, IgG neg., Rubeola IgM neg. IgG poz. (Rubeola átvészeltség vagy vakcináltáság), Toxoplasma gondii IgM neg. IgG neg., Hepatitis B vírus neg. , CMV IgM neg., IgG poz. Ha ez fontos, az én vércsoportom B Rh-, kislányomé B RH+. A terhesség során egyszer néztek TSH ( 3,65) szintet édesanyám pajzsmirigybetegsége miatt, akkor normális volt. Szülés után pár hónappal mentem először bőrgyógyászatra viszkető piros folt miatt a mellkasomon. Kenőcsöt kaptam rá, melytől nem múlt el, sőt egyre több lett, nyáron erősebben előjött a fejbőrömön, a fülemben, fülem mögött, nyaktájékon, háton, arcon. 2013. augusztusa óta járok orvostól orvosig kivizsgálásra DLE gyanúval, pajzsmirigybetegséggel- hypothyreosis- (TSH 8,4) (erre már szedek gyógyszert Letroxot). ma megkaptam a bőrszövettan eredményét is: lichen plaus vagy discoid lupus lehetősége jön szóba, de lichenoid drog eruptio sem zárható ki egyértelműen. Egyenlőre szteroidos kenőcsös kezelést kapok, melytől a foltok eltűnnek időlegesen. Egy barátom, aki maga is Lyme-kórban szenved meggyőződése, hogy a problémáimat a Borallia baktérium is okozhatja. Terhességem előtt pár hónappal találkoztam életem első kullancsával, melyet a sebészeten távolítottak el reakciómentesen. Borellia irányában még nem történtek vizsgálatok. Kérdésem lenne, Ön szerint érdemes egy ilyen jellegű tesztet is elvégeztetni? Ki tudja ezt a vizsgálatot nekem kiírni? (a bőrszövettan vizsgálat során a lupus band kimutatására immunfluorenses vizsgálatot nem tudtak elvégezni). A sok autoimmun betegség útvesztőjéből szeretnék végre kikeveredni és egy pontos diagnózist kapni, de már nem tudom kihez kellene fordulnom. Köszönettel: Bognár Judit
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
03.
A háziorvoson keresztül lehet kérni Borrelia-vizsgálatot, de nem valószínű, hogy Lyme-ról van szó. A bőrelváltozással járó, lupushoz hasonló autoimmun betegségek elkülönítése elég zűrös, a kezelési lehetőségek szempontjából van jelensége. A leírtak alapján erre reménytelen vállalkozni. A leírt magzatkárosodás nem fordult elő az én praxisomban Borrelia-fertőzés következtében.
2014.
01.
03.
Róbert43 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azért fordulok Önhöz, mert több mint félévvel az első jel észlelése és antibiotikum kezelések után úgy érzem a Borelia-fertőzésem nem múlt el, és - őszintén szólva - pánikban vagyok, mit tegyek, hogy nem váljon idülté (melynek olvasott további hatása/tünetei, így 70 év felett, gerincsérvvel méginkább megnehezítenék az életemet.) A kórtörténetem röviden: Mellkason jelentkező nagyobbodó vörös folt miatt a János Kórház bőrgyógyászatához fordultam, dr. Zádocky Évához. Borelia fertőzés gyanúja miatt 11 napig Maripen Extrát szedtem (3X2). A 6.3.-i vérvételből a Synlab labor Borelia burg-antitestekre LYME IgG 45.1 pozitiv (ref: 0-15), IgM 10.7 kétes (ref: 0-22), Western-Blot teszt kétes erdeményt adott. Az eredmény bőrgyógyászati értékelése után (a folt 99%-ban elmult), 6.12-től Amoxicillin kúrával folytattuk a kezelést 6.19-ig. A 7.5.-i vérvételből a kontrollteszt: LYME IgG 73.4 pozitiv (ref: 0-15), IgM 7.7 negativ (ref: 0-22), Western-Blot teszt kétes erdeményt adott. Egyéb problémák ill. a bizonytalanság miatt, hogy az antitestek meddig maradnak a szervezetben a fertőzés elmúlása után, nem folytattuk az antibiotikum kezelést. Súlyosbodó izületi gyulladási fájdalmaimat (főleg jobbváll, jobbtérd, csuklók, nyak) ill. fáradékonyságomat más okokkal magyaráztam. A 11.26-án történt vérvétel alapján ujabb kontrollteszt történt. LYME IgG 41.9 pozitiv (ref: 0-15), IgM 6.2 negativ (ref: 0-22), Western-Blot teszt kétes erdeményt adott. Dec. 20-án kaptam meg a laborleletet, ekkor irtam Önnek regisztráció nélkül először. Azóta az erős izületi fájdalmak állandósultak. Az eddigi laboreredmények és a fizikai tünetek alapján tanácstalan vagyok, hogyan tovább? Nagyon várom és előre is köszönöm tanácsát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
03.
Ezek a vizsgálatok alkalmatlanok arra, amire az Ön esetében is használni szeretnék. NEM lehet velük alátámasztani sem a gyógyulást, sem a fertőzés fennállását. Olvasgassa a honlapomon (kullancs.hu) a COMPAS-ról szóló írásokat, akár az orvosoknak szóló fejezetben is.
2014.
01.
02.
Toxopalzma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nem vagyok benne biztos, hogy az Ön szakterületéhez szorosan kötődik a kérdésem, ám sajnos a problémámmal kapcsolatban a legtöbb felkeresett orvos bizonytalan választ adott, ezért kérdezem meg Önt is. 2013. októberében magas IgM és IgG értéket mutattak ki a toxoplasma tesztem során. A leletemet továbbították az Országos Epidemiológiai Intézetbe. Az intézet megvizsgálta a mintát, az általuk kiadott szakvéleményen a következő szerepelt "4 hónapon belüli fertőzés nem valószínű". Jelenleg 5 hetes terhes vagyok, kérdésem az lenne, hogy a korábbi fertőzés okozhat-e problémát a babának? Úgy tudom, hogy aki egyszer már megfertőződött, annak már nem kell aggódnia emiatt a probléma miatt. Ez valóban így van? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
03.
Igen, a korábbi fertőzés már nem okozhat bajt. Meg lehet ismételni a vizsgálatot egy hónap múlva, ugyanabban a laboratóriumban, ha nincs látványos különbség (csökkenő IgM, emelkedő IgG), akkor végképp megnyugodhat.
2014.
01.
01.
Lyme-kór? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2010 augusztusában megcsípett egy kullancs, amelyet eltávolítottunk, de a feje beleszakadt, amelyet a háziorvos nem vett ki, így egy hónapig bennem volt a feje. Ezt követően kezdődtek panaszaim. Kb. 1 hónapra rá kötőhártyagyulladást kaptam, majd decemberben homályos lett a látásom, és uveitist állapítottak meg. A folyamatos góckutatás negatív eredményt hozott, csak a szerológiai vizsgálatnál volt a borrelia igg határérték. Azt mondták ne foglalkozzak vele. 3 éve folyamatosan szteroid kezelést kapok, amely a tüneteket megszünteti, de a tényleges okot még mindig nem tudom. Megcsináltattam újra egy borrelia tesztet, ahol az alábbi eredmény született: igm negatív, igg kétes. A p41 +/-, a VIsE +, a flagellin: B. burgdorferi sensu stricto +/-. Ezek alapján fertőzőtt lehetek? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2014.
01.
01.
Egy évek óta tartó fertőzés esetén ennél sokkal erőteljesebb immunválasza lenne. Az uveitisek többsége ismeretlen eredetű, csak egy kis töredékéről derül ki, hogy fertőzés okozza. A számtalan ellenkező hírrel szemben ezek között a Lyme gyakorlatilag nem merül fel.
2013.
12.
31.
SOS kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A térdprotézis beültetése után baktérium került a csontom szivacsos állományába, amitől szabadulni nem tudok a kezelések, a gyógyszerek segítségével sem. Sajnos a sebész nem bízik a teljes gyógyulásba, szerinte fenn áll a kilazulás veszélye. Szeretném megkérdezni, hogy a meglévő vizsgálati eredmények és a tenyésztési eredmények ismeretében tudna-e velem foglalkozni és esetleg tanácsokat adni. Ha mód van rá, kérem írja meg elérhetőségét, hogy rendelésén meg tudjak jelenni. Tisztelettel várom válaszát Lévay Gáborné 06 30 63 97 155
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
31.
Ez nem az én szakterületem. Keresse fel a László Kórház szakembereit. Háziorvosi beutaló szükséges.
2013.
12.
22.
sch726 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nyár végén csíphetett meg valami, csak arra emlékszem, hogy éjjel felébredtem, hogy a combomat nagyon vakarom, mert viszket. Pár nap után eltűnt a kis folt, ami néha a meleg zuhany után megint előjött(kb.3-4cm-es vízszintes csík).Kb 10 napja terjedni kezdett, el is mentem a körzeti orvoshoz, aki bórgyógyászhoz is átküldött és Lyme kór-vérvételre hívott. Az eredményem meglett, de -sajnos- jan. közepéig külföldön vagyok. Az lenne a kérdésem mi a teendőm:várhatok-e a hazamenetelemig, vagy keressek fel itt orvost, írassak fel gyógyszert? És mit? Önhöz tudok időpontot kapni 14-étől?? A leletemet és fényképet milyen cymre küldhetem? Köszönettel SKatalin
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
23.
alakos@kullancs.hu
2013.
12.
21.
Lyme kérdése:

Nagy valószínűséggel,22 éve fertőzött meg egy kullancs.Féléves keresgélés és vizsgálatok után derült ki,hogy lyme-os vagyok.Rettenetes izomfájdalmak,csillapíthatatlan fejfájás,állandó fáradtság és túl sok alvás voltak a fő tünetek.Napi 2 g CEFTRIAXONUM kezelést kaptam,21 napig.Az ilyenkor elvégzendő vizsgálatok eredményei mind biztatóak,nincsenek szövődmények(kardiológiai,NMR,reumatológiai,onkológiai,stb.tesztek).Pár napja fejeztem be a kezelést,sokkal jobban érzem magam,a fejfájás hetente egyszer csúszik be és elmúlik egy egyszerű fájdalomcsillapítóval,mozogni is könnyen mozgom,de azért minden gondból,visszamaradt egy pici,mondhatnám úgy,5-10 százalék.Ellenörző teszteket újév után készítenek,addig is szeretném tudni ezek a visszamaradt tünetek,azt jelzik,hogy újra kell csinálnom a kezelést?És ilyen esetekben kellene lumbál punkciót végezni?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
21.
Nem tudok érdemben válaszolni.
2013.
12.
19.
Tóth Gáborné kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Abonyból vagyok egy aggódó feleség és anyuka. A gondom nagyon régre nyúlik vissza pontosabban 1979 decemberre mikor az Ön kezelése alá került egy -akkor még- 7 éves kisfiú -aki ma már az én férjem- Encephalitis-el kezelte 1 hónapon keresztül. A gond most kezdődött el mert férjem attól a tudattól szenved,hogy a most 7 éves kisfiunk örökölhetett tőle valamit ami őt is megbetegítheti. Persze én is aggódom mert ahogy férjem elmesélte a betegsége történetét Önnek és Dr Baranyai Elza-nak köszönheti az életét.Nagyon szépen kérem ha lehetőség van rá válaszoljon. Maradok Tisztelettel:Mónika
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
19.
A mi régiónkban nincs olyan fertőzés, ami 25-30 év távlatából átmehetne a gyermekükre.
2013.
12.
18.
Ilona kérdése:

J ó napot kívánok doktor úr kérdezni szeretnék öntől ! Páromon tavaly tavasszal tapasztaltam egy foltot a derekán ö el ment vele orvoshoz ki derült hogy Lyme foltja van a házi orvos irt neki fel gyógyszert ,amit két-hétig szedni kellett ez meg történt .de még a folt m indig ott van volt ellenőrző kontroll vér vizsgálat .ami borrelia .IgG 15.3 IgM 24.0 Utána elmentünk Pestre a lánykor ambulancia folt meg maradt aszt mondták nem beteg ,de még mindig ott a folt fáj és duzzadt is és viszket is .sokallta gyengében érzem magam néha a lábaim is nehezen bírnak el segítségét köszönöm ,Tamás ,üdvözlettel Ilona .
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
18.
Megfelelő antibiotikum-kezelés után a foltnak el kellett volna múlnia. Ha nem múlt el, rossz volt a diagnózis. Küldjön egy távolról készített fényképet az alakos@kullancs.hu-ra.
2013.
12.
17.
Miklós kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő. 3-4 évvel ezelőtt volt egy komoly, hányással kísért forgó szédülésem, ami este kezdődött látszólag minden ok nélkül, másnapra azonban elmúlt és azóta sem fordult elő. Ezt követően ugyanakkor fennmaradt egy furcsa, enyhe bizonytalanságérzet (az egyensúlyozásban nem okozott nehézséget), ami pár hét alatt megszűnt, de hosszabb-rövidebb időszakokra azóta is többször előjött, és évente néhány alkalommal kismértékű (nem forgó jellegű) szédülés is jelentkezett, amely helyzetváltoztatáskor fokozódott, de ezek többségükben fél órán belül elmúltak. Szintén nagyjából ettől az időszaktól datálom azt is, hogy szinte mindig lágy a székletem, illetve (időnként jóval) fáradtabb vagyok a megszokottnál. Idén októberben fordultam először orvoshoz, amikor számos új tünet is megjelent: fejtartás nehézsége, kétoldali folyamatos fülcsengés, gyengeség, bizsergés (ritkán enyhe zsibbadás) a végtagokban (különösen kézfej/lábfej), bizsergésszerű érzés a tarkóban és a fejbőrön, égő/szúró érzés és esetenként tompa fájdalom a test különböző részein (elsősorban a végtagokban), ritkán nyaki/háti fájdalom, enyhe hányinger reggel és sokszor napközben is, éjszaka többszöri felébredés (sokszor megremegéssel), izomrángás, enyhén életlen látás és ritkán foltok megjelenése a szemben. Az alábbi vizsgálatok készültek el negatív eredménnyel: fül-orr gégészeti, neurológiai és egyensúlyszervi vizsgálatok, nyaki ultrahang, vérnyomás, teljes vérkép + pajzsmirigy paraméterek + allergia/autoimmun panel, nyaki és háti gerinc rtg., natív koponya CT, kontrasztanyagos koponya MR. A B12 szintem az alsó határ közelében volt, így kaptam injekciókúrát és szedtem B-komplexet is. Ezek egy ideig úgy tűntek, hogy sok tünetemen javítottak, de már hosszabb ideje nincs további javulás, és jónéhány tünetem jelenleg is fennáll. 4-6 évvel korábban több alkalommal is szedtem ki magamból kullancsot, bár ezek többnyire rövid ideig lehettek csak bennem. 4 évvel ezelőtt nyáron volt egy ovális piros folt a combomon, amit megmutattam a bőrgyógyászaton, ahol azt mondták, hogy csak egy közönséges rovarcsípés, noha én nem emlékeztem, hogy bármi is megcsípett volna azon a helyen (azelőtt kb. másfél hónappal viszont találtam magamban kullancsot egy kirándulás alkalmával). A Western Blot (Mikrogen recomLine) tesztnél egyedül a p41 sáv "+" jelzésű az IgG esetében, minden más negatív. A doktor úr szerint milyen eséllyel állhat Lyme-fertőzés a tüneteim mögött, érdemes-e még valamilyen vizsgálatot elvégezni, vagy ezt megismételni? Esetleg van-e a doktor úrnak más ötlete, ami a tüneteimet magyarázhatná, ha a Lyme nem? Előre is köszönöm a válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
17.
Amennyiben évek óta állnak fenn a tünetei, még a legrosszabb tesztek is pozitív eredményt adnának, ha a panaszait Lyme betegség okozná. Szédülést, bizonytalanságérzést számtalan betegség okozhat, ezek kivizsgálása elég fárasztó, csak akkor érdemes ezzel foglalkozni, ha a panaszai fokozódnak, és a mindennapi tevékenységét jelentősen megnehezítik.
2013.
12.
13.
Kisfiam tick-el kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! Kisfiamat október elején (2 hónapja) egy kullancs megcsípte, sajnos 2-3 napig a fejében volt. Rá 6-8 hétre elkezdett tick-kelni, forgatta a szemeit. A tick-kelés bő 1 hétig tartott, körülbelül 10 napja nem jött elő. A tick jelentkezésekor kórházba kerültünk epilepszia gyanúval, de az EEG negatív lett. A kórházban a tick-ket a stresszre fogták, mert első osztályos. Én nem nyugodtam bele, kértem vegyék figyelembe a kullancscsípést, de legyintettek. Elvittem magánúton MR-re, a tünetek elmúlása után jutottunk időponthoz, mindent rendben találtak. Ma hívtam a kórházat, a borelia teszt miatt, közölték, hogy törölték, mert nem látták szükségesnek az elvégzését. A kisfiam jól van, igaz, a kórházban összeszedtünk vírusokat, így a kisebb gyengeség és hányinger megegyezik a testvérei tünetével is. Hétfőn kaptunk időpontot újabb vérvételre a gyermekorvos segítségével. Ha teljesen tünetmentes, van értelme a vérvizsgálatnak? Mit tehetek, hogy teljesen megnyugodjak, hogy nem követek el hibákat? Elég ha várok, és megfigyelem? Köszönettel, Tünde
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
14.
A tikkelés nem tartozik a Lyme betegség tünettanához. Rengeteg felesleges Borrelia szerológiát végeznek, egy ilyen esetben nem teljesen indokolatlan. Végeztesse el, ha negatív, fogadja el, ha pozitív lenne, mielőtt kezelnék, jöjjenek el!
2013.
12.
12.
Borrelia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! 16 nappal ezelőtt a kollégám szólt,hogy nagy piros folt van a hátamon. Másnap elmentem a körzeti orvosomhoz aki beutalt Szfvárra az infekto- lógiára.A Doktornő meg is állapította tipikus Lyme folt.Vért vettek és fel küldték Pestre vizsgálatra.Maripen Extra tablettát kell szednem 3x2 db.-ot három hétig.Közben megjött a vérvizsgálat eredménye ami negatív lett.Borrelia IgM/recomLine(Mikrogen) o , Borrelia IgG/recomline(Mikrogen)5 Meg kaptam leletet onnan tudom,hogy a Doktornő Western-Bolt vizsgálatot kért ,de mivel az első vizsgálat negatív lett azért nem csinálták meg (ha jól értem)a másikat.Nem tudom a kezelést mennyiben befolyásolja a téves vérvizsgálati eredmény? A nyakam húzódik fájnak a váll és könyék izületek. Itt-ott egy 4-5cm-es piros folt feltűnik. 15 napja szedem a gyógyszereket. Őn szerint elégséges a kezelés ? Előre is köszönöm szíves válaszát. Tisztelettel: Bognár András
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
13.
A folt megjelenése utáni hetekben még nincs immunválasz, emiatt nincs is értelme ezeknek a vizsgálatoknak. Az itt-ott feltűnő 4-5 cm-es foltok azonban megkérdőjelezik a Borreliafertőzés diagnózisát.
2013.
12.
12.
Dobrovszky Károlyné kérdése:

Kedves Doktor Úr! C. Pneuominiae baktérium fertőzésen estem át már többedszer. Az idei esztendőben is kétszer. Nagyon fájdalmas szövődmények alakultak ki: nem csak a kis-, hanem már a nagy izületek is fájnak (csípő, váll, térd, kéz, láb. Mellkas nyálkahártya, gyomor, belek és az idegrendszert is érintette. 20 napig szedtem Aveloxot, nem javultam, így 20 napig írtak ki Doxycyclint napi 2 tbl.-t. Agglutinninek jelenlétét észleltem mind a két alkalommal, ahogy lehűlt +4 fokra majd megfagytam... sokat tudnék még erről írni. Kérdésem az lenne, hogy 8 hónapja el van zsibbadva a kéz ujjai, melyből kettő középső nagyon fáj, akárcsak a bal vállam. Szerológiai vizsgálat most mutatta ki a kórokozót, de eltelt másfél év. Eddig köszvényre kezeltek, de a panaszaim, fájdalmaim erősödtek. Izületi gyulladásos csomók, valamint éjszakai magas vérnyomás, (170/110 110es pulzusszámmal)is kínoz. Kérdésem az, hogy pusztul el a baktérium a terápia hatására? Vizelettel, bőrön át távozik? Már lassan egy hónapja szedem az antibiotikumot és minden izmom fáj. Március óta nem tudok kigyógyulni ebből. Mit tud nekem tanácsolni? Várom válaszát, köszönettel: Mara
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
12.
Nem valószínű, hogy már többedszer átesett volna ugyanazon a fertőzésen. Gyanítom, szerológiai (immunológiai) vizsgálat lett "pozitív". Ennek értékeléséhez szaktudásra lenne szükség, ez nem mindig áll rendelkezésre. Egy pozitív lelet és egy klinikai tünet között az okozati összefüggés még nem bizonyított. Szinte biztos, hogy nem a Chlamydia okozza a panaszait...
2013.
12.
10.
Hepatitis A kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András ! A lányom kolléganőjénél aki a barátnője is Hepatitis A vírust diagnosztizáltak. A lányom a munkahelyén megkapta a védőoltást múlt héten pénteken. Nekem 1 héttel ezelőtt pár napig magas lázam és állandó hányingerem volt amit levertség és gyengeség kísért. Elmentem a körzeti orvoshoz Ő azt mondta valami vírust elkaptam. tegnap óta sőtét a vizeletem és a bőröm enyhén sárgás színűvé vált . A szemem fehér része sem olyan fehér mint eddig. Viszont kb 10 évvel ezelőtt az orvosok szerint nekem már volt májgyulladásom . Mi a teendőm. Köszönöm válaszát .
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
11.
Többféle májgyulladást okozó vírus van. Az egyikkel történő átfertőződés nem véd a másikkal szemben. Vérvizsgálatokat kell végezni, egyrészt a májgyulladás igazolására, másrészt a kórokozó kimutatására.
2013.
12.
06.
Nyuszi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kislányomnál a nyáron Lyme kórt diagnosztizáltak. Megkapta a 10 napos antibiotikumos kezelést 10 napig 2x3,5 ml Azythromicin Sandoz 200 mg/5 ml koncentrációval. (A testsúlya ekkor 14 kg volt. A gyermek 4 éves lesz januárban.) A vérvétel eredménye a kúra után 6 héttel: 07.26. vérvétel eredménye: Borrelia IgM ELISA 143 IgM WB 9 pozitív IgG ELISA 31 IgG WB 6 kétes Ezután a következő vérvétel eredményei kb 4 hónappal később: 11.13. vérvétel eredménye: Borrelia IgM ELISA 2,2 IgM WB 8 pozitív IgG ELISA 4,0 negatív IgG WB 5 negatív A javasolt terápia pedig az IgM WB 8 pozitív eredménye miatt antibiotikum kúra Sumamed 500 mg 10 napig napi 1x0,5 db. A kislánynak nincs semmi tünete jelenleg és akkor sem volt. A kullancsot nem találtuk meg benne csak volt a testén 4 db kokárdaszerű folt. Az elküldött adatok alapján mi a véleménye a második antibiotikum kúra fontosságáról és szükségszerűségéről? Mit jelentenek az egyes vizsgálati eredmények mellett az értékek és mik ezeknek a referencia tartománya? Tisztelettel és köszönettel: HB
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
07.
A referencia tartományokat nem tudom, ezek tesztenként változnak. Ha egyszer kialakult az immunválasz, az nem múlik el a kórokozó pusztulásával. Teljesen hibás újabb antibiotikumokat rendelni. Ezek a vizsgálatok nem alkalmasak a gyógyulás megítélésére.
2013.
12.
05.
kullancsfertözés kérdése:

kedves Dr ÚR! egy kullancsal fertözödött betegtöl ellehetkapni nyál utján a fertözést? köszönettel. Kata
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
05.
Nem.
2013.
12.
02.
Lyme-gondok kérdése:

Tisztelt dr. Lakos András! Közel egy hónapja észleltem magamon, a térdem hajlatánál egy viszkető csípést , ami aztán csúnyán begyulladt. Hiába kenegettem, egyre vörösebb lett, nagyon fájt. Pár nap múlva kokárdaszerű folttá alakult. Egy hét múlva, mivel nem múlt el, elmentem háziorvoshoz, aki pókcsípésre gyanakodott, és felírt antibiotikumot. Nézegettem a neten, vajon mi lehet, ismerőseimnek is mutattam a foltot: ők mondták először, szerintük ez Lyme. Két hét múlva, miután rákérdeztem a háziorvosnál, biztos ami biztos elküldött Elisa vérvizsgálatra, ami pozitív lett (bár tudom sokat ez a vizsgálat nem ér): Borelias Igm/Elisa: 5,5, Borrelia IgG: 164,0 U/ml. Egy hónapja szedem a Doxycylint, napi egy szemet. A háziorvos beutalt a szombathelyi Markusovszky Kórház Infektológia osztályára, vizsgálatra. Ám, amikor időpontot szerettem volna ott kérni, az ottani ambulancián egy orvos (talán a főorvos), meghallva a Lyme-szót lepasszolt. Azt üzente: hívjam fel a körzeti orvosom, azzal, hogy hívja fel őt. (?!) Mit tehettem, felhívtam, a körzeti orvosom, hogy mit üzentek a fertőző osztályról, aki kiakadt: napi 80 beteg mellett nincs ideje telefonálgatni, ha nem fogadnak engem, az az ő bajuk, a beutalót megírta, ennél többet nem tehet. Különben sincs miért aggódni, két hétig szedjem még a gyógyszert, és minden rendben lesz. De ha nagyon izgulok, menjek el bőrgyógyászatra maszekhoz, ők talán el tudják érni, hogy elfogadják a beutalóm. Én pedig azóta pislogok, akkor mi van, miért utaltak be? Azért visszahívtam a fertőző osztály, hogyha van érvényes beutalóm, és a körzeti orvosom nem akar telefonálgatni, akkor mi van? Az orvos erre azt válaszolta, akkor ő felhívja ezt a körzeti doktornőt, de kaptam egy időpontot január 2-ára. Ezek után elmenjek? Közben: nem tudom, a Lyme miatt van-e vagy sem, de hetek óta bal oldalon a keresztcsonttól, roppant erős fájdalmat érzek, sugárzik lefelé a lábamba, az orvos csak legyintett rá, ennyiben maradtunk. (Nem vagyok egy reumás típus - rendszeresen sportolok, azóta fájdalomcsillapítóval elvagyok) Közel egy hónapja, amióta ez csípés-ügy van, napi rendszerességgel remeg, lehet finoman a jobb szemem , ez korábban szintén nem volt. A kérdésem az doktor úr: érdemes ezzel a Lyme-mal nekem tovább foglalkozni, harcolni ezért a vizsgálatért, vagy szedjem még két hétig az antibiotikumot, és jó napot, felejtsem el... vagy menjek el bőrgyógyászhoz? Üdvözlettel: Pais-H. Szilvia (pais.szilvia@gmail.com)
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
12.
05.
Nem tud hozzám eljönni?
2013.
11.
27.
Remény kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Páromnál kimutatták a Hepatitisz B fertőzést és éppen baba vállalás előtt vagyunk.Tünetei szerencsére nincsenek,A kérdésem az lenne hogy Ön foglalkozik e ilyen területtel ha igen akkor milyen módon lehet bejutni Önhöz. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
27.
Nem vagyok ebben elég járatos, kérdezzék meg a László Kórház hepatológiai Ambulanciáját.
2013.
11.
21.
begonia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A Honvéd Kórházban megcsinálták a tesztet: Borrelia burgdorferi ( IgG ( ELISA ) Nagyon erősen pozitiv, 46,3 BBU/ml Borrelia burgdorferi IgM Elisa Negativ Borrelia burgdorferi IgG ( Mikrogen ) Pozitiv gyengén Borrelia burgdorferi IgM ( Mikrogen ) Határérték Már 1,5 hónapja 2x100 mg Doxyciklint szedek, az ellenőrző teszt 3 hét múlva sem lett jobb. Érdeklődöm, mit jelent összességében az érték és a terápia emelheti-e a cukromat. Üdvözlettel Erika
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
21.
A klinikai tünetek ismerete nélkül a laboratóriumi vizsgálatok értékelhetetlenek.
2013.
11.
20.
Lyme-szövődmény? kérdése:

Kisfiammal 3 éves korában jártunk Önnél, a László Kh. által kezelt Lyme-kórral. Az Önnél végzett vérvizsgálatok szerint elvileg gyógyult. Akkori tünetei között szerepelt az egyik fülcimpáján a nyiroksejtes bőrcsomó. Most 10 éves, 2 héttel ezelőtt egy éjszakai epilepsziás nagyroham zajlott le nála illetve epilepszia jellegű görcs lehet, mivel diagnózis az egyszeri alkalom miatt nem született. A roham utáni napon véletlenül vettem észre, hogy ahol annak idején a fülcimpája piros volt egy kicsi, szabálytalan halvány piros vonal jelent meg, ami pár nap múlva el is múlt. A neurológus orvosnak emítettem a régi Lyme fertőzést, de azt mondta, hogy nincs összefüggés a tünetek között. Több napos megfigyelésen, kivizsgáláson voltunk a rohan után kórházban, mindennapos neurológiai vizsgálattal, ébrenléti EEG-vel, laborvizsgálattal. Egyik sem mutatott ki kórosat. Hátra van még alvás alatti EEG és MRI. Ön szerint lehet a tünetek hátterében még megbúvó Lyme? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
21.
A Lyme nem okoz így epilepsziát, 7 év utaán ez teljességgel valószínűtlen. Mégis, el szoktuk végezni a vizsgálatot, ha van egy ilyen gyanújel.
2013.
11.
19.
mami kérdése:

Kedves doktor úr! Izületi gyulladásokkal küszködöm, már több mint 2 éve. A testem különböző területein lobbannak fel: a gerincem, derekam, lábam, nyaki részen.Igen nagy fájdalmakkal járnak. Voltam reumatológusnál több alkalommal azt mondta csonthártyagyulladás amit a vérképemből állapított meg.Különösen a talpam a sarok résznél fáj. Reggelente iszonyú fájdalmak közepette állok lábra. Szedtem gyulladáscsökkentő gyógyszereket. Nagyon fáradékony vagyok és néha alig van erőm. Szeretünk erdőbe járni és több alkalommal csípett meg kullancs. Tavaly nyáron a karomból vettem ki kullancsot és a csípés helye hónapokig látszódott. Mostanában egyfolytában azon gondolkodom: Lehet hogy Lyme kórom van?? Kérem doktor úr hogyan deríthetném ki hogy végre meggyógyulhassak!! Tisztelettel:Mami (52-éves)
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
21.
A sokízületi gyulladás nem utal Lyme kórra. Ha vannak heves gyulladásos reakcióra utaló jelek az eddigi vérvizsgálatokban, az reumatológiai kórképre utal.
2013.
11.
19.
mami kérdése:

Kedves doktor úr! Izületi gyulladásokkal küszködöm, már több mint 2 éve. A testem különböző területein lobbannak fel: a gerincem, derekam, lábam, nyaki részen.Igen nagy fájdalmakkal járnak. Voltam reumatológusnál több alkalommal azt mondta csonthártyagyulladás amit a vérképemből állapított meg.Különösen a talpam a sarok résznél fáj. Reggelente iszonyú fájdalmak közepette állok lábra. Szedtem gyulladáscsökkentő gyógyszereket. Nagyon fáradékony vagyok és néha alig van erőm. Szeretünk erdőbe járni és több alkalommal csípett meg kullancs. Tavaly nyáron a karomból vettem ki kullancsot és a csípés helye hónapokig látszódott. Mostanában egyfolytában azon gondolkodom: Lehet hogy Lyme kórom van?? Kérem doktor úr hogyan deríthetném ki hogy végre meggyógyulhassak!! Tisztelettel:Mami (52-éves)
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
21.
A sokízületi gyulladás nem utal Lyme kórra. Az eddig készült laboratóriumi leletei útba igazíthatnának: a heves gyulladásos reakció reumatológiai betegségre utal, ezek hiánya gócbetegségre, ritkán Lyme kórra gyanús.
2013.
11.
18.
Lyme kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Erdőmérnök vagyok, évente 5-6 kullancsot biztosan kiszedek magamból. Idén emlékeim szerint nyáron találtam magamban utoljára. A Lyme folt jellegzetességeit ismerem, ilyet sem most, sem régebben nem fedeztem fel magamon. Kb. 2 hónapja folyamatos fáradtságérzéssel kezdődtek a problémáim, kicsit később zsibbadni kezdett a lábszáram, az alkarom. Ezzel mentem orvoshoz, itt polyneuropathiát állapítottak meg. Cukorbetegségre terheléses vércukor vizsgálatot végeztek, ez negatív lett. Tumor kutatás céljából hasi ultrahang, tüdő szív röntgen szintén negatív, tumor marker vizsgálat eredményét még várom. A vérvizsgálat eredményében a monocyta % értéke 11,3 (referencia tartomány 0-9), erre azt mondták, hogy minimálisan határérték feletti, a többi vizsgált érték jó. Kb. 3 hete izületi, izom fájdalmaim is vannak, legtöbbször nem erősek, de volt hogy nem tudtam reggel lábra állni. Egyre fáradtabb vagyok, egész nap el tudnák feküdni (hétvégén ezt is tettem), de a "pihenés nem pihentet", lassan nem tudok napi 8 órát fent lenni. Lyme kór vizsgálathoz vettek le vért, ennek eredményét a hét végre, jövő hét elejére ígérték. Kérdésem, hogy várjam meg a teszt eredményét, vagy mielőbb jelenkezzek be Önökhöz? Pozitív teszt eredmény esetén szükséges további vizsgálat (a honlapján olvasom, hogy sok az álpozitív eredmény)? Ha a teszt eredménye negatív, biztos lehetek-e benne hogy a tüneteket nem Lyme kór okozza? Tisztelettel: Bagdán Levente
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
19.
Érdems eljönnie, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2013.
11.
13.
Kati kérdése:

Tisztelt doktor úr! A férjemet a nyáron valamikor megcsipte a kullancs,habár kullancsot nem láttunk benne, csak a kokárdaszerű piros folt jelent meg júliusban a bal mellkasán, ami 20 cm-es átmérőjű volt. Augusztus elején kapott Zinnat-os kezelést 2x500mg, 3 héten keresztül.A kezelés után 1 hónapjára vérvételre mentünk/,ekkorra a folt már eltünt,/ aminek az eredménye az alábbiak voltak: B.burgdorferi IgG(EIA):negatív, B.burgdorferi IgM(EIA):pozitív,Bburgdorferi IgM(immunoblot):pozitív /OspC+,Értékelés:A szerológiai kép korai Lyme-borreliosisnak megfelel. Megjegyzés:(1)Klinikailag tipusos Lyme-kór(erythema migrans)laboratóriumi megerősítése felesleges.(2)Adekvát kezelést követően,panaszmentesség esetén szerológiai kontroll nem indokolt(az ellenanyagok lezajlott fertőzést követően is hónapokig,évekig kimutathatóak maradhatnak). Szeretnénk a tisztelt doktor úrnak véleményét kikérni, hogy kell e valamilyen kezelést folytatni ? Válaszát előre is köszönöm: kati
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
14.
Nem kell.
2013.
11.
10.
mi lehet? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Jó pár éve volt Lyme-kórom, ön kezelt, a tünetek teljesen elmúltak. Már több ,mint egy hete megcsípett valami, kullancsot nem találtam, nagyítóval nézegettem, az alapján én pókcsípésnek látom, de nem tudom. Sajnos a körzeti orvosomat nem sikerült utol érjem, szabadságon volt és helyettesítőjét sem sikerült. A csípést először nem vettem észre , csak viszketett picit ,másnap reggel is viszketett, ránéztem és már olyan, 4 cm átmérőjű volt, ez fokozódott a hét közepéig,megnőtt olyan 8 cm-re az a rész ami sötét piros volt , körülötte halványpiros mező, ami olyan 10-14 cm-s lett,színe váltakozott , hol pirosas, hol pedig inkább lilás, majd közepe begennyesedett picit. Ittam két nap kalcium ampullát,meg tetran kenőccsel kentem, ezek hatásosnak tűntek.Végig fotóztam, elküldeném önnek, ha lehet, hogy kizárjam, hogy megint kullancs lett volna. A dologgal az a probléma, hogy már majdnem eltűnt teljesen, de ma este újra viszketett és most megint nő, de sajnos 7vége lesz és múlt hétvégén próbálkoztam az ügyelettel,d e zárva volt ( Székesfehérvár) Kissé aggodalommal tölt el, hogy nem akar múlni. Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
11.
küldje el a képeket: alakos@kullancs.hu
2013.
11.
09.
Aggodó Anyuka kérdése:

16 napig szedte a Forcidot.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
11.
Nem kell tovább kezelni. Vetessenek le vért, savózzák le, cryotube-ban fagyasszák le. Ismételjék meg 3 hónap múlva. Hólyagos borítékban küldjék el, vagy hozzák el a 2 mintát. Olvasgassa a honlapomon a COMPASS-ról szóló írásokat.
2013.
11.
08.
Aggodó Anyuka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Októberben az 5 éves kisfiamon gyűrűszerű halványvörös foltokat fedeztem fel. Mivel épp Magyarországon tartózkodtunk elvittem a helyi bőrgyógyászatra, ahol vért vettek, illetve antibiotikumot írtak fel neki (Forcid Solutab 250 mg/62,5Mg). Ebből napi kétszer 1 szemet kellett szednie. Miután hazaértünk (Svájcban élünk) elvittem az itteni orvosunkhoz is, aki leállította az antibiotikum szedését. A mai napon érkezett meg a lelete amiben a következő áll: Borrelia IgG rec. ELISA 51,7 nagyon erősen pozitív, illetve Borrelia IgM rec. ELISA 20,5 pozitív. Hétfőn viszem az itteni orvosunkhoz az eredményt. Szeretném tudni, hogy most ez pontosan mit is jelent? Lehet e kezelni, illetve gyógyítani? Mire számítsunk az elkövetkezendőkben? Borzasztóan aggódom! Köszönöm előre is válaszát! Tisztelettel: Sulyokné Sz. Viktória
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
09.
Hány napig szedte a Forcidot?
2013.
11.
06.
Nagy Éva kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Több mint 1 éve küldenek orvostól orvosig de választ nem találtak problémámra.Tüneteim rosszullétek,fáradékonyság,mellkasi fájdalom bal kulcscsontál,jobb szemen időnként homályos látás,szédülés,hányinger,kar zsibbadás,arc fájdalom homlok-halánték tájon,állkapocs görcs-fájdalom,nyakfájdalom,fülzúgás,lefekvéskor a fejem lüktet.Lyme kór vizsgálat nem történt.Kullancsot nem találtam magamban. Ön szerint érdemes lyme tesztet végeztetni? Előre is köszönettel: Éva
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
09.
Meg lehet próbálni, a negatív leletet el kell fogadni, a pozitív esetében kiegészítő vizsgálatokra van szükség.
2013.
11.
05.
aggódás kérdése:

Kedves Doktor úr! Lányom (20 éves ) fejében hátul, baloldali részen október 27-én kullancsot fedeztünk fel. A kullancs fekete , nagyobb méretű, teste nem volt duzzadt,holott október 17-én mehetett a fejbőrbe egy erdei kiránduláson. Október 23-tól rosszullét, fejfájás,torokfájás,kar,-lábfájdalom tünetei jelentkeztek ( a családban volt ez idő alatt légúti megbetegedés , így kérdéses, hogy a tünetek mitől származnak ) A fejfájás migrén-jellegű, bal oldali, 10 napos. Nov. 2-án a csípés alatt kb. 4 cm-re mandula nagyságú " duzzanatot " (nyirokcsomó? ) találtunk. Véleményét szeretném kérni: úgy tudom, a csípés után 6-8 hetet kell várni a vérvétellel, hogy kimutatható legyen, fertőzött volt-e a kullancs. Várhatunk addig és december közepén mehetnénk Önhöz vérvételre vagy a felsorolt tünetek alapján most menjünk orvoshoz? Kell-e foglalkozni a nyirokcsomóval ? Köszönettel! Erika
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
06.
EZ valószínűleg TIBOLA lesz, a csípés helyén is várható egy duzzanat, esetleg kis fekély. Többnyire jóindulatú, magától is gyógyul. A tünetek alapján is diagnosztizálható. Ha nem akar gyógyulni, szaporodnak, növekednek a nyirokcsomók, akkor érdemes eljönniük, egyébként várhatnak nyugodtan.
2013.
11.
05.
Toxoplasma kérdése:

