Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
532 kérdés, válaszra vár 94

Dr. Jurdi Imad

szülész-nőgyógyász főorvos

Specializáció: Speciális területem az ultrahang-diagnosztika, a nőgyógyászati endoszkópia, valamint a legújabb műtéti eljárások a vizelet inkontinencia kezelésében.

Munkahely: Békés Megyei Kórház Szülészeti-nőgyógyászati Osztály.
Mobil: +36309458723
Web: www.jurdi.net

Bemutatkozás:
1984-ben végeztem a Szegedi Orvostudományi Egyetemen.

1984-től dolgozom a Békés Megyei Pándy Kálmán kórház Szülészeti- Nőgyógyászati Osztályán,

1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászatból.

2001-ben kórházi adjunktusnak,

2005-ben főorvosnak neveztek ki.



1991-től magánrendelést folytatok.

2014.
04.
05.
Dara kérdése:

Tisztelt Doktorúr! 39 éves nő vagyok 4 és félévig kaptam a depo fogamzásgátlót idén március 18 -án már nem adatam be mennyi időre ürül ki a szervezetből meddig véd még az injekció ? válaszát előre is köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Általában egy injekció 3 hónapra ad védettséget , azt követően nem biztos, hogy ad védettséget.
2014.
04.
04.
Terhesseg kérdése:

Kedves Doktor Ur! Az lenne a kerdesem hogy abban az esetben ha terhesseg alatt nyitott a mehszaj,lehet -e huvelygombat kezelni pimafucin kuppal? Nem arthat ez a magzatnak 15 hetes terhesen?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Nyitott méhszáj esetén lehet kezelni a hüvelygombát sőt kell kezelni, mert felszálló fertőzés esetén a magzati burkot fogja megtámadni, s úgy elvékonyodik a burok, s akár idő előtti burok repedés történhet, vetélés vagy koraszülés veszélye áll fenn.
2014.
04.
03.
madaras gyongyi kérdése:

Igen tisztelt foorvos ur ! Lenne egy kerdesem. Engem meg mutotek januar 23-an fibromaval alig 10cm-es volt laporoszkoppal.,es egy honap utan beteg lettem az tartottugy egy hetig de nem volt sok es utanna azert 2-3 naponkent megjelenik eppen ,nincs bo verzesem de magyaran mondva mocskolodik es nagyon felek ,ennek mi lehet az oka? Mert az orvosom azt mondta ha a mutet utan is fogok verezni akkor a mehemet kell eltavolitsa es en ettol nagyon felek.A mutet elott egy fel evig vereztem rendesen, es ugy mentem az orvoshoz Maradok tisztelettel es elore is koszonom a valaszt Szekelyudvarhelyrol.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Kedves Gyöngyi! A rendellenes vérzés okát továbbra kell kutatni, esetleg más fibromyoma létezése vagy hormonális eredetű , úgy ha továbbra vérzik fel kell keresnie a kezelő orvosát , s megfelelő megoldást kitalálni, sajnos akár méh eltávolítás is jön szóba..
2014.
03.
27.
panasz kérdése:

Kedves Doktorúr! 5 napja késik a menstruációm, 2 hete hányingerem van napjában többször (de eddig nem hánytam). 3-4 napja alhasi görcseim vannak majdnem, mint a menstruációs görcs, de sokkal rövidebb ideig tartanak. Ma reggel óta időnként a jobb oldalam iszonyatosan begörcsöl. Átlátszó, néha rózsaszínes szagtalan folyásom van napok óta. Érzékeny a mellem 1 hete. Gyakrabban járok pisilni. Minek a tünetei lehetnek ezek? Biotechet szedtem március 1-től 15-ig (vitamint meg zsírégetőt)
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Terhességi tünetek, érdemes egy terhességi tesztet végezni vagy kezelő nőgyógyászát felkeresni minél hamarabb, az alhasi görcsei miatt a méhenkívüli terhességet ki kell zárni.
2014.
03.
26.
Mielöbbi válaszát kérem kérdése:

Jónapot Kívánok!Én azzal a dologgal szeretnék tanácsot kérni hogy ebben a hónapban 5én meg jött a havim és 7 én elmult ami nekem 6odik nap szokot elmulni.Barnás folyásomvan görcsölgetek 3 napja de nem jött meg mivel most 2 án kéne megjönnie kérem hangulat változás is fenn áll nálam,Várom a mielöbb válaszát.Üdv Duka Béláné Zsanett
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Kedves Zsanett! Néha lehet rövidebb és kevesebb a menstruáció egyéb okok miatt / hormonális pszichés és más .. , de ezért biztonságosabb ha végezne egy terhességi tesztet, a terhesség kizárására.
2014.
03.
25.
Éva57 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 57 éves vagyok, 4 éve a rendszeres mensesem elmaradt, azóta évente 2x2 hónapra megjelenik általában. Az ezzel járó hőhullámok nagyon intenzívek, olyan, mintha zuhanyoztam volna, és szinte úgy érzem, hogy elájulok. Mit tehetnék, hogy ez valamilyen szinten megszűnjön, és ilyen esetben a védekezés szükséges még? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Éva
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
A védekezés nem szükséges. de a változókori tünetek miatt érdemes felkeresnie egy menopauza szakrendelést, s ott el fogják látni meg felelő kezeléssel.
2014.
03.
19.
Mellek kérdése:

Kedves Doktor! Amikor fekszem az ágyban és úgy játszom az 1 éves kisfiammal tenyérrel ráugrik a mellemre és rajta van az egész testsúlya néha nagyon fáj. A kérdésem lehet ettől valami baja a mellemnek? Köszönöm a választ!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Ezért jobb ha a fia nem ugrik mindig a mellére. mert bérezhet, s nem beszélve a fájdalomról.
2014.
03.
18.
Csontsűrűség kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nőgyógyászat Menopauza szakrendelésen kaptam a beutalót. 70 éves vagyok. 2012.novemberi Dexa eredményem: Csontsűrűség mérése törzscsontokon: Vizsgált terület: AP gerinc, Régió 1,2-1,4, BMD: 0,969 g/cm3, T-Score: -1,9, Z-Score: -1,3. Ezek az értékek mérsékelten csökkent csontásványi anyag tartalmat reprezentálnak. A Csonttörés kockázata mérsékelten fokozódott. Vizsgálat előtt és jelenleg is Ca-Mg Liquid (1200 ca 600 mg mg) D és C vitamint szedek. Szedhetek-e K2 vitamint mindezek mellé, segitene-e a csont ásványianyag pótlásában, normalizálásában? Köszönöm a válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
ezek mellett amiket felsorolt a kalcium tartalmú ételek fogyasztás, még egy fontos dolog a mozgás , mely segíti a Kalcium mozgását és beépülését a csontokba.
2014.
03.
16.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Érdekelne hogy előfordulhat az hogy HSG vizsgálaton nem veszik észre a méhpolipot? Azt lehet tudni hogy milyen gyorsan nöl a polip? Válaszát előre is köszönöm: R
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Két fajta polip van a méhnyak polip és a méh test polip. A méhnyak polipot nagyon egyszerű látni feltárásnál valamint a HSG-hez megfelelő eszköz felhelyezése során. A méhtest polipot szabad szemmel nem látható, de az előzetesen végzett hüvelyi ultrahang vizsgálat során könnyű felismerni, s a HSG során a méhüreg telítődése kontraszt anyaggal mutatja a polip által deformált méhüreget. Hogy milyen gyorsan nő a polip akár 1-3 hónap alatt nőhet ha előzőleg nem volt.
2014.
03.
14.
teherbeeses kérdése:

kedves doktor a parommal szeretnenk kisbabat 1 eve probalkozunk egyikunkel sincs semmi gon voltunk vizsgalatokon. mit szedjek v tegyek h maradjak terhes. a nogyogyaszom folsavat ajanlot de az sem jott ossze.kerem valaszoljon.fontos volna.elore is koszonom,
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Mivel több mint egy éve szeretnének babát, úgy a meddőségi szakrendelésre van jogosultságuk ennek ellenére, hogy nincs semmi problémájuk , s akár több petesejt érlelése vagy esetleg inszemináció is jön szóba.
2014.
03.
10.
P. Erika kérdése:

Kedves Főorvos Úr ! Januárban wertheim műtétem volt.A kórszövettani diagnózis alapján szeretném a véleményét kikérni a sugárkezeléssel kapcsolatosan. Kórszövettani dg.: III. Uterus mindkét oldali adnexummal, Wertheim műtét. Invasív, rosszul differenciált el nem szarusodó laphám carcinoma. Hisztológiai grade : III. A tumor legnagyobb átmérője:16 mm. Invázió mélysége 11 mm. A maximalis cervicalis strómális invázió mélysége :11 mm. Itt a cervix vastagsága : 15 mm. A maximális felszíni kiterjedés : 22 mm. Necrosis : nem azonosítható. Bevérzés nem azonosítható. Tumor multicentricitás : nem azonosítható. Perineurialis invázió : nem azonosítható. Hüvelyi érintettség: a tumor az anterior felszín felé 2mm-es szakaszon ráterjed a hüvelycsonkra. Isthmus érintettség : nem azonostható. Parametrium érintettség : Jobb oldal bázis: tumormentes. Jobb oldali szél : tumormentes. Bal oldali bázis: tumormentes. Bal oldal szél : tumormentes. Jobb oldali ureter csatorna: tumormentes. Bal oldali ureter csatorna: tumormentes. Sebészi szélek: Nyálkahártyai resectiós vonalak (hüvelyi resectiós szélek) : elülső: 10 mm. , a többi (hátsó, bal oldali, jobb oldali ) több mint 10 mm. Lágyrész resectiós szélek : elülső :4,5 mm. a többi ( hátsó, bal oldali, jobb oldali ) több mint 10 mm. Adnexumok: kórjelző eltérés nélkül. Bal oldali block: 6 tumormentes nyirokcsomó (0/6). II. Jobb oldali block: 10 tumormentes nyirokcsomó egy makroszkóposan nyirokcsomónak imponáló képlet vaskosabb kötőszövet átmetszetnek felel meg. (0/10) pT1b1 pNO . Még hátra van a kismedencei CT, s aztán 25 sugárkezelést javasoltak. A diagnózis alapján szükségesnek látja e, a sugárkezelést ? Dilemmám abból adódik, hogy a műtétnek is maradtak következményei /vizeletürítési probléma/, s tudtom szerint a sugárkezelés is okozhat maradandó károsodást. Várom válaszát. Tisztelettel : Erika
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Kedves Erika! A fent leírtak alapján érdemes a sugár kezelést elkezdeni, s valóban lesznek kedvezőtlen mellékhatásai a sugárkezelésnek, de ha mérlegeljük a haszon és a vesztesség arányát , a sugár kezelés mellet szól az arány mivel a túlélés százaléka nagyobb és a kedvezőtlen mellék hatások lehetnek átmenetiek.
2014.
03.
06.
depo inekcio fogamzásgátlo kérdése:

tisztelt doktor ur érdeklődnék hogy szedhetem e. szpoptatás alat a depo inekciot amit 3havonta kel beadatni fogamzásgátlot kőszőnőm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Igen.
2014.
03.
04.
polip kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap eltávolítottak egy méhnyak-polipot. Csak lecsípték, küret nem volt, mert 27 éves vagyok és még nem volt terhességem. Kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig nem létesíthetek szexuális kapcsolatot? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Mivel nem volt küret , úgy amennyiben nincs vérzés pár napon belül lehet szexuális kapcsolatot létesíteni.
2014.
03.
04.
titi kérdése:

kedves doktor ur.kèrem segitsen.lehetek e terhes,ha a teszt negat4v,e az utolso vèrzèsem olyan volt mint mèg soha.n is fäjt annyira mint syokott,de nagxon kevès vèr volt.antidepresszänsokat szedek,ay beđolxàsolhatja a tesyt eredmènyèt?azota gyakran fäj az ölem.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Az antidepresszáns nem befolyásolja a teszt eredményét, viszont a menstruációra lehetnek kihatásai.
2014.
03.
03.
Horváth Sándorné kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 51 éves vagyok.A rendesen zajlódó menstruációm 2008-as év közepéig tartott.Azóta gyakorlatilag nincs.A változókor tüneteivel /hőhullám,alvászavar,/sokat szenvedek.A vérnyomásom is ekkor kezdett magas lenni,amire reggel Coverex AS Komb Forte és Ezocem,este Normodipine gyógyszert szedek. 2013 novemberben voltam nőgyógyászati szűrővizsgálaton,az eredményem P2-es volt. Az elmúlt években, 2009,2012,és az idén január-ban, erős darabos vérzésem volt,mindegyik alkalommal frakcionált curettage beavatkozás történt.Az idei szövettani eredményem miatt lenne kérdésem.Az eredményem: Mikroszkópos leírás: A küldött anyagokban cervicalis nyálkahártya-részletek mellett a corpus endometrium-részletek területén fázisba nem sorolható mirigystruktúrák láthatók a stromában tömött lymphocytás plasmasejtes infiltratioval. Kórszövettani Diagnosis: Idült,subacut endometritis Az orvosom azt mondta hogy ez a lelet jellemzően a spirált használó nőknél fordul elő.Nekem soha nem volt spirálom.Azt is mondta, jelenleg aggodalomra nincs okom,de fél évente menjek hüvely ultrahang vizsgálatra.Aztán felvetette még a méheltávolító műtét lehetőségét is. A kérdéseim:Valójában mit jelent a szövettani erdményem?Tényleg nincs okom aggodalomra?Hányszor lehet méhkaparást gond nélkül elvégezni?A műtét indokolt lenne-e,és ha igen,milyen kockázattal jár? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel:ildiani
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
A szövettani eredmény / endometritis / az jelenti, egy méhnyálkahártya gyulladást jelent. Arra antibiotikus kezelést kell adni, s rendben jön. Hogy hányszor lehet küretet csinálni, az mindig az adott eset diktálja, de ha a vérzés kezelés ellenére befolyásolhatatlan úgy lehet más beavatkozásokra fordulni többek között a méheltávolítás is.
2014.
02.
28.
Zsuzsi64 kérdése:

Kedves Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy 1 éve volt tüdőembóliám, és Marfarin-t szedek azóta. Vérzéseim rendkívül erősek, és nehezebben múlik el. Közbe lett egy 36mm-es miómám. Akit felkerestem orvost azt tanácsolta, hogy még nem kell műteni, várjunk a változó kor miatt. (50 éves vagyok). Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint meg műttessem magam vagy ne, mert én nagyon félek a műtét kockázatától. Várom a válaszát! Tisztelettel: Zsuzsi
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
A marfarin vérhígító miatt sajnos lehet bővebb a vérzése, de a myoma által is / myoma elhelyezkedéstől függően /, ezek alapján illetve a vérképe alapján / vas vesztesség/ lehet mérlegelni akár a méh eltávolítást is. Amennyiben méheltávolítás mellet szólnak a leletek, akkor a laparoszkópos módot érdemes választani.
2014.
02.
26.
alhasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! megszeretném kérdezni,hogy mi lehet velem a baj? alhasi fájdalommal + petefészek környéki szúró fájdalommal,ami igaz ritkán jön elő de nagyon kellemetlen,volt 1,5 éve egy abortuszom,azota jelenkeznek ezek a fájdalmak,heti 3-4-5 alkalommal!!Voltam már orvsnál vele,pár honapja de ő azt mondta nekem a vizsgálat után hogy én hülye vagyok (szó szerint)és hogy beképzelem magamnak a fájdalmat!!Mi lehet ez,találkozott már ilyennel???
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
04.
06.
Hát sajnálom a kezelő orvosa hozzá állása miatt, mert a betegnek majdnem mindig igaza van, nem véletlen a panaszkodása főleg ha fájdalomról van szó. Az ön esetében a rutin vizsgálatokon kívül amennyiben semmi nem észlelhető, nem tapasztalható, s ennek ellenére van fájdalom , ebben az esetben, hogy teljesen korrekt legyen a kivizsgálás, tisztázatlan alhasi fájdalom esetén laparoszkópiát végzünk / hastükrözés /. S azzal pontot teszünk az i-re.
2014.
02.
06.
kék kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Az lenne a kérdésem, hogy hasplasztikai műtétre készülök, de az időpont a menstruációmtól függ. Lehet-e természetes módon egy pár nappal előbbre hozni, hogy a műtét időpontjára teljesen elmúljon. 42 éves vagyok és nem szedek semmilyen gyógyszert. Fogamzásgátlót sem. Megköszönném, ha tudna ajánlani, valamilyen humánus módszert a problémámra. Előre is köszönöm! Várom válaszát! További szép napot! Üdvözlettel: M Mónika
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
02.
10.
Természetes módot nem tudok ajánlani viszont gyógyszeresen megoldható.
2014.
02.
06.
Angyalhaj kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Mammográfián voltam és ott találtak a mellemben kisebb elváltozásokat. Ezért ultrahangra küldtek, itt cisztákat találtak mind két mellemben. Azt mondták, hogy 1 év múlva kontroll. Engem azért aggaszt, hogy ott vannak ezek a ciszták. Azt javasolták igyak barátcserje teát, Ön mit javasolna ? Mit tegyek ?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
02.
10.
Ezek az emlőkben lévő cisztikus elváltozások általában jó indulatúak, de ellenőriztetni kell őket, s ezek inkább hormonális hatásra reagálnak, s biztonság kedvért fél évente az elején ellenőrizném és ha nem mutatnak növekedést, akkor nem kell bántani, s ha növekedést mutatnának, úgy tű biopszia szóba jön / Ultrahang vezérlésével tűvel leszívujk a cysta tartalmát és cytológiai vizsgálatot végeznék.
2014.
02.
05.
suhajné dalma kérdése:

tisztelt főorvos ur! nekem lenne egy olyan kérdésem hogy őn szerint várandos vagyok e v nem mert az elmult egy honapban csináltam 4 terhességi tesztet mind a 4 pozitiv lett és ma reggel elkezdtem vérezni gőrcsős vérzés,elmentem a nőgyogyászhoz meg ultrahangoztak és nem látak semmit nagyon bizonytalan vagyok kérem válaszolon.egy hét mulva kell mennem kontrolra meg kőszőném ha válaszolna kérdésemre nagyon várom űdvőzlettel suhajné
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
02.
10.
Ha 4 teszt pozitív volt, úgy több mint valószínű, hogy terhes volt, de sajnos ezzel a vérzéssel, lehet, hogy elvetélt, vagy méhen kívüli terhesség is jön szóba, ezért meg kell nézni vérből a BHCG szintjét, s akár többször is, ha csökkenést mutat akkor az már vetéléssel kitávozott terhesség, de ha növekedést mutat akkor gondolni kell a méhenkívüli terhességre.
2014.
02.
05.
Gyogyszer szedese terhesseg alatt kérdése:

Kedves Doktor Ur! Az lenne a kerdesem hogy a Valeriana szedese terhesseg alatt ajanlott-e,illetve ha nem akkor pontosan miert nem.Mert 7 hetes terhes vagyok es az orvosom Valerianat irt fel nekem magas vernyomasra,3*2 szemet naponta.Tegnap este bevettem az elso 2 szemet aztan kicsit kesobb azt olvastam hogy nem ajanlott terhesseg alatt.Mivel mar nekem 4 eve volt egy vetelesem,es akkor is ezt irtak fel,csak akkor egy masik orvos ezert most nagyon aggodok nehogy megint valami baj legyen belole.Valaszat elore is koszonom!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
02.
10.
A Valeriana nevű gyógyszer egy antidepresszan hatású szer, mivel a terhesség alatti szedésével nem rendelkezünk kellő információval, úgy nem érdemes ajánlani, s egyébként az első trimeszterben / első három hónapban/ érdemes elkerülni minden gyógyszert , mivel azzal elkerülhetjük a fejlődési rendellenességeket . A terhességi alatti magas vérnyomás ellen létezik olyan gyógyszer ami kipróbált és régóta használt gyógyszer.
2014.
01.
07.
ágnes kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Érdeklődni szeretnék,két napja észleltem viszkető égő érzést a szemérem ajkak közötti barázdákban,ami a harmadik napra egy borsószem nagyságú csomóval társult.Nem tudom mi ez,hová forduljak tovább? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:Faragóné Juhász Ágnes
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
01.
12.
Mindenképpen gyulladás is van /gombásodás/, de mellette lehet más is, ezért minél hamarabb forduljon a nőgyógyászához.
2014.
01.
06.
Wertheim műtét kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nem tudom, hogy ez a kérdés kapcsolódik-e az Ön szakterületéhez... de azért megkérdezem.... 2013.szept. első hetében diagnosztizáltak nálam méhnyakrákot (most novemberben töltöttem be a 39. életévem és nem akarok gyereket szülni, mert ez állítólag fontos). 2013.okt.21-én Wertheim műtét "keretében" kipakoltak mindenemet a bal petefészkem kivételével. A műtét sikeres volt (semmi eü-i problémám nincs eredményképpen), utókezelésekre nem kell járnom, csak kontrollokra, amiből a következő február 05-én lesz ellenőrző hüvelyi szűréssel egyetemben. A dokimat, akivel maximálisan megvagyok elégedve (Kékgolyó utcai klinika) sajnos roppant komplikált elérni telefonon, ezért fordulok most Önhöz azzal a kérdéssel, hogy a nemi életet mikor kezdhetem el? Mert amikor novemberben a kontrollon voltam, az örömtől, hogy nem lesz semmilyen utókezelés úgy felvillanyozódtam, hogy ez a számomra nem értéktelen kérdés kiment a fejemből egy fél pillanat alatt. Tud nekem így látatlanban válaszolni, vagy mindenféle képpen a kezelő orvosomhoz kell ezzel fordulnom (ergo türelemmel keresnem kell akár napokig, hátha "nyakoncsípem ippeg" szegényt egy csücsülős pillanatában). Mert a teljes életemből már csak ez hiányzik. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Metzler Beáta Ui.: Boldog Új Évet Kívánok!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
01.
12.
Kedves Beáta! Úgy látatlanban, a műtétnek több mint két és fél hónapja megtörtént, s kontrollon volt, is minden rendben volt, ezek alapján szerintem lehet szexuális életet újra elkezdeni.
2014.
01.
05.
Beky082 kérdése:

Tisztelt Doktor Ùr! 5 hònapja van felhelyezve spirálom.2013.Nov.28-án jött meg és most 2014.01.04-én 6 nap késéssel igaz megjött.Közbe csináltam egy tesztet ami negatìv lett de az első nap csak barnás folyás ma a második napon már van rendes vérzés.Érdemes csinálnom még egy tesztet lehetek terhes?(Az első gyermekemmel is menstruáltam még egy hònapot mire kiderült 9 hetes voltam) Spirál mellett meglehet tartani a babàt mennyire kockázatos ìgy az baba egészsége? Kőszönettel:Ildikòl
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
01.
12.
Kedves Ildikó! Mivel menstruációja megjött is az első teszt negatív, úgy nem valószínű, hogy terhesség áll fenn, de ha jobb megnyugtatja lehet egy másik tesztet végezni. Spirál mellett meg lehet tartani a terhességet, de sajnos számolni kell különböző veszélyekkel is, melyek nem törvényszerű, hogy megtörténjenek. vetélés, koszülés, ha terhesség tapadása a spirál túl közelében.
2013.
12.
16.
SOS kérdése:

Üdvözlöm Doktor Úr! 39 éves vagyok, túl 4 sikertelen inszemináción. A párom is és az én eredményeim is mind rendben vannak. Valószinű hogy a spermiumok nem jutnak fel a méhbe, ezért csinálják az inszemet. Kérdésem az lenne, hogy van e valami másfajta megoldás arra, hogy a
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2014.
01.
12.
Amennyiben 5 sikertelen inszemináció van, úgy az IVF programra jogosult.
2013.
12.
03.
Vadvirág kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Nagyon aggódom. A menstruációm elmúlása után egy nappal vérzésem kezdődött, ami mai napit tart. Nem menstruációs vérzés, hanem inkább olyan, mint ha egy seb vérezne. Nem volt szexuális együttlétem, tehát attól nem lehet. A hasam is görcsöl, pláne éjszaka. Tudtommal van egy kis méhszájsebem, amit trehányságból még nem kezeltettem le. Pedig fagyasztással meg lehetne oldani. Lehet a vérzés a méhszájesbtől, vagy valami más a gond? Az előző hónapban pedig egész hónapban fájtak a melleim is. Kellemetlenül, egész hónapban. Nem tudom, h van-e összefüggés közötte. Köszönöm válaszát! Vadvirág
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
12.
15.
Ilyenkor mindenképpen érdemes felkeresni a kezelő nőgyógyászát, mert sok oka lehet a vérzésnek.
2013.
12.
01.
nögyogyászati probléma kérdése:

Szeretném kérni a segitségét kb másfél honapja a kisajkamon sok apró fehér pöttyök jelentek meg nem fáj,nem viszket,nem lehet kinyomni sem kicsit szebb de nem mulnak el azt a tájékoztatást kaptam hogy mirigytágulatról van szó ön szerint is erről van szó és van e bármilyen gyógyszeres kezelés az eltüntetésre Előre is köszönöm a segitséget Tisztelettel:Krisztina
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
12.
15.
Sajnos meg kell nézni, hogy milyen elváltozásról van szó, de érdemes minél hamarabb megmutatni a kezelő orvosának, mert akár lehet kezdődő kondylomás fertőzésről van szó /HPV/..stb.
2013.
12.
01.
gabi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az utobbi időkben sokat fogytam , ezért kivizsgálásra küldtek.(gyomortükrözés, kolonoscopia, hasi uh, és tumormarker vizsgálat).Ezek a vizsgálatok az epekö betegségen kivül mást nem találtak.Tumormarker CA-125:65,3 lett ezért nögy.ra utaltak.Rákszürés P2 neg.vizsg.negatív, nögy.uh kórosat nem talált.Aztán hasi ct re küldtek, ahol 15mm-es vaskos falu petefészek cysta ábrázolodott, valamint a méh a holyag falán benyomatot képez.Nov.14-én volt a mensesem, majd most csütörtökön (16.nap!) vérezni kezdtem,ami még most is tart, és a jobb oldalon idönként görcsös fájdalmat érzek.Eddig soha nem történt velem ilyesmi, semmilyen hormon készítményt nem szedek és nem is szedtem az utóbbi 10évben.Mi lehet a probléma?Menjek vissza a nögyógyászatra, vagy várjak amig elmulik?Köszönöm válaszát.Tisztelettel:Gabriella
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
12.
15.
Kedves Gabriella! A fentiek alapján a CA-125 kissé magasabb az értéke, Ez a tumor marker a petefészek folyamatra utalhat vagy az endometriosis /méhnyálkahártya méhüregen kívüli jelenléte /, s mivel görcsös menstruációja is volt valamint a vastagfalú cysta is van, úgy érdemes felkeresni a nőgyógyászát, s laparoszkópiás beavatkozást érdemes végezni.
2013.
11.
27.
Zonett kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ez év májusában kezdődő hasi panaszaim (bal oldali alhasi fájdalom leginkább ülő testhelyzetben, keresztcsont tájékán fájdalom, időnként menés közben is érződő fájdalom)kapcsán felmerült az endometriózis gyanúja, és ebből kiindulva a gasztroenterológus, aki ezt a diagnózist állította fel, kismedencei MR elvégzését javasolta még valamikor júniusban, de úgí gondoltam zárjunk ki minél több betegséget, ami okozhat hasonló tüneteket. Ön szerint ezzel a vizsgálattal mennyire pontosan kimutatható az endometriózis, ha egyáltalán kimutatható? Nőgyógyászaton is voltam, ott az ultrahangon nem találtak semmit, majd elmentem egy másik nőgyógyászhoz, aki hüvelyi UH során egy kisebb cystát vett észre, majd 1 hónap kontroll után újabb vizsgálat során azt mondta felszívódott. A hasi ultrahangok számos sorozata sem mutatott elváltozást. Minden leletem negatív és nagyon tanácstalan vagyok, hogy merre és hogyan tovább. A párommal a közel jövőben szeretnénk kisbabát, és eléggé aggódom ez miatt. Már végig jártam nagyon sok orvost, gyanakodtak mozgásszervi gondokra, mert valamikor ez év elején elestem és beütöttem a derekamat/keresztcsont környékét, székrekedésem is van, ezért diverticulitisre is gyanakodott az urológusom, az ő javaslatára kezdtem zabkorpát, búzakorpát fogyasztani (magvak, őrlemények) ami nagyon sokat segített a május óta tartó hasfájáson, sőt székrekedésen is. Elmentem egy másik gasztoenterológushoz, (mert időnként úgy éreztem, hogy székelés után fáj az alhasam, vagy akkor amikor nem tudtam pl 2 napig WC-re menni) de igazából ehhez sem tudtam társítani a fájdalom jelenlétét; tehát elvégeztek egy vastagbél tükrözést, vékonybélből mintátt vettek, az is negatív lett. Jártam gerinc, derék, csipő röntgenen, az sem mutatott elváltozást. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Anett
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
12.
15.
A tünetek alapján ill. az is, hogy felmerült az endometriosis gyanúja. Az MR és CT vizsgálatok valamint az ultrahang vizsgálatok segíthetnek a diagnózis felállításában, de amiről nem írt, hogy a menstruációi görcsökkel járnak-e az erősíti az endometriosis gyanúját. Még egy fajta Tumor marker CA-125 végzése is jön szóba, de legjobb módszer a laparoszkópia / hastükrőzés /, mely segítségével diagnosztizálhatjuk a betegséget, lehet mintát venni szövettani vizsgálatra, s egyúttal ami eltávolítható azt el kell távolítani, s a kisebb csomókat elektromosan vagy Laezerrel megszüntethető, ezt követően gyógyszeresen is lehet folytatni a kezelést.
2013.
11.
25.
polip kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 52 éves vagyok, és a szokásos éves nőgyógyászati rákszűrésen a méhemen találtak egy polipot. Ez a polip nem okoz gondot, nincsenek tünetei.Kérdésem az lenne , hogy várjam e meg a rákszűrés eredményét ,vagy minél hamarabb távolíttassam el. Várom a válaszát. Köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
12.
15.
Mindenképpen el kell távolítani, de ha megvárja a rákszűrés eredményét, s rossz eredményt mutat, akkor megváltoztathatja a műtéti tervet.
2013.
11.
23.
Kókusz kérdése:

Kedves Doktorúr! Olyan problémával fordulok önhöz,amit én lehet hogy le sem birok irni.Remélem hogy ezzel a bajommal jó helyre fordultam! Nappal semmi bajom nincs, azon kivül hogy van egy kis fehér folyásom,minimális.Teljesen jól érzem magam egész estig, amikor a barátommal vagyok(3 éve együtt vagyunk),szeretnénk szeretkezni de nekem olyan érdekesen kellemetlen érzésem van a hüvelyembe.Olyan mintha valami nem engedné be a párom nemiszervét.Mintha ott lenne valami.Ez olyan 2-3 hete tart.Lassan fél éve minden hónapba vittem a háziorvoshoz vizeletet,felfázás gyanánt,kaptam is gyógyszert,bevettem,de mindig vissza-vissza térő.Elkezdtem szedni a tőzegáfonya kapszulát most igy jó!Lehet ezeknek a problémáknak közük egymáshoz?Valamilyen szövödmény keletkezhetett abból az időből?Forduljak nőgyógyászhoz vagy urológushoz?Mit tanácsol?Mi lehet a bajom?Nagyon köszönöm a válaszát! Minden jót!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Mindenképpen forduljon nőgyógyászhoz, s amennyiben szükséges urológushoz is.
2013.
11.
21.
Nóra kérdése:

Tisztelt Főorvosúr! Én egy 3 gyermekes anyuka vagyok(34 éves). Jelenleg még mindig szoptatom a 20 hónapos kisfiamat.(reggel,délbe,este és éjszaka,ha kéri) A másik 2 gyermekemet is 1 éves korukig szoptattam. Gyógyszerrel tért vissza a menstruációm. Még most sem menstruálok. 19 hónapos koráig szedtem a cerazettet,1 hónapja abbahagytam hátha hamarabb megjön. aggaszt,h nekem ilyen sokáig nincsen meg. A környezetemben minden anyukának megjött már aki szoptat,csk én vagyok ilyen kivétel? Nem gond ez? már szeretném teljesen elvállasztani a kisfiam,de nehezen engedi:( Mit tanácsol? Már nem szeretnék több gyermeket. A mostani szülésemnél majdnem elvéreztem. Vért kaptam szülés után. Remélem nem lesz gond az első menstruációmnál és rendesen megjön. köszönöm válaszát. Nóra
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Mivel szoptat még ezért is nem jön meg a menstruációja, akkor is, hogy abba hagyta a Cerazette szedését, el kell választani a gyermekét.
2013.
11.
20.
menstruáció változása kérdése:

Jó napot kívánok! Múlthét kedden voltam orvosnál tüszős mandulagyulladás miatt. Kaptam 4 féle gyógyszert mivel penicilin érzékeny vagyok. Fogamzásgátlót szedek már 3 éve. Múlthét vasárnap kellett volna megjönnie múlthét pénteken jött meg, de nem olyan az állaga mint szokott. Barna színű és nem igazán folyékony. A mennyisége viszont nem kevés. Tudom hogy bizonyos gyógyszerek gyengítik a fog. gátló hatását és antibiotikumot is kaptam. Lehet hogy a hormonváltozás miatt van mindez?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Egyes gyógyszerek kölcsönhatásuk révén negatívan hatnak a fogamzásgátló gyógyszerekre. Ezért ilyenkor plusz védekezés is kell.
2013.
11.
18.
Geminális Herpesz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kislányomnál aki 11 éves, most állapította meg bőrgyógyász, hogy geminális herpesze van. Már évek óta mondta, hogy fáj és ég a punija, de még eddig senki se jött rá, hogy mi a baja. Mire időpontot kaptunk és eljutottunk orvoshoz addigra megszünt a tünet. Most cink-es kenőccsel keni és Herpesin 400 mg tablettát szed. Azóta a neten nézelődtem és egy kicsit megrémültem azzal kapcsolatban, hogy ez mivel jár!!! Azt sem tudom, hogy ez mitől van neki éppen a nemi szervén??? Ő még nem él nemi életet, azt sem tudja mi az!! Úszni jár, de az ikertestvérével együtt aki szintén lány és neki nincs ilyen problémája. Ha nagylány lesz nem élhet majd nemi életet??? Nem szülhet gyereket??? Állandóan fájni fog "ott" neki. Hol előjön hol nem?? Erre tényleg nincs végleges segítség??? Várom válaszát. Előre is köszönöm. Egy aggódó anyuka!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Sajnos a Herpesz genitalis néha nemcsak nemi úton terjed, mert aktív állapotban lévő genitalis herpesszel fertőzött személy törülközőjének a használata vagy uszodában még sok egyéb módon ... főleg gyengült immunrendszer esetén. Megfelelő kezelés és tartós erős immunrendszer mellett akár hosszú évekig nem jön elő. De a lánya fog nemi életet élni, s fog szülni, viszont aktív herpesz esetén nem szabad szexuális életet élni.
2013.
11.
15.
Ildikó kérdése:

Tisztelettel Üdvözlöm! A kérdésem a köetkező lenne, 2013.11.13-án mammográfiai vizsgálaton voltam ahol a következőket állapították meg. - 8 mm-es a felszínnel párhuzamos elhelyezkedésű, sima felszínű, echoszegény képlet van, v.s. beningus. Kérném mondja el nekem ennek a mondatnak a jelentését, mert az ottani orvosok nem voltak túl segítőkészek. Köszönettel Ildikó
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
8 mm-es a bőr alatt majdnem folyadék tartalmú képlet, mely valószínűleg jóindulatúnak tűnik.
2013.
11.
15.
noe kérdése:

Tisztelt Doktorúr! 2hete történt szexuális együttlét a barátommal, 3nap alatt 11szer voltunk együtt, abból az utolsó elején gumi nélkül, de utána felhúzta és a végén nem ment el. Előtte másfél-2hónapig nem voltam együtt vele. Most 9-10.én kellett volna megjönnie, de nem jött meg. Múlthét óta folyamatosan kerülget a hányinger, fáj az alhasam-gyomorszájam-és a bordám alatti gyomorrész, meg néha a fejem. Ma voltam nőgyógyásznál, elmondtam neki a panaszom, de amikor megtapogatta nőgyógyászati beavatkozással, azt mondta puha, és amikor megkérdeztem mennyi az esélye, hogy nem kívánt terhes vagyok?, azt mondta, hogy nem jós, hogy tudja, és hétfőre kaptam időpontot ultrahangra. Délután csináltam egy kazettás terhességi gyors tesztet, negatív lett, azt mutatta nem vagyok terhes.. Mi lehet akkor az oka a fájdalomnak, és annak, hogy nem jön meg? Lehet, hogy csak szimpla hormonzavar? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: Egy aggódó 17 éves leány!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Meg lehet ismételni a terhességi tesztet vagy vérből BHCG vizsgálatot lehet kérni. Amennyiben negatív lesz, úgy hormonzavarról van szó.
2013.
11.
13.
fájnak a melleim kérdése:

Tisztelt doktor úr! Menstruáció után vagyok 8 nappal, szedem a fogamzásgátlót Artizia a neve. Három napja fájnak a melleim nagyon érzékenyek az alsó részen. Semmi más problémát nem tapasztaltam. Mi lehet ez? Talán terhesség? Előre is köszönöm a válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Ilyen esetben terhességi tesztet lehet végezni.
2013.
11.
13.
részleges mola terhesseg kérdése:

Tisztelt doktor úr. 25 éves vagyok, van egy máfel eves egészséges kisfiam és szerettünk volna egy kistesvért. Terhes is lettem de az első ekon kiderült, hogy 8 hetesen elhalt a baba. akkor 9 hetes lettem volna. Egy pár napra rá kikaparták es most jott meg az szovettani eredmeny és kiderült,hogy részleges mola volt. mielott hazaengedtek volna a korhazbol kiderult, hogy maradt egy vérrog, ezert kaptam 6ergomed inekciot amit othon kaptam be. Amikor mentem az eredményert az orvosom csak annyit mondot, hogy harom havonta kell ekora mennem és tesztet kell csinálnom. Az lenne a kérdésem, hogy nem e kellene hamarabb megnézni mivel akkor maradt egy vérrög? Nagyon aggodom és az orvosom nem mondott semmit.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Ilyen esetben egy hónap múlva Ultrahang vizsgálatot + vérvétel BHCG-re, azt követően 3 hónap múlva / természetesen az eredménytől függően / fél év múlva mellkas röntgen is javasolt.
2013.
11.
12.
Bogi89.01 kérdése:

Kedves Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy a Sumamed 500 tabletta okozhat menzesz késést? Volt folyásom,és arra kaptam kezelést (cns hüvelykupot is), egy héttel a menzeszem elött, ami már egy hete késik.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Igen. Az antibioticus kezelés negatívan hat a fogamzásgátló gyógyszerekre, s ilyenkor plusz védekezés is kell / pl. Gumi óvszer /.
2013.
11.
09.
AZALIA kérdése:

Tisztelt Dr.ÚR! Azalia fogamzásgátló tablettát szedek,az első levél elfogyott,2 napja kezdtem el a 2.levelet.szoptatok,de 2 hónapja rendszeresen megjött 28 napra.Számítások szerint 6.-án lett volna esedékes a menstruáció megjövetele,de nem jött meg.Szeretném megkérdezni,hogy ez a gyógyszer hatása lenne?A másik kérdésem az lenne,hogy műrétre megyek/conizáció/,abba kell hagynom a gyógyszert,vagy nem,ha igen akkor hány nappal a műtét előtt.Sajnos erről nem kaptam felvilágosítást.Szinte semmiről sem a műtéttel kapcsolatosan. Válaszát előre is tisztelettel köszönöm. Üdv:Crystal
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
A késésnek a gyógyszernek valamint a szoptatásnak is lehet az oka. A Conisatio műtét miatt ha abba hagyja az Azaliá-t akkor megvonásos vérzése lesz, de nem feltételen az Azalia abbahagyása.
2013.
11.
07.
rita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. SZeretném megkérdezni azt, őntől hogy lányom már 25 éves és még nem volt vérzése menszesze, voltunk már orvosnál korábban de csak hormon tablettát irt neki.,de sajnos akkor sem tőrtént semmi,szeretném ha valamit tudna mondani ,arrol hogy esetleg ebből kifolyolag nem e lesz valamiproblémája. ?Előre is kőszőnőm ha tudna nekem valamit irni erről. Tisztelettel::Orsósné .
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Hát elég érdekes, hogy 25 éves és még nem történt kivizsgálás a probléma feltárásában. Kismedencei ultrahang, Hormon profil vizsgálatok, akár endokrinológushoz is kell vinni és sok egyéb vizsgálatot is el kell végezni akár koponya röntgen stb..
2013.
11.
07.
Migrénes leányzó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 25 éves vagyok, Angliában élek. Hajlamos vagyok a migrénre, mostanában egyre sűrűbben előfordult, és egyre erősebb. Elmentem orvoshoz, bízva abban, hátha végre elküld egy MRI vizsgálatra, ami már a hosszú éve tartó migrénjeim miatt már épp aktuális lenne, erre a fogamzásgátlómról kezdett érdeklődni. 6 éve szedem a Belara nevű 21 szemes fogamzásgátlót, eddig minden rendben volt vele (nem híztam meg tőle, megszüntette a pattanásokat, a kínzó alhasi fájdalmakat), s hozzáteszem a migrénes tüneteim már az előtt kezdődtek, hogy egyáltalán szedtem volna az említett gyógyszert. Erre az orvos írt fel egy másik, Cerelle nevű 28 szemes tablettát. Olvastam az egyik kérdezőjénél, hogy a hölgy is ilyet szedett, s megbolygatta a ciklusát. A kérdésem az lenne, hogy mennyire lehet hatással a szervezetre, illetve a ciklust mennyiben borítaná fel, ha a 21 szemes eddig bevált gyógyszerről átváltok a 28 szemes angol tablettára??? Félek váltani!!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Erős Migrén esetén a gyógyszer abbahagyását vagy legalább félvéig szüneteltetése és figyelni a Migrén viselkedését. A kolléga kint javasolt olyan gyógyszert, mely nem tartalmaz Ösztrogént / mini pill/, s azt tulajdonképpen a szoptatós anyák szedik, az önfélelme, hogy a ciklus kontroll nem lesz olyan mint a Belara mellet, az valós mert kehet, hogy megjön a menstruációja vagy nem, mivel tartós szedésről van szó.
2013.
11.
05.
Toxoplasma kérdése:

Kedves Doktor Ur! Szeptember vegen csinaltak toxoplasma vervetelt,ahol az IgG 54.8 reaktiv lett,ami 10.5 ig jo,ha jol emlekszem,ez volt a leletre irva. IgM:reaktiv-de itt szam nincs. Ebbol az adatbol azt mondtak friss fertozes,szukseges meg egy vervetel. Ez Magyarorszagon volt. Itt Irorszagban 3 hete ujra vettek vert,annak nincs eredmenye meg. A magyar vedono azt javasolta,hogy kuldjenek ki Romavycin tablettat nekem. Ki is kuldtek,de az igazsag az nem mertem elkezdeni szedni meg. Nem is tudom mit csinaljak? Lehet feleslegesen gyartom magamnak a felelmeket,sokszor ezen agyalok.. On mit tanacsolna? Szedjem a tablettat igy,hogy nem is tudom a masik eredmenyt vagy ne? Valaszat elore is koszonom! Udvozlettel,es koszonettel: Hanna
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Lehet, hogy az Ír eredmény meg van már. Az IgM pozitivitás esetén azt jelenti, hogy friss fertőzésről van szó, s ilyenkor a Rovamycin nevű gyógyszert kell szedni a terhesség végéig.
2013.
11.
02.
Biztonság kérdése:

Kedves doktor úr egy kérdéssel fordulok önhöz 50 éves múltam 3 éve nincs menzeszem, nem szedek semmi fogamzás gátlót , teherbe eshetek ha nem védekezek semmivel? Válaszát előre is köszönöm Gina
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Nem kell védekezni, nem esik teherbe.
2013.
11.
02.
hajcika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr az lenne a kérdésem hogy 17honapos kisfiam császárral született ö a negyedik császárom volt az elözö hárommal semmi gond nem volt pedig köldöktöl vágtak.ezzel az utolsoval igen sok bajom van,hasfalgyulladás folyamatos varrat kilöködés,állando petefészek fájdalom,meddig fog még ez tartani?azt mondták elkötöttek ami miatt van a fájdalom,igaz ez?válaszát köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
11.
24.
Hát így nehéz megjósolni, hogy meddig fog tartani a hasfalgyulladás, gondolom jár kezelésekre, s közben szedi a gyulladásgátlókat, a sebből kitenyészett bacikra célzott kezelést kap, az otthoni sebkezelés is megfelelő legyen.
2013.
10.
24.
Erika kérdése:

Kedves Doktor Úr! 2 hónapja voltam együtt valakivel utoljára és nem védekeztünk, másnap elmentem sürgősségi fogamzásgátlóért, egy hét múlva meg is jött a menstruációm, de a múlt hónapban nem. Ez lehet a gyógyszertől? És fájnak a melleim és alhasi fájdalmam van.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
10.
26.
Lehet hormonális eredetű a menstruáció elmaradásának, ezért biztonság kedvéért egy hetességi tesztet érdemes végezni.
2013.
10.
23.
32 hetes kérdése:

Tisztelt doktor úr, 32 hetes terhes vagyok, és tegnap tompa alhasi fájdalmat éreztem és mintha a baba ki akart volna bújni, nyomott lennt. Mára teljesen elműlt. Kérdésem, hogy ez lehet koraszülés jele is?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
10.
26.
Ha rendszeresen elhúzódó alhasi fájdalmai voltak, vannak, úgy érdemes felkeresni a kezelő orvosát, s méhszáj valamint CTG vizsgálatra, amennyiben fenyegető koraszülés áll fenn, úgy fájást leállító infúziót fog kapni még egyéb kezelést.
2013.
10.
22.
csonka gyuláné kérdése:

üdvözlöm csonka gyuláné vagyok szeretném kikérni a véleményét még tizen éves koromban elestem kerékpárral,ráestem a kormányra! de ugy hogy épp a hasam alatt ha jól gondolom ott a petefészek van ott utöttem meg akkor rásem birtam ülnio a kerékpárra ujból.és menni is alig birtam felvolt duzzadva azóta is majdnem minden hónapba visszaq jön ez a fálydalom 1-2 órára sajnos akkor nem volt lehetöségem elmenni orvoshoz azóta voltam de itt az orvosok nemm vették figyelembe mit mondok az érdekelne nemlehet hogy maradando károsodás ért ott esetleg ami miatt nemesem teherbe? sokan azt mondták maga tudja a választ ,remélem segit nekem ebben a kérdésben mert már teljesen kikészültem attól hogy milehet velem a baj válaszát elöre is köszönöm 8 év házasság után milehet a baj hogy nincs gyerek? várom mielöbbi válaszát köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
10.
26.
Kedves Csonkáné! Mivel régóta tart ez a fájdalom, úgy egy laparoszkópiás vizsgálatot végezni, ezzel sok válaszra kapunk választ , a fájdalom, a petevezeték átjárhatóság, .. stb. valamint annak megoldását.
2013.
10.
21.
remény kérdése:

tisztelt doktor úr 3 évvel ezelőtt császármetszésem közben elkötöttek égetés történt AMIT azóta megbántam ! viszont én azóta is menstruálok de én úgy tudom ha sikeres elkötés nincs menstruáció? igaz ez ? van remény hogy nem volt sikeres és lehet még babám ??
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
10.
26.
Sajnos rosszul tudja, mert a petevezeték elkötés nem jelenti azt, hogy nem fog menstruálni. A petevezeték elkötése annyit jelent, hogy zsák utca jön létre, a spermium valamit a petesejt találkozása nem jön össze. Minden orvosi beavatkozásnak minimális százalékban lehet sikertelen, ebben az esetben volt rá példa, hogy a petevezeték helyre állítódott .
2013.
10.
20.
symicia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Endometriózisban szenvedek,symicia nevű fogamzásgátlót szedek szünet nélkül 3hónapig ,majd egy hét szünet után,újra 3 hónapig,kérdésem az volna,milyen mellékhatásra számíthatok a kezelés alatt.Kaptam már emiatt a betegség miatt Gnrh-injekciókúrát is ,annak erősek voltak a mellékhatásai,számíthatok-e ilyesmire? köszönettel:Léna
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
10.
26.
A gyógyszer szedése 3 hónapig szünet nélkül az első mellék hatás, hogy nem lesz menstruációs vérzése. De nem említette, hogy volt-e műtéti beavatkozás / laparoszkópia /, mert sokkal jobbak az esélyek amikor sebészileg kezelhető, s utána gyógyszeres kezelést folytatni. Említem önnek, hogy már kapható Magyarországon szájon át szedhető gyógyszer, kifejezetten az endometrioisisra.
2013.
10.
16.
Teherbeesés elkötés után?? kérdése:

Jó napot!! Az lenne a problémám h.elkötöttek 2006-ban és most terhességre utaló jeleim vannak!! Múlthónapi menszeszem csak barna folyás volt és kevés!! Voltam hasi uh-on és 20mm-es folliculus van írva a papírra!! A tüneteim meg vanna lehetséges h.terhes vagyok???? Azt mondták h.ciszta!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
10.
26.
A meddővé tétel beavatkozás során nagyon minimális és ritka esetekben , helyre állítódik a petevezeték. Az Ön esetében egy terhességi tesztet érdemes végezni. vagy BHCG vizsgálat vérből.
2013.
10.
16.
válasz kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 45-éves vagyok a petevezetékem el van kötve,de két hónapja nincsen havi vérzésem,ami nekem nem olyan nagy baj,voltam orvosnál teljesen egészséges vagyok,írt fel provera gyógyszert,amit még nem kezdtem el szedni,kérdésem, lessz-e belőle bajom ha esetleg soha többé nem lesz meg a havim,amit én nem bánnék.Válaszát előre is köszönök Tisztelettel,válasz
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
10.
26.
A változókor Magyarországon 45 és 57 év között van, Ha elmarad a menstruációja változókori tünetek lehetnek, hőhullám, északai izzadás, ingerlékenység ... stb. De lehet, hogy átvészeli tünet nélkül, de mindenképpen az éves nőgyógyászati vizsgálat fontos, s szükség szerint az orvosa által rendelt mammográfia, csontsűrűségi vizsgálat is szükséges.
2013.
10.
09.
timitibi kérdése:

Kedves doktor úr.Nekem olyan gondom lenne h nem jött meg 4 hónapja és ez orvosom is azt mondta minden rendben van meg az ultrahangos orvos is.Mi most szeretnénk egy kisbabát és hogy ennek ellenére sikerülni fog e ?Nagyon fontos kérem írjon.Köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
10.
26.
Úgy nem valószínű, hogy sikerülni fog, csak ritka esetekben. Kellő információt nem kaptam, hogy hány éves, mióta próbálkoznak védekezés nélkül, mindenképpen ciklus beállítás érdemes, ha kell petesejt érlelés /ovuláció indukció /.
2013.
09.
11.
Judi kérdése:

Kedves Doktor Ur! Edesanyam 84 eves es kb 15 evvel ezelott eltavolitottak a mehet es a petefeszkeket. Most egy par honapja tapasztalta, hogy egy kissebb fajta kidudorodas van a vaginajaban. Ez a vizeles utan eltunik. Ma volt az urologusnal, aki azt javasolta, hogy fel fog helyezni egy kissebb fajta labda szeru valamit a huvelyebe, ami meg fogja a hojagot tamasztani. Gondolom le van ereszkedve a hojag es azt erzheti. En New Yorkban elek, edesanyam pedig Pesten.El tudna nekem magyarazni, hogy mirol is lehet itt szo? Anyukamnak van egy kis oregkori dementia-ja es nem igen tudja elmondani pontosan hogy mit is akarnak vele csinalni. Azt monja hogy csak el fogjak erzesteleniteni, es csak egy 5-10 perces beavatkozasrol volna szo. Kicsit aggodok miatta. Nagyon szepen koszonom a valaszat elore is. Judi Katona
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Kedves Judi! Igen. a szövetek gyengülése miatt valamint a cipekedés és erőlködés pl. gyakori székrekedés és számos ok miatt hüvelyfali prolapsus (előesése) keletkezik, s ezzel a húgyhólyag anatómiai helyének a változása. Többféle megoldás lehetséges, ha az Édesanya állapota engedi és műteni lehet. az lenne a legjobb, akár háló beépítéssel hüvelyi úton megoldható, de ha nem műthető, akkor különböző hüvelyben helyezhető mechanikus segéd eszközök /pl. Gyűrű/ felhelyezésével lehet segíteni.
2013.
09.
10.
Erika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 4 hete volt méhkivételi műtétem. Kontrollra csak a műtéttől számított 6 hét múlva kell mennem. A sebem még nem gyógyult meg teljesen, cérna van még benne, és olyan, mintha nem hegesedne, mintha lyukas lenne. Nem piros, picit váladékozik, nem is a seb, hanem a lyukak. Mennyire normális ez, és mikor jön ki az a cérna belőle? Mikor kell a sebnek teljesen behegednie? Köszönettel: Erika
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Kedves Erika! A bőrvarrás többféle módon és varró anyaggal lehetséges, a fenti leírása szerint felszívódó varróanyaggal van varrva, úgy felszívódik az alsó része, s a külső része leesik, ezért nem hívták vissza varratszedésre. Más helyeken fel nem szívódó varróanyaggal varrják a sebet, s akár az ötödik vagy a hetedik napon kiszedhetők, természetesen ettől függ, hogy bikini metszés vagy hosszanti metszésről van szó. De az ön esetében ha váladékozik a sebe érdemes felkeresni az operáló orvost, de gondolom mielőtt haza engedték volna ellátták utasításokkal pl. a seb kezeléséről minden nap főleg ha víz éri.
2013.
09.
09.
Edzés kérdése:

