Az otthonszülés

A világban vannak országok, mint pl. Kanada, Nagy-Britannia, ahol az otthonszülés a szülészorvosok által is elfogadott, biztonságosnak tartott és annak is bizonyult módszer, míg más országok szülészorvosai, mint pl. Amerikában, Ausztráliában és Magyarországon is, ellenzik az otthonszülést, bár törvényileg nem tilos. Magyarországon a szakmai kollégium állásfoglalása az, hogy a kórházon kívül bárhol lezajlott szülés nem tekinthető biztonságosnak.

Az otthonszülést választó nőknél nem valószínű, hogy beavatkozásra lenne majd szükség, és nincsenek olyan problémáik (pl. hüvelyi vérzés stb.), amely miatt kórházban kötelesek szülni. A magzatok sem szorulnak feltehetően oxigénterápiára, vagy újraélesztésre.

Azonban a tökéletesen zavartalan terhességet követően, teljesen váratlanul is bekövetkezhet komplikáció a szülés során, amikor életek múlhatnak néhány percen, és az otthonszülés éppen a gyors segítség lehetőségétől fosztja meg az anyát és a gyermekét.

A magyarországi független bábák elfogadott protokoll szerint dolgoznak, azaz szigorúan le van írásban fektetve – és az Egészségügyi Minisztérium által jóváhagyva -, hogy mik az otthonszülést kizáró okok.

A teljesség igénye nélkül említünk meg néhányat:

  • Szociális és egyéb körülmények (40 év feletti életkor, 18 év alatti és 35 év feletti első szülés, a háttérintézménytől való nagy távolság, télen az utakon hóakadály, amely a mentő időben történő kiérkezését akadályozza stb.).

  • Szülészeti és általános kórelőzmény (kizáró okok pl. a megelőző császármetszés, terhességi toxémia, a cukorbetegség stb.).

  • Felléphetnek a szülés alatt olyan okok, amelyek indokolják a kismama azonnali kórházba szállítását (pl. magzatszurok észlelése a magzatvízben, kóros anyai vérnyomásérték, nagyfokú vérzés, magzat szívhangjának romlása stb.)

  • Felléphetnek a szülés után olyan okok, amelyek indokolják az édesanya, vagy az újszülött, vagy mindkettőjük kórházba szállítását.

  • Az otthonszülésre felkészített család visszalép a szülés időpontja előtt stb.

Címkék: szülés, otthonszülés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2018 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!