Kedves Doktor Ur! Szeptember vegen csinaltak a vervetelt,ahol az IgG 54.8 reaktiv lett,ami 10.5 ig jo,ha jol emlekszem,ez volt a leletre irva. IgM:reaktiv-de itt szam nincs. Ebbol az adatbol azt mondtak friss fertozes,szukseges meg egy vervetel. Ez Magyarorszagon volt. Itt Irorszagban 3 hete ujra vettek vert,annak nincs eredmenye meg. A magyar vedono azt javasolta,hogy kuldjenek ki Romavycin tablettat nekem. Ki is kuldtek,de az igazsag az nem mertem elkezdeni szedni meg. Nem is tudom mit csinaljak? Lehet feleslegesen gyartom magamnak a felelmeket,sokszor ezen agyalok.. On mit tanacsolna? Szedjem a tablettat igy,hogy nem is tudom a masik eredmenyt vagy ne? Van olyan orvos aki azt mondja ez mar regen lezajlott fertozes. Valaszat elore is koszonom! Udvozlettel,es koszonettel: Hanna
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
11.
05.
Lehet, hogy írt már korábban, de nem találom. Ön várandós? Ha igen, mikor esett teherbe? Vannak laboratóriumi eszközök, amikkel meg lehet ítélni, hogy a fertőzés mikor kezdődött. Leggyakrabban az aviditási tesztet használják. Történt ilyen? 3 hét alatt el kell készülnie egy ilyen vizsgálatnak Írországban is, kérdezzen rá.
2013.
10.
30.
Judit! kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Tanácsát szeretném kérni, fogadjam el az eredményt vagy szükséges további vizsgálat? 57 éves nő vagyok. Észre vettem a tomporomon egy kb 15-20 cm átmérőjű piros foltot. Nem foglalkoztam vele azt hittem alvás közben megnyomódott. Látókörömbe nincs benne ez a testrészem, ezért két hét elteltével láttam újra, hogy még mindég nem múlt el. Felkerestem a háziorvost, Ő azt mondta, hogy nem szabályos kör, és nem kokárdás, de mivel ahol én lakom sok a kullancs és bennem gyakran van ( azt nem tudom, hogy a folt helyén volt e kullancs), elküldött vérvételre. Az eredményeim ami eltérést mutat a következők: GFR(négyzetes) 74 (>90), Lymphocyta% 44,1 (17-41), Lymphocyta 3,67 (0,9-3,1). A többi érték normális, ezek sem jelentős eltérések. A BAZ Megyei ANTSZ laborban végzett vizsgálat eredménye: Borrelia IgG rec. ELISA ( BioMedica) negatív ( minősítés szeronegatív), Borrelia IgM rec, ELISA ( BioMedica) negatív 8,6 BBU/mol (szeronegatív). A laborvizsgálat egy hónappal ezelőtt volt (2013.10.02.). Azóta a piros folt kb 35-40 cm-resre nőtt. Már a combtőtől felfele a derekamig illetve a hasam felé terjed. Két hete elkezdett a közepe felszívódni, elhalányodni, a formája még kevésbé kör alakú, de a szélén ( nem teljesen körbe) 1,5-2 cm-en élénk piros sáv látható, ami ha melegebben vagyok öltözve élénkebb. Amióta halványodik viszket, nem annyira mint egy rovarcsípés de jól esik megvakarni. Egyéb tüneteim ami mással is magyarázható. Fáradékonyság. Nehezen tudok koncentrálni a munkámra, a napnak bármelyik pillanatában eltudnék aludni, állandóan fáradt vagyok. ( Lehet, hogy öregszem és tudomásul kellene vennem, hogy kevesebbet bírok) Felerősődött izületi fájdalmak ( teljesen jól karbantartott 30 évvel ezelőtt diagnosztizált sjörenes vagyok, gyógyszert nem szedek, tornávan gyakorlatilag teljesen tünetmentes). A reumafaktor, Anti streptolysin határérték alatti. Amikor bejön a ködös nyírkos ősz akkor szoktak a nagyizületek jobban fájni amég a hideg idő be nem jön. Most a nyírkos idő beállta előtt erődsödött fel. Olyan izületek is megfájdultak ami korábban nem. A térdem nem szokott fájni, most felváltva hol az egyik hol a másik egy-két napra, elmúlik, pár nap múlva újra. Most másfél hete nem fáj egyik sem. Néha a csúklómba, az újjaimba kezd hasogatni. ( lehet a sjögrem lett aktív, SSA, SSB értéket évek óta nem néztek, jól vagyok nem is mentem orvoshoz) A fejem gyakran fáj, Migrénes fejfájásom szokott lenni, kizárólag hidegfron esetén, Most gyakrabban jeletkezik, időnként az érintett oldalon az arccsontom és a fülem is megfájdúl. Még a migrénes fejfájást gyógyszerrel sem tudom csökkenteni, ez, ha fájdalomcsillapítot beveszek elmúlik. (Bármi okozhatja) Amikor elősször vettem észre a foltot abban az ibőben egy pár napig fájt a torkom, fojt az orrom és hőemelkedésem is volt. (Előtte a hétvégi telken aludtunk és elég hideg volt az éjszaka, lehet egyszerűen megfáztam). Gyakran van hányingerem nem vészesen erős, negyedóra és ahogy jön el is múlik. ( össze-vissza eszem lehet ezt unta meg a gyomrom). Hosszúra sikeredett a levelem, de még sohasem kérdeztem orvostól úgy, hogy nem néztem a szemébe, így nem tudtam kontrolálni, mi az értékes információ, és mi a blabla. A kérdésem az, hogy a negatív szerológiai lelettel valóban kizárható-e a lyme-kór. Az összes többi tünetnek lehet magyarázata, egyedűl a két hónapja meglévő bőrelváltozás miatt vagyok nyugtalan. Várom válaszát. Üdvözlettel Gyarmati Istvánné
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
30.
A folt megjelenésétől számított 6 héten belül a Borrelia vizsgálat még lehet negatív. A leírás alapján nagy valószínűséggel Lyme betegsége van.
2013.
10.
28.
Izom panasz 2 kérdése:

Elnézést, még annyit lefelejtettem az előző kérdésemből, hogy " aciklovir" tablettával kiírtható-e ez a varicella zoster pozitivítás?. Nagyon köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
28.
A pozitivitás immunválasz, amit nem lehet kiirtani, az átvészelt fertőzés emlékéről van szó. Nyilván volt már bárányhimlős, ennek a vírusával szembeni védekezést jelenti. Az acyclovir a szaporodó vírusra hat, amennyiben nincs most éppen bárányhimlője vagy övsömöre, akkor nincs mire hasson ez az antibiotikum. Más kérdés, hogy az izolált IgM pozitivitás (IgG nélkül) laborhibára gyanús. Nem érdemes ezzel foglalkoznia.
2013.
10.
28.
izom panasz kérdése 2 kérdése:

"Nem derül ki a leveléből, mire "pozitív" az IgM. Persze, nincs nagy jelentősége. Az IgM friss (1-2 hónapja kezdődő) fertőzésekben lenne informatív. Ennél hosszabb ideje fennálló tünetek esetén laboratóriumi hibának kell tartani." Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát! A 4.46 (0.4-2.30 a ref. érték) IgM az "általános" vérvételen magas évek óta, tehát amikor egymás után van közölve az Iga, IgG, és Igm. Az az Anti varicella-zoster vírus IgM enyhe pozitívitás a múlt héten jött ki eredményként. Szeretném kérni a Doktor úr véleményét, hogy okozhat-e ez a varicella zoster pozitivitás tüneteket, vagy lehet-e az ALS betegség egyik kiváltó oka? (Egy külföldi professzor tanulmánya szerint ilyen vírusok kiválthatják az ALS-t) Nagyon félek, mert testszerte izomrángásaim vannak, alig tudok járni, és fennáll a varicella zoster pozitivítás.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
28.
Az ALS okát nem ismerjük. Ha jól tudom, semmilyen laboratóriumi eltérés nem kíséri.
2013.
10.
25.
babesia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A babesia emberre is veszélyes lehet vagy csak a kutyákra? Köszönöm válaszát. Laci
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
27.
Nem.
2013.
10.
24.
izom panasz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 47 éves férfi vagyok. Kb másfél éve merevebbek az izmaim, gyengeséget érzek a végtagjaimban, kis terhek cipelése vagy 1 km járás után is indokolatlanul nagy izomláz keletkezik, fél éve a végtagjaimban izomrángások és fascikulációk vannak, egyre rosszabbul vagyok. Sokféle vizsgálaton voltam, de eddig nem találtak semmit. A vérvételen az IgA, IgG negatív, viszont az IgM évek óta pozitív, 4.46 (0.4-2.30 a ref. érték), valamint az Anti varicella-zoster vírus IgM enyhén pozitív. Az lenne a kérdésem, hogy ezek okozhatnak-e az enyémhez hasonló panaszt? Köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
24.
Nem derül ki a leveléből, mire "pozitív" az IgM. Persze, nincs nagy jelentősége. Az IgM friss (1-2 hónapja kezdődő) fertőzésekben lenne informatív. Ennél hosszabb ideje fennálló tünetek esetén laboratóriumi hibának kell tartani.
2013.
10.
20.
zsuzsa kérdése:

Tisztelt Főorvos úr.Egy régi leletet szeretnék megérteni ha segítene.Huszonhat éve szülés után vettek vért a gyermekemtől aminek az eredménye Toxoplazmózis IHA egy a hatvannégyhez positív.A kontrol vizsgálati eredményről nem találok dokumentációt pedig szerepel hogy csinálnak majd.Nekem szülés után egy nővér mondta hogy terhesen átestem egy ilyen fertőzésen .Sajnos sokmindenre nem emlékszem már ,de mostanában sokat olvastam erről a vírusról és mivel a gyermekem több fejlődésirendellenességel született érdekelne hogy a májat ez avírus károsíthatta-e.Szülés után a harmadik napon vércserét kapott súlyos hiperbilirubin anémia miatt.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
20.
Az anyai ellenanyagok átmennek a magzatba, a pozitív lelet ezért nem feltétlenül utal magzati fertőzésre. Érdemes most megismételni a vizsgálatot, amennyiben negatív, kizárt a magzati fertőződés.
2013.
10.
19.
Zsóka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2013. augusztus elején azzal a problémával fordultam bőrgyógyászhoz, hogy a jobb alkarom belső részén egy kb. 3 centiméter átmérőjű foltot vettem észre, ami egy hét alatt bő kétszeresére nőtt. A bőrgyógyász kullancs csípésre gyanakodva (megjegyzem én nem találkoztam kullanccsal) vért vett, amit elküldött borrélia szerológiára és két doboz 500 mg-os Zinnatot írt fel. A gyógyszert elszedve visszamentem kontrollra, a foltom igaz két nap alatt eltűnt, de az időközben megérkezett véreredményem (2013.08.13) pozítivnak bizonyult {Borrelia IgM/Elisa(Migrogen) 113,0 U/ml, Borrelia IgG/ Elisa (Mikrogen)16,0 U/ml negatív}. Újra vérvétel, eredményem (2013.09.04.) borrelia IgM Elisa (Mikrogén) 85,0U/ml, Borrelia IgM/ recomLine (Mikrogén) 9, Borrelia IgG/ recom Line (Mikrogen) negatív. Következő vérképem (2013.09.24.) Borrelia IgM/ ELISA (Siemens) 4,2 Borrelia IgM/ recomLine (Mikrogen) 9, Borrelia IgG/ Elisa Siemens) 18,0 U/ml, Borrelia IgG/ recomLine (Mikrogen) 6. Orvosom úgy gondolta, hogy szedjek el a biztonság kedvéért két doboz Doxycyclin AL kapszulát és majd ezután újra vérvizsgálat. Érdekelne a Doktor Úr véleménye jó- e ez a terápia, Lyme betegség -e ez már, mit tudok én tenni a mihamarabbi gyógyulásom érdekében. Tisztelettel: Zsóka
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
19.
Ezek a vizsgálatok nem alkalmasak a betegség gyógyulásának az alátámasztására. "Biztos, ami biztos" alapon nem szabad gyógyszereket szedni.
2013.
10.
18.
Hasonló tünetek... kérdése:

Tisztelt dr . Régebben történt de nem hagy nyugodni azóta sem . Még Június elején megcsípett valami igazából nem tudom mi lehetett kullancsot nem vettem észre de hasonló tünetekkel járt mint egy lyme kóros csípés elég nagy kokárda szerű nyoma volt a különbség annyi hogy duzzanat is járt vele elég nagy ill viszketett mint a szúnyogcsípés. Elég sokáig több mint egy hónapig volt viszketés ill bőrpír duzzanat. Jelenleg vagyis 4. hónapja a csípés helye most is egy apróbb sötétebb folt kissé kiemelkedő közép résszel..viszketés megszűnt. Ön szerint mi lehet ez ill teendő esetleg valami féle fertőzött szúnyogcsípés lehetett ,tudom hogy későn írok de kis gyermekes anyukaként magamra sosincs időm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
18.
Érdemes vérvizsgálatot végeztetni.
2013.
10.
17.
Beáta kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Tanácsot szeretnék kérni Juniusban volt kullancs csipésem augmentin duot szedtem 3hétig majd 2 hét doxicilint a vérvizsgálatom pozitiv lett! Majd elmentem a doktor úrhoz szeptember 11-én ,megtörtént a vérvétel ami borrelia burgdorferi lyme antitest western blot technikával szérum pozitiv lett!Eddig tüneteim nem voltak ,de 2hete fájnak az ujjaim reggelente és mindkét csipöm . Napközben semmi bajom csak reggelente vannak fájdalmaim ami elviselhető,de a tanácsát szeretném kérni,mert a következö vérvételem decemberbe lesz. Addig antibiotikumot nem szedhetek.Várom válaszat és elöre is köszönöm nagy tisztelettel Beáta!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
18.
Jöjjön el hamarabb.
2013.
10.
14.
Karsai Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen gyors válaszát. Az anyukámnak fáj minden csontja, ízületei. Itt senki nem küldi tovább azt mondják, nincs gond. Szeretném elvinni tovább és a végére járni a betegségnek. Ha Önt felkereshetnénk megköszönném a további teendők miatt. köszönettel: Karsay Andrea
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
14.
Jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956.
2013.
10.
13.
Melinda kérdése:

Köszönöm a gyors választ. A kérdésem még az lenne, hogy milyen tünetei vannak, a vissza maradt Lyme kórnak?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
13.
Nincs "visszamaradt" Lyme-kór. Vagy fennáll a fertőzés, vagy meggyógyult.
2013.
10.
13.
Melinda kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2010. augusztus 14-én megcsípett egy kullancs, amit teljesen sajnos nem tudtunk kivenni, a feje bent maradt. Három hét múlva jelentkeztek az alábbi tünetek: hőemelkedés, izületi fájdalom, náthához hasonló tünetek. 2010. szeptember 9-ei vérvétel eredménye: BORELLIA BURGDORFERI IGM ELISA: POZITÍV BORELLIA BURGDORFERI IGG ELISA: POZITÍV Ezt követően öt héten keresztül doxycyclin-t szedtem. 2010.10.14-ei, 2011.04.11-ei vérvizsgálat eredményei: BORELLIA BURGDORFERI IGM ELISA: NEGATÍV BORELLIA BURGDORFERI IGG ELISA: NEGATÍV 2012. június környékén erős mellkasi, derék és háti fájdalmak jelentkeztek, reumatológiai szakorvoshoz fordultam, aki gerinc röntgen vizsgálatra küldött, melyből csontszerkezeti eltérést nem állapítottak meg, labor eredményeim is megfelelőek voltak. Az ízületi fájdalmak okát az ülőmunka végzésének tudták be. Masszírozás és gerinctorna után sem enyhültek a panaszok. Két hete rosszul lettem, hányinger, szédülés, végtagzsibbadás jelentkezett, leesett a vérnyomásom. A teljes vérkép vizsgálatában a vörösvértest süllyedésem 23 mm/h értéket mutatott. A fülem mögött egy kis dudor keletkezett, aminek érintése fájdalmas. Fennállhat nálam a Lyme kór még? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
13.
Panaszai nem utalnak Lyme betegségre.
2013.
10.
13.
Naggyőr Áron kérdése:

Kedves Doktorúr! Az alábbi weboldalról mi a véleménye? http://embereneleskodok.blogspot.hu/2013/05/kullancsok-ellen.html
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
13.
Az anyag nagy része helytálló, van benne tévedés is egy pár. Pl. a felvételek egy része biztosan téves, nem Lyme betegség tünetét mutatja.
2013.
10.
12.
Lyme kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 6 éves kisfiamnál júniusban többszörös lyme foltok jelentkeztek a testén mindenhol megduzzadt fül mögötti nyirokcsomóval.(Kullancsot nem láttunk benne). A Western Blot teszt eredménye: IgM pozitív, IgG negatív. Az OspC esetében mindhárom antitest sáv jelet adott. Reagens: Microgen recomBlot BorreliaNM (No.4202). 40 napon keresztül napi 2 duomoxot (750g) és napi 1*4 ml Zitrocint kapott illetve a 2. és 4. héten napi 1 Kilont. A foltok szinte rögtön elmúltak, tünetmentes volt végig a kisfiú. A héten viszont napi több alkalommal főleg lefekvés előtt ún, idegrángásai vannak amiket saját elmondása szerint nem tud kontrollálni kb. 10-20 másodpercig tartanak. Lehet -e, hogy nem sikerült teljesen kikezelni a lyme kórból és az idegrángást a lyme okozza nála? Csináltassunk újra tesztet? Előre is köszönöm a válaszát! Üdv. Dóra
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
12.
Ez a kombinált kezelés (3 antibiotikum) roppant távol áll a nemzetközi ajánlásoktól. Hatása kiszámíthatatlan, szakmailag teljesen abszurd, senki sem vizsgálta, hogy ennek milyen kedvezőtlen hatásai lehetnek. Jobban járnának, ha eljönnének, jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956.
2013.
10.
11.
Karsai Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az előző levelem adatok nélkül ment el, íme a lelet: 1. vérvétel eredménye:Borrelia IgM/ELISA (Mikrogen) 55,0 U/ml pozitív Borrelia IgM/ELISA (Mikrogen) 6,0 U/ml negatív 2. vérvétel. 2 hónap után: Borrelia IgM/recomLine(Mikrogen) 6,0 U/ml kétes Borrelia IgM/recomLine(Mikrogen) 1,0 U/ml negatív
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
12.
Ezek a vizsgálatok alkalmatlanok a betegség gyógyulásának/fennállásának a megítélésére.
2013.
10.
08.
Borrelia - elmúlt? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, köszönöm a válaszát! Még egy utolsó kérdés: Ön szerint érdemes lenne az Ön által ajánlott COMPASS vizsgálatot megcsináltatnom? Ha igen, akkor mikor? (Mostanában, vagy várni kellene vele? Vagy ezzel már elkéstem, a csípés óta eltelt idő miatt?) Köszönettel, Nicolette
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
08.
Érdemes, minél hamarabb.
2013.
10.
07.
Borrelia - elmúlt? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, igyekeztem összeszedni a dátumokat: 06.15-én voltunk a Bakonyban, 06.17-én este vettem észre a kullancsot. Rá 1-2 napra jelentkezett a folt, a legnagyobb átmérője kb 7-8 cm volt (de csak félkör alakult ki). Vért 06.24-én vettek, ekkori az első lelet. 27-én kezdtem el szedni a Zinnatot. A kontroll vizsgálathoz 09.30-án vettek vért. Köszönettel, Nicolette
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
08.
3 hónappal az első vizsgálat után szinte mindig a kiinduló mintával azonos immunválaszt szoktunk kapni. A kezelés során átmenetileg még emelkednek is az ellenanyagok. Tehát nincs baj. Nincs sok értelme az ilyen típusú (ELISA) vizsgálatoknak, amint ebből a példából is látszik. A honlapomon (kullancs.hu) az orvosoknak szóló részben vannak írások a COMPASS-ról, ha van ideje, nézzen bele.
2013.
10.
07.
Borrelia - elmúlt? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, az előző kérdésemhez a kiegészítés: a vérvizsgálatra júniusban azért került sor, mert megcsípett egy kullancs. A csípés körül félkör alakban kialakult egy folt, úgy nézett ki, mintha beütöttem volna, nem volt a széle vörös, nem nőtt, nem úgy nézett ki, mint a tipikus Lyme-folt. Ennek ellenére elmentem vérvételre. Egyéb tünetem sem akkor, sem azóta nem volt. Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel, Nicolette
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
07.
Nem könnyű. Mikor vették eszre a kullancsot, mikor jelentkezett a pír, hány cm volt a legnagyobb átmérője, mikor végezték a vizsgálatokat? Pontos dátumok kellenek.
2013.
10.
07.
Borrelia - elmúlt? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, júniusban állapítottak meg Lyme kór fertőzést nálam (Borrelia IgM 23,2 AU/mL; Borrelia IgG 10,9 AU/mL). 3 kúra Zinnat tablettát szedtem végig. A múlt héten voltam kontroll vizsgálaton, mindkét érték mindössze 1-1 tizeddel javult (Borrelia IgM 23,1 AU/mL; Borrelia IgG 10,8 AU/mL). A rendelőben azt mondták, hogy ez már negatív leletet jelent, tehát rendben van. Korábban azt mondták, hogy a Borrelia IgM érték negatív lesz a gyógyszeres kezelés hatására. Szeretném a véleményét kérni arról, hogy ez a lelet így tényleg azt jelzi-e, hogy rendben vagyok? (Vagy további vizsgálat szükséges?) Köszönettel, Nicolette
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
07.
A klinikai tünetek nélkül a laboratóriumi leletek értékelhetetlenek. Miért és mikor történtek a vizsgálatok?
2013.
10.
04.
teszt kérdése:

Kedves Dr Úr! Az Igm és Igg pozitivitás egy leleten mit jelent? Kérem magyarázza el nekem pár sorban . Üdvözlettel egy kérdező.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
05.
Ez meghaladja a kapacitásomat. Olvasgassa a honlapomat: kullancs.hu
2013.
10.
03.
lyme ??? kérdése:

Kedves mélyen tisztelt kullancs szakértő doktor úr? Biztos vagyok benne hogy tud angolul és szánjon rá 4 percet a kis film megnézésére . Köszönettel Rozi! http://www.youtube.com/watch?v=cCB6ezBzSMY
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
10.
04.
MIt szeretne tudni?
2013.
09.
30.
emathay kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 hete jelent meg egy 2-3 cm átmérőjű pirosas folt a lábamon, mely mostanra 6 cm-re növekedett. Kullancsot nem találtam, a folt kokárdaszerű és viszket, ezért vettem észre. Háziorvosnak mutattam, aki rögtön Maripent írt fel napi 6 darabot, de nem váltottam ki, mert kétségeim voltak, ugyanis gyermekként Penicillin érzékenységet állapítottak meg. Jelenleg 39 éves vagyok, nő. Jelenleg tehát nem szedek semmiféle antibiotikumot, a mai napon vért vettek tőlem lyme szerológiai vizsgálathoz, a levett vért a százhalombattai Centrumlab laboratóriumba továbbították. Háziorvos úgy tájékoztatott, hogy 1 hét múlva lesz eredmény. A kérdésem: amíg megérkezik az eredmény, visszamenjek-e a háziorvoshoz és kérjem, hogy adjon antibiotikumot, és ha igen, akkor melyiket? Doxycyclin? Milyen dózisban és hány napig? Várom segítő válaszát, köszönettel: Erzsébet
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
30.
Küldjön távolról készített fényképet: alakos@kullancs.hu
2013.
09.
29.
anna kérdése:

T. Dr. Úr. A 3 éves kislányomnak nyár folyamán Lyme-kórt állapítottak meg. 4 hét Zinnat kezelése után az Infektológia ambulancián a vérvétel ugyanúgy pozitív eredményt mutatott.Az orvos azt mondta hogy elegendő volt ez a 4 hét kezelés több gyógyszert nem ír fel neki. Az lenne a kérdésem hogy ön szerint is elég volt -e ez a 4 hét antibiotikum kúra,és hogy a késöbbiekben nem -e lesz ennek szövődménye. Kilehet ebből teljesen gyógyulni vagy tényleg ez a vírus örökre a szervezetében marad.Válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
30.
Ha tudnak, jöjjenek el. Jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956.
2013.
09.
29.
beatrix kérdése:

Kedves Doktorúr! Az Infectolab Immunoblot tesztje volt IGG-ben pozitív, IGM-ben negatív, A Géndiagnosztika westernblot tesztje volt IGM-ben és IGG ben is pozitív, A synlab KFT elisa tesztje volt IGG.ben pozitív, IGM-ben negatív és westernblot IGGben kétes. Ha jól értelmeztem válaszát, elsősorban ezen információk hiányoztak kérdéseim megválaszolásához. köszönettel,
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
29.
Nem, ez ennél bonyolultabb. Talán nélkülem is látja, hogy a 3 teszt eltérő eredményt adott. Melyiknek kell hinni? Ön hogy döntené el?
2013.
09.
29.
Tulipacs kérdése:

Tisztelt DoktorÚr! Érdeklődni szeretnék hogy a duomox kúránál ha nem pontosan 8 óránként veszem be a gyógyszert az mennyire befolyásolja a kezelés sikerességét? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
29.
Nem tudjuk. A 8 óránkénti szedés az optimális, de nem végeztek vizsgálatokat, aminek alapján a kérdésére válaszolni tudnék.
2013.
09.
28.
beatrix kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Májusban kezdődtek tüneteim, homályos látás, fejfájás, kézgyengeség, zsibbadások, előfordul derékfájás, és állkapocsgörcs is. Tesztjeim immunoblot IGm negative, IGg positive, p21, OSPc és P41-re, Elispot LTT positvie, CD57 positive NKcells 81/mikrol. További két hónappal korábban készült westernblot teszt VLSE+ (3), p41 + (1), p41/intern (pBI) + (3), P41/intern (PkO) + (1), IGG Fl: Burg sensu stricto +(1), Surf protein :Bb.s.s., B. garinii, B.afzelii +(6), OSPCBG1 jelet adott, Ezt megelőző teszt ELISA IGG pozitív, IGM negatív, Western blot kétes. Amoxicillint kezdtem el szedni, úgy tűnt attól gyorsan jobban lettem, de 8-9 nap után attól allergiás tüneteim lettek, most 2x200mg Doxyciclint és kétnaponta 500mg Azitromicynt szedek, de ezektől még mindig megvannak neurológiai tüneteim, mint a jobb oldali néha homályos látás, kéz elgyengülése, fejfájás, de inkább idegi fájdalmak, van felerősödő derékfájdalom is. Nagyon kullancsos környezetben élek, de kullancscsípésre nem emlékszem. Lehet e ez egy régen meglévő lyme, és jó lehet e ez a kezelés ezekre a tünetekre? KÖszönettel,
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
28.
A doxycyclin + azithromycin kombináció agyrém. A Lyme vizsgálatok nincsenek standardizálva, szóval az eredmények nem mondanak semmit, mert nincsenek adataim róluk, az ELispotról tudom, hogy alkalmatlan, a CD 57 ugyancsak. Surf protein is sokféle van, nem tudni, melyikről van szó. Minden tesztnek van érzékenysége és megbízhatósága. Ezek ismerete nélkül nem lehet érdemben nyilatkozni.
2013.
09.
26.
BBEA kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 13 éves gyermekemet Lyme betegséggel kezelik. Fertőzöttségét a laboreredmények is egyértelműen alátámasztottak. Először 45 napon keresztül szedett antibiotikumot. Bő 1 hónapot követően laborvizsgálatra került sor, melyből egyértelműen kiderült, hogy nem sikerült kigyógyulnia a betegségből. Az orvos két lehetőséget vázolt fel: 1. Sumamed (500 mg) szedését naponta egy alkalommal 12 napon keresztül. 2. 10 napon keresztül vénásan bejuttatni szervezetébe az antibiotikumot. Jelenlegi tudása alapján Ön melyik lehetőséget választaná ebben a helyzetben?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
26.
Egyiket sem. Mi a baja, mi az a laborvizsgálat, amiből egyértelműen kiderült, hogy nem sikerült kigyógyulnia?
2013.
09.
24.
Ferenc kérdése:

Tisztelt Dr. Úr A férjemnek szeptember 10-én bedagadt a könyöke másnap az egész karja,erős piros és nagyon viszketett neki.Orvoshoz fordultunk kapott kálcium injekciót és Roxithromycin-ratiopharm 150mg-os tablettát.Két napig szedte utána bedagadt a kézfeje is.Akkor abbahagytuk az antibiotikumot csak kálcium injekciót ivott.Szeptember14-ére minden panasza elmult,de az orvos elküldte Borellia tesztre aminek az eredménye Borellia IgG:27,6 pozitív ,Borellia IgM:23,9 pozitív lett.Ezután kapott Doxycyclin 100 mg-os kapszulát most náthán kívül más bajunk nincs.Azt mondták hogy Lyme-kóros,de mi kullancssal nem találkoztunk vagy nem vettük észre,esetleg valamikor két éve,de akkor nem volt semmi baja.Egy hónap múlva újabb vérvétel,de mi szeretnénk tudni pontosabban a lehetőségeinket. későbbiekben okozhat-e panaszt. Válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
24.
A leírt tünetek nem utalnak Lyme betegségre.
2013.
09.
23.
csnagyg kérdése:

9-10 cm mindkét irányban, de a 2 hét antibiotikum hatására nem nőtt tovább és mára nagyjából eltűnt. Az orvos a mai kontrollon azt mondta, hogy nincs más teendő, korai szakaszban volt a fertőzés, a megfelelő dózist kaptam és így a 2 hét gyógyszer elegendő kell, hogy legyen a gyógyuláshoz, bár az IgM akár évekis is pozitív maradhat ezek után. Tényleg ennyire egyszerűen túl lehetek rajta és nem kell attól tartanom, hogy később újra előjön valamilyen formában? Lakos András Infektológus szakorvos 2013.09.22. Mekkora volt a folt legnagyobb átmérője? Tisztelt Doktor úr! Ausztriában élek jelenleg, augusztus elején keletkezett egy kezdetben kisebb (2-3 cm) átmérőjű piros folt a lábszáramon, de kullancsot nem találtam benne. Semmi tünetem nem volt, de mivel a folt növekedett, múlt héten elmentem orvoshoz, aki Borrelia-t diagnosztizált és napi 2x100 mg doxycyclint írt fel 2 hétre, amit azóta szedek. Kis rábeszélés után végül vért is vett tőlem, aminek eredménye: Borrelia IgG negatív, Borrelia IgM határérték, Borrelia IgM Blot pozitív. Az orvosom nem biztos benne, hogy Lyme-kórról van szó, csak annyit mond, hogy ha az is, az antibiotikumos kezelés után nem lesz más teendő, így pl. újabb vérvételt sem javasol. Nyugtalanít, hogy nem kaptam pontos diagnózist és nem tudom, bízhatok-e abban, hogy teljesen sikerült-e kiirtani a kórokozót és nem kockáztatok semmit a jövőre nézve, kérném a véleményét, előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
23.
Ez nyilván Lyme. A 14 napos doxycyclin gyakran elegendő, de nem mindig. Jöjjön el, meg tudjuk mondani, hogy meggyógyult-e.
2013.
09.
23.
Eredmények 2 kérdése:

" Tisztelt Doktor Úr! Legyen szíves értékelni az alábbi eredményeimet: 2009 ( HQ-Lab) Borellia IgM : 6,60 / Borellia IgG: <5.0 Au/ml 2013 (Laboratórium Kft.) : Borellia IgM 1 / Borellia IgG 1 Felmerülhet a Lyme-kór, ezen adatok alapján? Köszönettel! Sebestyén " Tisztelt Doktor Úr! Azért javasolták a vizsgálat elvégzését, mert ortopédiailag, reumatológiailag nem magyarázható ízületi gyulladásaim vannak. Mellette vannak még bőrkiütések (pattanásszerű), illetve nyirokcsomó duzzanat. Köszönettel! Sebestyén
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
23.
Valamit biztosan rosszul írt. Nem akarja az eredeti leletét bescannelve vagy lefotózva elküldeni? alakos@kullancs.hu
2013.
09.
22.
Eredmények kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Legyen szíves értékelni az alábbi eredményeimet: 2009 ( HQ-Lab) Borellia IgM : 6,60 / Borellia IgG: <5.0 Au/ml 2013 (Laboratórium Kft.) : Borellia IgM 1 / Borellia IgG 1 Felmerülhet a Lyme-kór, ezen adatok alapján? Köszönettel! Sebestyén
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
22.
A klinikai tünetek ismerete nélkül a vizsgálti eredményeket nem lehet értékelni. Miért történt a vizsgálat?
2013.
09.
19.
Bécs kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Ausztriában élek jelenleg, augusztus elején keletkezett egy kezdetben kisebb (2-3 cm) átmérőjű piros folt a lábszáramon, de kullancsot nem találtam benne. Semmi tünetem nem volt, de mivel a folt növekedett, múlt héten elmentem orvoshoz, aki Borrelia-t diagnosztizált és napi 2x100 mg doxycyclint írt fel 2 hétre, amit azóta szedek. Kis rábeszélés után végül vért is vett tőlem, aminek eredménye: Borrelia IgG negatív, Borrelia IgM határérték, Borrelia IgM Blot pozitív. Az orvosom nem biztos benne, hogy Lyme-kórról van szó, csak annyit mond, hogy ha az is, az antibiotikumos kezelés után nem lesz más teendő, így pl. újabb vérvételt sem javasol. Nyugtalanít, hogy nem kaptam pontos diagnózist és nem tudom, bízhatok-e abban, hogy teljesen sikerült-e kiirtani a kórokozót és nem kockáztatok semmit a jövőre nézve, kérném a véleményét, előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
22.
Mekkora volt a folt legnagyobb átmérője?
2013.
09.
18.
vízöntő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Külföldön megjelent egy új Lyme szerológiai teszt a Borrelien EliSpot. Erről azt tartják, hogy sokkal érzékenyebb és megbízhatóbb mint a Western Blot. Ismeri-e Ön ezt a tesztet, és mi a véleménye erről az újfajta tesztről? Köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
19.
Abszolút nem új a teszt. Lymphocyta transzformáción alapszik, a T-sejtes immunitást vizsgálja, ami elvben jó lenne, de a gyakorlatban mégis használhatatlannak bizonyult. Valamennyi nemzetközi állásfoglalásnak ez a véleménye.
2013.
09.
17.
rózsa kérdése:

Most diagnosztizált félre egy lyme beteget ,amire magának az volt a válasza,hogy"nem". Le is írta a kérdező, hogy használt az antibiotikum míg szedte. Az a kétes eredmény ami neki volt, tisztán jelzi a lyme-ot. Autoimmunként fogják ezek után félrekezelni . Nincs egyenes arányban a borrelia mennyiség és az ellenanyag mennyiség. Nem érdekes ,hogy minden autoimmun betegnek van borrelia fehérjéje ? Adjon egy esélyt ezeknek a betegeknek és küldje őket az istenhegyire, ha már maga nem akarja kezelni. Magának nem kell a pénz ,nem kell a fizető beteg? Legalább próbálna meg egy ilyen beteget kezelni és meglátná, hogy milyen tévedésben van. Nem lehet kiirtani a borreliát és az immunrendszer is csak fékezni tudja, de ez is csak akkor, ha nincs meggyengülve, mert ha meggyengül jönnek a tünetek. Inkább éljen az ember antibiotikummal, mint hogy nyomorék legyen ,vagy meghaljon.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
17.
Beszélje meg a diagnózis.hu készítőivel, hogy ezentúl Ön ad válaszokat, tanácsokat, én szívesen visszavonulok.
2013.
09.
17.
Siskáné Sz. Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát, egy részben megnyugtatott. Esetleg lenne valami javaslata merre induljunk tovább, mert sajnos a helyi orvosainknak nem célja a betegség okának kiderítése. Mindenki közli, hogy nem az ő területe.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
17.
Leggyakrabban fogászati és gégészeti gócok okoznak normális laborleletek ellenére kialakuló ízületi gyulladásokat. Sajnos, a fogorvos, és a gégész kollégák sem állnak mindig a helyzet magaslatán, de ebben az irányban kell elindulni.
2013.
09.
16.
Sz.Kata kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A páromnál kb 2 hónapja kezdődtek a tüntetek. A kéz hüvelykujj alsó izülete nagyon betagadt, az ujj mozgása beszűkült és fáj. Ezzel szinte egy időben mindkét bokája, az ujjak alatti vastag talphús, és a középső három ujja is feldagadt és nagyon fáj szinte már az érintés is. A laboreredmény CRP 11,0 mg/L C3 119 mg/dL C4 35 mg/dL ASO 353 IU/mL Vvt süllyedés 19 Toxoplasma IgM >3 AU/mL Toxoplasma IgG 32,3 IU/mL Borrelia IgG 12,9 AU/ml - kétes a Borrelia IgM 4,1 AU/ml - negatív. Toxoplasma fertőzésre kapott antibiotikumot, egy hétig jól volt, majd ismételten nem tud lábra állni a fájdalomtól.A sebész, a reumatológus és az ortopéd orvos egymásnak "dobálja a labdát". Itt állunk 2 hónap után, hogy senkinek sincs fogalma arról, hogy mi okozza a panaszokat. Lehet, hogy Lyme kór?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
16.
Nem.
2013.
09.
13.
Arcidegbénulás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Jobboldali részleges faciális parézisre neurológus orvosom hívta fel a figyelmemet, vizsgálat közben (enyhe, észre sem vettem). Fényképek alapján úgy látszik, legalább egy éve megvan már a parézisem, de vagy stagnál, vagy nagyon-nagyon lassan progrediál. 37 éves nő vagyok, 8 évvel ezelőtt volt bennem egy kullancs, de akkor semmiféle bőr és egyéb tünetet nem okozott. (túrázás után, és hamar kiszedtük, azóta szinte biztos, hogy nem volt bennem). Koponya MRI-in idegrendszeri elváltozást nem találtak (mást sem), kontrasztanyagos CT-vel pedig egyéb elváltozásokat zárták ki (Piramis csont, arcideg saját daganata, parotis tumorok, füldaganatok). Western blot vizsgálat eredménye a következő (Istenhegyi Géndiagnosztikai Kp): IgM: negatív (p41), IgG: kétes (B afzelii, és Flagellin: B. burgdorferi sensu stricto). Ez a három volt bejelölve, számszerű értékek a leleten nincsenek. Mit gondol, érdemes még ebben az irányban tovább vizsgálódnunk?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
14.
Nem.
2013.
09.
10.
kérdező kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Aki ebben a formában kér segítséget egy orvostól, az tisztában van vele, hogy nem nem fogja azt kapni, mint amit egy személyes felkeresés nyújthat. De Ön vállalta, hogy rész vesz ennek a honlapnak az üzleti tevékenységében, mi kérdezők pedig elfogadjuk, hogy a válaszért cserébe bombázhatnak minket az itt található hírdetésekkel. Ezeket szem előtt tartva, kérem, hogy ha bővebb információval tud szolgálni az előbb feltett kérdésemre, akkor tegye azt meg. Nyilván ha nem akkor, tekintse tárgytalannak elégedetlenségemet. Én mindenesetre úgy érzem, hogy Ön pontosan tudja milyen diagnózist kellett volna felállítania az orvosnak és milyen további teendőket kellett volna tennie vagy javasolnia. Továbbra is bízok szakértelmében és abban, hogy megosztja velem azokat amik ránk vonatkoznak.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
14.
Nem veszek részt a honlap üzleti tevékenységében. Semmilyen térítést sem kapok azért, hogy a legkülönfélébb fórumokról hozzám küldött kérdésekre válaszolok. Az élőerőm véges, egyéb kötelezettségeim is vannak. A honlapomon számtalan laikusoknak szóló anyag szerepel. Olvassa el ezeket! Az IgG pozitivitás a lezajlott, gyógyult fertőzés jele éppúgy lehet, mint a még zajló fertőzésé. A kettő között különbséget tenni nem könnyű. Én ezzel foglalkozom.
2013.
09.
09.
kérdező kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Júniusban teljesen véletlenül találkoztam egy fotóval az interneten, ami a fertőzött kullancs csípés bőr tünetét, a kokárdaszerű piros foltot mutatta. Nagyon megrémültem, mert a 12 éves fiamon tavaly nyáron ugyanilyen folt jelent meg. Növekedett, majd 2 hónap múlva eltűnt. Sajnos én akkor egyáltalán nem tudtam, hogy ez kullancs csípéstől van, mivel elég érzékeny a bőre valamilyen allergiára gondoltam és nem is vittem orvoshoz a gyermeket. Most egy év múlva kétségbeesve kértem a vérvételt. Leírom a megerősítő immunoblot eredményét: igM elisa: negatív - igG elisa: 42U/ml pozitív - igG/recomline: 15 pozitív Az orvos azt mondta, ez az eredmény arra utal, hogy a gyereket valóban megcsípte egy fertőzött kullancs, de a szervezete legyőzte a vírust. Arra szeretnék választ kapni Öntől, hogy ez valóban így van-e. Ha igen, akkor ez jelenti-e azt, hogy nincs további teendő és az élete során nem okozhat már semmi problémát ez a fertőzés. Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
10.
Téves az orvosuk következtetése.
2013.
09.
06.
lehet lyme? kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Pál Erzsébet vagyok! 2010 környékén Erdélyben a Szent Anna tónál kirándultunk, bokros füves helyen. Kullancsot nem találtam magamon, de rá két hétre (aug 20-án) influenzás tüneteim lettek, torokfájás, fejfájás, fültő fájás, köhögés , előtte sose voltam beteg. Utána egy hónap múlva már enni sem bírtam , zsibbadt a balarcom, a bal lábszáram, és furán éreztem a bal felemet is. Nem tudtam az ágyból kelni ki, közben jártam orvoshoz kaptam antibiotikumokat felváltva de semmit sem segített. Jártam belgyógyásznál is és azt mondta hogy bakteriális fertőzés lehet , de nem tudja mi az . A belgyógyásznál azért jártam ,mert hasi panaszaim is voltak közvetlen a kirándulás után( hányinger ,nem tudtam enni és fogytam is egy hét alatt 5 kilót) Miután nem kaptam megfeleő kezelést így a tünetek maradtak. Eljutottam a Géndiagnosztikára és ott az IGM pozitiv lett, kaptam rá doxicilint és 3 hónap múlva ismét pozitiv Igm tesztem lett, Bafzelli és B garinni törzsekre. Ismét gyógyszer kúra következett, az állapotom javult, de alig fél év múlva ismét romlani kezdett. Következett a harmadik teszt , itt már az IGM ÉS IGG is pozitiv lett valamint maradt a két altörzs is . A tüneteim: fáradékonyság, balarczsibbadás , szédűlés, fura influenzás tünetek és tarkó fájdalom, valamint a bal lábszáram érzéketlen lett. Kedves Dr Úr! Fennállhat nálam a lyme kór még. Köszönöm szépen válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
06.
Érdemes lenne eljönnie, jelentkezzen be: 30-9349956.
2013.
09.
06.
rózsa kérdése:

Hány embernek kell még maga miatt meghalnia ? Annyira kínos lenne már véleményt változtatni ezek után igaz? Nekem csak IGG p41 -em van és lyme-os vagyok. Bizonyíték rá hogy használ az antibiotikum és nem ALS ben sorvadnak az izmaim.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
06.
A Lyme-ban használt antibiotikumok többségének van egy kedvező, neuroprotektív mellékhatása. Ez azt jelenti, hogy amíg kapja az antibiotikumokat, az ALS és a sclerosis multiplex tünetei enyhülnek, de nem azért, mert ezeket a betegségeket bakteriális fertőzés okozza. (Az erről szóló tanulmány a világ egyik legrangosabb folyóiratában, a Nature-ben jelent meg 2005 januárjában.) Sajnos, a javulás átmeneti, és egy idő után már nem használnak az antibiotikumok. Számtalan vizsgálatot végeztek a világban, és leszámítva néhány korai, most már egyértelműen látjuk, hogy tévedésen alapuló közleményt, senkinek sem sikerült igazolnia, hogy az ALS-t Borrelia-fertőzés okozná.
2013.
09.
05.
B Zoltán kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámat az ALS nevű neuron degeneratív betegséggel diagnosztizálták. A kórházban a vizsgálatok elvégzése után rákérdeztek a kullancs csípésre, de ezzel kapcsolatos teszteket nem végeztek. Miután kiengedték utánanéztem a Lyme betegségnek és több helyen is említették a hosszan elhúzódó krónikus fajtáját, amely képes az ALS tüneteit produkálni. Ön találkozott-e már hasonló esetekkel praxisa során? A korábban említett Western Blot-on kívül még várjuk az Elisa/Vidas teszteket. Az eddigi eredmények azt mutatták ,hogy az IgG és IgM negatív, de külföldi források szerint ez a krónikus Lyme esetében nem releváns. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: B Zoltán
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
05.
Sok-sok ALS-ben szenvedő beteget vizsgáltunk, egyikük sem bizonyult Lyme betegnek. Nem igaz, hogy az idült Lyme betegségben negatív lehet a szerológia. Minél hosszabb ideje áll fenn a betegség, annál látványosabb az immunválasz. A világban számtalan szélhámos él vissza azzal, hogy a Lyme diagnosztikában sok a zűr. Hazánkban is vannak elegen, és napjainkban még újabb figurák lépnek be az üzletbe. Az ALS definitív diagnózis, ebben nemigen szoktak tévedni a neurológusok. A beteg és a hozzátartozói azonban nem szoktak ebbe belenyugodni, és ezt aztán számtalan szélhámos kihasználja, orvos és természetgyógyász egyaránt. Azt szoktam tanácsolni, bár alig hiszem, hogy valaki is megfogadja, hogy a hátralévő időt töltsék együtt a szeretteikkel, nyújtsanak kedves légkört, amennyire csak lehet, egyenek, igyanak jókat, utazzanak a legjobb helyekre abból a pénzből, amit sajnos tudom, hamarosan a sarlatánok fognak lenyúlni...
2013.
09.
05.
B Zoltán kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnak western blot vizsgálatot készítettünk, az IgM és IgG negatív lett, és ezen kívül csak a Flagellin: B burgdorferi sensu stricto lett vizsgálva és az pozitív lett. A kérdésem csupán annyi lenne hogy mit jelent a Flagellin: B burgorferi sensu stricto? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: B Zoltán
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
05.
Semmit. A flagellin a csilló antigén, minden csillós baktériumban megtalálható, ennek megfelelően minden ember vérében is van ez ellen antitest kb. 3 hónapos kortól, amikor az első reszelt almával megfertőzzük az E. coli (csillós) baktériummal, ami a bélflóra legnagyobb tömegű alkotója.
2013.
09.
05.
Foltocska kérdése:

Conversation started today 7:28 Anita Jobbágyné Füreder Kedves Doktornő! Tanácsát, avagy megerősítését szeretném kérni. 2006-ban igazolt Lyme-kórom volt. Western-blot vizsgálattal többször ellenőriztek. Doxicyclint szedtem. Nagyon sokáig gyomor,bél és vasfelszívódási zavaraim voltak. Ferlecites vasfeltöltésre jártam. 2013. 07.25-én összeszedtem egy kullancsot, ami néhány óráig lehetett belém akaszkodva. Orvoshoz fordultam, infectológiára küldött. A lyme módszertani levél szerint Lyme-kórosnak diagnosztizáltak. Szerológiai vizsgálatot nem végeztek. Ospamax 100mg-os filmtablettát szedtem 3 hétig, napi 3 szemmel. Majd kontroll vizsgálatkor, még a foltom látható volt, bár jelentősen halványult. A kezelő (másik) orvos, ránézésre közölte, hogy gyógyult vagyok. Szerológiai vizsgálatot szintén nem kért. Nyugtalan vagyok. Lehet, hogy nincs miért, de az előző több hónapos kezelés és a mostani eljárás között nagyon nagy a szakadék. Nem tudom van-e összefüggés,hiszen dolgozó ember vagyok, de az utóbbi időben kb. 3 hete szinte mindennap fáj a fejem, egyre rosszabbul alszom, a gyomrom is gyakran rendetlenkedik, vérnyomásom is gyakran 140-re felugrik, ezt persze okozhatja a stressz is, ami bőven kijut a munkahelyemen. Azt szeretném kérdezni, hogy Ön mit tanácsol? Fogadjam el, hogy ránézésre diagnosztizálták a kórt, majd egy másik orvos ránézésre gyógyulttá nyilvánított? Fényképet tudok esetleg küldeni a foltról. Köszönettel: Jobbágyné Füreder Anita
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
05.
Érdemes eljönnie, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2013.
09.
05.
Árpád kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Romániai kerekpár versenyző vagyok, és kb két-három hónapja éreztem, hogy egyre gyengébb vagyok a versenyeken a szakszerű edzések ellenére, és több alkalommal is edzés közben nagyon éles fajdalmaim voltak a jobb térdemben. Kb. 2-3 héttel ezek a tünetek előtt megjelent egy kis fehér csomó a jobb lábszáram hátsó részén ami pár nap múlva felszívódott ugyan, de 7-8 cm ármérőben bepirosodott körülötte, és 4-5 hétig látható volt (van róla fotóm, de sajnos csak 4 hét után). De nem volt benne kullancs! (utoljára 2008-ban volt kullancsom ami szép nagyra meg is nőtt mire észrevettem. Utána egyáltalán nem volt kullancsom). Lyme kórra gyanakodva vérvizsgálatot kértem(az orvos nem hitte, én beszéltem rá), amiből kiderült, hogy magasak a májfuncióim, GPT 150, GOT 60(elotte 8 honappal meg jok voltak), borrelia IGG 14.6, IGM 58.6. Egyéb rendben volt. Rá egy hétre megjött Bukarestből a western blot eredmény is, ami pozitív volt. 7 napig kórházban kaptam májerősítő kezelést és amoxicilint vénába reggel és este(sajnos a mennyiséget nem tudom), miután kiengedtek még 10 napig szedtem Augmentint 500mg-t reggel és este. A térdfájásom még a kezelés megkezdése előtt megszűnt, és most semmi tűnetem nincs, viszont a vérképem nem túl jó, pedig már 3 hete nem szedem az antibiotikumot, és az előző heti vérképhez képest mindig romlik valamennyit, főleg a leukocita és a hemoglobin. Az utolsó vérképem(csak azt irom le ami rossz): Leukocita 2,8 (4.5 - 10) Neutrofile 20 (50 - 75) Monocita 12 (2 - 10) Euzinofil 10 (1 - 4) Hemoglobin 13,4 (14 - 17.5) Hematokrit 40 GPT 59 (< 41) - javuló tendenciát mutat GOT 34 (< 35) - javuló tendenciát mutat Vérsüllyedés 14 (1 - 10) Borrelia IGG 108 (< 10) Borrelia IGM 86 (< 12) - ez utóbbi kettő gondolom kezelés után nem irányadó. Ahogy egy Ön által írt leírásból értettem ez a kezelés valószínüleg nem volt elég és a diagnosztizálas most már majdnem lehetetlen. Jól gondolom, hogy értelme lenne végigcsinálni egy helyes antibiotikum kezelést is? Ha megvárom hogy pár hónap teljen el, hogy lesznek-e tüneteim és az IGG, IGM merre alakul, az elég kockázatos, mert ha akkor derül ki, hogy újabb kezelésre van szükség akkor az már az egész 2014-es versenyszezonomra ki fog hatni. Ha most kezdeném el, akkor addigra helyre tunék jönni. Mi a véleménye? Esetleg van-e értelme, hogy Önökhöz utazzak egy konzultációra? Köszönom!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
05.
Érdemes eljönnie, jelentkezzen be a 36-309349956-on, hozza magával a leleteit.
2013.
09.
01.
királylány2 kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Május végén a jobb combomb egy halvány piros folt jelentkezet.ami naprol ,napra nagyobb lett! A háziorvosom Aktil duot irt fel napi 2szemet.A piros folt már tenyérnyi volt a gyogyszer szedése után 1hétre teljesen elmulott!Megtörtént a vérvétel Borrelia igm elisa mikrogen 78.0 U ml pozitiv a másik borrelia igg elisa mikrogen 173.0 U ml pozitiv!Ezután felirta az orvosom a Doxycylin Al 100mg napi 1 szemet 4heti adagot még a harmadik szemet vettem be ,de nagyon félek mert a szememen észre vettem ,hogy sokat romlot a látásom reggelente homályos látásom van ,pár perc után már semmi gondom a látásommal,de fáradékony vagyok ! Lehet -e ez a tünet Lymekor?Várom válaszát és tanácsát , nagyon el vagyok keseredvel,ha szükséges akkor bejelentkeznék vizsgálatra !
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
02.
Érdemes eljönnie, jelentkezzen be a 30-9349956-os telefonon!
2013.
08.
31.
Iván Zsolt kérdése:

Üdvözlöm a doktor úrat! 6.16-án megcsípett egy kullancs a térd alatt, amit csak 2 nap után vettem ki. A csípés után 4 nappal hoemelkedésem lett, ami pár óráig tartott. Azóta szinte minden nap hoemelkedésem van, max 37.4, és 1-2 óráig tart. A csípés után kb. 1 héttel volt 3 piros csík háromszöget alkotva a csípés alatt, viszketett, 2 hét alatt nyomtalanul eltünt. 6.25-én lelet: Francisella tularensis ellenanyag / Agglutináció: negatív Borrelia IgM/ELISA (Mikrogen): 3 negatív Borrelia IgG/ELISA (Mikrogen): 2 negatív, 7.25-én lelet: Borrelia IgG/ELISA (Mikrogen): 3 U/ml negatív, Borrelia IgM/ELISA (Mikrogen): 7 U/ml negatív Eddig azt mondta a háziorvos, hogy a leletek negatívak, tehát nincs teendo. A hoemelkedések nem szuntek meg, ezért 8.30-án elmentem egy másik háziorvoshoz, aki szerint ez Lyme, ezért napi 2x100mg Doxypharm-ot írt fel 30napra. Most úgy vagyok, hogy inkább beszedem a gyógyszert a negatív véreredmény ellenére, mint hogy kezeletlenül hagyjam, hisz az IgG emelkedett 2-ről 7-re. Ön szerint mit tegyek? Fényképet tudok küldeni a csípésrol. Elore is köszönöm a válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
01.
Az ELISA tesztek belső hibája miatt a 7 nem több, mint a 2. Küldhet fényképet az alakos @ kullancs.hu-ra.
2013.
08.
30.
királylány kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Lymekor gyanus vagyok állitolag!Két honapja volt a combomon egy piros folt kullancsot nem találtam a testembe nem fájt ,nem viszkedet !A börgyogyász azt mondta ,hogy kullancs csipés,felirta az Aktiv Duot 3hétig szedtem,majd megtörtént a vérvétel ami pozitiv lett! Eredményem Borrelia IgM Elisa 78,0 ml a másik BORRELIA igG ELISA 173M L!A háziorvosom nem nyugtatot meg csak kiirta a Doxycyclin AL napi 1szemet 100mg 4heti adagot,de én nagyon aggodom nagyon szépen kérem tanácsát !Tüneteim nincsenek még!Várom válaszát nagyon köszönöm Tisztelettel Királylány!!!!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
01.
Egyik doktora sem állt a helyzet magaslatán (sem az Aktil, sem a napi 100 mg Doxycyclin nem alkalmas a Lyme betegség kezelésére). A lelet immunválaszt jelent, ami a fertőzés után természetesen kialakul. Ebből nem lehet megmondani, hogy meggyógyult-e vagy sem.
2013.
08.
30.
pillangó kérdése:

Tisztelt doktor úr!A válaszát a levelemre megkaptam,a Western blot vizsgálatot a LYME kór kezelése után végeztük el aminek az eredménye negatív (amit el is küldtem a doktor úrnak)a vizsgálatban egyetlen eredmény volt pozitív az IgG-nél a p41 Flagelin nem Vtudom,hogy ez rosszat jelent-e? Azért kérdeztem ,hogy még meg kell-e ismételni mert olvastam a doktor úr web lapján ,hogy háromszor kell a vizsgálatot elvégezni ha jól értetem az antibiotikumos kezelés után és 3,9 hónap múlva ismét.De azt is olvastam,hogy ez a Wester blot technika a lefagyasztott korábbi savómintákat az aktuálisan vett mintával párhuzamosan lehet vizsgálni.Most,ha nekem ennél az első vizsgálatnál nem fagyasztották le a savómintákat van értelme a 3 és 9 után végzet vizsgálatnak?Vagy végeztessünk egy újabb Wester blot vizsgálatot amikor is lefagyasztódik a savóminta?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
01.
Nincs értelme újabb vizsgálatoknak. Mindenkinek van p41-es antitestje, aki már túl van a csecsemőkoron.
2013.
08.
29.
Eperfagyi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Tavaly nyáron kullancs volt a derekamnál,elmentem bőrgyógyászhoz,és azt mondták lyme kóros vagyok.Végigcsináltam az egy hónapos antibiotikumos kezelést.Decemberben kellett volna visszamennem,de nem mentem vissza vérvételre,mert mindig halogattam.Most augusztus 6-án visszamentem vérvételre,az eredményt megkaptam postán,az lenne-a kérdésem,hogy lyme kóros vagyok-e még?VÉREREDMÉNYEM: MEGNEVEZÉS ÉRTÉK MINŐSÍTÉS Borrelia Igm/ELISA(Mikrogen) 40,0 U/ml megerősítésre Borrelia Igm/recomLyne(Mikrogen) 9 pozitív Borrelia IgG/ELISA(Mikrogen) 11,0 U/ml negatív Köszönöm a válaszát:Tünde
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
09.
01.
Nincs Lyme kórja.
2013.
08.
29.
bestseed kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lányom 23 éves, fél éve szédüléses erős fejfájásról pnaaszkodik, linfluenza jellegű tünetekről.A szakorvosokat végigjárva(otoneurológus,kardiológus,fül-orr-gégész,pszihológus, neurológus,szemészet) jutottunk el az esetleges Lyme-kór tünetekhez. A köv.leleteink vannak: Coxsackie-vírus-IgG Typ B1 + 1:1600 Coxsackie-Vírus-IGM Typ B1 1:10 Ez egy augsburgi Infectolab vizs.eredménye 2-3 héten belüli szerológiai kontrollt javasolnak Önök végeznek-e ilyent? ill. az immunrendszer vizsgálatában a köv. eredményeket kaptuk CD 57 pos.NK-sejtek - 67 és ugyan negatív lett a borrelia teszt, itt azt értékeli, hogy ez az alacsonyszámú mutató esetleges krónikus borrelia aktivitást jelez. Ezt szeretnénk kideríteni.Gyors válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
29.
Biztosan nincs Lyme betegsége.
2013.
08.
27.
pillangó kérdése:

Üdvözlöm a doktor úrat!Köszönöm az eddig elküldöt válaszokatCsináltatunk egy tesztet a temesvári BIOCLINICA laboratoriumba azt mondták,hogy ez aWestern blot teszt .Elküldöm az eredményeket: -Borrelia IgM a következő antigének tesztelése Line Immunoassy VIsE Borrelia burgdorferi...........negativ p41(Flagelin).............................negativ p39(BmpA).................................negativ P25(OspC)BORRELIA AFZELII.....negativ p25(OspC)Borrelia burgdorferi....negativ p25(OspC)Borrelia garinii............negativ p25(OspC)Borrelia spielmanii......negativ Igm antitest hiány(ser,METODA LIA-Line Immunoassay) -Borrelia IgG a következő antigének tesztelése Line Immunoassay: VIsE Borrelia afzelii.....................negativ VIsE Borrelia burgdorferi.............negativ VIsE Borrelia grainii.....................negativ Lipide Borrelia afzelii...................negativ Lipid Borrelia burgdorferi............negativ p83.............................................negativ p41(Flagelin)...............................POZITIV p39(BmpA)...................................negativ p25 (OspC)..................................negativ P58...............................................negativ p21...............................................negativ p20...............................................negativ p19...............................................negativ p18...............................................negativ IgG antitest hiány(ser,Metoda LIA Immunoassay) Kell-e ismételni a tesztet,ha igen mennyi idő múlva?Azt is szeretném tudni,ha lehetséges,hogy tényleg a Western blot tesztet csinálták? Előre is köszönöm a válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
29.
Ez valóban Western blot vizsgálat, abszolút negatív. Nem tudom, miért készült a vizsgálat, de ismétlésének nem látom értelmét.
2013.
08.
26.
toxoplazma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Terhességem alatt átestem egy toxoplazmás fertőzésen,de kezeltek Rovamycin gyógyszerrel..megszületett a kisfiam és vettek tőle vért aminek most jött meg az eredménye ami,Igm negatív,Igg 250 E.Ez mit jelent?Fertőzött?Igényel valamilyen kezelést?Előre is köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
29.
Ez így semmit. Ha van az anyának IgG osztályú antitestje, ez átmegy a magzatba is. Az újszülött negatív IgM lelete alapján valószínűtlen, hogy a baba fertőződött volna. Célszerű lenne (lett volna), ha az anya és az újszülött vérét párhuzamosan vizsgálták volna. Amennyiben az újszülöttnek sokkal több ellenanyaga van, mint a mamájának, akkor indokolt további vizsgálat. Ha nem történt ilyen, akkor 1 hónap múlva meg lehet ismételni a babánál a vizsgálatot, és amennyiben jelentős csökkenést találnak, akkor nincs további teendő. A babát most kezelni semmiképpen sem szabad!
2013.
08.
25.
Chlamydia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok, öt hónapja volt egy botlásom. Tünetek másfél hét múlva: égő, viszkető érzés vizelés közben, reggeli váladékozás. A teszt Chlamydia tracomatist (DNS pozitv) és Ureaplasmát (10.000/ minta) mutatott ki (HIV, szifilisz negatív). A nemibeteg gondozóban 2 doboz Azi Sandoz 500 lett felírva. Időközben szúró, szorító érzés is megjelent ezért urológushoz fordultam. Enyhe prosztatagyulladást diagnosztizáltak (vizeletvizsgálat negatív), azt mondták a fertőzés miatt - kiegészítő kezelésként 1 doboz Doxycylin 200 lett felírva. Ellenőrzésre az urológushoz mentem, enyhe égő érzés maradt vissza. Vizeletvizsgálat megint negatív, kenetvétel megtörtént. Eredmény: Chlamydia DNS pozitív, Ureaplasma negatív. Az enyhe égő érzés továbbra is megmaradt. Nemibeteg gondozó szerint ezt már nem kell kezelni (túl érzékeny a teszt) és nem is lehetne mert nincs rá más gyógyszer. Másodvéleményért vissza az urológiára: 3 doboz Azi Sandoz és 2 doboz Doxycylin lett felírva és mondták, hogy valóban nincs más gyógyszer és kezelési lehetőség erre, amúgy is rendkívül ritkán fordul elő ilyen. Időközben Nyugat-Európába költöztem. A gyógyszerekből az utolsó pirulát 2 hete szedtem be. Egymás után szedtem a gyógyszereket mindig, nem kombinálva - fokozottan védekeztem (védekeztünk) ez idő alatt, partnerem tesztje negatív. Nem túl erős szóró érzés még mindig megmaradt de nem vizelés közben hanem véletlenszerűen nap közben, az égő érzés szerintem elmúlt de nem vagyok benne biztos. A tünetek rendkívül jól tolerálhatók de nem hiszem, hogy meggyógyultam. Szóval a kérdésem: lehet ilyenkor még tenni valamit? Van erre esetleg valami kezelési lehetőség vagy ebben a stádiumban már gyógyíthatatlan ez a fajta fertőzés? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
25.
Ebben én nem vagyok kompetens. Az általam ismert legjobb szakember ezen a területen Dr. Széll András: 20-9146991. Ő közel és távol az egyetlen mikrobiológus, aki rendelkezik valamennyi elérhető diagnosztikus eszközzel, és komoly klinikai tapasztalata is van. Őt kérdezze meg.
2013.
08.
23.
glutealisan? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm a válaszát. Tanácsára ma beadattam magamnak a hepatitis B elleni védőoltás első adagját. Az orvosom az oltást nem a felkaromba, hanem a farizomba adta be, azzal indokolva, hogy ott nagyobb az izom. Újra utána olvastam, és azt találtam, hogy „Az Engerix-B nem adható glutealisan vagy intracutan, minthogy ezek az alkalmazási módok esetleg nem eredményezik az optimális immunválasz kialakulását.” Azt szeretném kérdezni, hogy ez jelentéktelen vagy jelentős hiba-e, kellően hatékony lesz-e így ez az első oltás, illetve a következő két esetben ragaszkodjak-e a felkarba való oltáshoz. Válaszát előre is tisztelettel köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
25.
Minden orvosnak kötelessége betartani az alkalmazási előírást. Tehát ragaszkodjon legközelebb a helyes beadásra, így legalább önképzésre serkenti orvosát. Nyilván végeztek vizsgálatokat, ami miatt ez a kitétel bekerült az előírásba. Most lusta vagyok ennek utánanézni, de elméleti megfontolások alapján nem lehet túl nagy különbség a kétféle alkalmazás immunológiai hatása között.
2013.
08.
23.
Kissné Vrbovszki Tünde kérdése:

Tisztelt doktor úr. Az elmúlt 1 hétben a kisebbik gyermekemben kétszer volt kullancs egyszer mászott rajta,valamint tegnap délelőtt nekem is mászott egy a kezemen és aznap nem is voltam még kint az udvaron csak előtte nap este.Ahogy keresgéltem a neten a kullancsokról olvastam az egyik oldalon,hogy vannak olyan kullancs fajok amelyek a lakásba bekerülve bent is képesek szaporodni és most ettől félek igazán.Lehetséges ez tényleg?Elképzelhető,hogy behoztunk a ruhánkon egy nőstény kullancsot és itt rakta le a petéit és itt a lakásban keltek ki ezért van rajtunk szinte minden nap mostanában kullancs?Mennyi ideig életképesek itt bent akár a kullancsok akár a peték?Háziállatunk nincs és a gyerekekkel is csak az udvarra megyünk ki játszani. Válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
25.
Előfordulhat, hogy a lakásban petézik le a kullancs, esetleg a lárvák is kifejlődhetnek, de biztos, hogy hamar elpusztulnak, lényegében kizárt, hogy ezek fertőzést okozzanak.
2013.
08.
18.
Lyme kór kérdése:

Köszönöm válaszát! A piros kör a kullancs kiszedése után kb. 2 hétre jelent meg és az átmérője kb. 6-7 cm volt. A vérvétel a folt megjelenése után kb. 3 napra történt. Az eredménye pedig: Borrelia IgM : 2,90 22 AU/ml pozitív Borrelia IgM: 164.9 pozitív szérum15 AU/ml pozitív, punktátum 5 AU/ml pozitív. Javasolnak egy megerősítő vizsgálatot.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
25.
Jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2013.
08.
16.
védőoltás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 65 éves elvált férfi vagyok. Párkapcsolat hiányában „fizetővendég szolgálat” (nem útszéli) szolgáltatásait készülök igénybe venni. Azt szeretném kérdezni, hogy óvszer használatán kívül szükséges lenne-e valamilyen védőoltás (pl. hepatitis B vagy HPV elleni). Elsősorban nem magamat féltem: azért (és annyira) szeretnék védett lenni, hogy a családomra – gyerekeimre, unokáimra – ne jelentsek fertőzésveszélyt. Válaszát előre is tisztelettel köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
17.
A HPV és a hepatitis B - átlagos higiénés viszonyok között - nem terjed a családon belül. Attól még indokolt a - különösen a hepatitis B elleni - védőoltás alkalmazása.
2013.
08.
16.
Lyme kór kérdése:

Tisztelt doktor úr! A páromnál nemrégen megállapították, h lyme kóros, ráadásul nem a legutóbbi kullancs okozta, ami jelezte, hogy baj van (mert megjelent rajta a piros kör) hanem a vérvételből kiderült, hogy ez egy régebbi kullancs okozta fertőzés. Azonnal fel is lett neki írva a Zinnat (500 mg) antibiotikum amit szed is. A mellékhatások felsorolásánál olvasható, hogy ha mellkas nyomás jelentkezik akkor abba kell hagyni a szedését, ami most kb. egy hetes szedés után megjelent nála! Ilyenkor mi a teendő? Köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
16.
Köszönöm a bizalmat. Ember (esetleg orvos) legyen a talpán, aki a kérdésére válaszolni tud. Mekkora volt a piros kör, mikor jelent meg, mikor múlt el? Mi lett a vérvétel eredménye, amiből ezt a roppant meglepő következtetést vonták le a tudós kollégák? A vérvétel hány nappal a folt megjelenése után történt?
2013.
08.
09.
Csillu kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 300 km-re költöztem Budapesttől Vas megyébe, a Vendvidékre. A munkám során (túrát vezetek) nap mint nap az erdőt járom. Ebben az évben kétszer volt bennem kullancs úgy május tájékán. Gyorsan kiszedtem. Különösebb folt nem volt utánuk. Július közepén alulról a bokám felől felfelé haladva egyik napról a másikra izzó, viszkető kerek foltokkal lett tele a testem, amelyek egyre terjedtek felfelé. Voltak napok, amikor nem viszkettek, elhalványultak. A foltok aztán egyszerre csak kokárdaszerűen nőni kezdtek. Közepük elhalványult. Mindennap egyre nagyobbá váltak. Gyengévé, fáradékonnyá váltam Bőrgyógyász, háziorvos csalánkiütésre, allergiára gyanakodott. A reumatológus, akihez csontritkulás beutalóért mentem Borrelia vizsgálatra küldte el a vérem.A foltokat látván Lyme-korra gyanakodott. A napokban kaptam kézbe a pozitív eredmény. Lényegében eltelt az első tünet óta egy hónap. Felmerült bennem az a gondolat, hogy lehetséges-e, hogy én már évek óta hordozom magamban a kórokozókat, hiszen évek óta vannak ízületi fájdalmaim, gyakran bizonytalan a mozgásom. Többször elestem már. Ezért tört el kétszer a télen a lábam. A Lyme-korra a háziorvosom 3x1 Maripent írt fel, mondta, hogy egy hétig szedjem. Ez 1000000 NE extra Az információim szerint ez a dózis nem elég, ezért felkerestem egy másik háziorvost, aki szerint valóban kicsi a gyógyszer dózis. Ő a Maripenből dupla mennyiséget írt fel. Így most 3x2 tablettát szedek. Lényegében két napja szedem a gyógyszert, és a foltok elhalványultak, illetve eltűntek. Az orvos szerint ezt a mennyiséget két héten át kell szednem. Érdekes, hogy alig fáj az ízületem is. Kedves Doktor Úr! három kérdésem lenne:1. Az alábbi eredmények alapján kimutatható-e , hogy egy régebbi fertőzést is hordoztam magamban? 2. Nekem úgy tűnik a lelet alapján, hogy nagyon erős a fertőzöttségem. Igaz-e ez? Jó- e a felírt gyógyszer és annak mennyisége? Lelet: BorreliaIgM/Elisa (Mikrogen) 378,0U/ml BorreliaIgM/ recomLine(Mikrogen)21 BorreliaIgG/Elisa (Mikrogen) 59,0U/ml BorreliaIgG/ recomLine(Mikrogen)11 Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Csilla
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
09.
Jól járna, ha eljönne, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2013.
08.
09.
Toxoplazma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, az előző kérdező vagyok, a kérdésemből jó néhány karakter nem ment át, ezért volt érthetetlen. Tehát az eredményem: - immunglobulin M 0,39 (0,9 alatt negatív) - immunglobulin G 193 (8 felett pozitív). Kérdésem az volna, hogy ez utalhat e a közelmúltban elszenvedett fertőzésre, illetve hogy kell e esetleg további vizsgálatot végezni ezügyben. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm, Anna
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
09.
Nincs teendő, korábban átvészelt fertőzés immunológiai emlékéről van szó, a magzat nem károsodhat.
2013.
08.
09.
Toxoplazma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, a következőben kérném segítségét: 12 hetes kismama vagyok, és a Toxoplazma eredményem a következő: Ig M 0,39 (negatív 8) Kérdésem az volna, hogy ez utalhat e a közelmúltban elszenvedett fertőzésre, illetve hogy kell e esetleg további vizsgálatot végezni ezügyben. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm, Anna
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
09.
Nem értem, mit jelent a (negatív 8).
2013.
08.
07.
István kérdése:

Kedves Doktor úr.Kikérném a véleményét .Áprilisban jártam kint az erdőn de csípésre hogy megcsipett volna valami vagy foltra nem emlékszem. Nekem másfél-két hónapja van hőemelkedésem hullámzóan,hányiger,égő érzés a végtagokon,gerinctáji fájdalom ami a csipőnél kezdődött,és áterjedt a hátra és a nyakra,lábaim is fájnak.Olyan mintha a hátamat késekkel szúrkálnák amikor leülök.Nem biztos hogy lyme betegség de ezt a vonalat is szeretném végigvizsgálni Önök szerint érdemes a vizsgálatot ilyen tünetek mellett megcsináltatnom?!Esetleg ha Lyme kóros vagyok meg lehet e gyógyulni ebből tünetmenresen 4 hónap után?! Várom válaszát Üdvözlettel István
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
07.
Tünetei lehetnek Lyme eredetűek. Ezt könnyű tisztázni és meggyógyítani is.
2013.
08.
05.
Kornél kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Fiam 11 éves. Áprilisban elmondása szerint kullancsot szedett ki magából a fürdőben. Foltot nem észleltem nála. Május 26-án torkát és fülét fájlalva elmentünk a körzetihez aki azt mondta vírusos megbetegedés. Másnapra teljesen jól lett. Harmadnap délben rosszul lett. Hányt fejfájásra és erős szédülésre panaszkodott. Másnap visszavittem a gyermekorvoshoz aki beutalta a Tatabányai kórházba. Itt rosszabbul lett . Tarkómerevség alakult ki és 39 fokos láza lett. Az erős szédülés fokozódott. Meglumbálták és a gyors teszt meningococcus baktériumot mutatott ki illetve a sejtszáma 51 volt. A Szent László korházba vitték azonnal. Már elötte pár nappal fájlalta sokat a térdét ill a korházba a mellkasát. A Szent László korházban kizárták a meningococcus okozta baktériumos agyhártya gyulladást. Azt gondolták hogy vírusos agyhártyagyulladása volt. Eredetét nem találták meg. Neurológus vizsgálta többször . Július 23-án kaptam meg emil-ben az utolsó várt eredményt amiben azt írták hogy a közelmúltban lyme-kór zajlott le nála. Van aki azt mondta a lyme-kór az agyhártya gyulladást nem okozhatta ill. mondták azt is hogy ez okozta. Voltak erős szem tickjei is. Illetve szívzörejt is hallottak nála. Kérdésem hogy a lyme-kor okozhatta-e nála az agyhártya gyulladást??? Igazából nem is nagyon értem a történteket . Köszönöm a türelmét és előre is a válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
07.
A Lyme is okozhat agyhártyagyulladást. Érdemes lenne eljönniük, jelentkezzenek be: 30-9349956.
2013.
08.
05.
csizma kérdése:

Férjem hónalján először csípésnyom, később az egész hónalja piros (mintha leégett volna) aztán a csípés helye maradt piros, körülötte bőrszínű, a szélén piros körbe. Átmérője ennek vagy cm, úgy hétig volt látható. Először háziorvoshoz mentünk aki canesten krémet javasolt :), aztán bőrgyógyászhoz, aki vérvételre küldte, majd a negatív eredmény után azt mondta nincs tennivaló. Ismét a háziorvos következett, aki napi 1 szem doxycilint írt fel 20 napig (ezt ki se váltottuk). Nagy nehezen szereztem Zinnat tablettát, azt szedetem most vele, (ma kezdte, a csípés után kb. 5 héttel)napi 2x500 mg-ost 20 napig. A folt már nem látszik. Mikor lenne célszerű Önöket felkeresni?Mennyibe kerülne? A kúra után, most, vagy nem szükséges? Válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
07.
Nem derül ki a leveléből, hogy hány cm-es volt a folt. Talán jobb lenne, ha telefonon érdeklődne: 30-9349956
2013.
08.
05.
Pataki Lászlóné kérdése:

moson kérdése: Tisztelt Dr. Úr! Egy 25-30 cm-es nem feltűnő foltot észleltem a lábszáramon, amivel orvoshoz fordultam. Augmentint kaptam 3x1 naponta(2 hétig szedtem) és elküldtek vérvételre. Majd vérvétel után, kb. három hét múlva visszamentem az eredményért, ami Borrelia Igm 33,5 AU/ml és borrelia IgG 222,1 Au/ml értéket mutatott. Megint kaptam egy két hetes Amoxicilin 1000mg-os kúrát. amit most szedek. Semmi tünetem nincs! Kérem írja meg a véleményét ami a kezelést illeti. Lakos András Infektológus szakorvos 2013. 08. 03. Az Augmentin nem volt jó választás, de azért nem hatástalan. Nem írta a tabletták nagyságát, az amoxicillin esetében pedig azt nem, hogy hányszor szedi naponta, és a testsúlyát sem tudom. Ezek mind kellettek volna a válaszhoz. Az biztos, hogy meg fogják ismételni a vérvizsgálatot, és mivel az is pozitív lesz, újabb antibiotikumot fognak rendelni. Ez biztosan helytelen gyakorlat, mert az immunválasz (amire a laborlelet utal) nem múlik el egyhamar, megmaradhat az élet végéig. Most próbálom megírni a hiányosságokat, az amoxicilinből napi 3x1 szedek és 80 kg-os vagyok. Kérem szíves javaslatait! Köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
05.
Arra nem tudok válaszolni, hogy indokolt-e az amoxicillin szedése (most sem írta, hogy mekkora Augmentin tablettákat szedett). Szedje, ahogy a doktora felírta.
2013.
08.
04.
Cirmoka51 kérdése:

Tisztelt Doktor úr!Tegnap reggel észleltem egy csípést (szúrást?) a jobb csuklómon. Nem tudom mi okozta, a csípés helyén 3-4 kicsi hólyagocskát láttam, ill. alatta kemény volt a karom kb. 1cm-es körben. A csípés körül kialakult egy 4 x 5 cm-es, téglalap alakú bőrpír, és nagyon ég, viszket. Bekentem Betadinnal, Aloa Vera Géllel. Az egyik hólyag kifakadt, enyhén nedvedzik. Mit tanácsol?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
04.
Ne kenegesse semmivel, várja meg, amíg meggyógyul magától.
2013.
08.
03.
moson kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Egy 25-30 cm-es nem feltűnő foltot észleltem a lábszáramon, amivel orvoshoz fordultam. Augmentint kaptam 3x1 naponta(2 hétig szedtem) és elküldtek vérvételre. Majd vérvétel után, kb. három hét múlva visszamentem az eredményért, ami Borrelia Igm 33,5 AU/ml és borrelia IgG 222,1 Au/ml értéket mutatott. Megint kaptam egy két hetes Amoxicilin 1000mg-os kúrát. amit most szedek. Semmi tünetem nincs! Kérem írja meg a véleményét ami a kezelést illeti.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
03.
Az Augmentin nem volt jó választás, de azért nem hatástalan. Nem írta a tabletták nagyságát, az amoxicillin esetében pedig azt nem, hogy hányszor szedi naponta, és a testsúlyát sem tudom. Ezek mind kellettek volna a válaszhoz. Az biztos, hogy meg fogják ismételni a vérvizsgálatot, és mivel az is pozitív lesz, újabb antibiotikumot fognak rendelni. Ez biztosan helytelen gyakorlat, mert az immunválasz (amire a laborlelet utal) nem múlik el egyhamar, megmaradhat az élet végéig.
2013.
08.
01.
lyme kór? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, egy hónapja megcsípett valami két helyen. Egyik helyen talán van volt, de olyan helyen van, hogy nehéz eldönteni, van-e bármilyen volt. Nem tudom. 5napja a kánikulában is fáztam. Kicsit fájt a fejem. 4napja már tarkóm is beállt. 2napja jobban voltam, de este zavartan keltem, ami 2óra elteltével tisztult. Ügyeleten nem tudtak segíteni. Végre elmentem orvoshoz. Azt gondolja agyhártya gyulladás. Nem adott semmit. Jelenleg jobb oldali arcomon, fejemen mintha húzna valami. Most éppen ébredés után kicsit zavart voltam, és a jobb oldalamon arcomon kicsit zsibbadós érzés van. Mit gondol?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
08.
02.
Lássa ideggyógyász!
2013.
07.
31.
nanotücsök kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 4 és fél éves kislányomat 06.16-án csípte meg egy kullancs. 07.28-án 5 db kokárda szerű foltot vettünk észre rajta (2 a térdén, 2 a combján, 1 a kézfején). Egyik sem a csípés körül. Fejfájásra panaszkodott és az elmúlt hetekben éjszaka többször fájlalta a lábait. 07.29-én jártunk Lyme-ambulancián, ahol azt mondták, hogy ez a legnagyobb valószínűségel Lyme-kór, de megfigyelést javasoltak, mert a legnagyobb folt is csak 6 cm-es nagyságú volt (nem érte el a 8 cm-t.) A mai nap folyamán (07.31.) kell visszamennünk a rendelésre. Viszont a foltok annyira elhalványodtak, hogy gyakorlatilag eltűntek. Ez jelentheti azt, hogy mégsem Lyme-kórról van szó? Tanácsát kérem, milyen irányban érdemes haladnunk? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
31.
Ilyen esetben a laboratóriumi vizsgálat egyértelmű. Ha tehetik, jelentkezzenek be holnap 9 után, 30-9349956, hétfőre megkapják az eredményt.
2013.
07.
29.
kullancs kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Zinatot azért kapja,mert azt mondták lyme kór a foltjáról itélve.Vérvételt azért nem csináltak,mert téves eredményt mutatna ki,mert csak 4 hete történt a csípés.Agusztus 13-án kell mennünk vérvételre.Rosszul kezelik? Azért döntöttünk úgy a férjemmel,hogy inkább magához mennénk.Lehetséges?Vérvétel..stb ami szükséges.Addig is szedjük a zinatot?Ráérünk 08.13. fele menni önhöz vagy elöbb?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
29.
Jöjjenek minél hamarabb.
2013.
07.
28.
pillangó kérdése:

Először is nagyon köszönöm az eddigi válaszokat a kérdéseimre,még azt szeretném kérdezni,hogy az önöknél végzett tesztet (COMPASS vagy WESTERN BLOT tesztek a lyme kora)érdemes-e elvégeznünk azért,hogy biztosak legyünk hogy nincs baktérium a szervezetben.(Nálunk ahogy írtam volt Bukarestben a Borrélia tesztet végzik)Ezek 100% -ban meg bízható tesztek amit önöknél végeznek?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
28.
Hívja inkább az asszisztensemet: 30-9349956.
2013.
07.
28.
kullancs kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kisfiamat 4 hete megcsípte egy kullancs.(06.29.)Voltunk orvosnál,Zinatot (250gr)irtak fel neki.Napi 2 szemet kell bevenni.(4doboz)Vérvételre majd csak 08.13.-án kell mennünk.Érdrklődnék,hogy vérvételre mehetnénk-e önhöz is?!És a doktornő azt mondta,hogy tűző napra ne menjen.Tényleg nem mehet?Minden nap 17 órától foci edzése van.Szegény nagyon szeretne menni,de tanácstalan vagyok!8 éves kisfiú. Köszönöm mielőbbi válaszát!! Virthné Szilvia
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
28.
A Zinnat nem okoz fényérzékenységet, tehát mehet napra. Azt nem írta, hogy miért is rendeltek antibiotikumot? Vajon, mi lehet az értelme annak, ha a kezelést követően történik vérvizsgálat? Ha negatív, kiszívják a gyerekből a Zinnatot, ha pozitív adnak neki másik antibiotikumot?!
2013.
07.
27.
Anna12 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 12 éves fiam lábán egy 5,5 cm nagyságú kokárda-szerű foltot (lyme-folt) észleltünk két hete. Kullancsot nem szedtünk ki, egyéb tünete nem volt,de több kiránduláson is részt vett. Vérvizsgálat eredményére még várunk. Orvosunk Doxyprotect 100 mg szedését javasolta, napi 1 szemet 20 napig, testsúlya 51 kg. Kérdésem, hogy ez a gyógyszer elég hatásos-e, továbbá várható-e egyéb, a lyme kórra jellemező tünet megjelenése?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
28.
Sem a dózis, sem a gyógyszer nem jó, valószínűleg a diagnózis is téves.
2013.
07.
26.
Western blot kérdése:

T. Dr. Úr! Véleményét szeretné m kérni az alábbi Lyme western blot leletekkel kapcsolatban, mely négy családtagomat érint. Erősen kullancsfertőzött területen élünk és gyakran járjuk a természetet. Ketten bizonyosan, igazoltan átestek Lyme fertőzésen. 1. személy, előzmények: kb. 18 éves Lyme fertőzés, tipikus EM folt, kezeletlen maradt. Lelet: IgM teljesen negatív (0pont), egy értéknél sincs jelölés, IgG kétes (6pont) + VlsE, + Flagellin: B.burgoferi sensu stricto, +Specific part of Flagellin: B.afzelii 2. személy, előzmények: rendszeresen több kullancsípés (erdész), tünet nics, teszt csak a biztonság kedvéért készült. Lelet: IgM pozitív (8pont) + OspC, IgG negatív (1pont) + Flaggellin:B.burgdorferi sensu stricto 3. személy, előzmények: 8 éve igazolt Lyme, EM-el, Ön igazolta és ellenőrizte a kezelését, amely megfelelőnek bizonyult. Lelet: IgM pozitív (9pont), +p41, +OspC, IgG negatív (1pont) +Flagellin:B.burgdorferi sensu stricto 4. személy, előzmények: kb 2 hónapja vizsgálják testszerte kissé megnagyobbodott nyirokcsomók miatt, eddig minden vizsgált vírusra és baktériumra negatív, elisa Lyme teszt is negatív. Wb lelet: IgM gyengén pozitív +/- OspC, +/- p41/intern (PKo), IgG negatív (1pont) +Flagellin: B.burgdorferi sensu stricto Megtisztelne, ha értékelné az eredményeket, és tájékoztatna, ha további teendőink vannak ezzel kapcsolatban. Köszönöm szépen!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
28.
Bizonyára nehéz elhinni, de a leleteket önmagukban nem lehet értékelni. A tesztek nincsenek standardizálva, és emiatt minden intézményben más-más leletek születnek. Ezeket még azok sem tudják helyesen értékelni, akik végzik, vagy végeztetik ezeket a vizsgálatokat. Mi - bárhonnan származnak is a leletek - minden pozitív Lyme eredményt kontrollálunk, és csak annak alapján mondok véleményt. Mi sok mindent értékelünk, amit mások nem, és sok mindent nem, amit mások igen. A részletek elolvashatók a honlapomon.
2013.
07.
24.
szoptatós állatorvos anyuka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Május közepén találtam kullancsot a térdhajlatomban, kb 1,5 napja lehetett ott. 2 hét múlva lázas (kicsit köhögős) betegségem volt, de nem szedtem rá semmit. Mivel szoptatok, aggódtam a baba miatt, a csípéshez képest pont 5 héttel elmentem vérvizsgálatra, azt mondták előtte nem érdemes. A laboreredményem szerint az ELISA vizsgálat a Borrelia IgM-re pozitív, IgG-re negatív. A csípés körül enyhe gyulladásos reakció volt, pár nap alatt el is múlt, nem nőtt, nem volt fájdalmas stb. Egyéb panaszom sincs azóta sem. A háziorvosom szerint ősszel szedjek majd doxyciklint és ne aggódjak. Ön szerint érdemes-e westernblot vizsgálatot kérni és heteket várni az eredményre? A kisbabám most 4,5 hónapos (jelenleg csak anyatejes), szeretném sokáig szoptatni. Olvastam, hogy biztonságosabb szerek is vannak mint a doxyciklin, pl. amoxicillin, ceftriaxon. Van-e ezekkel kapcsolatban tapasztalata? Van-e bármilyen hatása a babára a fent említett gyógyszereknek? Van-e tudomása arról , hogy anyától fertőződött csecsemő? Ha nincs panaszom meddig lehet várni a kezeléssel? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Sz.E.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
25.
A Lyme tesztek, különösen az ELISA IgM vizsgálatok megbízhatatlanok. Jobban jár, ha eljön, nálunk a Western blot a vérvételt követő hétfőre kész van, és valószínűleg utána nem kell izgulnia és gyógyszert szednie. Persze, nálunk fizetni kell a vizsgálatért, 20ezer Ft-ot kérünk.
2013.
07.
24.
Lyme folt 6 kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Már sokadjára zaklatom, remélem nem okozok Önnek kellemetlenséget. 13 nappal ezelőtt távolítottam el magamból egy kullancsot. Az eltávolítás utáni 10. napon megjelent egy halvány piros folt a csípés körül. A folt növekszik, már elérte az 5,5 cm-ert is. A bőrgyógyász nem tudta egyértelműen megállapítani a folt eredetét így borrelia laborvizsgálatot kért amihez a vért ma ( 20130724.-én) levették. Az SZTK azt a tájékoztatást adta hogy 4 hét múlva várható ennek az eredménye. Újra készítettem fotókat, illetve be is szkenneltem a combom amennyire ez megoldható volt. Az új képeket is itt lehet megtekinteni: http://indafoto.hu/csuklosbusz/kullancscsipes20130711/page/1 , illetve elküldtem az alakos@kullancs.hu -ra hátha valahol jobb minőségben megy át. Ön szerint az új képek és infók alapján ez lyme folt? Ha igen akkor elég lehet egy 24 éves 55kg-os fiúnak napi 3*1000mg amoxycillin 20 napon át? Ezek a dolgok előtt egy évvel volt rejtélyes hőemelkedésem hónapokon keresztül tehát már régebb óta gyanakszom lyme-ra, hát sajnos én most biztosra veszem hogy ha volt ha nem volt, mostmár van. :-( Tehát ha ez már netalántán a sokadik felülfertőződésem akkor is megfelelő lehet a 20nap napi 3000mg amoxicyllin? Mert most már csak azon filózok hogy elkezdjem-e a kezelést ha netalántán jobban "tipikus" lesz a folt vagy mindenféleképp várjam meg a vérteszt eredményét? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
25.
A képek nem túl jók, de valószínűleg Lyme foltról van szó. Ez friss fertőzés, nem lehet megkapni egy korábbi, már hosszabb ideje fennálló fertőzés mellett.
2013.
07.
23.
piki01 kérdése:

Tisztelt Doktor ! Nagyon régóta szenvedek prosztatagyulladástól. Ondótenyésztéssel enterococus faecalis fertőzést mutattak ki nálam, amely ampicillinre, vancomycinre érzékeny, gentamycinre rezisztens. Az alábbi cikk szerint a kezelés során, az ampicillin mellett streptomycint is kellene alkalmazni. Igaz-e , hogy kombinálni kell a sikeres kezeléshez a 2 antibiotikumot, és ha igen , hogyan, milyen dózisban ? "Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium Az enterococcusok az eleve kevéssé antibiotikumérzékeny mikróbák közé tartoznak. A ma ismert antibiotikumok között nincs egy sem, ami önmagában baktericid hatású lenne vele szemben, ezért a szisztémás infekciók kezelésére mindig antibiotikum kombinációt alkalmazunk, többnyire ampicillin + gentamicint. Az enterococcus infekciók aránya az utóbbi évtizedben jelentősen megszaporodott, elsősorban a kiterjedt kefalosporin és fluorokinolon alkalmazás következtében, melyek hatástalanok az enterococcusokkal szemben. Az infekciók nagyobb száma mellett az antibiotikum rezisztencia fellépése is egyre nagyobb gondot jelent, bár ez még Magyarországot csak részben érte el. A szisztémás infekciók kezelésének alapját képező bakteriális szinergizmus csak akkor érvényesül, ha a kórokozó mindkét komponensre érzékeny. Az Enterococcus faecium ampicillinnel szembeni természetes rezisztenciája mellett mindkét speciesben megjelent a gentamicin elleni magas rezisztencia is. Amennyiben a kórokozó rezisztens ampicillinre vankomicinnel kell helyettesíteni. Ha magas fokú gentamicin rezisztenciát észlelünk (itthon 33%), a kórokozó esetleg érzékeny lehet sztreptomicinre, ilyenkor ezt választjuk. Komplett aminoglikozid rezisztencia esetén a kombinációnak nincs értelme. A 80-as évek közepén, elsősorban az Egyesült Államokban (2), de számos nyugat-európai országban is megjelemek az ampicillin mellett vankomicinre is rezisztens enterococcus törzsek (VRE). Ezek az amerikai intenzív osztályokon az összes enterococcusok mintegy 30%-át is kitehetik, itthon még ritkaság számba mennek, de előfordulnak. A vankomicin/teikoplanin rezisztens Enterococcus faecium törzsek kezelésére ma leginkább a kvinuprisztin/dalfoprisztin (Synercid) javasolható, bár még kevés a klinikai tapasztalat, a vankomicin rezisztens Enterococcus faecalis ellen jelenleg nincs megbízható hatékonyságú antibiotikum. Az enterococcus rezisztencia klinikai következményei: - ampicillin rezisztens - gentamicin érzékeny enterococcus esetében javasolt kezelés: vankomicin + gentamicin (vesefunkció, szérumszint monitorozás!) - ampicillin érzékeny - gentamicin rezisztens, de sztreptomicin érzékeny enterococcus kezelése: ampicillin + sztreptomicin - vankomicin rezisztens Enterococcus faecium okozta szisztémás infekció kezelése: kvinuprisztin/dalfoprisztin (Synercid) - vankomicin rezisztens Enterococcus faecalis okozta szisztémás infekció kezelése: ? (kloramfenikol, kotrimoxazol ?) - vankomicin rezisztens entrococcus okozta lokális infekció (pl. húgyúti): kotrimoxazol, tetraciklin, nitrofurantoin (antibiogram alapján). A szisztémás VRE infekciók ellen egyértelműen hatékony terápia tehát nem áll rendelkezésre, emiatt a legfenyegetőbb nozokomiális fertőzések közé tartoznak."
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
23.
A mellékelt ajánlás az ampicillinre és a vancomycinre rezisztens enterococcusokra vonatkozik Az Ön esetében erről nincs szó. Elvben az ampicillin (vagy az amoxicillin) elegendő lehetne, tehát nincs szükség kombinációra. Sajnos, nem mindig a kitenyésztett kórokozó a valódi kórokozó, lehet, hogy van ott más is, ami nehezebben tenyészthető, de ellenállóbb az antibiotikumokkal szemben. Profi urológus és mikrobiológus együttműködésére lenne szükség a gyógyuláshoz....
2013.
07.
23.
Lyme folt 5 kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Ma voltam a kórházban a balesetem végett, ott megemlítettem a kullancsot. Átküldtek a sürgősségire és ott antibiotikumos krémet javasoltak meg háziorvost. A háziorvos meg bőrgyógyászt. A bőrgyógyászatra mégis sikerült ma eljutnom. Megnézték, nem tudta megállapítani egyértelműen hogy mi a folt oka. Írt fel receptre az alábbi krémet: UNG. ADVANTAN ACID SAL CARBAMIDI CREMOR REFRIGERANS illetve beküldött vérvételre, BORRELIA (natív cső, piros dugós) vérvizsgálatra. Holnap vesznek vért, eredmény két hét múlva lesz. A folt mára elérte a 4cm-es nagyságot de még nem a klasszikus kokárda. A kérdésem az hogy mennyire jódolog a csípés helyét kenegetni? Mert a netes leírások szerint nem szabad semmivel sem kenni. De az orvosok meg a bőrgyógyászok szerint meg mindenféle krém meg sósborszesz meg hasonlókkal kenjem... Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
23.
Tájékozottabb, mint a doktorai... A szteroid tartalmú szerektől megvadulnak a Borreliák, tehát, ha Lyme fertőzése lenne (nem írta, mikor volt a kullancsa, mióta tart a folt), akkor az Advantan kifejezetten káros. A vérvizsgálatnak sincs sok értelme: immunválaszt lehet mérni, ami a korai esetekben törvényszerűen negatív, tehát, ha negatív leletet kap, az nem zár ki semmit, ha meg pozitív lenne, gyanakodhat, hogy a lelet álpozitív. Ha a folt elérné az 5 cm-t, akkor jelentkezzen be: 30-9349956. Ha nem, akkor nincs teendő.
2013.
07.
23.
szorongás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Még soha nem voltam rühes, de nagyon félek tőle. Sajnos már alig merek tömegközlekedéssel utazni, mert sok rajta a hajléktalan. A kérdésem, hogy mennyi az esélye, hogy egy koszos ülésről vagy kapaszkodóról elkapom vagy melyiknek kisebb a veszélye? Továbbá azt olvastam, hogy tömegközlekedésen is össze lehet szedni, de ha hosszabb közvetlen érintkezés kell, akkor hogyan? Továbbá van még olyan kellemetlen vagy komolyabb bőrbetegség, amely így tömegközlekedésen leülve összeszedhető? Válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
23.
Én még csak nagyon rossz szociális viszonyok között élőkön láttam rühességet. Sok beteget kezeltem, de én még sohasem kaptam el, pedig meg szoktam fogdosni a bőrelváltozásokat...
2013.
07.
23.
Borrelia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Június elején a térdhajlatban megjelent egy kb 5X5 cm-s, piros, gyulladt, akkor általam pókcsípésnek vélt folt a lábamon. Nyomásra érzékeny volt, néha viszketett. Nem kokárda-szerű volt, így nem is gondoltam kullancs-csípésre, ugyanis nem is jártam olyan területen, sohasem volt még kullancs rajtam-bennem. A mérete nőtt a szélein, néha elhalványodott, néha felerősödött a folt. (Most is növekvőben van, de már 20x10 cm). Három hét után mentem orvoshoz, sajnos az eredmény is három hétre lett meg, az alábbi: Borrelia burgdorferi IgG kimutatás ELISA (Euroimmun): határeset 19 RU/ml Cut-off 22 RU/ml Minősítés:Határérték Borrelia burgdorferi IgM kimutatás ELISA (Euroimmun):POZITÍV 96 RU/ml Cut-off 22 RU/ml Minősítés: Pozitív Borrelia burgdorferi IgM kimutatás WB (Euroimmun): Pozitív p25+ Minősítés: Pozitív Borrelia burgdorferi IgG kimutatás WB (Euroimmun): határeset p83+ Minősítés: Határérték Mintat: Vérsavó Doxycyclyn- t kellene szednem napi 2x1-t egy hónapig, és kerüljem a napfényt. Igazából nem értem, miért határeset az egyik és pozitív a másik. És mindenhol ennyi időbe telik ( három hét?) a vérvizsgálat eredményének kimutatása?! Sajnálom, hogy nem előbb találtam rá erre az oldalra. Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
23.
A leírás alapján ez biztosan Lyme. Kezdetben az IgM, később az IgG válik pozitívvá, viszonylag ritka, hogy egyszerre mindkét antitest jelen van, ennek nincs jelentősége. Maga a vizsgálat 1-2 napig tart, de mindenütt összegyűjtik a mintákat. Ahol sok vizsgálatot végeznek, ott hamarabb összejön a már rentábilis mennyiség, mi egy hét múlva küldjük az eredményt.
2013.
07.
22.
Lyme folt 3 kérdése:

Egyet elfelejtettem: tetanus injekciót is kaptam közvetlen a csípés előtt pár nappal.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
22.
Nincs jelentősége.
2013.
07.
22.
Lyme folt 3 kérdése:

Köszönöm válaszát! Ez akkor is igaz ha gyenge immunrendszerű 50kilós egyénről van szó? Mert sokaknál ki sem jön a folt, nálam kijött de elég halványan, de ha nem lyme akkor mi lehet a folt oka a csípés helyén 11 nappal? Pláne hogy antihisztamint is szedek ami az allergiás reakciókat elnyomja. 24/F
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
22.
Lehet idegentest-reakció. A Lyme betegség nem allergiás reakció, nem nyomja el az antihisztamin. Nem számít, hogy hány kiló, és hogy milyennek tartja az immunrendszerét.
2013.
07.
22.
Lyme folt 2 kérdése:

A folt 3 cm átmérőjű, sajnos jobb minőségű felvételeket egyenlőre nem tudok küldeni. Amoxycillin esetleg az nem jobb nyáron?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
22.
Csak akkor kezelni, ha a folt meghaladja az 5 cm-es átmérőt, addig nem szabad orvoshoz menni, és kezelni sem!!!
2013.
07.
22.
Lyme folt kérdése:

Tisztelt Doktorúr! 11 nappal ezelőtt találtam magamban egy kullancsot a jobb lábam combjában. Fürdés közben vettem észre, vakarásztam mert azt hittem hogy seb. Ugyanis fürdéskor nincs rajtam a szemüveg, aznélkül meg csak 40%-os a látásom. Tehát napok óta is ottlehetett csak éppen akkor vettem észre. Utánna kullancskiszedő csipesszel nagynehezen kiszedtem, de a kullancs túlélte. Azért nehezen mert a jobb kezem el van törve, a bal kezemmel meg nehezen tudtam kezelni a csipeszt. A lényeg az hogy kijött, helyét fertőtlenítettem betadinnal, de utánna visszamaradt egy lencsényi bőrpír, egy kis pont és kész. Utánna se nem viszketett, se nem foltosodott hanem szép lassan elkezdett elmúlni. Előre kezdtem örülni hogy megúsztam. Sajnos 11 nappal később kijött egy piros kerek folt a csípés körül. A folt melegvíz hatására erősebb, ezt is fürdés közben vettem észre. De számítható volt mert kitudja mióta volt bennem, fürdőkádban a víz alatt meg a szappantól, vakarástól stb nomeg a többszőri csipeszes kiszedéstől valószínűleg öklendezett belém fertőzést. Mellékelek képeket is az alábbi linken, látható a kullancs kiszedés után illetve a halvány piros bőrpír is. http://indafoto.hu/csuklosbusz/kullancscsipes20130711 A háziorvos elküldött bőrgyógyászatra, oda csak 5 nap múlva kaptam időpontot. A László kórházat emlegette még meg a neten is azt javasolják de sajnos több óra utazás lenne nekem olyan messze van a költségekről nem is beszélve. :-( Remélem kapok doxycyclint a bőrgyógyászaton. A bőrpíron kívül egyéb tünetek is vannak, de nem lehet egyértelműen a kullancsra fogni. Ugyanis a csípés előtt volt egy balesetem, nyílt, csontig vágott seb a mutatóujjamon kettő is. Belázasodtam 38,5 -ig, de aztán a láz elmúlt és nem kaptam rá semmiféle antibiotikumot. Azóta hőemelkedésem (37,1) körül szokott lenni de a baleset és a csípés előtt is volt már hosszantartó rejtélyes hőemelkedésem. Fáradság, hidegrázás, fejfájás, torokkaparás a folt előtt már jelentkezett. Rendszeresen csak actival max miltivitamint és levocetirizin tartalmú antihisztamint szedek az allergiámra napiszinten. A kérdésem az hogy Ön szerint a leírt tünetek meg képek alapján egyértelmű-e a lyme kór elkapása? Illetve ha esetleg volt már lyme kórom (az utóbbi 8 évben nem tudok csípésről) de erdőben dolgozom ahol már volt rajtam kullancs csak még nem volt ideje remélhetőleg belémcsípni ergó nem zárható ki az sem hogy korábban fertőződtem de a lényeg az hogy kijön-e a lyme folt ha netalántán már eleve lyme kóros vagyok? Illetve Ön a fentiek alapján mit javasol? Dózis? Ui: betudok szerezni doxycyclint vény nélkül is ha mindenhol lepasszolnának... Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
22.
A felvételek sajnos használhatatlanok. Hány cm-es a folt? A doxycyclint nagyon kellemetlen nyáron szedni, mert fényérzékennyé teszi a bőrt.
2013.
07.
22.
Viktória kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az antibiotikumra vonatkozott,amire volt is kedves válaszolni nekem.A kérdésem ezek után az lenne,hogy Ön milyen antibiotikumot javasolna és milyen adagolással? (Ez amit most szedünk az Aktil Duo,amellett hogy Ön szerint nem alkalmas a lyme kezelésére,kicsapta a bőrét a kislányomnak 3.napi szedés után,kiütéses lett tőle csúnyán.) Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Viktória
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
22.
El kellene jönniük, jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956.
2013.
07.
20.
Béres Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 8 éves fiamat a napokban megcsípte valami. Kullancsot nem találtunk benne. A csípés helye nagyon viszketett, tegnapra nagy vörös duzzanattá alakult, mára pedig a csípés helye megkeményedett egy kicsit, és körülötte egy jól körülírt, kb. 5cm átmérőjű vöröses gyűrű alakult ki. Szeretném tudni, mi a teendőnk! A válaszát köszönöm. Tisztelettel Béres Katalin
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
21.
Nem szabad orvoshoz menni. Várni kell, ha tovább növekszik, eléri a 8 cm-t és már 5 napja fennáll, jelentkezzen be - de nem lesz rá szükség.
2013.
07.
19.
Fist kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta húzódó problémámra szeretnék választ kapni. 2011 őszén a következő eredménnyel kaptam meg a vérvételem (egy SZTK bőrgyógyászatán): Borrelia IgM/Elisa 99,0 U/ml, Borrelia IgM/Western Blot 20; Borrelia IgG/Elisa 188,0 U/ml, Borrelia IgG/Western Blot 21. Gyógyszeres kezelés után (Amoxicillin-t kaptam, ha jól emlékszem), 2012 tavaszán ugyanezen vizsgálatokkal az eredmények: IgM: 18,0 U/ml, 12; IgG: 58,0 U/ml, 21. A bőrgyógyász azt mondta, több dolgom ezzel már nincs, de ha nem nyugtat meg az eredmény, menjek el az Istenhegyi úti klinikára. Ott 2012 őszén a következő értékelést kaptam: "A Western blot módszerrel végzett szterológiai vizsgálat az IgM és az IgG típusú ellenanyagra pozitív eredményt adott. Az OspC esetében mindhárom antitest sáv jelet adott. Reagens: Microgen recomBlot BorrealiaNB (No.:4202)" Azóta orvosnál nem jártam, csak egy üveg ezüst-kolloidot ittam meg. A kérdésem az lenne, hogy a fentiek ismeretében valóban nem kell már foglalkoznom ezzel? Azért kerestem meg, mert mostanában a szokottnál is fáradékonyabb (ezáltal feledékenyebb is) vagyok, valamint alkalomszerűen erős, rövid ideig tartó fájdalmat érzek a térdeimben. De ezek persze mástól is lehetnek. Előre is köszönöm a válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
20.
Érdemes eljönnie, jelentkezzen be: 30-9349956.
2013.
07.
19.
Viktória kérdése:

Előző kérdésem "Kérdés???" néven tettem fel,arra kérdezett,és én most válaszoltam.Elnézést,ha nem volt egyértelmű.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
20.
Azért még ebből sem derül ki, hogy mit is szeretne tudni. Lehet, jobban járna, ha eljönnének, megnézhetném a foltot.
2013.
07.
19.
Koós Melinda kérdése:

Elnézést! Az előző kérdés Meltsike Feladóról érkezett... A férjem 100 kiló körül van.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
20.
4x1 g Amoxicillint kapjon 20 napon át.
2013.
07.
19.
Koós Melinda kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a gyors választ! A diagnózist a kullanccsípés körül kialakult 10*13 cm-es ovális,piros a bőrön kialakult foltból diagnosztizálták. Amennyiben elkezdenénk az amoxicillin szedését az Ön által javasolt dózisban, azt hány napig javasolja alkalmazni? Köszönettel Koós Melinda
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
19.
Nem találok ezen a néven előzményt. Hány kilós a beteg?
2013.
07.
19.
Viktória kérdése:

Doktor Úr,a folt kb. 5,5-6 cm átmérőjű.Már ott van vagy 4-5 napja,a láthatósága változó,néha egész vörös a széle,néha elhalványul,de mindig kivehető,és a centruma a régi kullancscsípés,de nagyobb mint anno volt,miután kiszedtem belőle a kullancsot. Nem fáj,és nem viszket neki.Más tünetet nem látok rajta. Viktória
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
19.
Mi a kérdés? Ezen a néven nem találom az előzményeket.
2013.
07.
19.
Kérdés??? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2,5 éves kislányomnál lyme-kórt diagnosztizáltak.Kullancscsípés helyén, kb.6-7 héttel a csípés után jött ki a -jellegzetes- lyme-folt (két orvos is egyértelműen annak véleményezte).Meg is kezdte a háziorvos az antibiotikus kezelést, napi 2x4 ml Aktil Dou-t írt ki (400mg/5 ml).A kérdésem abból ered,hogy kétségeim vannak az adagot illetően.Sok mindent olvastam az interneten,és nem tudom,elégséges-e a mennyiség (közel 15 kg a kislány) és a napi 2x adag? Volt ahol azt írták,hogy a klavulánsavval kombinált amoxicillin adása káros lehet. Önnek mi a véleménye? Válaszát várva: Viktória
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
19.
Mekkora, hány cm-es volt a folt? Az Aktil tényleg nem alkalmas a Lyme kezelésére.
2013.
07.
19.
Domonkos Andrea kérdése:

Köszönöm a válaszát. Időközben bejelentkeztünk az ambulanciájukra. Az lenne a kérdésem hogy milyen vizsgálatra készüljünk? Vérvételre elsősorban? Illetve mennyi idő alatt készül el a szerológiai lelet? Köszönöm előre is! Andrea
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
19.
Attól függ, mi látható. Ha tényleg Lyme gyanús, akkor lesz vérvétel.
2013.
07.
19.
Lázár kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 13.-án vettük észre a csípést.Kullancsot nem szedtünk ki belőle,erre azt mondták a kórházban,h kidörzsölhette a ruhájával.15.-én 6 cm-es átmérőjü folt keletkezett a csípés körül,aminek a belseje világosabb lett,és a pereme jól kivehető volt:ezt úgy fogalmazták meg a kórházban,h kokárda szerű.Kapott rá bactroban kenőcsöt.18.-án vittük kontrollra,majd miután még mindig látható volt a kokárda szerű perem,átirányítottak a lyme -ambulanciára.Ott konkrétan leírták ,h Lyme -kór a diagnózis.Erre felírták az Amoxicillin-t.,amit 20 napig kéne szedni.Ma beszéltem a Doktot Úr asszisztensével,abban egyeztünk meg,h ne kezdjük el az antibiotikumot,mert,az elmondásom alapján egyáltalán nem biztos,h Lyme -kór.Kérésére lefényképeztem a csípést,ami körül már szinte alig látható a folt!!!!Hétfőre kaptunk Önhöz időpontot. Köszönettel :Sütő Szilvia
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
19.
A kisméretű (5 cm körüli) folt, ha "kokárdás", szinte biztosan nem Lyme betegség, és ha pár nap alatt elmúlik, az is a Lyme ellen szól. Gyermekkorban a szúnyogcsípés gyakran okoz ilyet, járatlan orvosok sok ilyet kezelhetnek feleslegesen antibiotikumokkal.
2013.
07.
19.
tinka6 kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! Tavaly november óta bal bokám fáj, dagad. Achilles izom nagyon fáj. Eddig nem használt a fizikoterápiás kezelés. Belgyógyász elküldött Lyme-kóros vérvizsgálatra 04.15. :Borrelia IgM 22.1 pozitív, IgG 228 pozitív. 1 hónapig Doxycylin tablettát szedtem napi 2x1-et. Nem lett javulás. Infektológia 06.25 szerológiai eredmény: Borrelia IgM/ELISA:36,0 pozitív Borrelia IgM/ recomLine 8 pozitív. Borrelia IgG/ELISA: 112 pozitív. Borellia IgG/recomLine 25 pozitív. Amoxicillint 3x1000mg irtak 1 hónapra. Szeroógiai ismétlés 3 hónap múlva. "Lehet Lyme.kór De lehet,hogy nincs." ezt a választ kaptam. Kérem szíves véleményét. Köszönettel: Katalin.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
19.
Sokan hiszik (orvosok és betegek egyaránt), hogy ezek a számok jelentenek valamit, pedig ezek csak viszonyszámok, az adott teszt saját "egységei", mértékegységek nélkül. A Lyme okozta ízületi gyulladásban nagyon jellegzetes immunológiai képet látunk. Ehhez azonban nálunk kell elvégezni a vizsgálatot, ezekből a leletekből nem lehet véleményt mondani.
2013.
07.
18.
Lázár kérdése:

Tisztet Doktor Úr!! 2,5 éves kisfiamnál valószínűsítik, a Lyme-kórt-Bethesda kórházból,át irányítottak a László kórházban.Ott Amoxicillint írtak fel a következő 20 napra.Azt szeretném kérdezni,h elkezdhetem-e adni a gyermeknek az antibiotikumot akkor is,ha a jövőhéten szeretném elvinni Önhöz???Azt értem én,h a Lyme-kór gyógyítható,de amitől jobban tartok az az agyhártya gyulladás.Meg lehet állapítani vérvétellel,h esetleg az fenn áll-e??Vagy elég csak az antibiotikumos kezelés??? Köszönettel:Sütő Szilvia
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
19.
A tüneteiről nem írt semmit, pedig csak annak alapján lehet válaszolni a kérdéseire.
2013.
07.
18.
Meltsike kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A férjem kullancs csípéstől Lyme kóros lett. A háziorvos 30 db maripen tablettát írt fel neki, hogy 10 napig 3x1-et szedjen belőle. Közben más orvos és gyógyszerész ismerősünk azt mondta, hogy mindenképp doxycyclint kéne szednie. Visszament háziorvoshoz, aki azt mondta, hogy mindkettő jó de doxicyclyn mellékhatása, hogy besárgulnak a fogai. Ön mit gondol? Elég a maripen, vagy erősebb antibiotikumra van szükség? Köszönettel!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
19.
A doxycyclintől nem sárgulnak be a fogak. (A tévedés onnan ered, hogyha a szoptató nő egy ma már nem nagyon használt, kevésbé hatékony másik tetracyclint, a Tetrant szedte, akkor a baba maradó fogai sárgák lettek.) Ettől függetlenül nagyon kellemetlen nyáron doxycyclint szedni, mert fényérzékennyé válik a bőr. A felírt Maripen dózisával van a baj: 50-90 kg testsúly között 4x3 tbl-t kellene szedni a kerek tablettából, az extrából pedig 3x2-t, és ez még mindig sokkal kevésbé hatásos, mint a 3x1000 mg amoxicillin. Az a kolléga, aki ennyire a járatlan az antibiotikumok terén, valószínűleg a diagnózis megállapításában sem a legmegbízhatóbb. Minek alapján kórismézték a Lyme-kórt?
2013.
07.
18.
Trixi kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Válaszát köszönöm a clostridium diff. kapcsolatban. Tüneteim: hasmenésem nincs, néha májtáji szúrást érzek és az össz.bill 48,0. , valamint néha hányingerem van.Ez a billirubin és a máj fájdalma lehet a clostridium miatt? Ráadásul amit a fertőzőn kliont írtak 500mg nem létezik csak 250 mg-os ez 6 tablatát jelentene naponta. Szoptatás mellet ezt nem merném!!! Protexin balance-ot szedek napi 2-t és odafigyelek az étkezésre. Az Ön válasza nagyon megnyugtat köszönöm! Most a Supplint írták fel 3*500mg,de ezt sem lehet szoptatás alatt. Teljesen kész vagyok! Mit tegyek? Mindent köszönök! Áldja meg a jó Isten a segítségéért! Tisztelettel: Trixi
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
19.
A Protexinnek semmi haszna. A Suplin ugyanaz, mint a Klion, csak más néven. Ha a májfunkcióiban nincs eltérés (GOT, GPT, GGT normális), akárcsak a vörösvérsejtszám (Vvt) és a hemoglobin (Hgb) is, akkor Gilbert kórja van, ami ártalmatlan, veleszületett anyagcserezavar, ez nem okoz májtáji fájdalmat, melynek nem lehet oka a C. difficile sem. Ne szedje a felírt gyógyszereket, készüljön egy hasi ultrahang, ha azon nincs eltérés, valószínűleg nincs baj, és meggyógyul magától.
2013.
07.
17.
Domonkos Andrea kérdése:

Kedves Doktor Úr! Kb. 2 hónapja volt egy kullancs a kislányom fülcimpájában, amit eltávolítottak 3-4 nap elteltével. Az eltávolítással egyidőben bőrpír keletkezett ami pár nap múlva eltűnt. Azért nem is küldtem anno fotókat, amit volt kedves felajánlani. Közben megnyugodtunk hogy minden rendben. Majd pár napja egy piros folt növögetetett az ellenkező oldali pofiján ami mára kb 3cm átmérőjű. Nem látni csípés nyomát benne és fokozatosan növekedett. Az a kérdésem, hogy elviekben elképzelhető-e hogy ez a folt összefüggésben lehet a 2 hónappal ezelőtti kullancscsípéssel? Nagyon köszönöm a válaszát! Tiszetelettel: Andrea
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
19.
Elképzelhető.
2013.
07.
16.
trixi kérdése:

Tisztelt dr. Úr! Clostridium diff. antigén pozitív,toxin negatív eredményem lett széklettenyésztésből.Szoptatom a kisfiamat 4 hós és Kliont írtak fel 3*500mg. Ön szerint beszedhetem szoptatás alatt? Vagy van valami gyógyszer nélküli terápia ami segít? Válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
17.
Van-e valamilyen tünete? Az anyatej keserű lesz a Kliontól, és a baba ki fogja köpni, le fog szokni a szopásról. Ha a C. difficile nem termel toxint, akkor komoly tüneteket sem okoz. Ha nincs tünete, felesleges kezelni.
2013.
07.
15.
vLASICS Anikó kérdése:

Kedves Doktor Úr! Ezúton érdeklődnék,hogy a lyme kóros kullanccsípésre szedett antibiotikum (zinnat 2-szer 500mg) hatására a piros folt már az első héten elmúlt,de a csípés helye még mindíg látható(mint egy szúnyogcsípés),pedig pénteken fog lejárni a 20 napos kúra. A kérdésem az lenne,hogy van-e ennek jelentősége?Esetleg tovább szedjem a gyógyszert? Ennek mikor kell elmúlnia?Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel:Vlasics Anikó
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
15.
A csípés helye még hónapok múlva is látszhat, ennek nincs jelentősége.
2013.
07.
13.
Lyme kór? kérdése:

Üdvözlöm! 16 éves fiamat tavaly nyáron megcsípte egy kullancs. Másnap piros foltok jelentkeztek a bőrén, rá két napra elment az orvoshoz, de nem történt beutaló vérvizsgálatra. Az elmúlt időszakban időszakosan visszatértek a piros foltok, amik még aznap el is múlnak. Mostanában fejfájásra panaszkodik, és szerintem az utóbbi időben kissé fáradékonyabb, mint eddig. Gyógyszert nem szed/szedett. Holnap megy orvoshoz, mennyi arra az esély, hogy 100%-ra meggyógyuljon?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
13.
Ha készített (készítene) felvételeket, küldje el az alakos@kullancs.hu-ra. A többszörös Lyme folt jellegzetes immunológiai reakcióval jár. Ha eljönnek, meg tudom mondani, hogy tényleg Lyme-ról van-e szó. Ha igen, garanciális javítást vállalunk.
2013.
07.
13.
szteroid hormon kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Lyme folt alakult ki nálam, antibiotikumot szedek jelenleg. Olvastam a weboldalán, hogy a baktériumok a szteroidoktól megvadulnak. Azt szeretném kérdezni, hogy ez vonatkozik a bioazonos progeszteronkrémre és a D-vitaminra is? Válaszát előre is köszönöm! K. Edit
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
13.
Nem.
2013.
07.
11.
pillangó kérdése:

3 éves kislányomon a Lyme folt megjelenésétől kezdve kapta 20 napig(3x5 ml) 250 mg amoxicilint a tegnap járt le.Most az a kérdésem,hogy mikor és milyen tesztet csináltassunk?(itt nálunk Erdélyben a Borrelia lehet amit Bukarestben csinálnak)
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
11.
Nincs értelme Bukarestben Lyme tesztet végeztetni. Olvasgassa a honlapomat: www.kullancs.hu
2013.
07.
09.
Lyme-ra maripen? kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! 13 éves (60 kg) kisöcsémet valószínűleg lyme kóros kullancs csíphette meg. 2,5 hete Tihanyban nyaralt, az ezt követő hétvégén vettem észre a bal térde felett, kissé oldalt egy kb. 10 cm átmérőjű piros ovális foltot. Telt folt volt, nem csak gyűrű. Amikor rákérdeztem h megcsípte-e valami, nem tudott róla, és úgy gondolta, csak elnyomta az ágy széle, ahogy ült. Én csak következő hétvégén láttam újra, mert másik városban élek, és észrevettem hogy a folt még mindig megvan, és a széle jóval pirosabb, a belseje szinte kifehéredett. A legközepe nem volt erősen piros, csak halványan. Igazán a gyűrű látszott, illetve hol tömörnek, hol gyűrűsnek látszott. Az öcsém szüleimnek nem mutatta, de fájlalta a foltot, és fenistillel 2x is bekente a héten. A folton kívül fejfájásra és ennek a bal térdének a fájdalmára volt panasza. A háziorvos beutalta a bőrgyógyászatra, ahol kb. 2 méter távolságból rápillantott az orvos és maripent írt fel napi 3X3 tablettát 3 héten át, majd kontroll. Vért is vettek, aminek szintén 3 hét múlvára ígértek eredményt. Úgy gondolom nem vizsgálta meg alaposan az orvos, és a maripent sem a legjobb megoldásnak tartom. Sokkal hatékonyabb antibiotikumok (doxiciklin, amoxicillin) is léteznek. Ön mivel támasztaná alá az orvosnak ezt a választását? Ma voltunk a bőrgyógyászaton, még nem váltottuk ki a maripent. Ön szerint kezdje el a kisöcsém ezt szedni, vagy inkább várjunk még 1-2 napot és keressünk fel egy másik orvost, inkább infektológust mint bőrgyógyászt? Válaszát előre is köszönöm! Ui: Fényképet is tudok küldeni a képről. Köszönettel, Sz. Szilvia
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
09.
A Maripen nem a legjobb választás. 3x4 tbl-t kellene szednie, ami technikailag sem egyszerű. Az amoxicilliin valóban sokkal hatékonyabb. Küldje el a fényképet: alakos@kullancs.hu
2013.
07.
09.
Lehetséges hogy kullancsípés? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Néhány hete a combomon észrevettem egy patkó alakú 0,5-1 cm-es pirosas alakzatot. Mivel egyszerű csípésnek hittem, nem figyeltem meg alaposabban sajnos, de ha jól emlékszem kitapintható volt a "patkó", tehát a bőrből picit kiemelkedő. Ez az alakzat 2-3 hét alatt nem múlt el, hanem 3,5 cm-es ovális körré alakult. A kör vonala picit dudoros. Közepe pár napja hámlik. Utóbbi napokban erősödő viszketést tapasztaltam. Így 2 napja elkezdtem kenegetni és javult a nyom, nem tudom hogy véletlen egybeesés csupán, vagy esetleg a kenegetés hatására (teafaolaj, Canesten). Ön szerint lehetséges, hogy kullancscsípés vagy valamilyen más állatról lehet szó? Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát. Bogi
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
09.
Biztosan nem Lyme. Gomba lehet, pláne, ha volt macskakontaktus.
2013.
07.
09.
Kullancscsípés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap barátom Ukrajnából hazatérve észrevette, hogy a bokájában egy kicsi barna kullancs van. Nem szívta meg magát, viszont a lába be van dagadva, és piros folt is van rajta. Amikor megpróbáltuk eltávolítani, sajnos beletörtük a fejét. Tudna nekem tanácsot adni, hogy mit tegyünk, mitől dagadhatott be a lába ennyi idő alatt? Menjünk e orvoshoz vele? Köszönettel, P. Bernadett
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
09.
Ha 3 nap alatt elmúlik a pír és a duzzanat, nincs teendő. Ha mégsem, jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956.
2013.
07.
08.
Lyme vagy ALS? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Anyukámnak két éve el kezdett bénulni a jobb lába (el kezdte nem érezni a lábfejét). Számos vizsgálat után fél év múlva megműtötték a térdét, mert az orvos szerint egy csontkinövés elnyomja az ideget, ezt szabadították ki. Ekkor el kezdett romlani az állapota. Fél év múlva azt mondták, hogy ALS beteg. Bár anyukám kérte, hogy végezzenek nála Lyme vizsgálatot, mert élete során rengeteg kullancscsípése volt, a doktornő nem tartotta szükségesnek. Felírt egy gyógyszert (Rilutek) és azt mondta, hogy ha használ, akkor tíz évig is élhet, ha nem 1-2 év múlva meghal. Háromnegyed éve szedte, amikor a bal keze is bénulni/gyengülni kezdett. A gyógyszert abba hagyta. Azóta az izmai is gyengülni kezdtek. Most már csak bottal is 50 métert tud menni, lépcsőzni nem tud. Az elmúlt időszakban sajnos nem sokat foglalkozott a betegségével, mert édesapám tavaly augusztusban megbetegedett és pár hónapja, 57 évesen meghalt. Anyukám pedig ebben az időszakban rá koncentrált, érte harcolt. Most a kérésünkre a házi orvosa beutalta Lyme laborvizsgálatra, aminek az eredeménye a következő: 26282 Borrelia IgM: 4.5 Valid (22AU/ml pozitav) 26282 Borreilia IgG: 32.4 pozitív Valid (szérum15AU/ml pozitív, punktátum 5AU/ml pozitív) (A vizsgálatot a Corden Központi Laboratóriumba küldték be) Anyukámnak az ALS egyéb tipikus tünete (mint pl. beszédközpont bénulása) nem jelentkezett. Mit jelent a fenti lelet? Ön szerint a tüneteket (láb bénulása) okozhatja-e az, hogy ha korábban esetleg átesett Lyme fertőzésen? Elnézést a hosszú leírásért, de úgy vélem, hogy nem egyértelmű anyukám esete. Miután az elmúlt években annyira bizonytalanok voltak az orvosok anyukám betegsége kapcsán (mindenfajta vizsgálaton átesett), hogy szeretném, ha teljes képet kapna az állapotáról. Várom mielőbbi válaszát. Egy aggódó, szomorú gyermek
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
08.
Az említett Lyme tesztek csak szűrővizsgálatra, és nem diagnózisra valók. Nem tudják elkülöníteni a lezajlott fertőzés immunológiai reakcióját a most zajlótól. Bár a gyorsan romló, súlyos bénulásokat okozó kórkép ALS-re és nem Lyme-ra utal, indokolt, hogy mi is elvégezzük a vizsgálatot. Jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956.
2013.
07.
07.
CSípés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kisgyerekemnek a középső ujja külső vfelén volt egy pici piros búbocska, ami átalakult egy kb régi 1 Ft-os nagyságú piros foltocskává, ami szabálytalan szélű, kör alakú, és a közepe picit szürkés-fehéres színű, felülete nem sima, hanem picit egyenetlen. Mi lehet ez? Megcsípte valami és érzékeny rá? ( 6 hónapos). Köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
07.
Nem tudok erre válaszolni. Küldjön egy fényképet az alakos@kullancs.hu-ra.
2013.
07.
06.
trixi kérdése:

Tisztelt DR. Úr! !4hónapos a kisfiam és csak anyatejet fogad el, 2 hónapja besárgutam, szemem, bőröm azt hittem az Elevittől és abbahagytam aszedését. Hasmenésem sokszor volt, olyankor Laktív-ot szedtem. Kb.2 hhete jobb bordaív alatt görcsölget, ezért hasi UH-t kértem. Azt hittem epekő, de nem a máj és a lép nagyobb. A labor értékben GOT, GPT gamma jó, össz.bilirubin 28,5. az oldalam fájogat van olyan étel amitől hányingerem és hasmenésem van. A baba néha étvágytalan, a hasi Uh előtt 4 liter vízet ittam és aznap nagyon jól szopot a kicsi, én is jobban éreztem magam. Ön szerint szoptathatok e ebben az állapotban ill. milyen vizsgálatot javasol még? Ugye ez nem Hepatitisz? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: TRIXI
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
07.
Fontos lenne tudni, hogy a direkt és az indirekt bilirubin mennyi. Nincs hepatitise, és szoptathat.
2013.
07.
06.
mamka kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Az unokámnál kb 1 hónapja jelentkeztek végtagfájdalmak,hasfájás napi háromszor kapott fájdalomcsillapítót.Majd mikor ezek elmúltak erős fejfájása volt ekkor már kórházban feküdt mivel a hasfájás miatt vakbélre gyanakodtak az orvosok.Szóval a fejfájás kb két hétig tartott napi háromszori fájdalomcsillapítással mivel a közelmúltban a szülők nem tudtak kullancscsípésről ill. jellegzetes foltjai sem voltak a kórházban nem is foglalkoztak vele ilyen irányban.A kórházból kikerülvén egy fül orr gégész útján kaptak az unokámnak beutalót Borellia vérvizsgálatra.Ezután kapott a gyermek cedax antibiotikumot és szüntek a tünetei de a napokban kettős látásra panaszkodott de gyerekneurológus nem talált nála semmit. A vérvizsgálat eredménye pozitív lett IgM>190,0 AU/ml IgG >240,0 AU/ml és erre az eredményre kaptak maripen extrát napi 2 tablettát. Ön szerint megfelelő ez a gyógyszer a teljes gyógyuláshoz?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
07.
NEM!
2013.
07.
05.
mamka kérdése:

Aggódó Nagymama! Tisztelt Doktor Úr a kis unokám lyme kór tesztje pozitív lett az orvosa maripen extra tablettát írt fel.Kérdésem ezzel a gyógyszerrel jók az esélyek a gyógyulásra?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
06.
Tudni kellene, mi is a baja, mekkora a kis unoka, mekkora adagban írták fel a gyógyszert és mi lett pozitív, és mennyi idővel a tünetek kezdete után, stb.,stb., stb.
2013.
07.
05.
Klári kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy 20 kg-os gyereknél első héten napi 3* Duomox 375mg-os tablettát, majd 12 napra Ospamox 1000 mg-ot írtak fel, naponta 3 részre adagolva. Sajnos 2 tablettát kiköpött, ennyivel kevesebb maradt. Összesen 20 g amoxicillin lenne a bevevendő adagja, de így csak 18 g lenne. Kérjek még valahogy 2 g-nak megfelelő adagot, vagy ezzel a mennyiséggel is kigyógyulhat? Válaszát köszönöm! Klári
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
05.
A Duomox előnye, hogy vízben oldódik, szirupot lehet belőle készíteni, a kicsik szívesen lenyelik. Az Ospamoxot ha darabolják, különösen, ha összetörve veszik be, romlik a hatékonysága, ha jól értem, erről van szó. 2 tbl nem számít.
2013.
07.
01.
kokárda kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném kikérni a véleményét az Édesanyám esetéről! 3 éve van olyan problémája hogy 1,5 évig a bal oldali az utóbbi másfél évben a jobb oldali szemén van exophtalmus. Az arca is be szokott dagadni. Jártunk endochrinológián, szemészeten, immunológián, sehol nem találtak semmit. Kb. 1,5 havonta kap steroidot amire persze megszünnek a tönetei, de 1.5 hónap múlva újra jelentkezik. A tegnap este mindkét oldali bordaív alatt megjelent egy lilás folt , a jobb oldalon egy 24 óra eltelte után 8x5 cm-es kokárdaszerű az elváltozás a másik kb 5x3 cm-es ami nem viszket. E tünet megjelenésekor jutott eszünkbe , hogy 3 éve volt a lábában egy kullancs,ami nyomtalanul el lett távolitva. Most a mai napon Doxycillin AL 100 mg-ot kezdtünk el neki adni 2x1-el. Ezek a tünetek lehetnek a 3 évvel ezelőtti kullancs csípésétől? MI a továbbiakban a terápia? Olvastam , hogy még Kliont is szoktak az antibiotikum mellé javasolni. Egészségügyben dolgozok igy meg tudom oldani a gyógyszer felirástát amennyiben szükségesnek tartja. Válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
07.
02.
A Klion hatástalan, a Lyme folt a csípés után legkésőbb 3 hónap múlva jelentkezik.
2013.
06.
29.
kullancs vagy szúnyog csípés foltokkal kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! 6 éves kisfiamon hétfői nap testszerte szúnyogcsípésnek tűnő piros foltok jelentek meg, kb.6 db. (volt szúnyogokkal teli helyen). Másnapra az egyik folt megnőtt, közepén lila színű volt, szélén körben pedig piros, kb. 4 cm átmérőjű. Kullancsot soha nem találtunk a gyerekben, de azért elvittem ügyeletre, mert kinézetre hasonlított a Lyme-folthoz.Ügyeletről beküldtek a László kórházba, mert nem volt egyértelmű. A Lászlóban azt mondták, hogy a tünetek alapján még nem bizonyítható a lyme-fertőzöttség. Ha 2 nap múlva elmúlik, nem kell visszamennünk,de ha csúnyább lesz, menjünk vissza. Másnapra elkezdett halványodni, 2 nap múlva el is tűnt, így nem mentünk vissza. De aztán péntek délutánra a többi piros (szúnyogcsípésnek diagnosztizált) folt is ugyanolyanná vált,mint az első (némelyik 6cm-es). Azóta újabb kicsi, piros, csípésnek tűnő foltok jelentek meg főleg a nyakán és homlokán, úgy tűnt, mintha friss szúnyogcsípések lennének,de egyre nőnek,piros szegéllyel a szélükön. Kérdésem, hogy a leírtak alapján ez lehet-e Lyme-kór, vagy lehet, hogy ilyen bőrtünetekkel reagál a szúnyogcsípésekre? Egyéb tünete egyenlőre nincs. Válaszát előre is köszönöm! Á. Helga
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
30.
Küldjön távolról készített fényképet az alakos@kullancs.hu-ra.
2013.
06.
28.
v.aniko kérdése:

Az imént küldött levelemet kiegészíteném még egy kérdéssel.Külsőleg felírtak még bactroban és advantan kenőcsöt. Ön szerint is jó ötlet ezekkel kenni?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
30.
Az advantan szteroidot tartalmaz, ez rontja a szervezet védekezését, megvadulnak tőle a Lyme baktériumok, a Bactrobannak sincs haszna. Ez utóbbi módosíthatja a folt gyógyulását (eltüntetheti, anélkül, hogy a szervezetben elterjedt fertőzést megszüntetné), tehát becsaphatjuk vele magunkat.
2013.
06.
28.
v.aniko kérdése:

Kb egy hónapja,megcsípett egy kullancs,melyet sikeresen kivettünk.Kb 4 hét múlva bepirosodott a helye és folyamatosan nőni kezdett hosszában.Elmentem a háziorvoshoz,aki beutalt vérvizsgálatra.Az eredmény teljesen negatív,de a pirosság már kb20cm hosszában,fehér folttal a közepén.Az orvos felírt antibiotikumot:zinnat 500mg-t napi kétszer,melyet egy hónapig kell szedem.Fél éves a kisbabánk,azt mondta nem árt neki.Egyébként benne is találtunk kullancsot,neki nem pirosodott be.A kérdésem az lenne,hogy a gyógyszer és annak adagja és hosszúsága megfelel-e? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
30.
50 és 90 kg testsúly mellett napi 2x500 mg Zinnatot 20 napig kell szedni.
2013.
06.
26.
Fertőzőttség? kérdése:

Tisztelt Lakos Úr! Western Blot teknikával készült tavaly novemberben egy IgM negativ, IgG kétes tesztem, majd idén januárban IgM negativ, IgG pozitiv és most két hete szintén egy IgM negativ IgG pozitiv tesztem lyme korra. A tavaly decemberben beszedtem antibiotikumot. A gyógyszer után lett a kétes eredmény pozitiv. Tulajdonképpen honnan tudhatom hogy ez az IgG azt jelenti hogy gyógyult vagyok de az ellenanyag még sokáig akár kimutatható lesz, vagy azt jelenti hogy régi fertőzésem van és jelenleg is a fertőzés fennáll a szervezetemben és termeli a testem az ellenanyagot ellene. Panaszaim vannak, izületi jellegűek, ezek kezdete egyértelműen összeköthető a csípéssel. Ezek a gyógyszer szedése alatt sem szűntek és jelenleg is érezhetőek. Köszönöm válaszát! pabedo
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
26.
A teszteredmények technikai ingadozása jóval nagyobb, mint amit az ember egy adott idő alatt valójában produkálhat. Emiatt ezek a leletek semmit sem mondanak, főleg nem a klinikai tünetek pontos ismerete nélkül. Csak a vérminták összehasonlítása(párhuzamaos vizsgálata) adhat megbízható eredményt. Olvassa el a honlapomon a COMPASS-ról szóló fejezeteket!
2013.
06.
26.
pillangó kérdése:

Kérem segítsen!A kislányomat megcsípte egy kullancs el is hagyta a testet,de megjelent a Lyme folt( 7 cm ).Az orvos 250mg/5ml amoxicillint írt fel amit 12 napig 3x5 ml kell szedni.A kislány 2 éves és 10 hónapos és 11,70 kg.Az a kérdésem,hogy ez az adag megfelelő-e és 12 napig adva elégséges-e?Köszönöm a válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
26.
20 napig javasolt szedni.
2013.
06.
24.
Sárkány kérdése:

Tisztelt doktor Úr ! Mi bizonyítja azt ,hogy a lyme-ot okozó kórokozó egy antibiotikum kúra után kipusztul ? A véredményem ugyanolyan pozitív maradt, mint a 6-hetes doxiciclin kúra után( 400mg /nap). Több helyen végeztettem Wblot vizsgálatot, 5 alkalommal ,és mind ugyanazt azt a + eredményt hozta.( Ospc, Ospa, P41) IGM és IGG mezőben is jelzett mind a három. Van erre magyarázat ?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
26.
Olvassa el a honlapomon a COMPASS-ról szóló fejezeteket.
2013.
06.
24.
Curam Duo kérdése:

Kedves Doktor Úr! 5 éves kisfiamat 06.11-én megcsípte a kullancs a füle mögött, sajnos csak 22 óra múlva vettem észre. 06.20-án már pirosodott, elvittem orvoshoz, de mivel nem volt egyértelmű a tünet nem kaptunk semmi gyógyszert. 06.23-án már az Ön honlapján található képhez hasonló Erythema migrans: Lyme-folt vehető ki. Ma vért is vettek tőle, és felírtak Curam Duo 400mg/57mg porszuszpenziót. Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint alkalmazható e, mert ahogy nézem ez is klavulánsavat tartalmaz. Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
26.
Jól sejti: A Curam nem alkalmas a Lyme betegség kezelésére.
2013.
06.
23.
Egy aggódó cytás kérdése:

Tiszteletem! 2010-ben CT. vizsgálatnál a máj 7-es segmentumban két 10 mm-es parenchimás meszesedés, a 2-es segmentumban egy 4 mm-es, és egy 10 mm-es hypodenz képlet van. 2013 UH. vizsgálat A 7-es segmentumban a rekeszi felszinnel összefüggésben ábrázolódik 3x1,5 cm-es echodus terület, részben meszesedéseket is tartalmaz, az előző vizsgálathoz képest növekedett. Kérdésem, a növekedés miatt szükséges-e további vizsgálat. Májjfunkciós eredményeimben eltérés nincs. Ezt a növekedést mi okozhatja. Állandó gyógyszereim: Simvastain, Nolpaza, Xanax, Köszönettel várom válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
26.
Keressen fel hepatológust! CT vagy MRI vizsgálat segíthet a folyamat tisztázásában. Ha nincs májkárosodásra utaló jel a vérvizsgálatokban, valószínűleg nincs teendő.
2013.
06.
23.
kullancs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ez év májusában megcsípte egy kullancs a lábamat térd fölött. A kullancsot én távolítottam el csipesszel. Picit rózsaszín volt utána a bőr, de csak néhány napig. A Lyme-kórra jellemző kokárda alakú foltot, izomfájdalmat, lázat nem tapasztaltam. Ezt követő két hét múlva csonterősítésre kaptam egy Ossica nevű injekciót (hatóanyaga: inbandronic acid), melynek mellékhatásaként nagyon erős hátfájás, nyak- és gerincfájdalom lépett fel, kb. 4 napig tartott. Ezzel párhuzamosan a kullancscsípés helye elkezdett erősen bepirosodni, növekedni. Kb. 2*6 cm területű lett a folt. Ekkor bőrgyógyászhoz fordultam vele. Ospamox (Amoxicilin) tablettát kaptam, 5 dobozzal kell beszednem a Lyme-kór megelőzésére. Vérvizsgálatot azonban – kérésem ellenére - nem tartotta indokoltnak a doktornő. Az Ön véleménye szerint későn kezdtem-e el szedni a gyógyszert (a csípés után kb.3 hétre)? Ön szerint a tünetek Lyme-kórra utalnak? Hol lenne lehetőségem vérvizsgálatot kérni, ahol kimutatják, hogy jelen van-e a szervezetemben a Lyme-kór? Válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
26.
Ez biztosan Lyme. Jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2013.
06.
22.
lelet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tudom hogy Önmagában egy vérvizsgálat alapján nem lehet egy betegséget diagnosztizálni csak de szeretnék valamennyire képben lenni. Július 2-án megyünk Önhöz konzultációra de addig is szeretném ha röviden válaszolna a kérdésemre. Véleménye szerint az alábbi lelet egyértelműen Lyme kórra utal (4 éves gyerekről van szó)? Lyme borreliosis laboratóriumi lelet Western blot IgM: pozitiv p100 + (4) VIsE + (3) p41 (1) BmpA (3) OspA (4) OspC (8) p41/intern (PBi) (3) p41/intern (PKo) (1) p18 (4) IgG: kétes (8) B. afzelii + (4) VIsE ++ (1) Flagellin: B. burgdorferi sensu stricto (8) B. afzelii (4) Surface protein: B. afzelii (6) Surface protein: B. b. s. s., B. garinii, B. afzelii (1) Specific part of Flagellin: B. garinii (1) Specific part of Flagellin: B. afzelii (8) Surface protein: B. afzelii Előre is nagyon köszönöm válaszát! Viktória
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
26.
A lelet valószínűleg az Istenhegyen született, az ottani pozitív eredményeket mi nagyon ritkán tudjuk megerősíteni. Jól gondolja: a laboratóriumi eredmény szinte semmit sem jelent a klinikai tünetek, a kórlefolyás ismerete nélkül.
2013.
06.
21.
HIV kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Olyan kérdésem lenne, hogy 23 éves nő vagyok, és eddig 4 kapcsolatom volt amikben kizárólag orális szex történt, mind a 4 kapcsolat komolynak indult, de hamar vége lett....Sajnos a 4 kapcsolatban volt olyan is amikor az orális együttlét során az óvszer kiszakadt vagy pedig nem használtunk és ejakuláció történt.....A partnereimet mindig kikérdezem, hogy van -e nemi betegségük, de én úgy vagyok ezzel hogy mindenki azt mond amit akar..szóval lehet hazudtak.... Ön szerint megfertőződhettem HIV-vel? Köszönöm : Lina
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
26.
Igen.
2013.
06.
20.
Lyme kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 4 éves gyermekünknél (18 kg a testsúlya) Lyme kóros foltot állapítottak meg. 12 cm-es átmérőjű volt mire orvoshoz kerültünk. Napi 2X250 mg Zinnatot írt fel neki a háziorvosunk, amit 30 napig kell szedni. A kérdésem az lenne, hogy indokolt ilyen hosszú ideig a szedése Ön szerint? Tudom, hogy felelősségteljes választ adni így, hogy nem látta a gyermeket nem igazán lehet. Csak kérem a szakmai véleményét mondja el. Köszönettel: R. Richárd
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
27.
Nehéz elképzelni, hogy a 4 éves gyermek le tudja nyelni a tablettákat (széttörni nem szabad). A Zinnat szirup formájában is létezik, a de alig van gyerek, aki le tudja nyelni, olyan rossz ízű. 3x125 mg lenne az adagja, és 20 napig kellene szednie.
2013.
06.
20.
evabia kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm az előző választ! Az előzőekben felsorolt antibiotikum kúra alatt is lehetséges-e a vérvétel, azaz kimutatható-e így is a kórokozó, vagy fals képet mutat az eredmény, vagy abba kellene hagyni az antibiotikum szedését és bizonyos idő elteltével van értelme a vérvételnek? Köszönöm, J. Éva
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
27.
Az antibiotikum szedése nem befolyásolja a vizsgálatot. Nem a kórokozókat, hanem a velük szemben termelődött ellenanyagokat vizsgáljuk.
2013.
06.
19.
Arcsi kérdése:

Jó napot! Engem egy hónappal ezelőtt megcsipott egy kullancs ami egész kicsi volt ugyhogy időben sikerült ki venni!De a csipés helye azóta is viszket kis piros pötty van ott !Ön szerint érdemes vele orvoshoz fordulni?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
20.
Nem, ez idegentest-reakció.
2013.
06.
19.
aggodó apa kérdése:

Jó napot kívánok az lenne a kérdésem hogy a lyme kór antibiotikus kezelése után ,a lyme kór tünetei mint izületi fájdalom, agyvelőgyulladás,fejfájás,jelentkeznek-e az idő múlásával?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
20.
Nem.
2013.
06.
19.
evabia kérdése:

Kedves Doktor Úr! 2012. májusában jelentkeztek a kokárda-szerű foltok s ezt megelőzte, hogy a jobb fülem porca nagyon bevörösödött s beduzzadt, majd ez a duzzanat átvonult az arcomon. Kullancs által okozott csípésre nem emlékszem, s sok orvost megjártam, mire kiderült, hogy valójában lyme kór okozza a számos panaszomat. Bal térdem izületi fájdalma, jobb bokám izületi gyulladása, fülcsengés, fejsistergés, alkarok zsibbadása, torokban szorító érzés, szemrángás, s mindehhez iszonyatos fáradtság társult. Az első kúrát 2012. november-decemberében (doxicylin all 200 2x1) 21 napig szedtem, s sajnos kevésnek bizonyult. /szándékosan nem írom hogy hol írták fel/ Kúra után a kezelőorvos nem kért semmiféle kontroll vizsgálatot, mivel a panaszok úgy tűntek elmúltak. Majd február végére ismét, az előzőektől sokkal erősebben előjöttek a tünetek. Más orvoshoz fordultam, 35 napos Duomox (4x1000 mg) kúrát kaptam, amin szintén túl vagyok. Két héttel a kúrát követően megjelentek a tünetek, de nem mind, s sokkal enyhébb módon mint a duomox előtt. A mostani kezelőorvosom sem kért vérvizsgálatot, rögtön felírt 56 nap Tetralysal (300 mg 2x1) kúrát, s a 3. 6. héten 6-6 napon át napi 3x1 tinidazol-pol (500 mg) -lal megtoldva. Kb. a 20. nap körül járok, tüneteim most nem igazán vannak, kivéve a fejem fura érzete, valamint reggelente a fejem "csengése", s a bal bokám még időnként mindig nagyon duzzadt (folyamatosan az, csak vannak napok, amikor kevésbé), de fájdalmat nem érzek benne . Azt szeretném Öntől megtudni, hogy ezek a gyógyszerek valóban jók-e a betegség elmulasztására, s tényleg nincs szükség egy vérvételre, hogy megbizonyosodjunk a kórokozó jelenlétéről? Illetve, hogy nincs erre a kórra egy bizonyos injekció kúra, amivel a test hőmérsékletét emelve kiűzhető a baktérium a szervezetemből. Előre is köszönöm válaszát, tisztelettel: J. Éva
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
20.
A tetralysal és a tinidazol nem szerepel az ajánlott készítmények között. A lázterápia szélhámosság. Vérvizsgálatokkal tisztázni lehet a kórokozó túlélését/elpusztulását.
2013.
06.
16.
aggodó apa kérdése:

Köszönöm a válaszát .Meglehet gyógyulni maximálisan ebből a betegségből?
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
16.
igen.
2013.
06.
16.
aggodó apa kérdése:

Tisztelt doktor úr a 13 éves fiamat valószínűleg május elején csípte meg a kullancs.A rovart nem láttuk . Május közepén párnapos láz szédülés fejfájás ,a lábán foltok jelentek meg. Orvos látta de ekkor még nem tudtuk hogy kullancs csípésről van szó.A tünetek elmúltak ,majd június elején megjelent egy kokárda alakú folt benne látható a csípés helye is mérete kb10 cm . Június közepén bőrgyógyásznál voltunk aki azt mondta hogy valószínű hogy kullancs csípésről van szó,felírt egy TETRALYSAL 300mg nevű gyógyszert amit a gyermek nem tudott lenyelni. Másnap háziorvos megnézte a gyereket ő is kullancsot mondott és felírta az AUGMENTIN 250mg napi 3x1 szedését. Kérdésem az lenne megfelelő -e a gyógyszer a betegségre és a gyermek maximálisan kigyógyul-e a betegségből?Elvileg Sopronban is lyme korral foglalkozó orvos ez így van? KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
16.
A Tetralyzal nem szerepel az ajánlott gyógyszerek között, és az Augmentin sem. Az Amoxicillin a legjobb és legkevesebb mellékhatással járó Lyme elleni készítmény. A Duomox nevű változata vízben oldható, érdemes ezt kérni, mert igen nagy tablettákról van szó. Ha 50 kg felett van, akkor 3x1000 mg-ot rendelnék, alatta 3x750 mg, 30 kg körül 3x500 mg a dózis, 20 napig kell szedni.
2013.
06.
14.
aggódó testvér 3 kérdése:

Köszönöm a segítségét! A húgom elmegy Önhöz vizsgálatra hétfőn, viszont az előző Maripen kúrájából még ma este be kellene szednie az antibiotikumot. Megszakítsa, vagy vegye még be ezt az egy szemet ma este? Holnap pedig a ma felírt kétheti adagot kellene kezdenie... Mit javasol ezzel kapcsolatban? Amennyiben Ön más antibiotikumot ír fel, remélem nem lesz "ütközés" a két gyógyszer hatását tekintve... Nagyon köszönünk mindent!!! Hálás vagyok, hogy ilyen gyorsan reagált a kérdéseimre! Remélem a húgom mielőbb meggyógyul. Andi
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
14.
Folytassa. A Maripen és az amoxicillin egyaránt penicillin, tehát nem jelent váltást, csupán kiegészítjük a kúrát 20 napra.
2013.
06.
14.
aggódó testvér 2 kérdése:

Köszönöm gyors válaszát!! Április 27-én csípte meg, május 5-én jelent meg a folt. Június 4-én ment el vérvételre. A folt kb 8*5 cm-es volt, széltében ovális a hónalj alatt; Travocort krémmel kente egy hétig, a folt elmúlt, de a körvonala megmaradt, és ez nőtt meg olyan 10 centi szélesre, mielőtt elmúlt az antibiotikum hatására.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
14.
Igen, ez valóban Lyme folt volt. A szteroidos krémtől megvadulnak a Lyme baktériumok, nem volt jó döntés...
2013.
06.
14.
aggódó testvér kérdése:

Kedves Doktor úr! Alábbi levelem az imént küldtem Önnek, azonban egy fontos információ kimaradt belőle: húgom sem izomgyengeséget, sem fájdalmat, sem lázat, hőemelkedést, fejfájást nem tapasztalt az elmúlt egy hónap alatt. Mikor várt az eredményre, voltak álmatlan "remegéses" éjszakái, de ez talán az idegességnek tudható be. A következőkben eredeti levelem olvashatja. Köszönöm megtisztelő figyelmét! ---------- 23 éves húgomat kb. egy hónapja kullancs csípte meg a hónalján. Hamar észrevették, mert mikor kullancscsipesszel, óvatosan eltávolították belőle, a kullancs szemmel láthatólag nem szívott még semmi vért. Mégis, piros ovális folt alakult ki a csípés körül. Elment orvoshoz a lyme kór gyanúja miatt, felírtak neki egy kenőcsöt, hátha elmúlik a pír, és csak "felülfertőzés", a folt igen, de a körvonala nem múlt el. Ezután antibiotikumot kellett szednie (maripen extrát) két hétig, valamint vért vettek tőle. A folt körvonala is elmúlt. Ma reggel mentünk az vérvizsgálat eredményért, ami sajnos pozitív lett. Felírtak a húgom részére két doboz maripent, hogy azt szedje két hétig tovább, és lehet hogy ennyi elég is lesz, de majd újabb vérvételre van szükség hogy bizonyosak lehessünk stb... A kérdéseim a következők lennének: 1. A honlapján lévő "mit tegyünk, mit ne" dokumentumban olvastam hogy "Mindössze 4 antibiotikum használható a Lyme borreliosis kezelésére: amoxicillin, doxycyclin, ceftriaxon, cefuroxim". A maripenben penamecillin a hatóanyag, akkor amit az orvos felírt, nem is lesz hatásos? 2. Normális, hogy miután megállapították a betegséget, csak két hétig kell szednie az antibiotikumot? Olvastam szintén egy oldalon: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/lymekor.htm, hogy legalább 4-6 hét kell az eredményes kezeléshez: "A jelenleg alkalmazott antibiotikumokkal legalább négy-hat hétig, ugyanis a betegeknél a panaszok ill. a tünetek alapján a kórokozó kb. két-háromhetes szaporodási ciklusa valószínű, és ennek legalább kétszeres idejéig kell tartani a kezelésnek. Esetleg ismételten.". Ebben mennyi igazság van, Őn, mint szakértő, ezt hogy látja..? 3. Illetve a harmadik kérdésem az lenne, hogy maradéktalanul gyógyítható ez a betegség? Egy ismerősöm is lyme kóros volt, és azóta nem kirándul, nem megy erdőbe, mert azt mondták neki régen (ő injekciót kapott anno), ha újra megcsípi egy fertőzött kullancs, már nem gyógyítható meg, mert az ellenanyagra a kezelés miatt "immunis" lett.. Válaszait előre is hálásan köszönöm!!! Aggódunk. Köszönettel Andi
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
14.
A legfontosabbakról nem írt: mekkora volt a folt, hány nappal a csípés után keletkezett, nőtt-e az antibiotikum-szedésig? Mikor történt a laboratóriumi vizsgálat, hány nappal a folt megjelenése után? A Maripen nem hatástalan, de kevésbé jó, mint az amoxicillin. Ezeket 20 napig javasoljuk szedni, de a két hét is általában elegendő. A Lyme jól gyógyítható, akárhányszor kapja is meg valaki a fertőzést.
2013.
06.
11.
Piros kis pötty, folt kérdése:

Tisztelt Doktor ú! Vasárnap múlt 3 hete hogy megcsípett egy kullancs, kb. 2-3 órát lehetett bennem (jobb karomon), majd édesanyám kiszedte, eltávolította! Kullancs még élt mikor kiszedte, szemmel láthatóan nem maradt benne egy része sem a karomban! Azóta a csípés helyen egy fél lencse nagyságú kis piros pötty, folt látható, nem növekszik, nem nagyobbodik. Azóta ugyan akkora! Van úgy hogy színe picit halványabb de a folt, pötty látható még a mai napig is! Nem viszket. Illetve annyi az érdekesség még hogy a csípés helyén, a piros folt,pötty közepén van egy tűszúrásnyi fehér pont! Elsőre, ha nem tudnám hogy kullancs csípett meg, úgy néz ki mint egy közönséges pattanás! Lázam nem volt, rosszul nem éreztem magam, fejem nem fájt! Múlt hét folyamán a cég ahol dolgozom, ott a nővérnek megmutattam , azt mondta ez normális...de én azért aggódok! Szakorvos egyenlőre nem látta. Kérdéseim azok lennének, mennyek el szakorvoshoz, illetve a leírt tünetek alapján ez gond e hogy ilyen tünetek állnak fent több mint három héttel a csípés után! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
12.
Ez idegentest-reakció, nincs teendő.
2013.
06.
07.
hőemelkedés kérdése:

Üdvözlöm.Kb.4 éve tartó folyamatos hőemelkedéssel küzdök,ami nagyfoku gyengeséggel jár,olyan érzés mint amikor elkapunk egy virusfertőzést.Néhány nap szünet szokott lenni,olyankor jol érzem magamat.Minden irányban történtek kivizsgálások,sehol sem tudnak segiteni,minden negativ:(goc,haematologia,immunologia,has+mellkas ct,arcüreg ct,fogászat.pajzsmirigy is).Ebv vizsgálatom lezajlott pozitiv.Cmv neg.Hiv neg.A limfocitám általában felső határon van.Doktor Úr szerint érdemes lenne infektologiára elmennem?köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
08.
Amennyiben szabályos időközökben jelentkeznek a láztalan időszakok, akkor periódikus lázra kell gondolni. Ezekből nagyon sokféle van, bár együttesen is nagyon ritkák, különleges a diagnosztikájuk, kevesen értenek ezekhez. A gócbetegségekből rengeteget látunk, ilyenkor sincs a laboratóriumi vizsgálatokban eltérés. A hozzám elkerülő betegek esetében a megelőző klinikai vizsgálatok törvényszerűen "negatívak", még akkor is, ha a beteg manduláiból folyik a genny, vagy nyilvánvalóan hatalmas fogínytasakok veszik körül az egyébként ép fogazatot.
2013.
06.
06.
Nyári Tamás kérdése:

Tisztelt doktor úr! Május 20-án lett vége egy antibiotikum kúrának, mely során doxyciclint szedtem sokáig lyme kórra. Egy hetet vártam és május 27-én beadattam az Encepur emlékeztető oltást. Egy hétre rá, június 3-án belázasodtam, de úgy hogy szinte másfél óra alatt 38.6 lett a lázam. Alig tudtam menni és szinte semmi erőm nem volt, és nagyon erős lüktető fejfájásom volt két napig ami fájdalomcsillapító hatására sem múlt el. Mára a fejfájásom elmúlt, viszont a szédülésem továbbra is meg van. A kérdésem az,hogy lehet-e hogy az injekciótól lettem ennyire rosszul és hogy közre játszott a lyme kór is, pedig már kezdtem jól érezni magamat a hosszú kezelés hatására. Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
07.
Egy héttel az oltás után kialakuló láz biztosan nem oltási szövődmény, és a Lyme-hoz sem lehet köze.
2013.
06.
05.
new england kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Tegnap kaptam meg a Lyme tesztem eredmenyet (IgG, IgM es Western Blot, Sreum komplex teszt, az Egyesult Allamokban). Onalloan rendeltem a tesztet, itt meg nem konzultalam orvossal rola. Az IgG P58 Ab. es az IgG P41 Ab. jelenletet mutattak ki, a Western Blot megerosito teszt negativ lett. Az osszes tobbi IgG es IgM negativ. Az elmult idoszakban (kozel felev) az osszes olyan tunetet produkaltam, amit csak el lehet kepzelni. Azert is kezdtem gyanakodni, mivel a szimptomak folyton valtoztak, es mar nem tudtam mire gondolni, mi okozhat ennyire szerteagazo tunetcsoportot. Az altalanos vertesztek es az altalanos vizsgalatok eredmenye mind negativ. Abban szeretnek megerositest kapni, hogy kijelentheto-e a Lyme-tesztem alapjan, hogy nem vagyok fertozott. Bizonytalan vagyok, mivel ket eredmeyem is pozitiv lett. El kellene-e kezdenem egy antibiotikum kurat? Ha igen van-e esetleg javaslata, hogy az Egyesult Allamokban mely antibiotikumot keressem erre a celra? Tisztelettel es koszonettel varom valazat: Adam
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
06.
Fél éve fennálló Lyme betegség esetén ennél intenzívebb reakció lenne elvárható. Mivel a Lyme tesztek nincsenek standardizálva, ezért minden teszt más, így lehetetlen megmondani, hogy az a vizsgálat, amit Önnek elvégeztek, mennyire megbízható.
2013.
06.
05.
Kullancs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül egy éve kezdődtek a panaszaim: végtagzsibbadás, tarkófájdalom, fáradtság , gyenge állóképesség és fejfájás. Voltam különböző kiviszgálásokra ahol az eredmények negatívak lettek. A háziorvosom elküldött kullancs tesztre, mert mondtam neki , hogy előtte volt bennem kullancs . A teszt eredménye : Igm pozitiv és Igg pozitiv eredményt mutatott, a többit nem tudom részletezni ami a teszten van. Lehet lyme fertőzésem ilyen eredményekkel? Köszönöm válaszát. László.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
06.
Lehet.
2013.
06.
05.
Kissné Vrbovszki Tünde kérdése:

Tisztelt doktor úr. Tegnap kullancsot találtam a 2 éves kislányomban.4óra 30 perckor mentünk ki az udvarra és este 8 órakor vettük észre benne és egyből ki is vettük neki,nem piros azóta sem a helye nagyon mélyen még nem volt benne.1 hónapja kapta meg az encepur junior védőoltást az elsőt pont most lett volna esedékes a 2.Kérdezni azt szeretném,hogy ilyen esetben miért kell várni a 2.oltással 1 hónapot,hogy folytatni lehessen neki?Valamint megfertőzhette ilyen rövid idő alatt is őt a kullancs? Válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
05.
Nem szabad várni, minél hamarabb be kell adni a 2. oltást.
2013.
05.
29.
Debreceni Csilla kérdése:

Elnézést tényleg lemaradt ANA ELISA 41,1 U/ml a refrencia tartomány 0.0-25.0
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
29.
Ez autoimmun betegség mellett szól, de bizonyítéknak nagyon kevés.
2013.
05.
29.
Debreceni Csilla kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nem tudom, hogy fordulhatok-e Önhöz az alábbi kérdésemmel.Édesanyám Sjögren szindróma gyanús.Most érkeztek meg a leletei de sajnos a doktornőhöz csak 2 hét múlva van időpontunk.Egy helyen tér el jelentősen, ANA ELISA ,ez azt jelenti, hogy autóimmun beteg ? C4 0,25 g/l 0,20 0,40 C3 1,21 g/l 0,80 1,80 CH50 135 E + 50 130 ANA (Hep-2) negatív titer --- ---ANA PCNA negatív --- ---ANA citoplazma negatív --- ---ANA Ku/Ki negatív --- ---ANA mintázat/titer negatív titer --- ---ANA (ELISA) 40,1 U/ml + 0,0 25,0 ENA screen negatív --- ---ENA Sm negatív --- ---ENA RNP negatív --- ---ENA SS-A negatív --- ---ENA SS-B negatív --- ---ENA Scl-70 negatív --- ---ENA Jo-1 negatív --- ---Centromer AT negatív --- ---PM/Scl negatív --- ---
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
29.
Ha jól látom, pont az eltérést nem írta le.
2013.
05.
29.
dirita kérdése:

Kedves Doktor úr, Lyme kór vizsgálaton vettem részt, és a leletem szerint a VIsE és a Flagellin: burgdoreri sensu stricto pozitív lett. Évek óta érzek végtagfájdalmakat, aminek nem tudják kideríteni az okát. Nagyon erős izomlázhoz hasonló fájdalmakról van szó. Erről szeretném a véleményét kérni. Köszönöm szépen!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
29.
Évek óta tartó folyamat hátterében ennél sokkal intenzívebb reakció lenne elvárható. A lelet valószínűleg téves.
2013.
05.
25.
rózsa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, véletlenül beletenyereltem, belenyúltam tegnap este egy denevér ürülékébe. A kezemen apró horzsolások, kis, de friss sebek voltak. Kérdésem: van-e okom aggódni, hogy a friss sebeken keresztül megfertőződhettem a denevér ürülékében (esetleg) jelen lévő kórokozókkal, vírusokkal? Mi a teendő? Állítólag a denevér ürülékén keresztül is terjed a veszettség vírusa. Köszönettel várom válaszát, Rózsa
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
27.
Nem vagyok szakértő ezen a területen. Kérdezze meg az Orsz. Epidemiológiai Központ Virológiai Osztályát.
2013.
05.
16.
Domonkos Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kislányom hallójáratábóll a fül-orr gégész szakorvos 2 napja távolított el egy kullancsot, ami kb. akkor már kb. 4 napja benne lehetett. Az eltávolítás után bepirosodott az a terület, kb a fülkagyló felső része, ami miatt fölírt neki Doxiciklint -biztos ami biztos alapon - hogy kezdjük szedni. Amit a patikus is megerősített. Közben gondolkodtunk hogy elküldjük-e a kullancsot vizsgálatra, de mégsem tettük. Aznap konzultáltam a gyerek-háziorvosunkkal mert a gyógyszer tájékoztatójában az állt 12 év alatt nem adható. Ő irányatott Önhöz- mint a terület szakértőjéhez és beszélt le a doxiciklinről mondván, hogy pár nap belefér még hogy igazoljuk. Ma reggel is úgy láttam hogy ugyanolyan piros a kis fülkagylója. Azt kérdezném hogy Ön szerint lehet ez egy helyi irritáció jele és várhatunk pár napot még, hogy elmúlik e, vagy 5-6 nappal a csípés után inkább érdemes a kislányomat megvizsgáltatni amint lehetséges. Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Hálás köszönettel: egy aggódó édesanya (Andrea)
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
16.
A doxycyclint csak kivételes esetben szabad 12 éves kor alatt adni. A pír mérete, a terület tömöttsége számít, ezekről nem írt. Küldhet fényképet: alakos@kullancs.hu.
2013.
05.
14.
Bogi1982 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 10 évvel ezelőtt kezdődtek a tüneteim - sokszor csípett meg kullancs, amit eltávolítottunk, de soha nem vettem észre semmiféle foltot a csípés helyén (nem is igazán figyeltem, de volt a hátamon is) - amelyek végtagzsibbadások, végtagfájdalmak, erős fejfájásrohamok később tarkótáji fájdalmak, jelenleg mind a négy végtag zsibbadása és fájdalma (izomlázszerű),gyengesége. A szerológiai leletem pedig a következőket tartalmazza: Borrelia burgdorferi IgG kimutatás ELISA : Nagyon erősen pozitív: 43,5 BBU/ml Borrelia burgdorferi IgM kimutatás ELISA : Negatív 4,2 BBU/ml Borrelia immunblot vizsgálat eredménye: IgG pozitív: p100, VisE, p58, p41, p39, OspC/ B. afzelii antigénekben IgM pozitív p41 antigénben Véleménye szerint ez az eredmény utalhat Lyme kórra, illetve okozhatja e ez a panaszaimat. Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
14.
Igen, valószínű, hogy tényleg van Lyme betegsége. Ha meg tudja oldani, jöjjön el, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2013.
05.
14.
Amoxicillin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném, ha megírná az Ön által gyerekeknek javasolt amoxicillin dózist (mg/ttkg/nap 3részre osztva) Lyme borrheliosis esetében. Többféle adagolást találtam... Válaszát előre is köszönöm: Beretzky Viktória
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
14.
20 kg-s gyermek 3x375 mg, 40 kg-os 3x750 mg-ot kap nálunk. Az amoxicillint nem lehet túladagolni, tehát inkább felfelé kerekítünk.
2013.
05.
14.
Lyme kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 14 éves fiamnál tavaly májusban transitoricus coxitist diagnosztizáltak, elkerültünk gyermekrheumatológiára ahol Apranax tbl. írtak fel. Később a csuklója, térdei is begyulladtak. Deréktájon is jelentkeztek panaszok.Dg: Sacroilleitis 2012 nov. Metotrexát kezelést is elkezdték. Május eleje óta mindkét kézfején könyökén, és térdhaljatában apró foltok jelentek meg, bőrgyógyászaton azt mondták csak vírus lehet 4-6 hét alatt elmúlik. Kértem a kezelőorvosunkat, hogy csináljanak lyme tesztet, is ami negatív eredményt hozott. Szeretném megtudni, hogy van-e lehetőség az önök módszerével is elvégezni a tesztet, hátha mégis ez a betegség áll a háttérben. Van egy 16 éves fiam is, akinél fél évvel később ugyanezt a betegséget diagnosztizálták . Neki lábfej és térdfájdalommal kezdődött, ortopédián Schlatter -Osgood diagnózist állapítottak meg. Ő is Apranax gyógyszert szed. Szeretnék segítséget kérni ha lehetséges. Tisztelettel : Juhász Ákosné
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
14.
14 éves korban már nincs "transitoricus coxitis". tehát ez a diagnózis téves volt. Ha több ízülete is megbetegedett, akkor ez a diagnózis már emiatt is elvethető. Valószínű, hogy autoimmun betegségről van szó. Amennyiben a vérvizsgálatkor gyorsult süllyedés, magas CRP érték, esetleg pozitív reuma faktor is mutatkozik, akkor az autoimmun folyamat roppant valószínű. Ha nincsenek ilyen eltérések, jöjjenek el.
2013.
05.
13.
Móni kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 10 éves koromban kiszedtek a mellem és a hónom alól 1-1 kullancsot. Rá egy hónapra elkezdett szürkülni és töredezni a hajam, majd az egész kihullott, ezzel együtt a szemöldököm és a szempillám is. A hajam a mai napig foltokban kihullik, csak kendőben tudok az utcára menni. Gyerekkoromban a szüleim több orvoshoz elvittek,de nem tudták az okát megállapítani. Annyit mondtak,hogy valószínűleg hormonális probléma, vagy valahol gyulladásos góc van a szervezetemben. Előfordulhat, hogy a kullancs okozza a problémáimat a mai napig? Jelenleg 33 éves vagyok,de nem szeretném kendővel leélni az életemet! Kérem a segítségét! Tisztelettel: Sipos Mónika.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
13.
Mai tudásunk szerint nem függhet össze a kullancscsípéssel.
2013.
05.
11.
Kullancs helye kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 2,5 éves kislányom fejbőréről 5 nappal ezelőtt távolítottunk el egy kullancsot. 1 napot biztosan benne volt, s elég méretes példány volt. Eddig nem vettünk észre semmilyen elváltozást, de ma viszketni kezdett neki a csípés helye és egy kis göb alakult ki. Folyamatosan figyelem a helyét, piros foltot egyelőre nem látok. Más tünete sincs. Mi a teendő ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm, üdv.: Zöld Zita
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
12.
Nincs teendő. Ez lehet idegentest-reakció is. Ha rondulna, írjon az alakos@kullancs.hu-ra
2013.
05.
10.
telviran kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hosszas kivizsgálás után vagyok. 5 hónapja van féloldali arcduzzanatom. 2 hónapja befeszültek és megduzzadtak a nyálmirigyeim.A háziorvosom vírus fertőzésre gyanakodott a véreredmények nem igazoltak gyulladást. Egy hónapja szedek Telvirant de most elindultak a vizsgálatok autóimmun kivizsgálás irányába is . Tegnap voltam újabb vérvételen.A kérdésem az lenne hogy a Telvirán szedése nem ronthatja e az eredményeket. Köszönöm Tisztelettel Nagy Janka
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
11.
Nincs olyan betegség, amiben 1 hónapig kellene szedni a Telvirant. Nem befolyásolja a laboratóriumi vizsgálatokat.
2013.
05.
10.
Nyári Tamás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Már lassan két hónapja szedem lyme kórra a doxycyclin gyógyszert. A szedése most is folyamatban van. Kérdésem az, hogy az encepur emlékeztető védőoltást be lehet-e adatni most ezen időszakban, illetve a doxycyclin szedése alatt kialakul-e az injekció megfelelő védettsége az agyvelő és agyhártya gyulladás ellen, valamint nem okoz-e a szervezetbe valami féle reakciót a két gyógyszer. válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
10.
Semmi sem indokolhatja a 2 hónapig tart doxycyclin-kezelést. Az oltást az antibiotikum-kúra bejezése után legalább 1 héttel javaslom beadni.
2013.
05.
06.
ironori kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fél éve elhúzódó problémával fordulok Önhöz tanácsért. Mindkét lábfejem problémás jelenleg, ortopéd orvosok diagnózisa alapján mindkét talpamban talpi ínszalag gyulladás van, amely a lökéshullám kezeléseknek köszönhetően javuló állapotban van. Van ezen kívül csonthártya gyulladás a jobb lábon az V-ös lábujj tőnél valamint egy izületi gyulladás a bal láb II-es lábujjában. Ez a jelenlegi állapot, az elmúlt fél évben azonban a tehermentesítéseknek "köszönhetően" több helyen bukkant fel fájdalom illetve gyulladás, aztán múlt el vagy enyhült. Hónapokig az volt az érzésem, hogy a lábfejeimben vándorol a fájdalom, ha ráálltam a lábamra, olyan érzés fogott el, mintha a talpaim el lennének gyengülve és nem bírnák el a saját testsúlyomat (nem vagyok túlsúlyos). Huzamosabb ideig nem is tudtam állni, sajgott mindkét lábfejem. Az elmúlt hetekben a vándorló fájdalom és lábfej sajgás alábbhagyott, nem tudom, hogy ez összefügghet-e a meleg idő beálltával, elképzelhető. Sokat terhelni a lábfejeimet azonban most sem tudom, hamar elfáradnak. A gyulladt lábujj és a csonthártya gyulladásos lábujj tő viszont fájdalmas, bár ezeknek az állapotában is részt vettem javulást az elmúlt 2 hétben. A betegség kezdetén gyógyszeres kezelésben nem részesültem, mert szoptattam a gyermekem. Az elválasztás időközben megtörtént, szedtem is egy hónap különbséggel kétszer is nem szteroid gyulladáscsökkentőt (Voltaren 75mg, max. 8-9 napig), ám a gyulladásokat egyszer sem sikerült megszüntetni. (A szteroid injekciós kezelést inkább elutasítottam.) Ami engem aggaszt, hogy a gyógyszer szedésének abbahagyásával a gyulladás ismét visszatért. Góckutatás gyanánt részt vettem test hőtérképes vizsgálaton, az azonban a lábon kívül gyulladást a szervezetben sehol sem mutatott. Neurológiai kivizsgáláson is részt vettem, de ott mindent rendben találtak. A háziorvosomban felmerült a lyme kór gyanúja. Ön szerint a fenti tünetek mennyire alapozzák meg a feltevést, érdemes lenne-e egy szűrővizsgálaton részt vennem? Erdőjáró ember lévén gyakran kerül belém kullancs, bár a lyme kórra utaló jellegzetes bőrpírt még egyszer sem fedeztem fel magamon. Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
06.
Ez biztosan nem Lyme betegség. Nehezen gyógyítható. Nekem is volt. Vettem egy MBT cipőt (kb. 50 ezer), órákon belül elmúlt a fájdalmam, ami akkor már kb. 2 éve tartott. Sajna, az MBT hamar (fél éven belül) tönkrement, bár kerti munkákra már azóta is, sok éve hordom. Tavaly vettem egy Joya cipőt, ami nagyon hasonlít az MBT-re, de még lágyabb. Végiggyalogoltam benne Toscánát, Firenzét, Velencét, Montalcinót, Montepulcianót, meg még egy csomó híres települést, közben ömlött az eső (meg a bor, ezekre a helyekre emiatt is érdemes elutazni) és a cipőm teljesített mindent, ami egy cipőtől elvárható. A lábam azóta sem fáj. Egy súlyos problémám van csak: az említett cégek nem támogatnak, de majd talán ezután a bejegyzés után... Bocs. Azért bízzon bennem! Ha meg tudja magának engedni, vegyen egy ilyen cipőt (ma már sokféle kapható, én a Joyát tartom a legjobbanak, mert azt embertelen körülmények között hordtam, és meg se kottyant neki, de nem végeztem tudományos igényességű vizsgálatokat...). Talán, majd ha egyszer felkérnek ilyenre... Ha így lesz, megírom, ígérem!
2013.
05.
04.
erdojaro kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy héttel ezelött kullancs fúródott a felkaromba, melyet kb. 7-8 óra elteltével távolítottunk el. A csípés helyén kisebb lencsényi piros gyulladás keletkezett, amely már 7 napja nem múlt el. Nincsenek Lyme-ra utaló piros foltok vagy karikák, a seb az elsö két nap viszketett, de azóta már nem viszket, nem fáj, és nem lett nagyobb sem. Szeretném megkérdezni, hogy az természetes-e, hogy 7 nap után sem múlt el a gyulladás, illetve hogy ebben az esetben indokolt-e orvoshoz fordulni vagy kivizsgálásra menni? Válaszát elöre is nagyon köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
05.
05.
Ez idegentest-reakció, nincs vele mit tenni, megszűnik magától. Olvassa el a honlapomon (kullancs.hu) a Mit tegyünk, mit ne tegyünk c. írásomat!
2013.
04.
24.
deb kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát. Annyit még hadd kérdezzek meg, hogy ez a több éve emelkedett IgM szintem mitől lehet, mennyire komolyan kéne vele foglalkozni? Köszönöm szépen!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
04.
25.
Én ehhez nem nagyon értek, de elég sok, és igen ritka betegség járhat emelkedett IgM szinttel. Talán még immunológust kellene felkeresnie.
2013.
04.
24.
deb kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A hematológiai vizsgálatra azért került sor, mert kb. 2 éve (legalább is ekkor mérték először) állandóan emelkedett (400-500) az IgM szintem van. 46 éves férfi vagyok, az alap problémám és a vizsgálatok abból indulnak, hogy kb. 1,5 éve fájnak merevek az izmaim, lecsökkent a teherbíró képességem, kisebb fizikai igénybevétel esetén is komoly izmomlázam lesz. Neurológián kissé emelkedett CK szinten kívül mást nem találtak (izom biopsia nem volt) most megyek majd fél év után vissza. Immunológián sem találtak olyat, ami szerintük ezzel a panasszal járna, de a foylamatosan emelkedett IgM miatt küldtek hematológiára, ahol az előbbi kérdésemben leírt eredményeket kaptam amiből én laikus úgy szűrtem le, hogy valamilyen aktív fertőzésem van. Tisztelettel:
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
04.
24.
Ezek a vizsgálatok teljesen értelmetlenek. Miért pont ezeket a vírusokat nézték? Egyik sem okoz izomfájdalmakat. Vajon mire gondolt a doktora, aki bárányhimlő (varicella) irányában kért vizsgálatot? Másfél év óta fennálló, kiütések nélküli, felnőttkori bárányhimlőre?! Több minden okozhat emelkedett IgM szinteket, csak épp ezek a fertőzések nem. Amennyiben bármilyen okból emelkedett IgM szintjei vannak, ezek álpozitív eredményeket adhatnak az ilyen, immunválaszt mérő diagnosztikus vizsgálatokban, mint amiket Önnek most elvégeztek. A vizsgálatok azért is értelmetlenek, mert a vírusfertőzéseket alig tudjuk befolyásolni, ezekre csak kivételes esetekben van szükség és van mód. Nyilvánvaló, hogy nincs fennálló fertőzése.
2013.
04.
24.
deb kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hematológiai vizsgálaton voltam, és a következő eredményt kaptam: CMV IgG ELFA : pozitív CMV IgM ELFA : negatív CMV IgA ELISA: negatív CMV IgG avidity ELFA 0,909 ??? /Referencia 0.70 -0.90/ Herpes simplex 1,2 Vírus IgG ELISA: pozitív Herpes simplex 1,2 Vírus IgM ELISA: pozitív Herpes simplex 2 Vírus IgG ELISA: negatív Varicella zoster IgA ELISA (virotech): negatív Varicella zoster IgG ELISA (virotech): pozitív Varicella zoster IgM ELISA (virotech): negatív EBNA IgG ELISA (DiaSorin) : pozitív EBV VCA IgG ELISA (DiaSorin) : pozitív EBV VCA IgM ELISA (diaSorin) : negatív A kérdésem az lenne, hogy mit takarnak ezek az eredmények és valóban van-e jelenleg aktív fertőzésem, ha igen melyik az és van-e teendőm vele, illetve fertőző vagyok-e? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
04.
24.
Nem tudok elképzelni olyan betegséget, amiben mindezen vizsgálatokat indokolt lett volna elvégezni. Milyen tünetei vannak, miért történt a vizsgálat?
2013.
04.
03.
Fűke Ákos kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap küldtem Önnek egy levelet amire elvileg már kaptam választ, a baj csak az ,hogy a levél írása után regisztráltam és így nem tudom elolvasni. válaszát...Kérem küldje el válaszát még egyszer. Tisztelettel:Mónika
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
04.
04.
Csak azt nem tudom, mi volt a kérdése...
2013.
04.
02.
tenorkulcs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ne haragudjon, hogy ha olyan kérdéssel zavarom, ami nem az ön szakterülete. Problémám a következő: 9 éves kisfiunk márc.11-én délután rosszullétre, hasfájásra panaszkodva hányni kezdett. Gyermekorvosunk tanácsára diétáztattuk (keksz, ropi ,főtt krumpli), de ezek egyáltalán nem javítottak a helyzeten. Egy hét után a gyermekorvos vérvételre küldte , eredményei semmiféle rendellenességet nem mutattak.Kórházba került.Itt két napot töltött, gégészeti és nyeletésés röntgen vizsgálat történt.Nem találtak problémát. Állapota javult , a második napon már minden étel ital benne tudott maradni így márc.21-én hazaengedték.Ulcogant szedését, visszatérő problémák esetén a gyermek gasztroenterológia felkeresését javasolták. Teljesen gyógyultnak tűnt márc.24. délutánig. Ekkor ismét "hányni" kezdett .Innentől már egyértelműen csak a folyékony táplálékot fogadta be, a szilárd és pépes ételek sem maradtak benne.(pontosabban le sem tudja ezeket nyelni, tehát így nem mondható hányásnak, inkább az összerágott étel kiköpésének.Kisfiunk nagyon szívós, bár vékony gyermek, betegesség egyáltalán nem jellemzi.Most is jónak mondható az erőnléte, bár fogyott.Tanácstalanok vagyunk, de nekem úgy tűnt , a szakemberek is azok,miután kiderült, hogy nincs a gyerek nyelőcsövében "idegen test"-számukra ez volt a gyanu. Nem tudom mit kellene még leírnom.Bízva az Ön tapasztalatában várom segítő válaszát. köszönettel: Mónika
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
04.
03.
A nyeletéses rtg csak a nagyobb méretű idegentestet tudja kimutatni. Ha nem volt láza, és psychés eredet sem merül fel, akkor nyelőcső- és gégetükrözés, MR vizsgálat indokolt, mert pl. egy halszálka csak ezekkel ismerhető fel, még ezekkel sem könnyen.
2013.
04.
02.
félelem kérdése:

Tisztelt doktor úr! Szifilisz mekkora eséllyel terjed orális úton? Volt egy felelőtlen kalandom, a közösüléshez használtam óvszert, ám az orális aktushoz nem. Most kicsit félek, vérvételből mennyi idő után lehet kimutatni, ha baj van? Érdemes elmennem szűrésre, ha nincs 3-4 hét után tünetem? + még egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a nő be van oltva HPV vírus ellen, az védi-e a férfit is vagy a kettő nem függ össze? Válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
04.
03.
A szifilisz és a HPV is terjed orális úton. Az előbbi a szájban vagy az ajkakon is (a behatolási kapuban) fájdalmatlan fekélyt okoz. Ez diagnosztikus jel. Vérvizsgálattal a fertőzést követő 6. héten már biztosan kimutatható. Számtalan teszt van, ezekben én nem vagyok járatos. A HPV oltás csak néhány, a legveszélyesebb típus ellen véd, ezek átvitelét is megakadályozza.
2013.
03.
30.
neisseria kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Nagymamám 3 hete 78 évesen halt meg hirtelen leromlott állapot után a boncolásból derült ki,hogy a halál oka :bakteriális neisseria meningitis. Mi ápoltuk,akár a nyállal való kontaktus is létrejöhetett,a háziorvosunk azt mondta ha a kórházban nem mondtak semmit akkor nincs semmien teendőnk nem kell antibiotikum kúra.Hordozhatjuk-e a betegséget tünetmentesen??Nem vagyunk veszélyben ha később legyengül valamelyikünk immunrendszere akár életveszélybe is kerülhetünk?? Köszönettel várom válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
06.
08.
Szégyellem, de csak most vettem észre, hogy erre a kérdésre nem válaszoltam. Most már nyilván nem aktuális, de hátha valaki még a későbbiekben elolvassa: ma már előírás, hogy a veszélyeztetett környezetet antibiotikummal kell kezelni, hogy megelőzzük a járvány kialakulását. A nevével ellentétben ("járványos agyhártyagyulladás") a betegség ragályossága a mi régiónkban elhanyagolható. Én 16 éven át dolgoztam a László Kórházban, azon a gyermekosztályon, ahová a fertőző idegrendszeri betegségeket vagy azok gyanújával érkezetteket kellett ellátnunk. Legalább 30 hasonló beteget láttam el, fel sem merült az antibiotikum profilaxis.... Egy nővérke azonban meghalt, amikor megpróbált egy ilyen beteget újraéleszteni - minden védőeszköz nélkül. Jellemző, hogy a családja kártérítési igényét a kórház elutasította...
2013.
03.
26.
Gábor kérdése:

Tisztelt Lakos Doktor Úr!Teljesen kivizsgált(labor,immunlabor,ideggyógyászat-képalkotó vizsgálatok, ENG,EMG negatív) izomgyengeség-veszteség, izomrángások, fáradékonyság , hátterében1 éve kizárólag Mycoplasma IgM emelkedettség igazolódott,mely később negatívvá vált.Az Ig G magas maradt, ami gondolom természetes, ellenben az IgA is következetesen emelkedett maradt, mellyel kapcsolatban a labor mindig ismétlést kér.(mellesleg a Borrelia IgM egy alkalommal poz.volt,ismételve neg., illetve IgG neg.- azt sejtem, hogy ez álpozitivitás volt az Ön korábbi állásfoglalásait olvasva) Létezik -e idült Mycoplasma ferőzés, ami hasonlókat(krónikus fáradtság sy.?) okoz, illetve van-e az IgA emelkedettségnek jelentőssége az Ön véleménye szerint?Javasolt e ab.szedés? Köszönettel várom válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
26.
Számtalan idült betegség hátterében feltételeztek már Mycoplasma fertőzést. Komoly tudományos bizonyítékról nem tudok. Ismerve a szerológia buktatóit, a leletét laboratóriumi hibának gondolom. Idült fertőzésekben az antitestválaszok folyamatosan erősödnek. Ennek hiányában nem szabad a szerológiai leletre hagyatkozni.
2013.
03.
25.
liza kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tisztelettel kérem véleményét, hogy a tüneteim alapján szenvedhettem-e kullancscsípést. 3 éve kezdődött a lábszárakban. Bizsergés, hangyamászás érzéssel, főleg pihenéskor. Tavaly nyáron bokadagadás 2 hónapig, mely fájdalommal is járt. Majd egy hónappal később egy kb.1 cm-es vöröses foltot vettem észre a mellbimbó mellett. Az idén januárban kezdődtek az igen erős izületi fájdalmaim, ami jelenleg is tart. A lábbizsergéssel kapcsolatban ideggyógyászati kivizsgáláson voltam -ENG 3 hét múlva- és valószínűsítik a neuropátiát. Válaszát köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
25.
Neuropátiát, ízületi duzzanatot okozhatja a Lyme betegség, az 1 cm-es foltot nem.
2013.
03.
19.
Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kullancs csípés tünetei-, illetve esetleges vizsgálat szükségessége miatt keresem meg Önt. Március elején csípett meg a kullancs a tarkómon. Teljesen véletlenül vettem észre a hajamban, kb. 4-5 napra a kirándulás után. A tarkóm területén tapintásra érzékeny terület alakult ki, és egy borsónyi tapintható duzzanat. Emellett megjelent egy kicsi, enyhén váladékozó seb. Eddig nem foglalkoztam vele, de véletlenül ráakadtam a "tibola" -tüneteire. Nem szeretnék hipochonder lenni, ezért érdeklődnék, hogy Ön szerint érdemes-e elmennem "tibola-vizsgálatra" az Ambulanciára? Válaszát köszönöm! Tisztelettel V. Katalin
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
20.
A TIBOLÁ-t egy igen nagy, éhesen is lencsényi, barnás színű kullancs terjeszti. A csípés helyén pörkös, váladékozó seb alakul ki. A fertőzés jóindulatú, magától is gyógyul, csak egyre kifejezettebb tünetek esetén szoktam antibiotikumot rendelni. Azonban a Lyme betegségben is látunk borsónyi-babnyi nyirokcsomókat, amikor a csípés a tarkótájon, hajas fejbőrön van. Ennek a vizsgálata fontosabb, emiatt érdemes eljönnie.
2013.
03.
19.
Lyme kór kérdése:

Tiszelt Doktor Úr! Igen sajnos eltelt pár nap a levelem óta. Próbáltam egyből reagálni a válaszra, csak tableten nemt tudtam a "kérjük húzza el a csúszkát" végighúzni így a kérdést nem tudtam elküldeni, pedig nagyon sokszor próbálkoztam... de hát az érintő képernyők.... megköszönném ha átnézné mit is küldtem először (bemásolom): Tisztelt Doktor Úr! édesanyámat 2012. júliusában bal oldali vesetájékon két helyen is megcsípte kullancs. Tenyér nagyságú piros folt keletkezett a két csípés körül, amely csípések öt centire voltak egymástól. Az első véreredménye a következő volt 2012. júliusában (mikrobiológiai lelet: Megnevezés Érték Minősítés -Borrelia IgM/ELISA (Mikrogen) 34,0 U/ml megerősítésre -Borrelia IgM/Western Blot(Mikrogen) 8 Pozitív vélemény:Borellia specifikus IgM pozitivitás önmagában friss fertőzést jelezhet egy hónapnál nem régebbi tünetek esetén. Izolált IgM pozitivitás önmagában nem bizonyít fertőződést. -Borrelia IgG/ELISA (Mikrogen) 4,0 U/ml negatív Az eredmény után Ospamox 3x1 gyógyszert kapta húsz napig. Ez mellett még Provera hormongyógyszert szed minden nap 1x1-et, nőgyógyászati menstruációs vérzés problémára (egy éve) A második vérvétel eredménye most készült január 31-én. tehát fél évre a csípés után. Mely a következő: Megnevezés Érték MInősítés -Borrelia IgM/ ELISA (Mikrogen) 25,0 U/ml megerősítésre -Borrelia IgM recomLine (Mikrogen) 8 gyengén pozitív vélemény: a hosszabb ideje fenálló Borellia ellenes IgM antitest izolált pozitivitása (IgG negativitás mellett) lehetséges álpozitivitás. Ha kezelés történt, az befolyásolhatja a szeriológiai eredményt. - Borrelia IgG/Elesia (Mikrogen) 5,0 U/ml negatív Megszeretném kérdezni, hogy a kullancscsípés okozhatja e a következő panaszokat: látáscsökkenés, felejtés, fáradékonyság. Illetve, hogy Ön szerint milyenek az eredmények, kell-e még valami kezelést kapni a második véreredmény után. Mivel édesanyám nem kapott semmi gyógyszert. Illetve milyen tünetekre kell odafigyelnie, és orvosnál jelentkeznie. 47 éves anyukám. Ön erre ezt válaszolta: Az IgM pozitivitás a friss fertőzésekre jellemző, de nagyon gyakran álpozitív, ahogy a laboratórium is írja. Amennyiben nem jelenik meg IgG (nem jelent meg ebben az esetben), akkor fennálló fertőzés kizárt. A leírt tünetek ugyan előfordulnak Lyme betegségben, de szinte bármilyen más betegségben is. A következő kérdésem lenne még: Ezek szerint édesanyám nem lyme kóros? akkor milyen betegsége van? mi okozhatta a tüneteit?(tenyérnyi folt,csípés helye) lehetnek ebből később problémái?Ön szerint szüksége van további vizsgálatra? Esetleg valamit szednie? (és elnézését kérem, hogy az idő múlása miatt újból el kellett olvasnia levelemet, én tényleg próbálkoztam válaszolni)
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
19.
A tenyérnyi folt a kullancscsípés helyén nyilván Lyme folt volt, de a kapott kezelés meggyógyította. Jöjjenek el, mi értékelünk néhány olyan laboratóriumi jelet, amit mások nem, és a mi laboratóruimunkban ritkán fordul elő IgM álpozitivitás. Jelentkezzenek be: 06-30-9349956.
2013.
03.
18.
Lyme kór (március 10) kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kovács Barbara vagyok.március 10-en irtam Önnek édesanyámmal kapcsolatban (lyme kór). Nagyon szépen köszönöm hogy válaszolt kérdésemre. Annyit szeretnék még kérdezni, hogy ezek szerint édesanyám nem lyme kóros? akkor milyen betegsége van? mi okozhatta a tüneteit?(tenyérnyi folt,csípés helye) lehetnek ebből később problémái?Ön szerint szüksége van további vizsgálatra? Esetleg valamit szednie? Ui:köszönöm hogy van ez az oldal.nagyon hasznos
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
18.
Sajnos, nem emlékszem, mi volt az előző kérdésében.
2013.
03.
18.
Rácz Hajnalka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Toxoplazma fertőzésről szeretném kérdezni.9 hetes kismama vagyok.Van már egy 8 éves kislányom.Nála az eredményem IgG pozitív,IgM negatív és beleírták a kis könyvembe,hogy védett vagyok.A mostani terhességnél is meg lett csináltatva és az eredményem:IgM AT reaktív,IgG AT 331,6 U/ml,referencia tartomány <10,5 reaktív. Nagyon meg vagyok ijedve.Már a terhes tanácsadóban felírták a Rowamicyn gyógyszert és azt mondták nem lesz semmi baj.A fogadott orvosomhoz ma délután fogok menni.Én úgy tudom,hogy ha már egyszer átestem rajta többet nem lehet.Nem értem és nagyon féltem a babát.Lehet valami tévedés az eredményben?kérem válaszoljon. Köszönöm szépen!! Hajni
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
18.
A kollégáim ritkán gondolkodnak. Nem lett volna szabad a vizsgálatot újrakérni, hiszen, ha egyszer védett, akkor minek erre ismét pénzt költeni? A tesztek gyakran megbízhatatlanok, különösen az IgM vizsgálatok tévednek gyakran (ez utalna a friss fertőzésre). A Rovamycin hatékonysága amúgy is kérdéses, de ebben az esetben teljesen értelmetlen az adása. Ne kezdje el szedni, vagy, ha már elkezdte, hagyja abba. Biztos, hogy nincs a babát fenyegető Toxoplasma-fertőzése.
2013.
03.
13.
szuper baktérium. kérdése:

T.Dr úr! December elején volt egy nagy hasi műtétem( hasnyálmirígy,lép eltávolítás).Majd tályog szövődményként. Ez utóbbi kezelése alatt derült ki hogy ESBL fertőzött vagyok.Elkülönítettek a kórházban,6 óránként tienam ?(ha jól emlékszem)infúziót kaptam 9 napon át,de amikor kijöhettem a kórházból semmilyen információt nem kaptam ezzel a fertőzéssel kapcsolatban(zárómba sem).Szeretném tudni pl: elmúlt ez a fertőzés? Vagy ha nem akkor hordozom továbbra is?Ha igen megfertőzhetek ezzel másokat?Rám veszélyes lehet ez a fertőzés később?Esetleg van olyan vizsgálat amellyel megtudhatom jelen van -e a szervezetemben ez a baktérium?Segítségét előre is köszönöm.Erzsó
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
13.
A kórházi fertőzés szinte sohasem eredményez kórokozó-hordozást. Az ESBL-fertőzése nyilván megszűnt, ha nincsenek panaszai, egyébként már nem tudnánk levelezni... Ha nagyon aggódik, egy torokváladék-vizsgálattal a kérdés megválaszolható. Ha nincs a torkában ESBL, akkor másutt sincs, és így nem is fertőzhet másokat.
2013.
03.
12.
Chlamydia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, pár év óta tartó panaszaim miatt már szinte minden vizsgálaton átestem. Panaszaim: - Bal oldali alhasi és vese környéki fájdalom, étkezéstől, mozgástól független állandó tompa nyomás - Ízületi és izom fájdalom - Borzasztó elesettség érzés, fáradtság - Gyakori fejfájás Volt CT, MR, vastagbél tükrözés, gyomor tükrözés, ultrahang, stb. Mind negatív. Az orvosaim gyakorlatilag kijelentették, hogy nyugodt legyek mert nincs semmi bajom, egészséges vagyok. A panaszaimat pedig azzal magyarázzák, hogy az átlagosnál érzékenyebb a bélrendszerem. Ennek én nagyon örülnék, csak ne lennének ilyen borzasztó tüneteim. De sajnos vannak, és nem érzem úgy, hogy már kimerítettünk minden vizsgálatot. Ezért nagy nehezen kiharcoltam, hogy csináljunk egy komplexebb laboratóriumi tesztet is. A teszt eredménye: - mycoplasma pneumoniae - chlamydia pneumoniae - klebsiella pneumoniae Vicces, de örültem az eredménynek, gondoltam végre találtak valamit, jöhet a kezelés és végre jobban leszek… Nem ez történt. Orvosaim azt mondják ezt az eredményt nem kell komolyan venni, „ha behívnánk az utcáról három embert, valószínűleg egynek ugyan ezek lennének az eredményei”. Szerintük ez csak azt mutatja, hogy egyszer már átestem egy tüdőgyulladáson (amiről én nem tudtam eddig), de már meggyógyultam. Nem értem. Az Interneten rengeteg írás található ezekről a fertőzésekről és ott azt írják, hogy komoly tüneteket is okozhatnak, olyanokat is mint az én tüneteim. Kezd olyan érzésem lenni, hogy az orvosaim nem igazán értenek ezekhez a betegségekhez. Szeretném megkérdezni az Önök véleményét. Tényleg nem kell foglalkozni ezzel az eredménnyel? Ha így van akkor miért végeznek egyáltalán ilyen tesztet? Amennyiben önnek más a véleménye, akkor tudna ajánlani orvost / rendelő intézetet, ahol értenek ehhez a problémához? Esetleg ön is foglalkozik ezekkel? Előre is köszönöm a választ. Üdvözlettel: Szabó Gábor
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
13.
Az ún. szerológiai vizsgálatok a régen átvészelt, és gyógyult fertőzéseket is kimutatják. Ezek immunológiai reakciók, a szervezet által termelt ellenanyagokat mutatják ki. Pozitivitásuk az illető kórokozókkal szembeni védettséget igazolják. A friss fertőzésre az IgM pozitivitása, a lezajlottra az IgG pozitivitása utal. De ez csak az elmélet. A tesztek jelentős része kevéssé megbízható. A megbízhatóság a gyártótól és az adott kórokozóktól függően változik. Nem kell tüdőgyulladásnak kialakulnia az adott fertőzések következtében. Valamelyik, korábban influenzának tartott lázas, köhögős betegsége lehetett pl. Mycoplasma-fertőzés következménye. A lakosság nagy része felnőttkorára átesik ezeken a fertőzéseken, és az eredmény "pozitív" lesz. Abban teljesen igaza van, hogy semmi értelme ezeknek a vizsgálatoknak olyan tünetek esetén, amikor semmi sem utal az adott fertőzésre. A doktorok inkább pótcselekvésként alkalmazzák ezeket a teszteket, hogy lássa a beteg, mennyire törődnek velük. Persze, ez felesleges pénzkidobás, számtalan félreértés és antibiotikum-kezelés forrása.
2013.
03.
11.
kismama kérdése:

Kedves Doktor Úr! Jelenleg 24. hetes terhes vagyok, nemrégiben már kértem Öntől segítséget, most ismét lenne egy kérdésem, csakhogy teljesen megnyugodjak a kisbabám egészségét illetően. Röviden leírom a problémám: 19. hetesen cisztikus méhlepényt állapítottak meg nálam, amit vírusfertőzésre fogtak. Megcsináltattam akkor a Torch-vizsgálatot, ahol minden más rendben volt a CMV-n kívül. Ez állt akkor a leletemen: "Anti-cytomegalovírus IgG Liaison (DiaSorin): pozitív 134 U/ml Anti-cytomegalovírus IgM Liaison (DiaSorin): határérték 18,6 U/ml Anti-cytomegalovírus IgM ELISA (DiaPro): negatív A CMV IgM vizsgálatot a LIAISON automatán kapott határérték miatt ELISA módszerrel is elvégeztük, mellyel negatív eredményt kaptunk, ezért feltehetőleg a határérték eredmény aspecifikus reakció eredménye. Ellenanyagszínt változás ellenőrzésére 2 hét múlva kontroll javasolt CMV-re." 22. hetesen megtörtént az újabb vérvétel, melynek eredményét ma kaptam kézhez. Ezen a következőt írja: "Anti-cytomegalovírus IgG Liaison (DiaSorin): pozitív 141 U/ml Anti-cytomegalovírus IgG Liaison (DiaSorin): negatív CMV fertőzésen már átesett". Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mikor, mennyi idővel (kb. hány hónappal) ezelőtt eshettem át rajta? Valahol egyszer azt olvastam, hogy ha az IgG értéke növekedést mutat az 1. és 2. leletet összehasonlítva, akkor nem annyira régi fertőzésről van szó, ráadásul az 1. leletemen még az IgM is határértéket mutat. Kérdésem az, hogy van-e okom aggodalomra, mert egyáltalán nem mindegy hogy a teherbeesés előtt vagy már a meglévő terhességem első heteiben, hónapjaiban történt a fertőzés. Ön szerint okozhatta ez a fertőzés a cisztikus méhlepényt, vagy más okból lett ilyen és ez a CMV-fertőzés akár fél évvel- évvel ezelőtt is történhetett? (elnézést a hosszúra sikeredett levelemért és a sok kérdésemért, de úgy érzem Önben, mint infektológus szakorvosban jobban megbízom, mint egy sima nőgyógyászban - persze ettől függetlenül az ő véleményét is kikérem). Tisztelettel: egy 24 hetes kismama
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
11.
Az ELISA eredmények szórása rendkívül nagy. Az elvégzett teszt jó minőségére utal, hogy csaknem azonos eredményt adtak ki. A 134 = 141, még ha számtanból emiatt megbuktattak volna, de ebben az esetben ez igaz. Nem kell aggódnia, nem volt a terhesség alatt CMV-fertőzése. Nincs eszköz, amivel meg lehetne ítélni a fertőzés időpontját. Valamikor a múltban.... Örüljön ennek, legyen elég ennyi, a szakmánk nem képes ennél többre, de most ez is bőven elég.
2013.
03.
10.
Lyme kór kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! édesanyámat 2012. júliusában bal oldali vesetájékon két helyen is megcsípte kullancs. Tenyér nagyságú piros folt keletkezett a két csípés körül, amely csípések öt centire voltak egymástól. Az első véreredménye a következő volt 2012. júliusában (mikrobiológiai lelet: Megnevezés Érték Minősítés -Borrelia IgM/ELISA (Mikrogen) 34,0 U/ml megerősítésre -Borrelia IgM/Western Blot(Mikrogen) 8 Pozitív vélemény:Borellia specifikus IgM pozitivitás önmagában friss fertőzést jelezhet egy hónapnál nem régebbi tünetek esetén. Izolált IgM pozitivitás önmagában nem bizonyít fertőződést. -Borrelia IgG/ELISA (Mikrogen) 4,0 U/ml negatív Az eredmény után Ospamox 3x1 gyógyszert kapta húsz napig. Ez mellett még Provera hormongyógyszert szed minden nap 1x1-et, nőgyógyászati menstruációs vérzés problémára (egy éve) A második vérvétel eredménye most készült január 31-én. tehát fél évre a csípés után. Mely a következő: Megnevezés Érték MInősítés -Borrelia IgM/ ELISA (Mikrogen) 25,0 U/ml megerősítésre -Borrelia IgM recomLine (Mikrogen) 8 gyengén pozitív vélemény: a hosszabb ideje fenálló Borellia ellenes IgM antitest izolált pozitivitása (IgG negativitás mellett) lehetséges álpozitivitás. Ha kezelés történt, az befolyásolhatja a szeriológiai eredményt. - Borrelia IgG/Elesia (Mikrogen) 5,0 U/ml negatív Megszeretném kérdezni, hogy a kullancscsípés okozhatja e a következő panaszokat: látáscsökkenés, felejtés, fáradékonyság. Illetve, hogy Ön szerint milyenek az eredmények, kell-e még valami kezelést kapni a második véreredmény után. Mivel édesanyám nem kapott semmi gyógyszert. Illetve milyen tünetekre kell odafigyelnie, és orvosnál jelentkeznie. 47 éves anyukám. Nagyon megköszönném ha válaszolna kérdésemre. Köszönettel Kovács Barbara
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
11.
Az IgM pozitivitás a friss fertőzésekre jellemző, de nagyon gyakran álpozitív, ahogy a laboratórium is írja. Amennyiben nem jelenik meg IgG (nem jelent meg ebben az esetben), akkor fennálló fertőzés kizárt. A leírt tünetek ugyan előfordulnak Lyme betegségben, de szinte bármilyen más betegségben is.
2013.
03.
08.
szakmai kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! szakmai kérdésem lenne: vituális pácien anamnézise:erythema migrans 3 hónappal ezelőtt. A vérvizsgálat eredménye: ELISA IgG: negatív, ELiSA IgM: pozitív, Specifikus Immunoblo-band: IgM pozitív: p41-re, Osp C-re, V1sE-re IgM: pozitív:p41-re és OspC-re Két kérdésem lenne; 1. Miért nem lehet kimutatni az ELISA vizsgálati módszerrel az IgG-t Immunoblottal pedig a a specifikusakat pedig igen? 2. az erythema migrans-hoz képest időben mikor történt a vérvétel? Köszönettel VG
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
08.
Én sokszor elolvastam az 1. kérdését, kérem, tegye meg Ön is. Nem értem, mit szeretne tudni. A 2. kérdését értem, de nem tudok rá válaszolni.
2013.
03.
05.
Nyári Tamás kérdése:

Tisztelt doktor úr. Annyira zavarnám még, hogy esetleg milyen irányba induljak el, illetve én Szegedi vagyok és itt helyben tudna ajánlani egy szakorvost. Köszönettel: Nyári Tamás.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
06.
Nem.
2013.
03.
05.
Nyári Tamás kérdése:

Tisztelt doktor úr. Olyan problémával fordulok önhöz, hogy tavaly jùliusban kullancs volt a jobb herémben. December végén kezdödött a vesszőfutásom. Akkor jelentkeztek olyan tüneteim mint lüktető fejfájás tarkó tájékon és a fejem tetején. Kifejezett lyme folt nem volt rajtam, viszont a csipés helyén a mai napig piros a böröm, valamint a péniszemen a bör hirtelen bebarnult es az erek jobban kilátszanak mint az előtt, valamint a makkom végén lilás folt helyezkedik el.Egy orvosi szakvéleményben olvastam ezen tüneteket amelyek a lyme korra utalnak és hasonló mint az örgedés jelei. 42 éves férfi emberről van szó. A tüneteimhez tartozott még a bal könyök fájdalom de ezek megszüntek az első kezelés hatására, de ami sajnos megvan és szinte mindenben befolyásol az a szédülés amikor megyek, illetve az émelygés. Végig jártam már az egész egészségügyet. Voltam a fül orr gégén, szívultrahangon, koponya ct-n, valamint agyvíz csapoláson, viszont minden vizsgálat szerencsére negatív volt. A leleteim a következő: borrelia burgdorferi IgM Elisa (biomed) 9.79, ugyanez egy másik vizsgálat szerint 74.920. Az igm western és az igg western negatív. Ez a börgyógyászati eredményem volt. A fertöző korházi pedig a követkkező rá egy napra: igm elisa: 4.290, igg elisa: 1.40. Túl vagyok már antibiotikum kúrán ami állt egy 5 napos infuziós kezelésből, 5 napos injekció kúrábòl (ceftraxion), valamint 20napig szedtem 3*1 maripen tablettát. A fejfájás tünetem a kezelés után nem változott, valamint továbbra szédülök amitöl meg vagyok ijedve hogy nem múlik. Ezuton szeretnék tanácsot kérni erre az egészre, illetve hogy ön milyen gyógyszeres kezelést tart a legjobbnak, melyek a leghatásosabb gyógyszerek erre. Az a legnagyobb baj hogy ide-oda lettek küldve vizsgálatokra, a kezelő orvosom szerint egyszer lyme kór egyszer nem. A kezelés után már egy héttel újra elő jött a fejfájás és ez szédülés csak kicsit enyhült. Igazából inkább a lábaim inognak és ezáltal érzem ezt, de ezek a tünetek egyszerre jelentkeztek tavaly év végén. Mint írtam a neurològiai vizsgálataim mind negatívak. Köszönöm türelmét a levelem olvasásához és várom válaszát. Tisztelettel: Nyári Tamás.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
05.
Nagy valószínűséggel nincs Lyme betegsége, érdemes eljönnie, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956
2013.
03.
03.
IgM kérdése:

Jó napot kívánok Doktor úr! Az lenne a kérdésem, hogy egy vírusfertőzés esetén mennyi időnek (hónapnak) kell eltelnie, míg nem mutatható ki IgM a vérből? Egyáltalán meg lehet állapítani az IgM mennyiségéből, hogy mikori fertőzésről van szó? Azért kérdezem, mert a leletemen az áll, hogy CMV IgG 131 U/ml, CMV IgM 19,8 U/ml. Ön szerint hány hónappal ezelőtt kaphattam el a fertőzést? Köszönöm a válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
03.
Egy vizsgálat alapján nem lehet nyilatkozni. Az ellenanyagok alakulásából, trendjéből lehet csak ítéletet mondani. A CMV esetében (ha ön terhes, és emiatt indokolt) sok egyéb vizsgálat is elvégezhető, aminek alapján meg lehet ítélni, hogy most zajló, vagy már lezajlott fertőzésről van-e szó. Az ellenanyagok kimutatására épülő diagnosztika (szerológia) nagyon bizonytalan: profi laboratórium és profi doktor szükséges a helyes véleményalkotáshoz. A tévedés lehetősége igen nagy.
2013.
03.
01.
cmv kérdése:

Feleségem 3 hónapos terhes, a következő eredmények születtek a Tourch vizsgálat után: I. teszt eredménye: Ac Anti-CMV IgM Reactiv 2.38 S/CO, Ac Anti-CMV IgG Reactiv 733.9 AU/mL egy hétre megismételtük, a köv. eredménnyel: II. teszt eredménye: Ac Anti-CMV IgM Reactiv 1.74 S/CO, Ac Anti-CMV IgG Reactiv >250 AU/mL, CMV IgG - aviditate 0.59 Index Kérdésem: ön szerint ez mit jelent? terhességmegszakítást vagy egyebet? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
03.
02.
A magas aviditási index ellene szól a friss fertőzésnek, tehát nem kell izgulniuk. Nyilván megnyugtató lenne, ha a vizsgálatot kérő doktoruk megkérdezné a vizsgálatot végző laboratóriumot, hogy ők indokoltnak tartanak-e további vizsgálatokat. Valószínűleg, nem látják majd ennek indokát, de vannak még további vizsgálati lehetőségek is.
2013.
02.
28.
aggódom! kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kislányomnak 2008 ban JIA -t diagnosztizáltak . Azóta állapota sokat javult lassan 1 éve gyógyszer nélkül szinte tünetmentes! Tavaly augusztus óta viszont csalánkiütések jelentkeznek rajta amit eddig nem tudunk hogy mitől! Allergiateszten minden negatív. Háziorvosunk kérésére már 2 szer borrelia tesztet végeztek aminek eredménye mindkétszer IgG negatív ,IgM kétes lett. Majd januárban a pesti orvos megcsináltatta a tesztet aminek eredményéről csak telefonon kértem felvilágosítást és azt mondta minimális pozitivitást mutat , de megcsinálnak még egy tesztet! a kiütések azóta szinte minden nap előjönnek , igaz a cetirizin tabletta bevétele után elmúlnak! Kérdésem az lenne hogy ön tudna e segiteni nekünk a betegséggel kapcsolatban és valóban lyme kór a baj? Köszönettel
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
02.
28.
A Lyme okozta ízületi gyulladásban mindig extrém pozitív IgG leletek születnek. Az IgM pozitivitás egy-két hónapja fennálló fertőzésre utalna (ha a tesztek nem lennének botrányosan rossz minőségűek). Kislányának biztosan nincs Lyme-betegsége.
2013.
02.
23.
Akos kérdése:

Tisztelt Doktor Ur, Az is eloforhat, hogy nyaron volt kullancs bennem, mert voltam Zalaban es volt rajam egy kullancs,de nem tudom, hogy megcsipett e. Erdemes egy uj tesztet csinalni Onknel? Lehet hogy a teszt sem lett jo? Udvozlettel: G.Akos
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
02.
23.
Érdemes eljönnie, mert különben sohasem fog megnyugodni, agyon fogják kezelni.
2013.
02.
23.
Akos kérdése:

Tisztelt Doktor Ur, Koszonom gyors valaszat. En is ereztem, hogy valami nem stimmel, de nem voltam biztos magamban. Most mar csak az a kerdesem, hogy a doxiciklint szedjem e tovabb vagy hagyjam abba, nem tudom mivel artok tobbet. Ket mondatban leirom a tortenetem. Kb fel evvel ezelott kezdodott vandorlo izom es izuleti fajdolm ami kb ket hetig tartott, utana bal oldalon bizserges es neha zsibbadas majd vandorolni kezdett neha itt neha ott. Ez meg mindig tart,de tobbnyire csak ejszaka lefekves elott es stresszhelyzetben felerosodik. Volt egy olyan hetem amikor rovidtavu memoria problemaim is voltak, de ez elmult. Azota csak a bizserges van. Voltam neurologian CT,Koponya MR, vizsgalotok sokasaga,de minden negativ volt. Ezrt mentem el es csinaltattam egy Western Blot vizsgalatot amelyen az IGg ben 1 antgent mutatott (naluk negtiv) es az IGM en belul 3 antigent talaltak ha jolemlekszem a P41 es antigenek mindeggyik valfajat ami naluk( ketes). A Doktorno szerint ez egy regi borellia fellangolasa a tunetek es a kapott eredmény alapján. Valoban volt bennem kullancs regebben. Mitevo legyek, kell tovabbi vizsgalat, esetleg Onoknél lehet olyan vizsgalatot csinalni ami biztosan kimutatja, hogy negativ vagy pozitiv, Valaszat elore is koszonom. G.Akos U.i elnézest az ekezetekert, nem az en gepemrol irok.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
02.
23.
Nálunk valószínűleg negatív lenne az eredménye. Az IgM a friss fertőzésre utal, ez a "fellángolás" spekuláció. A tesztek hibájáról van szó.
2013.
02.
23.
Akos kérdése:

Kedves Doktor Úr, Lyme-kort állapitottak meg nálam és kaptam rá Doxiciklint és Cifloxint. Már az első pár napban nagyon rosszul voltam, jelenleg 8 napja szedem, de mar aludni sem tudok, hányingerem van, étvagytalanság, rossz a közerzetem. 5 éve volt pánikrohamom és akkor fél évig Velaxint szedtem. AKkor is kaptam egy Ciprofán nevű gyógyszert, amitől szintén rosszul voltam és abba kellett hagynom a szedését. Lehet, hogy érzékeny vagyok most is az egyik gyógyszerre. A Doxiciklinre nem hiszem mert azt gyerekkoromban is szedtem. Az Orvosom azt mondta szedjem tovabb, de nem tudom mit tegyek. Ki lehet váltani valami mással, ami nem ilyen erőszakos Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel G.Akos
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
02.
23.
A kombinált antibiotikum-kezelés rontja a Lyme-betegség gyógyíthatóságát. A Cifloxin (hatóanyaga azonos a Ciprofánnal) alkalmatlan a Lyme-betegség gyógyítására. Könnyen lehet, hogy a diagnózis is téves, ha a doktora ilyen kezelést alkalmaz, nem valószínű, hogy jártas lenne e betegség diagnosztikájában.
2013.
02.
21.
Bogi kérdése:

Tisztelt doktor úr! Jelenleg 21. hetes terhes vagyok, 4D-s ultrahangon derült ki 3 héttel ezelőtt, hogy a méhlepényem "rossz" állapota alapján vírusfertőzésen estem át vagy vírusfertőzés zajlik jelenleg is a szervezetemben. Megcsináltattam a Torch-vizsgálatot, melynek eredményét ma kaptam meg. Orvoshoz csak jövő héten tudok menni az eredményem értékeléséért. Addig is szeretném, ha véleményezné egy szakember, ezért írtam Önnek. Ami leletemen aggaszt az a következő: Anti-cytomegalovírus IgG Liaison (DiaSorin): pozitív 134 U/ml Anti-cytomegalovírus IgM Liaison (DiaSorin): határérték 18,6 U/ml Anti-cytomegalovírus IgM ELISA (DiaPro): negatív A CMV IgM vizsgálatot a LIAISON automatán kapott határérték miatt ELISA módszerrel is elvégeztük, mellyel negatív eredményt kaptunk, ezért feltehetőleg a határérték eredmény aspecifikus reakció eredménye. Ellenanyagszínt változás ellenőrzésére 2 hét múlva kontroll javasolt CMV-re. Ön szerint van okom aggodalomra, károsodhatott a magzatom? Van IgM a véremben vagy nincs? Mikorra tehető a CMV fertőzés? Melyik módszerrel elvégzett vizsgálati eredmény mutathat valósat? Mit jelent a "határérték" ebben az esetben? Tudom, hogy a következő vizsgálati eredmény alapján majd kiderül, de addig is még sok idő van én meg nagyon aggódom a babám miatt. Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
02.
22.
Az eredménye valójában negatív, nem kell aggódnia. A 2 hét múlva végzett kontroll is csak óvatoskodás. CMV-ra nincs terápiás lehetőség, tehát arról sincs szó, hogy a 2 hét múlva végzett vizsgálat késlekedést jelentene.
2013.
02.
20.
kenguru kérdése:

Kedves dr. Lakos András! Lányomnak kb. 3 hónapja a jobb térd belső felszín alatti területen piros gyulladt folt keletkezett, majd alatta félkörben livid elszíneződés. A bőrgyógyász Zinnat /20 napig tartó, 500mg/ kezelést írt fel és Detralex tbl., DG: Phlebitis superfic. susp. eCM susp. Borelliára vérvételt kért, amelynek eredménye: Borellia IgG: Elisa:poz 43BBU/ml szeropozitív, IgM: Elisa:poz.44 BBU/ml,szeropozitív. a klinikai tünetek és a szerológiai mintázat Lyme borreliosis gyanúját valószínűsíti. Októberben jártunk erdőben, de kullancs-csípésre nem emlékszik a lányom. Újabb kontroll vérvétel történt tegnap, várjuk az eredményt, ami csak 3-4 hét múlva lesz meg. Azt szeretném kérdezni, hogy ez Lym-kór lehet és újabb gyógyszeres kezelést igényel-e? vannak visszatérő hőemelkedései, infulenzaszerű tünetei, fáradékonyabb, gyakran szédül,néha a lába zsibbad. Azt gondoltam, hogy talán legyengült az immunrendszere, azért vannak ilyen problémái, vagy ez a Lyme betegségtől lehet? Nagyon aggódom érte. Urulógiai vizsgálaton vizelet üledékében látóterenként 3Wt látható, esetleges immunszerológiai vizsgálatra vérmintát küldtek. várjuk ki türelmesen az eredményt, vagy gyorsabb vizsgálra menjük tovább? Van ok az aggodalomra? Köszönettel venném megtisztelő válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
02.
20.
Érdemes eljönnie, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2013.
02.
08.
rejtély kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR ! Azt szeretném tudni, hogy egy western blot vizsgálat alkalmával kimutatott OspA hogyan került belém? Tifuszoltást kaptam 30 éve, ebben lehetett? Vagy Lyme? Nincsenek tipikus Lyme tüneteim, de indokolatlan derék, csípői zületi fájdalmam van és három hónapja elzsibbadt pár lábam ujja. Vagy porckorongkopás? A röntgen a lumbális III, IV, V kopását mutatta. De hogy kerül a képbe az OspA? Köszönettel
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
02.
09.
Az OspA a Lyme baktérium egyik fehérjéje (ez biztosan nincs Önben). Az ehhez a fehérjéhez kötődő ellenanyag nem biztos, hogy ezzel a fehérjével szemben termelődött, vagyis egyetlen ellenanyag jelenléte semmiképpen sem bizonyít Lyme betegséget. A Western blot vizsgálatok kiértékelése, értelmezése komoly szaktudást igényel(ne). Sajnos, egyre többször fordul elő, hogy olyan leleteket adnak laikusok kezébe a laboratóriumok, amiket még a fertőzésekkel foglalkozó szakemberek sem tudnak értelmezni.
2013.
01.
30.
VILIKE kérdése:

Üdvözlöm! Sajnos a tavalyi évben 8-10 kullancsot is sikerült összeszednem. Munkám során tavasztól őszig az erdőben mezőn tartózkodom. Kórtörténetem a következő: 2012.10.09 vérvétel. Eredmény BorreliaIgM 14,13 reaktiv Orvos utasítására elszedtem Zitrocin tbl-t 3 napon át 1 szemet majd egy hét után megint. 2012.10.31.ujre vérvétel. Eredmény: Borrelia IgM/ELISA 58 U/ml POZITIV Borrelia IgG/ELISA 7 u/ml negativ Ujra Zitrocin 3napon át majd 7 nap után ismétlés. Közben fokozódó izületi fájdalmaim vannak az alsó lábszáramban. 2013.01.08.ujabb vérvétel. Eredmény: BorreliaIgM/ELISA 85/Uml POZITIV BorreliaIgm/ recomLine 8 gyengén pozitiv BorreliaIgG/ELISA 9 U/ml negativ. Sajnos az utolsó gyógyszeres kezelés után hasmenésem volt. ( Én az antibiotikumra gondolok.) Legjobban akkor lepődtem meg mikor az utolsó laboreredményet postai úton kaptam meg a Járási népegészségügyi Intézettől. A kórház erről nem tud felvilágositást adni miért. Talán fertőző vagyok? Nem értem. Kérem véleményét. Köszönettel Palotainé
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
01.
31.
Az nem derül ki a leveléből, miért történt az első vérvétel. Az IgM vizsgálatok megbízhatatlanok, nem indokolt további antibiotikum-kezelés. Nem a Lyme-tól fájnak az ízületei.
2013.
01.
30.
F.József kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! 2011-óta bal felkaromon észlelt bőrpír átterjedt a mellkasra kb két férfitenyér nagyságban.A bőrgyógyászaton serologiai vérvétel történt. 2012 április 5.-én kiadott eredmény Lyme-kórt diagnosztizált. Lelet:IgM ELISA:negatív ,IgG ELISA:305,0 megerősítésre , IgG Western Blot :pozitív. Felírt gyógyszer:Tbl.Amoxicillin 1000 mg 20x III 3x1. Kontrol 3 hónap múlva. 2012 július 5.-én ismételt vérvétel történt. Július 25.-én a lelet:IgM ELISA 14,0 U/ml negatív ,IgG ELISA:340,0 U/ml megerősítésre, IgG WB 13 pozitív. Ismételt antibiotikum kúrát indított a bőrgyógyász Főorvosnő. Caps.Doxycyclin 8x VI 2x100 mg-ot.Kontroll vérvétel 2012 november 12.én.Eredmény december 4.-én az alábbi. IgM ELISA:7,0 U/ml negatív,IgG ELISA:282,0 U/ml megerősítésre , IgG recomLine:15 pozitív.Kontrol szükség szerint. Megjegyzés:Kullancscsípésre nem emlékszem de bármikor lehetett mert kerti tevékenységet is végzek.2010 őszén a bal könyökömön egy 2x2 cm-es és egy kisebb bursa /terime/volt ami műtét lett volna,de altatási problémák miatt elmaradt. A két antibiotikum kúra után a könyököm teljesen rendbe jött .Nem tudom,hogy a két dolog között van e össze- függés? A leletek alapján szeretném az Ön véleményét kérni,esetleg mi a teendő? Különösebb panaszom nincs,csak tanácstalan vagyok. Elnézést kérek a hosszú levélért.Várom szíves válaszát. Tisztelettel:Földi József /1947.04.03/
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
01.
30.
Az így végzett vizsgálatok nem alkalmasak arra, hogy kimondjuk, kórokozó-mentessé vált. Csak ún. összehasonlító vizsgálatokkal lehet egyértelmű választ adni. Olvassa el a honlapomon (kullancs.hu) a COMPASS-ról szóló írásokat. Nagy valószínűséggel feleslegesen szedte a doxycyclint.
2013.
01.
24.
Kitty kérdése:

Tisztelt dr. Otodeves orvostanhallgato vagyok, sebeszet gyakorlat alkalmaval a varrotuvel megszurtam magam. A paciens fejenek temporalis reszen volt 2 cm nagysagu, kb 3 -4 mm melysegu seb. A tunek amivel varrtam termeszetesen nem volt lumenje. A nagyujjam hegyet szurtam meg, kozvetlenul a korom mellett. Kb 2mm melysegu szurt seb keletkezett, amibol meg ver is csak 1 csepp folyt. A szuras utan 2 perccel langyos vizzel, majd fertotlenitoszerrel, majd joddal atmostam. HEP B ellen vakcinalva vagyok. Megkerdeztem az ott levo sebeszt aki azt mondta nem lesz gond eleg ha megmososm a sebet, vele is megtortent mar, de en nyugatalan maradtam. Kerdes: mekkora a valoszinusege, hogy ilyen modon megfertozodjek HEP C vagy AIDS virussal? Illetve mas fertozo agenssel? u.i. elnezest az ekezethianyert, de kulfoldon vagyok gyakorlaton es onnan irok Onnek, valaszat elore koszonom, tisztelettel: Kitty
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
01.
24.
Minden intezetben van munkavedelmis. A balesetet jelenteni kell. A betegtol kell vert venni HIV-ra, hepatitisekre es ontol is, iletve ontol meg majfunkciot is. 6 het mulva eg kell ismetelni a szerologiakat. A savokbol tegyen el sajat celra is, fagysztva vegtelen sokaig elall. A kockazat persze kicsi, de nem nulla. Ha fertozodott volna, ilyenkor hatekony a terapia, kesobb mar sokkal zurosebb, ezert indokolt korultekintoen eljarni. Legyen eroszakos!
2013.
01.
23.
V. Viki kérdése:

Tisztelt Dotor Úr! Lassan négy éve kezelnek pánikbetegséggel, illetve generalizált szorongással, azóta rendszeresen konzultálok pszichiáterrel, jártam kineziológushoz, jelenleg is járok pszichoterápiára, senki nem talál semmit, ami miatt kialakulhatott volna ez a betegség. Elkezdtük ezért számba venni, mi okozhatja ezeket a tüneteket, ha nem pszichés eredetű, és szóba került a Lyme kór is. Nem emlékszem, hogy az elmúlt évek során lett volna kullancscsípésem, viszont a combom belső felén egy a Lyme-folthoz igen hasonló bőrelváltozás található, ami időnként elmúlik, majd ismét megjelenik, egyre nagyobb méretben. Mivel érzékeny a bőröm, allergiának gondoltam, mostanra kezdett zavarni, hogy a mérete egyre nagyobb, amikor előjön. Ha jól értem, a folt csak a kezdeti fázisban jelentkezik, így nem tudom, hogy lehet-e ez Lyme folt, illetve érdemes lenne-e megcsináltatni egy lyme tesztet, hátha ez áll a pszichés tünetegyütteseim hátterében? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
01.
24.
Készítsen róla egy távoli felvételt, amin az egész lába látszik, küldje el az alakos@kullancs.hu-ra.
2013.
01.
23.
adriláz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Már több mint 4 éve folyamatos hőemelkedésem van,nagyon rossz közérzettel,szapora szivveréssel,izomgyengeség,nyakfájás,rendszeresen viszket,vörös a szemem,időnként a torkom is kapar.Több napig tart ez az állapot,utánna néhány nap szünet.Immunologián, haematologián,gockeresésen is voltam már minden szakterületen,pajzsmirigyvizsgálaton.virusvizsgálatokon.Vérképem negativ.Nem találják az okát.Elmentem végül borrelia vizsgálatra.Ezt irták az értékelésnél:a Western blot módszerrel végzett szerologiai vizsgálat az igm tipusu ellenanyagra pozitiv,az igg tipusra negativ eredményt adott.Az OspC esetében egy antitest sáv (OspCBg1)adott jelet.Ez lehet a problémám oka?köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
01.
24.
A Lyme IgM vizsgálatok megbízhatatlanok, 4 éve fennálló betegség hátterében biztos, hogy téves a lelet (nem is szabadna elvégezni, mert ez csak a friss fertőzésekre utalna, ha jó lenne a teszt). Általában gócbetegség okozza a régóta tartó hőemelkedéseket, ha nincsen semmilyen labor eltérés, de a kollégák gyakran elnézik ezeket. Fiatal korban leggyakrabban a mandulákban, idősebb korban a fogaknál van a góc. Jöjjön el, ha meg tudja oldani.
2013.
01.
21.
Lyme kérdése:

Tisztelt Dr Úr!Lyme wb tesztem IGM ÉS IGG POZITÍV , nyáron volt csípésem, de nem figyeltem rá, most vannak különböző tüneteim és a háziorvosom küldött tesztre. Ön szerint ez a teszt mit jelent? Köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
01.
21.
A pozitív teszt önmagában semmit. Lehet laborhiba, korábbi fertőzés emléke is. Nagyon szűkszavú volt, értelmes választ erre nem lehet adni.
2013.
01.
21.
János kérdez kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az elmúlt kb. 5 évben térdeim egyre jobban elkezdtek fájni, pedig előtte versenyszerűen kosárlabdáztam (hosszútávú túrákat is teljesítettem rendszeresen) és a térdeim még a pályafutásom végén is tökéletesek voltak. Az elmúlt években viszont egyre jobban fájtak a térdeim. Elmentem orvoshoz, azt mondta, hogy valószínűleg ez korábban megkophatott és pihentessem. Pihentettem már több alkalommal is egy évet, de a helyzet nem javul, sőt. A dologba bele is nyugodtam, de amikor a vállaim és a könyököm is elkezdett fájni, akkor gondoltam, hogy más a gond. Csináltattam 2012. júliusában egy Lyme tesztet (Borrelia burgdorferi at. IgG 14,7, IgM 7,1) és háziorvosom nagy nehezen felírt egy antibiotikum kúrát (Doxycyclin 200mg 2x1/nap, 20napig). Most 2013 januárjában csináltattam egy újabb tesztet (az IgG érték 16,7-re az IgM 7,8-ra nőtt), amivel most megjelentem háziorvosomnál és ő azt mondta, hogy nincs semmi gond, mert ha egyszer felemelkedett az érték akkor az már csökenni nem fog, de higgyem el, hogy minden rendben van. Az utóbbi egy hónapban azonban már zúg a fülem is és a korábbi időkben is volt már, hogy a szívem ok nélkül jelentősen magasabb pulzusszámon vert. Megjegyezném, hogy az antibiotikum kúra után kb. 2-3 hónapig jobban éreztem magam. Életemben amúgy már nagyon sok kullancscsípés ért. (kb. 100-150) Kérem írja meg mit tanácsol! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel János
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
01.
21.
Jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2013.
01.
17.
Bellavita kérdése:

Tavaly szeptember óta egyre gyengülő állapotom, a test különböző részein fellépő egyre erősödő, nyilallaló fájdalom jelentkezett, mely egyre fokozódott. Egy hónappal ezelőtt lementem orvoshoz, mert a napi tevékenységem töredékét sem tudtam ellátni, pár óra ébrenlét után fizikai igénybevétel után (belértve a beszédet, a nemfekvés minden formáját) rosszul lettem. A májfunkcióban találtak eltérést, GPT 62, GOT 42, bazofil granulocita 1,5. A hasi ultrahangon inhomogén májszerkezetet láttak, egyéb eltérés nem volt.Más rendben. Gasztroenterológiára utaltak, mert voltak hosszú távon ilyen panaszaim is. Kizárták a candidadát, a hepatitiseket, tumormarkereket, autoimmunt, cítomegalovírust. Epstein esetében a leletek: EBV nukl.antigén IgG 58,1, EBV IgG(VCA IgG) 40, EBV IgM 1,00. A héten megismételték a vérvizsgálatot, amelyben a limfociták is emelkedtek: Bazofil granulocita 1, 4%, 0,13 #, Limfocita 42,8%, Neutrofil granulocita 43,2%. Nagyon fáradékony vagyok, éjszaka viszont alig tudok aludni, összevissza álmodok. Mi lehet a baj? A gyengeség,fáradtság, sápadság fennáll, a test különböző területén jelentkező nyillaló fájdalom a végtagokban, deréktájékra, hát felső szakaszára, mellkasba, oldalamba, combomba nagyon erősen jelentkezik, kb 10-40 másodpercig fennáll majd elmúlik. Ha egész nap pihenek, relatíve jól elvagyok, de ez így nem élet! Volt egy dermarolleres kezelésem szeptemberben, lehet, hogy ott kaptam be valami fertőzést? Mi lehet ez? Merre menjek tovább? Falakba ütközöm, s egyre rosszabb az állapotom. A háziorvos annyit mond, hogy lehet, hogy mononukleózis .....Hova forduljak?????
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
01.
18.
Scannelje be a leleteit, küldje el az alakos@kullancs.hu-ra.
2013.
01.
15.
Aggódó kérdése:

Augmentin 500 mg/ 125mg filmtablettából szepszis megelőzése céljából hány napig, hány db tablettát kell bevenni ahhoz, hogy használjon? Minél kevesebbet szeretnék belőle fogyasztani, de a szepszistől meg rettegek.
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
01.
15.
Nincs a szepszis megelőzésére alkalmas gyógyszer. A profilaktikus antibioikum-kezelésnek szigorú szabályai vannak, ezeket a doktorok többnyire nem ismerik, és így nem is tartják be. Meg van határozva, pl. milyen műtétek előtt indokolt, és mikor nem az antibiotikum adása. Mivel nem írja, miért retteg a szepszistől, miféle beavatkozás előtt áll, ezért a kérdésére nem is tudok válaszolni.
2013.
01.
08.
Kezelés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Wester Blot teszten IgM negatív ( Osp A + ( 4) ), IgG pozitív ( B.afzelii + ( 8) Flagellin (1) B.burgdorferi sensu stricto. Szeretném kérdezni, hogy egy ilyen lelet okozhat-e fél éve tartó SM-szerű tüneteket, amelyet keresnek nálam? Liquor IgG szintézis igazolt státusz lett. Milyen kárt okozott, ha kb 1 hónapja szteroidos kezelést kaptam ( 3 * 1 mg Medrol )? Köszönettel: Andrea
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
01.
08.
Pontatlanul írta a leletét, így nem tudok válaszolni.
2013.
01.
05.
neuropátia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a gyors válaszát,de a kérdésem nem igazán erre irányult. 1 évig kezeletlen Borellia burgdorferi baktérium fertőzés okozhat-e perifériás neuropátiát(polineuropátiát,vékonyrost-neuropátiát)?-dióhéjban ennyi lett volna a kérdésem. Válaszát ismét köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
01.
05.
Okozhat.
2013.
01.
04.
neuropátia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 1995 májusában diagnosztizáltak nálam lyme kórt,fél éve tartó és múlni nem akaró hőemelkedés,fejfájás,szédülés,fáradékonyság és izületi fájdalmaim miatti kivizsgáláskor.Emlékezetem szerint előtte levő év májusában volt kullancscsípésem.Többszöri antibiotikum kúrákkal kezeltek,de így is kb 3 évig volt hőemelkedésem és fejfájásom.Tavaly perifériás idegrendszeri ,,vékonyrost neuropátiát"állapítottak meg.Azóta sok vizsgálatom volt,hogy kiderítsék milyen betegség okozta ezt.Az lenne a kérdésem,hogy ez a hosszan elnyúló Lyme fertőzés nem okozhatott-e ilyen szövődményt?kb fél éve csináltak új Lyme tesztet,és negatív lett. Válaszát előre is köszönöm. Katalin
Lakos András Infektológus szakorvos
2013.
01.
05.
Az antibiotikumra nem reagáló "Lyme betegség" hátterében többnyire diagnosztikai tévedés áll.
2012.
12.
31.
fertőzés ? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Vakbélműtét után 4 héttel egy estés láz mellett hasi fájdalmam jelentkezett ami ami azóta is megmaradt hol erősebb hol gyengébb fájdalommal. A háziorvosom gyomorfetőzést állapított meg és először penicillin tartalmi antibiotikumot irt fel amely a 3. napra majdnem megszüntette a fájdalmamat. Elmondása szerint kerülnöm kellett a szárnyas ételek fogyasztását. Mivel azt gondoltam hogy megnyertem a csatát és rendbe jöttem sajnálatosan a 4. napon ettem(1 kis szárnyas húst is ) :(, ittam is (karácsonyi pálinka is volt ) majd jól visszaestem a fájdalommal és visszamentem az orvoshoz hogy majdnem sikerült a kezelés. Újabb antibiotikumot irt fel amitől már az 1. nap estéjén - gondolom attól - még erősebb hasi panaszaim lettek és a másnap délutánján már nem vettem be a gyógyszert sem /Ciprinol 500/ Most máshova nem fordulhatok a panaszommal és a hasi fájás annak ellenére hogy diétázom 3 napja nem javul és állandósult. Ezért kérem adjon ha tud tanácsot vagy hogy hova fordulhatok ? A hasi fájás a gyomorszáj környékén indult eredetileg és lassan már az egész hasamat érinti. Lehet hogy mégis folytatnom kellett volna a Ciprinolt szedését ? Jól gondolhatom hogy ha az első antibiotikum majdnem 0 ra csökkentette a panaszomat akkor ez valóban valami bakteriális dolog és nem valami hasnyálmirigyes vagy más durva állapot kezdete ? Vérvételre, vizeletre kaptam beutalót de eredménye a 28 után még nem lett kész. A véreredmény kimutatja ha gyulladásban van valamim ? Vagy kérjek egy Uh beutalót ? Köszönöm a válaszát !
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
12.
31.
Igen, az ultrahang vizsgálat sürgős lenne, de a vérvétel eredménye is. Legyen erőszakos, menjen vissza az operáló orvosához, intézetébe.
2012.
12.
28.
43 éves ffi kérdése:

Tisztelt Doktor úr ! jelenleg igen szerény anyagiakkal, a tanácsát kérném. nyáron kullancs és lyme-folt miatt 21 napig szedtem maripen extrát. ezt a körzeti orvos írta fel. a folt el is mult. a nyirokcsomóim viszont lassan de jól érezhetően nőnek, szép nagyra nőttek, úgy érzem. persze laikus vagyok. köszönettel várom "kíméletlen" válaszát, jelenleg tanácstalan vagyok, mennyire veszélyes a helyzet? üdvözlettel
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
12.
29.
Tudnom kellene a gyógyszer napi adagját, a testsúlyát, a folt részletesebb leírását, helyét, a nyirokcsomók helyét, az esetleges laboratóriumi vizsgálatok eredményét. Írhat az alakos@kullancs.hu-ra is.
2012.
12.
16.
Bombicz Katalin kérdése:

Tisztelt doktor úr! A férjemet kb.2,5 évvel ezelőtt megcsipte egy kullancs, én távolitottam el, a csipés után elég sokáig piros volt a csipés helye, de a háziorvos nem végzett semmilyen vizsgálatot ,és gyogyszeres kezelést sem kapott.Az idén tavasszal rosszul lett, sürgősségire vittem, ahol tetániát állapitottak meg neki, és erre is kezelték, bár jobban sosem volt, mert mindig zsibbadtak a kezei, naponta szédül, hányingere van. A nyugtato szokott neki segiteni.Egy ismerős ajánlotta a joalis kezelést, a doktornő megállapitotta, hogy lyme kóros a férjem, előirt neki 40 kezelést valami gépen + vitaminok és étrendkiegészitők....A Lyme kort meg tudja állapitani a háziorvos is, vagy most a természetgógyászoz járjon, mi van ha ő is félrekezeli????
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
12.
16.
Természetgyógyász sem diagnosztizálni, sem kezelni nem tudja a Lyme betegséget. A leírt tünetek alapján nem valószínű, hogy ez okozná a panaszait, de létezik vérvizsgálat, amit a háziorvos is elvégeztethet.
2012.
12.
13.
van e rá vérteszt kérdése:

T Dr Úr 24 éves fiatalember vagyok valamilyen szövetelhalással járó fertőzést kaphattam el nemi úton az összes izületet érinti meg a comb 2 oldalán húzodott végig a bőr alatti mélyebb rétegeiben és elvékonyodott a zsírszövet az izmok is érintettek a felkarokon a has két oldalán a hát izmokban is széterjedt kérdésem az volna hogy a colostridium vagy streptococcus cellulitis stb ami az ilyen szövetelhalásal zsírszövetgyulladásal stb járó fertőzésekre van e vér teszt tehát vérből ki lehet e mutatni vagy a bőrből kéne mintát vetetnem?Kérem segítsen és ha igen ön eszt el tudja végezni mert itt egerben nem nagyon akarnak segíteni már 2 éve fennál a dolog kérem segítsen egyre jobban vékonyodnak a végtagjaim
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
12.
13.
Panaszai alapján a felvetett 2 fertőzés kizárt. Betegsége bonyolultabb annál, mint hogy levélben lehetne diagnosztizálni. Szinte biztos, hogy nem fertőzéses eredetű.
2012.
12.
11.
Ázsia 2. kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Köszönöm az előző kérdésemre küldött válaszát. Miképp igazolható utólag, hogy valóban denque szúnyog csípett meg? Tényleg igaz az, hogy a következő azonos fajta által okozott láz a halálomat is okozhatja? Vagy azzal a fajtával szemben egy életre szóló védettséget szereztem? Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Ági
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
12.
12.
A leírt tünetei alapján valószínűtlen a dengue. Az Orsz. Epid. Központban végeznek szerológiát, amivel a fertőzés tisztázható. De mivel nincs semmi következménye sem a vizsgálatnak, nem erőltetném...
2012.
12.
02.
Ázsia kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kb. három hete Vietnamban megcsípett egy szúnyog. Pár napra rá kezdtem rosszul érezni magam. Erősen verejtékeztem, valamint kifejezetten influenza szerű tüneteim voltak, pár piros gombostűfejnyi pöttyel a csuklóm körül. (A meleg miatt állandóan ment a légkondi, esetleg meg is fázhattam!) Hazaérkezve megnéztem, hogy talán Denque-láz is lehetett, bár nem volt hányás, sem egyéb tünetek. Itthon viszont elkedtek fájni a beleim! A kérdésem az: kaphatok-e influenza elleni védőoltást? Ha tényleg Denque szúnyog csípett meg, az úgy tudom heves immunreakciót vált ki. Nem okozna bajt az oltás? Válaszhát előre köszönöm, üdvözlettel: Gémes
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
12.
04.
Várja meg, amíg tünetmentes lesz, és utána nyugodtan beoltathatja magát influenza ellen.
2012.
12.
01.
chysh kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Véradás után derült ki (őssejtdonornak jelentkeztem volna), hogy HCV pozitív vagyok. 7 évvel ezelőtt még egészen biztosan nem voltam beteg, hiszen akkor adtam vért utoljára, és nem volt probléma. Most még az ismételt vizsgálati eredményekre várok (még ki sem értesítettek róla, az őssejtdonorság miatt mentem csak be, mintát adtam volna), de igazából az orvos szerint nem valószínű a tévedés. Egy vizsgálat alapján mennyire biztos az eredmény? (mind a 3 vizsgálat pozitív lett) Mi a valószínűsége, hogy a másfajta vizsgálati módszerrel negatív eredményt kapok? Ami miatt írok önnek... 2007 tavasz végétől hasmenéses panaszaim voltak, fájdalommal, kevés fogyással, később hőemelkedéssel. Mindvégig bélgyulladás volt a gyanú, bár vizsgáltak tbc-től kezdve limfómáig mindenre. Előfordulhat, hogy ezeket a tüneteket már a HVC okozta? Az utolsó véradásom óta nem kaptam vért, nem tetováltattam... semmi olyan nem történt, ami kockázatot jelentene. Partnerem 12 éve változatlan. 2006 év végén középfül-gyulladás miatt grommett-et kaptam, majd 2007-2009 között több endoscop-os vizsgálatom volt, végül 2010 év végén császáros szülésem. Lehetséges, hogy a kórházban fertőződtem meg? Illetve még a legfontosabb kérdés: Kisfiam most lesz 2 éves. Mekkora a valószínűsége, hogy ő is HCV-s? (Tudom, hogy elenyésző... de ha igazolják nálam végleg, akkor őt is kell szűrni?) Köszönöm válaszát: J.anna
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
12.
02.
Sajnos, nem vagyok elég jártas, hogy meg tudnám válaszolni a kérdéseit. A László Kórház Hepatológiai Ambulanciájára kérjen beutalót.
2012.
11.
30.
lyme? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A párom kb. egy évvel ezelőtt kezdett panaszkodik, hogy fáradékonyabb, mint korábban, azóta egyre több problémája merül fel. Mostanra már lelkileg is kikészült, mert nem tudja, milyen orvoshoz forduljon a fájdalmaival. Elsősorban izomfájdalmai vannak, gyorsan elfárad a fizikai munkában, kiveri a víz, éjjel is többször. Minden mozdulat nehezére esik, mellkas fájdalomra, nyaki fájdalomra is panaszkodik. Talpában folyamatos szurkálásokat érez. Vérnyomása is magasabb lett az elmúlt fél évben. Merevedési zavarai, vannak, vagy egyáltalán nincs is. 2012. januárjában már gyanakodott a lyme-kórra, ugyanis munkája során többször is csípte meg kullancs, de foltot nem tapasztalt, ekkor csináltatott lyme-tesztet, ami pozitív lett, de azt mondták neki, hogy ezzel nem kell foglalkozni. Visszaemlékezett, hogy kb. 5 évvel ezelőtt volt csípés a lábán, piros folttal, de akkor az orvos azt mondta, hogy az nem kullancscsípés, ezért nem is csinált tesztet. Novemberben elment bőrgyógyászhoz, ott beszélgetett a doktornővel a fájdalmairól, aki javasolt neki egy újabb tesztet, a western-blotot, ami biztosabb. Ennek eredménye: Borrelia IgM:40,0 U/ml pozitív , Borrelia IgG: 10,0 U/ml Negatív. A doktornő 2 hét múlva újra vért akar vetetni, de nem mondta, hogy miért, a párom persze a legrosszabbra gondol. Az egyik orvos prosztatagyulladást diagnosztizált nála, de nem szedi a gyógyszereit, mert úgy gondolja ez is a lyme-kórtól van, és azt kellene először kezelni. Kérem a Doktor Urat, hogy mondja meg valóban lyme-kór van-e a háttérben, vagy nem. Már nem tudjuk, milyen orvoshoz forduljunk, mert senki nem találja a fájdalmai okát, már édesanyja is pszichológushoz küldi, mert őszerinte ez pszichés dolog. Kérem segítsen nekünk!
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
12.
02.
Az IgM vizsgálatok gyakran tévednek. Az IgM pozitivitás friss fertőzésre utalna, az IgG negativitás alapján idült (1 éve tartó) fertőzés kizárt. Gócbetegség okozhat heve izomfájdalmakat, fáradékonyságot. Leggyakrabban fogászati gócok okozzák, de persze a prosztata is lehet.
2012.
11.
28.
megijedtem kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kérném segítségét, most kaptam kézhez egy Lyme diagnosztika eredményt és nagyon megijedtem. Az eredmények: IgM: negatív p41/intern (PKo) + (1) IgG: pozitív B. afzelii + (8) Flagellin + (1) Specific part of Flegliin: B. garinii +/- (1) Nagyon megijedtem, ez mit jelent most? Beteg vagyok? Milyen gyorsan lehet meggyógyulni? És ha mindeközben babát tervezek? Várom válaszát, Köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
28.
Az ilyen vizsgálati eredmények többnyire tévesek. Jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2012.
11.
24.
kata87 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 25 éves nő vagyok. 3 hete az állcsúcs alatt megduzzadt a nyirokcsomóm. Ezért elmentem a fül-orr gégére, ahol kaptam 500 mg fromilid unot. Majd az elszedése után újból vissza kellett mennem kontrollra. Visszahúzódott a nyirokcsomó de elküldtek vérvételre és ultrahangra. Az ultrahang eredményem: az állcsúcs alatt 10 mm-es nyirokcsomó található. Egyéb nyaki régióban megnagyobodott nyirokcsomó nem mutatható ki. A nyelvgyök nyálmirigyek szerkezete megtartott. Norm helyzetű és nagyságú homogén szerkezetű pajzsmirigy. Tegnap kaptam meg a vérvétel eredményem, melyet egy másik fül-orr gégész szakorvos adott ide, annyit mondva, hogy menjek tovább a fertőzőre. A fertőző osztályon tegnap du 2-kor már nem volt rendelés így nem kaptam választ, hogy mi bajom lenne. Szeretném a segítségét kérni abban, hogy mégis mi lehet a baj? Hétfőn utazom el céges útra, így ez nagyon kellemetlen, és idegörlő Véreredményem: Fehérvérsejt: 10,6 G/L VÖRÖSVÉRTEST: 4,7 T/L KÁLIUM : 3.21 MMOL/L GLÜKÓZ: 6,1 MMOL/L SE ÖSSZBILIRUBIN MEGH.: 28,5 QMOL/L SE DIREKT BILIRUBIN MEGH: 4,5 QMOL/L SE ASZPARTAT AMINOTRANSZFERÁZ: 14 U/L SE ALANIN AMINOTRANSZFERÁZ: 12 U/L SE LAKTÁT DEHIDROGENÁZ: 275 U/L SE GAMMA GT MEGH: 8 U/L VÉRSEJTSLLYEDÉSEM: 1 MM/H SE CRP MENNYISÉGI MEGH: 0,4 MG/l SE CYTOMEGALOVIRUS IGG: 0,61 REaktív SE CYTOMEGALOVIRUS IGM: 0,07 NEM REKATÍV SE EPSTEIN BARR VIRUS IGG: OUT OF RANGE HIGH REAKTÍV SE EPSTEIN BARR VÍRUS IGM: 1,99 NEM REAKTÍV SE TOXOPLASMA GONDII IGG: 0,5 NEM REAKTÍV SE TOXOPLASMA GONDII IGM 0,17 NEM REAKTÍV KÉREM A SEGÍTSÉGÉT! UI A FL-ORR GÉGÉSZ ANNYIT JEGYZETT MEG, HOGY LEHET, HOGY MÁJGYULLADÁSOM VAN.
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
25.
Nincs májgyulladása, Gilbert-kórja van, ami egy ártalmatlan, veleszületett bilirubin- (epefesték) anyagcserezavar. Erre utalnak a leletei, de ennek semmi köze sincs a nyirokcsomó-duzzanathoz. Leletei nem vezetnek közelebb a megoldáshoz. Készíttessen fogászati (panoráma) rtg felvételt.
2012.
11.
24.
Elejtett tampon kérdése:

Jo napot kivanok sajnos egy bevasarlokozpont wc-ben leejtettem a tampont es mivel nem volt mas nallam nem volt mas valasztasom felkaptam es felhelyeztem addig amig mast vasaroltam.Azt szeretnem ontol kerdezni hogy elkephattam a HIV virust?Nagyon meg vagyok remulve!Ez az eset augusztus vegen tortent.Most vettem eszre hogy a jobb fulem mogott egy kisebb csomo lett ami enyhen faj.Mitol lehet ez?Valaszat elore is koszonom.
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
24.
A tampontól biztosan nem kaphatta el a HIV-et. A csomóról nem tudok nyilatkozni.
2012.
11.
23.
S Zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2012. júniusban megcsípett egy kullancs. 9 nappal a csípés után bőrpír jelentkezett, ezért csináltattam egy vérvételt. Az eredmény 2012. 07. 13.-án: IgG ELISA (Euroimmun): negatív Minősítés: szeronegatív IgM ELISA (Euroimmun): pozitív 140 RU/ml, Cut-off: 22 RU/ml Minősítés: pozitív IgM WB (Euroimmun): pozitív p25+ Minősítés: pozitív 3 hétig szedtem napi 1000mg Zennit antibiotikumot. ----------------------------------------------------------------------------- Csináltattam egy kontroll vizsgálatot 2 hete (2012. 12. 12.-én), az eredmény a következő volt: IgG ELISA (Euroimmun): negatív Minősítés: szeronegatív IgM ELISA (Euroimmun): pozitív 68 RU/ml, Cut-off: 22 RU/ml Minősítés: pozitív Ez azt jelenti, hogy még mindig fertőzött vagyok? Szükséges további kezelés? Befolyásolja ez az eredmény a gyermekfogantatást és veszélyt jelent-e a terhességre? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Schmolcz Zsuzsanna
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
23.
Az immunválasz megmaradhat a fertőzés gyógyulása után is. Ez persze, nem jelent kockázatot a terhességre.
2012.
11.
20.
lym kérdése:

Tisztelt Doktor! 22 éves fiu vagyok, 4 éve zajló késői lym-kórban szenvedek a serologiai vizsgálat: 2011.09.28.án történt Borelia Burgdorferi IgG Nagyon erősen pozitiv 60,4, Borelia Burgdoferi IgM Gyengén pozitiv, Borelia Burgdorferi kimuttás immunoblot (Mikrogen) pozitiv, Borrelia Burgdorferi IgM kimutatás immunoblot (Mikrogen) Határérték Borrelia Elisa határérték: 9.0 - 11,0 Borrelia immunoblot vizsgálat eredménye: IgG Pozitiv: pl100, Vise antigénekben (7 pont). IgM pozitiv: P41,p4/i B. garinni, p4 i B. afzelii antigénekben (5 pont) Borrelia immunoblot negatív: 4 pont, határérték:5-6 pont, pozitiív: 7 pont. Dr. Esztó Klára doktornő adott az eredmény miatt 2 kúrát, doxicilint 2 szer 200mg és tinidazolt, elmondása szerint évekig kell szednem mert a panaszok még mindig fent álnak, izzomremegés, fáradékonyság, ízületi fájdalom, csont fájdalom, szem fényérzékenysége, szédülés, hasi fájdalom, szemizom remegés, lábaim el zsibbadnak, a gyógyszertől teljesen kikészült a gyomrom infuzios kezelést kértem de a doktor nő elküldött a László kórházba infektologushoz de az ő véleménye szerint nem vagyok lym beteg és nem fog infuzot adni és hozzá tette kizárt hogy a lym okozza a tüneteket pedig már 4 éve ez zajlik a szervezetembe meg szeretném kérdezni mit tegyek hova forduljak? Üdvözlettel
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
20.
A Lyme betegségben nincs szükség évekig tartó antibiotikum-kezelésre. A Tinidazol hatástalan. A flagelláris antitestek megbízhatatlanok.
2012.
11.
15.
junior kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Tobb mint 1 eve combom hatso reszen fokozatosan novekvo atmerojo borpirral szegelyezett foltot eszleltem. A folt kb 30-40cm atmerojuve novekedett majd kb. ket honap multan eltunt. bo fel evvel kesobb mas jellegu borgyogyaszati tunet miatt vizsgalton voltam -melynek soran elmeseltem korabbi tuneteimet, ezert a borgyogyasz Borrelia vizsgaltot kert. Laboreredmenyeimet a mai napon vetttem kezhez, azaz a folt megjelenesetol es eltunesetol fogva tobb mint egy ev telt el. Laboredmenyek Borrelia ertekek tekinteteben: IgM: 0,37(negativ), azonban IgG: 99.6(poztiv). Kerem sziveskedjek jelezni On mit javasol szukseges-e tovabbi vizsgalatokon reszt vennem hogy esetleges betegsegem egyertelmuen diagnosztizalhato legyen. Koszonettel
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
15.
Ha tud, jöjjön el, írjon emailt: alakos@kullancs.hu
2012.
11.
14.
mycoplasma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Idén nyáron mycoplasma pn. vizsgálton igA pozitív, igG is pozitív IgM negatív lett. Két hét doxycyclin kúra után most októberben ugyanez az erdeményem lett. Ön szerint fennáll nálam a fertőzés? Szükséges további antibiotikum kezelés? Tüneteim nincsenek. Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
14.
A vizsgálat lezajlott fertőzés emlékére utal. Nem kellett volna kezelni, pláne nem kell megismételni a terápiát.
2012.
11.
09.
Daisy kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném véleményét kérni az alábbiakkal kapcsolatban: Erősen fájdalmas ízületi panaszokkal orvosi tanácsra Western Blot tesztet csináltattam 2010. július 12-én, amely az alábbi eredményt mutatta ki: IgM: kétes (p41 +, OspA +), illetve IgG: negatív(Flagellin: B. burgdorferi sensu stricto). Ezt követően 50 napon át Fromilid tablettát és Quensyl-t szedtem. 2010. december 7-én a tesztet ismételten elkészíttettem, az eredmény ugyanez volt. (Később hallottam, hogy fél évet kellett volna várnom.) Újabb hosszú gyógyszerkúra következett (Mynocyclin). 2011. dec. 3-i újabb teszt eredménye: IgM: kétes (p41+/-, OspA +), illetve IgG: negatív (Flagellin: B. burgdorferi sensu stricto). Kezelés: Tetralysal és Tinidazol. Egyebekben jól vagyok, időnként néhol fájnak az ízületeim. Szeretném Megtudni, fennáll-e még a Borrelia fertőzés veszélye? Tisztelettel várom válaszát
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
10.
A kezelés nem alkalmas a Lyme betegség gyógyítására, a vizsgálatok pedig a betegség diagnosztizálására. Sem a vizsgálatok, sem a kezelések ismétlésének nincs értelme.
2012.
11.
08.
Toxoplasma terhesség alatt kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 17 hetes kismama vagyok, 3. gyermekemet várom. A toxoplasma eredményem sajnos ezúttal pozitív lett. IgM/Elisa: 1,2 ; IgG/Elisa:81 IU/ml ; IgG/Elfa: 36 IU/ml ; IgG aviditás/Elfa: 0,51 (magas). A leletre ez van még írva: A magas aviditás miatt a 4 hónapon belüli toxoplasma gondii fertőzés nem valószínű. Azóta a második vérvétel eredménye is megvan, ami még rosszabb lett. 1. vérvétel: IgM:1,2 IgG:81 2. vérvétel: IgM:1,4 IgG:125 Ezek szerint FRISS a fertőzés? A 16. héttől szedem a Rovamycin 1,5 tablettát, napi 2x3. Ön szerint nem gond az, hogy a terhesség első 16 hetében nem szedtem ezt az antibiotikumot? Köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
09.
A vizsgálatnak nagy a belső hibája, emiatt a 81 és a 125 nem biztos, hogy valódi különbséget jelent. A rovamycin hatékonysága kérdéses, a 17. héten adni nincs sok értelme. Érdemes lenne megismételtetni a vizsgálatot, és kérje meg az orvosát, hogy beszéljen az Orsz. Epidemiológiai Központ parazitológusával. Egyéb vizsgálatokat is el lehet végezni, amivel megbízhatóbb eredményeket lehet szerezni. Az lenne a jó, ha korábbi (fagyasztva tárolt, ha megőrizték a laborban) és a frissen vett mintákat párhuzamosan vizsgálnák, ez javíthatja a vizsgálat megbízhatóságát (az eredmények tesztenként jelentősen változhatnak). Az IgM változatlansága erősen ellene szól annak, hogy a terhessége alatt fertőződött volna, de tudnia kell, hogy a Toxoplasma vizsgálatok a legzűrösebbek a hasonló tesztek körében. Minden nőnek a terhességet megelőzően kellene a vizsgálatot elvégeztetnie, mert a terhesség előtt bekövetkező fertőzésnek nincs magzatkárosító hatása, tehát, ha már a terhesség előtt pozitív a teszt, a későbbiekben emiatt már nem kell izgulni.
2012.
11.
08.
Penicilin kérdése? kérdése:

Üdvözlöm Doktor Úr! László vagyok ! Egy kérdésem lenne: Magyarországon miért nem használják valamelyik penicilin injekciót vagy infúziót lyme kór kezelésére? És ha használnák melyik fajta lenne jó, milyen dózisban , milyen formában és hány napig? Én csak is az injekciós formájára gondolok. Köszönöm megtisztelő válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
09.
A penicillint legalább 4x kell adni naponta, mindig infúzióban, óriási adagban (átlagos testsúly esetén 20 millió egység). Helyette a jóval hatékonyabb, napi 1 adagban, injekcióban is adható ceftriaxont használjuk.
2012.
11.
07.
Titi kérdése:

Akkor az Tisztelt doktor úr az, hogy a Borellia burg. IqM 0,312 határon van IgG negativ IM test (hemagl.) 1:20 Reakcia Paul-Bunnel (hemagl.) negatív még nem jelenti azt, h lyme kór gynús vagyok.Ez az eredmény lehet más betegségeknél is?Esetleg újabb vérvétel kizárhassa nem, mivel a leletre ráírták, hogy meg kellene a határeset miatt 2-3 múlva ismételni.Koszonom gyors válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
07.
Nincs értelme a vizsgálat megismétlésének.
2012.
11.
07.
Titi kérdése:

Tisztelt doktor! Levellemmel csak azért zavarom, mert kb 2 hete a bal fulem mogott duzzanatot észleltem.Elmentem korzeti orvoshoz, aki azt mondta, hogy a nyirok csomók lesznek bedagadva, kiírt Cedox antibiotikumot majd a kiszedése után levette a vért. Eredménye: MCH 27,30 - S-Fe 4,76 - S-CRP 5,90 + valamint Borellia burg. IqM 0,312 határon van IgG negativ IM test (hemagl.) 1:20 Reakcia Paul-Bunnel (hemagl.) negatív Ma voltam kontrolon, kiírt vas tablettát és kell ful-orr-gégészhez mennem. Most akkor lyme kór gynús vagyok az eredmények által? Nagyon megilyedtem, nem tduok róla, h kullancs megcsípett volna,semmi jelét nem észleltem. Félek ha nem kezelik rosszabodhat. Válaszát elore is koszonom.
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
07.
A leírtak alapján nem tudom megítélni.
2012.
11.
06.
Bagira kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Juniusban Lyme kórra utaló folt jelent meg,a kullancs csípés után, kb. 2 hétre,a csípés helyétől pár cm-re. Akkor vérvizsgálatot végeztek,és gyógyszeres kezelést kaptam. A labor eredményemet 07 23.-án kaptam meg,ami a következő: Borrelia Img/Elisa(Mikrogen) 8,0 U/ml negatív Borrelia IgG /Elisa/(Mikrogen9 53,U/ml pozitív Borrelia IgG Wester blot (Mikrogen) 5 kétes. Akkor,azt mondta a kezelő orvosom,hogy 11.hó 06.-án megismétlik a vérvételt.Ma megdöbbentem,mert most meg azt mondta,hogy nem kell. Közben 07 11.-én a bal lábamba olyan iszonyatos fájdalmat éreztem,hogy szakorvoshoz fordultam,de sem gyógyszer,sem az adott injekció nem segített,majd mentő vitt az idegsebészetre.Ahol a következő diagnózist állapították meg. M5430 Ischias,M1690 Coxarthrosis,km.n A szakellátási lapomon az áll még"Ez lehet a Lyme kor tünete is" Nem értem,hogy most akkor van van nincs jelen a szervezetemben kórokozó? Ízületi,és egyéb,csípő,láb fájdalmaim azóta is vannak,de ez még elviselhető.Szakaszosan érzem a fájdalmat. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Bagira
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
07.
Jelentkezzen be telefonon: 30-9349956
2012.
11.
05.
görög kullancs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Két hete Görögországban, a Peloponneszoszon csípett meg kullancs a hátamon (azért írom a heyet, mert a kullancstérképeken Görögország kevéssé fertőzött területként szerepel.) Magától kijött és nem is nagyon szívta meg magát, de a csípés helyén kis piros folt keletkezett, majd a csípéstől nem szabályos formában ugyan, de terjedni kezdett. Leginkább több apró szúnyogcsípés szerű foltból álló tenyérnyi piros folt van most a hátamon, illetve hasonló apró piros kiütések jelentek meg másutt is a testemen. A háton lévő foltok néha hosszúkás csíkokat formáznak. A jellegzetes Lyme foltot azonban nem látom. Van-e okom az aggodalomra, vagy lehetséges, hogy ez csak valamilyen allergiás reakció? Egyéb tünetem egyelőre nincsen. Köszönettel, Sz. R.
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
05.
Készítsen fényképeket (távoliakat is, ahol az egész háta látszik!), küldje el az alakos@kullancs.hu-ra.
2012.
10.
29.
Erdő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A problémám június elején kezdődött.Erdőn dolgozom,minden elővigyázatom ellenére márciustól több kullancscsípés ért.Előfordult hogy munka után 3-4 kullancsot távolítottunk el.Június elején rosszul lettem,hirtelen gyengeség fogott el,hidegrázott közbe folyt rólam a víz.Estére erős fejfájás kezdődött.Magas vérnyomással kezeltek 1 hétig,mivel a fejfájás és az influenzára utaló tünetek nem múltak neurológiára utaltak.Onnan fülészet,CT,MR-I ,bőrgyógyászat. A vérvétel eredménye Borrelia IgM/ELISA 35,0 U/ml pozitív Borrelia IgM/Western Blot 4 negatív Borellia IgG/ELISA 108,0 U/ml pozitív Borellia IgG/Western Blot 15 pozitív Augusztus közepéig 40napig Doxycyclin 200mg-os tablettát szedtem napi 1-et.Mivel a tüneteim nem javultak ráadásul izületi problémáim is lettek/ térd és váll fájdalom,kézzsibbadás/reumatológushoz kerültem.Három hét kezelés után sem történt szinte semmi javulás az állapotomban.CT és MR-I vizsgálat eredménye.sinusitis maxillaris. Október elején vérvétel kontroll,eredménye Borrelia IgM/Elisa 68,0 U/ml pozitív Borrelia IgM/recomLine 6 Borrelia IgG/Elisa 91,0 U/ml pozitív Borrelia IgG/recomLine 11 pozitív Ezután az eredmény után beutaltak az Infektológiára.Ott a doktor úr úgy gondolta hogy a tünetek miatt így utólag sem lenne teljesen értékelhetetlen egy agygerincvelői folyadék vétel és vizsgálat.Tehát irány a kórház,ahol többszöri próbálkozásra sem sikerült a levétel.1 hónap múlva újból megkísérlik.Kérdésem az lenne hogy az arcüreggyulladás lehet-e a LYMEkór következménye és mivel a továbbra is fent álló tüneteim ellenére gyógyultnak nyílvánítottak érdemes-e újból megpróbálni az agygerincvelői folyadék levételét. Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
11.
03.
A Lyme nem okoz arcüreggyulladást, de az arcüreggyulladás okozhatja a leírt tüneteit. A gerinccsapolás csak akkor indokolt, ha vannak idegrendszeri tünetei. Ha nem sikerült folyadékot nyerni, miért sikerülne pont egy hónap múlva? Amennyiben indokolt (volt) a vizsgálat, akkor miért várhat egy hónapot? A Lyme okozta agyhártyagyulladás a doxycyclintől meggyógyul, egy hónap múlva már negatív lenne a vizsgálat eredménye.
2012.
10.
17.
lépeltávolítás védőoltás kérdése:

Üdv Doktorúr! Azt szeretném megkérdezni hogy lépkivételt követően milyen védőoltásokra van szükségem a betegségek megelőzése érdekében. Tetszik tudni egy focibalesetem volt melynek következtében a belső vérzések miatt azonnal el kellett távolítani a lépemet utána a korházban még kaptam valamiféle oltást azt hiszem, azonban nem tudom milyet és az akkori orvosomat már nem tudom megkérdezni mivel külföldön dolgozik már. A háziorvosomat kérdeztem erről de ő azt mondta semmiféle védőoltásra nincs szükségem holott több helyen is olvastam az interneten hogy különböző (agyhártya gyulladás , tüdőgyulladás , influenza elleni) védőoltásokra lenne szükség ilyen esetekben. A műtét egyébként körülbelül egy éve történt és mivel lassan itt az influenzaszezon nem igazán bízom a háziorvosomban. kérem segítsen információval. előre is köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
10.
17.
Lépeltávolítás után a Pneumococcus és a Haemophilus elleni oltás kötelező. Ezek léphiányos emberen olyan súlyos fertőzést okozhatnak, hogy mire kiér a doktor, már csak a halál beálltát rögzítheti. Mindkettő ellen van védőoltás. Az influenza nem okoz ilyen gyors lefolyású betegséget, de az oltás azért indokolt. A háziorvost el lehet küldeni egy fertőző betegségeket tárgyaló tanfolyamra...
2012.
10.
13.
Daniella kérdése:

Ha a kutyámat megcsípte egy keresztes pók lehet baja?
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
10.
14.
Ha eddig nem lett, eztán sem lesz.
2012.
10.
11.
géza kérdése:

Két éve kezelnek lyme kórra Minocyclin gyógyszerrel 250mg/nap. Magas Igg szintem volt. Több 6 hetes kúrán estem át és izom és idegrendszeri problémáim 80- 90% -ig helyreálltak. Gyógyszerkúrák után egy héttel végzett Wb borrelia vizsgálat enyhe Igm p100 pozitivitást jelez, ami nem sokáig tart mert ez az ellenanyag csak rövid ideig van jelen, utána eltűnik és csak a IGG P41 marad meg tartósan. Ez többször beigazolódott . Tüneteim visszatérnek időközönként, ilyenkor az antibiotikum használ, de nem tudja kiirtani teljesen a kórokozót. Újra emelkedik az Igm p100, de egy hónap múlva már nincs jelen. A lyme betegségemben biztos vagyok,de abban hogy kipusztul valaha abban már nem. Van más gyógyszeres lehetőség a kezelésre ?
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
10.
12.
A Minocyclint nem javasolják a Lyme betegség kezelésére. Az IgM-ben mi sohasem látunk p100-as antitestet.
2012.
10.
10.
mi lehet a kórokozó kérdése:

T Dr Úr 25 éves fiatalember vagyok kb 2 éve kaptam el valamilyen fertőzést nemi úton de tipikus nemi betegség lehet mert azokat kizárták a bőr alatti szöveteket támadja zsírszövetvékonyodást izomelvékonyodást okoz viszket is néha hát has végtagok szinte mindenhol jelen van nem is értem hogy a vérkép miért nem mutat semmit a vérképem norm értékeket mutat a bőrömet ha megnyomom ujjal pl a kezemen a kézfejemen vagy bárhol besárgul majd szép lassan eltünik ön szerint mivel nem tudják milyen kórokozó ez és a szerveket sem támadja a kézfejből vagy alkar bőréből lehet mintát vetetni és tenyésztést végeztetni ha igen milyen orvos t keresek ezzel kapcsolatban kérem segítsen
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
10.
10.
A leírtak alapján nem tudok tanácsot adni.
2012.
10.
06.
FK kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! 38 éves vagyok, 10 évesen és 2008-ban volt kullancscsípésem. A 2008-as eset után két héttel erős fejfájással és influenzaszerű tünetekkel a László Kórházba küldtek, ahol minden lelet negatív lett és azt mondták, ha bármilyen foltot látok menjek vissza. Folt nem volt viszont hirtelen hízás, erős fáradság, izom és ízületi fájdalom éveken keresztül, mivel EBV lezajlott fertőzést diagnosztizáltak 2009-ben ezzel indokolták tüneteimet. Idén tavasztól arczsibbadás, erős fejfájás, vándorló ízületi fájdalom, szédülés, kábaság, magas vérnyomás, koncentrációs és memória zavar jelentkeztek, néha felerősödik, néha elviselhetőbb. Azóta három borellia teszt készült, mind negatív lett. Másfél hónappal ezelőtt 15 napig szedtem Doxycycline 300mg/nap, amitől sokkal jobban lettem, de sajnos a 14-15. napon keringési problémák jelentkeztek ezért abba kellett hagynom a szedését. Jelenleg visszatért az erős fejfájás, hányinger, ízületi és végtag fájdalom, hidegrázás és olyan érzés mintha az ereim összeszűkülnének. A kérdésem Ön szerint lehet-e ez Lyme-kór a negatív leletek ellenére. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: FK
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
10.
08.
Nem.
2012.
10.
01.
emlékeztető oltás kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! Kérdezni szeretném, hogy az FSME felnőtt immuninjekt gyorsított séma szerinti beadása után mennyi idővel kell az első valamint a későbbi emlékeztető oltásokat beadni? Válaszát előre is köszönöm! Nagy Zsuzsanna
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
10.
01.
Tudnom kellene, mikor kapta az oltásokat, és eddig hányat?
2012.
09.
27.
IgM kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A lábamon nyitott tenyérnyi bőrelváltozással jelentkeztem az orvosnál (ami egy hétvége alatt alakult ki).Ekkor Dalacint írtak fel. Augusztus 21-én elküldtek vérvizsgálatra, aminek az eredményét ma (szept. 27-én) kaptam meg. Borrelia burbdorferi at IgG <5 negatív, Borrelia burbdorferi at IgM 44,2 pozitív. Más adat, nincs az eredményen. A kezelő orvos jövő héten újabb vérvizsgálatot kér, és nem írt fel más orvosságot. Mi van velem? Mit tegyek? Megtisztelne válaszával, mert jobb tudni az esetleges rosszat, mint bizonytalanságban lenni. Köszönettel:Tné É. F.
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
27.
Sok adat hiányzik: mikor kezdődött a folt, hány nap után végezték a vizsgálatot, hány cm-ről hány cm-re nőtt, hány nap alatt nőtt meg/múlt el. Az IgM vizsgálatok gyakran tévesek, ezért sem lehet egyértelmű választ adni.
2012.
09.
24.
Lyme folt? kérdése:

T. Doktor Úr!! Sem én, sem a családom nem "találkozott" még kullanccsal. A történetem a köv:09.15-én este viszketést éreztem a jobb bokám felett. Szinte oda sem tekintve megvakartam, többször is, és el is felejtettem. Másnap a bátyám kérdezte, mi van a lábammal. Ekkor vettük tüzetesen szemügyre: kb. 1 cm szabályos piros kör, ami kb. 2 mm széles. A körben benne -ahogy én láttam- 2 db 1-2 mm-es fekete vagy barna "rovarláb", vagy valami hasonló. A sógornőm egyből azt mondta, kullancscsipés. De mivel nem voltam "olyan" helyen, ezt elhesselgettem, majd megint el is felejtkeztem róla. 09.18-án megint viszketést éreztem ott, és tüzetesen szemügyre véve, mintha kicsit nagyobbodott is. Ekkor elmentem a háziorvoshoz. Véleménye: Fertőzés (bőr) , de hogy mitől azt egyenlőre nem tudni. Írt fel ecsetelőt és kenőcsöt. Valamint, hogy 3 hét múlva menjek vissza vérvételre. A kenegetés óta, én úgy látm, növekedett. Most kb 2 cm átmérőjű, már nem annyira szabályos kör, aminek a vastagsága kb. 5 mm és ami érzékenyebb a többi résznél. A kör külső részénel nagyon vékony bőrhámlás van körbe. A képen a jelenlegi allapotomat (09.21.)fényképeztem le.Idönként viszket. Tapintásra az egész teljesen eltér a többi bőrfelülettől, valahogy keményebb. A neten keresgélve a tipikus Lyme folthoz jutottam el.Más tünetem azóta sincs. Képeket itt sajnos nem tudok csatolni, de az alábbi címen a 6384-es hozzászólástól , dimag1 felh. azonosítóval követhető a folt váltakozása:http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9038710 Tehát a kérdésem az lenne, hogy a Doktor Úr szerint lehet-e ez Lyme folt? Ha szükséges további képeket tudok küldeni! Előre is köszönöm! Tisztelettel: ÁM
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
24.
Ez microsporiasis, semmi köze a Lyme-hoz. Macskák terjesztik, gombás fertőzés, Nizoral krémtől meggyógyul. Legalább 3 hétig kell kenegetni, naponta 5x. Az első héten nem történik semmi, a 2. héten meggyógyul, de a kiújulás elkerülésére kell még a 3. hét...
2012.
09.
21.
félek kérdése:

T doktor úr! Talán túlzottan félek, de az utcán egy ápolatlan hajléktalan olyan 3-5-re tőlem felém tüsszentett. Tudván, hogy rengeteg betegség terjedhet így, eléggé félek. Mennyi esély van rá, hogy elkaphattam így valami komolyabbat, mint TBC, Hepatitis, stb? Érdemes elmennem kivizsgálásra, vagy mi a teendő? A ruhanemű sima kimosása elég és indokolt? Elnézést, ha túlzottan aggódom, de megijedtem, segítségét köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
24.
Ne tegyen semmit.
2012.
09.
13.
Erzsike kérdése:

Tisztelt,doktor úr!2005 ben jelent meg az a bizonyos folt,kullancsot nem láttam.A háziorvos Augmentinnel kezelt,de szóba se jött,hogy esetleg kullancs csipéstől lehet.2007 nyarán kezdtek tüneteim lenni szédülés,hányinger,fejfájás,nyaki izom problémák.Orvostól orvosig jártam...semmi.2010 ben csináltattam Borrelia tesztet ami pozitiv lett 54.2 IgM.Kezelés után 3 hónappal western blot teszt eredménye negativ.Egy darabig jól voltam,de ismét elő jöttek a tünetek.Csináltattam ujból egy tesztet aminek az eredménye a Flagelin p41 pozitiv más minden negativ.Az lenne a kérdésem,hogy a tüneteim lehetnek e lyme kórra utalóak?Köszönöm!Erzsike
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
24.
Nem.
2012.
09.
11.
kullancs kérdése:

Tisztelt Doktor ur!En mar elmondtam problemamat 2012.09.02- en,itt a forumon amikor is Ontol azt a valaszt kaptam hogy a leleteim nyilvan tevesek.En 30 napig szedtem doxacyclynt es allitolag akarnanak intravenasan adni Cefortot.Nincs semmilyen tunetem mar elmondtam.a csipesem junius 20-an volt 2012 ,azota kezeltek ugymond ezel a sok antibiotikummal. Kerdesem az lenne KB mennyi ido utan vegezzek ujabb vertesztet On ugyanis azt mondta hogy sokaig nem lessz immunvalasz az antibiotikum szedese utan es ezert tevesek a leleteim.En16 napot vartam az elso 5 napi Zinnat kezeles utan,ekkor mentem az elso tesztre.Mennyi az idealis ido? Es Tanacsat kernem hogy folytassam ezzel az itravenas Cefort kezelessel?Sajnos most igy teljesen ossze vagyok zavarodva es nem tudom mit tegyek.Koszonom turelmet es valaszat.Tisztelettel Attila ,marosvasarhelyrol
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
11.
Olvassa el, mit írt, és gondolja végig, ebből én mit vagyok képes megérteni. Ha azt mondtam, hogy a lelete téves, akkor miből gondolja, hogy érdemes a vizsgálatot megismételni? Két téves lelet jobb, mint egy?
2012.
09.
07.
Növekvő vörös folt kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A combom belső felén egy 5-6 napja növekvő, egybefüggő ovális vöröses folt van. Ma a legnagyobb átmérője 9cm. Nem észleltem kullancsot, de valami megcsípett, az már a kezdetektől nyilvánvaló volt, de pókra gyanakodtam, amíg ilyen nagy nem lett a folt. Szeretném kérni a tanácsát mi tévő legyek. Vidéken, Nagykanizsán élek. Válaszát előre is köszönöm! Éva
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
07.
Valószínűleg Lyme, a betegek 30%-a nem veszi észre a kullancscsípést. A pókot sokat vádolják, pedig csípése a mi térségünkben rendkívül ritka, én 3-at láttam 25 év alatt. A pókcsípés fekéllyel, a bőr elhalásával jár. Ha küld egy felvételt az alakos@kullancs.hu-ra, szívesen megnézem.
2012.
09.
05.
pattanás kérdése:

T. Doktor úr! Kicsit fura kérdésem lesz. Ha kinyomok egy gennyesebb pattanást otthon, ha esetleg az abból még szivárgó genny máshova a bőrre kerül, okozhat ott fertőzést? Vagy ha fürdés után törölközővel valamennyi baktérium onnan nemi tájékra jut (férfi) okozhat ott húgycsőgyulladást vagy bőrbetegséget? Elnézést a furcsa kérdésért, és válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
05.
Igen, szét lehet kenni a kórokozókat. Egy húgycsőgyulladásnak azért nem sok esélye van, nem olvastam még ezzel foglalkozó tanulmányt.
2012.
09.
05.
Maryy kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szerológia vizsgálat eredményét szeretném leírni Önnek: Borrelia IgM 26,3 AU/mL pozitív Borrelia IgG <5.0 AU/mL negatív Toxoplasma IgM <3.0 negatív Toxoplazma IgG 123,0 IU/mL pozitív CMV IgM 5,8 AU/mL negatív CMV IgG 92,7 IU/mL pozitív Előzmények: Göbös strumma miatt kontroll nyaki UH-on mindkét oldalon a nyaki nagyerek mentén 3-3 db 7x2 mm-8x2mm-es echoszegény szerkezetű nyirokcsomók láthatók. Pajzsmirigy teendő nincs. Lassan két éve vannak hematológiai labor eltéréseim, Limfocitózis megjegyzéssel, de mivel nem olyan nagyok az eltérések, várunk még a kivizsgálással: Fehérvérsejtszám: 12 G/L-16 G/L-ig Neutrofil 36%-45%-ig Limfocita: 45%-55%-ig Limfocita (abszulut érték) 5,0 G/L-5,6 G/L-ig 1 éve volt lumbális gerinc stabilizációm fémcsavarokkal rögzítve, utána erős gyulladás alakult ki (nem bakterális), ami miatt Fentanyl tapaszt használok a mai napig, nyaki sérv és stabilizációs műtétre várok most, előkészítés megtörtént. Még 13 és 4 évvel ezelőtti kiszakadt lumbális sérvműtét után, tehát kétszer is gennyes csigolyaközti fertőzés zajlott le. Immunológián kivizsgálás történt 1 éve, minden rendben volt. Fél éve a rexluxos panaszaim fokozódtak, gasztroentális vizsgálaton kiderült, hogy gyomor és nyelőcső fekélyeim vannak. Az elmúlt évben 30 kg-ot fogytam, úgy hogy tavaly gyógyszert kellett szednem a magas vércukorszínt miatt 10 mmol/L-18 mmol/L (előtte nem voltam cukorbeteg), most meg állandó ájulásérzésem van 3 mmol/L-4 mmol/L miatt. Szeretném kérni a véleményét a szerológiai eredményemmel kapcsolatban. S szeretném megkérdezni mit tehetnék, hogy ne legyek ennyire "kényes", hogy ne legyen ilyen sokszor gyulladás, fertőzés a szervezetemben? Nagyon köszönöm válaszát. Elnézést, hogy hosszúra sikerült a levelem. Üdvözlettel: Mária
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
05.
Csak a szerológiához tudok hozzászólni. A három vizsgált kórokozó közül egyik sem játszhat szerepet a panaszaiban.
2012.
09.
02.
Kullancs kerdes kérdése:

Tisztelt Doktor úr!Roviden el szeretnem mondani tortenetemet:2012 jun24 -en egy kis kullancsot talaltam a terdem hajlataban,amit kivettem egy csipesszel es egy steril tuvel ,lett egy kicsi pont a helyen ami par nap utan begyogyult ugy hogy semmi se latszik.a kullancs nimfa meretu volt ,nem lattam hogy ver lett volna benne.Kb 2 napja lehetett ott.Orvoshoz fordultam meg aznap ahol 5 napos zinnat kezelest irtak fel 500mg x2 /nap.Utanna azt mondtak varjam ki a 21 napot a csipestol szamitva es csinaljak egy tesztet Borrelia burgdorferi IgG lyme pozitiv,IgM lyme ketes.ez lett az eredmeny.Aztan egy par napra ra csinaltam egy WBlot-ot is egy masik helyen az pedig IgM re 8p pozitiv lett.Ezt aug 6 -an kaptam meg.Amikor is azt mondtak hogy szedjek Doxiciclint 100mg x2 /nap .es ezt 14 napig.Visszamentem es azt mondtak ha akarom meghosszabitjak 21 napra hogy legyen biztos. azutan javasoltak hogy ismeteljem meg a teszteket kb6 honap utan,mert addig ugy sem valtozik majdnem semmi a teszteken .En szedtem tovabb is a gyogyszert ,antibiotikumot de kozben en elmentem egy masik helyre mert olvastam a netten hogy ez azert nem olyam egyszeru es azt mondtak hogy nem eleg 21 nap doxi hanem 30 nap legalabb.Ami utan Cefort -tot akarnak intravenasan adni azt is 30 napig. Ami fontos hogy tobbmint 2 honapja a csipes ota nekem semmi fele tunetem nem volt,sem pirosodas ,se folt, se fejfajas ,se izuleti fajas ,se laz stb.Nem mondtam hogy Erdelybol vagyok (Marosvasarhely-rol) Kerdesem az lenne hogy van egy ugynevezett Dark field microscopy amit javasoltak ez mennyire igaz?Er ez valamit vagy hazugsag? Es On szerint lehetek Lyme beteg vagy a tesztek rosszak ? Szedjem meg a sok antibiotikumot?35 eves vagyok es 32 eve nem szedtem majdnem semmi antibiotikumot.Nagyon koszonom!
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
02.
A dark field microscopy szélhámosság. A szerológiai leletei is nyilván tévesek: a csípést követő antibiotikum szedése után sokáig nem fejlődik ki immunválasz (ezt mérik a vérvizsgálatokban).
2012.
09.
02.
Farfan kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Én már túl vagyok két Lyme-kór diagnózison.Először 2000-ben,aztán öt éve történtek.Azután érdeklődnék hogy ennyi idő után okozhatnak pszichés vagy idegrendszeri tüneteket,nekem régebb óta is voltak mellkasi szorító érzéseim,de mostanában még hevesebben jelentkezik.Közben néhány ízületeim is elkezdtek fájni(kéz,csípő,váll),de a legaggasztóbb a bokám és egy kicsit a térdem.Érdekes módon akkor fájnak ha "használom" őket,gyaloglás,emelés stb.Két éve voltam szerológiai vizsgálaton,eredmények:Elisa módszer,IgM:8 BBU/ml,IgG: negatív.A tünetek kb. 1 hónapja jelentek meg.Aggódom hogy annak idején nem voltak hatásosak az antibiotikus kezelések és emiatt vannak ezek a problémáim.Lyme kór okozza ezeket a tüneteket?
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
02.
A leletei alapján kizárt, hogy a korábbi Lyme betegség okozná a mostani panaszait.
2012.
09.
02.
Francis kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2006 nyarán a bal lábamon folt jelent meg,az orvos Lyme-kórt állapított meg.Kaptam antibiotikus kezelést.2010-ig minden évben voltam kontroll vizsgálaton,ahol IgM határértékeket mutatott,IgG végig negatív volt.Tavaly nyáron mindkét bokám nagyon csúnyán betagadt,de két hét múlva elmúlt.Azóta nyaranként ha sokat gyaloglok bedagadnak,mindig!Kb. 2 hete vannak ízületi panaszaim és erős szorongásaim,és sokat fájnak a váll ízületeim,az ujj ízületeim.reggelente nagyon fájnak a bokáim alig bírok lábra állni.De egy pár lépés után enyhül a fájdalom.Ön szerint lehet még a Lyme-kórral kapcsolatban a tünetek?
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
02.
A korábbi Lyme fertőzéssel biztosan nincs összefüggésben.
2012.
09.
02.
klarix kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, tudni szeretném, hogy voltam, lyme koros (vagy vagyok-e) - mert ez év júliusában a lábamon megjelent egy 5 cm átmérőjű piros folt (ami novekedett), annak ellenére, hogy nem láttam kullancsot. Orvosnál voltam Doxát irt fel 2x1/ tabletta (100 mg)nap - 3 hétig. vér analizíst csináltatott, de az eredmény negativ volt. semmilyen más tünetem (láz, rosszul lét) nem volt, ill. nincs. Egyetlen - talán - izomgörcs éjjel, amit magnéziummal kezeltek.. Annyit mondtak még, hogy a labor ananalizes lehet falcs negativ vagy pozitiv. Szükség van-e más kezelésre? A sok antibiotikum szedéstől visszamaradt egy enyhe érvágytalanság és hágyinger, valamint fogytam is pár kilót (aminek örvendek!).
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
02.
A Lyme folt kialakulhat akkor is, ha a kullancscsípést nem vettük észre, de ilyenkor a klinikai diagnózis feltétele, hogy a folt már 5 napja fennálljon, és legalább 8 cm-esre növekedjen. Ha ezek a feltételek teljesültek, a diagnózis valószínűleg helytálló volt. A folt megjelenése utáni első hetekben még ritkán alakul ki immunválasz (ezt mutatná ki a vérvizsgálat), tehát a negatív lelet nem zárja ki a fertőzést.
2012.
09.
01.
Nina kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Öt nappal ezelőtt egy csípést vettem észre a felkarom hátsó részén, a hónaljhoz közel. Akkor még méhcsípésnek tűnt, kb. 2 cm átmérőjű, erősen duzzadt folt volt. A felfedezése utáni 3. napon a gyulladás lement, de 5 cm átmérőjűre nőtt a folt, a szélein kissé duzzadt, néha kissé viszket. A megtalálás előtti napon terepen voltam, de nem vettem észre, hogy mi csípett meg. Voltam bőrgyógyásznál, de a betegfelvételig jutottam, mert elzavartak, hogy csak 5-6 hét múlva tudják kitenyészteni a kórokozót, addig is jegeljem és ha viszket, kenjem be valamivel. A csípés napjától számítva mikor érdemes orvoshoz fordulni? A tüneteim utalhatnak a Lyme-kórra? Válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
09.
01.
Ha eléri a 8 cm-t, akkor jöjjön el, megnézem, egyébként nincs teendő.
2012.
08.
30.
Gyerek kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 8 éves lányom karján kb. 1 hete jelent meg egy kör alakú folt. A színe kékes-lilás és a közepe a bőre színével azonos. Szintén a közepén a bőre alatt kitapintható egy kis csomó. Két bőrgyógyásznál voltam, az egyik kizárta a másik nem a Lyme kórt. Tanácstalan vagyok. Nóri lányom nem emlékszik, hogy beütötte volna, kullancsot nem szedtünk ki, nem viszket neki, ha nyomkodjuk, egy kicsit fáj neki. Várom szíves válaszát. Köszönettel: Májer Szilvia
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
08.
30.
Mekkora (hány cm-es) a folt? Az alakos@kullancs.hu-ra küldhet fényképet. Olyat is készítsen, amin az egész kar is látszik.
2012.
08.
29.
Rózsa kérdése:

Másik kérdésem kiirtható -e teljesen a szervezetből a borrelia és ha igen mi a bizonyíték rá, hogy teljesen kipusztult ? Az IGM és IGG szint jelzi -e a gyógyulást ?
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
08.
30.
Kiirtható. Az ellenanyagok csökkenése igazolja a kórokozó pusztulását. A honlapomon (kullancs.hu) olvashat erről COMPASS címszó alatt.
2012.
08.
28.
Rózsa kérdése:

Tisztelt Dr Úr ! Ön hallott -e már arról hogy a borrelia képes a szervezet sejtjeibe is elbújni és ilyenkor nem kimutatható, mivel a vérből ekkor az ellenanyag is eltűnik. Ebben a formályában a baktériumot nem éri el az antibiotikum, ezért szoktak felírni mellé a Kliont, Tinidasolt.
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
08.
29.
El tud bújni, ez igaz, de az ellenanyagok attól még nem tűnnek el, mert egyrészt az összes Borrelia nem bújik el, másrészt elő is jön, másképp nem tudna szaporodni. Ha nem szaporodik, nem okoz betegséget. A Klion és a Tinidazol attól még hatástalan.
2012.
08.
26.
mi lehet kérdése:

T Dr Úr olyan kérdésem volna milyen fertőzés tünetei ezek:barna apro pigmentszerü kiütések a háton karon far comb és az izületeken pár db elszortan csak a háton van nagyon sok funkcionáltan fennáló balanitis a makkon viszketésel enyhe váladékozásal visszatérő garat torok gyulladás íny gyulladás nyirokcsomó fájdalom a nyakon végtag elvékonyodás kérem segítsen hogy mit kéne még milyen fertőzést nézni nálam amit kizártak hepa c hepa b sifilis hiv hpv herpesz simplex clamidia tra, gonorrea kérem segítsen mit lehetné még nézni nálam mi okoz ilyet
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
08.
26.
Sajnos, nem tudom. Nem biztos, hogy fertőzésről van szó. Az elváltozásokból érdemes biopsziát (szövettani vizsgálatot) végeztetni a Bőrklinikán.
2012.
08.
25.
43 éves ffi kérdése:

Tisztelt Doktor úr !!! 85kg os ffi vagyok. most kezdem el az antibiotikumot szedni, maripen plust írtak fel. pár szemnél tartok. kérjek másik fajta antibiotikumot? mekkora a minimális dózis, amit mindenképp szednem kell ??? Köszönettel várom válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos
2012.
08.
26.
Ha elolvasná, mit írt, láthatná, milyen nehéz lenne erre válaszolni. Mire írták fel a gyógyszert, mekkora adagban? A honlapomon számtalan írást talál, ami a Lyme betegség kezeléséről szól. Ha egyáltalán erről van szó...
2012.
08.
24.
Sokadik Lyme kór? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 24 éves/80kg vagyok. A problémám tavaly (2011) Augusztusban kezdődött. A jobb combom belső oldalán megjelent egy kör alakú folt (2-3cm átmérőjű), mely 2-3 napig nőtt, majd eltűnt, s a rá következő napon egy kb. 20 cm átmérőjű, országhatáros folt jelent meg, plusz az országhatáros folt előtt két héttel mindkét combomon sok kis gyulladt pattanás/szőrtüsző szerű vörös pötty. Ekkor elmentem bőrgyógyászhoz, aki az országhatáros foltot látva azonnal elküldött vérvizsgálatra. Az eredmény, s a tünet alapján az orvos azt mondta Lyme kórom van. Sajnos e lelet pontos értékeit nem tudom leírni, de annyi biztos, hogy az IgM, valamint IgG pozitív lett. 80db Amoxicillin-t (1000mg-os) kellett beszednem, (a pöttyökre kenőcsöt kaptam, melyek viszonylag hamar el is múltak). Ellenőrző vizsgálatra nem került sor. Jó pár hónappal később ism