Kedves Doktor Úr! 25 éves lány vagyok és az a problémám hogy tegnap életemben először edzöteremben voltam ahol nagyon kemény 2 órás edzést csináltam utána véres folyást tapasztaltam ciklusom 13. napján voltam. Ma még nem láttam véreset. Mitől lehetett? Ismerőseim azt mondják megerőltettem magam. Nem lehet hogy leszakadt a méhem? Vagy lehet kapcsolatban a 13. ciklusnappal? Inkább hanyagoljam az edzést?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Igen lehet fenti vérzésnek banális oka főleg, hogy a 13-ik napon szóval az ovuláció közelében / középidős vérzés/ , s az nem tart sokáig, akár pár óráig vagy egy napig. Viszont edzés közben erős mozdulatokra előfordulhat, de szerintem inkább az első magyarázat, mely lehetséges. Mindenképpen meg kell figyelni, ha nem szűnne meg, akkor érdemes a kezelő nőgyógyászát felkeresni.
2013.
09.
06.
terhesegi mellfajas kérdése:

jo napot kivanok doktor ur, 9hetes terhes vagyok. idaig a vizsgalatato alkalmaval minden rendben talaltak. A terhessegem elejetol duzzdanak, fajnak es erzekenyek a melleim ( a mellbosegen 89 rol 93ra nott). kb. ket hettel ezelott merseklodott a mellfajasom. mar nem annyira erzekenyek a melleim es kevesbe is fajnak. szeretnem megkerdezni hogy ez normalis e vagy esetleg valami rosszra kell gondolnom? alhasi szurkalo erzest szinten ereztem,ezek is jelentkeznek meg, de mar nem annyira erosek. szeretnem megkerdezni, hogy van e okom aggodalomra vagy ez teljesen normalis? kosonom valaszat
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
A mellek feszülése, fájdalma a terhesség első trimeszterében általában fiziológiás, a testben zajló hormon változások miatt. A alhasi fájdalmak miatt, ha kifejezettek, úgy érdemes a kezelő orvosát felkeresni, de ha nem, akkor az ágynyugalommal valamint a Magnézium szedésével kiküszöbölhető.
2013.
09.
06.
Vérzés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 22 nappal ezelőtt volt egy küretem, sajnos 9 hetes terhességem elhalt. Azóta minden nap van vérzésem. Vannak miómáim, és klexain-nal szúrom magam korábbi trombózis, és embólia miatt. Az lenne a kérdésem, hogy az injekció befolyásolja, hogy még mindig vérzek. Vagy a miómák is csinálhatnak ilyen problémákat. Korábban az injekcióból a forte 0,8-ast kaptak, most levették sima 0,8-ra. Most már nagyon aggódom a hosszadalmas vérzés miatt. Nőgyógyászom azt mondta, hogy a műtétből kifolyólag már nem vérezhetek, nem maradt semmi szövetdarab bent. Az injekciót viszont nem lehet abbahagyni. A vérzés mennyisége mindig reggel több, van benne alvadt vér is, utána nap közben egy 10-es skáláról leesik nullára, vagy csak pecsételget. Mit tegyek Ön szerint?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Elsősorban a Clexane injekciónak, de a myomák is közrejátszanak abban a vérzésbe, de ezért mindenképpen ki kell zárni a residum /visszamaradt peterészt/ lehetőségét, ezért keresse fel a kezelő orvosát, s az alapbetegség szerint az injekció dózisának a csökkentése vagy abba hagyása.
2013.
09.
05.
Fogamzásgátló kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Én egy 27 éves anyuka vagyok. Jelenleg Angliába élek a családommal. Nekem van egy olyan problémám, hogy áprilisba el kesztem szedni egy fogamzásgátlót aminek a neve Cerelle ez egy 28 szemes gyógyszer. Májusba rendesen volt menstruációm,júniusba már csak 3 napig tartott és akkor sem pontosan jött meg, júliusban pedig már csak épp h pecsételtem,augusztusban meg nem volt semmi. Terhes nem vagyok mivel 3 teszt is negatív lett. Ja azt elfejtettem hogy soha nem szedtem fogamzásgátlót április előtt addig mindig védekeztünk. Szerdán voltam itt Angliába az orvosnál és kértem új gyógyszert. Most kaptam egy 21 szemes fogamzásgátlót aminek a neve Microgynon 30. De sajnos nem mondta hogy mi lehet a probléma és meg sem vizsgált. És a gyógyszerváltásról sem mondott igazán semmit.Remélem hogy most abbahagytam a fogamzásgátló szedését meg fog jöni,mert nagyon ideges vagyok hogy vajon mi lehet. Ön szerint mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm! Nikol
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Kedves Nikol! A gyógyszernek a hatására a ciklusai úgy változtak, mivel amit kapott 28 szemes gyógyszerben a hormonmentes idő 2 nap, ezért érthető a ciklus viselkedése, viszont a második gyógyszernél 7 napos hormonmentes időszak, mely alatt lesz vérzése.
2013.
08.
31.
Symicia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 46 éves vagyok. Nőgyógyászati vizsgálaton fogamzásgátlást kértem orvosomtól. Symicia nevű fogamzásgátlót kaptam, amit 1 hónapja szedek. Azt szeretném kérdezni a Doktor Úrtól, hogy ebben az életkorban nem veszélyes-e hormon tartalmú fogamzásgátlót szedni. (Nem dohányzom, nem vagyok túlsúlyos) Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kelemen Éva
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Amennyiben minden rendben van Önnél, nincs visszér, magsavérnyomás, májfunkciói rendben, családban nem történt trombózis, s fél évente kontrollálni tudja a labor eredményeit, úgy szoros megfigyelés mellett lehet szedni, de biztos a kezelő orvosa felvilágosította, hogy léteznek fogamzásgátlásnak más módszerei is.
2013.
08.
30.
moncsika kérdése:

Kedves DR.ÚR HÁROMSZOR csináltam tesztet mind negativ lett de most olvastam a méhenkivűli terheség tűneteit és teljes mértékbe illik rám sajnos de gyermeket nem szeretnék ijenkor mi a teendő ??
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
El kell menni egy nőgyógyászati vizsgálatra, ultrahang is, S mivel három terhességi teszt negatív volt, úgy nagyon kicsi az esélye a terhességnek.
2013.
08.
30.
TIG CSILLA kérdése:

TISZTELT DOKTOR UR! PAROMMAL MAR 5 HONAPJA KISBABAT SZERETNENK DE EDDIG SEMMI EREDMENY. 30 EVES VAGYOK, VAN EGY 8 EVES LANYOM. VOLTAM NOGYOGYASZNAL, MINDEN RENDEBEN, DE VALAMI OKA CSAK VAN HOGY NEM JARUNK SIKERREL? MIT TANACSOL DOKTOR UR MIT TEGYUNK? MIKOR ES HOGYAN ERDEMES PROBALKOZNI?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Általában a törvény szerint egy év próbálkozás után lehet elkezdni a meddőségi kivizsgálást, de nem mindig kell megvárni azt időt, s hamarabb lehet elkezdeni pl. a kor miatt , úgy a párjánál érdemes csináltatni egy sperma vizsgálatot, amennyiben rendben lesz. úgy Önnél a petevezeték átjárhatósági vizsgálatát.
2013.
08.
29.
Maci kérdése:

Tisztelt Dr.Úr. 57 éves vagyok,már 5 éve nincsen meg a menzeszem.Viszont van egy nagyon idegesítő problémám,ugyan is időközönként,mintha a hüvelyemből ülés közben,vagy állva levegő buborékok távoznának felfelé a csikló irányába.Mi lehet ez?1980 óta le vagyok kötve,mert két császármetszésem volt.Nőgyógyászati problémám ezidáig nem volt.Semmim nem fáj.1984 óta pánik beteg vagyok,és Frontin 0.5-öst szedek naponta 3X1-et meg Betalocot 0.5-öst 3X1/2-et.Gondoltam már arra is,hogy esetleg ez is idegalapon van,de kerestem ezután a probléma után a neten,de csak a szex közbeni hüvely szellentésről találtam infókat,de azokról tudok.Ezt a jelenséget viszont nem értem.Kérem ha tud nyugtasson meg.Válaszát előre is köszönöm.Maradok tisztelettel:Medve Jánosné
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Kedves Medve Jánosné! Lehet idegi vagy hormonális vagy anatómiai elváltozásról van szó a háttérben, ezért érdemes egy nőgyógyászati vizsgálatra elmenni.
2013.
08.
29.
syl88 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 25éves vagyok és rendszertelen a menstruációm. Soha nem volt rendszeres csak amikor fogamzásgátlót szedtem. Régebben volt, hogy kimaradt a menstruációm és általában sokáig tartott, és bő, erős vérzés volt és nem volt barna színű. Volt,hogy előbb jött meg, volt,hogy később. Mostanában 1 hetet késik és nem marad ki. Általában 2 hétig szokott tartani a menstruációm, barnás vérzés előtte és utána és közbe is napokig van. Általában az első pár napban pár csepp vérzésem van utána pár napig barna, utána bő vérzés napokig a végén barna. Ez felváltva tart kb két hétig. Bő,darabos a vérzés éjszaka is és néha görcsölök egy kicsit. Vérvétel történt 2 évvel ezelőtt és akkor alacsony volt a progeszteron szintem. Most a legutóbbi vérvételkor pedig magas a prolaktin szintem. Bromocriptin gyógyszert szedtem év elején. Most barátcserjét és homeopátiás szereket szedek. Cickafarkfű teát iszom néha. Ultrahangon mindent rendben találtak. Jövőre szeretnék babát és szeretném,hogy rendszeres lenne a menstruációm. Nem szeretnék meddő lenni :S Mostanában a menstruációs ciklusom 30-35nap. Normális a barna folyás és ez a menstruáció? Mivel múlna el a barna folyás? Mit tudok tenni? Endokrinológushoz vagy nőgyógyászhoz forduljak? Köszönöm válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Nőgyógyászhoz forduljon a ciklus beállítására, s esetleg sárgatestet támogató kezelésre.
2013.
08.
29.
virág kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A menzeszem időben megjött (néhány napos késéssel,ami előfordul),de a szokásosnál kevesebb volt és inkább barna. Jelentheti azt, hogy terhes vagyok? Köszönöm a válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Kedves Virág! Nem írt erről, hogy szed-e fogamzásgátlót, mert úgy igen kevesebb a vérzés.
2013.
08.
21.
izgatottanyuka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A menzeszem kiamardt, de mindig is rendszertelen volt. Voltam nőgyógyásznál és a papíron ez áll: endometrium 13,6mm Kp.tág vag. zárt cervix folytatásában tyúktojásnyi puha gravid uterus afv-ben szabad környezetben. Uterusban: 2,1 x 1,3 mm-es folyadéktartalmú képlet. Egy hétre rá voltam és a papíron ez áll: Endometriumban 5,4x 4mm-es folyadéktartalmú képlet.Tehát növekedett. A kérdésem az lenne, hogy ez terhesség? Vagy lehet vérömleny vagy ciszta? Azok is növekednek hétről hétre? A terhességi tesztjeim negatívak, de a tüneteim az összes megvan, első lányomnál is 8 hetesen mutatta csak ki a terhességi teszt. Köszönöm válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
A növekedés szerint inkább terhességre utal.
2013.
08.
16.
***** kérdése:

Jónapot kivánok ! megszeretném kérdezni hogy van e olyan ahol terhesség 24-hetes koriáig elvesznek babákat még ha a babának semmi baja nincsen vagy van olyan hogy kényszer szülés?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Ha egészséges a baba nincs olyan, csak genetikailag vagy ultrahang szűrése folyamán észlelt durva fejlődési rendellenesség esetén. Ill. ha egészséges a baba, de maga a terhesség veszélyezteti a terhesnő életét pl. / elöl fekvő lepény miatt a terhesnő erős vérzése /.
2013.
08.
16.
vérzés kérdése:

Jó napot!, Azzal a problémàval fordulok magàhoz, Hogy hétfőn szerekeztünk a párommal rá kedden egy kis vèrzèsem volt. Szerdan máR Nem volt tegnap újra véreztem előbb, kissebb vérzeseim voltak aztan erosebb lett, Majd le fekudtunk megint es el ment bennem háromszor is. De nő vekszik a hasam nem Lehet.hogy terhes lehetek? Vagy valami?és sűrűben járok pisilni Üdv lászló barbara
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Nem írta meg mikor volt a menstruációja, de lehetséges a terhesség.
2013.
08.
16.
Antibiotikum kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mercilon fogamzásgátló tablettát szedek több éve. Jelenleg a gyógyszerszedés első hetében járok, és felfázásra a háziorvosom Ciprinol antibiotikum szedését írta elő. A kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig szükséges kiegészítő védekezés a fogamzásgátló tablettám mellé? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
09.
14.
Biztonság kedvért érdemes abban a ciklusban végig plusz védekezni.
2013.
08.
13.
anonym kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2 hete átestem egy polip eltávolítás nőgyógyászati beavatkozáson. A műtét óta teljesen rendben vagyok, de a jövő héten egy balatoni nyaralást tervezünk. Szabad-e egy ilyen beavatkozás nekem a Balatonban fürdeni? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
13.
Igen lehet.
2013.
08.
12.
Felfázás kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Múlt héten pénteken voltunk kórházban kezeltek felfázás miatt. Teljes vizsgálaton estem át ( vizelet minta, vérvétel, ultrahang) Infúziós és antibiotikumos kezelést ( 5 napos) kaptam. Az infúziós kezelés után rosszul lettem ( hányás, remegés, szédülés). Ezen időszak alatt nem vettem be 2 napi fogamzásgátló tablettát. Tegnap megjött a menstruációm. Naptár szerit két hét múlva kellett volna megjönnie. A szokásosnál jobban vérzek és görcsölök. Ön szerint ez normális-e?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
13.
Sajnos a két elmaradt tabletta miatt valamint a hányás miatt a beszedett tabletták is kikerültek, ezért megvonásos vérzés jelentkezett. Ha rendebe jött, akkor megvárja a következő menstruációt, s mint első szedésnél a menstruáció első napján elkezd egy új levelet.
2013.
08.
12.
AFP kérdése:

Tisztelt Doktor Úr:Kismama vagyok és érdeklődni szeretnék,hogy voltam a 16 hetes AFP vizsgálaton az eredményem magas lett (AFP :100, MOM:3,3) a védőnőm azonnal elküldött az orvosomhoz,el is mentünk,megcsinálta az ultrahangot és azt mondta szerinte minden rendben..ezeket az értékeket adta: (BPD:40,2 OFP:49,5 zárt mellkas és hasfal FHR:142_min hólyag és gyomorterelődés van Femur :30,2 épnek tűnő gerinc épnek tűnő végtagok kp magzatvíz hátsó fali lepény Thorax:37,2) Mindenki azt mondja ezek tökéletes eredmények,ha lenne valami baj az itt is látszódott volna nem? az ultrahang mutatta volna?sokat olvastam erről a vizsgálatról,hogy már csak Magyarországon használják mert nem pontos.. csináltunk még egy vérvételt annak még nincs eredménye,de tuti ugyan ez lesz..ha orvosom azt mondta minden rendben akkor megnyugodhatok?megyek majd 4D-s ultrahangra de addig idegrohamot kapok szerintem. Köszönöm válaszát:Gabriella.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
13.
A kezelő orvosának lehet hinni, egyrészt nem olyan extrém magas AFP és MOM értékek ezek, Én találkoztam ennél sokkal magasabb értékekkel, s nem volt semmi probléma. Az helyes, hogy megismételték a labor vizsgálatot. s további ultrahang szűrések lesznek.
2013.
08.
10.
Ilkó kérdése:

Kedves Dr. Úr! 2 éve mélyvénás trombózisom volt, majd kiderült trombofíliám van. Terhességi tesztem halványan ugyan, de pozitívat mutat. Jelenleg 6 mg Marfarin alvadásgátlót szedem. Kérdésem Önhöz, mennyire befolyásolja a gyógyszer a terhességet, és mikortól szükséges átállnom a heparinra? Válaszát köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
13.
A tervezett terhesség előtt 2-3 hónapos gyógyszer mentes időszakot ill. heparinra való átállás. A jelen esetben a terhesség diagnosztizálás után érdemes minél hamarabb átállni heparin-ra, de a haematológus véleményét kell kérni a thrombophilia eredmény szerint.
2013.
08.
08.
Rácz Dzsennifer kérdése:

Kedves Dr.Úr! Mi lehet ez? 17 éves lány vagyok. Május 19-én volt utoljára menstruációm. Nemi életet nem éltem,terhes nem lehetek.(nem vagyok már szűz) Fogyókúráztam az orvosok szerint Anorexiás voltam és depressziós. Xanaxot és kedélyjavítót szedtem.Már híztam,átlagos a testsúlyom. De a problémám az hogy még mindig nincsen menstruációm,de feszült a mellem már többször ,voltak menzesz jelek. Fürdésnél azt vettem észre hogy valami ki lóg a hüvelyemből. Olyan a hüvelyem mint ha bele lenne nőlve hús.A hüvelyemben belül a felső falán és az alsó falán is vannak dudorok. Neten néztem képet úgy néz ki mint egy hüvelypolip már mint ami ki lóg,mert bentre nem látok. Átlátszó,vízszerű folyásom van. Lehet hüvelypolip? Ez már végső stádium?Nagyon nagy bajom is lehet ebből ? Ha hüvelypolip a műtét hogyan zajlik?Rutin műtét?Kórházban mennyi időt kell tölteni ? Köszönöm a válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
13.
A vérzés elmaradása az lehet hormonális eredetű, főleg, hogy keményen fogyókúrázik valamint a depresszió és hatással lehet a hormon háztartásra. Az észlelt hüvelyi ill. hüvelybemeneti elváltozások miatt érdemes felkeresni a nőgyógyászát, mert sok dolog lehet az akár vírus fertőzés /kondyloma/ vagy egyéb más.
2013.
08.
08.
medrol kérdése:

Tisztelt Főorvosúr! Két hete torokgyulladásra kezeltek, lázas voltam. Algopyrin, tantumverdet, c- vitamint szedtem, symicia nevű fogamzásgátló mellett, amit ímmár 2 éve szedek. Július 24- én jelentkezett áttörési vérzés ami mint egy rendes menstruáció zajlott. augusztus 2-án vettem be a 21-dik tabletátt, de menstruáció nem jelentkezett a tabletta mentes héten. Közben a torokgyulladásból tüdőgyulladás lett, erős antibiotikumokat, medrolt szedek. 2 terhességi tesztet csináltam, mind a kettő negatív lett. augusztus 12-én kell elkezdenem a következő havi tbl-t. mit javasol? Medrolal szedhető a fogamzásgátló? Sok gyógyszer, antibiotikum borította fel a hormonháztartásomat, ami miatt kimaradt egy menstruácó? Tudom hogy más védekezése módszert kell alkalmaznunk egy ideig! Forduljak orvoshoz? Válaszát előre is köszönöm! Maradok Tisztelettel! Szilvia
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
13.
Érdemes kihagyni egy hónapot, a következő menstruáció első napján elkezdheti, úgy mint első szedést.
2013.
08.
08.
Takács Éva kérdése:

6*3mm folyadéktartalmú képlet van az uterusomban az lehet terhesség is mert noncs még benne se pete zsák sem embrió csomó?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
13.
Az lehet terhesség, de még nagyon kicsi, ez maga a petezsák, de lehet más akár véralvadék is.
2013.
08.
07.
miréna-mióma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Még a móma műtét utáni miréna kérdéshez, annyi adalék még, hogy a műtő orvos a 6 hetes kontrollon azt mondta, hogy babát már a műtét követő harmadik menstruáció után akár vállalhatok. Ennek függvényében műtét közbeni a vágáson túl megnyílás nem valószínű. Ha jól gondolom.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
13.
Igen jól gondolja, úgy felhelyezhető a Mirena.
2013.
08.
07.
aggódás kérdése:

Szeretném megtudni,hogy 51éves vagyok és még minden hónapban rendesen megjön a mentsruációm és ez normális e még ebben a korban! Köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
13.
Igen. Magyarországon általában 45 és 55 év között van a változókor.
2013.
08.
07.
érdeklődő kérdése:

Üdvözlöm Doktor Úr.Véleményét szeretném kérni az esemény utáni tablettáról.Érdekelne,hogy mennyire lehetnek erősek a mellékhatások,és meddig tartanak?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
14.
Esemény utáni tabletták már nem kaphatók viszont sürgősségi fogamzásgátló tabletták léteznek, úgy ha védekezés nélkül történik egy közösülés, akkor azt lehet védeni ilyen sürgősségi fogamzásgátló tablettával. van olyan tabletta mely 72 órán belül ill. olyan mely 5 napon belül az esemény után. Ezeket a tablettákat rendszeresen nem érdemes alkalmazni, csak szükség esetén.
2013.
08.
04.
barbi kérdése:

Tiszlelt Doktorúr!Párommal szeretkeztünk,közben az óvszer kiszakadt,sajnálatos módon!Nekem megvolt akkor havim,nem tudom akkor lehetek e terhes? Mondjuk tudom az esély mindig megvan rá,ha normálisan védekezünk az is csak 99 %...köszönöm előre is a válaszát!B
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
06.
Nem.
2013.
08.
04.
MAZSOLA kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 45 éves nő vagyok. Két felnőtt gyermekem van. Fogamzásgátlással kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. Jelenleg Pharmatex hüvelykapszulával védekezem. Szeretnék váltani. Mivel most komoly párkapcsolatom lett. Nuvaring hüvelygyűrűt már régebben is használtam, s nem volt semmi gondom vele. Tablettákat is szedtem. Korom miatt Ön mit javasolna, melyiket használhatom? Még annyi, hogy szorongásos depresszió miatt Rivotrilt és Jarvist szedek. Ezek hogyan befolyásolják a választást? Gyógyszer vagy hüvelygyűrű? Vagy esetleg egyik sem? Válaszát előre is köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
06.
Tekintettel az életkorra érdemes egy méhen belüli eszközt felhelyeztetni, illetve sebészi beavatkozás a meddővé tétel.
2013.
08.
04.
Izzadó fogamzásgátló kérdése:

Tisztelt doktor úr! Évek óta szedem a Novynette nevű fogamzásgátló tablettát. Most, hogy már nem ritka a kánikula és a hőségriadó, eszembe jutott, hogy talán "melege lehet" a tablettának a 32-35 fokos szobában. Megnéztem a leírását, és meglepődve tapasztaltam, hogy nincs rá írva az, ami a gyógyszerek többségénél; - hűvös helyen tartandó - így nem mertem hűtőbe rakni. Ami viszont nagyon aggaszt, azt írja a leírás, hogy "Legfeljebb 30 C fokon tárolandó." Ebben a melegben a tetőtéri lakásban mindennapos, hogy 30 fok fölötti a hőmérséklet, sajnos nincs lehetőségem klíma beszerelésére. Kérem, segítsen, kelle- tartanom attól, hogy a tabletta "megromlik" a melegben? Ha igen, tarthatom hűtőben? Köszönöm szépen a segítséget!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
06.
A hormon tartalmú tabletták max. 30 C. fokig lévő helységekben tartandók / a kitűző napra nem szabad kitenni/ a hatáscsökkentés miatt , viszont hűtőben nem szabad tartani a nedvesség veszélye miatt. Ezért akár a tetőtéri lakásban egy árnyékolt helyen de száraz helyen a dobozában érdemes tartani.
2013.
08.
02.
miréna kérdése:

Tisztelt doktor úr! 3 hónapja miómával műtöttek (hasi műtéttel, bikini vágásban, méhem maradt). Van olyan nőgyógyász, aki mióma megelőzésére semmit, míg más a mirénát javasolja. (Progeszteron értékem a 21. napon felső határérték közelében volt, míg az ösztraidol felső határérték felett). A miréna nem lenne ellenemre (van már két gyerekem, de az elvi lehetőség legyen meg a továbbiakban, miréna pedig egyszerűbben visszafordítható, mint az injekció, ráadásul helyileg hat). Kérdésem az lenne, hogy a miréna Ön szerint a műtét után leghamarabb mikor helyezhető fel? (Ahogy olvasgattam van olyan újságcikk, ahol azt adják az orvos szájába, hogy spirált császármetszés után is csak egy év múlva tesz fel, míg más 6 hét után.) Ha már megmaradt a méhem, nem szeretném ha az IUD-től lenne baja. (Korábban volt spirálom, nem miréna, de nem lökődött ki mióma mellett sem.) Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
08.
06.
Ettől függ, hogy a myomagóc eltávolítása során a méhüreg megnyílt-e. Ha igen akkor 6 hónap után, pedig ha nem nyílt a méhüreg akkor akár 4 hét múlva, szóval a következő menstruáció utolsó napjaiban felhelyezhető.
2013.
07.
30.
nögyogyász kérdés kérdése:

Üdvözlöm Doktor Ur Következő kérdéssel fordulnék önhöz.Régebb óta érzékelt dolog ez nálam viszont az eddigi orvosaim nem igen foglalkoztak vele.Szeretkezés közben fájdalmat érzek és ehhez vérzés is társul.Előfordul ez a jelenség kicsit keményebb székelés esetén is.Akkor is a méhből távozik a vér erőlködés hatására.Akkor viszont nem jár fájdalommal csak szeretkezéskor.Szeretném megtudni mi lehet a gond. Válaszát köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
07.
30.
Igen, annak több oka lehet, csak sajnos nem közölte az életkorát, s hogy menstruál-e, ha igen menstruáció alatt erős görcsei vannak-e? Mert akkor endometriosis-ra lehet gondolni /endometriosis= a méhnyálkahártya a méhüregen kívüli előfordulása/, de a fájdalomnak lehet egy idült gyulladás vagy összenövés ...., A vérzés oka lehet egy a méhszájnál úgy nevezett vérző ectropium / népi nyelven méhszájseb/, de lehet más oka is.l
2013.
07.
29.
novynette kérdése:

Tisztelt doktor ur elkeztem a novynette nevu fogamzasgatlot szedni elso verzesem napjatol 3 tablettanal tartok es a verzesem megalt nagyon minimalis volt hanyinger fejfajas roszz kozerzet jelentkezett mit tanacsolna fojtassam tovabb elfognak mullani ezek a mellekhatasok vagy evel minden honapba szamolnom kell ??? koszonom elore is a valaszt Edit !!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
07.
30.
Nem törvényszerű, hogy ezek a tünetek minden hónapban ismétlődnek, de ha fokozódnak a tünetek , s nem tolerálja a gyógyszert, úgy abba kell hagyni, s más megoldást kell keresni.
2013.
07.
29.
ildiko kérdése:

mitöl van sok fehér folyásom mivel lehetne kezelni
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
07.
30.
Sok oka lehet, ezért érdemes fel keresni a nőgyógyászt egy vizsgálat céljából, akár hüvelyváladék tenyésztés és célzott kezelést folytatni.
2013.
07.
29.
ildiko kérdése:

menzesz után negyedik napján szeretkesztünk menyi az esély a terheségre
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
07.
30.
Kicsi az esélye.
2013.
07.
28.
menstruáció kérdése:

Kedves Doktor ÚR! 26éves vagyok és az a kérdésem hogy mi okozhatja azt hogy évekig 27-28 napra jött meg most 2-3honapja pedig 33-35 napra. Kisbabát szeretnénk.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
07.
30.
Hormonális oka lehet, de a 33-35 még belefér a normál ciklusban.
2013.
07.
27.
csácsár3 kérdése:

DOKTOR ÚR szeretném kérdezni hogy nekem volt 3 csácsármetszésem és csak 28éves vagyok hogy lehetne-e petefészek elkötés és ha igen menyiért vagy ezt hol tudhatom meg nagyon szépen köszönöm a válaszát
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
07.
30.
A meddővé tételt Ön kérheti, a törvény szerint be kell adni egy kérvényt a meddővé tételhez, s 3 hónap elteltével a beavatkozást ellehet végezni. Hogy mennyiért úgy tudom, intézetenként változó, de ahol én dolgozom 52.800 Ft.-ot kell befizetni a kórház kasszájába.
2013.
07.
12.
S. C. kérdése:

Ezt a papírt kaptam a Mammographiás vizsgálat eredményeként, értékelném, ha elemezné, elmagyarázná,hogy ez mit jelent valójában! Tehát: Mindkét oldalon nagyrészt megtartott mirigyállomány. Jobb oldalon a mirigyállományon belül elszórtan több 8-10 mm-es éles szélű mirigy intenzitású képlet látható. Bal oldalon a mirigyállomány belül a külső felső quadránsban a mamillától 5 cm-re 19 mm-es mirigy intenzitású képlet látható. Patológiás meszesedés nem azonosítható. JR2,BR2 Vélemény: Radiológiailag jóndulatú elváltozások mindkét emlőben. Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
07.
13.
A leleten leírt elváltozások éles határúak, úgy a mammgraphiás vizsgálat szerint jóindulatúak, de ezért a havi önvizsgálat szükséges, s egy év múlva érdemes elmenni egy kontroll emlőultrahang vizsgálatra is.
2013.
07.
11.
Hüvely szaga stressz hatására! kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon fontos lenne megtudnom a következő állítást! Lehetséges-e hogy idegesség vagy stresszes állapotba kerüléskor a hüvely másnap reggel olyan szagú legyen mint amikor szexuális kapcsolat után sperma kerül a hüvelybe. Ez igaz lehet-e, vagy ilyet csak közösüléskor fordul elő, és a stressz az más kellemetlen szagú folyást idéz elő?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
07.
13.
Az első kérdésre csak a közösüléskor fordul elő, s a második kérdésre a válasz a stressznek olyan hatása van a hüvelyre, hogy hüvelyi szárazságot okoz, s úgy a hüvely nem tudja védeni saját magát és úgy nagyobb lesz a hajlam gyulladásra, s folyásra.
2013.
07.
10.
bartholin ciszta kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! július 1-én műtöttek bartholin cisztára, és a kérdésem az lenne, hogy a műtét után kilenc nappal a hüvely bemenetnél cérnaszerű valami lóg ki. Ez normális? Így kell távoznia a varratnak? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
07.
13.
Igen. Felszívódó varrat esetén az alsó része felszívódik, s a külső rész kilökődik.
2013.
07.
08.
Fogamzásgátló kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 21 éves vagyok és azután szeretnék érdeklődni, hogy ha visszaváltanék a korábban használt tablettára (Lindynette 20), akkor az ennél tapasztalt mellékhatások újra, vagy esetleg nem, avagy újak jelentkeznének? Most Yasminelle-t szedek, ennél is jelentkeztek nagyjából azok ugyanazok a mellékhatások (pl.: mellfeszülés ami a legzavaróbb volt az előzőnél, ezért is váltottam), de mellé párosul egy elég drasztikus nemi vágy csökkenés, ami rosszabb, mint a mellfeszülés... Ön mit javasol? Váltsak vissza a Lindynette-re, vagy próbáljak ki egy 3. félét? (Milligest, Femoden, Yadine, Triodena, Mercilon ..?) Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
07.
13.
Mivel mindkét említett gyógyszer idézte ugyanazokat a mellékhatásokat, s mindkettő / egyfázisú / , ezért érdemes egy háromfázisos gyógyszerre váltani. Az ön által sorolt gyógyszerek közül a Milligest és a Triodena tartozik oda.
2013.
07.
06.
Ellaone kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Sajnos a ciklusom 18. napján a párommal való együttlét közben elszakadt az óvszer. Egészen pontosan 12 órán belül megtörtént az Ellaone tabletta bevétele. Tisztában vagyok vele, hogy pár százalékban így is benne van a teherbeesés esélye. A tájékoztatóban azt olvastam, hogy a peteérést akadályozza meg, de mi van, ha már nekem rég meg van érve és csak a "találkozásra "vár? Hat más mechanizmusokkal is? Válaszát előre is köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
07.
13.
Igen. azon kívül, hogy a peteérést akadályozza, úgy fejti ki hatását, hogy módosítja a progeszteron nevű természetes hormon működését , még más hatások is vannak pl. a petevezető motilitásának / terelő mozgékonyságának a csökkentése, az antiprogesteron hatás miatt petesejt beágyazódásának az akadályozása is lehetséges.
2013.
06.
25.
Amennyiben lehetséges,ragaszkodnék hozzá! kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!60.évemben vagyok,sokak részéről felvetődik a környezetemben is,hogy miért is ragaszkodom annyira a méhemhez,amikor az utóbbi években sokat kínlódom vérzéssel a méhben található polipok miatt.De nem görcsölök,semmi problémám nincs,negatív a kenetvétel,és hála negatív a szövettani eredmény is,az egészségügyi kaparások(2) után.Magam sem tudom,miért is ragaszkodom hozzá,talán azért,mert akik átestek ilyen műtéten,mindenki csak a későbbi, műtét utáni problémákról beszél:álmatlanság,hőhullám,vizelet visszatartási problémák stb.Volt aki azt mondta legközelebb csak akkor egyezne bele,ha életmentő műtét lenne!Megkérdeztem a kezelő orvosomat is,hogy nem lenne-e lehetséges valamilyen gyógyszeres vagy injekciós kúra ennek a rendezésére?Elutasító választ kaptam azon címszó alatt,hogy ebben a korban már rizikós a trombózis miatt.Soha nem volt trombózisom!Önnek valami tanácsa lenne-e,hogy kezelhetném a helyzetet,hogy ne újuljon ki a vérzésem,mert a műtét tudom,hogy megviselne lelkileg,idegileg,holott nem vagyok egy depressziós ember... Próbálkozom különféle teákkal,bár nem sok rációt látok benne... Egy ismerősömtől azt is halottam,hogy a méhpolipot leégetéssel távolították el.... Minden megoldás érdekel,amivel a műtét elkerülhető lenne.... Válaszát előre is köszönöm:Margó
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
06.
30.
Léteznek más alternatív megoldások ha ragaszkodik a méhéhez, de ezek természetesen negatív cytológiai és szövettani eredmények birtokában pl. lehet gyógyszeresen, lehet méhnyálkahártya égetéssel /endometrium ablació/, hormonális méhen belüli eszköz /ettől függetlenül a korától /.
2013.
06.
20.
sedoando kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 45 éves epilepsziás nő vagyok, 2 gyermeket szültem. 4 hónapja tértem át Mercilonról Azalia tablettára nőgyógyászati javaslatra. Az első levél elkezdésekor több mint 14 napig tartó vérzésem volt és nagyon érzékenyek voltak a melleim. Ezek a tünetek teljesen megszűntek, vérzésem egyáltalán nem jelentkezett azóta még pecsételő jellegű sem. A problémám és gondom oka jelenleg az, hogy 16.án este a szokásos időben elfelejtettem bevenni a napi tablettát és együtt voltam a párommal. A tévedést 17.-én este vettem észre, és az utasítást követve 2 szemet vettem be egyszerre. Lehetséges-e a teherbe esés? Két napja ugyanolyan érzékenyek a melleim mint az első levél szedésekor. Lehet ez a duplán bevett tabletta miatt? Ma reggel csináltam egy Medi-Lab 3 napos gyors tesztet, nem mutatott ki terhességet és bízom benne hogy "igazat mondott". Nagyon ideges vagyok, várom mielőbbi kedvező válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
06.
30.
Mivel bepótolta a kimaradt gyógyszert, s a terhességi tesztek negatívak és a kora miatt nem valószínű a terhesség.
2013.
06.
13.
császározás utáni épülés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 23 éves anyuka vagyok,5 hónapja jött világra a kislányom császárral és időszakonkét alhasi fájdalmaim vannak amik néha nyilaló fájások,és már 2 hónapja nem jött meg a mensesem csak a görcsölés van meg 1 napig.Fogamzásgátlót szedek(Azalia) és még szoptatok. Ez természetes vagy jobb mihamarabb orvoshoz mennem? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
06.
30.
Mivel szoptat, úgy a menzesz kimaradás előfordulhat, s lehetséges, hogy a görcsei e miatt vannak, mert meg akar jönni a menzesze de erős alhasi fájdalmai miatt érdemes az orvosát felkeresni.
2013.
06.
12.
Angel111 kérdése:

Kedves Doktor Úr! 44 éves vagyok és ezév április 14-én volt egy egészségügyi kaparásom. Kb. 10 napra rá volt egy kis mennyiségű áttöréses vérzés félém 2-3 napig. Azóta viszont semmi. Azaz eltelt már 8 hét és még nem volt normális menzeszem. Kérdésem, hogy ez még normálisnak tekinthető vagy és ha igen akkor meddig? Előre is köszönöm válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
06.
30.
Lehet az a változókor előtti időszak, főleg ha olyan tünetek vannak pl. hőhullámok, éjszakai izzadás és ingerlékenység, mert Magyarországon 45-55 év között van a változókor. Lehetséges, hogy megjön a vérzése, de kisebb nagyobb szünetekkel.
2013.
06.
09.
kiss amália kérdése:

Dr.úr 2 napja fáj bal a mellem. a menzeszem 1 hete múlt el. a mellbimbóm felé,vagy kicsit alatta érzek apró szúrásokat,hol erősebben hol kevésbé. mitől lehet? 19 éves vagyok.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
06.
11.
Több oka lehetséges, akár enyhe gyulladás, de hormon hatás következménye, ha e mellet mell feszülést is érez, főleg a ciklus második felében, de ha folytatódna a panasza érdemes fel keresnie a kezelő orvosát.
2013.
06.
09.
Aggodo kismama kérdése:

Tisztelt Dr.Ur ! 27 hetes kismama vagyok tegnap este belenyilalt a jobb oldalamba a hasam alatt,gondoltam reggelre el mulik de sajnos meg mindig eles fajdalmat erzek bizonyos mozdulatoknal.A nyillalo fajdalom nem allando . Mi lehet az oka ?Valaszat elore is koszonom !
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
06.
11.
Az lehet méhösszehúzódás, de lehet más oka is. Ezért ha pihenésre, s magnézium szedésre megszűnik, az jó, de ha csak folytatódna a fájdalom, úgy érdemes felkeresnie a kezelő orvosát, s méhszáj vizsgálatot végeztetni, a kora szülés megelőzésére.
2013.
06.
08.
csomó kérdése:

Kedves Doktor úr !!! 1 napja észrevettem a szemérem ajaknál egy borsónyi csomót ami fáj mit tanácsol mit tegyek forduljak orvoshoz ?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
06.
11.
Lehet egy furunkulus, de lehet egy kezdődő Bartholin mirigy tályog, vagy más oka is lehetséges, ezért mindenképpen érdemes a kezelő orvosát felkeresnie.
2013.
06.
07.
érzéstelen területek császár után kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Abban szeretném kikérni a véleményét, hogy normális dolog-e, hogy császár után (több mint egy éve) nem érzem sem a két külső combomat, sem a hasam alját a vágás mentén... Ez valamikor fog regenerálódni vagy így marad? Válaszát előre is köszönöm! Üdv,Ramóna
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
06.
11.
Igen sajnos előfordulhat olyan tünet, főleg a bikinis metszésnél, mert a bőrt ellátó felületes idegek keresztben való átvágása okozhatja, de van amikor visszanyerhető az érzéstelen résznek a helyreállása.
2013.
05.
31.
Szalay Beáta kérdése:

Tisztelt Doktor úr!!!Én 37 éves 1gyermekes anyuka vagyok.8éve ancora spirálom van fenn.Gyermeket szeretnék.szeretném kérdezni spirál levételével kapcsolatban ilyen sok idő után beágyazódhatott a méhemben?egyébként semmi problémám nem volt a spirálommal néha érősebb volt a vérzésem.Kicsit félek tőle.Válaszát előre is köszönöm!!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
06.
30.
Általában a spirálokat 5 év leteltével lecseréljük, az Öné 8 éves nem biztos, hogy beágyazódott, de mindenképpen le kell venni, s érdemes 2-3 cikluson át védekezni, hogy ép nyálkahártyában be tudjon ágyazódni az embryo.
2013.
05.
30.
borsmenta kérdése:

Üdvözlöm! 65 éves vagyok kb 8 évvel ezelött végeztek Buch mütétet, ami egy darabig jó volt. Egy éve jelentkezett méhsüllyedés, és incontinencia . Tornával és gyűrűvel próbálkozom. Méhkivételt javasoltak, de én nem akarom, mert utána jelentkezhetnek további gondok (pl. hólyagsüllyedés). Sajna, a kötőszöveteim gyengék. Ön milyen megoldást javasol?, esetleg hálót?? Köszönöm Judit
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
06.
30.
Léteznek másfajta megoldások pl. Hálós TOT műtét vagy méhfixáló műtét a gerinchez hálós szalaggal.
2013.
05.
28.
ciszta kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Bal oldali petefészek cisztát(?csokoládécisztát?) találtak 1 hónapja.2 hét alatt nőtt,kb.1-1 cm.-t,így 5×7 cm. volt a 2.uh.-n.Azóta elkészült a CA 125 tumor marker szűrés,ami 112 U/ml. lett.A magas szám láttán nagyon meg vagyok ijedve.Amikor a vérmintát vették 8 hetes kismama voltam.Olvastam,hogy a terhesség alatt is lehet ez az érték magasabb,csak azt nem találom sehol,hogy mennyivel?Semmilyen tünetem nincs a ciszta miatt,nem is volt,a terhesség megállapításakor derült csak fény rá. Ön mennyi időt adna arra,hogy esetleg visszahúzódna? Ha műteni akarnának,szülhetnék természetes úton(a heg nem befolyásolja)? Köszönöm előre is!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
06.
30.
A CA-125 tumor marker Endometriosisra és specifikus , úgy a csokoládé cysta miatt magasabb volt az értéke. Terhesség alatt az endometriosis nem növekszik, mivel nem menzeszel, s ha nem okoz panaszt a cisztája terhesség alatt nem kell hozzá nyúlni.
2013.
05.
25.
régóta nincs ciklusom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Az alábbi problémával kapcsolatban kérem a válaszát és egyben a segítségét. A menstruációm utoljára tavaly júliusban jött meg. Terhes biztosan nem vagyok. Betudható ez egy nagyobb súlyvesztésnek? A tavalyi évben 65kg-ról 48-ra fogytam le kb 8 hónap alatt fokozatosan. Milyen következményei lehetnek, ha nincs menstruációm? Nagyon köszönöm a segítségét, várom a válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
06.
30.
Nem írta meg hány éves. De mindenképpen egy nagy súlycsökkenés okozhat hormonális zavart , s ezért késik a menzesze.
2013.
05.
21.
aggodó édesanya kérdése:

Tisztelt doktor úr! azt szeretném kérdezni hogy lehet e esélye annak hogy fent áll a terheségem ha közben megjött.pontosabban 24 naposak voltak a ciklusaim és 2013 május 13 án csináltam tesztett ami pozitiv volt ezt ismételtem 15 én és akkor is pozitiv volt,de május 20 án megjött azaz a ciklus 33 napján.első napom nagyon gyenge volt második már erősebb ,nincs semmi fájdalmam.Ön szerint ha elmult a vérzés érdemes megismételni a tesztett? és ha már negativ akkor elment a baba?kérem ha tud mielőbb segitsen!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
05.
21.
Igen meg lehet ismételni, de ha erős görcsei vannak érdemes felkeresni a kezelő nőgyógyászát.
2013.
05.
17.
mamika 52 kérdése:

Tiszteletem doktor Úr.2013 februar 12-én műtöttek meg .A diagnózis a következő" neoplasma malignum endocervicis uteri " és alatta ib 1 . Az onológiai osztályon javasoltak sugárterápiát kérem irja meg ez elengedhetetlen e ,ugyanis nem szeretném ha nem muszáj.(eltávolitották a méhemet,petefészkeket,mirigyeket)
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
05.
21.
Igen érdemes, hogy ne maradjon egy daganatsejt sem, melyből sajnos kiújulhat a betegség.
2013.
05.
15.
adnil kérdése:

Kedves Doktor Úr! 32 éves 17 hetes kismama vagyok eddigi eredményeim mind jók voltak viszont a 16 hetes AFP vizsgalatom eredménye 27.1 és 0.92 MOM értékem. Ön szerint ezek az értékek jók vagy nem vagy további vizsgalatok szükségesek! Egy aggódó kismama. Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
05.
21.
Ezek az értékek jók. AFP normál maximum értéke terheseknél 90. a MOM normál értéke : 0,50 és 2,50 között.
2013.
05.
14.
Változó kor kérdése:

Tisztelt Doktor Úr? 46 éves vagyok.Kétszer szültem. Az utóbbi egy évben a havi vérzéseim darabos és nagy mennyiségűre növekedett. Mikor azt hiszem elmúlni készül,erős görcs kíséretében elönt. Már komoly gondot jelent a munkám elvégzésében is. Egyébként pontosan,a megszokott ideig tart. Változókori tünetet nem észleltem. Három éve találtak egy 10*15mm-es myomás göböt a méhemben. A mostani vizsgálat szerint ez nem változott. A vizsgáló orvos szerint ki kell kaparni,ez jelenti panaszaimra a megoldást. Egyrészt félek tőle,más részt attól,hogy egy kaparással megbolygatják ezt a göböt,ami ezután esetleg növekedésnek indul. Volt már sajnos eü kaparásom,tudom milyen. Kérem írja meg,mi erről a véleménye? Tényleg nincs panaszaimra más megoldás? És azt már nem is említettem neki,hogy van egy évek óta visszatérő herpeszem,amit helyileg jóddal szoktam kezelni,de azt olvastam véglegesen ki lehet kezelni. Lehet-e vény nélkül gyógyszert kapni rá? Mibe kerül egy magánorvosi rendelésen való megjelenés? Válaszait előre is köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
05.
21.
A rendetlen vérzés miatt érdemes a curetet /gyógykaparás /, egyrészt kezelés szempontjából másrészt szövettani lelet lesz a birtokában. A myomát jól meg kell nézni, hogy hol helyezkedik el, mert maga a myoma is okozhat bő vérzést, főleg ha nyálka hártya alatt van /submucosus/. A Herpesszel kapcsoltba, virágzó állapotban érdemes felkeresnia kezelő orvosát, mert van helyi kezelés de lehet hogy szisztémásan /szájon át / immunrendszer erősítővel/.
2013.
04.
21.
honalj nyirokcsomó kérdése:

Jó napot! A problémám az lenne hogy a bal hónaljamban van egy nyirokcsomó már 2 hete(akkor vettem észre mert fájt)a háziorvos írt rá antibiotikumot(Aktil-t),de azóta nem javult félek hogy valami komolyabb probléma lehet emlőrák)kértem beutalót uh-ra is de csak május 2-ra kaptam időpontot,mert a jobb oldali mellemben is van 2 db 3mm-es ciszta és fáj,de nagyon félek és aggódom 28 éves vagyok.kérem segítsen!van okom aggódni? Tisztelettel:Ilona
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
04.
21.
Igen érdemes végeztetni emlő ultrahangot és vagy mammogrfiát, s amig meg lesz az időpontja egy labor vizsgálatot, mert erről a fentiek szerint nem kaptam tájékoztatást, hogy volt-e? egy quali-quanti vérkép. CRP. Süllyedés/We/., mert más gyulladásos betegségek miatt lehet a nyirokcsomó duzzanat.
2013.
04.
18.
pesszárium kérdése:

Kedves Doktor Úr! Érdeklődnék, Ön szerint a pesszárium spermicid géllel alkalmazva megbízható védekezési módszer? Valóban 98%-os biztonságot nyújt? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Eszter
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
04.
21.
Jól alkalmazva szerintem nem érheti azt a százlékot, mert lehetnek hibaszázalékok is. pl. mivel nehéz helyesen felhelyezni, és aktus közben is elmozdulhat, a pesszárium nem túl biztonságos módszer, de kombinálva a spermecid géllel, az növeli a hatékonyságát.
2013.
04.
16.
kriszta1977 kérdése:

Jó napot kívánok doktor úr!!!!szeretném meg tudni hogy két negatív teszt után lehetek terhes.35 éves vagyok van 2 egészséges kisfiam.1998 ban volt egy 32 hetes magzatom méhen belüli elhalt.Válaszát nagyon szépen köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
04.
21.
Nem kaptam információt erről, hogy mennyit késett a menzesze ?. A mai terhességi tesztek eléggé érzékenyek, úgy két negatív teszt után nem valószínű a terhessége.
2013.
04.
15.
kiss amália kérdése:

dr ur. 1 hete kb a nagyajkamra jött egy picike búb először arra gondoltam , hogy szőrtüsző gyulladás , de már egy hete ott van szine nincs. nem is piros nem is fáj.lehetséges zsírmirigy? félek hogy komolyabb baj is lehet. mi lehet ez?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
04.
21.
Sajnos látatlanból nehéz mondani, mert sok dolog lehetséges, amit sorolni most nem lehet, de mindenképpen ezért érdemes felkeresni nőgyógyászát
2013.
04.
07.
Zavaró tényező! kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! Egy 35-éves nő vagyok,a párommal 1-éve vagyunk együtt.Most szólt,hogy kb.2-3-hónapja miután velem van viszket a nemi szerve a kalap alatt. Én tünetmentes vagyok,legalábbis nincs viszketésem,és nem érzem hogy gond lenne. Nem csaltam meg őt és ő sem engem. A kérdésem az lenne hogy mi lehet a gond nála? Köszönettel :Anita
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
04.
21.
Az lehet a párjánál, hogy gombásodása van, ezért érdemes keresnie a bőrgyógyászát, s megfelelő kezelést fog kapni.
2013.
04.
07.
rákszülés kérdése:

Kedves Doktor Úr! A rákszűrésem eredménye: a kenet minősége:értékelhető,de a Endocervicalis/transformációs zóna hiányzik.Sérült sejtek A kenet általános minősítése:Negatív,kóros vagy neoplastikus hámelváltózás nem azonosítható. Javaslat:ismétlés klinikai megítélés szerint. Mit javasol, mit jelent e az eredmény???Ismételjem meg a rákszűrést? Köszönettel. Manyi
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
04.
21.
Tulajdonképpen negatív eredménye van, de a méh nyakcsatornából az átmeneti zónából hiányoznak a hengerhám sejtek, ezért a tökéletes eredményért , 3 hónap múlva érdems megismételni.
2013.
04.
02.
balog ilona kérdése:

tisztelt dr úr hár az orvso azt monta hogy nem reped meg a tűszőm és ezért nincs nálam peteérés hát dr úr ez az orvos pontosan nem mondot mindent el igy ezért agodom hogy most mire számithatók ettől a gyógyertől hát amugy meg hiábba kérdeztem el volt foglalva a tefonjával és csak azt kérdezte tőllem hogy gyereket szeretnék ere én azt montam igen és irta a gyógyszert és viszlát hölgyem és most nem tudom menyek további kivizsgálásra vagy szedjem tovább a triaklimet dr úr ön mit javasol nekem várom visza válszát elöre is kszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
04.
21.
Több információra lenne szükség, hogy korrekt válszat adjak önnek. Pl. hány éves, Mióta szeretnének családot, volt-e már terhes. valami kivizsgálás történt-e, pl. alaphőméséklet vagy a párjánál sperma vizsgálat ..stb. még sok kérdésre, válasz is szükséges.
2013.
03.
30.
balog ilona kérdése:

tisztelt dr úr én egy 20 éves lány vagyok aki már kétt éve tribálkozunk a páromal a babával de sajnos még nem jőt ősze ezelőt kétt hétel voltam a nőgyógyászon és az orvos azt alapitot meg hogy nem reped meg a tűszőm és ezért nincs nálam peteérés és irt nekem egy triaklimet gyógyszert 3#28 szemest és azt monta hogy ha ne talán nem jőne meg a mensesem akkor még ebben a hónapba megyek visza de ha meg jőn akkor szedjem tovább a gyógyszert de az ismerőseimtől halotam és a neten is utána néztem hogy ez a triaklim nem is peteérésre van igy azt szertném meg tudni hogy lehetséges e lesz hogy teherbe esek a gyóygszertől ??? várom visza a tisztelt dr úr válszát
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
04.
02.
Valóban ez a gyógyszer a változó korban lévő hölgyeknek szoktuk adni, de vannak olyan protokollok ahol fogamzásgátlók vagy olyan készítmények adnak mint amit írtak fel önnek pl. a lombik bébi programokban. De a hagyományos készítmény a Clomifen citrat a tüszők érlelésért, ami szokás adni esetleges FSH és LH injekciókkal kombinálva.
2013.
03.
29.
félelem kérdése:

Tisztelt Fö Orvos UR március 3 megbetegettem elmult és március huszönötödikén enyhe vérzésem volt malyd elmult és ma pedig mikor piseltem egy fér folt volt a vizeletembe és megint pisilnom kellet és vérlebenyt töröltem ki: nov volt egy abortuszom sem lázam sem höemelkedésem nincs várom válaszát
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
04.
02.
Március 25-től 29-ig tartó vérzése menstruációs vérzésnek tekinthető, de ha tovább elhúzódik vagy rendetlenkedik, úgy mindenképpen a kezelő nőgyógyászát érdemes keresni.
2013.
03.
21.
Babát szeretnénk kérdése:

