A menstruációs zavarok diagnosztizálása és kezelése

A menstruáció zavarai esetén elsőként a hormonális és a szervi eltéréseket vizsgálják az orvosok. Amennyiben ezek az okok kizárhatók, akkor túlterheltségre, pszichés problémákra kell gondolni.

A tünetektől függően a nőgyógyász orvos számos teszt elvégzését írhatja elő, de először is teljes körű nőgyógyászati vizsgálatra kerül sor, melynek során a kismedencei szervek tapintásával, illetve UH (esetleg MRI) vizsgálattal észlelhető szervi elváltozást keres az orvos. Ezek a következők lehetnek: a nemi szervek jó- és rosszindulatú daganatai, petefészek ciszta, kismedencei gyulladások, fel nem fedezett terhesség.

Természetesen a méhen belüli fogamzásgátló eszköz, a spirál is a keresett okok között van. Idősebb életkorban előforduló rendellenes vérzés esetén minden esetben javasolt a méhüregi szövettani mintavétel (egészségügyi kaparás), mivel az egyébként tünetmentes rosszindulatú folyamatokat ezzel a módszerrel ki tudják szűrni.

A laboratóriumi vérvizsgálat célja a hormonszintek ellenőrzése. A menstruációs ciklus idejének megfelelően értékeli az orvos a hormonszinteket, amelyeket szükség esetén gyógyszeres kezeléssel korrigálhat. Egyes vérzéstípusok esetén, negatív szövettani lelet birtokában, a hormonális fogamzásgátló tabletták kiválóan megszüntetik a rendellenes vérzést és rendbe teszik a menstruációt. Alapos kivizsgálást követően a méhnyálkahártya megfelelő felépítése érdekében egyéb hormonkészítmények alkalmazása is szóba jöhet.


A rendellenes vérzéseket okozó kismedencei elváltozások hagyományos, nyílt hasi műtéttel, valamint kolposzkópos eljárással kezelhetők. A méhüregi kóros eltérések méhtükrözés (hysteroszkópia) útján is kimutathatók. A diagnosztikai tükrözéssel egyidejűleg kisebb beavatkozásokra – polipok, kisebb miómák eltávolítására, sövény kiirtására, összenövések oldására - is sor kerülhet.

Ugyancsak megfelelő kezelés lehet a méhkaparás (curette), amely kis beavatkozás, és ilyenkor nem is veszélyes, mint a terhességnél, mert a méh ürege nem tágas, a méhfal nem felpuhult. Nagy előnye, hogy a hasi műtéteknél lényegesen kisebb megterhelést jelent a szervezet számára.


A változó korhoz közeledő nők esetében, amikor a gyermekvállalás kérdése már lezárt, egyes, befolyásolhatatlan vérzést okozó állapotokban a méh teljes körű eltávolítása is szóba jöhet. Erre a rosszindulatú daganatos folyamatok esetén is sor kell, hogy kerüljön, nemegyszer a petefészkek és petevezetékek egyidejű eltávolításával együtt.

Címkék: nemi jelleg, nők, női test, menstruáció
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2018 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!