A gyermeknőgyógyászat szűrővizsgálatai

A gyermeknőgyógyászat a születéstől a felnőtté válás időszakáig, azaz 18 éves korig a gyermeklányok és a serdülő korú lányok nőgyógyászati problémáinak, betegségeinek megelőzésével, felderítésével, kezelésével és utógondozásával foglalkozik.

A gyermeknőgyógyászat szakemberei gyermeknőgyógyász szakvizsgával rendelkező nőgyógyászok. A gyermeknőgyógyászatot jellemző gyakori hormonvizsgálatok miatt a gyermeknőgyógyász szakemberek munkájuk elvégzése során leggyakrabban a gyermek-endokrinológusokkal működnek együtt. A gyermeknőgyógyászat számára is rendelkezésre áll a betegségek kialakulását megelőző szűrővizsgálatok elvégzésének lehetősége.

Feladataik közé tartozik egyebek mellett a szexuális felvilágosítás és nevelés is, a serdülőkori nem kívánatos terhességek és a szexuális úton terjedő betegségek elleni küzdelem is. A gyermeknőgyógyászat páciensei döntő részben az általános és középiskolák tanulói közül kerülnek ki, éppen ezért a lányok e közösségekben való elérése és gondozásba vétele Magyarországon igen hatékonyan működik.

A gyermeknőgyógyászat igen speciális szakterülete a nemi identitás és a szexuális orientáció kialakulása, illetve az ún. interszexuális gyermekekkel (akiknek születéskori szexuális, vagy reprodukciós anatómiája nem illik bele sem a férfi, sem a női nemre vonatkozó tipikus meghatározásokba, ezért a nemi identitás különböző formái alakulnak ki) való törődés és szükség esetén a megfelelő és megelőző jellegű gyermeknőgyógyászati komplex kezelésük, beleértve a szűrővizsgálatok elvégzését is.

Címkék: gyermeknőgyógyászat
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2019 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!