Jó napot Doktor Úr! 2010-ben sürgősségi császármetszés után elkötöttek. Azóta minden oké vele. A múlthónapban február 10-én halvány pozotivat teszteltem, de a 4. nap hirtelen vérezni kezdtem és erős hasi görcseim voltam, mivel már volt sajnos részen vetélésben felismertem. kérdésem igazából az lenne, hogy ilyen esetben végeztet- e az orvos a kérésemre petevezeték átjárhatósági vizsgálatot. A másik kérdésem, hogy semmilyen gyógyszert nem szedek még fejfájásra sem, tehát nem lehet hogy gyógyszer miatt mutatott pozitivat a teszt. Ugye? Válaszát előre is köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
03.
24.
Hát ha egy értelműen pozitív volt a teszt, akkor kérhet petevezeték átjárhatósági vizsgálatot, mert 1 százalékban előfordulhat, hogy újra átjárhatóvá válik a petevezeték vagy fisztula miatt a sperma és a petesejt találkozhat. De egyébként a teszt pozitivitását eredményezheti folyás vagy vér jutás a teszthez használt vizeletbe.
2013.
03.
20.
Gizmó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Olyan problémával fordulok önhöz hogy 33 éves kismama vagyok.11 Éve kaptam egy mélyvénás trómbózist a bal lábamon szülés után 6 héttel. Genetikai vizsgálat igazolta hogy leiden mutáció heteró zigota vagyok. Most jelenleg 7 hetes kismama vagyok Clexan injekciót kapok ,és ez a 3.terhességem . Két napja vérezni kezdtem és elmentem a nőgyógyászomhoz aki közölte velem hogy az embrio él és ver a szíve . Megvizsgált majd hüvelyi uh.-is csinált. Rá két-3 órára görcsölni kezdtem és tenyérnyi alvadt vérömlenyek távoztak elég nagy mennyiségben kb 1 órán keresztül. Majd csináltak hasi ultra hangot és az embrio meg van és dobog a szíve.Kérdésem mi okozhatta ezt a nagy mennyiségű vér ömlenyt amit nem vett észre a nőgyógyász hüvelyi uh-án..Azóta is vérzek de már kisebb mennyiséget.Köszönöm szépen mielőbbi válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
03.
24.
Sok oka lehet a vérzésnek, de biztos közre játszik a Clexane injekció. lehet külső méhszáj elváltozás miatt, de lehet a mélyen tapadó chorion miatt /lepény/. Itt lényeges az ágy nyugalom, s hogy nem látta kolléga, lehet, hogy a vizsgálatnál még nem kezdődött a vérzés. Rossz mozdulat, cipekedés stb.. ,
2013.
03.
19.
erika kérdése:

Kedves Doktor úr.... A következő lenne amit elszeretnék mondani....Dalacin antibiotikumnak-megjelent az egyik mellékhatása-amit klion szemes tablettával kell kezelnem...azt vettem észre hogy a fehér folyásom nem fehér-hanem olyan sárgás-zöld és olyan furcsa kocsonyás állaga lett-ez mitől lehet?okozhatja a klion vagy esetleg egy gyulladást tisztít ki?...normális dolog ez?...válaszát köszönöm....üdv.Erika
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
03.
24.
Kezelés alatt néha lehet bővebb folyása, majd tisztul a kezelés során.
2013.
03.
18.
Mennyire sürgős? kérdése:

Tisztelt dr. úr! A hónap elején március 6 án volt meg a mensturációm.Március 17 én én pecsételő vérzésem van,menstruációs görcsökkel.A terhességi tesztem negatív lett.Mennyire vegyem ezt komolyan?Be akartam jelentkezni önhöz de nincs időpont még kirakva,2 gyermekemet önnél szültem.Várjak az időpontra vagy keressem fel telefonon sürgősséggel?Válaszát köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
03.
24.
Az lehet közti ovulációs vérzés, de ha erős vérzés van illetve fokozott alhasi görcsei lennének, telefonon lehet jelentkezni.
2013.
03.
18.
Értetlen vérzés! kérdése:

Tisztelt Dr. Jurdi Imad! Olyan problémával fordulok önhöz,öt éve baloldali petefészek cystát találtak nálam.Nem műtöttek meg,kezelésben nem részesültem!A menstruációm van hogy huzamosabb ideig kimarad,vagy nagyon fáj a hasam alja,ha ez pedig nem lenne elég,jelenleg egy olyan problémával küzdök hogy a menstruációm március 7.-én elmúlt és március 16.-a óta megint vérzek de ez más!sokkal hígabb a vér és fáj a hasam de csak egy ponton a bal oldalon!Gyengének érzem magam és szédülök!Ennek mi lehet az oka és mit tegyek ellene?Válaszát és segítségét előre is köszönöm!Egy 23 éves lány!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
03.
24.
Öt éve bal oldali cisztája van, s nem történt semmi az kissé furcsa, de sajnos nem írta, hogy mekkora a ciszta.De mivel vérzési zavarai vannak és alhasi fájdalmai is vannak, azzal a cisztával valamit kell csinálni, előtte CA-125 tumor markert is érdemes csináltatni.
2013.
03.
06.
Menstruáció kérdése:

Üdvözlöm tisztelt doktor úr! Januártól szedem a Belara nevű fogamzásgátlót. Legutóbb elfelejtettem kihagyni a 7 napos szünetet és folytattam a szedését a következő nap. Februárban kimaradt a menzeszem. Szóval érdekelne hogy lesz-e probléma amiatt?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
03.
09.
E-miatt nem lesz probléma ha egyszer megtörténik, de ezért a ciklus kontroll miatt érdemes pontosan szedni.
2013.
03.
06.
erika kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Ne haragudjon hogy zavarom-ma voltam rákszűrésen... Doktor úr aki megvizsgált- a vizsgálat után ezt mondta:méh szájon elhelyezkedő-borsószem nagyságú polipus van..szó szerint lefagytam csak annyit tudtam ki nyögni ami egy kérdés volt..mennyire veszélyes ez a valami,...annyit mondott 10-ezerből-9999-egyik sem... csak az az egy ami marad...hát én utána olvastam-nem ír a net semmi olyat ami okot adnak aggodalomra-de...van egy olyan írás ami azt írta hogy ebben a valamiben lehetnek rákos sejtek... nézze írja meg nekem van e félni valóm-és mire számíthatok-vizsgálat?most voltam ma rákszűrésen.. .ki sem írták a fogamzásgátlót-majd 2-hét múlva kell vissza mennem akkor lesz eredménye a szűrő vizsgálatnak....én félek...köszönöm válaszát..tisztelettel.Erika...további szép napot kívánok-és meg köszönöm válaszát...
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
03.
09.
Nincs szükség a nagy aggodalomra valóban általában ezeknek a túlnyomó része jó indulatú elváltozás szokott lenni, de az írásából nem vettem ki, hogy mit tervez a kezelő orvosa, mert ha olyan elváltozás van el kell távolítani, s egyúttal frakcionált küretet végezni és az kapott polipot + a küret során nyert mintákat szövettani vizsgálatra el kell küldeni.
2013.
03.
01.
vetélés? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Múlt héten szombaton kellett volna megjönnie a menstruációmnak. Csináltam terhességi tesztet. Az elsőn halvány volt a második csík, de utána pár napra rá, a másik teszten erős volt. Ma nagyon begörcsöltem, és nagyon vérezni kezdtem, és ma egy nagyobb darab vér távozott. Azóta is vérzek, és görcsölök. Lehetséges ez egy vetélés, vagy csupán csak a menstruáció mely késett egy hetet. Terhes lehetettem? (kb. így a 4 hétben lehettem...(?). Viszont rendszeresen szedtem a fogamzásgátlót. Ez esetben is lehetett ez terhesség? (mellesleg voltak terhességi tüneteim a hét elején...) Tisztelettel köszönöm válaszát! 25 éves lány
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
03.
09.
Korai vetélés is lehetséges, mindenképpen ilyenkor érdemes felkeresni a kezelő orvosát, főleg, hogy erős alhasi fájdalmai vannak.
2013.
02.
23.
Kalmar Petra kérdése:

Tisztelt doktor ur!olyan kerdesem lenne hogy a depo provera 150mg-os injekcio hasznalatanal a megszokasi idoszakban normalis-e a lassan 20napja tarto verezgetes?Csak mert januar 11-en a menstruaciom 5napjan kaptam az injekciot es februar 5-en megjott es meg most is tart!nem tudom h ez normalis-e?azert kezdtem el ezt a injekciot hasznalni mert a mehemben talaltak lassan ket eve egy 5cm-es fibromat v fibroidot?sajnos a nevere nem emlekszem!azt mondtak hogy probljuk ki az injekcot hatha eltunik vele ez a vmi!annyit tudok hogy folyadek van benne, de az ultrahang szerint ugyanakkora volt egy eve is!eddig nem okozott semmilyen bajt se eros menstruaciot se semmi mast?de akkor mitol lehet ez az ilyen hosszu verezgetes?lehet h nem hasznalhatok hormon(progeszteron)tartalmu fogamzasgatlot?csak mert en utoljara 12eve hasznalatam kb es amikor befejeztem, mert hiztam utani par napra rogton el kezdtem verezgeteni?nem tudom hogy mit tegyek?meg olyan kerdesem lenne hogy mitol alakulhat ki ez a vmi?lehet hogy vmi anyagcsere betegseg?mert olyat is olvastam?ha igen mit kell megnezetni?koszonom szepen a segitseget!szep estet:Petra
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
03.
09.
Igen az rendtelen vérzés aminek az oka lehet hormonális, de lehet szervi is / a mioma miatt /. Sajnos az injekciónál néha a ciklus kontroll kissé nehézkes főleg ha szervi elváltozás is van és annak elhelyezkedése. s esetleg annak eltávolításáról nem nem szó. Hát a probléma itt összetett. Hány éves , a család tervezés még sok tényezőt kell figyelembe venni. Érdemes fel keresni a kezelő orvosát, s megbeszélni a fenti tényezőket.
2013.
02.
22.
depo provera kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 30 éves két gyermekes anyuka vagyok,második gyermekem születése után (3 éves) 2011 októberétől 2012áprílisig kaptam a Depo Provera injekciót,utána semmit nem szedtem. Idén januárban teherbe estem,most lehetek kb 6-7 hetes,és az lenne a kérdésem,hogy az injekció hatására lehetséges e ,hogy jelenleg ikerterhes lennék. az első uh 13-án lesz. (anyai ágon előfordultak egyébként ikrek,és a hasam is kb 3 hósnak felel meg.nem 6-7 hetesnek,egy hét alatt is sokat nőtt) Előre is köszönöm válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
03.
09.
Lehetséges az iker terhesség, főleg a családban előfordult ikerterhesség. De az ultrahang megfogja mutatni azt.
2013.
02.
15.
Sietős kérdése:

37 éves vagyok, szeretnék már babát. A petefészek átjárhatósági vizsgálat érdekelne. A párom eredményei mindig rosszak és az idő csak telik. Az ő eredményeitől függetlenül nem lehet elvégezni a vizsgálatot?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
03.
09.
A petevezeték átjárhatósági vizsgálatot a férje eredményétől függetlenül el lehet végezni.
2013.
02.
06.
kiss amália kérdése:

Dr. úr 28 napos ciklusom van. 6 napig tartott a menstruációm és a 7. napon lefekudtem a barátommal 2-szer.előszőr védekeztunk , majd másodszor nem, nem ment el bennem kb 1-2 percig tartott igy a dolog.nagy esélyem van rá ,hogy terhes legyek??
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
02.
09.
Kicsi az esély.
2013.
02.
04.
visszatérő probléma kérdése:

Tisztelt Dr. Jurdi Imad! A nagyajkam melletti-feletti terület időközönként bedagad, bepirosodik. Körülbelül 2 hónapja, az esti tusolásnál vettem észre először ezt a problémát, nem fájt, nem viszketett, magyarázatát nem találtam, mert azon a napon semmi szokatlan dolog "nem történt azon a területen" (véletlen ütés, semmi...), s a zuhanyzást megelőzően intim együttlétet sem folytattam a párommal, így az sem lehetett az ok, epilálást sem végeztem aznap. Olyan jellegű volt, mintha folyadékkal telt volna az a terület. Másnap reggelre a duzzanat elmúlt, így nem kerestem fel vele azonnal a nőgyógyászomat, hanem pár héttel később a szokásos éves ellenőrzéskor említettem meg orvosomnak a tapasztaltakat. Mivel semmi rendellenességet nem tapasztalt a vizsgálat során, így azt mondta, ne tulajdonítsak ennek jelentőséget. A citológia eredményem teljesen rendben van. Január eleje felé egy este ismét jelentkezett a probléma, ám körülbelül fél óra elteltével ismét elmúlt, így nem volt lehetőségem felkeresni az orvost, de lefényképeztem, hogy megmutathassam neki, mert nagyon aggasztott a dolog. Másnap el is mentem orvoshoz, megmutattam neki a képet, nem tudta mire vélni a jelenséget, ám a vizsgálat során ismét mindent rendben talált. Azt tanácsolta, a következő előfordulás esetén azonnal keressem fel őt, vagy az ügyeletet a problémával. Múlt héten szombaton este jelentkezett ismét a probléma, vidéki tartózkodásom miatt ismét nem látta orvos, s ismét rövid időn belül elmúlt a panasz. Ön szerint mi lehet a probléma, illetve mit javasol, merre induljak el a probléma okának feltárása érdekében? Nőgyógyászon kívül érdemes lenne esetleg bőrgyógyásszal is konzultálnom? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
02.
09.
Igen érdemes még bőrgyógyászt bevonni az ok feltárásban, mert sok okot lehet sorolni ide, banális allergiaszerű, enyhe furunculusszerű, nem kizárva a herpesz lehetőség .
2013.
01.
31.
hmm kérdése:

Jó napot,szeretném megkérdezni és tanácsát kérni ,hogy mit is tegyek ugyanis számomra elég kellemetlen az eset.Aktus közben ha mélyen előre hajolva élem a nemi életem a párommal akkor nem fájdalmas ha nem olyan mintha szellentenék de a nemi szervemen keresztül nem is tudom hogy magyarázzam el amikor meg ki egyenesedem még inkább olyan mintha szellentenék olyan mintha levegővel telítődnek számomra ez kellemetlen mit tehetek ez ellen?Köszönöm válaszát előre is.Kérem kezelje bizalmasan kérdésemet.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
02.
09.
Ha nemi szerven keresztül érzi a levegő távozását, akkor előfordul, ha a hüvelybemenet elég jól zár, s a szexuális élet során levegő szorul be a hüvelyben, s az később távozik. De ha végbélen keresztül, úgy gázos belek miatt történik a dolog.
2013.
01.
30.
aggodó léna kérdése:

Kedves Doktor úr ! Igen csak aggodom a problémámon , voltak gombás fertőzéseim amit kuppal kezeltem ,utoljára 1 hónapja volt,de sajnos nem az első esett ez. Most egy pár napja meg folyásom van, világos barna színű,kicsit viszket meg nem is nem is tudom igazán megfogalmazni,hogy milyen is. Párommal rég óta együtt vagyunk ,és ő is oda figyel nagyon az egézszégére.Az lenne e kérdésem,hogy valyon mi lehet a bajom ? és ,hogy mitől ? Sulyús-e ? Várom válaszát ! Köszönettel Léna
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
02.
09.
Mindenképpen el kell menni a nőgyógyászához főleg, hogy nem először van ilyen panasza, érdemes egy citológiai valamint hüvelyváladék vizsgálatot / tenyésztés / végeztetni és célzott kezelést fog kapni.
2013.
01.
30.
melcsike87 kérdése:

jo napot ! 25 eves no vagyok, azzal a problemaval fordulok onhoz,hogy mar 3 honapja elmaradt a menstruaciom ,voltam nogyogyasznal kaptam gyogyszert mert candida fertozesem volt ,amikor vissza mentem azt mondta h rendben vagyok ,azt szeretnem kerdezni h lehet-e hogy a candidas betegseg miatt nem jon meg a menzeszem?vagy milyen oka lehet?neha erzek alhasi fajdalmakat a jobb oldalamon es a vizeletem is nagyon sotet es gyakori ,terhesseg kizart,koszonom elore is valaszat! Udvozlettel:Melcsike
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
02.
09.
A menzesz el maradásának más oka van, amennyiben kizárt a terhesség, akkor lehet hormonális oka vagy egyéb oka is lehet petefészek cista is pl. de sok okot lehetne sorolni. mindenképpen fel kell keresnie az orvosát, aki ultrahang vizsgálatot is fog végezni, s amennyiben nincs semmi probléma, úgy gyógyszeresen lehet hozatni a menstruációját
2013.
01.
25.
Bobe kérdése:

Tisztelt doktor ur ,48 eves vagyok ket nagy gyerekem van ,3 eve ki maradt a verzesem ,es most 3 ev utann ujra jelentkezett ,furcsa nem volt ugyan olyan mint amilyen 3 evel ezelott ,aszt szeretnem meg kerdezni vane okom valamitol felni ,ez normalis vagy valami daganat is lehet Nagyon koszonom a valaszat
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
02.
09.
Úgy 3 éves elmaradás után egy jelentkező vérzés mindig érdemes utána nézni. Egy nőgyógyászati vizsgálat , hüvelyi ultrahang vizsgálattal kiegészítve / méhnyálkahártya vizsgálat / és nem kizárt, hogy nőgyógyászati küretet kell végezni.
2013.
01.
25.
fogamzásgátló? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 4. hónapja szedem a Yadine nevű fogamzásgátlót. Mellette még szedem kell Concort, és Coverexet vérnyomás, ill szívproblémákra. Eddig nem vettem észre semmilyen mellékhatást, és a fogamzásgátló is szépen beállította a ciklusomat (bár nagyobb gond azzal sem volt, csak néha-néha volt rendszertelen, de már teljesen rendben van, és a mennyiség is.). Viszont az utóbbi időben azt érzem, mintha kihűlt volna az érzés, hogy együtt legyek a párommal. Nem kívánom az együttlétet. Ez lehet a fogamzásgátló mellékhatása, vagy miért lehetséges ez? (nem az iránta való szerelem csökkent.) Tisztelettel megköszönöm válaszát! 26 éves lány
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
02.
09.
A libidó /szex vágy / csökkenésnek sok oka lehet /Stressz, életmód, depresszió, betegség, gyógyszerek stb.... az ön esetében a fent leírtak alapján magas vérnyomásra szed gyógyszereket, annak mellékhatása lehet az oka.
2013.
01.
23.
szeretném meg tudni ,hogy lehet e kis babám még!! kérdése:

Tisztelt doktor úr én nekem 2012 04-18 án műtétem volt, laparoscopia-laparotomia 1.u...... kétoldali ovarialis cysta (endometrioma) miatt , opus végzése céljából! ca125:mérs. emelkedett (39,3 U-ml) mko. adnextájon diónyi cystikus resist,. mely UH vizsgálattal sűrű bennékű. Szóval ez miatt megműtőttek, a műtétet sikeresnek találták. a műtét után az endometrioma miatt egy fél évig a debreceni klinikára kellet járnom , hol minden hónapban egyszer Decapeptyl depo inj. kaptam!! 2012 nov.19 én megkaptam az utolsó inj. is, a ca 125? 10, 3 lett!! 2013 január 18 -án vissza mentem egy kontrol vizsgálatra, UH vizsgálattal megállapitóták ,hogy a cysta vissza fejlődőt : TVS: uterus h: 46*31 mm endometrium vastagság: 1,6 mm Bal oldalon 28*21mm-es kétrekeszes ováriális cysta ábrázolódik. Jobb oldali ovarium 26*15mm nagyságú. 2103 jan.23 -án, miskolcon a megyei kórházba utaltak vissza! UH vizsgálatot végeztek, Uterus: r nagy. nyálkahártya 8mm Bo.ov-ban 13mm- es Jo-ov-ban több apró tüsző. szabad hasűri folyadék nem látható! Azt mondták nekem ma hogy ez nem sulyos , ha a ca 125 nem emelkedik , akkor nincs szükség mütétre! Én azt szeretném meg tudni, hogy a ba. ol -dali cystam szétment és több kicsi lett belőle ??? Meg azt szeretném meg tudni, hogy én ezek után teherbe tudnák még esni? és ennek hány % lenne ha igen? mert utolsó mestruálciom 2012 márciusában volt a műtétem előtt ! Mivel a hormonos inj. miatt elmaradt! köszönöm várom válaszát !!!!! TÓTH KINGA
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
02.
09.
Az utolsó ultrahang lelete jó volt / endometrium 8 mm/ , bal oldalon egy dominans tüsző l, Jobb oldalon sok apró tüsző az sajnos lehet PCO /polycisztás petefészek/. De amennyiben átjárhatók a petevezetékek , s domináns tüsző van ill. / ovulació / történik, s a spermával nincs probléma, úgy a terhesség lehetséges, de lehet , hogy sárgatest hormont kell szedni előtt, ha nem jön meg a menstruációja, de mindenképpen a kezelőorvosát kell keresni, mert számos protokoll létezik , amely jó eredményt hozhat.
2013.
01.
15.
Szellő kérdése:

Tisztelt fő orvos úr. A következő probléma miatt írok. Az elmúlt hetekben elégé fel voltam fázva. Antibiotikumos kezelést kaptam, ennek hatására a vese, és alhasi fájdalmaim elmúltak, égető fájó vizelés elmúlt. Szedett gyógyszerek.: Dalacin 300mg. + Ciprinol 500mg. De 2-napja bűzös halszagú hüvelyi váladékot vettem észre. Következő kérdésem lenne erre a problémámra a Nolicin nevű gyógyszer megoldást nyújt? segítségét és válaszát előre is köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
01.
18.
Sajnos az antibioticum kétélő fegyver, mert a hüvelyben lévő jótékony bacillusokat is elpusztítja, s ilyenkor borul a hüvelynek a PH-ja is, a kérdésre a fent nevezett gyógyszer megoldást nyút-e, a válasz nem egészen. Érdemes elmennie a kezelő orvosáhos, hüvelyváladék tenyésztés valamint PH mérési vizsgálatot végeztetni. És fog kapni helyileg kezelést illetve szükség szerint sájon át is.
2013.
01.
13.
dittis kérdése:

Tisztelt Doktor úr!33 éves vagyok 2 nagyobb gyermek anyukája!Már 2 hete késik a menstruációm,de nem valószinű hogy baba lenne!fogamzásgátlót nem szedek!Már több mint egy hónapja görcsölök,hol enyhén hol erősebben!júliusban majdnem megvolt egész hónapban a bajom egy -két nap kivételével!Azonnal nőgyógyászhoz fordultam aki szinte alig vizsgált meg,és csak az hajtogatta hogy nem vagyok terhes,mire mondtam neki hogy tudom de cisztára gyanakszom,igy kis vizsgálat során megállapitotta hogy nem talál semmit!A közérzetem rossz,fáradékonyabb ingerültebb vagyok,majd leszakad a derekam is!Sokszor nagyon viszket ott lent és már a végbél környékén is!a szexuális eggyüttléteket abszolút nem kívánom,pedig szeretem a páromat!Sajnos nőgyógyászati időpontot csak hónap végére kaptam,de vérvételre és álltalános vizelet vizsgálatra a héten megyek!Kimutathatja e ha cisztám vagy valami más nőgyógyászati bajom van?Vagy mi lehet a baj?Köszönöm válaszát!Üdvözlettel dittis
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
01.
18.
Ha terhesség nem áll fenn, a menzesz késésnek hormonális oka lehetséges, de a petefészek ciszta nem kizárt, ezért érdems elmenni a nőgyógyászati vizsgálatra, s hüvelyi ultrahang vizsgálattal kombinálva, mert az mutatja ki jól a cisztát.
2013.
01.
12.
ZsuzsaS kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Chlamydia kezelésére Suprax200 mg és Sumamed 250mg antibiotikum kombinációt írtak fel. Előbbiből 2*1 10 napig, utóbbiból első nap 1*3, aztán 1*2 és végül 1*1. Ez megfelelő kezelés? Ön javasol 3 hét múlva kontroll vizsgálatot? Válaszát előre is köszönöm! Zsuzsa
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
01.
18.
Igen.
2013.
01.
11.
S Zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Novemberben végeztek nálam egy STD panel vizsgálatot, melynél negatív Chlamydia eredményt mutattak ki viszont a HPV pozitív lett. A férjemnél most csinálták meg ezt a vizsgálatot, nála pont fordítva lett. Ez hogyan lehetséges? Elképzelhető, hogy a HPV vírust nem kapta meg tőlem? A Chlamydia esetében pedig lehet úgy lappangás, hogy nem fertőzi meg egyikünk a másikat? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
01.
18.
Igen lehetséges, mert maga a fertőzés átadása is sok tenyezőtől függ pl. az illetőnek az immun rendszere milyen állapotban van, s a chlamydia lehet tünetmentes is.
2013.
01.
08.
Elkeseredett kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2éves párkapcsolatom van,20éves fiatal lány vagyok.kapcsolatunk elején jelentkeztek a nemi szervemen szemölcsszerű képződések,ezután nem sokkal páromnak is.(a nemi szervén és körülötte is). Voltunk nőgyógyásznál és HPV vírusos szemölcsöt diagnosztizáltak,amit nekem lézerrel el is tüntettek,már egy éve.Páromnak viszont a mai napig vannak,annak ellenére,hogy már próbáltunk több módszert(Wartec,Fagyasztás orvosilag,)az eddigi próbálkozások eredménytelenek voltak.Szeretném tudni,hogy van-e valami olyan módszer(esetleg lézeres)amivel gyorsan és hatékonyan meg lehetne szüntetni?Engem nagyon aggaszt,mert rendszeresen visszatérő hüvelyfolyásom és gyulladásom van.Azt is szeretném tudni,hogy meg lehet-e véglegesen szüntetni a panaszaimat? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
01.
18.
Ezek a szemőlcsök orvosi neylven kondilomáknak nevezzük, a fent használt szereken kívül, a Podophillin nevű oldattal orvos által lehet ecsetelni, ha lehet hozza jutni, vagy a lézeres megoldás is jön szóba. Az ilyen elváltozásokra vagy kiújulása ellen érdemes önnek és a partnerének a HPV elleni vakcinát beadatni. A hüvely gyulladásaival kapcsolatban megfeleő módon kezelni, s szigorú szabályokat betartva megszüntethető.
2012.
12.
30.
Lea Contraceptivum kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Fogamzásgátlással kapcsolatban lenne egy kérdésem: hallott már a Lea Contraceptivum nevű hormonmentes fogamzásgátlóról? Ha igen, mi a véleménye? Köszönettel, Nelli
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2013.
01.
18.
Igen. Tulajdonképpen egy mechanikus fogamzásgátló módszerről van szó, mely méhszájra sapkaszeű helyezhető fel , szilikon anyagból készült, hasnoló az ismert pesszaráriumokhoz azzal a különbséggel, hogy univerzalis méretű. , A biztonsága függ az alkalmazás szakszerűségétől, de a biztonságát lehet fokozni pl. helyi spermaölő zselével.
2012.
12.
19.
Böbe 13 kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 42 éves nő vagyok 2 gyermekem van. 14 évig szedtem a trillegol nevű fogamzás gátlótablettát.fél éve abbahagytam a szedését.nem volt gondom rendesen volt vérzés,viszont november 19-én december 1-én és december 12.-én megint volt vérzés 3-4 naposak,a közte levő időszakokban alhasi görcs Az lenne a kérdésem mi lehet az oka?Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
12.
21.
Az vérzési rendellenesség, lehet az oka hormonális eredetű, de lehet szervi, ezért mindenképpen egy nőgyógyászati vizsgálatra kell el menni, s kis beavatkozás érdemes végezni /frakcionált küret/. népi nyelven /gyógykaparás/.
2012.
12.
18.
menstruáció kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 21 éves lány vagyok és mikor menstruálok nagyon büdös,már dögszagú,de ez nem minden alkalommal van így. Rendszeresen tisztálkodom,cserélem időben a betétet mindig. Tampont nem tudok használni,mert nagyon fáj tőle a hasam. Mitől lehet ez?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
12.
21.
Itt gyakran gyulladás okozhatja, ezért fontos egy nőgyógyászati vizsgálat , hüvelyváladék tenyésztés, s akár a menstruációs vérből és tenyésztés vizsgálatot érdemes végeztetni, s célzottan kezelni.
2012.
12.
17.
F.Kata kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! November 21-én voltam rákszűrésen aminek az eredménye P3 lett. Az orvos azt mondta ne aggódjak nincs nagy baj valószínű gyulladás miatt lett ilyen az eredmény. Akkor azt mondta, hogy 3 hónap múlva menjek vissza és ismételjük meg a rákszűrést. Az lenne a kérdésem, hogy feltétlenül szükséges megvárni ezt a 3 hónapot? Két okból is nagy szükségem lenne az új eredményre, az egyik, hogy szeretnék teljesen megnyugodni affelől, hogy minden rendben, a másik , hogy a munkahelyem szükség van az orvosi alkalmassághoz. Nagyon korai lenne egy január közepén elvégzett újabb rákszűrés? Válaszát előre is köszönöm! F.Kata
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
12.
21.
Nem feltétlenül várni három hónapot, de egy hónapot igen a két kenet között érdemes várni, hogy a kenet teljesen informatív legyen, s a teljes vizsgálathoz egy HPV /Human papilloma virus/ tipizálásra érdemes egy kenetet levetetni.
2012.
12.
16.
Aggódó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hasi fájásokkal kerestem fel a háziorvosomat, aki ultrahang vizsgálatra küldött. A vizsgálatot elvégezték egyes részeit megértettem, de volt amit nem, és 3 nappal később egy kontroll ultrahangra is behívtak. A második ultrahang eredménye a következő lett A kismedencében a hólyag mellett jobb oldalon jelenleg is látszik kb. 8x12 cm-es echodus solid részeket és folyadékot is tartalmazó körülírt képlet, melyen belül hangárnyékok is vannak. a képlet mellett ventrálisan 5-6 mm-es folyadéksáv látható. A képlet bal oldalán 25-23 m-es cystosus képlet látható. Egyebekben st. idem. Vél: Tu. Ovarri. Az ultrahangot végző orvos nőgyógyászati konzultációt javasolt. A nőgyógyász akihez járok jelenleg szabadságon van és csak a jövő és elején tud fogadni. De aggasztanak az eredmények és szeretném megkérdezni a véleményét, hogy mennyire kellene aggódnom az elvégzett ultrahang vizsgálat eredményei alapján. Válaszát előre is köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
12.
21.
A lelet alapján egy petefészek folyamatról van szó, mely lehet jó indulatú pl. dermoid ciszta, de lehet más jellegű is, ezért érdemes a nőgyógyászati vizsgálatra elmenni, s tumor marker CA-125 vizsgálatot végeztetni.
2012.
12.
14.
Nikol kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Megszeretném kérdezni mi az a hpv??Gyógyítható,ha igen hogyan??Teljesen tünetmentes??Kérem mihamarabbi válaszát,köszönöm!!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
12.
21.
A HPV /Human Papilloma Virus/ , mely felelős sok daganat keletkezésére pl. a méhnyakrák. A kutatók több mint 150 fajtájának a HPV-nek sikerült izolálni, ezekből közel 20-30 fajta, mely magas kockázatúnak számít, s több éven át a sejtekbe hatolva dekódolja ezeket és ebből rák előtti állapot, s majd a rákos állapot következik. A kérdésére, hogy gyógyítható-e. Igen teljesen amennyiben az éves nőgyógyászati szűrésre megjelennek, s időben felfedezhető. És most HPV elleni vakcina létezik, mely nagy százalékban hatásos a 10-15 éveseknél, de ennél idősebb kor osztálynak is valamivel kisebb százalékkal hatásos lehet, de az nem mentesíti az éves nőgyógyászati rákszűrés alól.
2012.
11.
30.
Bora kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fogamzásgátló tablettával kapcsolatos kérdést szeretnék feltenni: 22 éves vagyok,három hónapja Cypromixet szedek és elérkeztem az utolsó levél utolsó tablettáihoz. A környezetemben mindenki azt mondja akit megkérdeztem hogy ne tablettával védekezzek mert tönkreteszem a szervezetemet. Számomra viszont ez a legmegbízhatóbb és legkézenfekvőbb megoldás.Nagyon sok negatívumot hallottam és olvastam erről a tablettáról,melyet elsősorban nem fogamzásgátlóként írnak fel az orvosok.Én a pattanásos bőröm miatt kaptam rá vényt.Sokat gondolkodtam rajta,és arra jutottam hogy abbahagyom a tabletta szedését,máshogy védekezek.Kérdésem a következő lenne: ha mégis szeretnék visszatérni később a tabletta szedésre-természetesen egy másikra- (fél vagy egy év eltelte után) akkor az jár e kóros szövődményekkel illetve visszafordíthatatlanul tönkreteszi a hormonháztartásomat? Kérem mihamarabbi válaszát és előre is nagyon köszönöm a türelmét hozzám! Bora
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
12.
12.
Amennyiben az ön esetében nincs ellen javallata a fogamzásgátló tablettának a szedése, s szakorvos által felírt és ellenőrzés mellett van, úgy nem kell tartani a tabletta szedésétől.
2012.
11.
30.
bizonytalan66 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Csak azt szeretném kérdezni,hogy abrásió után negyedik héten szabad.e a szex? Köszönöm válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
12.
12.
Igen.
2012.
11.
24.
manoo kérdése:

üdvözlöm, 25 éves vagyok, 2 éve szültem, gátmetszéssel, komplikáciok nélkül...talán. akkor ugy éreztem, hogy talán tul szoros a varrat, de 6 hét után voltam nögyogyászhoz és mindent rendben talált.azt mondta h még nem 100 százalék a seb gyogyulás, de szépen gyogyul és normális ha fáj az együttlét. azota eltelt 2 év és elég gyakran ugy éreztem,hogy szeretkezés közben fáj a gátvarrat helye. most pár napja megint fáj, de most mintha valami nem lenne rendben. lehetséges ennyi idö után hogy kibomolhat a varrat? elöre is köszönöm a válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
27.
Ennyi idő után nem lehetséges a varrat kibomlása, viszont előfordulhat a fonal fel nem szívódása, a hegesedés vagy helyi gyulladás, még arra lehet gondolni, ha ez a fájdalom érezhető szexuális élet nélkül menstruáció alatt endometriosis-ra lehet gondolni, de mindenképpen egy alapos nőgyógyászati vizsgálattal kideríthető a fájdalom oka.
2012.
11.
22.
zsuzsi kérdése:

Tisztelt doktor ur! Azt szeretném kérdezni, hogy a menstruáciom 4 napig tartott. Ezután mennyi ideig nem lehet teherbe esni, amikor a menstruácionak vége? Mert sajnos nem védekeztünk a menstruácio után 5 napra. Köszönettel
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
27.
28 napos ciklus esetében ún. naptári védekezési módszer úgy lehet kiszámítani a fogamzás lehetséges időpontját a következő módon A fogamzás első napja : 28-18=10 A fogamzás utolsó napja : 28-11=17 De ha valakinek rendszertelen ciklusai vannak, úgy lehet kiszámítani a fogamzási időszakot: 6 hónapra visszamenőleg: A fogamzás első napja legrövidebb ciklus - 18 A fogamzás utolsó napja leghosszabb ciklus -11 De természetesen más befolyásoló tényezők is lehetnek, ezért ez a fajta védekezési módszer nem a legbiztonságosabb.
2012.
11.
22.
petefészek kérdése:

Tisztelt doktor úr! Két hónapja távolították el a bal oldali petefészkemet. Azóta folyamatosan fáj a műtét helye, hol a lábamba sugárzik a fájdalom hol pedig a derekamba. Bal oldalon állandó szúrásokkal. Kérdésem, normális állapot ez és várható, hogy idővel elmúlik? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: zsu
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
27.
A kérdésben nem említette, hogy a műtétet laparoszkóppal vagy hasi műtéttel végezték-e.Mindenképpen érdemes vissza menni a kezelő orvosához, nőgyógyászati valamint kismedencei ultrahang vizsgálatot, de ha szükséges egyéb képalkotó vizsgálatot végeztetni.
2012.
11.
19.
Picike kérdése:

Én 30 éves nő vagyok, a napokban tudtam meg hogy méh rákom van. Szeretném megtudni hogy , ez a betegség gyógyítható-e vagy milyen gyors lefolyású ?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
27.
Nem közölte, hogy milyen méhrákról van szó, méhnyakról vagy méhtestről van szó, ettől függ milyen stádiumban van a folyamat, minél korábban fedezzük fel annál jobbak a gyógyítási esélyek.
2012.
11.
18.
myoma? kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 30 éves gyermektelen nő vagyok. Hasi fájdalom miatt végzett UH vizsgálaton egy v.s. myoma göb került megállapításra, ami nagyjából 4-5 cm a méh mellett jobbra. Laparoszkópia miatt kértek CT vizsgálatot, melyen az áll, hogy a méhem és a méh mellett jobbra lévő terime is inhomogén. vélemény: myomatosus uteri??? De más eredetű térfoglaló folyamat sem zárható ki.Javasolt MR vizsgálat Mit jelent, hogy inhomogén aé méhem és a terime? Kell e félnem. Várva válazát. Egyelőre nagyon félek, és mri csak 28-án lesz. Tisztelettel Mókica
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
27.
inhomogén azt jelenti, hogy nem egynemű a szerkezete, mert a myoma általában homogén szerkezetű, de előfordulhat, hogy elkezd nekrotizálni / elhalni /, akkor inhomogén képet adhat, de el kell különíteni a petefészek folyamattól is , ami lehet pl. dermoid ciszta vagy egyéb más, ezért a laparoszkópia pontos választ fog adni.
2012.
11.
15.
Aggogó kismama kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves és 8 hetes kismama vagyok,5 éve rendszeresen járok rákszürésre,aminek eredményei jók voltak.2 hete tudom,hogy állapotos vagyok,de méhszáj sebet állapítottak meg pontosan fogalmazva "A zónában vérző ectropium ",illetve folyásom is van,amire kúpot kaptam,cytológia levéve eredményre várunk.Az lenne a kérdésem Önhöz,hogy a méhszáj seb mennyire befolyásolhatja a terhességemet,ugye a babára nem veszélyes?És a folyásom sem? Várom megtisztelő válaszát Előre is köszönöm Egy aggodó kismama
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
18.
Az ectropium nem veszélyes a terhességre, viszont a folyást szigorúan kezelni kell, hogy ebből ne legyen felszálló fertőzés, mely a méhszájon át a magzati burkot támadva, idő előtti burok repedésre vezethet, s úgy akár vetélésre vagy korszülésre vezethet.
2012.
11.
08.
zsuzsa kérdése:

Üdvözlöm! 45 éves nő vagyok. 7 éve el vagyok kötve,soha nem volt gond a menszeszemmel.Egy ideje már elég rövid ideig tart .pöttyözgetéssel kezdődik ,majd kb.2 napig tart és megint pár nap pöttyözgetés.Most meg nem jött meg egyáltalán.Előfordulhat hogy beleesek a változókorba?Remélem azon nem kel aggódnom hogy netán babát várnék?Kicsit görcsölgetek mint amikor megjön a menszesz,puffad a pocim. Ha eddig nem volt gond a elkötéssel,( igazából összeforrasztották a petevezetéket)akkor nem lehetek terhes!Nincs semmi nőgyógyászati problémám sem.Ez akkor már a változókor kezdete?Köszönettel Zsuzsa
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
18.
A változókor Magyarországon 45 és 55 év között van. Hő hullámok éjszakai izzadás tünetekkel kíséretével is szokott előfordulni, a vérzés kimaradása vagy ritkábban való jelentkezése is, de rendetlen vérzés esetén mindenképpen keresse fel a kezelő orvosát.
2012.
11.
07.
bizonytalan66 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy napja Abrásió-t végeztek rajtam.Korom 46.év. Ma már egyátalán nem véreztem ,néha hányingerem van,kissé fáradékony vagyok,és fájdogál a hasam. Kérdésem az ,hogy ez a vérzés mentes állapot normális vagy forduljak a kezelő orvosomhoz? Köszönöm megtisztelő válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
18.
Ezek a tünetek elfordulhatnak az altatás a műtéti beavatkozás valamint az altatás miatt. Ha nincs vérzés az normális.
2012.
10.
26.
Nikol kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly júliusban laporoszkoppal műtöttek Budapesten a Kék golyóban endometriosis-sal! Nagyon görcsöltem,akkor is ha nem menstruáltam,ezért mentem el orvoshoz,hüvelyi ultrahanggal vették észre a cisztát a bal petefészkemen,majd nem 5cm-es volt.Az MR vizsgálat után azt mondta Budapesten az orvos,hogy ki kell venni az egyik petefészkem,mert beteg,de szerencsére sikerült!A műtét előtti vizsgálatokból kiderült,a tumormarkerem 215 volt,de a műtét után a szövettan jó lett.Most is görcsölök,voltam orvosnál nem jött vissza a ciszta.Akkor vajon miért görcsölök még mindig?Az itteni orvosom azt mondta,ha gyereket szeretnék előtte beszélnünk kell!!Lehet gyerekem vagy csak császármetszéssel szülhetek?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
02.
Az endometriosis sajnos egy makacs betegség, s előfordulhat több helyen pl. az adenomyosis / amikor a méhizomzatban az endometriosis szigetei helyezkednek el /, s az magyarázza a mostani görcseit a műtét után. Egy terhesség biztos javítna a helyzeten átmenetileg, de ha nem szeretne még családot, léteznek gyógyszeres készítmények, melyek segítségével enyhíteni lehet a tünetket. Hogy lehet-e gyermke azt több szempontból ki kell vizsgálni, de az tudott dolog, hogy az endometriosis sok esetben meddőséget is okozhat. A szülés nem törvényszerű, hogy császármetszéssel lesz.
2012.
10.
24.
Kocsik Orsolya kérdése:

Egy honapja együtt voltam a párommal óvszer nélkül.5 teszt negatív lett a menstruációm megjött ídőben az utolsó tesztet ráadásul az után egy héttel csináltam. elkezztem szedni a fogamzasgatlot es abba kellett hagynom mert rosszul lettem tolle es most 3napra ra megjott de ilyen barnas veres h ez mitol lehet ?előre is köszönöm valaszat. udvozlettel: orsi
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
02.
Az megvonásos vérzés. Mivel szedte a gyógyszert egy darabig, s abba hagyta.
2012.
10.
21.
Kocsik Orsolya kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 9 hete már hogy együtt voltam a párommal és nem védekeztünk. Utána nemsokkal csináltam 3 terhességi tesztet negatívak lettek. Majd megjött a menstruációm, de én nem voltam nyugodt mert továbbra is furcsán éreztem magamat csináltam még 2 tesztet az utolsót körülbelül a 6. héten és negatívak lettek azok is. Azonban még mindig feszül a mellem fáj a hasam alja és puffadtnak érzem a hasam. Biztosan nem lehetek terhes csak túl aggódom vagy mindezek ellenére még lehetek? előre is köszönöm válaszat tisztelettel : orsi
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
02.
Mindenképpen keresse fel kezelő orvosát, hogy tisztázza a menzesz kimaradás okait. Egy ultrahang vizsgálatot és vérből BHCG vizsgálatot, negatív ededmények esetén a menzesz hozatala gyógyszeresen jön szóba.
2012.
10.
20.
Kocsik Orsolya kérdése:

agusztusba együtt voltam a párommal óvszer nélkül. 5 teszt negatív lett a menstruációm megjött ídőben az utolsó tesztet ráadásul az után egy héttel csináltam. terhes lehetek?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
02.
Nem.
2012.
10.
20.
Kocsik Orsolya kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 11 napja szedem a novynette nevű fogamzásgátlót és azóta folyamatosan fáj a gyomron hányigerem van és rossz közérzetem haspuffadásom is van. Esetleg ezeket a mellékhatásokat lehetne e csökkenteni vagy az első hónapban ilyen vagy ezek a mellékhatások ídővel gyengülnek.Még mialőtt elkezdtem szedni volt egy szexuális kapcsolatom amelynél tartottam a terhességtől de 5 teszt negatív lett. Válaszát előre is köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
02.
Mivel nem régóta szedi a Novynette-t , s ha nincs más oka a fent leirt tüneteknek, úgy érdemes folytatni, s ha csak továbbra tartanak ezek a tünetek, akkor váltani lehet más gyógyszerre, vagy más fogamzásgátlási módszerre.
2012.
10.
20.
egy lány kérdése kérdése:

Tisztelt Dr úr! Kisbabát szeretnék,de mivel fogamzásgátló tablettát szedtem nem tudom mennyi időt várjunk,hogy teljesen ki ürüljön a gyógyszer a szervezetemből.Controvol 20-at szedtem.Mit javasol? Válaszát elörre is köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
02.
Általában három havi hagyományos módszerekkel való védekezést javaslunk.
2012.
10.
17.
Remény kérdése:

Tisztelt Doktor Úr A következő problémával fordulok Önhöz az utobbi időben menstruáció előtt nagyon fajnak a melleim, érzékenyek és keménynek is érzem őket lehet, hogy valami komolyabb baj van nálam? Máskor is fájtak de nem igy és nem ennyire. Miről lehet szót?Mit kellene tegyek?A menstruáçióm minden hónapban napra pontosan megjön ezért nem értem, hogy mi lehet a baj. Ilyenkor egyből a legrosszabbra tudok gondolni. Válaszát köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
02.
A ciklus második felében, s főleg a menzesz előtt a mell feszülésnek hormonális oka lehet, de ezért a havi önvizsgálat fontos, Viszont ha kiviselhetetlen fájdalom van, érdemes felkeresni kezelő orvosát, s emlő ultrahang vizsgálatot végeztetni.
2012.
10.
17.
Hüvelygomba kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Hüvelygomba kezelésére: Canesten kombi(tabletta) használata közben fennáll a szüzesség elvesztése? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
02.
Nem.
2012.
10.
16.
Császár kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! 1 éve császármetszéssel hoztam világra a kisfiamat. 8 hónapja voltam az orvosnál egy hólyaggyulladással amire Zinnat-ot kaptam ,mert még szoptatok.Az rendbe is hozott, de azóta sajnos még 3-szor volt ilyen problémám és most már aggaszt a dolog hogy mitől van ez. Mindig úgy érzem mintha hólyagon ülnék.Mikor van ez a fájdalom akkor van ilyen átlátszó, szagtalan ,nyálkás folyásom.Az utolsó két alkalommal már el se mentem az orvoshoz , magamtól elkezdtem szedni a gyógyszert ami mindig helyre hoz.Csak még mindig szoptatok és nem akarok megint gyógyszert szedni. Ez a problémám a műtét miatt lehet esetleg? Mit tegyek hogy rendbe jöjjek? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
02.
Mindenképpen szakszerűen kell kezelni a problémát, mert nem mindig jó az öngyógyszerelés. Ha újra jelentkezik a problémája, vizelet vizsgálataot kell végezni, főleg a vizelet tenyésztést, s célzottan kell kezelni és amennyiben hüvelyi folyás vagy egyéb gyulladás van, akkor azt is párhuzamosan kell kezelni.
2012.
10.
14.
csonka gyuláné kérdése:

üdvözlöm szeretnék kérdezni még gyerekkoromban,olyan 10 éves lehettem elestem bicglivel,és ráestem a kormányra sajnos nemvolt lehetöségem akkor elmenni orvoshoz az ölemet anyira megütöttem hogy alig birtam lépni is,és megvolt duzaddva azt szeretném kérdezni,hogy esetleg ennek lehet e szerepe abban hogy még nemestem teherbe 7 éve vagyok a párommal elöre is köszönöm válaszát
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
11.
02.
Úgy arra a kérdésre válaszolni nehéz, mivel nem tudjuk az akkori baleset pontos leírását, de meddőségi kivizsgálást megérdemel az ön esete mivel 7 éve nem esik teherbe.
2012.
10.
13.
myoma uteri kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nemrégiben írtam Önnek nőgyógyászati problémámat illetően! Megtörtént a CT vizsgálat a CA125 véreredményre még várnom kell! A CT a következő: Az uterus átmérője 42x48x91mm Az uterus corpusa mentén bal oldalon a kontúrból előredomborodva 31x36x46mm átmérőjű jól körülhatárolható subserous myoma göb ábrázolódik.Jobb oldalon az adnexumban 36x40x46mm átmérőjű vaskos falú, cysticus képlet elváltozás látható,bennékének denzitása emelkedett fehérje tartalmú folyadéknak felel meg! Az uterus mögött középvonalban és bal oldalon 36x39x41 mm átmérőjű inhomogén denzitású jól körülhatárolható elváltozás figyelhető meg. A laesio legnagyobb részében zsírdenzitású a \"dermoid domb\" a bal oldalfal mentén ábrázolódik mely 14x15 mm átmérőjű és a lágyrész denzintású componens melett pár mm-es meszesedést is tartalmaz. A kismedencében jelzett mennyiségű szabad folyadék van. Vélemény:-myoma uteri cysta ovarii (endometrioma) cysta ovari (dermoid cysta) Tumor ovarii Kérném az Ön véleményét(megbízom az orvosomban viszont szeretnék más szakember véleményét is kikérni! Előre is köszönöm! Tisztelettel:Gulyás Zsoltné 24 éves nem szült nő
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
10.
13.
A leírás szerint úgy néz ki, hogy a diagnózis megfelelő, de természetesen a beavatkozás után /gondolom a kolléga laparoszkópos beavatkozást javasolt/ kiderül, hogy a myoma mellett egy dermoid cysta vagy csokoládé cysta elváltozásról van szó.
2012.
10.
12.
csonka gyuléné kérdése:

üdvözlöm! szeretnék kérni a segitségét volt egy olyan gondom,kb 6 hónappal ezelött hogy belement egy paklincs a mellembe ezt akkor amit lehetett ecettel kiszedtem,de egy kis fekete pont szerü benne maradt most pedig olyan mintah görcs lenne benne és fály maga szerint nagy baj lehet?szeretném tudni ez mit okozhat mert félek hogy daganatom van kérem mielőbbi válaszát elöre is köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
10.
13.
Mindenképpen keresse fel a kezelő orvosát egy emlő vizsgálatra, szükség szerint emlő ultrahang vizsgálatot végeztetni.
2012.
10.
11.
Nyilalás kérdése:

Jó Napot Kívánok! Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy mitől lehet az, hogy a múlt havi menstruációm 5 nap helyett, 9 nap volt. Néha rettenetesen be nyilal a bal oldali petefészkem, és fel állni is alig tudok, de csak 2-3 percre utána elmúlik. Szexuális aktus közbe, ha a párom erősebben behatol, akkor is benyilal az egész hasam. Olyasmi mint a menstruációs görcs, csak ez rosszabb. Voltam nőgyógyásznál kb 4 hónapja, de nem mondott semmit hogy baj lehetett volna. Ön szerint mi lehet a probléma?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
10.
13.
Ha mindegyik menstruáció alatt ilyen erős fájdalmak és görcsök vannak, az endometriozisra lehet gondolni /emndometriozis méhnyálkahártya szigetek nem megfelelő helyen/ , s az ön menstruációja /dizmenorrhoea-nak nevezzük/. Ha csak néha lehet petefészek ciszta vagy más, ezét ennek a tisztázására laparoszkópia jön szóba.
2012.
10.
10.
citológia kérdése:

Kedves DrÚr. Pár hete voltam éves vizsgálaton, ahol méhszájsebet (nagyobb)állapítottak meg. Az orvos leecsetelte. De mondta, h elég nagy, így nem lesz ettől jobb sokkal. panaszom nincs vele. Ma jött meg a cito eredménye P2 és gyulladt szövetek. Ön szerint ez ettől van? Van ezzel valami teendő? Köszönettel..
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
10.
13.
A gyulladást kezelni kell, majd a méhszájsebet, úgy ecsetelés után ellenőrizni kell , de ha elégtelen le lehet fagyasztani vagy elektrokoagulálni /égetni/ , vagy akár kis méhszájplasztika jön szóba.
2012.
10.
08.
tanna kérdése:

Kedves doktor úr! Egy kisebb méretű csomót észleltem a húgycsövemhez közeli részen. Mi lehet ez és milyen szakemberhez fordulharok?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
10.
13.
Mindenképpen egy urológushoz kell fordulni.
2012.
10.
08.
Veronika kérdése:

