A női nemi hormon, az ösztrogén szerepe

A pubertáskor elején az endokrin rendszer agyalapi mirigye, a hipofízis az ún. gonadotropin-releasing hormont (GnRH) bocsátja ki a véráramba, amely további két hormon, az FSH (folliculus stimuláló hormon) és az LH (sárgatestképző, vagy luteinizáló hormon) véráramba történő kibocsátását indukálja. A gonadotropin hormonok feladata a petefészek stimulálásával az ösztrogén, a női hormon termelésének elősegítése.

A lányok pubertás korukat és nemi érettségüket jellemzően korábban érik el, mint a fiúk. A kislányok kamaszlánnyá, majd nővé érésének hajtóereje a női nemi hormon, az ösztrogén. Az ösztrogén hormon hírvivő anyag, a belső női nemi szervek érését és működését irányítja, illetve hatására fejlődnek ki az emlők és a másodlagos nemi jellegek is.

A serdülőkori fokozott ösztrogéntermelődés a csöves csontok növekedési zónájának (epifízis fuga) fokozatos lezáródását okozza, így befejeződik a test növekedése. A nemi érés befejeztével az ösztrogének feladata (a sárgatesthormon, vagy progeszteron nevű hormonnal együtt) a belső nemi szervek működésének szabályozása, ezáltal a test szaporodási funkcióinak irányítása. Az ösztrogének a nemi szerveken kívül egyéb szervek működésére is hatással vannak.

A lányok nemi érése 16-17 éves korra fejeződik be. Legkésőbb ekkorra a menstruáció is szabályossá válik. Ha a menstruáció 16 éves korig nem jelentkezik, vagy 17-18 éves korig nem válik rendszeressé, mindenképpen tanácsos felkeresniük a gyermeknőgyógyászt.

Az orvosok a nemi hormonok vérbeli szintjéből, a csöves csontok korára utaló csukló-röntgenből, és egyéb vizsgálatokból tudnak következtetni arra, hogy a kislány belépett-e a serdülőkorba, hol tart, és megfelelő-e a fejlődése. Szükség esetén hormonkezeléssel, gyógyszerekkel tudják segíteni az egészséges felnőtté válás folyamatát. Ugyanígy, a túl korán bekövetkező pubertás (pubertas praecox), a másodlagos nemi jellegek 8-9 éves kor előtti jelentkezése a gyermekendokrinológus szakember bevonását kívánja.

Címkék: nemi jelleg, nők, női test, nemi szervek, ösztrogén, hormon
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2018 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!