A belső női nemi szervek

A hüvely, vagy vagina
A belső nemi szervek a hüvellyel kezdődnek. A hüvelyt finom bőr béleli, amelynek felszíne állandóan hámlik (többrétegű, el nem szarusodó laphám), és amely a vérből és a nyirokerekből származó nedvet enged át.

Ebből, illetve jelentős részben a nyakcsatorna mirigyei által termelt váladékból, kisebb részben a petevezetékek és a méhnyálkahártya mirigysejtjei által termelt váladékokból keletkezik a hüvelyváladék. Normális körülmények között tejfelszerű, tapadós, nyúlós, savanyú szagú váladék. Savanyú szagát az okozza, hogy tejsavat tartalmaz, amelyben 5-10 féle baktérium és alacsony csíraszámban néhány gombafaj él meg. A legfontosabb ilyen baktérium az ún. tejsavpálca, vagy Lactobacillus acidophilus, mely termékeny korú nőkben a legnagyobb csíraszámú tagja a hüvelyflórának.

A hüvely savas vegyhatású váladékának nagy jelentősége van a női szervezet védekező rendszerében. Mivel a nő hasürege a méhkürtön, a méhen és a hüvelyen keresztül közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, a hüvelybe jutó káros baktériumokat egyrészt a hüvelyváladék savas vegyhatása öli meg, másrészt a savas váladékban életképes baktériumokat a méhnyak lúgos közege pusztítja el. A hüvelyváladék mennyisége nem állandó, a női havi ciklustól függően, illetve a nemi izgalom hatására változik.

A hüvelyváladék feleslege elcseppen, illetve kikerül a nagyajkakra. Az elcseppent hüvelyváladékot a tisztasági betét, vagy ha a nő hem használ ilyet, a fehérnemű fogja fel, míg a nagyajkak redőibe került hüvelyváladék a mindennapi tisztálkodás során eltávolítható. Egészséges nőnek hüvelyöblítésre nincs szüksége, sőt, az egyenesen káros is lehet, a hüvelyflóra élettani szerepe miatt

A méh

A méh egy izmos szerv, amely megközelítőleg az alsó hasüreg közepén helyezkedik el. A méh hossza kb. 7 cm, alakra egy fejre állított körtére emlékeztet. A petevezetékek a méh tetejénél lépnek be a méhbe, mindkét oldalán.

A méh széles, felső részét nevezzük méhtestnek. Izmos falát (simaizom) a méhnyálkahártya béleli. A méh élettani feladata, hogy a megtermékenyített petesejt benne induljon fejlődésnek. Éppen ezért nyálkahártyája a petefészek működésével párhuzamosan előkészül a megtermékenyített petesejt befogadására. Fala megvastagszik, tág erek nőnek bele. Ha nem történik megtermékenyülés, a megvastagodott méhnyálkahártya leválik és vérzés kíséretében kiürül. Ezt a vérzést nevezzük havi vérzésnek, vagy menstruációnak.

A méh alsó részét méhnyaknak nevezzük. A méhnyak belenyúlik a hüvely hátsó részébe, ahol kívülről tapintható. Alsó harmada a hüvelyben található, ezt a részét méhszájnak nevezzük. A méhszáj közepén van méhnyakcsatorna külső nyílása. A nyakcsatorna összeköttetést biztosít a méhűr és a hüvely között, falát mirigyhám borítja. A mirigyek váladéka sűrű, nyúlós, megakadályozza a kórokozók feljutását a hüvelyből a steril méhüregbe, peteérés idején a összetétele megváltozik, hígabbá válik, így a hímivarsejtek akadálytalanul átjutnak rajta.

A petefészkek

A petefészkek a kismedencében, a petevezetékek közelében elhelyezkedő, szilva nagyságú ivarszervek. Feladatuk hormonok és petesejtek termelése. Működésük az agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt hormonok szabályozása alatt áll.

A legfontosabb női hormont, az ösztrogént, valamint a progeszteront és androgén hormonokat termelnek. Pubertástól a változó korig havi ciklusossággal petesejtek érésének bonyolult folyamata zajlik kéregállományukban. A petefészkekben havonta általában egy petesejt érik meg, hogy melyik oldalon, az véletlenszerűen változó.

A petevezetékek

A petevezetékek a méhtest teteje felől a petefészkek irányába futó vékony, kürt alakú szervek. Falukat simaizom alkotja, csatornájukat csillószőrös hengerhám béleli. Feladatuk a hímivarsejtek útjának biztosítása a petesejthez, és a megtermékenyített petesejt, a zigóta eljuttatása a méhűrbe. Amennyiben funkciójuk fertőzések, gyulladások vagy egyéb betegség által károsodik, meddőség, vagy méhen kívüli terhesség alakulhat ki.

Címkék: nemi jelleg, nők, női test, nemi szervek
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2018 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!