Jónapot kívánok! Veronika vagyok nekem az lenne a kérdésem hogy, miért van az hogy minden nap görcsöl a hasam mikor úgy érzem hogy elmúlik megfájdul a derekam de nagyon még hajolnom is nehéz. Sokat görcsöl a hátsó combom de legtöbbször csak a bal. A menzeszem rendszertelenné vált nem akkor jön meg mikorra azt várom és 5 nap helyett csak 1 vagy 2 napig van.De olyankor nem görcsölök pedig szoktam. Vettem tesztet és a második csík nagyon vékony és halvány néha fáj a mellem,érzékeny és meg is duzzad ,de van mikor elmúlik. szoktam szédülni is és hányingerem is van van mikor a fejem is fáj,és nagyon sokat tudnék aludni de van mikor éjjel felkelek a hasgörcsre orvoshoz félek elmenni de tudom hogy el kell mennem . de a segítségét szeretném kérni hogy mi lehet ezeknek a tüneteknek az oka: Megköszönöm ha válaszol nekem! Szép napot kívánok!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
10.
13.
Kedves Veronika! Nem kell félni az orvostól, mert másképpen nem lehet segíteni, ezért, ha még nem ment el, akkor menjen el minél hamarabb, mert ki kell zárni a méhen kívüli terhességet vagy más okot ami miatt ilyen fájdalmai vannak.
2012.
10.
02.
kérdező kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Méhsüllyedést állapítottak meg, 26éves vagyok, kikérném az Ön véleményét, hogy mit is jelent ez, mitől alakulhatott ki és lehet-e komoly következménye?Befolyásolhatja a teherbe esést vagy bármit?Mit lehet tenni ellene?A napi futás segíthet?Hálás köszönet a segítségért! Tisztelettel Judit
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
10.
13.
Méhsüllyedés a láza szövetek és a láza méhfüggesztő szalagok miatt jön létre, de közre játszanak más okok is pl. a sok szülés az állandó nehéz cipekedő munka, a székrekedés miatt gyakori erőlködés is. Ettől függ milyen fokú süllyedésről van szó, s a kezelést e szerint lehet tervezni. Enyhe fokú pl. gáttorna segíthet, de súlyosabb eseteknél plasztikai és helyzet javító műtétek lehet de más megoldások is léteznek pl. háló beépítéssel.
2012.
09.
19.
napsugár kérdése:

a méh ben található mioma veszélyére kér nék fel világositást
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
09.
19.
A myoma egy jó indulatú daganat, veszélyei sok tényezőtől függ pl. a myoma nagyságától, elhelyezkedésétől, a myomás beteg életkorától ..., s úgy a tünetek és a veszélyek a fentiek szerint alakulnak pl. vérzési zavar, alhasi fájdalom, vetélések, kora szülés igen ritkán átalakulhatnak rosszindulatúvá /sarcoma/. De vannak kis myomák, melyek nem okoznak semmilyen panszat, úgy azokat nem kell bántani, de érdemes ellenőrízni.
2012.
09.
14.
belanmarosigyongyi19871023 kérdése:

Két évvel ezelőt teherbe estem.Elmentem orvoshoz és találtak egy klamidia nevü virust,kezeltek rengeteg gyógyszerrel és aztán azt mondták,hogya gyógyszerek hatása miatt nem lehet megtartani a babát,és azt mondták el kell vetetni,de én a megszokot módon mütétel nem akartam és ajánlotak nekem orvoságot(4tabletta)volt benne.Amit kétszerre kellet beveni.Azt megjött a bajom.Aztán egy évre rá szeretünk volna már gyereket de nem sikerült,(lehet az az orvoság bezavart a hormonháztartásomba) nem volt szabályos a menszeszem elmentem nőgyógyászhoz kezelt(fogamzásgátlóval),és ugy sikerült végre,de ezzel nincs vége.A gyereket kihordtam kisebb nagyobb gondokkal.Mikor szülni kellett menni bementünk a kórházba megvizsgáltak és halott volt a baba.Jártam rendszeresen orvoshoz és az utolsó két hétben nagyon dagat a lábam az orvos csak annyit mondott ne igyak sokat,nem küldöt ultrahangrasem azt mondta voltam elégszer.Aztán megkellet szülnöm rendesen a hallott gyereket.A gyereknek a nyakára volt tekeredve a köldökzsinór és görcs volt a zsinóron és 9 hónap alatt egyszer sem veték észre.Aztán átmosták a vérem és most már két és fél évvel után orvostól orvosigjárok,és nem normális a menszeszem és gömök vannak a mellemben amit étrendkiegészitővel kezeltek hol fáj hol nem.Nagyon meg köszöném ha elmondaná a véleményét erröl,és mitöl halhatot meg a gyerek?Történhet még ilyen velem?Helyre állitható a menszeszem?Köszönöm szépen előre is!!!!!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
09.
18.
Sajnos léteznek olyan dolgok a szülészetben, melyek néha sajnálatos eredményre vezethetnek mint az ön esetében, hogy köldök zsinór csomó és köldökzsinór a nyakon volt, s az sajnos nem derült ki szerencsés időben, de mindenképen ezért akár milyen nehezen, próbálni kell azon túl tenni magáti, s pozitvan gondolni a következő terhességre, mely sikeres lesz. A menzesze biztosan helyre állítható.
2012.
09.
07.
baba kérdése:

Jó napot kívánok! Lenne egy kérdésem Önhöz. Június 10-én 7 hetes terhesen elvetéltem, visszamentem controlra és minden rendben volt. Július 8-15-éig megvolt a menses, augusztus 4-e körül két napig csak barnás folyás volt, de az elmúlt. A menses nem jött meg csináltam egy tesztet az pozitív lett. Közben október elején vissza kellene mennem dolgozni. Vetélés után érdemes visszamenni dolgozni? Egy élelmiszer üzletben vagyok eladó. A babát szeretnénk megtartani. Félek hogy elvetélek megint. Válaszát előre is köszönöm!!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
09.
08.
Vetélés után általában szoktunk javasolni 3-4 hónapos várakozást, védekezéssel, de ha úgy sikerült most a kezelő orvosát érdemes felkeresni, hogy ellássa olyan kezeléssel, amely segit a terhesség megmaradásában, s ilyenkor kimélő életmódot kell folytatni, hogy a kritikus időszakot átvészelje.
2012.
09.
06.
baba kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 3 éve szültem, jelenleg a 2. babát tervezzük. Tavaly a pajzsmirigy értékem kissé magasabb lett (TSH 4,8), két hónap múlva lecsökkent 2,4-re. Most 5,255 lett az értéke. Minden egyéb értékem normális, pajzsmirigy UH semmi eltérést nem mutatott ki. Mivel babát tervezünk, háziorvosom Letrox 50-et írt fel, napi fél tablettát szedek. Kérdésem az lenne, hogy mennyi idő múlva eshetek teherbe? Már nagyon szeretnénk babát, háziorvosom szerint nincs akadálya a terhességnek, mivel kezdődő alulműködésről van szó. Nem szeretném, ha emiatt baja lenne a kisbabánknak.. Köszönettel: egy ifjú anyuka
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
09.
08.
Ha más oka nincs a teherbe esésnek, úgy amikor normalizálódik a pajzsmirigy hormon szintje létre jöhet a terhesség.
2012.
08.
29.
spirál kérdése:

Tisztelt főorvos ur! A fiam születése után spirált helyeztek fel nekem, ennek lassan 6 éve, 5-6 év volt a határideje. Már bejelentkeztem a levételére de mivel nem sürgős ezért távoli időpontot kaptam, kb 3 hónapja allergiás elváltozás jelent meg a kézfejemen amit hiába kezelek (bőrgyógyász által ) nem múlik, lehetséges e hogy a spirálra vagyok allergiás. Válaszát előre is köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
09.
04.
Ha 5-6 év alatt nem volt allergiás rekciója a spirál iránt csak most, úgy kicsi a valószínűsége, viszont ha már gócként szerepel a spirál, úgy mindenképpen el kell távolítani azt, s egyéb góckutatást végeztetni a kéz allergiája miatt.
2012.
08.
22.
edina kérdése:

jo estét dr ur.nekem az a kérdésem lene ,hogy 1 éve van fent,juniusba volt utoljára.felvagyok nagyon pufadva,mit szedjek rá?fáj a hasam alja nagyon.de nem szeretném levetetni,mert van már 3 gyerekem.és nem szeretnék töbet.lesz méég menszeszem?köszönöm válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
08.
23.
Kedves Edina! A fent leírtak alapján méhen belüli eszköze van, csak nem közölt pár dolgot, az, hogy milyen méhen belüli eszköz van felhelyezve / fém, hormonális ?/, s az, hogy a korát sem közölte, hogy pontos választ adjak önnek a menstruációval kapcsolatban, s az alhasi fájdalommal mindenképpen érdemes felkeresnie a kezelő orvosát, mert sajnos mégis lehet, hogy le kell venni az eszközt ha gócként szerepel
2012.
08.
20.
Missy kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr!Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy várandós vagyok,cervix corpus határában van egy 54*51 mm-es myoma az orvosom felírta Duphaston nevű hormonkészítményt,viszont nem merem bevenni,mert azt olvastam,hogy vetélést okozhat.Ön mit javasolna? Nagyon köszönöm előre is válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
08.
23.
Kedves Missy! Nyugodtan szedheti, mert a terhességre védő hatása van, s olyan hormont tartalmaz mint amit a petefészekben a sárgatest termel. Fenyegető vetélés esetén szedhető akár a 20 hétig.
2012.
08.
09.
Lulu kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 32 éves vagyok Van egy 7 éves meg egy 2 éves gyerekem. Az első terhességem zökkenőmentes volt és a 39 héten levált a méhlepény ami nagy mennyiségű vérvesztést okozott.Hála a gyors beavatkozásnak mind ketten életbe maradtunk.Mai napig nem tudom mi okozhatta akkor ezt meg senki nem tudott nekem erre válaszolni.Rá 5 évre újra teherbe estem most annyi volt a különbség hogy a 20 héten észre vették hogy rettentő alacsony a trombocyta számom így előírták naponta a vérvételt meg ellenőrizték szigorúan .A 26 héten csontvelő mintát vettek és kiderült autoimmun beteg vagyok amit a terhesség okoz nem alvad a vérem.A terhesség utolsó 3 hetébe szteroidot írtak fel medrolt és szedtem is , előre kiírt császármetszéssel meglett a második kisfiam és utána 2 hónapra rá minden beállt a trombocyta értékem is tökéletes lett.Én mint laikus elő kerestem az első terhességem leleteit és ott is megdöbbenve véltem felfedezni hogy ott a trombocíta értékeim az utolsó 4 hónapba 0 volt nem volt érték.Nem tudom ezt akkor hogy nem vették észre lehet ez okozta az akkori lepény leválást?2 számú értékkel engedtek el a kórházból. Most a kérdésem az lenne úgy néz ki hogy védekezés ellenére most teherbe estem megint és nem szeretném elvetetni , ha a Jó Isten megajándékozna egy új élettel én ezt megtartanám .Mi a véleménye Doktor Úr mi tegyek ?Elő jöhet megint ez az autoimmun betegség ? Tragédia is lehetne a vége?vagy ugyan úgy szigorú felügyelet alatt nem lehet probléma ?Nagyon félek nem tudom mit tegyek? Köszönöm a választ előre is!!!!!!!!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
09.
04.
Nagyon meg kell fontolni, s komoly orvosi kozultációval döntést hozni/ Szülész-Nőgyógyász , haematológus, immunlógus és autóimmun betegségekkel járatos szakorvossal/.
2012.
07.
28.
Rea81 kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Felfázás miatt Nolicin -S 400mg -os antibiotikumot szedtem 10 szemeset. Mellette Jasminelle fogamzásgátót szedek több éve, és eddig nem volt probléma a megvonásos vérzéssel. A kérdésem , hogy kimaradhat -e a vérzés az antibiotikum miatt? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
08.
04.
Az antibiotikumnak hatása van a hormonális fogamzásgátóra, pl csökkenti a hatékonyságát, ezért plusz védekezés érdemes. Viszont a vérzés kimaradás ritka esetekben lehetséges, ezért érdemes utána nézni a vérzés kimaradás okának.
2012.
07.
20.
biztonság kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Egyszer már feltettem kérdésemet,de nem tudom célba ért-e, mert választ még nem kaptam. Azt szeretném megtudni, hogy védekezés nélkül is biztonságos-e a szexuális élet, ha már 1 éve nincs menstruációm /változó korban vagyok/? /Ha lehet, saját e-mail címemre kérném a választ./ Köszönettel:Rózsa.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
08.
10.
Ha egy éve nincs menstruációja, nincs ovuláció és a méh nyálka- hártya vékonyodik, ezért biztonságos lehet a védekezés nélküli szexuális élet.
2012.
07.
12.
biztonság kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Az volna a kérdésem, hogy változó korban szükséges-e még a védekezés a szexuális kapcsolatban? 51 éves vagyok, és kb. 1 éve nincs menstruációm, egy-két gyenge,váladékozásszerű esettől eltekintve. Köszönettel várom válaszát,ha lehet e-mailben.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
08.
23.
Nem szükséges a védekezés.
2012.
06.
25.
Dr. Jurdi Imad kérdése:

Kedves Dr. Jurdi Imad!!! Kerem segitsen en egy 21 eves lany vagyok es a parommal egyut elunk de van valami ami nem jo es ezert kezd nem jol alni a kapcsolatunk az a problemam hogy amikkor szeretkezunk akkor en semmit nem erzek...:( esetleg olyan erzesem van hogy pisilnem kel vagy nagy wc nem kel...:(:( nagyon rossz kerem segitsen...!!nagyon szepen kerem az email cimemre irjon !! Ellore is nagyon nagyon szepen koszonom udvozlettel ELLa es tovabbi szep napot!! varom a levelet !!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
07.
03.
Kedves Ella! Az e.mail címét elflejtette oda írni.
2012.
06.
23.
Rettegés a szüléstől! kérdése:

Tisztelt főorvos úr első gyermekem császármetszéssel született 6 éve most kismama vagyok és már érzem,hogy szúródik belül a hasam a heg körül pedig még csak félidős vagyok nagyon félek ,hogy szüléskor gond lesz kérhetem e majd akkor a császármetszést?Szeretnék a főorvos úrnál szülni elvállalna e még mivel már 21 hetes vagyok és még nincs orvosom!Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
07.
03.
Nem törvényszerű ha az első császárral született, hogy a második baba császárral szülessen, de természetesn több oda figyelést igényel, hasfeszülés és az előző műtéti hegvonal vastagságának a mérése az ultrahang vizsgálatok során , s ha gond van nem kell kérni a császárt, mert a legkisebb fenyegető tényezőnél természetesen műtéttel megoldható.
2012.
06.
20.
kombi kérdése:

Kedves Doktor Úr! Tegnap ahogy ki akartam pattintani a Canesten Kombi hüvelytablettát a csomagolásból, véletlenül kettétörtem, ezért két részletben helyeztem fel. Okoztam ezzel valami rosszat, butaságot csináltam? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
06.
23.
Azzal nincs semmi probléma.
2012.
06.
17.
:( kérdése:

Szép estét kívánok, én egy problémával fordulok Onhoz. Mestruaciom vege fele estére behelyeztem tampont és elaludtam. Már nem volt olyan eros verzesem. Olvastam h csak maximum 8 orat lehet bent a tampon de en sajnos nem tudom h pontosan mennyit ideig volt bent. De max ha 1 oraval tobbet. Reggel fájó érzessel keltem és kicseréltem a tampont intim betétre és visszafekudtem. Ahogy felkeltem még mindig fájt és egész nap. Este zuhanyzáskor észrevettem h a bal oldali nagy szeméremajkam es a kisajkak kozott egy cseresznye nagyságú golyót. Vártam másnapig hátha eltunik vagy enyhul a fájdalom, de semmi változás. Sajnos kulfoldon vagyok és nincs lehetosegem nogyogyaszhoz fordulni. Nem hiszem h daganat mert az egy naprol a masikra nem keletkezhet, de akkor mi lehet ez? Fordultak már Onhoz ehhez hasonló problémaval? Kérem adjon valami tanácsot, hogy mi lehet ez vagy mit csináljak. Válaszát erlore is koszonom.. Udvozlettel Nikolett
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
06.
19.
Kedves Nikolett! A tampon használatát éjszakára nem javasoljuk, s napközben 2 óránkénti cseréjét szoktuk javasolni tiszta kézzel. A dudor amit észlelt lehetséges hogy a Bartholin mirigy kivezetőcsőve elzárodott és begyulladt vagy egyszerűen a nyákszerű tartalma összegyült a mirigyben, mindenképpen ha lesz lehetősége kezelő orvosához forduljon. Üdv.
2012.
06.
16.
gomba? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Vasárnap óta antibiotikumot szedek (Fromilid 500) felső légúti betegségre. Eddig nem volt semmi panasz, csütörtökön még együtt is voltam a párommal, és együttlét közben sem éreztem semmi rendelleneset (óvszerrel védekeztünk). Azonban péntekre egyre jobban kezdett előjönni a viszkető érzés, valamint a hüvelybemenetnél fehér váladékot látok. Kérdésem az lenne, hogy ez jó eséllyel hüvelygomba az antibiotikum miatt, vagy esetleg kidörzsölődés is állhat mögötte? Nekem már jött ki hüvelygomba antibiotikum szedésekor kétszer is, de az a gyógyszer elkezdése után rögtön ki is jött. Lehet hogy ez is amiatt van, csak nem feltétlenül kell rögtön a gyógyszerszedés elején kijönnie? Csak azért van bennem kérdés, hogy gomba-e vagy kidörzsölődés, mert ha péntekre így kijött, nem értem együttlét alatt miért nem éreztem semmi rendelleneset. Ön szerint mi a teendőm? Ha hétfőig nem javul, vehetek Canesten Kombit? Mert egyszer azt használtam, és elmúlt tőle. Vagy nagy felelőtlenség, és menjek orvoshoz,mert mindenképp kell a szájon át szedhető gyógyszer is? Válaszát előre is köszönöm! Kinga (21)
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
06.
19.
Kedves Kinga! Jól gondolta, hogy az antibiotikum miatt keletkezett a viszketés, mert sajnos az antibiotikum nem tud válagotani a jó és a rossz baci között, s megöli a normál flórát /jó bacikot/, ezért érdemes önnek ha már előfordult olyan viszketése, már eleve az antibiotikum szedésével párhuzamosan gombaelleni szer használata is. Mérsékelni a szénhidrát fogyasztását. Amit használt jó helyileg kezelés, de lehet, hogy szájon át is kell szedni vagy cukorbetegség utáni kivizsgálás is szükséges, úgy ismétlődő gombásodás esetén érdemes kivizsgálatatni.
2012.
06.
15.
fogamzásgátló kérdése:

Jó napot kívánok! Boglárka vagyok,azzal a problémával fordulok önhöz hogy egy kis faluban élek és nem jutottam időben a fogamzásgátlóhoz így nekem 8 napos szünetem volt nem 7..az az nekem csütörtökön kellett volna bevenni és én csak pénteken tettem vasárnap pedig együtt voltam párommal..az aktus után 8 napra csináltam tesztet ami negatív lett..ez persze nem nyugtatott meg.7 hónapja szedem a gyógyszert!Előre is köszönöm válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
06.
23.
Kedves Boglárka! nem valószinű a terhesség, de ezért mivel a tabletta szedése nem volt pontos, érdemes plusz védekezni.
2012.
06.
01.
40 év kérdése:

Tisztel Dr. Úr! Másfél hete volt egy gyógykaparásom, mert rendszertelen a havi menzeszem. Szövettani eredmény kimutatta, hogy lassul a hormon termelődés. A kérdésem az lenne, hogy valamilyen vitaminnal segíthetek-e a szervezetemnek, a hajhullás és más egyéb majd ezután következő tünetek enyhítésére? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel. Nagyné Judit
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
07.
03.
Kedves Judit! A hajhullás enhyitésre ha nem szervi ok áll a háttérben vas pótlással és komplex vitamin segíthet, de mindenképpen érdemes bőrgyógyászt felkeresni.
2012.
05.
26.
Rozika kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! Nem szeretném a szakorvos megkerülését, de míg nem jutok el hozzá, keresném a "jelzés" okát. 66 éves vagyok, s 2 napja vettem észre, mintha nedvesség távozna tőlem. Nem vizelet, mert inger sem volt, s az illata sem emlékeztetett rá. Másnap is tapasztaltam, kisebb mértékben, majd rózsaszín foltot is. Fájdalmam nincs, de biztos, hogy valami nincs rendben. Kértem nőgyógyászati időpontot, de ez ma már nem 1-2 nap. Addig is kérem az esetleges felvilágosítását. Előre is köszönöm:Szné
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
28.
Kedves Rozika! Ha vérzés vagy rózsaszinű folyása van mindenképpen szakorvosi vizsgálatra meg kell jelenni, egy rákszűrés, s ultrahang vizsgálat szükséges, de nem kizárt, hogy küretet kell csinálni, de lehet, hogy az ön esete egy banális eset, de mindenképpen a vizsgálat szükséges. üdv.
2012.
05.
20.
Kérés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fontos kérdéssel fordulnék Önhöz! A legutóbbi sexuális kapcsolatom után fájdalmat kezdtem észlelni a nemi szervemen. Úgy láttam és éreztem ,hogy egy seb keletkezhetett, egy kisebb csomószerű duzzanat a szeméremajkak területén. Majd egy kis idő múlva a duzzanatból egy fél cm-es , egészen kicsi bőr rész jött létre , ami a szeméremtest felszínén helyezkedik el. Nagyon aggódom , sosem voltak nemi betegségeim , sem gondjaim. A segítségét szeretném kérni , esetleg gyógyszeres , kenőcsös kezeléssel eltüntethető , vagy Ön szerint szükséges a műtéti beavatkozás a bőrkinövés eltüntetésére. Köszönöm szépen !
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
28.
Lehetséges, hogy nemi uton keletkezett az elváltozás, úgy a leírása szerint egy virus okozta elváltozás / kondyloma /, de lehet más dolog is, mindenképpen minél hamarabb egy nőgyógyászati szakorvosi vizsgálatra jelentkezzen, s érdemes a partnert megkérdezni, hogy észlelt-e sajátmagán olyan elváltozást, akkor neki is el kell menni bőrgyógyászhoz.
2012.
05.
19.
Horváthné Noszlopi Veronika kérdése:

Kedves doktor úr!Azt szeretném kérdezni máj.7-én beteg lettem utána barna folyásom van és volt.Mitől van ez és mit szedhetek rá?Mivel jövő hónap közepén megyek a 2odik beültetésre és nem szeretném ha ez se sikerülne!Válaszát köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
28.
Kedves Veronika! Ha nincs egyéb probléma általában sárga test hormonnal készítik elő a nyálkahártyát, hogy ne legyen ilyen barnás folyása, de mindenképpen a meddőségi központtal fel kell venni a kapcsolatot.
2012.
05.
17.
Tünde kérdése:

Kedves Doktor úr! 52 éves vagyok. Tavaly novemberben méheltávolításom volt (mióma, elhúzódó vérzés miatt). A 6 hetes kontrollon azt mondta az orvosom, hogy visszatérhetek a régi életemhez (akár 20 kg-t is emelhetek, stb.). Tegnap átrendeztük a lakást (bútorokat tologattam). Valószínűleg megerőltettem magam. Este éreztem, hogy picit fáj a hasam, reggel óta barnás- rózsaszínes a wc-papír, miután megtörlöm magam. Azt szeretném kérdezni, hogy elmenjek-e az orvosomhoz (elég nehezen megoldható), vagy ha pihenek néhány napot, rendbe jövök-e? Esetleg okozhatja-e ezt egy fel nem szívódott varrat. Ha igen, el kell távolíttatni? Sürgős? (Az orvosom említette ezt, de azt mondta, márciusban fog jelezni, ha nem szívódik fel.) Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tünde
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
28.
Kedves Tünde! Lehetséges egy fel nem szívodótt varrat okozhatta , de ha a vérzés tovább tart, s fokozódik illetve az alhasi fájdalmai tovább tartanak mindenképpen keresse fel a kezelő orvosát.
2012.
05.
13.
zavaró kérdése:

Tisztelt doktor úr! Nagy kéréssel fordulok önhöz, ha tud tanácsot adni nagyon megköszönném. Az a probléma hogy menstruáció előtt, közben, sőt még utána is kb egy hétig borzasztóan rosszul érzem magam. Nem fáj semmim de szédülök, rossz a közérzetem olyan érzés fog néha el hogy elájulok, nagyon zavar a dolog mellesleg még az idegeimet is kikésziti , megkeseriti az életem és a környezetemét sem teszi könnyebbé . Van e erre valami gyógyszer hogy jobban érezzem magam hogy legalább ne szédüljek, mert az összes bajomnak ez az oka, egyébként jól szoktam magam érezni csak ezekben az időszakokban nagyon nem. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel Andrea.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
13.
Kedves Andrea! Mindenképpen kell egy általános kivizsg. Labor / vérszegénység kizárására /, Hormon profil, nőgyóhyászati vizsgálat, kismedencei ultrahang vizsgálat, bel és ideggyógyászati valamint szemészeti vizsgálat. Üdv.
2012.
05.
09.
Angel kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy február hónapban császármetszéssel született gyermekem és azóta menstruációm a következőképpen alakult: ápr.14-18.-ig ápr. 27- máj.1.-ig máj. 8- AZALIA nevű fogamzásgátlót szedek napi rendszerességgel menstruáció alatt is. Szeretném megtudni, hogy ez a rendszeresség természetes vagy esetleg valami szövődménye lehet a szüléssel, szoptatással kapcsolatban, mivel kb. 2 hete nem szopik a gyermek? Előre is köszönöm a gyors válaszát! Üdvözlettel
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
13.
A vérzése ilyen rendszerességgel nem jó. Az azalia szedése mellett valamint a szoptatás abba hagyása miatt előfordulhat rendszertelenség, de mindenképpen egy kontroll nőgyógyászati vizsgálatra érdemes elmenni, s mivel nem szoptat már, úgy másfajta fogamzásgátlót kell szedni. Üdv.
2012.
05.
07.
Horváthné Noszlopi Veronika kérdése:

Kedves doktor úr!Azt szeretném kérdezni mitől van az,hogy az elsö terhességi tesztem pozitiv a második negativ lett mit jelent ez??
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
13.
Kedves Veronika! Több válasz variáció lehetséges! lehet, hogy a második teszt hibás, de lehet, hogy az első teszt végzése közben folyás vagy vér került a vizeletbe , s úgy lett pozitív, de lehet az is, hogy korai vetélés törént...., minden képpen egy újabb tesztet vagy vér vizsgálat BHCG-t is ultrahang vizsgálatot kell végeztetni.
2012.
05.
03.
anita kérdése:

Kedves doktor úr! Ezt a diagnozist 2011.11.08 Jav: recidiv vulvitises panaszahátterében aliment eredet. pimafucort kenőcs peros antimycotikum adása mérlegelendő amit a gyerekorvosom elutasított a korom miatt őn szerint a pimafucort krémet milyen időközönként lehet használni és hogy ez okoz e valmi kárt mert én elég sűrűn használom kb 1 hónapban 2 db al.Mit tanácsol hogy minél hamarabb elmuljon ez a betegség Válaszát előre is köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
13.
Kedves Anita! A kiújoló szeméremtest gyulladás gombásodás miatt van, s az táplálkozási szokások miatt /aliment= élelmiszer / van, azt jelenti, hogy sok édességet, cukrot /szénhidrát/ fogyaszt, ezért a tüneti kezelés nem elegendő, az okot kell megszüntetni és úgy nem lesz szükség arra, hogy állandóan használjon a gomba elleni szereket. Mérsékelni kell a szénhidrát fogyasztását és érdemes még terheléses cukor vizsgálatot is végztetni.
2012.
04.
29.
Horváthné Noszlopi Veronika kérdése:

Kedves doktor úr!Azt szeretném kérdezni beültetés után mit jelent 50% siker?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
13.
Kedves Veronika! Azt jeleni, 50%-ban, hogy a beültett embrióból fejlődik egy normális terhesség, de 50%-ban nem fog sikerülni a beültetés.
2012.
04.
28.
gina kérdése:

..Azt szeretnem kerdezni hoty mitol vannak el valtozasok a nemi szervemen kisebb szemolcsok vanak rajta. De utana neztem es wn ugy gondolom hogy valami nemi betegseg lehet ere szeretnem ha adna valaszt elore is kosszonom.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
28.
Kedves Gina! Ilyen elváltozások a nemi szerven általában nemi uton terjednek, virus eredetúek ( condyloma vagy egyéb virus eredetű szemölcsök ), ezért mindenképpen minél hamarabb a kezelő orvosához forduljon. Üdv.
2012.
04.
27.
anita kérdése:

Kedves doktor úr! Sajnos 14 évesen candida gombával küzdöm amely szőrnyű viszketésel váladékkal jár elmentünk egy nőgyogyászhoz de csak megvizsgált mert még szűz vagyok és aszt mondta hogy bizonyára a pubertáskor vele járója de nagyon félek hogy soha nem múlik el.Olvastam az interneten hogy szigorú diétával 3-6 hónap alatt elmúlik nem tudom mennyire higyek ennek kérem segítsen és adjon valami tanácsot vagy valami megoldást Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
28.
Kedves Anita! Mindenképpen, bizonyitott candida esetén kezelni kell a szűzesség ellenére is. Hanem akkor szemérem testről ill. hüvelyváladékot le kell vetetni tenyésztésre. Terheléses cukor vizsgálatot is kell végeztetni. Mérsékelt szénhidrát /édességek / fogyasztása, mert szigorú diéta 3-6 hónapig az csak orvos ellenőrzése mellett szabad főleg a fiatal kora miatt.
2012.
04.
27.
veronike kérdése:

Kedves doktor úr!Azt szeretném kérdezni 2napja voltam beültetésen,azt szeretném kérdezni hány nap alatt ágyazódik be?Meg,hogy mikor csinálhatok terhességi tesztet hány nap után?Köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
28.
Kedves Veronika! A petesejtnyerését követő 11 nap után vérből levett BHCG vizsgálat emelkedő értéket mutat > 20 és <100 mE/ml, akkor biokémiai terhességről van szó, ultrahanggal nem látszik. De a klinikai terhességről akkor beszélünk ha 1000 mE/ml fölé emelkedik, s ultrahanggal is kimutatható. A beültetéstől 2-3 hétre vizeletből terhességi tesztet lehet végezni, az eredmény a teszt érzékenységétől függ. Üdv.
2012.
04.
25.
Erka08 kérdése:

Kedves Doktor úr! Egy elég régóta tartó problémával fordulok Önhöz! kb. másfél éve van nőgyógyászati problámám: viszkető-csipő-égő tüneteim vannak. Már jártam két nőgyógyásznál is magánrendelésen, kipróbáltam rengeteg féle hüvelytablettát és krémet, kúpot, antibiotikumot még injekciót is kaptam. A rákszűrés is negatív! Mindenféle vizsgálat azt mutatja, hogy "egészséges" a hüvelyem és a legutóbbi vizsgálatkor is azt közölte az orvos, hogy ha most látna először, azt mondaná nincs semmi bajom! Mégis leginkább vizelet ürítéskor csíp, valamint a hüvelybemenetnél és van olyan nap, mikor nagyon viszket! A párom is kivizsgáltatta magát és teljesen rendben van! fogamzásgátlótablettaként a Volinát szedem! Az orvos azt a lehetőséget is felvetette, hogy lehet pszichés eredetű a dolog..., szexuálpszichológia. Nem lehet, hogy valami hugyúti "dolog"? Doktor úr mit javasol? Fogadna esetleg? Mennyibe kerül egy vizit? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
13.
Kedves Erka08! Lehet húgyúti probléma is, de más oka is lehetséges. lehet online módon regisztrálni.
2012.
04.
21.
kormi kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Ma kaptam meg a szövettani eredményem ,a méheltávolításom és hólyagsérvem műtétje 3 hete volt.Ezt írták:2012.03.27-én elvégzettbeavatkozás szövettani eredménye:CIN I.mirigybe terjedés nélkül.Az elváltozás az uterus eltávolításával eltávolításra került. Kérem legyen szíves értelmezni,hogy mit jelent. Válaszadását előre is köszönöm.Tisztelettel:Bálint Jánosné Dézsi Julianna
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
23.
Kedves Julianna! Aggodalomra nincs ok. Ez a kis elváltozás a / CIN I . / a műtétettel eltávolításra került. Üdv.
2012.
04.
19.
lány kérdése:

TISZTELT DOKTOR ÚR SZERETNÉK SÜRGÖSEN TANÁCSOT KÉRNI MERT EL VAGYOK KESEREDVE NEGYON MOST ESTEM TUL A HARMADIK VETÉLÉSEMEN VOLT EGY 10 HETESEN EGY FÉL IDÖSEN MEG MOST 13 HETESEN ÉS NEM MONDANAK SEMIT MITÖL LEHET DE NEM IS KÜLDENEK TOVÁBI KIVIZSGÁLÁSOKRA 24 ÉVES VAGYOK DE SZERETNÉK MÉG BABÁT A PÁROMAL EZA KISVÁRDI KORHÁZ SEGICSÉGE LEGYEN SZIVES MIHAMARAB VISZA IGAZOLNI MI LEHET ESETLEG A BAJ MERT MOST CSAK GYULADÁS CSÖKENTÖT IRTAK KI AMIT MIND A KETÖNKNEK SZEDNI KEL KÖSZÖNÖM MEGÉRTÉSÉT ELÖRE ERIKA.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
23.
Kedves Eriak! 3 vetélés után ez egy szokványos vetélésnek számít, mely után kivizsgálást igényel, genetikai vizsgálat és Thrombophilia, s TORCH vizsgálat, ezeket vérből nézik, ezért egy haematológussal és infektológussal fel kell venni a kapcsolatot ill. a kezelő nőgyógyásza ellátja beutalókkal . Üdv.
2012.
04.
17.
nita kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 2011 augusztusába volt egy balesetem amibe sulyos károkat szenvedtem. l1 es csigolyám eltörött és lemezezni kellett. Medence csont és szemérem csont törésem is lett. És az lenne a kérdésem hogy rendes úron szülhetek vagy csak császárral ? Vagy nem lehet a gerincembe érzéstelenitöt adni éS akkor csak altatással lehet a császározást végre hajtani ? Kérem ha tud rá választ válaszoljon. Köszönettel Egy várandós kismama.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
23.
Kedves Nita! Ha olyan fokú medence törése volt több mint valószínű, hogy császár metszéssel fog szülni, de mindenképpen traumatológus konzéliumot kell kérni, ahol megoperálták. s amennyiben gerinc sérülése nem volt, és a csigolyái rendben vannak, akkor lehetséges a gerinc érzéstelenítés. Üdv.
2012.
04.
16.
AndreaBence kérdése:

Jó napot Doktor ÚR! Nőgyógyászati rákszűrésre szeretnék menni ,érdemesebb magánúton intézni? Chrón gyanús voltam,de nem lett a végére járva,várandósságnál okozhat gondot? Illetve pár éve zúg a fülem érdemes ezeket kivizsgáltatni teherbe esés előtt ?? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
13.
Rákszűrésre lehet magánúton is de lehet a szakrendelésen is intézni. Teherbe esés előtt mindenképpen érdemes tisztázni az alap betegségeket, a kezelést beállítani.
2012.
04.
10.
gyongye kérdése:

Tisztelt doktor ur ! Megszeretnem kerdezni hogy reggelente veres a vizeletem ez valami noi dolog vagy pedig a vesemtol van mert vese kovem es homokom is van ? Kozosuleskor nem erzek fajdalmat es megis mindig utanna barnas vagy szinte veresnek lehet mondani, folyasom van . Cisztam is van ami idonkent kiurul ez is okozhatja ?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
13.
A véres vizelet inkább a vesekövesség okozhatja, de ami közösülés utáni barna folyás vagy véres folyás más oka lehet, lehet egyszerű méhszáj seb- népi nyelven- /ectropium/, de lehet más oka is , ezért egy nőgyógyászati vizsgálatra érdemes elmenni és rákszűrést is csináltatni.
2012.
04.
09.
Öreglány kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy rövid kérdést szeretnék Önnek feltenni. 27 éve volt egy méh eltávolításom miómák miatt. A petefészkek bent maradtak, mert ott nem volt semmi gond. Különösebb problémám nem volt a műtét után, ám mostanában elég sokat fáj a hasam. Voltam belgyógyászati vizsgálatokon, ott nem találtak semmi problémát. A kérdésem az lenne, hogy menjek-e el egy nőgyógyászati vizsgálatra. Őszintén szólva attól félek, arra gondolok, hogy esetleg petefészek daganatom van, vagy van kialakulóban. Előfordulhat ez ennyi évvel a műtét után? Kell-e tőle tartanom? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Eszter
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
05.
13.
Kedves Eszter! Mindenképpen egy nőgyógyászati vizsgálatra érdemes elmenni, mert lehet, hogy egy közönséges petefészek ciszta okozhatja az alhasi panaszait. Üdv.
2012.
04.
08.
baba kérdése:

Jo napot Lenne egy kerdesem csaszarmetszes utan milyen idore lehetek ujra terhes.Es meg valami ...megszeretnem kerdezni..hogy..marcius 28 an megvolt a menzeszem es az nap volt peteeresem is lehetseges hogy terhes maradtam...
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
09.
Kedves Baba! A császármetszés után ajánlott a másféléves várakozás a következő terhesség vallalásaig, de természetesen egyénileg változhat egyéb okok miatt. A második kérdésére most elég nehéz válaszolni, de nem valószínű, hogy terhes maradt. Üdv.
2012.
04.
07.
ssilvi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lányom 16 éves,több mint 2 év alatt nem vált rendszeressé a menstruációja,van hogy 1-2 hónap is kimarad.Jelenleg január óta nem volt. Az iskolai stressz,vizsgák versenyek befolyásolhatják ezt? Nem szeretném gyógyszerekkel kezeltetni,van rá esély és idő hogy helyreáll magától?Gyógynövény készítményt esetleg tudna ajánlani? Köszönöm szépen megtisztelő válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
09.
Kedves ssilvi! Igen az iskolai stress, vizsgák és versenyek befolyásolhatják a menzesz rendszerességét, de mindenképpen érdemes egy nőgyógyászati vizsgálatra vinni, s egy hormon profil-ra vérvétel, menzesznaptár bevezetése és a leletektől menzesz beállítást végezni 3 hónapra, de egyébként van amikor beáll magától is. Üdv.
2012.
04.
07.
kerdes kérdése:

Kedves doktor ur azzal a keressel fordulok onhoz ,hogy azt vettem eszre a baratnomon a tunetek alapjan ,hogy terhes es 3 hetes leht mit tudjak tenni ? meg lehet oldani meg orvosi beavatkozas nelkul az elvetelt?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
09.
Amennyire bizonyított terhességről van szó, csak az orvosi bevatkozás lehetséges Magyarországon, mert egyéb nyugati országokban léteznek abortus tabletták, de MO-n nem engedélyezett módszer még.
2012.
04.
07.
Baba kérdése:

Tisztelt Dr.Úr Keresztlányom 7 hetes terhes. Volt vizsgálaton és kiderült a magzat nem él! Ez volt csűtörtökön és jövőhét szerdára tették a műtétet .Kérdésem,hogy nem gond e ha ennyire elhalasztották. Köszönettel:Varga Józsefné
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
09.
Nem.
2012.
04.
06.
TIMEA kérdése:

Tisztelt doktor ur.Lenne egy kerdesem marcius 28 an gyengen megvolt a menstruaciom,akkor volt peteeresem es egyutt voltam a parommal,es 29 tol 31 ig barna folyasom volt mit jelent .Tegnap este gorcsolt a hasam fajt a derekam mintha a menstruaciom jonne meg.Varom valaszat
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
09.
Nem kaptam információt arról, hogy a márciús 28-i vérzés rendes időben volt, vagy hamarabb ? Lehet, hogy a jelenlegi görcsei jelzik a menzesz jövetelét. Egyéként a peteérés a ciklus közepén van, ha a ciklusa 28 napos, akkor általában a 14 napon van peteérés.
2012.
04.
06.
aggodás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 16 hetes terhes vagyok és szeretkezés (nagyon óvatos ) után csíp oda lent és pisilés közben . Ez mitől lehet ? árt a babának ? Válaszát előre is köszönöm .
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
09.
Mindenképpen egy nőgyógyászati vizsgálatra el kell menni, esetleges gyulladásos folyamat van-e a háttérben, s érdemes egy vizelet vizsgálat is /tenyésztés/. Előre haladó gyulladás árthat a babának is.
2012.
04.
03.
kinga101 kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy mire utalhat, hogy a mostani menstruációm alatt barnás alvadt vérdarabok is látszanak a betéten? Forduljak orvoshoz? (Elég gyenge a menstruációm, de nekem általában mindig 3 napig tart, és abból is csak 1 nap erősebb (de akkor is elég 1-2 betét) ). Válaszát köszönöm: Kinga
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
09.
Kedves Kinga! Több információra lenne szükségem, hány éves, szed-e fogamzásgátlót,...... Ha eddig mindig rendesen megjött , érdemes megfigyelni a következő menzeszt, ha ismét rendellenes, akkor mindenképpen forduljon a kezelőorvosához. / Egy menzesznaptárt érdemes bevezetni/.
2012.
04.
01.
Horváth Ildikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Azt szeretném megkérdezni hogy Ön végez-e magánrendelés keretén belül, emlő ultrahang vizsgálatot ?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
09.
Kedves Ildikó! Emlő ultrahang vizsgálatot nem végzek.
2012.
03.
29.
Georgina2011 kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Jómagam, 100 %-os sikerrel használtam gyermekáldás kivédésére, a hüvelyi pesszáriumot+Timidon zselével kombinálva. Most közeli hozzátartozómnak volna erre a megoldásra szüksége, mivel a tablettát nem szedheti tovább. Az egész net-et szó szerint két nap óta "feltúrtam", beleértve a gyógyszer-nagykereskedéseket is, hogy megtudjam, hol lehet hüvelyi pesszáriumot vásárolni? Vagy kitérő választ adtak, vagy az volt a válasz, hogy nincs. Tisztelettel kérdezem, van-e tudomása arról, mégis hol lehet(ne) ezt az ügyes női védőeszközt megvásárolni. Tudom, orvosi vizsgálat kell, nőgyógyászi recept, a méretről. Azt is tudom, hogy meg kell tanulni a felrakás és a levevés gyors módját, hogy a spermaölő krém ne olvadjon, a pesszárium ne váljék csúszóssá. De mindezeket biztosan megtanulja az akinek ez adna védettséget. Kérem, tisztelettel és megköszönöm válaszát! Georgina
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
09.
Kedves Geogina! Sajnos nem terjedt annyira a pesszarium használata MO-n, ezért nehéz beszerezni. De külföldről bezserhető akár internetten is megrendelhető, vagy különböző gyógyszer vagy gyógysegéd -eszközök futárral . De mindenképpem orvosi vizsgálat kell előtte, hogy a megfelelő méretet szerezze be.
2012.
03.
28.
Kiss Ágnes kérdése:

Kedves Főorvos úr! PCO syndróma miatt Ön műtött 6 hónappal ezelőtt,a műtét állitólag jól sikerült,bár az egyik oldali petevezető nem volt átjárható,miért nem nyitotta meg?!A várt terhesség elmaradt.A műtét óta továbbá hektikus,havi szinten előforduló alhasi fájásaim vannak,illetve a helyi orvos szerint a ciszták is jelen vannak a petefészkemen.Létezik,hogy műtét után ilyen rövid idővel visszanőjenek?Hisz Ön szerint a műtét hatása 2 évig tart.Mit javasol további terápiaként,hogy végre terhes legyek? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:Andrea
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
04.
09.
Kedves Ágnes Andrea! A PCO syn. miatt történt petefészek drillingelése / a petefészekek több helyen elektromos tűvvel való szúrása/, azzal egy csomó tüsző megszünik, s úgy a maradék tüsző mennyiség jobban tud fejlődni és ovulatio következik, de ez a hátás egyénileg változik, s amit említett 2 év hatás, az félreértés lehet, mert általában félév, sajnos van amikor hamarabb kiújulnak ezek az apró tüszők. Hogy miert nem nyitottam meg a zárt petevezetőjét, egy részt az elzárodása helyétől függ, s mivel nyitott a másik petevezető nem tesszük ki a beteget egy hosszú műtétnek, milyenek az eredménye kérdéses, még is ha sikerül megnyitni gyakori a méhen kívüli terhesség azokban a megnyított petevezetőkben, s nem utolsó sorban elég fejlett mamár az IVF technika, hogy MO-n ezek a műtétek nem gyakoriak. A további terápiaként mindenképpen további kivizsgálás a PCO miatt hormon vizsgálatok és kezelés, a partnernak ismét sperma vizsgálata, sz. sz. ovulació indukció/peteérlelést/ , s az inseminació és szóba jön, s ha minden módszer nem vezet ereményre akkor az IVF programba való küldés.. Üdv.
2012.
03.
12.
Lovácsi Eszter kérdése:

Tisztelt Fö orvos Ur! Azt szeretném megtudni hogy szülés után mennyi idö mulva kell menstruálni .A kislányom már 7 honapos és szoptatom most még gyakrabban mint mikor kisebb volt .Szülést követöen hat hétig volt menstruáciom és eközben volt egy egészségügyi kaparásom is mert nagyon bevéreztem,ennek lehet e köze ahhoz hogy nem menstruálok?Gyogyszert fogamzásgátlot nem szedek . Válaszát elöre is köszönöm Tiszetelettel L. ESZTER
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
03.
28.
Kedves Eszter! nem kell aggódnia emiatt, hogy nem menstruál mivel szoptat, s lehet hogy nem fog megjelenni a vérzése csak a szoptatás abba hagyása után, viszont érdemes védekezni, mert szoptatás alatt menstruáció nélkül is eshet teherbe. üdv.
2012.
03.
05.
Bálinth Izabella kérdése:

Kedves Doktor Úr! A férjemmel 3 éve szeretnénk egy kisbabát de még eddig nem jött össze. Mindketten kezelést kaptunk. A férjem 3 honapos antibiotikum kezelést én meg szintén 3 honapos kezelést Duphaston,E és A vitamint. Aszt szeretném kérdezni hogy mi lehet az oka annak hogy nem jött meg a menstruáciom már több mint egy hete(jelzem nagyon pontosan járt). Terheségi tesztet is csináltam ami negativ lett.Űdv. Bálinth Izabella.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
03.
08.
Kedves Izabella! Több oka lehet a menstruáció késésnek, lehet pl. hormonális, pszichés hatás miatt ...de lehet szervi elváltozás is pl. petefészek cysta az is lehet , hogy a teszt nem elég érzékeny, s érdemes megismételni a tesztet.Üdv.
2012.
03.
03.
baba várás kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A napokban estem át egy korai vetélésen, majd azt követően egy gyógykaparáson (2012.03.01). Ön az orvosom. Szeretném kérdezni, hogy mikor kell kontrollra mennem, a szövettan eredménye mikor lesz meg, illetve mikor lehet újból nemi életet élni és mikortól lehet ismét próbálkozni? A fentiekben szeretném kérni a Főorvos Úr véleményét! Segítségét várva, köszönettel és tisztelettel: Katalin
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
03.
08.
Kedves Katalin! A műtéttől számítva 2 hétre a kontroll vizsgálat, akkor általában a szövettani eredmény meg szokott lenni. A kontroll vizsgálat után a nemi élet újból folytatható. Az ismét próbálkozással kapcsolatban minimum 3 hónapot javaslunk kihagyni hagyományos védekezéssel. Üdv.
2012.
02.
23.
Zsuzsanna80 kérdése:

Kedves Doktor Úr! A férjemmel 2,5 éve szeretnénk babát, de még sajnos nem sikerült teherbe esnem. A férjemet egy évvel ezelőtt kivizsgálták, és egy antibiotikumos kezeléssel nála mindent rendbe hoztak. 80%-os a motilitás és 40 millió/ml a spermaszám. Azt szeretnénk kérdezni, hogy a női meddőségi vizsgálatok milyen sorrendben szoktak zajlani? Ultrahangos vizsgálatokkal miket lehet kideríteni? A petevezeték állapotát, átjárhatóságát hogyan lehet megállapítani (elég ehhez ultrahang vizsgálat)? Válaszát előre is nagyon köszönjük! Tisztelettel: Szabóné Zsuzsanna
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
25.
Kedves Zsuzsanna! A kivizsgálás menetrendje elöször az anamnézis főleg a ciklusról, s fizikális vizsgálat, kismedencei ultrahang vizsgálattal kiegészítve és vérvétel hormonmeghatározáshoz, a következő lépés a petevezető átjárhatósági vizsgálat, mely többféle módon végezhető akár ultrahanggal is / Hiszteroszonoszalpingografia, speciális anyag befecskendezés során a méhüregébe, ultrahang ellenőrzés mellet/, vagy HSG /Hiszteroszalpingografia, kontrasztanyag befecskendezés a méhüregébe, s röntgen segítségével átvilágító képernyőn rögtön látható a kontrasztanyag átjutása a hasüregbe vagy sem. A laparoszkópa, mely több információt szolgál nekük azon túl a petevezető átjárhatóságáról, de ez a beavatkozás altatásaban történik és léteznek még másmódszerek is. üdv.
2012.
02.
20.
Katyka kérdése:

Kedves Doktor Úr! 30 éves vagyok, próbálkozás után 2 hónapra teherbe estem, és a 9 hetes terhességem megszakadt. A szövettani viszgálatból kiderült, hogy részleges mola terhességem volt. A nőgyógyászom azt mondta 3 hét múlva végezzek egy terhességi tesztet és ha pozitív lesz akkor azonnal menjek visza vizsgálatra, ha nem csak a vetélésem után 3 hónapra. Egy kicsit bevagyok pánikolva, mert mindenfélét olvasgattam az interneten, tisztán szeretném, tudni, hogy ez az időszak mivel jár, milyen kezeléseken kell részt vegyek? A terhesség előtt a menstruációm, 2 és 3 és fél hetente volt körülbelül, a mennyiség kevés, most 3 napja nagyon sok van, ez igy normális? Minél hamarbb szeretnénk újra kisbabát, mikor próbálkozhatunk? A munkahelyemen nagy a fellősségem, a munkahelyi stressz befolyásolja a teherbe esés lehetőségét? Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
25.
Mola terhesség esetén /teljes vagy részleges/ a nyomon követés kötelező, s a befejezés után 3-4 héttel BHCG-t kell nézni vérből, terhességi teszt is lehetséges, de ha nagyon vérzik érdemes visszamenni a kezelő orvosához, s ultrahang vizsgálatot kell csinálni, s lehetséges az is, hogy újra kell kaparni a méhüregét. Neg. eredmény esetén 3 hónap múlva ismét BHCG, fél év múlva mellkas röntgen is javasolt, Ezeket komlyan kell venni, mert sajnos ha nagyon benyomúlnak az elfajúlt terhesség részei mélyen az uterus izomzatba, akár rossz dolog lehet belüle / chorion -epithelioma/, ezét fontos a nyomokövetés. üdv.
2012.
02.
13.
Babuci kérdése:

Kedves doktor Úr! 10 hetes terhes vagyok ,és másodjára fordul elő,hogy szexuális együttlét után barnás folyás jelentkezik. Az első ilyen után orvoshor fordultam,akkor mindent rendben találtak a babával.Az első vizsgálatnál az orvosom talált egy polipot a héhszálynál amit el is távolított.Talán ebből kifolyólag lehet? Nagyon idegesít ez a probléma. Előre is köszönöm mihamarabbi válaszát.Tisztelettel:Kis Erika.IP5UP
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
25.
Kedves Erika! Valószínűleg az eltávolított polypból eredően van ez a barnás folyás, ezért érdems egy időre szüneteltetni az együttlétet, s a pihenés. Üdv.
2012.
02.
12.
Kerdes kérdése:

Kedves doktor ur lenne egy kerdesem most estem at egy mehszaj sebplasztikan es azt szeretnem tudni hogy idovel osszenohet . Koszonom szepen.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
25.
Sajnos előfordulhat, de nem törvényszerű. Üdv.
2012.
02.
11.
menstruáció kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 1 éve szedem a Yasminelle nevű fogamzásgátlót, rendszeres a menstruációm. Ebben a hónapban a vérzésem után elekzdtem a gyógyszer szedését és az 5. és 6. napon nem vettem be. A következő 3 napban bevettem, majd a 3. napon ismét vérzésem van. Ez mitől lehet? Előre is köszönöm a segítségét! Réka
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
25.
Kedves Réka! A rendetlenül bevett fogamzásgátó vezet rendetlen vérzésekhez /megvonásos és pecsételő vérzés/ valamint a gyógyszer hatékonysága csökken is, ezért fontos időben bevenni a fogamzásgátlót, Yasminelle esetében 21 napon át lehetőleg fix időpont /este/, majd 7 napos szünet, s a vérzéstől függetlenül a nyolcadik napon ismét új gyógyszer levelet elkezdeni. Üdv.
2012.
02.
11.
Jó Napot!!! kérdése:

Tisztelt Doktorúr!!!! Ezelött 15 hónapal magánál szültem császármetszésel!És meg szeretném kérdezni ha még idén szülnék mennyi az esélye a császármetszésnek!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
25.
Megelőző császármetszés esetén nem törvényszerű, hogy a következő császármetszéssel fejeződik be, de nagyobb az esély azoknál, akik nem császárral hozták világra az újszülöttjüket. Viszont akinek két császámetszése volt, úgy a harmadik terhesség befejezése törvényszerű a császármetszés.Üdv.
2012.
02.
09.
KIS CSILLAG kérdése:

Tisztelt Doktor Ur.35éves vagyok,28x35mmes pszeudo cisztát találtak a méhem mőgőtt,tumor markerom 49.kérdésem az volna,hogy tulajdonképpen mi is ez a pszeudo ciszta,veszélyesebb mint a tőbbi ciszta,ezt mindenképpen meg kell műteni,tumor marker miért ilyen magas.Csak reménykedni tudok,hogy a méhemet nem bántják mert még szűlni szeretnék.válaszát előre is kőszőnőm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
25.
Kedves Kis Csillag! Ez a tumor marker gondolom a CA-125. Nem kell megijjedni nagyon, de nyomon kell követni, mert ez az érték nem csak petefészek folyamt esetén emelkedik, hanem endometriosis esetén is / endometriosis : amikor méhnyálkahártya más helyen található, ezért nem kizárt, hogy ez a kis cystikus képlet amit találtak egy csokoládé cysta is lehetséges. De fontos a nyomon követés. Üdv.
2012.
02.
05.
atina kérdése:

Kedves Doktor Úr! Január 4-én vetettem le a spirálom, mert szeretnénk gyermeket a párommal. Január 6-a óta szinte minden nap szeretkeztünk és mindig belém élvezet, most február 2-án megjött a menstruációm igaz gyengébben mint szokott. Azt olvastam hogy ha terhes vagyok akkor is megjöhet csak nem olyan erőssen.2-án időre jött meg és 2 napig a szokásos mennyiség 1/3-a volt.Várom válaszát!Köszönöm!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
07.
Előfordulhat néha terhesség esetén menzesz idejében kisebb vérzés, ezért, hogy megbizonysodjon erről, egy terhességi tesztet lehet végezni. Üdv.
2012.
02.
01.
ILDIKÓ kérdése:

TISZTELT DOKTOR ÚR!!! BABÁT SZERETNÉNK 45 ÉVES VAGYOK VAN MÉG RÁ ESÉLYEM??? VOLTAM ÁTFUJÁSON A PÁROMMAL IS MINDEN RENDBE ÉS 3 ÉVE NEM JÖN ÖSSZE! REMÉNYKEDHETEK MÉG??,, FÉLEK HOGY MÁR NEM LESSZ PETEÉRÉSEM DE MÉG MENSTRUÁLOK. KÖSZÖNETTEL !!! ILDIKÓ
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
07.
Kedves Ildikó! A félelme a helyén van, de orvosi segítséggel megoldható !! Üdv.
2012.
01.
31.
Szülés kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A kérdésem a következő:Császármetszéssel született a kisfiam 7 éve,most ismét babát tervezünk az előző terhességem túl hordtam10 nappal a következőt engedik-e túlhordani mivel a császár hegem a mai napig érzékeny?Úgy hallottam,hogy császármetszés után nem indíthatnak oxitocinnal.Előző császármetszés után nem feltétlenül kell bevállalni a természetes szülést lehet kérni a császármetszést.Ezeket azért kérdezem meg,mert rengeteg minden kering a neten és sok kismama bizonytalan és kérdezni senki nem mer!Önhöz szeretnék majd járni terhességem során ,ha majd eljön az idő!Köszönöm válaszát! Szép napot!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
01.
31.
Egy előző császármetszés utáni terhességnek a kimenetele nem törvényszerű a császármetszés, viszont az növeli a császármetszést lehetőségét főleg ha egyéb kisérő betegség vagy diagnózis jelen van. Számos tényező befolyásolja a döntést, az anyai és magzati állapot, az előző császármetszés hegvonalának a vastagsága, a szülés haladásának a dinamikája. Valódi túlhordásba nem ajánlatos engedni. Üdv.
2012.
01.
30.
*Hanna kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 5 hónapja ciszta miatt el kellett távolítani az egyik petefészkemet. A műtét előtt mindig pontos volt a menstruációm, és kb. egy héttel előtte kezdett a mellem feszülni. A műtét óta 28-32 nap között menstruálok, és a mellem szinte egész hónapban nagyon feszít, fáj. Már aludni is csak melltartóban tudok, ami korábban sosem történt. Mivel most gyereket szeretnék, érdeklődnék, hogy ezek a tünetek normálisak egy petefészek eltávolítása után, vagy lehet valami hormon zavarom, ami miatt nehezen, vagy egyáltalán nem fogok teherbeesni? Válaszát előre is köszönöm. Hanna
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
01.
A petefészek eltávolítása ilyen mellfeszülést nem kell, hogy okozzon, viszont említette, hogy petefészek cysta miatt történt a petefészek eltávolítás, ezért jön szóba egy emlő ultrahang vizsgálat, esetleges emlő cysta kizárása, hormon vizsgálatot is érdemes megnézetni, de egy petefészek eltávolítása nem okoz meddőséget, mert ott van a másik oldali, úgy nem kell félni attól, hogy nem fog teherbeesni. Üdv.
2012.
01.
27.
Kishangya kérdése:

Tisztel Doktor Úr! Nemrég voltam vizsgálaton, ahonnan elküldtek nőgyógyászati ultrahangra. Itt a következőket írták: "az uterus 77x43x57 mm nagyságú, az endometrium 7,5 mm vastagságú. Az uterus hátsó falában 25 mm-es képlet látható. Ez mit jelent valójában? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
01.
Általában a méhfalban lévő képletek jó indulatú daganatra /myoma/ utalnak, de ezeket még egy kicsit részletesebben szokás leírni pl. két méretet és milyen az ultrahang képe echodús/ echodens/, de lehet más mint pl. adenomyosis, akkor az echoszegény képletről van szó.
2012.
01.
25.
mohácsi katalin kérdése:

Jó napot kívánok doktor úr.vagyok én egy olyan gonddal, hogy 38 éves asszony vagyok,és még sajnos nem estem sose terhességbe.örökbe fogadtuk férjemmel egy kislányt évekkel ezelőtt. szóval megoldottuk a gyerek nevelést, és a hiányt.de,most mivel már ilyen korba vagyok vágyom egy picire.az egészségemmel a hormon a gond.vizsgáltak már de sajnos hiába.mert ha jól írom most önnek nekem kóborló hormonom van.amit nem tudtak beállítani.ebbe kérem segítséget.előre is köszönöm.várom válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
07.
Kedves Katalin! A kérdés nem annyira pontos, úgy teljes meddőségi kivizsgálás történt-e?, mindenképpen érdemes egy meddőségi központot felkeresni, s biztos a teljes kivizsgálás megtörténik. Üdv.
2012.
01.
25.
Rettegés a szüléstől! kérdése:

Tisztelt főorvos úr! 6 éve született egy kisfiam a 42-dik héten a 40-dik héten feküdtem be(Gyulai kórház)3-szor indítottak oxitocinnal de nem reagált a szervezetem rá. 16 óra vajúdás alatt egy ujjnyira tágultam császármetszés lett a vége, emiatt rettegek a szüléstől a császármetszés hege a mai napig néha fáj félek ha teherbe esnék nem lenne -e baja a hegnek mivel ilyen érzékeny?Már 1 éve szeretnénk másik babát és nem jön sajnos a kérdésem ,hogy a szüléstő való félelem miatt lehet-e lelki oka annak hogy nem esek teherbe?Nem a császármetszéstől félek mert minden rendben zajlott hanem a hosszas vajúdás viselt meg .Még egy kérdés:mekkora az esélye annak,hogy a második babát is túlhordom(már ha sikerül teherbe esnem)és mekkora az esélyem az újabb császármetszésre? Válaszát nagyon szépen köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
07.
Sajnos a lelki okoknak is van kihatása arra, hogy nem esik teherbe. Az nem biztos, hogy a következőt is túlhordja, s az előzőleg végzett császármetszés növeli a következő császrmetszés lehetőségét, főleg ha elvékonyodik az előző császármetszés hegvonala a terhesség végén , ezért ultrahang vizsgálattal a hegvonal vastagságát mérni kell. Üdv.
2012.
01.
17.
Terhesség 45 évesen kérdése:

Tisztelt Főorvos úr, 45 éves elmúltam, nemsokára újra férjhez megyek, és nagyon szeretnénk még egy közös babát. Egy 18 éves fiam van már. Nos, éppen ma voltam vizsgálaton, mivel 2011 június óta nem menstruáltam, de a menopause tüneteit sem véltem felfedezni. Tudom, igen, 6 éve nem voltam orvosnál, sajnos meg volt rá az okom... Nos, ma kiderült, hogy állitólag van egy pár polip a méhemben, műtétet javasolt az orvos. Kérdésem az lenne, hogy összefügg-e a vérzés kimaradása a polippal, lehetséges-e még, hogy visszatér a menzeszem a műtét után, illetve lehetek-e még terhes? Reménykedem... Imádkozom, hogy sikerüljön. Nagyon megköszönöm kedves válaszát és maradok Tisztelettel Annamaria Deutenhauser
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
01.
23.
Kedves Annamaria! A menzesz kimaradása nem a polip az oka, s azt mindenképpen el kell távolítatni és küretet is kell végeztetni szövettani vizsgálattal , a menstruációt vissza lehet állítani, s ami a terhességgel kapcsolatban lehetséges gyógyszeres asszisztálással , viszont számolni kell azzal, hogy a kor miatt különböző szürési vizsgálatra lesz szükség genetikai és egyéb vizsgálatra
2012.
01.
17.
szuszika kérdése:

kedves doktor úr azt szeretném kérdezni hogy a ergam cseppet hogy kell szedni? vizel vagy csak úgy magába? és üditővel lehet e ?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
01.
23.
Kedves Szuszika! Kis mennyiségű vizben 10 vagy 15 cseppet 3 szor naponta.
2012.
01.
16.
páciens kérdése:

Kérem erre a levélre válaszolja meg.., mert a másikban a teljes nevem szerepel köszönöm válaszát előre is.Fájdalmas szexuális együttlét...
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
01.
23.
Amit említett méhszájseb nem okoz fájdalmat, viszont a hüvely gyulladás inkább, de ha a méhszájnál is gyulladás van /cervicitis/ akkor természetesen fájdalmas a szexuális együttlét, de vannak még más kórképek, melyek ilyen fájdalmat okozhatnat pl. az endometriosis, Mindenképpen alapos kivizsgálást érdemes végeztetni, hüvyelváladék tenyésztés, a méhnyakcsatornából kenetvétel pl. Chlamidiára.., Kisemedencei hüvelyi ultrahang vizsgálatot. üdv.
2012.
01.
14.
Meddig várjunk? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 3 hónapja szeretnénk babát,de még nem jött össze.Most kezdjük a 4, hónapot.Meddig várjunk a kivizsgálásokkal?Érdemes már felkeresni a nőgyógyászt,vagy ez még korai lenne? Köszönöm válaszát.Ágnes
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
01.
23.
Kedves Ágnes! A törvény szerint egy évig sikertelenség esetén kezdödnek a kivizsgálások, de természetesen vannak kivételek pl. a kor /38 évesnél nem várunk, hogy 39 éves lesz, mert ilyenkor mindig csökken az esélye. üdv.
2012.
01.
11.
Semicillin kérdése:

28.hetes terhes vagyok és kb.5 napja köhögök(most már hurutos),folyik az orrom,lázam nincs.A háziorvosom Semicillint (500 mg.)javasolt legalább 5 napig szedni!Szeretném megtudni,hogy nincs-e rossz hatással a kisbabámra?!Válaszáét köszönöm!!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
01.
23.
Nincs.
2012.
01.
11.
Terheség kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,férjemmel babát szeretnénk de állandó méhkürt petefészek gyulladással Aflamint és Norcolutot kaptam mert a menstruációmat is késett,ezt kétszer kaptam ,aztán Cedax 400-at. Most pedig Nolicin -s 400 mg tablettát ,lehetséges e a gyulladástól nem maradok terhes ez 2011 Októberben kezdődött elmúlik ismét visszatér 2011 szeptemberétől próbálkozunk eredménytelenül ,hormonálisan rendben vagyok Dr Gazdag Andrea végeztette a vizsgálatot Gyulán én Szarvason élek .Sajnos itt nem küldenek el semmilyen vizsgálatra 33 éves vagyok ,nemtudom indokolt e akármilyen vizsgálat ,az aggaszt nem múlik a gyulladás .Köszönöm válaszát .Tisztelettel Sinkáné.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2012.
02.
07.
Kedves Sinkáné! Azt említi, hogy többször méhkürt és petefészek gyulladása van, ezért mindenképpen meddőségi kivizsgálást el kell kezdeni, a kürtök átjárhatóságát valamint a petefészkek állapotát meg kell nézni, a férjénél sperma vizsgálatot és ondótenyésztést is kell végezni, Önnél egy laparoszkopos vizsgálattal sok minden tudható ill. egyuttal kezelhető. Üdv.
2011.
12.
26.
meddőség kérdése:

üdvözlöm!szeretném kikérni a véleményét,azügyben,hogy milehet az oka annak hogy nem esem teherbe! ez nekem nagyon fontos,mert semmitsem szeretnék jobban,mint gyermeket! várom mielőbbi válaszát! előre is köszöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
26.
Ilyen formában nehéz konkrét válszat adni főleg, hogy semmilyen információt nem közült: hány éves?, mióta probálkoznak? volt-e valamilyen meddőségi kivizsgáláson? ....Stb. üdv.
2011.
12.
23.
Piroska kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!! Közel egy éve kimaradt a menstruációm,47 éves vagyok,a kérdésem az lenne szükségese védekezni? Tisztelettel Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok!!!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
26.
Kedves Piroska! Nem szükséges. Üdv.
2011.
12.
20.
Andrea kérdése:

Kedves Doktor Úr!Szeretném véleményét kikérni.November 15-én menstruáltam és nem akart elmúlni,nőgyógyászhoz fordultam és csináltak egy gyógykaparást ami december 6-án volt,elmúlt és semmi panaszom nem volt december 15-ig amikor barna folyásom jelentkezett.A mai napig is tart ,megkérdeztem a szövettani eredményem az jó lett nem találtak semmit,Ez normális dolog vagy nem? Válaszát előre is köszönöm!És Boldog Ünnepeket Kivánok! Andrea
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
26.
Kedves Andrea! Mindenképpen a szövettani eredmény alapján meg kell nézni milyen fázisban volt a nyálkahártya vagy egyéb gyulladás /endometritis ?/ van-e, az alapján lehet, hogy hormonális beállítás kell, de lehet hogy gyulladás van, melyet kezelni kell. Üdv.
2011.
12.
19.
24 hetes kismama kérdése:

Tisztelet Doktor Úr! Én egy 24 hetes kismama vagyok. A múlt héten kaptam az orvostól Klion D 100 hüvelytablettát. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a gyógyszer nincs semmi rossz hatással a gyermekemre? És, hogy mik azok a mellék hatások amikre figyelnem kell? Előre is mindent köszönök.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
26.
A Klion-D 100 hüvelytabletta a terhesség első három hónapjában nem alkalmazható. Üdv.
2011.
12.
18.
bevérzett petefészek ciszta kérdése:

Kedves Doktor Úr!! Én csak annyit szeretnék Öntől kérdezni hogy meddig húzhatom a műtétet?Van egy 4 cm.es bal bevérzett petefészek cisztám!Kérdésem az lenne hogy ha most azonnal nem megyek el műtétre akkor lehet e komolyabb bajom belőle?Mindenféleképp megyek műtétre de most jelen pillanatomban csak 4 hónap múlva tudnék menni!Várhatok e még addig vele?Nem lesz semmi bajom? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Papp Tímea 27 éves lány
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
18.
Kedves Timea! A kérdésére , úgy nehéz konkrét választ adni, mert figyelembe kell venni sok tényezőt pl. egy bevérzett cysta csavarodás miatt, az nem várhat erős alhasi fájdalmak miatt, mint pl. egy endometrioma / endometriosisos cysta /, mely lehet régebbóta meg van, csak nő, vagy egy bevérzett vörös test ovuláció után, szóval , úgy nehéz megmondani mennyit várhat, az mindig a klinikai tünetek határozzák meg. Üdv.
2011.
12.
16.
Lakatosné B.Edina kérdése:

Üdvözlöm Doktor Úr! Eléggé kétségbe vagyok esve és választ szeretnénk. A páromnál lassan 1 éve,hogy diagnosztizálták a crohn betegséget.Szedett elég sok gyógyszert beleértve amelyik gyógyszer aggaszt a Medrol nevű szteroidot.Szerencsére azóta már tünetmentes és már lassan egy féléve,hogy nem szedi a szteroidot. Három hónappal ezelőtt terhes lettem,de sajnos elhalt a magzat 9.hétre.A kérdésem az lenne,hogy mennyi idő míg kiürül a szteroid a szervezetből? Ismét szeretnénk gyereket maga szerint megéri vállalni? Nincs hatással a magzat fejlődésére a szteroid? Vajon fél év elég,hogy kiürüljön a szervezetből? Nem lehet,hogy azért halt el az első gyerekünk,mert még a szervezetében volt? Lehet,hogy sok kérdésem van Doktor úr,de eléggé sok kétségem van ezért vagyok kíváncsi a véleményére. Előre is köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
18.
Kedves Edina! Nem kaptam információt még milyen gyógyszereket szedett a férje a Medrol mellett, s a Medrol 4 vagy 8 vagy 16 vagy 100-as , de mint ismeretes a szteroidnak roszz mellék hatása van sperma képzésre, mozgékonyására, stb... ezét fél év elteltével érdemes egy spermatogrammot végeztetni, s úgy fény derül sok kérdésre. De nem kell aggódni lehet vállalni terhességet. Üdv.
2011.
12.
14.
abortusz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő lenne: 1 hete voltam ultrahangon és találtak egy szikhólyagot tartalmazó 11mm-es petezsákot, de szívhang még természetesen nem volt. 2hét múlva kell visszamennem (amiből már eltelt 1 hét) és azt mondta az orvos, hogy előfordulhat hogy nem is lesz szívhang (ezt azért mondta mert nem várt terhességről van szó és ezt ő is tudta) Ha esetleg nem lenne szívhang akkor az abortusz ugyanolyan menetben történne e meg mint normál esetben? (Feltételezem, hogy a szervezetem esetleg nem löki ki.) Ezen belül a költségekre is gondoltam... Válaszát mihamarabb várom! Tisztelettel: Sz. Dia
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
18.
Kedves Dia! Amennyiben elhalt terhességről van szó / Missed abortion /, úgy az eljárás másképpen történik, s nem jár költséggel. Üdv.
2011.
12.
13.
Baba kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 5. sikertelen hónapunkon vagyunk túl a babaprojektben. Az orvosom javasolta, hogy 1-2 hónapig újra szedjek Symicia fogamzásgátlót, a termékenység elősegítése céljából. Ön szerint is jó ötlet? Válaszát előre is köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
18.
Az egy ötlet .
2011.
12.
05.
terhesség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz hogy 9napja nem jelentkezett a menszeszem.És ma délelött csináltam tesztet ami negativ lett.Kicsit szomoru vagyok mert azt hittem baba van.Lehet korán csináltam a tesztet?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
18.
nem csinálta a tesztet korán.
2011.
12.
05.
Reka kérdése:

Kedves Foorvos ur!!! A kerdesem a kovetkezo lenne!!!@4 eves vagyok elso terhesegem 2 evel ezelot volt ami csaszarmetszesel zarult magas vernyomas miat 220/100!!!43 kg letem terhes es 79 kg ra hiztam!!!Most ismet varandos vagyok en Romaniaban lakom itt nem engedejezik azt hogy csaszar utan esetleg rendesen szulhesen valaki!!!Kerdesem az lenne hogy lehetseges e hogy csaszarmetszes utan rendesen szulhesek ha minden rendben van a terheseg alatt ha mondjuk Magyarorszagra jarnek doktorhoz?!Valaszat elore is koszonom!!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
18.
Császármetszéssel végzödött terhességet követő terhesség kimenetele nem törvényszerű a császármetszés. Természetesen ha minden rendben van. Üdv.
2011.
12.
01.
Terheség kérdése:

Tisztelt Főorvos úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz párommal babát szeretnénk 3 hónapja nem védekezünk ,a menstruációm eddig pontos volt most 6 napot is késik voltam doktornál ,Norcolutot Aflamint irt föl .A papiromon az áll jobb oldalon 19 mm-es folliculus vaskosabb adnexum és mondta most védekezünk de mi babát szeretnénk erröl kérnék felvilágositást ,elöre is kösszönöm .Sinkáné
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
03.
Kedves Sinkáné! A fent leirtak alapján a kolléga jobb oldali méhfüggelék gyulladást valamint menzesz kimarádást diagnosztizált illetve gondolom kizárta a terhesség lehetőségét /ha nem akkor érdmes egy terhességi tesztet végezni vagy vérből BHCG-re vérvétel/ , ezért felirt olyan gyógyszert (Norcolut), melynek hatására meg fog jelentkezni a vérzése a gyógyszer abbahagyása után pár nappal, s a másik gyógyszer Aflamin gyulladásgátló és fájdalom csillapító hatása van.
2011.
11.
30.
32hetes kismama kérdése:

Jo napot kivánok!!!Nekem csak annyi lenne a kérdésem,hogy akinek terhesseg alatt kialakult a koldok serv az eleg indok arra,hogy csaszar metszessel hozza vilagra gyermeket?Koszonom a valaszat.Maradok udvozlettel Szilvia Blanco Olivarez
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
03.
Kedves Szlvia! Nem mindig, ettől függ milyen mértékű, vissza reponálható ! Mindenléppen sebész szakorvosnak be kell mutatni, illetve ha más dolog van ami alá támassza a császármetszést, úgy egy uttal a köldöksérvet meg lehet oldani. Üdv.
2011.
11.
28.
terhesség megszakítás kérdése:

üdv.Egy 21 éves férfi vok.És azt szeretném kérdezni h nagyon úgy néz ki hogy barátnőm terhes (pár nap telt el az aktus óta) de minden jel arra mutat hogy terhes.és h mi még nem állunk készen (anyagilag) a gyermekre.és hogy mit lehetne tenni ilyen esetben?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
12.
03.
Mindenképpen meg kell győzödni arról, hogy a barátnője terhes-e , de mivel csak párnap telt el az aktus óta, úgy még várni kell egy kicsit, lehet, hogy nem lesz terhes, s amennyiben ilyen félelem van, s nem lesz a barátnője terhes, úgy érdmes védekezni a teherbe esés ellen. Üdv.
2011.
11.
25.
drazse kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 6 hetes terhes vagyok és a torokgyulladásomra Maripen extrát írt fel a háziorvosom. Érdeklődnék, hogy biztonságosan szedhető ebben korai szakaszban a gyógyszer? Válaszát köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
26.
Terhesség alatt amennyiben szükséges Penicillin származék adható s a Maripen oda tartaozik. Üdv.
2011.
11.
22.
kitisztulás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 9 hónapja szedek Yasminelle fogamzásgátló tablettát! Most párommal úgy döntöttünk, hogy babát szeretnénk és érdeklődnék, hogy a tabletta szedésének abbahagyása után mennyi időt kell illetve ajánlatos kihagyni, mielőtt nekiállunk a
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
26.
Általában 3 hónap kihagyást szoktunk javasolni, Üdv.
2011.
11.
21.
bea kérdése:

25 éves nő vagyok akinek 11hónaposkislánya van,akit33hetesen vetek észre vastag hasfalmiatt,azota hála egésséges kislányt szültem.szülés után megjőtt a mestruáciom ami8 napig tartótt ez volt februárba, márciusba márcsak3 napot volt meg,áprilisba szintugy 3 napig tartot kevés vérzésel, asztán ezután elmaradt.hasam meg nőlt jobban hirtelen és kinyomkodást érzek , nőgyogyászilag nem vagyok terhes,de nagyon fent van a méhem és ott nagyon kemény, minap volt 3 napja ragacsos valami ami eltávozott és kicsit vérezgetem foltokba, egy1 óra volt utána nincsen semi, az megint volt.azot szur és csipkelődik a derekam,nem tudom mi tévő legyek mivel szint ugy vagyok mint az előző terheségemnél, orvosok nem veszik észre mert lent nézik meg csak utrahangon,előzőnél is minden teszt negativ volt és most is szintugy és ezért má nem tudom mi tévő legyek?!merre megyek tovább?mitől van nagy keményhas , mert ha kővérnek logni és nem feszes gőbőlyünek kénne lenni-e.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
26.
Kedves Bea! Mindenképpen kell egy alapos nőgyógyászati vizsgálat, Hasi és hüvelyi ultrahang is, főleg hogy rendetlen vérzése is van. Üdv.
2011.
11.
16.
"Aggódó" kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A problémám a következő: a ciklusaim általában úgy zajlanak, hogy a normál vérzés előtt és után 3-4 nap barnázás van, általában 25-30 nap közötti időszakban.Az elmúlt két ciklusom úgy zajlott, hogy az utolsó előtti kevesebb volt mint a megszokott és amikor már a végén azt gondoltam, elmúlik a barnázás a következő menstruáció előtt egy héttel múlt el csak, általában csak a délutáni órákban volt, nem sötét, inkább világosabb 1-2 pecsétnyi a betéten. A mostani menstruációm 6 napig tartott bőven, de nem volt alvadékos, viszont előtte nem volt barna. Jelenleg 12 nap telt el a menstruáció kezdetétől és enyhe maszatolás még mindig van inkább világos barna.Derekam, combjaim fájnak, de hozzá teszem napi 8 órát ülök a számítógépnél. 42 éves vagyok, házas életet nem élek. Kérdésem, hogy ez lehet e sárgatest elégtelenség, preklimax vagy valami más?Köszönettel: egy aggódó páciens.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
26.
Amit említett lehetséges, de mindenképpen pontosan kell tisztázni az okát, úgy egy nőgyógyászati vizsgálatra el kell menni, s nem kizárt, hogy csinálni kell egy nőgyógyászati kürtet /kaparás/ , hogy szövettanilag lehessen tisztázni a vérzészavar okát. Üdv.
2011.
11.
15.
menzesz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 3 kérdéssel fordulok Önhöz. 1. Ha időben megjött a menzeszem és mennyiségre annyi volt,amennyi szokott lenni,akkor van esély rá,hogy terhes vagyok? 2. Miből tudhatom biztosan,hogyha megjött,akkor nem vagyok terhes? csak azért,mert hallani,hogy sokak terhesen is menstruálnak. 3. A menzesz első és második napján is csináltam tesztet,bár nem tudom,ilyenkor szabad-e),mindkettő negatív lett. Ilyenkor ugye már kimutatná,ha terhes lennék? Üdvözlettel: Gréta
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
26.
Kedves Gréta! Az első kérdésre a válasz , hogy előfordulhat ritka esetekben. A második kérdésre a válasz azt amit csinált a harmadik kérdésben, szóval terhességi teszt végzése akár a menses előtt is. a két negatív teszt kimutatta, hogy nem terhes. Üdv.
2011.
11.
14.
Bolvári Krisztina kérdése:

T. Cím! 2 hete császárral született meg gyermekem. A seb fölött a sebbel párhuzamos duzzanat, dudor húzódik. A seb szép vékony vonal, de a fölötte lévő dodor + a hasam rálóg a sebre. Ez elfog múlni? Nagyon csúnya Mit tegyek vele? Előtte vékony voltam, súlyfelesleg most sincs rajtam. Várom válaszát, Üdv, K
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
26.
Mindenképpen be kell mutatni a kezelő orvosának, hogy nincs vérömlény vagy esetleg gyulladás, tályog a hasfal rétegei között, azokat kell tisztázni ill. rendellenesség esetén kezelni /párakötéssel, antibiotikummal, pl. még a sebnek kis helyen való megnyitás, hogy ürüljön kis a váladék .../ Üdv.
2011.
11.
13.
méhszájzáró műtét kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pénteken méhszájzáró műtétem volt, pici vérzésem volt csak, még aznap kiengedtek a kórházból. Mivel semmi bajom nem volt, így másnap bevásároltam és kb.10 kg csomagot vittem fel az első emeletre. Azóta sincs panaszom, Azt szeretném megkérdezni, hogy nem csináltam e ezzel valami bajt, nem szakadhatott-e ki a varrás ill. azt érezném-e ha kiszakadt volna? Azt szeretném még tudni, hogy mikor lehet házaséletet élni a műtét után? Tisztelettel Anikó
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
26.
Kedves Anikó! Hát mindenesetre nem volt jó amit csinált műtét után, biztos a kezelő orvosa figyelmeztette arra, hogy ne terhelje magát , ágy nyugalomra van szüksége, szerencsére a fent mondottak alapján nem voltak méhgörcsei, de lehetnének simán ilyen esetben, s akkor ha kezd a méhszáj kinyílni, úgy bevág a fonal, ezért érdemes kimélő életmódot folytatni. Üdv.
2011.
11.
10.
ultrahang kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Jól tudom,hogy hüvelyi ultrahanggal már az aktus után két héttel kimutatható a terhesség? Megkérdezhetném még azt,hogy egy ilyen ultrahang hogy történik? Akkor sem lehet fájdalmas,ha még nincs átszakadva a szűzhártyám?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
26.
Az aktus utám két héttel még nem mutatható ki hüvelyi ultrahanggal a terhesség, legalább a menzesz elmaradása után egy héttel, s természetesen ettől függ milyen a készülék?, milyen a felbontóképessége? A vizsgálat hüvelyen keresztül történik, hát ha még fen áll a szüzhártya, úgy lehet kissé fájdalmas, de ha tampont használ is a nyílás nem olyan szűk akkor kevésbé fájdalmas.
2011.
11.
10.
babat szeretnek kérdése:

Tisztelt dr ur:Egy hete voltam egessegügyi kaparason vagyis allandoan vereztem es az orvosom ezt ajanlotta. mostis olyan halvanybarnas fojasom van es kicsit fajis a hasam alja,ez termeszetes?mire kell hogy vigyazzak es meddig?valaszat türelmesen varom es elöreis köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
26.
Ilyen beavatkozás után érdemes mellőzni a kádban való fürdés, mivel méhszáj tágítás történt, csak tusulással , két hétig a szexuális élet mellőzése.
2011.
11.
09.
terhesség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A terhességet vérből mikor lehet leghamarabb kimutatni?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
26.
Ha a ciklus 28 napos, a 14 napon van az ovulatio ill. következik a fogamzás, úgy a megtermékenyített petesjet egy héten át vándorol a petevezetők keresztül a beágyazódásig, közben történik az osztódás, s a megtermékenyített petesejtet körülvevő trofoblaszt sejtek már a ciklus 21 napjától kezdenek BHCG hormont termelni és akkor vérből lehet kiemelkedő BHCG értékeket kimutatni.
2011.
11.
07.
H kérdése:

Kedves Doktor Ur! Volt egy elhalt terhessegem 26.10.2011 a babat eltavolitottak. Utana par napra eros fajdalmat ereztem, es barnas folyasom is volt. Bementem a korhazba es ott csinaltak egy ultrahangot es kiderult hogy az eltavolitas nem volt teljes. Mivel meg nem szultem miutan lement a lazam eltavolitottak a maradvanyokat. Kaptam mehosszehozo inekciot es cseppeket is. Azota nincs mar fajdalmam. Ez mult heten volt 02.11.2011. Mivel mar az antibiotikumot szedtem 26.10.2011 ota igy azt nem kaptam ujra. Azota mar csak ilyen sargas barnas folyasom van. Es egy kicsit ugy erzem a hasam kicsit puffadtabb. Ez meddig normalis? Esetleg lehet valami fertozes jele a folyas? Koszonettel Varom hamarabbi valaszat!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
07.
Mindenképpen ha fájdalmat, has puffadást érez és láz is van, úgy érdemes visszamenni a kórházba, hogy nézzék meg, s ultrahang vizsgálat is szükséges. Üdv.
2011.
11.
02.
Éva kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék,hogy terhességi tesztet mindig csak a várható vérzés időpontjában érdemes végezni vagy bármikor, ha az együttlét után eltelt már 12-14 nap, függetlenül attól,hogy a ciklusom melyik szakaszban van?A helyzet a következő: az együttlét a ciklus 7. napján volt, akkor erre számoljak rá két hetet,hogy tesztelhessek vagy mindenképp meg kell várnom a menstruáció időpontját? Köszönettel: Éva
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
07.
Kedves Éva! Nem kell megvárni a menstruáció időpontját, hogy a tesztet végezze el, mert a megtermékenitett petesejtet körüveveő trophoblast sejtek a mensetruació 21 napjától kezdenek BHCG-t termelni, de természetesen nem olyan nagy mennyiségben az elején, de minél közelebb a menstruáció időpontjához vagy azon túl a terhességi tesztek érzékenyebbé vállnak a hormontermelésre.Üdv.
2011.
11.
02.
fajdalom kérdése:

Jonapot kivanok aszt szeretnem kerdezni hogy 2napja szeretkesztem a paromal es utana oleg komojan verestem masnap mar csak egy kicsit kb6eve van sebem a mehnyakon es valamikor azis faj, miota megszultem az 16honapja azota ha szeretkezunk mindig a behatolasnal faj de utana elmulik szeretnem mind szakembertol segicsiget kerni elore is koszonom tovabi szep napot kivanok
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
07.
Ebben az esetben sok oka van a fájdalomnak és a vérzésnek, ezért mindenképpen keresse fel a nőgyógyászát. Üdv.
2011.
10.
31.
kétség kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy Ön szerint a Klion-d 100 hüvelytabletta milyen hatással lehet a magzatra? Mivel nem tudtam, hogy teherbe estem (és még nem is biztos), de a teherbeesés lehetséges időpontja után pár nappal elkezdtem a hüvelykúpot használni. Lehetséges, hogy a magzatnak valami baja lesz? Válaszát előre is köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
07.
Klion-D100 a terhesség első három hónapjában nem alkalmazható. De az esetleges magzati károsodás sok tényezőtől függ pl. mennyit használt belüle, melyik időszakban...... De amennyiben bebizonyosodott a teherbesés, úgy még számos szűrű vizsgálaton fog át menni. Üdv.
2011.
10.
30.
terhességi teszt kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék,hogyha az együttlét a ciklus 7. napján volt, akkor erre számoljak rá két hetet,hogy tesztelhessek vagy meg kell várnom a menstruáció időpontját (ha nem jönne meg)? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
07.
A ciklus 21 napjától fogamzás esetén a trophoblast sejtek már termelnek BHCG hormont , nagyon érzékeny tesztek illetve vérből még a menstruáció ideje előtt lehet tesztelni. Üdv.
2011.
10.
30.
mikor? kérdése:

Szép jó estét!SAjnos 8 hetes terhesség után elment a babám.Még nincs szövettan.Az lenne a kérdésem,hogy mikor lehet leghamarább hozzákezdeni a családalapitáshoz ,hogy ne legyen semmi baj.Válaszát köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
07.
Mindenképpen 4-5 hónapot szoktunk javasolni, egy két hónappal a tervezett terhesség előtt Folsav szedése ajánlott, s esetlegesen, majd a nőgyógyászával megbeszéli, hogy miután teherbe esik sárgatestet támogató hormon készítmény érdemes-e beszedni. Üdv.
2011.
10.
30.
AVEDENT kérdése:

Tisztelt Dr.ÚR!KB 2 HETE ÍRTAM ÖNNEK,ÖN AZT ÍRTA TERHESSÉGI GYANÚ JELEIM VANNAK!12-ÉN REGGEL FELKELTEM!ERŐS SZÚRÁS OTT LENT,ÉS ELÖNTÖTT A VÉR!ÖSSZEROPPANTAM!EDDIG 7 NAPIG VOLT MEG ÉS ELÉG ERŐSEN,MOST MEG CSAK 5 NAPIG.A MÁSODIK NAPON A TISZTASÁGI BETÉTEN EGYETLEN DARAB,BAB NAGYSÁGÚ,MINTHA BURKOS LENNE,ALIG SZÉTNYOMHATÓ VOLT!SE ELÖTTE-SE UTÁNNA TÖBB ILYEN NEMVOLT?NEMLEHETETT AZ A MAGZAT?TELJESEN KIVAGYOK AZÓTA!A MELLEIM VISSZAMENTEK EREDETI ÁLLAPOTBA,FOGYTAM AZÓTA 3 KILÓT.NEMTUDOM IDEGILEG VAN-E?MINT ÍRTAM ANYÓSOMÉKNÁL LAKTUNK,ÉS 5 KUYTÁVALVOLTAK EGY SZOBÁBAN!SAJNOS EGÉSZNAP OTT KELLETT TARTÓZKODNOM,MERT ANYOSOM KEMO UTÁN VOLT!A DOKTORNŐM MONDTA,AZONNAL KÖLTÖZZÜNK!DE AKKOR HIRTELEN HOVÁ?RÁADÁSUL NEHÉZ DOLGOKAT CIPELTETETT VELEM,ÉS BERAKATTA MAGÁT A TOLOSZÉKBE!KÉRDÉSEM:A KUTYÁK,A,STRESS,A NEHÉZ EMELÉSEK MIATT ELVETÉLHETTEM?A NYIROKCSOMOIM IS VISSZAFEJLÖDTEK MELYEK A DOKTORNŐM SZERINT A KUTYÁK MIATT VOLT ÉS CSAK A KISMAMÁK REAGÁLNAK ÍGY A HÁZIÁLATOKRA!AZÓTA ÉN VISSZAJÖTTEM PESTRE GYULÁRÓL,1 HETE!MERT ITT KULTURÁLTABB KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT VAGYOK A CSALÁDOMNÁL!FÉRJEM IS JÖN UTÁNNAM!TÖBB ILYEN VESZÉLYNEK NEMTESZEM KI MAGAM!MIVEL A KUTYÁK MARADTAK,ÉN ELJÖTTEM!FÉRJEM IS KIKÉSZÜLT A BABA MIATT,NAGYON VÁRTUK MÁR!7 ÉVE!!MOSTMÁR ODAFOGUNK FIGYELNI,H KÖRÜLÖTTÜNK ÁLLATMENTES,STRESSZMENTES,TISZTASÁG,LEGYEN!NEMKCKÁZTATUNK AKÖVTKEZŐ BABÁNÁL!SAJNOS ANYÓSÉK ÍGY ÉNEK.NEMBRÍTAM TOVÁBB!KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!TISZTELETTEL!AVEDENT
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
07.
Sajnos amiket sorolt fel mind közrejátszhatott az esetleges korai vetéléshez, s remélhetőleg most már jobb körülmények között vannak és úgy sikeresebb terhessége lesz. Üdv.
2011.
10.
29.
Simon kitty kérdése:

Tisztelt Dr.úr! Egy olyan jellegű problémával fordulok önhöz ami nagyon sok kételyt vett fel bennem! Kis babát szeretnénk a párommal 3hónapja, elmentem nőgyógyászhoz aki elküldött laborvizsgálatra, mert rendszertelen a menstruációm mióta abbahagytam a fogamzásgátlást!(1éve) Eredmény:TSH 1,790 mIU/1 FSH 6,9 U/1 LH 9,9 U/1 Prolaktin 11,3 ng/mL Vissza mentem az orvoshoz aki elküldött az I Női klinikára azzal az indokkal, hogy LH-FSH nagyobb 1-nél! Elmentem a klinikára ahol közölték velem, hogy az ég világon nincs semmi bajom és nem értik miért küldtek engem ide! Tulajdonképpen arra lennék kíváncsi, hogy a laborvizsgálat alapján tényleg minden rendben van-e? illetve miért rendszertelen a ciklusom, ha nincs komoly baj és mivel tudnám beállítani és elérni a peteérést, hogy kisbabánk lehessen?! Lehet, hogy csak egy hormon zavarom van? Előre is nagyon köszönöm önnek a segítségét! kellemes hétvégét! Köszönettel! Simon Kitty
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
07.
Kedves Kitty! Egyetlen egy hormon vizsgálatból nem lehet meghatározni van-e hormonális probléma vagy nincs , s az eredmény amit fent feltüntetett nem irta, hogy a ciklus melyik napján történt az FSH és az LH-ra vonatkozik. De mivel vérzési zavara van ami lehet hormon eredetű is, azt kell tisztázni, s ciklus beállítást végeztetni, tisztázi is kell, hogy peteérés van-e. Mivel nem olyan régen próbálkoznak /3 hónapja/, s az életkora még engedi, úgy a törvény szerint egy éves sikertelen próbálkozás után meddőségi kivizsgáláson mennek át a párjával együtt. Üdv.
2011.
10.
20.
aggódom kérdése:

Tisztelt dr.úr! Hólyag gyulladásra a háziorvosom írt nekem Cifloxin 500mg -os filmtablettát amit be is szedtem majd 3nap múlva kiderült hogy terhes vagyok.Nagyon aggódom mivel a gyógyszer papírja azt írja hogy a terhesség esetén nem ajánlott.Lesz bajunk??Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
07.
Mindenképpen sok szűrésen fog átesni /ultrahang és biokémiai szűrések/, úgy a Cifloxin a terhességre való káros vagy nem káros hatása nem tisztázott, mivel nincs róla kellő tapasztat. Üdv.
2011.
10.
19.
Újdonsült kismama kérdése:

Kedves Doktor Úr! Előre is elnézést kérek, ha valaki már feltette volna az előttem érdeklődők közül ezt a kérdést. 32 éves nő vagyok, ez az első terhességem, most kezdtem a terhességem 9. hetét (8 hetes, 3 napos vagyok az ultrahang szerint). Háziorvosom - akiben egyébként teljesen megbízom - vírusos torokgyulladás megbetegedésre Semicillin 500 mg kapszulát írt fel, napi 3X1 adagolással. A kérdésem, hogy hány napon át kell szednem (erre vonatkozóan nem mondott semmit), illetve, ami még fontosabb, hogy okozhat-e ez a gyógyszer bármiféle károsodást a kisbabámnál? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
11.
07.
Semicillin, ampicillin származék , mely adható terhesség alatt. De biztos másodlagos bakteriális fertőzésre kapta meg, nem a virus ellen. Üdv.
2011.
10.
16.
megjött,de... kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A menstruációm a szokott időben (2 nappal korábban,ami gyakorinak számít) megjött, első nap csak barnáztam (bár mennyiségileg jóval több volt, mint a pecsételés) a 2. napon átlagos mennyiségű és színű volt,azonban ma,a 3. napon megint elkezdett barnázni és a mennyisége is visszaesett. Azt olvastam, hogyha nem élénk piros a színe,akkor az jelenthet terhességet. Mit gondol,lehetséges,hogy terhes vagyok?Tesztelni még úgy tudom,nincs értelme,mert még egy hét sem telt el az együttlét óta. Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
10.
18.
A leírtak alapján Kicsi a valószínűsége a terhességnek, főleg a menstruáció színe alapján. Üdv.
2011.
10.
15.
gyermek kérdése:

Tisztelt Doktor úr!Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy páromnak lassúak a spermái nekem meg hátrahajló méhem van .mennyi esélyünk van a gyermekünk foganjon .és mit tehetnénk vagy mit tanácsol a siker érdekében?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
10.
18.
Egy éven át spontán teherbe esés sikertelensége esetén érdemes felkeresni egy meddőségi központot, s esetleg insemináció révén sikerülne, kivizsgálás után. Üdv.
2011.
10.
14.
AVEDENT kérdése:

tisztelt doktor úr!én egy 39 éves,férjezett,még nemszült hölgy vagyok.várandós sem voltam még.1 hete elmentem a háziorvosomhoz az alábbi tünetekkel:hajnalban erős hányingerre ébredés,napközben is,olykor este-de nagyon erősen,mellenövés,feszülés,fájdalom,kis csomók,vegetáriánus vagyok,és elkezdtem enni kolbászt,húst.pedig undorodom a sertéstől.sírós lettem,ideges,sértödös.orvosom szerint 2-3 hetes állapotos lehetek.egy uh vizsgálat megerősítené ő szerinte,hogy van-e embrió?!2005-ben volt egy bell parézisem,szteroid lökésterápiát alkalmaztak nálam,mely 2 hét alatt felgyógyított.de híztam a medroltól 20 kilót 2 hét alatt.kimaradt a mensesem azóta,illetve 1 évben 2x ha megvolt.most idén végre,spontán,gyógyszerek és orvosi beavatkozás nélkül megjött a mensesem.január 7,február 10,március 19,április 21,május-junius kimaradt,július 25,augusztus kimaradt,szeptember 12 voltak meg.eddig még nincs mensesem,a tüdőgyógyász elvette a gyógyszereimet,h neterhelje a szervezetemet,de ő nem mondta miért.ezért is következtett még pluszban erre a doktornőm,hogy babát várok.fris laborlelettel kellett mennem.a bénuláskor aztmondták,peteéréselégtelenségem van-(volt?),nemfogok menstruálni,akkor ez most mi?nagyon szeretném ha tényleg állapotos lennék,minden tünetem stimmel.ájulás érzés,szédülés,fogyás,kívánnósság,stb.magas vérnyomással kezelnek.ramace 10,coviogal 5 mg,coviogal plusz 5 mg/12.5 mg.állítólag ellenjvallt terhes nőknél(gyógyszerésznél rákérdeztem).orvosom szerint szeptember 26-a körül estem teherbe.1 hete csináltam az első tesztet,mely negatív lett,de csinálok majd mégegyet párnap múlva.itt ahol lakom(rokonok) 5 kutya van a házban,sőt bent a szobában.orvosom szerint azonnal költözzek el a férjemmel,mert veszélyes ilyenkor a sok kutya,por,szőr,stb.mit tegyek?ön szerint állapotos vagyok tényleg?felkereshetném önt gyulán?1x már voltam önnél,és nagyon aranyos volt,nem féltem,nem idegenkedtem a vizsgálattól!nagyon szeretném ha pozitív választ tudna adni az állapotossággal kapcsolatban!tudom így nemtud konkrétat mondani,ezért szeretném önt felkeresni ultrahang miatt!tisztelettel!EVITA KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT :)
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
10.
18.
A fent leírtak tünetek alapján terhességi gyanú jelek vannak. Csak terhességi teszttel és vizsgálattal lehet konkrét választ adni. Online lehet regisztrálni. Üdv.
2011.
10.
13.
.... kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A magán nőgyógyászom Herpes Genitalist diagnosztizált rajtam.Azt mondta,hogy vissza kell mennem ellenőrzésre,és készít pár vírus szűrést.Ezek plussz pénzbe kerülhetnek,persze a tiszteletdíjon felül kérdezem?Azt olvastam,hogy ezt a betegséget nem lehet teljesen gyógyítani,és vissza fog térni.Ez minden esetben így van?Telviran krémet,és tbl-t írt fel.Mit tehetek,hogy ne kapjam el ismét,ill.ne jöjjön ki újra?Ha a másik fél is elkapta,de neki nincsenek tünetei,akkor hogy lehet ezt megelőzni?Őt is lehetne ellenőrizni tünetmentesség esetén,hogy ne legyen az,hogy vissza fertőz? Nagy tisztelettel!Köszönöm előre is válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
10.
18.
Sajnos a Herpes genitalis nem lehet teljesen gyógyítani, mert befészkeli magát a szervezetben, s amikor elgyengül az immunrendszer a szervezetben a Herpes genitalis fellobban. DNS vizsgálattal a partnernél is ki lehet szűrni. Üdv.
2011.
10.
10.
Bozso kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 18 hetes terhes vagyok.Hetek óta jelentkeznek az éjjeli órákban menstruációs görcseim.Nőgyógyászom szerint Mg-on kívül nem tud adni semmit a 24.hétig.A Kórházi befektetésről azt mondta,hogy ott is csak Mg-ot kapnák és fektetnének,ezért vállaltam,hogy otthon maradok,mert két kicsi gyermekem van.Valóban semmi más gyógyszeres lehetőség nincs?Vajon mi lehet az oka a görcsöknek ill. találkozott ilyen kismamával,aki egész terhesség alatt görcsökkel küszködött?Mennyi Mg-ot lehet naponta bevenni?Köszönettel:Kati (két vetélésem volt a 12.és 17.héten,koraszülés nem volt)
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
10.
18.
A magnézium és az ágynyugalom sokat segítene, görcsök maradása esetén 20 hét ki lehet egészíteni Duphaston nevű gyógyszerrel. De ha erősebb görcsei vannak, úgy el kell fogadni a kórházi befekvést, mert infuzióban kapna a Magnézium-Sulfatot. Üdv.
2011.
10.
04.
baba kérdése:

hogy lehet meginditani egyszülést,de csak 35hetes vagyok!!nem szeretnék tovább várakozni!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
10.
19.
Amennyiben nincs érdemi oka a szülés indításnak nem érdemes, mert művi koraszülést idézhetünk amikor a magzat tüdeje még érik. Most már 37 hetes a válasz idejében, remélem, hogy volt még türelme a terhesség viseléséhez. A szülés indításnak több féle módszere van, a kezelő orvosa dönti el, pl. nyított méhszáj mellett, megfelelő méhnyak kifejtettség mellet burok repesztéssel, vagy mesterséges fájáskeltéssel, vagy ha olyan sörgös esetben akár császármetszéssel fejezhető be a szülést.Üdv.
2011.
09.
30.
Dns kérdése:

Tiszteletem. Érdeklődnék, hogy az abortuszt követően lehetséges-e apasági vizsgálatot végezni? Hol és mennyibe kerül? Nyolcadik hetes a magzat. Válaszát köszönöm Üdv: István
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
10.
02.
Kedves István! Igen lehet DNS vizsgálatot végeztetni, amennyiben a magzatból kisszövet rész van. Magán laborok is végzik Pl. Genoid labor, árlistájukat a honlapjukon található. Üdv.
2011.
09.
29.
dudor kérdése:

Üdvözlöm! Azzal a próblémával fordulnék önhöz,hogy 2010-ben volt császármetszésem.Császár metszést követően a műtét után vérzést észleltek a friss varrat helyén azt mondták akkor,hogy kisebb vér szivárgás az öltés mentén.Azóta szépen be gyógyult a műtét helye csak egy kisebb dudor keletkezett a varrat jobb oldalán ami a napokba szúró érzést okoz.Mitől lehet ez?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
10.
02.
Ez a dudor lehetséges egy fel nem szívódott varrat miatt, de lehet más oka is, mindenképpen mutassa a kezelő orvosának, s egy ultrahang vizsgálattal meg kell nézni.@ üdv.
2011.
09.
28.
babat szeretnek mar regota kérdése:

jo estet kivanok.azt szeretnem kerdezni,hogy ha 30napbol 20at verzek vagyis olyan barna folyasom van mitol lehet ez es ebben a helyzetben van peteeres?mar nagyon reg szertnenk babat.voltam nogyogyasznal azt mondta semmi bajom lehet,hogy petevezetek dugulasom van.mi az eljaras ilyen esetekben?(tőbb nap,be kell fekűdni a korhazba vele fajdalmas)koszonom eloreis valaszat
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
10.
02.
Sok egyéb információra lenne még szükség, de mindenképpen a 20 napig tartó vérzés az nem jó, rendben kell tenni a ciklusát akár abrasiót /kaparást/ kell végezni. Utána meg kell nézni, hogy peteérés van-e. A petevezeték átjárhatósági vizsgálatra sok módszer van, a legegyszerűbb a HSG /Hysterosalpingographia / vizsgálat, mely ambulanter röntgen átvilágítással végezhető, de lehet ultrahanggal is / Hysterosonosalpingographia/ végezhető. De más módszerek is vannak pl. laparoszkóppal, mely altatásban történik. De ha olyan régen szeretnénsk babát érdemes egy meddőségi közpotot felkeresni a gyors eredmény céljából.Üdv.
2011.
09.
27.
egy agódó anyuka kérdése:

Tisztelt Doktor úr!Nekem egy olyan kérdésem lenne van egy 12éves kislányom akinek mostmár kb.féléve menstruál.De már az első vérzésével is gond volt mert majdnem egy hónapig tartot azóta szinte minden hónap problémás.Voltunk gyerek nőgyógyásznál de még mindig nincs rendben neki a menszesze kaptunkrá norcolut tabletát akkor elmúlt és rendesen megjöt neki utána megint kezdődőt az egész előröl most voltunk ultrahangon mindent rendben találtak nála.Utoljára a doktornő írt fel megin norcolutot öt napig szedtük de megint három hete van meg neki most perpilanat Premens tabletát szedünk de ez se vált be.Szeretném meg tudni ,hogy tudna -e tanácsot adni ,hogy most mit tegyünk mert ez nem egéséges dolog és nagyon agódunk érte a családba ijen nem volt előre is köszönöm válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
10.
02.
Kedves Anyuka! Fiatalkori rendetlen vérzésről van szó, s amennyiben egyéb eltérés nincs, gyógyszeresen kell kezelni Pl. jó a Norcolut, de minimum 10 napig kell szedni vagy akár 20 napig a gyógyszer szedése alatt megszünik a vérzés, s amikor abba hagyja megvonásos vérzése lesz. Amennyiben nem rendeződik, úgy be kell állítani a ciklust 3 hónapra gyógyszeresen. Üdv.
2011.
09.
26.
Fizetős tesztek? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves 8 hetes terhes vagyok, az orvosom felhívta a figyelmemet a kombinált és integrált teszt lehetőségére, ami 9.000 illetve 20.000 forintba kerül. Kicsit meglepődtem ezeken az árakon! A kérdésem: valóban fizetni kell ezekért a tesztekért, nem tartozik bele a különböző ingyenes szűrések közé? Főleg úgy hogy 35 éves elmúltam tehát nagyobb a kockázati tényező. Köszönettel:H35
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
10.
02.
Sajnos ezekért a tesztekért fizetni kell, de vannak olyan kórházak, ahol ingyenesen végzik a hármas tesztet, de az integrált tesztért fizetni kell ott is. Üdv.
2011.
09.
25.
egy aggódó kismama kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 30 hetes várandós anyuka vagyok!A terhességem veszélyeztettet, alhasi görcsök és egyszeri bevérzés miatt!Az utóbbi időben sűrűbbek lettek a fájdalmaim a görcseim!Az orvos felírta nekem a cordaflexet de a patikába azt mondták nem adják ki a vérnyomásom miatt, mert amúgy is rossz!Nagyon ingadozó!(Pl:115/44 90/60 80/40)Most 3 napja a méhszájnál szúró csípő érzést érzek ami nem tudom mitől lehet!Ma zuhany közbe pedig volt egy kevés színtelen nyálkás folyásom!Mit tegyek?Ezek mitől lehetnek?Ha esetleg beindulna a szülés lenne valami baja a babának??Válaszát előre is köszönöm!! Réka
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
09.
25.
Kedves Réka! Mindenképpen érdemes felkeresnie a kezelő orvosát méhszáj és NST vizsgálatra, s amennyiben görcsei vannak, vagy a méhszáj kezd nyilni, akkor a görcsöket le kell állítani infúzió adásával, valamint tüdőérlelő injekciót be kell adni , ha fenyegető koraszülés áll fenn. Vérnyomását gyakran kell ellenőrizni, s 140/90 Hgmm feletti értékeknél jelezni kell az orvosának. Kérdésére, ha beindulna a szülés baja lenne a babának, mindenképpen kis súlyú lenne, de a ma már eléggé fejlett neonatologiai ellátásnak, ha csak a kissúly dominál, úgy nincs nagy probléma, de érdemes mindent meg tenni, hogy méhen belüll fejlődjön a magzat. Üdv.
2011.
09.
15.
Panni kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 20 hetes kismama vagyok és olyan érzésem van, mintha valami ki akarna jönni a hüvelyemből (olyan mintha egy használt tampon akarna kijönni), szerencsére nincs folyásom és vérzésem sem. Mi lehet a probléma? Válaszát köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
09.
25.
Kedves Panni! Az orvosát fel kell keresni, s feltárni, remélhetőleg nem nyilt meg a méhszáj a magzatburok boltosúlt ki. Üdv.
2011.
09.
10.
Boglarka kérdése:

Wertheim műtét, mit jelent? Állítólag a HPV-víros okozta betegség, és ezt a műtétet kell elvégezni ennek a vírusnak a következménye okául! Jelnelegi kapcsolatom 1 éve tart, és a barátom volt élettársa akivel 5 éve szakítottak, írt egy emailt, most ( 4 éve perben állnak anyagiak miatt) ezen a műtéten fog átesni, s ezt a HPV vírus okozta, amit élettársamtól kapott el 8 éve. Kapcsolatuk végesztével hamarosan lett élettársa a hölgynek majdnem 5 éve már.Kérdésem, hogyan lehet vizsgálat utján bizonyitani, hogy valóban 8 éve kapta el ezt a vírus ez a hőlgy, s nem 4-5 éven belül? Köszönettel: Rohrmann Ágnes
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
09.
25.
Kedves Ágnes! Werthiem műtét, olyan műtét amikor el kell távolítani a méhet és a petefészkeket valamint a kismedencei nyirok -csmókat is , mert előre haladott méhnyakrákról van szó. A betegség a HPV-virus fertőzés talaján jön létre, magas rizikójú fajtái közül pl. a 16-os vagy a 18-as típús. A kérdésre, hogy lehet bizonytani, hogy mikor kapta el az illető a HPV fertőzést, arra nagyon nehéz válaszolni, mert akár 10-15 évig a virus fészkeli magát a méhnyakban amikor már elváltoást okozhasson. üdv.
2011.
09.
08.
cica kérdése:

Jo napot tisztelt Dr.Ur.23 hetes kismama vagyok,es szeretnek kerdezni a macska tartasaval kapcsolatban.Kb.2 honapja fogadtunk be egy kis ciciat,azota mar nagy lett,nem mondom ,hogy egy tanyerbol eszunk,neha felugrott az agyra,meg simogattam,de utana mindig kezet mostam.uruleket nem kellett eddig tisztitani sehonnan,ejjel kiment mindig csavarogni.Majd nappal visszajott,enni adtunk neki,megsajnaltuk.Most elkoltozunk de ott ateraszon fog lakni,nem lesz mar udvara,sajnaljuk elhagyni szegenyt.Tobbszor megkarmolt,ez nagy problema?Tegnap es ma meg olyan dolog tortent,hogy felment az asztalra,belenyalt az ennivaloba,aztan aferjemmel egymasnak pont abban a pillanatban szolni,es ettunk belole..majd csak aztan szoltam ra a ferjemre,masnap meg o enram,vigyazz belenyalt a macska.Na most ez lehet problema?Lehet tulzas amit kerdezek,de mar evel a toxoplazmozissal megorit mindenki.Jobb lenne ha nem tudtunk volna rola,meg arrol sem,hogy ettunk 1 kanal etelt amibe a huncut cica belenyalt.Koszonom elore is a valaszt!Udv.T.Marika
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
09.
25.
Kedves Marika! Mindenképpen Toxoplasmára vérvételt kell végezni, s amennyiben fogékony rá, úgy 4 hetente ismételni kell a vizsgálatot, mert ha friss fertőzés van, akkor kell, hogy kapjon gyógyszert /Rovamycin/ a szülésig. üdv.
2011.
08.
26.
laparaszkópia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem a következő lenne.Idén leszek 30éves.Sok problémám volt petefészek gyulladással,felfázással,hasi görcsökkel,rendszertelen havi ciklussal.2007-ben volt méh átfuvásom ami sikertelennek bizonyult,1ik oldalt minimálisan,másik oldalt nem bizonyult átjárhatónak.Szedtem a clostibegyt tablettát,de abba is hagytam kettöslátás és hasi fájdalom miatt.Kaptam 5000NE profesi injekciot is.Idövel szeretnék majd gyermeket.Laparaszkópiára kellene mennem,de aggályaim vannak mivel még sosem voltam altatva.Kérdésem az volna van-e veszélye ennek a mütétnek.A TB támogatja-e ezt a mütétet?A mütéttel kapcsolatban önt ajánlották nekem.Válaszát előre is köszönöm.Maradok tisztelettel.ANDREA
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
08.
30.
Kedves Andrea! A laparoszkópos beavatkozások ma már Magyarországon rutinszerűek, főleg meddőségi problémák esetén. Hogy van- e veszélye a műtétnek, minden orvosi beavatkozásnak lehetnek veszélyei, szövődményei, de nem törvényszerű, hogy bekövetkezzenek. Amennyiben érvényes TAJ kártyával rendelkezik, úgy a TB támogatja a műtétet. Üdv.
2011.
08.
24.
myomagóc kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 1 hete voltam nőgyógyászati ultrahangon. Az uterus afv-ben 6,5cmx4,2cmx5,9cm,a fundusban 1,4cmx1,9cm-es myomagócot találtak.A Douglasban folyadék nem ábrázolódik. Kismedencében kóros eltérés nincs. Bal oldali ovárium 2,1x1,3cm, jobb oldali 2,4x1,2cm. Azt szeretném megkérdezni Doktor urtól,hogy mennyire veszélyes a myomagóc? Októberben lesz 1éve,hogy gyógykapartak, polip volt a méhfalamon, majd emlődaganatra műtöttek. Kaptam kemoterápiát és sugárterápiát is. Jelenleg Letrotamaz gyógyszert szedek,amit előre láthatólag még 5évig szednem kell. Menstruációm a kaparás óta nincs. Válaszát előre is köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
08.
30.
A myoma egy jóindulatú és a legygyakoribb nőidaganat, mely nagyságától és elhelyezkesétől több szövödményt okozhat pl. vérzési zavart, fájdalmat.. ., Igen ritkán átalakulhat rosszindulatúva válhat. De fenti ultrahang lelet alapján az Ön myomája nem olyan nagy, s mivel jelenleg nem menstruál a gyógyszer miatt, úgy vérzési problémái nincsenek, ezért évenkénti ellenőzés javasolt, ha nincs panasza. Üdv.
2011.
08.
23.
Eszter kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy kérdéssel fordulok Önhöz. Szeretek futni, de sajnos futás közben kb 8 perc után menstruációs fájdalmaim lesznek. Megállok és pár perc múlva elmúlik, de elég zavaró. Ez normális dolog vagy érdemes lenne megvizsgáltatnom magam egy szakorvossal? Egyébként sajnos minden hónapban sokat szenvedek a fájdalmak miatt. Mit tegyek, hogy ezek megszűnjenek/enyhüljenek. Szeretek sportolni, de ez eléggé kellemetlenné teszi ez egészet... Előre is köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
08.
30.
Kedves Eszter! Mindenképpen meg kell vizsgáltatnia magát szakorvossal, hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatot kell végezni, s nem kizárt, hogy laparszkópos beavatkozás is kell, hogy tisztázódjon a probléma. Üdv.
2011.
08.
22.
1986 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 1 éve meglehetősen kellemetlen szagú váladék van a hüvelyemben, nem folyik, csak ott van, és fürdéskor mindig jól megmosom. Eleinte azt hittem, hogy ez természetes, majd elmúlik. Aggódom, hogy ez valamiféle nemi betegség?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
08.
30.
Mindenképpen egy nőgyógyászati vizsgálatra kell menni, hüvelyváladékot kell küldeni tenyésztére, s célzott kezelést igényel. Üdv.
2011.
08.
21.
closti... kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Ez az első clostis hónapom 5 napig 2x1 tabletta,a peteérésem általában a 13-15.nap között szokott 27-28 napos ciklusok mellett lenni.Érdeklődnék,hogy 43 éves vagyok ,van pajzsmirigy alul működésem ,de kezelve van,legutóbb 4,2 volt az érték,mennyi esélye van annak,hogy ennyi idősen segít a closti tabletta a babásodásban?Az orvosom 3 havi adagot írt fel ,ultrahangos követést nem csinál,majd a 3.hónapban kell vissza mennem hozzá.. Egyáltalán van-e esély a babára ennyi idősen,1 éve próbálkozunk már
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
08.
31.
A kor előrehaladásával, sajnos a teherbe esés eslye egyre csökken, de nem kizárt, főleg asszisztálássl, ovuláció indukcióval. De ilyen stimuláló gyógyszerekkel érdemes az ultrahang követés . Még tekintettel az életkorra sok időt nem érdemes vesztegetni, egy gyors kivizsgálás után / a partner sperma vizsgálata, Önnél a petevezeték átjárhatósága, negatív értékek esetén, az inseminació esetleg gyors segítség lenne, de ha bármilyen probléma lenne a spermával vagy önnél szervi probléma/pl. elzáródott petevezeték../, úgy az IVF / lombik bébi /programhoz kell folyamodni. Üdv.
2011.
08.
17.
Bozsó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 11 hetes kismama vagyok.Ez az 5.terhességem.Kettő ebből sp.vetéléssel végződött a 12. és 17.héten,okát megállapítani nem tudták.Jelen terhesség kezdetétől mindig van vmi problémám(főként vérzés,barnás folyás,s most már 1 hete alhasi fájdalom,mintha meg akarna jönni érzés). Hetek óta csak pihenek,szedem az utrogesztánt 2x1-t,MagneB6-ot 3x1-t.Bizakodom,hogy a 12.hét betöltésével megszűnnek ezek a problémák,hozzáteszem mikor a két gyermekemet vártam,hasonló tórtúrán mentem keresztül az első trimeszterben,utána minden rendben volt,nem kellett feküdnöm és el tudtam látni a családom!Az utrogesztán elhagyása majd remélem nem rontja a helyzetet.Az orvosom nem mer állást foglalni ,amit vhol meg is értek,inkább próbál bíztatni.Tudom,hogy túlélhető ez az időszak,csak két kicsi gyermekem van,és az egyik nap jobb a másik rosszabb,és folyamatosan várom a javulást.Véleményét hálásan köszönöm!Fodorné Kati
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
08.
31.
Kedves Bozsó! Ilyen esetben lényeges az ágynyugalom, a magnézium adagját emelni kell, az Utrogestan a 12 hétig alkalmazható, de lehet folytatni alhasi görcsök esetén Duphaston nevű gyógyszerrel a 20-ik hétig, Vérzés miatt C vitamin is érdemes szedni. Üdv.
2011.
08.
14.
eniko kérdése:

Tisztelt doktor ur mar egy eve hogy abba hagytam a fogamzasgatlotabletat 7 ev szedes utan az abbahagyas oka az volt hogy a menstruaciom nagyon kicsi volt vagyis 2 es 3 napig tartott akkor is nagyon kicsi volt. Amiota abban hagytam ujra normalis . Most ujra szeretnem kezdeni a szedeset es nem tudom milyen fajtat szegyek.Mit javasol a doktor ur erre szeretnek valaszt kapni,koszonom elore is .
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
08.
14.
Kedves Enikő! Mindenképpen érdemes egy nőgyógyászati és ultrahang vizsgálatot végeztetni , azt követően személyre szabott fogamzásgátlót lehet javasolni. Üdv.
2011.
08.
12.
plan b kérdése:

i just wanted to ask that,is there plan b tableta in hungary?and if yes,where can i get it?its urgent.please let me know if there is a plan b and if i need to get prescribtion or is there any similar tabletta,after unprotected sex?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
08.
13.
Yes, you can get plan b tableta in Hungary, or similar tableta "Escapelle" or "Elleone", but you need to get prescribtion .
2011.
08.
03.
Aggodas kérdése:

Tisztelt Dr.Ur!En 18 hetes kismama vagyok,(vagyis csutortokon leszek 18 hetes).Lenne par kerdesem.Nem is tudom hogy mondjam,lehet ennel nagyobb gondok vannak,de sokan ijezgetnek evel kapcsolatban,es persze interneten is sokat olvasok errol.Van e vmijen hatasa a babara,hogy en hogy erzemmagam,pl.sajnos rossz alvo vagyok,(mindig is az voltam,regen sok altatot szedtem,antidepreszanst erre),van mikor egesz ejjel nem alszom semmit,gondolkodom,persze az allando wc re jaras is terhessegkor gondolom normalis.A habgulatom hatassal van e a babara,sajnos sokat szomorkodom,sok problemank van a parommal,neha ok nelkul is szomorkodom,sokat sirok,sokat idegeskedem,kedvetlen,vagyis rosszkedvu kismama vagyok,aggodom ,hogy jol legyen a kisbabam,lehet az idegesseg miatt sem alszok nyugodtan.Erez e a kis picurka vmit az en un.depreszios hangulatombol,mert nagy a gyanum,hogy egy kis depi is van a dologban.:(( remelem a kis baba nem lesz ijen mint en.....annyira sajnalom,hogy lehet sok roszat csinalok neki,de neha az ember nem tudja megallni,hogy ne idegeskedjen........Mar a 10.hettol sajnos ijen rossz hangulatu kismama vagyok:((( Egy masik kerdesem,hogy sok alhasi fajdalmam van,foleg bal oldalt,persze az orvosom es a vedonom ra sem hederit ezekre a fajdalmakra.U.I.Megjegyzem,aprilisban mar irtam onnek,sajnos az otthonomtol tavol vagyok,ahol idegenkent kezelnek az orvosok....:( Koszonom elore is a valaszat.Tisztelettel,Szilagyi ERzsebet
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
08.
14.
Kedves Erzsébet! Az állapotosnő hangulata hatással lehet a magzatra, ezért inkább pozitívan kell gondolkodni, s nem kell idegeskedni és sozmorkodni, a nem alvás kérdese, az sem lehet jó hatással a magzatra, ezért a kezelő orvosától este enyhe nyugtatót kérhet, s az alhasi fájdalmai miatt a Magnézium szedése segíthet, viszont a sűrű vizelés miatt vizelet vizsgálatot érdemes végeztetni.Üdv.
2011.
08.
01.
F8I5N kérdése:

Üdvözlöm!Horváth Tünde vagyok,Nagykanizsáról.Egy 9 hónapos kislány édesanyja.Szülés óta nem volt menstruációm,tehát a terhesség 6 hónapját,meg a 9 hónapot összadva 15 hónap.Még anyatejjel táplálom,éjszaka is.Kérem,ön szerint mi lehet a baj ?Hová kellene vizsgálat céljából mennem?Köszönöm:Tünde.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
08.
13.
Kedves Tünde! Szoptatás alatt lehet menstruáció kimaradás végig amig szoptat, de ezért mindenképpen keresse fel a nőgyógyászát egy vizsgálatra. üdv.
2011.
08.
01.
cicus56 kérdése:

Tisztelt doktor Úr!Egy intim témában szeretnék Önhöz fordulni. Nemrégen szakadt meg egy hosszabb kapcsolatom és most pár keresőben vagyok. Még áprilisban volt egy rövid ideig tartó kapcsolatom, amelyből gyorsan kiléptem, miután olyat tapasztaltam, hogy az illlető férfi nagy nőfaló....Sajnos volt három szexuális együttlét köztünk, ami után olyat tapasztaltam, hogy égő érzés jelentkezett a hüvelyemen....ezt az égő érzést tapasztalom a szememnél is....még áprilisban felkerestem a házi orvosom és a nőgyógyászom, aki bevizsgáltatta a hüvelyi váladékot, de semmit nem találtak. Hüvelyi folyás, egyéb elváltozás nem jelentkezett, de én azóta is érzem a fenti tüneteket....Én Budapesten élek, mit tanácsol hová forduljak, mi lehet ezen tünetek hátterében? 55 éves nő vagyok.Segítségét köszönöm!Ágnes
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
08.
13.
Kedves Ágnes! Mivel megvizsgálta a nőgyógyásza, s a hüvelyváladék eredménye negatív volt és ön 55 éves, a hüvelyi égő érzésnek oka lehet az ösztrogén szint csökkenése , s ezen lehet segíteni olyan pl. olyan krémmel amit reklámoznak a TV-ben /Ovestin/. üdv.
2011.
07.
20.
gyull kérdése:

Üzenet törlése Tisztelt Doktor Úr! én voltam egy nőgyógyásznál és ez a diagnózisom: szeméremtest heveny gyulladása. kaptam rá lactofeelt és canesten krémet.elfelejtettem megkérdezni h ezzel együtt lehet nemi életem? és a párom nem fogja elkapni ezt? és mitől alakult ez ki nálam? én egy 19 éves lány vagyok. előre is köszönöm a válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
07.
24.
Kedves gyull! Ha már gyulladás van a szeméremtestnél nem érdemes nemi életet élni, egy részt fájdalmas, másrészt a gyulladás tovább terjed, s a párja el is kaphatja. A gyulladásnak sok oka lehet, hogy telepedjen a gomba és a baci ezen a területen. Üdv.
2011.
07.
19.
picurka kérdése:

Hello! Páromal először szeretkeztűnk és nagyon fájt, talán mert még szűz voltam, de azóta még megprobaltuk 3x de ugyan csak fájt és nem tudom kicsit sem elvezni, probáltuk több féle pozicióban de ugyan csak fáj. Mi lehet ennek az oka? És ha többszor ki-be huzogatja, akkor egy kis idö után kezd fájni,csipni, miután abba is hagyta fáj egy darabig miert? Válaszát elöre is nagyon köszönöm! Üdv. Johanna
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
07.
24.
Kedves Picurka! Mindenképpen érdemes a nőgyógyászát fel keresni a probléma miatt , hogy kizárja az anatómiai okokat pl. vastagfalú szűzhártya.. vagy egyéb elváltozás felderítésére. Üdv.
2011.
07.
18.
Aggódó kismama kérdése:

Kedves Doktor Úr! Terhességem 3. /4. hetében (akkor még nem tudtam hogy terhes vagyok) a köv.gyógyszereket szedtem: Amoksiklav (2 x 1000mg amoxicilin, 14db.), Klion-D 100 (hüvelytabletta, 10db.), Clotrimazol Atb10mg (kenőcs, 1 hétig használtam), Metronidazol 250 mg. (1 hétig szedtem napi 3 szemet). Ön szerint árthatott ez a kezelés a babának? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
07.
24.
Kedeves Aggódó Kismama! A terhesség első három hónapjában /első trimeszter/, érdemes elkerülni minden féle gyógyszerlést, amely nem indokolt. Bizonyos gyógyszerek árthatnak , a fent szedett gyógyszerk közül az amoxicillin adható terhesség alatt viszont a Clotrimazol és a Klion = Metronidazol nem javosaljuk az első trimeszterben , de ennek ellenére a terhesség során sok szűrésen át megy át, hogy derüljön ki sok minden. Üdv.
2011.
07.
08.
gyöngy kérdése:

jó napot kívánok ! az lenne a kérdésem,28 éves vagyok van már 1 gyerekem ,vetettem is és volt 1 méhen kivüli terhességem is . most 1 pár hónapja nem jött meg a vérzésem csak nagyon kevés így elmentem nőgyagyászatra, ahol megállapitották hogy petefészek cictám van .Azt mondták mennyek vissza 3 hónap mulva conrolra visszamentem azt mondták nem látnak már cysztát de a menszeszem nem jött meg a mult hónap óta előző hónapban meg 2x volt meg ,ma óta pedig fáj a hasam és a derakam ja és még irtak 1 gyógyszert is aminek a neve norcolut nem tudom hogy szedjem e vagy nem szretném ha mondana nekem ezek alapján valamit és az utóbi időben voltak lelki problémáim is előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
07.
11.
Kedves Gyöngy! A vérzés kimaradásának sok oka lehetséges, a cysta és a lelki állapot is, de más okok is lehetnek, de a fent leirtak alapján, hogy alhasi fájdalmai vannak, s már előforult egy méhenkívüli terhesség, úgy nem tudom mennyire kizárt a terhesség, ezért BHCG vizsgálatot kell végeztetni, amennyiben negatív az eredmény, úgy a Norcolut gyógyszert kezdheti.
2011.
07.
08.
anka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Pár napja kezdődött a panaszom. Sok a fehér folyásom, de nem az a megszokott. mellé társult még hogy be vagyok duzzadva, nagyon érzékeny és viszket. Nő gyógyászhoz csak a hónap végére kaptam időpontot! ilyenkor mit csináljak? Köszönöm szépen!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
07.
11.
Kedves Anka! Ilyen esetben ha nem tud hamarosan menni a nőgyógyászhoz, s a fent leirtak alapján, ilyenkor a patikában recept nélkül kapható gyógyszert be kell szerezni /Canesten kombi/ hüvelytabletta + krém . Üdv.
2011.
07.
07.
fehér liliom kérdése:

Kedves Doktor Úr! Tanácstalan vagyok. Kétszer volt vetélésem. Az orvosom szerint minden rendben, szervi elváltozás nincs. Kérdésem: Ön szerint szükség van-e egyéb vizsgálatokra, vagy még várjak türelemmel, s ha harmadjára is elvetélek, akkor járjunk a dolgok végére? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
07.
11.
Kedves Liliom! Nem kaptam információt hány hetesen történtek a vetélések, volt-e megfelelő idő a két terhesség között? De úgy két vetélés után érdemes utána járni. /TORCH, Thrombophilia, a férj spermavizsgálata és egyéb vizsgálatokat is lehet még végeztetni. Üdv.
2011.
06.
30.
Ettus kérdése:

Tisztelt Dr Ur! 19 hete szültem a második kislányomat császármecésel, a menstruációm az utóbi két hónapba kétszer van meg 10 nap külöbséggel, normális ez igy szülés után. Szeretnék még egy harmadik babát mennyi időnek kel eltelnie így császár után, hogy ne legyen semi gond. Barátnőm ajánlott egy fogamzás gátló módszert és szeretném tudni,hogy nem káros-e a neve depo provera. Előre is köszönöm! Ettus!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
07.
02.
Kedves Ettus! A rendetlen vérzés miatt érdemes felkeresni a nőgyógyászát. A császármetszés után ajánlott minimum másfél év várakozás. Nem kaptam tájékoztatást erről, hogy szoptat-e még ?. Mivel vérzési rendellenesége van azt tisztázni kell, s azt követően lehet tanácsot adni, hogy milyen fogamzásgátló módszert alkalmazzon. Üdv.
2011.
06.
30.
K. L. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Meg szeretném kérdezni, babát szeretnénk, nem védekezünk.Bartoline sikosítót használunk, gátolja -e a bartoline sikosító a teherbeesést, illetve lehet-e magzatkárosító hatása? Femibion 800 ból szedek már 3 hete, napi 1- et. Peteérés kiszámításához mit ajánl a Doktor Úr, szeretnék a korom végett mielőbb teherbe esni. 36 éves vagyok. Számít-e,hogy mely napokon, esetleg milyen pózban stb.Szóval, hogy eshetnék leghamarabb teherbe?Köszönettel
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
07.
24.
Kedves K.L.! Tekintettel az életkora, érdemes a nőgyógyászát felkereni vagy egy meddőégi központot, hogy minél hamarabb esetlen kis segítséggel kivizsgálás után akár ovuláció indukcióval vagy inszeminációval .... teherbe esni. Üdv.
2011.
06.
30.
Nagy Mónika kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Az imént kérdeztem Öntől a petevezetés-átjárhatósági vizsgálattal kapcsolatban. Még annyit szeretnék megkérdezni, hogy ezt a vizsgálatot a menstruáció után hány nappal szokták elvégezni? Üdvözlettel: Nagy Mónika
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
07.
11.
Kedves Mónika! Csak a menses lezajlása után, a ciklús első felében vérmentes időszakban érdemes ezt a beavatkozást végeztetni. Üdv.
2011.
06.
30.
Nagy Mónika kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Az lenne a kérdésem, hogy petevezeték átjárhatósági vizsgálat előtt megnézik-e ultrahanggal, hogy szükséges-e mégis a vizsgálatot elvégezni. Ha igen, akkor hogyan történik az átjárhatósági vizsgálat? Nagyon fájdalmas-e? Mennyi az esély, hogy utána hamarabb teherbe lehet esni? Várom megtisztelő válaszát, amit köszönettel fogadok: Nagy Mónika
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
07.
11.
Kedves Mónika! A petevezeték átjárhatósági vizsgálatot a női meddőség kivizsgálásának egyik része. Természetesen ultrahang vizsgálat megelőzi a petevezeték átjárhatóságát, sőt Ultrasonosalpingo- garphiával is lehet végezni a vizsgálatot, de lehet átvilágító röntgennel /Hysterosalpingographia/, s ezek ambulanter vizsgálatok, kissé kellemetlenek, de nem vészesek, viszont altatásban chromopertubáció laparoszkópos uton végezhető, de a petevezeték átjárhatóságán kívül több információt kapunk a petefészkekről a kismedencei képletek állapotáról ill. hysteroscoppal az uterus belső felületéről. De vannak természetesen egyéb vizsgálati módok is. Hogy a vizsgálat után milyen hamar esik teherbe, az ettől függ ha csak az volt a probléma és átjárható, úgy nem kizárt a gyors teherbeesés.
2011.
06.
28.
letrox kérdése:

Jo Napot Kívánok.Nekem egy kérdésem lenne.Pajzsmirigy betegségem van 2010,08,11-én szültem azóta letroxot kell szednem és rendszeres vérvételen résztvenni.A menszeszem 4 hete késik,tesztet vettem pozitiv lett.A gyogyszer befolyásolja a tesztet?Köszönöm válaszát
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
07.
24.
Kedves Letrox! A gyógyszer nem befolyásolja a tesztet, viszont terhesség alatt konzultálni kell az endokrinológussal más gyógyszer alkalmázásáról. Üdv.
2011.
06.
17.
pócsi eszter kérdése:

ASZT SZERETNÉM KÉRDEZNI MERT BORZALMASAN IDEGESIT 49 ET TÖLTÖTTEM 15 ÉN ÉS A MENTRUÁCIÓM NEM JELENKEZIK LÉTEZIK HOGY ELMARAD MÁR KÉT TESZTET CSINÁLTAM ÉS TERHES NEM VAGYOK
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
06.
17.
Kedves Eszter! Igen lehet a változókor kezdete, főleg ha még egyéb tünetek is vannak, / Hő hullám , izzadás, ingerlékenység ..stb./ üdv.
2011.
06.
13.
Kérdés kérdése:

Üdv! 3 hete volt egy egyéjszakás kalandom,és nem védekeztünk. Pár napja egy kicsit vérzek,és a havim is gyenge volt az esemény után. Gyakran kell pisilnem és kicsit éget Lehetséges hogy elkaptam valamit? Köszönöm válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
06.
17.
Nem kizárt, ezért minden képpen fel kell keresnie a kezelő orvosát, vizelet és hüvelyváladék tenyesztést kell végezni és a kezelést el kezdeni, majd az eredmények szerint célzott kezelést kell folytatni. Üdv.
2011.
06.
13.
hercegno kérdése:

azt szeretnem kerdezni hogy nemi aktus utan a nemiszervemen kicsi kemeny gocs jelenkezzi es 3 ,4 nap mulva eltunik mit jelent ez?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
06.
17.
Amikor meg van a góc meg kell mutatni a kezelő nőgyógyászának. Üdv.
2011.
06.
12.
Verzes kérdése:

Kedves Dr. ur! Az en kerdesem az, hogy egy hete voltam maganal kezelesen, akkor folyasom volt ami neha viszketett es csipet, erre kupokat hasznaltam es el kezdtem verezni, de nem kellet volna, a menstruaciom kb. az elott egy hettel alt le. most be fejeztem a kupokkal a kezelest es meg mindig verzek. mit csinaljak h el aljon a verzes?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
06.
13.
El kell jönni vizsgálatra a vérzés okának a tisztázására. üdv.
2011.
06.
09.
kisbaba kérdése:

Kedves doktor úr! 2011 áprilisában kétszer megjött a havi ,pedig gyógyszert szedek belarát két éve folyamatosan.Májusban pedig nem volt semmi,de ugyanugy szedem a gyogyszert hét nap kihagyás után.egy hete pedig nagyon fáradékony vagyok,sokat fáj a fejem és még hányingerem is van.mitől lehet ez? kérném a segítségét! előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
06.
13.
Sok tényező, befolyásolja a vérzés megjelenését pl. elfelejtett tabl. nem szedése vagy hasmenéses állapot ...stb / áprilisban kétszer megjelent a vérzés/., de a fent említett tünetek alapján és a májusi vérzés kimaradása miatt érdemes egy terhességi tesztet végezni ill. a tünetek megmaradása esetén kezelő orvosát keresse fel. üdv.
2011.
06.
02.
ewico kérdése:

Jónapot! Elnézést,hogy zavarom levelemmel.Kérdésem a következő lenne. Június 1-én ultrahangos vizsgálattal megállapították,hogy kb 16 hetes terhes vagyok/Dr. Faragó L./De nekem előtte 2006-ban IUD lett felhelyezve és azóta is bent van.Júni.2-án Dr. Rákos M.ugyancsak ultrahangos vizsgálattal nézet meg megállapította,hogy minden rendben a spirál valószínűleg beágyazódott a placentába,de ezzel együtt biztonsággal kihordhatom magzatomat.Erősítsen meg ebben ,hogy tényleg így van e. 31 éves vagyok 2 nagyfiam van harmadik baba lenne.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
06.
13.
Kedves Ewico! Előfordulhat az IUD mellett terhesség és az esetek többségében nem szokott problémát okozni, s szülésnél kijön a lepényben beágyazódva vagy a külső magzati burokhoz tapadva. üdv.
2011.
06.
01.
Erzsébet kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Pár napja kezdődött a panaszom elkezdett görcsölni lent a hasam alja azután már ahogy teltek a napok rosszabb lett görcsöl szúr nagyon fáj a hasam alja , és hol így hol úgy fáj. Mikor pisilek akkor is nagyon rossz, nyom vagy én nem is tudom, de rossz. Kaptam a háziorvosomtól Cifloxin 500 mg (10 db) írt rá, mert ő azt mondta hogy gyulladásba van , de azt mondta hogy azért nézzen meg nőgyógyász is . Doktor Úr szerint az a bajom amit a háziorvos mondott, és jó a gyógyszer rá mert már 3 napja szedem és még nincs változás :( . Várom mielőbbi válaszát! Maradok Tisztelettel : Nagy Erzsébet
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
06.
13.
Kedves Erzsébet! Remélem azóta rendben jött, s valószínú amit diagnosztizált a háziorvos az jó volt / húgyhólyag gyulladás /, s a gyógyszer amit felírt ha nincs rá érzékenysége az is jó volt, viszont ha problémai nem szüntek meg, akkor vizelet vizsgálat szükséges általános és tenyésztés is ill. fel keresni a kezelő nőgyógyászát is érdems. Üdv.
2011.
05.
30.
p-eri! kérdése:

Tisztelt Doktorúr!Nekem az lenne a problémám hogy,május 28-án múlt el a menzeszem és ma reggel megint megjött.Úgy kb. 7éve volt már ilyen problémám. Akkor gyakorlatilag 5 hónapi menstruáltam és nagyon lefogytam. Akkor találtam egy orvost aki segített de, most megint attól félek hogy, úgyanúgy járok mint 7éve.Kérem segítsen hogy, ilyenkor mi a leg jobb és hogy, ez mitől van! Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
06.
13.
Kedves p-eri! A két eset között 7 év telt el, ez sok időnek számiít, de mindenképpen ha rendetlen vérzése van ne várjon 5 hónapig, hanem keresse fel a kezelő nőgyógyászát, hogy tisztázza a rendetlen vérzés okát. üdv.
2011.
05.
25.
Szepseg&apolas kismamakent kérdése:

Kedves dr ur.Par kerdest szeretnek feltenni.Tudom most ezek a dolgok nem annyira fontosak de megis....csak egy Dr.urban bizhat az ember,nem mindenfele pletykanak.Azt szeretnem kerdezni,hogy lehet-e hajat,szemoldokot festeni,esetleg szolariumba menni,vagy ha azt nem akkor napra,hisz nyar van,aztan az ember telen kifakul. 2 masik fontosabb kerdesem ,az egyik,hogy lehet-e meg 1-2 szal cigit elszivni,vagy mar nem?Vagyis hany szal lenne az ami nem art a babanak?A masik pedig,egyben az utolso,hogy 7 eve aranyerrel voltammutve,e miatt esetleg szulhetek vagy nem?Azota mondhatni "meggyogyult",de idovaltozaskor,sok uleskor,keves folyadek fogyasztas mellett...meg faj ,erzekeny....mi lesz a szuleskor.?Az orvosom annyit mondott,hogy annal jobb ha meg voltam mutve,mert akkor mar biztos nem jon ki....de en elore felek.....mert annak idejen meg Romaniaban mutottek,es ki tudj amijen mutet volt is az.Megy egy lazcsillapito kupot sem tudok felhelyezni...hat akkor szulni....varom a valaszokat,elore is koszonom.udv.T.Marika,8 hetes terhes
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
06.
13.
Kedves Marika! A hajfestés, s minden olyan festék, mely tartalmaz ammóniát nem szerencsés használi, főleg az első három hónapban, mert bőrön keresztül az ammónia szívódik fel és magzatí károsodást okozhat. A szolarium és a túlzott napozás sem tanácsos egyrészt az utlraibolya sugarak káros hatása miatt mást részt a magzatvizre való hatása miatt ( csökken a magzatviz mennyisége). A dohányzás abszolut káros a magzatra és a későbbiekben a gyermek szellemi képességeire iskolában vagy egyetemen ezért nem, hogy egy-két szállal hanem ha olyan helyen tartozkódik ahol mások dohányoznak az is káros. Az aranyérrel kapcsolatban mindenképpen sbészeti konzultációt érdems kérni, s az adott szituáció illetve a subjektiv panaszokat kell figyelembe venni, s az alapján eldönteni, normál szülésbe bocsájtható-e vagy császármetszéssel . Üdv.
2011.
05.
23.
antibiotikum kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 8 hónapja szedek fogamzásgátlót (yasminelle), 1 hétig antibiutikumot (augmentin duo) kell szednem. Mikorra ürül ki a szerveztem és válik biztonságossá a fogamzásgátlóm hatása ismét? Válaszát előre is köszönöm: N3tti
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
26.
Az antibiotikum csökkenti a fogamzásgátló hatását, úgy érdemes plusz védekezni, s ez érvényes az adott hónapra amikor szedi az antibiotikumot.
2011.
05.
22.
Fájdalmas mell, váladékozás kérdése:

Kedves Doktor úr! 2010 novemberében fedeztem fel, hogy a bal mellemből áttetsző/fehér váladék ürül ( nyomásra ). Voltam nőgyógyásznál, sebésznél, a kül. esetleges hormonális okokat kizárták, illetve ultrahangos vizsgálatot végeztettek el, amely eredmény negatív lett, ezt az ultrahagos vizsgálatot 2011 márciusában megismételtem, de változatlanul negatív lett az eredmény. A váladékozás még mindig jelen van, a bal mellem tulajdonképpen állandóan fáj ( nem kibírhatatlan fájdalom ), illetve a bal hónajam is fáj, és a hónaj és a mell közötti részen ( a hónajban nem ) apró csomók, duzzanatok tapinthatóak ki, fájdalmasak, illetve a bal kezem maga is sűrűn fáj. Mi lehet ennek az oka? Gondolom a váladékozás összefügg a fájdalmas duzzanatokkal ( nem mondanám kfiejezetten csomóknak ), de ez mitől lehet? 25 éves nő. Válaszát előre is köszönöm !
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
26.
A lirtak alapján mell gyulladás irányában kell vizsgálni, labor /qualitativ és quantitatív vérkép, CRP, süllyedés stb... A váladékból tenyésztést végezni ill. cytológiai kenetet , gyulladás esetén antibioticumot kell szedni. üdv.
2011.
05.
20.
Nagy Edina kérdése:

Jó napot! A kérdésem az lenne, hogy a fogamzásgátló tabletta mennyi idő utána hat? Symicia nevű gyógyszerről lenne szó. (biztos mondta az orvos, de már nem emlékszem, talán egy hónap) Köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
26.
Kedves Edina! Az első hónapban érdemes plusz védekezni / pl. gumióvszerrel /. Üdv.
2011.
05.
16.
agleh76 kérdése:

Másféléves próbálkozás (a vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen problémát egyikünknél sem) után végre teherbe estem, amely ikerterhességnek indult (spontán). Az első uh-n (7.hét) már látszott, hogy az egyik baba pici, valószinűleg életképtelen. A hétvégén el is ment ez a baba. Azzal nyugtattak, hogy a másik baba jól van, az életképtelen magzat felszívódik, vagy vérzés formájában távozik. Pár napig véreztem aztán semmi, 2 héttel később az uh egy nagy hematómát mutatott (nem mola), és hogy a magzat rendben növögett. A következő héten a hematóma kocsonyás állagúvá vált, ekkor még mindig biztattak. Sajnos pár nap múlva a 11. héten erős darabos vérzés, irtózatos görcsök után bementem a kórházba(vizsgálat+uh), ahol nem mondtak semmit. Most már tudom, hogy ez vetélés volt. Miután 1 nap múlva ismét hasonló tünetek jelentkeztek, irány egy magánorvos aki azonnal az ügyeletre küldött, még aznap éjjel eü. küretem volt. Három kérdésem lenne a doktor úrhoz: 1. Lett volna valamilyen mód arra, hogy a hematómát megszüntessék, "leszívják"? 2. Mitől indult be a vetélés? Lehet, hogy a hematóma szétszakadt és ez vitt mindent? 3. Mikor próbálkozhatunk újra? Egy 35 éves nő várja a válaszokat. Köszönöm doktor úr
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
17.
Kedves Agleh76! Sajnálatos ami történt önnel, de sajnos ilyen esetek előfordulhatnak. Eleve egy iker terhesség több veszélyel járhat. Ha vérzés van a terhesség alatt az sem szerencsés, mivel hematoma kialakulással jár, milyen nagyságú?, kezelésre, fektetésre szívódik-e fel. De sajnos ha tovább vérzik, s a tapadási hely nem kap vérellátást , úgy vetéléssel, s akár nagyobb vérzéssel végződik a terhesség. 3-4 hónap múlva lehet újra próbálkozni és reméljük nagyobb szerecsével fogjárni. Üdv.
2011.
05.
15.
timea kérdése:

jo napot dr ur .timea vagyok 35 eves gyerek meg nincs az a problemam hogy egy ket eve rendszertelen a ciklusom van hogy 1 honap ki marad aztan2 3honapig ok.A masik problema nagyon faj amikor szeretkezunk a jobb oldalon de van hogy nap kozben is bele nyillalik a jobb oldalt,voltam orvosnal nogyogyasznal es folirta a duphaston tablettat mert kiderult hogy egy 4cm daganat van ajobb oldali pete feszkemen ,arra lennek kivancsi hogy ez elmulik e ettol a tablettatol?aztan lehet e gyerekem e miatt ,nem e kene tobb vizsgalatot vegezni?a csaladban anyukam 32 eves koraban mehevel volt mutve azt mondtak mehrakja van tarthatok e attol hogy en is bele esem?elore is koszonom a valszt .timea romaniabol
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
17.
Kedves Tímea! Amit említett, hogy 4 cm képlet van a jobb oldali petefészkében az inkább petefészek ciszta, mely miatt lehet hormon zavara, s az magyarázhatja a ciklus rendszerteleségét, a közösülési fájdalmait, s amit kapott gyógyszert segíthet, de mindenképpen vissza kell mennie a kezelő orvosához ellenőrzésre. Hogy lehet-e gyermeke e- miatt, ha csak az a probléma áll fenn, a válasz igen lehet, ha minden más jó. És a méhráktól való félelmén az segíthet, ha az éves rákszűrére vagy ahol családi terheltség van akár félévente érdemes járni.Üdv.
2011.
05.
12.
vadász timea kérdése:

Tisztelt doktorur 6 honapos terhes vagyok és beszeretném meliroztatni a hajam de aszt monták nekem hogy árthat a babának. Igaz ez? Kedves doktorur kérem válaszoljon nekem árthat ez a babának. Elöre is nagyon szépen köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
18.
Kedves Tímea! Sajnos minden olyan vegyi anyag ami a bőrön keresztül vagy légzéssel bejut a szervezetbe lehet káros a magzatra, főleg az első 3 hónapban, úgy pl. ammóniát tartalmazó hajfesték lehet káros a magzatra, ezért érdems elkerülni az ilyen anyagokat. Üdv.
2011.
05.
05.
Baj van? kérdése:

Dr. Jurdi Imad! Blisztina Laczkovics vagyok.Azt szeretném megkérdezni hogy kb. egy hónapja éreztem hogy nyom valami a méhemben ezt az élettársam is érezte mikor szexuális kapcsolatot létesítettünk.Két héttel ezelőtt rosszul lettem megszédültem és összeestem de eszméletemnél maradtam (azóta minden nap megszédülök).Én a rosszullétem óta nem érzem hogy nyomna de a párom azt mondja ő érzi.Már meg is jöt de én még most semérzem de az élettársam igen. Először arra gondoltunk hogy gyerek lehet de már én másra gyanakszom. Megtudná mondani hogy mi bajom lehet?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
18.
Kedves Blisztina! A rosszúllét, a fájdalom és a szédülés több tünet, mely több betegségnek a tünete is lehet. Pl. egy petefészek ciszta okozhat fájdalmat akár rosszúllétet is ha csavarodik. De lehet olyan betegség ami nem nőgyógyászati eredetű is, ezért érdemes egy nőgyógyászati vizsgálatra elmenni, s ha nem nőgyógyászati dolog van a háttérben akkor tovább menni, hogy kiderőljön az ok. üdv.
2011.
05.
04.
Szilagyi Erzsebet kérdése:

Tisztelt Dr.Ur.Koszonom a valaszat,de meg lenne egy kis aggodalom.Vegul kiderult mi allat az "elviselhetetlen fajdalmak"mogott a menstruacio elmaradasa allt,es persze terhesseg........Mult hetvegen szombaton csinaltam meg a tesztet,de meg penteken Apranaxot vettem be a gorcsok miatt.A surgossegin is voltam szombaton,ok is megerositettek a hirt,azt mondtak,felvagyok fazva ,erre vmi Monurol nevezetu 3g-os port adtak,amit vizben kellett felodjam,de ezt mar orvos adta,gondolom nem art.Viszont vajon az apranax artott-e?Mult honapban sok problemam volt,alrgiara,megfazasra,mandulagyulladasra antibiotikum,megfazas miatt aludni sem tudtam,altatot is bevettem mar de csak 2 este ha jol emlekszemcigiztem is....szoval ez a sok minden artott-e neki?nem tudtam,ha tudtam volna,hogy terhes vagyok nem csinalok ennyi rosszat neki.Azota nagyon aggodom,a hasam meg mindeig faj ,de mar csak 1 picit,allandoan a neten bongeszek,es azt olvastam,hogy 6.hetig nem arthat neki semmi,hisz nincs mehlepeny,bar igy legyen,hisz olyan regota vartuk mar!Ha az utazas ajanlatos lesz juniusban,akkor mindenkepp felkeresem ont.Elore is koszonom a valaszat,szep napot es minden jot kivanok!Nagyon sok jot hallottam magarol,a szulovarosombol Nagyszalontarol sokan jarnak Gyulara a Dr. urhoz.Udvozlettel,Szilagyi Erzsebet
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
04.
Kedves Erzsébet! Gratulálok a terhességéhez, s mivel sok szűrésen át fog menni terhesség alatt, úgy remélhetlőleg nem lesz probléma, de gondolom most betart minden egészségügyi tanácsot.üdv.
2011.
05.
02.
Nagy Edina kérdése:

Jó napot. Azt szeretném kérdezni hogy a fogamzásgátlót minden hónapban ugyanakkor kell szedni pl este 7? vagy minden hónapban lehet más de az rendszeres legyen az adott hónapban. pl első levél minennap 7kor, második levél mindennap 9kor igy lehet? Köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
03.
Kedves Edina! Meg lehet azt csinálni, mert a lényeg a hormonszint megmaradjon, főleg kis hormontartalmú gyógyszereknél, de érdemes megszokni egy időpontot, s úgy berögzül. üdv.
2011.
05.
01.
női bajok kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 36 éves vagyok,két kamasz fiú édesanyja.Kb fél éve menstruációmat megelőző egy hétben többször is,ha nagy dolgomat végzem a hüvelyemből eleven vér buggyan ki,/biztos hogy nem a végbélből/.Jelzem ilyenkor szorulásom is van.Nőgyógyászati rákszűrésen is voltam,de annak jó lett az eredménye.Azért is aggaszt,mert előtte ilyen panaszom nem volt! Természetes dolog lehet ez a vérzés,vagy valamire utalhat? Válaszát nagyon várom! Tisztelettel Ráczné
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
03.
Kedves Ráczné! Ez rendellenes vérzés, s keresni kell az okát, úgy keresse fel a nőgyógyászát. / nőgyógyászati vizsgálat, ultrahang vizsgálat és nőgyógyászati küret is szükséges lehet.Üdv.
2011.
04.
28.
klimax? kérdése:

Tisztelt doktor úr, egészséges 50 éves 5 gyerekes nő vagyok. Eddig szabályosan menstruáltam, de most második hónapja nincs mensesem. Utoljára januárban látott nőgyógyász, mert méhszájseb + polip miatt méhszájplasztikát csináltak. Teljesen jól vagyok, kell-e a vérzéskimaradás miatt orvoshoz menni, vagy ez már a klimax, Másik kérdése: 14 és féléves lányom eddig összesen 2x menstruált, több hónapkimaradással. Neki kell-e orvos, vagy várjunk még? Köszönöm válaszát: Zsuzsi
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
04.
Kedves Zsuzsi! A menstrució kimaradása többmint valószínű, hogy a változókori időszak kezdete miatt, viszont az említett méhszáj plasztika miatt, előfordulhat olyan, hogy összetapad a méhszáj és úgy pang menstruációs vér a méhüregében, ezért egy nőgyógyászati ultrahang vizsgálatot érdemes végeztetni biztonság kedvéért. A másik kérdés, hogy a lánya majdnem 15 éves, ezért érdemes felkeresni a gyereknőgyógyászati szakrendelést és tisztázni a menstrució kimaradását. Üdv.
2011.
04.
27.
edina kérdése:

az a problemam hogy amikor szeretkezunk a parommal akkor egy bizonyos ido utan verezni kezdek es nem erem hogy mi lehet ennek az oka.meg vagyok ijedve.kerem segitsen,adjon valami utmutatot dr. ur!koszonom elore is
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
04.
Kedves Edina! Az a vérzés nem természetes, több oka lehet pl. a népi nyelven említett méhszájseb / vérző ectropium/, szexuális élet során érintésre vérezhet, de lehet egyéb sérülés vagy daganatos elváltozás akár jó vagy rosszindulatú is. Ezért mindenképpen fel kell keresnie a nőgyógyászát, aki feltár és nőgyógyászati vizsgálatot és rákszűrést valamint ultrahang vizsgálatot is fog végezni. Üdv.
2011.
04.
27.
Pindur kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 15 éves lány vagyok, fél éve van barátom. Szeretném megkérdezni, hogy a korom miatt, írnak e fel nekem kevés hormontartalmú fogamzásgátló gyógyszert. 4 éve menstruálok, menszeszem normális, mindig időben jön meg. Testalaktilag pedig a koromhoz képest igencsak érett vagyok. Kipróbáltuk a pharmatex hüvelytablettát, de sajnos mindkettőnknek rossz, mert igencsak maró hatása van. Előre is köszönöm a segítségét, és a válaszát. Üdvözlettel Tímea
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
04.
Kedves Tímea! Mindenképpen a nőgyógyász dönti el, hogy szedhet fogamzásgátlót vagy nem, de csak vizsgálat után, mert amit írt a fejlettségéről és a szabályos menstruációjáról az mind jó, de a nemi szerveket meg kell vizsgálni, s ha már kontaktus volt akkor kenetvétel is szükséges, s amennyiben minden rendben, s tekintettel a korára a nőgyógyász az édesanya jelenlétével, ha más megoldás nem jön szóba írhat kis hormon tartalmú fog.gátlót, mert az jobb mint abortusszal végződő nem kívánt terhesség. Üdv.
2011.
04.
25.
ikrek kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Elmeltileg 27 hetes es nehany napos iker terhes vagyok. Minden ultrahangon kozoltek velem hogy szep nagyok a babak. A mult heten 26 hetsen es 4naposan megneztek oket es 1210 es 1300g nak mertek oket. Megneztem itt a neten is hogy ezek egy egyes terhessegnel is 28-29 hetes terhessegnek megfelelo meretek. Minden meresnel 2hettel mindig nagyobbak voltak. Mar nem merek terhesvitamint szedni sem mert nem akarom felpumpalni feleslegesen oket. Letezik hogy ennyivel nagyobbak? Vagy a terhessegem regebbi es az utolso mentsuaciom mar nem is volt az ami? Es mar megtortent akkor a fogantatas amikor meg mentsualtam es igy rossz idopontol van a szamitas. Nagyon kivancsi lennek a velemenyere. Nagyon koszonom a valaszat elore is. Tisztelettel Kassai Greta
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
04.
Kedves Gréta! Igen sokszor előfordul, hogy elszámolás van, az utolsó menstruáció nem volt az igazi kevesebb vérzés, rövidebb ideig tartott. De létezhet bizonyos betegségekben pl. cukor esetén , mely az egyik tipusa a terhességi cukor betegség, ahol nagyobb magzatok lehetnek. De ilyen esetben a korai ultrahanghoz kell számolni a terhességi kort. Üdv.
2011.
04.
25.
Kibirhatatlan fajdalmak kérdése:

Jo napot kedves Dr.Ur.Szilagyi Erzsebet vagyok,Spanyolorszagbol irok onnek.Remelhetoleg juniusban haza latogatok Romaniaba,es szeretnek eljutni onhoz.Addig is szeretnek kerdezni egy-ket dolgot.AZ egyik az,hogy 10evig szedtem f.gatlot,tavaj abba hagytam,es azota szornyu kin minden honap,menstruacio elott mar 5 vagy meg tobb nappal szornyu fajdalmaim vannak,semmijen eros gyogyszer nem mulasztj el sajnos....ameddig megjon az nekem egy kin,az agybol sem tudok kikelni.Azt mondta egy orvos,hogy par honapig tart mig kitisztul a szervezetbol,azota 1ev telt el es egyre rosszabb...ja es meddoseget okozhat-e,hogy 10 evig szedtem szunet nelkul?amugy f.gatlo mellett szinte semmijen fajdalmam nem volt.Semmijen analizist nem csinaltattak velem akkoriban,remelem rosszat nem csinaltam,hogy 10evig szedtem,sokan ijeszgetnek es 1 eve nem jon ossze a baba sem,elvagyok keseredve mostmar,egy eleg nem kivanatos lelki alalpoba teszi az embert,na meg ez a kin minden honapba.Szeretnek csak valaszt a kerdeseimre,hogy csak 1 kicsit tudjak megnyugodni.Az anyanyelvemen megis csak jobb elmondani mi a baj.Elore is koszonom valaszat!Minden jot kivanok!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
04.
Kedves Erzsébet! Vannak olyan esetek, tünetek, melyek a fogamzásgátó szedése alatt nem jelentkeznek, vagy enyhébbek. Pl. hátrahajló méh esetén vagy endometriosis betegség -/ méhnyálkahártya renellenes helyen / - esetén . Mindenképpen az ön esetében laparoszkópos beavatkozás jön szóba, s azzal sok kérdésre kaphatunk választ. A fájdalom és a meddőségi okokról. Üdv.
2011.
04.
20.
Kati kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 8-hetes terhesen voltam nőgyógyásznál,a dg. rendesnél nagyobb,puhább uterus afv-ben,mobilis környezete szabad. 1-hétre-rá spontán elvetéltem amit műszeresen fejeztek be. Mennyit kellene várnom egy következő terhességig? Mit tehetek az ellen,hogy ez ne ismétlődjön meg...?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
04.
Kedves Kati! Sok kérdésem lenne a válasz előtt pl. életkora, hányadik terhesség, volt-e már vetélése, a méh mérete milyen volt a teherbeesés előtt.. , de mindenképpen 4-5 hónapot érdems várni, Folsav szedése a teherbeesés előtt egy hónappal, a terhesség esetén kimélő életmód, sárgatest támogató gyógyszert felír a kolléga nőgyógyász . Üdv.
2011.
04.
18.
Nagy Edina kérdése:

Köszönöm válaszát. Az lenne még a kérdésem hogy a Symicia fogamzásgátlót írta fel az orvos, és hogy mindegy melyik levéllel kezdem? Mert tudom, hogy szerda feliratnál kezdem ha pl. szerdán jön meg. De az hogy melyik levéllel kezdem az mindegy?(pl. alsó, vagy a középső, mert ugye 3 van benne) Köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
04.
Kedves Edina! Mindegy melyik levéllel kezdi el. Üdv.
2011.
04.
16.
2006BOGLÁRKA kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Szeretném megtudni,mit jelent a jó indulatu hámelváltozás?Köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
04.
Kedves Boglárka! Jó indulatú hámelváltozás / benignusz elváltozás /, ahol atypusos vagy gyanús sejtek a kenetben nem láthatók, viszont különböző hámelváltozások pl. gyulladások hatására .Üdv.
2011.
04.
15.
hercegno kérdése:

koszonom a valaszat..ujra en vagyok es szeretnem mondani csak 3 honapja probalkozunk csak hogy ha nincs ciklusom ugy tudom nem lehet teherbe esni??..on irta hogy be lehet allitani a ciklust ...de hogyan ?es honnan lehet tudni ha a petevezeto atjarhato e? le tudna e irni nekem milyen vizsgalatok szuksegesek ehez ??koszonom elore is
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
04.
Kedves Hercegnő! Mivel nem régóta próbálkoznak, úgy a meddőségi kivizsgálás egy éves sikertelenség esetén kezdjük el, de itt más tényezők és közre játszanak pl. életkor, hogy hamarabb is lehet. A ciklus beállítás a nőgyógyásza állítja be. A petevezető átjárhatóságot több féle beavatkozással vizsgálható. Pl. Röntgen vizsgálattal hiszteroszalpingografiával /kontraszt anyagot fecskendezünk be a méhüregébe és röntgen átvilágítással a képernyőn rögtön kapunk választ a kérdésre, de azt a beavatkozást ultrahanggal is el végezhető, de laparoszkóppal is lehet, s ott több információt kapunk a petevezetékek átjárhatóságán kívül méhről a petefészkekről is.Üdv.
2011.
04.
15.
Viki kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretném megkérdezni,hogy mennyi időt kell várni császármetszés után a következő terhességgel? Köszönöm előre is válaszát! Viki
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
04.
15.
Keves Viki! Minimum egy évet, de tanácsos másfél két évet várni.üdv.
2011.
04.
15.
hercegno kérdése:

32 eves vagyok ket eve hogy abbahagytam a fogamzo.,, szedeset azotta nem jon rendesen a menstraciom ,elvegeztem minden szugseges vizsgalatot es nem muttat ki semmi rendeleneseget , irtak fel linestrenol tablettat mikkor szedem megjon de ha nem akkor semmi...babat szeretnek ,maradhatok terhes? mitt csinaljak segitsen?!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
04.
15.
Kedves Hecegnő! Két éve abbahagyta a fogamzásgátlót, úgy értelmezem, hogy azóta szeretnének családot, de nem sikeül, Ha úgy van, akkor ciklus beállítás és tüsző érleléssel, amennyiben a párjánál nincs probléma, s a petevezető átjárható lehet a problémáját kezelni illetve keresni kell egy meddőségi központot, s nagyvalószínőséggel megoldható a problémája. üdv.
2011.
04.
12.
Nagy Edina kérdése:

Jó estét! Fontos lenne a kérdésem mert két nap múlva megyek orvoshoz. Hogyan zajlik a fogamzásgátló felírása közben zajlott vizsgálat. Még nem voltam soha nőgyógyásznál? Köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
04.
15.
Kedves Edina! A fogamzásgátószer felírásnál kell, hogy megelőzze szakorvosi vizsgálat , s cytologia /rákszűrés/ és ha lehet ultrahang vizsgálat is. Ezt követően személyre szabott fogamzásgátlót ír fel a szakorvos. üdv.
2011.
04.
11.
ciprusi lany kérdése:

tisztelt doktor ur! kerdesem a kovetkezo: menstruaciom utolso napjan ami kb 10 napja volt egyutt voltam a parommal es nem szakitottuk meg a kozosulest. lassan harmadik napja nagyon faj a mellem es hatarozottan olyan erzes mintha le akarna szakadni, feszul nagyon. folyamatosan erzem, hogy a testhomersekletem meg van emelkedve, minthe egnek belul, gyomoreges, fejfajas, rossz kozerzet... terhes vagyok? meddig varjak a teszt elvegzesevel?mikor mutat biztosat?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
04.
15.
Kedves Ciprusi lány! A ciklus 21 napja után lehet tesztet végezni, a teszt érzékenységétől függ az eredmény vagy vérvétel BHCG vizsgálatot lehet végeztetni. Üdv.
2011.
04.
10.
judit53 kérdése:

Tisztelt Főorvos Ur! 53 éves vagyok, nemrég a méhemből polipot távolitottak el. Azt olvastam, ez kiujulhat. Mennyi az a legrövidebb idő, mikor ujra polip alakulhat ki? Lehet ezt tudni? Válaszát köszönöm előre is.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
04.
15.
Kedves Judit! Az sajnos úgy határozottan nem lehet josólni, de általában egyénileg változó, de bármilyen vérzési rendellenesség jelentkezzen az orvosánál, egyébként évenkénti rákszűrésre és kismedencei ultrahang vizsgálatra érdemes megjelenni. Üdv.
2011.
04.
08.
aggódó kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Márc. 8-án egészségügyi méhkaparásom volt. Minden rendben volt, még aznap haza is mehettem. Kb. 4 napja erősebb lett a vérzésem, és a hasam aljában állandó kellemetlen görcsöt érzek. megeröltettem magamat vagy más oka lehet? Semmilyen gyógyszert nem kaptam a műtét után. Ez helyes azok után, hogy állandó vérzés miatt kerestem fel először a nőgyógyászt? Kérem nyugtasson meg, hogy nincs semmi baj, ez természetes dolog!!!! Válaszát türelmetlenül várom! Ui.: Mennyi ideig szoktak a nők ilyen műtét után táppénzen maradni általában? Tisztelettel: Mária
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
04.
15.
Kedves Mária! Mindenképpen ha vérzés van és alhasi görcsei vannak, nem tudom, hogy lázas volt-e ? úgy újra keresse fel az orvosát. Üdv.
2011.
04.
07.
nórika kérdése:

Jó napot kívánok! Én 22 éves vagyok és soha semmi bajom nem volt nőgyógyászatilag és most nagyon meg vagyok ijjedve. Kérem segítsen! A rendes évi rákszűrésen vettem részt a nőgyógyászomnál és kaptam egy hónap múlva levelet hogy control cytologiai mintavétel újra vétele, Eredményként ezek voltak felsorolva: p2, vírus, atypia. Mentem is másnap mert nagyon megijedtem levette a mintát és diagnózisként ezt írta a papírra: Kolp: A- zónában cervicalisatio, kiszélesedett átmenettel N8700/1- enyhe cervicalis dysplasia. Az lenne a kérdésem hogy ezek mit jelentenek? Ez daganatra utaló jel lehet vagy fertőzés? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
04.
15.
Kedves Nórika! Nem kell megijjedni az eredmény miat. A P2 eredmény az jó eredmény. Egy jó indulatú hám elváltozás van a méhszájon. De az ismétlés jogos illetve HPV jelenléte és tipizálás és szóba jön. Üdv.
2011.
03.
31.
nincs jeligém kérdése:

Tisztelt Dóktor úr!Két petélyü iker terheségem volt.Az A:magzat sajnos elhalt 13.hetesen,B:magzat nagyon szépen felylödik jelenleg 15.hetes.Nagyon örülökneki.Volt egy nagyon vizes jelegü folyásom,azt hittem,hogy a magzat viz,hogy elvetélek,aztán átalakult minimális sárga szinüvé,utána minimális nyálkás váladokom volt vizelet után.Korházban voltam vele 1.hétig.Nem vetéltem-el nagyon örülök neki.Az lenne a kérdésem,hogy a korházban adtak nekem,napi Diaphyllin tabl 2-1et,este 1Pipolphen jelenleg is mondták,hogy szedjem.De félek töle ne,hogy ártson a magzatnak.Mert a tájékoztatoban azt irj,hogy a kismamák ne szedjék.Végül is pontosan nem tudom mire valo.Egy kicsit tartok töle. Köszönettel:E.Erika
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
04.
Kedves Erika! A Diaphillin olyan gyógyszer, mely hörgőtágítót tartalmaz, s az adásának a lényege egyrészt minél több oxygénhez jusson a magzat másrészt tokolitikumként is használhatják amennyiben méhgörcsök vannak. De főképpen retardácio esetén / amikor a magzat elmarad fejlődésben /.üdv.
2011.
03.
27.
oa031116 kérdése:

Van egy 7-éves kislányom, akivel régóta küszködünk a nuniviszketéssel. Eddig bevált a Canesten Plus krém, de most 10 nap után nem múlt el csak csillapodott. Mit tegyek? Előre is köszönöm: Edit
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
05.
04.
Kedves Edit! Nem biztos mindig, hogy gomba okozza a viszketést, néha egyéb okok is okozhatják , ezért érdemes elvinni gyermeknőgyógyászhoz, váladéktenyésztés is szükséges. Üdv.
2011.
03.
22.
era76 kérdése:

T.DoktorÚr!Ma voltam ultrahangon és az uterus mellső falában 28*21mm-es myomagócot találtak.Szeretném megkérdezni,hogy ez mit jelent és milyen hatással lehet a terhességemre.(22hetes vagyok).
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
03.
24.
Kedves Era76! A myoma előfordulás gyakori a nőknél, egy jó indulatú növekmény, mely egyetlen egy simaizomsejtből indul ki. A myoma szövedményei sok tényezőtől függenek össze pl. az elhelyezkedésétől, nagyságától .. Önnél nem olyan nagy a myomagóc , úgy valószínűleg semmilyen hatással nem lesz a terhességére. üdv.
2011.
03.
21.
pillangó kérdése:

Kedves Doktor Úr! Tudna nekem ilyen ambulanciát mondani ahol ingyenes fogamzásgátlót kaphatnék szükség esetére? köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
03.
24.
Kedves Pillangó! Sajnos konkréten nem tudom, de ahol sörgösségi fogamzásgátló ambulanciák üzemelnek. előfordulhat főleg a 18 év aluli lányoknak ingyenes fogamzásgátlót adnak. Üdv.
2011.
03.
21.
első kérdése:

Kedves Doktor Úr! Most először fogok fogamzásgátlót szedni(Lindynette20)! Úgy tudom, hogy a menstruáció első napján kell elkezdeni a szedését, de én sajnos csak a 3. napon tudnám bevenni az elsőt. Ez probléma lehet esetleg?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
03.
24.
A biztonság szempontjából jobb az első szedésnél a menses első napján, de ha elkezdi az ötödik napon és plusz védekezni az első ciklusban, úgy is jó. Üdv.
2011.
03.
14.
Timar Blanka Renata kérdése:

Jo napot kivanok a nevem Timar Blanka.olvastam egy ciket a fogamzasgatlo tabletakrol es kicsit megijedtem.Ebben a cikben azt irtak ha 5 ev utan nem szuneteltetjuk a fogamzasgatlok szedeset legalabb 6 honapra akkor akar meh nyak rakot vagy medoseget is okozhat.Igaz amit ebben a cikben irnak mert en tobb mint 5 eve szedek fogamzasgatlokat.Varom valaszat.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
03.
24.
Kedve Blanka! A fogamzásgátlók méhnyakrákot nem okoznak, viszont rizikó faktora lehet a HPV talaján alakuló méhnyakráknak, viszont a meddőség kérdése inkább valószínőbb, ha valaki szedi az orális fogamzásgátókat kontroll nélkül , ezért az évenkénti nőgyógyászati ellenőrzések fontosak. Üdv.
2011.
03.
01.
pillangó kérdése:

Kedves Doktor úr! van olyan 72 órás tabletta ami ingyenes vagy ezeket mind meg kell venni mert állítólag azt olvastuk h 4-5 ezer forintokba kerülnek.. ?köszönettel ui.: nem tudja véletlenül hogy az Aloé Vera jó-e nőgyógyászati panaszokra?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
03.
20.
Kedves Pillangó! Igen van olyan sürgősségi fogamzásgátló tabletta 72 órás és létezik olyan amit 5 napon belül be kell venni az esemény után. Ezeket meg kell venni, de recept kell hozza, viszont léteznek olyan ambulanciák ahol adományként a gyógyszerforgalmazótól kapnak korlátozott mennyiséget, melyet ingyenesen juttatják a fiatalkorúaknak. Üdv.
2011.
02.
24.
UMGVI kérdése:

17 éves lányomnak 14 éves kora óta van menstruációja de teljesen rendszertelen évente körülbelül 3 alkalommal van. Nem tudom várjak 18 éves koráig hogy beálljon a ciklusa vagy forduljak orvoshoz. A lányomnak laktózintoleranciája, haj tépésí problémája van amit pszhiáterrel megbeszéltünk.Az iskolában rengeteg versenyen vesz részt.Súlya teljesen normális 165cm magas 58kg.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
03.
20.
Kedves UMGVI! A sportolás és a pszihés tényezők hathatnak a ciklusra, de minden -képpen ne várjon még és orvoshoz kell fordulni. Üdv.
2011.
02.
21.
léna kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hét hetes várandós kismama vagyok, időnként azt veszem észre hogy mélyeket kell lélegeznem, ez normális ebben az állapotban? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
03.
20.
Kedves Léna! Az inkább később jellemző, amikor a terhesség nyomja fel a rekszt, okozva néha légszomjasságot , de most is lehetséges a kissé aluszékonyság miatt. üdv.
2011.
02.
18.
adri24 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 16 hetes terhes voltam mikor megcsinálták az AFP vizsgálatot és alacsonyabb lett az átlagnál,az orvosom azt mondta nem kell megismételni mert megnézett ultrahangon és megállapította,hogy rossz időpontban csinálták meg a vizsgálatot.Kérdésem az lenne hogy az ultrahanggal is rendesen meg tudja állapítani,hogy nincs fejlődési rendellenessége?Dawn-kór eredmény teljesen jó volt.Kicsit félek mert ez az első terhességem.Mikortól veszik észre hogy beteg a baba?Most 18 hetes terhes vagyok.Köszöettel:Adrienn
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
03.
20.
Kedves Adrienn! Az AFP értéket nem irta meg, de az alacsony érték az egyik lehetséges oka a korai vérvétel . Hogy mikor vesszük észre, hogy a beteg a baba, tulajdonképpen a szürések folyamán a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság áltlal javasolt 11-13 hét valamint a 18-20 héten végzett ultrahang vizsgálatokkal jó felbontó képességgel rendelkező készülékkel és képzett UH-ot végző szakemberrel, s további UH szürő vizsgálatokkal 30-32 ill. 36-38 hét között.Üdv.
2011.
02.
17.
lovebaby1 kérdése:

Üdvözlöm doktor úr! Ma voltam nőgyógyásznál, mivel hónapok óta zavaróan sok folyásom volt, lápiszos ecsetelést alkalmazott nálam. Tulajdonképpen mit takar ez a művelet, mire kell ügyelnem, illetve mire kell számítani az elkövetkező napokban? Nagyjából elmondta, de azért szeretném ha többet tudhatnék róla, sajnos az interneten nem találtam erről bővebb leírást. Előre is köszönöm készséges válaszát, szép napot: lovebaby1
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
03.
20.
Kedves lovebaby1! Hosszan tartó folyás, csak esetleg a kezelő orvosa említett olyat mint ectropium / népi nyelven méhszájseb / vagy Naboth tüsző, olyan tasakszerű növekmény, mely mucint /nyákot/ tartalmaz vagy esetleg bő folyást okozó méhnyakcsatorna gyulladást. Lapisz, maga az anyag ezüstnitrát, azzal ecsetelve égéssel való kezelést utánzó művelet, a fent említett esetek fokozodó nyáktermelést idéznek, mely keveredik a hüvely flórával bővebb, állandosoló folyást okozhatnak, s azzal az ecseteléssel destructuálni lehet / tünkre tenni ezeket a nyáktermelő elváltozásokot, s egy pörk jön létre és majd alatta regenerálódik ép felület, ezért a kezelés után legalább 10 napig ülőfürdőzni , szexuális életet nem tanácsos. üdv.
2011.
02.
17.
menstruáció kérdése:

TISZTELT dOKTOR úR! Harmincötéves múltam, az utóbbi időben teljesen kikészülök idegileg a menstruáció előtt alatt és után. Mindenféle érzések kavarognak bennek a levertségtől kezdve a halálig át, fájdalamaim vannak amik eddig soha eddig észre sem vettem ezeket a napokat, de ami a legrosszab hogy a labilis idegállapotm tönkreteszi a családomat. Szinte hónapról hónapra rosszabb a helyzet. Most ez időpont is változott edigg előbb jött egy hétel ebben a hónapban pedig megint előbbre egy héttel esett. Próbáltam teákat enyhébb nyugtatókat illetve amit recept nélkül lehet kapni és ezekre a problémákra ajánlják igazán egyik sem volt jó. A kérdésem az lenne Ön mit javasol milyen irányban induljak el. NÁlunk a családban erre megvan a hajlam a nagyanyám majdnem megőrült, ezt szeretném elkerülni, és még az lenne akérdésem hogy mivel a család női tagjai kb ebben a korban hagyták abba a menstruáciőt nálam is ez lehet az ok? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel:S Judit
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
03.
20.
Kedves Judit! A tüneteket amiket felsorolt, s főleg menses alatt jelentkező erős fájdalmak / Dysmenorrhoea/ felkeltik a gyanút endometriosisra /méh nyálkahártya léte rendellenes helyen/. Ezért érdemes felkeresni a kezelő nőgyógyászát egy kismedencei ultrahang valamint diagnosztikus és egyben szükség szerint operatív laparoszkópia végzésre. Üdv.
2011.
02.
12.
zsozso kérdése:

Drur 17 éves fiu vagyok szeretnék tisztába lenni hogy a menstruácio hányadik napjátol és medig eshet teherbe a lány hogyankel ezt kiszámolni és még van magához egy ojan kérdésem hogy neki februhár 3.kán jöt meg és 8.án szeretkeztünk ugy védeleztünk hogy mijelöt elmentem volna kivetem és csak a elönedv mentbele és teherbe eshet e igy? válaszát elöre is köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
02.
14.
Kedves Zsozso! 28 napos ciklusnál általában a 14-ik napon van peteérés (ovulació). A naptári módszer fogamzásgátlásnál úgy lehet kiszámitani 28 napos ciklus esetén: a lehetséges fogamzás első napja 28-18= 10-ik napon, a fogamzás utolsó napja: 28-11 = 17-ik napon. De a hiba lehetőség akár 5-10% lehet. Üdv.
2011.
02.
09.
Anita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 33 hetes terhes vagyok, 3 fokban érett méhlepénnyel. Emiatt hetente flowmetria mérésre, egy héten kétszer pedig NST-re járok. Az áramlásvizsgálatom aggaszt egy kicsit, igaz nem mondták, hogy rossz lenne: Aorta:0,74 ACM:0,81 CI:0,91 (ez nem minden leleten van, viszont ezúttal vastagon kiemelve) Jók ezek az értékek? Előre is köszönöm Anita
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
02.
14.
Kedves Anita! Biztos a kollégák jól figyelik a flowmetriával valamint a kétszeri NST-vel. A magzatvíz mennyiségét is szerintem figyelik, s kóros lelet esetén befektetik. Üdv.
2011.
02.
08.
Gál Tímea kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy a magánrendelésén elfogadja-e a Patika Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztárnál folyószámlaként működő patikakártyát fizetőeszközként. Válaszát megköszönve, Tisztelettel: Gál Tímea
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
02.
14.
Kedves Tímea! Szerződésem van néhány Önkéntes Egészségpénztárral, de sajnos a Patika Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztárral nincs szerződésem. üdv.
2011.
02.
06.
Nagy Edina kérdése:

Jó napot. A mellemben mindkettőben szimmetrikusan van egy-egy csomó. Kemény és nem fáj csak ha megnyomom. Régóta van mikor elkezdett nőni akkor is volt csak kisebb. 19 éves lány vagyok, és azt mondták mások hogy nekik is van. Nem is csomó talán egy "gömb". Olyan mintha izom vagy hasonló lenne, legalábbis én annak érzem. Ez minden lánynak van? Mi az? Köszönöm válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
02.
14.
Kedves Edina! Tekintettel a korára valószínűleg ezek duzzadt mirigyek lehetnek, de mindenképpen mutatni kell a kezelőorvosának, s emlő ultrahangot végeztetni, hogy tisztázódjon a dolog. Üdv.
2011.
02.
06.
Bea kérdése:

Kedves Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy szülés után meddig tart a vérzés, mert most lesz egy hónapja, hogy megszületett a kisbabám, de még mindig van. Nem erősen, de változó. Van mikor pirosasabb és több, van amikor inkább folyás szerű. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mikor kezdhetek el tornázni? A kisbabámat szopiztatom, így nem akarok diétázni. Előre is köszönöm válaszát! Szép napot Önnek! Üdv: Bea
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
02.
13.
Kedves Bea! A gyermekágy szüléstől 6 hétig tart, s a szülés után a váladékozás /lochia/ mindig egyre csökken a mennyisége és a színe a végén inkább világos, viszont van olyan amikor szoptat érez méhösszehuzódásokat az a belső oxytocin / méhösszhúzó / hormon termelődése miatt, s ilyenkor kisebb vérzés is kisérheti. De ha több a vérzés, élénk és gyakori, úgy érdemes felkeresni a kezelőorvosát, hogy megnézze ultrahanaggal, ne hogy bent maradt lepényrész /rezidum /, vagy esetleg fetárásnál varrat elégtelenség vagy akár gyulladás a méhbelsőfelületének / endometritis /. Ami a tornázást illeti, 6 hetes kontroll után amennyiben a méh jól összehúzódott és a seb jól gyógyúlt, úgy fokozatos tempóval lehet tornázni. Üdv.
2011.
02.
04.
B.Éva 22.héten elvesztett ikerbabák kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2010. szeptember 12-n elvesztettem 22. hetesen ikerbabáimat (spontán ikerterhesség). Nem volt megállapítható a babák elvesztésének oka. A babák fejlődése rendben volt, szépen fej-fej mellett nőttek nem maradva el a koruktól, nálam is csak émelygés volt de a 16. hétig. A 18. héttől kezdve haskeményedéseim voltak, de erre valamennyi orvos azt mondta hogy nem kell miatta aggódnom, a privát orvosom pedig direkt rákérdezés után sem szorgalmazta a magnézium folyamatos szedését, csupán akkor ha erősödnek ezek a tünetek. Így magnéziumot (Magnosolv granulátum, ovos javasolta) csak hébe hóba szedtem. Panelban, egy list nélküli 4. emeleti lakásban lakunk és egészen a babák elvesztéséig dolgoztam (mérnöki munkaköröm van). Az egyik pénteki napon délben nagyon apró barnás pecsétet találtom a fehérneműmön, ezt követően rögtön hívtam az orvost aki megvizsgált és nem látott semmi vérzésre utaló jelet a méhszájat zártnak találta. A vizsgálat végén mégis azt mondta hogy csak a megnyugtatás miatt jobb lenne ha a kórházban tölteném a hétvégét. Szombat korán reggel be is mentem a kórházba ahol már 2 ujjnyi tágulást detektáltak. Ezt követően este 11 órakkor elment a magzatvíz és hajnalban mind a két babát meg kellett szülnöm, akiket rögtön el is vesztettem. Azóta lassan 5 hónap telt el..... a 10 heti ellenőrző vizsgálat során nem találtak gyulladás v. más rendellenességet nálam, 1 hónapnyi vastablettát azonban felírtak. Kérdésem hogy mennyi időt kell Ön szerint várnunk az újabb baba⁄babák vállalásával, mivel erről több orvost megkérdezve igen eltérő véleményeket kaptam (1, 3, 6 hónap). Illetve azt kérdezném még, hogy hogyan lehetne a szervezetemet úgy megerősíteni addig ill. a következő terhesség alatt hogy részemről a lehető legkisebbre csökkentsem az ismételt babavesztés valószínűségét, mivel valószínűleg én voltam az oka ezen veszteségnek. A tervesvitamint a babák elvesztése óta is szedem folyamatosan. Előre is köszönve válaszát, B. Éva
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
02.
13.
Kedves Éva! Nagyon sajnálom ami törént önnel, de sajnos ilyen középidős vetélések előfordulhatnak főleg ikerterhesség esetén. A fontos most a következő terhesség esetén nagyobb oda figeyeléssel, s megfelelő kezelés mellett kihordhassa a terhességét végig. Általában egy ilyen vetélés esetén félévet szoktunk javasolni az újabb terhesség válalására, elötte egy két hónappal Folsavat vagy azt tartalmazó terhes vitamint szedni, teherbeesés esetén Magnéziúm valamint Progesterone-t tartalmazó gyógyszer alkalmazása javasolt. Üdv.
2011.
02.
03.
Turner szindroma kérdése:

Tisztelt Dr. Jurdi Imad! A segítségét szeretném kérni. A párommal szeretnék családot alapítani. De felmerült bennünk egy kérdés. A párom családjában turner szindroma miatt születéskor meghalt a lány testvére, illetve az édesapjának a testvére. Úgy gondoljuk ilyen esetben szükség van genetikai vizsgálatra. Jól gondoljuk-e? Illetve mi ennek a pontos menete?Hogy lehet kimutatni, hogy ez a kockázat nálunk fennáll-e? Előre is köszönöm a segítségét! Tisztelettel:
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
02.
13.
Kedves kérdező! Ha ilyen halmozottan fordult elő a családban Turner szindroma, jogos az aggodalmuk. Turner szindroma az amikor egy X kromószóma hiányzik /X0/. Jellemző tünetei vannak /szervi és egyéb funkciónális/. De önöknél fontos még családtervezés előtt megjelenni egy genetikai tanácsadáson, ahol a családifát megnézik, s az eddigi megfordult eseteket. Terhesség esetén akár 11-ik héten lehet kromószoma vizsgálatot végezni lepényi szövetből / Chorion biopsia/ . Később 16 hetesen lehet magzatvizből kimutatni /amniocentesis/ . Ennek a menete egy beutalót szerezni egy nőgyógyászati szakrendelésen a genetikai tanácsadó központba. Üdv.
2011.
02.
02.
napsugár kérdése:

Tisztelt főorvos Úr! Nekem az lenne a kérdésem,hogy Önnél szültem 3évvel ezelőtt,a köldökömtől lefelé hosszában vágtak,és nem tudom miért,de azóta sem tudok hason feküdni,mert fáj a gyomrom környékén a hasam!A hasizmom ha nevetek,vagy felülök kifelé domborodik!Ön szerint mitől lehet ez?? Válaszát előre is köszönöm! Napsugár
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
02.
13.
Kedves napsugár! Osztályunkon az esetek túlnyomó részében bikinis metszésből végezzük, de vannak kivételes esetek amikor hosszanti (alsó median laparatomia) metszésből végezzük a császármetszést. Ilyen műtéteknél néha akár hegesedés, összenövések akár sérv is lehet, de lehet, hogy a műtétnek nincs semmi köze. Mindenképpen be kell mutatni az Ön esetét, s az alapján a megfelelő kezelést megbeszélni. üdv.
2011.
01.
31.
bogi kérdése:

Kedves doktorúr! 8hónapja szültem és sex közben fáj a gátmetszés helye. Mi lehet ennek az oka?? Köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
02.
13.
Kedves Bogi! Gyakori oka lehet a gyulladás, de lehet varratok fel nem szívódása, endometriosis még sok okot lehet ide sorolni, de legfonosabb ilyenkor el menni a kezelő orvosához, hogy a sok ok közül melyik áll a háttérben, s megfelelő kezelést kapjon. üdv.
2011.
01.
28.
Császár után újabb baba kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 27 éves egy gyermekes anyuka vagyok. 2009ben volt egy spontán vetélésem (6hetesen) és még egy terhességem, ahol elhalt a magzat, igy 12 hetesen abortuszt végeztek. Ezek után 2010 juniusában szültem császármetszéssel egy egészséges kisfiút. A kérdésem az lenne hogy mikor próbálkozhatunk újabb babával, illetve lehetséges-e hogy a következőt természetesen szüljem meg. A császármetszés azért történt, mert 2 héttel a kiirt dátum után sem indult be a szülés. Ekkor oxytocint kaptam, de ennek hatására sem lettek összehúzódásaim. A baba is nagy volt, 4300 grammal született, igy a nőgyógyászom indokoltnak látta a császármetszést. Szeretnék természetesen szülni, és minél előbb egy újabb babát. Válaszát előre is köszünöm. Tisztelettel, Emőke.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
01.
30.
Kedves Emőke! Egy császármetszés utáni újabb terhességgel minimum egy másfélévet érdemes várni, főleg az ön történetében két vetélés szerepel. Az hogy a következő is császármetszés lesz-e, az nem törvényszerű, ha minden rendben zajlik meg lehet szülni. bÜdv.
2011.
01.
14.
krisztina kérdése:

Tisztelt doktor ur! en szeretnem lecserelni a fogamzasgatlo tabletat valami mas es biztos modszerre mit ajanlana mar van ket gyermekem?Valaszat koszonom.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
01.
18.
Kedves Krisztina! A fogamzásgátló módszerek széles skálája mindig a nőgyógyász személyre szabottan igyekszik felírni és javasolni. Önnek két gyermeke van, s ideáig fogamzásgátló tablettát szedett, úgy szóba jön a méhen belüli eszköz felhelyezésére vagy ha befejezte a családtervezését akár meddővététel is lehetséges. Üdv.
2011.
01.
14.
Rita kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Egy nagy problémával fordulok Önhöz.Nekem 6 évvel ezelőtt volt candida gombám,amit nagyon nehezen kezeltek ki,végül diétával helyrejöttem.Most szinte ugyanazt érzem,igaz semmi folyásom nincsen,viszont az égő érzés az van,végbélnél hüvelynél egyaránt.Valamikor semmi,valamikor jobban,ez kb.2 hete van.Vettem ginoxin kúpot,de nem múlt el.Mostanában vizsgaidőszak volt sokat idegeskedtem,és volt egy kis megfázásom is.A főorvos Úrban bízom most,hogy mit tanácsol. Köszönettel Rita
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
01.
18.
Kedves Rita! A lírtak alapján és még ha viszkető érzése is van, akkor nem kizárt a candida újból megjelenése, főleg ha a megfázáskor még valami antibiotikumot is szedett és túlzott szénhidrát bevétel mellett. Mindeképen érdemes felkeresni az nőgyógyász orvosát, mert a hüvelyváladék tenyésztésén túl lehetséges, hogy nem elegendő a helyi kezelés, s szükség lesz szisztémás kezelésre / tabletta vagy kapszula ..../. üdv.
2011.
01.
13.
Szalai Tiborné kérdése:

Jó napot kívánok tisztelt doktor úr!Egyszerű kérdésem lenne önhöz.Menstruációm utáni harmadik nap nemi életet éltem a párommal sajnos nem védekeztünk semmivel .Szeretném tudni teherbe eshetek -e?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
01.
18.
Kedves Szalainé! Elméletileg nem eshet teherbe abban az időszakban, mert az ovuláció / peteérés a cyclus közepén van /, de egyéb tényezők is közre játszanak pl. a ciklus rendszertelensége, s egyéb pszihés és hormonális okok is. üdv.
2011.
01.
07.
Nagy Linda kérdése:

Tisztelt Dr. Jurdi Imad! A kérdésem az lenne, hogy szülésnél mi a teendő ha a kismama lázas?Esetleg császármetszést kell alkalmazni? A nővérem ugyanis lázas volt a szülés napján, sőt a magzatvíz kóros volt amikor elfolyt. Azt viszont nem tudjuk, hogy a láz, vagy a magzatvíz miatt lett császármetszés a szülés vége. Erre a kérdésre nem kaptunk választ annak idején. Köszönettel: Nagy Melinda
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
01.
18.
Kedves Linda! Lehet mind a két ok, de lehet az egyik vagy a másik ok is a császármetszés végzésének az indoka. üdv.
2011.
01.
02.
vadász timea kérdése:

Tisztelt doktorur 22-éves vagyok és a multhonapban a 3.napja tartott a menstruáciom mikor együtt voltam az élettársammal és nem védekeztünk.Kérem irja meg ön szerint a kettő köszt amit maga irt mejik lehet a lehettségesebb.előre is köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
01.
02.
Kedves Tímea! Minden esetre végezzen terhességi teszt vizsgálatot, amennyiben pozitív az eredmény, s az alhasi szúró fájdalmai továbbra tartanak, úgy haladéktalnul keresse az orvosát. Üdv.
2011.
01.
02.
vadász timea kérdése:

tisztelt doktorur aszt szeretném öntöl megkérdezni ,hogy mi lehet az oka a menstruáciom elmaraásának?November 24.-én jött meg utolag azota semmi.Voltak napok mikor ugy éreztem hogy megfog jönni de nem jött ,és még a tünetek is elmultak,de viszont néha pl.3 napja néha megszédültem és fájt a fejem ,és nagyon fárattnak érzem magam de csak néha ,és nagyon sokszor kell pisilnem, és szurkál a hasam aljában.De általában mindig 28.-án jött meg mindig.Kérem doktorur irjon visza segitségét előre is köszönöm .És még aszt szeretném tudni , hogy november 24.ke ota hány hetet késet január 2.káik.előre is nagyon széppen köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
01.
02.
Kedves Tímea! Nem kaptam kellő tájékoztatást az életkorról, alklamaz-e fogamzásgátló módszert. A menses késésnek több oka lehet , de amennyiben él szexuális életet és nem védekezik fenn áll a terhesség gyanúja, s a fent leirt tünetek alapján érdemes a kezelő nőgyógyászát felkeresni minél hamarabb, hogy kizárja esetleges méhenkívüli terhességet. üdv.
2010.
12.
22.
sumire kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 20 éves lány vagyok, az a problémám, hogy 1,5 éve nincs menzeszem. Még 3 éve, kb. egy év alatt fogytam nagyjából 10 kg-ot (59-ról 49-re), utána rendszertelen volt a menstruációm, hónapokat kimaradt, majd teljesen abbahagyta. A súlyom nagyjából 2 kg-os sávban van azóta is. Több mint fél éve voltam nőgyógyásznál és hormonkivizsgáláson, semmit nem találtak (csak valamelyik pajzsmirigyhormon volt alacsony, de tűréshatáron belül), a nőgyógyász azt mondta hogy várjunk még. Lehet a súlyom a probléma? Segítene esetleg, ha fogamzásgátlót íratnék fel? Érdemes lenne esetleg elmennem egy újabb kivizsgálásra? Válaszát előre is köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2011.
01.
02.
Kedves Sumirr! A leirtak alapján a súlyvesztésnek is van szerepe a lezajló hormon változások miatt, főleg hirtelen súlycsökkenés esetén. Fogamzásgátló szedése segítne a menses szabályozásában. Üdv.
2010.
12.
13.
kristóf zsuzsa kérdése:

Jó esét kívánok. 25 éves 2 gyermekes anyuka vagyok, az lenne a kérdésem,hogy spirál feltétele után kell e védekezni?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
12.
14.
Kedves Zsuzsa! Nem kell védekezni. üdv.
2010.
12.
13.
Remény kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A párommal babát szeretnénk, már egy éve próbálkozunk sikertelenül. Olyan problémám van, hogy nekem a menstruációs vérzésem nagyon kevés. A ciklusom mindig (gyerek korom óta) 30-32 nap. A mennyiség viszont nagyon kevés. Az utóbbi fél évben 1-2 max három napig tart, és mennyiségileg is nagyon kevés, inkább barnás váladék, ami szinte csak vizelet távozáskor van. Kérdésem az lenne, hogy ez a probléma orvosolható-e? És ha igen hogyan? Valamint hogy ez lehet-e az oka annak, hogy eddig nem sikerült a teherbeesés. Segítségét előre is köszönöm!!!! Remény
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
12.
14.
Kedves Remény! Mivel kevés a vérzése, s rövid ideig tart, arra lehet következtetni, hogy a méhnyálkahártya elég vékony, s úgy a beágyazodás nehezített lehet, a probléma orvosolható. De az összetett, s több rétű dolog, amit szakemberre kell bizni, ultranag vizsgálatok/ endometrium vastagság/, tüsző érés van -e , petevezető átjárhatóság, a férjénél sperma vizsgálat és csomó vizsgálat és hormon meghatározás és hormon kezelés , ezért érdemes önnek felkeresni az önhöz közelebbi meddőségi szakrendelést vagy központot, s remeljük minél eredményesebb lesz a kivánságuk. üdv.
2010.
12.
12.
Nagy Edina kérdése:

Jó napot! Milyen krémeket tudna javasolni hüvelygyulladásra? Én a Canestenre gondoltam. A hüvelygomba és a h.gyulladás ugyanaz? Nekem, égő, viszkető, csípő érzés, és piros. Néha vizeletürítés közben is csíp. Köszönöm segítségét.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
12.
13.
Kedves Edina! Az öngyógyszerelés nem minden esetben hatásos és eredményes, ezért a leirtak alapján jobb ha felkeresi a kezelőorvosát, s célzott kezelést kap, főleg ha hüvelyváladék tenyésztésre is kerül sor. üdv.
2010.
12.
09.
napsugár kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Én Önnél szültem,de nem szerettem volna a rendes nevemet megadni,mert sokan olvassák ezt az oldalt!Kettő és fél évvel ezelőtt szültem császármetszéssel,de engem nem bikinivonalon,hanem a köldökömtől lefelé függőlegesen vágtak,mivel túl nagy volt a baba,és azóta is a köldököm ki van dudorodva!A kérdésem az lenne,hogy ez a dudor lehet-e sérv,vagy csak annak az oka,hogy elég nagy maradt a hasam?Nem fáj,csak nem valami szép látvány! Válaszát előre is köszönöm! Napsugár
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
12.
10.
Kedves Napsugár! A leírás szerint lehetséges, hogy műtét utáni köldök sérv, ezért, érdemes megmutatni a kezelő orvosának . üdv.
2010.
11.
28.
bironebea kérdése:

Jó napot kívánok! Azt szeretném kérdezni, hogy a menszeszem meg volt és úgy szeretkeztünk a férjemmel, védekeztünk de kiszakadt az óvszer. Teherbe eshetek e? Ha igen milyen gyógyszert lehet rá kapni vény nélkül? Várom válaszát minél hamarabb! Előre is köszönöm!!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
11.
30.
Kedves Bea! Úgy értelmezem, hogy menses alatt történt az esemény, olyankor a teherbe esés nem valószínű. Létezik olyan sürgősségi fogamzásgátló, melyet az esemény után 72 órán belül kell bevenni, de olyan is van ami 5 napon belül vehető be, de ezek recept kötelesek, úgy fel kell iratni nőgyógyásszal. üdv.
2010.
11.
23.
anacska kérdése:

Hello! Ujra en vagyok,nagyon szepen koszonom a valaszat, meg megszeretnek kerdezni valamit...a terhesegi tesztet hany nap utan lehet megcsinalni? az en esetemben. Elore is nagyon koszonom valaszat! Udv.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
11.
23.
Kedves Anacska! A terhességi tesztet már megcsinláhatja. üdv.
2010.
11.
21.
anacska kérdése:

Hello! Tortent egy kis baleset a paromal, ugymond ruhan keresztul szeretkezdtunk, a parom elelvezet es atment a ruhakon, a nadragon is es a bugyimon is, 31 orarra ra bevettem egy Escapelle tabletatt, a havim kesik, pedig most 18-19ediken kellet volna legyen, 19ediken este vettem be a tabletatt, es ez a kis baleset 18adikan tortent ebben a honapban, meg szuz vagyok, bejuthatott valami????nem tortent szex, csak amit mondtam hogy ruhan at...... hogyan lehet megtudni ha hatot-e a gyogyszer? van valami hatasa? A havim miert kesik?talan a tableta miat? Olvastam hogy kb 5 nap kell mig a szervezet ujra a regi lesz. 15 eves vagyok es ketsegve vagyok esve, a szuleimnek nem szolhatok mert szigoruak es csk baj lenne belole. A parom anyukaja melletunk al... Mit tegyek??? Valaszat elore is nagyon szepen koszonom
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
11.
22.
Kedves Anacska! Amennyiben nem történt behatolás és bevette a sürgősségi fogamzásgátlót időben, úgy kicsi a valószínősége, hogy terhes legyen, s ez a kis menses késés nem számottevő, mely előfordulhat ilyenkorban /15 éves/ és a sürgősségi fogamzásgátlót szedett be valamint a pszihés hatások és közre játszanak, de azért teljesen kizárja a terhességet, csinálni kell egy terhességi tesztet. üdv.
2010.
11.
14.
zoldfoldine kérdése:

Tisztel Főorvos Úr! Tanácsát szeretném kérni!Van egy 22 hónapos kisfiam aki császármetszéssel született.Szeretnénk még egy babát,9 hónapja hagytam abba a fogamzásgátló szedését de azóta sem jött össze. A gondom az lenne,hogy mióta nem szedek gyógyszert nagyon rendszertelenek a ciklusaim 24-28 napra jön meg a mensesem,előtte 2 napig iletve utánna 2 napig még van pecsételő vérzésem,így általában 8-9 napig tart a vérzés.Történt hormonális vizsgálat ami nem mutatott eltérést,a kezelőorvosom azt mondta nem tudja mi okozhatja ezt.(a cytológia negatív lett de van egy csúnya méhszájsebem).Azt mondta szedjem a PreMens tablettát hátha segít valamit. A fő gondom az lenne,hogy a peteérésem elég későn van a 18. napon és mivel így a luteális fázis nagyon rövid,félek ez okozza azt,hogy nem jön össze a baba.Tudna esetleg tanácsot adni,hogy van-e valami készítmény vagy gyógynövény amivel a peteérés előrébb hozható? Valóban nehezebb teherbe esni ilyen késői peteéréssel? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm és további jó munkát kívánok!!Üdvözlettel:Ildikó
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
11.
22.
Kedves Zölföldiné! A leírtak alapján sárgatest elégtelenségre utaló tünetekről van szó. Első lépésnek sárgatestet támogató hormonnal lehet próbálkozni akár három cikluson át.
2010.
11.
12.
Hajdu Mónika kérdése:

Jó estét Dr.Úr. Számomra nagy problémával fordulok önhöz... 35 hetes kismama vagyok..és kezelő orvosom szerint a baba az eleétöl kezdve lent van a méhszájon... 1 éve kisfiam született 8 honapra jött a világra,és azt szeretném kérdezni hogy kb 1 másfél hete tejföl szerü folyásom jelentkezett..és kb 3 napja fájásaim is voltak...ami igaz nem állando de sokszor volt..a másik hogy a hasam teljessen kemény...Mit tehetnék,illetve lehet e ez valami jele a koraszülésnek..megrémültem hiszen az orvosom szerint lehet koraszülésem...2 élö gyermekem van és az utolso tavaj sajnos cisztikus fibrozisban elhunyt(de ezzel a babával nincs ijen gond!!!!!!!!)Tehát a kérdésem lehet e ez kora szülés vagy ön hogy látja mennyek korházba? Várom válaszát mielőbb Köszönöm
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
11.
13.
Kedves Mónika! Haladéktalul mennyjen be a kórházba, ha fájásai vannak. CTG és méhszáj vizsgálatot fognak végezni, s a folyást megfogják nézni, belüle mintát küldenek tenyésztésre , s megnézik, ne hogy a magzatvíze elfolyt-e. Magzattüdő védő, érlelő injectiót kap ha fenjegető koraszülés várható. üdv.
2010.
11.
03.
Nagy Mónika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! A férjemmel babát tervezünk. Bár még csak pár hónapja próbálkozunk, de sajnos még semmi eredmény. Mit tudna ajánlani, ami elősegíthetné a teherbeesést? Várom megtisztelő válaszát, amit előre is köszönök. Mónika
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
11.
13.
Kedves Mónika! Mivel nem régóta probálkoznak, s az életkorukról nem kaptam információt, Úgy a meddőségi kivizsgálás protokollja szerint egy éves sikertelen probálkozás esetén kezdődnek a kivizsgálásoo, de természetesen ha előre haladt életkor, akkor hamarabb el lehet kezdeni a kivizsgálást. Egyszerű vizsgálatokkal / alaphőmérséklet méréssel, Sperma vizsgálat, hormon szintek meghatározása, majd petevezető átjárhatóságot. De ha fiatal párról van szó és az egy évet lehet várni, akkor érdemes vitaminokat és folsavat tartalmazó készítményeket szedni, de ha nincs peteérés akkor ovulació indukcióval lehet elősegíteni a teherbeesést. üdv.
2010.
10.
27.
Dobiné Kovács Csilla kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 38 éves ,két egészséges leány gyermekem van. A mostani terhességem során 19 hetesen sajnos elhalt a baba, ami kisfiú lett volna. Az orvos szerint a korához képest fejletlenek tűnt. ( 5 napja halott volt. ). Az eredmények mind jók voltak. A műtét utáni szövettani vizsgálat (méhlepény) negatív lett, nem találtak semmi rendellenességet. Tisztelt Doktor Úr szeretném megtudni hogy kihez tudok fordulni és milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz hogy kiderüljön mi okozta a vetélést, a későbbi gyermekvállalás miatt. Az nem lehet ,hogy fiú gyermeket nem tudok kihordani ill.megszülni? Előre is köszönöm válaszát. Csilla
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
10.
31.
Kedves Csilla! Sajnos előfordulnak néha olyan esetek amikor nem derülnek ki az okok . De lehet különböző vizsgálatot végezni, mely esetleg segítene főleg a későbbi gyermekvállásban pl. TORCH / Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalia és Herpes virus / , genetikai és Thrombophiliás vizsgálatot. üdv.
2010.
10.
17.
Timar Blanka Renata kérdése:

Jo napot kivanok,a nevem Timar Blanka.Van egy 20 eves sogornom akinek 3 naponta jon meg a menstruacioja.hiaba mondjuk hogy menjen orvoshoz nem akar mert egyesek szerint ez termeszetes de az iden mar masodjara is elofordult hogy egy honap alatt haromszor is megjott neki es szerintem ez nem termeszetes.Gondoltam ha on valaszolna a kerdesemre akkor talan elmenne vegre orvoshoz.kerem irja le hogy mi lehet ennek az oka.Amugy nemi eletet korulbelul mar 4 eve el de meg soha nem volt nogyogyasznal.elore is koszonom.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
10.
31.
Kedves Blanka! Ez a vérzészavar nem jó, minél hamarabb kell a sogornőjének keresnie nőgyógyászt, hogy kiderüljön mi van a háttérben. Általában ilyen fiatal korban inkább hormonális eredetű, de lehet más oka is. üdv.
2010.
10.
12.
Molnár Anita kérdése:

Jó napot kívánok! Érdeklődni szeretnék,hogy mi a véleménye gyermek vállalásról mióma (40x46mm) esetén? Kórelőzményem röviden: 22 évesen 20x22mm méretű miómát találtak, 24 évesen teherbe estem, de 21. héten meg kellett szakítani a terhességet edwards syndróma miatt. Spontán vetélést indítottak meg,nem kellett műteni. Terhesség alatt a mióma nőtt 70mm körülire,most 6 hónappal a vetélés után 40x46 mm,fundusban található,kifelé irányul,nem a méh felé. Orvosom szerint meg kéne így próbálni teherbe esni ismét,nem javasolja a műtétet. A döntés rám van bízva,de tanácstalan vagyok. Kérdésem az lenne,hogy az ilyen méretű mióma mennyire veszélyes a magzatra nézve? Laparoszkópiával lehet ilyen méretű miómat eltávolítani vagy vágni kell? Gyógyszeres megoldás esetleg nem jöhet szóba? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
10.
31.
Kedves Anita! A myoma és a terhességvallalás olyan kérdés mely mindig több szempontból kell megnézni. Természetesen a legjobb a myoma nélküli terhesség, de sokszor még myoma mellett sikeres terhességek következnek, mert a terhesség sikere sok tényezőtől függ, pl. a myoma nagyságától, elhelyezkedésétől, számától.... Az ön esetében mivel a myomája kifelé tendál, s már esett teherbe, szóval nem akadályozta a teherbe esést, úgy egyet értek a kezelő orvosával. Természetesen ilyen méretű myomát el lehet távolítani laparoszkóppal. Gyógyszeres megoldás is lehet és új módszer is létezik a myomát ellátó érnek az embolizációja (elzárás éren keresztül ). Az Ön esetében a myomája kevésbé veszélyes a magzatra nézve, mivel kifelé irányúl. üdv.
2010.
09.
23.
Linda kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 26 éves nő vagyok, akinél másfél éve diagnosztizálták a HPV két magas kockázatú fajtáját, a 45 és 54 válfajokat. Azóta túl vagyok két Isoprinosine kúrán (6 hetes), de sajnos nem segített. Nem élek egészségtelen életmódot, sportolok, nem vagyok túlsúlyos, nem váltogatom a szexuális partnereimet. A legutolsó szűrés a 39-es fajtát mutatta ki. 3 havonta járok rákszűrésre (változatlanul P2), mert az orvosom szerint ez az egyetlen módja, hogy kezeljük a problémát, így ha elkezd kialakulni a rák, időben tudjuk kezelni. Én viszont nem szeretném ezt megvárni. A javaslatát kérném, mivel tudnám az immunrendszeremet olyan mértékben javítani, hogy a betegséget legyőzze? Egyszer voltak szemölcseim is, de semmi egyéb tünetem nem volt. 6 havonta járok HPV szűrésre. A védőoltás ilyenkor már nem segít egyáltalán? Az óvszerrel való védekezés 100% védettséget nyújt? Mert nagyon könnyen összeérhet a két testfelület a pereménél is, akár a testnedvek is. Köszönettel: Juhász Linda
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
09.
29.
Kedves Linda! A leírtak alapján , jó ellenőrzés alatt van. A cytológia eredménye megnyugtató /P2/. A HPV és a cytológia ellnőrzése helyes, mert van amikor a szervezet immunrendszere legyőzi a virust, s a következő szűrésen nem találjuk. Sajnos az óvszer 100%-os védelmet nem tud nyútani, mert akár bőr-bőr vagy egyéb használati tárgyaknak a közös használata. A védőoltás a leghatékonyabb azoknál akik még szexuális életet nem éltek még, de kevésbé hatékony azoknál, akik már fertőzőttek, de akkor is érdemes beoltatni a védőoltással, mivel a HPV több mint 140 fajtája van, s azon belül közel 30 fajta, mely magas kockázatú, s az újabb tanulmányok szerint kereszt hatások vannak más fajta HPV-okra nem csak a 16 és 18-as virusokra. üdv.
2010.
08.
24.
Dobronyi Imréné kérdése:

Tisztelt Főorvos Ur! 28 hetes tehes vagyok, c2111-es eredménnyel. Megmaradhat ez a baba? Én mit tehetek érte? Köszönöm válaszát, további szép napot kívánok: Zsizsi.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
08.
27.
Kedves Zsizsi! Ez az eredmény azt jelenti, hogy a méhszáj nytiva van egy centiméterre, s a méhnyakcsatornája megrövidült egy centiméterrel, mert C3000-nek kell lennie, s az utal fenyegető koraszülésre. Ön sok mindent tehet érte, hogy kimélő életmódot kell folytatni, a kezelő orvosa által javasolt gyógyszerek beszedés, méhösszehúzódások esetén legkorábban jelezni a kezelő orvosának, aki befekteti a szülészeti osztályra és fájást leállító infúziót fog bekötni, s esetleges hosszabb kórházi tartozkodást is igényelhet. Erről nem írt, hogy hányadik szülése lesz, volt-e vetélése vagy abortusza? , mert bizonyos esetekben akár méhszájzáró műtétre is kerülhet sor . Oda figyeléssel és a kezelő orvos utasításait betartva nagy probléma remélhetőleg nem lesz. Üdv.
2010.
08.
04.
Nagy Mónika kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! Pár évvel ezelőtt az egyik mellemben fibroadenomát találtak. Ezt követően fél évente ellenőríztetem, legutóbb októberben voltam. Most kiderült, hogy a másik mellemben is van. Méretét tekintve kicsi, és az előzővel összehasonlítva nem nőtt, esetleg egy minimálisat. Az ultrahangot végző orvos viszont azt javasolta, hogy vetessem ki. Ön mit tanácsol? Mert én azt olvastam, hogy ez akár fel is szívódhat. Még nem szültem. Talán a terhesség alatt is eltűnhet, mivel a szervezet teljes átalakuláson megy át. Nem szívesen vetetném ki, ha van esély az elünésére.... Egyébként semmiféle panaszt nem okoz. Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Mónika
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
08.
08.
Kedves Nagy Mónika! Sajnos a fibroadenoma nem szívódik fel, legfejjebb stagnál a mérete, de ezek általában jó indulatú elváltozások, ellenőrzésük fontos. Amennyiben növekednének, akkor érdemes eltávolítattni. üdv.
2010.
07.
19.
B.Dora kérdése:

Tisztelt főorvos úr! 22éves vagyok. E hónap 14-én 10cm-es dermoid ciszta miatt laparotomiás műtéten estem át. A jobboldali petefészkem kb 1/4-e maradt meg. A szövettani eredményem a jövő héten lesz meg. A családunkban senkinél nem volt soha jellemző bmilyen ciszta, vagy rák előfordulása. A vérvétel után az orvosom azt mondta semmi problémám nincs az értékekkel, most gondolok itt a CA-125-ös tumor markerre. Kérdésem az lenne, hogy ilyen korban mégis mennyi esélyem van arra, hogy az elváltozás rosszindulatú volt nálam és rákos lehetek? Az orvosom által elmondottak, hogy nem valószínű, DE előfordulhat, valahogy nem nyugtatott meg. Várom mielőbbi válaszát! Köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
07.
25.
B.Dora ! Nem kell aggódni általában ezek a dermoid cysták jó indulató elváltozások. A dermoid ciszta a magzati létből visszamaradt, nem differenciálódott szövetekből jön létre, ezért lehet benne találni zsír szövetet, szőrszállak, néha fog maradvány és egyéb szövetek.. Üdv.
2010.
07.
11.
Szabó Éba kérdése:

Tiszetlet Főorvosúr! Mioma miatt erős mensesemre javasolta az ergám cseppet és az exycl tablettát. Szeretném kérdezni, hogy menses hanyadik napjától szedjem és milyen adagban.Válaszát előre is köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
07.
25.
Kedves Éva! A bővebb vérzés első jelénél, 3X20 csepp Ergamot naponta, de az változtatható a vérzés intenzitása szerint. Az Exacyl a menses kezdetétől a lezajlásig 2X1 naponta. De hosszútávon az nem elegendő, az átmeneti tüneti kezelés az erős mensesére.
2010.
07.
07.
Ritus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok, Önhöz, hogy 2 hete a rákszűrés alkalmával a nőgyógyász méhszájsebet talált nálam. 24 éves nem szült nő vagyok. a rákszűrés P2 lett. semmi baci ilyesmit nem mutatott ki. mi okozhatja? szedek fog gátlót lindynette 20 at. ecsetelésre járok a méhszájsebbel. amugy állandó folyásom van. most az első ecsetelés után Klion- d kúpot is felírt. azt mondta nem olyan nagy a seb. maga szerint rendbe hozható ecseteléssel? Súlyos betegség ez? milyen gyógymódot javasolna amivel javíthatnék a gyógyulási esélyeimben? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdv:Rita
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
07.
25.
Kedves Ritus! Köznyelven az elváltozást helytelenül sebnek nevezik. Gyakori elváltozás, melynek a lényege, hogy a méhnyak csatornáját borító hengerhám és a külső méhszáj körüli területet borító laphám határa, ami általában a méhnyakcsatorna nyílásánál található, a felszín irányába húzódik, s úgy a hengerhám a méhszáj felszínére kúszik . Mivel említette, hogy állandó folyása van, ezért éredemes rendbe hozni, mert az ott lévő sok mirigy nyákot termel, s lúgostja a hüvelyközeget, mely savasnak kell lennie. Több kezelési mód lehet arra az elváltozásra, aminek a lényege a kifelé terjedő hengerhámnak a roncsolása pl. az ecsetelés , a lefagyasztás, az elektromos vagy lézeres vaporizácio / szövetelpárologtatás /, az elválotás kimetszése elektomosan, vagy hidegen szikével. A kezelő orvos az elváltozás szerint illetve az adott lehetőségek szerint határozza meg milyen kezelési módszert alkalmaz. üdv.
2010.
07.
05.
Ronnie kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Gyermeket szeretnénk de kiderült hogy megölöm a férjem spermáit ez nekem furcsa mert már van egy gyermekünk mért alakult ez ki vissza lehet ezt forditani vagy már nem lehet több gyermekünk?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
07.
25.
Kedves Ronnie! Sajnos ez az állapot később alakult az ön szervezetében, miután sikerült az első terhesség, úgy hogy a férje spermiumai - ellen antitestek képződtek, s ezek az antitestek vagy a spermium fejéhez vagy a spermium farokhoz kötödnek, Ha a spermiumok több mint 50%-ának a fejvégéhez antitestek kötödnek, akkor kedvezőtlen az állapot, de az ICSI / a spermiumot a petesejtbe való befecskendézése / segit azon, de természetesen lehet előtte probálkozni az inszeminációval is. Üdv.
2010.
07.
03.
nyuszy777 kérdése:

hát a rákszürésen kimutatták ezt a virust de semmi t enm mondott a doktor h milyen jelelnleg jódkupos kezelésem van és ISOPRINOSINE tabletátt kell szednem a menstruációm allat. és ha sikerül a 3 hónap allat a kezelés és megcsináljuk megint a rákszürést és nem mutataja akkor jó vagyok. de ha megint kimutatja akkor pár év mulva kialakul a méhnyakrákom.enyivel biztatott:( sajnos és aza legrosszab h még csak 18 éves vagyok:( és ezt örömel halom h mehetek strandra elöre is köszönök mindent nagyon sokat segitett. üdvözlöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
07.
05.
Kedves nyuszy777! Ismét azt tudom javasolni, hogy olyan vizsgálatot érdemes csináltatnia, ami kimutatja valójában van HPV virusa vagy nincs, s ha van , milyen tipsú /tipizálás/, magas vagy alacsony kockázatú. Ezt követően lehet a kezelésről beszélni. Üdv.
2010.
07.
02.
nyuszy777 kérdése:

jónapot doktor úr!azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni h nemrég volt rákszürésem és kimutatta a hpv virust. ami most 3 hónapos kezelést igényel.de mivel nyár van és a párommal szeretnénk menni nyaralni csak azt nem tudom hogy szabad e strandra mennem. nagyon várom válaszát és kérem irja már le h mitszabadés mit nem. elöre is köszönöm egy 18 éves aggódó lány
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
07.
03.
Kedves nyuszy777! A fent leirtak alapján csak a rákszűrés alapján HPV gyanús jelek voltak vagy megtörtént a HPV tipizálás , ha igen akkor milyen tipusú HPV-ről van szó magas vagy alacsony kockázatú ? Milyen kezelést kap jelenleg ? ezeket kell tisztázni , de mindenképpen mehet a strandra, de ha nem történt a HPV tipizálás, érdemes azt meg csináltatni, s érdemes a HPV elleni védőoltásról gondoskodni. Üdv.
2010.
06.
22.
széva kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr!A miomáim max 1cm-esek, a méhizomban helyezkednek el.A nyálkahártyám 3-4 mm-es.Befejeztem a családalapitást. Várom válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
06.
22.
Kedves Széva! Ezek a myomák kisméretűek, s a méhfalban helyezkednek el és a méhnyálkahártya vastagsága jó, abban az esetben meg lehet kisérelni, hogy maradjon fent a hormonspirál, s menses alatt méhösszehúzót /Ergam cseppek / és vérzés csillapítót /Exacyl vagy Dycinon/ szükség szerint vaspótlás , de amennyiben nem csökkenne a vérzés mennyisége más megoldásokhoz lehet folyamodni pl. méh eltávolítással, mivel nagyobb a méhe és myomás. üdv.
2010.
06.
18.
széva kérdése:

Tisztelt főorvos Úr!40 éves vagyok, az uterusomban több miomagöb van.A méhem is kicsit nagyobb.Erős vérzések miatt mirena hormonspirált raktak fel 1 éve.A mensesem csak min. csökkent le.Más pananszt nem okoz.Szeretném kérdezni, hogy ez igy marad, vagy várjak-e még, hátha lecsökken a mensesem.Mit csináljak?Várom megtiszetelő válaszát!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
06.
21.
Kedves Széva! Az ön esetében több tényezőt kell figyelmebe venni, hogy konkrét választ kapjon, befejezte-e a család tervezést ? Rgaszkodik a méhéhez? ,. A több myoma hol helyezkedik el Pl./ a méhnyálkhártya alatt ? vagy milyen nagyságúak ezek a myomák ? szóval sok dolgot kell mérlegelni a döntésben. Mivel egy éve viseli a Mirena-t és még mindig erősen vérzik, akkor a hormonspirál nem segített ebben a panaszban. Szóba jön a myomák kiágyazás , méheltávolítás, gyógyszeres kezelés /injectio/, mely kisebbíti ezeket a myomákat, de sajnos a kezelés után újra kezdenek növekedni. Úgy a kérdésre akkor lehet konkrétan válaszoli, a fent említett tényezőknek a figyelembevételével.
2010.
06.
17.
Csala Zsuzsanna kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 38. hetes terhes vagyok. Szinte állandó orrdugulásom van. Fül-orr gégész szakorvos a magas ösztrogén szint okozta orrnyálkahártya duzzanattal magyarázta a problémát. Kérdésem az lenne, hogy szülés után meddig magas az ösztrogén szint, ha szoptatni fogok, a szoptatás alatt végig? Köszönettel: Zsuzsi
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
06.
22.
Kedves Zsuzsanna! A terhesség 10 hetétől a lepény termeli több hormon közt az ösztrogént is , mely a terhesség végére a napi termelt mennyisége több mint három szorosára emelkedik, s a szülés után jelentősen csökken az ösztrogén szint . Napokban vagy max. egy-két héten belül a duzzadt orrnyálkahártyák visszanyerik az eredeti állapotukat. üdv.
2010.
06.
16.
Jellena kérdése:

Tisztelt doktor úr,szeretnék arról tájékoztatást kapni hogy abortusz után milyen kezelések várhatók,milyen gyógyszereket kell majd szednem,mire kell majd figyelnem illetve vigyáznom?Válaszát előre is köszönöm.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
06.
21.
Kedves Jellena! Abortus után, ha a műtét szövödménymentes különösebb kezelést nem igényel, viszont szoktuk javasolni a műtét utáni két hétig mellőzni a szexuális életet, s kádban való ülőfürdés helyett a tusolás, a felszálló fertőzések elkerülésére. A műtét után két héttel ellenőrző vizsgálatra a kezelő orvosához, de természetesen bármilyen szövödmény esetén, vérzés, lázas állapot esetén hamarabb kell keresnie a kezelő orvosát. Üdv.
2010.
06.
06.
Jaja21 kérdése:

Kedves Dr. Jurdi Imad! A kérdésem a következő lenne! Immár 5 éve szedek fogamzásgátló tablettát. Pontosan-Milligest, és Novynette-t szedtem- Múlt év decemberében úgy gondoltam tartok 1-2 hónapos szünetet, hogy kicsit tisztuljon a szervezetem. A folyamat kicsit elhúzodott. Azóta sem szedek fogamzásgátló tablettát. De azóta nem akar normálisan megjönni a menstruációm. Most ott tartok, hogy 2 hónapot késik szinte. Voltam nőgyógyásznál, és kértem tőle hogy irjon fel nekem Norcolutot-már szedtem ezt mivel nem jött meg a vérzésem, és mesterségesen inditották el- de tartózkodott tőle, és azt mondta hogy várjak amég normális úton megjön. De én nem akarok várni, mivel szeretnék újra fogamzásgátló tablettát szedni. Most mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Sz. Judit
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
06.
06.
Kedves Judit! A fogamzásgátló hosszú ideig szedése , s ezt követően abbahagyása nem ritkán előfordulhat, hogy nem jelentkezik a menses /orvosi neylven post pill syndromának nevezzük /,. Az Ön esetében mivel ismét szeretné elkezdeni a fogamzásgátlót, úgy ha kizárták a terhességet, érdemes meghozatni a mensest és újra a menses első napján elkezdeni a fogamzásgátlót. Üdv.
2010.
06.
03.
tildiko kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 34 hetes terhes vagyok. A terhességem elejétől viszértágulatok jöttek ki a bal lábam egészére kiterjedően. Körülbelül 2 hónapja voltam érsebészeten, ahol speciális kompressziós harisnyát írt fel az orvos, 3-as fokozatút. Szerinte ezt mostmár használnom kell a terhességem végéig, sőt utánna is. Az lenne a kérdésem, hogy nem árt ez a keringésemnek és a babának?
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
06.
04.
Kedves tildiko! A lábharisnya segít abban, hogy ne táguljanak tovább a visszerei, ha nem túlszoros nem akadályozza a keringést.
2010.
06.
02.
Andrea82 kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! 36 hetes kismama vagyok, és két napja elég erős fájdalom jelentkezett a combcsontom, szeméremcsontom környékén, ami fekvéskor erősödik, főként ha fordulok. A baba mozog, nem görcsölök, néha van hascsikarás érzésem. Úgy hiszem ez már ilyenkor természetes, de azért szeretném az ön véleményét is erről kikérni. Előre Is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Andrea
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
06.
04.
Kedves Andrea82! 36 hetesen jósló jellegű fájások szoktak lenni, melyek megszoktak szünni, s a terhesség végén kezdődnek az igazi fájások, de ha túl erős fájások és rendszeresek, akkor érdemes megkeresni a kezelőorvosát, hogy méhszáj vizsgálat és CTG vizsgálatot végezzen. üdv.
2010.
06.
01.
Adzic Krisztina kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Marciusban voltam papa teszten amin az allt hogy bakteriumom,gyulladasom van,es hogy menjek el Hpv tesztre 6 honap mulva?Kerdesem miert 6 ho mulva?Mire is ad valaszt az a Hpv??? Elotre is koszonom valaszat! Udvozlettel Krisztina!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
06.
04.
Kedves Adzic Krisztina ! A méhnyak rákszűrésnél többek között a HPV fertőzésre jellemző mikroszkópos jelek láthatók, ezért a kenetében gondolom, hogy a HPV fertőzés gyanúját is vélték, melyet meg lehet nézni bármikor egy külön kenetben, mely DNS vizsgálat alapján történik. Először, hogy kenetben van-e benne HPV? Ha igen akkor milyen fajtája, mert eddig több mint 150 HPV típust izoláltak, Magas kockázatú illetve alacsony kockázatú virúsról van szó. Közel 15-25 magas kozkázatú virus van, mely a méhnyakráknak az okozója, de ahhoz kell, hogy legyegüljön az immunrendszer, mert sokszor a szervezet immunrendszere letudja győzni a virust. Ma már szerencsére a HPV elleni vaccina létezik bizonyos magas kockázatú virus típusok ellen. Önnél valaószínű, hogy nem volt annyira rossz a kenete, s a cytológus és a kezelő orvosa , úgy döntötték, hogy 6 hónap múlva ismételt cytológiai kenetet és HPV virus tipizálásra vesznek kenetet. Üdv.
2010.
05.
25.
Bankárlady kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! 12hónapja próbálkozunk, de sajnos nem sikerül teherbe esnem, első baba lenne. Párom leletei rendben. 3.napi hormoneredményeim jók, 21. napi progeszteron szint 10,26. Átjárhatóság rendben.Májusban Clostit és tüszőrepesztő injekciót kaptam, a peteérést monitorálták, rendben megvolt. Azóta Duphastont szedek 3*1-et. Kérdésem: Ön fontosnak tartja babaprojekt idején a hőmérőzést? Mi okozhatja, hogy PÉ után cikk-cakkos a görbe és a hő leesik többször is a cover line alá? Mi lehet megoldás? Hormonszint javítást segítő homeopátiás szerek (pl. barátcserje) szedhető a Closi és a Duphaston melett? Válaszát köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
05.
30.
Kedves Bankárlady! A meddőségnek van bizonyos százaléka 10-15% amikor minden rendben van a házaspárral, de még sem jön létre a terhesség a tervezett időszakra. Az ébredési vagy alaphőmérséklet mérésnek van jogosultsága, hisz egyszerű és olcsó eljárás, főleg ha nem történik tüsző monitorizálás vagy LH teszt végzés. Is miért cikkcakkos a görbe a PÉ után sok oka lehet pl. a mérés nem azonos időpontokban történt, megelőzte- e a 6 órás alvás, előző nap lefekvés előtt milyen gyógyszert vett be, alkohol fogyasztás egyéb meghüléses betegségek, ...stb sok tényező befolyásolja az alaphőmérséklet görbéjét, de több ciklusan keresztül a görbét átértékelve több információt ad . Sajnos a homeopátiásszerek hatásaival még nem rendelkezek kellő tapasztalattal, úgy véleményt nem tudok mondani, de a fent leirtak alapján a kezelőorvosa a hormon szintjeit ellenőrzi, s sárgatesthormontámogatót szedet önnel is remélhetőleg hamarosan összejön a terhesség, de ha a kor sürgeti vagy a probálkozások eredménytelenek, az inszemináció jön szóba, s ha az sem hoz eredményt az IVF programmal lehet segíteni. Üdv.
2010.
05.
18.
szigeti zsuzsanna kérdése:

Tisztelt doktorur! Olyan kérdésem lenne önhöz 2hete volt abortuszom mar nem vérzek csak egy kis sárga folyasom van de ugy érzem felváztam egy kicsit mert a hasam is fáj, de nem görcsöl. mit tetszene nekem ajánlani? köszönetel.zsuzska
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
05.
18.
Kedves Zsuzsanna! Ebben az esetben érdemes felkeresni a kezelő orvosát egy rutin vizsgálatra, vizelet vizsgálatra és kismedencei ultrahang vizsgálatra is . Ezeket a vizsgálaokat a kezelőorvosa intézi.
2010.
05.
16.
Pincurka kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Teljesen tanácstalan vagyok! Szó szerint már majd bele őrülök az évek óta tartó állandó gyulladásokba, a hüvelyem ég,viszket, fáj. A férjemmel borzasztóan fáj az együttlét, neki kipirisodás jelenik meg a péniszén. A hüvelyminta állítólag nem jelez gyulladást, de a legutolsó STD szakrendelésen azt írták a papiromba,hogy sok fajta vegyes gyulladás.2007 óta diagnosztizáltak méhszájsebet, de senki nem akarja kezelni,hiába kérem, azt is olvastam,hogy ez okozhat állandó gyulladásokat,nem kaptam rá sem kúpot,sem kenőcsöt, semmit sem. Időközben volt 4 lombikom, ami nem sikerül,sajnos időközben öreg lettem és még sosem voltam áldott állapotba. Leguitoljára azt mondták a lombik központba tetessem rendbe a méhszájamat, a lakhelyemen lévő nőgyógyász azt mondta olyan állapotba van, mintha már kétszer szültem volna, sírtam, mikor ezt mondta, nem értem az okát, semmit nem értek-itt azt mondták nekem, addig amig nem szülök nincs értelme megműteni, nem szabad. A másik orvos azt mondta rám bízza,hogy megcsináltatom e a műtétet. Teljesen tanácstalan vagyok, érzem,hogy valami baj van, de nem értem, hogy erre más mód nincs???Gyógyszer, kúp, kenőcs??? Köszönöm válaszát,tisztelettel: Pincurka
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
05.
18.
Kedves Pincurka! E fent leírtak alapján, úgy néz ki, hogy egy idült hüvely gyulladása van, mely szorul kezlésre, egyidejűleg a férjét is kezelni kell. Érdemes újra hüvelyváladékot és a férjétől ondót és vizeletet tenyésztésre küldeni. majd az eredmény alapján célzottan kezelni. A méhszájsebbel kapcsolatban, először egy cytologiai vizsgálatot /rákszűrés/ kell végeztetni, s a fent említett gyulladás szanálása után, több módszer van a méhszájseb kezelésére, ettől függ milyen kiterjedésű, vérzékeny -e .., és sorrend szerint a legkisebb beavatkozástól a méhszáj kimetszésig . Kryokoaguláció /méhszáj lefagysztás, Lapisz ecsetelés, égetés /elektrokoaguláció/ vagy lézeres vaporizáció, a méhszáj kimetszése lehet lézeres, Radiofrekvenciás Surg. Szikével kimetszés jön szóba. Az én tapasztalataim szerint, ha kimetszésről van szó a Radio frekvenciás Surg nyomtalnúl gyógyul meg.
2010.
05.
14.
Csilla kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: Császármetszéssel született a kislányom, ma 4 hetes. Folyamatosan szoptatom, ma reggelre azonban menstruáció szerű vérzés jelentkezett nálam. Tudom, hogy mindenkinél egyéni, hogy mikor áll vissza a ciklusa, de normális az, hogy 4 hét után már menstruálok? Esetleg lehet ez más jellegű vérzés? Szükséges-e orvoshoz fordulnom? Válaszát előre is köszöm, minden jót kívánok! Üdvözlettel, Csilla
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
05.
15.
Kedves Csilla! Szülés vagy császármetszés után 4 hétre előfordulhat vérzés, de lényeges tudni, hogy milyen intenzitású, jellegű, színnű, meddig tart, göcsökkel járó?. Azért ha bővebb vagy elhúzódó a vérzés, érdemes felkeresni a kezelőorvosát egy rutin vizsgálatra és ultrahang ellenőrzésre. Üdv.
2010.
05.
06.
erika3625 kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! 6 héttel ezelőtt írtam magának,akkor 6 hetes terhes voltam és 45*40mm-es myomagóc volt az uternus hátsó falában.Most 12 hetes terhes vagyok,és a babával minden eredmény jó.Csak a myomagóc nőtt 56*55mm-es a hátsófalban és lett egy a mellső falban is ami 33*30 mm-es.Eddig "nyugodt˝ voltam hogy hogy 1 myomagóc van de most hogy elől hátul is ez elnézést a kifejezésért "hot dog"helyzetben mit csináljak? Egyáltalán mi lesz velünk?Nem akarom el veszteni a babát.Étkezéssel vagy egyébbel meg lehet-e állítani a myomagócot? Előre is köszönöm válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
05.
08.
Kedves Erika! Az előző válaszomban említettem, hogy a myomák a terhesség alatt megnagyobbodnak, de szerencsére nem olyan nagymértékkel, mint látja a hátsó fali myomája 12 hét alatt valamivel több mint egy centimétrrel nőtt, de ez nem nagy növekedést, s általában le szokott állni a myoma növekedése. De az, hogy újabb myomát fedeztek fel, mely szerencsére nem olyan extrem nagyságú, úgy most lényeges a terhességre vigyázni, ne legyenek méh össze -húzódások, ne legyen vérzés, kímélő életmód, magnézium és a Duphaston szedése, méhösszehúzódások esetén fel keresni a kezelő orvosát, szükség esetén akár be fogja fektetni a szülészeti osztáyra.
2010.
04.
29.
Tímea kérdése:

Üdvözlöm Doktor Úr! Én azzal a kérdéssel "problémával" fordulnék önhöz hogy késik a menstruációm igaz még nem olyan sokat, de én félek és elmentem Nőgyógyászhoz de nem nagyon nyugtattak meg mert azt mondta az orvos hogy olyan korai lenne hogy sem ő sem az ultrahang nem tudná kimutatni hogy terhes vagyok és a leletemen feltüntették azt a dolgot ami még jobban nyugtalanít hogy "rendesnél kisebb a uterus" és h ez jelentheti azt hogy terhes vagyok???Vagy pontosan mit jelent??Igaz az is lehet h az utóbbi időben nagyon sokat stresszelek és ideges is vagyok és emiatt is késhet..??!! Válaszát előre is köszönöm!!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
04.
30.
Kedves Tímea! A leletére azt írták, hogy rensenél kisebb uterus az ellene szól a terhesség ellen, de egyszerűen ha végez egy terhességi tesztet, vagy vér mintából a laborban BHCG-t nézetne kap konkrét választ arra, hogy terhes vagy nem. Egyébként a stress az idegesség és a pszihés események közre játszhatnak abban, hogy késik a menstruációja.
2010.
04.
27.
Tóth csaba kérdése:

üdvözlöm doktorúr! Azt szeretném megtudni,hogy egy terhességi leleten ha 3 felkiáltójellel kivan emelve ,c2000 az konkrétan mit jelent??, Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel. Tóth csaba
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
04.
27.
Kedves Csaba! A C 2000 azt jelenti, hogy zárt a méhszáj, de megrövidült a méhnyakcsatorna, mert normál esetekben C3000 szokott lenni. Ezért vigyázni kell, hogy ne nyiljon a méhszáj. Ha méh összehuzódások vannak keresni kell a kezelő orvost. Kimélő életmód, cipekedés vagy megterhelő munka nem javasolt.
2010.
04.
25.
Kállai János kérdése:

Tisztelt doktor úr! 12 éves lányom még nem menstruált.De három hónapja, minden hónapban 2-3 napig sötétbarna váladék található a fehérnemüjén. Ez természetes vagy forduljunk szakorvoshoz? Kállai Jánosné
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
04.
25.
Kedves Kállainé! Aggodalomra nincs szükség, de érdemes fordulni gyerek- nőgyógyászhoz megnyugtatásként, egy ultrahang vizsgálat során többek között a nyálkahártya vastagságát meg lehet nézni , valamint kolposzkóppal a szűzhártyát megvizsgálni szükség szerint esetleges vaginoszkóppal / hüvelytükrözés/ vizsgálat, hormon szint vizsgálat. Természetesen nem biztos, hogy mind ezekre a vizsgálatokra keül sor, majd a gyereknőgyógyász eldönti.
2010.
04.
21.
Martina kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Jelenleg 36 hetes terhes vagyok. Az interneten azt olvastam, hogy az utolsó hetekben szedett MagneB6 késlelteti a szülést. Önnek mi a tapasztalata erről? Köszönettel: Martina
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
04.
25.
Kedves Martina! A magnézium a méhösszehúzódásokat csökkenti vagy megszünteti, de léteznek különböző magnézium készítmények Pl. fenyegető koraszülés esetén infúzióban adott Magnézium szulfát leállítja a fájásokat. De amit szed Ön dózisban még hatásban nem fogja késleltetni a szülést, s az utolsó két hétben csökkentett adagban abba lehet hagyni.
2010.
04.
15.
h_dia88 kérdése:

Jó napot kívánok! Múlt hét szerdán abortuszom volt. A dokim azt mondta hogy pár nap vérzés és utána válladékozás lehetséges. Még mindig jön valami barnás váladék. Félek hogy valami nincs rendben. Lehetséges hogy a kemény fizikai munkától nem gyógyulok olyan gyorsan? ELőre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
04.
16.
Az abortus műtét után lehet 3-4 napig véres, vagy barnás váladékozás, amely egyre a műtéttől számítva jobb csökken, de ha ez a vérzés elhúzódik , akkor édrdemes megkeresni az orvosát, akár lehet méhnyálkahártya gyulladás, de lehet az abortus során nem ürített peterész. De említette, hogy kemény munkát végzett vagy végez, attól is lehet, de mindenképpen keresse a kezelő orvosát, s biztos fog ultrahangot csinálni és kderül mi a probléma.
2010.
04.
12.
Andi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbiakban szeretném szíves véleményét kérni. Jelenleg 34 hetes terhes vagyok. A 32. héten az orvosom megállapította, hogy a baba méretei kisebbek a kelleténél (BPD:79 mm, FL: 58 mm) (Az ez előtti ultrahangom a 28. héten volt, ahol minden rendben volt) Visszarendelt kontrollra két hét múlva a 34. héten hogy megnézze, hogy a két hét alatt fejlődött e eleget illetve flowmetriát és végzett, melynek adatai a következők: BPD: 82 mm AC: 282 mm FL: 59 mm Súlybecslés: 1983 g A.umb. RI: 0,69 S/D:3,3 PI: 1,09 ACM: RI:0,78 S/D:4,6 PI: 1,47 Keringés nem centralizált. A lepény a mellső falon tapad, jó helyen. A magzatvíz mennyisége átlagos. Egy élő magzat fejvégű fekvésben. Az orvosom azt mondta, hogy hetente fogja megismételni a flowmetriát. Azt mondta, hogy oxigénhiányban nem szenved a baba. Azért kisebbek a méretek mert pici lesz. Én nagyon aggódom, mert mind a bpd és mind az fl méreteket böngészve a neten nagy lemaradást látok. Félek, hogy esetleg valamilyen rendellenesség miatt nem fejlődik kellő mértékben. Illetve nem igazán értem, hogy mit jelent, hogy a keringés nem centralizált. A fentiekben szeretném kérni a Doktor Úr véleményét! Segítségét várva, köszönettel és tisztelettel: Andi
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
04.
14.
A magzat fejlődésben való lemaradása több oka lehe: lepényi, magzati és anyai betegségek. Az Ön esetében a szülész kolléga figyelemmel kíséri a magzat állapotát, s biztos, hogy az első rossz figyelmeztető jelnél fog cselekedni. A kisebb méreteknél egyes esetekben a szülők termettségét is meg kell nézni, akár öröklődő adottság is lehet. De mindenképpen fontos a szoros ellenőrzés, Ultrahang, Flowmetria, s esetleges a kórházi befekvés. Az még megnyugtató, hogy a magzatviz nem kevés, sajnos a lepény érettségéről a leleten nem volt jelzés. A keringés nem centralizált az is jó, az azt jelenti, hogy hypoxia esetén / oxygén hiányos / állapotban és fejlődésben visszamaradt magzatoknál a keringés összpontosul az életfontos szervekre, az agy, mellékvesék, a szívre, ezért a koszórú ér keringésének emelkedése hypoxiás állapotra utal. Érdemes a kezelő orvosának a visszarendeléseit betartani, s remeljük, hogy 2500 g. feletti újszülöttet hoz világra egészségesen.
2010.
04.
07.
Nelly kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Elsősorban erős menstruációs görcseim miatt kerestem fel múlt hónapban egy nőgyógyászt, aki a Samba nevű fogamzásgátló gyógyszert választotta számomra, melyet 3 napja kezdtem el szedni. Mivel védekezésnek is ezt szeretném választani, ha már szedem, ezért a következő kérdéseim lennének: A mai napon belázasodtam. Milyen lázcsillapító szert javasol, amely nem közömbösíti a Samba fogamzásgátló hatékonyságát és befolyásolja-e a Sumetrolim tabletta?? Még egy kérdésem volna, mivel még csak 3 napja szedem ezt a gyógyszert, mikor élhetünk szexuális életet más kiegészítő fogamzásgátlás nélkül, mikor nyújt teljes védettséget? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel: Nelly
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
04.
09.
Kedves Nelly! A görcsös menstruációs cyclusaira biztos jó hatással lesz a hormonális fogamzásgátló. Láz esetén lázcsillapítót lehet használni nem fogja befolyásolni a gyógyszer hatékonyságát, viszont az antibiotikumok csökkentik a fogamzásgálóknak a hatékonyságát, ezért kell gondoskodni kiegészítő fogamzásgátlásról. 3-5 órán belüli hasmenés vagy hányás esetén pótolni kell a bevitt az napi gyógyszert. Teljes védettséget a második szedési hónaptól, pontos szedéssel egyéb gyógyszer kölcsönhatása nélkül. Úgy az első hónapban érdemes még kiegészítő fogamzásgátlót alkalmazni.
2010.
03.
28.
vnoemi1 kérdése:

Jó estét kívánok! 24 éves nő vagyok. Szexuális életet nem élek.(szűz vagyok) Ma hajnali 2kor arra ébredtem, hogy nagyon fáj a hüvelyem és a fájdalom felsugárzik. Külső fájdalomnak érzem. A mentsruációmat megelőzően szokott lenni hasonló fájdalom, (hüvely-fájás) de az nem sugárzik fel(ez nem tudom, hogy normális-e). Nem tudom, hogy ez a fájdalom mitől lehet, egyáltalán mi ez? Aggódok. Mielőbbi válaszában bízva zárom soraimat. Tisztelettel és köszönettel: Noémi
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
04.
01.
Kedves Noémi! A felsugárzó külső fájdalomnak sok oka lehet, pl. szemérem test gyulladás, mely akár a hüvelyre mint felszálló gyulladás vagy húgycső gyulladás is lehet, mely szintén felterjedhet a húgyhólyagra, ezért mindenképen ha fenn áll még ez a fájdalom nőgyógyászt érdemes felkeresni.
2010.
03.
26.
erika3625 kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! 2009.07.08-án 18mm-es myomát találtak nállam.Most 8 hónappal később az uternus hátsó falában 45*40mm-es myomagóc látható,és 6 hetes terhes vagyok.Kérdésem hogy mire számítsak?Kitudom-e viselni a terhességet?A babára nézve lehet-e baj a myoma miatt. Vállaszát előre is köszönöm.-Tisztelettel Varga Erika
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
04.
01.
Kedves Erika! A terhesség és a myoma vonatkozásban a terhesség kimenetele sok tényezőtől függ, a myoma nagyságától, elhelyezkedésétől, mennyire növekszik a terhesség alatt. Általában a myomák a terhesség alatt duzzadnak, de nem nagy mértékben. Az Ön esetében nem olyan extrém nagyságú myomája van, s olyan helyen helyezkedik el a méh hátsó falában, nem a méh nyálkahártya alatt és nem okoz szülési akadályt, úgy az esélye nagy a terhesség kiviselésére ha más okok nincsenek. A babára nézve mivel nem olyan nagy a myomája a fejlődésben nem okozhat nagy hátrányt.
2010.
03.
15.
cseer kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Kérdeztem már Önt lányom fogamzásgátlásával kapcsolatban,kaptam is rá választ,azt javasolta,hogy laborvizsgálatokat végeztessünk el: pajzsmirigy és mellékvese hormonjainak + máj funkcióknak vizsgálatát. Gondolom itt TSH,T3,T4,FT4,GOT,GPT,GGT,Se-bi vizsgálatok kellenének,és még ha megírná,hogy pontosan melyek kellenének,akkor elvégeztetjük. El tudom intézni,ápolónő vagyok. Köszönettel:cseer
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
03.
18.
Kedves Cseer! Még Az ACTH is.
2010.
03.
12.
Kriszti17 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék arról tájékoztatást kapni, hogy a barátommal próbálkoztunk a nemi élettel. Először óvszerrel de szűk voltam és pár cm hatolt be nem teljesen a szűzhártyám nem szakadt át mert nem véreztem. Majd óvszer nélkül próbálta meg de akkor még annyira se hatolt be mint azelőtt mert még mindig szűk voltam. Én félek, hogy az előváladékából belém is került, de ő azelőt nem izgult fel és ahogy mondta "száraz voltam mint a beton" ondó nem volt a péniszén, mert azt én is éreztem volna. Ő azt mondja ne aggódjak, de én mégis félek, mert ez nem játék. Kérem Doktor Úrat mondja el a véleményét, adjon tanácsot vagy erősítsen meg abban hogy nem lehetek terhes! Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
03.
13.
Kedves Kriszti 17! Az ondó bekerülése a hüvelybe, s főleg az ovulatio ( peteérés ) idejében , a szűzhártya sértetlen állapota ellenére, idézhet elő terhességet. Az ön esetében érdemes fogamzásgátlásról gondoskodni, a Kondom használata is jó, De lehetnek még biztoságosabb módszerek is. Ha baleset történik (védekezés nélküli szexuális kontaktus), létezik olyan gyógyszer, mely sürősségi fogamzásgátlóként használható. az esemény után 72 órán belül vagy egy másik, mely 5 napon belül még beszedhető.
2010.
03.
11.
vnoemi1 kérdése:

Jó napot kívánok! Szeretnék érdeklődni, hogy a számon ki szokott jönni a herpesz. Az érdekelne, hogy mi van abban az esetben, ha állapotos vagyok, (és kijön a herpeszem) a babám is elkaphatja? Ugyanis annyi vélemény hallottam már, hogy teljesen el vagyok bizonytalanodva. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Noémi
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
03.
13.
Kedveves Noémi! A száj herpesz a HSV-1 ( Herpes simplex virus 1-es ) típus idézi elő, s nemiszeveket betegítő Herpesz ( HPV-2 ) okozza. Az első tipus a lakosság nagyobb része egyszer átesett rajta tünettel vagy tünet nélkül. De sajnos nem kizárt a száj Herpesz a 2-es tipusú Herpesz virus idézi elő, mert manapság a szexuláis szokások változása Pl. az orális szex, mely miatt a nemiszervi herpesz rá terjedhet a szájra , azért fontos PCR módszerrel ( DNS) vizsgálattal kiszűrni . Terhesség alatt fellángolt herpesz fertőzés esetén veszélyes lehet a magzatra. Szülésnél fellángolt nemiszervi herpeszes állapotban császármetszés az ajánlott. A terhesség korábbi időszakában a kezelés nem csak helyileg, hanem szisztémásan szájon át való kezelés is jön szóba. Az újszülött izolálása ( az anyától távol ) több napig amig a herpeszes állapot csendesedik.
2010.
03.
11.
vnoemi1 kérdése:

Jó napot kívánok! Szeretném megkérdezni, hogy mekkora a fertőzés veszélye ha a nemi szervemről teljesen leszedem a szőrt? Nyáron mennyire mehetek majd így strandra? Válaszát előre is köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
03.
13.
Kedves VNoémi! A fertőzés veszélye nem nagyobb, sőt a tisztán tartás könnyebb. Strandra mehet nyugodtan, de lényeges a strandulás után a zuhanyozás , az ápolás és a tisztán tartás.
2010.
03.
08.
Csilla kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! A következő dologban kérném a segítségét: Jelenleg a várandósságom 35. hetében járok. A 30. hét környékén diagnosztizálták a méhlepény elöregedését, ill. a magzatvizet is kevésnek találták. Azóta 1-2 hetente ellenőriznek (orvosfüggő, ki mennyire ítéli fontosnak a mielőbbi kontrollt). A legutóbbi (34. heti) ellenőrzésen megfelelő súlygyarapodást tapasztaltak, és a flowmetria eredménye is jó volt, azonban a magzatvíz továbbra is kevés, a lepény III. stádiumú, és a BPD érték 79 mm volt csak, ezt kevésnek találták. A következő kérdéseket tenném fel Önnek: - Lehet-e valami rendellenesség a kis fejméret hátterében, vagy ez csupán alkati adottság? - A jelen helyzetben (a méhlepény állapota; magzatvíz mennyisége) esélyes-e a koraszülés? - Ilyen esetben, koponyavégű fekvés esetén a természetes szülést preferálják az orvosok, esetleg a lepény állapota miatt a császármetszést javasolják? - Első szülésem lesz, és bár tudom, hogy ilyenkor a vajúdás nagyon sokáig tarthat, van-e az állapotomban bármi, ami indokolná, hogy már a vajúdás elején bemenjünk a kórházba? Mivel választott orvosom nincs, és az ellenőrzéseken ezidáig nem került szóba, hogy mik az esélyeim, kérném a segítségét, mert ezek a kérdések nagyon aggasztanak. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! üdvözlettel: Csilla
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
03.
13.
Kedves Csilla! A kérdéseire váloszolva, elsősorban helyes, hogy a kollégák megfigyelés alatt tartjk és hetente kérik vissza kontrollra, s gondolom be is fektetik, amennyiben nagyobb eltérést észlelnek a flowmetriás méréseknél vagy a magzatviz további csökkenésénél. A BPD méret miatt az nem elegendő, hogy microcephalia-t / kisfejőséget / megállapítani, kell még hozza a HC méret / fejkörfogat is /, valamint az AC /haskörfogat / és az FL combcsont hossz és ezeknek az arányai ki lehet számítani. De biztos, hogy a kollégák szoltak volna ha eltérés lenne ott. Viszont lehet egyszerüen öröklött adottság, vagy a retardatio / a fejlődésben való visszmaradás/ miatt, ha a többi méret arányosan kisebb. A méhlepény III-as érettségi fokot érte, s a kevesebb a magzatvíz valamint és a nem megfelelő flowmetriás értékek esetén terminálást ( terhesség befejezést ) kell végezni és éretlen méhszáj mellett császármetszést kell végezni. kérdésére, Hogy ha be indulna a fájás, s még otthon van, azt tanácsolom, hogy minél hamarabb kerüljön kórházba várakozás nélkül a fent említett rizikós okok miatt.
2010.
03.
08.
dmarianna kérdése:

tisztelt DR ur!Azt szeretném megkérdezni Öntöl hogy Ön szerint mit kellene hogy tegyek,mivel én most 25 hetes kismama vagyok,és mult héten elmentem beutaloert cukorterhelésre,és aik bennt volt DR ur szakrendelésen most vette le a rákszürést,és meg is vizsgált!A papirpmra ráirta az eredményeket(CX3100,fundus 1 K)és ki is jöttem!Itthon utánanéztem az erdményeknek az interneten,és látom hogy az 1-es azt jelenti hogy 1 ujjra nyitva van a külsö méhszáj!Nem tudom mennyire veszélyes ez mivel a dr ur nem mondott semmit ezzel kaocsolatban!Máshol meg látom hogy gyógyszeres kezelés szükséges!Szeretném ha válaszolna mert elég tanácstalan vagyok!Válaszát köszönöm:Mariann
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
03.
13.
Kedves Mariann! A CX / cervix, méhnyak /, a 3100 egy ujjnyira nyitott a méhszáj, de megtartott a nyakcstorna. Ilyen esetben a méhszáj további nyilásának a megelőzésében, hogy ne legyen koraszülés érdemes kimélő életmódot élni, cipekedés, megterhelés, házasélet ... elkerülése , e mellett magnéziumot szedni, méh összehúzódások esetén minél hamarabb a szülészeti osztályra bemenni, mert ott méhösszehúzódásokat megszüntető infuziót fog kapni. Méhszáj elégtelenség esetén esetlegesen méhszáj záró öltésre is kerülhet sor .
2010.
03.
05.
alexa kérdése:

Tisztelt dr. Az a problémám, hogy nem szedhetek fogamzásgátló tabtettákat, és spirált se használhatok, ezt a nőgyógyászom állapította meg. Mert a gyógyszerekből 8 év alatt 6 félét próbáltam ki és teljesen össze vissza menstruáltam tőlük, a spiráltól pedig elég súllyos méhgyulladásom lett. Most pharmatex fogamzásgátló hüvelykúpot használok, ön szerint mennyire biztonságos, és milyen más módot tudna javasolni? köszönettel
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
03.
06.
Kedves Alexa! A Pharmatex hüvelykúp helyileg spermiumokra ható összetett anyag, mely kombinálva pl. pessziummal növeli a biztonságát, de a módszer átmeneti megoldás vagy ha időlegesen szükség van fogamzás- gátlóra vagy ha más milyen fogamzásgátló nem jön szóba. A fogamzásgátlóknak számos módszere ismert, melyet testre szabottan lehet alkalmazni. A fent írottak alapján több információ birtokában pontosabban lehet válaszolni. Pl.: családtervezés befejeződőtt-e , ha igen pl. szóba jön a petevezetékek sterilistiója, s úgy nincs szükség gyógyszerre vagy méhen belüli eszközre. Üdv.Dr.Jurdi Imad.
2010.
03.
05.
alexa kérdése:

Tisztelt doktor úr. Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy elég gyakran fordul elő nálam, hogy begombásodom.Ilyenkor nagyon viszket, ég ,és fáj a nemi szervem.Már többször kikezelt a nőgyógyász is, de mindig visszatér. Mostanában már csak canesten combit szoktam venni és így kezelem magamat,Így helyre szoktam jönni de egy idő múlva mindig visszatér.Mitől lehet ez? Mire figyeljek jobban?Előre is köszönöm válaszát.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
03.
06.
Kedves Alexa! Igen gyakori betegségről van szó, melynek az okát keresni kell. Néha egyszrűbb okok is állhatnak háttérben pl. túlzott szénhidrát fogyasztása, antibiotikus kezelés alatt vagy után, a partner gombásodása, cukor betegség , egyéb helyen lévő gombás gócnak a feltásrás és kezelése /pl.köröm , combhajlat vagy egyéb helyeken lévő gombásodás/ , megfelelő higénje hiánya, helytelen tampon használat , s még sok okot lehet sorolni . Az említett okok kizárása és az oda figyelés és a meglévő gombásodást alapos kezélse, mert nem biztos, hogy elegendő a helyi kezelés és szájon át gomba elleni szerre van szükség. Üdv. Dr.Jurdi Imad
2010.
03.
04.
kriszta kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! Elmentem a nőgyógyászatra megvizsgált és azt mondta nem vagyok terhes ,de az alhasi fájdalom a túlzott hányingerem a zsíros ételektől,aluszékony vagyok a melleim is feszülnek és fájnak is már nem nagyon bírom kikészít már .hova menjek még hogy kiderítsem hogy mi ez? Az epilepsziás orvosom azt mondta hogy a gyógyszereimnek amit szedek a Keppra500mg és a Convulex500mg nincs ilyen mellékhatása ami nekem van:( Melyik orvoshoz menjek még el??? előre is köszönöm a válaszát Kriszta
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
03.
06.
Kedves Kriszta! Amennyiben a nőgyógyászati vizsgálat során teljesen kizárta a terhesség lehetőségét / BHCG ( vérmintából terhességi vizsgálat ), ultrahang vizsgálat / valamint az ilyen tüneteket okozó egyéb nőgyógyászati betegséget . Akkor érdemes fordulni sebészhez és gastroenterológushoz. Üdv. Dr.Jurdi Imad
2010.
03.
01.
Júlia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm, hogy válaszolt a kérdésemre! A pontos diagnózis a kórházi felvételemkor:a méhkürt és petefészek heveny gyulladása. UH:Rendes nagy uterus,endometrium 4,5mm.J.old. norm.ovarium. Bold. az ovarium területén letokolt,47x45x35 mm-es nagyrészt solid resistentia,melyben 22x18 mm-es liquidrészlet különül el.Douglasban folyadék nem látható.WE:105 Febr12. kontroll eredménye:Rendes nagy uterus,endometrium:6 mm, j.old.-on norm. nagyságú,szerkezetű ovarium, a b.old.-i ovarium 31x26 mm,benne15x12 mm-es szabályos tüsző. Az absc.recidiviájára utaló UH jel nem ábrázolódik, szabad folyadék nem mutatkozik. A műtéttel kapcs.:Tekintettel a beteg életkorára (47év),a mérs.panaszokra és arra,hogy a várható összenövések miatt a műtét nagy kockázatú,hysterectomiára és az ellenoldali adnex eltávolítására is szükség lehet. Labor 02.01.:Fvs7,8 We47 mm/h Cyt:P2 Talán ezeknek az adatoknak a birtokában többet tud mondani a Doktor Úr!Kedvességét köszönöm! Júlia
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
03.
03.
Kedves Julia! A fenti leletek és eredmények alapján / ultrahang, süllyedés / erősíti a kezelés előtti tályolg meglétét, mely az eredmények alapján reagált a kezelére / We 105-ről- 47 -re /, melyet még érdemes ellenőriztetni a CRP-vel is . Szóval az egy fajta megoldás. De ahogy megirtam az előző válaszomban, hogy a góc eltávolítása akár laparoszkopos vagy hasmetszés utján anélkül, hogy radikális műtét történjen, ezzel megelőzhető a tályog újraképződése. Üdv. Dr.Jurdi Imad
2010.
02.
28.
kriszta kérdése:

köszönöm szépen a válaszát az epilepsziás gyógyszerem az Keppra volt meg a Gordius500mg / most meg a keppra500mg maradt meg Convulex500mg-os ! a menstruációm nem jelenkezet vissza csak a cseppek de azok is elmúltak és a hányinger az maradt meg már a mellem is fáj mint mikor menstruálni szoktam.egyenlőre nem akarok nőgyógyászhoz menni azért kerestem fel önt .És azt is szeretném megtudni ha terhes lennék akkor ezzel a gyógyszerekkel ártanék a magzatnak?ha szedném közbe előre is köszönöm a válaszát :kriszta
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
03.
01.
Kedves Kriszta! Az antiepilepticumok / epilepsia elleni gyógyszerek / terhesség alatt teratogén hatású lehet / fejlődési rendellenesség kockázata / miatt főleg az első három hónapban, s csak nagyon indokolt esetben és csökkentett dózisban alkalmazható. A Keppra terhesség alatt nem alkalmazható, csak nagyon indokolt esetben. A Convulex egyedi elbirálás szerint csökkentett dózisban alkalmazható, de szoptatás alatt nem adható. Üdv. Dr.Jurdi Imad
2010.
02.
28.
Júlia kérdése:

Tisztelt doktor úr! 2009év novemberében nőgyógyászati vizsgálaton voltam,akkor petefészek gyulladásom volt,Semicillin tablettát kellett szednem. A gyógyszerem elfogyott,2 nap múlva begörcsöltem,visszamentem a rendelőbe,ultrahanggal megvizsgáltak kiderült, hogy tályog van a méhemben,ami begyulladt és a petefészek szintén.A kórházból már haza sem engedtek,infúziós kezeléseket kaptam,majd 2 hét után hazamehettem otthon Maripen extra tablettát kellett szednem, kontrollra jártam vissza hetente,a fájdalom csökkent,a műtéti kockázatok miatt a nem műtöttek meg,Sumetrolim tablettát kaptam még.Most már megyek dolgozni,élelmiszer kereskedelemben dolgozom.Azt hallottam, hogy ez a tályog sajnos újra belobbanhat Ön szerint mit tehetek,hogy ezt elkerüljem? Válaszát nagyon köszönöm!
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
03.
01.
Kedves Julia! Az Ön esete kb. 4 hónpja kezdödött, a tályog pontos leírása ill. a záró jelentésen lévő diagnózis ismeretében , s milyen műtéti kockázatok merültek fel, hogy ne műtsék ! pontosabb válasszal tudnék szolgálni, mert minden tályogot eltávolítani, kiüríteni, ledraenálni és góctalanítani a szervezetet, de lehet hogy az ön esete nem érte még a tályog szintjét, s erősebb gyulladás volt, melyet a kollegák antbiotikus kezeléssel megtudták fogni. És gondolom, hogy a labor eredményei és az ultrahang leletei is jók voltak. Sajnos belobbanhat újra, ha a góctalanítás nem sikerült kellőképen illetve akár egy teljesen más eredetű gyulladás kapcsán is. Mit tud tenni, hogy elkerülje !. A hüvely gyulladások esetén időben kezeltetni, hogy a felszálló fertőzést kiküszöbölje, a felfázásos betegségeknek a megelőzése, tampont használat mellőzése főleg az éjszakai tampon nagyon káros és szövödményes tud lenni. Üdv.Dr.Jurdi Imad
2010.
02.
27.
kriszta kérdése:

Tisztelt Dr. úr Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz ,hogy epilepsziás beteg vagyok és a gyógyszer váltásom volt ebbe a hónapba de a gyógyszer váltásom elég sűrűn volt már de még ilyet nem tapasztaltam eddig, hogy 20100223-n megakart jönni de csak 0224-re jött és nem úgy ahogy kellet volna mert menstruációs folyásnak hasonlom nincs csak cseppek vannak véres cseppek orvosnál még nem voltam ezért fordultam önhöz hát ha ön tud nekem ebbe segíteni.Van párkapcsolatom és nem védekezünk de eddig se tettük és semmi baj nem volt eddig.lehet hogy a gyógyszer hatása csinálta? de hányingerem van a zsíros ételektől is és sose volt baj az étkezésemmel.köszönöm a válaszát és a segítségét is Üdvözlettel : kriszta
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
02.
28.
Kedves Kriszta! Egy nap késés az még belefér, viszont kevés mennyiségű menses és egyéb tünetek is vannak / hányinger bizonyos ételektől ../. Ilyen esetben érdemes egy terhességi tesztet végezni. Amennyiben negatív akkor lehetséges, hogy a gyógyszerváltásnak van szerepe / nem irta , hogy melyik gyógyszert szedte, s melyikre váltott /. , de ha tünetei tovább fokozódnak / vérzés zavar, hányinger, hányás, alhasi fájdalom .../ érdemes a nőgyógyászát felkeresni / nőyógyászati vizsgálat, Ultrahang vizsgálat és labor .../. Üdv. Dr.Jurdi Imad
2010.
02.
27.
cseer kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Lányom 17 éves elmúlt,kb.1,5 éve írtak fel neki Lindynette 30 fogamzásgátlót,amitől nagyon hízni kezdett.Ezért Yasminelle-re váltott a nőgyógyásza,de kb.a 4.hónap után hónap közepétől tartó pecsételő vérzés jelentkezett.Ekkor a nőgyógyász Samba fogamzásgátlót írt fel,de ezt nem kezdte el szedni,mert időközben egy internetes oldalon nőgyógyász orvos azt írta neki,hogy anélkül,hogy tudnánk van -e peteérése,ennyi idős korban harmadik fogamzásgátlóra váltani bűncselekmény.Azóta óvszert használ a párjával,de nem igazán bízik benne,mert volt már 1x defekt.Ön szerint mi lenne a megoldás? Kezdje el a gyógyszert,ez jó-e,nem hízlal,nem lesz baja tőle,vagy inkább mást tanácsol.Köszönöm válaszát!Tisztelettel cseer.
Jurdi Imad szülész-nőgyógyász főorvos
2010.
02.
28.
Kedves Cseer! Mindig törekszünk arra, hogy testreszabott tablettát felírni figyelembe véve a páciens jellemzőit, alkat, fejlettség, cyklus és egyéb szempontok alapján is. Az ön lánya esetében szerencsésebb lett volna elkezdeni a kevesebb hormon tartalmú tablettával (Lindynette 20), de ha elhízás nagy fokú volt, ilyen érdems hormon profilt végeztetni főleg a pjzsmirigy és mellékvese hormonjainak + máj funkcióknak a kivizsgálása . S tekintettel arra, hogy elég fiatal a lánya s az megoldható, hogy fél évig óvszerrel védekezzen, addig probálja az eredeti testsúlyát vissza nyerni, vezessen menses naptárt és a labor eredmények birtokában valószínűleg a 3 fázisú /Samba / tabletta be fogválni. Üdv. Dr.Jurdi Imad
© 2009 - 2014 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!